Военна информация

от 1 до 14 януари
 

 

Поради технически причини нова информация няма да се помества до 7 февруари!  Извиняваме се за причиненото неудобство!

 

 
Пентагонът ще модернизира президентските самолети
14.01.2015, 18:32

Главният финансист на Министерството на отбраната на САЩ Майк МакКорд подаде молба в конгреса за препрограмиране и модифициране на комуникационното оборудване в президентските самолети и всички въздушни командни пунктове за управление на въоръжените сили на САЩ, съобщава сайтът InsideDefense.com.

Два самолета Boeing 747-200B (военно обозначение VC-25A), с които лети държавният глава, и четири E-4B Nightwatch, които са мобилни командни пунктове, трябва да получат високоскоростен достъп до интернет, широколинейна спътникова връзка, както и специални комуникационни канали с висока надеждност и пропускателна способност. Общата стойност на нововъведенията е 79 млн. долара.

E4B са наричани „самолетите на страшния съд” или „краят на света”. Те са предназначени за президента, министъра на отбраната и други членове на висшето военно ръководство на САЩ в случай на ядрена война, ако наземните структури за управление бъдат разрушени или повредени.

„Апокалиптичните машини”, както ги нарича Forbes, могат да летят в продължение на цяла седмица при въздушно презареждане. Цялото оборудване на борда е защитено от поразяващи фактори при ядрен взрив. Всяка машина е способна да издигне във въздуха сто души.

Един от четирите E-4B е винаги готов за излитане до няколко минути. По време на задгранични пътувания на президента самолетът го съпровожда. Ако държавният глава или ръководителят на Пентагона загинат, е предвиден сценарий за мигновеното предаване на командването на войските на друго високопоставено лице, пише Forbes.

http://www.fbr.bg/

 
Японското правителство прие рекордни разходи за отбрана в бюджета за 2015 г.
14.01.2015, 08:10

Японското правителство одобри новия проект за бюджет на страната, според който разходите за отбрана се увеличават до рекордните 42 милиарда долара, предадоха информационните агенции.

В процентно съотношение нарастването на военните разходи е 2.8%.

Плановете на Токио предвиждат снабдяване на армията с нови патрулни транспортни средства, стратегически безпилотни самолети, изтребители и друга военна техника.

Промените идват на фона на нерешения спор с Китай за статута на някои острови в Южнокитайско море.

През лятото японското правителство прие промяна в конституцията на страната, даваща възможност на армията да разшири сферата си на дейност в международен мащаб. Така японските въоръжени сили ще могат да оказват помощ на съюзници извън пределите на Япония.

Решението на японското правителство предизвика незабавна реакция на неодобрение от страна на Пекин.

http://news.ibox.bg/

 
САЩ изграждат нов стратегически бомбардировач, запазващ превъзходството
14.01.2015, 08:05

Чък Хейгъл Военният министър на САЩ Чък Хейгъл подкрепи план на Военновъздушните сили да се изгради ново поколение стратегически бомбардировач, който според него ще помогне за предотвратяване на ядрена война и ще запази глобалното превъзходство на САЩ, съобщава АП.

„Мисля, че далекобоен ударен стратегически бомбардировач е необходим, за да гарантираме възможности за възпиране през следващите 25 години", каза Хейгъл пред журналисти след среща с военнослужещи във военновъздушна база в западната част на Мисури, където са разположени бомбардировачи B-2.

Той определи бъдещия бомбардировач, предвидено е 100 самолета да струват между 55 и 80 милиарда долара, като „решителен елемент" от американската глобална сила.

Обаче парите може да са проблем за Пентагона, тъй като също трябва да бъдат модернизирани другите два елемента от стратегическите ядрени сили: стратегически подводници клас „Охайо" на ВМФ и наземни ядрени ракети „Минитмън" на ВВС. Общо разходите ще превишат над 300 милиарда долара.

Хейгъл подчерта, че в базата в Мисури, Whiteman, са базирани 20 самолета B-2, които използват 25-годишна технология. Другият ядрен бомбардировач, B-52, e още по-стар.

B-2 е създаден през 70-те години на XX век и е на въоръжение от 90-те години. Очаква се да бъде използван до 40-те години на XXI век. Все още той е единственият в света далекобоен бомбардировач със стелт технология, което го прави труден за засичане и проследяване.

Не се представят подробности за новия бомбардировач, но миналото лято излезе информация, че самолетът ще може да се използва и без пилоти при някои мисии. ВВС на САЩ обявиха, че новият самолет трябва да играе ядрена и конвенционална роля, въпреки че не е ясно колко от сегашните бомбардировачи - B-2, B-52 и B-1 - ще бъдат подменени. B-1 не способен да носи ядрени бомби.

Военният министър е на обиколка в американските военни бази, тъй като се очаква през февруари постът му да бъде зает от Аштън Картър след потвърждение на Сената.

http://news.ibox.bg/

 
Швейцарските F-5 са с пукнатини
14.01.2015, 07:54

Ф-5Флотът от леки швейцарски изтребители F-5E/F е с пукнатини и част от него не лети. Това съобщават от швейцарските ВВС.

Пукнатини са открити на един изтребител, след което е нареден преглед на целия флот. В последствие са открити при втори самолет, което е наложило спиране от полети на целия флот.

До момента през прегледи са минали част от наличните изтребители, но предстои да бъде инспектирани още 13 самолета. Всяка инспекция отнемя около две седмици и се очаква всички те да приключат до второто тримесечие на 2015 г.

Швейцария има на въоръжение около 54 броя F-5E/F, но е взето решение около 20 от тях въобще да не преминават през прегледи и директно да бъдат свалени от въоръжение.

В момента всички изтребителни задачи в Швейцария са поети от наличните F/A-18C/D Hornet. Не лети и демонстрационния тийм на страната Patrouille Suisse, тъй като той ползва шест F-5E.

Очаква се Швейцария да продължи да използва леките F-5 до края на 2016 г. - Още за F-5

http://aeropress-bg.com/

 
Румъния прие последния C-27J, иска още F-16
14.01.2015, 07:47

C-27JРумънските ВВС приеха на въоръжение последния седми тактически транспортен самолет C-27J Spartan. Това стана на официална церемония този понеделник, 12 януари 2015 г.

Сделката за седем самолета бе подписана през 2006 г. и е на стойност €217 млн. Доставките започнаха през 2008 г. и шест машини бяха доставени до октомври 2013 г., но получаването на седмия се забави.

В същото време румънския военен министър Мирчеа Дуса е заявил, че страната му трябва да придобие още една ескадрила F-16 за да може да изпълнява ангажиментите си към НАТО.

Според румънската преса вече има изготвено предложение за покупка на още 12 броя употребявани F-16, като предстои предложението да бъде одобрено на правителствено ниво.

В момента Румъния чака доставка на 12 броя F-16MLU от Португалия, като се чака те да заменят сега използваните модернизирани МиГ-21 Lancer до 2018 г. - Още за C-27J

http://aeropress-bg.com/

 

 
През 2015 година Черноморския флот на Русия ще получи още две подводници проект "Варшавянка"
13.01.2015, 20:45

proekt 636Третата и четвъртата дизелови подводници от проект 636.3 за Черноморския флот - "Старый Оскол" и "Краснодар" – ще бъдат предадени на военните през юни и ноември съответно, съобщава ИТАР-ТАСС.

Петата и шестата подводници от серията, носещи имената "Великий Новгород" и "Колпино", ще бъдат предадени на флота през ноември 2016 година.

Според плановете на Главното командване на ВМФ до 2016 година трябва да бъдат построени шест подводници от този проект. Те ще влязат в състава на Черноморския флот на Русия. Тази година там ще бъде сформирана бригада подводници, състояща се от два дивизиона. Първият дивизион ще бъде дислоциран в Севастопол (Южна бухта), а вторият – в Новоросийск. - Още за проект 636

 
Русия ще укрепи войските в Крим, Калининград и Арктика
13.01.2015, 15:47

армейски генерал Валерий Герасимов.Усилията на Министерството на отбраната на Русия през 2015 година ще бъдат съсредоточени във войските в Крим, Калининградска област и в Арктика, съобщи днес началникът на Генералния щаб на ВС на страната армейски генерал Валерий Герасимов.

„Ще се съсредоточим над това да повишим бойните възможности на Въоръжените сили и нарастването на бойния състав в съответствие с плановете на военното строителство, като особено внимание ще отделим на войските в дадените региони“, каза той.

В края на декември в Русия приеха нова редакция на военната доктрина: основните положения останаха непроменени, но за пръв път се появиха точки за обезпечаване на интересите в Арктика, съюзническите отношения с Абхазия и Южна Осетия, а също и за опасността от чуждестранни частни военни компании.

Вероятността за разгръщане на широкомащабна война срещу Русия се снижи, но в редица направления военните опасности се усилват, считат авторите на документа. Отбелязва се, че има тенденция за преместване на военните опасности и военните заплахи в информационното пространство и вътрешната сфера на страната.

Разгръщането на ПРО от страна на САЩ, реализирането на концепцията за „глобален удар“ и плановете за поместване на оръжие в космоса в новата версия на „военната конституция“ са прибавени към числото външни военни заплахи за Руската Федерация. Русия е длъжна да ги парира в близкото бъдеще, предава ТАСС.

http://www.fbr.bg/

 
Русия официално пита Франция за причините, поради които отказва да достави „Мистрал“
13.01.2015, 13:07

МистралРусия изпрати официално допитване до френското министерство на отбраната с молба да бъдат обяснени причините за неизпълнението на сключеното споразумение за доставката на корабите „Мистрал“. Това съобщи пред РИА Новости високопоставен представител на Федералната служба по военнотехническото сътрудничество (ФСВТС).

„ФСВТС изпрати допитване в DGA с цел да получи официален отговор по този въпрос“, поясни източникът.

DGA (Direction generale de l”armement) е подразделение на Министерството на отбраната на Франция, занимаващо се с доставките на оръжие извън страната.

Представителят на ФСВТС поясни, че Русия не може да се ръководи от устните заявления на отделни политици, дори и сред тях да е президентът на страната.

„За приемането на по-нататъшните решения – да се обърнем ли към съда или да дадем още време на френската страна – Русия трябва да има писмено обяснение на ситуацията“, каза още източникът.

Припомняме, че договорът за доставка на два хеликоптероносача тип „Мистрал”бе сключен между френската компания DCNS и “Рособоронэкспортом” през 2011 година, като стойността на подписаното споразумение е 1.2 милиарда евро.

Първият кораб трябваше да постъпи на въоръжение в руския флот до края на 2014 година, а вторият – през 2015 година.

САЩ се обяви против доставката на корабите, като на свой ред DCNS уверяваше, че санкциите, въведени от американска страна не могат да попречат на строителството и предаването им на Русия.

В средата на септември 2014 г. Франция заплаши РФ с това да отмени доставката на хеликоптероносачите, като изтъкна, че причината за това решение е ситуацията в Украйна. По-късно представител на Елисейския дворец поясни, че доставката юридически не е преустановена. Президентът Франсоа Оланд е обозначил политическата си позиция, съгласно която не би одобрил предаването на корабите, ако ситуацията в Украйна не се подобри.

Водоизместимостта на „Мистрал“ възлиза на 21 000 тона, максималната дължина на кораба е 210 метра, скорост – до 18 възела, далечина на плаване – до 20 хиляди мили. Числеността на екипажа е от 170 човека, като допълнително на кораба могат да бъдат приети до 450 човека. Авиогрупата включва 16 вертолета, шест от които могат едновременно да се намират на летателната палуба. Товарният отсек/палуба може да натовари 40 танка или 70 автомашини.

http://rusofili.bg/

 
Столтенберг: НАТО вече увеличи присъствието си в Източна Европа
13.01.2015, 13:03

Йенс СтолтенбергНАТО вече увеличи присъствието си на Изток, на територията на Източна Европа са изпратени повече кораби, самолети и войски. Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в интервю за Die Welt, предаде РИА Новости.

Столтенберг потвърди плановете на НАТО за организиране на опорни точки в страните от Балтика, както и в Полша, Румъния и България. Според него обаче, „всички тези мерки са предназначени единствено за отбрана“.

По думите му, военните възможности на алианса, както и новите войски за бързо реагиране, ще увеличат отбранителните способности на НАТО. Столтенберг смята подобна реакция за адекватна на фона на променящата се ситуация със сигурността в Европа.

Генералният секретар на НАТО отбеляза също, че Украйна до този момент така и не е подала заявка за встъпване в алианса. Въпреки това, според Столтенберг украинското правителство „е обявило началото на процеса на сближаване, а това изисква време“.

http://rusofili.bg/

 
Руското министерство на отбраната за пръв път в историята усвои 99,9 % от бюджета
13.01.2015, 12:58

Сергей ШойгуРуското министерство на отбраната през 2014 г. за пръв път в съвременната история е усвоило 99,9 % от предвидените средства, съобщи РИА Новости.

„През 2014 г. за първи път отбелязваме най-високо ниво на изпълнение на разходите, което превиши 99,9 %. Без това, както знаете, е трудно да говорим за качествено изпълнение на държавния план за отбрана“, съобщи във вторник ръководителят на военното ведомство армейски генерал Сергей Шойгу.

Той припомни, че Владимир Путин определи безцелното изразходване на бюджетните средства, заделени за отбрана, като „пряк удар по националната сигурност“.

В тази връзка Шойгу поръча на МО на РФ съвместно с профилните ведомства да създадат „система за твърд контрол върху използването на средства по цялата верига“.

„Основната задача е да се проследи движението на паричните потоци във цялата кооперация. Тя е достатъчно голяма, и изхождайки от това, задачата е трудна. Надявам се, че в течение на първото полугодие ние ще успеем да разработим тази система и ще пристъпим към реализиране на поръченията на върховния главнокомандващ“, каза министърът.

 
СОСЗР ще чества годишнина под патронажа на президента
13.01.2015, 12:20

Росен Плевнелиев Под патронажа на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще бъде отбелязана 25-годишнина от възстановяването на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), като правоприемник на Съюза на запасните офицери и Съюза на запасните подофицери.

Председателят на съюза генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов получи писмо от кабинета на държавния глава, в което се посочва, че президентът приема поканата да поеме патронажа на мероприятията, планирани във връзка с отбелязването на годишнината.

Събитието ще бъде ознаменувано на 23 януари от 17,30 ч. в Концертната зала на Централния военен клуб. Тържеството ще бъде и във връзка с 20-годишнина от учредяването на Национална асоциация „Сигурност” и Асоциацията на разузнавачите от запаса. Двете неправителствени организации са колективни членове на СОСЗР. В следващите дни подобни тържества ще се провеждат в общинските и областните организации на съюза.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
На въоръжение в китайските ВВС постъпват изтребители J-10B
13.01.2015, 12:10

J-10BНа въоръжение в китайските ВВС постъпват изтребители J-10B, които са модернизиран вариант на многофункционалните изтребители четвърто поколение Chengdu J-10 , производство на Chengdu Aircraft Industry Corporation, дъщерна компания на корпорацията AVIC.

Новата модификация е с двигатели китайско производство WS-10, вместо използваните в първата серия руски АЛ-31Ф. Външно основните разлики с предишната версия са изменените въздухозаборници и удължената носова част, в която е монтирана нова РЛС с АФАР. Самолетът е с нови авионика и навигационна система, както и с намалена ефективна площ на разсейване.

В китайски сайтове се появиха снимки на 14 серийни изтребители J-10B, постъпили на въоръжение във ВВС на Китай. Според информация на СМИ това количество е произведено за 4.5 месеца. Серийното производство продължава, като новите самолети преминават всестранни изпитания.

http://www.pan.bg/

 
Ремонтираме бойните фрегати
13.01.2015, 12:06

Министерството на отбраната ще отпусне 1,8 милиона лева за мащабен ремонт на трите български фрегати „Дръзки“, „Верни“ и „Горди“ от състава на военноморските ни сили. Това съобщи вчера комодор Димитър Ангелов, зам.-командир на ВМС при откриването на новата учебна година във Военноморската база в Бургас.

Плавателните съдове, с които България участва в международни мисии, бяха купени на старо от Белгия - „Дръзки“ през 2005 г., другите две фрегати през 2007 г.

Тогава от военното министерство обявиха, че „корабите са в много добро състояние, напълно оборудвани и съвместими със стандартите на НАТО“. Днес, по думите на комодор Ангелов, някои от системите са с изтекъл ресурс и затова е необходим ремонт, който ще е поетапен в рамките на година. Ще бъдат заменени части от различни станции и модули, за да станат фрегатите по-ефективни. Предвидено е да се заменят още навигационната апаратура и информационните им системи.

„Целта е да осигурим такава поддръжка, че те да може да участват в международни мисии в близките седем години“, каза зам.-шефът на ВМС. Водят се разговори за доставка на части от френската фирма „Талес“, която се грижи за радарите и сонарите на трите ни фрегати.

Ремонтът им е сред приоритетите на Министерството на отбраната, посочи комодор Ангелов.

Вчера за старта на новата учебна година матросите направиха зрелищна демонстрация за защита на кораб от радиационно заразяване, а водолазна група показа как се извършва оглед на подводна част на корпуса на плавателния съд „Форос“. Военните демонстрираха и овладяване на възникнал пожар на борда на фрегатата „Горди“.

http://pressadaily.bg/

 
Компанията HAL предаде на индийските ВВС първия ремонтиран Су-30МКИ
13.01.2015, 10:35

Su-30MKIНа 9 януари 2015 компанията HAL предаде на индийските ВВС първия ремонтиран в нейните заводи Су-30МКИ. След ремонта изтребителят може да се експлоатира още 14 години или да налети 1500 часа.

В процеса на ремонта, струващ 18.3 милиона долара, са изпълнени над 600 модификации.

HAL съобщава също, че и вторият ремонтиран Су-30МКИ е готов за сдаване. Годишно компанията може да ремонтира 15 Су-30МКИ, като има възможност да увеличи това количество до 30.

Срокът на служба на Су-30МКИ е 25 години или 6000 часа нальот, като през този период преминават три ремонта.

Индийското МО планира да предложи ремонт и техническо обслужване на Су-30, намиращи се на въоръжение в други страни – над 200 Су-30 различни модификации се експлоатират освен в Русия, така също и в Алжир, Малайзия, Уганда, Венецуела и Виетнам.

В края на 1990-те години ВВС на Индия придобиват за 1.56 милиарда долара 50 изтребителя Су-30К. По-късно е сключен договор за закупуване и лицензно производство на по-новата версия Су-30МКИ. Около 2020 година индийските ВВС ще имат на въоръжение 272 изтребителя Су-30МКИ, което прави Индия най-големият в света оператор на този тип самолет.

http://www.pan.bg/

 
Приключи ескизното проектиране на FGFA
13.01.2015, 08:40

FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft)Русия и Индия са се споразумели върху ескизния проект на експортната версия за Индия на ПАК ФА, която е известна като FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft). Това е съобщил Андрей Маршанкин, регионален директор по международното сътрудничество към ОАК, цитиран от радио „Русская служба новостей”.

Маршанкин е заявил, че след като ескизния проект е предаден на индийската страна може да се премине към следващите етапи от проекта. Въпреки, че той не дава много други подробности е станало ясно, че повечето, а вероятно и всички индийски FGFA ще бъдат двуместни.

По-рано създаването на двуместна версия на FGFA се смяташе за един от основните проблеми в споразумението между Русия и Индия. Имаше информация, че руската страна иска допълнителни $1 млрд. за създаването на тази версия и се смяташе, че Индия ще премине към флот от изцяло едноместни самолети.

По проекта FGFA все още липсват ключови споразумения между Русия и Индия, включително такова, което да натоварва руската страна със създаване на финалния проект, започване на изпитания и серийно строителство.

Въпреки това в руските медии циркулира 2016 г., като дата за начало на летателните изпитания и 2021 г. за приемане на въоръжение. Смята се, че Индия ще поръча около 145 такива самолета.

http://aeropress-bg.com/

 
Новосъздаденото дружество на СОСЗР в с. Изгрев вече издигна паметник
13.01.2015, 08:36

В с.Изгрев, Община Суворово, Варненско, се проведе първото учредително заседание на новосъздаденото дружество към СОСЗР. На тържествен ритуал бяха връчиха членските карти на част от членовете на новосъздаденото дружество на СОСЗР от Общински съвет - Суворово. На срещата присъстваха секретарят на Областния съвет на СОСЗР-Варна, капитан I ранг от запаса Константин Попов, който поздрави новите членове и им пожела здраве и нови инициативи по родолюбивото и военно патриотичното възпитание.

Трябва да се отбележи, че новосъздаденото дружество вече има в актива си построен паметник на загиналите войни от с. Изгрев, както и инициатива по възстановяване на паметник на загинали руски войници. Всичко това се извършва с активното съдействие на кметския наместник в с. Изгрев г-жа Даниела Янакиева за което и благодарим!

http://www.otbrana.com/

 
Източния военен окръг на Русия ще получи 22 хеликоптера Ка-52
13.01.2015, 08:27

Ka-52Авиационните части на Източния военен окръг (ИВО) на ВС на Русия през тази година ще получат 22 ударни хеликоптера Ка-52 „Алигатор“, предаде ТАСС.

10 от тях са предназначени за морската авиация на Тихоокеанския флот и ще бъдат базирани в Камчатка, съобщават от пресслужбата на ИВО.

„В края на 2014 г. представители на авиационните части на ИВО завършиха приемането на шест бойни хеликоптера Ка-52 „Алигатор“ в авиационния завод „Прогресс“ в Приморски край“, заявиха от пресслужбата.

Новите Ка-52 ще бъдат използвани при изпълняването на учебно-тренировъчни полети и задачи. Постъпващите във въоръжение хеликоптери са снабдени със съвременно навигационно оборудване, което им позволява да извършват полети при всякакви метеорологични условия както през деня, така и през нощта.

Бойният ударен хеликоптер от ново поколение „Алигатор“ е предназначен за унищожаване на танкове, бронирана и небронирана техника, жива сила и противникови вертолети.

В рамките на договора до 2020 г. руското министерство на отбраната ще получи 146 хеликоптера Ка-52. - Oще за К-52

http://www.cross.bg/

 

 
Започна обучението с A-29 Super Tucano
12.01.2015, 22:35

A-29 Super TucanoВВС на САЩ започнаха обучението на летателния и технически състав, който ще експлоатира леките ударни самолети A-29 Super Tucano във ВВС на Афганистан. Обучението се извършва в авиобаза Муди, Джорджия. Това съобщават от IHS Jane’s.

В края на септември 2014 г. ВВС на САЩ получиха всички 20 броя Embraer A-29, сглобени в САЩ от Sierra Nevada Corporation (SNC). В момента машините формално се числят към 81-ва изтребителна ескадрила на ВВС на САЩ, но до края на 2015 г. трябва официално да бъдат предадени на афганистанските ВВС.

А-29 е купен в рамките на програмата LAS (Light Air Support) и трябва към 2016 г. да заменят сега използваните от Афганистан щурмови вертолети Ми-24. Освен 20 сега налични А-29 има опция за доставката на още 20 машини.

А-29 Super Tucano се задвижва от един турбовитлов двигател Pratt & Whitney PT6A-68/3 с мощност от 1600 shp. Вграденото въоръжение се състои от две 12,7-mm картечници М3 с боезапас от 200 патрона всяка. Под крилото могат да се носят оръдейни и картечни контейнери, неуправляеми ракети, свободнопадащи бомби и управляеми боеприпаси с обща маса до 1500 kg. Продължителността на полетa e седем часа и има възможност за опериране от полуподготвени площадки.

ВВС на САЩ планираха да оперират с 100 леки ударни самолета и 60 тактически транспортни самолета, които да се използват за противопартизански действия от 2013 г. Бюджетните съкращения ликвидираха тези планове и в крайна сметка се взе решение за покупка само на 20 леки щурмови машини, които да се експлоатират от афганистанските ВВС.

http://aeropress-bg.com/

 
Хърватска продава част от военната си авиация
12.01.2015, 22:29

Ан-32Хърватска обяви таен търг за продажба на общо 15 военни вертолети и самолети. Машините са от типовете РС-9, Ан-32 и Ми-24.

В условията на търга е записано, че предложилия най-висока цена за всеки отделен летателен апарат го печели, ако няма правни пречки. Няма обявена минимална цена за апаратите, а от участниците се иска единствено да внесат гаранция за участие в размер на €15 000.

За продажба са пуснати шест витлови учебно-тренировъчни самолети Pilatus PC-9. Половината са PC-9/A (бордни номера 051, 052 и 053) доставени втора ръка от Австралия, а другите три са от новопроизведените PC-9M (бордни номера 058, 060 и 065), които страната получава през 1997 г. от Pilatus.

През 1997 г. хърватските ВВС получиха три употребявани PC-9/A от Австралия и 17 новопроизведени PC-9M. От години страната няма нужда от толкова тренировъчни самолети. През декември 2014 г. бе обявено, че други шест PC-9M ще бъдат върнати на Pilatus в замяна на два транспортни PC-12.

Още за продажба са пуснати два транспортни самолета Ан-32 (бордни номера 707 и 727). Машините са получени през 1996 г., но не летят от края на 2013 г., тъй като не удовлетворяват изискванията на Хърватия. Върви процес по избор на нов тактически транспортен самолет.

Търси се клиент и за седем щурмови вертолета Ми-24В (бордни номера H-303, 304, 305, 306, 307, 308 и 310). Машините са произведени между 1978 и 1987 г. и са получени в Хърватска по време на войната за независимост и са експлоатирани до 2005 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Русия получи 108 нови военни самолети през 2014 г.
12.01.2015, 21:07

Су-35108 военни самолета са получили руските въоръжени сили през 2014 г. Това показва наблюденията на Центъра за анализи на стратегии и технологии (Центр АСТ). С това 2014 г. се оказва рекордна по брой получени военни самолети в новата история на Русия.

От 108-те получени военни самолети, 81 са бойни, 20 са учебно-тренировъчни, а останалите седем са транспортни и със специално предназначение. Ето какви са доставките през изминалата година по типове.

24 многоцелеви изтребителя Су-35С са били доставени за ВВС през 2014 г. Всички те са произведени в Комсомолск на Амур по договор от август 2009 г. От договорените тогава 48 броя вече са доставени 34 машини.

21 многоцелеви изтребителя Су-30СМ произведени от Корпорация Иркут. 18 от тях са предадени на ВВС, а останалите са за флотската авиация. Машините за ВВС са по два договори за общо 60 самолета. До момента ВВС имат 34 машини.

Осем изтребителя Су-30М2 произведени в Комсомолск на Амур и предназначени за ВВС. Те са по договори от декември 2012 г. за 16 самолета.

18 изтребителя бомбардировачи Су-34 произведени в Новосибирск. Всички те са за ВВС. Машините са по договор от февруари 2012 г. за 92 броя Су-34. До сега са доставени 20 машини по този договор.

10 палубни многоцелеви изтребителя МиГ-29К/КУБ (две спарки и осем едноместни) произведени от РСК МиГ. Те са по договор от февруари 2012 г. за общо 24 палубни изтребителя МиГ-29.

20 учебно-тренировъчни самолета Як-130 произведени от Корпорация Иркут. Всички те са по договор от декември 2011 г. за доставката на 55 броя Як-130.

През 2014 г. са доставени общо шест транспортни самолета. От тях четири са Ан-148-100Е построени във Воронежкия самолетостроителен завод. Те са по договор от май 2013 г. за общо 15 такива машини. Другите два са Ан-140-100.

Руските ВВС получават и един самолет за наблюдение по програмата „Открито небе” Ту-214.

Очаква се през 2015 г. руските въоръжени сили да получат 150 военни самолети.

http://aeropress-bg.com/

 
Плевнелиев остана в изолация за армията
12.01.2015, 20:57

Росен Плевнелиев Росен Плевнелиев се оказа в изолация по въпроса дали армията да подпомогне МВР при охраната на границата, след като и вицепрезидентът Маргарита Попова подкрепи идеята.

"Няма нищо страшно армията да предостави помощ, логистика на МВР, за да можем заедно всички да предотвратим нелегалните миграционни потоци", заяви вчера Попова. Според нея подобен ход би бил полезен и за Турция.

На 5 януари на заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Веселин Вучков и военният Николай Ненчев подкрепиха възможността армията да съдейства при опазването на границата. Дни по-късно върховният главнокомандващ Плевнелиев заяви, че това ще наруши българските закони и ще предизвика международен скандал.

Вчера позицията на Попова за армията подкрепи и социалният министър Ивайло Калфин, който е ангажиран с интегрирането на бежанците. Той настоя България да поиска допълнителна помощ от ЕС за очакваната напролет нова вълна.

http://www.duma.bg/

 
Възстановяват летателната годност на МиГ-21УМ в Австралия
12.01.2015, 20:07

MiG-21В град Пърф в западната част на Австралия е започнато възстановяването на летателната годност на ‘спарка’ МиГ-21УМ. Изтребителят е транспортиран неотдавна от САЩ. Новият му собственик Адиан Дииф е авиационен ентусиаст, който от 2012 година се опитва да се сдобие с този самолет.

Този МиГ-21УМ със с.н. 5068 е произведен в СССР през 1968 г. и е приет на въоръжение в египетските ВВС. Има нальот от само 400 часа и е изведен от експлоатация през 1980-те години. Няколко години по-късно вече е в САЩ, където последователно е преминавал през ръцете на редица собственици, като през 1994 г. се установява в Тулса, Оклахома. Регистриран е под номер N423LZ и лети на редица авиошоута. През 1997 г. му е поставен нов двигател Р-11Ф-300,но до последният си полет през 1998 г. налита само няколко часа.

Адиан Дииф планира да ремонтира самолета и да инсталира малко нова авионика и нова комуникационна система. Ентусиастът възнамерява да възстанови и оригиналната камуфлажна окраска, която е имал изтребителят през 1960-те години.

Очакванията са в близко бъдеще самолетът да е отново във въздуха и да се изпълнява висш пилотаж, както и свръхзвукови полети.

http://www.pan.bg/

 
Разузнавачите откриха учебната година на своя празник
12.01.2015, 16:46

Тържественото честване на професионалния празник на военно формирование 24620 – Свобода, съвпадна днес с откриването на новата учебна 2015 година. В своето приветствие изпълняващият задълженията на командир на военното формирование майор Красимир Георгиев отбеляза отличното изпълнение на поставените задачи през изминалата година и изрази увереността си, че военнослужещите от формированието са готови да посрещнат новите предизвикателства, съобщава КСВ.

Денят продължи с тържествен концерт във Военен клуб – гр. Чирпан, където личният състав отбеляза Празника на военното разузнаване – 12 януари и празник на 1-ви Разузнавателен батальон. Обявени бяха Заповеди за награждаване на отличили се военнослужещи и цивилни служители. „Изразявам своята увереност, че с присъщите Ви качества и занапред ще работите все така усилено за успешното реализиране на поставените задачи и за посрещане на новите отговорности и предизвикателства” се казва в поздравителния адрес от името на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

На тържеството присъстваха и началникът на отдел „Разузнавателен” в КСВ полковник Стоян Стоянов, полковник Недялко Ников – заместник – командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, главен инспектор Николай Стефанов – началник на РСПБЗН, директори на училища, банки и представители на военно – патриотичните съюзи.

Гостите и личният състав бяха поздравени с богата музикална програма от децата от клуб по спортни танци към Военен клуб гр. Чирпан, младите актьори от театър „Тим Тиин” на СОУ „П. К. Яворов”, вокална група „До Ми Сол” от основно училище „В. Левски” и танцов състав при СОУ „П. К. Яворов”.

http://www.otbrana.com/

 
Южна Корея и САЩ ще проведат съвместни военни учения
12.01.2015, 13:20

Съединените американски щати и Южна Корея ще проведат двудневни (13 и 14 януари) съвместни военни учения в Японско море, въпреки заявлението на Северна Корея, че страната би могла да се откаже от ядрените си изпитания, ако тези маневри бъдат отменени, предаде РИА Новости.

Предполага се, че от американска страна участие ще вземат два есминеца тип Aegis ("Иджис"), а от страна на домакините – един ескадрен миноносец тип "Квангетхо Теван", подводница и два вертолета.

Представител на въоръжените сили на Южна Корея е съобщил, че предвидените занятия са част от ежегодно провежданите учения между двете страни.

 
„Боинг“ изпълни плана за 2014 финансова година за доставки на ВМС на САЩ на самолети Р-8А „Посейдон“
12.01.2015, 12:42

P-8AКомпанията „Боинг“ този месец изпълни плана за 2014 финансова година в рамките на бюджета в срок, доставяйки на американските ВМС осмият самолет P-8A Poseidon, съобщава пресслужбата на компанията.

Този самолет, 21-ви поред в програмата, е излетял от заводското летище в Сиатъл в направление базата на ВМС в Джексънвил (щат Флорида) на 8 януари, където Р-8А ще се използва за обучение на екипажи.

В момента ескадрилата VP-5 (‘Mad Foxes') патрулни самолети извършва второ бойно развръщане на Р-8А „Посейдон“ зад граница. През лятото на миналата година ескадрилата VP-16 (‘War Eagles') в хода на първото развръщане на Р-8А е извършила 600 бойни полета и е прекара във въздуха 3500 часа. - Още за Р-8А

 
В Китай разработват палубен самолет за ДРЛОиУ Y-7J
12.01.2015, 11:52

Y-7JВ Китай разработват ‘хибрид’ между съветския военно-транспортен самолет Ан-26 и американския палубен самолет за ДРЛОиУ E-2 Hawkeye, съобщава defence-blog.com.

Y-7J (03) е разработен на база на Y-7, производство на Xian Aircraft Industrial Corporation, който е копие на съветския Ан-26. Задната част на Y-7J е значително преработена, намалявайки дължината на самолета. Стандартната опашка е заменена с четирикилево вертикално оперение, като крайните две са вертикалните кормила.

Дължината на Y-7J (03) ще е около 21 метра, а разпереността на крилото е 27 метра. (на ан-26 тези стойности са съответно 23.8 и 29.2). Максималната скорост на новия палубен самолет ще е 700 км/ч, а далечината на полета - около 2300 км.

Самолетът за ДРЛОиУ Y-7J (03) е предназначен за предвидените за построяване нови китайски самолетоносачи с катапултна система за излитане. Основната задача на Y-7J (03) ще е откриване на цели (в това число крилати ракети и надводни кораби) на разстояние около 600 км. Получените сведения ще се предават в оперативния центъра на флагманския кораб, както и на изтребителите, патрулиращи въздушното пространство.

http://www.pan.bg/

 
Шефът на НАТО вижда леко подобряване на ситуацията в Източна Украйна
12.01.2015, 09:32

 Йенс Столтенберг Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вижда леко подобряване на ситуацията в Източна Украйна, като отчита, че в последно време има по-малко сражения, въпреки че боевете продължават в някои райони.

"Забелязахме, че още има руски военнослужещи на територията на Източна Украйна, които подкрепят сепаратистите", подчертава Столтенберг в интервю за германския в. "Велт".

В същото време Столтенберг предупреждава, че ситуацията в Източна Украйна все още е нестабилна и трудна и че хуманитарните условия в региона продължават да са тревожни.

Припомняме, украинският президент Петро Порошенко покани останалите лидери от нормандската четворка (Украйна, Русия, Германия и Франция) на разговори на 15-и януари в Казахстан в опит за намиране на изход от кризата.

В събота руският му колега Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обаче предупредиха, че такава среща на върха няма да се състои, докато не бъде постигнат напредък по въпроси като спазването на прекратяването на огъня и установяването на зони за сигурност по протежение на украинско-руската граница.

За днес в Берлин са предвидени разговори на министрите на външните работи на страните от нормандската четворка.

http://news.ibox.bg/

 
Пета пилотна група на руските ВВС
12.01.2015, 09:10

Як-130Новата руска група за авиационен пилотаж „Крилете на Таврида” на учебно-бойните самолет Як-130 за първи път ще покаже майсторството си пред широката публика на 9 май 2015 г. на Парада на Победата в Москва, съобщиха вчера от руското Министерство на отбраната.

В руските ВВС сега има 4 авиационни групи за висш пилотаж – „Русские Витязи”, „Стрижи”, „Соколите на Русия” и „Беркути”.

Тази година руските пилотажни групи ще вземат участие в авиоизложенията в „Лима 2015“ (Малайзия) и Малта, рок-фестивала „Нашествие“ и „МАКС 2015” в краймосковния град Жуковски. - Още пилотажни групи

 
Празник на Военното разузнаване
12.01.2015, 00:05

С Указ №190 от 31.12.1907 г. на княз Фердинанд се създава Разузнавателна секция към Оперативното отделение на Щаба на армията. Тя е първият специализиран орган за водене и ръководство на военното разузнаване в България.

Указът влиза в сила на 12.01.1908 г. Тази дата е обявена с министерска заповед №ОХ-49 от 11.02.1997 г. за официален празник на българското военно разузнаване.

През 1940 г. Разузнавателната секция е реорганизирана в самостоятелен Разузнавателен отдел на Щаба на войската (РО-ЩВ) с 3 отделения: РО-1 - за външно разузнаване, РО-2 - за вътрешно разузнаване, и РО-3 - за контраразузнаване.

През 1947 г. Разузнавателният отдел на Щаба на войската се реорганизира в Разузнавателен отдел на Генералния щаб (РО-ГЩ), като задачите му се ограничават до водене само на външно разузнаване.

От март 1950 г. Разузнавателният отдел на на Генералния щаб е Разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската народна армия (РУ-ГЩ), познато и като Разузнавателно управление на Министерството на народната отбрана (съкратено РУМНО или РУ-МНО).

През есента на 1950 г. за подготовка на свои кадри към РУ-ГЩ е открито Училището за военни преводачи “Баба Тонка”. За обучение на оперативния състав през 1972 г. към РУ-ГЩ се открива Школа за подготовка на кадри, която по-късно получава статут на Факултет по стратегическо разузнаване на Военната академия “Георги Раковски”.

През 1999 г. на основата на РУ-ГЩ се създава Главна дирекция “Военна информация” в Министерството на отбраната, а в Генералния щаб се формира Разузнавателно управление (J2). С постановление на Министерския съвет № 237 от 21.12.1999 г. Главна дирекция “Военна информация” от 01.01.2000 г. се трансформира в Служба “Военна информация”. – Още Военно разузнаване

 

 
Рекорд на корабостроителницата „Адмиралтейские верфи“
11.01.2015, 23:00

През изминалата 2014 година руската корабостроителница „Адмиралтейские верфи“ постигна абсолютен производствен рекорд в най-новата си история, който едва ли ще бъде подобрен в близките години. Какво бе извършено?

- 16.01.14 – предадена дизелова подводница (ДП) HQ-183 «Хошимин» проект 06361 (за Виетнам);

- 20.02.14 – заложена ДП Б-265 «Краснодар» проект 06363 (за ЧФ);

- 28.03.14 – спусната на вода ДП HQ-185 «Кханьхоа» проект 06361 (за Виетнам);

- 28.05.14 - заложена ДП HQ-187 «Вунгтау» проект 06361 (за Виетнам);

- 26.06.14 – спусната на вода ДП Б-237 «Ростов на Дон» проект 06363 (за ЧФ);

- 21.08.14 – предадена Б-261 «Новоросийск» проект 06363 (за ЧФ);

- 28.08.14 – спусната на вода ДП Б-262 «Старый Оскол» проект 06363 (за ЧФ);

- 30.10.14 – заложени са ДП Б-268 «Великий Новгород» и Б-271 «Колпино» проекта 06363 (за ЧФ);

- 04.12.14 – предадена ДП HQ-184 «Хайфон» проект 06361 (за Виетнам);

- 26.12.14 – предадена ДП Б-237 «Ростов на Дон» проект 06363 (за ЧФ).

- 28.12.14 – спусната на вода ДП HQ-186 «Дананг» проект 06361 (за Виетнам).

 
Ново разпределение на функциите на заместник-министрите на отбраната
11.01.2015, 22:20

На заместник-министъра на отбраната Десислава Йосифова е възложено за отговаря за политиките в областта на планирането, разпределението, законосъобразното и ефективно разходване на ресурсите за отбрана; по ефективното прилагане на проектното управление в Министерството на отбраната; в областта на стандартизирането, кодифицирането и сертифицирането на военната и специалната продукция за нуждите на въоръжените сили; в областта на подготовка на страната за отбрана; по въоръженията и по инвестициите в отбраната и здравната политика, военномедицинското и психологическото осигуряване.

На заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов е заповядано да отговаря за информационната политика на Министерството на отбраната и Българската армия, включително по предоставяне на информация на обществеността и по опазването на класифицираната информация, както и за политиките по управление на човешките ресурси; в областта на военното образование и военнонаучните изследвания; по изграждане на способности в областта на комуникационната и информационна поддръжка и кибер отбрана; в областта на публично-частното партньорство; по управление на държавната собственост-движими вещи и недвижими имоти, предоставени в управление на Министерството на отбраната; по създаване на безопасни и здравословни условия за изпълнение на военната служба и за полагане на труд; по усъвършенстване на нормативната уредба в областта на отбраната и сигурността на страната и по опазване и възстановяване на околната среда.

Заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев ще работи в областта на политиката на Министерството на отбраната във връзка с членството на Република България в НАТО, ОССЕ и ЕС; международната политика на Министерството на отбраната; социалната политика в Министерството на отбраната, развитието на социалния статус на военнослужещите и на цивилните служители, отдиха и възможностите за спорт и възстановяване; политиката по полагане на грижи за ветераните, военноинвалидите и военнопострадалите; политиката в областта на взаимодействието с неправителствени организации, включително с военнопатриотичните съюзи, организации и сдружения; политиката по осъществяване на военнопатриотичното обучение.

Структури, които контролират тримата заместник-министри на отбраната

Заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова контролира Института по отбрана; търговските дружества с държавно участие в капитала, в които министърът на отбраната упражнява правата на държавата и Военномедицинска академия.

Под контрола на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов са Информационният център на Министерството на отбраната; Военната академия „Г. С. Раковски”; Националният военен университет; Висшето военноморско училище; професионалните сержантски колежи; Националната гвардейска част; Националният военноисторически музей.

Заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев контролира Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело.

На заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов е възложено да подписва решения за предоставяне на достъп или отказ за предоставяне на достъп до обществена информация, както и да подписва уведомления по смисъла на чл. 29-33 от Закона за достъп до обществена информация по образувани производства за предоставяне на достъп до обществена информация.

При изпълнение на функциите си, е записано в заповедта, заместник-министрите използват експертизата на администрацията на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, включително службите „Военна информация“ и „Военна полиция“, командванията на видовете въоръжени сили, Съвместното командване на силите, като имат право да изискват и получават информация, справки и други материали по тяхна преценка.

От заповедта става ясно още, че заместник-министрите на отбраната имат право на свободен достъп до всички щабове и формирования на въоръжените сили и могат да осъществяват контрол върху тяхната дейност в обхвата на функциите им.

http://www.otbrana.com/

 
ЗРС С300В4 поразяват цели на разстояние до 400 км
11.01.2015, 21:36

С300В4Руската зенитно-ракетна система (ЗРС) С300В4 по време на изпитанията е потвърдила способността да поразява въздушни цели на разстояние до 400 километра, съобщи вчера началникът на войските за ПВО на Сухопътните войски на РФ генерал-лейтенант Александър Леонов.

„Системата С300В4 е въоръжена с два вида боеприпаси: тежка ракета с обсег на действие до 400 километра и възможност да поразява цели, движещи се със хиперзвукова скорост (примерно 7,5 Мах), и лека ракета с обсег на действие до 150 километра. Войсковите изпитания, както и проведените стрелби през ноември 2014 година показват, че С300В4 действително е способна да поразява въздушни цели на разстояние до 400 километров“ - заяви той в ефира на радио „Русская служба новостей“.

ЗРС С300В4 е модификация на ЗРС С300 и е разработка на концерна ПВО „Алмаз-Антей“. Система е способна да унищожава въздушни цели и тактически, оперативно-тактически и балистични ракети със среден обсег на височина до 37 километра. - Още ПВО на РФ

 
Русия възкресява съветските бойни лазери
11.01.2015, 18:42

Русия ще възкреси съветските бойни лазери за експлоатация при условия на съвременна война. Руският портал „Газета.ру” разказва историята на създаването на първите в СССР бойни лазери.

Докато САЩ и Китай продължават не да разработват, а вече дори активно да тестват и внедряват бойни лазери, в Русия решиха да изтупат прахта от старите си лазери, да се върнат към разработването им, което е започнало още през 70-те години.

Идеята за създаването им се появява в СССР още през 1963 г. Тогава се е планирало те да бъдат използвани само в космоса, защото ползването на подобна разработка, като аналог на зенитно-ракетен комплекс би било скъпо и безсмислено...........Прочети още

 
Договорът с Dassault за изтребители Rafale за индийските ВВС е застрашен
11.01.2015, 12:58

Оказва се, че не само въпросът с гаранцията на предвидените за производство в Индия 108 изтребители Rafale е проблем за подписване на окончателния договор с Франция за придобиване на общо 126 самолета. В последните преговори компанията Dassault е предложила последната модификация F3R на Rafale, а не тази, която е спечелила конкурса - F3.

Dassault настоява Индия да закупи Rafale F3R, който е почти два пъти по-скъп от този, фигуриращ в офертата през 2012 и спечелил тендера поради най-ниска цена и за трансфер на технологии (цената на Rafale F3R е 120 милиона долара, а на Rafale F3 – 65 милиона долара). Френската компания е предложила в процеса на експлоатация индийските Rafale F3R да бъдат модернизирани с инсталиране на РЛС с АФАР.

F3R започва да се произвежда през 2014 г. и в него има доста промени –интегриран е софтуера за РЛС Thales RBE2 с АФАР, за новите УР „въздух-въздух” MBDA Meteor, усъвършенствани система за РЕБ SPECTRA и системата „свой-чужд” с режими Mode-5/Mode-S.

Предложението за различна конфигурация на изтребителя на много по-висока цена е нарушение на първоначалното Искане за информация (Request for Proposal - RFP). Индия е настояла Dassault да се придържа към първоначалните условия на конкурса.

В редица медии се появи информация, че Индия разглежда възможността при провал на договора за придобиване на изтребители Rafale да увеличи броя на произвежданите по лиценз в индийската компания HAL руски изтребители Су-30МКИ, които са почти два пъти по-евтини от френските самолети.

http://www.pan.bg/

 
Уж сме готови за Шенген, а МВР не може да пази границата
11.01.2015, 12:50

Николай ГеоргиевПри сегашната нормативна уредба, войник няма право да охранява границата, тъй като не е обявено военно положение, а в мирно време той няма такива функции. Така че според мен министърът на вътрешните работи Веселин Вучков умишлено пренасочва дебата в обществото.

Това каза в интервю за БГНЕС о.з полк. доц. дтн Николай Георгиев - за полемиката, която тече и може ли армията да охранява границата или не.

Полковникът от резерва, който сега е научен работник - 40 години е бил в армията, 35 от които като офицер, а също така е бил и военно аташе. Той е категоричен, че изказването на министър Вучков за това армията да помогне в охраната на границата цели доцентът по право да бъде оневинен за това, че като зам.-министър при предишния кабинет "Борисов" и като титулярен вътрешен министър сега - не е взел достатъчно мерки, за да подготви капацитета на МВР, да се справи с проблема, пред който се изправи държавата..........Прочети още

 
Как се превръща осигурителният стаж на военнослужещите към трета категория?
11.01.2015, 11:53

При осигурителен стаж от различни категории труд трудовият стаж от първа и втора категория се превръща в осигурителен стаж от трета категория по реда на чл. 104, ал. 2-8 КСО. При пенсиониране за осигурителен стаж и възраст осигурителният стаж се превръща, като три години осигурителен стаж от първа категория или четири години от втора категория се зачитат за пет години стаж от трета категория.

За лицата по чл. 69 от летателния състав на реактивната авиация, екипажите на подводните съдове и от водолазния състав една година действително изслужено време се зачита за три години осигурителен стаж от трета категория.

За лицата по чл. 69 от летателния състав на витломоторната авиация, парашутистите, служещите в групите за охрана към граничните полицейски участъци и на надводните кораби една година действително изслужено време се зачита за две години осигурителен стаж от трета категория.

За лицата по чл. 69 при участие в операции и мисии извън територията на страната с висока степен на риск, както и при участие в бойни действия или във военно време, една година действително изслужено време се зачита за три години осигурителен стаж от трета категория.

За лицата по чл. 69 при участие в операции и мисии извън територията на страната с ниска степен на риск една година действително изслужено време се зачита за две години осигурителен стаж от трета категория.

Правното основание за превръщането на осигурителния стаж към трета категория може да намерите в чл. 104 на Кодекса за социално осигуряване и чл. 16 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Осигурителният стаж се установява с трудови, служебни и осигурителни книжки, с документ по утвърден образец, издаден от осигурителя.

Придобиването право на пенсия от военнослужещите по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и от държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи и Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, и следователите, се урежда в чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване. Категорията труд, както и дейността по чл. 69 не могат да се доказват със свидетелски показания.

http://www.otbrana.com/

 
Международната коалиция нанесе 15 въздушни удара срещу ИДИЛ
11.01.2015, 09:27

Международната коалиция е нанесла 15 въздушни удара срещу позиции на джихадистите от ИДИЛ в Ирак и Сирия в рамките на денонощие, предадоха информационните агенции с позоваване на командването на антитерористичната операция.

Вчера и днес са проведени 12 бомбардировки в района на сирийския град Кобани. Унищожени са две големи подразделения и 15 огневи позиции на ИДИЛ.

Съобщава се също, че са нанесени три удара край иракските градове Ербил, Рамади и Мосул.

По данни на ЦРУ, групировката ИДИЛ, който провъзгласи халифат на завладените от нея територии в Ирак и Сирия, разполага с около 30 хиляди души за въоръжени акции.

През август от САЩ международна коалиция започна въздушна операция срещу джихадистите в Ирак. От 23 септември авиацията на съюзниците нанася въздушни удари и срещу цели на ИДИЛ в Сирия.

В наземните операции срещу ислямистката групировка участват сили на иракските и сирийските кюрди, както и армиите на Ирак и Сирия.

 
Иран започна масово производство на Saeqeh
11.01.2015, 08:57

SaeqehИран е започнал масово производство на лекия изтребител Saeqeh. Това съобщава IHS Jane’s, позовавайки се на местната информационна агенция Fars.

Цитирайки говорител иранските ВВС агенция Fars съобщава, че в момента страната разполага с няколко ескадрили Saeqeh. По-рано се смяташе, че Иран разполага само с три от тези изтребители, които се използват за изпитателни цели.

Saeqeh е практически F-5E преминал през основен ремонт и серия доработки извършвани от местната компания HESA. Най-забележителната разлика по изтребителя, който бе показан за първи път през 2007 г. е наличието на два вертикални стабилизатора наклонени навън.

Машината вероятно има изцяло сменена авионика, но няма ясни индикации за какви промени точно става въпрос. Има предположения, че иранците са интегрирали системи взаимствани от F-14 и МиГ-29.

Не е ясно колко F-5E ще бъдат преработени в Saeqeh, но се предполага, че ще бъдат почти всички налични F-5, които в момента се оценяват на около 30.

От дълги години Иран се опитва да обнови бойната си авиация, която до голяма степен е съставена от машини доставени преди ислямската революция от 1979 г. До голяма степен тези усилия са свързани със създаване на самолети собствено производство, но до сега нямаше индикации за серийното производство на някои от многото проекти представяни през годините.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Границата - сериозно изпитание
10.01.2015, 12:44

Проблемът на границата ни с Турция не е от вчера или от последните две седмици, когато се заговори активно армията да се включи в охраната на браздата. Колкото и законово необосновано да беше това говорене от страна на някои институции. Защото Законът за отбраната и въоръжените сили не позволява армията да поема гранична охрана. Още повече, че военнослужещите, дори да бъдат изпратени на браздата, нямат законови права да задържат нарушители, каквито правомощия имат служителите на МВР - от Гранична полиция и от другите полицейски служби, командировани временно по границата.

Не беше особено коректно да се говори за дистанциране на МО от проблема на границата. Защото именно Сухопътни войски изградиха през миналата година, при изключително тежки условия, 31 км преградно съоръжение. Но това беше логистична подкрепа, а не пряко поемане на функции по охрана на границата. Макар, че не беше работа точно на армията да строи прословутата "ограда".

Трябва се сме наясно и с някои от понятията , които заливат общественото пространство. Реално у нас бежанци няма. Такива преминаващите границата могат да бъдат само, ако идват от съседна на нас държава с конфликтни райони, където са застрашени животът и здравето им. Сирийците са бежанци за Турция, но не и за България. Всички, преминали през зелената граница, са нелегални имигранти. Още повече, че почти всички се движат без документи. Как ще докажат, че идват именно от конфликтни зони? Дори да е така, нормалният им път е само през граничните пунктове, с документи, с които да докажат самоличността си и да поискат хуманитарна закрила, а след това евентуално и право на убежище.

По смисъла на чл. 279 от Наказателния кодекс, всеки преминал без разрешение държавната граница или с разрешение, но не през определените за това места, се наказва със затвор от 1 до 8 години. Какво се получава? Че всичките тези хора, които упорито настъпват през южната ни бразда, на практика вършат престъпление, според нашия Наказателен кодекс. И какво следва - на практика трябва да бъдат арестувани, съдени и пращани в затвора. Ами ако това се случи? Дали пък, ако се разчуе, че "лошите" българи пращат в затвора за нарушение на границата, това няма да охлади поривите за нелегално влизане у нас? Въпрос на юридически тълкувания. Но все пак Наказателният кодекс е действащ и категоричен. Защо не се спазва?

Едва ли е смислено да въздишаме по отминалите времена, по системата от 300 застави, гранични отряди и комендатури, по наборната служба. Можем само да си спомним, че в последния повече от половин век, Гранични войски винаги са били в системата на МВР, с изключение на периода 1962-1972 година. Със закона за МВР от 1991 г. беше създадена Национална служба "Гранични войски", която замени Управление Гранични войски в МВР. Със закона от 1997 г. беше създадена Национална служба Гранична полиция, където наборната войска беше заменена с кадрови състав. Та така и до днес. Отговорността за браздата си е на МВР.

http://www.otbrana.com, Добромир Пелов

 
Откриват новата учебна година в Бургас И Варна
10.01.2015, 09:32

На 12 януари (понеделник) 2015 година от 10.00 часа в Пункт за базиране Бургас (Атия) ще се проведе военен ритуал за тържествено откриване на учебната 2015 година.

След него ще се проведат показни занятия и ще бъде предоставена информация за дейността във военно формирование 54950 – Бургас.

В Пункт за базиране – Варна учебната година ще бъде открита също в 10.00 часа с тържествено вдигане на националния флаг, военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване.

След вдигането на флаговете ще бъдат проведени демонстрационни занятия на фрегата „Смели”, корвета „Решителни”, минен ловец „Цибър”, учебно-спомагателен кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев” и танкер-бункеровчик „Балчик”.

 
Индия губи втори БЛА Heron
10.01.2015, 09:26

UAV NeronВ рамките само на три месеца втори разузнавателен БЛА от състава на индийските ВВС се е разбил вчера. Няма пострадали на земята и не са нанесени материални щети.

Произведеният в Израел БЛА Heron е излетял от военновъздушната база Jaisalmer за рутинен разузнавателен полет, но малко по-късно се е разбил до селцето Кода.

Според говорител на ВВС на Индия вероятна причина за аварията е отказ на двигателя.

http://www.pan.bg/

 
Трети пореден учебен кораб на Морското училище носи името „Асен”
10.01.2015, 09:18

Вчера в Пункта за базиране Варна се състоя тържествена церемония за именуването на учебен кораб на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” с бордови № 422 (бивш „Кит” на Параходство БМФ АД). Кръстник на кораба стана старши лейтенант Станислава Стефанова от ВВМУ. Церемонията бе уважена от командира на ВМС контраадмирал Димитър Денев и от заместник-командира на ВМС комодор Димитър Ангелов.

Старши лейтенант Стефанова разби бутилка шампанско о борда на кораба и му даде името „Асен”. Капитан І ранг доц. д-р Асен Кожухаров произнесе слово за предишните два учебни кораба, носили името „Асен”.

Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха водосвет и дариха командира на кораба офицерски кандидат Иван Колев с икона на Свети Николай Чудотворец. Контраадмирал Денев приветства участниците в тържеството и посочи ролята на ВВМУ за развитието на Морска България. Той награди началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан І ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров с кортик.

http://morskivestnik.com/

 
Япония забавя първия полет на ATD-X
10.01.2015, 09:05

ATD-X (Advanced Technology Demonstrator-X)Япония отлага с няколко месеца първия полет на технологичния демонстратор ATD-X (Advanced Technology Demonstrator-X). Тестовият изтребител ще полети най-рано в края на 2015 г. поради възникнали софтуерни трудности. Това съобщава IHS Jane’s.

Първият полет на демонстратора трябваше да стане факт до края на март 2015 г., но е отложен с няколко месеца, поради възникнали трудности със софтуера, който управлява двата реактивни двигателя на ATD-X.

Този софтуер е критичен за безопасността на полети, тъй като той управлява двигателите и се грижи за техния запуск.

Според източници в японското МО решаването на софтуерния проблем ще отнеме много време, защото той е специално създаден за програмата ATD-X. Вероятно е намиране на решение до края на годината.

ATD-X е технологичен демонстратор, който ще бъде използван за изпитания на различни технологии, които ще се приложат в бъдещия японски изтребител от следващо поколение. Изпитателната програма трябва да продължи до около 2018 г.

Япония ще трябва да реши след това, дали да създаде сама или в партньорство с друга държава, изтребител от следващо поколение.

http://aeropress-bg.com/

 
Северна Корея се интересува от Су-35
10.01.2015, 08:57

Su-35Представители на севернокорейското правителство са изразили желание страната им да купи многоцелевия изтребител Су-35. Това съобщава южнокорейския вестник JoongAng Ilbo, цитирайки високопоставени източници в правителството на Южна Корея.

На 18 ноември 2014 г. в Москва Чо Рян Хе се е срещнал с руския президент Владимир Путин. Според южнокорейския вестник на срещата Чо е поискал доставката на Су-35.

В момента Чо Рян Хе е втория човек в Северна Корея, след Ким Чен Ун. По време на посещението си в Русия през ноември той е посетил и завода в Комсомолск на Амур, в който се сглобява Су-35.

От юни 2009 г. над Северна Корея е наложено оръжейно ембарго на ООН, което е прието и с гласа на Русия. Малко е вероятно тя да рискува да наруши ембаргото за да достави модерни изтребители на севернокорейския режим.

Вестник JoongAng Ilbo съобщава, че през 2010 - 2011 г. покойния вече Ким Чен Ир се е опитал да договори изтребители от Китай и Русия, но и двете страни са му отказали.

ВВС на Северна Корея днес експлоатира голям брой морално остарели бойни самолети руско и китайско производство.

http://aeropress-bg.com/

 
Великобритания търси военна помощ от САЩ
10.01.2015, 08:48

NimrodМинистерство на отбраната на Великобритания отново е принудено да поиска военна помощ от САЩ в издирването на предполагаема руска подводница, забелязана край шотландското крайбрежие, съобщава вестник The Telegraph.

Два американски самолетоносача са били включени в извършването на патрулирания срещу подводници заедно с фрегата на Кралските ВМС край базата на флотилията „Тридент” в област Аргайл.

Критиците заявяват, че американското присъствие повдига въпроси относно способността на Великобритания да защитава своите ядрени подводници, след отказа през 2010 г. от самолетите за наблюдение „Нимрод”.

„Това отвори огромна пропаст в способностите на Великобритания и ни остави силно зависими от сътрудничеството на нашите съюзници”, коментира експертът Питър Робъртс.

http://www.focus-news.net/

 
Въздушният удар по София на 10 януари 1944 г.
10.01.2015, 00:05

На 10 януари 1944 г. в 13 часа е осъществен удар по София. За първи път той се извършва по комбиниран нощно-дневен способ, причинява много жертви и разрушения и поставя гражданите на столицата на тежки изпитания.

Същият ден по обяд 40 противникови самолети бомбардират и Скопие. Те хвърлят 180 авиобомби, като убиват 12 и раняват 16 души.

Англо-американската въздушна армада атакува София по направлението Скопие – Враня – Сливница - София. В дневния удар, нанесен от летците на 15-та американска въздушна армия участват около 330 самолета, от които 220 тежки бомбардировача B-17 - „Летящи крепости“ и B-24 - „Освободител” и 110 изтребителя P-38 ”Лайтнинг”.

Те се построяват на пет вълни и от височина 6000-8000 м. хвърлят своите бомби. Бомбеният килим с ширина 2 км. застила кварталите на столицата и причинява много разрушения............ Прочети още

 

 
Молим САЩ да ни подари изтребители
09.01.2015, 21:50

F-16България ще отправи официална молба до САЩ да получи като подарък изтребители - най-вероятно F-16 Блок 15.

Военният министър Николай Ненчев обяви в интервю пред „Труд", че през първото тримесечие на тази година има планувано пътуване до Америка, където ще отправи официално искане на военно-техническа помощ.

Министърът споделя, че се очаква да бъдат закупени и три самолета за 3 млн. лв. от типа „лека авиация" за нуждите на военните ни летци.

Може да се очаква закриване на губещите предприятия, които са собственост на Министерство на отбраната.

http://www.cross.bg/

 
Войските за ВКО на Русия ще разгърнат над 10 комплекса от системата за контрол на космическото пространство
09.01.2015, 21:25

През 2015 г. ще започне строителството на нови радиотехнически комплекси за контрол на космическото пространство в Московска и Калининградска област, както и в Алтайски и Приморски край. Планира се да бъдат създадени 10 такива комплекса, съобщи ТАСС, позовавайки се на изявление на представител на пресслужбата и информацията към руското министерство на отбраната по Войските от Въздушно-космическата (ВКО) отбрана Алексей Золотухин.

„През 2015 г. една от приоритетните цели за развитие на войските от ВКО ще бъде усъвършенстването на средствата от системата за контрол на космическото пространство (СККП) за повишаване на възможността за обработване на информацията за състоянието на обстановката в околоземното пространство за осигуряването на безопасността на космическата дейност на страната“, каза Золотухин.

„В близките години в редица руски региони се планира разгръщането на повече от 10 лазерно-оптични и радио-технически комплекса от ново поколение, позволяващи значително да бъде повишена информационната възможност на руската СККП, да се разшири диапазонът от контролируеми орбити и с 2-3 пъти да се понижи минималният размер на откриваните космически обекти“, подчерта Золотухин.

Руската СККП е предназначена за информационното осигуряване при решаването на задачи за предотвратяване на заплахите от космоса и в космоса, безпрепятственото разгръщане и функциониране на родните групировки от космически апарати, както и за оценка на други опасности, в частност, свързани с техногенното замърсяване на космическото пространство.

http://rusofili.bg/

 
Полски МиГ-29 се включиха в мисията на НАТО в Прибалтика
09.01.2015, 20:53

МиГ-29Вчера четири полски изтребители МиГ-29 кацнаха в литовската военновъздушна база Шяуляй, подсилвайки италианските Typhoon. От 1 януари 2015 ВВС на Италия поеха водещата роля в операцията на НАТО за осигуряване на „еър полисинг” на прибалтийските републики през следващите четири месеца.

В бойно дежурство са също испански Eurofighter Typhoon, действащи от естонската авиобаза Амари и белгийски F-16MLU, разпоожени в полската военновъздушна база Малборк.

Това е шестото участие на полските ВВС по осигуряване сигурността на въздушното пространство над Прибалтика. Последната им ротация бе в периода май-август 2014.

От март 2004 г. до сега е имало 37 ротации от ВВС на 15 страни от НАТО.

http://www.pan.bg/

 
Тайландските ВВС поръчаха на Русия два самолета SSJ-100
09.01.2015, 18:59

SSJ-100Военновъздушните сили на Тайланд поръчаха два руски самолета SSJ-100 бизнес версия. Това съобщи днес руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, който е на официално посещение в Банкок.

Първият международен полет самолет SSJ-100 бизнес версия извърши през декември по маршрута Москва-Ню Делхи по време на посещението на руската делегация в Индия.

В момента са поръчани над десет самолета. Доставките на самолетите в Тайланд ще бъдат осъществени в близките две-три години. Производител на средномагистралния пътнически самолет SSJ-100 е предприятието „Гражданските самолети на Сухой”, което принадлежи на руската компания „Сухой” и италианската Alenia Aermacchi.

По време на срещите е разглеждана и възможността разплащанията между двете страни да става в местна валута (рубли и бати).

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Честване на празника на военното разузнаване
09.01.2015, 16:36

Днес, 09.01.2015 г. в Съвместното командване на силите беше отбелязана 107-та годишнина на Българското военно разузнаване.

В своето приветствие към присъстващите контраадмирал Георги Мотев изказа уважението и благодарността на Ръководството на Командването към военнослужещите за постигнатите от тях професионални успехи, проявеното чувство на отговорност, дисциплина и себеотдаване при изпълнение на служебните задължения.

Със заповед на ВРИД командващ на Съвместното командване на силите бяха наградени 4 - ма военнослужещи за постигнати високи резултати в тяхната работа през годината и повишен в звание „майор” капитан Антон Стефанов.

На тържеството присъстваха генерали и офицери от СКС, СВ, ВВС, както и служба „Военна информация”.

******************************

Първата разузнавателна структура в Българската войска води своето начало от 12 януари 2008 г. На тази дата влиза в сила Указ № 190 на княз Фердинанд, издаден на 31.12.1907 г., с който се образува Разузнавателна секция към Оперативното отделение на Щаба на армията.

http://jfc.mod.bg/

 
Министърът на отбраната награди воините спасители от Карлово
09.01.2015, 14:01

На тържествена церемония в МО днес бяха наградени шестимата военнослужещи от формированията в Карлово, които в сряда сутринта оказаха помощ на пострадали при катастрофа.

В заповедта на министъра на отбраната Николай Ненчев се посочва: „На 7 януари 2015 г. на главния път Пловдив-Карлово, в участъка между с. Труд и с. Граф Игнатиево, вследствие на неправилно изпреварване се сблъскват челно два автомобила. Първа помощ на пострадалите са оказали военнослужещите от гарнизон Карлово, които са станали свидетели на произшествието. Те са регулирали движението до пристигане на органите на пътната полиция и на медицинските екипи.”

За проявена съобразителност, оказана навременна и адекватна помощ при спасяване на пострадалите министърът награди с „Плакет на МО” подполковник Пламен Владов – началник на военно формирование 22680 – Карлово и военнослужещите от военно формирование 34750, т.е. от 61 Стрямска механизирана бригада, майор Николай Драгинов – старши помощник-началник в отделение „Разузнаване”, капитан Стойко Томов – командир на рота „Военна полиция”, старши лейтенант Мирослав Тодоров – помощник-началник на отделение „КИС” на 1-ви механизиран баталон и редниците Георги Желев и Велислав Аръков– пълначи в зенитно-ракетна батарея на щабен батальон.

Министърът на отбраната Николай Ненчев: „Това са моменти, които ни карат да се чувстваме особено горди, защото, струва ми се отношението към Българската армия от страна на обществото, не е това, което ние очакваме. Всички тези примери, които са достойни за подражание, трябва да стигнат до повече хора.” Убеден съм, обърна се той към шестимата военнослужещи, че мнозина като вас биха се притекли на помощ в подобна ситуация. Не се съмнявам в това, бе категоричен министърът. Той им благодари за смелостта и за това, че „ни накарахте още в началото на тази година да се чувстваме по-горди, съпричастни към вас и към страданията на хората.”

Да поздравят военнослужещите на тържественото награждаване дойдоха заместник-министрите на отбраната Орхан Исмаилов, Десислава Йосифова и Димитър Кюмюрджиев, началникът на политическия кабинет Илия Налбантов, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, изпълняващият длъжността командващ на СКС контраадмирал Георги Мотев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, генерали и офицери, служители на МО.

Шестимата военнослужещи бяха единодушни, че много от техните колеги не биха подминали катастрофата. Те определят действията си в ранната сутрин на Ивановден, като изпълнение на граждански си дълг. Не пропускат да отбележат, че знанията, уменията и опитът, които са натрупали в армията са им помогнали да се ориентират бързо в обстановката и да предприемат най-правилните действия до идването на съответните органи. Не приемат постъпката си като героизъм. Дори са отишли навреме на работа и не са очаквали награди и похвали. В такава обстановка няма заповед. Всеки е действал по своя воля и съвест. За разлика от много други граждани, които останали неми свидетели, без да направят и опит за помощ.

http://www.otbrana.com/

 
От кога Морското училище се е наричало „морско“?
09.01.2015, 13:04

Още при самото си основаване! С циркулярно писмо № 7 от 9 януари 1881 г. (вж. факсимилето), написано на руски език, „Другарят на военния министър” (нещо като началник-щаб на армията) подполковник Попов обявява за сведение „Положението за Морското училище”. Само положение публикуваме в по-късен препис на български език. По-късно, през следващите 50 години Морското училище съществува под различни наименования, като към края на периода отново се връща към първоначалното си название.

В юбилейния сборник „50 години Морско училище 1881 - 1931 г.”, издаден във Варна през 1931 г., се отделя специално внимание на този въпрос. В резюме, сведенията са събрани в края на историята на училището, написана от капитан ІІ ранг (по-късно контраадмирал) Сава Иванов - най-добрият български морски историограф през първата половина на ХХ век, тогава началник на Морското училище. Той разделя този период на седем части:

   - Първа: 1881 - 1892 г., когато училището е в Русе и последователно се нарича „Морско училище”, „Машинна школа” и „Техническа школа”;

   - Втора: 1892 - 1900 г., когато училището се нарича „Морска унтер-офицерска школа - категория машинисти”;

   - Трета: 1900 - 1904 г., когато училището се премества във Варна и съществува като „Машинно училище”;

   - Четвърта: 1904 - 1916 г., когато училището е признато за средно техническо учебно заведение и продължава да съществува като „Машинно училище”;

   - Пета: 1916 - 1920 г. („най-светлият период”, според Сава Иванов), когато началник на флота е полковник (по-късно генерал-майор) Константин Кирков, отново: „Машинно училище”;

   - Шеста: 1920 - 1929 г. („под ударите на Ньойския договор”): „Морско машинно училище”;

   - Седма: училището възвръща първоначалното си име: „Морско училище” и се реорганизира в два отдела: „мореходен” и „технически”.

Честит празник на всички възпитаници на Морското училище!

http://morskivestnik.com/

 
ВВС на Италия увеличиха поръчката за УТС М-346 Master
09.01.2015, 12:47

М-346 MasterКомандването на ВВС на Италия сключи нов договор с компанията Alenia Aermacchi за доставката на още 3 УТС M-346 Master. договорът е подписан на 22 декември 2014 г. и е на стойност 120 млн. евро. Предвидена еи доставка и на още тренажори. В момента ВВС на Италия за заявили че имат нужда от 15 машини М-346.

ВВС на Италия подписаха първия договор за 6 УТС M-346 през 2009 г. Сумата на сделката тогава бе 220 милиона евро. В договорът бе включена и опция за още 6 машини, която бе реализирана по-късно. В момента ВВВС на Италия разполагат с първите 2 машини, които служат с индекс Т-346А

Към момента Alenia Aermacchi има поръчани 59 машини - за ВВС на Израел, Полша, Сингапур и ОАЕ. Самолетът има скорост от 1050 km/h, има 5 точки за подвесен товар с общо тегло до 3 тона.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Русия се завръща в Арктика
09.01.2015, 10:04

Арктика винаги е била важна за ядреното сдържане. Ракетните подводни крайцери със стратегическо назначение са невидими за противника и неуязвими под шапката на полярните ледове.

Огромен е и икономическият потенциал на региона.

Необятното пространство на руското Задполярие и морския шелф с площ 26 млн. кв. км. сега се защитава от обединеното стратегическо командване в Арктическата зона – Северния флот.

През декември 2014 г. дислоцираните на южното крайбрежие на Северния ледовит океан войски, в това число и две арктически бригади, части на ПВО и ВВС са подчинени на ново командване с щаб в Североморск. Активно се развива инфраструктурата.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че през 2014 г. голяма част от руските подразделения ще бъде разположена по целия арктически пояс, и допълни: „Тази година ще закрием изцяло радиолокационното поле, а през 2015 г. на практика ще бъдем напълно готови за среща с неканени гости, както от Изток, така и от Север”. При Сергей Шойгу думи и дела не се разминават.

В рамките на годината бреговите войски и кораби на Северния флот изпълниха редица важни задачи в Арктика. Отряд кораби замина за далечен поход в района на ученията с бойна стрелба през три морета – Баренцево, Карско и Лаптеви, това са над 4000 морски мили. На архипелага Новосибирски острови за първи път застъпиха на дежурство и изпълниха бойни стрелби разчетите на комплексите „Панцир С1”. Скорострелните 30-милиметрови оръдия и управляемите ракети на комплекса работят в системата за обективна ПВО в близката зона и защитават от слабо забележими нисколетящи авиационни средства за поразяване, в това число и крилати ракети.

Новосибирските острови играят ключова роля за контролирането в целия арктически район. Година по-рано отряд кораби начело с флагмана на Северния флот, тежкия атомен ракетен крайцер „Петър Велики”, достави тук техника и имущество за авиационното комендантство.

На остров Врангел и нос Ото Шмид се появиха радиолокационни постове станции и пунктове за насочване на авиацията. Освен това на остров Врангел за първи път се разположи тактическият въздушен десант от състава на 83-та отделна десантно-щурмова бригада на въздушнодесантните войски и 155-та отделна бригада на морската пехота на Тихоокеанския флот.

За ВВС на Русия се възстановяват аеродрумите в Нова Земя, Тикси, Анадир, Воркута и на остров Ото Шмид. А в перспектива се очаква арктическият аеродрум на остров Котелний (тук приключва строителството на военно градче от затворен тип) да приема целогодишно военно-транспортните самолети Ил-76. И това е само началото. Предвижда се строителството на 13 аеродрума, един наземен авиационен полигон, 10 технически радиолокационни постове станции и пунктове за насочване на авиацията. Русия ще създаде мрежа от арктически бази за надводни кораби и подводници.

Военнослужещите и транспортни комуникации не трябва да зависят от огромното пространство, сезона и капризите на природата. През 2017 – 2021 г. руският арктически флот ще бъде попълнен с новите ледоразбивачи с двойно назначение „Арктика”, „Сибир” и „Урал”. На полуостров Рибачий преминават проверка при низки температури и с 500-километров марш над 20 образеца нова техника – верижни машини, снегоходи, транспортьори, колесни автомобили, подвижни работилници, средства за евакуация и ремонт, а също така ново дизелово гориво и бързонадуваеми укрития.

Арктика е противоречива зона на конкуренция и сътрудничество. Няколко пъти седмично разузнавателните самолети „Орион” на северните съседи приближават държавната граница на Русия. Руските изтребители излитат за прихващане, идентифициране на бордовия номер, принадлежността към въоръжените сили и патрулиране. Излъчванията на системите за насочване на оръжието също дисциплинират неканените гости. Това е многогодишна практика.

Арктическите държави – САЩ, Канада, Норвегия и Дания (от страна на Гренландия) – се състезават в защита на националните интереси. Норвегия прехвърли няколко военни обекта и най-голямата бригада на Полярния кръг. Датчаните формираха специално подразделение в Гренландия. Канада провежда военни учения и готви запасняци за операции в Задполярието.

Но все повече хора започват да осъзнават международния смисъл на националната сигурност. Тези дни норвежкият дипломат и политик Торвалд Столтенберг отбеляза: „Ние не можем да гарантираме сигурност без Русия, а също и срещу Русия… Споделям гледната точка на Лавров. Важно е да продължим регионалното сътрудничество на Север”.

Задполярни дарове ще има за много поколения. Затоплянето на климата и топенето на ледовете правят природните ресурси по-достъпни. „Общите запаси на вероятните нефтени и газови ресурси в Арктика се оценяват на 90 милиарда барела нефт, почти 1700 трилиона кубични фута природен газ и 44 милиарда барела втечнен природен газ. При това по-голямата част от това богатство се намира в арктическата зона на Русия, а 22 големи находища са близо до крайбрежието на Архангелска област, в Баренцево и Карско море”, - съобщи неотдавна губернаторът на Архангелска област Игор Орлов. Северният морски път обещава да стане алтернатива на Суецкия канал.

Завръщането на Русия в Арктика е с акцент върху грижата за природата, за чистотата на планетарните водни запаси и биоресурси. Един от приоритетите на военната дейност в Задполярието е екологичната сигурност. От 2015 г. еколозите от Северния флот ще поемат отговорност за Мурманска и Архангелска област, Ненецкият автономен окръг, република Коми и арктическите острови.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Приоритетът за НАТО през 2015 г.: Създаване на сили за реагиране в Европа
09.01.2015, 09:32

Оставяйки бойните операции в Афганистан зад гърба си, НАТО премества фокуса на вниманието си към Европа през 2015 г. и създаването на нови ултрабързи сили за реагиране, предназначени за възпираща сила срещу Русия.

Приоритет за 28-членния алианс ще бъде да въведе в действие новия подвижен експедиционен корпус, но също и да разреши дилемата кой ще плаща за него, твърдят анализатори.

Многонационалният корпус, често наричан “копие”, бе създаден по решение на президента Обама и други натовски лидери през септември, за да може да бъде разполаган в подкрепа на членове на алианса, които се чувстват застрашени от действията или апетитите на путинова в Русия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече новият корпус и други елементи от преструктурирането на военните способности на алианса “най-мощното засилване на нашата колективна отбрана след края на Студената война”.

Столтенберг, който вече трети месец е най-високопоставеното цивилно длъжностно лице на алианса, каза, че смята за свой “главен приоритет да реализира този план в пълна степен и навреме”.

След официалното прекратяване на бойните операции в Афганистан от 1 януари се очаква в дневния ред на алианса да доминират новите стратегически реалности в Европа, възникнали в резултат на анексирането на Крим от Москва и войната, предизвикана от проруските сепаратисти в Източна Украйна, както и ответните действия, които Западът трябва да предприеме.

“Най-голямото предизвикателство пред НАТО през 2015 г. ще бъде фокусирането върху и осъществяването на неговата основна мисия - гарантирането на сигурността на членовете на алианса и укрепването на стабилността в Европа”, каза Майкъл Браун, декан на Центъра “Елиът” по международни отношения при университета “Джордж Вашингтон” в столицата на САЩ.

“Това ще бъде предизвикателство, защото лидерите на алианса дълги години смятаха колективната отбрана за решен въпрос, защото Русия разработи редица неконвенционални тактики, които изискват нови и неконвенционални ответни ходове, и защото НАТО ще продължи да бъде ангажирана с обучаване на афганистанските сили за сигурност”, каза Браун.

В отговор на действията на Москва, Обама и другите натовски лидери одобриха “План за готовност за действие” с цел повишаване на военните способности на алианса, и 2015 г. ще бъде посветена на неговото конкретизиране, така че и Русия да си направи съответните изводи”, каза Марчин Терликовски, шеф на проекта за Европейска сигурност и отбранителна икономика в Полския институт за международни отношения във Варшава. “Главната задача ще бъде да се реши какво ще представлява този корпус, къде ще бъде базиран и как ще бъде командван. Въпросът опира и до пари”, добави той.

Не е ясно кой ще плаща за корпуса, каза Бруно Лете, програмен шеф на отдела за външна политика и сигурност в “Германския фонд Маршал” - мозъчен тръст, базиран в Брюксел. Мнозина се надяват американците да поемат основната част от разходите, но други обръщат поглед към Германия като най-богат и най-голям по население член на алианса в Европа, добави Лете.

От ключово значение за вътрешната спойка в НАТО е колкото се може повече членки да участват в поемането на разходите. В противен случай планът ще загуби легитимност, смята той.

През 2015 г. се очакват и решения за продължаване на ротацията на въздушните, сухопътните и военноморските сили на САЩ и на други съюзници, с които се поддържа засилено присъствие в онези страни членки на НАТО, които се намират най-близо до Русия. От 1 януари, съобщиха натовски служители, 4 италиански изтребителя “Юрофайтър” поеха щафетата от португалците по осъществяването на една от тези операции - Мисията за въздушно патрулиране над Балтика, в небето на Естония, Латвия и Литва.

През тази година правителствата на страните членки на НАТО ще получат и указание да създават запаси от горива, боеприпаси и други материали и оборудване в прифронтовите страни за използване от корпуса за бързо реагиране при необходимост, казаха Терликовски и други анализатори.

Като знак на решимостта си да се притече на помощ в защита на своите членки в Източна и Централна Европа, НАТО проведе над 200 военни учения през 2014 г. Очаква се страните членки да поддържат това темпо.

“Русия следва да разбере, че НАТО е решена да защитава своите ценности, - каза Терликовски. - А ключовата ценност на НАТО е солидарността: при атака срещу една членка, целият алианс, включително и САЩ, ще отвърне (на атаката).”

Вече са известни и някои параметри на формированието, официално наречено Съвместно оперативно съединение с много висока степен на готовност. Според Столтенберг прототипът му, който трябва да бъде създаден през 2015 г., ще има сухопътна съставка от няколко хиляди войници предимно от Германия, Норвегия и Холандия. Полша, която е най-важната членка на НАТО от бившия съветски блок, вероятно ще стане домакин на някои от командните и кон тролните елементи на новото съединение, включително и към съществуващия вече Североизточен щаб на Многонационалния корпус в западния град Шчечин.

Друга основна задача пред Столтенберг ще бъде да убеди страните членки на алианса да изразходват като цяло повече средства за отбрана през 2015 г. През септември техните лидери обещаха да изразходват 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, но си дадоха 10-годишен срок да постигнат тази цел. САЩ от няколко десетилетия вече се оплакват, че твърде много европейци не поемат своята част от бремето на трансатлантическата сигурност.

http://e-vestnik.bg, БТА

 
Филипините получиха първите четири AW109 Power
09.01.2015, 09:10

AW109 PowerВъоръжените сили на Филипините получиха първите четири вертолета AgustaWestland AW109 Power, които ще влязат на въоръжените във ВВС и ВМС на страната. Това съобщават местните информационни агенции.

В момента четирите вертолета се сглобяват, след като са били превозени с кораб от Италия. След това предстоят изпитателни полети и приемане от клиента, което се очаква да стане до средата на месеца. После доставката ще се раздели по равно между ВВС и ВМС.

Филипините са поръчали общо 13 броя AW109 Power. Пет от тях за ВМС на страната, а останалите за ВВС. В страната машините ще поемат задачи по търсене и спасяване, превоз на персонал и морско патрулиране. Те се задвижват от два газотурбинни мотора Pratt & Whitney Canada PW206C.

На първо време филипинските ВМС ще базират своите AW109 на борда на двете фрегати, с които страната разполага, но в дългосрочен план вертолетите ще се базират на двата десантни кораба, които Филипините чакат от Индонезия.

http://aeropress-bg.com/

 
САЩ ще базират F-35 във Великобритания
09.01.2015, 09:07

F-35САЩ ще базира две ескадрили от новите си многоцелеви изтребители F-35 във Великобритания. Това заявиха днес, 8 януари 2015 г. от Пентагона.

Двете ескадрили въоръжени с конвенционалния вариант F-35A ще бъдат базирани на военното летище Лейкънхийд, в Сафък. Там в момента се базират две ескадрили с ударните F-15E и една изтребителна ескадрила F-15C/D, плюс ескадрила за бойно търсене и спасяване с HH-60G.

Двете ескадрили F-35A трябва да са напълно попълнени до 2020 г. Паралелно с това ще бъде съкратена ескадрилата F-15C/D, но за сега няма планове за подмяната или съкращаването на двете ударни ескадрили въоръжени с F-15E.

В същото време САЩ ще закрият друга своя британска база – Милдънхол, която в момента е дом на танкерите KC-135, както и конвертопланите CV-22 Osprey и разузнавателните самолети RC-135. Очаква се танкерите и конвертопланите да се прехвърлят в Германия, а RC-135 да се пребазират другаде във Великобритания.

СЩА ще закрият 15 свои военни бази в Европа, с което целят да спестят по $500 млн. годишно. В същото време кризата в Украйна принуждава САЩ да поддържат значителни военни сили на континента. Разполагането на две ескадрили F-35A може да се разглежда, като компромисен вариант.

http://aeropress-bg.com/

 
На този ден през 1878 г. руските войски удържат победа в битката при Шипка-Шейново
09.01.2015, 08:52

На 9 януари 1878 г. руските войски удържат победа в битката при Шипка-Шейново.

Шейновска битка е заключителното усилие на Южния руски отряд за разгрома на Централната османска армия в Руско-турската война (1877-1878 г.).

През нощта на 8 срещу 9 януари турският военачалник Вейсел паша прегрупира своите сили. Шейновският лагер е укрепен с четири табура свалени от Шипченския проход. В 6:30 часа започва атака срещу лявата руска колона като последователно пренася удара от десния към левия руски фланг.

Особено ожесточен е боят при гората край село Секерчево (днешното Хаджидимитрово). Турците са отбити и са заети негови редути от втората му отбранителна линия. Обхванати са двата му фланга от източната страна на Шейновския лагер.

Предприета е атака и на село (днес град) Шипка. След забелязано масово отстъпление на турски части, лявата колона в 10 часа преминава в настъпление срещу западната страна на лагера. Овладени са първите траншеи и е отбита последвалата конраатака. Руските дружини атакуват и превземат централния Шейновски редут №2.

Към 14 часа части на лявата и дясната колона се съединяват южно от превзетото село Шипка. Вражеските сили в Шейновския лагер са разкъсани, като е провален опитът на Вейсел паша да възстанови връзката между турските части. Принуден е да съсредоточи останалите му сили около командния си пункт при местността Косматка и да поиска капитулация.

Към 12 часа в атака срещу турските сили на Шипченския проход преминава и централната колона. С цената на 1 507 убити и ранени тя сковава силите на турската групировка и не допуска тя да окаже помощ на Шейновския лагер.

Изправен пред неминуемо поражение, към 15 часа Вейсел паша изпраща парламентьор при генерал-лейтенант Михаил Скобелев с предложение за капитулация. Предложението е прието с условие да се предадат и частите при Шипченския проход.

Шейновската битка завършва с пленяването на цялата Централна османска армия (трима паши, 765 офицера и 22 хил. войника). Броят на убитите и ранените е 4000 души. Турция се лишава от най-боеспособната си армия към началото на 1878 година. Окончателно е разкъсана отбранителната турска линия по Стара планина и вече е открит пътят за настъпление в Тракия и към Цариград. Общите руски загуби са 5 107 убити и ранени.

http://www.cross.bg/

 

 
Американският военен кораб "Доналд Кук" акостира на пристанище Варна
08.01.2015, 22:34

Американският военен кораб USS "Donald Cook" DDG 75 акостира на 8-мо кейово място на пристанище "Варна изток".

Американският боен кораб, който се намира в акваторията на Черно море от 25 декември 2014 година, направи първа неофициална визита за годината на военен кораб на САЩ във Варна.

Корабът стана известен с това, че 27 американски моряци напуснаха служба по собствено желание. Подавайки рапорти за оставка, те коментираха това с израза, че нямат намерение да излагат живота си на опасност.

На 14 април 2014 г. Пентагонът направи изявление, в което се твърди, че руски фронтови бомбардировач Су-24 прелетял в събота няколко пъти близо до ескадрения миноносец "Доналд Кук" в Черно море, като имитирал бойна атака.

http://news.varna24.bg/

 
Армията на САЩ е поръчала разработката на нови бронемашини
08.01.2015, 20:50

AMPVКомандването на армията на САЩ е сключило с британската компания BAE Systems договор за разработката на многоцелева бронирана машина AMPV, която в перспектива да замени във войската остарелите бронетранспортьори M113.

Съгласно прессъобщение на компанията, сумата по сделката е 1,2 милиарда долара. Договорът е за проектиране на AMPV, производството на опитни образци и късо серийно производство.

Контрактът е разделен на две части. В рамките на базовото съглашение, чиято стойност е 383 милиона долара, BAE Systems трябва да разработи нова бронемашина и да построи за американските военни 29 опитни образци на AMPV от няколко версии. Продължителността на този етап е определена на 52 месеца. късото серийно производство е вписано в качеството на опция. В рамките на тази част от контракта BAE Systems ще построи 289 AMPV за около 817 милиона долара.

В основата на перспективната машина ще се използват технологии от БМП M2 Bradley и шаси от самоходната артилерийска установка M109A7. Очаква се AMPV да бъде разработена в пет основни версии - бронетранспортьор, машина за медицинска евакуация, медицински пункт, минометен транспортьор и команден пост. Тези машини ще заменят във войската M113A3, M113 AMEV, M577A3, M1064A3 и M1068A3.

http://www.duma.bg/

 
Пентагонът закрива бази в Европа поради бюджетни икономии
08.01.2015, 20:36

Изправен пред съкращения на бюджета и личния състав, Пентагонът заяви днес, че прекратява операциите си във военновъздушна база във Великобритания и ще я предаде наред с още 14 обекта в Европа на правителствата на страните домакини.

Очаква се мярката да пести по 500 милиона долара на година, предаде Ройтерс. Пентагонът съобщи, че ще се изтегли от базата на Кралските ВВС Милдънхол, североизточно от Лондон, където са разположени самолети танкери, разузнавателни самолети и самолети за специални операции. През следващите няколко години американското министерство на отбраната ще изтегли и 3200 военнослужещи заедно с техните семейства.

 
Немските ЗРК „Patriot“ ще останат в Турция до 2016 година
08.01.2015, 20:00

ЗРК „Patriot“В сряда правителството на Германия се съгласи да остави две немски зенитно-ракетни батареи „Patriot“ в южна Турция още една година, където те са развърнати в рамките на мисията на НАТО за защита на турските граници от Сирия, съобщава Reuters.

Мандатът, който трябва да бъде одобрен от парламента, ще позволи на 400 немски военнослужещи да останат до януари 2016 година.

В началото на 2013 година САЩ, Германия и Холандия разположиха в тази страна свои комплекси „Patriot“ след като Турция поиска помощ от НАТО да защити нейната територия заради засилващата се гражданска война в Сирия.

Холандците ще изведат от Турция своите комплекси „Patriot“ в края на януари, като те ще бъдат заменени от канадски аналогични ЗРК. - Още за ЗРК „Patriot“

 
Военнослужещи от 101 алпийски батальон ще участват в международно учение на полигон Ново село
08.01.2015, 19:42

От 12 до 24 януари 2015 г. 45 военнослужещи от състава на военно формирование 28330- Смолян ще участват в съвместна подготовка "Black sea rotation Platinum lion" 2015 на полигон Ново село. Военнослужещите ще бъдат водени от заместник-командира по бойната подготовка на батальона майор Здравко Михайлов.

В подготовката ще участват още 250 американски военнослужещи от Морската пехота на САЩ, 40 военнослужещи от Сухопътните войски на Сърбия и 25 военнослужещи от Сухопътните войски на Румъния. Те ще провеждат пеши и механизирани патрули, ще тренират действия в градска среда, занятия по прецизна стрелба, като българските военнослужещи ще стрелят с американско въоръжение, а американските - с българско въоръжение.

По време на подготовката ще се проведе и курс за санитари на бойното поле.

http://landforce.mod.bg/

 
Военнослужещи от СВ спасиха двама души при инцидент на пътя Пловдив – Карлово
08.01.2015, 14:10

Вчера, 07.01 в 7.00 ч. сутринта, военнослужещи от 61-ва бригада – Карлово спасиха два човешки живота след тежка катастрофа на пътя Пловдив – Карлово в участъка между с. Труд и с. Граф Игнатиево. Въпреки, че не са първи свидетели на инцидента, те подават сигнал за ПТП на спешен телефон 112, оказват първа помощ на пострадалите водачи, загасят с пожарогасители горящия автомобил и регулират натовареното движение до пристигането на органите на Пътна полиция и медицинските екипи.

Благодарение на оказаната навременна и адекватна помощ от подполковник Пламен Владов – командир на военно формирование 22680 – Карлово и военнослужещите от военно формирование 34750 майор Николай Драгинов – старши помощник-началник в отделение „Разузнаване”, капитан Стойко Томов – командир на рота „Военна полиция”, старши лейтенант Мирослав Тодоров – помощник-началник в отделение „КИС” на 1 мб и редниците Георги Желев и Велислав Аръков – пълначи в зенитно-ракетна батарея на щабен батальон, пострадалите са били спасени.

Съпругът на жената – водач на единия от автомобилите, е изказал своята искрена благодарност за достойната и човешка постъпка на военнослужещите от Българската армия.

http://landforce.mod.bg/

 
Подводницата „Ростов на Дон“ преминава към дълбоководни изпитания
08.01.205, 13:35

проект 636Екипажът на подводна лодка Б-237 „Ростов на Дон“, която беше предадена на ВМФ на Русия на 27 декември 2014 г., ще премине към дълбоководни изпитания след преход от Балтийско до Баренцово море, съобщи ТАСС, позовавайки се на представителя на пресслужбата към Министерството на отбраната Игор Дигалов.

По думите на Дигалов, след дългия преход от около 2,5 хил. морски мили, на „Ростов на Дон" предстои да премине към дълбоководни изпитания на оборудване и системи за отбрана на полигони за бойна подготовка на Северния флот.

„Освен това, екипажът ще започне изпълняването на задачи и подготовка на кораба за следващия преход към пункта за своето постоянно базиране", поясни той.

Напомняме, че "Ростов на Дон" е втората от серията дизел-електрически подводници трето поколение от шестте „Варшавянки" от обновения проект 636.3.

През септември 2014 г в бойния състав на Черноморския флот на РФ влезе главната подводница от серията - „Новоросийск“ Б-261. Тя беше заложена през август 2010 година, а втората подводница - „Ростов на Дон“ Б-237 беше заложена през ноември 2011 година. В средата на август 2012 година в корабостроителницата е заложена третата подводница „Старый Оскол“, а строителството на четвъртата - „Краснодар“ Б-265 - започна през февруари 2014 година.

Според плановете на Главното командване на ВМФ до 2016 година трябва да бъдат построени шест подводници от този проект. Те ще влязат в състава на Черноморския флот на Русия. Тази година там ще бъде сформирана бригада подводници, състояща се от два дивизиона. Първият дивизион ще бъде дислоциран в Севастопол (Южна бухта), а вторият – в Новоросийск. - Още за проект 636

 
Изпитанията на новия самолет за ДРЛОиУ А-100 ще са през 2015 година
08.01.2015, 12:00

A-50А-100 "Премьер" е самолет за ДРЛОиУ, построен на базата на Ил-76МД-90А с двигатели ПС-90А-76. Антенният комплекс ще е с АФАР. Изпитанията на новия самолет, който ще замени А-50, ще се извършат през 2015 година в Държавния летателно-изпитателен център на МО в Ахтубинск, а доставките за руските ВВС се планират да започнат през 2016. На 21 ноември 2014 г. в ТАНКТ „Бериев” е получен първия Ил-76МД-90А, който ще се дострои до самолет за ДРЛОиУ А-100.

"През 2015 се планира прeдаването на редица образци авиационна техника, сред която нaй-важни са самолетите ПАК ФА, МиГ-29 К/КУБ за ВМФ на РФ, МиГ-35, Ил-112, Ту-142МРМ, Ил-22М, Ил-114Р, А-100, Ту-214Р, вертолети Ка-60 и Ми-28НМ и нови образци въоръжения", съобщава говорителят на ВВС на Русия полковник Игор Климов.

През 2014 г. едни от най-важните летателни изпитания са били на изтребителите поколение 4++ Су-35/35С, прехващачите МиГ-31БМ, леките фронтови изтребители МиГ-29СМТ, учебно-бойните Як-130, транспортните Ил-78МД-90А; вертолетите Ка-52 "Аллигатор", Ми-28Н "Ночной охотник", Ми-35М и палубните Ка-27М.

http://www.pan.bg/

 
Два прототипа на J-20 се появиха в края на 2014 г.
08.01.2015, 10:22

J-20През ноември и декември 2014 г. полетяха още два прототипа на китайския изтребител от пето поколение J-20, което засилва индикациите, че програмата се намира в напреднал стадии на развитие и е възможно към 2017 – 2018 г. типа да достигне първоначално ниво на бойна готовност. Това съобщава IHS Jane’s.

В момента са известни шест летящи прототипа на J-20. Първите два (номера 2001 и 2002) полетяха съответно през 2011 и 2012 г. Те бяха последвани от други два (2011 и 2012), за които се смята, че са по-близо до серийната конфигурация на типа. Техните изпитания стартираха в първата половина на 2014 г.

Новите два прототипа носят номерата 2013 и 2015, но за сега няма прототип с номер 2014. Смята се, че това е поради факта, че числото 4 носи лош късмет в китайската култура.

Борд 2013 прави първи полет на 29 ноември, а 2015 на 18 декември. И двата имат всички нововъведения видени при прототипите 2011/2012, включително модифицирани стабилизатори и въздухозаборници, наплави на крилото и оптико-електронна система под носа.

При 2013 и 2015 липсва тръбата на Пито в носа, а при борд 2015 се наблюдават и промени в опашната част.

Не е известно до къде е стигнала работата по китайския двигател WS-15 и се смята, че прототипите на J-20 летят с руските мотори АЛ-31.

Предполага се, че разработката на J-20 трябва да приключи към 2016 г. и до 2020 г. на въоръжените да има поне 24 от тези изтребители, като началната им степен на бойна готовност трябва да се достигне между 2017 и 2018 г. - Още за J-20

http://aeropress-bg.com/

 
Либийските ВВС с четири Су-27?
08.01.2015, 10:18

Су-27Според информационната агенция HoR LANA Либийската национална армия (ЛНА -(ръководена от генерала от запаса Халифа Хифлер, който се бори срещи ислямистите и подкрепя официалното правителство на Либия) е придобила на 5 януари четири изтребителя Су-27 от неназована страна. По всяка вероятност това са поддържани самолети или преминали ремонт, които са закупени или взети на лизинг.

HoR LANA подчертава, че за сега няма потвърждение на тази информация от независим източник.

Доставката на изтребителите идва след като ЛНА значително разшириха дейността си по нанасяне на въздушни удари по инфраструктурата на Мисурата, където са съсредоточени значителни сили на ислямистите.

Според говорителя на ЛНА полковник Мохамед Хеязи „Пристанищата на Мисурата се използват за трансфер на терористи и екстремисти, либийски и чуждестранни. Днес Мисурата е най-голямата заплаха за сигурността на Либия. Ето защо всички по-големи негови структурни обекти, пристанища и летището, за заплаха срещу либийците”.

Според Libya Herald либийските ВВС за заплашили да свалят всеки судански или турски самолет, цивилен или военен, който влезе във въздушното пространство на страната.

Това предупреждение идва няколко дни след като либийски военни самолети обстрелваха гръцки танкер, превозващ нефт от Мусрата, при който загинаха двама моряци.

http://www.pan.bg/

 
Новата война на САЩ – тотална война срещу Русия
08.01.2015, 10:15

САЩ въртят барабана на револвера. Вдигат го към главата си и натискат. Няма изстрел. Зареждат пак. Пак няма. Засега САЩ имат жесток късмет, че все още не са се застреляли.

Рулетката е руска и се играе срещу Русия, която предупреждава: извади патрона, хвърли пистолета, внимавай какво правиш. Но САЩ не слушат и продължават да натискат спусъка...........Прочети още

 
През юни в Русия ще се проведе международен форум „Армия-2015“
08.01.2015, 10:08

Министерството на отбраната на Русия ще проведе международната изложба-форум на бойната техника и въоръжение „Армия-2015“ в базата на Конгресно-изложбения център на военно-патриотичния парк на културата и отдиха на ВС на РФ (Кубинка) от 16 до 19 юни 2015 г., съобщиха от Управлението на пресслужбата на отбранителното ведомство, предаде РИА Новости.

Поканите за участие в „Армия 2015“ вече са изпратени в редица държави, като точния брой и състав на участниците ще бъде обявен в началото на юни 2015 г.

„От 16 до 19 юни в базата на Конгресно-изложбения център на Военно-патриотичния парк на културата ще се проведе Международен военно-техническия форум „Армия-2015“. За първи път военното ведомство организира мероприятие от подобен мащаб: общата площ на изложбеното пространство ще бъде 5414 хектара“, се казва в съобщението.

В рамките на форум „Армия-2015“ посетителите ще могат да видят статична експозиция на новите модели въоръжение, военна и специална техника, както и средства за материално-техническо обезпечаване. Възможностите на експонатите ще бъдат демонстрирани на изпитателни трасета и площадки за бронирана техника и авиация, което ще позволи на потенциалните купувачи да оценят възможностите на техниката.

На изложбата Русия ще бъде представена от водещите предприятия от родния ОПК, научноизследователските институти, гражданските и военни висши учебни заведения.

http://rusofili.bg/

 
РВСН на Русия ще получат 150 симулатора за комплекса „Ярс“
08.01.2015, 10:05

Рс-24 ЯрсЧастите на ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) на РФ през 2015 г. ще получат с 20 % повече симулатори за отработване на действията на съвременните ракетни комплекси. Това съобщи представител на Министерство на отбраната по РВСН майор Дмитрий Андреев, предаде РИА Новости.

Майорът подчерта, че особеността при подготовката на военните части от ракетните войски се състои в отсъствието на възможност за използването на техниката за учебни цели. Това е така по простата причина, че наличното ракетно въоръжение е на бойно дежурство в постоянна бойна готовност за използване, при което нарушаването на изходното му положение е недопустимо.

„През 2015 г. в съединенията и военните части на РВСН е планирана доставката на 150 чисто нови симулатора. Това е почти с 20 % повече от миналата година. Темповете на постъпване на съвременни учебно-тренировъчни средства (УТС) в Ракетните войски ще нарастват и в бъдеще. До 2020 г. РВСН ще получат около 1000 симулатора за подготовката на специалисти за перспективните ракетни комплекси“, отбеляза Андреев.

Симулатори се използват в оборудваните с най-новия комплекс „Ярс“ полкове на Тагилското, Новосибирското и Козелското ракетни съединения. УТС бяха доставени и в Тейковска ракетна дивизия в Ивановска област.

„Благодарение на симулаторите във всяко от тези съединения при обучението на механиците-водачи ще бъде спестено повече от 150 хил. литра гориво. Ракетните войски със стратегическо предназначение ще спестят до 2020 г. повече от четири милиона дизелово гориво за мобилните ракетни комплекси при подготвянето на специалисти на симулаторите“, поясни представителят на руското министерство на отбраната. - Още за РС-24 Ярс

http://rusofili.bg/

 
Утре отбелязваме 134-та годишнина от основаването на Морското училище
08.01.2015, 09:56

На 9-и януари 2015 г. от 09.30 ч. в Пункта за базиране - Варна ще се състои церемония по тържественото присвояване на име на учебен кораб № 422 - „Асен”.

След церемонията, във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” (на ул. „В. Друмев” № 73, Варна) в 11.00 ч. пред централния вход ще започне тържественото честване на 134-годишнината от основаването на училището.

Поздравително слово по повод празника ще поднесе капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

Ще бъдат прочетени заповеди за награждаването на военнослужещи, граждански лица, курсанти и студенти. Следва полагане на цветя пред барелефите на преподавателите в Алеята на преподавателя. - (видео)

Празникът на училището ще продължи в Зала № 9 на флотската алма матер с церемония по присвояване на званието „Почетен професор” на началника на Военноморската академия на Република Румъния контраадмирал Верджил Кицак. - Още за ВВМУ

 
Япония предлага патрулните самолети Р-1 на Великобритания
08.01.2015, 09:45

Kawasaki P-1Японското правителство се опитва да пласира четиридвигателните морски патрулни самолети Kawasaki P-1 на Великобритания. Това съобщава Navy Recognition.

Първите разговори между двете страни са станали факт по време на изложението във Фарнбъроу през юли 2014 г. На същото място САЩ активно промотираше своите системи Boeing P-8 Poseidon и Lockheed Martin SC-130J Sea Hercules.

През 2010 г. Великобритания прекрати програмата за създаване на нов морски патрулен самолет Nimrod MRA4 и от тогава страната не притежава такива възможности. През ноември миналата година неизвестна подводница бе засечена край Шотландия и Великобритания помоли за помощ от съюзни държави.

P-1 се строи от Kawasaki Heavy Industries и ще замести остарелия флот от 80 броя P-3С Orion, които са на въоръжение в момента в Япония. Машината е приета на въоръжение през 2013 г. и се планира доставката на общо 70 броя. P-1 е изцяло нова морска патрулна платформа.

http://aeropress-bg.com/

 
3222 цели на Ислямска държава са ударени от началото на операцията
08.01.2015, 09:40

F-16САЩ и техните съюзници са ударили 3222 цели на Ислямска държава на територията на Ирак и Сирия от началото на операцията срещу нея на 8 август 2014 г. Това съобщава Reuters, цитирайки източник в Пентагона.

Поразените 3222 цели са били както унищожени, така и повредени, но Пентагона не уточнява какво е съотношението между тях. За тяхното поразяване са били извършени 1676 полета и са използвани 4775 боеприпаса.

Така за периода 8 август 2014 – 6 януари 2015 г. са били ударени 58 танка, 184 джипа HMMWV, 26 БТР-а, 303 въоръжени пикапа (текникали), 394 други превозни средства, 79 артилерийски системи, 41 района за съсредоточаване, 11 ипровизирани взривни устройства, 16 командни поста, 92 пропусквателни пункта, 17 карулни помещения, 980 други сгради, 673 огневи позиции, 52 бункера, 14 лодки, 23 склада и 259 съоръжения свързани с петролната индустрия.

Пентагона даде списъка с поразени цели, след като започна разследване на съобщенията за цивилни жертви при част от въздушните удари.

Във въздушните операции срещу Ислямска държава участват бойни самолети от САЩ, Австралия, Белгия, Дания, Канада, Франция, Холандия, Йордания, Саудитска арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн.

http://aeropress-bg.com/

 
БЛА се оказват неефективни за гранична охрана в САЩ
08.01.2015, 09:35

Predator-BАмериканската агенция за гранична охрана се отказва от плановете си да придобие още 14 безпилотни апарата, след като експлоатацията на първите 10 системи е оценена, като неефективна. Това съобщава Flightglobal.

Агенцията разполага с Predator B произведени от General Atomics Aeronautical, които се използват за патрулиране по морската и сухопътна граница на САЩ. Главният инспекторат на американското правителство, обаче е установило, че апаратите са налетели едва 22% от планираното им време.

Инспекторатът е установил, че струващите по $8 млн. радари за обзор на земната повърхност VADER, които носят Predator B не са използвани ефективно за откриване на маршрутите на нелегално преминаващите границата на САЩ.

Цената на летателния част на Predator B, която се рекламира, като $2500, обаче е била различна от тази, която е плащала Агенцията за гранична охрана. Тя е възлизала на $15 000, когато в нея се изчислят заплатите на операторите и техническия персонал, амортизациите и цената на техническата поддръжка.

Апаратите Predator B са използвани при сериозни ограничения по отношение на метеорологическите условия и практически са летели само в ясно време.

В резултат на заключенията на инспектората са прекратени плановете за влагането на още $443 млн. в покупката на още 14 броя Predator B. - Още БЛА

http://aeropress-bg.com/

 
Военновъздушните сили на Русия ще получат над 150 самолета и хеликоптера през 2015 година
08.01.2015, 09:28

Су-27

Военновъздушните сили на Русия в рамките на държавната програма за отбрана през тази година ще получат повече от 150 самолета и хеликоптера, съобщи пред журналисти представителят на управлението на пресслужбата към министерството на отбраната на РФ полковник Игор Климов.

„В съответствие с държавната програма за отбрана за 2015 г. се планира доставката на повече от 150 самолета и хеликоптера“, заяви Климов, цитиран от РИА Новости.

Според него във ВВС ще постъпи следната авиационна техника: многоцелеви изтребители Су-30СМ, Су-30М2, фронтовите МиГ-29СМТ, изтребители-бомбардировачи Су-34, реактивни свръхманеврени многоцелеви изтребители Су-35С, учебно-бойни Як-130, пътнически самолети Ан-148 и транспортни Ил.76МД-90.

За армейската авиация са планира доставката на вертолетите Ка-52, Ми-28Н, Ми-8АМТШ (МТВ-5-1), Ми-8МТПР, Ми-35М, Ми-26, Ка-226 и Ансат-У.

„Във военновъздушните сили е планирано постъпването на радиолокационните комплекси “Небо-М”, “Гамма”, “Сопка”, радиолокационните станции „Подлет“, зенитните ракетни комплекси С-400 и зенитните ракетно-пушечни „Панцирь-С““, допълни полковникът.

Освен това през 2015 г. предстои да бъдат предоставени на армията 30 комплекта симулатори за специалистите от противовъздушната отбрана, както и разполагане на нови авиационни симулатори в Торжок, Рязан, Сизран и други градове.

 
Военнослужещи спасяват пострадали
08.01.2015, 09:04

Вчера сутринта (07.01.2015) около 7:00, на пътя между Пловдив и Карлово, малко след село Труд е станала тежка катастрофа. По същият път, всяка сутрин пътуват военнослужещи, които живеят в Пловдив, но служат в Карлово. По това време този път е доста натоварен.

Въпреки, че колите са смазани и едната , която е по средата на пътно платно гори, никой от десетките автомобили не спира, като тактично минават през банкета все едно нищо не се е случило. Първият автомобил, който спира за да се притече на помощ е с военнослужещи, които пътуват за Карлово.

Именно от тях е получен и първият сигнал на телефон 112, въпреки че не те са първите очевидци.......Прочети още

 
Турция поръчва още четири F-35 и пет вертолета Chinook
08.01.2015, 08:56

F-35Турското правителство е решило да поръча още четири ‘стелт’ изтребителя F-35 от международния консорциум Joint Strike Fighter (JSF), на който страната е член. Така общият брой на заявените F-35 става шест от общо планирани да бъдат закупени 100.

Турската агенция по отбранителна индустрия SSM е решила също да поръча допълнително още пет вертолета CH-47F Chinook към първоначалната сделка за шест машини.

Взето е решение да се продължи програмата за собствен изтребител TFX, като се премине на фаза „предварителен дизайн”, като е избран варианта с два двигателя.

Ще продължат и преговорите с тримата кандидати за конкурса за нова система за ПВО с голям обсег – китайската корпорация Precision Machinery Import-Export Corp., европейската Eurosam и американския Raytheon/Lockheed Martin.

http://www.pan.bg/

 

 
Ген. Самандов: За да се реши проблемът на границата, трябва да се отпусне финансов ресурс
07.01.2015, 20:05

генерал-лейтенант (о.з.) Атанас СамандовПрезидентът се изказа много адекватно. Функциите по охрана на сухопътната и морската граница са задължение на МВР. Въздушното наблюдение и охраната е задължение на Министерство на отбраната. Самата отбрана на държавната граница е задължение на БА, но при положение, че има военна опасност или е обявено военно положение. В случая става въпрос за бежанци, а не за въоръжени хора, коментира пред БНТ секретарят по отбрана на президента генерал-лейтенант (о.з.) Атанас Самандов.

Българската армия има свои задачи и мисии, които трябва да изпълнява. Те са три - отбранителна, миротворческа /11 000 души са участвали в мисии, имаме 13 жертви в Ирак и 80 ранени/. Това са ангажименти поети от държавното и политическото ръководство. Имаме сили за НАТО и ЕС, които са около 50 на сто от СВ, 20 % от ВВС и 10% от ВМС. Третата задача е за помощ на населението в мирно време - помощ при бедствия и аварии. Но охраната на границата не е работа на армията, категоричен бе генералът.

Що се отнася до боеспособността на армията ни, ген.-лейт. Самандов заяви, че нищо не може да стане без финансов ресурс.

Парите не са достатъчни нито за МО, нито за МВР. За да се реши проблемът на границата, трябва да се отпусне финансов ресурс, да се назначат от МВР нови хора, да им се осигури техника. Може да дойде момент, в който ще се наложи да дадем повече средства, посочи той.

Ген. Самандов коментира и терористичната атака в Париж. По думите му никой не е имунизиран срещу такива атентати.

Колегите полагат всички усилия да работят по тези неща, за да бъдат предотвратени на наша територия. Такива неща ще стават и за в бъдеще, но не трябва да всяваме паника, каза още той.

http://www.cross.bg/

 
Министерството на отбраната на Русия купува нови самолети-цистерни Ил-96
07.01.2015, 19:44

Ил-96Военното ведомство на Русия е сключило контракт с ОАО „Обединена авиостроителна корпорация“ за производството на два нови самолети-цистерни Ил-96-400ТЗ.

Новият самолет Ил-96-400ТЗ ще осигурява дозареждане във въздуха с над 65 тона гориво на разстояние до 3500 км. Самолетите ще са снабдени с универсална система за авиационно зареждане УПАЗ-1, която успешно се използва на строевите въздушните танкери Ил-78/78М.

 
Не сме обсъждали армията да е на границата
07.01.2015, 18:32

БорисовБългария спазва стриктно задълженията си по отношение на бежанците. Въпросът е, че те трябва да преминават през официалните контролни пропускателни пунктове, за да можем да се погрижим за тях по най-добрия начин.

Това коментира министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата на дискусията. Той подчертава, че кабинетът никога не е обсъждал вариант армията да бъде изпратена на границата, а само различни начини за оказване на логистична подкрепа на служителите на МВР.

Пред министрите Борисов казва още, че към момента се очертава страната ни да загуби около 25 милиона евро по оперативните програми. Премиерът определя като "абсолютно нищо на фона на това, което очаквахме и това, което бяха насътворили".

След като Борисов поздравява министрите си за положените усилия, за което партньорите в Европейската комисия са погледнали благосклонно на България и са ни пуснали програмите. "Да ви кажа честно, ако сега сме един месец назад, никога не мога да направя такова оптимистично изказване, че би могло това да се случи към днешна дата. Абсурд! Затова истински благодарности на всички и в Комисията и съответно на колегите, които работиха по тези всички въпроси", казва Борисов.

http://pressadaily.bg/

 
Нови „хищници“ се появиха в Новоросийската военноморска база
07.01.2015, 13:45

проект 03160В бойния състав на Новоросийската военноморска база се появиха нови попълнения. На въоръжение постъпиха най-новите бързоходни катери от проект 03160 „Раптор“ („хищник“), предаде телевизия „Звезда“.

Моряците вече тестват новите кораби. Патрулните катери са очаквани дълго във флота. Те са способни да понесат дежурство на разстояние 100 мили от брега, да се придвижват със скорост до 90 км. в час и да превозват екипаж от повече от 20 души. За тази цел на катера е предвидено специално помещение.

Плавателният съд е въоръжен с две 7,62 мм картечници "Печенег" на двата борда и стабилизиран в двете плоскости 14,5 мм универсален дистанционно управляем оптико-електронен боен модул "Управа-Корд".

В Новоросийската военноморска база „Раптор“-ите ще бъдат използвани за антидиверсионна защита на морското крайбрежие, както и за контрол на корабоплаването в зоната на Черноморския флот на Русия. - (видео)

 
61-ва механизирана бригада участва в празника на Калофер
07.01.2015, 13:40

Вчера в гр. Калофер, военнослужещи от състава на 61-ва механизирана бригада участваха в ритуал по повод честването на 167-ата годишнина от рождението на Христо Ботев.

Празничният ден започна с отдаване на почит към гениалния поет и мислител, блестящия публицист и просветител, един от най-ярките личности на българската национална революция, един от недостижимите български родолюбци - Христо Ботев с полагане на венец пред бюст-паметника в района на бригадата.

На този ден Калофер чества 167 години от рождението на великия поет и революционер, дал живота си за свободата на България. Церемонията започна с рецитал на Ботеви произведения в музея и поднасяне на цветя пред паметника на майката на Ботев – Иванка. Пламенно слово за живота и дейността на революционера произнесе командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков. Той се обърна към присъстващите с думите: «Пазете Ботев и неговото велико дело в сърцата си и следвайки неговия героичен пример нека да бъдем единни и обединени за да я има и да пребъде през вековете свободна България!».

Пред паметника в мемориалния комплекс «Христо Ботев» бе отдадена почит с гирлянд на славата и с полагане на венци и цветя от името на министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, личния състав на 61-ва Стрямска механизирана бригада, кметове на общини, футболен клуб «Ботев» - Пловдив. Младото поколение и бъдеще на България – десетки деца от района - поднесоха цветя от името на много неправителствени организации, училища, фирми и граждани.

На митинга-поклонение присъстваха кметовете на гр. Калофер Румен Стоянов и община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народни представители от 43-то НС, заместник-областният управител на Пловдивска област Георги Пилев, председателят на Общински съвет-Карлово Стойо Карагенски, общински съветници, представители на различни институции и много родолюбиви българи.

http://www.otbrana.com/

 
Депутатите от лявата парламентарна група споделят тревогите на военноинвалидите
07.01.2015, 10:13

Михаил МиковНа фона на огромните заеми, заради които само лихвите ще са в размер на един милиард годишно, отнемането на социални придобивки от хората с неравностойно положение и хората с увреждания, каквито са и военноинвалидите, и военнопострадалите, изглежда абсурдно. Това пише до председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев председателят на ПГ БСП лява България Михаил Миков.

Изразената позиция е отговор на декларацията на военно-родолюбивата организация във връзка с промените в КСО, с които 2014 военноинвалиди бяха ощетени със средно по 32 лв. на месец. Трудно може да се обясни рационално, посочва г-н Миков, кое кара група хора да отнемат от социално слабите, за да осигурят достатъчно средства за обслужване на големите корпоративни интереси. Той поема ангажимент неговата парламентарна група да продължава да отстоява връщането на отменените социални решения и за разширяване на кръга от мерки за гарантиране на достоен живот, както на военноинвалидите и военнопострадалите, така и на всички български граждани.

Декларацията бе изпратена до председателя на Народното събрание, неговите заместници, председателите на парламентарни групи и до Омбудсмана. Със специално писмо бе потърсена помощта на президента. Засега единствено ПГ БСП лява България е отговорила на тревогата на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

http://www.otbrana.com/

 
Турските ВВС не искат апарати местно производство
07.01.2015, 08:42

AnkaТурските ВВС са крайно скептични към произведенията на местната аерокосмическа компания TAI (Turkish Aerospace Industries) и за сега се въздържат от покупка на големи количества от безпилотния апарат Anka и турбовитловия УТС Hürkuş. Това съобщава турския вестник Hurriyet.

Програмите Anka и Hürkuş са широко рекламирани в Турция от президента (до скоро министър председател) Реджеп Таип Ердоган, но според Hurriyet и двете програми страдат от технически трудности, невъзможни за спазване срокове и нежелание на турските ВВС да купуват големи количества от тях.

Наскоро турска делегация бе в Пакистан, където се опитваше да пласира безпилотния апарат и учебния самолет, но тези усилия са безплодни, поради трудностите с двете машини.

Работата по Anka стартира през декември 2004 г. и въпреки излятите над $200 млн. до момента са произведени само два прототипа, като единия е загубен при инцидент през 2013 г., а другият лети рядко. По план до момента турските ВВС трябваше да получат три серийни апарата Аnka. Плановете за подобрения Anka-S за сега се определят, като нереалистични.

Витловият учебно-тренировъчен самолет Hürkuş лети от август 2013 г. и турските ВВС имат договор за 10 машини. Вместо да поръчват още от турския самолет, ВВС на страната, обаче се ориентират към покупката на още 15 броя от корейския му еквивалент KT-1. През 2007 г. Турция поръча 40 такива самолета с опция за още 15.

Основният проблем на турските ВВС е че Hürkuş не се очаква да е в серийно производство през 2018 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Френският самолетоносач Charles de Gaulle се подготвя да отплава за Персийския залив
07.01.2015, 08:37

Според уеб сайта Mer et Marine френският самолетоносач Charles de Gaulle се подготвя да отплава за Персийския залив, откъдето ще се включи в операциите срещи ИДИЛ. На самолетоносача са базирани около 30 изтребители, сред които и Rafale.

Франция вече е разположила в района на Близкия изток девет изтребителя Rafale, военно-транспортен самолет С-130, самолет за ДРЛОиУ E-3F и самолет за морско патрулиране Atlantic 2.

Очаква се решението за изпращане на самолетоносача в Персийския залив да бъде оповестено на 14 януари по време на посещението на френския президент на кораба.

http://www.pan.bg/

 
Нов китайски вертолет Z-18
07.01.2015, 08:34

Z-18В Китай е разработен нов военно-транспортен вертолет Z-18. По назначение и габарити новият китайски хеликоптер е близък до руските Ми-8/17.

Z-18 е без убиращ се колесник и е разработен на база на гражданския вертолет Avicopter AC313. В отличие от него Z-18 има модернизиран турбовален двигател WZ-6C, нов метеорологически радиолокатор, навигационна и свързочна системи. Променена е и предната част и е разширен десантния отсек.

Z-18 се разработва в интерес на сухопътните войски (транспортно-десантни задачи, медицинска евакуация, операции по търсене и спасяване) и ВМС (борба с подводници, търсене и унищожаване на морски мини) на Китай.

Новият китайски вертолет вече се произвежда във военно-транспортна версия и в модификация за борба с подводници Z-18F. Z-18F е снабден със спускаема хидроакустична станция и може да носи до 32 радиохидроакустични буеве и четири леки торпеда Yu-7.

http://www.pan.bg/

 

 
Индийски военноморски сили
06.01.2015, 22:45

127/64 LW VulcanoМинистерството на отбраната на Индия наскоро е одобрило отделянето на 243,5 милиона долара за покупка на 13 127-мм корабни артилерийски установки производство на италианската фирма OTO Melara за оборудване на кораби на ВМС на Индия, съобщи на 4 януари IHS Jane’s.

В изданието се твърди, че OTO Melara са били предложили на индийските военни моряци артилерийски установки 127/64 LW Vulcano за 13 строящи се индийски фрегати клас Shivalik и есминци клас Delhi. Италианската компания е била единственият претендент за за доставката след като е било отхвърлено предложението на BAE Systems за 127-мм корабна артилерийска установка Mk45 (127/62).

Обявения през ноември 2013 година конкурс предвиждаше, че три от 13-те корабни артилерийски установки ще бъдат закупени в готов вид, а останалите 10 трябва да бъдат изготвени по лиценз в държавния завод Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) в Харидвар, 200 км северно от Ню Делхи.

 
Ансат получи типов сертификат за превоз на пътници
06.01.2015, 21:48

АнсатРуският лек двудвигателен вертолет Ансат от 3,3-тонния клас получи допъчи допълнение към типовия му сертификат, който му разрешава да извършва полети с пасажери на борда.

Това съобщава холдинга „Вертолеты России”, след като на 30 декември руските граждански авиационни власти са издали допълнението към типовия сертификат. Доставката на гражданските вертолети може да стартира в началото на 2015 г.

Новата версия на Ансат има промени в системата за управление, увеличена излетна маса до 3,6 тона и кабинно оборудване позволяващо превоз на пътници.

Първоначалният типов сертификат на Ансат е издаден през август 2013 г., но той не разрешаваше превоз на пътници.

В момента единственият оператор на Ансат са руските ВВС, които експлоатират около 25 броя от учебната версия Ансат-У.

http://aeropress-bg.com/

 
Последни оферти за конкурса за нов хеликоптер за полските Въоръжени сили
06.01.2015, 17:13

Mi-14В полското МО са получени три оферти за конкурса за нов многоцелеви хеликоптер за Въоръжените сили на страната. Полша възнамерява да закупи 70 средни вертолета с които да замени остарелите вече Ми-8/17 и Ми-14, които сега са на въоръжение в СВ, ВВС и ВМС. Стойността на проекта се оценява на 3.2 милиарда долара (11.5 милиарда злоти).

В тендера ще участват Airbus Helicopters заедно с Heli Invest/WZL-1 (EC725 Caracal); AgustaWestland с дъщерната си компания PZL Swidnik (AW149) и Sikorsky с PZL Mielec (S-70i Black Hawk).

МО ще оцени офертите и ще извърши изпитания на предложените хеликоптери, а Министерството на икономиката ще анализира и преговаря за офсетовите предложения, които са част от офертите.

Според полското МО победителят ще бъде избран през втората половина на 2015, когато и ще се подпише договора.

По-късно тази година Полша ще стартира още три конкурса за хеликоптери – за ударен вертолет (по програмата 'Kruk'), както и за лек и тежък вертолет.

www.pan.bg

 
През 2015 г. Русия ще изстреля 30 ракети в космоса
06.01.2015, 16:53

Русия планира през следващата година да проведе от различни космодруми тридесет изстрелвания на ракети-носители, предаде ТАСС, позовавайки се на източник от ракетнокосмическия отрасъл.

„Програмата за изстрелванията за следващата година започва на 22 януари с извеждането на чуждестранния космически апарат “КомпСат-3А” с помощта на ракета “Днепр” от позиционен район “Домбаровский”, съобщава източникът. По думите му за 30 януари в Байконур е планирано изстрелването на “Протон- М” с апарата “Инмарсат-5Ф2″ на борда.

Най-много са планираните изстрелвания на ракети “Протон- М”, а именно 12. Ще бъдат изстреляни също така 4 ракети „Союз-ФГ“ и три три – “Союз-2.1а”. По два пъти е планирано изстрелването на ракетите „Днепр“, “Союз-У”, “Союз-2.1б” и “Рокот”, а веднъж ще бъдат изстреляни “Союз-2.1в” и “Зенит”.

„В рамките на тези изстрелвания се планира и извеждането в орбита на 49 космически апарата и кораби“, уточни източникът.

Той отбеляза, че 23 изстрелвания ще бъдат извършени от Байконур, Плесецк и база „Домбаровски“.

Освен това, в края на 2015 г. е планиран и първият пуск от космодрума Восточний на ракетата “Союз-2.1а”. Ракетите “Союз-СТ” ще бъдат изстреляни от Куру във Френска Гвиана. Те ще изведат в орбита четири спътника от европейската навигационна система „Галилео“.

Представител на Роскосмос, цитиран от ТАСС съобщи, че през изминалата година Русия е изстреляла рекорден брой космически апарати – 80. „От руските предприятия бяха създадени и изстреляни три космически апарата за чужди поръчители“, заяви представителят на Роскосмос.

Той припомни също, че ракетата, изстреляна от „Домбаровский“ по програмата „Днепр“ е извела в орбита рекорден брой спътници – 34 апарата за поръчители от 17 страни. - Още космически системи

http://rusofili.bg

 
Нов началник на щаба на танковото поделение в Сливен
06.01.2015, 16:42

подполковник Данчо НиколовНовият началник щаб на Центъра за подготовка на специалисти, подполковник Данчо Николов бе представен на личния състав по време на богоявленския водосвет на бойното знаме на частта.

Той е назначен на тази длъжност след завършване на обучение във Военна академия „Г.С. Раковски”, от 2013г. до 2014г., по специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили”. Предходните негови образования са завършеното през 1991г. Висше военно училище във Велико Търново ВНВУ„Васил Левски” със специалност „Танкови войски-строеви” и преминалото от 2002г. до 2004г. във Военна академия „Г.С. Раковски” по специалността „Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от Сухопътните войски”.

Службата му е свързана с гарнизоните Харманли, Казанлък и Хасково. Във формированието в Харманли е преминал през всички командни длъжности до командир на батальон, след което е заместник-началник щаб на полково резервно командване. От 2004г. до 2005г. в Пета механизирана бригада в Казанлък е старши помощник в отделение „Бойна подготовка”. От 2005г. е началник на щаба във в.ф. 52740 в Хасково, а от 2010г. до 2013г. е командир на същото формирование. Заемал е длъжността заместник национален представител на 23-ти контингент на мисията в Афганистан от лятото на 2012г. до края на януари 2013г.

По повод Йордановден в района на Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС), с командир полковник Христо, бе извършен и водосвет на бойното знаме от отец Йоан. В района на формированието е и параклисът „Свети Димитър Солунски”, който е в съзвучие с празника.

http://www.sliveninfo.com/

 
Сухопътните войски на САЩ поръчаха още картечници М240
06.01.2015, 14:43

M240Компанията FN America получи 4-годишен контракт със Сухопътните войски на САЩ за доставка на картечници М240 и резервни части за тях, съобщи днес Altair. Стойността на сделката е 84,6 милиона долара.

Контракта е сключен на 9 декември, но това стана известно от производителя едва на 5 януари. В рамките на договора на СВ на САЩ могат да бъдат доставени моделите М240В (пехотен), М240С (за бойните машини с ляво или дясно подаване на патронната лента), M240D (авиационна) и M240H (турелна, вертолетна)

Трябва да се отбележи, че от 1989 година американското отделение на белгийската компания FN Herstal е произвела в завода в Колумбия (щат Южна Каролина) и е доставила на въоръжените сили на САЩ над 2 милиона единици огнестрелно оръжие от различен тип, в т.ч. 5,56-мм винтовки М4/М4А1, М16А3/А4 и Mk16 Mod 0, 7,62-мм винтовки Mk17 Mod 0 и Mk22 Mod 0, 5,56-мм картечници М249 и Mk46 Mod 0/1, 7,62-мм картечници Mk48 Mod 0/1 и 40-мм автоматни гранатомети Mk19 Mod 3. - Още картечници М240

 
Пакистан се интересува от Z-10
06.01.2015, 14:27

Changhe Z-10Пакистан се интересува от покупката на китайския щурмови вертолет Z-10. Това съобщава местният информационен сайт thenewstribe.com.

Сайтът съобщава, че пакистанският интерес към Z-10 е от няколко години, но се очаква през 2015 г. да се осъществи сделка. Машините ще усилят възможностите на страната за борба с различни бунтовнически формирования.

В същото време се водят и преговори с Русия за покупката на около 20 броя Ми-35М.

Z-10, който прави първия си полет през април 2003 г. в момента е на въоръжение само в китайската армейска авиация.

http://aeropress-bg.com/

 
Водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия беше отслужен на Богоявление
06.01.2015, 14:16

Стародавна традиция повелява не само отслужването на великия Богоявленски водосвет, но и благославянето на бойните знамена, свързвайки по този начин трите изяви на българския народ и българското общество: неговата вековна духовна опора – православната църква, неговата сигурност в лицето на Българската армия и неговата държавност, в лицето на законно избраната съгласно свободното народно волеизявление държавна власт. Традиция, установена от зората на българската християнска държавност, запазена през столетията като скъпо наследство от нашите деди, и превъплъщаваща у себе си идеята за единството на църква, народ и общество като гаранция за пребъдването ни след всички изпитания, на които е бил подлаган през хилядолетната ни история нашият славен народ. Това заяви Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в словото си по време на традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. Водосветът бе отслужен пред паметника на Незнайния воин в София днес, 6 януари.

Присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, висши военни, народни представители, военни аташета, акредитирани в нашата страна, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици, граждани.

В ритуала участваха знамената-светини: на Стилияна Параскевова, 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-ти Ломски полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 30-ти пехотен Шейновски полк, на Илинденско-Преображенското въстание и щандарта на Първи конен полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски”, военни формирования 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево и 44510 – София.

Богоявленски водосвет бе отслужен във всички гарнизони на Българската армия.

http://www.mod.bg/

 
В Китай започна производство на нов самолет-амфибия AG600
06.01.2015, 11:54

 AG600В завода на Xi'an Aircraft Industry Company е построена централната част на фюзелажа на новия самолет-амфибия AG600. AG600 е предназначен за борба с горските пожари и за операции за търсене и спасяване.

На авиоизложението „Аir China 2014” бе съобщено, че първият полет на самолета-амфибия ще бъде изпълнен през 2015 година.

Максималното тегло на излитане на AG600 е 53,5 т и може да превозва до 50 човека. По-рано проектът бе обозначен като JL-600 (Jiaolong-600) или Dragon-600.

www.pan.bg

 
Белгия и Холандия ще охраняват съвместно въздушното пространство на двете страни
06.01.2015, 11:47

Ф-35Белгия и Холандия в най-скоро време ще подпишат споразумение за съвместна охрана на въздушното пространство на двете страни. Тази стъпка се налага поради необходимост от икономии в условията на превъоръжаване на ВВС – замяна на остарелите F-16 със скъпите многофункционални изтребители пето поколение F-35.

Белгия възнамерява да придобие 40 самолета от този тип, като годишните разходи по тяхната експлоатация ще бъде 283 милиона евро - половината от общия бюджет за отбрана на страната. Холандия може да си позволи да закупи не повече от 37 броя F-35, като ограниченият брой изтребители ще създаде трудност за осигуряване на постоянно бойно дежурство. Носенето на бойното дежурство на ротационен принцип от ВВС на двете страни ще допринесе до икономии на финансови средства и ресурс на самолетите, както и ще позволи да се изпълнят поетите ангажименти към НАТО за предоставяне на самолети за съвместни операции.

Изтребителите F-35 са едни от най-скъпите проекти на Пентагона. По оценки на военни експерти МО ще похарчи 392 милиарда долара за 2443 изтребителя от този тип или около 160 милиона долара за един самолет. Цената може да нарасне поради непрекъснато възникващите нови технически проблеми и задръжки, като към момента проектът изостава със седем години от първоначалния график.

http://www.pan.bg/

 
Във Военновъздушните сили откриха новата учебна година
06.01.2015, 11:44

Новата учебна година във военните формирования на Военновъздушните сили беше открита вчера, съобщава Пресцентърът на МО. В обръщението си пред личния състав на авиационна база Граф Игнатиево командирът на авиобазата бригаден генерал Иван Лалов постави акцент преди всичко върху индивидуалния принос на всеки един за изпълнение на задачите през изминалата година и подчерта, че успехът зависи от конкретни условия и разполагаеми възможности.

През 2015 г. авиобаза Граф Игнатиево ще вземе участие и ще бъде домакин на множество национални, двустранни, международни учения и летателни тренировки. Приоритет за командването обаче е подготовката и обучението на млад летателен състав и формирането на стабилно ядро от подготвени летци за полети във всякакви метеорологични условия и носещи бойно дежурство. Бригаден генерал Лалов изрази увереност, че благодарение на подкрепата на командването на Военновъздушните сили ще продължат положителните промени с приучването и подготовката на нови летци.

В словото си пред личния състав подполковник Юлиян Радойски, командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” - гр. Долна Митрополия, направи равносметка на постигнатото през изминалата година и представи основните задачи и перспективи за настоящата. Изминалата година е била много динамична по отношение обучението и подготовката на летци-пилоти и авиационни специалисти за ВВС, посочи той.

В 24-а авиационна база в Крумово учебната 2015 година беше открита с тържествен строй. В приветствието си към военнослужещите командирът на авиобазата бригаден генерал Златко Златев отбеляза приноса на личния състав и многобройните успешно изпълнени задачи и пожела на присъстващите здраве, радост и успехи през предстоящата година. Набелязани бяха предстоящите предизвикателства за усвояване на нови способности като полети с прибори за нощно виждане с вертолет Бел 206, десантиране по парашутен способ от вертолет и стрелби по водна цел с вертолет Ми-17.

http://www.otbrana.com/

 

 
Генералният инспектор на ЦРУ се оттегля в края на месеца
05.01.2015, 22:35

David BuckleyГенералният инспектор на ЦРУ Дейвид Бъкли (David Buckley) напуска поста си на 31 януари, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на Централното разузнавателно управление.

Оттеглянето му не е свързано нито с политически въпроси, нито с разследвания, в които той е участвал. Той напуска във връзка с намерението си "да продължи кариерата си в частна компания".

Дейвид Бъкли оглавяваше разследването, свързано с проверката на ЦРУ на компютрите на сенатския комитет на американския конгрес по разузнаването. През пролетта на 2014 г. ръководителят на Комитета Даян Фейнстейн обвини ЦРУ в незаконното вмешателство в дейността на комитета.

Разследването на Бъркли потвърди думите на Фейнстейн.

 
Украинските въоръжени сили са получили поредна партида отремонтирана техника
05.01.2015, 20:59

Президентът на Украйна Петр Порошенко, министъра на отбраната Степан Полторак и началника на ГЩ на ВС на Украйна генерал-полковник Виктор Муженко днес са взели участие в церемония по предаване на ВС на Украйна на нова и ремонтирана военна техника. Мероприятието се е провело на военното летище Озерное в Житомирска област (местото за дислокация на 9-та бригада ТА).

На ВС са били предадени около 150 единици отремонтирана и модернизирана военна техника, включително около 50 БМП-2, бронирани влекачи МТ-ЛБ, 203-мм самоходни оръдия 2С7 "Пион", 122-мм самоходни гаубици 2С1 "Гвоздика", 82-мм автоматични миномети 2Б9 "Василек", а също и четири отремонтирани изтребителя - два МиГ-29 (едноместен 9-13 с бордови номер "57 бял" и учебно-боен МиГ-29УБ с бордови номер "86 син") и два Су-27 (сини бордови номера "33" и "37").

 
Няма законово основание армията да пази границата
05.01.2015, 20:14

„Нямам кой знае колко основание от законова гледна точка да предложа на МВР участието на български военнослужещи в охраната на българо-турската граница”.

Това е казал министърът на отбраната Николай Ненчев. Военният министър потвърди за пореден път, че МО има готовност да участва с логистична подкрепа във всяко отношение. - (видео)

На въпрос в какво ще се изразява помощта и дали патрулите ще се возят до границата с бронирани машини министър Ненчев посочи, че министерството би могло да участва с такава техника и има готовност за това.

Въпросите относно охраната на границата ни с Турция дойдоха след като Вицепремиерът Меглена Кунева свика спешна среща с министрите на вътрешните работи, на отбраната и на регионалното развитие за увеличаване на капацитета на страната ни относно бежанския поток.

Срещата беше реакция на намерението на Германия, Австрия и Унгария да върнат у нас 7500 бежанци.Те са били регистрирани или са получили статут у нас, но са избягали на Запад. Масовото им връщане поражда риск от бежанска криза.

Министър Ненчев смята, че нефункциониращите казарми в райони като Елхово и Крумовград биха могли да бъдат използвани като бежански центрове, когато е необходимо. Сградите в тези райони обаче не са в добро състояние и се нуждаят от сериозни ремонти.

Военният министър даде отрицателен отговор на въпроса дали армията ще строи останалите километри от защитното съоръжение по границата с Турция.

Според него има две опции – първата е МВР и Министерството на регионалното развитие и благоустройство да се заемат с това, а втората е тази тежест да се поеме от областните управители. В момента миграционният натиск по границата с Турция е от около 150 човека на ден.

http://armymedia.bg/

 
На Богоявление ще бъде отслужен водосвет на бойните знамена и флаговете и знамената-светини на Българската армия
05.01.2015, 17:16

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен утре, 6 януари, пред паметника на Незнайния воин в София.

По време на водосвета ще бъдат осветени знамената-светини: на Стилияна Параскевова, 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-ти Ломски полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 30-ти пехотен Шейновски полк, на Илинденско-Преображенското въстание и щандарта на Първи конен полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски”, военни формирования 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево и 44510 – София.

На ритуала в София ще присъстват министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-министрите на отбраната Десислава Йосифова, Орхан Исмаилов и Димитър Кюмюрджиев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, временно изпълняващият длъжността командващ на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирите на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили генерал-майор Андрей Боцев и генерал-майор Румен Радев, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани.

Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

Началото на водосвета в София е от 11. 00 ч. на 6 януари 2015 г. пред паметника на Незнайния воин.

http://www.mod.bg/

 
Корабът „Вицеадмирал Кулаков” постави рекорд по продължителност на плаването
05.01.2015, 17:09

 (ГПК) „Вицеадмирал Кулаков” Големият противолодъчен кораб (ГПК) „Вицеадмирал Кулаков” 626 (проект 1155, клас „Удалой“) постави рекорд по продължителност на похода, прекарвайки в морето повече от 260 денонощия. Това съобщи пред журналисти началникът на пресслужбата на Северния флот (СФ) капитан Вадим Серга, цитиран от ТАСС.

„Личният състав на ГПК„Североморск” посрещна Нова година в Червено море. Екипажът на друг ГПК „Вицеадмирал Кулаков” отбеляза празника при прехода си през Атлантическия океан в главната база на СФ – Североморск. Моряците на този кораб са далеч от дома вече повече от 260 денонощия. Такъв дълъг преход е рекорден по продължителност на плаването на надводен боен кораб за целия постсъветски период от историята на СФ”, заяви Серга.

Каютите и столовите на корабите са били украсени с новогодишни елхи. За екипажа са организирани театрални представления и концерти, а моряците са получили подаръци от близки и роднини, предвидливо изпратени по-рано за празника.

„Командващият СФ адмирал Владимир Корольов изпрати поздравителни телеграми до екипите на бойните кораби, изпълняващи задачи в далечни морски и океански зони. Той отбеляза, че 2015 г. за СФ е историческа, тъй като флотът се е превърнал в основа на новото обединено стратегическо командване, формирано в Арктическата зона”, съобщи още Серга.

 
САЩ имат много военни дронове, нямат достатъчно персонал
05.01.2015, 15:22

MQ-9 ReaperСАЩ нямат достатъчно персонал за управление на военни безпилотни самолети, пише The Daily Beast, позовавайки се на меморандум на американските ВВС и източници.

ВВС на САЩ са достигнали „до критичен момент" във време, когато боеспособността на безпилотния въздушен флот се оказва под въпрос заради недостиг на персонал, което затруднява мисиите с безпилотни самолети срещу „Ислямска държава".

Американските сили имат достатъчно безпилотни самолети MQ-1 Predator и MQ-9 Reaper, но нямат достатъчно работна ръка, която да ги управлява.

Меморандумът е на командира на Въздушното бойно командване генерал Хърбърт Карлисъл до шефа на ВВС генерал Марк Уелш, в който заявява, че е доста обезпокоен заради ситуацията. В него се отбелязва, че ще трябва да се помоли Пентагонът да преразгледа 65 бойни мисии с безпилотни полети до април 2015 година. - Още БЛА

http://news.ibox.bg/

 
Турската армия на крак след информация за отвлечен от джихадистите офицер
05.01.2015, 14:25

Турските сили около границата със Сирия са в бойна готовност след информация за отвлечен турски офицер от джихадистката групировка „Ислямска държава", съобщава кореспондентката на БНР в Истанбул Нахиде Дениз.

Офицерът преследвал трафиканти край граничната бразда край село Явузлу, окръг Килис. Там се намира турска гранична застава, наречена „Йонджю каракол". Името на офицера не се съобщава, подчертава кореспондентката.

Според източници при преследването той вероятно, без да забележи, е навлязъл на сирийска територия и то в контролиран от джихадистите участък. Именно заради това се предполага, че те го държат в плен.

Подробностите по случая се пазят в тайна. Според някои източници отвлеченият офицер е бил командир на граничната застава, но засега няма известия от офицера.

Извънредно положение е обявено в района. Танкове и военна техника, както и много войници, са разположени на пътищата към селото. Твърди се, че турската армия се подготвя да навлезе на сирийска територия за освобождаване на офицера. Армията има пълномощия за трансгранична операция при необходимост за това.

http://news.ibox.bg/

 
Мъртвата хватка на „Морския змей”
05.01.2015, 13:10

Ил-38НТази година Тихоокеанският флот на Русия ще получи „убиеца на подводниците” – модернизирания самолет Ил-38Н.

Той е предназначен за проследяване и унищожаване на неприятелски подводници и ще позволи радикално да се промени влиянието на силите близо до Тихоокеанското крайбрежие на Русия.

Ил-38Н е един от ярките доказателства, че отдавна изпробвани от армията и флота бойни платформи получават нов живот. Самолетът е създаден на базата на пътническия лайнер Ил-18, който извърши първия си полет в далечната 1961 г. и до последно служеше вярно и предано първо на съветския, а после и на руския ВМФ.

Първоначално машината е била на въоръжение в морската авиация на Северния и Тихоокеанския флот и е била оборудвана с прицелно-навигационен комплекс „Беркут”. Основната задача на „Иловете” е била да охраняват териториалните води близо до руското крайбрежие в търсене на неприятелски подводници. Според замисъла на конструкторите екипажът на машината не просто ще открие неприятелска подводница, но и ще я унищожи с помощта на торпедата си.

Впрочем, военните още тогава са признали, че „Беркут” не е толкова добър, колкото им се иска, и съществено отстъпва пред американския конкурент Р-3С Orion, защото бил предназначен само за борба с подводници. А Orion могъл да противодейства не само на подводници, но и на кораби, да извършва патрулиране в океана и радиоразузнаване. Но нито през 60-те г., нито по-късно последвало пълноценно модернизиране на комплекса. Съветските и руските адмирали решавали проблема на откриването и унищожаването на чуждите подводници чрез средствата на кораби.

Но по-нататъшното развитие на морската авиация показало, че тясноспециализираните авиационни комплекси нямат перспектива, затова през 1980-те г. започнало разработването на „Беркут”, който ги сменил. Новият комплекс получил съвременно за тогава електронно попълнение, радар, а с него и нови възможности за използване на въоръжението. Но с разпадането на СССР проектът спрял. Завръщането към него станало благодарение на договора с Индия за модернизация на парка на индийските подводни самолети Ил-38. След модернизацията той получил името Ил-38SD (Sea Dragon – «Морски змей»). Ако не бил интересът на индийците, които закупили няколко „Змея”, Русия изобщо щяла да го загуби. Сега в състава на индийските ВМС има шест Ил-38, пет от които са оборудвани с „Морския змей” .

Комплекс „Новелла-П-38” е по-нататъшното развитие на проекта Sea Dragon. Неговите точни разлики от експортния базов модел са засекретени. Според конструкторите системата може да открие въздушни цели на разстояние до 90 км, наземни – до 320 км и дори такива, които се намират под леда. А в полезрението на системата могат да влязат 32 цели както над, така и под водата. Тя се използва за радиолокационно подводно, надводно и въздушно разузнаване и посочва целта. По своите възможности Ил-38Н е аналог на съвременния американски Р-8 Poseidon.

За търсенето, съпровождането и унищожаването на съвременните подводници не е необходима свръхзвукова скорост. Достойнството на Ил-38 е в това, че има далечина на полета 2.2 хиляди км. Това е напълно достатъчно, за да може, патрулирайки близо до крайбрежието, да извършва разузнаване. Ако морски съд или отряд от кораби бъдат открити с други средства на флота, Ил-38 ще се озове в тази точка преди основните сили. И ще може самостоятелно да започне преследване или дори атака срещу целта или цяла група цели.

Модернизацията на старата техника е напълно оправдана. Например, американците и досега използват връстника на Ил-38 - Р-3С Orion. Тези машини и сега съпровождат едва ли не всяко излизане на руските кораби в океана. Ясно е, че това съвсем не са онези самолети, които са се вдигнали в небето през 1959 г. Същото можем да кажем днес и за Ил-38Н. - Още за Ил-38

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Свето Богоявление и Йордановден във Варна
05.01.2015, 12:16

На 6 януари 2015 г. (Свето Богоявление и Йордановден) от 10.00 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий” във Варна, непосредствено след завършване на Богоявленската литургия, ще се състои военен ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” с участието на представителни части от Варненския гарнизон, организиран съвместно с Варненската и Великопреславска митрополия и Община Варна.

Строят на представителните блокове на Военноморските и Военновъздушните сили ще бъде приет от началника на гарнизона контраадмирал Димитър Денев - командир на Военноморските сили.

След благославянето на бойните знамена ще се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 167 години от рождението му.

След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет” и хвърляне на кръста в морето, съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС”.

 
Излизаме 32 пъти на фронта със САЩ
05.01.2015, 09:30

Точно 32 учения, съвместни тренировки , подготвителни курсове и семинари с американската армия са планирани за 2015 година, съобщиха от „Преса”, като се позоваха на официална информация от Министерството на отбраната. От военното ведомство обясняват, че предвидените полеви занятия с армията на САЩ са значително повече, отколкото миналата година. Предвидени са две големи военновъздушни тренировки с отработване на различни бойни и тактически прийоми, както и изпълнението на транспортни и логистични задачи под кодовите наименования „Тракийска звезда” и „Тракийски орел”.

Американските ВВС ще пристигнат със собствени бойни самолети, дислоцирани в Европа. Ще има и маневри на пехотата и на ВМС. Повече от половината от заложените съвместни учения ще се проведат извън територията на България, като 4 ще са в Германия, а 13- в други държави.

Предвидени са и три официални посещения на бойни кораба на щатите у нас. Освен тази съвместна дейност, американските военни с личен труд и пари на Пентагона ще реконструират училища и болници или други обекти в районите, където ще има маневри.

http://www.blitz.bg/

 
US тюлени дойдоха в "Ново село"
05.01.2015, 09:21

US тюлени дойдоха в база "Ново село" край Сливен. Учението на американските морски пехотинци започва днес. В него ще участват подразделения от армиите на България, Румъния и Сърбия. Това съобщиха пред "Стандарт" офицери от българското поделение, което се намира в района на базата. Първото за годината учение носи наименованието "Платиниум лайънс".

За първи път то започва толкова рано през зимните месеци на годината. Досега всички българо-американски учения стартираха през април. "Тази година ще имаме почти два пъти повече съвместни учения и обучения, отколкото през миналата. Графикът е при нас и той напълно опровергава слуховете, че САЩ са се отказали да използват база "Ново село"", казаха офицерите от българското поделение. Всяко подразделение, което идва на базата, пристига със своя военна техника. Американските морски пехотинци идват с хамъри, съобщиха от базата.

Морските пехотинци пристигнаха от базата в Румъния, която се казва "Михаил Конеглиано". Те дойдоха на "Ново село" с помощта на румънски тирове, които прекараха американската техника през Североизточна България. "Стандарт" научи, че във връзка с това българите, които работят там, вече са на постоянни трудови договори.

http://www.sliveninfo.com/

 
Президентът на Афганистан допуска, че изтеглянето на войските на САЩ може да бъде отложено
05.01.2015, 09:12

Ашраф Гани Президентът на Афганистан Ашраф Гани допуска, че изтеглянето на войските на САЩ от страната може да бъде отложено, предаде РИА Новости.

През май 2014 г. САЩ обявиха намерението си да изтеглят войските си от всички американски войници от Афганистан до края на 2016 г. Президентът Барак Обама заяви, че до края на 2014 г. числеността на американските войски трябва да бъде съкратена от около 32 000 на 9 800 войници, а до края на 2015 – числеността им да бъде намалена наполовина.

„Крайните срокове не трябва да са догми. Ако двете страни полагат всички усилия за постигане на цените и напредъкът бъде реален, то трябва да има желание за преразглеждане на крайния срок (за изтегляне на войските)”, каза Гани в ефира на телевизия CBS.

Междувременно, Гани изрази безпокойство от заплахата от страна на действащата в Близкия изток джихадистка групировка „Ислямска държава”. На свой ред американският генерал Джон Кемпбъл каза в същото предаване, че „Ислямска държава” едва ли ще влезе в Афганистан, тъй като „афганистанските въоръжени сили няма да допуснат това”.

http://www.focus-news.net/

 
Азбука на военната 2015 година
05.01.2015, 09:04

В интерес на истината тази година е много трудна за прогнозиране, относно военното й съдържание. Има доста причини за това. Вината не е само в международното положение, което често пъти ни е служило за оправдание, макар че съвсем не е за подценяване. Бюджетът за отбрана е така орязан, че не се знае за какво ще стигне.

Все още няма План за развитие на Въоръжените сили, а старият изтече в края на миналата година. Правителството на Бойко Борисов няма програма за управление, независимо че това трябваше да се случи, според коалиционното споразумение, преди месец.

Все още няма потвърждение от управляващите ще изпълняват ли и доколко приетата от служебния кабинет Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020”.

Все пак да направим опит............Прочети още

 

 
Бразилия избира ударни вертолети
04.01.2015, 23:30

Ка-52На 1 януари въоръжените сили на Бразилия съкратиха до четири участниците в списъка за тендер за доставка на ударни вертолети, съобщи днес сайта www.forte.jor.br.

Това са двата руски вертолета Ми-28 и Ка-52, италианския AW129 Mangusta и френско-немския Tiger.

Според утвърдения стратегически план за периода 2016-2019 година бразилските военни планират да създадат „подразделия бойни вертолети“, като закупят 36 машини (три партиди по 12 единици). В началото на миналата година армията вече поръча тежки транспортни вертолети СН-47 Chinook, предвижда се и покупката на леки разузнавателни машини OH-58A Kiowa.

Всичките четири участници в тендера имат близки технически характеристики, въоръжени са с 20 или 30 мм оръдие и широка номенклатура управляеми и неуправляеми ракети. Всички посочени модели се намират на въоръжение, продължава тяхното серийно производство, машините активно се модернизират. Най-стари са руските вертолети, проектирането на които започва в края на 1970-те години.

 
Швейцария премахна мините от Студената война
04.01.2015, 18:52

Швейцарските военни приключиха разминирането на мостове, тунели и пътища, на които още по времето на Студената война са били поставени експлозиви, съобщи RTS, позовавайки се на източници от Въоръжените сили на страната.

Обезвреждането на мините, започнало през 1991 г. във връзка с новата отбранителна доктрина на Швейцария, завърши през декември 2014 година.

Транспортната инфраструктура е минирана през `70-те години на ХХ век, за да бъде предотвратено евентуално нахлуване в Швейцария.

Стратегията за минирането беше оценена като остаряла, обясняват от швейцарското Министерство на отбраната, гражданската защита и спорта.

Министерството обяснява времето, което отне разминирането, със сложността на задачата и недостига на специалисти.

В интервю за Basler Zeitung бившият началник на управлението на обектите на отбраната на швейцарската армия Герхард Вис отбеляза сред минираните обекти проходите Сен Готар, Симплон, Льочберг.

През 2001 г. в тунела Сен Готар избухна пожар, при който загинаха 11 души. Огнището на пожара беше недалеч от мястото на поставените експлозиви, чието активиране бе избегнато.

http://www.cross.bg/

 
ФБР търси "къртици" сред служителите си
04.01.2015, 14:35

Стотици служители с чуждестранни връзки, работещи за Федералното бюро за разследване (ФБР), са обект, както те казват, на несправедлива и агресивна проверка, която ги е принудила да прекратят контактите с роднини в чужбина, пише New York Times, предаде Ройтерс.

Всички служители на ФБР са обект на проверка, но според информацията всички тези, които владеят чужди езици и които имат семейства и приятели в чужбина са най-засегнати. Те трябва да минават през детектор на лъжата, да се проверяват личните им пътувания, комуникации и свалените файлове в интернет.

Говорител на бюрото заяви, че се опитват да защитят класифицирана информация на национално ниво.

ФБР създаде програмата Post-Adjudication Risk Management ( PARM) след 11 септември 2001 година. Ходът е във връзка с опасения, че служители и сътрудници с връзки в чужбина могат да шпионират за други държави или организации, водещо до разкриване на информация, която е важна за националната сигурност на САЩ.

До 2012 година ФБР е наело най-вече лингвисти с арабски, китайски и фарси - около 85%.

Служители на ФБР се оплакват, че програмата е спирачка за тяхната кариера и често се използва, за да бъдат наказвани. ФБР смята, че тя не дискриминира служителите.

http://news.ibox.bg/

 
Русия качва и на влак новите междуконтинентални ракети
04.01.2015, 13:27

Един полк от възстановявания в Русия боен железопътен ракетен комплекс от ново поколение БЖРК „Баргузин” ще носи 6 междуконтинентални балистични ракети (МБР) от типа „Ярс” или „Ярс-М”. Това е заявил източник от военното министерство в Москва, цитиран от ТАСС.

В дивизионния комплект „Баргузин” ще има 5 полка. Новите комплекси трябва да постъпят на въоръжение през 2018-2019 г. Според командващия на Ракетните войски със стратегическо предназначение генерал-полковник Сергей Каракаев, ескизното проектиране на БЖРК „Баргузин” е завършено.

Най-новите междуконтинентални ракети „Ярс” или РС-24 (по натовска класификация - SS-27), са междуконтинентални балистични ракети с твърдо гориво за мобилно базиране с разделяща се бойна глава.

Фактически „Ярс” е модернизация на ракетите „Топол-М”. За характеристиките на РС-24 е известно много малко. По най-достоверна информация, далечината на нейното действие е не по-малко от 11 000 километра, а мощността на бойните блокове - 150-300 килотона.

По тактико-техническите си характеристики тя се намира между „Топол-М”, който има бойна част на блока с мощност 550 килотона, и тежките носители от типа РС-20 „Воевода” (по натовска характеристика - SS-18 „Сатана), носеща до 10 части на бойната глава с мощност всяка от тях по 750 килотона.

Освен бойните блокове, РС-24 притежава комплекс от средства за неутрализиране на ПРО, затрудняващ противника да открива и прехваща ракети, което рязко повишава нейната ефективност в условията на разгръщане на глобалната система за ПРО на САЩ. Мобилността на комплекса му дава възможност оперативно да излиза от пункта на постоянна дислокация и скрито да заема позиции на големи територии.

Това от една страна повишава подвижността на военната групировка, а от друга предоставя възможност за изстрелване от неочаквани за вероятния противник места. Военните смятат, че ракетите РС-24 заедно с комплексите „Топол-М” в перспектива трябва да сменят МБР РС-18 (по натовска квалификация - SS-19 Stileto) и РС-20 (SS-18 Satana).

Имайки предвид възможностите на промишлеността за увеличение на производството на МБРР може да се прогнозира, че годишно руските войски ще могат да получават до 15 МБР, което ще позволи да се поддържа числеността на групировката на МБР на необходимото равнище, информира bulgarian.ruvr.ru.

Първият полк с „Ярс”, базирани на колесни влекачи, застъпи на бойно дежурство през 2011 г. - Още руски ракети

http://www.blitz.bg/

 
F-35 няма да може да използва оръдието си до 2019 година
04.01.2015, 12:48

GAU-22/AАмериканският изтребител пето поколение F-35 JSF, който следващата година ще влезе на въоръжение в някои ескадрили от Корпуса на морската пехота, няма да може да използва 25 мм четирицевно оръдие GAU-22/A до 2019 година поради липса на софтуер. - (видео)

Изтребителят трябва да е в оперативна готовност от тази година в морската пехота, а от 2016 – във ВВС на САЩ. Но в продължение на 3-4 години след това поради липса на софтуер 25 мм оръдие с което е въоръжен няма да може да се използва. Но дори и когато това стане възможно F-35няма да може да носи достатъчно на брой боеприпаси за него, за да е от полза.

JSF разбира се разполага с друго въоръжение, като 500 кг и 250 кг бомби и УР „въздух-въздух” AIM-120 AMRAAM, но последните няма да може да се използват в маневрен въздушен бой.

F-35 Block 3F ще се произвежда от 2019 г., но няма гаранции, че това ще се случи по план. До тогава предишните серии нямат необходимия софтуер за използване на оръдието, което се потвърждава от няколко източника от ВВС на САЩ. До сега компанията-производител Lockheed и Съвместният офис на програмата F-35 (F-35 Joint Program Office) към Пентагона не са отговорили на въпросите относно статуса на използване на оръдието.

GAU-22/A е разработено на основата на петцевното GAU-12/U (с което са въоръжени изтребителите AV-8B Harrier II), но е с по-голяма точност и с по-малко тегло. Скорострелноста е 3000 изстрела в минута, но F-35A има боекомплект от само 180 снаряда. - Още за F-35

http://www.pan.bg/

 
Американската армия у нас планира да ремонтира детски градини
04.01.2015, 10:05

Американската армия у нас планира да ремонтира пет детски градини през настоящата година. Това е едно от съвместните мероприятия на българската и американската армия, които са посочени в рубриката "Българо-американски подготовки и учения през 2015 г."

Градините са във Велико Търново, Сунгурларе, Церова Кория, Килифарево и Айтос. Обикновено парите се отпускат от хуманитарния фонд на щатската армия, а изпълнението се поема от кметовете. Идеята е местното население да усети присъствието на американската армия в страната по човешки начин. По същия начин в Афганистан или Ирак армията на САЩ изгражда болници, училища или пътища, пише "Труд".

Сред съвместните учения за следващата година е акцентирано върху провеждането на семинари, конференции и курсове. Българските военни ще могат да чуят от американските си колеги лекции по "Развитие на сержантския състав" и "Опазване на човешките права".

Като чисто военни учения са посочени участие на един военен кораб от САЩ на "Бриз 2015".

Очакванията да се засили присъствието на американската армия в страната ни няма да бъдат осъществени.

http://news.ibox.bg/

 

 
Мексико ще получи две американски фрегати „Оливер Перри“
03.01.2015, 21:15

USS McClusky (FFG 41)Конгресът на САЩ е одобрил предаването на Мексико на две снети от въоръжение фрегати клас „Oliver Hazard Perry”, съобщава Altair.

На Мексико ще бъдат дадени безплатно двете фрегати USS Curts (FFG 38) и USS McClusky (FFG 41).

Получателят ще трябва да заплати само тяхното доставянето и възможно обновяване. Сделката се извършва в рамките на междуправителствените отношения.

През миналата година САЩ обявиха някои страни-получатели, на които ще бъдат дадени извадени от употреба фрегати клас „Оливер Перри“. Като основни получатели са били посочени Мексико, Тайван и Виетнам. По този начин Вашингтон спестява скъпоструващата утилизация на корабите и поддържа безопасността във важни за страната региони. - Още за „Oliver Perry”

 
137 години от навлизането на руските войски в София
03.01.2015, 20:20

Утре се навършват 137 години от навлизането на руските войски под предводителството на ген. Йосиф Владимирович Гурко в София.

Столичната община ще отбележи в неделя деня на Освобождението на града с поредица прояви. Честването на годишнината ще започне с благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" от 10.00 часа, предаде БНР.

В 10.30 часа ще тръгне Литийно шествие от храма "Света Неделя" до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец.

В 11.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци на признателност пред паметниците на генерал Гурко и Цар Освободител.

 
Чужденци ще могат да служат в руската армия
03.01.2015, 18:13

Владимир ПутинПрезидентът на Русия Владимир Путин подписа указ, който внася поправки в реда за служба в руската армия. Новите норми определят как трябва да служат в руската армия чуждестранните граждани.

Документът е публикуван в петък на официалния портал за правна информация. Според новите правила за чужденците е предвидена само служба въз основа на договор, на длъжност редник или сержант, като първият договор се сключва за пет години.

Чужденците могат да бъдат привличани към бойни операции. „Военнослужещите, които са чуждестранни граждани участват в изпълнението на задачи в условията на военно положение, както и в условията на въоръжени конфликти в съответствие с общопризнатите принципи и норми на международното право, международните договори на Русия и законодателството на Русия”, гласи документът.

Чужденец, който желае да служи във Въоръжените сили на Русия подава молба във военния комисариат на място или направо във войсковата част. Той трябва да владее руски език, да не е осъждан и да не излежава наказание с лишаване от свобода, пише руският вестник Новая газета.

Указът уточнява още и пределната възраст, на която може да се служи в разните звена и длъжности. Например, маршалите, генералите и генерал-полковниците могат да служат до 65-годишна възраст, като с тях може да се сключи трудов договор за още пет години изпълнение на длъжността. За жените пределната възраст е 45 години.

http://www.fbr.bg/

 
110 български военнослужещи посрещнаха 2015 г. в Афганистан
03.01.2015, 17:59

полковник Георги МаргитинБлизо 12 000 чуждестранни военнослужещи участват в новата мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. За предаването „ Събота 150“ по „Хоризонт“ националният командир на българския контингент в Афганистан полковник Георги Маргитин заяви, че новата мисия е за “подготовка, съветване и подпомагане на афганистанската армия и полиция“, а българският контингент наброява 110 военнослужещи, разположени в Кабул и в Кандахар. Българите отново са под командване на американци, на задачите им остават същите – охрана на летището и съветване на батальоните и щаба на 205 армейски корпус от афганистанската армия.

През този период на годината се отчита значително присъствие на бойни клетки от страна на опозиционните въоръжени групи, които продължават да планират и провеждат нападение под формата на самоубийствени атаки, импровизирани взривни устройства и обстрел с различни огневи средства срещу афганистанските сили за сигурност, международните сили за поддържане на сигурността, както и срещу обекти на правителството и администрацията на цялата територия на страната.

Отношението на местното население към българите е добро. За това допринасят ежедневни срещи на екипа от съветници с представители на афганистанския армейски корпус. Към момента няма място за притеснение, констатира полковник Маргитин. Осигурени са и преводачи от местните езици на английски.

Базата е максимално защитена. По време на обучението и присъствието на екипа от съветници в района на 205 корпус, мерките за сигурност са на достатъчно високо ниво. Всичко е направено както трябва да бъде, съгласно регламентиращите документи и стандартните оперативни процедури за района на мисията. Към момента всичко, от което имаме нужда,е осигурено.

Местните хора имат желание да бъдат обучени и по-бързо да започнат да работят самостоятелно, коментира той.

http://www.otbrana.com/

 
Авиобазата в Балчик без шансове да стане рентабилно гражданско летище
03.01.2015, 14:37

Авиобазата в Балчик няма шансове да стане рентабилно гражданско летище. Най-големият проблем е намирането на инвеститор, каза кметът на Балчик Николай Ангелов пред БНР.

„Все още военното летище е в активите на летище София - половината, тъй като част от сградите останаха към Министерството на отбраната и няма никакво движение. С изключение на това, че имаме вече мобилни митнически екипи, така че малки самолети могат да бъдат посрещани и обработвани на летище Балчик. Говоря за малки частни самолети с до 19 места”, обясни той.

Според Николай Ангелов летището в Балчик не може да стане гражданско и заради близостта на други две големи летища - във Варна и Констанца.

През 2011 г. правителството реши неактивното военно летище в Балчик да стане гражданско. Тогава министрите заявиха, че промяната в предназначението на аеропорта ще подобри авиоуслугите по българското Черноморие, особено през активния туристически сезон.

Впоследствие бе създадено и държавно дружество „Летище Балчик”, а малко по-късно правителството възложи на „Летище София” експлоатацията, управлението и поддържането на летищен комплекс „Балчик".

Летището обяви, че започва да приема граждански полети през 2012 г.

Авиобазата е разположена на 800 м източно от кв. „Левски” на Балчик върху площ от 4600 дка. Пистата за излитане и кацане е с размери 2500 м на 60 м, като има възможност за удължаване в северна посока до 3500 м.

http://www.investor.bg/

 
Нигерия е получила два модернизирани Ми-24 от Украйна
03.01.2015, 12:35

След като през 2014 г. Нигерия получи украински танкове Т-72АВ и бронетранспортьори БТР-4Е, сега в африканската страна са доставени и бивши украински ударни хеликоптери Ми-24. Въпреки плачевното състояние на украинските ВВС в бойните действия в Донбас, довели до значителни загуби на авиационна техника, продължава износа на хеликоптери от страната.

В нигерийски Интернет сайт на 2 януари са качени снимки на два новополучени от Украйна Ми-24, преминали модернизация по стандарта Super Hind Mk III по проект на южноафриканската компания Advanced Technologies and Engineering.

Работите по серийната модернизация на Ми-24 до Super Hind се извършват в украинския авиоремонтен завод «Авиакон» (Конотоп, Сумска област). През 1999-2004 в завода са модернизирани до стандарта Super Hind Mk III за нуждите на ВВС на Алжир 33 бивши украински вертолета Ми-24В, а през 2010-2011 за ВВС на Азербайджан във вариант Super Hind Mk IV 12 други украински Ми-24К (модернизираните вертолети са получили обозначението Ми-24G).

Освен модернизирани вертолет Ми-24 Super Hind Украйна също изнася за африканската страна и ремонтирани украински Ми-24В. В средата на декември 2014 спотерът Василий Кобой е направил снимки в „района на Киев” на Ми-25В с опознавателни знаци на ВВС на Нигерия и р.н. NAF-261.

http://www.pan.bg/

 
САЩ се отказаха от България
03.01.2015, 10:02

САЩ се отказаха да разполагат въоръжение и техника у нас, а през 2015 г. няма планирано нито едно съвместно учение между българската и американската армия. Това се вижда от утвърдения план за ученията за догодина. Предишни години са провеждани поне по 10-15 учения със САЩ. През 2015 г. са предвидени такива с Румъния, Гърция, Сърбия и с Катар.

За отказа от разполагане на техника в България стана ясно от интервю на командващия на американската армия в Европа ген.-лейтенант Бен Ходжис. Според него Вашингтон планира да настани 150 машини в Полша, Румъния или Балтийските страни. Очаква се поне 1/3 от новото оборудване да е в американските тренировъчни центрове в Германия, а останалата част може да бъде разпределена в споменатите страни, ако те са съгласни. Според Ходжис в момента САЩ имат приблизително 30 000 военни в Европа и приблизително толкова въздушни сили и флот.

Бившият военен министър и съветник на премиера Аню Ангелов написа във фейсбук: „Какво може да се очаква от политическо негативно изказване на висшия военен и мълчанието на политическото ръководство в МО. Не напразно Ходжис напомня, че трябва да има съгласие от Полша и Румъния. А в България несъгласието беше категорично изказано - НЕ".

Бившият военен министър Велизар Шаламанов нарече позициите на САЩ „сериозен стратегически пробив във външната ни политика". Според него отделянето на България от Полша и Румъния в НАТО означава закачане към Турция и Гърция в южния район, което ще има тежки последици за развитието на армията ни. „Превръщането на армията в Гражданска защита и логистичен придатък на Гранична и други видове полиция е стратегически срив за българската държава", пише Шаламанов.

http://www.trud.bg/

 
Износът на оръжия и военна техника на Южна Корея за 2014 година, възлиза на 3, 6 милиарда долара
03.01.2015, 09:04

Миналата година износът на оръжия и военна техника донесе на Република Корея 3,6 млрд. долара. Това е най-високият показател от 2006 г. насам, съобщиха от Управлението на програмата за отбранителни поръчки.

Резултатите от дейността по износа на оръжия и военна техника от страната превишиха плана за 2014 г., който възлизаше на 3,42 млрд. долара.

В страната управлението на програмата за отбранителните поръчки е създадено през 2006 г. Преди осем години Южна Корея успя да продаде на другите страни военна техника за 250 млн. долара.

Най-големите сделки на Сеул през изминалата година са договора за доставка на шест корвети за малайзийските военноморски сили на стойност 1,2 млрд. долара и споразумението с Филипините за продажбата на 12 реактивни изтребители FA-50 на стойност 420 млн. долара.

„Очакваме, че през тази година благодарение на усилията на Южна Корея по разширяването на присъствието ѝ на чуждите пазари, благодарение на разширяването на номенклатурата и високите технически качества на военната техника доставките на оръжия ще достигнат 4 млрд. долара“, съобщи представител на управлението.

 
Бойното дежурство на руските ВВС в Беларус продължава и през 2015 година
03.01.2015, 08:55

Изтребителната авиация на Западния военен окръг (ЗВО) ще продължи и през 2015 г. носенето на бойно дежурство по охрана на въздушните граници на Беларус и Русия.

Както и през миналата година екипажи на руски Су-27 от ЗВО ще носят съвместно бойно дежурство с екипажи на МиГ-29 от ВВС на Беларус.

През 2014 г. в хода на съвместното бойно дежурство са извършени около 300 учебно - бойни полети.

Съвместното бойно дежурство по ПВО е организирано в съответствие със споразумение между Руската Федерация и Република Беларус. Първата смяна на руски летци застъпва в дежурство през декември 2013 г. на летище Барановичи. През 2014 г. общо 24 руски екипажи са изпълнявали задачи в рамките на споразумението.

http://www.pan.bg/

 
Първи полет на втория сериен Ил-76МД-90А
03.01.2015, 08:48

Ил-76На 30 декември 2014 година от летището на Уляновск е изпълнен първият полет на втория сериен военно-транспортен самолет Ил-76МД-90А (сериен номер 0104), построен в ЗАО «Авиастар-СП». Първият летателен опитен образец на Ил-76МД-90А (сериен номер 0102, регистрационен номер RA-78650) се е издигнал във въздуха на 22 септември 2012 г., а вторият летателен образец и първи сериен (сериен номер 0103, регистрационен номер 78651, носещ името «Уляновск») - на 3 октомври 2014, почти с една година закъснение.

По силата на сключен договор руските ВВС трябва да получат общо 39 военнотранспортни самолети от новата модификация Ил-76МД-90А (обозначаван също и като Ил-476), както и 38 въздушни танкери Ил-78МД-90А.

Ил-76МД-90А е построен на базата на самолета от съветската ера Ил-76 'Candid' – новата версия е със „стъклена’ пилотска кабина, както и модернизирани полетно-навигационни и комуникационна система. Структурните промени включват модифицирано крило и усилен колесник, както и нови двигатели ПС-90А. Максималният товар се увеличава от 40 на 60 тона, консумацията на гориво е намалена с 12%, а максималната далечина на полета с 20 тона товар е 8500 км, а при товар 50 тона – 4100 км.

Успоредно протича програма за модернизация на сега намиращите се на въоръжение Ил-76МД до стандарта Ил-76МДМ – те са с нови системи като тези на Ил-76МД-90А, но запазват старите си двигатели Д-30КП. Този проект увеличава срока на служба на 41 Ил-76МД с петнадесет години, като цената на модернизацията е една трета от придобиването на нов Ил-76МД-90А.

http://www.pan.bg/

 

 
Пентагона ще продължи да ползва контрактори за въздушни превози в Афганистан до края на април
02.01.2015, 23:03

Пентагона поднови договорите на две части компании, които осигуряват въздушни превози в Афганистан. Новите договори са на стойност малко над $40 млн. и изтичат в края на април 2015 г. Това съобщава IHS Jane’s.

С подновени договори са Columbia Helicopters и AAR Airlift Group. Те получават съответно $20,06 и $20,39 млн.

И двете компании работят от години в Афганистан. Columbia Helicopters предоставя превози с Boeing Chinook and Boeing Vertol 107, а AAR Airlift Group лети с Bell 214ST, Sikorsky S-61 и Sikorsky S-92.

Пентагона широко използваше услугите на частни контракторски компании, които оперираха полети за превоз на товари и пътници в райони с по-нисък интензитет на бойни действия, като така освобождаваха военните вертолети за реалните бойни действия.

Освен Columbia Helicopters и AAR Airlift Group Пентагона се възползваше от услугите и на Vertical de Aviacion, Canadian Commercial Corporation/Canadian Helicopters, Construction Helicopters и Evergreen Helicopters

Макар, че НАТО и САЩ официално прекратиха бойните си операции в края на декември 2014 г. подновените договори показват, че активността на американските войски ще продължи поне още няколко месеца и през тази година.

http://aeropress-bg.com/

 
САЩ поръчаха 10 C-130J
02.01.2015, 22:55

C-130J Super HerculesПравителството на САЩ поръча на Lockheed Martin доставката на 10 транспортни самолета от семейството C-130J Super Hercules. Стойността на сделката е $662 млн.

Общо са поръчани два MC-130J, два HC-130J, три KC-130J за Корпуса на Морската пехота, един C-130J и два HC-130J за Бреговата охрана на САЩ. Поръчката трябва да бъде изпълнена до 31 януари 2018 г.

C-130J е стандартен тактически транспортен вариант. KC-130J се използва от Морската пехота, както за транспортни задачи, така и за задачи по дозареждане на във въздуха и оказване на непосредствена огнева поддръжка. HC-130J е версия за търсене и спасяване, а MC-130J се използва за специални операции.

ВВС на САЩ експлоатират над 125 броя от различните варианти на новото поколение C-130J. Морската пехота разполага с над 45 броя KC-130J, а Бреговата охрана има шест HC-130J.

http://aeropress-bg.com/

 
Иракските пилоти започнаха да се обучават на F-16
02.01.2014, 22:50

F-16Пилоти от иракските ВВС започнаха обучението си, използвайки два F-16D предназначени за Ирак. Това става, след като американското правителство реши да прехвърли изтребителите в база на Въздушната национална гвардия в Тюсон, Аризона.

Двата изтребителя бяха прехвърлени в Тюсон на 16 декември 2014 г. Двете машини, които носят бордни номера 1601 и 1602 бяха формално предадени на иракското правителство през юни 2014 г.

Ирак очаква доставката на 36 изтребителя от този тип, от които 12 броя са спарки.

Очаква се в следващите пет месеца доставка на още шест броя иракски F-16 в Тюсон, където ще продължи програмата по приучаване на иракските екипажи.

В средата на 2014 г. САЩ отказа да прехвърли готовите F-16 в Ирак, оправдавайки се с усложнената обстановка в страната. Така вместо на място иракските пилоти ще се приучават на самолета в САЩ. От своя страна Ирак получи спешни доставки на употребявани Су-25 от Русия и Иран.

http://aeropress-bg.com/

 
Израел призна последната си операция в Газа за война
02.01.2015, 22:43

Израел реши да признае за война военната операция от 2014 г. в ивицата Газа. Това е осмата официално призната война за еврейската държава от създаването й и първата срещу палестинците. Това информира министерството на отбраната, цитирано от Франс прес. Почти навсякъде наричаха война израелската операция "Защитно острие" от юли-август 2014 г., но до момента тя нямаше такъв статут според официалната терминология в еврейската държава, напомня АФП. Решението се дължи на нейната продължителност - 50 дни, "и загубата на 67 наши бойци, платили най-високата цена в борбата срещу Хамас и други терористични организации", мотивира се вчера в комюнике израелският министър на отбраната Моше Яалон.

От създаването си през 1948 г. Държавната Израел е признала за войни 8 кампании - израелско-арабската война от 1948 г. (наричана от израелците "война за независимост"), "шестдневната война" от 1967 г., войната срещу Египет от 1969-1970 г., "войната от Йом Кипур" през 1973 г., а също така първата и втората война с Ливан (1982 и 2006 г.). Конфликтът с палестинците от миналото лято е първият, признат от израелската армия за "война", за разлика от операциите през декември 2008 - януари 2009 г. и през ноември 2012 г.

http://www.fbr.bg/

 
Руските моряци продължават антипиратската мисия край Сомалия
02.01.2015, 21:30

адмирал Виктор ЧирковБойни и спомагателни кораби на военноморските сили на Руската Федерация ще продължат да изпълняват задачи по защита на граждански кораби от пирати във водите на Аденския залив и Африканския Рог, съобщи главнокомандващият на ВМФ на Русия адмирал Виктор Чирков.

Сега в антипиратската мисия участват бойни кораби на Северния флот начело с големия противолодъчен кораб „Североморск“ 619, проект 1155, който през януари ще съпровожда през потенциално опасните води четири конвоя с различни граждански кораби.

 
Авиационно учение „Iron Hand 15-2” на ВВС на САЩ в Европа и Африка
02.01.2015, 19:53

F-15През декември във военновъздушната база Шпангдалем (Германия) се проведе петдневното учение “Iron Hand 15-2” на ВВС на САЩ в Европа и Африка. Според командира на 3-та Въздушна армия и на 17-та Експедиционна въздушна армия генерал-лейтенант Даръл Роберсън „това е уникално учение, защото е единственото във ВВС на САЩ, целящо повишавана оперативната съвместимост между различните самолети и цели в самите наши военновъздушни сили”. - (видео)

В “Iron Hand 15-2” участват изтребители F-15E Strike Eagle (от 48 изтребително авиокрило, дислоцирано в британската военновъздушна база Лейкънхийд), F-16 от 31-во авиокрило (Авиано, Италия) и 480-та изтребителна авиоескадрила (52 Оперативна група Шпангдален).

Учението е фокусирано върху подавянето на противниковата ПВО (SEAD -suppression of enemy air defenses), което ще позволи по-голяма свобода на действие на ударните авиогрупи във вражеския тил . Това е ‘специалността’ на 480-та иае, а “Iron Hand 15-2” дава възможност трите ескадрили да работят съвместно, така че, когато се наложи – те ще са подготвени.

Учението позволява не само на пилотите да повишат тактическата и летателна подготовка, но така и техническият състав усъвършенства своите умения. А резултатите от техния труд са „боеготови изтребители и въоръжение, без които не може да се водят реални бойни действия. Учението показа, че имаме чудесни техници”, споделя командирът на 480-та иае подполковник Бъркланд.

Обединените усилия на трите различни ескадрили, техническите им състави и командвания допринесоха „Iron Hand 15-2” да постигне целта си за повишаване на бойната готовност и възможности на ВВС на САЩ в Европа и Африка.

http://www.pan.bg/

 
Първият Ми-26Т2 за алжирските ВВС
02.01.2015, 18:14

Mi-26T2Според руски СМИ, в авиационното обединение "Роствертол" (влиза в състава на корпорацията "Вертолеты России") в Ростов на Дон на 25 декември 2014 година са започнали летателните изпитания на първият тежък транспортен вертолет Ми-26Т2, построен за ВВС на Алжир.

Първата серийна машина има двуцветна „пустинна“ окраска (със син корем), но е лишен от всякакви номера и опознавателни знаци.

Контракт за доставката на шест вертолета Ми-26Т2 Алжир сключи на 26 юни 2013 година. Това е първи контракт за доставка на вертолети от тази модификация. - Още за Ми-26

 
САЩ проведоха неуспешна мисия за спасяване на заложници в Сирия
02.01.2015, 15:36

Американски спецчасти проведоха безуспешна мисия за спасяване на йордански пилот в Сирия, съобщават световни агенции.

Два опита за спасяване на заложници от „Ислямска държава" са завършили без успех през последната нощ. Операциите са били проведени в столицата на „Ислямска държава" Ракка на 1 януари. Целта е била освобождаване на редица заложници, включително йорданският пилот, който беше заловен от ислямистите, след като самолетът му падна на окупирана от „Ислямска държава" територия.

Според активисти операцията е била проведена на около 20 километра източно от центъра на града.

Пет самолета на международната коалиция са прелетели на ниска височина над града. Повече от 12 въздушни нападения са били проведени над града по позиции на ислямистите. Разузнавателни самолети са били използвани като помощно средство при операцията. Унищожени са редица ключови сгради на „Ислямска държава".

В другия край на града два хеликоптера са се опитали да разположат спецчасти, които да спасят заложниците. Но те са били посрещнати от интензивен огън. Хеликоптерите са били принудени да отменят операцията.

През юли 2014 година САЩ опитаха да спасят няколко американски и британски заложници източно от Ракка, но не успяха.

http://news.ibox.bg/

 
ВДВ на Русия през 2014 година се попълниха с една бригада спецназ и пет разузнавателни батальона
02.01.2015, 14:00

генерал-полковник Владимир ШамановС една бригада със специално назначение (на базата на 45-ти отделен полк) и пет отделни разузнавателни батальона (на базата на разузнавателните роти в четири дивизии и една бригада) се попълни състава на руските Въздушно-десантни войски през 2014 година, съобщи командващият на ВДВ генерал-полковник Владимир Шаманов.

Освен това, от миналата година в състава на ВДВ е включен и Омския кадетски корпус.

Наскоро се появи информация, че във ВДВ завършва формирането на миротворчески сили, които ще бъдат с численост над 5000 човека.

Според генерал-полковник Шаманов, в ГЩ на ВС на РФ се осъждат варианти за двойно увеличаване на числеността на ВДВ – до 72 хиляди човека, но за сега няма решение по този въпрос. - Още за ВДВ

 
Китайски бронетранспортьори VN-1 пристигнаха във Венецуела
02.01.2015, 13:05

VN-1Според информация на венецуелските СМИ, на 29 декември 2014 година в пристанището Пуерто-Кабельо е била доставена първата партида от 11 китайски бронетранспортьора VN-1 с колесна формула 8х8, предназначени за морската пехота на Венецуела и поръчани в рамките на контракт от 2012 година за над 500 милиона долара. Според китайски източници, в рамките на този договор Венецуела трябва да получи около 60 БТР VN-1, както и друго китайско въоръжение.

В пристанището военната пратка е била посрещната лично от министъра на отбраната на страната генерал Владимир Падрино. Бойните машини ще влязат в състава на дислоцираната в Пуерто-Кабельо 1-ва бригада морска пехота на ВМС на Венецуела.

БТР VN-1 е експортен вариант на произвеждания серийно от 2009 година за нуждите на НОАК бронетранспортьор ZBL09. Машините са оборудвани с произведен в Китай по лиценз дизелов двигател Deutz BF6M1015C с мощност 440 к.с. и са въоръжени с 30-мм автоматично оръдие, сдвоена 7,62-мм картечница и пускова установка за ПТУР HJ-73.

Венецуела стана първият чуждестранен клиент на VN-1.

 
КГБ срещу ЦРУ – историята от първа ръка
02.01.2015, 10:18

Дълго време печатът „Строго секретно“ пазеше в тайна дейността на Първо главно управление на КГБ на СССР. Особено пък дейността му срещу САЩ.

Докторът на историческите науки, бивш първи заместник-началник на Първо главно управление и началник на Информационно-аналитичното управление на КГБ на СССР, генерал-лейтенант Николай Леонов разказва за работата на съветското разузнаване на различните континенти............Прочети още

 
Китай предлага FC-1 като алтернатива на скъпите западни изтребители
02.01.2015, 09:50

FC-1Китай може да предложи за експорт на авиационния пазар на развиващите се страни изтребителя FC-1 Fierce Dragon (JF-17 Thunder), който може да изпълнява различни задачи за ВВС, които не могат да си позволят да закупят боен самолет пето поколение. Според заместник главния редактор на Аerospace Knowledge Ван Янан FC-1 Fierce Dragon е оптимален вариант за страни, които не са подложени на заплаха от ВВС на други държави, разполагащи със ‘стелт’ изтребители и нямат изисквания за нанасяне на удари по цели, намиращи се на голямо разстояние. „Използването на композитни материали ще позволи да се намали теглото на планера и да се приложат ‘стелт’ технологии. Изтребителят може да се предлага както с руски двигатели РД-93 (както и евентуално с модернизираните РД-93МА ) , така и с китайски на компанията AVIC. Може да се разработят различни модификации, но това зависи от броя на потенциалните купувачи”, споделя още Ван Янан.

За ВВС, които нямат достатъчно средства, изтребителят може да се предлага и на лизинг.

Аржентина проявява интерес към китайския изтребител, тъй като той може да използва противокорабни ракети дозвуковите С-802 и свръхзвуковите СМ-400AKG. Миналата година са проведени предварителни разговори.

Други потенциални купувачи са Саудитска арабия, Алжир, Малайзия, Нигерия и Судан. Мианмар също е заявила интерес за придобиване и производство в страната на FC-1. Редица страни са изказали желания изтребителят да има двуместна версия, като според компанията AVIC такава модификация може да се появи на пазара след три-четири години.

Според главния конструктор на FC-1 Ян Вэй (Yang Wei) добрите бойни характеристики на самолета не са достатъчни за победа на конкурентните предложения, тъй като изборът зависи от „редица геополитически фактори”.

FC-1 Fierce Dragon (експортно обозначение JF-17 Thunder) е лек многофункционален изтребител четвърто поколение, разработен от Aviation Industry Corp of China съвместно с пакистанската компания концерн Aeronautical Complex.

http://www.pan.bg/

 

 
Индия може да се откаже от Rafale за сметка на още Су-30
01.01.2014, 23:50

Dassault RafaleИндия може да се откаже от сделката за 126 броя Dassault Rafale и да премина към купуването на още Су-30МКИ. Това е съобщил индийския министър на отбраната Манохар Парикар, цитиран от Indian Business Standard.

Парикар е заявил, че преговорите с Dassault продължават да срещат трудности, въпреки че продължават вече близо три години, поради нежеланието на френската страна да отговори на изискванията на Индия.

Основният препъни камък при преговорите с Dassault са условията по които ще бъде сглобени по лиценз 108 броя Rafale от местната компания HAL.

Според индийския военен министър, ако Индия се откаже от Rafale, то ще се премине към покупката на допълнителни лицензно сглобени Су-30МКИ. До 2018 г. Индия планира да се сдобие с 272 броя от тези изтребители. Единичната цена, на която индийските ВВС купуват изтребителя е $56 млн.

На 31 януари 2012 г. Индия избра френския Rafale за победител в конкурса MMRCA. Окончателен договор за покупката на изтребителите, обаче все още няма.

http://aeropress-bg.com/

 
Четири нации поемат дежурството над Балтика
01.01.2015, 23:46

Eurofighter Изтребители от четири държави поемат бойното дежурство над Балтика от днес, 1 януари 2015 г. Това са Италия, Белгия, Полша и Испания.

Италия със своите Eurofighter става водеща нация в основната база за дежурство Шяуляй, Литва. Тя поема тази роля от Португалия с F-16MLU. На януари в същата база ще пристигнат и полски МиГ-29, които ще поемат ролята на усилващ от Канада с нейните CF-118 Hornet.

Дежурство ще се носи и от естонската база Амари. Там испански Eurofighter поемат дежурството от Германия, което оперираше със същия тип.

В полската база Малборк също се носи дежурство. Там белгийски F-16MLU заменят холандските си колеги, които летяха със същия тип.

НАТО взе решени да продължи с усиленото бойно дежурство и през 2015 г. Преди кризата в Украйна дежурство се носеше само от Шяуляй от една страна с четири изтребителя, но след април 2014 г. въздушната групировка бе значително усилена.

При последното дежурство на Португалия, Канада, Германия и Холандия са извършени 70 реални вдигания за ескорт и опознаване на руски военни самолети.

http://aeropress-bg.com/

 
Кървава 2014 година за Ирак
01.01.2015, 18:22

Изминалата 2014 г. е кървава година за Ирак, където ислямисти от „Ислямска държава" окупира големи територии. Данни на иракския проект Iraq Body Count (IBC) показват, че цивилните са платили голяма цена, отбелязва СиЕнЕн.

Най-малко 17 073 цивилни са били убити в Ирак през изминалата година, подчертават от проекта. Това е двойно повече от 2013 година, когато са загинали 9 742. Най-много са убити през 2006 и 2007, съответно 29 400 и 25 968.

Шокиращият скок на убитите през 2014 година е заради „Ислямска държава" и отговорът на иракските военни, подкрепяни от международна коалиция, допълват от IBC.

През 2014 година най-много са били убити в Багдад, Ниневия, Салахедин и Анбар. Най-смъртоносният месец през 2014 година е бил юни - 2534 цивилни. - Още за Ирак

http://news.ibox.bg/

 
Руска компания е предложила проект за създаване на база на Луната
01.01.2015, 18:07

Руската компания „Лин Индастриал“ е готова да създаде база на Луната за 550 милиарда рубли, по информация от РИА Новости.

„Стойността за създаване на лунна база от първи етап за двама човека и втори етап за четири човека, по предварителна оценка ще бъде около 550 милиарда рубли" е съобщил за журналисти генералния конструктор на компанията Александър Илин.

Проектът, е уточнил той, предполага използването само на съществуваща ракетно-космическа техника и средства, създаването на които е възможно в близките 5 години.

По думи на Илин, в качеството на РН се предполага се използва модернизирана тежка „Ангара-А5“, а също така кораб на основата на корпуси от спускаемият и жилищният отсек използващи се сега за доставка на космонавти на МКС кораби „Съюз“. Модулът за кацане се предполага да бъде направен на базата на ускорителя „Фрегат“.

За стартове към Луната и строителството н нейната повърхност на базата, „Лин Индастриал“ предполага се направят 13 старта на тежки РН . Общо за подържане на живота на базата са необходими 37 старта на РН в продължение на 5 години. - Още космически системи

http://www.spacenewsbg.com/

 
Командирите поздравиха своите подчинени и им благодариха за службата
01.01.2015, 17:18

В навечерието на 2015 г. командващият СКС и командирите на трите вида въоръжени сили намериха начин да поздравят своите подчинени и да им благодарят за достойната служба. В първия ден на Новата година публикуваме част от техните обръщения.

Контраадмирал Георги Мотев, ВРИД командващ СКС: Специално искам да изразя и нашата благодарност към военнослужещите от военните ни контингенти, участващи в операции и мисии извън територията на страната, за тяхното достойно представяне в Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина, Грузия, Либерия, операцията “Active fence” в Турция, в Оперативния щаб на операция „Аталанта” в Нордууд, Великобритания, в плаващия щаб на операцията на НАТО „OCEAN SHIELD” във водите около Сомалия за издигане авторитета на нашата страна и армия пред коалиционните ни партньори в борбата срещу тероризма в световен мащаб и за установяване на демократичните ценности в различни точки по света. Ние не се съмняваме, че и през новата 2015 г. те ще продължат своето отговорно професионално отношение за изпълнение на поставените пред тях задачи.

Генерал-майор Андрей Боцев, командир на Сухопътните войски: Благодаря Ви за проявените през годината висок професионализъм, всеотдайност и отговорност при изпълнението на задачите по трите мисии на Българската армия. Всичко постигнато е плод на усилията, старанието, професионализма и отдаването на всеки един от Вас. На всички военнослужещи и цивилни служители, на Вашите семейства и близки, на тези, които и в този момент на хиляди километра от Родината защитават престижа на Сухопътните войски и Българската армия, пожелавам преди всичко крепко здраве, благополучие, личен и служебен просперитет!

Генерал-майор Румен Радев, командир на ВВС: Бъдете здрави, бъдете опора и дарявайте с любов най-близките ви и обичани хора. Нека, където и да сте, те да ви следват. Останалото – ние го можем прекрасно. Защото сами сме направили избора си. Не да оцеляваме по един, а да продължаваме заедно. Както винаги сме го правили. Нека да гледаме истината в очите, както сме свикнали. Защото тя, истината, освен безпощадна, е и верният критерий за това кои сме. Само така можем да правим добро – нещото, заради което си струва да продължим пътя си!

Контраадмирал Димитър Денев, командир на ВМС: Без вашият всеотдаен труд, без вашите безрезервно отдадени на военноморската служба сили, знания и умения е немислимо успешното изпълнение на поставените задачи. Искрено ви благодаря за стореното от вас! На всички военни моряци от строя и запаса, на техните семейства и близки, на всички радетели на българската морска идея пожелавам много здраве и благополучие, достойна и успешна професионална реализация.

http://www.otbrana.com/

 
Изтребител на колумбийските ВВС се разби вчера
01.01.2015, 16:10

Kfir TC10Вчера в 09:30 местно време изтребител Kfir TC.10 (FAC3041) на колумбийските ВВС се разби по време на тренировъчен полет близо до La Dorada, департамент Caldas, информира www.bluradio.com

Пилотът се е катапултирал успешно, секунди преди машината да се разбие в земята. Това е трети пореден инцидент във ВВС на Колумбия с изтребител Kfir за последните две години.

Жертви и разрушение на земята няма. Провежда се разследване на инцидента. - Още за IAI Kfir

 
Руски военен кораб премина през проливите
01.01.2015, 15:55

Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 30 декември през турските проливи в южно направление е преминал големия десантен кораб БДК-55 „Александр Отраковский” 031, проект 775/III от състава на 121-ма бригада десантни кораби на Северния флот на РФ.

 
Франция ще достави корабите „Мистрал” на Русия след истинско примирие в Украйна
01.01.2015, 13:34

Франция чака „спазване на прекратяването на огъня" и „политическа пътна карта" в Украйна, за да достави бойните кораби клас „Мистрал", закупени от Русия, каза днес пред радио „Европа 1" френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан. В конфликтния район има усилия , но недостатъчни, в правилна посока, добави той.

„Необходимо е да видим спазване на прекратяването на огъня и изработване на политическа пътна карта, които да позволят установяване на трайно спокойствие. Тогава президентът на републиката ще прецени дали условията (за доставка) са налице", каза министърът в интервю от Нджамена, Чад, където гостува на френския военен корпус, който се сражава с ислямисти в района.

В края на ноември Париж отложи „до ново нареждане" доставката на първия мистрал, смятайки, че тя е невъзможна „поради обстановката в Източна Украйна". „Виждам, че има усилия, но докато не станат значителни и доказуеми, не можем да се произнесем", каза Льо Дриан, без да уточни какви „усилия" е забелязал.

„Франция е изправена пред дилема", писа Le Figaro. „Киев и проруските сепаратисти извършиха в края на декември масирана размяна на пленници в рамките на мирните преговори в Минск, които обаче не доведоха до основно урегулиране на проблема. Франция трябва да направи труден избор: или да достави двата кораба „Мистрал" и да се изправи срещу гнева на съюзниците си в НАТО, или да ги задържи и да плати цената, към която вероятно ще се добавят тежки санкции".

http://www.cross.bg/

 
Любопитната история на жената-мъж в руската царска армия
01.01.2015, 12:26

Надежда Андреевна ДуроваМалкият град Елабуга, независимо от своята провинциалност, още от началото на ХХ век приютява всякакви музеи, като особен интерес сред гостите на града предизвиква единственият в Русия музей-имение „Надежда Андреевна Дурова“ – девойката кавалерист, както я нарече великият руски поет Александър Пушкин. Именно тук, след като излиза в оставка, тя живее повече от 30 години

Когато постъпвала на служба, Дурова обявила, че е на 17 години, тоест с 5 години по-млада отколкото била в действителност. Направила го, за да не възникват въпроси по повод отсъствието на растителност, характерна за мъжкото лице.

Известно време била с редови чин сред казаците, защото офицерски чинове се полагали само на дворяните, а тя избягала от вкъщи без документи. Накрая, Надежда решила да пише до баща си, който я смятал за удавена, за да получи документи, потвърждаващи дворянския й произход.

Скоро слухът за странната девойка, с измама влязла във войнските редове, стигнал до самия император. Александър I заповядал да се проведе тайно разследване на този случай и да се доведе лицето в Петербург.

Срещата се състояла през декември 1807 година. Императорът направо попитал: „Казват, че не сте мъж. Истина ли е?“. Надежда паднала на колене и със сълзи на очи започнала да моли монарха да я остави на служба в армията.

Императорът толкова дълбоко се затрогнал от историята, че не само позволил на Дурова да продължи службата си, но и дал званието корнет в елитния хусарски полк. Той влязъл в ролята на кръстник, като дал на девойката кавалерист името Александра Александрова. Но в замяна я накарал да се закълне, че тайната на името ще отиде с нея в гроба.

В добавка към всичко останало щедрият монарх наградил корнета с 2 хиляди сребърни рубли, с които да си ушие хусарски мундир, за което самата Дурова нямала възможност............Прочети още

 
САЩ ще продължи обучанието на иракски служители на реда за борба срещу "Ислямска държава"
01.01.2015, 12:13

Америка и нейните съюзници възнамеряват бързо да обучат хиляди иракски служители на сигурността до „основния абсолютен минимум”, който е нужен, за да се включат в борбата срещу екстремистите, които пометоха войниците на Багдад, предаде AFP.

САЩ, които водят почти 9-годишна кървава битка в Ирак, в момента стоят начело на международна коалиция, която извършва въздушни удари срещу терористичната групировка „Ислямска държава”, обучава и съветва военните сили в Ирак.

 
Отбелязваме 134 години Морско училище
01.01.2015, 11:58

На 9 януари тържествено ще бъде отбелязана 134-тата годишнина от основаването на Морско училище.

С циркуляр № 7 от 9 януари 1881 година на Военния Министър на Княжество България се обявява създаването на Морско училище в гр. Русе.

Отбелязването на 134-та годишнина на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, наследник на Морско училище, ще започне с посрещането от строя на офицерите и курсантите на бойното знаме на училището.

Слова и поздравления ще поднесат висши военни и представители на училищното ръководство.

Ще бъдат наградени офицери, преподаватели, старшини, матроси и служители по случай годишнината на училището.

Тържеството на плаца на училището ще завърши с тържествен марш на строя на офицерите, курсантите и кадетите пред официалните гости.

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ е открито през 1881 година. Първоначално в него се обучават машинисти и огняри. От 1904 г. то е вече Машинно училище при флота, в което се обучават механици за военния и гражданския флот, държавните железници, въздухоплаването и др. През 1942 г. се преобразува във Военноморско на Негово Величество училище с шестгодишен гимназиален и висш курс на обучение: във Висшия навигационен отдел се подготвят специалисти с висше специално морско образование, а във Висшия технически отдел (от 1943 г.) – и кадри с висше специално морско техническо образование. През 1949 г. приемник на българската морскообразователната традиция става Народно военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, а от 1956 г. на училището е даден статут на висше инженерно морско учебно заведение. - Още за ВВМУ

 
Норвегия вкарва жените в казармата
01.01.2015, 10:28

Норвегия, която е известна като държава борец за равенството между половете, стопява още една разлика между мъжете и жените.

Закон, който въвежда задължителна военна повинност за жените в Норвегия влиза в сила от днес. Нормативният акт е приет от норвежкия парламент на 14 октомври. Очаква се през 2016 година първите наборнични да попълнят редиците на норвежката армия.

Срокът за служба в редиците на въоръжените сили на Норвегия е 19 месеца, въпреки че де факто рядко продължава повече от 12 месеца. Освен това почти половината наборници се зачисляват в състава на Националната гвардия. За тях службата е 7 месеца и при това този срок е разбит на няколко относително кратки периода.

В същото време Турция дава право на гражданите си, навършили 27 години, да се освободят от военна служба срещу заплащане от 18 000 турски лири (12 500 лева). Решението беше взето на 1 декември 2014 г. на заседание на министерския съвет в съответствие с консултации, проведени по време на заседание на Висшия военен съвет, и като са отчетени нуждите на турските въоръжени сили.

Правителството очаква, че близо 700 000 турски мъже ще се възползват от предоставената възможност, с което ще бъдат привлечени средства към бюджета на страната.

http://www.webcafe.bg/

 
На този ден е роден е шефът на Абвера адмирал Вилхелм Канарис
01.01.2015, 09:50

Вилхелм Франц КанарисНа 1 януари 1887 г. в Аплербек (сега район на Дортмунд) е роден адмирал Вилхелм Франц Канарис – началник на Абвера (служба за военно разузнаване и военно контраразузнаване) на нацистка Германия в периода 1935-1944 г.

Начална военна кариера

Израства в Дуисбург, където завършва гимназия. През 1905 г. в постъпва като редови матрос във военноморския флот на кораба „Щайн”. Завършва Морския кадетски корпус в Кил. От 1907 г. служи на крайцера “Бремен”, участва в блокадата на Венецуела.

От януари 1910 г. е 2-ри вахтен началник на торпедния катер V-162, а от декември 1911 г. - на малкия крайцер “Дрезден”. След потапянето на "Дрезден" край бреговете на Чили, Канарис и оцелелите от екипажа са задържани и интернирани от март до август 1915 г., когато са освободени, и през октомври се връщат в Германия.

Според други източници Канарис извършва успешно бягство и представяйки се за чилийски работник, успява да прекоси почти цяла Южна Америка. Под чужда самоличност в Буенос Айрес се качва на кораб за Европа и през Португалия и Англия се прибира в Германия. От ноември е капитан-лейтенант.

От 1916 г. германското разузнаване възлага на Канарис да организира снабдяването на германските подводни лодки от територията на Испания и Португалия. Командир е на подводницата U-16 от юни до септември 1917 г. От ноември 1917 г. е командир на транспортната подводна лодка UC-27, от януари 1918 г. на подводната лодка U-34, от май 1918 г. на командирската подводница UB-128.

За отличие в бой е награждаван с Железен кръст 1-ви и 2-ри клас.........Прочети още

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

 





{START_COUNTER}