Военна информация

Архив - от 16 до 30 юни

 

 

Италия изтегли последните си военни от Афганистан

30.06.2021, 20:32

Италия, една от най-ангажираните западни държави в Афганистан, обяви днес, че е изтеглила последните си военнослужещи от тази страна, предаде Франс прес.
“Вчера официално приключи италианската мисия в Афганистан”, каза в комюнике министърът на отбраната Лоренцо Гуерини.
АФП отбелязва, че това е станало в рамките на ускореното изтегляне на военните контингенти на западни държави от там.
“Ангажиментът на международната общност, като се започне от този на Италия, към Афганистан обаче не спира дотук. Той ще продължи под други форми – от засилване на сътрудничеството до подкрепа за афганистанските републикански институции”, подчерта в същото време италианският министър на отбраната.
По данни на Гуерини в Афганистан са били ранени 723 и са загубили живота си 53 италиански военнослужещи от общо 50 хиляди, които са били изпратени на мисия в тази страна през последните 20 години.
Италия, заедно със САЩ, Турция, Великобритания и Германия, е една от държавите с най-голям военен контингент в рамките на мисията на НАТО, чиято основна задача е обучаването на афганистанските сили, за да може те да гарантират сигурността на страната след оттеглянето на чуждестранните войски.
След 20 години присъствие НАТО обяви на 29 април, че започва да изтегля военните си от Афганистан. Това поставя началото на период на огромна несигурност за страната, която все още е обхваната от насилие, отбелязва АФП.
Други по-големи контингенти като тези на Испания, Естония и Дания вече напуснаха страната.
Германия, която имаше най-много военни в Афганистан след Съединените щати, е изтеглила последните си войници от там, съобщиха снощи за ДПА източници в Берлин.
Източник: БТА

 

Започнаха сериалите на море на учението „SEA BREEZE 2021”

30.06.2021, 20:23

Днес, 30 юни корвета „Бодри” се включи в сериалите на море на международното военноморско учение „SEA BREEZE 2021”. Бяха изпълнени сериали за отразяване атаките на бързодвижеща се лодка, учения по тактическо маневриране,  приемане/предаване на леки товари и поща по траверзен способ,  контрол на корабоплаването и комуникационни учения.
В „SEA BREEZE 2021” участва и тим за морски специални операции, лодъчен екипаж и група за осигуряване от Морския специален разузнавателен отряд. Старши на личния състав е капитан-лейтенант Георги Янев. В рамките на учението военнослужещите ще действат в състава на международна Морска тактическа група за специални операции, която е интегрирана към военноморския компонент на учението. В състава на групата са включeни тимове за морски специални операции от Украйна, САЩ и Полша. Планираните действия включват стрелби, десантни операции, тактика на малки пространства, разузнаване и рейдови действия в крайбрежната зона и бординг операции. До момента бяха отработени десантни операции по способа “Бързо въже” от борда на конвертоплана „V-22 Osprey”.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Нов командир на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево

30.06.2021, 20:17

Днес, 30 юни в 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево, на тъжествен ритуал временно изпълняващия длъжността командир майор Наталия Иванова предаде длъжността на началника на щаба на батальона майор Илиян Кръстев.
Майор Иванова със заповед на началника на Отбраната е повишена в звание „подполковник“  и е назначена на длъжност в дирекция “Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната.
Председателят на комисията от  Сухопътните войски полковник Стоян Стоянов – заместник-началник на Щаба на Сухопътните войски, благодари на майор Иванова за отличната служба и пожела успешна реализация на новата отговорна длъжност.
На ритуала присъства заместник-кметът на община Елин Пелин Станислав  Димитров.
Новият временно изпълняващ длъжността командир на батальона майор Илиян Кръстев прие бойното знаме и обеща да продължава да изгражда, утвърждава и издига авторитета и името на формированието и на Сухопътните войски.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Данните от „черната кутия“ на катастрофиралия самолет МиГ-29 ще бъдат снети в лаборатория на руската корпорация РСК „МиГ“

30.06.2021, 20:11

Данните от „черната кутия“ на катастрофиралия самолет МиГ-29 ще бъдат снети в лаборатория на руската корпорация РСК „МиГ“ на територията на Руската федерация. Това се посочва в писмен отговор от РСК „МиГ“, съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов пред журналисти в Карлово днес, 30 юни. По думите му, това означава, че „черната кутия“ с представители на Военната прокуратура, Служба „Военна полиция“ и Военновъздушните сили ще бъде транспортирана при първа възможност, щом се уредят формалностите по пътуването.
Министърът на отбраната Георги Панайотов изказа още веднъж съболезнования и съпричастност към скръбта на семейството на подполковник Валентин Терзиев. „Тъжно е, че изгубихме подполковник Терзиев. Уроците са научени. Това, което трябва и можем да направим, е да не допускаме нови инциденти в бъдеще. Това изисква много работа, внимание, модернизация на цялата армия и на Военновъздушните сили, изисква нашите офицери, сержанти и войници да разполагат с най-сигурната техника“, посочи още министър Георги Панайотов.
В отговор на въпрос той съобщи, че обучението на пилотите в изтребителната авиация ще бъде възстановено в рамките на 2 - 3 седмици. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поясни, че щурмовата, вертолетната и транспортната авиация не са спирали да изпълняват плановата си летателна дейност. Стрелбите на зенитно-ракетни войски, които трябваше да се проведат по време на учението на полигон Шабла и бяха прекратени на 9 юни, са препланирани за септември. „Ние продължаваме да изпълняваме задачите си въпреки трагедията, която ни сполетя, и за която съжаляваме“, заяви началникът на отбраната.
Източник: https://www.mod.bg/

 

42-ият български военен контингент получи отлична оценка за участието си в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“

30.06.2021, 20:07

Поздравявам последния български контингент в мисията на НАТО в Афганистан с отличното изпълнение на задачата. Най-прекрасното нещо е, че се върнахте живи и здрави. С тези думи министърът на отбраната Георги Панайотов се обърна днес, 30 юни, към личния състав на 42-ия военен контингент, който се завърна в нашата страна след успешно участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. Той припомни, че живеем във времена, когато отбраната на България започва не непременно от нашата граница, а на хиляди километри от страната ни. „Вие участвахте в такава мисия и се справихте отлично, представихте достойно Българската армия“, каза министър Георги Панайотов и поздрави военнослужещите от контингента за високите оценки за тяхната работа както от страна на ръководството на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, така и от командването на мисията на НАТО. „Само с вашите отлични постижения, само с една силна Българска армия може да има спокойна и силна България“, заяви министърът на отбраната.
На официалната церемония в гр. Карлово по посрещането на последния български военен контингент, участвал в мисия „Решителна подкрепа“, присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командващият Съвместното командване на силите (СКС) генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и командирът на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков.
„За близо 20 години 11 200 военнослужещи участваха в Афганистан. Българският войник се доказа, натрупа опит, заслужи уважението на съюзници и партньори. Вие направихте така, че за нашата армия да се говори с уважение“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в обръщението си към военнослужещите. По думите му, натрупаният опит и наученото в Афганистан са полезен фактор за запазване на нивото на оперативната съвместимост с нашите съюзници, за издигане на нивото на професионализъм и за увереността на обществото, че Българската армия в сложната обстановка на сигурност в региона и света е достоен гарант и защитник на суверенитета и териториалната цялост.
„Ако вашата мисия беше по-кратка, това не означава, че тя беше нискорискова и по-малко отговорна. Вие не само се прибрахте в пълен състав, какъвто ви изпратихме, но и поставихте края на участието на Българската армия в операцията на НАТО „Решителна подкрепа“, посочи още началникът на отбраната. Той благодари на всички офицери, сержанти и войници с думите: „Бъдете на своя пост, мисиите и операциите зад граница продължават. Разчитам на вашия опит“.
„Изминалото време бе изпитание на волята, на ума и на характера. По време на мисията ние изпълнихме своите отговорности и ангажименти със самочувствие и доказахме, че сме силни и непоколебими, открити и честни към своите партньори“, заяви националният командир на контингента полковник Павлин Велков. „Нито за миг по време на мисията ние не забравихме, че сме български воини. С всяко наше действие защитавахме доброто име на Република България и за пореден път представихме достойно Българската армия като сигурен партньор при изпълнение на задачи в международен формат под егидата на Алианса“, категоричен беше той.
Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов връчиха награди на военнослужещи за проявени професионализъм и отговорност и във връзка с успешното приключване на мисията в Афганистан.
Полковник Павлин Велков предаде бойното знаме на 42-ия контингент на командващия СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров. То ще бъде предоставено на Националния военноисторически музей като символ на успешното българско участие в мисията на НАТО в Афганистан.
Официалната церемония в Карлово започна с едноминутно мълчание в памет на подполковник Валентин Терзиев, на загиналите български военнослужещи по време на мисии и операции и при изпълнение на воинския си дълг в мирно време.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Германия приключи изтеглянето си от Афганистан

30.06.2021, 13:47

Германия приключи изтеглянето на своите военни от Афганистан, което започна през май, предаде БНР.
„Затворена е ключова глава от историята“, заяви министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. Съединените щати вече обявиха, че ще изтеглят всички свои военни, в рамките на мисията на НАТО Афганистан, до 11 септември.
Военното присъствие на Германия в Афганистан бе второто по големина след това на САЩ. Министър Анегрет Крамп-Каренбауер благодари в Туитър на всички 150 000 мъже и жени, служили там от 2001 г., като каза, че те могат да бъдат горди от службата си. Тя отдаде почит и на загиналите и ранени. „Няма да бъдете забравени“.
В Афганистан са били убити 59 германски военни от 2001 г., сочи справката на военното министерство. Последният контингент напусна страната от базата си в Мазар-и-Шариф с два германски самолета A400 и два американски C-17. Преди началото на изтеглянето Германия имаше 1100 войници, участващи в мисията на НАТО от 9600 военнослужещи за обучение и подкрепа.

 

С военен ритуал в последния му път бе изпратен майор Валентин Терзиев

30.06.2021, 13:07

С военен ритуал днес в авиобаза „Граф Игнатиево“ бе отдадена последна почит към майор Валентин Терзиев – пилот на изтребител МиГ-29, който загина на 9 юни, изпълнявайки полет над морето край Шабла, съобщава Пресцентърът на МО. Да се простят с един от най-добрите ни пилоти в авиобазата дойдоха президентът на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, висши военни, колеги, близки на пилота. Те изразиха своята признателност към отговорната и професионална служба, към неговата всеотдайност и любов към Родината, към волята му да преодолява рисковете в професията на военния пилот.
Последна почит към своя колега отдадоха и военнослужещите и цивилните служители от всички авиобази в състава на Военновъздушните сили. Те се сбогуваха с майор Валентин Терзиев – техен приятел и брат, който и в последния си тренировъчен полет изпълни отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.
Със заповед на министъра на отбраната майор Терзиев е повишен посмъртно в звание „подполковник“ и награден с орден „Свети Георги“ за офицери първа степен. - (видео)
Източник: https://www.youtube.com/

 

Rafael представи новата ракетна система Sea Breaker

30.06.2021, 08:57

Израелската държавна отбранителна компания Rafael Advanced Defense Systems Ltd. представи новата ракетна система Sea Breaker, която е от пето поколение и с голям обсег на действие. Това е автономна система с прецизно насочване за атаки срещу различни морски и наземни цели, съобщава Alfa Communications.
Системата Sea Breaker увеличава способностите на военноморските и артилерийски бойни единици. Разработена е, за да преодолява предизвикателствата на съвременното бойно поле, като използва високотехнологичните решения с прецизно насочване на Rafael.
Sea Breaker нанася с хирургическа точност удари на разстояние до 300 км. Системата разполага с усъвършенстван инфрачервен търсач, идеален за неподвижни или движещи се морски и наземни цели, в среда с ограничен или забранен достъп (A2/AD), в крайбрежни води, включително край архипелаг, както и при изпълнението на задачи, при които ракети с радиочестотно насочване не са ефективни.
Sea Breaker може да се изстрелва от военноморски платформи с различен размер – от малки ракетни катери до корвети и фрегати. Версията за сухопътни операции е основно за бреговата отбрана и използва пусковите установките на мобилните ракетни системи SPYDER на Rafael. Батареята разполага със самостоятелни системи за изстрелване, или действа като интегрирано решение с команден и контролен център  и  различни сензори, според изискванията на клиента.
Използвайки изкуствен интелект, Sea Breaker осъществява задълбочено проучване и съпоставка на получената информация за терена – уникална технология на Rafael, която се е доказала в бойни действия. Това позволява автоматичен захват на целите (ATA) и автоматичното им разпознаване (ATR). Системата има пълна оперативна способност дори и в зони, където липсва глобална навигационна спътникова система (GNSS), без да се влияе от метеорологичните условия. Ракетата e защитена от радиоелектронно противодействие (ECM). Според вида на изпълняваната мисия Sea Breaker дава възможност за бързо наблюдение на морето и ниско прелитане над земята.
Летяща с висока дозвукова скорост, Sea Breaker има многопосочна, синхронизирана способност за атака при предварително изготвени планове в зависимост от точките, азимута, ъгъла на удара и избора на определена точка в целта. Това осигурява голяма вероятност за успех на мисията. Бойната глава е с тегло от 113 кг, като атакува, взривява и раздробява целта. Само един-единствен удар е достатъчно ефективен, за да неутрализира кораб с размер на фрегата.
Дейта линкът на ракетата дава възможност за получаване на информация и взимане на решения в реално време. Той позволява също така и тактическо обновяване на данните. Ракетата може да прекъсне полета си по средата, както и да бъде направена оценка на нанесените поражения. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

Руски товарен космически кораб излетя за МКС

30.06.2021, 08:15

Руски товарен космически кораб излетя тази сутрин, за да направи доставка за Международната космическа станция, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.
Ракетата-носител "Союз-2.1а" с транспортния товарен кораб "Прогрес МС-17" стартира в 4.27 ч. от космодрума Байконур в Казахстан. - (видео)

Това е второ изстрелване на руски товарен кораб през 2021 г. към МКС. Девет минути по-късно той беше изведен в орбита.Товарният кораб ще достави на МКС 470 кг гориво, 420 литра питейна вода, 40 кг кислородни бутилки, около 509 кг сух товар, сред който има различно оборудване и материали за 7-те астронавти и космонавти там.

Скачването на "Прогрес" с МКС трябва да стане на 2 юли рано сутринта. - Още Космос

 

Забравените герои на България: Генерал–лейтенант Стефан Стефанов Славчев

30.06.2021, 07:54

Навършват се 56 години от смъртта на генерал-лейтенант Стефан Стефанов Славчев. Той е роден на 7 декември 1869 г., в Търново. Завършва Военното училище в София (1889) и артилерийска инженерна апликационна школа в Торино, Италия (1896). На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, на 1 януари 1899 г. в чин капитан, а на 27 септември 1904 г. в чин майор. Служи последователно в 5-ти (1889) и в 4-ти артилерийски полкове и като младши офицер в Софийския артилерийски арсенал (1897). Командир е на батарея в 6-ти артилерийски полк (1900). След това работи в Артилерийската инспекция (1903), а по-късно е помощник-началник по техническата част в Артилерийската инспекция (1909) и помощник-командир на Софийския крепостен батальон (1910-1911).
През Балканската война (1912-1913) е командир на тежката крепостна артилерия в 3-та армия, която се проявява при атаката на Одринската крепост (1913).
През 1914 г. с чин полковник е назначен за началник на техническия отдел в Артилерийската инспекция. През Първата световна война (1915-1918) командва тежка артилерийска бригада в 1-ва армия (1915), а след това е началник на артилерията в Щаба на действащата армия (1916-1918). На 15 август 1917 г. е произведен в чин генерал-майор. От армията е уволнен през 1919 г. Дълги години е преподавател по артилерия във военното училище, занимава се с научна дейност (професор по артилерия), автор е на книги и учебници.
Умира на 30 юни 1965 г., в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст. 1 и 2 кл.; ордена „Св. Александър” IV ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента

 

 

САЩ предупреждават: След нас идва гражданска война в Афганистан!

29.06.2021, 22:36

Афганистан може да стигне до гражданска война. За това предупреди командващият операцията на САЩ в страната генерал Остин Скот Милър, цитиран от washingtonpost.com. Твърде много въоръжени групировки действат в страната и воюват помежду си. Ако те не се обединят и не се борят заедно срещу талибаните, много тежки времена очакват страната.
"Ситуацията със сигурността не е добра", заяви Милър, като се позова на продължаващата загуба на територия, жертвите и оттеглянето на правителствените сили, докато талибаните започнаха офанзива в цялата страна по същото време, когато се предполага, че ще се проведат мирни преговори. Има много въпроси защо и как се случва това."
Коментарите на Милър, дойдоха, на фона на последните действия на талибаните, които бързо напредват в северните провинции и по-близо до столицата Кабул. През последните 48 часа длъжностни лица и афганистански медии съобщават, че талибанските бойци са превзели части от две провинции, северно и южно от Кабул и са нападнали постове за сигурност в трета.
Според някои експертни оценки талибанските сили сега контролират 140 от 370 области в страната и са активни или влиятелни в други 170.
Милър все още наблюдава изтеглянето на американските сили, но заяви, че ще бъде заменен в последните му етапи. Той определи процеса на напускане като добър от военна гледна точка. Но призна, че задаващото се заминаване вече е навредило на афганистанските отбранителни сили.
Припомняме, че тече изтеглянето на американските войски от страната. Вероятно Вашингтон ще остави около 650 американски войници в Афганистан след изтеглянето на по-голямата част от контингента си от страната. Това съобщи в четвъртък Асошиейтед прес (АП), позовавайки се на официален източник.
Те ще гарантират безопасността на дипломатите след изтеглянето на основната част от американските войски, което трябва да бъде завършено предимно за две седмици.
Освен това няколкостотин американски войници ще останат на летището в Кабул, вероятно до септември, за да помогнат на турските сили да поддържат сигурността. Според агенцията това ще бъде временна мярка, докато не бъде проведена по-официална операция за сигурност под турско ръководство.
Изданието посочва, че значителна част от американските и международните сили ще бъдат изтеглени от Афганистан до 4 юли или малко след това.
Източник: https://fakti.bg/

 

Проверка на руската ПВО на фона на учения на НАТО в Черно море   

29.06.2021, 17:11

Руската армия извърши проверка на противовъздушната отбрана на полуостров Крим на фона на започналите вчера в Черно море учения на НАТО „Морски бриз 2021“.
В проверката са участвали около 20 летателни апарата, включително разузнавателни самолети Су-24МР, многоцелеви изтребители Су-27 и Су-30СМ, бомбардировачи Су-24М, вертолети Ми-8 и Ка-27, както и ракетни комплекси С-400 „Триумф“ и „Панцир“.
Авиацията е изпълнила задачата както на максимално отдалечено разстояние от радиолокационните станции, така и на свръхмалка височина, използвайки за прикритие релефа на местността. Това максимално е затруднило задачата на противовъздушната отбрана, се посочва в съобщение на руския Черноморски флот.
Вчера в акваторията на Черно море започнаха мащабните учения на НАТО „Морски бриз 2021“ с участието на 32 бойни кораба, 40 самолета и 5000 военнослужещи от 32 държави.
От руското посолство във Вашингтон призоваха Съединените щати и съюзниците им да се откажат от маневрите с аргумента, че те увеличават риска от непредвидени инциденти.
Източник: bnr.bg/

 

Успешно завърши летателния стаж на курсантите – летци випуск 2021 г.

29.06.2021, 17:06

Семестриален изпит по летателна подготовка се проведе днес във Военновъздушната учебна база – Долна Митрополия с курсантите-летци випуск 2021 год. на ВВВУ „Георги Бенковски“. Летателният стаж на старши сержантите курсанти Александър Недялков, Янул Димитров, Димитър Ташев и Марти Иванов се проведе на самолет “Pilatus”.
Пред изпитна комисия випускниците показаха своите знания и умения, усвоени под опитното ръководство на техните инструктори. Контролите бяха извършени от майор Валентин Иванов и майор Тихомир Тодоров. Изпитът включваше изпълнение на две задачи – техника на пилотиране в зона прост пилотаж и полети по кръга.
На проведения разбор след приключване на изпита, членовете на комисията прецизно оцениха всички елементи от изпълнените упражнения. Те единодушно заявиха, че курсантите са се справили за оценка „Отличен“. „Видяхме добро владеене на самолета, както и необходимото за всеки един полет оценка на обстановката и умения за своевременно взимане на решения”. Отчетен бе и факта, че използването на съвременния “Тренажор за полетни и навигационни процедури” на самолет „Pilatus” паралелно с летателната подготовка дава голям принос за по-качественото и пълноценно обучение. Благодарение на него бяха отработени различни видове полетни, авиационни и аварийни процедури в представа близка до реалната.
Командно-инструкторският състав поздрави випускниците за отличното представяне и им пожела успех на предстоящите държавни изпити.
Източник: af.armf.bg/

 

Военнослужещи от 2-ра механизирана бригада надграждат способности по третата мисия на Българската армия

29.06.2021, 16:58

На 29 юни в изпълнение на „План на 2-ра механизирана бригада за оказване помощ на населението при бедствия”, военнослужещи от 38-ми механизиран батальон и батальон за защита на силите от състава на бригадата, проведоха съвместно практическо занятие със служители от Регионална  дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Пловдив (РДПБЗН) по издирване и спасяване на хора и животни при наводнение.
Занятието се проведе в езерото на населен пункт Старозагорски минерални бани под ръководството на началника на щаба на бригадата полковник Атанас Георгиев и главен инспектор Петър Петров – началник на сектор „Съвместни оперативни дейности ” към РДПБЗН – Пловдив.
По време на практичeското занятие се проведоха операции по издирване и спасяване на хора и животни от наводнени територии и обекти, евакуиране на хора от наводнени сгради, прехвърляне на хора пострадали от наводнението от една лодка в друга, издирвателни операции под вода на хора от водолази на ГДПБЗН – Пловдив и отводнителни дейности на залети сгради и терени, както и оказване на медицинска помощ на пострадалите от наводнението хора.
Командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов наблюдава действията на военнослужещите и им благодари за проявеното старание, мотивация и отговорност при изпълнение на задачите, спазването на мерките за безопасност, правилната експлоатация на специалната техника и оборудване и доброто взаимодействие със служителите на РДПБЗН – Пловдив.
Утре, 30 юни, на УЦ „Люляк” съвместните занятия продължават с действия при пожари.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в официалната церемония по посрещане на последния български военен контингент, участвал в мисията на НАТО в Афганистан

29.06.2021, 16:54

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в церемонията по тържественото посрещане на 42-ия контингент, който е последният български военен контингент, участвал в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Събитието ще се проведе от 16. 30 ч. на 30 юни на площад „Васил Левски“ в град Карлово.
С разформироването на 42-ия военен контингент приключва 19-годишното участие на формирования от Въоръжените сили на Република България в операцията за поддържане на сигурността и в мисията за подготовка, съветване и подпомагане на НАТО в Афганистан. През годините контингентите са в различен състав с обща численост 11 200 военнослужещи, като някои от тях са участвали в повече от една мисия.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Корветата „Бодри“ ще участва в международното учение „Sea Breeze 2021”

29.06.2021, 16:50

Корветата „Бодри“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби ще участва в международното учение „Sea Breeze 2021”.

Днес, 29 юни, корабът отплава от Пункт за базиране Варна за участие в учението на Военноморските сили (ВМС) на Република Украйна и ВМС на САЩ „Sea Breeze 2021”, което се провежда от 30 юни до 6 юли.
След преход до териториалното море на Украйна корабът ще се включи в планираните сериали на учението. Ще бъдат отработени действия по контрол на корабоплаването, борба с въздушен, подводен и надводен противник, оказване на помощ на аварирал кораб, попълване на запасите с гориво на ход, както и съвместно плаване на група кораби за охраната на кораб, превозващ ценен товар.
Участието в „Sea Breeze 2021” ще повиши нивото на оперативната и тактическа съвместимост на екипажа в многонационална среда.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Ген.-майор Груди Ангелов: Политическият ни елит се нуждае да бъде въвлечен в стратегическото мислене, за да може да начертае бъдещето на нацията

29.06.2021, 16:47

София. Политическият ни елит се нуждае да бъде въвлечен в стратегическото мислене, за да може да начертае бъдещето на нацията. Това каза за Агенция „Фокус“ началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов след проведена кръгла маса на тема: „Европейската стратегическа наука“.
Ген. Ангелов уточни, че специалният гост на кръглата маса - генерал-лейтенант проф. Венсант Депорт, е бил негов колега, началник на Колежа по отбрана във Франция, като и двамата са завършили един и същи колеж в САЩ. „Начинът ни на мислене и изразяване е общ“, допълни той.
„Фокусът на кръглата маса беше поставен върху стратегическото мислене и пътя, по който трябва да развиваме нашите обучаеми - не само военнослужещите, но и цивилните. Става дума за един общ курс, който тепърва ще се развива в партньорство с цивилни организации, с Франция, относно стратегическата наука и стратегическото разузнаване, което е малко по-различно от войсковото. Трябва да променим начина си на мислене и оценка на заобикалящата ни действителност“, обясни ген. Груди Ангелов.
Той допълни, че Военна академия непрекъснато организира подобни събития. „Опитваме се чрез външни лектори, чрез добре познати лица, които имат опит, съчетали са наука и практика, лекциите да бъдат интересни. Ще се радвам, ако има по-голямо присъствие. Повече от всякога политическият ни елит се нуждае да бъде въвлечен в стратегическото мислене, за да може да начертае бъдещето на нацията.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Отчетно-изборната конференция на столичните запасни ще бъде на 16 септември

29.06.2021, 08:25

Столичната организация на СОСЗР ще отчете свършеното през последните четири години на 16 септември. Редовната отчетно-изборна конференция ще се проведе в ЦВК от 15 ч. До тогава районните организации, клубовете и дружествата  трябва да проведат своите събрания и да изберат делегати. Това стана ясно на заседанието на Столичния съвет на СОСЗР, ръководено от председателя бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов (на снимката).
Изводът от анализа, който бе направен на форума е, че въпреки проблемите, предизвикани от COVID- 19, организацията е съхранила гръбнака си. Няма нито една закрита структура. За съжаление, не са малко активните членове, които ни напуснаха завинаги. Пандемията показа, посочи ген. Стефанов, че в такива изпитания човек трудно оцелява сам. В този смисъл колективите по места са оказали помощ на много запасни и резервисти, за да се справят с проблемите. Ръководството е осигурило на най-нуждаещите се дизенфекцонни материали. На някои от останалите без работа членове, т.е. бе достатъчно доходи, е помогнато да се устроят в други фирми. От социалния фонд на ЦС на СОСЗР са подпомогнати финансово осем души средно с по 300 лв. Ограниченията са нарушили традицията да се отбелязват от колективите кръглите годишнини на офицерите, сержантите и асоциираните членове. Изразено бе, обаче, огорчение от отношението на държавната и медицинските власти към запасното войнство. Липсата на закон, който да защитава правата на доскорошните командири от Въоръжените сили, също бе част от акцентите в дискусията по време на заседанието.
На заседанието бяха представени четирима членове на СОСЗР, които са кандидати за депутати в 46-ото Народно събрание. Те са в столичните изборни листи на коалиция „БСП за България“.  Всеки от тях има желание да постигне конкретни цели в законодателния орган. И четиримата, обаче, не скриха тревогата си от крайно недостатъчните грижи на държавата за запасното войнство. Ген. Радослав Пешлеевски ще работи за съхраняване на остатъците и пълното възстановяване на ГУСВ. Ралица Велизарова поставя акцент върху законодателството в сферата на сигурността и отбраната. За Тони Попов е приоритет решаването на проблемите на запасните в район „Люлин“. Майор от резерва Владимир Карамитев и като депутат ще продължава да настоява за възстановяване на „Гражданска защита“.   
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военноинвалидите и военнопострадалите отбелязаха 31 години от възстановяването на съюза си

29.06.2021, 08:19

Традиционно тържествената част започна с насрещен марш и въвеждането на знамето на Съюза, изпълнение на националния хим на Република България и химна на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите изпълнен за първи път през далечната 1930 година на общо събрание на организацията – текст Любомир Бовебски и музика Камен Луков.
След което бе извършен водосвет от отец Кирил Павел изпратен от Негово светейшество патриарх Неофит.......Прочети още

 

В Босилеград почетоха паметта на петима български офицери

29.06.2021, 08:14

Вчера на паметните плочи на убитите от сърбите през 1913 г български офицери делегация на МО водена от директора на дирекция „Сооциалан политика и полоока по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов  поднесе венци и цветя в градското гробище на Босилеград, съвместно с КИЦ – Босилеград, с председател Иван Николов и генералният ни консул в Ниш Димитър Цанев. Плочите са възстановени от Димитър Димитров, активист на българското малцинство в Западните покрайнини, за което беше репресиран от сръбската полиция.
Венци и цветя бяха поднесени и на гроба на подпоручик Генчо Неделков в Бокилеградското село Божица, където в последните 10 години КИЦ - Босилеград организира честване в негова памет по повод саможертвата му в Междусъюзническата война.
*************
По време на Междусъюзническата война, в центъра на Босилеград изненадващо се сблъскват сръбският 10 пехотен полк от Шумадийската дивизия и българският Шести конен полк от Четвърта пехотна дивизия, предвождан от полковник Иларион Танев.
След жестоки улични боеве в града падат убити и ранени десетки български и сръбски войници и офицери. Петима български офицери - полк. Иларион Танев, поручиците Стефан Стефанов, Стефан Котев, Христо Владев и Асен Костадинов са пленени от сръбската армия и разстреляни в Босилеград на 28 юни 1913 г. в нарушение на международните военни конвенции.
На 4 юли 1913 г. специална Военна комисия от Кюстендил, есхумира труповете, установява самоличността им, прави щателен оглед за начина и причините на смъртта. Същият ден останките на убитите офицери са пренесени и погребани в Босилеградското гробище. Три надгробни паметника са просъществували до 1980 година, когато са били счупени. Сегашните паметни плочи на офицерите са възстановени по идея на КИЦ "Босилеград", Демократичния съюз на българите и с усилията на родолюбивия българин от Босилеград Димитър Димитров.
Иточник: https://otbrana.com/

 

На този ден стартира гражданската авиация в България

29.06.2021, 08:07

На 29 юни 1947 г. на летище „Враждебна“ край София е положено началото на въздушния пътнически транспорт в България с откриването на първата линия София – Пловдив – Бургас.
На 27 декември 1946 г. с Постановление на Министерския съвет се създава Дирекция на въздушните съобщения. В постановлението са посочени терените за летища, складове, гаражи, превозните средства, съоръженията и работилниците, които трябва да бъдат предоставени безвъзмездно от Въздушни войски на Дирекцията на въздушните съобщения. Постепенно се оформят основните отдели на бъдещото предприятие – технически, летателен, свързочен и др. Към лятото на 1947 г. България разполага с 3 самолета Юнкерс-52, 2 самолета Ли-2, 3 самолета Фоке Вулф-18 за обучение и тренировка, 3 самолета Физелер Щорх, а малко по-късно и с 3 самолета По-2.
В ранната сутрин на 29 юни 1947 г. на летище „Враждебна“ започват да пристигат любопитни граждани, а малко по-късно и официалните лица, сред които и министър-председателят Георги Димитров. След тържествените речи на Георги Димитров и директора на Българските въздушни съобщения Борис Ганев, лентата е прерязана от министър-председателя. Първите пътници и официални лица заемат своите места в самолета, пилотиран от Ст. Тосунов и в 10:20 ч. машината взима курса на първата българска въздушна линия София – Пловдив – Бургас.

 

На този ден през 1900 година е роден бащата на Малкия принц

29.06.2021, 08:00

Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море.
Това е една от максимите на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Той се ражда на днешния ден през 1900 г. във френския град Лил.
Антоан дьо Сент-Екзюпери е френски писател и авиатор, известен най-вече с философско-поетичния разказ „Малкият принц“ и книгите си „Нощен полет“, „Земя на хората“, „Боен пилот“, „Южната поща“ и „Писмо до един заложник“.
Пустинята е хубава — каза Малкият принц, — защото крие някъде кладенец…
Животът на автора на "Малкия принц" е белязан от любовта към авиацията. Включен е в първи авиационен полк в Страсбург, след това лети в обществения транспорт. Назначен е за шеф на авиобазата Кап Жюби (Западна Сахара). По време на престоя си тук, заобиколен от враждебната испанска власт и разединените мавритански племена, Екзюпери успява с цената на голям риск да помогне на 14 екипажа на самолети, кацнали аварийно в пустинята.
През 1930 г. получава званието Кавалер на Почетния легион.
Когато избухва Вторара световна война, Екзюпери настоява да се включи в редиците на бойната авиация.
Извършва 7 разузнавателни мисии за периода март - юни 1940 г. След примирието е демобилизиран. Получава военен кръст. През 1943 г. авиогрупата му е преместена в Северна Африка. С много усилия Егзюпери се присъединява към екипа си.
Назначен е за командир. Започва отново да лети, но му забраняват поради възрастта. Въпреки това успява да си издейства още няколко полета над окупирана Франция.
31 юли 1944 г. Самолетът на Екзюпери поема на разузнавателна мисия над Югоизточна Франция. И никога не се завръща...
Само децата знаят какво търсят - каза Малкият принц. - Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват.
И досега продължават споровете за мястото на гибелта на пилота-писател. В последния си полет той изчезва някъде между Корсика и френската Ривиера над Средиземно море. Версиите са три. Според първата „Лайтнингът“ на Екзюпери е свален над морето от немски изтребители. Втората е подозрителна – някой е предизвикал катастрофата. Третата версия твърди, че от старите си рани Екзюпери е загубил съзнание над морето, а не е изключено и сам да е посегнал на живота си.
През 1992 г. предполагаемото място на морското дъно е проверено, но водолазите не успяват да открият останки от изтребителя-разузнавач на знаменития френски писател. През април 2004 г. останките от „Лайтнинга“ на Екзюпери са намерени от водолази край Марсилия шест десетилетия, след като на 31 юли 1944 г. неговият самолет изчезва безследно в Средиземно море.

 

Китайският разрушител Kunming 172

29.06.2021, 07:51

Разрушителят DDG 172 Kunming от китайския флот (борден номер 172, лидерен на Проекта 052D) е заложен през декември 2010 г. в корабостроителницата на завода Jiangnan в Шанхай, спуснат е на вода през август 2012 г. и се е присъединил към флота на страната през март 2014 г.
Разрушителите от този тип са предназначени да действат като част от корабните и авионосните групи, да им осигуряват противовъздушна отбрана, както и за борба с надводните кораби и противниковите подводници.
Пълна водоизместимост на разрушителя е 7500 t, дължината 157 m, ширината 17 m, газенето 6 m. Основната силова установка, изработена по схемата CODOG, включва две газови турбини и два дизелови двигателя с обща мощност 48.3 MW. Скоростта при пълен ход е 30 възела, далечината на плаването е до 4500 km при икономична скорост от 15 възла. Екипажът е от 280 души, включително 40 офицери.
Въоръжението се състои от: две установки за вертикален пуск на 32 ЗУР HQ-9, противолодъчни ракети-торпеди CY-2; две четириконтейнерни пускови установки за противокорабни ракети YJ-62; 130- mm атилерийска установка H / PJ-38, 30- mm седемцевен зенитноартилерийски комплекс H / PJ-12; ЗРК FM000N; два тритръбни 324- mm торпедни апарата ILAS-3 за изстрелване на торпеда Yu-7; четирите 18-цевни пускови установки за поставяне на пасивни смущения.
Радиоелектронни средства са: многофункционален радар "Тип 346A", радари за откриване на въздушните цели "Тип 364" и "Тип 517V", радари за управление на огъня "Тип 344" и "Тип 366"; подкилна хидроакустична станция SJD-8/9 и буксируема хидроакустична станция GUS ESS-1.
Разрушителят е оборудван с площадка и хангар за базиране на противолодъчен хеликоптер Ка-28 или Z-9C. - Още за проект 052D

 

 

Путин: Русия скоро ще постави на бойно дежурство уникални нови оръжейни системи

28.06.2021, 22:30

Нови уникални оръжейни системи скоро ще застъпят на бойно дежурство в Русия. Това заяви руският президент Владимир Путин в понеделник на среща в Кремъл със завършили военни университети и академии, предава ТАСС.
„На бойно дежурство вече е поставено хиперзвуково оръжие – системите „Авангард“ и „Кинжал“. На път са и други уникални оръжейни системи, включително междуконтиненталната балистична ракета „Сармат“, хиперзвуковата ракета „Циркон“ и зенитните системи С-500 „Прометей“ и други системи“, заяви Путин.
Държавният глава каза още, че вече се формира нова държавна програма за въоръжение с хоризонт за планиране до 2034 г., като се вземат предвид обещаващите разработки на водещи изследователски екипи, отбранителни институти и конструкторски бюра. „Изпълнението му ще бъде насочено към по-нататъшно укрепване на отбранителния потенциал на страната. И разбира се, ще трябва да работите с това оборудване“, обърна се той към завършилите военни университети.
В същото време президентът отбеляза, че на завършилите образователни институции на правоприлагащите органи и специалните служби се налагат най-високите изисквания. Той добави, че „те ще трябва да застанат до своите другари, които осигуряват законност и ред и спасяват хората, участват в премахването на последиците от природни бедствия, борят се с престъпността и корупцията, тероризма и защитават страната, нашия народ от вътрешни и външни заплахи“. „Значителните, видими резултати в тези и други ключови области са гаранция за доверието на гражданите и увереното, прогресивно развитие на Русия“, обобщи Путин, като изрази увереност, че всеки военнослужещ ще действа професионално, решително и твърдо на своя пост в интерес на родината. - (видео)

Източник: https://trud.bg/

 

Вижте каква военна техника и оръжие показа Сърбия при мащабно учение

28.06.2021, 22:25

В югозападната част на Сърбия, на платото Пещер, се проведоха най-големите от няколко десетилетия учения „Мълниеносен удар 2021“ с участието на руска военна техника, която Белград преди това закупи от Москва или получи от нея като подарък в рамките на споразумение за военно сътрудничество, предава ТАСС.
В маневрите взеха участие над 2300 военнослужещи от Втора бригада на Сухопътните войски на Сърбия, 72-ра бригада за специални операции, 63-та въздушнодесантна бригада, екипажи на ВВС и ПВО на Сърбия. На учението присъства лидерът на страната Александър Вучич......Прочети още

 
 

Индия прехвърли 50 хиляди войници по границата с Китай

28.06.2021, 19:46

През последните месеци Индия предислоцира поне 50 000 допълнителни военнослужещи по границата с Китай, за да укрепи позициите си в региона, съобщи ТАСС, цитирайки индийски медии.
Според тях Министерството на отбраната е разположило войски и подразделения на ВВС в три гранични района. Като цяло около 200 000 индийски военни в момента са съсредоточени по границата с Китай, което според източници е с 40% повече от миналата година.
КНР наскоро е изпратила допълнителни военни сили на разположение на военното командване в Синцзян, което отговаря за патрулирането на спорни райони по границата с Индия в подножието на Хималаите.
Китай изгражда бункери и писти в граничните райони, казаха източници. Все още няма официални коментари на тази информация.
Източник: Actualno.com

 

Румъния иска увеличаване на военното присъствие на САЩ в Черно море

28.06.2021, 19:38

Румъния иска увеличаване на броя на американските войски и коалицията за „сдържането“ на Русия в Черноморския регион, заяви румънският външен министър Богдан Ауреску (на снимката).
През май президентът на САЩ Джо Байдън на среща на върха със съюзници от НАТО в Източна Европа подкрепи “засилване на възпирането” на европейския континент, предаде БГНЕС.
“На нашата територия има структури на НАТО, някои командни и контролни подразделения (двустранни и многостранни), провеждат се военни учения, но ние се нуждаем от повече съюзническо присъствие, включително американско присъствие на място”, каза Ауреску в интервю за „Вашингтон Еказаминър“. Порталът разговаря с външния министър и министър на отбраната на страната Николае Чуке по време на мащабните учения на НАТО „Defender Europe“.
Ауреску отбеляза, че многонационалната бригада на НАТО е дислоцирана в румънския град Крайова, но засега само Полша “присъства на място”.
„Нуждаем се от повече съюзници в постоянна ротация, имам предвид терминът „стабилна и постоянна ротация“… Много е направено по въпроса за присъствието на съюзници на сушата, в морето и във въздуха за ефективно сдържане на Русия в региона“, добави ръководителят на румънското външно министерство.
Румънският министър на отбраната Николае Чуке от своя страна изрази надежда за “разполагане на колкото се може повече американски войски” в страната.
“Ние подкрепяме ротационното присъствие на американски войски в нашата страна. Обсъдихме този въпрос с американското командване в Европа, американския министър на отбраната, надявам се, че ще проведем двустранни дискусии и с новия американски министър на отбраната възможно най-скоро за изясняване на детайлите”, каза Чуке.
През последните години Русия претендира за безпрецедентна дейност на НАТО по своите западни граници. НАТО разширява инициативите и го нарича „сдържане на руската агресия“. Москва многократно е изразявала загриженост от натрупването на сили на алианса в Европа. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви по-рано, че Русия не представлява заплаха за никого, но няма да пренебрегне действия, които са потенциално опасни за нейните интереси
Източник: Actualno.com

 

Маневрите в Черно море са най-мащабните досега. Москва реагира остро.

28.06.2021, 16:25

В Черно море започна военното учение "Sea Breeze-2021", за което се твърди, че е най-голямото досега. То се провежда въпреки острата реакция на Москва, която го възприема като провокация и до последно призоваваше САЩ и съюзниците им да се откажат от маневрите.
Числа и факти
"Sea Breeze" ("Морски бриз") е ежегодно многонационално учение, което се провежда съгласно Меморандума за взаимопомощ и сътрудничество във военната област, подписан между САЩ и Украйна през 1993 година. Първите маневри се проведоха през 1997 година. Споразумението предвижда Украйна да предоставя военна и гражданска инфраструктура по черноморското крайбрежие, а САЩ отговарят за финансирането на учението. В него участват военни от страните-членки на НАТО, както и техни партньори - най-вече от Черноморския регион, но без Русия. Учението е разделено на четири фази, като през активната ще бъдат отработени маневри по вода и под вода за пресичане на противникови морски операции, бойни задачи по суша и във въздуха, както и спасително-издирвателни мисии.
Главнокомандващият на украинската армия Руслан Хомчак съобщи, че основната цел на учението е да подготви щабовете и подразделенията на украинските ВМС да изпълняват задачи в съответствие със стандартите на НАТО, както и да придобият опит при съвместни операции по поддържането на мира и сигурността. От общо 32 морски съда, които ще участват в учението, Украйна ще предостави 24 кораби и катери, 17 от общо 40 самолета, 12 хеликоптери, 80 единици военно оборудване и 1500 военнослужещи. В маневрите участват подразделения от общо 32 страни, сред които и България. Официално бе потвърдено и участието на Шести американски флот.
Реакцията на Русия
Русия разглежда маневрите в близост до границите си като провокация и призова САЩ и техните съюзници от НАТО да се откажат от тях. В изявление на руското посолство във Вашингтон, публикувано в Туитър, се казва: „Мащабите и откровено агресивният характер на учението "Sea Breeze" не отговарят на реалните задачи по осигуряването на безопасност в региона на Черно море". Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече учението „провокация". Една от целите му била снабдяването на Украйна с оръжие и друго военно оборудване, заяви тя.
Миналата сряда в района на анексирания от Русия полуостров Крим се стигна до ескалация на напрежението, след като руската брегова охрана произведе предупредителни изстрели срещу британския разрушител „Дифендър". Кремъл твърди, че британският кораб бил навлязъл на три километра навътре в руските териториални води. Лондон уверява, че става дума за най-безобидно транзитно преминаване през украинските териториални води. През 2020 на територията на Украйна се проведоха пет международни военни учения, а през настоящата година са предвидени общо осем. В тях ще се включат 21 000 украински военнослужещи и около 11 000 войници от други страни.
Източник: https://fakti.bg/

 

Военноисторическият музей с 12-часов празник за 105-та си годишнина

28.06.2021, 13:45

Националният военноисторически музей ще отбележи 105 години от създаването си на 3 и 4 юли, съобщиха от музея.
С вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция НВИМ ще работи от 18.00 до 23.00 часа на 3 юли и от 10.00 до 17.00 часа на 4 юли, предава БТА.
Празничният маратон ще започне със специална програма на 3 юли вечерта, когато отбелязваме и европейската инициатива Нощ на музеите. За настроението на всички, решили да отбележат празника на музея, ще се погрижат Представителните духови оркестри на Сухопътните войски и Националната гвардейски част.
В късните часове на деня тъмнината ще бъде разпръсната от уникално огнено шоу на клуб "Дивинитас", посочват организаторите.
Любителите на българското кино ще имат възможност да гледат четири български филма от 20-те и 40-те години на миналия век, представени от Българската национална филмотека в тазгодишния Сезон на класическия филм, организиран от Асоциацията на Европейските синематеки. Прожекциите ще бъдат съпроводени с музика на живо, изпълнена от Бояна Желязкова-Зарева - цигулка, и Ясен Обретенов - пиано.

 

Ще оборудват луноходите с военни технологии

28.06.2021, 13:23

Европейската космическа агенция ESA е сключила договор с компанията Milrem Robotics за редица проекти, които целят да осигурят по-голяма автономност на планетарните всъдеходи чрез използване на технологии за военни роботи, правейки ги по-малко зависими от хората, предава technews.bg.
Може да изглежда, че няма много общо между роботите, предназначени за бойното поле, и роботите за изследване на космоса. Но с нарастване на технологичните възможности и двата типа роботи изискват подобрена способност да действат без човешка намеса.
Това означава, че подобни роботи не само трябва да могат да се ориентират в терена и да изпълняват други задачи, за да постигнат целите си, но също да преоценяват задачите въз основа на променящите се условия и да планират отново своята мисия.
Като част от глобалната пътна карта на ESA, Milrem Robotics ще помогне за разработване на автоматизирана система за планиране на дълги мисии до Луната. Тя ще използва данни от дистанционно наблюдение, местни изображения, информация, събирана от сензори, и ресурси на роувъра за оценка на точките от интерес въз основа на приоритетите на мисията.
След като анализира информацията, системата ще може да добавя или премахва точките на интерес, ако е необходимо. С развитието си, системата може да се използва и за полети до Марс и астероиди около Земята през следващите две десетилетия.
Един бъдещ пример за приложение на системата е Европейският голям логистичен спускаем апарат (EL3), който включва марсоход за събиране на проби и връщането им на Земята. Марсоходът ще извършва повърхностни изследвания под наблюдението на учени на Земята, благодарение на способността си да преодолява разстояния до 300 км. - Още Космос
Източник: https://www.cross.bg/

 

Откриха паметната плоча на полковник Пеньо Върбанов Пенев

28.06.2021, 13:08

С военен церемониал в село Дългач днес бе открита паметната плоча на легендарния военен разузнавач полковник Пеньо Върбанов Пенев.

Събитието се осъществи благодарение на усилията на военния журналист д-р Силвия Сиракова, която през последната година реализира няколко документални поредици за делото на полк. Пенев.

Със свой пост в социалните мрежи д-р Сиракова отправи благодарности към дарителите и всички, уважили събитието.
Източник: progres.bg/

 

Специалните ни сили се подготвят за участие в голямо учение на НАТО

28.06.2021, 12:55

От  21 до 25 юни  СКСО беше домакин на началната планираща конференция за учението “Trojan Footprint 22”, което ще се проведе през май месец 2022 година. На конференцията в град Пловдив присъстваха над 120 представители на повече от 60 командвания, организации и структури от 32 държави, които започнаха планирането на най-мащабното учение на Специалните сили през следващата година, съобщават от СКСО.
На откриващата церемония генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия, приветства участниците с добре дошли в един от най-древните и най-красивите градове в България и изрази увереност, че всички ще имат възможността да си свършат добре работата и междувременно да създадат трайни връзки помежду си, които да им помагат в бъдещото сътрудничество. На завършилото през тази година учение са участвали 15 държави. Мащабът и участието, които се очертават за следващата година за всички нас означава едно – двойно повече усилия, двойно по-голям мащаб и по-високо ниво на операциите и разбира се двойно по-голям резултат и оперативна готовност.
От страна на Командването на специалните операции на САЩ в Европа (SOCEUR), което е водеща структура при планирането и ръководството на учението, полковник Клей Фрийман също изрази своята увереност, че поставените задачи ще бъдат изпълнени, като обучението е един от приоритетите на SOCEUR. Той благодари на СКСО в лицето на генерал-майор Матеев за създадената отлична организация за провеждане на конференцията.
„Напълно сме наясно, че практиката води до перфектност и колкото сме по-добре тренирани, толкова имаме по-високи шансове за победа на бойното поле. Връзките, които сме изградили по време на изминалите учения са доказателство за това, че сме по-силни заедно, като съюзници и партньори в Европа и дори през Атлантика.“ Това каза подполковник Андрюс от Литовското командване на Специалните операции.
През 2022 година „Trojan Footprint” ще бъде най-голямото учение на Специалните сили, правено до сега. Ще се проведе на територията на 10 държави, като българските Специални сили ще участват със свои представители и формирования освен на територията на страната, също така и на територията на четири други съюзни държави. Задачите, които ще отработват са свързани със основните мисии на силите за специални операции – специално разузнаване, директни действия, военно подпомагане и контратероризъм. Ще се изпълняват и допълнителни задачи. Учението цели да повиши уменията на формированията за действие по суша, въздух и вода за изпълнение на целия спектър от специални операции и да повиши готовността на ССО на НАТО и партньорски държави.
Източник: https://otbrana.com/

 

77 години от бомбардирането на летище Карлово

28.06.2021, 07:56

На 28 юни 1944 г. американска формация от 800 бомбардировача и 350 изтребителя води курс към Плоещ.
Заради зачестилите набези на българската авиация край Враца 350 бомбардировача, прикривани от изтребители, се отделят от основната група.

Целта им е летище Карлово (Марино поле) и военната фабрика в Сопот, която не е засегната. Артилерията успява да свали един B-24H „Либерейтър“.
Съдбата на летището обаче е фатална. То е засипано с над 4000 авиобомби от различен калибър. Разрушени са складовете, работилниците и хангарите. 25 души загиват, а ранените са два пъти повече. Напълно разрушени и повредени са над 70 самолета.

 

 

Секретни документи за мисията на британски разрушител в Черно море открити на автобусна спирка

27.06.2021, 21:18

Строго секретни документи на Министерството на отбраната, съдържащи подробности за бойния кораб HMS Defender (D36, тип Type 45) и мисията в Черно море и реакцията на Русия, са били намерени на автобусна спирка в графство Кент, съобщи Би Би Си.
В част от документите се обсъжда възможната реакция на Русия при преминаването на разрушителя на кралския флот през украински води покрай бреговете на полуостров Крим в сряда.
В други документи има подробности за възможно британско военно присъствие в Афганистан след края на операцията на силите на НАТО, предвождани от Съединените щати.
При преминаването на разрушителя „Дифендър“ край Крим се стигна до инцидент, за който Москва твърди, че са произведени предупредителни изстрели и са пуснати бомби по пътя на кораба.
Правителство обяви, че е започнало разследване. Говорител на Министерството на отбраната заяви, че негов служител е докладвал загубата на документи с чувствително съдържание и допълни, че „по-нататъшни коментари са неуместни“.
Документите, общо около 50 страници на брой, са били намерени подгизнали на автобусна спирка в графство Кент от човек, пожелал анонимност, който се е обадил на Би Би Си, когато е установил секретния характер на материалите.
Би Би Си смята, че документите, включващи мейли и презентации, са на висш служител в Министерството на отбраната.
Материалите, свързани с разрушителя „Дифендър“, показват, че мисията, описана от министерството като „невинно преминаване през украински териториални води“ с покрити оръдия и хеликоптер на борда, е проведена с очакванията, че Русия може да реагира агресивно.
Източник: bnr.bg/

 

Американски военен кораб пристигна в Одеса за военните учения “Морски бриз 2021”

27.06.2021, 19:53

Американският ескадрен миноносец "Ross" (DDG-71, Arleigh Burke-class) пристигна на пристанището на украинския град Одеса за участие в многостранното военното учение “Морски бриз 2021”. Това стана ясно от съобщение в “Туитър” на официалната страница на учението.
По информация на местното издание “Думская” “Рос” нееднократно е бил в Одеса и е участвал в учението, предаде ТАСС. Последно това е станало през 2019 година.
“Рос” е с водоизместимост от 9000 тона, екипажът му се състои от 337 души. На борда на кораба има 90 пускови установки на системата “Иджис”, които могат да изстрелват ракети “Томахоук” и други. Той е въоръжен също така с артилерийски установки, картечници, торпедни апарати, а на борда си може да има и хеликоптер.
По-рано военноморските сили на САЩ съобщиха, че “Рос” е пристигнал в събота в Черно море за участие в маневрите. Той ще се присъедини към 31 кораба по време на морската част на учението, включващо въоръжени сили от Северна и Южна Америка, Европа, Африка, Азия и Австралия. Планирани са различни учения по море, суша и във въздуха, включително бойни действия на сушата, против кораби и противовъздушна отбрана, както и обезвреждане на боеприпаси.
Американското посолство в Украйна съобщи преди това, че в учението участват 32 страни с 5000 военни, 32 кораба и 40 самолета.
Източник: bta.bg/

 

Докладът за падналия МиГ-29 ще бъде в две части – класифицирана и некласифицирана

27.06.2021, 19:47

До две седмици ще приключи работата на разследващите от Военна полиция по инцидента, при който загина майор Валентин Терзиев. Това съобщи пред БНР министърът на отбраната Георги Панайотов
Официалният доклад ще бъде в две части – класифицирана и некласифицирана. Веднага ще го оповестя, увери министър Панайотов.
На въпрос има ли някой интерес истината по случая да бъде потулена, военният министър подчерта: Естествено, че няма такъв интерес.
Според Панайотов има максимална прозрачност в хода на проверките и по всеки детайл.
Да спрат спекулациите и заблуждаващите мнения "на десетките т.нар. експерти", апелира отново министърът на отбраната. По думите му това още повече задълбочава негативните настроения и пречи на разследването.
След срещите си с пилотите и техническия състав в база "Граф Игнатиево", където работеше загиналият при инцидента край Шабла пилот майор Валентин Терзиев, Панайотов сподели, че те са принудени да преодоляват насаждания страх за бъдещето на авиацията.
Не са технически неизправни самолетите, увери военният министър.
В сила е рамков договор с производителите на МиГ, които могат да предложат най-качествената и професионална поддържка на тези машини.
Предстои сключването на ново споразумение за поддръжка, обясни Панайотов.
„Ако не се беше случило това нещастие с майор Валентин Терзиев, той лично щеше да има нальот някъде около 60-70, може би дори 80 часа само през тази година. Графиката на летателните часове тръгна нагоре, защото се поддържа техниката“, така Георги Панайотов отговори на някои от критиките за малко часове във въздуха на професионалните летци.
Търсенето на опции за интегрираната поддръжка на МиГ-29 ще бъде разгледано скоро на Съвет по отбрана, съобщи още Панайотов. Направил съм необходимите първи крачки. Няма да имам време да ги извървя, допълни министърът.
Източник": https://www.moreto.net/

 

Исторически календар

27.06.2021, 08:20

На 27 юни 1937 г. цар Борис III връчва бойните знамена на авиационните подразделения. Програмата за развитие на Въздушни войски набира скорост, подпомогната и от Солунското споразумение с Балканския съюз (31 юли 1938 г.), по силата на което отпадат ограниченията за въоръженията. През 1937 – 1938 г. се засилва и подготовката на летателния и земен състав.
Много българи се обучават за усвояване на новата техника в Германия, Италия, Унгария и Полша.

 

На 27 юни 1709 г. Петър I разбива шведите при Полтава

27.06.2021, 07:40

На 27 юни 1709 г. руският цар Петър I разбива шведските войски в битката при Полтава, с което практически печели Северната война, започнала в началото на XVIII век.
Поражението пък лишава Швеция от статута й на велика сила в Северна Европа.
Карл XII, според съвременниците си, „е бил влюбен във войната." Армията му често печелела сражения с превъзхождащ я противник. Така се случило в битката при Нарва през 1700 година, когато той напълно разгромил руските войски. След нея шведският крал наредил да бъде изсечен медал с подигравателно изображение на плачещия Петър, който бяга, хвърлил шпагата и шапката си. След победата над Русия, Карл тръгва към Полша и Саксония и побеждава Август II. Руският цар, междувременно, успява да се превъоръжи и да реформира армията, за да изгони шведите от руското крайбрежие на Балтийско море и да се установи в устието на река Нева в Санкт Петербург.
Но на страната е бил жизнено необходим широк излаз на Балтийско море за развитие на търговията с Европа. През 1707, Карл, който разбира, че Русия все още е основният му опонент, повежда армията през сегашната територия на Украйна към Москва.
Битката при Полтава показва, че руснаците за кратко време са усвоили най-добрите военни и технически постижения на времето. Артилерията на Петър I значително е превъзхождала шведската. Построени са били старателно измислени фортификационни съоръжения. Сметките на Карл XII за щикова атака, в която гвардейците са силни, не се оправдават. Битката е ожесточена. Загубите на шведите са два и половина пъти по-големи от загубите на руската армия. Карл е бил принуден да избяга в Турция. Това е победа.
Няколко години по-късно, Петър побеждава шведите в морските битки с при Гангут и Гренгам. Европа, преди обръщала малко внимание на руския цар, оттогава се научава да има предвид в международната политика интересите на Русия. Петър I, истинското призвание на когото, според историците, е водната стихия, получава искания достъп до Балтийско море. Войнственият шведски крал е убит в битка с норвежците през 1718. "Ах, братко Карл" - със съжаление казал Петър, като разбрал за него. И обявил седмица на траур за великия командир.

 

 

Подводницата Б-602 „Магадан: излезе на заводски изпитания

26.06.2021, 22:45

Вчера, 25 юни 2021 година, на първи заводски изпитания в Балтийско море излезе голямата дизел-електроическа субмарина Б-602 „Магадан“ (заводски номер 01616) проект 06363, построена за ВМФ на Русия в корабостроителницата АО „Адмиралтейские верфи“ в Санкт Петербург. Това е третата от шест подводни лодки проект 06363, строящи се за Тихоокеанския флот на РФ. - Още за проект 636.3

 

Поклонихме се пред героизма на Спасителя на Дойран

26.06.2021, 19:36

На малък хълм, непосредствено до пътя за Валандово, на 3-4 км от Дойран, Република Северна Македония, се намира възстановеният паметник на полковник Константин Каварналиев. Големият български командир загива на 23 юни 1913 г. в боевете за Дойранските позиции по време на Междусъюзническата война и е произведен посмъртно в звание генерал-майор.
Днес там се проведе възпоменателна церемония. Панахида отслужиха свещеници от Струмишката епархия. Посланикът ни Ангел Ангелов приветства участниците и говори за приноса на полк. Каварналиев за спасяването на жителите от района по време на Междусъюзническата война. За възстановяването на паметника той посочи с благодарност имената на проф. Бождар Димитров, Красимир Узунов, ген. Михо Михов и Иво Антонов. Положени бяха венци и цветя от Министерството на отбраната, посолството ни в Скопие, консулството в Битоля, СВВБ и българи от Република Северна Македония. Тук бе и 12-годишният Димитър Янакиевски от Охрид с националния трибагреник. От 5-годишен той е с българското знаме по това време на почит пред делото на полк. Каварналиев. Лъчезар Генов, председател на Областната организация н СВВБ във Враца разказа за свой родственик, загинал на Дойранските възвишения.
Участваха ветераните от Втората световна война 99-годишният Николай Георгиев, 98-годишните Софи Пинкас, Иван Караджов и Михаил Андреев и 93-годишните  Любен Ризов и Мария Стоянова. С тях и с останалите членове на централното ръководство на СВВБ заедно със заместник-председателят полковник от запаса Петър Пандурски. Министерството на отбраната бе представено от Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание“. С нас бяха още посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов, военният и военновъздушен аташе подполковник Пламен Николов, помощник-военният аташе майор Росен Янев, генералният ни консул в Битоля Димитър Иванов и консулът полковник от запаса Илиян Кръстев. Със заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов, за активна военно-патриотична дейност, те бяха наградени с юбилеен медал „75 години от победата над фашизма“. За активна военно-патриотична дейност и съществен принос в изграждането на военни паметници с решение на Изпълнителното бюро на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните редник от запаса Венцислав Василев бе удостоен с престижното звание „Почетен член на СВВБ“ и юбилеен медал „75 години от победата над фашизма“. Той е автор и дарителл на надписа на паметника на полк. Каварналиев.  С юблейния медал бе удостоен и кметът на Община Дойран Анго Ангов.   Отличията връчи заместник-председателят на СВВБ доц. д-р Софи Пинкас.   Подполковник Георги Георгиев, началник на Военното окръжие в Шумен, връчи почетен плакет от името но Областната организация на СВВБ, чито заместник-председател е, на подполковник Пламен Николов в знак на благодарност за отличната съвместна работа.
Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов за активна военно-патиротична дейност подполковник Пламен Николов бе удостоен с награден знак „Св. Георги“ – трета степен, а майор Росен Янев - с предметна награда „Сувенирен нож за „Манлихер“ на поставка. Отличията връчи посланик Ангел Ангелов.
***
„Аз на грък гръб не давам” – с тези думи ще остане в историята Константин Каварналиев, един от най-смелите командири в българската армия. Роден е през 1866 г. в Шумен. Произхожда от търговско семейство. Завършва седми випуск на Военното училище през 1885 г. В Сръбско-българската война е юнкер и командир на 13 рота от 56-ти пехотен Дунавски полк. Участва в боевете при Банкя, Сливница, Цариброд и Пирот. Проявява се в боя при Алдомировци. Произведен е в чин подпоручик. По-късно завършва военната академия в Белгия. Бил е началник-щаб на Втора бригада от 6-та пехотна дивизия. В Балканската война 1912-1913 г. е началник-щаб на 4-та Преславска дивизия, а след това на 5-та пехотна Дунавска дивизия.
В Междусъюзническата война командва 3-та бригада от 3-та пехотна дивизия. Шест дивизии, лично командвани от гръцкия крал Константинос I атакуват Кукуш, отбраняван от два български полка. Сражават се три дни, целта е населението да може да се изтегли без жертви към вътрешността на България. Българите се изтеглят на север, гръцката армия срива Кукуш до основи и се устремява към Дойран. Полковник Каварналиев командва защитата на Дойран като разполага само с 32-и и 42-и полк, които при това са непълни. Двата полка разполагат едва с 3000 бойци. А гърците атакуват с 42 000! Когато на 18 юни войниците му влизат в жестока битка, всеки се оказал срещу 14 души.
На 23 юни 1913 г. полковник Каварналиев напуска командния бункер и с пушка в ръка контраатакува с войниците си в първия боен ред. Врагът е отблъснат, българските войни удържат позицията и гърците се отказват да настъпват към България. По време на сражението е ранен в крака. Смятайки, че раната е лека, той продължава да се сражава. Но куршумът се оказва, че е засегнал важна артерия и той умира няколко часа по-късно от кръвозагуба. Повишен е посмъртно в чин генерал-майор.
Първоначално е погребан в близкото село, но през нощта неговите офицери го препогребват на друго, по-значимо, според тях място. Намира се на малък хълм непосредствено до пътя за Валандово, на 3-4 км от Дойран. Паметникът на полковник Каварналиев е построен през 1917 г. от Девета Плевенска дивизия. Той е с надпис „Полковник Каварналиев, загинал за свобода и родина, от 9-ата Плевенска дивизия“. Около 50 години след това е взривен като отломките му са разхвърляни наоколо. През 2000 г. гробът е осквернен от мародери. По инициатива на сдружение „Плиска” е възстановен, но не получава разрешение от македонските власти за поставянето му. По-късно е взето решение да бъде преместен в родния град на полковник Каварналиев – Шумен. Паметникът е монтиран и открит тържествено през ноември 2009 г. и се намира западно от парковата зона на хотел „Шумен”. Все пак край Дойран той е възстановен, като е открит повторно на първоначалното си място на 1 август 2019 г. Така днес героят има два паметника – в родния си град Шумен и на мястото, където е загинал геройски – край Дойран.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Георги Панайотов: Няма пилотска грешка при падналия МиГ-29 в Черно море

26.06.2021, 16:55

Вече е установен контакт с производителя на изтребителите МиГ - 29, руската самолетостроителна компания РСК МиГ и се чака отговор специално за черната кутия на падналия в морето наш самолет. Все още няма обратен отговор, но има предварителен ангажимент.
Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов пред БиТиВи по повод инцидента край Шабла с падналия самолет на майор Валентин Терзиев. Вариантът е да се разчитат данните от черната кутия и който може - с него ще работим, обясни той. Ще се съобразим с условията от производителя, те най-добре знаят, уточни министърът.
Надяваме се, че данните са съхранени и ще бъдат свалени на 100%, обеща Панайотов. Последните думи на майор Валентин Терзиев са: "Поразих целта, излизам от атаката", съобщи служебният военен министър. Според командира на база граф Игнатиево гласът му е бил спокоен и уверен, министърът не е чул записа.
Запитан защо мишената е забързала много скоростта си, Панайотов каза, че не е установено, но е възможно е да не е сработил парашут или да е обгорен парашута (на мишената - б.р.). Това са неща, за които не се говори като факти, уточни обаче Панайотов.
Мишената е спусната от 7000 метра, съгласно нормативните документи, което е спазено. На въпрос защо не е прекратено учението, когато стрелбите се пренасочват на височина между 4000 и 7000 м, той отговори, че следствието трябва да установи.
С 950 км/час е летят пилотът, не е критично ниско според колегите от ВВС, поясни Георги Панайотов. 1200 метра е доста ниска височина, пределът на учението е 2000 метра, но от неговата височина може да се измъкне и да вземе решение, но нощта е била непрогледна, без авиохоризонт и не е сигурно, че майор Валентин Терзиев е имал време да проследи къде се намира в момента земята, коментира още министър Панайотов.
Той смята, че в случая не може да се говори за пилотска грешка. Пилотът е поддържал връзка с командващите учението - ясни са имената им и не могат да бъдат съобщени, обясни министърът.
С вдовицата на майор Терзиев министърът не е общувал, посетил е родния му дом при майка му и брат му. Искаме да разберем какво е предприел в последните 13 секунди майор Валентин Терзиев, каза служебният министър.
Той е герой и аз съм го предложил за най-високата военна награда, обясни Панайотов. По отношение дали има пропуски в учението - ще уточнява разследването, каза в заключение той и ще се види кой и за какво и дали трябва да понесе вина.
Припомняме, на 9 юни 2021 г. сутринта бе съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.".
Учението "Шабла 21" включваше съвместни стрелби на зенитен полигон на ВВС-Шабла. В него участваха и военнослужещи от 204-та авиобаза "Полковник-летец Миленко Павлович", известна със старото си название Батайница, на сръбските Военновъздушни сили. В самото учение "Шабла 2021" са включени и военни от САЩ.
За избягване на подобни инциденти в акваторията на Черно море Община Шабла през април публикува ограничения за придвижване в района.
Военната ни авиацията има проблем за поддръжката не само с изтребителите МиГ, но и с вертолетите Кугър, с новите хеликоптери, призна служебният министър.
Според Панайотов, когато са се правели договори за купуването фокусът е бил върху придобиването, а не е мислено как ще се поддържат. Има проблем с поддръжката на самолети L-39. За Кугарите е сключен договор да бъдат ремонтирани в Испания чрез НАТО, с Пилатус също има огромни проблеми с поддържката, на път да се сключи договор и там, поясни Георги Панайотов.
Летателните часове на българските пилоти не са достатъчни, призна той. МиГ-овете, с които разполага българската авиация, са технически изправни и надеждни, категоричен е той.
Последният българския контингент се върна от Афганистан, където изпълняваха мисията ISAF. Всички са живи и здрави, за 19 г. там страната няма нито една жертва, каза по тази тема министърът. В Карлово следващата седмица ще е официалното разформироване на българската част.
Съставите на завръщането на Америка са сред основните играчи в Европа, България стои прекрасно, представи международната обстановка Панайотов. Той припомни кратката среща между президента Румен Радев и американския му колега Джо Байдън в Брюксел, на срещата на върха на НАТО през юни 2021 г. Двамата са говорили за сегашното и бъдещето сътрудничество между България и САЩ, допълни Панайотов.
Източник: https://www.moreto.net/

 

Американският кораб „Ross“ навлиза в Черно море за ученията Sea Breeze-2021

26.06.2021, 12:16

Американският есминец "Ross" (DDG-71, Arleigh Burke-class) навлиза в Черно море, за да вземе участие в 21-вите поредни учения "Sea Breeze 2021".
Новината беше съобщена на страницата на Шести флот на американските ВМС.
"USS Ross се готви да влезе в Черно море за участие в ученията "Sea Breeze". Корабът потегли от военноморската база Суда Бей, Гърция, и сега се намира в Средиземно море, подготвяйки се да навлезе в Черно море." - се казва в съобщението.
Преди това корабът "Laboon" се насочи от Черно към Средиземно море, след като изпълни задачи по патрулиране в подкрепа на съюзниците и партньорите на НАТО в региона.
Ученията "Sea Breeze 2021", които ще се проведат от 28 юни до 10 юли, ще бъдат най-мащабните за последните две десетилетия. Заедно със силите на НАТО в тях ще участват 24 украински кораби и катери, и 17 самолета от ВВС на Украйна,

**********

Руският Черноморски флот контролира действията на американския военен кораб "Росс" (USS Ross), съоръжен с управляеми ракети, който днес е навлязъл в Черно море. Това съобщи пред журналисти Националният център за управление на отбраната към министерството на отбраната на Русия, цитиран от ТАСС.
"Силите и средствата на Черноморския флот са пристъпили към контрол на действията на бойния кораб "Росс" на военноморските сили на САЩ, навлязъл на 26 юни в акваторията на Черно море", посочи националният център.

 
 

Исторически календар

26.06.2021, 12:03

На 26 юни 1940 г. с министерска заповед №243 на бойните самолети се поставят нови отличителни знаци – черен стилизиран андреевски кръст върху бял квадрат с тънка черна рамка. Нанася се върху тялото и крилата, а на опашното кормило се поставя националният трицвет.

 
 

Кедми: Руският флот даде да се разбере, че вече няма да има тарани

26.06.2021, 07:45

Москва ясно обясни на Запада, че оттук нататък тя ще реагира остро на провокации като тази, извършена от разрушителя на британския флот HMS Defender на 23 юни край бреговете на Крим. Това съобщи на 25 юни в ефира на израелския интернет-канал Iton TV политологът от Израел, бивш ръководител на специалната служба Nativ Яков Кедми. По негово мнение руският флот даде да се разбере, че повече няма да има тарани при нарушаване на границите на Руската федерация. Сега руснаците, в зависимост от ситуацията, ще задържат или потапят корабите, извършващи такива скандални действия. При това ще се опитат да спасят екипажа на потъващия кораб. В същото време политологът не се съмнява, че Китай определено ще последва руския пример. „Американците вече няма да преминават близо до пролива Петър Велики. Те могат да крещят каквото си искат. Защото руският флот е взел решение - тарани вече няма да има. Това не е достатъчно. Защо да трошиш и своя кораб? Какво, ракети ли няма? Оръжия ли няма? Самолети ли няма?"- казал експертът, припомняйки инцидента, станал през ноември 2020 г. Кедми пояснил, че Русия в Далечния Изток, както и в другите региони на страната, разполага с достатъчен брой сили и средства, за да постави всеки на мястото му. Непризнаването от американците или от някой друг на границите на Русия и Китай не трябва да вълнува Москва и Пекин. Сега ще стане изключително рисковано за САЩ и техните съюзници да изпратят своите кораби във водите на тези страни. "Е, нека опитат отново. Защото ако Русия го направи, Китай ще го направи, ако Китай го прави, тогава и Русия ще го направи“, обяснил Кедми. Експертът подчертал, че наглите опити да се налага нещо на другите държави и да изпращат своите кораби до бреговете им приключиха. - (видео)
Източник: https://www.pan.bg/

 

 

Губят се последните 13 секунди от действията на майор Терзиев

25.06.2021, 15:07

Все още не са свалени данните от черната кутия на рaзбилия се преди 2 седмици край Шабла Миг-29. Скъсан лентов кабел, който трябва да бъде поръчан от Украйна, преди това да стане. Това обясни в "Денят започва" на БНТ министърът на отбраната Георги Панайотов.
По думите му, ако техническият проблем не бъде отстранен преди да се обработят данните в кутията, те може да бъдат повредени. Според него този проблем може да се разреши до 2-3 дни.
"Възникна един непредвиден технически проблем, скъсан е лентов кабел и предстои да бъде предоставен нов, не можем със собствени средства да се опитваме да го поправяме, тъй като това ще ни изправи пред риска да загубим данните от черната кутия", каза служебният министър на отбраната.
Черната кутия на този МиГ-29 е произведена в Украйна и ще се търси лентов кабел от производителя.
"Опасяваме се и че има части от лентов кабел, които са разхерметизирани и са с възможни промени", каза Панайотов.
Министърът на отбраната каза, че вече е сигурно, че мишената е спусната от 7000 м височина и това е съгласно заложените параметри.
"Движела се е с 480 км/ч в момента на спускането. В началото мишената се е движела с нормална вертикална скорост, която обаче рязко се е увеличила и това е установено от наблюдателен пункт. Допустимата скорост за падане на мишената е 500км/ч", каза Панайотов.
По думите му е възникнал някакъв проблем, защото след това мишената е започнала да се спуска по-бързо. Губят се последните 13 секунди от действията на майор Терзиев.
Служебният министър на отбраната каза, че дори да не бъде разчетена информацията от черната кутия, ще стане ясна причината, довела до трагичния инцидент.
Източник: https://otbrana.com/

 

САЩ ще оставят близо 650 свои военнослужещи в Афганистан след изтеглянето си от страната

25.06.2021, 08:32

Приблизително 650 американски военнослужещи се очаква да останат в Афганистан, за да осигурят безопасността на американските дипломати, след като основната част от военния контингент на САЩ се изтегли от страната, което в общи линии предстои да се случи през следващите две седмици, съобщиха американски служители пред Асошиейтед прес.
Освен това неколкостотин американски войници ще останат на летището в Кабул, евентуално до септември, за да помогнат на турските военнослужещи да поддържат сигурността му, като временна мярка, докато не стартира по-официална, водена от Турция, операция по охрана на летището, допълниха служителите. По думите им САЩ очакват командването на американските и коалиционните сили, висшият офицерски състав и по-голяма част от войските да се изтеглят от Афганистан до 4 юли или скоро след това.
Служителите не дадоха повече подробности за изтеглянето и пожелаха да останат анонимни, отбелязва АП.
Източник: bta.bg/  

 
 

Системата за активна защита Trophy на Rafael е избрана от Великобритания за основния боен танк Challenger

25.06.2021, 08:21

Системата за активна защита Trophy™ за бронирани машини на израелската държавна компания Rafael Advanced Defense Systems Ltd. беше избрана от Министерството на отбраната на Великобритания за следваща фаза на детайлна оценка и интеграция за основния боен танк на армията Challenger 3.
Изборът е направен на базата на проучване, извършено от британското Министерство на отбраната, като част от програмата за обновяване, ръководена от основния контрактор Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL). В резултат ще бъде осъществена интеграция и системни изпитания на по-лекия вариант на системата Trophy (Trophy MV), за да се отговори на специфичните изисквания на тази машина.
Системата за активна защита Trophy, която е разработената от Rafael като отговор на успешни противотанкови атаки, осигурява доказана в бойни действия защита срещу противотанкови ракети и снаряди, като едновременно с това локализира и дава информация за източника на вражеския огън за незабавен отговор. Tя е единствената напълно интегрирана и тествана в реални бойни действия система за активна защита в света. С Trophy от 2010 г. са снабдени и основните бойни танкове на Израелските отбранителни сили – Merkava, както и бронетранспортьорите Namer. Системата също така е доставена на американската армия за бойните й машини Abrams, а скоро с нея ще разполагат и танковете Leopard на германската армия.
Системата Trophy е осъществила множество прихващания, без да допусне да се стигне до ранени военнослужещи или повреди на платформи, на които е инсталирана от първия й оперативен прехват през 2011 г. Trophy е преминала над 5400 успешни полеви изпитания и има натрупани повече от 1 000 000 експлоатационни часа. В момента Rafael има договори за серийно производство на над 1800 системи.
Дейвид Фармър, ръководител на екипа, отговарящ за доставка на оборудването и поддръжката на Challenger 3 в Отдела по снабдяването към британското Министерството на отбраната, каза: „Радвам се, че мога да приветствам Rafael към нашата кохорта от партньори, с които работим заедно Challenger 3 да са в отлично състояние и готовност. Това е важна програма за отбраната и за британската армия. Тя ще доведе до огромна промяна при модернизацията на нашите сухопътни сили. Новаторската технология, която планираме да използваме, значително ще увеличи военните ни способности. “
Бригаден ген. (о.з.) Майкъл Лури, ръководител на Дирекцията за наземни системи в компанията Rafael, коментира: “Системата за активна защита Trophy e спасила живота на много войници и  допринася за защитата на активите на бойното поле. Тя дава възможност на танковите екипажи да маневрират безопасно под обстрел и да изпълняват мисиите си безопасно и пълноценно. Тази система промени правилата на играта на бойното поле и решението на Обединеното кралство да избере Trophy за защита на своите екипажи поставя началото на нова ера за своите въоръжени сили. Благодарни сме на нашите партньори от Обединеното кралство, че се присъединиха към другите нации, които се довериха на системата за активна защита Trophy на Rafael.“
Тук може да видите как действа системата за активна защита Trophy APS.
За  Rafael
Rafael Advanced Defense Systems Ltd.  проектира, разработва, произвежда и доставя голям брой високотехнологични системи в областта на отбраната и сигурността, използвани от военновъздушните, сухопътните, военноморските, космическите и кибер подразделенията на Израелските отбранителни сили, както и от армиите на различни страни по целия свят.  Портфолиото на компанията включва богат асортимент от иновативни решения, които осигуряват превъзходство по земя, въздух, море, под вода, в космоса и кибер пространството. Rafael е една от трите големи отбранителни компании в Израел и в нея работят 8000 души, като също така има голям брой подизпълнители и доставчици на услуги
Източник: alfacommunications.net/

 
 
На този ден през 1950 година започва Корейската война
25.06.2021, 08:09

Корейската война е конфликт между Северна Корея и Южна Корея, продължил от 25 юни 1950 до 27 юли 1953 и първият горещ конфликт в рамките на Студената война, сблъсък между САЩ и техните съюзници от ООН и комунистическите сили Китай и СССР.
Основните съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания, но и много други държави изпращат свои войски.
Съюзниците на Северна Корея са Китай, с военни подкрепления, и Съветския съюз, който изпраща военни съветници и военни пилоти, както и оръжие за китайските и севернокорейски войски.
В края на Втората световна война Съветският съюз изтласква японците от Корейския полуостров. Съветската армия окупира северната част, а американската – южната част на страната. Войната започва с нападение над Юга от страна на Ким Ир Сен , който се надява по военен път да обедини Корея в една държава, управлявана в духа на комунистическата диктатура. В отговор Съветът за сигурност на ООН взема решение да подпомогне южнокорейците. В обстановката на политика на бойкот, предприета от СССР, ООН с решаващото участие на САЩ, контраатакува и отблъсква войските на Северна Корея до границите на Китай. Впоследствие нито една от страните няма сигурно надмощие и войната се води с променлив успех за всяка от тях до формирането на 2 корейски държави с ясни граници, разделени от 5-километрова демилитаризирана зона. Мирен договор между САЩ и Северна Корея все още не е сключен, въпреки желанията на последната. Примирието, с което е сложен край на военните действия, става възможно след като през 1952 г. става ясно, че САЩ няма да могат да използват ядрено оръжие за да съкрушат силите на СССР.
Сега териториите на двете корейски държави почти съвпадат с тези на двете окупационни зони след края на Втората световна война. - (видео)

 
 

 

Танкът Т-90С е най-успешният в търговски план представител на своя клас в света

24.06.2021, 22:40

"Към днешна дата Т-90С е най-успешната в търговски план машина на световния пазар. Броят доставени за износ танкове – като се имат предвид машинокомплектите за производство по лиценз, достига хиляди бройки", споделиха пред ТАСС представители на "Уралвагонзавод" по време на оръжейното изложение MILEX 2021 в Минск. Освен Т-90С УВЗ представи и БМПТ "Терминатор", нова инженерна машина и танка Т-14 "Армата".
Производството на Т-90 от най-новата модификация върви паралелно с модернизацията на по-ранните машини, както и на танковете Т-72 за армията на Русия и за чуждестранни поръчители. Тя предлага унифицирани ходова част и двигател с тези от Т-90, подсилване на противоминната защита на дъното и общата защита на танка, както и усъвършенствана система за управление на огъня.
Съвременната версия на Т-90 е снабдена с гладкоцевно оръдие от 125-мм калибър със стабилизация и автоматично следене на целите, многоканални прицели за командира и мерача с инфрачервена камера и лазерен далекомер, модулна динамична защита, противокумулативни екрани и оптико-електронна система за защита от ракети с лазерно насочване. 48-тонната машина се задвижва от двигател с мощност 1130 к.с.
Танкът е на въоръжение в 11 държави (най-голям парк има Индия – над 1100 единици). Планира се сключването на договори за лицензирано сглобяване на танкове в Египет (500 единици), доставка на най-новата версия Т-90МС в Индия (464 танка) и Кувейт (146 машини), пояснява "Российская газета". - Още за Т-90
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Инцидента край бреговете на Крим - инфографика на британското издание Daily Mail

24.06.2021, 17:27

Появи се репортаж на кореспондента на ВВС Джонатан Бийл, който се намира на борда на разрушителя Defender по време на инцидента край бреговете на Крим. В началото се вижда, че членовете на екипажа зареждат корабните артилерийски оръдия и ракетни установки. Тогава в кадър се появява руски патрулен кораб, който преследва британския разрушител. В един момент той се приближава максимално близо до него, пише "Российская газета".
Ясно се вижда как до разрушителя летят бомбардировачи Су-24. Един от моряците признава в разговор с кореспондента, че самолетите са изглеждали заплашително. В репортажа се чува и обръщението на руските граничари към екипажа на английски език. Те настояват да напуснат зоната и предупреждават, че в противен случай ще открият огън. - (видео)
Показателно е, че моряците веднага след това слагат бели маски и ръкавици, или както ги наричат ​​в британския флот - Protective Face Shield FROG (защитни огнеупорни маски). Те се използват в случай на опасност от пожар на плавателния съд. - (видео)

*********

Позицията на Русия: Цялата отговорност за последствията в случай на повторение на провокации, като нарушаването на границата от британския разрушител „Дифендър“, ще бъде на британската страна. Такова бе официалното изявление на руското Министерство на външните работи, връчено на посланика на Обединеното кралство в Русия Дебора Бронърт, която е била официално извикана в сградата на МВнР на Русия, предава TACC.
„Пред посланика беше изразен остър протест заради нарушаването на границата на Руската федерация и провокативните и опасни действия на кораба на британския флот в териториалните води на Руската федерация, което руската страна счита за грубо неспазване Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. Особено внимание е било обърнато, че при повтаряне на подобни провокации, цялата отговорност за техните възможни последици, ще бъде изцяло на британската страна“, се казва в изявлението на руското външно министерство.  - (видео)

 

Сергей Наришкин: Разведката встъпи във войната първа

24.06.2021, 17:02

За съветското външно разузнаване преди, по време и след Втората световна война по цял свят се говори с респект. Мнозина са убедени, че неговото превъзходство над вражеските разузнавания е една от основните причини за победата над хитлеристка Германия. И до ден днешен повечето от сътрудниците му са неизвестни, но те, въпреки изпитанията, на които са били подложени и от чужди, и от свои (по времето на сталинските репресии), не спират с риск за живота си да работят за Победата.
С една необичайна публикация само преди три дни в руското сп. "Национальная оборона" сегашният директор на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин (род. 1954 г.) развълнува читателите в Русия. А читателите на ДУМА са сред първите по света, които имат възможността да се запознаят със статията с незначителни съкращения. Авторът повдига завесата пред някои тайни. Само един пример. Отдавна се спори кой и кога е предупредил за пръв път, че Германия ще нападне СССР. Отговорът на Наришкин е шокиращ. Разузнаването донася за това още през 1932 г. - тогава Германия се съюзява с Франция и Полша за нападение срещу СССР - преди Хитлер да дойде на власт.
Шефът на днешното руско разузнаване осветлява не само успехи. Тезите му са повече от убедителни, защото се опират на документи, подкрепени и с факсимилета, част от които ви предлагаме........Прочети още

 

Сертифицираха националния поддържащ елемент и военното формирование за участие в Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово и в Силите на оперативния резерв на силите на ЕС в Босна и Херцеговина

24.06.2021, 16:38

Комисия от Съвместното командване на силите и Командването на Сухопътните войски, с председател подполковник Юлиян Борисов-главен експерт в  сектор „Сертификация и поуки от практиката” на отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите и контролна група от Щаба на отбраната с ръководител полковник Павел Мрънков, за времето от 22 до 24 юни провери степента на подготовката, уменията и способностите на командния и личния състав за изпълнение на задачи при евентуалното им активиране за участие в силите на оперативните резерви за Косово и Босна и Херцеговина и постави оценка „БОЕГОТОВ”.
Проверката за готовността на военнослужещите започна с брифинг на командира на 38-ми механизиран батальон на 2-ра механизирана бригада, назначен за помощник-национален командир на контингента, подполковник Николай Николов, след което продължи със строеви преглед на личния състав, проверка на документи и екипировка и провеждане на специализирани тестове.  През следващите дни, на Учебен център „Люляк” бяха проверени и оценени  способностите на националния поддържащ елемент и военното формирование, съгласно задачите на мисията в рамките на проведеното ротно тактико-специално учение на тема „Действие на оперативния резерв на НАТО и Европейския съюз от въоръжените сили на Република България в операция по поддържане на мира“.
Подготовката на военнослужещите, определени за назначаване на длъжности в състава на Националния поддържащ елемент се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски”, а непосредствената подготовка в 38-ми механизиран батальон-Стара Загора и на Учебен център „Люляк”. Механизираната ротата е с командир капитан Георги Пасков и е комплектувана с военнослужещи от формированията на 2-ра механизирана бригада на Сухопътните войски, а комуникационно-информационният възел от Мобилната КИС, от състава на Съвместното командване на силите.
*********
Въоръжените сили участват в оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово и в Силите на оперативния резерв на EUFOR в изпълнение на Решение № 889/04.12.2020 г., с което  Министерския съвет на Република България разрешава изпращането и използването при активиране на Силите на оперативния резерв за срока на операциите (и за тренировки) на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтея”, оръжие и техника считано от 1 януари 2021 г., както следва:
- до 10 военнослужещи в щаба на 2-ри батальон от Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в Силите на оперативния резерв на операцията на ЕС ALTHEA (EUFOR)
- рота с национален поддържащ елемент (до 140 военнослужещи) в състава на Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО (ORF) на KFOR и в Силите на оперативния резерв на EUFOR.
Развръщането на формированието на териториите на Косово или Босна и Херцеговина се извършва в срок до 14 дни, след заповед на командващия на операцията, при влошаване на обстановката и невъзможност за поддържане на безопасна среда за сигурност и свобода на придвижването в зоната на операцията.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

Приключихме участието си с военни формирования в Международната мисия на НАТО в Афганистан

24.06.2021, 16:33

https://otbrana.com/uploads/g_15556.jpg„Добре дошли на родна земя! Изказвам най-сърдечна благодарност от името на висшето военно и политическо ръководство на Министерството на отбраната за успешното изпълнение на задачите. Вие достойно представихте Българската армия в Ислямска република Афганистан“. С тези думи командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави военнослужещите от 42-ия военен контингент, които се завърнаха снощи в нашата страна след участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, съобщава Пресцентърът на МО. На летище „София“ те бяха посрещнати от полковник от запаса Калчо Атанасов - началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, и от бригаден генерал Деян Дешков - командир на 61-а Стрямска механизирана бригада.  
Четиридесет и вторият български военен контингент участва в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан  „Решителна подкрепа”  от март до юни 2021 г. Контингентът е със структура национален елемент, рота за охрана и щабни офицери. В състава му са включени до 120 военнослужещи, които изпълняваха задълженията си в Кабул и в база „Летище Баграм“. Основните задачи на контингента бяха свързани с денонощната охрана на част от вътрешния периметър на база „Летище Баграм“, както и с носенето на ежедневни денонощни дежурства в командния и в базовия оперативен център. Националният елемент осъществяваше непосредственото командване на целия български военен контингент и контролираше стриктното спазване на вътрешния ред и стандартните оперативни процедури при изпълнение на поставените задачи. Наред с това осигуряваше логистичната и комуникационно-информационната поддръжка на контингента.
Национален командир на 42-ия контингент е полковник Павлин Велков от Военно окръжие - София, помощник-национален командир е подполковник Тодор Тодоров от Съвместното командване на силите,  а командир на ротата за охрана –  майор Милен Проданов от военно формирование 34 840 - Карлово.
Днес военнослужещите от контингента ще преминат медицински прегледи във Военномедицинска академия – София.
Със завръщането на 42-ия военен контингент в нашата страна приключи участието на формирования от Въоръжените сили на Република България в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан. Решение за това беше взето на 15 април тази година на извънредно заседание на Министерския съвет, в контекста на решението на съюзниците за постепенното изтегляне от 1 май 2021 г. на контингентите в мисията „Решителна подкрепа“. То бе прието на  извънредната среща на министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки на НАТО на 14 април 2021 г. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

Намерика черната кутия на разбилия се МиГ-29

24.06.2021, 13:44

Черната кутия на изтребителя на майор Валентин Терзиев е намерена и извадена от морското дъно. Това съобщи днес, 24 юни 2021 г., служебният министър на отбраната Георги Панайотов.
„Черната кутия (Защищённый бортовой накопитель, ЗБН-Т) бе намерена и извадена от дълбочина над 70 m. В момента се намира на борда на български военен кораб. До три часа този кораб ще акостира на пристанище Варна, от където ще бъде транспортирана до летището, самолет на ВВС PC-12 от Враждебна вече лети към Варна, от където ще вземе черната кутия и тя ще бъде транспортирана до авиобаза Граф Игнатиево, където ще бъдат снети данните намиращи се в нея”, каза министъра на извънреден брифинг в Стара Загора, който се проведе около обед.
Припомняме, че майор Терзиев катастрофира след стрелба на зенитен полигон Шабла малко след полунощ на 9 юни 2021 г. Останките от изтребителя му бяха локализирани на морското дъно на 17 юни от българските ВМС.
„Докладът е, че външната обвивка на черната кутия е нарушена, но имаме основание да смятаме, че вътрешната обвивка на кутията, където се съдържа всъщност информацията, е здрава и без повреди. Това ни дава надежда, че информацията може да бъде снета днес, в рамките на деня”, обясни министър Панайотов.
Той разясни, че в кутията се съхраняват всички параметри на полета, като скорост, режим на работа на двигателите, височина, траекторията на полета, какви команди са подавани чрез органите за управление и може да се разбере дали не се е случило нещо внезапно или пилота е предприел нещо, за което не е съобщил по радиостанцията.
„Надявам се да се спрат абсолютно всякакви спекулации, които се търкалят из медийното пространство в последните няколко дни. Те са ненужни и някои от тях са доста безотговорни”, отбеляза Панайотов в светлината на широко тиражираните спекулации за сваляне на българския изтребител от чужди сили.
Панайотов благодари на моряците от българските ВМС са проведената операция, както и на фирмата „Хидроремонт” от Варна, която е предоставила специален подводен дистанционно управляем апарат, който е извадил черната кутия.
Министърът на отбраната повтори, че разследващите органи имат 30 работни дни да приключат разследването, като срока се брои от деня на катастрофата. Това значи, че докладът трябва да е готов до 21 юли 2021 г. - (видео)         

Източник: https://aero-bg.com/

 

На 24 юни 1812 г. Наполеон напада Русия

24.06.2021, 13:25

На 24 (12) юни 1812 г. Великата армия на Наполеон пресича река Неман и започва нашествие в Русия.
Завоевателят на Европа не предполагал, че след 6 месеца ожесточени боеве армията му ще бъде напълно разгромена.
Формална причина за агресията станал фактически отказът на Русия от континентална европейска икономическа блокада на Англия, в която тя трябвало да участва според Тилзитския договор. Наполеон включил в този поход най-добрите се сили. Ядрото на неговата армия били кадрови френски войски. Това били бойни части, спечелили победи при Маренго, Аустерлиц, Иена и Ауещедт – войници от старата гвардия начело с най-добрите военноначалници на Франция – маршалите Неем, Мюрат, Даву и други. Но в редиците на армията на Наполеон имало и немалко войници от 16-те завоювани по-рано от него европейски страни. По численост руската армия била един и половина пъти по-малобройна. Освен това основните ѝ части били разхвърлени на значителни разстояния.
Наполеон искал да разгроми руските армии поотделно, но те отстъпвали в дълбочина в страната, стремейки се да се обединят. Това не означавало, че на началния етап на войната не е имало боеве. Например, казаците на атаман Платов и хусарите на генерал Кулнев много пъти нападали врага и му нанасяли значителни загуби. В началото на август двете армии под командването на Багратион и Барклай дьо Толи успели да се обединят.
Скоро за главнокомандващ на руските войски бил назначен прочутият пълководец Голенищев-Кутузов. По-късно френският император признал, че от 50 сражения, проведени от него, „в битката край Москва била проявена най-много доблест и спечелен най-малък успех. В нея французите се показали достойни да спечелят победа, а руснаците заслужили правото да бъдат непобедими”. На 19 септември изтощените войски на Наполеон влезли в Москва, където той един месец безуспешно очаквал капитулацията на Русия. - (видео)

 

На 24 юни 1945 г. се състоя първият Парад на Победата в Москва

24.06.2021, 13:22

На днешната дата (24 юни) през 1945 г. на Червения площад в Москва се състоя първият Парад на Победата след Великата Отечествена война.
Несъмнена кулминация на Парада става маршът на 200-те знаменосци, които хвърлят трофейните щандарти на специален подиум, изграден, за да не докосват "мръсните" знамена паважа на Червения площад. Любопитно е, че сред тях се намира и трикольорът на царска Русия, под който се сражавала армията на руския генерал Андрей Власов, която доброволно се предава на нацистите и воюва на страната на Третия райх. Първо, разбира се, е хвърлен личният щандарт на Хитлер. По-късно знамената са събрани и пренесени в музей, а подиумът и ръкавиците на знаменосците биват изгорени.
От 1945 година държавен флаг на СССР става Червеното знаме на Победата, издигнато от съветските войници над Райхстага в Берлин.
Парадът през 1945 г. чества катастрофалната победа над фашистка Германия и всички нейни съюзници в Европа. - (видео)
След 1945 г. парадът прекъсва за период от цели 20 години. Както отбелязва историкът Денис Бабиченко, и Йосиф Сталин, и Никита Хрушчов, който застава начело на СССР след него, се боят, че военачалниците от Великата Отечествена война могат да придобият силни политически позиции и затова не акцентират внимание върху заслугите им и тези на останалите ветерани. До 1965 г. Денят на Победата дори не е официален почивен ден. - Oще за Парада на Победата

 

 

Мини атомна подводница разработва руският флот

23.06.2021, 22:04

Конструкторско бюро „Малахит“ вече е определило какъв ще бъде обликът на многоцелевата малка атомна подводница „Горгона“, съобщи предприятието в отчета си за 2020 г., цитиран от „Интерфакс“.
В документа се отбелязва, че са разработени техническите предложения и е определен обликът на атомната многоцелева подводница с малка водоизместимост „Горгона“, както и на малката неатомна подводница „Сервал“ с независеща от въздуха енергийна установка – анаеробен двигател.
По думите на генералния директор на Санктпетербургското морско бюро за машиностроене „Малахит“ Владимир Дорофеев (на снимката) за момента е готова само концепцията. Това е конструкция със сменяеми модули и полезен товар, в който ще влизат въоръжение, средства за самоотбрана, необитаеми подводни апарати и други. Комплектацията ще зависи от конкретните задачи и ще се подготвя преди излизането в открити води. - Още руски подводници

 

ВВС на САЩ намаляват часовете във въздуха

23.06.2021, 21:30

ВВС на САЩ ще намалят нальота на пилотите си, заради повишаването цената на експлоатация на наличните летателни апарати. Това за заявил генерал-лейтенант Дейвид Нахом (на снимката), заместник-командващ, отговарящ за авиационната техника, цитиран от Military.com.
Генерал Нахом е заявил, че за финансовата 2022 г. се планира увеличение на разходите по поддръжка на летателните апарати във ВВС на САЩ от почти $1 млрд., което неминуемо ще доведе до намаляване на летателните часове на американските военни пилоти, тъй като се отварят дупки в бюджета, които не могат да се запълват лесно.
Според предварителните планове, през следващата финансова година ще се налетят около 87 500 часа по-малко.
В последните години нальотът във ВВС на САЩ намалява непрекъснато, макар и все още цифрите да са повече от впечатляващи. През финансовата 2020 г. бяха налетяни 1,33 млн. часа, за финансовата 2021 г. (тя приключва на 30 септември) се планират 1,24 млн. часа, а планът за 2022 г. е за 1,15 млн. часа
„Основната причина за това са остаряващите летателни апарати. В момента, във ВВС на САЩ, средната им възраст е 28 години”, заявява генерал Нахом, на изслушване в Конгреса.
Генералът, обаче се е оплакал от договорите за поддръжка за по-новите летателни апарати, които обикновено се менажират от компаниите-производители, а не от правителството, което понякога усложнява картинката.
„Много от тези договори са скъпи и допринасят за цялостно увеличаване на цените на опериране”, коментира той.
Миналата година тогавашният командващ на американските ВВС генерал Дейвид Голдфейн каза, че средно пилотите му летят между 19 и 21 часа месечно, което е подобрение от нивата от около 17,8 месечно от предходните години. Струва си да се отбележи, че повече от половината летателни апарати на ВВС на САЩ са транспортни самолети, танкери, специални платформи, бомбардировачи и вертолети, където средният нальот е много по-висок от този на изтребителите. - Още за ВВС на САЩ
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военноморските сили възобновяват операцията по издирването на „черната кутия“ на падналия самолет МиГ-29

23.06.2021, 19:31

Военноморските сили (ВМС) възобновяват операцията по издирването на „черната кутия“ на падналия самолет МиГ-29 от 00.00 ч. на 24 юни.
Това става след проверка и профилактика на техническите средства и извършен детайлен анализ на събраната информация за конкретизиране на евентуалното й местоположение.
В операцията участват минен ловец „Цибър“ и моторен катер 213 от състава на ВМС, както и група със специализирано подводно оборудване от фирма „Хидроремонт ИГ“ ООД.

 

Памет за полк. Константин Каварналиев

23.06.2021, 17:29

С поднасяне на венци и цветя днес в Шумен беше почетена годишнината от гибелта на полковник Константин Каварналиев. В церемонията пред неговия паметник участваха представители на Шуменския гарнизон, на областната организация на Съюза на ветераните от войните и на Военното окръжие.
Полк. Константин Каварналиев е роден в Шумен през 1866 г., а по-късно през 1882 г. е приет във Военното училище в София. След Сръбско-българската война /1885 г./, в която участва като юнкер, завършва Военната академия в Белгия и специализира в Италия.

По време на Балканската война е началник-щаб на V пехотна Дунавска дивизия, а след избухването на Междусъюзническата война през 1913 г. е назначен за командир на 3-а бригада от Трета пехотна Балканска дивизия. Ранен при сражение, полк. Каварналиев умира на 23 юни 1913 г. и посмъртно е произведен в генерал-майор.
Паметникът на полк. Константин Каварналиев е открит в Шумен през 2009 г. Той е копие на оригиналния, изграден през 1916 г. на неговото лобно място край Дойран, в днешна Република Северна Македония.
Източник: bnr.bg/

 

33-ят конгрес на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите ще се проведе в четвъртък и петък

23.06.2021, 17:22

На следващия ден (събота) ще бъде честването на 31-ата годишнина от възстановяването на военно-патриотичната организация. Двата форума ще се проведат в Централния военен клуб. Това каза днес председателят на Съюза младши лейтенант от запаса Петър Велчев на пресконференция в БТА. В нея участваха още Емил Гуджев – председател на Контролния съвет на Съюза и на столичното дружество „Военноинвалид“, Илиян Христов – председател на дружеството в Плевен, Валентин Николов – председател на дружеството във Враца, юристът Иван Сотиров и Венцислав Кюковски – председател на дружеството в Бяла Слатина.
От над 99 дружества в страната за конгреса са избрани 106 делегати. Взети са всички мерки във връзка с епидемиологичната обстановка, включително и медицински екип от ВМА. Днес на заседание на Управителния съвет се приемат документите, които ще бъдат гласувани на конгреса, включително и  Програма за развитие на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите до 2026 г. Има и отделен документ до коалициите и партиите, участващи в предстоящите парламентарни избори в „посока решаване на проблеми в законодателството и като цяло в посока статуса на военноинвалидите и военнопострадалите“.
Доста нерешени въпроси ще се обсъждат на конгреса. Те са свързани най-вече с тежкото социално положение на военноинвалидите и военнопострадалите. През изтичащия мандат, посочи г-н Велчев, Съюзът покри критериите за национална представителност по Закона за хората с увреждания и по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Към 31 март т.г. в България има 2146 военноинвалиди и 2004 военнопострадали. От военноинвалидите 274 са с над 90 процента намалена работоспособност, 711 – с намалена работоспособност от 71 до 90 процента и 1161 – от 50 до 70,99 процента намалена работоспособност. От 274-те първа група с чужда помощ са 168. Това са, посочи г-н Велчев, ощетените по чл. 70 от Закона за хората с увреждания. Все още благоприятно решение на този въпрос няма, въпреки изминатия дълъг път по институциите, стана ясно от думите на Иван Сотиров. Чака се решение на ВАС, ако не сме доволни ще отнесем проблема до Европейския съд по правата на човека, заяви г-н Велчев.
От Съюза продължават да настояват за чувствително подобряване на военноинвалидните пенсии. В момента военноинвалидната пенсия за намалена работоспособност с над 90 процента е 212,45 лв., от 71 до 90 процента –  198,28 лв. и от 50 до 70,99 процента –  162, 87 лв. Това беше определено като трагедия, особено, когато се отнася до хора, които са пострадали при изпълнение на задължителна наборна военна служба.  Изходът е промяна на КСО в частта му за основата за изчисляване размера на военноинвалидната пенсия, т.е. да бъде според линията на бедността. Така ще се получат пенсии между 300 и 600 лв., смята г-н Велчев. Впрочем това се предлага от доста време, но очевидно компетентните институции не го приемат. Малка е пенсията и на военнопострадалите – 212 лв. Толкова отделя държавата на родителите за загубен син в казармата, например?!
Стремежът е максимално да бъдат обхванати военноинвалидите и военнопострадалите  в структурите на Съюза, за да бъдат информирани за техните права и да ги ползват, според закона, колкото и малки да са, разбира се, уточни г-н Велчев. 3250 са членовете на Съюза, каза г-н Гуджев. От тях 1577 са военноинвалиди, 1366 – военнопострадали и няколко благодетелни членове, които помагат на Съюза. Има и един ветеран от Втората световна война военноинвалид Владимир Матев, който е на 104 години. Като въпроси за решаване бяха поставени още израняване на правата на военноинвалидите и военнопострадалите с тези на ветераните от войните  и активиране на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните към Министерски съвет.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Сблъсък край Крим: Руски кораби откриха огън срещу британския разрушител Defender, Су-24 бомбардира превантивно по фарватера

23.06.2021, 16:23

Черноморският флот, заедно с граничните войски, спряха нарушаването на руската граница от британския разрушител HMS Defender (D36, тип Type 45) при нос Фиолент в Крим. Това съобщи министерството на отбраната на Русия, цитирано от световните агенции.
Както отбелязват руските военни, в 11:52 британският кораб преминава руската граница и навлиза в териториалното море на нос Фиолент за три километра. Той е бил предупреден за използването на оръжия в случай на нарушение на границата, но екипажът на разрушителя не реагира.
Погранични патрулни кораби на Русия са открили предупредителен огън, за да спрат нарушаването на руската държавна граница от британския разрушител Defender край бреговете на Крим.
"В 12:06 и 12:08 ч. пограничен патрулен кораб изпълни предупредителна стрелба", се казва в съобщението на руските военни. - (видео)
Освен това руски бомбардировач Су-24М е извършил предупредително хвърляне на четири 250 кг бомби  OФАБ-250, за да спре нарушението на руската държавна граница в Черно море.
"В 12:19 ч. Самолетът Су-24М извърши предупредителни бомбардировки по курса на движение на разрушителя HMS Defender, заяви руското военно ведомство. - (видео)
Разрушителят на британския флот Defender и фрегатата на холандския флот "Евертън" влязоха в Черно море на 14 юни. Американски ръзрушител също беше влязъл във водите предния ден.
Началникът на Генералния щаб армейски генерал Валери Герасимов заяви на московската конференция по международна сигурност, че корабите на НАТО редовно организират провокации във водите на Черно и Балтийско море . Той подчерта, че това може да доведе до инциденти и не допринася за намаляване на напрежението във военната област.
Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г., ограничава престоя в Черно море на военни кораби на нечерноморски държави за период от три седмици. Документът също така предвижда, че до девет такива кораба с общ тонаж не повече от 30 хиляди тона могат да бъдат едновременно във водната зона.
Източник: https://blitz.bg/

 

Москва се обяви против многонационални военни учения в Черно море

23.06.2021, 11:42

Многонационалните военни учения "Sea Breeze - 2021", които ще се състоят на територията на Украйна и в акваторията на Черно море от 28 юни до 10 юли „поощряват милитаристичните настроения в Киев" и Москва призовава САЩ и съюзниците им да се откажат от отработването на военни действия в региона, предаде ТАСС. Това се посочва в изявление в Туитър на посолството на Русия във Вашингтон.
„Мащабът и явно агресивният характер на ученията "Sea Breeze" изобщо не съответстват на реалните задачи по сигурността в Черноморския регион", подчертават от дипломатическата мисия. И предупреждават, че дадените маневри „повишават риска от непреднамерени инциденти".
„Настоятелно призоваваме САЩ и техните съюзници да се откажат от отработването на военни действия в Черно море. Всички възникващи проблеми в региона може да бъдат решени от черноморските държави без „налагане" на външна помощ", изтъкват още от руското посолство.
Източник: https://www.cross.bg/

 

МО на Каракачанов хвърля 240 000 лв. за реклама на ”Бъди войник” точно преди изборите!?

23.06.2021, 09:55

Вижте данните от поисканата справка от МО за Сключвани договори или директно възлагани услуги на медии за закупуване на рекламно време и популяризиране на кампанията „Бъди войник“ януари-март тази година:
В периода януари – март 2021 г. за излъчването на рекламни клипове от кампанията „Бъди войник“ в две национални телевизии са изразходвани към 240 000 лв.
При наличието на Военен телевизионен канал, който е на бюджетна издръжка от Министерството на отбраната, е сключен договор с телевизия с фолклорна тематична насоченост за изготвяне на периодични месечни предавания с военна тематика на стойност 2600 лв. за всяко. За реализация на предаването е предоставян изцяло безплатен достъп до видео-архива на ВТК.
Директно е възлагана услуга за поддържане на Фейсбук платформа на стойност 36 000 лв. , при условие че предишните години тази услуга е извършвана от щатни служители на Пресцентъра без допълнително заплащане.
Официалната страница на МО Bulgarian Armed Forces има към 25000 последователи и между 80 и 100 хиляди публикации месечно. Допълнително за нуждите на кампанията „Бъди войник“ е създадена страница със същото наименование, която е достигнала до 30 000 преглеждания на ден, като и в двете страници на най-голям интерес се радват публикациите за обявените конкурси във военни формирования, както и за доброволния резерв. Кому тогава е нужно наемането на външни изпълнители и платформи!?
Цитираните данни показват, че похарчените суми за кампанията „Бъди войник“ за първото тримесечие на 2021 г, възлизащи на близо 312 000 лв., не оправдават напълно очаквания й рекламен ефект. Според анкета на Централното военно окръжие, изследваща ефективността от провеждането на кампанията, само 1,2 % от анкетираните граждани са посочили, че са научили за кампанията от телевизиите с национален обхват и 0,3% - от радиостанции. За сметка на това цели 35,3% са добили информация за кампанията от служители на военните окръжия и видовете въоръжени сили, които осъществявайки контакт с местните училища и университети, са дали възможност на още 27,6% да получат сведения за вакантните длъжности в БА. Т.е. близо 70% от постигнатия ефект на кампанията се дължи на служителите от МО и БА, а не на наети външни медии и платени рекламни материали в националните медии.
Източник: https://frognews.bg, Калин Джумайски

 

Локхийд Мартин и Дженерал Мотърс ще създават ново поколение луноходи

23.06.2021, 09:18

„Локхийд Мартин“ и „Дженерал Мотърс“ обединяват усилия за създаване на ново поколение луноходи по програмата на НАСА Артемис за изпращане на астронавти на Луната с изследователска цел, съобщават от компаниите.
През 60-те години на 20-ти век „Дженерал Мотърс“ и „Боинг“ разработиха луноход, а  три от тях - LRV-1, LRV-2 и LRV-3 бяха поставени на Луната през 1971-72 г. НАСА планира да осъществи нова мисия до Луната във време, когато технологиите са напреднали значително, а астронавтите имат нужда от съвременни луноходи. „Локхийд Мартин“ ще допринесе със своя опит и експертиза от проучванията си в дълбокия Космос, докато „Дженерал Мотърс“ е лидер в електрическите технологии с батерии и двигатели.
Благодарение на по-съвършената си батерия новите луноходи ще могат да достигат по-далечни разстояния от събратята си, които изминаваха до 8 км. Тъй като космическият кораб ще се приземи на равна повърхност, а изследователите ще проучват пресечен или скалист терен, ще са нужни високопроходими луноходи, поясни Кърк Шайърмен, вицепрезидент на лунната изследователска програма на Локхийд Мартин.
Новите луноходи ще бъдат задвижвани с електричество, както по-старите. Двигателите с вътрешно горене не са подходящи за Луната, тъй като изискват въздух, наситен с кислород, а на Луната липсва такъв.
НАСА все още не е обявила официално търга за луноходите. Предвижда се луноходът да се състои от едно неразглобяемо тяло, да се движи автономно и така да придвижва астронавтите и оборудването до различни части на Луната. Обмисля се начинът, по който астронавтите ще управляват лунохода, като това може да бъде кормило или превключвател, подобно на оригиналните луноходи. Двете компании предвиждат пребиваване на няколко лунохода едновременно, които ще обхождат различни места или ще се движат във верига един след друг.
Най-голямото предизвикателство за лунохода и астронавтите са температурите на Луната, които сутрин са 127 градуса по Целзий, а нощем падат до -138 градуса. Вероятно е луноходите да се зареждат със слънчеви батерии по време на двете седмици, които представляват един лунен ден.
Изобретателите ще трябва да прибегнат до по-древни методи за навигация, съчетани с компютърни технологии, тъй като компасът не може да работи на Луната заради слабото магнитно поле, а GPS системи са невъзможни заради липса на мрежа от сателити около Луната.
Източник: https://otbrana.com/

 

Въздушната полиция на НАТО прехвана 20 руски самолета над Балтийско море за седмица

23.06.2021, 09:00

Изтребители от въздушната полиция на НАТО 8 пъти са прехващали през изминалата седмица руски военни самолети над Балтика, съобщи агенция Укринформ с позоваване на министерството на отбраната на Литва.
Уточнява се, че става дума за 20 самолета на руските ВВС, които са били съпроводени въздушната полиция в международното въздушно пространство, преди да достигнат въздушните граници на Алианса.
"Между 14 и 20 юни изтребители, изпълняващи функции по въздушно патрулиране на НАТО над балтийските страни, 8 пъти бяха вдигани във въздуха за опознаване и съпровождане на военни самолети на Руската федерация, в международното пространство над Балтийско море." — се казва в съобщението.
Инциденти са регистрирани на 15 юни (три пъти), 16 юни (два пъти), 17 юни, 18 юни (два пъти).
Съобщава се също, че на 17 юни изтребители на НАТО са излетели не за да съпроводят руските самолети, а "във връзка с активизация на действията в Калининградска област" на руските военни. Самолетите им не са имали летателен план и са били с изключени транспондери. Поддържали са връзка с Регионалния център за управление на полетите RSVC.
Мисията по еърполисинг над балтийското въздушно пространство на НАТО се осъществява от бази в Литва и Естония.

 

 

Пентагонът бърза да разположи ракети в Европа и Тихия океан

22.06.2021, 23:05

Първият заместник-министър на отбраната на САЩ Катлийн Хикс разпореди прехвърлянето на 11 ракети прехващачи SM-3 Block IIA, които доскоро бяха в процес на разработка и тестване, за разполагане на американски кораби в тихоокеанските или европейските региони, съобщава Bloomberg.
Решението се основава на успешни тестове през ноември, които показаха, че SM-3 Block IIA е способен да прехваща междуконтинентални балистични ракети - МБР.
По време на тези тестове, проведени от USS John Finn, противоракетна система свали ракета, изстреляна от атола Kwajalein (Маршалови острови), имитирайки атаката на КНДР срещу Хавай.
Хикс информира Конгреса на 27 май за своята обосновка за прехвърляне на прехващачите, въпреки че не го разкри публично. "Ракетите са провели успешни тестове за прехващане и тяхното разполагане е в най-голям интерес за националната ни сигурност", заяви говорителят на Хикс Джамал Браун в имейл.
Прехвърлянето към флота бележи първата голяма инициатива за противоракетна отбрана на администрацията на Байдън.
Въпреки че бойната система на ВМС Aegis, която е изстреляла ракетата, и прехващачът "не са проектирани да победят цел от клас МБР, този тест демонстрира някои потенциални ограничени възможности", заяви вицеадмирал Джон Хил, директор на Агенцията за противоракетна отбрана пред Конгреса.
Block IIA е най-новият модел оръжията на Standard Missile. По-ранните версии сега са основната отбранителна система на ВМС "земя-въздух" срещу заплахи с балистични ракети с малък и среден обсег. IIA има увеличен обхват, по-чувствителна технология за търсене и усъвършенствана бойна глава, за да прихваща балистични ракети със среден обсег.
Месец преди директивата на Хикс, правителствената служба за отчетност предупреди, че интегрирането на ракетата в "многослойна" отбрана на страната срещу МБР "може да внесе значителни разходи, график и несигурност в изпълнението на програма, която току-що е влязла в първоначално производство".
Прихващането на МБР "е по-предизвикателно" от прихващането на ракети със среден обсег, за които е проектиран блок IIA, заяви агенцията за наблюдение в годишната си оценка за противоракетна отбрана.
Лейтенант Роб Рейнхаймер, говорител на ВМС, заяви в имейл, че "продължаваме да работим със "служителите на Пентагона "по отношение на разрешения трансфер за оперативна употреба", но ВМС "не е в състояние да предостави повече информация поради оперативната сигурност".
Тестът от ноември помогна да се демонстрира "потенциалната способност за увеличаване на отбраната на нашата родина чрез "наслояване" на различни системи за прехващане и използване на сензори, разположени на различни места, подаващи информация за целта на кораба", посочва Агенцията за противоракетна отбрана в своите фискални бюджетни документи за 2022 г. - (видео)
Ракетата е и централният елемент на американо-европейските програми за противоракетна отбрана и трябва да бъде инсталирана в Полша.
Най-новата версия "разширява ефективната защитима зона, като въвежда по-бързи прихващачи с по-голям обхват", каза Райнхаймер.
"Въпреки че не обсъждаме бъдещи операции, ще продължим да гарантираме, че поддържаме присъствие и възможности в световен мащаб във време на стратегическа конкуренция."
Новата ракета се разработва съвместно с Япония. Конгресът през 2019 г. разреши продажбата на Япония на 73 от новата версия при потенциална продажба от 3,2 милиарда долара.
Източник: https://fakti.bg/

 

В Русия създадоха нов бронеавтомобил "Напарник"

22.06.2021, 21:10

През 2021 г. в руските войски ще постъпят първите 11 най-нови бронеавтомобила за съпровождане на военни колони "Напарник" (Партньор). Те са създадени на базата на "Тайфун-ВДВ".
Това заяви началникът на военното представителство на завод "Ремдизел" Владимир Куимов по време на работна визита на заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко, пише ТАСС. Той добави, че "Напарник" е най-съвременната и защитена техника за съпровождане на военни колони.
В хода на работната си визита Алексей Криворучко отбеляза също и изпълнението на държавните поръчки и индустриализацията на заместването на вноса. Между другото, предприятието съобщи, че тази година военното ведомство ще получи над 50 санитарни бронеавтомобила "Линза", направени на базата на бронемашина с колесна формула 4х4 от семейство "Тайфун", предава "Российская газета". - (видео)

 

Швейцария отива към нови полемики около избора на нов изтребител

22.06.2021, 19:22

Швейцарското правителство трябва да обяви скоро избора си за нов боен самолет, но тежките полемики са вече налице, особено в светлината на съобщенията в местните медии, че военното ведомство ще препоръча покупката на F-35A.
Влиятелният немскоезичен вестник Neue Zürcher Zeitung (NZZ) написа вчера, 21 юни 2021 г., че военният министър на Швейцария Виола Амхард ще препоръча покупката на F-35A, защото самолетът е показал най-високи характеристики по време на изпитанията.
Победата на F-35, обаче не просто все още не е сигурна, но най-вероятно в страната ще избухнат тежки полемики около процеса за избор на нов изтребител, които почти сигурно ще стигнат до референдум, където резултатите са трудни за предвиждане.
Според NZZ, докладът на швейцарските въоръжени сили все още не е изтекъл публично, но слуховете, които се потвърждават от множество източници, са че ще бъде препоръчана покупката на F-35. Една от причините за това са по-ниските разходи в рамките на жизнения цикъл, защото Lockheed Martin предлагали симулатори, на които може да се извърша значителна част от „летенето”, което позволявало на пилотите да поддържат подготовката си с по-малко реално летене.
NZZ пише, че не всичко е розово около мнението на швейцарските военни за F-35. Основните опасения са били две. Едното е използването на компютърната мрежа Odin, чрез която се осигурява логистиката на типа, като притесненията са за опазването на швейцарската класифицирана информация в тази мрежа. Второто опасение е свързано с американското изискване Швейцария да осигурява непрекъснат достъп до своите F-35 за инспекции (т.нар. „End-User Monitoring”). По първата тема е имало американски обещания, че може да се стигне до работещ вариант.
Швейцарското издание пише, че предложението на Виола Амхард ще срещне сигурна съпротива от страна на други членове на швейцарското правителство.
Конфедерацията се управлява от колективен орган известен като „Федерален съвет”, който представлява изпълнителната власт в страната. В него влизат девет души, като всеки от тях има ресори и функциите му могат да се разглеждат, като министерски. Виола Амхард е начело на федералното министерство на отбраната, гражданската защита и спорта.
Според NZZ, Инацио Касис, който е начело на федералното министерство на външните работи е твърд противник на покупка на бойни самолети от САЩ. Основните му аргументи са свързани с нуждата от задълбочаване на връзките с Европейския съюз и различните политически условия и ограничения, които САЩ могат да налагат около експлоатацията на тяхно въоръжение.
Опасения от покупката на американски изтребител има и Ули Маурер, който е начело на федералното министерство на финансите. Изданието пише, че Маурер желае да минимизира всякакви военни разходи и дори бил склонен да намали поръчката за нови самолети до около 20 машини, само и само да не дразни излишно швейцарските данъкоплатци. Маурер смятал, че изборът на американски изтребител ще бъде особено проблематичен за защитаване.
NZZ пише, че разнобоят във Федералния съвет можел да доведе до отлагане на решението, докато се намери компромисен вариант. Финалното решение е трябвало да бъде взето на заседанието на съвета на 23 юни, но то можело да се отложи за 30 юни и дори за по-късна дата.
Швейцарският вестник съобщава още, че какъвто и да е избора на съвета, почти сигурно е че той ще бъде атакуван на референдум. Около него се очаква да се обединят неправителствени организации и някои от партиите в страната. Основното предизвикателство пред съвета ще е да защити избора си пред данъкоплатците.
Припомняме, че през септември миналата година имаше референдум дали въобще страната да инвестира в покупката на нов боен самолет. Тогава предложението бе подкрепено от 1 605 163 швейцарци, а против бяха 1 597 324, или разлика от 7839 гласа, което бе повече от неприятна изненада за швейцарските управляващи.
Драмата около избора на нов боен самолет върви в Швейцария от близо десетилетие. През 2008 г. бе стартиран процеса по избор на заместник на леките F-5E/F, като в него участваха Gripen E, Rafale и Eurofighter. През лятото на 2012 г. бе избран Gripen E, но в медиите изтече доклад на швейцарските въоръжени сили, според който шведският изтребител е показал най-слаби характеристики. В последствие се появи и друг доклад, който показа, че Gripen отговаря на швейцарските изисквания, но се появиха и предположения, че той е писан постфактум на избора.
В крайна сметка, през май 2014 г. 53,4% от швейцарците отхвърлиха покупката на шведския изтребител, въпреки правителствените уверения за отлични финансови условия и голям офсет. Причините за отхвърлянето на изтребителя бяха комплекси.
Процесът бе рестартиран през 2017 г. и за него бяха поканени F-35, F/A-18 Super Hornet, Rafale, Eurofighter и Gripen E. Бюджетът бе определен на 6 млрд. швейцарски франка (€5,5 млрд.) и се търсеше покупката на 30 до 40 машини (в крайна сметка, страната поиска отделни ценови оферти за 36 или 40 машини), които да заместят, както F-5, така и F/A-18C/D.
Междувременно, Швейцария изхвърли Gripen от процеса. През лятото на 2019 г. шведската страна не получи покана да демонстрира своя изтребител в рамките на сравнителните изпитания, които се провеждаха от швейцарските въоръжени сили с оправданието, че наличните прототипи на Gripen E не отговарят на серийната конфигурация с която ще се участва в конкурса. От шведската страна протестираха, че другите участници също не демонстрират вариантите с които ще участват реално.
В крайна сметка, Швейцария не поиска оферта за Gripen, тъй като формално типа не е участвал в сравнителните изпитания, като се появиха предположения, че основната причина да не се включи шведския изтребител е да не се дразнят данъкоплатците при евентуален следващ референдум, тъй като машината вече е била отхвърлена.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Гостуват ни военни полицаи от Румъния

22.06.2021, 17:34

Делегация от служба „Военна полиция” на Република Румъния пристигна на двудневно официално посещение в нашата страна. Визитата е по покана на и.ф. директор на служба „Военна полиция” полковник Ивайло Сотиров.
Целта на посещението, съобщават от службата, на румънската военно-полицейска делегация, която е водена от полковник Валентин Кондруз, е да се обсъди развитието на двустранното сътрудничество в областта на военно-полицейската експертиза, както и изпълнението на поетите ангажименти по отношение на подготовката и участието в операции и инициативи на НАТО и ЕС.
Източник: https://otbrana.com/

 

Владимир Путин: Разширението на НАТО на изток погребва надеждите за доверие в Европа

22.06.2021, 13:15

Президентът на Русия Владимир Путин публикува статия в германския ежеседмичник Die Zeit по повод 80-тата годишнина от началото на Втората световна война.
По думите на руския лидер, разширяването на НАТО на изток фактически погребва надеждите за Европа без разделителни линии, докато Русия подкрепя единно континентално пространство за сигурност.
Това мнение изрази Путин в озаглавения „Да бъдем открити, въпреки миналото“ материал........Прочети пълния текст

 

Индия ще пенсионира МиГ-21 след две до три години

22.06.2021, 11:11

Индийските ВВС смятат да пенсионират последните си останали изтребители МиГ-21 в рамките на следващите два – три години. Това е съобщил командващият генерал Р К С Бхадауриа (на снимката), цитиран от The Times of India.
„Спирането на МиГ-21 от полети веднага не е отговор на нашите проблеми. В следващите две – три години ще пенсионираме типа, като това ще става паралелно с изтичането на неговия технически ресурс”, заявява Бхадауриа, по време на церемонията за завършването във Военновъздушната академия на страната.
Генерал Бхадауриа е посочил, че приемането на въоръжение на новите изтребители Rafale върви по план и ще приключи до април 2022 г., когато ще бъде получен последния от поръчаните 36 броя.
От началото на 2021 г. индийските ВВС загуби три МиГ-21. При инцидентите загинаха двама летци.
Индия в момента експлоатира пет ескадрили с модернизирани МиГ-21 Bisone, които са към края на жизнения си цикъл. През октомври 2019 г., когато генерал Бхадауриа пое командването на индийските ВВС, той заяви, че всички МиГ-21 ще бъдат свалени от въоръжение до края на 2021 г. Замяната на МиГ-21 трябва да стане с Rafale и новия лек индийски изтребител Tejas.
Tejas, обаче се бави изключително много, а заявленията на командващия на индийските ВВС, че до 2024 г. на въоръжение ще бъдат приети достатъчно Tejas, изглеждат свръхоптимистични. - Още за МиГ-21
Източник: https://aero-bg.com/

 

САЩ може да забавят изтеглянето си от Афганистан

22.06.2021, 08:40

САЩ може да забавят изтеглянето си от Афганистан, заради настъпленията на талибански бойци, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от БТА.
Той подчерта, че поставеният от президента Джо Байдън срок за изтегляне през септември остава същият, но датата може да бъде променена, ако условията изискват това.
Говорителят на Пентагона заяви, че ситуацията в Афганистан се променя като се има предвид продължаващите нападения на талибаните. И също посочи, че постоянно се правят оценки на ситуацията, възможностите на американците и на това какво още е необходимо за изтегляне от там.
През април президентът Байдън нареди пълно изтегляне на американските войски от Афганистан след близо две десетилетия борба срещу „Ал Кайда“ и в помощ на правителствените войски при битките им с талибаните.
Пентагона вече е предал ръководството на някои от ключовите си бази на местните правителствени служби за сигурност.

 

На този ден през 1941 г. Хитлер стартира операция „Барбароса” против Съветския съюз

22.06.2021, 07:30

Преди разсъмване на 22 юни 1941 г. Хитлер дава началото на операция „Барбароса” и германският Вермахт нахлува в Съветския съюз: 159 немски и 42 съюзни дивизии, 3.9 милиона войници с 600 000 моторни превозни средства и 750 000 коне, подкрепени от румънски, италиански и финландски войски, пресичат границата на 2900-километров фронт. Операцията носи името на Фридрих I Барбароса - средновековният германски владетел, който според мита ще спаси Германия в нейния час на нужда. - (видео).
Плановете за войната са начертани и одобрени от Хитлер в директива №21 от 18 декември 1940 г. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат завършени до 15 май 1941 г., а до есента Вермахтът да напредне до линията минаваща от Архангелск до Волга. „Трябва само да ритнем вратата и цялата гнила структура ще се срути” – самоуверено заявява Адолф Хитлер.
Възникналата обаче необходимост Германия да се намеси на Балканите срещу Гърция и Югославия забавя нападението със 7 седмици до 22 юни 1941 г.
Операция „Барбароса” предвижда настъпление срещу Ленинград, символично превземане на Москва и икономическа стратегия за овладяване на петролните полета в юга отвъд Украйна. Хитлер и неговите генерали обаче имат разногласия относно кои от тези аспекти да получат приоритет и къде трябва Германия да фокусира енергията си. Решението за приоритета изисква компромис, но Хитлер се счита за политически и военен гений. - (видео)
Докато планира Барбароса през 1940–1941 г. в много дискусии с генералите Хитлер повтаря заповедта си: "Първо Ленинград, второ Донецкия басейн, трето Москва."
Хитлер е убеден, че Великобритания ще иска мир щом германците триумфират в Съветския съюза, истинската зона на германските интереси. Генерал Франц Халдер отбелязва в дневниците си, че чрез унищожаване на Съветския съюз Германия ще унищожи последната надежда на Великобритания за победа.
Хитлер е самоуверен след бързите успехи в Западна Европа и е убеден в неподготвеността на Червената армия след Зимната война срещу Финландия през 1939–1940. Той очаква победа за няколко месеца и следователно не се подготвя за война, продължаваща през зимата. Това означава, че за неговите войници не са подготвени необходимите топли дрехи и подготовка за дълга кампания, когато започват настъплението си. Предположението, че Съветския съюз бързо ще капитулира, предопределя неговото падение.
Червената армия отблъсква най-силния удар на Вермахта и Адолф Хитлер не постига очакваната победа в операция „Барбароса”, но положението на Съветския също остава бедствено. Тактически германците постигат множество големи победи и окупират някои от най-важните региони на Съветския съюз, главно в Украйна. Въпреки тези успехи, германците са отблъснати при Москва през декември и не съумяват отново да организират едновременна офанзива по целия стратегически германосъветски фронт.
Операцията се проваля по две основни причини: руските ресурси и издръжливост са по-големи от очакваните; самият Хитлер се намесва, давайки заповед за концентриране на войските срещу Москва, след като Ленинград вече е обкръжен, а в същото време придвижва танковите войски от центъра в южна посока за обкръжаването на Киев, като по този начин облекчава защитата на Москва. До настъпването на зимата само южната армейска група успява да изпълни първоначалните задачи.
За край на първоначалния план „Барбароса” се счита 5 декември 1941 г., когато започва Битката за Москва. След нея Хитлер окончателно ще разбере, че разчетите за блицкрийг са били илюзорни.
Загуби в операция „Барбароса”:
Вермахт: Общи загуби - 725 359 души (152602 убити, 542837 ранени, 29920 изчезнали); 2093 загубени самолета; 2839 загубени танка.
Съветска армия: Общи загуби - 7102191 (802191 убити, 3000000 ранени, 3350000 пленени); 2120 загубени самолета; 20500 загубени танка.
Провалът на операция „Барбароса“ води до искания от Хитлер за повече следващи операции в Съветския съюз, които в крайна сметка се провалят. Битката за Москва (1941) спира неудържимия настъпателен устрем на Вермахта, битката край Сталинград 1942-1943) обръща хода на войната, а след Курската битка (1943) Съветската армия окончателно взема стратегическата инициатива и като цяло изходът на войната е предрешен. - (видео)

 

 

Параграф 11 – как загина флотът на Втория Райх

21.06.2021, 22:30

На 21 юни 1919 година вторият флот на света доброволно се отправя на дъното във вражеска база. Споровете дали това е подвиг или един от най-големите позори в историята на войната по море не утихват и до днес.
Последният парад
В студена ноемврийска сутрин през 1918 г. прожекторът на английския разрушител се плъзга по надстройките на германските кораби, излезли от мъглата. Но не последва битка.
Германците идват с празни погреби за снаряди, торпедните тръби също са празни, корабите са със съкратени екипажи.
Мощният флот е заминал на последното си пътуване, за да се предаде.
В Северно море го посреща огромна, от няколко стотици винта, армада от съюзници. След това 69-те германски кораба (един разрушител се натъква преди това на мина и потъва), под конвой достигат до британското пристанище Фърт от Форт, където на немците е дадена заповед да спуснат императорските флагове......Прочети още

 

ВМС продължават локализирането на евентуалното местоположение на „черната кутия“ на падналия МиГ-29

21.06.2021, 21:52

По време на втория етап на операцията, ръководена от командването на ВМС, за издирване на елементи от изтребител Миг-29, паднал на 9 юни 2021 г. във водите на Черно море, беше обследван цялостно локализирания район на инцидента и бяха събрани голямо количество снимков и видео материал от морското дъно, съобщава Пресцентърът на МО. Специалистите от ВМС и ВВС анализират детайлно събраната информация за конкретизиране на евентуалното местоположение на „черната кутия“ на самолета. Паралелно с това се извършва профилактика и подготовка на подводното оборудване за възобновяване на издирването в района.
При благоприятни хидрометеорологични условия издирвателните действия в района на инцидента ще продължат веднага след завършване на анализа на информацията и готовността на подводните апарати.
По-рано днес  министърът на отбраната Георги  Панайотов каза, че издирването на т.нар. „черна кутия“ на МиГ-29 продължава с усилията на Военноморските сили. „Има нови находки, които са локализирани. Обнадеждени сме и смятаме, че има надежда да открием „черната кутия“, допълни той. Министърът присъства на тържественото освещаване на реновирания операционен център на ВМА. Гост на церемонията бе и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

 

Русия показва „Борей“ на изложение

21.06.2021, 21:10

Военноморските сили на САЩ трябва се притесняват от новите руски подводници по проект „Борей“. Материал с такова заглавие публикува изданието The National Interest. В статията се обръща внимание на това, че подводниците от този клас тепърва ще бъдат представени пред широката публика.
Атомен подводен крайцер със стратегическо предназначение по проект „Борей“ ще бъде изложен в акваторията на залива Авачинска губа в Камчатка в рамките на военнотехническия форум „Армия 2021“, който ще се проведе от 22 до 28 август. Не се уточнява обаче именно коя подводница ще участва на изложението. От четири съда по проект „Борей“ на служба в Тихоокеанския флот са К-550 „Александър Невски“ и К-551 „Владимир Мономах“, пише „Российская газета“.
Към 2027 г. Русия трябва да разполага с десет подводници от този клас. „Борей“ има водоизместимост 24 000 т и може да развива скорост до 33 възла. Тези подводници са два пъти по-леки и значително по-бързи в сравнение с предшествениците си от клас „Тайфун“, които са най-големите подводници в света за времето си.
Основното въоръжение на подводниците „Борей“ се състои от 16 балистични ракети „Булава“. Обсегът на поразяване на целите достига 10 000 км, а точността се обезпечава от цифрова инерционна навигационна система. - Още за проект 955
Източник: https://bg.rbth.com

 

Френски военни са нападнати от неизвестни бойци в Мали

21.06.2021, 19:55

Френски войски от операция „Бархан“ са попаднали под атака от страна на неизвестни бойци в Мали, съобщава Radio France internationale.
Инцидентът е станал в северната част на страната, южно от главния град нарегионa - Гао, в село Госи. Според първите данни автомобил, пълен с динамит, се е блъснал в укрепен пост на френските войски и е експлодирал. В резултат на експлозията атентаторите самоубийци, които са били в нея, са загинали, а най-малко трима френски военни са били ранени.
В района на Госи има голяма база на силите на операция „Бархан“, откъдето се провеждат антитерористични операции до границата с Буркина Фасо.
Наскоро френският президент Еманюел Макрон обяви, че Париж завършва военната операция в Сахел и че военния контингент на страната ще бъде заменен от международен антитерористичен съюз.
През август 2014 г. Франция предприе операция „Бархан“ за борба с ислямистки групировки в Мали, Буркина Фасо, Мавритания, Нигер и Чад. Тя е продължение на операция „Сервал“, която френската армия проведе през 2013-2014 г. в Мали. Според френското министерство на отбраната в текущата кампания участват над 5000 души.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

„Обединени усилия 2021“ в НВУ завърши с бойни стрелби

21.06.2021, 17:44

Комплексно тактическо учение „Обединени усилия 2021“ се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“. Учението беше на тема „Действия на ротно-тактическа група от състава на батальонна бойна група при отбрана“. То продължи една седмица и в него участва целият състав на Военния университет - офицери, сержанти, курсанти и войници, съобщават от НВУ.
„Всички те представляват армията на измислената държава Ийстланд и трябва да я защитят. Противниковата група е от Зуланд и представителите на тази страна смятат, че част от територията е тяхна. Това е стар конфликт от преди десетилетия, но противникът е решил, че точно сега е време да си върне земите. Ние отговорихме на агресията и не допуснахме завземането на наша територия. Противникът е изтласкан до границата, където бойните действия приключиха, защото ние нямаме претенции към чужди територии“, разказва сюжета на учението подп. доц. д-р Румен Маринов, ръководител на катедра „Военни науки“.
И уточнява, че в занятието участва и малка група, която симулира действията на противника, който също си има щаб. Целта е да бъде постигната повече реалистичност в учението, затова и курсантите, които влизат в ролята на противника, имат за задача да изменят част от обстановката. За нуждите на учението, съдействие оказаха и Сухопътни войски с хора и техника.
Преди да започнат реалните бойни действия, на територията на Военния университет работи щабът на батальонната бойна група, за да разработи симулация на отбранителната тактика. „В тази симулация обучаемите залагат стойности и разиграват предварително цялото учение. Системата им показва грешките, пропуските, слабите места и позволява бъдещите офицери да тренират едно и също действие няколко пъти. Когато бъркат, спираме играта, връщаме системата в изходно положение и всичко започва отначало“, допълва още подп. Маринов.
В сряда, четвъртък и петък учението продължи на полигона в Беляковец и завърши с бойни стрелби, които бяха наблюдавани от целия ръководен екип на Военния университет.
„Интересно, вълнуващо и предизвикателно беше това учение. Вярно, че времето не беше на наша страна, но пък това ни даде шанса да експериментираме и да намерим начини как да си сътрудничим още повече“, коментира курсант Алиса Петкова, която учи в специалността „Военна полиция“, където е и единственото момиче в курса.
„Първите два дни бяха доста трудни, защото беше и много дъждовно и мокро, но се справихме. Помагахме си, което е и най-важното. Но най-вълнуващата част бяха стрелбите и то последния ден, защото бяха масивни и мащабни, стреля се с много машини. На практика с цялата техника, която имаме“, каза първокурсникът курсант Йоно Стоев.
„Убеден съм, че всички сте отчели пропуските и допуснатите грешки, които ще анализирате. Това ще бъде вашата служба, когато отидете в поделенията си, а ние ще направим всичко възможно да ви подготвим, за да бъдете добри лидери“, каза при закриването на учението началникът на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов.

 

По трима-четирима се борят за всяко свободно място в пехотата

21,06.2021, 12:02

По трима-четирима души кандидатстват за всяко свободно място в конкурсите за набиране на войници, посочи началникът на щаба на Сухопътни войски (СВ) бригаден генерал Николай Караиванов, съобщава в. „Българска армия“. „Към момента имаме кандидати. Смятам, че всички, които искат, по някакъв начин ще ги приемем”, изтъкна бригаден генерал Караиванов. Няма армия на света, която да няма проблем с некомплекта, допълни той.
„В момента некомплектът в СВ за войниците е около 18-20 на сто. Лошото е, че той се разпределя по различен начин, не е еднакъв за всички. Някои формирования са окомплектовани 100 процента, други са доста по-малко, по ред причини – демографски, икономически. Да, има повече кандидати, донякъде и защото ние сме на пазара на труда”, каза бригаден генерал Караиванов. По думите му, покрай пандемията редица предприятия са били закрити и повече хора, останали без работа, кандидатстват за войници.
„Освен това смятам, че българите, особено младите, започват да израстват и да виждат и зад парите, които се дават. В армията получаваш заплата, обаче имаш социално и медицинско осигуряване. Имаш и ползи, които са невидими, но те изграждат като личност. Докато младият човек служи в армията, придобива ценни качества – самодисциплина, отговорност, работа в екип. Смятам, че хората започват да разбират това. Става дума за култура, която трябва да се преподава в училище – че е важна не само заплатата, а и други екстри, някои невидими”, обобщи началникът на щаба на СВ.
Източник: https://otbrana.com/

 

Неизвестни досега дневници на германски командир на танк за ужасите на операция “Барбароса” разтърсиха света

21.06.2021, 09:59

Изплуваха “загубени” бележки и снимки на германски войник, който е бил потресен от екзекуцията на 15 души при нахлуването на нацистите в Съветския съюз, пише "Дейли Мейл".
Открити са забележителни дневници на германски командир на танк, който само за няколко седмици боеве на Източния фронт се превръща от закоравял нацист в разбит човек.
Лейтенант Фридрих Зандер се пречупва в самото начало на жестоката операция "Барбароса" - германската инвазия в Съветския съюз, започнала през юни 1941 г. - и окончателно загубва вяра в германската военна машина.
Тайните му дневници излизат на бял свят 80 години по-късно и са в основата на документален филм на History Hit TV с участието на историка Дан Сноу.
В тях лейтенант Зандер описва с ужасяващи подробности варварската гибел както на своите другари по оръжие, така и на руските войници - и веднъж едновременно 15 души са екзекутирани пред очите му.......Прочети още

 

Кой победи във Втората световна война и на каква цена

21.06.2021, 08:24

Такъв съдбовен за бъдещето на Европа и света конфликт не може да се спечели самостоятелно
Съветската армия наброява общо 34 476 700 души, а войските на Тристранния пакт – 19 000 000 души
D-Day, големият десант на съюниците, включва 156 115 англо-американски части, срещу които са разположени 50 350 бойци на Вермахта
Първият въпрос изглежда странен за всеки човек, израснал след войната и получил образование по времето, когато то все още имаше висока обществена стойност. Но го поставям, тъй като живеем в други времена. Отговорът е ясен – Антихитлеристката коалиция принуждава Тристранния пакт да капитулира безусловно. Но той съдържа в себе си подвъпрос, ставащ все по-актуален напоследък – коя от основните сили в Антихитлеристката коалиция – СССР, САЩ и Великобритания, е с най-голям принос за победата? ......Прочети още

 

104 години от рождението на въздушния ас поручик Неделчо Бончев

21.06.2021, 08:15

Неделчо Бончев е роден на 21 юни 1917 г. в София. След завършване на Втора мъжка гимназия, постъпва във Военното на Негово Величество училище. Обучен е като летец-изтребител в България и Италия. От август 1943 г. е командир на ято във 2/6 изтребителен орляк. Участва в боевете за отбраната на София по време на бомбардировките през 1943-1944 г. На 20 декември 1943 г. той поврежда тежко един американски четиримоторен бомбардировач, а на 30 март 1944 г. сваля една летяща крепост Боинг Б-17.
На 17 април 1944 г. атакува една летяща крепост Боинг Б-17. По собствените му разкази, старае се да стреля от максимална близост, за най-добри попадения, но приближава прекалено и не успява да се размине с бомбардировача. Двата самолета се сблъскват и разрушават във въздуха. Бончев се свестява след свободно падане от няколко хиляди метра заедно с бронираната пилотска седалка. Успява да се освободи от коланите и да отвори парашута си. Приземява се в една дълбока преспа до село Студена, Пернишко, без ботуши, загубени по време на падането. Признати са му 8 въздушни победи.
От престоя в снега Бончев развива бронхопневмония и се налага лечение, което продължава през цялото лято на 1944, съпроводено с лекарска забрана за летене.
Към края на лятото той се завръща при бойните си другари в ятото. Българската войска е изпратена от новата власт срещу нов противник – отстъпващите германци. Започват бойни задачи и Бончев не може да се сдържи повече да бездейства. Сам отхвърля лекарската забрана и на 5 октомври 1944 г. излита начело на две четворки изтребители Месершмит Ме 109 от 2/6 орляк. Бойната задача е да прикриват шест бомбардировача До 17, след което да проведат самостоятелни атаки по земни цели по шосето Крива паланка-Куманово. При заход за земна атака, самолетът на Бончев е улучен от противникови зенитни оръдия. Пилотът скача с парашут от малка височина, а след секунди машината експлодира. При приземяването наранява крака си. Пленен е от германците. За последно е видян от българския офицер-летец, поручик Георги Петков Георгиев – Гошето. Разминават се под конвой на входа на военнопленническия лагер в Скопие, нямат възможност да разменят нито дума. По-нататъшната съдба на Бончев е неизвестна. Съществуват различни предположения: че той е загинал по време на преход на военнопленническа колона около Прищина, или, че е екзекутиран от германците чрез разстрел. Истината не е известна.

 

 

Турция е разработила собствена противокорабна ракета с обсег от 250 километра

20.06.2021, 22:50

Турската отбранителна промишленост е разработила и започнала производство на първата местна противокорабна ракета, съобщава Анадолската агенция, като определя информацията като “още една важна стъпка за посрещане на нуждите на въоръжените сили с местни и национални продукти”.
Според сведения, придобити от Анадолската агенция, ракетата е разработена с цел намаляване на зависимостта та Турция от чужди доставчици, за посрещане на нуждите на командването на военноморските сили и за развитие на сдържащо оръжие с национални ресурси.
Ракетата, наречена “Атмаджа”, има според спецификациите си обсег от 220 километра, но при изпитанията е доказала, че може да достигне и до 250 километра.
Тя има способността да осъвременява целите си при полет и да прекратява мисии чрез линия за предаване на данни.
Поради високотехнологичната си възможност за триизмерно планиране на курса, “Атмаджа” може да извършва различни действия като преминаване над острови или ги заобикаля, както и движение при сложен терен.
Ракетата може да обстрелва няколко цели едновременно в сложни метеорологични условия. “Атмаджа” лети на височина от 5 метра над водната повърхност и нанася удар по целта под 3 метра от повърхността.
Тестовете на “Атмаджа” се провеждат от 2016 г. и вече с нея са извършени над 20 пуска. Турският производител “Рокетсан” я представя като противокорабна ракета „земя-повърхност“ с висока точност и голям обсег, която може да бъде разположена на патрулни катери, фрегати и корвети и се очаква да замени американските ракети “Харпун”. - (видео)
Източник: bta.bg/

 

Анализ: САЩ губят от Русия в хиперзвуковата надпревара

20.06.2021, 17:27

Съединените щати провокираха възобновяването на надпреварата във въоръжаването с агресивната си политика, свързана с разполагането на настъпателни оръжия близо до руските граници, милитаризацията на космическото пространство и оттеглянето от основните международни споразумения в областта на глобалната сигурност, пишат медии.
Един от ключовите резултати от неотдавнашната среща на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън беше подписаната съвместна декларация за стратегическа стабилност, която повтаря предоставянето на подобен документ от 1985 г. от СССР и САЩ за невъзможността за спечелване на ядрена война.
Тази декларация по никакъв начин не е отстъпка от Вашингтон спрямо непрекъснатите призиви на Кремъл за подписване на такъв тип документи, както се опитват да представят западните медии.
Факт е, че днес САЩ са изправени пред огромни проблеми при разпределението на средствата, включително подобряването на ядрените арсенали и провокирането на надпревара във въоръжаването в ядрената ракетна област. В крайна сметка с тази декларация американската администрация индиректно призна, че страната просто не е готова да продължи да участва в надпреварата във въоръжаването.
Като една от основните причини за днешната надпревара във въоръжаването повечето експерти посочват отказа на САЩ през 2002 г. от Договора за ограничаване на Противоракетните системи (ПРО) и създаването на глобална европейска система за ПРО.
В отговор на това Русия беше принудена да започне да разработва нови видове оръжия, тъй като стратегическата противоракетна отбрана на САЩ в дългосрочен план можеше да обезсили целия ядрен потенциал на руската армия.
Американското ръководство, осъзнавайки, че няма да е възможно да се осигури безусловно лидерство в развихрилата се надпревара във въоръжаването, реши да направи безпрецедентна стъпка. На 2 август 2019 г. ръководителят на Белия дом Доналд Тръмп обяви едностранното оттегляне на страната от Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО).
Причината за това решение бяха необосновани обвинения срещу Москва в предполагаемото грубо нарушение на условията на споразумението. В същото време, след няколко седмици, американските военни проведоха изпитания на ракета, предварително забранена от споразумението. При тези условия Кремъл беше принуден да действа по огледален начин, ускорявайки разработването на нови оръжия.
Съвременната надпревара във въоръжаването повтаря събитията от Студената война. Съединените щати, като инициираха надпревара във въоръжаването през 1945 г., не можаха да я спечелят.
До 1991 г. СССР надмина потенциалния противник в повечето тактически и технически характеристики на своите стратегически ядрени сили. Съветският съюз, създавайки свои собствени ядрени и термоядрени оръжия в отговор на заплахите от САЩ и НАТО, успя да предотврати Третата световна война.
Сега всичко се повтаря с точност до последния детайл, само че този път руските хиперзвукови оръжия ще позволят да се поддържа стратегическия баланс и да се осигури стабилност в света.
Източник: https://blitz.bg/

 

Колко силна е армията на Китай: числа и факти

20.06.2021, 11:31

Китайското държавно и партийно ръководство има ясно дефинирана цел: до 2049 година Народната република трябва да разполага с "армия от световна класа". Какво конкретно означава това - остава неясно. Но е факт, че от години се наливат огромни суми в модернизирането на Народната освободителна армия, както официално се наричат въоръжените сили на страната. Китай е втори в света по обем на сумите, заделяни за отбрана. Първи са Съединените щати, които харчат за военни цели три пъти повече от Китай.
Ако допреди двайсетина години китайската армия все още изоставаше сериозно, днес в някои области тя дори вече изпреварва американската армия, сочат данните на Пентагона. От тях става ясно също така, че в Китай индустрията и технологичното развитие във все по-голяма степен се обвързват с оръжейната промишленост.
Най-големият морски флот в света
В последния доклад за Китай на американското военно министерство се казва, че със своите 350 бойни кораби и подводници КНР има най-големия в света морски флот. Китай разполага и с около 2000 изтребители, което го превръща в държавата с третата по големина бойна авиация в света. Страната наваксва и по отношение на конвенционалните ракети с обсег до 5500 километра, още повече че Пекин, за разлика от Москва и Вашингтон, не е обвързан с нито един от големите договори за разоръжаване. През последните години Китай модернизира атомните си оръжия и увеличи броя на ядрените бойни глави. Според шведския Институт за изследване на мира SIPRI, Китай разполага с 350 ядрени бойни глави - значително по-малко от големите атомни сили САЩ и Русия.
Експанзия в Южнокитайско море
Съседите на Китай наблюдават със загриженост все по-настъпателното му поведение в азиатско-тихоокеанския регион. Ог години Пекин игнорира решението на международен съд и предявява претенции към почти цялото Южнокитайско море, където насипва пръст върху атоли и необитаеми острови, за да ги превърне в свои военни бази. Поведението на Китай спрямо Тайван също става все по-агресивно: Пекин периодично заплашва да присъедини със сила островната република, провокира Тайван с военни маневри в близост до острова, а китайски изтребители редовно навлизат в тайванското въздушно пространство.
Военна база на Африканския рог
Китай разширява военното си присъствие и извън Азия - например за да подсигури търговските си пътища. Дотук китайците са се сдобили само с една военна база в чужбина - в Джибути на Африканския рог. Според експерти обаче контролираните от Пекин пристанища по морския път на коприната лесно биха могли да бъдат използвани не само за търговски, но и за военни цели.
Китай в Космоса
Китайската мощ вече се забелязва отчетливо и в Космоса. Амбициозната космическа програма на страната е на подчинение на военните. За тях космическото пространство е "критична територия от гледна точка на стратегическото международно съревнование". - Още за ВС на Китай
Източник: https://fakti.bg, Рут Кирхнер (АРД)

 

Великобритания и Сърбия се споразумяха да засилят сътрудничеството си в сферата на отбраната

20.06.2021, 09:37

Великобритания и Сърбия се споразумяха да засилят сътрудничеството си в сферата на отбраната и сигурността на среща между министрите на отбраната на двете страни Небойша Стефанович и Бен Уолъс (на снимката) в Белград, съобщи министерството на отбраната в Лондон, цитирано от ТАСС.
Двамата министри подписаха документ, който ще позволи да се разшири потенциалът на сътрудничество между двете страни в сферата на отбраната и ще открие нови възможности за провеждане на учения, се казва в съобщението.
Напомня се също за оповестеното на 16 март в Комплексния обзор на въпросите на сигурността, отбраната и външната политика на Великобритания твърдо намерение на Лондон “да си сътрудничи тясно с партньорите от региона на Западните Балкани с цел осигуряване на мира и съдействие за регионалната и международната сигурност”.
Уолъс подчерта, че и двете страни наблюдават “нарастваща вълна от заплахи, които пресичат границите и често се проявяват на ниво, не надхвърлящо прага на открит конфликт”. Както отбелязва на сайта си вестник “Дейли телеграф”, цитиран от агенцията, като един от източниците на такава заплаха министърът посочил Русия и заявил, че Великобритания ще помогне на Сърбия да окаже съпротива на влиянието на Москва.
Източник: bta.bg/

 

Забравените герои на България: Генерал – майор Иван Бончев Бончев

20.06.2021, 08:17

Днес се навършват 155 години от рождението на генерал-майор Иван Бончев Бончев. Той е роден на 20 юни 1866 г. в Ески Джумая (дн. Търговище).
Завършва Военното училище в София (1887) и Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1908). На 18 май 1890 г. произведен в чин поручик, на 2 август 1894 г. в чин капитан, а през 1905 г. в чин майор. Командир е на рота в 17-ти пехотен Доростолски полк (1903) и началник на 11-то полково военно окръжие. На 18 май 1914 г. е произведен в чин полковник. През 1915 г. е командир на 20-ти пехотен Добруджански полк.
По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на 5-та пехотна Дунавска дивизия, която в състава на 2-ра армия воюва на Македонския фронт. На 1 януари 1918 г. е повишен в чин генерал-майор. След войната излиза в запаса.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден със знака на военния орден „За храброст”II ст.; военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” IV ст. с мечове по средата; народният орден „За военна заслуга” 5кл. на обикновена лента и орденът „За заслуга” на обикновена лента.

 

Германия се дръпна от европейския изтребител шесто поколение

20.06.2021, 08:05

Сметната палата на Германия предупреди парламента да се въздържа от по-нататъшна подкрепа на развитието на системата за водене на въздушен бой (Future Combat Air System - FCAS), която е най-големия отбранителен проект в Европа, съобщи агенция ДПА, цитирана от БГНЕС. Общата му стойност се оценява на 50 млрд. евро.
Това може да попречи на създаването на европейския изтребител от шесто поколение (New Generation Fighter - NGF), който през 2035–2040 година да замени френските "Рафал", немските "Тайфун" и испанските  ЕФ-18 "Хорнет". Първият тестов полет по програма се очакваше през 2025 г.
Агенцията припомня, че по-рано опасения, свързани с проекта, е изразило и германското министерство на отбраната. "Дали рисковете са поносими, ще трябва да се реши в рамките на широк политически контекст", се казва в документа, с който разполага ДПА.
Делът на Германия в проекта е около 4,468 милиарда евро. Става дума за изключително сложна технология, голям пакет от споразумения и преговори, за чието придвижване обществеността невинаги успява да се информира. Досега Германия и Франция са предоставили само 32,5 млн. еввро за разработването на концепцията. В рамките на проучванията до края на 2020 г. трябваше да бъде написан подробен план, какво ще включва новата система. Ръководител на проекта е Франция.
Според източници в промишлените кръгове Германия, Франция и Испания са постигнали в средата на май „принципно съгласие“ за по-нататъшно развитие на инициативата. Въпреки това министерството на отбраната на Германия трябва да сключи още едно „споразумение за изпълнение“ на проекта с Франция и Испания.
Германските одитори са критично настроени по отношение на ограничените права за ползване на резултатите от изследванията. Берлин не успя да се пребори да получи пълни права върху тях. Достъпът до резултатите може да бъде предоставен единствено със съгласието на производителите на разработката и на всички партньори в инициативата.
Сметната палата признава политическата важност на проекта, но в същото време разкритикува факта, че окончателният вариант на споразуменията все още не е предоставен на Бундестага. Допълнителна загриженост предизвиква необходимостта Германия да построи един от прототипите, което повдига въпрос за икономическата целесъобразност.
Споразумението за разработване на прототип на боен самолет FCAS в рамките на най-големия в Европа отбранителен проект бе подписано в Париж през февруари 2020 г. от министрите на отбраната на Германия, Франция и Испания.
Системата за въздушни боеве FCAS предвижда строителство не само на отделни бойни самолети, но и на цяла система, включваща съпровождащи отряди от дронове, флагмански и патрулни самолети, наземни станции и спътници. Целият комплекс трябва да обменя информация в реално време.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Защо бе освободен председателят на Държавна агенция „Разузнаване“?

20.06.2021, 07:35  

С указ № 158 от 17 юни 2021 г. по предложение на правителството президентът освободи Атанас Атанасов от длъжността председател на Държавна агенция „Разузнаване“. С друг указ от същия ден президеннът назначи Антоан Гечев за председател на Държавна агенция „Разузнаване“. Защо бе извършена тази смяна в разузнаването? Изговориха се доста неща по този въпрос. Намесена бе дори „дългата ръка на Кремъл“.
Отговор на този въпрос намираме в стенограмата на правителственото заседание от 16 юни в думитe на премиера Стефан Янев: „Предложението за прекратяване правомощията на господин Атанасов се базират на необходимостта да се гарантира устойчивост на системата за защита на националната сигурност на Република България.
Под ръководството на господин Атанасов Държавната агенция е осъществявала своята дейност при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политически неутралитет.
Съгласно Закона за Държавна агенция „Разузнаване“ същата е следвало да предоставя еднаква по обем и съдържание информация за Президента на Републиката, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя, като налице е нарушаване на този принцип по отношение на информацията, предоставяна на Президента на Републиката в качеството му на държавен глава и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Това излага на риск системата за защита на националната сигурност.
Установеното намаляване на информационния поток от агенцията към законоустановените потребители лишава държавното ръководство от достатъчна по обем и съдържание информация, на която следва да се базира процесът на взимане на решения.
Упражняването на право на дългосрочен неплатен отпуск от 122 дни въпреки предсрочното му прекратяване от страна на председателя на ДАР в условията на усложняваща се обстановка по линия на сигурността в Близкия Изток в период месец май т.г., както и заплахата от засилване на миграционния натиск по границите на Република България в същия период представлява недопустима абдикация от отговорности, свързани с опазването на националната сигурност, както и с ангажимента по изпълнение на задълженията на страната, произтичащи от членството й в евроатлантическите структури.
Системното нарушаване и неизпълнение на служебните задължения и отговорности от страна на председателя на ДАР са с особена тежест поради голямата държавна и обществена значимост на дейността на агенцията.
Неадекватното и неефективно функциониране на тази структура от системата за защита на националната сигурност има негативни последици както във вътрешнополитически, така и в международен план. С действията си председателят на ДАР потенциално застрашава националната сигурност, външната политика, икономиката и конституционно установения ред в страната.
В съответствие със Закона за Държавна агенция „Разузнаване“ и по-точно съгласно чл. 16, ал. 3 от този закон, при предсрочно прекратяване на пълномощията на председателя в едномесечен срок от възникване на основанието Министерският съвет предлага на Президента на Републиката с указ да назначи нов председател. В тази връзка предлага за председател на ДАР да бъде назначен Антоан Любомиров Гечев.
Господин Гечев е роден на 13 септември 1969 г. в гр. Ямбол. Завършил е военно училище, специалност „Войсково разузнаване“, бакалавър по „Военно дело“, магистър „Инженер по двигателно вътрешно горене“. Завършил е ВА „Г.С. Раковски“, магистър по военно дело и специализирана подготовка по стратегическо разузнаване. Кариерата му е преминала основно в служба „Военно разузнаване“, включително в сътрудничество с партньорски служби и с назначение в български позиции в различни посолства на длъжности военен аташе или помощник военен аташе. Последното му назначение е военновъздушен и военноморски аташе в Рим, Италия.“
Източник: https://otbrana.com/

 

 

The Wall Street Journal: САЩ изтеглят батареи „Пейтриът“ от ключови страни в Близкия Изток

19.06.2021, 12:36

Ню Йорк. САЩ изтеглят до осем батареи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ от ключови страни в Близкия изток, съобщава The Wall Street Journal.

Според изданието, става въпрос за „основно преструктуриране“ на американското военно присъствие, което може да засегне Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия и Йордания, ключови американски партньори в региона. Това означава, че това също може да засегне Израел. Батареите за противовъздушна отбрана са ключови за защитата на страните от ирански ракети и други заплахи.
Според информацията на WSJ, „администрацията на Байдън рязко намалява броя на американските противоракетни системи в Близкия изток... защото е променила фокуса си върху върху предизвикателствата от Китай и Русия“, разкриват служители от администрацията.
Това ще включва около 8 противоракетни батерии Patriot. „Друга противоракетна система, известна като Терминална отбранителна зона с голям обсег, или система Thaad, се изтегля от Саудитска Арабия, а ескадрилите от реактивни изтребители в региона се намаляват“, отбелязват още събеседниците на вестника.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Във флотските формирования постъпват 40 професионално подготвени старшини

19.06.2021, 09:55

Кадетите от Випуск 2021 на Професионалния старшински колеж към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ получиха своите свидетелства за професионална квалификация на официална церемония на 18 юни 2021 г.
40-те мъже и жени, които преди дни положиха успешно своите държавни изпити, , бяха поздравени по случай завършването им от командира на ВМС - контраадмирал Кирил Михайлов, и началника на Морското училище - флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.
Първенец на випуска тази година е старши матрос Ивайло Янков от специализация „Експлоатация и поддръжка на корабни енергитични уредби“. Той получи предметна награда от министъра на отбраната, както и отличия от командира на ВМС и началника на Морското училище. Наградени бяха и първенците на останалите специализации. - (видео)
Източник: https://morskivestnik.com, капитан-лейтенант Георги Николов

 

Лейди Смърт: 309 убийства правят Людмила Павличенко най-фаталната жена снайперист

19.06.2021, 09:35

Втората световна война. Фронтовата линия. Лейди Смърт дебне някъде там. Изведнъж прокънтява глас. По високоговорител нацистки военен опитва нещо отчаяно.
“Людмила Павличенко, елате при нас. Ще ви дадем много шоколад и ще ви направим германски офицер.”
Що за шега?! Лейди Смърт се надсмива над чутото, макар външно да не трепва. Продължава да изпълнява дълга си с абсолютно мъжество. Може да издържи до безкрай, а врагът е уморен от непрестанния страх да е под нейния прицел. Разбират, че няма да я изкушат и привлекат на своя страна. Поне да я сплашат.
“Ако те хванем, ще те разкъсаме на 309 парчета и ще ги разпръснем по ветровете!”
Тя е доволна, че знаят нейния личен рекорд. 309 потвърдени убийства едва за няколко месеца правят Людмила Павличенко най-смъртоносната жена снайперист в историята и един от най-добрите снайперисти изобщо.......Прочети още

 

 

40 години от първия полет на F-117

18.06.2021, 23:00

Първият полет на ударния самолет F-117 става преди точно 40 години – на 18 юни 1981 г., с което стартира летателната кариера на този уникален самолет, продължаваща и до днес.
Полетът става факт от изпитателния център Груум Лейк, Невада (известен най-вече, като „Зона 51”). Машината, с борден номер 79-10780 излита в 06,05 часа местно време и е пилотирана от изпитателя Харолд „Хал” Фарли, младши.
Самолетът започва да излита с малко по-ниска скорост от очакваното, но това не е единствената изненада в дебютния полет. Скоро след излитането, започва да се повишава температурата в соплото на един от двата мотора General Electric F404-F1D2. Взето е решение полетът да бъде прекратен и Фарли се приземява след само 15 минути във въздуха. Колесникът въобще не е прибиран по време на теста.
Вторият полет, който става факт на 1 юли, също не е безметежен. Малко след прибирането на колесника започва колебание по надлъжната ос, което Фарли компенсира с трудност. Полетът също е прекратен предсрочно след едва 35 минути във въздуха. Проблемът е открит в малката площ на хоризонталните стабилизатори.......Прочети още

 


Джон Каламос – гръцките очи във въздуха над Северен Виетнам

18.06.2021, 21:55

По време на Виетнамската война, американската армия пристига с пълния си капацитет от ресурси, за да се опита по всякакъв начин да спре влиянието на съветските идеали да установи контрол. Новата идеология вече е успяла да се наложи в Китай и Корея, като следващата спирка се оказва Виетнам.

По време на този конфликт ще открием, че голяма част от ВВС на САЩ демонстрира своето надмощие или поне така се твърди, макар и повечето произведени самолети вече да са усетили руското превъзходство на МиГ-17, който намира много сериозно приложение, макар и някога да е проектиран само за въздушни боеве.
Сред армадата от изтребители, хеликоптери, транспортни самолети и още много други чудеса на техниката, американците пристигат и със специални самолети, които не разполагат нито с оръжие, нито с бомби. Те играят ролята на очите във въздуха – разузнават и сканират околността, за да записват движенията на противника, разпределението на артилерията и позиционирането на тежката военна техника......Прочети още

 

Сърбия закупи китайски зенитни ракети

18.06.2021, 20:27

Белград. Сърбия ще получи най-голямото подкрепление за въоръжените сили. Първата батарея от китайския ракетен комплекс FC-3 със среден обсег, по модел на руския С-300, трябва да бъде доставена на сръбската армия до края на годината, съобщи сръбският новинарски портал „Новости“.
Тази покупка ще бъде най-голямата за сръбските въоръжени сили от ерата на модернизацията на вече бившата Югославска народна армия (ЮНА) и Сърбия ще стане първият чуждестранен потребител на тези оръжия.
Китайските ракети за противовъздушна отбрана са най-важното военно оборудване, което се очаква в сръбските ВВС. Системата FC-3 обаче е най-важната, но не единствената позиция в списъка на закупеното военно оборудване, чиято доставка се очаква през следващите шест месеца.
Президентът на Сърбия Александър Вучич наскоро обяви, че предстои изпълнението на важни военно-технически споразумения.
”Много нови оръжия ще пристигнат през следващите шест месеца. Много неща се набавят и вече са платени много от тях”, каза Вучич, без да уточни за какви видове оръжия става въпрос.
Източник: Агенция ”Фокус”

 

Военновъздушните сили на Турция и Азербайджан ще проведат съвместно тактическо учение

18.06.2021, 20:18

Военновъздушните сили (ВВС) на Азербайджан и на Турция ще проведат съвместно учение под кодовото наименование “Анадолски орел – 2021”, съобщи министерството на отбраната на Азербайджан, цитирано от ТАСС.
“Летателен и технически състав и въздушни средства на ВВС на Азербайджан заминаха за турския град Коня за участие в съвместното летателно-тактическо учение “Анадолски орел – 2021”, се казва в съобщението.
В учението ще участват два изтребителя МиГ-29 и два щурмови самолета Су-25 на ВВС на Азербайджан.
Международното учение “Анадолски орел – 2021” ще се проведе от 21 юни до 2 юли. Освен военни от Турция и Азербайджан в него ще участват представители на ВВС на Пакистан и на Катар.
През май турските и азербайджанските военни проведоха учение в Азербайджан, в което тренираха провеждането на антитерористични операции. По време на маневрите специални части отработиха проникване и организация на засади в дълбочината на отбраната на противника в различно време на денонощието, а също така заемане на команден пункт и на обекти с военно предназначение. Специално внимание беше отделено на организирането на тайно придвижване, унищожаване на диверсионни групи, предотвратяване на провокации от условен противник.
Източник: БТА

 
 

Във Военна академия завърши поредният стратегически курс

18.06.2021, 19:14

Стратегическият курс – дистанционна форма на обучение във факултет „Национална сигурност и отбрана” (ФНСО) на Военна академия „Г. С. Раковски” завърши днес!
В Комплекс „Царски зали“ на Военна академия, деканът на факултет „Национална сигурност и отбрана“ полковник проф. д-р Георги Димов връчи удостоверенията на специализантите от „Стратегически курс” - дистанционна форма на обучение, с ръководител подполковник гл. ас. д-р Илиан Сотиров.
Водещата роля в провеждането на курса е на катедра „Политики, стратегии и отбранително планиране“ на ФНСО.
В курса се обучаваха представители от Министерство на отбраната на Република България, Военномедицинска академия, от служби за сигурност, заемащи ръководни и експертни длъжности, както и такива на местната власт, висши учебни заведения и корпоративни организации.
Със своята теоретико-практическа насоченост, курсът осигурява подготовка на специализантите по въпросите на националната и международната сигурност; рисковите фактори и реалните военни конфликти; организацията на дейността в системата за национална сигурност и взаимодействието между институциите в държавата; концепциите, доктрините и нормативните актове за управление на кризи; мениджмънта на отбраната и въоръжените сили, както и стратегическото лидерство.
В резултат на ограничителните мерки, наложени във връзка с борбата с пандемията Covid-19, курсът се проведе динамично, като 2/3 от занятията бяха проведени чрез платформите за дистанционно и онлайн обучение, използвани от Военна академия, в т.ч. и част от практическите занятия и тренировки.
Традиция е въпреки предизвикателствата, академичният състав на Военна академия своевременно да полага всички необходими усилия, с които да сведе до минимум негативното въздействие от наложилите се обективни ограничения.
Тези усилия доведоха до желания ефект - осигурено бе необходимото качество на подготовка на специализантите, което е доказателство, че Военна академия притежава и непрекъснато развива нови способности, с които във всякакви условия устойчиво да изпълнява своята мисия и задачи!
(Информацията е на Военна академия "Г.С.Раковски")

 
 

18 дивизион кораби със спомагателно значение отбеляза 70 години от създаването си

18.06.2021, 19:10

На 2 юни 1951 г. е сформиран осемнадесети дивизион кораби със спомагателно назначение. През изминалите седем десетилетия, военното формирование се утвърждава като водещо от състава на Военноморските сили. В него получават моряшка закалка поколения офицери, старшини и матроси.
На днешния ден в словото си по случай празника командирът на дивизиона капитан I ранг Даниел Тодоров направи ретроспекция за изминалите години, актуалното състояние на дивизиона в момента и бъдещите задачи и проекти.
От своя страна командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов поздрави военнослужещите по случай годишнината и изрази благодарността си за тяхната работа и отдадеността им към военноморската служба, съобщават от ВМС.
На тържеството присъстваха областният управител на Област Варна – господин Марио Смърков, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, началникът на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“  флотилен адмирал Боян Медникаров, началникът на Националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев, управителят на „Хидроремонт“ ЕООД  господин Иван Генов, адмирали от запаса, командири на дивизиона, представители на командването на  Военноморските сили, офицери, старшини, матроси служили в дивизиона и гости.
За постигнати отлични резултати и висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения военнослужещи от дивизиона бяха наградени от името на  министъра на отбраната, на  началника на отбраната и лично от командира на ВМС.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Адмирал Ефтимов: Полетът на МиГ-29 е бил контролиран, не може да се говори за сваляне на самолета

18.06.2021, 14:13

Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет. Това заяви в “Денят започва” началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Ако майор Валентин Терзиев беше успял да катапултира, той щеше да бъде спасен, каза още адмиралът. Полетът е бил контролиран и не може да се говори за сваляне на самолета, добави той и предупреди и да не се провеждат никакви самоволни подводни дейности, тъй като в самолета е имало още една ракета.
“Разпръснати са нa площ около 20 на 20 метра стотици останки, със специалисти подхождаме към следващия етап на операцията, за да уточним възможното местоположение на черната кутия, дал съм разпореждане районът да е забранен за плаване, подводни дейности и всякакви други опити да се стигне до останките, нарушителите ще попаднат под санкциите на закона, нека да не оскверняваме паметта на майора, нека си свършим работата до последно”, призова адмирал Ефтимов.
Той каза, че не е имало експлозия след падането на изтребителя. Началникът на отбраната обясни, че разбиването на толкова малки части е в следствие на високата скорост на изтребителя.
“При удара с водата и висока скорост – над 900 км/ч, водата е като бетон – по-твърда от бетон”, каза адмирал Ефтимов.
Неограничено е времето, когато черната кутия (бордово записващо устройство) на параметрите на полета може да даде достоверна информация, ако не е нарушена херметичността на това устройство, така че не са безполезни опитите да бъде намерена черната кутия.
Ако не е нарушена херметичността на записващото устройство, може бъде получена достоверна информация за причините за трагичния инцидент.“ Така че не са безполезни опитите да бъде намерена черната кутия”, подчерта Ефтимов. - (видео)
Източник: https://armymedia.bg/

 
 

Държавна израелска компания ще достави тактически радари на Сухопътните сили на Германия

18.06.2021, 14:03

Най-голямата израелска държавна отбранителна компания – Israel Aerospace Industries (IAI), ще произведе и достави 69 тактически мобилни радари на Сухопътните сили на Германия. Сделката е на стойност 36 млн. евро и се реализира от дъщерната на IAI – ELTA SYSTEMS LTD, в партньорство с германския производител на електронни и IT системи за военната промишленост – ESG Elektroniksystem – und Logistik-GmbH (ЕSG). Германската компания има сключен договор за целта с Федералния офис за оборудване, информационни технологии и поддръжка на Бундесвера (BAAINB), съобщава Alfa Communications.
Първите радари трябва да бъдат доставени до началото на следващата година, а всички доставки се очаква да завършат до 2024 г. Съгласно договора, производителят ще осигури също обучение и първоначални резервни части, като ще споделя с контрагента си своите добри практики.  
Радарът, предмет на сделката – WatchGuard, е пето поколение тактически радар за наземно наблюдение и засичане на движение, който използва както техники за търсене с взиране, така и такива с електронно управление. Със своята бърза скорост на актуализиране на данните, радарът осигурява много голяма вероятност за откриване и проследяване на целта и е способен да изпълнява сложни задачи. Комбинацията от режими на наблюдение и сканиране позволяват неговата работа да се адаптира и оптимизира, за да отговори на всяко предизвикателство при всеки сценарий.
С интегрираната BARÜ (наземна система за разузнаване и наблюдение на околността), радарната система е проектирана да замени и подсигури алтернатива на досегашните остарели системи в Германия: PARA (радар за разузнаване на танкове), ABRA (артилерийски наблюдателен радар), LEGAR 1 (лек разузнавателен радар на бойното поле) и BOR-A 550 (радарна единица за наземно наблюдение 550).    
BARÜ е предназначена да осигури изчерпателно събиране на информация при поискване за всички нива на командването с цел определяне потенциала на заплаха, експлоатационните условия и условията в потенциални кризисни области. Системата работи денонощно във всякакви метеорологични условия и е в състояние да осъществява разузнаване и наблюдение на голяма площ за дълъг период от време, като в същото време се отличават с малък размер и леко тегло. Нещо повече, системата позволява да бъде интегрирана в съвместни бойни действия на сухопътните, военновъздушните и военноморските сили. Тя обезпечава също така проследяването на предварително идентифицирани вражески цели и допринася за корекция на огъня.
“Israel Aerospace Industries е пионер в развитието на устойчиви радарни технологии и предлага широк асортимент от продукти, които се продават в целия свят. През годините интегрирахме в нашите системи целия натрупан боен опит и обратната връзка, получена от клиентите. Гордеем се, че си сътрудничим с ESG и да доставим нашите модерни решения на Сухопътните сили на Германия”, коментира Зви Яром, вицепрезидент и ръководител на дивизията за наземни системи на IAI-ELTA.  
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Защо след разпада на СССР ядрено оръжие остава само в Русия?

18.06.2021, 08:03

Разпадът на Съветския съюз през 1991 г. повлича след себе си маса проблеми. От този момент започва "дивото" десетилетие на 1990-те, което в масовото съзнание остава като време на нищета, разцвет на руската мафия, финансови пирамиди и пълна дезориентация. Но в глобалния контекст светът, който наблюдава разпада на най-голямата "свръхдържава", се вълнува далеч повече от нещо друго: в чии ръце сега попада ядреното оръжие?
Фактически всички ядрени бойни глави – огромна власт и огромна опасност – се оказват на територията на четири отделни държави: Русия, Беларус, Казахстан и Украйна.
Какво да правим?......Прочети още

 
 

 

Откъде изпълзя чудовището на 22 юни 1941 г.

17.06.2021, 21:24

22 юни 1941 г. Денят на чудовищното нападение на Германия над СССР. Навършват се 80 години от тогава. Написаното за този ден не се побира в десетки, нито в стотици, а в хиляди мемоари на видни политици, висши военни ръководители, редови бойци от окопите и военните заводи, в исторически и научни изследвания, художествени книги и произведения. И всеки автор изнася нещо, поне мъничко ново и различно, макар и противоречиво и невярно понякога да е то.
Но едно не подлежи на съмнение - още в първите минути се случва това, което германските кафяви скакалци не са очаквали: превъзхождащата ги храброст на съветските войни по суша, небе и вода - яростна и саможертвена. От първите часове на 22 юни рамо до рамо воюват и загиват войници, генерали и комисари, защото пред родината всички са равни. В руската земя и в земята на европейските държави в битките срещу фашизма ще останат 27 милиона руснаци.......Прочети още

 

Германия изтегля свои войници от Литва заради расистки прояви

17.06.2021, 19:53

Германия отзовава свой взвод от мисията на НАТО в Литва след информации, че войници са участвали в расистки и антисемитски прояви, както и сексуален тормоз, предаде БиБиСи. Обвиненията за поведението на военните бяха публикувани за първи път в понеделник в германското издание “Шпигел” и се касаят за парти в хотел през април.
Министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че целият взвод ще бъде изтеглен незабавно и подчерта, че виновните ще бъдат наказани по най-строг начин. Разследването за инцидентите ще бъде проведено в Германия, а всички войници, който са знаели за проблемното поведение, но не са го докладвали, също ще бъдат наказани, каза още министърът.
Германските войници в Литва са част от т.нар. засилено присъствие на НАТО в Източна Европа. В рамките на тази мисия местни войници биват обучавани като метод за възпиране на евентуална руска агресия.
Това не е първият път, когато германските въоръжени сили биват разтърсени от скандал с антисемитизъм. Миналата година Крамп-Каренбауер нареди частичното разпускане на елитни специални сили на Бундесвера, след като 20 техни членове бяха заподозрени за крайнодесен екстремизъм, припомня Франс прес.
Източник: bnr.bg

 

Успешна сертификация на формирования от Сухопътните войски

17.06.2021, 19:48

От 15 до 17 юни на учебен център “Дивдядово” – Шумен се проведе ротно тактико-специално учение на тема „Действия на механизирана рота за поддържане на сигурността в зоната за отговорност“.
Учението беше част от процеса на сертифициране на контингент към междинния резерв на операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“, в чийто състав влизат военнослужещи от 29-ти механизиран баталъон – Шумен към ЕЦНП – Плевен, както и военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово и 110-ти логистичен полк – Пловдив.
Целта на учението беше проверка на навиците и уменията от Националния поддържащ елемент за планиране на операции и управление на подчинените формирования и проверка на знанията и уменията на личния състав от механизираната рота за организиране и изпълнение на задачите по поддържане на сигурността в зоната на отговорност.
Първият ден на сертификацията започна с брифинг на помощник- националния командир на контингента, той и командир на националния поддържащ елемент подполковник Георги Георгиев, след което беше проведен строеви преглед и проверка по документи.
През втория и третия ден се проведе тактико-специално учение с националния поддържащ елемент, механизираната рота и логистичната група.
По време на учението бяха демонстрирани способности по организацията и изпълнението на специфични задачи – охрана и патрулиране; изграждане и установяване на контролно пропусквателни пунктове /КПП/; отразяване на нападение срещу базата; медицинска евакуация и действия на формированията за бързо реагиране /QRF/.
Всички етапи бяха оценявани от комисия от Съвместното командване на силите и Сухопътните войски с председател подполковник Валери Игнатов в присъствието на контролна група от Щаба на отбраната с ръководител полковник Павел Мрънков.
Националният поддържащ елемент и механизираната рота получиха оценка „БОЕГОТОВ”.
Източник: landforce.armf.bg/

 

Установено е мястото на инцидента с падналия самолет МиГ-29

17.06.2021, 16:28

Установено е мястото на инцидента с падналия в морето самолет МиГ-29. Открити са и останки от самолета, които са разпръснати на голяма площ по морското дъно. Сред тях са части от колесника и двигателя на МиГ-29. Това съобщи командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов на пресконференция днес, 17 юни. - (видео)
Той подчерта, че самолетът се е разбил на множество малки парчета. Издирването на „черната кутия“ на изтребителя продължава, като районът, който трябва да бъде обследван, е около 1 кв. км. с дълбочина над 70 метра. В момента обследването се извършва от минен ловец "Цибър", а всички останки се разглеждат внимателно от дистанционно управляеми апарати.
Пред журналисти контраадмирал Михайлов представи хода на издирвателната операция до момента. В нея са участвали четири кораба, два вертолета и 260 военнослужещи от ВМС, както и три катера и 21 служители на ГД „Гранична полиция“.
„Разполагаме с достатъчно средства и възможности за издирването. Обследването ще продължи дълго и зависи от хидрометеорологичните условия, като прогнозата е за влошаване на времето. Правим всичко възможно, но вероятността за откриване на „черната кутия“ е много малка, което не ни спира да продължаваме работата“, каза контраадмирал Михайлов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военен пилот оглави шуменската организация на Съюза на ветераните от войните

17.06.2021, 08:13

Отчетно-изборна конференция на шуменската Областна организация на Съюза на ветераните от войните на България се проведе днес във Военния клуб.  Делегатите бяха поздравени от полковник от запаса проф. Сашо Евлогиев, заместник-областен управител и старшина от запаса  Илия Илиев, представител на Асоциацията на българските ветерани миротворци.
В отчетния доклад, изнесен от подполковник Георги Георгиев, заместник-председател на Управителния съвет, беше анализирана дейността на организацията в периода 2019-2021 г. Към края на периода в нея членуват 7 ветерани от Втората световна война и 40 потомци и съмишленици.  Специално внимание бе отделено на доброто взаимодействие с Областната администрация и с общините в гр. Шумен, гр. Нови пазар, гр. Каспичан, гр. Върбица, гр. Смядово и гр. Велики Преслав. Благодарение на Военното окръжие и Командването на гарнизона през последните години са реализирани няколко инициативи за подпомагане на ветераните. Полковник от запаса Мишо Йорданов, председател на Областния управителен съвет, благодари на спонсорите, които проявяват съпричастност към дейността на организацията.
Конференцията избра нов председател на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса  Николай Калев, който  благодари на полковник от запаса Мишо Йорданов за многогодишната му дейност в ръководството на СВВБ-Шумен.  Делегатите на конференцията отдадоха почит пред паметника на ген. Владимир Заимов, който се намира пред сградата на Военния клуб, съобщават от организацията.
********
Полк. Николай Калев е завършил  Военновъздушното училище в Долна Митрополия през 1969 г., а по-късно  военна академия в Москва. Той е бивш командир на 15-и изтребителен авиационен полк, първият базиран на две летища - в Балчик и в Равнец.  Шест години бил заместник-командир на полка по учебно-бойната подготовка и три години - командир на полка. Полетите му са стотици. Само като инструктор правел по 100-150 ч. на месец на МиГ-21. Преминава в запаса през 1989 г.  Има богат опит в обществената работа.
Източник: https://otbrana.com/

 

Точно преди 76 години София посреща войската ни от фронта

17.06.2021, 07:45

На 17 юни 1945 г. на площад „Лъвов мост“ в София е посрещната българската войска, която се завръща от фронтовете на Втората световна война. През 2020 г. се навършват 75 години от това паметно събитие. Една от инициативите на Съюза на ветераните от войните на България за отбелязване на участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война, за която има подкрепа от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, нейния екип и Министерството на отбраната, е поставяне на паметна плоча (възпоменателен знак) на площад „Лъвов мост“. Откриването ще бъде достоен завършек на отбелязването 75 години от приноса на България и нейната армия в разгрома на хитлерофашизма в  Европа.
Защо на площад „Лъвов мост“? Там на 17 юни 1945 г. е издигната Триумфална арка за посрещането на завръщащите се последни части на Първа българска армия от Втората светова война. Това не е случайно. Точно тук софиянци са посрещали важните гости години назад. Този площад е бил нещо като порта на града. И задължително с хляб и сол, и под сянката на величествена арка. Така е било и на 17 юни 1945 г. На практика това е последното издигане на триумфална арка на площада.  Преди това под нея са минавали  наскоро венчалата се царска двойка – княз Фердинанд и княгиня Мария-Луиза, младоженците цар Борис и царица Йоанна Савойска,  германският кайзер Вилхелм II и австро-унгарският кайзер Карл.
Далеч преди това днешният площад  „Лъвов мост“ е зареден с много патриотизъм. Четири години след обесването на Васил Левски в София,   на 15 ноември 1877 г. отново са издигнати бесилки за четирима негови съратници – софийските книжари Георги Стоицев -Абаджията, Стоян Табаков, Киро Кафеджи и Никола Крушкин- Чолака. Обвинени са в  притежание и разпространение на бунтовни книжа. Веднага след Освобождението родоначалникът на книгоиздаването в България Христо Г. Данов предлага на мястото на някогашния Шарен мост да се издигне  паметник в тяхна чест. Така през 1889 – 1891г. е изграден Лъвов мост, четирите лъва, на който символизират именно четиримата обесени софийски книжари.
Една плоча (възпоменателен знак) на подходящо място на площада ще продължи тази родолюбива приемственост. Не може да има съмнение, че нашата армия го заслужава.   С решителни действия тя се отдалечава на повече от 1000 км от родината и достига подножието на Австрийските Алпи. За първи път в тринадесетвековната ни история български войски действат толкова далеч. Някога воините на Крум и Омуртаг водят боеве с аварите и франките по долините на Сава, Драва и Мур, но не достигат планините, от които извират тези реки. Това правят единадесет века по- късно техните потомци, воините от Първа българска армия. Най-западната точка, до която достигат българските воини, е Фьолкермаркт (Великовец), недалеч от Клагенфурт (Целовец), главният град на федералната земя Каринтия, а най-северната - Лайбниц (Липница), южно от Грац (Градец), главния град на федералната земя Щирия, в днешна Австрия. Съюзът на ветераните от войните на България и Министерството на отбраната работят за поставяне на паметен знак и край Клагенфурт. Победите по бойните фронтове на Европа са с цената на 12 587 загинали и много повече ранени.
А на 17 юни 1945 г. при посрещането на Първа българска армия нейният славен командир ген. Владимир Стойчев изрича величаво слово: "Ние победихме, народе мой! Връщам ти синовете, не само живите, а и ония, които дадоха живота си за честта на твоето име, за твоето щастие, за твоята свобода. Връщам ти победните ти знамена, връщам ти тяхната безсмъртна слава, техния безсмъртен дух."
Поставянето на плочата (възпоменателен знак) с работен текст „Тук на 17 юни 1945 г. София посреща завърналите се от Втората световна война части на Първа българска армия, командвана от ген. Владимир Стойчев“ ще бъде значимо свидетелство за поколенията на този етап от героичната ни история.  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

42 години Ми-24 в България

17.06.2021, 07:42

Ранният следобед на 17 юни 1979 г. на несъществуващото вече военно летище Пловдив - където днес се намира жилищния комплекс Тракия - е смутен от шум на необичайни вертолети. Това е денят, когато първата четворка Ми-24 пристига в България. До 1986 г. броят ще нарасне на 44, от които шест все още остават на служба в родните ВВС.
Реално подготовката за приемане на бойният вертолет Ми-24 в 44-ти вертолетен полк (вап), базиран тогава в Пловдив, започва още през 1978 г., когато е изпратена група от летателен и инженерно-технически състав за обучение в град Фрунзе, Киргизка ССР (сега град Бишкек, столица на екс-съветската република Киргизия). Курсът започва на 15 декември 1978 и завършва та 26 януари 1979 г. От летците на този курс са изпратени полк. Кръстьо Митков от щаба на ПВО и ВВС, подп. Григор Дамянов Георгиев – зам. командир на 44-и вап и летците от полка майор Светослав Димитров, майор Косто Андреев, капитан Цоньо Колев, капитан Живко Илиев и ст. лейтенант Веселин Евтимов (да се обучава като оператор).......Прочети още

 

Защо съветската авиация претърпя фиаско през 1941 г.

17.06.2021, 07:35

В наши дни руската бойна авиация демонстрира в Сирия, че, успоредно със САЩ, Русия е единствената страна в света, чиито ВВС имат способността да проектират силата си далеч извън пределите на националните си граници. Но тя не винаги е била толкова мощна. Осъзнаването на важността на военната авиация става по време на Втората Световна война.
Великата Отечествена война едновременно е и моментът на раждането на руската военна авиация, и най-тежкият период в нейната история. През 1941 г. съветските ВВС претърпяват истински разгром. За първите шест месеца на войната те губят почти 70% от бойните си самолети. На 22 юни, в деня на започването на бойните действия, загубите достигат 1200 машини, повечето от половината от които дори не успели да се издигнат във въздуха.
За същата половин година немците също понесли сериозни щети – почти 4000 самолета, което с пъти надхвърля загубите на Вермахта във всички предишни кампании, взети заедно. Но въпреки това, стеклият се баланс не бил в полза на съветската страна. Загубите на 22 юни оказали шоков ефект върху съветските генерали. Командващият авиацията на Белоруския военен окръг, след като инспектирал поверените му летища, от отчаяние сложил край на живота си.
Немската авиация заслужено била смятана за най-добрата в света. Благодарение на високите си бойни качества до началото на зимата немците стопили напълно трикратното превъзходството на Червената армия в авиационно отношение, достигайки количествен паритет, което при общото качествено превъзходство на Луфтвафе открива пътя за тяхното пълно господство във въздуха. Немските летци били насочвани към целта от изправно функциониращи проследяващи станции, което изравнявало, дори и да имало такова, превъзходството на съветската авиация на един или друг участък от фронта. Пилотите на червената армия проявявали повсеместен героизъм, много често предприемайки и таран на вражески самолети, но това, така или иначе, не можело да промени общата ситуация.
Причините за поражението
Авиационният парк на Червената армия бил изключително разнороден. Той разполагал както с нови машини (например „летящия танк“ Ил-2), така и с остарели. При това старите самолети били три пъти повече от новите. Но дори и съвременните модели имали съществени недостатъци: относно качеството на самолетните двигатели имало какво да се желае, машините не разполагали с качествена радиовръзка. Бронята на съветските изтребители била толкова уязвима, че се пробивала дори от слабите картечници на немските бомбардировачи.
Процесът на обучение на летателния състав се осъществявал „в движение“: пилотите едва успявали да усвоят новата техника. В навечерието на войната съветските авиационни училища работели свръхпланово, обучавайки хиляди нови пилоти. Летците завършвали в такъв обем, че на курсантите престанали да им присвояват офицерски звания, за да не се раздува прекалено щатът.
Далеч не всички пилоти били професионалисти. Това станало ясно още в хода на съветско-финландската война в периода 1939-1940 г., когато малобройната финландска авиация създала сериозни проблеми на съветската, която имала огромно числено превъзходство над противниковата.
Родилните мъки на съветската авиация
Но въпросът за това, как става възможна трагичната за съветската авиация 1942 г., е по сложен. Трябва да се има предвид, че създаването на пълноценни ВВС в СССР започва буквално 10 години, преди да започне войната. Много често авиационните заводи били построявани на голо поле, без да са подсигурени нито с достатъчна материална база, нито необходимото количество квалифицирани инженери и работници. Освен това авиацията е едно от най-сложните от техническа гледна точка видове съвременно оръжие. За да бъде създадена такава, са необходими развити химическа промишленост, радиоелектроника, металургия. Всичко това в Съветския съюз също се създавало „в движение“.
До голяма степен конструкторите се учели по „метода на пробите и грешките“. Недостатъците на самолетните двигатели ограничавали свободата им на действие, а опитите в кратки срокове те да бъдат отстранявани водели до тежки последствия. Остро стоял и проблемът с командния състав. Сталинските репресии, които го задълбочили, по никакъв начин не са го създали. Обучението, бойния опит на съветските летци бил на недостатъчно високо ниво. Само няколко години преди началото на войната те го придобили в бойни условия в Испания. Грешките, допуснати преди войната, били поправяни след това в процеса на изживяваните от съветската авиация родилни мъки. - Още за ВВС на Русия
Източник: http://bg.rbth.com/

 

70 години от сформирането на 25-и ИАП

17.06.2021, 07:31

На 17 юни 1951 г. със Заповед № 856 на министъра на отбраната на летище Граф Игнатиево е сформиран 25-и изтребителен авиационен полк (ИАП) в състава на 1-ва изтребителна дивизия. За командир е назначен капитан Желязко Нанев Желязков Полкът е въоръжен със самолети ПО-2, Як-11 и ЛАЗ-7. Първите реактивни самолети Як-17 и Як-23 постъпват в края на 1951 г. През месец октомври същата година поделението е пребазирано на летище Толбухин.
Със Заповед №-077/13.09.1955 г. на министъра на отбраната 25 ИАП е включен в състава на 10-а изтребителна дивизия и пребазиран на летище Граф Игнатиево. През 1956 г. полкът се превъоръжава със самолети МиГ-15. В резултат на реорганизацията на ВВС от 1 февруари 1961г. и създаването на фронтова авиация полкът се преименува в 25-и изтребително-бомбардировъчен авиополк в състава на 10-а изтребително-бомбардировъчна авиодивизия. В курсовете по бойна подготовка са включени наред с изтребителните задачи и задачи за нанасяне на удари по земни и морски цели. Започва въоръжаването със самолети МиГ-17. На 30 септември 1961 г. е сформиран 10-и смесен авиационен корпус (САК) включващ в състава си 25 изтребително-бомбардировъчен авиополк (ИБАП). На 15 октомври 1961 г. полкът се пребазира на новопостроеното летище Чешнегирово. ..........Прочети още

 

Забравените герои на България: майор Олимпий Спиридонов Панов

17.06.2021, 07:28

Днес се навършиха 169 години от рождението на майор Олимпий Спиридонов Панов, роден на 17 юни 1852 г. в с. Шоп Тайраклии, Бесарабия.
Завършва българската гимназия в Болград (1868), техническото училище за шосета и мостове в Букурещ и следва инженерство в Париж (1875). Записва Николаевската Генералщабна академия в Санкт-Петербург, но не я завършва поради заболяване от туберкулоза (1882). Преди Освобождението се включва в революционната емиграция в Румъния. Става член на БРЦК в Букурещ (1872-1874) и председател на БЦБО (1876). Участва като опълченец в 1-ва дружина на Българското опълчение през Руско-турската война (1877-1878). Награден е с руския войнишки кръст „За храброст” (Св.Георги) IV ст. и е произведен в офицерски чин - прапорчик (1878).
Постъпва в Българската земска войска като командир на 2-ра полубатарея от единствената планинска батарея, след това е старши батареен офицер в 12-та батарея в Шумен. В края на 1884г. поема командването на 5-та батарея от 1-ви артилерийски полк. След Съединението на Княжество България и Източна Румелия (6 септември 1885) е назначен за Началник на артилерията в българската войска. На този пост го заварва Сръбско-българската война (1885). В боевете на Сливница командва артилерията, а в сраженията на 7 ноември поема командването на централната Сливнишка позиция. Като такъв поема риска и взема решение за настъпление на частите от центъра, което се оказва решаващо за спирането на настъпващия противник. На 9 декември 1885 г. подписва акта за примирието със Сърбия.
След войната е назначен за командир на новосформираната артилерийска бригада (април 1886), произведен е в чин майор. След детронацията на на княз Александър I Батенберг (9 август 1886) е назначен за военен министър (само за 4 дни). След контрапреврата е арестуван, по-късно е уволнен от армията и екстрадиран от България. Установява се в Букурещ, където с група съмишленици основава „Общ революционен комитет” за свалянето на Стефан Стамболов. В България се завръща по време на бунта на офицерите-русофили в Русе (19 февруари 1887), но е заловен и осъден на смърт. На 22 февруари е разстрелян на платото „Левантабия” край Русе заедно с другите организатори на бунта.
Кавалер е на военния орден „За храброст” II ст.

 

 

Издирването на черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 продължава утре

16.06.2021, 19:25

Издирването на т.нар. „черна кутия” на катастрофиралия на 9 юни 2021 г. изтребител МиГ-29 от състава на ВВС, ще продължи утре, 17 юни. Това съобщиха от Военноморските ни сили.
След прекъсване на операцията по издирване на катастрофиралия изтребител МиГ-29 на 14 юни 2021 г. поради влошените хидрометеорологичните условия в района, продължи събирането на информация и анализирането ѝ от Поста за търсене и спасяване на ВМС, с цел по-голямо прецизиране на района на катастрофата и планиране на издирването след подобряване на хидрометеорологичните условия, съобщават от ВМС.
Метеорологичната прогноза за 17 юни е благоприятна и операцията по издирване ще продължи от ранните утринни часове с участието на минен ловец „Цибър“ и екип и оборудване на фирма „Хидроремонт“ ООД. Два катера от ВМС ще са в готовност за допълнително усилване, при необходимост.
Издирването ще продължи с обследване на дъното в район с площ 3,5 km2, в който аналитично, с висока вероятност е определеното място на катастрофата, а след обследването ще се извърши класифициране на откритите цели. Главна задача на издирването е локализиране на мястото на катастрофата, посредством откриване на части от самолета, което да послужи за изходни данни за откриване на черната кутия, казват още от ВМС.

 

В Южна Русия започнаха военните учения “Славянско братство”

16.06.2021, 17:15

С участието на близо хиляда войници от Русия, Беларус и Сърбия в южния руски Краснодарски край днес започна активната фаза от военните учения “Славянско братство 2021”, предаде ТАСС.
В ученията на полигона “Раевски” край Новоросийск ще се отработват “съгласувани действия не само на бойните части, но и на щабовете, за да може нашите колективни щабове да са готови за всички изпитания”, каза генерал Андрей Холзаков, заместник-командир на Въздушнодесантните войски (ВДВ) на Русия по мироопазващи операции. Той уточни, че участват стотина сръбски войници, около 300 бойци от беларуските спецчасти с 60 единици военна техника, както над 500 войници и стотина единици бойна техника от десантно-щурмовото планинско съединени към руските ВДВ.
Ежегодните учения “Славянско братство” се провеждат от 2015 г.
Източник: bta.bg

 

България поема председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа

16.06.2021, 17:11

От 1 юли 2021 г. България поема ротационното председателство на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM Process). Във връзка с подготовката на страната ни за предстоящите отговорности  представители на настоящия председател Република Албания са на посещение в София в периода от 15 до 18 юни. Делегацията на албанската страна е водена от директора на Секретариата на Процеса - Джерджи Методжа, съобщава Пресцентърът на МО.
Процесът SEDM e иницииран през 1996 г. като механизъм за повишаване на регионалната сигурност и вече повече от двадесет и пет години функционира като мярка за укрепване на доверието в Югоизточна Европа, както и за подкрепа на усилията на участващите страни за  интегриране в евроатлантическите структури. Българското председателство ще бъде ръководено от заместник-министър на отбраната, отговарящ за международното сътрудничество и отбранителната политика.
В рамките на дискусиите в София ще се направи преглед на постигнатото по време на албанското председателство и ще се договорят условията за предаването му на българското Министерство на отбраната. Предвижда се разговорите да са фокусирани върху подходите, които страната ни ще разработи, за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, повишаване на ефективността на предстоящите мероприятия в рамките на инициативата, както и затрудненията при провеждането на редовните присъствени срещи, причинени от развитието на COVID пандемията. Ще бъдат обсъдени и организационни детайли, свързани с провеждането на церемонията по сдаване и приемане на председателството. Тя ще се състои на 27 август 2021 г. в гр. Куманово, Република Северна Македония, където е разположен Щабът на Многонационалната бригада – Югоизточна Европа.
В срещите и разговорите с албанската делегация от българска страна участват директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев, Даниела Григорова - началник на отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“, както и представители на Министерството на отбраната, които през предстоящите две години ще координират и организират дейностите и мероприятията в рамките на многонационалната регионална инициатива.

 

Смолянските алпийци повишиха подготовката си на летен полеви лагер

16.06.2021, 17:07

Летен полеви лагер на 101 алпийски полк се проведе от 07 до 16 юни под ръководството на командира полковник Димитър Кацаров в местността „Смолянски езера“ на 1550 метра надморска височина. Занятията протекоха при сложни метеорологични условия - средни температури около 5 - 10 градуса, силен вятър и ежедневен проливен дъжд, което позволи пълноценна подготовка на способностите за оцеляване в планинско-гориста местност, съобщава Пресцентърът на МО.
В полевия лагер участваха щабът на полка, пет алпийски роти, разузнавателен и инженерно-сапьорен взвод, както и логистичен модул.
Военнослужещите отработваха различни задачи, като акцент беше поставен върху специфични тактически действия в планинско-гориста местност, алпийска подготовка и преходи в силно пресечен терен. Проведени бяха и 10-часови дневни и нощни занятия по огнева, тактическа, алпийска, инженерна подготовка, ядрена химико-биологична защита, медицинска подготовка и военна топография, както и 5-дневен специализиран курс за всички снайперисти от полка.
Занятията се проведоха в районите „Белия камък”, „Зъбчето”, „Снежанка”, „Червената скала“ и „Биширов камък“.
На 14 и 15 юни в района на „Белия камък” се проведе тактико-строево занятие по управление на полка и ротни тактико-специални учения.

 

Отново изплува темата за преместването на авиационния музей

16.06.2021, 09:27

Изненадващо, темата за преместването на Музея на авиацията от летище Крумово в жк „Тракия” в Пловдив, отново изплува в публичното пространство. Въпросът бе повдигнат от служебния министър на отбраната Георги Панайотов след среща с пловдивския кмет, провела се вчера, 15 юни 2021 г.
„Доста отдавна се планира местенето на музея на военната авиация от Крумово в Пловдив. Това е свързано с различни дейности – законови, бюрократични, има и решение на Министерски съвет от 2018 г., което не е изпълнено. Има и финансови въпроси”, отговори Панайотов на въпроса, каква е причината да посети Община Пловдив.
От думите му, не става ясно дали срещата е била по негова инициатива или по инициатива на пловдивския кмет Здравко Димитров (ГЕРБ). Панайотов каза, че пловдивската община си е свършила работата по проекта..........Прочети още

 

Пилотираният космически кораб „Шънджоу-12“ ще бъде изстрелян утре

16.06.2021, 08:40

Пилотираният космически кораб „Шънджоу-12“ ще бъде изстрелян на 17 юни в 09:22  местно време (01:22 GMT) часа. Към момента се извършват последни подготвителни работи по ракетата-носител „Чанджън-2F“, която ще изведе апарата в орбита, съобщиха днес на пресконференция служители от китайския космодрум „Дзиуцюен“ в северозападната провинция Гансу.
Джи Чимин, помощник-директор на Китайската космическа агенция, каза пред журналисти, че астронавтите са Ни Хайшенг на 56 години, Лиу Беоминг на 54 години и Танг Хонгбо на 45 години. Ни ще бъде най-възрастния човек, който Китай някога е изпращал в космоса.
Шенжоу-12, което означава „божествен кораб“, ще бъде третата от 11-те мисии, необходими за завършване на китайската космическа станция до 2022 година. Най-малко четири от тези мисии ще бъдат оперативни, като потенциално ще изпратят до 12 китайски астронавти в космоса.
Китай започна изграждането на космическата станция тази година с пускането на Tianhe – първият и най-големият от трите модула на станцията – в края на април. Екипажът на Шенжоу-12 ще живее близо три месеца в Tianhe, което означава “хармонията на небето”, представляващ цилиндър с дължина 16,6 м  и диаметър 4,2 м. - Още Космос
Източник: http://bulgarian.cri.cn/

 

Швеция: Да се готвим за война с Русия

16.06.2021, 08:13

Главнокомандващият на армията на Швеция генерал Микаел Буден предупреди за заплахата от нападение, призовавайки да се следи отблизо за действията на Русия. За това предупреди пред в. "Афтонбладет" ген. Микаел Буден.
Висшият военен отбеляза, че според разузнавателните служби Швеция на първо място трябва да се пази от "хибридни и нелинейни" атаки от Русия. Главнокомандващият призова военните организации и организациите на гражданското общество да се подготвят за съвместен отговор на евентуална атака и да засилят нападателните способности за киберсигурност, за да "окажат натиск върху врага".
"Според доклада на Комитета по отбрана и нашите собствени анализи не може да се каже, че може да се изключи въоръжена атака", каза Буден.
Той обясни, че страната трябва да може да влияе на други държави и да предотвратява техните действия.
На въпрос на журналист дали това означава, че Швеция ще може например да изключи електрозахранването в Русия, Буден отказа да навлиза в подробности, отбелязвайки, че Швеция трябва да може да влияе на други държави, за да им попречи да извършват определени кибер операции.
"От шведска страна, след политическо решение, можем да въздействаме на този, който с някаква цел се опитва да направи нещо срещу нас ... Става въпрос за компетентността и способността да се влияе на някой друг с помощта на технически системи с помощта на кибер функции. ", - каза главнокомандващият.
По-рано изследователската компания YouGov представи резултатите от проучване на жителите на Великобритания, Германия, Франция, Дания и Швеция за отношението към различни страни, включително Русия.
Източник: https://news.bg/

 

66 години от първия полет на прототипа на МиГ-21 с триъгълно крило

16.06.2021, 07:00

Преди точно 66 години, на 16 юни 1955 г., изпълнява първия си полет Е-4 – прототип на МиГ-21 с триъгълно крило.
Историята на създаването на МиГ-21 не е проста, като изтребителят минава през няколко доста различни прототипи, докато се стигне до първия сериен вариант МиГ-21Ф. Това е и причината за неговата рождена дата да се срещат различни трактовки.
Създаването на МиГ-21 започва през септември 1953 г., когато с постановление на Министерския съвет на СССР се дава задача на ОКБ-155 (така е известно конструкторското бюро на Микоян и Гуревич) за създаване еднодвигателен свръхзвуков фронтови изтребител.
В следващите години конструкторското бюро ще създаде, на хартия и от метал, няколко прототипа от серията Е, които в крайна сметка ще доведат до легендарния МиГ-21.
Основният спор в началото на проекта е, дали да се заложи на стреловидното крило, което конструкторското бюро развива от МиГ-15 насам или да се отиде на новото триъгълно крило. И двете опции имат привърженици, както и силни и слаби страни.
Така практически паралелно са разработени две много сходни конструкции – Е-2 със стреловидно крило и Е-4 с триъгълно крило.
Е-2 полита на 14 февруари 1955 г. и почти стига до серийно производство, но развитието му е спряно, защото летателно-тактическите му характеристики отстъпва на прототипите с триъгълно крило.
Е-4 полита за първи път на 16 юни 1955 г. от Жуковски, край Москва, а в кабината е Григорий Седов. Основната разлика между Е-2 и Е-4 е триъгълното крило. Първоначално прототипът лети с по-слабия двигател РД-9, а в края на 1955 г. е монтиран Р-11-300.
Триъгълното крило създава огромен брой проблеми и ОКБ-155 работят на принципа на опита и грешката, като непрекъснато изпробват нови неща по конструкцията на изтребителя. Е-4 лети сравнително кратко и е бракуван през септември 1956 г. Усъвършенстването на крилото ще остане основна грижа на съветските конструктори.
МиГ-21 ще мина през още две серии експериментални самолети – Е-5 и Е-6, като последните могат да се считат за предсерийни машини за МиГ-21Ф, който от своя страна се появява във втората половина на 1959 г.
А за това, как МиГ-21 бе усвоен у нас, може да прочетете тук.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Убиецът на танкове: РПГ-7 навърши 60 години

16.06.2021, 06:40

През 1958 г. всички пълномощия по създаването на ръчно противотанково оръжие за Съветската армия са предадени на московското ГСКБ-47 (сегашното НПО "Базальт"). След две години се появява опитен образец и след изпитанията на 16 юни 1961 г. СССР приема на въоръжение РПГ-7 – най-мощният за този момент в света ръчен противотанков гранатомет.
Благодарение на съчетанието на огнева мощ, простота и надеждност – черти винаги присъщи на руското оръжие – РПГ-7 е най-масовият представител на своя клас. Той участва във всички въоръжени конфликти, започвайки с Виетнамската война, а благодарение на постоянното попълване на арсенала му от боеприпаси си остава страшно оръжие и до ден днешен. Копиеобразният профил на гранатомета е известен по света не по-малко от силуета на АК-47, и украсява гербовете на няколко държави.
РПГ-7 се намира на въоръжение в 76 държави и се е доказал не само като мощно средство за борба с бронетехника, но и като ефективна система за ПВО – с негова помощ в различни краища на света са унищожени над 100 вертолета и няколко самолета.
Конструкторите от ГСКБ-47 измислят извънредно удачна система за задвижване на гранатите. Тя се състои от две фази: барутният заряд придава начално ускорение, на безопасно разстояние от стрелеца (15-20 метра) се включва барутния двигател. Благодарение на турбинка на края му гранатата се върти в полет – това значително подобрява точността на стрелбата, позволявайки да се поразяват танкове на разстояние до 350 метра.
А бойните части за РПГ-7 се появяват една след друга, отговаряйки на напредъка на конструкторите на бронетехника. След появата на динамична защита РПГ-7 получава тандемна кумулативна граната. Първият заряд предизвиква сработване на защитата, вторият прогаря бронята. Във Виетнам първите РПГ прогарят американските танкове М48 с бензинови двигатели – всяко попадение води до пожар и тежки загуби сред танкистите. В Сирия активно се използва в градските боеве: гранатата с обемно-детониращо действие е подходяща за неутрализация на снайперисти и картечници на високите етажи на сгради.
Повече от половината загуби на американската армия в Ирак са заради РПГ-7. Леките бронирани автомобили тип Hummer не могат да противостоят на заряда му, тежката техника се обездвижва с първия изстрел. Дори съвременните модификации на Abrams трудно понасят срещи с РПГ – повече от половината попадения приключват с унищожение на танка. Но пък руските Т-72 и Т-80 по време на първата чеченска кампания издържаха до 15 попадения от гранатомета, отбелязва "Российская газета". - Още за РПГ-7

 

16 юни 1913 г. Междусъюзническата война

16.06.2021, 06:30

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.
Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.
Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.
Според някои историци заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.
Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.
На 28 юли бил подписан Букурещкият мирен договор 1913, според който България не само била лишена в значителна степен от освободените от нея по време на Балканската война 1912-1913 земи, но понесла и тежки финансови и други загуби.

 

На този ден през 1963 г. - Първата жена в Космоса!

16.06.2021, 06:00

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса. Полетът, извършен с руския кораб “Восток 6”, е с продължителност 2 денонощия, 22 часа и 50 минути.
Валентина Терешкова е родена на 6 март 1937 г. в село Масленниково в Тутаевски район на Ярославска област в Централна Русия. До 1960 г. е заводска работничка, после тренира парашутизъм в Ярославския аероклуб, където я забелязва специалната комисия, отбираща кандидатки за жени космонавти. Премества се в старинния руски град Ярослав, работи във фабрика за технически платове и учи във вечерно училище.
Увлича се по парашутизма и авиационния спорт и се занимава в любителски аероклуб. През декември 1961 г. година специална комисия обикаля аероклубовете на страната и подбира момичета-парашутистки за подготовка за евентуален космически старт. Така Валентина попада в отряда на космонавтите.
През 1969 г. Терешкова завършва Военновъздушната инженерна академия "Жуковски", става кандидат на техническите науки и генерал-майор. Валентина Терешкова заема поста председател на Комитета на съветските жени и вицепрезидент на Международната демократична федерация на жените.
През 2000 г. оглавява Руския център за международно научно и културно сътрудничество, известен като "Росзарубежцентр". Същата година е обявена от Британска женска организация за "Жена на века". - Още Космос

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}