Военна информация

Архив - от 16 до 31 януари

 

 

В коя битка се ражда Пировата победа

31.01.2021, 21:16

Мнозина са чували израза „Пирова победа“, но малцина знаят истината зад цялата история на Пир I. В кратката версия, въпросният триумф се изразява в изключително кървава и жестока битка, която освен победа, носи и разруха на бойната сила, която е участвала. Именно по тази причина въпросният успех се смята по-скоро за загуба, отколкото за каквато и да е друга форма на триумф. А що се отнася до Пир I, той се е стремял винаги да вземе всяка една победа, която може, докато на финала не стига до този специален момент, в който се побеждава сам.
През 280 г. пр. Хр. гръцката колония Таранто в Южна Италия скоро ще посрещне враждебно настроената Римска империя. Местният войн Пир, известен като един от най-смелите по това време, приема дълга да пази града от въпросния враг. Макар и римляните да са 40 000, а армията на Пир да е едва 30 000, в неговия ъгъл присъства тесалийската кавалерия, която към този момент се слави като една от най-добрите в Гърция. Добавяме и около 20 бойни слона и запазената марка на Александър Македонски – фалангите и достатъчно стрелци и бойци с прашки. Практически Пир спокойно можел да се разправи с римляните, след като има бойното разнообразие.......Прочети още

 

В Черноморския флот постъпи нов кораб с крилати ракети "Калибър"

31.01.2021, 12:50

Четвъртият малък ракетен кораб (корвета) от проект 21631 ("Буян-М") "Грайворон" 600 стана част от руският Черноморски флот, съобщава пресслужбата на МО.
Отбелязва се, че церемонията по издигане на Андреевския флаг на новия кораб се е провела на 30 януари на Минната стена в Севастопол. Екипажът на "Грайворон" беше поздравен от началника на Главния щаб на руския флот, той и първи заместник-главнокомандващ на ВМФ РФ адмирал Александър Витко. - (видео)
Малкият ракетен кораб "Грайворон" е девети от модернизираната серия "Буян-М" и четвърти за Черноморския флот. Той е включен в състава на 41-ва бригада ракетни катери (Кримска ВМБ, Севастопол), където вече се намират другите три еднотипни кораба „Вышний Волочек“, „Орехово-Зуево“ и „Ингушетия“ (заводски номера 636, 637 и 638), въведени в строя в периода 2018-2019 г. - Още за проект 21631

 

България отделя близо 1 млрд. лева за два нови военни кораба

31.01.2021, 12:27

В рамките на една календарна година ще започне строителството на двата нови модулни патрулни кораба, поръчани за родния флот срещу 984 млн. лева с ДДС. Преди дни правителство одобри втората авансова вноска от 150 млн. лв. по проекта.
Първият кораб трябва да е готов през 2025 г., а вторият – година по-късно. Машините трябва да имат способности за изпълнение на задачи във всички сфери – борба с надводен противник, с подводници, а също и с въздушен противник. Залагането на кила на първия кораб е планирано за лятото на следващата година.
Пред bTV от компанията производител Lürssen Werft споделиха, че строителството на корабите се очаква да започне в началото 2022 г. с рязане на стоманата. Двата кораба ще бъдат построени и оборудвани в корабостроителницата на МТГ "Делфин" във Варна. Някои от системите ще бъдат купени и доставени от други държави, като, например, двигателите ще бъдат доставени от Германия и ще бъдат интегрирани в плавателните съдове.
Корабите ще се изграждат като интегрирана система, което позволява тяхното взаимодействие както с бъдещия боен самолет, който предстои ВВС да придобият, така и с изградените информационни системи и да са съобразени с последните тенденции във военното корабостроене. Целта е да бъдат експлоатирани от флота поне 25 години.
Източник: https://fakti.bg/

 

Започна приемът на кандидат-курсанти във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

31.01.2021, 11:44

Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ започна първи ранен прием на кандидат-курсанти в специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ – специализации „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“, „Кибероперации“ и „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“, за учебната 2021/2022 г., съобщават от училището.
За поредна година военните специализации провокираха голям интерес сред младежите. Статистиката сочи, че за едно място се борят трима кандидати. Младежи и девойки от градовете: Видин, Лом, Кърджали, Разлог, Пловдив, София, Велико Търново, Бургас, Силистра, Добрич, Търговище, предстои да положат изпити в рамките на кампанията и да влязат в редиците на бъдещите офицери.

 

Започва серийно производство на коректируеми авиобомби от ново поколение

31.01.2021, 08:35

В Русия започна серийното производство на ново поколение планиращи коректируеми боеприпаси с калибър 250, 500 и 1500 килограма. Използването им дава възможност рязко да увеличи ефективността на бомбардировките и да сведе до минимум броя на случайните жертви.
Борис Обносов (на снимката), генерален директор на Корпорацията "Тактическо ракетно въоръжение", заяви пред "Военно-промишлен куриер", че вече са подписани дългосрочни договори за доставка на КАБ в строевите части.
Най-известната авиабомба във ВКС на Русия е КАБ-500, която е въведена в експлоатация през 1975 г., но наскоро претърпя дълбока модернизация. Има няколко нейни модификации.
КАБ-500Л е снабдена с лазерна самонасочваща се глава, а КАБ-500Кр е снабдена с телевизионна глава за самонасочване и работи на принципа "стреляй и забрави".
Последната модернизация - КАБ-500С беше демонстрирана на форума "Армия-2020". Тя получи нова система за управление чрез сателитната навигационна система ПСН-2001.
Най-новата коректируема авиобомба може да се счита KAB-250, която е проектирана специално за самолета от пето поколение Су-57. Су-34 и Су-35 също могат да я използват, но на външно окачване. - Още авиобомби
Източник: https://www.pan.bg/

 
 

 

Американски войници са в болница, след като пили антифриз

30.01.2021, 19:07

Единадесет войници от военна база в Тексас са хоспитализирани, двама от тях в критично състояние, след като пили антифриз, смятайки го за алкохол, предаде Ройтерс.
Военните от Форт Блис в Ел Пасо приключвали 10-дневно полево учение по време на инцидента в четвъртък, съобщиха сухопътните сили на САЩ.
Субстанцията, установена от лабораторни резултати от войниците, била етиленгликол, използван за производство на антифриз.
„Първоначалните съобщения сочат, че войниците са консумирали тази субстанция, смятайки че пият алкохолна напитка. Сухопътните сили и Форт Блис забраняват употребата на алкохол по време на полеви учения“, се казва в съобщението.
Поглъщането на антифриз може да доведе до сериозни увреждания на бъбреците и до смърт, предупредиха представители на армията на пресконференция във Форт Блис.
Източник: https://bnr.bg/

 

Франция поръчва 12 нови Rafale

30.01.2021, 11:44

Франция поръча още 12 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale, за замяна на същото количество самолети, което Гърция купи в началото на седмицата. Това стана вчера, 29 януари 2021 г.
Договорът бе подписан от френският министър на отбраната Флоранс Парли и изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие. Стойността на сделката не се съобщава, а всички машини ще се доставят между края на 2022 и края на 2025 г. Изтребителите са от последния производствен стандарт F3R.
Гърция договори 12 броя употребявани Rafale този понеделник (25 януари). Машините ще дойдат от наличните във френските ВВС. Първите шест ще бъдат получени в Гърция този юли, а следващите шест ще бъдат предадени в началото на 2023 г.
Още през миналата есен Парли обяви, че 12-те самолета, които ще бъдат продадени на Гърция ще бъдат заменени от нови 12 Rafale. Днес френският министър на отбраната заяви, че новата поръчка за 12 изтребителя, заедно с гръцката поръчка за шест новопроизведени самолета, ще подсигурят работата на Dassault, докато дойде време за петия транш Rafale (около 30 машини) за френските въоръжени сили, който ще бъде поръчан след 2025 г.
Поръчката идва в точния момент за Dassault. До сега, компанията имаше да изпълнява заявки за Rafale до 2024 г. Благодарение на нея ще се запази минималния темпа на производство от един самолет месечно.
В края на 2025 г. френските ВВС трябва да разполагат със 129 броя Rafale.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Най-лошите съветски танкове от Втората световна война

30.01.2021, 08:12

Някои от тях служат добре през 30-те години на миналия век, но остаряват до нахлуването на нацистите. Останалите не се справят добре още от първия ден на създаването си.
Т-26
Над 10 000 леки танка Т-26 се "сблъскват" с напредващата германска армия през юни 1941 година. При стартирането на операция "Барбароса" основните съветски ударни сили от 1930-те години са вече напълно остарели.
Въоръжен с 45-мм оръдие, Т-26 е ефективен срещу немските Pz. I, Pz. II и Pz. 38 (t), но е напълно беззащитен срещу по-модерни танкове и почти всички видове вражеска танкова артилерия.
През първите месеци на войната хиляди Т-26 са загубени в бой или поради технически повреди. Повечето от тях се нуждаят от основен ремонт, за който няма достатъчно време.
Съветите предпочитат да не възстановяват повредените Т-26, а да ги заменят с нови Т-60 и Т-70. Т-26 са разположени в "по-тихите" части на фронта, какъвто е съветско-финландският. Освен това над 1000 Т-26 участват в съветско-британската окупация на Иран през август 1941 година.
Т-26 се сражава до последните дни на Втората световна война, включително в съветските операции срещу японците. Той обаче се използва за последно при голямото нападение по време на операция "Пръстен" - която ликвидира германската 6-та армия в Сталинград в началото на 1943 година.
Т-60
За разлика от остарелия Т-26, Т-60 е един от най-новите танкове на СССР в началото на германската инвазия. Той е разработен през август 1941 г. и до следващия месец е в масово производство.
"Нов" обаче не означава непременно "добър". Т-60 не успява да се намеси подобаващо в конфликта. 20-мм автоматично оръдие ШВАК не е голяма заплаха за бронята на врага, докато тънката броня на Т-60 не е проблем дори за най-слабите немски танкови и артилеийски снаряди.
Поради леснозапалимия си бензинов двигател, Т-60 често "свети" като свещ. Танковите екипажи дори му измислят прякор - "общ гроб за двама".
По време на битката при Сталинград оръдието ШВАК често се задръства след няколко изстрела от прашния въздух. Тогава Т-60 трябва да се бие само с картечницата си, слизайки до нивото на ранните танкове от Първата световна война.
От края на 1942 г. Т-60 се използват главно като носители на муниции за танкове Т-34 и КВ.
Т-35
Единственият в света масово произвеждан танк с пет купола - Т-35 е най-силният съветски танк през 30-те години на миналия век. Често го наричат "сухопътен боен кораб".
С едно 76,2-мм и две 45-мм оръдия и картечници, той може да "отприщи" ада навсякъде. Това мощно въоръжение обаче е и ахилесовата пета на Т-35. Командирът на танка не може ефективно да контролира огъня от всичките пет купола.
Някога всемогъщ, до началото на 1940-те години Т-35 е напълно остарял. Това бавно 58-тонно чудовище, с максимална скорост в пресечена местност от 14 км/ч и с броня от едва 20 мм, е лесна плячка за съвременната вражеска артилерия.
Все пак 49 от тези тромави "зверове" все още са на служба, когато избухва войната срещу Третия райх. Повечето от тях са загубени в сражения в Западна Украйна, въпреки че няколко се включват в битката при Москва. Интересното е, че за последен път Т-35 влиза в битка на страната на Вермахта. Германците използват трофеен Т-35 по време на битката при Берлин през 1945 г., в която той е ударен и унищожен. - Още руски танкове
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Тактически военни тритиеви часовници «ArmourLite»

30.01.2021, 08:06

За да вникнем какво представляват военните тактически тритиеви часовници на американската компания «ArmourLite Watch Company», е необходимо да изброим основните им свойства и функции. Този тип часовници не са просто украшения на ръката снабдени с циферблат, будилник и осветление. Тактическите военни часовници с тритий са изключително надежден и прецизен механизъм, които са разработени в съответствие със стандарта MIL-SPEC (Military Specifications and Standards – разработвани от Департамента на отбраната на САЩ). Държавният орган задава основните технически изисквания към техниката и оборудването, в резултат на което на пазара се появяват най-надеждните и удароустойчиви тактически военни часовници.
Компанията «ArmourLite Watch Company» произвежда тактически военни часовници за частни военни компании, охранителни агенции и военни подразделения. Сред клиентите на компанията са Националната стрелкова асоциация на САЩ (NRA), Федералното бюро за разследване (FBI), Секретната служба на САЩ, Въоръжените сили на САЩ, Федералната служба за въздушни маршали, Агенцията за борба с наркотиците (DEA), Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и взривни вещества (ATF). Мотото на компанията е: «Ние предлагаме най-ярките и най-удароустойчивите тритиеви часовници в света».....Прочети още

 

 

Путин подписа закон за удължаване на Нов СТАРТ с 5 години

29.01.2021, 20:03

Руският президент Владимир Путин подписа днес закон за удължаване до 5 февруари 2026 г. на споразумението Нов СТАРТ за контрол върху ядрените оръжия, което е последният голям договор от този вид между Русия и САЩ, предадоха световните агенции, като се позоваха на Кремъл, цитирана от БТА.
"С федералния закон се ратифицира споразумението за продължаване на договора между Русия и САЩ от 8 април 2010 г. за мерки за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, сключено на 26 януари 2021 г. между Русия и САЩ под формата на размяна на ноти", се казва в документа.
Москва заяви по-рано, че удължаването ще влезе в сила, когато двете страни си разменят дипломатически ноти, след като всяка от тях приключи своите вътрешни процедури.
Двете камари на руския парламент гласуваха в сряда за ратифициране на удължаването.
Договорът е крайъгълен камък на глобалния контрол върху въоръженията и ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи, които Русия и САЩ могат да разгръщат, отбелязва Ройтерс

 

Пристигна предпоследният ремонтиран Су-25

29.01.2021, 17:40

Предпоследният, седми ремонтиран и модернизиран щурмови самолет Су-25, бе доставен днес, 29 януари 2021 г. в авиобаза Безмер. Това съобщават от Министерство на отбраната.
Самолетът Су-25К с борден номер 249 е докаран в разглобен вид на борда на транспортен самолет Ил-76ТД (EW-383TH) на беларуската авиокомпания “Ruby Star”. Машината е излетяла от Барановичи, където се намира авиоремонтното предприятие „558-ми авиоремонтен завод” и се е приземила в авиобаза Безмер малко преди 13 часа българско време и след два часа на земята е отлетяла обратно за Беларус.
Това е седмият самолет по договора за ремонт, модернизация и удължаване на техническия ресурс на общо осем български Су-25К/УБК.
Очаква се в рамките на месец февруари да пристигне и последният осми щурмовик от Беларус, съгласно договорените срокове между двете страни.

 

Над 130 военнослужещи в състава на 61-а Стрямска бригада положиха клетва за вярност

29.01.2021, 12:45

Над 130 новоназначени военнослужещи в състава на 61-а Стрямска механизирана бригада положиха клетва за вярност пред род и Родина.
Тържественият ритуал се състоя на площад "Васил Левски" в град Карлово. На събитието присъства министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В бригадата през последните три години броят на освободените от военна служба войници намалява всяка следваща година, а на назначените след конкурс се увеличава. При проведените два конкурса през 2020 г. са назначени общо 197 военнослужещи. През февруари 2021 г. предстои нов конкурс за попълване на вакантни войнишки длъжности. - (видео)

 
 

През 2020 година с близо милион лева МО подпомага нуждаещи си

29.01.2021, 09:57

Изминалата година показва, че възстановяването на социалната дирекция в Министерството на отбраната (МО) не е било грешка. Празникът й е на 1 февруари, но да видим равносметката на седмата от новото начало, т.е. 2020 г.
Проблемите са ясни. Пандемията от COVID-19 колкото затруднява контактите, толкова и дава шанс за конкретна социална политика. Впрочем, дирекцията разпростира своята дейност върху осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, жилища на военнослужещите и цивилните служители, социалното сътрудничество, материалното подпомагане, спортно-състезателната дейност, психологическия климат, мотивацията и адаптацията, наградната система, взаимодействието с неправителствените организации, военните паметници, историческите годишнини и т.н. До, и така нататък, защото има още индивидуална работа с освобождаваните военнослужещи. В този аспект е сътрудничеството с институции, организации и работодатели за осигуряване трудова заетост на тези, които свалят пагоните и минават в цивилната сфера. И още – защита  правата на човека и равнопоставеността на жените и мъжете. Затова и равносметката на директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов е доста разнообразна. Но да видим нещо от нея.....Прочети още

 
 

Талибаните не изпълняват ангажимента си към мирната сделка

29.01.2021, 09:24

Талибаните „не са изпълнили ангажиментите си“ по споразумението за мир в Афганистан, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.
Той поясни, че американската страна няма да променя своите ангажименти, посочени в споразумението от миналата година, предаде БНР.
За Вашингтон талибаните не правят достатъчно за намаляване на насилието и заклеймяване на „Ал Кайда“.
Кърби каза още, че новата администрация на президента Джо Байдън е за споразумението между афганистанските ислямисти и САЩ, постигнато преди година в Катар.
Това споразумение урежда напускането на американски военни в рамките на 14 месеца, ако талибаните се придържат към уговореното. Засега не е ясно дали САЩ са решили да поставят пауза на пълното изтегляне от Афганистан, договорено за тази пролет.
Кърби коментира, че „ще е трудно на всеки на масата на преговорите“ да се придържа към ангажиментите си, ако ситуацията не се промени.
От Пентагона заявиха още, че са убедени в капацитета на сегашния брой от 2500 американски военни за справяне с мисията си в страната. Само преди година броят американските военни в Афганистан бе близо 13 000.

 
 

Единадест години от първия полет на Т-50 (ПАК ФА)

29.01.2021, 08:04

Преди единадесет години, на 29 януари 2010 г. от летището на авиационния завод „Ю.А. Гагарин“ в Комсомолск на Амур e изпълнен първия полет на летателния опитен образец Т-50-1 на руския многоцелеви изтребител от пето поколение Т-50 (ПАК ФА, Су-57). - (видео)

Самолетът е пилотиран от залуженият летец-изпитател на РФ и Герой на Русия – полковник Сергей Богдан. Полетът продължава около 45 минути, оценен е като успешен. - Още за Су-57

 
 

Подводник-18 изплаши линкора "Императрица Мария"

29.01.2021, 07:46

Първата българска действаща подводница получена от Германия през 1916 година UB-18, всъщност е мини подводница. Водоизместването  е около 180 тона и въпреки това е въоръжена с 4 торпеда и малко оръдие. Пристига от немско на части, изпратени по железницата. След като е зачислена към флота във Варна, градът повече не е обстрелван от руски кораби.
На 14 октомври предната година към морската ни столица се насочват линейният кораб “Императрица Мария” (12 оръдия с калибър 305 мм) и броненосните крайцери “Евстатий”, “Йоан Златоуст” и “Свети Панталеймон”. С тях са и леките крайцери “Памят Меркурия” и “Кагул”. Те изстрелват срещу Варна над 250 снаряда с калибър 305 мм и убиват 27 българи. Изчезват на пълен ход, щом от пристанището излизат двете базирани там немски подводници.
Точно заради това българското правителство поръчва UB-18. Във флота го наричат "Подводник-18". Появява се дори на пощенска картичка. В хода на Първата световна война България иска Германия да  изпрати поне още 3 такива подводници. По ред причини този експорт не е извършен.
По клаузите на Парижкия мирен договор от 1947 година България не трябва да има подводници във флота си. На следващата година Съветският съюз се скарва жестоко с Титова Югославия заради кроежите му за Балканска Федерация и се взима решение за ударно повишаване на боеспособността на българската армия и флот. За капак по това време ние сме в ужасни отношения с Турция и Гърция.
Така тук са изпратени първите три руски подводници от проекта “М” или “Малютка”, както още е известен. Това са подводници с бордови номера 202 “Рыбник Донбаса”, 203 “Иркутский рыбник” и 203, която така и не получава официално име.
Пристигат и два руски екипажа за обучение на български подводничари. За първи командир на дивизиона подводници е назначен Ванцислав Карагюлев, който досега е служил само като обикновен матрос. Иначе е завършил столарско училище и големият му плюс - има партиен билет. Веднага след първото пробно плаване успява да скара и трите екипажа, и шашва руските инструктори с некомпетентността си.
Така този партиен некадърник е освободен от поста. На негово място са назначени кадрови възпитаници на Морското училище от Царско време - Минко Стаевски, Рашко Лютов и Иван Бодев. Всичките са от випуск 38 и 37 година. На 18 август 1954 година трите подводници влизат официално в състава на флота с бордови номера 41, 42, 43. Базирани са за постоянно във Варна.
Малютките имат подводно водоизместване 351 т. Дълги са 50 метра. Имат широчина 4,4 м. и газене 2,6 м. Развиват скорост над и под вода съответно 12,5 и 6,7 възела. Въоръжени са с по четири носови торпедни апарата. Имали са и артилерия, която по-късно е снета от въоръжение. Службата им във флота е кратка. През 1956 Донбаският и Иркутският рибар са върнати на Съветския съюз. Тук остава само тази с бордови номер 43, която служи до 1958 година.
При извеждането  от експлоатация бивши матроси молят флота да я запази като атракция и музеен експонат във Варненската морска градина. Началник-щабът на флота - капитан първи ранг Николай Бояджиев, смайва всички с отказа си и малоумното обяснение, че дори изкарана от въоръжение, тази подводница представлява военна тайна. По това време проектът е безкрайно остарял - малютките са разработвани още преди войната, а на Северния полюс атомната “Наутилус” вече е забила американското знаме.
Вместо трите малютки във флота ни влизат двете много по-големи и мощни подводници от проект 613. Техни първи командири са капитан Иван Фиданчев и капитан-лейтенант Тодор Георгиев. - Още за UB-18

 
 

 

Американски разрушител влезе в Черно море

28.01.2021, 21:08

Американският разрушител „Портър“ (DDG-78, тип "Арли Берк"), въоръжен с крилати ракети, е навлязъл в Черно море, съобщиха пред репортери от Националния център за контрол на отбраната на Министерството на отбраната на Русия, цитирани от РИА Новости.
"Силите и средствата на Черноморския флот са започнали да наблюдават действията на разрушителя на американския флот „Портър“, който е влязъл в Черно море в 19:00 часа на 28 януари 2021 г.", съобщи Центърът.
Както посолството на САЩ в Украйна съобщи по-рано, „Портър“ ще проведе учения за поддържане на морската сигурност в региона. Дипломатическата мисия добави, че корабите и самолетите на американския флот "редовно действат в Черно море, за да подкрепят съюзниците и партньорите на НАТО".

 

Сърбия обмисля връщането на задължителната военна служба

28.01.2021, 17:14

Възможността за връщане на задължителната военна служба в Сърбия, електронната война и купуването на нови дронове е обсъдил днес президентът Александър Вучич с военното ръководство на страната, предаде МИА. След срещата Вучич заяви, че е направено много за подобряването на боеготовността и снабдяването с „най-модерното оръжие и военно оборудване”.
Тази година ще бъде отделено специално внимание на радиоелектронната борба. Белград ще купи още радарни системи и дронове, обеща той. Повдигнат е и въпросът за връщането на задължителната военна служба и е взето решение този въпрос да бъде поставен на широка обществена дискусия.

Според Вучич, този въпрос има своите плюсове и минуси. Сред минусите е изчислението, че само за обектите и храната ще трябва да се изразходват над 8 млрд. евро годишно, а допълнително ще трябва да се осигурят и между 1,2 до 1,8 млрд. евро за доходите на войниците. Положителното в това предложение е, че някои гарнизони в обезлюдените места или малките общини ще бъдат запълнени и животът там ще се върне.
Източник: https://www.actualno.com/

 

САЩ разрешиха на „Боинг“ да предложи на Индия изтребители F-15EX

28.01.2021, 16:12

Компанията Boeing е получила разрешение от американското правителство да предлага официално на Индия тежкия многоцелев изтребител F-15EX. Това съобщава Reuters, позовавайки се на източници от самолетостроителя.
Анкур Канаглекар, директор на Boeing Defense за Индия, е съобщил, че американското и индийското правителство вече са разговаряли на тази тема.
„Вече имаме лиценз, който ни позволява да предлагаме официално този изтребител на Индия. Вече водим конкретни разговори”, съобщава той, цитиран от Reuters.
За момента, не се дават други детайли. Известно е, че Boeing се опитва да продаде в Индия и F/A-18 Super Hornet, не само в ролята му на палубен изтребител за новите индийски самолетоносачи.
Индия от дълги години се опитва да проведе успешно конкурс за покупка на нов многоцелев боен самолет, но това не се отдава. Преди почти десетилетие приключи мега конкурса MMRCA, който завърши с победа за Dassault Rafale, но вместо да се поръчат 126 самолета, повечето от които трябваше да се произвеждат в Индия, през 2016 г. бяха договорени 36 изтребителия, които се сглобяват във Франция.
От тогава индийската страна се лута между различни сценарии за въпросния конкурс. В един момент се обмисляше изборът да стане само между еднодвигателните опции, но след това страната отново тръгна да прави конкурс, като разглежда всевъзможни варианти.
В момента, за потенциалния конкурс за 114 бройки, като кандидати се разглеждат Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Lockheed Martin F-21 (развитие на F-16 Block 70), Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Boeing F-15EX, Saab Gripen E/F,МиГ-35 и Су-35.
F-15ЕX (първоначално наричан F-15X) е създаден на базата F-15 Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита и други. Изтребителят се произвеждан за бойната авиация на Катар и е вече поръчан от ВВС на САЩ, но те планират да го използват, като едноместен изтребител, основно за задачи „въздух – въздух” във Въздушната национална гвардия, където ще замести остарелите F-15C/D.

 

Военни контингенти от Сухопътните войски са сертифицирани за участие в мисията на НАТО в Косово и на ЕС в Босна и Херцеговина

28.01.2021, 15:50

Заключителен етап в сертификацията на лекоманеврена рота и национален поддържащ елемент за участие в Силите на оперативния резерв в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово /KFOR/ и във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина „ALTEA” се проведе днес, 28 януари, в района на  учебен център „Сливница“.
В сертификацията участваха 200 военнослужещи  с тринадесет единици техника от Бригадното командване, 2-ра механизирана бригада, 110-ти логистичен полк и военно формирование 28860 – Горна Малина. Помощник-национален командир е заместник-командирът по логистичното осигуряване на Бригадното командване майор Станислав Цонев, командир на ротата е капитан Петър Петков от 3-ти механизиран батальон от състава на Бригадното командване. Председател на комисията за сертификация е полковник Валери Игнатов от Съвместното командване на силите.
Сертификацията протече на два етапа  -  проверка на документите на 26 януари и двудневно ротно тактико-специално учение на лекоманеврената рота и националния поддържащ елемент, което започна на 27 януари. Основната цел на учението беше да се проверят и оценят способностите и готовността на националния поддържащ елемент и лекоманеврената рота съгласно CREVAL, както и  да се усъвършенстват практическите навици на командирите на формированията и сглобеността на лекоманеврената рота при изпълнение на поставените задачи.
Подготовката на ротата започна на 16 ноември 2020 г. В продължение на близо два месеца военнослужещите усъвършенстваха знанията и уменията си за изпълнение на задачи по патрулиране в зоната за отговорност, разузнаване, устройване на временни и постоянни контролни постове, охрана на обекти, поддържане на сили за бързо реагиране при възникване на заплахи (QRF), защита на силите при масови безредици и др.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседанието на Военния комитет на НАТО в Брюксел

29.01.2021, 15:46

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседанието на Военния комитет на НАТО във формат началници на отбраната. Събитието се проведе на 27 януари в Брюксел, Белгия.
На форума бяха обсъдени операциите, мисиите и оперативните дейности на Алианса, въпроси по прилагането на Концепцията за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона, поуките от практиката за ролята на НАТО за противодействие на COVID-19 и други теми от общ интерес.
Адмирал Ефтимов потвърди изпълнението на ангажиментите на Въоръжените ни сили по участието в операциите и мисиите на Алианса в Афганистан, Ирак, Косово и Средиземно море. Той подчерта значението за страната ни на сигурността и стабилността в Черноморския регион и Западните Балкани. Началникът на отбраната акцентира върху готовността на България да бъде домакин на Регионалната координационна функция на НАТО за Черно море, която да се изпълнява от националния ни военноморски координационен център във Варна. - (видео)
Началниците на отбраната одобриха ключови стратегически документи, което е ясен знак за единството и солидарността на Алианса в процеса на приспособяване към променената среда на сигурност. Този акт спомага за допълнително синхронизиране усилията на НАТО за адаптиране способностите на Алианса за възпиране и отбрана.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Над 130 военнослужещи ще положат утре клетва в центъра на Карлово

28.01.2021, 15:43

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на тържествения ритуал по полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи в състава на 61-а Стрямска механизирана бригада. Ритуалът ще се проведе утре от 11.00 часа на площад „Васил Левски“ в град Карлово, съобщава Пресцентърът на МО. Клетва за вярност пред народ и Родина ще дадат пет роти или общо над 130 военнослужещи (от над 150 новоназначени в бригадата). Тържественото слово на ритуала ще произнесе командирът на бригадата бригаден генерал Деян Дешков, а новоназначените ще бъдат поздравени от министър Красимир Каракачанов. Молебен за здраве и благоденствие на всички военнослужещи в бригадата и техните семейства ще бъде отслужен от свещеници от епархията.
*******
В 61-ва Стрямска механизирана бригада е в ход подготовката за участие в международна мисия, в няколко големи учения и полеви лагери през 2021 г. Най-мащабните учения с участието на военнослужещи от формированието са батальонно тактическо учение с бойна стрелба „Balkan Sentinel” (на учебен полигон „Ново село”) и тактическото учение с бойни стрелби „Шабла”, където участва зенитно-ракетният дивизион. Сред задачите през тази година са сертифициране и изпращане на рота за охрана за участие в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан (от формированията на бригадата), сертификации на щаба на бригадата съвместно с щабен батальон и на 2-ри механизиран батальон (на учебен полигон „Корен”).
Във формированието през последните три години броят на освободените от военна служба войници намалява всяка следваща година, а на назначените след конкурс се увеличава. При проведените два конкурса през 2020 г. са назначени общо 197 военнослужещи. През февруари 2021 г. предстои нов конкурс за попълване на вакантни войнишки длъжности.
Източник: http://otbrana.com/

 

Полковник Ивайло Сотиров пое функциите на директор на Служба „Военна полиция”

28.01.2021, 15:40

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов днес бригаден генерал Борислав Сертов сдаде длъжността на полковник Ивайло Сотиров – заместник-директор на служба „Военна полиция”.
С Указ № 14 от 18.01.2021 г. на президента на Републиката, бригаден генерал Борислав Сертов се освобождава от длъжността директор на служба „Военна полиция”.
Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов благодари на генерал Сертов за доброто ръководство на Службата през годините и подчерта, че Военната полиция се ползва с изключителен авторитет сред останалите партньорски служби, съобщават от службата.
„Оценени са Вашите качества и дейност”. С тези думи зам.-министър Запрянов се обърна и към полковник Ивайло Сотиров, който поема ръководството на служба „Военна полиция” до назначаването на титуляр.

 

Украйна изглежда иска да разреши проблемите си с турски „Байрактари”

28.01.2021, 13:04

Резултатите от бойното използване на турските безпилотни летателни апарати (БПЛА) „Байрактар ТВ2” в Нагорни Карабах изглежда е оказало неизгладимо впечатление на военнополитическото ръководство на Украйна, твърди сайтът vpk.name.
Видеозаписите от буквалния разстрел от въздуха на бойната техника на армията на Нагорни Карабах очевидно е дало основание на украинските военни да считат, че така лесно могат да „усмирят” Донбас.
На 15 декември, буквално месец след приключването на войната в Карабах и 5 дни след парада в Баку за отбелязване на победата, в Киев се състояли двустранни украинско-турски преговори. Подписано е споразумение, предвиждащо предаване на Украйна на редица турски военни технологии, а така също лицензионно производство на апаратите „Байрактар”. Подписи поставили украинският военен министър Андрей Таран и шефът на турския отбранително-промишлен комплекс Исмаил Демир. Договорена е сума от 1 млрд долара, но в случая ще бъде обърнато внимание на авиационните системи.
Всъщност Украйна вече притежава турски „Байрактари” и дори ги е изпробвала, припомня vpk.name. През януари 2018 г. турската страна подписала договор с „Укрспецэкспорт” за доставка на Украйна на 12 броя БПЛА, три наземни станции за управление и авиационни средства за поражение на обща стойност 69 млн долара. Първите 6 безпилотни „Байрактеар” Украйна ги получила през март 2019 г. Не след много време украинските военни изразили намерение да организират лицензионно производство на апаратите, както и на баражиращи боеприпаси от различен тип.
Според изданието vpk.name, много трудно „Байрактар” може да се нарече оригинален продукт на турския ОПК, тъй като по различни оценки от 50 до 85% от бордовото оборудване (вкл. двигателите) не е произведено в Турция. Компанията „Байкар Макина” свободно избрала на международния пазар необходимите възли и агрегати, интегрирала ги в обща конструкция, изпитала ги и накрая сертифицирала „Байрактар” ТВ2.
Сега обаче този подход вече не е възможен. Турция закупи от Русия ЗРС С-400 и попадна под санкциите на САЩ. „Байкар Макина” ще трябва да търси замяна преди всичко на бордовата електроника. После ще следват допълнителни летателни и сертификационни изпитания.
Вторият принципен момент е, че никога до сега „Байрактарите” не са употребявани против регулярна армия с необходимата дисциплина и система за бойно управление, със съвременна екипировка и изпробвана мрежоцентрична система за ПВО, включваща както огневите средства за поражение, така и средства за РЕБ (радиоелектронна борба). Във войната в Нагорни Карабах арменската армия участваше косвено. За това е рано да се говори доколко турските „Байрактари” са ефективни против редовна армия.
Ще бъде ли високо ефективно използването на турски безпилотници в Донбас? Изданието vpk.name отговаря отрицателно. И не, че украинските оператори ще бъдат лошо подготвени от турците. Просто тези оператори ще действат в бойна обстановка, кардинално различаваща се от учебнотренировъчната.
Украинската страна едва ли ще може да използва „Байрактарите” над Донбас по същите тактически сценарии, реализирани от Турция в Сирия, Либия и Нагорни Карабах, дори ако в станциите за управление седят не украински, а турски офицери, както в Азербайджан. Просто тези станции може внезапно да прекратят съществуването си заедно с личния си състав, допуска vpk.name.
Източник: https://www.actualno.com, Ганчо Каменарски

 

Бившият министър на отбраната Георги Ананиев е починал от COVID-19

28.01.2021, 11:38

Бившият министър на отбраната в кабинета на СДС Георги Ананиев е починал. Тъжната новина съобщи бившият зам.-министър и знакова фигура на СДС Здравко Зафиров в профила си във Фейсбук.
„С искрена болка, Ви съобщавам, че почина бившия министър на отбраната Георги Ананиев. Прекрасен, скромен, работлив човек и приятел. Почивай в мир, приятелю. Пазете се хора! Ковид не прощава!”, написа Зафиров.
Георги Ананиев е роден е на 12 април 1950 г. в с. Косача, Софийско. Завършва техникум по металургия и механотехника в Перник. През 1974 г. завършва Висшия минно-геоложки институт в София. След обучение в Школата за запасни офицери "Христо Ботев" в Плевен е назначен за командир на взвод в мотострелковия полк в Момчилград. През 1996 г. е повишен в звание майор от запаса.
От началото на 1992 г. при първото правителство на СДС начело с Филип Димитров е заместник областен управител на Софийска област. През същата година е назначен за заместник-министър на отбраната по военно-икономическите въпроси.
През 1993 и 1994 г. е началник на управление в администрацията на Софийска област.
1995 – 1997 г. Ананиев е депутат в 37-то народно събрание с листата на СДС.
Член на Комисията по национална сигурност. Активно участва в разработването на Закона за отбраната и въоръжените сили.
Министър на отбраната от 12 февруари 1997 г., когато е назначен в служебния кабинет на Стефан Софиянски.
От май 1997 г. е министър на отбраната в правителството на Иван Костов.
При ремонт на кабинета през декември 1999 г. е освободен от поста, на негово място за министър на отбраната е назначен Бойко Ноев. Ананиев става секретар по отбраната на президента Петър Стоянов. Предложението за назначаване идва лично от върховния главнокомандващ.
Източник: http://otbrana.com/

 

Страните от НАТО трябва да увеличат разходите си за отбрана заради предизвикателствата към демокрацията, ценностите и световния ред

28.01.2021, 09:30

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заседание на Военния комитет по време на сесията на началниците на щабове, призова страните членки на Алианса да продължат да увеличават разходите за отбрана, да инвестират в съвременни способности и да повишат готовността на въоръжените сили за борба с глобални заплахи като агресивното руско поведение, тероризма и възхода на Китай, предава ТАСС.
Столтенберг подчерта, че Алиансът трябва да бъде готов да се справи с всяка заплаха, породена от един по-непредсказуем и конкурентен свят. „Нашата демокрация, нашите ценности и основан на правила световен ред се оспорват. Следователно трябва да сме готови да се изправим срещу всякакви заплахи, които може да донесе бъдещето“, каза той.

 

САЩ спират продажбите на оръжие за Саудитска Арабия и ОАЕ

28.01.2021, 09:11

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в сряда, че страната ще замрази настоящите споразумения за търговия с оръжие със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, докато не извърши преглед на сделките, подписани от предишната администрация, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.
Сделките с оръжия преди това бяха одобрени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп като част от "Споразуменията Ейбрахам" и бяха на стойност милиарди долари, посочва финансовото издание.
Мотивите за действията на Байдън са да се гарантира, че продажбите на оръжия от САЩ не допринасят за военния конфликт в Йемен, където хуманитарната криза доведе до ужасяващ глад и смъртта на хиляди цивилни.

 

Изминаха 35 години от трагедията със совалката "Чалънджър"

28.01.2021, 08:22

Изминаха точно 35 години от едно от най-зловещите и катастрофални напомняния на човечеството, че космическите полети и изследването на космоса е опасно начинание.
В мразовитото утро на 28 януари 1986 г. американската космическа совалка "Чалънджър" се разпадна на парчета само минута след старта. В експлозията загинаха всички на борда, включително учителката Криста Маколиф, която трябваше да е първият цивилен в орбита и да преподава на децата уроци от орбита.
Пред ужасените зрители и близки на астронавтите във Флорида и стотици хиляди, наблюдаващи от телевизионните екрани, аварията уби 7-членния екипаж 73 секунди след излитането.
В паметта на цяло поколение се запечатват кадрите с разпадащата се ракета в небето над Кейп Канаверал и всеки, който го е гледал, си спомня къде точно е бил в този момент. За американците това е трагедия с мащабите на убийството на президента Джон Кенеди и атентатите от 11 септември. - (видео)
Разследването стига до извод, че причината е повреда на гумено уплътнение в дясната ракета на твърдо гориво, вероятно причинена от ниските температури в деня на старта. При излитането то се скъсва и през него започват да излизат горещи газове, които повреждат масивния централен резервоар и окачването на ракетата към него.
Последиците са не само уволнения на ръководители, но и преосмисляне на амбициозната космическа програма на САЩ и нейния затлачен от бюрокрация и политически натиск бизнес модел, изграждан с идея да изведе страната през орбитална станция, полети до Луната и Марс.
Полетите са спрени за 3 години, но последвалата реформа в NASA и редизайнът на ракетите не спестяват втора такава трагедия 17 години по-късно.
На 1 февруари 2003 г. совалката "Къламбия" изгаря високо в атмосферата при навлизането за приземяване. Накърнена при излитането част от лявото крило става причина за разпадането на целия кораб и гибелта на 7 астронавти. Малко по-късно цялата програма е закрита и останалите совалки са изпратени в музеи. - (видео)

 

 

Пираня - подводницата, с която Кузмич краде водка от Финландия

27.01.2021, 21:54

Помните ли миниподводницата, с която юнаците от “Националните особености на руския риболов (1:20:20)” тръгнаха да крадат 15 кашона водка от Финландия. И след това се наложи да я подкарат със същата тази водка, за да избягат от зловещите фински полицаи? Тя спада към прочутия и за съжаление забравен вече руски проект “Пираня”. В руските архиви миниподводницата се води проект 865.
“Пираня” е замислена като диверсионен съд, който да влиза тайно в чуждите пристанища, да пуска командоси да сеят разрушение и смърт, и да се измъква безшумно. Миниподводницата е разработена в началото на 80-те години на миналия век от лининградското конструкторско бюро “Малахит”.
Тя наистина е мини - подводното  водоизместване е само 321 тона и е дълга 28 метра. Широка е 4,7, а височината  е 5,1 метра. “Пираня” може да носи до две торпеда или до 4 подводни мини, като сред опциите са - те да са и ядрени.
Голямото оръжие на подводницата е специалната камера в предната  част, от която на повърхността могат да излизат командоси. Екипажът на миниподводницата е само трима души. Освен тях обаче пътуват и 6 морски пехотинци, с пълното си бойно снаряжение плюс водолазната им екипировка.
Целта на “Пираня” е да влезе във вражеското пристанище, да го минира или пък командосите да слязат безшумно на брега да извършат сухоземна диверсионна операция и да се приберат безшумно в подводния си дом. А след това да отплават.
За придвижването под вода на саботьорите има два херметически подводни транспортьора “Сирена-УМЕ”, които са дълги 12 метра и са широки 62 сантиметра. Те стоят в тръби до торпедните апарати. С тяхна помощ руските командоси се придвижват под вода с цялото си въоръжение до целта.
Заедно с двата транспорта те могат да напуснат подводницата както на повърхността, така и на дълбочина 60 метра. Системата за управление на миниподводницата е толкова опростена, че е достатъчен екипаж от трима.
Двигателят на подводницата е дизелгенератор с мощност 160 кВт. За движение под водата има електродвигател от 60 кВт. Скоростта на първите две построени „Пирани“ е ниска. Обсегът им на действие е само 1000 мили. Подводницата може да се движи непрекъснато под вода цели 260 мили. За проекта “Пираня-2” който е трябвало да е от 400 тона, е предвиден много по мощен двигател, който  осигурява подводна скорост от 12 възела и далечина на плаването до 1200 мили.
По различни причини строежът на първата миниподводница започва чак през юли 1984 година в Лененград. Първата “Пираня” влиза в състава на флота през 1990, а втората година по-късно.
Съдбата на двете малки подводници е незавидна. Те улучват поредните “Смутни руски времена” и никога не са използвани по предназначение. От време на време са извършвали пробни плавания.
През 1996 едната се появява в “Националните особености на руския риболов”, където става ясно, че Кузмич я е използвал, за да ходи да бере ягоди по островите между Русия и Финландия. Подводницата предлага условия за живот на 9 души в продължение на мисия от 10 дни и има тоалетна (галюн), кухня (камбуз), баня и всичко необходимо за продължителен живот под вода.
Съдбата на новите руски малютки е тъжна. През 1999, по-малко от 10 години от встъпването им в строя, са бракувани и нарязани на скрап.
Защо никой не иска да ги купи
През годините Конструкторско бюро “Малахит” разработва цяла серия миниподводници от типа на “Пираня”. Най-малките са по 130 тона, а най-големите достигат до 920 тона. Въоръжението им е различно - от торпеда и мини до противокорабни и крилати ракети.
Всичките имат анаеробна (независима от въздуха) енергетична система. Няма данни някой от малките флотове да е купил подводница по някой от тези проекти. А иронията е, че те са много подходящи именно за флотове с неголеми възможности.
В началото на 90-те години при разследване в Щатите един заловен наркопрестъпник на има Лудвиг Файнберг разказва, че наркобаронът Пабло Ескобар го е изпратил в Русия с една-едничка цел - да намери начин да купи подводница “Пираня”. На каквато и да е цена. - Още за проект “Пираня”

 

Одобрена е Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032

27.01.2021, 18:20

Министерският съвет на Република България одобри Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032.
Програма 2032 е разработена на базата на изготвения в Министерството на отбраната Доклад за резултатите от Стратегическия преглед на отбраната, който беше проведен като интегрална част от инициирания на национално ниво междуведомствен Стратегически преглед на Системата за защита на националната сигурност и Стратегически преглед на отбраната.
Програмата осигурява приемственост и надгражда започналия с приетата от Народното събрание през 2015 г. Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020 процес на стратегическо преосмисляне на отбранителната политика и изграждане на адекватни на предизвикателствата на стратегическата среда за сигурност отбранителни способности.
Въз основа на Програма 2032 ще бъде разработен План за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г. и Инвестиционен план- програма до 2032 г. за осигуряване изграждането на приоритетните способности на Въоръжените сили и тяхното превъоръжаване и модернизация.
В документа е определена общата численост на Въоръжените сили, която към 2032 г. ще следва да бъде не по-малка от 43 000 души, от които 3 000 души доброволен резерв, както и финансовата рамка, според която разходите за отбрана, трябва да достигнат 2% от БВП до 2024 г. и впоследствие да се поддържат на това, или на по-високо ниво, ако икономическото състояние на страната позволява.
В резултат на реализацията на този стратегически документ, към края на програмния период Въоръжените сили ще разполагат с основните приоритетни отбранителни способности и ще са в състояние да покрият голяма част от минималните оперативни изисквания за изпълнение на задачите по трите възложени им мисии - „Отбрана“, „Подкрепа на международния мир и сигурност“ и „Принос към националната сигурност в мирно време“.

 

Правителството дава 100 млн. лева за модернизиране на "Граф Игнатиево" заради F-16

27.01.2021, 18:00

Правителството отпусна до 100 млн. лева допълнителни разходи на Министерството на отбраната, с които трябва да се модернизира авиобазата "Граф Игнатиево", за да може да приеме новите изтребители F-16 Block 70, които страната ни закупи от САЩ и "Локхийд Мартин" за над 2 млрд. лева.
Предвижда се машините да пристигнат през 2024 година, като дотогава базата трябва да е готова. Средствата за ремонта й се плащат от България и не са включени в договора със САЩ.
Очаква се в базата да бъдат инвестирани общо 300 млн. лева.
Правителството е решило да закупи от САЩ наземни терминали  от мултифункционаална система за обмен на информация (MIDS) за българските Военновъздушни сили.
За да влезе в сила договорът, трябва да бъде ратифициран от парламента.

 

Държавната дума на Русия ратифицира удължаването на важен договор

27.01.2021, 16:05

Президентът Владимир Путин разпореди на руското министерство на външните работи да започне с американската страна преговори за продължаване на Договора за стратегическите настъпателни оръжия, предаде БНР.
Още снощи президентът Путин внесе в Държавната дума законопроекта за продължаване на договора. Документът вече бе одобрен спешно от Думата. Очаква се това да стане и в горната камара на парламента – Съвета на федерацията. Всички формални процедури трябва да приключат до 5 февруари, когато изтича настоящото споразумение между Москва и Вашингтон за съкращаване на ракетно-ядрените арсенали.
Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че Съединените щати са приели настояването на Русия договорът да бъде продължен с пет години и без никакви предварителни условия. Вчера Путин и американският президент Джо Байдън говориха за удължаване на договора, подписан през 2010 г. от тогавашните президенти на Русия и САЩ - Дмитрий Медведев и Барак Обама. Договорът ограничава стратегическите ядрени оръжия на двете страни с цел постигане на ядрен паритет помежду им.

 

САЩ може да преразгледат съркащаването на войските си в Афганистан и Ирак

27.01.2021, 09:25

Американските власти очакват да преразгледат решението на предишната администрация за намаляване на броя на американските войски в Афганистан и Ирак. Това съобщи във вторник The Wall Street Journal, позовавайки се на източници от Министерството на отбраната на САЩ.
Според тях решението на бившия президент Доналд Тръмп да намали американския военен контингент на 2500 бойци както в Афганистан, така и в Ирак, поставя администрацията на настоящия американски лидер Джо Байдън пред необходимостта да „оцени стратегическата роля на САЩ в двата конфликта“. По-специално, посочва вестникът, новият ръководител на Пентагона Лойд Остин планира да преразгледа решението за изтегляне на войските.
Вестникът цитира ръководителя на пресслужбата на американското министерство на отбраната Джон Кърби, който посочи, че официалното решение за ревизия на броя на американските войски все още не е взето. В същото време той подчерта, че администрацията на Байдън „очаква да разбере по-добре сегашното състояние на нещата по отношение на операциите в двете страни“.
„Нашият подход, който е да се стремим да защитим американците от заплахата от тероризъм, без да харчим допълнителни ресурси за това, не се е променил“, каза той. Според Кърби, когото цитира The Wall Street Journal, решенията относно броя на американските войски ще се вземат в контакт с властите на Афганистан и Ирак.
На 15 януари министерството на отбраната на САЩ обяви намаляването на американския военен контингент в Афганистан и Ирак до 2500 във всяка държава по указание на бившия президент Доналд Тръмп. Изпълняващият длъжността глава на Пентагона по това време Кристофър Милър посочи, че силите на Съединените щати остават в Ирак, за да осигурят „окончателното поражение на терористичната групировка Ислямска държава. Той също така отбеляза, че Пентагонът продължава да работи по план, който ще намали броя на американския военен контингент в Афганистан до нула до май 2021 г.
На 29 февруари 2020 г. в столицата на Катар САЩ и радикалното движение „Талибан“ подписаха мирно споразумение. Съгласно споразуменията САЩ, техните съюзници и коалицията трябва да изтеглят всички войски от Афганистан в рамките на 14 месеца. Талибаните гарантират, че няма да използват територията на Афганистан за действия, които представляват заплаха за сигурността на САЩ и техните съюзници.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

Светът е похарчил $1.93 трлн. за оръжия през 2020 г.

27.01.2021, 08:53

Седемгодишното непрекъснато нарастване на глобалните разходи за отбрана доведоха до похарчването на $1.93 трлн. от страните по света през 2020 г., сочи анализ на най-известната аналитична компания в областта на въоръженията "Janes". Тази сума е с 1.9% повече от миналата година, независимо от пандемията на коронавирус. Друго сравнение показва, че разходите за оръжия и отбранителни съоръжения по света са нараснали през 2020 г. със $180 млрд. спрямо отчетените $1.75 трлн. през 2010-а.
Като дялово разпределение на харчовете за оръжия през 2020 г. лидер е Северна Америка с 40% от тези $1.93 трлн. Вторият най-голям дял се пада на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион - 28%. Следват държавите от Западна Европа (15%), Близкия Изток и Северна Африка (9%), Латинска Америка (3%), Русия и страните от ОНД (2%) и Източна Европа (2%), а само с 1% военни разходи от глобалните са африканските държави на юг от пустинята Сахара в Африка.
Въпреки това "Janes" прогнозира чувствително намаляване на разходите за отбрана, тъй като икономическото въздействие на пандемията ще продължава да се усеща.
„Всички региони, с изключение на Европа, Азиатско-Тихоокеанския и Латинска Америка, вероятно ще имат реални намаления на харчовеге през 2021 г. Така общият ръст на разходите за отбрана ще падне до най-ниския си темп от 2013 г. насам, но не очакваме цялостно свиване. Всъщност най-лошото последствие от въздействието на пандемията върху военното финансиране вероятно ще бъде през 2022 г., когато правителствата може да започнат да съкращават разходите си - коментира Андрю Макдоналд, водещ анализатор в "Janes". - Очаква се все пак глобалните разходи за следващата година да останат с положителен ръст, до голяма степен повлияни от голямата експанзия в Азия. А в годините, които следват растежа на бюджетите за отбрана, вероятно ще има ново увеличение и общата сума ще нарасне до $2.23 трлн. до 2030 г. "
Прогнозата на "Janes" за 2030 г. сочи, че най-голям дял във военните разходи ще има вече Азиатско-Тихоокеанския регион - 37%, докато Северна Америка ще ги свие до 33%. Източноевропейските страни, както и Русия и ОНД  ще прибавят по още 1% към глобалните военни разходи (общо по 3%). Ще намалее делът на Западна Европа (13%), Близкия Изток и Северна Африка (8%), Латинска Америка (2%).
Източник: https://www.segabg.com/

 

Освобождението на Аушвиц от Съветите: в снимки и спомени от първо лице

27.01.2021, 07:59

На 27 януари 1945 г. съветската армия под командването на маршал Конев слага края на съществуването на най-големия концентрационен лагер на Третия райх. От Russia Beyond събрахме спомените на участници и очевидци на тези събития.
Затворниците на Аушвиц са освободени от четири стрелкови дивизии на Червената армия. В боя влизат бойците на 100-на и 107-ма дивизия. В 100-на служи и майор Анатоли Шапиро, чийто щурмови отряд се оказва първи край портите на лагера. Той си спомня:
Втората половина на деня навлязохме на територията на лагера, минахме през главните порти, над които висеше лозунгът, написан с тел: "Трудът ни прави свободни". Да влезеш вътре без защитна марлена превръзка беше невъзможно. На двуетажните кушетки се въргаляха неизнесени трупове. Изпод кушетките понякога излизаха полуживи скелети и се кълняха, че не са евреи. Никой не можеше да повярва във възможното освобождение......Прочети още

 

Гърция продължава да гледа към F-35 и още Rafale

27.01.2021, 07:52

Обновяването на гръцката военна авиация не е приключило и ще продължи с покупката на F-35 и вероятно допълнителни Rafale. Това е казал гръцкият министър на отбраната Николаос Панайотопулос в телевизионно интервю вчера, 26 януари 2021 г.
„Рано или късно ще започнем сериозна дискусия за придобиването на изтребител от пето поколение в лицето на F-35. Разбира се, не изключвам и покупката на още Rafale”, заявява министърът.
Той е обяснил, че спешната нужда на гръцките ВВС е за поне 40 нови бойни самолета, като до момента са купени само 18-те Rafale, които се чакат между това лято и пролетта на 2023 г.
Панайотопулос е казал още, че няма как страната му да не гледа към F-35, защото той става новият стандартен изтребител на НАТО, но е подчертал, че Rafale дава други по-различни способности, които също са много ценни.
„Благодарение на Rafale ние много скоро ще обърнем баланса на силите, защото този самолет носи много специфични оръжия, които турската страна няма”, казва още гръцкият военен министър.
Гърция подписа вчера договор за покупката на 18 многоцелеви изтребители Dassault Rafale – шест новопроизведени и 12 употребявани, но всички по най-новия стандарт F3R.
Гръцкият военен министър не е дал конкретни срокове за придобиването на F-35. През миналата есен стана ясно, че страната е отправила питане към САЩ за цените и наличностите (LOR for Price and Availability) на типа, включително е искан и вариант за придобиването на употребявани изтребители. Засега, няма публична информация какъв е бил американският отговор.
Гърция активно се опитва да обнови военната си авиация, на фона на изострените отношения с Турция. Вече е започнала програмата за модернизация на 84 от най-новите гръцки F-16C/D (54 броя D Block 52+ и още 30 от Block 52+ Advanced) до стандарта F-16V. Първите самолети ще бъдат доставени през 2022 г., а работата трябва да приключи до средата на 2027 г.
В същото време ВВС на страната продължават да експлоатират едно крило с около 30 – 35 броя F-4E, както и 38 изтребителя от F-16 Block 50 (доставени през 1997 – 1998 г.) и 32 от най-старите Block 30 (доставени 1989 – 1990 г.). Отделно страната разполага и с микс от базови Mirage 2000EG и модернизирани Mirage 2000-5 Mk. II. Част от тях са доставяни между 1989 и 1990 г., а малка част през 2001 – 2002 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Наградиха офицери от ВМС

26.01.2021, 21:40

За проявен висок професионализъм и постигнати отлични резултати при организирането и провеждането на ежегодното учение на НАТО “Cyber Coalition”, със заповед на министъра на отбраната, с „Грамота“ днес беше награден подполковник Иван Михалев Михалев от Щаб на ВМС.
Със заповед на командира на Военноморските сили, за отлично изпълнение на възложените задължения в областта на здравословни и безопасни условия на труд, с „Предметна на града - монета“ беше награден капитан-лейтенант Траян Йоданов Попов, съобщават от ВМС.
*******
Също днес формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от Флотилия бойни и спомагателни кораби с ръководител майор Стойчо  Сотиров Драганов, след получен факс от Областния управител на област Бургас и положителна резолюция на началника на отбраната, извърши преход  до  гр. Бургас, к-с „Меден Рудник“, за да извърши разузнаване, извличане и унищожаване на открит предмет наподобяващ артилерийска противопехотна мина.
След извършване на опознавателни дейности, специалистите класифицираха откритият обект като 82 мм. минохвъргачен изстрел, който е класифициран като опасен и неподлежащ на извличане и  транспортиране.
Същият  е унищожен на място с отцепване на района и стриктно спазване на мерките на безопасност, съгласно нормативните документи.
Източник: http://otbrana.com/

 

Конкурс за 60 вакантни войнишки длъжности в Националната гвардейска част

26.01.2021, 21:35

Преди да се запознаете с обявата, прочетете следното:
Гвардейски ценности
1. Аз съм гвардеец – един от защитниците на 13-вековното ни Отечество. Служа във формирование - символ на българската държава.
2. За защитата на Отечеството и просперитета на своя народ не бих пожалил и живота си.
3. Горд съм, че служа в армия без пленено бойно знаме. Стремя се да множа нейните успехи и да славя името й.
4. Пазя авторитета на държавата, честта и достойнството на всички хора.
5. Изпълнявайки воинския си дълг, се ръководя от традиционните гвардейски ценности. Нося пълна отговорност за всички свои действия.
*******
В Националната гвардейска част (НГЧ) е обявен конкурс за попълване на вакантни войнишки длъжности за желаещите да станат част от формированието – символ на българската държавност. Със заповед на министъра на отбраната от 13 януари 2021 г. е обявен конкурс за общо 60 вакантни войнишки длъжности, от които 50 длъжности за „гвардеец“ и още 10 длъжности за „озвучител“, младши шофьор“ и др., съобщава Пресцентърът на МО.
Необходимото минимално завършено образование е средно. Кандидатите трябва също да са годни за военна служба и психически пригодни, да не са осъждани, да нямат друго гражданство. Желаещите за НГЧ могат да кандидатстват до 40 години.
Кандидатите за военна служба в НГЧ трябва да подадат заявление до нейния командир и необходимите документи до 8 март 2021 г. чрез структурите на Централното военно окръжие по постоянния си адрес на местоживеене.
Конкурсът ще се проведе на 29 и 30 март 2021 г. в НГЧ, гр. София, бул. „Асен Йорданов“ № 2. Той включва измерване на антропометричните данни на кандидатите за гвардейци (към които има допълнително изискване да са с ръст 175 см - 185 см), изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване. Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата за сила (лицеви опори и коремни преси), бързина (бягане совалка 10х10 м.) и издръжливост (крос 1000 м.). Тестът за обща култура включва 100 въпроса.
Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, както и необходимите документи за кандидатстване, са посочени в обявата за конкурса, публикувана в интернет страницата на Централното военно окръжие.
********
Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 година лична гвардия на княз Александър I Батенберг и е един от символите на държавността, заедно с националното знаме, герба и химна на страната. С встъпването в длъжност на княз Александър I Батенберг през 1879 г. възниква необходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции. Изборът пада върху Софийска № 1 конна сотня. На 30 юни или 12 юли /стар стил/ тя осъществява първия официален ескорт на български княз. При тържественото шествие по софийските улици, конната сотня за първи път е предвождана от личния флаг на княз Александър І.
За блестящото посрещане на българския държавен глава Първа конна сотня е определена с указ № 28 от 30. 08. 1879 г. за Собствен конвой на княза.
Източник: http://otbrana.com/

 

От клиент в конкурент: Китай се изправя срещу Русия в оръжейната индустрия

26.01.2021, 20:36

В атрактивно видео, публикувано от Военновъздушните сили на китайската Народна освободителна армия миналата седмица, се вижда как четири изтребителя J-20 летят из мрачните небеса, маневрирайки измежду светкавици.
В него не се вижда един важен детайл: за първи път в историята китайските изтребители използват произведени в страната двигатели, а не руски, пише Nikkei Asia.
Решението на Пекин да замени двигателите на J-20, отбелязано от официоза Global Times, е поредният знак, че Китай бързо изтрива разликата в оръжейната индустрия със северната си съседка. В продължение на десетилетия Поднебесната империя разчиташе много на руските оръжия, за да модернизира военните си сили. Но това започва да се променя и Китай изгражда собствена мощна отбранителна индустрия и вече се изправя срещу Москва на световния пазар.
В някои области Китай даже вече има предимство — промяна, която вероятно ще промени динамиката на отношенията между двете държави.
По данни на Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) от декември Китай вече е вторият най-голям производител на оръжия за периода между 2015 и 2019 г. САЩ остават на първа позиция. Изследването показва, че четирите от най-големите 25 производители през 2019 г. са китайски компании — а три от тях са сред първите десет. Четирите отговарят за 16% от общите продажби на оръжия и получават приходи от $56,7 млрд. За сравнение само две руски компании влизат сред първите 25, отговаряйки за едва 4% от общите продажби и $13,9 млрд. приходи.
Представители на руската оръжейна индустрия оспорват данните, като твърдят, че е невъзможно да се изчисли с точност обема продажби, реализиран от китайските компании, тъй като Пекин пази информацията в тайна.
Но това не означава, че в Москва не виждат бързия растеж на Китай — не само в количеството, но и в качеството на производството. Вадим Козюлин, директор на Asian Security Project в PIR Center, московски тинк танк, казва, че Китай вече е изпреварила Русия в разработката на дронове, на някои военни плавателни съдове и вероятно на хиперзвукови ракети - с каквито Кремъл се гордее.
"Китай произвежда нови модели много бързо и пуска всяко следващо поколение в рамките на 10 години - както някога СССР правеше. Трудно е за Русия да се състезава, тъй като бюджетът е по-малък и продължава да се свива", казва той.
През голямата част на периода след Студената война Русия бе основният доставчик на оръжия за Китай. Двете съседни държави започнаха да си сътрудничат в началото на 90-те години на миналия век. Пекин първо гледаше на Запад за потенциален източник на съвременни технологии, но надеждите помръкнаха след наложеното от САЩ и Европа ембарго като отговор на събитията на площада Тиенанмън от 1989 г.
Така Китай бързо намери упование в Китай. Колапсът на Съветския съюз през 1991 г. унищожи производителите на оръжия в Русия. Старите източници на приходи като местния огромен бюджет за отбрана и печеливши договори със сателитните държави пресъхнаха бързо. Появата на Китай предостави така нужната помощ на западащата руска индустрия.
От 1992 до 2007 г. Китай внасяше 84% от оръжията от Русия. Но Пекин използваше възможността и да научи как работят те — и да започне сама производство. Някои от най-новите продукти на китайската отбранителна индустрия като изтребителите J-11 и ракетите HQ-9 изглеждат идентични с тези, закупени от Русия. През декември 2019 г. руската Ростек обвини Китай в незаконно копиране на редица технологии в продължение на две десетилетия.
Въпреки това търговията продължи.
Сега обаче не е ясно още колко време Китай ще се нуждае от Русия. Поднебесната империя не просто вече може да задоволява собствените си нужди, но и започна да изнася оръжия за клиенти от Пакистан до Сърбия.
Растежът бе подхранен от бързо увеличаване на военния бюджет на страната. Според SIPRI той расте с 85% през последното десетилетие и достига $261 млрд. през 2019 г.
От значение е и надигането на Китай като технологичен гигант. Страната е дом на 1,87 млн. учени и растящ брой на технологични компании като Huawei, Tencent и ZTE.
Въпреки последните усилия на Кремъл да стимулира местния технологичен сектор, Русия е далеч от успех. Експерти предупреждават, че Русия изостава в ключови технологии като изкуствения интелект и ако това не се промени, отбранителната ѝ индустрия няма да успее да се конкурира с тази на САЩ и Китай.
"В Русия няма технологични гиганти като Microsoft и Huawei, които да произвеждат технологии с двойна употреба", казва Козюлин. "Вместо това правителството трябва да прави всичко само, което се оказва изключително скъпо".
Русия вече обмисля възможността да разработва нови оръжия заедно с Китай. През 2014 г. двете държави съвместно създадоха и произведоха следващото поколение тежкотоварни хеликоптери за китайската армия. През август бе съобщено, че те ще работят заедно и по следващо поколение подводници.
Скоро обаче Китай може да няма нужда от Русия. Експертите на SIPRI смятат, че в следващите пет до десет години Пекин ще загърби изцяло руските производители. Нещо повече, в дългосрочен план е възможно Китай да изтласка Русия от традиционните ѝ пазари като Африка, Близкия Изток и Латинска Америка. - Още ВПК на Китай
Източник: https://money.bg, Васил Шушков

 

В САЩ се разби безпилотен самолет сравним с възможностите на Су-57

26.01.2021, 19:35

Американски безпилотен самолет, сравним по своите възможности със Су-57, се разби при първия си полет.
Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че по време на първия тестови полет на най-новия безпилотен самолет - дрон имитатор, който се сравнява по полетни възможности с изтребителя Су-57, се е разбил. В резултат на загубата на контрол над безпилотния апарат, последният паднал на земята и получил критични щети.
Безпилотният летателен апарат 5GAT е самолет мишена, на който американските пилоти трябваше да отработват въздушен бой срещу руския изтребител Су-57. Но, първото вдигане във въздуха на този безпилотен самолет завърши катастрофално - самолетът се удари в земята с висока скорост и беше напълно унищожен - прототипът не може да бъде възстановен.
Известно е, че безпилотният летателен апарат 5GAT катастрофира в края на миналата година, но официално Вашингтон призна това след няколко месеца.
Експертите от своя страна обръщат внимание на факта, че въпреки изявленията на американската армия, външният вид на 5GAT не прилича на Су-57, да не говорим за факта, че американците просто не познават възможностите на руския боен самолет пето поколение.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Имоти за над 12,5 милиона лева продава Министерството на отбраната

26.01.2021, 17:27

Имоти за над 12,5 милиона лева продава Министерството на отбраната. Това става ясно от публикуваните на сайта на министерството списъци с имоти, сред които магазини в София, сгради и застроени площи в страната. Част от 40-тe имота са в Шумен, Търговище, Пловдив, Ловеч, Монтана, Велико Търново и в селата около тези градове.
Четири от имотите се продават за над един милион лева. Търговете ще са в края на февруари и началото на март. Дори и да не ги ползва, министерството трябва да дава пари за охраната на такъв тип имоти. В началото на годината, пред комисията по отбрана, заместник-министърът Анатолий Величков обясни, че ако няма реализирана продажба на имоти, е вероятно тази година да няма и заделени пари за капиталови разходи.

 

Началниците на отбраната на Република България и на Република Северна Македония отпътуваха от София за заседанието на Военния комитет на НАТО в Брюксел

26.01.2021, 17:04

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски днес, 26 януари, заедно отпътуваха от летище „Враждебна“ с военнотранспортен самолет С-27J Спартан с борен номер 071 от състава на българските Военновъздушни сили. В Брюксел, Белгия, те ще вземат участие в заседанието на ниво началници на отбраната на Военния комитет на НАТО, което ще се проведе утре, 27 януари. - (видео)
„Двамата споделяме мнението, че военното сътрудничество е ефективен инструмент за изграждането на конструктивни и приятелски отношения между две държави, каквито са Република Северна Македония и Република България. За мен е чест да приветствам генерал-лейтенант Гюрчиновски на борда на българските Военновъздушни сили, където по време на пътуването ще имаме възможност да обсъдим теми и въпроси от общ интерес, каквито имаме много“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
„Изразявам голямо задоволство и чест от поканата на адмирал Ефтимов да съм в София, в Република България – братска, приятелска и съюзническа страна. Благодаря за поканата да пътуваме заедно до заседанието на Военния комитет в Брюксел, където ще имаме време и при активностите там, и по време на полета, да обменим допълнителна информация от взаимен интерес за нашите Въоръжени сили“, посочи началникът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония.
В рамките на заседанието на Военния комитет на НАТО ще бъдат обсъдени операциите, мисиите и оперативните дейности на Алианса, както и Концепцията за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона.
В отговор на журналистически въпрос адмирал Ефтимов поясни, че в дневния ред на срещата присъства също специална сесия с поуките от практиката за ролята на съюза в противодействието на пандемията от COVID-19. Той припомни, че от началото на пандемията НАТО е активно въвлечен в организацията и мерките за справянето с коронавируса в логистичен аспект и чрез множество координационни механизми. Относно ваксинацията в българските Въоръжени сили началникът на отбраната подчерта, че тя ще се осъществи в срок съобразно Националния ваксинационен план. Адмирал Ефтимов бе категоричен, че ротациите на мисиите зад граница са приоритет.
„Предстои планова ротация на контингента ни в Афганистан и той трябва да бъде сертифициран. Подчертавам, че ваксинирането е доброволен акт. Ние сме длъжни да подсигурим достатъчен брой ваксини, за което имаме изградена отлична комуникация с органите на Военномедицинската академия и многопрофилните болници за лечение в страната, имаме изготвени списъци на желаещите да се ваксинират“, заключи началникът на отбраната.
Източник: https://www.mod.bg/

 

САЩ проучва възможностите за нови военни бази в Саудитска Арабия

26.01.2021, 16:27

Съединените американски щати започват проучване за нови военни бази в Саудитска Арабия на фона на напрежението между Вашингтон и Рияд. Армията проучва възможността да се използват едно от пристанищата на Червено море и още две летища в страната, информират от “Асошиейтед прес”.
Военните описват действията си като "планиране на извънредна ситуация". Вече е било тествано разтоварване и товарене на пристанището на град Янбу - важен терминал за петролопроводи на монархията.
Чрез пристанището Янбу и военновъздушните бази в Табук и Таиф ще се осигурят повече възможности на американските военни по важен морски път, който  е под засилени атаки от подкрепяните от Иран йеменски хуси.
Изявлението обаче идва на фона на изключително обтегнати отношения между САЩ и Саудитска Арабия. Напрежението се засили след убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г. и продължаващата война на Рияд в Йемен в първите дни от встъпването в длъжност на демократа Джо Байдън. Освен това, дори временното разполагане на американски войски в бази в страната може да предизвика гняв сред екстремистите.
Говорител на Централното командване на САЩ коментира, че се прави оценка на местата в Саудитска Арабия от повече от една година, което е в отговор на атаката по саудитската петролна индустрия през септември 2019 г. Рияд и Вашингтон обвиниха Иран за атаката.
Източник: https://frognews.bg/

 

ВМА ще ваксинира запасни и резервисти

26.01.2021, 13:05

Между ВМА и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) ще бъде координирана дейността по ваксиниране срещу COVID-19 на членовете на военно-патриотичната организация. Това стана ясно днес на среща на заместник-началника на ВМА  по войсковото медицинско осигуряване и секретар на НОЩ полковник доц. д-р Димо Димов, д.м. с председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и главния секретар на Съюза полковник от запаса Павел Станев. В най-скоро време ще бъде създадена организация в столицата и страната, за да бъдат включени желаещите членове на СОСЗР в третата фаза на Националния план за ваксинация срещу COVID-19, която е за служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности, включително от сектор „Отбрана“. ВМА е отворена за разговори с всички военно-патриотични организации, подчерта полк. Димов.
Видяхме с очите си, че ВМА работи активно по ваксинирането, съобразно Националния план. Определената зала е оборудвана с 10 работни места. За два часа тази сутрин бяха ваксинирани 140 души. За един час сме в състояние да извършим ваксинация на 90-95 желаещи, каза полк. Димов. Ако се налага има възможност да се мине на двусменен режим или да се оборудва по-голяма зала. Не сме наблюдавали значителни странични ефекти, допълни заместник-началникът на ВМА.  На специални табла е предоставена информация за двете ваксини Pfizer/BioNTech и Moderna. В отделно помещение се попълва декларация за информирано съгласие. ВМА формира и мобилни екипи за ваксиниране във военните формирования.  С една дума – работи се професионално.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Граждани вместо институциите направиха барелефа на героя-разузнавач Пеньо Пенев

26.01.2021, 12:42

Паметният барелеф във вечна прослава на героят на българското Военно разузнаване е вече монтиран в родното му село Дългач. Сега няма кой да попречи нито със заповеди, нито с интриги.

Паметният барелеф е вече факт! Цялото село се е извървяло да я види и се надпреварва на мегдана да си разказват истории за родата, за кой кого помни от Пеневите........Прочети още

 

Великите военни изцепки: Османската кампания във Влашко от 1595 г.

26.01.2021, 12:23

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история.

Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл......Прочети още

 

Германия изпраща бойна фрегата в Тихия океан

26.01.2021, 08:59

Германското министерство на отбраната възнамерява да изпрати бойна фрегата в Индийския и Тихия океан с дългосрочна мисия това лято.
Това съобщи във вторник японският вестник "Никей".
Целта на мисията е Берлин да демонстрира присъствие и да засили военните си контакти с Япония, Австралия и Южна Корея.
Изпращането на германска бойна фрегата във водите на Тихия океан е безпрецедентен жест, насочен по-специално към ограничаване на китайската военна дейност по най-важните транспортни линии, свързващи Източна Азия с Европа.
Предполага се, че германската фрегата ще провежда съвместни учения с флотите на приятелски страни.
През периода месец април и месец юни британският самолетоносач "Кралица Елизабет" с придружаващи кораби също ще бъде изпратен в Тихия океан, уточнява в. "Никей".
Източник: https://news.bg/

 

Китай с военни учения в Южнокитайско море на фона на напрежение със САЩ

26.01.2021, 08:46

Китай съобщи, че ще проведе военни учения в Южнокитайско море тази седмица, информира "Ройтерс".
Само преди няколко дни американски самолетоносач навлезе в спорната акватория, разкритикувано от Пекин.
Администрацията за морска безопасност на Китай забрани да се навлиза в част от водите в Тонкинския залив до западната част на полуостров Лейджоу в Югозападен Китай от 27 до 30 януари, но не се разкриват подробности кога ще се проведат ученията и в какъв мащаб.
Авионосната ударна група, водена от американския самолетоносач "Теодор Рузвелт" (CVN 71), навлезе в Южнокитайско море в събота за насърчаване "свобода на мореплаването".
Китай се оплаква, че САЩ често изпращат бойни кораби и самолети в акваторията за "показване на мускули". Според Пекин тези действия не носят мир и стабилност в региона.

 

 

Константин Попов: Колкото по-скоро купим още F-16, толкова по-добре

25.01.2021: 22:50

Колкото по-скоро се купят още осем F-16, толкова по-добре. Така смята Константин Попов (ГЕРБ), председател на комисията по отбрана към Народното събрание, цитиран от вестник „Телеграф”.
Според бившия командир на ВВС, процесът на покупка на нови изтребители не е добре да се прекъсва по средата и колкото повече се чака, толкова по-скъпо и трудно ще е да се купят още F-16. Той е „за” този въпрос да се реши по-бързо, като според него, това щяло да има двоен ефект – по-сериозни бойни способности и по-добър икономически ефект.
Темата за покупката на още осем F-16 бе повдигната в края на септември 2020 г. от премиера Борисов след среща с представители на производителя Lockheed Martin. Малко по-късно, от компанията заявиха, че ако страната ни поръча скоро още осем самолета, то доставката им ще стане паралелно с първите осем.
Пак тогава, министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че през август до САЩ е изпратено запитване за цени и наличности за евентуалната покупка на още осем F-16 Block 70. След като по темата се разгоря бурен обществен и политически дебат, управляващите се опитаха да се дистанцират от идеята. Константин Попов заяви, че нямало догодина да се купуват още изтребители, същата теза изговори и заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.
Министър Каракачанов, обаче първо каза, че ако американското предложение било „зашеметяващо” той щял да бъде „за” такава бърза покупка, но в края на октомври 2020 г. директно прехвърли отговорността по темата на следващото правителство.
Междувременно, не стана ясно каква информация по темата за покупката на допълнителни F-16 е дадена от американската страна. Според Каракачанов, тя се чакаше до края на годината.
В инвестиционния проект за доставка на нов многоцелев изтребител за ВВС, който Народното събрание прие през юни 2018 г., е записано, че той ще се реализира на два етапа, като във всеки от тях се купуват по осем самолета. Срок за реализация на втория етап не се дава пряко.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Гърция подписа договор за 18 броя Rafale

25.01.2021, 21:13

Гръцкото правителство подписа договор за покупката на 18 броя многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това стана днес, 25 януари 2021 г.
Договорът е бил подписан между изпълнителния директор на Dassault Ерик Трапие и директорът на дирекция „Инвестиции в отбраната” към гръцкото МО Теодорос Лагос. Това е станало в присъствието на министрите на отбраната на Франция и Гърция Флоранс Парли и Николаос Панайотопулос.
Парли е подчертала, че договорът засилва традиционно добрите отношения между Гърция и Франция, като това също усилва и европейската отбрана, защото е избран европейски боен самолет. Тя не е пропуснала да отбележи, че гръцките ВВС експлоатират непрекъснато изтребители на Daasault от 45 години. Министър Панайотопулос пък е заявил, че покупката на изтребителите изпраща ясно послание, че страната му може да се отбранява сама срещу всякакви външни заплахи.
Договорът се разделя на няколко части. Първата покрива покупката на шест новопроизведени и 12 употребявани изтребителя Rafale (в момента летящи във френските ВВС), всички по последният производствен стандарта F3R. Втората част е за голям пакет въоръжение производство на европейската компания MBDA (сериозни количества ракетите за далечен въздушен бой Meteor, крилатите ракети SCALP EG и противокорабните Exocet). Третата част покрива пълната поддръжка на изтребителите за 4,5 години, а последната част осигурява логистика за гръцкия флот от Mirage 2000.
Стойността на цялото споразумение е €2,5 млрд.
Първите гръцки пилоти, които ще се приучат на типа, заминават за Франция в следващите няколко дни. Първите шест употребявани Rafale ще пристигнат в Гърция през юли 2021 г., последвани от шест новопроизведени през втората половина на 2022 г. и на следващата година ще бъдат получени последните шест употребявани Rafale.
Ескадрилата ще се базира в авиобаза Танагра, до столицата Атина.
Сделката се реализира в рекордни срокове. За евентуалната покупка на Rafale от Гърция се заговори в края на август 2020 г., а през септември гръцкото правителство обяви официално намеренията си в тази посока.
Гърция става четвъртият експортен клиент на Rafale, след Египет, Катар и Индия.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Беларус започна комплексна проверка на бойна готовност на армията

25.01.2021, 20:30

Внезапна цялостна проверка на бойната и мобилизационната готовност започна във въоръжените сили на Беларус, съобщиха от пресслужбата на Министерство на отбраната в Минск, предава РИА Новости.
Отбелязва се, че комплексната проверка е започнала в понеделник по разпореждане на на министъра на отбраната генерал-полковник Виктор Хренин и е под ръководството на началника на Генералния щаб - първи заместник-министър на отбраната генерал-майор Александър Волфович. Според министерството основната цел на мерките, които се предприемат, е да се провери и повиши нивото на бойна и мобилизационна готовност и способността на формированията и военните части да изпълняват задачите си по предназначение в съвременните условия.

Сроковете за завършване на проверката не се съобщават, но се отбелязва, че тя ще завърши с провеждане на контролни занятия с бойни стрелби. - (видео)

 

Руският черноморски флот следи движението на американския разрушител USS Donald Cook в Черно море

25.01.2021, 20:11

Черноморският флот на Русия (ЧФ) започна да следи движението на ракетния разрушител на американските ВМС клас Arleigh Burke - USS Donald Cook (DDG-75), който навлезе в Черно море, за това съобщават от руският Национален център за управление на отбраната.
„Радарите на Черноморския флот започнаха да проследяват движенията на разрушителя USS Donald Cook, навлязъл в Черно море на 23 януари 2021 г.“, предаде ТАСС по информация от Центъра.
Това е поредната „визита“ на USS Donald Cook в Черно море. Последният път американският кораб премина през Босфора на 23 ноември 2020 г., когато също беше ескортиран от средства на Черноморския флот.
Корабите на ВМС на САЩ извършват редовни посещения в Черно море. Руското външно министерство отново подчертава, че военното присъствие на военни кораби, принадлежащи на държавите, които не граничат с Черно море, не може да помогне за укрепване на стабилността в региона.
От своя страна САЩ заявяват, че строго спазват Конвенцията от Монтрьо, която регламентира преминаването на военни кораби през проливите Босфор и Дарданели.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Обявени са 25 вакантни офицерски длъжности за лекари във ВМА

25.01.2021, 20:05

Със заповед на министъра на отбраната са обявени 25 вакантни офицерски длъжности за лекари във Военномедицинска академия (ВМА). Длъжностите следва да се заемат след провеждане на конкурс за приемане на военна служба на лица, завършили граждански висши училища в страната или в чужбина. Кандидатите трябва да подадат писмено заявление за участие в конкурса до началника на ВМА, чрез структурите на Централното военно окръжие, съобщава Пресцентърът на МО. Заповедта и приложението към нея са публикувани в интернет страницата на Министерството на отбраната.
Сред вакантните офицерски длъжности са такива за лекари, психолог, лекар дентална медицина и други. Те са за болници или военни формирования в областите София, Бургас, Варна, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Сливен, Стара Загора, Ямбол. За някои от длъжностите се изисква годност за плавателна служба или годност за изпълнение на парашутни скокове. Има и вакантни лекарски длъжности на различни видове бойни кораби.

 

Променят изискванията за назначаване на директор на Служба „Военна полиция“

25.01.2021, 16:52

Ако правителството подкрепи проекта за изменение на Правилника за прилагане на Закон за военната полиция, който е в процес на обществено обсъждане, във връзка с изискванията за назначаване на директор на Служба „Военна полиция“ ще влезе в действие следната разпоредба:
„За директор на Службата се назначава военнослужещ, който притежава не по-малко от 10-годишен професионален опит в системата за защита на националната сигурност или въоръжените сили и отговаря на останалите изисквания за заемане на длъжността, определени съгласно действащото законодателство, утвърдените от министъра на отбраната длъжностни разписания и длъжностната характеристика.“
Сега действащата разпоредба е „За директор на Службата се назначава военнослужещ, който притежава не по-малко от 10-годишен професионален опит в службите за сигурност и/или в службите за обществен ред и отговаря на останалите изисквания за заемане на длъжността, определени съгласно действащото законодателство, утвърдените от министъра на отбраната длъжностни разписания и длъжностната характеристика“. Т.е., според новото предложение, изискуeмият 10-годишен професионален опит следва да е натрупан в системата за защита на националната сигурност или въоръжените сили, а не само в службите за сигурност и/или в службите за обществен ред.
Според Министерството на отбраната с промяната на правилника се постигат две основни цели: „Синхронизиране на изискванията за директор на Служба „Военна полиция“ с тези за директора на Служба „Военно разузнаване“. Създаване на възможност за офицерите от Министерството на отбраната, от структурите пряко подчинени на министъра на отбраната и Българската армия да участват при избор за длъжността „Директор на Служба „Военна полиция“.
Срокът за обществено обсъждане е 14-дневен.
След влизането в сила на промяната на правилника ще последва предложение от правителството до президента за издаване на указ за назначаване на директор на Служба „Военна полиция“ на мястото на освободения бригаден генерал Борислав Сертов, който ще бъде новият ни военен аташе в Москва. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов вече имаше възможност да каже пред журналисти, че  за директор ще предложи „кадрови военен, бригаден генерал и човек с опит“.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас в Старозагорско

25.01.2021, 13:55

122 мм корозирал артилерийски снаряд с взривател беше обезвреден от сили на армията. Боеприпасът е открит на 24 януари под моста на река Омуровска в село Братя Даскалови, област Стара Загора.
Операцията е извършена от Специализиран екип от батальона за защита на силите - Стара Загора, от състава на Втора механизирана бригада, с ръководител капитан Йорданов Йорданов.
Екипът е разузнал, транспортирал и унищожил боеприпаса на учебен полигон "Люляк"
След изпълнение на задачата специализираният екип беше задействан отново за разузнаване на новооткрит боеприпас в коритото на река Бедечка, западно от старозагорския квартал "Самара".
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 

Военен хеликоптер А109 се е разбил в Перу

25.01.2021, 09:35

На 22 януари в 14:30 местно време един от малко останалите хеликоптери Agusta A109K2 (с.н. EP-344, з.н. 7503) от СВ на Перу (Ejército del Perú) се е разбил до селцето Сан Мартин де Пангоа, само на 400 м от летище Мазамари. На борда е имало общо седем военнослужещи, които са получили наранявания и са транспортирани до близката болница.
Вертолетът е от състава на 811-ми батальон (Batallón de Reconocimiento y Ataque 811 /BRA811) и е изпълнявал разузнавателен полет в операция срещу терористичната организация SPMF.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Пак военни инциденти между Индия и Китай

25.01.2021, 09:04

Индийски и китайски войски отново се сблъскаха на оспорваната от двете страни граница, предаде БГНЕС.
Инцидентът е станал миналата седмица на прохода Наку Ла в щата Сиким, съобщиха източниците на Франс прес. Медиите цитират военни източници, според които има пострадали и от двете страни. От индийска страна се сочи, че има 20 пострадали китайски войници, не се уточнява колко индийци са били ранени или убити, но има данни, че има такива. Китай още не коментира.
Конфликтът се случва едва шест месеца след смъртоносен сблъсък в Хималаите, като се появиха видеозаписи от случилото се тогава. - (видео)
Източник: https://www.actualno.com/

 

 

Гърция ще получи безплатно 1200 американски бронирани машини М1117

24.01.2021, 22:05

Според гръцката преса САЩ и Гърция са сключили междуправителствено споразумение (под формата на размяна на писма Letters of Offer and Acceptance - LOA) за предаването на Гърция на 1200 колесни бронирани машини М1117 ASV Guardian (4х4) от намиращите се на съхранение на Министерството на отбраната на САЩ, съгласно програмата за чуждестранни военни продажби (FMS).
Предварително споразумение за предаване на 1200 колесни бронирани машини М1117 ASV Guardian беше сключено през 2019 г. Тогава началото на доставките на първата партида от 800 автомобила M1117 за Гърция се очакваше да започнат през март 2020 г., след това през есента на 2020 г., но в крайна сметка окончателното споразумение беше договорено едва сега и доставките ще започнат през 2021 г.
Бронираните машини M1117 се дават безплатно, като гръцката страна, в съответствие с приетата практика, заплаща за разконсервиране, ремонт, подготовка, преоборудване и транспортиране на техниката, а също и обучение на обслужващия персонал.

 

Възможно е проектът за бойните машини на Сухопътни войски да бъде прекратен

24.01.2021, 19:55

В следващите няколко седмици министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще излезе с окончателно становище по проекта за бойните бронирани машини на Сухопътни войски, съобщи той по Нова телевизия. Причината е, че офертите на двете класирани за по-нататъшния етап на проекта фирми се разминават по отношение на цената с гласуваното от Народното събрание. (Б. р. Двете фирми са „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Патриа“ (Patria).
Едното решение е да бъде прекратен проектът и да бъде върнат отново в парламента, а другото е да се търси вариант за реализиране от българската военна промишленост. Според министъра родната промишленост трудно може да се справи с проекта на 100 процента, но може да разработи типовия проект на самата машини и да го изпълни с изключение на куполата. Той подчерта, че няма право да иска повече пари от парламента, за да се приеме една от двете оферти. Коя е българската фирма, която може да реши въпроса? При стартиране на проекта е имало подобно заявено намерение.  Министърът очаква до 1-2 седмици политико-военната група да излезе със становище, което да бъде внесено в Министерския съвет.
Няма искане за пренасочване на американски войски към България, каза министърът. Продължава да действа споразумението със САЩ за подготовки и учения на съвместните обекти. В момента числеността на американските военнослужещи у нас в сравнение с миналата година е много малък, отбеляза  г-н Каракачанов.
Ако българите гласуват доверие на сега управляващата коалиция, е възможно да бъде обсъждан вариант Красимир Каракачанов да бъде отново министър на отбраната, стана ясно от неговите думи.
********
Проектът за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ е одобрен с Решение на 44–ото Народно събрание от 08.06.2018 г.
На 05.08.2019 г. беше даден ход на процедурата за инвестиционен проект „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, като искане за предложение беше изпратенo до фирмите, потенциални изпълнители на проекта: „Патриа“ (Patria), „Некстер“ (Nexter), „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Артек“ (Artec GmbH).
В началото на 2019 г. бяха проведени срещи с четирите компании, потенциални изпълнители на проекта, в рамките на които бяха обсъдени въпроси по отношение на техническите изисквания, критериите за оценка, методиката за оценка на офертите, индустриалното сътрудничество, дял местно производство и други.
Със заповед Р-153/22.11.2019 г. на министър-председателя на Република България беше създадена междуведомствена работна група (МРГ) за оценка на получените оферти по ПИР „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, която започна своята работа на 18.12.2019 г.
Източник: http://otbrana.com/

 

Поклон пред загиналите от американските бомбардировки

24.01.2021, 19:48

77 години  от бомбардирането на мирния  град Враца  от американски  самолети! 133  загинали, някои направо  от картечен  огън! Стотици врачани останали без домове.  Председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България Лъчезар Генов със свооя син и внучките днес се поклониха пред единствения  паметник  в България, построен в памет на невинните  жертви.
Източник: http://otbrana.com/

 

Какво оръжие си поръча Украйна чрез агенцията на НАТО

24.01.2021, 12:10

Отделът за военно-техническа политика, развитие на въоръженията и военното оборудване на Министерството на отбраната на Украйна вече е направил поръчка за закупуване директно от производителите чрез Агенцията за поддръжка и снабдяване на НАТО на оръжия и военна техника от определената номенклатура в рамките на държавната отбранителна поръчка.
В поръчката влизат: 37 комплекса за противодействие на безпилотните летателни апарати EDM4S-UA; 12 комплекта от системата за измерване на началната скорост SL-520PEF; 90 комплекта снайперска пушка Barrett 8,58×70 (7,62×51) mm; 2 подводни буксира; 73 комплекта от запасната парашутна система АZ-95 серия 3; 73 комплекта от тренировъчната парашутна система AD-95 серия 3; 4 комплекта система за спасяване на парашутистите Towed Jumper Release System; 1 комплект радарна система MFTR-2100/39; 1 машина за разминиране BOZENA-5 с приставките; 1 машина за разминиране BOZENA-4 с приставките.
Както се съобщава от изданието Армiяinform, специалистите от агенцията на НАТО се очаква да предоставят информация за крайните срокове за изпълнение на сделките в близко бъдеще. Всички поръчани продукти са предплатени.
Също така се подготвят проекти на индивидуални договори, които трябва допълнително да се съгласуват със заинтересованите ведомства и министерства в съответствие с изискванията на действащото законодателство. По-специално, за доставка на 1 комплект радарна система MFTR-2100/39; 1 машина за разминиране BOZENA-5 с приставки и 1 машина за разминиране BOZENA-4 с приставки.
Освен това е подписан външноикономически договор с производител от Турция за доставка на патрони за снайперска пушка с калибър 12,7 × 99 mm с бронебойно-запалителен куршум и халосни патрони с калибър 12,7×108 mm. Системата за ликвидиране на мини BOZENA-5 е верижно дистанционно управляемо превозно средство с предавателно устройство на разстояние до 2000 m. Тя извършва принудителна детонация или ликвидиране на противопехотни, както и противотанкови мини със заряд до 9 kg TNT. Процесът на разминиране се контролира от оператор от бронирана кабина с голямо зрително поле. BOZENA -5 се доставя до мястото за разминиране с транспортно ремарке.
Източник: https://www.pan.bg, Л.Дойчинов

 

Кметът на Варна: Във ВВМУ има уникален за България модерен център по киберсигурност

24.01.2021, 09:48

„Нов уникален за България модерен център по киберсигурност във ВВМУ "Никола Вапцаров" ще подготвя както кадри за нуждите на българските военноморски сили и националната сигурност, така и студенти от цивилните специалности. Благодаря за поканата на флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на Военноморското училище, за възможността да разгледам новите учебни зали и технологичните възможности на центъра. Базата разполага с четири многофункционални компютърни лаборатории, лаборатория за изследване и изучаване на компютърен хардуер, кабинет за работа с класифицирана информация, лекционна зала, конферентна зала и комуникационен център. Предвиден е способ за интегриране на центъра с морските компютърни симулатори във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, което ще даде възможност за провеждане на изследвания за влияние на кибератаките върху корабните системи за управление, обясниха експертите.
Предстои обновяване на спортната база на територията на ВВМУ, както и изграждането на нов дълбоководен басейн за учебни цели. В края на 2019 г. пък бе открит обновеният плувен комплекс, изграден за нуждите на учебния процес на курсантите и студентите в Морско училище, който има възможност да се ползва и от гражданите и гостите на града.
Прекрасен е новият храм “Свети Николай” на територията на ВВМУ, чието изграждане Община Варна подкрепи с финансови средства
През 2020 г. училището завоюва изключително престижното второ място в годишната класация на международната асоциация на морските университети, което е уникално достижение на българско висше училище!
Поздравления за флотилен адмирал Боян Медникаров и целия екип на Морско училище - за усилията, труда, енергията, с които държат професионалната подготовка и обучение на младите хора на световно ниво! Заради такива успехи, нашата Варна е Град на Знанието“, пише кметът на морската ни столица.
Източник: http://otbrana.com/

 

Шефът на Генералния щаб на испанската армия подаде оставка заради ваксинация

24.01.2021, 08:55

Началникът на генералния щаб на испанската армия генерал Мигел Анхел Вилароя подаде оставка на министъра на отбраната Маргарита Роблес, за да "запази имиджа на въоръжените сили", след като стана ясно, че е ваксиниран срещу COVID-19.
В изявление Министерството на отбраната уверява, че наскоро Генералния щаб е взел „решения, които счита за правилни и че никога не са се опитвали да се възползват от неоправдани привилегии“, което „ да влошава обществения имидж“ на въоръжените сили и „да поставя под съмнение доблестта" на самия генерал Вилароя.
Така че, "за да не навреди на този имидж и с чиста съвест", той е представил оставката си на министър Маргарита Роблес, която я е приела, според източници от отбраната.
Генерал Вилароя е назначен за ръководител на военното ръководство от Маргарита Роблес преди малко повече от година, на 14 януари 2020 г., в едно от първите си решения след встъпването в длъжност на коалиционното правителство.
Противоречията относно ваксинацията срещу коронавирус на хора на високи позиции, въпреки че не са рискова група, достигнаха до Генералния щаб и други военни институции в петък, когато се разбра, че са получили първата доза в рамките на плана за ваксинация на въоръжените сили.
Като се има предвид това, Роблес е поискала доклад от генерал Вилароя и увери, че не е знаела нищо за това, докато не го е видяла публикувано в медиите.
Освен генерал Вилароя, няколко ръководители на Генералния щаб са ваксинирани срещу COVID, включително генералите Франсиско Брако, командир на оперативното командване, и Фернандо Гарсия Гонсалес-Валерио, ръководител на Координационния щабен център.
Според източници на Генералния щаб, ваксинацията е следвала протокола, който се прилага за въоръжените сили, различен от гражданския и който е установен от Подсекретариата на отбраната.
Според споменатия протокол, уточняват източниците, Шефа на Генералния щаб и други генерали са имали право на ваксината според възрастта, след като тя е била приложена на медицинския персонал и на целия военен персонал, който ще пътува на мисия, както в чужбина, така и на национална територията.
Генералният щаб посочва, че ваксината е инжектирана и на военни и цивилни, участващи в планирането, ръководството и координирането на операциите от всички нива.
Скандалът с военните е продължение на полемиките от тази седмица за ваксиниране, прескачайки протоколите, на кметове, съветници и регионални депутати, както от Испанската работническа социалистическа партия, така и от Народната партия, в общините Аликанте, Уелва и Мурсия, както и в регионалното правителство на автономния град Сеута.
Източник: bntnews.bg/

 
 

 

Ердоган спусна на вода военна фрегата турско производство

23.01.2021, 19:21

В Истанбул бе спусната на вода фрегатата "Истанбул" (F-515), първата произведена в Турция и предназначено за турските военноморски сили, съобщи кореспондентът на БТА Нахиде Дениз.
Церемонията по спускането на вода се състоя в корабостроителницата на турските военноморски сили с участието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Той посочи, че фрегатата "Истанбул" (F-515) е произведена в рамките на проекта МИЛГЕМ/MILGEM/ за производство на национални военни съдове за нуждите на турските военноморски сили.
"Нации, които нямат силна отбранителна индустрия, не може да гледат уверено в своето бъдеще. Те трябва да бъдат силни във военно, икономическо и дипломатическо отношение", заяви Ердоган.
Президентът посочи още, че Турция е сред 10-те страни, които произвеждат собствени бойни кораби.
Според предварителната програма съпругата на президента Емине Ердоган трябваше да подаде командата за пуска на кораба на вода, както е според морските традиции. Тя обаче отсъстваше и тази задача бе изпълнена от съпругата на военния министър Хулуси Акар.

Планирано е F-515 да бъде приетa в състава на турските ВМС на 27 септември 2023 г. - (видео)
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Днес е празник на структурите по личен състав в Българската армия

23.01.2021, 17:12

„Това е една от най-важните структури във всяка една организационна единица. Празникът е преди всичко повод да изкажем, моята и на ръководството на Съвместното командване на силите, благодарност и признание към целия личен състав, свързан с дейността по човешките ресурси, мотивацията, качеството на живот и службата, и военнообразователната система. Това е структурата, която е най-много реорганизирана и с най-много промени в нормативната база, което задължава командирите и личния състав да работят още по-активно и целенасочено. Успех във всяко начинание. Здраве и благополучие“. Това подчерта в приветствието си командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, съобщават от СКС.
Началникът на отдел „Личен състав“ полковник Николай Събев изтъкна, че от своето създаване отделът винаги е изпълнявал поставените задачи качествено и в срок и в неговите редици винаги са служели отговорни, високо подготвени военнослужещи и цивилни служители. Той с гордост сподели, че отдел „Личен състав“ с успех се е справил със задачите по командно-щабните учения, сертификацията на контингентите и участието в мисиите.
Със заповеди на командващия на Съвместното командване на силите, за постигнати високи професионални резултати при изпълнение на служебните задължения през годината и във връзка с 131 години от създаването на структурите по личен състав, с предметни награди, грамоти и обявяване на благодарност бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от Съвместното командване на силите и подчинените военни формирования.
Източник: http://otbrana.com/

 

Балканската война – факти, схеми, таблици

23.01.2021, 08:27

Разтърсвана от въстания и военни преврати, с банкрутирали финансови институции (след Кримската война от 1853-1856 г.), със зле подготвена армия и античен флот, Османската империя е обхваната от процеси на разпадане, които скоро ще я трансформират в Република Турция, чиято територия ще заема основно географските граници на Мала Азия. В дневния ред на европейската политика е поставен открито въпроса за подялбата на «болния човек на Европа», като Кралство Италия първо предявява претенции към наследството на Османската империя. В резултат на Итало-турската война от 1911-1912 г. Италия обявява своя суверинитет над Триполитания и Киренайка, превръщайки ги в своя колония - Либия.......Прочети още

 

 

Iveco Defense Vehicles ще доставя камиони на Бундесвера

22.01.2021, 21:23

През януари 2021 г. Бундесверът, представляван от Федералното управление за оборудване, информационни технологии и поддръжка на федералните въоръжени сили (BAAINBw, Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr), сключи рамково споразумение с Iveco Defense Vehicles за доставката на 1048 военни камиона.
Доставката на автомобили е планирана за 2021-2028 г. Реализацията на проекта ще започне с доставка на партида от 224 четириосни 8х8 автомобила. Те ще се доставят в пет различни конфигурации, адаптирани за транспортиране на 20-футови ISO контейнери. Някои от тях ще получат и хидравлични кранове и системи с лебедки.
Тази доставка се явява следващ етап от закупуването на транспортни средства от семейството GTF (Geschützte Transportfahrzeuge) от германските въоръжени сили. Всички поръчани в момента автомобили Iveco трябва да отговарят на последните изисквания за емисии по екостандарта Евро 6, въпреки че все още не са готови да работят на единно гориво на бойното поле. Те ще бъдат оборудвани с  бронирани кабини на Krauss-Maffei Wegmann, който в момента предлага едни от най-добрите в класа нива на балистична и противоминна защита. Кабините също осигуряват високо ниво на комфорт за екипажа и са проектирани за инсталиране в тях на различни военни комуникационни и командни системи.

 

45 години от началото на разработването на F/A-18A

22,01.2021, 20:04

На 22 януари 1976 г. компанията McDonnell-Douglas обявява за началото на разработване на самолети F-18 и А-18. Първоначално е планирано McDonnell-Douglas да работи по палубен вариант за ВМС на САЩ, а Northrop да разработи F-18L (наземен вариант) за експорт. Поради редица причини Northrop се отказва.
Новият самолет е трябвало да има три основни модификации: изтребител F-18A, щурмовик A-18A и учебно-боен TF-18A. На 1 март 1977 г. е обявено, че новият изтребител ще получи названието „Hornet” („Стършел“).
На конструкторите от McDonnell-Douglas се отдава да обединят изтребителната и щурмова модификация в един самолет, който от 1980 г. се води неофициално като F/A-18A и чак през декември това обозначение е утвърдено официално. Двуместният вариант е преименуван на F/A-18B. - Още за F/A-18A
Източник: https://www.pan.bg/

 

Отбелязаха 100 години от рождението на военния парашутист полковник Калъпчиев

22.01.2021, 16:18

Днес в София бе отбелязана 100-годишнината на полковник Стефан Калъпчиев - едно от най-ярките имена не само в българския парашутизъм. Пред паметника на загиналите парашутисти в градинката до старата сграда на Народното събрание дойдоха ветерани и действащи военни парашутисти и близки на полк. Калъпчиев, който е роден на  22 януари 1921 г. в село Грамада, днес квартал на Благоевград. Венци и цветя бяха поднесени от генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване за специални операции (СКСО) и военнослужещи от Специалните сили, генерал от запаса Златан Стойков, председател на СОСЗР, полковник от запаса Стефан Гълъбов, председател на Клуб „Военни парашутисти“ в столицата от Съюза на българските парашутисти, офицери и сержанти от запаса. Там бе и синът на полк. Калъпчиев полковник от запаса Валери Калъпчиев, също военен парашутист. Той бе един от организаторите на паметното честване. Съобщи, че до 9 май ще бъде създадена фондация „Стефан Калъпчиев“ и парашутна дружина „Пирински соколи“ за военно-патриотично възпитание на младото поколение. - (видео)
Полк. Гълъбов припомни, че през 1957 г. полк. Калъпчиев  пръв въвежда височинните скокове със задържане и моментално отваряне на парашута. Зад гърба си има 7 републикански и 6 световни рекорда по височинен парашутизъм. Пръв в България извършва парашутен скок след катапултиране с МиГ-15 и скокове от самолетите Ил-28, Як-9, Як-11 и с вертолет Ми-4 над вода. Има над 2000 скока, а ФАИ го награждава с приз „Пол Тасандие” за особен принос към авиационните спортове.
Генерал-майор Матеев отговори на въпроси на „Otbrana.com“ и Pan.bg. Това, че сме тук днес, за да почетем паметта на полк. Калъпчиев, е най-малкото, което можем да направим, каза той. „Който не тачи и не помни историята си, той няма настояще и бъдеще. Полк. Калъпчиев е бил командир на Парашутния батальон, който е наследник на Парашутната дружина. Бил е началник на началник на Военното училище (Враждебна) и на парашутнодесантната служба в ПВО и ВВС. Той е един от тримата световни рекордьори  на България, извършили скокове от стратосферата. Една много заслужила фигура и ние не можем да не уважим неговата памет. Това е преклонение и уважение на действащите парашутисти към делото и живота на полк. Калъпчиев, което сме длъжни да предаваме на следващите поколения“, подчерта генерал-майор Матеев.
Военните парашутисти Иван Крумов, Стефан Калъпчиев и Чавдар Джуров скачат от стратосферата половин век  преди уникалния скок на австриеца Феликс Баумгартнер (14 октомври 2012 г. ). Българските скокове не са от 39 км., но също са изпълнени от стратосферни височини. През 1957 г., тримата скачат от люка на летящ бомбардировач. Международната федерация по парашутизъм (ФАИ) в Париж признава рекордите на българските парашутисти, но по-късно забранява всякакви подобни опити, заради високият риск за живота на парашутистите. От тяхна страна това е било голямо геройство, посочи генералът.
„Заредени сме с много енергия и стремеж да надградим това, което сме направили в момента, да развиваме Специалните сили. Имаме амбициозен план за развитие в количествено и качествено отношение. Това са сериозни предизвикателства пред нас. Предстои ни изключително много работа за повишаване на оперативните способности на Специалните сили и за нашето развитие. Съвсем от скоро започна изграждането на четвърта група Специални сили в рамките на командването в района на София. В номерацията е първа. Предстои ни много работа за утвърждаването на тази група, за оформянето на новия район. Основният команден състав вече е назначен и той работи. Останалите групи се развиват. Подписаният наскоро договор за машините е изключително важен за нас. С тях ще повишим изключително много нашите оперативни способности. Реализират се други проекти за превъоръжаване. Води се интензивна бойна подготовка. Всичко това допринася за развитието на Българските специални сили по най-добрите стандарти в НАТО и в световен мащаб“, заяви командирът на СКСО. Скоро ще бъде обявен конкурс за войнишките длъжности за групата на СКСО в София. Предстои и обявяване на регистъра за кандидатстване за офицерските и сержантските длъжности.
В началото на пролетта генерал-майор Матеев очаква да бъде открит новият комплекс на полигон Црънча и да продължи усъвършенстване на съответните подполигони и центрове. По Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г., който в момента се разработва, се предвижда СКСО да придобие част от бившата авиобаза  Чешнегирово за подготовка и тренировки, включително с нашите съюзници.
********
Полк. Калъпчиев участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Ятак на своя брат, партизанина Никола Калъпчиев, за когото е популярната народна песен "Имала майка едно ми чедо". На 25 февруари 1964 г. полк. Калъпчиев извършва последния скок в живота си на летище Божурище. Днес там той има паметник. Отваря парашута твърде ниско. Правил го е стотици пъти, но този се оказва фатален. При падането на земята се претъркулва, но чупи ребро, което се забива в аортата. Така България и Българската армия губят един от своите достойни синове. Истински революционер и рицар в парашутизма и използването на диверсионно-разузнавателни групи.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

НВУК „Чаралица” успешно изпълнява мисията си

22.01.2021, 12:16

В Националния военен учебен комплекс „Чаралица“ вчера се проведе анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината през 2020 година. На събитието присъства заместник-началника на щаба на Съвместното командване на силите полковник Пламен Йорданов. По време на анализа беше разгледана степента на  изпълнението на заложените основни мероприятия през изминалата година, съобщават от СКС.
Отчетено бе, че в изпълнение на заповяданата мисия НВУК „Чаралица“ усъвършенства способностите за използване на наличните симулационни системи за адекватно осигуряване на индивидуална, колективна и съвместна подготовки на военнослужещи, военни формирования и щабове от ВС на Р България, както и осигуряване провеждането на международни учения, подготовки и мероприятия, на които Р България е страна домакин.
Отчитайки наложените ограничения в резултат на епидемичната обстановка, през 2020 г. НВУК „Чаралица” взе участие в планирането и осигури провеждането на компютърно подпомагани командно-щабни учения на щабове от различни нива и видовете въоръжени сили, полеви учения и симулационни подготовки на формирования от СВ и контингенти определени за участие в мисии.
В края на мероприятието бяха направени основни изводи от дейността на комплекса и бе подчертано, че НВУК „Чаралица” е в състояние да изпълни заповяданата мисия, функции и задачи,  личният състав притежава необходимите знания, умения и навици за изпълнение на задачите и функционалните си задължения за осигуряване провеждането на компютърно подпомагани командно-щабни учения (КПКЩУ), тренировки, сборове и други мероприятия в района на комплекса, както и в пунктовете за постоянна дислокация на формированията от Българската армия. Също така, че е в състояние да участва в международни разпределени учения чрез предоставяне на ресурс под формата на опит, експертиза, комуникационно - информационна техника, системи за моделиране и симулации, софтуер за подпомагане провеждането на КПКЩУ и специалисти от центъра за симулационни системи.  Набелязани бяха и основните направления за работа през 2021 г.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Джо Байдън запазва директора на ФБР

22.01.2021, 07:32

Новият президент на САЩ Джо Байдън ще остави Кристофър Рей на поста директор на ФБР, съобщи Белият дом, цитиран от ДПА.
Конгресменът Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване на Камарата на представителите, изрази задоволство от решението на Байдън да запази Рей, който беше назначен от предишния президент Доналд Тръмп през 2017 г. и до изтичане на срока на мандата му остават шест години.
Новината беше съобщена на втория ден от мандата на Байдън.
Източник: bnr.bg/

 
 

Америка иска удължаване на договора с Русия за ядреното въоръжение

22.01.2021, 07:25

Администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън предложи вчера 5-годишно удължаване на договора START с Русия. Това е последният оставащ договор за намаляване на ядреното въоръжаване между двете суперсили, който изтича на 5-ти февруари.
"Съединените щати възнамеряват да търсят 5-годишно удължаване на „Новия СТАРТ", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки пред репортери, пише БГНЕС.

Предложението се очаква да бъде прието добре от руския му колега Владимир Путин, който също се изказа в полза на удължаване с пет години.
Предишното правителство, ръководено от Доналд Тръмп, прие само условно удължаване с една година, за да има време да се договори ново по-глобално споразумение, но преговорите с Москва не стигнаха докрай.
Нов СТАРТ ограничава арсеналите на двете ядрени сили до максимум 1550 бойни глави, което е с 30 на сто по-малко от предишния лимит, фиксиран през 2002 г. То ограничава и броя на пусковите установки и тежките бомбардировачи до 800, което пак е достатъчно да бъде унищожена няколко пъти Земята..

 

Въоръжените сили на Руската федерация през тази седмица

22.01.2021, 06:53
 

 

Сейго Ямадзава – самураят, който се би за свободата на България

21.01.2021, 21:40

Руско-турската война от 1877-1878 г. безспорно е събитие от голямо значение за българската история. Учените по цял свят са съгласни, че резултатът от него е решен в битката при Плевен. Тази многомесечна епопея привлича погледите на цялото земно кълбо и веднага се превръща в легенда, пренасяна от уста на уста.
Пътят към успеха в битката при Плевен е дълъг и труден. Дълъг, защото продължава от 8 юли до 10 декември 1877 г. Труден, защото половината от руснаците, които губят живота си по време на войната, загиват именно в тези трудни сражения. В крайна сметка, без провизии, Осман паша прави отчаян опит да пробие обсадата на 10 декември. Натискът от турците е жесток, но неуспешен и при вида на отчайващото положение, излиза заповед да се развее бяло знаме. Убитите и ранени османци са 15 000, а се предават 40 000 офицери и войници......Прочети още

 

Великите военни изцепки: Битката при Велбъжд (1330 г.)

21.01.2021, 21:26

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл......Прочети още

 

Унищожиха невзривен боеприпас, открит в землището на град Крън, община Казанлък

21.01.2021, 21:17

Специализиран екип от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора е задействан на 20 януари със задача да разузнае и унищожи невзривен боеприпас, открит в землището на град Крън, община Казанлък.
При направения оглед на място военнослужещите, ръководени от капитан Йордан Йорданов, установяват, че това е корозирала 120 мм осколочно-фугасна мина. При спазване на мерките за безопасност боеприпасът е транспортиран до учебен център „Люляк“ и днес, 21 януари, е унищожен.
Специализираният екип действа на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 

Доставките на нови бойни и учебно-бойни самолети за Въоръжените сили на Русия в периода 2008-2020 г.

21.01.2021, 20:57

Прочети още

 

Военен хеликоптер Black Hawk се е разбил в щат Ню Йорк, има жертви

21.01.2021, 20:33

На 20 януари 2021 г. хеликоптер UH-60А Black Hawk на Въздушната национална гвардия на щат Ню Йорк се е разбил в близост до градчето Мендън, южно от град Рочестър. Намиращите се на борда трима военнослужещи са загинали.
Медицинският UH-60А е изпълнявал рутинен тренировъчен полет. Катастрофата е станала около 18:30 ч. местно време. По първоначална информация причина за авиационното произшествие е техническа повреда.
Вертолетът е от рота „С“ от състава на 1-ви батальон на 171-ви батальон за обща авиационна поддръжка (171st General Support Aviation Battalion/1-171st GSAB), дислоцирана на летище Рочестър.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Министерско отличие за Ели Кощрова

21.01.2021, 19:20

Снимка: Димитър Бебенов  За заслуги към Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), за задълбочена работа по военно-патриотичното възпитание и за съвместна дейност с МО министърът на отбраната Красимир Каракачанов награждава Ели Кощрова – председател на Централната контролна комисия на организацията с „Почетна значка на Министерството на отбраната“ – втора степен.
Отличието бе връчено днес от директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов. Ели Кощрова бе поздравена от председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов, от членове на ръководството на Съюза и от началника на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекцията Манол Тенчев.

 

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

21.01.2021, 13:00

Пенсионираният генерал Лойд Остин (на снимката) възнамерява в качеството му на военен министър да "остави вратата отворена" за по-тясно сътрудничество с Русия в области от взаимен интерес. Това заяви Остин в писмени отговори, предоставени в комисията по въоръжените сили на Сената в рамките на обсъждането на кандидатурата му за министър на отбраната. "Ако бъда одобрен, ще търся начини за предотвратяване на опасна ескалация на напрежението, ще стоя твърдо в защита на нашите интереси и ценности и ще оставя вратата отворена за по-голямо сътрудничество с Руската федерация в области от взаимен интерес". Сред такива области за потенциално сътрудничество Остин открои контрола върху оръжията, борбата с тероризма, предотвратяването на разпространението на оръжия за масово унищожение и разрешаването на военни конфликти на места, където руските и американските войски действат в непосредствена близост една до друга.
Той все пак подчерта, че основната задача на САЩ "е да възпира Русия да действа срещу жизненоважни американски интереси, включително защита на нашите съюзници от военна агресия". Въпреки това той е убеден, че в интерес на САЩ Е продължаването на договора намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия СТАРТ (известен неофициално като СТАРТ-3).
"Русия вероятно ще остане реална заплаха за години напред, възползвайки се от откритостта на САЩ и забивайки клинове между САЩ и техните партньори", убеден е чернокожият генерал. По думите му Русия използва както твърда, така и мека сила, за да засили своето геополитическо влияние, поради което ефективното противодействие изисква интегриран подход, включващ не само военни съюзници, но и дипломация. Остин смята също, че намаляването на военното предимство на САЩ над Русия и Китай представлява сериозна заплаха за страната му.
Пак в Сената, но в комисията по външната политика бе изслушан кандидат за държавен секретар Антъни Блинкън, който също застъпи тема за Русия. Той заяви, че администрацията на Джоузеф Байдън възнамерява да продължи договора СТАРТ. По думите му Джозеф Байдън ще направи всичко възможно да спре строителството на газопровода "Северен поток 2" и възнамерява да се опита да убеди партньорите в ЕС в това. "Решен съм да направя всичко възможно, за да предотвратя завършването (на този проект)", каза Блинкън. По думите му администрацията на Байдън възнамерява да обмисли възможността за затягане на едностранните санкции срещу Русия чрез приетите вече серия от механизми. Блинкън смята, че САЩ Трябва да държат вратите на НАТО отворени за страни като Грузия. "Ако държава като Грузия е способна да изпълни изискванията за членство и ако може да допринесе за нашата колективна сигурност, тогава да, вратата на трябва да бъде отворена, каза той. Според него новата американска администрация възприема действията и политиката на Русия като предизвикателство и възнамеряват да обърнат значително внимание на този въпрос. "Говорихме за редица предизвикателства. Предизвикателството, което представлява самата Русия в цяла серия от фронтове, е едно от онези, които са неотложни. И това стои на самия връх от дневния ред на новата администрация", каза Блинкън, според когото Байдън ще настоява за по-дългосрочна ядрена сделка с Иран.
"Путин беше, е и ще остане привърженик на развитието на руско-американските отношения, тъй като без нормални отношения между двете сили не може да се говори за стабилен свят", подчерта вече в сряда пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков." За съжаление, това отношение на Путин не намери отклик през последните много години отвъд океана", заяви Песков. Той припомни, че Русия също се обяви за продължаване на СТАРТ, евентуалната договореност "трябва да се основата на взаимното уважение и взаимния интерес".
Путин и Доналд Тръмп не са водили телефонни разговори на 6 и 7 януари, когато пламнаха бунтовете във Вашингтон, добави още Песков. Той трябваше да направи това уточнение заради предложението на бившия държавен секретар Хилари Клинтън да се провери дали Тръмп е информирал руския си колега за безредиците във Вашингтон.
Остин и Блинкън Двамата бяха изслушани ден преди встъпването в длъжност на Байдън в сряда. Самата церемония ще се проведе след редакционното приключване на брой. На нея отиващата си администрация ще бъде представена от вицепрезидента на Майкъл Пенс. Самият Тръмп ще бъде във Флорида по време на церемонията. В прощалното си слово, излъчено от Белия дом на видеозапис, той подчерта, че е "първият президент от десетилетия, който не е започнал никакви нови войни". Тръмп заяви, че се моли за успеха на новата администрация на Джо Байдън, за да се гарантира сигурността и просперитета на страната. Това се тълкува като негово признание за загубата му на президентските избори, както той не бе правил досега. Отделно вестник "Уолстирйт джърнъл" съобщи, че Тръмп е обсъдил възможността за създаване на нова политическа партия, който щял да нарече "Патриотична партия".
В същото време Джозеф Байдън се спря на транссексуалната служителка Рейчъл Ливайн за свой помощник-министър по здравеопазването. Педиатърката Ливайн ще стане първият открито транссексуален федерален служител, одобрен от Сената на САЩ. Досега тя/той отговаряше за кампанията срещу КОВИД-10 в щата Пенсилвания. За министър на здравеопазването Байдън номинира калифорнийския политик Хавиер Бесера.
Източник: https://duma.bg/

 

Жена поема Националното разузнаване на САЩ

21.01.2021, 10:23

Сенатът на САЩ утвърди предложената от президента Джо Байдън за директор на Националното разузнаване Аврил Хейнс, предадоха информационните агенции.
Хейнс беше утвърдена с 84 на 10 гласа и стана първият кандидат на Байдън за правителствен пост, получил одобрението на горната камара на Конгреса.
Тя ще стане първата жена начело на Националното разузнаване.
Хейнс беше заместник-директор на ЦРУ от 2013 до 2015 г., а също заместник-съветник по националната сигурност при президентството на Барак Обама.

 

Най-добрите спецчасти на света

21.01.2021, 08:35

Елитните специални части на всяка една страна са съставени от най-добре тренираните войници. Обучението им е трудно и малцина успяват да заслужат мястото си сред най-добрите. Ето кои са най-добрите сред тях за 2017-та, според класацията сайта rankred.com
JTF2 – Канада
Звеното е създадено през 1993г. и е съставено от няколко стотин членове. След терористичните атаки от 11 септември 2001 г., JTF2 се превърна в елитен антитерористичен блок за специални операции. Съставен от военен персонал от канадските сили, JTF2 предприема редица операции, сред които охрана на важни личности и подсигуряване сигурността на големи събития като Олимпийските игри през 2010, например.
Тайно са били на много световни горещи точки по целия свят – от спасяване на заложници в Ирак до залавяне на сръбски снайперисти в Босна. JTF2 са били в Афганистан много преди останалите световни сили да изпратят военните си части. - Още специални части на Канада
Special Air Service Regiment – Австралия
Според rankred.com австралийците имат отлично тренирани и екипирани специални части. Макар и името им да не се появява често в медиите SASR са били на тайни мисии в много части на света. От спасяване на заложници до обезвреждане на терористични и престъпни групировки. SASR е създадена през 1957 г. като специално подразделение на австралийската армия. - Още специални части на Австралия
Delta Force – САЩ
Делта Форс са едни от най-популярните специални сили. Освен в антитерористични операции, те могат да се включват в спасяване на заложници, нападения, разузнаване.
Звеното е създадено през 1977 г. в резултат на нарастващия брой терористични операции. Оттогава, в него участват предимно войници, служили в американските специални сили като зелени барети или рейнджъри. За да бъдат допуснати до обучение, кандидатите трябва да са мъже на не по-малко от 21 години, да имат високи резултатите на тестовете и да са с ранг не по-нисък от ефрейтор. Те са подложени на последователни физически и психологически тестове, с цел слабите да отпаднат.
Твърди се, че един на всеки 10 успява да се справи с 6-месечния обучителен курс. Операциите на Делта Форс остават строго пазени тайни, но можете да се обзаложите, че са в авангардния спектър на всяка операция, ръководена от САЩ. - Още специални части на САЩ
Алфа – Русия
Те са едни от най-известните специални военни сили в света. Това елитно антитерористично подразделение е създадено от КГБ през 1974 г., а в днешно време действа под управлението на Федералната служба за сигурност. През годините, специалните части на Русия са получавали множество критики за грубите и крайните методи, които използват в конфликтни ситуации.
Специалното звено добива популярност по време на войната в Афганистан, когато Алфа нахлули в президентския дворец в Кабул и убили всички в сградата. През 1985 г. група бе изпратена в Бейрут, за да се опита да спаси четирима съветски дипломати. Alpha-Group Алфа участва в най-големите антитерористични операции в Русия. - Още за група "Алфа"
Shayetet 13 – Израел
Специалното звено на израелските военноморски сили Шайет 13 е създадено през 1948 г. и е участвало във всяка по-голяма операция на Израел – от спасяването на заложници и борбата с тероризма до разузнаването. Обучението е 20 месеца и принуждава кандидатите да преминат през най-стресиращите психологически и физически тестове, преди да започнат дори специализираното си обучение.
Шайет 13 участва в редица операции, включително войници от него са се качвали на кораб, за да заловят оръжия, пътуващи към Газа. Най-забележителната им операция е след олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., когато са призовани да помогнат на израелските спортисти. - Още специални части на Израел
Navy SEALs – САЩ
Aмepиĸaнcĸитe мopcĸи тюлeни ca мoжe би нaй-eлитнитe и дoбpe oбyчeни cили зa cпeциaлни oпepaции. Члeнoвeтe нa тoвa eлитнo фopмиpoвaниe пpeминaвaт пpeз няĸoлĸo гoдини пepиoд oбyчeниe, пpeди дa бъдaт вĸлючeни в oпepaции, a тpeниpoвĸитe ca изĸлючитeлнo тeжĸи и интeнзивни.
Зa дa ce пpиcъeдини чoвeĸ ĸъм тяx, тpябвa дa мoжe дa нaпpaви нaй-мaлĸo 42 лицeви oпopи зa 2 минyти, 50 ĸopeмни пpecи зa 2 минyти и дa избягa 2.5 ĸм зa 11 минyти. Bcичĸo тoвa e oщe пpeди дa e зaпoчнaлo cъщинcĸoтo oбyчeниe. Mнoгo дъpжaви ocнoвaвaт тpeниpoвĸитe нa cвoитe cпeцчacти нa oпитa нa мopcĸитe тюлeни.
SAS – Великобритания
Британските Специални въздушни сили са създадени през 1941г. Ha eмблeмaтa им e изпиcaнa пoпyляpнaтa фpaзa "Koйтo дpъзвa - пeчeли". Зaпитaн зa знaчeниeтo нa ЅАЅ в бoeвeтe cлeд вoйнaтa в Иpaĸ, aмepиĸaнcĸият гeнepaл Cтeнли MaĸKpиcтъл ĸaзвa: "Cъщecтвeнo. Hямaшe дa ce cпpaвим бeз тяx."
Подборът включва тест за издръжливост, обучение в джунглата на Белиз и тренировки по оцеляване. Последният тест е 36-часов разпит, който трябва да пречупи волята на кандидата. Специални въздушни сили са тренирани от Ми 5 и Ми 6, за да се справят и с шпионски операции. - Още специални части на Англия

 

Един забравен български генерал

21.01.2021, 08:21

На 21 януари 1893 г. в Казанлък е роден Васил Тенев Бойдев. През 1912 г. завършва Военното на Н. В. училище в София. С кавалерийските части , в които служи като млад офицер – 4-и и 7-и конен полк, преминава през войните от 1912 – 1918 г.
През 1925 г. завършва Военна академия. Издава редица теоретични трудове и анализи за действията на българската армия. Началник-щаб на 8-а пехотна дивизия, началник на Военното училище (1935 г.)
На 7 октомври 1936 г. встъпва в длъжност като командир на Въздушните на Н. В. войски. Започва периода на възстановяване на българската военна авиация. Извършва структурната организация на Въздушни войски, поставя основата за развитие на военната авиация и подготовката й за предстоящата война. През 1937 г. Цар Борис ІІІ връчва бойните знамена на въздушните полкове. Васил Бойдев изпълнява редица дипломатически мисии – срещи с Гьоринг, Молотов, Хитлер. Владеещ френски, немски, руски и турски език, той се проявява като умел дипломат.
Организира обучението на български пилоти в Полша, Италия и Германия. Развива производството на български самолети в Държавната аеропланна работилница – Божурище, Капрони Български в Казанлък, започва строежа на самолетната фабрика в Ловеч. Осъществяват се доставките на самолети от Полша и Чехия. През лятото на 1939 г. пристигат първите модерни самолети Месершмид-109.
През 1941 г. генерал Васил Бойдев е назначен за командир на 5-та българска армия, дислоцирана на територията на Македония. На тази длъжност остава до април 1944 г., когато подава оставка и напуска армията.
Девети септември 1944 г. променя коренно живота на генерал Бойдев. Като царски офицер той е интерниран със семейството си в Троян, където живее повече от тридесет години. Умира на 21 април 1984 г.
Източник: Музей на авиацията - Крумово

 

На 21 януари 1954 г. в САЩ е спусната на вода първата атомна подводница “Наутилус”

21.01.2021, 08:17

“Наутилус” (SSN-571) е първата в света подводница, задвижвана от атомен реактор, и първият изобщо кораб, достигнал Северния полюс. Килът й е заложен на 14 юни 1952 година в завода на “Дженеръл Илектрик” в Гротън, Кънектикът, от тогавашния президент на САЩ Хари Труман. Пусната е на вода и е кръстена от “Мами” Айзенхауер, съпругата на следващия президент на Щатите Дуайт Айзенхауер на 21 януари 1954 г. Влиза в строя на американските ВМС на 30 септември същата година под командването на капитан ІІ ранг Юджийн Уилкинсън, но остава на кея за достроечни и изпитателни работи.
Първият си рейс “Наутилус” започва на 17 януари 1955 г., когато предава станалото после знаменито съобщение: “На ход - в подводно положение с атомна енергия.” На 10 май се отправя в първото си по-сериозно подводно плаване от Ню Лъндън до Сан Хуан, Пуерто Рико, и изминава 1200 мили за по-малко от деветдесет часа. За времето си това е най-дългото разстояние, изминато от плавателен съд под водата, при това с рекордна скорост.
В периода 1955-1957 г. “Наутилус” е опитна платформа за изследвания в областта на подводните скорости и издръжливостта на материалите и механизмите. На 4 февруари 1957 г. подводницата има зад гърба си вече 60 000 проплавани под вода мили – толкова, колкото и прочутата й съименичка от романа на Жул Верн “Двадесет хиляди левги под водата.”
На 25 април 1958 г. започва историческото й подводно плаване под Северната полярна шапка, но необичайно дълбоките ледове в плиткото Чукотско море я принуждават да се върне в Пърл Харбър на Хаваите. Опитът продължава на 23 юли и на 3 август тя става първият кораб, достигнал Северния полюс. След общо 1590 мили, проплавани под ледовете, “Наутилус” изплава североизточно от Гренландия. По време на плаването е имало сериозни затруднения с навигацията, защото над 85 градуса северна ширина и обичайните магнитни, и жирокомпасите дават големи грешки. В компанията “Спери” е изработен и малко преди плаването е монтиран специален компас. Все пак командирът на подводницата - тогава капитан ІІ ранг Андерсън имал готовност да разбие с торпеда ледовете, ако се наложи да изплава, за да установи координатите си.
“Наутилус” служи достойно в американските ВМС до 3 март 1980 г., като в дневника й са записани над 300 000 мили, проплавани под вода. Две години по-късно подводницата е обявена за исторически паметник и кораб-символ на щата Кънектикът. След петмесечен ремонт и преобзавеждане на стойност почти 5 милиона USD в завода, където е била построена, “Наутилус” се превръща в музей на подводното плаване, близо до военноморската база в Ню Лъндън, щата Кънектикът. Всяка година я посещават около четвърт милион души.
През 20 септември 2004 г. подводницата чества 50-годишният юбилей от влизането си в строя. Реч на тържеството по този повод произнесе първият й командир – вицеадмирал Юджийн Уилкинсън.
Технически данни: водоизместване (пълно) - 3520 т, дължина - 95,5 м, широчина - 8,5 м, газене - 7,9 м, въоръжение - 6 торпедни апарата, екипаж - 13 офицера и 92 матроса. - Още за  SSN-571

 

На този ден през 1968 година бомбардировач Б-52 катастрофира над Гренландия с четири водородни бомби

21.01.2021, 08:12

На 21 януари 1968 г., след възникване на пожар на борда на стратегическия бомбардировач Б-52, екипажът аварийно напуска самолета в условния на полярна нощ над базата на ВВС на САЩ Туле в Гренландия и неуправляемата машина с четири термоядрени бомби се разбива близо до базата. - (видео)
Бомбардировачът изпълнява бойно патрулиране в рамките на операция „Хромов купол” с четири термоядрени бомби B28FI. При падането бомбите се разрушават и предизвикват радиоактивно заразяване на местността. През март 2009 г. списание „Time” включва инцидентът в списъка на най-сериозните ядрени катастрофи.
Катастрофата става само 2 г. и 4 дни след инцидента над испанското село Паломарес, когато пак горящ Б-52 хвърля 4 термоядрени бомби в морето и на брега. - (видео)
Спомените са пресни и международният скандал е огромен........... Прочети още

 

 

Час преди клетвата на Байдън: ОАЕ сключиха военна сделка със САЩ за милиарди долари

20.01.2021, 22:32

Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха споразумение със САЩ за закупуване на 50 изтребителя F-35 и до 18 разузнавателно-ударни безпилотни самолета MQ-9B. Това са разкрили запознати със ситуацията, цитирани от "Ройтерс".
Въпреки че ОАЕ и САЩ работиха за сключване на сделка преди президентът Джоузеф Байдън да встъпи в длъжност днес, новият президент подчерта, че ще преразгледа сделките.
ОАЕ, един от най-близките съюзници на Вашингтон в Близкия изток, отдавна изразяваше интерес към придобиването на изтребители F-35, произведени от американския военнопромишлен гигант Lockheed Martin, и им беше обещан шанс да ги закупят в странична сделка, след като се съгласиха да нормализират отношенията си с Израел миналия август.
Един от източниците е казал, че споразумението е подписано около час преди Байдън да положи клетва като 46-и президент. Документът даде на ОАЕ шанс да приемат договорения график и конфигурация на самолетите, като същевременно прави официална заявката за покупка.
ОАЕ са разполагали с документите повече от седмица, уточнили източниците. По-рано ОАЕ и САЩ се надяваха да сключат сделка през декември, но времето на доставките на изтребителите, тяхната цена, технологичните пакети и обучението, свързани със сделката, удължиха преговорите.
Самолетите са основен компонент на продажбата на високотехнологично въоръжение на стойност 23 млрд. долара от General Atomics, Lockheed Martin Corp и Raytheon Technologies Corp на ОАЕ, обявена тази есен.
Правителството на ОАЕ също така подписа отделно споразумение за закупуване на до 18 безпилотни летателни апарата, което е втората по големина продажба на американски безпилотни летателни апарати на една страна.
Крайната дата за доставка на самолетите F-35 в страната не може да бъде потвърдена засега, но в първоначалното предложение, изпратено до ОАЕ, се посочва 2027 г.
Източник: https://blitz.bg/

 

Бойният модул "Охотник" получи нова картечницата

20.01.2021, 21:11

НПО "Електромашина" (част от състава на "Уралвагонзавод" на държавната корпорация "Ростех") успешно завърши изпитанията на дистанционно управляемия боен модул "Охотник" за бронеавтомобили "Тайфун-К" с нова версия на 12,7 мм. картечница "Корд" (6П49). Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на "Уралвагонзавод" (УВЗ).
"Новата картечница, създадена от ОАД "Дегтярев" (част от холдинга "Високоточни комплекси" на държавната корпорация "Ростех"), позволява значително подобряване на характеристиките на бойния модул, повишаване на конкурентоспособността на нашия продукт и нареждането му до световните лидери. Усъвършенстването на модула е извършено от предприятието по собствена инициатива", цитираха от пресслужбата думите на заместник главния конструктор по системите за управление на НПО "Електромашина" Сергей Абрамов.
Според него предприятието-производител на картечниците през ноември 2020 г. е получило означението О1 (старт на серийно производство) за своята разработка. "В близко бъдеще ще доставим партида бойни модули "Охотник" за автомобили "Тайфун-K" с новата картечница. В тази комплектация модулът ще бъде интегриран за ВМФ и друга специална техника", добави той.
Както съобщиха от "Уралвагонзавод", наскоро модулът "Охотник" е преминал полигонни изпитания в Нижни Тагил. "При използването на новата картечница се очакваше повишаване на групирането и точността на попаденията, което се потвърди при стрелба по мишени по време на изпитания. Ефективността на поразяване на 'Охотник' нарасна с 20-30%", отбелязват от концерна.
"Електромашина" е разработила и модификация на модула "Охотник" за оборудване на военноморска техника. В тази конфигурация устройството носи обозначението "Нарвал", отбелязват от УВЗ.
"Охотник" ("Нарвал") е един от най-съвременните дистанционно управляеми бойни модули, разработени в Русия. Основното му въоръжение е стабилизирано в двете плоскости, което прави възможно поразяването на цели в движение на разстояние повече от 1000 метра. Неговите датчици включват телевизионна камера с обхват на разпознаване на целите до 5000 м, топловизионен прибор с обхват на разпознаване на целите до 2500 м и лазерен далекомер.
За първи път "Охотник" беше представен на форума "Армия-2018", след което получи няколко модификации за различни видове бойни машини. Версията на бойния модул на автомобила "Тайфун-К", произведен от АД "Ремдизел", беше демонстрирана за първи път на военния парад в Москва през 2020 година. - Още за "Корд"
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Правителството одобри 150 млн. лв. за второто авансово плащане по договора за корабите

20.01.2021, 19:45

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 150 000 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2021 г., за осигуряване на второто авансово плащане по Договора между Министерството на отбраната и „FR.Lurssen Werfit GmbH & Co. KG” за реализация на Актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС”. Плащанията за изпълнение на договора между Министерството на отбраната и „FR. Liirssen Werfit GmbH & Co. KG” ще се осъществяват в рамките на одобрените разходи за отбрана за съответната година.
С реализирането на договора ще бъдат придобити два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби, неподлежащи на модернизация.
Източник: http://otbrana.com/

 

Освобождението на Пернишко

20.01.2021, 13:04

Преди 143 години след близо половин хилядолетие под чужда власт  и в резултат на поредната руско - турска война е възстановена българската държавност. Но пътят до освобождението на България е нелек: минава през комитетите на Левски и две жестоко потушени въстания – Старозагорско и Априлско.
След многократните призиви от страна на европейските велики сили Османската империя да проведе необходимите реформи и да облекчи положението на християнските си поданици става ясно, че войната е единственият изход.
На 12.04.1877 г. в Кишинев император Александър II подписва манифест, с който обявява война на Турция. В състава на руската армия е включено и формираното от близо 12 хил. български доброволци опълчение. Новата войскова единица получава и свое бойно знаме, изработено още през 1876 г. от жителите на руския град Самара.
В хода на военните действия са освободени редица български градове, но армията от руси и българи претърпява и неуспехи – след героична битка Стара Загора отново е превзета от турците, а Плевен е освободен след три неуспешни атаки. От голямо значение е запазването на Шипченския проход – задача, с която руски войници и български опълченци се справят блестящо.
На 4.01.1878 г. ген. Гурко влиза в София. След този успех идва освобождението и на Пернишко.
През есента на 1877 г. от Белград в България се завръща заедно с четниците си прочутият войвода Ильо Марков (на снимката), родом от Берово, Малешевско (днес в Република Македония). Ильо войвода и дружината му участват във сръбско – турската война от края на 1876 г.  По време на освободителната война четата се движи с отряда на ген. Гурко. Има задачата да разузнава за разположението на турската войска, грижи се за осигуряване прехраната от местното население. След превземането на София четата на Ильо войвода се обединява с дружини от Македония и под негово предводителство се насочват към Радомир, Кюстендил и Горна Джумая. Към четниците се присъединява радомирският учител Зиновий Поппетров, който през есента на 1877 г. е откаран от турските власти в София заедно с група радомирски граждани. На 7 януари  при движение на  взвод от около 30 руски кавалеристи от кавказката бригада на ген. Гурко в посока Кюстендил и Горна Джумая е освободено тогавашното село Перник. Руските части влизат в гр. Радомир, но се задържат само няколко часа. Същия ден в Радомир пристига четата на Ильо войвода, която поема грижата за реда в града и околността. Освободени са и редица села – Църква, Мошино, Проваленица (Стефаново), Мусибей (Гълъбник), Кондофрей, Извор, Кленовик, Сирищник, Ковачевци, Раянци и др. Навсякъде освободителите са посрещнати с огромна радост от местното население.
След 4 дни в Радомир влиза ескадрон от IV Улански харковски полк начело с подполковник Задерновски. В града се формира военно комендантство като за комендант е назначен поручик Михаил Занковски. Четата на Ильо войвода и местните жители са изцяло в услуга на руските военни.
Град Радомир става окръжен център, а негов пръв окръжен началник е Владимир Делсал. След изтеглянето на руските войски от Радомир, в града е настанена трета пехотна дружина, която се явява наследник на трета опълченска знаменна дружина. Поради тази причина гр. Радомир има честта до 1881 г. да съхранява славното Самарско знаме.
От брезнишкия край турците са прогонени с помощта на сръбски войски. Знеполе остава извън обсега на военните действия и населението само се организира в чети, за да се защити от башибозушките произволи. Симо Соколов от с. Грознатовци съставя две чети в с. Врабча - едната се насочва към Брезник, а другата към Кошарево. След два дни  се сформира нова чета, която разбива турците при с. Власина и ги прогонва до Враня. Заедно с Тако Пеев освобождават Знеполе и част от Граово. В трънския край действат още  четите на Иван Грънчаров от Трън, Гого Мисловишки, Коле Станоев от Клисура, Даскал Димо Петричев от Берайнци, Атанас Насалевски.
В Българското опълчение се включват доброволци от всички краища на България. Много са и селищата  в Пернишко, които допринасят със свои участници в опълчението за освобождението на родината. Запазени са имената на повече от 30 опълченци, сред които Иван Соколов от с. Върба, Никола Корчев от Д. Диканя – един от спасителите на Самарското знаме, Иван Илков от Калкас, Лазар Стоянов от Боснек, Христо Антонов от Студена, Христо Илиев от Студена, Васил Божков от Крапец,  Димитър Костов от Зелениград, Иван Николов Гърков от  с.Калище, Тодор Стаменов от с.Калище, Стоян Лазаров от Калище, и още доброволци от  Радомир, Поцърненци, Егълница, Друган, Бегуновци.
Така с обединени усилия от страна на нашия народ и с огромната помощ на руските войски Третата българска държава поема пътя на своето свободно развитие.
Източник: http://otbrana.com, Милена Карамфилова, уредник към Регионален исторически музей - Перник

 

Корейският лек изтребител KAI FA-50 завърши изпитанията с целеуказващия контейнер Sniper

20.01.2021, 12:25

Завършиха наземните и летателни изпитания по интеграцията на целеуказващия контейнер Sniper на Lockheed Martin с южнокорейския лек изтребител FA-50. При тестовете боеприпас с голям обсег е поразила обозначена отдалечена.
Целеуказващият контейнер Sniper ATP значително увеличава бойната ефективност на FA-50, производство на Korea Aerospace Industries, LTD. В сътрудничество с Lockheed Martin.
Следващата стъпка е да се получи летателен сертификат (Certification of Airworthiness - COA) за използването на Sniper от FA-50. След това KAI може да модернизира вече произведените FA-50 и да осигури тази нова способност на строящите се изтребители в зависимост от изискванията на потребителите.
Sniper ATP осигурява получаване на изображения с висока разделителна способност на целите, както и изпълняване на разузнаване и наблюдение. Контейнерът открива, идентифицира, автоматично проследява и обозначава малки тактически цели на голямо отдалечение и подпомага използването на лазерно и GPS управляеми боеприпаси срещу подвижни и стационарни цели.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Френските зуави във Варна по време на Кримската война

20.01.2021, 08:11

По време на Кримската война (1853-1856 г.) във френската армия се сражават 3 зуавски полка. Те са създадени на 13 февруари 1852 г., с декрет на президента на републиката Луи Наполеон, по предложение на военният министър генерал Сент Арно. Зуавските полкове са рекрутирани в Алжир - в провинциите Алжир, Оран и Константин.
Зуавските войници се отличават със своята колоритна (ориенталска) униформа. Къси куртки от тъмносиньо сукно, обшити с вълнен ширит (с ширина 12 мм) и фалшиви джобове (tombos) - червен за 1-ви полк, бял - за 2-ри и жълт - за 3-ти), къси жилетки без ръкави от тъмносиньо сукно с памучен гръб (sedria), широки шалвари от тухленочервено сукно пристегнати под колената (seroual), светлосин вълнен пояс (с ширина 0,40 м и дължина 4,80 м), черен кожен колан с бронзова катарама, кожени гамаши с естествен цвят (jambieres), бели кожени гети, черни обувки, червен фес  с тъмносин пискюл (chechia), тюрбан (cheche) от зелен памучен плат с дължина като на пояса, сиво синьо, дълго до кръста наметало с качулка (le caban a capuchon)......Прочети още (PDF)

 

Математици със сензационно разкритие: Ето защо Хитлер загуби войната

20.01.2021, 08:07

Какви грешки е направил Хитлер според версията на британските историци? Нацистка Германия имаше възможност да спечели „Битката за Великобритания“ и това значително да повлияе на резултата от Втората световна война, ако бе взела други стратегически решения. До това заключение стигнаха изследователите от Йоркския университет на Великобритания, информира "Труд".
Използвайки компютърен модел, те определиха, че най-вероятно немците щяха да са победители в битката, ако бяха нападнали британците не на 10 юли, а на 18 юни 1940 г., веднага след известната реч на Уинстън Чърчил „Техният звезден час“.......Прочети още

 

 

Директорът на ЦРУ подаде оставка

19.01.2021, 23:13

Джина Хаспъл, директор на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ), обяви, че подава оставка и се пенсионира. Това се казва в писмено изявление, публикувано от ЦРУ.
"Да ръководя тази невероятна организация беше най-голямата чест в живота ми. Напускам и съм много горда от свършената работа", каза Хаспел.
Тя не разкри причината за оставката си ден преди края на президентството на Доналд Тръмп. Хаспъл стана първата жена директор на ЦРУ през май 2018 г.
По-рано информационният портал Axios съобщи, че Джина Хаспъл е била готова да подаде оставка още в началото на декември миналата година. В последно време тя имаше обтегнати отношения с президента Доналд Тръмп.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

САЩ възнамеряват да намалят броя на своите самолетоносачи поради заплахата от руските "Циркони"

19.01.2021, 22:13

Американската армия възнамерява да промени военната си стратегия и да се откаже от увеличаването на броя на самолетоносачите, на което се разчиташе през последните 30 години.
Причината, както се оказа, е, че с появата на хиперзвуковите крилати ракети „Циркон“ в арсенала на руския флот, само една такава ракета може лесно да унищожи цял военен кораб с всички изтребители и бомбардировачи на борда.
Освен това, много преди самолетоносачът да достигне линията на използване на бойната авиация, един залп от крилати ракети „Циркон“ ще унищожи цялата ударна група на авионосеца.
„Руският флот проведе третото тестово изстрелване на хиперзвуковата противокорабна крилата ракета „Циркон“ в Бяло море през декември. Изстреляна от фрегата, ракетата достига 8 Мах и порази "крайбрежната цел" на повече от 200 мили. Тестовете са само последното доказателство за това, че американските самолетоносачи дълго считани за крале на моретата скоро могат да се изправят пред реална заплаха за съществуването си. Поради липса на метод за противоракетна отбрана срещу "Циркон", самолетоносачът трябва да остане извън обсега на стотици мили в морето ", съобщава Business Insider.
Забележителен е фактът, че преди около три месеца в САЩ обявиха, че възнамеряват да намалят броя на своите самолетоносачи, което вероятно се дължи именно на появата на хиперзвукови ракети в арсенала на Русия, способни с един удар да унищожат огромен кораб.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Ан-30 отново във въздуха

19.01.2021, 19:43

Днес 19.01.2021 г. самолет Ан-30 отново полетя. Самолетът бе облетян от украински екипаж и утре 20.01.2021 г. предстои пребазирането му по въздуха в Киев (Украйна) за извършване на капитално-възстановителен ремонт и възстановяване на летателната му годност в изпълнение на договор, сключен между МО и Държавно предприятие "Украинмаш" на 6 октомври 2020 г., съобщават от 16 траг.

Според контракта, през КВР трябва да премине самият самолет, двата му двигателя АИ-24ВТ, както и комплектацията му. Трябва да бъде увеличен общия технически ресурс с цел осигуряване експлоатацията в рамките на новия междуремонтен ресурс от седем години или 4000 часа и 4000 кацания.
Освен това по самолета трябва да се извършат серия доработки и малки модернизации, включително подмяна на системата за инструментално кацане СП-50 със система VOR/ILS/DME, монтиране на система TCAS, както и поставяне на система за навигация TACAN.
Стойността на работата е €3 067 521,80 без ДДС. Срокът за изпълнение е 12 месеца.
През 2019 – 2020 г. МО успя да проведе обществена поръчка за ремонта на Ан-30, след като предишният опит се провали.
Българските ВВС разполагат с един Ан-30 (борден номер 055), който е доставен през септември 1975 г. От тогава самолетът е налетял 10 915 часа и има 11 690 кацания. Датата на последния капитален ремонт е 23 март 2006 г., като от тогава машината е налетяла едва 2313 часа.
В най-новото време машината се използва за наблюдателни мисии в рамките на програмата „Открито небе”, както по-често лети по чисто транспортни задачи. Поредното удължаване на междуремонтния ресурс на самолета изтече през декември 2017 г. и от тогава той не лети.

 

Иран започна нови военни учения на крайбрежието на Оманския залив

19,.91.2021, 17:22

Сухопътните войски на Иран започнаха учения по крайбрежието на Оманския залив, съобщава държавната медия, цитирана от АП.
Това са поредните военни игри в Ислямската република от началото на годината.
Според разпространяваната информация командоси и въздушнодесантни сили участват в годишните учения, а също така изтребители, хеликоптери и военно-транспортни самолети.
Началникът на щаба на иранската армия генерал-майор Абдулрахим Мусави (на снимката), командващия на СВ на Иран бригаден генерал Киюмерс Хайдари и други високопоставени военни контролират ученията.
В последните дни Иран засили военните учения за оказване на натиск върху новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да върне страната в ядрената сделка със световните сили.
В събота Революционната гвардия проведе учения с изстрелване на балистични ракети за симулиране на атака по боен кораб на 1800 километра разстояние в Индийския океан. Ден по-рано бяха тествани други балистични ракети и бойни безпилотни самолети.
Миналия четвъртък ВМС на Иран изстреляха крилати ракети като част от учения в Оманския залив.
Междувременно Али Акбар Салехи, ръководител на Организацията за атомна енергия на Иран, съобщи, цитиран от "Таймс ъв Израел", че държавата е започнала да произвежда на денонощие по 500 грама уран с 20% чистота.
Той поясни, че ядрените учени произвеждат по 20 грама на час, което означава по половин килограм на денонощие.
Салехи увери, че ако другите страни по ядрения договор се върнат, Иран също ще поднови спазването на договореностите. Той призова САЩ да отменят санкциите срещу Ислямската република.
Обогатяване на уран до 20% е малка техническа стъпка към обогатяване с 90%, което е необходимо за създаване на атомна бомба.
Източник: https://news.bg/

 

В Бюджета за 2021 г. са разчетени средства за 19 инвестиционни проекта в отбраната

19.01.2021, 11:04

Те са разделени на два вида. Средствата за четири от тях, които са най-големите, са заложени в Централния бюджет, а за останалите 15 финансовото осигуряване е от бюджета на Министерството на отбраната за 2021 г.
Проекти за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана одобрени, от Народното събрание, за модернизация на Българската армия, и други проекти разчетени в Централния бюджет:
- проект 1 „Придобиване на нов тип боен самолет“;
- проект 2 „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб“
- проект 3 придобиване на „Основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“.
- проект 4 „Изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет“.
Проекти за изпълнение в рамките на политиката, с разчетени средства в рамките на бюджета на МО за 2021 г.:
- проект 1 „Осигуряване на експлоатацията на самолети МиГ-29“;
- проект 2 „Въвеждане на техническо опознаване „свой-чужд“ в Режим 5 на военни платформи от ВС на Р България, декларирани за НАТО с висока степен на готовност“;
- проект 3 „Придобиване на криптографско оборудване за защита на мрежи за обмен на класифицирана информация“;
- проект 4 „Разширяване на националния сегмент на НАТО NS WAN за обмен на класифицирана информация до ниво NATO Secret“;
- проект 5 „Преоборудване на малък военен транспорт в минен заградител за ВМС“;
- проект 6 „Киберзащита“;
- проект 7 „Ремонт и модернизация на бронетанкова и автомобилна техника“;
- проект 8 „Интегрирана логистична поддръжка на вертолети AS 532 AL „Cougar“ и двигатели за тях“;
- проект 9 „Интегрирана логистична поддръжка на вертолети "Пантер" и двигатели за тях“;
- проект 10 „Осигуряване на летателната годност на вертолети Ми-17“;
- проект 11 „Възстановяване на летателната годност на вертолети Ми-24“;
- проект 12 „Осигуряване летателната годност на самолет L-39ZA“;
- проект 13 „Комуникационна и информационна техника и оборудване за поддръжка и разширяване на мрежи за обмен на информация“;
- проект 14 „Интегрирана логистична поддръжка на самолети „PILATUS” РС-9М и РС12/45“;
- проект 15 „Доков ремонт на кораби от състава на ВМС.
Източник: https://www.mod.bg/bg/doc/budj_planove_prognozi_otcheti/20210112_Byudjet_MO_2021.pdf

 

 

110 години от първото палубно кацане

18.01.2021, 23:30

Първото приземяване на самолет на палубата на кораб става преди точно 110 години – на 18 януари 1911 г. в залива на Сан Франциско и е изпълнено от летеца Юджийн Ели (на снимката).
Всичко започва през есента на предишната година, когато секретарят по въпросите на флота към Департамента по отбраната натоварва флотския офицер Уошингът Чамбърс да проучи възможността за използването на самолети в интереса на флота. Чамбърс се среща с авиационният пионери Глен Къртис и пилотът, който работи за него по онова време Юджийн Ели.
След няколко срещи е решено да се проведе експеримент за това, дали е възможно самолет да излети от палубата на кораб. За експеримента е избран изваденият в резерв лек крайцер USS Birmingham. На носа му е скована дървена платформа с дължина 26 метра. На 14 ноември 1910 г. Ели излита от закотвения кораб със своя биплан Curtiss Model D. - (видео)
Експериментът е определен за успешен, въпреки че Ели едва не се разбива във водата, тъй като не успява да развие достатъчно скорост, при засилването от дървената „писта”. Ели, обаче заявява на Чамбърс, че няма да има проблем с това и да се приземи на кораб.
За новият експеримент е избран друг кораб – броненосецът USS Pennsylvania, също по това време изваден в резерв и намиращ се в залива на Сан Франциско. На кармата на кораба е направена площадка с дължина 39,6 и ширина 9,8 m. На Ели и Къртис, обаче им е ясно, че самолет не може да спре в тези рамки, затова измислят хитроумна спирачна система. По дължината на „пистата” са опънати въжета, като в краищата им има торби с пясък. На стойките на колесника на биплана Curtiss Model D са сложени куки, които трябва да се захванат за въжетата и да го спрат.
На 18 януари 1911 г. Ели излита със своя самолет от хиподрум край Сан Франциско и в 11,01 часа се приземява ювелирно на дървената „писта” монтирана на броненосеца.
Ели се е приземил преди миг на палубата на броненосеца, спрян от импровизираната спирачна система
Легендата твърди, че Ели заявява на присъстващите журналисти, че кацането е било лесно и е уверен, че самолет може да се приземява успешно на палубата на кораб в девет от десет случая. Капитанът на броненосеца Чарлз Понд, обаче е запленен от видяното и дори заявява, че в самолетите ще играят важна роля за флота и че дори в бъдеще може да има специални кораби-летища.
В 11,58 часа Ели излита от кораба и се приземява успешно край Сан Франциско.
Раждането на пълнокръвната палубна авиация не е далеч. Юджийн Ели, обаче няма да доживее да види това. Той загива при демонстрационен полет на 19 октомври 1911 г., само два дни преди 25-ия си рожден ден.
На 9 май 1912 г. британецът Чарлз Ръмни Самсън излита с биплан Short S.38 излита от линейния кораб HMS Hibernia, докато той се движи със скорост от 28 km/h. Първото приземяване на движещ се кораб става пет години по-късно – на 2 август 1917 г. и е отново британско постижение. Тогава Едуин Харис Дънинг каца със своя Sopwith Pup на палубата на HMS Furious. Пет дни по-късно летеца загива, докато се опитва да прави повторно кацане.
Много скоро след това следва и първата реална военна операция с използване на палубна авиация. На 19 юли 1918 г. от палубата на модифицирания линеен крайцер HMS Furious излитат седем самолета Sopwith Camel, които нанасят удар по германска база за цепелини. Ударът е повече от успешен.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Индия започва производството на автомати АК-203

18.01.2021, 20:52

В заводите на индийския град Корв в близко време ще започне производството на автомати АК-203 (7,62х39) по лиценз на "Калашников".
"Преговорите по проекта са близко до приключване, сега страните съгласуват отделни детайли. Крайният договор ще бъде подписан в най-близко време", съобщи за The Economic Times началникът на щаба на сухопътните войски генерал Манодж Нараване (на снимката).
Според изданието руско-индийското споразумение предвижда производството на 671 427 единици оръжия, пълна локализация на производството и възможен износ в бъдеще. Стойността на АК-203 от индийско производство ще бъде 70 000 рупии (793 евро), което е значително по-малко от цената на американските щурмови винтовки ($1218 или 1008 евро), които индийските военни в момента закупуват по ускорена процедура.
Готовността за подписване на договор потвърди пред ТАСС и военно-дипломатически източник от Русия.
"Всички технически и търговски детайли са съгласувани", отбеляза той.
АК-203 е по-нататъшното развитие на автоматите "Калашников" от стотната серия. - (видео)

Източник: https://bg.rbth.com/

 

Списание "Зарубежное военное обозрение"

18.01.2021, 20:12

 

Списък с публикациите в популярното руско списание "Зарубежное военное обозрение" през 2020 година

 

Virgin Orbit успешно тества своята ракета-носител LauncherOne

18.01.2021, 19:33

Ракетата се отдели нормално от носителя си и пет секунди по-късно запусна двигателя на първата си степен, наречен NewtonThree, горящ керосин и течен кислород. Три минути по-късно той прекрати работата си, а първата степен на ракетата се отдели. След това се задейства двигателят на втората степен, наречен NewtonFour. Той работи още шест минути. - (видео)
От Virgin Orbit обявиха, че ракетата е достигнала зададената орбита. Малко по-късно бе направена корекция в орбитата, за да може да бъдат пуснати 10 наносателита, които се намираха на борда. Два часа по-късно, от компанията обявиха, че и тази част от теста е приключила успешно.
Тестът дойде осем месеца след като първият опит за изстрелването на LauncherOne, от борда на Boeing 747, се провали. Тогава се появи отказ в двигателя на първата степен, малко след запуска му.
Засега, не се обявява кога ще е вторият старт, който вече ще е с реален търговски товар на борда.
Проектът LauncherOne е част от бизнес-империята на сър Ричард Брансън. Официално той бе стартиран през юли 2012 г., като първоначално ракетата трябваше да се изстрелва от самолета WhiteKnightTwo, който се използва и за изстрелване на суборбиталния апарат SpaceShipTwo, предназначен за космически туризъм. Изстрелванията трябваше да се менажират от Virgin Galactic
През 2015 г., обаче Брансън обяви, че няма да използва WhiteKnightTwo, а ще модифицира един от старите Boeing 747 на авиокомпанията си Virgin Atlantic. Това бе направено с цел уголемяване на ракетата-носител.
През 2017 г. пък, проектът LauncherOne бе обособен под шапката на нова компания – Virgin Orbit, която трябва да се занимава само с изстрелване на товари на околоземна орбита. Компанията в момента има поръчки за неназован брой търговски изстрелвания на стойност няколкостотин милиона долара.
LauncherOne има маса при изстрелването си от 30 тона. Полезният товар, който може да бъде изведен на ниска земна орбита е около 500 kg, а ако се цели полярна орбита, полезният товар пада до 300 kg. Целта на Virgin Orbit е първоначалните изстрелвания да са на цена от около $12 млн., но от компанията дават да се разбере, че се надяват цените да паднат.
Това не е първата успешна ракета-носител с въздушен старт в историята. Между 1990 и 2019 г. са проведени 44 старта с Pegasus – твърдогоривна ракета изстрелвана от борда на модифициран L-1011 или бомбардировач B-52. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

N-TV: Оттеглянето на Русия от Договора за открито небе е удар по...

18.01.2021, 19:11

Сега и Русия, следвайки Съединените щати излезе от Договора за открито небе. Според германския телевизионен канал N-TV това е удар по отношенията между Кремъл и НАТО, защото това е единственото споразумение, регулиращо разузнавателните полети над териториите на други държави, и един от стълбовете на доверието между Русия и трансатлантическия алианс.
В продължение на много години договорът за открито небе регулира военни разузнавателни полети над териториите на определени държави, припомня германският телевизионен канал N-TV. Сега обаче Русия го изоставя, следвайки САЩ - и това е „удар по отношенията между Кремъл и НАТО“.
С оттеглянето на САЩ и Русия от договора, най-важното споразумение за международните разузнавателни полети е на ръба на прекратяването. Вашингтон не прие предложението на Москва да запази договора, заяви руското външно министерство. Затова сега Русия започва процедурата за оттегляне от споразумението. От гледна точка на руската страна, САЩ се оттеглиха от договора, оправдавайки тази стъпка с измислени обвинения.
Оттеглянето на Вашингтон от важен за НАТО договор беше извършено през ноември. В същото време Русия също обяви прекратяване на участието си в споразумението. Обаче ядрената държава не губеше надежда до последния момент, че договорът все още може да бъде спасен.
Договорът за открито небе беше подписан през 1992 г. и влезе в сила през 2002 г., припомня германският телевизионен канал.
Споразумението позволява на участващите страни ежегодно да извършват определен брой договорени разузнавателни полети над части от други държави.
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви в края на май, че САЩ ще се оттеглят от споразумението. Като причина за тази стъпка Вашингтон посочи нарушения на договора от Москва. Съобщението на САЩ породи международна загриженост и несигурност, тъй като Договорът за открито небе се счита за един от стълбовете на доверие между държавите от НАТО и Русия.
Според руския президент Владимир Путин САЩ дори не са обяснили защо са решили да напуснат договора. Страните от НАТО все още биха могли да продължат да летят над руска територия и да предават получената по този начин информация на американците. Напротив, Русия вече не можеше да получава данни за американската страна, подчерта Владимир Путин и призова Запада за честен диалог.
Както отбелязва N-TV, по-късно руският външен министър Сергей Лавров посочи условията Русия да остане в споразумението. На 12 ноември той поиска писмен ангажимент от страните от НАТО да не предават никакви данни на САЩ след разузнавателни полети над руска територия.
Той също така предупреди договорните партньори срещу отстъпки на исканията на САЩ да не позволяват на Русия да прелита американските военни бази в Европа. Москва подчерта, че това е грубо нарушение на договора.
Възможността да продължи да наблюдава действията на американците, например в Полша или Германия, остана привлекателна за Русия, благодарение на което Москва, въпреки сериозните съмнения, първоначално остана в споразумението.
Оттеглянето от Договора за отворено небе може да бъде последвано от още по-сериозен удар: бъдещето на последното голямо споразумение за ядрено оръжие, START III, все още не е решено. Споразумението ще изтече през февруари 2021 г., освен ако Русия и САЩ не се споразумеят да го удължат. Русия винаги е искала това - но засега без забележим успех, отбелязва германският телевизионен канал.
Както напомня N-TV, START III ограничава ядрените арсенали на двете страни. В миналото Байдън се обявява за удължаване на договора, но след като встъпи в длъжност на 20 януари, ще остане малко време за това. Ако споразумението изтече, за първи път от десетилетия вече няма да има договор, ограничаващ стратегическите арсенали, подчертава статията.
Източник: https://blitz.bg/

 

Турция и Азербайджан подготвят зимни военни маневри

18.01.2021, 09:36

Турските въоръжени сили се подготвят за мащабни зимни военни маневри, гласи изявление на военното министерство, цитирано от в. „Сабах“.
Според изявлението азербайджанските въоръжени сили също ще присъстват на ученията, които ще се проведат в турската провинция Карс в източната част на Турция. Очаква се в маневрите да бъдат използвани оръжия и оборудване, произведени в Турция.
В учението ще участват и танкови подразделения, артилерия, снайперски екипи, личен състав на командването на специалните сили, хеликоптери и командоси. Учението през зимата 2021 г. ще се проведе между 1 и 12 февруари. Маневрите ще се фокусират най-вече върху оперативните възможности по време на суровите метеорологични условия през зимните месеци, включително практики за подслон, подсилване, поддръжка и развитие на уменията на бойците. Военните от двете страни ще практикуват наземни и въздушни нападения, въздушни операции и логистична подкрепа.
Източник: https://www.actualno.com/

 

Полетя модернизиран гръцки F-16

18.01.2021, 08:58

Дебютният си полет извърши първият модернизиран до стандарта V гръцки изтребител F-16. Това съобщи вчера, 17 януари 2021 г., военният министър на страната Николаос Панайотопулос (на снимката). Изпитателният полет е извършен от авиобаза Танагра и е преминал безпроблемно. Модернизационната програма върви с ускорен темп, казва още министъра.
Полетелият изтребител е F-16C Block 52+ Advanced с борден номер 005. Това са най-новите доставени F-16 за гръцките ВВС в рамките на програмата Peace Xenia IV. Те са получени между 2009 и 2010 г.
Гръцкото специализирано издание Ptisi & Diastima съобщава, че полетът е бил извършен от американски летец. Летателната програма включва още 10 полета в Гърция, след което машината ще прелети в САЩ, където ще бъде извършена основната част от програмата за тестване и сертификация.
Гърция ще модернизира 84 от своите F-16 до стандарта V. Работата ще се извършва от местната държавна компания HAI (Hellenic Aerospace Industry) в Гърция с китове предоставени от производителя Lockheed Martin.
Модернизираните F-16V ще получат новите AESA радари AN/APG-83 SABR, както и новата система за самозащита ASPIS II. Изтребителят получава и нов борден компютър и други, по-дребни подобрения и обновления. F-16V до голяма степен е еквивалентен на новопроизведените F-16 Block 70/72. Стойността на програмата е около $1,5 млрд.
Темпът, с който ще се модернизират гръцките изтребители, обаче не е много висок и всички машини ще бъдат завършени едва през 2027 г. За 2021 г. не се планира завършването на друг изтребител, освен полетелият сега прототип. През 2022 г. ще бъдат завършени осем самолета, последвани от 14 през 2023 г., по 16 през следващите две години, 18 през 2026 г. и за финал, последните 11 машини ще се модернизират през 2027 г.
Гръцките ВВС в момента разполагат с 30 броя F-16C/D Block 52+ Advanced, 55 машини от Block 52+, 38 изтребителя от Block 50 и 32 от най-старите Block 30. През модернизация ще преминат само най-новите изтребители от вариантите Block 52+ Advanced и Block 52+.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Стендовият запуск на SLS бе прекратен преждевременно

18.01.2021, 08:42

Стендовият запуск на свръхтежката ракета-носител Space Launch System (SLS) бе прекратен преждевременно, а причината за това, все още не е известна. Това може да попречи на мисията Artemis 1, която се планира за края на годината. Това стана в събота, 16 януари 2021 г.
Стендовият запуск на първата степен на SLS стартира в 16,27 часа местно време (00,27 часа на 17 януари българско време) в космическият център Стенис, Мисисипи. Четирите ракетни двигателя RS-25 трябваше да работят в продължение на 485 секунди и да бъдат проверени на различни режими.
Тестът, обаче бе прекратен малко повече от минута след старта му. На стрийма, който предаваше NASA се чу, че има отказ в един от четирите двигателя. Това се случи около 45 секунди след старта на теста, а двигателите бяха спрени 20 секунди по-късно. - (видео)
Причината за спирането на теста, засега не е ясна. Два часа и половина след прекратения тест бе свикана пресконференция, на която официални лица от NASA изнесоха малкото сигурна информация в момента.
„В настоящия момент не знаем какво точно се е случило. Излизането от нормалното на всеки един от параметрите на двигателя, може да изпрати сигнал за отказ. Мога да заявя, обаче че в момента, в който спряхме теста, имахме четири отлично работещи двигателя, даващи тяга от 109%”, каза в рамките на пресконференцията Джон Хоникът (на снимката), директор на програмата SLS.
Хоникът, обясни че към момента на пресконференцията, едва е започвало разчитането на данните от изпитанието и техният анализ може да отнеме дни. Той споменава, че около 60 секунди след началото на изпитанието е имало проблясък около термалното покритие на двигател номер 4 – същият, който е изпратил съобщението за отказ. Хронологично, проблясъкът е след сигнала за отказ.
Джим Брайденстайн, главният администратор на NASA, се опита да вкара позитивна нотка в случилото се, като отбеляза че днес е бил добър ден и са получени много данни, които ще бъдат анализирани.
„Знам, че не всички са толкова щастливи, колкото щяха да бъдат ако имахме осем минути тест”, отбеляза Брайденстайн.
Огромният въпрос в момента е, какво следва и дали това ще забави допълнително програмата Artemis.
Преди стендовия запуск на първата степен на SLS бе обявено, че програмата минимум е 250 секунди работа на четирите ракетни мотора RS-25. Като основен елемент от това трябваше да е разгонване на двигателите до 109%, след това намаляването на тягата до 95% и последващо повишаване до 100%. Друго, което трябваше да се провери, е управлението на вектора на тягата на двигателите. Нищо от това не стана факт вчера.
В момента, NASA официално няма позиция по въпроса дали ще трябва да се прави нов стендов запуск. Хоникът отбеляза, че ако такъв се наложи, то ще са нужни между 21 и 30 дни за подготовка и то в случай, че по ракетата няма нужда да се замества нищо.
Той, обаче посочва, че от данните, които има в момента, както и предишните тестове с SLS, нищо не говори за нужда от голямо преконструиране на ракетата-носител.
Ракетата, която бе тествана в момента, ще е същата, която в края на годината трябва да изстреля мисията Artemis 1. Тя ще е без екипаж, а космическият кораб Orion трябва да достигне Луната, да влезе на висока ретроградна орбита и да се върне на Земята след общо 21 дни в космоса.
Ако отказът вчера е бил сериозен, то е много вероятно мисията Artemis 1 да бъде отложена, а с нея и последващите Artemis 2 и 3, които вече ще са с екипаж. В рамките на Artemis 3 трябва да бъде осъществено кацане на лунната повърхност – първото от декември 1972 г. насам. Полетът се планираше за последното тримесечие на 2024 г. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Историята на Втората световна война.......

18.01.2021, 08:27

Полските танкове, които през 1938 година нахлуват в Чехословакия. А уж такава случка на случките въобще не съществуваше, м?!
Снимка: Polish National Digital Archive/Globallookpress

 

 

Почина един от главните ликвидатори на последиците от Чернобил

17,01,2021, 21:06

Един от основните ликвидатори на последиците от трагичната авария на АЕЦ в Чернобил през 1986 г. ген. полк. Николай Антошкин почина на 79 години, предава РИА Новости. Той е боледувал от коронавирус и е бил настанен в болница.
Антошкин е депутат от Държавната дума, герой на Съветския съюз и дори ръководи клуба на героите. Герой е и на Руската федерация.
Той е командвал авиационната група по време на ликвидацията на последиците от аварията в атомната електроцентрала в Чернобил, като лично е участвал в полетите над разрушения енергиен блок. Неговият персонаж го има и в нашумелия през последната година сериал "Чернобил". Именно хеликоптерна група покрива реактора с торби пясък, олово, борна киселина.
Като командир на Централноазиатския военен окръг Антошкин е обезпечавал изстрелванията и кацанията на пилотирани космически кораби, включително полета на единствената съветска совалка "Буран“.
След това той командва Военновъздушните сили на Московския военен окръг, после рководи и фронтовата авиация. През 1997 г. става зам. началник на руските ВВС по бойната подготовка, но след година сам подава оставка.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Какво предвижда Програма - 2032 във връзка с обезщетенията на военнослужещите при уволнение?

17.01.2021, 13:28

В проекта на Програма за развитие на отбранителните способости на Въоръжените сили до 2032 г. е записан следният текст: „ще се въведе модел за определяне на обезщетението при освобождаване от военна служба в зависимост не само от броя на прослужените години, но и от неизпълнената част от договора и произтичащите задължения по Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България“.
Какво означава това, попитахме заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов. Ето и неговия отговор: „Това един много съществен въпрос. Ако сега един офицер, който има договор да служи 10 години, си тръгне преди да си е изпълнил договора, ние го компенсираме. Получава толкова заплати, колкото години е служил, а той не е изпълнил договора. Поставя се въпросът дали е справедливо, когато офицерът не изпълни договора си, Министерството на отбраната да разпростира същите права върху него, както върху другите, които са изпълнили договора си. Ще се пипа тази част за такива категории хора.“
А има ли субективен момент, т.е., ако началникът прецени, че военнослужещият не е изпълнил както трябва договора си да му се определи по-малък размер на обезщетенията, продължихме въпроса си. Няма такова тълкуване на текста, бе категоричен заместник-министърът.   
За да се реализира това намерение, ще се наложи промяна на Заакона за отбраната и въръжените сили. Сега действа следната разпоредба: „При освобождаване от военна служба военнослужещите имат право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20.
Тук има още един въпрос, който би трябвало да се обсъди в контекста на социалната част от програмата, а по-късно и при промяната на закона. Еднократното парично обезщетение в размер на не повече от 20 заплати не е променяно от години. То се прилага от времето, когато по закон при 20 прослужени години в армията, независимо от възрастта, военнослужещият придобиваше право на пенсия. Нещата вече не стоят така. Вече се изисква навършване на определена възраст и 27 години осигурителен стаж, от които две трети прослужени в армията. Освен това през миналата година бе вдигната и пределната възраст за служба, според военното звание, с три години. В този смисъл 20-те заплати обезщетение изостават от общата динамика на промените на законите. Ако се следва логиката и ефективността на системата от стимули на мотивация за служба в армията, размерът на еднократното парично обезщетение би трябвало да бъде не повече поне от 27 брутни месечни възнаграждения.      
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Каква е съдбата на торпедоносеца „Храбри“ след 1950 г.?

17.01.2021, 10:13

Не е невероятно, а е доста неприятно това, че знаем твърде малко за съдбата на торпедоносците тип „Дръзки“ след 1944 г. Освен може би за самия „Дръзки“. Какво знаем от досегашните публикации?
„Дръзки“ е „аташиран“ веднага към пристигналия през есента на 1947 г. ескадрен миноносец „Железняков“, за да осигурява пАра вместо спомагателния му котел.

Оказва се, че в България няма никакви количества флотски мазут, необходим при експлоатацията на първия ни ескадрен миноносец. Умници решават за основните котли да бъде осигурено земно масло (с което ги повреждат сериозно), а вместо спомагателния котел, за нуждите на кораба пАра осигурява „Дръзки“, за когото каменни въглища има достатъчно......Прочети още

 

Преди 157 години е роден кап. I ранг Васил Хитров

17.01.2021, 08:16

Васил Хитров е роден в гр. Ловеч на 17 януари 1864 г. Военното си образование получава във Военното училище в София, където постъпва през септември 1881 г. Дипломира се успешно на 30 август 1884 г. с чин подпоручик, припомнят в своя публикация от Военноморския музей.
Взима участие в Сръбско-българската война като командир на 16-а рота на 1-ви Софийски полк и води поверената му част в боевете при Сливница, Айдемир, Гургулят и Пирот. След войната кариерата на Васил Хитров продължава в различни гарнизони, а от 4 септември 1888 г. в изпълнение на приетата „Програма за попълване на флотилията с кадри“ се прехвърля в Русе. Още на следващата 1889 г. е назначен за командир на парахода „Крум“, а впоследствие поема командването на парахода „Симеон Велики“ и княжеската яхта „Александър I“ от Дунавската флотилия. На 01.01.1895 г. е назначен за помощник командир на Флотилията, а две години по-късно, през февруари 1897 г. със заповед на Военното министерство е командирован в чужбина за специализация в областта на морското дело. През лятото на същата година плава на френската учебна фрегата „Мелпомен“ в Атлантика, а през септември 1898 г. е в Бордо, за да наблюдава строежа на учебния крайцер „Надежда“.
Възходящата флотска кариера на Васил Хитров преминава през назначение като началник на Дунавската флотилия, а след създаването на Щаба на флота и като пръв началник-щаб на Черноморския флот с чин капитан-лейтенант, назначен на 14 февруари 1900 г.
Със заповед от 01.01.1905 г. е назначен за началник на Флотско отделение на Военното министерство.
На 18 май 1906 г. Васил Хитров получава звание капитан I ранг. В края на ноември същата година е командирован от Военното министерство в Монако, за да се запознае на място с работата на местния океанографски музей. През петмесечната си командировка капитан Хитров прави проучвания върху специализираната литература по океанография, както и няколко плавания на модерния изследователски параход Eider и изучава хидрографските уреди и апарати на борда му с цел придобитите познания да бъдат използвани при създаването на Аквариума във Варна.
Капитан I ранг Васил Хитров е уволнен от флота на 12.01.1909 г. поради „закриването на длъжността“ и е зачислен в запаса. Умира през 1928 г.

 

Черен 17 януари! Преди 55 години бомбардировач B-52 ръси водородни бомби и радиация в Испания

17.01.2021, 07:56

На 17 януари 1966 г. бомбардировач B-52G на американските военновъздушни сили се сблъсква във въздуха с танкер, който трябвало да го зареди с гориво. В резултат на това четири водородни бомби падат на земята в близост до Паломарес – малко рибарско селище.
Бомбардировачът се удря във въздушната цистерна KC-135 на височина 9450 метра. Горивото, което се взривява, напълно унищожава танкера и убива всички хора в него. B-52 се разпада и изсипва товара си – четири водородни бомби тип B28RI, снабдени с 1.45-мегатонови бойни глави. Три падат на земята до селото, четвъртата – в Средиземно море.
Трима души от седемчленния екипаж на бомбардировача загиват.
Въпреки че стандартните експлозиви в две от четирите бомби се детонират, не настъпва водороден холокост. Мястото, на което падат обаче, се заразява с радиация – плутоний се разпръсва из 2 кв км. Близо 1750 тона земя е изровена и доставена в САЩ за изхвърляне.
Бомбата, която пада в морето, е открита чак 80 дни по-късно. САЩ впрегнали всички възможни ресурси, за да я намерят, тъй като се опасявали, че Съветският съюз ще я открие. - (видео)
Франсиско Симо Ортс – местен рибар – видял къде пада бомбата и решил да помогне на военноморските сили на САЩ при търсенето. Когато най-накрая я открили, Симо Ортс заминал за Ню Йорк със своя адвокат и поискал награда. Американският министър на отбраната заявил, че бомбата струвала 2 млрд. долара. Сим Ортс поискал 20 млн. – един процент от нейната стойност. В крайна сметка военновъздушните постигнали извънсъдебно споразумение с испанския рибар. Не е ясно каква сума е получил.
Инцидента довежда до сериозна дипломатическа криза и прекратяване на полетите на американски бомбардировачи с ядрено оръжие над Европа и Средиземноморието, но реално тези полети са били спрени едва две години по-късно, след подобна катастрофа на 21 януари 1968 година над база Туле в Гренландия. - (видео)
През март 2009 година списание „Тайм“ включва инцидента в списъка с най-сериозните ядрени катастрофи. - Още за B-52

 

 

Строи се вторият прототип на B-21

16.01.2021, 23:00

Вторият прототип на новия стратегически бомбардировач B-21 вече се строи, а първият полет на типа може да се очаква към средата на 2022 г. Това е заявил Рандал Уолдън (на снимката), директор на офиса за ускорено развитие на ВВС на САЩ, цитиран от Air Force Magazine.
Уолдън е казал, че първият B-21 все още не е на етап крайно сглобяване, но вече започва да прилича на самолет, докато работата по втория самолет едва сега започва. От думите му става ясно, че вторият прототип ще се използва за наземни статични изпитания.
И двата самолета се сглобяват в завода на производителя Northrop Grumman в Палмдейл, Калифорния. Първият прототип се очаква да бъде готов в началото на 2022 г. и към средата на годината да изпълни първия си полет.
Последният официален срок, който ВВС на САЩ обявиха за първия полет бе декември 2021 г., но в последните месеци има множество неофициални съобщения, че срокът се е изместил за следващата година.
По-рано през седмицата генерал-лейтенант Джеймс Доукинс, заместник-директор по Стратегическо възпиране и ядрена интеграция в Пентагона, заяви че очаква B-21 да влезе на въоръжение в периода 2026 – 2027 г.
Уолдън твърди, че работата по B-21 върви добре, въпреки пандемията. Тя е оказала известно влияние, но то е било компенсирано. Освен това е бил използван бизнес джет, който е бил в ролята на тестова платформа за авиониката. Тя е тествана усилено и на земята, включително и софтуера, което улеснява интеграцията на бомбардировача.
Много малко е известно за B-21. Знае се, че бомбардировачът ще е двудвигателен и изпълнен по схемата „летящо крило” и ще бъде по-малък от B-2. В последните години бяха разпространени и няколко неясни визуализации, като например тази по-горе. Northrop Grumman бяха избрани за изпълнител на проекта през октомври 2015 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Националната оръжейна асоциация на САЩ обяви фалит

16.01.2021, 22:44

Националната оръжейна асоциация (NRA) на САЩ - най-големият лобист за носенето на оръжие - е подала молба за фалит заради преструктуриране.
"Планът може да бъде обобщен просто: напускаме Ню Йорк и правим планове за пререгистрация на NRA в Тексас", се казва в изявлението.
От асоциацията подчертаха, че са предприели тази стъпка във време, когато NRA се намирала в най-доброто си финансово състояние от много години насам.
Като част от процедурата по несъстоятелност, сдружението ще рационализира своите дела и не планира да уволни нито един от служителите си.
NRA взе решение за несъстоятелност след изявление на властите в Ню Йорк, които я обвиниха в незаконни действия и поискаха да я разпусне.
По-специално, главният прокурор на Ню Йорк заяви, че милиони долари, дарени на асоциацията, са попаднали в личните сметки на нейните лидери.
Източник: https://blitz.bg/

 

Пловдив чества 143 години от Освобождението на града

16.01.2021, 18:33

Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) участваха вчера в отбелязването на 143-та годишнина от Освобождението на Пловдив от османско иго. Тържествената церемония се проведе пред паметника на капитан Александър Петрович Бураго в Дондуковата градина. Почетният караул, съставен от представители на СКСО и комитет „Родолюбие“ беше приет от заместник-командира на СКСО полковник Иван Райков.
На поклонението пред бюст-паметника на легендарния руски офицер присъстваха заместник-кметът на гр. Пловдив г-н Пламен Панов, заместник-областният управител на област Пловдив госпожа Евелина Апостолова, председателят на Общинския съвет господин Александър Държиков, извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Н.Пр. Анатолий Макаров, министърът в правителството на Москва г-н Сергей Черьомин, народни представители, кметове на райони, представители на военно-патриотични съюзи, други представители на местната администрация и граждани на град Пловдив.
„Днес ние почитаме подвига на освободителя на Пловдив и паметта на 225 офицери и войници от руската армия и 125 българи, участници в Национално-освободителното движение, загинали в битката за Пловдив“. С тези думи завърши словото си по повод годишнината и събитията от 1878 година, доктор Стефан Шивачев - директор на Регионален исторически музей – гр.Пловдив. В него той разказа за славната победа над Османската империя, довела до освобождението на града.
Венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на община Пловдив, областния управител на обл. Пловдив, председателя на Общинския съвет, началника на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции, извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, министъра в правителството на Москва, почетния консул на Руската Федерация, районни кметове в гр. Пловдив, военно-патриотични съюзи, обществени и политически организации и граждани.
Паметта на загиналите за свободата на Пловдив беше почетена с падане на колене и едноминутно мълчание.
Източник: http://otbrana.com, майор Анна Проданова

 

Иранските военни тренират с балистични ракети

16.01.2021, 12:05

Иранските военни изстреляха балистични ракети, поразявайки цели на разстояние 1 800 километра, съобщи иранската агенция Tasnim, цитирана от РИА Новости.
Тази сутрин Корпусът на стражите на ислямската революция, част от иранските въоръжени сили, е използвал "балистични ракети с голям обсег от различни класове", удряйки конвенционални "вражески" цели, разположени в северната част на Индийския океан.
Изстрелването на ракети е част от маневри "Великият пророк 15" с използване на безпилотни летателни апарати и балистични ракети с малък обсег в централната част на страната.
Официалното съобщение посочва, че са използвани нов клас ракети. - (видео)
Ученията започнаха в сряда с представянето на най-големия военен кораб на ВМС на Иран, като се провеждат на фона на напрежението около иранската ядрена програма и оказвания натиск от САЩ.
Източник:https://news.bg/

 

Броят на британските F-35B достигна 21

16.01.2021, 09:05

Компанията BAE Systems реализира двугодишно споразумение на стойност 101 милиона долара за предоставяне на разширени услуги за поддръжка и обучение за парка от F-35B на Великобритания.
Командорът от военновъздушните сили Фил Брукър казва: "Този договор ще осигури непрекъсната техническа поддръжка за F-35 Lightning на Великобритания, тъй като броят на самолетите продължава да расте и очакваме първото оперативно развръщане на самолети на борда на самолетоносача HMS Queen Elizabeth тази година."
Обединеното програмно управление на F-35 (JPO) е договорило споразумение с Lockheed Martin за поддържане на експлоатацията на самолетите в базата на британските военновъздушни сили Markham, като BAE Systems е определена като водещо местно производствено предприятие. В тази роля BAE Systems ще ръководи група от над 170 служители, за да изпълни двугодишното споразумение на стойност приблизително 101 милиона щатски долара (приблизително 76 милиона британски лири) за подобряване на техническата поддръжка, планирането на мисията и обучението на пилотите и техническия персонал за британския парк от F-35 Lightning, базиран в Норфолк.
Договорът обхваща съществуващата служба за поддържане на "живота" в базата Markham и включва модернизация на изтребителите, поддръжка, подготовка и обучение на обслужващия персонал в базата, както и възможността за настройка на специалното летателно оборудване в едно от първите съоръжения извън САЩ. Обучението и техническата поддръжка в Markham са от решаващо значение за готовността и достъпността на британските F-35, тъй като те се подготвят за първото си оперативно развръщане на борда на самолетоносача Queen Elizabeth. Ударната група на самолетоносача включва разрушители, фрегати, хеликоптери, подводници и изтребители от пето поколение и ще могат да изпълняват редица важни задачи - от осигуряване на безопасността в морето до елиминиране на последствията от природни бедствия.
Британските F-35 се поддържат от уникално сътрудничество между Lockheed Martin, BAE Systems, Pratt & Whitney и Rolls-Royce в състава на Lightning Team UK. Този екип работи съвместно с Кралския флот и ВВС. През ноември авиобазата Markham приветства пристигането на още три стелт- изтребителя F-35B, което увеличи броя на британските самолети от този тип до 21. - Още за F-35
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Словения купува C-27J

16.01.2021, 08:56

Словенското МО обяви вчера, 15 януари 2021 г., ще страната ще купи един тактически транспортен самолет C-27J Spartan.
Засега, не се съобщават детайли по бъдещата сделка, включително очакваната ѝ цена, срок за подписване и срок за доставка на самолета. В съобщението на словенското МО се отбелязва, че пандемията от COVID-19 е показала, че страната има нужда от собствени способности за превоз на хора и товари по въздуха.
Били са разгледани няколко отделни варианта, като финалното проучване е било между Leonardo C-27J и друг, неназован тип, за който се предполага, че е Airbus C-295M. Проучването е показало, че италианският самолет е най-добрия избор, отчитайки се цената му и способностите, които дава.
Решението да се купи един тактически транспортен самолет бе заложено през миналата година в програмата за превъоръжаване, която обхваща периода 2021 – 2026 г. Освен транспортната машина се предвижда и покупка на два допълнителни вертолета Cougar, които да допълнят наличните четири.
Словенските ВВС в момента разполагат само с един L-410 и два PC-6, които имат много ограничени транспортни способности и основно се ползват за хвърляне на парашутисти.
Още от 2006 г. страната планира покупката на по-сериозна транспортна машина. През 2007 г. бе избран C-295M и бе решено да се купят два самолета, но тежката катастрофа с подобен самолет в Полша отложи подписването на договора, а на следващата година се развихри икономическа криза, която директно зачеркна плановете за транспортни самолети.
Словения се превръща в поредния клиент на C-27J. Самолетът се експлоатира в Италия, България, Австралия, Чад, Кения, Гърция, Литва, Мароко, Мексико, Перу, Румъния, Словакия, САЩ и Замбия. Освен това е поръчан и от един неназован клиент, за който се смята, че е Туркменистан. - Още за C-27J
Източник: https://aero-bg.com/

 

Адмирал Ефтимов: Експертизата на офицерския състав е главният двигател на прогреса в армията

16.01.2021, 08:36

Вчера в Пункт за базиране Бургас се проведе анализ на резултатите от подготовката на флотилия бойни и спомагателни кораби през учебната 2020 година, съобщават от ВМС.В анализа взеха участие началникът на отбраната на Република България адмирал Емил Ефтимов и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.
Направен бе анализ на участието на кораби от състава на флотилията в учения, съвместни подготовки и мероприятия през 2020 г., отбелязано бе и успешното участие на военнослужещи в редица международни учения, съвместни подготовки и мероприятия.
Със задоволство бе отбелязано и продължаващото добро сътрудничество и взаимодействие на флотилията с държавната и местна власт. Многократно личен състав и техника от състава на флотилията участваха в унищожаването и обезвреждането на открити невзривени боеприпаси и оказване помощ на населението при нужда. Командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС  флотилен адмирал Велко Велков направи извода, че всички поставени пред флотилията задачи бяха изпълнени с много добра ефективност, с надграждане на постигнатото  ниво на подготовка на личния състав за работа в коалиционен формат и повишаване на оперативната съвместимост със страните членки на НАТО. Той благодари на личния състав за успешно изпълнените през годината задачи и очерта основните насоки за работа на флотилията през новата 2021 година.
Командирът на ВМС на Република България контраадмирал Кирил Михайлов даде своята висока оценка за дейността на флотилията през 2020 година. Той изказа своята удовлетвореност от изпълнените през годината задачи и сърдечно благодари за положените усилия, професионализъм и отговорност от българските военни моряци при изпълнение на поетите от Република България международни ангажименти. Контраадмирал Михайлов определи подготовката на офицерите като ключов момент в развитието на кадрите. Той акцентира върху необходимостта от преминаване през различни длъжности и позиции за повишаване на тяхната комплексна подготовка и визия за бъдещото им успешно професионално развитие. В заключение командирът на ВМС каза, че е горд да бъде командир на личен състав, който независимо от всички трудности и предизвикателства на съвремието изпълнява с чест и достойнство поставените задачи.
Началникът на отбраната на Република България адмирал Емил Ефтимов изказа своето задоволство от цялостната дейност на флотилията през 2020 година и я определи като изключително ползотворна, динамична и ефективна. Той изтъкна, че личният състав от флотилията показа завидна отговорност, дисциплина и иновативност при справянето със сложните предизвикателства на нашето време.
Адмирал Ефтимов подчерта че експертизата на офицерският състав е главният двигател на прогреса в армията.
В заключение началникът на отбраната изрази своята увереност в професионализма, силата и несломимия дух на българските военни моряци и им благодари за ежедневните усилия, които полагат в името на утвърждаване на престижа и авторитета на Въоръжените сили на Република България.
Източник: http://otbrana.com/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}