Военна информация

Архив - от 1 до 15 януари

 

 

Около половината от обявените през 2019 г. места за войници са заети

15.01.2020, 22:40

Ясен е резултатът от усилията през 2019 г. за попълване на некомплекта от личен състав във Въоръжените сили. От обявените 1364 длъжности  за войници са приети малко повече от половината – 729. Повторно на военна служба са приети 21 военнослужещи, а за други 7 тече процесът на издаване на достъп до класифицирана информация. Данните са от писмения отговор на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос на народния представител Красимир Янков от ПГ „БСП за България“.
Тези резултати са, както е записано в отговора, на фона на проведената национална комуникационно-информационна кампания в 31 града за популяризиране на военната професия „Бъди войник“.  Както и на повишението на възнагражденията на военнослужещите с 10 процента, което за войниците стигнало 15 на сто.
Подобни са резултатите и през 2018 г. Тогава са обявени 1402 процедури за комплектоване на вакантни длъжности във Въоръжените сили. Назначени са 806 военнослужещи. За резерва положението е безкрайно зле. Все още данни за 2019 г. нямаме. През 2018 г., обаче, при 2022 обявени длъжности за резервисти са комплектовани едва 11.
Източник: http://otbrana.com,  Спирдон Спирдонов

 

Положителни тенденции и нови перспективи в годишния анализ на Първа зенитно-ракетна база

15.01.2020, 22:10

Вчера, 14 януари, в Първа зенитно-ракетна база се проведе Анализ на състоянието и резултатите от подготовката през 2019 г. На него присъстваха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и представители на сектор “Зенитно-ракетни войски” от Командването на ВВС.
Много успешна, наситена със събития и с положителни тенденции за Базата, така определи изминалата година командирът на Базата полковник Валери Ценов. В своя брифинг той подчерта, че благодарение на подкрепата на Командването на ВВС и отдадеността на подчинените му командири и офицери, зенитно-ракетните формирования са изпълнили всички поставени мисии и задачи. Личният състав е повишил нивото на подготовка си в голям брой международни и национални учения, тренировки и подготовки.
Положителна промяна в досегашното статукво е, че през 2019 г. е постигнато много ритмично осигуряване на средства и материали за поддръжка на инфраструктурата и техниката на Зенитно-ракетни войски. Като резултат във всяко формирование на Базата са извършени инфраструктурни ремонти. На дивизионите централно са отпуснати и средства за закупуване на части за ремонт на бойната и автомобилната техниката и неща от първа необходимост, информира полковника.
Сред основите трудности през м. г., полк. Ценов открои моралното остаряване на техниката и некомлекта на личен състав. Заяви обаче, че е оптимист за преодоляване им с оглед на плановете за модернизация на войските и увеличаващия се брой на кандидатите за постъпване на военна служба.
Генерал-майор Цанко Стойков благодари за усилията и упоритата работа на личния състав на Първа зенитно-ракетна база. Той със задоволство отбеляза, че при стрелбите на полигон Шабла разчетите са демонстрирали отлична мотивация и подготовка: „Горд съм, че първите нощни стрелби на ЗРВ на този полигон се осъществиха докато аз съм командир на ВВС”.
Същевременно генерал Стойков анонсира, че предстои разрастване, трансформация и превъоръжаване на войските, като процесът започва и ще се реализира през близките години. По този начин бойните възможности на зенитно-ракетните формирования ще нарастват и те ще могат да се противопоставят на всички актуални заплахи. По думите му концепциите за развитие на Военновъздушните сили и войските им срещат подкрепата на ръководството на министерството на отбраната и това ще ускори тяхната модернизация.
2020-а година се очертава не по-малко динамична, но и емблематична за Първа зенитно-ракетна база. Планирани са участия на формированията в много национални и международни учения и тактически тренировки (в т.ч. с изнесено управление на силите), но и отбелязване на 60-годишния юбилей от създаването на Зенитно-ракетни войски. Предстоят и определени действия за усъвършенстване на противовъздушната отбрана на страната.
Източник: http://af.armf.bg/

 

Годишен анализ на в.ф. 32040 – Крумово за 2019 г.

15.01.2020, 22:05

На 14 януари във военно формирование 32040 – Крумово се проведе годишен анализ на дейността за 2019 г., на който присъстваше заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.
В анализа командирът на формированието бригаден генерал Димитър Иванов подчерта, че 2019 г. бе динамична и изпълнена с предизвикателства във всички направления.
През 2019 г. усилията на командването, щаба и формированията бяха насочени към изпълнение на основните задачи поставени от командира на Военновъздушните сили, като приоритетно те бяха насочени към: усвояване и отработване на всички въпроси от плановете за подготовка; изпълнение на планираните мероприятия по заповяданите цели за способности на НАТО; повишаване ефективността на подготовката на военнослужещите от авиобазата в условия на ограничени материални и финансови ресурси, при недопускане на инциденти; осигуряване на висока експлоатационна надеждност на техниката; повишаване на мотивацията на личния състав при изпълнение на поставените задачи, както и задълбочен контрол по организацията и носенето на войсковата служба, състоянието на войсковия ред и дисциплината, поддържането на бойната подготовка.
През изминалата година авиобазата взе участие в 18 национални съвместни учения и тренировки и изпълни 14 специални задачи. През 2019 г. екипажи и формирования от авиобазата изпълниха следните по-характерни задачи по оказване помощ на населението: три специални полета за транспортиране на донори и медицински екипи; транспортиране на ранен военнослужещ и медицински екип от НВУ със самолет С27J по маршрут София – Горна Оряховица – София през април; изпълнение на санитарна задача Щръклево – София през септември; пожарогасене с вертолет Ми-17 в районите на с. Еленово, язовир Батак, гр. Котел, района на Сухото езеро – Рила планина и в района на гр. Чипровци – Стара планина; разузнаване с вертолет AS532 района на разпространение на пожара по западната граница на Република България, както и разузнаване и унищожаване на ръчна граната, открита в с. Кръстатица, област Смолян през юли.
Като основен извод от дейността през 2019 г. бе посочено, че военното формирование има способност да се справи с предизвикателството да изпълни заложените в плана на авиобазата мероприятия и да поддържа изискваните от личния състав способности.
В края на годишния анализ командирът бригаден генерал Димитър Иванов благодари на целия личен състав за положените усилия и воля при решаване на поставените задачи през изминалата година и изрази надежда и вяра за една мирна, предсказуема и по-успешна 2020 г.
Източник: http://af.armf.bg/

 

«Ленд лийз» и доставените танкове в Червената армия

15.01.2020, 21:09

Идеята за система за подпомагане на страните, противопоставящи се на нацистка Германия (най-вече Великобритания), чрез предоставяне на оръжие и военни материали в замяна на определени политически и икономически отстъпки, тоест проектът за «Ленд лийз» (от английските думи „lend” – давам на заем и „lease” – наемам) възниква в министерството на финансите на САЩ през есента на 1940г. Именно тогава юрисконсултите на това министерство Е. Фоли и О. Кокс откриват в архивите на учреждението закон от 1892 г., приет при президента Бенджамин Харисън, според който военният министър на САЩ „по негово усмотрение, когато това е в интересите на държавата, може да отдаде под наем за период не повече от 5 години собственост на армията, в случай че САЩ не се нуждае от нея”. Съображенията на Фоли и Кокс залягат в основата на законопроекта за «Ленд лийз», който през януари 1941 г. е внесен в Конгреса на САЩ........Прочети още

 

„Прибой“ пак отплава на задграничен поход

15.01.2020, 19:07

Днес в пункт за базиране Бургас се проведе ритуал по изпращане на базов миночистач „Прибой“ с командир капитан ІІІ ранг Христо Гинев от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби за участие в задграничен поход като част от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО SNMCMG2, съобщават от ВМС.
От 15 януари до 5 февруари българският военен кораб ще посети пристанищата Констанца в Румъния, Варна и Ерегли в Турция.
Целта на плаването е повишаване нивото на оперативна съвместимост с военноморските сили на съюзническите страни, усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на кораба за участие в провеждането на противоминни операции в съюзнически формат и отработване на тактиките, техниките и процедурите при съвместни действия с кораби от страни членки на НАТО.
В словото си към моряците от екипажа на кораба командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков изрази своята увереност в техните способности и висок професионализъм, като им пожела успешно изпълнение на всички поставени задачи и безаварийно плаване.На ритуала присъстваха началникът на щаба на флотилията капитан I ранг Велко Велков и командирът на дивизион противоминни кораби капитан I ранг Павлин Щерев.
Отец Стилиян от църквата „Св. Никола” в Черноморец отслужи водосвет за здраве и успешно плаване на екипажа на базов миночистач „Прибой“.
Източник: http://otbrana.com/

 

Китайският флот получи ракетен разрушител от 4-то поколение

15.01.2020, 16:05

Военноморският флот на Китайската народно-освободителна армия (КНОА) получи лидерният разрушител на проекта 055 Nanchang 101, съобщи правителствената агенция "Синхуа".
На 12 януари в пристанището на Циндао в провинция Шандонг в източната част на страната, където се намира и военна база, се състоя церемонията по въвеждане в строя на най-мощния в света разрушител, изображения на който са публикувани в Интернет. Китайският канал "Глобална телевизионна мрежа" -CGTN съобщи, че Nanchang се е превърнал в символ на развитието на националния флот. - (видео)
Водоизместимостта на кораба е 10 хиляди тона (пълна - 12 хиляди t), дължина - 183 m, на палубата е разположен хангар и за два големи противолодъчни или многоцелеви хеликоптери. По размери той е на второ място след американския стелт-разрушител Zumwalt, гордостта на ВМС на САЩ с водоизместимост около 15 хиляди тона и цена от 4,5 милиарда долара, но го надминава по отношение на въоръжението. 112 пускови установки, предназначени за противокорабни, противолодъчни, крилати и зенитни ракети, са разположени на най-новия китайски разрушител и му позволяват да поразява наземни, въздушни и надводни цели.
Американският Zumwalt носи 80 ракети. Nanchang е оборудван с аналог на американската система за противовъздушна отбрана Aegis, създадена от китайски производители. Според неофициални данни, мощността на газотурбинния електрически генератор на корабите по този проект е 100 MW, което позволява използването на лазерно оръжие. Възможно е да се монтира 130-mm артилерийско оръдие, както и няколко скорострелни артилерийски установки с по-малък калибър.
Ракетният разрушител от четвърто поколение Nanchang, построен от китайската отбранителна индустрия, използвайки иновативни стелт-технологии, не е единственият разрушител, пуснат в Поднебесната през последните години. Съобщения за разработването на "невидими" гиганти по проект 055 се появиха през 2014 г., като според китайските медии през август същата година е бил подписан договорът за строителството, а няколко месеца по-късно е заложен първият кораб, който американските експерти класифицираха като крайцер. Първият кораб бе спуснат на вода през 2017 г., още три през 2018 г., петият през септември 2019 г., а шестият - на 26 декември 2019 г. Много медии отбелязват впечатляващите темпове на създаване на военни кораби в Китай. Nanchang бе представен за първи път на военноморския парад в чест на 70-годишнината от формирането на военноморските сили на КНОА, който се проведе през април 2019 г.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Най-голямото оръдие на Хитлер

15.01.2020, 09:25

През 30-те години на миналия век Франция създава система от масивни укрепления, наречена линията Мажино, която да защити страната от нахлуване от изток. Тези укрепления са едни от най-непревземаемите в този момент - с дълбоки подземни бункери, съвременни защитни кули, помещения за пехотинци, барикади, артилерийски и противотанкови оръдия и т.н.
Нищо, което немският Вермахт има в арсенала си, не е в състояние да проникне зад тази страхотна защита, пише profit.bg. За да намери решение на този проблем, Хитлер се обръща към производителя на оръжие Krupp.
Инженерът на компанията Ерих Мюлер изчислява, че пробиването на седем метра стоманобетон, или един метър от стоманена броня, е нужно оръжие с огромни размери. То трябва да има вътрешен диаметър от повече от 80 см и дължина повече от 30 метра, ако изстрелва боеприпаси с тегло 7 тона всеки от разстояние повече от 40 километра, извън обхвата на френската артилерия.
Самото оръжие би тежало над 1300 тона и трябва да бъде транспортирано на части от железница. Когато тези цифри са представени на Хитлер, той ги одобрява и конструирането на огромното оръжие започна през 1937 г.
За малко повече от две години то е готово. Лично Алфред Круп води фюрера на изпитателната площадка в началото на 1941 г., за да наблюдава тестовете. Той нарича огромното оръдие Schwerer Gustav, или "тежкия Густав", на баща му Густав Круп. - (видео)
Schwerer Gustav е абсолютно чудовищно оръжие. Той е толкова голям и тежък, че не може да се движи. За тестовете е разглобен и натоварен в 25 товарни автомобила, които го транспортират до тестовата площадка, за да бъде сглобен на място - задача, която изисква 250 работници и отнема близо три дни.
За цялото време и пари, изразходвани за изграждането на оръжието, то върши малко работа на бойното поле и не прави абсолютно нищо срещу французите, за чието нападение първоначално е предвидено.
Германия вече е нахлула във Франция през 1940 г., преди оръжието да е готово, просто като заобикаля линията Мажино, което прави системата от сложни укрепления напълно безполезна.
Вместо това Schwerer Gustav е разположен на източния фронт край Севастопол в Русия по време на обсадата през 1942 г. Четири хиляди мъже работят пет седмици, за да го подготвят за стрелба.
През следващите четири седмици той изстрелва 48 боеприпаса към отдалечени укрепления и унищожава склад за подводни боеприпаси, разположен на 30 метра дълбочина, с най-малко 10 метра бетонна защита. - Още артилерия

 

Как България удължи Първата световна с 2 години – несъстоялото се българско покаяние

15.01.2020, 09:21

Кръглите годишнини от големите събития винаги са повод не само за припомнянето им, а за размисли и изводи от преживените преди време големи сътресения. Изводи и поуки – обаче не за нас, а за големите виновници – Великите сили. Те да се поучат, нали? А ние? Големите, общоевропейските поуки от Голямата Война отдавна са направени. Няма да ги повтаряме.
А няма ли такива, предизвикани от специфично българското участие в касапницата? Като че ли 99% от писанията у нас са все за героичните наши защитници на Н-ския връх или стоицизма на обоселите ни войници от Н-ския полк на Солунския фронт......Прочети още

 

НАТО има готовност да възстанови дейността на мисията си в Ирак

15.01.2020, 09:10

НАТО ще възобнови тренировъчната мисия в Ирак, щом условията позволят това, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на среща с заместник-министъра на външните работи на Ирак Абдел Керим Хашем Абу ал-Гос, цитиран от TACC.
"НАТО е напълно ангажиран да продължи да работи с Ирак. Алиансът е готов да възобнови тренировъчната мисия за обучение на иракската армия веднага щом условията в страната позволят. Стабилността в Ирак е от ключово значение за регионалната стабилност и евроатлантическата сигурност", каза Столтенберг.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

ТАСС: В Пентагона признаха, че Турция не се подава на натиска на САЩ за системите С-400

15.01.2020, 09:05

Турция не се поддава на натиска от САЩ и отказва да се освободи от зенитните ракетни системи С-400, придобити от Русия, заяви заместник-министър на отбраната по въпросите на снабдяването и логистиката Елън Лорд, отговаряйки на въпроси на кореспондент на ТАСС.
"Все още сме в същото положение: ние ясно заявихме, че американските изтребители-пето поколение F-35 и С-400 са несъвместими. За съжаление Турция не реши да направи никаква стъпки за С-400, така че ние продължаваме да прехвърляме работа от Турция по самолетите F-35", каза заместник-министърът, имайки предвид прехвърлянето на производството на компоненти за F-35 от Турция в Съединените щати.
В тази връзка Лорд потвърди, че до март 2020 г. "основната част от веригата за доставки" на компоненти за F-35 се планира да бъде прехвърлена от Турция в Съединените щати.
Тя каза още, че Вашингтон и Анкара все още не са обсъдили съдбата на четирите самолета F-35, които Турция вече е закупила.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Обсъдиха възможностите за социално подпомагане на ветерани и военноинвалиди

15.01.2020, 08:50

По инициатива на Съюза на ветераните от войните на България и Министерството на отбраната вчера се проведе среща с представители на Агенцията по социално подпомагане. Участваха Цветанка Паунова, главен експерт в отдел „Социални услуги за пълнолетни лица“  и  Ирена Карабельова, главен експерт в отдел „Социални и семейни помощи“ в Главна дирекция „Социално подпомагане“ на агенцията. Те разясниха възможностите, които дава системата на социалното подпомагане, за подобряване на жизнания статус на нуждаещи се ветерани и военноинвалиди. Сред обсъжданите въпроси бяха механизмите за домашен социален патронаж, еднократна финансова помощ, социален и личен астистент за самотни и инвалидизирани ветерани, както и помощи за отопление.
Срещата се проведе в офиса на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България. Директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов подчерта, че през настоящата година социалната политика ще бъде приоритет за министерството. Експертите от АСП изразиха пълна подкрепа за социалната полиика на МО и в частност на инициативата за подпомагане на ветерани и военноинвалиди, за настаняване в хосписи и специализирани заведения.
В срещата участваха още председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, заместник-председателите на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Петър Пандурски и доц. д-р Софи Пинкас – ветеран от войната, както и членовете на Изпълнителното бюро на Съюза Мария Стоянова – ветеран и председател на Столичната организация, Емилия Стойчевска и генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.  Петър Велчев предложи да се изучи опитът на САЩ в тази сфера. Представителите на Съюза на ветераните от войните на България получиха конкретна информация как струкутрите по места да използват социалните услуги на държавата. Такива срещи се предвиждат и за в бъдеще.   
Източник: http://otbrana.com/

 

Изтребител F-16 на египетските ВВС катастрофира над Синайския полуостров

15.01.2020, 08:32

ВВС на Египет загубиха изтребител, който се разби в северната част на Синайския полуостров. Това съобщи новинарският портал Al Youm As Sabi.
Според предоставената информация изтребителят, чийто тип не е посочен, е извършил тренировъчен полет над северните територии на Синайския полуостров. Причината за катастрофата не е посочена, пилотът на изтребителя Hisham Hasani е загинал.
Тази информация беше потвърдена в пресслужбата на Министерството на отбраната на Египет. Според официалния представител на въоръжените сили на Египет Тамер ал Рифай (на снимката), изтребител на египетски ВВС F-16 вчера се е разбил по време на изпълнение на тренировъчен полет. Причините за инцидента се изясняват.
В същото време се появи информация, че самолетът е можел да бъде свален от терористи от "Ислямска държава", които провеждат партизански акции срещу египетската армия на Синайския полуостров в продължение на пет години. Съответното изявление, в което отговорността за катастрофата на F-16 египетските военновъздушни сили поемат бойците от "IG", се появи в мрежата. Вероятността обаче самолетът да бъде свален от бойци е малка, тъй като по традиция те поемат отговорност за всички инциденти с военна техника. Официално тази информация не се потвърждава.
Източник: http://www.pan.bg/

 

 

Топ разузнавачи на Турция с важна среща в Русия

14.01.2020, 22:32

Представители на Русия, Сирия и Турция са провели в Москва тристранна среща, в която са участвали ръководителите на сирийските и турските разузнавателни служби Али Мамлук и Хакан Фидан (на снимката), съобщи сирийската държавна агенция САНА.
Али Мамлук ръководи Бюрото за национална сигурност на управляващата в Сирия партия БААС и е един от най-доверените съветници на президента на страната Башар Асад. Хакан Фидан е шеф на турската разузнавателна служба МИТ, предаде БНР.
Това е първа официална среща, въпреки че контактите между специалните служби на Анкара и Дамаск продължават от години. По думите на неназован турски официален представител двамата разузнавателни шефове са обсъдили възможността за координация срещу кюрдските Сили за народна защита на изток от р. Ефрат, както и прекратяването на огъня в Идлиб.
САНА съобщава, че сирийската страна е поискала от Турция пълно и незабавно изтегляне на силите ѝ, както и спазване на споразуменията от Сочи от септември 2018 г., предвиждащи изтегляне от Идлиб на всички терористи и тежки оръжия, както и деблокиране на магистралите М4 (Халеб - Латакия) и М5 (Халеб - Хама).
Източник: https://fakti.bg/

 

В интернет се появи подобрената версия на системата "Панцирь"

14.01.2020, 20:48

В мрежата се появиха кадри с последната версия на системата за ПВО "Панцирь-СМ" (експортна модификация). Тя се характеризира с повишен обхват на ракетите, по-висока максимална скорост на полета им, както и по-мощен радар. Според техническите планове новата ракета, разработвана за "Панцирь-СМ", ще достига хиперзвукова скорост от 3000 м/с, спрямо 1300 м/с, които достига стандартната ракета 57Э6Е.
Държавните изпитания на модернизирания зенитен комплекс "Панцирь-СМ" с подобрени бойни характеристики ще приключат през 2021 година, съобщи РИА "Новости", като се позова на източник от военнопромишления комплекс на страната.
Обновената система ще разполага с ракета, способна да развива два пъти по-голяма скорост в сравнение с щатния боеприпас 57Э6Е на "Панцирь-С1": 3000 м/с срещу 1300 м/с, отбелязва "Российская газета". Друго важно подобрение е многофункционалният радар с фазирана антенна решетка – с него обсегът на прицелната стрелба на "Панцирите" се увеличава до 40 км, а радиусът на откриване на цели – до 75 км. Тези показатели също двукратно превъзхождат възможностите на предшественика.
"Всички "Панцирь-СМ" се изграждат "от нулата", тъй като "Панцирь-С1" не може да бъде модернизиран до такова ниво. Конструкцията на новите машини позволява в бъдеще значително да се подобрят характеристиките им", сподели събеседникът на агенцията.
Зенитният ракетно-оръдеен комплекс "Панцирь" е предназначен за близко прикритие на граждански и военни обекти от всички съвременни и перспективни средства за въздушно нападение и при всякакви атмосферни, климатични и радиоелектронни условия през деня и през нощта. Комплексът може да защитава обекти от наземни и надводни заплахи. - Още за ЗРАК  "Панцирь"
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Откриха възпоменателна плоча на Втора железопътна бригада

14.01.2020, 15:07

По случай 132 години от създаването на Транспортни войски и празник на „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД гр. Пловдив, като правоприемник на Войските на Министерството на транспорта, днес в двора на предприятието беше открита възпоменателна плоча на Втора железопътна бригада от състава на войските на Министерство на транспорта.
Пред присъстващите на мероприятието приветствено слово произнесе о.з. Петър Петров – секретар на Дружество „Димо Георгиев и ТСВ“, който сподели: „Днес 14 януари е голям и скъп празник за нас оцелелите през ситото на живота офицери, старшини, войници, военни служители и работници. От дистанцията на времето с право можем да наречем както батальона, така полка и бригадата и годините на тяхното съществуване – знаменосни.“ В края на словото си той благодари на всички участници в днешното мероприятие.
Пред паметната плоча водосвет отслужи протойерей Станчо Костов. Венци и цветя бяха поднесени от командира на Съвместното командване на Специалните операции (СКСО) и началник на гарнизон Пловдив, кмета на с.Войводиново и от Дружество „Димо Георгиев и ТСВ“.
Гости на церемонията бяха командирът на Съвместното командване на Специалните операции и началник на гарнизон Пловдив генерал-майор Явор Матеев, заместник-областният управител на област Пловдив Петър Петров, кметът на с. Войводиново Димитър Тосков, управителят на „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД инженер Красимир Шопов, председателите на областната и общинската организация на СОСЗР - Пловдив, бивши военнослужещи от Транспортни войски, служители и работници от ДП „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД, съобщава СКСО.   
Източник: http://otbrana.com

 

Изпълнителният директор на „Транспортно строителство и възстановяване” стана почетен член на СОСЗР

14.01.2020, 15:04

С решение на Централния съвет лейтенант от запаса Божидар Джелебов, изпълнителен директор на „Транспортно строителство и възстановяване” ЕАД, бе удостоен с престижното звание „Почетен член на СОСЗР”. Високото отличие бе връчено днес от председателя на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. Това стана на специално организирано тържество по повод 132-та годишнина на Транспортни войски. Закритите с решение на Народното събрание на 31 декември 2001 г. Войски на Министерството на транспорта (ВМТ) водят началото си от 14 януари 1888 г.
По инициатива на Клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва от ВМТ и ВТУ, който вече има 28-годишна история, бе открита впечатляваща постоянна изложба със снимките на изявени командири и началници на войските. Сред тях са и снимките на шестимата изпълнителни директори на ДП „ТС и В”, което наследи войските. За тях говори подполковник от запаса Асен Йосифов. Преди това той запозна участниците в празника и с музея, където е съхранена историята на войските.  
Благодарност за службата във ВМТ и за подкрепата, която получава днешното ръководство на предприятието към генералите и офицерите от запаса и резерва изрази г-н Джелебов. Те бяха поздравени още от главния инженер Красимир Василев, генерал-майор от запаса Христин Христов – бивш командващ на ВМТ и от първия изпълнителен директор на предприятието Виктор Николов. Председателят на клуба майор от запаса Иван Омайски изрази удовлетворение от реализираните инициативи през миналата година и увереност, че 2020 г. ще бъде още по-резултатна. Той благодари на почетния председател полковник от запаса Кирил Парапанов, на клубното ръководство и на председателите на дружествата в София и страната. Още две новини станаха ясни на празника. Първата е,  че предстои обновяване на клубната база, която е предоставена от предприятието в бившия кабинет на командира на Първа железопътна бригада в столичния квартал Илиянци. И втората – подготвя се Вторият национален събор на офицерите и сержантите от запаса и резерва, служили във ВМТ.   
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Атомна подводница в базата Марати и доставката на Ф-35

14.01.2020, 14:45

База в Суда (на остров Крит - б.ред.) с голяма тежест в широкия регион на Източното Средиземноморие и с възможност за обслужване и дислокация на американските въоръжени сили е желанието на Пентагона - нещо, което се обсъжда интензивно между Атина и Вашингтон през последните месеци.
Кризата в американско-иранските отношения увеличи още повече тази необходимост, доколкото Суда е смятана за база за предно дислоциране с бърз достъп до Близкия изток. По време на скорошното посещение на премиера Кириакос Мицотакис в САЩ бяха обсъдени и серия от доставки на излишно (американско) военно оборудване -наред, разбира се, с въпроса за Ф-35, който беше отворен с дългосрочна перспектива. В общи линии изглежда, че Атина се ориентира към една логика на диверсификация на доставките си, като военновъздушната част ще се осъществява от САЩ, а военноморската - от Франция и по-общо от Европа.
Инициативите, а и посещенията, които ще осъществи в близко бъдеще министърът на отбраната Никос Панайотопулос (на снимката), ще доведат и до по-ясни резултати.
По-конкретно американците искат да създадат предпоставки за постоянно дислоциране на атомна подводница в Марати (морската част на американската военна база в Суда, Крит - б.ред.).
За тази цел вече се изгражда един склад, докато в същото време изглежда, че американците планират да изградят шест хангара за самолети. Целта е да има възможност за складиране на повече ракети "Томахоук".
По-интензивната употреба на Суда вече пролича през последните дни, като в рамките на необходимостта от евентуална спешна интервенция за спасяване на американски служители от страните в Близкия изток специалните части на САЩ използваха хеликоптери и турбовитлови самолети. Тези самолети ще използват остров Родос като пункт за презареждане, а Кипър - като междинно летище на път или на връщане от Близкия изток.
Парламентарната ратификация на осъвремененото приложение към Споразумението за съвместно отбранително сътрудничество (MDCA) ще "отключи" за САЩ възможността за повече инвестиции, които ще позволят разширяването на базата Суда. Струва си да се отбележи и това, че американците засилват присъствието си и на равнище учения. От 27 януари до 8 февруари ще се проведе учението "Александър Велики" с участието на специални части от Гърция, Франция и САЩ. То включва и елемент на десантно учение на остров Агиос Ефстратиос. Американците се върнаха в учението, въпреки че временно се бяха оттеглили.
Както пролича и от публичните изказвания на премиера, Гърция вече официално е в орбитата на Ф-35. Необходими са обаче някои уточнения за графика. Приоритет на правителството на Мицотакис е да не съвпаднат плащанията по двата проекта - на текущата модернизация на изтребителите Ф-16 с тези по доставката на Ф-35. Предвижда се модернизацията на Ф-16 да приключи през 2027 - 2028 г., като през 2023 г. вноските ще намалеят рязко. Дотогава се оценява, че ще са завършили необходимите стъпки за деклариране на интерес за закупуване на Ф-35, както и съставянето на окончателното споразумение.
Добре осведомени военни източници подчертават, че за едно споразумение от такова равнище са необходими две до три години. Във всеки случай следващата стъпка след писмото за цената и разполагаемостта е писмо за приемане на офертата на американската компания-производител Локхийд Мартин (когато, естествено, тя бъде подадена).
Основният сценарий предвижда закупуването на една ескадрила от 24 самолета, но има предложения и за по-малка първоначална доставка от 18 Ф-35 с опция за закупуване на още 18.
Развитие се очаква и в сферата на безпилотните летателни апарати (БЛА). През следващата седмица министърът на отбраната ще посети Египет и Израел. При втората спирка на обиколката си Панайотопулос ще ускори постъпките за придобиване на три стратегически БЛА тип Херон от Израел.
Във Вашингтон Панайотопулос се споразумя и за доставката на над 1000 бойни бронирани машини тип M-1117 чрез процедурата за (безплатно - б.ред.) предоставяне на излишно оборудване, с което разполага Пентагонът (Excess Defense Articles - EDA). На практика това означава, че Гърция ще плати само за транспорта на високопроходимите колесни бронирани машини. Доставката им се смята за спешна за Генералния щаб на гръцката армия, защото наличните M-113 A1/A2 са остарели и ще бъдат свалени от въоръжение. Американците са изразили готовност да предоставят дори 2000 машини тип M-1117.
САЩ изглеждат склонни да дадат оферта и за новия кораб на военноморските сили, изглежда обаче, че френската "Belh@rra" остава преобладаващият избор. Също така Гърция се включи в европейския проект, започнат чрез постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO) за производството на тип корвета заедно с Франция и Италия. Ако този проект се развие, първият кораб ще бъде придобит около 2025 г. с възможност за голяма икономия в стойността.
Основният проблем за (гръцките) военноморски сили остава отсъствието на "междинно решение", като американският тип крайцер "Тикондерога" се отхвърля като много скъп (годишната цена на поддръжката на два кораба "Тикондерога" е около 25 милиона евро).
Източник: https://www.24chasa.bg, (БТА)

 

Москва ще произвежда серийно „руския стелт бомбардировач“ от шесто поколение

14.01.2020, 14:37

Серийното производство на Перспективният авиационен комплекс на далечната авиация (ПАК ДА), известен още като „руския стелт-бомбардировач“, ще започне през 2027 година, съобщава руското издание „Известия“, като се позовава на съответстващите договори между Министерството на отбраната на страната и Конструкторското бюро „Туполев“.
Предварителните изпитания на новия самолет започват през април 2023 година, а държавните през февруари 2026 година, предаде "Фокус".
Според договора, както пише вестникът, се планира да бъдат три летателни образеца на бомбардировача от шесто поколение, чийто екипаж ще бъде от четирима души.
За първия ПАК ДА ще бъдат произведени 12 катапултиращи седалки, а създаването им, както и подготовката за масово производство, ще струва 500 милиона рубли. Самолетът ще получи увеличена продължителност на полета без зареждане с гориво в сравнение с Ту-160 и ще може да носи голям боен товар. В допълнение към конвенционалните и ядрените оръжия, ПАК ДА може да носи хиперзвуково оръжие и ракети въздух-въздух.
Известно е, че новите модели техника за руската далечна авиация ще бъдат проектирани с технологията „стелт“ и ще бъдат почти невидими за радарите на противника.
В края на ноември се разбра, че първият Ту-160М е предаден за изпитания.
Междувременно стана ясно, че Русия няма да се отчита пред НАТО къде разполага своите въоръжения, но е готова за сътрудничество, ако Алиансът формулира съответен алгоритъм.
Това заяви председателят на комисията по отбрана в Държавната дума Владимир Шаманов, цитиран от РИА Новости и "Фокус".
По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Северноатлантическият алианс възнамерява тази година да отговори на разполагането на руските системи „Искандер-М“ с ракета 9М729 „Новатор“, която предизвика противоречия. За тази цел ще се работи по системи за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана, конвенционални оръжия, повишена бойна готовност и удължаване на времето за предупреждение.
„Всичките им предположения с фейкове не работят. Готови сме да си сътрудничим с тях, но не на техните условия: „вие оттеглете ракетите си зад Урал“. А вие не размахвайте ракетите си под носа ни. Следователно ние имаме абсолютно отворена позиция и няма да се отчитаме пред НАТО“, заяви Шаманов пред журналистите.
Според него, ако НАТО иска взаимодействие, те не трябва да се занимават с „празни разговори“, а да формулират алгоритъм за взаимодействие.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Финландия: изпитания на Eurofighter

14.01.2020, 14:21

Финландия е в процес на оценка на нов боен самолет. Като част от програмата HX Challenge, петте типа самолети ще преминат серия от изпитания в авиобаза Пирккала. Всяка серия тестове ще продължи седем дни.
Мисии "въздух-въздух" ще се изпълняват срещу финландските самолети Hornet и Hawk. Планирането и изпълнението на HX Challenge се контролира и управлява от Въздушния боен център на въздушното командване на Сатакунта. Агенциите за техника и въоръжение на армията и флота също участват в оценката на способността на кандидатите за оказване на авиационна поддръжка на сухопътните и морските операции. Специфичните критерии на HX изискват самолетът да може да изпълнява мисии "въздух-въздух", "въздух-земя-повърхност" и с голям радиус на действие, както и мисии за разузнаване, наблюдение и откриване на военни обекти и цели.
Въз основа на оценката във Финландия не само се предоставя възможност на Министерството на отбраната да разработва програмите от тестове справедливо за всички участници в конкурса, но също така оценява ефективността и възможностите на всеки претендент в условията на финландската зимна среда. Въпреки че самият самолет е се е доказал в операции при студено време, продължителните дейности в комбинации от температури на замръзване, сняг, дъжд и валежи от? неизбежно имат пагубни ефекти и могат също да повлияят на работата на електрооптичния сензор и други.
Допълнителни тестове могат да бъдат извършени по-късно от производителите в тяхната страна, а други възможности ще могат да бъдат оценени и с помощта на симулатори. Като цяло, HX Challenge е разработен да проверява представените характеристики на всеки претендент, а не да ги противопоставя един срещу друг в полет.
Предизвикателството HX представлява първата фаза от процеса на оценка на характеристиките. Втората фаза ще се проведе в симулатори за оценка на успеха на полетите на четири самолета в ключовите мисии, посочени в критериите, на базата на стойностите на характеристиките, проверени по време на полет. Трета фаза ще демонстрира как кандидатите се оценяват в рамките на т. нар. критерий "wargaming".
Източник: http://www.pan.bg/

 

В 61-ва Стрямска механизирана бригада се проведе анализ на подготовката на командирите, щабовете и формированията през 2019 година

14.01.2020, 13:05

На 13 януари 2020 г., във Военен клуб – Карлово се проведе „Анализ на подготовката на командирите, щабовете и формированията от 61 мбр през 2019 г.”. В него участваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, офицери от командването и управлението на бригадата, командири на батальони и дивизиони, командири на роти и батареи, както и главни сержанти на формирования от състава на бригадата.
В своето експозе бригаден генерал Дешков представи задачите и мероприятията, изпълнени от бригадата по трите мисии на БА, като се спря подробно на всички направления, по които е работено през 2019 година и благодари на личния състав за постигнатите резултати. След това обърна внимание на основните предизвикателства и приоритизирането на задачите пред формированията от бригадата през 2020 година, като  подчерта, че венецът на подготовката на формированията от бригадата ще е бригадното тактическо учение „BALKAN WALL – 20” през месец  октомври на УП „Корен”.
Заместник-командирът на бригадата полковник Мирослав Костадинов от своя страна направи анализ на състоянието на войсковия ред и дисциплината и допуснатите от военнослужещи на бригадата инциденти през учебната 2019 г., като ги разгледа и съпостави с тези от 2018 г. Той отчете положителен ръст в състоянието на войсковия ред и дисциплината, а също и намаляване на инцидентите в бригадата през 2019 г. в сравнение с тези от 2018 г.
В указанията си относно организиране на задачите за 2020 г. бригаден генерал Дешков обърна внимание на основни насоки – поддържане, развитие и придобиване на нови отбранителни способности, постоянна бойна готовност, повишаване нивото на оперативна съвместимост на щабовете и боеготовността на формированията.
В изказването си командирът на Сухопътните войски генерал-майор Попов заяви, че очаква 2020 г. да бъде също толкова динамична, колкото и 2019 г. и призова личния състав от 61-ва механизирана бригада да продължи да изпълнява с ентусиазъм и всеотдайност поставените задачи, като усилията на всички да бъдат насочени към поддържане нивото на подготовка и повишаване мотивацията на личния състав, въпреки новите предизвикателства.
В заключение генерал-майор Попов изрази своята благодарност към командирите, щабовете и формированията от бригадата за високата мотивация, положените усилия и постигнатите резултати през 2019 г., като пожела новата 2020 година да бъде още по-успешна и изпълнена с удовлетвореност и позитивизъм.
************
През изминалата седмица анализи бяха проведени и в 101-ви алпийски полк, 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е, 59 батальон за ЯХБЗ и Е, Центъра за подготовка на специалисти, 1-ви разузнавателен батальон, База за съхранение на въоръжение и техника и подготовка на резервисти, 78-ми батальон за осигуряване, Ремонтна база за въоръжение и техника и учебен полигон „Корен“.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Турция изпита собствена ракета „въздух-въздух" Gökdoğan

14.01.2020, 09:47

Турция извърши поредно успешно изпитание на управляема ракета Gökdoğan (Сокол скитник) – една от двете ракети, които се проектират в страната. Ракетата за първи път е била насочена по въздушна цел, която е поразена успешно. - (видео)
Проектът за разработване на ракетите Gökdoğan и Bozdoğan е иницииран от Научно-изследователския център TÜBİTAK към Института по развитие на отбранителната индустрия SAGE.
След завършване на изпитанията, проектът ще бъде предаден на компаниите от отбранителната индустрия за производство.
Работите по проектиране на двете ракети са започнати през 2013 г.
Gökdoğan е управляема високоманеврена ракета с инфрачервена глава за самонасочване и с малък обсег, а с Bozdoğan е ракета с голям обсег и с реактивна радиолокационна глава за самонасочване.
Ракетите Bozdoğan и Gökdoğan за първи път са представени на 13-то издание на Международния панаир по отбранителна индустрия IDEF 2017.
И с двете ракети до сега са извършени изстрелвания от земята за измерване параметрите на двигателите. Изпитанията се провеждат в черноморската провинция Синоп.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Какво е лицето на съвременната американска армия?

14.01.2020, 09:25

От 2001 г. САЩ започнаха да харчат 32 милиона долара на час за война.
Според изследванията на университета “Браун”, САЩ са изразходвали около 6 трилиона долара за война през последните 20 години. При условие, че военните действия приключат до 2023 г., според изследователите общата сума на разходите ще бъде най-малко 6,7 трилиона долара, без да се включват лихвите по дълга.
Общо близо половин милион души са загинали в резултат на войните.
Цената на 87-те основни програми за закупуване на оръжие и военна техника през 2018 г., изпълнени от Министерството на отбраната на САЩ, надхвърля 2 трилиона долара, според доклада на Пентагона за SAR (Selected Acquisition Reports - Избрани доклади за придобиване) за големи поръчки за отбрана. Като добавим и разходите за всички програми за обществени поръчки, Пентагонът е получил повече от 2 трилиона долара. Това се равнява на почти 10% от годишния брутен вътрешен продукт в САЩ, чийто обем е 21,3 трилиона долара......Прочети още

 

Арестуваха 176 военни в Турция

14.01.2020, 09:10

Турската прокуратура разпореди днес задържането на 176 военни заради предполагаеми връзки с мрежата, която според Анкара стои зад опита за преврат преди три и половина години, предаде Анадолската агенция.
Полицията е предприела операция по залавянето на заподозрените лица, която е координирана от властите в западния окръг Измир, но обхваща общо 49 окръга на страната, уточнява Анадолската агенция, цитирана от Ройтерс.
Сред лицата, за които са издадени заповеди за арест, има 143 лейтенанти, като 97 от тях са на активна служба, и 33 младши лейтенанти, 11 от които на служба.
Шестима пилоти на самолети Ф-16 също фигурират в заповедите за арест, допълва БТА.
Според турските власти Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат в Турция през 2016 г.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 

Defense News: Турция преминава към руските оръжейни стандарти

13.01.2020, 20:27

Нежеланието на Запада да предаде на Турция най-важните технологии, необходими за създаването на собствена противовъздушна отбрана, принуждава съюзникът на НАТО да премине към руски оръжейни системи, в частност, разчитайки на перспективната зенитно-ракетна платформа С-500. Това мнение беше изказано от изданието Defense News.
От 2000-те години Турция се опитва да създаде собствена система за противовъздушна отбрана за далечни разстояния, но не е постигнала напредък по този въпрос. През октомври 2019 г. Hisar-A успешно завърши полевите си изпитания, работейки по цели на малки височини. Стартът на серийните му доставки е планиран за 2021 година. Разработва се Hisar-O със среден обхват на стрелбата. Очаква се той да влезе в експлоатация през 2022 година.
Турция обаче се нуждае от по-далекобойни средства за поражение. Според Defense News, въпреки интереса на Анкара към западните продукти, тя се сблъсква с пречки за тяхното придобиване. Това важи, както за американския Patriot, така и за френско-италианската система за ПВО SAMP/T. „Всяко западно нежелание да споделя технологиите си по политически причини ще ни накара да търсим алтернативни технологии в страни, с които нямаме политически проблеми. Включително и с Русия“, заявил пред изданието турски служител, отговарящ за поръчките за отбрана. Той отказал да обсъжда подробностите за състоянието на преговорите за С-500 с Русия, но отбелязал, че „всичко върви добре, както е планирано“. Както обяснил висш турски дипломат пред Defense News, Анкара ще се преориентира към руските стандарти за въоръжение, включително и за С-500, "докато нашите западни съюзници продължават да ни лишават от такива технологии".
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Щабът на Военноморските сили навърши 121 години

13.01.2020, 19:48

На 13 януари 2020 година в Щаба на Военноморските сили се проведе тържествено събрание по случай 121-ата годишнина от създаването му. Гости на тържеството бяха областният управител на Варненска област г-н Стоян Пасев,  кметове на районни в град Варна, представители на община Варна, началника на МБАЛ Варна към ВМА, бивши командващи на флота и ветерани, както и командири на военни формирования от Варненския гарнизон, събщават от ВМС.
Слова произнесоха началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров и контраадмирал от запаса Константин Богданов – бивш началник на Щаба на Военноморските сили.
Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов поздрави личния състав и връчи награди на отличили се военнослужещи и цивилни служители.
Бяха обявени предметната награда и грамота от министъра на отбраната за цялостен принос и участие на ВМС в проведената през миналата година национална комуникационно-информационна кампания на МО „Бъди войник”.
Музикален поздрав към личния състав на Щаба поднесе мъжкия хор на моряците-ветерани „Христо Манолов” при Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Варна. Бяха изпълнени три марша от които служителите на Щаба след гласуване избраха за своеобразен химн на ВМС песента „Български моряк” по музика на Тончо Русев и текст на Евтим Евтимов.
Тържеството завърши с обща снимка пред Адмиралтейството.

 

Започна обучението на летателния състав за бъдещия многоцелеви изтребител

13.01.2020, 16:09

Обучението на летателен състав за бъдещия многоцелеви изтребител започна във Военновъздушна учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски”. С тържествена церемония днес, 13 януари, бе дадено началото на курса за приучване и първоначално обучение на самолет L-39 ZA на летателен състав, определен за обучение в САЩ на самолет F-16. В събитието участваха командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков, командирът на ВВУБ „Георги Бенковски” полковник Петър Банков, командно-инструкторският, авиационният инженерно-технически и осигуряващ състав на авиобазата.
Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков пожела успех на обучаемите и техните инструктори. „Предстои ви да преминете през сложни подготовки, да научите още много от вашите инструктори. Вие сте от малкото пилоти, които имат уникалния шанс да придобият широк спектър на способности, които след това да приложите и надградите в по-нататъшното си обучение. Бъдете горди, бъдете достойни за предоставената ви възможност. Знайте, че това е не само предизвикателство, а и огромна отговорност”, каза още генерал-майор Цанко Стойков в обръщението си към обучаемите.
В програмата за обучение са включени пилоти от състава на ВВУБ „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, 3-а авиобаза - Граф Игнатиево и База за предно разполагане - Безмер. Тяхното теоретично и практическо обучение ще се проведе изцяло във ВВУБ „Георги Бенковски” с използване на натрупания опит от проведените през 2014 и 2016 година курсове за интензивна летателна подготовка. В продължение на един месец пилотите ще преминат през теоретично обучение и след полагане на изпити ще бъдат допуснати до летателна дейност. Лекторите са подбрани от авиационния инженерно-технически и командно-инструкторския състав на авиобазата.
Началник на курса е подполковник Пламен Ковачев, заместник-командир на ВВУБ по летателната подготовка. Под негово ръководство инструкторите майор Петко Димитров, майор Пламен Иванов, майор Петър Муков и капитан Янчо Христов ще проведат летателното обучение на самолет L-39 ZA. След успешното завършване на курса на пилотите им предстои да продължат обучението си в САЩ във връзка с придобиването на новия многоцелеви изтребител F-16.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев ще участва в зимната сесия на Военния комитет на НАТО

13.01.2020, 16:05

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев ще участва в зимната сесия от заседания на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната. Форумът ще се проведе на 14 и 15 януари в Брюксел, Белгия.
Акценти в дискусиите ще бъдат оперативните ангажименти на Алианса, Концепцията за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона, Рамковата концепция на НАТО за бойните действия и др.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Телата на двама американски военнослужещи са открити във военна база в Германия

13.01.2020, 13:55

Американските пилоти от първи клас Ксавие Липхарт и Азис Уайтхърст са открити мъртви във военната база в германския град Шпангдалем, провинция Рейнланд-Пфалц, съобщава изданието Focus. Телата им са намерени на 9 януари вечерта в казармата към базата, уточняват от редакцията.
Към настоящия момент остава неясно какви са причините са смъртта на 20-годишните мъже. Разследването по случая продължава.
„Загубата на ценни членове на нашия екип е много трудна", заяви командващият 52-то изтребително звено Дейвид Епърсън, който описа случилото се като „трагедия“.
В базата на САЩ в Шпангдалем има около 4 000 американски военнослужещи и повече от 20 изтребители. В самото съоръжение живеят и работят ди 11 000 души.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

В Сърбия пренаписват Закона за въоръжените сили, връщат патриотичните имена от ПСВ

13.01.2020, 13:50

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви, че Законът за Армията на Сърбия трябва да бъде пренаписан от първия до последния член и добави, че вече е ангажирана работна група от ресорното ведомство, пише белградският ежедневник „Политика“.
По неговите думи в ефира на телевизия Pink, новият закон може да върне „патриотичните имена от Първата световна война“, като Дринската и Дунавската дивизия, а може да има промени и в структурната организация на армията, т.е., въвеждане на нови единици и батальони.
„В края на миналата година сформирахме две славни военни бригади - 72-ра и 63-та, и планираме да сформираме нови части от пехотния батальон в Лозница до планинския батальон в Прибой. Увеличихме броя на нашите звена в Курсулия. Армията става все по-силна, става все по-екипирана, по-оборудвана, все по-въоръжена и все по-подготвена да отговори на предизвикателствата, които са около нас“, заяви Вулин .
Той подчерта, че тази година сръбската армия ще продължи да работи за подобряването на способността си да се справя с кибер заплахите, защото това е „бойното поле“ на новото време.
Сръбската армия ще получи и нови униформи с изявени патриотични знаци, сръбското знаме и надпис „За свободата и честта на отечеството“, а освен това на униформите ще могат да се пришиват медали и други награди, получени от войника.
Той добави още, че Сърбия очаква приемането на стратегии за по-нататъшно оформяне на политиката на военния неутралитет на страната.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Ще разположи ли все пак Турция войски в Либия след примирието?

13.01.2020, 13:40

Интензивна дипломатическа комуникация доведе до примирие между двете основни сили в Либия - Правителството на националното съгласие /ПНС/ в Триполи и базирания в Тобрук генерал Халифа Хафтар. В центъра на тази дипломация бяха Турция и Русия, чиито президенти Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин отправиха призив за спиране на огъня по време на двустранна среща на 8 януари в Истанбул.
Дипломатическият трафик включваше също участие и на други имащи отношение страни, в това число Германия и Италия, които изиграха активна и позитивна роля в усилията за постигане на примирие, така че мирна конференция може да се състои в Берлин в близко бъдеще.
Германският канцлер Ангела Меркел имаше много важен разговор с Путин в Москва на 11 януари, на която тя изрази своята готовност да организира среща /за Либия - бел.ред./ на равнище лидери под егидата на ООН. Тя, естествено, приветства усилията за примирие за тази цел.
Италия, която има сериозни връзки с Либия, също играе важна роля в този процес. Италианското правителство е една от малкото сили, които имат добри отношения и с двата враждуващи лагера в Либия. Забележително бе също, че Италия не подписа заключителната декларация от срещата за Либия в Египет. Декларацията, подписана от Франция, Гърция, кипърската гръцка страна /Република Кипър - бел.ред./ и Египет, обвини Турция за ескалацията в Либия.
Италианският премиер Джузепе Конте се очаква да бъде в Турция на 13 януари, за да обсъди последните събития в Либия. Италия желае да участва наред с Турция и Русия, превърнали се в двете основни влиятелни сили в Либия.
След всичко казано няма съмнение, че ключовият фактор беше Русия, тъй като тя успя да убеди Хафтар да спазва примирието. На пресконференция с Меркел Путин подчерта, че продължаването на кризата в Либия подкопава сигурността и стабилността не само в този район, но има също негативни отражения за Европа чрез нелегална миграция, контрабанда, трафик на оръжия и наркотици.
"От решаващо значение е да се сложи край на въоръжената конфронтация между Либийската национална армия на маршал Хафтар и Правителството на националното съгласие на Файез ел Сарадж, за да се установи примирие и да се предприемат стъпки за подновяване на политическия процес с крайна цел преодоляване на разцеплението в страната и формиране на национални държавни институции", каза той, посочвайки политическата цел на Москва.
На въпрос за присъствието на руски наемници, принадлежащи към групата Вагнер, Путин категорично дистанцира Русия от действията на тази група и каза, че те не представляват Русия.
Ролята на Турция също бе доста важна. Не би било преувеличено да се определи включването на Турция в случая Либия като решаващ фактор, предизвикал промяна в развитието на ситуацията. След подписването на два меморандума за разбирателство с ПНС, турското правителство получи одобрение от парламента за разполагане на войници в Либия. Малка група войници вече е изпратена, както посочи Ердоган.
Концепцията на Турция бе да може да наруши неравновесното съотношение на силите на либийска територия, което бе в ущърб на правителството в Триполи, и да упражни натиск за политически пробив след примирието. Фактически турската стратегия действа добре досега, тъй Хафтар прие призива за примирие.
Трябва да се отбележи, че едно съвсем скорошно изявление на Турция за Хафтар имаше важно значение за това базираният в Тобрук генерал да спре военните действия. На пресконференция на 11 януари външният министър Мевлют Чавушоглу призна ролята на Хафтар в днешна и бъдеща Либия, като каза: "Не може да става въпрос ние да игнорираме Хафтар. Той също е действащ фактор в Либия". Това послание открито казва, че Турция не изключва влияние и роля на Хафтар в бъдещето на Либия.
С обявеното примирие и започналото му прилагане без големи нарушения през първия ден въпросите ще се съсредоточат върху това как страните ще поддържат процеса. Внимателно ще се следи дали Турция ще продължи да разполага войски в Либия или ще прекрати разполагането след примирието.
За момента мащабно разполагане от Турция не би трябвало да се очаква. Турция успешно използва военното си навлизане в Либия, за да постигне спиране на огъня с надеждата, че скоро в Берлин ще бъде сложено началото на мирен процес.
Успехът на примирието и лидерската среща за мир ще определят развитието на нещата в Либия.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Rheinmetall ще достави на Бундесвер-а още 1000 камиона с поръчка на стойност почти 400 милиона евро

13.01.2020, 12:25

В края на декември 2019 г. германският Bundeswehr поръча 1000 логистични превозни средства от Rheinmetall на стойност 382 милиона евро, включително ДДС. Поръчката е трети транш от рамков договор, подписан през юли 2017 г., включващ над 2200 най-съвременни военни камиони, които Bundeswehr-ът закупува като част от своя проект „Незащитени транспортни превозни средства“. От 1000-та току-що поръчани превозни средства, 675 са с 5 t полезен товар, докато останалите 325 имат товароносимост 15 t. От януари 2020 г. камионите ще бъдат произвеждани в завода на Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH (RMMV) във Виена, като доставката ще бъде завършена до края на годината.
С основна военна конфигурация, тези здрави превозни средства, ще бъдат на разположение, за да поддържат съвместната оперативна група VJTF 2023 на Бундесвера.
Рамковияат договр е подписан от Федералната служба за оборудване, информационни технологии и поддръжка в експлоатация (BAAINBw) на 5 юли 2017 г. за период от 7 години, обхваща общо 2771 превозни средства от моделното семейство HX на RMMV. Като първа стъпка веднага бяха поръчани 558 камиона. Последва допълнителна поръчка на 252 автомобила през май 2019 г. и още 60 през ноември 2019 г.
По този начин, обслужвайки двойните модерни отличителни белези на мобилност и сигурност, базираната в Дюселдорф технологична група играе ключова роля в проекта за модернизиране на парка от камиони на Bundeswehr-а, който включва хиляди превозни средства. Повечето от основните компоненти - двигателите, осите, трансмисиите и надстройките - са произведени в Германия. Превозните средства са сглобени в завода на RMMV във Виена. Особено що се отнася до многонационалните операции, глобалното присъствие на превозни средства RMMV предлага големи предимства по отношение на оперативната съвместимост и логистиката. Наред с другите страни, настоящи потребители са Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Дания. Норвегия и Швеция също са направили значителни поръчки за камиони от Rheinmetall.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Контраадмирал о.з. Румен Попов: Открито писмо до г-жа Екатерина Захариева, министър на външните работи на РБ

13.01.2020, 08:47

Госпожо Министър,
Повод да се обърна към Вас ми дадоха три политически документа:
Първият – историческата преоценка, която парламентът на Европейския съюз направи за причините на Втората световна война като последствие от действията не само на фашистка Германия но и на Съветския съюз, оценка която Вие и правителството на България подкрепяте безрезервно.
Вторият –На 3-ти септември 2019 г. Министерството на външните работи разпространи свое съобщение относно изложба, посветена на 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма. Събитие, организирано от посолството на Руската федерация у нас.
В съобщението пише: "съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.”
Третият - В началото на тази година Сеймът на Полша прие решение, с което открито обвинява СССР, заедно с хитлерова Германия, за Втората световна война.
Очевидна е пълната съзвучност на тези три документа.......Прочети още

 

Германското чудовище – танк "Тигър I"

13.01.2020, 08:31

Мастодонтът с тегло от 57 тона е способен с лекота да направи на пух и прах крехките бронирани машини на съюзниците от разстояние (според информация от редица източници) до три хиляди метра. Това е чудовищен звяр, внушаващ ужас сред Съюзниците, който мнозина историци и днес наричат ​​най-добрия (и най-смъртоносния) танк през Втората световна война.
“Panzerkampfwagen VI Ausf E” (техническият термин за обозначаване на знаменития “Тигър I” или “Panzer VI”) е най-известният танк сред представителите на германската бронетехника. И това е напълно оправдано. Дори и легендарна личност като немския танкист Ото Кариус в книгата си „Тигри в калта“ признава следното: „Това е най-добрият от танковете, на които воювах”.
Като цяло цифрите потвърждават тази оценка. Първо, челната броня на „Тигър I“ е с дебелина 100 мм, което го прави практически неуязвим за оръдията на най-разпространените вражески танкове, по-специално съветският Т-34 и американският „Шърман”. Същото може да се каже и за внушителното му оръдие – KwK 36 L/56 калибър 88 мм, което, както е обяснено в отдела за „Тигър I“ на британския Музей на бронетанковата техника (Tank museum), можело да унищожи всяка единица бронетехника „на дистанция от около две хиляди метра”........Прочети още

 

 

Четирима ранени при атака срещу военна база в Ирак

12.01.2020, 21:07

Четирима военнослужещи в Ирак бяха ранени в неделя при ракетна атака срещу въздушна база северно от Багдад, където присъстват американски инструктори, заявиха иракски служители по сигурността, цитирани от АП.
Изстреляни са били най-малко шест ракети, само няколко дни след като Иран изстреля балистични ракети по две бази в Ирак, които приютяват американските сили.
Нито една групировка не е поела отговорност за нападението.
Ракетите удариха въздушна база Балад, в която са настанени американски експерти, сред които инструктори, съветници и компания, която предоставя услуги по поддръжка на самолети F-16. Някои ракети са паднали в ресторант вътре в авиобазата, съобщиха служители.
Базата се намира на около 80 километра северно от столицата Багдад.
Изявление на официалната медийна служба на иракската армия потвърди атаката, но заяви, че осем ракети са ударили базата и че двама офицери са ранени.
"В базата има американски експерти", каза един служител по отбраната, който поиска анонимност, тъй като не беше упълномощен да говори с медиите.
Иранската ответна атака за ликвидирането на генерал Касем Солеймани удари две иракски бази, Айн ал-Асад и Ирбил, където се базират американските войски.
Източник: https://news.bg/

 

Сърбия модернизира своите БМП M-80AB1

12.01.2020, 13:14

Министерството на отбраната на Сърбия публикува снимки на прототипа на модернизираната бойна машина на пехотата (БМП) M-80AB1, направени по време на демонстрация, проведена на полигона в Никинчи на 30 декември. Това става почти две години след съобщението на Командването на сръбските въоръжени сили за планове за модернизация на М-80А. Според Jane's Defense Weekly, обновената БМП се отличава с нова навесна броня и едноместна купола с 30-mm картечница и комплекс от оптоелектроника.
Според изявлението на помощник-министъра на отбраната по материалните ресурси Ненад Милорадович, модернизацията на М-80А е един от приоритетните проекти за Министерството на отбраната и Военно-техническия институт в Белград (ВТИ).
Едно от основните изисквания за модернизацията е значителното повишаване на балистичната защита на бойните машини на пехотата и увеличаване на огневата им мощ. Интериорът и отделението за екипаж също са променени, а мощността на двигателя е увеличена, за да се компенсира увеличеното тегло. Куполата на БМП е нова и осигурява по-висока балистична защита. Тя е оборудвана с оптико-електронна система с топловизионна камера с голямо разстояние на наблюдението и по-мощен комплект от оръжия, включително 30-mm оръдие, 7,62-mm картечница, сдвоена с него и две направляващи за последната версия на ПТУР "Малютка 2T5" с радиоуправление или ПТУР "Малютка-2F"/"Малютка-2T" сръбско производство. Осем пускови установки за 30-mm димни гранати са поставени от двете страни на куполата.
Според полковник Звонко Марич основните причини за модернизацията на парка от М-80А са техният значителен брой в бойния състав на армията, необходимостта от подобряване на бойните им способности, както и реализацията от съседните страни на програми за придобиване или модернизиране на подобно оборудване. Според Jane's около 320 от общо закупените 542 M-80A в момента са на служба в армията на Сърбия.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

EA Daily: Британският министър на отбраната: Възможно е в бъдеще да не можем да разчитаме на САЩ за отбрана

12.01.2020, 12:30

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс в интервю за The Sunday Times призна, че въоръжени сили на страната „са много зависими“ от американските средства за разузнаване и въздушна подкрепа, предава агенция EA Daily.
Според него Великобритания ще стане по-независима от САЩ във военната сфера, тъй като американците могат да се откажат от „лидерските си позиции в света“.
„Притеснявам се, че САЩ могат да оставям лидерските позиции в света. Това ще бъде много лошо за света, така и за нас. Очакваме най-лошото, но се надяваме на най-доброто“, каза Уолъс.
Той поясни, че за последната година САЩ изтеглиха войски от Сирия, а президентът Доналд Тръмп също така поиска от НАТО да вземе по-активно участие в ситуации в Близкия изток. В резултат на такива действия, според Уолъс, Лондон трябва да преразгледа своята отбранителна стратегия без да разчита на САЩ.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Либийските сили на Халифа Хафтар обявиха примирие

12.01.2020, 10:00

Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар обяви, че е готова днес от 00:01 часа (местно време) да въведе режим на прекратяване на огъня, предава руската агенция ”Интерфакс“.
От ЛНА предупредиха, че няма да водят военни действия само при условие, че противостоящите им в района на Триполи сили на признатото от ООН правителство на страната няма също да води военни действия.
Турските медии твърдят, че това съобщение е последвано след телефонните разговори между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.
Освен това се очаква, че днес в Истанбул ще пристигне ръководителят на признатото от ООН правителство на националното съгласие (ПНС) на Либия Файез Сарадж. Той отбеляза, че оценява инициативата на Русия и Турция за организиране на примирие между страните в конфликта в Либия. В същото време либийският премиер предупреди, че е съгласен на прекратяване на огъня само ако Хафтар изтегли войските си от столицата на страната.
Източник: https://trud.bg/

 

Bradley получи система за стереонаблюдение

12.01.2020, 09:42

Центърът за научноизследователска и развойна дейност към Автобронетанковото управление на армията на САЩ (TARDEC), работещ съвместно с компанията Honeywell Aerospace, създаде прототип на система за стереонаблюдение, монтирана върху шлема на член от екипажа на бойната машина на пехотата Bradley. Първоначално прототипът е разработен като част от програмата на DARPA "Технология на сухопътна супермашина" GXV-T (Ground X-Vehicle Technologies).
В настоящата си конфигурация Bradley може да се управлява само със затворени люкове, благодарение на наблюдението през перископни прибори. Екипът на TARDEC е добавил технологията, разработена от Honeywell Aerospace, към съществуващия комплект за кръгова осведоменост на Bradley.
Новата система включва широка гама от двойки стереоскопични камери, насочени напред, изображенията от които се проектират върху лявото и дясното око на потребителя чрез чифт холографски оптични елементи. Това позволява на потребителя да възприема образа в дълбочина, осигурявайки му широко зрително поле, без да причинява гадене или напрежение на очите.
Допълнителните стандартни и оптични камери тип "рибешко око" осигуряват свободен обзор на периметъра на машината и откриване на целта на средно разстояние. Устройството е предназначено да демонстрира концепцията за осигуряване на обзор, когато люкът е затворен, като се използват стереоизображения с висока разделителна способност в комбинация с модерна технология за проследяване на положението на главата и вградения в шлема на боеца екран.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Ирак иска да купи С-400

12.01.2020, 09:20

Карим Алави, член на Комитета за сигурност и отбрана на парламента на Ирак, обяви желанието на иракските власти за руската система за ПВО С-400.
Алау заяви, че преговорите са в ход, но "все още не са подписали договори". Според парламентариста Ирак "трябва да получи тези ракети". Той посочи, че САЩ много пъти са разочаровали Ирак, тъй като това не е помогнало за получаването на „необходимите оръжия“.
Представител на Ирак посети Русия, за да обсъди S-400 преди три месеца, но преговорите бяха отложени поради политическата криза. Преговорите се засилиха във връзка с възможността за изтегляне на американските сили от Ирак, съобщава ТАСС с позоваване на Wall Street Journal.
Други парламентаристи потвърдиха, че комисията е поискала от иракските военни да обсъдят „придобиването на техника за противовъздушна отбрана“ с Москва, пише "Поглед инфо".
Абдел Халек ал-Аазауи, член на парламентарната комисия по сигурността и отбраната, заяви, че кабинетът на министрите е упълномощен да „придобива оборудване за противовъздушна отбрана от всяка страна“ - „от Русия или от когото и да било“.
Източници в Wall Street Journal съобщават, че Москва е предлагала S-400 на Багдад. WSJ не изключва, че в случай на придобиване на руски системи за противовъздушна отбрана, Ирак ще бъде изправен пред американски санкции.
Министерството на отбраната на Ирак, Пентагона, Белият дом и Държавният департамент все още не са коментирали казуса.
Наскоро ръководителят на комисията по отбрана и сигурност на иракския парламент Мухамед Рида заяви, че Багдад е възобновил преговорите с Москва за придобиване на противовъздушни системи S-300 и очаква противопоставяне от Вашингтон по този въпрос. - Още за С-400
Източник: https://blitz.bg/

 

 

САЩ може да загубят крупен купувач на оръжие

11.01.2020, 22:56

САЩ могат да загубят милиарди долари от продажбата на оръжие в Ирак, ако Багдад "изгони" американските войски от своята територия и прекъсне военните си отношения с Вашингтон, пише сайтът defenseworld.net.
След убийството на иранския генерал Касем Солеймани в резултат на атака на американски дронове, Ирак поиска американските войски да напуснат страната. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши със санкции, в допълнение към плащането на „трилиона долара“ за въздушната база, създадена в Ирак, ако Багдад настоява за пълното изтегляне на войските.
През последните години Ирак се превърна в един от най-големите купувачи на американско оръжие, тъй като от 2011 г. той е платил за него 30 млрд. долара. Появата на Ислямска държава донесе на иракските войски не само американски обувки, но и техника и обучение. Някои от най-модерните оръжия в арсенала на САЩ, като най-новата версия на изтребителя F-16, леките въоръжени хеликоптери Bell 407GX, щурмовите самолети AC-208, танковете M1A1 Abrams, транспортните машини Humvee и сложни боеприпаси като ракетите Hellfire и модерните високоточни оръжия, са били на разположение на въоръжените сили на Ирак. За Ирак прекъсването на отношенията със САЩ може да доведе до затруднения в техническата поддръжка и обучението на личния състав за обслужване на американското оръжие и техника.
Някои от основните поръчки на Ирак включват 4,25 милиарда долара за 36 F-16 (по 18 бяха договорени през 2011 и 2016 г.), 1,6 милиарда долара за 10 000 ракети Hellfire и поддръжката им (договори от 2014 и 2016 г.), 700 милиона долара за 1200 тактически машини Humvee и свързаната с тях поддръжка (2014 г.), повече от 3 милиарда долара, изразходвани за закупуването на 175 танка и танкови боеприпаси за M1A1 Abrams (2014 г.), 4,8 милиарда долара за 24 хеликоптера AH-64E Apache и 900 милиона долара за 50 колесни ББМ Stryker (2013).
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Анализ на съвместната операция на руските въоръжени сили в Сирия

11.01.2020, 20:03

Военната операция на руските въоръжени сили в Сирия е значимо военно-политическо събитие с важни регионални и глобални последствия. Това е първата широкомащабна военна операция на Русия извън границите на бившия СССР. На 30 септември 2015 г. Военновъздушните сили (ВВС) на Руската федерация създават ударна авиационна група във военната база „Хмеймим“, провинция Латакия.
Използвайки ефективно елемента изненада, в нея са дислоцирани бомбардировачи, щурмови самолети и вертолети, прикривани от изтребители, както и формирования от Морската пехота и Въздушнодесантните войски за охрана на базата.......Прочети още

 

Двама US войници загинаха и други двама са ранени при нападение в Афганистан

11.01.2020, 19:24

Двама американски войници са загинали и други двама са ранени, след като автомобилът им попаднал на крайпътно взривно устройство в южната афганистанска провинция Кандахар, съобщиха от мисията на НАТО, цитирана от "Ройтерс".
Военнослужещите са провеждали операции, когато бронираният им автомобил е бил поразен от самоделна бомба при атака.
Талибаните поеха отговорност за нападението.
Въпреки зимата и големите снеговалежи в планините, където талибаните си почиват и се прегрупират преди ежегодната пролетна офанзива, крайпътните взривни фугаси продължават да поразяват афганистанските сили за сигурност и техните съюзници.

 

Иракският премиер призовава САЩ да ускорят процедурата по изтеглянето на американските войски от страната

11.01.2020, 13:16

Иракският премиер Адел Абдул Махди поиска от държавния секретар на САЩ Майк Помпео да изпрати дипломати в близкоизточната страна, с които той да разработи механизъм за изтеглянето на американските войски от страната, предава канадския телевизионен канал BNN Bloomberg.
В изявлението на премиера се казва, че той е провел и телефонен разговор с Помпео. Предполага се, че исканията на Махди са продиктувани и от резолюцията, приета по-рано в иракския парламент, с която депутатите настояват за изтеглянето на чуждестранните войски от страната. Това се случи след като на летището в Багдад, след американски въздушен удар беше убит иранския висш генерал Касем Сюлеймани, след което се появиха съмнения, че Ирак може да се превърне в бойно поле на война между Вашингтон и Техеран.
След убийството на Сюлеймани, командир на спецчастите „Кудс“ от Иранската ислямска революционна гвардия, както и създател и координатор на мрежата от паравоенни формирования на Техеран в региона, напрежението между САЩ и близкоизточната страна се повиши и иракското правителство гласува резолюцията за изтеглянето на американските войски от своите територии.
Все още не е ясно как Вашингтон ще реагира на искането. Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира гневно на искането на Багдад, като заплаши и Ирак със санкции. Той също така поиска на САЩ да бъдат върнати парите, които те са инвестирали в страната през последните две десетилетия, преди да си тръгнат.
Ръководителят на Пентагона Марк Еспър заяви на 6 януари, че смята, че иракчаните и депутатите все още желаят американската армия да остане в страната, 17 години след като САЩ нахлуха в нея, за да свалят лидера й Садам Хюсеин.
Разделението между иракските шиити, много от които се чувстват близки до Иран, и сунитите в парламента беше очевидно по време на гласуването, като сунитите и кюрдите в него го бойкотираха.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

САЩ тества нова военна стратегия срещу суперсили в индо-тихоокеанския регион

11.01.2020, 09:52

Съединените щати използват индо-тихоокеанския регион като платформа за тест на новата си военна концепция срещу страни като Русия и Китай. Това обяви в петък министърът на Сухопътни войски на ВС на САЩ Райън Маккарти в института "Брукингс" във Вашингтон, съобщава ТАСС.
"Докато продължаваме традиционното си сътрудничество в областта на сигурността, ние също се възползваме от новите възможности и използваме индо-тихоокеанския регион като платформа за тест на нова концепция, известна като многосферни операции или MCO. В случай на конфликт с конкурентна суперсила, САЩ няма да може без проблеми да хвърля бомби върху стратегически важни съоръжения и да гарантира сигурността на своите войски".
Според министъра създаването на MCO променя ситуацията и води до появата на "асиметрично предимство". Той обясни, че суперсилите са Русия и Китай. "Новата концепция", продължава Маккарти, е необходима както за "възстановяване на превъзходството, така и за решение за обединяване на всички военни сфери" и ни позволява да "оценим условията в театъра на операциите", като същевременно поддържаме потенциал за обединените сили.
Министърът подчертава, че първите тестове, включващи "много специални групи", преминаха "само няколко месеца след публикуването на Националната стратегия за отбрана на САЩ" през януари 2018 г. Говорим за единици, участващи в разузнаването, сигурността в киберпространството, както и в космоса.
Миналата година тези тестове са разширени и продължени, включително като съвместно учение със силите за самоотбрана на Япония в Източнокитайско море. Изпитанията също разполагат с тактически групи в различни части на региона, особено във Филипините и Палау.
Още тази година ще бъдат извършени изпитания на високоточни ракети с дълъг обсег, а през следващата година МСО ще работи с пълна сила, през 2022 г. концепцията в региона ще бъде разширена.
"Това вдъхновява нашите близки съюзници и партньори в региона да инвестират повече в изграждането на капацитет в подобен район. Япония, Тайланд, Сингапур - всички те разработват подобна концепция за MCO в сътрудничество с нас".
Маккарти допълва, че концепцията също така позволява развитието на логистични възможности при прехвърлянето на войски.
По-рано "Блумбърг" съобщи, че въоръжените сили на САЩ възнамеряват да създадат специализирано звено за противодействие на Русия и Китай с високо прецизни ракети с дълъг обсег, които могат да удрят наземни и морски цели, по-специално, хиперзвукови ракети.
Източник: https://news.bg/

 

"САЩ да се следят": Русия ще контролира разполагането на ракети

11.01.2020, 09:25

През тази година Руската федерация трябва да следи разполагането на ракети със среден и малък обсег от страна на САЩ, както и да извършва задълбочен анализ на потенциалните военни заплахи. Това обяви руският военен министър армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от руските медии.
"Необходимо е да се извърши задълбочен анализ на потенциалните военни заплахи и да се очертаят мерки за усъвършенстване на въоръжените сили. Резултатите от тази работа ще бъдат взети предвид при подготовката на плана за отбрана на страната в периода 2021-2025 г.", изтъкна Шойгу, откривайки съвещание, на което са се обсъждали основните направления на дейностите на руското военно ведомство през 2020 г.
По думите му "необходимо е да се следи разполагането на американски ракети със среден и малък обсег".
Той също така подчертал, че трябва да се извърши постъпателно превъоръжаване на стратегическите ракетни сили с комплексите "Авангард" и "Ярс", а на военноморските ядрени сили - с най-новите стратегически подводници от клас "Борей-А".
Шойгу припомнил, че ключовите задачи за следващия период са били очертани от президента на Русия Владимир Путин, който е върховен главнокомандващ на руските въоръжени сили.
Няколко дни по-рано ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на руското военно министерство, съобщи, че според плана стратегическите ракетни сили ще бъдат 100% оборудвани с модерни ракетни системи до 2024 г. Така в състава на тези войски изобщо няма да останат ракетни системи, произведени по времето на Съветския съюз. През миналата година делът на съвременните ракетни системи е бил 76 процента.
В края на 2019 г. руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко заяви, че Русия започва масово производство на хиперзвуковата ракетна система "Авангард".
Източник: https://news.bg/

 

 

Алжир получи нова партида танкове Т-90СА

10.01.2020, 21:52

Според информация на алжирските СМИ, на 8 януари 2020 година е било забелязано извозване от алжирското пристанище Оран на поредната партида доставени тук руски танкове Т-90СА.
По всяка вероятност, става въпрос за доставка в Алжир на танкове Т-90СА по нов контракт, за сключването на който в откритите източници не се съобщава. До сега страната по три договора от 2006, 2011 и 2014 година с АО „Рособоронэкспорт“ вече е получила общо 508 танка Т-90СА, произведени от корпорацията „Уралвагонзавод“. - Още за Т-90

 

България помни и слави делата на чуждестранните граждани, застъпници на българската национална кауза

10.01.2020, 19:50

През 2020 година България отбелязва 144-та годишнина от Априлското въстание 1876 г., което разкрива пред света величието на българския дух и воля за свобода след 500 годишно турско робство!

Кървавият подвиг на българите оставя след себе си 30 000 жертви, 80 опожарени и 200 напълно унищожени села.
Хиляди знайни и незнайни герои отдадоха живота си за отвоюване на нашата свобода и независимост и възстановяване на бъларската държавност.
Априлското въстание през 1876 г. задълбочава Източната криза, а неговият успех е в международния му отзвук, постигнат с героизма на многохилядните жертви........Прочети още

 

Отбелязаха 112-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване

10.01.2020, 19:37

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев участваха днес в тържеството по повод 112-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване и празника на Служба „Военна информация“, съобщава Пресцентърът на МО.
Заместник-министър Анатолий Величков поздрави личния състав на Службата от името на министъра на отбраната и благодари за своевременното предоставяне на достатъчна, достоверна и актуална информация. „Процесът на стратегическия преглед на системата за национална сигурност и отбрана стартира със сериозната аналитична работа на Служба „Военна информация“ по отношение на геополитическата среда и рисковете и заплахите за сигурността. С анализите на Службата започна и оценката за необходимите отбранителни способности на въоръжените сили и на Българската армия“, изтъкна той.
В приветствието си изпълняващият длъжността директор на Служба „Военна информация“ полковник Велко Атанасов благодари на военнослужещите и цивилните служители за положените усилия за утвърждаване на авторитета на Службата през изминалата нелека година. Той информира, че е приета визията за развитието на Служба „Военна информация“ до 2032 г. и апелира всеки един да допринесе за нейното изпълнение. „През 2020 г. Служба „Военна информация“ ще председателства комитета на НАТО по военното разузнаване, което е огромна отговорност“, заяви полковник Атанасов. „Ръководството ще разчита както на младите, така и на по-опитните колеги и занапред“, допълни той и пожела здраве, щастие и късмет на служителите.
Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев също поздрави присъстващите от името на началника на отбраната. Той благодари за съвместната работа и оцени високо информационния продукт, който Службата предоставя. Генерал-лейтенант Илиев изрази увереност, че ползотворното сътрудничество за развитието и просперитета на Българската армия и държава ще продължи и занапред.
Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и директора на Служба „Военна информация“ бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за постигнати високи резултати.
В знак на преклонение и почит бяха поднесени венци и цветя на паметниците на загиналите български военни разузнавачи.
Годишнината от създаването на военното разузнаване беше отбелязана и от личния състав на военно формирование 24 620-Свобода. В празничния ден 8 новоназначени военнослужещи се заклеха да служат вярно и предано на Родината.
През 1908 г. на 12 януари (нов стил) влиза в сила указ № 190 на Княз Фердинанд, с който Информационното бюро към Оперативното отделение на Щаба на армията се трансформира в Разузнавателна секция. С министерска заповед № ОХ-49 от 11.02.1997 г. 12 януари е обявен за официален празник на българското военно разузнаване. - (видео)

 
 
 
 
 
 
 

Нов началник на авиационния полигон на ВВС

10.01.2020, 19:15

Поради навършването на пределна възраст за притежаваното звание беше освободен от военна служба началникът на Авиационен полигон на ВВС майор Велислав Костадинов Тодоров. Актът по сдаването и приемането на длъжността „Началник на Авиационен полигон на ВВС“ се осъществи в присъствието на комисия от Командването на Военновъздушните сили, с председател полковник Николай Тушев, на основание заповед на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Постът беше приет от заместник-командира на полигона капитан Камен Атанасов.
За дългогодишна безупречна служба в редовете на Българската армия, за съществен личен принос в осигуряване на бойната подготовка на авиационните формирования от Военновъздушните сили, във връзка с навършване на пределна възраст за притежаваното военно звание и освобождаване от военна служба майор Велислав Костадинов Тодоров беше награден с плакет на ВВС.
Мероприятието уважи и командирът на ВВС генерал-майор Стойков, който не пропусна да изкаже своята благодарност за приноса и дългогодишната всеотдайност на майор Тодоров и му пожела успешна реализация в цивилния живот.
Източник: ВВС

 

Тревожен е общият нальот на летците в авиобаза Граф Игнтиево през 2019 г

10.01.2020, 19:11

Днес в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, съобщават от Командването на ВВС.
Пред състава на базата командирът на базата бригаден генерал Димитър Петров представи резултатите от цялостната дейност през изминалата година в условия на множество предизвикателства от различен характер.
„2019 беше поредната трудна и динамична година, в която ние отново доказахме своята решимост, твърдост и възможности да осъществяваме активен контрол и охрана на българското въздушно пространство, да изпълняваме презгранични операции, да участваме успешно в национални и международни учения и да поддържаме и развиваме своите бойни способности“, смята командирът и обобщи, че всички планирани и допълнително поставени задачи са изпълнени успешно благодарение на знанията, уменията, опита, ентусиазма и усърдието на целия личен състав.
Основните усилия бяха насочени приоритетно за дежурството по Air Policing. Той подчерта, че бойното дежурство се носеше с висока надеждност и гарантирана безопасност. Тревожен е факта, че общия нальот на летците през 2019 г. е най-нисък за последните 7 години, основно поради недостатъчния брой изправна авиационна техника и ограничени ресурси. Изключение прави 2017 г. Ето защо, безопасността на полетите беше другият основен приоритет в летателната подготовка. „Приоритетно бе даден превес в нивото на обучение на млад летателен състав“, изтъкна командирът.
Друга положителна промяна бе отбелязана в тазгодишното участие на авиобазата в стрелбите на ЗП „Шабла“, където летците, носещи бойно дежурство реализираха стрелби за отличен.
По отношение на кадровото изграждане, бригаден генерал Петров припомни, че през годината има постъпили новоназначени. За съжаление не намалява броят на напускащите системата по различни причини.
Годината за инженерно-авиационното осигуряване на базата бе белязана от затруднения в осигуряването, въпреки проблемите, съставът осигури максималният възможен брой изправна авиационна техника за провеждане на полети.
Генерал-майор Цанко Стойков от своя страна благодари на целия състав на базата за осигуряването на непрекъснато бойно дежурство и то при високо ниво на безопасност на полетите.
„Осъзнавам цялото свръхнатоварване и отговорност, на които сте подложени във всички направления на дейността на базата – ежедневна летателна подготовка, организация и участие в международни учения и ефективно решаване на възникващи трудности и предизвикателства в дейността ви през годината“, заяви командирът на Военновъздушните сили и специално изрази своето задоволството от всички летци, приели предизвикателството да се включат в обучението за усвояване на новия тип боен самолет F-16, блок 70 в САЩ. Той подчерта, че продължителното обучение зад Океана е труден избор, свързан с редица компромиси най-вече по отношение на личния и семеен живот, но е решителна крачка напред в професионалното им изграждане като летци и инструктори.
Генерал-майор  Стойков пожела здраве и щастие на всички, а в професионален план – безаварийни полети и много успехи!
Източник: http://otbrana.com/

 

ВВС на САЩ искат нова противорадиолокационна ракета за изтребителите F-35A

10.01.2020, 16:23

На 8 януари командването на американските ВВС са изпратили „Искане за информация“ (Request for Information - RFI) към потенциалните доставчици на нова далекобойна авиационна противорадиолокационна ракета SiAW (Stand In Attack Weapon), предназначена за изтребителите пето поколение Lockheed Martin F-35A Lightning II. Новата ракета трябва да може да се побира във вътрешния оръжеен отсек на този тип самолет, съобщава "Jane's Defence Weekly" в статията "USAF issues RFI for F-35A SiAW missile".
Според източник от ВВС на САЩ, посоченото по-горе искане за информация носи формален характер и фактически ракетата SiAW ще се разработва на база на създаваната от корпорацията Northrop Grumman за ВМС авиационна противорадиолокационна ракета с голям обсег AGM-88G (Advanced Anti-Radiation Guided Missile – Extended Range/AARGM-ER).
На 7 март 2019 г. командването на ВМС на САЩ подписа договор с Northrop Grumman на стойност 333.505 милиона долара за пълномащабно разработване и изпитания на ракета AARGM-E, предназначена за въоръжаване на F/A-18E/F, EA-18G и F-35В/C.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Първи разузнавателен батальон чества своя празник

10.01.2020, 12:36

Днес в района на в.ф. 24620-Свобода беше честван празникът на Военното разузнаване, който е и празник на 1-ви разузнавателен батальон.   „Използвам възможността да изразя своето уважение към целия личен състав за отдадеността и себеотрицанието при изпълнение на поставените задачи. Постигнатите от вас резултати са основание за заслужено високо самочувствие и гордост.” – с тези думи командирът на формированието подполковник Минчо Минев приветства личния състав, съобщават от КСВ.
Бяха прочетени поздравителни адреси и заповед на командира на военното формирование, с която бяха наградени  военнослужещи и цивилни служители за постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения.   В празничния ден и 8 новоназначени военнослужещи в тържествена обстановка целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на Родината.

 

Близкоизточният “танц със саби” на САЩ и Иран

10.01.2020, 12:07

Сянката на убития в американския въздушен удар в Багдад генерал Касем Сюлеймани, командващ силите за специални операции „Ал Кудс“ на Корпуса на стражите на Ислямската революция (КСИРИ) – Революционна гвардия или Пасдаран, подчинени директно на Аятолаха, надвисна над целия Близък Изток. Светът застина в очакване на сериозен конфликт и то не без основание. Понякога наистина е учудващо колко синтезирано и точно прозвищата, псевдонимите и нарицателните имена могат да охарактеризират една личност.

Него го наричаха точно така: „Сянката“ (Sha:bh). .........Прочети още

 

Извънредно: Тежък инцидент при кацане с ВТС С-130 на ВВС на ЮАР

10.01.2020, 11:15

Военнотранспортен самолет C-130BZ Hercules (р.н. 403, с.н. 3750) от състава на ВВС на ЮАР вчера получава големи повреди при аварийно кацане на международното летище Гома, разположено а източната част на Демократична република Конго (ДРК). Авариралият самолет изглежда е получил значителни поражения и вероятно не подлежи на ремонт.
По данни на очевидци в процеса на кацане възниква пожар (най-вероятно се е запалил един от левите двигатели) и се установява извън пистата, попадайки в канавка.
Самолетът е излетял от летището на град Бени и е превозвал военнослужещи от южно-африканския контингент, участващ в мисията MONUSCO на ООН в ДРК. По първоначални сведения на борда е имало 59 военнослужещи, няма пострадали.
Авариралият ВТС е от състава на 28-ма втае, дислоцирана в Уотърклуф, ЮАР.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Американски войски се оттеглят от 2 бази в Хасака

10.01.2020, 08:50

Американските войски се оттеглиха от две военни бази в североизточната провинция Хасака в Сирия след ракетните удари от Иран на американските бази в Ирак, съобщава "Мидл ийст монитор".
Според местни източници американски войски излизат от база в района на Хараб Ал-Джир и се придвижват към Ал-Уалид до иракско-сирийската граница в конвой от 40 военни камиона, като поне още 50 машини са евакуирали друга база в Шадади в посока Хул, източно от Хасака.
Високопоставен служител на сирийското външно министерство подчертават "пълната солидарност" на Дамаск с Иран и правото му на самозащита срещу американски заплахи и атаки според сирийската държавна информационна агенция SANA.
"В същото време Сирия държи американския режим отговорен за всички последствия, които настъпват поради неговата безразсъдна политика и арогантност, които управляват действията му и ги превръщат в акт на бандити, а не държавни политики", допълва източникът.
Днес има и протест на площад Ал Мухафаза в Латакия, за осъждане на убийството на Солеймани заедно със заместник-командира на иракските народни мобилизационни сили Абу Махди Ал Мухандис, пише "Мидл ийст монитор".
Източник: https://news.bg/

 

Клуб „КСВ“ увеличава състава си

10.01.2020, 08:40

Нарастване на броя на членовете на клуб „КСВ“ към Столичата организация на СОСЗР бе отчетено на годишното събрание. В клуба членуват 22 генерали и офицери, които са служили в Командването на Сухопътните войски, включително и председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. 
Поредица от организационни и военно-патриотични прояви изброи в доклада си председателят на клуба полковник от запаса Пеньо Стаматов. През настоящата година вниманието ще бъде насочено към отбелязването на 75 години от Победата през Втората световна война, подпомагане на усилията за обединение на запасното войнство, подобряване на социалния статус на членовете на клуба и привличане на нови.
Висока оценка за работата на клуба дадоха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и председателят на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

76 години от най-тежката бомбардировка над София

10.01.2020, 08:32

Днес се навършват 76 години от най-тежкото и кръвопролитно въздушно нападение над София от времето на Втората световна война.
При комбинираната атака над столицата са изсипани 1800 бомби, 750 души загиват, ранените са над 700, а една четвърт от сградите в града са напълно сринати или частично разрушени.
Градът е атакуван от 180 американски бомбардировача и 100 изтребителя. Срещу тях противовъздушната отбрана на града изпраща 39 прихващача. България губи само един самолет срещу 31 на сметката на противника.
Жителите на града обаче са ужасени - огромна част от жертвите на нападението са цивилни граждани, а оцелелите са принудени да търсят спасение чрез евакуация. - Още за бомбардировките през ВСВ

 
 

 

Четири мита за България по време на Втората световна война

09,01,2020, 21:38

Прeз пocлeднитe някoлкo гoдини, при нaй-мaлкoтo влoшaвaнe нa oтнoшeниятa мeжду Бългaрия и Руcия, руcкoeзичният вaриaнт нa интeрнeт типичнo избухвa c възмущeниe. Нeгoдувaниeтo e cтaндaртнo: „Ниe ги ocвoбoдихмe, a тe ни прeдaдoхa“, „Кaктo в Първaтa, тaкa и във Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa ce бoрихa cрeщу нac“ ... Вcичкo тoвa ce кaзвa бeз cянкa нa cъмнeниe и вceки oт тeзи „eкcпeрти oт дивaнa”, бeз дa зaбeлязвaт, вкaрвaт клин в рoднинcкитe oтнoшeния мeжду бългaрcкия и руcкия нaрoд.
Тoзи мaтeриaл нa vitbiсh.оrg цeли дa рaзвeнчae някoи oт нaй-пoпулярнитe митoвe в Интeрнeт зa „прeдaтeлcтвoтo“ нa Бългaрия и бългaритe във Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa и дa припoмни някoлкo зaбрaвeни фaктa......Прочети още

 

Руската армия изстреля ракети пред Путин

09.01.2020, 20:28

Черноморският и Северният флот на Русия участваха в съвместно учение край бреговете на полуостров Крим. По време на маневрите бяха изстреляни крилати ракети „Калибър“ и хиперзвукови „Кинжал“. - (видео)
Руският президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Владимир Путин проследи учението от борда на ракетния крайцер „Маршал Устинов“ 055. В маневрите участваха повече от 50 плавателни съда, подводница и 39 самолета на Въздушно-космическите сили. - (видео)
Президентът Путин благодари за организацията на учението на главнокомандващия Военноморските сили адмирал Евменов, на Министерството на отбраната, Генералния щаб и личния състав, предаде БНР.
След това Владимир Путин посети Севастопол, където се включи в работата на научно-практическа конференция, посветена на бъдещето на флота. През ХХI в. Русия трябва не само да запази статута си на една от водещите морски държави, но и да го укрепи, посочи президентът и добави, че скоро делът на новите оръжия във Военноморските сили трябва да достигне 70%.
Източник: https://fakti.bg/

 

Командващият на Съвместното командване на силите посрещна в България националния командир на българския контингент в Косово

09.01.2020, 20:08

Днес, 9 януари 2020 година, командващият на Съвместното командване силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров посрещна и награди националния командир на българския  контингент в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово през последната една година. В изпълнение на заповед на министъра на отбраната с награден знак и грамота за участие в мисия беше награден подполковник Тодор Колев от военно формирование 32990 – Пловдив, който изпълняваше длъжността национален командир на българския  контингент. От свое име генерал-лейтенант Тодоров му връчи предметна награда „Бинокъл Б 8х30” и изказа благодарност за успешното изпълнение на задачите и достойното представяне на контингента в операцията.
След извършената ротация, в следващите 12 месеца национален командир на българския контингент в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово ще бъде подполковник Стоян Червеняков – командир на военно формирование 22980 – София, от състава на Съвместното командване на силите.
Малко преди да се завърне в страната, подполковник Тодор Колев и настоящият национален командир подполковник Стоян Червеняков са провели официална среща с българския посланик в Косово Христо Гуджев по негова инициатива и по повод големия християнски празник Богоявление. Офицерите са го запознали с функциите и задачите на българския военен контингент в настоящата операция на НАТО в Косово. Подполковник  Колев е благодарил на посланик Гуджев за доброто сътрудничество по време на неговия мандат и в знак на признателност му е връчил плакет на Съвместното командване на силите.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ отбеляза 139-ата годишнина от основаването си

09.01.2020, 19:59

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов участва днес, 9 януари, в тържествената церемония по случай 139-ата годишнина от основаването на най-старото техническо училище в България – Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. От името на министъра на отбраната той поздрави личния състав и възпитаниците на училището по повод празника. „Създадено на 9 януари 1881 г. най-старото българско техническо училище е носител на традиция, която респектира със своите 139 години. Това, което обаче истински впечатлява, е качеството и надграждането в тази традиция. Благодарение на професионализма и последователните усилия на поколения ръководители и преподаватели, някогашната „Машинна школа“ за подготовка на майстори, огняри и машинисти се е превърнала в едно от най-успешните български висши училища, което днес е в световната челна десетка на морските университети и играе водеща роля в Международната асоциация на морските университети“, отбеляза в обръщението си заместник-министър Запрянов.
Церемонията беше открита от началника на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, който посочи, че университетът е най-високотехнологичният в системата на Министерството на отбраната. Той припомни, че освен българи в него се обучават и близо 500 чуждестранни граждани от 14 нации. Последната придобивка на университета през изминалата година е лаборатория за дистанционно управляеми апарати. Сега предстои да бъде изграден и дълбоководен басейн, който ще позволява провеждане на обучение по спасяване на екипажи от потънали в морето съдове, отбеляза флотилен адмирал Медникаров.
На тържеството присъстваха също командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-кметът на Община Варна Коста Базитов, ректорът на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ проф. Даниела Тодорова, управители и представители на институти, фирми и организации, свързани с морския бизнес и индустрия, възпитаници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
В знак на почит и признателност бяха положени цветя пред барелефите на изявени преподаватели на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
В рамките на честванията заместник-министър Атанас Запрянов откри студентско общежитие и Морска астрономическа обсерватория към Центъра за въздушно и космическо наблюдение на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Новата научно-изследователска структура ще даде възможност да се изследват обекти от близкия Космос и Слънчевата система, да се наблюдават и свръхнови звезди в близки галактики. - (видео)
Източник: https://armymedia.bg/

 

Дойде най-важната година от мандата на Каракачанов

09.01.2020, 19:50

През 2020 г. предстоят сериозни политически решения, които следва да осигурят по-нататъшното развитие на Въоръжените ни сили. Това ще се случи в Доклада по Стратегическия преглед на отбраната, който трябва да бъде внесен в Министерския съвет с подписа на министър Красимир Каракачанов. В този смисъл бъдещето на Българската армия зависи до голяма степен от стратегическото мислене на министъра на отбраната. Негова ще бъде отговорността пред българите и съюзниците ни.
Според замисъла Стратегическият преглед на отбраната цели придобиване на адекватни отбранителни способности и повишаване на ефективността и синхрона на всички елементи на системата за национална сигурност. Вече почти цяла година по него работят всички структури на Въоръжените сили. Амбицията е  проектите на Програма за развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. и на План за развитието на Въоръжените сили до 2026 г. да бъдат готови съответно до 30 април и 30 юни 2020 г. Т.е. на министър Каракачанов и неговият екип се пада да обосноват и да предложат на родните депутати да гласуват развитието на армията ни през следващите 12 години.
Има поне две условия, които, ако не се случат, замисълът за провеждане на Стратегическия преглед и приемането на последващите документи, няма да е с очаквания резултат. А може би и три. Не случайно толкова упорито се говори, че до пролетта или поне до средата на годината трябва да има договори по проектите за бойните машини и патрулните кораби. Третото, опира до изтребителите. 2020 г. ще трябва да покаже накъде върви платената вече сделка. И имаме ли готовност, и потенциал да изпратим пилоти за обучение в САЩ. Този въпрос съвсем не е за подценяване. Неговото разрешаване е свързано с много индивидуална мотивация на пилотите и инженерите.
При положение, че има гаранция за реализацията на трите проекта, тогава плановете за бъдещето на армията придобиват необходимата конкретност. Няма как министър Кракачанов да черпи опит от предишни прегледи на отбраната. Този просто не е същият и това е голямото изпитание. През 1999 г. основанието бе подготовката ни за влизане в НАТО и постепенно свиване на личния състав  до 45 хил. души. През 2009 г. прегледът се наложи от рязкото, близо 40-процентно, намаляване на бюджета на Министерството на отбраната. Тези два прегледа целяха и съкращения в армията. Този не е такъв. С него Красимир Каракачанов трябва да гони две основни цели, които са обвързани една с друга. Първата, преодоляване на дефицита от военнослужещи. Вече стана ясно, че Националната кампания „Бъди войник“ ще продължава и занапред, макар, че само тя няма да реши на 100 процента проблема. Втората, колкото и да е недостатъчен съставът, трябва да се търси неговата оптимизация. Това го налагат точно модернизацията и превъоръжаването. Най-качественият личен състав, смята експерти, трябва да се съсредоточи там, където ще влезе новата техника, за да бъдат използвани пълноценно нейните бойни способности.
Точно за това тази година е най-важната от мандата на Красимир Каракачанов, като министър на отбраната. Той трябва да начертае 12-годишното бъдеще на армията на качествено нова основа, която могат да дадат тези три основни и другите, разбира се, проекти за модернизация. Да се отърси от очевидно несрещащите подкрепа идеи за връщане на наборната военна служба или за нейната разновидност, наречена доброволна. И да гради силна и боеспособна професионална армия. Бих добавил – интелигентна и мотивирана. В противен случай ще затънем отново в дълги и в повечето случаи непродуктивни обществени дебати и експерименти, което ще ни върне доста назад в идеята за надеждна защита на териториалната цялост на страната. Както, впрочем се случва през последните десетилетия.
(Спирдон Спирдонов, коментарът е публикуван във в. Дума, 09.01.2020 г.)

 

Структура на Въоръжените сили на Иран

09.01.2020, 19:40

Без съмнение Иран е една от най-силните във военно отношение държави в Близкия и Средния Изток. Могъществото на Иран се определя от редица причини:
  - обширната и богата на природни ресурси територия;
  - прогресивно нарастващото население;
  - липсата на колониално минало;
  - наличието на развита културна традиция, която улеснява усвояването на взаимстваните от Европа и света военни и промишлени технологии.
Иран е и една от най-силните ислямски държави. Нейният военен и политически потенциал е доста по-висок от този на притежаващата ядрени оръжия Пакистан. Освен това Иран многократно превъзхожда военния потенциал на страните от Персийския залив и Арабския полуостров, нито една от които не може да се сравни с Иран по отношение на числеността на населението и развитието на собствена промишленост. В класацията на международната компания „Глобал Файърпауър“ за 2019 г. на държавите с най-мощни армии в света Иран заема 14 място в света......Прочети още

 

Атина: F-35 ще ни върне въздушното превъзходство над Турция

09.01.2020, 15:55

Възвръщане на гръцкото въздушно превъзходство над Турция през следващите години очаква гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос, който в интервю за телевизия Скай потвърди интереса на Атина да придобие ескадрила свръхмодерни бойни самолети F-35.
Началото на разговори за подобна покупка обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на посещението си в САЩ в началото на тази седмица. Интересът на Гърция към самолета се смята от анализаторите за особено важен след отпадането на Турция от програмата след купуването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400.
Според Панайотопулос ескадрилата самолети F-35, приблизително 24 на брой, заедно с инфраструктурата, ще струва над 3 милиарда евро, като начинът на финансиране и изплащане ще стане ясен след края на преговорите.
Гръцкият министър на отбраната потвърди, че страната най-вероятно ще придобие F-35 след 2024 г. Междувременно тези дни започва програмата за модернизация на гръцките F-16 до вариант Viper, като с предвидените темпове тя ще се осъществи за 7-8 години, защото Гърция не може да свали едновременно всички самолети от бойно дежурство.
Панайотопулос каза, че модернизацията на F-16 е начинът, по който гръцките военновъздушни сили ще осъществят прехода към изтребители от пето поколение чрез постигане на междинни способности между четвърто и пето.
Панайотопулос заяви, че след модернизацията Гърция ще разполага с 82-84 съвременни изтребителя F-16 и ще е започнала преговорите за участие в програмата F-35, от която Турция ще е отпаднала. Междувременно ще е завършила и модернизацията на изтребителите Мираж, с което Гърция вече ще може да говори за възвръщане на въздушното си превъзходство над Турция. - Още за F-35
Източник: https://fakti.bg/

 

Унгария няма да изтегля контингента си от Ирак

09.01.2020, 15:41

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че страната му ще остави войските си, разположени в Ирак, докато близкоизточната държава продължава да спазва споразумението между двете правителства, предаде Асошиейтед прес.
След заседание на министерския съвет в Будапеща Орбан каза пред журналисти, че има изготвени планове, ако се наложи евакуация на унгарските военни, и те ще бъдат приложени "незабавно", ако Ирак се оттегли от двустранното споразумение.
Орбан добави, че Унгария иска позицията на ЕС по конфликта САЩ - Иран да бъде по-близка до тази на Вашингтон, предаде Ройтерс.
Външните министри на държавите от ЕС се събират утре в Брюксел, за да обсъдят иранската криза, като фокусът ще бъде върху намаляване на напрежението между Вашингтон и Техеран. На пресконференция Орбан посочи, че би искал "европейската позиция, която по иранския въпрос не е ясна, да бъде ориентирана към израелско-американската".
Унгария е член на НАТО от 1999 г. и в момента около 150 нейни войници са разположени в Иракски Кюрдистан, припомня БТА.
Унгарски военни участват в няколко международни мисии по света, като задачите им са предимно мироопазващи и свързани с изграждането на партньорство, посочва АП.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Доклад: България със 125 % увеличение на разходите за отбрана за 2019 г.

09.01.2020, 15:30

Световните разходи за отбрана през 2019 г. надхвърлят 1,8 трилиона долара. Това се казва в доклад, издаден от информационно-аналитичната агенция "Джейнс" (Jane's), предаде ТАСС.
"Този резултат до голяма степен се дължи на нарасналите отбранителни разходи на европейските страни", отбелязват експертите на "Джейнс".
По данни от доклада нарастването на световните разходи за отбрана през 2019 г. се е забавило до 1 процент срещу 6 процента през 2018 г. "Докато в повечето региони имаше спад, разходите на европейските страни в тази сфера нараснаха с 5,2 на сто. Нещо повече, шест от десетте най-силно увеличени през 2019 г. отбранителни бюджета са на държави от Европа", посочват анализаторите, съобщава БТА.
Най-бързо са нараснали през 2019 г. разходите за отбрана на България (125 процента). "Причината е осъщественото от тази страна през август плащане за осем изтребителя Ф-16 Блок 70", поясняват специалистите.
Според цитирана в информацията оценка на "Джейнс", през следващото десетилетие световните разходи за отбрана ще нарастват всяка година с по 1,5 до 2 процента.
В топ 10 на страните с най-големи разходи за отбрана през 2019 г. влизат САЩ (726 милиарда долара), Китай (217 милиарда долара), Саудитска Арабия (57 милиарда долара), Индия (57 милиарда долара), Великобритания (56 милиарда долара), Франция (53 милиарда долара), Германия (48 милиарда долара), Русия (48 милиарда долара), Япония (45 милиарда долара) и Южна Корея с 41 милиарда долара. Списъкът остава почти непроменен в сравнение с 2018 г. - Германия се качва на 7-а позиция, а Япония слиза на 9-а.
Според експертите на "Джейнс" до две години общите разходи за отбрана на европейските страни ще достигнат 300 милиарда долара.
Десет страни членки на НАТО са повишили отбранителните си разходи до 2 процента от БВП - България, Великобритания, Гърция, Латвия, Литва, Полша, Румъния, САЩ, Франция и Естония. През 2014 г. този показател е бил изпълнен едва от четири държави от алианса - Великобритания, Гърция, САЩ и Франция, напомнят авторите на доклада.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Китай за първи път масово използва новия "планински" танк Type 15 в учения

09.01.2020, 12:40

Китай провежда мащабни учения, използвайки бронетехника и системи за ПВО в Тибет. Официалните медии на КНР съобщават, че ученията са насочени към повишаване на сигурността и към бойна координация на частите и съединенията.
Централната китайска телевизия съобщи, че военната техника е разсредоточена практически в целия регион, включително планинските плата и превалите. Височината, на която е разположена военната техника на КНОА над морското равнище възлиза на 4 хиляди метра.
За първи път в ученията Китай масово използва новите леки танкове Type 15 (в Китай се наричат "планински танкове"), както и 155-mm самоходни гаубици. И двете версии на тази военна техника бяха демонстрирани наскоро в Пекин - на военния парад на 1 октомври 2019 г.
Бойното тегло на Type 15 е до 35 t. Дизеловият двигател е с мощност 1000 к.с. Основното въоръжение е 105-mm оръдие с боекомплект от 38 снаряда от различни видове. Освен това танкът е оборудван с боен модул с картечница. Запасът от ход на танка е 450 km. Скоростта му по шосе достига до 70 km/h. Военните експерти от китайския канал CCTV отбелязват, че чрез леките танкове Type 15 може да се постигне превъзходство в случай на открит граничен военен конфликт.
В материала се казва: „Те са в състояние да извършат набези директно към контактната линия под прикритието на 155-mm гаубици, с което ще съкрушат бойния ред на противника и ще позволят на танковете да проникнат дълбоко в неговата отбрана. Танковете са достатъчно леки и мощни, което им позволява да маневрират перфектно в условията на планинските райони на Тибет". Тези изявления бяха забелязани в Индия, откъдето бе заявено, че в Китай „нагнетяват ситуацията в района на Аруначал- Прадеш”. Тази територия се оспорва от Пекин и Ню Делхи. В Китай тя се смята за част от Южен Тибет. Ученията с използване на танковете Type 15 бяха първите маневри на КНОА през настоящата година.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

В Пловдив откриха изложба „Фотодесант“

09.01.2020, 10:16

Във Военен клуб – гр.Пловдив, командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и началник на гарнизон Пловдив – генерал-майор Явор Матеев, откри фотоизложбата „Фотодесант“ на г-н Вилхелм Йоцов – военен фотограф на Съвместното командване на силите.
Изложбата е във връзка с популяризирането на военната професия и 15- годишнината от членството на България в НАТО. Тя представя мигове от дейността на българските военнослужещи от всички родове войски при провеждане на военни учения и тренировки. Съорганизатор и неин спонсор е Съюзът на офицерите от резерва "Атлантик".
В приветственото слово към господин Йоцов, генерал-майор Матеев отбеляза, че създаването на тази фотоизложба е отечествено и богоугодно дело и пожела на автора й здраве, дълголетие и още много успехи в нелеката професия на военен фотограф.
От своя страна господин Вилхелм Йоцов благодари на присъстващите за уважението, което са му засвидетелствали с присъствието си и разказа как е бил провокиран за създаването на фотоизложбата.
На мероприятието присъстваха председателят на Общинския съвет на гр.Пловдив господин Александър Държиков, представители на местната власт, настоящи и бивши военнослужещи от гарнизон Пловдив и представители на организации, свързани с Българската армия.
*******
Вилхелм Йоцов е роден на 6 октомври 1958 година. От 20 години работи като фотограф в системата на Министерството на отбраната. Фотографиите му показват изпълнението на войнския дълг на военнослужещите от различните родове войски денем и нощем, лято и зима на фона на красиви кътчета от Република  България.
Източник: http://otbrana.com/

 

СКС изпрати група на мисия в Афганистан

09.01.2020, 10:12

Вчера в района на Мобилната КИС, от състава на Съвместното командване на силите, бе проведена тържествена церемония по изпращането на група от националния мобилен  комуникационно-информационен модул (DCM-F) за участие в операцията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.
Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров прие строя и приветства военнослужещите, като изрази увереността на командването, че Групата за комуникационно-информационна поддръжка е много добре подготвена и успешно ще изпълни задачите си по време на мисията, ще надгради извоювания авторитет сред коалиционни партньори. 
„Уверен съм, че след проведената сериозна  подготовка на национално и съюзно ниво през изминалата 2019 година, както и благодарение на натрупания до момента опит от участие в предишни мисии и учения, личният състав от Националния мобилен модул по КИС е готов за изпълнение на поставените му задачи в операцията „Решителна подкрепа” на НАТО в Афганистан“, заяви генерал-лейтенант Тодоров.
Към заминаващите военнослужещи приветствие  поднесе и командирът на Мобилната КИС полковник Орлин Гърков, който им пожела здраве, успешно изпълнение на поставените задачи и достойно да представят националния мобилен  комуникационно-информационен модул, Мобилната КИС, Съвместното командване на силите и Република България.
Командващия на Съвместното командване на силите връчи сертификат за готовност на контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в операцията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане  „Решителна подкрепа” в Афганистан  на командира на групата капитан Ивайло Мараченски.
“През изминалите три месеца ние положихме неимоверни усилия, за да можем да потвърдим, че се чувстваме подготвени, силно мотивирани и уверени в себе си, че можем не само да изпълним поставените задачи, но на първо място да защитим името на страната и Българската армия”, заяви в отговор капитан Мараченски.
Групата е в състав от девет военнослужещи, от които 2 са жени и ще изпълнява задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка на щаба на мисията за период от 6  месеца.
Поредното трето участие на групата в тази операция /предходните са през 2014 и 2015 год./ е във връзка с поетите ангажименти от Република България пред групата на НАТО по КИС и в изпълнение на Решение № 615 от 17.10.2019 г.. на Министерски съвет на Р България.
На тържествената церемония присъстваха началникът на отдел КИС в Съвместното командване на силите полковник Димитър Хлебаров, кметът на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов и директорът на  Средно училище „Христо Ботев”–Горна Малина господин  Нако Наков, съобщават от СКС.
С решение на Министерски съвет на Република България № 282/05 май 2011 г. е обявено разполагането на първата структура на НАТО в Р България – национален мобилен комуникационно-информационен модул (DCM-F) в района на военно формирование 28860 - Горна Малина. Същият, като формирование от силите на НАТО, е в състава на 2 свързочен батальон към Групата на НАТО по КИС със седалище Италия. DCM е структура осъществяваща комуникационно-информационна поддръжка на щабове на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения.
Източник: http://otbrana.com/

 

Германия с над 8 млрд. евро оръжеен износ

09.01.2020, 09:29

Германското правителство е одобрило през 2019 г. за пръв път оръжеен износ за над 8 милиарда евро, сочат официални данни, цитирани от ДПА.
Стойността на разрешителните за експорт се е повишила от 4,824 млрд. евро за 2018 г. до 8,015 млрд. евро за следващата година според информация на германското икономическо министерство, предоставена по искане на Зелените.
Трийсет и два процента от одобрения износ е свързан с бойни оръжия, докато останалата част представлява военно оборудване, допълва БТА.
Германия е подобрила предишния си рекорд (7,859 млрд. евро от 2015 г.) още към средата на декември, но данните, до които е получила достъп ДПА, показват стойността на одобрените сделки в сферата на отбраната за цялата година.
Одобренията за износ на оръжие за страни извън ЕС и НАТО - издаването на каквито в някои случаи в миналото е било спорно поради безпокойства от положението с човешките права - се увеличават като стойност с почти милиард евро. Подобни сделки представляват общо 44,1 на сто от всички сделки в сферата на отбраната при дял от 52,8 процента предходната година.
Новият рекорд от 2019 г. може да предизвика още търкания в управляващата коалиция в Германия, в рамките на която новоизбраното ръководство на Германската социалдемократическа партия засили критиките си срещу износа на оръжие за зони на конфликти, отбелязва ДПА.
Източник: http://www.dotbg.bg/

 

Война!

09.01.2020, 09:00

Тази дума напоследък все по-често влиза в нашия речник. Това би трябвало да ни притеснява. И нещо повече! Тези, които ни управляват, да се замислят за бъдещето ни. Нека си отговорят на някои от следните въпроси.  Дали предотвратяването на война е гарантирано, ако убием някого и го заявим това публично, за да сплашим противника? Толкова ли сме сигурни в себе си, че подценяваме ответен удар? Дали струпването на войски от двете страни на новата граница между Запада и Изтока действително пази мира? Дали прехвърлянето на добре въоръжени формирования от континент на континент дава спокойствие на хората? Дали имат основания предсказанията на коментатори за възстановяване на умрели преди 140-150 години империи?  Дали на някои среди не им омръзна 75 години да няма световна война и се замислиха за бизнеса си? Да, за този бизнес, който живее от смъртта на хората!
Дали дипломацията вече загуби войната? Това е големият въпрос, който очевидно вече има отговор. Днес всяка държава може да заплаши друга с война, без да се съобразява с някакви международни договорености и правила. Има, разбира се, малка разлика и тя опира до въпроса за коя държава става дума. Изглежда войната започнаха да губят и световните организации, които по презумпция са създадени да съхраняват мира в глобален и регионален мащаб. Къде е ООН, къде е ЕС, къде е НАТО? Да, те са си на мястото. Правят редовно сесии, конференция и форуми на най-високо равнище. Приемат резолюции и решения. Дори задължават членовете си да участват по-активно в надпреварата във въоръжаването. След това гледа с учудени погледи, когато някой от тях доближи войната. Изглежда светът трябва да направи своя избор. Да се вгледа в лидерите си и в организациите и съюзите, които решават бъдещето му.
Отделният човек също трябва да се вгледа в себе си. Като че ли много лесно вкарахме военната тематика в новините, коментарите, анализите, ако щете и във всекидневните си разговори. За какво ли не водим война? Водим война за вода, за чист въздух, за по-добро здравеопазване, за по-високи заплати и т.н. Водим война и  против корупцията, против демографската криза, против безхаберието на политици и служители и т.н. Засега, обаче и тази война губим.
Дали човечеството само не приближава края си? Не питайте другите, запитайте се сами.
(Спирдон Спирдонов, коментарът е публикуван във в. Земя, 07.01.2020 г.)

 

На този ден през 1878 г. руските войски удържат победа в битката при Шипка-Шейново

09.01.2020, 08:50

Шейновска битка е заключителното усилие на Южния руски отряд за разгрома на Централната османска армия в Руско-турската война (1877-1878 г.).
През нощта на 8 срещу 9 януари турският военачалник Вейсел паша прегрупира своите сили. Шейновският лагер е укрепен с четири табура свалени от Шипченския проход. В 6:30 часа започва атака срещу лявата руска колона като последователно пренася удара от десния към левия руски фланг.
Особено ожесточен е боят при гората край село Секерчево (днешното Хаджидимитрово). Турците са отбити и са заети негови редути от втората му отбранителна линия. Обхванати са двата му фланга от източната страна на Шейновския лагер.
Предприета е атака и на село (днес град) Шипка. След забелязано масово отстъпление на турски части, лявата колона в 10 часа преминава в настъпление срещу западната страна на лагера. Овладени са първите траншеи и е отбита последвалата конраатака. Руските дружини атакуват и превземат централния Шейновски редут №2.
Към 14 часа части на лявата и дясната колона се съединяват южно от превзетото село Шипка. Вражеските сили в Шейновския лагер са разкъсани, като е провален опитът на Вейсел паша да възстанови връзката между турските части. Принуден е да съсредоточи останалите му сили около командния си пункт при местността Косматка и да поиска капитулация.
Към 12 часа в атака срещу турските сили на Шипченския проход преминава и централната колона. С цената на 1 507 убити и ранени тя сковава силите на турската групировка и не допуска тя да окаже помощ на Шейновския лагер.
Изправен пред неминуемо поражение, към 15 часа Вейсел паша изпраща парламентьор при генерал-лейтенант Михаил Скобелев с предложение за капитулация. Предложението е прието с условие да се предадат и частите при Шипченския проход.
Шейновската битка завършва с пленяването на цялата Централна османска армия (трима паши, 765 офицера и 22 хил. войника). Броят на убитите и ранените е 4000 души. Турция се лишава от най-боеспособната си армия към началото на 1878 година. Окончателно е разкъсана отбранителната турска линия по Стара планина и вече е открит пътят за настъпление в Тракия и към Цариград. Общите руски загуби са 5 107 убити и ранени.

 

На 9 януари 1892 г Българската армия минава от полкова към дивизионна организация

09.01.2020, 08:44

Българската армия е създадена от Българското опълчение на основата на "Временните правила за Българската земска войска" от 25 април 1878 г. и със заповед № 1 от 15 юли същата година на руския императорски комисар княз Ал. Дондуков-Корсаков. Първоначално се нарича Българска земска войска. От 17 декември 1879 г., когато влиза в сила Привременното положение за Българската войска, се нарича Българска войска (или армия). Попълването на числения състав става на териториален принцип, като територията на Княжеството е разделена на три военни отдела: Западен, Източен и Софийски. Офицерският състав се комплектува от възпитаниците на Военното училище в София. През 1880 г. влиза в сила Законът за новобранците, според който в Княжеството се въвежда всеобща задължителна военна повинност.
С княжески указ от 12 октомври 1884 г. се преминава от дружинна към полкова структура в армията. Формирани са 8 пехотни и 2 артилерийски полка, към които са придадени една пионерна дружина и морска част. По същото време в Източна Румелия част от въоръжените сили действат като милиция. След Съединението на Източна Румелия с Княжество България 1885 г. армията е реорганизирана в 12 полка. През 1889 г. е извършена нова реорганизация на въоръжените сили, според която има вече 24 пехотни, 4 конни, 6 артилерийски и един пионерен полк. Според Закона за въоръжените сили от 15 декември 1891 г. армията се състои от Действаща – със срок на служба 10 години, от които 4 редовна, а останалите – в запас, и Резервна, със срок на служба 8 години.
В организационно отношение за посочените формирования се възприема дивизията. Формирани са 6 пехотни дивизии, като всяка от тях включва две бригади. Всяка бригада включва два полка, а всеки полк – две дружини. Освен пехота всяка дивизия обхваща по един артилерийски полк, конна сотня, транспортна рота и дивизионна болница. Конните полкове са обединени в кавалерийска дивизия, пионерният полк е разгънат в пионерна бригада, а крепостните батареи – в крепостни батальони. Предвижда се по време на война общата численост на въоръжените сили на Княжеството да достигат 318 570 души. Страната е разделена на 6 дивизионни области и се запазва системата на кадровото попълване на армията да става по териториален принцип. Непосредственото ръководство на армията се осъществява от Генерален щаб.

 

 

Хеликоптер Ми-35 се е разбил в Афганистан, екипажът е загинал

08.01.2020, 18:23

Вертолет Ми-35 от състава на ВВС на Афганистан се е разбил в западната провинция Фарах, съобщават от МО на страната. Двамата пилоти са загинали.
В съобщение, качено в социалните мрежи, се казва още, че причината за катастрофата е „техническа неизправност“.
"С тъга съобщаваме, че двама наши храбри пилоти са загинали. Ръководството на МО изразява най-дълбоките си съболезнования към семействата на загиналите мъченически пилоти“, завършва съобщението.
Справка в базата данни показва, че афганситанските ВВС имат на въоръжение осем вертолета Ми-35 (част от тях са дарени от Индия), както и 96 машини Ми-8/17.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

ТАСС: Испания извежда част от военния си контингент от Ирак

08.01.2020, 17:38

Изпълняващият длъжността вицепремиер на Испания Кармен Калво заяви, че поради съображения за безопасност страната ще изтегли част от своите войски, разположени в Ирак и ще ги премести в бази в Кувейт, предава TACC.
„Те (военнослужещите), които се намират в риск, ще бъдат преместени в Кувейт“, каза тя пред испанските медии.
По-рано Иран нанесе ракетни атаки срещу американски бази в Ирак. Според официалния представител на Пентагона Джонатън Хофман са били ударени базите в Ербин и Айн ал Асад. В атаката са били използвани десетина ракети.
Атаката от страна на Иран идва след като по-рано във въздушно нападение, извършено по нареждане на президента на САЩ Доналд Тръмп от силите на страната беше убит генерал Касем Сюлеймани, командир на спецчастите „Кудс“ от Иранския ислямски революционен корпус. Това беше допълнителен фактор, който спомогна за увеличаването на напрежението между Техеран и Вашингтон, след като гневни тълпи, според САЩ водени от ирански паравоенни формирования, се опитаха да щурмуват посолството на страната в Багдад.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Ударна група на самолетоносача USS Harry Truman зае позиция в Оманския залив заради иранската ракетна атака

08.01.2020, 16:55

Отговорът на Иран при отмъщение на САЩ заради ракетните атаки на Техеран по американски цели в Ирак ще бъде пропорционален. Това предупреди иранският военен министър Амир Хатами пред обществената телевизия, цитиран от "Ройтерс".
"Използвахме ракети с малък обхват... Надявам се, че това ще бъде незабравим урок за американците", подчерта Хатами, като има предвид иранските удари по американски цели в отговор на убийството на генерал Касем Сюлеймани.
"Отговорът на Иран на всяко отмъщение на САЩ ще бъде пропорционален на това, което Америка направи", продължи той. Според него президентът Доналд Тръмп "превърна американската администрация в терористично правителство".
Американски военен представител заяви, че Иран е изстрелял 15 ракети, от които 11 са ударили цели, а четири са паднали по време на полета. Няма загинали американци.
Фабиан Хинц, експерт по Иран към Middlebury Institute of International Studies в Монтерей, коментира, че Ислямската република най-вероятно е използвала балистични ракети с малък обхват, пише "Ню Йорк таймс".
По думите му, ако работят без проблеми, ракетите са с точност 10-15 метра от мишената в сравнение със стотици метри преди две десетилетия.
В същото време Fox News съобщи, че американските военни смятат, че Иран има арсенал от хиляди балистични ракети и мощни боеприпаси.
Тази информация излезе във връзка с изстрелването на 15 балистични ракети по цели в Ирак – 10 от тях попаднаха в американската авиобаза Айн Асад, една удари военно съоръжение в Ербил, Иракски Кюрдистан, а четири не са достигнали мишените си, твърдят от Министерството на отбраната на САЩ.
Пентагонът изчислява, че Иран притежава повече от 2000 балистични ракети и е отделил сериозни ресурси за развитието на своите артилерийски ракетни сили с голям обсег. Твърди се, че Иран има най-разнообразния ракетен арсенал сред държавите в Близкия изток, уточнява Фокус.
В допълнение към арсенала си от балистични ракети, Иран има двe отделни армии с общо 525 000 души персонал. Конвенционалната му сила е съставена от 400 000 войници, докато нейната революционна гвардия е около 125 000. КСИР контролира собствената си армия, флот и военновъздушни сили и има значителни нередовни военни части из Близкия Изток и в Иран.
За разлика от тях, конвенционалните сили на Иран разчитат на остаряло и нискокачествено оръжие. Освен че е основен доставчик на оръжие за Ирак, Иран разполага с необходимите възможности за получаване на ядрено оръжие и изразходва между 13 и 20 милиарда долара за отбрана през 2018 година.
Авионосната ударна група на самолетоносача USS Harry Truman (CVN-75) вече е заела позиция в Оманския залив, който води към Персийския залив, заедно с ескадрени миноносци, въоръжени с крилати ракети, крайцер и поне една подводница.
Военните кораби на ВМС на САЩ, заедно с подводницата, носят стотици крилати ракети „Томахоук“ с предварително планирани цели, заключени вътре. Те са готови да стрелят, ако получат заповедта, казаха пред Fox News двама високопоставени служители на Пентагона.
САЩ осъществиха сериозно придвижване на войските си по време на скорошната ескалация. През последната седмица Вашингтон разположи 4000 военнослужещи от бойния отряд на 1-ва бригада, 82-а въздушна дивизия в региона.
Сто пехотинци бяха разположени в американското посолство в Багдад, а 2000 морски пехотинци са на борда съответно на USS Bataan, на USS Oak Hill и USS New York, за да се присъединят към битката от Средиземноморието.
Напрежението между САЩ и Иран ескалира през последните дни, след като американският президент Доналд Тръмп нареди удар с дрон по иранския генерал Касем Сюлеймани миналата седмица. Сюлеймани беше началник на елитните спецчасти Кудс на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР).
Тръмп защити действията си по време на реч в петък и заяви, че Америка е по-безопасно място след смъртта на Солеймани. Държавният глава също предупреди за отмъщение и заяви, че САЩ са се прицелили в 52 ирански обекта, които ще бъдат ударени „много бързо и много силно“, ако американските животи бъдат изложени на риск.
Американски военен в Багдад заяви пред Fox News, че „няма американски жертви“ в резултат от атаката. Прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам заяви, че президентът следи внимателно ситуацията.
Новините за нападението на Иран идват, след като премиерът в оставка на Ирак Адел Абдул-Махди призова всички американски войски да напуснат страната.
Иракските депутати вече одобриха резолюция в неделя за експулсиране на американските сили. Резолюцията идва почти пет години, след като правителството поиска американските войски да бъдат разположени в Ирак.
Източник: https://blitz.bg/

 

Със САЩ ще изграждаме модерни отбранителни способности

08.01.2020, 16:34

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов взе участие в Първия кръг от консултации в рамките на Стратегическия диалог между България и Съединените Американски Щати, който се проведе днес в София. От американска страна в срещата участваха Алтън Бюланд, директор за Централна и Южна Европа в Департамента по отбрана на САЩ, Матю Бойс, заместник помощник секретар в Бюрото за Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ, и ръководените от тях екипи.
Министърът откри дискусията в сесията „Отбрана и сигурност“ със свое изказване, което беше посрещнато с голям интерес. Той акцентира върху необходимостта от съществуването на надеждни съюзници и партньори на страната ни в областта на сигурността, с които да се работи за запазване на мира и издигане на икономическия просперитет на нашите общества. Министър Каракачанов подчерта ключовото значение на изграждането на Българска армия, която да е адекватна на заплахите и способна да защити националния суверенитет, както и да допринесе за стабилността на Северноатлантическия алианс.
Той се спря на ролята на Съединените американски щати за сигурността в световен мащаб и подчерта утвърдените партньорски взаимоотношения между нашите две страни, основани на споделени ценности и здрава трансатлантическа връзка, препотвърдени по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон.
Българският министър на отбраната изрази безрезервната си подкрепа за започналия Стратегически диалог между България и САЩ и изтъкна многобройните предимства и ползи, които той ще донесе на двете страни. Той заяви и пълната готовност на политическото и военно ръководство на въоръжените сили за осъществяване на конкретни действия в рамките на диалога, които ще допринесат за изграждане и развиване на модерни отбранителни способности.
Министър Каракачанов подчерта и значението на Пътната карта за двустранно сътрудничество в областта на отбраната с десетгодишен хоризонт, която да набележи конкретните действия и сроковете за тяхното изпълнение. Очаква се проектът на Пътната карта да бъде готов през април, след това да бъде обсъден от екипите на отбранителните ведомства на двете страни до месец юни, а окончателният вариант да бъде подписан през септември.
Министърът на отбраната открои и разнообразните благоприятни аспекти от взаимодействието в индустриалната сфера и трансфера на технологии, които далеч ще надхвърлят рамките на военното сътрудничество.
В резултат на предварителните разговори между двете делегации, провели се вчера в резиденция „Лозенец“ , САЩ и Република България се споразумяха за определяне на приоритетни области за съсредоточаване на съвместните усилия за по-нататъшно развитие на способностите на Българската армия. Те включват подпомагане на отбранителните институции за постигане на по-голяма прозрачност и отчетност в тяхната работа, задълбочаване на сътрудничеството в областта на сигурността в Черноморския регион, коопериране в областта на киберсигурността и модернизацията на българските въоръжени сили. За всяка една от приоритетните области ще бъдат определени конкретни мерки за съвместни дейности.
Резултатите от проведените консултации на 7 и 8 януари в София за стартиране на Стратегически диалог между България и САЩ имат историческо значение както за двустранните отношения в сферата на отбраната, така и с отражението си върху регионалната и глобална сигурност, се посочва в съобщението на Пресцентъра на МО.
Източник: http://otbrana.com/

 

Честваха освобождението на Карлово от турско робство

08.01.2020, 16:18

Днес военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада съвместно с Община Карлово отбелязаха 142-ата годишнина от Освобождението на града. В мероприятието участие взеха военният духов оркестър и почетен караул от състава на бригадата.
Тържественото честване на годишнината от Освобождението на града започна с поднасяне на цветя пред Пулевата къща, в която се е намирал щабът на руската армия и е отсядал генерал Карцов. Слово за героизма на руските воини и българската войска, дали живота си за освобождението на града, произнесе  директорът на историческия музей Мария Деянова.
Честването продължи с шествие до паметника на генерал-лейтенант Павел Карцов, където подвигът и саможертвата на освободителите бяха почетени с поднасяне на венци и цветя.
На ритуала присъстваха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, Веска Ненчева и Данка Люртова – народни представители в 44-то Народно събрание, полковник Мирослав Костадинов – заместник-командир на 61-ва мбр, представители на местната власт, на военно-патриотичните организации, граждани и гости на Карлово, съобщават от КСВ.
Източник: http://otbrana.com/

 

Rheinmetall получи поръчка на стойност 54 милиона евро за доставка материали за БМП Puma

08.01.2020, 12:53

Rheinmetall получи поръчка за допълнително оборудване за БМП Puma на Bundeswehr-а. Технологичната група, базирана в Дюселдорф, ще доставя резервни части и специални инструменти на обща стойност около 54 милиона евро, включително ДДС. Така Rheinmetall се позиционира като дългогодишен сервизен партньор на Bundeswehr-а за БМП Puma, бойна машина, което ще присъства в инвентара на германската армия за много години напред. От общия размер на поръчката, 10 млн. евро вече бяха използвани през 2019 г., като останалите 44 милиона евро ще бъдат използвани през периода 2020 до 2022 г., информира пресслужбата на компанията.
Германската федерална служба за оборудване, информационни технологии и поддръжка на Bundeswehr-а (BAAINBw) сключи договор с германската отбранителна промишленост, представлявана от компания за управление на проекти, за доставяне на богат набор от оборудване. Като член на консорциума, отговорен за разработването и производството на БМП Puma, делът на Rheinmetall в поръчката достига приблизително 54 милиона евро. Съгласно наскоро подписано рамково споразумение, доставка на резервните части на стойност около 44 милиона евро се планира да започнат в средата на 2020 г. Доставките ще бъдат в отговор на искания от страна на армията, с периодът на доставка приблизително 2 години. Доставка на специалните инструменти, които са част от отделна поръчка на стойност около 10 милиона евро, също ще се осъществят по през 2020-2022 г. Те ще бъдат изпратени до Heeresinstandsetzungslogistik GmbH (HIL) и съответните технически центрове на Bundeswehr-а. Освен това, допълнителни изисквания за материали може да се очаква в бъдеще. През 2020 г. ще се извърши доставка на последните от поръчаните 350 БМП Puma. Доколкото тези БМП-а вече влизат в експлоатация, текущата поръчка за резервните части ще осигурят оптимална логистична поддръжка и оперативна готовност.
Основата на механизираната пехотна способност на Bundeswehr-а System Panzergrenadier е БМП Puma, бойна машина на пехотата която ще играе жизненоважна роля в редица модернизационни мерки, предназначени за съвместната оперативна група с много висока степен на готовност 2023 (VJTF 2023) на НАТО, която ще бъде оглавена от Bundeswehr-а. През лятото на 2019 г. бяха възложени договори на работна група по проекта System Panzergrenadier VJTF 2023, като частта от поръчките за над 470 милиона евро (с включен ДДС) отиват за Rheinmetall.
Най-ефективната бойна машина на пехотата Puma е най-модерната система от този вид в света. Тя определя нови стандарти по отношение на командването и контрола, леталните способности, мобилността и ситуационна информираност. С модулни, високоефективни елементи за защита от екипажа и уникална бойна ефективност, Puma е пригодена за мрежово центрични операции.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Променят закона, доуточняват какъв да бъде директорът на военното разузнаване

08.01.2020, 10:29

Пак променят Закона за военното разузнаване. Лятната офанзива да се вкара разпоредба, съгласно която за директор на Служба „Военна информация” може да се назначава и цивилно лице, се оказа доста прибързана и неизпипана докрай. Оказва се, че депутатите са гласували нещо, което не върши работа.
На мястото на приетия текст „Директор на Службата може да бъде военнослужещ с висше военно звание или цивилен служител” от Министерството на отбраната предлагат нов и той да гласи „Длъжността „Директор на службата“ може да бъде определена за офицер от висшия команден състав на въоръжените сили или за цивилен служител, който има всички права по трудово правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение.“
За какво става дума?
Първо, сега действащият текст, ако директорът е генерал или адмирал, го изключва от състава на висшия команден състав на въоръжените сили. С предлаганата промяна Законът за военното разузнаване ще се приведе в съответствие със Закона за отбраната и въоръжените сили.
Второ, законът определя, че директор на службата може да бъде и цивилно лице, но толкова.  Няма го изричното конкретизиране в случай, че длъжността ще бъде определена за цивилен служител,  директорът да има всички права по трудово правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение. Това е втората идея на предлаганата промяна.
Ако този пропуск в Закона за военното разузнаване е причина от септември до сега да не се назначава титуляр за директор на служба „Военна информация”, ще трябва да минат още 1-2 месеца, докато Народното събрание гласува предложената промяна.
В края на миналата година бе обявен и проект на промяна на Правилника за устройството и дейността на служба „Военна информация”.  Целта е да се регламентира, че индивидуалната основна месечна заплата на директора на Служба „Военна информация”, когато е цивилен служител, се определя от министъра на отбраната като размерът й не може да е по-малък от основното месечно възнаграждение на директор, който е военнослужещ. Конкретизира се и начинът за определяне на основната месечна заплата на заместник-директора цивилен служител по начин, аналогичен с определяне на основната заплата на директора на Службата - цивилен служител.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Откриха учебната година във формирования на СКС

08.01.2020, 09:46

С тържествен строй вчера във военно формирование 22980 - София и военно формирование 48940 - Бургас дадоха вчера старт на новата учебна дейност през 2020 година, съобщават от СКС.
В обръщението си към личния състав командирът на военното формирование подполковник Любомир Люцканов пожела здраве и късмет на военнослужещите и техните семейства, упорство и решителност за успешното изпълнение на предстоящите задачи.
ВРИД Командирйт на военно формирование 22980 - София майор Юлиан Първанов посрещна началника на Центъра за осигуряване полковник Красимир Джуров, който приветства личния състав и изказа признателност и лична удовлетвореност от високото ниво на изпълнение на задачите през 2019 г. Той изрази своята увереност, че военнослужещите ще продължат да изпълняват надеждно и отговорно поставените задачи и пожела на всички здрава и успешна 2020 година.
Организирани бяха центрове за показ на въоръжение, техника и различни видове имущества, използвани в батальона по осигурьване и в транспортния батальон.

 

 

Пакистански учебен военен самолет се е разбил по време на тренировъчен полет, пилотите са загинали

07.01.2020, 20:54

Двама пилоти на Военновъздушните сили на Пакистан са загинали днес при катастрофа на учебен самолет в близост до град Мианвали, информира пакистанският телевизионен канал Geo TV.
Според говорител на ВВС, самолет Chengdu FT-7PG (р.н. 90-611 от 18-та иае "Sharp Shooters", дислоцирана в АБ Мианвали) "при рутинна оперативна тренировъчна мисия" е катастрофирал в близост до Мианвали.
"И двамата пилоти, които са опитни летци са загинали,“ заяви говорителят.
Миналата година през януари пилот на ВВС на Пакистан, летящ със същия тип самолет, е загинал, когато самолетът му се е разбил при подобни обстоятелства в Мастунг, Белуджистан.
По същия начин през юни 2018 г. двама пилоти загинаха, когато техният тренировъчен самолет F-7PG - вариант на FT-7 - катастрофира при кацане на авиобаза Пешавар.
През май 2017 г. друг самолет F-7PG се разби в близост до Мианвали при рутинна оперативна тренировъчна мисия. Тогава пилотът успя да катапултира. През август същата година обаче имаше още две катастрофи на същия тип самолет, като при едната загина командира на самолета.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

САЩ пребазираха шест стратегически бомбардировача B-52, за да бомбардират Иран

07.01.2020, 20:00

Преди няколко часа шест американски стратегически бомбардировачи B-52 бяха пребазирани от USAF в авиобаза Диего Гарсия в Индийския океан. Предполага се, че тези бомбардировачи ще се използват за нанасяне на удари по Иран, а според източници, цитирани от INTEL Sky, поне два от бомбардировачите са способни да използват ядрено оръжие.
Каква е вероятността Вашингтон да използва бомбардировачите си, за да нанасяне на удари срещу Иран, обаче остава неизвестно, но мнозина експерти твърдят, че ситуацията в Близкия изток си остава доста напрегната. В същото време има много въпроси относно ефективността на използването на американските бомбардировачи B-52, тъй като за да се приближи до зоната на удар в Иран, бомбардировачите ще трябва да загубят поне четири часа, в същото време Иран може да ги открие поне на няколко стотин километри докато се доближат до границата.
"Иран разполага с достатъчно системи за противовъздушна отбрана, способни да поразяват цели на разстояния от 200-300 километра. Благодарение на радара "Резонанс-НЭ" (Ghadir - експортната версия за Иран) е възможно да се открие приближаването на противника на разстояния над 1100 километра", отбелязва анализатор, цитиран от INTEL Sky.
Освен това, някои анализатори обръщат внимание на факта, че САЩ не разполагат с ракети, способни да пробият защитата на системите за ПВО/ПРО, и следователно вероятността Иран да отблъсне атаката на САЩ все още се запазва напълно реална. - Още за В-52
Източник: http://www.pan.bg/

 

Разработва се американско-българска „Пътна карта 2020 - 2030“ в сферата на отбраната

07.01.2020, 16:41

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа и официални лица от Департамента по отбраната на САЩ и Министерството на отбраната на Република България проведоха работна среща днес, 7 януари 2020 г. Целта на срещата е да се даде ход на развитието на 10-годишен двустранен план за отбрана между България и САЩ. Алтън Биланд, директор на Отдела за европейска политика, Централна и Южна Европа към кабинета на секретаря по отбраната на САЩ в Департамента по отбраната се присъедини към разговорите и ще участва в стратегическия диалог между САЩ и България в сряда. В хода на срещата бе постигнато съгласие по основните точки на българо-американската „Пътна карта 2020 - 2030“ и бърз график за нейното изпълнение.
Пътната карта ще даде насоки на българското и американското ръководство в техните съвместни усилия за по-нататъшно развитие на способностите на Българската армия чрез фокусиране на усилията за сътрудничество в областта на сигурността, особено в сферата на отбранителните институции, ситуационната картина на морското пространство, киберсигурността и модернизацията на Въоръжените сили на Република България. Екипите по прилагане на стратегията изготвят проект на Пътната карта, който ще бъде разглеждан през април, а целта е окончателната версия да бъде подписана в София през септември.
Резултатите от днешната среща са конкретен пример за динамично развиващото се сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната, регионалната и глобалната сигурност.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Румъния изтегли войниците си от Ирак

07.01.2020, 16:18

Румънското министерство на отбраната съобщи, че изтегля войниците си от Ирак на фона на ескалацията на напрежението в Близкия изток след убийството на иранския генерал Касем Солеймани при въздушен удар на САЩ в Багдад, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.
В следствие на решението, взето на срещата на Северно-атлантическия съвет на ниво посланици в понеделник, 6 януари, за временно спиране на мисията за обучение на иракските войски на фона на ескалацията на напрежението в Близкия изток, министерството на отбраната предприе необходимите мерки за прекратяване на мисиите, осъществявани от румънските военни, разположени в Ирак, съобщи министерството.
Министерството уточнява, че за да се гарантира сигурността на персонала, 14-те румънски военнослужещи, намиращи се на мисия в Ирак, ще бъдат преместени временно в друга база на коалицията.
Според източници, цитирани от в. "Адевърул", румънските военни са прехвърлени в база на международната коалиция за борба срещу "Ислямска държава" в Кувейт.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Вдигат пределната възраст за военна служба

07.01.2020, 16:00

Войниците и матросите ще служат до 49 години, а четиризвездните генерали и адмирали – до 65. Всички военнослужещи ще служат с по три години над сегашната пределна възраст за военно звание, предвижда проект на изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Условието е да не са упражнили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по КСО.
Все пак се предвижда компромис. В преходите и заключителни документи на проекта е записано, че пределната възраст за военна служба на военнослужещите, които към датата на влизане в сила на промените са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване, в интерес на службата може да бъде удължена до три години по решение на министъра на отбраната, след мотивирано предложение по команден ред.
На военна служба ще се приемат кандидати не по-възрастни от 40 години, независимо дали са офицери, сержанти или войници.
Промените предвиждат още военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ (капитан I ранг), които са на длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на друга предложена им длъжност в същото или по-високо длъжностно ниво, продължават да заемат длъжността си за срок от 1 година.
След това се уволнява. Придобитата квалификация продължава да бъде изискване за назначаване на по-висока длъжност, но на първо място вече няма да е тя, а интересът на службата.......Прочети още

 

AFP: Германия ще изтегли част от военния си контингент от Ирак

07.01.2020, 09:57

Германия ще изтегли част от военния си контингент, разположен в Ирак като част от коалицията за борба с групировката „Ислямска държава“, според информация на министерството на отбраната в Берлин, предава AFP.
Около 30 войници, разположени в Багдад и град Таджи ще бъдат преместени в Йордания и Кувейт, според говорител на министерството. По неговите думи, изтеглянето на войниците ще започне „скоро“.
Според данни на Reuters, към май 2019 г. Германия разполага със 160 войници, разположени в Ирак като част от коалицията срещу „Ислямска държава“. Техните задължения включват основно тренирането на силите за сигурност на Ирак.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Politico: Още един високопоставен служител напуска Пентагона до края на януари

07.01.2020, 09:50

Ерик Чеунинг (на снимката), началник на щаба на американския министър на отбраната Марк Еспер, се оттегля от поста си в края на месеца, превръщайки се в последният от поредицата високопоставени цивилни лица, които напускат Пентагона, съобщава изданието Politico.
Той ще бъде заменен от Джен Стюарт, републиканец в Комисията на Белия дом за въоръжената служба и бивш главен съветник на председателя на Съвместните началници, се казва в изявление на говорителя на Пентагона Алиса Фарах.
Чеунинг, бивш офицер от армейското разузнаване и ветеран, е управлявал ежедневните операции на Службата на министъра на отбраната чрез исторически брой промени в ръководството. Той се присъедини към Пентагона през 2017 г. като заместник-помощник секретар по индустриалната политика от McKinsey & Company, консултантска фирма за мениджмънт, където специализира в аерокосмическата индустрия. Подчертава се, че Чеунинг се завръща на работа в частния сектор.
През последните седмици Пентагона напуснаха редица високопоставени служители, включително заместник-помощник министърът на отбраната по сигурността в Индо-Тихоокеанския регион Рандал Шрайвър, изпълняващ длъжността заместник-секретар по човешките ресурси Джими Стюарт, както и директорът на отдела за прогресивните отбранителните програми (DARPA) Стивън Уокър.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Руската армия през 2020 г. ще получи шест модернизирани Ту-95МС

07.01.2020, 09:25

Руското министерство на отбраната заяви, че руските войски през 2020 г. ще получат шест модернизирани стратегически ракетоносеца Ту-95МС с нови системи за радиоелектронна борба и авионика.
„През 2020 г. далечната руска авиация ще бъде попълнена с шест модернизирани стратегически бомбардировача Ту-95МС“, съобщи военното ведомство.
Уточнява се, че през 2019 г. пет такива модернизирани машини вече са доставени на руските ВВС.
Командващия на далечната авиация генерал-лейтенант Сергей Кобилаш (на снимката) отбеляза, че модерните системи, поставени на самолета по време на модернизацията, няколко пъти подобряват точността на унищожаване на целите с бомби и управляеми крилати ракети.
По-рано от “Туполев” съобщиха, че модернизираният свръхзвуков бомбардировач с далечен обсег на руските ВВС Ту-22М3М ще получи най-новото радио-електронно оборудване.
Предполага се, че това ще увеличи радиуса на бойното използване на машината и тя ще използва съвременни боеприпаси, включително комплекс “Кинжал”. Според експертите, обновеният бомбардировач ще подсили въздушния компонент на руската ядрена триада. - Още самолети Туполев
Източник: https://blitz.bg/

 

САЩ няма да изтеглят войските си от Ирак

07.01.2020, 08:51

САЩ нямат планове да изтеглят войските си от Ирак. Това каза министърът на отбраната Марк Еспър, предадоха американските медии.
"Няма каквото и да било решение за напускане на Ирак", каза Еспър. Няма и планове за подготовка за изтегляне, допълни той.
"Няма взето решение за напускане на Ирак. Точка", категоричен бе шефът на Пентагона. САЩ остават ангажирани да се борят срещу "Ислямска държава" в Ирак заедно със съюзниците и партньорите си, посочи министърът.
По-рано се появи информация, че американската армия е уведомила Ирак, че ще изтегли силите си. Тази информация обаче се оказа, че не е вярна. Съединените щати имаха доскоро над 5000 военнослужещи в Ирак. Преди дни в страната пристигнаха още няколкостотин американски войници, за да охраняват посолството на САЩ, което бе нападнато от бойци на проиранска милиция - броени дни преди убийството на Касем Сюлеймани.
Източник: https://fakti.bg/

 

 

Sky News: Великобритания изпраща боен флот в Ормузкия пролив, докато напрежението между САЩ и Иран се увеличава

06.01.2020, 21:54

Бойни кораби от Кралския флот на Великобритания ще ескортират търговските плавателни съдове на страната през Ормузкия пролив, след като напрежението между САЩ и Иран се увеличи, в следствие от ликвидирането на иранския генерал Касем Сюлеймани, предава лондонската медия Sky News.
Решението беше подписано от британското правителство и обявено от министъра на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс (на снимката). Той заяви, че е инструктирал корабите от Кралския флот „Монтроуз“ и „Дефендър“ да отплават за пролива, за да осигурят безопасността на търговските кораби, плаващи под британски флаг в региона.
„Правителството ще вземе всички нужни стъпки, за да защитим нашите кораби и граждани в този момент“, допълни Уолъс.
„През последните няколко месеца американските сили в Ирак, които са базирани там по покана на правителството, често са обект на атаки от подкрепяните от Иран военни формирования“, добави министърът.
„Генерал Сюлеймани използваше тези сили, за да ощети съседните суверенни нации и враговете на Иран. Според международното право САЩ имат право да се защитават срещу този, който представлява непосредствена опасност за техните граждани“, каза още Уолъс.
По-рано британският министър разговаря със своя американски колега Марк Еспър и му предложи сътрудничеството на Обединеното кралство.
Корабът от кралските военноморски сили, фрегатата „Монтроуз“ е разположен в региона на персийския залив и оперира в района на Бахрейн. „Дефендър“ се намира в региона на залива от 2019 г., след като там беше пленен за кратко британския танкер „Стена Имперо“.
Техеран се зарече да отмъсти за смъртта на Сюлеймани. Той беше убит във въздушен удар в близост до летището в Багдад.
Сигурността в британските военни бази в Ирак беше затегната след американските удари, докато военните и правителствените служители в Лондон разискват как точно Техеран може да нанесе ответен удар. Сред плановете за действие при такъв сценарии са евакуирането на британците от зони с висок риск, ако това се наложи, и като цяло на военнослужещите от региона.
Междувременно САЩ разположиха 3 хил. допълнителни военнослужещи в района на Кувейт, които да окажат подкрепа на силите на страната в региона, ако това се наложи.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Ако утре е война...

06.01.2020, 21:07

Ако утре е война, тежко ни и горко! Нямам предвид голямата тупурдия, към която НАТО настървено се стреми. Там мащабите са други - от 2016 г. насам участващите в блока страни са похарчили 130 милиарда щатски долара за отбрана, като до 2024 г. се предвижда разходите им да нараснат до 400 милиарда. На последната среща в Лондон евроатлантиците са решили да признаят космическото пространство за отделна сфера на водене на бойни действия, в която да доминират. Нашата роля в тая компания е спомагателна - пречкаме се в краката на големите и вдигаме врява, за да създаваме илюзия за застрашеност. Можехме да бъдем разумни и да се борим за разведряването на обстановката в Европа и Близкия изток... Но пък е толкова весело да нападнеш в гръб с глутницата своите братя и освободители! Иначе, стане ли подобно нещо, ясно е, че ще се изпарим. Дано само първите ракети паднат върху празните чутури на нашите политици и клакьорите им!.....Прочети още

 

Piranha V „забуксува“ в Испании 

06.01.2020, 20:05

Испанската програма VCR претърпя фиаско. Преди дни, на 3 януари, порталът altair.com.pl съобщи, че Министерството на отбраната на Испания е анулирало контракт за доставката на нови бронетранспортьори.
В рамките на програмата VCR испанското военно ведомство избра Piranha V, разработка на американската компания General Dynamics. Испанската армия разчиташе да закупи 348 машини, на обща стойност над €2 млрд., като с производството се ангажираха испанските компании Indra и SAPA.
От Министерството на отбраната на Испания уточняват, че причината за това решение са „икономически, технически и производствени съображения“. Скоро се предвижда да бъде обявен нов тендер, понеже програмата за замяна на остарелите бойни машини BMR-600, VEC-25 и M113, които в момента са на въоръжение в испанската армия, има висок приоритет за военното ведомство на страната.

 

Турция продава оръжие като за последно

06.01.2020, 16:54

Турският оръжеен износ през 2019 г. е нараснал с 36,4% в сравнение с 2018 г. и надхвърли 2,7 милиарда долара, съобщи вестник „Сабах“.
Според данните, получени от турския Съюз на износителите (TIM), експортът е нараснал с 34,6% и достигна 2,7 милиарда долара миналата година от 2,03 милиарда долара през 2018 г., когато за първи път надхвърли 2 милиарда в американска валута.
Целта е да се намали зависимостта от вносни продукти и с подкрепата на държавата частните компании доведоха индустрията до значителен напредък в периода след 2006 г, констатира „Сабах“.
Пазарът на отбранителния и космическия сектор беше оценен на 1,3 милиарда долара през 2002 г.
Най-голямата турска компания за електроника в областта на отбраната ASELSAN се класира на 52-о място в списъка на Defense News Top100 – американско списание, следящо отбранителната индустрия по света – с 1,8 милиарда долара приходи от продажби, докато TAI (1,05 милиарда долара) бе в списъка на 69-то място.
Turkey Defense Technologies Engineering and Trade Inc. (STM) е на 85-о място в списъка с 564,8 милиона долара, а Roketsan (522,8 милиона долара) се класира на 89-о място.
Износът за страни от Близкия Изток и ОНД почти се е удвоил, съответно със 710,1 милиона и с 241 милиона долара. Най-голям износ 841,3 милиона долара е реализиран в Северноамериканската зона за свободна търговия, включваща и САЩ, предаде БГНЕС. - Още за ВПК на Турция

 

Към момента няма опасност за офицерите ни в Ирак

06.01.2020, 15:13

Най-малък е контингентът ни зад граница в Ирак. Двама военнослужещи участват в небойната мисия на НАТО за обучение и съветване  в колежа по отбрана и обобщаване на поуките от практиката. Към момента няма опасност за животана двамата, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след Богоявленския водосвет. 

Ние винаги имаме план за евакуацията им, и така или иначе до две седмици престои тяхната ротация, така че ще решим дали да ги изтеглим, но в края на краищата трябва да има общо решение на НАТО по въпроса“, заяви министърът. Той посочи, че имаме две възможни решения. „Едното е, по общо решение да се изтеглят всички, другото е при ротацията да не я подновим. Но това е въпрос вече на политическо решение“. - (видео)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Патриархът: Дълбок поклон пред славното родно войнство

06.01.2020, 15:12

„Дълбок поклон пред героичното и славно родно войнство, и вечна признателност към всички герои на българската свобода и независимост, отдавали и продължаващи да отдават живота си за своята Родина – майка България.“ Това посочи в словото си на празника Богоявление Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия беше отслужен от свещенослужители на Българската православна църква пред паметника на Незнайния воин в София. Почетният строй на Националната гвардейска част прие президентът върховен главнокомандващ Въръжените сили ген. Румен Радев. В него участваха още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов и други народни представители, членове на военно-патриотични съюзи и акредитирани у нас военни аташета. Висшето военно командване беше представено още от заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтнант Димитър Илиев, командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, неговият заместник генерал-майор Иван Лалов, командирите на Сухопътни войски и ВВС генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Цанко Стойков и др. 
Водосвет бе отслужен на знамената-светини на Шести пехотен Търновски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тринадесети пехотен Рилски полк, Двадесет и пети Драгомански полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк и щандарта на Първи конен полк, както и на бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 24 900 – Враждебна, 28 860 – Горна Малина, 42 600 - Мусачево.
Богоявленският водосвет бе отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Вертолети Ка-52 и Apache се срещнаха "лице в лице" в Египет

06.01.2020, 11:44

Руските вертолети Ка-52 "се сприятелиха" с американските си колеги AH-64D Apache в състава на ВВС на Египет, пише "Российская газета".
Двата потенциални противника се оказаха рамо до рамо в рамките на учения на египетските ВМС в Средиземно море, отбелязва Defense Blog.
Срещата е още по-любопитна поради факта, че са забелязани на борда на десантния кораб Gamal Abdel Nasser от клас Mistral. Същият този, който първоначално беше кръстен "Владивосток" и се произвеждаше във Франция за Русия, но след редица събития смени купувача си. - (видео)
Авторът отбелязва, че вертолетоносачът за първи път приема на борда си двата типа бойни машини.
А всичко започна през 2015 г., когато Египет подписа договор с "Рособоронэкспорт" за купуването на 46 вертолета Ка-52, ставайки първият им чуждестранен купувач.
Доставките на експортната версия на "Алигатора" в Египет се осъществяват от юли 2017 година.
Що се касае до Apache, то ВВС на Египет ги поръчаха от САЩ още през 1995 година. Оттогава са доставени 36 вертолета AH-64A. През 2000 г. американците ги модернизираха до версия AH-64D с изключение на радара Longbow.
Това не е единственият пример, при който Египет успява да обедини руско и американско въоръжение. На по-ранни техни учения беше забелязана съветска подводница, въоръжена с крилати ракети Harpoon.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Военните бордеи през Втората световна война

06.01.2020, 11:36

Във Втората световна война участват около 110 000 000 души – значителна част, от които са мъже. За сексуалното обслужване на тази огромна маса военнослужещи е създадена цяла индустрия, с която ще ви запознаем в статията.
В основата на семейната политика в нацистка Германия стои „принципът на три К“ – Kinder, Küche, Kirche (дете, кухня, църква), очертаващ границите на интересите на жените. Правейки достояние тези семейни ценности, Третият райх едновременно с това приветства и проституцията. Райхсфюрерът на СС Хайнрих Химлер я счита за противоотрова срещу хомосексуалността, разпространението на венерически заболявания и изнасилванията.
Същевременно дейността на проститутките е строго регламентирана, така както и всяка друга дейност в нацистката държава. Съставени са абсолютно точни инструкции, предписващи не само как трябва да бъде облечена труженичката на бордея при посрещането на клиент, но и колко пъти същият този клиент трябва да се е насапунисал, преди да има достъп до ласките на проститутката......Прочети още

 

Утре във ВМС откриват новата учебна година

06.01.2020, 11:09

На 7 януари (вторник) 2020 г. във формированията на Военноморските сили ще се състоят военни ритуали по повод тържествено откриване на новата учебна година, съобщават от ВМС.
В Пункт за базиране Варна, след края на официалната церемония, ще бъдат отработени показни занятия по подготовка на кораба за бой и поход, прехвърляне на леки товари и поща между кораби, развръщане на водолазен полигон и практически водолазни спускания, борба с възникнал пожар и евакуация на личен състав с използване на вертолет AS565MB „Пантер” от състава на Военноморските сили.

 

Нова БМП за сингапурската армия

06.01.2020, 09:40

Специалистите от сингапурската Агенция по отбранителна наука и техника (DSTA) в партньорство с компанията Singapore Technologies представиха новата верижна бойна бронирана машина (ББМ) Hunter. В бъдеще тя трябва да замени остарелите БТР M113A2, които в момента се обслужват от сухопътните сили.
Сингапурските военни експерти смятат, че тези бронирани бойни машини заедно със съществуващите бойни машини за пехота Bionics-2, ще увеличат бойните възможности и маневреността на пехотните части.

Във варианта на БМП Hunter е оборудвана с израелския боен модул Rafael с 30-mm автоматично оръдие, 7,62-mm картечница сдвоена с него и пускова установка за ПТУР. В допълнение към БМП семейството на бронемашините ще включва още четири варианта: мостопоставач, команден пункт, инженерна машина и бронирано средство за ремонт и евакуация.
Hunter има дизелов двигател MTU с мощност от 700 к. с., което й позволява да развие максимална скорост от 85 km/h по шосе. Силовата й установка е монтирана отпред вдясно, а зад нея са местата на командира и мерача-оператор на оръжието. Седалката на механик-водача е разположена отпред вляво. Осем напълно оборудвани пехотинци могат да бъдат настанени в задната част. Базовият Hunter има бойно тегло от 30 t, дължина 6,9 m, ширина 3,4 m и височина 3,4 m до покрива на кулата.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

В Индия приключиха тестовете на композитна бронежилетка устойчива и срещу АК-47

06.01.2020, 09:32

В Индия обявиха, че са завършили тестовете на бронежилетка, в основата на която са композитни материали. Съобщава се, че изследванията в областта на създаването на бронежилетката, която е с около 10 kg по-лека от предишните подобни версии, са правени от специалисти от Лабораторията за иновационни материали DMSRDE в Канпур. Създателите на личното предпазно оборудване го наричат "куршумоустойчива куртка", която покрива жизненоважните части на тялото: шията, слабините, тялото не само отпред и отзад, но и отстрани.
Новата бронежилетка е разработена по заповед на Генералния щаб на индийската армия. Според производителя, въпреки цялата си относителна лекота (според някои доклади, тежи по-малко от 6 kg), тя осигурява защита срещу 9-mm карабинни боеприпаси, а също така издържа на попадения и от автомат „Калашников“, разпределяйки ударното въздействие върху материала. Назована е и версията на автомата - AK-47. В същото време не се казва далечината на изстрела от АК-47, която е безопасна за войник в такава бронежилетка.
Бронежилетката (бронекуртката) има модулна основа: плочите могат да бъдат заменени с такива, които отговарят на определен клас на защита. Генералният щаб на въоръжените сили на Индия отбелязва, че новата бронежилетка, създадена на базата на композитни материали, ще започне да навлиза във войските в близко бъдеще. Първоначално с нея ще бъдат оборудвани специалните части на индийската армия, включително тези, разположени в района на контактната линия в Кашмир, която остава гореща точка на картата на региона.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

41 години от приемането на въоръжение на F-16A във ВВС на САЩ

06.01.2020, 09:16

На днешната дата през 1979 г. на въоръжение във ВВС на САЩ постъпва първият изтребител F-16A.
До сега са произведени над 4500 самолета от този тип в различни модификации. Изтребителят е на въоръжение във ВВС на 26 държави и е най-масовият боен самолет, който към момента се намира в експлоатация.
В различни аварии и катастрофи до сега са загубени 650 изтребителя F-16, което е 14.4% от общо произведените.
След над 40 години производство на F-16 във Форт Уърт (щат Тексас) /последният произведен там F-16 е на 14 ноември 2017 г. и е предназначен за Ирак/, Lockheed Martin премества производствената линия в Грийнвил (Южна Каролина), която бе въведена в експлоатация през декември 2019 г.. Първите самолети от последната версия F-16V от там ще излязат през 2020 г. и са в рамките на договор с Бахрейн, следват и тези за Словакия и България. - Още за F-16

 

 

ТАСС: Турският президент обяви началото на изпращането на турски войски в Либия

05.01.2020, 23:26

Турският президент Тайип Ердоган обяви в неделя началото на изпращането на турските войски към Либия пред CNN Turk, цитиран от TACC.
"Задачите на нашите военни са координиране на действията. Турските военни започнаха постепенно да се отправят (към Либия), за да гарантират сигурността на законното правителство (в Либия)", заяви турският лидер по CNN Turk.
Ердоган обаче не уточни дали турските въоръжени сили вече са пристигнали в Либия или не.

 

НАТО се събира извънредно заради ситуацията в Ирак

05.01.2020, 21:36

НАТО ще проведе спешно заседание утре заради ситуацията в Ирак, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на Алианса. "Генералният секретар на НАТО реши да извика посланиците след консултация със страните от Алианса. Северноатлантическият съвет ще обсъди ситуацията в региона", обясняват от пресслужбата на НАТО. Срещата е насрочена за утре следобед в Брюксел.
Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг реши да свика спешно заседание на Северноатлантическия съвет заради ескалацията на напрежението в Близкия изток след смъртта на иранския генерал Касем Сюлеймани, който беше ликвидиран при американски удар в Ирак.
В събота НАТО прекрати мисията си за обучение на иракските военни заради опасения за сигурността на изпратените в страната инструктори.

 

Честваха 160 години от рождението на генерал-лейтенант Георги Вазов

05.01.2020, 21:20

В центъра на китното подбалканско градче Сопот, родното място на големия и славен род Вазови, на 3 януари бяха отбелязани 160 години от рождението на един от тях - генерал-лейтенант Георги Вазов - човекът и войнът отдал своите сили в служба на Родината, съобщават от 61 Стрямска механизирана бригада.
В тържественият ритуал по полагане на венци и цветя взеха участие военният духов оркестър и почетен караул от състава на батальона за логистично осигуряване на 61 механизирана бригада - Карлово. Да почетат паметта и делото на героят пред Мемориалния комплекс на двамата братя генералите Георги и Владимир Вазови бяха дошли кметът на Община Сопот г-н Деян Дойнов, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, председателят на Общински съвет Сопот г-жа Нели Пенева, представители на СОСЗР от Сопот и Карлово, патриотични организации, родолюбиви граждани.
Източник: http://otbrana.com/

 

Иракският парламент гласува за изтегляне на чуждестранни военни от страната

05.01.2020, 19:24

Иракският парламент гласува за прекратяване на чуждестранното военно присъствие в страната и за прекратяване на споразумението с международната коалиция.
В резолюция, приета на спешно заседание на Съвета на представителите, депутатите "задължават правителството да прекрати военното присъствие на чуждестранните сили в републиката и да спре да работи по силата на споразумение за сигурност, сключено със силите на международната антитерористична коалиция", съобщава ТАСС, позовавайки се на телевизионния канал Al Arabiya.
В решението на парламента се казва също, че „правителството трябва да предприеме практически стъпки за прекратяване на всяко чуждестранно военно присъствие, да забрани използването на въздушното пространство на страната, както и да оттегли искането към международната антитерористична коалиция за помощ за борба с терористичната организация „Ислямска държава".
По-рано беше съобщено, че в Ирак мислят да прекратят присъствието на чужди сили в страната.
Припомняме, че на 3 януари американските войски започнаха ракетни удари в покрайнините на Багдад, в резултат на което иранският генерал Касем Сюлеймани беше убит.

 

ТАСС: САЩ отмениха военни учения край бреговете на Мароко след последните събития в Близкия Изток

05.01.2020. 12:27

Вашингтон реши да отмени американско-мароканските военноморски учения край бреговете на северноафриканското кралство във връзка с увеличаването на напрежението след операцията на въоръжените сили на САЩ за елиминирането на иранския генерал Касем Сюлеймани на 3 януари, съобщава мароканският информационен портал "360", цитиран от TACC.
Съвместните учения „Африкански морски лъв“ с участието на американски военни кораби и кораби на Кралския флот на Мароко трябваше да започнат на 8 януари 2020 г. край мароканския град Агадир.
"Беше решено да се изпрати универсалния десантен кораб „Батаан“ (USS Bataan, LHD-5) на ВМС на САЩ и военнослужещи от 26-ия морски експедиционен батальон, които трябваше да участват в ученията "Африкански морски лъв", в Близкия изток", порталът цитира представител на ВМС на САЩ. Според информацията подобно решение е взето "във връзка с нарастващото напрежение около Иран".
Според сайта все още не се знае кога ще се проведат съвместните американско-марокански учения, планирани за 2020 г.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

ПЗРК "Верба" може да сваля БЛА и крилати ракети

05.01.2020, 10:00

Руските мотострелкови дивизии получават на въоръжение новите пренсоими зенитно-ракетни комплекси "Верба" (9К333), имащи възможности да свалят БЛА и крилати ракети.
Важно предимство на новия комплекс е високата вероятност на поразяване на въздушните цели, има силно подобрени характеристики по чувствителност, точност и защита от смущения.
В състава на ПЗРК „Верба“ освен ракетата и пусковото устройство, влизат също система за разпознаване "свой-чужд", модули за разузнаване и управление, откриване на въздушни цели и учебно-тренировъчни комплекти.
Новият ПЗРК е предназначен за унищожаване на самолети от оперативно-тактическата авиация,ударни и транспортни вертолети, крилати ракети и БЛА. „Верба“ може да поразява труднозабележими цели на височина от 10 м до 4500 м и на разстояние от 500 до 6500 м. - Още за 9К333
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

104 години от рождението на Добри Джуров!

05.01.2020, 09:00

Добри Маринов Джуров е български политик, член на Политбюро на ЦК на БКП и министър на народната отбрана. Участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война, партизанин и командир на Партизанска бригада "Чавдар". Български офицер, армейски генерал и военен деец.
Той е роден на 5 януари 1916 година в село Врабево, Троянско. Учи в Семинарията (изключен за комсомолска дейност). През 1932 г. става член на РМС, а през 1938 г. на БРП (к). През 1937 година е осъден на една година затвор, след което през 1939 – 1940 година е войник в Двадесет и пети пехотен драгомански полк.
След военната си служба Джуров се включва активно във Военната организация на БКП в София. През 1942 година е интерниран в лагера „Кръсто поле“, откъдето успява да избяга и става партизанин. От септември 1942 година е политкомисар, а от април 1944 година – командир на партизанска бригада „Чавдар“.
След Деветосептемврийския преврат през 1944 година му е присвоено звание полковник, известно време работи в Министерството на вътрешните работи, а през юни 1945 година е прехвърлен в армията. През 1947 година завършва Военната академия „Фрунзе“ в СССР. Последователно командва дивизия, от 1949 година – Втора армия, а от 1956 година е заместник-министър на отбраната. През 1959 година завършва съветската генералщабна академия. От 1958 година е кандидат-член, а от 1962 година – член на ЦК на БКП. и Народен представител в 5, 6, 7, 8, 9-то народни събрания и 7 велико народно събрание.
От 17 март 1962 година до 22 ноември 1990 година Добри Джуров е министър на народната отбрана. Той е заемал най-дълго време длъжността военен министър на България – 28 години, 8 месеца и 5 дни, като достига военно звание армейски генерал (1964). Става кандидат-член (1974) и член на Политбюро на ЦК на БКП (1977 – 1990).
Удостоен със званието „Герой на Народна република България“ (1976), „Герой на социалистическия труд“ (1986), три ордена „Георги Димитров“, два ордена „Ленин“, орден „13 века България“.
Връчено му е военно отличие „Маршалска звезда“ за армейски генерал – 08.05.1978 г.
Добри Джуров играе активна роля в отстраняването на Тодор Живков от ръководството на БКП. Той остава военен министър до септември 1990 година и членува във Висшия съвет на преименуваната Българска социалистическа партия.
На 10 януари 1991 година напуска по свое желание парламента и се оттегля от обществения живот.
Добри Джуров умира на 17 юни 2002 година в София.
Погребан с военни почести в присъствието на няколко хиляди граждани. - Още за Добри Джуров

 

Най-използваният пистолет за охрана

05.01.2020, 08:51

Това е Glock 17, който е официално признат за най-употребяваният и известен пистолет, използван за охрана в света. Само в САЩ той заема 65% от пазарния дял на пистолети за охранители и правоприлагащи органи, пише security.bg. И не само там, а и в целия свят, Glock 17 остава предпочитано оръжие за множество национални въоръжени сили, цивилна самоотбрана и охранителни фирми.
Произвеждан е в компанията Glock Ges.m.b.H, Австрия, а негов създател е инженерът и основател на компанията – Гастон Глок. Предимствата на Glock 17 са, че е сравнително лек за подобен пистолет и е с изключително изчистен и удобен дизайн, без излишни бутони, предпазители, ръчки, което улеснява употребата при бърза стрелба.
За възможностите си и качествата си Glock 17 се продава на добра цена (около 1000 - 1200 лв.). Поддръжката му е евтина и това, че e един от най-разпространените пистолети му дава възможност за лесно намиране на резервни части, както и възможност за модификация чрез всевъзможните аксесоари, произведени специално за него.
Друг любопитен факт е, че от 1992 година до днес са продадени над 350 000 пистолета Glock, в над 45 страни от целия свят. Що се отнася до модела, то пистолетът е създаден да отговаря на 17 критерия, изготвени от австрийската армия, по повод желанието ѝ, през 1980-а да поднови пистолетите си. Основните от тях са пистолетът да бъде самозараждащ се и да отговаря на стандартите за боеприпаси на НАТО - 9×19mm Parabellum. - Още за Glock

 

 

НАТО прекратява мисията си в Ирак

04.01.2020, 16:44

НАТО прекратява тренировъчните мисии в Ирак, съобщи говорител на Организацията. Това става след убийството на иранския военен генерал Касем Солеймани, който бе ликвидиран с американски дрон на летището в Багдад в петък, предаде БГНЕС.
Мисията на НАТО в Ирак, която наброява стотици военнослужещи от различни държави, обучава силите за сигурност на страната по искане на правителството на Багдад. Основна цел е да бъде предотвратено завръщането на групировката ИДИЛ.
По-рано днес Швеция и Дания също съобщиха, че прекратяват тренировъчните си мисии в страната.

 

На фокус: тренажьорът на Су-34

04.01.2020, 16:27

Още за Су-34

 

Финландия започва изпитанията на самолетите, участващи в конкурса за нов изтребител

04.01.2020, 16:15

От 7 януари до 26 февруари финландските ВВС ще оценят петте изтребителя, участващи в програмата HX Fighter, като с тях бъдат извършени оценъчни полети. Изпитанията ще се извършат от военновъздушната база Пиркала.
Целта на HX Challenge е да се проверят дадените от компаниите данни за изтребителите в условията на страната чрез изпитания, проектирани от Финландия. Всеки от петте изтребителя ще има по седем дни за изпитателните полети и тестове. В изпитанията ще участват и финландски F/A-18 и Hawk, играещи ролята на „агресори“.
HX Challengeе е една от фазите за оценка на възможностите на изтребителите, целяща потвърждаване на дадените от фирмите ТТХ за самолетите.
При втората фаза, на база на получените резултати, на симулатори ще се оценят възможностите на звено изтребители в различни сценарии.
При третата фаза ще се демонстрират оперативните способности на изтребителите чрез симулиране на участие в продължителни бойни действия.
Програмата за нов изтребител HX Fighter е част от усъвършенстване на финландската система за отбрана. Ето защо ще се провери и съвместната работа на новия изтребител
HX Challenge не е авиошоу или реално учение, но въпреки това между терминалите 1 и 2 от към гражданската страна на летището,ще има обособена зона, от където авиационните фенове може да наблюдават излитанията и кацанията на участващите в изпитанията изтребители.
В края на втората фаза през 2020 ще се изпратят искания за последни най-добри предложения (Best and Final Offer - BAFO). Правителството на Финландия ще вземе решение за победителя през 2021 г.
Графикът на изпитанията е следният:
   • Eurofighter Typhoon 9–17 януари 2020;
   • Dassault Rafale 20–28 януари 2020;
   • Saab Gripen 29 януари –6 февруари 2020;
   • Lockheed Martin F-35 7–17 февруари 2020;
   • Boeing F/A-18 Super Hornet 18–26 февруари 2020.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Държавната гранична служба на Украйна получи два 14 годишни вертолета Airbus H125

04.01.2020, 13:53

Два вертолета Н125 са кацнали вчера, 3 януари, на летище Киев, прелитайки от Франция, за това съобщава Държавната гранична служба на Украйна.
"Първите два вертолета Н125, предназначени за Държавната гранична служба на Украйна, кацнаха в Киев“, гласи съобщението.

Машините имат френска регистрация F-WТBT и F-WTBU, и, по данни на западни експерти, те фактически са използвани вертолети AS30B3 Ecureuil постройка 2006 година, закупени от гражданския пазар.
На 14 юли 2018 г. МВР на Украйна подписа договор с Airbus Helicopters за закупуването на 55 вертолета H225, H145 и H125 за нуждите на министерството. Първите два вертолета трябваше да пристигнат до края на 2019 г. Очаква се още десет хеликоптера да бъдат доставени през 2020 г. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Отбелязваме 142 години от Освобождението на София

04.01.2020, 09:26

Отбелязваме 142 години от Освобождението на София. Градът е освободен без насилия, без пожари, както се е планирало, без избиване на населението.
С празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен молебен и литийно шествие ще бъде отбелязана годишнината от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София и освобождението на града от османско владичество.
Бързата реакция на руските войски, които проникват преди 142 гидини светкавично в града и съпротивата на западните консули, които са отказали да го напуснат, както и волята на жителите на града, водят до неговото освобождение през 1878г.
Благодарственият молебен е бил в храм ''Света Неделя'', където се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. На тях е присъствал лично генерал Гурко.
На 4 януари 2020 г. благодарственият молебен ще се състои в храм „Света Неделя” от 10 ч. Именно там преди 142 години се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. На тях е присъствал лично генерал Гурко.
Литийното шествие и поднасянето на цветя и венци пред паметниците на Генерал Гурко и Цар Освободител ще бъде от 10.30 ч., а от 11.15 ч. ще се състои литературно-музикална програма и поднасяне на венци пред паметника на Българския опълченец.

 

Хафтар обяви обща мобилизация: Ердоган иска Османска империя в Либия

04.01.2020, 09:08

Командващият така наречената Либийска национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар обяви вчера обща мобилизация за противодействие на всякаква агресия отвън. Това съобщи телевизионният канал "Ал Арабия", цитиран от ТАСС.
"Битката за Триполи приближава края си. Никой не трябва да се съмнява, че столицата ще бъде освободена", каза той. "Приемаме предизвикателството и обявявам противопоставяне и обща мобилизация срещу всякакви чуждестранни войски, които бъдат изпратени в нашата страна", добави Хафтар, предава БТА.
Той призова всички либийци "да се сплотят и да се противопоставят на врага, който е решил да превземе страната". "(Турският президент Реджеп Тайип) Ердоган, подхващайки своята война в Либия, се е прицелил в националната сигурност на арабите", посочи Хафтар. Обвинявайки го в "авантюра за възраждане на Османската империя в Либия", той призова турския народ "да въстане срещу президента, който тласка армията си към гибел".
В четвъртък турският парламент подкрепи законопроект, предвиждащ възможност да бъдат изпратени турски военнослужещи в Либия. Ердоган неведнъж е изразявал готовност да изпрати военни там, ако Правителството на националното съгласие (ПНС) в Триполи поиска помощ от него. На 28 ноември Анкара и Триполи сключиха меморандум за сътрудничество.
В момента в Либия паралелно съществуват два органа на изпълнителната власт: ПНС на Файез Сарадж и временният кабинет на Абдула ат Тани, действащ в източната част на Либия заедно с парламента и подкрепян от ЛНА на Хафтар. На 12 декември Хафтар обяви началото на решаващо настъпление срещу Триполи с цел ликвидиране на окопалите се там терористични групировки, отбелязва ТАСС.
Днес парламентът в Либия ще има извънредно заседание във връзка с вероятното изпращане на турски войски в Либия.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Президентът, министърът на отбраната и началникът на отбраната ще бъдат на Богоявленския водосвет

04.01.2020, 08:59

На 6 януари 2020 г., понеделник, от 11.00 часа на пл. „Свети Александър Невски“ президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ген. Румен Радев ще участва в ритуала за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, съобщават от прессекретариата на държавния глава. Той ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред паметника на Незнайния воин.
Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен от свещенослужители на Българската православна църква пред паметника на Незнайния воин в София, съобщава Пресцентърът на МО. На него ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани.
Водосвет ще бъде отслужен на знамената-светини на Шести пехотен Търновски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тринадесети пехотен Рилски полк, Двадесет и пети Драгомански полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк и щандарта на Първи конен полк, както и на бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 24 900 – Враждебна, 28 860 – Горна Малина, 42 600 - Мусачево.
Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.
Източник: http://otbrana.com/

 

Армията ще отбележи 172 години от рождениетo на Христо Ботев

04.01.2020, 08:45

172-ата годишнина от рождението на поета - революционер Христо Ботев ще бъде отбелязана на 6 януари 2020 г., понеделник, в цялата страна с ритуали с участието на представителни подразделения от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националната гвардейска част, съобщава Пресцентърът на МО.
На много места в страната, наред с отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев, ще се проведат и църковните ритуали, свързани с водосвета и благославянето на частите и бойните знамена, след което ще се състои и традиционното спасяване на богоявленския кръст......Прочети още

 

 
 
 

ТАСС: Али Хаменей назначи заместник на убития Касем Сюлеймани

03.01.2020, 21:38

Духовният водач на Иран аятолах Али Хаменей днес назначи генерал Исмаил Каани за командир на специалните части „Кудс“ на иранския ислямски революционен гвардейски корпус, предава TACC, като се позовава на сирийската информационна агенция SANA.
Според информацията Хаменей е издал указ, с който назначава Каани за командир на силите на „Кудс“ на мястото на бившият им командир генерал Касем Сюлеймани, който загина в резултат на американски въздушен удар в Ирак.
По-рано Пентагонът потвърди, че е била извършена въздушна операция, включваща и ракетни удари в района на багдадското международно летище. В резултат от нея е бил убит Сюлеймани, заедно със заместник-ръководителя на иракската шиитска милиция Абу Махди ал Мухандис, който държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвинява за нападението срещу американското посолство в Ирак от 31 декември 2019 г. От Пентагонът заявиха, че атаката е била извършена по нареждане на президента на САЩ Доналд Тръмп.
Силите на „Кудс“ са едни от най-подготвените подразделения на Иранската революционна гвардия и активно участват във военните конфликти в Сирия и Ирак.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 
 

Die Welt: В бъдеще Полша ще разполага с повече танкове, отколкото Германия и Франция взети заедно

03.01.2020, 21:30

Държавите от Европейския съюз се стремят да превъоръжат армиите си и да увеличат бойната си ефективност, пише германският национален ежедневник Die Welt. Германия и Франция обаче изключиха Полша от проектите за отбрана, въпреки подчертаното й желание да модернизира въоръжените си сили и затова Варшава се обърна към други партньори, основният от които – САЩ.
В резултат Полша сключи споразумение за закупуването на 20 американски преносими ракетни установки и оборудване за тях на стойност повече от 400 млн. долара.В допълнение, Варшава иска да закупи други, по-нови танкове, които да заменят германските. Полша харчи милиарди долари за военна техника, предимно от САЩ, и е една от шестте страни на НАТО, които отделят за отбрана 2% от БВП.
Оръжията са приоритет за Полша и президентът на САЩ Доналд Тръмп често я хвали по този повод. Според експерти Варшава е вторият по големина купувач на американско оръжие след Саудитска Арабия.
Според изданието, вина за ситуацията имат Париж и Берлин - за разлика от САЩ, европейските партньори са изключили Полша от въпросите на отбраната. Германия и Франция си сътрудничат в тази област, но не позволяват на Полша да работи заедно с тях, въпреки че Варшава с удоволствие ще участва в разработването на нови танкове.
Освен това Полша чувства заплаха от Русия и затова активно купува оръжие. Така Варшава ще придобие 32 самолета F-35 на стойност 6,5 млрд. долара. САЩ са готови да предоставят на Полша необходимото оборудване, докато германско-френската алтернатива ще бъде налична не по-рано от 2030-те.
Позицията на Берлин и Париж има последици за общата европейска отбранителна политика и, следователно, за европейската сигурност, предупреждава германският вестник. Полша играе важна военна роля, като гарантира сигурността на т.нар. Източен фланг на НАТО. Ако сега Варшава сключи двустранни договори със САЩ, това допълнително ще усложни интеграцията между европейските армии.
Експертите говорят за опасността от отчуждението на Полша като най-важния партньор в областта на политиката за сигурност, в случай че европейските държави не направят предложения за Варшава. На Полша трябва да се гледа не само потенциален купувач на военно оборудване, но и като на партньор. Поради това тя се интересува и от разработването на европейски танк. Берлин обаче вече има тъжния опит от големи европейски проекти, който показа, че колкото повече страни участват в него, толкова по-често има забавяния и по-високи разходи.
От тази гледна точка въпросът доколко разумно е участието на Полша в подобни проекти по отношение на индустриалната политика остава отворен. От друга страна, трябва да се помисли какви стратегически последици може да има изключването на Варшава от тези проекти. За съжаление на Полша, твърде малко политици в Германия са загрижени за този въпрос.
Ако Берлин не се погрижи за по-успешната интеграция на Варшава в европейските отбранителни проекти, това ще тласне Полша в ръцете на Доналд Тръмп. Точно това се случва сега и не само САЩ, но и Южна Корея е готова да бъде партньор на Полша, като й предложи версия на своя модел K2, съобразен с нуждите й, и дори да извърши трансфер на технологии, за който Варшава настоява. Преговорите по този въпрос са в началния етап, но вече се говори за 800 единици. След такава солидна сделка Полша ще разполага с по-модерни бронирани превозни средства от Германия и Франция заедно, подчертава Die Welt.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 
 

САЩ изпращат още 3500 войници в Близкия изток

03.01.2020, 21:12

САЩ ще разположат още 3500 военнослужещи в Близкия Изток според източници в Пентагона, след като американски дронове убиха Касем Сюлеймани, командир на спецчастите „Кудс“ от Иранската ислямска революционна гвардия на летището в Багдад, предава AFP.
Подкрепленията ще бъдат изпратени от 82-а парашутна дивизия, и по специално от нейния отдел за бърза реакция, чиито подразделения вече действат в региона, след като по-рано САЩ също засилиха военното си присъствие, след увеличаването на напрежението. Това се случи след нападението срещу американското посолство в Багдад.
Източник от Пентагона заяви, че военнослужещите от 82-а дивизия вече са били информирани, че могат да бъдат изпратени в региона.
„Бригадата ще бъде разположена в Кувейт като съответстващо и превантивно действие на увеличаващите се нива на заплаха срещу американските военнослужещи и инфраструктура“, заяви източникът.
Този ход идва, след като напрежението между Техеран и Вашингтон се повиши след убийството на Сюлеймани, който САЩ обвиняват за нападенията срещу американски сгради в Ирак в последните месеци, включително над посолството в Багдад.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен на Богоявление

03.01.2020, 16:32

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен от свещенослужители на Българската православна църква на 6 януари 2020 г., понеделник, пред паметника на Незнайния воин в София. На него ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.
Водосвет ще бъде отслужен на знамената-светини на Шести пехотен Търновски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тринадесети пехотен Рилски полк, Двадесет и пети Драгомански полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк и щандарта на Първи конен полк, както и на бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 24 900 – Враждебна, 28 860 – Горна Малина, 42 600 - Мусачево.
На водосвета в София ще присъстват още президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани.
Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.
Началото на водосвета в София е от 11.00 ч. на 6 януари 2020 г. пред паметника на Незнайния воин.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Почина Александър Благонравов, създателят на БМП-2 и БМП-3

03.01.2020, 16:15

"Главният конструктор на бойните машини на пехотата (БМП) от 2-о и 3-о поколение Александър Благонравов почина на 87 години", съобщи "РИА Новости".
Александър Благонравов е роден през 1933 г. в Москва. През 1974 г. той става главен конструктор на Специалното конструкторско бюро за машиностроене на Курганския машиностроителен завод.
Под негово ръководство бойната машина на пехотата БМП-2 е значително модифицирана и доработена и през 1980 г. е приета на въоръжение. Основното постижение на неговата конструкторска дейност е създаването през 1987 г. на принципно нова плаваща бойна машина БМП-3.
През 1996 г. Благонравов получава почетното звание заслужил деятел на науката, техниката и технологиите.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Иранският генерал Касем Сюлейман загина при удара на ВВС на САЩ в Багдад

03.01.2020, 16:11

"Иранското външно министерство изрази своя протест пред САЩ заради смъртта на генерала от Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC) Касем Сюлеймани", съобщи официалният представител на иранското външно министерство Абас Мусави.
"Във връзка с убийството на военачалника Сюлеймани от американските сили, представители на посолството на Швейцария, представляващо интересите на САЩ, бяха повикани във Външното министерство в Техеран, където им беше връчен острия протест на Иран срещу САЩ", написа Мусави на своята страница в Twitter.
Генерал Касем Сулеймани, командващ специалните части "Кудс" на Иранската ислямска революционна гвардия беше убит при ракетна атака на летището в Багдад. Според Associated Press, заместник-командирът на шиитската милиция в Ирак Абу Махди ал Мухандис също е загинал.
Пентагонът потвърди, че Касем Сюлеймани е бил убит по време на операцията на въоръжените сили на САЩ.
„По указание на президента на САЩ американските военни предприеха решителни отбранителни действия за защита на американския персонал в чужбина, убивайки Касем Сулеймани, командир на подразделението "Кудс" от Ислямския революционен гвардейски корпус, обявен за терористична организация в САЩ. Генерал Сюлеймани активно разработваше планове за нападения срещу американски дипломати и военни в Ирак и региона. Сюлеймани и "Кудс" са отговорни за смъртта на стотици американци и членове на коалицията срещу Даеш и за раняванията на хиляди други. През последните няколко месеца той организира атаки срещу коалиционни бази в Ирак, включително нападението на 27 декември, което доведе до смъртта и ранявания на американския и иракския персонал. Генерал Сюлеймани също одобри атаката срещу американското посолство в Багдад тази седмица. Този удар беше насочен, за да сдържа бъдещи планове за ирански атаки. САЩ ще предприемат всички мерки за защита на гражданите и интересите, независимо от тяхното присъствие в света “, заявиха представители на Министерство на отбраната на САЩ, цитирани от Associated Press.
Командирът на Ислямския революционен гвардейски корпус Мохсен Резай заяви, че "Техеран ще даде отговор на смъртта на Сюлеймани. "Касем Сюлеймани, загинал със смъртта на мъченик, се присъедини към братята си. Ще си отмъстим на Съединените щати", каза Резай.
Според съобщения в медиите Associated Press (AP) и Agence France Presse (AFP), Ал Мухандис пристигнал на летището в състава на конвой, за да се срещне със Сюлеймани. Когато генералът слезе от самолета, беше нанесен въздушен удар. Общо са убити седем души.

 

Полша пое командването на силите на НАТО за бързо реагиране

03.01.2020, 08:42

Полската армия пое на 1 януари от Бундесвера командването на частите на НАТО за максимално бързо реагиране на критични ситуации. В края на годината Полша ще предаде този пост на Турция.
Наричан още "Върхът на копието", този съвместен корпус (Very High Readiness Joint Task Force, или VJTF) е "значителен принос за колективната ни отбрана и силна демонстрация на възможностите на Полша", заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.
Според официалното съобщение тази година VJTF ще наброява около 6000 военни, половината от които осигурява Полша. "В тези сили ще служат части и от България, Чехия, Унгария, Италия, Литва, Латвия, Португалия, Румъния, Испания, Словакия, Турция и Великобритания, а САЩ са готови да помагат с въздушни сили и друга бойна подкрепа".
Решението за VJTF беше взето през 2014 г. на срещата на алианса на върха в Уелс, месеци след като Русия анексира Крим и започна да помага на сепаратисти в Източна Украйна, както и след поредното напрежение в Близкия изток и нестабилността в Северна Африка. Групата принадлежи на силите на НАТО за бързо реагиране и има сухопътни, военноморски, военновъздушни и специални части.
През миналата година в основата на VJTF бе германската 9 Panzerlehrbrigade в Мюнстер. С участието на още 8 държави числеността достигна 8000 души. При задействане частите са готови незабавно да защитят съюзен член на НАТО, докато се активират около 40 хиляди души от Силите за бързо реагиране (NATO Response Force, или NRF), командвани от американски адмирал в Неапол.
Всяка година в мащабно учение се тренират общите действия на VJTF и NRF, като една от основните цели е да се провери способността на алианса да придвижва хора и техника свободно и бързо през своята територия в Европа. - (видео)
Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

121 години Щаб на ВМС

03.01.2020, 08:20

Щабът на ВМС е създаден на 1 януари 1899 г. с указ № 6 на княз Фердинанд I за сливане на Управлението на Дунавската флотилия и на Морската част в едно – „Управление на Флота“. Под понятието Управление на флота се визират началникът и Щабът на Флота. Със заповед № 80 от 2 март 1900 г. относно Положението за устройство на Флота е уточнена функцията на новосъздаденото управление, а именно, че „Началникът на Флота командва и управлява Флота посредством Щаба на Флота, който има два състава: а. Строеви и б. Административен.
Щабът на Флота се управлява от началника на Щаба на Флота, който е най-близкият помощник на началника на Флота във всичко, що се касае до устройството, управлението и службата на Флота“. При така създаденото ново положение на Началника на Щаба на Флота са пряко подчинени всички чинове от Щаба на Флота, а при отсъствие на Началника на Флота, той го замества по право.
Първи началник на Щаба на Флота е капитан-лейтенант Васил Хитров (на снимката), който до този момент е началник на Дунавската флотилия и по мнението на съвременниците е може би най-добре подготвеният български морски офицер.
Една от първите задачи на Щаба на Флота е разработването на проектоустав за службата на кораба въз основа на руския и френския морски устав, регламентиращ службата в отряда кораби. Тук най-вече се имат предвид отрядът торпедоносци тип „Дръзки“.
Съгласно чл. 83 от Ньойския мирен договор, подписан на 27 ноември 1919 г. и влязъл в сила от 9 август 1920 г., Българският военен флот подлежи на ликвидация. Щабът на Флота е закрит в началото на декември 1920 г. Част от щабните офицери запазват позиция в новосформираните Морска и Дунавска полицейска служба със седалище в София.
Щабът на Флота е възстановен в мирновременния щат от 1932 г., а в самото начало на следващата година се връща във Варна. Структурата на управлението на военния флот става сравнително постоянна едва в началото на 40-те г. на ХХ в. Щабът в този период отново се разполага в София.
След войната флотът навлиза в нова фаза от историята си, като през 1947 г. започва обновлението и разрастването на корабния му състав. Щабът на Флота се настанява през 1948 г. в сегашната си сграда във Варна.
През следващите три десетилетия ВМС изпълняват мащабни задачи, свързани със съюзническите задължения на България към Обединените въоръжени сили на Варшавския договор. Основната част на дейностите по планирането и организирането на тези учения пада върху Щаба на ВМС.
След 1989 г. настъпват редица промени в ръководството на флота, продиктувани от новата обществено-политическа ситуация в страната. Ликвидирани са политорганите, въведени са новите наименования на типовете кораби, като част от корабния парк е поетапно изведен от експлоатация. На 19 август 1991 г. ВМФ е преименуван на ВМС. - Още за българските ВМС
Източник: Военноморски музей

 

 

В Судан се разби самолет Ан-12

02.01.2020, 23:44

Транспортен самолет Ан-12А (с.н. 2340606)“ на суданските ВВС се разби днес в провинцията Западен Дарфур в Судан, предава РИА Новости, като се позовава на информация на телевизионния канал „Ал-Арабия“.
Самолетът е катастрофирал веднага след излитане на пет километра от летище Ал Генейна.
Съобщава се за 18 загинали, включително 7-членният екипаж. За сега няма информация какви са причините за катастрофата.
.

 

Загубите на САЩ в Афганистан през 2019 година

02.01.2020, 23:07

През 2019 година САЩ по официални данни за загубили в Афганистан 22 човека убити (редовна войска  + спецназ - без да се отчитат ЧВК). Както отбелязва "ЛостАрмор" (https://twitter.com/lostarmour), това са най-големите загуби от 2004 година насам.

 

Спуснати на вода през 2019 година и дострояващи се бойни надводни кораби за нуждите на ВМС на НОАК

02.01.2020, 22:53

Още за ВМС на Китай

 

Първи кадри от изпитания на руската артилерия

02.01.2020, 20:50

На полигон край Нижни Новгород се провеждат изпитанията на трите най-нови артилерийски системи за руския ВМФ и Сухопътните войски на страната. Видео от тестовите стрелби публикува ТВ "Звезда".
Обсегът на стрелба на универсалната корабна артилерийска установка е до 20 км, а точността е демонстрирана със свалянето на ракети по време на изпитанията. Специална система за управление разпръсква снарядите, за да не попадат в една точка, поясни конструкторът на корабни артилерийски установки към ЦНИИ "Буревестник" Николай Комов.
Самоходната зенитна установка "Деривация" вече получи прозвището "убиец на дронове" заради бойните си възможности. 57-мм ѝ оръдие произвежда по 120 изстрела в минута и е способно да поразява цели, движещи се със скорост до 500 м/сек. Оптико-електронната система за насочване работи в пасивен режим, без да се разкрива. На тестовете "Деривация" стреля при марш и във вода, по земя и по въздух.
"Точността на "Деривация" позволява да се свалят безпилотни апарати на разстояние от над 3 км. Нито една друга артилерийска установка не е способна на това. Разбира се, дроновете могат да се поразяват и с ракети, но цената им съществено превишава цената на 57-мм боеприпас", отбеляза началникът на отдела за разработка на въоръжение в "Буревестник" Александър Савиних. Планира се изпитанията на самоходката да приключат през 2020 г., по-нататък на нейната база може да бъде създаден зенитен робот с изкуствен интелект за защита на големи промишлени обекти.
Третото дете на ЦНИИ е самоходния 82-мм миномет "Дрок" – продължение на знаменитата "цветна" серия руска артилерия. Оръжието е разположено на бронирана машина, а цифровата система за управление на огъня е защитена от смущения.
"За стрелба от екипажа не се изисква да излиза от защитената капсула. Достатъчно е да спре за няколко секунди", отбеляза главният конструктор Иля Чупин, цитиран от "Российская газета".
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Началникът на ВВВУ бригаден генерал Юлиян Радойски встъпи в длъжност

02.01.2020, 19:38

От името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, днес заместник-министър Атанас Запрянов представи бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“, пред преподавателския и курсантския състав, съобщава Пресцентърът на МО. „Предстои сложен процес за изграждането на ВВВУ“, обяви заместник-министър Атанас Запрянов в словото си на тържествената церемония. По думите му училището трябва да се превърне в национален, устойчив образователен център за подготовка на висококвалифицирани кадри за Военновъздушните сили (ВВС), свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката и европейската система за въздушен транспорт.
„Пожелавам на бригаден генерал Радойски успешно да реализира концепцията за създаване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, за да отговори на повишените изисквания към обучението на авиационните кадри за нуждите на ВВС и за усвояването на новата авиационна платформа, която предстои да приемем на въоръжение, самолет F – 16 Block 70“, подчерта още в словото си заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.
„Основната ни цел е да превърнем Висшето военновъздушно училище в утвърден национален лидер в авиационното образование и разгръщането му в конкурентен европейски център за обучение на пилоти и техници за нуждите на авиацията“. Това каза началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски в първото си слово пред преподавателския и курсантския състав. Той подчерта, че ВВВУ ще обучава високоподготвени авиационни специалисти както за бойната, така и за гражданската авиация, които ще получават международно признати дипломи.
Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ се откри с решение на Народното събрание (обнародвано в Държавен вестник на 23 април 2019 г.). По този начин, след 18 години стана факт най-новото висше военно учебно заведение в България, благодарение на усилията на ръководството на Министерството на отбраната, постигнатия широк политически консенсус и подкрепа от ръководството на ВВС и авиационната общественост. Към момента в училището се подготвят близо 160 курсанти като нова програма за обучение с граждански специалности ще стартира през есента. Сред първите задачи на ръководството на ВВВУ са обновяването на инфраструктурата и подготовка на преподаватели по най-съвременните изисквания. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Високотехнологични манекени „обучават” бойните санитари във ВМА

02.01.2020, 17:05

Високотехнологични манекени ще се „включат” в обучението на бойните санитари, които преминават двуседмични курсове във Военномедицинска академия (ВМА).
Ежегодно десетки военнослужещи от различни военни формирования получават начална военномедицинска подготовка, която им дава възможност след това – при нужда, да се включат както на бойното поле, така и при различни инциденти с масово постъпване на пострадали.
Във връзка с разкриването на тренировъчен център във ВМА бяха закупени и високотехнологичните манекени. Преподавателите, които след това ще отговарят за подготовката на бойните санитари и санитарните инструктури, вече преминаха обучение.
Бойните санитари на практика са „платинените 10 минути”, защото те държат в ръцете си живота на ранените войници на бойното поле, докато на място дойде лекар. След приключаване на курса се издава удостоверение за „Начална военномедицинска подготовка на бойни санитари”, съобщават от ВМА.
Източник: http://otbrana.com/

 

Aero достави на чешките ВВС последния ремонтиран L-159T1

02.01.2020, 16:57

Чешките ВВС получиха от AERO Vodochody AEROSPACE a.s. последния от общо пет двуместни самолета L-159T, на които им бе извършен ремонт по изискванията РР2000.
Така към момента 21-ва тактическа авиобаза Часлав разполага с общо осем двуместни тренировъчни самолета и леки щурмовици L-159 aircraft: пет L-159T1+ и три L-159T2, които са доставени през пролетта на тази година.
“Ние използваен двуместната версия на L-159 ALCA за напреднало и бойно обучение на младите пилоти. Осемте двуместни L-159 ALCA ни позволяват да изпълним голям нальот, който да осигури качествено и ефективно обучение, както и да намалим времето за самото обучение и преминаването на младите пилоти в бойните ескадрили“, споделя командирът на 21-ва тактическа авиобаза полковник Петър Томанек.
Самолетите L-159 трябва да преминават планиран ремонт след всеки 2000 часа нальот или на всеки 8 години, за да се осигури висока надеждност и безопасност на тяхната експлоатация и след 2030-2035.
Освен в чешките ВВС, L-159 се експлоатират и от ВВС на Ирак и от американската компания Draken International, подпомагаща тренировъчната дейност на американските бойни пилоти.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Хърватското правителство отново търси от кого да закупи нови изтребители

02.01.2020, 12:32

Хърватското правителство ще вземе решение за закупуването на нови изтребители през 2020 г., като за тази цел ще търси предложения от поне шест страни, включително от Израел, от които може да получи самолети F-16, предава македонската медия ”Макфакс“.
От правителството твърдят, че знаят от кого ще търсят оферти за новите самолети, но още не са изпратили официална заявка към страните. Още не е ясно и колко пари Хърватия ще може да задели за нови изтребители.
Хърватия обмисля да закупи изтребители от САЩ и Швеция, които могат да им предложат самолети F-16, или “Gripen”. Заявка за закупуването на изтребители ще бъде изпратена и до Израел, Гърция и Норвегия. Заявка ще бъде изпратена и до Италия, откъдето правителството ще може да закупи изтребители „Eurofighter”.
По-рано Хърватия опита да закупи самолети от Израел, но това начинание се провали, тъй като американският им производител не се съгласи да продаде на Загреб изтребители F-16 с модификации, извършени от друга страна.
След като получат заявка за закупуването на самолети, страните ще имат период от пет месеца да отправят оферта към Хърватия, която след това да бъде прегледана и оценена в рамките на три месеца.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

134 изтребителя F-35 са произведени през 2019 година

02.01.2020, 12:15

От концерна Lockheed Martin съобщават, че през 2019 г. на ВС на САЩ и на ВВС на съюзниците са доставени 134 изтребителя F-35 при планирани 131. Това също така представлява увеличение с 47% спрямо 2018 г. и 200% спрямо 2016 г.
134-ят произведен през 2019 г. изтребител е F-35В (STOVL), предназначен за Корпуса на морската пехота на САЩ. От общо 134 построени през изминалата година изтребители F-35, 81 са доставени на ВС на САЩ, 30 на ВВС на страните-партньори в програмата F-35 и 23 в рамките на Програмата за чуждестранни военни продажби.
През 2020 г. Lockheed Martin планира да произведе 141 самолета F-35 от различни модификации, като броят през следващите години ще продължи да нараства до достигане на максималното количество през 2023 г.
Цената на една машина също бележи ръст на спад, като този изтребител 5-то поколение вече се продава по-евтино от изтребители 4-то поколение.
Цената на F-35A е 77.9 милиона долара, като целта да се достигне под 80 милиона е постигната една година предварително.
Днес в пълна оперативна годност са 65% от общия брой изтребители F-35 по целия свят, а този показател за бойните ескадрили е почти 75%. - Още за F-35
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

ТАСС: Само 20 от всички 152 хеликоптера от германските военновъздушни сили са готови за полет

02.01.2020, 12:05

Едва 20 от всички 152 хеликоптера на германските военновъздушни сили са готови за полет, като това влияе негативно на плана на страната за подготовка и обучение на пилоти, предава TACC, като се позовава на берлинския вестник Bild и поверителен доклад на Бундесвера.
Според информацията в оперативна готовност се намират само осем вертолета Tiger от общо 53, както и 12 транспортни хеликоптера NH90, от общо 99.
"Катастрофалната ситуация с готовността на (вертолетите) Tiger се отразява на обучението на пилоти. Да не се признае такова състояние е безотговорно", заяви Тобиас Линднер, представител на „Зелената партия“ в германския парламент.
Не за първи път се появява информация за лошото състояние на материалната и техническата база на германската армия. През август 2019 г. се появи информация, че 42% от пилотите от военновъздушните сили на Германия не са прекарали достатъчно време във въздуха, което е в нарушение на правилата и стандартите на НАТО. Алиансът препоръчва пилотите да проведат достатъчно полети за една година, така че те да са прекарали поне 180 часа във въздуха в рамките на 12 месеца. Само 58% от германските пилоти отговарят на този стандарт обаче. Според информацията, причина за това е и липсата на достатъчно самолети.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

И Чехия превъоръжава армията си

02.01.2020, 11:37

Чешките власти масово модернизират въоръжените сили на страната и увеличават финансирането им. Това съобщи в сряда премиерът Андрей Бабиш, като подчерта, че въоръжението на въоръжените сили на републиката се подобрява и броят на личния състав нараства.
"Ние правим големи инвестиции в модернизирането на армията", подчерта Бабиш в обръщение за Новата година към съгражданите, излъчвани от местните телевизии и радиостанции. "Броят на войниците се е увеличил до 25,5 хил. Ние в модернизацията на въоръжените сили сме две години напред спрямо нашите предишни планове."
Бабиш подчерта, че чешката армия изоставя съветската и руската военна техника и купува от Запада. "Ние се отърваваме от руската военна техника. Купуваме модерни израелски произведени радари и американски хеликоптери", каза премиерът.
Според него основният приоритет за властите е безопасността на жителите на републиката. Той изтъкна нарастващите успехи на националната икономика, значителната държавна подкрепа за социални програми и хуманитарни проекти.
Чешкият премиер за първи път отправи поздрав за Нова година към гражданите на страната. Традиционно от 30-те години на миналия век президентите на републиката отправят такъв апел. - Още за ВС на Чехия
Източник: https://news.bg/

 

При твърдо кацане на вертолет загина началника на ГЩ на Тайван

02.01.2020, 09:40

Не по-малко от осем човека са станали жертвa на аварийно кацане на вертолет Sikorsky UH-60M Black Hawk (р.н. 933) на министерството на отбраната на Тайван. Сред загиналите е 62-годишният началник на генералния щаб на ВС на Тайван генерал Шень Имин (Shen Yi-ming).
Според информация на Тaiwan News, още пет човека са намерени живи. На борда на машината са се намирали високопоставени военни чиновници.

Вертолетът е излетял днес в 7:50 сутринта (местно време), десет минути по-късно р/свръзката с него се е загубила. От екраните на радарите вертолетът е изчезнал в 08:07 ч. Екипите за търсене и спасяване са открили машината в планински район, недалеч от Ню Тапей Сити. - (видео)

 

„Московский Комсомолец“: САЩ и НАТО активизираха въздушното разузнаване по границите на Русия

02.01.2020, 09:25

Военновъздушните сили на САЩ и НАТО засилиха въздушното разузнаване по руските граници, пише руският вестник “Московский Комсомолец".
Експерти, които проследяват движението на самолети, включително полети на американски самолети и дронове, отбелязват, че през 2018-2019 г. ВВС на САЩ са използвали нови методи за провеждане на въздушно разузнаване, включващи голям брой самолети. Най-вече американците се интересуват от Калининград и Крим.
Основните области на дейност на разузнавателните самолети на ВВС на САЩ и на техните съюзници са въздушното пространство по границата с Калининградска област и Крим. Американските дронове също редовно приближават границите на Русия откъм Украйна, докато патрулират над зоната на конфликта в Донбас.
Военните съоръжения на руската групировка в Сирия също са под постоянно наблюдение.
Експертите твърдят, че през годината американската авиация е променила значително състава на разузнавателните сили. Ако по-рано разузнавателните самолети Boeing P-8 Poseidon на ВВС на САЩ се появяват по-често на границите на Русия, наскоро те бяха заменени от дронове Global Hawk, работещи по двойки.
Според данни от наблюденията за разузнаване в близост до границите на района на Калининград, един дрон излита от базата на ВВС на САЩ, разположена на територията на Литва, и няколко пъти преминава на разстояние 20-30 км от руските граници по сушата. От към морето той е подкрепен от втори дрон, който обикаля около Балтийско море. Подобна схема за използване на безпилотни самолети, според експертите, САЩ използват за проучване на реакцията на руските системи за противовъздушна отбрана, разположени в региона.
Наред с дроновете, на границите на Русия редовно се появяват електронни разузнавателни самолети Boeing E-3 Sentry и бойни самолети Boeing E-8 JSTARS. Напоследък самолети от скандинавските страни оперират покрай тях по границите на Русия. Например самолет за радио разузнаване S102B Korpen на Шведските ВВС. Същите самолети от май 2018 г. излитат от базата в Ларнака (Кипър) за разузнаване в близост до руски цели в Сирия.
Американски самолети, опериращи близо до границите на Сирия, излитат от базите на НАТО „Сигонела“ в Сицилия и „Инджирлик“ в Турция. Както вестникът съобщи по-рано, руските операции на противовъздушна отбрана в Сирия „виждат“ авиацията на НАТО „до Гърция“ и контролират движението й близо до руските военни бази в региона.
Безпилотни дронове Global Hawk и разузнавателни самолети P-8 Poseidon, които преминават над територията на няколко европейски държави и правят няколко кръга в зоната на конфликт в Донбас или в близост до полуостров Крим, също излитат от базата на НАТО в Сигонела.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Виетнам може да оборудва патрулните си кораби с ПКР

02.01.2020, 09:07

Въз основа на опита, натрупан от интеграцията на противокорабните крилати ракети (ПКР) X-35 (3M24) "Уран-E" на корветите клас Pohang, Виетнам обмисля възможността за качването на този тип ракети и на граничните си патрулни кораби проект "Светляк" 10412.
Според агенция BaoSatViet, наскоро в Мрежата са се появили снимки на корветите от клас Pohang (б. н. 18 и 20), получени от Република Корея, които бяха модернизирани. По-специално, в задната част на корабите, до 324-mm торпедни апарати, са монтирани две сдвоени пускови установки KT-184 ракети за ракети Х-35.
Броят на ракетните кораби в експлоатация във Виетнамския флот понастоящем е малък, поради което се разглежда възможността за увеличаване на техния брой след оценка на работата на модернизираните корвети от клас Pohang. Най-логичното е да се оборудват с противокорабните ракети "Уран-Е" съществуващите 400-т патрулни кораби по проект 10412 "Светляк", тъй като това е най-лесният вариант за развръщане на новите ракети.
В Русия за него е проектирана конфигурация с противокорабни ракети (проект 10411). Достатъчно е монтирането на мачтата на кораба на РЛС за целеуказване "Харпун-Бал", а пространството в кърмата на кораба е напълно подходящо за пусковата установка KT-184. В допълнение към "Светляк" и патрулният кораб от клас TT400ТР е подходящ за горния тип модернизация, тъй като конструкцията на корабите от тези два класа е доста сходна.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Войнишките дневници от Първата световна: Студ и смърт, но и карти в окопите

02.01.2019, 09:40

“Времето облачно и мъгливо, но тъкмо затова мен ми е весело и приятно. Колко силно желание да пътувам, да се движа, колко илюзии за живот, за работа, колко сладки мечти буди в мене това време! Говорят, че на война “смъртта е сладка”. Това е една голяма лъжа… Самият процес на умиране, разбира се, е лек и ако това искат да кажат - то е вярно. В такъв случай трябва да кажем, че ако смъртта на война е сладка, животът е ужасен: над всяка помисъл и мечта стои призракът на нейното неосъществение, стои смъртта.”.........Прочети още

 

На този ден през 1905 г. Япония превзема Порт Артур

02.01.2020, 08:31

На 2 януари 1905 г. (нов стил) обкръженият руски гарнизон в морската крепост Порт Артур (днешен Люйшун в Китай) се предава на японците. Това повлиява решително върху целия ход на Руско-японската война (10.2.1904 - 5.9.1905). Конфликтът завършил катастрофално за авторитета на Русия и на практика проваля нейната дългогодишна и експанзионистична политика в Далечния изток.
През 1888 г. Русия взима под аренда от Китай пристанището на Порт Артур заедно със залива Далиен. Най-накрая Русия успява да реши дългогодишния си проблем с не замръзващо пристанище в Далечния изток. За да утвърдят позициите си, руснаците започват строеж на железопътна линия от Харбин през Мукден до Порт Артур. Започват и усилени строежи на пътища. През 1898 г. Русия получава концесии за добив на дърва и въглища по поречията на китайските реки Ялу и Тумен.
През 1900 г. Русия изпраща армия от 177 000 души в Манджурия, за да подсигури и защити строежа на своята жп линия. Китайската армия няма възможност да се справи с руските сили и се изтегля от Манджурия, което дава възможност на руснаците да се установят трайно. Русия уверява останалите велики сили, че ще изтегли войските си след края на кризата, но до 1903 г. руското командване така и не обявява график за изтегляне.
Руската експанзия предизвиква безпокойство на Япония. Никой в Снакт Петербург обаче не иска да проумее, че руското проникване в Манджурия наистина засяга жизненоважните интереси на Токио.
През 1902 г. Япония започва преговори с Русия относно ситуацията в Манджурия. На 14 януари 1904 г. Токио предлага формула, според която Манджурия ще бъде извън японската сфера на влияние и реципрочно - Корея ще остане извън руската сфера на влияние.
Руският цар Николай II умишлено забавя своя отговор с ясната мисъл, че подобен ход ще доближи двете империи до война. Но той не вярва, че Япония е готова за тази война и ще нападне първа. Николай II е убеден, че една успешна война срещу Япония ще възроди руския патриотизъм. Военните са против тази експанзия заради големите разстояния липсата на инфраструктура. Русия влиза във войната без съюзници.
Протакането на царя кара Япония да прекъсне дипломатически отношения.
На 8 февруари 1904 г. Япония обявява война на Русия, но японският военен флот под командването на адмирал Того Хейхачиро още три часа преди това изненадващо атакува руските кораби в пристанището Порт Артур. Японците правилно оценяват важността на укрепената морска база, като насят удар с изненада. Използвайки 10 разрушителя, японците успяват да повредят сериозно руските линейни кораби „Царевич” и „Ретвизан”, както и 6600-тонния крайцер „Палада”.
Николай II е шокиран. Японците не изпускат инициативата и това води до 2 януари 1905 г.
Главнокомандващият руските сили в Порт Артур генерал-майор Анатолий Стесъл предава града. Загубите на бойното поле намаляват престижа на управляващите кръгове в Санкт Петербург, а социалното недоволство води до Руската революция от 1905-1907 г. - (видео)

 

 

Стрелбите на „Батмиш“ продължават и през януари 2020-а година

01.01.2020, 17:22

Центърът за подготовка на специалисти (в.ф. 22220) обявява датите на планираните учебни стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен през януари 2020 г. Занятия по огнева подготовка ще се проведат на 9, 14, 15, 16, 23, 27, 28 и 30 януари от 8.30 до 13.30 ч., както и на 21, 22 и 29 януари от 8.30 до 17.00 часа.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

Честита Ви Нова година, армейци!

01.01.2020, 11:42

Поздравленията не са за футболистите на ЦСКА. Макар, че независимо от неудачите в първенството и чувствителното изоставане от лидера, което е най-малкото непростимо, може да ги поздравим така. Все пак все още излизат на терена под звуците на химна на Българската армия „Велик е нашият войник“. Остава през пролетния сезон да докажат, са достойни за тази песен и за великите победи на войската ни. Добре, че от време на време, когато са в Пловдив, гостуват на Специалните сили, за да разберат защо отборът им се казва ЦСКА. Така че честито и на тях!
Поздравленията са най-вече за онези мъже и жени, които носят и ще трябва да продължат да носят тежестите на професионалната армия и махат с ръка, когато чуят глас от рода на „За какво им плащат на тия?“. А и от къде да знаят хората? Не се намери един творчески колектив, който да запълни, например, част от най-гледаното време по някоя от националните телевизии със сериал за военната служба. За днешната, разбира се. Явно на държавата и другите собственици на телевизии не им се дават пари за подобна продукция или не виждат нищо атрактивно във военната професия, която, очевидно не познават.
Толкова за популяризирането на военната професия, макар че както обеща министър Каракачанов и през 2020 г. ще има кампания „Бъди войник“. Ако е пак с 300-400 хил. лв. и ако продължаваме да се хвалим, че не сме дали нито стотинка на медиите в интерес на попълването на дупката в некомплекта от личен състав, след една година резултатът ще бъде пак само успокоително положителен. Интересна е например информацията колко книги за съвременния български войник е спонсорирало Министерството на отбраната? Не е ли време, както държавата отделя в централния бюджет средства по проектите за модернизация, да направи така и за решаване на проблем с дефицита от защитници на териториалната си цялост – действащи и от резерва. Защото и в двете категории куцаме здраво. И това не е ли важно поне колкото самолетите, бойните машини и патрулните кораби! Засега, както се вижда, не е.
Като честитим новата година, следва да си помислим и какво ни очаква. 2020-та ще запомним или с хубаво, или с лошо. Да ръкопляскаме на третото по ред 10-процентно увеличение на военните заплати, не е толкова вълнуващо. Да, но за три години 30 процента, твърдят от управляващите. Да, ама други професионални съсловия постигат това и дори повече без да чакат три години. Такава ни е социалната политика. Който проплаче, той получава.
Ще запомним с лошо или хубаво току-що дошлата година, в зависимост от перспективата на армията ни през следващото десетилетие. А тя, перспективата, трябва да бъде начертана и узаконена до средата на 2020 г. с края на Стратегическия преглед на отбраната и приемането от Народното събрание на Програмата за развитие на Въоръжените сили до 2032 г. И от успешния завършек на трите основни модернизационни проекта. Макар че за единият изборът ни се ограничи до един изпълнител, а за другите - до два?! Така, за да разберем оценката за работата на днешното ръководство на Министерството на отбраната , ще се наложи да почакаме 10-12 г. Така, както за един министър все още се говори как е вдигнал заплатите, изградил общежития и военни детски градини, а друг по тази тема каза, че си има социално министерство и то да мисли за военните, както за всички други. За оценката, всеки си има мнение.
Армейците ще трябва за почакат през тази година, за да получат чувствително по-добър закон за службата си. Логиката е това да се случи след Стратегическия преглед на отбраната.  Дали правата ще продължават да изостават от задълженията? След уволнението си ще получат ли достойно място в обществото? Ще продължава ли практиката млади и подготвени офицери и генерали да свалят пагоните поради ниската пределна възраст за военно звание? Ще има ли достатъчно социални придобивки, които не само да привличат военнослужещи, но и да задържат тези, чиито първи договори изтичат? Ще се намери ли най-точната рецепта за подобряване на психологическия климът във формированията? И т.н.
Все пак бихме могли да направим някакъв паралел с футбола. Така, както ЦСКА губи от години лицемерството си в първенството, спада престижът на военната професия у нас. И двете институции стават все по-малко конвертируеми. Едната нито може да продаде български футболисти в чужбина, нито да купи реални звезди. Другата се старае, но качествени попълнения за 1000-1200 лв. вече почти няма. Ако 2020-га година не реши този въпрос, поне за армията, догодина по това време можем да публикуваме почти същия коментар. Дано не е така. Все пак, честита да Ви е Новата година! 
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Европа или Ердоган - кой ще завладее Либия?

01.01.2020. 10:22

Геополитическа катастрофа е на път да разтърси южните пазари на Европа под безпомощния поглед на международна общност и по-специално на Европейския съюз, който се провали с гръм и трясък. Либийският театър, който вече е в хватката на повтарящия се хаос от 2011 г., заплашва да избухне в регионален пожар с непредвидими последици за Средиземноморския регион. Както при сирийската криза, вътрешните фрактури на северноафриканския гигант, грубо казано между две конкурентни регионални сили - Триполитания (на запад) срещу Киренайка (на изток), се експлоатират и задълбочават от чужда намеса, която ескалира. Това пише в редакционната си статия френският всекидневник Le Monde.
Един от главните герои на тази интернационализация на либийския конфликт е Турция на Реджеп Тайип Ердоган, която съчетава авторитарния си дрейф с все по-упоритото експанзионистично изкушение в източното Средиземноморие. Турският държавен глава умножи войнствените декларации за Либия през последните дни, заплашвайки да изпрати войски в помощ на правителството на Националното споразумение (GAN) на Файез Сарадж, базирано в Триполи. Вече се появи информация за движението на сирийските милиции в Триполи, прелюдия към евентуално изпращане на войски от Анкара през януари.
Турция казва, че просто се притичва на помощ на правителство, признато от международната общност, но оставено да се оправя само с нападението, започнато срещу Триполи от фелдмаршала дисидент Халифа Хафтар, "силния човек" от източна Либия със седалище в Бенгази. Всъщност предлаганите от Ердоган услуги на властите в Триполи отговарят на масираната чуждестранна военна подкрепа, на която Хафтар вече се радва. Подкрепен от регионалната ос, съставена от Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, три страни, които оценяват неговия военен авторитаризъм, маршалът също е подкрепян активно и от Русия, в противовес на усилията на Съвета за сигурност на ООН, на който тя е един от петте постоянни членове. Няколкостотин руски "наемници" наистина подкрепят Хафтар в продължаващата битка в Триполи.
Ясна отговорност
Трябва да задействаме алармата в лицето на този барутен погреб, в който се е превърнала Либия. Спиралата от чужда намеса застрашава не само морския баланс в източното Средиземноморие, но и стабилността на Северна Африка и Сахел. Трябва да сме наясно с отговорностите. Тази на Съвета за сигурност на ООН е на първо място. Tой не успя да приеме единна резолюция, призоваваща за прекратяване на офанзивата в Триполи, започнала през април, и още по-малко да наложи прилагането на резолюцията от 2011 г., постановяваща оръжейно ембарго.
Европа също не крие своите разделения - по-специално между Франция и Италия - лишавайки се по този начин от всякакви ефективни действия. Ако волунтаризмът на Еманюел Макрон беше по-скоро навременен, то той беше придружен и от мрачна, дори непрозрачна игра на Франция в полза на Хафтар, която предприе дипломатическо посредничество. В Париж маршалът наистина има редица симпатизанти, залагащи на предполагаемата му способност да стабилизира южната граница на Либия, на границата на Сахел. Хафтар тълкува това френско благоволение като зелена светлина за амбицията му да завладее Триполи. Ако в Либия успее да се утвърди руско -турски кондоминиум , подобно на случилото се в Северна Сирия, Европа на преден план, ще плати цената за собствения си провал.
Източник: https://news.bg/

 

ЦРУ с технология за ограничаване използването на ракети земя-въздух

01.01.2020, 10:15

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е изобретило технология за ограничаване използването на ракети земя-въздух, след като попаднат в чужди ръце, обяви изследовател, цитиран от "Ройтерс".
Според експерти този ход може да убеди САЩ, че е безопасно да разпространяват мощните си оръжия по-често.
Новата технология е предимно за преносими зенитно-ракетни комплекси, разкри холандският изследовател Йос Вецелс на конференция за киберсигурност в Лайпциг, Германия. Вецелс поясни, че системата е обяснена в документи на ЦРУ, публикувани от "Уикилийкс" през 2017 г., но документите са били забутани и малко обществено внимание са привлекли досега.
Вецелс уточни, че ЦРУ са излезли с "умно решение за контрол над оръжията", което ограничава използването на ракети в "определено време и определено място". Технологията, известна като геофенсинг, блокира използването на оръжието извън конкретна географска област.
Оръжия, които са извадени от употреба, когато напуснат бойното поле, могат да се превърнат във важен компонент като метод за печелене на война. Доставяни на съюзниците на САЩ, преносимите комплекси могат да помогнат за победа, но те често са изгубвани, продавани или предавани на екстремисти.
Например "Стингър", доставен от САЩ на муджахидините, е помогнал във войната със съветските войски в Афганистан през 80-те г. на миналия век. Но САЩ са похарчили милиарди долари, за да прочистят Афганистан от тези ракети, както и в други конфликтни зони по света.
Вецел отбеляза, че не е ясно дали решението на ЦРУ е останало на чертожната дъска или къде ще бъде приложено, но подчерта, че периодът на разработка от 2014 до 2015 г. съвпада с медийна информация за въоръжаването на бунтовниците в Сирия с преносими зенитно-ракетни комплекси. - Още за ЦРУ
Източник: https://news.bg/

 

Пентагонът изпраща допълнително войски в Багдад

01.01.2020, 10:05

Министърът на отбраната Марк Еспър заяви, че Пентагонът ще разположи допълнителни войски в Багдад, за да гарантира сигурността на американското посолство след нападението на про-ирански настроени протестиращи, цитира думите му AFP.
„Министерството на отбраната работи в тясно сътрудничество с Държавния департамент, за да гарантира сигурността на нашето посолство и персонал в Багдад“, се казва в изявлението на Еспър.
„Изпращаме допълнителни сили, които да подсигурят нашия персонал в посолството.“
Еспър не разкри никакви подробности, но вероятно разполагането ще включва малък брой американски морски пехотинци, според източник от Пентагона.
Американският персонал в американското посолство в Багдад, който попадна под атака на проирански протестиращи, е в безопасност и няма планове за неговата евакуация, съобщи Държавният департамент.

 

На този ден през 1895 г. е роден основателят на ФБР Едгар Хувър

01.01.2020, 09:25

Едгар ХувърНа 1 януари 1895 г. във Вашингтон е роден Джон Едгар Хувър - основателят на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ в днешния му облик и негов първи директор от 10 май 1924 г. до кончината си през 1972 г. Хувър е назначен като действащ директор на ФБР от президента Калвин Кулидж да реформира и изчисти бюрото, което е смятано за корумпирано.
Малко детайли са известни за младежките години на Хувър. Той завършва Университета Джордж Вашингтон през 1917 г. с нисък успех. Докато е там, работи в Библиотеката на Конгреса и е член на братството Капа Алфа. Хувър проявява интерес към кариерата на Антъни Комсток — пощенски инспектор в Ню Йорк, който провежда дългогодишни кампании против измамата и лошите нрави (като порнография).
Предполага се, че Хувър изучава методите на Комсток, които прилага по-късно в своята кариера........Прочети още

 

На този ден е роден е шефът на Абвера адмирал Вилхелм Канарис

01.01.2020, 09:21

На 1 януари 1887 г. в Аплербек (сега район на Дортмунд) е роден адмирал Вилхелм Франц Канарис – началник на Абвера (служба за военно разузнаване и военно контраразузнаване) на нацистка Германия в периода 1935-1944 г.
Начална военна кариера
Израства в Дуисбург, където завършва гимназия. През 1905 г. в постъпва като редови матрос във военноморския флот на кораба „Щайн”. Завършва Морския кадетски корпус в Кил. От 1907 г. служи на крайцера “Бремен”, участва в блокадата на Венецуела.
От януари 1910 г. е 2-ри вахтен началник на торпедния катер V-162, а от декември 1911 г. - на малкия крайцер “Дрезден”. След потапянето на "Дрезден" край бреговете на Чили, Канарис и оцелелите от екипажа са задържани и интернирани от март до август 1915 г., когато са освободени, и през октомври се връщат в Германия.
Според други източници Канарис извършва успешно бягство и представяйки се за чилийски работник, успява да прекоси почти цяла Южна Америка. Под чужда самоличност в Буенос Айрес се качва на кораб за Европа и през Португалия и Англия се прибира в Германия. От ноември е капитан-лейтенант.
От 1916 г. германското разузнаване възлага на Канарис да организира снабдяването на германските подводни лодки от територията на Испания и Португалия. Командир е на подводницата U-16 от юни до септември 1917 г. От ноември 1917 г. е командир на транспортната подводна лодка UC-27, от януари 1918 г. на подводната лодка U-34, от май 1918 г. на командирската подводница UB-128.
За отличие в бой е награждаван с Железен кръст 1-ви и 2-ри клас.........Прочети още

 

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}