Военна информация

Архив - от 16 до 31 януари
 

 
"Безжалостната секира": В Сирия забелязаха тежка съветска минохвъргачка с калибър 160 мм
31.01.2019, 20:45
Сирийската армия е прехвърлила на фронтовата линия в провинция Хама артилерийско подразделение, въоръжено с тежки миномети М-160, които медиите нарекоха "безжалостни секири", информира "Российская газета".
Докато в Русия това оръжие, разработено още пред 70 години, може да се види само в музеите, в Близкия изток 160-мм дивизионни минохвъргачки продължават да се използват активно.
Според публикации сирийците разполагат на въоръжение с около 100 М-160. Част от тях са на склад от началото на гражданската война наред с доста внушително количество боеприпаси.
Теглото на минохвъргачката е почти 1,5 тона. Дължината ѝ е около 5 м. Теглото на фугасната мина е над 41 кг. Минималната далекобойност е 750 м, а максималната – над 8000 м. Скорострелността е 2 изстрела в минута.
В бойния разет влизат 7 души. Въпреки че минометите могат да се транспортират по шосе със скорост до 50 км/ч, в Сирия тези системи традиционнo се превозват с влекачи. По правило на всеки прицеп се побират по около три минохвъргачки.
Тези ветерани на артилерията заедно с по-мощните М-240 са използвани в различни операции срещу терористите за подкрепа на танковите и механизираните част и напълно оправдават прозвището си на "безжалостни секири".
Източник: https://bg.rbth.com/
 
САЩ се надяват Турция да купи ракети Пейтриът и да се откаже от руските С-400
31.01.2019, 20:37
Високопоставен американски представител заяви, че Вашингтон се надява, че Турция ще избере системата за противовъздушна отбрана Пейтриът пред руска система, която предизвика безпокойство в НАТО, предаде Асошиейтед прес.
Турция обеща да купи руска отбранителна система С-400, като доставките се очаква да започнат тази година. Американският представител, пожелал анонимност, заяви, че САЩ искат да предложат на Турция "възможно най-истинската, заслужаваща доверие и спешна алтернатива", предаде БТА.
През декември САЩ одобриха възможна продажба на система Пейтриът на стойност около 3,5 милиарда долара. Официалният представител заяви, че Вашингтон смята, че Пейтриът ще бъде повече в интерес на Турция и НАТО.
Отношенията бяха поставени на изпитание от настояването на Турция да купи руски системи, които според САЩ излагат на риск американските самолети Ф-35.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Гаубицата GH N-45
31.01.2019, 20:20
Гаубицата GH N-45 е подобрена версия на 155-mm гаубица GC-45, разработена от международната корпорация SRC International GmbH. От 1989 г. тя се произвежда от австрийската компания NORICUM, а от 1994 г. от компанията T & T Technology която се намира в Швейцария. Последната е закупила правата за производство на гаубицата и резервните части за нея. Изработва се в теглима и самоходна версии (с допълнителен двигател, който осигурява движение на кратки разстояния по време на боя). - (видео)
Гаубицата е на въоръжение в армиите на някои страни от Близкия изток, включително Иран, както и в Тайланд (последната поръчка бе за теглимия вариант А-1 и бе завършена през 1998 г.). В момента се произвежда само при конкретни поръчки.
Основните характеристики на GH N-45 (в скоби са данните за самоходната модификация, ако те се различават от основната версия): калибър 155 mm; дължина на цевта 7,045 m, дължина на нарезната част на канала на цевта 5,82 m, дължина на гаубицата в транспортно положение със ствола напред 13,97 m, ширина по време на транспортиране 2,5 (2,75) m, ширина на огневата позиция 9,93 m, височина в транспортно положение 2.05 m; общо тегло 10.1 (12.4) t; клиренс 0,31 (0,315) m; междуосие 2.22 (2.47) m; ъгли на възвишението от +72 до -5 ° (+ 72 °/-4 °); максимално разстояние на стрелбата 39,6 km; скорострелност 2 изстр./мин, максимална 7 изстр./ мин (ако е необходимо разчетът може да я доведе до 3 изстрела за 16 s); разчет от шест души; максимална скорост на теглене от 105 km/ h. - Още артилерия
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев: Да продължим да надграждаме нивото на съвместната българо-американска подготовка
31.01.2019, 19:25
„Да продължим да надграждаме нивото на съвместната българо-американска подготовка от сегашното взвод/рота до батальон, а за компютърно-подпомаганите учения – до батальон/бригада, с цел повишаване на оперативната съвместимост“. Това заяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев днес, 31 януари, при своята среща с командващия на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Кристофър Каволи.
В разговора бяха обсъдени въпроси, свързани с развитието на българските въоръжени сили и имащи отношение към продължаващото сътрудничество между двете държави.
Началникът на отбраната се спря на усилията на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната за решаване на поставените задачи по гарантиране на националната и съюзна сигурност. „Стремим се към паралелно изпълнение както на плановете за повишаване на подготовката на формированията, включително и за участието им в мисии и операции, така и да подобряваме условията и материалната база с цел съхраняване и привличане на необходимите кадри“, категоричен бе генерал Боцев. Началникът на отбраната посочи, че по отношение модернизацията на българските въоръжени сили, усилията са насочени към приоритетно реализиране на основните проекти на трите вида въоръжени сили. Продължава работата и по няколко допълнителни проекта, реализирането на които ще помогне за възстановяване и за развитие на важни способности на въоръжените ни сили. Генерал Боцев запозна госта с взетото по-рано този месец решение от правителството за започване на стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и стратегически преглед на отбраната. Резултатите от тях ще бъдат база за разработване на програма за развитието на отбранителните способности на въоръжените сили с хоризонт 2032 г. и „План за развитие на въоръжените сили -2026“.
Традиционно доброто сътрудничество между Сухопътните войски на САЩ и на Република България също бе подчертано в рамките на проведената среща. Посочена като най-очевидния успех, постигнат при взаимодействието в процеса на прилагане на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, бе изградената база на учебен полигон „Ново село“, която разполага с отлични условия за настаняване на провеждащите подготовка военни формирования.
По-рано днес генерал-лейтенант Кристофър Каволи проведе работна среща и с командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. На нея бяха обсъдени въпроси, свързани с модернизацията на Сухопътните войски, състоянието на силите, както и възможностите за увеличаване броя на ученията и тренировките с участието на сухопътните войски на двете страни.
Източник: https://armymedia.bg/
 
Китай изпита най-мощното корабно оръжие в света
31.01.2019, 19:11
Китай изпита най-мощната корабна артилерия. Американското разузнаване вярва, че оръжейната система ще влезе на въоръжение до 2025 г. Това информира CNBC, позовавайки се доклад на американското разузнаване. Изпитанията са извършени по-рано този месец.
За първи път релсотронът (електромагнитно оръжие) на Китай е видян през 2011 г. Тестовете са започнали през 2014 г.
Между 2015 и 2017 г. оръжието е калибрирано да поразява на по-големи разстояния и да бъде по-смъртоносно. През декември 2017 г. оръжието успешно е поставено на кораб и са започнали изпитания в открито море, което не е правено от други държави. Очаква се Китай да завърши изпитанията до 2023 г.
Релсотронът използва електромагнитна енергия. Китай ще притежава способността да обстрелва цели на разстояние близо 200 километра и със скорост до 2,5 километра в секунда.
Руснаците, иранците и американците се опитват да разработват такива оръжия за целите на военноморските сили.
Електромагнитните боеприпаси струват между 25 000 и 50 000 долара. Макар че няма база за сравнение, тъй като са различни технологии, една американска ракета "Томахоук" струва 1,4 милиона долара.
На САЩ са необходими години да разработят релсотрон.
Релсотронът е от две релси и между тях метален снаряд без заряд, където свръхпроводници създават магнитно поле, което ускорява снаряда до хиперзвукови скорости. Поразяващата сила на оръжието идва от кинетичната енергия на снаряда.
Източник: news.bg
 
България одобри присъединяването на Република Македония към НАТО
31.01.2019, 19:07
Правителството одобри проекта на Протокол към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Македония към НАТО.
Със същото решение Министерският съвет упълномощи временно управляващия Постоянната делегация на Република България към НАТО да подпише присъединителния протокол.
 
Двама генерали бяха представени в Комисията по отбрана
31.01.2019, 16:40

Както изисква ЗОВС днес в Комисията по отбрана бяха представени удостоените с указ на Президента на републиката офицери с висше военно звание генерал-майор Красимир Кънев и бригаден генерал Стайко Прокопиев. Това сториха заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Предстои по тази процедура да мине бригаден генерал Здравко Пехливанов, който е назначен на длъжността заместник-директор на дирекция „Операции и планиране“ в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел, Кралство Белгия от 1 януари 2019 г.

Двамата новоназначени офицери говориха за своите приоритети......Прочети още

 
Подписан е договор за доставка на Армения на изтребители Су-30СМ
31.01.2019, 14:45
Както съобщи на 30 януари 2019 г. руската информационна агенция "Спутник", Армения ще закупи многоцелеви изтребители Су-30СМ от Русия. Министерството на отбраната на Армения потвърди това съобщение на "Спутник".
"Република Армения подписа споразумение за придобиване на руския самолет Су-30СМ", се казва в съобщението. Броят на самолетите и размерът на сделката от Министерството на отбраната не уточниха, поради секретността на тези данни. Част от информацията, според Министерството, ще бъде публикувана на съответните етапи от реализацията на сделката. В съобщението също така се отбелязва, че процесът на придобиване на самолетите е в рамките на предварително отпуснатия руски заем от 100 млн. долара и е на етап изпълнение. Фактът, че процесът на придобиване на самолети и близък към завършването му, е уточнен и от министъра на отбраната Давид Тоноян на среща с руски журналисти на 1 декември. Именно тогава той каза, че преговорите за доставки на въоръжения е в рамките на руския заем от 100 млн. долара и са на финален етап.
Още през юни 2018 г. вестник „Комерсант” съобщи, че предполагаемият договор за доставка на най-малко една ескадрила (12 единици) от изтребители Су-30СМ за военновъздушните сили на Армения е подписан през 2012 г., но не влезе в сила поради финансовите затруднения на арменската страна. През 2018 г. се възобновиха преговорите между руската и арменската страна за закупуването на Су-30СМ.
Армения ще стане третият клиент на изтребителите Су-30СМ сред републиките от бившия СССР след Казахстан (получил 12 самолета през 2015-2018 г.) и Беларус (доставките трябва да започнат през 2019 г.). - Още за Су-30
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Столтенберг призова Русия да спазва Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег
31.01.2019, 11:52
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Русия да спазва Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), предаде Асошиейтед прес.
Русия наруши споразумението, като разработи и разположи ракети със среден обсег, които са трудни за засичане и мобилни, подчерта Столтенберг в Букурещ. Той отбеляза, че градовете в Европа са в обсега на тези руски ракети, на които може да бъдат поставяни ядрени бойни глави.
Подписан през 1987 г. между Съединените щати и бившия Съветски съюз, ДЛРСМО забранява производството, тестването и разполагането на крилати и балистични ракети с обсег между 500 и 5500 километра.
Пентагонът сподели информация със съюзниците на САЩ от НАТО, според която новите руски ракети "Новатор 9М729" (SSC-8 според класификацията на НАТО) нарушават ДЛРСМО. Русия твърди, че обсегът на тези ракети е по-малък от 500 километра.
Съединените щати предупредиха, че ще започнат на 2 февруари шестмесечен процес по изтегляне от ДЛРСМО, ако Русия не премахне въпросните ракети.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Русия възстановява въздушните патрули над Арктика
31.01.2019, 10:20
През тази година, след 30 години пауза, руското министерство на отбраната ще възобнови патрулите във въздушното пространство около Северния полюс. Ще патрулират някои от най-бързите самолети в света, изтребителите МиГ-31БМ, които са известни с прякора си Fox Hound, защото развиват скорост до 3 хил. км/ч, съобщава в. "Известия", цитиран от Агенция "Фокус".
Ескадрили от Северния и Тихоокеанския флот ще летят в небето над Арктика, което ще позволи да се контролира целият регион. Според експерти, въздушният коридор над Арктика е особено важен, тъй като потенциален враг може да нанесе удари от тази посока в районите на Урал, Сибир и Централна Русия. До края на 2019 г. две ескадрили МиГ-31БМ от Северния и Тихоокеанския флот ще поемат бойните задължения.
През 2018 г. бяха проведени редица тактически учения за патрулиране над арктическата зона. Опитът за използването на тези самолети в региона се счита за успешен. При ученията екипажите са били във въздуха пет часа и повече, а също така е бил извършен полет на разстояние повече от 4 хиляди километра. По време на полета презареждането беше извършено във въздуха, без което не е възможно патрулиране над този пустинен район. На дежурство пилотите са в непосредствена близост до самолета, в 15-минутна готовност за излитане. Изтребителите се издигат в небето, когато се получи сигнал за евентуално нарушение на въздушното пространство, например от разузнавателен самолет, съобщи военният експерт Дмитрий Болтенков.
МиГ-31, свръхзвуков изтребител за далечни разстояния, е първият съветски самолет, принадлежащ към четвърто поколение. Без презареждане изтребителят може да лети на разстояние до 3000 км. Височинният предел е 20,5 км. Средната продължителност на полета без зареждане е 3.3 часа. - Още за МиГ-31
Източник: https://www.actualno.com/
 
Сериозен инцидент с израелски самолет КС-135Н на земята
31.01.2019, 10:12
ВВС на Израел загубиха единствения си изправен самолет-цистерна КС-130Н борд „522“ (р.н. „4X-FBY“, с.н. „4660“) поради небрежност.
При проверка работа на новопоставен двигател, самолетът преодолява спирачния клин под едно от колелата на колесника, тръгва напред и попада в изкоп. Силно повредени са долната част на планера и част от лявото полукрило. Двама души от техническия персонал са получили леки наранявания.
Другите три самолета цистерни KC-130H (бордове „420“s, „436“ и „545“) на израелските ВВС са неизправни в очакване на ремонт. Инцидентът е станал във военновъздушната база „Неватим“.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Бундесверът ще заговори на арабски
31.01.2019, 09:50
Германия обмисля създаването на собствен чуждестранен легион. Идеята е да се канят на служба бежанци, главно пристигнали от Близкия изток и Северна Африка. Това са най-вече млади и здрави мъже. Мнозина не понечват дори да си търсят работа - защо им е, щом вземат добри помощи, имат подслон и медицински застраховки? Съвсем достатъчно, за да не мизерстваш в чужбината.
В германската армия пък отдавна се говори за сериозен недостиг на кадри. Личният състав може да се доокомплектова само по два начина: или връщаш наборната система, или подмамваш мигранти "да скокнат в чизмите"......Прочети още
 
Сергей Рябков: Няма напредък в разговорите ни със САЩ за договора за ракетите
31.01.2019, 09:42
Няма напредък в руско-американските дискусии по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). Това заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.
"За жалост напредък няма. Позицията на американската страна е доста твърда, ултимативна", каза Рябков след среща в Пекин със заместник-държавния секретар на САЩ по контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън, предава БТА.
"Казахме на американската страна, че не можем да разговаряме в режим на опити да се шантажира Русия", отбеляза той.
По думите му "естествено няма никаква реакция на изискванията" на Москва, засягащи "американските универсални пускови установки от комплексите "Иджис ашор", разположени вече в Румъния и каквито ще се появят скоро и в Полша". "Няма никакво движение" и по въпроса за използването от САЩ на ракети мишени, чиито характеристики според Русия ги правят "практически идентични на балистични ракети със среден обсег, няма движение по повод дроновете", каза руският дипломат.
САЩ се готвят да започнат шестмесечната процедура по изтегляне от договора на 2 февруари, заяви по-рано Томсън след решението на президента Доналд Тръмп страната да излезе от споразумението.
Рябков и Томпсън представляват своите държави на приключващата днес в Пекин двудневна конференция на страните от "ядрената петорка", на която се обсъждат главно мерки в подкрепа на режима за неразпространение на ядрените оръжия. Русия, Великобритания, Франция, Китай и САЩ са представени на равнище заместници или помощници на външните министри. Предходната среща на "ядрената петорка" се състоя през 2016 г. във Вашингтон.
Съединените щати трябва да притежават модерни и надеждни системи за ядрено възпиране, способни да гарантират сигурността на Америка и съюзниците й, заяви днес на форума Андреа Томпсън.
В същото време тя подчерта, че САЩ "не създават нови оръжия и не търсят ядрени цели по земното кълбо".
Съединените щати изцяло спазват поетите ангажименти във връзка с неразпространението на ядрените оръжия, увери Томпсън.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Служих в ГЩ, не съм имал намерение да бягам при война
31.01.2019, 09:30

„Служих и в Генералния щаб преди правителствата на г-н Борисов. Служих в Генералния щаб, и след това и в Министерството на отбраната, когато г-н Борисов също оглавяваше правителства. Нито съм участвал в купуване на "техника за бягане", нито съм бягал!
А по онова време г-н Борисов също беше „управляващ”!.

Това пише до „Otbrana.com“ полковник от запаса Валентин Цветанов по повод думите на премиера, че Генщабът е купувал техника, за да бяга при война......Прочети още

 
Секретарят по отбраната на САЩ критикува F-35
31.01.2019, 09:20
Изпълняващият длъжността секретар (министър) по отбраната на САЩ Патрик Шанахан критикува проекта F-35 и заяви, че от самолета се очаква повече. Това каза той вчера, 29 януари 2019 г., по време на брифинг за журналисти в Пентагона.
Шанахан, който до 2017 г. бе служител на компанията Boeing и който последно бе неин вицепрезидент отговарящ за оперативните въпроси. В последните две години той е заместник-секретар по отбраната, а след като Джим Матис напусна поста секретар по отбраната на 31 декември 2018 г. Шанахан е изпълняващ длъжността.
По време на брифинга Шанахан бе запитан дали не е пристрастен, когато става въпрос за F-35, който се произвежда от компанията Lockheed, на което той е отговорил саркастично, дали присъстващите журналисти виждат той да носи шапка с надпис Boeing.
„Пристрастен съм по въпроса със способностите и съм пристрастен към това да харчим разумно парите на данъкоплатците. Безспорно при F-35 има още много място за даване на повече ”, заявява Шанахан.
В началото на януари сайтът Politico публикува материал, в който се съобщава, че Шанахан не пропуска възможност да атакува Lockheed Martin и особено програмата F-35. Позовавайки се на анонимни източници Politico съобщава, че Шанахан е наричал F-35 „пре**ан” и е заявил, че Lockheed нямат никакви способности да ръководят нормално програмата.
Шанахан далеч не е първия висш американски политик, който открито критикува F-35 в последно време. Президентът Тръмп си позволи тежки критики по адрес на програмата, а вече покойния сенатор Джон Маккейн, който бе председател на комисията по отбрана в Сената, определяше самолета, като „символ на лошото управление на военните поръчки”.
Патрик Шанахан е първият от повече от 50 години, който ръководи (макар и временно) Пентагона, идвайки директно от частния сектор. - Още за F-35
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Три самолета на САЩ проведоха разузнаване край бреговете на Крим
31.01.2019, 09:07
Три самолета от ВВС на САЩ са провели осемчасово разузнаване по крайбрежието на Крим, информира вестник „Известия“.За това свидетелстват данни от мониторинговия източник PlaneRadar.
Първи над акваторията на Черно море е забелязан радиоразузнавач RC-135V, който е излетял от базата Суда-Бей на остров Крит. След него от британската база Милдънхол е изпратен Boeing KC-135R.
По-късно край бреговете на Крим се появява и базираният в Гърция самолет за радиоелектронно разузнаване на ВМС на САЩ Lockheed ЕР-3Е, а два часа след това от авиобазата на НАТО Сигонела на остров Сицилия е излетял патрулен самолет на американските ВМС Boeing P-8A Poseidon.
По сведения от портала самолетите на няколко пъти са облетели южните граници на Руската федерация. Разузнавателните полети са продължили осем часа.
В понеделник, 28 януари, край руските граници са били забелязани три американски разузнавача. Те са разузнавали в Калининградска област, покрай границите на Петербургска и Псковска област и над Балтийско море.
Източник: http://m.focus-news.net/
 

 
ВВС получиха ремонтиран L-410
30.01.2019, 23:19
Военновъздушните сили получиха своя първи ремонтиран военно-транспортен самолет L-410UVP-E. Машината е кацнала около 15,30 часа днес, 30 януари 2019 г., на летище София. Това съобщават от ВВС.
Самолетът с борден номер 068 е преминал през ревизия на планера Р-2 и капитално-възстановителен ремонт на двата си двигателя Walter M601E и винтовете към тях. Българският L-410 бе разглобен и изпратен по земя за ремонт в Чехия през февруари 2018 г.
Интересно е да се отбележи, че преминалата през ремонт машина има променен камуфлаж – вместо досегашния в два тона на зеленото се е преминало към сиво-син камуфлаж в два тона.
Обществената поръчка за ремонта на два L-410 (бордни номера 068 и 069) бе обявена през август 2016 г. През март 2017 г. за изпълнител бе избран единственият кандидат - чешката компания Česká letecká servisní, но договор с нея бе сключен едва през септември. След това се наложи неговото предоговаряне, поради подмяна на един от подизпълнителите и така фактическият ремонт започна през миналата пролет.
Целият договор за възстановяване и ремонт на двата самолета трябва да бъде приключен в рамките на 36 месеца от сключването му. Стойността му е малко над €2,75 млн.
L-410 борд 068 постъпва в българските ВВС през ноември 1990 г. От началото на експлоатацията си има натрупан нальот от 2827 часа и 6375 кацания.
Двата L-410 от състава на 16-та транспортна авиогрупа Враждебна не летят от средата на 2009 г. Един от тях е оборудван със система за облитане на аеронавигационни средства. Сравнително леките транспортни самолети могат да се използват за разнообразни задачи, най-вече хвърляне на парашутисти, но и за обучение на млади пилоти.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Повече от половината българи подкрепят президента Радев по темата за новия изтребител
30.01.2019, 23:16
59% от българите подкрепят критичната позиция на президента Румен Радев, която той изразява по процедурата за избор на нов боен самолет за българските ВВС. Това показва експресен сондаж на общественото мнение, който бе публикуван днес, 30 януари 2019 г. от социологическата агенция „Галъп интернешънал”.
Други 29% от анкетираните не подкрепят позицията на Радев, а останалите 12% нямат мнение по въпроса.
Данните са от телефонен сондаж проведен между 24 и 26 януари 2019 г. сред 800 пълнолетни българи.
Както се посочва и в самото изследване, то не покрива последните престрелки по темата, които започнаха след като на 28 януари президентът Радев направи своята отчетна пресконференция във връзка с годишнината от встъпването му в длъжност.
Веднага, след като в края на декември 2018 г. Министерство на отбраната обяви, че ще предложи на правителството и парламента да се водят преговори за покупката на F-16, Радев каза, че самолетът е прекрасен, но е избран непрозрачно и ще бъде твърде скъп, а изборът му бил триумф на лобизма. В началото на годината пък, Радев определи конкурсът, като опорочен, тъй като не се спазват изискванията му и финансовата рамка.
Управляващите отговарят на тези критики с това, че изборът на F-16 не бил плод на конкурс, а бил геостратегически избор, а цената, която в момента твърдо надхвърля с много финансовата рамка от 1,5 млрд. лева без ДДС, щяла да намалее.
С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими депутати, парламентът даде на 16 януари мандат за водене на преговори със САЩ за покупката на осем изтребителя F-16 Block 70.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
“Око”-то ще виси на парашут
30.01.2019, 21:15

За руските военни е създаден индивидуален разузнавателен комплекс “Глаз” (“Око”), който вече е изпробван в Сирия, съобщи в събота ТАСС, като се позова на източник от военнопромишления комплекс..
“Глаз” е миниапарат с парашут, който се изстрелва от ръчна ракетница. Апаратът се издига на височина от 300 м, където се отваря парашутът, на който виси камерата с висока разширение. Самата ракетница тежи около 400 г, дължината й е 300 мм. От максималната височина камерата обхваща площ от 0,5 кв. км и предава изображение в реално време. Предполага се, че апаратът може да бъде ефективен по време на улични боеве, когато противникът се крие сред постройките или е по покривите на сградите.
- (видео)

Досега не е съобщавано официално за този разузнавателен комплекс.
Източник: https://duma.bg/

 
Руската армия прие на въоръжение първия боен робот
30.01.2019, 21:08
Разработеният от концерна “Калашников” роботизиран комплекс “Уран-9” бе приет на въоръжение в руската армия, съобщи миналата седмица в интервю за агенция РИА “Новости” и в. “Комерсант” генералният директор на Владимир Дмитриев. “Уран-9” е предназначен за разузнаване, огнева поддръжка на пехотата и унищожаване на бронирана техника. По думите на Дмитриев първата партида бойни роботи е почти завършена.
Директорът на “Калашниов” разказва още в интервюто, че “Уран-9” е преминал серия изпитания в условията на бойни действия в Сирия, която Дмитриев нарича “отличен полигон, позволяващ да се разкрият силните и слабите страни на всяко оръжие”.
В същото време в руската блогосфера критикуват решението на Министерството на отбраната като ненавременно. В средата на 2018 г. се появиха неофициални информации, че изпробването на “Уран-9” в Сирия е завършило неуспешно поради слабата ходова част на машината - проблеми е имало както с верижното задвижване, така и с пружинното окачване на машината. Според слуховете именно поради тези причини на миналогодишния парад на Червения площад “Уран-9” не е минал на собствен ход, а е бил превозван в камион. Освен това критиците на машината смятат, че е некоректно тя да бъде наричана робот, защото не е способна за автономни, независими от човешкото управление, действия. Всъщност най-правилно е “Уран-9” да бъде наричана дистанционно управляема бойна машина, но именно в управлението от разстояние са били най-големите проблеми в Сирия. Това съобщи през юни м.г. РИА “Новости”, като е позова на “изтекъл” към медиите доклад на 3-ти централен научноизследователски център на Министерството на отбраната. В него се посочва, че в условията на нискоетажно застрояване средната дистанция за устойчиво управление на машината е едва от 300 до 500 метра. Често е била нарушавана връзката между операторите и машината, при това в два от случаите до час и половина, и това при условие е противникът не оказва радиоелектронно противодействие. Освен това като голям недостатък на “Уран-9” е посочено, че не може да стреля по време на движение. Според съставителите на доклада, подобни роботизирани самоходни комплекси няма да бъдат в състояние да изпълняват пълноценно бойни задачи поне в близките 10-15 години.
Комплексът “Уран-9” е съставен от две бойни машини - за разузнаване и огнева поддръжка, влекач за транспортирането им и подвижен пункт за управление. Въоръжението на бойната машина включва 30-мм автоматично оръдие, сдвоена с него 7,62-мм картечница, противотанкови ракети “Атака” и зенитни ракети “Игла”. - (видео)
Източник: https://duma.bg/
 
Вторият есминец клас “Зумвалт” влезе в строя
30.01.2019, 20:59
Вторият американски есминец клас “Зумвалт” “Майкъл Монсур” (USS Michael Monsoor DDG-1001) влезе в строя на американските ВМС на 26 януари с тържествена церемония във военноморската база в Сан Диего. Корабът е наречен на името на член на елитния отряд със специално предназначение на флота Navy SEALs (военноморски тюлени), загинал в Ирак през 2006 г. - (видео)
“Майкъл Монсур” е бил заложен на стапелите през май 2013 г. и спуснат на вода три години по-късно. Корабът трябваше да бъде предаден на ВМС през април м.г., но този срок не бе спазен заради поредица от аварии, включително замяна на една от двете газови турбини.
Водоизместването на есминците, тип “Зумвалт”, е 14500 т, дължината им е 183 м. За момента те са най-големите кораби от своя клас, уточнява “ФлотПром”. Те разполагат с две 155-мм оръдия, зенитно-ракетни комплекси и арсенал от 80 крилати ракети “Томахоук”. Освен това имат на борда три безпилотни летателни апарата и вертолет SH-60 “Си Хоук”.
Първоначално есминците клас “Зумвалт” бяха замислени като основна ударна сила на американския флот на бъдещето. Разработката им започна още през 90-те години на XX век, но първият от тях бе заложен за строителство едва през 2011 г., а в строя на ВМС “Зумвалт” влезе едва през октомври 2016 г. Третият кораб от серията “Линдън Джонсън” бе спуснат на вода през декември м.г. и се очаква да бъде приет на въоръжение през 2020 г. Основната причина за ограничаването на серията до три единици е цената на програмата. Първият есминец струва на бюджета 4,2 млрд. долара, цялата програма - 22 милиарда.  - Още за клас “Зумвалт”
Източник: https://duma.bg/
 
Катар с нова поръчка в Европа
30.01.2019, 20:51
Баснословно богатото емирство Катар продължава с поредицата покупки на съвременна бойна техника в Европа. За нуждите на авиационния колеж на катарските ВВС, разположен в авиобазата Ал Удейд, през март 2018 г. са били поръчани 16 леки вертолета Н-125, производство на “Еърбъс Хеликоптерс”. Първите винтокрили машини се очакват да пристигнат в Катар през лятото на 2020 г. В момента обаче, за да се ускори обучението на пилотите, от частна фирма са наети два вертолета от този тип, които са били и демонстрирани по време на завършването на поредния випуск на колежа в края на януари т.г.
Закупените Н-125 са предназначени за подготовка на пилотите на хеликоптери от ВВС на Катар и ще заменят френските вертолети SA-342L “Газел”, които се експлоатират от 1983 г., уточняват от Центъра за анализ на световната търговия с оръжие.
Вертолетите Н-125 са еднодвигателни машини с широко приложение в цивилния и военния сектор. Стойността на един вертолет е около 5 млн. долара.
Източник: https://duma.bg/
 
Петте най-стари бойни самолети, които все още са на въоръжение
30.01.2019, 20:37

Не всеки боен самолет може да се похвали с дълга бойна кариера от петдесет години. Въпреки това, в света на авиацията има особено успешни модели, службата на които продължава дори повече от половин век. Белоруският портал 42.TUT.BY избра пет легендарни изтребители и бомбардировачи, които въпреки значителната си възраст няма да се пенсионират.
МиГ-21
Произвеждан от 1959 до 2017 г., МиГ-21 е толкова успешен, а експлоатацията му безпроблемна, че самолетът придоби голяма популярност в света, ставайки най-масовият от третото поколение. Като се има предвид, че СССР щедро сподели военно оборудване със своите съюзници, МиГ-21 имаше какво да прави по време на своята кариера. С МиГ-21 спечели 11 до 13 победи виетнамският летец Нгуен Ван Кок, който все още се смята за най-големия ас в страната си. Това му донесе такава слава и чест, че през 1990 г. Ван Кок става заместник-командир на ВВС на виетнамската народна армия, а девет години по-късно - главен инспектор на Министерството на отбраната. Най-малко две страни, които са членове на НАТО, са въоръжени с МиГ-21 - това са Румъния и Хърватия. Той също е на служба във ВВС на Индия, Китай, Египет, Виетнам и други страни.

Заради характерната форма на крилата (делтовидна и триъгълна), съветските пилоти нарекли МиГ-21 "Балалайката". Пилотите на НАТО дадоха по-внушителен прякор - "летящ Калашников". - Още за МиГ-21
B-52 Stratofortress
Този самолет е истински ветеран на американските ВВС, който също успя да повоюва. B-52 Stratofortress е в строя от февруари 1955 г. и ще обслужва страната си дълго време -чак до 2040 г. B-52 е оборудван с осем турбовентилаторни двигателя на Pratt & Whitney TF33-P-3/103, а загубата на един или дори два от тях за самолета не е критична. Като цяло, бомбардировачът B-52 е много издръжлив. Например, на 19 декември 2017 г. светкавица отвори огромна дупка в задния стабилизатор на стратегическия бомбардировач Б-52, който бе от състава на 93-та ескадрила на американските военновъздушни сили. Фактът, че самолетът е получил такива тежки щети, екипажът разбира чак на земята - след проверка на самолета след кацане. Оценката на причинените щети показва, че те не могат да бъдат поправени и опашката трябва да бъде заменена. И тогава значителната възраст на машината каза своето - в ескадрилата се намерил само един човек, който имал необходимия опит за това. В края на краищата, за първи път от петнадесет години се наложи пълна смяна на опашката. B-52 притежава рекорд за полет - 16 700 km. Благодарение на това самолетът може да достави до 31,5 t ядрени бомби и ракети до почти всякa точка по света. - Още за В-52
Ту-95 "Летящата мечка"
Бомбардировачът Ту-95 е в експлоатация от 1956 г. и оттогава редовно лети по границите на НАТО. Всеки от неговите четири двигателя има рекорден КПД (82%), но в същото време те са много шумни: дори хидроакустичните системи на подводниците могат да открият летящия Ту-95.

Този самолет е известен с факта, че най-мощната атомна бомба в историята е била хвърлена от него на 30 октомври 1961 г. Теглото на боеприпаса е 26,5 t, а мощността му - над 100 Mt. Според една от версиите, военните не се осмелили да тестват бомбата с пълна мощност - учените се страхували, че зарядът ще пробие земната кора. Между другото, акустичната вълна изминала 800 km и разбила всички прозорци в селището Диксън.

Въпреки ниската си скорост, само 830 km/h, бомбардировачът Ту-95МС има голям обхват (около 11 хил.km и таван от 12 хил. m). По време на 17-те часа полет, "Мечката" харчи 96 t авиационен керосин. - Още за Ту-95

U-2
Друг известен "артефакт" от Студената война е шпионският самолет U-2. От 1957 г. насам самолетът първо е "ловувал" съветските, а след това и руските военни тайни. Създаден специално за ЦРУ, този самолет с работен таван от 21 km е недостижим за съветската ПВО за известно време. Дълго време в Кремъл дори не подозират за съществуването на този самолет. Първите серийни машини са построени през 1955 г. Година по-късно те влизат в специалния отряд 10/10, базиран в Турция в авиационната база Инджирлик. Пилотът на шпионския самолет трябвало да прекарва по осем часа в самота на височина от около 20 km. Можел да ходи по малка нужда, но по голяма - не. Липсата на възможност за дефекация се компенсирала от специалната балансирана диета, която не давала голямо количество отпадъци, както и от правилния режим преди полета. - Още за U-2
F-4 Фантом II
Този списък ще бъде непълен без McDonnell Douglas F-4 Phantom II, истинският символ на Студената война, заедно с бомбардировач B-52. Този многоцелеви свръхзвуков изтребител започва своята служба на 30 декември 1960 г. и става неприятен "подарък" за съветската армия. Той има 15 световни рекорда и много свалени противници. Например израелският ас Амир Нахуми удържа 14 победи във въздуха, пилотирайки F-4 Phantom II. На девет външни възела за окачване при версията F-4E, самолетът е способен да носи различни оръжия дори и ядрени бомби. Дълго време F-4 остана основният самолет за завоюване на въздушно превъзходство във военновъздушните сили и флота на САЩ, немалко воювайки във Виетнам. В тази война пилотите на F-4 постигнаха четиридесет въздушни победи. Много такива изтребители бяха доставени на американските съюзници или изнесени. Днес F-4 все още е в експлоатация в иранските военновъздушни сили. - Още за F-4
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 
Канадските ВВС модернизират хеликоптерите CH-146 Griffon
30.01.2019, 20:28
Правителството на Канада е сключило договор за провеждане на проектни работи по програмата за удължаване на живота за 85 хеликоптера Bell-412EP (национално обозначение CH-146 Griffon), съобщава Armiya.az по данни от ЦАМТО.
В съответствие с условията на договора на стойност 90 милиона канадски долара (68 милиона щатски долара), Bell Helicopter Textron Canada Limited ще разработи програма за удължаване на живота на хеликоптерите, която ще осигури тяхното функциониране, поне до 2031 г. Работата ще бъде извършена в съответствие с действащия договор за обслужване на Griffon, подписан през 2011 г.
Компанията Pratt & Whitney Canada също потвърди, че е избрана за доставчик на новия двигател PT6T 9 TwinPac, оборудван с електронна система за управление на режимите на работа. Общата стойност на проекта за удължаване на живота (Griffon Limited Life Extension) се оценява на 800 милиона канадски долара. Паркът от CH-146 Griffon е един от важните активи на военновъздушните сили на Канада, който осигурява гъвкавост за използване в различни театри, включително и операцията в Мали.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
В Германия пропищяха от окаяното положение на армията си
30.01.2019, 16:52
Войниците в Германия трябва да разчитат на цивилни хеликоптери, за да бъдат транспортирани в Афганистан, докато жизненоважно оборудване като бронежилетки трябва да бъде наемано. Това се подчертава в нов доклад на Бундестага (германския парламент) за състоянието на Бундесвера (германските въоръжени сили), съобщават германските медии.
Ежегодното проучване, отчасти основано на интервюта с войници и посещения на военни бази в цялата страна, също така е показало увеличение на съобщенията за сексуален тормоз и някои случаи на крайнодесен екстремизъм сред войниците.
"Бих искал да докладвам: пролет е, всичко ще бъде ново. Но истината е: все още е зима", коментира членът на Комисията по отбрана към Бундестага Ханс-Петер Бартелс, представяйки доклада по време на пресконференция в Берлин.
Най-големият проблем, от който се оплакват германските войници, е липсата на оборудване, въпреки многократните обещания на правителството, датиращи от срещата на върха на НАТО през 2014 г., за промяна на посоката. Това не се смята за изненадващо развитие, като се има предвид, че германските медии често отразяват проблемите на германските военни.
Особено безпокойство предизвиква тежката техника: Бартелс е установил, че често по-малко от 50% от танковете, корабите и самолетите на Бундесвера са били на разположение по всяко време - било за обучение или за оперативни цели.
"Все още липсват резервни части; поддръжката в индустрията се протака; програмите за обучение страдат", изтъква социалдемократът Бартелс, допълвайки: "Абсолютно задължително е ускоряването на доставките."
Проблемът, добавя той, не е непременно липсата на пари - той отбеляза с одобрение, че военният бюджет на Германия се е увеличил с 5 млрд. евро до 43,2 млрд. евро тази година, а "бюрократичното чудовище", в което армията се е превърнала.
"Твърде много работа се върши два пъти или против друга работа", посочи той и подчерта: "Твърде много работа се губи за лошите структури. И не всеки скъп проект за цифровизация винаги е от помощ." - Още за ВС на Германия
Източник: https://news.bg/
 
Япония се нуждае от леки самолетоносачи
30.01.2019, 16:30
Японският премиер Шиндзо Абе, говорейки в долната камара на парламента, заявил, че леките самолетоносачи са необходими, за да се гарантира минималното ниво на самозащита на страната.
"Всичко това е в рамките на минималната необходима самозащита", казал Абе, отговаряйки на въпроси относно планираната от правителството преработка на вертолетоносача "Идзумо" в самолетоносач. При това, той отбелязал, че е необходимостта да се гарантират действията на авиацията около японските острови и не е с агресивен характер, цитира министър-председателят агенция ТАСС.
През декември миналата година японските власти одобриха нова програма за отбрана, която ще превърне двата вертолетоносача "Идзумо" и "Кага" в самолетоносачи. За тях от Съединените щати ще се закупят 18 многоцелеви самолета със скъсен старт и вертикално кацане F-35B.
Японският министър на отбраната Такеши Ивайа многократно е заявявал, че оборудването на японския флот с леки самолетоносачи не представлява заплаха за други страни. - Още японски самолетоносачи
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
На 17 и 18 юни е насрочен XI конгрес на СВВБ
30.01.2019, 16:24
Първото решение на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) от проведеното заседание на 28 януари е насрочването на XI конгрес на организацията на 17 и 18 юни 2019 г. от 10 ч. в концертната зала на ЦВК в София.  За заместник-председател на СВВБ бе избрана доц. д-р Софи Пинкас, а за член на Изпълнителното бюро на ЦУС на съюза – генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.
Разочароващо е, че изминават вече две години от промените в Закона за ветераните от войните на България, а все още правилникът за прилагането му не е променен. Това бе един от тревожните въпроси, които бяха поставени в отчетния доклад за 2018 г. на председатела доц. д-р Иван Сечанов......Прочети още
 
Редник Владимир Далаклиев бе удостоен с почетен плакет на министъра на отбраната
30.01.2019, 16:18
Сребърният медалист от 24-ото Световно военно първенство по олимпийско таекуон-до WT редник Владимир Далаклиев (военнослужещ във военното формирование 22 980 - София) беше награден днес с почетен плакет на министъра на отбраната. Наградата се връчва със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и е за постигнатите високи спортни резултати на Световното военно първенство по таекуон-до през ноември 2018 г. в гр. Рио Де Жанейро, Бразилия, и за цялостни заслуги към военния спорт. Тя му беше връчена от директора на Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов, който му благодари за труда, усилията и успешното представяне.
Сребърният медал на Далаклиев от Световно първенство е най-високото постижение на българския военен спорт за изминалата 2018 г. Далаклиев го спечели на спаринг в категорията до 68 кг, като по пътя си извоюва три победи и на финала отстъпи пред Амир Бакши (Иран), шампион на Азия за 2018 г. По традиция на Световните военни първенства участие взимат много медалисти от редовните шампионати по таекуон-до, които се състезават и за армиите на съответните страни. Това прави шампионатите в различните категории силни и разнообразни. Далаклиев е в редиците на Българската армия от лятото на 2018 г. Участието на български отбор на Световно военно първенство по таекуон-до беше дебютно въобще за представянето на българските военни спортисти в този олимпийски спорт. Най-добрият български таекуондист Владимир Далаклиев пожела много здраве на българските военни спортисти през 2019 г. и още успехи, които да прославят Българската армия и на спортното поле. За 2019-а в плановете му е участие на Световните военни игри през есента в Китай – най-големия спортен форум на военните спортисти.
Източник: http://otbrana.com/
 
Малайзия проявява интерес към FA-50
30.01.2019, 11:45
Малайзия е изпратила искане за предварителна информация до корейския авиопроизводител Korean Aerospace Industries (KAI) относно евентуално придобиване на леки щурмови самолети FA-50 Golden Eagle.
На 28 януари говорителят на KAI заяви, че искането за информация е получено по-рано този месец и се очаква друго подобно искане, след като Малайзия изясни нужните критерии.
В рамките на предложената от страната програма за снабдяване с леки бойни самолети (LCA), се смята, че Малайзия се стреми да придобие 12 самолета с опция за още 24 през следващите години.
Малайзия иска да повиши способностите на своите военновъздушни сили, особено за изпълнението на мисии за атаки срещу наземни обекти. В случай на придобиване, FA-50 ще се присъедини към малобройния парк от BAe Hawk Mk200, специализиран в изпълнението на тези мисии. Мисията за ПВО ще остане поверена на Boeing F/A-18С/D Hornet и "Сухой" Су-30 Flanker.
Източник: http://www.pan.bg, М.Генов
 
Експерт: При война между Япония и Русия на Курилските острови ще се появят бази на САЩ
30.01.2019, 09:13
В случай на война между Русия и Япония, на Курилските острови мигновено ще бъдат разположени американски военни бази, прогнозира военният експерт генерал-полковник Анатолий Зайцев в статия за руското издание "Военнопромишлен куриер".
След Втората световна война Русия и Япония не са подписали мирен договор и десетилетия преговарят по въпроса. Токио и Москва спорят главно за суверенитета върху архипелаг, който японците наричат Северни територии, а руснаците - Южни Курилски острови.
Според автора Токио не се е отказал от експанзионистките си амбиции, нито е отменил своя "план за Велика Япония до Урал". Генералът сравнява японските сили и средства в Далечния изток с тези на Русия и стига до извода, че Токио има надмощие в региона, предава БТА.......Прочети още
 
Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15
30.01.2019, 07:45
Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.
Генерал Голдфейн, обаче е подчертал, че дори и това да се случи, то няма да е за сметката на покупката на F-35.
Бюджетът на Пентагона за финансовата 2020 г. в момента се оформя и не е ясно колко ще бъде той. Споменаваше се сумата от $733 млрд., но след това тя падна до $700 млрд., след призив на президента Тръмп за намаляване на държавните разходи, но след това набъбна до $750 млрд. Бюджетът, който Пентагона ще поиска ще стане ясен в началото на февруари.
Генерал Голдфейн заявява, че ВВС на САЩ работят по всякакви сценарии и е намекнал, че ако има пари, то ще бъдат купени още F-15.
В края на миналата година Bloomberg съобщи, че ВВС на САЩ са заявили покупката на 12 броя новопроизведени F-15 в бюджета за 2020 г. при цена от $1,2 млрд. Машините са щели да идат във Въздушната национална гвардия.
Т.нар. F-15X е развитие на най-новите версии на F-15E, които се продават на Катар (F-15QA) и Саудитска арабия (F-15SA), но машината ще е едноместна. Информация, че Boeing се опитва да пласира на ВВС на САЩ новопроизведени F-15 се появи още през миналото лято, но едва в последните седмици се признава, че Пентагона сериозно гледа на тази опция.
ВВС на САЩ в момента разполагат с около 230 броя F-15C/D, най-новите от които са произведени през 1985 г. Повечето от тях са във Въздушната национална гвардия. Въпросът със замяната им стои от дълго време, но за сега няма реално решение, а машините, които сега са на служба вероятно ще трябва да бъдат пенсионирани преди 2030 г. - Още за F-15
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Борисов: Невъзможно е да правим далавери с Тръмп и САЩ за изтребителите
30.01.2019, 07:40
Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма как да се правят далавери с американския президент Доналд Тръмп и със САЩ по въпроса за покупката на нов изтребител и каза, че процедурата е напълно прозрачна, защото минала през Народното събрание. Това Борисов заяви днес, 29 януари 2019 г.
Министър-председателят говори по време на годишната среща на бизнеса с правителството, която вестник "Капитал" организира за 13-а година в София. Коментарът му идва ден след поредните критики на президента Радев по отношение на покупката на нови изтребители. Премиерът започна изказването си с това, че „от една година се занимаваме само с изтребители, а не се занимаваме с доходи и с това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет”.
Ето и цялото изказване на Борисов по въпроса за придобиването на нов изтребител от САЩ:
„Ето тук са „Америка за България”, могат да кажат. По-прозрачна процедура от това да вкараш решението за какъв самолет, няма значение каква му е марката, да се вземе от българския парламент, когато директно се предава по телевизията. Когато там е законно избраната депутатска класа. Такава е Конституцията. По-прозрачна процедура от това няма. Нито се взима от комисия, нито от Министерски съвет. От Парламента! Защото сме парламентарна република. Да обвиниш българското правителство, че прави далавера с Тръмп и със Съединените щати... Това възможно ли е? Не, благодаря. По-прозрачно от това няма. Само, че нали в България крадецът вика, дръжте крадеца. Това е много често срещано явление. Парламентът взима решение... Камерите на Канал 1 и всички, които предават всичкия дебат. Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети. А през това време се напълнихме с транспортна техника. И то само във Военновъздушните сили. 12 „Кугъра”, „Пантери”, „Спартани”. Милиарди! И нямат вътре една пушчица. Едно патронче не могат да изстрелят. Само за бягане. Техника да се изнесе Генералния щаб и всички управляващи бързо при война. Нито една съпротивителна единица. И те ни дават оценка...”
Както винаги, монолозите на премиера са трудни за коментиране.
Не е ясно, защо той започва изказването си със споменаването на американската фондация „Америка за България”, нито защо мнението ѝ трябва да е от решаващо значение във връзка с течащия дебат.
Борисов е и формално прав, че в България, като парламентарна република, Народното събрание представлява волята на избирателите, но това не променя и факта, че родният парламент се слави с убийствено ниско обществено доверие. Според последното социологическо проучване на „Алфа Рисърч” от декември 2018 г., доверието в Народното събрание е едва 8%, при недоверие от 53%.
Фактът и че въпросът бе обсъден в Народното събрание не го прави автоматично прозрачен, най-малкото поради големият брой заблуди и неистини, които смело се изричаха от парламентарната трибуна по време на дебатите.
Разбира се, Борисов опря и до любимата си тема с покупката на вертолетите Cougar и Panther, както и самолетите Spartan, като за пореден път демонстрира убийствена профанизация на ролите на въоръжените сили. За отбелязване е, че покупката на тази техника не е излязла "милиарди" (нито лева, нито в евро), както твърди Борисов и дори не достига 1 млрд. лева. Също е добре да се отбележи, че ако все пак през тази година бъде подписан договор за доставка на изтребителите F-16, това ще стане след като Борисов е натрупал над осем години в ролята си на министър-председател, така и забележките му, че не били купувани бойни самолети, са насочени и към него самия.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
Новите патрулни кораби "плават" с леко забавяне
29.01.2019, 21:10
Останал в сянката на скандалите около новите изтребители, проектът за купуването на два нови патрулни кораби за около 1 млрд. лева с ДДС лека полека-лека се придвижва напред. Във вторник командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев съобщи, че до 16 април заинтересованите фирми трябва да подадат офертите си, след което междуведомствена комисия ще ги оцени.
Графикът за пореден път е изместен напред, тъй като две от фирмите са поискали срокът да бъде удължен.
Контраадмирал Митко Петев успокои, че така няма да има и формална причина някои от фирмите да се откажат.
Според него няма място за притеснение по отношение на процедурата. До момента кандидатите са седем фирми, от които една е българска......Прочети още
 
Руският флот ще получи нова фрегата, която по своите характеристики ще прилича повече на крайцер
29.01.2019, 20:48
Главнокомандващият на руския ВМФ адмирал Владимир Королев каза пред руски медии, че скоро ще започне изграждането на нова фрегата по проект 22350М.
"Без съмнение това е кораб на бъдещето. Работата е напълно организирана. Искам да подчертая, че това е една от основните ни задачи. Ще продължим да попълваме флота си с ракетни фрегати по проект 22350, но в близко бъдеще и с перспективните фрегати 22350М, които ще се характеризират с още по-голяма водоизместимост в сравнение със стандартните", каза Королев по време на честването на 310-годишнината от създаването на Централния военноморски музей.
Той подчерта, че тази година на въоръжение в руския ВМФ се очаква новата фрегата по проект 22350 "Адмирал Касатанов", която е в заключителна фаза на изпитания. Тя ще стане част от Северния флот.
Припомняме, че през юли 2018 г. Андреевският флаг бе издигнат на палубата на главната фрегата от тази серия бойни кораби "Адмирал Горшков". Във фаза на изграждане са още два кораба по проект 22350 - "Адмирал Головко" и "Адмирал Исаков", които ще бъдат доставени на Тихоокеански и Северния флот в началото на второто десетилетие на XXI век.
"Адмиралите" ще имат водоизместимост от почти 5400 т. Задвижващата мощност, генерирана от газовите турбини, може да достигне 50000 к.с. и ще им позволява да изминават 4500 морски мили без допълнително зареждане с гориво. Скоростта им при максимален режим на двигателя може да достигне 34 възла (около 65 км/ч). Те ще разполагат с артилерийска система А-192 "Армат" и противокорабната версия на ракетите "Оникс" и "Калибър". Противовъздушната им отбрана ще бъде подсигурена от системата "Полимент-Редут".
Що се отнася до ракетната фрегата от клас 22350М, понастоящем няма данни за нейните характеристики. Според военните експерти тя ще бъде много по-голяма от своя предшественик по своите размери. Общата ѝ водоизместимост ще бъде общо 8000 т, което надхвърля стандартите, свързани с този тип кораби. Това ще отвори допълнително пространство за интегриране на най-съвременна бойна техника и оръжия. Очаква се корабите да бъдат оборудвани с перспективни крилати ракети с хиперзвукови характеристики, както и с най-новата модификация на ракетата "Калибър-M" с разширен обхват. - Още за проект 22350
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Неформална среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС ще се проведе в Букурещ, Румъния
29.01.2019, 20:18
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Форумът ще се проведе на 30 и 31 януари в Букурещ, Румъния, в рамките на румънското ротационно председателство на Съвета на ЕС.
На 30 януари ръководителите на делегации ще обсъдят темата „Жените, мирът и сигурността“ като приоритетна за ЕС, НАТО и ООН. В дискусиите са поканени да участват генералният секретар на НАТО и заместник-генералният секретар на ООН по мироопазващите операции.
През втория ден от срещата министрите на отбраната ще участват в работна сесия, посветена на бъдещето на европейската отбрана. Дискусията ще бъде фокусирана върху развитието на отбранителните инициативи, произтичащи от Глобалната стратегия за външна политика и политика за сигурност на ЕС, и практическите аспекти за постигане на кохерентност между тях, както и на влиянието на технологичните иновации върху въоръжените сили.
 
Военноморският ни флот развява флаг на пет морета
29.01.2019, 20:10

В Щаба на Военноморските сили дес се проведе годишен анализ на подготовката във флота за учебната 2018 година.

Присъстваха заместник- началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, съветникът на Президента на Република България по военна сигурност бригаден генерал Васил Лазаров, началникът на Щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, началникът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” флотилен адмирал Боян Медникаров, началниците на отдели и сектори от командването на ВМС и командирите на военни формирования.......Прочети още

 
Lockheed Martin разочарова анализаторите с печалбата си
29.01.2019, 17:14
Най-големият доставчик на оръжия на Пентагона Lockheed Martin не отговори на очакванията на анализаторите за тримесечна печалба заради свиването на маржовете на подразделението, което произвежда изтребителите F-35, предава Ройтерс.
Компанията прогнозира също печалба на акция за 2019 г., която е под очакванията на анализаторите. В резултат на това акциите й поевтиняха с близо 1% в предборсовата търговия.
Lockheed очаква печалбата за цялата година да варира между 19,15 и 19,45 долара на акция, което е под средните очаквания на анализаторите за 19,55 долара, сочат данни на IBES от Refinitiv.
Очаква се Lockheed и други американски производители на оръжие да се възползват от по-големите разходи за отбрана, когато президентът Доналд Тръмп представи бюджета си за отбрана за фискалната 2020 г. Те трябва да получат стимул и от по-силното глобално търсене на изтребители и танкове.
Компанията е доставила 91 изтребителя F-35 през 2018 г., което е ръст спрямо 66 броя година по-рано. Lockheed цели да достави над 130 самолета F-35 през 2019 г.
Нетните продажби на компанията са нараснали с 4,1% до 14,41 млрд. долара.
Lockheed остава най-големият производител на оръжия в света, като продава всичко – от бойни кораби до свръхзвукови ракети и изтребители.
Тази година компанията спечели нови договори на Пентагона за свръхзвукови оръжия и продължи да доставя изтребителите си F-35. Изтребителите F-35 са най-голямата програма на Lockheed Martin, финансирана отчасти от съюзника в НАТО Турция.
Но Lockheed предупреди, че настоящото законодателство забранява продажбата на сто изтребителя F-35 на Турция заради закупуването от Анкара на ракетна система S-400 от Русия.
Гигантът в отбранителната индустрия се възползва и от сделката между САЩ и Саудитска Арабия за системите за противоракетна отбрана THAAD. Споразумението на стойност 15 млрд. долара предвижда закупуването от Рияд на 44 пускови установки THAAD, ракети прехващачи и свързаното с тях оборудване. Произвежданата от Lockheed Martin система за противоракетна отбрана THAAD е смятана за перла в короната на американската отбранителна индустрия.
Припомняме, че българският парламент разреши на правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови изтребители F-16 за военно-въздушните ни сили. Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1,8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители.
Източник: https://www.investor.bg/
 
Спряха поръчката за ремонт на Ан-30
29.01.2019, 17:07
Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на единствения Ан-30 се прекратява. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 28 януари 2019 г. Мотивите за това са открити нарушения.
Според решението на министър Каракачанов, процедурата се прекратява на основание на чл. 110, ал. 1, т. 5 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), според която при откриване на нарушения при откриването на процедурата, те не могат да се отстранят без промени в условията ѝ.
Нарушеният в поръчката са две – в обявлението за обществената поръчка не е посочен правилен електронен адрес на която се води преписката и че неточно формулиране на начините за оценка на офертите, ако те са постъпили в левове или в евро. Проблемите при оценката на цените влизали в противоречие с Правилника за прилагане на ЗОП.
Процедурата бе стартирана на 19 декември 2018 г., а документи за участие се подаваха до 28 януари 2019 г.
Интересно е, че към електронната преписка са приложени въпроси зададени от един от потенциалните участници (в рамките на ЗОП въпросите зададени от един от участниците, както и техните отговори са публични). От въпросите става ясно, че потенциалният участник поставя под въпрос желанието на българската страна за преминаване на експлоатация по техническо състояние, защото „Антонов” няма такава практика. Потенциалният участник (който най-вероятно е „Антонов”) освен това иска да се запознае с документацията по която ВВС са удължавали междуремонтния ресурс на Ан-30 и техническото състояние на самолета. Участникът има и проблем с финансовата рамка.
Не е ясно дали прекратяването на обществената поръчка не е с цел нагаждане към възможностите на „Антонов”, които реално са единствените, можещи да изпълнят работата по българския Ан-30.
Българските ВВС разполагат с единичен Ан-30 (борден номер 055), който е доставен през септември 1975 г. В най-новото време машината се използва за наблюдателни мисии в рамките на програмата „Открито небе”, както и за чисто транспортни задачи. Поредното удължаване на междуремонтния ресурс на самолета изтече през декември 2017 г. и от тогава тя не лети.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Военнослужещи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ при зимни условия в област Смолян
29.01.2019, 17:00
Модул за действие при зимни условия от състава на 101-ви Алпийски полк – Смолян продължава и днес, 25 януари, да разчиства пътища на територията на област Смолян.
От 06,30 часа военнослужещите със специализирана техника – роторен снегорин, разчистват основната пътна артерия Смолян – Пампорово – Стойките. Почистени са около 40 км от Републиканската пътна мрежа.
Поради продължаващите обилни снеговалежи действията на модулното формирование ще продължат и през почивните дни.
Източник: https://landforce.armf.bg/
 
САЩ произвеждат нови ядрени бойни глави
29.01.2019, 16:54
В щата Тексас е започнало производството на ядрени бойни глави с малка мощност W76-2. За това съобщи Business Insider като се позовава на националното управление за ядрена безопасност на САЩ.
В публикацията се отбелязва, че W76-2 е разработена на основата на W76-1, чието предназначение е за американските балистични ракети, базирани на подводниците „Трайдънт“.
По данни на BI бойните глави W76-2 ще влязат на въоръжение в американския боен флот преди края на финансовата 2019 година.
Едновременно с това привържениците на неразпространението на ядрените оръжия и редица демократи в Конгреса съ против производството на W76-2.
Миналата година САЩ съобщиха за начало на разработването на перспективно ядрено оръжие с малка мощност. Пентагонът подчерта, че създаването на бойни глави на основата на W76-1 няма да създаде увеличаване на ядрения арсенал, което значи, че такава д9ейност е в съответствие с поетите от Вашингтон ангажименти за неразпространение на оръжия за масово поражение.
Източник: БГНЕС
 
Вторият национален събор на запасното войнство - отново под патронажа на министъра на отбраната
29.01.2019, 16:42
Предложението беше прието от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. То бе направено от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. В днешната среща в МО участваха още заместник-председателят на СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов, главният секретар на СОСЗР полковник от запаса Павел Станев, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, неговият заместник генерал-лейтенант Димитър Илиев, началникът на политическия кабинет подполковник от запаса Илия Налбантов, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание” Иво Антонов, директорът на дирекция „Правно-нормативна дейност в отбраната” Климентина Денева-Върбанова, главният директор на Главна дирекция „Инфраструктура в отбраната” Татяна Александрова и изпълнителният директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” Валери Стоянов.
По решение на ЦС на СОСЗР съборът ще бъде на 14 и 15 септември т.г. отново в местността „Крънска кория” край Казанлък. На 13 септември ще се организира конференция с акцент върху провеждащите се стратегическите прегледи на сигурността и отбраната. Представен бе идеен проект за реализиране на инициативата, чиято цел е повишаване престижа на военната професия и сплотяване на запасното воинство. В него се предвижда участие на видовете въоръжени сили и на 68 бригада „Специални сили” с покази и демонстрации на способности. Министърът препоръча да се засили атрактивната страна на проявата, за да се привлекат по-голям брой участници, включително и от широкото гражданство.
В този състав бяха обсъдени и някои проблеми, които стоят пред запасното войнство и членовете на военно-патриотичните организации. Министърът даде указания и постави съответните срокове за търсене на решения. Става въпрос за осигуряване участието на СОСЗР в Международната конфедерация на офицерите от резерва към НАТО-СИОР, за ползването на ВМА и нейните регионални болнични звена от военнослужещи, които не са се пенсионирали по чл. 69 от КСО, за предоставянето на помещения във военните клубове за ползване от военно-патриотичните организации и заплащането на консумативите, за вдигането на месечния доход за ползване на социалните кухни към МО и др.
Ген. Стойков покани министър Каракачанов на заседанието на ЦС на СОСЗР на 12 април, когато съюзът ще отчете своята едногодишна дейност. Обсъдени бяха и някои възможности за съвместна работа с МВР с оглед на това, че около 5 000 членове на СОСЗР са служили в органите на вътрешното министерство.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Катастрофа с УТС K-8E Karakorum, загинал е един от първите египетски летци на Rafale
29.01.2019, 14:16
Учебно-тренировъчен самолет HAIC/PAC K-8E Karakorum на египетските ВВС (Al Quwwat Al Jawwiya Il Misriya) се е разбил на 28 януари 2019 г. Пилотът капитан Mohtada El-Shazli е загинал.
Първоначално бе съобщено, че разбилият се самолет е изтребител Dasault Rafale, но по-късно информацията бе опровергана. Загиналият пилот е бил един от първите египетски летци, усвоил най-новия изтребител за египетските ВВС - Rafale.
Модификацията K-8E е разработена за Египет, като общо осемдесет самолета от този тип са доставени на ВВС на Египет в периода от 1999 до 2005 г. Повечето от тях са сглобени в Египет с доставени от Китай комплекти. В същото време египетските ВВС поръчват още 40 K-8E, които са доставени до края на 2010 г.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Иран отхвърля преговори за ракетите му, но казва, че няма да увеличава обсега им
29.01.2019, 12:32
Иран отхвърли американските и европейските призиви за ограничения върху балистичните му ракети, но каза, че не планира да увеличава техния обсег, предаде Ройтерс.
"Враговете казват, че ракетната мощ на Иран трябва да бъде унищожена, но ние многократно сме казвали, че нашият ракетен потенциал не подлежи на преговори", заяви иранският министър на отбраната Амир Хатами.
Секретарят на иранския Съвет за национална сигурност Али Шамхани каза, че Техеран ще продължи да работи за подобряване на точността на ракетите. "Иран няма научни или оперативни ограничения за увеличаване на обсега на своите военни ракети, но въз основа на отбранителната си доктрина продължава да работи върху подобряване на точността на ракетите и няма намерение да увеличава техния обсег", заяви той.
Американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ през май от ядреното споразумение с Иран от 2015 г. и възобнови санкциите срещу Техеран, като каза, че сделката не се справя с балистичните ракети на Ислямската република и зловредното й според него влияние в региона.
Франция, която остава ангажирана със споразумението, заяви миналата седмица, че е готова да наложи по-нататъшни санкции на Иран, ако не бъде постигнат напредък в преговорите за оръжейната програма.
САЩ също така настояват Иран да спре да разработва технологии за изстрелване на сателити, тревожейки се, че тези техники могат да бъдат използвани и за изстрелване на бойни глави.
Шамхани каза, че Иран ще продължи да работи върху тези технологии, "за да подобри качеството на живот на хората и да увеличи технологичната сила на страната".
Източник: http://www.bta.bg/
 
Юбилейни медали „100 години Първа световна война” за военнослужещи от запаса и граждани
29.01.2019, 12:07
На снимката: Иво Антонов връчва юбилейния медал на Ани Иванова, председател на Областната организация на СВВБ в Кърджали.  Снимка Димитър БебеновОтличията са присъдени със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Връчени бяха вчера от директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание” Иво Антонов в ЦВК в началото на заседанието на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) и непосредствено преди откриването на голямата фотоизложба  „Ветерани”, организирана от Българското национално самоуправление гр.Кечкемет (Унгария), със съдействието на Министерството на отбраната на Република България и Съюза на ветераните от войните на България.
За активно участие във финалната фаза от отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война и във връзка с активна военно-патриотична и родолюбива дейност министърът на отбраната удостои с юбилеен медал „100 години Първа световна война” полковник от запаса Спирдон Спирдонов, главен редактор на в. „Българско войнство”; генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, вицепрезидент на ММК на организациите на офицерите от запаса; мичман от запаса Димитър Бебенов, фотограф-художник; капитан далечно плаване Атанас Илев, председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ; полковник от запаса Любомир Миланов от Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ; полковник от запаса Иван Смарандов, председател на Областната организация на СВВБ в Плевен; Ани Иванова, председател на Областната организация на СВВБ в Кърджали; полковник от запаса Мишо Йорданов, председател на Областната организация на СВВВБ в Шумен; полковник от запаса Петър Пандурски, заместник-председател на СВВБ; редник от запаса Николай Колев, председател на Сдружението на бившите сини каски; полковник от запаса проф. Марин Калонкин, историк, член на ЦУС на СВВБ; Иван Коев, председател на Областната организация на СВВБ във Велико Търново; майор от запаса Атанас Хаджиев, председател на Областната организация на СВВБ в Пловдив; полковник от запаса Николай Тодоров, председател на Областната организация на СВВБ в Сливен; старши лейтенант от запаса Владимир Томов; капитан от запаса Николай Чуралски, председател на Сдружение „Военен съюз” в Смолян и Иванка Христова, член на СВВБ, сътрудник.  Иво Антонов връчи на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов книгата на академик Георги Марков за Първата световна война „Голямата война и българският меч над Балканския възел 1914-1919”.
Ген. Стоян Топалов, като вицепрезидент на МКК на организациите на офицерите от запаса,  връчи на директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патиротичното възпитание” на МО Иво Антонов и на началника на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” в същата дирекция полковник от резерва Манол Тенчев международни ветерански медали.  
Източник: http://otbrana.com/
 
Модерните патрулни кораби ще бъдат сбъдната мечта и гордост за офицери и матроси
29.01.2019, 09:25

2019 е юбилейна година за Военноморските сили на България. Бойният ни флот чества 140 години от създаването си и 60 години вертолетна авиация на летище “Чайка“.

За предстоящите празници, за участието в международни учения и за очакванията за модерните многофункционални патрулни кораби разговаряме с командира на ВМС контраадмирал Митко Петев.......Прочети още

 
Защо преговаряме с Белия дом за Ф-16?
29.01.2019, 09:20

Защо за придобиването на нови изтребители Ф-16, блок 70 за родните военно-въздушни сили /ВВС/ България преговаря с правителството на САЩ, а не с компанията “Локхийд Мартин”, която ги произвежда? Това е въпрос, който задават читателите на “Труд”.

Няма спор, че проблемът е комплексен, многозначен, чиито отговор се крие в българското законодателство и правните норми в съответната държава.

Отговорът, разбира се, има и икономически аспекти.

Принципът, който е възприел кабинетът е възможно най- оптималният – независимо, чия оферта избираме, преговорите трябва да се водят на ниво правителство – правителство.......Прочети още

 
Подводник-18 изплаши линкора "Императрица Мария"
29.01.2019,
Първата българска действаща подводница получена от Германия през 1916 година UB-18, всъщност е мини подводница. Водоизместването  е около 180 тона и въпреки това е въоръжена с 4 торпеда и малко оръдие. Пристига от немско на части, изпратени по железницата. След като е зачислена към флота във Варна, градът повече не е обстрелван от руски кораби.
На 14 октомври предната година към морската ни столица се насочват линейният кораб “Императрица Мария” (12 оръдия с калибър 305 мм) и броненосните крайцери “Евстатий”, “Йоан Златоуст” и “Свети Панталеймон”. С тях са и леките крайцери “Памят Меркурия” и “Кагул”. Те изстрелват срещу Варна над 250 снаряда с калибър 305 мм и убиват 27 българи. Изчезват на пълен ход, щом от пристанището излизат двете базирани там немски подводници.
Точно заради това българското правителство поръчва UB-18. Във флота го наричат "Подводник-18". Появява се дори на пощенска картичка. В хода на Първата световна война България иска Германия да  изпрати поне още 3 такива подводници. По ред причини този експорт не е извършен.
По клаузите на Парижкия мирен договор от 1947 година България не трябва да има подводници във флота си. На следващата година Съветският съюз се скарва жестоко с Титова Югославия заради кроежите му за Балканска Федерация и се взима решение за ударно повишаване на боеспособността на българската армия и флот. За капак по това време ние сме в ужасни отношения с Турция и Гърция.
Така тук са изпратени първите три руски подводници от проекта “М” или “Малютка”, както още е известен. Това са подводници с бордови номера 202 “Рыбник Донбаса”, 203 “Иркутский рыбник” и 203, която така и не получава официално име.
Пристигат и два руски екипажа за обучение на български подводничари. За първи командир на дивизиона подводници е назначен Ванцислав Карагюлев, който досега е служил само като обикновен матрос. Иначе е завършил столарско училище и големият му плюс - има партиен билет. Веднага след първото пробно плаване успява да скара и трите екипажа, и шашва руските инструктори с некомпетентността си.
Така този партиен некадърник е освободен от поста. На негово място са назначени кадрови възпитаници на Морското училище от Царско време - Минко Стаевски, Рашко Лютов и Иван Бодев. Всичките са от випуск 38 и 37 година. На 18 август 1954 година трите подводници влизат официално в състава на флота с бордови номера 41, 42, 43. Базирани са за постоянно във Варна.
Малютките имат подводно водоизместване 351 т. Дълги са 50 метра. Имат широчина 4,4 м. и газене 2,6 м. Развиват скорост над и под вода съответно 12,5 и 6,7 възела. Въоръжени са с по четири носови торпедни апарата. Имали са и артилерия, която по-късно е снета от въоръжение. Службата им във флота е кратка. През 1956 Донбаският и Иркутският рибар са върнати на Съветския съюз. Тук остава само тази с бордови номер 43, която служи до 1958 година.
При извеждането  от експлоатация бивши матроси молят флота да я запази като атракция и музеен експонат във Варненската морска градина. Началник-щабът на флота - капитан първи ранг Николай Бояджиев, смайва всички с отказа си и малоумното обяснение, че дори изкарана от въоръжение, тази подводница представлява военна тайна. По това време проектът е безкрайно остарял - малютките са разработвани още преди войната, а на Северния полюс атомната “Наутилус” вече е забила американското знаме.
Вместо трите малютки във флота ни влизат двете много по-големи и мощни подводници от проект 613. Техни първи командири са капитан Иван Фиданчев и капитан-лейтенант Тодор Георгиев. - Още за UB-18
 
Пираня - подводницата, с която Кузмич краде водка от Финландия
29.01.2019, 08:42
Помните ли миниподводницата, с която юнаците от “Националните особености на руския риболов (1:20:20)” тръгнаха да крадат 15 кашона водка от Финландия. И след това се наложи да я подкарат със същата тази водка, за да избягат от зловещите фински полицаи? Тя спада към прочутия и за съжаление забравен вече руски проект “Пираня”. В руските архиви миниподводницата се води проект 865.
“Пираня” е замислена като диверсионен съд, който да влиза тайно в чуждите пристанища, да пуска командоси да сеят разрушение и смърт, и да се измъква безшумно. Миниподводницата е разработена в началото на 80-те години на миналия век от лининградското конструкторско бюро “Малахит”.
Тя наистина е мини - подводното  водоизместване е само 321 тона и е дълга 28 метра. Широка е 4,7, а височината  е 5,1 метра. “Пираня” може да носи до две торпеда или до 4 подводни мини, като сред опциите са - те да са и ядрени.
Голямото оръжие на подводницата е специалната камера в предната  част, от която на повърхността могат да излизат командоси. Екипажът на миниподводницата е само трима души. Освен тях обаче пътуват и 6 морски пехотинци, с пълното си бойно снаряжение плюс водолазната им екипировка.
Целта на “Пираня” е да влезе във вражеското пристанище, да го минира или пък командосите да слязат безшумно на брега да извършат сухоземна диверсионна операция и да се приберат безшумно в подводния си дом. А след това да отплават.
За придвижването под вода на саботьорите има два херметически подводни транспортьора “Сирена-УМЕ”, които са дълги 12 метра и са широки 62 сантиметра. Те стоят в тръби до торпедните апарати. С тяхна помощ руските командоси се придвижват под вода с цялото си въоръжение до целта.
Заедно с двата транспорта те могат да напуснат подводницата както на повърхността, така и на дълбочина 60 метра. Системата за управление на миниподводницата е толкова опростена, че е достатъчен екипаж от трима.
Двигателят на подводницата е дизелгенератор с мощност 160 кВт. За движение под водата има електродвигател от 60 кВт. Скоростта на първите две построени „Пирани“ е ниска. Обсегът им на действие е само 1000 мили. Подводницата може да се движи непрекъснато под вода цели 260 мили. За проекта “Пираня-2” който е трябвало да е от 400 тона, е предвиден много по мощен двигател, който  осигурява подводна скорост от 12 възела и далечина на плаването до 1200 мили.
По различни причини строежът на първата миниподводница започва чак през юли 1984 година в Лененград. Първата “Пираня” влиза в състава на флота през 1990, а втората година по-късно.
Съдбата на двете малки подводници е незавидна. Те улучват поредните “Смутни руски времена” и никога не са използвани по предназначение. От време на време са извършвали пробни плавания.
През 1996 едната се появява в “Националните особености на руския риболов”, където става ясно, че Кузмич я е използвал, за да ходи да бере ягоди по островите между Русия и Финландия. Подводницата предлага условия за живот на 9 души в продължение на мисия от 10 дни и има тоалетна (галюн), кухня (камбуз), баня и всичко необходимо за продължителен живот под вода.
Съдбата на новите руски малютки е тъжна. През 1999, по-малко от 10 години от встъпването им в строя, са бракувани и нарязани на скрап.
Защо никой не иска да ги купи
През годините Конструкторско бюро “Малахит” разработва цяла серия миниподводници от типа на “Пираня”. Най-малките са по 130 тона, а най-големите достигат до 920 тона. Въоръжението им е различно - от торпеда и мини до противокорабни и крилати ракети.
Всичките имат анаеробна (независима от въздуха) енергетична система. Няма данни някой от малките флотове да е купил подводница по някой от тези проекти. А иронията е, че те са много подходящи именно за флотове с неголеми възможности.
В началото на 90-те години при разследване в Щатите един заловен наркопрестъпник на има Лудвиг Файнберг разказва, че наркобаронът Пабло Ескобар го е изпратил в Русия с една-едничка цел - да намери начин да купи подводница “Пираня”. На каквато и да е цена. - Още за проект “Пираня”
 

 
Нови политически престрелки около покупката на F-16
28.01.2019, 22:50
Покупката на изтребителите F-16 предизвика нова порция престрелки между президента Радев и правителството. Това стана днес, 28 януари 2019 г., и бе свързано с отчетната пресконференция на президента по случай две години от встъпването му в длъжност. Президентът заяви, че конкурсът, който е избрал F-16 е бил бутафорен, докато военният министър му отвърна, че българските ВВС ще летят на най-добрия самолет.
Президентът Румен Радев спомена покупката на F-16 в словото си в контекста на липсата на прозрачност при харченето на големи големи суми публични средства. Радев нареди там и покупката на изтребители, която ще стане извън финансовата рамката, която бе посочена от парламента.
„След като е възможно еднолично да се „изхвърлят“ фирми от големи обществени поръчки, защо да не се реши по същия начин кой ще бъде изтребителят. Докато се кълнем в Европа, разчитаме на еврофондове и чакаме да ни „пуснат“ в еврозоната, ние изхвърляме европейските участници в конкурса за нов боен самолет в разрез с процедурата, разработена по европейски модел. И правителството за европейско развитие на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически”, твърди Радев.
Президентът нарече още конкурса за избор на изтребител „бутафорен”, който е извадил порочния стил на управлението на международната сцена.
„Злепостави ни като ненадежден партньор, погазващ предварително разписани и възприети в съвременния свят норми. След провала на големите енергийни проекти, модернизацията на Въоръжените сили засили убеждението, че България губи суверенитет и не е в състояние да взема сама стратегически решения”, смята още президентът и върховен главнокомандващ.
В защита на придобиването на F-16 почти веднага се изказа военният министър Красимир Каракачанов.
„Ако до сега българската авиация летеше на крилете на илюзията, то ако ние подпишем договор със САЩ ще летим на най-добрия боен самолет. Това бих отговорил (на президента – бел. ред.)”, заяви министърът на отбраната.
Каракачанов обобщи, че от 2004 г. до сега около новия боен самолет имало само илюзии – ще се купуват стари F-16, нови Gripen или няма да се купува нищо. Сега обаче, се отивало към нещо реално.
По повод коментара на президента, свързан с това, че изхвърляме европейските участници в конкурса, Каракачанов каза, че до момента не е чул нито един европейски политик, министър от която и да е държава, да каже нещо по този въпрос.
„Не мога да разбера какъв е този български манталитет сами да обясняваме колко сме лоши, при положение, че нито един представител на нито една европейска държава не е казал нищо, включително Швеция”, посочи министърът и подчерта, че преговорите се водят между държави, а не между фирми.
Попитан дали вижда някаква грешка в конкурса, който Радев нарече бутафорен, Каракачанов каза, че за него, да твърдиш подобно нещо, и то многократно, е война между институциите, която е абсолютно излишна.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие фотоизложба „Ветерани“
28.01.2019, 20:54
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие днес, 28 януари, в 16.00 ч. фотографска изложба „Ветерани“ в Централния военен клуб. Тя е организирана от Българското национално самоуправление гр. Кечкемет (Унгария) и се реализира със съдействието на Министерството на отбраната на Република България и Съюза на ветераните от войните на България. Проектът е по повод 75-тата годишнина от края на Втората световна война. - (видео)
Фотосите са дело на фотографа и художник Бахгет Искандер. Експозицията ще остане до 15 февруари във Военния клуб, след което ще бъде показана в страната и чужбина.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Изтребител-бомбардировач Jaguar се е разбил в Индия
28.01.2019, 20:27
Днес, малко след излитане, изтребител-бомбардировач Jaguar се е разбил в близост до военновъздушната база Gorakhpur. Пилотът е успял да се катапултира, а самолетът е паднал в ненаселен район, няма пострадали на земята. - (видео)
Изтребител-бомбардировачът Jaguar е от състава на 17-то авиокрило на индийските ВВС (Bharatiya Vayu Sena).
В състава на авиокрилото влизат 16-а ибае Black Cobras и 27-а ибае Flaming Arrows. И двете ескадрили са въоръжени с изтребител-бомбардировачи Jaguar IS и Jaguar IT
Назначена е комисия за разследване причините на аварията.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Над 600 американски войници са пристигнали в Сирия, за да гарантират изтеглянето на силите на САЩ
28.01.2019, 20:18
Повече от 600 американски войници са пристигнали в Сирия, за да гарантират защита при изтеглянето на контингента на САЩ от близкоизточната страна, става ясно от съобщение на официалната интернет страница на организацията Middle East Monitor.
Източници, пожелали анонимност, разкриват, че допълнителните американски войски са пристигнали в американските въздушни бази в Хараб Иск и Сарин в източната част на Сирия. Именно те ще бъдат използвани като основни центрове за евакуация в случай на изтегляне. Длъжностно лице в Пентагона отказа да коментира броя на изпратените войски или местоназначението им от съображения за сигурност.
Миналия месец американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на 2000 американски военни от Сирия. Решението за изтегляне бе обявено в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в който двамата лидери се споразумяха за необходимостта от по-ефективна координация по отношение на разрушената от гражданската война страна.
Източник: http://focus-militarynews.net/
 
Руски Су-27 е прехванал американски разузнавателен самолет над Балтийско море
28.01.2019, 20:06

Руски изтребител Су-27 е прехванал американски разузнавателен самолет Р-8А „Посейдон“ над Балтийско море, съобщиха от Министерството на отбраната в Москва пред репортери, предава TACC.
Средствата за контрол на въздушното пространство е забелязал цел над неутралните води на Балтийско море, приближаваща руската държавна граница. „За прехващането й във въздуха е вдигнат Су-27 от състава на дежурните сили за противоракетна отбрана. Екипажът на руския изтребител се е приближил на безопасно разстояние от въздушния обект, идентифицирайки го като разузнавателно въздухоплавателно средство „Посейдон"на ВВС на САЩ", поясниха от военното ведомство в Москва. След съпровождането му руският изтребител се е върнал обратно в базата. - (видео)

През миналата седмица, руски самолет трябваше да бъде вдигнат, заради приближаването на шведски разузнавателен самолет.

 
Танковете. И днес са в основата на всяка мощна армия по света!
28.01.2019, 19:02
Няма спор, че войните значително се промениха през последните десетилетия, тъй като повечето тактически цели се достигат чрез авиация и точни оръжия. Например със самонасочващи се и направлявани ракети. Експертите от различни страни нямат единно мнение, дали е достатъчно дадена армия да притежава само високоточни оръжия, дори и да са най-модерни и ефективни, за да постигне стратегическата цел – разгром и победа над противника.
Едва ли само това е единствено и достатъчно условие. Оказва се че старото правило – не стъпи ли крака на пехотинеца или веригата на танка на дадена територия, те не се счита за превзета, и днес е актуално. Това показва и опитът от войната в Сирия.......Прочети още
 
Saab предлага Gripen E на Швейцария
28.01.2019, 18:47
На 25 януари 2019 г. шведската компания е предала своята оферта за конкурса за нов изтребител за швейцарските ВВС. Предложението включва опции за 30 и 40 нови изтребители от последната модификация Jas-39E Gripen и е отговор на писмото за искане на информация (Request for Proposal - RFP) на швейцарското правителство, изпратено на 6 юли 2018 г. Новите изтребители трябва да заменят сега намиращите се на въоръжение F/A-18 Hornet and F-5 E/F Tiger.
Офертата включва и програма за индустриално сътрудничество, равна на стойността на потенциалната сделка за придобиване на изтребителите.
Според Saab програмата Gripen E върви съгласно плана, като производството и доставката на най-новата модификация започва тази година.
През последните шест месеца са извършени успешни полетни изпитания с ракетите „въздух-въздух“ IRIS-T и METEOR, както и е осъществен първия полет на втория Gripen E. - (видео)
Понастоящем ВВС на пет държави имат на въоръжение изтребители Gripen: Швеция, ЮАР, Чехия, Унгария и Тайланд. - Още за JAS-39
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Индонезийският флот с нов десантен вертолетоносач
28.01.2019, 09:37
Индонезийският военноморски флот, на 21 януари, прие в състава си нов десантен вертолетоносач, построен от индонезийската държавна корабостроителна компания PT PAL. Според Jane's Navy International той е получил името "Семаранг" (KRI Semarang 594) и ще стане част от 1-ви флот на индонезийските ВМС. Ще се използва главно в крайбрежните води на Бантен, Централна Ява, Суматра, Западна Ява и Западен Калимантан. Както се планира, корабът ще се използва и като плаваща болница, която ще получи подходящо оборудване. - (видео)
През януари 2017 г. индонезийският военноморски флот направи поръчка за изграждането на поредния кораб от този клас, който е третият кораб от серията, построен от PT PAL по модифицирания проект Makassar. Стойността му се оценява на 736 милиарда рупии.
По-рано, през 2003 г., индонезийският флот получи пет такива кораби, три от които бяха построени от южнокорейската корабостроителна компания Dae Sun Shipbuilders and Engineering.
Построяването на "Семаранг" започна през август 2017 г., а спускането на вода се проведе през август 2018 г. Корабът бе предаден на индонезийския флот през октомври 2018 г. Все пак, подобно на спускането на вода на третата подводница клас Nagapas, церемонията беше отложена поради натоварения график на индонезийския президент Джоко Видодо, който възнамеряваше да присъства на събитието.
Дължината на новия кораб е 124 m, ширината - 21,8 m, водоизместването - 7200 t, максималната скорост - 16 възла, далечината на плаването - 10 хил. морски мили със скорост 14 възла, автономност на плаването - 30 денонощия. Доковата камера може да побере два 23-m десантни катера LCU. На борда могат да се настанят до 770 души, включително 126 членове на екипажа. До три хеликоптера и до два скоростни катера FAC могат да бъдат базирани на борда му.
Индонезийският флот преговаря с PT PAL за доставката на седмия кораб от такъв клас и по-рано изпрати искане за 72 милиона долара на правителството за покупката. Седмият кораб ще има по-висока скорост, по-голяма автономност, оборудван е със съвременни средства за комуникация, включително сателитни такива.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Столтенберг призна, че призивът на Тръмп за увеличаване на отбранителните разходи на страните от НАТО има ефект
28.01.2019, 09:28
Генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) призна, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е насърчил други страни да изразходват повече за отбраната и омаловажи опасенията на критиците, че реториката и действията на президента заплашват да подкопаят съюза, пише американското електронно издание "Дъ Хил", цитирано от "Фокус".
"Президентът Тръмп беше много ясен. Той е ангажиран с НАТО ... но в същото време ясно заяви, че съюзниците в НАТО трябва да инвестират повече," каза генералният секретар Йенс Столтенберг пред телевизионния канал Fox News, цитиран от изданието.
"Така че виждаме истински пари и реални резултати и това, че ясното послание на президента Тръмп има влияние", каза Столтенберг. "Съюзниците от НАТО чуха президента силно и ясно."
Веднага след интервюто президентът Тръмп е цитирал Йенс Столтенберг и подчертал, че действията му са имали положителен ефект, признат от генералния секретар, противно на твърденията на демократите и „фалшивите новини“.
Страните членки на НАТО се договориха през 2014 г. да изразходват 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана до 2024 г. Но само четири от 29-те държави от Алианса вече са постигнали тази цел. НАТО заяви, че 15 са на път да постигнат целта.
По-рано медиите разпространиха новината, че Доналд Тръмп може да извади страната от НАТО, тъй като многократно е критикувал организацията.
Конгресът миналата седмица с голямо двупартийно мнозинство прие законодателство, изразяващо подкрепата на Конгреса за НАТО. Демократи и много републиканци изразиха опасения, че реториката на Тръмп към НАТО може да окуражи Русия и други противници.
 
Ще бъде отложен търга на индийските ВВС за закупуване на 110 изтребителя
28.01.2019, 09:14
Началото на търга на индийските ВВС предвиждащ закупуването на 110 нови изтребителя за приблизително над 20 милиарда долара (1,4 трилиона рупии), ще бъде отложен във времето.
Според публикация в изданието India Times, цитираща източници от военновъздушните сили, решението за започване на официален търг (издаване на „искане за предложения“) ще бъде взето от следващото правителство, което ще бъде сформирано след общите избори, които ще се проведат тази година. Това се дължи на скандала около закупуването на 36 френски изтребителя Rafale, решението за което все още е силно критикувано от опозицията. Няколко официални лица също така потвърдиха публикацията, че отговорите на "искането за информация" са получени от седем дружества след предварително му издаване през април 2018 г.
От 6 юли 2018 г. четири фирми-производителки са подали предложения за доставка на двумоторни изтребители: F/A-18E/F Super Hornet от компанията Boeing, Rafale - френската Dassault, Typhoon на консорциума Eurofighter и МиГ-35 - на РСК "МиГ". Други две фирми предложили едномоторни изтребители: Gripen E (шведската Saab) и F-16 Block.70 (Lockheed Martin Corporation). През август 2018 г. седми участник, Су-35 (фирма "Сухой") се е присъединила към тръжния процес.
В момента индийските военновъздушни сили изучават предварителните данни, предоставени от участниците, за да изяснят техническите изисквания, които ВВС ще използват, за да подготвят официалното "искане за предложения". Към днешна дата са проведени няколко кръга от срещи с чуждестранните доставчици. Един от основните въпроси е бил за участието на местната промишленост в производството на самолетите по този потенциален договор. Според плана най-малко 45% от местно произведените компоненти трябва да се използват при производството на самолетите.
Източник от India Times заявил също, че за разлика от предишния конкурс за закупуване на 126 средни многоцелеви бойни самолета, ВВС не планират провеждането на обширни летателни тестове, които може да отнемат до две години. Вместо това, определени параметри ще бъдат оценявани индивидуално, най-вероятно в страната-производителка на предложения самолет.
Известно е, че шест от седемте конкуренти вече са преминали летателните тестове по-рано. В същото време, оттогава, машините са претърпели някои изменения, затова според източника на India Times индийските военновъздушни сили могат, ако е необходимо, да провеждат ограничени летателни тестове на територията на страната-производителка.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Изминаха 33 години от трагедията със совалката "Чалънджър"
28.01.2019, 08:50
Изминаха точно 33 години от едно от най-зловещите и катастрофални напомняния на човечеството, че космическите полети и изследването на космоса е опасно начинание.
В мразовитото утро на 28 януари 1986г. американската космическа совалка "Чалънджър" се разпадна на парчета само минута след старта. В експлозията загинаха всички на борда, включително учителката Криста Маколиф, която трябваше да е първият цивилен в орбита и да преподава на децата уроци от орбита.
Пред ужасените зрители и близки на астронавтите във Флорида и стотици хиляди, наблюдаващи от телевизионните екрани, аварията уби 7-членния екипаж 73 секунди след излитането.
В паметта на цяло поколение се запечатват кадрите с разпадащата се ракета в небето над Кейп Канаверал и всеки, който го е гледал, си спомня къде точно е бил в този момент. За американците това е трагедия с мащабите на убийството на президента Джон Кенеди и атентатите от 11 септември. - (видео)
Разследването стига до извод, че причината е повреда на гумено уплътнение в дясната ракета на твърдо гориво, вероятно причинена от ниските температури в деня на старта. При излитането то се скъсва и през него започват да излизат горещи газове, които повреждат масивния централен резервоар и окачването на ракетата към него.
Последиците са не само уволнения на ръководители, но и преосмисляне на амбициозната космическа програма на САЩ и нейния затлачен от бюрокрация и политически натиск бизнес модел, изграждан с идея да изведе страната през орбитална станция, полети до Луната и Марс.
Полетите са спрени за 3 години, но последвалата реформа в NASA и редизайнът на ракетите не спестяват втора такава трагедия 17 години по-късно.
На 1 февруари 2003 г. совалката "Къламбия" изгаря високо в атмосферата при навлизането за приземяване. Накърнена при излитането част от лявото крило става причина за разпадането на целия кораб и гибелта на 7 астронавти. Малко по-късно цялата програма е закрита и останалите совалки са изпратени в музеи. - (видео)
 

 
Приеха проекта за изграждане на Храм-паметник „Свети Георги” в района на Военна академия
27.01.2019, 22:36
В аула „Раковски“ на Военна академия „Г. С. Раковски” се проведе Общо събрание на членовете на сдружение с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност „Единение”, съобщават от учебното заведение.  Събранието беше открито от подполковник Веселка Методиева,  след което  думата беше предоставена на Председателя на Управителния съвет  –  генерал-майор д-р Груди Ангелов, който представи отчет за дейността  на УС през изминалата 2018 г.
Общото събрание се проведе при следния дневен ред:
1. Освобождаване на член на Управителния съвет на Сдружението.
2. Избор на нов член на Управителния съвет.
3. Приемане на отчета за дейността на Управителния съвет.
4. Приемане на Годишния финансов отчет на Сдружението.
5. Приемане на проекта за изграждане на Храм-паметник „Свети Георги” в района на Военна академия „Г. С. Раковски”.
Арх. Демерджиев представи на вниманието на присъстващите окончателният проект за Храм-паметника.  Предстои стартиране на кампания за набиране на средства за изграждането.
Генерал о. р. Константин Попов изрази своята благодарност към всички екипи, работили по проекта.
Източник: http://otbrana.com/
 
Военнослужещи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ в област Смолян
27.01.2019, 20:52
Двадесет военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк днес, 27 януари, продължават да оказват помощ на населението в област Смолян. В 7.30 ч. сутринта те напуснаха района на военното формирование, за да се включат в действията по разчистването на пътната инфраструктура в зимните условия. След заседанието на кризисния щаб на военнослужещите е възложено да осигурят проходимостта на пътя от гр. Смолян през прохода Превала, където снежната покривка е около 60 см. Те използват роторен снегорин и полева земекопна машина, за да разчистват снежните навявания и падналите дървета. Действията им се ръководят от командира на полка полковник Димитър Кацаров.
През съботния ден до 20.30 ч. военните от Алпийския полк участваха в разчистването на пътя от манастира „Св. Пантелеймон“ край гр. Смолян до автогарата в курортния комплекс Пампорово. Те извличаха закъсали автомобили и разчистваха пътното платно от снега и падналите дървета.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Франция стартира програма за свръхзвуково оръжие
27.01.2019, 20:19
Франция е решила да започне програма за разработването на свръхзвуково оръжие, съобщи АФП в неделя, цитирайки думи на министъра на отбраната Флоранс Парли от началото на седмицата, но не се споменава къде ги е казала тя.
По думите на Парли ще се работи върху създаването на прототип на носител на бойни ракети, който да се движи със скорост над 6 хил. км/час. Плановете са до края на 2021 г. да се проведе изпитателен полет.
"Много държави в момента работят върху осигуряването на такива оръжия. Франция не може да си позволи да чака, заявила Парли.
Френският проект е кръстен V-MaX (Vhicule Manoeuvrant eXprimental, "Експериментален маневриращ носител). Негов главен изпълнител ще е авиокосмическия концерн Arianegroup.
АФП посочва, че Франция вече осъществява разработки на свръхзвукови установки в рамките на усъвършенстването на ядрения си арсенал. Става дума за модернизация на ракетата със среден обхват ASMP и създаването не нейна свръхзвукова версия – авиационна ядрена ракета четвърто поколение ASN4G, която може да се превърне в изходен модел за сега обявената разработка.
Източник: https://www.mediapool.bg/
 
В Кувейт ще разследват закупуването на изтребителите Typhoon и хеликоптерите H-225M
27.01.2019, 16:45
Министърът на отбраната на Кувейт, шейх Насър Сабах ал-Ахмад Ал-Сабах, реши да създаде комисия, която да проучи обстоятелствата при сключването на договорите за доставка на военни продукти, подписани между 2015 и 2017 г.
Според Jane's Defence Weekly, цитирайки изявление, дадено на 6 януари от Генералния щаб на въоръжените сили, се провежда разследване за установяване на възможни финансови нарушения при закупуването на изтребителите Typhoon от консорциума Eurofighter и хеликоптерите EC-725 (H-225M) от групата Airbus. Комисията се състои от трима представители на Министерството на правосъдието и по един от Военния инспекторат и Военната прокуратура.
През август 2016 г. Airbus обяви, че Кувейт е поръчал доставката на 24 хеликоптера H-225M за военновъздушните си сили и още 6 за Националната гвардия. През декември 2017 г. Информационната агенция на Кувейт съобщи, че документацията за сделката е представена на Националната комисия за борба с корупцията и Държавната служба за одит за оценка. Договорът за доставка на 28 изтребителя Typhoon за Кувейт е подписан през април 2016 г. През ноември 2018 г. командващият на военновъздушните сили на Кувейт, вицемаршал на авиацията Аднан Ал-Фадли каза, че първата партида самолети трябва да бъде доставена през четвъртото тримесечие на 2020 г.
През по-голямата част от разглеждания период постът на министър на отбраната е бил зает от сегашния министър на вътрешните работи, шейх Халед ал-Джаррах Ал-Сабах. Той беше преназначен на новата длъжност по време на преструктурирането на кабинета през декември 2016 г. Шейх Насър, който е най-големият син на емира, е назначен за министър на отбраната по време на поредната смяна на кабинета една година по-късно.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Русия празнува 75 години от края на обсадата на Ленинград
27.01.2019, 13:35

Русия отбелязва 75-годишнината от края на обсадата на Ленинград, отнела живота на над 800 000 души през 1941-1944 година. Тържествата започнаха с парад на Дворцовия площад в Санкт Петербург сутринта, а вечерта ще проехтят 30 залпа в чест на защитниците на града, съобщиха от пресслужбата на градската администрация, предаде БГНЕС. - (видео)
Тържества, свързани с паметта на Великата отечествена война и обсадата, се провеждат на различни места в Санкт Петербург и Ленинградска област.
Организират се концерти, възстановки, интерактивни проекти за битката за Ленинград. Кулминация на тържествата ще бъде военен парад в центъра на града, в който ще участват повече от 2500 военослужащи, танкове и ракетни системи.
Мнозина в Санкт Петербург, включително част от оцелелите в обсада, осъдиха планирания парад и го определиха като неуместна пропаганда за кръв и война.
Президентът на Русия Владимир Путин, който е роден в Санкт Петербург, няма да присъства на парада. Той ще поднесе цветя на мемориала на „Рубежный камень“ в Ленинградска област и на паметника "Майка - Родина" на мемориалното гробище "Пискаревски", се казва в прессъобщение на Кремъл. Държавният глава ще бъде гост и на тържествения концерт "Слушай, страна! Говори Ленинград".
Според прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, денят на вдигане на блокадата на Ленинград е "много важна дата за цялата страна, за всички руснаци, но и лично за президента Путин".
По-специално, руският лидер многократно е разказвал как баща му Владимир Спиридонович, въпреки че е бил от запаса, се е сражавал на фронта. Той се бие и е сериозно ранен на източния бряг на река Нева, където съветските войски държат малък, но стратегически важен плацдарм за бъдещия пробив на обсадата на Ленинград.
Освен това братът на Владимир Путин, Виктор, е починал по време на обсадата и е погребан в масов гроб на Пискаревското мемориално гробище.

*********

Германия дари 12 милиона евро на Русия по повод 75-ата годишнина от унищожителната нацистка блокада на Ленинград, предаде ДПА.
Хуманитарното дарение ще бъде използвано за нуждите на болница и за създаването на руско-германски център, съобщиха външните министерства на двете страни в съвместно изявление.
"Уверени сме, че това доброволно действие ще подобри качеството на живота на оцелелите от блокадата и ще помогне за историческото помирение между народите на двете страни", се казва още в него.

 
Израел изпробва комплекса HEC-3 (Arrow-3) , способен да сваля ракети в космоса
27.01.2019, 11:41
Израел успешно проведе още един тест на комплекса за противоракетна отбрана HEC-3, който е предназначен да унищожава цели извън земната атмосфера, предаде РИА Новости по сведения от Министерството на отбраната на страната. - (видео)
HEC-3 ("Стрела-3") се разработва за укрепване на израелската система за противоракетна отбрана на "горния ешалон". "Тестовете са проведени на полигон в централната част на Израел под ръководството на компанията Israel Aerospace Industries и с участието на израелските военновъздушни сили," съобщава военното ведомство. Радарите на комплекса засекли изстрелването на ракетата-мишена, командният център анализирал информацията за целта и създал план за нейното прихващане. "След етапа на планирането, бе изстреляна противоракетата, която успешно изпълни задачата си", цитира РИА Новости съобщението на преслужбата на Министерството на отбраната на Израел.
Министерството отбелязва, че проведените тестове са "важен етап" от проекта НЕС-3. Системата вече е тествана за прихващане на цели в космоса, а преди две години тя навлезе във войските - това бе наречено "завършване на първия етап от нейната разработка".
Patriot и НЕС от по-ранни модификации, както и "Железния купол", вече са в експлоатация в израелските сили за противовъздушна отбрана. Междинното звено между тях е "Прашката на Давид". Основната й цел, според местните медии, е да прехваща ракети на разстояния от 70 до 300 km, които са на въоръжение в ливанското движение "Хизбула", съобщава РИА Новости. - Още ПРО на Израел
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Русия забеляза маневри на американските военни сателити
27.01.2019, 10:14
Доклад на руския Астрокосмичен научен център говори за интензивни движения на американските военни сателити GSSAP (Geosynchronous Space Situational Awareness Program).
Сателитите GSSAP контролират космическото пространство в интерес на военновъздушните сили на САЩ, т.е. те инспектират другите военни апарати.
И четирите GSSAP сателита провеждат много маневри, според данни от руската автоматизирана система за предупреждение за опасни ситуации в околоземно пространство.
Така през 2014–2018 г. един от спътниците извърши над 400 маневри. По-специално, той се доближи до космическия кораб MUOS-5, при който главният двигател е повреден и са включени резервните двигатели. Друга единица GSSAP беше изпитана от военен спътник WGS-4. - Още Космос
Източник: http://pogled.info/
 
Пет военни самолета на САЩ и Канада са вдигнати по тревога заради полет на Ту-160
27.01.2019, 08:45
САЩ и Канада са вдигнали във въздуха два изтребителя F-22, два изтребителя CF-18 и самолет с далечно радиолокационно оборудване E-3 AWACS заради полет на руски стратегически ракетоносци Ту-160 в района на Арктика. За това в събота са съобщили в Обединеното командване на аерокосмическата отбрана на Северна Америка (НОРАД), пише вестник „Известия“.
Американските самолети са излетели от база на ВВС в Аляска. В съобщението, публикувано от ТАСС се казва: „ E-3 AWACS, два изтребителя F-22 и два изтребителя CF-18 са разпознали два руски стратегически бомбардировача Ту-160 (Blackjack по класификацията на НАТО), които са навлезли в опознавателната зона на противовъздушната отбрана на Канада».
В НОРАД са потвърдили, че руските самолети са се намирали в международното въздушно пространство, без да са нарушавали държавните граници.
Двата руски ракетоносеца Ту-160 са извършвали 15-часов полет над неутрални води в Северния ледовит океан, море Лаптеви, а също и над Баренцово и Карско море.
Ту-160, известен като «Белият лебед“ е най-тежкият боен самолет в света, може да престои 25 часа във въздуха и да носи 12 ракети едновременно.
Източник: http://focus-news.net/
 

 
Военнослужещи от Сухопътните войски и днес изпълняват задачи в помощ на населението
26.01.2019, 22:30
Военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк трети ден оказват помощ в разчистването на пътната инфраструктура в област Смолян. Модулът за действие в зимни условия продължава да разчиства с роторен снегорин пътя Смолян – Пампорово – Пловдив от снегонавяванията. Поради усложнените зимни условия още 30 военнослужещи от Алпийския полк в гр. Смолян от 10.00 ч. се включиха по молба на областния управител в разчистването на пътя Смолян – Пампорово. Ситуацията там е тежка не само заради обилния сняг, но и заради падналите дървета и камъни. Военнослужещите, под ръководството на командира на полка полковник Димитър Кацаров, ще разчистват пътя с една полева земекопна машина и ще оказват помощ на закъсали в снега автомобили.
Специализиран модул от Втора механизирана бригада в гр. Стара Загора в 7.30 ч. сутринта днес, 26 януари, напусна района на военното формирование, за да изпълни задачи по унищожаването на боеприпаси. Те са открити вчера в местността „Крайна варовита“ в землището на гр. Шипка, област Стара Загора. На място днес военнослужещите ще унищожат намерените 20 силно корозирали 122-мм артилерийски снаряди, от които 17 са с взриватели. Районът се охранява от служители на МВР.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Министерството на „информационната” отбрана парира ударите на САЩ
26.01.2019, 19:23
Руското министерство на отбраната направи любопитно изпускане на информация в пресата. Някои неназовани източници заявиха, че Русия е започнала да разработва най-новата морска крилата ракета „Калибър-М”, с обхват до 4500 километра, бойна глава с тегло до 1 тон и способност да носи ядрена бойна глава, съобщава ТАСС.
Любопитно е, че това изявление се прави в отговор на плановете на САЩ да разработят и въведат в експлоатация ракета с тактическа ядрена бойна глава, ръководена от концепцията за локалното прилагане на такива оръжия във войните. Русия, чрез устата на своя президент, многократно се противопоставя на подобен подход. А появата на информация за развитието на такава ракета казва на първо място, че сме напълно подготвени за бърз отговор, за да запазим паритета.
На разстояние от 4,5 хиляди километра е възможно не само да се покрие цялата територия на Европа от вътрешните руски води, но и ефективно да се удари по Съединените щати или друг враг от дълбините на океана.
Източник: http://pogled.info/
 
САЩ и талибаните се договориха за излизане на чуждестранните войски от Афганистан
26.01.2019, 18:40
Представители на САЩ и талибаните договориха проект за излизане на чуждестранните войски от Афганистан в хода на преговорите, които се провеждат в Катар. Новината съобщи представител на талибаните, цитиран от агенция Reuters. По неговите думи, в документа се съдържа призив за извеждането на чуждестранните войски от Афганистан до 18 месеца.
В края на декември 2018 г. вестник The Wall Street Journal съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е заповядал на Пентагона да подготви план за извеждането от Афганистан на 7000 американски войници. Малко по-късно официалният представител на Съвета за национална сигурност на САЩ Гарет Марк заяви, че президентът не е издавал подобна заповед и не е вземал подобно решение.
По официални данни към момента в Афганистан са разположени близо 14 000 американски военнослужещи, които участват в бойни операции, занимават се с обучението на афганистанските сили с цел в бъдеще последните да могат самостоятелно да водят борба с терористите. Също така в страната са позиционирани 16 000 военни от други държави – членки на НАТО.
Източник: https://fakti.bg/
 
Стрелбите на зенитен полиигон „Шабла“ ще бъдат на 12 и 13 юни
26.01.2019, 14:07
Бойните стрелби на формированията за ПВО на зенитния полигон на ВВС „Шабла“ ще бъдат на 12 и 13 юни.  Това съобщава министърът на отбраната Красимир Кракачанов на колегите си на последното правителствено заседание. 14 юни е резервен ден при евентуална промяна на атмосферните условия.
И през тази година бойните стрелби ще бъдат съвместно с формирования за ПВО на Република Сърбия. По този повод правителството даде разрешение за тяхното пребиваване.  Западните ни съседи ще участват с до 150 военнослужещи с въоръжение и техника: преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“, радарна система за контрол и верификация на летателните балистични характеристики на ракета „MFDR 120040”, щатно въоръжение за зенитно-ракетни комплекси и авиационни управляеми ракети Р-60/Р-73 и с до 6 въздухоплавателни средства с техните екипажи.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Индия отбеляза националния си празник с военен парад
26.01.2019, 13:58
Хиляди индийци се стекоха днес в центъра на столицата Делхи, за да проследят организираните по случай националния празник на Индия военен парад и шествия, на които страната демонстрира военната си мощ и културно многообразие при засилени мерки за сигурност, предаде Асошиейтед прес.
В Деня на републиката Индия чества годишнината от влизането в сила през 1950 г. на конституцията си, след като през 1947 г. страната извоюва независимостта си от Великобритания.
Парадът беше приветстван от индийския президент Рам Нат Ковинд и министър-председателя Нарендра Моди. Тази година почетен гост на него бе президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса.
По централния булевард на столицата преминаха ученици, изпълнители на фолклорни танци и акробати, пъстри платформи, представящи отделните щати.
Във военния парад участваха войски и военни оркестри, показани бяха танкове, ракети и друга военна техника. Атракция представляваше подразделение от паравоенни, яздещи камили, отбелязва ДПА.
В парада участваха и четирима ветерани от индийската национална армия - всичките на възраст над 90 години. На него можеха да се видят също военни части, съставени изцяло от жени, както и подразделения, командвани от офицери - жени.
Темата на тазгодишния парад беше 150-ата годишнина от рождението на водача на индийското движение за независимост Махатма Ганди, който прекарал 21 години в Южна Африка и именно там развил концепцията си за политическа съпротива чрез ненасилие.
За сигурността и реда по време на празничните прояви в Делхи се грижеха над 50 000 полицаи и военни. - (видео)
Източник: http://www.bta.bg/
 
The Wall Street Journal: С-400 е главният виновник за загубата на нашето въздушно господство
26.01.2019, 12:28
Бариерите, създадени от тези комплекси, заплашват десетилетното безусловно въздушно господство на САЩ в небето над Близкия изток, Арктика и големи части от Азия. Руският военнопромишлен комплекс освен това се готви в близките години да представи дори по-добра система за ПРО-ПВО от ново поколение: С-500 "Прометей".
Американският портал  The Wall Street Journal отбелязва, че радарният компонент на мощната ракетна система С-400 "Триумф" може да открие и най-новите бойни самолети със "звездни" характеристики. "Трябва да разберем, че времето на абсолютното американско господство във въздуха е отминало", каза шефът на отбранителната програма в аналитичния Център за нова американска безопасност Елбридж Колби, цитиран от "Взгляд".
Авторът посочва още, че Пентагонът вече е усвоил нови оперативно-тактически процедури при употребата на въздухоплавателния капацитет на международната военна коалиция в Сирия, поради появата на батарея от руски ПВО комплекси С-400. Това значи, че въздушните удари са ограничени до спорадични действия в сирийските погранични зони и то само в случаи, когато авиационната поддръжка е необходима за сигурността на американския военен персонал.
В последната Стратегия за националната сигурност на САЩ от 2017 г. се отбелязва, че Русия "използва военните си възможности, за да лиши САЩ от достъп до кризисните зони и да ограничи способността ни да действаме свободно". Вашингтон вярва, че така Русия иска доколкото е възможно "да отслаби геополитическото превъзходство на САЩ".
Изданието отбелязва, че зоната на действие на С-400 се разширява чрез изпълняването на договорите за доставки на ЗРК в други страни. Така бариерите, които създават комплексите, заплашват "десетилетното безусловно въздушно господство на САЩ в небето над Близкия изток, Арктика и големи части от Азия".
Твърди се също, че в Русия продължава разработката на комплексите от ново поколение С-500.
По-рано американските медии заявиха, че отсъствието за нови данни за руските зенитно-ракетни комплекси С-500 "Прометей" може да бъде свързано с нежеланието да се поставят под заплаха текущите сделки около продажбата на предшествениците им С-400.
Както отбелязва "Взгляд", американските експерти не без опасения признават: С-500 могат да бъдат заплаха не само за крилатите ракети и самолетите, но дори и за спътниците в орбита.
Изданието също напомня и "грандиозната" реклама на С-400, която неотдавна беше направена в Китай. А именно – китайската армия обяви впечатляващи резултати от първите изпитания на ракетните системи, които напълно потвърдиха спецификациите, които гарантира производителят.
Руските ПВО системи С-400 "Триумф"” са предназначени за борба с всички съвременни и перспективни въздушно-космически оръжия. Максималният им хоризонтален обхват е около 400 км (с ракета 40Н6Е), на височина до 35 километра. Обикновено в рамките на един дивизион се срещат 2-3 батареи от системите с общ 8-12 транспортно-пускови установки. Така в състава на един дивизион има 48 ракети готови за незабавни действия. Целият ракетен полк хипотетично може да атакува до 96 вражески въздушни цели в оперативен радиус до 400 километра. - Още ПВО
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Анкара ще настоява да се включи в бъдеща европейска армия
26.01.2019, 12:07
В Турция с повишено внимание и отблизо се следят действията на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Емануел Макрон във връзка с преговорите по създаване на бъдеща европейска армия. Анкара отдава много голямо значение на това "преговорите по създаването на европейска армия да се водят прозрачно", заяви отговорен представител на турското правителство, цитиран от БТА.
В изявление за в. "Хюриет" същият източник изтъква, че "усилията на ЕС да укрепи сигурността и отбраната си са от жизнено значение и за Турция, която е неделима част от европейската отбрана".
"Времето ще покаже до каква степен тези усилия, които съдържат и политически аспекти, ще се реализират. Във всички случаи усилията на ЕС и всички разговори по този изключително важен въпрос трябва да бъдат прозрачни, което ще бъде в интерес както на ЕС, така и на Турция. Нашето желание е процесът по създаването на европейска армия да се води координирано с НАТО и в същото време да бъде отворен за включване в него на страни като Турция", каза още правителственият представител.
По думите му този въпрос се следи изкъсо и от военните среди.
Според анализатори не би било правилно, ако Турция не бъде допусната до участие в такъв важен за сигурността на континента Европа стратегически въпрос. В тази връзка те изтъкват "приноса на Турция във войните в бивша Югославия и следвоенния процес и мерките, които страната реализира за опазване на сигурността на мигрантите", пише още "Хюриет".
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Полша купува четири Black Hawk за специалните си части
26.01.2019, 08:27
Полша най-накрая избра нов вертолет за превоз на своите специални части, като обяви че поръчва четири броя Sikorsky S-70i Black Hawk, които ще бъдат доставени в рамките на 2019 г.
Defence 24, обаче пише, че правителството във Варшава рискува да си навлече гнева на европейските вертолетостроители, след като отново страната избира нов вертолет, без да има ясна и отворена състезателна процедура.
Решението бе оповестено от полския министър на отбраната Мариуш Блашчак. Според него, правителството е договорило отлична цена с производителя PZL Mielec, който е част от компанията Sikorsky. Блашчак е подчертал още, че даването на поръчки на PZL Mielec значи осигуряване на работни места в Полша.
Договорът за четирите S-70i е на стойност 683 млн. злоти (€159,3 млн.) и включва освен доставката на вертолетите и логистика и обучение. Вертолетите ще бъдат предадени на армейската авиация на страната и ще се използват за поддръжка на силите за специални операции.
През миналата година полското правителство поръча два S-70i с опция за още един, за полицията на страната.
S-70i е военна версия на Black Hawk, която се сглобява в Полша и е предназначена само за експортни клиенти. Машината дебютира през 2010 г.
През 2015 г. Полша избра Airbus Helicopters H225M за нов военен вертолет, който трябваше да бъде използван в разнообразни роли, включително за борба с подводниците, специални операции, търсене и спасяване и транспортни задачи. Полша трябваше да придобие 50 броя от тази машина, но в последствие сделката бе анулирана и полските въоръжени сили решиха да придобиват нови бойни вертолети на парче.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
През февруари в Тайланд ще има мащабни международни военни учения
26.01.2019, 08:07
От 12 февруари до 22 февруари в Тайланд ще се проведе едно от най-големите международни военни учения в Азиатско-Тихоокеанския регион Cobra Gold.
Както уточни в петък, 25 януари, ТАСС на основата на съобщения във вестник Bangkok Post, тази година в маневрите ще вземат участие военнослужещи от 29 страни. Пълноправни участници в ежегодните учения, в допълнение към САЩ и Тайланд, ще бъдат военните от Сингапур, Япония, Индонезия, Южна Корея и Малайзия. Китай и Индия ще участват само в частта за съвместни хуманитарни операции.
В програмата на т. нар. Команда по многонационално планиране ще участват военни от десет страни: Австралия, Бангладеш, Канада, Франция, Великобритания, Монголия, Непал, Нова Зеландия, Филипините и Фиджи. В същото време, Камбоджа, Лаос, Виетнам, Бруней, Мианмар, Пакистан, Шри Ланка, Израел, Германия, Швеция и Швейцария ще действат като наблюдатели.
Тази година маневрите Cobra Gold ще се проведат за 38-ми път. Специално внимание ще бъде отделено на обучението на началник-щабовете при планиране на военната подготовка, програмите за гражданска помощ и полевото обучение. В допълнение, началник-щабовете ще усъвършенстват уменията си в управлението и командването по време на тренировките с кодово наименование Staff Exercise (Staffex).
Във военния лагер Сомдет Пхра Екатхотсарот, разположен в провинция Питсанулок ще се създаде щаб на многонационалните сили. Планирането на Cobra Gold 2019 започна месец след приключването на миналогодишните десетдневни маневри, проведени от 13 до 23 февруари 2018 г. Ученията се провеждат ежегодно в Тайланд от 1982 г. и се считат за един от основните символи на военното сътрудничество между Вашингтон и Банкок.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Запасните в Раковски – със заслужено уважение от местната власт
26.01.2019, 08:01

С "Велик е нашият войник"  и стихотворението на Стефан Кривчев,  посветено на  загиналите във войните  раковчани,  започна отчетното събрание на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в гр. Раковски.

Гости на форума бяха заместник-кметът  на община Раковски Божидар Стрехин и председателят на областната структура на СОСЗР в Пловдив ген. Янко Янев.....Прочети  още

 

 
На фокус: Китайските самолетоносачи Type 001 Liaoning и Type 002
25.01.2019, 20:20
Интересно сравнение между двата китайски самолетоносача може да се направи по двете снимки на корабите, заснети на почти една и съща позиция.
На снимка вляво е Type 001 Liaoning '16', а на снимката вдясно – новият Type 002. - Още китайски самолетоносачи
 
Предварителен доклад за катастрофата с бомбардировача Ту-22М3
25.01.2019, 19:22
В Интернет изтече информация за предварителния доклад относно обстоятелствата и причините за катастрофата от 22 януари 2019 г. с „ бомбардировач Ту-22М3 (червен б.н. „35“, в.ч. 36097, летище „Оленья“).
Екипажът е изпълнявал Упражнение н. 312 от „КБП на ДА 2012“ – полет за бойно използване по маршрут с променлив профил в състав на група.
Под лявото полукрило е била подкачена ракета Х-22Н (без боен заряд), а авиационното оръдие е имало боекомплект 750 осколъчно-фугасни снаряда.
При захождане за кацане с курс „185“, командирът на екипажа е допуснал кацане с превишено претоварване преди ПИК. Самолетът повторно се е отделил от ПИК и е започнал да се разрушава, възниква пожар, а кабината на екипажа се е повторно се е отделила от останалата част на планера. - (видео)
Екипажът не е изпълнил командата на ръководителя на полетите (РП) за катапултиране. Самолетът е паднал на около 500 метра от началото на ПИК и изгаря. Кабината е прелетяла още напред и е паднала в обърнато положение.
Екипаж на бомбардировача:
Командир на екипажа е майор Алексей Гуреев, летец 2-и клас. Умира в болницата от получените наранявания.
Помощник командир на кораба – майор Константин Мазунин, летец 2-и клас. Умира на място.
Щурман-оператор – капитан Виктор Грейф, щурман 3-и клас, умира с санитарната част на в.ч, 36097.
Щурман-инструктор - старши щурманът на полка подполковник Максим Рилков, щурман 1-и клас. Намира се в болница в реанимация
Данни за самолета: з.н. 1683134, произведен на 31 март 1986 г., последен ремонт – 1 март 2012 г. (АРЗ 150), нальот и кацания след последния ремонт – 684/650, общ нальот/кацания – 1157/1021.
Решение на командването на ВВС: Полетите и прелитанията на Ту-22М3 временно са прекратени.
Председател на комисията – Началник на инспекция ( Разследване на авиационните произшествия) полковник Алвександър Собол.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
МиГ-29
25.01.2019, 19:10

 

Вторият живот на МиГ-29 в България - част 1


Вторият живот на МиГ-29 в България - част 2

 

Още за МиГ-29 в България

 
Русия призовава САЩ да се откажат от плановете да разположат ракети в Космоса
25.01.2019. 19:00
Руското външно министерство призова днес САЩ да се откажат от безотговорните си, както то ги нарече, планове за разполагане на отбранителна ракетна система в Космоса и подчерта, че тази стъпка заплашва да подхрани надпревара във въоръжаването, предаде Ройтерс.
В изявление министерството посочи, че плановете, изглежда, са опит за възкресяване на т.нар. програма "Звездни войни" - американска инициатива за стратегическа отбрана, огласена за първи път през 80-те години на миналия век от тогавашния президент Роналд Рейгън.
"Отново призоваваме Вашингтон да прояви благоразумие и да се откаже от една толкова безотговорна авантюра, която би имала крайно негативни последици за цялата международна общност, а и за самите Съединени щати. Очевидно е, че появата на оръжие в Космоса би било в разрез с установената практика на международно сътрудничество при изследването и използването на космическото пространство за мирни цели", се казва в министерското изявление, цитирано от ТАСС.
Ние даваме приоритет на използването и изследването на Космоса изключително за мирни цели и за разлика от САЩ не обмисляме планове за решаване на задачи в Космоса чрез ударни средства, отбелязва министерството.
Дълбоко разочаровани сме, че вместо постигането на градивен диалог по въпросите на стратегическата стабилност и предотвратяването на оръжейна надпревара в Космоса САЩ предпочетоха да се върнат към осъществяване на поредна версия на програмата "Звездни войни" от времето на президента Роналд Рейгън, подчертава ведомството.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Няма никакъв напредък в разговорите между НАТО и Москва за руските ракети, каза шефът на алианса
25.01.2019, 16:27
Днешната срещата между НАТО и руските пратеници не успя да реши спора около нова руска крилата ракета, която според западните съюзници е заплаха за Европа, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс, след заседание на Съвета НАТО-Русия в Брюксел.
Ако няма пробив, на 2 февруари се очаква САЩ да задействат шестмесечна процедура по изтегляне от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.
"Договорът е в реална опасност", предупреди Столтенберг. Той каза, че Русия не е проявила воля за компромис, но той, както и европейски страни като Германия, все още се надяват на дипломатически напредък през шестмесечния процес на оттегляне.
"Колкото по-бързо Русия се върне към задълженията си, толкова по-добре. Договорът губи смисъла си, ако не се спазва, проблемът са руските ракети в Европа", каза той на пресконференция след заседанието.
Подкрепян от съюзниците си в НАТО, Вашингтон обвинява Москва, че разработва нова ракета - Новатор 9М729 (SSC-8 според натовските обозначения) в нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от времето на Студената война, гарантиращ, че в Европа няма наземно базирани ракети, способни да носят ядрен заряд.
Русия отхвърля обвиненията и твърди, че ракетата е с малък обсег и е извън обхвата на договора. Москва на свой ред обвинява САЩ, че използват фалшив претекст, за да излязат от договора, което така или иначе искат да направят, за да разработват нови ракети.
Столтенберг отбеляза, че е особено важно срещи като днешната да се свикват, когато напрежението между страните е високо и те имат сериозни разногласия и трудности, посочва ТАСС. 
В интервю за телевизия Си Ен Би Си Столтенберг днес каза, че НАТО ще играе все по-важна роля след излизането на Великобритания от Европейския съюз
"Брекзитът няма да промени характера на отношенията между Великобритания и НАТО, напротив, смятам, че той ще направи НАТО по-важна организация, платформа, свързваща страните от Европа и Северна Америка", заяви той.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Ротата за охрана от 37-мия контингент в Афганистан проведе успешно занятие по сертификация
25.01.2019, 16:07
Ротата за охрана от 37-мия контингент от Въоръжените сили на Република България, участващ в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа“, проведе вчера занятие за потвърждаване на сертификацията, съобщава Пресцентърът на МО. По време на занятието бяха отработени различни варианти за противодействие на заплахите от неправомерно проникване в базата, както и действия по охрана и отбрана на контролно-пропускателен пункт, проверката на автомобилния трафик и отразяване на комплексна атака.
Съвместно с коалиционните партньори беше координирано взаимодействието при медицинска евакуация с тимa за обезвреждане на неексплодирали боеприпаси и силите за бързо реагиране на базата. След занятието офицерът по сигурността на базата и водената от него комисия изразиха задоволство от изпълнението на функционалните задължения от българските военнослужещи и им дадоха висока оценка. Цялостното командване и управление се осъществяваше от Съвместния оперативен център на базата.
Командир на 37-мия контингент е полковник Митко Димитров, а командир на ротата - майор Калоян Стоянов.
Източник: http://otbrana.com/
 
Книга разказва за историята на гарнизон Враца
25.01.2019, 16:05
Историята на град Враца като гарнизон е огромна и мащабна, но недостатъчно популярна сред гражданите и особено сред младите хора. Да попълни една празна ниша в историята на родния град се заема подполковник от резерва Иван Джунов, възпитаник на Шуменското артилерийско училище.
На 24 януари, когато се навършиха  75 години от бомбардировките на града, в Регионалния исторически музей беше представена неговата книга „Войскови живот и командири след освобождението на Враца”. Систематизирано и интересно е представен войсковият живот и командирите на военни части в гр.Враца и действията на 35-ти пехотен Врачански полк през войните за национално освобождение 1912-1918 г.
Гости на събитието бяха  Красимир Богданов, народен представител и историк, г-н Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриоктичното възпитание” на МО, г-н Радослав Симеонов от същата дирекция, заместник-областният управител Робертино Маринов, командирът на в.ф. 54990 майор  Симеон Цеков и др. Сред публиката имаше представители на община Враца и културните институции, членове на СОСЗР, ученици, журналисти. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди с юбилейни медали "100 години Първа световна война" Красимир Богданов и членове на Инициативния комитет, сформиран във връзка с отбелязване на 100-годишнината от края на Първата световна война, чийто член е и авторът на книгата. Отличията връчи г-н Иво Антонов.
Източник: http://otbrana.com/
 
САЩ изпратиха бойни кораби в Тайванския проток
25.01.2019, 13:38
САЩ изпратиха два бойни кораб в Тайванския проток в четвъртък. Това е първата подобна операция през тази година, съобщи тайванското правителство, информира "Ройтерс".
Осведомителната агенция коментира, че честият транзит на бойни кораби през стратегическия морски коридор безпокои Китай.
Преминаването на американските кораби вероятно ще бъде възприето от Тайван като знак на подкрепа от правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп на фона на напрежението между острова и Пекин.
Китай разглежда Тайван като изконна китайска територия и не изключва използване на сила за връщане на контрола.
Министерството на отбраната на Тайван обяви в съобщение, че корабите се придвижват в северна посока през протока, който разделя Тайван от континенталната част на Китай. Ведомството пояснява, че преминаването им е в съответствие с нормите. Отбелязва се, че Тайван следи отблизо операцията за "гарантиране на безопасността в моретата и регионалната стабилност".
През миналата година САЩ на три пъти изпратиха бойни кораби в протока.
Вашингтон не изключва и изпращане на самолетоносач - нещо, което не е правено от повече от 10 г.
В Пекин китайското външно министерство заяви, че Китай следи отблизо американските бойни кораби и изрази безпокойството си. Китай призовава Вашингтон да се придържа към принципа "един Китай".
Вчера Китай изпрати няколко бомбардировача в региона.
Източник: https://news.bg/
 
Германия загуби войната през есента на 1941 г.
25.01.2019, 09:55
Ирационалността при вземането на решения, болезнената самоувереност и лошият избор на съюзници – това са причините за поражението на Германия във Втората световна война смята Бернд Вегнер, професор в университета “Хелмут Шмит” на Бундесвера в Хамбург, експерт по история на военните операции през Втората световна война......Прочети още
 
MС разреши пребиваването на сръбски военнослужещи на полигон „Шабла“
25.01.2019, 09:37
MС разреши пребиваването на сръбски военнослужещи и техника за провеждането на съвместни бойни стрелби на полигона „Шабла“
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде висока оценка на резултатите от международното учение „SHABLA 2017“ Правителството разреши пребиваването на територията на Република България с невоенен характер на въздухоплавателни средства, въоръжение и техника и личен състав от Военновъздушните сили на Република Сърбия. Решението на Министерския съвет е във връзка с провеждането на съвместни бойни стрелби с формирования за ПВО на Република Сърбия на зенитен полигон на ВВС „Шабла“ през месец юни 2019 г.
 
Русия разгърна в Арктика най-новите системи на радиолокационни станции
25.01.2019, 08:54
В Арктика, разгърнаха мобилен радиолокационен комплекс (РЛК) «Резонанс-Н» с елементи на изкуствен интелект. Както поясниха на «Известия» в Министерството на отбраната на РФ, такива технологии са важни за Арктическия регион, откъдето потенциалният враг може да удари Урал, Сибир и Централна Русия. Техниката е постъпила на въоръжение в състава на 45-та армия ВВС и ПВО на Северния флот в края на миналата година.
Комплексът работи в метровия диапазон и може да фиксира на разстояние от 1100 км широк клас съвременни въздушни обекти, включително слабозабележими и хиперзвукови летателни апарати, както и мини-дронове, хеликоптери и стелт-самолети.
Фазираната антенна решетка значително разширява възможностите на комплекса, като той може автоматично да обменя данни с други радиолокационни системи и да дава целеви указания на огневите средства на системата за противовъздушна отбрана на разстояние до 600 км.
Кръговият обзор на пространството се извършва не чрез въртящи се антени, а с електронни средства, което увеличава надеждността и ефективността на локаторите. В производството се използват само руски компоненти и програмно осигуряване.
РЛК може бързо да се премества - оборудването е разположено върху 5 транспортни единици и в контейнери, като е адаптиран за работа в суровите условия на Крайния Север.
Източник: http://pogled.info/
 

 
Подпомага ли някой етническите сблъсъци?
24.01.2019, 23:03

След последните два инцидента (командоса във Войводиново и курсантите на пътя Сливен – Гурково) напрежението спрямо циганския етнос непрекъснато нараства. Имаше различни протести предавани по телевизиите, коментари по многобройните вестници на различни експерти и само „властите“ в държавата мълчат и мълчат.

Вярно е, че бяха заети с конкурса за нов боен самолет, който ще получим след няколко години, но създадените проблеми в държавата чукат на вратата. Посред зимата започна и събарянето на къщи в ромската махала на селото, защото са били „опасни за живеене“.

Всичко това, ако така продължава, не ни води към нищо по-добро.......Прочети още

 
Нови фотографии на нискозабележимия БЛА С-70
24.01.2019, 22:38
Появиха се нови фотографии на руския нискозабележим БЛА Сухой С-70, който се разработва по програмата „Охотник-Б”. Новите снимки дават допълнителна информация за апарата.
Снимките са правени на летището на Новосибирския авиационен завод В. П. Чкалова и по непотвърдена информация са правени преди няколко дни.
Най-интригуваща е фотографията, която показва апаратът С-70 погледнат отзад, като на очи се набива голямото сопло на двигател от семейството АЛ-31Ф. Напълно неекранираното сопло поставя въпроси за радарната забележимост на апарата и за топлинното излъчване, което ще има.
Възможно е, тази конфигурация да бъде само за първия прототип, а е възможно руските конструктори да са жертвали забележимостта в името на други потенциални предимства – например по-ниска цена за изработка и възможността за използване на реактивен двигател с форсажна камера.
Големите размери на С-70, които се подозираха, до голяма степен се потвърждават, когато апаратът се сравни с влекача К-700 „Кировец”, който е заснет с него. Влекачът има дължина от 7,2 m, ширина от 2,5 m и височина от 3,2 m.
Очаква се първият полет на С-70 да стане факт през тази година. Известно е, че третият прототип на Су-57 (Т-50-3) се използва от известно време за изпитания на технологии свързани с проекта „Охотник-Б”, както има и предположения, че двата проекта ще използват редица еднакви системи и агрегати.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Армията остана лоялна на Мадуро
24.01.2019, 22:31
Венецуелската армия отново обяви, че ще остане лоялна към президента Николас Мадуро, и призова за диалог, като порица опита за преврат на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, предадоха световните агенции.
"Предупреждавам народа на Венецуела, че в момента се извършва държавен преврат срещу нашите институции, срещу нашата демокрация и срещу президента Николас Мадуро, нашия законен президент", заяви венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино, цитиран от Франс прес.
"Признаваме за законен президент нашия върховен главнокомандващ Николас Мадуро", подчерта той на пресконференция в столицата Каракас, заобиколен от генерали. Армията "няма никога да приеме президент, който служи на неясни интереси", нито ще се подчини на чужда сила, посочи още Падрино.
Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо поде кампания за дипломатическото му признаване за легитимен президент на страната. Николас Мадуро обаче все още има подкрепата на военните. 35-годишният Хуан Гуайдо призова снощи за нови избори и възстановяване на демокрацията. Той отправи призив и към военните да отхвърлят, по думите му, "диктатурата на Мадуро". До момента САЩ, Бразилия, Канада и почти всички латиноамерикански страни, без Мексико, Боливия и Куба, признаха опозиционния лидер за нов държавен глава.
Източник: https://fakti.bg/
 
АК-12 вече и за експорт?
24.01.2019, 22:21
Концернът "Калашников" сключи първия си договор за износ на автомати AK-12 за Армения, заяви в интервю за РИА Новости генералният директор на компанията Владимир Дмитриев.
Според Дмитриев Армения се превърна в първата страна, която купува АК-12. Договорът е подписан за малка партида от 50 единици.
"Те ще го разгледат, ще го тестват в действие и, надяваме се, ще продължат да купуват", обясни той, добавяйки, че в момента компанията също води преговори за снабдяване с новите автомати на всички силови структури на Руската федерация, но все пак е твърде рано да се говори за масов преход към това оръжие.
"Мисля, че постепенно ще започнем да въоръжаваме с него Росгвардия, ФСБ и други служби по сигурността", каза генералният директор. Дмитриев също съобщи за приключването на фабричните тестове на автомата AK-308, предназначен за патрона на НАТО.
"Следващите по ред са предварителните тестове. Ако всичко върви добре, продуктът може да бъде пуснат серийно още тази година", твърди той. Самият автомат е на основата на AK-103 с елементи на AK-12. Той може да бъде търсен в Русия и като гражданско оръжие, тъй като е патронът с калибър 7.62x51 mm е и един от основните калибри за лов.
В допълнение, според Дмитриев, "Калашников" преговаря за създаването на руско-индийско съвместно предприятие, където ще бъдат произвеждани автомати от серията "200". Той обясни, че днес индийците правят АК от "стотната серия", като самата продукция те са си я развили. "Те канят руски специалисти преди всичко, за да подобрят качеството на продуктите си. До края на този месец следва да се формулират основните параметри на съвместното предприятие".
Генералният директор добави, че руската страна предлага на индийските си партньори да произвеждат по-усъвършенстван продукт, който вероятно ще бъде АК-203. Той също така не изключва възможността за продажба на AK, произведени в Индия, на трети страни. - Още за АК-12
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Русия даде зелена светлина на турската армия да влезе в Сирия
24.01.2019, 21:05
Споменаването от страна на Владимир Путин на двустранен протокол между Турция и Сирия от 1998 година бе възприето от Турция като зелена светлина от Москва за нова военна операция на сирийска земя. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.
Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган се срещнаха за първи път тази година, като във фокуса на разговорите им беше войната в Сирия. Турският първи дипломат Чавушоглу заяви, че страната му е получила позитивен сигнал от Кремъл. „Смятаме, че той (Путин) спомена този протокол, загатвайки, че Турция може да се намеси в Сирия“, заяви външният министър.
Договорът, който Путин е споменал, е подписан между Анкара и Дамаск в края на 1998 година. Той задължава Сирия да се бори срещу терористите, които представляват заплаха за националната сигурност на съседна Турция. Той дава също така право на Турция да се намеси на сирийска земя, в случай, че Сирия се провали в тези мерки. Анкара твърди, че кюрдските бойни милиции в Сирия представляват заплаха за националната сигурност.
Именно поради тази причина, Турция предприе две наземни операции в Сирия през последните години, а мишена на турската армия бяха джихадистите от „Ислямска държава“ и Отрядът за народна самоотбрана (YPG), който Анкара разглежда като въоръжено крило на Кюрдската работническа пария, обявена за терористична организация. Ердоган и Путин са обсъдили всички последни събития в Сирия, включително решението на САЩ да се изтеглят от страната, която от 2011 година е в гражданска война. Очаква се в скоро време турската армия да влезе в Сирия. Турция вече струпа войски и техника по границата си със Сирия. САЩ призоваха натовските си съюзници в лицето на НАТО да не предприемат военна офанзива срещу кюрдските милиции.
Източник: https://fakti.bg/
 
Сеул отхвърли искане на Тръмп да плаща по $1,2 млрд. на година за американските войски
24.01.2019, 19:31
Сеул отхвърли искане на президента на САЩ Доналд Тръмп Южна Корея да плаща по 1,2 милиарда долара на година за поддържането на американските войски на полуострова, пише "Дейли телеграф".
Това е увеличение с повече от 40% в сравнение с това, което Сеул в момента плаща за 28 500 американски войници в страната.
Вашингтон е отправил искането по време на последните преговори между двете държави по въпроса през декември 2018 г. Но правителството на Южна Корея е отхвърлило искането на САЩ. Оттогава американският посланик в Сеул на няколко пъти намекна, че Вашингтон може да тълкува договора за сигурност между двете държави различно, ако Южна Корея откаже да изпълни искането.
Позицията на американския посланик е ядосала Южна Корея, където правителството намекна, че е готово да плаща максимум 886 милиона долара на САЩ за американските войници.
В редакционен материал вестник The Korean Times обвинява САЩ в отправяне на "ултиматум" към Сеул. Подчертавайки, че преди Вашингтон не е отправял подобна молба, вестникът пише, че "искането е прекалено".
Източник: https://news.bg/
 
Полша модернизира Ми-24
24.01.2019, 19:27
От началото на 2018 г. полската армейска авиация (Lotnictwo Wojsk Ladowych –LWL) търси варианти за модернизация на своя флот от ударно-транспортни вертолети Ми-24 Hind.
Тази година ще бъде обявена обществена поръчка за модернизация на Ми-24, като срокът за подаване на оферти ще е от юли до септември 2019 г. След разглеждане на предложенията полското правителство ще избере компанията, която ще изпълни проекта.
Полската армейска авиация е имала на въоръжение около 50 вертолета Ми-24Д и Ми-24В, като сега в експлоатация са приблизително 50% от тях и само те ще подлежат на модернизация.
Полските Ми-24 са на въоръжение в 56-а вертолетна авиобаза с две ескадрили в състава и в 1-а вае на 49-а авиобаза.
Успоредно с програмата за модернизация на Ми-24, Полша възнамерява в бъдеще да придобие и нови ударни вертолети в рамките на превъоръжаване Kruk („Гарван“).
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов
 
Генерал-лейтенант Люцкан Люцканов е роден на 8 ноември 1939 г. в хасковското село Орлов дол. Средно образование завършва в Тополовград, а по-късно Висшето народно военно училище във Велико Търново. Започва службата си като командир на взвод.
Учил е още във Военната академия в София и Генералщабната академия „Климент Ворошилов“ в СССР. В периода 16 ноември 1990 – 30 август 1991 е командващ на Трета армия с щаб в Сливен. От 30 август 1991 г. – 12 май 1993 г. е командващ на Сухопътните войски на Българската армия. Между 1997 и 1999 г. е секретар (заместник-министър) на МВР.
Председател е на клуб „Командване на Сухопътните войски“  и клуб „Трета армия” в Столичната организация на СОСЗР. От 2007 до 2009 г. е заместник-кмет на район „Младост“.
Умира на 24 януари 2018 година в гр. София
Поклон пред светлата му памет!
 
Военнослужещи от Сухопътните войски оказват помощ при зимни условия в Смолян
24.01.2019, 10:00
От 14,30 часа днес, 24 януари, се включи модул за действие при зимни условия от състава на 101 алпийски полк – Смолян. Военнослужещите със специализирана техника – роторен снегорин,  разчистват проходите Пампорово и Превала от обилния сняг, който затруднява движението в района.
Модулът действа на основание отправено искане на Областната управа на Смолян и по заповед на Министъра на отбраната Красимир Каракачанов и ще продължи да оказва помощ и в утрешния ден.
Източник: https://landforce.armf.bg
 

 
Поради технически проблем част от информацията от 20 до 24 януари е изтрита!
 

 
Швеция подобри офертата си за "Грипен"
19.01.2019, 09:34
Швеция отново рекламира изтребителите си "Грипен" и твърди, че е готова да даде на България 10 самолета, и то с необходимото въоръжение и оборудване за заложената от българската страна сума от 1.5 млрд. лв., или 1.8 млрд. лв. с ДДС.
В официалната позиция на директора "Експорт и международни отношения" към Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV) Йоаким Валин се казва: "Уважаваме решението на българския парламент във връзка с процеса по придобиване на нов тип боен самолет. Въпреки това ние сме убедени, че шведската оферта носи повече предимства за България", се отбелязва в нея. Шведската страна и фирмата "СААБ", която произвежда изтребителите „Грипен“, обявява и готовността си за „допълнителни разговори, в случай че България би искала да проведе такива”.
Шведската позиция беше разпространена ден след като парламентът разреши на правителството да преговаря със САЩ за купуване на F-16. 130 депутати от ГЕРБ, ВМРО и ДПС дадоха мандат на министрите на отбраната, икономиката, финансите и външните работи да проведат разговори с американската страна за придобиването на 8 самолета с включено оборудване и въоръжение. НС разреши и отклоняване от заложените изисквания към доставчика, включително цена, срокове на доставки и начин на плащане. Според досегашната информация американската оферта включва по-скъпи самолети, по-дълъг срок за доставка на първите машини и плащане наведнъж, а не разсрочено. Българските власти обаче твърдят, че всичко подлежи на промяна и договаряне.
Работните групи и правителството предложиха преговори със САЩ, а не Швеция с аргумента, че тяхното предложение включва и оръжие и оборудване. Те твърдят, че при "Грипен" не се предлага многоцелеви изтребител, а по-скоро машини за "Еър полисинг". Това от своя страна щяло да наложи да се купува въоръжение и оборудване, както и лицензи, а това зависело от трета страна, която отново била САЩ. И ако се вземат "Грипен", това частично ще означава чакане на американско съгласие за част от оборудването и за въоръжението. Според военния министър Красимир Каракачанов това се било получило в други две страни. Тезата на управляващите за избора на американски машини включва и твърдението, че става дума за геостратегически и политически избор.
Каракачанов няколко пъти обяви, че започват преговори със САЩ и ако те не отговарят на изискванията – финансови и икономически, тогава можело да се стигне до преговори със следваща страна. При сегашната ситуация обаче това би означавало нужда от ново решение на Народното събрание, което изобщо не е сигурно, че може да мине при сегашната конфигурация и след всичко изговорено през последните месеци.
От "Локхийд Мартин" - производител на F-16, реагираха в четвъртък, като обявиха пред Канал 3, че сделката за американските изтребители може да бъде финализирана в следващите 6 до 9 месеца.
ПО-ЕВТИНО
„Грипен” е произведен в Европа, напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя. Заедно с необходимото въоръжение и оборудване офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро”, посочва Йоаким Валин. "Уважаваме решението на българския парламент във връзка с процеса по придобиване на нов тип боен самолет. Въпреки това ние сме убедени, че шведската оферта носи повече предимства за България", казва той. - Още за JAS-39
Източник: https://segabg.com/
 
Разузнаването на САЩ засече руска ПРО ракета, която прелетя 3000 км за 17 минути!
19.01.2019, 08:56
Разузнаването на САЩ е засякло успешен тест на руската система за противоракетна отбрана "Нудол", съобщава CNBC. Според информация на тв каналът изпитанията са били проведени през декември 2018 г.
Ракетата е прелетяла около 3 хиляди километра и е поразила цел, долитайки до нея за 17 минути. Това означава, че ракетата е летяла със скорост 10 600 км/ч или близо 3 километра в секунда. - (видео)
Американската страна отбелязва, че през 2018 г. Русия два пъти е провеждала тестове на тази система за ПРО, наричана "убиецът на спътници".
Първите изпитания на ракетите от комплекса противоракетна и провокосмическа отбрана А-235 "Нудол". Новата ракета ще може да прехваща балистични ракети и да сваля спътници в околоземна орбита.
Според американски медии, ракетният комплекс А-235 "Нудол" ще замени комплекса, който е на въоръжение в момента в руската армия А-135 “Амур”, част от противоракетната отбрана на Москва.
Ръководителят на космическото командване на ВВС на САЩ генерал Джон Хайдън предупреди неотдавна, че Русия и Китай разработват оръжие, което може да заплаши жизнено важни спътници на САЩ. “Те разработват възможности, които ни безпокоят”, заяви Хайдън.
Като цяло обаче генерал Джон Хайдън смята, че различните нови руски ракети, които се тестват напоследък не застрашават отбраната на САЩ. Още през м.г. той отбеляза: „Въпросът е до колко тези оръжия могат да укажат ефект върху противника или да го лишат от неговите преимущество. За мен интересно е това, че руснаците са способни да постигнат това при сегашната си структура, наравно с нашите способности за аналогични действия. Не смятам, че ситуацията се е променила“, заяви Хайдън. - Още за А-235
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Контраадмирал Петев оцени високо дейността на флотилия бойни и спомагателни кораби
19.01.2019, 08:00

Във флотилия бойни и спомагателни кораби вчера бе проведен анализ на подготовката и изпълнение на поставените задачи през 2018 година, съобщават от ВМС.

На анализа присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, офицери от щабовете на флотилията и пунктовете за базиране в Бургас и Варна, командири на военни формирования и командири на кораби.
Отбелязано бе, че основните усилия в подготовката през изминалата година бяха насочени за изпълнение на задачите,  в съответствие с мисиите на ВМС.......Прочети още

 

 
Япония се отказва от монтажа на американските изтребители F-35 по лиценз
18.01.2019, 23:13
През 2013 г. японската компания "Mitsubishi Heavy Industries" получи лиценз за монтаж на F-35, но сега Япония заявява, че ще се откаже от производството на тези американски самолети от 5-то поколение. В страната този проект бе сметнат за неефективен и прекалено скъп. Наскоро беше публикуван петгодишен план за развитието на японската отбрана. В него се посочва, че страната се нуждае от високоефективно оборудване за авиационната индустрия.
Правителството одобри програма за закупуване на шест изтребителя F-35A от САЩ. Размерът на сумата по сделката не трябва да надвишава 0.61 млрд. USD. За поддръжката им са предвидени над 366 млн. USD. Приетата програма ще има валидност до април 2020 година.
От Токио изразяват недоволство от високите разходи за тези самолети, както и поддържането на допълнителни мощности и заявяват, че не виждат причина да ги запазят заради няколко изтребителя само за един кратък период от 3 - 4 години. Един самолет струва 145 млн. USD. Поради тези разходи се губи конкурентоспособността на индустрията на страната.
Преди това Япония съобщи за намерение да купи 42 изтребителя F-35A и също толкова F-35B. В същото време само малък брой от тези самолети са били сглобени в Япония по лиценз на САЩ и този лиценз се явява като допълнителен и доста голям разход. - Още за F-35
Източник: http://www.pan.bg, М.Генов
 
Казанлък се поклони пред героите от 23-и Шипченски полк
18.01.2019, 23:07
Войниците и командирите на  23-ти Шипченски полк със своята кръв очертаха етническите граници на Майка България. Това заяви в празничното си слово вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Паметника на загиналите казанлъшки воини в парк Розариум.
Днес в Казанлък се проведе запомнящо се честване под наслов „130 години военна бойна слава“, посветено на 130-годишнина от сформирането на 23-ти пехотен Шипченски полк. В словото си министърът се обърна към присъстващите с призив да знаят своята история и героизма на дедите си. На ритуала, в който участваха военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, той връчи юбилеен медал „100 години Първа световна война“ на областния управител на Област Стара Загора Гергана Микова, кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов и Негово Високо Преосвещенство Старозагорски митрополит Киприан. Още в началото в родолюбивата проява се включиха директорът на дирекция „Социална политика“ на МО Иво Антонов, заместник-председателят на СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов, главният секретар на Съюза полковик от запаса Павел Станев, председателят на Областната организация на Съюза полковник от запаса Стефан Пенев, председателят на Общинската организация на Съюза майор от запаса Евтени Пейчев, секретарят на организацията майор от запаса Стефко Михайлов, представители на Съюза на ветераните от войните на България, на Съюза на подофицерите от запаса и на други военно-патриотични сдружения.  Масово бе участието на ученици.
Празникът бе под патронажа на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, почетен член на СОСЗР. Сред  организаторите бяха Община Казанлък, Общинският съвет на СОСЗР, 61-ва Стрямска механизирана бригада, Исторически музей „Искра” и Националният паметник-музей „Шипка-Бузлуджа”.
Участниците се включиха в шествие под съпровода на военния оркестър до Паметната плоча на създателите на военния марш на полка, а по-късно химн на Българската армия, „Велик е нашия войник” подпоручик К. Георгиев и запасния редник М. Шекерджиев, където поднесоха цветя. На входа на военното формироваие от 61-ва Стрямска механизирана бригада бе открит Музей на бойната слава. Венци и цветя бяха поднесени и пред паметника на 9-а и 10-а опълченски дружини в района на формированието. За геризма на шипченци и дългът ни да пазим бойната ни слава говори командирът на бригадата бригаден генерал Пламен Йорданов.
Генерал-майор от запаса Васил Върбанов имаше възможност лично да благодари на кмета Галина Стоянова за отличната съвместна работа със СОСЗР и голямата подкрепа при провеждането на Първия национален събор на запасното воинство през септември м.г.  Тази година отново край Казанлък ще се проведе вторият национален събор. На г-жа Стоянова бе връчен поздравителен адрес от председателя на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов, който я приветсва за родолюбивото дело. 
Тържественото събрание-концерт във Военния клуб се превърна в урок по история и родолюбие със словата на възпитаника на Шуменското артилерийско училище офицера от запаса Красимир Узунов, собственик на Агенция „Фокус“ и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Не по-малко вълнуващи бяха приветствените думи на кмета на Общината Галина Стоянова. Тя благодари на командването на 61-ва механизирана бригада,  на Общинския, Областния и Централния съвет на СОСЗР и на останалите военно-патриотични организации. Тук отново имаше награди. Кметът удостои проф. Георги Начев, Красимир Узунов и Красимир Каракачанов. От своя страна министърът на отбраната връчи юбилейни медали „100 години Първа световна война“ на проф. Георги Начев и на ръководители на военно-патриотичните организации. С почетния знак на МО бе удостоен Красимир Узунов.
Тържествените прояви завършиха с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и на казашкият московски ансамбъл „Славица”.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Нови варианти на J-20 ще се появят на бял свят
18.01.2019, 20:23
Очаква се появяването на нови варианти на китайския самолет stealth Chengdu J-20 "Weilong" ("Могъщ дракон"), според изявление, направено вчера от китайски военни експерти в репортаж на Китайската централна телевизия (CCTV).
Три варианта се разработват в момента, единият ще се специализира в мисиите за електронна война подобно на EF-18G "Growler" на USN, вторият ще бъде тактически бомбардировач, а третият ще е палубен вариант за китайската военноморска авиация за експлоатация на палубата на самолетоносачи.
Нов двуместен вариант:
Ако сегашният вариант на J-20 е едноместен, по всяка вероятност ще се появи нов двуместен вариант специално за изпълнението на мисии за електронна война (EW). Той ще стане и първият двуместен stealth изтребител в света. Всъщност, в контекста на един силно дигитализиран бъдещ конфликт, ще има голямо количество информация. Включването на втори човек в екипажа - оператор на специализираните системи е важно в контекста на мисиите за откривани и обработка на вражеските детектори и тяхната неутрализация. При изпълнението на мисии за атака срещу наземни и надводни обекти вторият член на екипажа може да се окаже от изключителна важност.
Все пак от репортажа на китайската телевизия става ясно, че J-20 ще бъде постоянно адаптиран към нуждите на ВВС на НОАК и постоянно модернизиран. Остава само PLAAF да интегрира в изпълнението на мисии заедно с J-20 и J-31, който също е невидим за радарите, но по-малък. - Още за J-20
Източник: http://www.pan.bg, М.Генов
 
Русия ще помогне на Сърбия да укрепи отбраната си
18.01.2019, 16:55
Военнотехническите отношения между Русия и Сърбия ще продължат да се развиват, Москва ще помогне на Белград да укрепи отбранителната си способност. Двете страни ще засилят връзките между отбранителните си предприятия, а въоръжените им сили планират да проведат съвместни учения. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на посещението си в Сърбия в четвъртък (17 януари).
Преди визитата в медиите се появиха информации, че Москва и Белград ще подпишат редица договори в областта на военнотехническото сътрудничество.
"Става въпрос за сключване на нови договори, а не за изпълнение на предишни споразумения между двете министерства на отбраната за снабдяване с руски бронирани автомобили от арсенала на руските въоръжени сили", посочи източник на РИА "Новости".
Между руското и сръбското военно ведомство вече има договор за доставка на 30 танка тип Т-72С и 30 бронирани разузнавателни машини БРДМ-2. През 2017 г. Москва достави на Белград и шест изтребителя МиГ-29.
В четвъртък Путин беше на еднодневно официално посещение в Сърбия. Преди да кацне на летището в Белград, самолетът му бе придружен от три сръбски изтребителя МиГ-29. За да посрещнат руския лидер в храма "Свети Сава" в центъра на сръбската столица се събраха над 100 000 души. По-рано на площада край хотел "Москва" множество граждани изразиха подкрепата си към Путин, носейки сръбски и руски знамена, плакати с лика на Путин и Вучич и плакати с надписи "Сърбия и Русия - вечни партньори", "Сърбите и руснаците - братя завинаги".
Източник: https://bg.rbth.com/
 
ВКС на Русия ще получат четири изтребителя МиГ-35 през 2019 година
18.01.2019, 16:10
Въздушно-космическите сили на Русия ще получат четири леки изтребителя МиГ-35 през 2019 година. Това съобщи източник на ТАСС в авиационната индустрия.
„Според договора от август 2018 г., през миналата година бяха произведени два МиГ-35УБ (учебно-бойни) и предадени на войските, а четири МиГ-35С (серийни) ще бъдат предадени на ВКС през 2019 г.”, каза източникът на агенцията. Той отбеляза, че МиГ-35 е самолет само за базиране на сушата.
Източникът на ТАСС добави, че договорът за доставка на следващата партида от 14 изтребителя МиГ-35 ще бъде подписан през 2020 година. "През 2020 г. се планира да се подпише нов договор със срок на валидност от три години, вероятно за доставка на още 14 изтребителя МиГ-35 на ВКС," заяви източникът на агенцията. TAСС обаче няма официално потвърждение на получената от източника информация. - Още за МиГ-35
Източник: http://www.pan.bg, М. Генов
 
Преди 155 години е роден кап. I ранг Васил Хитров
18.01.2019, 15:52
Васил Хитров е роден в гр. Ловеч на 17 януари 1864 г. Военното си образование получава във Военното училище в София, където постъпва през септември 1881 г. Дипломира се успешно на 30 август 1884 г. с чин подпоручик, припомнят в своя публикация от Военноморския музей.
Взима участие в Сръбско-българската война като командир на 16-а рота на 1-ви Софийски полк и води поверената му част в боевете при Сливница, Айдемир, Гургулят и Пирот. След войната кариерата на Васил Хитров продължава в различни гарнизони, а от 4 септември 1888 г. в изпълнение на приетата „Програма за попълване на флотилията с кадри“ се прехвърля в Русе. Още на следващата 1889 г. е назначен за командир на парахода „Крум“, а впоследствие поема командването на парахода „Симеон Велики“ и княжеската яхта „Александър I“ от Дунавската флотилия. На 01.01.1895 г. е назначен за помощник командир на Флотилията, а две години по-късно, през февруари 1897 г. със заповед на Военното министерство е командирован в чужбина за специализация в областта на морското дело. През лятото на същата година плава на френската учебна фрегата „Мелпомен“ в Атлантика, а през септември 1898 г. е в Бордо, за да наблюдава строежа на учебния крайцер „Надежда“.
Възходящата флотска кариера на Васил Хитров преминава през назначение като началник на Дунавската флотилия, а след създаването на Щаба на флота и като пръв началник-щаб на Черноморския флот с чин капитан-лейтенант, назначен на 14 февруари 1900 г.
Със заповед от 01.01.1905 г. е назначен за началник на Флотско отделение на Военното министерство.
На 18 май 1906 г. Васил Хитров получава звание капитан I ранг. В края на ноември същата година е командирован от Военното министерство в Монако, за да се запознае на място с работата на местния океанографски музей. През петмесечната си командировка капитан Хитров прави проучвания върху специализираната литература по океанография, както и няколко плавания на модерния изследователски параход Eider и изучава хидрографските уреди и апарати на борда му с цел придобитите познания да бъдат използвани при създаването на Аквариума във Варна.
Капитан I ранг Васил Хитров е уволнен от флота на 12.01.1909 г. поради „закриването на длъжността“ и е зачислен в запаса. Умира през 1928 г.
Източник: https://www.maritime.bg/
 
Община Варна с голям подарък за Представителния духов оркестър на флота
18.01.2019, 15:45
Пет броя кларинети Selmer получиха флотските музиканти от Община Варна, похвалиха се в социалните мрежи от оркестъра.
Според моряците от Представителния духов оркестър на Военноморските сили, подаръкът от община Варна е „S-класата на кларинетите“, а всеки от подарените инструменти струва над 7 000 лева.
Това е признание към „най-старата, жива емблема на Варна“, Представителният духов оркестър на Военноморските сили и флотските оркестранти. 135-та годишнина от своето създаване, флотският оркестър ще отбележи с празничен концерт на 27.02.2019 г. от 19:00 ч. във Фестивалния и конгресен център. Флотският духов оркестър е създаден на 28.02.1884 г.
Източник: https://www.maritime.bg/
 
РСЗО от ОАЕ
18.01.2019, 14:50
MCL (Multiple Cradle Launchers) е 122-mm реактивна система за залпов огън (РСЗО) разработена от компанията Jobaria Defense Systems (Обединени арабски емирства - ОАЕ) с участието на чуждестранни изпълнители. Показана е за първи път на международното изложение IDEX-2013 в Абу Даби (ОАЕ).
РСЗО е монтирана на влекача НЕТ с 6x6 колесна формула на американската компания Oshkosh Defense. Той тегли петосово полуремарке с артилерийската част, състояща се от четири въртящи се платформи. На всяка от тях има три снемаеми контейнера с направляващи (по 19 или 20 броя 122-mm НУРС във всеки). По този начин, РСЗО е в състояние да извърши залп от 228 или 240 боеприпаса. Използват се за стрелба НУРС-овете TR-122 (разработчик е турската фирма Roketsan) с далечина на стрелбата 16-40 km.
Автоматизираната система за управление на огъня позволява да се стреля от всеки пусков контейнер или в комбинация от тях, включително чрез дистанционното управление от изнесен пулт.
Разчетът се състои от трима души, намиращи се в бронирана кабина. За стабилност при стрелба РСЗО е оборудвана с 10 хидравлични опори. Спомагателният захранващ блок осигурява насочването, когато главният двигател на машината не работи.
След приключване на залпа, РСЗО сменя позицията си, след което се зареждат нови контейнери с боеприпаси от транспортно-зареждащата машина, оборудвана с кран.
Дължината на РСЗО MCL е 29 m, ширината е 4 m, а височината (при поставена антена за свръзка в походно положение) е 3,8 m; запасът от ход при пълно зареждане с гориво (по път с твърда повърхност) е 450 km. - Още РСЗО
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
САЩ оборудват Румъния и Полша с най-нови противоракетни оръжия
18.01.2019, 14:20
Обекти в Румъния и Полша ще получат в най-скоро време новата модификация на управляемата зенитна ракета SM-3, която се предвижда да мине изпитания против междуконтиненталните балистични ракети, са обявили в Пентагона, пише вестник „Взгляд“.
В обширен доклад за противоракетната отбрана на Пентагона се съобщава още, че през 2020 година ще бъде изпитана управляемата зенитна ракета SM-3 Block IIA по цели, свързани „с класа на междуконтиненталните балистични ракети“. Тя притежава възможности за повишен отбранителен потенциал.
Така ще се намали натовареността на системите за наземно базиране (GBI), които са осигурявали продължителна защита за САЩ срещу ракети с голям радиус на действие. Още през февруари 2017 година военните на САЩ извършиха успешни изпитания на най-новата ракета SM-3 Block IIA с морско базиране, прехващаща балистични ракети в космическото пространство.
Ракетите SM-3, според обявените публично данни, и преди това успешно са поразявали цели в космоса. И по-рано в САЩ са признавали, че системите за противоракетна отбрана в Полша и Румъния могат лесно да се трансформират от отбранителен режим на действие в нападателен, предаде „Фокус“.
 
И Испания си повишава военния бюджет през 2019 г.
18.01.2019, 13:52
Испанският министър на финансите Мария Хесус Монтеро представи пред Конгреса на депутатите (долната камара на испанския парламент) проектобюджета на Министерството на отбраната за 2019 г., който ще бъде 8,537 милиарда евро.
Както съобщава сайта Infodefensa.com по този начин увеличението ще бъде с 1,6 %. През 2018 г. одобреният бюджет на Министерството на отбраната на Испания беше 8,401 милиарда евро. Според параграф 14 военният бюджет на Испания ще бъде разпределен по следния начин: 4,608 милиарда евро - позиция "разходи за персонала", 897 милиона евро - "разходи за експлоатация и поддръжка", 2,648 милиарда евро - "капиталови разходи".
Позицията „Мироопазващи операции“ не е включена в този параграф. Националният разузнавателен център ще се финансира отделно в размер на 296 милиона евро, което е с 4.8% повече в сравнение с финансовата 2018 г.
През 2019 г. испанското Министерство на отбраната ще се съсредоточи върху пет проекта: укрепване на социалната политика; повишаване на възможностите за самоотбрана; укрепване на позицията на Испания в международната система за сигурност; укрепване и ускоряване на целите на европейската отбрана; дипломация и развитие на отношенията с други страни.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Спасиха и двамата пилоти на падналия в Японско море Су-34
18.01.2019, 13:36
Спасени са и двамата пилоти на изтребител-бамбардировача Су-34, който падна в морето след инцидент в небето над Далечния Изток.
Два руски самолета Су-34 се удариха днес около 08:00 мск при планов учебно-тренировъчен полет. След инцидента едната машина падна в Японско море, а другата се прибира в база Хурба с един повреден двигател. Очевидци съобщиха, че след сблъсъка са забелязали в небето два парашута.
В района на сблъсъка веднага започна спасителна акция с кораби, самолети и хеликоптери. Пилотите са били извадени успешно от водите на Японско море. Те са били на надуваеми спасителни салове.
Състоянието на двамата са определя като удовлетворително.
Спасителната операция е проведена в изключително сложна обстановка - бурното море (4 бала вълнение) и много силен вятър.
 
САЩ ще създадат базирана в Космоса система за противоракетна отбрана, каза Тръмп
18.01.2019, 08:51
Американският президент Доналд Тръмп обеща, че САЩ ще създадат "ненадмината и несравнима" система за противоракетна отбрана, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.
Той заяви в реч в Пентагона, че Вашингтон ще направи всичко необходимо да гарантира, че "можем да засечем и унищожим всяка ракета, изстреляна срещу САЩ навсякъде и по всяко време".
Тази система, по думите му, ще помогне на САЩ да се защитят от модерните свръхзвукови и крилати ракети на съперници и противници. Той не спомена Русия, Китай или Северна Корея в близо 20-минутното си слово. Но новата стратегия показва ясно, че планът на Пентагона за базирана в Космоса система за противоракетна отбрана цели защита от съществуващите заплахи от Северна Корея и Иран и противодействие на високотехнологичните оръжейни системи, които развиват Русия и Китай, отбеляза АП.
Това е първото преразглеждане на доктрината в сферата на противоракетната отбрана от 2010 година. Според плана Пентагонът трябва да разположи отбранителни технологии в Космоса и да използва тези системи, за да засича, проследява и поразява по-бързо насочени срещу САЩ ракети.
"Космосът е новото пространство за водене на война", заяви Тръмп и добави, че няма да се задоволи с "нищо по-малко от най-ефективна и най-високотехнологична система за противоракетна отбрана".
Източник: http://www.bta.bg/
 

 
Егати командосите и курсантите дето ги бият като тупани
17.01.2019, 23:10
Курсанти от Военния университет във Велико Търново били нападнати от мъж с брадва. Преди случката курсантите в „Ауди“ се изпреварвали няколко пъти с „Опел Корса“. В него имало мъж и жена. Стигнало се до свада и мъжът от Корсата, налетял с брадва.
Курсантите – с тях и една курсантка – се заключили в колата и почнали да звънят на 112. По-късно нападателят е задържан, а в държавата се вдигна шум и врява срещу циганите. Най-голямата пушилка вдига баш военният министър Каракачанов: Безобразие! Мерки, мерки трябват! Всъщност той вече трябва да се нарича Главен балетмайстор на Българската армейска трупа. Съжалявам, но нещата са пропаднали дотам. Армия без дух и сърце......Прочети още
 
Proletären: На шведите им промиват мозъците с „руската заплаха”
17.01.2019, 23:01
Антируската пропаганда в Швеция доведе до там, че жителите на тази страна наистина са повярвали, че Русия може да ги нападне, пише Proletären, позовавайки се на участника в бойните действия в Босна Густав Фрьодинг. Според ветерана, въпреки цялата риторика и отсъствие на широка народна поддръжка, Въоръжените сили на Швеция активно се стремят да влязат в НАТО, с което ще поставят кръст на суверенитета на страната.
Преобладаващото мнозинство политици и журналисти, говорещи на конференцията „Народът и отбраната” с представители на Въоръжените сили на Швеция, се придържат към почти еднакви възгледи за световната обстановка. Според събралите се на форума, Швеция трябва да даде отпор на „агресивна” Русия, която се е заела със засилване на въоръженията си и да се сближи с НАТО, пише Proletären......Прочети още
 
Първи полети за годината в Безмер
17.01.2019, 22:44
Днес, 17 януари се изпълниха първите полети за 2019 г. в авиобаза Безмер. Заместник-командирът на базата подполковник Милен Димитров с началника на щаба на авиационната ескадрила майор Радостин Люцканчев изпълниха полет в зона и по маршрут на пределно малка височина, с което дадоха началото на летателната дейност за годината. Това съобщиха от ВВС.
След тях излетя майор Антон Дойчев, който изпълни задача за бомбопускане и стрелба по земна цел на авиационен полигон „Елена“. До края на летателната смяна в полетите се включиха и останалите пилоти от авиобазата с изпълнение на задачи на пределно малка височина и на авиационния полигон. Инженерно-техническия и личния състав от логистиката успешно изпълниха задачите по осигуряване на полетите и постигане целите на летателната смяна. - Още за АБ Безмер
 
Франция ще запази военното си присъствие в Сирия и Ирак и през 2019 г., заяви президентът Макрон
17.01.2019, 21:05
Военнослужещите на Франция ще продължат да участват в дейността на международната коалиция в Сирия и Ирак и през 2019 г., заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес и ТАСС.
"Битката не е приключила. Ислямистите все още присъстват на някои места. Ще продължим да водим нови военни операции в региона. Ще продължим сътрудничеството за укрепването на стабилността на Сирия докато не бъде намерено всеобхватно политическо решение и не бъде проведена необходимата конституционна реформа", каза Макрон в реч в база на сухопътните сили близо до южния град Тулуза.
"Всяка прибързаност за изтегляне би била грешка. Обявеното изтегляне от Сирия на американския ни съюзник не трябва да ни отклонява от стратегическата ни цел: да премахнем "Ислямска държава" като я лишим от всякаква територия и попречим на съживяването й", заяви Макрон.
Франция участва с около 1200 военни в международната антиджихадистка коалиция, с въздушни удари (5-10 процента от общия брой), специални части в Сирия и артилерия и обучение на армията в Ирак.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Малки кораби с голeми възможности
17.01.2019, 20:30
Мобилният и силен флот е предпоставка, според командването на ВМС, за защитата на интересите на Русия в Балтийско море. Този регион днес може да се приеме като показател за качественото състояние на целия руски флот.
През 2015 г. Балтийският флот получи два малки ракетни кораба „Зелёный Дол” и „Серпухов” проект 21631. Само за три години от пускането на тези кораби, те успяха да извършат ракетни атаки върху позициите на терористите в Сирия, да направят големи морски преходи и да станат ударни кораби. Въпреки това, „Зелёный Дол” и „Серпухов” няма да спрат с това. Те се готвят да "излязат в морето", за да поддържат десантни операции и да отбраняват западните граници на Русия.
По руската програма „Полигон“ на канала Т24 са показали на широката публика как се провеждат военни учения за десантиране на неподготвен бряг и пуск на ракети „Калибър“.
„Зелёный Дол” и „Серпухов” са 4-ти и 5-ти по ред кораби от серията "Буян-М", построени в рамките на корабостроителната програма на Военноморските сили в Зеленодолския корабостроителен завод "Горки". Корабите са с увеличено водоизместване и са оборудвани с най-новия ракетен комплекс "Калибър-НК". Характеристиките на проекта за малки ракетни кораби 21631 (код „Буян-М“) са: дължина - 74,1 m; ширина - 11 m; средна височина - 6.57 m; газене - 2.6 m; водоизместване - 949 t; максимална скорост - до 25 възла; далечина на плаване - 2500 мили; автономно плаване - най-малко 10 денонощия. Въоръжени са с: една 100-mm артилерийска установка AK-190-01/ A-190M със СУО "Ласка"; две картечници МТПУ с калибър 14.5 mm; три 7.62-mm картечници; пускова установка за противокорабни ракети "Калибър"; една 30-mm двуцевна установка AK-630M-2 “Дует”. - Още за проект 21631
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов
 
Средствa за "глобално поразяване": Нови ракети увеличават офанзивните способности на руския "Медвед"
17.01.2019, 19:17
В близко време руските Военновъздушни сили ще получат четири модернизирани стратегически бомбардировача Ту-95МС "Медвед", които ще могат да използват крилати ракети с голям обсег Х-101 и Х-102.
Ракетата Х-101 е снабдена с конвенционална бойна глава, докато Х-102 носи тактическа ядрена глава. Тези ракети са много трудни за откриване, тъй като се движат на много ниска височина, а корпусът им се състои от композитни материали с намалена отражаемост.
"Основната версия на самолета Ту-95 изискваше спешна модернизация, защото самата концепция бе много уязвима, особено за прехващане от изтребители при навлизане във вражеската противовъздушна отбрана", се казва в материал на руския интернет портал "Российская газета".
Основната цел на тази модернизация е техническото усъвършенстване на самолета за носене на ракети с достатъчно голям обсег, така че той изобщо да не трябва да влиза в зоната на противъздушната отбрана (ПВО) на врага. Тези ракети, по своя дизайн и цялостни технико-тактически възможности, представляват сериозен проблем за всички ПВО системи в света.
За разлика от Ту-160, чиито боеприпаси се намират във вътрешните му отделения, Ту-95 ги носи на външни окачвания. Ракетите Х-101 и Х-102 са класически крилати ракети, които летят със скорост, близка до тази на звука. За да достигнат максимален обхват от най-малко 5000 км, те се нуждаят от повече часове полет (двигателят им може да работи почти 9 часа). По този начин самолетът Ту-95МС може хипотетично да нанесе ракетни удари из цяла Европа, но също така и върху голяма част от Съединените щати, без изобщо да напуска въздушното пространство на Русия. Благодарение на наистина отличните технико-тактически характеристики на тези ракети модернизираният руски бомбардировач ще се превърне в бомбардировач с "глобален обхват".
Командващият на стратегическата авиация на руските ВВС генерал-лейтенант Сергей Кобилаш наскоро обяви, че дълбоката модернизация на "Медвед" ще удължи експлоатацията му с още 45-50 години. Той е получил фундаментално нов комплекс авионика в кабината си. Вграден е и нов радиоелектронен комплекс, който е свързан с перспективни навигационни системи, както и със средства за противоелектронна борба. Значително е разширен арсеналът, който Ту-95 може да използва в зависимост от изпълняваните задачи.
Х-101/Х-102 са крилати ракети клас "въздух-въздух", проектирани от специалисти от конструкторско бюро "Радуга", за да заменят съществуващите съветски ракети Х-55. Проектът за разработката им започва през 1990-те години. Първите тестове стартират през 1998 г., а серийното производство - четири години по-късно. Те обаче влизат във въоръжението на руската армия чак през 2012 година. Ракетите се произвеждат в два варианта - Х-101, оборудвана с конвенционална осколочно-фугасна бойна глава, еквивалентна на 400 кг тротил, и Х-102, която може да носи тактическа ядрена бойна глава с мощност от 0,25-1,0 мегатона.
Тези ракети, благодарение на много добрата навигационна система, се характеризират и като много прецизни оръжия. Британската специализирана военноаналитична медия Jane's Information Group смята, че вероятно отклонението на конвенционалната ракета Х-101 е до 20 м, а на ядрената Х-102 - само 100 м, което и в двата случая представлява незначителна грешка, като се има предвид силата на бойната глава. - Още за Ту-95
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Руските бойни пилоти се готвят за новите "летящи танкове" Су-25СМ3
17.01.2019, 19:03
Су-25СМ3 е дълбока модернизация на известния съветски щурмовик Су-25 "Грач". Отличава се с повишена бронезащита, нов прицелно-навигационен комплекс и средства за противоелектронна защита, които са особено ефективни срещу противовъздушни ракети.
В Краснодарския край пилоти от щурмови авиополк на Южния военен окръг започнаха обучение на новите бомбардировачи Су-25СМ3. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от интернет портала "Бог-рата".
Дълбоко модернизираните тактически щурмовици Су-25СМ3 станаха част от това звено през 2018 година. Това е версия на самолета, която пилотите вече нарекоха "Суперграч", а основната ѝ функция е драстично повишеното ниво на защита срещу всички видове зенитни ракети и обща устойчивост в условията на интензивна експлоатация.
Обучението се състои от полети в дневни и нощни условия на височина 150-3000 м. Пилотите ще преминават през учебни звена, които се занимават с технико-тактическа програма, специално разработена за щурмовата авиация. Те ще тестват Су-25СМ3 в условията на въздушна битка, след което ще поразяват наземните цели на условен враг с бомби и ракети. Пилотите ще тестват възможностите за маневриране на самолета и ще изпълняват сложни фигури от пилотажа при скорост от 300-800 км/ч. Обучението ще се провежда както индивидуално, така и по двойки.
Су-25СМ3 представлява дълбока модернизация на известния съветски щурмовик Су-25 "Грач". Това въздухоплавателно средство е участвало в много местни и регионални конфликти. Последната му дейност е свързана с участието в руската въздушна операция в Сирия.
Основният пакет СМ3 е интеграция на новия оптико-електронен комплекс СОЛТ-25, който по своите цялостни характеристики представлява сериозна стъпка напред по отношение на тези системи.
СОЛТ-25 е многоканален комплекс, който, освен ТВ канал, има и термовизионна камера и лазерен далекомер. Благодарение на своите усъвършенствани функции той може успешно да открива голям брой "пунктирани" цели на сериозни разстояния при всякакви метеорологични условия (ден/нощ). Отличава се с висока степен на автоматизация, която опростява работата на пилотите до краен предел. Също така значително е подобрен и кокпитът на самолета, снабден с новия Head-Up дисплей, както и допълнителни екрани, които помагат на пилота да контролира състоянието на основните системи на самолета.
Самолетът е сериозно модернизиран и по отношение на бронираната му защита. Бронираният защитен пакет се състои от комбинация от бронирани плочи от титан и специална стомана. Особено подсилени са жизненоважните части на въздухоплавателното средство, които са дублирани и могат да издържат на изстрел с 30-мм калибър. За защитата срещу леки преносими ракетни системи с малък обсег се грижи системата за радиоелектронна борба "Витебск". Тя е предназначена за защита на самолета от вражески ракети, оборудвани с инфрачервени, ултравиолетови, оптични и радарни глави за самонасочване.
Особено интересно е разширяването на тактическите му характеристики за борба с въздушни цели. Благодарение на интегрираното оборудване тoй е в състояние да използва въздушни ракети със среден обсег клас "въздух-въздух" Р-77 и Р-27. Така той се превръща в изтребител-бомбардировач.
В момента в състава на Военно-космическите сили на Русия има 4 щурмови авиополка и няколко отделни ескадрили, оборудвани със самолети Су-25. Може да се очаква, че в близко бъдеще всички тези звена ще бъдат превъоръжени с най-новите Су-25СМ3. - Още за Су-25
Източник: https://bg.rbth.com/
 
Бригаден генерал Валентин Кръстев встъпи в длъжност началник на щаба на СКС
17.01.2019, 16:25
Днес на официална церемония в Съвместното командване на силите бригаден генерал Валентин Кръстев встъпи в изпълнение на длъжността „началник на щаба на СКС”, съобщават от формированието.
В присъствието на личния състав на щаба на Командването  и командирите на подчинените военни формирования, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави бригаден генерал Кръстев с назначаването на длъжността и изрази своята увереност, че той ще съумее по най-добрия начин, използвайки богатия си образователен и професионален опит, да се справи с предизвикателствата на новата длъжност и заедно, в екип ще продължат да изпълняват своите задачи  и да допринасят за утвърждаването на авторитета на СКС  у нас и в чужбина.
„За мен е голяма чест да бъда назначен на тази длъжност и в същото време огромна отговорност. Благодаря за оказаното доверие на висшето военно ръководство. Искрено се надявам на вашата подкрепа, ще разчитам на вашия професионализъм и работата ни в екип. Уверявам ви, че ще положа цялото си старание, знания и опит, за да изпълня успешно възложените задачи.” Това подчерта от своя страна бригаден генерал Валентин Кръстев.
По традиция, командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров връчи нагръдния знак на командването на бригаден генерал Валентин Кръстев с думите да го носи с гордост и чест и му пожела успешна реализация на новата длъжност.
*********
Бригаден генерал Валентин Кръстев е роден на 02.10.1964 г., в с. Ценово, област Русе. Завършва ВНВУ "В.Левски", гр. Велико Търново през 1986 г. със специалност „Тилови войски-продоволствено и вещево снабдяване”, Военна академия „Г. С. Раковски” през 1995 година и Общовойсковия колеж по отбраната на Република Франция в Париж през 2004 г.        
Военната си кариера започва през 1986 година като началник на продоволствено и вещево снабдяване в 105 артилерийски полк – Смолян, където за периода до 1990 година заема и длъжността помощник-началник на продоволствено, ГСМ и вещево снабдяване.  От 1990 до 1991 г. е старши помощник-началник по подготовка на специалисти в 1Армия – София, а през периода 1991г. – 1993 г. е назначен на длъжност заместник-началник в 187 централен продоволствен склад – Радко Димитриево.
 След завършване на Военната академия през 1995 година е назначен на длъжността началник на школа за подготовка в 236 БГСМсШПМС - Саранци, а след 2 години е началник на служба ГСМ в 44СОСМ – Герман. В периода от 2006 до 2008 г. е началник на отдел в СОК – София, а до 2014 година изпълнява длъжността началник на отдел в СКС - София. През 2014 година е назначен на длъжността директор на дирекция „Логистика“– София., 2016 г. е заместник-началник на щаба по поддръжката в Сухопътното командване на НАТО - Измир,Турция. От 17.01.2019 г.  година поема поста на началник на щаба на Съвместното командване на силите. Награждаван е многократно с предметни и морални награди за отлично изпълнение на служебните си задължения, сред които са награден знак „за отлична служба - I степен”,  на министър на отбраната и  офицерски кортик на СВ на началника на отбраната и др.
Източник: http://otbrana.com/
 
Командирът на Сухопътни войски благодари на военнослужещите от Втора механизирана бригада
17.01.2019, 16:22
Във Военен клуб – Стара Загора, се проведе Анализ на резултатите от подготовката на 2-ра механизирана бригада за учебната 2018 г., в който  участва командирът на Сухопътните войски  генерал-майор Михаил Попов, съобщават от КСВ.
„Изминалата 2018 година беше напрегната и наситена с мероприятия и учения за всички формирования от бригадата. Усилията на щабовете, командирите и личният състав от формированията бяха насочени за изпълнение на всички планирани мероприятия - като се започнем с проверка на бойната готовност от комисия от Щаба на отбраната в началото на февруари и преминем през напрегнатите летни месеци на съвместни учения в многонационален формат…“ посочи в своето експозе командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов. Той представи най-важните направления от дейността на бригадата през 2018 г., като акцентира върху подготовката и натовареността на формированията и завърши с основните отговорности и  предизвикателства през 2019 г.
Заместник-командирът на бригадата полковник Недялко Ников извърши анализ на бойната подготовка, войсковия ред и дисциплината във бригадата.         
Анализът продължи с изказвания на командирите на батальони и дивизиони от състава на 2-ра механизирана бригада. Своето изявление командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов завърши с думите:  „Въпреки некомплекта с личен състав и недостига от материални средства вие свършихте много работа. Само който не е планирал и провел толкова учения през годината, колкото вашата бригада, не знае колко труд е положен за тях. Голямо Благодаря! Направили сте си изводи от 2018 г. и къде ще акцентирате през новата учебна година. През 2019 г. се надявам, че ще започне окомплектоването на личния състав с нова индивидуална екипировка, която е един от факторите за повишаване на мотивацията на военнослужещите.
Източник: http://otbrana.com/
 
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в проявите в гр. Казанлък, посветени на 130-ата годишнина от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк
17.01.2019, 16:18
През тази година се навършват 130 години от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк. В проявите на 18 януари в гр. Казанлък, посветени на годишнината, ще участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Честването ще започне в 12.00 ч. пред Паметника на загиналите воини за свободата на България в парк „Розариум“ в града. Ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите български воини и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участват почетен караул от състава на 61-а Стрямска механизирана бригада и военен духов оркестър.
След ритуала, в 12. 45 ч. с военни почести ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметната плоча на създателите на военния марш на 23-и пехотен Шипченски полк „Велик е нашият войник“. Стиховете са написани по време на Първата световна война през 1916 г. от подпоручик Константин Георгиев, а мелодията е създадена от композитора Михаил Шекерджиев. През май 2001 г. маршът „Велик е нашият войник“ е обявен за химн на Българската армия.
В 13.00 ч. във военното формирование от състава на 61-а механизирана бригада в гр. Казанлък ще се състои откриването на „Стая на бойната слава”.
В 13.25 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на 23-и пехотен Шипченски полк в района на военното формирование.
В 17.00 ч. във Военния клуб в гр. Казанлък ще започне тържествено събрание-концерт, на което министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще награди членове на военно-патриотичните организации.
Честването на 130-ата годишнина от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк от е под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, която е почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). В инициативния комитет са включени командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, местните организации на СОСЗР, Съюза на подофицерите, Съюза на ветераните от войните, Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“, представители на клубовете „Приятели на армията“ от казанлъшките училища.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Шведската армия поръча тежките камиони Rheinmetall HX за ЗРК Patriot от Raytheon, партньор на Rheinmetall
17.01.2019, 16:07
Rheinmetall е получил договор от шведските въоръжени сили за доставка на превозни средства за транспортиране на системи за противовъздушна отбрана Patriot, произведени от Raytheon. От първото тримесечие на 2021 г. Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) ще снабдят Швеция с общо 40 висококачествени камиони от своята серия HX, включително 16 тракторни и 24 транспортни средства. Поръчката е в двуцифрен диапазон милиони евро.
FMV, шведският орган за отбранителна аквизиця, вече е поръчал други превозни средства от серията HX за своя логистични части. Тази нова поръчка към RMMV за транспортни средства за ЗРК Patriot, е в съответствие с концепцията за семейството на превозните средства; освен това тя подчертава удовлетворението на клиентите от тези изпитани и тествани превозни средства, които са „готови за продажба“. Най-новото поколение превозни средства HX2 отговарят на всички критерии, които съвременните логистични превозни средства трябва да изпълняват: максимална мобилност, здравина, гъвкавост и способност да се справят дори с най-лошите пътища и най-тежкия терен. Все по-важно е и гъвкавата допълнителна защита на екипажа. В същото време HX2 са сред най-широко използваните военни камиони в света, като понастоящем около 10 000 обслужват целия свят, което представлява огромен експлоатационен опит. Особено в мултинационалните операции повсеместното присъствие на Rheinmetall MAN предлага големи предимства, когато става въпрос за оперативна съвместимост и логистика. Наред с другите, сегашната група от потребителски държави включва Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Дания. Междувременно, Норвегия, Швеция и неотдавна Германия, която направи значителни поръчки към Rheinmetall MAN.
Новопостъпилата поръчка е първият съвместен проект на Raytheon и Rheinmetall от началото на тяхното споразумение за съвместна работа през март 2018 г. Patriot формира гръбнака на интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана за седем държави от НАТО и е съвместима със седем други страни по света. - Още военни камиони
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Първият сериен миночистач пр. 12700 - "Иван Антонов", ще бъде предаден на ВМФ на Русия до края на януари 2019 г.
17.01.2019, 13:53
Първият сериен миночистач проект 12700 (шифър "Александрит") - "Иван Антонов" 601, ще се присъедини официално към руския флот до края на януари.
Според конструкторското бюро на "Александрит"-ите, Централното морско конструкторско бюро Алмаз, сертификатът за приемане на кораба е подписан в края на декември 2018 г.
Високопоставен източник в руския флот отбеляза, че очакваният период за провеждане на церемонията по вдигане на знамето на новия миночистач е 24-26 януари 2019 г. Според него списъкът на гостите на събитието вече е съгласуван. Самата церемония ще се проведе в Балтийск, където сега се намира "Иван Антонов".
Вице-адмирал Александър Моисеев, главнокомандващ на Черноморския флот, в чийто състав ще постъпи миночистача, заяви на 10 декември 2018 г., че корабът ще вдигне знамето през 2019 г.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Шведската страна остава отворена за преговори за Gripen
17.01.2019, 12:24
"Уважаваме решението на българския парламент във връзка с процеса по придобиване на нов тип боен самолет. Въпреки това ние сме убедени, че шведската оферта носи повече предимства за България." Това пише в официалната позиция на директора "Експорт и международни отношения" към Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV) Йоаким Валин във връзка с процеса по избор на нов тип боен самолет за българските ВВС.
Швеция вярва, че самолетите Грипен е най-подходящия вариант за България и въздушните ни сили, защото представляват най-модерните изтребители, които са се доказали при провеждането на съвместни мисии на НАТО.
"Грипен е произведен в Европа, напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя", подчертава Йоаким Валин и допълва, че заедно с необходимото въоръжение и оборудване офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро.
Грипен била платформата с най-добри оперативни способности, както гласял и докладът на експертната група към Министерството на отбраната.
Шведската страна ни уверява, че евентуалното съвместно партньорство с България би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави.
"Продължаваме да следим процеса и оставаме на разположение за допълнителни разговори в случай, че България би искала да проведе такива", пише още в позицията на отбранителната агенция на Швеция. - Още за JAS-39
Източник: https://news.bg/
 
Според военното разузнаване на САЩ китайската армия укрепва, расте „самоувереността“ й
17.01.2019, 09:36

Въоръжените сили на Китайската народна република (КНР) в близко бъдеще ще притежават най-съвременните нападателни и отбранителни системи, съобщава руското англоезично издание EADaily.

Втората икономика в света стигна до това ниво благодарение на „бурната си модернизация в последните години“. Стратегическа цел на този възход е качественото подобряване на боеспособността на китайската армия и обединяването на Тайван с КНР. За това пише докладът на Разузнавателното управление на Министерството на отбраната (РУМО) на САЩ. Той беше публикуван на 15 януари.
По данни на американското разузнаване, плановете на континентален Китай за обединяване с Тайван, както и продължаващото напрежение в в Южно-Китайско море, са принудили Пекин да разработи нападателни и отбранителни системи, които ще позволят да се неутрализират действията на „външните сили“ в района.
Разходите за отбрана на КНР в 2018 година надхвърлят 200 милиарда щатски долара, което е три пъти повече в сравнение с 2002 година.
Отбранителния бюджет на САЩ надвишава 700 млрд щатски долара, но значителна част от него се насочва към научни изследвания. В същото време КНР спестява от военни разработки, като копира чужди технологии, които закупува, но получава и по незаконни пътища, отбелязват аналитиците на РУМО.
Както отбелязва генерал лейтенант Робърт Ашли, ръководител на РУМО, «Китай пренасочва финансиране и усилия към това на всяка цена да получи (военните) технологии. Вътрешните закони принуждават чуждестранните партньори в съвместните с китайците предприятия да споделят своите технологии, за да получат достъп до китайския пазар“.
По данни на военното разузнаване на САЩ, Народната освободителна армия на Китай (НОАК) сега има на разположение крилати ракети, които могат да се изстрелват от въздушни и морски платформи. Те са способни да поразяват цели на разстояния от хиляди километри от базата си. Пекин създаде антикорабни ракети, които са предназначени да нанасят удари по самолетоносачи. - Още за ВС на Китай
Източник: http://focus-militarynews.net/

 
Тръмп ще представи в Пентагона новата американска стратегия за противоракетна отбрана
17.01.2019, 09:30
Американският президент Доналд Тръмп ще отиде по-късно днес в Пентагона, за да представи дългоочакваната стратегия на неговата администрацията за развитието на американската система за противоракетна отбрана, предадоха световните агенции, като се позоваха за американски представители.
Тръмп ще бъде придружен от вицепрезидента Майк Пенс, съветника по националната сигурност Джон Болтън, и високопоставени представители на министерството на отбраната.
Държавният глава първоначално нареди преглед на стратегията да бъде направен през януари 2017 година - първия му месец на поста, но след това прегледът многократно бе отлаган. Резултатите от този преглед се очакваха от няколко месеца. Това е първото осъвременяване на стратегията за противоракетна отбрана на САЩ от 2010 година, когато такова направи администрацията на предишния президент Барак Обама.    
Новата стратегия е предназначена да отговори на заплахи, идващи от новите оръжия на Русия и Китай, а също и от тези на Иран или на Северна Корея, отбелязва Франс прес.
Стратегията се съдържа в документ от 80 страници, който вече бе раздаден на представители на пресата. В него Пентагонът представя бъдещите си проекти с цел защита на САЩ от новите свръхзвукови ракети, разработвани от Китай и Русия. Тези ракети могат да летят с над 5000 километра в час, тоест четири пъти колкото скоростта на звука. След като бъдат изстреляни, е почти невъзможно те да бъдат прехванати, отбелязва Франс прес.
Асошиейтед прес припомня, че едно от новите руски стратегически оръжия, представено от руския президент Владимир Путин, е хиперзвуков боен блок, който се движи 20 пъти по-бързо от скоростта на звука и може да прави резки маневри, за да избегне откриването и прехващането му от противоракетните системи. Руски медии припомнят, че тази оръжейна система се нарича "Авангард".
За да се защитят от тези нови оръжейни системи, САЩ искат да разполагат със способността да следват  по-отблизо тяхното движение благодарение на специални сензори в космоса и посредством модернизиране на оборудването, което вече е разгърнато в космоса, се посочва в документа.
Пентагонът освен това ще постави началото на проучване относно разработването на нова система за прехващане в космоса с помощта на дрон от нов тип, който ще бъде въоръжен с ракети и който ще остане в орбита около Земята за постоянно, за да унищожава вражеските свръхзвукови ракети.
Новата стратегия за отбрана цели също така САЩ да бъдат защитени от балистичните ракети на Иран и Северна Корея. За да се предпази от техните ракети, които не са чак толкова модерни като тези на Русия и Китай, заплашващи директно съюзниците на САЩ, по-специално Европа и Япония, Пентагонът ще се придържа към друг тип действия - унищожаването им още при тяхното изстрелване. За тази цел един от разработваните варианти е оборудване с нов тип ракети на новия изтребител Еф-35 по технологията стелт. Благодарение на това ще може например да се унищожава севернокорейска ракета още след изстрелването й в случай на открит конфликт с режима на Пхенян.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Ердоган: 20 загинали при атаката в Манбидж, включително петима US войници
17.01.2019, 09:12
Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви на пресконференция, че при атаката в Манбидж са загинали общо 20 души, включително петима американски войници, съобщават световни агенции.
Ердоган не вярва, че нападението ще повлияе на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се изтегли от Сирия, защото това би "означавало победа за ДАЕШ ("Ислямска държава").
Турският лидер изрази съмнение, че атаката може да е провокация, за да накара Тръмп да промени решението си и да остави американските сили в Сирия.
Междувременно вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че Вашингтон няма да позволи на ДАЕШ да си "надигне грозната глава".
Изглежда, че това е най-смъртоносната атака срещу американските сили в Сирия от разполагането им през 2015 г.
Отговорност за нападението пое ДАЕШ ("Ислямска държава").
Американски представител разкри пред "Ройтерс", че четирима американски войници са убити.
Говорител на Пентагона коментира, че само двама американски войници са били убити по време на действия в Сирия преди днешната атака. Други двама са загинали при небойни условия.
Сирийският център за наблюдение на човешките права първи съобщи за експлозията, която е станала по време на рутинен патрул в арабската страна.
Източник: https://news.bg/
 
Директор в „Локхийд Мартин” обяви грандиозна новина български пилот и първия за България Ф-16
17.01.2019, 09:05
Български пилот ще докара първия Ф-16. Нашата оферта е за технология V, което означава нов радар, нови компютри за мисии, нова технология в пилотската кабина. Това заявява в интервю пред "Монитор" Джеймс Робинсън (на снимката), директор в „Локхийд Мартин”, в навечерието на гласуването в Народното събрание......Прочети още
 
Черен 17 януари! Преди 53 години бомбардировач B-52 ръси водородни бомби и радиация в Испания
17.01.2019, 08:54
17 януари 1966 г. Бомбардировач B-52G на американските военновъздушни сили се сблъсква във въздуха с танкер, който трябвало да го зареди с гориво. В резултат на това четири водородни бомби падат на земята в близост до Паломарес – малко рибарско селище, пише obekti.bg.
Бомбардировачът се удря в танкера KC-135 на височина 9450 метра. Горивото, което се взривява, напълно унищожава танкера и убива всички хора в него. B-52 се разпада и изсипва товара си – четири водородни бомби тип B28RI, снабдени с 1.45-мегатонови бойни глави. Три падат на земята до селото, четвъртата – в Средиземно море.
Трима души от седемчленния екипаж на бомбардировача загиват.
Въпреки че стандартните експлозиви в две от четирите бомби се детонират, не настъпва водороден холокост. Мястото, на което падат обаче, се заразява с радиация – плутоний се разпръсва из 2 кв км. Близо 1750 тона земя е изровена и доставена в САЩ за изхвърляне.
Бомбата, която пада в морето, е открита чак 80 дни по-късно. САЩ впрегнали всички възможни ресурси, за да я намерят, тъй като се опасявали, че Съветският съюз ще я открие.
Франсиско Симо Ортс – местен рибар – видял къде пада бомбата и решил да помогне на военноморските сили на САЩ при търсенето. Когато най-накрая я открили, Симо Ортс заминал за Ню Йорк със своя адвокат и поискал награда. Американският министър на отбраната заявил, че бомбата струвала 2 млрд. долара. Сим Ортс поискал 20 млн. – един процент от нейната стойност. В крайна сметка военновъздушните постигнали извънсъдебно споразумение с испанския рибар. Не е ясно каква сума е получил. - Още за B-52
 

 
САЩ се готвят за изтегляне от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег
16.01.2019, 21:20
Срещата между делегации на САЩ и Русия не успя да разреши спора, предизвикан от обвиненията на Вашингтон, че Москва нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, предаде Ройтерс, като цитира американският заместник-държавен секретар Андреа Томпсън (на снимката), която отговоря за контрола на въоръженията и международната сигурност.
Това подготвя почвата за оттегляне на Съединените щати от споразумението, датиращо от периода на Студената война.
САЩ се готвят да започнат шестмесечната процедура по изтегляне от договора на 2 февруари тази година, заяви днес Томпсън, след като информира съюзниците от НАТО.
"Вчера не успяхме да постигнем напредък с Русия", подчерта тя, визирайки срещата в Женева с представители на руското министерство на външните работи. "Не виждаме признаци, че Русия ще реши да го спазва", добави Томпсън.
Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Съединените щати не са обмислили достатъчно предложенията на страната му за спасяване на договора и предотвратяване на нова оръжейна надпревара в Европа.
Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег беше сключен от СССР и САЩ през 1987 г.. Премахването на ракетите със среден обсег от арсеналите на двете най-големи ядрени сили намали възможността им да нанесат ядрен удар с кратко предизвестие, отбелязва Ройтерс.
Източник: http://www.bta.bg/
 
Одобрено е провеждането на Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и Стратегически преглед на отбраната
16.01.2019, 20:40
Правителството прие Решение за провеждане на Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегически преглед на отбраната. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Изготвянето на Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегически преглед на отбраната е не само нормативна изискване според Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност и на Закона за отбраната, а и необходимост, определена от промените в средата за сигурност, от членството на страната ни в НАТО и ЕС и като цяло от новите измерения и параметри на политиката за национална сигурност.
Последният стратегически преглед на отбраната е осъществен през 2003 г. През 2012 г. бе представена Бяла книга за отбраната. На 30 септември 2015 г. Министерският съвет одобри „Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020“. Приети са редица други документи за повишаване на нивото на защита на националната сигурност и националните интереси като цяло и в частност - на отбранителните способности на страната ни.
Провеждането на Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегически преглед на отбраната като единна дейност ще даде възможност да се представи цялостното състояние на националната сигурност, да бъдат очертани перспективите за нейното развитие и определени задачите за държавните органи.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Бразилският президент подписа указ, улесняващ купуването на огнестрелни оръжия
16.01.2019, 20:25
Бразилският президент Жаир Болсонаро подписа вчера указ, улесняващ закупуването на огнестрелни оръжия, предаде Франс прес.
"С цел да улесня правото на гражданите да се самоотбраняват и в качеството си на президент ще използвам ето това оръжие", заяви Болсонаро, показвайки химикалката, с която подписа указа по време на церемония в президентския дворец в столицата Бразилия, предава БТА.
Според източник от правителството указът влиза в сила веднага, след като е подписан от президента и няма нужда от одобрението на парламента.
Президентският указ либерализира досегашния режим за покупка на огнестрелни оръжия, въведен със "закона за разоръжаването" от 2003 г., който издигаше многобройни административни бариери пред притежаването на оръжия. Либерализирането обаче се отнася само за покупката на оръжия, но не и за носенето им на обществени места.
Болсонаро заяви, че е взел решението да подпише указа заради произведения през 2005 г. референдум, на който 64 процента от бразилците са гласували против законопроект, предвиждащ продажбата на оръжия в Бразилия да бъде забранена.
"Народът реши да купува оръжия и боеприпаси и ние не можем да го лишим от това, което е пожелал тогава", подчерта Болсонаро.
Бразилският президент ще прекара десет дни в болница след планираната за 28 януари операция, предаде Ройтерс.
Хирургическата намеса се налага заради здравословни проблеми на Болсонаро след извършеното срещу него нападение с нож през септември миналата година.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
В Брюксел завърши зимната сесия от заседания на Военния комитет на НАТО
16.01.2019, 20:09

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев участва в зимната сесия от заседания на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната на страните-членки. Двудневният форум завърши днес, 16 януари, в Брюксел, Белгия.
В първия ден от заседанията, на 15 януари, бяха обсъдени стратегическите предизвикателства в областта на сигурността, Военната стратегия на НАТО и потенциалът за възпиране и отбрана на съюза.

Форумът продължи със заседание, в което участваха и началниците на отбраната на страните-партньори. Акцент в разговорите беше ръководената от НАТО мисия в Афганистан „Решителна подкрепа“, както и сигурността в региона. Днес фокусът в дискусиите беше поставен на развитието на военните способности на Алианса и партньорството НАТО-Грузия. Форумът завърши с разширена дискусия относно Западните Балкани и мисията на KFOR.
Източник: https://www.mod.bg/

 
Испания строи първата корвета за Саудитска Арабия
16.01.2019, 20:00
Във вторник в корабостроителницата на компанията "Навантиа" в испанския град Кадис започна строителството на първата от общо пет корвети, поръчани от ВМС на Саудитска Арабия. Първият кораб трябва да бъде предаден на саудитиците през октомври 2021 г., а останалите четири - на интервали от четири месеца. Така цялата поръчка трябва да бъде изпълнена до края на 2021 г.
Стойността на сделката, сключена през април 2018 г., е 1,8 млрд. евро. Корабите се проектират на базата на проекта "Аванте-2200", но с изменения, отговарящи на нуждите на саудитските ВМС. Преди всичко са приспособени за горещия климат на Персийския залив.
Проектът "Аванте-2200" произлиза от построени през периода 2008-2012 г. за Венецуела патрулни кораби за защита на изключителната икономическа зона. За разлика от тях, саудитските корвети ще получат американски противокорабни ракети "Харпун", зенитни ESSM, 76-мм и 35-мм автоматични оръдия, 324-мм торпедни апарати. Корабите ще могат да приемат на борда вертолет с маса до 10 т. Водоизместването на корветите ще бъде 2500 т, дължината им - 99 м. Ще ги обслужва екипаж от над 90 офицери и матроси.
Източник: https://duma.bg/
 
Американските ВВС получиха първия "Пегас"
16.01.2019, 19:55
След многократни отлагания американските ВВС най-накрая получиха първия въздушен танкер от ново поколение KC-46A "Пегас", съобщи интернет-порталът upi.com. Малко след Нова година първият "Пегас" бе приет на въоръжение, макар че откритите преди това проблеми не са били отстранени до края. Пентагонът е съобщил, че компанията "Боинг" ще доработи системите на "Пегас" за своя сметка. Става дума за оборудването за зареждане на самолети, допълва warpost.ru.
ВВС на САЩ имат намерение да закупят 179 въздушни танкера от този тип. Те ще заменят флота от остарелите летящи танкери КС-135 "Стратотанкер". Първите КС-46А трябваше да бъдат приети на въоръжение още през 2016 г., а победителят в конкурса за нов летящ танкер бе обявен още през 2011 г.
Самолетът на "Боинг" ще играе ролята на стратегически летящ танкер. Той е създаден на базата на пътническия "Боинг-767". Самолетът може да превозва не само 94 т гориво за зареждане на други самолети, но и 114 военнослужещи. Може да бъде използван като медицински транспорт, побирайки 24 ранени на носилки и 34 души седнали. "Пегас" може да зарежда всички типове самолети и вертолети в американската армия и армиите от НАТО. За прехвърлянето на горивото се използват както шлангове, така и телескопична щанга за зареждане.
Източник: https://duma.bg/
 
Процесът на развитие на българските сили за Специални операции продължава по план
16.01.2019, 19:46
Днес в 68 бригада Специални сили се проведе годишния анализ на подготовката за изтеклата 2018 г., съобщават от формированието. На анализа присъстваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и началника на отдел „Специални операции” на дирекция „Операции и подготовка“ на Щаба на отбраната полковник Роман Ромов.
Командирът на бригадата бригаден генерал Явор Матеев посочи, че през 2018 г. подготовката на командирите, щабовете и формированията се проведе в съответствие с изготвените годишен и месечни планове на подготовката.
Споменати бяха основните подготовки на 68 бригада Специални сили за годината – в това число участието в национални и международни учения, общи изводи от дейността и направления за работа през 2019 г.
Подчертана беше съществената задача на бригадата за противодействие на тероризма и същественото значение на досегашното сътрудничество със специализираното формирование за борба с тероризма на МВР в тази връзка, където ролята на Специалните сили е значима.
През по-голямата част от годината е осигурявано съдействие на органите на МВР, които съвместно с военнослужещите от бригадата не допуснаха нелегалното преминаване на мигранти през държавната ни граница с Гърция и Турция в хода на провеждащата се и в този момент операция в сътрудничество със структурите на МВР. Приносът на бригадата в тази операция е високо оценен от военното и политическото ръководство на страната.
Бригаден генерал Явор Матеев подчерта, че и за в бъдеще ще продължи да се задълбочава взаимодействието и да се води целенасочена съвместната подготовка и с други армейски структури като морския специализиран разузнавателен отряд (мсро) на ВМС, парашутистите от състава на ВВС и екипажите на транспортни самолети от авиацията.
Командирът на бригадата увери всички, че процесът за развитие на българските сили за Специални операции продължава по план и среща подкрепата на военното и политическо ръководство на страната.
В края на анализа вицеадмирал Емил Ефтимов благодари на командния състав на бригадата за положените усилия за успешното изпълнение на заложените в плана задачи. Той потвърди, че военното ръководство на Българската армия подкрепя развитието на Специалните сили на българската армия и създаването на командването за силите за Специални операции ще бъде факт през настоящата година.
Източник: http://otbrana.com/
 
Каракачанов обяви кога ще е първата среща с американците за F-16
16.01.2019, 16:37
Мисля, че първата среща, която мога да проведа, е в началото на другия месец в Брюксел с изпълняващия длъжността секретар на отбраната. На 14 февруари, когато е срещата на министрите в НАТО. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента, след като Народното събрание възложи на правителството да преговаря със САЩ за покупката на F-16.
От думите му стана ясно още, че дотогава комуникацията ще се води на ниво експерти.
„Срокове за провеждане на преговорите със САЩ не са упоменати. Специалистите казват 4 месеца“, добави той.
Военният министър отново увери, че върху страната ни не е оказван никакъв натиск за избора. „На срещата с американския помощник държавен секретар казах съображенията ни. Ако стигнем до F-16, цените са това, което ни притеснява. Още преди година и половина на тогавашния американски военен министър Матис и на посланика съм казал, че докато съм министър на отбраната, подпис под стар F-16 няма да сложа. Едва ли някой друг български политик си е позволявал такъв начин на говорене“, каза още Каракачанов.
По думите му оттук нататък предстои да се изяснят срокове на доставка, обслужване по време на жизнения цикъл, доставка на резервни части и още много въпроси.
На въпрос трябвало ли е президентът Румен Радев да присъства на гласуването, Красимир Каракачанов отговори: „Президентът по Конституция има право да се появи в Народното събрание, когато пожелае. Защо трябва изключително да дойде днес или вчера. Ако е бил в България и е имал желание, е можел да дойде“.
Източник: https://www.blitz.bg/
 
Парламентът разреши на кабинета да преговаря със САЩ за F-16
16.01.2019, 14:32
Депутатите гласуваха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 за Военновъздушните сили.
"За" даването на мандат бяха общо 130 депутати /ГЕРБ, ДПС - 23, 11 от ПГ"Обединени патриоти" и двама независими/. Против бяха 84 депутати - 66 от БСП , четирима от "Воля" и 14 от ОП. Нямаше въздържали се.
Така решението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО, а БСП, НФСБ, Атака и Воля гласуваха против.
Сега премиерът ще трябва да сформира преговорен екип от четирима министри, които да преговарят с американската страна........Прочети още
 
Вижте първите кадри с най-новия руски ракетен влекач
16.01.2019, 12:52
В мрежата се появи видео, на което се вижда опитен образец на четириосния влекач КамАЗ-7950, създаден по програмата "Платформа", който се движи по път на полигона в Набережние Челни, предаде "Российская газета".
Ключова особеност на шасито е електромеханичната трансмисия от ново поколение, пише Defence Blog.
Правят впечатление и големите дори за армейска машина гуми: КамАЗ може да преодолява дълбочини на пътя от 1,3 м. Прототипът е с дизелов двигател с мощност 918 конски сили. Трансмисията е електромеханична, като всяко колело е със собствен електромотор. Товароподемността на машината е 40 тона.
Планира се камионът да се използва като база за пускови установки ОТРК "Искандер", противокорабни ракетни комплекси "Бал" и "Бастион", антенни постове за ЗРК С-400 "Триумф" и други бойни системи. Той ще замени многоколесните тегличи беларуско производство. - Още военни автомобили
Източник: https://bg.rbth.com/
 
В 61-ва Стрямска механизирана бригада се проведе анализ на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и формированията през 2018 г.
16.01.2019, 12:28
Едно от важните мероприятия за 61-ва Стрямска механизирана бригада „Анализа на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и формированията през 2018 г.”, се проведе вчера, 15 януари, във Военния клуб в град Карлово. В него участваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, офицери от управлението на бригадата, командири на батальони и дивизиони, командири на роти и батареи, както и главни сержанти на формирования от състава на бригадата.
В своето експозе бригаден генерал Пламен Йорданов представи задачите и мероприятията изпълнени от бригадата по трите мисии на БА, като се спря подробно на всички направления, по които е работено през 2018 година, след което обърна внимание на основните предизвикателства и приоритизирането на задачите пред формированията от бригадата. Освен това разгледа въпросите по окомплектоваността с личен състав, фокуса на подготовката и натовареността на формированията от бригадата през изминалата година и завърши изложението си с основни отговорности и направления за работа през настоящата 2019 година.
Заместник – командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – полковник Станимир Христов направи анализ на състоянието на войсковия ред и дисциплината и допуснатите от военнослужещи на бригадата инциденти през учебната 2018 г., като ги разгледа и съпостави с тези от 2017 г. Той отчете положителен ръст в състоянието на войсковия ред и дисциплината, а също и намаляване на инцидентите в бригадата през 2018 г. в сравнение с предходната.
В хода на анализа отношение по въпросите за войсковия живот и подготовката на личния състав взеха командирите на батальони и дивизиони, младши командири и главни сержанти на формирования от състава на 61-ва механизирана бригада. В своите изказвания те акцентираха върху основните предизвикателства свързани с изпълнението на задачите на подчинените им формирования и личен състав.
Главният сержант на 61 механизирана бригада старшина Дамян Пеневски се спря подробно на въпросите за ролята, мястото и задачите на главните сержанти от бригадата като първи помощници на командирите при подготовката на сержантския и войнишкия състав и активното им участие в учебния процес.
В указанията си относно организиране на задачите за 2019 г. бригаден генерал Йорданов обърна внимание на основни насоки, като поддържане, развитие и придобиване на нови отбранителни способности, постоянна бойна готовност, повишаване нивото на оперативна съвместимост на щабовете и боеготовността на формированията, извличане на поуки от практиката от участие на формированията на бригадата в мисии зад граница и други.
От своя страна генерал-майор Попов заяви, че 2019 г. се очаква да бъде също толкова динамична, колкото и 2018 г. и призова усилията на всички да бъдат насочени към поддържане нивото на подготовка и повишаване мотивацията на личния състав, въпреки новите предизвикателства.
В заключение командирът на Сухопътните войски изрази своята благодарност за високата мотивация, положените усилия и постигнатите резултати през 2018 г. от командирите, щабовете и формированията на 61-ва механизирана бригада, като даде възможност на всички присъстващи да вземат участие в анализа. След това отговори на въпроси на военнослужещите относно предизвикателствата във войсковия живот, като изрази своята увереност за скорошното им разрешаване.
Източник: https://landforce.armf.bg/
 
Американските ВМС и ВВС възложиха на Lockheed Martin договор за далекобойни противокорабни ракети LRASM
16.01.2019, 12:08
Lockheed Martin получи договор за 172 млн. долара от американските ВМС и ВВС за производство на далекобойни противокорабни ракети LRASM. Договорът продължава производството на варианта на LRASM с въздушен старт, включващ пълномащабно производство на ракетите и инженерна поддръжка. Това е втората от няколко очаквани годишни производствени партиди, които ще доставят следващо поколение противокорабни ракети на американските ВМС и ВВС.
„LRASM носи възможност за промяна на играта както в американските ВВС, така и във ВМС“ сподели Дейвид Хелсел, директор за LRASM в Lockheed Martin Missiles and Fire Control. "Тази втора производствена партида ще осигури противокорабни ракети както за бомбардировачите B-1B, така и за изтребителите F/A-18E/F, което ще доведе до контрол над моретата от нашите самолети".
LRASM е предназначена за откриване и унищожаване на специфични цели в рамките на групи кораби чрез използване на съвременни технологии, които намаляват зависимостта от разузнавателни и наблюдателни платформи, мрежовоцентрични системи и GPS навигация в условията на електронна война. LRASM ще играе важна роля в осигуряването на военни операции в открити океански води, поради нейната засилена способност за различава и разграничава цели и да провежда тактически ангажименти на големи разстояния.
LRASM е прецизна управляема, противокорабна ракета тип "стреляй и забрави", базирана на успешната съвместна ракета "въздух-повърхност" JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile - Extended Range). Тя е предназначена да посрещне нуждите на ВВС и ВМС на САЩ в оспорвани ситуации. Вариантът, който се изстрелва от въздуха, осигурява ранна оперативна способност по изискването за интензивна борба с надводни цели на ВМС на САЩ. С неотдавнашната декларация за ранна оперативна способност (EOC) на ракетата от американските ВВС за B-1B, фокусът е сега е върху F/A-18E/F Super Hornet на ВМС на САЩ през 2019 г.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
До 80 ще са моряците в екипажите на новите патрулни кораби на флота
16.01.2019, 10:17
Придобиването на два нови многофункционални модулни патрулни кораба ще повиши способностите на Военноморските сили за участие в операции по наблюдение и контрол на морския трафик, задържане на нарушители и откриване и идентифициране на ядрени, химически и биологични средства и обмен на информация в реално време. Това пише в актуализирания проект за „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, установи справка на Maritime.bg.
С проекта ще се повишат способностите на ВМС за водене на борба с надводен противник на дистанции зад пряката радиолокационна видимост, чрез придобиването на противокорабен комплекс с голяма дистанция на стрелба и добри възможности за пробив на средствата за противовъздушна отбрана (ПВО) и радиоелектронна борба на противника, смятат от Министерството на отбраната.
Проектът включва строителството и доставката на два нови кораба, както и първоначален комплект ЗИП и резервни части, обучение на екипажите на двата кораба и интегрирана 3-годишна логистична поддръжка.
Бойните кораби, предвидени за придобиване трябва да отговарят на изискванията за многофункционален модулен патрулен кораб, способен да изпълнява свойствените си задачи и да е съвместим с корабите на НАТО.
Двата кораба трябва да имат конструкция, дизайн и пропулсивната уредба, осигуряващи минимум 7 денонощия автономност за самостоятелно плаване при далечина не по-малка от 3 000 nm и при икономична скорост 14 kn.
Новите кораби трябва да достигат максимална скорост не по-малка от 22 kn и да поддържат скорост 12 kn при море 5 бала.
Съдовете ще имат екипаж от 60 до 80 моряци, като тук не са включени военните от екипажа на вертолета, техническия персонал за него и бординг групата от силите за специални операции. На всеки от корабите трябва да може да бъде базиран и опериран по един вертолет тип AS 565MB „Panther“.
Maritime.bg припомня, че седем корабостроителници потвърдиха желание да строят новите кораби за флота. Корабостроителниците, които трябва да представят оферти до вчера (15 февруари) са: „NAVAL GROUP“, „Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG“, „DAMEN“, МТГ–„Делфин“, „Fincantieri“, „Navantia“ и „ThyssenKrupp“.
Инвестиционният проект предвижда първият кораб да бъде доставен до края на декември 2023 г., а вторият до края на декември 2024 г.
До 5 април Междуведомствената работна група трябва да излезе с предложение коя от офертите е най-изгодна, а до 31 май 2019 г. се очаква да бъде подписан договорът за строителството на корабите.
Източник: https://www.maritime.bg/
 
Полк. Чавдар Борачев: Трябва да сме благодарни на всички разузнавачи
16.01.2019, 09:20
На снимката: Полк. Чавдар Борачев връчва плакета на АВР на бригаден генерал Пламен Ангелов.  Снимка Димитър БебеновВ ЦВК тази вечер тържествено бяха отбелязани 111 години от създаването на българското военно разузнаване. Честването бе организирано от Асоциацията на военните разузнавачи (АВР), която е колективен член на СОСЗР.  Директорът на служба „Военна информация“ бригаден генерал Пламен Ангелов поздрави участниците в събитието и подчерта, че да си разузнавач не е просто професия, а съдба. Той благодари на всички, служили във военното разузнаване, и посочи, че те имат сериозен принос днешните им колеги да изпълняват достойно задачите си. Военното разузнаване винаги е служило на националния интерес, бе категоричен бригаден генерал Ангелов. Той отличи с благодарствени адреси офицери, сержанти и военни служители от асоциацията.
Военните разузнавачи бяха поздравени още от председателя на СОСЗР ген. Златан Стойков и председателя на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците ген. Вълчо Фотев. На тържеството бяха дошли още академик Стефан Воденичаров, почетният председател на СОСЗР ген. Стоян Топалов, заместник-председателят на СОСЗР и председател на Национална асоциация „Сигурност“ полк. Чавдар Петров, бившият началник на НРС ген. Кирчо Киров, председателят на Асоциацията на разузнавачите от запаса полк. Горан Симеонов, заместник-председателят на Асциацията на Сухопътните войски ген. Валентин Цанков, полк. Радка Пеева и сержант от запаса Лилия Георгиева от Национална асоциация „Сигурност“ и др.  
И днес българското военно разузнаване работи в условията на усложнена международна обстановка, посочи в словото си председателят на асоциацията полковник от запаса Чавдар Борачев. Независимо от това, подчера той, можем да сме благодарни на днешните военни разузнавачи, които със себеотрицание и професионализъм изпълняват стоящите пред тях отговорни задачи. И продължи по-натаък: “Както е известно, бивши разузнавачи няма! Днес, членовете на Асоциация на военните разузнавачи празнуваме професионалния празник на военните разузнавачи 12 януари заедно с колегите си от военното разузнаване, като се чувстваме неделима част от тях. Поради това в своята дейност Асоциацията има подкрепата и съдействието на ръководството на Служба „Военна информация“ с разбирането за нашата откровена неполитическа, професионална и патриотична дейност в името на България.
Несъмнено, най-важното и знаменателно мероприятие, което проведохме през 2018 година беше тържественото честване на 110-годишнината на българското военно разузнаване с провеждането на тържествено събрание-концерт. Тогава по предложение на УС на АВР за първи път президентът на Република България награди посмъртно двама изтъкнати военни разузнавачи с нагръдния знак на Президента. Няколко десетки ветерани на военното разузнаване бяха наградени с нагръден знак на министъра на отбраната, с почетни грамоти и с предметни награди от министъра на отбраната и от началника на отбраната. Председателят на СОСЗР генерал Златан Стойков награди с почетни грамоти на Съюза няколко десетки ветерани, както и връчи атрибутите на удостоените със званието „Почетен член на СОСЗР“ на четирима наши колеги.
Като колективен член на СОСЗР през изминалата 2018 година Асоциацията и нейни членове взеха участие във всички мероприятия, организирани от Съюза. Наши представители взеха участие в първата национална среща на сержантите и старшините – членове на СОСЗР, както и в най-голямото мероприятие на Съюза – първия национален събор на запасното войнство през месец септември край Казанлък под патронажа на министър Каракачанов, в който взе участие и президентът на Р България и върховен главнокомандващ на ВС генерал Румен Радев.
Нашата Асоциация взема активно участие за изпълнение решението на ІХ конгрес на СОСЗР за единение на българското запасно войнство.
Нашата дейност нямаше да бъде възможно да се осъществява без навременната и безвъзмездна помощ на наши колеги и симпатизанти - дарители. През изминалата година съществени дарения към Асоциацията направиха нашите колеги и приятели Емил Данчев, Владимир Александров, Пламен Гиздов, Сергей Велков, Стефан Томов. Благодарение и на това финансовото състояние на Асоциацията е стабилно.“
*********
Историческа справка
Асоциация на военните разузнавачи /АВР/ е най-старата професионална организация на служители от сектор „Сигурност“ в България – създадена е през месец ноември 1994 година. Поради определени обективни и субективни причини отначало организацията съществува под името „Клуб на военните разузнавачи-ветерани“ към СОСЗР. По-късно същата беше регистрирана в Софийски градски съд с настоящото си име.
Сред създателите на организацията е нейният пръв председател генерал-майор /о.з./ Камен Петров – покойник.      Понастоящем АВР има ръководство – Управителен съвет от 8 души с председател полковник /о.з./ инженер Чавдар Борачев. АВР има изградени в страната 4 секции. Асоциацията е колективен член на СОСЗР и участва във всички мероприятия на Съюза, нейният председател е член на Централния съвет на СОСЗР.
Асоциацията е установила връзки и е подписала протоколи за сътрудничество с организациите на ветераните на военното разузнаване в Беларус, Русия и Сърбия. Основите на това сътрудничество, както е отбелязано в еднотипните протоколи за сътрудничество, са православието, славянството и общите исторически съдби на народите на четирите страни.
Асоциацията издава членски карти на своите членове, изработени са плакети за подаряване и за награждаване, медальони и значки. На всички тях е изписан девизът на АВР – „Вярност, Интелект, Саможертва“. Ежегодно АВР издава календар с емблемата на Асоциацията.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Американски наемници искат да заместят войските на САЩ в Сирия
16.01.2019, 09:12
Основателят на академията за наемници "Блекуотър" Ерик Принс (на снимката) предлага частни военни да заместят американските войски, които се изтеглят от Сирия, съобщава "Индипендънт".
Принс, чиято фирма бе опозорена след убийството на цивилни в Ирак заяви, че наемниците могат да защитят съюзниците на САЩ и да противодействат на иранското влияние, след като САЩ напуснат страната.
"Съединените щати нямат дългосрочно стратегическо задължение да останат в Сирия. Но също така мисля, че не е добра идея да изоставим нашите съюзници", обяснява той. Съюзниците, за които Принс говори, са сирийските демократични сили, предимно кюрдска милиция, които са ключов партньор на САЩ в борбата срещу ДАЕШ в Сирия.
Доналд Тръмп внезапно обяви, че САЩ ще изтеглят войските си от Сирия миналия месец, което накара мнозина в собствената му администрация да изразят загриженост, че бързият изход ще застраши тези съюзници и заплашва да провали борбата с ДАЕШ. Решението подтикна министъра на отбраната Джим Матис да подаде оставка.
Сирийските демократически сили заявиха, че изтеглянето на САЩ ги изправя пред атака от страна на Турция, която ги счита за терористична организация.
Принс обясни, че използването на наемници ще позволи на Тръмп да спази обещанието си от предизборната кампания и да сложи край на "вечните войни", но да остави някаква защита. Но бившият "тюлен" от ВМС добави, че опасността за сирийските демократични сили идва от сирийските и иранските сили, а не от Турция.
"Американската история е изпълнена с публични и частни партньорства, на места, където частният сектор може да запълни тези пропуски. Ако няма някаква стабилна способност да се защитят от наземни и конвенционални атаки на иранци и сирийци, нашите съюзници ще бъдат унищожени", обяснява Принс.
Неговите коментари създават известно объркване, тъй като сирийските демократични сили разглеждат Турция като много по-голяма заплаха от Дамаск.
Тъй като изтеглянето на САЩ се превръща в реалност, кюрдите преговарят със сирийското правителство, за да се позволи връщане на сирийската армия в някои райони и да се предотврати турско нахлуване.
Компанията "Блекуотър" е основана от Принс през 1997 г. и е получила стотици милиони долари от американски правителствени договори по време на войните в Ирак и Афганистан, като осигурява подкрепа за американските сили и охрана на служители и инсталации.
Компанията става известна с инцидент от 2007 г., в който четирима наемници убиват 14 цивилни граждани на Ирак на площад Нишур, Багдад. И четиримата са осъдени за убийство през 2014 г., като случаят предизвика мащабни проверка относно използването на американски частни военни изпълнители в Ирак. В годините след това компанията претърпя няколко промени в името си и Принс в крайна сметка продаде активите си на група частни инвеститори.
Предложението на Принс за наемници в Сирия следва подобно предложение за приватизация на борбата срещу талибаните в Афганистан. През 2017 г. "Ню Йорк таймс" съобщи, че тогавашния съветник на Тръмп, Стив Банън, възлага на Принс да предложи алтернатива на изпращането на още войници в страната. Самият Принс е дарил 250 000 долара за президентската кампания на Тръмп.
Неговият план включваше сила от около 6 000 наемници, бивши членове на американски и европейски специални части и обучение за афганистанските войски. Според информацията тогава, планът е харесан от Тръмп, който е разочарован от нарастващите разходи в 17-годишния конфликт. - Още за наемниците по света
Източник: https://news.bg/
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 






{START_COUNTER}