Военна информация

Архив - месец юни 2012 година
 

 
Анкара тествала отбраната на Сирия със сваления самолет?
30.06.2012, 23:07

F-4Американското разузнаване е отчело, че най-вероятно турският самолет е бил свален от наземни зенитни оръдия, докато е навлизал в сирийското въздушно пространство, заявяват американски официални представители, цитирани от „Уолстрийт джърнал".

Турското правителство, което нареди да се разположат танкове и артилерия до границата на Сирия във връзка със сваления на 22 юни турски самолет заяви, че са намерени останки от самолета в сирийски води, но самолетът е бил свален без предупреждение в международно въздушно пространство. Анкара също смята, че самолетът е бил ударен твърде далеч от сирийската територия.

От Дамаск потвърдиха, че са свалили самолета с противовъздушна батарея, която е с обсег на действие около 1.5 мили.

„Не забелязваме следи, че самолетът е свален с ракети земя-въздух", както Турция съобщи, каза представител от американската отбрана. Той отказва да даде подробности за използваните източници. Представителят съобщи, че остават много неизвестни.

Турски представител на властта заяви, че не е запознат с американските съмнения и повтори позицията на правителството, че сирийска ракета е свалила самолета в международна зона.

Използването на наземни зенитни оръдия подсказва, че турският самолет е летял ниско и бавно до земята, съобщават американски източници. Сирия обяви, че самолетът се е движел с 480 мили в час.

Според „Уолстрийт джърнал" някои сегашни и бивши американски официални представители смятат, че Анкара е тествала отбраната на Сирия.

Според бивш представител на американското правителство, който работи в близки отношения с Турция заяви, че вярва, че полетът на самолета е имал за цел да тества сирийския отговор. „Смятате ли, че самолетът е направил грешка?", попита той, допълвайки, че е това е „част от учение" за изпробване колко бързо могат да отговорят.

/news.ibox.bg/news - Цветелин Пенев/

 
ВВС и МВР в учение на Дунав
30.06.2012, 22:50

На Националното пълномащабно учение „Защита 2012” близо 200 служители от Министерството на вътрешните работи, екипи от министерствата на отбраната и на здравеопазването и партньорските им служби от Румъния разиграха сценарий на прогресивно влошаваща се кризисна ситуация. Беше проведена операция по освобождаване на заложници, ликвидиране на авария с опасни вещества, гасене на пожари и извеждане на хора от плавателен съд. В учението се включиха вертолети от ВВС и МВР.

Вертолет AS 532 Cougar от състава на Военновъздушните сили се включи в специализираната операция на МВР за спасяване на заложници в района на пристанище Видин. Командир на екипажа на вертолета е капитан Бойко Личев. В епизода на операцията специализирани части на МВР извършиха спускане на палубата на ферибот от двата борда на вертолета по метода „бързо въже“, обезвреждане на организирана престъпна група и освобождаване на взети заложници. Операцията бе наблюдавана и координирана чрез вертолет AW109 на Гранична полиция.

Епизодът от учението бе наблюдаван и от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов.

/Аеро/

 
Военния министър и реалността във ВМС
30.06.2012, 22:42

Аню Ангелов Военният министър Аню Ангелов непрекъснато повтаря, че едва ли не ВМС сами са си избрали тази нерадостна съдба. Колкото и да се крие зад експертни оценки, комисии, военни съвети и т.н. театрални форми за обсъждане и консенсус, за всекиго е ясно, че всичко, което се случва в БА е геополитическа конюнктура и диктат, държавно и политическо решение и резултативна величина от опосканата ни държава.

Единоначалието, уставите и законите не позволяват на командващите на различни нива да влияят на процесите във ВС. Това е железен принцип! Те изпълняват – затова са военни, задачите си в интерес на националната сигурност. Когато обаче я подкопава друг отвън или отвътре, това си е негова отговорност.

Примери много............. Прочети още

 
Военнослужещи от СВ участваха в курс, част от съвместната българо-американска подготовка  „Black Sea Rotational Force 2012”
30.06.2012, 17:31

Във военно формирование 28880 - Белене се проведе курс „CIED COMBAT ENGINEERS” /противодействие на импровизирани взривни устройства от специализирани инженерни тимове/, като част от съвместната българо-американска подготовка и в изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2012 г.

Курсът се проведе от 26.06 до 28.06.2012 г., под ръководството на американски военнослужещи – инструктори, специалисти в областта на противодействието на импровизирани взривни устройства /ИВУ/. Съвместната подготовка се оценява като изключително полезна за българските инженерни специалисти.

В хода на занятията по време на брифингите военнослужещите се запознаха с опасностите от ИВУ и начините на движение при откриването им. След което, практически отработиха задачи по откриване, маркиране и докладване за наличието на импровизирани взривни устройства при движение пеш и на машини.

/landforce.mod.bg/

 
22 държави участват в най-големите военноморски учения в света
30.06.2012, 13:49

Около 25 хиляди моряци и друг военен персонал от 22 страни са разположени около Хавай, където започват най-големите международни военноморски учения в света, съобщи theday.com.

По време на ученията участниците ще преследват подводници и ще залавят пирати. Тихоокеанският флот на САЩ е домакин на ученията, които се провеждат на всеки две години във водите около Хавай.

Страни от Япония до Тонга и от Русия до Чили изпратиха 42 военни кораба, шест подводници и 200 самолета да участват в серията от военноморски тренировки, които ще продължат няколко седмици - приключва на 3 август.

Част от упражненията са изчистване на мини, ликвидиране на експлозиви и оказване на помощ на цивилни при природни бедствия.

Едно от нововъведенията на тазгодишните учения е използването на био гориво за корабите. ВМС на САЩ са похарчили 12 милиона долара за 425 хиляди галона био гориво. С новото гориво се цели да се редуцира изразходването на изкопаеми горива.

Адмирал Сесил Хейни, командир на Тихоокеанския флот заяви, че ученията ще помогнат на различни държави да се подготвят за спешни случаи.

Ученията са известни като RIMPAC и датират от 1971 година, но през последните години започнаха да се разширяват. 8 държави участваха в ученията през 2006 година, 10 през 2008 и 14 преди две години.

През януари администрацията на Обама обяви, че новата дефанзивна стратегия на страната е насочена към засилено присъствие в Азия поради икономическата важност на региона и увеличаващата се военна мощ на Китай.

По-рано този месец Държавният секретар по отбраната на САЩ Леон Панета заяви на конференция в Сингапур, че 60% от ВМС на САЩ ще са разположени в Тихия океан до 2020 година. В момента корабите на ВМС на САЩ са разделени 50:50 - по 285 кораба в Атлантическия и Тихия океан. - Още за RIMPAC-2012

/news.ibox.bg/news/

 
Юбилей на най-хуманната служба
30.06.2012, 13:38

Международната космическа система за търсене и спасяване на кораби и самолети КОСПАС-САРСАТ навърши 30 години. На 30 юни 1982 година бе изстрелян нейният първи специализиран спътник. Днес системата използват 43 страни, като тя спасява повече от хиляда души всяка година.

Разказва генералният директор на ОАО «Российские космические системы» Юрий Урличич:

   - Тази система е резултат от мирно сътрудничество. САЩ, Франция, Канада и СССР влязоха в негласно състезание, кой първи ще изстреля спътник на КОСПАС-САРСАТ. И първият спътник беше съветски. Първото спасяване беше направено на 10 септември същата година. Спасихме трима канадски авиатори. Символично е, ние досега заемаме лидерски позиции в системата.

Структурата на КОСПАС-САРСАТ е такава - спътникът приема сигнал от аварийния авиобуй на самолета или кораба. След това от орбита сигналът отива в приемните пунктове, а оттам в координационите центрове и службите за спасяване. Така системата е била измислена изначално, когато още не е имало спътникова навигация.

С помощта на навигационните приемници могат да бъдат разширени функциите на системата: в аварийния сигнал да бъдат заложени точните координати на бедствието и да бъде получен отговор, че той е приет и помощта е изпратена. При авария обратната връзка е много важна. Ответният сигнал се поставя в «кадър» (superframe) - цифров пакет, предаван от навигационните спътници, пояснява главният конструктор на системата Игор Никушкин:

   - Планира се да се предава по две системи: по «Галилео» и по «ГЛОНАСС». Ако буят има навигационен приемник, то съобщението ще дойде на буя, и човекът ще види, че са тръгнали да го спасяват. Спасителите искат да имат и възможност за принудително включване на буя. Все още няма такъв стандарт, но той трябва да се появи през 2013 година.

Принудителното включване е нужно, ако екипажът на кораба или самолета не е активирал буя преди началото на пътуването. Тази необходимост се появи в последните години, когато потъваха кораби, разбиваха се самолети, а авариен сигнал от тях нямаше.

За 30 години работа на КОСПАС-САРСАТ са спасени 33 хиляди души. По прогнози на Юрий Урличич, определянето на координатите на аварията по сигнал на фар в бъдеще ще става за секунда и с точност до метър. Хората веднага ще разбират, когда ще дойде помощта, каква ще бъде тя и откъде. Не е изключено, след няколко десетилетия системата да се разшири извън пределите на Земята. За да приема сигнали за бедствия от лунни или още по-далечни заселници.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Въведоха в строя малкия артилерийски кораб „Волгодонск”
30.06.2012, 11:18

проект 21630 (шифър "Буян").Вчера в Санкт Петербург в корабостроителницата "Морской завод "Алмаз" се е състояла церемония по вдигане на военноморския флаг на Русия на малкия артилерийски кораб (МАК) „Волгодонск” (заводски номер 702, бортови номер 161) проект 21630 (шифър "Буян").

Корабът е зачислен към 73-та бригада кораби за охрана на водния район на Каспийската флотилия и ще бъде базиран в Астрахан.

МАК „Волгодонск” е вторият кораб от проект 21630 след главния кораб „Астрахань” (заводски номер 701), предаден на ВМФ на Русия през септември 2006 година. – Още за проект 21630

 
Краткият полет на една премиерска мечта
30.06.2012, 10:36

Евентуални пасажери стоят край самолетните стоянки на летище Балчик"Ето как ще изглежда. Това е сега действащата писта, която я има и се отремонтира. Тук се правят по два джоба за обръщане, включително "747" може да каца на тази писта, защото е направена за военните. (...) Тук имаме да направим една административна сграда, където се слагат митниците, граничните и всички останали..."

Така изглеждаха в началото на август м.г. плановете на премиера Борисов за превръщането на авиобазата край Балчик в международно гражданско летище.  По личното му настояване трансформацията стана топ приоритет на кабинета, документиран в стенограмите от няколко правителствени заседания, които се състояха между 6 юли и 24 август м.г.  В тях няма дебат. Има плахи опити за рационално мислене по темата от страна на министри и премиерски ултиматуми, с които те безславно приключват.......... Прочети още

 
„Бриз-2012” получи високи оценки, приключва утре
30.06.2012, 09:37

Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов наблюдаваха вчера епизоди от действията на военноморското учение с международно участие „Бриз-2012”.

Министър Ангелов даде висока оценка на изпълнението на епизодите от военнослужещите от ВМС, участващи в учението и подчерта, че за първи път е демонстрирано спасяване на бедстващ в морето с хеликоптер „Пантер“, най-новото въоръжение в състава на ВМС. “Средствата, които заделяме от бюджета на министерството за този тип учения не са малко“, отбеляза министър Ангелов и подчерта, че те напълно оправдават целта - повишаване на оперативните способности на войските.

Целта на учението е подобряване на взаимодействието между военноморските сили на участващите страни по време на операция в отговор на криза, както и да се потвърди сертификацията на фрегатата „Дръзки”.

В етапите на „Бриз-2012” се включиха представители на държавни ведомства, неправителствени организации и местната власт.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов също даде висока оценка за проведеното учение и за положения труд от българските военнослужещи. „По време на учението беше постигнато добро взаимодействие между представителите на различните ведомства, участващи в учението“, посочи генерал Симеонов и допълни, че по време на този тип учения се оттренирват действията на военнослужещите за изпълнение на третата мисия на Българската армия – подпомагане на населението в мирно време.

На Деня за високопоставени гости присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев, замесник-областният управител на Бургас Атанас Терзиев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, заместник-командващият на СКС контраадмирал Валентин Гагашев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Стефан Василев и генерал-майор Константин Попов, депутати, кметът на община Бургас Димитър Николов, представители на местната власт и военни аташета.

Те наблюдаваха епизоди от учението от борда на спомагателния кораб „Капитан І ранг Димитър Добрев”. Бяха демонстрирани действия при ликвидиране на последици от терористичен акт - борба с пожар на кораб-танкер, оказване на хуманитарна помощ на бедстващо население при земетресение и цунами, съвместна операция по търсене и спасяване на море и подриване на подводен обект.

В пункта за базиране „Атия“ гостите наблюдаваха разтоварване на брега на техника и хора от десантен кораб и първоначален прием на чужденци, търсещи временна закрила.

********

Военноморското учение с международно участие „Бриз – 2012 г.” се провежда от 22 юни до 1 юли в западната част на Черно море. В него участват над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и около 900 души личен състав от българските Военноморски сили, както и взвод от Сухопътните войски.

Целта на учението е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между военноморските сили на участващите страни по време на операция в отговор на криза, както и да се потвърди сертификацията на кораб от българските ВМС – фрегата „Дръзки”.

В учението „Бриз – 2012 г.” участват и екипажи от Военноморските сили на Турция с една подводница, два ракетни катера, два миночистача и един спомагателен кораб, един патрулен катер от Военноморските сили на Гърция, самолет от патрулната авиация на САЩ P-3C ORION, както и три кораба от Втората постоянна група кораби на НАТО: германската фрегата „BAYERN”, френската фрегата „COURBET” и турската фрегата „GEDIZ”.

В етапите на „Бриз-2012” се включиха представители на държавни ведомства, неправителствени организации и местната власт.

/Източник: Пресцентър на МО/

 

 
Сааб подписа споразумение с FMV за поддръжка и развитие на „Грипен”
29.06.2012, 22:43

изтребител „Грипен” Сааб получи четири поръчки от шведската Агенция за военно имущество FMV, свързани с развитието и поддръжката на изтребителя „Грипен” до 2016 г. Първоначалните поръчки са на стойност 3,6 милиарда шведски крони (410 милиона евро) с възможност за допълнителни поръчки на стойност до 2 милиарда крони (228 милиона евро) до декември 2016 г.

Споразумението е от няколко части: решение за поддръжка, логистика и свързаните с това наземни ресурси за ремонт. В споразумението се включва и пакет за развитие, както и проучвания и дефиниране на дейности за бъдещото развитие на „Грипен”.

„Грипен” е доказал потенциала си за развитие като е изпълнявал различни задачи, за които не е бил първоначално предназначен, както в мисията „Обединен защитник” от миналото лято”, каза Ленард Синдал, ръководител на подразделението на Сааб „Аеронавтика”. „Ето защо е важно в бъдеще да продължим да добавяме нови способности по искане на FMV към летателната система, която вече е доказала, че е от световна класа.”

Логистична подкрепа, базирана на постигнатите резултати, включва осигуряване от Сааб на гарантирано време за поддръжка на системи и подсистеми в „Грипен”. Дейностите, включени в договора, са например доставка на резервни части за шведските въоръжени сили, поддръжка на авиационни системи, техническа поддръжка и предоставяне на логистични решения за „Грипен” в Чехия, Унгария и Тайланд. Компанията Сааб е имала няколко различни споразумения за поддръжка на „Грипен” и сега всичките ще бъдат заменени от настоящия дългосрочен договор.

„Този дългосрочен договор дава възможност на Сааб да извършва поддръжката по-ефективно в сравнение с предишни споразумения. Ефективност и оперативна готовност са ключови думи”, каза Ларс-Ерик Виге, директор на подразделението „Поддръжка и сервиз” в Сааб.

Допълнителните поръчки в споразумението ще бъдат възлагани веднъж годишно и включват дейности по поддръжка и ремонт.

Работата ще се извършва предимно в заводите на Сааб в Линчопинг, Арбога и Готенбург, Швеция.

Сааб присъства на световния пазар с водещи продукти, услуги и решения в областта на отбрана и гражданската сигурнсот. Сааб има заводи и служители на всички континенти и постоянно развива, прилага и подобрява нови технологии, за да посрещне нуждите на клиентите си. – Още за „Грипен”

/Pan.bg/

 
Военноморските бази в Бургас и Варна ще бъдат обединени до края на годината
29.06.2012, 12:23

министърът на отбраната Аню АнгеловОбединяват военноморските бази в Бургас и Варна, това съобщи пред журналисти министърът на отбраната Аню Ангелов, който присъства на епизод от международното военноморско учение „Бриз 2012”, предаде репортер на Радио „Фокус” - Бургас. Командването на базата ще бъде в Бургас, а във Варна ще има пункт за базиране. На въпрос дали ще има структурни промени министърът каза, че това е единствената структурна промяна, която се прави във Военноморските сили. „Има някои кораби, които ще излязат от въоръжение по план, така както е предвидено в Бялата книга и Плана за развитие на военноморските сили. Преструктурирането трябва да се случи през декември. Не бих казал, че във военноморските сили ще има някакви особени съкращения и намаляване на състава”. На въпрос какво налага обединяването на двете военноморски бази министърът каза, че в момента имаме две военноморски бази, които имат два щаба с почти едни и същи функции. „Искаме да премахнем това дублиране и да има едно командване на военноморската база. Избраха си те самите - то да бъде в Бургас, аз не съм имал претенции. Щабът на ВМС е във Варна”. Относно закупуването на нови военни кораби министърът каза, че това най-вероятно ще стане при едно следващо правителство, а в момента целта е да се поддържат способностите, които в момента има флота.

На въпрос във връзка с трагедията на Петолъчката дали има възможност и обмисля ли се вариант утилизацията на снаряди да се извършва в държавни военни предприятие министърът каза, че такива държавни предприятия няма. „Държавно предприятие се създава със закон. Нито МВР, нито Министерство на отбраната имат държавно предприятие. Има търговски дружества, създадени по Търговския закон, на които 100% принципал е държавата и то обаче не може да се счита за държавно предприятие. Предстои да намалим до минимум необходимостта от утилизация. Огромната част от боеприпасите, които са с изтекъл срок на годност, ще бъдат дадени не за утилизация, а за унищожение. Това означава, че ние няма да искаме остатъчни продукти след този процес, а останалата част ще се стремим да реализираме чрез продажба, т.е. някъде около 4000 тона от тези 10 000 тона към момента ще бъдат унищожени, а останалите ще бъдат реализирани чрез продажба”, каза Ангелов. - Още за българските ВМС

/ИА „Фокус”/

 
Китайските космонавти се върнаха на Земята
29.06.2012, 10:35

Шенчжоу-9Екипажът на китайския космически кораб „Шенчжоу-9” се завърна на Земята днес сутринта, съобщи Agence France Presse. Той бе в орбита от 16 юни.

Приземяването на капсулата с космонавти станало в отдалечен район на Северен Китай. Агенцията отбелязва, че целият процес бил показан по китайската държавна телевизия.

„Шенчжоу-9” е първият китайски космически кораб, който бе скачен в ръчен режим с орбиталния модул, което стана на 24 юни.

В състава на тричленния екипаж беше и първата китайска жена-тайконавт Лю Ян. – Още космически системи

 
Сухопътни войски – с два гарнизона повече от предвиденото, ВМА – с още щатни бройки
29.06.2012, 09:56

Към края на 2014 г. Сухопътни войски ще бъдат разположени в 16 гарнизона, а не в 14, както реши правителството в края на 2010 г. Това става ясно от поправките в  Плана за развитие на Въоръжените сили, които кабинетът е направил с постановление от 25 юни т.г. Промените влизат в сила от 1 юли.

За какво става дума?

Стар текст: „Сухопътните войски са разположени в 17 гарнизона, в които са обособени общо 30 войскови района. Към края на 2014 г. гарнизоните ще бъдат намалени на 14, а войсковите райони на  28.”

Нов текст: „Сухопътните войски са разположени в 17 гарнизона, в които са обособени общо 30 войскови района. Към края на 2014 г. гарнизоните ще бъдат намалени на 16, а войсковите райони на  29.”

Стар текст: „Инфраструктурните съоръжения (основно сгради и складове) с отпаднала необходимост за Сухопътни войски са разположени в гарнизоните за закриване (Мусачево, Враца и Горна Оряховица)”

Нов текст: „„Инфраструктурните съоръжения (основно сгради и складове) с отпаднала необходимост за Сухопътните войски са разположени основно в гарнизон Враца.“

Изводът от тези промени е, че Мусачево и Горна Оряховица остават гарнизони на Сухопътни войски. Сградите и складовете в тях няма да попаднат в графата „С отпаднала необходимост”.

Досегашните 3049 щатни бройки във ВМА се увеличават на 3218. Правителството е променило Постановление № 54 на Министерския съвет от 2010 г. за приемане на Устройствен правилник на Министерството на отбраната и за определяне на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

От постановлението на правителството, което все още не е публикувано в Държавен вестник, става ясно, че има и други промени в Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г., но те са с поверителен характер.

/www.otbrana.com - Спирдон Спирдонов/

 
Ямбол скри самолет заради цигански набези
29.06.2012, 09:28

МиГ-17Във връзка с честите посегателства над самолет МиГ 17 Ф разположен в местността Червен баир в Ямбол областният управител Димитър Иванов потърси съдействието на Министерство на отбраната за намиране на своевременно решение на проблема. След проведен разговор с министъра на отбраната Аню Ангелов бяха предприети необходимите действия за преместване на самолета от района на бившето поделение 26520, до Авиобаза Безмер и това вече е факт.

МиГ 17 Ф е бил на въоръжение в авиобаза Безмер до 1987г., когато е сменен със Су 25 К. Първият командир на самолета в Авиобаза Безмер е подполковник Асен Горанов. През 90-те години този „МИГ 17 Ф” можеше да се види на постамент пред сградата на ДОСО /Доброволна организация за съдействие по отбраната, сега сграда на РЗОК/, след което е преместен в района на поделението на Червен баир.

Военнослужещите от поделението в Безмер оказаха съдействие по демонтирането и транспортирането на самолета до Авиобазата, а там ще се предприемат последващи действия, свързани с ремонта и реставрацията му. Крайната цел е самолетът да бъде приведен в необходимото състояние за излагането му в Музея на бойната слава в град Ямбол. – Още за Миг-17

/sliveninfo.com/

 
МО пусна за продажба шест Су-25
29.06.2012, 08:54

Су-25Дружеството на МО „Снабдяване и търговия” пусна за продажба шест броя щурмови самолети Су-25. Машините ще се продават при търг с тайно наддаване и средната им цена е около 98 000 лева всеки.

За продажба са пуснати бордове 299 (цена 100 100 лв.), борд 109 (цена 96 700 лв.), борд 212 (цена 98 800 лв.), борд 228 (цена 98 100 лв.), борд 241 (цена 97 500 лв.) и борд 244 (цена 101 200 лв.). Машините се продават по състояние, каквото са, окомплектовани с два двигатели, гредови държатели, допълнителни резервоари, бордно оръдие и ЗИП, където има такъв.  Самолетите са с демонтирани секретни блокове.

Пуснатите за продажба Су-25 могат да се огледат на 10, 11 и 12 юли в авиобаза Безмер. Оферти се приемат до 12,00 часа на 13 юли 2012 г. – Още за Су-25

/Аеро/

 
Един военнослужещ е загинал при стрелба на американската военна база Форт Браг
29.06.2012, 08:47

Един военнослужещ от 525 бригада е загинал в резултат на стрелба, станала в четвъртък на военната база Форт Браг в американския щат Северна Каролина, съобщава сайта на базата. По данни на местните власти ранени са още двама души, в това число и самия нападател.

Представител на базата съобщи, че военнослужещ, чието име засега не се разкрива, е застрелял войник, след което е ранил друг и се е прострелял. Нападателят е задържан, мотивите за неговите действия засега са неизвестни.

/ИА „Фокус”/

 

 
Вицепремиерът на Русия предлага: Оръжейниците да „преспат” със „Стриж”
28.06.2012, 21:53

Дмитрий Рогозин тества "Стриж"Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин е заявил, че е необходимо да се доработи новият пистолет "Стриж", който се планира да бъде приет на въоръжение от Министерството на отбраната. „Спорете, тествайте, „преспете” с това оръжие.

Само така ще е възможно да се доведе „Стриж” до промишлено производство", е написал вицепремиерът в своя профил в туитър. Първи за намерението да се купят новите пистолети "Стриж" за руските военни в началото на месеца заяви именно Дмитрий Рогозин. По думите му пистолетът, който е производство на неголямата частна компания Arsenal Firearms, превъзхожда по своите характеристики австрийските Glock и в близките месеци ще бъде приет на въоръжение от руското Министерство на отбраната, като ще замени пистолета Макаров.

Самите производители Arsenal Firearms наричат "Стриж" уникален по няколко параметъра. Конкретно те набелязват патентованата система на заключване, отсъствието на класически предпазител, стабилност на ствола при стрелба и възможност за изтегляне на магазина както с лява, така и с дясна ръка. Компанията рекламира високата скорострелност на пистолета и приспособеността му за монтиране на подстволен фенер или лазерен целеуказател. Но заедно с това, както пише "Независимое военное обозрение", пре-възходството на "Стриж" над Glock и други пистолети още трябва да се доказва. Ръководството на Arsenal Firearms отбелязва, че оръжието е било разработено за рекордните три месеца (средно за разработката на пистолет отиват около пет години).

Впрочем един от учредителите на компанията, Дмитрий Стрешински, заявява, че е уверен в успеха на "Стриж" в Русия. В момента на въоръжение в Министерството на отбраната на Русия са пистолетите ГШ-18 и Яригин, с които се планира да бъдат заменени остарелите ПМ. Но и двата модела имат редица недостатъци и не са получили широко разпространение във войските. – Още за "Стриж”

/в-к Дума/

 
Китай подари на Белорусия 22 машини, копия на Hummer
28.06.2012, 21:45

Meng ShiКитай e подарил на Белорусия 22 леки бронирани автомобила Meng Shi („Смел войник"), производство на компанията Dongfeng. Както се съобщава от пресцентъра на Министерството на отбраната на Белорусия, новите автомобили ще бъдат показани на 3 юли в Минск на парада по случай Деня на независимостта на републиката.

По данни от сайта на белоруското Министерство на отбраната Meng Shi представлява "високомобилен всъдеход" с тегло 3,5 тона, способен да изпълнява задачи във всякакви местности и климатични условия. Както отбелязва Jane's, автомобилът по всяка вероятност е построен на четириколесна база със задвижване 4х4 и е предназначен за спецподразделенията.

Визуално Meng Shi много прилича на американските военни автомобили HUMVEE (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), известни също като Hummer. По данни от неофициални източници, Meng Shi е бил приет на въоръжение в китайската армия през 2007 г. след 200 часа изпитания при всякакви условия.

Една от версиите е, че Meng Shi е бил разработен на базата на гражданската версия на Hummer, купен от Китай през 90-те години. – Още за Hummer

/в-к Дума/

 
Либия поиска помощ от Русия за ремонта на военната си техника
28.06.2012, 21:34

Изгорял либийски танкЛибийските власти са се обърнали към Москва с молба да й окажат съдействие при ремонта на доставената някога руска военна техника, съобщи „Интерфакс”.

По данни на Международния институт за стратегически изследвания (IISS) в края на 2010 година на въоръжение в сухопътните войски на Либия е имало 500 танка Т-55, 100 броя Т-62, около 200 Т-72 и 180 от сравнително новите Т-90. В състояние на консервация се намират още 1040 Т-55, 70 Т-62 и 115 Т-72, повечето от които могат за кратко време да бъдат върнати в строя.

Освен това сухопътните войски разполагат с около 1000 бойни машини на пехотата БМП-1, 750 бронетранспортьора БТР-50 и БТР-60, както и 50 бойни разузнавателни машини БРДМ-2. По-голямата част от изброената техника е доставена на Либия по времето на СССР.

В началото на март 2012 година либийският премиер Абдел Рахим ал-Киб заяви, че военнотехническото сътрудничество с Русия ще бъде възобновено.

По-рано генералният директор на "Рособоронэкспорт" оцени стойността на сключените с Либия договори на два милиарда долара. Става дума за доставка на учебно-бойни самолети Як-130 и модернизация на 200 танка Т-72.

/blitz.bg/

 
За първи път от 67 години Япония и Южна Корея възобновяват военното сътрудничество
28.06.2012, 21:10

В близко време Япония и Южна Корея ще подпишат споразумение за военно сътрудничество, съобщава Defense News.

Това ще стане първият такъв договор през последните 67 години. През 1945 година Корея престана да бъде японска колония и от тогава страните не са развивали военно и военнотехническо сътрудничество.

В рамките на споразумението Южна Корея и Япония ще си обменят секретна разузнавателна информация по КНДР. Обмяната на информация ще засяга предимно сведения за ракетната и ядрената програми на Северна Корея. За сега не са известни други подробности на споразумението.

 
Новини от ВВС: Ан-30 отново е в полет
28.06.2012, 20:58

Ан-30, снимка: Свилен ХристовСамолет Ан-30 от състава на 16-та транспортна авиционна база беше успешно облетян вчера след изпълнение на мероприятия за удължаване на междуремонтния и общия технически ресурс по календарен срок.

Екипажът в състав – майор Красимир Амбов и капитан Стилян Божков, съответно командир и помощник-командир на екипажа; бордният инженер капитан Васил Цветков, щурманът – капитан Мартин Цветков и старшина Емил Петков – борден радиотелеграфист, изпълни два изпитателни полета за проверка устойчивостта и управляемостта на самолета и работоспособността на двигателите, самолетните системи и оборудването.

Полетите преминаха при перфектна организация и стриктно спазване на мерките за безопасност за осигуряване на минимални нива на риска. След изпълнението на изпитателните полети, майор Амбов докладва на командира на авиобазата, че всички параметри на двигателите и системите съответстват на изискванията на ръководството за летателна експлоатация.

„Щастлив съм, че този уникален самолет е отново в летателна годност след година и три месеца престой на земята. След като възстановим подготовката на летателните екипажи, българските ВВС ще могат отново активно да участват в международни наблюдателни мисии по Договора „Открито небе”. Изказвам своята и на Командването на Военновъздушните сили благодарност на инженерно-техническия състав, изпълнил прецизно и качествено всички мероприятия за удължаване ресурса на самолета и подготовката му за полетите, и на екипажа, провел летателните изпитания, за високият им професионализъм при изпълнението на тези изключително отговорни задачи” – каза командирът на авиобазата полковник Димитър Иванов. – Още за Ан-30

/Otbrana.com/

 
Времето за реакция като основа за могъщество: Перспективи за развитие на ВВС на Русия
28.06.2012, 18:27

генерал-майор Виктор БондаревВ Москва се проведе пресконференцията на главнокомандващият на ВВС на Русия генерал-майор Виктор Бондарев, който разказа за плановете си за развитие на военновъздушните сили.

Най-големият интерес предизвика изявлението, че първата  зенитно-ракетна система от ново поколение С-500 може да бъде доставен във войската още през 2013 година (по-рано беше обявено, че системата ще премине изпитания едва през 2015 година). Такова рязко ускорение на процеса предизвиква въпроси, но е възможно системата да бъде доведена постепенно до зададените параметри.

Една от основните характеристики на съвременния комплекс е времето за реакция на заплахите. Днес времето за реакция на появата в зоната на отговорност на „чуждия” борд е 3-4 секунди, което позволява своевременно да бъдат прихваната практически всяка цел, съобщи Бондарев. Отговаряйки на въпрос за нуждата от възобновяването на постоянното присъствие на руските бойни самолети в Сахалин и разширяването на присъствието в Арктика, главният командир обяви цифрата - 4 часа:

 - „Ако ни няма някъде, това не значи, че не можем да се появим много бързо. ВВС са мобилен вид въоръжени сили, и ние можем да прехвърлим самолети до Сахалин за 4 часа”.

Бондарев отбеляза също, че поддържането на ВВС в бойна готовност е възможно само при непрекъснато обучаване на бойния състав. Днес това се провежда, както на тренажори, позволяващи да се отработват действия в аварийни ситуации, така и във въздуха, при това времето във въздуха на екипажа расте. През 2011 година то беше средно за ВВС над 90 часа, а тази година трябва да надвиши 100 часа.

През 2012 година ще бъдат набрани около 180 курсанта за ВВС на Русия, и още около 80 за подготовка на летци за държавните структури, разполагащи със своя авиация - Министерството на вътрешните работи, Федералната служба за сигурност, Министерството на извънредните ситуации. През следващата година това число трябва да бъде увеличено. При планираната към средата на 20-те години на този век численост на ВВС от 2200-2500 самолета и хеликоптера на Русия трябва да се поддържа численост на бойния състав от около 4500-5000 души, и увеличаването на набора в летателните висши училища е необходимо.

Виктор Бондарев не обяви количеството машини, които трябва да постъпят в ВВС тази година. Отговаряйки на въпрос за плановете за модернизация и премахване на бойна техника то въоръжение, той отбеляза, че в близките няколко години ще бъдат свалени от въоръжение леките военнотранспортни самолети Ан-26: „Тези машини окончателно остаряха и тяхната по-нататъшна модернизация е нецелесъобразна”. Бондарев отбеляза, че в момента се разработва лек транспортен самолет за ВВС. Става дума най-вероятно за възобновяването на работата над проекта Ил-112В. Това ще бъде оптималният изход за ВВС на Русия, смята Бондарев. – Още ВВС на Русия

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще наблюдават епизоди от военноморското учение „Бриз - 2012“
28.06.2012, 13:52

Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват утре, 29 юни, в деня за високопоставени гости на военноморското учение с международно участие „Бриз - 2012”. От 09.00 до 13.30 ч. официалните гости и представителите на медиите ще имат възможността да наблюдават епизоди от учението от борда на спомагателен кораб „Капитан І ранг Димитър Добрев” и във военноморска база Бургас.

Представителите на медиите, желаещи да отразяват военноморското учение с международно участие „Бриз 2012”, да заповядат на 29 юни 2012 г. в 08.30 часа пред входа на пристанище Бургас.

/МО/

 
Випуск 2012 на професионалния старшински колеж
28.06.2012, 13:42

От 10 часа на 2 юли 2012 г.(понеделник) във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще се състои тържествен ритуал по завършване на учебната година, повишаване в първо старшинско звание и връчване на свидетелствата за професионална квалификация на кадетите от „Випуск 2012” на Професионалния старшински колеж към училището.

За учебната 2011- 2012 г. в Професионалния старшински колеж бяха приети 34 военнослужещи от поделенията на ВМС за обучение по специалност „Експлоатация и ремонт на корабна техника”. За периода на обучение те изучаваха както военни дисциплини - „Строева подготовка”, „Основи на корабната служба”, „Военно-лидерска подготовка”, „Огнева подготовка”, така и дисциплините „Теория, устройство и осигуряване мореходността на кораба”, „Морско дело”, „Информатика”, „Английски език” и др.

За първа година кадетите от Професионалния старшински колеж се обучават по нов учебен план, утвърден от министъра на отбраната през 2010 г. В него практиката на обучаемите е увеличена за сметка на теоретичната подготовка.

Курсът на обучение завърши с успешното полагане на държавните изпити. На завършилите ще се издаде Свидетелство за професионална квалификация и ще се присвои първо старшинско звание. След това те ще бъдат назначени на старшински длъжности във военните формирования на ВМС.

/Връзки с обществеността на ВВМУ/

 
В Пентагона се състоя тържество на гейовете и лесбийките
28.06.2012, 13:10

В Пентагона се състоя гейпрайд за първия път в историята на Министерството на отбраната на САЩ. В залата, където се проведе тържеството, се събраха 400 души, съобщи Ройтерс. Бяха излъчени видеообръщения на президента Обама и военния министър Панета. Панета похвали гейовете и лесбийките за храбростта им и професионализма им, които те проявявали и когато в армията беше забранено да демонстрират сексуалната си ориентация. Лос Анжелис таймс съобщава, че се е състояла и дискусия "Ползата от откритата служба и разнообразието".

Подобни церемонии се провеждат отдавна в държавните ведомства в САЩ - в ЦРУ от 12 години. Забраната на сексуалните малцинства в американската армия бе забранено до 20 септември 2011 г. Дотогава действаше политиката " не питай и не говори", според която военнослужещите не бяха длъжни да обявяват сексуалните си ориентация.

На служба в американската армия в момента се намират 66 000 гейове и лесбийки.

 
Националното пълномащабно учение „Защита 2012” ще се проведе на 29 и 30 юни
28.06.2012, 12:33

Националното пълномащабно учение „Защита 2012” ще се проведе на 29 и 30 юни, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Учението е с международно участие и се провежда в изпълнение на отговорностите по Приоритетна област 11 – „Сигурност“ на Дунавската стратегия. В работата му ще се включат различни структури на вътрешните ведомства от България, Румъния, Австрия и Сърбия. Темата е „Действие на единната спасителна система при бедствия вследствие на висока вълна по река Дунав и инциденти по нарушаване на обществения ред”. То ще се ръководи от главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. По време на учението ще бъдат свикани Национален щаб, експертна и информационна група. Със свои щабове ще участват министерствата, ведомствата, областните и общинските администрации на територията на Видин, Монтана и Враца.

Учението включва щабна и практическа част. Командно-щабната част ще стартира на 29 юни в сградата на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” в София. Практическата част ще се проведе в района на Фериботния комплекс във Видин. На демонстрациите ще присъстват министри, международни наблюдатели и експертни групи от страните участнички. За изпълнение целите на учението ще бъде формиран Временен оперативен щаб, които ще координира провеждането на съвместните операции на партньорските служби. Ще бъдат показани дейности при опасност от наводнение и за овладяване на извънредна ситуация, свързана с организирана престъпна дейност и вземане на заложници. Сценарият на учението предвижда операция по освобождаване на заложници, ликвидиране на авария с опасни вещества, гасене на пожари и извеждане на хора от плавателен съд и от района на Ферибота. В практическата част на учението ще участват специални части от България и Румъния.

Специалисти от МВР участват и в теоретично учение за изпълнение на отговорностите по Дунавската стратегия, което се провежда във Видин паралелно със „Защита 2012”.

/ИА „Фокус”/

 
Изтребител Су-27 се е разбил в Карелия
28.06.2012, 10:57

Су-27Днес сутринта изтребител Су-27УБ на Военновъздушните сили на Русия се е разбил в района на летище Бесовец в Карелия. Инцидентът е станал при захождане за приземяване, предаде ИТАР-ТАСС.

Изтребителят е изпълнявал планови полет. Двамата пилоти са успели да катапултират и са се свързали със своята част. По-късно вертолет Ми-8 на спасителната група ги е откарал в болница.

От ВВС на Русия посочват, че самолетът е изпълнявал полет без оръжие на борда. Жертви и разрушения на земята няма. Бордовите "черни кутии" са намерени и предадени на специализираните органи.

Предварителните версии за аварията са две: попадане на птици в двигателите или отказ на някоя от системите за управление.

Временно всички полети на Су-27 са преустановени. - Още за Су-27

 
Белезници за танкист от Сливен
28.06.2012, 09:32

Белезници за танкист от Сливен, научи Sliveninfo .

Сержант от Центъра за подготовка на танкисти е арестуван при акция на военна полиция в града под сините камъни. "Арестантът е с постоянна мярка за неотклонение-задържане под стража", заяви пред Sliveninfo полковник Христо Тинев, заместник окръжно-военен прокурор.

М.Б. е закопчан заради кражба на нафта от района на поделението. При обиск в дома му обаче са открити и наркотици.

 
Нов бомбардировач до 2020 г.
28.06.2012, 08:57

Ту-160Перспективният стратегически бомбардировач, за който президентът Путин говори на съвещанието в Краснодарски край, ще бъде приет на въоръжение около 2020 г. Това каза главнокомандващият на ВВС на Русия Виктор Бондарев. По думите му, подписването на предварителния проект за новия самолет е насрочени за близките дни, пише вестник "Российская газета".

„Външният му вид е готов, довършват се тактическо-техническите задания. Налице са всички условия за това, своевременно да се разработи и достави в строя машината заменяща или допълваща Ту-95 и Ту-160”, подчерта генералът.

Инженерните подробности по проект той не разкри. Според някои данни при създаването му конструкторите са използвали като пример „летящото крило” на  американския стратегически бомбардировач В-2. Това „копиране” не е се е харесало на отговарящият за отбранително-промишления комплекс (ОПК) вицепремиер Дмитрий Рогозин. Повлияло ли е неговото мнение върху облика на машината, засега е трудно да се каже.

/ИА „Фокус”/

 
Пуснаха правилника за резерва на обсъждане
28.06.2012, 08:47

До 10 юли Министерството на отбраната очаква предложения по проекта на Правилник за прилагане на Закона за резерва на Въоръжените сили. Одобрените от Съвета по отбрана текстове са качени на сайта на ведомството. Там е и проектът на Наредбата за военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време.

Според преходните и заключителни разпоредби на закона до 6 месеца Министерският съвет трябва да приеме правилника и другите поднормативни актове. Т.е. до половин година след 10 юни 2012 г., когато законът влезе в сила. Известно е обаче намерението на ръководството на МО първите 300-400 резервисти да бъдат приети до края на годината, което предполага, че правилникът и наредбите трябва да станат юридически факт в близкия един месец.

Предвижда се до един месец  от влизане в  сила на правилника министърът на отбраната да утвърди образците от документи предвидени в него, в т.ч. образците на договор за служба в доброволния резерв и за предоставяне на техника-резерв в доброволния резерв. Учебните планове и програми за курсовете по начална и/или специална военна подготовка, за курсовете за придобиване, повишаване на квалификацията и за преквалификацията на резервистите следва да се разработят от военните академии, висшите военни училища, Съвместното командване на сили и видовете въоръжени сили до 6 месеца от приемането на  правилника.

Според Плана за развитие на Въоръжените сили след трансформацията личният състав на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия към 31 декември 2014 г. ще достигне не по-малко от 37 100 души и  до 3  400 резервисти. Структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната ще има до 250 резервисти, а останалите 3150 ще са в Българската армия.

/www.otbrana.com - Спирдон Спирдонов/

 

 
Русия и Индия ще създадат хиперзвукова ракета
27.06.2012, 22:46

Първият прототип на руско-индийска хиперзвукова ракета, скоростта на която в 5-7 пъти ще превиши скоростта на звука, ще бъде готов през 2017 година, съобщил в сряда главният управляващ и генерален директор на компания „Брахмос”, която се занимава с разработването на едноименната ракета, Шиватану Пилай.

Той е подчертал, че ракети от този проект ще се доставят само в Индия и Русия, а възможност за износ на перспективната разработка за други страни не се предвижда.

 
САЩ проведоха второ изпитание на ракета-прехващач за ПРО
27.06.2012, 20:37

Военноморските сили на САЩ проведоха успешно изпитание на ракета-прехващач Block 1B от семейството Standard Missile-3 (SM-3), се казва в съобщение, разпространено от Американската агенция за противоракетна отбрана, цитирано от РИА Новости.

По време на изпитанието Block 1B е поразила над Тихия океан балистична ракета - мишена с разделящи се бойни части. Мишената е била изстреляна от полигона Кауай на Хавайските острови и се е движела към северозападната част на океана, където е засечена от радарите на ракетния крайцер "Lake Erie", след което екипажът му изстрелва ракетата-прехващач, която унищожава балистичната ракета. Тестът е проведен рано сутринта.

Днешният тест е вторият успешен опит на Block 1B. Първият беше извършен през май.SM-3 Block 1B се явява модернизирана версия на ракетата SM-3 Block 1A, която в момента е на въоръжение в американските ВМС.

Първите изпитания на Block 1B през септември миналата година се оказаха несполучливи. Според Ройтерс през 2015 година ракети Block 1B ще бъдат на въоръжение в базата в Румъния, която е част от Европейския противоракетен щит ( ПРО).

Решението за създаване на ПРО в Европа бе прието на Срещата на Върха на НАТО през 2010 година в Лисабон.

Според цялостния план ще бъде задействан радиолокационна станция (РЛС) в Турция, база с ракети-прехващачи SM-3 в Румъния и Полша и кораби на ВМС на САЩ, базирани на испанското пристанище Рота. В допълнение към състава на системата за ПРО ще бъдат включени мобилни РЛС за ранно предупреждение при ракетно нападение, разполагане на кораби до Холандия и др.

През октомври 2011 година генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че ПРО ще бъде в състояние на пълна операционна готовност през 2018 година.

/news.ibox.bg/

 
Швеция представи финансови решения за изтребителя „Грипен”
27.06.2012, 19:48

JAS-39Днес шведското правителство, представлявано от шведската Агенция за експорт на отбранително имущество FXM, е представило пред  Министерството на отбраната различни финансови решения за изтребителя „Грипен”, съобщиха за „Отбрана” от агенцията.

Шведската делегация представила гъвкави финансови решения за придобиването на изтребителя „Грипен”, които са напълно съобразени с българския бюджет, се посочва още в съобщението. Делегацията е обърнала внимание на ползите от споделянето с други държави от групата на използващите „Грипен” на логистика, резервни части и обучение. Групата на държави, които имат на въоръжение „Грипен”, включва Чехия, Унгария, Швеция, Южноафриканската република и Тайланд.

„Днес се срещнахме с българското Министерство на отбраната, за да представим варианти за финансови решения за изтребителя „Грипен”. „Грипен” е изборът за интелигентна отбрана за България: той има най-модерните оперативни способности и технологии, изключително икономичен е, напълно съвместим с изискванията на НАТО, шведското правителство и ВВС стоят изцяло зад него. Освен това Швеция ще бъде открит и честен партньор на България, на когото може да се разчита,” каза Генерал-майор Ян Андерсон от FXM.

„С избора на „Грипен” България ще придобие изтребителна система, която е дългосрочно решение и изпълнява всички оперативни изисквания на българските ВВС като им дава възможност с по-малко разходи да продължат да изграждат способности,” добави Ян Андерсон.

Шведската делегация включва представители на FXM и Сааб, както и шведския аташе по отбраната полковник-лейтенант Пер Алриксон.

Пакетът, предложен от шведското правителство, включва:

   - Цялостното решение - 8 изтребителя „Грипен” C/D от последно поколение. „Грипен” е напълно съвместим с изискванията на НАТО многоцелеви изтребител, който ще бъде на въоръжение повече от 30 години.

   - Истински партньорски подход, при който България ще бъде равноправна страна заедно с другите държави, използващи „Грипен”.

   - Гъвкаво финансово решение между правителствата на България и Швеция. Швеция може да се ангажира с фиксирана цена на изплащане, което дава яснота и предвидимост на разходите и оперативните способности.

   - Обучение на пилоти и технически персонал от страна на шведските ВВС с последващо обучение и подкрепа.

   - В допълнение компанията Сааб предлага пакет за индустриално сътрудничество в съответствие с българските изисквания.

Шведското правителство беше първото, което връчи отговора си на искането за информация от българското Министерство на отбраната през март 2011 г. Швеция е силно ангажирана в процеса на модернизация на българските ВВС и ще продължи продуктивния диалог с българското Министерство на отбраната. – Още за „Грипен”

/www.otbrana.com - Спирдон Спирдонов/

 
Военноморско учение „Бриз 2012”
27.06.2012, 17:18

Шести ден продължава военноморското учение с международно участие „Бриз 2012”. Развърнатият брегови щаб продължи осъществяването на цялостното ръководство и контрол на всички провеждани епизоди на море и на брега и организирането на взаимодействието с правителствените и неправителствени организации.

Корабите от многонационалното оперативно съединение под командването на командира на военноморска база Бургас комодор Петев излязоха на море. Пет корабни групи в състав от 23 военни кораба, 1 подводница и 2 вертолета “Пантер” на българските ВМС започнаха практическото изпълнение на планираните епизоди.

В един от елементите на учението ще се отработи взаимодействието по стандартите на НАТО между военен кораб и вертолет от българските ВМС. За първи път екипаж на вертолет „Пантер” от морската авиобаза „Чайка” ще достави по въздуха товари на борда на кораб– френската фрегата „Курбе”.

Действията на море за днес включват стрелба по морска цел, борба с подводници, отразяване атаките на въздушен противник, противодействие срещу асиметрични заплахи /терористична атака от бързо движеща се лодка/ и контрол на корабоплаването.

/Пресцентър на учението „Бриз 2012”/

 
Форумът „Технологии в машиностроенето”: Премиери на военна техника и „Танков балет”
27.06.2012, 16:54

Над 300 руски и чуждестранни компании ще представят продукцията си на провеждащия се в градчето Жуковский в Подмосковието международен форум „Технологии в машиностроенето-2012” (27 юни - 1 юли).

Форумът „Технологии в машиностроенето” се провежда едва за втори път, но военните експерти вече отбелязват силно нарасналия брой на компаниите, който излагат продуктите си. Те виждат форума в бъдеще като сухопътен аналог на авиосалона „МАКС”.

Разбира се, сферата на военнотехническото сътрудничество е доста специфична и консервативна. Водещите производители на въоръжения и военна техника ревниво пазят своето „ноу хау”. Но ако по-рано ставаше дума изключително за покупко-продажбата на такава техника то днес ситуацията се промени: заедно с техниката се купуват и технологии. Русия, например, купи германски електронен компютърен учебен център, който предстои да бъде построен в Нижегородска област. Видоизмениха се е договорите за купуване на танкове, самолети или ракети. Техниката се купува при условие за по-нататъшното и производство в дадената страна. Като пример може да се приведе руско-индийското сътрудничество в създаването на изтребителя от 5-то поколение и проекта по производството на ракетата „Брамос”, която ще бъде демонстрирана на изложбата в Жуковский. Тя е разработена от съвместно руско-индийско предприятие.

Най-големите руски компании ще демонстрират на форума няколко новости. Концернът „Съзвездие” ще покаже автоматизирана техника за управление на военни формирования в тактическото звено. Концернът „Моринформсистема-Агат” ще представи и образци на ракетните комплекси „Клаб-М” с различни типове ракети, разказва директорът на компанията по външноикономическа дейност Ростислав Атков:

   - Комплексът „Клаб-М” е контейнеров комплекс от ракетно оръжие в две версии. Там има 4 ракети - или противокорабни, или за поразяване на наземни цели. Комплексът може да стреля или от земята, или от железопътна или автомобилна платформа, и може да бъде поставен на всякакъв кораб.

Многобройните посетители на форума, които се провежда на територията на транспортно-изложбения комплекс „Русия” най-много привлича необикновеното шоу, подготвено от организаторите. В изложбата на полигона участват танкове Т-90 и Т-80, бронетранспортьори БТР-80, бойната машина за пехотата БМП-3 и самоходната гаубица МСТА. Но най-интересното ще бъде танковия балет в изпълнение на танкове Т-90 под съпровод от операта „Кармен”. - Виж фотогалерия  и видео

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Танкове за Венецуела
27.06.2012, 16:49

На посещение в Москва е делегация на Венецуела, която се ръководи от министъра на външните работи на страната Темир Порас. Целта на визитата на високия гост от Латинска Америка е подписване на споразумения за нови доставки в Каракас на руска военна техника, в частност, танкове Т-72Б1В.

Бойни машини от тази модификация в количество 92 единици венецуелската армия вече има. Тази поръчка Русия изпълни през март тази година. Ако сега страните се договорят, Венецуела ще получи още почти 100 танка Т-72Б1В.

Финансирането на сделката ще бъде осъществено в рамките на руски кредит от 4 млрд. долара под залог на нефтени мегапроекти и покупка с него на руско оръжие. Договореност за този кредит беше постигната през октомври миналата година.

Доставките на оръжие в тази латиноамериканска страна, пише вестник „Комерсант” са част от икономическата експанзия на Русия във Венецуела. По време на миналогодишната визита на бившия вице-премиер Игор Сечин в Каракас като съпредседател на руско-венецуелската междуправителствена комисия бяха подписани редица големи споразумения. В частност, страните се договориха за участие на „Роснефт” в проекта за усвояване на местонаходището Карабобо-2 в нефтоносния пояс на река Ориноко. Както вече беше съобщено, достъпът до него ще струва на Русия 1 млрд. долара. Освен това, пет руски нефтени компании /”Роснефт”, „Газпром”, ЛУКОЙ, „Сургутнефтегаз” и ТНК-ВР/ се обединиха за усвояване на местонаходището на тежък нефт Хунин-6 и са готови да похарчат за проекта 20 млрд. долара за 40 години.

Впрочем, през последните години в Москва започнаха да проявяват известно недоволство от курса на предоставяне на кредити на Венецуела под залог на нефтени проекти с дълъг срок на изплащане, за реализирането на които руските компании не притежават необходимите технологии. Тези настроения особено се засилиха след като стана известно за раковия тумор на Уго Чавес. В случай на неговата оставка, според единодушната оценка на експерти, Москва рискува за загуби своите проекти и да не дочака връщане на кредитите.

Русия е един от главните доставчици на оръжие за Венецуела. По резултатите от 2011 година тази страна заема първо място сред вносителите на руско сухопътно оръжие в рейтинга на Центъра за анализ на световната търговия с оръжие. - Още за Т-72

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Два нови ремонтирани украински L-39 се връщат в строя
27.06.2012, 16:42

L-39На 26 юни въздушно командване "Юг" получи 2 нови ремонтирани самолета Л-39 от представител ина ремонтния завод "Одесаавиарамонтсервис" в Украйна.

За първи път самолетите са с принципно нов дигитален камуфлаж, който затруднява визуалното им откриване.

До края на годината още 16 самолета от този тип трябва да преминат през капитален ремонт - 12 от Чугуевския авиоремонтен завод и още 4 в Одеса и да бъдат на въоръжение на ВВС на Украйна. – Още за L-39

/Pan.bg/

 
Курсантите от втори курс започнаха летателното си обучение на Pilatus
27.06.2012, 16:36

Вчера, 26 юни, във Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия започна първият летателен стаж на курсантите-летци 2-ри курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”.

Началният етап от летателното обучение, т. нар. “screening” включва изпълнение на опознавателни полети с инструктор в зона прост и сложен пилотаж, навигация и приборна подготовка, като крайната цел е да се определи физическата и психическа пригодност на курсантите за продължаване на летателната им подготовка.

Новото в подготовката е, че за първи път с курсанти 2-ри курс бяха проведени компютърни тестове за познаване на самолет „Пилатус” РС-9М, както и основите на навигацията, аеродинамиката и действията при особени ситуации във въздуха.

За първи път курсантите започват летателното си обучение с използване на радиотелефонна фразеология изцяло на английски език.

Първия полет за младите летци беше с продължителност от 1 час и включваше опознавателен полет по маршрут и запознаване с основните летателни характеристики на самолета.

Според инструкторите курсантите започват летателното си обучение със завидна мотивация, положили са много старание при подготовката за първия си полет, и са показали отлична комуникация на английски език с пунктовете за управление.

/airforce.mod.bg/

 
Инспекторска група бе в авиобаза „Граф Игнатиево”
27.06.2012. 16:29

Авиобаза „Граф Игнатиево” бе посетена вчера от инспекторска група с представители на Република Казахстан (която пое председателството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ от началото на 2010 г.) и Република Беларус във връзка със задълженията на Република България по Виенския документ от 2011 (ВД-2011).

Делегатите бяха посрещнати от командира на авиобаза „Граф Игнатиево” бригаден генерал Цанко Стойков, който запозна чуждестранните наблюдатели с организационната структура на авиобазата, с нейната мисия, задачи, въоръжение и личен състав.

Целта на проведената инспекция е получаване на потвърждение на годишния обмен на информация съгласно Виенския документ – 2011. Посещения от подобен характер на държава-членка на Организацията на сигурност и сътрудничество в Европа могат да се инициират периодично, при спазване на изискванията на ВД-2011, и имат важна роля в укрепване на доверието между държавите-членки на ОССЕ.

При извършената проверка от мащабна многонационална инспекция в края на 2011 г. авиобаза „Граф Игнатиево” получи висока оценка на дейността си и демонстрираните способности при изпълнението на мисията по Air Policing.

/www.otbrana.com/

 
Новини от ВМС: Кораби и вертолети на „Бриз-2012”
27.06.2012, 16:25

Военноморското учение с международно участие „Бриз – 2012 г.” се провежда от 22 юни до 1 юли в западната част на Черно море. В него участват над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и около 900 души личен състав от българските Военноморски сили, както и взвод от Сухопътните войски.

В учението „Бриз – 2012 г.”  участват и екипажи от Военноморските сили на Турция с една подводница, два ракетни катера, два миночистача и един спомагателен кораб,  един патрулен катер от Военноморските сили на Гърция, самолет от патрулната авиация на САЩ  P-3C ORION, както и три кораба от Втората постоянна група кораби на НАТО: германската фрегата „BAYERN”, френската фрегата „COURBET” и турската фрегата „GEDIZ”....... Прочети още

 
Съобщение
27.06.2012, 12:35

В резултат на публикация в Сливен инфо от 26 юни, относно брожения сред военнослужещите от военно формирование 22220 - Сливен, Командването на Сухопътните войски извърши проверка, която показа следното:

Няма напрежение и недоволство сред личния състав на в.ф. 22220 – Сливен. Войсковият живот протича нормално. Личният състав участва активно в мероприятията по прочистване на засегнатия от взривовете на складовете на фирма „Берета Трейдинг” район около село Лозенец. Учебният процес се води по план.

Няма утвърдени структурни схеми, на базата на които да бъдат изготвени длъжностни разписания.

Не е стартирана процедурата по назначаване на комисии за определяне на военнослужещите по новите длъжностни разписания.

На военнослужещите от в.ф. 22220 – Сливен е разяснена предстоящата реорганизация, правилата и реда за определянето им за съответните длъжности.

След 1 декември 2012 г. около 35% от военнослужещите във  формированието ще останат без длъжност.

След като са им разяснени правилата и изискванията за оставащите длъжности, на всички, които считат, че няма да бъдат определени за оставане на служба във формированието, им е дадена възможност да кандидатстват по регистъра за вакантни длъжности в Българската армия и в свободните такива във 2-ра и 61-ва механизирани бригади.

От целия личен състав на формированието двама офицери и един сержант,  са служили в бившата 24 Айтоска танкова бригада.

Други двама офицери и един сержант са родом от гр. Айтос, но никога не са служили в Айтоската бригада.

Тези шест военнослужещи с нищо не биха могли да повлияят на критериите за определяне на военнослужещите за длъжностите по новото длъжностно разписание.

В предстоящата работа на комисиите ще има и представители от Командването на Сухопътните войски.

В Закона за отбраната и Въоръжените сили никъде не посочено, че месторождението е фактор при определяне на кадровото развитие на който и да е военнослужещ.

В крайна сметка няма никакво значение кой къде се е родил и кой къде е служил. От значение е какво можеш и искаш или не искаш да служиш.

/landforce.mod.bg/

 
Сирийската отбрана - способна и все по-изнервена
27.06.2012, 11:53

Още не са ясни пълните подробности около свалянето от Сирия на турски военен самолет, но инцидентът демонстрира, че сирийските военни са способни да изненадват, реагират изключително изнервено и са все повече въвлечени в конфронтация с най-силния си съсед.

Това може да принуди западните сили да преосмислят подхода си към кризата - те искат президентът Башар Асад да се махне, но не и да рискуват войници или самолети в една интервенция. Освен това те се опасяват да не избухне регионален конфликт…….. Прочети още

 
Британски командоси под носа на Асад
27.06.2012, 11:48

Британски части за специални операции са пресекли границата на Турция със Сирия. Това твърдят непотвърдени съобщения от британски, френски и турски източници.

Отряд британски командоси вече е на 10 километра навътре в северната част на Сирия, съобщи израелската агенция за разузнавателна информация Дебка. Агенцията се позова на тези източници. Според Дебка това е може би началото на голяма военна операция за отстраняване от власт на президента Башар Асад. Агенцията напомня, че британците заедно с французите преди време първи навлязоха в Либия. След това започна и широкомащабната военна операция на НАТО в Либия, която доведе до свалянето на диктатора Муамар Кадафи.

/paper.standartnews.com/

 
Венецуела е продала поне един F-16 на Иран
27.06.2012, 11:44

Според испанският вестник АВС Венецуела е предала на Иран поне един изтребител F-16, намиращ се на въоръжение във венецуелските ВВС. Според изданието американският изтребител е бил разтикован и поставен в контейнери, след което е бил транспортиран до Иран чрез венецуелски самолет Boeing 707-384C с регистрационен номер 6944. Той е извършил междинни кацания в Бразилия и Алжир.

По данни на вестника преди време Техеран и Каракас са подписали споразумение за доставка на няколко F-16 на Иран. Те ще бъдат използвани за изработване на тактика за водене на въздушен бой с F-16 и снемане на радиолокационните му параметри.

Венецуела е придобила през 1982 г. от САЩ 24 изтребители F-16 Block 15, като до сега са загубили три от тях. През 2006 година президентът Уго Чавес е обявил за намеренията на страната му да продаде на Иран останалите 21 броя F-16 и да ги замени с купените през 2005 г. от Русия 24 нови Су-30.

Предполага се, че Иран се стреми да придобие няколко F-16 в рамките на кампания по подготовка за отразяване на възможен удар от страна на САЩ и/или Израел.

Още в началото на 1970-те години Иран е планирал да закупи около 300 изтребители F-16. Сделката е била одобрена от Конгреса на САЮ, но с избухване на Ислямската революция през 1979 година продажбата е била спряна.

/Pan.bg/

 
Запасните от Карлово посетиха паметни места от Балканската война
27.06.2012, 09:49

Какъв ли ще да е бил този неистов жертвоготовен дух на дедите ни отпреди 100 години, как силно и истински са обичали те Майка България, колко усилия са вложили, колко несгоди и тегоби са преодолели за да надделеят над противника и да завоюват онези бляскави победи от Балканските войни 1912-1913 год., с които ние днес сме толкова горди........ Прочети още

 
Доброволци в армията наесен
27.06.2012, 09:40

През септември в Българската армия ще влезе първият доброволец.

Дотогава военните очакват да бъдат разкрити всички процедури и да бъдат обявени конкурси, за да може да се подпише и първият договор с доброволен резервист.

Тази нова длъжност беше разкрита в Закона за резерва и въоръжените сили, който беше приет от парламента и влезе в сила на 10 юни. Очаква се утре в Министерския съвет да бъдат приети правилниците по неговото прилагане и той да стане активен от 1 юли, съобщи о.р. ген.-лейтенант Атанас Запрянов. Той е съветник на министъра на отбраната Аню Ангелов и един от водещите специалисти по изготвянето на закона. Очаква се в началото на следващия месец да се появяват и длъжностите за доброволни резервисти......... Прочети още

 
Русия прекратява доставката на ракети С-300 за Сирия
27.06.2012, 08:42

С-300Русия прекратява изпълнението на договора за доставка за Сирия на зенитно-ракетни комплекси С-300ПМУ-2. Както съобщи руският вестник „Ведомости”, това станало „по указания отгоре”.

Самото съществуване на неоповестения договор се потвърждава от годишния отчет на „Нижегородския машиностроителен завод” (влизащ в концерна „Алмаз-Антей”) за 2011 година. В него са фиксирани договори с Алжир и със Сирия за доставка на С-300 на стойност съответно 39 и 105 милиона долара.

Доставките трябва да бъдат приключени до края на 2012 година. Поръчката за Алжир е изпълнена и ракетите са доставени.

Против доставянето на оръжие за Сирия се изказват много западни държави. „Ведомости” предполага, че Русия прекратява договора със Сирия за зенитните ракети, за да не усложнява отношенията със западните партньори. Поради сходни причини през 2010 година Русия анулира договор за доставка на С-300ПМУ за Иран.

„Ведомости” твърди, че Русия продължава (или вече е завършила) доставянето за Сирия на ракетни комплекси със средна далечина „Бук М-2”, на зенитни ракетно-оръдейни комплекси „Панцирь-С”, а също така и на комплекси „Печора-2М”.

ЗРК С-300 са способни да откриват цели на разстояние до 300 километра и да обстрелва едновременно 36 обекта. Ако Сирия приеме такива комплекси на въоръжение, тя ще получи съществено преимущество пред авиацията на евентуалния противник. – Още за С-300

/www.blitz.bg/

 
Американски военен командир ще посети Пакистан
27.06.2012, 08:17

генерал Ашфак Каяни Алън Командирът на предвожданите от САЩ международни сили в Афганистан генерал Джон Алън ще посети Пакистан в сряда на фона на обтегнатите отношения между Исламабад и Вашингтон, предаде АФП.

В срещата си с ръководителя на пакистанската армия генерал Ашфак Каяни Алън се очаква да обсъди убежищата на екстремисти в Пакистан, продължаващата блокада от страна на Исламабад за натовските доставки за силите в Афганистан, както и други въпроси, съобщи американски официален представител, пожелал анонимност.

По-рано този месец САЩ изтеглиха преговарящия си екип от Пакистан след като преговорите за възобновяване на жизнено важните транзитни доставки през пакистанска територия не дадоха резултат.

/ИА „Фокус”/

 

 
Четвърти есминец Type 052C влезе в състава на ВМС на НОАК
26.06.2012, 23:02

Новия есминец Type 052C с бордови номер 173 влезе в състава на ВМС на Китай.

Това е четвъртият кораб Type 052C клас Luyang II, който е оборудван с многофункционална РЛС с 4 ФАР, 48 зенитни ракети HHQ-9, противокорабни ракети YJ-62 (C-602) и две 7-цевни артилерийски установки Type 730.

 
Новите РЛС „Воронеж”: Надеждна система за предупреждение за ракетно нападение
26.06.2012, 20:16

Мрежата от нови Радиолокационни станция (РЛС) „Воронеж” от системата за предупреждаване за ракетно нападение може да се появи в Русия предсрочно, по-рано от 2020 година, благодарение на увеличаването на финансирането и ускоряването на темповете на строителството.

Технологичните решения, използвани във „Воронеж”, нямат аналози в света. Сред достойнствата му са блоковите му конструкции, отбелязва военният наблюдател на вестник „Комсомолска правда” Виктор Баранец:

   - Станцията „Воронеж” се сглобява като детския конструктор „Лего”. Броят на служителите, които я обслужват, е много по-малък, отколкото на РЛС „Габала”, която Русия взе под наем от Азербайджан. Вторият фактор е готовото поточно производство на тези станции. Тя има много „зорки очи”. По някои данни, тя може да наблюдава на далечина от 6000 км, а специалистите твърдят, че при увеличаване на мощността може да достигне и 8000 км. За южното направление това би било достатъчно, за да може противоракетните системи да се реагират в случай на ракетна заплаха.

Друга станция край Иркутск ще поеме контрола на територията от западното крайбрежие на САЩ до Индия. Две, вече работещи РЛС в Калининградска област и край Санкт-Петербург покриват северната, северозападната и западната посока. Станцията в Армавир (Северен Кавказ), която ще започне работа до края на годината, още сега сканира пространството от Франция и Испания до Алжир, Судан, Иран, Афганистан, част от Индия и Пакистан. В същото време има стари станции, които трябва да бъдат заменени. Не трябва да се забравя, че Русия се лиши от две мощни РЛС в Украйна, подчертава Виктор Баранец.

Трябва да се постави въпросът не за смяна на наличните станции, а за увеличаване на руските възможности в Далечния Изток, подчертава директорът на Центъра за обществено-политически изследвания Владимир Евсеев:

   - Построяването на станции от типа „Воронеж” в Приморието би било целесъобразно. Това ще позволи да се следи траекторията на движение на балистичните ракети. Освен Северна Корея, развита ракетна програма има и Япония. Разполагането на една станция в Приморието, и на друга - в Камчатка ще бъде важно, най-малкото, защото в такъв случай се появява допълнително време за предупреждаване на всички системи за ракетно нападение.

Колко РЛС са нужни? Експертите смятат, че оптималният вариант е да се удвои броя на тези, които вече работят.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Boeing провежда изпитания на „летящото крило”
26.06.2012, 20:10

безпилотен самолет Х-48СКомпанията Boeing през юли ще започне 6-месечни летателни изпитания на новия безпилотен самолет Х-48С, построен по схемата „летящо крило”. Това съобщава ръководителят на програмата X-48C Майк Киска.

По думите на Киска, по време на изпитанията, ще бъде проверена управляемостта на безпилотния самолет на ниска скорост. Инженерите на Boeing ще проведат общо 25 изпитателни полета на X-48C. За сравнение, предишната версия на безпилотния самолет - X-48В - извърши 90 полета.

Проектът X-48В беше започнат след закриването на проекта X-48А през 2001 година. През 2010 година летателните изпитания на безпилотния самолет на ниска скорост бяха спрени.

 
Български военнослужещи изпълниха скокове с най-новата парашутна система МС-6 на въоръжение във въздушно-десантните подразделения и специалните сили на САЩ
26.06.2012, 17:48

В рамките на българо-американската подготовка „Тракийска пролет 2012“ военнослужещи от специалните сили на Сухопътните войски и Военноморските сили извършиха вчера, 25 юни, парашутни скокове с американски парашут МС-6. Те се проведоха под ръководството на полковник Явор Матеев, началник на отдел „Съвместни съоръжения“ в Министерството на отбраната.

Самолет С-130 „Херкулес“ от ВВС на САЩ в Европа изпълни полет със задача осигуряване на скоковете, а втори С-130 изпълняваше специални задачи - тактически полети на малка височина и различни способи за доставка на товари и задачи за доставка на хуманитарна помощ по парашутен способ за бедстващо население.

За първи път българските парашутисти изпълняват скокове с най-новата парашутна система МС-6 на въоръжение във въздушно-десантните подразделения и специалните сили на САЩ, при която се използва способа „принудително отваряне“.

Българо-американската подготовка „Тракийска пролет 2012“ продължава до 29 юни. – Още ССО

/МО/

 
Сухопътните войски в помощ на населението в рамките на операция „Чист хоризонт”
 
26.06.2012, 16:06

126 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи  за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .

През вчерашния ден, 25 юни,  бяха открити и изнесени 5 броя невзривени боеприпаси и 65 килограма взривни остатъци. Разузнати и повърхностно прочистени са вече 14,3% от общата засегната площ. Специализираните екипи  изпълняваха отново задачи в ниви засети с пшеница в землището на село Лозенец, община Стралджа при изключително тежки условия.

Днес, 26 юни, приоритетно продължава визуалното претърсване и маркирането на откритите боеприпаси в земеделски ниви с ечемик в района на село Горно Александрово, община Сливен.

/landforce.mod.bg/

 
България е домакин на Годишната среща на заместник-началниците на отбраната на страните членки на процеса SEDM
26.06.2012, 16:01

вицеадмирал Пламен МанушевДвудневна Годишна среща на заместник - началниците на отбраната / Генералните щабове от страните-членки на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM) започва утре, 27 юни, в резиденция „Бояна“ в София. Тя ще бъде открита от председателя на Политико-военния направляващ комитет и на Координационния комитет на инициативата д-р Джанлуиджи Магри, заместник-министър на отбраната на Италия и от вицеадмирал Пламен Манушев, заместник-началник на отбраната и ръководител на българската военна делегация.

В срещата ще вземат участие заместник - началниците на отбраната от страните-членки на процеса SEDM - Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Република Македония, Гърция, Италия, Турция,Украйна, Черна Гора, Румъния, Сърбия, Словения.

На форума ще присъстват още и представителите на Грузия и Молдова като наблюдатели в процеса, командващият на Бригада ЮИЕ (SEEBRIG), директорът на Регионалния център за контрол на въоръженията (RACVIAC), директорът на Програма на ООН за развитие (SEESAC), представители на щабовете на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол и Брюнсум, на Съвета за регионално сътрудничество (RCC), на Агенцията на НАТО по комуникации, командване и контрол.

За отразяване на началото на срещата ще бъдат допускани само фоторепортерите и операторите, постоянно акредитирани да отразяват работата на МО. Желаещите трябва да бъдат в 8.30 ч. на КПП Бояна - Дом 2 и да представят документ за самоличност и журналистическа карта.

/МО/

 
Русия избира БТР
26.06.2012, 15:54

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия отново събуди интереса към проблема за въоръжаване на армията с колесна бронирана техника. След като армейският генерал Макаров се запозна с финландската машина Patria AMV и изрази заинтересованост от изучаването на тази техника, съобщения за готовността на Русия да купи финландски бронетранспортьори се появиха в много медии.

Финландската Patria не е първият колесен бронетранспортьор, който предричат за руската армия. Преди няколко месеца ставаше дума за възможно закупуване на италиански машини Centauro и работата стигна до доставката на няколко машини в Русия за изпитания. За сега демонстрацията се провежда в режим за показване: на техниката работят италиански екипажи, програмата на демонстрацията не включва изпитания за разрушаване при взрив и обстрел.

При тези условия е рано да се говори за купуване на машини от Италия, още повече, че е рано да се говори и за финландските бронетранспортьори, интересът към които се ограничи с думи за готовност те да бъдат изучени.

Въпреки това, съществува интерес към въпроса за това, с какви машини ще бъдат оборудвани въоръжените сили на Русия. Интересът е много прост: 15-18 млрд. долара, които ще получат производителите на новата бронирана техника.

Но в същото време не може да се говори, че руското военно ръководство е готово да замени отечествената бронирана техника с внос. Заедно с това, според мнението на един от водещите руски експерти в областта на бронираната техника Виктор Мураховски, „никога не е вредно да бъде изучена чуждестранната техника. Но форматът на изучаването трябва да бъде променен. На международните изложби за оръжие трябва да участват профилни специалисти”.

   – „Имаме опит от нашите разработки, сред тях могат да бъдат намерени различни решения, в това число и популярните днес оръдейни машини, добавя експертът. Ако се говори именно за класата на самоходни оръдия с универсални гаубици-минохвъргачки, то тези машини са произведени още в СССР, където беше създадена прочутата „Нона”, и сега тя широко се разпространява по света”, отбеляза събеседникът на „Гласът на Русия”.

Разработките продължават и сега. Перспективната руска бойна бронирана машина „Бумеранг”, която трява да стане основа на цяло семейство техника, трябва да се появи през 2016 година. При това трябва да отбележим ръста на потенциала и по колесната техника като цяло. Наличието му доказват такива машини като „Тайфун”, появата на пазара на нов играч - корпорацията „Защита” с машината „Скорпион” и нейните разнообразни варианти. Конкуренцията в тази сфера ще бъде само от полза. Въпросът е само в готовността на руското военно ръководство да се възползва от плодовете й. - Още руска бронетехника

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Третият прототип на ПАК ФА се включва в летателните изпитания
26.06.2012, 15:45

ПАК ФАВ началото на юни в летателните изпитания се включи третият прототип на ПАК ФА. Първият полет на Т-50-3 (борден номер № 053) е изпълнен на 22 ноември 2011 от летището на Комсомолск-на-Амур, а след трите заводски изпитателни полети за приемане и сдаване и боядисване, на 28 декември изтребителят е разглобен и транспортиран чрез Ан-124 „Руслан” в Жуковски. Там в продължение на пет месеца е възстановен, извършени са му доработки и наземни изпитания. За първи път на Т-50 е монтирана опитна РЛС с АФАР (разработена от НИИП „В.В. Тихомиров”).

Контролно облитане от летището ан ЛИИ „М.М. Громов” е извършено на 21 юни 2012 от летец-изпитателят Сергей Богдан. В следващите полети ще се изпита работата на новата РЛС с АФАР и останалите системи на самолета, които ги няма на другите прототипове.

Към момента в летателните изпитания е включен и втория прототип, чийто първи полет бе на 3 март 2011. До сега с него са изпълнени около 50 полета, а с първият прототип – 75 (първи полет с него е извършен на 29 януари 2010, а в Жуковски е от април 2010).

Стотният изпитателен полет по програмата ПАК ФА е извършен на Т-50-2 на 3 ноември 2011 година също от Сергей Богдан. Очаква се есента на тази година към летателните изпитания да се присъедини и четвъртия прототип Т-50-4, като е планира но той самостоятелно да прелети от Комомолск-на-Амур до Жуковски.

През февруари 2012, тогава главнокомандващият руските ВВС генерал Зелин заяви пред РИА „Новости”, че до 2015 в изпитанията на новия руски ‘стелт’ изтребител ще участват общо 14 ПАК ФА. През 2013 ще се включат още два прототипа, след което започва производството на предсерийната партида изтребители. През 2013 в ГЛИЦ на МО на Русия в Ахтубинск ще започнат и държавните изпитания на руския изтребител пето поколение с формалното им предаване на ВВС. Руските ВВС трябва да получат 60 изтребителя ПАК ФА в периода 2016-2020 година. – Още за ПАК ФА

/Pan.bg/

 
Руски кораби ще участват в ученията RIMPAC-2012
26.06.2012, 12:15

Отряд от кораби на Тихоокеанския флот на Русия на 29 юни ще пристигне във военноморската база на САЩ Пърл-Харбър за участие в най-големите военноморски учения RIMPAC-2012, съобщи днес началникът на отдела за информационно осигуряване на пресслужбата на Тихоокеанския флот капитан първи ранг Роман Мартов.

Според него, корабите са изминали повече от 3500 мили и се намират в централната част на Тихи океан. По време на похода екипажите на корабите изпълнили редица бойни упражнения по огнева подготовка, провели десетки тренировки по организиране на противовъздушна и противокорабна отбрана.

 
Летци и изтребители Су-27 от "Русские витязи" ще участват във Фарнборо
26.06.2012, 11:45

Летци от руската пилотажна група "Русские витязи" с два изтребители Су-27 ще участват в авиоизложението във Фарнборо. На 14 и 15 юни те ще изпълнят демонстративни полети в рамките на полетната програма на авиационното изложение.

На статичен показ освен Су-27 ще бъдат представени и учебно-бойния Як-130 и регионалния пътнически самолет "Сухой Суперджет 100".

Авиоизложението „Фаранборо 2012” ще се състои от 9 до 15 юни. – Още за "Русские витязи"

/Pan.bg/

 
Стратегическите ракети „Булава” са приети на въоръжение
26.06.2012, 10:15

Подводен старт на "Булава"Главнокомандващият на ВМС на Русия вицеадмирал Виктор Чирков обяви фактическото приемане на въоръжение на междуконтиненталните балистични ракети с морско базиране Р-30 „Булава”, съобщи агенция „Новости”. Сега се оформяла необходимата техническа документация.

В интервю за агенцията вицеадмиралът потвърди плановете на ВМФ през юли да бъде приета на въоръжение най-новата стратегическа атомна подводница „Юрий Долгоруки”, построена по проекта „Борей”. Планира се това да стане на празника на ВМФ на 29 юли. Именно за тази подводница са предвидени ракетите „Булава”.

Сега преминават ходовите изпитания на втората подводница от проекта „Борей” – „Александр Невский”, за която е планирано да влезе в състава на ВМФ през 2013 година. През есента тя трябва да изстреля две ракети „Булава”.

Третата подводница ще се нарича Владимир Мономах”, а четвъртата – „Святитель Николай". Като цяло по този проект трябва да бъдат построени шест подводници.

Подводниците от проекта „Борей”, въоръжени с ракетите „Булава”, че бъдат използвани основно за патрулиране в неутрални води.

Р-30 „Булава” е способна да носи до 10 хиперзвукови маневриращи ядрени бойни глави с индивидуално насочване, които могат да си променят траекторията на полета по височина и по курс, на разстояние до 8000 километра. Мощността на всеки блок достига до 100-150 килотона. – Още за „Булава”

/www.blitz.bg/

 
Наши и руски граничари се срещнаха на стражевия кораб „Краснодарец”
26.06.2012, 08:33

Група от 12 активисти на дружество „Граничар”  на СОСЗР направихме посещение на  граничарите от Руската  федерация. Те бяха на традиционно посещение на Регионалната дирекция „Гранична полиция”-Бургас, за подновяване на споразумението за охрана на Черно море, но стражевият кораб „Краснодарец”с който бяха дошли акустира в пристанището във Варна.

Лично командирът на кораба капитан втори ранг Цикал Михаил ни прие много любезно. След това ни разведе из лабиринтите на стражевия кораб, разказа ни за бойните му възможности. Отговори любезно на всички зададени въпроси и накрая ни отведе в един от салетите, където бяха подредени маси с напитки, различни ястия и лакомства. След кратко слово за приятелството между българските и руските граничари им подарихме специално подготвена картина с граничарска тематика и книгата „Граничари завинаги”, която издадохме във връзка с 50-годишнината на дружеството.

Командирът на кораба на свой ред ни поздрави с добре дошли, говори за хубавите традиции в отношенията между българските и руски граничари, а след това предаде специални поздрави от името на началника на граничната част, седалището на която е в град-герой Новорусийск капитан първи ранг  Масликьов Олег Станиславовович и поднесе на всеки от групата малък паметен подарък.

Вокален състав от екипажа на кораба изнесе  художествена програма и за изненада на нашите приятели, когато запяха „Разцъфтяли ябалки и круши” в един глас и спонтанно запяхме и ние. Беше много въодушевено, особено след като граничарите от запаса  Андон Янев и Ангел Петров декламираха стихове за Вергил Ваклинов и други български герои граничари.

Направени бяха много снимки, както от наша така и от страна на руснаците. А когато им казахме, че срещата ще бъде отразена във вестник „Българско войнство” те поискаха да им пратим няколко броя, като оставиха и адреса на своята част.

/otbrana.alle.bg - подполковник от запаса Недю Монев/            

 
Как се остава на служба, ако си танкист в Сливен
26.06.2012, 08:06

Зрее недоволство в Центъра за подготовка на танкисти в Сливен, научи Sliveninfo.

Военни от бившата танкова бригада са буквално бесни от начина, по който командването определя кой да бъде съкратен и кой да остане на служба.

Все още стискаме зъби, но скоро може да проговорим пред медиите, което ще доведе до небивал скандал. Вече няма какво да губим и сме готови да изнесем пикантна информация за случващото се в поделението, категорични са униформените, чието търпение явно се изчерпва.

Преди месец бе официално обявено, че в танковото поделение ще има съкращения.

Какво обаче твърдят самите танкисти:

Основните критерии за да останеш на служба са следните:

Да си от Айтос, да си служил в някогашната танкова бригада в Айтос, днес да живееш в Айтос. И да пътуваш всеки ден от Айтос…Ако пък си разследван за далавера с автобусни билети, цена няма да имаш.

Ако отговаряш на поне едно от тези условия - оставаш на служба.

Ако отговаряш на повече от едно - не само оставаш, но се издигаш.

Всички други критерии са второстепенни, твърдят военните. Според тях образователният ценз, участие в мисии зад граница, оценки за участие в учебния процес и др., са поставени на заден план от командването на поделението.

Което, а пропо, е от… Айтос. В голямата си част…

/Sliveninfo.com/

 

 
Индия започна изпитания на нов танк
25.06.2012, 22:49

Arjun Mark I Организацията за отбранителни изследвания на Индия (DRDO) е започнала изпитания на нова версия на основния боен танк Arjun Mark II. Изпитанията се извършват на полигона Похран и ще продължат до края на юли.

По време на изпитанията специалисти от DRDO освен всичко друго ще проверят 19 параметри на танка, остро критикувани при първата му версия – Arjun Mark I (на снимката), който е на въоръжение на индийската армия. В частност, става дума за нова система за инфрачервено виждане, предназначена за изпълнение на задачи дори при пълна тъмнина. – Още индийски танкове

 
Перспективна структура на британската армия
25.06.2012, 22:40

Списанието "Jane's Defence Weekly" на 22 юни е публикувало статията на Tim Ripley "British Army to organise around reaction and adaptive divisions", в която се съобщава за проект на перспективната структура на британската армия "Army 2020", която трябва да бъде достигната до 2020 година. Разработката на новата структура е била извършена от група под ръководството на генерал-лейтенант Ник Картер, но документът все още не е утвърден от британското правителство.

В сухопътните войски на Великобритания, се предвиждат следната реорганизация.

Според план "Army 2020", основните бойни съединения в британската армия към 2020 година ще бъдат сведени в две дивизии – едната е предназначена за водене на бойни действия с „висока интензивност” ("Reaction Division"), а другата ще води „меки” действия и операции ("soft-power") ("Adaptive Division").

В състава на "Reaction Division" трябва да има три механизирани бригади (armoured infantry brigades). Всяка от тези механизирани бригади ще включва два мотопехотни батальона (въоръжени с модернизирани БМП Warrior), танков полк (с 56 танка Challenger 2), среден разузнавателен полк (въоръжен с перспективните БРМ Scout SV) и мобилен пехотен полк (Рrotected mobility regiment, въоръжен с перспективните БТР FRES UV). В състава на дивизията ще има още и отделни артилерийски, инженерен и тилов полкове.

Освен това в състава на "Reactive Forces" ще влизат и 16-та десантно-щурмова бригада и 3-та бригада морска пехота ("коммандо"). Според някои данни в състава на 16-та дщбр допълнително ще бъдат включени и два полка бойни вертолети (Apache AH.1).

В състава на "Adaptive Division" ще влизат седем пехотни бригади, разпределени по цялата територия на Великобритания. Пехотните бригади ще бъдат с различен състав и трябва да включват от два до четири пехотни батальона (въоръжени със закупените през последните години леки бронирани машини и машини тип MRAP), а също и няколко "леки кавалерийски" или бронеразузнавателни ескадрона (със съответната лека колесна бронетехника).

За осигуряване на действията на двете дивизии и техните бригади се предвижда използването на единно командване за поддръжка и осигуряване (Force Troops And Logistics Support), което, както се предполага, ще се състои от осем бригади – артилерийска, разузнавателна, инженерна, медицинска, две свързочни и две за тилово осигуряване. Като част от сухопътните войски остава и Обединеното вертолетно командване (Joint Helicopter Command).

Според този план в британската армия трябва да има 33 пехотни и мотопехотни батальона (сега те са 36).

 
Русия няма да се откаже от базата в сирийския Тартус
25.06.2012, 21:03

Русия няма намерение да закрива базата на ВМФ в сирийския град Тартус, съобщи днес в Санкт Петербург главнокомандващият военноморския флот вицеадмирал Виктор Чирков.

На 21 юни се появи информация, че Русия уж се готви да евакуира своите граждани в Сирия и военният персонал на базата в Тартус. Но по-късно тази информация беше опровергана.

В Тартус се разполага единствената военна база извън границите на бившия СССР – пункт за материално-техническо осигуряване на ВМФ на Русия, в който могат да се базират руски бойни кораби в Средиземно море.

 
Успешни учения на стратегическата авиация на Русия
25.06.2012, 20:59

Руската стратегическа авиация днес завърши летателно-тактическото учение. По време на полет над Тихи океан самолети Ту-95MS и Ту-160 са отработили маневри на унищожаване на ПВО и стратегически обекти на условен противник, съобщи официалният представител на министерството на отбраната Владимир Дерябин.

Били са извършени 10 въздушни зареждания с гориво. Времето на пребиваване на екипажите във въздуха е продължило от 12 до 21 часа, каза той. Над неутралните води на Тихи океан руските стратегически бомбардировачи се съпровождали от самолети Ф-15 и Ф-16 на страни от блока НАТО, добави източникът от министерството на отбраната.

 
Русия ще построи ескадрени миноносци за ПРО
25.06.2012, 18:34

"Северная верфь". Фото прессслужба на корабостроителницатаПетербурското Северно проектно-конструкторско бюро работи над проект на ескадрен миноносец с елементи за ПРО и противокосмическа отбрана, заяви ръководителят на Обединената корабостроителна корпорация Роман Троценко. Планира се строителството му да започне през 2016 година в „Северна верф” и „Балтийски завод”. Общо ще бъдат построени 6 нови миноносци.

В последно време руските военни отделят особено внимание на морския компонент на противоракетната и противокосмическата отбрана.

Сега с активно развитие на морския компонент на противоракетната отбрана се занимават САЩ. Става дума за бойната информационно-управляваща система Aegis с противоракети SM-2, SM-3 и техни модификации. Такава система вече е са монтирани на крайцери от типа „Тикондерога” и ескадрени миноносци от типа „Арли Берк”. Тя също влиза в състава на въоръженията на корабите на ВМС на Япония, Южна Корея, Испания и Норвегия.

 
Корабът с хеликоптери за армията на Асад издигна руско знаме
25.06.2012, 18:11

Корабът „Алаид”, превозващ в Сирия ремонтирани в Русия бойни хеликоптери Ми-25 и който се намира в пристанището на Мурманск, смени знамето на Кюрасао с руско.

Заедно с това стана известно, че „Алаид” от Мурманск ще замине за Сирия. Фактът на превоз от кораба на хеликоптери, принадлежащи на режима на Башар Асад, още миналата седмица потвърди външният министър на Русия Сергей Лавров. Според него, контрактът за ремонт на хеликоптерите бил подписан още през 2008 година. При това техниката се транспортира разглобена и за монтирането й ще бъде необходимо много време.

Корабът „Алаид” с хеликоптери Ми-25 и средства за ПВО беше спрян на 19 юни край бреговете на Шотландия след което английската застрахователна фирма по запитване на властите на страната анулира застраховката на кораба.

 
През тази година започва реорганизацията на тактическите формирования в Българската армия
25.06.2012, 18:06

„След реорганизацията на стратегическо и оперативно ниво, реализирана през изминалата година, през 2012 г. започва реорганизацията на тактическите формирования в Българската армия“, каза министърът на отбраната Аню Ангелов днес, 25 юни, в отговор на въпроси на журналисти след церемонията в Министерството на отбраната по награждаването на представителния отбор на Въоръжените сили по крос.

Той разясни, че в изпълнение на Бялата книга за отбраната и въоръжените сили и съгласно графиците, заложени в Плана за развитие на въоръжените сили през тази година предстои да се реализира последният етап от реформата на въоръжените сили, който ще продължи до края 2014 г. – реорганизация на тактическите звена в Българската армия. “Нищо изненадващо не правим. Всички хора, които ще бъдат засегнати от тази реорганизация, са добре запознати с това, което става с техните поделения и с възможностите, които предлагаме като увеличаваме личния състав в други военни формирования“, посочи министър Ангелов. По думите му, през последната една година военнослужещите са напълно наясно какво могат да направят, ако искат да продължат да служат. След 1 юли, ако не са кандидатствали за обявените нови 1 800 вакантни длъжности във военните формирования, на тях ще им бъдат връчени 6-месечни предизвестия и ще бъдат взети в разпореждане. През септември те ще имат възможност да кандидатстват за обявените в регистри длъжности, останали вакантни след реорганизацията на военните формирования.

Поради това, че процесът на заемане на вакантните длъжности е продължителен и зависи от желанията на хората, които той засяга, от техния статус, на този етап не може да се посочи точният брой на военнослужещите, които ще бъдат освободени от Българската армия след 1 юли.

Министър Ангелов посочи още, че основното от реорганизацията на военните формирования на тактическо ниво ще се извърши през тази година, а през 2013 г. ще бъдат реорганизирани логистични поделения.

След като влезе в сила Правилника за прилагане на Закона за резерва на въоръжените сили до края на тази година ще бъдат разкрити близо 400 места за резервисти, уточни министър Ангелов в отговор на въпрос.

/МО/

 
Държавата спря лекарствата на фронтоваците
25.06.2012, 17:39

Близо 10 хиляди ветерани от войните у нас са оставени без лекарства от началото на годината. Държавата не изпълнява закона, в който е записано, че те имат право на “лекарствени средства по списък, утвърден от Министерството на здравеопазването, от всички аптеки по лична рецепта. Средствата са за сметка на държавния бюджет”.

Симеон Дянков е спрял парите, се възмущаваха членовете на централното ръководство на Съюза на ветераните от войните, които заседаваха в столицата. Те решиха да изпратят протестно писмо до всички видове власти у нас, обидени от отношението към тях........ Прочети още

 
Кораб гори в района на Пристанище Бургас, на учение
25.06.2012, 17:25

На 29 юни от 09.30 да 10.30 часа в района на Пристанище Бургас ще бъде пресъздаден инцидент с възникване на пожар на кораб.

Тази имитация е част от военноморското учение с международно участие „БРИЗ 2012″, съобщиха от общината.

Ще бъдат използвани димки ДМ – 11, които не са опасни за здравето на хората.  На мястото на учението ще бъде ситуирана автоматичната мобилна станция на Община Бургас, която в реално време ще отчита показателите на въздуха.

/Maritime.bg/

 
Джокерът на ВМС на Индия преминава изпитания
25.06.2012, 14:32

самолетоносачът "Викрамадитя" Новият самолетоносач на индийския флот «Викрамадитя» (бившият съветски «Адмирал Горшков») преминава изпитания в Бяло море. До края на годината корабът трябва да се отправи към Индия.

Тежкият самолетоносач „Адмирал Горшков”, построен по проекта 1143.4, стана четвъртият и последен кораб, построен по типа „Киев”. Строителството на крайцери от проекта започва през юли 1970 години, а последният кораб - „Адмирал Горшков” е започнат 8 години след това.

Разпадането на СССР разваля плановете за модернизацията на самолетоносача, според които той би трябвало да получи най-новите изтребители Як-141. През 1992 корабът е ремонтиран, а през февруари 1994 година на кораба избухват пожар и взрив на паропровода. Никой вече не говори за влизане на кораба в строй.

За възможностите за продажба на кораба на Индия се заговори още в края на 90-те. Тогава се говореше за плановете на преструктурирането му в класически самолетоносач с базиране на 20-25 самолета МиГ-29. Договорът за продажбата му бе сключен през 2004 година. Според него Русия е задължена да продаде за 1,5 милиарда долара на Индия кораба, партия палубни изтребители и да обучи екипажа. Във ВМС на Индия корабът получи името «Викрамадитя», в чест на един от националните герой на страната.

В състава на индийския флот руският кораб трябва да замени самолетоносача „Вираат”, който е построен през 1959 година във Великобритания и е служил 51 години. „Адмирал Горшков” е построен през 1985 година. Каква ли ще бъде съдбата му през 2038 година?

Да се отговори на този въпрос е невъзможно, но е ясно, че корабът днес е „джокер” за индийския флот. С изтребителите МиГ-29 на борда си той осигурява на индийския флот превъзходство над всеки от съседите си, най-вече над вечния опонент - Пакистан. Не е ясен, наистина, възможният потенциал на китайските кораби - преди всичко заради съмненията в способностите на китайската авиационна промишленост да създаде пълноценен палубен изтребител, като използва като прототип купения в Украйна опитен екземпляр на съветския Су-33.

В крайна сметка единствения флот в региона, притежаващ съществено превъзходство над ВМС на Индия остават ВМС на САЩ. В същото време на САЩ е силно необходима подкрепата на Индия във възможен конфликт с Китай.

Остава да гадаем, на чия страна ще застане индийския джокер, и каква карта ще бъде той в края на краищата.

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Владимир Путин и Шимон Перес откриха в Израел мемориал за втората световна война
25.06.2012, 14:13

Президентите на Русия и Израел Владимир Путин и Шимон Перес откриха в израелския курортен град Нетаня Мемориал в чест на Победата на Червената армия над нацистка Германия, предаде ИТАР-ТАСС.

Инициативата за изграждането на мемориала бе предложена от премиера на Израел Бенямин Нетаняху по време на визитата му в Москва през 2010 г. и бе подкрепена от руското ръководство. Самият премиер не взе участие в церемонията поради здравословни проблеми. Главни гости на церемонията бяха ветерани, които са се сражавали по фронтовете на Втората световна война и впоследствие са емигрирали в Израел. Паметникът е изграден в централната част на града на брега на морето в близост до съществуващия мемориал на падналите в израелско-арабските войни. Идейното съдържание на паметника представлява борбата между светлината и тъмнината, в която светлината символизира Червената армия, побеждаваща тъмните сили на нацистите.

/ИА „Фокус”/

 
Участието на полските ВВС в RED FLAG продължава успешно
25.06.2012, 14:07

F-16Пилотите, участващи в тренировките споделят, че по време на полета всеки един момент е изпълнен със задачи.

На земята също не можеш да си починеш дори малко. Преди поредната мисия във въздуха се провежда поредният предполетен брифинг.

Всеки ден по 2 пъти излитат 6 полски самолета от авиобаза Елсън в Аляска. Въпреки това 24 пилота трябва да са абсолютно подготвени и резервите са готови да заместят титулярите.

Всички стават в 5 сутринта, защото в 5 и 30 започва планирането на мисиите за деня. Първият полет е чак в 11 часа, а последният завършва в 22 часа.

В небето всеки ден се водят въздушни боеве между "сини" и "червени", като "червените" играят ролята на агресора. Поляците са изключително доволни от учението, защото в Полша максималната височина на ниско прелитане е 300 метра, а тук е позволено да се прави до 150 метра.

Припомняме, че полските самолети F-16 са там за тренировката Red Flag, която се провежда от 7 до 23 юни. Полските ВВС кацнаха по-рано (на 24 май), като до 7 юни набираха опит и вече участваха в Distant Frontier - летателно упражнения, което подготвя пилотите за RED FLAG на територията на САЩ. Планира се полският компонент да се завърне на 26 юни.

/Pan.bg/

 
Унгарският министър на отбраната посети натовска база в Германия
25.06.2012, 09:30

В четвъртък, 21 юни министърът на отбраната на Унгария Чаба Хенде посети натовската база в Германия - Гейлкирхен.

Той бе придружаван от ген. Золтан Одош - зам. началник на ГЩ на Унгария.

Те изгледаха реален тренировъчен полет на АУАКС. Този самолет е в състояние да лети за наблюдение на мисии за контрол на въздушния трафик в радиус от няколко стотин километра.

Припомняме, че от 2006 г. четирима унгарски специалисти в момента работят с E-3A (АУАКС), а по-късно към тях се присъединиха още седем човека от HuAF.

Унгарците имат отговорна мисия и в момента. Всеки ден от Гейлкирхен излита Е-3А, който по искане на Полша и Украйна следи въздушното пространство по време на Европейското първенство по футбол.

/Pan.bg/

 
Инспектори на НАТО ще огледат руски военни обекти
25.06.2012, 09:25

С-130Военни инспектори от Франция и Германия ще огледат руски и беларуски военни обекти в рамките на договора „Открито небе”. За тази инспекция ще бъде използван самолет С-130 на френските военновъздушни сили, предаде Би Би Си.

„По време на полета руски специалисти заедно със свои колеги от борда на самолет по съгласуван маршрут ще осъществят контрол върху използването на апаратурите и системите за наблюдение в съответствие със задълженията по договора”, се посочва в съобщение на руското министерство на отбраната.

Международният договор „Открито небе” бе подписан през 1992 г. и през 1995 г. бе ратифициран от 34 страни. Споразумението предвижда контрол върху изпълнението на споразуменията за съкращаване на въоръженията. Международните експерти в частност проверяват дали заявените от отделните държави данни за въоръженията и дислокацията на войските съответстват на реалното положение на нещата.

/ИА „Фокус”/

 
Турция твърди, че техния F-4 e свален над международни води
25.06.2012, 08:40

F-4Турция направи рязък завой по отношение на досега изнесената информация за сваления от Сирия RF-4Е, като обяви, че машината е унищожена над международни води. Поради това страната свиква спешна среща на НАТО, която ще се проведе във вторник.

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу обяви вчера в интервю за държавната телевизия TRT, че в момента на поразяването си турския RF-4 се е намирал на 13 морски мили от брега (24,1 km), което е извън териториалните води на Сирия, които започват на 12 морски мили от брега (22,2 km). Според Давутоглу между 11,43 и 11,47 часа местно време турския самолет се е намирал в сирийското въздушно пространство, но това не е било умишлено. Той заяви, че машината е изпълнявала тренировъчен полет свързан с тестове на турската радарна мрежа. Турският RF-4 е поразен в 11,58 часа.

В същото време турските власти съобщиха, че знаят къде се намират останките на турския самолет. А именно на 1000 – 1300 метра дълбочина на около 10 km от сирийския бряг (дълбоко в сирийска територия).

Сирия продължава да се придържа към версията, която обяви още в петък вечер. А именно, че около 11,40 часа местно време неидентифициран самолет е нарушил сирийското въздушно пространство, движейки се с много висока скорост на пределно малка височина. Самолетът е летял над сирийски териториални води в акваторията на Средиземно море. Според сирийците целта е поразена със зенитна артилерия, докато се е намирала на 1 km от брега, след което се е отдалечила и е паднала в морето на около 10 km западно от село Ом ал-Туоур, в сирийската провинция Латакия. Според сирийската страна едва след унищожаването на целта е станало ясно, че това е турски боен самолет. В съобщението на сирийската информационна агенция SANA се цитира високопоставен военен източник, който заявява, че сирийските въоръжени сили са действали в съответствие със ситуацията, в която се намира страната.

Израелските медии съобщиха, че турския RF-4 е поразен от мобилната зенитна ракетно-артилерийска система Панцирь-С1. Ако турската версия, обаче е вярна и целта е поразена на 24 km от брега най-вероятно става въпрос за използване на С-300 или Бук-М1-2.

Турция свиква заседание на НАТО на базата на член 4 от Северноатлантическия пакт, който дава възможност за заседания и съвместни мерки, ако една от страните се чувства застрашена.

За сега няма отговор на въпроса защо Турски боен самолет се е движил по границите на страна, която практически се намира в състояние на гражданска война и не е ли имало по-подходящо място за извършване на тренировъчни полети. Съдбата на двамата души екипаж е все още неизвестна, но шансовете за тяхното спасение са вече минимални.

/Аеро/

 
САЩ възраждат военните бази в Азия
25.06.2012, 08:30

Пентагонът се връща по пътеките, прокарани по време на войната с Виетнам. Американските кораби ще започнат да използват пристанищата в Югоизточна Азия, които по-рано им се наложи да напуснат. Особено значение се придава на три страни – Тайланд, Виетнам и Филипините. Този план ще се притвори в реалност в съгласие с промените в азиатската стратегия на САЩ, които имат за цел да се сдържа Китай, пише „Независимая газета”.

В отговор Пекин се очаква да засили възможностите на своя военноморски флот за водене на боеве в Тихия Океан. Но и двете държави биха искали да се избегне пряката конфронтация. Според прогнозите на експертите във връзка с тези планове Китай ще се опита да разшири взаимодействието си с Русия.

В Тайланд Пентагонът иска да приспособи към днешните си потребности летището, на което през 60-те и 70-те години на миналия век бяха базирани бомбардировачите Б-52. Според американски официални лица САЩ са заинтересовани техни кораби все по-често да посещават пристанищата на Тайланд. Американците също така са готови да организират съвместно с Тайланд наблюдение от въздуха на предвижването на търговски и военни товари.

/ИА „Фокус”/

 
Според турските медии: Русия има пръст в свалянето на разузнавателния самолет!
25.06.2012, 08:20

Според материали от турските медии Русия има пръст в свалянето на разузнавателния самолет!

Тази новина гръмна в неделя привечер. За това намекна и журналистът Тома Томов по българската Нова телевизия.

В турските форуми потребителите пишат, че е твърде възможно стрелба от руски кораб намиращ се в близост до сирийската граница да е свалила турският разузнавателен самолет.......... Прочети още

 

 
Противокорабните ракети NSM постъпват на въоръжение
24.06.2012, 15:15

NSM (Nytt Sjomalsmissile или Naval Strike Missile) На 30 май на борда на фрегатата на ВМС на Норвегия F 311 Roald Amundsen във военноморската база Хаакосверн (Haakonsvern) край Берген се е състояла тържествена церемония в чест на завършване на предаването от компанията Kongsberg Defence Systems на норвежкия флот на първата партида от 16 серийни противокорабни ракети NSM (Nytt Sjomalsmissile или Naval Strike Missile), което означава, че тази система вече е приета на въоръжение.

Списание "Jane's Navy International" в своя юлски брой ще публикува статията на Kate Tringham "NSM enters the fray: Norway's maritime striker ready to lead the line", която е посветена на това събитие. – Още морско въоръжение

 
САЩ изведе на орбита нов спътник шпионин - NROL-38
24.06.2012, 12:15

Американските военни на 20 юни 2012 с помощта на ракета носител Атлас-5 изведоха в космоса новият спътник NROL-38.

Ракетата носител Атлас-5 стартира от базата на ВВС във Флорида в 15:28 на 20 юни 2012. На борда на ракетата се намира новият военен спътник шпионин NROL-38 за чийто характеристики няма официални данни. Спътникът ще се управлява от американското Национално разузнавателно управление.

Независимо, че няма официални данни , предишните спътници от семейството NROL представляваха апарати за предоставяне на защитена връзка за американските военни и разузнаване, а също така за водене на радиоразузнаване.

В миналото американските военни изведоха на орбита вече 18 подобни секретни комуникационни апарати.

/www.spacenewsbg.com/

 
200 години от началото на Отечествената война от 1812 година
24.06.2012, 09:20

Днес се навършват 200 години от началото на Отечествената война от 1812 година, по време на която Русия разгроми нападналата я армия на Наполеон. Точно преди две столетия наполеоновите войски без обявяване на война, след като преминаха граничната река Неман, нахлули на територията на Русия.

Една от причините за войната станал отказът на Русия да подкрепи организираната от Наполеон континентална блокада на Англия – главен противник на Франция по онова време.

Френският император планирал да завърши „руската кампания” за три години. А войната завършила още през декември 1812 година с освобождение на територията на Русия и разгром на наполеоновата армия. - Прочети още

 
Русия, САЩ, Англия и Франция провеждат военноморски учения
24.06.2012, 09:15

В акваторията на Балтийско море се провеждат международни военноморски учения „ФРУКУС-2012” (FRUKUS-2012). Под руско командване военни кораби на Русия, Англия, Франция и САЩ отработват принципи на взаимодействие при спасителни операции и маневри по време на бойни действия.

В морските учения, които за първи път се провеждат в Балтийско море, участват четири бойни кораба, по един от всяка страна. От 24 юни до 1 юли руският патрулен кораб „Ярослав Мудрый”, ескадреният миноносец „Йорк” от Англия, крайцерът „Норманди” от САЩ и френският ескадрен миноносец „Дьо Грасе” ще отработват бойни задачи и ще осъществяват взаимодействие с хуманитарни цели.

Ученията ще се проведат в три етапа. Първият етап включва базова подготовка и това ще се извършва в пристанището на Балтийск (Калининградска област на Русия). На втория етап, който ще бъде проведен от 27 до 30 юни, се планира да бъде отработено отплаване от пункта на базиране, заемане на района за провеждане на ученията. Ще бъдат отработени елементи от морската част на ученията: отразяване на атака на цели с малък габарит, съвместно маневриране на кораби, отразяване на атака на средства за въздушно нападение, изпълнение на артилерийски стрелби, спасяване на човек в морето. Ще бъде също така отработена съвместна задача за оказване на помощ на кораб, попаднал в авария. На третия етап корабите-участници ще извършат преход в Санкт Петербург, където ще бъдат анализиране резултатите от международните военноморски учения „ФРУКУС-2012”.

По оценка на главното командване на ВМФ, ученията „ФРУКУС” имат голямо значение за укрепване на доверието между флотите на четирите държави. Това дава възможност да бъде постигнато по-високо равнище на взаимно разбиране при изпълнение на хуманитарни операции в морски води, а също по време на борба със заплахи, които възникват в море.

Щабът на ученията ще бъде разположен в Централния военноморски музей в Санкт Петербург. В състава му влязоха представители на четирите страни-участнички, но ръководството на учебната операция е възложено на руската страна.

В свободното от маневрите време екипажите на корабите ще се състезават по волейбол, плаване, футбол, боулинг и билярд. А в края всички ги очаква тържествен прием от името на главнокомандващия ВМФ на Русия.

Историята на ученията започва от 1988 година Първоначално те се наричали „ФРУКУС” по наименованието на страните-участнички: Русия, Англия и САЩ. През 2003 година за сътрудничество беше поканена Франция и оттогава ученията получили наименованието „ФРУКУС” и започнали да се провеждат в четиристранен формат. За годините на съществуването „ФРУКУС” се преобразували от серия преговори в щабни тренировки, а след това от 1996 година преминали в плоскостта на практически учения в море. Те се провеждат ежегодно по ред във всяка от страните.

 
Учение на ВМС с международно участие „Бриз 2012”
24.06.2012, 09:11

В Пристанище Бургас пристигнаха чуждестранните кораби от военноморските сили на Гърция, Турция, както и трите кораба от Втора постоянната група кораби на НАТО

На 23 юни 2012 г. в Пристанище Бургас пристигнаха чуждестранните кораби от военноморските сили на Гърция, Турция, както и трите кораба от Втора постоянната група кораби на НАТО. В следобедните часове във Военния клуб в Бургас се проведе първата координираща среща на участниците в учението.

Днес, 24 юни 2012 г., от 08.00 ч. до 15.30 ч. се провеждат спортните състезания между екипажите по волейбол в зала „Никола Станчев” в комплекс „Меден рудник”, хвърляне на хвъргало и теглене на въже в Пристанище Бургас. От 13.00 ч. – до 15.00 ч. част от чуждестранните военни кораби ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на гр. Бургас, а от 18.00 ч. до 19.30 ч. е концертът за военните моряци от Представителния духов оркестър на ВМС на сцена „Охлюва” в Морската градина на гр. Бургас.

/Морски вестник/

 
Военнослужещ на НАТО е загинал при взрив в Афганистан
24.06.2012, 09:04

Военнослужещ на НАТО е загинал при взрив в Южен Афганистан, съобщава агенция Синхуа, позовавайки се на изявление на Международните стабилизиращи сили в Афганистан (ИСАФ).

Войникът е загинал в резултат на взрив на самоделно взривно устройство. Не се съобщават повече подробности за инцидента. Няма данни за националността на загиналия.

ИСАФ съобщава още, че хеликоптер на силите е извършил принудително кацане в южната част на страната. Членовете на екипажа не са пострадали. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 

 
Ден на културата и традициите на страните от Военновъздушното командване на НАТО се проведе днес в щаба на Алианса в Измир
23.06.2012, 21:05

Ден на културата и традициите на страните от Военновъздушното командване на НАТО се проведе днес, 23, юни, в щаба на Алианса в Измир.

По време на българското представяне фолклорна формация „Златна Тракия” изпълни традиционни танци от различните етнографски региони на България –Северна, Пиринска, Тракийска и Шопска област. Момичетата и момчетата от ансамбъла към Военния клуб в град Хасково представиха хора и ръченици, типични за етнографските региони на страната ни. Те изиграха и право българско хоро, на което се присъединиха и много гости на празника.

„Великолепно е, че имаме такъв ден на нациите и страните могат да представят своята култура и традиции. За мен беше удоволствие да наблюдавам изпълнението на българската фолклорна формация. Вие трябва да се гордеете със своите изпълнители”, каза след края на българското представяне командващият Военновъздушното командване на НАТО в Измир генерал Ралф Джодис и допълни, че е много доволен от работата на българските военнослужещи в Щаба.

Фолклорни танци представиха и танцьори от Турция и Гърция.

По време на Деня на нациите бяха показани и традиционни облекла от различни етнографски краища на България. На специалния щанд гостите в щаба на НАТО в Измир имаха възможността да разгледат фотоси от нашата страна, както и да опитат ястия от традиционната ни кухня.

„Искрено съм благодарен на ръководството на Министерството на отбраната за оказаното съдействие и за възможността България да представи своите традиции и обичаи по време на Деня на нациите”, каза по време на празника бригаден генерал Стефан Петров, заместник-началник на щаба на Военновъздушното командване на НАТО в Измир.

На Деня на нациите присъстваха генерал-майор Фридрих Ходжис от Сухопътното командване на НАТО в Европа, генерал-майор Мирко Зулияни, командир на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Италия, генерали и адмирали, които са заемали длъжности в щаба на НАТО, както и представители на местната власт в Турция.

Гост на празника бе и Димитър Хаджиев, пълномощен министър, ръководител на консулството на България в град Бурса.

Военновъздушното командване на НАТО – Юг е сформирано през 1951 г. като първоначално е било базирано в Неапол, Италия, а от 2004 г. е предислоцирано в Измир, Турция. Основната му задача е отговорността за въздушното пространство на Южна Европа, като зоната се простира на 5 млн. кв км. - от Канарските острови до югоизточната граница на Турция и от Алпите до южната част на Средиземно море.

Командването отговаря и за управлението на обединената система за Противовъздушна отбрана на НАТО, за планиране, управление и поддръжка на въздушни операции в зоната за отговорност, както и оценка и сертификация на декларираните военновъздушни формирования от държавите от южния регион на НАТО.

През 2011 г. Военновъздушното командване на НАТО в Измир активно участва в планирането и управлението на въздушната операция по налагане на ембарго и зона, забранена за полети над Либия, по време на операцията на Алианса „Обединен защитник”.

/МО/

 
Сирия свали турски F-4 (допълнение)
23.06.2012, 20:50

RF-4EВчера, 22 юни, около 12,00 часа местно време на границата между Сирия и Турция е свален турски боен самолет F-4 Phantom. Макар, че вчера все още имаше неясноти за случилото се, по-късно вечерта инцидентът бе потвърден, както от сирийска, така и от турска страна.

Късно снощи, официалната сирийска информационна агенция SANA излезе със съобщение, в което се казва, че около 11,40 часа местно време неидентифициран самолет е нарушил сирийското въздушно пространство, движейки се с много висока скорост на пределно малка височина. Самолетът е летял над сирийски териториални води в акваторията на Средиземно море. Според SANA целта е поразена със зенитна артилерия, докато се е намирала на 1 km от брега, след което се е отдалечила и е паднала в морето на около 10 km западно от село Ом ал-Туоур, в сирийската провинция Латакия. Според сирийската страна едва след унищожаването ан целта е станало ясно, че това е турски боен самолет. В съобщението на SANA се цитира високопоставен военен източник, който заявява, че сирийските въоръжени сили са действали в съответствие със ситуацията, в която се намира страната.

Турският премиер Реджеп Ердоган потвърди почти по същото време, че турски F-4 е свален от сирийската армия над Средиземно море. Той направи заявление след над двучасово извънредно заседание на съвета за сигурност към турското правителство. Ердоган се закани, че след изясняване на точните обстоятелства страната му ще отговори твърдо и безкомпромисно.

На 23 юни изявление по въпроса направи и турския президент Абдула Гюл, който директно призна, че е много възможно турския F-4 да е нарушил сирийското въздушно пространство, защото е имало подобни случаи и в миналото.

По-късно през деня турския вицепремиер и говорител на правителството Бюлент Арлич заяви, че сваленият самолет е бил разузнавателна машина RF-4E Phantom. Турската страна до момента не уточняваше точната модификация на машината и заявяваше, че е излетяла от авиобаза Ерхач към 10,30 часа и връзката с нея е загубена в 11,58 часа.

За сега не е ясна съдбата на екипажа, който се издирва от сирийския и турски флот при съвместна операция.

Повече от 24 часа след инцидента и двете страни се въздържат от враждебни действия. Турция, явно негласно признавайки, че неин разузнавателен самолет е нарушил сирийското въздушно пространство, а Сирия, която се намира почти в състояние на гражданска война, не желае излишна международна конфронтация.

ВВС на Турция в момента експлоатира около 160 бойни самолета F-4 Phantom от три основни модификации, базовия F-4E, модернизирани F-4E Terminator 2020 и разузнавателни машини RF-4E.

/Аеро/

 
100-годишнината на ВВС на Русия
23.06.2012, 16:45

Наближаващият 100-годишен юбилей на ВВС на Русия трябва да стане едно от най-сериозните събития на това лято. На грандиозният авиационен празник в градчето Жуковский в Подмосковието ще бъдат огромно количество авиационни специалисти, журналисти и зрители.

В събота и в неделя на 11-12 август те ще видят не само съвременни самолети и хеликоптери, но и стари машини, както реплики, така и реставрирани самолети от времето на Втората световна война. Очакват се много руски и чуждестранни реставратори.

За разлика от традиционните, изложби „МАКС”, основната задача на които е сключването на бизнес-договори, юбилеят през август 2012 година трябва да стане празник на авиацията, напомнящ атмосферата на предишните въздушни паради. Двудневното зрелище може да влезе в световната история като един от най-впечатляващите празници.

Но юбилеят е още и повод да поговорим за перспективата на руските ВВС. В средата на юни президентът Путин обяви планираните обеми в тяхното финансиране. Разходите за издръжка и обновяване на техниката на ВВС през следващото десетилетие трябва да достигне 4 трилиона рубли (100 милиарда евро).

Ако програмата бъде напълно реализирана ВВС ще получат 1300 хеликоптера и над 1000 самолета. Възможностите за руската военна авиация ще се променят качествено: на първо място, рязко ще се увеличи способността на авиацията да поддържа действия на флота и сухопътни войски независимо от климата и времето.

Но даже пълното изпълнение на параметрите на държавната програма за въоръжение само ще запази броят на ВВС. При всички подобрени характеристики на новите и модернизирани машини това е малко: територията на Русия е прекалено голяма, както и потенциалния обем на задачите на ВВС. Те трябва да имат достатъчно сили, за да реагират своевременно на всякаква заплаха, като прехвърлят там нужната авиотехника и подразделения на ПВО. За осигуряването на тези задачи доставките на нова техника за ВВС трябва да продължат и след 2020 година. Единствените ветерани в състава на ВВС към края на 2020-те години ще останат на бомбардировачите на далечната авиация, а също и някои транспортни и специални самолети. – Още за руските ВВС

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Военнослужещи от БА прочистиха от невзривени боеприпаси и взривни остатъци над 3000 декара в Стралджа
23.06.2012, 13:43

От началото на операция „Чист хоризонт“ в помощ на населението от с. Лозенец, община Стралджа, военнослужещите от Българската армия прочистиха и разузнаха 3100,4 декара обработваема земя в трикилометровата зона от външната страна на производствено-складова база за боеприпаси „Стралджа – Мараш”, съобщиха от пресцентъра на военното ведомство.

Те откриха и изнесоха общо 913 невзривени боеприпаса и 392 килограма взривни остатъци. В операцията участват 136 военнослужещи от Сухопътните войски, офицери от Съвместното командване на силите, които осъществяват връзка и взаимодействие с представителите на местната изпълнителна власт, както и екипи на служба „Военна полиция“ и на Военномедицинска академия - София.

Специализираните групи прочистват приоритетно земеделските земи, засети с трайни насаждения, и овощните градини. Само през изминалата седмица, в периода от 18 до 21 юни, военнослужещите извършиха прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси на 2 122,4 декара земеделски площи, засети със зърнени и слънчогледови култури, районите на помпената станция на Стралджа и на трафопост.

За този период са открити и изнесени 688 невзривени боеприпаса и 207 килограма взривни остатъци. Специализираните екипи изпълняват задачите си при изключително тежки условия, при спазване на мерките за безопасност. Работата по разузнаването и прочистването на земеделските земи, от които предстои да се прибере реколтата, ще продължи и през следващата седмица.

/cross.bg/

 
Предстоящо: Учение „Black Sea Rotational Force 2012”
23.06.2012, 10:00

В периода от 26 до 28 юни във военно формирование 28880 - Белене ще се проведе курс „CIED COMBAT ENGINEERS” /противодействие на импровизирани взривни устройства от специализирани инженерни тимове/, като част от съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force 2012” и в изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2012 г.

Курсът ще се води от американски военнослужещи – инструктори, специалисти в областта на противодействието на импровизирани взривни устройства и в него ще вземат участие 30 военнослужещи от военното формирование.

/www.landforce.mod.bg/

 
ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ получава максимална оценка за институционална акредитация
23.06.2012, 09:48

Експертната група на Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация, посетила ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ в края на м. април 2012 г., е предложила утвърждаване на най-високата оценка „много добър“ за институционална акредитация на училището за следващият шестгодишен перод (2012-2018 г.).

Това съобщиха от училището.  Предишната оценка от институционалната акредитация на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, дадена през 2006 г., е също „много добър“.

/Maritime.bg/

 
16-ят “Бриз” през 2012 г. продължава традицията от предишните издания
23.06.2012, 09:43

По време на учението „БРИЗ 2012” трябва да се потвърди сертификацията на кораб от ВМС на Република България - фрегатата „Дръзки”.От 22 юни до 1 юли 2012 г. в западната част на Черно море Военноморските сили на Република България провеждат военноморското учение с международно участие „Бриз 2012”. Българските ВМС ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с около 900 души личен състав. В учението ще се включат и взвод от Сухопътни войски.

В учението „Бриз 2012” ще вземат участие ВМС на Турция с подводницата „18 MART”, ракетните катери „DOGAN (ДОАН)” и „VOLKAN (ВОЛКАН)”, миночистачите „FOCA (ФОЧА)” и „FINIKE (ФИНИКЕ)” и спомагателния кораб „ALBAY HAKKI BURAK (АЛБАЙ ХАКЪ БУРАК)”, ВМС на Гърция - с патрулен катер „KRATEOS”, самолет от патрулната авиация на САЩ  P-3C ORION, както и Втора постоянната група кораби на НАТО с три кораба: германската фрегата „BAYERN (БАЕРН)”, френската фрегата „COURBET (КУРБЕ)” и турската фрегата „GEDIZ (ГЕДИС)”.......... Прочети още

 
Южна Корея и САЩ започнаха мащабни военноморски учения в Жълто море
23.06.2012, 09:37

Атомният самолетоносач „Джордж Вашингтон”, който участва в общите маневри с Южна Корея в Жълто море, има над 6000 души екипаж. Южна Корея и САЩ започнаха мащабни съвместни военни учения в Жълто море днес, в навечерието на 62-годишнината от избухването на Корейската война, предаде АФП.

В 3-дневните учения ще участват 10 южнокорейски военни кораба, американският самолетоносач „Джордж Вашингтон”, 8000 войници и стотици изтребители.

Съвместното военноморско учение, което се случва на фона на силното напрежение на Корейския полуостров, се провежда всяка година в региона.

/ИА „Фокус”/

 

 
Черният списък на Белия дом за убиване
22.06.2012, 22:26

С подобни безпилотни самолети "Придейтър" се унищожават терористите в Пакистан и Йемен.Всеки е чувал за Овалния кабинет на американския президент във Вашингтон. Малко обаче знаят какво е "Ситуационна зала" и какво прави в нея шефът на Белия дом. Там нещата са на живот и смърт, в буквалния смисъл на думата. Списъкът е изготвен от разузнаването и прилича на албум - със снимки и кратки биографии на заподозрените.

В конкретния случай става дума за 15 предполагаеми бойци на терористичната мрежа "Ал Кайда", които трябва да бъдат ликвидирани. Президентът Барак Обама проучва внимателно списъка, в който фигурират и няколко американски граждани. Списъкът съдържа и имената на двама заподозрени тийнейджъри. Едното е момиче........ Прочети още

 
Сирия се извини за сваления самолет
22.06.2012, 20:07

F-4

Сирийската противовъздушна отбрана изглежда е свалила турски боен самолет F-4 Phantom. Това стана ясно в късния следобед днес, след като сутринта се появиха съобщения, че ВВС на Турция са загубили контакт със свой F-4 летящ над Средиземно море.

Турски медии цитират премиера Реджеп Ердоган, който е казал, че Сирия вече е поднесла извинения за инцидента. Но Ердоган още е заявил, че не е ясна точната причина за инцидента и съдбата на екипажа. Въпреки, че още няма официално съобщение от Турция, но по всичко личи, че бойният самолет е бил свален. ВВС цитира свои източници и съобщава, че днес следобед е бил свикано спешно заседание на правителството.

До момента се знае, че контактът с турския F-4 е загубен около 11,58 часа местно време, докато той е летял над провинция Хатай. Машината е излетяла от авиобаза Ерхач и е летяла повече от 90 минути преди да изчезне.

Частният турски телевизионен канал NTV твърди, че самолетът се е разбил в сирийски териториални води, но не е имало реално нарушение на сирийското въздушно пространство. Според телевизията в търсенето на екипажа са си помагали турската и сирийската брегова охрана.

В същото време BBC цитира сирийски очевидци, които твърдят, че ПВО на страната е свалил неидентифициран самолет летящ над северния крайбрежен град Рас ал Басит. Ливанският телевизионен канал ал-Манар твърди същото, но споменава и за втори турски самолет, който е бил повреден от сирийската ПВО.

Турция продължава да експлоатира над 100 двудвигателни изтребители F-4E Phantom II, като около 54 от тях са модернизирани до стандарта Terminator 2020. Освен това страната разполага и с ескадрила от разузнавателната версия на самолета RF-4E. За сега не е ясно какъв точно е бил сваления F-4.

/Аеро/

 
Ден на памет и скръб в Русия
22.06.2012, 18:25

Днес Русия скърби и споменава загиналите през годините на Великата отечествена война. На разсъмване на 22 юни 1941 година хитлеристка Германия нападна СССР.

В тази война Съветският съюз загуби 27 млн. души. В памет за тях днес в цялата страна се провеждат специални мероприятия. Руснаците палят свещи и поставят цветя пред мемориалите. Във всички храмове на Руската православна църква се извършват богослужения. Едно от главните събития на деня ще стане полагането на венци на Гроба на неизвестния войник в Москва с участието на президента на Русия Владимир Путин, други ръководители и ветерани.

 
Учения на Военновъздушните сили на Русия в Арктика
22.06.2012, 18:20

Ту-95Военновъздушните сили на Русия провеждат мащабни учения в Задполярието с цел трениране на взаимодействие на различни родове авиация. Задачата е да се тренират навици за използване на далечната авиация в локални ядрени конфликти.

Едва ли е случайно, че именно Задполярието е избрано в качеството на полигон за тези учения. Интересът към региона продължава да нараства и през 2012 година големи маневри там провеждат едва ли не всички арктически страни.

По принцип, руската далечна авиация няма толкова много алтернативи на Задполярието. Този регион е основен „учебен клас” за стратегическите самолети-ракетоносци: големите слабо населени пространства дават отлична възможност за разполагане на полигони. Но днешните учения имат и определена цел. Освен традиционните изстрелвания на крилати ракети на голяма далечина, стратегическите бомбардировачи тренират взаимодействие с изтребителната авиация – самолетите Су-27 и МиГ-31 – и използването на тактически боеприпаси. В маневрите участват не само изтребители и бомбардировачи: бойните самолети получават координатите на целите от самолети за предварително радиолокационно откриване А-50 и се дозареждат от летящите танкери Ил-78.

Задполярието е не само основен полигон на далечната авиация, но и потенциален район за използване на Въоръжените сили в случай на хипотетични локални конфликти както за ресурсите на Северния Ледовит океан или контрола върху Северния морски път, така и в случай на хипотетична ядрена война. Днешното политическо положение предполага възможност от възникване на такава ядрена война в обозримо бъдеще, но във въпросите на военното строителство руската политика изхожда от принципа „зачитане на възможностите”. Докато други страни или военни блокове запазват и развиват своите възможности в Задполярието, Въоръжените сили на Руската Федерация ще се готвят за бойно използване в този регион на всички налични средства. – Още за руските ВВС

/bulgarian.ruvr.ru/

 
САЩ ще удвоят военният износ
22.08.2012, 18:13

F-35Обемът на военния износ на САЩ през 2012 финансова година може да достигне рекордните 60 млрд. долара. За това, както съобщава агенция Ройтерс, заявява Ричард Женейл, заместник-директор на Управлението за военно сътрудничество на министерството на отбраната на САЩ.

Според него, рекордният ръст на военния износ е обусловен от контракта на обща стойност 29,4 млрд. долара за доставка на 84 изтребители Ф-15 за ВВС на Саудитска Арабия и модернизацията на още 70 самолети.

Освен това, на 10 млрд. се оценява възможното купуване от Япония на 42 перспективни изтребители Ф-35. Първите четири самолета японците са получили в началото на май.

Общо на баланса на управлението се намират 13000 контракти за износ на обща стойност 385 млрд. долара. Но равнището на военния износ на САЩ в близките няколко години най-вероятно ще се задържи на равнище от около 30 млрд. долара годишно, предполага Женейл.

 
Турски изтребител е изчезнал над Средиземно море
22.08.2012, 18:07

F-4Изтребител F-4 на Военновъздушните сили на Турция е изчезнал от екраните на радарите над Средиземно море югоизточно от провинция Хатай, граничеща със Сирия. Изтребителят е излетял от авиобазата „Ерхач” в провинция Малатия, предаде РИА Новости.

Предприета е операция по издирването на самолета на турските ВВС, като до момента не са открити следи от изтребителя. На борда е имало двама пилоти.

Смята се, че най-вероятно изтребителят се е разбил. – Още за F-4

/ИА „Фокус”/

 
В Румъния ще променят военните пенсиите, осигуряват работа на съкратените
22.08.2012, 18:00

Изглежда не във всички страни чакат техните Симеон Дянков и Тотю Младенов да решават за военните пенсии и за прехраната на освободените от армията. В съседна Румъния например военното министерство пряко ръководи този процес. В рамките на Министерството на националната отбрана, съобщава сайтът на ведомството, е сформирана комисия по подготовка и промяна на законодателството, уреждащо военната пенсия. В края на миналата седмица комисията е имала заседание в Централния военен клуб в Букурещ. Форумът е бил председателстван лично от министъра на националната отбрана Корнелиу Добротую.

В срещата са участвали представители на структурите във военното министерство, които отговарят за качеството на живот на военнослужещите, на Министерството на вътрешните работи и администрацията, на разузнавателните и охранителните служби, както и на сдруженията на резервистите и на пенсионираните военнослужещи, които имат структури в цялата страна. Според министъра този диалог е много важен, за да се използва опитът на вече пенсионираните военнослужещи и капацитетът на техните неправителствени организации.

Научаваме за още една грижа на военното министерство на Румъния към запасните и резервистите. Налице е концепция за осигуряване храненето на военните поделения и тяхната охрана. Става дума за две дружества, които са специализирани в тези дейности. До 2014 г. те трябва да осигурят около 6 хиляди работни места, като изрично се посочва, че те са приоритетно за напусналите армията.

/otbrana.alle.bg - Спирдон Спирдонов/

 
Жените в армията
22.06.2012, 12:57

На срещата на върха на НАТО в Чикаго (20 и 21 май 2012 г.) един от централните въпроси беше концепцията за интелигентната отбрана. България формулира приоритети за участие на страната ни в проекти от първа група, сред които се открояват “Ролята на жените в сигурността и отбраната (“Female Leadership in Security and Defense”).

В момента жените във Въоръженитени сили са около 14 процента. Предстои София да бъде домакин на първата конференция на високо ниво на тема: "Използване на човешкия потенциал в процеса на изграждане на способности"..........Прочети още

 
Истината за взрива ще излезе наяве
22.06.2012, 10:48

Аню Ангелов, министър на отбраната

 

Интервю с Аню Ангелов, министър на отбраната

 
София ще бъде домакин на сесия на Смесения българо-индийски комитет за сътрудничество в областта на отбраната
22.06.2012, 10:20

Правителството определи състава на българската делегация в Смесения българо-индийски комитет за сътрудничество в областта на отбраната във връзка с провеждането на неговата 16-а сесия. Тя ще бъде водена от заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и в нея са включени експерти от МИЕТ, МО и МВнР, както и представители на мениджърските екипи на български дружества от отбранителната промишленост.

Форумът ще се проведе в края на този месец в София, а целта му е задълбочаване на индустриалното и научно-техническото сътрудничество между България и Индия в отбранителната индустрия и сигурността. Очаква се комитетът да набележи стъпки за разширяване на взаимноизгодното сътрудничество чрез нови форми, включително трансфер на технологии и възможност за организиране на съвместни производства.

С друго решение правителството утвърди позицията и състава на българската делегация за втората сесия на Смесената българо-словашка комисия за икономическо сътрудничество. Сесията ще се състои на 25 и 26 юни  в Братислава под председателството, от българска страна, на заместник-министър Иво Маринов. В делегацията ни са също заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николина Николова и експерти от МИЕТ, МЗХ и МВнР.

В дневния ред на сесията са включени за обсъждане въпроси, свързани с търговско-икономическото сътрудничество, туризма, регионалното развитие, транспорта, информационните технологии и др. Предвижда се комисията да набележи съгласувани мерки за развитие на деловите контакти в областите от взаимен интерес. Съществуват възможности за увеличаване на стокообмена като се търси разширяване на списъка на стоки и услуги, участие в смесени фирми, реализиране на съвместни инфраструктурни проекти, инвестиции и др. Българският износ има сериозни възможности за нарастване предвид особеностите на словашката икономика и програмите на правителството за активно развитие през следващите години на транспортната инфраструктура и енергетиката, автомобилостроенето, строителната и малогабаритната земеделска техника.

/government.bg/

 
Мащабни бойни учения край границите на КНДР
22.06.2012, 09:35

САЩ и Южна Корея днес са започнали най-големите в историята еднодневни учения с бойни стрелби в близост до границата с КНДР. Те са в чест на 62-та годишнина от началото на Корейската война през 1950-1953 години.

В маневрите ще участват повече от 2 хиляди военнослужещи, изтребители F-15К, самолет за далечно радиолокационно откриване и управление Е-737 „Peace Eye”,  самолети Т/А-50, хеликоптери „Апачи” и танкове.

Корейската война започна на 25 юни 1950 година, в нея участваха повече от 20 държави, включително и САЩ. Въоръженият конфликт приключи през 1953 година с подписването на споразумение за прекратяване на огъня, което действа и днес.

 
Холандия: Румъния проявява интерес за закупуване на петнадесет F-16
22.06.2012, 09:30

F-16Румъния е проявила интерес за закупуване на петнадесет F-16 от излишъците на ВВС на Холандия. Редица други страни също са показали интерес за придобиване на използвана военна техника от страната на лалетата.

Холандският министър на отбраната е потвърдил намеренията на министерството му за продажба на изтребители и друго излишно имущество. В момента се водят разговори с необявен брой потенциални купувач, включително и с Чили за продажба на осем вертолети Cougar.

В холандския парламент тази седмица ще се обсъжда и продажбата на 80 танка Leopard на Индонезия. Евентуалната сделка ще е на стойност 200 милиона евро. – Още за F-16

/Pan.bg/

 
Сертифицираха декларирани формирования на Сухопътните войски
22.06.2012, 09:26

Във войскови район Горна баня се проведе  тактическо учение за национално сертифициране на модул от рота CIMIC от състава на военно формирование 28610 – София  за участие в NRF-2013г., съобщават от Щаба на Сухопътни войски. Командир на модула е капитан Милена Късльовска.

Комисия от Сухопътните войски с председател подполковник Николай Киров, провери готовността на модула за застъпване в дежурство. Беше изграден  CIMIC център, практически се проиграха ситуации от пълния спектър CIMIC задачи, като се ползваха утвърдените тактики, техники и процедури. Сертифицирането приключи с оценка „Отличен” за модула подготвящ се за участие в NRF-2013г.

Ден по-късно започна сертифицирането на взвод за радиационно и химическо разузнаване от 1 батальон за ЯХБЗ и Е от състава на в.ф. 42600 – Мусачево, за участие в NRF-2013г.

В хода на националното сертификационно учение „PEACE DEFENDER 2012” комисия от Сухопътните войски с председател полковник Анатоли Грозданов провери документите и готовността на взвода, както и отработването на дейностите на местността, съгласно нормативните документи.

Трима представители от Кралските ВВС на Великобритания , която е водеща страна, извършиха мониторинг и останаха впечатлени от подготовката на българските военни химици.

/Otbrana.com/

 
Защо се въоръжава Саудитска Арабия
22.06.2012, 09:07

танк Леопард-2 Подготвяното споразумение между ФРГ и Саудитска Арабия за покупка на германска бронирана техника смайва със своя мащаб. Става дума за 600-800 модерни танка “Леопард-2″. Заедно с поддръжката те ще струват на саудитците 10 милиарда долара.

Това не е единствената голяма оръжейна сделка, сключена напоследък от Рияд. В края на миналата година администрацията на Барак Обама информира Конгреса, че ще продаде на Саудитска Арабия 84 бойни самолета F15SA и смята да модернизира 70 машини F15, купени по-рано. Освен това американците ще обучат летателния състав и ще доставят необходимите боеприпаси. Стойността на сделката е 30 милиарда долара. (Населението на Саудитска Арабия впрочем е 28,7 милиона, армията наброява 225,5 хиляди души.)........ Прочети още

 
Генерал Симеонов остава, Борисов си отдъхна
22.06.2012, 08:37

Кабинетът “Борисов” предложи на президента Росен Плевнелиев да удължи с две години мандата на генерал Симеон Симеонов. Така Аню Ангелов потуши още един скандал в зародиша си. Ако беше предложил за освобождаване 57-годишния генерал Симеон Симеонов от началник на отбраната, каквото намерение очевидно имаше в един момент, въпросите щяха да бъдат много.

Дори самият Бойко Борисов си отдъхна. Вероятно е очаквал и другия ход на Аню Ангелов. И го приветства по време на заседанието:“Поздравявам министър Ангелов затова, че удължава с две години службата, да я наречем, на началника на отбраната, тъй като това е и една приемственост, и възможност да се довършат всички тези процеси и реформи и той е изключително дисциплиниран офицер, така че специално аз поздравявам министър Ангелов за това негово решение.”...... Прочети още

 
Безпилотни самолети ще защитават френски конвои в Афганистан
22.06.2012, 08:38

Безпилотен IT180Агенцията по отбранителни покупки (DGA) на Франция е поръчало на компанията Infotron партида миниатюрни безпилотни летателни апарати IT180. Доставката ще започне още това лято. Количеството на партидата не се уточнява.

Компанията съобщи на сайта си, че тези апарати ще бъдат използвани от инженерните подразделения за откриване на възможни заплахи (включително самоделни взривни устройства) при придвижване на френски конвои например в Афганистан.

IT180 представлява летателен апарат вертолетен тип с два съосни винта, задвижва се от електромотор и може да остане във въздуха до половин час. Апаратът може да вдигне апаратура с маса до три килограма и да развие скорост до 90 километра в час.

IT180 за инженерните войски ще получат наименование DROGEN (DROne pour le Genie) и ще бъдат снабдени с двойна жиростабилизирана камера, разработвана съвместно с компанията Thales Optronique. Благодарение на мощната си оптика апаратите ще могат да забележат подозрителни обекти на отдалечение до 10 километра.

В гражданската си версия IT180 се използват в строителството за диагностика на инженерни съоръжения, мониторинг на горски пожари, за снимки на земната повърхност. – Още БЛА

/blitz.bg/

 

 
Русия е съгласна да продължи доставките на Ми-17 за Афганистан
21.06.2012, 21:50

Ми-17Контрактът на доставката на министерството на отбраната на САЩ на допълнителна партида вертолети Ми-17 за нуждите на Афганистан може да бъде подписан до края на месеца. Това е разказал пред "Интерфакс" източник от отбранително-промишления комплекс на Русия.

"В момента действително се разглежда въпросът за възможността от доставки на допълнителна партида вертолети Ми-17В5 за Министерството на отбраната на САЩ за нуждите на армията на Афганистан", е заявил официалният представител на "Рособоронекспорт" Вячеслав Давиденко. "Голяма е вероятността още през юни договорът да бъде готов", е добавил той, като е отбелязал, че сътрудничеството на "Рособоронекспорт" с министерството на отбраната на САЩ "има конструктивен характер".

На 14 юни т.г. Пентагонът уведоми Конгреса на САЩ за решението си да придобие от "Рособоронекспорт" 12 вертолета Ми-17 допълнително към купените по-рано. Такава възможност се разглежда като опция в основния договор, сключен между Русия и САЩ през май 2011 г. През май т.г. представителят на "Рособоронекспорт" Григорий Козлов заяви, че опцията преди всичко ще бъде изпълнена до края на юни. ВВС на Афганистан активно използват руски вертолети. По данни на Flightglobal MiliCAS те разполагат с 55 машини Ми-8 и Ми-17. Афганистанските военни притежават и 9 транспортно-бойни вертолета Ми-35. – Още за Ми-17

/в-к Дума, Желязко Тенчев/

 
Руснак купи „Белтехекспорт”
21.06.2012, 21:43

Най-голямата беларуска компания за износ на военна продукция бе продадена на руския бизнесмен Дмитрий Гуринович.

„Белтехекспорт” е водещ износител на въоръжения в Беларус. От 1993 година той се занимава с доставки на военно техническа продукция, с нейния ремонт и модернизация, а също и с обучение на обслужващия персонал. Но, откакто нейният предишен ръководител Владимир Пефтиев попадна в черния списък на ЕС като най-близкия съратник на президента на страната Александър Лукашенко, на компанията беше забранено да прави бизнес на територията на ЕС.

Сега ЕС трябва да реши, както да прави със санкциите срещу „Белтехекспорт”.

Според експертите, договорът за покупко-продажба е изгоден за всички заинтересовани страни. Както се казва на сайта на „Белтехекспорт”, „сделката е осъществена в рамките на интеграцията на Русия и Беларус в областта на военнотехническото сътрудничество и показва засилването на откритостта на двете страни, а също така дава увереност, че „Белтехекспорт” ще излезе на принципно нови позиции на световния пазар”. – Още руски фирми

 
САЩ ще реализират изцяло плановете за ЕвроПРО, въпреки възраженията на Русия
21.06.2012, 21:25

САЩ ще реализират изцяло плановете за създаване на система за противоракетна отбрана в Европа, въпреки възраженията на Русия. Това заяви пред американския Сенат заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност Мадлин Кридън, предаде РИА Новости.

„Администрацията ще реализира всички четири фази на плана за разгръщане на ПРО и няма да се съгласи на никакви ограничения в сферата на противоракетната отбрана на САЩ, въпреки възраженията на Русия”, заяви Кридън пред международната комисия в Сената.

Плановете за развитие на американската глобална система за противоракетна отбрана, и в частност, нейният европейски сектор (ЕвроПРО), станаха повод за влошаването на отношенията между Русия и САЩ.

/ИА „Фокус”/

 
Изтребители МиГ-29 ще започнат полети от борда на модернизиран индийски самолетоносач
21.06.2012, 17:27

МиГ-29КОт борда на модернизирания в Русия индийски самолетоносач Vikramaditya следващата седмица за първи път ще излетят палубните изтребители МиГ-29К, съобщи в четвъртък източник от корабостроителния отрасъл.

„Специалистите от „Севмаш”, където е бил модернизиран самолетоносачът, са удовлетворени от това, че по време на започналите на 8 юни изпитания в морето нужните ходови характеристики на кораба не са били просто достигнати, а дори надвишени”, - твърди източникът.

 
След инцидента с хърватски МиГ-21, министърът на отбраната заяви: "Съжалявам, няма пари, но трябва да търсим нови изтребители"!
21.06.2012, 17:09

МиГ-21След инцидента с хърватски МиГ-21, министърът на отбраната Анте Котроманович заяви: "Съжалявам, няма пари, но трябва да търсим нови изтребители"!

Припомняме, че на 19 юни, по време на изпитателен полет с МиГ-21УМД след изпълнение на ремонтни работи, малко след излитане на височина 700-800 метра, изпада фанара на втора кабина. Летецът докладва за възникналия проблем и малко по-късно каца успешно без други последствия. Изтребителят с борден номер 165 (з.н. 516911036) е от състава на 91 военновъздушна база Плесо.

Самолетът е бил с шахматен камуфлаж.

Пилотът майор Иван Селак сподели след аварията: "Веднага след излитане около 1 по обед чух нещо като експлозия на борда на МиГ-21, усетих много неприятни вибрации. За момент помислих, че двигателят се е взривил, в кабината ми нахлу голямо количество дим и прах. Аз не знаех какво се е случило, не мислех много. Обърнах се отзад и видях, че само части от задния фанар стърчат. Истинско щастие бе, че в този момент нямаше пилот отзад.

Не се паникьосах, съобщиха ми, че фанара се е откъснал, останах спокоен. Скоростта ми бе 850 км/ч. Приземих се нормално.

Не виждам никакъв героизъм или смелост в постъпката си.

Министърът на отбраната Котроманович сподели, че МиГ-21, с който вчера е станал инцидент е произведен 1974 г., но е надлежно прегледан преди аварията. Това е бил вторият му полет за деня. Тепърва ще се проверява - дали кабината е погрешно затворена или е техническа неизправност.

Според Котроманович: "Докато причините за инцидента се разследват, трябва да наблегнем в Парламента на ситуацията с ВВС, увеличават се проблемите ни с авиацията. Чакаме вече 8 години за решение за нов изтребител, но такова няма. Да вярно е, няма пари, но трябва да търсим нови изтребители. Трябва да побързаме! Да вземем най-доброто, ефективното, но в същото време да не затрудним бюджета. Бих желал изтребителят да е нов, а не втора ръка. Амбициран съм и ще споделя и пред Министерския съвет идеите си", завърши Котроманович.

Правителството определи материалите в медиите за закупуване на шведски "Грипен", като спекулативни.

Почти със сигурност отпада варианта и да се закупят нови МиГ-29 от Русия, въпреки че руската оферта била добра.

Припомняме, че преди няколко месеца хърватска делегация бе в Русия и посети компания РСК МиГ.

/Pan.bg/

 
Самолет падна в жилищен комплекс в Джакарта
21.06.2012, 14:06

Самолет на ВВС падна в жилищен комплекс в столицата на Индонезия Джакарта. Най-малко шестима души са загинали има и изгорени къщи, съобщи АП. Агунг Буди Мариото от полицията в Джакарта потвърди катастрофата.

„Да, ние получихме информация. Самолет, принадлежащ на индонезийските ВВС, е паднал в Халим", каза Агунг.

Представител от противопожарната служба в Източна Джакарта съобщи, че самолетът „Фокер" 27 е паднал във въздушната база Халим Перданакусума. Инцидентът е станал в 2:45 часа местно време. Медиите съобщават, позовавайки се на свидетели, че най-малко 8 къщи са изгорели.

Говорителят на военните Искандар Ситомпул заяви за Асошиейтед прес, че три от жертвите са на земята. По думите му самолетът е правил рутинни тренировъчни полети.

Говорителят на ВВС Азман Юнус съобщи, че на борда на самолета е имало седем души, включително пилотът, помощник пилотът, инструктор и ученици.

Припомняме, че преди месец и половина при демонстративен полет руски самолет падна южно от Джакарта. При катастрофата загинаха 45 души.

/news.ibox.bg/

 
Ден на отворени врати ще се проведе във Военната Академия “Г. С. Раковски”
21.06.2012, 13:28

Военната Академия “Г. С. Раковски” обявява 22 юни за ден на отворени врати. В годината на своя вековен юбилей най-старото и престижно висше военно учебно заведение ще посрещне жителите и гостите на София, които могат да посетят сградите и парка на академията от 10.00 ч. и да се запознаят със 100-годишната й история.

Желаещите да получат повече информация за предлаганите магистърски програми, сроковете на обучение и условията за кандидатстване ще имат възможност да се срещнат с ръководството и преподавателите и да зададат своите въпроси от 13.00 ч. до 15.00 ч. в “Царски зали ” на Военната академия. – Още за ВА

/МО/

 
Започва военноморското учение с международно участие „Бриз 2012”
21.06.2012, 13:24

Военноморското учение с международно участие „Бриз 2012” ще се проведе в периода от 22 юни до 1 юли в западната част на Черно море.

Целта на учението е подобряване на оперативната и тактическа съвместимост на многонационални сили, повишаване на гражданско–военното сътрудничество и взаимодействието между държавните и неправителствените организации в многорискова среда. По време на учението ще бъде потвърдена сертификацията на фрегатата „Дръзки” по стандартите на НАТО (NATO MAREVAL).

В учението ще участват кораби от военноморските сили на България, Гърция, Турция, самолет от патрулната авиация на Съединените американски щати, както и три кораба от Втора постоянна група кораби на НАТО.

Домакин на учението е военноморска база Бургас.

/МО/

 
Руски ударен безпилотен апарат: заповядано е да се създаде бързо
21.06.2012, 13:10

В Русия започна създаването на собствена безпилотна авиационна система. Работите са секретни, но експертите смятат, че може да става дума за ударни безпилотни апарати, аналогични на американските машини Predator.

Днес сферата на използването на безпилотните летателни апарати (БЛА) значително се разшири. Военните особено се интересуват от използване на БЛА с ударни цели, т.е. за нанасяне на щурмови удари по живата сила и техниката на противника. Американските Predator активно се използваха от САЩ и техните съюзници в Ирак, в контратерористичната операция в Пакистан, в Йемен. Проектите за създаване на БЛА с ударни функции се реализират в такива страни, като Израел, Китай, Индия, ЮАР. Русия, което е напълно естествено, не може да подмине военнотехническия прогрес. Експерти изказват свое становище относно авторите на разработката, характеристиките на новите БЛА. Вероятно става дума за две компании, казва експертът в областта на безпилотните самолети Денис Федутинов:

   - В Русия със създаване на БЛА от типа на американския Predator се занимават две компании: „Транзас” в Санкт Петербург и казанското КБ „Сокол”. Те спечелиха тендера на министерството на отбраната, проведен миналата година. В момента се създават два апарата. Първият ще тежи близо един тон, втория е по-близък до американския Predator – примерно 4,5 – 5 тона.

Характеристиките, поръчани от министерството на отбраната, разбира се, не се сочат, но според експерти, конструкторите ще се стремят да ги доближат до световните аналози, т.е. по-близо по свойства към други безпилотни системи, казва главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

   - Главното е възможността да се осъществи многочасов режим на полета, да се селектират целите, да се осигури дистанционно управление за операторите, които се намират на няколко хиляди километри от апарата. Съответно е необходим спътников канал за връзка и ретранслиране. Относно ударното въоръжение, този въпрос засега не е решен, защото проектът е в началния си етап. Предполагам, че в условията на Русия ударните БЛА ще намерят приложение преди всичко в региона на Северен Кавказ за мониторинг на обстановката и унищожаване на бандити. – Още БЛА

/bulgarian.ruvr.ru/

 
Трима кандидати в корейския конкурс
21.06.2012, 09:31

Lockheed Martin, Boeing и концерна Eurofighter са подали официални оферти за доставка на 60 нови многоцелеви изтребителя в рамките на корейския конкурс F-X III. Решението по него ще стане ясно през октомври.

И при тримата кандидати няма изненади. Lockheed Martin предлага своя F-35A JSF, Boeing участва със сериозно обновения F-15 Silen Eagle, a консорциума Eurofighter ще продава едноименния модерен многоцелеви изтребител.

Въпреки очакванията не бяха подадени оферти от страна на Сухой и Saab. Южна Корея покани Русия да даде оферта за своя изтребител от пето поколение T-50, но руската страна не откликна на поканата. Швеция и Saab първоначално имаха намерение да предложат Gripen NG, но в последствие не подадоха оферта.

Офертите на тримата кандидати ще бъдат оценявани по четири основни (цена, бойни възможности, съвместимост с наличните изтребители и индустриални ползи) критерия и 150 второстепенни. Вероятно основно изискване към спечелилия ще бъде да окаже технологична помощ при създаването на корейския изтребител от следващо поколение KFX.

/Аеро/

 
Русия ще получи първия МиГ-29К през 2013 г.
21.06.2012, 09:27

МиГ-29КФлотската авиация на Русия ще получи първите си нови палубни изтребители МиГ-29К/КУБ през 2013 г. Това съобщава генералния директор на РСК МиГ Сергей Коротков, цитиран от агенция „Интерфакс”.

Според Коротков компанията му вече е пристъпила към изпълнение на договора от февруари месец, когато Русия поръча 20 едноместни МиГ-29К и четири учебно-бойни МиГ-29КУБ. Изтребителите трябва да бъдат доставени до 2015 г.

Палубните МиГ-29 трябва да заместят сега използваните Су-33 и Су-25УТГ, чийто ресурс изтича през 2015 г., въпреки, че бе съобщено, че има планове за неговото удължаване. – Още за МиГ-29К

/Аеро/

 
Генерал Цанков осъди Министерството на отбраната след като съдът отмени заповед на Аню Ангелов
21.06.2012, 09:15

Аню АнгеловВчера петчленен състав на Върховния административен съд отмени заповедта на Аню Ангелов, с която в края на февруари миналата година освободи от длъжност нашия аташе по отбраната в САЩ бригаден генерал Валентин Цанков. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

С това се слага край на продължилото повече от 15 месеца дело, заведено от генерал Цанков, в отговор на очевидно незаконосъобразната заповед на министъра. За очаквания изход на делото междувременно се изказаха компетентни юристи, в това число и юристи с пагони. В заповедта не беше посочен мотив за освобождаването от длъжност на генерала, поради което решението на съда бе ясно и еднозначно -  заповедта се отменя, а министерството да плаща....... Прочети още

 
Заплатите на чиновниците двойно по-високи от генералските?!
21.06.2012, 09:08

Симеон ДянковДо 4000 лв. може да стигне заплатата на чиновника. Това са парите на главния секретар на Министерския съвет. Вчера правителството прие нов класификатор и всички съпътстващи наредби от Закона за държавния служител. Най-ниските заплати за директор в администрацията ще са в нивата 500-1900 лв., а най-високите - 1000-3000 лв. Стартовата заплата на експерт пък ще е 1300 лв.

Кратка справка показва, че по отношение на заплатата главният секретар на МС е с около 1000 лв. над четиризвездния генерал, т.е. началника на отбраната, а директорът в администрацията – с повече от 1000 лв. над бригадния генерал, който командва една от двете ни механизирани бригади или една от двете ни авиобази. Колко хора, колко техника, колко отговорности има там! Включително и подготовка за мисии на НАТО и ЕС. Едва ли тези ангажименти са по-малко сериозни от тези на експертите от еврозвената в държавната администрация. Още едно сравнение: Новобранецът експерт в администрацията е оценен с 500 лв. повече от лейтенанта.

Не е само това обаче. Отделно от основните заплати чиновниците ще имат право на до 80% бонуси от годишната си заплата. Така разликите във възнагражденията стават още по-големи. Бонусна система в армията няма.

Според Симеон Дянков цитираните суми са таваните на заплатите. Факт е обаче, че трудът на чиновниците се оценява от правителството почти двойно повече от този на военнослужещите. Логично е военният и финансовият министър заедно да помислят и предложат решение в полза на войниците, сержантите и офицерите. Защото не само чиновниците работят за държавата. Обяснимо е, ако управляващите вече не помнят от кога не са увеличавани заплатите във Въоръжените сили...

/otbrana.com - Спирдон Спирдонов/

 
Безпилотни самолети, компютърни вируси - нови оръжия в тайните войни на САЩ
21.06.2012, 09:00

БЛА MQ-9 Reaper HunterСлед десетилетие на скъпоструващи конфликти в Ирак и Афганистан начинът на водене на войни от САЩ се променя към използване на по-малко мускули и повече хитрост.

Безпилотните летателни апарати шпионират и нападат терористи, без да се създава опасност за пилоти. Малки екипи от бойци на спецчастите дискретно обучават и съветват чуждестранни сили. Вируси, изпратени от компютри към мрежи в чужбина, тихомълком нанасят удари, без да оставят следи от американски действия.

Това е тайна война, за която американското общество до голяма степен не знае нищо. В Пакистан безпилотни самолети, а не американски пехотни части или бомбардировачи Б-52 преследват терористите от Ал Каида. Ръководената от ЦРУ операция срещу укритието на Осама бин Ладен беше осъществена от безшумен отряд на спецчастите на ВМС на САЩ, известни като “тюлените”.......... Прочети още

 
Започнаха първите съвместни учения на военноморските сили на САЩ, Южна Корея и Япония
21.06.2012, 08:36

Първите тристранни учения на военноморските сили на САЩ, Южна Корея и Япония започнаха днес в международни води на юг от Корейския полуостров, предава ИТАР-ТАСС. В продължение на два дни те ще упражняват провеждане на бойни и спасителни операции.

Военноморските сили на трите държави досега никога не са провеждали съвместни маневри. Както предполагат експерти, сегашните учения трябва да демонстрират тесни военни връзки между Вашингтон, Сеул и Токио, и да окажат възпиращ ефект върху военноморска активност на Китай и Северна Корея.

/ИА „Фокус”/

 

 
Двама пилота са загинали в катастрофа с учебен самолет в Порт-Судан
20.06.2012, 23:25

PT-6Двама офицера от ВВС на Судан са загинали в резултат с авария с учебен самолет РТ-6 в района на летището на факултета на ВВС в град Порт-Судан, съобщи днес Суданския информационен център.

Самолетът РТ-6 е претърпял катастрофа при опит за приземяване, след като екипажът е съобщил на диспечерите за технически проблеми.

В момента се извършва разследване на инцидента.

 
Стартът на РН 'Протон-М' със спътника Sirius 5 се отлага
20.06.2012, 22:50

РН 'Протон-М' По време на предстартовите проверки са открити проблеми свързани със системите за управление на 1 та степен на ракетата-носител. По първоначални оценки специалистите са решили, че може да направят ремонта на място, но по късно се е оказало, че няма да може да се направи ремонта на стартовата площадка.

В понеделник по време на предстартовата подготовка, на ракетата носител 'Протон-М', която трябва да изведе в космоса спътника SES-5 (Sirius 5), е открита неизправност. Стартът на ракетата носител 'Протон ' с ускорителен блок 'Бриз-М' и телекомуникационният апарат бе планиран за 21:23 на 19 юни 2012 г. . За сега стартът се отлага поне с една седмица.

Взето е решение ракетата носител 'Протон-М' със спътника Sirius 5 да бъде свалена от стартовата площадка и откарана обратно в хангара за ремонт.

SES-5 (Sirius 5), е произведен от американската фирма Space Systems/Loral по поръчка на оператора на спътникова връзка SES. Космическият апарат има 36 респондера в Ku-диапазона и 2 транспондера в С-диапазона.

Той ще бъде позициониран в точка на стоене 4.8 градуса източна дължина на геостационарна орбита, от където в продължение на не по-малко от 15 години ще предоставя телекомуникационни услуги за северната част на Европа и южната част на Африка. – Още космически системи

/spacenewsbg.com/

 
За честта на пагона
20.06.2012, 22:30

Чета в ДУМА голямо заглавие: "Защо военните се страхуват от полицията". Директният и точен отговор е: "Защото държавата е полицейска!" Според мен на този въпрос следва да отговори президентът на републиката, защото той е и главнокомандващ Българската армия.

Преди всичко това е обидно за Българската армия - доколкото я има! И понеже президентът няма да отговори, аз, един офицер от запаса, отговарям: "Българската армия не се е страхувала от Одринската непревземаема крепост и я превзема. А полицейските джавканици помежду им и борбата с правосъдната система предоставям на тяхното бойно поле".

И днес чета недомислици относно Закона за резерва. За кой резерв ще попитате вие и с право.

В държавата стават такива големи безобразия. Взривяват се бойни складове, загиват невинни хора.

Има обаче синковци, които се чудят как да унищожат и злепоставят Българската армия. Тази, в ръцете на които са поставени сигурността и независимостта на държавата.

Българската държава още след Освобождението създаде силна, добре обучена и въоръжена армия. В нея се възпитаваха младежите както добре да защитават родината, така също на национална гордост, че са чеда на Майка България. Българският войник служеше с чувство на отговорност. Той винаги е воювал да защитава земята на своите деди, както се пееше в един патриотичен воински марш.

Питам, къде и кого защитава днес българският войник зад граница. И как го защитава? Срещу заплата, все едно, че пренася куп камъни от едно място на друго.

Къде остава чувството за върховен дълг към Родина и народ? Политиците на Запад отдавна се произнесоха, че НАТО вече е отживелица. Само у нас не е така. Тук емисар на натовската политика още поучава българските генерали.

Пиша всичко това с ясното съзнание, че не мога нищо да променя, щом толкова много днешни синковци така управляват България.

Но съм категоричен, че синковците на Цветанов не могат да уплашат българския военен пагон, защото никой досега нито вътрешен, нито външен враг не го е уплашил. Затова преживяваме над 1300 години на земята на нашите деди, както казва песента.

/в-к Дума - о.з. подп. Петър Бъчваров/

 
Москва няма да арендува Габалинския радар според условията на Баку
20.06.2012, 22:10

Москва смята за абсолютно неприемливи условията за аренда на Габалинския радар, издигнати от Азербайджан, заявиха в генералния щаб на Русия.

На преговорите за продължаване на договора, чието действие изтича през декември тази година, Баку е променил първоначалната си позиция и е поискал за арендата 300 млн. долара годишно. Сега тя е 7 милиона.

Този радар със статут на информационно-технически център на руската армия се намира на територията на Азербайджан и е негова собственост. Габалинският радар е важен елемент на руската система за ПРО, тя осигурява ранно предупреждение за възможни ракетни удари от южно направление. Русия предлагаше на САЩ да използват Габалинския радар за създаване на съвместна ПРО.

 
Русия и RIMPAC
20.06.2012, 17:12

Кораби на Тихоокеанския флот на Русия ще участват в най-големите международни учения RIMPAC-2012. В състава на руския отряд са големият кораб за борба с подводници „Адмирал Пантелеев”, морският спасителен кораб „Фотий Крилов” и танкерът „Борис Бутома”. Ученията RIMPAC се провеждат редовно от 1971 година, но ВМФ на Русия ще участва за първи път.

Ученията на страни от Тихоокеанския регион RIMPAC са насочени към отработване на бойното взаимодействие на флотите на САЩ и техните съюзници. През 2012 година в тях ще участват бойни кораби на Австралия, Канада, Колумбия, Мексико, Нова Зеландия, Сингапур, САЩ, Франция, Чили, Южна Корея, Япония. Намирайки се но борда на корабите на други страни, в тях ще участват военнослужещи на Англия, Индия, Индонезия, Малайзия, Холандия, Норвегия, Перу, Филипините, Тайланд и Тонга. Общо в маневрите ще участват 22 страни, 25000 военнослужещи, 42 бойни и спомагателни кораби, шест подводници, повече от 200 самолета и хеликоптери с палубно и брегово базиране.

В списъка отсъстват КНР и КНДР и това е напълно понятно: КНР и Северна Корея традиционно се разглеждат на ученията RIMPAC като вероятни противници.

Когато става дума за взаимните отношения в триъгълника Москва-Вашингтон-Пекин, външно министерство на Русия избира собствен курс. От 1990-те години Русия се стреми до поддържа добри отношения и със САЩ, и с Китай, но с никой от тях не влиза в задължителни алианси. Това се проявява и във военното сътрудничество. От една страна Русия активно взаимодейства с Китай, провеждайки редовни съвместни учения, от друга – взаимодействието със САЩ и НАТО не е по-малко интензивно, а сега все по-широко то се разпространява и в Азатско-Тихоокенския регион. Това не са първите тихоокеански учения на Русия и САЩ, достатъчно е да си спомним миналогодишните маневри Vigilant Eagle, по време на които двете страни отработваха съвместни действия на военновъздушните сили. Но RIMPAC са маневри от напълно друг мащаб.

В дадения случай интересът на Русия е напълно прагматичен: съвместните маневри със САЩ демонстрират наличието на алтернатива на „китайския вариант”, която може да бъде реализирана в случай ако интересите на Москва и Пекин няма да съвпадат от стратегическа гледна точка.

Участието в маневри от подобен вид е важно още и от гледна точка на пряко запознаване със съвременната военна машина на САЩ и техните съюзници, още повече че RIMPAC постоянно включват в себе си „изпитателен” компонент.

На тези учения редовно се изпитват нови образци оръжие, провеждат се бойни стрелби по реални мишени, в ролята на които се използват стари кораби, използват се експериментални видове летателни апарати, кораби и катери. За сега не е известно с какво в този план ще се различават RIMPAC, но ВМС на САЩ вече обявиха за намерението да изпитат нов вид корабно гориво, съставено в съотношение 50:50 от традиционното флотско соларово масло и новия моден „биодизел”. С повече от 4500 тона от това гориво ще бъдат напълнени резервоарите на кораба за съпровождане Henry J. Caiser на ВМС на САЩ и то ще бъде предадено на бойните кораби по време на маневрите. Ако изпитанията се окажат сполучливи, то този опит ще бъде използван в по-големи мащаби.

Маневрите ще започнат на 27 юни и ще продължат до 7 август.

/ruvr.ru/

 
Трима войници на НАТО са загинали при нападението в Афганистан
20.06.2012, 17:08

Трима войници на НАТО и един афганистанец са сред загиналите при нападението срещу военен конвой, което беше извършено в Афганистан днес, предаде АФП.

Американското посолство в Кабул разпространи изявление, в което потвърди, че трима членове на международните сили и техният преводач са загинали при нападението.

Днес 17 души бяха убити при самоубийствен атентат в Хост в югоизточната част на Афганистан. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
ВМФ на Русия и Сирия
20.06.2012, 17:05

Началото на кампанията беше дадено от изявление на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън за доставки в Сирия на нови руски бойни хеликоптери, като в същото време там връщаха след техния ремонт стари машини, доставени още по времето на Съветския съюз. Пик стана съобщението на канала „Ал-Арабия” за мащабни учения с участието на руски, китайски, сирийски и ирански военни подразделения. Наистина, по-късно сайтът на „Ал-Арабия” публикува съобщение, че Русия и Сирия опровергават информацията за предстоящите учения.

Увеличаването на напрежението около Сирия е съпроводено от мащабни атаки с дезинформация. Целта на поредната такава атака бе ВМФ на Русия.

„Към Сирия се отправя „Николай Филченков” с рота морски пехотинци и танкове . „Цезар Куников” (със същото). „Калининград” (неясно с какво). „Русия, Сирия и Иран и Китай подготвят мащабни съвместни учения на сирийска територия и в териториалните води на страната”. Тези и подобни съобщения се появиха в медиите, като те се позовават на мъгливи „компетентни източници”.

„Герои” на ежедневието станаха конкретни кораби. Съобщенията за тръгването на „Цезар Куников” в посока Сирия се появиха на 19 юни, когато корабът наистина излезе в морето за измервания на радиодевиацията и днес вече се върна в базата.

„Николай Филченков” си стои в базата, като отлично се вижда от брега и тези дни не е ходил никъде.

В „насочване към Сирия” бе обвинен и корабът от Балтийския флот „Калининград”. Той действително е на морски поход - в началото на юни той участва в международните учения BALTOPS-2012, а след края им се насочи към Киел за участие в традиционната „Киелска седмица” - голям морски празник на балтийското крайбрежие на Германия. Оттам корабът ще се върне в Балтийск.

За съобщенията на „Ал-Арабия” за изпращането на „руски самолетоносач” към сирийските брегове не може да се говори сериозно: единственият самолетоносач „Адмирал Кузнецов”, върнал се от далечен поход в Атлантическия океан и Средиземно море в края на зимата, се намира на щатното си място в Колския залив в Баренцово море, и скоро му предстои продължителен ремонт.

Въобще, корабите на флота излизат от базата доста често - в плана на мероприятията за бойна подготовка на ВМФ са планирани стотици излизания в морето. Очевидно е, че сега може да се очакват много съобщения за тръгнали към Сирия руски кораби всеки път, когато от морските бази на Русия в морето излиза нещо по-голямо от буксир.

Между това, Средиземно море, включително и източната му част, е операционен район на Черноморския флот. Ако вътрешносирийския конфликт заплаши руските обекти там, включително и базата Тартус, която ВМФ на Русия използва като пункт за материално-техническо снабдяване, флотът може да защити живота и сигурността на личния състав на базата.

/ruvr.ru/

 
Филипините ще закупят южнокорейския изтребител T/A-50
20.06.2012, 16:46

Т-50ВВС на Филипините ще закупят дванадесет леки свръхзвукови изтребители T/A-50, производство на Южна Корея (KAI). Стойността на цялата сделка с оценява на 25 милиарда песос (591.3 милиона долара), а цената на един самолет е около 1.25 милиарда песос (29 милиона долара).

Самолетите ще бъдат доставени през 2013-2014 година.

Т/А-50 може да бъде въоръжен с управляеми ракети „въздух-земя” TGM-65 Maverick, както и с УР „въздух-въздух” AIM-9 Sidewinder. Машините ще бъдат оборудвани с израелски РЛС IAI Elta EL/M2032. Изтребителят е конструиран на основа на учебно-тренировъчния самолет Т-50.

/Pan.bg/

 
Реорганизираме 46 формирования от въоръжените сили
20.06.2012, 16:43

генерал Симеон Симеонов

 

Интервю на началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов за в. „Българско войнство” и списание „Военен глас”

 
За предизвикателствата и алтернативата пред нашата сигурност и за още нещо
20.06.2012, 16:36

Разтревожен съм от развитието на международната обстановка в Европа и нейното отражение върху балканските страни и в частност за сигурността на нашата страна, в условията на нарастващата нестабилност на страните от Европейския съюз. Разтревожен съм именно от третата възможност на алтернативата (виж по-горе П. Данинос) пред предизвикателствата за сигурността на нашата страна в условията на съвременното състояние и развитие на международните отношения в света през второто десетилетие на ХХІ век.

Напоследък все по-малко и все по-рядко журналистите спират вниманието си на този проблем. Може би това е така, защото се въздържат да не би да ни кажат, че знаят повече, отколкото ние читателите знаем по въпросите за сигурността като цяло и за сигурността на нашата България в частност. Поради което в техните статии читателят не може да намери балон за издигане, но и парашут за приземяване на истината по този въпрос. Ето защо колкото и пъти да ги прочетеш не можеш да  разбереш в какво се изразява сигурността на балканските страни, и в частност на България, не в далечното минало и в последните години на ХХ век, а днес след първото десетилетия на новия век.......... Прочети още

 
Нов катер със специално назначение „Грачонок” ще влезе в състава на Черноморския флот на РФ
20.06.2012, 13:12

противодиверсионен катер тип „Грачонок” проект 21980На 16 юни в Зеленодолския корабостроителен завод бе спуснат на вода поредния строящ се за ВМФ на Русия противодиверсионен катер тип „Грачонок” проект 21980.

Този противодиверсионен катер (заводски № 983) е трети от серията и е бе заложен на 6 май 2011 година. Сега с него ще се проведат поредица от изпитания, след което той ще бъде преведен в мястото за постоянно базиране в Новоросийск.

В момента в ОАО „Зеленодольский завод им. А.М.Горького” се строи четвърти катер, съобщава пресслужбата на корабостроителницата.

Главния катер (П-104) от 2009 година носи служба в състава на съединението от корабите за охрана на водния район на Ленинградската военноморска база. П-104 взе участие в изложението „МВМС-2011” в Санкт Петербург.

Основното назначение на катерите тип „Грачонок” е борба с диверсионно-терористични сили и средства в акваторията на пунктовете за базиране на ВМФ.

Основните технически характеристики на „Грачонок” са: стандартна водоизместимост – 138 тона, дължина – 31 метра, ширина – 7,4 метра, газене – 1,85 метра, скорост при пълен ход – 23 възла, автономност – 5 денонощия, екипаж – 98 човека.

Въоръжението включва: ПЗРК „Игла”, 14,5-мм картечница, 55-мм противодиверсионени гранатомети ДП-65А и ДП-64.

Катерът е оборудван със съвременно радиоелектронно оборудване, позволяващо откриване и изследване на подводни обекти. Основна част от него е хидроакустичния комплекс „Кальмар”, който е предназначен за:

   - извършване на поиск на обекти (в т.ч. на подводни плувци с дихателни апарати със затворен цикъл) на дистанция до 500 метра, при скорост на движение на катера до 8 възла и вълнение на морето до 3 бала;

   - обследване на дъното на дълбочина до 200 метра;

   - хидролокационно и визуално изследване на открити обекти с помощта на телеуправляем подводен апарат;

   - изобразяване на подводната обстановка в реално време, обработка и съхранение на данните и др.

 
Изтребителите Cheetah са приети на въоръжение във ВВС на Еквадор
20.06.2012, 11:34

изтребители Atlas Cheetah Изпитателните полети на всичките дванадесет свръхзвукови изтребители Atlas Cheetah са изпълнени успешно и са приети на въоръжение във ВВС на Еквадор. Южноафриканската компания Denel Aviation сключва през ноември 2010 година договор с еквадорските ВВС за продажба на 10 едноместни изтребители Cheetah C и два двуместни Cheetah D, като и за техническо обслужване и ремонтна поддръжка за пет години.

Изтребителите са транспортирани на четири партиди, като последната е доставена рано тази година. На 12 май 2012 седем от тях участват във въздушния парад по повод назначаването на новия командващ еквадорските ВВС бригаден генерал Енрике Веласко.

Изтребителите Cheetah са разработени през 1980-те години от южноафриканската компания Denel Aviation на база на френския Mirage lll. Самолетът развива скорост до 2,4 хиляди километра в час, максималната далечина на полета достига да 2,6 хиляди километра. Изтребителят е въоръжен с две 30-милиметрови оръдия, може да носи управляеми и неуправляеми ракети, а също свободнопадащи и корегируеми авиобомби.

Изтребителите Cheetah са извадени от експлоатация с приемането на въоръжение във ВВС на ЮАР на шведските Gripen.

/Pan.bg/

 
Пентагонът въвежда активно смартфони и таблети
20.06.2012, 11:20

Министерството на отбраната на САЩ публикува стратегия за въвеждане на комерсиални мобилни устройства и мобилни приложения, в която са описани подробно целите на тяхното използване и планираните инициативи. Както се вижда от документа, основните задачи са 3:

   - повишаване на ефективността на безжичната инфраструктура;

   - проникване на мобилните устройства;

   - по-активно използване на мобилни приложения..

“Сътрудниците на министерството стават все по-мобилни, а използването на по-широк спектър устройства открива безпрецедентни възможности за повишаване на оперативната ефективност на ведомството”, заявява в доклада си ИТ директора на Министерството на отбраната на САЩ Тери Такай (Teri Takai).

В документа се споменава също, че в хода на реализация на програмата ще бъдат тествани голям брой мобилни продукти, но конкретни модели на устройства и операционни системи не се назовават. В американската армия вече се ползват към 250 хил. комерсиални мобилни устройства.

Въпросите за безопасното използване на мобилни технологии ще бъдат ключови за подразделенията на Военно въздушните сили и морската пехота, които според документа, трябва да ги използват най-активно.  Пентагонът ще се стреми към разработката и внедряването на съответни стандарти, включително относно регламентирането на използването на потративни устройства на работното място и извън него.

За да оптимизира обслужването на растящия парк мобилни устройства военното ведомство планира да създаде специална вътрешна услуга, която ще се ползва за регистрация на устройствата, осигуряване на спазването на политики за сигурност, “безжична” доставка на софтуер за устройствата (с помощта на облачни технологии и централизиран хостинг) и спазване на лицензионните правила.

Като цяло военните в САЩ възнамеряват да създадат инфраструктура, обединяваща милиони мобилни устройства и стотици приложения. Важно място в новата стратегия се отделя и на разширяването на използвания към момента честотен спектър, както и  на използването на стандартите за безжична връзка Wi-Fi и 4G.

/cio.bg/

 
Инцидент във въздуха с хърватски МиГ-21У
20.06.2012, 09:22

МиГ-21Вчера, 19 юни, по време на изпитателен полет с МиГ-21У след изпълнение на ремонтни работи, малко след излитане на височина 700-800 метра, изпада фанаря на втора кабина.

Летецът докладва за възникналия проблем и малко по-късно каца успешно без други последствия.

Изтребителят с борден номер 165 (з.н. 516911036) е от състава на 91 военновъздушна база Плесо . – Още за МиГ-21

/Pan.bg/

 

 
Продължава учението „Тракийска пролет 2012”
19.06.2012, 22:35

С парашутни скокове от транспортно-десантен самолет С-27J Spartan на българските Военновъздушни сили и С-130J Super Hercules от ВВС на САЩ в Европа започна съвместната българо-американска подготовка „Тракийска пролет 2012”. Това съобщават ВВС.

В хода на подготовката българските и американските летателни екипажи изпълняват тактически полети на малка височина за превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и задачи за доставка на хуманитарна помощ за условно бедстващо население.

Полетите се провеждат денем и нощем с учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове, които се извършват на територията на авиобаза „Крумово”. В подготовката участва и зенитно-ракетен дивизион от състава на ВВС, който изпълнява роля на условно развърнато противниково зенитно-ракетно формирование.

Участието на ВВС в съвместната подготовка продължава през тази и следващата седмица. Учението ще продължи до 29 юни.

/Aero/

 
Учение с В-52 за излитане за излитане един след друг с минимален интервал от време
19.06.2012, 22:29

B-52По време на проведеното учение Constant Vigilance от военновъздушната база Минот (Северна Дакота) на 11 юни т.г. е извършено излитане на 17 бомбардировача В-52 за минимум време един след друг ("minimum-interval takeoff (MITO)".

Тази процедура редовно се тренира в частите на стратегическата авиация на САЩ, въоръжени с ‘ветерана’ В-52. За целта се използват пиротехнически капсули за запуск на два от двигателите, като останалите шест се пускат по време на рулирането.

Така от необходимото време от един час за пускане на осемте двигатели по конвенционалната процедура с външен източник, то се намалява на 10 минути по способа с използване на пиротехническите капсули. Което не никак зле за бомбардировач, който вече над 50 години е на въоръжение във ВВС на САЩ. – Още за В-52

/Pan.bg/

 
Турция: боевете продължават
19.06.2012, 22:21

На югоизток в Турция по време на сблъсъци с кюрдски сепаратисти са загинали, съгласно различни данни, от 8 до 10 турски военни. Група кюрдски бунтовници атакували редица турски КПП на границата с Ирак в провинция Хакари. Освен турските военни са загинали и 10 сепаратисти, сред които има и жени. Шестнадесет военни са ранени.

Както съобщават медиите, бойните действия продължават. Военните преследват сепаратистите в планините с използване на хеликоптери. Властите не изключват възможността от мащабна операция и в съседния Ирак, където са главните бази на кюрдите.

 
Великобритания блокира руски кораб с бойни хеликоптери за Сирия
19.06.2012, 18:07

Лого на вестник „Дейли Телеграф” Британските власти задържаха руския товарен кораб „Алаед” който се подозира, че превозва бойни хеликоптери и ракети за сирийските власти, въпреки европейското ембарго, пише вестник „Дейли Телеграф” и допълва, че корабът е прихванат в близост до шотландското крайбрежие.

Застрахователната компания „Стандарт Клъб” съобщи, че по искане на британското правителство е анулирала застраховката на всички кораби на руската компания „ФЕМКО”, чиято собственост е и „Алаед”. „Съобщиха ни, че „Алаед” превозва въоръжение, предназначено за Сирия”, посочи представител на компанията пред журналисти. „Ние вече информирахме собствениците на кораба, че тяхната застраховка автоматично е анулирана заради характера на товарите, които превозва”. Източници в британската служба за сигурност потвърдиха, че действително са се обърнали за съдействие към застрахователната компания „Стандард Клъб”, тъй като плавателният съд нарушава санкциите на Европейския съюз.

/ИА „Фокус”/

 
Корпусът на морската пехота на САЩ разчита през ноември да разгърне първата ескадрила от изтребители пето поколение
19.06.2012, 18:03

F-35BКорпусът на морската пехота на САЩ ще разгърне първата оперативна ескадрила от изтребители пето поколение F-35B през ноември тази година, ако всичко протече по план, заяви високопоставен представител на американските въоръжени сили.

Корпусът на морската пехота се надява през октомври официално да започне обученията за пилотиране на F-35B във въздушната база Еглин в щата Флорида, предаде ИТАР-ТАСС.

В момента във Флорида само двама летци-изпитатели на Корпуса провеждат тестови полети с F-35B, но скоро техният брой ще започне да се увеличава. – Още за F-35B

/ИА "Фокус"/

 
Армията има за цел само да помага
19.06.2012, 17:30

Аню Ангелов

 

Интервю на министъра на отбраната Аню Ангелов в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“.

 
Военният министър проверява по складовете боеприпасите
19.06.2012, 17:12

Нещата стигнаха до там, че политическото ръководство на Министерството на отбраната се нагърби да проверява в поделенията как се съхраняват боеприпасите.

По този повод министърът на отбраната Аню Ангелов е бил в авиобаза „Граф Игнатиево”. Извършил е проверката и, както каза по БНТ, нарушения няма. Неговият заместник Валентин Радев проверява други складове. И там нещата били наред. Освен това имало заповед на началника на отбраната за извънредна инвентаризация на боеприпасите във войсковите формирования....... Прочети още

 
Русия, Китай, Иран и Сирия ще проведат най-големите военни учения в Близкия изток
19.06.2012, 14:30

Иранската информационна агенция „Фарс” съобщи с позоваване на неназовани източници, че руски, китайски, сирийски и ирански войски в близките седмици ще проведат мащабни съвместни учения на територията на Сирия.

Според съобщението, тези учения ще станат най-големите в Близкия изток, в тях ще участват около 90 хиляди военнослужещи от сухопътните, морските и военновъздушните сили. В ученията ще бъдат задействани около 400 самолета и хиляда танкове.

В съобщението се твърди, че Египет е дал разрешение за преминаване през Суецкия канал на 12 кораби на ВМС на Китай, които в течение на две седмици ще пристигнат до бреговете на Сирия. В същото време ще пристигнат и руски атомни подводници, ескадрени миноносци и самолетоносачи, а също ирански бойни кораби.

По време на ученията Сирия има намерение да изпита ракети от клас „земя-вода” и системи за ПВО, съобщава агенцията.

 
САЩ вероятно ще купят руски самолети-амфибии
19.06.2012, 13:55

Бе-200Въоръжените сили на САЩ изразили намерение да купят от Русия 10 самолета-амфибии Бе-200 във вариант за нощни полети.

Окончателното решение за подписване на контракта ще бъде прието след участието на самолета в ученията през 2013 година на морските сили със специално предназначение, които ще се проведат в една от базите на ВМС на САЩ в щата Флорида.

До сега такъв самолет е купуван само от министерството по извънредните ситуации на Русия. – Още за Бе-200

 
Вместо за жълтици, продажникът Аню Ангелов дари имотите на Първа армия за жълти стотинки
19.06.2012, 13:42

Безобразното източване на собствеността и активите на министерството на отбраната продължава на пълни обороти. Гледащият виновно след  взривовете Аню Ангелов се подлага на властимащите с армейските имоти, сякаш са му бащиния. Отдава ги като булка на годеника си, като мама на тате, като хитрец, който мисли за бъдещето си след наближаващия край на мандата.

След отдаването на армейската собственост в Търговище, Шумен, Хасково, Сливен и други гарнизони, дойде ред и на тлъстите столични хапки.

Вчера научихме, че военният корифей отдава само за някакви си 5 млн. евро казармите на 5-ти километър, където бе щаба на легендарната Първа армия. Погледнато отвсякъде това си е чисто подаряване. И чисто слагане на президент и властта, което Аню очаква да бъде осребрено след година с някакъв пост.

Представяте ли си, имот на пъпа на София, да струва по двадесетина евро квадратния метър. Та на това биха се изсмели и първокласниците. Теренът е на самото Цариградско шосе, на десет минути от Орлов мост, в близост и до изхода на София, с ведомства и зали около него. Прости сметки показват, че само цветята, борчетата и дърветата на тези 273 декара струват 5 милиона.

Помните ли какво стана с бившите армейски имоти, където в момента е МОЛ «Сердика». Продадоха го за стотинки, а после новите собственици го продадоха за милиони. Така ще стане и тук. Аню като министър ще си прибери петте милиона евро, а после всичко ще се препродаде или ще се завъртят десетки милиони. Ще  си види, когато започне строителство, ако започне въобще започнато, и когато се появят табелите на първите фирми в технологичния парк.

Президентът Плевнелиев беше доволен, младият министър Добрев, благодареше наляво и надясно. А старите воини  и умните от действащите псуваха пред телевизорите бившия си военен колега и сегашен министър, който за пореден път направи помен с чужда пита.

Сметката пак ще плаща от армията - със самолети на земята, кораби на суша и сухопътни войски за мисии. Да подариш имот, който струва 100 и повече милиона за 5 не е обикновено дарение. Това е самоубийство, това е  престъпление.

Шапки, долу!

/otbrana.com - Красен Бучков/

 
Близо 2400 военни ще бъдат съкратени след 1 юли
19.06.2012, 13:34

2400 военни и общо 2700 длъжности ще бъдат съкратени във въоръжените сили след 1 юли. Това показва справка на военното министерство в отговор на запитване от Mediapool.

В същото време обаче Министерството на отбраната (МО) съобщи, че ще бъдат разкрити нови 1 800 длъжности в други поделения и желаещите да продължат работата си в армията ще имат възможност да го направят.

Предстоящите съкращения са най-мащабните от началото на мандата на правителството на ГЕРБ. В изпълнение на Плана за развитието на въоръжените сили до 2014 година трябва да бъдат съкратени общо 7000 – 5700 щатни бройки за военни и 1300 цивилни служители.

До момента голяма част от съкращенията, провеждани под ръководството на военното министерство, се изчерпваха със закриването на щатни бройки, а не с реални военнослужещи. Непопълнените щатни длъжности във въоръжените сили са между 10 и 12 процента от всички щатни позиции или 5000, защото според официалните данни на МО числеността на въоръжените сили е над 44 хиляди души.

Съкращения ще има в Плевен, Сливен, Шумен, Враца и други, а нови места ще бъдат разкрити в Ямбол, Казанлък, Стара Загора, Карлово.

Всички съкратени, ако имат желание да продължат службата си, ще могат да кандидатстват за вакантните длъжности. Тези, които няма да продължат да са военни, ще бъдат взети на специален щат на министерството, като ще им бъдат връчени шестмесечни предизвестия.

Съкращаването на 2400 души ще е най-значителното през последните години и основно за развитието на армията, защото то се извършава в рамките на цялостното й преструктуриране.

Според МО данните в кои поделения ще бъдат закрити длъжности и в кои ще бъдат открити нови и колко ще бъдат те, не могат да бъдат публично обявени, тъй като представлявали класифицирана информация. "Класифицираната информация" и "търговската тайна" са едни от най-често използваните аргументи за отказ от информация във ведомството.

Според министър Аню Ангелов дълго време не беше законно да се предостави информация за броя на пенсионерите в администрацията на МО, тъй като това щяло да бъде дискриминация спрямо тях, но в крайна сметка по-късно самият той изнесе данните.

Сега, въпреки че според МО информацията в кои гарнизони ще бъдат открити нови места и в кои закрити длъжности са класифицирана информация, само преди няколко дни например Аню Ангелов съобщи, че в гарнизон Сливен личният състав ще намалее с 262-ма военнослужещи и 46 цивилни служители, което представлява около 30% от щатния състав на центъра за подготовка на танкови подразделения.

В Плевен, Шумен и Враца ще бъдат съкратени пък общо около 1000 души.

Така според преценката на МО излиза, че военният министър е разпространил класифицирана информация.

Бялата книга за отбраната предвижда до края на 2014 г. въоръжените сили да бъдат намалени с 7000 души и числеността им да се свие от 44 100 на 37 000, а само на армията – от 34 500 на 26 000.

/Mediapool.bg/

 
Руските ВВС ще получат 10 модернизирани МиГ-31 БМ през 2012 г.
19.06.2012, 09:13

MiG-31През 2010 г. Централният военен окръг на руските ВВС ще получи около 10 модернизирани прехващача МиГ-31 МБ.

За това съобщи командирът на второто командване на ВВС и ПВО - ген.майор Виктор Севостоянов.

По думите на генерала модернизацията ще включва взаимодействие с наземни ЗРК и координация с други видове изтребители в звено.

Модернизацията на МиГ-31 е в рамките на общото обновление на авиопарка на ЦВО. По думите на Севостоянов - до 2020 г. авиопарка ще е до 70% модернизиран. До 2020 г. ВВС на Русия трябва да получат общо 60 модернизирани МиГ-31БМ. През февруари т.г. бе съобщено, че модернизацията включва и въоръжаване с ракети от ново поколение "въздух-въздух". – Още за МиГ-31

/Pan.bg/

 
Генерал Симеонов още 2 г. шеф на отбраната
19.06.2012, 08:30

ген. Симеон Симеонов Направих предложение мандатът на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов да бъде удължен с 2 г. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти вчера. "24 часа" съобщи, че има решение за нов мандат на военен №1 още на 21 май т.г.

Досега само ген. Михо Михов и ген. Никола Колев са получавали удължаване на мандата като началници на Генералния щаб, но с по 1 година.

Месеци наред министърът на отбраната Аню Ангелов твърдеше, че според юристите на МО мандатът на ген. Симеонов не може да бъде продължен.

В отговор на репортерски въпроси той произнесе сакралната фраза:"Един закон може да се чете и така, и иначе."

В крайна сметка бе решено, че Симеонов е назначен по стария закон за отбраната, който позволява удължаване на тригодишния мандат с 1 или 2 г. По новия закон шефът на отбраната се назначава за срок от 4 г.

/24chasa.bg/

 
Стартът на 'Атлас-5' е отложен до сряда
19.06.2012, 08:27

"Атлас-5" трябваше да изведе на орбита секретен военен спътник, но при предстартовата подготовка е открит проблем с датчик на ракетата носител и стартът е отложен за 20 юни 2012.

 
Обявиха първия конкурс по закона за резерва
19.06.2012, 08:07

За четирима лекари със звание „капитан” в доброволния резерв обяви конкурс ВМА. И за три медицински сестри старши сержанти. Това е първият конкурс за набиране на резервисти, след като от 10 юни т.г. влезе в сила Законът за резерва на Въоръжените сили. Документи се подават до ... утре. Кандидатите за лекари не бива да са навършили 60 години, а за медицински сестри – 55.

Все още Законът за резерва няма правилник за неговото прилагане, в който се регламентира редът за приемане, назначаване и освобождаване от служба и предоставяне на техника в доброволния резерв, както и подготовката и обучението на резервистите. Правилникът и Наредбата за военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време бяха обсъдени от Съвета по отбрана в петък. По всичко личи, че първият конкурс ще се проведе независимо, че правителството не е приело Правилник за прилагане на Закона за резерва на Въоръжените сили.

/otbrana.com - Спирдон Спирдонов/

 

 
Приказка за утилизацията с главен герой военния министър
18.06.2012, 19:28

Аню АнгеловЩе „гръмне” ли Аню Балкански, ако бъдат изхарчени сто милиона в близките две години за унищожаване на бомби и снаряди

Министерството на отбраната обяви, че “Дунарит” АД и “Берета трейдинг” ще изпълнят поръчка за нарязване на над 1200 тона снаряди срещу 1,3 млн. лева. Русенската фирма “Дунарит АД” е спечелила три от четирите лота и ще вземе 452 тона боеприпаси, а “Берета трейдинг” ще трябва да унищожи 852 тона излишни боеприпаси, което правело по около лев на кило снаряди. Запомнете и съотношението - около 2:1 в полза на „Берета”.

На първо четене звучи похвално. „Браво, Аню!”, ще кажат живеещите около Челопечене, че и доста столичани в повече от крайните и по-далечните квартали на София. Министърът сигурно ще очаква да чуе и „Гуд джоб!” от американския посланик, ама надали.

Защо все става така, че колкото повече се старае родният министър на отбраната да свърши най-накрая някаква полезна работа, толкова повече дава поводи да пишем такива статии? Отговорът е лесен – така се получава винаги, когато става въпрос за пари, за много пари, а не за някакви си политики, виждания, стратегии и инвестиционни планове, в които и той самият не си вярва....... Прочети още

 
В руската армия е приета на въоръжение новата машина РХМ-5
18.06.2012, 17:20

РХМ-5През 2011 година във Въздушнодесантните войска (ВДВ) на Русия постъпиха опитни образци на модернизираните разузнавателни химически машини РХМ-5. След поредица от изпитания, проведени на полигоните на Тулското и Псковското съединения на ВДВ, машина е била приета на въоръжение.

Машина РХМ-5 е приспособена за десантиране от самолетите на военнотранспортната авиация заедно с екипажите и е предназначена за водена на радиационно, химическо и биологично разузнаване в подразделенията на ВДВ.

Машината е оборудвана с най-новите средства за определяне на заразяването на различни обекти, система за автоматично предаване на данни за резултатите от разузнаването, както и със система за глобално позициониране ГЛОНАСС.

РХМ-5 осигурява достатъчно висока защита на екипажа от последствията на използване на ОМП.

Във ВДВ вече са постъпили шест РХМ-5 – в подразделенията за РХБЗ на 76 ДЩД и 106 ВДВ. – Още химически машини

 
Договорът с „Берета Трейдинг“ ще бъде прекратен още тази седмица. Ще търсим неустойки.
18.06.2012, 16:11

Министърът на отбраната Аню Ангелов Министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи днес пред журналисти в района на бригада „Логистика“, в чиито терени се предвижда изграждане на Технологичен парк в София, че договорът с „Берета Трейдинг“ ще бъде прекратен още тази седмица и че ще се търсят неустойки за неизпълнение, както и връщане на авансови средства чрез изтегляне на част от банковата гаранция в интерес на министерството. Той подчерта, че в договора изрично е записано, че Изпълнителят носи пълната отговорност за щети на Министерството на отбраната и на трети лица от момента на приемането на боеприпасите във военното формирование до момента, когато сдаде остатъчните продукти от демилитаризацията.

Министър Ангелов посочи, че в предмета на договора са включени и бойни части на зенитно управляеми ракети В-750-В, които в зависимост от конкретната модификация могат да бъдат различен цвят, различна форма, но те са бойни части за една и съща ракета. Той изтъкна, че в Приложение 1 към договора – Техническа спецификация, изрично и еднозначно е записано, че те трябва да се демилитаризират, т.е. утилизират, чрез взривяване. „Защо тези бойни части не са взривявани, а по тях са извършвани различни манипулации от работници на фирмата – на този въпрос трябва да отговори изцяло Изпълнителят. Той е бил длъжен да ги взриви съгласно нашата спецификация.“

Министър Ангелов подчерта, че в Приложение 2 към договора, където са посочени какви остатъчни продукти трябва да получи Министерството на отбраната от утилизацията на отделните боеприпаси, изрично е посочено, че министерството очаква от тези бойни части само празните дървени сандъци и опаковки, с които са били транспортирани. „Нито търсим взривно вещество, нито търсим метал, т.е. Министерството на отбраната не търси остатъчен продукт“, подчерта министър Ангелов и обясни, че всяка от 346-те бойни части съдържа 139 кг. взривно вещество или 48 тона общо. „Ако те са направили такъв опит да извлекат взривното вещество, това е грубо нарушение на технологичния процес“, поясни министър Ангелов и изказа предположението, че това е възможен начин за незаконно присвояване на взривно вещество, но подчерта, че това може да изясни самият изпълнител.

Той обяви, че прочистването на района от невзривени боеприпаси продължава и то в изключително тежки условия за военнослужещите – висока растителност, високи температури. „Там непрекъснато действа медицински пункт, защото непрекъснато отиват за махане на кърлежите от ръцете и телата им и всичко това военнослужещите го издържат с чест, за да изпълнят тази задача.“

/МО/

 
Русия изпраща два десантни кораба към бреговете на Сирия
18.06.2012, 11:40

Русия изпраща два десантни кораба към бреговете на Сирия, предаде Интерфакс. Според източник от Генералния щаб на Военноморския флот на Русия корабите „Николай Филченков” и „Цезар Куников” приключват подготовка за излизане в Средиземно море за изпълнение на специални задачи в сирийското пристанище Тартус.

„В сирийското пристанище Тартус трябва да пристигнат големите десантни кораби „Николай Филченков” и „Цезар Куников”. Бойните кораби ще бъдат обезпечавани от спасителния буксир СБ-15”, посочва източникът.

На корабите ще има голяма група морски пехотинци от Черноморския флот на РФ. ГДК "Николай Филченков” побира до 300 души десант или 20 основни бойни танка, а „Цезар Куников” – 220 души десант и 10 танка.

Съгласно споразумение със сирийското правителство Тартус се използва от руския военен флот като пункт за материално-техническо обезпечение в Средиземно море. Там се доставят товарите и съгласно военнотехническото сътрудничество между Москва и Дамаск.

/ИА „Фокус”/

 
Кръгла маса: Без подводен флот няма балансирани ВМС
18.06.2012, 10:30

По инициатива на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) в пленарната зала на Дома на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в град Варна, се проведе Кръгла маса на тема: „Наличието на подводен флот – условие за поддържане на балансирани ВМС”.

След изслушване на докладите и проведената дискусия, участниците във форума единодушно са потвърдили актуалността на темата и необходимостта от поддържане на подводен флот в състава на Българските ВМС.

Форумът бе проведен в чест на 5-ата годишнина на Съюза на подводничарите в Република България – Прочети още

 
Още един американски боен кораб се насочи към Персийския залив
18.06.2012, 09:57

Американският ескадрен миноносец „Бенфолд”, оборудван със система за противоракетна отбрана Aegis, е отплавал от базата в Сан-Диего, Калифорния за района на Персийския залив.

За това съобщи командването на Трети оперативен флот на ВМС на САЩ, отбелязвайки, че задача на кораба е осигуряване на противоракетна отбрана.

Ескадреният миноносец също така ще участва в патрулиране в райони, в които има опасност от пиратски нападения.

/Maritime.bg/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в Годишната конференция на Съюзното командване по трансформациите на НАТО
18.06.2012, 09:38

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов заминава днес, 18 юни, за Загреб, Република Хърватска. Той ще участва в Годишната конференция на Съюзното командване по трансформациите на НАТО на тема: „Изводи от срещата на върха в Чикаго и разглеждане на концепциите за развитието на Алианса“.

В двудневния форум ще участват началниците на отбраната от страните-членки на НАТО, както и експерти в областта на разработването на стратегически концептуални документи.

По време на конференцията ще бъдат обсъдени изводите от срещата на Върха в Чикаго, концепциите и процесите, посредством които държавите-членки на Алианса и държавите-партньори могат да допринесат за трансформацията и развитието на НАТО.

/MO/

 
EADS ще предложи на Южна Корея съвместно производство на Eurofighter
18.06.2012, 08:57

Eurofighter TyphoonEADS ще предложи на Сеул съвместно производство на Eurofighter Typhoon, което значително ще повиши тежестта на офертата на европейският консорциум в многомилиардния конкурс на Южна Корея за нов изтребител. Предложението ще бъде оповестено във вторник по време на военен форум, който ще се състои в War Memorial в Сеул.

Eurofighter, Boeing's F-15 SE и Lockheed Martin's F-35A са конкурентите в този тендер на стойност 8.6 милиарда долара за придобиване на 60 съвременни изтребители. Решението за победителя ще бъде взето през октомври.

Решението на Lockheed да определи част от тактико-техническите характеристики на F-35 посредством използването на симулатори, а не чрез реален полет с южнокорейски пилот, предизвика противоречиви мнения в Южна Корея.

От 2002 година до сега Южна Корея е закупила 60 изтребителя F-15 по програмата за модернизация на изтребители "F-X." Третият етап от тази инициатива е и споменатия по-горе конкурс за нов изтребител. – Още за Eurofighter

/Pan.bg/

 
След 15 години се изтегляме от Босна и Херцеговина
18.06.2012, 08:45

На 1 март началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов бе при контингента ни в Босна и Херцеговина. Правителството реши от 3 септември т.г. да прекрати участието на военния ни контингент в операцията на ЕС „Алтея”.

Така след 15 години – 20 юни 1997 г., когато наш инженерен взвод с личен състав от 36 военнослужещи започна участието си в SFOR в състава на холандския контингент, се изтегляме от Босна и Херцеговина. В същото време 150 военнослужещи и 40 единици бойна техника ще бъдат в постоянна готовност у нас, за да се развърнат до 10 дни в Босна и Херцеговина по искане на командващия операцията.

В този смисъл не напускане „Алтея”. Оставаме в т.нар. междинен регионален резерв. – Прочети още

 

 
Саудитска Арабия купува танкове
17.06.2012, 17:18

Leopard-2Саудитска Арабия започна преговори с Германия за закупуването на 800 танка „Леопард 2”, съобщава германското издание „Билд”.

По-рано министерството на отбраната на кралството и германски производители бяха сключили контракт за доставки на 300 подобни машини. Сключването на сделката стана не само икономически, но и политически въпрос. Против сделката се обявиха представители на опозицията, а главни лобисти – федералният канцлер, министърът на външните работи и министърът на отбраната.

От 1980 година правителството на Германия беше забранявало на свои компании да продават танкове на Саудитска Арабия и други страни от Близкия Изток, защото тази техника би могла да се използва за водене на мащабна война против Израел. – Още за Леопард 2

 
Оръжия за сирийската опозиция
17.06.2012, 17:11

Военната интервенция в Сирия е само въпрос на време, съобщава израелският осведомителен портал DEBKAfile, известен със своите връзки с израелските и американски специални служби.

„Интервенция ще има. Въпросът е само – кога ще се случи това” – цитира порталът непосочен източник от американските специални служби. В съобщението се казва, че в момента делегация на сирийската опозиция се намира във Вашингтон, където обсъжда с американските власти въпроса за доставки на оръжия, в това число и тежки.

По-голямата част от оръжието за въстаниците вече е купена от Саудитска Арабия и Катар, които искат сваляне на управляващия режим в Сирия, отбелязва DEBKAfile.

 

Норвегия взе окончателно решение за придобиване на F-35A

17.06.2012, 11:22

F-35AСлед като получи гаранции от САЩ за развитие на норвежката индустрия, Норвегия реши да закупи 52 изтребителя F-35A на обща стойност 10 милиарда долара (60 милиарда норвежки крони /NKr/). Ключов момент за този договор, най-големият в историята на страната, е потвърждението от страна на САЩ да подпомогнат интегрирането с F-35A на разработваната от Kongsberg ракета Joint Strike Missile (JSM), която може да се помести във вътрешните оръжейни отсеци на изтребителя. Тази гаранция е изпратена в писмо до норвежкия министър на отбраната от неговия американски колега. Така норвежката ракета „въздух-земя” ще има голяма вероятност да бъде приета на въоръжение и от другите оператори на F-35, като потенциалният пазар се оценява на около 20-25 милиарда норвежки крони.

В подписаното споразумение са поръчани два F-35A, а втората двойка се ‘очаква’ през 2016 . Първоначално те ще бъдат в САЩ, като „част от съвместният тренировъчен център”. По-късно ще бъдат поръчани още до 48 изтребители F-35A. По-голямата част от тях ще бъдат разположени във военновъздушната база Orland в централна Норвегия, а в Evenes ще бъде създадена малка оперативна база за предно разполагане, която да осигури носене на бойно дежурство, което да покрива северната част на страната.

На14 юни норвежкият Парламент прие значително увеличаване на военния бюджет със 7% до 2016 година, за да осигури финансиране на сделката за нов изтребител. Допълнително средства ще дойдат и след изтегляне на норвежкия контингент от Афганистан. – Още за F-35A

/Pan.bg/

 

Американски кошмар

17.06.2012, 11:00

154 самоубийства за 155 дни - броят на самоубилите се американски войници през 2012-та е по-голям от този на загиналите в Афганистан. Пентагонът се опитва да противодейства, но без да вдига много шум около черните цифри.

Новите данни звучат стряскащо: за първите 155 дни на 2012-та в американската армия е имало 154 самоубийства. И все пак: сегашният бум на самоубийствата в американската армия не е особено изненадващ. И в предни години е имало подобен проблем. През 2009-та дори беше основана специална работна група, която трябваше да намери начини за противодействие.

В заключенията на екипа тогава се говореше за "пропуснати възможности за оказване на помощ", за "недостойно отношение към военнослужещите" и дори за дискриминация, както и за "прекомерно психическо натоварване сред войниците". В представения през август 2010 година доклад беше записано, че "Пентагонът се опитва да контролира положението, но мерките са некоординирани и недостатъчни".

Психологът Алън Бърмън оценява положително факта, че към Пентагона има специално бюро за превенция на самоубийствата. "За съжаление не всички препоръки на работната група са въведени в практиката", казва той. Експертът не е изненадан от новото увеличение на броя на самоубийствата в американската армия: "Трябва да мине известно време, докато набелязаните мерки, промени и програми за превенция се приложат и започнат да оказват въздействие", смята той.

Преди всичко преосмислянето на подхода към психическите проблеми не може да се осъществи от днес за утре. Има и други бариери пред оказването на своевременна психологическа помощ: хора, заемащи добре платени постове в армията, избягват да говорят за проблемите си и не се осмеляват да търсят консултация с лекар, за да не загубят службата и високите си доходи.

"По този начин системата затвърждава представата, че човек трябва да премълчава проблемите си", казва Алън Бърмън. Министърът на отбраната Леон Панета писа в поверителен документ от месец май тази година, че самоубийствата са сред най-сложните и спешни за решаване проблеми на американската армия.

Броят на самоубийствата в армията се бил удвоил в сравнение с последните 10 години. "За целта", пише министърът на отбраната, "всички командири трябва да създадат конструктивна атмосфера, която да сплотява армейския състав и да насърчава отделните войници да търсят психологическа помощ, когато им се налага".

Основен фактор за силното психическо натоварване на американските войници е участието на САЩ в две войни през последните 10 години. "Войниците са напълно изтощени", казва психологът Джонатън Шей. От години насам той изследва психологическите последици от военните операции. "Всяка мисия изцежда силите на войниците. А психическото натоварване в борбата срещу бунтовниците в Афганистан и в Ирак е значително по-голямо, отколкото при военни операции срещу редовна противникова армия", казва той.

В напрегнати икономически времена като сегашното, към всички психически проблеми на американските войници се прибавят и финансовите затруднения. Някои не могат да изплащат кредитите си, други не са сигурни дали ще успеят да си намерят работа в цивилния живот, след като напуснат армията. А личните проблеми са нещо като "социална смърт", казва Шей. "По правило физическата смърт идва много бързо след социалната", добавя той.

/dw.de - К. Бергман, К. Цанев/

 

Китай и Индия конкурират САЩ в отбраната от ракети и спътници

17.06.2012, 10:43

Развитието на противоракетните и противоспътникови системи не е прерогатива на САЩ и Русия. Съответни оръжия създават и редица други страни, в това число Китай, Израел и Индия.

За потенциала на Китай в тази сфера се заговори сериозно през януари 2007 година, когато от територията му бе изстреляна ракета-прехващач, унищожила китайски метео-спътник. За да се оцени значението на това събитие следва да си припомним, че спътниците с военно предназначение използват по-ниски орбити.

Друго е положението в развитието на китайските средства за противоракетна отбрана (ПРО). Днес Китай не разполага с потенциал за разгръщане на пълноценна съвременна система за ПРО. Най-модерните му зенитно-ракетни системи са способни да се борят едва със самолети и крилати ракети, но не и с балистични.

За евентуалните разработки на Индия на противоспътникови системи се заговори в началото на космическите изстрелвания в тази страна. А сериозни разговори се появиха след успешното изпитание през април 2012 година на ракетата „Агни-5”, далечината на полета на която надхвърли 5000 километра. Според специалисти, индийският „изтребител на спътници” ще се създава на базата на съветската философия на този вид оръжие: прехващачът ще се извежда в орбита, ще извършва маневри аз сближаване и ще унищожава неприятелския космически апарат с помощта на насочен взрив. Предимството на този метод е в доста по-високата сигурност на прехващача, а недостатъкът е в съществената загуба на време.

Противоспътниковата отбрана, впрочем, не е толкова актуална за Индия, колкото противоракетната. Отдавнашната история на сложните отношения с Пакистан и Китай с техните солидни арсенали от ракети със средна и малка далечина на полет, способни да поразяват цели на територията на Индия, кара тази страна внимателно да се отнася към новите разработки в сферата на ПРО.

Собствени изследвания се водят там отдавна, но засега не са приключили с успех. За Индия е сериозен проблем отсъствието на съвременна радиолокационна станция (РЛС), която да съответства на американските радари система „Еджис” или на най-новите руски радари.

Но този недостиг Индия се опитва да компенсира с купуване на техника в чужбина, и тук доста силно влияние върху политиката на тази страна оказва Израел, с когото Индия отдавна и плътно развива сътрудничество във военната сфера. Но, продавайки на Индия зенитни система със средна далечина, Израел засега не й дава системата „Ероу”, способна да сваля балистични ракети. Причината се крие в позицията на САЩ: „Ероу” е създадена при значително американско участие, а САЩ са традиционно „чувствителни” към предаването на подобни технологии на трети страни, които не са техни сателити. През 2002 те вече бяха блокирали подобна сделка, и в резултат от това от цялата система „Ероу” Индия получи само две РЛС „Грийн Пайн”.

Индия ще има реални надежди да получи в близко бъдеще ефикасна система за ПРО, ако подпише договор за закупуване на руските системи С-400 или С-300ВМД, но засега и тази възможност е само хипотетична.

/ruvr.ru/

 

Подводница „Слава“ става музей

17.06.2012, 08:59

Подводница „Слава“ Пенсионираната подводница „Слава“ ще бъде превърната в музей, като за целта ще бъде извадена на сушата. Тези дни се очаква заповед на военния министър за предоставяне на подводницата на Община Варна. След това ще бъде обявен конкурс за проект за място и начин на излагане на подводницата.

Това разкри капитан Станко Станков, председател на Съюза на подводничарите. Те са инициатор на идеята, с подкрепата на Община Варна.  Последната гордост на подводния ни флот ще бъде изложена на сушата, за да бъде по-достъпна за гражданите, както и заради по-ниските разходи по поддръжка, обясни капитан Станков. 

Засега предложенията за разполагане на плавателния съд са три – в пристанище Варна, товарно място 2 или 3 (бъдещата атракционна зона), на крайбрежната алея, под торпедоносеца „Дръзки“, и на панорамната площадка в парк „Аспарухово“.  За да бъде улеснен достъпът към вътрешната част е възможно на места корпусът да бъде изрязан. С помощта на мултимедия ще бъде демонстрирано предназначението на всеки отсек, без интериорът да бъде съществено нарушен. Обмисля се идеята към експозицията да бъдат добавени снимки. 

Атракцията ще бъде готова вероятно през 2014 г. Не са правени разчети колко средства са нужни за реализацията на идеята. Засега не е ясно и откъде ще дойдат.  „Слава“ е дълга 76 и широка 7 метра. С пълно оборудване тежи около 1700 тона. Произведена е през 1959 г. в Съветския съюз по проект „633″ или НАТО-клас „Ромео“. На официална церемония през ноември 2011 г. подводницата бе извадена от състава на Военноморските сили.  Днес стана ясно, че другата пенсионирана подводница на ВМС – „Надежда“, ще отиде за скрап. Първоначално „Надежда“ бе спрягана за музей, но след бракуването на „Слава“ бе решено именно тя да стане експонат. 

Военните подводничари са си поставили още една амбициозна цел. Във връзка с 1300 години от битката на Хан Тервел с арабите край Константинопол, вече се работи по идеята през 2018 г. да бъде издигнати паметници на хана в Истанбул, Брюксел и в старата българска столица Плиска. „Идеята ни е не ние, а Европа да чества това събитие. Историците основателно смятат, че тази битка на Хан Тервел със сарацините е предотвратила погубването на християнската цивилизация още през VIII век“, отбеляза капитан Станков. За реализация на идеята ще се търси съдействие от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.  С чествания днес и утре Съюзът на подводничарите ще отбележи първия си юбилей. По случай 5 години от създаването на Съюза днес се провежда кръгла маса на тема „Наличието на подводен флот – условие за поддържане на балансирани ВМС“. В събота пред барелефа на контраадмирал Иван Вариклечков на стената на Щаба на ВМС ще бъдат положени цветя. Вариклечков е първият български адмирал на действителна военна служба и помощник командир на първата българска подводница. – Още български подводници

/Maritime.bg/

 

Показаха MQ-4C

17.06.2012, 08:46

Northrop Grumman показа първия сериен безпилотен апарат MQ-4C Triton, вариант на добре познатия RQ-4 Global Hawk, който е предназначен да изпълнява разузнавателни и наблюдателни задачи за ВМС на САЩ.

По време на церемонията апаратът получи формалното название „Triton” (тритон). Апаратите от този тип са създадени в рамките на програмата BAMS (broad area maritime surveillance – наблюдения на големи морски пространства). Общо в рамките на нея ще бъдат построени 68 апарати от същия тип.

MQ-4C в комбинация с пилотируемия патрулен самолет P-8 Poseidon (на базата на Boeing 737) ще заменят днес използваните патрулни машини P-3 Orion.

Междувременно на 12 юни се разби един от демонстраторите по програмата BAMS. Причините се разследват. – Още БЛА

/Аеро/

 

ВМС на САЩ попълват запасите си от крилати ракети – подготовка за нов военен конфликт?

17.06.2012, 08:45

UGM-109 Tomahawk Почти всички от последните военни конфликти започват с нанасяне на масиран удар с крилати ракети по фиксирани земни цели. Войната срещу Либия е последния случай, когато ракети Tomahawk бяха използвани за унищожаване на най-важните обекти от противниковата ПВО, преди първите бойни самолети на НАТО да проникнат в либийското въздушно пространство.

И сега запасите с крилати ракети се попълват – компанията Raytheon спечели договор на стойност 337.8 милиона долара за доставка на 238 крилати ракети RGM-109 (за изстрелване от кораби) и 123 UGM-109 Tomahawk (за изстрелване от подводници). Всички са Block IV – те са наполовина по-евтини от Block III, имат двустранна сателитна връзка (позволяваща по време на полета ракетата да се насочи по друга цел) и защитен от смущение GPS приемник.

Повечето от крилатите ракети на въоръжение в американските ВМС се изстрелват от крайцери клас Ticonderoga и разрушители клас Arleigh Burke, както и подводници класове Los Angeles, Virginia и Seawolf. В бъдеще Tomahawk ще са на въоръжение и в ‘стелт’ подводници клас Ohio, всяка от която може да носи 150 крилати ракети.

/Pan.bg/

 

Русия е готова да изпрати бойни кораби в Сирия при необходимост

17.06.2012, 08:40

Няколко бойни кораба на руския Черноморски флот са в готовност за далечен поход до Сирия, съобщи източник в генералния щаб на руските въоръжени сили, цитиран от „Российская газета”.

„Във връзка с това, че Средиземно море се намира в зоната на отговорност на руския Черноморски флот, напълно реално е в случай на необходимост негови бойни кораби да се насочат натам, за да се погрижат за сигурността на пункта за материално-техническо обезпечаване на руския военноморски флот в Тартус, който Русия е взела под аренда от Сирия”, поясни източникът.

В същото време от генералния щаб категорично опровергаха съобщенията в някои американски медии, че един от бойните кораби на Черноморския флот вече е заминал за Тартус с група военнослужещи на борда, които да охраняват морското пристанище Тартус.

 

ШОС: Планините не пречат на борбата с тероризма

17.06.2012, 08:30

Русия, Китай и страните от Централна Азия (Казахстан, Киргизстан, Таджикистан) отработиха тактика за съвместни военни операции срещу терористи в планинска местност. Ученията на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) „Мирна мисия-2012” (8-14 юни) завършиха в Таджикистан. В активната фаза на маневрите бяха задействани над 2 хиляди военнослужещи и 500 единици бойна техника.

От страна на Русия в ученията участваха мотострелкови и артилерийски подразделения от военната база, дислоцирана в Таджикистан, а също и бойни самолети от авиобазата Кант в Киргизстан. Ръководството на ученията заяви: маневрите показаха способността на военните на ШОС да реагират на общи заплахи за сигурността. При това не е случайно, че тази година именно Таджикистан, който граничи с Афганистан бе избран за провеждането на антитерористични учения. На това обърна внимание Денис Тюрин - заместник на изпълнителния секретар на Деловия съвет на ШОС:

   - Предстои извеждането на силите на НАТО от Афганистан. Според мнението на много наблюдатели, основната роля за поддържането на мира в страната може да бъде поета от ШОС. Това, между другото, до голяма степен обяснява, защо Афганистан тази година бе приет в ШОС като наблюдател. Сценариите на маневрите до голяма степен отразяват реалността на възможно проникване на екстремистки въоръжени формирования от Афганистан в Таджикистан.

Една от най-важните задачи на ШОС е съвместната защита от тероризма, сепаратизма и екстремизма. Партньорството в това направление значително се разшири след приемането на обновяването на стратегията за борба с тези заплахи на неотдавна провелата се среща в Пекин, разказва директорът на Центъра за стратегически изследвания на Китай към Руския университет на дружбата между народите Алексей Маслов:

   - Въпросът за екстремизма вълнува практически всички граничещи с Афганистан страни - Китай, Русия, Киргизстан, Узбекистан. През региона частично преминава наркотрафика от Афганистан, там се укриват различни сепаратистки групировки, който могат значително да дестабилизират ситуацията в региона.

Ученията на страните от ШОС помогнаха да се укрепи военното сътрудничество. Генералите са готови за нови съвместни действия, за да осигурят траен мир и стабилност в Централна Азия. При това с участието на страни-наблюдатели - Афганистан, Индия, Пакистан, Иран и Монголия.

/ruvr.ru/

 

Експерименталният космически безпилотен апарат на САЩ се завърна от орбита

17.06.2012, 08:26

Поредната мисия на секретния американски апарат X-37B приключи успешно. На 17 юни 2012 в 3:45 наше време, апаратът се приземи успешно.

След 15 месеца работа в автономен режим, апаратът се завърна на Земята и се приземи на писта на базата на ВВС на САЩ Ванденберг в Калифорния. Следва да отбележим, че първо съобщение за предстоящото кацане се появи още преди около 10 дни, но кога точно - не се знаеше до последния момент.

На базата не са били поканени журналисти за 'осветяване' на събитието по кацането на X-37B, но на сайта на базата, няколко часа след кацането се е появило кратко видео с илюстрация на кацането. Първата част от 80 секундното видео е за писана с помощта на инфрачервена камера и се вижда как работи автоматичната система за кацане на X-37B, останалите 35 секунди показват апарата намиращ се на пистата за кацане на базата на ВВС.

Официално за кацането и резултатите от изпълнената мисия - няма.

Мини-совалката X-37B, също така известна като Orbital Test Vehicle-2 (OTV-2) бе изведена в космоса на 5 март 2011от базата на ВВС на САЩ на Кейп Канаверал Фолорида. Този полет е втори по програмата X-37B, като първият продължи 9 месеца и беше проведен през 2010 г. За мисията OTV-1 няма официални данни. Този апарат бе изведен в космоса през април 2010 и работи на орбита 225 денонощия, а OTV-2 469 денонощия.

Независимо от подробната информация за датите на полета, за същността на програмата нищо не се съобщава. Официално ВВС на САЩ казват, че задачите на този проект, както и подробностите за техническото оборудване на OTV-2 са секретни. Подобна секретност естествено предизвика раздразнение от ред страни. В частност Китай , които смятат, че X-37B - това е разновидност на космическо оръжие или един от компонентите на програма за космическо въоръжаване на САЩ.

Без допълнителна информация за задачите на X-37B, е трудно да се каже нещо. Апарата изглежда като совалките, които се използваха за пилотирани полети, но е по-малък по размери - 8.8м дължина и 4.4 метра ширина. Масата на апарата е около 5 тона, X-37B, е създаден от Боинг.Още космически системи

/spacenewsbg.com/

 

 

САЩ за първи път ще проведат морско учение с Южна Корея и Япония

17.06.2012, 08:17

самолетоносачът „Джордж Вашингтон”Министерството на отбраната на САЩ е обявило за провеждането за първи в историята на тристранно военноморско учение с Южна Корея и Япония. То ще се състои на 21-22 юни край южното крайбрежие на Корейския полуостров.

ВМС на САЩ на учението ще бъдат представени от самолетоносача „Джордж Вашингтон”, който сега се намира в японското пристанище Йокосука.

За сега не е уточнено какви кораби ща участват в учението от страна на Южна Корея и Япония.

 
Безпилотни подводници за ВМФ на Русия: Необходим разкош
17.06.2012, 08:10

Строящият се за ВМФ на Русия спасителен плавателен съд „Игор Белоусов” ще получи автономни подводни апарати за спасителни работи и дълбоководни изследвания. Пилотируемите мини-подводници и безпилотните апарати заемат все по-важно място в състава на ВМС на страните по света и се използват както за бойни, така и за напълно „хуманни” задачи. Подобни системи са способни многократно да увеличат ефективността на постоянния и старателен контрол на подводното пространство.

Първите подводни роботи се появиха още през 50-60-те години на миналия век, но истинският им бум започна към края на века, когато се появи техническата възможност да бъдат произвеждани апарати, способни да изпълняват сложни операции без участието на човек или с външно управление. Безпилотните машини станаха истинска магическа пръчка там, където използването на апарати с екипаж е прекалено рисковано или технически невъзможно.

Подводните роботи могат, без човешко участие, да се борят с минни и други подводни заграждения, да осъществяват мониторинг и ремонт на подводни обекти, да изследват релефа на дъното, и масата на водите. Освен това, те позволяват да бъде увеличена далечината на хидроакустичните комплекси на подводниците.

Първоначално подводните роботи бяха прекалено големи, за да се използват от обикновени кораби и подводници. За операциите с подобни устройства се създаваха специални носители. Те се използват и сега - например атомната подводница SSN-23 „Jimmy Carter” на ВМС на САЩ, въведена в строй през 2005 година. За работа с подводните роботи в конструкцията на подводницата - изначално стандартна многоцелева подводница от типа Seawolf - още при строежа са били внесени изменения.

Специалните носители на подводни апарати в състава на ВМФ на Русия предоставят широки възможности за работа с големи многофункционални системи, както с безпилотни, така и с пилотируеми апарати. Но модернизацията на техниката позволява да се създават подводни роботи с размери на обикновени торпеда, морски мини и даже по-малки, което позволява тези апарати да бъдат използвани от стандартни подводници.

Възможностите на новите и модернизираните руски подводници в тази област остават държавна тайна, затова е трудно да се каже, доколко руският флот изостава или не изостава от чуждестранните си съперници в сфера. Но, ако се съди по снабдяването на спасителната служба на ВМФ с подводни апарати с различно предназначение, може да се предположи, че ВМФ на Русия, макар и да изостава от водещите флотове на западните страни, намалява това изоставане.

Освен вече споменатия „Игор Белоусов”, който ще бъде снабден с подводен робот и два пилотируеми апарата, Спасителната служба на ВМФ предишните години получи няколко автономни апарата от типа „Пантера”, произведени във Великобритания.

Ценна придобивка са и руските дълбоководни апарати „Рус” и „Консул”, предназначени не само за спасителни работи, но и за дълбоководни изследвания. „Консул”, който се е потапял на дълбочина 6500 метра, според специалистите, е способен да „се гмурне” и по-дълбоко. – Още руски подводници

/ruvr.ru/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}