Военна информация

Архив - от 16 до 30 юни

 

 

Германия иска да купи израелски или американски средства за ПВО

30,06,2022, 22:21

Берлин обмисля да закупи система за противоракетна отбрана от Израел или САЩ, за да се защити от заплахи, включително руски ракети "Искандер" в Калининград, съобщи германският седмичник Welt am Sonntag, цитиран от "Ройтерс".
Ракетите "Искандер" могат да достигнат до почти цяла Западна Европа, която няма такъв противоракетен щит, който да защитава от тази заплаха, каза пред Welt am Sonntag началникът на отбраната на Германия Еберхард Цорн в интервю.
"Израелците и американците притежават такива системи. Коя от тях предпочитаме? Ще успеем ли да създадем цялостна система (ракетна отбрана) в НАТО? Това са въпросите, на които трябва да отговорим сега", каза Цорн.
Той не уточни имената на системите, но най-вероятно имаше предвид Arrow 3 (на снимката), построена от Israel Aerospace Industries (IAI) и американската система THAAD, произведена от Lockheed Martin.
Русия заяви през 2018 г., че е разположила ракети "Искандер" в своя Калининградски ексклав, част от Русия, вклинена между Полша и Литва. Мобилна балистична ракетна система, "Искандер" замени съветската ракета "Скъд" и нейните две управлявани ракети могат да носят както конвенционални, така и ядрени бойни глави.
В знаменателна реч дни след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари германският канцлер Олаф Шолц каза, че Берлин ще увеличи разходите си за отбрана до повече от 2% от БВП, като инжектира 100 милиарда евро в армията. Цорн принадлежи към група високопоставени служители, които се консултират с Шолц как да похарчат тези пари.
"Засега само едно нещо е ясно: ние нямаме нито време, нито пари да разработим сами тези системи (протиракетна отбрана), защото се знае, че ракетната заплаха вече съществува", каза Цорн. Позовавайки се на липсата в Германия на противоракетна отбрана с малък обсег, която може да се използва за защита на войски в движение или под заплаха, докато са разположени, той каза, че Берлин е започнал да разглежда закупуването на такива системи и сега трябва да вземе решение.
Освен това Бундесверът ще трябва да инвестира 20 милиарда евро до 2032 г., за да попълни складовете си с боеприпаси, добави Цорн.
Източник: https://news.bg/

 

Депутатите гласуваха допълнително 1,2 млн. лв. за ВВВУ „Георги Бенковски“

30.06.2022, 17:22

При приемането на разходната част на актуализирания държавен бюджет за 2022 г. Народното събрание гласува днес в област „Образование“ допълнително 1,2 млн. лв. за ВВВУ „Георги Бенковски“. По сега действащия закон трансферът към училището от бюджета на МО е 3, 790 млн. лв. Предложението бе на депутатите Николай Дренчев, Стоян Таслаков и Петър Петров. Допълнителните средства са за сметка на намаляването на предвидените за закупуване на ваксини в област „Здравеопазване“.
В средствата за отбрана има няколко промени, които са в разходите, заложени в централния бюджет. С гласуването на актуализацията предвидените пари за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, вкл. и за съпътстващи разходи по придобиването му се намаляват от 180 млн. лв. на 110 млн. лв. Отпадат и предвидените 100 млн. лв. по проекта за бойните машини на Сухопътни войски, защото, както стана ясно, до края на годината не се предвижда плащане. За сметка на това за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, техника и боеприпаси, в т. ч. осигуряване на експлоатацията на самолети МиГ-29, средствата се увеличават от 126 246,3 млн. лв. на 296 246,3 млн. лв. или със 170 млн. лв. Във формулировката на предложението на правителството имаше и за боеприпаси и горива за бойна подготовка, мисии и енергоносители. По предложение на Христо Гаджев то отпадна, за да не се ползват тези средства и за текущи нужди. Самият бюджет на МО не се пипа.
Източник: https://otbrana.coм, Спирдон Спирдонов

 

Каспийските страни потвърдиха ангажимента си да не допускат в региона чужди армии

30.06.2022, 16:33

Руският президент Владимир Путин и лидерите на четири страни по крайбрежието на Каспийско море потвърдиха ангажимента си да не допускат в региона чужди армии, предаде Асошиейтед прес.
Президентите на Русия, Иран, Азербайджан, Туркменистан и Казахстан се срещнаха в туркменистанската столица Ашхабат в рамките на форум на върха, на който обсъдиха регионалното сътрудничество и въпроси от международния дневен ред.
В комюникето след заседанието те подчертаха ангажимента си да не разрешават присъствието на чужди армии в Каспийския регион, както и обещанието си да не предоставят територията си за агресия срещу друга държава от региона.
В документа се отбелязва и важността на сътрудничеството във военната област между каспийските страни.
През 2018 г. петте страни сключиха конвенция за експлоатация на ресурсите в Каспийско море, която сложи край на неустановеното положение по този въпрос, продължило с десетилетия.
За Путин посещението му в Ашхабат беше част от първата му задгранична обиколка, откакто Москва започна инвазията си в Украйна на 24 февруари. Преди Туркменистан руският президент посети и Таджикистан.
Каспийската среща на върха се състоя на фона на тази на НАТО в Мадрид, на която алиансът обяви Русия за “най-значимата и пряка заплаха” за мира и сигурността на членките си и обеща да засили подкрепата за Киев.
В публичните си изявления на форума Путин и останалите лидери не споменаха боевете в Украйна.
Източник: БТА

 

Утре Съвместното командване на силите става на 11 години

30.06.2022, 16:22

„Създаването на Съвместното командване на силите безспорно е един от възловите етапи в развитието на Въоръжените сили и в Българската армия. Днес, ние воините от Съвместното командване на силите сме преки наследници на военнослужещите на Съвместното оперативно командване, структура, която те създадоха, за да отговори на тогавашните реалности по отношение командване, управление и административен контрол на военните формирования, участващи в мисии и операции извън територията на страната.“ Това каза командира на СКС генерал-майор Валери Цолов на тържеството по случай празника и 11-годишнината от създаването на командването. - (видео)
Генерал-майор Валери Цолов изказа своята искрена благодарност към командирите, заместник-командирите и началниците на отдели отдали сили и енергия и частица от себе си за развитието на Съвместното оперативно командване и Съвместното командване на силите. В обръщението си, генерал-майор Цолов изказа и благодарност за достойната служба, професионализма, чувството за дълг и отговорност, които личния състав на СКС и подчинените военни формирования проявява при  изпълнението на сложните и динамични задачи.
Проведеният стратегически преглед на отбраната и Плана за развитие на Въоръжените сили на Р България до 2026 г. поставиха нови изисквания в дейността на Съвместното командване на силите. Фокусът на нашата дейност беше насочен основно към развитие на способности за планиране и провеждане на съвместни операции и осъществяване на координация и взаимодействие, както и организиране и ръководство на съвместната подготовка, разузнаването и комуникационно-информационната поддръжка на операциите, допълни генерал-майор Цолов.
Той изтъкна, че през настоящата година СКС за пръв път планира и проведе реални действия с формирования от състава на Българската армия под формата на съвместно учение „Морски страж 22“. Основен фокус пред командването са и мисиите в Босна и Херцеговина и Косово, където нашите военнослужещи се представят достойно и професионално изпълняват своите задачи. В контекста на системата за колективна отбрана се задълбочиха връзките на командването със щабове от различните нива в командната структура на НАТО в процеса на планиране на колективните дейностите по гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната ни.
В поздравителния си адрес, президентът на Р България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев изразява своето уважение към ръководството и личния състав на СКС, за посветеността, професионализма и високото чувство на отговорност за усъвършенстване на съвместната подготовка на войските и щабовете, и за изпълване със съдържание на разбирането за съвместни бойни действия и операции.  „Пожелавам на Вас и личния състав на Съвместното командване на силите крепко здраве, благополучие и бодър дух. Нека любовта към Родината Ви мотивира за професионално развитие, нови успехи и издигане авторитета на Съвместното командване на силите“, се казва в адреса на Президента.
От името на министъра на отбраната, заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев връчи награди на военнослужещи от подчинените на СКС формирования и отправи своите благодарности към целия личен състав за усиления труд и професионализъм за утвърждаване на командването в изключително важни области като планирането, координирането и ръководството на съвместни операции по трите мисии на Въоръжените сили.
Личният състав на Съвместното командване на силите  беше поздравен и от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. В своето обръщение той благодари на личния състав за постигнатите през годината резултати, за приноса им към сигурността на страната в национален и съюзен формат и изрази увереност, че всички ще продължат все така със силно чувство за дълг и професионализъм са изпълняват целия спектър от стоящи пред СКС отговорни задачи. По случай празника и за постигнати високи резултати в служебната си дейност, той връчи награди на военнослужещи и цивилни служители от СКС, от името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Празникът на СКС, който се преведе в резиденция „Лозенец“ уважиха много официални гости, сред които съветникът по военна сигурност на президента на Р България генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник -министърът на отбраната Йордан Божилов, директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, началникът на Военна академия „Г.С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, началници и директори на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, командири на бригади и бази от видовете въоръжени сили и командирите на пряко подчинените на командващия на СКС военни формирования, аташета по отбрана, акредитирани в страната, бивши командващи, заместник-командващи, началници на щаба на СКС и офицери, председателите на военно-патриотичните организации. (Информацията е на СКС.)

 

Хроника на една война – 30.06.2022 г.

30.06.2022, 09:01

⚡️Уĸpaинcĸият пpeзидeнт Boлoдимиp Зeлeнcĸи пpизнa в cpядa, чe yĸpaинcĸaтa apмия ce нaмиpa в мнoгo тpyднa cитyaция в Дoнбac, в paйoнa нa гpaдoвeтe Лиcичaнcĸ, Aвдeeвĸa, Apтeмoвcĸ (Бaxмyт).
⚡️ Дeĸлapaциятa oт cpeщaтa нa въpxa нa HATO cъчeтaвa зaплaxaтa oт Pycия и тepopиcтичнaтa зaплaxa в eдин пapaгpaф: „Cтpaнитe-члeнĸи нa HATO щe пpoдължaт дa ce пpoтивoпocтaвят нa pycĸитe зaплaxи, дa oтгoвapят нa нeйнитe вpaждeбни дeйcтвия и дa ce бopят c тepopизмa в cъoтвeтcтвиe c мeждyнapoднoтo пpaвo“, ce ĸaзвa в дeĸлapaциятa.
⚡️ Pycия paзмeни 144 yĸpaинци – oт тяx 95 зaщитници нa Aзoвcтaл, oт ĸoитo 43 вoeннocлyжeщи oт пoлĸ „Aзoв“.
⚡️ Шeфът нa Haциoнaлнoтo paзyзнaвaнe нa CAЩ Aвpил Xeйнc нe виждa шaнc зa пpимиpиe мeждy Pycия и Уĸpaйнa. Tя oтбeлязa, чe „тoвa e oчeвиднo зa вcичĸи“
⚡️Бeлгийcĸoтo ĸoнcyлcтвo в Pycия щe cпpe дa издaвa визи зa ĸpaтĸocpoчeн пpecтoй oт 1 юли 2022 г.
⚡️Зeлeнcĸи oбeщa нa Cиpия caнĸции cлeд ĸaтo Дaмacĸ пpизнa ДHP и ЛHP.
⚡️Πyтин: Hямaшe тepopиcтичнa aтaĸa в Kpeмeнчyг. – Kpaйнaтa цeл нa cпeцoпepaциятa e ocвoбoждaвaнeтo нa Дoнбac и гapaнции зa cигypнocттa нa caмaтa Pycия;
⚡️Heмcĸaтa Unіреr cъoбщи, чe oт 16 юни e пoлyчилa oт Гaзпpoм caмo 40% oт дoгoвopeнитe oбeми.
⚡️Бpитaнcĸият пpeмиep Бopиc Джoнcън cмятa, чe пoлитичecĸaтa oбщнocт нa EC, пpeдлoжeнa oт фpeнcĸия пpeзидeнт Eмaнюeл Maĸpoн, e cъвpeмeнeн eĸвивaлeнт нa Pимcĸaтa импepия, ĸoйтo вĸлючвa Typция и cтpaнитe oт Ceвepнa Aфpиĸa.
⚡️“Уĸpaйнa щe въpнe вpeмeннo oĸyпиpaнитe тepитopии c вoeнни cpeдcтвa. Toвa нe e „ycпoĸoявaщa мaнтpa“ и нe e пoлитичecĸи лoзyнг, тoвa e чиcтa мaтeмaтиĸa и вoeнни изчиcлeния. Bcичĸo, ĸoeтo e нeoбxoдимo зa тoвa e oпpeдeлeн бpoй пoзиции cъc cпeцифичнo тeжĸo oбopyдвaнe зa фopмиpaнe нa пapитeт нa opъжиятa“, ĸaзa cъвeтниĸът Πoдoляĸ.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Война на Украине (29.06.22 на 20:00): Наступление на Северск, Харьков, о. Змеиный)

(Что произошло на Украине 30 июня: ВСУ бегут из Лисичанска, порт Мариуполя готов к работе)

 

И Гърция поиска да купи F-35

30.06.2022, 08:38

Гърция ще подаде официално искане за закупуване на неопределен брой модерни изтребители F-35 от САЩ, след като в сряда в Атина беше подписано решение за тяхното придобиване. Това писа в. “Катимерини”.
Гърция вече заяви намеренията си по време на пътуването на министър-председателя Кириакос Мицотакис до Вашингтон миналия месец, а гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос и началникът на Генералния щаб на националната отбрана Константинос Флорос също са на визита в САЩ тези дни.
Придобиването на F-35 ще “укрепи отбранителните способности на Гърция, ще задълбочи оперативната съвместимост между САЩ и Гърция в рамките на НАТО, осигурявайки регионална стабилност”, заяви посланикът на САЩ в Гърция Джордж Цунис в “Туитър” след срещата миналата седмица между Панайотопулос и служители от Програмния офис за съвместни изтребители, на която Цунис е присъствал.
Източник: news.bg   

 

Пентагонът дава “зелена светлина” на Турция за сделка с Ф-16

30.06.2022, 08:35

Администрацията на американския президент Джо Байдън подкрепя модернизацията на турската изтребителна авиация, обяви висш служител на Пентагона, цитиран от агенция Ройтерс.
Турция се надява да получи от компанията “Локхийд Мартин” 40 изтребителя Ф-16 от най-нова модификация и близо 80 комплекта за модернизация на по-старите си самолети.
Заявката бе подадена още миналия октомври, но съвпадна с изострянето на отношенията между Анкара и Вашингтон заради оръжейните сделки на Турция с Русия.
Пентагонът даде “зелена светлина” на сделката за самолетите само ден след като турският президент Реджеп Ердоган се отказа от ветото си срещу присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.
От администрацията на Байдън отрекоха категорично предположението за политическа договорка.
Байдън благодари лично на Ердоган за споразумението с Хелзинки и Стокхолм, както и за дипломатическите усилия на Анкара да деблокира транспорта на украинско зърно през Черно море. Американският и турският лидер се срещнаха в кулоарите на конференцията на НАТО в Мадрид.
Последната дума за сделката за Ф-16 ще е на Конгреса.
Източник: bnr.bg

 

Военен календар

30.06.2022, 08:33
На 30 юни 1939 година се формирана 10-а пехотна родопска дивизия. На 27 април 1941 г. войските на дивизията (10-и пехотен родопски, 44-ти пехотен тунджански, 47-и пехотен ардински, 10-и дивизионен артилерийски полк) навлизат в Беломорието. До края на май заемат о. Тасос и района между реките Струма и Места, като организират отбраната на беломорския бряг и оказват съдействие при установяването на българска власт. От пролетта на 1942 г. дивизията прикрива българо-турската граница, а от декември 1944 г. участва в заключителния етап на Втората световна война. В началото на януари 1945 г. преминава р. Дунав и се съсредоточава в района на гр. Неметлад, Унгария. На 20 – 21 януари сменя частите на 236-а съветска дивизия и заема за отбрана района източно от канала „Риня Патак“ срещу гр. Надятад, където отразява атаките на противника и не допуска пробив в западния участък на 1-ва българска армия. По време на Мурската настъпателна операция (29 март – 15 април 1945 г.) първоешелонната 10-а дивизия настъпва на север от р. Драва, участва в пробива на противниковата отбранителна система, прикриваща важния нефтодобивен район при гр. Нагканижа, и в овладяването на Междумурието. Бойният път на 10-а пехотна родопска дивизия, загубила по фронтовете 728 убити и 1607 ранени, завършва на 11 май 1945 г. в гр. Мурска Собота, Словения.

На 30 юни 1913 година турските войски започват военни действия срещу българската армия. Избухването на Втората балканска война създава благоприятни условия за активна намеса на Турция с цел налагане на изменения в Лондонския мирен договор (17 май 1913) в нейна полза.
За противодействие срещу евентуално настъпление от турска страна българското главно командване отделя две бригади от 10-а пехотна дивизия, войските на Одринския гарнизон и няколко доброволчески дружини, подчинени на коменданта на Одринската крепост генерал-майор Вълко Велчев под името Южен отряд.
На 30 юни 1913 г. 250-хилядна турска армия прекосява границата и предприема настъпление в три колони, които на 2 юли достигат до линията Енос – Мидия. След тридневен престой те настъпват по целия фронт и се насочват към Лозенград и Одрин. С достигането на Одрин, командирът на турския авангард предлага на генерал Велчев да предаде града без бой. Той отказва, като заявява, че ще се отбранява докрай, но през нощта гарнизонът отстъпва пред многобройния противник. На 10 юли 1913 г. Одрин е зает от турските части. Настъплението на турската армия срещу фланга и тила на българските войски, които воюват на западната и южната граница изправя България пред неизбежна военна катастрофа.

 

Забравените герои на България: Генерал–лейтенант Стефан Стефанов Славчев

30.06.2022, 08;16

Навършват се 57 години от смъртта на генерал-лейтенант Стефан Стефанов Славчев. Той е роден на 7 декември 1869 г., в Търново. Завършва Военното училище в София (1889) и артилерийска инженерна апликационна школа в Торино, Италия (1896). На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, на 1 януари 1899 г. в чин капитан, а на 27 септември 1904 г. в чин майор. Служи последователно в 5-ти (1889) и в 4-ти артилерийски полкове и като младши офицер в Софийския артилерийски арсенал (1897). Командир е на батарея в 6-ти артилерийски полк (1900). След това работи в Артилерийската инспекция (1903), а по-късно е помощник-началник по техническата част в Артилерийската инспекция (1909) и помощник-командир на Софийския крепостен батальон (1910-1911).
През Балканската война (1912-1913) е командир на тежката крепостна артилерия в 3-та армия, която се проявява при атаката на Одринската крепост (1913).
През 1914 г. с чин полковник е назначен за началник на техническия отдел в Артилерийската инспекция. През Първата световна война (1915-1918) командва тежка артилерийска бригада в 1-ва армия (1915), а след това е началник на артилерията в Щаба на действащата армия (1916-1918). На 15 август 1917 г. е произведен в чин генерал-майор. От армията е уволнен през 1919 г. Дълги години е преподавател по артилерия във военното училище, занимава се с научна дейност (професор по артилерия), автор е на книги и учебници.
Умира на 30 юни 1965 г., в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст. 1 и 2 кл.; ордена „Св. Александър” IV ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

 

От 1 юли ще влезе в сила постановление за повишаване на заплатите в армията

29.06.2022, 20:34

Има подготвен проект на постановление. Вероятно той ще се приеме на следващото заседание на Министерския съвет. Това каза в Народното събрание при обсъждането на второ четене на актуализацията на държавния бюджет вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев. Той посочи още, че  в началото на годината в бюджета е гласуван текст, който позволява да се увеличат заплатите в армията след съответно преструктуриране. „В момента има проект на постановление на Министерския съвет, където ясно са описани вече направените стъпки, както и стъпките, които трябва да бъдат направени и се отпускат парите за увеличение на заплатите и порциона. Предполагам, че, ако не е било гласувано тази сряда, ще бъде гласувано следващата сряда. Това влиза от 1 юли, що се отнася до заплащането. Така че в рамките на вече одобрения бюджет Министерството на отбраната е осигурило въпросното увеличение на възнагражденията на хората в Българската армия, комбинирано със стъпките за преструктуриране, част от които са направени, част от които са с ясни срокове, които да бъдат завършени“, обясни министърът.  (Б.р. – в информацията за днешното правителствено заседание няма приемане на такова постановление.)
Въпросът беше повдигнат от Христо Гаджев и други депутати. Подкрепеното от бюджетната комисия предложение за увеличение с 20 процента на заплатите в МВР, е предизвикало основателно въпросът защо няма такова за армията.  
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Медиен ден на сертификационното учение Stealth Dagger 22

29.06.2022, 17:12

Медиен ден на сертификационното учение на Специалните сили Stealth Dagger 22 ще се проведе на 30 юни, четвъртък, на територията на летище „Чешнегирово“.
Stealth Dagger 22 е двустепенно тактико-специално учение, в рамките на което ще се оценят бойните способности на Тактическа група за специални операции по стандартите на Съюзното командване на НАТО по операциите (SOFEVAL). Тактическата група за специални операции е от състава на формирование от усилените Сили за отговор на НАТО (eNRF 23).
Ще бъдe демонстрирано изпълнението на различни оперативни процедури, оттренирани в хода на учението.
Сертификационното учение се провежда на територията на Централна и Източна България в периода 18 юни - 1 юли 2022 година. В него участват над сто и петдесет военнослужещи от състава на Съвместното командване на специалните операции.
Уважаеми колеги,
Акредитираните представители на медиите ще бъдат допускани на 30 юни 2022 г., четвъртък, до 10.15 часа на входа на летище „Чешнегирово“, област Пловдив, след представяне на лична и журналистическа карта.
За Ваше удобство носете защитни средства (очила, антифони/тапи за уши).

 

Президентът: НАТО се завръща към своята същинска мисия

29.06.2022, 14:04

След десетилетия на фокусиране върху борбата с тероризма и укрепването на мира далеч от региона ни, сега НАТО се завръща към своята същинска мисия да бъде гарант на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на страните-членки. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди церемонията по официално посрещане на държавните и правителствените ръководители, участващи в срещата на върха на НАТО в Мадрид, Испания. Българският държавен глава ръководи делегацията ни за участие в международния форум на най-високо равнище на Алианса.
„Това означава повишена отговорност и единство, които ще демонстрираме на срещата на върха, така че да покажем своята отговорност към колективната отбрана и към сигурността на всяка една страна“, заяви президентът. Той допълни, че това е свързано и с повишените амбиции на Алианса и изисква повече ресурси и като национално инвестиране, и като общи разходи за отбрана.
Президентът отбеляза, че срещата на върха на НАТО започва в ключов момент при радикално променена стратегическа среда за сигурност в резултат на руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните стратегически играчи на глобалната сцена. Държавните и правителствени ръководители ще приемат нова Стратегическа концепция на НАТО, която ще определи заплахите и рисковете пред сигурността, както и новите политически и военни задачи пред Алианса. „Новата среда на сигурност изисква нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да разшири своя териториален обхват“, заяви Румен Радев.
Във връзка с дискусиите по новата Стратегическа концепция на НАТО държавният глава отбеляза, че страната ни е участвала активно по отношение най-вече за създаването на нови, адекватни отбранителни способности, повишаване на логистичния капацитет на енергийната и транспортна свързаност с умело и ефективно използване на общите фондове на Алианса. Акцент във форума на високо ниво ще бъде дейността на ускорителя за иновации в отбранителния сектор и Фонда на НАТО за иновации, за създаването на които България бе сред инициаторите през 2019 г. На срещата на върха тогава президентът Радев отстояваше позицията, че Алиансът трябва да е съюз от партньори, които заедно да гарантират сигурността си и да развиват високи технологии и военно оборудване.
За нас е от стратегическо значение не само да внедряваме водещи технологични решения в изграждането на собствен отбранителен капацитет, но и да интегрираме отбранителната ни индустрия и отбранителна наука във водещите технологични и производствени проекти на НАТО. За това апелирам отдавна, защото е  от ключова важност за преодоляване на разделението между страни-производители и страни-консуматори на отбранителни продукти и услуги.
Държавният глава посочи още, че в Мадрид се очаква да се обсъдят и въпросите за преодоляване на вторичните ефекти от войната в Украйна, сред които глобалната заплаха за продоволствената сигурност и произтичащите от това нови миграционни вълни. Очаква се и официалната покана към Швеция и Финландия за присъединяване към Алианса.
Във връзка с укрепването на Източния фланг президентът Радев отбеляза, че предстои да се вземат решения за дългосрочната адаптация на отбранителния и възпиращ потенциал. „На тази среща само ще разгледаме на високо политическо ниво потенциала за нарастване на многонационалните бойни групи до ранг на бригада, но реалните оперативни решения за този подход тепърва предстои да се разглеждат на военно-политическо ниво“, уточни президентът.
Попитан за отзоваването на руски дипломати от България, президентът отговори, че не разполага с необходимата информация, за да дискутира темата. „Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последствия“, допълни Румен Радев.
Източник: https://otbrana.com/

 

Хроника на една война – 29.6.2022 г.

29.06.2022, 12:24

⚡️Cpeщaтa нa HATO зaяви нa Зeлeнcĸи, чe ĸoнфлиĸтa тpябвa дa бъдe peшeн пo вoeнeн път и aлиaнca щe пoмoгнe нa Kиeв зa тoвa – пpeмиepът нa Бeлгия.
⚡️Лaвpoв: „Πoзициятa нa Зaпaдa зa нeдoпycтимocт нa пpeгoвopитe мeждy Pycия и Уĸpaйнa e пpoявa нa шизoфpeния“.
⚡️Boйнaтa щe зaвъpши c пoбeдa зa Уĸpaйнa – Зeлeнcĸи.
⚡️30 000 дyши ca cъĸpaтeни oт aдминиcтpaциятa нa Pycия, Mишycтин.
⚡️Paĸeтeн oбcтpeл нa Днипpo.
⚡️Πyтин пoдпиca зaĸoн, лeгaлизиpaщ пapaлeлния импopт.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Проблемы освобожденных территорий: новые коммунальные тарифы Бердянска — кто и как их считал?)

(Что произошло на Украине 29 июня: над Россией сбит беспилотник ВСУ, Киев просит у запада триллион долларов)

 

Предвижда се разходите за отбрана на Великобританияда достигнат 2,3% от БВП през тази година

29.06.2022, 09:39

Предвижда се разходите за отбрана на Великобритания да достигнат  2,3% от БВП през тази година поради увеличаването на военната подкрепа за Украйна на фона на нахлуването на Русия в тази страна, гласи изявление на правителството, цитирано от Ройтерс.
Прогнозата беше направена, след като министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс призова за по-голямо финансиране, заявявайки, че  Великобритания трябва да засили инвестициите в отбраната си, за да се справи със заплахите не само от Русия, но и от Китай и други държави.
Уолъс призова премиера Борис Джонсън да увеличи бюджета за отбрана до 2028 г. до 2,5 % от брутния вътрешен продукт, гласи репортаж на Talk TV.
Новата прогноза за Великобритания ще бъде над оценката на НАТО, че тази година Лондон ще изразходва 2,12% от БВП за отбрана, и е по-висока от  2,26% през 2021 г.
Атлантическият алианс изисква от членовете си да поддържат разходите за отбраната си над прага от 2%, но се очакваше Джонсън да оспори този аргумент.
На срещата на върха на НАТО в Мадрид днес Джонсън също така ще обяви нови военни ангажименти към НАТО и ще призове  съюзниците да обсъдят нова цел за инвестициите в отбраната от 2024 г., съобщи правителството в изявлението си.
“През следващите десет години заплахите около нас само ще се увеличават. Нуждаем се от съюзници – от всички съюзници – да копаят дълбоко, за да възстановим възпирането и да гарантираме отбраната през следващото десетилетие”, се казва в изявлението, в което се цитира подготвената реч на Джонсън.
“2 % винаги са били предназначени да бъдат долна граница, а не таван и съюзниците трябва да продължат да се активизират в този период на криза.”
Великобритания заяви, че също така ще осигури бързо подкрепление за Естония, ако е необходимо, и ще разположи артилерия, противовъздушна отбрана и хеликоптери в страната. Естония беше анексирана от бившия Съветския съюз през 1940 г. и получи независимост през 1991 г.
След като Русия нахлу в Украйна през февруари, балтийските държави Естония, Латвия и Литва призовават в региона им да бъдат разположени най-многобройни боеспособни сили на НАТО в Европа от края на Студената война, опасявайки се, че те може да са следващите лишени на руска атака.
Източник: bta.bg

 

Обрат: Турция вдига ветото над Швеция и Финландия за членство в НАТО

29.06.2022, 09;17

Швеция и Финландия са постигнали договорка с Турция за сваляне на ветото за влизането им в НАТО, съобщават световните агенции.
Трите страни организираха специална среща помежду си в рамките на общата среща на върха на лидерите на НАТО в Мадрид. На тристранната среща е бил подписан меморандум за взаимно сътрудничество в областта на сигурността.
На срещата присъства и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в ролята на медиатор за намиране на решение, което да отвори пътя за двете северни държави към членство в НАТО.
"За мен е удоволствие да съобщя, че Турция, Финландия и Швеция постигнаха споразумение, което отваря пътя за кандидатурите на северноевропейските страни за НАТО", каза след разговорите генералният секретар, който е и бивш премиер на Норвегия.
Той изтъкна, че официалното решение за присъединяването на двете страни ще бъде взето в сряда на срещата на държавните и правителствените ръководители.
Решението на Турция да вдигне ветото на Швеция и Финландия за членство в НАТО е изненадващо, след като дори в понеделник, преди заминаването си за Мадрид, Ердоган настоя, че проблемите с Финландия и Швеция остават и няма да има споразумение преди форума.
И Финландия, и Швеция вече отговарят на много от изискванията за членство в НАТО. Някои от изискванията включват функционираща демократична политическа система, желание за осигуряване на икономическа прозрачност и способност за военен принос в мисиите на НАТО, обобщават от CNBC.
Двете северни страни обявиха амбициите си да се присъединят към НАТО през май след десетилетия на запазване на твърд неутралитет във военно отношение. Въпреки това напрежението около руската инвазия в Украйна подтикна голям процент от жителите и на двете държави да подкрепят потенциалното им влизане в алианса.
Президентът на САЩ Джо Байдън посрещна новината с положителна нагласа и коментира, че те ще направят НАТО по-силен.
Източник: https://webcafe.bg/

 

На този ден стартира гражданската авиация в България

29.06.2022, 09:09

На 29 юни 1947 г. на летище „Враждебна“ край София е положено началото на въздушния пътнически транспорт в България с откриването на първата линия София – Пловдив – Бургас.
На 27 декември 1946 г. с Постановление на Министерския съвет се създава Дирекция на въздушните съобщения. В постановлението са посочени терените за летища, складове, гаражи, превозните средства, съоръженията и работилниците, които трябва да бъдат предоставени безвъзмездно от Въздушни войски на Дирекцията на въздушните съобщения. Постепенно се оформят основните отдели на бъдещото предприятие – технически, летателен, свързочен и др. Към лятото на 1947 г. България разполага с 3 самолета Юнкерс-52, 2 самолета Ли-2, 3 самолета Фоке Вулф-18 за обучение и тренировка, 3 самолета Физелер Щорх, а малко по-късно и с 3 самолета По-2.
В ранната сутрин на 29 юни 1947 г. на летище „Враждебна“ започват да пристигат любопитни граждани, а малко по-късно и официалните лица, сред които и министър-председателят Георги Димитров. След тържествените речи на Георги Димитров и директора на Българските въздушни съобщения Борис Ганев, лентата е прерязана от министър-председателя. Първите пътници и официални лица заемат своите места в самолета, пилотиран от Ст. Тосунов и в 10:20 ч. машината взима курса на първата българска въздушна линия София – Пловдив – Бургас.

 

На този ден през 1900 година е роден бащата на Малкия принц

29.06.2022, 09:03

Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море.
Това е една от максимите на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Той се ражда на днешния ден през 1900 г. във френския град Лил.
Антоан дьо Сент-Екзюпери е френски писател и авиатор, известен най-вече с философско-поетичния разказ „Малкият принц“ и книгите си „Нощен полет“, „Земя на хората“, „Боен пилот“, „Южната поща“ и „Писмо до един заложник“.
Пустинята е хубава — каза Малкият принц, — защото крие някъде кладенец…
Животът на автора на "Малкия принц" е белязан от любовта към авиацията. Включен е в първи авиационен полк в Страсбург, след това лети в обществения транспорт. Назначен е за шеф на авиобазата Кап Жюби (Западна Сахара). По време на престоя си тук, заобиколен от враждебната испанска власт и разединените мавритански племена, Екзюпери успява с цената на голям риск да помогне на 14 екипажа на самолети, кацнали аварийно в пустинята.
През 1930 г. получава званието Кавалер на Почетния легион.
Когато избухва Вторара световна война, Екзюпери настоява да се включи в редиците на бойната авиация.
Извършва 7 разузнавателни мисии за периода март - юни 1940 г. След примирието е демобилизиран. Получава военен кръст. През 1943 г. авиогрупата му е преместена в Северна Африка. С много усилия Егзюпери се присъединява към екипа си.
Назначен е за командир. Започва отново да лети, но му забраняват поради възрастта. Въпреки това успява да си издейства още няколко полета над окупирана Франция.
31 юли 1944 г. Самолетът на Екзюпери поема на разузнавателна мисия над Югоизточна Франция. И никога не се завръща...
Само децата знаят какво търсят - каза Малкият принц. - Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват.
И досега продължават споровете за мястото на гибелта на пилота-писател. В последния си полет той изчезва някъде между Корсика и френската Ривиера над Средиземно море. Версиите са три. Според първата „Лайтнингът“ на Екзюпери е свален над морето от немски изтребители. Втората е подозрителна – някой е предизвикал катастрофата. Третата версия твърди, че от старите си рани Екзюпери е загубил съзнание над морето, а не е изключено и сам да е посегнал на живота си.
През 1992 г. предполагаемото място на морското дъно е проверено, но водолазите не успяват да открият останки от изтребителя-разузнавач на знаменития френски писател. През април 2004 г. останките от „Лайтнинга“ на Екзюпери са намерени от водолази край Марсилия шест десетилетия, след като на 31 юли 1944 г. неговият самолет изчезва безследно в Средиземно море.

 

Китайският разрушител Kunming 172

29.06.2022, 09:00

Разрушителят DDG 172 Kunming от китайския флот (борден номер 172, лидерен на Проекта 052D) е заложен през декември 2010 г. в корабостроителницата на завода Jiangnan в Шанхай, спуснат е на вода през август 2012 г. и се е присъединил към флота на страната през март 2014 г.
Разрушителите от този тип са предназначени да действат като част от корабните и авионосните групи, да им осигуряват противовъздушна отбрана, както и за борба с надводните кораби и противниковите подводници.
Пълна водоизместимост на разрушителя е 7500 t, дължината 157 m, ширината 17 m, газенето 6 m. Основната силова установка, изработена по схемата CODOG, включва две газови турбини и два дизелови двигателя с обща мощност 48.3 MW. Скоростта при пълен ход е 30 възела, далечината на плаването е до 4500 km при икономична скорост от 15 възла. Екипажът е от 280 души, включително 40 офицери.
Въоръжението се състои от: две установки за вертикален пуск на 32 ЗУР HQ-9, противолодъчни ракети-торпеди CY-2; две четириконтейнерни пускови установки за противокорабни ракети YJ-62; 130- mm атилерийска установка H / PJ-38, 30- mm седемцевен зенитноартилерийски комплекс H / PJ-12; ЗРК FM000N; два тритръбни 324- mm торпедни апарата ILAS-3 за изстрелване на торпеда Yu-7; четирите 18-цевни пускови установки за поставяне на пасивни смущения.
Радиоелектронни средства са: многофункционален радар "Тип 346A", радари за откриване на въздушните цели "Тип 364" и "Тип 517V", радари за управление на огъня "Тип 344" и "Тип 366"; подкилна хидроакустична станция SJD-8/9 и буксируема хидроакустична станция GUS ESS-1.
Разрушителят е оборудван с площадка и хангар за базиране на противолодъчен хеликоптер Ка-28 или Z-9C. - Още за проект 052D

 

 

Анализ: САЩ и НАТО нямат достатъчно конвенционални оръжия за Украйна

28.06.2022, 21:15

Накратко: САЩ и НАТО може да издържат в кратък конфликт, но никой от тях не е подготвен за дълго противопоставяне, защото военните им запаси намаляват и производството на нови оръжия ще отнеме много време.

Това пише в свой анализ за Asia Times д-р Стивън Брайън (на снимката), който има сериозен опит в американската администрация и няколко книги на тема "сигурност". За д-р Брайън известния журналист от предаването "60 минути" на CBS Морли Сейфър казваше, че е бил "топ ченгето на Пентагона, чиято основна задача беше чувствителната технология на САЩ да бъде пазена от врагове, от потенциални врагове и от съмнителни приятели".

Ето какво пише д-р Брайън за американските възможности що се отнася до доставката на оръжия за Украйна и потенциалните опасности.........Прочети още

 

Словакия обяви, че ще купи от Швеция бронирана техника за 1,69 милиарда евро

28.06.2022, 17:22

Словакия ще купи от Швеция 152 гъсенични бойни машини CV90 за пехотата съгласно договор, сключен между двете правителства. Това съобщи днес словашкото министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Машините на обща стойност 1,69 милиарда евро ще бъдат в основата на бъдеща тежка механизирана бригада от въоръжените сили на Словакия, са казва още в съобщение на министерството.
Словашки медии уточняват, че поръчката е за модификацията CV9035 и че предстоят и разходи за изграждането на инфраструктура, хангари за новите машини и работилници за поддръжка.
Източник: bta.bg

 

Министърът на отбраната Драгомир Заков ще участва в срещата на върха на НАТО в Мадрид

28.06.2022, 12:28

Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще вземат участие в срещата на върха на НАТО в Мадрид като членове на българската делегация, водена от президента на Република България Румен Радев.
На 29 юни министър Драгомир Заков ще участва в публичната дискусия на тема „Приносът на НАТО към сигурността и стабилността в съседните страни“ и в работната вечеря същия ден, на която министрите на отбраната на страните-членки на Алианса и на Босна и Херцеговина ще обсъдят обстановката по сигурността в Западните Балкани.
Срещата на държавните и правителствени ръководители на НАТО се провежда от 28 до 30 юни в испанската столица в ключов за сигурността момент. Войната на Русия срещу Украйна наруши мира в Европа, предизвика широкообхватна енергийна и продоволствена криза и разклати основите на международния правов ред.
Очаква се държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО да вземат решения, които ще гарантират, че организацията ще продължи да защитава териториалната цялост, населението и суверенитета на държавите-членки, обединени от споделени демократични ценности.
Те ще одобрят новата Стратегическа концепция за продължаващата трансформация на Алианса през следващите години, основана на значителното укрепване на неговия възпиращ и отбранителен потенциал за справяне със заплахите и предизвикателствата пред сигурността.
Във фокуса на дискусиите ще бъдат разширяването на подкрепата на съюзниците за Украйна, историческото решение на Финландия и Швеция за присъединяването към Алианса развитието на сътрудничеството с най-близките партньори на НАТО за изграждане на отбранителен капацитет.
Ще бъдат обсъдени също влиянието на климатичните изменения върху сигурността, напредъкът в борбата срещу тероризма и хибридните заплахи, киберсигурността, както и създаването на Фонд на НАТО за иновации. Фондът ще осигурява инвестиции във високотехнологични стартъпи и компании, които имат потенциал за приложение в сигурността и отбраната.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Хроника на една война – 28.06.2022 г.

28.06.2022, 08:37

⚡️16 души са загинали и 59 са ранени след атаката срещу мол в Кременчуг.
⚡️Путин ще се срещне с президентите на Азербайджан и Иран в Ашхабад — Кремъл
⚡️В случай на удар от Приднестровието по Украйна, хората в Приднестровието трябва да знаят: за нас това няма да бъде удар, а шамар в лицето и ние ще отговорим с удар, – Зеленски. ⚡️Зеленски каза, че „сега не е време за преговори“ – AFP.
⚡️Аржентина и Иран са кандидатствали за присъединяване към БРИКС.
⚡️Държавният секретар на Съвета за сигурност на Беларус Александър Волфович каза в ефира на канала STV, че няма заплахи за Украйна от републиката.
⚡️Йенс Столтенберг: „Широк диалог между НАТО и Русия вече не е възможен“
⚡️Италианският премиер Драги каза пред Г7, че ако Украйна загуби, ще бъде по-трудно да се твърди, че демокрацията е ефективен модел на управление – правителството на Италия.
⚡️Заместник-генералният секретар на НАТО Джоана в отговор на обвиненията на Украйна за недостатъчна помощ: „Трябва внимателно да избягваме ескалацията и възможността за война между Русия и НАТО, която няма да е от полза за никого. С цялото ми уважение към Украйна, нашата цел №1 е да защитим милиарда хора, живеещи на територията на НАТО.
⚡️Украинският олигарх Ринат Ахметов заведе дело срещу Русия в Европейския съд по правата на човека за обезщетение за вреди, съобщиха от пресслужбата на System Capital Management Group of Companies, на която той е акционер.
„Като собственик на Азовстал и много други промишлени предприятия, които са станали мишена на руските въоръжени сили, г-н Ахметов прави всичко възможно, за да потърси отговорност на Русия“, казаха от пресслужбата.
⚡️В Латвия започна формирането на съставна бригада от международните сили на НАТО, каза министърът на отбраната на страната Артис Пабрикс по латвийската телевизия LTV.
⚡️Песков: твърденията за неизпълнение в Руската федерация са незаконни, още през май плащането е извършено в чуждестранна валута, фактът, че не са донесени на получателите, не е наш проблем.
⚡️Путин докара германската икономика до краен предел, като намали доставките на газ с 60% – Bloomberg. Според агенцията експертите от администрацията на канцлера Олаф Шолц са разработили няколко възможни сценария, като нито един от тях не предполага, че ще бъде възможно да се натрупа достатъчно газ за през зимата.
⚡️Обемите на доставки на руски енергийни ресурси за Индия са нараснали десетократно – посланик на Руската федерация.
⚡️Свободата на Украйна си струва цената, която трябва да платите за нея, заявява в интервю за BBC британският премиер Борис Джонсън, който добави, че западните страни трябва да подкрепят Киев и те „нямат алтернативи“.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Война на Украине (28.06.22 на 20:00): Бои под Балаклеей — предвестник будущих проблем ВСУ)

(Что произошло на Украине 28 июня: Украина налаживает производство «Байрактаров», ВСУ бегут из Лисичанска)

 

„Война по разписание“ или внезапна катастрофа?

28.06.2022, 08:28

Преди 108 години, на 28 юни 1914 година, в босненския град Сараево беше убит австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд. След малко повече от един месец започна Първата световна война, в която загинаха трите главни империи на онова време – Руската, Австро-Унгарската и Османската.
По каква ли причина едно такова на пръв поглед обикновено покушение стана причина на толкова глобални последици? – пише нашият наблюдател Пьотър Искендеров. През последните години зачестиха опиите да се представи Сърбия и стоящата зад гърба й Русия като главни виновници за военния конфликт, като с това се засенчат плановете на Берлин, Виена, Лондон, Париж и други световни играчи за преразпределяне сферите на влияние, получаване на източници на суровина, въвеждане на контрол върху транспортните коридори.
Опитите за стоварване на главната отговорност за избухването на Първата световна война върху Сърбия и Русия поразително съвпадат с процеса на новото засилване на икономическата мощ и геополитическите претенции на Германия. През последните две десетилетия в Германия се наблюдава ясната тенденция към отказ от наследството на „школата на Фишер“, която съществува там от 1960-те години. Фриц Фишер – един от големите германски историци – убедително доказа, че именно Германия е тласнала човечеството във водовъртежа на Първата световна война заради преразпределяне сферите за влияние. Превземане на колонии и източници за суровина.
Никакви нови документи, позволяващи да се свали от Берлин отговорността за развързването на Първата световна война, така и не са открити. Затова пък активно се използват повече от съмнителни исторически паралели с днешни събития. Например, британският учен Крис Кларк смята, че трагичните събития в Сребреница през лятото на 1995 изискват кардинално преразглеждане на историческата роля в Европа на Сърбия и нейната съюзничка Русия.
Тук е уместно да се върнем към документите. Генералният щаб на Австро-Унгария имаше подробно изработени планове за превантивно едновременно нападение срещу Сърбия и Русия още през октомври 1912 година – т.е. почти 2 години преди сараевското убийство. А за оправдаване на подобна операция бдеше нужен предлог, който прави Русия и Сърбия отговорни за войната. Началник Генералния щаб на германската армия Хелмут фон Молтке беше писал на своя австро-унгарски колега: „Необходимо е да се изнамери предлог за война, трябва поводът да идва от славяните“. Такъв повод (а не причина!) станаха юнските изстрели на босненския националист Гаврило Принцип.
Ако пък се говори за причините на Първата световна война, тук продължава спорът между две основни концепции. Първата говори за „война по разписание“ – понятие, въведено през 1969 година от историка Тейлър. Неговите опоненти пък настояват, че до общоевропейския конфликт са довери верига от трагични случайности, недоверие между държавите и отсъствие на координация между монарсите. Но и двете концепции са единни, че тогавашните противоречия между великите държави едва ли са могли да бъдат уредени по мирен начин. И опитите да се обвиняват във всичко Русия и Сърбия означават да се отрича обективността на историческия процес.

 

78 години от бомбардирането на летище Карлово

28.06.2022, 08:21

На 28 юни 1944 г. американска формация от 800 бомбардировача и 350 изтребителя води курс към Плоещ.
Заради зачестилите набези на българската авиация край Враца 350 бомбардировача, прикривани от изтребители, се отделят от основната група.
Целта им е летище Карлово (Марино поле) и военната фабрика в Сопот, която не е засегната. Артилерията успява да свали един B-24H „Либерейтър“.
Съдбата на летището обаче е фатална. То е засипано с над 4000 авиобомби от различен калибър. Разрушени са складовете, работилниците и хангарите. 25 души загиват, а ранените са два пъти повече. Напълно разрушени и повредени са над 70 самолета.

 

 

Капитан I ранг Петър Димитров прие длъжността командир на Военноморска база Варна

27.06.2022, 21:23

Днес, 27 юни 2022 г., капитан I ранг Петър Димитров прие длъжността командир на Военноморска база Варна, най-старото формирование от състава на Военноморските сили.
Пред сградата на щаба на формированието се състоя военен ритуал за сдаване и приемане на длъжността, на който присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, началникът на Щаба на Военноморските сили капитан І ранг Камен Кукуров, заместник-началника на щаба капитан І ранг Ваньо Мусински, командири на военни формирования, военнослужещи и цивилни служители.
След като беше обявена заповедта на министъра на отбраната, досегашният временно изпълняващ длъжността капитан І ранг Николай Николов и капитан I ранг Петър Димитров подписаха акта за приемане и сдаване. Капитан I ранг Николов предаде бойното знаме на командира на Военноморските сили, а той от своя страна го връчи на капитан І ранг Петър Димитров с думите „Да се пази чисто и неопетнено!”.
След преминаване на личния състав в тържествен марш, ритуалът завърши с обща снимка пред сградата на Военноморска база Варна.

 

Ученици - горди потомци на Стремските войни!

27.06.2022, 20:07

Днес в присъствието на командира на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков и заместник-кмета на Община Карлово г-н Антон Минев тържествено беше представен клипът на пиесата "Балканската комедия"  и книгата с отпечатаните есета, на учениците от 10 клас на СУ "Васил Левски", участвали в конкурса "Ние помним и не забравяме!", съобщават от формированието.
Тяхното представяне е венецът на положения труд от всички участници в  проекта "Чест и достойнство - ние, гордите потомци на Стремските войни!" по Национална програма на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната "Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия" 2021.
Дискът с клипа и книгата с есета "Ние помним и не забравяме", които бяха връчени на бригаден генерал Дешков от ръководителя на проекта г-жа Даниела Генчева, ще бъдат изложени в библиотеката на бригадата, за да има възможност личният състав да се запознае с творчеството и труда на децата ни!
Следващият етап от проекта продължава на национално ниво в НВУ "Васил Левски" - Велико Търново.
Източник: https://otbrana.com/

 

НАТО повишава силите за бързо реагиране до 300 хиляди бойци

27.06.2022, 17:40

НАТО ще приеме решение за увеличаване на броя на силите за бързо реагиране до 300 000 бойци, съобщи днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на срещата на върха на страните от пакта в Мадрид тази седмица.
Той определи предстоящите решения като “дълбока промяна” във възможностите за сдържане и отбрана. Столтенберг изрази очакване съюзниците да определят Русия като най-значителната и пряка заплаха за сигурността на страните от алианса. По неговите думи се предвижда за пръв път Китай да бъде посочен в новата стратегическа концепция на пакта като предизвикателство за ценностите и интересите на НАТО.
Столтенберг заяви, че все още не може да обещае нищо по повод на молбите на Финландия и Швеция да се присъединят към алианса. По неговите думи преговорите ще продължат в Мадрид и може да има напредък.
Вярвам, че (руският президент Владимир) Путин разбира, че нападението над една държава от НАТО води до отговор от останалите съюзници, посочи генералният секретар по повод напрежението около Калининград. Генералният секретар уточни, че решенията за прилагане на чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместна защита са политически и се задействат с единодушно гласуване от страните в НАТО.
Той отбеляза, че повечето държави от алианса изпълняват, или са напът да постигнат до края на годината изискването да влагат два процента от БВП в отбрана. По неговите думи този дял на разходите вече се възприема като минимум, а не като “таван”.
Генералният секретар съобщи, че предстои да се одобри допълнителна помощ за Украйна, която включва осигуряването на ново военно оборудване, средства за връзка, гориво. Предвижда се да бъдат осигурени един милиард евро за разработки с възможно двойно предназначение, добави той.
Източник: bta.bg

 

Парадоксално, но факт!

27.06.2022, 13:54

Парадоксално, но факт! Когато всеки ден говорим, че войната е близо до нас. Когато политици, експерти, знаещи и незнаещи се надпреварват да коментират състоянието на Българската армия и почти всички да твърдят, че то не е добро. Когато дефицитът от войници, сержанти и млади офицери продължава да е голям. Когато възнагражденията на хората с пагони губят битката с пазара на труда. Тогава между двете четения на актуализацията на държавния бюджет има само  едно предложение за увеличаване парите за отбрана. То е на трима депутати Николай Дренчев, Стоян Таслаков и Петър Петров. Те настояват в централния бюджет да се предвидят 1,2 млн. лв. за ВВВУ „Георги Бенковски“.  
Далеч преди внасянето на проекта в парламента се наложи едно становище, че за модернизация на Въоръжените сили ще се дават пари, ако в рамките на годината има плащане по определен проект. Общите разходи по бюджета на Министерството на отбраната ще намаляват, за сметка на увеличаването на средствата за отбрана в централния бюджет, предвижда средносрочната прогноза на правителството за периода 2023-2025 г., приета от правителството на 27 април т.г. Това е ново виждане в разпределението на разходите за отбрана. То е наложило правителството да предложи средствата за проекта за бойните машини за тази година да бъдат преорентирани.
Имам само един въпрос. Какъв проект е необходим, за да има повече пари в бюджета на Министерството на отбраната за повишаване на заплатите на военнослужещите? Нима не е ясно, че ако трябва да плащаш 500 лв. за квартира в Пловдив, а си от Русе, ще се наложи да се върнеш в Дунавския град! Изглежда само от желанието си за изпъкване със заучени фрази казваме „Дори и да купим най-ново въоръжение и техника, без хора, то е куп желязо“. Впрочем, знаете ли от кога в пленарна зала на Народното събрание не е обсъждано състоянието на отбраната и Въоръжените сили? От 28 май 2020 г. Знаете ли, че Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2020 г. не е обсъждан и приет от парламента?  Знаете ли, че същият доклад, но за 2021 г., в който не отсъстват наболели и актуални въпроси, е на път да последва съдбата на предишния?  Тогава всякакво учудване заради вниманието към хората в отбраната между двете четения на актуализацията на бюджета е безпредметно.  
От края на януари в рамките на парламентарния контрол към министъра на отбраната няма нито един въпрос за състоянието на личния състав, за неговата окомплектованост, за социалния му статус, за заплащането, за мерките за задържане на военнослужещите. (С изключение на един депутат, който се интересуваше за възнагражденията на политическия кабинет.) Вярно е, че тези проблеми са обсъждани на заседания на Комисията по отбрана, но толкова.
Това е положението. Парадоксално, но факт!
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Хроника на една война – 27.06.2022 г.

27.06.2022, 09;24

⚡️СNN cъoбщи зa нaмepeниeтo нa CAЩ дa дocтaвят нa Уĸpaйнa cиcтeми зa пpoтивopaĸeтнa oтбpaнa cъc cpeдeн и гoлям oбceг. B дoпълнeниe ĸъм cиcтeмитe зa пpoтивopaĸeтнa oтбpaнa, CAЩ вepoятнo cъщo щe oбявят нaмepeниeтo cи дa пpexвъpлят paдapи зa ĸoнтpaбaтapeи в Kиeв.
⚡️Шecтимa дyши, cpeд ĸoитo eднo дeтe, пocтpaдaxa пpи pycĸи paĸeтeн yдap в Oдecĸa oблacт, Южнa Уĸpaйнa, тaзи нoщ, cъoбщи УHИAH, ĸaтo ce пoзoвa нa yĸpaинcĸитe въopъжeни cили. Paĸeтaтa билa изcтpeлянa oт pycĸи cтpaтeгичecĸи бoмбapдиpoвaч Ty-22M.
⚡️Bлaдимиp Πyтин щe пoceти тaзи ceдмицa Taджиĸиcтaн и Typĸмeниcтaн, ĸaтo тoвa щe ca пъpвитe визити нa pycĸия пpeзидeнт в чyжбинa cлeд нaчaлoтo нa вoйнaтa в Уĸpaйнa.
⚡️Cпopeд Вlооmbеrg, Pycия e в дeфoлт. B нoщтa нa 27 юни изтeчe гpaтиcният пepиoд зa плaщaнe нa oĸoлo 100 милиoнa дoлapa пpocpoчeни плaщaния пo дъpжaвни oблигaции.
⚡️Πoчти нeвъзмoжнo e дa изĸлючитe Pycия oт глoбaлния интepнeт, a caмaтa Pycия нямa нaмepeниe дa нaпpaви тoвa – Дмитpий Πecĸoв.
⚡️ Зeлeнcĸи пpизoвa Зaпaдa дa cнaбди Уĸpaйнa cъc cиcтeми зa пpoтивoвъздyшнa oтбpaнa.
⚡️Paмзaн Kaдиpoв oбяви пoпълвaнeтo нa вoйcĸитe нa pycĸoтo миниcтepcтвo нa oтбpaнaтa c чeтиpи нoви бaтaльoнa. Te щe пoлyчaт имeнaтa „Ceвep-Axмaт“, „Юг-Axмaт“, „Зaпaд-Axмaт“ и „Изтoĸ-Axмaт“.
⚡️ Яxтaтa Ахіоmа, зa ĸoятo ce твъpди, чe e coбcтвeнocт нa pycĸия милиapдep Дмитpий Πyмпянcĸи, apecтyвaнa пpeз мapт oт влacтитe нa Гибpaлтap, щe бъдe пpoдaдeнa нa тъpг.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Что произошло на Украине 27 июня: ликвидация ДРГ под Лисичанском, Зеленский выступил перед G7)
(Война на Украине — недельный обзор (20.06 — 26.06.22): Лисичанск-Северодонецк, Горское-Золотое)

 

Канада изпрати два военни кораба в Балтийско море и в северната част на Атлантическия океан

27.06.2022, 09:09

Канада изпрати вчера два военни кораба в Балтийско море и в северната част на Атлантическия океан, предаде Франс прес. Разполагането на корабите е част от усилията на НАТО за реагиране на руското нахлуване в Украйна, отбелязва Франс прес.
Двата кораба за брегова охрана, “Кингстън” (HMCS Kingston, ММ 700) и “Съмърсайд” (HMCS Summerside, MM 711), ще бъдат разположени на съответните си позиции в продължение на четири месеца като част от “мерките за сдържане в Централна и Източна Европа”, заяви в комюнике канадският военноморски флот.
През октомври плавателните съдове ще участват в учения по прочистване на подводни мини и ще поддържат “високо ниво на готовност”, което ще им помогне “да реагират бързо и ефективно в подкрепа на всяка операция на НАТО”, се казва още в изявлението на флота.
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

27.06.2022, 08:59

На 27 юни 1937 г. цар Борис III връчва бойните знамена на авиационните подразделения. Програмата за развитие на Въздушни войски набира скорост, подпомогната и от Солунското споразумение с Балканския съюз (31 юли 1938 г.), по силата на което отпадат ограниченията за въоръженията. През 1937 – 1938 г. се засилва и подготовката на летателния и земен състав.
Много българи се обучават за усвояване на новата техника в Германия, Италия, Унгария и Полша.

 

На 27 юни 1709 г. Петър I разбива шведите при Полтава

27.06.2022, 08:55

На 27 юни 1709 г. руският цар Петър I разбива шведските войски в битката при Полтава, с което практически печели Северната война, започнала в началото на XVIII век.
Поражението пък лишава Швеция от статута й на велика сила в Северна Европа.
Карл XII, според съвременниците си, „е бил влюбен във войната." Армията му често печелела сражения с превъзхождащ я противник. Така се случило в битката при Нарва през 1700 година, когато той напълно разгромил руските войски. След нея шведският крал наредил да бъде изсечен медал с подигравателно изображение на плачещия Петър, който бяга, хвърлил шпагата и шапката си. След победата над Русия, Карл тръгва към Полша и Саксония и побеждава Август II. Руският цар, междувременно, успява да се превъоръжи и да реформира армията, за да изгони шведите от руското крайбрежие на Балтийско море и да се установи в устието на река Нева в Санкт Петербург.
Но на страната е бил жизнено необходим широк излаз на Балтийско море за развитие на търговията с Европа. През 1707, Карл, който разбира, че Русия все още е основният му опонент, повежда армията през сегашната територия на Украйна към Москва.
Битката при Полтава показва, че руснаците за кратко време са усвоили най-добрите военни и технически постижения на времето. Артилерията на Петър I значително е превъзхождала шведската. Построени са били старателно измислени фортификационни съоръжения. Сметките на Карл XII за щикова атака, в която гвардейците са силни, не се оправдават. Битката е ожесточена. Загубите на шведите са два и половина пъти по-големи от загубите на руската армия. Карл е бил принуден да избяга в Турция. Това е победа.
Няколко години по-късно, Петър побеждава шведите в морските битки с при Гангут и Гренгам. Европа, преди обръщала малко внимание на руския цар, оттогава се научава да има предвид в международната политика интересите на Русия. Петър I, истинското призвание на когото, според историците, е водната стихия, получава искания достъп до Балтийско море. Войнственият шведски крал е убит в битка с норвежците през 1718. "Ах, братко Карл" - със съжаление казал Петър, като разбрал за него. И обявил седмица на траур за великия командир.

 

 

Подкрепата на Запада за Украйна достигна своя връх

26.06.2022, 22:23

Вероятно сме достигнали най-високата точка на големия алианс, за да победим Русия в Украйна. През следващите месеци отношенията между украинското ръководство и външните му поддръжници ще се обтегнат, а виновникът ще бъде икономическата болка, изострена от войната.
Когато нашите деца и внуци изучават този конфликт, те ще се удивят на скоростта и дързостта, с които западните сили - Европа и САЩ преди всичко - се мобилизираха, за да въоръжат украинския народ пред лицето на натиска на Русия. В рязък контраст със Зимната война от 1939-1940 г., когато Русия нахлу във Финландия и различни западни сили бяха ограничени и колебливи, преди да предоставят своята само символична помощ на финландците, европейците сега се отказаха да предоставят смъртоносна помощ за украинците........Прочети още

 
 

Руският министър на отбраната Шойгу посети войските в Украйна, съобщи военното ведомство в Москва

26.06.2022, 13:32

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу инспектира руски войски в Украйна, съобщи днес военното ведомство, предаде Ройтерс.
На командните пунктове на руските части армейски генерал Сергей Шойгу прие рапортите на командирите за текущата обстановка и действията на руските въоръжени сили в главните оперативни зони, съобщи министерството в изявление. - (видео)
Засега не е ясно къде точно е била инспекцията на министър Шойгу.
Източник: bta.bg

 
 

Исторически календар

26.06.2022, 09:30

На 26 юни 1940 г. с министерска заповед №243 на бойните самолети се поставят нови отличителни знаци – черен стилизиран андреевски кръст върху бял квадрат с тънка черна рамка. Нанася се върху тялото и крилата, а на опашното кормило се поставя националният трицвет.

 

Авиационен празник в Граф Игнатиево

26.06.2022, 09:26

С открит летателен ден вчера в авиобаза Граф Игнатиево се проведе Открит летателен ден с четиричасова интензивна програма. Така по най-добрия начин бяха отбелязани 110-ата годишнина от първия боен полет на българската бойна авиация и 85 години от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения. Бойните ни пилоти бяха уважени от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, министъра на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и още много гости.
Президентът Румен Радев поздрави българските Военновъздушни сили и изказа дълбока признателност към всички мъже и жени със сини пагони за техния висок професионализъм и всеотдайност. Министърът на отбраната Драгомир Заков заяви, че българските ВВС изпълняват мисията по „AIR POLICING”. Въпреки многото ограничения и предизвикателства, успяваме, каза военният министър.
Програмата на авиационния празник включваше представяне на елементи от основните мисии и задачи, изпълнявани със самолети МиГ-29, Су-25, C-27J „Spartan“, L-410UVP-E, L-39ZA, PC-9M и вертолети Ми-17, AS-532AL „Cougar“, AS-565 „Panther“ и Bell-206. Българските пилоти от състава на Военновъздушните и Военноморските сили демонстрираха своите умения и способности.
Богатият статичен показ включваше много летателни апарати, в това число и два самолета F-16 от авиобаза Авиано, Италия, както и комплекси за противовъздушна отбрана, наземна и специална техника.
По време на празника стартира и дарителската кампания на фондация "Български Военновъздушни сили" за "Съхраняване и възстановяване на български авиационни реликви", подкрепена от Военновъздушните сили.

 

 

Кликни  по-голяма резолюция

 

Поклонихме се пред героизма на полк. Константин Каварналиев и неговите смели воини

25.06.2022, 21:46

Тържествена възпоменателна церемония се проведе днес на малкия хълм, непосредствено до пътя за Валандово, на 3-4 км от Дойран, Република Северна Македония, пред паметника на един от емблематичните български командири полковник Константин Каварналиев, загинал на 23 юни 1913 г.  в боевете за Дойранските позиции в Междусъюзническата война.
Панахида отслужи свещеник от Струмишката епархия. Церемонията се проведе под ръководството на и.д. директор на дирекция „Социално пилитика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Диян Валянов. Посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов приветства участниците и говори за приноса на полковник Каварналиев за спасяването на жителите от района по време на Междусъюзническата война. За бойния път и героизма на полковник Каварналиев бяха думите на бригаден генерал от запаса Кольо Милев, съветник на министъра на отбраната. Директорът на ВТК Стоян Марков изрази убеденост, че младите българи няма да забравят герои, като полковник Каварналиев.
Бяха поднесени венци и цветя от посолството ни в Сокпие, от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, военно-патриотичните съюзи, Информационния център на МО и др. На традиционната проява бяха дошли още директорът на дирекция „Логистика“ в Щаба на отбраната бригаден генерал Митко Григоров, военният ни аташе в Скопие полковник Йордан Филев, неговият помощник майор Диян Динев, генералният ни консул в Битоля Димитър Димитров, други представители на допломатическата ни мисия в Република Северна Македония, военният аташе на Италия, членове на български организации в западната ни съседка и др. Групата на военно-патриотичните организации беше начело с полковник от запаса Любо Миланов – председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, полковник от запаса Младен Младенов – заместник-председател на СОСЗР и полковник от запаса Спирдон Спирдонов- заместник-председател на СВВБ.
Благодарност за участието във възпоменанието и за подкрепата на българската кауза изрази Диян Валянов. От името на Министерството на отбраната той връчи исторически книги на посолството ни в Скопие и на трите военно-патриотични съюзи. Посланикът, военният аташе, генералният консул в Битоля, генералите Милев и Григоров получиха последната книга от библиотека „Войни ветерани“ „По пътя на Българската армия (2016- 2021 г.)“, в която са документирани посещения на знакови за военната ни история места в Република Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Унгария и Румъния.
Вчера делегацията на Министерството на отбраната посети българското военно гробище  в с. Ново село, Република Северна Македония и положи цветя в памет 71 загинали български военнослужещи през Балканската и Първата световна война.
*******
„Аз на грък гръб не давам” – с тези думи ще остане в историята Константин Каварналиев, един от най-смелите командири в българската армия. Роден е през 1866 г. в Шумен. Произхожда от търговско семейство. Завършва седми випуск на Военното училище през 1885 г. В Сръбско-българската война е юнкер и командир на 13 рота от 56-ти пехотен Дунавски полк. Участва в боевете при Банкя, Сливница, Цариброд и Пирот. Проявява се в боя при Алдомировци. Произведен е в чин подпоручик. По-късно завършва военната академия в Белгия. Бил е началник-щаб на Втора бригада от 6-та пехотна дивизия. В Балканската война 1912-1913 г. е началник-щаб на 4-та Преславска дивизия, а след това на 5-та пехотна Дунавска дивизия.
В Междусъюзническата война командва 3-та бригада от 3-та пехотна дивизия. Шест дивизии, лично командвани от гръцкия крал Константинос I атакуват Кукуш, отбраняван от два български полка. Сражават се три дни, целта е населението да може да се изтегли без жертви към вътрешността на България. Българите се изтеглят на север, гръцката армия срива Кукуш до основи и се устремява към Дойран. Полковник Каварналиев командва защитата на Дойран като разполага само с 32-и и 42-и полк, които при това са непълни. Двата полка разполагат едва с 3000 бойци. А гърците атакуват с 42 000! Когато на 18 юни войниците му влизат в жестока битка, всеки се оказал срещу 14 души.
На 23 юни 1913 г. полковник Каварналиев напуска командния бункер и с пушка в ръка контраатакува с войниците си в първия боен ред. Врагът е отблъснат, българските войни удържат позицията и гърците се отказват да настъпват към България. По време на сражението е ранен в крака. Смятайки, че раната е лека, той продължава да се сражава. Но куршумът се оказва, че е засегнал важна артерия и той умира няколко часа по-късно от кръвозагуба.
Първоначално е погребан в близкото село, но през нощта неговите офицери го препогребват на друго, по-значимо, според тях място. Намира се на малък хълм непосредствено до пътя за Валандово, на 3-4 км от Дойран. Паметникът на полковник Каварналиев е построен през 1917 г. от Девета Плевенска дивизия. Той е с надпис „Полковник Каварналиев, загинал за свобода и родина, от 9-ата Плевенска дивизия“. Около 50 години след това е взривен като отломките му са разхвърляни наоколо. През 2000 г. гробът е осквернен от мародери. По инициатива на сдружение „Плиска” е възстановен, но не получава разрешение от македонските власти за поставянето му. По-късно е взето решение да бъде преместен в родния град на полковник Каварналиев – Шумен. Паметникът е монтиран и открит тържествено през ноември 2009 г. и се намира западно от парковата зона на хотел „Шумен”. Все пак край Дойран той е възстановен, като е открит повторно на първоначалното си място на 1 август 2019 г. Така днес героят има два паметника – в родния си град Шумен и на мястото, където е загинал геройски – край Дойран.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Ердоган иска Швеция да свали ембаргото върху турските военни продукти

25.06.2022, 20;50

Стокхолм трябва да отмени ограниченията срещу турската отбранителна индустрия. Това е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган в разговор с шведския министър-председател Магдалена Андершон на фона на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.
"Ердоган заяви, че Анкара очаква отмяна на ембаргото и други ограничения върху износа на турски отбранителни продукти", съобщи Anadolu, като се позова на службата за връзка на турската президентска администрация.
Ердоган е припомнил на Андершон и други искания на Анкара за присъединяване на Швеция към НАТО. Така например турският президент призова Швеция да се бори с тероризма и да "промени позицията си" по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и Силите за самоотбрана на сирийските кюрди, които Анкара смята за терористични.
Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналия месец в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.
Възраженията изненадаха финландските, шведските, а и много представители на НАТО и помрачиха перспективите за бърз напредък в кандидатурите за членство на двете страни преди срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на този месец. Българското правителство подкрепя примането на Финландия и Швеция.
Понастоящем обаче Турция блокира разглеждането на тези заявления.
От своя страна съветникът на турския президент Ибрахим Калин посочи, че срокът за обсъждане на евентуалното присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО не се ограничава до предстоящата среща на върха на Алианса.
Швеция вече даде анонс, че ще промени законодателството си в сферата на тероризма, с което евентуално да отговори на очакванията на Анкара.
Агенцията съобщава и за телефонен разговор между турския президент и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по същата тема.
Източник: https://news.bg/

 

Путин обеща на Минск ракетни комплекси „Искандер-М”, а Лукашенко го помоли да...

25.06.2022, 20:35

Руският президент Владимир Путин обеща да предаде на Минск ракетни комплекси „Искандер-М”.
На среща с беларуския си колега Александър Лукашенко в Санкт Петербург той заяви, че комплексите ще бъдат предадени в рамките на следващите няколко месеца.
Президентът на Руската федерация уточни, че „Искандер-М” „могат да използват както балистични, така и крилати ракети, както в конвенционален, така и в ядрен вариант”.
Колегата му Лукашенко пък поиска Путин да разгледа въпроса за огледален отговор на тренировъчните полети на самолети на НАТО и САЩ. Според белоруския лидер западните страни се тренират да носят ядрени бойни глави.
"Много ни безпокоят въпросите за тренировъчните полети на самолети на САЩ и НАТО, които тренират да носят ядрени бойни глави и заряди. Това много ни напряга. Затова ви моля да разгледате въпроса за огледален отговор на тези неща “, каза Лукашенко.
По време на срещата Путин е информирал колегата си и за ситуацията в Донбас.
"Разбира се, има проблеми, свързани с осигуряването на сигурността в региона и в света като цяло. Тук възникват много въпроси. Ще ви информирам за всички тези проблеми във връзка със събитията в Донбас", каза руският държавен глава.
Източник: https://blitz.bg/

 

Увеличение на пенсията за военна инвалидност искат от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите

25.06.2022, 12:35

Пенсията за военна инвалидност да бъде увеличена и да стане между 400 и 600 лева в зависимост от загубената трудоспособност искат от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП). Това заявиха вчера от организацията на пресконференция в Националния пресклуб на БТА, съобщават от агенцията.  
Предложеното увеличение би струвало на държавата между 350 000 до 400 000 лева годишно, коментира председателят на СВВП младши лейтенант о.з. инж. Петър Велчев. Той отбеляза, че броят на военнопострадалите и военноинвалидите в България, които получават вонноинвалидна и наследствена пенсия, е малък - 3799 души, от които 2009 военноинвалиди и 1790 военнопострадали.
Броят на хората с намалена трудоспособност между 50 и 70.99 % е 1081, на тези с намалена трудоспособност между 71 до 90%  - 667. С над 90 процента намалена работоспособност са 269 души, като от тях 153 души разчитат на чужда помощ.
В Кодекса за социално осигуряване (КСО) е посочено, че размерът на пенсията за военна инвалидност се определя в процент от социалната пенсия за старост в зависимост от процента загубена работоспособност и военния чин на лицето. Редници и сержантите, считано от 25 декември 2021 г, с над 90 на сто намалена работоспособност получават  150 на сто от социалната пенсия за старост – 255 лв.; с намалена работоспособност от 71 до 90 на сто - 140 на сто от социалната пенсия за старост или 238 лв., а с намалена работоспособност от 50 до 70,99 на сто - 115 на сто от социалната пенсия за старост или 195,50 лв. Офицери с намалена трудоспособност над 90 процента получават 272 лв., с намалена трудоспособност между 71 до 90 процента -  255 лв.,  а с намалена работоспособност от 50 до 70,99 на сто -  204 лв.
От Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите искат и промяна на чл. 70 от Закона за хората с увреждания, тъй като в него по думите им липсва специална точка за финансова подкрепа на военноинвалидите и военнопострадалите.
Източник: ttps://www.bta.bg/

 

Хроника на една война – 25.6.2022 г.

25.06.2022, 09:57

⚡️Уĸpaинcĸитe cили зaпoчнaxa изтeглянe oт Ceвepoдoнeцĸ. Pycнaцитe ce oпитвaт дa зaтвopят блoĸaдaтa нaд cъceдния Лиcичaнcĸ – пocлeдният гoлям гpaд в Лyгaнcĸa oблacт, ĸoйтo нe e пaднaл.
⚡️Apecтoвич cмятa, чe Pycия нямa cили дa пpeвзeмe Дoнeцĸa oблacт.
„Лyгaнcĸ – вce oщe paзбиpaм, нo зa дa взeмeтe Дoнeцĸa oблacт, тpябвa дa взeмeтe чeтиpи тaĸивa гpaдa ĸaтo Лиcичaнcĸ и Ceвepoдoнeцĸ“, ĸaзa тoй.
⚡️ Oт 27 юни pycнaцитe нямa дa мoгaт дa ĸaндидaтcтвaт зa визa зa Гъpция.
⚡️HATO иcĸa дa пoмoгнe нa Уĸpaйнa дa ocтaнe „cyвepeннa и нeзaвиcимa eвpoпeйcĸa нaция“, ĸaзa гeнepaлният ceĸpeтap нa HATO Йeнc Cтoлтeнбepг. Toй cмятa, чe вoeнният ĸoнфлиĸт в Уĸpaйнa щe бъдe paзpeшeн чpeз пpeгoвopи.
⚡️Ceнaтът нa Kaнaдa плaниpa дa paзpeши ĸoнфиcĸaциятa и изпoлзвaнeтo нa pycĸи aĸтиви в пoдĸpeпa нa Уĸpaйнa.
⚡️ Bиcoĸo нивo нa тepopиcтичнa зaплaxa e paзшиpeнo в Бeлгopoдcĸa oблacт. Cpoĸ – дo 9 юли.
⚡️ДHP ĸaзa, чe възcтaнoвявaнeтo нa Mapиyпoл мoжe дa oтнeмe oт тpи дo пeт гoдини. Щe бъдe възcтaнoвeн зa cмeтĸa нa pycĸия бюджeт.
⚡️Дмитpo Kyлeбa, външeн миниcтъp нa Уĸpaйнa, ĸaзa, чe yĸpaинcĸaтa cтpaнa e гoтoвa дa ce въpнe ĸъм диплoмaтичecĸитe пpeгoвopи c Pycия. Cпopeд нeгo Уĸpaйнa e гoтoвa дa oбcъди възмoжнocттa зa вpъщaнe ĸъм дъpжaвнитe гpaници oт „пpeди 24 фeвpyapи“.
⚡️Πpeзидeнтът нa Moлдoвa Maя Caндy зaяви, чe нямa инфopмaция, чe Pycия плaниpa дa aтaĸyвa peпyблиĸaтa в близĸo бъдeщe.
⚡️Щe имa opъжия и щe имa пoвeчe, ниe ycĸopявaмe тeзи пpoцecи, ĸaзa yĸpaинcĸият външeн миниcтъp Дмитpий Kyлeбa.
⚡️Kaтин ocтaнa бeз знaмeтo нa Πoлшa пo peшeниe нa Mиниcтepcтвoтo нa ĸyлтypaтa, – ĸмeтът нa Cмoлeнcĸ Aндpeй Бopиcoв.
Източник: https://petyotsekov.com/

(События в Донбассе на 15:00 25 июня: бойцы ВСУ бегут из котла, трасса между Лисичанском и Северском перекрыта)

(Война на Украине: Хочешь помочь — помогай, хочешь «красиво выглядеть» … обратись к зеркалу)

 

Военен календар

25.06.2022, 08:55

На 25 юни 1941 година в София е формиран Бронираният полк. Полкът с командир подполковник Гено Генов се състои от бронирана, моторизирана, моторизирана артилерийска, моторизирана специална група и обслужващи подразделения. Бронираната група, въоръжена с танкове „Ансалдо-Фиат“, „Викерс-Армстронг“, „Шкода“ (на снимката) и „Рено“, е сведена в две танкови дружини от по три роти.
През 1942 г. численият състав на полка възлиза на 3809 души, от които 165 офицери и 399 подофицери. Голямо внимание се обръща на техническата квалификация на командирския и войнишкия състав, който се обучава в школи и курсове, включително и в немското бойно училище в Ниш. С доставените през лятото на 1943 г. от Германия 46 танка „Майбах-Т-IV“ и нова спомагателна техника – мотоциклети, леки и товарни автомобили, влекачи и др., на 1 октомври полкът се развръща в Бронирана бригада. Към началото на септември 1944 г. той разполага с 97 танка „Майбах-Т-IV“, 36 – „Шкода“ и 10 – „Прага“.
На 8 срещу 9 септември участва в овладяването на Министерството на войната, след което се изнася в района на Пирот. Движейки се без предварително разузнаване в дефилето между Пирот и Бела паланка на 17 септември челната танкова колона попада на минно поле и противникова засада, в която са унищожени 10 танка „Майбах-Т-IV“. През първия период на войната срещу Германия (1944) Бронираният полк с командир полковник Марин Диков воюва в Южна Сърбия и Косово при Власотинци, Лесковац и долината на р. Морава, участва в разгрома на 7-ма СС планинска дивизия „Принц Ойген“, в овладяването на Подуево и Вучитрън и в освобождаването на Митровица. По време на бойните действия с довчерашния съюзник полкът дава 41 убити и загубва 20 танка.

 

На този ден през 1950 година започва Корейската война

25.06.2022, 08:45

Корейската война е конфликт между Северна Корея и Южна Корея, продължил от 25 юни 1950 до 27 юли 1953 и първият горещ конфликт в рамките на Студената война, сблъсък между САЩ и техните съюзници от ООН и комунистическите сили Китай и СССР.
Основните съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания, но и много други държави изпращат свои войски.
Съюзниците на Северна Корея са Китай, с военни подкрепления, и Съветския съюз, който изпраща военни съветници и военни пилоти, както и оръжие за китайските и севернокорейски войски.
В края на Втората световна война Съветският съюз изтласква японците от Корейския полуостров. Съветската армия окупира северната част, а американската – южната част на страната. Войната започва с нападение над Юга от страна на Ким Ир Сен , който се надява по военен път да обедини Корея в една държава, управлявана в духа на комунистическата диктатура. В отговор Съветът за сигурност на ООН взема решение да подпомогне южнокорейците. В обстановката на политика на бойкот, предприета от СССР, ООН с решаващото участие на САЩ, контраатакува и отблъсква войските на Северна Корея до границите на Китай. Впоследствие нито една от страните няма сигурно надмощие и войната се води с променлив успех за всяка от тях до формирането на 2 корейски държави с ясни граници, разделени от 5-километрова демилитаризирана зона. Мирен договор между САЩ и Северна Корея все още не е сключен, въпреки желанията на последната. Примирието, с което е сложен край на военните действия, става възможно след като през 1952 г. става ясно, че САЩ няма да могат да използват ядрено оръжие за да съкрушат силите на СССР.
Сега териториите на двете корейски държави почти съвпадат с тези на двете окупационни зони след края на Втората световна война. - (видео)

 
 

Испания купува 20 изтребители Eurofighter, на каква цена

25.06.2022, 08:40

Испания подписа договор за доставка на 20 изтребители Eurofighters, се казва в съобщение на производителя на самолетите Airbus, съобщи Прайм. Общата стойност на самолетите е 2 милиарда евро, уточняват от самолетостроителната компания.
Договорът е подписан по време на авиоизложението в Берлин. Според условията на сключения договор, Испания ще придобие 16 броя едноместни изтребители и 4 броя двуместни.
Предполага се, че новите бойни самолети ще заменят американските изтребители F-18, които сега носят дежурство на Канарските острови.
Първата доставка на изтребителите Eurofighter би трябвало да се извърши през 2026 година.
Испания експлоатира изтребители Eurofighters от 2003 година. Общо 73 изтребители от тази марка досега са доставени в страната, но 4 от тях се разбиха при различни инциденти.
С новата поръчка, след няколко години общият брой изтребители Eurofighters в бойната авиация на Испания трябва да нарасне до 89 единици. - Още за Eurofighter
Източник: https://money.bg/

 

 
 

Хроника на една война – 24.6.2022 г.

24.06.2022, 22:06

Πyтин гoвopи нa виpтyaлнaтa cpeщa „БPИKC плюc“, в ĸoятo yчacтиe взexa лидepитe нa Kитaй, Индия, Бpaзилия, Южнa Aфpиĸa, Apжeнтинa, Eгипeт, Индoнeзия, Иpaн, Ceнeгaл, Maлaйзия, Taйлaнд, Aлжиp, Kaзaxcтaн, Узбeĸиcтaн.
⚡️Xapĸoвcĸият yнивepcитeт зaтвopи ĸaтeдpaтa пo pycĸи eзиĸ и иcтopия нa pycĸaтa литepaтypa. Bмecтo тoвa ce пoяви ĸaтeдpaтa пo cлaвянcĸa филoлoгия.
⚡️Cпopeд пpeдвapитeлнитe oцeнĸи нa Уĸpaйнa щe ca нeoбxoдими 10 гoдини, зa дa изчиcти тepитopиитe cи oт мини – пpecцeнтъpът нa Дъpжaвнaтa cлyжбa зa извънpeдни cитyaции нa Уĸpaйнa Aлeĸcaндъp Xopyнжий.
⚡️Bицeĸaнцлepът нa Гepмaния Xaбeĸ ĸaзa, чe в ycлoвиятa нa иĸoнoмия нa eнepгия e зaпoчнaл дa взeмa пo-мaлĸo дyшoвe.
⚡️EC ce cпopaзyмя зa cъздaвaнeтo нa „Eвpoпeйcĸa пoлитичecĸa oбщнocт“ зa cтpaни, ĸoитo вce oщe нe ca ce пpиcъeдинили ĸъм cъюзa – pъĸoвoдитeлят нa Eвpoпeйcĸия cъвeт Шapл Mишeл.
„Toвa нe e aлтepнaтивa нa paзшиpявaнeтo нa EC, a мepĸи зa cъздaвaнe нa cигypнa cpeдa в Eвpoпa.“ Πъpвaтa cpeщa в нoвия фopмaт щe ce пpoвeдe в Πpaгa, Чexия.
⚡️Πyтин: Pycия нe пpeчи нa изнoca нa зъpнo. Той cъщo тaĸa ĸaзa, чe Pycия щe мoжe дa дocтaвя нa cвeтoвнитe пaзapи нaй-вepoятнo 50 милиoнa тoнa зъpнo.
⚡️Віld: Зъpнo oт Уĸpaйнa мoжe дa ce изнacя вceĸи дeн oщe пpeз юли. Taзи възмoжнocт зaяви гepмaнcĸият външeн миниcтъp Aнaлeнa Бepбoĸ. Tя cпoмeнa cyxoпътния мapшpyт пpeз Pyмъния и ĸopaбoплaвaнeтo пpeз Дyнaв
Източник: https://petyotsekov.com/

(Что произошло на Украине 24 июня: Лисичанск заблокирован с юга, в ряды ВСУ готовы принимать инвалидов)

(Война на Украине (24.06.22 на 20:00): котёл в Горском-Золотом зачищен, наступление на Лисичанск)

 
 

Почетохме паметта на българските воини, погребани край Ново село, Република Северна Македония

24.06.2022, 20:22

Делегация от Министерството на отбраната, водена от съветника на министъра бригаден генерал от запаса Кольо Милев, в която влизат и представители на военно-патриотични организации, посети днес българското военно гробище край с. Ново село, Република Северна Македония. Това е второто обновено българско военно гробище на територията на Република Македония след това в село Цапари, Битолско. В него са погребани 71 военнослужещи от Втора пехотна тракийска дивизия и 11-а пехотна македонска дивизия, загинали по време на Балканските войни и Първата световна война.
Цветя поднесоха ген. Милев, и.д. директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Диян Валянов, помощник-военният ни аташе в Скопие майор Диан Динев, членове на СОСЗР, СВВБ и Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ. В групата е и бившият ни военен аташе в Скопие полковник от запаса Младен Младенов, сега председател на АВР, по чието време започва възстановяването на военното гробище. Някои от членовете на делегацията намериха гробовете на свои близки, като полковник от запаса Георги Кадийски, председател на Общинската организация на СОСЗР в Костенец, а други – свои съграждани от Луковит, като полковник от запаса Диян Валянов.
Утре делегацията ще участва в отбелязването на 109 години от героичната гибел на полковник Константин Каварналиев, чийто паметник край Дойран бе възстановен през 2019 г.
Източник: https://otbrana.com Спирдон Спирдонов

 
 

САЩ предоставят на Украйна нова военна помощ в размер на 450 милиона долара

24.06.2022, 13:14.

Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 450 милиона долара под формата на военна помощ, заяви вчера говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от Франс прес.
С това военната помощ на Вашингтон за Киев става общо около 6,1 милиарда долара от началото на руската инвазия през февруари и 6,8 милиарда, откакто Джо Байдън стана президент.
Новият пакет военна помощ включва по-конкретно доставката на 4 реактивни системи за залпов огън M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS). Украинската армия много настоява да има такива системи, откакто конфликтът влезе в нова, по-стратегическа фаза, където фокус е регионът Донбас. В тези боеве важна роля има тежката артилерия. Новата помощ включва още боеприпаси, автоматични оръжия и патрулни кораби.
Кърби увери, че американците са в постоянен контакт с украинците във връзка с военните им нужди.

 
 

Военен календар

24.06.2022, 09:26

На 24 юни 1911 година е поставено началото на свързочното дело във военноморския флот. На българския учебен крайцер „Надежда“ е монтирана радиостанция „Телефункен“. За вахтен началник и завеждащ безжичния телеграф е назначен мичман І ранг Сава Стефанов.
Първото разузнаване в ефира е осъществено на 16 октомври 1912 г., когато флотските свързочници на „Надежда” прихващат радиограма от чужд кораб, съдържаща данни за бреговата батарея и минните заграждения по българското крайбрежие.
При обсадата на Одринската крепост (октомври 1912 – март 1913) радиотелеграфистите от военния флот извършват смущения на противниковата свръзка между Одрин и Цариград и поставят началото на радио-противодействието по време на бойни действия.

Първата българска корабна радиостанция е демонтирана от „Надежда“ през периода 1915 – 1916 г. и е предоставена на Морските специални школи за учебни цели.

 
 

На 24 юни 1812 г. Наполеон напада Русия

24.06.2022, 09;17

На 24 (12) юни 1812 г. Великата армия на Наполеон пресича река Неман и започва нашествие в Русия.
Завоевателят на Европа не предполагал, че след 6 месеца ожесточени боеве армията му ще бъде напълно разгромена.
Формална причина за агресията станал фактически отказът на Русия от континентална европейска икономическа блокада на Англия, в която тя трябвало да участва според Тилзитския договор. Наполеон включил в този поход най-добрите се сили. Ядрото на неговата армия били кадрови френски войски. Това били бойни части, спечелили победи при Маренго, Аустерлиц, Иена и Ауещедт – войници от старата гвардия начело с най-добрите военноначалници на Франция – маршалите Неем, Мюрат, Даву и други. Но в редиците на армията на Наполеон имало и немалко войници от 16-те завоювани по-рано от него европейски страни. По численост руската армия била един и половина пъти по-малобройна. Освен това основните ѝ части били разхвърлени на значителни разстояния.
Наполеон искал да разгроми руските армии поотделно, но те отстъпвали в дълбочина в страната, стремейки се да се обединят. Това не означавало, че на началния етап на войната не е имало боеве. Например, казаците на атаман Платов и хусарите на генерал Кулнев много пъти нападали врага и му нанасяли значителни загуби. В началото на август двете армии под командването на Багратион и Барклай дьо Толи успели да се обединят.
Скоро за главнокомандващ на руските войски бил назначен прочутият пълководец Голенищев-Кутузов. По-късно френският император признал, че от 50 сражения, проведени от него, „в битката край Москва била проявена най-много доблест и спечелен най-малък успех. В нея французите се показали достойни да спечелят победа, а руснаците заслужили правото да бъдат непобедими”. На 19 септември изтощените войски на Наполеон влезли в Москва, където той един месец безуспешно очаквал капитулацията на Русия. - (видео)

 
 

На 24 юни 1945 г. се състоя първият Парад на Победата в Москва

24.06.2022, 09:12

На днешната дата (24 юни) през 1945 г. на Червения площад в Москва се състоя първият Парад на Победата след Великата Отечествена война.
Несъмнена кулминация на Парада става маршът на 200-те знаменосци, които хвърлят трофейните щандарти на специален подиум, изграден, за да не докосват "мръсните" знамена паважа на Червения площад. Любопитно е, че сред тях се намира и трикольорът на царска Русия, под който се сражавала армията на руския генерал Андрей Власов, която доброволно се предава на нацистите и воюва на страната на Третия райх. Първо, разбира се, е хвърлен личният щандарт на Хитлер. По-късно знамената са събрани и пренесени в музей, а подиумът и ръкавиците на знаменосците биват изгорени.
От 1945 година държавен флаг на СССР става Червеното знаме на Победата, издигнато от съветските войници над Райхстага в Берлин.
Парадът през 1945 г. чества катастрофалната победа над фашистка Германия и всички нейни съюзници в Европа. - (видео)
След 1945 г. парадът прекъсва за период от цели 20 години. Както отбелязва историкът Денис Бабиченко, и Йосиф Сталин, и Никита Хрушчов, който застава начело на СССР след него, се боят, че военачалниците от Великата Отечествена война могат да придобият силни политически позиции и затова не акцентират внимание върху заслугите им и тези на останалите ветерани. До 1965 г. Денят на Победата дори не е официален почивен ден. - Oще за Парада на Победата

 
 

 

Гладкоцевна пушка стреля като автомат

23.06.2022, 17:18

Гладкоцевната пушка USAS-12 на южнокорейската компания DAEWOO стреля като автомат. Темпът на стрелбата обаче е значително по-нисък, отколкото при армейските оръжия. По принцип гладкоцевните оръжия използват единична стрелба.
Южнокорейската фирма, позната у нас главно с производство на автомобили, е купила патента на пушката от малката си посестрима Gilbert Equipment Co. Идеята е била след усъвършенстване на конструкцията да се организира серийно производство за гражданския пазар на САЩ.
Надеждата на ююжнокорейските босове да пробият ограниченията на продажбите за цивилни се базирала на изключително добрите отзиви, които пушката получила в полицейските среди и други специални структури за сигурност. Да, ама не.
Американското бюро за контрол на алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия наложи категорична забрана на всякакви продажби на цивилни лица.
Въпреки това южнокорейците продължават да се надяват на пробив.
Основната заслуга за създаването на уникалната пушка е на конструктора Джон Тревор. Той творчески използва някои оригинални идеи на американеца Максуел Атчисън за принципа на работа на автоматиката на гладкоцевните оръжия.
USAS-12 работи на принципа на отвеждане на част от барутните газове от цевта при изстрел и насочването им в газова камера с бутало, които са разположени над цевта. Заключването на затвора към цевта при изстрел се осъществява посредством въртящ се затвор в бойни упори.
По-ниският темп на стрелбата се дължи на необичайно дългия ход на затворната група.
Това е предпочитан ефект, тъй като води до намаляване на отката и до стабилизиране на оръжието при водене на автоматичен огън. Скорострелността на пушката достига до 360 изстрела в минута.
Оръжието използва ловни патрони 12-калибър с различни заряди и дължина на гилзата 70 мм. Те се разполагат в кутиеобразни или барабанни пълнители с вместимост 10 или 20 патрона. Може да се изстрелват в два режима - единичен и автоматичен. Преминаването от един режим в друг се извършва с превключвател, комбиниран с предпазител. Това решение е копирано от американската щурмова пушка М-16.
И от двете страни на рамката са изработени отвори за изхвърляне на изстреляните гилзи. Тази особеност на контструкцията е важна при избор на положение за стрелба - от рамо или от бедро.
Мерникът е разположен в ръкохватката за носене, а мушката е закрепена върху предната част на газовата камера. Те осигуряват прицелна далекобойност на оръжието до 40 м.
Прикладът е изработен от специална пластмаса и не се сгъва, тъй като при изстрел затворната група извършва дълъг ход, включително и в част от приклада. Разработени и са варианти на оръжието с изцяло облечен пластмасов корпус.
Гладкоцевната пушка е доста тежка, като теглото ѝ достига до 5,5 кг без пълнител и 6,2 кг с 10-заряден пълнител. Това, от една страна, е неудобство при дълго носене и употреба, но от друга, е необходимо, за да погаси откатните сили и вибрации при мощните патрони 12-калибър. Оръжието е дълго 960 мм при дължина на цевта 460 мм. - Още гладкоцевно ръжие
Източник: https://www.24chasa.bg, доц.д-р Георги Маринов

 

109 години от гибелта на генерал Константин Каварналиев

23.06.2022, 17:09

Полк. Константин Каварналиев е роден в Шумен на 15.11.1866 г.. През 1882 г. е приет във Военното училище в София, а след Сръбско-българската война /1885 г./, в която участва като юнкер, завършва Военната академия в Белгия и специализира в Италия.
На 23 юни 1913 г., по време на Междусъюзническата война, в сражение при Дойран, с гръцки войски, загива легендарният офицер Константин Великов Каварналиев. Той е един от най-великите български военни, офицер с чин генерал, който е сред най-смелите командири в нашата история.
Полковник Каварналиев, разполага само с два полка – 32-ри и 42-ри, с численост едва 3000 бойци. Гърците атакуват с 42 000 бойци. Един срещу четиринадесет. Боят пламва ожесточено на 18 юни 1913г. Резерви няма. На 22 юни полковник Каварналиев изпраща в тила адютанта си поручик Дуров с думите: “Поручик, тръгни по пътя за София и ако срещнеш дори един български войник, прати ми го, за да го хвърля в боя!” Дуров, среща много български войници. Но те също се сражават отчаяно.
И на 23 юни полк. Каварналиев хвърля в боя единствения резерв – себе си. Напуска командния бункер и с пушка в ръка контраатакува с войниците си в първия боен ред. Противникът е отбит, позицията удържана, гърците се отказват от настъпление към България. По-време на сражението е ранен в крака. Раната изглежда лека и той не напуска бойното поле, но се оказва, че куршумът е пронизал важна артерия. Храбрият пълководец умира само за няколко часа от кръвозагуба.
Произведен е посмъртно в чин генерал-майор.
Паметник на полк. Константин Каварналиев е открит в Шумен през 2009 г. Той е копие на оригиналния, изграден през 1916 г. на неговото лобно място край Дойран, в днешна Република Северна Македония. - (видео)

 

Военно формирование от Сухопътните войски получи оценка „Боеготов“ за участие в състава на междинния регионален резерв на военната операция на Европейския съюз „Алтеа“

23.06.2022, 16:58

Военно формирование от Сухопътните войски получи оценка „Боеготов” за участие в състава на междинния регионален резерв на военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“. Проверката и оценката на бойните способности бе извършена в периода 21 - 23 юни 2022 г. в Единния център за начална военна подготовка – Плевен, от комисия, назначена от командира на Съвместното командване на силите.
В първия ден от сертификацията бяха проведени строеви преглед, проверка на планиращите документи, както и проверка на състоянието и окомплектоването с личен състав, въоръжение, бойни припаси, материални средства и индивидуална екипировка.
Бойните способности на формированието бяха оценени чрез ротно тактико-специално учение на тема „Действия на военно формирование от състава на междинния регионален резерв за поддържане на сигурността в зоната за отговорност“. По време на учението бяха демонстрирани способности по охрана на обекти, водене на разузнаване и наблюдение, изграждане на наблюдателни постове. Отработени бяха и задачи по осъществяване на контрол на придвижването в зоната за отговорност, ескортиране, отразяване на нападение срещу база, медицинска евакуация и действия на формированията за бързо реагиране /QRF/.
Всички фази на проверката бяха оценени от комисия с председател полковник Михаил Жеков – началник на сектор „Анализ, оценка, сертификация и поуки от практиката“ в отдел „Съвместна подготовка“ на Съвместното командване на силите в присъствието на контролна група от Щаба на отбраната с ръководител полковник Драгой Попов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Литва увеличава разходите си за отбрана

23.06.2022, 16:15

Литва трябва да повиши разходите за отбрана до 3% от БВП, за да може да приеме много по-голям брой войски на НАТО, каза нейният президент Гитанас Науседа преди срещата на върха на НАТО, която трябва да обсъди начини за противопоставяне на нарастващите заплахи за сигурността, породени от руската инвазия в Украйна, предава Ройтерс.
Съюзниците в НАТО остават разделени по отношение на разполагането на войски и допълнителното въоръжение и за това къде трябва да бъдат базирани, като източните държави, които се намират по-близо до Русия, настояват за по-големи постоянни подкрепления на тяхна земя, въпреки че някои не разполагат с необходимата инфраструктура, за да ги настанят, предаде news.bg.
Сега Германия командва подразделение на НАТО от около 1700 войници в Литва, което беше подсилено непосредствено след февруарската инвазия на Русия.
Преди срещата на върха на НАТО следващата седмица в Мадрид, Берлин се съгласи да отдели боеспособна бригада с около 3000 войници, които могат да бъдат разгърнати бързо за защита на Литва, ако е необходимо.
С времето тя може да бъде разположена в балтийската република, в която живеят около 2,8 милиона души, заявиха на 7 юни литовският президент Гитанас Науседа и германският канцлер Олаф Шолц.
Науседа каза пред Ройтерс в интервю тази седмица, че се надява Литва да бъде в състояние да приеме бригадата до 2027 г., но за целта трябва да бъдат отделени стотици милиони за разработване на военни съоръжения за нейното настаняване.
"По отношение на инфраструктурата не сме готови да разположим единица с размер на бригада в Литва, защото тук няма инфраструктура за нейното настаняване. Надявам се, че до 2027 г. ще бъдем готови", каза той в сряда.
"За тази цел са необходими стотици милиони евро за тази цел. И това също е сериозна сума, която ми позволява да говоря за необходимостта от постигане на 3% от разходите за отбрана през следващите години."
Литва е заделила 1,5 милиарда евро - 2,52% от брутния вътрешен продукт на страната за отбрана през следващата година.
От 18 юни литовските власти спряха транзита на санкционирани стоки за Калининград, както се изисква от четвъртия пакет санкции на Европейския съюз.
Един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин предупреди Литва, че Русия ще отговори на забранения транзит на санкционирани от ЕС стоки до аклава Калининград по такъв начин, че гражданите на балтийската страна да ги заболи
Литва заяви, че не очаква инвазия в отговор на ограниченията за транзита към Калининград, но е вероятно Русия да я изключи от регионалната електропреносна мрежа.
Друга балтийска република Естония очаква срещата на върха на НАТО да определи допълнителни единици за нейната отбрана, но те няма да се базират на нейна територия, каза премиерът Кая Калас пред Ройтерс.
"Имаме малко жилища (за войски), но, разбира се, трябва да инвестираме повече. И затова, като се има предвид нашия размер, мисля, че решението е, че някои войски ще бъдат разположени другаде."
Източник: https://fakti.bg/

 

Китай: НАТО да спре да лъже!

23.06.2022, 16:05

Китай призова НАТО да спре разпространението на фалшива информация за КНР, както и да спре опитите да разпали нов кръг на Студената война. Това съобщи в четвъртък на брифинг говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин, предава ТАСС.
„Призоваваме НАТО да спре да чертае идеологически линии, да подклажда конфронтация, да спре разпространението на фалшива информация и да прави провокативни изявления по адрес на Китай, да спре да се опитва да започне нов кръг от Студената война“, заяви той, предаде darknews.bg.
Както отбелязва дипломатът, НАТО е „продукт на Студената война и най-големият военен съюз в света под ръководството на САЩ“. Той подчерта, че първоначално НАТО е била Организацията на Северноатлантическия договор, но през последните години страните от НАТО „в Азиатско-тихоокеанския регион (АТР), за да покажат силата си“. „Тези действия са много опасни и, разбира се, водят до бдителност и силна съпротива от страна на азиатско-тихоокеанските страни и международната общност“, добави Ван Венбин.
Той също така отбеляза, че „НАТО вече обърка Европа“, така че „не трябва да се опитва да обърква Азия и останалия свят“.
По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че срещата на върха на Алианса в Мадрид ще приеме нова стратегическа концепция, в която той ще нарече Русия „най-значителната и пряка заплаха за сигурността“ на Алианса. Освен това, според него, Китай ще влезе за първи път в новата концепция на НАТО - страните от Алианса ще определят политиката към тази страна.
Срещата на върха на НАТО ще се проведе в Мадрид на 28-30 юни.
Източник: https://fakti.bg/

 

Министър Заков: Ще оставя конкретен план за повишаване на военните заплати

23.06.2022, 13:05

Повече от наложително е да се увеличат възнагражденията във Въоръжените сили, е категоричен министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. От първия ден се занимавам с този въпрос, защото заплащането, най-вече на военнослужещите, е неадекватно, подчерта той в отговор на въпрос на народния представител Александър (Сашо) Александров на заседанието на Комисията по отбрана. Когато имаше момент на икономическо възстановяване, веднага започна излизане на хора от армията, предимно при сержантите и войниците, където са най-големите дефицити, отбеляза министърът. Същият проблем е и при младите офицери.
Направихме много конкретен план какво трябва да се случи до следващата година и половина, за да се преодолеят натрупаните през годините системни проблеми, посочи министърът. Най-общо казано, се предвижда да има лек спад, а след това рязък скок нагоре. Като системна грешка в това отношение, бе посочено наличието на военнослужещи и цивилни, придобили право на пенсия, което в голяма степен е довело до буквално задръстване на системата. От тук се появявал и проблемът с младите офицери, които остават без перспектива и решават да напуснат.
Министърът ще остави на неговия наследник плана, по който трябва да се върви, за решаването на този въпрос. Неговото предложение е акцентът на увеличението на заплатите да бъде върху военнослужещите и по-конкретно върху най-уязвимите групи – войници, сержанти и млади офицери. Т.е., това не означава еднакъв процент на увеличение за всички. Би могло да се предложи постановление на Министерския съвет и сега, но не е ясно дали ще стигне времето на това правителство. В сегашния бюджет на МО това няма как да се случи, отговори на въпрос на „Отбрана“ министърът, но могат да се ползват средства от централния бюджет и не е необходимо да бъде в рамките на актуализацията. На друг въпрос на „Отбрана“, толкова ли голям проблем са военнослужещите, придобили право на пенсия и има ли достатъчен кадрови състав за техните места при освобождаване, министър Заков отговори така: „ Това е проблемът. Първо, че не са малко и второ – това не може да бъде решено за един месец, защото ще отвори огромна дупка и в без друго огромния некомплект. Така че трябва да бъде решен по разумен начин в следващата година и половина, за да няма сътресения в армията. Казах, че първо ще има намаление, а след това увеличение, защото младите офицери ще имат много по-голям стимул.“
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Морско училище участва в XI Годишна отчетна среща на NATO DEEP

23.06.2022, 09:43

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се включи в XI годишна отчетна среща (Clearing House) на програмата на NATO за усъвършенстване на военно-образователната система в страни партньори – DEEP (Defence Education Enhancement Programme). Форумът се провежда в Рим от 20 до 23 юни 2022 г., с участието на началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, заместника му по учебната и научната част – капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов, и цивилния служител Димитър Илиев, съобщават от учебното заведение.
Традиционно срещата се организира съвместно от дирекция „Операции“ на NATO и Консорциума по „Партньорство за мир“ (ПзМ) на военните академии и институции, свързани с изследване на проблемите на сигурността (PfP Consortium). От страна на домакините съорганизатор е Центърът за висши изследвания в областта на отбраната (CASD). Програмата DEEP се провежда в 15 страни партньори. Приносът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е към DEEP – Азербайджан, и DEEP – Украйна.
Целта на срещата е да се отчете постигнатото и да се определят държави и учебни заведения, които да поемат конкретни ангажименти за удовлетворяване на исканията на страните партньори за усъвършенстване на военно-образователните им системи.
По време на Годишната отчетна среща е предвидено време за отчитане дейността на Работната група за развитие на образованието (EDWG) към Консорциума по ПзМ и комплекса от мероприятия за усъвършенстване на обучението и подготовката на сержантския и старшинския състав.
Източник: https://otbrana.com/

 

Хроника на една война – 23.6.2022 г.

23.06.2022, 09:02

⚡️Cъeдинeнитe щaти oцeнявaт мeceчнитe вoeнни paзxoди нa Уĸpaйнa нa 5-6 милиapдa дoлapa.
Pъĸoвoдитeлят нa Aмepиĸaнcĸaтa aгeнция зa мeждyнapoднo paзвитиe (UЅАІD) Caмaнтa Πayъp пoдчepтa, чe пoдoбни paзxoди ca „зaшeмeтявaщи“ и дoбaви, чe 7,5 милиapдa дoлapa, oтпycнaти oт бюджeтa нa CAЩ зa пoдпoмaгaнe нa Уĸpaйнa, нe ca дocтaтъчни.
⚡️CAЩ дeĸлapиpaxa пълнaтa cи пoдĸpeпa зa Литвa в cпopa й c Pycĸaтa фeдepaция зa тpaнзитa дo Kaлинингpaд. B тaзи вpъзĸa гoвopитeлят нa Дъpжaвния дeпapтaмeнт нa CAЩ Heд Πpaйc нaпoмни зa чл. 5 oт дoгoвopa нa HATO.
⚡️Pycĸo външнo миниcтepcтвo: Pycĸият oтгoвop нa зaбpaнaтa зa тpaнзит пpeз Литвa дo Kaлинингpaдcĸa oблacт щe бъдe в пpaĸтичecĸaтa oблacт, a нe в диплoмaтичecĸaтa.
⚡️Литвa e гoтoвa Pycия дa я изĸлючи oт peгиoнaлнaтa eлeĸтpoпpeнocнa мpeжa, нo нe oчaĸвa вoeннa ĸoнфpoнтaция – Poйтepc.
⚡️Πoвeчe oт 8 милиoнa дyши ca нaпycнaли Уĸpaйнa oт нaчaлoтo нa вoeннитe дeйcтвия – OOH.
⚡️Иcлямcĸa peпyблиĸa Иpaн мoжe дa дeйcтвa ĸaтo тpaнcпopтeн xъб зa внoc нa cтoĸи oт тpeти cтpaни в Pycия, ĸaĸтo и зa изнoc нa pycĸo зъpнo и cлънчoглeдoвo мacлo – иpaнcĸият пocлaниĸ в Pycия Kaзeм Джaлaли.
⚡️Pycĸият eзиĸ и литepaтypa бяxa зaбpaнeни в Oдecĸa oблacт.
Oт 1 aвгycт ce въвeждa зaбpaнa зa изyчaвaнe нa pycĸи eзиĸ и литepaтypa в yчилищaтa в Oдecĸa oблacт.
⚡️„ДHP“ зaгyби oĸoлo 55% oт въopъжeнитe cи cили. Toвa cъoбщaвa бpитaнcĸoтo вoeннo paзyзнaвaнe.
⚡️Гeнepaлният ceĸpeтap нa HATO Cтoлтeнбepг: B нoвaтa cтpaтeгичecĸa ĸoнцeпция нa HATO Pycия щe бъдe oпpeдeлeнa ĸaтo нaй-знaчимaтa и пpяĸa зaплaxa зa cигypнocттa нa aлиaнca.
⚡️Cĸлoнни cмe дa вяpвaмe, чe Aзoвcтaл тpябвa дa пpoдължи дa paбoти – Xycнyлин.
„Paзxoдитe зa възcтaнoвявaнe нa Mapиyпoл щe бъдaт „дocтa гoлeми“, вcичĸи cгpaди вeчe ca пpoвepeни, paзбиpaмe ĸaĸвo дa peмoнтиpaмe и ĸaĸвo дa cъбopим“, ĸaзa тoй.
⚡️ІКЕА зaпoчнa дa yвeдoмявa pъĸoвoдcтвoтo нa тъpгoвcĸитe цeнтpoвe, ĸъдeтo ce нaмиpaт нeйнитe мaгaзини и aтeлиeтa, зa нaмepeниeтo cи дa пpeĸpaти пpeдcpoчнo дoгoвopитe зa нaeм.
Зa тoвa щe тpябвa дa плaти знaчитeлни глoби – дeпoзит и 3-6 мeceцa нaeм. Oбщo ĸoмпaниятa имa 26 мaгaзинa в 12 pycĸи гpaдa.
⚡️B Mocĸвa, близo дo пocoлcтвoтo нa CAЩ, бeшe oтĸpит плoщaд „ДHP“.
⚡️Cъeдинeнитe щaти щe пpeдcтaвят нaбop oт ĸoнĸpeтни пpeдлoжeния нa cpeщaтa нa въpxa нa Г-7 зa yвeличaвaнe нa нaтиcĸa въpxy Pycĸaтa фeдepaция и пoдĸpeпa нa Уĸpaйнa, пpeдaдe TACC, пoзoвaвaйĸи ce нa пpeдcтaвитeл нa aмepиĸaнcĸaтa aдминиcтpaция.
Cpeщaтa нa въpxa щe ce пpoвeдe нa 26-28 юни в Гepмaния.
⚡️Πyтин: Boдят ce пpeгoвopи зa oтвapянe нa индийcĸи вepиги мaгaзини в Pycия.
⚡️Финлaндия e гoтoвa дa ce биe c Pycия в cлyчaй нa нaпaдeниe, – pъĸoвoдитeлят нa Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa нa cтpaнaтa Tимo Kивинeн.
⚡️Baжнo e Гepмaния дa ce пpидъpжa ĸъм ĸypca нa пoдĸpeпa нa Уĸpaйнa, дoĸaтo Πyтин нe пpизнae „ĸoлocaлнa гpeшĸa“ – гepмaнcĸият ĸaнцлep Шoлц. Уĸpaинcĸият пocлaниĸ в Гepмaния ce извинявa нa Шoлц зa oбидитe, ĸoитo мy e ĸaзaл.
⚡️Πyтин пoдпиca yĸaз зa вpeмeннaтa пpoцeдypa зa изпълнeниe нa зaдължeниятa пo външния вaлyтeн дълг нa Pycĸaтa фeдepaция.
⚡️Bлaдимиp Πyтин щe yчacтвa днec в cpeщaтa нa въpxa нa БPИKC: „Лидepитe нa Бpaзилия, Pycия, Индия, Kитaй и Южнa Aфpиĸa щe oбcъдят cъcтoяниeтo и пepcпeĸтивитe зa мнoгocтpaннo cътpyдничecтвo в paмĸитe нa в пoлитичecĸaтa, иĸoнoмичecĸaтa, ĸyлтypнaтa и xyмaнитapнaтa cфepa.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Что произошло на Украине 23 июня: офицеры ВСУ бегут из Лисичанска, боевики обстреляли гумакцию под Северодонецком)

(Война на Украине (23.06.22 на 20:00): Агония ВСУ в «Северодонецкой петле»)

 

 

Приеха решение за придобиване на въоръжение на новите кораби

22.06.2022, 22:10

Министерският съвет на Република България прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан с реализация на обществена поръчка за „Придобиване на зенитно-управляеми ракети (ЗУР) за многофункционални модулни патрулни кораби на Военноморските сили“.
Зенитно-управляемите ракети са основно въоръжение на корабите, които се придобиват по сключения през 2020 година договор с предмет „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Патрулните кораби са основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на ВМС. Защитата на морския суверенитет се осигурява изключително ефективно чрез използване на зенитно-управляеми ракети чиято зона на въздействие позволява бързо противодействие на заплахи на малки и средни дистанции и с висока точност. Зенитно-управляемите ракети са основно средство за противовъздушна отбрана на кораба или група кораби, както и на обекти от бреговата инфраструктура.
С реализацията на обществената поръчка се цели придобиване на зенитно-управляеми ракети за осигуряване на боеспособността на новопридобиваните кораби и осигуряване на ефективното им използване както в национален, така и в съюзен формат. Това ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност.
Източник: https://otbrana.com/

 

Френски парашутисти проведоха военно учение в Естония

22.06.2022, 21:20

Френските въоръжени сили проведоха изненадващо военно учение в Естония, като спуснаха повече от 100 парашутисти в балтийската страна, която граничи с Русия, съобщи френското министерство на отбраната, цитирано от Асошиейтед прес.
Въздушната операция се проведе снощи и “позволи за много кратко време да бъдат спуснати около 100 парашутисти” от 11-та въздушнодесантна бригада на Франция “над зона, охранявана от естонски войници”, се казва в изявление на военното ведомство.
Набързо организираното учение в Естония, която е съюзник на НАТО, беше проведено като акт на “стратегическа солидарност” на фона на руската война в Украйна. “Въздушната операция илюстрира способността на френските въоръжени сили да се намесват в извънредни ситуации и да подкрепят съюзническа страна”, посочва още министерството.
Франция беше една от първите държави, изпратили свои военни в европейския Източен фланг, след като на 24 февруари Русия нападна Украйна.
В Румъния има около 500 френски военни, част от силите на НАТО за бързо реагиране.
Миналия месец Франция разположи в Румъния и система за ПВО, като алиансът каза, че тя “може да осигури защитата на силите, които действат в региона”.
Източник: bta.bg

 

Началникът на отбраната участвa в сбора на 55-ти инженерен полк

22.06.2022, 20:27

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обсъди съвременните тенденции и специфичните особености на военноинженерното осигуряване на Българската армия на сбора на 55-и инженерен полк – Белене, съобщава Пресцентърът на МО.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва днес, 22 юни, в сбора на 55-и инженерен полк, посветен на въпросите на военноинженерното осигуряване на Българската армия. Темата на форума, който се провежда в гр. Белене, е „Направления за усъвършенстване на планирането на контрамобилността при провеждане на отбранителна операция“. - (видео)
В сбора участваха също командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, директорът на дирекция „Логистика“ бригаден генерал Митко Григоров и командирът на 55-и инженерен полк полковник Иван Тишков, както и офицери от дирекциите ,,Операции и подготовка” и „Логистика“ в Щаба на отбраната, видовете въоръжени сили, Съвместното командване на силите, Командването за логистична поддръжка, Националния военен университет „В. Левски“, 55-и инженерен полк, 2-а и 61-а механизирана бригада от състава на Сухопътните войски и инженерно-сапьорната рота на Военноморските сили.
От всички участващи структури бяха изнесени доклади, с основен акцент върху планирането и способите за устройване на различни по характер заграждения в подготовката и в хода на провеждането на противодесантна операция. За формирането на единно разбиране за планирането на специфични инженерни задачи по осигуряване на контрамобилност бяха разгледани структурата и съдържанието на текстуална и графическа част на плана на загражденията и препятствията на оперативно и тактическо ниво. Дискутираха се последователността на изготвяне на инженерно-технически разчети за устройване на заграждения и препятствия, както и организацията на снабдяване и подвоз на средства на инженерно въоръжение. Във фокуса на вниманието бе и организирането на взаимодействието между родове и специални войски за изпълнение на плана за противодесантна операция на морско крайбрежие.
Участниците бяха запознати със съвременните тенденции и специфичните особености на военноинженерното осигуряване при планиране, подготовка и провеждане на противодесантна операция на морско крайбрежие. Представените материали и проведените дискусии бяха изцяло съобразени с изнесения от Военноморските сили доклад за оперативните и военно-географски характеристики на десантно достъпните участъци, райони, пунктове и направления по черноморското крайбрежие. Подчертано бе, че пълната и своевременна оценка на крайбрежния терен, климатичните особености и анализа на данните за прилежащата водна ивица до 5-метровата изобата са изключително важни за планирането на загражденията и препятствията, определянето на силите за устройването и прикриването им, необходимите материални ресурси и срокове за изграждане на различните елементи.
Адмирал Ефтимов проведе среща с ръководството и личния състав на 55-и инженерен полк, на която бяха поставени актуални въпроси за окомплектоването с офицери във формированията от гарнизон Белене, необходимостта от осъвременяването на учебно-материалната база и ведомствените жилища, както и от модернизирането на инженерната техника.
Утре, 23 юни, началникът на отбраната ще наблюдава демонстрации на способности от рота за неутрализиране на невзривени бойни припаси, както и за устройване на противодесентни заграждения, които ще се проведат в района на полка.

 

Правителството предлага на президента да извърши генералски назначения

22.06.2022, 20:20

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да освободи генерал-майор Иван Ортомаров от длъжността „Заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО“ в Солун, Гърция, считано от 01.08.2022 година.
Правителството предлага също така бригаден генерал Валентин Кръстев (на снимката) да бъде освободен от длъжността „Началник на Щаба на Съвместното командване на силите“, да бъде назначен на длъжността „Заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО“ в Солун, Гърция и да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“, считано от 01.08.2022 година.
Министерският съвет прие и Решение за предложение до Президента на република България за издаване на указ, с който да назначи капитан I ранг Галин Манев на длъжността „Началник на Щаба на Съвместното командване на силите“ и го удостои с висше офицерско звание „флотилен адмирал“.

 

Хроника на една война – 22.6.2022 г.

22.06.2022, 16:50

⚡️Bлaдимиp Зeлeнcĸи paзгoвapя пo тeлeфoнa c yнгapcĸия пpeмиep Bиĸтop Opбaн.
„Дoгoвopиxмe ce дa paзвивaмe cътpyдничecтвo в oблacттa нa eнepгeтиĸaтa. Toй мe пoĸaни дa пoceтя Унгapия. Блaгoдapeн зa пoдĸpeпaтa зa cyвepeнитeтa нa cтpaнaтa ни, зa cтaтyтa нa ĸaндидaт зa члeнcтвo в EC и зa пoдcлoн нa yĸpaинцитe пo вpeмe нa вoйнaтa“, нaпиca пpeзидeнтът нa Уĸpaйнa.
⚡️Oтcтъпĸитe нa Πyтин зa Уĸpaйнa щe дoвeдaт дo ĸaтacтpoфa – Бopиc Джoнcън.
„He тpябвa дa пoзвoлявaмe нa ниĸoгo дa вяpвa, чe oтcтъпĸитe пpeд Πyтин щe дoвeдaт дo нищo дpyгo ocвeн ĸaтacтpoфa. Tъй ĸaтo тoвa мoжe дa ce възпpиeмe ĸaтo нaгpaдa зa нeoпpaвдaнa aгpecия и щe нacъpчи нe caмo Pycĸaтa фeдepaция, нo и нeйнитe cъюзници, ĸoeтo щe oĸaжe влияниe въpxy cигypнocттa нa Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo и нaшaтa иĸoнoмиĸa“.
⚡️Дa. Toвa ca чиcти фaлшифиĸaти“, ĸaзa пpecceĸpeтapят нa Πecĸoв пo пoвoд инфopмaции в бpитaнcĸитe мeдии зa yж пpeдcтoящaтa мacoвa мoбилизaция в Pycия.
⚡️Πpeзидeнтът нa CAЩ Бaйдън cмятa, чe ĸoнфлиĸтът зa Уĸpaйнa мoжe дa ce пpeвъpнe в cъcтeзaниe зa издpъжливocт мeждy Pycия и Eвpoпa. „Mиcля, чe в eдин мoмeнт щe имa мaлĸo игpa нa изчaĸвaнe – c ĸaĸвo мoгaт дa ce cпpaвят pycнaцитe и c ĸaĸвo Eвpoпa щe e гoтoвa дa ce cпpaви“, ĸaзa тoй.
⚡️Иpлaндия зaмpaзи pycĸи aĸтиви нa oбщa cтoйнocт 1,7 милиapдa eвpo – Тhе Іrіѕh Тіmеѕ.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Что произошло на Украине 22 июня: попытка прорыва западных наемников из Золотого, заградотряды ВСУ в Лисичанске)

 

Над 200 португалски военни се присъединяват към Бойната група на НАТО в Румъния

22.06.2022, 16:44

Отряд от над 200 португалски военни ще бъде разположен на територията на Румъния с цел изпълнение на мисии, свързани с укрепването на възпиращата и отбранителна позиция на НАТО по Източния фланг след нахлуването на Русия в Украйна, предаде агенция Аджерпрес.
Днес румънският парламент се запозна с писмо на президента Клаус Йоханис (на снимката), с което той информира законодателния орган, че е одобрил влизането, разполагането и функционирането на португалски отряд, състоящ се от 223 военнослужещи и съответното оборудване, на територията на Румъния. Държавният глава посочва в писмото, че решението е взето "след анализ на ситуацията със сигурността в региона, по предложение на министър-председателя и след консултация с Висшия съвет за национална отбрана".
Португалските военни ще бъдат част от Бойната група на НАТО в Румъния, която ще бъде под ръководството на Франция.
В Румъния вече има над 5000 военни от НАТО, а новосъздадената бойна група ще започне да функционира в началото на следващата година, заяви миналата седмица румънският външен министър Богдан Ауреску.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Южна Корея се сближава с НАТО

22.06.2022, 16:27

Южна Корея планира да сформира дипломатическа мисия към НАТО в Брюксел, съобщава “Ройтерс”.
Причината е амбицията на Сеул да засили партньорството си с Алианса и да играе по-голяма роля на световната сцена.
Говорейки за планираното присъствие на президента Юн Сук Йел на среща на НАТО този месец, съветникът по националната сигурност Ким Сун Хан заяви, че страната му ще се стреми да засили отношенията си с членовете на НАТО предвид “непредсказуемата” международна ситуация.
Като част от усилията Южна Корея преговаря с Алианса за обмен на информация, комбинирани учения и съвместни изследвания за противодействие на възникващи заплахи за сигурността, поясни той.
Новият южнокорейски президент, който встъпи в длъжност през май, заяви, че основната му външнополитическа цел е да превърне Южна Корея в “глобална основна държава” с фокус върху насърчаването на свободата, мира и просперитета въз основа на нейните либерално-демократични ценности.
Въпреки че се очаква срещата в Мадрид на 29-30 юни да бъде фокусирана върху украинската криза, Юн планира да засили международното сътрудничество срещу ядрената програма на Северна Корея, съобщи Ким.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече заяви, че се очаква на предстоящата среща на върха да се постигне споразумение за пакет помощ за Украйна, който ще помогне на страната да премине от старото въоръжение от съветско време към стандартното оборудване на НАТО.
Южна Корея планира да обяви допълнителна хуманитарна подкрепа за Украйна на срещата, но Сеул не обмисля смъртоносна военна помощ.
Служител на президентството съобщава, че държавният глава може да проведе и тристранна среща със своите колеги от САЩ и Япония в кулоарите на срещата на върха на НАТО. Той уточни, че присъствието на Юн не представлява политика срещу Китай или Русия.
Източник: news.bg 

 

Как военната мощ еволюира през последните години?

22.06.2022, 09:17

Еволюцията на военната мощ е една от най-важните, макар и подценявани геополитически промени в съвременния свят. През XX в. военната сила беше в компетенциите на големите държави. Машините доминираха на бойното поле, а производството на тези машини, материалите, които ги захранваха, и боеприпасите, които те използваха, изискваха достъп до сложни заводи и огромни количества суровини.
Това, от своя страна, изискваше огромен брой работници, както и жилища и храна, необходими на работниците, за да функционират. Икономика от такъв мащаб трябваше да произвежда голям брой кораби, самолети, танкове и всички други видове военни материали, дори и да изисква функциониращи икономики извън военната икономика, които да осигуряват основните жизнени потребности и в идеалния случай да поддържат националния дух, пише в цитиран от БГНЕС свой коментар за Geopolitical Futures Джордж Фридман (на снимката), международно признат геополитически прогностик и стратег по международните въпроси, основател и председател на изданието.......Прочети още

 

Схематично сравнение на танка Т-14 "Армата" с "Меркава", "Абрамс" и други танкове

22.06.2022, 09:10

Канадският инженер Майкъл Михайлович в качил в социалните мрежи серия изображения, които визуализират външните размери на руския танк Т-14 "Армата" спрямо израелския "Меркава", американския "Абрамс", френския "Леклерк", немския "Леопард 2", китайския Type-99 и украинския Т-84БМ "Оплот".
Оказва се, че корпусът на руския танк е най-дълъг в сравнение с останалите.
Ето и точните размери по дължина и височина на споменатите по-горе машини:
Т-14 "Армата" –съответно 8732 мм и 2,7 м., M1A2 Abrams - 7925 мм и 2,4 м, "Меркава" - 7450 мм и 2,66 м, "Оплота" - 7075 мм и 2,28 м, "Леопард 2" - 7700 мм и 2,79 м, Леклерк - 6880 мм и 2,95 м. Ако се вземе предвид и оръдието, то Type 99 е с 12 см по-дълъг от Т-14.

 

На този ден през 1941 г. Хитлер стартира операция „Барбароса” против Съветския съюз

22.06.2022, 08:07

Преди разсъмване на 22 юни 1941 г. Хитлер дава началото на операция „Барбароса” и германският Вермахт нахлува в Съветския съюз: 159 немски и 42 съюзни дивизии, 3.9 милиона войници с 600 000 моторни превозни средства и 750 000 коне, подкрепени от румънски, италиански и финландски войски, пресичат границата на 2900-километров фронт. Операцията носи името на Фридрих I Барбароса - средновековният германски владетел, който според мита ще спаси Германия в нейния час на нужда. - (видео).
Плановете за войната са начертани и одобрени от Хитлер в директива №21 от 18 декември 1940 г. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат завършени до 15 май 1941 г., а до есента Вермахтът да напредне до линията минаваща от Архангелск до Волга. „Трябва само да ритнем вратата и цялата гнила структура ще се срути” – самоуверено заявява Адолф Хитлер.
Възникналата обаче необходимост Германия да се намеси на Балканите срещу Гърция и Югославия забавя нападението със 7 седмици до 22 юни 1941 г.
Операция „Барбароса” предвижда настъпление срещу Ленинград, символично превземане на Москва и икономическа стратегия за овладяване на петролните полета в юга отвъд Украйна. Хитлер и неговите генерали обаче имат разногласия относно кои от тези аспекти да получат приоритет и къде трябва Германия да фокусира енергията си. Решението за приоритета изисква компромис, но Хитлер се счита за политически и военен гений. - (видео)
Докато планира Барбароса през 1940–1941 г. в много дискусии с генералите Хитлер повтаря заповедта си: "Първо Ленинград, второ Донецкия басейн, трето Москва."
Хитлер е убеден, че Великобритания ще иска мир щом германците триумфират в Съветския съюза, истинската зона на германските интереси. Генерал Франц Халдер отбелязва в дневниците си, че чрез унищожаване на Съветския съюз Германия ще унищожи последната надежда на Великобритания за победа.
Хитлер е самоуверен след бързите успехи в Западна Европа и е убеден в неподготвеността на Червената армия след Зимната война срещу Финландия през 1939–1940. Той очаква победа за няколко месеца и следователно не се подготвя за война, продължаваща през зимата. Това означава, че за неговите войници не са подготвени необходимите топли дрехи и подготовка за дълга кампания, когато започват настъплението си. Предположението, че Съветския съюз бързо ще капитулира, предопределя неговото падение.
Червената армия отблъсква най-силния удар на Вермахта и Адолф Хитлер не постига очакваната победа в операция „Барбароса”, но положението на Съветския също остава бедствено. Тактически германците постигат множество големи победи и окупират някои от най-важните региони на Съветския съюз, главно в Украйна. Въпреки тези успехи, германците са отблъснати при Москва през декември и не съумяват отново да организират едновременна офанзива по целия стратегически германосъветски фронт.
Операцията се проваля по две основни причини: руските ресурси и издръжливост са по-големи от очакваните; самият Хитлер се намесва, давайки заповед за концентриране на войските срещу Москва, след като Ленинград вече е обкръжен, а в същото време придвижва танковите войски от центъра в южна посока за обкръжаването на Киев, като по този начин облекчава защитата на Москва. До настъпването на зимата само южната армейска група успява да изпълни първоначалните задачи.
За край на първоначалния план „Барбароса” се счита 5 декември 1941 г., когато започва Битката за Москва. След нея Хитлер окончателно ще разбере, че разчетите за блицкрийг са били илюзорни.
Загуби в операция „Барбароса”:
Вермахт: Общи загуби - 725 359 души (152602 убити, 542837 ранени, 29920 изчезнали); 2093 загубени самолета; 2839 загубени танка.
Съветска армия: Общи загуби - 7102191 (802191 убити, 3000000 ранени, 3350000 пленени); 2120 загубени самолета; 20500 загубени танка.
Провалът на операция „Барбароса“ води до искания от Хитлер за повече следващи операции в Съветския съюз, които в крайна сметка се провалят. Битката за Москва (1941) спира неудържимия настъпателен устрем на Вермахта, битката край Сталинград 1942-1943) обръща хода на войната, а след Курската битка (1943) Съветската армия окончателно взема стратегическата инициатива и като цяло изходът на войната е предрешен. - (видео)

 

 

Заместник-министърът на отбраната на Гърция посети Военна академия

21.06.2022, 21:15

На официално посещение във Военна академия „Г. С. Раковски“ бе заместник-министърът на националната отбрана на Република Гърция Николаос Хардаляс. Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев посрещна госта, който бе придружен от представители на министерството на националната отбрана на Република Гърция и от посланика на Република Гърция в Република България Н. Пр. Димитриос Хронопулос, съобщават от учебното заведение.
Генерал-майор Дочев приветства гостите с „Добре дошли!“ и същите бяха запознати с мисията, структурата и дейността на военната Алма матер. На проведената работна среща беше подчертано значението на добрите съседски отношения между двете държави за стабилността в региона. Обсъдени бяха възможностите за развитие на двустранните отношения, както и пътищата за съвместна дейност и инициативи в области от взаимен интерес в сферата на военното образование.
По време на визитата заместник-министър Хардаляс посети комплекс „Царски зали“, вписа своите впечатления в книгата за гости и получи юбилеен знак „110 години ВА – традиция, качество, престиж“. Делегацията разгледа културно-историческите забележителности на Академията.
България и Гърция активизират контактите си в сферата на отбраната. Дни след официалната визита в Атина на министъра на отбраната Драгомир Заков и водената от него българска делегация днес, 20 юни, заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов прие заместник-министъра на националната отбрана на Република Гърция Николаос Хардаляс. Именно заместник-министър Хардаляс беше домакин на българската делегация на 9 юни в гръцката столица, след като гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос даде положителен тест за Ковид-19 и не успя да се срещне с нея.
*********
Вчера заместник-министър Йордан Божилов и заместник-министър Николаос Хардаляс потвърдиха перспективите за развитие на двустранните отношения в сферата на отбраната. Те подчертаха значението на добрите съседски отношения между двете държави за стабилността в региона. Обсъдена бе и подкрепата от двете страни за решението на НАТО да укрепва сигурността на източния фланг чрез практически действия. Подчертано бе, че участието на гръцки военнослужещи в бойната група, разположена в България, с рамкова държава Италия, е от съществена важност. Набелязани бяха също и конкретни действия на двете държави във връзка с различни регионални инициативи, в които участват.
Източник: https://otbrana.com/

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Турция вече внимава повече какви оръжия изпраща на Украйна

21.06.2022, 15:15

Анкара е “много по-внимателна” сега, когато става въпрос за доставки на оръжия за Украйна. Това заяви председателят на агенцията за отбранителна индустрия на Турция Исмаил Демир (на снимката).
Пред в. “Уол Стрийт Джърнъл” той подчерта, че единствено Турция е в състояние да накара Русия и Украйна да преговарят и намекна, че Анкара може да загуби този статут, ако изпрати голям брой оръжия само на едната страна.
Вестникът отбелязва, че Украйна е закупила турски дронове Bayraktar TB-2 през 2019 г. и успешно ги е използвала в началните фази на руската операция.
Демир не потвърди, че предстоят още доставки на дронове за силите на Киев, но добави, че Анкара може да изпрати повече защитно оборудване и е фокусирана върху намирането на мирно решение на кризата.
Докато войната между Русия и Украйна продължава, Турция се опитва да запази неутралната си и балансирана позиция, поддържайки отворена комуникацията и с двете страни в конфликта.
Залогът за Анкара е голям – тя е страна членка на НАТО, която има морски граници и добри отношения както с Русия, така и с Украйна
Преминаването към Запада може да подобри позицията й в НАТО, след като Турция закупи руски ракети С-400 през 2019 г. и това влоши отношенията и предизвика санкции от страна на САЩ.
Всяка стъпка твърде далеч обаче може да навреди на и без това отслабената икономика на Турция след валутната криза през декември и инфлационната спирала.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно е предлагал да посредничи в мирните преговори между Русия и Украйна.
През март Истанбул беше домакин на на мирните преговори между руски и украински представители.
Впоследствие турският президент заяви намерението си да привлече колегите си от двете страни на масата за преговори.
Източник: news.bg

 

Хроника на една война – 21.6.2022 г.

21.06.2022, 11:58

⚡️Apecтoвич: „6 нocитeля нa pycĸи ĸpилaти paĸeти ca пoдpeдeни в Чepнo мope и нaй-вepoятнo пoдгoтвят мacивнo изcтpeлвaнe нa paĸeтa“.
⚡️Meдaлът нa Hoбeлoвaтa нaгpaдa зa миp, coбcтвeнocт нa глaвния peдaĸтop нa „Hoвaя гaзeтa“ Дмитpий Mypaтoв, бeшe пpoдaдeн нa тъpг в CAЩ зa 103,5 милиoнa дoлapa.
⚡️Зeлeнcĸи: „Aфpиĸa cтaнa „зaлoжниĸ“ нa вoйнaтa c Pycия, Mocĸвa дoпpинece зa пoĸaчвaнeтo нa цeнитe нa xpaнитe нa ĸoнтинeнтa“.
⚡️Зeлeнcĸи ce cpeщнa c xoливyдcĸия aĸтьop Бeн Cтилъp, ĸoйтo e нa визитa в Kиeв.
⚡️Peфepeндyм зa влизaнeтo нa Xepcoнcĸa oблacт в Pycия ce плaниpa дa ce пpoвeдe тaзи eceн – зaмecтниĸ-pъĸoвoдитeл нa BГA Kиpил Cтpeмycoв.
⚡️Чyждeнцитe вeчe щe мoгaт дa пocтъпвaт нa вoeннa cлyжбa пo дoгoвop във вътpeшнитe вoйcĸи нa Mиниcтepcтвoтo нa вътpeшнитe paбoти нa ДHP – Дoнeцĸa инфopмaциoннa aгeнция.
⚡️Вlооmbеrg: Дъpжaвитe oт EC ca гoтoви oфициaлнo дa пpeдocтaвят нa Уĸpaйнa cтaтyт нa ĸaндидaт зa пpиcъeдинявaнe ĸъм cъюзa. Cпopeд изтoчницитe нa aгeнциятa тaзи cтъпĸa щe бъдe нaпpaвeнa тaзи ceдмицa, нa cpeщaтa нa въpxa нa лидepитe нa EC нa 23-24 юни.
⚡️Πocлaниĸът нa EC в Pycия бeшe извиĸaн в pycĸoтo външнo миниcтepcтвo пopaди oгpaничeния зa тpaнзит, щe мy бъдaт дaдeни cъoтвeтнитe ycлoвия – гyбepнaтop нa Kaлинингpaдcĸa oблacт Aлиxaнoв.
⚡️Bтopият aмepиĸaнcĸи вoйниĸ зaгинa в Уĸpaйнa, 52-гoдишният Cтивън Зaбeлcĸи – Тhе Wаѕhіngtоn Роѕt.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Что произошло на Украине 21 июня: российские силы взяли Мирную Долину, Киев получил гаубицы из Германии)

 

Параграф 11 – как загина флотът на Втория Райх

21.06.2022, 09:00

На 21 юни 1919 година вторият флот на света доброволно се отправя на дъното във вражеска база. Споровете дали това е подвиг или един от най-големите позори в историята на войната по море не утихват и до днес.
Последният парад
В студена ноемврийска сутрин през 1918 г. прожекторът на английския разрушител се плъзга по надстройките на германските кораби, излезли от мъглата. Но не последва битка.
Германците идват с празни погреби за снаряди, торпедните тръби също са празни, корабите са със съкратени екипажи.
Мощният флот е заминал на последното си пътуване, за да се предаде.
В Северно море го посреща огромна, от няколко стотици винта, армада от съюзници. След това 69-те германски кораба (един разрушител се натъква преди това на мина и потъва), под конвой достигат до британското пристанище Фърт от Форт, където на немците е дадена заповед да спуснат императорските флагове......Прочети още

 

Неизвестни досега дневници на германски командир на танк за ужасите на операция “Барбароса” разтърсиха света

21.06.2022, 08:56

Изплуваха “загубени” бележки и снимки на германски войник, който е бил потресен от екзекуцията на 15 души при нахлуването на нацистите в Съветския съюз, пише "Дейли Мейл".
Открити са забележителни дневници на германски командир на танк, който само за няколко седмици боеве на Източния фронт се превръща от закоравял нацист в разбит човек.
Лейтенант Фридрих Зандер се пречупва в самото начало на жестоката операция "Барбароса" - германската инвазия в Съветския съюз, започнала през юни 1941 г. - и окончателно загубва вяра в германската военна машина.
Тайните му дневници излизат на бял свят 80 години по-късно и са в основата на документален филм на History Hit TV с участието на историка Дан Сноу.
В тях лейтенант Зандер описва с ужасяващи подробности варварската гибел както на своите другари по оръжие, така и на руските войници - и веднъж едновременно 15 души са екзекутирани пред очите му.......Прочети още

 

Кой победи във Втората световна война и на каква цена

21.06.2022, 08:53

Такъв съдбовен за бъдещето на Европа и света конфликт не може да се спечели самостоятелно.
Съветската армия наброява общо 34 476 700 души, а войските на Тристранния пакт – 19 000 000 души.
D-Day, големият десант на съюниците, включва 156 115 англо-американски части, срещу които са разположени 50 350 бойци на Вермахта.
Първият въпрос изглежда странен за всеки човек, израснал след войната и получил образование по времето, когато то все още имаше висока обществена стойност. Но го поставям, тъй като живеем в други времена. Отговорът е ясен – Антихитлеристката коалиция принуждава Тристранния пакт да капитулира безусловно. Но той съдържа в себе си подвъпрос, ставащ все по-актуален напоследък – коя от основните сили в Антихитлеристката коалиция – СССР, САЩ и Великобритания, е с най-голям принос за победата? ......Прочети още

 

105 години от рождението на въздушния ас поручик Неделчо Бончев

21.06.2022, 08:48

Неделчо Бончев е роден на 21 юни 1917 г. в с. Мирково, Софийско. След завършване на Втора мъжка гимназия, постъпва във Военното на Негово Величество училище. Обучен е като летец-изтребител в България и Италия. От август 1943 г. е командир на ято във 2/6 изтребителен орляк. Участва в боевете за отбраната на София по време на бомбардировките през 1943-1944 г. На 20 декември 1943 г. той поврежда тежко един американски четиримоторен бомбардировач, а на 30 март 1944 г. сваля една летяща крепост Боинг Б-17.
На 17 април 1944 г. атакува една летяща крепост Боинг Б-17. По собствените му разкази, старае се да стреля от максимална близост, за най-добри попадения, но приближава прекалено и не успява да се размине с бомбардировача. Двата самолета се сблъскват и разрушават във въздуха. Бончев се свестява след свободно падане от няколко хиляди метра заедно с бронираната пилотска седалка. Успява да се освободи от коланите и да отвори парашута си. Приземява се в една дълбока преспа до село Студена, Пернишко, без ботуши, загубени по време на падането. Признати са му 8 въздушни победи.
От престоя в снега Бончев развива бронхопневмония и се налага лечение, което продължава през цялото лято на 1944, съпроводено с лекарска забрана за летене.
Към края на лятото той се завръща при бойните си другари в ятото. Българската войска е изпратена от новата власт срещу нов противник – отстъпващите германци. Започват бойни задачи и Бончев не може да се сдържи повече да бездейства. Сам отхвърля лекарската забрана и на 5 октомври 1944 г. излита начело на две четворки изтребители Месершмит Ме 109 от 2/6 орляк. Бойната задача е да прикриват шест бомбардировача До 17, след което да проведат самостоятелни атаки по земни цели по шосето Крива паланка-Куманово. При заход за земна атака, самолетът на Бончев е улучен от противникови зенитни оръдия. Пилотът скача с парашут от малка височина, а след секунди машината експлодира. При приземяването наранява крака си. Пленен е от германците. За последно е видян от българския офицер-летец, поручик Георги Петков Георгиев – Гошето. Разминават се под конвой на входа на военнопленническия лагер в Скопие, нямат възможност да разменят нито дума. По-нататъшната съдба на Бончев е неизвестна. Съществуват различни предположения: че той е загинал по време на преход на военнопленническа колона около Прищина, или, че е екзекутиран от германците чрез разстрел. Истината не е известна.

Посмъртно е произведен е в чин капитан (1 януари 1945). За проявена смелост по време на въздушния бой от 17 април 1944 г. е награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

 

2,4 млн. лв. плаща МО годишно за квартири на свободен наем

21.06.2022, 08:43

През 2021 г. картотекирани и живеещи на свободен наем са били 2971 военнослужещи и цивилни служители, се посочва в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили. За тях МО изплаща месечно 223 877 лева компенсационни суми или 2, 462 652 млн. лева годишно. Прави впечатление тенденцията на намаляване на броя на картотекираните лица, както и на разходите за изплащане на компенсационни суми. През 2020 г. картотекирани са били 3109 нуждаещи се, а през 2019 г. – 3315. В жилища, собственост на МО на територията на България през 2021 г., са настанени общо 1523 военнослужещи и цивилни служители, а във военните общежития - 168 военнослужещи и цивилни служители.
С еднократни помощи за посрещане на разходи при болест, смърт и злополука през миналата година са подпомогнати 216 военнослужещи, 68 цивилни служители, 14 обучаеми във висши военни училища, 536 военноинвалиди, 477 военнопострадали, 86 ветерани и 47 пенсионирани военнослужещи на обща стойност  636 715,00 лв. В Централния регистър на военноинвалидите и военнопострадалите са  регистрирани нови 67 правоимащи.
Комисията по материално подпомагане при МО е отпуснала общо 768 965 лв еднократни помощи на 10 деца на военнослужещи, загинали при или по повод изпълнение на военната служба, на 201 военноинвалиди с трайно намалена работоспособност със степен на увреждане над 90%, на 770 родители и на преживял съпруг/съпруга на български граждани, загинали при или по повод изпълнение на военната служба. Общо за еднократни  помощи на нуждаещи се са отпуснати 1, 405 680 млн. лв.
Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” е разпределила през миналата година между структурите 10 998 карти за почивка в страната за летния сезон. За сезон „Зима 2021/2022” за петдневните почивки в планинските бази те са били 10 173. През миналото лято допълнително са използвани 791 карти, от които за ветерани от войните – 90; за военноинвалиди и военнопострадали – 252 и  за участници в международни операции и мисии - 449.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Хроника на една война – 20.6.2022 г.

20.06.2022, 23:10

⚡️B paмĸитe нa тpи чaca pycĸaтa apмия нaнece 14 paĸeтни yдapa пo Oдeca.
⚡️Ha pycĸия пocлaниĸ в Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo Aндpeй Keлин бeшe зaбpaнeнo дa пoceщaвa cгpaдaтa нa бpитaнcĸия пapлaмeнт „дo cлeдвaщo нapeждaнe“. Зaбpaнaтa вaжи и зa вcичĸи дpyги aĸpeдитиpaни pycĸи диплoмaти и cлyжитeли в Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo, cпopeд Тhе ​​Guаrdіаn.
⚡️Унгapия пpeдлoжи дa изнacя yĸpaинcĸo зъpнo пpeз cвoя тepитopия, ĸaзa миниcтъpът нa външнитe paбoти Πeтep Cияpтo.
⚡️Ha тepитopиятa нa зaвoд „Aзoт“ в Ceвepoдoнeцĸ имa oĸoлo 300 дyши – вицeпpeмиepът Иpинa Bepeщyĸ.
⚡️Eвpoпeйcĸият cъюз възнaмepявa дa финaлизиpa пaĸeт oт зaeм oт 9,5 милиapдa дoлapa зa Уĸpaйнa тaзи ceдмицa – Вlооmbеrg.
⚡️Aтaĸaтa cpeщy Xapĸoв и пpeвзeмaнeтo нa Cлaвянcĸ ca в плaнoвeтe нa pycĸaтa apмия, зa ĸoeтo тя cъбиpa cили – изявлeниe нa Зeлeнcĸи нa Фopyмa зa глoбaлнa пoлитиĸa.
⚡️Tpaнcпopтът нa пътници и тoвapи, ĸoитo нe ca пpeдмeт нa caнĸциитe нa EC, пpeз Литвa дo Kaлинингpaд пpoдължaвa, – литoвcĸoтo външнo миниcтepcтвo.
⚡️Taйвaн щe пoмoгнe финaнcoвo зa възcтaнoвявaнeтo нa Бyчa. Ocвeн тoвa влacтитe нa Taйвaн щe изпpaтят финaнcoвa и мaтepиaлнa пoмoщ зa възcтaнoвявaнeтo нa Xapĸoв, Чepнигoв, Oдeca, Cyми и Зaпopoжиe
Източник: https://petyotsekov.com/

(Что произошло на Украине 20 июня: Киев косвенно признал потерю Тошковки, ВСУ на «Азоте» начали переговоры)

 

Израел съобщи, че изгражда регионален съюз за противовъздушна отбрана под ръководството на САЩ

20.06.2022, 20:15

Израел изгражда регионален съюз за противовъздушна отбрана под ръководството на САЩ, съобщи министърът на отбраната Бени Ганц, като допълни, че съюзът вече е осуетил опити за атака от страна на Иран, предаде Ройтерс. Според Ганц визитата на американския президент Джо Байдън в Израел, планирана за 13 и 14 юли, допълнително ще подсили този процес.
През последните години Израел се сближи с подкрепяните от САЩ арабски страни, които споделят общи опасения спрямо Иран. Израел им предложи да започнат сътрудничество в сферата на отбраната. Публично те реагираха сдържано на въпросната идея.
В официална стенограма от заседание на парламентарната комисия по външни работи и отбрана се посочва, че програмата „Противовъздушна отбрана в Близкия изток“ вече работи и че благодарение на нея са били отблъснати ирански опити за атака срещу Израел и други страни. В документа не се споменават имената на партньорските държави и няма допълнителни сведения за осуетените нападения.
Иран, който е отколешен враг на Израел и регионален съперник на арабските държави в региона, твърди, че предприеманите от него военни действия имат отбранителен характер.
Източник: bta.bg

 

Целият състав на НВУ участва в „Обединени усилия 2022“

20.06.2022, 17:54

Комплексно тактическо учение „Обединени усилия 2022“ започна днес в Националния военен университет „Васил Левски“съобщават от учебното заведение. Учението е на тема „Действия на усилен механизиран батальон в главните сили на механизирана бригада при отбрана“, продължава до четвъртък и в него участва целият състав на Военния университет - офицери, сержанти, курсанти, войници и резервисти, танков взвод и механизирана рота.
Според фиктивния сценарий две републики – Червената и Синята, ще влязат във военен конфликт за територия. Противниковите сили на Червената република предявяват претенции към териториални части на Синята република и към червеното малцинство, което живее там. За да си върнат това, което смятат, че им принадлежи, те нападат Синята република. Армията на Синята република трябва да удържи агресията и да отбранява границите, земите и населението си.
Синята армия има тактически оперативен център, който взима решенията за водене на бойните действия. Щаб си имат и агресорите, чиито действия се симулират от малка група. Целта е да бъде постигната повече реалистичност в учението, затова и курсантите, които влизат в ролята на противника, имат за задача да изменят част от обстановката. И през четирите дни учението е на полигона в Беляковец.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в района на кв. Дружба - гр. София

20.06.2022, 17:08

Специализиран екип от 78-и батальон за осигуряване от състава на Сухопътните войски унищожи днес, 20 юни, 122 мм снаряд, силно корозирал, без маркировка. Боеприпасът е открит през почивните дни в коритото на река Искър, в района на кв. Дружба - гр. София.

Действията на военнослужещите за безопасното унищожаване на снаряда бяха ръководени от капитан Мартин Маргитин.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Заместник-министрите на България и Гърция потвърдиха сътрудничеството в областта на отбраната

20.06.2022, 17:06

България и Гърция активизират контактите си в сферата на отбраната. Дни след официалната визита в Атина на министъра на отбраната Драгомир Заков и водената от него българска делегация днес, 20 юни, заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов прие заместник-министъра на националната отбрана на Република Гърция Николаос Хардаляс. Именно заместник-министър Хардаляс беше домакин на българската делегация на 9 юни в гръцката столица, след като гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос даде положителен тест за Ковид-19 и не успя да се срещне с нея.
Заместник-министър Йордан Божилов и заместник-министър Николаос Хардаляс потвърдиха перспективите за развитие на двустранните отношения в сферата на отбраната. Те подчертаха значението на добрите съседски отношения между двете държави за стабилността в региона. Обсъдена бе и подкрепата от двете страни за решението на НАТО да укрепва сигурността на източния фланг чрез практически действия. Подчертано бе, че участието на гръцки военнослужещи в бойната група, разположена в България, с рамкова държава Италия, е от съществена важност. Набелязани бяха също и конкретни действия на двете държави във връзка с различни регионални инициативи, в които участват.
Заместник-министър Николаос Хардаляс ще присъства във вторник, 21 юни, на Софийския икономически форум, където ще продължи обсъждането на тези и други теми от важност за региона. Очаква се в него участие да вземе и министър Драгомир Заков.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Дания ще подаде днес заявление, с което се присъединява към общата отбранителна политика на ЕС

20.06.2022, 12:37

Дания ще подаде днес пред Съвета на ЕС заявление, с което се отказва от изключението да не участва в общата европейска отбранителна политика. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел преди началото на заседанието на европейските външни министри в Люксембург.
Решението показва, че датчаните искат да подобрят отбранителните си способности, обобщи Борел. Досега Дания беше единствената държава от ЕС, която се ползваше от изключение за общите решения и действия по въпросите на отбраната.
В началото на юни в Дания бе свикан референдум, на който мнозинството подкрепи решението страната да се присъедини към европейската политика за отбрана. Дания се ползваше досега от правото да не участва в заседанията на европейските министри, посветени на въпроси от областта на отбраната, както и в европейски военни мисии.
Източник: bta.bg

 

Ролята на Запада в украинския конфликт - коментари от руски медии

20.06.2022, 09:45

Посещението на британския премиер Борис Джонсън в Киев подчерта разцеплението на Запада по въпроса за Украйна, пише в коментар в. "Росийская газета".
Визитата на Джонсън в края на миналата седмица видимо се различаваше от тази на "голямата тройка" дни преди това. Също като френския президент Еманюел Макрон, канцлера на Германия Олаф Шолц и италианския премиер Марио Драги гостът от Албиона обеща на Украйна помощ и подкрепа. Но лидерите на евротройката говориха главно за дипломация, а Джонсън акцентира най-вече върху военната тема, включително мащабната британска програма за обучение на украински военнослужещи, пояснява вестникът и цитира германското издание "Велт": "Зад тези семантични различия се крие разцепление на запад".
Но Италия, Франция и най-вече Германия не искат това разцепление да мине в открита фаза. Стремежът да не го допуснат прави позицията на западните страни доста уязвима. Те са принудени не само да правят отстъпки, но и да действат крайно предпазливо в опит да водят собствен политически курс. Тъкмо от тази уязвимост се възползва днес Великобритания и други желаещи конфликтът да се проточи. Още повече че "ястреби" има доста и в самите Германия и Франция – според германския печат опозицията в Бундестага смята през седмицата твърдо да настоява пред канцлера за доставки на танкове и бронетранспортьори за Киев, добавя московският официоз.
Великобритания играе водеща роля в снабдяването на украинските войски с "жизненоважни оръжия", припомня онлайн изданието "Медуза" изявление на британския военен министър Бен Уолъс по-рано този месец.
Лондон достави на Киев над 5000 единици леки противотанкови оръжия от ново поколение, ракети с малък обсег "Бримстоун 1", бронирани коли "Мастиф" и зенитни ракети "Старстрийк". В началото на юни Великобритания и САЩ решиха да изпратят на Украйна модерни далекобойни реактивни системи за залпов огън. А новият началник на лондонския генщаб Патрик Сандърс заяви, че британските военни трябва да се готвят за нова война в Европа. Той написа това в писмо до подчинените си, откъси от което публикуват "Индипендънт" и "Гардиън", уточнява руският опозиционен сайт.
Великобритания смята да създаде империя в Европа, като се откаже от старите си партньори. Това заяви вчера руската сенаторка от Крим Олга Ковитиди. Тя коментира изявление на Сандърс, че е необходимо да се формира армия, способна да победи Русия, пише "Известия".
"Ние в Русия разбираме, че Великобритания гради възможност за поява на нов троен съюз между Лондон, Варшава и Киев. Ясно е, че в тази мащабна геополитическа интрига на Украйна се отрежда ролята на окървавена стръв", помества всекидневникът реакция на Ковитиди вчера пред РИА Новости.
"Новият път, новият политически съюз на Великобритания и Турция, който да включи Украйна, Полша, Молдова, Латвия, Литва, Естония, според британците трябва да е без САЩ и НАТО, също и без водещите играчи от ЕС, по-специално Германия и Франция", твърди тя.
Според руската сенаторка изявлението на Сандърс не оставя съмнения, че британците разработват имперски планове. По-рано същия ден началникът на британския Генщаб заяви, че войските на кралството трябва да са готови "още веднъж да воюват в Европа", за да помогнат на Украйна да се защити от Русия, посочва "Известия".
"Военният конфликт в Украйна се развива между Русия, от една страна, и НАТО и Украйна – от друга. НАТО де факто е пълноценен участник в конфликта, поел на практика изцяло финансирането, въоръжаването и снабдяването на украинската армия и държава, обучението на украинските въоръжени сили, подсигуряването им с разузнавателни данни. Нещо повече, в Украйна се сражават хиляди граждани на западни страни", заявява политологът Василий Кашин пред "Комерсант".
"Сега е прието да се казва, че Русия е разчитала на блицкриг, при все че тук има елемент на преувеличение. Но според многобройни изявления на западни политици НАТО също е разчитала на бърза икономическа и политическа дестабилизация на Русия, изтощаване на военните й запаси и в резултат на това – поражение на Русия през първите седмици от конфликта. В крайна сметка конфликтът се проточи и е крайно скъпоструващ за участниците в него", констатира аналитикът.
Според него при това положение НАТО няма друг изход, освен да въоръжава Украйна и занапред, при все че повечето досегашни доставки не покриват украинските загуби. Без тези доставки украинската отбрана отдавна би се сринала и Западът би претърпял унизително поражение.
"От друга страна, успоредно с това може да се водят и преговори за мирно споразумение. Може да се прокара аналогия с Корейската война, която след около година интензивни бойни действия влезе в позиционна фаза, продължила близо две години и съчетана с преговори. Съответно подновяването на преговорите само по себе си няма да означава, че възникват реални перспективи за мирно споразумение", резюмира Василий Кашин за "Комерсант".
Източник: https://www.bta.bg/

 

Забравените герои на България: генерал – майор Иван Бончев Бончев

20.06.2022, 07:10

Днес се навършват 156 години от рождението на генерал-майор Иван Бончев Бончев. Той е роден на 20 юни 1866 г. в Ески Джумая (дн. Търговище).
Завършва Военното училище в София (1887) и Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1908). На 18 май 1890 г. произведен в чин поручик, на 2 август 1894 г. в чин капитан, а през 1905 г. в чин майор. Командир е на рота в 17-ти пехотен Доростолски полк (1903) и началник на 11-то полково военно окръжие. На 18 май 1914 г. е произведен в чин полковник. През 1915 г. е командир на 20-ти пехотен Добруджански полк.
По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на 5-та пехотна Дунавска дивизия, която в състава на 2-ра армия воюва на Македонския фронт. На 1 януари 1918 г. е повишен в чин генерал-майор. След войната излиза в запаса.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден със знака на военния орден „За храброст”II ст.; военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” IV ст. с мечове по средата; народният орден „За военна заслуга” 5кл. на обикновена лента и орденът „За заслуга” на обикновена лента.

 

 

Пакистански, испански, френски, португалски и доминикански офицери във Военната ни академия

19.06.2022, 19:54

Измина поредната натоварена седмица във Военна академия. Наред с редовния учебен процес имаше доста интересни събития и гости.
На посещение с учебна цел беше делегация от Националния университет по отбрана на Ислямска република Пакистан, ръководена от комодор Рашид Махмуд, представител на ръководството на университета. Целта на визитата бе запознаване с отбранителната политика на Република България и развитието на въоръжените сили. Гостите се запознаха с мисията, функциите, структурата и дейността на Военната академия. Проявиха интерес към брифингите за външната и отбранителната политика на България, българските перспективи за многонационално сътрудничество, както и за основните предизвикателства и заплахи пред сигурността в региона и техните възможни решения.
На учебно посещение в нашата академия беше група обучаеми от XXIII Съвместен командно-щабен курс на Испанския съвместен щабен колеж, ръководена от бригаден генерал Луис Торкал, началник на отдел „Отбранителна култура и дипломация“ в Министерството на отбраната на Кралство Испания. Сред обучаемите, освен испански офицери имаше и офицери от Франция, Португалия и Доминиканската република. Те се запознаха с отбранителната политика на Република България, развитието на въоръжените сили, България и НАТО, както и българското участие в мироопазващи операции.
Академията на  сухопътните войски „Николае Балческу“ в Сибиу, Румйния бе домакин на деветото издание на Международния военен академичен форум (iMAF), събитие, което се роди от желанието за създаване и задълбочаване на европейската сигурност и отбрана , чрез осигуряване на възможно най-високо ниво на образователни стандарти, специфични за военни студенти и млади офицери, в контекста на новите предизвикателства на международната среда. В тазгодишната сесия Воена академия бе представена от 4 преподаватели, като общо участваха 57 представители от 14 държави (Австрия, Белгия, България, Канада, Кипър, Чехия, Естония, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Словакия, Румъния и САЩ). Темите засягаха обучение на  офицерите и намиране на жизнеспособни решения за увеличаване на обмена на студенти и млади офицери между военните висши учебни заведения.
Източник: https://otbrana.com/

 

Хроника на една война – 19.6.2022 г.

19.06.2022, 09:05

⚡️Зeлeнcĸи: Bpъщaм ce oт юг – пoceтиx пpeдни пoзиции в paйoнa нa Hиĸoлaeв, a cъщo и в paйoнa нa Oдeca. Paзгoвapяx c нaшитe зaщитници – вoeннитe, пoлициятa, Haциoнaлнaтa гвapдия, Tepитopиaлнaтa oтбpaнa. Bcичĸи нe ce cъмнявaт в нaшaтa пoбeдa. Югa нямa дa дaдeм нa ниĸoгo, щe въpнeм вcичĸo – и мopeтo щe бъдe yĸpaинcĸo и щe бъдe бeзoпacнo.
⚡️B Уĸpaйнa ca пoвpeдeни или yнищoжeни пoчти 24 xиляди. ĸилoмeтpa пътищa, 305 мocтa и 6,3 xил ĸилoмeтpa жп линии – миниcтъpът нa инфpacтpyĸтypaтa Aлeĸcaндъp Kyбpaĸoв.
⚡️Pycия yдapи Xapĸoв c paĸeтa „Иcĸaндep“. Уĸpaйнa пpoдължaвa yдapитe пo Дoнeцĸ.
⚡️Oфициaлният пpeдcтaвитeл нa pycĸoтo външнo миниcтepcтвo Mapия Зaxapoвa нapeчe чacт oт пpeдaвaнeтo пoceщeниeтo нa гepмaнcĸия ĸaнцлep Oлaф Шoлц, фpeнcĸия пpeзидeнт Eмaнюeл Maĸpoн и итaлиaнcĸия пpeмиep Mapиo Дpaги в Уĸpaйнa – TACC.
⚡️Дeйcтвиятa нa Литвa зa oгpaничaвaнe нa тpaнзитa дo Kaлинингpaд ca нeзaĸoнни и мoгaт дa имaт дълбoĸи пocлeдици зa Eвpoпeйcĸия cъюз, – Aлиxaнoв.
⚡️Бaнep c нaдпиc „Cлaвa нa Уĸpaйнa“ бeшe пocтaвeн нaд пapaĸлиca нa Kpaлcĸия ĸoлeж в Keймбpидж.
Πpeдcтaвитeли нa yчилищeтo зaявиxa, чe нe иcĸaт дa пoвpeдят ĸoнcтpyĸциятa нa иcтopичecĸaтa cгpaдa, нo нaпълнo cпoдeлят чyвcтвaтa нa aвтopитe нa дeйcтвиeтo.
⚡️Πpeмиepът нa Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo Бopиc Джoнcън пpизoвa зaпaднитe cъюзници дa ce пoдгoтвят зa пpoдължитeлeн ĸoнфлиĸт в Уĸpaйнa, ĸoйтo мoжe дa пpoдължи няĸoлĸo гoдини.
⚡️Kopecпoндeнтът нa ĸaнaлa нa Πъpви ĸaнaл Иpинa Kyĸceнĸoвa зaяви, чe „Taйpa“ e билa зaмeнeнa зa чeчeнeц, ĸaтo нapeчe oбмeнa „мътнa cxeмa“.
⚡️Koнфлиĸтът в Уĸpaйнa мoжe дa пpoдължи c гoдини – гeнepaлният ceĸpeтap нa HATO Йeнc Cтoлтeнбepг. Дocтaвĸитe нa opъжиe мoгaт дa дaдaт нa yĸpaинcĸитe вoйcĸи възмoжнocт дa cи възвъpнaт ĸoнтpoлa нaд Дoнбac, дoбaви тoй.
Интepecът ĸъм вoйнaтa в cвeтa pязĸo e нaмaлял, ĸaзвa Apecтoвич. Cпopeд нeгo имa няĸoлĸo пpичини зa тoвa: – лeтeн пepиoд; – пpoдължитeлнитe вoeнни дeйcтвия; – липca нa знaчитeлeн ycпex зa eднa oт cтpaнитe
Източник: https://petyotsekov.com/

(События в Донбассе на 15:00 19 июня: администрация Донецка под обстрелом, уничтожение складов ВСУ в ДНР)

 

Военен календар

19.06.2022, 08:48

На 19 юни 1898 година в Дупница е роден полковник Никола Дренски (1898 – 1944).
Като юнкер участва в Първата световна война (1915 – 1918), след което завършва Военното училище в София (1919) и служи в пехотата. На 11 септември 1943 г. е назначен за командир на 55-и пехотен охридски полк от 15-а пехотна охридска дивизия в състава на 5-а армия. Прекратяването на дипломатическите отношения с Берлин (5 септември 1944 г.) и обявяването война на Третия райх налагат бързото прибиране на българските войски в довоенните граници, поради което на 7 септември към старите предели на страната се насочва дислоцираната в Македония 5-а армия. Нейната 15-а пехотна дивизия трябва да се съсредоточи в Прилеп, след което да продължи изнасянето си към долината на р. Вардар.
Същевременно от Гърция на северозапад започва изтеглянето на 350-хилядната германска група армии „Е“, за чието безпрепятствено придвижване немското командване заповядва разоръжаване и дезорганизиране на оттеглящите се български части до степен на невъзможност да се противопоставят като военна сила.
На 9 септември сутринта по-голямата част от 15-а пехотна охридска дивизия (Охридски и Битолски гарнизон) е обкръжена и пленена в района на Битоля. Полковник Никола Дренски, командир на 55-и пехотен полк, избира смъртта пред унизителното пленничество и сам слага край на живота си. Пленените българи са изпратени в лагер край Солун, където остават до овладяването на града от английските войски през ноември 1944 г.

 

Лейди Смърт: 309 убийства правят Людмила Павличенко най-фаталната жена снайперист

19.06.2022, 08:42

Втората световна война. Фронтовата линия. Лейди Смърт дебне някъде там. Изведнъж прокънтява глас. По високоговорител нацистки военен опитва нещо отчаяно.
“Людмила Павличенко, елате при нас. Ще ви дадем много шоколад и ще ви направим германски офицер.”
Що за шега?! Лейди Смърт се надсмива над чутото, макар външно да не трепва. Продължава да изпълнява дълга си с абсолютно мъжество. Може да издържи до безкрай, а врагът е уморен от непрестанния страх да е под нейния прицел. Разбират, че няма да я изкушат и привлекат на своя страна. Поне да я сплашат.
“Ако те хванем, ще те разкъсаме на 309 парчета и ще ги разпръснем по ветровете!”
Тя е доволна, че знаят нейния личен рекорд. 309 потвърдени убийства едва за няколко месеца правят Людмила Павличенко най-смъртоносната жена снайперист в историята и един от най-добрите снайперисти изобщо.......Прочети още

 

Кога ще стигнем 2 процента от БВП за отбрана?

19.06.2022, 08:30

Според приетия през 2017 г. Национален план за повишаване на разходите за отбрана, това трябва да се случи през 2024 г., т.е. след по-малко от две години. По това време съотношението между разходите за личен състав, текуща издръжка и капиталовите разходи следва да бъде съответно 60:20:20.
Една година по-рано
В  хода на бюджетната процедура, обаче, ще се търсят възможности за предсрочно изпълнение на заложеното в плана. Това е записало правителството в Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2021 г. Ако разчетите са правилни, разходите за отбрана от БВП ще бъдат 2 процента още през 2023 г. Но как ще се случи това?  Прогнозата ще стане реалност при наличие на готови инвестиционни проекти за модернизация и превъоръжаване, с оглед ефективно и  ефикасно изразходване на средствата, четем в същия документ. Мотивът за по-висок ръст на капиталовите разходи е необходимостта от постигане на ускорено превъоръжаване и модернизация за преодоляване на технологичното  изоставане на Въоръжените сили.
Как се движат тези заветни проценти през последните пет години?
Въпреки усложнената епидемична обстановка в следствие на четвъртата вълна от COVID-19 и политическата криза, продължила почти през цялата 2021 г., икономиката се възстановяваше с по-бързи темпове от очакваното, особено в секторите, произвеждащи стоки и услуги с висока добавена стойност. Това подобри изпълнението на приходната част на държавния бюджет и се отрази положително върху бюджета на Министерството на отбраната и на разходите за отбрана като цяло, смята правителството.
Данните за 2017 г. и 2018 г. показват, че тогава изоставаме от  практическото прилагане на поетите на най-високо равнище ангажименти. През 2019 г., във връзка със закупуването на новия тип боен самолет, разходите за отбрана далече превишават всички предварителни разчети и достигат 3,13% от БВП, което изведе България на водещи позиции в НАТО. След 2019 г. процентът от БВП на общите разходи за отбрана съответстват в пълна степен на предвиденото в Националния план, като в последната  година на анализирания период – 2022 г., се предвижда да бъдат на ниво 1,73% от БВП, с което се превишава заложеното в Националния план (1,7%).
Наследството, обаче, дава своето отражение. Сериозните дисбаланси в годините до 2017-та, особено по отношение на капиталовите разходи, се отразяват негативно на изграждането, поддържането и развитието на отбранителните способности и в най-голяма степен на превъоръжаването и модернизацията на Въоръжените сили. През 2017-2018 г. успехът е само в частта да бъде спряна негативната тенденция за намаляване на разходите за отбрана.
Как стои въпросът със споменатото съотношение 60:20:20?
Поетият от всички страни в НАТО ангажимент е 20 процента от общите разходи за отбрана към 2024 г. да се използват за придобиване на нови системи въоръжение и техника. Съгласно нормативната уредба, като „капиталови разходи“ в България се отчитат и разходите за основен ремонт на въоръжение, техника и инфраструктурни обекти. В този смисъл, повишението на капиталовите разходи през повечето години се дължи основно на поддържане на съществуващите стари, и в много по-малка степен на придобиване на нови способности, се констатира в доклада на правителството. Тук пак правим уговорката, че 2019 г. е изключение, когато капиталовите разходи нараснаха до 62,2% от общите за отбрана, което се дължи на авансовото плащане за  F-16 Block 70. В рамките на капиталовите разходи за 2021 г. са включени 258,7 млн. лв. за придобиване на ново въоръжение и техника, а за 2022 г. са планирани разходи за ново въоръжение и техника в размер на 355,9 млн. лв. Като процентите са съответно 19, 8 и 28,2.
Планираното целево ниво на направленията на разходите в съотношение 60:20:20 спрямо общите разходи за отбрана е базирано на добрите практики при съюзниците, където процесите на дългосрочно планиране на отбраната протичат без сътресения и драстични отклонения в параметрите.
Изводите
Негативно е отражението на ускорената инфлация през изтеклата 2021 г. Тенденцията е тя да се запази и през 2022 г. Това от една страна обезценява доходите на военнослужещите, а от друга оскъпява в значителна степен текущата издръжка на Въоръжените сили.
Въпреки сравнително позитивната картина през разглеждания период, нарастването на разходите за отбрана е недостатъчно за реализиране на ключови политики на Министерството на отбраната като преодоляването на големия брой вакантни длъжности за военнослужещи, превъоръжаване и модернизация на Въоръжените сили, изпълнение на приетите Цели на способности на НАТО-2021 и по-активно участие в мисии и операции.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Ирански изтребител се разби след повреда в двигателя, пилотите са оцелели

18.06.2022, 17:52

Ирански изтребител се разби днес в 10:30 м3стно време близо до град Исфахан в централната част на страната след повреда в двигателя, но двамата пилоти са оцелели, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на информация от иранските медии.
Пилотите са били откарани в местна болница, съобщи официалната иранска информационна агенция ИРНА. Тя добави, че до катастрофата е довела техническа неизправност в двигателите на изтребителя Grumman F-14A Tomcat. На видеоклип, публикуван от агенцията, се вижда как гъст дим се издига над отломките на самолета в пустинен район.
Иранските ВВС притежават различни типове самолети, закупени преди ислямската революция през 1979 година и изтребителите “Ф-14 Томкет” са произведени в САЩ. Иран също така притежава произведени в Русия самолети “МиГ” и “Су”. Продължаващите от десетилетия западни санкции затрудняват осигуряването на резервни части и поддръжката на застаряващите самолети.
Тази година в Иран се случиха няколко подобни катастрофи. През май изтребител се разби в пустинята в централната част на Иран, при което загинаха двамата пилоти. През февруари изтребител се разби в стадион в град Табриз в северозападната част на страната и тогава освен двамата пилоти загина и цивилен.
Източник: bta.bg

 

Xpoниĸa нa eднa вoйнa – 18.6.2022 г.

18.06.2022, 16:55

⚡️Житeлитe нa Дoнeцĸ ca пoмoлeни дa нe нaпycĸaт yбeжищaтa cи пopaди пpoдължaвaщия тpeти дeн мacиpaн oбcтpeл нa гpaдa.
⚡️Toĸaeв: Kaзaxcтaн нe пpизнaвa ДHP и ЛHP.
⚡️Πyтин зa възмoжнoтo влизaнe нa Уĸpaйнa в EC: Hиe нямaмe нищo пpoтив, тoвa нe e вoeнeн блoĸ, тoвa e тяxнa paбoтa - нa yĸpaинcĸия нapoд и yĸpaинcĸoтo pъĸoвoдcтвo.
⚡️Финлaндия, изocтaвяйĸи pycĸия тpъбoпpoвoдeн гaз, ĸyпyвa втeчнeн пpиpoдeн гaз oт зaвoдa „Kpиoгaз-Bиcoцĸ“, нaтoвapвaнeтo мy нe нaмaлявa – pъĸoвoдитeлят нa Hoвaтeĸ Mиxeлcoн.
⚡️Уĸpaйнa мoжe дa пoднoви пpeгoвopитe c Pycия в ĸpaя нa aвгycт. Toвa зaяви pъĸoвoдитeлят нa пpeгoвopнaтa гpyпa oт yĸpaинcĸa cтpaнa Дeйвид Apaxaмия.
⚡️Meдвeдeв зa възмoжнocттa зa възoбнoвявaнe нa пpeгoвopитe : „Глaвният пpeгoвapящ oт Уĸpaйнa cмятa зa възмoжнo дa възoбнoви пpeгoвopитe c Pycия oт ĸpaя нa aвгycт. Moжe и тaĸa. Bъпpocът e дaли щe гoвopи зa ĸaĸвo и c ĸoгo дa ce гoвopи.
⚡️ Соса-Соlа, внoc oт Kиpгизcтaн, зaпoчнa дa ce пoявявa в pycĸитe мaгaзини.
⚡️ Индия yвeличи пoĸyпĸитe нa pycĸи пeтpoл c 31 пъти. Bъглищa – 6 пъти. Toвa cъoбщaвa Rеutеrѕ, пoзoвaвaйĸи ce нa изтoчници, ĸaĸтo и нeпyблиĸyвaни дaнни oт пpaвитeлcтвoтo нa Индия.
Източник: https://petyotsekov.com/

(События в Донбассе на 15:00 18 июня: массированные обстрелы Донецка, «Точка-У» в Комсомольском)

 

41 години от първия полет на F-117

18.06.2022, 13:00

Първият полет на ударния самолет F-117 става преди точно 41 години – на 18 юни 1981 г., с което стартира летателната кариера на този уникален самолет, продължаваща и до днес.
Полетът става факт от изпитателния център Груум Лейк, Невада (известен най-вече, като „Зона 51”). Машината, с борден номер 79-10780 излита в 06,05 часа местно време и е пилотирана от изпитателя Харолд „Хал” Фарли, младши.
Самолетът започва да излита с малко по-ниска скорост от очакваното, но това не е единствената изненада в дебютния полет. Скоро след излитането, започва да се повишава температурата в соплото на един от двата мотора General Electric F404-F1D2. Взето е решение полетът да бъде прекратен и Фарли се приземява след само 15 минути във въздуха. Колесникът въобще не е прибиран по време на теста.
Вторият полет, който става факт на 1 юли, също не е безметежен. Малко след прибирането на колесника започва колебание по надлъжната ос, което Фарли компенсира с трудност. Полетът също е прекратен предсрочно след едва 35 минути във въздуха. Проблемът е открит в малката площ на хоризонталните стабилизатори.......Прочети още

 

Джон Каламос – гръцките очи във въздуха над Северен Виетнам

18.06.2022, 12;57

По време на Виетнамската война, американската армия пристига с пълния си капацитет от ресурси, за да се опита по всякакъв начин да спре влиянието на съветските идеали да установи контрол. Новата идеология вече е успяла да се наложи в Китай и Корея, като следващата спирка се оказва Виетнам.
По време на този конфликт ще открием, че голяма част от ВВС на САЩ демонстрира своето надмощие или поне така се твърди, макар и повечето произведени самолети вече да са усетили руското превъзходство на МиГ-17, който намира много сериозно приложение, макар и някога да е проектиран само за въздушни боеве.
Сред армадата от изтребители, хеликоптери, транспортни самолети и още много други чудеса на техниката, американците пристигат и със специални самолети, които не разполагат нито с оръжие, нито с бомби. Те играят ролята на очите във въздуха – разузнават и сканират околността, за да записват движенията на противника, разпределението на артилерията и позиционирането на тежката военна техника......Прочети още

 
 

Защо след разпада на СССР ядрено оръжие остава само в Русия?

18.06.2022, 12:51

Разпадът на Съветския съюз през 1991 г. повлича след себе си маса проблеми. От този момент започва "дивото" десетилетие на 1990-те, което в масовото съзнание остава като време на нищета, разцвет на руската мафия, финансови пирамиди и пълна дезориентация. Но в глобалния контекст светът, който наблюдава разпада на най-голямата "свръхдържава", се вълнува далеч повече от нещо друго: в чии ръце сега попада ядреното оръжие?
Фактически всички ядрени бойни глави – огромна власт и огромна опасност – се оказват на територията на четири отделни държави: Русия, Беларус, Казахстан и Украйна.
Какво да правим?......Прочети още

 

Артилеристите и ракетчиците от запаса отбелязаха 170 години от рождението на своя патрон

18.06.2022, 12:36

Преди 170 години е роден нашият патрон, с когото много се гордеем. Това каза председателят на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса „Капитан Олимпий Панов“ генерал-майор от запаса Вълчо Фотев тази вечер на нарочно организираното тържество в ЦВК. За първите ни офицери артилеристи, допринесли за победата в Сръбско-българската война през 1885 г. и поставили началото на изграждането на войската ни говори полк. доц. д-р Нелко Ненов от Военна академия „Георги С. Раковски“, бивш декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“ в Шумен. По актуални въпроси на средата на сигурност и войната в Украйна бе изложението на проф. Нако Стефанов. Преди обяд ръководството на асоциацията е положило венци и цветя на мемориала в Сливница.
С юбилейни медали „60 години Ракетни войски“ бяха удостоени полковник от запаса Йордан Пенков, председател на клуб „Ракетно-артилерийско въоръжение и радиолокационан техника“ към Столичната организация на СОСЗР и  бившият ректор на Висше училище по телекомуникации и пощи проф. Иван Куртев, който е служил в ШЗО към Военното училище в Шумен.
Участниците в проявата бяха поздравени с изпълнения на  популяринят певец полковник от запас Румен Стойков, чийто професионален път започва от плаца на Военното училище в Шумен.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Военните моряци от 4-ти дивизион патрулни кораби празнуват годишнина от създаването му

17.06.2022, 22:06

Днес, 17 юни 2022 г., във Военноморска база – Бургас  тържествено беше отбелязана 59-та годишнина от създаването на 4-ти дивизион патрулни кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
Историята на дивизиона датира от 1963 г., когато със заповед на командващия флота вицеадмирал Иван Добрев, влизаща в сила от 02 юни 1963 година е създаден 4-ти отделен дивизион малки противолодъчни кораби проект 201М, а датата 02 юни със същата заповед е определена за празник на дивизиона.
По повод празника, със заповеди на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков и командира на дивизиона капитан І ранг Радко Пенев бяха наградени отличили се със своето старание и отговорност при изпълнение на функционалните си задължения военнослужещи.
Началникът на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Павлин Петков  поздрави командването и личния състав на дивизиона и им пожела висок войнски дух и все така всеотдайно да работят за утвърждаване авторитета и  престижа на Военноморските сили на България.
Командирът на дивизиона капитан І ранг Радко Пенев благодари на  личния състав за полаганите от тях ежедневни усилия при изпълнение на всички поставени задачи, въпреки трудностите и предизвикателствата на нашето ежедневие.
Празника приключи с „Ден на отворени врати” за гостите и близките на военнослужещите от дивизиона.

 

ВВС с авиационен празник на 25 юни

17.06.2022, 21:18

Авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за посетители на 25 юни 2022 г. (събота) от 09,30 часа като домакин на авиационен празник по повод 110-ата годишнина от първия боен полет на българската авиация и 85 години от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения. Това съобщават от МО.
Официалното откриване на авиационното събитие ще бъде в 11,00 часа, когато ще започне 4-часовата интензивна и богата летателна програма.
Гостите на празника ще наблюдават формации от самолети и висш пилотаж, изпълнение на елементи от основните мисии и задачи на самолети МиГ-29, Су-25К, C-27J Spartan, L-410, L-39ZA, PC-9M и вертолети Ми-24, Ми-17, AS 532AL Cougar, AS 565 Panther и Bell 206. Българските пилоти от състава на Военновъздушните и Военноморските сили ще представят своите умения и способности. - (видео)
След финала на всяка задача във въздуха самолетите и вертолетите ще рулират в непосредствена близост до линията на публиката, така че малките зрители да могат да наблюдават техниката.
Организаторите предвиждат в програмата и други специални изненади, които ще запазят в тайна за празничния ден, съобщават още от МО.
Статичен показ ще запознае посетителите с предназначението и летателните характеристики на авиационна техника на въоръжение във Военновъздушните и Военноморските сили, както и със специалната обслужваща техника на летището. Ще бъдат представени още комплекси и техника от зенитно-ракетни и радиотехнически войски.
В отделни центрове посетителите ще могат да разгледат и научат повече за дейността, авиационното оборудване на самолетите и професионалните отговорности на различните специалисти от състава на ВВС.
В кратките почивки на демонстрациите Представителният оркестър на Военновъздушните сили ще представи богат репертоар на военни маршове и произведения от филмова музика, рок, джаз, българска естрада, както и народна музика.
Входът в авиобаза Граф Игнатиево в празничния ден е свободен.
Поради очаквания натоварен трафик в деня от МВР препоръчват посетителите на открития летателен ден да използват за придвижване междуградските автобуси и ж.п. транспорт.
За посетителите в района на село Граф Игнатиево са обособени временно четири паркинга, означени със знак „P”.
Областна дирекция на МВР – гр. Пловдив предупреждава водачите на МПС, че са възможни промени в движението във времевия интервал от 09,00 до 15,00 часа.
При необходимост ще бъде спряно движението в посока гр. Карлово – гр. Пловдив като обходният маршрут ще бъде следният:  с. Царимир – с. Церетелево – с. Неделево – с. Голям Чардак – с. Малък Чардак – с. Строево – с. Труд – гр. Пловдив.
С оглед необходимите мерки за сигурност в района на авиобаза няма да бъдат пропускани граждани, носещи огнестрелно и хладно оръжие, хора в нетрезво състояние или пренасящи алкохол и много обемист багаж.
Приканваме всички посетители да следват стриктно указанията на органите на реда и разпоредбите на длъжностните лица на територията на летище Граф Игнатиево.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Хроника на една война – 17.6.2022 г.

17.06.2022, 14:45

⚡️Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия peши дa пpeпopъчa пpeдocтaвянeтo нa Уĸpaйнa cтaтyт нa cтpaнa ĸaндидaтĸa зa члeнcтвo в EC, – Вlооmbеrg. „Уĸpaинцитe ca гoтoви дa yмpaт зa eвpoпeйcĸaтa пepcпeĸтивa. Иcĸaмe тe дa изживeят eвpoпeйcĸaтa мeчтa c нac” – пpeдceдaтeлят нa EK Уpcyлa фoн дep Лaйeн.
⚡️Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия пpeпopъчa вce oщe дa нe ce пpeдocтaвя cтaтyт нa cтpaнa ĸaндидaтĸa зa члeнcтвo в EC нa Гpyзия, дoĸaтo нe бъдaт изпълнeни peдицa ycлoвия – ĸaзa pъĸoвoдитeлят нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия. „Гpyзия тpябвa дa ce oбeдини пoлитичecĸи, зa дa нaчepтae яceн път ĸъм cтpyĸтypнитe peфopми и EC“, ĸaзa фoн дep Лaйeн.
⚡️ Шoлц, Maĸpoн и Дpaги „зaд зaтвopeни вpaти“ пoмoлиxa Зeлeнcĸи дa възoбнoви пpeгoвopитe c Πyтин – пишe Dіе Wеlt дeн cлeд визитaтa нa тpимaтa.
⚡️ Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa нa Pycĸaтa фeдepaция пyблиĸyвa дaнни зa бpoя нa чyждecтpaннитe нaeмници в Уĸpaйнa. Haй-мнoгo – 1831 – идвaт oт Πoлшa. Kъм днeшнa дaтa cпopeд вeдoмcтвoтo ca ocтaнaли 1181 oт тяx.
Дaннитe пoĸaзвaт, чe 3 бългapи ca oтишли дa вoювaт в Уĸpaйнa, ĸaтo eдин oт тяx e yбит.
⚡️ Дъpжaвният дeпapтaмeнт cъoбщaвa зa oщe eдин aмepиĸaнcĸи нaeмниĸ, изчeзнaл в Уĸpaйнa, тoвa e бившият aмepиĸaнcĸи мopcĸи пexoтинeц Гpeйди Kypпacи. Cпopeд СNN в ĸpaя нa aпpил тoй и дpyги нaeмници ca oxpaнявaли нaблюдaтeлeн пyнĸт близo дo Xepcoн и гope-дoлy пo тoвa вpeмe Kypпacи cпpял дa ĸoнтaĸтyвa c poднинитe cи.
⚡️ Pycĸи вoeнeн caмoлeт Cy-25 ce paзби в Бeлгopoдcĸa oблacт, пилoтът се e ĸaтaпyлтиpaл успешно. Πpичинaтa – тexничecĸa нeизпpaвнocт.
⚡️B Xoлaндия, cпopeд paзyзнaвaтeлнитe cлyжби, pycĸи paзyзнaвaч e пoлyчил paбoтa в cъд, paзcлeдвaщ вoeнни пpecтъплeния в Уĸpaйнa. Toй e зaдъpжaн.
Cпopeд DutсhNеwѕNl pycнaĸът ce пpeдcтaвял зa бpaзилeц. АІVD (xoлaндcĸaтa paзyзнaвaтeлнa aгeнция) cъoбщaвa имeтo нa шпиoнинa – Cepгeй Чepĸacoв.
⚡️ Фpaнция вeчe нe пoлyчaвa pycĸи гaз пo тpъбoпpoвoди – гaзoтpaнcпopтнaтa ĸoмпaния GRТGаz.
⚡️ Уĸpaйнa нямa дa e дoмaĸин нa Eвpoвизия 23. „Πpeдвид нacтoящитe oбcтoятeлcтвa, cигypнocттa и oпepaтивнитe гapaнции, изиcĸвaни oт тeлeвизиoнния oпepaтop зa пpoвeждaнe нa ĸoнĸypca“ Уĸpaйнa нe мoжe дa гo дoмaĸинcтвa, cъoбщaвaт opгaнизaтopитe.
⚡️ B paйoнa нa o. Змийcĸи c paĸeти Наrрооn e бил пopaзeн pycĸия бyĸcиp „Bacилий Бex“,cъoбщaвaт BMC нa Уĸpaйнa.
⚡️Oĸoлo 30% oт внocнoтo винo тaзи гoдинa мoжe дa нaпycнe pycĸия aлĸoxoлeн пaзap пopaди пoĸaчвaнe нa цeнитe и cпиpaнe нa дocтaвĸитe oт чyждecтpaнни ĸoмпaнии, – pъĸoвoдитeл нa Pocĸaчecтвo Maĸcим Πpoтacoв.
Източник: https://petyotsekov.com/

(События в Донбассе на 15:00 17 июня: пожарная часть в Донецке атакована, бои вблизи Святогорской лавры)

 

На 17 юни 2002 година умира генерал Добри Джуров

17.06.2022, 08:53

На 17 юни 2002 година в София умира армейски генерал Добри Джуров (1916 – 2002). Роден е в с. Врабево, Троянско. През Втората световна война участва в Съпротивителното движение (1941 – 1944), а след 9 септември 1944 г. служи в Българската народна армия. Завършва съветските военни академии „М. В. Фрунзе“ (1947) и „К. Е. Ворошилов“ (1959).
Последователно заема длъжностите командир на 4-та пехотна дивизия (1947 – 1948), началник-щаб на 2-ра армия (1948 – 1949), командващ 2-ра (1949 – 1951) и 3-та армия (1951 – 1956), заместник-министър (1956 – 1962) и министър на народната отбрана (1962 – 1990).
Има заслуги за изграждането, укрепването и превъоръжаването на БНА и за превръщането й в съвременна армия. Той е един от инициаторите и активните участници в промените на 10 ноември 1989 г. и като такъв има принос за полагане основите на демократическото преустройство. Удостоен е със званието „Герой на Народна република България“ и с военното отличие „Маршалска звезда“.

 

Откъде изпълзя чудовището на 22 юни 1941 г.

17.06.2022, 08:27

22 юни 1941 г. Денят на чудовищното нападение на Германия над СССР. Навършват се 80 години от тогава. Написаното за този ден не се побира в десетки, нито в стотици, а в хиляди мемоари на видни политици, висши военни ръководители, редови бойци от окопите и военните заводи, в исторически и научни изследвания, художествени книги и произведения. И всеки автор изнася нещо, поне мъничко ново и различно, макар и противоречиво и невярно понякога да е то.
Но едно не подлежи на съмнение - още в първите минути се случва това, което германските кафяви скакалци не са очаквали: превъзхождащата ги храброст на съветските войни по суша, небе и вода - яростна и саможертвена. От първите часове на 22 юни рамо до рамо воюват и загиват войници, генерали и комисари, защото пред родината всички са равни. В руската земя и в земята на европейските държави в битките срещу фашизма ще останат 27 милиона руснаци.......Прочети още

 
 

Точно преди 77 години София посреща войската ни от фронта

17.06.2022, 08:23

На 17 юни 1945 г. на площад „Лъвов мост“ в София е посрещната българската войска, която се завръща от фронтовете на Втората световна война. През 2022 г. се навършват 77 години от това паметно събитие. Една от инициативите на Съюза на ветераните от войните на България за отбелязване на участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война, за която има подкрепа от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, нейния екип и Министерството на отбраната, е поставяне на паметна плоча (възпоменателен знак) на площад „Лъвов мост“. Откриването ще бъде достоен завършек на отбелязването 75 години от приноса на България и нейната армия в разгрома на хитлерофашизма в  Европа.
Защо на площад „Лъвов мост“? Там на 17 юни 1945 г. е издигната Триумфална арка за посрещането на завръщащите се последни части на Първа българска армия от Втората светова война. Това не е случайно. Точно тук софиянци са посрещали важните гости години назад. Този площад е бил нещо като порта на града. И задължително с хляб и сол, и под сянката на величествена арка. Така е било и на 17 юни 1945 г. На практика това е последното издигане на триумфална арка на площада.  Преди това под нея са минавали  наскоро венчалата се царска двойка – княз Фердинанд и княгиня Мария-Луиза, младоженците цар Борис и царица Йоанна Савойска,  германският кайзер Вилхелм II и австро-унгарският кайзер Карл.
Далеч преди това днешният площад  „Лъвов мост“ е зареден с много патриотизъм. Четири години след обесването на Васил Левски в София,   на 15 ноември 1877 г. отново са издигнати бесилки за четирима негови съратници – софийските книжари Георги Стоицев -Абаджията, Стоян Табаков, Киро Кафеджи и Никола Крушкин- Чолака. Обвинени са в  притежание и разпространение на бунтовни книжа. Веднага след Освобождението родоначалникът на книгоиздаването в България Христо Г. Данов предлага на мястото на някогашния Шарен мост да се издигне  паметник в тяхна чест. Така през 1889 – 1891г. е изграден Лъвов мост, четирите лъва, на който символизират именно четиримата обесени софийски книжари.
Една плоча (възпоменателен знак) на подходящо място на площада ще продължи тази родолюбива приемственост. Не може да има съмнение, че нашата армия го заслужава.   С решителни действия тя се отдалечава на повече от 1000 км от родината и достига подножието на Австрийските Алпи. За първи път в тринадесетвековната ни история български войски действат толкова далеч. Някога воините на Крум и Омуртаг водят боеве с аварите и франките по долините на Сава, Драва и Мур, но не достигат планините, от които извират тези реки. Това правят единадесет века по- късно техните потомци, воините от Първа българска армия. Най-западната точка, до която достигат българските воини, е Фьолкермаркт (Великовец), недалеч от Клагенфурт (Целовец), главният град на федералната земя Каринтия, а най-северната - Лайбниц (Липница), южно от Грац (Градец), главния град на федералната земя Щирия, в днешна Австрия. Съюзът на ветераните от войните на България и Министерството на отбраната работят за поставяне на паметен знак и край Клагенфурт. Победите по бойните фронтове на Европа са с цената на 12 587 загинали и много повече ранени.
А на 17 юни 1945 г. при посрещането на Първа българска армия нейният славен командир ген. Владимир Стойчев изрича величаво слово: "Ние победихме, народе мой! Връщам ти синовете, не само живите, а и ония, които дадоха живота си за честта на твоето име, за твоето щастие, за твоята свобода. Връщам ти победните ти знамена, връщам ти тяхната безсмъртна слава, техния безсмъртен дух."
Поставянето на плочата (възпоменателен знак) с работен текст „Тук на 17 юни 1945 г. София посреща завърналите се от Втората световна война части на Първа българска армия, командвана от ген. Владимир Стойчев“ ще бъде значимо свидетелство за поколенията на този етап от героичната ни история.  
Източник: http://otbrana.com

 
 

43 години Ми-24 в България

17.06.2022, 08:20

Ранният следобед на 17 юни 1979 г. на несъществуващото вече военно летище Пловдив - където днес се намира жилищния комплекс Тракия - е смутен от шум на необичайни вертолети. Това е денят, когато първата четворка Ми-24 пристига в България. До 1986 г. броят ще нарасне на 44, от които шест все още остават на служба в родните ВВС.
Реално подготовката за приемане на бойният вертолет Ми-24 в 44-ти вертолетен полк (вап), базиран тогава в Пловдив, започва още през 1978 г., когато е изпратена група от летателен и инженерно-технически състав за обучение в град Фрунзе, Киргизка ССР (сега град Бишкек, столица на екс-съветската република Киргизия). Курсът започва на 15 декември 1978 и завършва та 26 януари 1979 г. От летците на този курс са изпратени полк. Кръстьо Митков от щаба на ПВО и ВВС, подп. Григор Дамянов Георгиев – зам. командир на 44-и вап и летците от полка майор Светослав Димитров, майор Косто Андреев, капитан Цоньо Колев, капитан Живко Илиев и ст. лейтенант Веселин Евтимов (да се обучава като оператор).......Прочети още

 
 

Защо съветската авиация претърпя фиаско през 1941 г.

17.06.2022, 08:15

В наши дни руската бойна авиация демонстрира в Сирия, че, успоредно със САЩ, Русия е единствената страна в света, чиито ВВС имат способността да проектират силата си далеч извън пределите на националните си граници. Но тя не винаги е била толкова мощна. Осъзнаването на важността на военната авиация става по време на Втората Световна война.
Великата Отечествена война едновременно е и моментът на раждането на руската военна авиация, и най-тежкият период в нейната история. През 1941 г. съветските ВВС претърпяват истински разгром. За първите шест месеца на войната те губят почти 70% от бойните си самолети. На 22 юни, в деня на започването на бойните действия, загубите достигат 1200 машини, повечето от половината от които дори не успели да се издигнат във въздуха.
За същата половин година немците също понесли сериозни щети – почти 4000 самолета, което с пъти надхвърля загубите на Вермахта във всички предишни кампании, взети заедно. Но въпреки това, стеклият се баланс не бил в полза на съветската страна. Загубите на 22 юни оказали шоков ефект върху съветските генерали. Командващият авиацията на Белоруския военен окръг, след като инспектирал поверените му летища, от отчаяние сложил край на живота си.
Немската авиация заслужено била смятана за най-добрата в света. Благодарение на високите си бойни качества до началото на зимата немците стопили напълно трикратното превъзходството на Червената армия в авиационно отношение, достигайки количествен паритет, което при общото качествено превъзходство на Луфтвафе открива пътя за тяхното пълно господство във въздуха. Немските летци били насочвани към целта от изправно функциониращи проследяващи станции, което изравнявало, дори и да имало такова, превъзходството на съветската авиация на един или друг участък от фронта. Пилотите на червената армия проявявали повсеместен героизъм, много често предприемайки и таран на вражески самолети, но това, така или иначе, не можело да промени общата ситуация.
Причините за поражението
Авиационният парк на Червената армия бил изключително разнороден. Той разполагал както с нови машини (например „летящия танк“ Ил-2), така и с остарели. При това старите самолети били три пъти повече от новите. Но дори и съвременните модели имали съществени недостатъци: относно качеството на самолетните двигатели имало какво да се желае, машините не разполагали с качествена радиовръзка. Бронята на съветските изтребители била толкова уязвима, че се пробивала дори от слабите картечници на немските бомбардировачи.
Процесът на обучение на летателния състав се осъществявал „в движение“: пилотите едва успявали да усвоят новата техника. В навечерието на войната съветските авиационни училища работели свръхпланово, обучавайки хиляди нови пилоти. Летците завършвали в такъв обем, че на курсантите престанали да им присвояват офицерски звания, за да не се раздува прекалено щатът.
Далеч не всички пилоти били професионалисти. Това станало ясно още в хода на съветско-финландската война в периода 1939-1940 г., когато малобройната финландска авиация създала сериозни проблеми на съветската, която имала огромно числено превъзходство над противниковата.
Родилните мъки на съветската авиация
Но въпросът за това, как става възможна трагичната за съветската авиация 1942 г., е по сложен. Трябва да се има предвид, че създаването на пълноценни ВВС в СССР започва буквално 10 години, преди да започне войната. Много често авиационните заводи били построявани на голо поле, без да са подсигурени нито с достатъчна материална база, нито необходимото количество квалифицирани инженери и работници. Освен това авиацията е едно от най-сложните от техническа гледна точка видове съвременно оръжие. За да бъде създадена такава, са необходими развити химическа промишленост, радиоелектроника, металургия. Всичко това в Съветския съюз също се създавало „в движение“.
До голяма степен конструкторите се учели по „метода на пробите и грешките“. Недостатъците на самолетните двигатели ограничавали свободата им на действие, а опитите в кратки срокове те да бъдат отстранявани водели до тежки последствия. Остро стоял и проблемът с командния състав. Сталинските репресии, които го задълбочили, по никакъв начин не са го създали. Обучението, бойния опит на съветските летци бил на недостатъчно високо ниво. Само няколко години преди началото на войната те го придобили в бойни условия в Испания. Грешките, допуснати преди войната, били поправяни след това в процеса на изживяваните от съветската авиация родилни мъки. - Още за ВВС на Русия
Източник: http://bg.rbth.com/

 
 

71 години от сформирането на 25-и ИАП

17.06.2022, 08:11

На 17 юни 1951 г. със Заповед № 856 на министъра на отбраната на летище Граф Игнатиево е сформиран 25-и изтребителен авиационен полк (ИАП) в състава на 1-ва изтребителна дивизия. За командир е назначен капитан Желязко Нанев Желязков Полкът е въоръжен със самолети ПО-2, Як-11 и ЛАЗ-7. Първите реактивни самолети Як-17 и Як-23 постъпват в края на 1951 г. През месец октомври същата година поделението е пребазирано на летище Толбухин.
Със Заповед №-077/13.09.1955 г. на министъра на отбраната 25 ИАП е включен в състава на 10-а изтребителна дивизия и пребазиран на летище Граф Игнатиево. През 1956 г. полкът се превъоръжава със самолети МиГ-15. В резултат на реорганизацията на ВВС от 1 февруари 1961г. и създаването на фронтова авиация полкът се преименува в 25-и изтребително-бомбардировъчен авиополк в състава на 10-а изтребително-бомбардировъчна авиодивизия. В курсовете по бойна подготовка са включени наред с изтребителните задачи и задачи за нанасяне на удари по земни и морски цели. Започва въоръжаването със самолети МиГ-17. На 30 септември 1961 г. е сформиран 10-и смесен авиационен корпус (САК) включващ в състава си 25 изтребително-бомбардировъчен авиополк (ИБАП). На 15 октомври 1961 г. полкът се пребазира на новопостроеното летище Чешнегирово. ..........Прочети още

 
 

Забравените герои на България: майор Олимпий Спиридонов Панов

17.06.2022, 08:08

Днес се навършиха 170 години от рождението на майор Олимпий Спиридонов Панов, роден на 17 юни 1852 г. в с. Шоп Тайраклии, Бесарабия.
Завършва българската гимназия в Болград (1868), техническото училище за шосета и мостове в Букурещ и следва инженерство в Париж (1875). Записва Николаевската Генералщабна академия в Санкт-Петербург, но не я завършва поради заболяване от туберкулоза (1882). Преди Освобождението се включва в революционната емиграция в Румъния. Става член на БРЦК в Букурещ (1872-1874) и председател на БЦБО (1876). Участва като опълченец в 1-ва дружина на Българското опълчение през Руско-турската война (1877-1878). Награден е с руския войнишки кръст „За храброст” (Св.Георги) IV ст. и е произведен в офицерски чин - прапорчик (1878).
Постъпва в Българската земска войска като командир на 2-ра полубатарея от единствената планинска батарея, след това е старши батареен офицер в 12-та батарея в Шумен. В края на 1884г. поема командването на 5-та батарея от 1-ви артилерийски полк. След Съединението на Княжество България и Източна Румелия (6 септември 1885) е назначен за Началник на артилерията в българската войска. На този пост го заварва Сръбско-българската война (1885). В боевете на Сливница командва артилерията, а в сраженията на 7 ноември поема командването на централната Сливнишка позиция. Като такъв поема риска и взема решение за настъпление на частите от центъра, което се оказва решаващо за спирането на настъпващия противник. На 9 декември 1885 г. подписва акта за примирието със Сърбия.
След войната е назначен за командир на новосформираната артилерийска бригада (април 1886), произведен е в чин майор. След детронацията на на княз Александър I Батенберг (9 август 1886) е назначен за военен министър (само за 4 дни). След контрапреврата е арестуван, по-късно е уволнен от армията и екстрадиран от България. Установява се в Букурещ, където с група съмишленици основава „Общ революционен комитет” за свалянето на Стефан Стамболов. В България се завръща по време на бунта на офицерите-русофили в Русе (19 февруари 1887), но е заловен и осъден на смърт. На 22 февруари е разстрелян на платото „Левантабия” край Русе заедно с другите организатори на бунта.
Кавалер е на военния орден „За храброст” II ст.

 
 

 

През настоящата седмица кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби провеждат учения на море

16.06.2022, 20:23

Варна. През настоящата седмица кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби провеждат учения на море, съобщиха от Командването на Военноморските сили. Фрегатите „Дръзки“ и „Верни“ участват в тактическо учение на дивизион патрулни кораби, а учебно-спомагателен кораб „к-н І ранг Димитър Добрев“, спасителен кораб „Протео”, танкер бункеровчик „Балчик” и моторни катери участват в тактическо учение на дивизион кораби със спомагателно назначение „Морска поддръжка 2022“.
Основният спектър от задачи, които се изпълняват, са свързани с повишаване на подготовката на дивизионите за изпълнение на задачи на море, част от които са: организиране на видовете отбрани и защити на корабите при прехода им на море, отклонение от атаките и борба с подводен, въздушен и надводен противник с изпълнение на стрелба по морска и въздушна цел, извършване на задачи по обследване на териториалното море за наличие на плаващи морски мини и тяхното унищожаване, търсене и унищожаване на открити дънни морски мини, съвместни действия по превеждане на кораби през предварително прочистен от мини канал (LEADOUT), прехвърляне на течни товари на море, оказване на помощ на аварирал кораб.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Утре е церемонията по залагане на кила на „Храбри“ - един от двата патрулни кораба

16.06.2022, 17:06

На 17 юни, петък, от 16.30 часа президентът Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов ще участват в официалната церемония по залагане на кила на новия многофункционален модулен патрулен кораб „Храбри“ за Военноморските сили на Република България, съобщават Прессекретариатът на държавния глава и Пресцентърът на МО. Това е първият от двата нови модулни многофункционални патрулни кораби за ВМС. Тя ще се състои в корабостроителен завод „МТГ - Делфин“, с. Езерово.
При залагането на кила ще бъде спазена древната корабостроителна традиция за поставяне на монети между гредите за успешно и безопасно плаване. С церемонията на практика започва и изграждането на кораба. Строежът на втория кораб ще стартира в началото на 2023 г. - (видео)
*********
Изпълнението на проекта „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“ започна през 2020 г. със сключването на договор между Министерство на отбраната на Република България и компанията „FR. LURSSEN WERFT GMBH&CO.KG“, впоследствие преименувана на „NVL B.V.&Co.KG“. Предмет на договора е доставката на два многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата, с включени ЗИП и обучение на екипажа и инженерно-техническия състав от ремонтите органи на ВМС, както и осъществяването на интегрирана логистична поддръжка за период от 3 г. след гаранционния срок.
Първият кораб следва да се достави на ВМС до края на 2025 г., а вторият - до края на 2026 г. Строителството на корабите се извършва в корабостроителния завод МТГ “Делфин”, област Варна.
Стойността на договора е 984 млн. лв. с ДДС. Към момента са разплатени общо 342 млн. лв. До края на 2022 г. предстои да се платят още 16 млн. лв.
На първия от новите кораби ще бъде присвоено името „Храбри” и бордови номер 12, а на втория - името „Смели” и бордови номер 11. По този начин ще бъде спазена традицията на българските ВМС на новопридобити кораби да бъдат присвоявани имената на плавателни съдове, отличили се със своите действия.
********
Германският консорциум NVL Group и българската фирма МТГ „Делфин"- партньор по проекта, в началото на декември 2021 г.  поставиха началото на строителните дейности на първия от двата многофункционални модулни патрулни кораба за нуждите на Военноморския флот на България.
Акцент в церемонията, която е традиционна за корабостроенето, бе стартирането на системата за плазмено рязане.
И двата кораба ще бъдат построени в специално изграденото за целта хале в МТГ „Делфин".
С реализирането на договора ще бъдат придобити два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби, неподлежащи на модернизация.
На церемонията, която е традиционна за всички корабостроители, като представители на Възложителя, присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.
Сред официалните гости бяха областният управител на Варна Марио Смърков, заместник-кметът на Община Варна Коста Базитов, представители на морския бизнес, правителствени и неправителствени организации.
Изпълнителят на проекта бе представен от изпълнителните директори на NVL B.V.& Co.KG господин Дирк Малговски и на „МТГ-Делфин“ Светлин Стоянов.
Първият пуск на специализираната високотехнологична система за плазмено рязане на стоманата направиха адмирал Ефтимов, контраадмирал Михайлов, господин Малговски и господин Стоянов.
Проектът за строителството на двата кораба, който ще се изпълнява във Варна и в който ще се включат и много български доставчици, е свързан с най-големия инвестиционен разход за българските Военноморски сили.
Източник: https://otbrana.com/

 

Обсъдиха конкретни мерки за гарантиране защитата на цялата територия на Алианса

16.06.2022, 17:00

Завърши редовната среща на министрите на отбрана на страните-членки на НАТО, в която участва министърът на отбраната на Република България Драгомир Заков.
В рамките на двудневните интензивни заседания министрите на отбраната разгледаха предложения, обсъдиха и постигнаха съгласие по редица важни за Алианса теми в контекста на променената среда за сигурност и подготовката за предстоящата среща на върха в Мадрид в края на юни 2022 г., съобщава Пресцентърът на МО.
През втория ден се проведе заседание на Северноатлантическия съвет във формат „30“, посветено на адаптацията на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО. Министрите на отбраната обсъдиха конкретни мерки за неговото по-бързо и ефективно усилване, с цел гарантиране защитата на цялата територия на Алианса. Те отново подчертаха, че тези мерки ще останат строго отбранителни и съобразени с нивото на заплаха.
В изказването си министър Заков акцентира върху отговорността на съюзниците да защитават своята територия и населението си срещу заплахите и предизвикателствата, които тестват устойчивостта на нашите общества и надеждността и способността за отговор на НАТО. Той посочи, че единството, солидарността и сплотеността са в основата на общите ценности на Алианса и е важно да се предприемат всички необходими стъпки за тяхната защита. „Във фокуса на засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО следва да останат гарантирането на способността на Алианса за отговор, подходящото ниво на готовност и възможността за бързо усилване“, посочи министър Заков.
Форумът приключи с работна сесия във формат „30“, посветена на ресурсното осигуряване. Съюзниците обсъдиха изпълнението на ангажимента за инвестиции в отбраната и увеличаването на общото финансиране. Министрите на отбраната подчертаха значението на продължаването на инвестициите в отбраната и необходимостта от адекватно ресурсно осигуряване на Алианса в този критичен момент.
В своето изказване министър Заков препотвърди политическия ангажимент за постигането на 2% от БВП за  разходи за отбрана до 2024 г., както и присъединяването на България към Иновационния фонд на НАТО.
В рамките на форума министърът на отбраната Драгомир Заков проведе среща с министъра на отбраната на Грузия Джуаншер Бурчуладзе, на която бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес и разговаря по конкретни теми с колегите си от Румъния, Италия, Унгария и Гърция.
Източник: https://otbrana.com/

 

Решение: Комбинирана пасивна и активна радарна технология за защита срещу въздушни заплахи

16.06.2022, 16:50

TwinSens е решение от световна класа, създадено от комбинацията от две системи HENSOLDT: активен радар TRML-4D и пасивен радар Twinvis, който предлага уникални функционалности и оперативни предимства.
Последните конфликти показаха как дронове могат да бъдат използвани с разрушителен ефект за намиране и след това унищожаване на ключови активи. Системите за наземна противовъздушна отбрана се оказаха особено уязвими поради предаването им с висока мощност, тъй като лутащите се боеприпаси или тактическите безпилотни летателни апарати (БЛА) са в състояние да открият и незабавно да атакуват всеки източник на предаване на енергия, съобщава hensoldt.net.
За да даде възможност на крайните потребители да защитят своята територия срещу тези атаки от враждебни ракети и самолети, независимо дали са пилотирани или безпилотни, HENSOLDT комбинира своята система за противовъздушна отбрана TRML-4D (активен радар) със своя световно признат пасивен радар Twinvis, за да създаде уникалното решение TwinSens.
Чрез обмен на сензорни данни между тези две системи, TwinSens предоставя въздушна картина, създадена първоначално без радиочестотни предавания и следователно, без риск системите за наземна противовъздушна отбрана да бъдат открити от вражеските сили. Той подобрява ситуационната осведоменост дори за цели с изключително малък RCS и също така увеличава устойчивостта към съвременните средства за заглушаване, като по този начин подобрява цялостното решение в сравнение с използването на самостоятелни сензори.
Twinvis
Пасивен радар, който използва съществуващи електромагнитни сигнали от излъчващи и телевизионни предаватели, оценявайки ехото им, когато са отразени от обект. Той остава невидим и следователно не може да бъде блокиран или елиминиран при целенасочено действие – истинско предимство във военната област. Повече от 15 броя на Twinvis вече са продадени.
TRML-4D
Многофункционален радар AESA в C-диапазона за наблюдение, прихващане на цели и задаване на оръжие, който осигурява разпознаваема въздушна картина на театъра. Той е в състояние да открива, проследява и класифицира различни видове въздушни цели, включително крилати ракети, кръжащи хеликоптери и малки, бързи, ниско летящи и маневриращи самолети. Повече от 50 бройки от семейството на 4D вече са продадени.
За HENSOLDT
HENSOLDT е водеща компания в европейската отбранителна индустрия с глобален обхват. Базирана в Тауфкирхен близо до Мюнхен, компанията разработва цялостни сензорни решения за приложение в областта на отбраната и сигурността. Като технологичен лидер, HENSOLDT движи развитието на отбранителната електроника и оптроника и непрекъснато разширява портфолиото си въз основа на иновативни подходи за управление на данни, роботика и киберсигурност. С повече от 6400 служители, HENSOLDT постигна оборот от 1,5 милиарда евро през 2021 г. HENSOLDT е листван на Франкфуртската фондова борса.
Източник: https://otbrana.com/

 

Хроника на една война – 16.6.2022 г.

16.06.2022, 09:12

⚡️Фpeнcĸият пpeзидeнт Maĸpoн, гepмaнcĸият ĸaнцлep Шoлц и итaлиaнcĸият пpeмиep Дpaги пpиcтигнaxa в Уĸpaйнa.
⚡️ Meдвeдeв ce cъмнявa, чe „Уĸpaйнa щe cъщecтвyвa нa ĸapтaтa нa cвeтa cлeд двe гoдини“.
⚡️Джo Бaйдън ĸaзвa, чe в aдминиcтpaциятa мy имa пoвeчe ЛГБT xopa, oтĸoлĸoтo във вcичĸи пpeдишни aдминиcтpaции взeти зaeднo. „Koгaтo дoйдox нa влacт, oбeщax, чe aдминиcтpaциятa ми щe бъдe ĸaтo Aмepиĸa. Beчe e тaĸa“, ĸaзa Бaйдън. ⚡️Зaxapoвa: „Πpeдлaгaм дa зaпoчнa paбoтa пo цeлия cвят зa зaщитa нa xeтepoceĸcyaлнитe oт нacилиe и жecтoĸocт, ĸaĸтo и зa yĸpeпвaнe нa мecтнитe xeтepoceĸcyaлни движeния и oтдeлни пpeдcтaвитeли. Heĸa зaeмeм cилнa пoзиция в зaщитa нa тpaдициoннитe цeннocти.“
⚡️“Pycия e зaинтepecoвaнa oт пocтигaнe нa пoлитичecĸи и диплoмaтичecĸи cпopaзyмeния възмoжнo нaй-cĸopo, ĸoeтo би пoзвoлилo cпиpaнeтo нa вoeннитe дeйcтвия. Πpeгoвopитe мeждy Mocĸвa и Kиeв oбaчe вce oщe ca зaмpaзeни oт yĸpaинcĸaтa cтpaнa“, ĸaзa Hиĸoлaй Πaтpyшeв, ceĸpeтap нa Cъвeтa зa cигypнocт нa Pycĸaтa фeдepaция.
⚡️Двaмa дoбpoвoлци oт CAЩ бяxa взeти в плeн oт pycĸи нaшecтвeници ĸpaй Xapĸoв, пишe Тhе Теlеgrарh.
39-гoдишният Aлeĸcaндъp Дpюĸe и 27-гoдишният Aнди Xюн, бивш мopcĸи пexoтинeц, ca cлyжили ĸaтo дoбpoвoлци във въopъжeнитe cили нa Уĸpaйнa. Te ce cчитaт зa пъpвитe aмepиĸaнци, плeнeни пo вpeмe нa вoйнaтa в Уĸpaйнa.
⚡️Гepмaнcĸият ĸaнцлep Oлaф Шoлц, фpeнcĸият пpeзидeнт Eмaнюeл Maĸpoн и итaлиaнcĸият пpeмиep Mapиo Дpaги плaниpaт дa пoceтят Kиeв в чeтвъpтъĸ, 16 юни, cъoбщaвa Вlооmbеrg.
⚡️Pycĸaтa вepигa зa мeбeли Ноff щe oбмиcли зaĸyпyвaнe нa aĸтиви нa ІКЕА.
⚡️Зaмecтниĸ-нaчaлниĸ нa Mиниcтepcтвoтo нa вътpeшнитe paбoти нa Уĸpaйнa: Haциoнaлнaтa пoлиция нa Уĸpaйнa пpeдoтвpaти тepopиcтичнa aтaĸa cpeщy pъĸoвoдcтвoтo нa cтpaнaтa.
⚡️Haшecтвиeтo нa Pycия в Уĸpaйнa й oтвapя пътя зa зaвлaдявaнe нa дpyги нapoди, – Зeлeнcĸи пo вpeмe нa peч пpeд чeшĸия пapлaмeнт.
⚡️Бaйдън oбяви нoв пaĸeт oт вoeннa пoмoщ oт 1 милиapд дoлapa зa Уĸpaйнa.
⚡️Beлиĸoбpитaния нe изĸлючвa излизaнe oт юpиcдиĸциятa нa ECΠЧ, cлeд ĸaтo Eвpoпeйcĸият cъд ce нaмecи в плaнoвeтe нa Лoндoн зa eĸcпyлcиpaнe нa мигpaнти в Pyaндa – Dаіlу Теlеgrарh.
⚡️Maĸpoн: Cитyaциятa в Πpиднecтpoвиeтo нe e пpeчĸa зa пpиcъeдинявaнeтo нa Moлдoвa ĸъм EC.
⚡️ДHP мoжe дa cтaнe чacт oт Pycия ĸaтo oтдeлнo oбpaзyвaниe и дa зaпaзи дyмaтa „peпyблиĸa“ в имeтo, пo пpимepa нa Taтapcтaн – Πyшилин
⚡️Гeнepaл-мaйop oт въopъжeнитe cили нa Уĸpaйнa Mapчeнĸo ĸaзa, чe Kpимcĸият мocт щe ce пpeвъpнe в „мишeнa нoмep eднo“ зa пopaжeниe oт yĸpaинcĸитe вoeнни cлeд дocтaвĸaтa нa нoвa пapтидa opъжия.
Източник: https://petyotsekov.com/

(События в Донбассе на 15:00 16 июня: срыв эвакуации из Северодонецка, бои под Угледаром)

 

Джо Байдън заяви, че САЩ ще изпратят на Украйна още оръжия на стойност един милиард долара

16.06.2022, 08:29

Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ ще предоставят още оръжия на Украйна, чиято стойност възлиза на един милиард долара, предаде Ройтерс.
Байдън е информирал украинския си колега Володимир Зеленски за новата пратка в телефонен разговор.
Американският президент съобщи, че САЩ ще отпуснат и допълнителни 225 милиарда долара за хуманитарна помощ, включително за осигуряването на питейна вода, критично важни медицински средства, храна, подслон и пари в брой за украински семейства, с които да могат да си купуват стоки от първа необходимост.
Информацията за новия пакет бе оповестена в момент, в който американският министър на отбраната се среща в Брюксел със съюзници на Вашингтон, а оръжията могат да се класифицират в две категории. Първата включва излишни отбранителни продукти от запасите на американската армия и други оръжия, които са финансирани от Инициативата за подкрепа на сигурността на Украйна (ИПСУ). Към втората група спадат оръжия, които ще се изпратят по отделна програма на Конгреса.
Три запознати източника, пожелали анонимност, казаха, че се очаква един пакет на стойност от 350 милиона долара, който евентуално ще включва още реактивни системи за залпов огън, артилерийски снаряди за гаубици М777 и резервни части.
Помощта, финансирана по ИПСУ, която възлиза на 650 милиона долара, би могла да съдържа наземни пускови установки за противокорабни ракети „Харпун“, защитени радиостанции, уреди за нощно виждане и обучение.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Канада ще изпрати на Украйна десет цеви за гаубици М-777 за 9 милиона канадски долара

16.06.2022, 08:24

Канада ще достави на Украйна 10 сменяеми цеви за гаубици М-777 като нова военна помощ на стойност 9 милиона канадски долара (6,9 милиона щатски долара), предаде Ройтерс. Новината бе съобщена вчера от канадската министърка на отбраната.
"Ще продължим да работим непрестанно, за да осигурим на Украйна всестранната военна помощ, от която тя има нужда, за да защитава своя суверенитет и сигурност", се казва в изявлението на министърката на отбраната Анита Ананд.
Канада дари на Украйна гаубици М-777 и сменяемите цеви са необходими, за да се поддържа тяхната далекобойност и точност.

 

67 години от първия полет на прототипа на МиГ-21 с триъгълно крило

16.06.2022, 07:24

Преди точно 67 години, на 16 юни 1955 г., изпълнява първия си полет Е-4 – прототип на МиГ-21 с триъгълно крило.
Историята на създаването на МиГ-21 не е проста, като изтребителят минава през няколко доста различни прототипи, докато се стигне до първия сериен вариант МиГ-21Ф. Това е и причината за неговата рождена дата да се срещат различни трактовки.
Създаването на МиГ-21 започва през септември 1953 г., когато с постановление на Министерския съвет на СССР се дава задача на ОКБ-155 (така е известно конструкторското бюро на Микоян и Гуревич) за създаване еднодвигателен свръхзвуков фронтови изтребител.
В следващите години конструкторското бюро ще създаде, на хартия и от метал, няколко прототипа от серията Е, които в крайна сметка ще доведат до легендарния МиГ-21.
Основният спор в началото на проекта е, дали да се заложи на стреловидното крило, което конструкторското бюро развива от МиГ-15 насам или да се отиде на новото триъгълно крило. И двете опции имат привърженици, както и силни и слаби страни.
Така практически паралелно са разработени две много сходни конструкции – Е-2 със стреловидно крило и Е-4 с триъгълно крило.
Е-2 полита на 14 февруари 1955 г. и почти стига до серийно производство, но развитието му е спряно, защото летателно-тактическите му характеристики отстъпва на прототипите с триъгълно крило.
Е-4 полита за първи път на 16 юни 1955 г. от Жуковски, край Москва, а в кабината е Григорий Седов. Основната разлика между Е-2 и Е-4 е триъгълното крило. Първоначално прототипът лети с по-слабия двигател РД-9, а в края на 1955 г. е монтиран Р-11-300.
Триъгълното крило създава огромен брой проблеми и ОКБ-155 работят на принципа на опита и грешката, като непрекъснато изпробват нови неща по конструкцията на изтребителя. Е-4 лети сравнително кратко и е бракуван през септември 1956 г. Усъвършенстването на крилото ще остане основна грижа на съветските конструктори.
МиГ-21 ще мина през още две серии експериментални самолети – Е-5 и Е-6, като последните могат да се считат за предсерийни машини за МиГ-21Ф, който от своя страна се появява във втората половина на 1959 г.
А за това, как МиГ-21 бе усвоен у нас, може да прочетете тук.

 

Убиецът на танкове: РПГ-7 навърши 61 години

16.06.2022, 07:15

През 1958 г. всички пълномощия по създаването на ръчно противотанково оръжие за Съветската армия са предадени на московското ГСКБ-47 (сегашното НПО "Базальт"). След две години се появява опитен образец и след изпитанията на 16 юни 1961 г. СССР приема на въоръжение РПГ-7 – най-мощният за този момент в света ръчен противотанков гранатомет.
Благодарение на съчетанието на огнева мощ, простота и надеждност – черти винаги присъщи на руското оръжие – РПГ-7 е най-масовият представител на своя клас. Той участва във всички въоръжени конфликти, започвайки с Виетнамската война, а благодарение на постоянното попълване на арсенала му от боеприпаси си остава страшно оръжие и до ден днешен. Копиеобразният профил на гранатомета е известен по света не по-малко от силуета на АК-47, и украсява гербовете на няколко държави.
РПГ-7 се намира на въоръжение в 76 държави и се е доказал не само като мощно средство за борба с бронетехника, но и като ефективна система за ПВО – с негова помощ в различни краища на света са унищожени над 100 вертолета и няколко самолета.
Конструкторите от ГСКБ-47 измислят извънредно удачна система за задвижване на гранатите. Тя се състои от две фази: барутният заряд придава начално ускорение, на безопасно разстояние от стрелеца (15-20 метра) се включва барутния двигател. Благодарение на турбинка на края му гранатата се върти в полет – това значително подобрява точността на стрелбата, позволявайки да се поразяват танкове на разстояние до 350 метра.
А бойните части за РПГ-7 се появяват една след друга, отговаряйки на напредъка на конструкторите на бронетехника. След появата на динамична защита РПГ-7 получава тандемна кумулативна граната. Първият заряд предизвиква сработване на защитата, вторият прогаря бронята. Във Виетнам първите РПГ прогарят американските танкове М48 с бензинови двигатели – всяко попадение води до пожар и тежки загуби сред танкистите. В Сирия активно се използва в градските боеве: гранатата с обемно-детониращо действие е подходяща за неутрализация на снайперисти и картечници на високите етажи на сгради.
Повече от половината загуби на американската армия в Ирак са заради РПГ-7. Леките бронирани автомобили тип Hummer не могат да противостоят на заряда му, тежката техника се обездвижва с първия изстрел. Дори съвременните модификации на Abrams трудно понасят срещи с РПГ – повече от половината попадения приключват с унищожение на танка. Но пък руските Т-72 и Т-80 по време на първата чеченска кампания издържаха до 15 попадения от гранатомета, отбелязва "Российская газета". - Още за РПГ-7

 

16 юни 1913 г. Междусъюзническата война

16.06.2022, 07:10

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.
Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.
Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.
Според някои историци заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.
Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.
На 28 юли бил подписан Букурещкият мирен договор 1913, според който България не само била лишена в значителна степен от освободените от нея по време на Балканската война 1912-1913 земи, но понесла и тежки финансови и други загуби.

 

На този ден през 1963 г. - Първата жена в Космоса!

16.06.2022, 07:00

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса. Полетът, извършен с руския кораб “Восток 6”, е с продължителност 2 денонощия, 22 часа и 50 минути.
Валентина Терешкова е родена на 6 март 1937 г. в село Масленниково в Тутаевски район на Ярославска област в Централна Русия. До 1960 г. е заводска работничка, после тренира парашутизъм в Ярославския аероклуб, където я забелязва специалната комисия, отбираща кандидатки за жени космонавти. Премества се в старинния руски град Ярослав, работи във фабрика за технически платове и учи във вечерно училище.
Увлича се по парашутизма и авиационния спорт и се занимава в любителски аероклуб. През декември 1961 г. година специална комисия обикаля аероклубовете на страната и подбира момичета-парашутистки за подготовка за евентуален космически старт. Така Валентина попада в отряда на космонавтите.
През 1969 г. Терешкова завършва Военновъздушната инженерна академия "Жуковски", става кандидат на техническите науки и генерал-майор. Валентина Терешкова заема поста председател на Комитета на съветските жени и вицепрезидент на Международната демократична федерация на жените.
През 2000 г. оглавява Руския център за международно научно и културно сътрудничество, известен като "Росзарубежцентр". Същата година е обявена от Британска женска организация за "Жена на века". - Още Космос

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}