Военна информация

Архив - месец януари 2009 година
 
31.01.2009, 17:14

Самолет на НАТО се запали при кацане на авиобаза в Афганистан

Tоварен самолет на военно-транспортната авиация на НАТО кацна аварийно с неспуснато шаси в американската авиобаза Баграм в Афганистан, по време на кацането самолетът се е запалил, съобщи афганистанската информационна агенция Бахтар, позовавайки се на командването на базата.

По данни на агенцията, причината за аварийното кацане е била техническа повреда на самолета. Не се съобщава за жертви и разрушения в резултат на пожара избухнал на самолета. Междувременно лицето Кари Мансур, представило се за говорител на опозиционната “Ислямска партия на Афганистан”, съобщи на медиите, че самолетът на НАТО е бил уцелен с гранатомет от активисти на неговата партия.

При това, говорителят на НАТО Грегъри Джулиян вече опроверга гореспоменатата информация и заяви, че самолетът е кацнал с неспуснато шаси в резултат на техническа повреда. /ИА „Фокус”/

Още транспортни самолети
 
31.01.2009, 09:38

Ракетата ATACMS е интегрирана към британската мобилна ПУ M270B1

По време на проведените на полигона White Sands (САЩ, щат Ню Мексико) изпитания е била потвърдена успешната интеграция на тактическата ракета ATACMS и британската мобилната пускова установка за залпов огън MLRS M270B1, съобщава пресслужбата на компанията Lockheed Martin.

Ракета успешно е поразила цел на разстояние 130 километра.

Ракета ATACMS, при далечина на стрелбата от 300 километра, притежава висока точност и надеждност и може да бъде изстрелвана с помощта на стандартни установки за залпов огън.

ATACMS стана първата тактическа ракета клас "земя-земя", която сухопътните войски на САЩ започнаха да използват по време на бойни действия. В рамките на операциите Enduring Freedom и Iraqi Freedom, осъществени от американските войски в Азия, са запуснати вече повече от 540 ракети ATACMS. Резултатите от бойното им използване показват надеждност от 98%.

Още РСЗО MLRS
 
30.01.2009, 21:03

Кораби на ЧФ на Русия и ВМС на Италия проведоха учения в Йонийско море

Флагманският кораб на Черноморския флот на Русия ракетният крайцер „Москва” и миноносецът на Военноморските сили на Италия „Андреа Дория” проведоха днес еднодневни военноморски учения на изхода от Месинския пролив в Йонийско море, съобщиха за РИА Новости от пресцентъра на Черноморския флот на Русия.

„Корабите отработиха елементи на съвместно маневриране, сигнализиране, установяване на връзка, съвместни действия за откриване на наводни цели. В ученията бяха задействани палубните вертолети на двата кораба”, казаха от пресцентъра. Днес завърши тридневната неофициална визита на руския крайцер в италианското пристанище Месина. Корабът е бил посетен от над 1500 граждани на Месина.

 
30.01.2009, 17:10

Турция няма да се откаже от израелските БПЛА

През февруари 2009 г. Турция ще получи от израелския производител Elbit първите ударни безпилотни летателни апарати Harpy 2. Освен това, през същия месец са планирани доставки за Анкара и на безпилотните апарати Heron, партия от които турската армия вече е получила. Конфликта, възникнал между израелския президент и премиера на Турция на форума в Давос на 30 януари, няма да попречи на тези планове, съобщава MIGnews.

Договора за доставката на БПЛА "Херон" на стойност около 180 милиона долара бе подписан между турската и израелската страни през 2005 година. Поради технически причини срока за доставка бе отложен с повече от година. В резултат на това първите два БПЛА турската армия получи едва през декември 2008 година, а още три трябва да бъдат доставени през февруари 2009 година. Според съобщения на местните СМИ, Турция и Израел ги свързва и други договорености във военнотехническата сфера.

Още безпилотни апарати
 
30.01.2009, 12:20

Индия е закупила още 300 израелски зенитни ракети "Барак"

Индия допълнително е закупила за около 1,6 милиона долара 300 израелски управляеми зенитни ракети "Барак", за получените по-рано ЗРК "Барак", съобщава Strategypage.

ЗРК "Барак" е съвременна корабна система за ПВО/ПРО. В системата "Барак" зенитните ракети се запускат от вертикални пускови контейнери. За прехват се използва радиолокационно командно насочване. Системата осигурява ефективно поразяване на високоманеврени ракети на пределно малки височини, крилати ракети, бомби с лазерни системи за насочване, самолети и вертолети в сектор от 360 градуса. ЗУР са способни да поразяват цели при всякакви метеорологични условия, денем и нощем. Далечината на поразяване е от 500 м до 10 км, а по височина - до 5 км.

Ракетата "Барак" е с дължината 2,5 м , диаметър 0,25 м и стартово тегло 98 кг е способна да развие скорост от 1,6М. Теглото на бойната част е 21,8 кг. Стойността на системата "Барак" (ракетни контейнери, РЛС EL/M-2221, компютърна система за управление) е около 24 милиона долара. Първият доставен в началото на 2000г. в Индия ЗРК "Барак" е бил монтиран на индийския самолетоносач "Вираат".

Още корабни ЗРК
 
30.01.2009, 11:29

През 2008 г. е регистрирано рекордно увеличение на самоубийствата в армията на САЩ

Проучване посочва, че през 2008 г. рекордно се е увеличил броят на самоубийствата в армията на САЩ, съобщава РИА Новости.

Миналата година край на живота си са сложили 143-ма войници. Лейтенант Мишел Мартин-Хинг заяви, че 15 от тези случаи все още се разследват. Според представители на армията причините за отрицателната тенденция са разнообразни, но най-често са лични проблеми и стрес от живота в армията. През 2007 г. са се самоубили 115 войници.

Сред ветераните, преминали в оставка през 2001, за периода 2002-2005 година са се самоубили 141 човека. През 2006 година още 113 ветерана от Ирак и Афганистан са се самоубили.

 
30.01.2009, 09:20

Продължават полетите в сложни условия

Във Военноморска вертолетна авиобаза с командир подполковник Жулиян Костадинов продължават дневно-нощните полети в сложни хидрометеорологични условия. В хода на изпълнението на задачите преминава и подготовката на двама пилоти и на един щурман за повишаване на класа. Капитан Христо Радкев се подготвя за военен пилот І клас, капитан Петко Поповски – за ІІ клас. Щурманът капитан Жельо Желев също е пред изпитите за ІІ клас. Занятията преминават под непосредствения контрол на старшия инспектор-пилот от Щаба на ВМС подполковник Александър Александров и на подполковник Жулиян Костадинов. Двамата първокласни пилоти използват задачите, за да предадат своя опит на по-младшите от тях, които ще продължат традициите на успешните и безаварийните полети на „Чайка”. Едновременно с това в базови условия преминават занятията по изучаването на документацията на следващото поколение вертолети, което ще постъпи в авиобазата – френските AS565MB „Пантер”. Първият от тях трябва да пристигне тук в началото на 2010 г. /Морски вестник/

Още морски вертолети
 
30.01.2009, 08:45

Очамчирско-Гудаутски военен окръг

Според информация на военно-дипломатическите структури на Русия вчера са били проведени консултации между руски военни и представители на Абхазия, пише „Время новостей”. По време на срещата са били обсъждани въпроси за разполагане на руски военни бази на територията на кавказката република. Става въпрос за създаване на руска авиационна групировка на летище „Бомбори” в Гудаутски район и на пункт за базиране на кораби на Черноморския флот в Очамчир, който се намира на около 60 километра източно от Сухуми. Тази информация беше потвърдена от администрацията на абхазкия президент.

Русия, пояснява изданието, планира да разположи около 20 самолета – военно-транспортни, изтребители „Су-27” и щурмови „Су-25”. Споменатото летище, което е най-голямото в Кавказ, е много подходящо за тези планове на Москва. Първо – няма да се наложат сериозни финансови разходи, тъй като съществува земна инфраструктура. В съветски времена на това място дълги години е имало военно летище, където са се разполагали изтребители, щурмова и транспортна авиация. Второ – пистата е дълга четири километра. Тя излиза към морето на разстояние по-малко от сто метра и самолетите след излитането си може да летят на много ниска височина, без да бъдат фиксирани от радиолокационни станции.

Що се отнася до разполагането на морската групировка, то абхазкият лидер Сергей Багапш преди три дни потвърди, че договореност има и Русия през тази година ще може да пристъпи към създаване на пункт за базиране на бойни кораби на Черноморския флот в абхазкото пристанище Очамчира. Вече са договорени и техническите въпроси. Източник от главния щаб на руските военноморски сили също потвърди тази информация./ИА "Фокус"/

 
30.01.2009, 00:24

Шведски военни кораби ще се борят със сомалийските пирати

Два шведски военни кораба и един морски съд за поддръжка ще се отправят към бреговете на Сомалия за участие в операцията на Европейския съюз срещу пиратството, предаде Нюз ру. Операция “Атланта” стартира през декември 2008 година. Бойните кораби, в основата на които са съдове на Великобритания, Франция, Германия и Испания под командването на вицеадмирал Филип Джоунс, изпълняват задачи по патрулиране по сомалийското крайбрежие и ескортиране на кораби с хуманитарна помощ на ООН.

 
29.01.2009, 13:20

„Флотски арсенал“ пълен с чужди кораби

Военният кораборемонтен завод „Флотски арсенал“ е пълен с чужди кораби напук на кризата. И в момента на стапелите има достатъчно съдове. Статистиката показва, че бизнес планът за миналата година е изпълнен 160 процента. Извършени са ремонти за 10 милиона лева над планираното. С 23 на сто е нараснало средното месечно възнаграждение. За първи път в края на миналата година работниците получиха тринадесета заплата. Ремонтират се кораби на фирми от скандинавските страни и дори от Уругвай. Колективът очаква, че на него ще бъде възложено да превърне подводницата „Надежда“ в атрактивен музей, след като бе подписано споразумение между военния министър Николай Цонев и кмета Кирил Йорданов. Според изпълнителния директор инж. Георги Стойков заводът има възможност не само да ремонтира, но и да модернизира белгийските фрегати, които купихме, ако се подпишат необходимите споразумения със завода производител. Работниците успяха да преустроят в срок украинския хидрографски кораб „Искатель“ в модерен ферибот и очакват нови подобни поръчки до края на май. Изпълнена е и военната кораборемонтна програма на българските ВМС./Народно дело/

Още военни фирми
 
29.01.2009, 11:04

В Генералния щаб на турските въоръжени сили ще се обсъжда професионализацията на армията

В Генералния щаб ще се състои семинар по въпросите на вътрешната сигурност, на който ще бъде обсъден процесът на преминаване на турските въоръжени сили на професионална основа, пише днес вестник “Сабах”. За осигуряване на непрекъсната борба срещу тероризма е поставена целта това да стане до края на 2009 г. На семинара ще присъстват началникът на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг и командващите видовете съоръжени сили. За първи път ще участват и командири на бригади тип Командос, действащи в Югоизточен Анадол, където се води усилена борба с тероризма. /ИА „Фокус”/

 
29.01.2009, 09:40

27 годи в строя на ВМС

Екипажът на ракетния катер “Светкавица” с командир капитан-лейтенант Таньо Танев от състава на дивизиона леки сили на Военноморска база Бургас отпразнува 27 години от вдигането на военноморския флаг на Република България на борда на кораба. Постигнатите отлични и много добри резултати при сдаването на курсовите задачи и тактическите учения нареждат “Светкавица” на челно място сред екипажите от дивизиона. През годините катерът е провел пет ракетни стрелби. Участвал е активно в ученията на Военноморска база Бургас и националните военноморски учения “Бриз” на ВМС. /Морски вестник/

Още ракетни катери 
 
29.01.2009, 09:10

Сенатът одобри Денис Блеър за шеф на разузнаването

Сенатът одобри адмиралa в оставка Денис Блеър за шеф на разузнаването, предаде АП.

Директорът на националното разузнаване на САЩ се явява ръководител на цялата "разузнавателна общност" в страната, която се състои от 16 специални служби.

Директорът на националното разузнаване, който изпълнява част от предишни задължения на ръководителя на ЦРУ, е учреден като пост от Конгреса след атаките от 11 септември 2001 г.

По време на 34-годишната си кариера във флота, адмирал Блеър е изпълнявал също длъжността асоцииран директор на ЦРУ за военна подкрепа. До миналата година той бе президент на Института за анализи по отбраната, неправителствена организация за изследвания в областта на отбраната за федералното правителство. /News.bg/

Още специални служби на САЩ
 
 Общи снимки-9986952

3-та Московска Международна изложба „Безпилотни многоцелеви комплекси”, Русия, 27-29 януари 2009 г.

 
28.01.2009, 22:17

Проект Liberty: ВВС на САЩ ще получат разузнавателни турбовитлови C-12 Huron

Според съобщение на пресслужбата на американските военновъздушни сили, взето е решение за използване за водене на въздушно разузнаване и патрулиране (ISR) в рамките на операциите Iraqi Freedom и Enduring Freedom на турбовитлови самолети C-12 Huron. Предполага се, че ще бъдат задействани 37 единици от тези двумоторни самолети.

Модифицираната версия на самолета ще получи обозначението MC-12W, като развръщането на новите машини в региона за отговорност на CENTCOM ще започне през април 2009 година.

Самолетите MC-12W (екипаж - 4 човека) ще осигуряват командването с разузнавателна информация в реално време.

Още разузнавателни самолети
 
28.01.2009, 21:37

Франция намалява военното си присъствие в чужбина

Париж смята да съкрати с 20 процента числеността на френските войници в мисии в чужбина, предаде Франс прес. Президентът Никола Саркози даде ясно да се разбере, че смята да намали френското военно присъствие в около 30 операции в чужбина.

Франция, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, разполага с една от двете най-многочислени армии в Европа и със своите общо 13 000 военни е вторият най-голям европейски участник в чуждестранни операции след Великобритания (с 15 000 военни) и преди Италия (8100 души) и Германия (6500 души).

Целта е приспособяване към развитието на ситуацията на място и ограничаване на публичните разходи, предвид вложенията в реформата на въоръжените сили в самата Франция, където се планира съкращаване на 54 000 военни и цивилни служители до 2015 г.

Мисля, че ако всичко върви по план, до няколко месеца или до края на 2009 г. ще можем да сведем броя на френските военни в чужбина до 10 или 11 хиляди души, посочи пред радио Ер Ем Се.

Според министъра на отбраната Ерве Морен намаляването с 20 на сто на личния състав ще позволи да се икономисват между 100 и 150 милиона евро годишно от операции, стрували близо 900 милиона евро през 2008 г., отбелязва Ройтерс.

 
28.01.2009, 21:22

Полша създава съвместно бойно съединение с ФРГ и Франция

Полша, Германия и Франция днес взеха решение за създаването на съвместното оперативно съединение "Веймар-ЕС" (Weimar-EU Battlegroup), предава Associated Press. В състава на съединението ще влязат от 1500 до 2000 военнослужещи. Основната роля ще има полския контингент, Франция и Германия ще оказват нужната поддръжка.

"Веймар-ЕС" се създава на базата на франско-полско-немското политико-икономическо обединение "Веймарски триъгълник" и ще бъде окончателно сформирано до 2013 година. „Ваймарския триъгълник” бе основан през 1991 година, като основната му задача е била да се помогне на Полша да извърши прехода от комунистическото минало и интегриране в ЕС.

През 2006 г. на съюза бяха поставени нови задачи: да способства за активизацията и укрепването на икономическото, политическото и културно сътрудничество между трите страни.

 
28.01.2009, 18:05

Американците изпитаха танково оръдие на бъдещето

В САЩ са проведени изпитания на 120-мм оръдие XM-360, което в перспектива се планира да се поставя на танка XM-1202, съобщават от пресслужбата на армията. Разработката на тези образци отбранителна продукция става в рамките на програмата „Бойни системи на бъдещето” (The Future Combat Systems).

Според съобщението, изпитанията са били успешни, а новото оръдие, което по калибър е идентично със 120-мм оръдие на танка M1-A2 Abrams, е било признато за по-добро от сегашния му аналог, които вече се намира на въоръжение. Оръдието се отличава с неголямата си маса и висока степен на автоматизация. Общото количество на тестовите изстрели се планира да бъде около хиляда.

Новият танк XM-1202, на който ще се монтира оръдието, е по-лек, по-бърз и мобилен в сравнение със сегашните аналози. Композитната броня, използвана при изработката на корпуса е значително по-лека и здрава.

Екипажа на машината ще може да вижда потенциалните си цели далече зад пределите на пряката видимост с помощта на безпилотни летателни апарати, които също се разработват в рамките на програмата FCS. Според участници в програмата, далечината на стрелбата на XM-360 ще превишава 10 километра. По този показател новото оръдие повече от два пъти ще превъзхожда въоръжението на танковете тип "Абрамс".

Още танкови оръдия
 
28.01.2009, 14:21

Турция ще получи осем разузнавателни самолета “Херон” от Израел до края на април

Министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл заяви, че до края на април Турция ще получи от Израел останалите осем безпилотни разузнавателни самолета “Херон”, съобщи електронното издание на вестник “Сабах”. Сделката е за общо 10 такива самолети, които се използват и са особено ефективни в борбата на турската армия срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак . Първите две машини “Херон” са получени от Израел в края на декември миналата година, тестовете им са извършени и в момента са на етап приемане на въоръжение. /ИА „Фокус”/

Още безпилотни летателни апарати
 
28.01.2009, 13:43

Военноморският музей остава затворен през лятото

Един от символите на Варна – Военноморският музей, няма да приема посетители през летния сезон. Това стана ясно в разговор с директора на културната институция Мариана Кръстева. Причината е ремонтът, който се извършва в сградата. „Всичко е на начален етап, а сроковете, които са поставени за цялостното завършване, предполагат, че и през лятото няма да отворим врати“, каза Кръстева. Според договореностите сградата трябва да бъде ремонтирана за половин година. При положение, че сроковете бъдат стриктно спазени, възниквал проблемът с връщането и подреждането на експозицията. Това само по себе си също изисквало много време. Общата сума, която ще погълне ремонтът, е близо 700 000 лв. /Народно дело/

 
28.01.2009, 12:01

Днес "Калиакра" празнува 25 години от пускане на вода

Гордостта на българското мореплаване - баркентината "Калиакра", започва живота си в Полша през 1984 г. Корабът е създаден с идеята да разшири морската слава на България. Строителните работи завършват през лятото и на 29 юни флагът на кораба е вдигнат официално. Десет дни по-късно - на 6 юли, той тръгва на първото си плаване към новия си дом - Варна. Първият официален рейс на "Калиакра" е до българските крайбрежни градове Балчик, Несебър, Созопол и Бургас през август 1984 г. От 1984 г. „Калиакра” става учебен кораб не само за моряците от търговския, но и от военния флот на България.

След 1989 г. редовно взема участие в международните регатите „Cutty Sark”, а по-късно „Tall Ships Races”, „Stan” , а също и във “Ветрило 89”, „Grand Regata Collumbus 92”. През 2003 г. баркентината участва в снимките на руския филм „Бегущая по волнам” по произведения на Александър Грин. На 28 юни 2005 г. участва в парада по случай 200-годишнината от битката при Трафалгар, където баркентината играе ролята на френската фрегата „Redutable”.

През 2008 г. „Калиакра” участва в двете най-престижни регати за ветроходни кораби “Тол шип рейсиз” и “Фуншал 2008”. Прави се необходимото през 2009 българският ветроход да участва в най-голямото състезание “Атлантик челъндж” и да прекоси океана от Европа до Америка.

Ветроходът “Калиакра” и неговият екипаж доказват всяка година с участието си в престижни регати по цял свят, че България е морска страна с традиции и гради авторитета си на уважаван партньор. Така нашите моряци се превръщат в най-добрите дипломати, показващи истинския облик на България. Истина е, че допреди десетина години едва ли някой от голямото ветроходно семейство в България е вярвал в подобно чудо – страната ни да домакинства на една от най-големите и престижни ветроходни регати в света - Tall Ships Races 2010. /Морски вестник/

Още ветроходи
 
28.01.2009, 09:33

Разполагането на ракети “Искандер” в Калининградска област е спряно

Русия спря работите по разгръщането в Калининградска област на оперативно-тактическите ракетни комплекси “Искандер”, които се планираше да бъдат дислоцирани в този западен анклав в отговор на разполагането на обекти на американската противоракетна отбрана (ПРО) в Европа, съобщи днес представител на генералния щаб на Въоръжените сили на Русия, цитиран от Интерфакс.

“Реализацията на тези планове е спряна във връзка с това, че новата американска администрация не форсира плановете за разгръщане на трети позиционен район на американската ПРО в Полша и Чехия”, посочи и източникът. “За Русия няма необходимост от разгръщане на “Искандерите” в Калининградска област, ако обектите на американската ПРО не бъдат разположени в тези страни от Източна Европа”, подчерта руският военен. /ИА „Фокус”/

Още ракетни комплекси
 
28.01.2009, 09:30

Европейските десантчици ще бъдат оборудвани с крила-невидимки

Новото оборудване може принципно да промени тактиката за провеждане на секретни бойни операции с използването на парашутисти.

Първата демонстрация на възможностите на крилото беше проведена през 2003 г. Тогава австрийският професионален парашутист Феликс Баумгартнер самостоятелно прелетя през Ламанш. За това му бяха нужни 12 минути. Сега германска компания е разработила образец на десантното крило, което е готово за серийно производство. Монопланът с размах на крилата 1,5 метра развива максимална скорост от 200 км/ч при хоризонтален полет.

Във вътрешната плоскост на крилото могат да бъдат поставени бутилки с кислород, което ще позволят извършване на десанта от голяма височина, навигационно оборудване, провизии, оръжие и специално оборудване. Освен парашутиста крилото може да носи максимално 90 килограма.

Създателите на крилото уверяват, че то е напълно безшумно. В момента се разработва крило с неголям турбореактивен двигател, който ще позволи допълнително да бъде увеличена далечината на полета. Най-очевидният недостатък на крилото обаче е, че при провеждане на тайна операция то не може лесно да бъде укрито на територията на противника. Според военни експерти в последно време въоръжените сили почти не провеждат десантни операции с използване на парашутисти, предпочитайки по-надеждни средства като хеликоптерите.

С появата обаче на новото въздушно-десантно крило ситуацията може да се промени, посочва Newsru. С такова оборудване значително се увеличават точността, обсегът и скоростта на извършване на десанта.

 
28.01.2009, 08:33

Япония ще разположи свои военни кораби край бреговете на Сомалия

Японският министър на отбраната Ясуказу Хамада е разпоредил разполагането на кораби, които да се борят с пиратите край бреговете на Сомалия, съобщава Би Би Си.

Засега не е ясно колко кораба ще бъдат изпратени, нито кога, като предстои военните експерти да преценят каква сила е необходима.

Парламентът и премиерът Таро Асо трябва да одобрят официална заповед за изпращането на корабите, като се очаква процесът да отнеме около месец.

Японските кораби ще се присъединят към вече разположени в региона съдове от САЩ, Китай и други страни. /ИА „Фокус”/

 
27.01.2009, 16:15

САЩ ускоряват изпитанията на разузнавателни роботи

Американските сухопътни войски могат да получат първите малоразмерни дистанционно управляеми наземни апарати SUGV (Small Unmanned Ground Vehicle), разработени по програмата "Бойни системи на бъдещето" (FCS), с една година по-рано от планирания срок, съобщава Defense News.

Доставките на SUGV за американските бойни подразделения трябваше да започнат чак през 2011 година. От центъра Aberdeen, където в момента се произвеждат изпитанията на SUGV заявяват, че още тази година имат готовност да предадат образци на разузнавателни роботи на военните за провеждане на изпитания в бойни условия. В зависимост от показаните резултати ще бъде взето решение за усъвършенстване на SUGV или приемането им на въоръжение. При всички случаи обаче, изпитателите ще ускорят доставката на роботи за войската.

Малоразмерните дистанционно управляеми наземни апарати SUGV бяха разработени от американската компания iRobot. Първите разузнавателни роботи бяха доставени в бойните подразделения през май 2008 г. Първоначално се планираше доставката на нови апарати да започне едва през 2010-2013 г.. Отчитайки обаче положителните оценки от използването на PackBot, друга разработка на компанията iRobot , в Ирак и Афганистан, командването на американските сухопътни войски взе решение да ускори реализацията на програмата. Още бойни системи на бъдещето

Още бойни системи на бъдещето
 
27.01.2009, 11:54

В САЩ успешно са използвали лазер срещу безпилотен апарат

Американската корпорация Boeing обяви за успешно проведен опит с боен лазер срещу малогабаритен летателен апарат, съобщава DefPro. Лазерът е бил монтиран на бронемашина Avenger (модификация на HMMWV), която обикновено се използва в сухопътните войски и морската пехота на САЩ за изпълнение на задачи свързани с ПВО.

По време на изпитанията, проведени на един от ракетните полигони в щата Ню Мексико, екипажът на бойната машина, получила името Laser Avenger, с помощта на съвременна система за прицелване успешно е открил и съпровождал три малоразмерни БПЛА, като е поразил единия от тях с помощта на лазер. Изпитанията са се провеждали в сложни условия, в планинска и пустинна местност.

През 2007 г. Boeing вече успешно изпита Laser Avenger в качеството на средство за неутрализиране на самоделни взривни устройства и невзривени артилерийски снаряди. За да може да се използва лазера за поразяване на въздушни цели, обаче е било необходимо мощността на лазера да бъде удвоена, заявява представител на корпорацията.

 
27.01.2009, 00:05

На този ден

На 27 януари 1989 г. на съвместно заседание на Държавния и Министерския съвет е обсъдено и прието "Предложение за еднократни съкращения на въоръжените сили и военния бюджет", според което бюджетът на Министерството на отбраната се съкращава с 12 процента. Към 1 януари с.г. Българската армия наброява 117 000 души, като до следващата година въоръжените сили са намалени с 10 000 военнослужещи, 200 танка, 200 артилерийски системи, 20 самолета и 5 единици на ВМС.

 
26.01.2009, 20:43

Русия усилва Черноморския си флот

Русия ще взема всички необходими мерки за усилване на Черноморския флот, за да може той гарантирано да защити интересите на страната и ефективно да отговори на всички заплахи, възникващи в този потенциално опасен район, заявиха днес от Главния щаб на ВМФ на РФ, цитирани от АРМС-ТАСС.

Черноморски флот в момента се състои от 34 бойни единици, от тях повече от 20 се намират в боеготово състояние. Наскоро във ВМБ в Новоросийск от Балтика пристигна най-новия миночистач "Вицеадмирал Захарин", а през тази година в Севастопол към единствената боеготова подводница на ЧФ „Алроса” ще се присъедини още една дизелова подводница от състава на Северния флот. Обновяването на корабния състав с нови подводници, фрегати, корвети и други кораби ще продължи, съобщават от Главния щаб.

Още за ЧФ на Русия
 
26.01.2009, 19:55

Русия ще строи в Абхазия пункт за базиране за военните си кораби

Русия може да започне тази година изграждането на пункт за базиране за кораби от Черноморския флот в Абхазия, информира Интерфакс.

Вече съществува принципна договореност за това, заяви президента на Абхазия Сергей Багапш. Двете страни са уточнили някои технически въпроси, но до момента официално подписани документи не съществуват, отбелязва главата на Абхазия.

По всяка вероятност пункта за базиране ще бъде изграден в района на абхазкото пристанище Очамчире.

 
26.01.2009, 16:55

Французите започнаха изпитания на новата си атомна подводница

Най-новата френска атомна подводница Le Terrible тип Le Triomphant днес напусна сухия док и излезе в морето на ходови изпитания, съобщава France Presse. Според плана на военното ведомство на Франция, Le Terrible, четвъртата и последна субмарина от проекта, трябва да влезе в състава на ВМС на страната през 2010 година.

Строителството на атомната подводница Le Terrible започна през 2000 г., докато първата подводница от проекта беше заложена през 1989 г. и спусната на вода през 1994 г. Le Terrible ще бъде въоръжена с междуконтиненталните балистични ракети M51.

Всяка подводница от типа Le Triomphant е способна да носи 16 балистични ракети. Обсега на действие на M51 е около 8000 километра, което е с 1,5 пъти повече от предното поколение ракети М45, използвани в първите три субмарини преди те да бъдат модернизирани. Пълната им водоизместимост е 14300 тона, а скоростта под вода достига до 25 възла. Екипажа е повече от 110 човека.

Още атомни подводници
 
26.01.2009, 16:27

НАТО било уморено от разширяването

Ръководителят на полската дипломация Радослав Шикорски, който е сред фаворитите за избора на нов генерален секретар на Северноатлантическия пакт през април тази година каза, че пактът е уморен от разширяването му.

Пред британския вестник "Дейли телеграф" Шикорски каза, че НАТО е уморен от разширяването. Според него в момента сред страните членки на Алианса няма желание за прием на страни като Грузия и Украйна, информира БГНЕС.

Присъединяването на тези две държави в пакта ще стане в "сравнително далечно време", каза още Шикорски, но категорично отрече това да означава победа за Русия.

 
26.01.2009, 12:25

Четирима американски войници загинаха при сблъсък на хеликоптери в Ирак

Четирима американски войници загинаха днес, когато два хеликоптера са се сблъскали в северен Ирак, съобщи АФП, цитирайки американски и иракски военни.

“Четирима войници от коалиционните сили бяха убити, когато два хеликоптера паднаха в северен Ирак приблизително в 2.15 часа местно време (1.15 българско време)”, заяви говорител на американската армия. Причините за инцидента са неизвестни и са в процес на изясняване. /ИА „Фокус”/

 
26.01.2009, 10:32

Показаха първият F-35, оборудван с щатна авионика

В завод на американската компания Lockheed Martin в град Форт Уорт (щат Тексас) на 21 януари 2009 година бе показан първият изтребител F-35, оборудван с щатна бордова авионика. Изпитателните полети на новия самолет ще започнат в края на януари.

Още за F-35
 
25.01.2009, 17:20

САЩ ще доставят на турските въоръжени сили ударни вертолети AH-1W "Супер Кобра"

Военното ведомство на САЩ се е съгласило да продаде на ВС на Турция 4-5 ударни вертолета AH-1 "Кобра" Машините са необходими на Турция като временна мярка до началото на производството на новите Т-129, съобщава АРМС-ТАСС.

В момента турските ВС изпитват остър недостиг от ударни вертолети AH-1 "Кобра", количеството на които, заради бойни загуби и неизправности се е съкратило от 12 на 6 единици. С цел осигуряване на авиационна поддръжка на войските до 2013 година МО на Турция е започнало преговори с Русия за покупката на 32 руски машини Ми-28Н за около 1 милиард долара.

Секретариатът за отбранителна промишленост на Турция на 7 септември 2007 година подписа с турските компании TAI, "Аселсан" и италианската "Агуста/Уестленд" контракт, който предвижда организация на производство в предприятията на TAI на 50 вертолета A-129, получили обозначението T-129, и тяхната доставка за ВС на Турция. Ориентировъчната стойност на проекта е 3,5 милиарда долара. Първият T-129 трябва да влезе в строя през юни 2013 година.

Още ударни вертолети
 
25.01.2009, 09:45

Иран в скоро време ще демонстрира система за ПВО собствено производство

Нова система за противовъздушна отбрана, създадена изцяло от иранските специалисти, ще бъде демонстрирана в началото на февруари, заяви иранският министър на отбраната Мостафа Мохамад Наджар, предаде РИА Новости.

“Системата ще има среден обсег на действие. Тя ще бъде показана в хода на тържествата по случай годишнината от Ислямската революция в Иран (традиционно 10 февруари)”, съобщи иранският министър.

По думите на Мохамад Наджар, по-подробна информация около иранската система за ПВО ще бъде разпространена в скоро време. /ИА „Фокус”/

 
24.01.2009, 17:14

Американската армия търси възможности за ускоряване на внедряването на FCS

Американските сухопътни войски извършват предварителен анализ на проекта за бойни системи на бъдещето (FCS) с цел да бъдат намерени възможности за ускоряване на внедряването на някои съставни части.

Вече са възникнали въпроси, свързани с оперативната разработка на някои технологии. Търсят се пътища ускоряване на разработките. Тези въпроси са били озвучени на авиационен симпозиум на сухопътните войски на САЩ, проведен на 9 януари 2009 година, съобщава Army Guide.

Според плановете до 2015 година трябва да се разработят комбинирани управляеми наземни машини с електропривод, имащи тегло до 27 тона, но реализацията на тази разработка за сега остава под въпрос.

В тази връзка трябва максимално да се ускори доставката в действащите части отделни системи от програмата FCS. Армията трябва постоянно да следи за състоянието на водещите технологии, които могат да предоставят необходимото на войника по време на война.

До 2011 година в пехотните подразделения се планира да постъпят на въоръжение миниатюрни летателни апарати, малогабаритни безпилотни наземни апарати и автоматични наземни датчици.

Още за бойните системи на бъдещето
 
24.01.2009, 09:19

Френски военен кораб ще патрулира край бреговете на Газа, за да предотврати контрабанда към палестинската територия

Френска фрегата е на път към Ивицата Газа, за да участва в мисия по предотвратяването на трафика на оръжие за палестинския анклав, съобщава АФП, цитирайки френски военни източници.

Участието на френския съд е било разпоредено от президента Никола Саркози, като Париж ще си сътрудничи с Израел и Египет в “незабавните действия за борба с трагика на оръжие към Газа”.

Корабът ще достигне зоната, в която ще оперира “в следващите часове”. На борда на съда има хеликоптер и техника за следене на движението на близки морски съдове. /ИА „Фокус”/

 
24.01.2009, 00:10

На този ден

На 24 януари 1888 г. в Грунбах, провинция Вюртемберг, се ражда германският авиоконструктор Ернст Хайнкел (1888-1958) - създател на първия реактивен самолет Не 280 (1941). Завършва Висшето техническо училище в Щутгарт, като още през 1909-а започва работа по първия си биплан от типа на френския "Фарман". Две години след това го изпробва, но катастрофира и е ранен. След това работи в няколко самолетостроителни фирми, а по време на Първата световна война германската и австро-унгарската армия използват близо 30 типа самолети, създадени от него. Създава собствена компания през 1922 във Варнемюнде (Германия), а един след друг се появяват транспортният Не 70, пикиращият бомбардировач Не 50 и изстребителят Не 51, превърнали фирмата в мощен концерн със собствено конструкторско бюро, заводи и изследователска база. Компанията пуска близо 100 различни самолета, в които мигновено се прилага всяка новост в авиационната наука. Става и професор и доктор на науките във вузовете в Щутгарт и Рощок. През 1939-а създава първите опитни реактивни самолети He 176 (с ракетен двигател) и He 178 (с турбореактивен двигател (27.VIII.1939). През септември 1940-а неговият He 280 прави първи успешен безмоторен полет, а на 2.IV.1941 г. полита на собствен ход, задвижван от турбореактивен двигател Heinkel-Hirt HeS 8A. В него е монтирана и първата система за катапултиране. Въпреки добрите отзиви командването предпочита по-силно въоръженият Ме 262 на "Месершмит". Заради критики по адрес на фюрера през 1942-а неговите разработки са национализирани, а той е принуден да продаде контролния си пакет акции на Херман Гьоринг. установява се във Виена, където работи върху He 274 и там дочаква края на Втората световна война. Арестуван от съюзниците, но оправдан. От 1950-а отново ръководи фирмата си в Щутгарт, но заради забраната за строителство на самолети проектира и произвежда скутери, мотопеди и два миниавтомобила. Умира на 30.I.1958 г.

 
23.01.2009, 23:45

САЩ изпращат 20 000 морски пехотинци в Афганистан

САЩ може да изпратят в Афганистан до 20 000 морски пехотинци в рамките на мащабен план за увеличаване на военния си контингент в страната.

Това съобщи gazeta.ru, като цитира съобщение на командването на въоръжените сили на САЩ.

Командващият на морската пехота на САЩ ген. Джеймс Конуей съобщи, че увеличаването на контингента от морски пехотинци в Афганистан ще бъде съпроводено с аналогични съкращения на контингента в Ирак.

По-рано американското командване предложи увеличаване на контингента в Афганистан на 30 000 военнослужещи за период от 12 до 18 месеца.

 
23.01.2009, 21:55

Хърватска увеличи поръчката за финландски бронетранспортьори

Военното ведомство на Хърватска обяви за увеличаване на планираното за покупка количеството финландски бронетранспортьори Patria AMV с още 42 единици, съобщава Defence Aerospace. По-рано министерството на отбраната на тази страна подписа контракт с компанията Patria за доставката на 84 бронетранспортьора. Общата потребност на Хърватска от бронетехника от този клас се оценява на около 200 единици.

Хърватската армия избра Patria AMV като основен бронетранспортьор за сухопътните войски през 2007 година.

В момента финландския производител има поръчки за повече от 1200 БТР Patria, няколко стотин от тях вече са доставени в разни страни. Поръчки за тези машини са направили армиите на Полша, Финландия, Словения, Южна Африка, Хърватска и ОАЕ.

Още бронетраспортьори
 
23.01.2009, 17:52

Гърция започва преговори за покупка на фрегати тип FREMM

Правителството на Гърция е одобрило началото на преговорите с Франция за покупката на шест фрегати тип FREMM и петнадесет спасителни вертолета Super Puma, съобщава DefPro. Гръцкия флот отдавна планираше да започне техническото си превъоръжаване и прояви интерес към покупката на френско-италианските бойни кораби още преди няколко години, но до статии на преговори се стига едва сега.

Атина се надява, че всичките шест кораба ще бъдат построени на територията на Гърция, макар че в този случай може да възникнат сериозни проблеми. Единствената гръцка корабостроителница, способна да строи кораби от клас „фрегати”, на 100 процента принадлежи на немския концерн TKMS – конкурент на френската компания DCNS. В същото време френския производител за да реализира тези планове трябва да предаде в техни ръце технологията за строителство на корабите. На такава стъпка DCNS едва ли ще отиде.

Фрегатите тип FREMM се произвеждат в няколко различни модификации, включително противолодъчни и за борба с въздушния противник. Планира се те да постъпят на въоръжение във Франция, Италия и Мароко. В момента върви строителството на няколко кораба от този тип. Първият от тях трябва да влезе в състава на ВМФ на Франция през 2012 година.

Още фрегати
 
23.01.2009, 17:09

Разпродават бившия военен завод ”Бета”

Бившият военен завод "Бета" в Червен бряг е обявен в несъстоятелност, пристъпва се към разпродажба на имуществото му и разпределяне на постъпилите средства между кредиторите, съобщава News.bg

Преди 1989 година "Бета" бе най-голямото машиностроително предприятие с най-многоброен персонал на територията на община Червен бряг в състава на военно-промишления комплекс на страната.

Още военни фирми
 
23.01.2009, 16:50

Финландия оставя отворена възможността за членство в НАТО

Финландия оставя отворена възможността да кандидатства за членство в НАТО, предаде  ДПА.

“НАТО е най-важната военна организация за сигурност”, се казва в доклад на финландското правителство за политиката на отбрана и сигурност през 2009 година. В документа се отбелязва, че решението за членство в Алианса ще бъде взето само, ако съществува политически консенсус, както и обществена подкрепа.

По-рано финландският министър на външните работи Александър Стуб заяви, че Финландия най-вероятно няма да кандидатства за членство в НАТО поне до 2011 година. „Правителството и президентът трябва да са единни, а общественото мнение трябва да е много по-позитивно, за да може да се говори за членство в НАТО”, каза Стуб в интервю за шведския вестник „Дагенс Нюхетер”. /ИА „Фокус”/

 
23.01.2009, 11:22

Gripen доказа, че може да лети със свръхзвукова скорост без форсаж

Изтребител Gripen Demo по време на изпитания е доказал своята способност да лети със свръхзвукова скорост без да използва форсажен режим на работа на двигателя, съобщават от шведската компания Saab.

Опитният самолет Gripen Demo, който се използва с цел по-нататъшното развитие на изтребителя, през есента на миналата година е изпълнил по програмата за усъвършенстване на самолета 40 изпитателни полета. Целта на изпитанията е била разширяване на зоните за експлоатация на самолета при различни скорости и височини на полета, допустими ъгли на атака и претоварвания. През 2009 година изпитанията със самолета продължават. На 21 януари над акваторията на Балтийско море изтребител Gripen Demo е изпълнил полет със скорост М=1,2 на височина 8540 м без включване на форсажен режим на работа на двигателя. Това е първият полет от серията изпитания на машината на свръхзвукова скорост с различни товари.

Опитния самолет Gripen Demo е създаден в качеството на летяща лаборатория за отработване на следващото поколение Gripen и за усъвършенстване на вече съществуващите модели - Gripen C/D. На Gripen Demo се планира да бъде изпитан също и по-мощен двигател General Electric F414G и РЛС с активна фазирана решетка.

Още за изтребителите Грипен
 
22.01.2009, 21:10

Изпитана е нова глава за насочване на SM-2 block IIIB

Според съобщение на пресслужбата на компанията Raytheon, на 22 януари 2009 година военноморските сили на САЩ са провели изпитания на новите зенитни ракети SM-2 Block IIIB, снабдени с инфрачервена глава за насочване към нисколетящи активно маневриращи свръхзвукови цели в условия на масирано използване на средства за РЕБ.

Пусковете на ракети SM-2 Block IIIB, а също и Block IIIA и Block III са извършвани от борда на кораба от ВМС на САЩ DDG-104 "Стеррет" (USS Sterret) клас Arleigh Burke по реални цели при различни сценарии.

 
22.01.2009, 16:57

Американските сухопътни войски си поръчват още европейски вертолети

От сухопътните войски на САЩ съобщават, че смятат да закупят допълнително 5 леки многоцелеви вертолета UH-72A Lakota, произведени от американският представител на компанията Eurocopter, съобщава DefPro. В рамките на доставките американските военни ще получат и специални комплекти, позволяващи преоборудване на вертолетите за медицински цели и контрол на обкръжаващата среда.

Първият вертолет UH-72A, разработен на базата на гражданския Eurocopter EC145, американците получиха през 2006 година. Общото им количество, отчитайки и последната поръчка, е 123 единици. До 2016 година обаче военните смятат да закупят 345 машини. Част от техниката ще се използва в интерес на националната гвардия на САЩ.

Първоначално сглобяването на вертолетите се извършваше в Германия, но по-късно то бе пренесено в САЩ. Според информация на производителя в момента в американския завод на Eurocopter ежемесечно се сглобяват 3-4 машини, като в бъдеще се планира тяхното количество да достигне до пет.

Леките многоцелеви вертолети UH-72A са предназначени за извършване на разузнаване, целеуказване и спасителни операции. Далечината на полета на машината достига 680 километра. Екипажа е двучленен, като в пасажерския отсек могат да се разположат осем човека.

Още многоцелеви вертолети
 
22.01.2009, 13:20

Военновъздушните сили на Руската Федерация ще получат през 2009 година около 20 нови самолета Су-25 и Миг-29СМТ

Военновъздушните сили на Русия ще получат през 2009 година около 20 модернизирани щурмови самолета Су-25 и нови изтребители Миг-29СМТ, предаде РИА Новости, която се позовава на помощника на главнокомандващият на руските военновъздушни сили подполковник Владимир Дрик.

“През 2009 година на въоръжение във военновъздушните сили на Русия ще постъпят около десет модернизирани щурмовика  Су-25 и повече от десет изтребителя Миг-29СМТ”, заяви Дрик.

Още самолети МиГ-29
 
22.01.2009, 10:13

Военни учения на НАТО ще се проведат в Грузия през пролетта

В грузинската столица Тбилиси завърши двудневна конференция за планиране на многонационалните военни учения на НАТО "Cooperative Longbow/ Cooperative Lancer 2009", които ще се състоят от 3 май до 3 юни в грузинската военна база „Вазиани”, предаде агенция Интерфакс.

От министерството на отбраната на Грузия днес съобщиха, че в ученията ще вземат участие 900 военнослужещи от 23 страни-членки и партньори на НАТО. Ученията ще бъдат в два етапа – щабен и полеви. През първият етап ще се планира миротворческа операция, а през вторият при полеви условия участниците ще осъществят тази операция.

През 2008 година ученията "Cooperative Longbow/ Cooperative Lancer 2008" се проведоха в Армения. В тях участие взеха 17 страни членки и партньори на алианса.

 
21.01.2009, 17:10

Руският боен кораб “Адмирал Чабаненко” ще отработва задачи в Средиземно море

Големият противолодъчен кораб “Адмирал Чабаненко” от Северния флот на Русия, който в сряда предсрочно приключи ремонта си в завода в Балтийск и излезе в открито море, заминава за Средиземно море, съобщи военен източник, цитиран от РИА Новости.

“Адмирал Чабаненко” получи задача от главния щаб на Военноморския флот да замине за Средиземно море за отработване на учебно-бойни задачи, каза той. Не е изключено след това той да се отправи към Арабско море, където в момента се провежда международна операция за борба с пиратите и е планирано провеждането на съвместните руско-индийски учения „Индра-2009”

Още противолодъчни кораби
 
21.01.2009, 16:50

Увеличава се нелегалната продукция на ръчни гранатомети

До 30% от световния пазар на преносими противотанкови средства са нелегална продукция, съобщи пред АРМС-ТАСС генералният директор на Държавното научно-производствено предприятие “Базалт” Владимир Коренков. По-рано американската аналитична компания “Форкаст интернешънъл” прогнозира, че в периода до 2018 г. делът на “фалшива” продукция ще състави от 5% до 10% от световния пазар на гранатомети.

“Според мен, тази цифра е занижена. Според нашите оценки, реалният показател достига 30%”, отбеляза Владимир Коренков. По неговите оценки, “Базалт” се старае да се бори с нелегалните производители, предлагайки на пазар най-съвременни образци от въоръжение, превъзхождащи “фалшивата” продукция по експлоатационни и технически характеристики.

Коренко отбеляза, че нелегалният пазар на въоръжение се базира на доставки от складовете в страни от бившия Варшавски договори, а също на нелегална продукция, организирана в България, Пакистан и Китай. / ИА „Фокус”/

Още ръчни гранатомети
 
21.01.2009, 13:15

Австрия закупи италиански бронемашини

Военното ведомство на Австрия е подписало контракт за доставката на 150 леки бронирани машини LMV (Light Multirole Vehicles) производство на италианската компания Iveco, съобщава Defense News. Договореността за покупката на многоцелевите машини е била достигната още на 29 декември 2008 година, но информация за сделката бе публикува почти след месец.

Според информация на изданието, Австрия ще получи седем различни модификации на бронираните автомобили. Всички ще бъдат оборудвани със система за управление на огъня производство на израелската компания Elbit и ще бъдат защитени от мини и самоделни взривни устройства. Представител на Iveco е подчертал в интервю за изданието, че тяхната продукция не е била най-евтината в сравнение с другите участвали в конкурса машини, но въпреки това австрийците са избрали нея на принципа на икономичната ефективност.

През 2008 година Iveco е произвела около 950 машини LMV. Най-голямо количество от тези автомобили има в парковете на ВС на Италия (1260), Белгия (440), Великобритания (401), Испания (120), Норвегия (60), Чехия (19) и Хърватия (10)

Iveco също се използват и в Афганистан от военни формирования на страни, влизащи в състава на международния контингент.

Още бронемашини
 
21.01.2009, 10:53

Появи се информация за новия тежък американски разузнавателен спътник

Според информация на Space, появила се е информация за тежкия разузнавателен спътник NROL-26, изстрелян в САЩ на 18 януари 2009 година от космодрума на нос Канаверал с тежка ракета-носител Delta 4.

Спътникът, изпълнен на базата на платформата "Advanced Mentor" и имащ тегло около 5-6 тона, е предназначен за водене на радиоелектронно разузнаване в широк спектрален диапазон, снабден е с разтварящи се антени с размери повече от 100 метра по дължина.

Още космически апарати
 
21.01.2009, 09:58

250 хиляди професионални сержанти ще има в армията на Русия

Корпусът на професионалните сержанти в руската армия ще достигне 250 хиляди души, съобщи днес руският заместник-министър на отбраната генерал Николай Панков, цитиран от РИА Новости.

“Ежегодно във вузовете ще се подготвят 15 хиляди сержанти, които ще служат по договор. От 1 февруари обучението на тези сержанти ще започне в шест вуза, а от 1 септември – в 48 висши учебни заведения”, посочи Панков.

 
21.01.2009, 00:40

На този ден

На 21 януари 1954 г. в САЩ е пусната първата атомна подводница “Наутилус”.

За времето си “Наутилус” – първата задвижвана с ядрено гориво подводница – е чудо на техниката. Тя е крайъгълен камък в корабостроенето: дълга е 97,5 метра, широка е 8,5 м и висока 7,9 м. Тъй като двата реактора имат нужда от много по-малко място, отколкото обикновените дизелови двигатели, а освен това отпада и необходимостта от складово помещение за стотиците тонове гориво, подводницата се превръща в луксозен плавателен съд. С мъчителните и тесни плуващи ковчези от Втората световна война не може да става сравнение.

Още подводници
 
20.01.2009, 18:15

Два самолета Mirage F1 на испанските военновъздушни сили се сблъскаха днес

Два самолета на испанските ВВС Mirage F1 се сблъскаха днес по време на учение, съобщава avia.ru.

Трима члена от екипажите на самолетите са загинали.

От военното ведомство на Испания за сега няма подробни коментари, като съобщават само, че за изясняване на причините на нещастния случай в района на град Альбасете ще работи специална комисия.

Още самолети Мираж
 
20.01.2009, 17:10

През 2008 г. Франция е изнесла военна продукция за 6,3 млрд. евро

През 2008 г. Франция е изнесла военна продукция на стойност от 6,3 млрд. евро, предаде днес АФП. Тази сума надхвърли очакванията с 300 млн. евро, заяви министърът на отбраната Ерве Морен. Според министъра това е била “най-добрата година от 2000 г. насам” за бранша. През 2007 г. Франция е изнесла оръжия за 5,5 млрд. евро. /ИА „Фокус”/

 
20.01.2009, 13:50

Управляемата авиационна бомба Paveway II достигна първоначална степен на боеготовност

Управляемата бомба Paveway II с два способа за насочване (Dual Mode Laser-Guided Bomb или DMLGB) достигна първоначална степен на боеготовност във военноморския флот на САЩ, съобщава пресслужбата на компанията Lockheed Martin.

DMLGB е усъвършенстван вариант на бомбите от семейството Paveway, функциониращи на принципа "пуснал и забравил". Бомбата DMLGB има два начина за насочване – с помощта на лазерна или инерциална система с GPS. Летецът може сам да избира способа за насочване в зависимост от конкретната обстановка. Бомбата Paveway II е способна да поразява стационарни и подвижни цели при всякакви метеорологически условия, денем и нощем.

Още авиационни бомби
 
20.01.2009, 11:56

Eurocopter проби на японския пазар

Министерството на отбраната на Япония обяви за намерението си да закупи партия вертолети на Eurocopter за морските сили за самоотбрана на страната в качеството на учебно-тренировъчни машини, съобщава DefPro. Точното количество на вертолетите, които ще бъдат доставени на японския флот, за сега не се съобщават. Според мнение на военни анализатори, първоначално Токио ще купи само две машини, като цялата партия ще бъде от 15 единици EC135 T2+.

В проведения конкурс Eurocopter е успял да победи друг европейски производител на вертолетна техника – британо-италианската фирма AgustaWestland.

Многоцелевия лек вертолет Eurocopter EC 135 е разработен от европейския консорциум през 1990 година и е извършил първият си полет през 1994 г. EC135 T2+ е една от последните модификации, която се произвежда в заводи в Германия и Испания.

Още веролети 
 
20.01.2009, 09:48

Южна Корея ще изпрати военен кораб край Сомалия

Правителството на Южна Корея взе решение за изпращането на военен кораб край бреговете на Сомалия, предаде агенция Гисен.

Южна Корея ще вземе участие в борбата срещу морското пиратство в Аденския залив, край Сомалия, където ще изпрати военен кораб и 310 войници. По този начин азиатската държава ще даде своя принос към международните усилия за премахването на морското пиратство, което през последните години се оказа сериозно препятствие пред търговията в региона. /ИА „Фокус”/

 
19.01.2009, 22:30

В Москва ще демонстрират повече от 200 безпилотни апарата

Повече от 200 безпилотни летателни апарата с гражданско, двойно и военно назначение ще бъдат демонстрирани на посетителите на изложението "Безпилотни многоцелеви комплекси” ("UVS-TECH 2009"), съобщава Lenta.ru.

"UVS-TECH 2009" ще се проведе от 27 до 29 януари в Москва и според организаторите участие в него ще вземат компании от Австралия, Великобритания, Иран, Латвия, Холандия, Норвегия, Швеция, САЩ и Русия.

Още безпилотни апарати
 
19.01.2009, 17:54

Индия провежда изпитания на ракетите "Брамос" в пустинни условия

На полигона на индийските ВВС Похран на 20 януари са планирани изпитания на свръхзвуковата крилата ракета "Брамос", съобщава "Индиа дифенс". Това ще бъде третия изпитателен пуск с цел проверка на функционирането на системите на ракетата "Брамос" в пустинни условия.

В момента съвместното предприятие "БраМос", учредители на което са руската фирма "НПО машиностроения" и индийската Организация за отбранителни изследвания и разработки (DRDO), са завършили разработката на няколко модификации на ракетата. Варианти с морско и наземно базиране успешно са преминали всички изпитания и са приети на въоръжение в СВ и ВМС на Индия. Продължават работите по създаването на модификации с въздушно и подводно базиране.

След завършване на всички разработки "Брамос" ще стане "универсална крилата ракета", понеже ще може да бъде запускана от борда на надводни кораби, подводници, самолети, шахти и мобилни ПУ на базата на шаси на автомобили "Татра".

"Брамос" представлява двустепенна крилата ракета, способна да носи бойна глава с тегло до 300 килограма на разстояние до 300 километра. Тя развива максимална скорост от 2,8М, което е 3,5 пъти повече от скоростта на американската противокорабна ракета "Харпун". Планира се скоростта на разработваната в момента хиперзвукова версия на "Брамос" да бъде около 5,26М.

Още за ракетите Брамос
 
19.01.2009, 13:33

Компанията „Сухой” достави на Индонезия изтребител “Су-30МК2”

На въоръжение в индонезийските военновъздушни сили постъпи поредния многофункционален изтребител Су-30МК2, съобщава Интерфакс.

“Третия изтребител Су-30МК2 в рамките на изпълняване на подписания на 23 юли 2007 година договор за доставка на шест самолета – три Су-30МК2 и три Су-27СКМ, беше доставен в Индонезия”, се казва в съобщение на пресслужбата на компания “Сухой”. Сглобяването и облитането на машината трябва да стане до 22 януари.

Още за изтребителите Су-30
 
19.01.2009, 11:30

Австралия финансира Пентагона за строителството на военен спътник

Според съобщение от 15 януари 2009 г. на пресслужбата компанията Boeing, ръководството на ВВС на САЩ е одобрило финансирането от Австралия на работите свързани със завършването на създаването на последния, шести военен свързочен спътник Wideband Global SATCOM (WGS-6) модификация Block II. Австралия ще заплати за целта 234 милиона американски долара.

Финансирането се извършва в рамките на междуправителствено съглашение, предвиждащо използване от австралийските на канали на спътника WGS-6, съобщава R&D.CNews.

Още космически апарати
 
19.01.2009, 08:53

Тайван може да намали броя на въоръжените сили

Тайванските власти разглеждат възможността за намаляване с една трета на броя на въоръжените сили, съобщава Ройтерс. Решението може да бъде взето на фона на подобряване на отношенията с Китай. Говорителят на министерството на отбраната отбеляза:

“В настоящия момент броят на въоръжените сили на Тайван е 275 хиляди. Планира се броят им да стане 180 хиляди”. /ИА „Фокус”/

 
19.01.2009, 08:45

Киргизстан затваря US база

Киргизстан ще разпореди в близките дни под натиска на Русия да бъде закрита разположена на негова територия американска военновъздушна база, използвана за поддръжка на военните операции в Афганистан, съобщи АФП.

"Президентският указ за анулирането на споразумението със САЩ вече е готов. След няколко дни той ще бъде публикуван в киргизките медии", заявил високопоставен представител в Бишкек, пожелал анонимност.

Американската база Манас е разположена на летището в Бишкек. През последните години Киргизстан заплаши неколкократно да закрие базата. Само на няколко десетки километра от Манас е разположена руска военна база.

Според източника Русия оказала натиск върху президента на Киргизстан Курманбек Бакиев да закрие базата в замяна на голяма финансова помощ от Русия. В момента се водят преговори между двете страни за предоставяне на руски кредит от 225 млн. евро, както и за инвестиции от 1,7 млрд. евро в енергийния сектор на бившата съветска република. "В замяна на толкова голям кредит Кремъл поиска от Бакиев да вземе решение за закриване на базата преди официалното му посещение в Москва", насрочено за 3 февруари, заявил източникът. /Монитор/

 
19.01.2009, 08:40

САЩ с най-голям военен бюджет

Съединените щати имат най-големия военен бюджет в света. На тях се падат около половината от всички разходи за отбрана на планетата.

През тази година военният бюджет на САЩ е 487,7 милиарда долара. Като бъдат отчетени допълнителните разходи за операциите в Ирак и Афганистан, а така също програмите, които не са по линии на Министерството на отбраната на САЩ, бюджетът на Пентагона на практика е нараснал двойно в сравнение с 2001 година, сочи "Вашингтон профайл".

Тогава той е бил 304,8 милиарда долара, докато сега достига 623 милиарда долара. По данни на Стокхолмския институт за изследване на мира брутният военен бюджет на света през 2007 година е бил 1 трилион и 339 милиарда долара.

Според Центъра за стратегически и международни изследвания сред десетте държави с най-голям военен бюджет, освен Съединените щати, са Китай (65 милиарда долара), Русия (50 милиарда долара), Франция (45 милиарда долара), Великобритания (42,8 милиарда долара), Япония (41,75 милиарда долара), Германия (35,1 милиарда долара), Италия (28,2 милиарда долара), Южна Корея (21,1 милиарда долара) и Индия (19 милиарда долара).

Мнозина експерти поставят под съмнение данните за военните бюджети на Китай, Русия и Индия, тъй като тези държави изразходват за военни цели пари, предвидени в други пера от бюджета. /Монитор/

 
19.01.2009, 08:32

Готвим 5 роти специално за НАТО

Армията ни подготвя още 5 роти, които да покриват напълно стандартите на НАТО, научи "Монитор". Подсилени с механизирани, логистични и медицински части, през тази година те ще получат национални и съюзнически сертификации за участие в мисии на алианса. Доброто владеене на английски език и техническата съвместимост са измежду основните изисквания на НАТО.

Страната ни е обещала 8% от армията ни да бъде сертифицирана за мисии на алианса в чужбина като "сили за отговор" и "сили за разполагане". До есента на миналата година имахме подразделения, одобрени от нашето Министерство на отбраната, но не и от НАТО. В средата на септември по време на учението "Ответен удар 2008" край Карлово 71 експерти от НАТО оценяваха доколко 61-ва механизирана бригада покрива изискванията на алианса за мисии в чужбина. Армията ни бързаше особено много със сертифицирането на 1-ви батальон от бригадата. Депутати споделиха тогава за "Монитор", че батальонът ще бъде изпратен в Афганистан, където наближава времето за ротацията на българския контингент там.

 
18.01.2009, 14:25

Започнаха тестовете на спътника за ранно предупреждение SBIRS GEO

Компанията Lockheed Martin обяви на 13 януари за началото на изпитанията на първият спътник от новата система за предупреждение за ракетно нападение на САЩ SBIRS GEO. Спътникът SBIRS (Space-Based Infrared System, инфрачервена система за следене с космическо базиране) е способен с висока точност да следи и определя аномалните източници на инфрачервени излъчвания и е предназначен да открива пускове на ракети и извършва инструментално разузнаване.

Тестовете се извършват в завода на компанията в град Саннивейл, щат Калифорния. Запуска на спътника с ракета-носител Atlas V е планиран за 2010 финансова година.

Още космически апарати
 
18.01.2009, 09:48 

Катастрофа с френски военен хеликоптер в Западна Африка

Един войник е загинал, трима са спасени, а още шестима са в неизвестност след катастрофата на френски военен хеликоптер край Габон, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на щабквартирата на френските въоръжени сили в Париж. “До момента имаме един загинал, един тежко ранен, един с по-леки травми, един оцелял невредим и шестима изчезнали,” каза за АФП полковник Франсоа Мари Гужон от генералния щаб на армията. Десет френски военнослужещи, включително четиричленен екипаж, бяха обявени за издирване по-рано, след като вертолетът им падна в морските води по време на съвместно учение край бреговете на западноафриканската страна. Машината се разбила край Найони, малък град, разположен между столицата Либървил и южния град Порт Жентил, каза полковник Паскал Карпентие.

Хеликоптерът катастрофирал малко след излитане от кораба “Ла Фудр”, движейки се на 50 км от бреговете на Габон. /ИА „Фокус”/

 
17.01.2009, 22:53

Русия се надява, че САЩ ще променят плановете си за ПРО и за разширяване на НАТО

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва се надява новата американска администрация да промени плановете си за разполагане на система за противоракетна отбрана – ПРО, в Източна Европа и за разширяване на НАТО, съобщава РИА Новости. “Надявам се, че администрацията на Барак Обама ще направи много внимателен анализ на този проект и ако там не се появи трети позиционен район, няма да има никакви “ескандери” в Калининградска област”, каза Лавров. По неговите думи той също се надява, че Вашингтон ще направи “внимателен анализ и на всички други проекти, които създават най-сериозни проблеми за европейската сигурност, преди всичко абсолютно изкуственото разширяване на НАТО”.

Лавров отбеляза, че тези планове се отстояват “въпреки волята на украинския народ и в условия, когато режимът на Саакашвили доказа своята агресивност”. /ИА „Фокус”/

 
17.01.2009, 15:00

Черноморският флот на Русия получи ново попълнение

Във военноморската база в Новоросийск се проведе церемония по приемане на новия миночистач “Вицеадмирал Захарин” в състава на ВМФ на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

“Все още е рядко събитие, когато Черноморският флот получава най-нов съвременен кораб”, отбеляза на церемонията и.д. командир на базата капитан първи ранг Евгений Крилов. Той припомни, че през 2002 г. за последно Черноморският флот е приел кораб от такъв клас.

Корабът е с бордови номер 611 и e създаден в Средно-Невския корабостроителен завод по проект на ЦМКБ "Алмаз".

"Вицеадмирал Захарин" е принципно нов кораб за противоминна отбрана, използващ нова методика на тралене, неизползвана до момента в руския флот. Корабът ще търси мини пред себе си по курса.

Миночистача е оборудван с автоматизирана система за управление на противоминните действия "Диез-Э", която е предназначена за повишаване на бойната ефективност на кораба при търсене и унищожаване на мини и минни заграждения.

Още военноморски сили на Русия
 
17.01.2009, 10:04

Northrop Grumman започва работа над нов самолетоносач за ВМС на САЩ

Американската компания Northrop Grumman е получила 374 милиона долара за да започне подготвителни работи за строителството на втория атомен самолетоносач клас Gerald R. Ford за американските военноморски сили, съобщава DefPro. Вторият кораб CVN 79 все още не е получил име, като строителството му трябва да завърши през 2018 година.

Според условията на контракта, в продължение на 21 месеца специалисти на отбранителната компания ще трябва да разработят дизайна и планират покупката на материалите за самолетоносача. Ще бъдат продължени и изследователските работи, като в тях ще участват около 300 човека.

Представител на компанията е заявил, че строителството на първият кораб от тази серия, получил името Gerald R. Ford, е започнато през 2008 г. и ще трябва да завърши през 2015 г.

Корабите от клас Gerald R. Ford се създават на базата на самолетоносачите клас Nimitz, които се намират на въоръжение в американските ВМС и се смята за едни от най-големите в света.

Инженерите в частност са внесли изменения в конструкцията на полетната палуба, подобрено е въоръжението, ще бъдат монтирани по-съвременни ядрени установки, което ще позволи да се намали стойността на тяхното обслужване и числото на специалистите, необходими за тази дейност.

Водоизместимостта на самолетоносачите клас Ford ще бъде около 100 хиляди тона, като на борда на всеки от тях ще може да бъдат базирани повече от 75 бойни летателни апарати.

Още самолетоносачи
 
16.01.2009, 19:50

ВМС на Сингапур приеха на въоръжение последните „невидими” фрегати

В Сингапур се състоя тържествена церемония по въвеждане в строя на „невидими”

френски фрегати клас Formidable, съобщава DefPro. През 2000 година военното ведомство на страната е сключило контракт с корабостроителната компания DCNS, който предвижда не само продажба на кораби, но и технология на тяхното производство.

Главния кораб от проекта в бил построен в Лориент, а останалите пет - в сингапурската корабостроителница ST Marine под контрол на френски специалисти. Последният от шестте кораба е сдаден през август 2008 година, и както се съобщаваше по-рано, въвеждането в строя на фрегатите Stalwart и Supreme трябваше да стане през първото тримесечие на 2009 година.

В момента ескадрата от „невидими” Formidable на ВМС на Сингапур вече е готова за изпълнение на бойни задачи.

Formidable се явяват развитие на френския проект La Fayette. Те са построени с използването на технологии намаляващи радиолокационната контрастност на кораба и са снабдени със съвременни бойни системи. Въоръжението им се състои от 76 милиметрово оръдие, пускови установки Sylver A50 със зенитни управляеми ракети Aster 15/30, противокорабни ракетни комплекси Harpoon и торпеда A244/S Mod 3.

Трикоординатната радиолокационна станция Herakles с фазирана антенна решетка на фрегатите от клас Formidable осигурява откриване и съпровождане на въздушни и надводни цели да разстояние до 250 километра.

Още фрегати 
 
16.01.2009, 18:00

„Грипен” готов за задачи от готовност №1 в Унгария

Четиринайсет  изтребителя „Грипен” на унгарските ВВС бяха официално обявени в оперативна готовност на церемония в присъствието на унгарския министър на отбраната Имре Секереш. Изтребителите са в готовност да изпълняват задачи от готовност №1 (QRA, Quick Reaction Alert) от военновъздушната база в Кешкемет. „Грипен” ще се редуват с все още наличните „МиГ-29” в осигуряването на защита от готовност №1, като напълно ще заменят руските изтребители до края на 2009 г.

„QRA задачите за „Грипен” в унгарските ВВС още веднъж доказват, че изтребителят е напълно съвместим със стандартите на НАТО. С голямо удоволствие виждаме все по-пълното интегриране на „Грипен” в НАТО. Поздравяваме унгарските военновъздушни сили и техните изтребители „Грипен” за това историческо събитие”, каза Хенрик Хьойер, програмен директор в „Грипен Интернешънъл”.

Унгарските ВВС обявиха официално прехвърлянето на QRA задачите към изтребителите „Грипен” на церемония във ВВС базата в Кешкемет на 22 декември 2008 г. На церемонията присъстваха правителствени официални лица и представители на унгарските ВВС. По-късно на същия ден два от изтребителите излетяха, за да поемат дежурство от готовност №1 за пръв път.

Унгария е третата европейска държава след Швеция и Чешката република, и втората натовска страна, която оперира с „Грипен”. Последният от общо 14-те изтребителя, закупени в сделка между правителствата на Швеция и Унгария, беше доставен на Унгария на 28 януари 2008 г. Унгарските ВВС вече са използвали своите изтребители „Грипен” в Унгария и в международни учения.

Още за самолетите Грипен
 
16.01.2009, 17:22

За нов командващ на руските войски в Далечния Изток е назначен генерал-полковник Олег Салюков

С президентски Указ генерал-полковник Олег Салюков е назначен за командващ на войските на Далекоизточния военен окръг.

Олег Леонидович Салюков е роден на 21 май 1955 година в град Саратов. През 1977 г. завършва Уляновското висше танково училище. Служил е като командир на танков взвод и рота, след това е бил началник на щаба и командир на танков батальон в Киевския военен окръг.

През 1985 година завършва бронетанковата академия в Москва, след което стига до длъжността заместник на командира на танкова дивизия.

След завършване през 1996 година на академията на ГЩ на ВС на РФ е назначен за командир на дивизия. По-късно става началник на щаба и командващ на армия, заместник на командващия на войските на Далекоизточния военен окръг.

Войнските звания „майор” и „полковник” получава предсрочно.

Женен, с един син.

Още за Далекоизточния военен окръг
 
16.01.2009, 17:04

До няколко години Русия ще има пунктове за базиране в Йемен, Либия и Сирия

До няколко години Русия планира да изгради пунктове за базиране за военните си кораби в Йемен, Сирия и Либия, предаде АРМС-ТАСС, като се позова на главния щаб на военноморския флот.

Все още не е ясно колко време ще отнеме изграждането им.

Пункта за базиране на остров Сокорта ( Йемен) е необходим, в частност, за да се осигури сигурността на руските граждански кораби в Арабско море и Аденския залив, аналогична е ситуацията със съоръженията в Триполи и Тартус, информира агенцията.

 
16.01.2009, 11:40

Русия разработва оръжие на основата на нанотехнологиите

В Русия се работи в областта на създаването на въоръжение и военна техника с използването на нанотехнологии, заяви днес руският вицепремиер Сергей Иванов в хода на заседание на правителствената комисия за високи технологии и иновации, предаде Интерфакс.

“Работи се в областта на прилагането на нанотехнологиите в отбранително-промишления комплекс, в производството на съвременно въоръжение, военна и специализирана техника. Има вече резултати, сред които и доста добри”, каза той.

 
16.01.2009, 10:02

Вертолет на НАТО се разби в околностите на Кабул

Вертолет на НАТО се разби в околностите на афганистанската столица Кабул, съобщи днес началникът на криминалната полиция на провинция Кабул Алишах Пактиавал, предаде РИА Новости.

По неговите думи, катастрофата е станала в четвъртък в района на селището Кяриз-е-Мир. Пактиавал не съобщи за пострадали в резултат на катастрофата.

Заедно с това, по данни на американското военно командване в базата Баграм, при падането на вертолета на САЩ “Блек Хоук” всичките седем души намиращи се на борда на машината, включително и членовете на екипажа, не са пострадали и са били своевременно евакуирани от мястото на инцидента. Това е втора за деня катастрофа с вертолет в Афганистан. В четвъртък вертолет Ми-17 на ВВС на страната катастрофира в планина в провинция Герат , при което загинаха 13 човека.

 
15.01.2009, 22:45

В Русия е разработена модификация на корабния комплекс "Москит-Е”

Корпорацията "Тактическо ракетно въоръжение" обяви за разработката на ракетния комплекс "Москит-МВЕ" с противокорабна ракета 3М-80МВЕ, съобщава Lenta.ru.

Корабния комплекс се явява модификация на експортния "Москит-Е". Той има по-голям обсег на действие, при съхранено основно преимущество пред аналозите си – практическа неуязвимост заради високата си свръхзвукова скорост (до 2900 километра в час), пределно ниска траектория в крайния участък на полета и интензивния противозенитен маньовър който извършва.

Според информация на производителя са предвидени две различни траектории на полета на ракетата 3М-80МВЕ. Едната е на малка височина, а другата комбинирана – част от траекторията е на височина 12 километра, а в крайния участък ( около 40-45 км) височината на полета е 10-20 метра. Минималната далечина на стрелбата е 12 км., максимална при полет на малка височина – 140 км., а при комбинирана траектория – 240 км.  

С "Москит-МВЕ" може да бъдат въоръжавани бойни кораби от проект  956ЭМ, ракетни катери проект 12421 и други руски проекти. Комплекса може да бъде адаптиран и за използване от стационарни или подвижни брегови позиции за защита на морските граници.

Комплексите от серията "Москит" основно се използват от руския ВМФ. Различни модификации са доставяни на Китай и Виетнам. Интерес за покупката им са проявили и Иран и Индия.

Още противокорабни ракети
 
15.01.2009, 17:15

Супермодерно стрелбище отвори врати във Варна

Двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева и областният управител Христо Контров откриха най-големият и модерен закрит стрелбищен комплекс в България - „Комбат", който се помещава в сградата на „ТИМ секюрити академи" на ул. „Тролейна" № 12. Водосвет отслужи Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил в присъствието на елита на Варна.

Стрелбищен комплекс „Комбат" е разположен в подземието на сградата, което е напълно обновено и специално пригодено за функциите на бойно стрелбище.

„Комбат" предлага възможност за стрелба с лично или с наето късо нарезно оръжие. На разположение на желаещите да изпробват точността си са бойни пистолети на шест от водещите световни оръжейни марки. Клиентите ще бъдат консултирани от професионални инструктори с дългогодишен опит в практиката и обучението по стрелба.

Комплексът разполага с пет коридора с дължина по 25 м - за прецизна стрелба по мишени на 7, 10, 20 и 25 м. Осигурена е възможност за стрелба и по подвижни мишени - за стимулиране на ловкост, бързина и тактика. Стрелците са разположени един до друг в кабини, които са оборудвани със специална бариера от инфрачервени лъчи, задействаща защитна аларма при излизане на стрелеца от означеното място. Задължително е използването на антифони и предпазни очила. Комплексът е обезопасен и шумоизолиран по най-съвременни методи, инсталирана е и компютризирана система за пречистване на въздуха.

Към стрелбищният комплекс е оборудвана и работилница, в която може да бъде почистено, смазано или ремонтирано вашето оръжие. За отмора в уютно кафене можете да наблюдавате стрелбата на конкурентите през бронирано панорамно стъкло.

„Комбат" е изграден по световните стандарти за сигурност и безопасност от испанската фирма GTS Electronica - лидер в тази област, която е направила подобни стрелбища в Испания, Германия, Швеция, Латинска Америка.

Инвестицията е на стойност 300 000 евро. Работното време на комплекса е всеки ден от 8,30 до 20,30 ч. В „Комбат" желаещите да стрелят ще заплащат само боеприпасите, безплатно е ползването на оръжие, както и консултирането от инструкторите. /chernomore.bg/

 
15.01.2009, 14:24

Военновъздушните сили на Индия получиха първият самолет за ДРЛОиУ "Фалкон"

В Делхи на 11 януари е пристигнал първият самолет за далечно радиолокационно откриване и управление "Фалкон", съобщава АРМС-ТАСС.

Контракт за 1,1 милиарда долара за покупката на три бордови радиолокационни станции EL/M-2075 "Фалкон", разработени от израелската компания IAI, и тяхното монтиране на руски транспортни самолети Ил-76, Индия и Израел са подписали през март 2004 година. Контракта предвижда опция и за допълнително получаване на още от три до пет такива системи. Индия трябваше да получи първият самолет още през декември 2007 година, но поради различни причини предаване бе отлагано няколко пъти.

Базовите самолети са оборудвани с по четири руски двигателя ПС-90А-76, РЛС с фазирана решетка, произведена от компанията "Рейтеон", белгийски 20-дюймови екрани на течни кристали, система за радиоелектронна защита на израелската компания "Елбит", а също и с други индийски и френски системи.

Самолетът може да се използва за откриване на въздушни и наземни цели, събиране на информация и разузнаване на разстояние повече от 400 километра. РЛС EL/M-2075, монтирана в обтекател на горната част на фюзелажа, е способна да открива и съпровожда различни цели в сектор от 360 градуса. Екипажа на всяка машина се състои от 18 човека.

Още самолети за ДРЛОиУ
 
15.01.2009, 09:05

Ракетната корвета „Мълния” има нов командир

Със заповед на командира на Военноморска база Бургас бригаден адмирал Георги Мотев, капитан-лейтенант Иван Средков бе назначен за командир на ракетната корвета „Мълния” от състава на дивизиона леки сили. Командирът на дивизиона капитан І ранг Владимир Касъров представи новия командир пред екипажа. От завършването на ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров”  през 2001 г. до сега капитан-лейтенант Средков премина през длъжностите командир на бойна част, помощник-командир и командир на ракетен катер. Като командир на ракетния катер „Светкавица” участва във всички учения на Военноморска база Бургас и ВМС. Постигнатите отлични и много добри резултати при сдаването на курсовите задачи и тактическите учения, нареждат екипажа под негово командване на челно място сред останалите в дивизиона.

Капитан - лейтенант Средков сподели, че заемането на длъжността командир на ракетната корвета „Мълния” е сериозно предизвикателство в неговата офицерска кариера. През настоящата година корабът навършва 20 години от вдигането на военноморския флаг на Република България на борда. Предстоят плавания и участия в ученията на ВМС. Командването на Военноморска база Бургас пожела успех и безаварийно плаване  на кораба с новия командир. /Морски вестник/

Още за българските ВМС
 
14.01.2009, 16:50

ВВС на САЩ заделиха средства за развитието на C-17 Globemaster III

Ръководството на американските военновъздушни сили е осигурило повече от милиард долара за компанията Boeing, която да продължи развитието на стратегическия военнотранспортен самолет C-17 Globemaster III, съобщава DefPro.

Според условията на контракта, американските военни ще финансират работите по усъвършенстване на оръжейните системи на самолета и неговата по-нататъшна модернизация. Освен това, специалистите на Boeing ще се заемат с техническото и полево обслужване на C-17 Globemaster III. Половината от сумата вече е приведена на компанията.

В момента, според открити източници, на въоръжение в американските ВВС се намират повече от 170 такива самолета. Машините от тази серия се използват за транспортиране на крупногабаритни товари, включително и бронетехника.

C-17 Globemaster III се намира на въоръжение и във въоръжените сили на Австралия, Канада и Великобритания.

Още военнотранспортни самолети
 
14.01.2009, 15:45

Китайските военни кораби успешно завършиха второто си патрулиране

След 2-дневно плаване, на 14-ти т.м. в 6:30 ч (местно време), китайските военни кораби успешно завършиха второто си патрулиране, съобщава CRI.

Охраната на конвоя е започната източно от протока Мандеб и е продължила на разстояние 553 морски мили. Охраняваните търговски кораби са „Джънхуа 13", „Джънхуа 14" от Шанхай, тайванския кораб „Юшан" и регистрирания в Китай кораб от Филипините „Саганоризон".

В източната акватория на Аденския залив 4-те кораба са напуснали конвоя и са отплавали в своите направления.. Преди това те са водили телефонни разговори с военните моряци и са изразили своята благодарност, като са им пожелали весело и радостно посрещане на Китайската Нова година.

 
14.01.2009, 13:50

Руски военен кораб предотврати пиратско нападение

Руски военен кораб предотврати пиратско нападение срещу холандски контейнеровоз в Аденския залив, предаде РИА НОВОСТИ.

Шестима пирати са изстреляли гранати срещу кораба, съобщиха от Международното морско бюро.

Пиратите са следили плавателния съд около 30 минути, но намеренията им са били осуетени, след като руски военен кораб и вертолет се отзовали на сигнала, подаден от холандския контейнеровоз „Недмол Баренс”.

Вертолет Ка -27 е бил изпратен от военния кораб „Адмирал Виноградов", патрулиращ по сомалийското крайбрежие.

 
13.01.2009, 17:38

Кипър ще закупи 41 руски танка Т-90

Комитета за отбрана на Кипър е одобрил заделянето на средства за покупката на 41 руски основни бойни танка T-90. Необходимите средства са заделени в отбранителния бюджет на страната за 2009 година, съобщава АРМС-ТАСС.

Сега на въоръжение в кипърската Национална гвардия има руски танкове Т-80. Контракт на стойност 172 милиона долара за покупката на 41 танка Т-80У/УК беше подписан през април 1996 г. Доставката на танковете започна през юни 1997 г. Общо Кипър е получил 14 танка Т-80УК (командирски с допълнително оборудване) и 27 танка Т-80У в стандартна комплектация, 4 ремонтно-евакуационни машини, 4 бронирани мостопоставача, боеприпаси и резервни части. С тези 41 танка Т-80 и с 43 БМП-3, поръчани през 1995 г., беше сформирано ново поделение.

През 2004 г. военното ведомство на Кипър сключи контракт за 12,1 милиона долара за модернизацията на Т-80, включваща нова СУО и термовизори.

В момента кипърската Национална гвардия има на въоръжение и 52 френски танка AMX-30B2 и закупени от Бразилия бронетранспортьори EE-9 "Каскавел".

Програмата за покупка на нова техника се реализира от 2006 година. Били са проучени и предложенията на Германия и танка "Леопард- 1A5", Франция и танка AMX-30B2, Украйна и танка Т-84УД. Накрая въоръжените сили на Кипър са избрали руския танк. Сделката се оценява на 115 милиона евро.

През тази година правителството в Кипър планира да закупи още и  руските ЗРК "Тор-М2" и ПТРК "Корнет".

Още за Т-90
 
13.01.2009, 13:18

Дмитрий Медведев подписа указ за числеността на руската армия

Президентът на Русия Дмитрий Медведев подписа указ, определящ числеността на руските въоръжени сили след 2016 г. Съгласно документа от 1 януари 2016 г. въоръжените сили на Русия ще наброяват 1 милион 884 хиляди 829 души, в това число един милион военнослужещи, предаде РИА Новости.

В момента в руската армия служат 1 200 000 военнослужещи. През октомври миналата година министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков заяви, че числеността на руските въоръжени сили ще бъде съкратена до един милион души не до 2016 г., а до 2012 г. – с четири години по-рано от планираното. /ИА "Фокус"/

 
13.01.2009, 13:00

САЩ усилват военната си групировка в Южна Корея

Американското военно ведомство днес е представило план за предстояща замяна на вертолетите AH-64 Apache със самолети F-16, влизащи в състава на американския военен контингент в Южна Корея,  съобщава AFP. През март 2009 година ударните вертолети ще напуснат корейска територия, а тяхното място ще заемат 12 многофункционални леки изтребителя F-16 Fighting Falcon.

Според изявление на командващия на 28-хилядния американски контингент в Южна Корея генерал Уолтер Шарп, по-нататъшното усилване на групировката на войските ще позволи да се отрази всякаква възможна агресия от страна на Северна Корея. Съгласно плановете на американските военни, самолетите трябва да постъпят на въоръжение в контингента, преди Apache да бъдат изведени от неговия състав.

Южна Корея официално се намира в състояние на война със Северна Корея, понеже въоръжения конфликт през 1950-1953 година завърши само с подписване на примирие.

 
13.01.2009, 08:50

В САЩ се е разбил вертолет Black Hawk

Военен вертолет UH-60 Black Hawk се е разбил на територията на университетското градче към Университета A&M в щата Тексас. Загинал е един човек, други четирима за ранени, съобщи телевизия CNN . На борда на вертолета са се намирали петима души – четирима служещи в Националната гвардия и един студент в университета, който преминавал специално обучени за кадети.

Още военни вертолети
 
13.01.2009, 00:35

Братислава изтегля офицери от НАТО

Ръководеното от премиера Роберт Фицо правителство на Словакия ще отзове половината от своите военни, които са на служба в командните структури на НАТО, съобщи ИТАР-ТАСС.

От 1 август броят на словашките военнослужещи в командните структури на НАТО ще бъде намален до 75 офицери. Основна причина за съкращенията е недостигът на средства. Очаква се това да спести до 5 млн. евро годишно, показва проучване на министерството на отбраната, цитирано от словашкия вестник "Правда". В командните структури на НАТО ще останат само висшите офицери. Те служат главно в Брюксел, Германия и САЩ. Словакия е убедена, че мярката няма да се отрази на сътрудничеството между Братислава и страните членки на НАТО, пише словашкият вестник "Правда". /Монитор/

 
13.01.2009, 00:05

Днес

На 13 януари 1874 година службата в руската армия е съкратена от 25 на 6 години.

Още за руската армия
 
12.01.2009, 09:40

"Нортроп Грумман" ще достави нови РЛС за иракските транспортните самолети C-130E "Херкулес"

Военновъздушните сили на Ирак са сключили с компанията "Нортроп Грумман" договор за модернизация на метеорологическите и навигационни радиолокационни станции на военнотранспортните си самолети C-130E "Херкулес", съобщава АРМС-ТАСС.

Сключения в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” контракт е на стойност 5,1 милиона долара и предвижда подмяната на поставените на самолетите РЛС AN/APN-59 със системите AN/APN-242.

Станцията е предназначена за откриване на въздушни цели, климатични аномалии, изобразяване релефа на местността и навигация, опознава принадлежността на самолетите, обезпечаване на точното десантиране на товари.

Доставката на оборудването трябва да завърши до юли 2009 година.

В момента на въоръжение във военновъздушните сили на Ирак се намират 3 самолета C-130E "Херкулес",които влизат в състава на 23-та ескадрила.

Още военнотранспортни вертолети
 
12.01.2009, 00:03

Днес

Днес е празникът на военното разузнаване - на 12 януари (1 януари по стар стил) 1908 г. в сила влиза указ на княз Фердинанд I, с който Информационното бюро към Щаба на войската се преобразува в Разузнавателна секция.

Още военно разузнаване
 
11.01.2009, 19:45

Руският боен кораб „Адмирал Виноградов” замени „Неустрашимий” в борбата с пиратите

Бойният кораб „Адмирал Виноградов” от руския Тихоокеански флот замени кораба „Неустрашимий” от Балтийския флот в решаването на задачи по борба с морските пирати в района на Африканския рог, съобщи днес Главният щаб на руския военноморски флот, предаде ИТАР-ТАСС.

Говорител на Главния щаб посочи, че "Неустрашимий" ще напусне района на Червено море през втората половина на януари. /ИА "Фокус"/

 
11.01.2009, 17:18

Изпитанията на руската балистична ракета „Булава” ще продължат и през 2009 г.

Ръководителят на руския Генерален щаб Николай Макаров заяви, че сроковете за приемането на въоръжение на най-новата балистична ракета с морско базиране „Булава” ще зависят от резултатите от изпитанията. „През тази година изпитанията на „Булава” ще продължат. При положителни резултати към края на годината може да бъде разгледан въпросът за приемането на ракетата на въоръжение”, посочи Макаров, цитиран от Интерфакс.

В течение на 2009 г. се планира извършването на четири изпитателни старта на „Булава”. От 2003 г. насам бяха проведени общо 10 старта на „Булава”, от които 5 неуспешни.

Още морски балистични ракети
 
11.01.2009, 09:55

Буш участва при приемането на въоръжение на самолетоносач, кръстен на баща му

Президентът на САЩ Джордж Буш пътува за последно с президентския самолет Еър форс уан, за да присъства в Норфолк, щата Вирджиния, на церемония по приемане на въоръжение на нов самолетоносач, кръстен на баща му Джордж Буш-старши, предадоха световните агенции.

На церемонията бяха и първата дама Лора Буш, бившият американски президент Джордж Буш-старши и бившата първа дама Барбара Буш.

"Какво може да се подари на човек, който е бил благословен и е получил през живота си почти всичко, от което се е нуждаел - ами самолетоносач", пошегува се настоящият президент по време на церемонията. "Това ще е един внушителен кораб за един достоен за възхищение мъж", допълни Буш по адрес на баща си.

Новият самолетоносач, кръстен на Джордж Буш-старши, е представител на самолетоносачите от клас Нимиц и ще има екипаж от 5500 души. Базата му ще бъде пристанището Норфолк. Самолетоносачът има площадка за излитане и кацане на самолети, дълга над 330 метра. Захранва се от два ядрени реактора. Цената му е 6,2 милиарда долара.

От този клас досега са произведени 10 самолетоносача. Първият е бил произведен през 1972 г. Последният е този, кръстен на Джордж Буш-старши.

На борда му има бронзова статуя на бившия президент. На горната палуба е обособен и кът, посветен на живота на Буш-старши, от участието му във Втората световна война до четирите му години на президентския пост

На церемонията над самолетоносача прелетяха четири бойни самолета F-18, последвани от един бомбардировач Авенджър, като този с който през Втората световна война Джордж Буш-старши е служил на борда на американския самолетоносач Сан Хасинто. По време на мисия през 1944 г. самолетът му е бил свален от вражески огън, а Буш-старши е бил спасен. Награден е с кръст за храброст и три медала.

На церемонията по приемане на кораба, кръстен на баща му, настоящият президент Буш призна, че най-голяма чест за него през 8-те му години на президентския пост е било да бъде главнокомандващ на американските въоръжени сили. Баща му пък си спомни как е служил на самолетоносача преди 65 години, периода през който се сгодил за Барбара Буш. На церемонията в Норфолк присъстваха и американският вицепрезидент Дик Чейни и американският държавен секретар Кондолиза Райс./Darik News/

Още самолетоносачи
 
10.01.2009, 19:58

Франция поръча още вертолети NH-90

Френското министерство на отбраната е обявило, че е решило да закупи 22 вертолета NH-90 TTH, производство на европейския консорциум NH Industries, съобщава Defense Aerospace. Машините ще струват на френското военно ведомство 600 милиона евро.

През 2007 година Париж поръча на европейския консорциум 12 вертолета, но в края на декември 2008 година бе достигната договореност количеството на машините да бъде увеличено на 34 броя. Вертолетите ще се произвеждат от заводите на Eurocopter в южна Франция. Доставките трябва да започнат през 2011 година.

NH-90 е бил разработен от Франция, Германия, Холандия и Италия  с цел да замени намиращите се на въоръжение тактически и противолодъчни вертолети. По-късно към проекта се присъединяват Белгия и Португалия.

Вертолета може да се използва за решаване на широк кръг задачи и се произвежда в две модификации: тактически транспортен вертолет TTH (Tactical Transport Helicopter) и морски вертолет NFH (NATO Frigate Helicopter). Първият му полет се е състоял през 1995 година.

Поръчки за NH-90 са направили Финландия, Норвегия, Швеция, Гърция, Оман, Австралия, Нова Зеландия и Испания. Отчитайки и сегашната сделка, общото количество на поръчките за NH-90 достигна 529 единици.

Още военни вертолети
 
10.01.2009, 14:28

Доминиканската република купува самолети от Бразилия

Военновъздушните сили на Доминиканската република купуват осем учебно-тренировъчни самолета Super Tucano на бразилската компания Embraer, съобщава Defense News. Договореност за това е била достигната в края на декември 2008 година, но официално за сделката бе съобщено едва вчера, 9 януари.

Новите самолети ще се използват от ВВС за охрана на въздушните граници на страната, за борба с търговията с наркотици, като ще бъдат съществено попълнение на въздушния флот на доминиканската армия. В момента, според данни от открити източници, на въоръжение се намират 35 бойни и военнотранспортни летателни апарати, включително 25 вертолета.

Покупката на бразилските самолети ще бъде най-голямата сделка на ВВС на Доминиканската република за последните десетилетия. Сроковете за доставка за сега не се съобщават.

Учебно-тренировъчния самолет за основна летателна подготовка Super Tucano е създаден от бразилската фирма Embraer на основата на самолета EMB-312 Tucano. Първият му полет се е състоял през 1996 година.

Още тренировъчни самолети
 
10.01.2009, 12:58

Холандия ще закупи още австралийски бронирани машини

Министерството на отбраната на Холандия е потвърдило информацията за намерението си да закупи осем бронирани машини Bushmaster, производство на австралийското отделение на компанията Thales, съобщава DefPro. През август 2008 година военното ведомство на тази страна вече закупи партия от 13 такива бронемашини за 15 милиона долара. От 2006 година до сега холандците вече са получили 49 австралийски машини.

Официален представител на холандското министерство на отбраната е заявил, че бронетехниката ще бъде насочена направо в южен Афганистан, където е дислоциран военния контингент на страната, изпълняващ миротворческа мисия в състава на войските на НАТО. Доставката на техниката трябва да бъде извършена през април 2009 г. Машините допълнително ще бъдат оборудвани с камери, сензори и специални устройства за откриване и унищожаване на самоделни взривни устройства.

В бойни условия бронемашините Bushmaster се използват не само от холандците, но и от австралийския контингент в Ирак. Според мнение на военни специалисти, бронираните автомобили са демонстрирали изключителна мобилност и защитеност, а за бойни действия в пустинни условия те нямат аналози в света. Благодарение на корпуса с V-образна форма на дъното 10 членния екипаж е защитен от мини и самоделни взривни устройства, осколки от снаряди и стрелково оръжие.

Още бронетехника
 
09.01.2009, 21:48

Финландия удвоява контингента в Афганистан

Финландското правителство съобщи днес, че ще изпрати още 100 войници, които ще се грижат за сигурността по време на президентските и местни избори в Афганистан.

Кабинетът защити решението си с довода, че засиленото военно присъствие е нужно за гарантиране на стабилността и демокрацията. Предстоящият вот е решаващ за страната и от неговото спокойно протичане и резултати зависи какъв път ще поеме тя в бъдеще.

Властите в Афганистан също настояват НАТО да присъства.

В момента, финландските военни там са 110 човека и са разположени в Кабул и северната част на страната. /news.bg/

 
09.01.2009, 13:40

Южна Корея купува още шест подводници

Сеул е поръчал допълнителна партия дизелови подводници от проект 214, производство на германската компания Howaldtswerke-Deutsche Werft, съобщава Defence Talk. Според условията на контракта, комплектите за шест субмарини  ще бъдат доставени в Южна КОрея, а със строителството на подводниците ще се заеме компанията Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering.

Комплектуващите елементи и части за строителството на първата подводница ще бъдат доставени на Сеул през пролетта на 2009 година, като производството на всички шест субмарини трябва да завърши през 2018 година. По-рано Южна Корея вече поръча три подводници от този клас. Тяхното строителство вече е извършено от компанията Hyundai Heavy Industries. Последната от тях трябва да влезе в състава на южнокорейския флот през 2009 година.

Подводниците от проект 214 представляват експортен вариант на проекта 212, които се намират на въоръжение в ВМС на Германия и са били построени в периода 1999-2005 г. Водоизместимостта на подводницата е 1800 тона, дължината е 66 метра, а височината - 13 метра. Екипажа се състои от 27 човека. Според производителя тя може да се потапя на дълбочина до 250 метра и да извършва автономно плаване до 50 денонощия, имайки на борда необходимия запас от гориво, храна и вода.

Освен в Южна Корея, подводници от проект 214 се намират на въоръжение и във ВМС на Гърция.

Още подводници
 
09.01.2009, 13:18

Военната служба в Кипър се намалява на 19 месеца

Военната служба в Кипър е на път да бъде намалена на 19 месеца, съобщи кипърският вестник “Филелевтерос”. Министърът на отбраната на Кипър Костас Папакостас вчера разговаря с председателя на парламента Мариос Карояни, когото е информирал за реорганизирането на Националната гвардия, което ще се извърши за период от 10 години и за намаляването на военната служба. За да стане службата 19 месеца е необходимо предложението да бъде одобрено от Министерски съвет. Промяната няма да важи за тези, които в момента отбиват военната си служба и те ще трябва да отслужат пълните 24 месеца. /ИА "Фокус"/

 
09.01.2009, 10:37

Арестите на запасни генерали предизвикаха раздвижване в Генералния щаб и спец службите в Турция

Раздвижването във висшестоящите военни и политически среди в Турция след последната вълна от арести по делото „Ергенекон” е една от водещите теми в турските вестници днес. Вестник „Хюриет” се спира на изненадващото посещение на началника на Генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг при премиера Реджеп Тайип Ердоган във връзка с арестите на запасни висши военни. Срещата е продължила час и 15 минути, но не се изнася информация за същината на водените разговори. След визитата при Ердоган Илкер Башбуг е направил редовното си седмично посещение при президента Абдуллах Гюл. Вестникът посочва, че е била отложена и пресконференцията на Генералния щаб за журналисти, на която се е очаквало да се даде информация за извънредното 6-часово заседание на Генералния щаб предния ден. Среща с премиера Ердоган е имал и шефът на националната разузнавателна служба Емре Танер. Официално информация за позицията на ръководството на Генералния щаб и Националната разузнавателна служба по последните арести все още обаче не се дава и всички публикации в медиите засега са спекулации, изтъкват представителите на тези институции.

Вестник „Радикал”, пише, че на среща с премиера по искане на генерал Башбуг Генералният щаб е представил позициите си по развитието на делото „Ергенекон” от последните два дни. Изданието посочва, че арестите на запасни генерали и действащи офицери са станали причина за отлагането на всички насрочени пътувания на началника на Генералния щаб и висшите военни и на заседанията.

Вестник „Сабах” също посочва, че арестът на високопоставени запасни генерали, сред които и бившият юридически съветник на Генералния щаб Ердал Шенел, е предизвикал голямо раздвижване в Генералния щаб и висшите разузнавателни институции. „Историческия трафик” между висшите военни и държавни институции представя подробно и вестник „Милиет”.

„Заман” пише, че последните арести по „Ергенекон” са активизирали политическите и военните среди в Анкара и са довели до извънредни срещи между началника на генералния щаб Илкер Башбуг и премиера Ердоган и между тях и ресорни министри. Засега обаче не се правят изявления относно изложените и защитени позиции. /ИА „Фокус”/

 
09.01.2009, 09:58

Обама номинира четирима експерти за Пентагона

Новоизбраният президент Барак Обама номинира четирима бивши членове на администрацията на президента Клинтън за ключови постове в Пентагона, включително заместник-министър на отбраната, предаде АФП. Министърът на отбраната Робърт Гейтс, който Обама възнамерява да остави на поста му, се обърна към Сената с искане за бързо потвърждаване на тези номинации, за да се позволи плавно преминаване на властта по време, когато САЩ участват във военни действия на две места, а израелско-палестинският конфликт може да продължи.

Уилям Лин ще бъде назначен за заместник-министър на отбраната, длъжност номер 2 в Пентагона; Мишел Флурной ще бъде заместник секретар по въпросите на отбраната, натоварен с политическите въпроси; Робърт Хейл ще контролира сметките на учреждението, а Джех Чарли Джонсън, ще бъде главен съветник. Обама нарече четиримата „изключителни личности“, които разполагат с качествата, необходими, за да му помогнат „да въведе трайна стратегия за националната сигурност, която да позволи да се изправим пред заплахите на 21 век и да запазим сигурността на американския народ“, в комюнике, публикувано от преходния му екип. Общо Обама трябва да назначи 230 души в Пентагона. /БГНЕС/

 
09.01.2009, 09:08

ВМС на Русия и Турция ще проведат съвестни учения в Средиземно море

Съвместните руско-турски военноморски учения “ТУРРАШ-2009” ще се проведат днес, 9 януари, в акваторията на Средиземно море, съобщи помощника на главнокомандващият ВМФ на Русия – началникът на службата за обществени връзки Игор Дигало, предаде РИА Новости.

По думите на Дигало, ученията ще се проведат в хода на визитата на групата кораби на Северния флот, в състава на която влиза тежкия крайцер “Адмирал Кузнецов” и големия противолодъчен кораб “Адмирал Левченко”, във военноморската база Акзас-Карагач в Турция.

В хода на ученията ще бъдат отработени елементи на съвместното маневриране, организиране на комуникациите и издирвателно-спасителна операция.

Още за ВМС
 
08.01.2009, 23:55

Американският боен кораб USS Taylor пристига във Варна

Американският кораб USS Taylor FFG 50 ще бъде на посещение в пристанище Варна от 9 до 11 януари. Корабът е от състава на Шести американски флот. Командир на кораба е капитан ІІ ранг Кейт Кнутсен, съобщиха от пресцентъра на ВМС. В програмата на визитата за 9 януари са включени посещение на военноморска база Варна и среща с командира на базата бригаден адмирал Румен Николов, официална визита при кмета на Община Варна Кирил Йорданов и обмяна на опит с българските военни моряци. На 10 януари визитата продължава с обмяна на опит с българските военни моряци. Американският военен кораб ще отплава от пристанище Варна на 11 януари.

Още фрегати
 
08.01.2009, 23:50

Литва подкрепи Шикорски за НАТО

Високопоставени литовски политици подкрепиха кандидатурата на външния министър на Полша Радослав Шикорски за генерален секретар на НАТО. Председателят на комисията на парламента за външни отношения Аудрониус Ажубалис заяви пред полския вестник "Газета виборча", че страната му е готова да подкрепи Шикорски. Добре би било, ако той стане генерален секретар на НАТО. От гледна точка на сегашната политическа обстановка кандидатурата на поляк е особено положителна. Поляците имат добра историческа памет и разбират добре позицията си и мястото си в региона, каза Ажубалис. Според него изборът на полския представител би гарантирал разширяването на Алианса в източна посока. /Монитор/

 
08.01.2009, 14:15

BAE Systems създава с индийците съвместно предприятие

Крупният британски производител на военна техника и въоръжение BAE Systems създава съвместно предприятие с индийската компания Mahindra Defence Systems, съобщава Defense News. Компанията с капитал около 20 милиона долара ще произвежда отбранителна продукция за индийската армия.

Съгласно постигнатата договореност между индийската и британската страни, 26 процента от акциите на предприятието ще принадлежат на BAE Systems, а 74 процента на Mahindra Defence Systems.

Делхи разчита, че британския производител ще помогне да се организира производството на съвременна техника и въоръжение за сухопътните войски на Индия. В частност, в предприятието, където ще работят 50-60 човека, ще се занимават с производството на допълнителни брони за индийските военни машини Rakshack, производството на военни автомобили с повишена проходимост Mahindra Axe и разработката на нови образци на защитена автомобилна техника.

Корпорацията Mahindra Group, която е с капитал около 6,7 милиарда долара, влиза в десятката на най-големите промишлени предприятия в Индия и е водещ производител на военни автомобили. Нейното подразделение Mahindra Defence Systems се занимава с производството на военни тренажори, стрелково оръжие, мини и друга отбранителна продукция.

Още военни фирми
 
08.01.2009, 13:15

Морското училище отбелязва своята 128-а годишнина

На 9 януари т.г. (петък) от 10:00 ч. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – Варна, ще се състои тържествено отбелязване на 128-та годишнина на училището. Програмата предвижда поднасяне на венци пред паметника на патрона на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, откриване на „Център за трансфер на морски технологии” във флотската алма матер и тържествено събрание-концерт. Същият ден ще се състои и събрание на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище. /Морски вестник/

Още за ВВМУ
 
08.01.2009, 12:47

ЕС продал на Израел оръжие за €200 млн. през 2007-ма

Доклад, публикуван в края на 2008г. от Европейската комисия показва, че страните-членки са разрешили износ на военни материали за Израел на стойност 200 млн. евро през 2007г., съобщава EUobserver.

Според доклада през 2007г. осемнадесет страни-членки са издали 1018 лиценза за експорт на въоръжение за Израел на стойност 199409348 евро.

Франция, Германия и Румъния са трите основни износителки, като Париж има солидна преднина пред останалите със 126 млн. евро.

Правозащитни групи призоваха британското правителство да прекрати износа на въоръжение за Израел и да убеди останалите членки на блока да спрат продажбите.

ЕС има кодекс за поведение при износа на оръжие от 1998г., но той се прилага на национално ниво.

България също е сред износителите за Израел, като през 2007г. заедно с Германия, Полша, Румъния и Великобритания е продала леки оръжия и боеприпаси на стойност 12 млн. евро./news.bg/

 
07.01.2009, 09:51

Австралийската армия спечели от финансовата криза

Икономическата криза помогна на австралийската армия да преодолее част от проблемите си, съобщава The Australian. С цели 20% е нараснал броя на доброволците за служба в армията през последното тримесечие, спрямо аналогичния период от миналата година. Австралийското министерство на отбраната отбелязва, че нарастващата безработица и неувереността правят службата в армията по-привлекателна в сравнение с работата в частния сектор.

Особено валидно е това сред наскоро завършилите обучението си, които срещат проблеми с намирането на работа поради липсата на опит. Най-популярният род войски са ВВС, които са получили 27% повече молби. ВМС и сухопътните сили са посрещнали с 22% и 15% повече доброволци.

Нарастването на популярността на армейската служба е известно явление в Австралия, а повечето военни предпочитат след изтичането на договора си да останат на служба, опасявайки се, че може да не намерят работа по гражданска специалност. През последната година, числеността на австралийската армия е нараснала с 1500 души и днес общият брой на военнослужещите надхвърля 50 хиляди. До 2016 г. е планирано числеността на въоръжените сили да достигне 57 хиляди души.

 
07.01.2009, 09:22

Военните операции в Ирак и Афганистан през тази година ще струват на САЩ 136 милиарда долара

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс предполага, че воденето на военните операции в Ирак и Афганистан през финансовата 2008-09 година, ще струва на американските въоръжени сили 136 милиарда долара – при условие, че положението на нещата и интензивността на военните действия се запазят на предишното равнище, предаде агенция РБК. Според Гейтс, освен вече утвърдените от конгреса 66 милиарда долара, на въоръжените сили ще са необходими още около 70 милиарда долара, за поддържане на операциите на досегашното равнище.

“Това са мои лични оценки, а не са оценки на администрацията на Джордж Буш или Барак Обама”, заяви Гейтс. /ИА „Фокус”/

 
06.01.2009, 16:50

Варна ще се сдобие и с ново стрелбище

Най-модерното в страната стрелбище ще заработи в средата на месеца във Варна. Стрелбищен комплекс „Комбат" ще разполага с 5 коридора, дълги по 25 метра. Всеки, който пожелае да стреля, дори и да няма разрешително за притежание на оръжие, ще може да го направи там, под зоркия поглед на професионален инструктор. До „бойните" коридори ще има кафене с бронирани стъкла.

Комплексът ще разполага с най-различни оръжия и 12 вида муниции.

Собственик на новия стрелбищен комплекс е фирмата „ТИМ Секюрити Академи", а оборудването е осигурено от испанска фирма, лидер в бранша.

 
06.01.2009, 13:15

Екипажът на „Слава“ за рекорд на Гинес

Екипажът на новопридобития минен ловец „Цибър“ отлетя от Варна за Белгия, съобщи по време на откриването на новата учебна година командирът на база Варна бригаден адмирал Румен Николов. Той добави, че корабът ще пристигне в морската столица в началото на март след преход в Атлантическия океан и Средиземно море. Минният ловец ще бъде зачислен в състава на дивизион „Миночистачи“. Според адмирал Николов моряците от подводницата „Слава“ са достойни за рекорд на Гинес. Те вече девета година експлоатират безаварийно акумулаторната батерия „Варта“ на подводницата, която е с гаранционен срок от пет години. Висшият офицер уточни, че „Слава“ е напълно боеспособна и още дълго ще участва във всички наши учения. Нейната „сестра“ „Надежда“ пък съвсем скоро ще стане музей. Документите за предаването й ще бъдат готови до 60 дни, добави адмирал Николов. Припомняме, че идеята „Надежда“ да стане музей беше лансирана от шефа на общинския съвет Борислав Гуцанов и беше подкрепена от съюза на подводничарите. /Народно дело/

 
05.01.2009, 22:50

Барак Обама е избрал Леон Панета за директор на ЦРУ

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама е избрал бившият конгресмен и бивш началник на кабинета в Белия дом Леон Панета за директор на ЦРУ, съобщават американските медии.

Телевизиите Си Ен Ен и Фокс нюз съобщиха, че бившият началник на кабинета в Белия дом по времето на Бил Клинтън ще бъде избран от Обама за ръководител на разузнавателната служба.

 
05.01.2009, 20:00

Белгийски военен контингент пристигна в Афганистан

Военен контингент от 50 белгийски войници пристигна в Афганистан, за да подкрепи афганистанската армия в Кабул, предаде белгийската агенция Белха. От март белгийският контингент ще започне мисията си в град Кондуз, в северната част на страната, където са разположени 400 войници от НАТО.

 
05.01.2009, 16:35

Министерството на отбраната на Грузия обяви, че започва набиране на професионални войници

Министерството на отбраната на Грузия днес обяви, че започва набиране на професионални войници, предаде Новости-Грузия. Професионалните войници ще служат за срок от четири години. Те трябва да бъдат до 35 годишна възраст. На професионалните военнослужещи ще бъдат осигурени – висока заплата и безплатно медицинско обслужване. Не се съобщава броят на набираните професионални войници.

 
05.01.2009, 11:15

Индия и САЩ с рекордна военна сделка

Индия подписа със САЩ договор за купуване на осем самолета за далечно радиолокационно разузнаване Boeing P-8I.

Боингите са за нуждите на военно-морските сили на Индия.

Сделката е на стойност 2,1 млрд. долара и е най-голямата в историята на военно-техническото сътрудничество между двете страни, пишат индийските медии, цитирани от „РИА Новости".

Договорът е подписан още на първия януари, но страните са изчакали с обявяването му.

Осемте нови самолета ще сменят остарелите Ту-142М, които в момента са на въоръжение в индийските ВМС.

Боингите ще бъдат оборудвани с торпеда, дълбочинни бомби и противокорабни ракети „Харпун".

Първият самолет ще бъде получен в края на 2012 година, а през следващите три - и останалите седем боинга.

В момента индийската авиация е съставена предимно от самолети - руска и съветска разработка, както и известно количество френска техника.

Още военноморски самолети
 
05.01.2009, 09:55

Започва новата учебна година във военноморска база Бургас

Днес Военноморска база Бургас открива на новата учебна 2009 година. Откриването ще започне с военен ритуал от 9.30 часа. От 10.30 до 14 часа всички желаещи ще могат да посетят поделението и да разгледат корабите от състава на базата.

Днес ще се открие новата учебна година и във военноморска база Варна. След вдигане на флага екипажите ще преминат в тържествен марш. След това ще бъде открита езикова лаборатория по английски език и ще бъдат проведени демонстрационни занятия.

Още за ВМС
 
05.01.2009, 00:05

На този ден

На 5 януари 1862 г. в Свищов се ражда българският военен деец генерал-майор Иван Пашинов (1862-1936). На 15 емигрира във Влашко, а след Освобождението завършва Военното училище в София. Участва в Сръбско-българската война (1885) като командир на рота в VII пехотен Преславски полк в боевете при Сливница и Цариброд. През Балканската война (1912-1913) е командир на 23-и пехотен Шипченски полк, който завладява първия форт на Одринската крепост - Айваз баба. Изпълнява длъжността командир на II пехотна бригада от VIII пехотна Тунджанска дивизия по време на Първата световна война (1914-1918), като след това е началник на X Беломорска дивизионна област. Пише книгата "ХХIII пехотен Шипченски полк във войната с турци и съюзници (1912-1913)". Умира на 28.II.1936 г.

На 5 януари 1920 г. Народното събрание ратифицира гибелния за България Ньойски мирен договор, наложен ни след Първата световна война (1914-1918) и подписан на 27.XI.1919 г. в парижкото предградие Ньой от министър-председателя Александър Стамболийски. Влиза в сила на 9.VIII.1920 г., когато е ратифициран от Антантата.

 
04.01.2009, 19:46

Нов контингент на армията на Македония заминава на мисия в Афганистан

Тържествено изпращане на поредния контингент на армията на Македония за Афганистан ще се състои утре в казарма в град Щип, съобщава македонската телевизия А1.

Това е шестата ротация в мисията ИСАФ, в която македонската армия участва с механизирана пехотна част. За Кабул ще заминат 150 военнослужещи от първа механизирана пехотна бригада, трима щабни офицери и трима офицери, които ще изпълняват задачи в екипа за обучение и свръзка за нуждите на афганистанската национална армия.

Участниците в македонския контингент в мисията ИСАФ ще действат в рамките на контингента на британската армия. Те ще отговарят за сигурността на главното командване на ИСАФ в Кабул, ще изпълняват задачи за патрулиране и осигуряване на военната база и обекти от жизнено значение за живота на населението в Афганистан, бойно осигуряване на комуникации и други задачи в зависимост от нуждите на мисията. /ИА „Фокус”/

 
04.01.2009, 17:14

Американските морски пехотинци поискаха бронежилетките им да бъдат усъвършенствани

Американският корпус на морската пехота реши да усъвършенства бронежилетките MTV (Modular Tactical Vest), които се използват от пехотинците, служещи в контингентите в Ирак и Афганистан. Решението за модернизацията на MTV е било взето след допитване на повече от хиляда американски морски пехотинци, които отбелязали, че дадените им жилетки са доста тежки и затрудняват движението им, съобщава AP.

Новите жилетки ще се наричат IMTV (Improved Modular Tactical Vest). Колко пари са заделени за тяхната разработка и кога ще постъпят те на въоръжение, за сега не се съобщава.

За проблемите на американските морски пехотинци с бронежилетките MTV, стана известно още преди две години. След многочислени оплаквания и жалби в началото на 2008 година командването на корпуса морска пехота временно прекрати покупката на такива бронежилетки.

Още средства за защита
 
04.01.2009, 13:55

ВВС на Дания започнаха патрулиране във въздушното пространство на балтийските страни

Пилоти от военновъздушните сили на Дания започнаха патрулиране във въздушното пространство на балтийските страни, което се осъществява от въздушната база Зохняй в Литва. Предишните три месеца в небето над Литва, Латвия и Естония патрулираха американски военни пилоти, предаде ИТАР-ТАСС.

От литовското министерство на отбраната съобщиха, че датските пилоти ще осъществяват мисията си с четири изтребителя “Ф-16”. Заедно с техническия персонал датският контингент в Зокняй наброява над 50 военнослужещи. Това е втората мисия на ВВС на Дания в Литва. Първата бе в периода юли-октомври 2004 г.

Още за Ф-16
 
04.01.2009, 13:45

Русия няма да се откаже от изпитанията на ракетите “Булава”

Заместник-началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал-полковник Анатолий Ноговицин заяви, че Русия няма да се откаже от изпитанията на морската балистична ракета “Булава”, предаде РИА Новости.

“Няма да се откажем от ракетата. Ние виждаме от какво започнахме и на какъв стадий на разработката сме днес. Има голям контраст”, посочи Ноговицин. След поредния неуспешен старт на 23 декември някои журналисти и аналитици изказаха предположение, че програмата за изпитания на “Булава” може да бъде прекратена и ще продължи модернизацията на ракетата “Синева”, която в момента е на въоръжение.

Още ракети
 
04.01.2009, 09:11

Израел започна сухопътна атака в Газа

Израелската армия предприе сухопътна офанзива в Газа след осемдневното въздушни нападения, при които загинаха най-малко 460 палестинци, съобщава в. “Дейли Телеграф”. Целта на атаката е да унищожи позициите на “Хамас“, от които поддръжниците на движението обстрелват с ракети израелската теротория. Палестинският президент Махмуд Аббас осъди сухопътното нападение на Израел в Ивицата Газа. Британският външен министър Дейвид Милибанд заяви, че сухопътната офанзива на Израел е знак за спешната нужда от незабавно примирие.

Прекратяването на огъня в управляваната от движението “Хамас” Ивица Газа не трябва да позволява връщане на статуквото, коментираха от Държавния департамент на САЩ и предупредиха Израел да внимава за потенциалните последствия за цивилните граждани.

Чешкото председателство на ЕС заяви, че Израел няма право да предприема акции, които “до голяма степен засягат цивилни граждани”. “Призоваваме за улесняване на достъпа на хуманитарна помощ до жителите на Ивицата Газа и за примирие,” каза чешкия външен министър Карел Шварценберг. Франция също осъди последните действия на Израел.

Същевременно Съветът за сигурност на ООН приключи заседанието си в Ню Йорк, което започна в 2 часа българско време, без да постигне съгласие за резолюция по ситуацията в Газа. Френският представител в ООН Жан-Морис Рипер, който председателства съвета този месец, заяви, че членовете на Съвета за сигурност не са успели да постигнат споразумение за изявление, което да призове за незабавно примирие в Газа. /Dir.bg/

 
03.01.2009, 22:20

Полша може да изпрати допълнителни военни части в Афганистан

Полша може да изпрати в Афганистан още 400-600 военнослужещи. По този начин полският контингент в централноазиатската страна ще достигне 2000-2200 души, съобщи министърът на отбраната на Полша Богдан Клич, цитиран от агенция  Ройтерс .

Министърът е посочил в интервю за вестник “Дзиеник”, че правителството ще преразгледа ефективността на мисията в Афганистан през януари и тогава може да бъде взето решение за увеличаване на числеността на военния контингент.

През октомври 2008 година Полша пое грижата за сигурността в размирната афганистанска провинция Газни.

 
03.01.2009, 22:00

Израелски танкове откриха огън по позициите на “Хамас”

Израелските танкове, навлезли в северната част на Ивицата Газа тази вечер, откриха огън по позиции на движението “Хамас”, предаде АФП, позовавайки се на свеидетелства на очевидци.

Жителите на град Бейт Лахия в Ивицата заявиха, че танковете са открили огън и са имали за подкрепление военни хеликоптери. От палестинците са отвърнали на огъня с минометен обстрел. /ИА”Фокус”/

 
02.01.2009, 16:18

Държавните изпитания на самолета Як-130 трябва да завършат през 2009 година

В Русия успешно са завършили изпитанията на учебно-бойният самолет Як-130 с базовото му въоръжение, съобщава „Интерфакс-АВН”.

Машината може да бъде въоръжена с артилерийската установка ГШ-23, управляеми ракети клас „въздух-въздух”, ракети клас „въздух-повърхност”, неуправляеми ракети и бомби с различен калибър.

На проведените изпитания Як-130 е показал, че може да носи боеприпаси с общо тегло до три тона.

Държавните изпитания на самолета трябва да завършат до края на 2009 година. През 2008 година са били проведени около 240 изпитателни полета с Як-130, приблизително толкова са планирани и за тази година. В изпитателните полети са участвали три самолета.

Още учебно-бойни самолети
 
02.01.2009, 15:13

Гърция разреши на руските въоръжени сили да проведат военни учения в Егейско море

Гърция е разрешила на руските въоръжени сили да проведат военни учения в югоизточната част на Егейско море, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Навтемборики". По информация на гръцкия генералния щаб руският самолетоносач „Кузнецов", който плава в югоизточната част на Средиземно море, е поискал от гръцката гражданска авиация да използва част от FIR Атина (Район за полетна информация) за авиационни учения с участието на руски самолети.

Гръцката авиация е приела искането, така че руските авиационни учения ще се проведат югоизточно от остров Родос на 3, 4, 8 и 10 януари и на юг от остров Крит - на 11 януари. /ИА "Фокус"/

Още самолетоносачи
 
02.01.2009, 12:05

Войните

Към 1 януари 2009 година във военната операция в Ирак са загинали 4537 военнослужещи, от които 4221 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Азърбейджан – 1; Великобритания – 178, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Грузия – 5, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 30920 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г –  1 януари 2009 година, са загинали 1035 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 626, австралийци - 7, англичани – 136, канадци – 106, чехи – 3, датчани – 21, холандци - 18, естонци – 3, финландци – 1, французи – 23, германци – 25, унгарци – 2;  италианци – 12, латвийци – 1, литовци – 1, норвежци – 3, поляци – 8, португалци – 2, румънци – 8, южно корейци – 1, испанци – 25 и шведи – 2.

За периода 2618 американски военнослужещи са били ранени.

 
01.01.2009, 15:50

Американска военна фрегата акостира в турското пристанище Самсун

Американската бойна фрегата “Тейлър” FFG 50, която е доставила хуманитарна помощ за Грузия, акостира в турското черноморско пристанище Самсун, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Екипажът на фрегата – 15 офицери и 190 матроси, остават три дни, като посрещнаха Новата година в Турция.

Американският боен кораб, който е дълъг 138 метра и има водоизместимост 4 100 бруто регистър тона, пусна котва в пристанище Самсун вчера по обяд. /ИА "Фокус"/

Още фрегати
 
01.01.2009, 10:25

Полша иска да оглави НАТО

Полша подкрепя външния си министър Радослав Шикорски за следващ генерален секретар на НАТО на мястото на Яп де Хоп Схефер, чийто мандат приключва следващата година.

Това заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

"Обсъждаме този въпрос в продължение на месеци. Това ще бъде голям шанс за Полша. В институции като НАТО идва времето и на новите страни," каза Туск в отговор на въпрос за кандидатурата на Шикорски.

Схефер, бивш външен министър на Холандия, се оттегля от поста следващата година, след като в продължение на четири години бе генерален секретар на водения от САЩ 26-членен съюз. /news.bg/

 
Още военна информация - архив



{START_COUNTER}