Януари (1-15)

Архив - от 1 до 15 януари

 

 

Историята на Втората световна война.......

15.01.2022, 21:00

Полските танкове, които през 1938 година нахлуват в Чехословакия. А уж такава случка на случките въобще не съществуваше, м?!
Снимка: Polish National Digital Archive/Globallookpress

 

Най-голямото оръдие на Хитлер

15.01.2022, 17:51

През 30-те години на миналия век Франция създава система от масивни укрепления, наречена линията Мажино, която да защити страната от нахлуване от изток. Тези укрепления са едни от най-непревземаемите в този момент - с дълбоки подземни бункери, съвременни защитни кули, помещения за пехотинци, барикади, артилерийски и противотанкови оръдия и т.н.
Нищо, което немският Вермахт има в арсенала си, не е в състояние да проникне зад тази страхотна защита, пише profit.bg. За да намери решение на този проблем, Хитлер се обръща към производителя на оръжие Krupp.
Инженерът на компанията Ерих Мюлер изчислява, че пробиването на седем метра стоманобетон, или един метър от стоманена броня, е нужно оръжие с огромни размери. То трябва да има вътрешен диаметър от повече от 80 см и дължина повече от 30 метра, ако изстрелва боеприпаси с тегло 7 тона всеки от разстояние повече от 40 километра, извън обхвата на френската артилерия.
Самото оръжие би тежало над 1300 тона и трябва да бъде транспортирано на части от железница. Когато тези цифри са представени на Хитлер, той ги одобрява и конструирането на огромното оръжие започна през 1937 г.
За малко повече от две години то е готово. Лично Алфред Круп води фюрера на изпитателната площадка в началото на 1941 г., за да наблюдава тестовете. Той нарича огромното оръдие Schwerer Gustav, или "тежкия Густав", на баща му Густав Круп. - (видео)
Schwerer Gustav е абсолютно чудовищно оръжие. Той е толкова голям и тежък, че не може да се движи. За тестовете е разглобен и натоварен в 25 товарни автомобила, които го транспортират до тестовата площадка, за да бъде сглобен на място - задача, която изисква 250 работници и отнема близо три дни.
За цялото време и пари, изразходвани за изграждането на оръжието, то върши малко работа на бойното поле и не прави абсолютно нищо срещу французите, за чието нападение първоначално е предвидено.
Германия вече е нахлула във Франция през 1940 г., преди оръжието да е готово, просто като заобикаля линията Мажино, което прави системата от сложни укрепления напълно безполезна.
Вместо това Schwerer Gustav е разположен на източния фронт край Севастопол в Русия по време на обсадата през 1942 г. Четири хиляди мъже работят пет седмици, за да го подготвят за стрелба.
През следващите четири седмици той изстрелва 48 боеприпаса към отдалечени укрепления и унищожава склад за подводни боеприпаси, разположен на 30 метра дълбочина, с най-малко 10 метра бетонна защита. - Още артилерия

 

Как България удължи Първата световна с 2 години – несъстоялото се българско покаяние

15.01.2022, 17:46

Кръглите годишнини от големите събития винаги са повод не само за припомнянето им, а за размисли и изводи от преживените преди време големи сътресения. Изводи и поуки – обаче не за нас, а за големите виновници – Великите сили. Те да се поучат, нали? А ние? Големите, общоевропейските поуки от Голямата Война отдавна са направени. Няма да ги повтаряме.
А няма ли такива, предизвикани от специфично българското участие в касапницата? Като че ли 99% от писанията у нас са все за героичните наши защитници на Н-ския връх или стоицизма на обоселите ни войници от Н-ския полк на Солунския фронт......Прочети още

 

Представяме ви членовете на Комисията по отбрана в 47-ото Народно събрание

15.01.2022, 17:16

Първото си заседание Комисията по отбрана проведе непосредствено след Богоявленския водосвет на 6 януари.

Изчакахме да излезе стенограмата, за да ви запознаем с депутите от комисията, както сами се представиха на своите колеги.......Прочети още

 

Великобритания шпионира Русия от Черно море

15.01.2022, 13:10

Напоследък стратегическите разузнавателни самолети RC-135W на британските Кралски военновъздушни сили увеличиха значително полетите си близо до границите на Русия в Черно море. Това съобщи специализираното военно издание UK Defense Journal.
“Британските разузнавателни самолети над Черно море край Крим не са необичайни, но наблюдаваме значително увеличение на честотата на полетите през последните няколко седмици”, посочва изданието, отбелязвайки също повишената активност на подобни американски самолети.
Британските самолети RC-135W, предназначени за провеждане на електронно разузнаване, са изпратени в Черноморския регион, за да летят близо до границите на Украйна с Русия.
В момента Обединеното кралство разполага с три такива самолета, способни да извършват електронно разузнаване на стотици километри дълбоко в територията на страната, без да нарушават нейната държавна граница.
Източник: news.bg   

 

Военен календар

15.01.2022, 09:04

На 15 януари 1871 година в с. Баня, Разложко, е роден генерал-майор Йордан Венедиков (1871 – 1957).

Завършва Военното училище в София (1892) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1908). Като подпоручик в 1-ви конен полк се включва в борбите за освобождението на Македония и Одринско. Член на Върховния македоно-одрински комитет и участник в Четническата акция (1895). До 1912 г. служи в 3-ти конен полк, Кавалерийската школа, Кавалерийската инспекция и като командир на ескадрон в 1-ви конен полк, с който воюва в Балканските войни (1912 – 1913). През 1914 г. заема длъжността временен помощник-началник на Военноисторическата комисия към Щаба на армията.

По време на Първата световна война (1915 – 1918) командва 4-ти конен полк и 1-ва бригада от Беломорската отбрана. От 16 март 1917 г. е главен редактор на военните издания „Отечество“, „Вяра и сила“, „Военни известия“ и „Походна войнишка библиотека“.

Излиза в запаса през 1920 г., но до края на живота си остава един от най-активните сътрудници на Военноисторическата комисия, на сп. „Военноисторически сборник“, сп. „Български воин“ и на в. „Народна отбрана“. С негово участие излизат капиталните трудове на комисията „История на Сръбско-българската война 1885 г.“ (1910), „Войната между България и Турция 1912 – 1913 г.“ (1928 – 1937), „Войната между България и другите балкански държави 1913 г.“ (1941), „Българската армия в Световната война 1915 – 1918 г.“ (1936 – 1943). Кавалер на военен орден „За храброст“ IV степен 2 клас.

 

Стартира сглобяването на първия Hürjet

15.01.2022, 08:49

Сглобяването на първия прототип на новия турски реактивен учебно-тренировъчен самолет за напреднало обучение TAI Hürjet стартира и паралелно с това 12 януари 2022 г. турското правителство е взело решение да се предприемат стъпки и към започване на серийното му производство.
Първият прототип се очаква да бъде завършен в края на годината, а първият полет се планира за март 2023 г. Не е известно каква е поръчката на турското правителство.
Hürjet ще се използва не само за напреднало и преходно към изтребител обучение, но и като лек боен самолет и агресор.
TAI работи по проекта от 2017 г., като той бе представен публично година по-късно. Конструирането му завърши през миналата година.
Hürjet трябва да се задвижва от един реактивен двигател. Официално не се съобщава типа му, но се предполага, че става въпрос за американския F404-GE-102. Максималната му скорост ще достига до М 1,4. Бойният товар ще е в рамките на 2,7 тона. Екипажът ще е двучленен.
Основната задача на Hürjet ще е да замести свръхзвуковите учебни самолети T-38 (около 60 броя), които турските ВВС използват в момента. В ударната си роля, самолетът ще допълва наличните многоцелеви изтребители F-16C/D. - (видео)
TAI вече се опитва да експортира самолета, още преди да е полетял. Малайзия търси 18 леки бойни самолети, като Турция участва в процеса. Правят се постъпки за експорт в Катар.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

Бригаден генерал Станимир Христов пое командването на 2-ра Тунджанска механизирана бригада

14.01.2022, 23:00.

Днес във 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, се проведе тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада”, съобщават от формированието.
С указ № 295 от 14.12.2021г. на Президента на Република България досегашният командир на бригадата бригаден генерал Стоян Шопов, считано от 15.01.2022г. се освобождава от длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада” и се назначава на международна длъжност в Сухопътното командване на НАТО в Измир, Република Турция. С указ № 294 от 14.12.2021г. на Президента на Република България на длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада” е назначен бригаден генерал Станимир Христов.
Гости на церемонията бяха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник – командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, както и офицери и цивилни служители от Командването на Сухопътните войски включени в състава на комисията по сдаване и приемане на длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада”
След посрещане на бойното знаме на бригадата, приемане на строя и прочитане на заповеди, досегашния командир бригаден генерал Стоян Шопов тържествено се прости с бойното знаме, след което то беше връчено от командира на Сухопътните войски, генерал – майор Михаил Попов на новия командир бригаден генерал Станимир Христов.
В словото си бригаден генерал Шопов се сбогува с военнослужещите и цивилните служители от бригадата, благодари им за всеотдайната служба и им пожела здраве и все така да продължават с Решителност и Чест да прославят името на   2-ра Тунджанска механизирана бригада, като едно от водещите формирования в Сухопътните войски.
Бригаден генерал Стоян Шопов благодари на Командването на Сухопътните войски, за указаното доверие и подкрепа, а също така и на формированията от състава на Сухопътните войски за доброто взаимодействие при справяне с възникналите предизвикателства.
В своето слово бригаден генерал Станимир Христов благодари на генерал – майор Михаил Попов за оказаното доверие при избора му за заемане на длъжността Командир на 2 механизирана бригада, и заяви, че ще продължи да следва правилната посока  при изпълнението на задачите, за да може бригадата да пребъде, като елитно формирование от състава на Сухопътните войски.
Командирът на Сухопътните войски, генерал – майор Михаил Попов изказа своята благодарност на бригаден генерал Шопов за всеотдайната и коректна служба, и му пожела успехи на новата мeждународна длъжност, а  на бригаден генерал Станимир Христов пожела успех при справянето с новите предизвикателства като командир на   2 механизирана бригада.
Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш на формированията от бригадата и официално подписване и утвърждаване на Акта за сдаване и приемане на длъжността  „Командир на 2-ра механизирана бригада”.
Източник: https://otbrana.com/

 

В Сухопътните войски се провеждат Анализи на подготовката на формированията през 2021 г.

14.01.2022, 21:15

Днес, 14 януари, беше проведен Анализът в 61-ва механизирана бригада, на който командирът на формированието бригаден генерал Деян Дешков  анализира задачите и мероприятията, изпълнени от бригадата по трите мисии на БА, отбеляза положителна тенденция в намаляването на  некомплекта от личен съставя и обърна внимание на основните мероприятия и предизвикателства през 2022 година.
В заключителната част на Анализа бригаден генерал Дешков изрази своята благодарност към всички присъстващи за положените усилия през изминалата година и даде указания за предстоящата 2022 г.
Резултатите от подготовката бяха отчетени през тази седмица и в 1-ви разузнавателен батальон, 38-ми и 59-ти батальони за ЯХБЗ и Е,  78-ми батальон за осигуряване и в двата учебни полигона „Корен“ и „Ново село“.
През следващата седмица предстои провеждането и на Анализите на 2-ра механизирана бригада, Бригадното командване, Единния център за начална подготовка, Центъра за подготовка на специалисти, 4-ти артилерийски полк, 55-ти инженерен полк, 101-ви алпийски полк, 110-ти логистичен полк, Базата за съхранение на въоръжение и техника и подготовка на резервисти и Ремонтната база за въоръжение и техника.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Базов миночистач „Шквал“ празнува годишнина от издигането на военноморския флаг

14.01.2022, 17:26

На 14 януари 2022 г. беше тържествено отбелязана годишнината от вдигането на Военноморския флаг на Република България на базов миночистач „Шквал“ от състава на 6-ти дивизион противоминни кораби.
Командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков поздрави екипажа, като им благодари за ежедневните усилия и високия професионализъм, проявен при изпълнение на поставените пред тях през годината задачи. Той изрази увереността си, че благодарение на своите способности, на несломимия си дух и решителност, те ще продължат да работят все така всеотдайно за издигане престижа и авторитета на дивизиона и на Флотилията.

 

Отбелязаха 134 - ата годишнина от създаването на Транспортни войски в Пловдивския гарнизон

14.01.2022, 16:38

С тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред възпоменателната плоча на Втора железопътна бригада от състава на Транспортни войски днес в град Пловдив бе отбелязан празникът на войските на Министерството на транспорта. Церемонията е организирана от Съвместното командване на специалните операции по инициатива на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (ООСОСЗР).
„Признателни сме за труда и приноса на нашите колеги от Транспортни войски, защото в продължение на десетилетия това е било основната сила, която е изграждала, развивала и поддържала железопътната инфраструктура на България. Важно е да се пази историята!“, каза генерал-майор Явор Матеев, началник на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции, съобщават от формированието.
В тържеството взеха участие и директорът на Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД клон Пловдив инж.Тодор Есев, председателят на ООСОСЗР о.з. майор Веселин Станев, бивши военнослужещи от Транспортни войски, служители и работници от ДП „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД.
С царски указ № 4 от 14 януари 1888 г. е създадена първата военизирана жп част – Железопътната рота към пионерния полк в град Русе. Датата 14 януари е приета за официален празник на Транспортните войски, създадени с указ № 147 от 27 януари 1975 г. на основата на Бригада за железопътно и свързочно строителство към Министерството на транспорта. След закриване на Транспортни войски през 2001 г. техен наследник се явява Държавното предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД.
Източник: https://otbrana.com/

 

НОИ: Най-малко средно увеличение получават пенсионерите от армията и МВР

14.01.2022, 13:27

Най-малко средно увеличение получават пенсионерите по чл. 69 от КСО – военнослужещите по Закона за отбраната и въоръжените сили държавните служители по Закона за МВР и Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Това се посочва в анализ на НОИ за увеличението на пенсиите от 25 декември м.г., изпратено до Искрен Арабаджиев, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика на Народното събрание.
Причините, според НОИ са две.
Първата. По-голямата част от тези пенсионери, сравнено с другите групи, получават пенсия,ограничена от максималния размер и след преизчислението с нова тежест за година стаж броят на пенсионерите с пенсия на „тавана“ нараства. Поради факта, че максималният размер на пенсиите нараства с 4,2 процента, това е увеличението на пенсиите за пенсионерите с действителен размер на пенсиите, надвишаващ 1440 лв. още преди да бъдат преизчислени. За останалите, чиито пенсии преди преизчислението са били под 1440 лв., но в резултат от преизчисляването  с по-голяма „тежест“ на година стаж без превръщане  надхвърлят 1500 лв., увеличението е по-голямо от 4,2 процента, а пенсията им остава ограничена на новия „таван“.
Втората. И при тази група пенсионери значителна част от зачетения стаж е стаж с превръщане, което също води до това, средното увеличение за тях да е по-малко, отколкото за пенсионерите с водеща пенсия за осигурителен стаж и възраст, пенсионирали се при стандартните условия.
От справката за броя на пенсионерите с водеща пенсия за осигурителен стаж и възраст, на които е изплатена пенсия и през декември 2021 г., и през януари 2022 г. по вид пенсии е видно следното. Пенсионерите по чл. 69  са 86 509. Средната пенсия при тях през декември м.г. е била 827 лв., а през януари 2022 г. – 874 лв. Т.е. увеличението е с 47 лв. или с 5,6 на сто. За сравнение при останалите групи пенсионери увеличението е със 17,7 на сто; 12,5 на сто; 12, 4 на сто; 12,3 на сто; 11,7 на сто; 10, 1 на сто и 8, 4 на сто. По-малко от 5,6 на сто няма.
Припомняме какво се случи при актуализацията на Бюджета за ДОО през есента.
Чл. 70 на КСО придоби следния вид:
Размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст се определя, като доходът, от който се изчислява пенсията, се умножи с процент:
1. 1,35 за всяка година осигурителен стаж без превръщане и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж без превръщане;
2. 1,2 за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж – за осигурителния стаж, представляващ разлика между общия осигурителен стаж, зачетен на лицето, и стажа по т. 1.
Каква би била справедливата промяна?
Чл. 70, т. 1 да придобие следния вид: „1. 1,35 за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от този процент за месеците.
Т.2 отпада
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Военна клетва в града на Ботев

14.01.2022, 09:48

Новоназначените военнослужещи от състава на 61 механизирана бригада тържествено положиха вчера военна клетва в град Калофер – родното място на поета-революционер Христо Ботев, съобщават от формированието.
Новопостъпилите воини се заклеха във вярност към род и Родина в присъствието на д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, г-н Доньо Тодоров – председател на Общински съвет Карлово, бригаден генерал Деян Дешков - командир на 61 Стрямска механизирана бригада, г-н Румен Стоянов – кмет на град Калофер, представители на институции, държавната и местна власт, на военно-патриотични организации, родители и близки на младите войници.
Бригаден генерал Деян Дешков приветства заклелите се военнослужещи с думите: „Добре дошли в редиците на Българската армия! Добре дошли в семейството на Сухопътните войски! Добре дошли в бойния строй на 61 Стрямска механизирана бригада!” Той ги увери, че ще има дни на разочарования, но и дни на гордост и удовлетворение, че са дали своята частица за изграждането на България!
Д-р Емил Кабаиванов пожела на положилите военна клетва да служат така, че след време, когато напуснат Българската армия, да го направят с чувство на изпълнен морален дълг към Родината.
Молебен за здраве и благоденствие отслужи  Негово Високоблагоговейнство отец Марко Тодоров - Архиерейски наместник на Карловска духовна околия в съслужие със свещеници от околията.
Новозаклелите се военнослужещи изпълниха химна на Република България и преминаха в тържествен марш пред развълнуваните погледи на гости, родители и близки.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Руският армейски корпус, разположен в Крим, ще бъде усилен с  ракетен дивизион, съобщи командващият на ЮВО

14.01.2022, 09:25

Руският 22-ри армейски корпус, дислоциран в Крим, ще бъде усилен с ракетен дивизион, съобщи командващият на Южния военен окръг армейски генерал Александър Дворников в интервю за в. “Военен бюлетин на Южна Русия”, предаде ТАСС.
“Ще укрепим 22-ри армейски корпус, дислоциран в Крим, сформирайки в състава му ракетен дивизион”, цитира вестникът командващия Южния военен окръг.
Дворников припомня още, че тази година ще приключи формирането на 19-та и 20-та мотострелкови дивизия в състава на 58-ма и на 8-ма армия. Същевременно, те ще включват в състава си още по един мотострелкови полк и танков батальон.
Освен това 415-ти учебен център за подготовка на младши специалисти ще бъде развърнат в пълен състав. Всичко това ще повиши бойните способности на Южния военен окръг, каза командващият.
Източник: bta.bg

 
 

Унгария модернизира своите Gripen

14.01.2022, 09:00

Унгарското правителство сключи договор с шведската агенцията за отбранителна аквазиция FMV за модернизация на унгарските изтребители JAS 39C/D Gripen до новия стандарт MS20 Block 2. Това бе съобщено на 12 януари 2022 г.
В рамките на сделката, чиято стойност не се съобщава, унгарските самолети ще получат новия вариант на радара PS-05/A наречен Mk. 4. Така радарът получава няколко нови режима и е оптимизиран за работа с новата ракета за далечен въздушен бой MBDA Meteor. Възможностите му за работа срещи цели с по-малка ефективна отразяваща повърхност са нараснали.
MS20 Block 2 носи и подобрения по системата за обмен на данни Link 16, както и в радиостанциите, добавя се и новия Mode 5 в системата „свой – чужд”. Унгарските Gripen ще получат и три нови оръжия – боеприпаса „въздух – земя” с два канала за насочване GBU-49 Enhanced Paveway II, ракетата за близък въздушен бой IRIS-T и за далечен бой Meteor. Унгарското МО вече поръча ракети IRIS-T.
Унгарските Gripen получиха базовото обновяване MS20 още през 2018 г. Тогава и унгарските ВВС обявиха, че увеличават годишния нальот на флота от Gripen от 1600 на 2000 часа.
ВВС на страната оперират с 14 самолета (12 едноместни и два двуместни), които са част от 1-ва ескадрила на 59-то тактическо изтребително крило базирано в Кечкемет. Първите машини пристигат през март 2006 г. Изтребителите първоначално бяха договорени на 10-годишен лизинг, след което имаше опция за тяхното придобиване, но през 2012 г. Унгария и Швеция се договориха лизинговият период да се удължи до 2026 г. Модернизацията на машините говори, че унгарската страна няма непосредствени планове за подмяната им. - Още за Gripen
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

Аварийно кацане на MH-60S Knighthawk

13.01.2022, 21:46

Хеликоптер MH-60S Knighthawk на ВМС на САЩ вчера в 11:31 местно втре, е извършил аварийно кацане в щат Вирджиния (САЩ), при което се е ударил в няколко дървета.
На борда е имало трима души. Двамата пилоти са без наранявания, пасажерът отзад е транспортиран до болница без опасност за живота.
Хеликоптерът е от състава на 26-та вае Chargers (р.н. 167856/HW-..).
Назначена е комисия за разследване на причините за авиационното произшествие.
Вертолетът MH-60S Knighthawk е модификация на морския хеликоптер SH-60 Seahawk и се използва във ВМС на САЩ от 2002 година. Сега в състава на американските ВМС има около 500 такива винтокрили машини.

 

Във Военната академия беше подписано споразумение по Националната научна програма „Сигурност и отбрана“

13.01.2022, 21:10

София. Споразумение по Националната научна програма „Сигурност и отбрана“ беше подписано във Военната академия „Г. С. Раковски“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Програмата е приета с Решение на Министерския съвет от месец октомври 2021 г. и е създадена в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 г. Целта е повишаване на националния научен капацитет в областта на сигурността и отбраната. Програмата е подкрепена от министерствата на отбраната и на вътрешните работи и обединява усилията на научните организации, висшите училища и иновативните бизнес организации в страната.
Бенефициенти по програмата и членове на Консорциума за нейното изпълнение са Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, Военната академия „Г. С. Раковски“, Националният военен университет „Васил Левски“, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“, Академията на Министерството на вътрешните работи, Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН, Университетът по библиотекознание и информационни технологии и Университетът за национално и световно стопанство. С участието си в нея те ще подпомагат изпълнението на целите ѝ, както и ще осигуряват споделено използване на наличната си научна и образователна инфраструктура. Реализацията на научната програма продължава до 2025 г., като тя ще даде възможност за съвместни обучения на докторанти и за привличане на участници от други научни звена, с което ще се отвори секторът за отбрана и сигурност за докторантури по изцяло нови, интердисциплинарни теми.
„Програмата е насочена към провеждане на фундаментални научни изследвания в областта на сигурността и отбраната, които ще бъдат публично достъпни за развитие и обогатяване на научните достижения в полза на цялото общество“, заяви заместник-министърът на отбраната Александър Петков в обръщението си към присъстващите на церемонията по подписването. „Чрез нея ще бъдат консолидирани усилията на научните организации, висшите училища, иновативните бизнес организации и индустрията в страната за разширяване на участието на българската научна общност в сферата на сигурността и отбраната в европейското изследователско пространство“, уточни той и изрази увереност, че създаването на консорциума ще допринесе за постигането на реални научни резултати, даващи конкурентно предимство на страна ни в специфични сегменти на сигурността, киберсигурността и отбраната на България, Европейския съюз и НАТО.
„Отдавна сме наясно, че без наука няма развитие, както и силна армия. Разбирайки тази максима, днес сме тук – военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната, за да подкрепим този проект“, заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той изрази очаквания днешният акт да бъде повратна точка за по-осезаемото развитие на науката във военната сфера. По този начин българските военнослужещи и работещите в областта на сигурността и отбраната ще бъдат оборудвани и ще ползват съвременни национални отбранителни продукти. Генерал-лейтенант Илиев също изтъкна важността на българската наука за изпълнението на нашите коалиционни ангажименти и достойното място на страната ни сред своите колеги в рамките на НАТО и ЕС.
„Националната научна програма „Сигурност и отбрана“ ще предостави възможност на експерти да обменят знания, опит и добри практики“, подчерта началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов. Той заяви, че реализацията на Програмата ще доведе до повишаване на публикационната активност, създаване на съвременни модели за управление и функциониране, развитие на активни взаимоотношения между научните организации и държавните висши училища в страната, включване в партньорски научни мрежи от чужбина, създаване на прототипи на инструменти и среда за по-сигурна виртуална комуникация, както и подобряване на взаимодействието между научноизследователските и развойни звена и бизнеса. „Всичко това ще даде възможност да се погледне задълбочено на моментното състояние, да се начертаят пътищата за неговото оптимизиране, съобразени със съвременните тенденции“, заключи той. - (видео)
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Военна клетва в Мобилната КИС

13.01.2022, 17:37

Новоназначените в Мобилната КИС в Горна Малина войници се заклеха във вярност към Родината. С посрещане на националното знаме започна днес тържественият ритуал по полагане на военна клетва за вярност към народ и Родина от новоназначените във формированието военнослужещи, съобщават от СКС.
„Днешният ден е празничен за всички, но e с особено значение за Мобилната КИС, защото в нашите редици постъпват достойни млади хора, решили да се посветят в служба на Отечеството.“, заяви в обръщението си към присъстващите командира на Мобилната КИС, полковник Теодор Тодоров.
Под негово ръководството младите войници се врекоха във вярност към народ и родина, изричайки заветното „Заклех се“ и целунаха националното знаме.
„Това е тържествен акт на вярност и признателност към делото на хилядите войни отдали живота си за бъдещето на България. Съдържанието и смисъла на военната клетва повеляват всеки да даде ясен и открит израз на своята готовност за съзнателна и честна служба под знамената.“, допълни полковник Тодоров.
В края на церемонията командирът на Мобилната КИС поздрави  младите войници с полагането на военна клетва и им пожела здраве, воля и  професионална удовлетвореност, а на присъстващите родители благодари за това че, са отгледали достойни синове и дъщери и са ги възпитали в дух на родолюбие и морални ценности и ги увери, че при всяка среща с тях, ще виждат по-смели, по-самостоятелни и по-силни мъже и жени, с които да се гордеят.
На тържествената церемония присъстваха и кметът на Община Горна Малина инж. Ангел Жиланов, заместник-кметът на община Елин Пелин господин Станислав Димитров, отец Серафим – игумен на Кремиковския манастир, близки и роднини на новоназначените войници.
Източник: https://otbrana.com/

 

Зенитно-ракетната база отчете постигнатото през 2021 г.

13.01.2022, 17:32

В Първа зенитно-ракетна база вчера се проведе Анализ на състоянието и резултатите от подготовката през изминалата 2021 г., на който присъства командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров. В унисон с разпоредените противоепидемични мерки мероприятието се проведе с по-ограничен брой участници – командването, командирите на формированията и началниците на служби от управлението на базата, съобщават от ВВС.
В доклада си командирът на Зенитно-ракетната база полковник Димо Илиев изтъкна, че основни акценти в подготовката през изминалата година са били повишаване нивото на подготовка на командирите от всички нива и останалия личен състав, и поддържането на специалната техника и въоръжението в готовност за бойно използване. Като важни етапи от тези процеси определи участието и отличното представяне на войските в голям брой национални и международни тренировки и учения на ВВС. Това спомага за повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на военнослужещите и за подобряване на оперативната съвместимост с партньорите от НАТО.
Сред затрудненията през 2021 г. полковник Илиев изведе на преден план недостига на материални и финансови средства, увеличаващите се аварии вследствие на моралното остаряване на техниката и некомлекта на личен състав. Като положителни тенденции изтъкна решаването на дългогодишни материално-битови проблеми с подкрепата на командването на ВВС, успешните инициативи по удължаване ресурса на ракетното въоръжение на някои типове от зенитно-ракетните комплекси (потвърдено при стрелбите на полигон Шабла), продължаващото попълване на формированията с нови лейтенанти, както и възстановяването боеготовността на ЗРК „Волхов”. Очертани бяха и главните направления за работа през 2022 г.
„Сложната епидемиологична обстановка не повлия съществено на процеса на бойната подготовка във войските. Въпреки ограниченията беше организирано и честването на 60-годишнината от създаването на Зенитно-ракетната база при спазване на всички предписани мерки. По повод празника в центъра на София се състоя статичен показ на специалната бойна техника, с която формированията от състава на Базата гарантират въздушния суверенитет на Република България чрез носене на постоянно бойно дежурство в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. С това дадохме своя принос за повишаване на интереса към военната професия и в частност към нашите войски“, заяви полковник Илиев.
Командирът на ВВС генерал–майор Димитър Петров даде висока оценка за дейността на Зенитно-ракетната база и благодари за усилията, положени от целия й личен състав. В подготовката през 2022 г. той препоръча усилията да бъдат насочени към продължаване развитието на командно-информационните системи в базата, към приоритизиране на грижата за инфраструктурата и техниката с цел поетапното им отремонтиране и пълноценно използване и към търсене на опции за разрешаване на проблемите, свързани с личния състав в дългосрочен план. С оглед отхода на много високоподготвени кадри поради навършване на пределна възраст генерал-майор Петров открои необходимостта да се работи за приемствеността, обучението и развитието на новите попълнения в техни достойни наследници и за търсене на възможността за назначаване на цивилни служители на някои вакантни щатове.  
Като приоритетни направления генерал-майор Петров определи и продължаване на работата по усъвършенстване на системата за логистика, работата по възстановяване и запазване боеготовността на съхраняваните в резерв зенитно-ракетни системи и продължаване на ресурса на други типове зенитно-ракетно въоръжение.
Източник: https://otbrana.com/

 

САЩ предоставят на Украйна радиолокационни системи и морско оборудване

13.01.2022, 09:15

САЩ ще предоставят на Украйна радиолокационни системи и морско оборудване, съобщава Politico. Засега не е известно кога ще бъдат осъществени първите доставки.
Съветник на украинския президент Володимир Зеленски е потвърдил, че украинската страна е била информирана през декември “на високо равнище” за предоставянето на такава помощ.
“С оглед на постоянното очакване на американското разузнаване, че Русия може да започне пълномащабно нахлуване с използане на цялата си воена мощ, тази помощ ще позволи на Украйна да нанесе допълнителни щети на Русия, но няма да промени съществено резултата”, коментира съветникът.
Засега не се съобщават други подробности.
“Оказваме помощ за отбраната на Украйна, включително чрез доставки, които бяха осъществлни буквално през последните няколко седмици. Ще продължим доставките и през близките седмици и месеци, като използваме редица механизми, включително Инициативата за оказване на помощ на Украйна в областта на сигерността.” – разкрива пред Politico източник от Държавния департамент.
Източник: news.bg 

 

Първият Ту-160М от рестартираното производство изпълни дебютен полет

13.01.2022, 08:59

Първият стратегически бомбардировач Ту-160М от рестартираното серийно производство изпълни дебютен полет днес, 12 януари 2021 г. Това съобщава руската компания ОАК.
Полетът е бил извършен от заводското летище в Казан и е продължил около 30 минути, като е достигната височина на полет от 600 m. Екипажът е проверил поведението на бомбардировача в полет, както и основните му летателни характеристики. - (видео)
През януари 2018 г. бе подписан договор за строителството на 10 броя нови Ту-160М (първоначално те бяха означавани, като Ту-160М2, но сега ОАК ги нарича просто Ту-160М), като отделно по същия стандарт ще се модернизират и наличните в момента около 15 бомбардировача. Съобщаваше се, че първият новопостроен Ту-160М ще полети в края на 2021 г., но този срок бе леко изместен.
Макар и ОАК да съобщава, че полетелият сега самолет да е първия новопроизведен, реално част от фюзелажа му е била изготвена още по съветско време, но след това е била консервирана. По неофициални данни серийният номер на самолета е 8-05.
Програмата за модернизация на Ту-160 включва поставяне на нови двигатели НК-32-02. Той е развитие на базовия НК-32, при което се променя конструкцията на лопатките на мотора и системата му за управление. Той трябва да запази тягата на предшественика си, но при сериозно намаление на горивните разходи и увеличаване на техническите ресурси. По официална информация, чрез използването на новите мотори, далечината на полет на Ту-160М ще нарасне с около 1000 km.
Освен новите мотори НК-32-02 Ту-160М имат и изцяло нова „стъклена” кабина, нов радар, нова навигационна система НО-70М, в която влизат система за инерциална навигация БИНС-СП-1, система за астронавигация АНС-2009М, нов навигационен компютър, нова система за спътникова навигация А737ДП и навигационан РЛС ДИСС-021-70.
Автопилотът също е нов – АБСУ-200МТ, както и системата за свръзка С-505-70 и системата „свой – чужд” БКР-70М. Системата за самозащита е новата „Редут-70М”. Самолетът ще получи и ново въоръжение. По конструкцията има леки промени, заради поставянето на ново оборудване.
Изпитанията на Ту-160М започнаха през 2020 г., когато първия модернизиран самолет първо полетя с новия комплекс авионика, а след това и с новите двигатели. През март миналата година бе предаден за войскови изпитания, а през септември полетя и втори модернизиран самолет.
Инвестирането в Ту-160М е опит на Русия за поддържане на стратегическия си ядрен въздушен компонент, до влизането на въоръжение на нов стратегически бомбардировач, който се разработва в рамките на проекта ПАК ДА. Тази машина, обаче няма да бъде готова през това десетилетие. - Още за Ту-160
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военен календар

13.01.2022, 08:49

Със заповед на министъра на войната генерал-лейтенант Теодоси Даскалов от 13 януари 1941 година е учреден „Възпоменателен знак за пострадалите от войните“. Изготвен в два варианта, той е раздаван до края на Втората световната война като „израз на отличие и похвала към ранените и убитите във време на война по нашите бойни полета“. Когато се дава за раняване, кръстът е покрит със светлосин емайл, а върху щита се изписва цифра „1“, „2“ или „3“, в зависимост от броя на раняванията. Върху предназначения за близки на загинали знак кръстът е покрит с черен емайл, изображение на кръст е поставено и върху щита вместо цифра. Според замисъла на създателите на отличието, поставените върху него изображения символизират отечеството, монарха, славата, страданието, смъртта и войната. Право да получат и носят възпоменателния знак имат ранените във войните за национално освобождение и обединение, както и наследниците на загиналите. Всички носители на знака получават специален документ – легитимация, издадена от Общия съюз на пострадалите от войните в България, която удостоверява правото на наградения да носи отличието.
На 25 март  2014 г., със заповед на министъра на отбраната на Република България Ангел Найденов учреденият през 1941 г. „Възпоменателен знак за пострадалите от войните“ е възстановен  като ведомствена награда на Министерство на отбраната. Под името „Знак за пострадалите във военен конфликт, мисия и операция“ той, подобно на предходния знак, също се изготвя в два варианта – за ранени и за загинали. Автор на проектите е художникът Александър Занков. Дава се „в израз на благодарност към военнослужещите и цивилните служители от Въоръжените сили, ранени или загинали при изпълнение на служебния им дълг при военен конфликт, при участие в мисия, операция зад граница или за принос в националната сигурност в мирно време“.

 

Английско-Афганската война и единственият оцелял, който да разкаже

13.01.2022, 08:45

Съществуват страни, за които се твърди, че никога не са били завладявани. Въпреки тежките сражения, както и огромните човешки жертви, картата на света познава някои много костеливи орехи, а техните подвизи могат да се смятат за особен успех в редица случаи. Една такава държава е именно Афганистан. И докато опитът за съветска инвазия продължава да бъде пресен и незабравим, като една от най-слабите възможни функции в това отношение, не трябва да забравяме, че руснаците не са единствените хора, които са направи грешката да нападнат някогашната империя. Сериозен позор може да бъде забелязан и от английска страна в средата на XIX век.
Първата Английско-Афганска война е следствие на голямата надпревара между английската и руската корона за разширяване на влиянието в Азия. По това време опитите на Русия да разшири влиянието си в Индия остават без успех и са значително кратки, а междувременно британците не спират да наблюдават този гигант и да го смятат за основен враг. Мнозина очакват проявата на първата „студена война“ между двете страни, а с влошаващото вътрешно политическо състояние на Индия, англичаните очакват сериозна експанзия и атака от Русия, при това директно през Афганистан.......Прочети още

 

Военен календар

13.01.2022,  08:35

На 13 януари 1880 година в Пловдив е роден подполковник Александър Морфов (1880 – 1934). Завършва Българската униатска гимназия в Одрин (1899), където изучава основни музикалнотеоретични дисциплини и флейта, и Военното училище в София (1902). Служи в 1-ви пехотен софийски и в 25-и пехотен драгомански полк, като ротен командир в Школата за запасни офицери и във Военното училище и като командир на 7-а пехотна дружина.
Сражава се във войните за национално обединение (1912 – 1918), а през 1922 г. преминава в запаса и се отдава на музикално творчество. Един от пионерите на българската хорова музика, участвал в създаването на Съюза на народните хорове (1926).

Наречен „баща на българската войнишка песен“, той е автор на повече от 40 военни марша (12 – по негов текст), сред които „Ний ще победим“ (1900), „Марш на македонските революционери“ („Изгрей, зора на свободата“), „Срещен марш“ и др. Кавалер на военен орден „За храброст“ ІV степен.

Александър Морфов умира на 19 април 1934 г. в София.
 

 

 

Поредна висока оценка за Националния мобилен модул по Комуникационно-информационна системи

12.01.2022, 23:00

Официалната прощална церемония по повод предстоящото приключване на мисията на групата за комуникационно-информационна поддръжка от  Националния мобилен модул по КИС се проведе днес по заповед на командващия на Небойната мисия на НАТО  в Ирак (NMI), генерал-лейтенант Майкъл Лолесгаард, съобщават от СКС.
В обръщението си към българските военнослужещи,  командващият на мисията е заявил: “ За мен беше изключително удоволствие да работя с вас. Вие имахте най-трудната задача в мисията, с която се справихте блестящо! Удивен съм от професионализма и екипността, които демонстрирахте!“
В знак на признание за достойното представяне на Националния мобилен модул по КИС по време на мисията, генерал-лейтенант Лолесгаард връчи официалния плакет на мисията на командира на групата капитан Георги Иванов.
От името на командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, капитан Иванов връчи на командващия на мисията плакет на Съвместното командване на силите и на Националния мобилен модул по КИС.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Честваха 114 години от създаването на българското военно разузнаване

12.01.2022, 19:44

С тържествен молебен за здраве започна днес честването на 114-ата годишнина на българското военно разузнаване и празник на Служба „Военно разузнаване“. Молебенът бе отслужен от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в присъствието на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и съветниците на министъра на отбраната Пламен Йорданов и Калчо Атанасов. Официалните гости и ръководството на Службата положиха венци и цветя на паметниците на загиналите български военни разузнавачи.
В обръщението си Пламен Йорданов поздрави личния състав от името на министъра на отбраната Стефан Янев. В поздравителния адрес на министър Янев беше подчертано, че Служба "Военно разузнаване“ продължава да има ключово и стратегическо място в системата за защита на националната сигурност.  Приносът на военните разузнавачи към осигуряване на суверенитета на държавата и колективната сигурност са признати и будят респект на национално и международно ниво, се казва още в адреса, съобщават от службата.
Генерал-лейтенант Цанко Стойков също поздрави служителите от името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, благодари за полаганите усилия, съвместната работа и пожела здраве и професионални успехи.
В приветствието си директорът на Службата бригаден генерал Венелин Венев заяви, че дистанцията на времето още по-ярко ще откроява значимостта  на тези годишнини, защото военното разузнаване винаги е било посветено на защитата на националния интерес и достойно е изпълнявало своето призвание.  Той изрази своята признателност към целия личен състав и допълни, че резултатите и високите оценки на дейността показват, че Службата успешно е изпълнявала и продължава да изпълнява своите задачи. Бригаден генерал Венев честити празника и пожела, преди всичко здраве, за да запазят високия темп на работа, лоялността и отдадеността към професията.
По повод 114-годишнината от създаването на военното разузнаване и за постигнати високи резултати  военнослужещи и цивилни служители бяха наградени от министъра на отбраната, началника на отбраната и директора на Службата.
Източник: https://otbrana.com/

 

"Арсенал" затваря за месец заради цената на електроенергията и металите

12.01.2022, 16:46

Завод "Арсенал" в Казанлък пуска всички работници в платен годишен отпуск от 17 януари до 11 февруари 2022 г., информира БТА.
По думите на генералния директор на "Арсенал" АД Николай Ибушев основните фактори за въвеждане на мерките са поскъпването на енергоносителите и суровините, силното поскъпване на металите на международните пазари, пикът на силнозаразния вирусен омикрон вариант, наличието на заболели от коронавирус в дружеството.
При изявено желание от работника или служителя се разрешава ползването на неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж. На ползвалите неплатен отпуск ще бъдат предоставени ваучери за храна и здравноосигурителни вноски за сметка на работодателя.
При неотложна производствена необходимост на цехове, звена и участъци ще бъдат изготвени и утвърдени списъци за работа.
Предприетите действия са съгласувани между ръководството на "Арсенал" и двете синдикални организации в предприятието - КНСБ и КТ "Подкрепа".

 

На първо четене запазват базата от 380 лв. за определяне на военните заплати до края на март

12.01.2022, 16:30

Да края на март се запазва базата от 380 лв. за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на лицата в сектор сигурност и отбрана. Това е записано в приетия днес на първо четене законопроекта на правителството, с който се иска от Народното събрание да бъде удължено действието на разпоредбите на Закона за държавния бюджет, Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. до 31 март 2022 г. Причината е, че все още не е приет държавният бюджет за тази година. На заседание на социалната комисия заместник-министърът на финансите  Росица Велкова на въпрос на народния представител полковник от запаса Александър (Сашо)Александров, който е и заместник-председател на Комисията по отбрана,  е изразила увереност, че с новия бюджет ще има увеличение на военните заплати. Той е оспорил и  невключването на военноинвалидите в обхвата на действие на Закона за хората с увреждания.
Запазва се и размерът от 340 лв. на обезщетенията по чл. 230, ал. 1 и чл. 231, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. То се полага на  съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място и поради това са прекратили трудовите или служебните си правоотношения. Както и на безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международни операции и мисии, се изплаща обезщетение в същия размер.
Съгласно поетите ангажименти към НАТО, разходите за отбрана са 1,7 % и в рамките на този размер ще бъдат изпълнени всички поети в коалиционното споразумение ангажименти.
В законопроекта се предлага удължаване на действието  и на други плащания, размери и квоти, които се запазват на нивата от 2021 г. до 31 март 2022 г., като минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител; максималният размер на държавните парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията; максималният размер на присъдената издръжка, която се изплаща от държавата по чл. 152, ал. 1 от Семейния кодекс; средномесечният доход и размерите на месечните и еднократните помощи по Закона за семейни помощи за деца; размерът на задължителната здравноосигурителна вноска; размерите на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване; размерите на месечния осигурителен доход; размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст; дневният минимален и максимален размер на обезщетението за безработица; размерът на паричното обезщетения за отглеждане на дете до  2-годишна възраст; размерът на общата годишна квота за ваучери за храна; общият размер на сумата, подлежаща за възстановяване на земеделските стопани от акциза за газьола и други размери на социални плащания.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Празник на българското военно разузнаване

12.01.2021, 14:10

С княжески указ № 190 от 31 декември 1907 г. е създадена Разузнавателна секция към Оперативното отделение на Щаба на армията. На 12 януари 1908 г. указът влиза в сила, а от 1997 г. тази дата се отбелязва като официален празник на военното ни разузнаване. По време на Балканската война (1912 – 1913) за първи път е осъществено въздушно разузнаване и са направени опити за радиосмущения, подслушване и прехващане на чужд радиообмен.

В хода на Първата световна война (1915 – 1918) към армиите и щабовете на дивизиите функционират разузнавателни служби. Съгласно клаузите на Ньойския мирен договор (27 ноември 1919) Разузнавателната секция е разформирана. През 1939 г. възобновява дейността си, а през 1940 г. е реорганизирана в самостоятелен Разузнавателен отдел към Щаба на войската с три отделения.

След Втората световна война (1939 – 1945) той прераства в Разузнавателен отдел на Генералния щаб, чиято задача е водене само на външно разузнаване. От март 1950 г. се нарича Разузнавателно управление на Генералния щаб. В негово подчинение преминава парашутно-разузнавателен батальон (1951), формирана е отделна разузнавателна ескадрила за оперативно разузнаване, създаден е отряд за радиотехническо разузнаване (1957) и е открита школа за подготовка на кадри (1972). На основата на Разузнавателното управление се създава Главна дирекция „Военна информация“ (1999), която по-късно е трансформирана в Служба „Военна информация“ (2000). Днес главните приоритети в дейността й се определят от участието на България в колективната европейска и евроатлантическа система за сигурност.

 

Дания праща бойна фрегата и изтребители F-16 в Балтика

12.01.2021, 09:34

Дания предложи на НАТО да изпрати военноморска фрегата Peter Willemoes и четири изтребителя F-16 за подобряване на сигурността в Балтийския регион. Това каза датският посланик в Естония Кристина Мисковяк Беквард, цитирана от АП.
"Тази стъпка е необходима за демонстриране на единството на НАТО, за противодействие на агресивните действия на Русия близо до границата с Украйна", каза пред естонската телевизия Кристина Мисковяк Беквард.
Според нея "НАТО приветства предложението за подкрепа". "В датския парламент има много силна подкрепа за приноса на Дания към сигурността в Балтийско море", добави Кристина Беквард.
Датската фрегата ще пристигне в Балтийско море в средата на януари за три месеца. F-16 ще бъдат изпратени до авиобаза Шяуляй в Литва, където вече се намират осем датски изтребителя.
Министърът на отбраната на Естония Кале Лаанет (на снимката) посочи, че датското предложение е "силен възпиращ сигнал за Русия".

 

Съветът НАТО-Русия се провежда в Брюксел

12.01.2022, 09:12

Съветът НАТО-Русия се провежда днес в Брюксел на фона на изострената обстановка около струпването на руски войски на границата с Украйна.
Заседанието бе предшествано от виртуална среща на министрите на външните работи на Алианса, преговори в Женева между Русия и Съединените щати, както и заседание на комисията НАТО-Украйна.
Засега сближаване на позициите между двете страни не се очертава. Русия настоява да спре разширяването на Алианса, както и той да изтегли оръжията и военните от бившите страни от Източния блок.
Съединените щати заявяват, че тези искания изобщо не подлежат на дебати. Генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг заяви, че трябва да сме подготвени за провал на дипломатическите усилия.
Все пак има индикации, че Русия и Съединените щати могат да се споразумеят за промяна в разполагането на ракетни комплекси в Европа и за мащаба на военните учения.
Последното заседание на Съвета НАТО-Русия се проведе през 2017-та година.
Източник: bnr.bg

 

 

Доставките на обновения Су-30 може да започнат през 2023 година

11.01.2022, 20:23

През 2023 г. руската армия може да получи изтребителите Су-30СМ2 с обновени двигатели и въоръжение.
"Сега самолетът Су-30СМ2 преминава специални летателни изпитания (СЛИ) с двигатели АЛ-41Ф-1С. Планира се те да завършат до декември 2023 година", разказа за "Интерфакс"източник от авиационния отрасъл. Той добави, че в рамките на изпитанията на изтребителя му предстоят около 150 тестови полета, като сега е изпълнена една десета от тях, пише "Российская газета".
Двигателите АЛ-41Ф-1С обикновено се монтират на Су-35. Освен обновяването на силовата установка, ще бъде направено и разширяване на бойните възможности на Су-30 с нови средства за поразяване.
Тежките свръхманеврени изтребители Су-30СМ се доставят във войските от 2013 г. и в момента са най-многочисленият тип от своя клас във Въздушно-космическите сили (ВКС) и Военноморските сили (ВМС) на Русия – армията е получила над 100 такива машини. За разлика от Су-35, двуместният Су-30СМ може не само да води въздушен бой за завоюване на въздушно господство, но и да влезе в ролята на команден самолет, да открива и посочва цели на насочваните самолети.
Тягата на АЛ-41Ф-1С е увеличена с 20% в сравнение с предшественика му, благодарение на цифровата система за управление, новите компресори, горивни камери и други агрегати. Четири пъти е увеличен и експлоатационният му ресурс (4000 часа срещу 1000), а двигателят му вече е по-икономичен. Системата за плазмено запалване осигурява възможност за безкислородно стартиране на двигателя. - Още за Су-30
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Кои страни купуват оръжие от Русия?

11.01.2022, 20:18

Към края на 2021 г. Русия имаше сключени договори за продажба на оръжие на стойност $55 милиарда по цял свят – от самолети до системи за въздушна отбрана и автомати "Калашников".
През 2021 г. Русия запази мястото си в списъка на петте водещи страни-износителки на оръжие в света, редом до САЩ, Китай, Германия и Франция. Делът на Москва в доставките на оръжия по цял свят остана в размер на 20%.
Въпреки пандемията, Русия успя да увеличи стойността на оръжейните си договори през изминалата година с $10 милиарда, както заяви директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество (СФВТС) Дмитрий Шугаев (на снимката) в средата на ноември.
Общите военни договори на Русия се оценяват на около $55 милиарда и страната доставя договореното оборудване по план.
Ето и най-големите сделки в стойностно изражение за изминалата 2021 година, изнесени публично........Прочети още

 

Каракачанов: Доброволната военна служба е стъпка към връщане на наборната

11.01.2022, 20:10

Първите кандидати за срочна служба в доброволния резерв на Българската армия вече са приети. Предстои тяхната подготовка в Националния военен университет „Васил Левски“.
С тези думи лидерът на ВМРО, бивш министър на отбраната и бивш вицепремиер по националната сигурност Красимир Каракачанов отбеляза една важно за българската отбрана събитие – от 10 януари официално е в сила доброволната военна служба.
"Искрено се радвам, че заедно с моя екип във военното министерство и с народните представители от ВМРО създадохме възможността за доброволна военна служба. Тя е за срок от 6 месеца, като през това време на доброволците им се пази работното място. Ако те решат да постъпят на държавна работа после, то имат предимство при равни услови"я, прави уточнение Каракачанов и припомня, че с промените в Закона за резерва на въоръжените сили, приети от правителството по негова инициатива и веднага след това гласувани от парламента през декември 2020 г., е създадена реална възможност за въвеждане на срочна служба в доброволния резерв.
Това е важно действие, което увеличава броя на подготвените български мъже и жени за защита на Отечеството, подчертават от ВМРО.
Според Красимир Каракачанов това е стъпка в правилната посока за връщане на наборната военна служба.
Защитата на Отечеството е не само конституционен дълг на всеки български гражданин. Нещо повече, за нас това е първата стъпка към връщането на наборната военна служба - акт, за чието приемане ние от ВМРО настояваме и който - както прогнозирахме - все повече се налага от нарастващите геополитически рискове в нашата част от света, пише още Каракачанов.
Източник: https://trud.bg/

 

Русия провежда военни учения в близост до Украйна

11.01.2022, 19:54

Три хиляди руски военни започнаха учения с бойна стрелба, в които участват и танкове, в Западна Русия, включително в региони в близост до Украйна, предаде Ройтерс, като цитира информация на агенция Интерфакс.
Русия предизвика притеснения на Запад, като струпа военни сили в близост до границата с Украйна и поиска от Вашингтон да обещае да не позволява на Киев да се присъедини към НАТО, както и да не разширява военния съюз в източна посока. САЩ отказват да приемат тези условия.
Съобщението за началото на ученията беше направено ден след като Русия и САЩ проведоха преговори по предложенията на Москва. Днес Кремъл заяви, че те не са дали основания за оптимизъм за възможен пробив.
Руската агенция Интерфакс се позова на информация на Западния военен окръг на руската армия, според която ученията се провеждат в Смоленска област, в близост до Беларус, както и в Белгородска, Брянска и Воронежска област, които са по-близо до Украйна.
В учението участват 300 единици военна техника, включително танкове Т-72Б3 и бойни машини на пехотата БМП-2.
Ученията ще включват изпълнение на упражнения от контролните стрелби от стрелково оръжие от бронирани машини, организация на марш при активно въздействие на диверсионно-разузнавателни групи на “противника” и оборудване на опорни пунктове.
Вашингтон призова Москва да намали оценявания на близо 100 000 брой на военните си в близост до границата с Украйна. Струпването на руски войници предизвика опасения за евентуална нова инвазия, осем години след като Русия анексира украинския полуостров Крим.
Москва е заявявала, че няма намерение да напада, но има право да придвижва, както намери за добре, войниците си на руска територия.
Източник: bta.bg

 

Успешна първа за 2022 г. донорска мисия на Военновъздушните сили

11.01.2022, 19:26

Сутринта на 11 януари 2022 г., самолет C-27J “Spartan” от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили излетя от летище София до летище Варна за нуждите на Министерството на здравеопазването, съобщават от ВВС. Полетът беше с цел осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа от ВМА МБАЛ – София и УМБАЛ „Александровска”. Целта на полета бе свързана с възникнала донорска ситуация за органи за трансплантация в УМБАЛ „Св.Марина” – град Варна. Екипажът осъществил полета беше в състав: капитан Георги Пъшев – командир, капитан Николай Георгиев – помощник-командир и капитан Пламен Пехливанов – борден инженер.
Задачата бе изпълнена успешно въпреки сложните метеорологични условия.  В 13:48 часа самолет C-27J кацна обратно на летище София.
Източник: https://otbrana.com/

 

Изтребител F-16V на ВВС на Тайван е изчезнал от екраните на радарите

11.01.2022, 13:44

ВВС на Тайван са загубили контакт с изтребител F-16V летящ над западното крайбрежие на страната.
Самолетът е излетял от авиобаза Chiayi днес в 14:55 ч. местно време и е изчезнал от радарните екрани в 15:23 ч., малко след прелитане над полигона Shuixi.
В ход е операция за търсене и спасяване.
Изчезналият изтребител е F-16А (Block 20) с р.н. 6650 (ТА-050) и е модернизиран до стандарта F-16V. До сега ВВС на Тайван са получили 42 модернизирани F-16А/В до стандарта F-16V от общо поръчаните 141, информира RTI (Radio Taiwan International).

 

Изтребител F-5 се е разбил в Южна Корея

11.01.2022, 13:34

Изтребител Northrop F-5E се е разбил днес в централната част на Южна Корея, пилотът, капитан от ВВС, не е успял да се катапулнира и е загинал.
Инцидента е станал в планинска област в провинция Gyeonggi в 13:46 ч. местно време, минути след излитане от авиобаза Суон, разположена южно от Сеул, информира The Korea Herald.
ВВС на Република Корея получават около 200 изтребителя F-5 през 1970-те години, повече от които вече не са на въоръжение или доближават края на срока на служба.

 

САЩ ще се стремят към по-голяма отчетност при бъдещи договори за ограничаване на ядрените оръжия с Русия

11.01.2022, 09:21

САЩ ще се стремят към по-голяма отчетност в разговорите за бъдещ договор за ограничаване на ядрените ракети със среден обсег на действие с Русия, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от Ройтерс.
“Смятам, че си спомняме историята на подобни инициативи”, каза говорителят и добави: “Ще ни трябват гаранции, че при всякакви споразумения, които успеем да постигнем, ще има прозрачност, а не само сляпо доверие, когато става дума за ракети или оръжия със среден обсег на действие или каквото и да било друго”.
“САЩ изложиха няколко идеи за двустранните мерки, които могат да предприемат САЩ и Русия”, каза Прайс, цитиран от ТАСС.
Той добави, че предложенията касаят въпроса за разполагането на ракети в Европа в контекста на отказа на двете държави от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.
“Не очаквам каквито и да пробиви в сряда. Също така не очаквам каквито и да пробиви в четвъртък. Това е само началото на един дипломатически процес”, допълни говорителят.
“Не съм упълномощен да обявя каквито и да формални контакти, но очакваме контакти с Русия в близките дни, за да определим как да процедираме по-нататък”, каза Прайс.
“Призоваваме Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) и неговите сили да зачитат международните права на човека, да подкрепят мирното уреждане (на конфликти) и незабавно да напуснат Казахстан, когато казахстанското правителство ги помоли за това”, допълни говорителят.
По думите му “не трябва да има съмнение, че трансатлантическата общност е готова да предприеме (към Русия) твърди мерки, които същевременно се стреми да избегне”. “Такова развитие е за предпочитане за нас”, подчерта говорителят и допълни: “За нас предпочитаният път е на дипломацията”.
“Някои от тези (руски) предложения дори няма да започваме да обсъждаме. Няма да затваряме вратите за членство в НАТО. Това винаги е бил един от главните принципи на алианса”.
САЩ “искат да вярват”, че Русия, както е заявила, не предвижда никакво нахлуване в Украйна, каза на свой ред американската пратеничка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, цитирана от Франс прес. Тя направи този коментар в отговор на изказването на руския заместник-външен министър Сергей Рябков, че Русия няма никакво намерение да напада Украйна.
“Бих искала да вярвам, че думите му са истина, че няма такива планове, но всичко което видяхме досега показва, че се предприемат действия в тази посока”, допълни Томас-Грийнфийлд.
След края на консултациите в Женева руската и американската страна увериха, че желаят да продължат разговорите с цел деескалация на напрежението помежду им, посочва АФП.
Източник: bta.bg

 

Чуждите войски започват изтеглянето си от Казахстан след два дни

11.01.2022, 09:18

Изтеглянето на чуждестранните военни сили от Казахстан, изпратени от страните от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), ще започне след два дни и ще отнеме не повече от 10 дни. Това съобщи президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, информира БГНЕС.
"Основната мисия на мироопазващите сили на ОДКС е изпълнена успешно. След два дни ще започне поетапно изтегляне на мироопазващия контингент", заявил е държавният глава пред депутати.
Междувременно Токаев определи с указ Алихан Смаилов за новия министър-председател на страната. Смаилов изпълняваше длъжността от 5 януари насам. Кандидатурата му беше одобрена от парламента след предложение на президента.

 

През 1956 г. приключва безславната служба на торпедните катери „Пауер” в нашия флот

11.01.2022, 08;47

На 30 август 1956 г. временно изпълняващият длъжността командващ ВМС капитан І ранг Янков издава секретната Заповед № М-0237, съгласно която стражевите катери тип „Пауер“ с тактически номера 431 и 432 се бракуват, снемат се от отчет и се заличават от списъците на флота.
Съгласно същата заповед трябва: „Да се снемат от корабите всички видове имущества - годни и негодни за употребление, като палубите и надстройките се ремонтират до състояние да не пропущат в кораба вода от плиски и дъжд.
Корпусите да се предадат на поделение 20230 за използването им като мишени при провеждането на торпедни стрелби“. В заповедта конкретно е посочено как трябва да се постъпи с всички останали части от двата катера......Прочети още

 

Красавици на ФБР по холивудски арестуват Пеньо Костадинов уж за ядрени тайни

11.01.2022, 08;41

Още първата съдебна инстанция определи ареста-шоу на Пеньо Костадинов като неправомерно.
Не успяха да осъдят Пеньо и България, а го размениха срещу 17 или 19 осъдени агенти на ЦРУ в Източна Европа
Предложиха на държавата информация “Топ сикрет” срещу хиляди долари, ние я намерихме срещу 9 долара
От САЩ с нонпейпър искат имената на всички, които са ни помагали да внасяме технологии от Запада........Прочети още

 

 

Александър фон Фалкенхаузен – немският генерал, който командваше турци и китайци, а след това се опълчи и на Хитлер

10.01.2022, 20:15

Александър фон Фалкенхаузен е личност, която не може да бъде игнорирана с лека ръка, но в епохата на твърде много герои, остава прикрит или просто забравен. В своята активна кариера ще води турците срещу Великобритания, както и китайските националисти срещу инвазията на Япония, малко по-късно ще помилва британски заложници и ще участва в конспирацията около премахването на Хитлер – последната за жалост се проваля, но там всичко е въпрос на късмет. Наричат го ветерана от Първата Световна война с глава на лешояд, като най-вероятно това ще ни подскаже, че не е един от най-красивите капитани във времето на две войни. Според американския генерал Джоузеф Стилуел, Александър ще бъде един от най-големите злодеи, ходели по тази земя.

През 1953 г. президента на Тайван – част от Китай, ще изпрати благодарности за 75-я рожден ден на Фалкенхаузен, както и сумата от 12 000 долара. След войната е ясно какво точно ще се случи с всички немски войници. Фалкенхаузен се смята за герой в Китай и злодей в Белгия, но благодарение на Куиан Юулинг – известна още като „Китайската женска версия на Шиндлер“, германецът ще успее да пропусне 12-годишната присъда като потенциален военен престъпник на тогавашния флаг.
Кой е той обаче? Ако разгледаме малко по-подробно неговото родословно дърво, бързо ще открием, че има роднински връзки с Карл Вилхелм Фридрих – маркграф на Брандерург-Ансбах. Александър е роден от Елизабет Вюнш, любовница на въпросния и с това е до някаква степен официален член на пруското краслко семейство. Логично е, че още преди да се роди, от него се очакват големи дела, а във времето, същият изобщо не разочарова. Фалкенхаузен е роден на 29 октомври 1878 г. в Блументал. Той е второто от предстоящите седем деца на бароновото семейство. Записан е в класическа немска гимназия и на 12-годишна възраст е преместен във военна академия във Валхщат като кадет.......Прочети още

 

Стартира подготовката на български граждани за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв

10.01.2022, 19:55

„От днес започва изпълнението на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България. Поставяме началото на една нова задача, с която е натоварен Националният военен университет, а именно да постигнем добра подготовка на бъдещите резервисти“. Това каза началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов днес, 10 януари, по време на тържествена церемония по приемане на първите кандидати за срочна служба в доброволния резерв на Българската армия. Той уточни, че по време на обучението си те ще преминат три етапа на военна подготовка – начална, специална и колективна, и добави, че вторият курс за резервисти е планиран за месец юли, като целта е през шест месеца доброволният резерв да бъде попълван с нови желаещи.
След изпълнението на срочната служба резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв без провеждане на конкурс. Те ще имат предимство и при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.
На тържествената церемония във Велико Търново присъстваха заместник-министърът на отбраната Александър Петков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, Великотърновският митрополит Григорий и областният управител Людмила Илиева. Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев прие строя на курсантите от Националния военен университет „Васил Левски“ и приветства първите български граждани, изявили желание да служат в доброволния резерв на Българската армия. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

КЗК уважи жалбата на „Йотов и син” за ремонта на L-39

10.01.2022, 19:10

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) уважи жалбата на фирмата „Йотов и син България” срещу откриването на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет ремонт на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA от състава на българските ВВС. Това се чете в решение на комисията от 16 декември 2021 г.
Компанията „Йотов и син” обжалваше пуснатата на 1 октомври 2021 г. процедура за ремонт и удължаване на ресурса на четири самолета L-39ZA,  четири двигателя АИ-25ТЛ и един пусков двигател „Сапфир-5”. Прогнозната стойност на цялата поръчка е 28 235 413,37 лева без ДДС.....Прочети още

 

Откриване на подготовката за 2022 година в Съвместното командване на специалните операции

10.01.2022, 17:29

С тържествена церемония днес беше открита подготовката за 2022 г. в Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Строят беше приет от командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев в района на формированието в Пловдив.
В приветствието си към военнослужещите и цивилните служители от СКСО, генерал-майор Матеев отбеляза, че изминалата година е била успешна, въпреки трудностите и противоепидемичните мерки, свързани с Ковид-19 и пожела на всички да бъдат здрави и успешни през новата 2022 година. Той отбеляза, че за първи път от няколко десетилетия подготовката на Специалните сили се открива в повече от един гарнизон, визирайки формированието в Банкя.
В словото си, командирът на СКСО изрази своята увереност, че работейки професионално и отговорно, както през предходната година и тази година ще бъдат изпълнени успешно всички планирани и поставени задачи.
„Предстои ни една изключително отговорна година и през нея аз, като командир и щаба на СКСО гарантираме, че няма да щадим сили, воля и време, за да продължаваме да се борим Специалните сили на Българската армия да се развиват, да се окомплектоват напълно с личен състав, да получават ново въоръжение и техника и да продължим категорично и с решителни темпове ремонтите и реновирането а нашата материална база и изграждането на нова такава“, каза в обръщението си генерал-майор Матеев.
Той отчете и високите постижения във военните спартакиади на Българската армия през предходната година и призова всички участници в тях да задържат и надградят това ниво и да постигнат и тази години високи резултати.
От днес започва и интензивната подготовка на новоназначени офицери, сержанти и войници в групите „Специални сили“ на СКСО, която е заключителния етап от модула „Начална военна подготовка“. Интензивната подготовка е с продължителност две седмици и съвсем отскоро се провежда в Специалните сили. Този тип подготовка калява волята, физическата и психическата устойчивост на военнослужещите, както и техните умения за работа в екип. Генерал-майор Матеев им пожела успех и изрази увереност, че въпреки предстоящите тежки изпитания, военнослужещите ще преминат с професионализъм и достойнство през тях.
Днес бяха повишени в звание „младши сержант“ и единадесет войника от формированията на СКСО.
Негово Високоблагоговейство ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - ректор на Православната духовна академия отслужи молебен за успех и благополучие на личния състав на СКСО през 2022 година.
Гости на откриването на подготовката на Съвместното командване на Специалните операции бяха председателя на Общински съвет на гр.Пловдив г-н Александър Държиков и заместник кмета на общ.Пловдив – г-н Йордан Ставрев.
(Информацията е на СКСО)

 

Руски дрон с изкуствен интелект се учи да лети, съобщи Москва. Сериозен пробив или пропаганда?

10.01.2022, 16:36

Първият в света “мислещ” боен дрон – С-70 “Охотник” (“Ловец”) с плоска дюза, излезе от цеховете на авиационния завод “Чкалов” и застана на заводската летищна писта. Това е важен етап от пътя на новата машина към серийно производство и поставяне на въоръжение. Предстоят изпитания – до месеци този първи летателен екземпляр ще се вдигне във въздуха, съобщи на 19 декември руската военна телевизия “Звезда” в репортаж от предприятието в Новосибирск.
Извършен е “сериозен пробив”, коментира руският зам.-министър на отбраната Алексей Криворучко. Става дума най-вече за разработения софтуер и включването на елементи от изкуствен интелект в контура за управление на “Охотник” – това е главната му тайна, обяснява “Звезда”.
Безпилотникът с триъгълна форма е построен по схемата “летящо крило”. Сама по себе си тя не е тайна, макар да се използва за пръв път в Русия. В тайна се държи обаче осигурената от нея ефективна площ на разсейване, определяща радиолокационната видимост на С-70. Тайна са и конструктивните особености на плоската дюза, допринасящи за намаляване на видимостта в инфрачервения спектър. Основното обаче са принципите, на които работи вграденият изкуствен интелект с уникални възможности, заложени в поръчката на руското военно министерство, разказва главният конструктор на машината Сергей Бибиков.
“Разумният” дрон ще изпълнява множество задачи – доразузнаване на цели, баражиране (патрулиране по маршрут) в скрит режим, съвместни полети с изтребители и други апарати, изграждане на верига за размяна на данни, полети и стрелба под дистанционно управление и в изцяло автоматичен режим.
Най-ценното на “Охотник” е способността на изкуствения интелект да взема решения в бързо менящи се условия без намесата на оператор, посочва Николай Долженков, главен конструктор на компания “Кронщат”, разработила за проекта наземен пункт за управление. Според руски експерти, С-70 е първата подобна машина, която може да мисли въз основа на факти, събрани и записани в паметта й.
С умението си да мисли и анализира обстановката, със способността за самообучение новият дрон прави крачка от петото към шестото поколение самолети, отбелязват разработчиците. Сега те ще учат първия предсериен “Охотник” да лети. Операторът ще го научи първо да пуска двигателя, после да рулира, след това да набира скорост по пистата и постепенно да премине към излитания и кацания.
Машината ще запаметява всичко това. Тогава ще последват полети. После цялата машинна памет просто ще се копира в поредните серийни образци. По-нататък те вече сами ще разменят данни помежду си. “Общият опит става свой за всеки поотделно”, резюмира Долженков.
Изпитанията на първия демонстрационен прототип са доказали според руските военни, че С-70 притежава необходимите способности. С помощта на тренажори и симулатори моделът е бил научен да разчита карти и да нанася удари по дадена цел, да се крие под корпуса на самолета придружител, спазвайки минимален интервал, да поема функциите на водеща машина в групата, като предава целеуказваща информация на изтребители бомбардировачи и при нужда внася корекции.
По данни от открити източници, разработеният от компания “Сухой” изцяло роботизиран “Охотник” има полетна маса над 20 тона, от които 8 тона полезен товар. Изготвен е от въглеродни влакна. На места се посочва, че максималната му скорост е 1400 км/ч, но според специализираното издание “Уголок неба” това е над възможностите на схемата “летящо крило”.
Според други руски медии, С-70 развива скорост до 920 км/ч при максимална далечина на полета 3500 км и височина до 10,5 км с възможност да се държи във въздуха над едно денонощие. Предвижда се да носи управляеми ракети, управляеми и неуправляеми бомби, по-специално мощните и прецизни руски планиращи бомби 9-А-7759 “Гром”.
Напредъкът с “Охотник” показва, че в ситуацията с руските бойни дронове “ледът се е пропукал”. Това ще даде на Русия възможност да води война от нов тип, което днес е по силите само на Турция и отчасти на САЩ. По-евтино е да улучиш целта с една скъпоструваща коректируема бомба, отколкото да пратиш ескадрила самолети, за да я засипят с фугасни боеприпаси, писа на 4 януари онлайн изданието “Взгляд”.
Понякога руски медии се позовават на официални данни и представят нови модели руска военна техника като нещо свръхефективно без аналози в света. Случва се наистина да е така; най-често обаче виждаме изделия, които било съществуват само във вид, готов за серийно производство, било не оправдават очакванията, напомня впрочем електронният вестник.
Така обикновените хора остават с лъжливо оптимистични представи за военните възможности на Русия – както примерно преди руско-японската война от 1904-1905 г. или в началото на юни 1941 г., преди нацистите да нападнат Съветския съюз. Впоследствие става ясно, че психологическите последици от тази пропаганда са много тежки, добавя “Взгляд”. - Още за С-70
Източник: bta.bg

 

Във Военноморските сили се проведоха показни занятия за начало на подготовката през 2022 година

10.01.2022, 16:32

Варна. Днес формированията от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, Военноморска база-Варна и Военноморска база-Бургас проведоха показни занятия по повод първият ден от подготовката във Военноморските сили на Република България през 2022 година, съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили на Р. България .
От борда на моторен катер „Георги Раковски”, представителите на медиите наблюдаваха епизоди от занятия по отработване организацията при приемане и предаване на леки товари и поща по траверзен способ, преглед и превъртане на оръжието и техническите средства на кораба, борба с възникнал на кораба пожар, отработване на корабно разписание по подготовка, постановка и управление на дистанционно управляем апарат „РАР-104В“, проведени от корабните екипажи от дивизионите, дислоцирани във Военноморска база-Варна.
По време на показните занятия във военноморската база, капитан I ранг Ваньо Мусински, заместник-началник на Щаба на Военноморските сили по операциите, отговори на въпроси на присъстващите журналисти. В своето изявление той подчерта, че усилията на Военноморските сили през 2022 година са насочени към развитието, поддържането и използването на наличните способности за гарантиране на морския суверенитет на Република България чрез изпълнение на пълния спектър от задачи по мисиите на въоръжените сили, усъвършенстване на способностите за осъществяване на непрекъснато наблюдение, оповестяване и поддържане на информационна осведоменост за обстановката в морските пространства, контрол на корабоплаването, защита на морските комуникации и стопанската дейност на море.
Във Военноморска база-Бургас, на представителите на медиите беше направен показ на унищожаване на изплавала морска мина от корабна подривна команда, показ на техника от състава на формированието за овладяване и преодоляване на последствията от природни бедствия, борба за живучест на кораба на стоянка и оказване помощ на кораб по борба с пожарите. - (снимки)
Източник: http://www.focus-news.net/

 

114 години българско военно разузнаване отбелязаха в Съвместното командване на силите

10.01.2022, 16:06

„От името на командването на СКС и лично от свое име, поздравявам военнослужещите и цивилните служители от отдел „Разузнаване” и от Оперативния разузнавателно-информационен център по повод 114-та годишнина от създаването на българското военно разузнаване и предстоящия професионален празник на военните разузнавачи!  Разузнавателните структури и формирования преминаха през различни организационно-щатни промени, за да се утвърдят днес като неделима част от съвременната Българска армия. Изпълняваните задачи в мир и бран записаха името на Българския разузнавач със златни букви във военната история на България“, заяви в обръщението си към присъстващите командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.   
По случай празника, с грамота от началника на отбраната беше отличен началникът на отдел Разузнаване полковник Велизар Кулев, а за постигнати високи професионални резултати, отлично изпълнение на служебните си задължения през годината и принос към разузнаването, с предметни награди и грамоти от командира на Съвместното командване на силите бяха отличени военнослужещи и цивилни служители от отдел „Разузнаване” и Оперативния разузнавателно-информационен център
За показаният професионализъм, старание, усърдие и инициативност и на основание разпоредбите на Закона за отбраната и въоръжените сили в звание „полковник“ беше повишен началникът на сектор „Планиране на разузнаването“ подполковник Васил Динов
„По повод професионалния Ви празник, изказвам своето признание за високия професионализъм и всеотдайното трудолюбие, във вашата нелека и напрегната работа. Желая на Вас и Вашите семейства здраве, сила и енергия за справяне с предизвикателствата на делника и нови успехи!“, заключи в словото си генерал-майор Цолов.
Първата разузнавателна структура в Българската войска води своето начало от 12 януари 1908 г. На тази дата влиза в сила Указ № 190 на княз Фердинанд, издаден на 31.12.1907 г.,с който се образува Разузнавателна секция към Оперативното отделение на Щаба на армията.
(Информацията е на СКС)

 

Исторически календар

10.01.2022, 09:44

На 10 януари 1882 г. във Враца е роден Йордан  Казанджиев. Завършва Военното училище в София, а през 1908 г. Въздухоплавателна школа в Санкт Петербург, Русия, като балонист. Заедно с Васил Златаров през 1912 г.  построяват първия български сферичен  балон „София-1“ с обем 640 м3. Назначен е за командир на балонното отделение към Въздухоплавателния парк. По време на Балканската война, на 15 октомври 1912 г. в 9.00 ч., поручик Казанджиев се издига с балона на височина 600 м. и извършва първото въздушно наблюдение над Одрин.  В хода на войната капитан Казанджиев  изпълнява въздушни наблюдения в продължение на 10 бойни дни. През Първата световна война  балонното отделение отново се ръководи от капитан Казанджиев. С новопостроения змейков балон „Солун“ се извършват наблюдения и коригиране огъня на артилерията в поддръжка на Първа българска армия в  районите на Цариброд и Пирот. След влизането на Румъния във войната балонното отделение се пребазира на Добруджанския фронт и изпълнява задачи от района на Русе. Активно участва в превземането на крепостта  Тутракан, пробива на Кубадинската позиция, наблюдения в районите на Тулча.От 31 декември 1916 г. капитан Казанджиев е назначен за командир на новосформираната Балонна група, в чийто състав влизат 1-во и 2-ро балонно отделение с балон „Солун“ и новополучения балон от Германия „Одрин“, разположени в района на Тулча. До август 1918 г. изпълняват бойни задачи на  Добруджанския фронт, след което са прехвърлени на Солунския фронт, където воюват  до края на войната.
Капитан Казанджиев извършва най-много бойни полети с балон, създава и обучава балонни класове, автор е на първите български учебници и инструкции по въздухоплаване.

 
 

78 години от най-тежката бомбардировка над София

10.01.2022, 09:26

Днес се навършват 78 години от най-тежкото и кръвопролитно въздушно нападение над София от времето на Втората световна война.
При комбинираната атака над столицата са изсипани 1800 бомби, 750 души загиват, ранените са над 700, а една четвърт от сградите в града са напълно сринати или частично разрушени.
Градът е атакуван от 180 американски бомбардировача и 100 изтребителя. Срещу тях противовъздушната отбрана на града изпраща 39 прихващача. България губи само един самолет срещу 31 на сметката на противника.
Жителите на града обаче са ужасени - огромна част от жертвите на нападението са цивилни граждани, а оцелелите са принудени да търсят спасение чрез евакуация. - Още за бомбардировките през ВСВ

 

 

Страните от ОДКС разговарят онлайн утре

09.01.2022, 20:43

Онлайн конференцията на държавните глави на страните - участнички в Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), на която ще се обсъди ситуацията в Казахстан е планирана за 10 януари 2022 година. За това съобщиха от прес службата на министър-председателя на Армения, действащият председател на ОДКБ - Никол Пашинян, съобщава ТАСС.
Прес секретарят на президента на Русия, Владимир Путин - Дмитрий Песков, е потвърдил тази информация.
Същевременно бунтът в района на нефто-газовото находище "Тенгиз" в Казахстан е бил прекратен. От Асоциацията на компаниите за обслужване съобщават, че заплатите на работещите в нефтодобивниците ще се увеличат до 50 процента.
Междувременно пътя към блок-поста вече е отворен. Възобновено е доставянето на хранителни продукти. Някои от хранителните магазини са били отворени, но жителите на града съобщават, че хляб не се продава. С банкоматите проблемите са както преди - да се изтеглят пари в града е практически невъзможно.
По информация на кореспондент на ТАСС, бившата столица на Казахстан - Алмати е напълно обкръжена с блокпостове. На тях дежурят десетки военнослужещи с бронетранспортьори.
При излизане от града, автомобилите и документите се проверяват изключително педантично. В града периодично се чува стрелба, но вече не толкова интензивна, колкото през предишните дни. По телевизията продължават да излъчват призиви да не се стои до прозорците в районите, където се провеждат специални операции за прочистване.
По-рано, властите в Алматинска област заявиха, че ситеацията е под контрол, но в региона продължава да е в сила най-високото ниво на терористична заплаха. Властите призовават населението да запази спокойствие и да не напуска домовете си без необходимост.

 

Обстановката в Казахстан се успокоява

09.01.2022, 19:54

Жертвите от размириците в Казахстан са в пъти повече, отколкото се съобщаваше до днес, признаха здравните власти в страната.
Според сведения, цитирани от агенция Франс прес, загиналите в сблъсъците между силите за сигурност и хората, които се разбунтуваха срещу двойното поскъпване на горивата, са най-малко 164-ма. По-голямата част са били убити в най-големия град – Алмати. Стотици автомобили, банкови клонове и магазини са унищожени или плячкосани.
Властите съобщиха днес, че при потушаването на безредиците са били задържани близо 6 000 души. Президентът Касим Жомарт Токаев увери, че “ситуацията се е стабилизирала във всички региони на страната”, но силите за сигурност продължават операциите за “прочистване” от въоръжени банди.
Русия и оглавяваната от нея Организация на договора за колективна сигурност изпратиха хиляди войници в помощ на Токаев.
И вчера в най-големия град в страната Алмати се чуваха изстрели. Властите обявиха, че вече контролират всички правителствени сгради в бившата столица, която се превърна в център на недоволството. По улиците на града патрулират полиция, военни и доброволци, за да претотвратят мародерство и насилие. В сила е полицейски час от 20 до 7 сутринта.
По искане на властите в Казахстан Русия, Беларус и Армения изпратиха свои военни чести с миротворческа мисия в рамките на Организацията на договора за колективна сигурност.
Казахстанският президент Касим Жомарт Токаев разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин. Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази недоумение от военната помощ, която Казахстан поиска от Русия и обясни опасенията на Вашингтон: „Когато руснаците ти дойдат на гости, понякога е трудно да ги накараш да си тръгнат.”
Източник: bnr.bg

 

Турция пак преговаря със САЩ за F-35

09.01.2022, 09:05

В близките дни ще се проведе среща между Турция и САЩ по въпроса за изтребителите F-35. Подготовката е в ход, каза министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар.
По-рано Акар каза, че срещата е планирана във Вашингтон.
"Преговорите със САЩ за F-35 продължават. В следващите дни ще се проведе среща в САЩ за F-35, подготовката е в ход", каза Акар, цитирана от Анадолската агенция.
По-рано САЩ изпратиха официално уведомление до Турция за изключването й от програмата за доставки на най-новите изтребители F-35 поради закупуването от Анкара на руските системи за противовъздушна отбрана С-400.
САЩ отмениха съвместния меморандум за F-35, подписан от Турция през януари 2007 г. със седемте останали партньори по проекта F-35 - Обединеното кралство, Италия, Холандия, Австралия, Дания, Канада и Норвегия.
Ердоган каза по-рано, че САЩ са предложили на страната му да закупи изтребители F-16, след като те са били изключени от програмата за доставка на F-35.
Източник: https://news.bg/

 

Четири мита за България по време на Втората световна война

09.01.2022, 08:51

Прeз пocлeднитe някoлкo гoдини, при нaй-мaлкoтo влoшaвaнe нa oтнoшeниятa мeжду Бългaрия и Руcия, руcкoeзичният вaриaнт нa интeрнeт типичнo избухвa c възмущeниe. Нeгoдувaниeтo e cтaндaртнo: „Ниe ги ocвoбoдихмe, a тe ни прeдaдoхa“, „Кaктo в Първaтa, тaкa и във Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa ce бoрихa cрeщу нac“ ... Вcичкo тoвa ce кaзвa бeз cянкa нa cъмнeниe и вceки oт тeзи „eкcпeрти oт дивaнa”, бeз дa зaбeлязвaт, вкaрвaт клин в рoднинcкитe oтнoшeния мeжду бългaрcкия и руcкия нaрoд.
Тoзи мaтeриaл нa vitbiсh.оrg цeли дa рaзвeнчae някoи oт нaй-пoпулярнитe митoвe в Интeрнeт зa „прeдaтeлcтвoтo“ нa Бългaрия и бългaритe във Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa и дa припoмни някoлкo зaбрaвeни фaктa......Прочети още

 

На този ден през 1878 г. руските войски удържат победа в битката при Шипка-Шейново

09.01.2022, 08:48

Шейновска битка е заключителното усилие на Южния руски отряд за разгрома на Централната османска армия в Руско-турската война (1877-1878 г.).
През нощта на 8 срещу 9 януари турският военачалник Вейсел паша прегрупира своите сили. Шейновският лагер е укрепен с четири табура свалени от Шипченския проход. В 6:30 часа започва атака срещу лявата руска колона като последователно пренася удара от десния към левия руски фланг.
Особено ожесточен е боят при гората край село Секерчево (днешното Хаджидимитрово). Турците са отбити и са заети негови редути от втората му отбранителна линия. Обхванати са двата му фланга от източната страна на Шейновския лагер.
Предприета е атака и на село (днес град) Шипка. След забелязано масово отстъпление на турски части, лявата колона в 10 часа преминава в настъпление срещу западната страна на лагера. Овладени са първите траншеи и е отбита последвалата конраатака. Руските дружини атакуват и превземат централния Шейновски редут №2.
Към 14 часа части на лявата и дясната колона се съединяват южно от превзетото село Шипка. Вражеските сили в Шейновския лагер са разкъсани, като е провален опитът на Вейсел паша да възстанови връзката между турските части. Принуден е да съсредоточи останалите му сили около командния си пункт при местността Косматка и да поиска капитулация.
Към 12 часа в атака срещу турските сили на Шипченския проход преминава и централната колона. С цената на 1 507 убити и ранени тя сковава силите на турската групировка и не допуска тя да окаже помощ на Шейновския лагер.
Изправен пред неминуемо поражение, към 15 часа Вейсел паша изпраща парламентьор при генерал-лейтенант Михаил Скобелев с предложение за капитулация. Предложението е прието с условие да се предадат и частите при Шипченския проход.
Шейновската битка завършва с пленяването на цялата Централна османска армия (трима паши, 765 офицера и 22 хил. войника). Броят на убитите и ранените е 4000 души. Турция се лишава от най-боеспособната си армия към началото на 1878 година. Окончателно е разкъсана отбранителната турска линия по Стара планина и вече е открит пътят за настъпление в Тракия и към Цариград. Общите руски загуби са 5 107 убити и ранени.

 

На 9 януари 1892 г Българската армия минава от полкова към дивизионна организация

09.01.2022, 08:45

Българската армия е създадена от Българското опълчение на основата на "Временните правила за Българската земска войска" от 25 април 1878 г. и със заповед № 1 от 15 юли същата година на руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков (на снимката). Първоначално се нарича Българска земска войска. От 17 декември 1879 г., когато влиза в сила Привременното положение за Българската войска, се нарича Българска войска (или армия). Попълването на числения състав става на териториален принцип, като територията на Княжеството е разделена на три военни отдела: Западен, Източен и Софийски. Офицерският състав се комплектува от възпитаниците на Военното училище в София. През 1880 г. влиза в сила Законът за новобранците, според който в Княжеството се въвежда всеобща задължителна военна повинност.
С княжески указ от 12 октомври 1884 г. се преминава от дружинна към полкова структура в армията. Формирани са 8 пехотни и 2 артилерийски полка, към които са придадени една пионерна дружина и морска част. По същото време в Източна Румелия част от въоръжените сили действат като милиция. След Съединението на Източна Румелия с Княжество България 1885 г. армията е реорганизирана в 12 полка. През 1889 г. е извършена нова реорганизация на въоръжените сили, според която има вече 24 пехотни, 4 конни, 6 артилерийски и един пионерен полк. Според Закона за въоръжените сили от 15 декември 1891 г. армията се състои от Действаща – със срок на служба 10 години, от които 4 редовна, а останалите – в запас, и Резервна, със срок на служба 8 години.
В организационно отношение за посочените формирования се възприема дивизията. Формирани са 6 пехотни дивизии, като всяка от тях включва две бригади. Всяка бригада включва два полка, а всеки полк – две дружини. Освен пехота всяка дивизия обхваща по един артилерийски полк, конна сотня, транспортна рота и дивизионна болница. Конните полкове са обединени в кавалерийска дивизия, пионерният полк е разгънат в пионерна бригада, а крепостните батареи – в крепостни батальони. Предвижда се по време на война общата численост на въоръжените сили на Княжеството да достигат 318 570 души. Страната е разделена на 6 дивизионни области и се запазва системата на кадровото попълване на армията да става по териториален принцип. Непосредственото ръководство на армията се осъществява от Генерален щаб. - Още за СВ

 

САЩ са готови да обсъдят с Русия военните учения

09.01.2022, 08:33

САЩ и техните съюзници са готови да обсъдят с Русия в преговори за Украйна възможността за ограничаване на военните учения и разполагането на ракети в региона, каза висш американски служител, цитиран от Ройтерс.
САЩ обаче не са готови да обсъждат ограничения върху разполагането на американски войски или американското военно присъствие в страните от НАТО в региона, заяви правителственият служител, цитиран от БТА.
Той направи изказването преди важни преговори, които се предвижда да започнат в понеделник в Женева с цел успокояване на напрежението около Украйна, последвани от обсъждания в Брюксел и Виена.
САЩ имат готовност да обсъдят с Русия ограничаване на военните учения в региона и от двете страни, каза служителят пред репортери.
"Ние сме готови да проучим възможността за реципрочни ограничения върху размера и обхвата на подобни учения, включително стратегически бомбардировачи в близост до територията на едната или другата страна, както и наземни учения", заяви той.
По думите му Вашингтон е отворен и за по-широки обсъждания за разполагането на ракети в региона.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Едно наум - Дивата дивизия на Русия говори

09.01.2022, 08:25

Когато преди десетина дни президентът на Чеченската република Рамзан Кадиров каза, че само чака заповед и е готов да влезе в Украйна, мнозина у нас и по света се присмяха, но
историята ни учи, че трябва да се внимава, когато севернокавказкият лидер почне да говори така.
Ето ви накратко история за една от най-необичайните военни части в световната история, а вие може да си направите сами някои интересни аналогии с днешното време.
Всъщност едно от най-елитните и боеспособни съединения на руската императорска армия носи интересното име Кавказка туземна конна дивизия, създадена със специален императорски указ. Нейният състав е шест конни полка от великолепни, войнствени и безмилостни ездачи “джигити”, най-вече - чеченци, ингуши, черкези и дагестанци, изповядващи исляма.
По време на Първата световна война тази дивизия нанася такива поражения и поразии на австро-унгарските и германски части, че получава официално прозвището Дикая дивизия, тоест Дивата дивизия......Прочети още

 

 

Морското училище стана на 141 години

08.01.2022, 15:57

141 години от създаването си отбеляза ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Церемонията, проведена на 7 януари 2022 г., започна с посрещане на бойното знаме и поздравително слово на началника на училището флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. В присъствието на зам.-министъра на отбраната Александър Петков, зам.-министъра на транспорта Владимир Върбанов, областния управител на Варна Марио Смърков, кмета на града Иван Портних, командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и други официални гости, началникът на Морското училище отчете успехите през изтеклата година.
Церемонията продължи с преминаване на представителния блок в тържествен марш. В знак на почит и признателност бяха положени цветя и венци пред паметника на патрона на училището Никола Вапцаров, и на барелефите на изявени преподаватели от ВВМУ.
По-късно зам.-министърът на отбраната Александър Петков и зам. министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов откриха нова спортна зала във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Лентата прерязаха двамата зам.-министри заедно с флотилен адмирал Медникаров и контраадмирал Михайлов. Новата зала е мултифункционална, с игрища за волейбол, баскетбол и футбол. Оборудвана е и с електронно табло и в нея ще могат да се провеждат и спортни състезания. Обновената зала е част от многокомпонентния Спортен комплекс в Морското училище, включващ плувен басейн, фитнес, открит корт за тенис и открити игрища за футбол и баскетбол. Реновацията на многофункционалната зала стана възможна с помощта на Министерството на отбраната.
Преди официалното откриване на спортното съоръжение двамата зам.-министри се запознаха с проектите, по които флотската Алма матер работи, и целите, които си поставя. След презентацията флотилен адмирал Медникаров ги запозна с актуални въпроси и проблеми, свързани с морското военно и гражданско образование. Зам.-министрите разгледаха Центъра за кибероперации и част от тренажорите към Навигационния факултет в училището. - (видео)
Източник: https://morskivestnik.com/

 

НАТО е готово да обсъди изтеглянето на войските от границите с Руската федерация в преговорите за сигурност

08.01.2022, 09:28

Лондон. НАТО може да се съгласи да изтегли войските си по-далеч от границите с Русия като част от преговорите за сигурност с Москва. Както съобщи британският вестник The Daily Telegraph, Aлиансът е готов да предприеме такава стъпка в случай на намаляване на напрежението на руско-украинската граница.
Отбелязва се, че деескалацията на ситуацията в региона означава изтегляне на руските войски от границата с Украйна. В същото време, подчертава вестникът, НАТО на преговорите ще откаже да поеме ангажименти за отказ за разширяване на изток, тъй като уставните документи на Алианса предполагат възможността за присъединяване на други страни.
По-рано американската телевизионна компания NBC информира, че дискусиите между САЩ и Русия по въпросите на сигурността в Европа може да обхванат темата за намаляване на броя на силите и честотата на ученията в източната част на региона, но само ако тези действия са реципрочни.
Източник: http://www.focus-news.net/

 
 

Германия спира оръжейния износ за Казахстан

08.01.2022, 09:22

Германия е спряла износа на оръжие за Казахстан заради размириците там, предаде ДПА.
Направени са необходимите стъпки подобни стоки да не бъдат изнасяни за централноазиатската република.
Миналата година са издадени 25 разрешения за доставки на оръжие за Казахстан на обща стойност около 2,2 милиона евро.
Това е сравнително нисък размер, но спирането на този вид експорт е било сметнато за нужно с оглед на сегашната обстановка там.
Алмати, най-големият град в Казахстан и негова икономическа столица, от дни е арена на безредици, включително и на опожаряване на държавни учреждения и масови мародерства.
Най-голямата от години вълна на протести беше предизвикана от негодувание срещу значителното повишение на цените на горивата по бензиностанциите в богатата на петрол и газ бивша съветска република с население от над 18 милиона души. Впоследствие те прераснаха в антиправителствени протести.
В отговор президентът Касъм-Жомарт Токаев уволни правителството, а после в сряда вечерта армията се намеси в Алмати.
Оглавяван от Русия военен съюз на бивши съветски републики, Организацията на Договора за колективна сигурност, пък изпрати десантни части като част от мироопазващи сили.
Вчера Токаев нареди да се стреля без предупреждение по протестиращите, които заплашват оцеляването на авторитарното му управление, отбелязва ДПА.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 
 

Пилотът, който можеше да спре атаката над Пърл Харбър

08.01.2022, 09:03

Всяка катастрофа може да бъде проследена и анализирана, поне няколко пъти, за да се извлекат всички възможни страни, както и да се провери какво е можело да се предотврати и какво – не. Ако попитате коя е най-голямата военна трагедия на САЩ, най-вероятно ще чуете легендите за Пърл Харбър, но с малко по-задълбочен анализ бихте могли да откриете и още едно име – Кърмит А. Тейлър. Това е първи лейтенант, който поема смята в съботната сутрин от 4 до 8 часа сутринта в авиационния център на Хавайските острови.
В 3 часа сутринта, Кърмит се качва на автомобила си и пътува  към въпросната станция – датата е 7 декември 1941 г. Информационният център разполага с най-добрата и съвременна техника за прихващането на въздушни атаки и полети, насочени към Хаваи. Количеството радари изобщо не е за подценяване и устройствата присъстват дори във военноморската база на Пърл Харбър. Задачата на анализаторите е да проверяват кои летателни апарати са се насочили към базите. Персоналът трябва да прецени дали става въпрос за приятелски или вражески самолет и в такива моменти трябва да активира защитата......Прочети още

 

 

График на стрелбите на "Батмиш" за месец януари

07.01.2022, 20:38

Център за подготовка на специалисти обяви датите на първите за тази година планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен. Занятията по ОП ще се провеждат на 11, 12, 13, 18, 20, 21, 25, 26 и 28 януари – от 8 до 13.30 ч., а на 10 и 14 януари, ще продължат до 16 ч.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

Във формированията на Военноморските сили започва подготовката за 2022 година

07.01.2022, 20:32

Варна. На 10 януари (понеделник) 2022 г. във формированията на Военноморските сили ще започне подготовката на личния състав за 2022 година. Това съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили на Р. България .
Във Военноморска база Варна, ще бъдат направени показни занятия по прехвърляне на леки товари между кораби, преглед и превъртане на оръжието и техническите средства на кораба, борба с възникнал пожар на кораб, дистанционно управление на подводен апарат за идентифициране и унищожаване на подводни обекти, развръщане на водолазен полигон и практически водолазни спускания, от състава на Военноморските сили.
Каним представителите на медиите, желаещи да отразят мероприятието, да заповядат в 09.50 ч. на 10 януари 2022 година на Морска гара Варна, откъдето ще бъде осигурен катер до Военноморска база Варна и обратно. - Още за ВМС на България

 
 

Джо Байдън номинира закален в битки офицер за началник на Централното командване

07.01.2022, 20:09

Висш армейски генерал с три звезди и богат опит от Ирак и Афганистан беше номиниран за позицията топ командир на американските сили в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес.
Президентът Джо Байдън номинира армейския генерал-лейтенант Ерик Кърила за началник на американското Централно командване, което отговаря за Близкия изток, след като той бъде повишен в чин генерал, съобщиха няколко американски служители.
Според уведомление от Комисията по въоръжените сили в Сената Кърила е номиниран само за повишение в чин генерал и в съобщението не се посочва каква ще бъде позицията му, ако повишението бъде одобрено. Въпреки това от няколко месеца се очакваше, че той ще бъде номиниран за поста в американското Централно командване.
Ако повишението бъде одобрено от Сената, Кърила ще замени генерала от морската пехота Франк Макензи, който беше начело на командването през последните три години и вероятно ще се пенсионира.
Курила ще поеме командването на фона на продължаващите опити на Пентагона да премести фокуса си към Индо-тихоокеанския регион, за да се противопостави на възхода на Китай и да укрепи защитата си срещу Русия в Европа, където Москва струпва войски близо до границата с Украйна и подклажда страхове от нахлуване.
Кърила е служил като началник-щаб в Централното командване под командването на ген. Макензи и неговия предшественик ген. Джоузеф Вотъл. Той е командвал батальон в Ирак през 2004 г., където е участвал във военните действия и е бил ранен. Командвал е и специални сили, провеждащи операции в Ирак и Афганистан.
Източник: bta.bg

 
 

НАТО: Преговорите с Русия може да не пожънат успех

07.01.2022, 19:51

"Струпването на руско въоръжение и военни в бойна готовност по границата с Украйна, заплашителните изказвания (на Москва), използването досега на сила срещу съседите - всичко това създава истинска опасност от нов въоръжен сблъсък в Европа", заяви Столтенберг, цитиран от международните агенции.
Именно това е целта на срещата между САЩ и Русия - да предотврати ескалация. По-рано днес шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че решение не може да бъде постигнато без участието на Европа.
Столтенберг отбеляза още, че НАТО ще направи необходимото да защити всеки съюзник, като има готовност и съответните планове за това, но целта е да се избегне конфликт.
Русия настоява НАТО да спре разширяването на влиянието си в Източна Европа. Освен това Москва иска право на вето върху процес по присъединяването на Украйна към военния алианс.
"Ще направим всичко възможно за политическо решение, да се избегне употребата на сила и Русия да не използва военна мощ срещу Украйна. Трябва да бъдем подготвени за провал на преговорите и на дипломацията, затова посланието ни е ясно - ако Русия предприеме отново действия срещу съседна страна, това ще има тежки последици и висока цена - икономическа и политическа", поясни Столтенберг.
Източник: https://frognews.bg/

 
 

Хеликоптер AH-1Z Viper се е разбил в САЩ, пилотите са оцелели

07.01.2022, 16:40

Хеликоптер Bell AH-1Z Viper е получил значителни повреди вчера в 15:30 местно време при твърдо кацане в поле, намиращо се в близост до авиобаза McGuire Field, щат Ню Джърси.
Двамата пилоти са оцелели и са транспортирано до болница с наранявания, но без опасност за живота им.
Екипажът е изпълнявал рутинен тренировъчен полет. Хеликоптерът е от 773-та вае на 49-та авиационна група от състава на 4-то авиокрило от Корпуса на морската пехота на САЩ.
Назначена е комисия за разследване на причините за аварията.
Източник: pan.bg

 
 

2 500 миротворци вече се грижат за реда в Казахстан

07.01.2022, 13:24

Колективните мироопазващи сили на ОДКС в Казахстан ще наброяват около 2,5 хиляди души, при необходимост групата ще бъде подсилена, каза за РИА Новости генералният секретар на ОДКС Станислав Зас.
Според него миротворците могат да използват оръжие в случай на нападение на въоръжени банди. „Да, в този случай ще бъдат използвани оръжия. Военният персонал на колективните мироопазващи сили има такива права“, каза Зас в отговор на въпрос какво ще се случи при атака срещу обект, под защитата на мироопазващите сили.
Продължителността на присъствието на миротворците в Казахстан ще зависи от ситуацията и решението на ръководството на страната. От ОДКС очакват, че миротворците няма да останат в Казахстан дълго - няколко дни или седмици. След приключването на операцията всички войски на ОДКС ще бъдат изтеглени, подчерта генералният секретар на организацията.
Зас отбеляза също, че миротворците влизат в Казахстан, не за да разпръснат протестиращите, а за да подкрепят страната в труден период.
„Всички инсинуации, че сега нашите части ще разпръснат демонстрации и така нататък – не, това няма да се случи. че сме се договорили за някаква инвазия или дори "окупация" - моля ви, това е пълна глупост. Щом ситуацията се стабилизира, ще бъде взето друго решение и мироопазващата операция ще приключи. Ето защо, разбира се, е много неприятно да слушаме и четем как „те се възползваха от ситуацията“, обясни Зас.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

Премиерът: С министъра на отбраната Стефан Янев имаме много конструктивен диалог

07.01.2022, 13:18

Никой не ни е питал дали искаме да има други войски у нас, не сме го обсъждали и в Министерския съвет, каза премиерът пред журналисти в Народното събрание. Всичко останало, посочи той, са спекулации. С министъра на отбраната Стефан Янев имаме много конструктивен диалог по много от темите, подчерта министър-председателят. По неговите думи двамата са набелязали първите задачи във връзка с цялата нова визия на Българската армия.
Премиерът смята, че по отношение на темата за Република Северна Македония е полезно да има Консултативен съвет за национална сигурност при президента, за да се чуят всички мнения. Той бе категоричен, че ще се придържа на 100 процента към записаното в коалиционното споразумение.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

САЩ и Япония засилват сътрудничеството в отбраната, обезпокоени от нарастващата мощ на Китай

07.01.2022, 09:53

САЩ и Япония изразиха силно безпокойство относно нарастващата мощ на Китай и обещаха да работят заедно, за да дадат отпор на опитите за дестабилизиране на региона, включително срещу възникващите отбранителни заплахи, информира "Ройтерс".
Коментарите от двете съюзнички, в съвместно изявление, последвало виртуална среща на техните външни и военни министри "две плюс две", подчертават как задълбочаващата се тревога относно Китай - и нарастващото напрежение около Тайван - поставиха в по-голям фокус ролята на Япония по отношение на сигурността.
На срещата си министрите изразиха притеснения, че опитите на Китай "да подкопае основания на правила ред" представляват "политически, икономически, военни и технологични предизвикателства пред региона и света", се изтъква в съвместното изявление.
"Те изразиха решимост да работят заедно, за да възпират и, ако е необходимо, да отговорят на дестабилизиращи дейности в региона", се посочва още в изявлението.
Министрите отбелязаха също, че имали "сериозни и продължаващи безпокойства" относно проблемите с правата на човека в китайските региони Синцзян и Хонконг и подчертаха значението на мира и стабилността в Тайванския проток.
Въпреки че пацифистка Япония запазва тесни икономически връзки с Китай, в Токио нараства безпокойството относно потенциален ход на Пекин срещу демократичен Тайван.
"Това очевидно е комбинирано послание, отразяващо общо безпокойство, а не случай на извиване на ръце от страна на САЩ, за да накарат Япония да подпише неясни евфемизми", коментира Даниел Ръсел, който беше висш дипломат на САЩ за Азия при управлението на Барак Обама, а сега работи в Азиатския институт за обществена политика.
"По-специално, изразът на съвместна решимост да се отговори, ако е необходимо, на дестабилизиращи дейности се оказва мощен израз на съюзническа солидарност и решителност", допълва Ръсел.
По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви, че двете страни ще подпишат ново споразумение за сътрудничество в областта на отбраната за противодействие на възникващи заплахи, включително хиперзвукови и космически способности.
Блинкън изтъкна, че съюзът между САЩ и Япония "трябва не само да укрепи инструментите, с които разполагаме, но и да разработи нови", позовавайки се на струпването на военни сили на Русия срещу Украйна, "провокативните" действия на Пекин по отношение на Тайван и последното изстрелване на ракета от Северна Корея. Северна Корея изстреля "хиперзвукова ракета" тази седмица, която успешно порази целта, съобщи нейната държавна информационна агенция.
След срещата министърът на външните работи на Япония Йошимаса Хаяши каза, че Токио е обяснил плана си за преразглеждане на стратегията за национална сигурност с цел фундаментално повишаване на отбранителните способности, което по думите му е било категорично подкрепено от неговите американски колеги.
Източник: https://news.bg/

 
 

 

Ердоган: Ще покажем на света бъдещия турски боен самолет през 2023 г.

06.01.2022, 21:00

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че бъдещият боен самолет, разработен в Турция, ще излезе от хангара и бъде показан на света през 2023 г., а през 2025 г. ще извърши първия си полет, съобщава турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА.
Ердоган посочи, че националният боен самолет ще заеме мястото си в небето като ударна сила на турските военновъздушни сили през 2029 г.
Турският президент заяви това в реч на церемония днес в Кахраманказан в окръг Анкара за откриване на нови съоръжения в базата на Турската авиационна и космическа индустрия, включително на инженерен център за работа по проекта за национален боен самолет.
Ердоган изтъкна, че докато преди 20 години броят на проектите в отбранителната промишленост на странатае бил само 62, през тази година броят им надхвръля 750. Той каза, че Турция е една от 10-те страни, която строи собствен боен кораб.
Той посочи, че в производството на безпилотни самолети и бойни безпилотни самолети Турция е сред първите три страни в света. Ердоган изтъкна също, че бюджетът на проектите в отбранителната промишленост е нараснал от 5,5 милиарда долара на 75 милиарда долара.
Да развиваме и да укрепваме нашата отбранителна индустрия ще продължи да бъде наш приоритет, подчерта Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Спецчасти на САЩ в Европа с щаб в Албания за защита на Балканите

06.01.2022, 20:35

Командването за специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR) обяви днес, че е взело решение да разположи щаб на SOF на ротационен принцип в Албания, като част от продължаващите усилия за повишаване на способностите на силите за специални операции като ключови за регионалната стабилност, пише за DVIDS командир Шон Фьорч, командване на специалните операции на САЩ в Европа.
Разположението на предния щаб в Албания ще осигури повишена оперативна съвместимост с нашите албански съюзници, важен достъп до транспортни центрове на Балканите и по-голяма логистична гъвкавост.
Албания остава силен съюзник в НАТО и САЩ се радват на силни отношения с албанското правителство и Министерството на отбраната, което прави поставянето на щаб в съюзната държава естествено и подходящо. Освен това, това местоположението значително намалява времето за предвижване и увеличава гъвкавостта както на специалните операции, така и на конвенционалните сили в региона. Това не би било възможно без огромната подкрепа на албанското правителство и професионализма на албанската армия.
"Способността за бързо придвижване и обучение в рамките на Балканите, в тясна координация с други съюзни и партньорски сили, направи Албания най-доброто място за това усилие", каза генерал-майор Дейвид Х. Табор, командир на Командването на специалните операции в Европа. "Албания остава важен съюзник в НАТО и ценен партньор по сигурността, както в регионален, така и в световен мащаб".
SOCEUR играе важна роля в демонстрирането на ангажимента на САЩ към нашите съюзници и партньори на Балканите и това усилие се извършва с пълната подкрепа на албанското правителство и остава почит към професионализма на албанската армия. Чрез непрекъснато обучение и тясно сътрудничество US SOF осигурява важна връзка между нашите съюзници и партньори в региона, като по този начин повишава регионалната стабилност.
SOCEUR има уникална позиция, за да стимулира отношенията ни със съюзниците и партньорите, за да се противопостави на злонамереното влияние, да изгради оперативна съвместимост, бързо да реагира на възникващи заплахи и ако е необходимо, да победи агресията.
Източник: https://fakti.bg/

 

На Богоявление бяха благословени частите и техните бойни знамена

06.01.2022, 17:01

На 6-ти януари 2022 г. – Свето Богоявление и Йордановден, от 10.00 ч. на площад „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Варна, пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично”, непосредствено след Богоявленската литургия, се състоя военен ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена”.
В ритуалa, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и община Варна, участваха представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на ВМС.
Строя на представителните блокове от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, Военноморските и Военновъздушните сили прие началникът на гарнизона контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.
След благославянето на бойните знамена се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където бяха положени цветя по случай 174 години от рождението му.
Шествието продължи до Първа буна, където беше отслужен църковният ритуал “Велик Богоявленски водосвет” и хвърляне на кръста в морето.
На площада пред катедрален храм  „Св. Св. Кирил и Методий”  в град Бургас се състоя военен ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена”.
В ритуала взеха участие представителни блокове на Флотилия бойни и спомагателни кораби, на Съвместното командване на силите и на Военновъздушните сили.
Строят беше приет от началника на гарнизон Бургас флотилен адмирал Велко Велков, командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
След благославянето на знамената се проведи шествие до моста в Морската градина, където беше отслужен църковният ритуал “Велик Богоявленски водосвет” и хвърляне на кръста в морето.
Пред бюст-паметника на Христо Ботев се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 174 години от рождението му.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Над 4 хиляди са упражнилите право на пенсия във Въоръжените сили

06.01.2022, 16:00

Министърът на отбраната Стефан Янев е отговорил на въпроса на народния представител Мартин Димитров от ПГ на „Демократична България“ за броя на военнослужещите и цивилните служители във Въоръжените сили, упражнили правото си на пенсия по чл. 68, чл. 69 и  &4 от ПЗР на КСО.
От предоставената справка става ясно, че военнослужещите и цивилните служители във Въоръжените сили, упражнили право на пенсия са 4125, включително 186 в администрацията на МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Отделно, броят на тези лица в търговските дружества към МО е 993.
Военнослужещите, упражнили право на пенсия, са 1398, а цивилните служители, пенсионирани по чл. 69 на КСО, са 1988.
В средата на 2015 г. Народното събрание промени Кодекса за социално осигуряване и записа „Лицата по чл. 69, които имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно уволнение или прекратяване на правоотношението“.
Проблемът беше, че от началото на следващата година условията за придобиване право на пенсия от военнослужещите станаха две, т.е. не само осигурителен стаж, но и възраст, която вече бе въведена веднъж и по-късно отменена.  За да се избегне масов отлив от Въоръжените сили, бе предвиден гратисен период, отново с гласуване на разпоредба в КСО, от три години за онези военнослужещи, които до 31 декември 2015 г. са имали необходимия осигурителен стаж за придобиване на пенсия, да могат да се пенсионират, независимо от възрастта им и без да се изисква освобождаване от служба. От общо 2100 военнослужещи с възможност да упражнят това право повече от  половината, т.е. 1400 го сториха.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Япония и Австралия подписаха “исторически договор” в сферата на отбраната

06.01.2022, 13:54

Япония и Австралия подписаха днес “исторически договор”, който засилва сътрудничеството им в сферата на отбраната и според тях ще е принос към регионалната стабилност в момент, когато Китай разширява своето военно и икономическо влияние, предаде Франс прес.
Австралийският премиер Скот Морисън не спомена Пекин в изявление, разпространено преди подписването, но договорът е смятан за нов ключов етап от укрепването на връзките между Канбера и Токио в контекста на китайските амбиции в Индийско-Тихоокеанския регион.
Преди видеоконференция с японския си колега Фумио Кишида Морисън нарече днес споразумението “потвърждение за ангажимента на двете нации да работят съвместно в отговор на общите предизвикателства за стратегическата сигурност, които срещаме, и да допринасят за един сигурен и стабилен Индийско-Тихоокеански регион”.
“Този исторически договор ще осигури за пръв път ясна рамка за засилена оперативна съвместимост и сътрудничество между нашите две сили”, заяви Морисън.
Партньорството отразява “общите ни ценности, нашия ангажимент в полза на демокрацията и човешките права и общите ни интереси в един свободен, открит и устойчив Индийско-Тихоокеански регион”, добави той.
Заедно със САЩ и Индия Япония и Австралия вече образуват неформалната група “Куад” (QUAD), която полага през последните години усилия да действа сплотено срещу предполагаемите от нея заплахи от страна на Китай за жизненоважните морски пътища в Тихия океан.
Запитан за японско-австралийския договор, говорителят на китайската дипломация Ван Вънбин заяви вчера, че “междудържавните обмени и сътрудничество би трябвало да съдействат за засилване на взаимното разбирателство и доверие между страните от региона, а не да вземат на прицел или да подкопават интересите на някоя трета страна”.
Според анализатора Али Уайн от “Юрейша груп” договорът може да засили способността на Токио и Канбера да участват в съвместни военни учения в Япония заедно със САЩ.
Източник: bta.bg

 

Русия изпрати въздушни десантчици като част от миротворчески контингент на ОДКС в Казахстан

06.01.2022, 13:46

Русия изпрати свои военни в Казахстан, съобщиха днес руски държавни осведомителни агенции, цитирани от ДПА. - (видео)
Въздушни десантчици са били разположени в централноазиатската бивша съветска република като част от миротворчески контингент на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), потвърди военният блок, доминиран от Москва.
ОДКС вече обяви тази нощ, че ще се съобрази с искането на Казахстан за помощ.
Контингентът ще бъде разположен в централноазиатската страна за ограничен период от време, “за да стабилизира и нормализира обстановката в страната”, написа във Фейсбук арменският премиер Никол Пашинян.
Казахстан поиска помощ от ОДКС за възстановяване на реда, след като масови протести срещу високите цени на енергията в богатата на петрол бивша съветска република с население от над 18 милиона души прераснаха в безредици. Президентът Касъм-Жомарт Токаев разпусна правителството, след което вчера военните се намесиха в най-многолюдния град в страната Алмати. Токаев нарече размириците “подкопаване на целостта на държавата”.
Според съобщения от днес в резултат от безредиците в икономическия център на Казахстан Алмати има десетки загинали.
Хора са се опитали да щурмуват няколко полицейски сгради през нощта, съобщи държавната телевизия “Хабар 24”, цитирайки говорител на министерството на вътрешните работи.
Десетки нападатели са били “елиминирани”. В момента самоличността на загиналите се установява.
Сайтовете на казахстанските медии бяха недостъпни тази сутрин и няма ясна информация за ситуацията в страната, отбелязва ДПА.
Жителите са призовани да останат на безопасни места и да избягват да излизат по улиците.
Източник: БТА

 

Радев зa базите и кризата в Украйна: Никой не е искал нищо от България

06.01.2022, 13:12

Решаването на кризата в Украйна няма да стане с повече оръжие, а с диалог и повече дипломация. Никой не е искал нищо от България, всякакви спекулации са излишни. Това каза президентът Румен Радев, който участва в ритуала по освещаването на бойните знамена на Богоявление.
Към момента няма нужда от нищо, няма ескалация на тази криза, да отчитаме моментното състояние, призова Радев на въпрос за евентуалното разполагане на военни бази на НАТО.
Държавният глава отново подчерта, че интеграцията на РСМ зависи от индивидуалното изпълнение на критериите за членство, предаде Днес.бг.
България продължава да бъде открита за диалог, вярвам, че всички обещания, ангажименти, ще бъдат изпълнени, за да се ускори процесът, посочи Радев и приветства намаренията на правителството за активизиране на диалога.
Той каза още, че конституционните гаранции за правата на българите в РСМ, прекратяване на езика на омразата и на процесите на дебългаризация само ще спомогнат да се ускори процесът.
Президентът Румен Радев поздрави военнослужещите и им пожела благоденствие и успехи.

 

43 години от приемането на въоръжение на F-16A във ВВС на САЩ

06.01.2022, 09:09

На днешната дата през 1979 г. на въоръжение във ВВС на САЩ постъпва първият изтребител F-16A.
До сега са произведени над 4500 самолета от този тип в различни модификации. Изтребителят е на въоръжение във ВВС на 26 държави и е най-масовият боен самолет, който към момента се намира в експлоатация.
В различни аварии и катастрофи до сега са загубени 650 изтребителя F-16, което е 14.4% от общо произведените.
След над 40 години производство на F-16 във Форт Уърт (щат Тексас) /последният произведен там F-16 е на 14 ноември 2017 г. и е предназначен за Ирак/, Lockheed Martin премества производствената линия в Грийнвил (Южна Каролина), която бе въведена в експлоатация през декември 2019 г.. Първите самолети от последната версия F-16V от там ще излязат през 2020 г. и са в рамките на договор с Бахрейн, следват и тези за Словакия и България. - Още за F-16

 

Пакистан се отказва от турските T129

06.01.2022, 08:44

Пакистан разтрогва договора с Турция за покупка на 30 щурмови вертолета TAI T129, като за причини се посочва факта, че САЩ са  отказали да дадат експортно разрешение за газотурбинните мотори LHTEC-T800.
Новината е била съобщена от генерал-майор Бабар Ифтихар, говорител на пакистанските въоръжени сили, цитиран от редица турски медии. Генералът не е дал повече детайли за това как се е случило разтрогването на сделката, като само е заявил, че страната му е решила да продължи напред и да разговаря с Китай за доставка на неназовано количество щурмови вертолети Z-10.
Пакистан договори 30 броя T129 през 2018 г., като стойността на сделката бе около $1,5 млрд. Сделката бе в резултат на сравнителни изпитания между T129 и китайския Z-10. Те показаха, че турската машина има по-добри характеристики. Китай продължи да усъвършенства вертолета си и сега се смята, че ще бъде пласиран подобрения Z-10ME.
След обтягането на отношенията между САЩ и Турция, военно-техническото сътрудничество между двете страни достигна точката на замръзване. Почти веднага след обявяването на сделката между Турция и Пакистан се появиха индикации, че Щатите може и да не дадат експортно разрешение за двигателите.
Междувременно, Пакистан сключи договор и за 12 американски щурмови вертолети AH-1Z. Част от финансирането трябваше да стане по линия на американската военна помощ за Исламабад, но тя бе спряна през 2018 г., което и замрази доставката на машините. По същото време страната купи и четири руски Ми-35М, като се очакваше да има и последващи сделки, но и това не стана факт.
Пакистанските въоръжени сили експлоатират около 50 броя AH-1F, които обаче са на края на жизнения си цикъл.
T129 е турското развитие на италианския щурмови вертолет AW129 Mangusta. Машината се произвежда от турската компания TAI и има подобрени двигатели, авионика и въоръжение в сравнение с италианския си родственик. - Още за Т129
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Германия иска да види конкретни стъпки за ядреното разоръжаване

05.01.2022, 21:51

Германия приветства декларация на петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН за необходимостта да бъде избегната ядрена война, но в същото време призова за конкретен напредък в ядреното разоръжаване, предаде Ройтерс.
"Това е важно потвърждаване от страна на петте държави, притежаващи ядрено оръжие, на Договора за неразпространение на ядрените оръжия ", заяви днес германското министерство на външните работи. "В същото време ние трябва да видим конкретни стъпки към ядрено разоръжаване, за да се придвижим по-близо към общата цел за един свят без ядрени оръжия", пише още в комюникето.
В понеделник Великобритания, Китай, Русия, Съединените щати и Франция излязоха с обща декларация, в която казаха, че не може да има победители в една ядрена война и такава трябва да бъде избегната.

 

Полк. Иван Иванов е новия областен управител на Софийска област. Поздравления и успех!

05,01.2022, 21:01

Полковник от запаса Иван Иванов е назначен за областен управител на Софийска област. От 2014 г. до сега е председател на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната и почетен председател на Асоциацията на завършилите Колежа по отбраната на НАТО – България. В периода 2013-2014 г. е заемал длъжността заместник-министър на отбраната. От 2009 г. до 2012 г. е бил директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси“ в Министерството на отбраната. Служил е също в Генералния щаб на Българската армия. Магистър е по обслужване и ремонт на електронно-изчислителни машини.

 

Запазват базата от 380 лв. за определяне на военните заплати до края на март

05.01.2022, 20:56

До края на март се запазва базата от 380 лв. за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на лицата в сектор сигурност и отбрана. Това е записано в законопроекта на правителството, с който се иска от Народното събрание да бъде удължено действието на разпоредбите на Закона за държавния бюджет, Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. до 31 март 2022 г. Законопроектът е внесен в парламента. Причината е, че все още не е приет държавният бюджет за тази година.
Запазва се и размерът от 340 лв. на обезщетенията по чл. 230, ал. 1 и чл. 231, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. То се полага на  съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място и поради това са прекратили трудовите или служебните си правоотношения. Както и на безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международни операции и мисии, се изплаща обезщетение в размер.
В законопроекта се предлага удължаване на действието  и на други плащания, размери и квоти, които се запазват на нивата от 2021 г. до 31 март 2022 г., като минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител; максималният размер на държавните парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията; максималният размер на присъдената издръжка, която се изплаща от държавата по чл. 152, ал. 1 от Семейния кодекс; средномесечният доход и размерите на месечните и еднократните помощи по Закона за семейни помощи за деца; размерът на задължителната здравноосигурителна вноска; размерите на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване; азмерите на месечния осигурителен доход; размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст; дневният минимален и максимален размер на обезщетението за безработица; размерът на паричното обезщетения за отглеждане на дете до  2-годишна възраст; размерът на общата годишна квота за ваучери за храна; общият размер на сумата, подлежаща за възстановяване на земеделските стопани от акциза за газьола и други размери на социални плащания.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

ВВС на Тайван провеждат учения за прехващане на китайски самолети

05.01.2022, 20:47

Самолети на тайванските военновъздушни сили бяха вдигнати във въздуха в учение, симулиращо военен сценарий, показвайки своята бойна готовност на фона на засиленото военно напрежение с Китай, който настоява, че островът е негов, информира “Ройтерс”.
Преди излитане екипажите в база в южния град Чиаи – дом на американски изтребители F-16, които често са вдигани във въздуха да пресрещат китайски военни самолети, се втурнаха към подготвени самолети, след като прозвуча сигнал за тревога.
Ученията бяха част от тридневно учение за демонстриране на бойната готовност на Тайван преди Лунната Нова година в края на този месец, голям празник по онези ширини.
Напрежението в чувствителния Тайвански проток нараства през последните няколко години, като Тайван се оплаква от многократни мисии на китайските военновъздушни сили близо до демократичния остров.
Китайски военни самолети често летят в югозападната част на зоната за идентификация на противовъздушната отбрана, въздушното пространство около острова, което Тайван наблюдава и патрулира.
“С много високата честота на комунистически самолети, влизащи в нашата зона за идентификация на ПВО, пилотите от нашето крило са много опитни и са се справили с почти всички видове техни самолети”, увери майор Йен Хсиан-шен пред репортери, припомняйки мисия, в която той е бил изпратен да прехваща китайски изтребители J-16 в края на миналата година.
Китай не изключва използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол.
Тайван определи дейностите на Китай като война в “сивата зона”, целящи както да изтощят силите на Тайван, като ги кара многократно да излитат, така и да изпробва неговите отговори.
В новогодишно послание за Китай миналата седмица президентът на Тайван Цай Ингвен настоя, че военен конфликт не е отговорът. Пекин отговори с твърдо предупреждение, че ако Тайван пресече каквато и да е червена линия, това щяло да доведе до “дълбока катастрофа”.
Източник: news.bg

 

САЩ започна да пенсионира част от своите F-35

05.01.2022, 20:43

Пентагонът вече разполага с над 200 бройки от новия стелт самолет F-35. Голямата бройка позволява на САЩ да пенсионира най-старите версии на изтребителя. Междувременно Пентагонът се похвали, че поточните линии на F-35 най-накрая са достигнали нормални темпове, като досега са произведени 750 бройки. Очаква се само Вашингтон да има няколко хиляди F-35.
Досега флотът и въздушните сили на САЩ са имали на въоръжение 19 тестови бройки. Те ще бъдат първите пенсионирани. Пентагонът обаче смята да ги “консервира”, така че те да могат да се ползват при необходимост.
Програмата F-35 страдаше от множество недостатъци, свързани основно със софтуера на самолета. Инцидент със стелт изтребителя имаше и в самия край на 2021 година. Въпреки това F-35 е запазва титлата, като един от най-способните и добри бойни самолети в света.
F-35 ще се превърне в гръбнака на американските ВВС, като самолетът ще остане на служба поне до 2070 година. С едно зареждане F-35 може да измине 2220 км, а максималната скорост е 1930 км/ч.
Въоръжението на самолета включва почти всичко – ракети въздух-земя, противокорабни ракети, ракети въздух-въздух, умни и лазерно насочвани бомби, касетъчни боеприпаси и др. Самолетът може да е въоръжен и с атомни бомби B61 mod 12, които имат точност от 30 метра, могат да се “забиват” навътре в земята и имат мощност от 50Кt. Цената на една бройка от стелт самолета е между 85 и 116 милиона долара. - Още за F-35
Източник: Dir.bg

 

Варна преди фотографията: Предаването на Иззет капудан паша с останалите му 300 верни войни

05.01.2022, 20:35

Abzug des Capudan Pascha mit den ihm treugbliebenen 300 Turken aus Varna. Wien, bei A. Tessaro. Предаването на Иззет капудан паша с останалите му 300 верни войни. Ръчно оцветена гравюра (щампа) с размери 14,7 х 19,4 см.
Гравюрата е издадена през 1828 г. във Виена от австрийския издател Антон Тесаро (Anton Tessaro).
На 29 септември (11 октомври) 1828 г., след почти 3 месечна обсада по време на Руско-турската война от 1828-1829 г., Варна е превзета от руските войски. Крепостта капитулира и командирът на гарнизона - Иззет Мехмед Капудан паша (Topal Іzzet Mehmed Pasa), предава ключовете на крепостните порти.........Прочети още

 

IAG ще инвестира в българската военна промишленост, избира тестови полигон

05.01.2022, 17:07

Производителят на бронирани автомобили International Armored Group (IAG) се насочва към преки инвестиции във военната промишленост в България, като първата стъпка е изборът на български полигон за провеждане на задължителни изпитания за качество и надеждност по стандартите на НАТО, посочва в прессъобщение компанията.
Говорител на IAG сподели пред Investor.bg, че към момента около 150 хил. лв. са влезли директно в икономиката от дейността на концерна в страната.
В същото време IAG е изпълнил задълженията си като подизпълнител на българското дружество "Самел – 90“, което през 2020 г. сключи договор за доставка на бронирани автомобили за нуждите на „Силите за специални операции“ към Министерството на отбраната (МО). Първите 45 машини вече са доставени от IAG.
От 2021 г. изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО се провеждат и в България. Това стана възможно, след като IAG получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете на българска територия.
Основателят и собственик на IAG д-р Антон Стефов е избрал „Централен артилерийски полигон – МО“ в близост до с. Змеево за изпитанията с взривове, като няколко бронирани машини вече са успешно тествани и сертифицирани.
Отлични оценки са получили и производителите на тротиловите отливки от „Института по металознание, съоръжения и технологии“ при Българска академия на науките (БАН). Специалистите от БАН са разработили и използвали нови технологии за отливане на голямогабаритни тротилови изделия. Предстоят преговори за присъединяването на института към работните групи от специалисти, които създават и усъвършенстват стандартите на НАТО, изтъкват от IAG.
Решението на Стефов да вложи средства в полигон на МО е част от дългосрочната му визия за директни инвестиции в родната му страна, коментират от компанията.
„От години обмислям да разширя присъствието на IAG в България, не само заради перспективата на пазара, но и защото за мен патриотизмът означава реална подкрепа за страната, в икономически измерения. Смятам, че е настъпил правилният момент, в който пред България се откриват нови хоризонти. Провеждането на изпитания за сертифициране, в които влагаме голям ресурс в полза на старозагорския регион, е първата стъпка от стратегията ни да се установим трайно в България. Искаме да подкрепим промишлеността, да подпомогнем развитието на добри специалисти, да увеличим заетостта, да инвестираме в образованието на амбициозни бъдещи експерти“, коментира Стефов.
Създадена преди повече от 25 години IAG е водещ производител на напълно защитени бронирани автомобили в глобален мащаб. Антон Стефов е завършил „Машинно инженерство“ във Висш машинно-електротехнически институт (ВМЕИ), където е бил и преподавател. На 35 години емигрира в Канада, където създава първата си компания за брониране на автомобили. През 1996 г. основава International Armored Group, в която днес работят над 1000 души. В момента най-голямата производствена база на IAG е в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а останалите са в САЩ, Канада и Турция. Филиали на IAG, освен в България, са разположени и във Великобритания, Ирак, Пакистан и Южна Африка.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Президентът ще участва в Богоявленския водосвет

05.01.2022, 12:47

На 6 януари, четвъртък, държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в церемонията по водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Ритуалът ще се състои от 11.00 часа на пл. „Свети Александър Невски“, съобщават от прессекретариата на държавния глава.
Президентът ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред паметника на Незнайния воин.

 

Китай ще модернизира ядрения си арсенал

05.01.2022, 09:13

Китай ще продължи да "модернизира" своя ядрен арсенал и призова Съединените щати и Русия да намалят запасите си, ден след като световните сили обещаха да работят за намаляването на тези оръжия, предадоха световните агенции. Пекин защити своята политика за ядрени оръжия и каза, че Русия и САЩ - най-големите ядрени сили в света - трябва да направят първия ход за разоръжаване.
"САЩ и Русия все още притежават 90 процента от ядрените бойни глави на Земята", заяви Фу Конг, генерален директор на отдела за контрол на въоръженията в китайското външно министерство. "Те трябва да намалят ядрения си арсенал по необратим и правно обвързващ начин. Китай винаги е приемал политиката да не атакува пръв и ние поддържаме ядрените си способности на минималното ниво, необходимо за нашата национална сигурност. Китай ще продължи да модернизира своя ядрен арсенал по въпроси, свързани с надеждността и безопасността", допълни той.
В съвместно изявление, оставящо настрана напрежението между Запада и Изтока, САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция потвърдиха целта си за създаване на свят без атомни оръжия и избягване на ядрен конфликт. Петте ядрени сили се ангажираха с пълно бъдещо разоръжаване от атомни оръжия, които са били използвани само в конфликт при американските бомбардировки над Япония в края на Втората световна война.
Сред западните страни има нарастващи опасения относно военната модернизация на Китай, особено след като въоръжените му сили миналата година обявиха, че са разработили хиперзвукова ракета, която може да лети пет пъти по-бързо спрямо скоростта на звука. Съединените щати също така заявиха, че Китай разширява ядрения си арсенал със 700 бойни глави до 2027 г. и вероятно с още 1000 до 2030 г.
Връзките между Пекин и Вашингтон бяха обтегнати поради редица въпроси, включително намеренията на Китай да обедини отново независимо управлявания Тайван - със сила, ако е необходимо. - Още РВ на Китай
Източник: https://duma.bg/

 

106 години от рождението на Добри Джуров

05.01.2022, 08:37

Добри Маринов Джуров е български политик, член на Политбюро на ЦК на БКП и министър на народната отбрана. Участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война, партизанин и командир на Партизанска бригада "Чавдар". Български офицер, армейски генерал и военен деец.
Роден е на 5 януари 1916 година в село Врабево, Троянско. Учи в семинария, от която е изключен за комсомолска дейност. Става член на РМС (1932) и на БРП (1938). През 1937 година е осъден на 1 година затвор, след който е войник в Двадесет и пети пехотен драгомански полк (1939 – 1940).
След военната си служба Джуров се включва активно във Военната организация на БКП в София. През 1942 година е интерниран в лагера „Кръсто поле“, откъдето успява да избяга и става партизанин. От септември 1942 година е политкомисар, а от април 1944 година – командир на партизанска бригада „Чавдар“. Ранен на 3 май 1944 г. и губи връзка с бригадата до 9 септември 1944 г.
След завземането на властта на 9 септември 1944 година Джуров е обявен за полковник, известно време работи в Министерството на вътрешните работи като началник на Областното управление на МВР в София (1944-юли 1945), а през юли 1945 година е прехвърлен във войската.
От август 1945 до декември 1947 година завършва Военната академия „Фрунзе“ в СССР. Между декември 1947 и март 1948 г. командва четвърта пехотна преславска дивизия. От март 1948 до януари 1948 г. е командир на трета пехотна балканска дивизия. От януари 1949 г. е началник-щаб на Втора армия, а от февруари 1950 г. е командир на армията. Oт 14.04.1951 до 08.08.1956 г е командващ на Трета армия.
Става заместник-министър на отбраната през 1956 г. Завършва Генералщабната академия на СССР през 1959 г.
От 1958 година е кандидат-член, а от 1962 година – член на ЦК на БКП. Народен представител е в 5, 6, 7, 8, 9-то народни събрания и 7-мо велико народно събрание.
От 17 март 1962 до 22 ноември 1990 година Джуров е министър на народната отбрана. Той е заемалият най-дълго време длъжността военен министър на България – 28 години, 8 месеца и 5 дни, като през това време достига военно звание армейски генерал (1964). Става кандидат-член (1974) и член на Политбюро на ЦК на БКП (1977 – 1990).
Добри Джуров играе активна роля в отстраняването на Тодор Живков от ръководството на БКП. Остава военен министър до септември 1990 година и член на Централния комитет на БКП, преименуван във Висш съвет на Българската социалистическа партия. На 10 януари 1991 година напуска по свое желание парламента и се оттегля от обществения живот.
Недоволен е от положението в България през 1990-те години. По думите на дъщеря му Аксиния той се е сринал, когато вижда офицери да ровят по кофите.
Добри Джуров умира на 17 юни 2002 година в София. Погребан е с военни почести в присъствието на няколко хиляди граждани.
Удостоен е с почетните звания „Герой на Народна република България“ (1976) и „Герой на социалистическия труд“ (1986), с 3 ордена „Георги Димитров“, 2 ордена „Ленин“, орден „13 века България“. Връчено му е военно отличие „Маршалска звезда“ за военното звание армейски генерал на 8 май 1978 г.

 

 

Руските Военноморски сили добиват нови възможности за борба с подводници

04.01.2022, 16:02

През 2022 и 2023 г. значително ще се разшири капацитетът за борба с подводници на специализираните кораби от Военноморските сили (ВМС) на Русия, съобщиха за руски издания източници от военното министерство в Москва.
До края на 2022 г. се връща в строя след ремонт, модернизация и превъоръжаване големият противоподводен кораб “Адмирал Левченко”. Това според експерти ще повиши възможностите на Северния флот на Русия, писа на 23 декември “Известия”.
Големите океански кораби от този тип са особено важни за Северния флот, тъй като при нужда ще трябва да прикриват атомните подводници на Русия, докато те заемат позиции в зоната за бойно развръщане, обясни военният експерт Дмитрий Болтенков.
Руските стратези придават специално значение на отбраната на Северния морски път (СМП), наречен през 2018 г. от президента Путин “ключ към развитието на руска Арктика”. А преди три години медиите в Русия предадоха изявление на командващия американските ВМС в Европа и Африка адмирал Джеймс Фого, че “САЩ няма да позволят на Русия и Китай да господстват в Арктика и да контролират СМП”.
Миналата година в боеготовия състав на руския Тихоокеански флот, освен две атомни подводници – стратегическата “Княз Олег” и многоцелевата “Новосибирск”, бе приет и корабът за борба със субмарини “Маршал Шапошников” с практически изцяло обновени ударни възможности, напомни на 2 януари изданието ФАН. Той получи по-специално пускови установки за крилати ракети “Калибър” и бе прекласифициран като фрегата.
Нови високоточни оръжия ще има и големият противоподводен кораб “Адмирал Чабаненко”, който ще влезе в арктическата флотска групировка на Русия до края на 2023 г. – също вече като фрегата, отбеляза на 24 декември военната телевизия “Звезда”.
По данни от открити източници, руските ВМС притежават днес 7 подобни кораба, които са сред най-големите им бойни единици – по водоизместимост отстъпват само на крайцерите, но превъзхождат американските и руските фрегати. Тясната им специализация предвижда преследване на противникови ядрени подводници, поради което първоначално не били снабдени с мощни ударни оръжия, затова моряците ги кръстили на шега “Гълъби на мира”.
Сегашната им модернизация обаче включва обновяване на средствата за издирване на подводници и оръжията за борба с тях, посочва бившият началник на Главния щаб на руските ВМС адмирал Валентин Селиванов.
“Адмирал Чабаненко” например ще бъде превърнат в истинска “Звезда на смъртта”, заяви на 27 декември специализираният сайт “Корабел”. Според източник на РИА Новости, “Чабаненко” ще може да носи общо 32 крилати ракети, ще бъде оборудван и с най-новите руски морски зенитни ракетно-артилерийски комплекси “Панцир-М”. По повод превъоръжаването му руски експерти увериха още през юли, че корабът ще стане сравним с крайцер по ударната си мощ – ще бъде снабден с пускови установки “Уран” за противокорабни крилати ракети Х-35, а също така за “Оникс”, “Калибър” и хиперзвукови “Циркон”.
Изброявайки оръжията от новия арсенал на руските противоподводни кораби, военните аналитици споменават още 100-милиметровите им артилерийски установки, 30-милиметровите шестцевни оръдия АК-630, зенитните комплекси “Кинжал” с обсег 12 км, реактивните бомбохвъргачки и хеликоптерите Ка-27ПЛ, специално пригодени за действия срещу субмарини. Всеки такъв кораб разполага освен това с по два 533-мм торпедни апарата и по осем ракетоторпеда за борба с подводници “Раструб-2” с обсег 90 км.
В най-близко време в състава на Балтийския флот ще се върне след модернизация и стражевият кораб “Неустрашими”, сред чиито основни задачи също е борбата с подводници на противника, информира на 2 януари “Военное обозрение”. Няма съобщения дали се предвижда превъоръжаване; засега той разполага с ракети “Кинжал” и “Кортик”, артилерия, торпеда и хеликоптер.
Руски медии и експерти обръщат специално внимание на най-новите противоподводни ракети “Ответ”, с каквито изглежда ще бъдат снабдени модернизираните кораби. Вместо боен заряд челната част на такава ракета съдържа компактно самонасочващо се противоподводно торпедо.
Боеприпасът действа по следния начин: ракетата доставя в дадена точка самонасочващото се торпедо, спуска го с парашут и щом попадне във водата, то намира и поразява целта. Новото оръжие унищожава цели на разстояние до 50 км. Освен акустичната система за самонасочване, то може да получава данни за целеуказване от самолети, хеликоптери или дронове.
През декември военното министерство разпространи видеозапис, показващ как “Маршал Шапошников” поразява с този най-нов комплекс подводна мишена в Японско море. “Ответ” се изстрелват от същите установки като крилатите ракети “Оникс” и “Калибър”.
Основното предимство на “Ответ” е възможността за светкавичен удар по противникови подводници – без помощта на ракетата едно торпедо би се движело десетки минути до целта “на собствен ход”, поясни в коментар “Аргументи и факти”. - Още за ВМФ на Русия
Източник: bta.bg

 

Аварийно кацане по корем на южнокорейски изтребител F-35A

04.01.2022, 15:51

„Стелт“ изтребител F-35А Lightning II от състава на ВВС на Република Корея е извършил аварийно кацане по корем поради отказ на системата за пускане на колесника.
Инцидентът е станал днес в 12:51 ч. местно време при рутинен тренировъчен полет. Малко преди аварийното кацане летищните власти са успели да покрият пистата със специална пяна за намаляване триенето.
Пилотът успешно е приземил изтребителя, щетите по планера са минимални, информира KBS World.
Според военни експерти до сега не е имало официални съобщения за проблеми с колесника на този тип самолети.
Назначена е комисия за разследване на причините за авиационното произшествие, която ще работи съвместно с компанията-производител Lockheed Martin.
Командването на ВВС на Южна Корея е забранило полетите на F-35А до приключване работата на комисията.
Източник: pan.bg

 

Официално: Ще има среща НАТО-Русия на 12 януари

04.01.2022, 13:20

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг насрочи специална среща на посланиците на съюзниците с висши руски представители за следващата седмица. Двете страни се стремят към диалог, за да предотвратят открит конфликт в Украйна, съобщи във вторник представител на НАТО, цитиран от Ройтерс.
Силно обезпокоен от военното струпване на руски части по границата с Украйна, западният военен съюз от месеци се стреми към провеждане на среща на Съвета НАТО-Русия, но форумът изглеждаше застрашен след спора за шпионаж през октомври.
Заседанието на Съвета - формат, използван за диалог от 2002 г. насам - ще се състои в Брюксел на 12 януари, след като представители на САЩ и Русия проведат разговори по въпросите на сигурността на 10 януари в Женева.
Москва иска гаранции, че НАТО ще спре разширяването си на изток и ще прекрати военното си сътрудничество с Украйна и Грузия.
"Всеки диалог с Русия ще трябва да се води на основата на реципрочност, да отговаря на опасенията на НАТО относно действията на Русия... и да се провежда в консултация с европейските партньори на НАТО", заяви от своя страна цитираният от Ройтерс служител на НАТО.
Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, потвърди, че руски официални лица ще присъстват на срещата в Брюксел. Очаква се руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков да бъде сред тях.
Източник: https://news.bg/

 

Бойните кораби от основните класове на ВМФ на Русия към 01.01.2022 г.

 

Доклад на ЦРУ от 3 юли 1952 г. за граничната охрана на българското черноморско крайбрежие

04.01.2022, 13:03

Докладът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е от 3 юли 1952 г. Той е разсекретен и достъпен в електронната библиотека Internet Archive от 26 август 2017 г. Документът е от 6 страници и съдържа данни за граничната охрана на българското черноморско крайбрежие.
Тук, на български език, публикуваме частта от доклада, отнасящ се до отряда гранична охрана Бургас (18 гранични поста, под командването на комендатура Варна - от Иракли до българо-румънската граница и 5 гранични поста, под командването на комендатура Несебър - от Несебър до Емине)*.
Името на агента (източника), съставител на доклада, е скрито. Към юли 1952 г. за ЦРУ не е имало тайни за охраната на българското черноморско крайбрежие......Прочети още

 

Фатален инцидент с хеликоптер в Израел

04.01.2022, 11:54

Израелски военен хеликоптер Eurocopter AS 565MA Panther/Atalef (AS 365N) от състава на 193 ескадрила катастрофира вчера в 21:00 местно време край северните брегове на страната. Двамата пилоти (подполковник Erez Sachyani и майор Chen Fogel) са загинали. Третият член на екипажа е получил наранявания и е бил откаран в болница. - (видео)
Командването на военновъздушните сили е започнало разследване на причините, довели до инцидента, информира NOVA.
Наложена е временна забрана за тренировъчни полети с този модел хеликоптери.

 

Отбелязваме 144 години от Освобождението на София

04.01.2022, 09:15

Днес, 4-ти януари, София отбелязва 144 години от Освобождението си от турско робство. По този повод, от 10:00 ч. в митрополитския храм „Света Неделя” ще бъде отслужен благодарствен молебен в памет на загиналите воини. Именно в столичния храм се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. На тях е присъствал лично генерал Гурко.
По време на молебена ще бъдат спазвани мерките за ограничаване разпространението на COVID-19. Гражданите могат да поднесат венци и цветя пред паметника на Българския опълченец, където от 11:00 ч. до 13:00 ч. ще има часови от Националната гвардейска част. Камбаните на столичните храмове ще озвучат града, за да припомнят на поколенията паметната дата от историята на София.
Преди 144 години руските освободителни войски под предводителството на генерал-фелдмаршал Йосиф Владимирович Ромейко-Гурко победоносно навлизат в София. Само една година след Освобождението, в далечния януари на 1879 г., по предложение на жители на София, тогавашната градска управа приема решение всяка година 4-ти януари по нов стил да се отбелязва тържествено. Този ден по стар стил тогава е 23 декември – навечерието на Бъдни вечер за християните. И се сбъднала тази Бъдни вечер и пребъдва и досега, защото каузата е била за свобода; свобода на братята по православна вяра.
Януари 1878 година. София е скована от студ. От няколко дни жителите на града чуват топовните гърмежи на задаващата се руска войска. Плевен вече е свободен. София чака. Турският военен началник Осман Нури паша предупреждава консулите на Франция, Австрия и Италия да напуснат града. Леандър Франсоа Рьоне льо Ге, Йозеф Валдхард и Виторио Позитано обаче решително отказват. Остават в София и това спасява града от опожаряване. София е притихнала от страх. Четири бесилки се люлеят в четирите ѝ краища. Турците са гневни; след падането на Плевен тук са докарали огромни количества храна и боеприпаси. Осман Нури паша обаче е наясно, че битката за София е обречена и заповядва изтегляне към Перник. В нощта преди да отстъпи, той издава нареждане градът да бъде подпален, а българското население избито. Протестът на европейските консули срещу унищожаването на града и хората заплашва да предизвика дипломатически усложнения. Проявените от тях решителност и хуманизъм в защита на населението и града, въпреки плановете за по-нататъшните им геополитически интереси на Балканите, е един от най-първите знаци на европейско единство. Това довежда до отмяна на заповедта. След много проведени битки, в нощта срещу 4 януари голяма част от турските войски напускат София, въпреки численото си превъзходство. Това е моментът, в който руските полкове решават да атакуват. Превземат конака и свалят турското знаме. Операцията по превземането на града е по заповед на император Александър II, защото София се явява изключително важна стратегическа точка за по-нататъшно настъпление на руските войски в Тракия и основен пункт за снабдяване на турската армия с боеприпаси и продоволствие. На Османската империя са нанесени непоправими човешки и материални загуби. Преди 143 години на този ден генерал Гурко е посрещнат триумфално с цветя и сълзи. Той превзема София, нанася последно поражение на Сюлейман паша при Пловдив и превзема Одрин, с което практически е сложен край на войната. А бъдещата столица на Княжество България е освободена.

 

 

 

 

 

Перечень статей, опубликованных в Зарубежном военном обозрении в 2021 году (кликни)

 

Строителство на бойни кораби за ВМФ на Русия към 01.01.2022 година

 

САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция се обявиха срещу ядрената война

03.01.2022, 16:17

Ръководителите на САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция приеха съвместно изявление “за предотвратяване на ядрена война и недопускане на надпревара във въоръжаването”, информира ТАСС.
“Китайската народна република, Руската федерация, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Съединените американски щати и Френската република смятат за своя основна отговорност недопускането на война между държави, притежаващи ядрено оръжие, и намаляването на стратегическите рискове”, се уверява в документа.
“Ние декларираме, че в ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да бъде разгръщана”, се настоява още в изявлението.
По-нататъшното разпространение на ядрени оръжия в света трябва да бъде предотвратено. “Всеки от нас възнамерява да поддържа и допълнително укрепва националните си мерки за предотвратяване на несанкционирана или непреднамерена употреба на ядрени оръжия”, се обещава в документа.
Страните щели да предотвратят непреднамерената употреба на ядрени оръжия.
САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция потвърждават, че техните ядрени оръжия не били насочени една срещу друга или срещу трети страни.
Източник: news.bg   

 

Южна Корея и САЩ се споразумяват за официално прекратяване на Корейската война

03.01.2022, 16:00

Южна Корея обяви, че е в „ефективна“ договорка със Съединените щати по проект за официално прекратяване на Корейската война. Слухът за възможно споразумение идва повече от месец, след като се появи информация, че преговорите между двете страни и Северна Корея са близо до края си, и близо 70 години, откакто споразумението за примирие през 1953 г. слага край на сраженията.
Южнокорейският външен министър Чунг Юй-Йонг обяви новината на пресконференция в края на годината и добави, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е потвърдил напредъка. Той също така повтори важността на цялостно официално прекратяване на продължилия десетилетия конфликт.
„Нашето правителство смята, че декларацията за край на войната е решаваща стъпка, през която трябва да преминем в процеса на постигане на пълна денуклеаризация и трайно мирно споразумение на Корейския полуостров“, каза той. „Нашето правителство смята, че декларацията за край на войната предоставя полезна възможност за възобновяване на диалога в настоящата безизходица в преговорите със Северна Корея.“
Напоследък Северна Корея казва малко по отношение на евентуална декларация. Заместник-министърът на външните работи Ри Тхе Сонг обаче каза през септември, че настояването на Юга за прекратяване на войната е „преждевременно“ предвид „враждебната политика на САЩ“ спрямо правителството на страната. На въпрос, говорител на Държавния департамент каза, че САЩ „нямат враждебни намерения“ към Северна Корея и са готови да се срещнат „без предварителни условия.“
„Надяваме се, че КНДР (Корейската народнодемократична република) ще отговори положително на нашите действия“, каза говорителят. „Продължаваме да се консултираме в тясно сътрудничество с Република Корея, Япония и други съюзници и партньори за това как най-добре да се ангажираме с КНДР.“
Докато мнозина предполагат, че Корейската война е приключила след подписването на споразумението за примирие на 27 юли 1953 г., това не е така. Споразумението, подписано от ръководителите на командването на ООН (включително САЩ), севернокорейската армия и китайските сили, воюващи на Корейския полуостров, просто постави пауза в сраженията и изрично посочва, че не е мирен договор.
Южна Корея също не е подписала първоначалното споразумение.
Трябва да се отбележи, че езикът на проекта трябва да бъде одобрен от всяко съответно правителство, включително Китай, тъй като тя е страна по примирието.
Войната започва на 25 юни 1950 г., когато Северна Корея нахлува в Южна Корея след сблъсъци по границата и бунтове в Южна Корея. Северна е подкрепена от Китай и Съветския съюз, докато Южна – от ООН, главно Съединените щати.
През 1910 г. имперска Япония анексира Корея, където управлява 35 години до нейната капитулация в края на Втората световна война на 15 август 1945 г. Съединените щати и Съветският съюз разделят Корея по 38-ия паралел на две зони на окупация: съветите управляват северната зона, а американците – южната. През 1948 г., в резултат на напрежението от Студената война, окупационните зони стават две суверенни държави. Социалистическа държава, Корейската народнодемократична република, е създадена на север под тоталитарното комунистическо ръководство на Ким Ир Сен, докато капиталистическата държава, Република Корея, е създадена на юг под авторитарното автократично ръководство на Сингман Ри. И двете правителства на двете нови корейски държави твърдят, че са единственото легитимно правителство на цяла Корея, и нито едното не приема границата за постоянна.
Севернокорейските военни сили (Корейската народна армия, KPA) прекосяват границата и нахлуват в Южна Корея на 25 юни 1950 г. Съветът за сигурност на ООН заклеймява този ход като инвазия и разрешава формирането на командването на ООН и изпращането на сили в Корея, за да го отблъсне. Съветският съюз бойкотира ООН за признаването на Тайван (Китайска република) за Китай, докато Китай (Китайската народна република) не е признат, така че нито един от тях не може да подкрепи своя съюзник Северна Корея в заседание за сигурност на съвета. Двадесет и една страни от Организацията на обединените нации в крайна сметка допринасят за силите на ООН, като Съединените щати предоставиха около 90% от военния персонал…
Източник: https://www.chr.bg/

 

The National Interest: Петте най-мощни сухопътни армии в света: Прогноза за 2030 година

03.01.2022, 09:12

След края на Студената война естеството на сухопътните боеве претърпя големи промени. В момента се провеждат малко операции с цел разгром на враг, равностоен по бойна екипировка и с военна доктрина, която да води до завземане или освобождаване на конкретна територия. Подготовката за това е все още важна, но сухопътните войски имат много други приоритети днес, някои от които (противодействие на бунтовниците и полицейски действия) ни връщат в зората на съвременната военна организация. Как ще изглежда съотношението на сухопътната бойна мощ през 2030 г., след като войните срещу тероризма и тези за укрепване на Русия приключат? Опит за прогноза прави американският професор и специалист по сигурността Робърт Фърли (на снимката) в статия за списанието The National Interest.
Проучването на Фърли се ръководи от три въпроса: Има ли армията достъп до национални ресурси, включително новаторска технологична база? Ползва ли се войската с достатъчна подкрепа от политическата власт, която не накърнява нейната независимост? И има ли армията достъп до знания, има ли възможност да се учи и усъвършенства в реалния свят?
Имайки предвид тези въпроси, можем да кажем, че по-голямата част от сухопътните войски през 2030 г. много ще приличат на най-смъртоносните сили в днешно време, но с малки и важни промени, твърди Фърли.
Индия
Индийските сухопътни войски ще достигнат нивото на световния елит. Тази армия участва в интензивни битки от всякакъв вид: тя се бори с маоисткото партизанско движение у дома, подкрепяните от пакистанците бунтовници в Кашмир и извършва много други по-малки операции в страната. В същото време индийската армия е добре подготвена за активни военни действия срещу Пакистан, тъй като отдавна е признала необходимостта от бойна подготовка, близка до реалните условия. Взети заедно, всички тези фактори са й помогнали да усъвършенства уменията си и да се превърне в ефективен инструмент във външната и вътрешната политика на Ню Делхи.
По отношение на военната техника и оръжията индийските сухопътни войски изостават в много отношения от своите опоненти. Но сега Индия получи достъп до практически целия световен пазар за военна техника. Русия, Европа, Израел, САЩ - всички те продават своите военни продукти на Индия, допълвайки нарастващия военно-промишлен комплекс на страната. Индийските сухопътни сили са принудени да се конкурират с ВВС и ВМС, но в бъдеще те трябва да получат по-голям достъп до съвременни технологии и технологии, което ги прави страховита сила. - Още за СВ на Индия
Франция
От всички европейски държави Франция вероятно ще разполага с най-ефективните и мощни сухопътни сили. Франция остава ангажирана да играе важна роля в световната политика и ясно вярва в необходимостта от ефективни сухопътни сили за изпълнение на тези задачи. Тя ще запази тази позиция в бъдеще и може би дори ще ускори процеса на укрепване на армията, тъй като Париж поема нови функции за управление на въоръжените сили и апарата за сигурност на Европейския съюз.
Франция все още има силен военно-промишлен комплекс, който активно работи както за вътрешната отбрана, така и за износа. Сухопътните войски разполагат с модерна технология за командване и контрол и са гръбнакът на почти всички многонационални контингенти на ЕС. Те могат да придобият отлично бойно оборудване за бойното поле, включително танкове и артилерия. Френското правителство се ангажира да поддържа мощна отбранителна индустрия, която работи в полза на сухопътните войски.
Френската армия има значителен опит във воденето на бойни действия с различен мащаб и интензивност. Французите се биха във войната срещу тероризма в Афганистан и Северна Африка, използвайки редовни и елитни войски, за да подкрепят местното население и да победят нерегулярните вражески сили. Сухопътните войски също се възползват от подкрепата на два други военни клона. Френските военноморски сили имат впечатляващи експедиционни способности, а ВВС все повече се фокусират върху бойната подкрепа, разузнаване и изпълняват транспортни мисии. Поради единния и професионален характер на сухопътните войски, те могат да действат в голямо разнообразие от територии. - Още за СВ на Франция
Русия
В края на Студената война руските сухопътни войски преминаха през период на мъчителна трансформация, загубиха значителна част от своите ресурси, работна сила и политическа тежест. Военно-индустриалният комплекс, който осигуряваше Червената армия, бавно се сриваше, оставяйки сухопътните войски с остаряла и лошо поддържана техника. Моралът на войските бе отслабен и на армията й бе много трудно в битки с нередовни части на чеченски и други бойци.
Не всичко от тези неща се е променило, но много - да. Подобренията в руската икономика направи възможно да се инвестира повече във военните. Реформата, особено в елитните войски, помогна на Русия да спечели Чеченската война. През 2008 г. руската армия бързо победи Грузия, а през 2014 г. ръководи операция за присъединяване на Крим от Украйна. Всичко това можем да наречем войни за укрепване на Русия, които едва ли ще приключат. Руските сухопътни войски продължават да играят важна роля в контрола на Москва над близката й чужбина, въпреки че през последните две години те са предоставили някои от своите функции на ВВС и ВМС.
Руските сухопътни сили ще запазят своята смъртоносна мощ през 2030 г. и въпреки това те са изправени пред сериозни предизвикателства. В бъдеще може да имат затруднения с достъпа до съвременни технологии. Агонията на съветския военно-индустриален комплекс е приключила и след нея има система за иновации и производство, която е трудна във всички области. Възможни са и проблеми с работната сила, тъй като сухопътните войски изглежда са заседнали между старата наборна система (която остарява поради намаляването на населението) и системата за доброволно набиране, в която елитните войски играят специална роля. Съседите на Русия обаче дълго ще се страхуват от размера и мощта на руската армия, особено във времена на т.нар. хибридни операции. - Още за СВ на Русия
САЩ
Американската армия е златният стандарт за сухопътни боеве поне от 1991 г. насам. Поражението на иракската армия през 1991 г. и пълното й унищожение през 2003 г. остават най-впечатляващите постижения в сухопътните бойни операции от края на Студената война. През последните 15 години сухопътните войски на САЩ продължават да се бият в Ирак и Афганистан, а специалните части действат на много по-голямо разстояние.
Американската армия все още има пълен достъп до мощна система за военни иновации. Те споделят „баницата“ с флота, военновъздушните сили и морската пехота и въпреки несигурния растеж през последното десетилетие, „баницата“ все още е много голяма. Част от военната техника в експлоатация на армията принадлежи към ерата на Студената война, но почти цялата е модернизирана и отговаря на изискванията на съвременната война с мрежова структура. Американската армия разполага с най-богатия в света асортимент безпилотни летателни апарати.
Освен това сухопътните войски имат 15-годишен опит във войната срещу тероризма. Това е най-дългият период на непрекъснати боеве след Индийските войни. Разбира се, този опит крие подводни камъни, не на последно място е организационното изтощение. Това е особено тревожно предвид безкрайните войни в Ирак и Афганистан. Независимо от това американските сухопътни сили ще продължат да бъдат най-мощната сухопътна бойна сила през 2030 г., далеч пред всички останали. - Още за СВ на САЩ
Китай
От началото на 90-те години на миналия век, ако не и по-рано, Китайската народноосвободителна армия извършва дълбоки реформи на сухопътните войски. В продължение на десетилетия определени елементи в НОАК действаха като гаранти на определени политически фракции в рамките на Kитайската комунистическа партия. Когато процесът на реформа навлезе в сериозната си част, НОАК се превърна в еднакво търговска и военна организация, която пое контрола над много малки предприятия.
Ситуацията започна да се променя, когато през 90-те години на миналия век и първото десетилетие на настоящия започна бързият растеж на китайската икономика. С достъп до финансиране и нарастващ сектор от иновативни технологии, основният елемент на НОАК започна да оптимизира и реформира и в крайна сметка се превърна в модерна военна организация.
Подобно на САЩ, сухопътните войски на НОАК трябва да споделят финансовия пай с няколко ненаситни партньори. Ерата, когато Китай беше фокусиран върху сухопътните сили за сметка на морските и въздушните сили, завърши решително и неотменимо. Освен това НОАК не може напълно да се отдалечи от междуфракционната борба в рамките на Китайската комунистическа партия. Те са твърде тясно свързани помежду си и са много различни от отношенията между цивилни и военни на Запад.
Реформите в сухопътните войски включват мащабна модернизация на военната техника и оръжия, бойна подготовка, близка до реалните условия, както и действия за професионализиране на армията. НОАК не получава финансиране в същия размер като американската армия, но разполага с почти неизчерпаеми резерви от работна ръка и с такива ресурси, каквито няма почти никоя друга армия в света. Единственото нещо, което липсва на НОАК, е боен опит, тъй като Китай не е воювал от войната срещу Виетнам насам и не е замесен в големи конфликти през новия век. Независимо от това, има всички основания да се смята, че тенденциите в модернизацията на НОАК и в прилагането на реформите през следващите 15 години няма да се променят. - Още за СВ на Китай
В заключение
В резултат на това отговорът на въпроса как да се изгради мощна армия е болезнено прост. Държавите, които имат ентусиазирано население с богат човешки капитал, които могат да се възползват от най-новите технологии от техните стабилни съвременни икономики и които са в състояние да изграждат отношения между цивилни и военни на базата на достатъчна, но не прекомерна независимост, ще се справят добре във военните дела. Опитът също е полезен. Простите отговори обаче не означават, че ще бъде лесно да се следват тези инструкции.
*Робърт Фърли чест гост като колумнист в The National Interest. Автор е на „Книга за бойните кораби“. Фърли преподава в Патерсънското училище по дипломация и международна търговия в Университета в Кентъки. Неговите области на специализация включват военна доктрина, национална сигурност и морско дело. Той води блогове за изданията Lawyers, Guns and Money, Information Dissemination и Diplomat.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

 
 

МО е купило нови системи за армията

02.01.2022, 09:40

Договорът обхваща модернизация на определен брой моноимпулсни радари, необходимото мрежово и криптографско оборудване и обучение на операторския състав, информират от министерството, цитирани от Българското национално радио.
Това е станало чрез Комуникационно-информационната Агенция на НАТО, която е договорила системите с германски производител на радари.
От Министерството не посочват сума. Но по данни на специализираното издание за отбрана “The Defense Post” договорът e “за милиони евро“.
Българското военно ведомство припомня, че договорът е част от дейностите за модернизация на Българската армия. А инженери на германската фирма вече са идвали в страната, за да направят техническо изследване на инфраструктурата. Министерството припомня, че технологията на опознаване „свой чужд“ (IFF) дава възможност на системите за управление на въздушното и морското пространство да идентифицират националните и съюзните платформи на НАТО и коалиционните партньори.
Технологията увеличава способностите на въоръжените сили за избягване на приятелски огън, посочват от МО. Макар и от дълги години в НАТО, българските изтребители нямаха такава система за опознаване. Съобщението за купуването на системата „свой-чужд“ идва на фона на очакваните нови изтребители F-16.

 

Хосе Лопез – страховият мерник от Арденските гори

02.01.2022, 09:09

Хосе Мендоза Лопез е роден на 10 юли 1910 г. в Мексико. Отгледан е във Вера Круз от майка си, защото баща му умира преди раждането в морето. На 9-я си рожден ден, малкият Хосе остава и без майка. Туберколозата го прави пълен сирак, а към този момент политиката за отглеждането на бездомници се оказва почти нереална. Последните близки роднини отказват да се занимават с него и в най-ранна възраст момчето разбира една от големите истини – животът никога няма да бъде цветя и рози.
Младежът решава да си потърси късмета в Америка – все пак се носят легенди за тази посока. Успява да премине границата и да стигне до град Мисия в Тексас.
Проси известно време по улиците, докато едно семейство не му дава храна и дрехи, както и подслон в една от бараките, където да се възстанови от дългото скитане. С времето младият мексиканец започва да се отплаща като извършва различни домашни задължения.
Ако някога потърсите примера за лошо детство, спомнете си този човек. В началото не е имал възможност да притежава абсолютно нищо, освен дрехите на гърба си, а понякога дори и те са откраднати от някой простир. Късметът се усмихва над него, когато е на 17-годишна възраст. По това време обикаля страната, за да си намери начин за препитание......Прочети още

 

Войнишките дневници от Първата световна: Студ и смърт, но и карти в окопите

02.01.2022, 09:06

“Времето облачно и мъгливо, но тъкмо затова мен ми е весело и приятно. Колко силно желание да пътувам, да се движа, колко илюзии за живот, за работа, колко сладки мечти буди в мене това време!
Говорят, че на война “смъртта е сладка”. Това е една голяма лъжа… Самият процес на умиране, разбира се, е лек и ако това искат да кажат - то е вярно. В такъв случай трябва да кажем, че ако смъртта на война е сладка, животът е ужасен: над всяка помисъл и мечта стои призракът на нейното неосъществение, стои смъртта.”.........Прочети още

 

На този ден през 1905 г. Япония превзема Порт Артур

02.01.2022, 09:00

На 2 януари 1905 г. (нов стил) обкръженият руски гарнизон в морската крепост Порт Артур (днешен Люйшун в Китай) се предава на японците. Това повлиява решително върху целия ход на Руско-японската война (10.2.1904 - 5.9.1905). Конфликтът завършил катастрофално за авторитета на Русия и на практика проваля нейната дългогодишна и експанзионистична политика в Далечния изток.
През 1888 г. Русия взима под аренда от Китай пристанището на Порт Артур заедно със залива Далиен. Най-накрая Русия успява да реши дългогодишния си проблем с не замръзващо пристанище в Далечния изток. За да утвърдят позициите си, руснаците започват строеж на железопътна линия от Харбин през Мукден до Порт Артур. Започват и усилени строежи на пътища. През 1898 г. Русия получава концесии за добив на дърва и въглища по поречията на китайските реки Ялу и Тумен.
През 1900 г. Русия изпраща армия от 177 000 души в Манджурия, за да подсигури и защити строежа на своята жп линия. Китайската армия няма възможност да се справи с руските сили и се изтегля от Манджурия, което дава възможност на руснаците да се установят трайно. Русия уверява останалите велики сили, че ще изтегли войските си след края на кризата, но до 1903 г. руското командване така и не обявява график за изтегляне.
Руската експанзия предизвиква безпокойство на Япония. Никой в Снакт Петербург обаче не иска да проумее, че руското проникване в Манджурия наистина засяга жизненоважните интереси на Токио.
През 1902 г. Япония започва преговори с Русия относно ситуацията в Манджурия. На 14 януари 1904 г. Токио предлага формула, според която Манджурия ще бъде извън японската сфера на влияние и реципрочно - Корея ще остане извън руската сфера на влияние.
Руският цар Николай II умишлено забавя своя отговор с ясната мисъл, че подобен ход ще доближи двете империи до война. Но той не вярва, че Япония е готова за тази война и ще нападне първа. Николай II е убеден, че една успешна война срещу Япония ще възроди руския патриотизъм. Военните са против тази експанзия заради големите разстояния липсата на инфраструктура. Русия влиза във войната без съюзници.
Протакането на царя кара Япония да прекъсне дипломатически отношения.
На 8 февруари 1904 г. Япония обявява война на Русия, но японският военен флот под командването на адмирал Того Хейхачиро още три часа преди това изненадващо атакува руските кораби в пристанището Порт Артур. Японците правилно оценяват важността на укрепената морска база, като насят удар с изненада. Използвайки 10 разрушителя, японците успяват да повредят сериозно руските линейни кораби „Царевич” и „Ретвизан”, както и 6600-тонния крайцер „Палада”.
Николай II е шокиран. Японците не изпускат инициативата и това води до 2 януари 1905 г.
Главнокомандващият руските сили в Порт Артур генерал-майор Анатолий Стесъл предава града. Загубите на бойното поле намаляват престижа на управляващите кръгове в Санкт Петербург, а социалното недоволство води до Руската революция от 1905-1907 г. - (видео)

 

 

122 години Щаб на ВМС

01.01.2022, 23:40

Щабът на ВМС е създаден на 1 януари 1899 г. с указ № 6 на княз Фердинанд I за сливане на Управлението на Дунавската флотилия и на Морската част в едно – „Управление на Флота“. Под понятието Управление на флота се визират началникът и Щабът на Флота. Със заповед № 80 от 2 март 1900 г. относно Положението за устройство на Флота е уточнена функцията на новосъздаденото управление, а именно, че „Началникът на Флота командва и управлява Флота посредством Щаба на Флота, който има два състава: а. Строеви и б. Административен.
Щабът на Флота се управлява от началника на Щаба на Флота, който е най-близкият помощник на началника на Флота във всичко, що се касае до устройството, управлението и службата на Флота“. При така създаденото ново положение на Началника на Щаба на Флота са пряко подчинени всички чинове от Щаба на Флота, а при отсъствие на Началника на Флота, той го замества по право.
Първи началник на Щаба на Флота е капитан-лейтенант Васил Хитров (на снимката), който до този момент е началник на Дунавската флотилия и по мнението на съвременниците е може би най-добре подготвеният български морски офицер.
Една от първите задачи на Щаба на Флота е разработването на проектоустав за службата на кораба въз основа на руския и френския морски устав, регламентиращ службата в отряда кораби. Тук най-вече се имат предвид отрядът торпедоносци тип „Дръзки“.
Съгласно чл. 83 от Ньойския мирен договор, подписан на 27 ноември 1919 г. и влязъл в сила от 9 август 1920 г., Българският военен флот подлежи на ликвидация. Щабът на Флота е закрит в началото на декември 1920 г. Част от щабните офицери запазват позиция в новосформираните Морска и Дунавска полицейска служба със седалище в София.
Щабът на Флота е възстановен в мирновременния щат от 1932 г., а в самото начало на следващата година се връща във Варна. Структурата на управлението на военния флот става сравнително постоянна едва в началото на 40-те г. на ХХ в. Щабът в този период отново се разполага в София.
След войната флотът навлиза в нова фаза от историята си, като през 1947 г. започва обновлението и разрастването на корабния му състав. Щабът на Флота се настанява през 1948 г. в сегашната си сграда във Варна.
През следващите три десетилетия ВМС изпълняват мащабни задачи, свързани със съюзническите задължения на България към Обединените въоръжени сили на Варшавския договор. Основната част на дейностите по планирането и организирането на тези учения пада върху Щаба на ВМС.
След 1989 г. настъпват редица промени в ръководството на флота, продиктувани от новата обществено-политическа ситуация в страната. Ликвидирани са политорганите, въведени са новите наименования на типовете кораби, като част от корабния парк е поетапно изведен от експлоатация. На 19 август 1991 г. ВМФ е преименуван на ВМС. - Още за българските ВМС
Източник: Военноморски музей

 

Промяна на възрастта за пенсиониране на военнослужещите

01.01.2022, 23:30

От днес военнослужещите придобиват право на пенсия при 53 години и 10 месеца възраст  и 27 години общ осигурителен стаж, от които 2/3 (18 години) действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, като резервисти на активна служба и/или като резервисти на срочна служба в доброволния резерв по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. Това е регламентирано в чл. 69, ал. 1 от КСО. От 1 януари на всяка следваща година възрастта ще се увеличава с по два месеца до достигане на 55 години. (Някои от тези правоимащи са все още на книга, като резервистите на срочна служба в доброволния резерв.)
Тези военносужещи, които са прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав, придобиват право на пенсия от днес  при навършване на възраст 43 години и 10 месеца и 15 години на тези длъжности. От 1 януари на всяка следваща календарна година възрастта ще се увеличава с по два месеца до достигане на 45-годишна възраст.
Разбира се, покриването на условията за придобиване право на пенсия по чл. 69 на КСО не означава автоматично пенсиониране. Законът за отбраната и въоръжените сили определя пределна възраст за военна служба, според военното звание, която за сержантите и офицерите е по-голяма от тази за 2022 г.
Добре е да се знае, че право на пенсия при покриване на тези изисквания имат и лицата, които са изпълнявали военна служба. Например, един професионален войник може да служи до 46 години, след което се уволнява. Законът, обаче, му дава възможност след години, когато достигне спомнатата възраст в чл. 69 на КСО да придобие право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
Новата възраст 53 години и 10 месеца, съответно 43 години и 10 месеца, се отнася и за служители в МВР и специалните служба, което подробно е обяснено в чл. 69 на КСО.
И още едно уточнение. В Закона за отбраната и въоръжените сили е записано, че при освобождаване от военна служба военнослужещите имат право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20. Много често не се разбира, че това обезщетение се полага при освобождаване от военна служба, а не поради придобиване право на пенсия.
Източник: https://otbrana.com, Спирдин Спирдонов

 

Индия до февруари ще развръща комплексите С-400 в Пенджаб

01.01.2022, 19:54

Развръщането на първия полк ракетни комплекси С-400 "Триумф" на авиобазата в индийския щат Пенджаб, преди всичко ще завърши през февруари, съобщи изданието Republic World, цитирано от ТАСС.
Според източника на изданието ВВС на Индия започват процес на развръщане на ракетната система и за това до финала са нужни минимум шест седмици.
"Транспортирането на различните най-важни комплексни ракетни системи, а също и периферните оборудвания на място за развръщане продължават", заяви източникът.
По-рано агенция PTI съобщи с позоваване на представител на военните, че системите С-400 се развръщат в Индия така, че да прикрият участък от границите с Китай и Пакистан.
Русия и Индия сключиха договор за С-400 през октомври 2018 г.
Пет полкови комплекта на системата струват на Делхи 5,43 млрд. щ.д. Индия стана третият чуждестранен купувач на тези комплекси след Китай и Турция. - Още за С-400
Източник: https://news.bg/

 

Студентите във ВВВУ "Георги Бенковски" преминават в присъствена форма на обучение от 4 януари

01.01.2022, 17:38

Студентите във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" преминават в присъствена форма на обучение от 4 януари, вторник. Това е записано в заповед на началника на висшето училище, бриг. ген. Юлиян Радойски.
Занятията и семестриалните изпити на студентите от редовна и задочна форма на обучение ще се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки за недопускане разпространението на COVID-19.
"Учащите ще трябва да представят зелен сертификат или отрицателен резултат от антигенен тест при явяване на занятия или изпит", уточни Валя Минкова от висшето училище. Тя подчерта, че за студентите от трети и четвърти курс обучението в присъствена среда е от изключителна важност, защото е свързано с провеждането на практически занятия и няма как да бъде осъществено пълноценно онлайн.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Как да се подмени историята на Украйна с история на банда лакеи на Хитлер

01.01.2022. 09:42

Въоръжените сили на Украйна въведоха напълно обновена система за военни награди. Съответната заповед е подписана от главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Валерий Залужни (на снимката).
Според официалната версия новата система от военни награди е разработена от "художника" Алексей Руденко и служителя на украинското министерство на отбраната Василий Павлов, който се е обявил за "военен историк".
За "военни заслуги" във въоръжените сили на Украйна вече няма да бъдат награждавани с медали, обявени за съветска "реликва".

Вместо това се въвежда система от „кръстове“, която е кръстоска между наградите на “Украинската повстаническа армия” (УПА) и на Нацистка Германия.

Към „кръстовете“ ще бъде прикрепен „дъбови клони“, което е препратка към нацисткия „Рицарски кръст с дъбови листа“ и други степени на „Железния кръст“.......Прочети още

 

САЩ направляват флот от бойни ледоразбивачи към Антарктида

01.01.2022, 09:28

Американският военен портал 19fortyfive публикува статията “Антарктида: Следващата геополитическа гореща точка?” Нейният автор, ръководител на катедра „Военноморска стратегия“ на Военноморския колеж, професор Джеймс Холмс (на снимката), задава въпроса в заглавието на публикацията: „Ще стане ли Антарктида следващата геополитическа гореща точка?“
Професорът по военноморски науки се е загрижил за геополитическото бъдеще на Антарктида заради изграждането на бойни ледоразбивачи, най-вероятно от скорошното пускането по вода на първия руски патрулен ледоразбивач „Иван Папанин“.
Джеймс Холмс пише: „НАТО и Русия се взират един в друг в цяла Арктика и техните търговски и политически интереси често се сблъскват. Сравнете това с Антарктида, където Аржентина, Австралия, Чили, Франция, Нова Зеландия, Норвегия и Великобритания са предявили претенции за парчета земя. Сега по-голямата част от континента наистина е останала непоискана главно Земята на Мери Бърд..........Прочети още

 

Столтенберг: НАТО е готов за диалог с Русия на 12 януари

01.01.2022, 09:18

Северо-атлантическия съюз е готов за диалог с Русия в рамките на срещата на Съвета НАТО-Русия, която ще се проведе на 12 януари, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.
Той съобщи в Туитър, че е разговарял с американския държавен секретар Антъни Блинкън за важността да се постигне деескалация на напрежението около Украйна, край чиято граница са струпани значителни руски военни части.
Преговорите между Руската федерация и САЩ относно руските предложения за гаранции за сигурност са насрочени за 10 януари в Женева. Предполага се, че след това руските предложения ще бъдат обсъдени на 12 януари на специално свикано в Брюксел заседание на Съвета Русия-НАТО и на 13 януари на в рамките на ОССЕ във Виена.

 

Ирак: На територията ни вече няма чуждестранни войници

01.01.2022, 09:11

Както беше предварително обявено, бойната мисия на водената от САЩ коалиция срещу терористичната групировка „Ислямска държава" (ИД) в Ирак приключва в края на 2021 г.
„На иракска територия вече няма чуждестранни бойни части“, обяви правителството в Багдад в петък. Последните са изтеглили всички свои сили и са изнесли оборудването си от страната. Задачата на международната коалиция в борбата с ИД сега е, както беше договорено, да съветва и подкрепя иракските сили за сигурност, предава DPA.
Бойната мисия е приключила, потвърди коалицията в Twitter. Войниците вече може да са в страната само „като поканени гости на Република Ирак" със съвещателен глас. Преди няколко дни министър-председателят Мустафа ал Касими благодари на лидерите на коалицията и на партньорите, участващи в борбата срещу ИД. „Нашите сили за сигурност са готови да защитят народа ни“, каза той.
Операцията на алианса започна, след като през 2014 г. ИД превзе големи райони в северната и западната част на Ирак. С международна подкрепа - включително от България, иракските сили за сигурност успяха постепенно да отблъснат екстремистите. През декември 2017 г. тогавашният ръководител на иракското правителство Хайдар ал Абади обяви победа над ИД.
През юли САЩ обявиха, че ще изтеглят бойните си части до края на годината. По данни на Белия дом досега в Ирак са били разположени около 2500 американски военнослужещи. Наблюдателите предполагат, че броят им едва ли ще се промени, но в бъдеще те ще бъдат официално разположени като инструктори и съветници. Преди всичко влиятелните проирански шиитски милиции и големите партии в Ирак настояваха за изтеглянето на чуждестранните сили на САЩ. През последните месеци съоръженията, използвани от САЩ, бяха атакувани няколко пъти.
Въпреки че ИД официално е победена във военно отношение, клетки на екстремистите продължават да извършват нападения, особено срещу силите за сигурност. Неотдавна се появиха опасения, че терористичната милиция може да използва края на американската бойна мисия като възможност за нови нападения.
Източник: https://www.investor.bg/

 

На този ден през 1895 г. е роден основателят на ФБР Едгар Хувър

01.01.2022, 09:01

На 1 януари 1895 г. във Вашингтон е роден Джон Едгар Хувър - основателят на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ в днешния му облик и негов първи директор от 10 май 1924 г. до кончината си през 1972 г. Хувър е назначен като действащ директор на ФБР от президента Калвин Кулидж да реформира и изчисти бюрото, което е смятано за корумпирано.
Малко детайли са известни за младежките години на Хувър. Той завършва Университета Джордж Вашингтон през 1917 г. с нисък успех. Докато е там, работи в Библиотеката на Конгреса и е член на братството Капа Алфа. Хувър проявява интерес към кариерата на Антъни Комсток — пощенски инспектор в Ню Йорк, който провежда дългогодишни кампании против измамата и лошите нрави (като порнография).
Предполага се, че Хувър изучава методите на Комсток, които прилага по-късно в своята кариера........Прочети още

 

На този ден е роден е шефът на Абвера адмирал Вилхелм Канарис

01.01.2022, 08:57

На 1 януари 1887 г. в Аплербек (сега район на Дортмунд) е роден адмирал Вилхелм Франц Канарис – началник на Абвера (служба за военно разузнаване и военно контраразузнаване) на нацистка Германия в периода 1935-1944 г.
Начална военна кариера
Израства в Дуисбург, където завършва гимназия. През 1905 г. в постъпва като редови матрос във военноморския флот на кораба „Щайн”. Завършва Морския кадетски корпус в Кил. От 1907 г. служи на крайцера “Бремен”, участва в блокадата на Венецуела.
От януари 1910 г. е 2-ри вахтен началник на торпедния катер V-162, а от декември 1911 г. - на малкия крайцер “Дрезден”. След потапянето на "Дрезден" край бреговете на Чили, Канарис и оцелелите от екипажа са задържани и интернирани от март до август 1915 г., когато са освободени, и през октомври се връщат в Германия.
Според други източници Канарис извършва успешно бягство и представяйки се за чилийски работник, успява да прекоси почти цяла Южна Америка. Под чужда самоличност в Буенос Айрес се качва на кораб за Европа и през Португалия и Англия се прибира в Германия. От ноември е капитан-лейтенант.
От 1916 г. германското разузнаване възлага на Канарис да организира снабдяването на германските подводни лодки от територията на Испания и Португалия. Командир е на подводницата U-16 от юни до септември 1917 г. От ноември 1917 г. е командир на транспортната подводна лодка UC-27, от януари 1918 г. на подводната лодка U-34, от май 1918 г. на командирската подводница UB-128.
За отличие в бой е награждаван с Железен кръст 1-ви и 2-ри клас.........Прочети още

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}