Военна информация-юни

 Архив - юни 2008 г.
 
 
   30.06.2008, 16:47
изтребител Ф-16 на ВВС на Пакистан

Пакистан е получил още четири американски изтребителя

Пакистан е получил поредните четири изтребителя F-16 от състава на американските ВВС. Според информацията на The Post, официалната церемония по този случай се е състояла на 28 юни в авиобазата Мушаф.

От пакистанските военновъздушни сили общо са поръчани 12 намирали се в експлоатация и преминали модернизация американски бойни самолета. Първите два F-16 са били доставени в началото на годината, още четири са пристигнали през миналия месец. Според очакванията, последните две машини трябва да пристигнат през юли.

По своите възможности модернизираните самолети напълно ще съответстват на образците, които вече се намират на въоръжение в пакистанските военновъздушни сили.

По-рано, през 2006 година, Пакистан подписа и съглашение със САЩ, което предвижда доставката на 36 нови изтребителя F-16C/D и въоръженията за тях, а също и модернизация на наличния парк от по-предните версии F-16A/B, получени през 80-те години на миналия век. Стойността на сделката се е оценявала на 5,1 милиарда долара.

Впоследствие обаче тази поръчка е била съкратена наполовина заради недостиг на финансови средства. Независимо от това, Пакистан ще трябва да намери повече от 1,45 милиарда долара за модернизацията на 32 изтребителя F-16A/B. Още за Ф-16

 

 

   28.06.2008, 15:40
Javier Ponce Cevallos

Еквадор закупува оръжие от Израел

В интервю за АР министърът на отбраната на Еквадор Javier Ponce Cevallos е съобщил, че борбата с колумбийките въстаници в северната част на страната е старт проблем, които не е бил решен успешно от предното правителство.

В тази връзка неговата страна е започнала да купува допълнително оръжие от Израел.

Правителството на Еквадор е заделило средства за покупката на шест израелски безпилотни самолета и нова радиолокационна станция.

 

 

   28.06.2008, 15:10
Bell-206

IAI ще представи първият безпилотен вертолет в света

Концерна Israel Aerospace Industrues ще представи в близките дни своята нова разработка – първият в света безпилотен вертолет, вече предизвикал заинтересованост в армиите на много страни. Според съобщение на вестник "Едиот Ахронот", първият купувач ще бъде армията на Индия.

В концерна са решили да не създават вертолета от нулата ( в Израел в момента няколко фирми се занимават с подобни разработки), а да вземат за основа съществуващи вертолети. Избора на концерна е паднал на леките многоцелеви машини Bell-206 и Alouette-3.

От вертолетите е снета цялата бордова електроника, а са монтирали системи, аналогични на тези, които се поставят на безпилотните самолети на концерна. И двата демонстрационни вертолета са способни самостоятелно да излитат, изпълняват задачи във въздуха и да кацат. И понеже от вертолетите са свалени практически всички системи, те са способни да вземат на борда повече товари и гориво, което им позволява да се намират във въздуха до 5,5 часа.

 

 

   28.06.2008, 14:25
ББМ Bushmaster

Холандия купи австралийски бронирани машини

Министерството на отбраната на Холандия е сключило контракт с австралийското подразделение на компанията Thales за допълнителна доставка на 13 бойни бронирани машини (ББМ) Bushmaster. Според съобщение на пресслужбата на производителя, контракта, стойността на който превишава 15 милиона долара предвижда възможността за увеличаване на обема на поръчката с цел удовлетворяване на оперативната потребност на холандските въоръжени сили.

Доставката на новите ББМ Bushmaster ще бъде завършена до 1 октомври тази година. От 2006 година до сега Холандия е поръчала общо 49 бронемашини от този тип.

ББМ Bushmaster е предназначена за транспортиране на личен състав и товари, а също се използва и като платформа за различни бойни системи. Корпуса е с V-образна форма на дъното и защитава от мини, осколки от снаряди, огън на стрелково оръжие и самоделни взривни устройства екипаж с численост до 10 човека.

Бронемашината е с повишена проходимост и е изработена на шаси с колесна формула 4х4. Оборудвана е с дизелов двигател с мощност от 330 конски сили, който позволява да се развива скорост до 110 километра в час. Запасът от ход е 1000 километра.

Въоръжението на ББМ Bushmaster може да включва 5,56 и 7,62 мм картечници или леко оръдие. Част от машините се комплектуват с дистанционно управляеми бойни модули. Още ББМ

 
 
   27.06.2008, 18:50
вертолет Dhruv
   Снимка: 1
Еквадор поръчва седем вертолета в Индия
 
Индия е получила поръчка на стойност $51млн. за доставка на ВВС на Еквадор на седем леки многоцелеви вертолета Dhruv производство на компанията Hindustan Aeronautics Limited (HAL), информира информационна агенция PTI.

Договорът е подписан от Еквадорската авиационна администрация и държавната Hindustan Aeronautics Ltd, срокът на доставка е между 15 месеца и две години според източници от еквадорското военно ведомство, цитирани от агенцията.

В конкурса на ВВС на Еквадор освен HAL са участвали израелската компания Elbit, европейския концерн Eurocopter и руския Казански вертолетен завод, но благодарение на ниската си цена индийското предложение се е оказало най-доброто.

Това е първият международен договор за вертолети Dhruv, който Индия подписва и навлиза на пазар, покриван до този момент от североамерикански, руски и европейски производители. PTI уведомява, че преди две години Индия беше много близо до продажбата на този вертолет на Чили, но в последния момент загуби конкурса от конкурентна компания от САЩ.

 
 
   27.06.2008, 18:15
вертолет Agusta A109
   Снимки: 1, 2, 3

В Ардените се е разбил белгийски военен вертолет

Военномедицински вертолет тип Agusta A109 на белгийската армия се разби днес, 27 юни, в Ардените, съобщава изданието Le Soir.

Инцидента е станал между 10:30 и 11:00 местно време. Машината е паднала на пет километра от град Рош-ан-Арден (Roche-en-Ardenne).

Пилотът и втория пилот са получили сериозни наранявания и са били евакуирани от мястото на авиокатастрофата по въздуха. Двете медицински лица, намиращи се на борда, също са получили тежки травми.

Причините за аварията не са известни за сега. Съобщава се, че вертолетът е бил задействан за осигуряване на ежегодния Европейски марш на спомените и дружбата (MESA), който преминава по местата където са се водили сражения през Втората световна война.

 

   27.06.2008, 16:00 
 ВТС A400M Airbus
   Снимки: 1, 2, 3

Концерна EADS показа първият военнотранспортен Airbus 
 
Европейския концерн EADS изкара на пистата първият военнотранспортен (ВТС) A400M Airbus, разработван в рамките на програма на стойност повече от 30 милиарда долара. Според информация на Flight Global, официалната церемония по извеждане на самолета на пистата се е състояла на 26 юни в град Сан Пабло, разположен близо до Севиля, където е разположен авиостроителния завод на испанската компания Casa, влизаща в състава на EADS.

 

A400M се разработва от 2001 година от седем европейски страни от НАТО като единен ВТС от среден клас и е предназначен да замени американските С-130. Компонентите на самолета се произвеждат в Германия, Франция, ЮАР, Турция и Великобритания, а неговото окончателно сглобяване се извършва в Испания. Стойността на един A400M е около 160 милиона долара.Според последна информация, летателните изпитания на новия самолет се планира да започнат в края на тази година, а на въоръжение той трябва да бъде приет през 2010 година.

 

В момента концерна EADS е получил поръчки за 192 ВТС A400M. В перспектива европейските авиостроители разчитат обема на поръчките да достигне до 400 самолета, което ще позволи значително да се намали делът на световния пазар на американските С-130.

 

ВТС A400M с максимално тегло при излитане 140 тона е способен да транспортира до 37 тона товари. Далечината на неговия полет с полезен товар от 20 тона достига до 7000 километра. Максималната му скорост е 560 километра в час. Още ВТС
 
 
   26.08.2008, 17:00
 Пуск на AGM-119B Penguin от борда на S-70B Seahawk

Бразилия купува американски "Морски ястреби"

Военноморските сили на Бразилия са сключили съглашение с американското правителство, което предвижда закупката на 4 вертолета S-70B Seahawk за 195 милиона долара с последваща възможност за увеличаване на обема на поръчката до шест машини. Това съобщава Flight Global.

"Морските ястреби" постъпват в бразилския флот с цел да усилят единствената ескадрила за борба с подводници HS-1, в която на въоръжение се намират вертолети ASH/SH-3D Sea King, получени през периода 1972 - 1996 година.

Според източници на Flight Global във ВМС на Бразилия планират закупката на новите машини да се извърши през периода 2010-2015 година, като по този начин общото количество на вертолетите ще достигне до 12 единици.

Конкурса за морски вертолети беше обявен от бразилския флот през 2004 година. Като възможни кандидати освен S-70B Seahawk на компанията Sikorsky са се разглеждали и европейските AW-101 на компанията AgustaWestland и AS-532SC на концерна Eurocopter, американския SH-2G Seasprite на Kaman и руския Ми-171. До последния етап на конкурса достигнаха компаниите Sikorsky и AgustaWestland, но предложението на последната се е оказало твърде скъпо за ограничения бюджет на ВМС на Бразилия.

Вертолетът S-70B Seahawk е предназначен за водене на борба с подводници и надводни кораби на противника. В комплекта на неговото въоръжение могат да влизат торпеда Mk 46 и Mk 50 ALT, противокорабни ракети AGM-119B Penguin, а също и ракети клас "въздух-повърхност" Hellfire за водене на огън по бързоходни катери. Освен това, според предварителни изследвания, "Морските ястреби" ще могат да използват и противокорабни ракети AM-39 Exocet, които се намират на въоръжение в бразилския флот.

 
 
   26.05.2008, 15:20
Ми-171

Чехия ще модернизира вертолетите Ми-171 преди да ги изпрати в Афганистан

През втората половина на 2009 година чешките въоръжени сили планират да изпратят в Афганистан три вертолета Ми-171 заедно с екипажите, съобщава АРМС-ТАСС.

Задачата на вертолетната група ще бъде обслужването на чешкия инженерен контингент.

С цел да се осигури по-голяма защитеност, на всеки вертолет ще бъдат оборудвани по две места за бордови стрелци.

Всичките машини преди да се отправят за Афганистан ще бъдат модернизирани, а също ще получат и системи за пасивна и активна защита. Още за транспортните вертолетите Ми

 
 
   25.06.2008, 18:25
бронирана машина Aravis
   Снимки: 1, 2

Французите създадоха нова многоцелева бронемашина

Компанията Nexter е разработила многоцелевата бойна бронирана машина (ББМ) Aravis с усилена противоминна защита, като е отчела опита от бойните действия в Ирак и Афганистан. Според съобщение на пресслужбата на френския производител, новата разработка е била представена за първи път на изложението Eurosatory-2008.

ББМ Aravis е построена на базата на шасито Unimog с колесна формула 4х4 и тежи 12 тона. Тя е снабдена с четирицилиндров дизелов двигател Mercedes с мощност 218 конски сили и автоматична скоростна кутия. Бронемашината е с повишена проходимост и може да се транспортира със самолети C-130 и A400M.

Според оценки на разработчиците, по ниво на защита на екипажа ББМ Aravis значително превъзхожда други аналогични машини. Бронирания и корпус е устойчив на огън от 14,5 мм картечница, осколки на 155 мм снаряди, а също и на поразяващото действие на 10 килограмови мини взривени под дъното и колелата на машината.

Екипажа на ББМ Aravis се състои от двама човека. Вътрешното пространство е с обем 9,5 кубически метра и позволява да се разположат до шест десантника с бойно снаряжение. Бронемашината може да бъде оборудвана с дистанционно управляем боен модул с 20 мм автоматично оръдие.

ББМ Aravis е предназначена за използване по време на миротворчески операции, в т.ч. и в градски условия. Още ББМ

 
 
   25.06.2008, 17:40
Standard Missile 6 (SM-6).

Aмериканските военноморски сили изпитаха нова зенитна ракета с голям обсег на действие

ВМС на САЩ проведоха успешно първото изпитание на зенитната управляема ракета (ЗУР) с голям обсег на действие Standard Missile 6 (SM-6). Това съобщават от компанията Raytheon, която е разработчик и производител на изделието.

Пуска на ракетата е бил извършен от изпитателната платформа на военноморските сили Desert Ship на полигона White Sands в щата Ню-Мексико. Захвата на целта, в качеството на която е била използвана безпилотна въздушна мишена BQM-74, се е извършвало от нова активна система за насочване в автономен режим. Целта е била успешно поразена с пряко попадение.

ЗУР SM-6 е предназначена за унищожаване на самолети, вертолети, безпилотни апарати и крилати ракети на разстояние до 400 километра.

Самата ракета представлява модификация на ЗУР SM-2 Block IVA със система за насочване, заимствана от ракетите клас ъздух-въздух" AIM-120 AMRAAM. Предполага се, че първите ЗУР SM-6 ще постъпят на въоръжение на бойните кораби, оборудвани с противоракетните системи Aegis, през 2011 година.

 

 

   24.06.2008, 18:00
 A-129 Mangusta

Турция започва да сглобява италиански ударни вертолети

Турция пристъпва към практическа реализация на контракта с италианската компания AgustaWestland, който предвижда организация на лицензно производство на вертолетите за огнева поддръжка (ВОП) A-129 Mangusta. Според съобщение на Today's Zaman, официалната церемония по случай началото на сглобяването на новите ударни вертолети ще се състои днес, 24 юни, в предприятие на компанията Turkish Aerospace Industries (TAI). Участие в церемонията ще вземат премиер-министъра и шефа на военното ведомство на Турция.

Контракта за производството на 51 ВОП A-129 Mangusta беше подписан на 7 септември 2007 година в рамките на програмата ATAK (Attack and Tactical Reconnaissance Helicopters), цел на която е снабдяването на турската армейска авиация с вертолети за огнева поддръжка и тактическо разузнаване. Стойността на контракта се оценява на 2,7 милиарда долара. В перспектива обема на поръчката може да бъде увеличен до 92 вертолета.

В продължение на няколко месеца производството на ВОП A-129 Mangusta, които в турската версия ще получат обозначението Т-129, се отлагаше заради нерешени въпроси с американските власти относно предаването на Турция на лиценз за производство на двигателите T-800, произвеждани от американската компания LHTECH.

А-129 Mangusta е лек вертолет за огнева поддръжка, предназначен за водене на бойни действия при всякакви метеорологически условия. Максималното тегло при излитане на машината е 5500 килограма. Обсега на действие на ВОП А-129 Mangusta може да достигне до 1000 километра. Двата газотурбинни двигателя T-800 позволяват да се развива скорост до 325 километра в час. Екипажът е двучленен – пилот и стрелец. Въоръжението включва автоматично 20 мм оръдие, управляеми и неуправляеми ракети, в т.ч. клас „въздух-въздух” и противотанкови. Още ВОП

 

   24.06.2008, 09:15 
 торпедо от ново поколение MU90
   Снимка: 1 

Австралийския флот извърши пуск на торпедо от ново поколение

ВМС на Австралия са провели успешни изпитания на лекото противолодъчно торпедо от ново поколение MU90, разработено от европейския консорциум Eurotorp. Според съобщение на австралийското военно ведомство, пуска на торпедото е бил извършен в рамките на приемни изпитания от борда на фрегатата "Toowoomba", проект Anzac, на морски полигон на западното крайбрежие на страната.
Покупката на MU90 се извършва от управлението за материално-техническо осигуряване на министерството на отбраната на Австралия (DMO) с цел да замени намиращите се на въоръжение леки торпеда. Стойността на програмата, която е известна с обозначението "Джиминди" или "Проект 2070", се оценява на повече от 600 милиона долара.

 

Концерна Eurotorp е бил избран от австралийското военно ведомство за доставчик на торпеда от ново поколение през 1999 година след международен конкурс. Освен на фрегатите от проект Anzac торпеда MU90 ще постъпят на въоръжение и на фрегати от проект  Adelaide, а също и на други кораби на ВМС на Австралия.

 

Според оценки на експерти, в момента европейското торпедо MU90 е едно от най-ефективните оръжия в света в този клас. То е способно да развива скорост до 50 възла (95 километра в час) и да унищожава цели на дълбочина до 1000 метра и далечина 13,5 морски мили (25 километра). Дължината на MU90 е 2,8 метра, а теглото му - 300 килограма.

 

В момента консорциума Eurotorp е получил поръчки за изработването на повече от 1000 торпеда от ново поколение за военноморските сили на Австралия, Дания, Италия, Нова Зеландия, Полша, Германия и Франция. Още торпеда
 
 
   23.06.2008, 19:00
2Б14-1 "Поднос"

Руската армия изпитва нов самоходен миномет

 Сухопътните войски на Русия са пристъпили към заключителния етап на огневите изпитания на нов минометен комплекс на базата на многоцелевия лекоброниран влекач МТ-ЛБ, съобщава днес РИА Новости.

Експерименталните стрелби се изпълняват на планинския полигон "Дарьял" в Северо-Кавказския военен окръг под ръководството на заместника на главнокомандващия на руските сухопътни войски генерал-лейтенант Валери Евневич. Стрелбите се извършват в условията на различна тактическа обстановка и на различна надморска височина.

По-рано самоходната минохвъргачка, разработена за мотострелковите планински бригади, успешно е преминала заводските изпитания и е показала добри показатели в равнинна местност.

Новия минометен комплекс на базата на МТ-ЛБ позволява значително да се съкрати времето за подготовка за откриване на огън. Самата минохвъргачка представлява усъвършенствана версия на 2Б14-1 "Поднос", калибър 82 милиметра. Тя може лесно да се демонтира и да води огън извън машината. Максималната далечина на поразяване достига до 4000 метра. Бойния разчет на минометния комплекс се състои от 5 човека. Още миномети

 
 
   21.06.2008, 15:35
самолет FT-7

В Пакистан се разби военен самолет

В Пакистан по време на тренировъчен полет се е разбил военно-учебен самолет FT-7, китайско производство.

Пилотът и инструктора са успели да катапултират успешно без да пострадат. Инцидента е станал близо до град Фейсалабад в североизточната част на страната. Започнало е разследване на инцидента.

За последните два месеца това е вече второ крушение на изтребител на пакистанските ВВС. Изтребител "Мираж" (Mirage) на 15 февруари се разби на 30 км. югоизточно от град Саргодха в провинция Пенджаб.

Учебно-тренировъчната машина JJ-7 е разработка на китайската компания Guizhou Aviation Industry Corporation. Самолетът е двуместна версия на изтребителя Chengdu J-7. Експортното обозначение на самолета е FT-7.

Първият полет на самолета се е състоял през юли 1985 г. Освен за ВВС на Китай самолети са доставяни и за ВВС на Иран (4 машини), Бирма (6 машини), Шри Ланка(1 машина) и на Пакистан (4). Още изтребителна авиация

 

 

   20.06.2008, 12:35 
MSLP (Missile Stand Lifting Platform) 
   Снимки: 1,

В Дания разработиха противовъздушна телескопична вишка

 

Датската компания Falck Schmidt Defence Systems е разработила по поръчка на финландските въоръжени сили телескопична вишка с преносим зенитноракетен комплекс (ПЗРК) RBS-70 на нея.
Според информация на Altair, новата разработка е представена на завършващото днес оръжейно изложение в Париж Eurosatory-2008, под обозначението MSLP (Missile Stand Lifting Platform).
Създадената от датчаните бронирана платформа с ПЗРК RBS-70 с помощта на телескопичен механизъм с електропривод може да бъде вдигната на височина 18-20 метров, което позволява да се води ефективен огън по въздушни цели в гориста местност. Освен това вишката може да бъде използвана за водене на разузнаване, в т.ч. и в автономен режим.
Транспортирането на MSLP се извършва с помощта на товарен автомобил с колесна формула 6х6. Времето за развръщане на местността е 15 минути. Товароподемността на платформата е 2000 килограма.
Стандартния разчет  на MSLP се състои от двама човека, които могат да се намират на бойно дежурство в продължение на 3-4 часа в зависимост от метеорологичните условия. Полевите изпитания на противъздушната кула са били проведени от финландските въоръжени сили на полигона Лохтая в средата на месец май тази година.
По-рано компанията Falck Schmidt Defence Systems на базата на бронетранспортьора M113 създаде подобна платформа с противотанков ракетен комплекс TOW. Следващото развитие на системата, получила обозначението ETS (Elevated TOW System), стана нейната адаптация към американските бронемашини Stryker. До момента с подобни системи са оборудвани повече от 120 БМ Stryker, които са развърнати в Ирак. Максималната височина на ETS над земята може да достигне до 6,5 метра, което позволява да се води огън по бронираната техника на противника от укритие.
 
 Кликни

EUROSATORY 2008

Париж, Франция
16.06-20.06

Международно изложение за въоръжения и военна техника

EUROSATORY 2008

 
 

   19.06.2008, 18:50 
 бронемашина GFF 4

Немците представиха нова многоцелева бронемашина 

Немската компания Krauss-Maffei Wegmann (KMW) е представила на провеждащото се в Париж оръжейно изложение Eurosatory-2008 опитен образец на нова многоцелева бронирана машина (ББМ), Която според класификациите на Бундесвера е получила обозначението GFF 4. Това съобщава Defense News.

 

Прототипът с тегло от 25 тона, по-рано известен като Grizzly, е построен на базата на шаси на италианската компания Iveco и е с колесна формула 6х6. Той има дължина 7,6 метра, ширина - 2,55 метра и височина - 3,05 метра. Товароподемността на GFF 4 е 4 тона, като обема на вътрешното пространство е 17 кубически метра.
Новата бронемашина е оборудвана с двигател с мощност 450 конски сили, което позволява тя да се развива скорост повече от 100 километра в час. Нейния корпус осигурява защита на десетчленния екипаж от противотанкови и противопехотни мини, огъня на стрелково оръжие, а също и от осколки на артилерийски снаряди. Въоръжението на ББМ GFF 4 може да включва 7,62 и 12,7 мм картечници и 40 мм гранатомет.
В момента с многоцелевата бронемашина се провеждат полеви изпитания в базата на експерименталния център на Бундесвера WTD 61 в Трир. Очаква се решение за първите продажби да бъде взето до края на годината.
Едновременно с това се извършват работи за създаване на версия с колесна формула 4х4 за сухопътните войски на Италия. Изпитанията на машината с товароподемност от 3 тона са планирани да започнат за тази година.
Според съобщение на пресслужбата на KMW, доставката на ББМ GFF 4 на купувачите може да започне през 2010 година. Като начало немската компания смята да получи поръчки за 100 бронирани машини с последващо увеличаване на обема на доставки до 700 единици. Още ББМ
 

 

   19.06.2008, 16:30
 Бронемашина Survivor II PMV

Австрийците създадоха бронемашина с противоминна защита

Австрийската компания Achleitner е представила на провеждащото се в Париж оръжейно изложение Eurosatory-2008 новата бойна бронирана машина (ББМ) Survivor II PMV (Protected Mission Vehicle), притежаваща усилена противоминна защита, съобщава Defense News.

Според информация на представители на Achleitner, разработката на Survivor II PMV се извършва като се отчита опита от бойните действия в Афганистан и Ирак и се финансира със собствени средства на компанията. Новата ББМ е получила допълнително брониране в сравнение с предните версии на Survivor, които по-рано се доставиха на няколко чуждестранни купувачи, в т.ч. и на германската гранична служба.

Бронемашината Survivor II PMV има колесна формула 4х4 и притежава повишена проходимост. Масата и е 7 тона, като има товароподемност от 4 тона. ББМ е предназначена за транспортиране на личен състав и оказване на медицинска помощ на ранени. Тя може да бъде оборудвана с дистанционно управляем боен модул.

По своите параметри Survivor II PMV съответства на аналогични бронирани машини от типа MRAP (Mine Resistant Ambush Protected). В същото време конструкцията на нейното дъно няма характерната за тях V-образна форма, предпазваща екипажа от взривната вълна, но оказваща негативно влияние на устойчивостта на машината. Според австрийските конструктори, те са успели да осигурят съпоставимо ниво на противоминна защита с помощта на други технологии.

Според информацията на Defense News, интерес за покупка на ББМ Survivor II PMV са проявили сухопътните войски на Австрия, които провеждат конкурс за доставката на 150 маши от подобен тип. Още ББМ

 

   18.06.2008, 18:40  
първи полет на самолет JCA C-27J Spartan 

Италианците проведоха изпитания на транспортен самолет за американските сухопътни и военновъздушни войски 

 

Компаниите Alenia Aeronautica и L-3 Communications обявиха , че е изпълнен първият полет на военнотранспортния самолет C-27J Spartan, построен по програмата JCA (Joint Cargo Aircraft) за армията и ВВС на САЩ. За това съобщава Flight Global.

 

Пентагона общо е поръчал 78 единни транспортни самолета, които трябва да заменят леките самолети C-23 Sherpa и с това намалят товарите на самолетите C-130 Hercules и вертолетите CH-47 Chinook. Стойността на подписания през октомври 2007 година контракт превишава два милиарда долара. Доставката на първият JCA C-27J е планирана за есента на тази година.

 

В перспектива към реализация на проекта може да се включи и компанията Boeing, която предлага сглобяването на самолетите след 2010 година да става в нейният завод в Джексонвил, щат Флорида. До момента обаче договореност за това няма.

 

Военнотранспортния самолет C-27J Spartan е разработка на компанията Alenia Aeronautica. Той осигурява възможност за транспортиране на 60 военнослужещи в пълно бойно снаряжение или товар с обща маса 11500 килограма. Максималната скорост на самолета достига до 600 километра в час, а далечината на полета превишава 4200 километра. Още за C-27J Spartan
 
 

   18.06.2008, 17:45 
вертолет Ка-32  


Сеул ще изхарчи близо милиард долара за покупката на руски вертолети

Южна Корея смята да ускори закупката от Русия на 32 палубни вертолета Ка-32 за въоръжаване на десантните си кораби от проект  Dokdo на националните военноморски сили.

Според съобщението на The Hankyoreh, решението на Сеул за екстрена реализация на програмата за приемане на въоръжение на нови вертолети е свързано с планираното за 2012 година предаване от Вашингтон на функциите за оперативно управление на южнокорейската армия във военно време.

Правителството на Южна Корея е взело решение да задели за покупката на руските вертолети 930 милиарда вони (894 милиона долара), които ще бъдат заложени в отбранителния бюджет на страната за 2009-2013 година. Доставката на техниката се очаква да бъде извършена през периода 2013 - 2018 г.

Вертолетите Ка-32 се планира да бъдат използвани за десантиране на морски пехотинци в тила на потенциалния противник. В момента южнокорейската морска пехота няма на въоръжение авиационна техника и тя могат да извършват подобни операции само с помощта на вертолети на армейската авиация.

Заедно с това обаче част от представителите на въоръжените сили и отбранителната промишленост на Южна Корея са против планираната закупка на Ка-32, която, според тяхното мнение, може да се окаже негативно на програмата за разработка и производство на собствени военни вертолети.

Преди известно време Русия вече достави вертолети Ка-32 за ВВС на Южна Корея. Още за вертолетите Ка

 

   17.06.2008, 18:40
 лек танк FV-101 Scorpion

Русия предлага да модернизира йорданските "Скорпиони" 

 

На провеждащото се в Париж оръжейно изложение Eurosatory-2008 руско-йорданското предприятие JRESCO (Jordan-Russian Electronic Systems Co.) е представило проект за модернизиране на лекия танк FV-101 Scorpion, разработен за въоръжените сили на Йордания, съобщава днес АРМС-ТАСС.

 

В момента на въоръжение в йорданската армия има 35 "Скорпиона", които се планира да бъдат модернизирани. В провеждащия се в Йордания конкурс по програмата за модернизация на танковете освен Русия участие взема и Франция. В перспектива не се изключва закупуването от Оман и на допълнително количество FV-101 Scorpion и тяхната последваща доработка.

 

Според оценки на йорданската страна, предлаганите от JRESCO усъвършенствания ще позволят значително да се повиши бойната ефективност на "Скорпионите". Проекта за модернизация предвижда замяна на куполата, системата за управление на огъня, двигателя и окачването.

 

Новата купола на лекия танк ще бъде оборудвана с 30 мм оръдие 2А72, 7,62 мм картечница, пускова установка за димови гранати, противотанков ракетен комплекс "Корнет" с две пускови установки от всяка страна, система за стабилизация в двете плоскости, термовизорен прицел, лазерен далекомер и електропривод.

 

В момента в челябинското производствено обединение "Электромашина" се извършват работи по създаване на опитен образец на модернизирания "Скорпион", който се планира да бъде показан през февруари 2009 година на изложбата IDEX-2009 в ОАЕ. Модернизацията на всички FV-101 Scorpion се предвижда да се извърши на територията на Йордания с използването на възли и детайли, произведени в руски предприятия.
 
 
   17.06.2008, 12:25
 авиационна крилата ракета Х-55

Русия се отказва от украински двигатели за крилатите си ракети

Руските власти са решили да се откажат от закупуването на украински двигатели за крилатите си ракети. Това съобщава Reuters, който се позовава на заявление на генералния директор на НИИ за авиационни материали Евгений Каблов.

Според думите на ръководителя на института, специализиран в разработката на сплави за аерокосмически двигатели, конкретни задачи за снижаване на зависимостта на руските отбранителни предприятия от украински доставчици са били поставени от председателя на правителството на РФ. Владимир Путин е разпоредил да се създадат двигатели, които да заменят двигателите украинско производство и  с които в момента са снабдени авиационните крилати ракети Х-55 и Х-59, а също и противокорабните Х-35.

Сега ракетните двигатели Русия купува от запорожския завод "Мотор Сич", който е най-големия производител на силови установки за авиационната и морска техника в СНГ.

Преди няколко дни пък вицепремиера на Русия Сергей Иванов заяви за неизбежното прекъсване на връзките между руските и украинските отбранителни предприятия при евентуално влизане на Украйна в НАТО. Още ракети

  
 
   17.08.2008, 12:00
бойна машина Ridgback- илюстрация

Британските войски ще получат нови „градски” бронемашини

Британските войски в Афганистан и Ирак ще получат нови модернизирани бронемашини Cougar за водене на бойни действия в градски условия с колесна формула 4х4, които са получили обозначението Ridgback. Според съобщение на Defencetalk, поръчаните от министерството на отбраната на Великобритания 157 Cougar ще бъдат допълнително бронирани и въоръжени, ще имат нови средства за свръзка и РЕП.

Модернизацията на машините, произвеждани от американската компания Force Protection, ще се извършва след тяхната доставка във Великобритания. За сроковете за изпълнение на планираните работи за сега не се съобщава.   

По-рано Лондон вече закупи сто бронирани машини Cougar с колесна формула 6х6, които във въоръжените сили на Великобритания получиха името Mastiff. Те се отличават от новите "Кугари" с по-големите си габаритни характеристики и се използват предимно извън населените места.

Общо за британските войски в Ирак и Афганистан в момента са поръчани около 600 бойни машини в различни модификации, които трябва да допълнят наличния парк от бронемашините Viking, Bulldog, Warrior, Vector и Snatch.

Бойните машини Cougar са разработени в рамките на програмата на министерството на отбраната на САЩ MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) и притежават усилена противоминна защита. Те имат V-образно дъно, което преразпределя енергията от взривната вълна встрани от екипажа на машината. Още бронирани машини

 

 

   16.08.2008, 18:25 
 Harrier GR7
   Видео

Във Великобритания се разби изтребител на кралските ВВС

 

В централната част на Англия, графство Ратленд (Rutland), днес, 16 юни, в 13:50 м.вр. се е разбил изтребител на кралските ВВС Harrier GR7, съобщава Sky News.

 

Според информацията, пилотът на самолета малко преди крушението е успял да катапултира, като впоследствие е бил хоспитализиран. За неговото състояние в момента нищо не се съобщава.

 

Информация за жертви на земята и причините за катастрофата все още няма.

 

Harrier GR7 е едноместен многоцелеви самолет с възможност за вертикално излитане и кацане. Същия може да бъде базиран и на самолетоносачи. Още изтребители
 
 
   14.06.2008, 11:25
F/A-18C Hornet
   Видео F-18

Два самолета на ВМС на САЩ са се блъснали помежду си при полет в щата Невада

Два самолета на военноморските сили (ВМС) на САЩ са се блъснали помежду си по време тренировъчен полет над пустинята в щата Невада, съобщава AP.

Сблъска е станал вчера, 13 юни в 12:25 часа м.вр., край град Middlegate на 176 километра на изток от Reno. Пилотите на двуместния F-5 Tiger са капултирали и са намерени на 80 километра от базата. Пилота на F/A-18C Hornet е загинал е съобщил представител на базата.

Засега все още не е известна причината за катастрофата.

Самолетите са излетели от база "Naval Air Station Fallon", където е разположена елитната школа за летци "Център за настъпателни операции и война във въздуха" (Strike and Air Warfare Center). За последните шест години в школата са се разбили 4 самолета и два вертолета, един човек е загинал.

 
 
   13.06.2008, 16:00
 бронемашина FV-101 Scorpion
   Снимки: 1, 2

Испанците продадоха на Чили бронетехника за 1 евро

Правителството на Испания е предало на Чили за символичната сума от 1 евро 16 верижни бронемашини FV-101 Scorpion. Според Altair произведените във Великобритания машини ще попълнят парка от наличните 29 „Скорпиона” на чилийската морска пехота.

По-рано бронемашините FV-101 Scorpion, които се отнасят към категорията леки разузнавателни танкове, бяха на въоръжение в испанската морска пехота. Те са били закупени през 1982 година, след като са демонстрирали своята висока ефективност в хода на проведената от въоръжените сили на Великобритания операция на Фолклендските острови.

През 1990 година испанците проведоха модернизация на своите бронемашини FV-101 Scorpion, която включваше поставянето на нови дизелови двигатели, лазерни далекомери и прибори за нощно виждане. Независимо от това през 2004 година „Скорпионите” са снети от въоръжение и поставени на съхранение.

Амфибийната бронирана машина FV-101 Scorpion с корпус и купола от алуминиеви сплави тежи само 8 тона. Тя е въоръжена със 76-милиметрово оръдие и 12,7-милиметрова картечница. Екипажът и е от трима човека. На базата на „Скорпион” са се произвеждали няколко типа машини с различно назначение. Още бронетехника

 
 
   13.06.2008, 14:24
 аеростатен комплекс RAID

Американските сухопътни войски поръчаха още разузнавателни аеростати

Компанията Raytheon е сключила контракт със сухопътните войски на САЩ за доставката на допълнително количество разузнавателни аеростатни комплекси RAID (Rapid Aerostat Initial Deployment). Според пресслужбата на компанията, стойността на получената поръчка е 86,6 милиона долара.

Покупката на аеростатите се извършва в рамките на програмата BETSS (Base Expeditionary Targeting and Surveillance System), целта  на която е оборудването на американските войски, дислоцирани в Ирак, със системи за непрекъснато наблюдение и целеуказване. Контракта ще бъде изпълнен от заводите на Raytheon в Andover, щат Масачузет, и в Huntsville, щат Алабама. За сроковете за изпълнение на поръчката за сега не се съобщава.

В момента разузнавателни аеростати широко се използват от войските на САЩ в Ирак за откриване и разпознаване на наземни цели. Ефективното разстояние на тяхното действие достига до 12 километра.

В състава на комплекса RAID влиза привързван за земята аеростат с комплект разузнавателна апаратура, наземен пункт за управление и приемни терминали за бойните подразделения. Комплекса се разполага на базата на автомобил HMMWV ("Хамър") с ремарке.

Бордовата апаратура включва оптическа и инфрачервена камера и лазерен далекомер. Наземния пункт за управление на RAID е оборудван със системи за изобразяване и съхраняване на видеоинформацията, а също и с апаратура за предаване на данните на външни ползватели. Още аеростати

 
 
   13.06.2008, 13:08
 снайперска винтовка Alex-338
   Снимка 

Поляците създадоха нов снайпер

Полското предприятие OBR SM Tarnow е завършило работите по първият опитен образец на новата снайперска винтовка Alex-338 калибър 8,6 милиметра, която ще допълни разработваните за полските въоръжени сили стрелкови комплекси Bora (Alex-762) и Tora (Wilk) за патрони 7,62x51 и 12,7x99 милиметра съответно, съобщава Altair.

Проектирането на винтовката Alex-338 е било завършено в началото на текущата година. Официалната презентация на новата разработка ще се състои през септември в рамките на оръжейното изложение в полския град Kielcach.

Снайперската система Alex-338 специално се е създавала за по-мощния патрон .338 Lapua Magnum калибър 8,6x70 милиметра, който се явява оптимален вариант за ефективно водене на огън по живата сила на противника, в т.ч. и с бронежилетки, на големи разстояния (1000-1500 метра) от сравнително леко оръжие.

До момента полската войска не е разполагала със стрелкови комплекси с подобна конструкция. Новата снайперска винтовка заема междинно положение между леката Bora (Alex-762) и крупнокалибрената Tora (Wilk).

Винтовката Alex-338 има незначителни външни разлики от Alex-762. При нея се използва патронник с друга конструкция и удължена ложа. Дължината на цевта е останала същата – 660 милиметра. Alex-338 тежи 6,5 килограма, което е с 400 грама повече от своя предшественик. Петпатронния пълнител е  заимстван от 8,6-милиметровата снайперска винтовка TRG-42  на финландската компания Sako. Още снайпери

 

 

   13.06.2008, 09:25
 илюстрация на кораб от проект PZM
   Снимки: 1, 2

 Чилийския флот получава нов патрулен кораб

В бойния състав на ВМС на Чили влиза новия патрулен кораб "Пилото Пардо 81" от проект PZM (Patrulleros de Zona Maritima). Според съобщение на Altair, официалната церемония по случая е днес, 13 юни.

"Пилото Пардо" стана първият кораб от новия проект, разработен от чилийската корабостроителна компания ASMAR. Неговото строителство бе извършено в корабостроителницата в град Талкахуано в рамките на програмата за модернизация на чилийските военноморски сили Danubio IV, като стойността му е около 48 милиона долара. В момента компанията ASMAR е заложила и втори кораб от същия проект.

Морските изпитания на "Пилото Пардо" започнаха през лятото на 2007 година. През текущата година пък кораба успешно премина проверки при максимално натоварване, изпълнявайки и преход от 555 морски мили (1028,4 километра) за 47 часа. При това скоростта на хода се е приближавала към неговите пределни показатели от 20 възла (37,4 километра в час). Проведени изпитания са потвърдили маневреността на кораба, неговата устойчивост и разчетна далечина на автономно плаване, а също и надеждността на работата на всички системи.

Корабът от проект PZM има пълна водоизместимост от 1728 тона, дължина 80,6 метра и ширина 13 метра. Продължителността на автономното плаване е 30 денонощия, а далечината - 8000 морски мили (14824 километра). На палубата на кораба може да се базира вертолет с тегло до 6 тона. Освен това има и две бързоходни лодки за провеждане на щурмови операции и патрулиране. Екипажа на кораба се състои от 60 човека. Още патрулни кораби

 

 
 
   13.06.2008, 08:54
Вертолет Кугар AS 532 AL на българските ВВС

Осмият поред "Кугар" пристигна в "Крумово"

Точно в 11,40 часа вчера в авиобаза "Крумово" кацна осмият поред "Кугар" (с бордови номер 708), така както е по договора с френската фирма "Юрокоптер". С него конфигурацията "транспортни вертолети" от типа AS 532 AL е изпълнена. Следващите четири вертолета, които ще пристигнат, са специализирани за задачите по търсене и спасяване. Те са също "Кугар", но ще бъдат с допълнително оборудване. Деветият поред се очаква да пристигне през септември т.г. През пролетта на 2009 година трябва да завърши доставката и на останалите три вертолета и те да станат общо 12.

Смесеният френско-български екипаж, прелетял от Франция, през Италия и Гърция, беше посрещнат от командира на авиобазата бригаден генерал Стефан Петров и помощник-началника на щаба на ВВС по подготовката полковник Марин Начев. По план се изпълнява последен изпитателен полет и след него се подписва протокола за приемане на вертолета.Договорът ни с "Юрокоптер" преминава до момента без никакви проблеми. Без проблеми върви и подготовката на летателния състав на "Кугар", като общо на този тип вертолети от получаването им досега са пролетени над 2200 часа, заяви бригаден генерал Стефан Петров.

През тези дни, отбеляза още командирът на 24-а авиобаза, изпълняваме регулярна летателна дейност съгласно годишния план-график и през втората половина на месеца ще започнем подготовката за полети с прибори за нощно виждане, много важна, сложна и специфична задача, която до момента в българските ВВС не е изпълнявана. Вече са преминати теоретичните и практичните занятия и предстои финалната фаза на наземната подготовка, след което ще започнат полетите с прибори за нощно виждане.

Авиобазата е с нов щат от 1 юни т.г. Премина голям обем от дейности във връзка с назначаването на нови военнослужещи, усвояването на новите функционални задължения, отдаването на годишни заповеди и т.н. В същото време летаталната дейност не е спирана с всички екипажи от авиобазата на всички типове вертолети. Досега задачите за периода, който приключва до края на юни, са изпълнени на 80 процента. Остават довършителни задачи, подчерта бригаден генерал Петров, след които ще започне вторият период на учебната година./БА/

 
 
   12.06.2008, 16:20
изтребител JAS39 "Грипен" на чешките ВВС
   Видео

Четвъртият етап от изпълнението на офсетната програма на „Грипен” в Чехия беше одобрен

На 2 юни т. г. Министерството на отбраната на Чехия одобри изпълнението на офсет на обща стойност 2,6 милиарда чешки крони за изминалата календарна 2007 година, съобщава на своя сайт „Грипен интернешънъл”

Цялата стойност на офсета, създаден от програмата на „Грипен” до днес, възлиза на 11,3 милиарда чешки крони (приблизително 450 млн. евро). Това представлява 44 % от всички офсетни задължения. Всичките офсетни задължения са разпределят през целия 10-годишен период от подписването на офсетното споразумение, което стана на 14 юни 2004 г.

„Ние преизпълняваме графика си и сме радостни да получим положителен отговор от чешкото Министерство на отбраната. Този резултат доказва, че офсетната програма на „Грипен” дава възможност за създаване на контакти, чрез които се създават добри бизнес възможности, стимулиращи дългосрочния ръст и развитието на чешката индустрията”, заяви Бент Литке, програмен директор на „Грипен интернешънъл” за Чехия.

„Ние сме доволни от тези годишни резултати. Офсетната програма изпреварва графика и базирайки се на опита от минали години, Чехия ще продължи да има ползи от индустриалното сътрудничество с „Грипен” и в бъдеще. Чехия не получи само изтребители, а дългосрочно икономическо сътрудничество”, заяви Андрей Сиртек, говорител на министерството на отбраната на Чехия.

„Грипен интернешънъл” е задължена да генерира офсетни програми на стойност 130% от стойността на сделката за лизинг на изтребителите „Грипен”. Офсетното споразумение изисква да бъдат изпълнени минимум 20% от офсетното задължение за поддръжката и развитието на чешката военна и авиокосмическа индустрия. Офсетната програма ще бъде изпълнена до 2014 година – 10 години след подписването на договора.

Изтребителят „Грипен” е на въоръжение в шведските, унгарските и чешките ВВС и е поръчан от военновъздушните сили на Република Южна Африка и Тайланд. Британската кралска школа за пилоти изпитатели избра „Грипен” като най-новата платформа на въоръжение в света днес за обучението на бъдещите асове от цял свят.

Офсетните програми на „Грипен интернешънъл” в Унгария и Република Южна Африка също се изпълняват успешно. Още за изтребителите JAS39 "Грипен"

 
 
   12.06.2008, 13:40
 военнотранспортен самолет С-17 Globemaster

"Боинг" завърши доставката на самолетите С-17 за Великобритания

Компанията Boeing е предала на ВВС на Великобритания шестият стратегически военнотранспортен самолет С-17 Globemaster, като по този начин изпълни началната поръчка на британското военно ведомство. Според съобщение на пресслужбата на компанията, церемонията по предаването на самолета се е състояла вчера, 11 юни, в Лонг Бийч, щат Калифорния.

Поредният С-17, както и петте получени по-рано самолети от този тип, ще бъде дислоциран в авиобазата Brize Norton в графство Оксфорд. В перспектива ВВС на Великобритания планират да доведат количеството на стратегическите си транспортни самолети до осем единици.

До момента компанията Boeing е произвела 187 самолета С-17, като по-голямата част от тях (173 единици) се намират в състава на американските военновъздушни сили. По четири такива машини се намират на въоръжение и във ВВС на  Австралия и Канада.

C-17 Globemaster е способен да превозва товар с тегло до 78 тона. Максималната далечина на неговия полет при нормално натоварване от 56 тона достига до 4500 километра. Самолетът е способен да развива скорост до 830 километра в час. Още военнотранспортни самолети

 
 
   12.06.2008, 08:25
 Изтребител-бомбардировач Мираж 2000

Във Франция се разби изтребител „Мираж”

Изтребител-бомбардировач "Мираж 2000-Н" от състава на френските ядрени сили се разби вчера около 15:15 местно време в района на селището Лоренан (Laurenan), на няколко километра западно от град Рен във Франция, предаде агенция France Presse.

Майор Фредерик Солано, представител на информационната служба на френските военно-въздушни сили заяви, че на борда на самолета не е имало нито ядрено, нито някакво друго оръжие. По думите му екипажът от двама души е катапултирал успешно.

"Самолетът излетя от база 116 на френските ВВС, разположена в източната част на страната в департамент Горна Сона, за тренировъчен полет и неочаквано претърпя катастрофа в района на селището Лоренан във Франция. Екипажът в състав пилот и щурман е успял да насочи самолета в необитаем район, преди да катапултира. Те са живи и здрави, но бяха изпратени в болница, за да преминат нужния в подобни случаи медицински преглед", заяви Солано.

Започнало е разследване на инцидента. Още за самолетите Мираж

 
 
   11.06.2008, 21:23
 изтребител F/A-18 и неговото умалено копие

Американските изтребители ще могат да летят и кацат и с по едно крило

Американската компания Rockwell Collins успешно е провела летателни изпитания за удържането във въздуха и безпроблемното кацане на дистанционно управляем безпилотен модел на изтребителя F/A-18 с имитация на сериозна повреда на едното крило, съобщава Defencetalk. Изпитанията били проведени на авиополигона Абърдийн в щата Мериленд, по поръчка на Агенцията за съвременни отбранителни научно-изследователски работи на Пентагона (DARPA).

В хода на първото изпитание, от модела автоматично била отстранена 50% от площта на дясното крило, за да се проверят възможностите за запазването на управлението на изтебител, получил тежката повреда в бойни условия, с помощта на разработената от Rockwell Collins автоматична система за адаптивно управление ASAC (Automatic Supervisory Adaptive Control). Впоследствие, същият опит бил извършен при симулирано изгубване на 60% от крилото на машината.

И в двата случая ASAC позволила успешното коригиране на работата на всички възли на безпилотната версия на F/A-18 в съответствие с променената конфигурация на самолета. В резултат на това апаратът успял да продължи полета и да се приземи безпроблемно в автономен режим, за което свидетелстват и данните от бордовата му система за навигация.

През април 2007 г., по поръчка на DARPA, бяха извършени подобни изпитания, симулиращи загубата на елерони от умален модел на същия изтребител.

По мнението на разработчиците й, в бъдеще системата ASAC ще позволи значителното съкращаване на бойните загуби на пилотируемите военни и безпилотните разузнавателни самолети, и което е по-важно, ще помогне за опазването на живота на пилотите на ударените машини.
 
 
   11.06.2008, 17:50
 безпилотен летателен апарат Lipan M3
   Снимка

В Аржентина разработиха „нощен” безпилотен апарат

Управлението за разработка и производство на въоръжения за сухопътните войски на Аржентина е представило нова версия на тактическия безпилотен летателен апарат (БПЛА) Lipan M3, която е предназначена за изпълнение на разузнавателни задачи през нощта. Altair съобщава, че презентацията на апарата се е състояла в Буенос Айрес.

Разработката на БПЛА Lipan M3 е била започната в Аржентина през 1996 година. Първият боеготов апарат е постъпил на въоръжение в специалния разузнавателен авиоотряд на сухопътните войски, дислоциран в гарнизона Кампо де Майо (провинция Буенос Айрес), през 2007 година. Това е третия по ред апарат и първия в „нощен” вариант.

БПЛА Lipan M3 е с тегло 60 килограма и е способен да носи полезен товар с тегло до 20 килограма. Радиусът на неговото действие достига до 40 километра, като максималната продължителност на полета е 5 часа. Апарата е оборудван с немски двигател и американски автопилот. Основната разлика на „нощната” версия е допълнителната инфрачервена камера за преден обзор.

В състава на безпилотната система Lipan M3 влизат три апарата, наземен пункт за управление и пускова установка. В перспектива със системи от този тип се планира да бъдат въоръжени всички бригади на сухопътните войски на Аржентина. Още безпилотни апарати 

 
 
   11.06.2008, 17:15
 бронирана патрулна машина Tur 2

Поляците ще представят в Париж нова бронирана машина

Полското отбранително предприятие AMZ-Kutno ще представи за първи път на откриващото се на 16 юни в Париж оръжейно изложение Eurosatory-2008 новата бронирана патрулна машина Tur 2.

Според съобщението на Altair, във Франция е изпратена версия на Tur 2 с дистанционно управляем модул Kobuz ZSMU-127C1, снабден с 12,7 мм картечница WKM-B.

Разработката на Tur 2 е извършвана като се е отчитал опита при проектирането на бронемашините Tur 1, Dzik и Zubr. За разлика от предната версия на Tur монтирането на боен модул не е оказало негативно влияние на ходовите качества на новата бронемашина и нейната вътрешна компановка. В комплекта на оборудването на Tur 2 влизат и система за вътрешна свръзка Fonet IP и монитор DD-9620T за изобразяване на данни от автоматизираните системи за управление на оръжието и войските.

Благодарение на увеличената с два тона маса усъвършенствания Tur 2 е получил усилена бронева защита и възможност за монтирането на допълнително оборудване. Новата машина е с тегло 9,4 тона и е способна да транспортира 4-5 напълно екипирани военнослужещи.

Tur 2 е оборудван с 4,5 литров двигател с мощност 220 конски сили, автоматична скоростна кутия и централна система за регулиране на налягането в гумите. Горивния резервоар е с обем 200 литра и осигурява 800 километров пробег при крейсерска скорост  от 70 километра в час. Максималната скорост на бронемашината е 120 километра в час. Още бронетехника

 
 
   11.06.2008, 09:50
ELSORV (Enhanced Logistic Off-Road Vehicles)
   Снимка

Американската армия изпитва нова бронирана машина с повишена проходимост

Американския контингент в Афганистан участва в провеждането на изпитания на новите многоцелеви бронемашини с повишена проходимост ELSORV (Enhanced Logistic Off-Road Vehicles), съобщава пресслужбата на Сухопътните войски на САЩ.

Целта на проверките на военните машини в афганистански условия е откриване и оценка на възникващи при тяхната експлоатация проблеми и последващо внасяне на необходимите конструкторски изменения. По-рано в продължение на година бронемашините преминаваха изпитания в САЩ.

До момента американските сухопътни войски са получили три прототипа ELSORV, които са били специално разработени за транспортиране на личен състав и товари в труднодостъпни планински райони.

Новите бронирани машини имат товароподемност от 1200 килограма и са способни, според данни на конструкторите, да се движат по склонове под ъгъл от 80 градуса. Според отзиви на американските войници, ELSORV действително притежава уникални възможности и позволява предвижване практически по всяка местност. Машините използват усъвършенствани двигатели от "Хамър" и могат да развиват скорост по шосе до 150 километра в час. Още бронетехника

 
 
   10.06.2008, 17:15
електрошоков пистолет M-26 Taser
   Видео

Полицията в Ню Йорк заменя огнестрелното оръжие с нови „Тейзъри”

Днес, 10 юни, полицейското управление в Ню Йорк започва да раздава на своите сътрудници усъвършенствани електрошокови пистолети M-26 Taser. Според съобщения на агенция France Presse, новото „нелетално” оръжие ще получат 3050 офицера или около 10 процента от целия личен състав.

Според полицейския комисар от Ню Йорк Раймонд Келли, новите M-26 Taser ще позволят да се избегне използването на огнестрелно оръжие. В същото време, според неговите думи, нюйоркската полиция с особено внимание подхожда към въпроса за раздаване на електрошокови пистолети на всички свои сътрудници. На този етап M-26 Taser ще получат преди всичко офицерите, в задълженията на които влиза работа с емоционално неуравновесени лица.

Различни версии на електрошоковите пистолети се използват от полицията в Ню Йорк от 1984 година. До сега се препоръчваше същите да се съхраняват в патрулните коли заради големите си размери. За разлика от тях новите електрошокови пистолети са със значително по-малки габаритни характеристики, което позволява спокойни да се носят в кобур на колана. По своите размери те са съизмерими с обикновените пистолети.

Принципът на действие на M-26 Taser е основан на използването на високоволтов ток, позволяваш парализирането на човек. С помощта на специални заряди пистолета изстрелва два електрода с проводници с дължина около 10 метра. Иглообразните електроди са способни да пробиват дрехи с дебелина до 4 см и да проникват в кожата на дълбочина до 6 мм. Обикновени батерии позволяват да се получи заряд с напрежение от 50 хиляди волта, който теоретически не е опасен за живота на човек, заради ниската сила на тока.

В същото време, според данни на правозащитни организации, използването на електрошоковите пистолети е довело до многочислени смъртни случаи. Още електрошоково оръжие

 
 
   10.06.2008, 09:00
 Вертолет Agusta-Bell AB-205 на танзанийската армия

Вертолет на танзанийската армия катастрофира, шест души загинаха

Шестима офицери от танзанийската армия загинаха при катастрофа на вертолет в североизточната част на страната в района на град Аруша, се казва в съобщение на министерството на отбраната на страната, цитирано от РИА Новости.

На борда на вертолета е имало шестима души – двама пилоти, двама инженери и двама офицери от регулярните войски на ВВС. Засега не се съобщават причините за инцидента. “Всичките шест души, намиращи се на борда, загинаха. Започнато е разследване на причините за катастрофата”, се казва в изявлението.

Офицерите са се връщали от Аруши, където са участвали от 2 до 6 юни в самита Леон Салливан (Leon H. Sullivan Summit), на която участие вземат политически и делови лидери на много държави, учени и обществени дейци, решаващи проблеми свързани с икономическо и социално развитие на африканския континент.

 
 
   09.06.2008, 16:00
 Система Phalcon на базата на Ил-76

В Израел започнаха изпитанията на „летящия радар" Ил-76 за Индия

В Израел започнаха летателните изпитания на първият самолет за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОУ), създаден по поръчка на ВВС на Индия на базата на руския военнотранспортен самолет Ил-76. Това съобщава Flight Global.

Индия е поръчала общо три „летящи радара” на обща стойност около 370 милиона долара всеки. Според условията на подписания през 2004 година контракт първият самолет Ил-76 с израелската система Phalcon Индия ще получи през септември тази година.

В момента всичките три руски самолета са доставени в Израел за монтиране на необходимото оборудване. Работите по тяхната модификация се изпълняват от компанията Israel Aerospace Industries в хангарите на международното летище Бен Хурион в Тел Авив. В близко време ще започнат летателните изпитания и на другите два самолета.

Според предварителна информация, Индия планира да закупи още три самолета за ДРЛОУ от този тип, които да влязат в състава на формиращото се аерокосмическо командване. Системата Phalcon, основен елемент на която се явява радиолокационната станция с фазирана антенна решетка, е способна да открива въздушни цели на разстояние до 400 километра при всякакви метеорологични условия. В нейния състав влизат и средства за опознаване „свой-чужд”, станции за радио и радиотехническо разузнаване и комуникационна апаратура.

 

 

   07.06.2008, 16:35
новия бронетранспортьор VN1

Китай предлага новия бронетранспортьор VN1

Китайската държавна корпорация NORINCO е предложила на пазара своята нова разработка - VN1, бронетранспортьор с колесна формула 8х8.

От доста време основния колесен транспортьор, намиращ се на въоръжение в китайската народно-освободителна армия е WZ 551 с колесна формула 6x6. На негова база са създадени много други машини. В ограничени количества WZ 551 се е изнасял в чужбина.

В последно време все повече страни се отказват обаче от машините 6x6, отдавайки предпочитание на по-универсалните в бойни условия бронетранспортьори 8х8 заради по-големия им вътрешен обем, по-голяма товароподемност и защитеност. Явно и Китай тръгва по този път, макар още да не е известно, ще се приема ли новата машина на въоръжение в армията на Китай, или тя се създава само за външния пазар.

Външно VN1 много прилича на съвременните западни аналози, такива като Piranha например. Компановката вътре също е аналогична. Водачът в VN1 стой отляво, командирът – отдясно, зад тях се намира моторния отсек, в задната част е десантното отделение. Предното и задното отделение са свързани помежду си с проход.

В стандартна конфигурация екипажа на VN1 се състои от командир, водач, стрелец  и 7 десантника. За десантиране в задната част на корпуса има рампа. В горната част на корпуса има допълнителни люкове. Още БТР

 
 
   07.06.2008, 12:45
 САУ Donar по време на изпитания

Немците са разработили нова самоходна гаубица

Немската компания Krauss-Maffei Wegmann (KMW) заедно с европейското подразделение на General Dynamics Land Systems (GDELS) е разработили нова 155-милиметрова самоходна артилерийска установка (САУ), получила името на тевтонския бог Donar, съобщава Defense News.

В момента опитния образец на самоходната гаубица преминава огневи изпитания в Германия. Презентацията на новата разработка ще се състои на откриващата се на 16 юни в Париж оръжейна изложба Eurosatory-2008.

САУ Donar е част от програмата Artillery Gun Module, в рамките на която компанията KMW е създала прототип на гаубица на базата на гъсенично шаси на реактивна система за залпов огън. За разлика от предните версии САУ Donar е изработена на платформа на бойната машина на пехотата ASCOD 2.

Според мнението на конструкторите, новата самоходна гаубица принципно ще измени съществуващите концепции за използване на артилерията. Тя ще позволи да се нанасят високоточни удари по противника от закрити огневи позиции, допълвайки или даже заменяйки скъпоструващите щурмови самолети и ударни вертолети, използвани за огнева поддръжка на войските.

САУ Donar представлява автоматизирана мобилна система, която при тегло от 32 тона притежава огнева мощ, съпоставима с по-тежката самоходна гаубица PzH-2000. Управлението се осъществява от бронирана кабина от двучленен екипаж. Огън може да се води по всички азимути на разстояние до 56 километра. Боекомплакта на машината е 30 снаряда. Тегловите и габаритни характеристики на САУ Donar позволяват нейното транспортиране със самолет A400M.

Компаниите KMW и GDELS разчитат на интерес към тяхната разработка от страна на държави, на въоръжение на които се намират самоходни гаубици от типа M109, AS90 и K9. Още САУ

 
 
   06.06.2008, 17:45
южнокорейска подводница от проект 214

Южна Корея построи трета подводница по немски проект

В корабостроителницата на град Улсан южнокорейската корпорация Hyundai Heavy Industries е спуснала на вода третата дизел-електрическа подводница, изработена по немския проект 214. Това съобщава Defencetalk.

Планира се новата подводница, която получи името "Ан Джун-Гун" (Ahn Jung-Geun), да влезе в състава на ВМС на Южна Корея през ноември 2009 година след като бъдат завършени всички изпитания.

Строителството на три подводници от проект 214 се извършва от корпорацията Hyundai съгласно контракт на стойност около 750 милиона долара, който бе подписан с немската компания HDW през 2000 година. Предните две подводници от аналогичния проект бяха спуснати на вода през 2006 и 2007 година. Първата от тях в края на миналата година вече влезе в състава на южнокорейския флот.

Подводниците от проект 214 имат дължина 65,3 метра, ширина 6,3 метра и подводна водоизместимост 1800 тона. Те са оборудвани с дезел-електрическа въздухонезависима силова установка, позволяваща да се развива скорост до 20 възла (37,4 километра в час). В подводно положение субмарината може да се намира до две седмици. Пределната дълбочина на потапяне е 400 метра.

Въоръжението на подводницата включва противокорабни ракети и торпеда, запуска на които се извършва от осемте 533 мм торпедни апарата. Субмарината е снабдена със съвременни датчици, хидролокатори за страничен обзор и интегрирана система за управление на оръжието. Екипажът се състои от 27 човека. Още подводници

 
 
   06.06.2008, 15:50
изтребител F-16
   Видео

Учението Maco Javelin започва през юни в Граф Игнатиево

Двустранно военно учение между ВВС на България и САЩ започва в Граф Игнатиево на 9 юни. За целта ще бъдат пребазирани десет самолета F-16C/D от 93-та изтребителна авиационна ескадрила, наречена "Makos", базирана в Хоумстед, Флорида, част от 432-ро авиокрило. Ескадрилата е част от резерва на ВВС на САЩ (AFRC - Air Force Reserve Command).

Полетите в рамките на "Maco Javelin" ще продължат до 19 юни като целта е да се развие двустранното сътрудничество и да се усъвършенства летателно-тактическата подготовка на пилотите от българските и американски Военновъздушни сили. От Българска страна ще летят изтребителите МиГ-21 и МиГ-29, а командващ учението ще бъде командира на авиобаза Граф Игнатиево - бригаден генерал Румен Радев.

93-та изтребителна авиационна ескадрила лети на F-16C/D Block 30, произведени в края на 80-те години и доставени в средата на 90-те. Опитът на пилотите включва операциите "Northern Watch" (Ирак, 1997-2000г.), "Southern Watch/Operation Enduring Freedom" (Ирак, 2001г.), "Iraqi Freedom" (Ирак, 2007г.).

Базата Хоумстед е от стратегическо значение за САЩ по време на Студената война, тъй като е разположена в южните части на Флорида, на 96 мили от крайбрежието на Куба. Още за изтребителите Ф-16

 
 
   06.06.2008, 15:30
френски изтребител Rafale
   Видео

Емиратите изявяват желание да закупят нови френски изтребители

Обединените Арабски Емирства смятат да закупят нови многоцелеви френски изтребители Rafale, които да заменят наличните самолети Mirage 2000, съобщава Defense News.

Според неназован представител на правителството на ОАЕ в момента френската страна води преговори по въпроса за доставка на бойни самолети от следващо поколение.

В случай, че сделката се осъществи ОАЕ могат да станат първите чуждестранни купувачи на изтребителите Rafale, които дълго време компанията Dassault безуспешно предлага на чужди партньори. Втори потенциален купувач на самолети от този тип се явява Либия.

Френския президент Никола Саркози приветства решението на Емиратите и го нарече „това е добра новина за Франция”. В свое заявление той отбелязва, че ВВС на ОАЕ смятат да заменят 63 изтребителя  Mirage 2000, но конкретните срокове и стойността на новите бойни самолети още не са съгласувани. Саркози е добавил, че комерческите преговори са планирани да започнат в близките седмици, а доставката на първата партия Rafale може да се очаква през 2012 година.

Многоцелевия изтребител Rafale е предназначен за завоюване на превъзходство във въздуха, решение на задачи по противовъздушната отбрана  и нанасяне на удари по наземни цели. Самолетът е способен да развива скорост повече от 2100 километра в час, а бойния му радиус достига 1800 километра. На 14 подвески Rafale е способен да носи управляеми ракети и авиобомби с тегло до 9,5 тона. Още за самолетите Rafale

 
 
   05.06.2008, 18:00
 Управляема ракета IRIS-T

ЮАР избра немски ракети за новите си изтребители

ВВС на ЮАР са закупули управляеми ракети клас ъздух-въздух" с малък обсег на действие IRIS-T за своите нови изтребители Gripen. Това съобщават от немската компания Diehl BGT Defence, производител на ракетите. Стойността и обема на поръчката не се съобщава.

Ракетите IRIS-T са били избрани за южноафриканските изтребители временно, докато бъде разработена и готова за производство ракетата A-Darter. Първите партии IRIS-T трябва да постъпят на въоръжение през 2009 година.

ЮАР стана втората държава след Австрия внесла ракети от този тип. Ракетите IRIS-T се намират на въоръжение и в армиите на Германия, Гърция, Испания, Италия, Норвегия и Швеция, които са участвали в програмата за тяхното създаване. В момента като платформа за ракетите се използват изтребителите EF-2000 Typhoon, F-16, F-18, Gripen и Tornado.

Управляемата ракета IRIS-T тежи 87,4 килограма, дълга е 2,9 метра дължина и има диаметър 12,7 сантиметра . Размахът на крилата и достига 44,7 сантиметра. Твърдогоривния двигател позволява ракета да развие скорост повече от 3500 километра в час. IRIS-T е снабдена с инфрачервена глава за самонасочване и може да поразява цели на разстояние до 25 километра.

Официално ракетата е приета на въоръжение през декември 2005 година. Стойността на една ракета IRIS-T е около 600 хиляди долара.

Сега на основата на авиационната ракета компанията Diehl BGT Defence разработва нова модификация, получила обозначението IDAS и предназначена за базиране на подводници. Освен това, управляемата ракета IRIS-T може да се използва и в наземните зенитноракетни комплекси. Още авиационни ракети

 
 
   05.06.2008, 11:00
 Илюстрация на пуск на IDAS (Interactive Defence and Attack system for Submarines)

Германските ВМС изпробваха управляема ракета с подводно базиране

Немската подводница U33 (проект 212A) успешно е извършила изпитателен пуск на новата управляема ракета с малък обсег на действие IDAS (Interactive Defence and Attack system for Submarines). Според съобщение на пресслужбата на компанията Diehl, която е разработила IDAS заедно с HDW и Kongsberg, изпитанията са били наблюдавани от представители на редица държави, проявяващи интерес към ракетата от нов тип.

Пуска на ракетата IDAS е бил извършен от подводно положение. Ракетата е излязла от торпедния апарат, разтворила крила, стартирала  двигателя си и преодолявайки разстоянието до повърхността на водата е набрала планираната височина. В крайния участък на траекторията на полета ракетата е била приведен в режим на планиране.

Предварителната настройка на инерциалната система за насочване на IDAS е била извършена с помощта на навигационното оборудване на подводницата. Предаването на командите за управление и получаването на данните от телевизионната камера на ракетата се осъществява по оптическо влакно.

IDAS е предназначена за унищожаване на противолодъчни вертолети, а също и за нанасяне на удари по малоразмерни кораби и брегови цели. Планирания обсег на действие е около 20 километра. В един торпеден апарат могат да се заредят  четири ракети, разположени в специален пусков контейнер.

Планира се първите управляеми ракети IDAS да постъпят на въоръжение в германските ВМС през 2009 година.

 
 
   04.06.2008, 21:25
учебно-боен самолет Як-130
   Видео

"Иркут" започва производството на Як-130 за руските военновъздушни сили

Иркутския авиационен завод, влизащ в състава на научнопроизводствената корпорация "Иркут", започва изпълнението на поръчка за доставката за руските ВВС на 62 учебно-бойни самолета Як-130. Това заяви днес президента на корпорацията Олег Демченко.

Планира се първият Як-130 да бъде готов до края на тази година, а доставката на серийните образци за военновъздушните сили на Русия да започнат през 2009 година. Паралелно с това ще се извършва и сглобяването на 16 самолета, поръчани от Алжир.

По рано бе съобщено, че производство на Як-130 се планира да бъде организирано и в самолетостроителния завод "Сокол", което ще позволи годишно да се произвеждат около 30 машини.

Учебно-бойният самолет Як-130 е предназначен за подготовка на летци от фронтовата авиация. Машината е оборудвана със съвременно бордово оборудване и два турбореактивни двигателя, което му позволява да развива скорост до 1060 километра в час.

В боен вариант на деветте си пилона Як-130 може да носи оръдейни контейнери, авиобомби и ракети с общо тегло до 3 тона. Още учебни самолети

 
 
   04.06.2008, 18:30
 камион FMTV

Пентагона поръча десет хиляди бронирани камиона

Вчера, 3 юни, компанията BAE Systems е получила крупна поръчка от министерството на отбраната на САЩ за доставката на нови версии на товарни автомобили от семейството FMTV за сухопътните войски, съобщава Defense News.

В съответствие с условията на договора, стойността на който се оценява на 1,65 милиарда долара, американските сухопътни войски ще получат 10 хиляди камиона с комплекти за брониране LTAS (Long Term Armor Strategy). Контракта предвижда и възможност за двойно увеличаване на количеството на машините. В такъв случай неговата стойност ще достигне до 2,2 милиарда долара.

Сглобяването на камионите FMTV ще се извършва в заводите на BAE Systems в щатите Тексас и Охайо. Цялата поръчана техника ще постъпи във войската до февруари 2010 година. В случай, че има допълнителна поръчка изпълнението на контракта ще бъде удължено до края на същата година.

В момента автопарка на сухопътните войски на САЩ се състои от около 48 хиляди камиона и прицепа FMTV  в различни модификации. Кабините на всички машини експлоатирани в Ирак и Афганистан са защитени с допълнително поставени бронирани пластини. Още военни камиони

 
 
   04.06.2008, 13:40
гранатомет РПГ-28

Руснаците ще покажат нов гранатомет в Париж

Руското държавно научнопроизводствено предприятие "Базальт" ще покаже на откриващото се на 16 юни в Париж оръжейно изложение Eurosatory-2008 новия реактивен гранатомет РПГ-28. Това съобщава днес АРМС-ТАСС.

Според оценки на експерти, РПГ-28 има значителен експортен потенциал и ще бъде доста търсен от страните в Европа, Близкия Изток и Азиантско-Тихоокенския регион.

125-милиметровия гранатомет е отбранително оръжие и има прицелна далечина на стрелбата 300 метра. Той е предназначен за поразяване на всички типове съвременни и перспективни танкове и друга бронирана и небронирана техника, а също и на жива сила и укрепления.

РПГ-28 има дължина 1,2 метра и тежи около 12 килограма. Тандемния кумулативен боеприпас осигурява пробиването на броня с дебелина повече от 900 милиметра.

Новия гранатомет е приет на въоръжение от руската армия и е включен в списъка с разрешената за експорт продукция с военно назначение. Още за РПГ

 
 
   04.06.2008, 08:25
РЕМ MAN

Британската армия получи нови евакуационни машини

Въоръжените сили на Великобритания получиха първата партия нови ремонтно-евакуационни машини, производство на британското подразделение на компанията, съобщава Defencetalk.

Общо британското военно ведомство е поръчало 288 аналогични машини и 69 прицепа за тях, които трябва да заменят намиращите се на въоръжение евакуационни машини Foden. Част от постъпващата техника се планира да бъде прехвърлена в Ирак и Афганистан.

Покупката на ремонтно-евакуационните машини MAN се извършва в рамките на реализирането на програмата за приемане на въоръжение на повече от 7285 нови автомобили за осигуряване от различен тип. Стойността на програмата се оценява на 1,3 милиарда фунта (около 2,6 милиарда долара).

Новите евакуационни машини са създадени на базата на четириосно шаси и са оборудвани с 15-тонен кран.

Шест цилинтровия турбо дизелов двигател на машината е с обем 10,5 литра, мощност 440 конски сили и позволява да се буксира техника с тегло до 44 тона. Силовата установка осигурява емисионния стандарт Euro 4, като има възможност да работи с авиационно гориво без допълнителна подготовка.

 
 
   03.06.2008, 18:00
M1A1 Abrams с нов камуфлаж

Шведите направиха австралийските танкове невидими

Компанията Saab Barracuda е доставила на сухопътните войски на Австралия нов мултиспектрален камуфлаж, съобщават от пресслужбата на компанията.

Контракта за доставката на комуфлажните комплекти и тяхното монтиране на танковете M1A1 Abrams и бронираните ремонтно-евакуационни машини M88A2 Hercules  на австралийската армия е бил подписан през декември 2007 година. Стойността на договора е за около 4 милиона долара.

Самите комуфлажни комплекти се изработват в Сидни с материали произведени в Швеция. В момента ефективността на новите системи се проверява в австралийските въоръжени сили.

Според информация на разработчиците, мултиспектралния камуфлаж осигурява снижаване на забележимостта   във видимия, инфрачервения и радиолокационния диапазони. Освен това, той защитава бронетехниката от прегряване от слънчевите лъчи, което е особено важно в условията на горещия австралийски климат.

 
 
   03.06.2008, 14:55
Армейски генерал Николай Макаров

За нов началник на руския генерален щаб е назначен армейски генерал Николай Макаров

Армейски генерал Николай Макаров смени Юрий Балуевский на поста началник на ГЩ на Въоръжените сили на Русия. Това е съобщил президента на РФ Дмитрий Медведев.

До сега Макаров заемаше поста началник на служба "Въоръжение", той и заместник на министъра на отбраната. Като началник на ГЩ той получава и поста първи заместник на министъра на отбраната.

Юрий Балуевский пък е назначен за заместник на секретаря на Съвета за безопасност на Русия. Това ведомство се ръководи от бившия директор на ФСБ Николай Патрушев.

Балуевский ръководеше ГЩ от 19 юли 2004 година. Медведев му е благодарил за работата и го е наградил с орден "За заслуги пред Отечеството" втора степен.

Николай Егорович Макаров е роден на 7 октомври 1949 година в Рязанска област. През 1979 година завършва военната академия Фрунзе в Москва. В Забайкалския военен окръг служи до командир на мотострелкова дивизия. През 1993 година завършва академията на ГЩ на ВС на Русия. След това ръководи щаба на Обединената групировка на руските войски в Таджикистан, след това командва армия в Приволжския военен окръг. През периода 1998-1999 година е командвал сухопътните и брегови войски на Балтийския флот, а през 1999-2002-ра е начело на щаба на Московския военен окръг. От декември 2002 до април 2007 година командва войските на Сибирския военен окръг. От април 2007 година е начело на служба "Въоръжение" на Въоръжените сили на Русия.

 
 
   03.06.2008, 08:25
Последна почит

Войните

Към 2 юни 2008 година във военната операция в Ирак са загинали 4398 военнослужещи, от които 4086 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Великобритания – 176, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Грузия – 4, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 30141 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г – 2 юни 2008 година, са загинали 814 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 506, австралийци - 5, англичани – 97, канадци – 83, чехи – 3, датчани – 14, холандци - 16, естонци – 3, финландци – 1, французи – 12, германци – 22, италианци – 11, литовци – 1, норвежци – 3, поляци – 3, португалци – 2, румънци – 6, южно корейци – 1, испанци – 23 и шведи – 2.

За периода 1992 американски военнослужещи са били ранени.

 
 
   03.06.2008, 00:15
 Leopard 2A6 HEL

Гърция получи "Леопард" от следващо поколение

Сухопътните войски на Гърция приеха на въоръжение първият от 170-те основни бойни танкове (ОБТ) Leopard 2A6 HEL, поръчани на немската компания Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Според съобщение на пресслужбата на KMW, официалната церемония се е състояла в град Ксанти.

Танка от следващо поколение за гръцките сухопътни войски бе избран през 2002 година след международен конкурс. Контракт на стойност 1,7 милиарда евро бе подписан с компанията KMW година по-късно. Освен „Леопардите” гръцката страна е поръчала и 12 ремонтно-евакуационни машини Buffel, 8 бронирани мостопоставача Leguan, а също и тренажор и център за моделиране на бойни ситуации. Според условията на договора сглобяването на 140 танка трябва да стане в гръцки предприятия.

Първият Leopard 2A6 HEL бе доставен в Гърция за изпитания през 2005 година. Всички танкове трябва да бъдат предадени на купувача до края на 2009 година. До момента в Германия и Гърция за произведени повече от 90 ОБТ.

Според оценки на експерти, гръцкия танк се явява една от най-усъвършенстваната версия на "Леопарда". Неговото въоръжение включва 120 мм оръдие, 7,62 мм картечница и цифрова система за управление на огъня. Дизеловия двигател е с мощност 1500 конски сили и позволява скорост от 72 километра в час. Още за танковете „Леопард-2”

 
 
   02.06.2008, 18:00
изтребител Ф-16

Lockheed Martin получи поръчка за производството на изтребители за Мароко

Американските военновъздушни сили са сключили първия контракт с компанията Lockheed Martin в рамките на реализацията на договор с Мароко за доставката на изтребители F-16 Block 52, съобщава Defense Industry Daily.

Стойността на контракта, който предвижда началото на производството на бойни самолети за мароканските ВВС, е на стойност 233,6 милиона долара.

По-рано, през декември 2007 година, в съответствие с американското законодателство Пентагона уведоми конгреса на САЩ за планираната доставка на Мароко на 24 изтребителя, въоръжения за тях и съпътстващо оборудване на обща стойност 2,4 милиарда долара.

Мароканската поръчка, за която се бореше и френската компания Dassault, се оказа своевременна за Lockheed Martin, която през миналата година беше принудена рязко да съкрати производството на F-16 заради недостатъчното количество експортни контракти. Увеличението на общото количество на поръчаните машини до 125 единици ще позволи на американците да натоварят производствената линия до 2011 година.

На напомним, че през май тази година САЩ предложиха на Румъния 48 изтребителя F-16, в т.ч. 24 нови машини Block 50/52. Още за F-16

 
 
   02.06.2008, 13:30
 УР LMM и вертолет S-100 Camcopter

Великобритания представи нова ракета за безпилотни летателни апарати

Компанията Thales UK представи днес, 2 юни, в Лондон свръхлека управляема ракета (УР) LMM (Lightweight Multirole Missile), която, според идеята на конструкторите, ще позволи на безпилотните летателни апарати и вертолети да нанасят високоточни удари по различни типове цели, съобщава Flight Global.  

Британската ракета вече е преминала през успешни огневи изпитания. Пусковете на LMM са били извършвани от борда на безпилотен вертолет S-100 Camcopter на компанията Schiebel, които при маса от 200 килограма може да носи две УР, всяка от които тежи по 13 килограма.

Като основа за новата разработка е използвана зенитната управляема ракета Starstreak. Работата по създаването на авиационна версия на УР се извършва от компанията Thales UK от януари 2007 година и до момента и струва около 4 милиона долара.

Според инженерите на компанията, свръхлеката ракета не е предназначена за унищожаването на тежка бронирана техника, но ефективно може да се използва по други цели. Освен за безпилотни летателни апарати новите боеприпаси се предлагат и за въоръжаване на вертолетите AH-64 Apache и Lynx.

УР LMM е снабдена с двустепенен твърдогоривен двигател и лазерна глава за самонасочване. Обсега на действие достига до 8 километра. Масата на осколочно-фугасната бойна част е 3 килограма. В перспектива се планира поставянето на полуактивна лазерна или инерциална система за насочване.

Вторият етап на изпитанията на УР LMM е планиран за края на 2009 – началото на 2010 година. Серийното производство на новите ракети, според оценка на представители на Thales UK, ще започне през 2011 година.

 
 
   02.06.2008, 09:08
Су-30МКА

Руски авиационен завод е изпратил на Алжир поредните изтребители Су-30МКА

Иркутския авиационен завод, влизащ в състава на корпорацията "Иркут", е доставил на 31 май два многофункционални изтребителя Су-30МКА на Алжир, съобщава днес пресслужбата на завода.

Машините са били транспортирани с товарен самолет Ан-124. В алжирска военна база те ще бъдат сглобени от специалисти на завода, облетени от руски пилоти, след което Су-30МКА ще бъдат официално предадени на купувача.

Контракта за доставката на изтребители Су беше подписан през 2006 година по време на визитата на президента на Русия Владимир Путин в Алжир. Според неговите условия, "Иркут" ще произведе за Алжир 28 самолета Су-30МКА. През 2007 година завода достави на Алжир четири изтребителя, още два Су-30МКА бяха доставени през март тази година.

Произведените на базата на индийската модификация (Су-30МКИ) самолети Су-30МКА са специално адаптирани според изискванията на алжирските ВВС.

Су-30МК е предназначен за унищожаване на въздушни, наземни и надводни цели. Обсегът на действие на Су-30МК без дозареждане във въздуха е около 3000 километра, а максималната му скорост достига до 2,4 хиляди километра. Машината е в състояние да носи до 8 тона боен товар, в т. ч. ракети ъздух-въздух", "въздух-земя", коректируеми авиобомби, бомбови касети от различен тип. Още за Су-30

 
 
   01.06.2008, 17:15
Ми-8МТВ

В Либерия падна вертолет Ми-8 с украински миротворци на борда

В Либерия се разби вертолет Ми-8, на борда на който са се намирали украински миротворци. Пострадали няма.

Машината е изпълнявала полет в рамките на Мисията на ООН, съобщава Mignews. По време на кацането екипажа не е успял да се справи с управлението и вертолета е паднал в района на град Гринвилл, разположен на брега на Атлантическия океан.

На борда на машината не е имало пасажери, а четиримата члена на екипажа са успели да се спасят. На мястото на произшествието са пристигнали експерти, които трябва да определят причините за аварията.

Вертолета Ми-8 е от състава на 6 отделен вертолетен отряд на ВС на Украйна, който изпълнява задачи в състава на Мисията на ООН в Либерия от януари  2004 година. Общата численост на отряда е 300 военнослужещи, като на въоръжение имат 8 вертолета Ми-8 и 6 вертолета Ми-24. Основните задачи на украинските авиатори са превозване на персонала на Мисията и високопоставени лица, превозването на товари и болни, евакуация на ранени, полети за наблюдение и въздушно съпровождане на войски. Още вертолети Ми

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения, свързани с Въоръжените сили.

Снимки: Интернет

 

Още военна информация





{START_COUNTER}