Военна информация

Архив - от 1 дo 15 януари 2011 година
 

Поради технически причини нова информация няма да се помества до 31 март! Извиняваме се за причиненото неудобство!

 
14 януари
 
15:21

Украйна проваля сделка с Ирак за доставка на бронетранспортьори и самолети

Украинската страна е провалила сделка за доставка на Ирак на бронетранспортьори БТР-4 и самолети Ан-32Б, съобщава журналиста Мустафа Найем в блога си "Украинской правде".

По негови данни през декември 2010 г. Министерството на отбраната на Ирак е отказало да приеме първатa партида бронетехника. Според Мустафа Найем вината е в украинската държавна компания "Укрспецэкспорт", която отговаря за доставка на украинско оръжие и друга специална продукция в чужбина.

Договорът за доставка на бронетранспортьори на Ирак е подписан през август 2009 г. Багдат е поръчал 420 БТР-4 на обща стойност 500 милиона долара.

Не се съобщава конкретната причина за провала на сделката. /Pan.bg/

 
15:17

САЩ предлагат на Япония изтребители F-15, F/A-18 и F-35

САЩ са предложили на Япония няколко варианта за придобиване на изтребители, което значително ще увеличи бойните възможности на ВВС на страната, съобщава Defense News. По време на посещението си в Япония американският министър на отбраната е предоставил възможността японските ВВС да изберат някой от изтребителите F-15 Eagle, F/A-18 Super Hornet или F-35 Lightning II. При това Пентагонът е готов да предостави подробна информация за всеки от цитираните самолети.

Япония възлагаше надежди да замени остарелите си F-4EJ Kai (японска версия на американския F-4 Phantom II), но до подписване на договор не се стигна поради съществуваща забрана в САЩ за износ на тези изтребители. Други разглеждани варианти от страна на японското правителство е закупуването на Super Hornet, F-15FX и Eurofighter Typhoon, но така и не се стига до вземане на конкретно решение.

Министерството на отбраната на Япония даде зелена светлина за придобиването на допълнително още 50 изтребители Mitsubishi F-2, създадени от Mitsubishi Heavy Industries и Lockheed Martin на база на американския F-16 Fighting Falcon. Това се явява компромисен вариант. /Pan.bg/

 
15:10

Пентагонът отрича доставки на оръжия в Грузия

Пентагонът отрече информацията, че САЩ са обещали да доставят на Грузия средства за противовъздушна и противотанкова отбрана. Съответно заявление направи във Вашингтон представителка на Министерството на отбраната на САЩ. По-рано в руски медии бе съобщавано, че се подготвят доставки на американско оръжие за Грузия на сума десетки милиони долари през трети страни.

 
14:28

Лекция на тема – „Полет със самолет F/A-18 „Хорнет””

На 18 януари 2011 г., от 17.00 до 19.00 часа в Американския център на Столична библиотека (София 1000, площад „Славейков” 4A, 1-ви етаж) Фондация “Приятели на Чикаго” и Черноморският съвет на Военноморската лига на САЩ организират публичната лекция на капитан 2-ри ранг Марк Андерсън, военноморски аташе на САЩ в България, на тема: “Полет със самолет F/A-18 „Хорнет”. След лекцията ще бъдат наградени победителите в конкурса за Едуард О’Хеър, както и ще бъдат определени победителите в конкурса за оригинален модел на F/A-18 “Хорнет”, направен от хартия.

Капитан 2-ри ранг Андерсън е роден в Сейнт Луис, щат Мисури. Завършил е Мичиганския университет със степен бакалавър по електроинженерство. След като в университета преминава и програма за подготовка на офицери от резерва, той е приет на кадрова военна служба и получава първото си офицерско звание енсин (лейтенант) през 1993. Назначен е във въздушната база на ВМС „Уайтинг Фийлд” в учебната авиоескадрила VT-2. Продължава обучението си в Мисисипи – учебна авиоескадрила VT-23, и в Тексас - учебна авиоескадрила VT-22. Получава отличието „Златни криле” (за високо летателно майсторство) през юни 1996. Капитан 2-ри ранг Андерсън е назначен в авиоескадрила VFA-125 - “Дъ Раф Рейдърс”, за обучение на самолет F/A-18 ”Хорнет”. Първото му назначение във флота е в авиоескадрила VFA-25, “Дъ Фърст ъф дъ Флийт”, с която е изпратен в Персийския залив и изпълнява полети за поддръжка на операцията „Саутърн Уотч” от борда на самолетоносача „Ейбрахам Линкълн”. Капитан 2-ри ранг Андерсън служи в съвместното оперативно съединение „ Саутърн Уоч” в Саудитска Арабия през 2002 и 2003. Изпълнявал е полети в рамките на операцията „Иракска свобода” и „Войната с тероризма” от борда на самолетоносача „Джон Кенеди” през 2004 с ескадрилата VFA-34 “Блу Бластърс”. Има 3170 полетни часа и е извършил 458 кацания на самолетоносачи.

Самолетът F/A-18 „Хорнет” на фирмата „Боинг” е свръхзвуков многоцелеви реактивен изтребител, приспособен за използване от самолетоносачи и във всякакви метеорологични условия. Предназначен е за въздушен бой и за атакуване на земни цели. На самолета се възлагат следните основни задачи: изтребително прикритие, противовъздушна отбрана (ПВО) на корабни формирования, подавяне на противниковата ПВО, изолиране на района на бойните действия от въздуха, близка въздушна поддръжка и въздушно разузнаване. Самолетът е участвал в бойни действия на четири континента в протежение на 30 години и е доказал своята поразяваща мощ, гъвкавост, надеждност и способност за оцеляване. F/A-18 е правилният избор на самолет за изпълнение на всякакви задачи в различни части на света и в крайбрежни райони. /Pan.bg/ - Още за F/A-18 ”Хорнет”

 
14:19

От 2 до 4 февруари наша делегация ще посети SAAB в Швеция

От 2 до 4 февруари делегация начело с министъра на отбраната Аню Ангелов ше посети Швеция. Делегацията ще включва и екип от Щаба на ВВС.

Част от посещенията са свързани със срещи с представители на компания SAAB, като се очаква нашата делегация да се запознае с предложението и възможността шведската фирма да участва в конкурса за нов боен изтребител с техните самолети Gripen. /Pan.bg/

 
13:13

Държавната Дума гласува за поправки към ДСНО

При обсъждане на проектозакона за ратифициране на договора за стратегическите настъпателни оръжия на второ четене, Държавната Дума одобри поправката, съдържаща руските условия и интерпретации в отговор на ратификационната резолюция на сената на Конгреса на САЩ. Към първоначалния текст с единствената точка „ратифициране” депутатите добавиха още 5 норми. В тях подробно се описват условията, при които следва да се ратифицира новият договор, и се уточняват изключителните обстоятелства, които биха могли да принудят Русия да излезе от договора.

 
13:10

Великобритания ще закупи от Израел безпилотни самолети за близо един милиард лири

Великобритания ще закупи от Израел безпилотни самолети за близо един милиард лири, съобщава РИА Новости.

Става дума за 30 безпилотни самолета WK450. По данни на телевизия „Скай нюз” британски военни вече се обучават за това как да управляват безпилотните летателни апарати.

Израелските самолети са предназначени за многоцелево използване, в частност за наблюдение и патрулиране от въздуха, както и за разузнаване и осигуряване на свръзка. /ИА „Фокус”/ - Още БЛА

 
11:49

САЩ оправдават военното си присъствие в Далечния Изток

Американският министър на отбраната заяви, че актуалният боен потенциал на Южна Корея е по-малък, отколкото е бил преди десет години. Същевременно обаче комунистическа Северна Корея се била превърнала в по-голяма заплаха за района и света. В лекция в токийски университет Робърт Гейтс подчерта, че американските войски в Япония са необходими за противодействие на Северна Корея и растящата военна мощ на Китай. /DW/

 
10:18

Унгария ще модернизира най-малко два Ми-17 за силите на ISAF

Унгария ще модернизира от два до три Ми-17 с цел да се използват в Афганистан за период от две години. Проектът е оценен на 120 милиона долара и включва КВР, модернизация, участие в мисията ISAF през 2012 и 2013 и възстановяване на вертолетите след края на пребиваването им в Афганистан.

Унгария ще осигури 60 до 80% финансиране на програма, като от фонда на НАТО Multinational Helicopter Initiative (MHI) се очакват 15 милиона долара. Унгария ще тъси финансова помощ за проекта и от САЩ.

В съобщение на Министерството на отбраната на Унгария се казва, че „страната ще придобие модернизирани вертолети Ми-17, които ще с използват в интерес както на собствените ВВС, така и в интерес на НАТО и ЕС. Опитът от миналите години показва, че хеликоптерите играят много важна роля при управление на кризисни операции”.

Унгарските ВВС разполагат със седем Ми-17.

Проектът се движи от Агенция за обслужване и доставки на НАТО (NAMSA), като първият конкурс за модернизация и ремонт е спечелен от Чехия. Модернизацията цели да се подготвят хеликоптерите Ми-17 за трудните условия в Афганистан и обхваща системата за самозащита, навигационното и комуникационно оборудване. След приключване на този проект Унгария ще се стреми да модернизира и останалите вертолети, надявайки се на трети тендер в близко бъдеще. /Pan.bg/ - Още за Ми-17

 
10:12

Развиваме сътрудничеството с Турция в областта на отбраната

Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна днес с министъра на националната отбрана Веджди Гьонюл в министерството на националната отбрана в Анкара, Турция. Това съобщи пресцентърът на МО. Министър Ангелов и турският му колега министър Гьонюл направиха преглед на състоянието и перспективите в двустранните отношения между двете държави в сферата на отбраната..... Още

 
08:26

„Воевода” пето поколение

Разработването на новата тежка междуконтинентална балистична ракета, за базиране в силоз, се извършва от едно от най-големите военнопромишлени обединения, намиращо се в Московска област, пише вестник "Российская газета".Историята на това предприятие включва най-напредничавите ракетни проекти. Може да не се съмнявате, там ще създадат тежка балистична ракета достойна смяна на „Воевода”.

В съветските години от получаването на техническата задача за нова ракета до поставянето й в силоза за бойно дежурство са трябвали осем години. При наличие на добро финансиране и ускоряване на работата, ракетата може да се окаже в силоза, както в старите времена, също след осем години. При това, както подчертават специалистите от НПО, проблеми като тези при разработването на морската ракета „Булава” при тях принципно не може да има. /ИА „Фокус”/ - Още ракети

 
13 януари
 
23:23

Приключи посещението на представители на "Пилатус"

В периода 11-13 януари 2011 г. група от експерти и специалисти от швейцарската фирма "Пилатус" посети България във връзка с оказване на съдействие за установяване на причините за инцидента със самолет PC-9M, борд 665 от състава на ВВУБ "Г. Бенковски" от Долна Митрополия. В България групата от "Пилатус" се срещна с представители на Министерството на отбраната, Щаба на ВВС и ръководството на ВВУБ. Срещите се проведоха в духа на партньорство и сътрудничество между двете страни. Предстои изготвянето на специален доклад с препоръки от фирма "Пилатус" до ВВС на Р България за бързо възобновяване на полетите с PC-9M в авиобаза "Долна Митрополия". /Pan.bg/ - Още за „Пилатус”

 
19:50

В оперативната командна структура щабовете преливат

Ако се върнем  години назад, ще видим, че видовете въоръжени сили – Сухъпътни войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили се командваха от командващи. Имаше и други интерпретации. Преди време те бяха наречени началници на СВ, ВВС и ВМС. Сега вече те ще са командири, а командващ  ще е само  №1 на Съвместното командване на силите. Патили офицери са на мнение, че това е чисто подценяване на оперативните командвания на видовете въоръжени сили. А изборът на министъра на отбраната е премислен отдалече, така че да няма “сърдитко – Петко” сред оставащите за командири. Бъдещият командир на СВ ще си е сегашният – генерал майор Стефан Василев. Той едва ли ще има нещо против и претенции за повече. Ако погледнем кои още влизат в делегацията на министър Ангелов за Турция може лесно да се досетим кои ще са командирите на другите два вида въоръжени сили. Източници на Otbrana.com подсказват, че това ще са бригаден генерал Румен Радев и комодор Румен Николов. Удостояванeто им да са начело  във ВВС и ВМС със сигурност ще притъпи претенциите им  как ще се казва “коня” на вида оперативен щаб. Ще им помогне да преглътнат подценяването....... Още

 
15:30

Опитния образец F-35B изпълни първото вертикално кацане

Опитния образец на самолета F-35B версия КИВК (кратко излитане и вертикално кацане), имащ обозначението BF-2, на 6 януари е извършил първото вертикално кацане.

Своя първи полет BF-2 е извършил на 25 февруари 2009 година. През август 2009 г. той стана първият самолет от семейството F-35, който успешно преодоля изпитанията по зареждане с гориво във въздуха с помощта на използваните от ВМС и КМП на САЩ подкрилни контейнери с шланг и стиковъчен възел на дозареждащата система на танкера KC-130J.

Планира се F-35B КИВК да замени изтребителите F/A-18 „Хорнет” и самолетите с вертикално излитане и кацане AV-8B „Харриер” на КМП на САЩ, а също и „Харриер” GR.7/GR.9 на ВМС на Великобритания. – Още за F-35

 
13:47

Ямбол прибира немските танкове

Ямбол е на път да придобие всички немски танкове уникати, изровени на границата ни с Турция и Гърция. В общината е получено писмо със заповед на военния министър Аню Ангелов за предоставянето на танковете и самоходните артилерийски установки на Националния военноисторически музей. Ямбол обаче има договорката с музея уникалните оръжия да останат в града, където ще бъде създаден първият у нас подобен музей на бойната слава. "Ние се договорихме и съм радостен, че министерството започна да изпълнява обещаното", заяви пред "Стандарт" кметът на Ямбол Георги Славов. За създаването на музей на бойната слава има решение на местния Общински съвет. Той ще се създаде върху 5 дка на територията на бившите Пионерски казарми. Там ще останат общо 9 танка "Панцер 4", една самоходна артилерийска установка, три щурмуви оръдия, бронирана машина от Първата световна война и купол от танк "Т-34". /Стандарт/

 
11:53

Имаме 22 военни аташета в 39 страни

Министерството на отбраната е представено от 22 военни аташета в 39 страни от балканския регион, Европа, Близкия изток, Азия, Африка и в САЩ, с които поддържа активни военни и военноикономически отношения. Това става ясно от интернет-страницата на служба „Военна информация” – МО www.dis.mod.bg/index.html, която заработи от вчера при отбелязването на 103-годишнина на военното разузнаване у нас. В по една страна са 13 от военните аташета, осем са акредитирани за 25 страни, а един (Израел) е с особен статут – пътуващо военно аташе. Само за една страна отговарят военните ни аташена във Великобритания, Германия, Гърция, Русия, Турция, Украйна, Египет, Тунис, САЩ, Афганистан, Грузия, Иран и Пакистан.

От информациите в страницата става ясно още, че Служба „Военна информация” участва в дейността на ръководните комитети и работните групи по разузнаването в НАТО в качеството на национален представител. В Службата е разположен националният терминал от автоматизираната система за обмен на информация на НАТО, което осигурява оперативна съвместимост и взаимодействие в реално време с неговите и на страните членки разузнавателни структури.

Службата е официален представител на Р България в основните комитети и работни групи, определящи политиката и дейността на НАТО и ЕС в областта на разузнаването. Директорът на СВИ е член на Комитета на НАТО по военното разузнаване и на Съвета на директорите на разузнаването в ЕС.

Служба „Военна информация” участва в реализирането на мисиите на въоръжените сили на Р България. Тя е пряко ангажирана с добиването на информация, касаеща сигурността на българските военни контингенти зад граница. Главната роля в тази дейност изпълняват разузнавателните органи в състава на българските формирования, участващи в многонационални операции и мисии, се посочва още в информациите. /Otbrana.com/ - Още военно разузнаване

 
08:37

Готовност за военно сътрудничество между САЩ и Китай

САЩ и Китай са готови да засилят военното си сътрудничество, заяви американският министър на отбраната Гейтс в края на посещението си в Китай. Той предложил на домакините си още през първата половина на годината да започнат стратегически диалог по военните въпроси, включващ всички аспекти на отбраната. Гейтс отбеляза, че предложенията му били приети сериозно. /DW/

 
12 януари
 
22:01

Индия ще поръча още Су-30МКИ

Индийската самолетостроителна корпорация HAL очаква през тази година да бъдат поръчани допълнителни 42 многоцелеви изтребители Су-30МКИ за ВВС на Индия. Това съобщава Flight позовавайки се управителя на HAL Ашок Наяк.

През миналата година бе направена поръчка за други 42 машини на стойност $3,5 млрд., които също ще се сглобяват по лиценз в HAL. До този момент HAL е получила поръчки за 180 броя Су-30МКИ, като общото количество поръчани самолети достига 272 (останалите самолети са сглобени в Русия). Ако тази поръчка се осъществи общия брой Су-30МКИ ще достигне 314.

Су-30МКИ ще се превърне в близко бъдеще в основен боен самолет за индийските ВВС. Вече се планира неговата частична модернизация, както и някои от новопроизведените самолети да се снабдят с възможност за използване на ядрено оръжие. /Аеро/ - Още за Су-30МКИ

 
21:54

Представят новите хеликоптери на Гранична полиция

На 15 януари 2011 г. (събота) от 10 часа сутринта ще бъдат представени новите хеликоптери на "Гранична полиция".

Официалната церемония ще се проведе на летище София.

Двата AgustaWestland AW109 Power са от 3-тонен (лек) клас, а третият - AW139 е от 6-тонен (среден) клас.

Хеликоптерите са предназначени за нуждите на "Гранична полиция".

Припомняме, че на 30 март 2010 г. Главна дирекция "Гранична полиция" на МВР получи първия AW109 от общо четирите нови вертолета (3 от лек клас и 1 от среден), поръчани от италианската компания Agusta Westland за охрана на външните граници на Европейския съюз. Първият хеликоптер в момента е отдаден под наем за 3 години на "Авиоотряд 28". /Pan.bg/

 
17:02

НАСА иска да купи места в руските кораби „Съюз”

Аерокосмическата агенция на САЩ (НАСА) има намерение да купи още 12 места в руските кораби „Съюз” за пътуване на астронавти до международната космическа станция през 2014-2016 година. НАСА планира да ползва услуги на Русия и за доставяне на товари на станцията, за извозване на боклука, за евакуиране на астронавти от мястото на кацането и следполетното им реабилитиране. В съобщение на НАСА се съобщава, че след извеждането през тази година на американските „совалки”, руският „Съюз” ще остане единствен доказал своята надеждност космически транспортен кораб. – Още космически системи

 
16:57

Русия подновява полетите на стратегическите бомбардировачи

Командването на руските Военновъздушни сили свали забраната върху полети на стратегическите бомбардировачи Ту-95МС. Тези полети бяха спрени на 29-ти декември миналата година след катастрофата на военнотранспортния самолет Ан-22 „Антей”, тъй като Ту-95МС има същите двигатели. Разследването показа, че причината не е в тях. Ан-22 „Антей” падна на земята по време на учебно-тренировъчен полет. Загинаха всичките намирали се на борда му 12 летци. – Още за Ту-95

 
15:30

Жена комадир на батальонна бойна група? Абсурд!

В един столичен всекидневник в блудкаво-романтичен стил е описано житие-битието на няколко жени-подполковници от Българската армия. Та пак там се поставя въпроса, че е дошло времето да имаме жена-генерал в Българската армия. И нещо повече – жена да командва батальонна маневрена бойна група. И ако първото можем да го приемем за в бъдеще, то второто звучи авантюристично и дори налудничаво. Жените са по-красиви , по-разумни, по, по, по..Те са по свястната част на обществото. Но за лампазите и командирството компромиси не трябва да има..... Още

 
15:06

Трима военнослужещи от НАТО са загинали при бомбена експлозия в Афганистан

Трима военнослужещи от НАТО са загинали при бомбена експлозия в Източен Афганистан, предаде АФП.

От Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) не разкриват националността на загиналите войници, както и точното място на инцидента.

Повечето от чуждестранните военнослужещи в района са американци.

От началото на годината 15 чуждестранни войници са загинали в централноазиатската страна. /ИА „Фокус”/ – Още за Афганистан

 
14:11

„Мистрал” ще се строят в Санкт-Петербург

Руски хеликоптероносачи „Мистрал” ще се произвеждат в Санкт-Петербург, на новия специално изграждан завод на остров Котлин. След това корабостроителницата ще се използва за създаване на граждански съдове и военни кораби с голям тонаж. В края на декември 2010 година Русия и Франция обявиха за съвместно строителство на два кораба от типа на „Мистрал” в Сан-Нарез (Франция) и на два по лиценз в Русия. – Още за Мистрал

 
13:35

ВВС на Великобритания снемат от въоръжение УТС „Домини” Т.1

ВВС на Великобритания до края на януари 2011 година ще снемат от въоръжение 10 учебно-тренировъчни самолета „Домини” (Dominie) Т.1 в рамките на Стратегическия преглед за осигуряване на национална безопасност (SDSR).

УТС „Домини” се използваха за обучение на оператори за оръжейните системи на самолетите „Нимрод” MRA.4 и „Торнадо” и понеже вече е взето решение да не се приема „Нимрод” на въоръжение и в близките пет години двойно да се съкрати количеството на намиращите се на въоръжение самолети „Торнадо”, то потребността от тези УТС отпада.

След производството на последните курсанти се планира разформироването на 55-та ескадрила, въоръжена със самолети „Домини”.

УТС „Домини” Т.1, който е на въоръжение във ВВС на Великобритания от 1965 година, се явява версия на двудвигателния реактивен самолет „Хоукер Сидели 125”. През 1996 година самолетите бяха модернизирани, като бе монтирано съвременно бордово радиоелектронно оборудване.

 
11:09

Русия може да изкупи старите ни МиГ- 29

За България е най-евтино да модернизира машините, които да служат още 40 години, смята представителят на РСК "МиГ" Александър Александров..... Още

 
08:53

Командването на армията с нова структура

Нова структура на армията ще бъде одобрена на днешното заседание на правителството, което ще разгледа промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. 

Съвместно командване на силите (СКС) ще замести Съвместното оперативно командване. Българската армия ще включва СКС, военни формирования на негово подчинение и три вида въоръжени сили – СВ, ВВС и ВМС.

СКС ще се занимава с планирането и провеждането на съвместните операции. Щабовете на СКС и на трите вида въоръжени сили ще са интегрирани в единно оперативно ниво на управление, а шефовете на трите вида войски ще са подчинени на командващия СКС.

С промяната ще се оптимизира работата на щабовете и няма да има дублиране на задачите, както досега, смятат в министерството на Аню Ангелов. /Монитор/

 
08:46

Ньойският договор съкращава разузнавачите ни, пращат ги дипломати

Днес е  празникът на българското военно разузнаване

 
08:41

Третият индийски самолет А-50ЕI AWACS премина летателни изпитания

Третият индийски самолет А-50ЕI AWACS премина летателни изпитания на допълнителните системи. Според израелските източници самолетът е бил тестван по време на продължителни полети над Израел и Средиземно море, включително и при „много сложни сценарии”. При всички полети на борда е имало персонал от ВВС на Индия.

Индийските ВВС за заявили допълнителни възможности за третия си А-50ЕI AWACS, след като са получили първите два самолета от израелската компания Israel Aerospace Industries (IAI). Израелското оборудване се интегрира от дъщерната компания Elta Systems, която е представила различни варианти за исканите от ВВС на Индия допълнително самолети AWACS, включително още А-50ЕI или по-малките Gulfstream G550. /Pan.bg/

 
11 януари
 
23:24

Румънските ВВС изваждат от употреба самолетите Ан-2

Румънската армия изважда от употреба самолетите Ан-2, съобщава агенция Медиафакс, позовавайки се на запознати източници.

Решението е взето след самолетната катастрофа в Тузла през миналото лято, при която загинаха 12 души.

Румъния използва самолети Ан-2 от 1977 година, а разбилата се машина през миналия юли е била в експлоатация от 1992 година. /Pan.bg/

 
23:15

Бразилия отказа да приеме кораб на британските ВМС

Бразилските власти отказаха на кораб на ВМС на Великобритания да посети порт Рио де Жанейро, пише вестник The Daily Telegraph.

Патрулния кораб "Клайд" (Clyde) е бил изпратен към бреговете на Южна Америка да защитава Фолклендските острови – архипелаг, за които спорни въпроси имат Великобритания и Аржентина.

Решението на бразилците е принудило капитана на кораба да се насочи към Чили за попълване на запасите.

По-рано бразилските власти не възразяваха на такива посещения в пристанищата на страната. Ситуацията обаче се промени след като от 1 януари президент стана Дилма Руссеф, поддържаща леви убеждения. Първата нейна визита зад граница в качеството на държавен глава е именно в Аржентина. Буенос Айрес вече изрази удовлетворение от решението на съседите си да откажат обслужването на британски кораб.

 
22:55

Взрив на учебен полигон край Тбилиси

Силен взрив е станал във военния учебен център край Тбилиси. Телеканал "Рустави 2" съобщава за трима загинали и 13 ранени човека.

Извънредното произшествие е станало по време на учение на 1-ва артилерийска бригада на националната армия.

"Заради технически проблеми по време на учебни упражнения се е взривила 120-милиметрова мина", - съобщават от военното ведомство на страната.

Пострадалите са насочени към болници в  градовете Рустави и Тбилиси.

Военната полиция е започнала официално разследване на инцидента.

 
21:01

Израел е доставил на Румъния три патрулни катера „Шалдаг” Mk.4

Израелската компания „Израел шипъярдс лтд.” (ISL) е предала в края на 2010 г. на граничната полиция на Румъния третият бързоходен катер проект „Шалдаг” (Shaldag) Mk.4.

Катера е бил доставен на клиента с транспортния кораб „Блю Тюн”. Първите два катера са били спуснати на вода през август 2010 г. и предадени през есента на миналата година.

Катерите клас „Шалдаг” се отличават с високата си скорост (над 40 възла) и висока маневреност. Катерите ще се използват за изпълнение на задачи по охрана и контрол на бреговата линия, борба с незаконната миграция и контрабанда и др. – Още катери

 
20:41

Турция е получила кредит за строителството на шест подводници „Тип-214”

Турция е подписала съглашение за заем в размер на 2,19 млрд евро (2,9 млрд дол) за да финансира програмата за строителство на шест подводници, съобщава агенция Ройтерс.

Съглашение за експортно кредитиране на стойност 1,88 млрд евро е подписано с консорциум от банки, възглавяван от „Байерише Ландесбанк”. Вторият договор за заем на стойност 309 млн евро е сключен с консорциум начело с WestLB.

Правителството на Турция на 2 юли 2009 година подписа с „Ховалдсверке-Дойче Верфт Гмбх” (подразделение на „ТиссенКрупп мерин системз AG”) и „Меринфорс интернешнл LLP” (MFI) контракт, предвиждащ доставката на комплекти за строителството на шест подводници „Тип-214” с въздухонезависима главна силова установка. Стойността на съглашението не се съобщава.

Според изискванията на турските ВМС, строителството на подводниците ще се извършва във военноморската корабостроителница „Гелджук” в района на Измит (Турция) под управлението на сформирания от HDW и MFI консорциум. По-рано тази корабостроителница построи 11 дизелови подводници „Тип-209” за ВМС на Турция. Планирано е първата подводница „Тип-214” да бъде доставена на турските ВМС през 2015 година. – Още за „Тип-214”

 
18:08

Военното министерство започва бизнес с боеприпаси

Военното министерство ще предложи за продажба боеприпаси с отпаднала необходимост, към които вече имало интерес от български и чужди фирми, съобщи зам.-министърът на отбраната Валентин Радев......... Още

 
17:43

Започва подготовката на батальонната бойна група

На пресконференция в Министерството на отбраната бе казано, че още в началото на тази година ще започне подготовката на първата батальонна маневрена бойна група. В Карлово като една от задачите командирът на механизираната бригада бригаден генерал Красимир Кънев е посочил точно обучението на подразделенията за действие в състава на такава маневрена група.

И досега, в процеса на подготовката на батальоните,  се провеждаха съвместни учения с подразделения на видовете въоръжени сили. Новото е, че част от подразделенията на родовете войски ще са обвързани щатно с механизираните батальони, а други подразделения на бригадата ще им се придават по определена схема. Новата структура ще може да изпълнява задачи от целия спектър на операции на алианса. В зависимост от мисията  маневрената батальонна бойна група ще се допълва с различни формирования.

Очаква се през годината помощ на командирите на батальонните групи да окажат инструктори от НАТО.

Открай време се знае, че всяко ново е позабравено старо. И този случай не е изключение. Батальонът ще е по-самостоятелен. А и самите мисии в Афганистан показват, че успех срещу терористите постигат бойни групи, в чийто състав има различни бойни специалисти. /Otbrana.com/

 
16:38

Военната промишленост на Сърбия процъфтява

Според сърбите победата на Сърбия на турнира по тенис за Купа Дейвис през 2010 г. доказва, че страната има най-добрите тенисисти в света. Сърбия твърди също, че е най-големият износител на малини в света. Последната претенция на страната обаче е още по-голяма изненада: някога известната военна индустрия на държавата се завръща успешно на сцената...... Още

 
16:27

Флотски сапьори унищожиха 125 мм снаряд, предаден за старо желязо

На 9 януари 2011 г. в склад за изкупуване на метални отпадъци в квартал „Долно Езерово” на град Бургас е намерен артилерийски снаряд. След получаване на искане за обезопасяване на открития боеприпас от управителя на Бургаска област Константин Гребенаров, Военноморските сили изпратиха  на място представители от постоянната „Група за разузнаване, обозначаване, транспортиране и унищожаване на невзривени бойни припаси” към Военноморска база Бургас, която установи, че боеприпасът е артилерийски изстрел с разделно зареждане за стрелба със 125 мм танково оръдие. Същият е обезопасен и транспортиран със специален автомобил до полигона във Военноморска база Бургас, където в ранния следобед на 10 януари 2010 г. е унищожен без последствия за местното население и инфраструктурните обекти, съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС”. /МВ/

 
16:04

Полетя китайският проект за изтребител от пето поколение

Прототипът на първия китайски изтребител от пето поколение явно е направил първият си полет днес, 11 януари 2011 г. За това съобщават редица китайски източници, подкрепяйки твърденията си със снимки. Машината, чието официално название не е известно, за сега се нарича J-20.

Първите неясни снимки на самолетът се появиха в последните дни на декември 2010 г. и бяха посрещнати с голяма доза скептицизъм. В последствия се появиха по-качествени снимки и видеофилми, които показваха, че машината е реална.

Първият полет се състоя на 11 януари 2011 г. на заводското летище на Chengdu Aircraft Industry Group (CAC), край едноименния град Чънду. Косвено потвърждение за това идва и от секретаря по отбраната на САЩ Робърт Гейтс, който в момента е на посещение в Китай. Самият президент на КНР Ху Джинтао е потвърдил пред Гейтс, че са започнали изпитанията на нов китайски изтребител.

Макар и машината популярно да е известна като J-20, се споменава и индекса J-14, като вероятно означение на проекта. За него за сега не се знае почти нищо освен видимото от снимковия материал – сравнително голям, двудвигателен самолет, с трапецовидно крило и предно хоризонтално оперение. /Аеро/ - Още за J-20

 
15:54

Още инспекции за българските PC-9

Екип от швейцарската фирма Pilatus, производител на PC-9M ще дойде в България за инспeкция на авариралия самолет борд 665. Това съобщи началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов, по време на откриването на учебната година в Долна Митрополия, цитиран от БТА. Очаква се експертите да пристигнат утре.

"Искаме да осигурим максимална безопасност. Агрегатът, който стана причина за случая, да бъде изследван на всички самолети и фирмата да даде гаранция, че всичко е наред", поясни генерал-майор Попов.

Генерал-майор Константин Попов посочи, че причината за инцидента е в електронната система за регулиране стъпката на витлото. Според него пилотите, които са управлявали машината, са проявили изключително мъжество и са взели разумно решение. Те са видели, че отказът не е типичен и че от време на време двигателят има определена тяга, затова са решили да не катапултират, което би създало риск машината да падне върху някое от околните села, а да приземят самолета.

"При всички случаи това е достойно за уважение. Не е лесно да видиш, че падаш на земята и да вземеш решение да не скочиш", коментира  Попов. Екипажът, майорите Пламен Иванов и Боян Григоров са предложени за държавни отличия.

PC-9M кацна аварийно на летище Долна Митрополия на 29 ноември 2010 г. след падане на тягата на двигателя. Полетите с типа бяха спрени до пълното изясняване на инцидента и все още не са възстановени. /Аеро/ - Още за PC-9

 
15:44

ВВС на Индия получиха първият изтребител Tejas

ВВС на Индия получиха първият лек изтребител Tejas, създаден от индийската Организация за отбранителни изследвания и разработки (DRDO). Проектирането на самолета, който е предназначен да замени руските МиГ-21, започва през 1983 г. Церемонията по предаване на самолета се е състояла на летището на компанията HAL в Бангалор. В скоро време индийските ВВС ще получат още 19 изтребители Tejas. Като цяло се планира формирането на две ескадрили с по двадесет самолета Tejas всяка.

Предстоят изпитания по бойно използване, след което в началото на 2012 Tejas ще постъпи официално на въоръжение в индийските ВВС.

В момента на база на Tejas се разработва палубен вариант за ВМС, а в DRDO се работи по значително модернизирана модификация - Tejas Mk.II. /Pan.bg/

 
15:42

Заседание на Съвета "Русия-НАТО"

Заседанието на Съвета "Русия-НАТО" на равнище началник Генералния щаб ще се състои на 26-ти януари в Брюксел – съобщи постоянният представител на Русия при Северноатлантическия алианс Дмитрий Рогозин. Според него, на срещата Русия ще бъде представена от началник Генералния щаб на Въоръжените сили генерал Николай Макаров. Както каза Дмитрий Рогозин, Макаров ще проведе и редица двустранни срещи, по време на които основно ще стане дума за сътрудничеството в ПРО. „Това е една от най-важните теми във военното и политическото сътрудничество между Русия и НАТО” – подчерта Дмитрий Рогозин.

 
15:40

Al Fursan в пълен състав

Последните четири модернизирани самолета Aermacchi MB-339A бяха доставени на групата от ВВС на ОАЕ за въздушни демонстрации Al Fursan (The Knights). Сега Al Fursan има на разположение 10 самолета MB339 – шест от своите ВВС и четири, закупени от ВВС на Италия. Осем летци от ВВС на ОАЕ са тренирали с италианските си колеги от Frecce Tricolori at Udine във военновъздушната база Роволто, Италия. Fursan ще изпълнява въздушните си демонстрации в група от седем самолета и единично. Началото се очаква да бъде в средата на 2011 година. /Pan.bg/

 
15:35

ВВС засилват присъствието си в Япония и Южна Корея

ВВС на САЩ изпращат за период от четири месеца 15 F-22A Raptor във военновъздушната база Кадена, Япония. Изтребителите са от 525 иае на 3-то авиокрило, базирано в Аляска.

Почти по същото време 12 изтребители F-16C от Националната гвардия на Вермонт ще се пребазират за същия период в Южна Корея. Изтребителите и личен състав от 350 души ще бъдат разположени в авиобазата Гунсан, на около 270 км от Сеул. /Pan.bg/ - Още за F-22

 
15:30

Катастрофа с хеликоптер от турските ВВС

Турски военен хеликоптер UH-1 е катастрофирал близо до Анкара по време на нощен тренировъчен полет. Всичките пет души на борда са загинали, съобщава Press TV. Останките на вертолета са открити до селцето Тулунтас, на около 80 км от столицата.

Не се съобщава за причините за катастрофата. Започнато е разследване. /Pan.bg/ - Още за UH-1

 
8 януари
 
18:03

Германските войски вероятно ще започнат изтеглянето си от Афганистан от края на 2011 г.

Управляващата коалиция в Германия съгласува законопроекта за удължаване на мандата на германските войски в Афганистан, за който се очаква да получи подкрепата и на депутатите от опозиционната Социалдемократическа партия, съобщи Дойче веле.

В текста на законопроекта не е определена точната дата за начало на изтеглянето на войските от Афганистан, но в него е изразена увереността на германското правителство, че „в процеса на предаване на отговорността за осигуряване на сигурността в Афганистан на местните власти ще се появи възможност да започне съкращаване на числеността на германския контингент от края на 2011 година”. /ИА „Фокус”/ – Още за Афганистан

 
15:32

В понеделник ВМС откриват новата учебна година

В понеделник (10-и януари 2011 г.) от 10:00 ч. във Военноморските сили откриват новата учебна година. По този повод в двете военноморски бази: Варна и Бургас, ще се проведат демонстрационни занятия. Във военноморска база Варна умения пред гостуващите журналисти ще демонстрират екипажите на минния ловец „Цибър”, на спасителния кораб „Протео” и на фрегатата „Смели”. Във Военноморска база Бургас демонстрации ще има на борда на четири кораба: фрегатата „Горди”, ракетната корвета „Мълния”, базовия миночистач „Прибой” и противопожарния кораб „Ахелой”. /МВ/

 
15:12

USS Enterprise тръгва на нов поход с нов капитан

На 13 януари най-стария самолетоносач на ВМС на САЩ CVN 65 Enterprise излиза за своето последно развръщане. Този път с нов капитан.

За нов капитан на самолетоносача е назначен Capt. Dee L. Mewbourne, който от 2007 до август 2010 г. командва самолетоносача Dwight D. Eisenhower.

Предния капитан Capt. Owen Honors бе отстранен от длъжност, след като на бял свят излязоха филми, снимани преди 3 години в студиото на кораба. На тях, служещия тогава Capt. Owen Honors в "лека" форма пояснява на екипажа как да преодолява трудностите на военната служба.

Този поход е интересен с това, че:

  - Това е последното развръщане на самолетоносача;

  - Това е последното развръщане в рамките на 2-ри Атлантически флот (тази година е планирано неговото разформироване);

  - Това е първият случай, когато капитанът на кораба се назначава преди самото отплаване, пропускайки дългия период на подготовка и тренировка на екипажа.

В състава на авионосната група влизат USS Leyte Gulf,  USS Barry, USS Bulkeley, USS Mason.

На борда на Enterprise ще се намира 1 АКр в състава на което влизат  Strike Fighter Squadrons 11, 136, 211, Mаrine Fighter Attack Squadron 251; Carrier Airborne Early Warning Squadron 123; Carrier Tactical Electronic Warfare Squadron 137; Fleet Logistics Support Squadron 40 и Helicopter Anti-Submarine Squadron 11. – Още за USS Enterprise

 
11:21

Украйна ще продаде на Азербайджан най-новия си танк „Оплот”

През февруари Украйна за пръв път ще представи на международно изложение най-новия си танк „Оплот”, към който проявява интерес и Азербайджан, предаде агенция Регнум.

Първият образец на тази машина, създадена от Харковското конструкторско бюро „Морозов”, в рамките на украинската експозиция ще бъде представен на 10-тото Международно изложение за военна техника IDEX-2011 в Абу Даби, което ще се проведе от 20 до 24 февруари. Според украинските медии Азербайджан се интересува от покупката на танка „Оплот” и с представители на украинското министерство на отбраната отдавна се водят преговори на тази тема. – Още за Т-84 Оплот

 
09:37

Русия е готова да ратифицира руско-американския договор СТАРТ ІІ

Руският парламент е готов да ратифицира до края на месеца руско-американския договор за съкращаване на стратегическите ядрени оръжия. Това заяви за Асошиейтед прес Константин Косачов, председател на комисията по международните въпроси в Държавната дума. Долната камара на руския парламент в края на декември одобри на първо четене новия договор СТАРТ, но отложи окончателното му ратифициране, за да даде на руската страна време да проучи внесените от американския Сенат поправки при ратификацията му. Константин Косачев заяви, че Русия ще внесе собствени поправки, за да балансира работата, извършена от Сената. Новият договор СТАРТ ограничава до 1550 броя на стратегическите ядрени заряди, които Русия и САЩ могат да притежават, при сегашен таван от 2200 ядрени бойни глави. /DW/

 
09:33

САЩ ще увеличат военните помощи за Пакистан

САЩ ще предоставят допълнителна военна, разузнавателна и икономическа помощ, независимо от факта, че част от американското ръководство са на мнение, че пакистанските власти не правят достатъчно в борбата с екстремистите, пише „Вашингтон пост”.

Според изданието вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън ще предаде това съобщение по време на визитата си през следващата седмица. Американските власти настояват Пакистан да предприеме наземна офанзива, за да елиминира заплахата от екстремистите. /ИА „Фокус”/

 
08:52

През 2011 г. ВВС на Израел идват на учение в България

В първото тримесечие на 2011 г. части на ВВС на Израел ще пристигат в България за съвместно учение с българските военновъздушни сили. Това съобщава в броя си от 15 декември 2010 г. престижния седмичник в областта на отбраната и сигурността Jane’s Defence Weekly (JDW).

В статията на кореспондента на JDW Яков Катц в Тел Авив се говори за задълбочаващите се военни връзки между Гърция и Израел, след обтягането на отношенията на Тел Авив с Турция. Според Катц освен с Гърция, Израел подобрява и военните си връзки с България, като за първата четвърт на 2011 г. се планира съвместно авиационно учение у нас.

Според непотвърдена информация се касае за учение на израелската изтребителна авиация в лицето на F-15 или F-16, която ще се изправи срещу българските МиГ-21 и МиГ-29 в Граф Игнатиево. Слухове за подобно учение циркулират от известно време, но публикацията в  JDW e първото официално потвърждение на това. /Аеро/

 
7 януари
 
17:32

Подигравка със светинята наречена "Арадо"

Информация на Pan.bg

 
16:30

През 2011 г. южнокорейските военноморски сили ще увеличат броя на ученията

През настоящата година южнокорейските военноморски сили ще увеличат броя на ученията за борба с подводници, което ще даде възможност да се повиши бойната готовност в случай на нови провокации от страна на Северна Корея. „През тази година повече от двойно ще увеличим броя на ученията за борба с подводници и те максимално ще се приближават до реалните условия и обстановка”, заяви командващият щаба на военноморските сили на Южна Корея Ким Сон Чхан, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Тази стъпка по неговите думи е продиктувана от необходимостта да се повиши бойната готовност на флота, който да може да даде мощен отговор на евентуални нови провокации от страна на Севера. През 2011 г. също така е планирано увеличение броя на съвместните маневри с военноморските сили на САЩ. /ИА „Фокус”/

 
16:21

Разплетоха далаверата за двигателите на „Решителни“

Крупната далавера на стойност 6 млн. лв., която от години е под наблюдението на Варненската военноокръжна прокуратура и касае закупуване на двигатели менте за корветата „Решителни“, вече е на път да бъде разплетена...... Още

 
15:15

Планът за развитие на Въоръжените сили влезе в сила

В днешния брой на Държавен вестник е публикувано постановление №333 от 29 декември 2010 г.  на Министерския съвет, с който се приемат План за развитие на въоръжените сили на Република България  и графици и разчети за развитие на въоръжените сили до 2014 г. С постановлението се отменя Постановление № 54 на Министерския съвет от 2008 г. за приемане на Актуализиран план за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили на основата на плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили до 2015 г

В плана Министерският съвет е записал, че към 31 декември 2014 г. численият състав на Въоръжените сили ще бъде не по-малко от 37 100 души, а само на Българската армия – не по-малко от 26 100, научи „Отбрана”. Изчислено е, че за реформите през тези четири години ще се изразходват 368, 944 586 млн. лв. От тях за обезщетения на съкратени и напуснали – 115, 258 745 млн. лв. Очаква се най-голяма редукция да има през 2012 и 2013 г.. За тези години са заделени съответно 50 и 43 млн. лв. за обезщетения. За 2011 г. те са 15 млн. лв., а за 2014 – 7 млн. лв. Планът обхваща основните дейности за развитие на  Министерството на отбраната и въоръжените сили през периода 2011–2014 г., а в частта за създаване на нови способности, модернизация и превъоръжаване – и след 2014 г. /Otbrana.com/

 
15:08

Холандия обмисля изпращането на нов военен контингент в Афганистан

Източници от правителството съобщават, че Холандия обмисля изпращането на нов военен контингент в Афганистан за обучение на служители за армията и полицията в северната част на страната, предаде ”Йедиот Ахронот”. Премиерът Марк Руте все още не е оповестил подробностите около плана, но медиите съобщават, че той иска да изпрати 350 инструктори в помощ на програмите на ЕС и НАТО за обучение на полицаи и войници. /ИА „Фокус”/

 
15:04

ПАК ФА срещу F-22 Raptor

Новият руски изтребител ПАК ФА ще бъде своеобразен отговор на американския F-22 Raptor. За сега американският самолет е единственият в света сериен изтребител пето поколение, като първият полет е осъществен още през 1997 г. Според експерта Константин Макиенко от Центъра за анализ на стратегии и технологии руският изтребител ще е по-евтин от американския си аналог, който на времето е струвал над 10 милиарда долара. Върху стойността ще влияе и количеството произведени ПАК ФА. Но във всеки случай се очаква, че руският изтребител ще е с 30-40% по-евтин от F-22 Raptor.

До излизането на първият сериен ПАК ФА се очаква да минат 5-7 години. Според експертите новият изтребител ще окаже благотворно влияние върху руският износ на оръжия. Планира се и увеличаване военния бюджет с 8% в сравнение с миналата година, който бе 1.17 трилиона рубли. Това ще позволи да се ускори процеса на изпитания и осъществяване на идеята в реалност.

Вече е подписано споразумение между „Сухой” и Индия за разработване на изтребител пето поколение на базата на руския ПАК ФА. Това ще позволи да се увеличи значително качеството на произвежданите съвместно самолети, като в същото време ще се запазят умерени цени в сравнение със западните аналози.

Компанията „Сухой” има най-голям дял в износа на руска авиационна техника, като делът е 25% от целият оръжеен експорт на Русия, който миналата година бе на стойност 7.4 милиарда долара.

Освен за Индия Русия изнася в най-голям обем оръжие за Китай, Иран, Сирия и напоследък за Венецуела. Евентуалната продажба на руския ПАК АФ за някоя от тези страни ще предизвика остро недоволство от страна на Вашингтон. За сега F-22 е забранен за износ, а никоя друга държава не може да произведе конкурентен на него изтребител.

Премиерът Путин поставя кратки срокове за влизане в серийно производство и на въоръжение на ПАК ФА – 2013-2015 година. Това изисква голям обем от работи, за да се получи самолет с високо качество, но целта е оправдана, защото това ще повлияе благоприятно както на руската икономика, така и на отбранителните й способности. /Pan.bg/ - Още за ПАК ФА

 
11:30

Албания унищожава стари боеприпаси

Армията е унищожила 20660 тона стари боеприпаси през 2010 г., каза в интервю във вторник военният министър Екрем Спахиу. Армията продължава да унищожава стари боеприпаси, наследени от комунизма, и нейна цел е пълното им унищожаване до 2013 г., добави той, посочвайки, че според плана други 24 000 тона трябва да бъдат обезвредени през тази година. Преместването на складовете за утилизация на боеприпаси от населените райони е един от успехите, с които се гордее министерството. При инцидент през март 2008 г. в склад в Гердец бяха убити 26 работници и ранени много други. На албанска територия има около 63000 тона стари боеприпаси. /SETimes/

 
11:26

Военен самолет се разби в Турция

Двама пилоти бяха ранени във вторник (4 януари), когато военен самолет се разби в Западна Турция, близо до гр. Измир. И двамата пилоти се намират в болница. Води се разследване за изясняване на причината за катастрофата. /SETimes/

 
10:27

Пуснали и "Уши" в армията, но за дрога

Военната полиция следи чрез "бръмбари" наркодилърите в Българската армия. През изминалата година е използвала срещу тях близо 20 специални разузнавателни средства. Това съобщи в интервю за "Дарик" началникът на службата полк. Данчо Дяков.

Той заяви, че исканията за подслушване през 2010 г. са били около пет пъти повече от дадените разрешения за прилагане на СРС. Дяков уточни, че военна полиция разследва единствено цивилни служители на Министерство на отбраната и редници и сержанти от армията.

Случаите били единични и са свързани с наркоразпространение.

Дяков не съобщи каква е доказателствената стойност пред съда от приложените СРС-та, като уточни, че анализът ще бъде готов след месец. /Стандарт/

 
09:43

Проектът F-35B може да бъде прекратен

Проектът за създаване на вариант със скъсено излитане и вертикално кацане (STOVL) на изтребителя от пето поколение F-35 JSF може да бъде прекратен, ако Lockheed Martin не успее да разреши проблемите на модела в следващите две години. Това съобщи секретаря (министъра) на отбраната на САЩ Робърт Гейтс по време на обръщение към медиите във връзка с американския военен бюджет за финансовата 2012 г.

Гейтс дава две години изпитателен срок на F-35B през които трябва да бъдат решени проблемите с конструкцията и двигателя. Според него решаването на тези проблеми могат да повишат масата и цената на F-35B, които и в момента са на ръба на търпимостта. Ако след изтичането на двете години проблемите на STOVL варианта не бъдат решени, то според Робърт Гейтс програмата трябва да бъде прекратена. Така F-35B, който трябваше да бъде приет първи на въоръжение още през 2012 г. отива на опашката при развитието на трите варианта на JSF.

Що се отнася до конвенционалния вариант за ВВС F-35A и палубния за ВМС F-35C, Гейтс определи развитието им като „задоволително”. Все пак поради цялостното забавяне и преразходи на програмата за финансовата 2012 г. ще бъдат поръчани 32 изтребителя F-35, вместо планираните 42.

Като мярка за запълване на дупките до доставянето на F-35B/C ще бъдат поръчани допълнителни 41 броя F/A-18E/F Super Hornet за ВМС и корпуса на Морската пехота и удължаване на ресурса на още поне 150 F/A-18C/D.

F-35B направи първия си полет на 11 юни 2008 г. Корпуса на Морската пехота планира да закупи около 340 броя от този вариант за да замени днес използваните AV-8 Harrier и F/A-18 Hornet. Великобритания беше заявила формален интерес към модела за замяна на техните Harrier GR.7/9, но наскоро пренасочи интересът си към палубната версия F-35C. /Аеро/ - Още за F-35

 
09:35

Секс скандал разтърси американските ВМС

Изключителен скандал разтърси американските военноморски сили, след като местен вестник, публикува в интернет страницата си, записи с хосексуална насоченост.

Кадрите са вървяли по вътрешната телевизия на борда на американския самолетоносач "Ентърпрайз" още през 2006 и 2007 година, когато "емисиите" били спрени, след оплакване.

На 3 Януари, обаче записите отново се появили. Главен герой в скандалните сцени е не кой да е, а командирът на самолетоносача, който беше уволнен преди дни.

На записите, които възмутиха Америка, показват жени къпещи се заедно. На тази тематика "режисьорът" не е пропуснал, да покаже на 6-хилядният екипаж…и мъже.

След уволнението на екс-командирът Оуен Онърс, наричал в "продукциите" сухопътните войски - "педали", командването е поето от Ди Мюбарн, бивш командир на самолетоносача "Айзенхауер". /Maritime.bg/

 
09:14

Пентагонът съкращава военните си разходи

Министърът на отбраната на САЩ Робрът Гейтс съобщи, че Пентагонът ще съкрати разходите си с още 78 милиарда долара през следващите пет години. Става въпрос за преминаване от практика на безкрайно финансиране към практика на финансиране, съобразена с икономиката и модернизацията, заяви Гейтс на пресконференция. Предложените съкращения ще засегнат и конкретни програми за въоръжаване. Планира се съкращаването на до 47 000 души до 2015 година. В съответствие с плана, сухопътните сили ще бъдат съкратени с 27 000 военнослужещи, а морската пехота - с 15 до 20 000 души в зависимост от резултата от анализа на преразглеждане на структурата им. /DW/

 
09:12

Двете Кореи намалиха степента на бойна готовност

След няколко седмици военно напрежение на Корейския полуостров, Северна Корея е намалила степента на бойната си готовност в граничните райони в Жълто море. Това съобщи южнокорейската агенция Йонхап. Южнокорейските сили и силите на САЩ в Южна Корея също намалиха нивото на тревога с една степен до нормалното му равнище. Напрежението между двете Кореи се повиши след потопяването на южнокорейска корвета през март миналата година, когато загинаха 48 южнокорейски военни моряци и след като Пхенян обстреля южнокорейския остров Йонпьон през месец ноември. /DW/

 
09:07

Военните клубове ще се връщат към същинските си функции

През тази година в София и страната ще изграждаме клубове на офицера, казва Мария Димчева, изпълнителен директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” в Министерството на отбраната....... Още

 
09:02

САЩ и Русия ще продължат съвместните военновъздушни учения

ВВС на САЩ и на Русия са планирали през 2011 година провеждане на нови съвместни учения на стратегическо равнище, съобщи Associated Press. По данни на Командването за въздушнокосмическа отбрана на Северна Америка (NORAD), през ноември 2010 година е направена оценка на преминалите учения и тя е много висока. В ученията през 2011 година със самолети вече ще участва и Канада.

Предишните съвместни учения на ВВС на САЩ, Русия и Канада са се състояли на 9-13 август. В тях били привлечени експерти от аеронавигационните служби и управлението на гражданската авиация. Според сценария ВВС на Русия и на САЩ трябвало да прехванат и да съпроводят граждански лайнер, „отвлечен” от терористи.

Въздушният съд бил проследяван от Аляска през Тихия океан до Далечния изток и после обратно. Целта на ученията била да се установи взаимодействие между американските и руските летци-прехващачи, а така също и между военновъздушните командвания на страните.

В ученията взели участие американски изтребители Lockheed Martin F-22 Raptor и 49-тонни руски изтребители-прехващачи МиГ-31, самолети за далечно радиолокационно откриване и управление Boeing E-3B Sentry и А-50, а също така и самолети-цистерни. /ИА „Блиц”/

 
6 януари
 
22:51

Нов командващ на Космическото командване на ВВС на САЩ

Новият командващ на Космическото командване на ВВС на САЩ генерал William L. Shelton официално ще встъпи в длъжност на 23 януари.

В кръга от задачи на Космическото командване влиза куриране на програмите GPS, военните спътници, отговаря за кибербезопасността.

Генерал William L. Shelton  през 1976 година е завършва академията на ВВС.

Той сменя на този пост генерал C. Robert Kehler., който сега ще оглави Стратегическото командване.

 
19:38

Необмислени действия всяват хаос в отбраната

Армията ни е разгромена, без да е водила бойни действия, твърди експертът по национална сигурност и отбрана Манол Тенчев....... Още

 
17:08

Aeroeletronica получава контракт за доставка на бойни модули

Израелската компания Elbit Systems обяви, че бразилският и филиал, компанията Aeroeletronica Ltda (AEL) е получила рамков контракт на стойност 440 милиона бразилски реала (около $ 260 млн.) за доставката в рамките на проекта Guarani на 30 мм дистанционно управляеми бойни модули UT30 BR за бразилската армия.

Това решение е било взето след проведен тендер, който през 2009 г. бе спечелен от Elbit Systems. В тендера са участвали водещи световни производители.

В договора е предвидено, че Elbit Systems ще постави UT30 BR на няколко стотин бронетранспортьора Iveco VBTP 6Х6, в съответствие с графика за многогодишно финансиране, който ще бъде определен от страните.

 
13:52

ВВС на германия получиха първата система за ПВО с малък обсег на действие MANTIS

На военновъздушните сили на Германия на 1 януари е предадена новата система за ПВО с малък обсег на действие, съобщи пресслужбата на германските ВВС.

Системата е постъпила на въоръжение в 1-ва ескадрила за противовъздушна отбрана, дислоцирана в района на град Хузум (Huzum, провинция Шлезвиг-Холщайн).

Министърът на отбраната на ФРГ Карл-Теодор цу Гутенберг на 21 август 2010 година взе решение за това, че задачите за противовъздушна защита на подразделенията на СВ ще се изпълняват от ВВС на страната.

МО на Германия на 19 май 2008 г. сключи контракт с компанията „Рейнметалл ейр дифенс” на стойност 110,8 милиона евро за доставката на две системи с малък обсег на действие C-RAM, предназначени за осигуряване на защита на предните оперативни бази на въоръжените сили в зоните на бойни действия.

Системата C-RAM е способна по всяко време на денонощието да открива и извършва прихват на ракети, снаряди и мини на противника. В състава на комплекса влиза център за управление на огъня, две системи за откриване на целите и шест 35-мм оръдия.

До края на годината MANTIS трябвада бъде изпратена в Афганистан, където ще се използва за защита на базите на контингента на ВС на Германия в провинция Кундуз.

 
13:05

САЩ ще увеличат бойните си сили в Афганистан

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс е разрешил разполагането на 1400 американски морски пехотинци в Афганистан, за да се включат в очакваната офанзива срещу талибаните преди планираното намаляване на броя на американските войници, съобщава АФП , позовавайки се на публикация на „Уолстрийт джърнъл”. Пред изданието американски представители са заявили, че новите бойни части се очаква да пристигнат в Афганистан най-рано в средата на месец януари преди началото на сраженията през пролетта. Морските пехотинци ще бъдат разположени в южните райони на страната около Кандахар.

Изпращането на нови части е изненадващо, имайки предвид подготовката за изтеглянето на САЩ и техните съюзници от Афганистан, където войната срещу талибаните продължава повече от девет години. /ИА „Фокус”/ - Още за Афганистан

 
10:32

Немските F-4F застъпват в дежурство на мястото на F-15C от ВВС на САЩ

На 5 февруари във военновъздушната база Siauliai в Литва се извърши смяната на контингента, охраняваш въздушното пространство на балтийските републики. След четиримесечно дежурство американските F-15C са сменени с шест F-4 F „Phantom". Луфтвафе поема дежурството за четвърти път – 2005 и 2008 с F-4 F „Phantom" и 2009 с „Eurofighter".

Немският контингент е от военновъздушна база Wittmund и включва над сто души – летци, техници, медици, комуникационни специалисти и др. /Pan.bg/ - Още за F-4

 
10:11

ВВС на Тайланд получиха комплект БЛА „Аеростар”

Военновъздушните сили на Тайланд са получили комплект безпилотни летателни апарати „Аеростар” на израелската компания „Аеронотикс дифенс системз”.

Контракта включва опция за доставка на още четири комплекта, съобщава „Флайт интернешнл”.

През 2009 г. ВВС на Тайланд в рамките на програма за покупка на БЛА проведоха оценка на апаратите на няколко производителя, като се спряха на продукцията „Аеронотикс дифенс системз”.

„Аеростар” е БЛА с дължина 4,5 м, размах на крилата - 6,5 м и максимална маса при излитане - 210 кг. Радиуса на предаване на данни достига до 200 км., автономност – 12 часа. Полезния товар е с тегло до 50 кг. и може да включва електронно-оптически/ИЧ датчици, РЛС, лазерен целеуказател и др. – Още БЛА

 
09:23

Военните постижения на 2010 година

Изминалата 2010 не беше много щедра на големи военни придобивки и събития. Причината за това са последствията от глобалната финансово-икономическа криза, която осуети плановете на много отбранителни министерства. Все пак през изминалата година бяха отбелязани някои новости, привличащи вниманието на обществеността. Lenta.ru представя най-забележителните от тях...... Още

 
09:06

20 млрд. долара за обучение на афганистанските сили

НАТО ще похарчи 20 милиарда долара за подготовката на афганистанските сили за сигурност до края на периода 2010-2011 година. Това заяви главнокомандващият тренировъчната мисия на Алианса в Афганистан генерал-лейтенант Уилям Калдуел. Той допълни, че НАТО ще продължи да поддържа тренировъчната си мисия в страната поне до 2016 година.

20-те милиарда долара са предназначени за обучение, екипировка, инфраструктура и други елементи от съществено значение за подготовката на афганистанските сили. За сравнение - в периода 2003-2009 година за тази цел бяха похарчени малко повече от 20 милиарда долара. /DW/

 
5 януари
 
21:12

Военният министър спря конкурса, след като само една фирма бе класирана

Военният министър Аню Ангелов спря конкурса за избор на фирма, която да утилизира излишни боеприпаси, след като се оказа, че само една фирма отговаря на зададените условия и дефакто трябва да се състезава сама със себе си, съобщиха за Меdiapool oт Министерството на отбраната....... Още

 
20:02

Готови са първите два серийни M-346

На церемония в завода на Alenia Aermacchi в Венежоно бяха тържествено показани първите два серийни реактивни учебно-тренировъчни самолети за напреднало обучение M-346. Машините са предназначени за ВВС на Италия и носят местното означение T-346A.

Общо шест самолета Т-346 ще бъдат доставени на италианските ВВС през 2011 г., като първите два ще се доставят през април. До момента те са поръчали шест машини и запазват опции за още девет. Шестте Т-346 са предназначени за летателното училище в Лече, като първите инструктори ще се приучат на типа през 2012 г., а обучение на млади пилоти ще започне от 2013 г.

Освен поръчките за италианските ВВС има и договор за 12 самолета предназначени за Сингапур. Производствената линия във Венежоно има капацитет от 24 самолета годишно, но при необходимост този капацитет може да се удвои. /Аеро/ - Още за M-346

 
16:47

ВВС на Турция ще получат нови F-16 през 2011 г.

През март 2011 г. в съответствие с програмата Peace Onyx 4 компанията Turkish Aerospace Industries (TAI) ще достави на ВВС на Турция първия нов Lockheed Martin F-16. Съгласно сключеното през 2007 г. споразумение TAI ще произведе 30 нови изтребители F-16C/D Block 50+ (14 едноместни и 16 двуместни) за турските ВВС на обща стойност 1.65 милиарда долара. Първият двуместен изтребител бе представен през декември 2010 г. на президента на страната Абдула Гул.

TAI започва производството на F-16 през 1987 г., като до 1998 г. са произведени 240 изтребителя за ВВС на Турция и 46 за ВВС на Египет. Поточната линия е пусната отново през 2009 г.

Съгласно базата данни MiliCAS на Flightglobal към момента турските ВВС разполагат с 213 F-16C/D. /Pan.bg/ - Още за F-16

 
16:33

Русия е предала на Полша три нови вертолета Ми-17-1В

Министерството на националната отбрана на Полша е обявило за получаването на три нови вертолета Ми-17-1В, поръчани в Русия. Машините са произведени в Казанския вертолетен завод и доставени на 29 декември със самолет Ан-124 „Руслан”.

Без да провежда тендер, военното ведомство на Полша на 28 септември 2010 г. подписа договор с „Рособоронэкспорт” за доставката на пет нови Ми-17-1В.

Останалите две машини трябва да пристигнат в Полша в края на първото тримесечие на 2011 г. През декември 2010 г. с „Рособоронэкспорт” бе подписано отделно съглашение за материално-техническо осигуряване на вертолетите и доставка на резервни части. Руската страна е настояла стойността на двата контракта да не се съобщава.

След приемане и начални изпитания машините ще бъдат предадени на предприятието WZL-1 в Лодз за извършване на модернизация преди изпращането им в Афганистан до стандартната конфигурация на Ми-17-1В, експлоатирана от ВС на Полша. В момента в Афганистан поляците използват четири вертолета Ми-17 и осем ударни Ми-24.

Съгласно сключения с WZL-1 отделен контракт, новите вертолети трябва да получат допълнително брониране, средства за свръзка, системи за идентификация „свой-чужд”. Освен това машините ще бъдат оборудвани с комплект със средства за самоотбрана, включващ украинска станция за оптико-електронно подавяне КТ-01АВ „Адрос”, а също и средства за самозащита на датската компания „Терма”.

Въоръжението на вертолетите включва: четири контейнера УВ-32A с 57мм НАР С-5, четири контейнера Б8-В20 с 80-мм НАР С-8, два подкачващи се оръдейни контейнера УПК-23-250 със сдвоени 23-мм оръдия ГШ-23Л. Предвидена е възможност за закрепване на три 7,62-мм картечници.

Новите вертолети трябва да бъдат готови за изпращане в състава на полската авиогрупа в провинция Газни до края на март 2011 г. – Още за Ми-17-1В

 
13:17

Индийските патрулни самолети Poseidon ще бъдат въоръжени с ракети Harpoon II

Индия ще закупи от концерна Boeing 21 противокорабни ракети AGM-84L Harpoon II за въоръжаване на патрулните самолети Boeing P-8I Poseidon, съобщава Flightglobal.

Управлението за военно сътрудничество (DSCA) към Министерството на отбараната на САЩ е уведомило Конгреса за потенциалната сделка на стойност 200 милиона долара, в която се включат и пет учебни ракети, резервни части, оборудване и обучение.

Harpoon II е с осколъчно-фугасен боен заряд с маса 226 кг и може да поразява морски и наземни цели на далечина до 278 км. Скоростта на ракетата е до 850 км/ч.

През декември 2010 бе съобщено, че Boeing е започнал производството на първия от общо осем поръчани от Индия патрулни самолети P-8I. Очаква се първият самолет да бъде доставен на ВМС на Индия през януари 2013, а останалите – до края на 2015 г.

Договорът на стойност 2.1 милиарда долара за осемте самолета P-8I е сключен през януари 2009 г. Съгласно условията на договора специалисти от Boeing ще извършват техническото обслужване на самолетите през целия период на тяхната експлоатация. /Pan.bg/ - Още за Harpoon

 
13:10

Транспортни самолети C-295M на чешките ВВС са в оперативна готовност

На специална церемония, състояла се на 22 декември 2010 в 24-а транспортна база в Кбели, чешките ВВС обявиха, че четирите самолета C-295M са напълно усвоени и постъпват в оперативна готовност.

На 16 април 2009 чешкото Министерство на отбраната съобщава за плановете си за замяна на остарелите Ан-26 с нови транспортни самолети. На 13 май 2009 е подписан договор с Airbus Military за закупуване на самолети CASA C-295M, като първият е доставен на 11 януари 2010. Самолетите постъпват на въоръжение в 242 ескадрила, базирана на летище Кбели. Според командирът на базата полковник Jiri Vavra самолетите C-295M ще се експлоатират в продължение на 30 години и ще се използват в Афганистан. /Pan.bg/ - Още за С-295М

 
12:45

Иракската армия е получила 63 танка М-1А1 „Абрамс”

Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) на МО на САЩ обяви, че в Умм Каср (Ирак) е пристигнала поредната партия от 12 основни бойни танка М-1А1 „Абрамс”.

По този начин, общото количество на предадените на СВ на Ирак танкове „Абрамс” е достигнало 63 единици.

През декември 2008 година правителството на Ирак се обърна към САЩ с молба за получаване на 140 танка M1A1 „Абрамс” и тяхната модернизация до конфигурацията M-1A1M, а също и доставянето на други бронирани машини, влекачи, автомобили с повишена проходимост HEMTT, резервни части, боеприпаси и друго оборудване. Общата стойност на доставката е 2,16 милиарда долара.

В рамките на подписания контракт на 7 август 2010 г. в Ирак беше доставена първата партия М-1А1 „Абрамс”.

В момента танковете се намират в Центъра за бойна подготовка във военната база „Бесмайя” (югоизточно от Багдад). След приключване на доставките в състава на 9-та иракска дивизия ще бъдат формирани четири батальона, всеки от които ще има на въоръжение по 35 танка М-1А1 „Абрамс”.

Едновременно с доставките на машините се реализира и програма за подготовка на иракските военнослужещи, като в момента се обучават 65 екипажа. – Още за "Абрамс"

 
10:43

„Как ще ги стигнем”... британците?!

Няма да ги стигаме, уважаеми читатели, защото не само не сме „назад, че  и встрани”, ами защото в случая сме с години напред! ..... Още

 
09:03

Франция поръча 200 ракети Meteor

Правителството на Франция направи поръчка за 200 ракети за далечен въздушен бой MBDA Meteor. Стойността на сделката не се съобщава, а първите ракети ще бъдат доставени през 2018 г. Ракетите Meteor са предназначени за френските изтребители Rafale на въоръжение във ВВС и ВМС.

Ракетата Meteor се разработва от Великобритания, Франция, Испания, Италия и Швеция. Благодарение на правопоточния двигател далечината и на полет надхвърля 100 km. Разработката на ракетата започва през 2003 г. и се очаква да постъпи на въоръжение в Швеция към 2015 г. /Аеро/ - Още за MBDA Meteor

 
08:57

Кога ще престанат офицерите да се делят на натовци и варшавци?

Всички офицери от запаса са били в редиците на Българската армия и Варшавския договор /ВД/. Без съмнение. Всички офицери от резерва, повече или по-малко, също са били част от Щита на мира и социализма. Това е ясно. Варшавци бяха и сегашните генерали, полковници и подполковници, които днес са на върха на пирамидата в щаба на отбраната, щабовете на видовете въоръжени сили и щабовете на бригади и батальони. Планирали са операции на ВД и сегашният министър на отбраната, заместникът му, съветниците му. И в това няма нищо лошо. Времето е било такова и е  работело за всички.

През 2004 г. всички вкупом станахме натовци. Но едни, по-старите офицери от запаса и резерва, останаха верни на социалистическата идея и лейтенантския си идеал. Трябва ли да ги съдим ? Други започнаха да прелитат от цвят на цвят /разбирай от партия в движение/. Нали всеки има право на избор?

Сега, някои от тези, които приеха най-присърце натовските   идеи и стандарти, задават тон на армията. Други, от резерва, целуват властимащите , където им е хубаво. Трети се правят на неутрални и критикувайки прехода на армията, остават капо. Четвърти са в изчаквателна позиция, зависими от министерската благосклонност. Натовци са умните и съвременните / от запаса, резерва и действащи/. Варшавци са от „дедо Адамово време”, циментови глави. Такава е поне  днешната официална позиция. А дали генералите, да речем Димитър Попов и Васил Зикулов, са били по-малко патриоти и професионалисти от днешните си колеги ?

Съединението, а не разединението на всички офицери и воини е тяхната сила. Това важи най-много за запасните и резервистите. От споровете „кой да води бащина дружина”  няма никаква полза. Още по вредно е разделението на натовци и варшавци. Кога ще престане  това делене ? Може би, когато си отидат от този свят воините от БНА или пък НАТО последва ВД. Общото е, че всички сме  се клели и целували българското знаме. Трябва да имаме очи за него. /Otbrana.com/

 
4 януари
 
15:52

САЩ с планове за съкращаване на разходите за отбрана

Очаква се в четвъртък американският министър на отбраната Робърт Гейтс да обяви около 100 млрд. долара спестени разходи от бюджета на Пентагона за 2010 г., както и съкращения на разходите за някои военни програми, съобщава Ройтерс.

Изявлението на Гейтс ще представи подробности за плана на военното министерство, който се обсъжда от месеци. Пентагонът е под засилен натиск да съкрати бюджета си поради огромния федерален бюджетен дефицит и изтеглянето на американските части от Ирак.

Една от военните програми, която се очаква да бъде спряна, е Expeditionary Fighting Vehicle – проект за 40-тонна десантна амфибия, разработвана за Морската пехота от General Dynamics, казват два източника на Ройтерс, пожелали анонимност.

Гейтс вероятно ще спре и разработването на ракета „въздух-въздух” със среден обсег, разработвана от Raytheon Co, казва военният анализатор Лорън Томсън, изпълнителен директор на базирания във Вирджиния Lexington Institute.

Говорителят на Пентагона полковник Дейвид Лапан отказа да коментира дали Гейтс ще направи изявление тази седмица.

Най-голямата военна програма на Пентагона - проектът за невидим за радарите многоцелеви изтребител F-35 Joint Strike Fighter на Lockheed Martin, вероятно ще претърпи ново преструктуриране, което може да удължи фазата на разработване на изтребителя с до 2 години, казва пред Ройтерс трети източник, пожелал анонимност.

Програмата беше преструктурирана миналата година, с което сроковете за разработване бяха удължени с 13 месеца.

От Lockheed заявиха, че би било преждевременно да коментират евентуалното разсрочване на програмата, но подчертаха, че са постигнали напредък през последната година и че на 30-ти декември е бил завършен 10-ти тестов F-35.

Белият дом обяви, че ще представи проектобюджета си за фискалната 2012 г. през седмицата около 14 февруари.

Генерал Джеймс Картрайт обяви през декември, че бюджетът за отбрана на САЩ вероятно ще бъде съкратен през следващите години.

По информация на Defense News от декември Белият дом е наредил на Пентагона да съкрати бюджетните си разходи с 90 млрд. долара през следващите 5 години, като започне със съкращения за 12 млрд. долара през 2012 г.

Бюджетът на Пентагона за фискалната 2011 г. предвижда разходи от 549 млрд. долара за 2011 г. и 566 млрд. за 2012 г., като се изключат разходите за военни операции. /Investor.bg/

 
13:07

Raytheon ще оборудва изтребители Super Hornet с нови радари

ВВС на САЩ са сключили с американската компания Raytheon контракт за производство и доставка на радари APG-79 с активна фазирана антенна решетка (АФАР), съобщава Defense Aerospace. Сделката е на стойност 52 милиона долара. Новите радари ще се поставят на изтребителите Boeing F/A-18E/F Super Hornet.

Според данни на Raytheon, това е вече трета поръчка за доставка на радари с АФАР. Очаква се доставката на първите APG-79 да бъде през октомври 2012 г. Производството на РЛС ще се извършва в предприятия на Raytheon в Мисисипи, Масачузетс и Тексас.

В началото на декември 2010 г. Raytheon проведе изпитания на радара RACR с АФАР, предназначен за монтиране на изтребителите Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon. Тази РЛС е създадена на базата на APG-79 и на 90 процента е унифицирана с нея. Трябва да се отбележи, че аналогичен радар за F-16 разработва и компанията Northrop Grumman. Нейната SABR беше успешно изпитана през януари 2010 г.

 
12:48

Франция е уверена, че ще сключи договор с Бразилия за доставка на изтребители

Франция е уверена, че ще получи договор с Бразилия за доставката на изтребители „Рафал” при управлението на новия бразилски президент Дилма Русеф, съобщава АФП.

Френският министър на отбраната Ален Жупе присъства на церемонията по встъпването в длъжност на Русеф и се срещна с бразилски военни представители.

Жупе заяви, че е уверен, че Франция ще получи договора.

Бразилия планира да закупи 36 нови изтребителя. За сделката се конкурират френските изтребители „Рафал”, американските „F-18 Супер Хорнет” и шведските „Грипен”. /ИА „Фокус”/

 
12:46

Поредните четири Су-34 са постъпили на въоръжение във ВВС на Русия

Поредните четири нови бомбардировачи Су-34 са постъпили на въоръжение във ВВС на Русия, съобщава ИТАР-ТАСС. Специална церемония по предаването на новите самолета се е състояла в Центъра за бойно използване и приучване на летателен състав (ЦБП и ПЛС ) в Липецк.

През 2008 година е подписан държавен договор за доставка на 32 фронтови бомбардировачи Су-34 ВВС на Русия на за срок от шест години. Серийното производство на Су-34 се извършва в Новосибирското авиационно производствено обединение „Чкалов”. Пребазирането на новите самолети от Новосибирск е извършено от летци на ЦБП и ПЛС, като изтребителите са били във въздуха около 3.5 часа.

Су-34 е двуместен свръхзвуков многофункционален фронтови самолет с два двигатели АЛ-31Ф с тяга по 12.5 тона. Дължината на самолета е 23 м, максимално тегло при излитане – 45 т., въоръжение - 8 т.,, максимална скорост на голяма височина – 1900 км/ч, а на малка – 1400 км/ч, таван – 15 000 м. Далечина на полета без дозаправка във въздуха – 4000 км.

По бойни възможности Су-34 се отнася към поколението "4+". Действа във всякакви МТО условия, денем и нощем, като може да поразява във всички географски райони земни, морски и въздушни цели с използването на широк спектър от въоръжение, включително и с високоточно. Наличието на система за активна безопасност, както и използването на най-нови образци компютри позволява допълнителни възможности за летеца и щурмана да водят прицелно бомбопускане, маневрирайки под огъня на противника. Системите на Су-34 позволяват да се използва въоръжението по няколко цели едновременно.

Отличната аеродинамика, големият обем на вътрешните резервоари, високоикономичните двуконтурни двигатели с цифрова система за управление и допълнителните подвесни резервоари осигуряват на Су34 полет на големи разстояния, близки до тези на стратегическите бомбардировачи.

Су-34 потвърди високите си летателно-тактически качества по време на проведените миналата година учения "Восток- 2010". За първи път Су-34 осъществяват полет без междинно кацане от европейската част на Русия до Далечния изток с последващо нанасяне на удари по условния противник. В близко време бойният им потенциал ще нарасне с приемането на въоръжение на нови средства за поразяване. /Pan.bg/ - Още за Су-34

 
12:40

ВМС на САЩ купуват кораби от Lockheed Martin и Austal

ВМС на САЩ са постигнали договореност с компаниите Lockheed Martin и Austal за доставка на 20 бойни кораба LCS, действащи в близката морска зона. Стойността на първия договор с Lockheed Martin, предвиждащ строителството на един кораб, е 491.6 милиона долара. Доставката на общо 10 кораба ще струва 4.57 милиарда долара. Lockheed Martin планира да си сътрудничи с корабостроителната компания Marinette Marine, където и ще се строят корабите.

За строителството на един кораб от компанията Austal са заделени 465.5 милиона долара, а общо за десетте – 4.39 милиарда долара.

ВМС на САЩ са провели конкурс за доставка на десет кораба LCS. На 3 ноември е съобщено, че ВМС не могат да определят победител между двете компании Lockheed Martin и Austal и се взема решение вместо десет кораба да се поръчат двадесет – по десет от всяка компания. През декември 2010 г. Конгресът и Сенатът на САЩ одобряват плана на ВМС за сключване на договори и с двете компании. /Pan.bg/

 
12:00

Първи полет на турския БЛА „ANKA „

На 31 декември се е състоял първият полет на турския БЛА “ANKA”. Продължителността на полета е била 14 минути, съобщават от компанията Turkish Aerospace Industries (TAI). В проекта от 2009 година работят 120 инженера. БЛА е снабден с дизелов двигател с мощност 155 к.с., има разпереност 17.3 м и дължина 8 метра. Може да лети до 23 часа на височина 7500 м.

До сега Турция е произвеждала и други БЛА, но това е първият самолет от среден клас MALE с голяма продължителност на полета. На въоръжение е и израелският БЛА Heron, закупен миналата година.

Турската армия използва БЛА основно в бойните действия срещу кюрдските сепаратисти в районите, граничещи с Иран и Ирак. /Pan.bg/ - Още БЛА

 
11:41

Правителството определи числеността на Въоръжените сили и армията

Правителството прие Плана за развитието на Въоръжените сили. Това е станало с постановление от 29 декември м.г. Документът влиза в сила след обнародването му в Държавен вестник. В него Министерският съвет е записал, че към 31 декември 2014 г. численият състав на Въоръжените сили ще бъде не по-малко от 37 100 души, а само на Българската армия – не по-малко от 26 100, научи „Отбрана”..... Още

 
09:33

В неделя ВВМУ ще чества 130 години от създаването си

Висшето Военноморско училище “Никола Йонков Вапцаров” във Варна ще отбележи в неделя 130 години от създаването си в Русе. Традицията повелява всички наши чествания да започват от Русе, тъй като училището е създадено през 1881 година именно в крайдунавския град, каза началникът на ВВМУ капитан І ранг Димитър Ангелов след срещата си с кмета на общината инженер Божидар Йотов. разказа капитан Ангелов. Предвижда се тържествено поднасяне на венци пред Паметника на моряка, шествие от паметника до центъра на града и концерт на Представителния духов оркестър на военноморските сили, съобщава сайтът на училището.

Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" е най-старото техническо учебно заведение в Република България, а неговата история и настоящата му дейност го утвърждава като най-авторитетния център за подготовка на морски кадри. Традициите в българското морско образование датират от 1881 г., когато се открива Морското училище - първото техническо учебно заведение в България за обучение на машинисти и огняри. От 03.12.1904 г. то е вече Машинно училище при флота - средно техническо училище за обучение на механици за военния и гражданския флот, държавните железници, въздухоплаването и др. През 1942 г. се преобразува във Военноморско на Негово Величество училище с шестгодишен гимназиален и висш курс на обучение: във Висшия навигационен отдел се подготвят специалисти с висше специално морско образование, а във Висшия технически отдел (от 1943 г.) - и кадри с висше специално морско техническо образование. /otbrana.com/ - Още за ВВМУ

ез 1949 г. приемник на българската морскообразователната традиция става Народно военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", а от 1956 г. на училището е даден статут на висше инженерно морско учебно заведение и неговото име е Висше народно военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".  От 1991 г. то е Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". /otbrana.com/ - Още за ВВМУ

 
09:30

Командващият на ВМС на Бразилия бе домакин на Бойко Борисов

По време на визитата на българската правителствена делегация в Бразилия министър-председателят Бойко Борисов е гостувал на командващия ВМС на Бразилия адмирал Хулио Соареш де Моура Нето (Julio Soares de Moura Neto). Българският премиер и министърът на външните работи Николай Младенов са посрещнали новата 2011 година в Клуба на Бразилските ВМС при домакинството на адмирал Хулио Соареш де Моура Нето. До края на настоящата година ще очакваме посещение на четиризвездния бразилски адмирал, на което домакин ще бъде началникът на Българските ВМС контраадмирал Пламен Манушев. Двамата адмирали вече се познават добре, те са работили съвместно в няколко международни военноморски симпозиума. /Морски вестник/

 
09:26

Южна Корея ще проведе военни учения срещу нахлуване от Севера

Военни части на Южна Корея ще проведат военни учения, симулиращи нахлуване на севернокорейски войски през границата с Жълто море, съобщават военни източници, цитирани от АФП.

Представители на военноморския флот обявиха, че двудневните маневри в петък и събота трябва да подобрят способността на Юга да отбие внезапно дебаркиране на части на Севера на някои от островите в близост до оспорваната граница.

Напрежението между двете страни се засили след като Северна Корея обстреля контролирания от Сеул о-в Йонпьон на 23 ноември, отнемайки живота на четирима души, включително двама цивилни.

Вследствие на агресията Сеул проведе серия от военни учения, демонстрирайки възможността си да отбие евентуална нова агресия от страна на Пхенян. /ИА „Фокус”/

 
3 януари
 
19:04

Каква е цената на генералското достойнство?

Става въпрос за генералите от Българската армия. В интервю за централна телевизия министърът на отбраната Аню Ангелов застава твърдо зад двама генерали, чието достойнство е пострадало от президентски мнения, позиции и действия. Става  дума за  бригаден генерал Динчо Карамунчев и вече контраадмирал Валентин Гагашев. Вярно е, че и двамата са прекрасни офицери, с опит, с възможности и с бъдеще. Но дали само главнокомандващият е обидил генерали? ....... Още

 
16:28

Забраниха пушенето на борда на американските подводници

Военноморската традиция, беше прекратена на връх Нова година. По заповед на топ адмирал от ВМС на САЩ, тютюнопушенето на борда на американски подводници се забранява от 01.01.2011г.

Според проучване, което е изиграло основна роля за решението - непушачите се излагат на прекалено голям риск, въпреки системите за пречистване на въздуха, на борда на подводниците.

За предстояща забрана от Щаба на флота, съобщиха още през април, когато ВМС на САЩ, стартира програма за подводничарите-пушачи, целяща намаляване броят им.

Според сметките на флота, сред подводничарите 40% са пушачи. /Maritime.bg/

 
16:23

Ракетните войски на Русия ще направят 10 изстрелвания през 2011 г.

Министерството на отбраната на Русия съобщава, че Ракетните войски на страната планират през 2011 година да осъществят 10 учебно-бойни и изпитателни изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети. Изпитателните изстрелвания се провеждат в рамките на опитно-конструкторските работи по създаване на нови образци ракетна техника. През 2010 година Ракетните войски бяха извършили 5 изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети, в това число два пъти - ракетите РС-12М „Тополь”. – Още ракети

 
14:39

САЩ активизират усилията си хеликоптерът Apache Longbow да спечели конкурса в Индия

САЩ активизират усилията си ударният хеликоптер на Boeing AH-64D Apache Longbow да спечели конкурса в Индия за доставка на 22 бойни вертолета. Управлението за военно сътрудничество (DSCA) към Министерството на отбраната на САЩ е уведомило Конгреса за възможна доставка на Индия на 22 вертолета Apache Longbow. Целта е да се получи своевременно разрешение, което ще позволи по-оперативни преговори с индийското военно ведомство.

Стойността на потенциалната сделка се оценява на 1.4 милиарда долара.

Ако победител в конкурса стане Apache Longbow, то освен самите вертолети ще бъдат доставени и 50 двигатели T700-GE-701D (производство на компанията General Electric), 12 радара AN/APG-78, 12 интерферометрически РЛС AN/APR-48A, 812 ракети AGM-114L-3 Hellfire, 542 AGN-114R-3 Hellfire II и 245 Stinger Block I092H. Освен това Boeing ще осигурява и техническото обслужване на хеликоптерите.

Според DSCA евентуалната сделка няма да промени баланса на силите в района. Изпълнението на потенциалния договор ще се извършва от компаниите Lockheed Martin, General Electric, Boeing и Raytheon.

Конкурсът на Министерството на отбраната на Индия за доставка на 22 ударни вертолета стартира в началото на 2009 година. През юни 2010 в тендера остават само Ми-28Н и Apache Longbow.

Другите двама участници Eurocopter и AgustaWestland, съответно с хеликоптерите EC665 Tiger и A129 Mangusta, се отказват, обосновавайки се с невъзможността да подготвят вертолетите си за изпитанията.

До август 2009 в конкурса участва и компанията Bell Helicopter с AH-1Z Viper. Американската компания също се отказва поради липса към тогавашния момент на сертификат за бойно използване на хеликоптера. Не е известно кога ще бъдат обявени резултатите от конкурса. /Pan.bg/ - Още за AH-64

 
14:00

Насилието в Афганистан ще се увеличи преди нещата да се оправят

Ситуацията с насилието в Афганистан трябва да се влоши преди нещата да започнат да се оправят. Това заяви говорителят на силите на НАТО в Афганистан бригаден генерал Йозеф Блоц след края на най-кървавата година от началото на войната, предаде АФП.

Блоц заяви, че военнослужещите няма да отслабят битката си с талибаните, въпреки зимата.

„Нашите жертви не са доказателство за провала на стратегията. Напротив, с увеличаването на броя на войниците ние успяхме да достигнем до райони, контролирани от талибаните от години”, каза генералът.

Общо 711 чуждестранни военнослужещи загинаха в Афганистан през 2010 година. /ИА „Фокус”/ Още за Афганистан

 
13:45

Старта на шестте американски спътника за връзка от Байконур е отложено с 1 месец

Старта от космодрума Байконур на втората шестица космически апарати за американската система за спътникова връзка Globalstar е отложен от април на май 2011г поради проблеми в тяхното производство - по информация от Интерфакс.

"Старта на ракетата носител 'Сюз-2-1А' с ускорителен блок 'Фрегат' и 6 спътника Globalstar-2 бе планиран за 10 април 2011г. Но поради възникнали проблеми при строителството на космическите апарати от фирмата hales Alenia Space, старта е отложен за предварителна дата 13 май 2011" - е казал източника.

По думи на източника, това забавяне може да повлияе на сроковете на следващите два старта на ракетата носител 'Съюз-2-1А' с аналогичен товар по 6 спътника Globalstar-2. /Space News/

 
13:27

Иран прие на въоръжение нови ракетни комплекси

На въоръжение в Иран бяха приети нови ракетни комплекси с брегово базиране, предаде ИТАР-ТАСС.

В състоялата се в понеделник церемония по предаването на армията на новия вид оръжие взеха участие министърът на отбраната на Иран Ахмад Вахиди и командващият военноморските сили адмирал Хабиболла Саяри.

„Новите комплекси са създадени изцяло от специалисти от националния военнопромишлен комплекс. Те притежават съвременни радарни системи и възможности за откриване, съпровождане и ликвидиране на няколко цели едновременно”, съобщи по време на церемонията министърът на отбраната. Той подчерта, че Иран притежава голяма морска граница, която се нуждае от надеждна защита. /ИА „Фокус”/

 
12:20

Тонове храни за поделение пред закриване поръчали от МО

Министерство на отбраната е поръчало тонове храни, които периодично да бъдат доставяни до края на 2013 г. в поделението във Враца. Това става броени дни след като военният министър Аню Ангелов обяви, че поделението ще бъде закрито в началото на 2012 г.

Предстои да бъде възстановено и столовото хранене в поделенията. Тази практика беше прекратена с въвеждането на кетърингови фирми. Миналата пролет военният министър се възмути, че ведомството му плаща по 13 лв. за един картоф, парче хляб, една консерва и половин литър минерална вода.

Ръководството на армията обаче пропусна да обяви нови конкурси и остави фирми, избрани по съмнителен начин, да обслужват войската още половин година. От военното ведомство се оправдаха, че са удължили договорите, за да не се допусне прекъсване в приготвянето и доставката на храна за определените поделения и да има достатъчно време за възлагане на обществени поръчки. /Livenews.bg/

 
11:06

Sikorsky предложи на Индия да модернизира вертолети Sea King

Американската компания Sikorsky е предложила на ВМС на Индия да модернизира шест вертолета UH-3 Sea King, съобщава India Strategic. Стойността на възможната сделка за сега не е известна.

Благодарение на модернизацията ресурса на индийските вертолети ще бъде увеличен до девет хиляди летателни часа. Модернизацията на Sea King ще включва поставянето на нови двигатели, авионика, части от фюзелажа, а също и капитален ремонт на машините. За сега няма отговор от индийските военни на предложението на Sikorsky.

ВМС на Индия получиха вертолети UH-3 през 2007 г. Те бяха купени от американските ВМС заедно с десантния вертолетоносен кораб-док "Трентон", който във военноморските сили на Индия получи името "Джалашва". Сделката бе за 50 милиона долара.

Вертолетите Sea King са постъпили на въоръжение в САЩ през 1961 г. Машината е способна да развива скорост до 267 километра в час и да извършва полети на разстояние до хиляда километра. UH-3 може да бъде въоръжен с торпеда, дълбочинни бомби и хидроакустични буйове.

 
09:46

Русия планира да изпълни около 50 космически старта през тази година

През 2011 г. Русия може да осъществи около 50 старта на космически ракети от три различни космодрума, съобщи източник в руския ракетнокосмически отрасъл, цитиран от Интерфакс.

„Над 35 космически старта се планира да бъдат извършени от космодрума Байконур в Казахстан, който Русия използва под наем, около 10 старта от космодрума Плесецк в Архангелска област и четири старта от позиционния район на Домбаровската ракетна дивизия на руските ракетни войски в Оренбурска област”, уточни източникът. – Още космически системи

 
08:57

Япония има желание за сключване на военен съюз с Южна Корея

Япония се надява да сключи с Южна Корея съюз за обезпечаване на сигурността в Източна Азия на фона на очакваните провокации от страна на Северна Корея, заяви японският външен министър Сейджи Маехара, цитиран от РИА Новости.

По неговите думи въоръжените провокации на Северна Корея са заплаха за сигурността и мира не само на Корейския полуостров, но и на цяла Източна Азия. „Надяваме се, че ще успеем да сключим съюз с Южна Корея за гарантиране на сигурността”, подчерта Маехара. /ИА „Фокус”/

 
08:43

Президентът не е военен стратег

Президентът не е военен стратег. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов в сутрешния блок на БНТ...... Още

 
08:31

Бундесверът свиква за последен път донаборници

След повече от 50 години задължителна военна повинност, днес Бундесверът свиква за последен път 12 500 донаборници за официалното шестмесечно основно обучение. Задължителната военна служба се отменя едва от първи юли тази година, федералното правителство оповести обаче, че още на втората дата за свикване на новобранци, първи март, никой вече няма да трябва да отбива военна служба против волята си.

От първи юли задължителната военна повинност ще бъде заменена с доброволна служба. Това важи също и за цивилната служба. В хода на реформата числеността на Бундесвера ще бъде снижена на 170 000 професионални войници. Понастоящем в Бундесвера служат близо 240 000 военни. /DW/

 
2 януари
 
19:20

САЩ ще вкарат в употреба нови безпилотни самолети

Американското военно командване съобщи, че в най-скоро време ще пристъпи към използването на нови високотехнологични безпилотни самолети в Афганистан, съобщи Би Би Си.

С тази стъпка, според военните, значително ще се подобри американското въздушно разузнаване.

Новата система за наблюдение „Поглед на Горгона”, която е инсталирана на самолетите, използва девет видеокамери, което позволява да се наблюдава по-голяма площ и да се изпращат на земята до 10 видео потока. /ИА „Фокус”/

 
13:43

Първи полет на четвъртият F-35A

Четвъртият изпитателен образец F-35A Lightning II с борден номер AF-04 е направил първият си полет на 30 декември от Форт Уърф, Тексас. Това е 410-я полет за всичките изпитателни самолети от общо заплануваните за годината 394. Летателните изпитания за модификациите F-35A и F-35C изпреварват графика за 2010, докато F-35B остана на земята през по-голямата част от годината поради технически проблеми в конструкцията. До сега са произведени девет експериментални образци – по четири F-35A и F-35Bs и един F-35C, като през 2011 към тях ще се присъединят още три F-35C. /Pan.bg/ - Още за F-35

 
09:28

ВВС на Русия ще получат около 100 бойни самолета "Сухой" до 2015 година

Военновъздушните сили на Русия ще получат около 100 бойни самолета "Сухой" до 2015 година, съобщава РИА Новости.

От руското министерство на отбраната обявиха, че има подписани три контракта. Очаква се да бъдат доставени 50 многофункционални изтребителя Су-35 (до 2015 г.), около 10 модернизирани Су-27СМ и пет двуместни многоцелеви изтребителя Су-30М2 (до края на 2011 г.).

В близките няколко години ВВС ще получат и 25 нови фронтови бомбардировача Су-34. – Още за Су

 
1 януари
 
23:16

Силите на НАТО са дали рекорден брой жертви в Афганистан през миналата година

Двама загинали в последния ден на миналата година и още толкова убити в първия на 2011 г. Това е равносметката на силите на НАТО в Афганистан (ИСАФ).

Един войник е загинал днес при експлозия на самоделна бомба в южната част на страната. Друг е бил убит, също в Южен Афганистан, при бунтовническо нападение.

ИСАФ не разкриха националността на загиналите войници.

711 военнослужещи от натовските сили бяха убити в Афганистан миналата година, отбелязва АФП. 2010 бе най-смъртоносната година за натовските сили в страната от началото на конфликта през 2001 г. За сравнение, 521 войници от международните сили са намерили смъртта си в страната миналата година.

ИСАФ наброяват около 140 хиляди военнослужещи, две трети от които американски. Предвидено е натовските сили да започнат да се изтеглят постепенно от Афганистан през лятото на тази година, с идеята афганистанската армия и полиция да поемат изцяло отговорността за сигурността в страната през 2014 г.

Най-малко осмина бунтовници са били убити и един талибански командир е бил пленен в няколко отделни операции в Афганистан, обяви по-рано днес НАТО, предаде АП.

Петима бунтовници са били ликвидирани вчера в операция, целяща залавянето на талибански командир в северната провинция Кундуз. Не е ясно дали талибанският лидер е сред убитите, или е задържан.

В южния талибански бастион Кандахар са били извършени два въздушни удара по талибани, участвали в атентат с кола бомба на 12 декември, при които загинаха трима бунтовници. В трета операция в централната провинция Вардак е заловен талибански водач.

Един войник от ИСАФ е загинал при експлозия на самоделна бомба в Южен Афганистан, а друг - при бунтовническо нападение на запад. /Дневник/

 
23:10

Бразилия произвежда военни самолети, ще купува изтребител

Самолетостроенето е една от сферите за съвместна дейност, по която са водили разговори премиерът Бойко Борисов и новоизбраният президент на Федеративна Република Бразилия Дилма Русеф...... Още

 
16:35

Сърбия сложи край на наборната военна служба

Задължителната военна служба в Сърбия от днес вече не съществува, а редовете на армията вместо от редовни набори ще се попълват от професионални войници и определен брой доброволци от двата пола, предаде сръбската агенция Бета.

Според внесените изменения в закона за военната служба, гласувани в парламента на 15 декември, армията на Сърбия става изцяло професионална, но се допуска и доброволната служба на около 2000 младежи и девойки.

Доброволната служба с оръжие ще бъде разрешена и за жени и запасняци, които са били на цивилна служба или са отслужили военната си служба без оръжие.

Досега задължителната военна служба в сръбската армия траеше шест месеца, а службата за доброволци ще бъде три месеца. /Дневник/

 
11:33

Украйна премахна част от високообогатения си уран

Украйна е изпратила „значителна част” от запасите си от високообогатен уран в Русия съгласно договор със САЩ, целящ предотвратяване на ядрения тероризъм, съобщи украинското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Количеството „оръжеен” уран, предадено от Украйна на Русия, е около 50 кг.

Украйна, която през 1994 г. стана първата страна в света, която  доброволно се отказа от ядрените оръжия, наследени при разпадането на Съветския съюз, има споразумение с Вашингтон да премахне изцяло запасите си от високообогатен уран до 2012 г. и да преустрои цивилните си ядрени съоръжения, така че да работят с нискообогатено ураново гориво.

Украинското външно министерство съобщи, че съгласно споразумението със САЩ Киев е получил нискообогатен уран еквивалентен на количеството високообогатен материал, който е изпратен в Русия, уточнява БТА.

Споразумението със САЩ цели да затрудни екстремистите, които биха се опитали да се сдобият с ядрен материал, който може да се използва за бомба. Съединените щати са обещали финансова и техническа помощ на Украйна и вероятно ще приемат част от украинския високообогатен уран на своя територия. /Dariknews/ - Още за ЯО

 
11:15

„Котекмар” планира да построи 4–ри патрулни кораба OPV-80 за ВМС на Колумбия

Държавната корабостроителна компания „Котекмар” (COTECMAR) планира през 2011 година да подпише контракт за доставка на ВМС на Колумбия на четири допълнителни патрулни кораба проект OPV-80 (Offshore Patrol Vessel).

Строителството на корабите OPV-80 ще се извърши в рамките на лицензионен контракт, подписан с немската компания „Фассмер”.

Церемонията по спускането на вода на първият кораб, получил името „20 юли”, се състоя на 23 юли 2010 година. Предаването му на флота е планирано за 2011 г.. Този кораб е разработен от компанията „Фассмер” според изискванията на ВМС на Колумбия и се отличава от четирите кораба OPV, поръчани от ВМС нас Чили.

На по-голямата по размери мачта е разположена РЛС SCANTER 4100 на компанията „Терма”, а в кърмовата част е разположена рампа за 11-метров катер –прехващач „Миднайт експресс”.

Корабът е оборудван с два двигателя „Вартсила” 6L26 с мощност 2040 кВт всеки и носово подрулващо устройство „Шоттел” с мощност 280 кВт. Максималната скорост е 18 възла. Далечина на прехода при скорост 12 възла – 10 хиляди морски мили. Екипаж - 64 човека. Основно въоръжение - 40-мм оръдие.

 
 
 

Още военна информация - архив

 
Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.




{START_COUNTER}