Военна информация

Архив - от 16 до 30 юни

 

 

Какво значи отказът на Япония от доставки на американска ПРО!? Ще се раздели ли и Япония със САЩ?

30.06.2020, 21:30

Военният съюз между Япония и САЩ преминава през трудни времена. Възползвайки се от вътрешните проблеми на Вашингтон, Токио тихо отмени поръчката за доставка на американски системи за противоракетна отбрана.
Япония не е доволна от цената, почти удвоена. Освен това Шиндзо Абе обмисля да преразгледа договора за статута на американските военни на своята територия.
Японският премиер винаги се застъпва за засилване на военното сътрудничество със САЩ. Но явно наскоро вятърът духа от различна посока. Отмяната на поръчката за системи за ПРО е грандиозна атака и свидетелство, че скоро ще настъпи истинска революция в световния политически живот.
Много експерти заключиха, че Абе е изчаквал. Японският премиер е чакал подходящия момент да спре проекта, като същевременно не подложи себе си и страната си на сериозни критики. В края на краищата, на американския президент Доналд Тръмп сега очевидно не му е до Япония. Той е зает с кризата и президентската кампания.
Миналата година в мрежата се появиха слухове, че САЩ изискват от Япония да възстанови увеличението на разходите за разполагане на американската армия. Искането беше за повишаване от 8 милиарда долара годишно. Въпреки че зад океана се твърди, че това са само слухове. В същото време Тръмп настоя за увеличаване на финансирането в случая с Южна Корея и Германия.
И в началото на годината той каза, че се надява, че "приносът на Япония към взаимната сигурност ще продължи да расте".
Днес Токио харчи 201 милиарда йени или около 1,7 милиарда евро за американските войници. Договорът за поддръжка на американските войски от Япония изтича през 2021 година. Преговорите за неговото удължаване трябва да започнат съвсем скоро.
Очевидно търпението на Япония е свършило. В противен случай Абе нямаше да застраши дългогодишното двустранно сътрудничество.
Може би решението на японския премиер е свързано с протеста на японците срещу разполагането на американската система за ПРО. Те протестират и срещу закупуването на военна техника.
Всичко това е оставило своя отпечатък върху Договора за статута на американските въоръжени сили в Япония, който, между другото, е вече на 60 години.
Токио не е щастливо, че съгласно договора му е забранено да съди американските военни, извършили престъпления на негова територия съгласно японското законодателство. Сега 75% от американските военни са разположени на Окинава. Наскоро възникна пожар в американската въздушна база при Каден. Повече от четиридесет души, живеещи в близост до базата, получиха отравяне с дим и хлориди. Американското ръководство бездейства по отношение на намирането на извършителите.
И наскоро беше проведено проучване сред японските политици. Повече от 80% от тях подкрепят преразглеждането на договора за статута на американските войски.
Източник: https://pogled.info/

 

Австралия влага близо $200 млрд. в ударните си способности по въздух, море и суша

30.06.2020, 21:12

Австралия ще увеличи разходите за отбрана с близо 40% през следващите 10 години, докато Канбера пренасочва военните си активи, за да се съсредоточи върху индо-тихоокеанския регион, заяви премиерът Скот Морисън, цитиран от "Ройтерс".
В реч, която заплашва да разпали напрежението с Китай, следващите 10 години Австралия ще изразходва 184,8 милиарда долара, за да придобие способности за далечен удар по въздух, море и суша.
Отбранителната политика на Австралия също ще наложи приоритет в Индо-Тихоокеанския регион, област, която Морисън определя като "епицентър на нарастваща стратегическа конкуренция."
"Искаме открит, суверенен индо-тихоокеански регион, свободен от принуда и хегемония. Искаме регион, в който всички големи и малки страни да могат да си взаимодействат свободно, ръководени от международни правила и норми".
Морисън не посочва конкретно Китай, но военната маневра на Австралия в индо-тихоокеанския регион идва на фона на нарастваща конкуренция между държавите за влияние в Тихия океан.
Вече проблемни от решението на Австралия през 2018 г. да забрани на китайския Huawei да изгражда 5G широколентова мрежа, двустранните отношения се влошиха през последните месеци от призива на Канбера за независимо проучване за произхода на коронавируса.
По-рано Австралия заяви, че "сложен държавен участник" е прекарал месеци в опити да хакне всички нива на правителството, политически органи, доставчици на основни услуги и оператори на критична инфраструктура.
Австралия възприема Китай като главен заподозрян, коментират източници пред "Ройтерс".
Китай отрича, че стои зад кибератаките, но Морисън се ангажира да похарчи 15 милиарда долара за засилване на офанзивните и защитни кибер способности.
Източник: https://news.bg/

 

Хардбол: най-реалистичната военно-тактическа игра

30.06.2020, 21:00

Хардбол е военно-тактическа спортна командна игра, която е сходна на пейнтбола, еърсофта и лазертага. Името на играта (hard – твърд, ball – топка) говори само за себе си – хардболът е най-желязната разновидност от съвременните популярни военно-тактически игри.
В играта се използват пневматични оръжия, стрелящи с оловни или стоманени сачми и чашки. Ето защо хардболът изисква по-голяма отговорност от страна на участниците по време на игра. Използва се пневматично оръжие с калибър 4,5 мм и дулна енергия не повече от 7,5 джаула. Разрешените начални скорости на проектила в хардбола не трябва да надвишават 180 м/с за оловни „с плоска глава“ чашки („заострените“ са строго забранени) и 160 м/с за сферични стоманени сачми. Освен това теглото им не може да надвишава 0,55 гр........Прочети още

 

Получен бе първия НАТО-вски A330 MRTT

30.06.2020, 20:30

НАТО-вската инициатива MMF (Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet) е получила своя първи въздушен танкер Airbus A330 MRTT. Това стана вчера, 29 юни 2020 г. Самолетът днес пристигна в базата си в Айндховен, Нидерландия.
MMF ще получи общо осем идентични танкери A330 MRTT, като всички те ще носят опознавателни знаци на Кралските нидерландски ВВС.
Програмата MMF бе стартирана през 2012 г. с помощта на Европейската отбранителна агенция, като основният замисъл бе коопериране между европейските членки на НАТО с цел осигуряване на способности за дозареждане във въздуха, транспорт и медицинска евакуация. Програмата се менижира от няколко НАТО-вски и европейски агенции, включително NSPA и OCCAR.
MMF започна официално през 2016 г., след като Нидерландия и Люксембург подписаха договор за два A330 MRTT. В последствие се присъединиха Германия, Норвегия, Белгия и Чехия, а танкерите нараснаха до осем.
Замисълът е пет от танкерите да се базират в Айндховен, а другите три в Кьолн, където един самолет ще стои в непрекъснато дежурство за изпълнение на задачи по медицинска евакуация. Това дежурство ще стартира през 2021 г.
Флотът от осем A330 MRTT ще извършва 8900 летателни часа годишно, като Германия е заявила 5500 от тях, Нидерландия иска 2000, Белгия 1000, Люксембург 200, а Норвегия и Чехия по 100.
Вторият танкер предназначен за MMF е вече готов и ще бъде предаден скоро. Третият и четвъртият са в процес на преработка, като те ще са готови съответно през октомври 2020 и началото на 2021 г. Петият в момента са произвежда, под формата на базов A330, а работата по останалите три не е започнала. Всички машини ще бъдат доставени до 2024 г.
От НАТО са заявили, че MMF е все още отворена за нови държави, което може да доведе до допълнителни поръчки.
A330 MRTT се базира на пътническия A330-200. Танкерът е проектиран да дозарежда във въздуха самолети и по двете основни системи – „шланг – конус” и чрез твърда телескопична щанга. Танкерът може да превозва и до 380 пасажери, 130 носилки с пострадали и запазва от цивилната версия двата багажника.
Освен в инициативата MMF, танкерът е на въоръжение или е поръчан още от Австралия, Франция, Саудитска арабия, Сингапур, Южна Корея, ОАЕ и Обединеното кралство.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Международното изложение „Хемус 2020 – отбрана, антитероризъм, сигурност“ ще се проведе от 30 септември до 3 октомври

30.06.2020, 16:27

Продължава подготовката за провеждането на Международното изложение за отбранителна техника и услуги „Хемус 2020 - отбрана, антитероризъм и сигурност”. То ще се състои от 30 септември до 3 октомври в Пловдив.
Изложението се реализира веднъж на две години под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката. Негов организатор е фондация „Хемус - 95“, а основни партньори - Международен панаир Пловдив и Сдружение Българска отбранителна индустрия.
Изложението „Хемус” е предназначено за български и чуждестранни физически и юридически лица и организации с нестопанска цел, които осъществяват научно-изследователска, производствена и търговска дейност в областта на отбранителната техника, както и в направленията антитероризъм и сигурност. В рамките на изложението ще се проведат още индустриален форум, десета международна научна конференция, както и статичен показ на техника и демонстрации на видовете въоръжени сили.
През тази година най-голямото българско изложение на отбранителни продукти и услуги „Хемус“ отбелязва своята 25-годишна история. В годините то се доказа като успешен форум за развитие на възможностите за бизнес в сферата на сигурността и отбраната, за разширяване на бизнес-мрежите, за укрепване и задълбочаване на контактите между бизнес партньорите, бизнеса и правителствените и неправителствени организации, за представянето на иновативни решения, продукти и услуги и за споделяне на знания и опит.
Първоначално бе предвидено изложението да се състои през май 2020 г., но бе отложено заради извънредните противоепидемични мерки. Във връзка с Covid-19 при организацията и провеждането на събитието ще бъде приложен Протокол за сигурност, препоръчан от Световната асоциация на изложбената индустрия.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Столичната организация на СОСЗР увеличава състава си

30.06.2020, 12:53

През последните три месеца в Столичната организация на СОСЗР са приети повече от 50 запасни, това каза нейният председател бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. Другата добра новина от разширеното заседание на Управителния съвет е, че въпреки напредналата възраст на членовете на организацията няма починал от коронавирус. Съвсем естествено, отбеляза ген. Стефанов, акцентът на нашата работа е поставен върху осигуряването на предпазни  средства – маски, ръкавици и дезинфектанти. Като пример  посочи инициативността на полковник от запаса Тодор Енев от Районната организация в „Младост“, който чрез посолството на Азербайджан осигури над 100 броя предпазни средства и проф. Енчо Савов, предоставил лично 50 маски.
На заседанието е отчетено, че част от планираните мероприятия не са се провели поради пандемията. Те, обаче не са зачеркнати, а са само отложени. На 28 септември в централата на СОСЗР ще бъдат отбелязани 113 години от създаването на Столичната организация. През септември ще бъде тържественото честване на 100-годишнината от създаването на Строителни войски. Не е отпаднало намерението за провеждане на Национален събор на Клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва от бившите Войски на Министерството на транспорта и ВТУ „Тодор Каблешков“.
Клуб „ЗРВ“ подготвя отбелязването на Празника на Зенитно-ракетни войски. На 1 октомври се навършват 60 години от първия ракетен пуск, сложил началото на летописа на противовъздушната отбрана в Република България. Малко след това ще се честват 85 години от създаването на Бронетанковите войски в България. До тогава ще бъде реновиран и паметникът на танкиста в София.
Управителният съвет е дал мандат на ген. Стефанов да подпише Меморандум за сътрудничество с Асоциацията на жените адвокати. Целта е популяризиране дейността на двете сдружение, както сред офицерите, така и в юридическата общност. Предстоят съвместни съвместни културни и други прояви, както и участие в национални и международни проекти.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Забравените герои на България: Генерал–лейтенант Стефан Стефанов Славчев

30.06.2020, 07:06

Навършват се 55 години от смъртта на генерал-лейтенант Стефан Стефанов Славчев. Той е роден на 7 декември 1869 г., в Търново. Завършва Военното училище в София (1889) и артилерийска инженерна апликационна школа в Торино, Италия (1896). На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, на 1 януари 1899 г. в чин капитан, а на 27 септември 1904 г. в чин майор. Служи последователно в 5-ти (1889) и в 4-ти артилерийски полкове и като младши офицер в Софийския артилерийски арсенал (1897). Командир е на батарея в 6-ти артилерийски полк (1900). След това работи в Артилерийската инспекция (1903), а по-късно е помощник-началник по техническата част в Артилерийската инспекция (1909) и помощник-командир на Софийския крепостен батальон (1910-1911).
През Балканската война (1912-1913) е командир на тежката крепостна артилерия в 3-та армия, която се проявява при атаката на Одринската крепост (1913).
През 1914 г. с чин полковник е назначен за началник на техническия отдел в Артилерийската инспекция. През Първата световна война (1915-1918) командва тежка артилерийска бригада в 1-ва армия (1915), а след това е началник на артилерията в Щаба на действащата армия (1916-1918). На 15 август 1917 г. е произведен в чин генерал-майор. От армията е уволнен през 1919 г. Дълги години е преподавател по артилерия във военното училище, занимава се с научна дейност (професор по артилерия), автор е на книги и учебници.
Умира на 30 юни 1965 г., в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст. 1 и 2 кл.; ордена „Св. Александър” IV ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента

 

 

Ирландия може да купи изтребители

29.06.2020, 22:47

След почти половин век, Ирландия може отново да се снабди с изтребители с цел охрана на въздушното си пространство. Това става ясно от плана за развитие на въоръжените сили на страната за периода 2020 – 2024 г.
В плана има раздел за бъдещи проекти, които сега минават през фаза на подготовка. Точно там е споменато придобиването на „air combat interceptors” (въздушен боен прехващач), което е просто политически ефимизъм за „изтребител”.
Въздушният корпус към ирландските сили за самоотбрана в момента разполага с осем турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Pilatus PC-9M, които са снабдени с картечни контейнери и неуправляеми ракети. Машините се използват за много задачи, включително и прехвати на бавни нисколетящи цели.
В момента въздушното пространство на Ирландия се охранява фактически от Кралските ВВС, като с Обединеното кралство действат различни споразумения по въпроса. Тъй, като Ирландия не е член на НАТО, споразуменията между двете страни, които имат сложна история, минаваха по линия на Европейския съюз.
С излизането на Великобритания от ЕС, въпросът за това как Ирландия ще охранява небето си отново изплува на дневен ред.
От ирландското МО са коментирали пред местното издание The Irish Times, че по темата все още се работи само теоретично, като политическото ръководство и военните трябва да стигнат до заключение за това, какти точно способности търси страната и на каква цена ще дойдат те.
Военните разходи на Ирландия са едва 0,27% от БВП или €780 млн.
Последно Ирландия охраняваше небето си с учебно-тренировъчните самолети Fouga Magister CM.170. Тези машини бяха пенсионирани през 1999 г. Последният истински изтребител на служба в страната е бил De Havilland Vampire, пенсиониран през 1976 г.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Япония засилва със САЩ отбраната си в космоса

29.06.2020, 22:08

Япония засилва способността си за отбрана в космоса и ще подобри способността си да открива и проследява ракети, като същевременно си сътрудничи със САЩ в отговор на нарастващата заплаха от Северна Корея и Китай, съобщава АП.
Преработената основна космическа политика, приета от правителствения панел за стратегическо развитие на космическото пространство, одобрява плановете за редица малки спътници за събиране на разузнавателна информация за бърза оценка на движението на ракети в Северна Корея.
В гражданското аерокосмическо пространство Япония ще се стреми да си сътрудничи със САЩ при изпращане на астронавти на американска лунна мисия.
Япония има за цел да удвои мащаба на своята космическа индустрия от сегашните 11 милиарда долара до началото на 2030-те.
Премиерът Шиндзо Абе обеща в понеделник, че правителството му ще насърчава инвестициите в бъдещи стратегически области като технология за почистване или избягване на удари в космическите отпадъци, тъй като си постави за цел Япония да се превърне в "бъдеща независима космическа сила".
Абе настоява силите за самоотбрана на Япония да разширят международната си роля и способности чрез засилване на сътрудничеството и съвместимостта на оръжия със САЩ, тъй като все повече работи заедно с американските войски на фона на опасенията за нарастващите способности на Китай и Северна Корея.
През май Япония стартира ново звено за космическа отбрана за наблюдение и противодействие на заплахите за спътниците на страната.
"Космически операции", част от Японските военновъздушни сили за самоотбрана, започнаха с 20 членове и се очаква да нарасне до около 100, след като бъде напълно действащ през 2023 година.
Нараства загриженост на Япония, че Китай и Русия търсят начини да се намесят, деактивират или унищожат спътници.
Звеното ще си сътрудничи с американското космическо командване, което президентът Доналд Тръмп създаде миналата година, както и с японската организация за космически проучвания, Японската агенция за аерокосмически проучвания.
Източник: https://news.bg/

 

Китай вече ваксинира войската срещу COVID-19

29.06.2020, 21:37

Главното командване на въоръжените сили на Китай е дало одобрение за използването на ваксина срещу COVID-19, разработена съвместно от военно-научен институт и местна фармацевтична компания, предаде АФП.
По данни на агенцията сред стотиците лаборатории по света, които се опитват да разработят ваксина, 17 прототипа са вече налични, които се намират в различен етап на клинични изпитания. Сред тях е лабораторията „ЧанСиноБио“, която работи съвместно с Академията на науките на Китай и чиято разработка се смята за най-напредналата до момента. Компанията излезе с официално комюнике до борсата на Хонконг, където е листвана, за да обяви новината, посочва АФП.
Одобрението за прилагане на новата ваксина върху военнослужещите е било получено още на 25 юни, уточнява информацията.

 

Швейцария отива на нов референдум за придобиването на изтребител

29.06.2020, 20:47

Швейцарските граждани ще дадат мнението си за това дали страната да стартира програма за придобиване на нов изтребител. Това ще стане на 27 септември 2020 г.
Референдумът, който бе насрочен на 26 юни 2020 г., ще постави въпросът, дали страната да стартира конкурсна процедура за избор на нов изтребители или не. Резултатите от референдума са със задължителен характер.
Швейцарските власти обявиха намерението си да са проактивни по темата за новия боен самолет, след като през 2014 г. граждански организации инициираха референдум, който отхвърли решението за покупка на Gripen E. Сега правителството само поставя въпроса за публично обсъждане, но с условието, че не се обсъжда конкретния тип, а въобще въпросът дали да се купува нов боен самолет.
Проектът за придобиване на нов боен самолет се нарича Air2030 и предполага покупката на 36 или 40 нови многоцелеви изтребители, които да заменят сега използваните F-5E/F и F/A-18C/D. Част от проекта е и покупката на нови зенитно-ракетни комплекси, но темата не е част от референдума.
Швейцария планира да получи окончателните оферти от участниците през ноември 2020 г. и да избере новия си изтребител през 2021 г. Подписването на договора трябва да стане през 2022 г., а доставката на първите самолети през 2025 г.
Традиционно в Швейцария различни решения и предложения минават през референдуми, които могат да се инициират, както от правителството, така и от гражданите. През 1993 г. бе направен опит да се забрани на правителството да реализира намерението да купи F/A-18, но тогава 57,2% от швейцарците отхвърлиха предложението. През 2014 г. на гласуване бе подложено решението за покупка на 22 броя Gripen E, като 53,4% от швейцарците бяха против него.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Предстоят кадрови промени в генералския и адмиралския състав

29.06.2020, 20:25

Обикновено на 1 юли се извършват преназначенията във Въоръжените сили, включително и на генералския, и адмиралския състав. Има ли такава готовност или ще се чака приемането на Доклада на Стратегическия преглед на отбраната, попитахме министъра на отбраната Красимир Каракачанов. „Не, не чакаме. В средата на юли трябва да бъдат предложни за съгласуване с президента, както е по Конституция, след това да бъдат внесени в Министерския съвет. Имаме готовност. Коментирали сме и с началника на отбраната, с командирите на видовете въоръжени сили. Има идеи“, отговори министърът. Той беше в Своге, където участва в церемонията по създаването на Десетия ученически гвардейски отряд.
По наша информация се очаква да бъде попълнена длъжността за заместник-началник на отбраната, да има промени в ръководствата на висшите учебни заведения и в една от службите на пряко подчинение на министъра на отбраната, в командването на един от трите вида въоръжени сили, в състава на военните ни аташета зад граница и др.
В петък е направена последна редакция на новите промени на Закона за резерва на Въоръжените сили, отговори на друг въпрос на „Отбрана“ министърът. „Утре последно го оглеждаме, защото съм възложил още две задачи – примерно да могат в резерва да служат доброволно и българи с двойно гражданство. Имаме много българи, било в Македония, било родени в САЩ, Канада, Германия или Англия, които са с българско и друго гражданство. Защо да не могат и те да служат в Българската армия“, каза той. Министърът смята тази седмица да внесе проекта в Министерски съвет, за да бъде приет от Народното събрание, което ще позволи да се направят финансовите разчети в бюджета за 2021 г. Според него, средствата няма да бъдат много. На този етап би могло да се покрият и от бюджета на Министерството на отбраната, прогнозира той. 
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

“Петилетката за три“: Каракачанов ще навакса липсата на инвестиции в армията за 10 години

29.06.2020, 17:08

Военният министър Красимир Каракачанов ще се опита да гарантира над 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) годишно за армията през следващите години, като целта е така да се преодолее липсата на инвестиции досега. Военното министерство вече е готово със Стратегическия преглед на отбраната, върху който ще стъпи програмата за развитието на сектора до 2032 година и плана до 2026 година.
“В Стратегическия преглед сме заложили държавата да осигурява годишно 2% от БВП за сектор “Отбрана“. Гласуването и изпълнението му ще гарантира, че след 12 години Българската армия ще бъде много по-организирана и по-боеспособна, отколкото е днес“, каза Каракачанов.
България е поела ангажимент пред НАТО да отделя 2% от БВП за отбрана, но още е далеч от тази цел. Единствено през миналата година този процент дори бе надвишен, но това се дължи на авансово платените над 2 млрд. лева за изтребителите F-16.
Иначе, разходите за отбрана се движат около 1.5% от БВП.
Залагането на по-високи разходи в програмните документи на армията има за цел да служи като гаранция за постигането им, но крие и опасности. Ако не бъдат осигурени необходимите средства, плановете ще се окажат неизпълними, както се случва в последно време.
“През изминалите 30 години почти нищо не е инвестирано в Българската армия. Ние сме си поставили амбицията да наваксаме за 10 години пропуснатото“, каза военният министър.
Неговата идея е в бюджета за 2021 година да се заложат още 10% за увеличение на възнаграждението на военнослужещите.
"Това ще е първият случай в историята на Българската армия - за четири години възнаграждението на военнослужещите да се повишава последователно с 10%“, допълни той.
Военният министър подготвя два от големите проекти от модернизацията на армията за купуването на нови кораби и бронирани машини. Общата им стойност е около 2.5 млрд. лева.
Каракачанов смята, че е възможно до края на годините да бъдат подписани и двете сделки.
Засега няма публична информация какво точно предвижда стратегически преглед, но се знае, че са планирани промени в системата за командване и управление, функционалната, организационната структура и числеността на въоръжените сили.
Ако бъде намалена числеността на въоръжените сили, ще може да се “реши“ проблемът с големия недостиг на военни. В момента около 5000 места за военни са свободни. - (видео)
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Своге вече има ученически гвардейски отряд

29.06.2020, 16:47

От днес България има своя десети гвардейски ученически отряд. Учредяването бе в Своге.  Отрядът се състои от 32 момичета и момчета от 8-12 клас. Окончателният състав бе сформиран след детайлна селекция от над 150 младежи. На тържествена церемония в центъра на града знамето бе връчено от министъра на отбраната Красимир Каракачанов на военнослужещ от Националната гвардейска част, а той го предаде на знаменосеца на отряда. Преди това освещаване извърши отец Стефан от БПЦ. Министърът поздрави младите гвардейци и им завеща да бъдат горди с униформата на въстаниците от Април – 1876 г. и отговорни към нея. Те бяха приветствани и от заместник-кмета Илия Богданов. Получиха плакет и картина от НГЧ, както и удостоверение от  д-р Денислава Ангелова, председател на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“.
Възпитаването на любовта към отечеството и традициите започва от най-ранна детска възраст, а затова помагат и гвардейските ученически отряди. Инициаторката за създаването им д-р Денислава Ангелова спечели за идеята си кметове, областни управители, министрите на отбраната и образованието и Националната гвардейска част. Президентът ген. Румен Радев стана патрон на инициативата.
Събитието стана възможно благодарение на успешното сътрудничество и конструктивен диалог между общинското ръководство и Сдружение “Младежки гвардейски отряди” и представители на Министерство на отбраната през последните години от управлението на кмета Емил Иванов и особено през миналата 2019 г. По този повод той други предсавители на общинската администрация и директори на училища бяха наградени със заповед на министъра на отбраната. - (видео)
Участваха още Гвардейският представителен духов оркестър, изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, заместник-кметът на Община Своге Илия Богданов, който съшо награади министъра на отбраната, директорът на СУ „Иван Вазов“ Любомир Янакиев, директорът на ПГ „Велизар Пеев“ Станчо Атанасов, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов, директорите на дирекции „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ и „Връзки с обществеността и протокол“ на МО Иво Антонов и Александър Урумов и началникът на НГЧ полковник Кънчо Иванов.
Военно-патриотичните организации бяха представени от полковник от запаса Цанко Цанков – председател на СОР „Клуб 199“, генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов от ръководството на Съюза на ветераните от войните на България и капитан от запаса Цветан Ангелов – председател на Общинската организация на СОСЗР в Своге.
Кои са други младежки гвардейски отряди?
Първи ученически гвардейски отряд при ЕГ „Христо Ботев“, Кърджали, създаден през ноември 2006 г.
Втори ученически гвардейски отряд към Основно училище "Д-р Петър Берон" в Плевен, създаден февруари 2018 г
Трети ученически гвардейски отряд към ЕГ „Иван Вазов“ – Смолян, създаден през май 2018 г.
Четвърти ученически гвардейски отряд към ПГЕЕ „Константин Фотинов“, създаден през юни 2018 г.
Пети ученически гвардейски отряд при ОУ „Отец Паисий“ в Батак, създаден през ноември 2018 г.
Шести ученически гвардейски отряд от СУ“Христо Ботев“ – Айтос, създаден през април 2019 г.
Седми  ученически гвардейски отряд към СУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица, създаден април 2019 г.
Девети ученически гвардейски отряд при Гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново, създаден през март 2020 г.
Десети гвардейски отряд при СУ „Иван Вазов“ и ПГ „Велизар Пеев“ в Своге, създаден през юни 2020 г.
Единадесетият ще бъде създаден в петък във Велико Търново.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Преди 15 години реформата в БА ликвидира бригадата леки сили на ВМС

29.06.2020, 08:45

Преди 15 години, на 28 май 2005 г. в Пункта за базиране Созопол се състоя траурното тържество по повод ликвидацията на 10-а Бригада леки сили на ВМС. Всъщност, тя, бригадата, си беше вече ликвидирана. Фактът, че церемонията бе организирана от Военноморска база Бургас, а не от командването на Бригадата, бе достатъчно красноречив. От бригадата към базата организационно вече бе прехвърлен 10-и дивизион леки сили и тържеството просто легитимираше пред обществеността краят на една флотска легенда. А тя бе истинска: със съвместните сили на Бригадата, Бреговия ракетен полк и с целеуказанието на вертолета Ка-25Ц (той си „отиде“ преди бригадата, но поне „кацна“ във Военноморския музей) ВМС можеха да нанесат мощен удар срещу противникова корабна групировка. Е, от тук нататък ще укрепваме международното сътрудничество без подводници, без ракетни катери и без вертолет-целеуказател......Прочети още

 

В ОКК определиха крайния срок за предаване на ВМС на петата подводница проект "Борей"

29.06.2020, 08:30

Първата серийна стратегическа ядрена подводница от подобрения проект 955A Borey-A, „Княз Олег“, се планира да бъде прехвърлена на ВМФ през декември 2020 г., заяви Алексей Рахманов, ръководител на Обединената корабостроителна корпорация (ОКК).
„Петият „Борей“ „Княз Олег“, който планираме да предадем на флота тази година, мисля, че ще е декември“, заяви РИА Новости, цитиран от Рахманов .
"Княз Олег" ще бъде първият сериен кораб на проект 955А - "Борей-А" - ядрени подводници от четвърто поколение. Тя се различава от подводниците проект 955 по контурите на корпуса, намаления шум и по-доброто управление. Подводницата е въоръжена с междуконтинентална балистична ракетна система "Булава" и съвременно мини-торпедно оръжие.
Припомняме, че на 12 юни в руският флот влезе ядреният подводен стратегически крайцер „Княз Владимир“ от проект 955A (код „Борей-А“).
Общо се предвижда изграждането на десет подводници от клас „Борей“ от проекти 955 и 955А за руския флот. Водещата лодка на проект 955 "Юрий Долгорукий" се присъедини към Северния флот през януари 2013 г. „Александър Невски” и „Владимир Мономах” служат в Тихоокеанския флот.
Руското министерство на отбраната обмисля и възможността за изграждане на ядрени подводници на новия проект Борей-K, които могат да станат носители на крилати ракети. - Още за проект 955

 

Китайският разрушител Kunming 172

29.06.2020, 06:46

Разрушителят DDG 172 Kunming от китайския флот (борден номер 172, лидерен на Проекта 052D) е заложен през декември 2010 г. в корабостроителницата на завода Jiangnan в Шанхай, спуснат е на вода през август 2012 г. и се е присъединил към флота на страната през март 2014 г.
Разрушителите от този тип са предназначени да действат като част от корабните и авионосните групи, да им осигуряват противовъздушна отбрана, както и за борба с надводните кораби и противниковите подводници.
Пълна водоизместимост на разрушителя е 7500 t, дължината 157 m, ширината 17 m, газенето 6 m. Основната силова установка, изработена по схемата CODOG, включва две газови турбини и два дизелови двигателя с обща мощност 48.3 MW. Скоростта при пълен ход е 30 възела, далечината на плаването е до 4500 km при икономична скорост от 15 възла. Екипажът е от 280 души, включително 40 офицери.
Въоръжението се състои от: две установки за вертикален пуск на 32 ЗУР HQ-9, противолодъчни ракети-торпеди CY-2; две четириконтейнерни пускови установки за противокорабни ракети YJ-62; 130- mm атилерийска установка H / PJ-38, 30- mm седемцевен зенитноартилерийски комплекс H / PJ-12; ЗРК FM000N; два тритръбни 324- mm торпедни апарата ILAS-3 за изстрелване на торпеда Yu-7; четирите 18-цевни пускови установки за поставяне на пасивни смущения.
Радиоелектронни средства са: многофункционален радар "Тип 346A", радари за откриване на въздушните цели "Тип 364" и "Тип 517V", радари за управление на огъня "Тип 344" и "Тип 366"; подкилна хидроакустична станция SJD-8/9 и буксируема хидроакустична станция GUS ESS-1.
Разрушителят е оборудван с площадка и хангар за базиране на противолодъчен хеликоптер Ка-28 или Z-9C.

 

На този ден през 1900 година е роден бащата на Малкия принц

29.06.2020, 06:42

Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море.
Това е една от максимите на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Той се ражда на днешния ден през 1900 г. във френския град Лил.
Антоан дьо Сент-Екзюпери е френски писател и авиатор, известен най-вече с философско-поетичния разказ „Малкият принц“ и книгите си „Нощен полет“, „Земя на хората“, „Боен пилот“, „Южната поща“ и „Писмо до един заложник“.
Пустинята е хубава — каза Малкият принц, — защото крие някъде кладенец…
Животът на автора на "Малкия принц" е белязан от любовта към авиацията. Включен е в първи авиационен полк в Страсбург, след това лети в обществения транспорт. Назначен е за шеф на авиобазата Кап Жюби (Западна Сахара). По време на престоя си тук, заобиколен от враждебната испанска власт и разединените мавритански племена, Екзюпери успява с цената на голям риск да помогне на 14 екипажа на самолети, кацнали аварийно в пустинята.
През 1930 г. получава званието Кавалер на Почетния легион.
Когато избухва Вторара световна война, Екзюпери настоява да се включи в редиците на бойната авиация.
Извършва 7 разузнавателни мисии за периода март - юни 1940 г. След примирието е демобилизиран. Получава военен кръст. През 1943 г. авиогрупата му е преместена в Северна Африка. С много усилия Егзюпери се присъединява към екипа си.
Назначен е за командир. Започва отново да лети, но му забраняват поради възрастта. Въпреки това успява да си издейства още няколко полета над окупирана Франция.
31 юли 1944 г. Самолетът на Екзюпери поема на разузнавателна мисия над Югоизточна Франция. И никога не се завръща...
Само децата знаят какво търсят - каза Малкият принц. - Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват.
И досега продължават споровете за мястото на гибелта на пилота-писател. В последния си полет той изчезва някъде между Корсика и френската Ривиера над Средиземно море. Версиите са три. Според първата „Лайтнингът“ на Екзюпери е свален над морето от немски изтребители. Втората е подозрителна – някой е предизвикал катастрофата. Третата версия твърди, че от старите си рани Екзюпери е загубил съзнание над морето, а не е изключено и сам да е посегнал на живота си.
През 1992 г. предполагаемото място на морското дъно е проверено, но водолазите не успяват да открият останки от изтребителя-разузнавач на знаменития френски писател. През април 2004 г. останките от „Лайтнинга“ на Екзюпери са намерени от водолази край Марсилия шест десетилетия, след като на 31 юли 1944 г. неговият самолет изчезва безследно в Средиземно море.

 

 

С успех завърши двуседмичният сбор на снайперистите от Сухопътни войски

28.06.2020, 22:37

Подготовката на снайперистите от формированията на Сухопътните войски за изпълнение на различни по трудност задачи завърши в петък с изпити за проверка на физическата подготовка на военнослужещите, усвоените от тях умения по военна топография, както и по тактико-специална подготовка.
Заключителния етап от подготовката на снайперистите, която се проведе в 31-ви механизиран батальон - Хасково, беше наблюдаван от бригаден генерал Стоян Шопов – командир на 2-ра механизирана бригада. Военнослужещите демонстрираха умения по скрито придвижване в местност, ориентиране по азимут и заемане на позиция за изпълнение на задача по разузнаване и унищожаване на цел. Бригаден генерал Шопов даде висока оценка на действията на военнослужещите и на точните им попадения в стрелбата, както и на добрата организация, създадена от ръководителите на подготовката.
В двуседмичния сбор участваха снайперисти от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, 1-ви разузнавателен батальон – Свобода и Единния център за начална подготовка – Плевен.
Източник: http://otbrana.com/

 

Президентът ще открие паметник на полк. Стефaн Илиев

28.06.2020, 12:55

Утре в Белоградчик от 16 часа президентът ген. Румен Радев и кметът на Белоградчик Борис Николов ще открият паметник на полк. Стефан Илиев, командир на 15-и пехотен Ломски полк, загинал геройски за освобождението и националното обединение на България в сраженията при Червената стена през пролетта на 1917 г. по време на Първата световна война, съобщават от пресслужбата на държавния глава.
На 26 март се навършиха 103 години от гибелта на полк. Стефан Илиев- легендарния предводител на 15-и пехотен Ломски полк. „Две поредни години кандидатствахме за средства пред Министерството на отбраната за изграждането на този паметник. Сумата, която бяхме заявили, беше предоставена в пълен размер и успяхме да изградим този паметник. Смятам, че полк. Стефан Илиев заслужава в гарнизонния град, където е командвал 15-и пехотен Ломски полк, да бъде изграден паметник.", каза тогава Росен Младенов зам.-кмет на Белоградчик
Роденият във Видин военен командир загива геройски начело на контраатака на 26 март 1917 година в битката за връх Червена стена край град Битоля в днешна Северна Македония по време на Първата световна война. По този повод на 26 март в Белоградчик беше насрочена официална церемония по откриването на паметник в негова чест. Извънредната ситуация в страната обаче отложи временно честването.
В края на XIX и началото на XX век гарнизонът и щабът на 15-ти пехотен Ломски полк са разположени в Белоградчик. Скулптор на паметника е Светлин Николаев от Видин, изграден е със съдействието на Община Белоградчик, по идея на Емилия Кожухарова, сродница на героя:
В 11.30 часа в сградата на Община Козлодуй президентът ще се срещне с кмета Маринела Николова и представители на местната власт. От 12.15 часа Румен Радев ще проведе среща с ръководния екип на „АЕЦ Козлодуй“, и ще посети съоръжения на територията на централата.
В 15.30 часа в Белоградчик държавният глава ще посети предприятие, специализирано в производството на компоненти  за железопътни спирачни системи.
В 16.00 часа Румен Радев и кметът на Белоградчик Борис Николов ще открият паметник на полк. Стефан Илиев, командир на 15-и пехотен Ломски полк, загинал геройски за освобождението и националното обединение на България в сраженията при Червената стена през пролетта на 1917 г. по време на Първата световна война.
В 17.00 часа държавният глава ще участва в тържественото отбелязване на Петровден, празник на града. На площад „Възраждане“ президентът Радев ще отправи приветствие към жителите и гостите на Община Белоградчик и ще награди завършилите с отличие зрелостници от тазгодишния випуск на СУ „Христо Ботев“.
Източник: http://otbrana.com/

 

Русия тества боен рояк изтребители, управлявани от изтребител

28.06.2020, 12:17

Русия е провела експеримент по използване на рояк изтребители Су-35, управлявани от въздуха от изтребител V поколение Су-57, съобщи ТАСС, цитирайки два източника от отбранително-промишления комплекс.
"Всичко бе в реални бойни условия. В рояка бе задействана група изтребители Су-35, а ролята на командно-щабен самолет изпълняваше Су-57", е заявил единият от източниците на агенцията.
Другият пък пояснява, че в бойния ред, който летците наричат рояк или стадо, се води информационен обмен между изтребителите в реално време - информационно-управляващата система на всеки самолет обработва данни както от своите датчици, така и от датчиците на другите. А използването на единно информационно пространство съществено увеличава ефективността при изпълнение на бойните задачи.
ТАСС обаче не разкрива кога и къде се е състоял експериментът.
Както отбелязва военният експерт и главен редактор на сп. "Арсенал Отечества" Виктор Мураховский, подобни изпитания са важни от гледна точка изграждане на единна информационна система на въоръжените сили на Русия.
"Работите по взаимодействие в боен ред имат важно значение. В перспектива информацията от всички сензори на самолета, а също от ПВО системата, от спътниците, от наземната техника, трябва да постъпва в единна обработваща система, която да създаде общо информационно поле за земя, въздух и космос. И тогава, чрез изкуствен интелект, ще се разпределят бойните задачи, в това число и на авиацията", пояснява експертът.
Той добавя, че подобни изпитания правят и САЩ с изтребителите F35. Но засега нито една от двете военни сили не е успяла да изгради подобна единна електронна система за всички видове войски.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Тестовете на новата руска система за дистанционно миниране са пред завършване

28.06.2020, 10:51

Новата инженерна система за дистанционно миниране (ИСДМ) с интересното име „Земеделие-И“ преминава през финалните тестове. В сряда, 24 юни, пред Интерфакс това е съобщил представител на държавната корпорация "Ростех".
"Тя има в състава си бойни, транспортно-зареждащи машини и транспортно-пускови контейнери с инженерни боеприпаси. Те са оборудвани с мини от различни видове и се използват за създаване на минни полета. В боеприпасите се въвеждат данните за полетното задание и параметрите за самоликвидация на мините. Такъв дистанционен метод за поставяне на минни полета е най-безопасният и маневрен. В същото време мините напълно отговарят на изискванията на Протокол II на Женевската конвенция“, заявил събеседникът на агенцията. Според него системата, разработена от НПО "Сплав", преминава през финалните тестове. „Земеделие“ бе показана за първи път пред широката публика в сряда, 24 юни, на парада на Победата в Москва.
В момента руската армия е въоръжена с универсалния минен заградител (УМЗ), базиран на шасито на камион ЗиЛ. Той е предназначен за създаване на плътни минни полета на близки разстояния - радиусът на разхвърляне на мините е около 100 m.
Освен това въоръжените сили използват системата за миниране с хеликоптери ВСМ-1, базирана на вертолети Ми-8, но използването й е възможно само на ниски, до 150 m височини. Според съобщения в медиите радиусът на действие на новата система ще бъде от 5 до 15 km. Освен това са разработени пускови контейнери за инженерната система за дистанционно миниране (ИСДМ), които са оптимизирани за използване от инженерните мини от ново поколение. - Още системи за миниране
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

76 години от бомбардирането на летище Карлово

28.06.2020, 07:36

На 28 юни 1944 г. американска формация от 800 бомбардировача и 350 изтребителя води курс към Плоещ.
Заради зачестилите набези на българската авиация край Враца 350 бомбардировача, прикривани от изтребители, се отделят от основната група. Целта им е летище Карлово (Марино поле) и военната фабрика в Сопот, която не е засегната. Артилерията успява да свали един B-24H „Либерейтър“.
Съдбата на летището обаче е фатална. То е засипано с над 4000 авиобомби от различен калибър. Разрушени са складовете, работилниците и хангарите. 25 души загиват, а ранените са два пъти повече. Напълно разрушени и повредени са над 70 самолета.

 

 

Великобритания може да не модернизира всички свои F-35 до Block 4

27.06.2020, 22:04

Великобритания може да не успее да модернизира всички свои изтребители F-35B до стандарта Block 4, а причината за това е финансова. Това съобщава Janes.
Британският министър на отбраната Джерами Куин е отговорил на парламентарен въпрос, от който става ясно, че точният брой на F-35B, които ще бъдат модернизирани до стандарта Block 4, ще зависи от „военните необходимости”. Министърът, обаче е отказал да дават информация за цената на модернизацията.
При стандарта Block 4 F-35 трябва да достигне пълните си оперативни способности, така както са заложени в оригиналния проект. Всички F-35 в момента са изпълнени по междини стандарти, при които има липси в бойните и оперативни способности. Block 4 ще включва и интеграция на широк кръг от нови боеприпаси за типа. Очаква се Block 4 да е готов около 2026 г., като новопроизведените F-35 ще бъдат по този стандарт, а вече построените ще могат да бъдат модернизирани до него.
По неофициална информация, единичната цена на модернизация на британски F-35 ще бъде около 22 млн. панда (48,3 млн. лева). Към 2026 г. Великобритания ще е получила всички поръчани в момента F-35B, което значи, че цената за модернизацията им ще прехвърли 1 млрд. паунда.
Според Джерами Куин цената на модернизацията е калкулирана и британските F-35B могат да бъдат модернизирани до Block 4, но сега за първи път се признава, че е възможно част от изтребителите да останат на сегашното си ниво. От своя страна, това в бъдеще ще породи проблема, тъй като флота от F-35 няма да е унифициран. - Още за F-35
Източник: https://aero-bg.com/

 

Русия преминава от стратегическа отбрана към стратегическо настъпление

27.06.2020, 20:57

Най-важното събитие в Русия се състоя на 2 юни 2020 г.. Руският президент Владимир Путин с указ от 2 юни 2020 г. № 355 одобри "Основите на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране". Трябва да се отбележи, че за първи път този документ стана публично достъпен. Десетилетия наред подобни документи са били секретни.
Този подход е разумен, защото демонстрира открита декларация за действията на Русия в отговор на потенциалната агресия на потенциален противник чрез заплахата от използване на ядрено оръжие. „Основите на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране“ не беше публикувана случайно и се появи в период на сериозно влошаване на международната обстановка и влошаване на ситуацията в областта на стратегическата стабилност.
На 2 август 2019 г. изтича Договорът за премахване на ракетите със среден с по-малък обсег на действие (ДРСМД), тъй като от 1987 г. СССР (Русия) и САЩ са страни по него. Между другото, Вашингтон инициира прекратяването му. Припомняме, че по-рано, на 13 юни 2002 г., САЩ се оттеглиха от Договора за противоракетна отбрана, подписан от Москва и Вашингтон през 1972 г.
На 22 май 2020 г. САЩ официално уведомяват страните по Договора за отворено небе за оттеглянето си от споразумението и след шест месеца Вашингтон ще бъде свободен от задължения, свързани с това споразумение.
На 5 февруари 2021 г. изтича Договорът за стратегическите настъпателни оръжия (START-3), сключен между САЩ и Русия през 2010 г. Шансовете за неговото удължаване или подписване на нов договор са незначителни поради позицията на Вашингтон по този въпрос.
По този начин САЩ систематично разрушават цялата договорна база, която е крайъгълен камък на стратегическата стабилност и сигурност.
В резултат на всички тези действия обаче, Съединените щати не успяха да извлекат предимства и  да преместят баланса в стратегическата оръжейна сфера в своя полза. Точно обратното, този подход на Вашингтон подтикна Русия да ускори разработването на най-новите оръжия. И резултатът беше изумителен.
Руският президент Владимир Путин по време на обявяването на съобщението до Федералното събрание на 15 януари 2020 г. заяви: „Нашите стъпки за укрепване на националната сигурност са предприети навреме и достатъчно. За първи път искам да подчертая това, за първи път в историята на съществуването на ядрени ракетни оръжия, включително съветския период и модерното време, ние не догонваме никого, а напротив, другите водещи държави в света все още не са създали оръжията, които Русия вече притежава. "
Според чл. 16 от „Основите на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране“, силите за ядрено възпиране на Руската федерация включват ядрени сили на сушата, морето и въздуха. Трябва да се отбележи, че към края на декември 2019 г. нивото на модерност в руската ядрена триада е 82%.
Нека се спрем на наземните сили - Стратегическите ракетни сили (РВСН). Между другото, стратегическите ракетни сили представляват 60% от общия брой носители и бойни глави. В края на декември 2019 г. нивото на модерност в Стратегическите ракетни сили надхвърли 76%. През 2024 г. делът на съвременните ракетни системи ще бъде увеличен до 100%, т. Е. Няма да има остарели ракетни системи от съветско производство във военните части на стратегическите ракетни сили.
Сравнението на наземните компоненти на стратегическите сили на САЩ и Русия предполага, че САЩ изостава зад страната ни поне с 8-12 години. Съединените щати ще могат напълно да подновят наземните си ядрени сили в най-добрия случай в началото на средата на 2030-те. До този момент те планират да въведат бойно дежурство вместо МБР Minuteman III, които са в експлоатация от 70-те години на миналия век, нова междуконтинентална балистична ракета.
От гледна точка на военното строителство в Русия 2020 г. е много важна. Стратегическата му цел е да завърши подготовката на отбранителния план на страната за 2021-2025 г. В хода на тази работа трябва да бъдат отчетени и оценени изцяло промените във военно-политическата обстановка в света и перспективите за нейното развитие, да се извърши цялостен анализ на потенциалните военни заплахи и да се определят мерки за прилагане и по-нататъшно усъвършенстване на въоръжените сили на Руската федерация.
По отношение на подобряването на ядрената триада, Министерството на отбраната на Русия през 2020 г. има редица приоритетни задачи. Стратегическите ракетни сили трябва да поставят двадесет и две пускови установки с балистични ракети "Ярс" и "Авангард". През същата година трябва да бъде завършена модернизацията на шест стратегически ракетоносача Ту-95МС.
Една от приоритетните задачи вече е изпълнена. На 12 юни 2020 г. първият сериен ядрен подводен крайцер от проект 995A Borey-A, принц Владимир, въоръжен с 16 балистични ракети R-30 Bulava, стана част от руския флот. Общо флотът ще получи седем такива стратегически ядрени подводни ракети.
Именно тези подводници ще станат основа за морските ядрени сили през следващите десетилетия. Сега са в процес на изграждане четири ракетоносци на проект 955А. През 2021 г. трябва да бъдат готови още два. Всички тези кораби ще бъдат изградени по настоящата програма за въоръжение до 2027 г.
2020 г. обаче е важна не само от гледна точка на военните, но и като цяло за изграждането на държавата. Важно събитие е приемането на изменения в Конституцията на Руската федерация. Гласуването за промени в Конституцията вече започна и ще продължи седем дни - от 25 юни до 1 юли.
Директорът на Института за руски стратегии (РУСТРАТ) Елена Панина отбеляза изключителността на това събитие: „Всъщност в постсъветската история на Русия не е имало по-важно събитие от това, което предстои на 1 юли. Сега съдбата на Русия се решава отново."
Според нея същността на измененията е в защитата на националния суверенитет на страната ни, включително от опити за ерозия чрез включване на нормите на така нареченото "международно право" и всъщност решения на контролирани от САЩ международни институции. Тези промени също проправят пътя за икономическо развитие, позволявайки финансовите и административните институции да бъдат отстранени от външното управление.
Трябва да се отбележи, че сериозен информационен удар върху колективния Запад беше статията на руския президент Владимир Путин за причините за избухването на Втората световна война от 18 юни 2020 г., която е публикувана в американското консервативно списание The National Interest. Главата на руската държава всъщност проведе историческа образователна програма за нашите външни партньори, припомняйки истинските причини за избухването на Втората световна война и нейните уроци.
Президентът на Русия продължи историческата тема в интервю за телевизионния канал Русия 1 на 21 юни 2020 г., където посочи важното нарушение на съюзното споразумение, което беше разрешено по време на разпадането на СССР:
„При създаването на Съветския съюз правото на отказ е посочено в договора, но тъй като не е предвидена процедура, възниква въпросът. Ако републиката стане част от СССР, но получи огромно количество руски земи, традиционни руски исторически територии и след това реши да напусне този съюз, тогава ще излезе с каквото е влязла. И няма да получи подаръци от руския народ!"
Трябва да се предположи, че в редица бивши републики на СССР, където открито и тихо проповядват концепцията за „руската окупация“, това изявление се разнесе като гръм сред ясно небе. По този начин Владимир Путин даде да се разбере, че Русия разполага със съответните правни въздействия в резерва, за да разобличи тези страни, включително териториалните им претенции.
Разбира се, забележително събитие е провеждането на парада на Победата в Москва на 24 юни 2020 г. Парадът е посветен на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война 1941-1945. Датата на парада съвпада с датата на парада на победата на 24 юни 1945 г. и това формулира доста ясно послание към нашите геополитически конкуренти.
Всички тези изброени събития ясно показват, че Русия постепенно преминава в напълно нова качествена държава. По-рано писаха - Русия се съсредоточава. Но сега може би можем да заключим, че Русия ще премине от стратегическа отбрана към стратегическа настъпление.
Източник: https://pogled.info/

 

Пентагонът представя в понеделник план за изтегляне на US военни от Германия

27.06.2020, 20:44

Американският министър на отбраната Марк Еспър ще представи в понеделник на президента Доналд Тръмп серия от опции за изтегляне на част от американските сили, дислоцирани в Германия, за да бъдат те предислоцирани към други източноевропейски страни, предаде Франс прес.
Двамата вече са разговаряли в сряда за американското присъствие в Европа, поясни говорителят на Пентагона Джонатан Хофман, предава БТА.
Според двама висши представители на Пентагона планът предвижда разположените постоянно в Германия американски военни да бъдат съкратени до 25 000 души, което ще е намаление с 9500 души. Някои ще бъдат върнати в САЩ, а други ще бъдат изпратени в други страни на бившия съветски блок с намерение да се изпрати ясно послание на руския президент Владимир Путин, чиито военни амбиции бяха неотдавна илюстрирани от анексията на Крим през 2014 г., поясняват представителите, пожелали да запазят анонимност. Те не казаха в кои страни биха могли да бъдат пратени американските сили.
Двамата уточниха, че това е част от опциите, които ще бъдат представени на Тръмп в понеделник. Но самият американски президент заяви в сряда, че Полша ще бъде една от тези други места в Европа. Той каза това на среща с полския си колега Анджей Дуда.

 

Размисли за развитието и историята на леките ударни сили на ВМС

27.06.2020, 17:53

През 2005 г. поради спорове за принадлежност и вътрешно-икономически проблеми, бе взето решението наред с реорганизацията на Българската армия и преминаването ни към НАТО, да бъдат окончателно ликвидирани леките ударни сили на флота. Дали това е било необходимо, или не, няма да го коментирам. Бъдещето ще покаже.
Кое ме накара да напиша това?
На първо място, през летните месеци на 2020 г. се навършват две важни годишнини от историята на леките ударни сили на флота. Това са 70 г. от създаването на 9 одтка (отделен дивизион торпедни катери) и 50 г. от създаването на 10 бригада леки сили.......Прочети още

 

Самолетоносачът Dwight D. Eisenhower (CVN 69) (Ike) постави нов рекорд за ВМС на САЩ

27.06.2020, 07:40

В четвъртък, 25 юни, американският авионосец Dwight D. Eisenhower (CVN 69) (Ike) и съпровождащият го ракетен крайцер USS San Jacinto (CG 56) поставиха нов рекорд за американския флот, оставайки в открито море за 161 дни. Според Naval Today и двата кораба са напуснали родното си пристанище Норфолк на 17 януари, за да участват в ученията Composite Training Unit Exercise (COMPTUEX) и последващото развръщане в зоните на отговорност на 6-ти и 5-ти флот на ВМС на Съединените щати.
Предишният рекорд през февруари 2002 г. беше поставен от самолетоносача USS Theodore Roosevelt (CVN 71), който беше развърнат за 160 дни подред, гарантирайки действията на американските военни след атаките на 11 септември. Преди това резултатът от същия Dwight D. Eisenhower, който през 1980 г. остана в морето 152 дни подред по време на кризата с 52 заложници американски граждани в Техеран, остана непреодолим дълги години.
Този път американският самолетоносач Dwight D. Eisenhower (CVN 69) (Ike) и крайцерът San Jacinto се задържаха в морето заради пандемията от коронавируса COVID-19.
"През март спрях да посещавам пристанища, за да намаля вероятността от разпространение на вируса сред членовете на екипажа", заяви вицеадмирал Джим Малой, командващ на 5-ти флот на ВМС на САЩ - "По време на тази криза моята задача беше да се поддържа боеготовността на флота и осигуряването на безопасността и благополучието на нашите моряци."
"Моят екипаж и момчетата от Dwight D. Eisenhower доказаха способността си да останат ефективна бойна сила, оставайки в Арабско море", заяви капитанът на San Jacinto капитан Едуард Кросмън - "И двете команди провеждаха дозареждане и попълване на запасите, провеждаха ремонт и необходимото обслужване на корабното оборудване, а също така поддържаха обща готовност, намирайки се постоянно в морето."
Самолетоносачът и крайцерът продължават мисията си в зоната на отговорност на 5-ти флот на ВМС на САЩ, който включва Персийския и Оманския заливи, Червено море и някои части на Индийския океан. USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) (Ike) е вторият американски самолетоносач от клас Nimitz. През октомври 2017 г. корабът отбеляза 40 години от предаването си на американския флот. След основен ремонт и модернизация, приключени през 2019 г., корабът трябва да продължи да служи още десет години. - Още самолетоносачи
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

27 юни 1709 г. Петър I разбива шведите при Полтава

27.06.2020, 07:23

На 27 юни 1709 г. руският цар Петър I разбива шведските войски в битката при Полтава, с което практически печели Северната война, започнала в началото на XVIII век.
Поражението пък лишава Швеция от статута й на велика сила в Северна Европа.
Карл XII, според съвременниците си, „е бил влюбен във войната." Армията му често печелела сражения с превъзхождащ я противник. Така се случило в битката при Нарва през 1700 година, когато той напълно разгромил руските войски. След нея шведският крал наредил да бъде изсечен медал с подигравателно изображение на плачещия Петър, който бяга, хвърлил шпагата и шапката си. След победата над Русия, Карл тръгва към Полша и Саксония и побеждава Август II. Руският цар, междувременно, успява да се превъоръжи и да реформира армията, за да изгони шведите от руското крайбрежие на Балтийско море и да се установи в устието на река Нева в Санкт Петербург.
Но на страната е бил жизнено необходим широк излаз на Балтийско море за развитие на търговията с Европа. През 1707, Карл, който разбира, че Русия все още е основният му опонент, повежда армията през сегашната територия на Украйна към Москва.
Битката при Полтава показва, че руснаците за кратко време са усвоили най-добрите военни и технически постижения на времето. Артилерията на Петър I значително е превъзхождала шведската. Построени са били старателно измислени фортификационни съоръжения. Сметките на Карл XII за щикова атака, в която гвардейците са силни, не се оправдават. Битката е ожесточена. Загубите на шведите са два и половина пъти по-големи от загубите на руската армия. Карл е бил принуден да избяга в Турция. Това е победа.
Няколко години по-късно, Петър побеждава шведите в морските битки с при Гангут и Гренгам. Европа, преди обръщала малко внимание на руския цар, оттогава се научава да има предвид в международната политика интересите на Русия. Петър I, истинското призвание на когото, според историците, е водната стихия, получава искания достъп до Балтийско море. Войнственият шведски крал е убит в битка с норвежците през 1718. "Ах, братко Карл" - със съжаление казал Петър, като разбрал за него. И обявил седмица на траур за великия командир.

 

 

Мароко купи AH-64 Apache

26.06.2020, 23:30

Мароко е подписало сделка за покупката на 24 щурмови вертолети AH-64E Apache. Новината бе съобщена от производителя Boeing късно вчера, 25 юни 2020 г.
Страната ще се превърне в 17-ия клиент на AH-64, а първите вертолети ще бъдат доставени през 2024 г. Сделката се извършва по системата FMS (Foreign Military Sales), като сделката е подписана между правителствата на САЩ и Мароко, а от американска страна армията ще отговаря за нея.
Стойността на сделката не се съобщава.
През ноември 2019 г. Конгресът на САЩ бе уведомен за потенциалната сделка с Мароко. В пакета влизаха 24 вертолета, плюс опции за още 12. В пакета се включваше и 16 радара AN/APG-78 Longbow, 551 управляеми ракети AGM-114R, 60 броя AGM-114L и много други муниции, стоки, услуги, както и система за управление на безпилотни апарати от борда на вертолета и други.
Стойността на сделката се оценяваше на $4,25 млрд.
Не е ясно каква част от оборудването реално е включено във финалната сделка. Практика е при договорите по FMS да се иска повече оборудване, отколкото реално се поръчва.
Мароканските ВВС в момента разполагат с 24 броя противотанкови вертолети SA 342М/L Gazelle.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Ветеранът Тоньо Топалов от Пловдив, с юбилеен медал „75 години от Втората Световна война“

26.06.2020, 21:55

Ветеранът Тоньо Бонев Топалов, на 97 години, от Пловдив, район “Северен“, получи в дома си “Юбилеен медал „75 години от Втората Световна война“ и грамота със заповед на министъра на отбраната, в присъствието на сина му Борис Топалов и снаха му Елена Топалова, които всеотдайно се грижат за възрастния човек, който на тази си възраст е бодър, жизнен и контактен, и се чувства много добре.
Тържественият ден на връчването, 24 –ти юни, съвпадна с юбилейното честване в цяла Русия на Деня на Победата, отбелязан в Москва с грандиозен военен Парад, чиято дата на провеждане беше пренесена тази 2020 година от 9-ти Май на 24-ти юни, точно на датата, когато през 1945 година е празнуван за първи път там Денят на Победата над фашистка Германия и краят на Втората Световна война и е проведен Първият парад на Победата.
Медалът беше връчен по поръчение на председателя на ОУС на СВВБ, Пловдив, – Атанас Хаджиев от мен, като потомка,  член на ОУС на СВВБ, Пловдив и председател на СВВБ в район “Северен“ , с пожелание за крепко здраве и дълголетие, а също и  за тържествено честване на  наближаващия му 100-годишен юбилей. Ветеранът е почетен с уважение за 75-годишния юбилей на Победата и края на Втората Световна война  също и с поздравителен адрес от Областния управител на Област Пловдив – Дани Каназирева.
Тоньо Топалов е роден на 15 април 1923г. в село Свирково, Хасковско. В семейството са били трима братя – той най-големият. Служи като войник в Симеоновград. Завършил е школа за санитарни инструктори в Пловдив. Като санитарен инструктор, младши сержант, служи в Беломорска Тракия  – Дедеагач, Александропулис. С подчинените му двама санитари изнасят ранени бойни другари от бойните полета в Македония, Югославия, Унгария. И до днес си спомня преживените ужаси на войната и казва: „Най-лошото нещо е войната!   Това е смърт и тя не подбира дали си офицер или войник.“
Източник: http://otbrana.com, Зоя Кузманова

 

Space Adventures подписа договор с РКК „Энергия” за нов туристически полет

26.06.2020, 21:34

Американската компания Space Adventures и руската ракетно-космическа корпорация „Энергия” са подписали договор за нов туристически полет до Международната космическа станция, който ще включва и кратка разходка в открития космос.
Договорът, който бе обявен на 25 юни 2020 г., включва полет на двама космически туристи с космическия кораб „Союз МС”. На борда ще има един професионален космонавт. Продължителността на полета ще е 14 дни, а един от космическите туристи ще извърши разходка в открития космос придружен от професионален космонавт. До момента няма друго подобно излизане в открития космос от турист.
Space Adventures рекламира възможността за разходка в открития космос от няколко години, но явно вече е намерил кандидат за него. За да може космически турист да извърши това, обаче той трябва да мине през допълнително и интензивно обучение, чиято цена не се обявява публично.
Не е ясно, кога ще се осъществи полета. „Роскосмос” заяви в свое прессъобщение, че той ще стане факт през 2023 г. От Space Adventures, обаче са се въздържали да назоват точна дата.
През февруари 2019 г. Space Adventures обявиха, че са подписали друг договор за полет до МКС със „Союз” на други двама космически туристи. Полетът трябва да стане през 2021 г., но за момента не се съобщават детайли по него.
Space Adventures е компания първопроходец в космическия туризъм. Чрез нея полетя първия космически турист Денис Тито през 2001 г. След това компанията осъществи още седем полета до 2009 г., след което туристическите полети със „Союз” спряха, защото нямаше свободен капацитет, тъй като руския космически кораб бе единственият начин за достигане на станцията.
Този февруари Space Adventures обяви друг договор за полет на космически туристи. Той е за четирима човека с Crew Dragon, като полетът ще е петдневен и няма да включва скачване с МКС. Той ще се осъществи между края на 2021 и средата на 2022 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

ВВС вече имат способност да поддържат катапултните кресла на PC-9M

26,06,2020, 21:27

Във Военновъздушна учебна база бе официално открита лаборатория за изпълнение на регламентни работи и обслужване на катапултните седалки CH-11A на самолет Пилатус РС-9М. Това съобщиха оттам днес, 26 юни 2020 г.
В изпълнение на договор със завода производител на самолет РС-9М от края на 2018 г., за нуждите на Военновъздушните сили бе осигурено необходимото оборудване и резервни части за изпълнение на две и шест годишно обслужване на седалките. За целта в ескадрилата за „Периодично обслужване и войскови ремонт” на Военновъздушна учебна база Долна Митрополия бе оборудвана лаборатория, в която е разположено оборудването за извършване на необходимите тестове и проверки на агрегати от катапултните седалки.
Седем военнослужещи от инженерно-техническия и летателен състав преминаха през необходимото обучение, което се проведе завода производител на седалките – Martin-Baker в Лондон. В рамките на три седмици те преминаха през теоретично и практическо обучение, което завърши с полагане на изпит и издаване на сертификати за правоспособност.
С разкриването на тази лаборатория ще бъдат спестени финансови средства и време, тъй като до момента тези регламентни дейности се извършваха в завод Pilatus в Швейцария, което отнемаше около шест и повече месеца за един комплект седалки, се казва още в съобщението на учебната база.
Повече от 15 години след придобиването на шестте самолета PC-9M поддръжката на катапултните му кресла беше основна ахилесова пета – поддръжката на седалките бе скъпа и се осъществяваше от Pilatus. През лятото на 2018 г. ВВС се опитаха да купят тази способност директно от Martin-Baker, но от компанията отказаха, тъй като имаха договор с Pilatus поддръжката да се извършва от швейцарската компания.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Възстановихме войнишко гробище

26.06.2020, 16:35

По инициатива на СОСЗР – Благоевград, със съдействието на Община Благоевград, Военното окръжие, Съюза на ветераните от войните, Македонския научен институт, Регионален исторически музей със средства и труда на членове на съюза и Движение „Ние-жените”  се възстанови войнишко гробище на загиналите воини в битки при Калиманци 1913г.
На откриването присъстваха заместник-областният  управител Иван Стоянов, заместник-кметът на Община Благоевград Евгени Терзиев, Васил Новоселски - председател на НЧ ”Никола Й. Вапцаров1866”, командирът на военно формирование 56040 подполковник Кирил Спаневиков, подполковник Петър Митев - началник на Военно окръжие, представители на институции и граждани от Община. Отец Светослав Кючуков отслужи панихида и се поднесоха венци и цветя за загиналите войни в междусъюзническата война.
Спомени за битката при село Калиманци и загиналите войни през 1913 г. разказа поета  и общественик Славе Владимиров. В битката през 1913 г. 4 юли по стар стил са  участвували 4-та Българска армия  с командващ генерал Вичо Диков, 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, 7-ма пехотна Рилска дивизия, 2-ра бригада от IV Преславска дивизия, Македоно-Одринско опълчение, отряд от 2-ра пехотинска Тракийска дивизия, 3-та пехотинска Балканска дивизия.  Въпреки атаката на Сръбската войска, с щиков удар нашите воини успяват да ги отблъснат. 
Цветя бяха поднесени и на паметника на загиналите воини по време на турското робство и войните в района на Старото училище в село Клисура, изцяло възстановен със средства и труд от СОСЗР.
Поклон пред героизма, подвига и саможертвата на падналите войни в името на един светъл идеал, свободата на Родината.  В нашата дейност се ръководим от девиза на патрона ни  полк. Борис Дрангов „Признателността е първата черта на благодарството”.
Източник: http://otbrana.com, полковник от запаса Иван Петров

 
 

Полк. Борис Николов с юбилей и отличиe от министъра на отбраната

26.06.2020, 11:50

За принос към отбраната на страната, активна, обществено значима и военно-родолюбива дейност министърът на отбраната Красимир Каракачанов удостои с награден знак „За достойнство и чест“ – първи вариант за офицери, полковник от запаса Борис Николов, председател на Съюза на военноинвалидните кооперации в България (СВИКБ) и главен координатор на националната инициатива „Една детска сълза една молитва“. Вчера удостоеният офицер навърши 70 години. Отличието му беше връчено лично от министър Каракачанов, който, наред с пожеланията за здраве и дълголетие, подчерта голямото уважение не само на структурите на запасното войнство, но и на местната власт и гражданството, към полк. Николов. 
Тържеството, което се проведе в Перник, бе организирано от СВИКБ и Общинската организация на СОСЗР. Уважението към юбиляра бе засвидетелствано от редица още поздравления, отличия и паметни подаръци. Сред гостите бяха областният управител Емил Костадинов и председателят на Общинския съвет Димитър Колев. Началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов посочи богатата съвместна работа с полк. Николов по националната инициатива, която дава възможност на стотици деца да посетят елитното военно учебно заведение и да се запознаят с неговата богата история. Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов връчи плакет и грамота от името на председателя на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов. Председателят на Общинската организация на СОСЗР Валентин Николов връчи мемориален знак и приветства полк. Николов от името на председателя на организацията генерал от запаса Златан Стойков. Полковник Бисер Богданов, началник на щаба на ЦВО, прочете заповед за удостояване на полк. Николов с грамота за проявено родолюбие и подпомагане на пострадалите по време на служба в армията. Почетният знак на Военно окръжие – София, бе връчен от неговия началник полковник Венцислав Венков. Със своята тематичност впечатли картината подарък от председателя на БЛРС Асен Пиперков. Поздравления и награди имаше още от директора на РИМ Милан Миланов, от Димитър Дойчинов от името на съгражданите от махалата, от членовете на СВИКБ и др.
В словата по време на тържеството бе подчертавано, че полк. Борис Николов има широка военно-радолюбива дейност сред младежите и населението за съхраняване на военната памет и бойната ни слава, полага огромни усилия за подпомагане на социално слаби и изпаднали в неравностойно положение военнослужещи след напускането на армията и работи за сдружаване на офицерите и сержантите от запаса и резерва на Въоръжените сили, МВР и специалните служби в интерес на държавността и националната сигурност.
Малко преди официалното начало на тържеството Тихомир Славов, член на националната инициатива „Една детска сълза една молитва“ връчи на директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание Иво Антонов и на старшина Валери Савов от Коменданството на МО почетния знак „Шипка“, който е учреден по случай 142-годишнина от Третата българска държава.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

САЩ ще преместят в Полша не само войници, но и 30 изтребителя F-16

26.06.2020, 08:22

Плановете на САЩ предвиждат прехвърлянето от Германия в Полша не само на 2000 войници, но и на около 30 изтребителя F-16, пише руското издание "Независимая газета", цитирано от агенция "Фокус".
Експертите предполагат, че в Полша, която ще заплати допълнително за разполагането на американските сили, ще бъдат изпратени изтребители от военновъздушната база Шпангдал в Германия. В момента в тази база са разположени 50 многофункционални леки изтребители четвърто поколение F-16CJ и щурмови самолети А/ОА-10, както и радарни системи TPS-75.
Експертите смятат, че F-16CJ е перфектния и​ изтребител за преодоляване на системи за противовъздушна отбрана. Тези самолети носят ракети, способни изключително ефективно да унищожават наземни радари, както и въздушни цели, без да влизат в зоната на противника, защитена от ПВО. Американският F-16, който е разработен през 70-те години на миналия век, е най-масовият изтребител от четвърто поколение в света (произведени са над 4 хил. единици от него) и той е в експлоатация в повече от 25 държави.
За руските военни специалисти този тип самолети се свързват с инцидента от 24 ноември 2015 г., когато турски F-16 свали руски бомбардировач Су-24М. Оттогава действията на руските бомбардировачи в Сирия са подкрепени от изтребители-прехващачи, но редица китайски експерти смятат, че американските F-16 имат превъзходство над някои видове руски бойни самолети, твърди руското издание
По-голямата заплаха е, че полските ВВС вече са въоръжени с по-ранни версии на многофункционалния изтребител, които в допълнение могат да използват бомби с лазерно насочване, и също така могат да унищожават наземни и военноморски цели. Като се има предвид, че съгласно договора със САЩ, Полша ще закупи 32 изтребителя F-35A Lightning II до края на 2024 г., общият брой на съвременните бойни самолети в Полша може да достигне повече от 100 единици. Повечето от тях могат да използват наскоро модернизираната американска ядрена тактическа бомба B61-12. Предполага се, че част от ядрените оръжия на САЩ се складират в Европа. Към момента обаче се отрича Полша да води преговори за разполагането на такова въоръжение на нейна територия.
Източник: https://www.segabg.com/

 
 

Република Сръбска купува „Ансат” за полицейски задачи

26.06.2020, 07:14

Република Сръбска е купила три вертолета „Ансат”, които ще бъдат използвани за полицейски задачи. Това е заявил Милорад Додик, сръбският член на Председателство на Босна и Херцеговина, цитиран от РИА Новости.
„Република Сръбска купи три руски вертолета „Ансат”, които ще се използват от нашата полиция. Първата машина ще пристигне през септември тази година”, разяснява Додик.
Той е казал още, че е имало натиск от неназовани западни страни срещу сделката, но въпреки всичко тя е била осъществена.
Изборът е бил направен през януари 2020 г., като сделката между Република Сръбска и „Вертолеты России” е била на стойност от €22 млн. Първият вертолет ще пристигне през септември 2020 г., следващият през май 2021 г. и последният през януари 2022 г.
Република Сръбска, която влиза в състава на федерацията Босна и Херцеговина. В страната действа държавен оператор под името „Хеликоптерски сервис Републике Српске”, който разполага с един вертолет AW119Kx и един Bell 206. До скоро се използваха и три SA 341 Gazelle, но остарелите машини бяха спрени от полети през миналата година.
Операторът изпълнява разнообразни правителствени и парацивилни задачи, включително гасене на горски пожари, медицинска евакуация, търсене и спасяване, полицейски задачи и други.
Република Сръбска ще стане първия оператор извън Русия на 3-тонния двудвигателен „Ансат”, чиято цивилна експлоатация стартира преди две години.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

Парашутни скокове и полети с PC-9 в Долна Митрополия

25.06.2020, 17:45

Парашутни скокове с курсанти и държавни изпити за четвъртокурсници бяха проведени днес, 25 юни 2020 г. във военновъздушната учебна база в Долна Митрополия. Това съобщиха оттам.
Проведе се парашутна подготовка, организирана от ВВС. В нея взеха участие курсанти – летци 1-ви курс на ВВВУ „Георги Бенковски” и парашутисти – спасители от авиобаза Крумово.
Целите на това съвместно обучение са курсантите да изпълнят опознавателни парашутни скокове с парашутна система с кръгъл купол МС-6 с незабавно отваряне на парашута, както и да придобият умения за управление на парашута във въздуха и при приземяване.
Парашутистите-спасители от авиобаза Крумово усъвършенстваха уменията за управление на тялото при скокове със „свободно падане“. Също така бяха тренирани скокове за ръчно разтваряне на парашута.
Скоковете бяха изпълнени от борда на самолет С 27J Spartan от състава на 16-а транспортна авиационна група – Враждебна на малки и средни височини, в диапазона от 600 до 4000 m. Под прякото ръководство на подполковник Петко Кискинов – Началник на отделение „Търсене и спасяване” авиобаза Крумово парашутните скокове се проведоха успешно и безаварийно.
Летателният ден се допълни с провеждане на държавен изпит по летателна подготовка с курсантите-летци 4-ти курс – Випуск 2020 г. на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски”. Контролните полети бяха изпълнени с подполковник Пламен Ковачев – заместник-командир на Военновъздушна учебна база по летателната подготовка. Изпитът включваше изпълнение на усвоените по време на летателния стаж фигури от простия пилотаж и заход с имитация на отказ на двигателя.
Пред изпитна комисия випускниците старши сержант Владимир Тасков, старши сержант Генади Христозов и старши сержант Николета Нацкова изпълниха полетите със самолет Pilatus РС-9М. След успешното приключване на изпита бе направен разбор, на който комисия оцени придобитите знания и летателни умения на курсантите. Отличните оценки, които получиха доказват по безспорен начин тяхната добра теоретическа и практическа подготовка, висока степен на мотивация и отлично усвояване на техниката на пилотиране.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Конгресът на САЩ иска информация, преди да финансира шестото поколение

25.06.2020, 17:40

Комисията по въпросите на въоръжените сили към Долната камера на Конгреса на САЩ е поискала повече информация от ВВС и ВМС на САЩ за техните проекти за бойни самолети от шесто поколение, преди да им отпусне значителни суми. Това съобщава Defense News.
ВВС и ВМС на САЩ разработват отделни програми за създаване на боен самолет от следващо, шесто поколение. И двете програми, които имат еднакво название – Next Generation Air Dominance (NGAD), са в начален етап на работа, но през тази година се очакваше сериозна финансова инжекция, която да ускори работата.
Комисията по отбрана, обаче смятат да орежат 85% от финансирането на тези програми, докато не те не минат през независим одит. От Комисията са обяснили, че нямат против програмите, но искат да имат по-сериозна яснота за това какво се случва с тях, преди да започнат да наливат сериозни средства. Чрез независимия одит комисията иска да провери дали двете програми са внимателно обмислени по отношение техническите предизвикателства и евентуалните финансови условия за придобиването на новите системи.
По-рано през този месец, от ВВС на САЩ заявиха, че са приключили с финансовата обосновка на собствения си проект и планират изключително авангарден подход за програмата, която ще се състои от боен самолет, безпилотни апарати и други технологии. При бойния самолет, се планира не един тип, а няколко, разработвани от различни компании, които да се съревновават за малки договори.
Тази концепция се планира да бъде проверена теоретично, преди да се престъпи към реализирането ѝ.
ВВС на САЩ искат $1 млрд. за работа по програмата си през финансовата 2021 г. През настоящата финансова година отпуснатите средства са $905 млн.
ВМС на САЩ дават по-малко информация за програмата си, която е известна, като F/A-XX. Оттам взеха решение да спрат да поръчват Super Hornet, като последните 24 броя F/A-18E/F ще бъдат поръчани със следващия годишен бюджет. Със спестените средства ще се финансира работата по изтребителя от шесто поколение. Преди това, ВМС на САЩ планираха да поръчат още 36 броя Super Hornet между 2022 и 2024 г.
Не е известно много за това, що за система искат от ВМС на САЩ. През миналата година бяха уточнени общите изисквания към програмата.
От Конгреса, обаче искат да убедят ВМС да не спират да поръчват Super Hornet, тъй като сроковете за доставка на бойния самолет от следващо поколение не са ясни, а флотската авиация на САЩ имат проблеми и с настоящето пето поколение в лицето на F-35C.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Оценка „Боеготов“ получи национален поддържащ елемент и лекоманеврена рота от Сухопътните войски

25.06.2020, 14:51

Оценка „Боеготов“ получи национален поддържащ елемент и лекоманеврена рота (4-и артилерийски полк - Асеновград и 61-ва механизирана бригада - Карлово), след проведено сертификационно тактико-специално учение. Целта беше да се провери и оцени готовността на формированието за дежурство в междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина – „Алтеа“ и в оперативния резерв на операцията на НАТО в Косово. Сертификацията се проведе от 23 до 25 юни. Тя включва брифинг на помощник-националния командир на контингента подполковник Недялко Киров от 4-и артилерийски полк, проверка на екипировката, оборудването и окомплектоването на военнослужещите и проведен изпит за познаване на стандартните оперативни процедури и правилата за използване и употреба на сила в зоната на операцията.
Процесът на сертифициране завърши с тактико-специално учение, по време на което военнослужещите изпълняваха задачи по охрана и отбрана на обекти, предотвратяване и борба с масови безредици; извършване на пеши и механизиран патрул; охрана на ВИП лица; взаимодействие с органите на местната власт; откриване и докладване за импровизирано взривно устройство по патрулиране на зададен маршрут; осигуряване на пропускателния режим на базата и др.
Командир на лекоманеврената рота е капитан Калоян Димитров от 4-и артилерийски полк.
Източник: http://otbrana.com

 

Подготвят Национален обединителен конгрес на запасното воинство за октомври 2021 г.

25.06.2020, 14:46

Проект на План за организиране и провеждане на Национален обединителен конгрес на запасното воинство бе обсъден днес в централата на СОСЗР. Участваха членовете на Координационния съвет на запасното воинство с председател генерал от запаса Златан Стойков, секретар - полковник от запаса Павел Станев и членове - генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков, генерал-майор от запаса Вълчо Фотев, полковник от запаса Чавдар Борачев и капитан I ранг от запаса Цвятко Дончев. Предстои планът да бъде одобрен от председателите на 17- те военно-патриотични организации, подписали споразумението за работа по подготовката на конгреса. Това ще стане до началото на декември т.г.
За втората половина на октомври 2021 г. се предвижда провеждането на Националния обединителен конгрес и учредяването на съюз на запасното воинство. Месец преди това ще се проведе и Десетият конгрес на СОСЗР, както е по устава на организацията. Вече има разпределение за подготовката на документите за Националния обединителен конгрес на запасното воинство. Става дума за Доклада за необходимостта от обединението и единението на запасното воинство, подготовката на закон за запасното воинство, Устава на Съюза на запасното воинство, инструкции и други вътрешно-нормативни документи.
Споразумението за съвместна дейност за обединение на военно-патриотичните и родолюбиви организации  от сигурността и отбраната в Р. България е подписано от 17 организации. (Това са СОСЗР, СВВБ, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, Алианс „Български командоси“, АСВ, НАС, АРЗ, АВР, Сдружението на сините каски, СОР „Клуб 199“, БОС „Бойна дружба“, НСКЗВ „За честта на пагона“, Съюзът на военноинвалидните кооперации, НД „Традиция“, АКИС, Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса и Военно-историческата комисия.) Ген. Стойков подчерта, че документът е отворен и вече има разговори за включване на други сдружение. Всеки, който мисли за издигане обществения престиж на запасното воинство е добре дошъл.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Утре в БТА пресконференция на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите

25.06.2020, 12:00

Проблеми в Закона на хората с увреждане –дискриминиране на военноинвалидите при финансовото подпомагане, е един от въпросите на  утрешната пресконференция на ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, която ще се проведе от 11 ч. в БТА.
Другите теми са историческо развитие на съюза през последните 105 години от учредяването си и 30 години от възстановяването му; предложения за изменения и допълнения в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите; евентуално решение на Комисията по дискриминация за заведено дело от съюза; предложения за промени в пенсионната политика: промени в изчисляване на пенсиите на военноинвалидите и военнопострадалите с цел достоен живот на тези заслужили за Родината си български граждани пострадали в служба на воинските си конституционни задължителни на наборна служба задължения и трудности в лекарственото снабдяване на военноинвалидите и военнопострадалите.
На въпроси на медиите ще отговарят Петър Велчев – председател, Емил Гуджев – председател на Контролния съвет и Григор Григоров – експерт по организационните въпроси в съюза. От централата на организацията очакват представителите на медиите, както и членове на ръководствата на други военно-патриотични съюзи.

 

Празничен салют в Москва послучай 75 години от Победата над фашизма - 24 юни 2020 вечерта

25.06.2020, 09:00

Фойерверки по случай 75-годишнината от Победата във Втората световна война бяха пуснати на Лужнецка набережна в Москва в сряда, 24 юни, от 23.00 часа по московско време. Небето на столицата е осветено от около 10 хиляди фойерверки, съобщиха от кметската служба. Поздравът продължи 15 минути.
„52 пускови установки с калибър 105, 125, 195 и 310 милиметра са използвани за изстрелване на салюта, а 30 залпа от 18 оръдия ЗИС-3 с калибър 76 милиметра от времето на Втората световна война подкрепиха звуковия ефект“, съобщават от кметската служба за РИА Новости .
Тази година, поради дългите дневни часове, салютът беше преместен във времето.
Според ТАСС командирът на салютната дивизия на Западния военен окръг полковник Вячеслав Парадников, войници на салютни превозни средства ще публикуват снимки на воюващите си бащи и дядовци. В колата на командира ще бъдат поставени два портрета - бащата на Иван Парадников и маршал Владимир Михалкин, на чието име е кръстен полк.
10 минути преди фойерверките в цялата страна започна акцията „Лъчи на победата“. Прожектори от морски и речни пристанища, търговски центрове, театри, промишлени, транспортни и други предприятия светнаха в памет на загиналите герои от войната. - (видео)

 

На този ден през 1950 година започва Корейската война

25.06.2020, 07:42

Корейската война е конфликт между Северна Корея и Южна Корея, продължил от 25 юни 1950 до 27 юли 1953 и първият горещ конфликт в рамките на Студената война, сблъсък между САЩ и техните съюзници от ООН и комунистическите сили Китай и СССР.
Основните съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания, но и много други държави изпращат свои войски.
Съюзниците на Северна Корея са Китай, с военни подкрепления, и Съветския съюз, който изпраща военни съветници и военни пилоти, както и оръжие за китайските и севернокорейски войски.
В края на Втората световна война Съветският съюз изтласква японците от Корейския полуостров. Съветската армия окупира северната част, а американската – южната част на страната. Войната започва с нападение над Юга от страна на Ким Ир Сен , който се надява по военен път да обедини Корея в една държава, управлявана в духа на комунистическата диктатура. В отговор Съветът за сигурност на ООН взема решение да подпомогне южнокорейците. В обстановката на политика на бойкот, предприета от СССР, ООН с решаващото участие на САЩ, контраатакува и отблъсква войските на Северна Корея до границите на Китай. Впоследствие нито една от страните няма сигурно надмощие и войната се води с променлив успех за всяка от тях до формирането на 2 корейски държави с ясни граници, разделени от 5-километрова демилитаризирана зона. Мирен договор между САЩ и Северна Корея все още не е сключен, въпреки желанията на последната. Примирието, с което е сложен край на военните действия, става възможно след като през 1952 г. става ясно, че САЩ няма да могат да използват ядрено оръжие за да съкрушат силите на СССР.
Сега териториите на двете корейски държави почти съвпадат с тези на двете окупационни зони след края на Втората световна война. - (видео)

 

Казахстан получи още четири Ми-35М

25.06.2020, 07:29

Казахстанските ВВС са получили още четири щурмови вертолета Ми-35М. Това съобщиха от МО на страната на 23 юни 2020 г.
Доставката е осъществена в рамките на договореното военно-техническо сътрудничество между Казахстан и Русия и по силата на договор между МО на Казахстан и „Рособоронэкспорт”.
От наличните фотографии може да се съди, че четирите вертолета са получили бордни номера от 09 до 12. Договорът за тяхната доставка е от 2018 г., а машините, както и другите Ми-35М на казахстанска служба ще се разположат в 602-ра авиобаза Шимкенте.
Казахстан вече разполага с осем броя Ми-35М. Първите четири (бордни номера от 01 до 04) бяха по договор от 2015 г. и бяха получени през декември 2016 г. Следващите четири (бордни номера от 05 до 08) бяха договорени през 2016 г. и бяха получени в края на 2018 г.
В последните години Ми-35М се превръща в един от основните продукти за руската вертолетна индустрия. Над 160 броя са произведени от 2007 г. насам, като повече от 2/3 от тях са били за износ.
Експортният успех на Ми-35М, който е последното развитие на Ми-24, е резултат на умерената цена (в сравнение с всички други модели щурмови вертолети на пазара), съчетана с предлагането на прилични възможности за нощни действия и наличието на добра, сравнително евтина и точна управляема ракета – „Атака-В“ с радиокомандно управление и далечина 6 km. - Още за Ми-35М
Източник: https://aero-bg.com/

 

Белгия пенсионира вертолети и БЛА

25.06.2020, 07:23

Белгия ще пенсионира практически новите си вертолети NH90 TTH и ще ускори свалянето от въоръжение на безпилотните апарати B-Hunter. Това съобщиха въоръжените сили на страната днес, 24 юни 2020 г.
Тактическите транспортни вертолети NH90 TTH са на въоръжение в едва четири бройки във въздушния компонент на белгийските въоръжени сили, като машините бяха получени през 2013 – 2014 г. Сега, поради високите експлоатационни разходи и нуждата от модернизация, летенето с тях ще се намали значително с перспектива за скоростно пенсиониране. Споменава се и липса на достатъчно персонал.
Според белгийски медии, МО на страната вече е започнало процес по намиране на заместник на вертолета, като освен четирите NH90 трябва да се заместят и няколкото останали на служба вертолети A109.
Белгия експлоатира и морската версия на NH90 – NFH, което обаче ще продължи да лети нормално и няма планове за тяхното скорошно пенсиониране.
Безпилотните апарати B-Hunter (вариация на RQ-5 Hunter) също ще бъдат съвсем скоро пенсионирани. Планираше се те да продължат да служат поне до 2023 г., когато трябваше да бъдат заменени от MQ-9B SkyGuardian. Сериозната им възраст и малкия процент изправни апарати, обаче принуждава Белгия да спре полетите почти веднага.
Белгийските въоръжени сили разполагат с B-Hunter от 1998 г. насам.
Източник: https://aero-bg.com/

 

МО увери, че е осигурила финансово летците приучаващи се на F-16

25.06.2020, 07:18

Министерство на отбраната пусна нарочно прессъобещние, в което уверява, че изпратените в САЩ четирима летци, които ще се приучават на F-16 са осигурени добре финансово и могат да вземат със себе си своите семейства. Това стана днес, 24 юни 2020 г.
„По повод зачестили публични спекулации и неверни внушения относно условията, при които са командировани българските пилоти за обучение в САЩ, предоставяме следната информация”, се казва в съобщението на МО, но не се уточнява от къде и от кого се правят въпросните спекулации.
От въпросното съобщение става ясно, че дневните командировъчни на майор са в размер $72, а на капитан и старши лейтенант – $63. Отделно, ако военнослужещия реши да вземе със себе си своята съпруга му се полага още $432 на месец плюс още $216 за всяко негово дете. Отделно се дават и по $2376 на месец на майор за квартирни разходи или $2079 на капитан и старши лейтенант.
За медицински застраховки се осигурявали по $1674 на човек (офицер и членовете на семейството му) и до $4050 годишно за учебни такси на дете. Поемат се разходите и по самолетните билети за членовете на семейството.
„Както се вижда, Министерството на отбраната се е погрижило да осигури всички необходими условия за психологическия комфорт и нормална семейна среда на обучаемите български пилоти, за да могат те изцяло да се фокусират върху усвояването на самолета F-16”, се казва в съобщението на МО.
От военното ведомство уточняват, че командированите офицери продължават да получават и нормалното си месечно възнаграждение.
Всички тези суми са по реда на Наредбата за дългосрочните командировки в чужбина, приета от Министерски съвет през 2000 г. и Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили.
АЕРО, обаче научи, че в края на миналата година, когато е започнал подборът на летците, повечето потенциални кандидати са се отказали, тъй като все още не е било ясно дали те ще бъдат изпратени в САЩ по смисъла на споменатите правилник и наредба. Именно голямата неяснота е предизвикала сериозно напрежение в процеса на подбор, което е било преодоляно едва през тази пролет след няколко промени в нормативната уредба.
Интересно, че на 10 юни 2020 г. депутатът от ГЕРБ Константин Попов отправя парламентарен въпрос към министър Каракачанов, именно за „осигуряването на оптимални битови и психологически условия” при приучаването на F-16.
Текстът на въпроса може да прочетете тук, а отговорът е тук.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Възхвала към моряците и моряшките семейства в условията на световната пандемия COVID-19

 

 

Посвещава се на X Международен ден на моряка 25 юни 2020 г. и на моряците като ключовите работници в глобалната криза Day of the Seafarer ‘2020 Campaign – Seafarers are Key Workers .......Прочети още

 

 

Столтенберг защитава Берлин от Тръмп

24.06.2020, 21:27

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг засегна значението на германското ръководство в алианса след решението на Доналд Тръмп да обяви изтеглянето на 9500 войници на САЩ от Германия. Столтенберг каза, че рисковете отпреди пандемията, не са изчезнали: терористичните заплахи, последиците от възхода на Китай, по-настойчива Русия срещу Украйна, нови киберзаплахи.
Относно пък обвиненията на Тръмп към Германия Столтенберг подчерта, че винаги е ценял страната като много силен и важен съюзник. И подчерта, че Берлин всъщност инвестира значително повече в отбраната. Германия добави 40% към бюджета си за отбрана през последните години. И има планове да го увеличи с 80% за десетилетие. И също така помага за общите разходи за отбрана на НАТО, които са се увеличили със $130 млрд. през последните 4 години. Шефът на НАТО не пропусна да изрази очаквания всички съюзници в алианса да изпълнят обещанието си и да инвестират в отбрана по 2% от своя БВП.
Източник: https://duma.bg/

 

С тържествен ритуал закриват учебната година във Военноморското училище във Варна

24.06.2020, 21:13

На 26 юни (петък) от 10.00 ч. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще се състои тържествен ритуал за завършване на учебната година, повишаване в първо старшинско звание и връчване на свидетелствата за професионална квалификация на кадетите от „Випуск 2020” на Професионалния старшински колеж към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, научи Moreto.net.
В ритуала ще участват кадети, приети в редовна форма на обучение за учебната 2019/2020 г., както и кадети приети в задочна форма на обучение през учебната 2018/2020 г.
За учебната 2019/2020 г. в Професионалния старшински колеж бяха приети общо 49 военнослужещи, 10 от тях редовна и 39 задочна форма на обучение по специализации „Експлоатация и ремонт на корабни радио, радиотехнически и комуникационни устройства” и „Експлоатация и поддръжка на корабни енергетични уредби”, „Морско корабоводене“ и „Морски оръжия“.
Курсът на обучение завърши с успешното полагане на държавните изпити. Първенец на „Випуск 2020” и първенци по различните специализации са кадетите:
- кадет Татяна Вескова Янкулова от в.ф. 26800 Варна – първенец на „Випуск 2020“ и първенец на специализация „Експлоатация и поддръжка на корабни радио, радиотехнически и комуникационни устройства“;
- кадет Георги Бойков Иванов от в.ф. 28580 Варна - първенец на специализация „Морско корабоводене”;
- кадет Доротея Петрова Радева от в.ф. 38920 Варна - първенец на специализация „Морски оръжия”;
- кадет Пенко Николов Чумуклиев от в.ф. 36940 Варна - първенец на специализация „Експлоатация и поддръжка на корабни енергетични уредби”.
На завършилите ще се издаде Свидетелство за професионална квалификация и ще се присвои първо старшинско звание. След това те ще бъдат назначени на старшински длъжности във военните формирования на ВМС.
Източник: http://www.moreto.net/

 

Фронтовак от Гоце Делчев на 104 години, получи юбилеен медал

24.06.2020, 20:24

Отпразнувахме 104 -я рожден ден на ветерана от Втората световна война Димитър Перухов в дома му в гр. Гоце Делчев. Това съобщава председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България в Благоевград Елена Икономова. Юбилейният медал „75 години от Втората световна война“, учреден със заповед на министъра на отбраната,  е  връчен на фронтовака столетник от председателя на Общинския съвет на СОСЗР Бойко Гърнев.
Ветеранът е получил поздравления и награди от Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България, Военния клуб и други организации. Пожеланията са били за нови срещи на 105-я рожден ден Димитър Перухов.
Източник: http://otbrana.com/

 

Мобилна КИС провежда курс по начална военна подготовка на новоприети военнослужещи

24.06.2020, 16:16

В Мобилната комуникационно-информационна система от началото на седмицата стартира едномесечен курс „Начална военна подготовка“  - І модул при стриктно спазване на епидемиологичните мерки за защита от COVID-19.
В курса са включени 30 новоназначени военнослужещи от 8 подчинени формирования на Съвместното командване на силите в гарнизоните София и Бургас.
Подготовката е част от първоначалното обучение на новоприетите военнослужещи и неговата цел е да формира у тях трайни знания и умения по различни общовойскови дисциплини. В програмата на курсистите са включени занятия по инженерна и огнева подготовка, по ядрена, химическа и бактериологическа защита и военна топография. Очаква се обучаемите да придобият знания и умения за използване на индивидуалните средства за защита и за действие при различните видове опасности, как да устройват индивидуален окоп за стрелба,  да изучат устройството на личното оръжие и да стрелят по неподвижни цели. Особено ценни ще бъдат придобитите познания и умения за ориентиране на местността и на карта, за откриване на характерни местни предмети.
В края на подготовката курсистите ще положат изпити, като успешно издържалите ще получат удостоверения за придобити основни знания и умения необходими на всеки военнослужещ в редовете на въоръжените сили на страната.
Организацията за провеждането на курса е създадена от полковник Орлин Гърков - командир на Мобилна КИС, в изпълнение на заповед на командващия на Съвместното командване на силите – генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Непосредственото ръководство се осъществява от началника на учебния център в Мобилна КИС – капитан Васил Найденов.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

Книга разказва за България след Ньойския диктат

24.06.2020, 15:45

Съюзът на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ с председател капитан далечно плаване Атанас Илев продължава поредицата си от книги във връзка със 100-годишнината от Първата световна война. Вече е факт „България и Българската армия между двете световни войни“. Издателството е „Пропелер“. Сборникът от студии и статии е издаден съвместно с редакцията на „Един завет“ и със съдействието на Министерството на отбраната.
В три поредни години бяха публикувани три тома, в които бяха представени публикации на известни български изследователи, чиито имена неизменно присъстват във всички научни форуми, периодични издания, монографии и други прояви, свързани с историята на Първата световна война. Успехът на тритомника е насърчил Съюзът да продължи това дело.
Съставители на богато илюстрования сборник са професорите Димитър Недялков, Светлозар Елдъров и Сево Явашчев. „Подвигът на българския народ в онази епоха има значение и за нашето съвремие като пример, че няма непреодолими препятствия, когато има ясна национална цел. Днес също имаме нужда от опора в изстрадания опит на нашите предшественици, в поуките от историята, в националната ни традиция. Традицията, сама по себе си, е сила, защото достоверно отразява националното битие и съзнание и е жива връзка между минало, настояще и бъдеще. Тя способство и за съхраняване на националната ни памет, така необходима днес“, пишат съставителите. В авторския колектив са още капитан далечно плаване Атанас Илев, главен асистент д-р Радослав Бонев, полковник доц. Нелко Ненов, полк. от запаса доц. Анатолий Прокопиев, доц. д-р Румен Николов, главен асистент д-р Стоян Николов и проф. д.ист.н. Тодор Петров.
Източник: http://otbrana.com/

 

Алпийците от Смолян проведоха специализиран курс

24.06.2020, 12:40

Военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк с ръководител майор Данаил Карабов взеха участие в специализиран курс за десантиране, който се проведе от  22 до 24 юни във 24-та авиационна база – Крумово, съобщава КСВ. Те изпълняваха десантиране по способите бързо въже и рапел с пълно бойно снаражение от вертолет „Кугър“.
Курсът се проведе под ръководството на  подполковник Петко Кискинов и инструкторите старши сержант  Иван Кацаров и редник Евгени Денчев от състава на авиациационната база.
Източник: http://otbrana.com/

 

Парад на победата - пряко предаване от Москва (видео)

Точно в 10 часа днес на Червения площад в Москва започва Парадът на победата по случай 75-та годишнина от победата във Великата отечествена война. Той трябваше да се състои на 9 май, но беше отложен заради коронавирусната инфекция.
Днешната дата не е избрана случайно, защото на 24 юни 1945 г. е организиран първият Парад на победата, ръководен от маршал Константин Рокосовски и приет от заместник-главнокомандващия на въоръжените сили маршал Георгий Жуков.
Тази година в парада ще участват над 14 000 военнослужещи, повече от 200 единици техника, 55 самолета и 20 хеликоптера.
Очаква се да бъдат показани и изцяло нови образци оръжие като танка Т-90М, зенитно-артилерийския комплекс „Деривация ПВО“, реактивната система за залпов огън „Торнадо С“, тежката огнеметна система ТОС 2 и модернизирания зенитно-ракетен комплекс С-300В4.
Сред чуждестранните гости на парада тази година са лидерите на Беларус, Казахстан, Молдова, Киргизия, Узбекистан, Таджикистан, Сърбия, Босна и Херцеговина, както и на международно непризнатите републики Абхазия и Южна Осетия.

 

Одобрен е военния бюджет на САЩ в размер на 740 милиарда долара

24.06.2020, 09:34

Комитетът по въоръжените сили на Сената на САЩ одобри бюджета за отбрана в размер на 740 милиарда долара, сочат резултатите от гласуването. Според РИА Новости за законопроекта са гласували 25 членове на комисията, а срещу него са били двама. Законопроектът все още трябва да бъде приет от пълния състав на Сената, след това той трябва да бъде съгласуван с проекта на Камарата на представителите и, ако е необходимо, да се гласува отново, и едва тогава той ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп.
Сред мерките на законопроекта е предложение за преименуване на военни бази, наречени на генерали на робовладелския Юг в Гражданската война. Сенаторът Елизабет Уорън направи поправката на фона на протестите и безредиците след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд от ръцете на полицията в Минеаполис. Бюджетът за отбрана също така разширява финансирането на елементите за противоракетна отбрана и хиперзвуково оръжие, включително компонентите за системите за прехват THAAD, съобщи агенцията.
Като цяло проектът за бюджетa за отбранаta на САЩ се фокусира върху стратегическата конкуренция с Русия и Китай, според краткото изложение на документа, разпространен от Комитета по въоръжените сили на Сената на САЩ. По-специално законопроектът разширява забраната за предаване на ракетни технологии в Русия и интеграцията на системата за противоракетна отбрана на САЩ с подобни системи в Китай и Русия. Той има за цел да разшири изцяло „Инициативата по сдържането в Европа“, насочена срещу Русия и предполагаща ротация на американския контингент на континента.
Ръководителят на Пентагона е длъжен да представи доклад „за руската поддръжка за расово-етническите екстремистки групи, проповядващи насилие“ в Европа и САЩ. В същото време сенаторите не казват каква „поддръжка“ имат предвид. Забраната за военно сътрудничество с Русия и всякакви действия, които биха признали суверенитета на Русия над Крим, също се продължават. Освен това законопроектът съдържа декларация, че дългосрочната стратегическа конкуренция с Русия е основен приоритет за отбраната на САЩ и изисква допълнителни инвестиции и инициативи по сдържането. Отделен пункт е посветен на предполагаемата заплаха от оборудването на китайските компании Huawei и ZTE при създаване на 5G клетъчни мрежи, съобщава РИА Новости.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Германия спира ремонта и модернизацията на P-3 Orion

24.06.2020, 08:40

Германското МО е заявило, че спира програмата за ремонт и модернизация на наличните морски патрулни самолети P-3C Orion. Това съобщава Janes.
Причина за решението е анализ, който показва, че програмата е икономически неизгодна и среща непреодолими технически трудности. Анализът е включвал оценка на това, колко самолета ще бъдат налични по време на изпълнение на работата, както и за икономическите рискове.
Работата по модернизацията на авиониката на патрулните самолети вече е спряна, но все пак два от ремонтите на P-3C, които вече са започнали, ще бъдат довършени.
Германското МО вече е стартирало маркетингово проучване за набелязване на евентуални заместници на флота от P-3C. Ще бъдат разгледани три варианта – C-295 MPA от Airbus, RAS 72 от Rheinland Air Service (вариация на турбовитловия ATR 72) and P-8A на Boeing.
Германските ВМС разполагат с осем броя P-3C, които са получени от Холандия през 2006 г. Забавянето на ремонтите и модернизацията им, вече се е отразила тежко на изправността на наличната техника.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Следващите бъдещи пилоти на F-16 заминават за обучение догодина

24.06.2020, 08:34

Следващата група от шестима български летци, които ще преминат обучение на F-16, ще замине за САЩ в средата на следващата година. Това се казва в отговор на парламентарен въпрос, който министър Красимир Каракачанов дава на 16 юни 2020 г.
Първата група от четирима пилоти вече замина за САЩ. В отговора се казва, че тяхното обучение ще продължи до 175 седмици (три години и половина). Следващата група от шест човека летателен състав ще замине в средата на 2021 г. Тяхното обучение ще бъде в рамките на две години.
В писмения отговор на министър Каракачанов се казва, че все още не са договорени датите за изпращане на последните двама пилоти. Тяхното обучение също ще продължи две години.
Освен обучението на 12 летци, в договора за придобиване на осем изтребителя F-16C/D Block 70 е включено и обучението на 65 човека инженерно-технически състав. Тъй, като те ще се обучават на българските самолети, а първите два ще са произведени в края на 2022 г., инженерно-техническия състав ще замине за САЩ след средата на 2022 г. Подборът на този състав ще стане факт в началото на 2022 г. от около 190 потенциални кандидати.
В писмения отговор се дават и детайли за подбора на летателния състав. 12-те пилота са били подбрани от общо 108 потенциални кандидата. Набелязана е и група от седем резервни пилоти.
Министър Каракачанов посочва, че ако български летец отпадне от програмата за обучение, дали по здравословни причини или поради неуспеваемост, ще доведе до финансови загуби, тъй като обучението му вече е платено и както се подразбира, извършените вече услуги по него, не подлежат на възстановяване на платените суми.
Във връзка с това, от МО са били взети всички мерки за осигуряване на максимални удобства за изпратените летци, включително и осигуряване на възможност техните семейства да се присъединят към тях.
Първата група от четирима летци се състоеше от майор Стоян Петков и капитаните Александър Велинов и Тодор Тодоров и старши лейтенант Симеон Георгиев.
Източник: https://aero-bg.com/

 

На 24 юни 1812 г. Наполеон напада Русия

24.06.2020, 07:48

На 24 (12) юни 1812 г. Великата армия на Наполеон пресича река Неман и започва нашествие в Русия.
Завоевателят на Европа не предполагал, че след 6 месеца ожесточени боеве армията му ще бъде напълно разгромена.
Формална причина за агресията станал фактически отказът на Русия от континентална европейска икономическа блокада на Англия, в която тя трябвало да участва според Тилзитския договор. Наполеон включил в този поход най-добрите се сили. Ядрото на неговата армия били кадрови френски войски. Това били бойни части, спечелили победи при Маренго, Аустерлиц, Иена и Ауещедт – войници от старата гвардия начело с най-добрите военноначалници на Франция – маршалите Неем, Мюрат, Даву и други. Но в редиците на армията на Наполеон имало и немалко войници от 16-те завоювани по-рано от него европейски страни. По численост руската армия била един и половина пъти по-малобройна. Освен това основните ѝ части били разхвърлени на значителни разстояния.
Наполеон искал да разгроми руските армии поотделно, но те отстъпвали в дълбочина в страната, стремейки се да се обединят. Това не означавало, че на началния етап на войната не е имало боеве. Например, казаците на атаман Платов и хусарите на генерал Кулнев много пъти нападали врага и му нанасяли значителни загуби. В началото на август двете армии под командването на Багратион и Барклай дьо Толи успели да се обединят.
Скоро за главнокомандващ на руските войски бил назначен прочутият пълководец Голенищев-Кутузов. По-късно френският император признал, че от 50 сражения, проведени от него, „в битката край Москва била проявена най-много доблест и спечелен най-малък успех. В нея французите се показали достойни да спечелят победа, а руснаците заслужили правото да бъдат непобедими”. На 19 септември изтощените войски на Наполеон влезли в Москва, където той един месец безуспешно очаквал капитулацията на Русия. - (видео)

 

На 24 юни 1945 г. се състоя първият Парад на Победата в Москва

24.06.2020, 07:40

На днешната дата (24 юни) през 1945 г. на Червения площад в Москва се състоя първият Парад на Победата след Великата Отечествена война.
Несъмнена кулминация на Парада става маршът на 200-те знаменосци, които хвърлят трофейните щандарти на специален подиум, изграден, за да не докосват "мръсните" знамена паважа на Червения площад. Любопитно е, че сред тях се намира и трикольорът на царска Русия, под който се сражавала армията на руския генерал Андрей Власов, която доброволно се предава на нацистите и воюва на страната на Третия райх. Първо, разбира се, е хвърлен личният щандарт на Хитлер. По-късно знамената са събрани и пренесени в музей, а подиумът и ръкавиците на знаменосците биват изгорени.
От 1945 година държавен флаг на СССР става Червеното знаме на Победата, издигнато от съветските войници над Райхстага в Берлин.
Парадът през 1945 г. чества катастрофалната победа над фашистка Германия и всички нейни съюзници в Европа. - (видео)
След 1945 г. парадът прекъсва за период от цели 20 години. Както отбелязва историкът Денис Бабиченко, и Йосиф Сталин, и Никита Хрушчов, който застава начело на СССР след него, се боят, че военачалниците от Великата Отечествена война могат да придобият силни политически позиции и затова не акцентират внимание върху заслугите им и тези на останалите ветерани. До 1965 г. Денят на Победата дори не е официален почивен ден. - Oще за Парада на Победата

 

 

Схематично сравнение на танка Т-14 "Армата" с "Меркава", "Абрамс" и други танкове

23.06.2020, 22:09

Канадският инженер Майкъл Михайлович в качил в социалните мрежи серия изображения, които визуализират външните размери на руския танк Т-14 "Армата" спрямо израелския "Меркава", американския "Абрамс", френския "Леклерк", немския "Леопард 2", китайския Type-99 и украинския Т-84БМ "Оплот".
Оказва се, че корпусът на руския танк е най-дълъг в сравнение с останалите.
Ето и точните размери по дължина и височина на споменатите по-горе машини:
Т-14 "Армата" –съответно 8732 мм и 2,7 м., M1A2 Abrams - 7925 мм и 2,4 м, "Меркава" - 7450 мм и 2,66 м, "Оплота" - 7075 мм и 2,28 м, "Леопард 2" - 7700 мм и 2,79 м, Леклерк - 6880 мм и 2,95 м. Ако се вземе предвид и оръдието, то Type 99 е с 12 см по-дълъг от Т-14.

 

В Шумен се поклониха пред полковник Константин Каварналиев

23.06.2020, 20:30

Днес се навършват 107 години от смъртта на един от най-смелите командири в Българската армия – полковник Константин Каварналиев. Името му ще остане в историята и в паметта на народа ни със саможертвата му и спасяването на хиляди българи, които бягат от настъпващата гръцка армия по време на Междусъюзническата война от 1913 г.
Членове на Областният Съвет на съюза на ветераните от войните на България - Шумен,  председателят на дружество „Военноинвалид” - Шумен – г-н Димчев, началникът на гарнизон Шумен, началникът на Военно окръжие – Шумен, зам.-началникът на 29-и механизиран батальон и част от служителите на Военно окръжие – Шумен отдадоха почит и уважение към храбрия пълководец и положиха цветя пред паметника му в родния му град Шумен. С възпоменателно слово г-н Димчев припомни на присъстващите за подвига на полковник Константин Каварналиев, загинал за България, съобщават от Военното окръжие.
По време на Междусъюзническата война полковник Каварналиев командва Трета бригада от състава на Трета пехотна Балканска дивизия. На 19 юни 1913 г. с бригадата си (два полка с обща численост 3000 бойци) прегражда направлението Кукуш-Дойран-Валандово настъплението на 42 000 гръцка армия, която току-що е опожарила град Кукуш и 15 български села, избивайки мирното население. Полковник Каварналиев, неговите войници и офицери в течение на 4 дни отбиват всички атаки на гърците и  спасяват от погром градовете Дойран и Валандово, както и още 20 села около тях. На 23 юни в края на сражението полковник Каварналиев е ранен в крака. Раната на командира е смъртоносна, прекъсната е основна артерия. Няколко часа по-късно на същия ден полковник Каварналиев издъхва от кръвозагуба. Погребан е на хълм на главната си позиция, заедно с 5-има войници.
Източник: http://otbrana.com/

 
Бургаската група за контрол на придвижването отново потвърди оценка "Боеготов"
23.06.2020, 16:47

Военнослужещите от 32-ра Група за контрол на придвижването от състава на 30-ти отряд за контрол на придвижването проведоха сертификационно тактико-специално учение  „MC_EX_TRANSPORTER_2020“, за времето от 16 до 18 юни 2020 година. Целта бе да се извърши национална сертификация, като се провери и оцени готовността на формированието за  дежурство в състава на усилениет силите за отговор на НАТО (еNRF) през 2021 г.
Всички дейности се извършваха при строго спазване на противоепидемиологичните мерки.
Комисия от Съвместното командване на силите, с председател полковник Антон Гачев – началник на сектор „Сертификация и поуки от практиката” в отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите проведе сертификацията, в присъствието на наблюдатели от отдел „Подготовка и сертификация“ на дирекция „Операции и подготовка” от Щаба на отбраната.
Учението се  проведе в постоянния пункт за дислокация и в транспортни възли (Летище Бургас, БМФ Порт Бургас, Пункт за базиране - Бургас и ж.п. гара Долно Езерово) в зоната за отговорност на групата.
Сертификацията стартира със строеви преглед на личния състав и проверка на изготвените документи (работна карта решение, стандартни оперативни инструкции и процедури, разработени планове за нарастване и др.), окомплектоването с материални средства и техника. Оценяването се извърши в съответствие с „Ръководството за проверка, оценка и сертификация на щабовете и формированията в БА”.
На командира на Групата, майор Веселин Стоилов беше  връчена бойна заповед, след което комисията изслуша неговия доклад – решение за изпълнение на поставените задачи. Сформирани бяха два тима, които изпълняваха задачи в зоната за отговорност на групата.
Тимът на капитан Костадинов получи задача да извърши рекогносцировка на летище Бургас и на БМФ Порт Бургас. При пристигане на летището бе установена връзка с представители на летищните власти, както и с представители на Регионална дирекция „Гранична полиция” и агенция „Митници”. Заместник – директорът на летище Бургас отговори на въпросите на тима, относно възможностите на летището за товарене и разтоварване на материални средства, техника и хора, както и възможността за настаняване на личен състав и съхраняване на опасни товари в района на летището. При пристигане на БМФ Порт Бургас бе извършена дезинфекция на машината и измерване на температурата на личния състав преди навлизане в техническата територия. По време на срещата с пристанищните власти бяха уточнени възможностите за механизация и товарно – разтоварните дейности на пристанището. Тимът измери дълбочината и дължината на определеното корабно място. След приключване на рекогносцировката, тимът извърши марш до Пункт за базиране-Бургас, където извърши гранични и митнически процедури, във връзка със заминаване на фрегата от състава на ВМС за участие в международна операция.
В Тактическия оперативен център на Групата за контрол на придвижването бе получена информация за организирани протести на маршрута за придвижване от летище Бургас до пристанище Бургас. Тимът на капитан Ташев получи задача да извърши рекогносцировка на предложения алтернативен маршрут и да докладва за наличието на критични точки по него. След разузнаване на маршрута и изпращане на доклад тимът получи задача да извърши рекогносцировка на ж.п. гара Долно Езерово.  При пристигането си на гарата, тимът установи връзка с началника на ж.п. гара Долно Езерово и представители на Национална компания „Железопътна инфраструктура”. Бяха снети размерите на рампата, направени снимки, определиха се местата за съсредоточаване на техниката преди натоварване и беше уточнен графика за подаване на вагоните за натоварване.
Бойният ден приключи с изготвяне на доклади от извършените рекогносцировки, доклад за оценка на транспортната инфраструктура, както и доклади за изпълнените и предстоящите задачи по контрол на придвижването.
По време на сертификацията, Групата за контрол на придвижването демонстрира способностите декларирани и заложените в пакета „ЦС 2017” способности за изпълнение на задачи по транспортно осигуряване и готовността си за застъпване в дежурство към усилените сили за отговор на НАТО (eNRF), за което получи оценка „Боеготов”.
**********
32-ра Група за контрол на придвижването е военно формирование на тактическо ниво, подчинено на 30-ти отряд за контрол на придвижването,  за организиране, управление и координиране на транспортното осигуряване на Въоръжените сили на Република България и съюзническите сили в заповяданите транспортни възли в зоната за отговорност. То изпълнява задачи, свързани с определяне местата и времето за разполагане на войски в района на летищата/пристанищата в зоната за отговорност, организиране на  митнически и гранични процедури на пристигащи, заминаващи и транзитни пътници и товари с различните видове транспорт, както и съгласуването на придвижването и транспортирането на войските с транспортните администрации в зависимост от маршрутите за движение. Подпомага съгласуването на стратегическия транспорт с другите видове транспорт в зоната за отговорност.
Източник: https://jfc.armf.bg/

 

Призът „Доблест” - I степен за спасен човешки живот отново е в 61-ва механизирана бригада

23.06.2020, 16:42

За втора поредна година отличието „Доблест” - I степен за спасен човешки живот беше връчен на военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово.
Церемонията се проведе на 22 юни в зали „Стремци”, където  председателят на сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” – Плевен подполковник от запаса инж. Радослав Георгиев удостои с приза ефрейтор Марин Кънев от 3-ти механизиран батальон и ефрейторите Чавдар Караджов и Борислав Лилов от зенитно-ракетния дивизион, които на 11 май на подбалкански път София-Бургас, спасяват живота на млад мъж. Доблестта и смелостта са качества, достойни за уважение, които са акцент в личностното изграждане на военнослужещите от 61 механизирана бригада, съобщава КСВ.
Подполковник от запаса Радослав Георгиев връчи и плакет във връзка с 15-годишнината от основаването на сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” на командира на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков. Той изрази благодарност от името на целия личен състав  за оказаното внимание и отбеляза че девизът, изписан на плакета: „За да сме полезни!”, отразява необходимостта от позитивната подкрепа на запасното войнство в усилията за възраждане на Българската армия.

 

Може да има алтернативна структура, представляваща гражданското общество

23.06.2020, 16:24

В средата на май т.г. правителствената информационна служба съобщи, че са избрани членовете на Съвет за развитие на гражданското общество с председател вицепремиера Томислав Дончев. Този  консултативен орган към Министерския съвет има функции по разработване и провеждане на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество в България. Гласуването бе електронно. За участие във вота бяха одобрени 379 неправителствени организации. Изборната комисия одобри за кандидат-членове на Съвета 123 граждански организации в обществена полза. Избрани бяха 14.
Неудовлетворение от избора обявиха днес на пресконференция в централата на СОСЗР три неправителствени организации. То бе изразено от Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, ген. Златан Стойков – председател на СОСЗР и Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества в България. Според тях проблемът е в критериите и начина на класирането на кандидатите и във външното финансиране на избраните организации в Съвета за развитие на гражданското общество.
До момента те не са сезирали нито един държавен орган, но работят по този въпрос. Ако не се преразгледа решението, трите сдружения обмислят създаване на алтернативна структура на гражданското общество в България, стана ясно от думите на г-н Василев. Според него от 14-те класирани организации, 13 са почти неизвестни. Като изключение бе посочен само БЧК. Но никакъв случай не може да се каже, че представляват гражданското общество в България, подчерта г-н  Василев, при положение, че у нас има около 30 000 неправителствени организации. По-малко от 1% от гражданските сдружения в България избират тези, които ще ги представляват пред властта, каза още председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“. Нашата организация, допълни той, има 91 комитета в страната и над 300 клуба „Млади възрожденци“.
Ген. Златан Стайков бе категоричен, че СОСЗР не само има място в този съвет, но е доказал в своята 113-годишна история приноса си за зараждането, развитието и утвърждаването на гражданското общество у нас. За съжаление, обаче, това не е оценено и Съюзът е класиран на 46 място. Военно-патриотичната организация наброява 21 600 членове в 23 областни и 166 общински и районни организации, 641 клуба и дружества, както и 10 колективни членове.  Става дума за хора, подчерта генералът, които не са корумпирани, отдали са живота си за защитата и отбраната на страната, което може да бъде само от полза за българското общество. В този съвет, продължи той, няма да защитаваме лични интереси, а ще работим за изграждане на съвременно демократично общество, което да не се срамува от обвинения за присвояване на финансови средства и корупционни сделки.
В  съвета влизат агенти, които получават финансиране от чужбина, каза Красимир Премянов. Според него, гражданското общество трябва да бъде контролиращ фактор върху поведението на властите, а с този избор това не се постига. Посочи още, че ще настояват за промяна на нормативната уредба. Съюзът на тракийските дружества в България със своята 125-годишна история и каузата да защитава 1,5 милиона българи, прокудени от родните си места, има място в този съвет, смята председателят му.
********
Най-много гласове да излъчат свой представител в Съвета за развитие на гражданското общество на 13 май получиха Българският център за нестопанско право – 178 гласа, Българският дарителски форум – 126, „Работилница за граждански инициативи“ – 108.  Останалите неправителствени организации, класирани за състава на Съвета, са „Светът на Мария“, „Български фонд за жените“, Сдружение „Асоциация на европейските журналисти – България“, Фондация „Заедно в час“, Сдружение „Български червен кръст“, Българският Хелзинкски комитет, „За нашите деца“, „Асоциация на парковете в България“, „Българска асоциация за алтернативен туризъм“, Асоциация „Родители“, „Карин дом“.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Германия продължава да изнася огромно количество оръжия за Турция, въпреки критиките към Ердоган

23.06.2020, 13:25

Дали нахлува в Сирия или въоръжава Либия, действията на Турция биват критикувани от страна на Германия. Независимо от това, обаче, износът на оръжие за НАТО-вския съюзник носят сериозни печалби на германските производители, пише Tagesschau.
През 2019 г. Турция е закупила оръжие от Германия на стойност 344,6 милиона евро, което е повече от 1/3 от общия германски оръжеен износ. Това става ясно от документ на Министерството на икономиката с гриф за класифицирана информация, с който разполага ДПА.
За втора поредна година Турция е номер едно сред страните-получатели на германско въоръжение. Миналата година Германия е изнесла оръжие на обща стойност 823,6 милиона евро.
През 2018 г. износът на оръжие за Турция е бил на стойност 242,8 милиона евро, което се равнява на почти 1/3 от общия германски износ на оръжие (770,8 милиона евро).
След нахлуването на турски войски в Сирия през октомври 2019 г. федералното правителство въведе частична забрана за износа на оръжие за балканската държава. Тя обаче се отнася само за оръжия, които могат да бъдат използвани в сирийската война. Според документа, оръжията, доставени миналата година, са били изключително от областта на „морските“ въоръжения.
Износът на оръжие за Турция е спорен не само заради навлизането на турски войски в Сирия. Организацията на обединените нации включи Турция сред страните, които се намесват във войната в Либия посредством доставки на оръжие.
Миналата седмица имаше военна операция в Северен Ирак срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), определена от Турция за терористична организация. От друга страна, Германия и Турция като членове на НАТО принадлежат към един и същи военен съюз.
В публикувания миналата седмица от федералното правителство доклад за износа на оръжие за 2019 г., не се съдържат данни за износа към Турция. Изданието подчертава, че от миналата есен Германия не предоставя подробности за повечето страни-получатели.
Като причина за това се посочва запазването на търговската тайна и потенциалната възможност публикуването на детайли да бъде използвано за идентификация на засегнатите компании.
Източник: https://www.actualno.com/

 

Американската компания Draken е закупила 25 марокански изтребители Mirage F1

23.06.2020, 12:05

Кралските ВВС на Мароко (al-Quwwat al-Jawwiya al-Malakiya al-Urduniya) са продали на американската компания Draken International 25 изтребителя Dassault Mirage F1 от общо 26-те съхранявани във военновъздушната база As Shaheed Muwaffaq al Salti. По всяка вероятност това са единадесет Mirage F1CJ, тринадесет Mirage F1EJ и един двуместен Mirage F1DJ. Изтребителите са на съхранение в авиобазата от 2010 г.
Draken International е със седалище в Лейкленд (щат Флорида) и осигурява самолети-„агресори“ при подготовката на военните пилоти от ВВС и ВМС на САЩ. До 3 април 2020 първата партида от около десет самолета са транспортирани до САЩ. Останалите ще бъдат получени през следващите месеци.
Йорданските ВВС са имали два DJ. Продаденият на Draken International е борд „118“ , който е получен от испанските ВВС (Ejército del Aire) през 2007 г. (тогава с р.н. CE.14C-85/14-74), който от своя страна е бил закупен от ВВС на Катар (с.н. QA62).
Draken International придоби по-рано други 20 изтребителя Mirage F1M/BM от излишъците на испанските ВВС.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Променено е времето на салюта в чест на 75-годишнината от Победата във Втората световна война

23.06.2020, 08:00

Фойерверките в Москва за отбелязване на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война са отложени с час, съобщиха от пресслужбата на Западния военен окръг.
Те уточниха, че решението за промяната е взето поради дългия летен ден.
Припомняме, че руският президент Владимир Путин обяви деня, в който се провежда парада на Деня на победата като неработен, а също така нареди да се организира салют за отбелязване на 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война.
Президентът припомни, че 24 юни е денят, когато се проведе „легендарният исторически парад на победителите, когато маршируваха бойци по Червения площад, които се сражаваха близо до Москва и защитаваха Ленинград, които се бориха близо до Сталинград, освободиха Европа, щурмуваха Берлин“.

 

Hürkuş-B се разби в Турция

23.06.2020, 07:23

Турбовитлов учебно-тренировъчен самолет TAI Hürkuş-B се разби в Турция. Екипажът се е катапултирал успешно. Това стана вчера, 22 юни 2020 г.
Самолетът е изпълнявал изпитателен полет за компанията TAI, заедно с още една машина от същия тип, в околностите на Анкара. Около 12,30 часа местно време самолетът е претърпял инцидент от неясно естество. - (видео)
Двучленният екипаж се е катапултирал успешно, след което е бил евакуиран с медицински вертолети до медицинско заведение. Съобщава се, че пилотите не са претърпели тежки наранявания. Падналият самолет не е нанесъл щети на земята.
Инцидентът се разследва от компетентните турски власти.
Hürkuş е турбовитлов самолет, разработван от турската компания TAI. Първият му полет е от август 2013 г. и до сега не е имало сериозни инциденти с него. Машината се разработва в два основни варианта – Hürkuş-B, учебно-тренировъчен самолет и Hürkuş-C, въоръжена версия.
Турските ВВС са поръчали 15 броя Hürkuş-B с опция за още 40 броя, но до момента няма информация да са започнали доставките.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Параграф 11 – как загина флотът на Втория Райх

23.06.2020, 07:03

На 21 юни 1919 година вторият флот на света доброволно се отправя на дъното във вражеска база. Споровете дали това е подвиг или един от най-големите позори в историята на войната по море не утихват и до днес.
Последният парад
В студена ноемврийска сутрин през 1918 г. прожекторът на английския разрушител се плъзга по надстройките на германските кораби, излезли от мъглата. Но не последва битка.
Германците идват с празни погреби за снаряди, торпедните тръби също са празни, корабите са със съкратени екипажи.
Мощният флот е заминал на последното си пътуване, за да се предаде.
В Северно море го посреща огромна, от няколко стотици винта, армада от съюзници. След това 69-те германски кораба (един разрушител се натъква преди това на мина и потъва), под конвой достигат до британското пристанище Фърт от Форт, където на немците е дадена заповед да спуснат императорските флагове......Прочети още

 

 

Virgin Galactic ще си сътрудничи с НАСА за частната космонавтика

22.06.2020, 23:28

Компанията Virgin Galactic обяви днес, 22 юни 2020 г., че е подписала споразумение с NASA за сътрудничество по отношение на обучението и изпращането на частни лица на международната космическа станция (МКС).
Компанията, част от бизнес империята на Ричард Брансън, заяви, че е подписала споразумение, с което да поддържа усилията за комерсиализиране на МКС. Според обясненията на Virgin Galactic, компанията ще се грижи за различни аспекти от полетите на частни лица до МКС.
Това ще включва намиране на потенциални кандидати за подобни полети, тяхното обучение и транспортирането им до орбиталната станция. Повече детайли не се дават, включително и сроковете, в които програмата ще заработи.
Virgin Galactic със сигурност няма да използва своя суборбитален апарат SpaceShipTwo за полети до МКС и поне до момента не е известно да планира създаване на пилотириуми космически кораби. Така, че е по-вероятно компанията да купува места от Boeing или SpaceX за полети до МКС. SpaceX вече е продала два частни полета до МКС. Boeing също имат интерес да използват своя Starliner за подобни задачи.
Virgin Galactic, обаче съобщава, че ще използва цялата си налична инфраструктура и апарати за обучение на бъдещите частни астронавти.
През миналия юни NASA обяви, че поема по курс за комерсиализация на МКС, както и че ще подкрепи усилията за създаване на частни орбитални станции на ниска околоземна орбита. Тази инициатива включва ясно разписани правила за използване на ресурсите на МКС, както и ценоразпис за тях. Стратегията включва и евентуалното изстрелване на частни модули за МКС.
Тези усилия на NASA, обаче засега срещат скромна политическа подкрепа. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Гърция и Израел вероятно ще изградят съвместен учебен център

22.06.2020, 23:00

Гърция и Израел вероятно ще изградят съвместен учебен център за обучение на военни пилоти край гръцкия град Каламата. Това съобщава местният вестник Kathimerini.
Принципно споразумение за това е било постигнато през миналата седмица, по време на визитата на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис (на снимката) в Израел.
Принципът, по който ще бъде изграден центъра повтаря този, при който се обучават пилотите в израелските ВВС. Там целият учебен флот от Grob 120A, T-6A и M-346 се поддържа от частната компания Elbit, която има ангажимента да предоставя определен брой часове на израелските ВВС. Програмата за обучение и летателния персонал са грижа на израелската държава.
В тази връзка, Мицотакис се е срещнал с ръководството на Elbit.
Според гръцкия вестник, освен Elbit интерес към подобно сътрудничество имала и канадската компания CEA, която поддържа подобен учебен център в Канада. Вестникът, обаче подчертава, че шансовете на канадците са много скромни.
Kathimerini пише, че Гърция и Израел имат все по-близки стратегически отношения и изграждане на съвместен учебен център е логична стъпка. Израелската оферта е била за €1,4 млрд. в рамките на 20 години, като годишно ще се предоставят 10 000 летателни часа. Освен обучение на самолетните пилоти, щяло да се поеме и обучението на вертолетните.
От Elbit твърдят, че към подобен център ще има сериозен външен интерес, като в него може да се съсредоточи обучението на военни пилоти от региона и от Близкия изток. Това от своя страна ще носи печалба на гръцката страна, тъй като тя ще предоставя наземна инфраструктура, въздушното пространство и персонала.
Гръцките ВВС обучават своите военни пилоти в 120-то учебно крило, базирано край Каламата. Там се използва турбовитловия T-6A и реактивния учебен самолет T-2E Buckeye. Последният, обаче е крайно остарял и въпросът за подмяната му е належащ.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Полша ще засили сериозно сътрудничеството си със САЩ

22.06.2020, 22:44

Редица инициативи, които касаят полската военна авиация ще бъдат обявени в сряда, по време на визитата на полския президент Анджей Дуда (на снимката) в САЩ. Това съобщава местният вестник Dziennik Gazeta Prawna (DGP).
Според вестника, ще бъде обявено, че 480-та ескадрила от състава на ВВС на САЩ ще бъде пребазирана от германското летище Шпангдалем в Полша. Ескадрилата е въоръжена с F-16C/D, специализирани в огнево подавяне на противниковата ПВО. Не се съобщава на кое полско летище ще бъдат пребазирани самолетите и сроковете за това.
Освен това, Полша ще подпише споразумение за получаването на пет употребявани военно-транспортни самолета C-130 Hercules, които ще заместят сега използваните в полските ВВС машини от същия тип. Полските ВВС в момента има пет C-130E, които са произведени в началото на 70-те и бяха получени, като военна помощ от САЩ през 2009 г.
DGP съобщава още, че сред темите на разговора между Дуда и Доналд Тръмп ще бъде и програмата за придобиване на нов щурмови вертолет за полската армейска авиация. Вестникът смята, че ще бъде обявено намерение изборът да се ограничи между двата американски модела – AH-64E и AH-1Z. Вестникът, обаче уточнява, че тази тема има по-нисък приоритет.
Освен пребазирането на ескадрилата F-16, в страната ще се разположат за постоянно 2000 американски войници. Те също преди това са били разположени в Германия.
Прехвърлянето на военни части от Германия в Полша става на фона на обявеното преди дни намерение на Доналд Тръмп да намали американското военно присъствие в Германия, заради геополитическите различия между него и германското правителство.
Точните условия, при които Полша ще издържа американските войски, предстои да бъдат обявени.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Ветеранът от войната столетникът Иван Куркутлиев с юбилеен медал

22.06.2020, 22:30

Началникът на Териториален отдел- Варна при ИА "Военни клубове и военно-почивно дело" , г-н Живко Костадинов връчи юбилеен медал "75 години от Втората световна война", учреден със заповед на министъра на отбраната,  на столетника Иван  Куркутлиев.  Юбилярът е  ветеран от Втората световна война. Служил е в инженерна рота в района на Ксанти, Кавала. Целият му  живот е преминал в неговото родно село Чернево, община Суворово. Само преди дни навърши 100 години. Ветеранът беше уважен също така от председателя на Областният съюз на СВВБ във Варна, който му връчи почетен знак на съюза.  Иван Куркутлиев има две дъщери, четирима внуци, трима правнуци и трима праправнуци.
Източник: http://otbrana.com/

 

Започнаха руско-американските преговори за контрола върху оръжията

22.06.2020, 20:55

Високопоставени дипломати от САЩ и Русия започнаха преговори за контрол на въоръженията между двете най-големи ядрени сили в света на среща във Виена, осем месеца преди изтичането на срока на ключово споразумение в тази сфера, предаде ДПА.
Споразумението Нов СТАРТ, което е в сила от десет години и което изтича в края на февруари, в момента е последният действащ договор в областта на контрола на въоръженията между САЩ и Русия. Споразумението ограничава броя на пусковите установки за ядрени ракети до 800, а на ядрените бойни глави до 1550.
Двете ядрени сили заедно притежават близо 90% от ядрените оръжия в света.
САЩ заявяват, че двустранните им споразумения за контрол на въоръженията са остарели и искат Китай да бъде включен във всеки бъдещ договор за ядрените оръжия, дори след като Пекин нееднократно заяви, че не е заинтересован от това.
Кръгът от преговори във Виена, провеждащ се в центъра на австрийската столица, ще приключи утре сутринта.
Руският експерт по сигурността Дмитрий Суслов заяви пред държавни медии преди днешната среща, че САЩ изглежда не са склонни да продължат действието на споразумението Нов СТАРТ, без Китай да бъде привлечен като страна по него.
Източник: https://trud.bg/

 

СОР „Атлантик“ отчете годината

22.06.2020, 13:34

В Централния военен клуб в София се проведе Общото годишно отчетно събрание на СОР „Атлантик“ (СОРА), съобщават от организацията. След постигнат пълен кворум, то беше открито от председателя на Управителния съвет на СОРА – полковник от запаса Вилис Цуров. Членовете на СОРА бяха поздравени от представителя на министъра на отбраната - г-н Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание“. Той връчи наградите на министъра на отбраната и началника на отбраната по случай 6-ти май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, на отличили се членове на СОРА.
Сред наградените бяха съдовият хирург професор академик Андрея Андреев, д.м.н. - с кръст „За храброст“ II-ра степен от министъра на отбраната, гл. асистент д-р  Ивайло Иванов - с грамота от министъра на отбраната и капитан от запаса инж. Веселин Терзиев - с грамота от началника на отбраната.
На събранието беше представен отчетния доклад за работата на съюза за 2019 г. и финансовия отчет за същия период. Разгледан и допълнен че актуализираният План с мероприятията за 2020 г.
Източник: http://otbrana.com/

 

Едно достойно дело се нуждае от нашата подкрепа!

22.06.2020, 08:40

Без да вдигат много шум, членовете на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) вече месеци наред активно участват и подпомагат фондация „Белославско стъкло“ в превръщането на подводницата „Слава“ в музеен експонат. Подводничарите отхвърлиха много работа във ІІ-и, ІІІ-и и ІV-ти отсек, които се подготвят да бъдат достъпни за посещение в бъдещия музеен експонат. Всъщност, едва ли някой друг би бил по-подходящ за тази работа - тези мъже тук не само се чувстват като у дома си, те са си у дома!......Прочети още

 

Жена прецака американските подводничари

22.06.2020, 07:36

Американските подводници от клас “Лос Анджелис” и “Вирджиния” се оказаха за брак. Този скандал се превърна в един от най-шумните във ВМС на САЩ за последните години. Цялата работа е в качеството на специалната метална сплав, от която са направени корпусите на съдовете. Какво не е наред с нея - и как това заплашва ВМС на САЩ?
Тази седмица стана известно, че австралийско-американската компания “Брадкен”, основният доставчик на стомана с висока якост за подводници на ВМС на САЩ, доставя нискокачествена сплав от десетилетия. Според съдебните документи тази сплав се използва за производството на корпусите на ядрените многоцелеви подводници от Electric Boat и Newport News Shipbuilding. На тези корабостроителници се строят американските подводници от клас “Лос Анджелис” и “Вирджиния”. Мисията на тези ядрени подводници включва, по-специално, проследяване и при нужда унищожаване на руските подводници, носещи ядрени балистични ракети. “Брадкен” е дъщерно дружество на “Хитачи”, водещ доставчик на ВМС на САЩ на висококачествени стомани......Прочети още

 

FP: Ниските разходи на Германия за отбрана за НАТО са по-опасни от импулсивността на Тръмп

22.06.2020, 07:23

Решението на Тръмп да изтегли част от американските войски от Германия беше импулсивно, но Берлин също има в какво да бъде обвиняван, пише американското списание The Foreign Policy. Въпреки наличието на средства и технологии, Германия инвестира твърде малко в отбраната, а въоръжените й сили продължават да остават в плачевно състояние. Поради недостатъчно внимание към този проблем, НАТО като цяло рискува да изпадне в беда, убеден е авторът на статията.
Изявлението на американския президент Доналд Тръмп и последвалото потвърждение, че броят на американските войски, разположени в Германия, ще бъдат намалени с 28%, предизвика бурна критика. И въпреки че американската политика остава пристрастна, както преди, този път броят на критиците включваше както демократи, така и републиканци........Прочети още

 

22 юни - Ден на памет и скръб в Русия

22.06.2020, 06:44

В Русия е Ден на паметта и скръбта - годишнината от нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз. На 22 юни 1941 година за СССР започва Великата отечествена война, завършила почти 4 години по-късно след милиони жертви и опустошения.
Денят е установен като дата от календара на Руската федерация от 1996 година.
Ежегодната патриотична акция "Линия на паметта" за 29-и път стартира снощи в Москва, посветена на Деня на памет и скръб, отбелязващ началото на Великата отечествена война, съобщи председателката на Комитета за обществени връзки и младежка политика в правителството на руската столица Екатерина Драгунова, цитирана от БТА и ТАСС.
Заради епидемичната обстановка тази година форматът на акцията "Линия на паметта" е променена. Отменена е театрално-концертната програма и участието на зрители. Въпреки това всички желаещи, които поискат да запалят свещ на "Кримска набережна", могат да го направят.
"Традиционно вечерта на 21 юни ние палим 1418 свещи, колкото са дните на войната И те горят през нощта и целия първи ден на войната", заяви пред журналистите ръководителят на столичния департамент за култура Александър Кибовски.
Той добави, че тази година организаторите са се отказали от една традиция - първата свещ да запалва някой от фронтоваците, които са приели първия бой на 22 юни 1941 година.
"Днес решихме да не каним ветерани на акцията. Вместо тях свещите ще запалят доброволци. В акцията се включиха 170 доброволци, които до сутринта ще следят нито една свещ да не угасне", каза Драгунова.
Основно събитие в Деня на памет и скръб ще стане общонационалната минута на мълчание, която едновременно във всички региони на Руската федерация ще започне в 12,15 ч. московско време - часът, в който е излъчено в ефир обръщението на народния комисар на външните работи на Съветския съюз Вячеслав Молотов, в което той съобщава за нападението на Германия. - (аудио)
Едно от основните прояви е акцията "Свещ на паметта", която по традиция се организира през нощта на 21 срещу 22 юни. Тази година тя е с ограничен брой участници - представители на движението "Доброволци на победата", "Млада гвардия на "Единна Русия" и други организации, които ще запалят светилници (лампади) пред паметниците на загиналите.

 

На този ден през 1941 г. Хитлер стартира операция „Барбароса” против Съветския съюз

22.06.2020, 06:40

Преди разсъмване на 22 юни 1941 г. Хитлер дава началото на операция „Барбароса” и германският Вермахт нахлува в Съветския съюз: 159 немски и 42 съюзни дивизии, 3.9 милиона войници с 600 000 моторни превозни средства и 750 000 коне, подкрепени от румънски, италиански и финландски войски, пресичат границата на 2900-километров фронт. Операцията носи името на Фридрих I Барбароса - средновековният германски владетел, който според мита ще спаси Германия в нейния час на нужда. - (видео).
Плановете за войната са начертани и одобрени от Хитлер в директива №21 от 18 декември 1940 г. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат завършени до 15 май 1941 г., а до есента Вермахтът да напредне до линията минаваща от Архангелск до Волга. „Трябва само да ритнем вратата и цялата гнила структура ще се срути” – самоуверено заявява Адолф Хитлер.
Възникналата обаче необходимост Германия да се намеси на Балканите срещу Гърция и Югославия забавя нападението със 7 седмици до 22 юни 1941 г.
Операция „Барбароса” предвижда настъпление срещу Ленинград, символично превземане на Москва и икономическа стратегия за овладяване на петролните полета в юга отвъд Украйна. Хитлер и неговите генерали обаче имат разногласия относно кои от тези аспекти да получат приоритет и къде трябва Германия да фокусира енергията си. Решението за приоритета изисква компромис, но Хитлер се счита за политически и военен гений. - (видео)
Докато планира Барбароса през 1940–1941 г. в много дискусии с генералите Хитлер повтаря заповедта си: "Първо Ленинград, второ Донецкия басейн, трето Москва."
Хитлер е убеден, че Великобритания ще иска мир щом германците триумфират в Съветския съюза, истинската зона на германските интереси. Генерал Франц Халдер отбелязва в дневниците си, че чрез унищожаване на Съветския съюз Германия ще унищожи последната надежда на Великобритания за победа.
Хитлер е самоуверен след бързите успехи в Западна Европа и е убеден в неподготвеността на Червената армия след Зимната война срещу Финландия през 1939–1940. Той очаква победа за няколко месеца и следователно не се подготвя за война, продължаваща през зимата. Това означава, че за неговите войници не са подготвени необходимите топли дрехи и подготовка за дълга кампания, когато започват настъплението си. Предположението, че Съветския съюз бързо ще капитулира, предопределя неговото падение.
Червената армия отблъсква най-силния удар на Вермахта и Адолф Хитлер не постига очакваната победа в операция „Барбароса”, но положението на Съветския също остава бедствено. Тактически германците постигат множество големи победи и окупират някои от най-важните региони на Съветския съюз, главно в Украйна. Въпреки тези успехи, германците са отблъснати при Москва през декември и не съумяват отново да организират едновременна офанзива по целия стратегически германосъветски фронт.
Операцията се проваля по две основни причини: руските ресурси и издръжливост са по-големи от очакваните; самият Хитлер се намесва, давайки заповед за концентриране на войските срещу Москва, след като Ленинград вече е обкръжен, а в същото време придвижва танковите войски от центъра в южна посока за обкръжаването на Киев, като по този начин облекчава защитата на Москва. До настъпването на зимата само южната армейска група успява да изпълни първоначалните задачи.
За край на първоначалния план „Барбароса” се счита 5 декември 1941 г., когато започва Битката за Москва. След нея Хитлер окончателно ще разбере, че разчетите за блицкрийг са били илюзорни.
Загуби в операция „Барбароса”:
Вермахт: Общи загуби - 725 359 души (152602 убити, 542837 ранени, 29920 изчезнали); 2093 загубени самолета; 2839 загубени танка.
Съветска армия: Общи загуби - 7102191 (802191 убити, 3000000 ранени, 3350000 пленени); 2120 загубени самолета; 20500 загубени танка.
Провалът на операция „Барбароса“ води до искания от Хитлер за повече следващи операции в Съветския съюз, които в крайна сметка се провалят. Битката за Москва (1941) спира неудържимия настъпателен устрем на Вермахта, битката край Сталинград 1942-1943) обръща хода на войната, а след Курската битка (1943) Съветската армия окончателно взема стратегическата инициатива и като цяло изходът на войната е предрешен. - (видео)

 

 

Пак слагат каруцата пред коня

21.06.2020, 22:44

Мозайката на системата за национална сигурност непрекъснато се размества. За добро или за зло, у нас това не се случва рядко. И все някой е недоволен. Сега упреците са насочени към Националната служба за охрана (НСО). А вълненията - около функциите на новата Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" в МВР. Политически ли са мотивите или не е друг въпрос. По-скоро темата е кога и в какъв ред се правят подобни трансформации, както например чрез Закона за МВР, за който вече стана ясно, че има вето на президента. Преди месец депутатите направиха някои ходове и във Въоръжените сили.
Сега ли му е времето? Сигурно, ако тези и други промени бяха аргументирани в Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност, включително и на отбраната. Вече година и половина се работи по него, но резултатът е невидим. А правителството само си постави срок за приключване - 30 април 2020 г. Впрегна представители на куп министерства, на Въоръжените сили и специалните служби да работят на принципа "две в едно". До втората половина на март м.г. така наречената голяма междуведомствена група трябваше да предложи на Съвета по сигурността към Министерския съвет общата политическа рамка, по която да се провеждат прегледите. Има ли такава? Къде е, знае ли я широката общественост? Подобна неяснота не е в интерес на създаването на условия за широка подкрепа на процеса както в национален, така и в международен план. Т.е. не са известни политическите параметри на стратегическия преглед.
Въпросът обаче беше, че действията изпреварват анализите и оценките. От прегледа се очаква да последват редица нови концептуални и регламентиращи документи или сериозни промени на сегашните. Най-вероятно ще имаме нова Стратегия за национална сигурност или най-малкото актуализиране на приетата Актуализирана стратегия за национална сигурност. И редица още документи. В отбраната, например - нов закон, програма и план за развитие на Въоръжените сили, доктрини и т.н. Специалните служби също имат свои закони, които са сравнително нови, но очевидно ще трябва да бъдат съобразени с изводите и препоръките в окончателния доклад. Ще последват реорганизации и преструктурирания, което е нормално, за да се преодолеят констатираните проблеми. Нищо чудно да има и преподчиняване на структури поради обективни или субективни необходимости.
Крайно необходим ни е консенсус за по-нататъшното развитие и укрепване на националната сигурност и отбраната. Става дума за съгласие между властите, институциите и гражданското общество. Българите трябва да разберат каква армия ще имат - професионална, наборна или доброволна. Или как полицията да респектира обществото адекватно в различните ситуации? С какви мерки ще гарантираме сигурност на лекарите, учителите, възрастните и самотните хора? Редица още въпроси чакат отговори, които вече трябваше да ги има.
Оправдание за закъснението може да се окаже пандемията. Но като че ли този преглед започва да си губи смисъла, най-малкото поради наближаващия край на мандата на това управление. Едва ли времето ще стигне да се приемат всички необходими документи. Може би това обяснява и някои конюнктурни решения в сферата на сигурността. Като слагането на каруцата пред коня, например.
Източник: https://duma.bg, Спирдон Спирдонов

 

Кой победи във Втората световна война и на каква цена

21.06.2020, 22:27

Такъв съдбовен за бъдещето на Европа и света конфликт не може да се спечели самостоятелно
Съветската армия наброява общо 34 476 700 души, а войските на Тристранния пакт – 19 000 000 души
D-Day, големият десант на съюниците, включва 156 115 англо-американски части, срещу които са разположени 50 350 бойци на Вермахта
Първият въпрос изглежда странен за всеки човек, израснал след войната и получил образование по времето, когато то все още имаше висока обществена стойност. Но го поставям, тъй като живеем в други времена. Отговорът е ясен – Антихитлеристката коалиция принуждава Тристранния пакт да капитулира безусловно. Но той съдържа в себе си подвъпрос, ставащ все по-актуален напоследък – коя от основните сили в Антихитлеристката коалиция – СССР, САЩ и Великобритания, е с най-голям принос за победата? ......Прочети още

 

MKS 180 - най-големият германски военен кораб

21.06.2020, 21:31

На 17 юни 2020 г. германският парламент одобри бюджета за придобиването на четири фрегати MKS 180, които ще бъдат изградени от холандския корабостроител Damen. Тази сделка ще бъде най-големият морски договор за Damen и Thales с прогнозна цена от 5,473 милиарда евро.
През април 2019 г. германското Министерство на отбраната обяви търг за придобиване на четири фрегати MKS 180. Според холандския корабостроител Damen корабите ще бъдат изградени в корабостроителницата Blohm + Voss в Хамбург и други корабостроителници на северногерманската група Lürssen. Damen възнамерява да ги изгради по такъв начин, че да изразходва около 80% от общата нетна инвестиция като добавена стойност в Германия.
Същото се отнася и за електронните системи, доставяни от Thales Nederland (собствени конструкции). Около 70% от услугите ще бъдат предоставени от германското дъщерно дружество Thales и други германски подизпълнители.
Според военноморски експерти MKS 180 е проектиран да се използва като многоцелеви боен кораб със заменяеми целеви модули, които могат да бъдат конфигурирани за изпълнение на широк спектър от военноморски мисии.
Фрегатата ще има дължина от 155 m с водоизместимост до 9000 t, със стандартен екипаж от 110 моряци и до 70 допълнителни членове на екипажа. Това ще бъде най-големият военен кораб в служба на германския флот. Корабът ще бъде въоръжен със системи за противовъздушна отбрана със среден и малък обсег на действие, противокорабни ракети с голям обсег, ще има и 127-mm универсално оръдие, способно да изстрелва боеприпаси на далечни разстояния, както и автоматични оръдия и картечници за самоотбрана.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Без внушителни шествия, но достойно, ще честваме Апостола

21.06.2020, 13:23

Урок по отечестволюбие ще бъде посветен на 183-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Карловските запасни се подготвят за отбелязване на 100-годишнината от създаването на Съюза на запасните подофицери. Дружество „Райна Касабова“ от Общинската организация на СОСЗР поддържа гроба на „крилатата самарянка“ в Централните софийски гробища.

СОСЗР-Карлово полага грижи и за гроба на големия „Ас” на Въздушните войски на Царство България, носителя на четири ордена „За храброст” от битките с англо-американските бомбардировачи над София 1943-1944 г., генерал-майор Стоян Стоянов.....Прочети още

 

Германия одобри модернизацията на своите Eurofighter с нови радари

21.06.2020, 08:31

Германският Бундестаг одобри отпускането на средства за разработка, производство и интеграция на нови AESA радари за изтребителите Eurofighter на въоръжение във Луфтвафе. Това съобщава Janes.
Решението на Бундестага бе обявено на 17 юни 2020 г. С работата ще бъде натоварена германската компания Hensoldt, а през модернизацията ще преминат всички 79 броя изтребителя от Tranche 2 и всички 31 от Tranche 3A.
Стойността на проекта е €1,5 млрд. Очаква се германското МО да подпише договор с Airbus, които от своя страна ще подпишат договор с подизпълнителите от Hensoldt.
Радарът на Eurofighter, който е известен като Captor, се разработва от консорциума Euroradar, където основна роля има Leonardo UK. Той има механично сканиране. При модернизацията му, обаче водещата роля ще бъде поета от Hensoldt, като се планират три варианта на радара с антена с електронно сканиране (AESA).
Моделът Mk. 0 е предназначен за Кувейт и Катар, които са нови клиенти за Eurofighter. Германия ще получи същия вариант, но с опцията да се модернизира до варианта Mk. 1, който ще има нова антена и подобрени характеристики. Великобритания, от своя страна, ще получи Mk. 2, който ще има режими за електронна атака. Испания също се интересува от подмяна на радарите на своите Eurofighter, но няма конкретно решение за това. Няма яснота и какво планира Италия за своите изтребители от този тип.
Източник: https://aero-bg.com/

 

ВВС прие от ремонт и втория L-410

21.06.2020, 08:27

На 18 юни 2020 г. се изпълни полет за летателно приемане на самолет L-410 с борден номер 069 след извършена Ревизия-2 и КВР на двигателите и винтовете за възстановяване на летателната годност. Това съобщиха от 16-та транспортна авиогрупа.
Ревизията и ремонтите се изпълниха в Чехия по договор № УД-12-39/25.08.2017 г. между Министерството на отбраната и Česká Letecká Servisní, A.S. Това е вторият самолет L-410 с възстановена летателна годност по този договор. Предишният беше борд 068 пристигна от ремонт в началото на 2019 г.
Полетът се изпълни от смесен екипаж в състав: майор Цветан Калайджиев – командир на екипажа, Павел Криванек – тест-пилот, майор Мирослав Пипев – техническо лице, Ряба Премисил – техническо лице и Владимир Флигл – техническо лице.
Българските L-410 спряха да летят в средата на 2009 г. Обществената поръчка за ремонта на два от тези самолети (бордни номера 068 и 069) бе обявена през август 2016 г. През март 2017 г. за изпълнител бе избран единственият кандидат – чешката компания Česká letecká servisní, но договор с нея бе сключен едва през септември. След това се наложи неговото предоговаряне, поради подмяна на един от подизпълнителите и така фактическият ремонт започна през пролетта на 2018 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Зрее нов военен конфликт! Египет заплаши да нахлуе в Либия, ако....

21.06.2020, 08:07

Египетският президент предупреди, че всеки опит на подкрепяните от Турция сили в Либия да атакуват стратегическия град Сирт ще доведе до пряка египетска военна намеса в конфликта, предаде Асошиейтед прес.
Абдел Фатах ас Сиси (на снимката) заяви в телевизионен ефир, че Египет може да се намеси в Либия, за да защити западната си граница с богатата на петрол страна и да възстанови стабилността. Той добави, че Египет е готов да даде оръжия и да обучи либийските племена "да защитават страната си". Сиси направи тези коментари, докато бе на посещение във военновъздушната база "Сиди Барани", намираща се недалеч от границата с Либия.
Либийските бойци, съюзени с базираното в Триполи правителство, предприеха по-рано този месец настъпление към Сирт, входна врата към петролните находища в южната част на Либия.
Либия е разделена между две съперничещи си правителства, едно в източната и едно в западната част, всято от които е подкрепено от въоръжени групировки и чужди правителства. Базираното в Западна Либия правителство е подкрепяно от Турция, а това в Източна Либия - от Египет.

 

103 години от рождението на въздушния ас поручик Неделчо Бончев

21.06.2020, 07:47

Неделчо Бончев е роден на 21 юни 1917 г. в София. След завършване на Втора мъжка гимназия, постъпва във Военното на Негово Величество училище. Обучен е като летец-изтребител в България и Италия. От август 1943 г. е командир на ято във 2/6 изтребителен орляк. Участва в боевете за отбраната на София по време на бомбардировките през 1943-1944 г. На 20 декември 1943 г. той поврежда тежко един американски четиримоторен бомбардировач, а на 30 март 1944 г. сваля една летяща крепост Боинг Б-17.
На 17 април 1944 г. атакува една летяща крепост Боинг Б-17. По собствените му разкази, старае се да стреля от максимална близост, за най-добри попадения, но приближава прекалено и не успява да се размине с бомбардировача. Двата самолета се сблъскват и разрушават във въздуха. Бончев се свестява след свободно падане от няколко хиляди метра заедно с бронираната пилотска седалка. Успява да се освободи от коланите и да отвори парашута си. Приземява се в една дълбока преспа до село Студена, Пернишко, без ботуши, загубени по време на падането. Признати са му 8 въздушни победи.
От престоя в снега Бончев развива бронхопневмония и се налага лечение, което продължава през цялото лято на 1944, съпроводено с лекарска забрана за летене.
Към края на лятото той се завръща при бойните си другари в ятото. Българската войска е изпратена от новата власт срещу нов противник – отстъпващите германци. Започват бойни задачи и Бончев не може да се сдържи повече да бездейства. Сам отхвърля лекарската забрана и на 5 октомври 1944 г. излита начело на две четворки изтребители Месершмит Ме 109 от 2/6 орляк. Бойната задача е да прикриват шест бомбардировача До 17, след което да проведат самостоятелни атаки по земни цели по шосето Крива паланка-Куманово. При заход за земна атака, самолетът на Бончев е улучен от противникови зенитни оръдия. Пилотът скача с парашут от малка височина, а след секунди машината експлодира. При приземяването наранява крака си. Пленен е от германците. За последно е видян от българския офицер-летец, поручик Георги Петков Георгиев – Гошето. Разминават се под конвой на входа на военнопленническия лагер в Скопие, нямат възможност да разменят нито дума. По-нататъшната съдба на Бончев е неизвестна. Съществуват различни предположения: че той е загинал по време на преход на военнопленническа колона около Прищина, или, че е екзекутиран от германците чрез разстрел. Истината не е известна.

 

 

НАТО разследва инцидент между френски и турски фрегати край Либия

20.06.2020, 22:09

Военни експерти на НАТО започват проверка какво точно се е случило по време на сериозен инцидент между френски и турски бойни кораби в Средиземно море край бреговете на Либия, обяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг по време на видеокоферентна връзка в четвъртък вечер. По принцип Турция от години участва в подобни провокации с въоръжените сили на натовска Гърция, но това е първият случай, когато нещо подобно се случва с друга страна-членка на западния отбранителен съюз и то от калибъра на Франция.
Според официално изявление на френското военно министерство става дума за случка от 10 юни, когато френската фрегата "Корбет" се е опитала да извърши проверка на подозрителен турски цивилен кораб. Предполагало се, че плавателният съд може би извършва контрабанда на оръжие. Той обаче бил съпровождан от три турски военни кораба, които "осветили" френската фрегата със своите радари за прицелване. При това положение "Корбет", която е част от натовската операция в средиземноморието Sea Guardian, била принудена да се оттегли. Според френски военни представители по правилата на алианса подобно радарно прихващане се счита за враждебен акт. Турция от своя страна отрича да е предприемала провокативни действия спрямо френския боен кораб.
"Дадохме да се разбере, че военните структури на алианса ще разследват инцидента, за да има пълна яснота какво точно се е случило", коментира във връзка с това Столтенберг след края на срещата на натовски военните министри. Френският министър на отбраната Флоранс Парли от своя страна обяви, че страната му има подкрепата на осем държави членки на НАТО по повод инцидента, който е характеризиран като "сериозен и неприемлив". Преди срещата на военните министри в Брюксел пък френското министерство на външните работи излезе с изявление, че "основната пречка пред установяването на мир и стабилност в Либия днес е системното нарушаване на оръжейното ембарго на ООН, в частност от страна на Турция, въпреки ангажиментите, поети на срещата в Берлин".
Амбициите на Турция
По принцип Турция е основният и най-активен поддръжник на официално признатото либийско правителство, базирано в Триполи. С военната помощ на Анкара силите на премиера Файез Сараж успяха да разкъсат през последните седмици обсадата на либийската столица и да преминат в контранастъпление срещу армията на ген. Халифа Хафтар, лоялен на алтернативния парламент в източния либийски град Тобрук. Франция от своя страна неофициално стои зад Хафтар, който също така има подкрепата и на Русия, Египет, Йордания и Обединените арабски емирства. Освен Турция, зад Сараж пък стоят Италия и Катар.
Морският инцидент между двете съюзнически държави в НАТО идва в ключов за съдбата на Либия момент. След като сложи край на обсадата на Триполи с активната подкрепа на турските бойни дронове, в момента армията на официалното правителство се опитва да си върне контрола върху Сирт - бившия роден град на Муамар Кадафи, и Ал Джуфра, където преди около четири седмици бяха изпратени подкрепления от 14 предполагаемо руски бойни самолета без опознавателни знаци. Във въпросните райони има и големи инсталации за добив на петрол.
"Турската подкрепа за офанзивата, провеждана от правителството на националното съгласие, е в директен разрез с усилията да се постигне спиране на огъня, към каквото ние се стремим", коментират по този повод от френското външно министерство във връзка с настоящия морски инцидент.
Източник: https://www.capital.bg/

 

234-и десантно-щурмови полк на Псковската дивизия ВДВ получи втори батальонен комплект БМД-4М

20.06.2020, 21:38

Церемония по предаването на 234-ти гвардейски десантно-щурмови полк от състава на дислоцираната в Псковска област на РФ 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия на втори батальонен комплект с нови бойни машини на десанта БМД-4М и верижни бронетранспортьори БТР-МДМ. - (видео)

 

Стартира свободната продажба на неусвоените карти за почивната база на МО

20.06.2020, 15:48

На 25.06.2020 г. от 09:00 ч. в сградата на хотел “Шипка“ - гр. София, бул. „Ген. Тотлебен“ №34А, сградата на ВК Велико Търново - гр. Велико Търново, пл. „Майка България“ № 1 и сградата на ВК Пловдив, гр. Пловдив, ул. „Иван Вазов“ № 2 стартира свободната продажба на неусвоените карти за почивка за страната за сезон „ЛЯТО 2020“, съобщават от МО.
Резервации ще бъдат приемани на място и на следните телефони: 02/92 21 705, 92 21 757, 92 21 759, 0884178740, 0884215006 и 0883203390. В изнесеното работно място в сградата на ВК Велико Търново - гр. Велико Търново, пл. „Майка България“ № 1 и двете изнесени работни места в сградата на ВК Пловдив, гр. Пловдив, ул. „Иван Вазов“ № 2 резервации за карти за почивка за страната ще се приемат само на място на 25.06. и 26.06.2020 г.
Във връзка с настъпилата в световен мащаб ситуация с пандемията от Covid-19 някои от планираните групи в чужбина за сезон „ЛЯТО 2020“ бяха отказани от страните домакини, а други са в процес на предоговаряне относно нови периоди и все още не са потвърдени. При наличие на неусвоени карти за почивка в чужбина за сезон „ЛЯТО 2020“, същите ще бъдат предоставени на допълнително обявена свободна продажба на по-късна дата.
За информация за почивки в чужбина: тел. 02/9221765, 0882935580 и военен номер – 21765. Протичането на свободната продажба ще бъде при стриктно спазване на реда и начина на организиране на работата в административните сгради на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, а именно „недопускане до работните помещения на лица с остри респираторни симптоми, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., както между служителите, така и при непосредствено обслужване на клиенти, използване на лични предпазни средства, организация за контрол за недопускане струпване на хора“, указани в Заповед № 608/15.06.2020 г. на изпълнителния директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, публикувана на интернет страницата на Агенцията.
Източник: http://otbrana.com/

 

Възстановиха руски бронекатер от Втората световна война

20.06.2020, 08:06

Във водите на Керченския проток е открит бронекатер БК-73 от времето на Втората световна война. Съдът е намерен при строителството на Кримския мост, реставриран е, а 77 години по-късно повтаря плаването си от 1943 г., когато участва в освобождението на Ростов на Дон, предаде руската телевизия „Звезда“. - (видео)
БК-73 е плиткогазещ съд, а под командването на старши лейтенант Иван Запорожец участва в битките за Ростов на Дон, Сталинград и Таманския полуостров. Участва в Новоросийската операция, действа в Азовско и Черно море. Екипажът му предприема последната си битка през ноември 1943 г. в Крим, когато попада на мина. Загиват всички моряци.
„Екипажът е бил съставен от 12 души, на борда били и 40 десантчици“, заявява Александър Елкин, ръководител на Кримската регионална обществена организация „Историко-културен развлекателен център „Батарея 29БИС“.
Бронираният катер е открит по време на строителството на Кримския мост. Корабът е разкъсан на две. Според чертежите и оцелелите части на корпуса, БК-37 е пресъздаден за три години в Толятинския завод. Сега катерът е плаващ музей. В каютите се съхраняват оцелелите лични вещи на екипажа, оръжия и награди. На палубата се пазят котвата, цевта на тежката картечница ДШК и дори корабната камбана. Монтиран е и макет в реални размери на танка Т-28, точно същият е бил там по време на Великата отечествена война.
Сега, поради пандемията от коронавирус, музеят временно е затворен за посетители. БК-73 преминава през места с бойна слава, след което се връща в Геленджик до мястото на постоянната си база, откъдето тръгва за последния си поход през 1943 година.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Забравените герои на България: Генерал – майор Иван Бончев Бончев

20.06.2020, 07:23

Днес се навършват 154 години от рождението на генерал-майор Иван Бончев Бончев. Той е роден на 20 юни 1866 г. в Ески Джумая (дн. Търговище).
Завършва Военното училище в София (1887) и Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1908). На 18 май 1890 г. произведен в чин поручик, на 2 август 1894 г. в чин капитан, а през 1905 г. в чин майор. Командир е на рота в 17-ти пехотен Доростолски полк (1903) и началник на 11-то полково военно окръжие. На 18 май 1914 г. е произведен в чин полковник. През 1915 г. е командир на 20-ти пехотен Добруджански полк.
По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на 5-та пехотна Дунавска дивизия, която в състава на 2-ра армия воюва на Македонския фронт. На 1 януари 1918 г. е повишен в чин генерал-майор. След войната излиза в запаса.
Годината и мястото на смъртта не са установени.
Награден със знака на военния орден „За храброст”II ст.; военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” IV ст. с мечове по средата; народният орден „За военна заслуга” 5кл. на обикновена лента и орденът „За заслуга” на обикновена лента.

 

 

Индия купува в бърз порядък изтребители МиГ-29 и Су-30MKИ

19.06.2020, 22:50

В условията на нарастващо напрежение с Китай, следващата седмица МО на Индия вероятно ще разгледа плана на ВВС на страната за придобиване на 12 изтребителя МиГ-29 и 12 Су-30MKИ, информират индийските СМИ.
Предлаганите за закупуване 12 „Су“-та ще попълнят загубите през годините на този тип изтребител. Индийските ВВС през различните години са сключили договори за придобиване на общо 272 Су-30.
Предлаганите 21 изтребителя МиГ-29 се различават по оборудване с тези модификации, които сега се намират на въоръжение в индийските ВВС, но във всички случаи приучването към тях ще е по-лесно и плавно, ако се закупят друг тип самолет. Понастоящем ВВС на Индия разполагат с три ескадрили модернизирани през годините МиГ-29, използвани основно в системата за ПВО.
През последните седмици напрежението между Индия и Китай рязко се повиши в спорен район в Кашмир, където двете стрни прехвърлиха общо към 10 000 войници.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Не може да живеем в миналото

19.06.2020, 22:13

Успешният старт на Crew Dragon предизвика сериозни полемики в Русия, където космическата тематика никога не е слизала от общественото внимание. Руското издание „Огонёк” публикува пространно интервю с една от легендите на съвременната руска космонавтика Фьодор Юрчихин – ветеран-космонавт, инженер-конструктор, с пет космически полета, включително един със совалката „Atlantis”, 672 денонощия на орбита и девет излизания в открития космос.
В интервюто си Юрчихин говори за настоящето и бъдещето на руската космонавиката, споделяйки критичен поглед за нейните перспективи. Публикуваме интервюто със съкращения.......Прочети още

 

Корвета и вертолет на ВМС участваха в съвместно учение в западната част на Черно море

19.06.2020, 21:58

Корвета „Решителни“ и вертолет AS 565 MB „Panther“ от състава на Военноморските сили (ВМС) участваха днес в съвместно учение от типа PASSEX. То се проведе в международни води, в западната част на Черно море. Учението е в рамките на Плана за българо-американска подготовка за 2020 г. Участието на българските ВМС е по покана от командването на Шести американски флот, отправена и до военноморските сили на Украйна, Турция и Румъния.
Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост на военноморските сили на страни-членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море. Отработени бяха техники и процедури по тактическо маневриране, обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка, както и отразяване на атаките на въздушен противник.
От американска страна в учението участва ескадреният миноносец „Porter”, десантният кораб „Oak Hill” и самолет от морската патрулна авиация P-8 „Poseidon”. От румънска страна -  фрегатата „Regina Maria”, а от ВМС на Турция - корветата „Kinaliada” и самолет от морската патрулна авиация.
Източник: http://otbrana.com/

 

Снайпeристите от Сухопътни войски се подготвят за изпити

19.06.2020, 16:38

В 31-ви механизиран батальон - Хасково се провежда сбор на снайперистите от военните формирования на Сухопътните войски, съобщава Пресцентърът на МО.
В продължение на две седмици военнослужещите усъвършенстват основни умения, необходими за ефективна работа при изпълнение на различни по тип, място и цел задачи. Подготовката се провежда под ръководството на капитан Румен Везев – началник на отделение „Тактическо” в 31-ви механизиран батальон.
По време на занятията се изгражда психическата устойчивост на снайперистите. Те се провеждат в реална обстановка, което способства за придобиване на умения и навици за бърза реакция в необичайни и сложни ситуации.
Сборът ще приключи с провеждане на изпити по огнева, тактико-специална, физическа подготовка и военна топография.
Източник: http://otbrana.com/

 

19 юни – Празник на военния химик

19.06.2020, 12:55

Днес, 19 юни, в 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево и 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е - Горна Оряховица бяха отбелязани 102 години от създаването на войските за ядрена, химическа, биологическа защита и екология.
Началото е поставено в далечната 1918 г., когато със заповед на Министъра на войната № 279 се разкрива първия щат за военен химик в Българската армия.
Празничният ден в двете формирования започна с посрещане на знамето и приемане на строя, след което продължи с приветствени слова от майор Наталия Иванова – заместник-командир на 38-ми батальон и майор Атанас Колев – командир на 59-ти батальон, в които те благодариха на личния състав за положените усилия и труд за постигане на задачите и преодоляване на предизвикателствата в съвременните условия. В заключение им пожелаха много здраве, лично щастие и нови още по-високи успехи в професионален и личен план.
Бяха връчени предметни награди  от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, а от двамата командири на формирования - грамоти и обявяване на благодарност на най-изявилите се офицери, сержанти, войници и цивилни служители.
Празникът продължи със спортни игри. - Още химически войски
Източник: https://landforce.armf.bg/

 
 

България се присъедини към Инициативата на НАТО за сътрудничество в сферата на обучение на пилоти в Европа

19.06.2020, 12:49

Непосредствено след приключването на редовната среща на министрите на отбраната на 18 юни единадесет страни-членки на Алианса, включително и България, подписаха Писмо за намерение, с което се присъединиха към Инициативата на НАТО за многонационално сътрудничество в сферата на обучение на пилоти в Европа (NATO Flight Training in Europe (NFTE)). От българска страна документът беше подписан от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
Инициативата има за цел да създаде архитектура от свързани национални съоръжения, които по единна програма ще предоставят споделени възможности за обучение на пилоти. Български пилоти ще могат да се обучават в страните, подписали споразумението.
За обучение на пилоти България ще предостави за международно ползване ВВВУ „Долна Митрополия“, въздушно пространство, огневи полигони за работа по земни и въздушни цели, както и възможности за съвместна работа с наземни средства за ПВО, а във ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ ще се провеждат курсове за обучение на оператори на безпилотни апарати. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 
 

Главните сержанти на Българската армия и СВ посетиха 2-ра механизирана бригада – Стара Загора

19.06.2020, 12:43

Вчера, 18 юни, в района на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора се проведе работна среща с участието на главния сержант на Българската армия старшина Калин Крумов, главния сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов и главните сержанти от формированията на 2-ра механизирана бригада. Работното посещение беше с цел запознаване на главния сержант на Българската армия с процеса на организиране, провеждане и отчитане на подготовката на сержантския и войнишкия състав в бригадата, както и обсъждане на въпроси, свързани с професионалното развитие, дисциплината, обучението и мотивацията на личния състав, качеството на новите образци снаряжение и екипировка, използвани от личния състав на 38-ми механизиран батальон.   
Посещението започна със среща с командира на 2-ра механизирана бригада, бригаден генерал Стоян Шопов, която продължи в района на 38-ми механизиран батальон с брифинг на главния сержант на 2-ра механизирана бригада старшина Деян Мадин, относно положението и състоянието на бригадата. Старшина Крумов и старшина Ламбов се срещнаха и със сержанти и войници от 38-ми механизиран батальон.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 
 

Инцидент с американски палубен изтребител F/A-18F Super Hornet

19.06.2020, 07:35

Двуместен боен  тренировъчен изтребител McDonnell Douglas F/A-18F Super Hornet катастрофира във Филипинско море. Това съобщи The Drive, позовавайки се на пресслужбата на 7-ми американски флот.
Самолетът е част от авиационната група на самолетоносачите USS Теодор Рузвелт. Отбелязва се, че двамата пилоти са успели да се катапултират успешно и са били извадени от морето от хеликоптер за търсене и спасяване MN-60S. Те са в добро състояние.
Произшествието е станало вчера по време на рутинни полети, се казва в съобщение на американския флот. Разследването на причините за инцидента вече е в ход.
Според изданието F/A-18F принадлежи към ударната изтребителна ескадрила „Черни рицари“ 154 (VFA-154), чиято основна база е военновъздушната база „Лемур“ във Военноморските сили в Калифорния.
Пан.бг припомня, че самолетонасачът „Теодор Рузвелт“ (CVN-71) през месец май, възобнови дейността си в западната част на Тихия океан. Корабът прекара няколко месеца в пристанището на Гуам след сериозно избухване на COVID-19 сред членовете на екипажа.
Източник: https://www.pan.bg/

 
 

108 кандидатури на пилоти са били обсъждани за обучение в САЩ

19.06.2020, 07:13

За усвояване на изтребителите F-16 Block 70 в САЩ ще се обучават 12 пилоти и 65 души от инженерно-техническия състав. За подбора на летателния състав Командването на ВВС е определило 17 критерия, става ясно от писмен отговор на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос на народния представител ген. Константин Попов. Критериите отчитат нивото на летателната подготовка, типът летателен апарат, на който се води подготовката, владеенето на английски език, завършени курсове и академии и т.н.  
За пилоти са били обсъдени кандидатурите на 108 офицери. След проведените беседи са определени 12 за изпращане в САЩ. 4 са за ръководещ летателен състав и водачи на група и 8 - за приучващ се летателен състав. Групата на резервните летци е от 7 души. Не се позволява замяната на един командирован  с друг. Ако това се случи, то ще доведе до ощетяване на българската страна.
Досегашната практика е показала, се посочва в отговора, че при физическо и психическо натоварване  с такава продължителност, е много важна нормалната семейна среда. По тази причина е създадена възможност командированите да бъдат съпроводени от членовете на семействата си.  Заплатите на командированите военнослужещи, в т.ч. летателните им надбавки, ще се изплащат по обичайния ред, така както до момента на командироването им.
Първите 4 пилоти ще се обучават 175 седмици или 3,5 години. Следващите шестима ще заминат в средата на 2021 г. Те ще се обучават 2 години. Предстои да бъде уточнен периодът за обучение на последните двама, който ще бъде около 2 години.
Инженерно-техническият състав ще се обучава по-малко от една година. В момента се уточняват вариантите на подготовка. Командването на ВВС е селектирало 190 военнослужещи за усвояване на авиационната техника и средствата за нейното обслужване. Окончателният подбор ще бъде извършен в началото на 2022 г. Има се предвид, че първите два самолета за България ще бъдат произведени в края на 2022 г.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Президентът откри паметна плоча на загинали български воини

19.06.2020, 07:08

В храм-паметника "Свети Иван Рилски" в Кресна президентът Румен Радев и Неврокопският митрополит Серафим откриха паметна плоча за загиналите български войници в Балканската и Междусъюзническата война. Държавният глава отдаде почит към 500-те български офицери и войници, чиито кости се пазят в костницата на църквата, съобщава пресслужбата на президента.
Кризата, породена от коронавируса, показа големия проблем за липсата на административен капацитет заделените от държавата средства за справяне с последствията да достигнат до най-нуждаещите се. Именно затова ако се постигне финансова децентрализация на местната власт, общините ще разполагат с повече ресурс, административна самостоятелност и сила да определят приоритетите и да реализират регионални политики в полза на хората. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в град Кресна в отговор на въпрос за икономическите последствия за местната власт и бизнеса, породени от кризата с коронавируса.
Президентът посочи, че кризата е показала недвусмислено, че са необходими по-решителни усилия за финансовата самостоятелност на общините. Той даде пример с община Кресна, която се сблъсква със сериозни проблеми и недофинансиране. По думите на Румен Радев, трябва да се създадат условия местните власти да оползотворят ресурсите и възможностите за развитие, които регионите предоставят. Държавният глава заяви, че прогнозите сочат, че през есента не само в България, но и по света, предстоят най-тежките последици от кризата, когато реалната безработица ще се усети най-много. Затова трябва да се разгръща  капацитета на държавата в социална, в информационна мрежа, за да се достигне до всички най-засегнати хора, малки и средни предприятия, подчерта Румен Радев.
Президентът призова за механизми, които да компенсират гражданите от региона, заплашени да загубят работата си в търговските обекти, които ще затворят след изграждането на магистрала „Струма“. Тези хора трябва да имат възможност за препитание, за което да се обособят подходящи места, заяви Румен Радев. Той посочи, че икономиката в региона ще се засили не само чрез зеленчукова борса за реализиране на местната продукция, но и ако се създадат условия за преработването й, което ще осигури по-голяма добавена стойност.
Трябва да се издигне престижът на земеделското производство и разпространението на качествени български продукти, посочи президентът Радев по време на срещата си в Кресна с земеделски производители от региона.  Президентът изтъкна и необходимостта повече млади и предприемчиви хора да се занимават със земеделие у нас и да се създадат условия за това.
В Кресна президентът Румен Радев се срещна и с кмета на града Николай Георгиев и представители на ръководството на общината. Държавният глава беше удостоен с почетен знак на община Кресна.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

 

Военните от 12 страни пристигнаха в Русия за участие в Парада на Победата

18.06.2020, 22:11

Военнослужещите от 12 държави пристигнаха в Русия, за да участват в парада за Деня на победата на Червения площад в Москва на 24 юни. Това каза в интервю за вестник «Красная звезда» главнокомандващият Сухопътните войски на Руската федерация генерал Олег Салюков, който ще командва парада.
Според него военните от Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Китай, Молдова, Монголия, Сърбия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан вече са в Русия.
Във връзка с пандемията на коронавирус, традиционният парад за Деня на победата на 9 май беше отменен. Руският президент Владимир Путин обяви отлагането на тържеството за 24 юни. - Нощна репетиция (видео)

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърди ангажиментите на страната ни към мисиите и операциите на НАТО и към проектите за инвестиции в отбраната

18.06.2020, 22:00

Видеоконферентна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се проведе на 17 и 18 юни 2020 г. От българска страна в нея участва заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
Срещата започна със заседание на Северноатлантическия съвет. Министрите на отбраната обсъдиха въпроси, свързани с възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, както и перспективите пред мисиите и операциите на Алианса, с особен акцент върху присъствието на НАТО в Ирак и мисия „Решителна подкрепа“ в Афганистан.
Министрите приеха Концепция за възпиране и отбрана на евроатлантическия регион, чрез която ще се подобри надеждността, ефективността и съгласуваността в действията на НАТО за възпиращия и отбранителния потенциал. Бяха разгледани и руските ракетни системи и способностите на НАТО за противодействие, включително и невоенните.
В изказването си министър Красимир Каракачанов подчерта, че независимо от трудностите основната задача на Алианса остава способността за ефективно и пълноценно възпиране и отбрана. Той препотвърди ангажиментите на България както по участието в мисиите и операциите на НАТО, така и в осъществяването на основните ни проекти за инвестиции в отбраната.
Срещата продължи на 18 юни със заседание, в което участваха върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и министрите на отбраната на Австралия, Финландия и Швеция. Бяха обсъдени съвместните усилия в борбата с пандемията и влиянието й върху сигурността в глобален план. Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО приеха и специален оперативен план за действие при възможна втора вълна на разпространение на COVID-19. Обсъдени бяха и редица въпроси от общ интерес – противодействие на хибридни заплахи, отношенията с Китай, сътрудничеството НАТО-ЕС.
В хода на заседанието беше изразена българската подкрепа за разработения специален оперативен план на НАТО, който да увеличи устойчивостта спрямо евентуална втора вълна на коронавируса. Подчертано бе изключителното значение на стратегическото партньорство между НАТО и ЕС. Само с общи усилия ще сме в състояние да се справим с пандемията, и най-вече с критичните икономически и социални последствия, които тя може да предизвика.
Източник: www.mod.bg

 

Сбор по водолазна подготовка се провежда в 55-ти инженерен полк – Белене

18.06.2020, 16:47

Сбор по водолазната подготовка с личен състав, назначен на водолазни длъжности в Сухопътните войски, с участието на водолази от Военноморските сили и Районна служба „Военна полиция“ се провежда от 8 до 19 юни във военно формирование 28880 – Белене. - (видео)
В сбора  участват военнослужещи от военни формирования 28880 – Белене, 44200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък, 34410 – 9 – Варна и нещатни водолази от РС „Военна  полиция” – Варна.
Непосредствен ръководител по подготовката и провеждането на сбора по водолазна подготовка е капитан Димитър Маринов, а ръководители на водолазните спускания  - старши сержантите Георги Начев от в.ф. 28880 – Белене и  Илиян Зайчев от в.ф. 44200 – Стара Загора.
В продължение на две седмици военнослужещите отработват въпроси по водолазна подготовка съгласно програмата за подготовка на инженерните формирования, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни инженерни работи, начини и способи за разузнаване за наличие на препятствия на водни прегради, практическо действие по търсене и изваждане на снаряди  и други видове боеприпаси, разузнаване, обозначaване и извличане, както и способи за устройване на проходи в подводни заграждения, търсене на потънали предмети и изпълнение на упражнения за сигурност под вода.
Източник: http://otbrana.com/

 

Milrem Robotics представи бронирана машина Type-X с купол CPWS II на John Cockerill

18.06.2020, 16:44

Milrem Robotics и белгийската отбранителна компания John Cockerill Defense представиха на съвместно събитие роботизирана бойна машина Type-X (RCV), интегрирана със защитена бойна станция от второ поколение с марка Cockerill (CPWS II).
Шасито  Type-X е революционна разработка за модулна многоцелева машина, платформа за цяло семейство автоматизирани безпилотни бронирани машини. Това е първата бронирана машина, която е целенасочено проектирана и произведена като автоматизирана и безпилотна, предназначена да бъде съставна част от експлоатация без екипаж като ключова част от механизирани подразделения.
Type-X е проектирана така, че боеготовата машина да тежи под 12 т., което позволява бързото й транспортиране и разгръщане – включително с хеликоптер или парашут.
Type-X е комбинация от обогатен изкуствен интелект (Augmented Artificial Intelligence) и дистанционен системен оператор. Машината е верижна и се характеризира с висока бронезащита. Бронираните машини от този тип могат да допълват войскови формирования или да оперират самостоятелно като безпилотни формирования.
„Модулният принцип на Type-X позволява интеграцията и на по-големи куполи, но конструкциите на куполите, които представяме днес, са оптимизирани за операции под броня“, заяви Кулдар Ваярси, изпълнителен директор на Milrem Robotics. „CPWS II е стъпка в правилната посока, тъй като куполът поначало е проектиран да бъде с дистанционно контролирана конфигурация (безпилотен) и осигурява лесен достъп отвън, което позволява да се извършва презареждане и поддръжка“, добави Ваярси.
„Една от първите реалистични роли за безпилотните бронирани бойни машини ще бъде защита на конвой, охрана и отбрана на база или периметър“, заяви Саймън Хей, главен маркетинг директор на John Cockerill Defense. „Type-X в конфигурация с купол CPWS може да бъде водеща машина или ариергард, осигурявайки на конвоя допълнително наблюдение и огнева мощ. Рядко конвой разполага с 25-милиметрова огнева мощ и като се има предвид, че системата е безпилотна, тактики като щурмуване от засада или маневриране в позицията на врага вече са реалистични възможности за конвой под обстрел“, обясни той.
По думите на Хей функциите за водене на безпилотните машини представляват добре развита технология, като разполагането на няколко контролни станции в конвоя може да осигури резервираност и бърза реакция. „Допълнителната сигурност на една предна оперативна база вече може да се гарантира от подвижна безпилотна бойна машина. Вместо войници да бъдат излагани на риск, тези отбранителни системи могат да осигурят непрекъснато наблюдение и способност за маневриране и отблъскване на нападение, а не просто за поемане на удара“, изтъкна той.
CPWS II е купол с нисък профил и леко тегло, с революционен отвор на люка и позволява монтиране на оръдие M242 25 mm X 137 mm Bushmaster или 230LF, 30 mm X 113 mm. CPWS II е дистанционно управляван купол, проектиран с цел да се интегрира с бронирани машини със задвижване 4х4 и 6х6.  Именно революционният люк, който може да работи в три режима, го прави предпочитан избор при операции с бронирани машини без екипаж.
Възможността за отваряне на купола позволява бързо презареждане отвън. Оборудван с 360 градуса панорамен мерник, със CCD, термовизионно и смесено изображение, CPWS е чудесен партньор за роботизираните бойни машини Type-X. Куполът може да бъде оборудван с противотанкови ракети като Alcotan, MMP, Javelin или SPIKE.
„Комбинирането на автоматизирани логистични машини с Type-X може успешно да намали необходимия състав на конвоя и да го сведе само до няколко оператора. Паралелно с това, способностите за отбрана на конвоя ще бъдат увеличени“, заяви Кулдар Ваярси. „Това не е просто скок напред в защитата на силите, а умножител на силите, с които разполагате“, допълни той.
По време на демонстрацията Milrem Robotics представи и своя комплект за интелигентни функции (IFK), който превръща всяка машина в самостоятелна или дистанционно управлявана. IFK е модулен хардуерен и софтуерен комплект, осигуряващ ROS2 базирана среда за различни функционалности, която може да бъде осигурена от Milrem Robotics, от клиента или от трета страна. IFK е разработен за THeMIS UGV и Type-X на Milrem Robotics, но може да бъде адаптиран към всяка друга машина с интегрирано drive-by-wire електронно задвижване.
Двете компании оценяват положително бъдещото си сътрудничество. „С нетърпение очакваме да разработим широк спектър от отбранителни решения с John Cockerill, тъй като те имат сериозен опит не само със среден калибър, но са известни и със своя опит и с 90-милиметровите и 105-милиметровите оръдия“, изтъкна Ваярси.
За Milrem Robotics
Milrem Robotics е създадена през 2013 г. и представя първата си безпилотна сухопътна машина - THeMIS - през 2015 г. Оттогава THeMIS се продава в девет страни, седем от които са членки на НАТО. Мисията на Milrem Robotics е да предлага иновативни роботизирани решения за работа в тежки условия като отбрана, селско стопанство, горско стопанство, общински услуги, спасителни дейности и минно дело.
За John Cockerill Defense
Член на групата John Cockerill с 200-годишна история, John Cockerill Defense е технологичен лидер при разработването и производството на многофункционални, високоефективни куполи в диапазона 25-120 мм за бронирани машини с леко и средно тегло. John Cockerill Defense разработва и интегрира цялостни и иновативни решения: проектиране, производство, интеграция и модернизиране на оръжейни системи, експлоатационно и тактическо обучение, симулационни системи Agueris® (виртуални потапящи, мобилни, вградени и взаимосвързващи се), поддръжка през целия жицнен цикъл на оборудването и иновативни функционалности. Представяни с марката Cockerill®, оръжейните системи на John Cockerill Defense съчетават превъзходна огнева мощ и леко тегло за бронирани машини с висока мобилност, гарантиращи огнева мощ, съвременни бойни способности и защита.
Източник: http://otbrana.com/

 

Иран изпита крилата ракета по време на военноморско учение

18.06.2020, 16:17

Иран изпита крилати ракети при военноморско учение в Оманския залив и северната част на Индийския океан, съобщиха днес иранските държавни медии, цитирани от Асошиейтед прес.
Според информацията на официалната агенция ИРНА ракетите са унищожили цели на разстояние 280 км. Посочва се, че изпитанията са извършени по време на военноморско учение на иранския флот в Оманския залив и Индийския океан.
ИРНА отбелязва, че обсегът на ракетите може да бъде увеличен, но не даде повече подробности. - (видео)
Това е първата информация за военно учение от май насам, когато при иранско военно учение изстреляна ракета удари по погрешка ирански военен кораб във водите край стратегическия Ормузки проток, при което 19 матроси загинаха, а 15 бяха ранени.
Напрегната среща имаше и между кораби на иранските и американските военноморски сили в Персийския залив.
През април САЩ обвиниха Иран в извършване на "опасни и агресивни" маневри близо до американски кораби в северната част на Персийския залив. Ислямската република беше заподозряна също, че преди това за кратко е задържала петролен танкер, плаващ под хонконгски флаг.
Иран редовно извършва военни учения в Оманския залив, който се намира близо до Ормузкия проток - тесния изход на Персийския залив, през който минава 20 процента от световната търговия с петрол.
САЩ активно лобират за запазване на оръжейното ембарго на ООН срещу Иран, чийто срок изтича през ноември.
Преди две години американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението между Техеран и световните сили за иранската ядрена програма. След това започна кампания на максимален натиск върху Иран, която доведе Щатите и Ислямската република до ръба на конфликта, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Украйна иска да модернизира индонезийските ПТ-76

18.06.2020, 13:40

Разпадащата се украинска военна индустрия се опитва по някакъв начин да остане "над водата". След фиаското с Ирак, Тайланд и Пакистан в Украйна решиха да опитат късмета си в модернизирането на леките съветски танкове ПT-76 във въоръжените сили на Индонезия. Вярно е, че в тази страна все още помнят неуспешните тестове на харковските БТР-4, когато се оказа, че бронетранспортьорите са много зле при плаване и „забиват“ носа си във водата при максимална скорост. В резултат на това сделката, за която украинските медии писаха много, беше провалена и беше решено да се закупят по-надеждните и усъвършенствани руски верижни БТ-3Ф.
Възможно е подобно нещо да се случи и с плановете за удължаване на срока за оставане в строя на ПТ-76. А тяхната бройка е наистина грандиозна.
В допълнение към индонезийските танкове, става дума и за триста машини от този тип, останали в експлоатация в различни страни по света. Както се съобщава в някои медии, предлага се старият съветски двигател с 240 к. с. да бъде заменен с американски двигател с мощност 400 к.с. Трансмисията и шасито ще бъдат подложени на усъвършенстване. 90-mm оръдие, което вече замени предишното 76-mm оръдие, ще получи автомат за зареждане и възможност за изстрелване на управляеми боеприпаси. Защитата ще се увеличи след инсталирането на системата "Заслон-Л", която изстрелва противотанкови ракети и реактивни гранати. На думи всичко изглежда многообещаващо. Обаче се помни още една неотдавнашна украинска афера - създаването на лек танк за Мианмар. За него е казано и писано много, но засега не се виждат особени постижения. - Още за ПТ-76
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Днес има рожден ден генерал-майор от запаса Румен Радев. Честито!

18.06.2020, 11:50

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили генерал-майор от запаса д-р Румен Радев отбелязва днес своя 57-ми рожден ден.
Честито! Здраве и успех!

 

SCMP: В момента, когато САЩ и Русия отписват остарелите бойни глави, Китай разширява ядрения си арсенал

18.06.2020, 08:54

Китай се превърна в една от шестте страни, които са модернизирали ядрения си арсенал през последната година, според South China Morning Post. Така според нов доклад на Стокхолмския институт за изследване на мира, започвайки от 2019 г., Пекин е придобил 30 нови бойни глави.
Други държави, наскоро занимавали се с обновяването на ядрения си арсенал, са Индия, Великобритания, Пакистан, Израел и Северна Корея. Тези държави обаче добавиха по-малко от 20 бойни глави към запасите си. Според съставителите на доклада Китай започна мащабно разширяване на своя арсенал, а Индия и Пакистан също планират да увеличат запасите от ядрено оръжие.
Междувременно общият брой бойни глави в света продължава да намалява - главно защото страните с най-мощните арсенали, Русия и САЩ, се освобождават от остарелите си запаси. „Но в същото време и САЩ, и Русия разполагат с мащабни и скъпи програми за замяна и модернизиране на своите ядрени бойни глави, ракети и авиационни системи за доставка, както и съоръжения за производство на ядрени оръжия“, цитира доклада изданието.
Към днешна дата 1750 бойни глави са на въоръжение в САЩ, плюс 4,050 в резерв или чакат отписване. Москва разполага с 1570 бойни глави на непосредствено разположение и 4805 в резерв или ще бъдат отписани скоро.
Както отбелязва South China Morning Post, въпреки че през последната година шест страни са разширили ядрения си арсенал, ако съберете всичките им бойни глави заедно, получавате малко повече от 2000, което не представлява една трета от общите запаси на Русия.
Освен ядрените оръжия, според Стокхолмския институт, днес в света има остри заплахи от химически и биологични оръжия и надпревара на въоръжаването в космоса.
В модернизирането на ядрените арсенали на редица държави военният експерт Чжоу Чънмин вижда стъпка към по-несигурен баланс на силите в света. „Много държави сега разработват собствени системи за противоракетна отбрана, които могат да ги предпазят от ядрен удар. Но когато тези системи се разработят на високо ниво, това ще доведе до военен авантюризъм: някои страни могат да решат да атакуват други и това ще направи света още по-опасен.“, каза анализаторът.
Източник: https://pogled.info/

 

Те намаляват, но защо в Германия има десетки хиляди американски войници

18.06.2020, 08:22

Тръмп обяви, че ще намали американското военно присъствие в Германия с около една трета. Колко са войниците на САЩ в Германия? Защо са разположени в страната и как променят живота на местните хора? Отговорите на "Дойче веле".
След края на Втората световна война, в Германия остават десетки хиляди американски войници. И до днес федералната република е важна част от отбранителната стратегия на САЩ в Европа. И въпреки че с годините американските военни в Германия стават все по-малко, броят им все още е сравнително висок.
Най-голямата част от американските войски в Европа се намира именно в Германия. Броят им постоянно се променя, защото контингентите често биват премествани в други държави. Но освен в Япония, САЩ не са разполагали никъде другаде толкова много военни, колкото в Германия.
В Щутгарт, столица на югозападната провинция Баден Вюртемберг, е разположено Европейското командване на САЩ. Оттам биват координирани американските войски в 51 държави, основно в Европа. Тяхната цел: да защитават и пазят САЩ като подкрепят партньорите в НАТО и отговарят на трансграничните заплахи.
Все по-малко американски военни в Германия
По данни на германското правителство, между 2006 и 2018 година броят на американските военни в страната е намалял наполовина - от 72 400 до 33 250. Но в Германия все още са разположени пет от седемте гарнизона - другите два са в Белгия и Италия. Щаб-квартирата на американската армия в Европа също се намира в Германия - във Висбаден.
Според данните, предоставени на ДВ от американските военни, тези пет гарнизона разполагат с близо 29 000 души персонал. Към тях се добавят още 9500 войници от военновъздушните сили, разположени из казарми в страната, в това число в добре познатите бази в Рамщайн и в Шпангдалем.
Смята се, че в германската въздушна база Бюхел се съхраняват до 20 американски ядрени бойни глави. А базата Рамщайн се използва и за център на управлението на безпилотните самолети, използвани в Йемен и в други държави.
В американските институции работят и много цивилни. Служителите често пристигат заедно със своите семейства и около базите се формират големи американски общности. Някои от тези съоръжения приличат на малки градчета. В Рамщайн например, наред с военните обекти, има американски училища, търговски центрове, поща и полицейски участък. Често американският долар е единственото използвано платежно средство.
Базите нерядко са най-големият, ако не и единственият работодател на местното население в района. Така например, след закриването на американския гарнизон в баварския град Бамберг през 2014, местната икономика понесе сериозни загуби.
Защо има чужди военни в Германия?
След Втората световна война Германия е неделима част от отбранителната стратегия на САЩ.
Тогава американците, Великобритания, Франция и СССР разделят страната на окупационни зони и ги управляват в продължение на десет години. След официалния край на окупацията на Германия през 1955 година, страната отново поема контрола над своята отбранителна политика. Окупационният статут е заменен със споразумение в НАТО, подписано от федералната република през 1954 година.
През 1990 в Германия има около 400 000 чуждестранни войници, половината от които - американци. По-късно броят им е рязко намален. Това се обяснява както с падането на Берлинската стена и края на Студената война, така и с напрежението около разпадащия се СССР и конфликти в други региони на света - като първата война в Ирак.
Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

Брюксел: Турция пречи на ЕС да получи помощ от НАТО за операция в Средиземно море

18.06.2020, 07:44

Турция спъва опитите на Европейския съюз да осигури помощ от НАТО за своя морска операция в Средиземно море, която има за задача да наложи оръжейното ембарго на ООН за Либия, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на дипломати и официални представители в Брюксел.
Операцията с кодово име "Ирини", гръцка дума, която означава в превод "мир", беше започната на 1 април. Турция, член на НАТО, подозира обаче, че операцията е твърде съсредоточена върху международно признатото правителство в Триполи и не достатъчно върху противниковите сили на Халифа Хафтар, който започна офанзива през април миналата година за превземане на столицата, предава БТА.
Хафтар е подкрепян от Франция, Русия, Йордания, ОАЕ и други ключови арабски страни. Турция подкрепя правителството в Триполи, ръководено от Файез Сарадж, и през януари изпрати военнослужещи и наемници, които да бранят столицата. Италия и Катар също са на страната на Сарадж в конфликта.
Вчера върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел посочи, че ЕС и НАТО обсъждат възможностите за установяване на сътрудничество между операция "Ирини" и НАТО, като подчерта, че става дума за сътрудничество във взаимен интерес, а не за участие на алианса.
Дипломати от НАТО обаче изказаха съмнения дали Турция ще позволи подобно споразумение, а като се има предвид, че военният алианс действа на принципа на единодушието, подкрепата от НАТО не може да бъде гарантирана, посочва агенцията.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Защо след разпада на СССР ядрено оръжие остава само в Русия?

18.06.2020, 07:27

Разпадът на Съветския съюз през 1991 г. повлича след себе си маса проблеми. От този момент започва "дивото" десетилетие на 1990-те, което в масовото съзнание остава като време на нищета, разцвет на руската мафия, финансови пирамиди и пълна дезориентация. Но в глобалния контекст светът, който наблюдава разпада на най-голямата "свръхдържава", се вълнува далеч повече от нещо друго: в чии ръце сега попада ядреното оръжие?
Фактически всички ядрени бойни глави – огромна власт и огромна опасност – се оказват на територията на четири отделни държави: Русия, Беларус, Казахстан и Украйна.
Какво да правим?......Прочети още

 

 

САЩ доставят на Украйна военна техника за 60 млн. долара

17.06.2020, 23:05

САЩ доставят на Украйна военна техника за около 60 милиона щатски долара (около 53 милиона евро) под формата на боеприпаси, радиооборудване и най-вече противотанкови ракети. Вашингтон подкрепя бившата съветска република на фона на "руската агресия", обяви американското посолство в Киев чрез Twitter, предава Der Spiegel.
От 2014 г. в Източна Украйна правителствените войски се борят срещу сепаратистите, подкрепяни от Русия. От тогава са убити около 13 200 души. Западните държави осигуряват оборудване и военни инструктори в Киев.
Русия отрича да снабдява лидерите на конфликтните региони с оръжие и боеприпаси. Областите, контролирани от проруските сили в Донецка и Луганска област, имат отворени граници само с Русия. Германско-френско мирно решение относно постоянния конфликт все още не е приложено.
Русия разкритикува още по-тясното партньорство между НАТО и Украйна. "Не вярваме, че то ще засили сигурността и стабилността в Европа", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков (на снимката) във вторник, предаде агенция Интерфакс.
"Ние винаги внимаваме, когато военната инфраструктура на НАТО наближи границите ни", каза говорителят на президента Владимир Путин. В този ред на мисли Русия би предприела подходящи мерки за защита на националната си сигурност.
НАТО обяви, че Украйна, която е в конфликт с Русия, ще бъде включена в Програмата за разширени възможности (EOP). Тя ще даде възможност на страната да се включи в инициативи на НАТО и в общи операции, свързани с подобряване съвместимостта между въоръжените сили на съюзниците и партньорите.
Източник: https://www.bloombergtv.bg/

 

В Бургас връчиха български и руски юбилейни медали

17.06.2020, 22:36

Юбилейни медали по повод 75-годишнината от края на Втората световна война получиха ветерани от Бургас и областта на официална церемония днес. Медалите от българското и руското правителство бяха връчени от Генералния консул на Русия във Варна - Владимир Климанов, зам.-председателя на централното ръководство на Съюза на ветераните от войните на България – половник от запаса  Петър Пандурски, и председателя на СВВБ - Бургас - Ася Бороджиева.
Приветствие към присъстващите отправиха зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева и Почетният консул на Русия в Бургас - Тонко Фотев. На церемонията присъстваха и кметовете на Айтос, Сунгурларе и Средец.
"С вашия житейски пример се възпитават истински смели българи. Едва ли има толкова силни думи, които биха могли да изразят стойността на вашите избори - жертвоготовността, с която сте загърбили младостта и сте рискували живота си", заяви в приветственото си слово зам.-кметът Саватева.
(Информацията е на Община Бургас)

 

На фокус: Норвежките подводничари откриха летния сезон

17.05.2020, 22:20

Норвежки моряци бяха заснети да си правят плаж върху подводницата KNоMS Uthaug (S304, клас „Ula”, в строя от 7 май 1991 г)

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

17.06.2020, 16:51

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов участва в двудневната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която започна днес, 17 юни 2020 г. Срещата се провежда чрез видеоконферентна връзка.
Министрите на отбраната на Алианса ще обсъдят взетите мерки за справяне с COVID-19 и планирането на по-нататъшни действия на НАТО в подкрепа на съюзници и партньори за противодействие на пандемията. Ще бъдат разгледани и актуални теми от областта на текущите мисии и операции на Алианса, възпиращия и отбранителен потенциал, сътрудничеството между НАТО и ЕС.

 

N-TV: Турция отказа да подкрепи тайния план на НАТО за отбрана на Източна Европа от Русия

17.06.2020, 16:24

Турция отказа да подкрепи тайния план на Североатлантическия алианс за отбрана на Източна Европа от Русия, съобщава N-TV.
Анкара изисква съюзниците първо да направят отстъпки и да изпълнят исканията му, признавайки редица кюрдски организации за терористични. Ситуацията е чувствителна, защото говорим за ключова мярка за сплашване на Москва.
Ситуацията е чувствителна, тъй като новият план за НАТО е „ключов елемент от мерките за сплашване на Русия“, обяснява авторът. В него подробно описва каква подкрепа ще бъде оказана на съюзниците в кризисна ситуация или в случай на атака. По-конкретно, в него се посочват конкретните срокове за привеждане на войските за бързо реагиране на Алианса в бойна готовност.
Разработването на плана започва през 2015 г., след като Русия анексира черноморския полуостров Крим*. След това балтийските държави и Полша се уплашиха от руската заплаха.
По време на срещата на върха на НАТО през декември тази година наблюдателите останаха с впечатлението, че пътят към изпълнението на плана е отворен. Тогава генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг каза, че членовете на организацията са успели да се споразумеят.
Той обаче не каза, че първо документът трябва да стане публично достояние и за това е необходимо единодушно решение на всички партньори в НАТО. Турция отказва да го одобри. Централата на съюза отказа да коментира ситуацията, позовавайки се на секретност. Представителят на Турция заяви: "Считаме за грешно, когато в пресата се обсъждат чувствителни и поверителни теми за съюза."
Източник: https://blitz.bg/

 

Global Times: Въпреки коронавируса китайските военни пристигнаха в Москва за парада

17.06.2020, 16:11

Според Global Times, военнослужещите от ротата на почетния караул на китайската армия пристигна в Москва, за да участва в парада на 24 юни. Според експерти фактът, че военните от Китай са посетили руската столица въпреки коронавирусната епидемия, показва значението на отношенията с Русия за Пекин.
В събота, 13 юни, китайският тежък военен транспортен самолет Xian Y-20 за първи път пристигна в Москва, съобщава Global Times. На него военнослужещи от почетния караул на Народоосвободителната армия на Китайската народна република (НОАК) отлетяха за Русия, за да вземат участие в парада на победата на Червения площад на 24 юни, пише "Поглед инфо". - (видео)
Според експерти полетът на толкова голямо разстояние демонстрира техническите възможности на първия транспортен самолет на НОАК, както и високото ниво на военно сътрудничество между Китай и Русия.
Главният редактор на специализираното списание на китайски език Hangkong zhishi („За авиацията“), Ван Янан, отбелязва, че пристигането на Y-20 в Москва показва, че самолетът е напълно готов за различни мисии. И в бъдеще, според експерта, транспортният самолет все повече ще участва в различни учения и операции.
Според Global Times, НОАК преди това е използвала военнотранспортния самолет Ил-76, закупен от Русия през 90-те години. По този начин полетът на Y-20 до Москва според Ван Янан служи като „нов старт“ за китайската военна авиационна промишленост. Освен това способността за преодоляване на дълги разстояния, като между Пекин и Москва, предполага, че новият самолет ще може лесно да изпълнява задачи в целия регион.
Изданието обръща внимание на факта, че ако се съди по съобщенията в медиите, в Русия пристигна самолет със сериен номер 20041 - същият, който летя до град Ухан в провинция Хубей, за да се справи с мащабното избухване на коронавируса. Както обясни Ван, тъй като Москва също е с висок риск от заразяване, за полета беше решено да не се използва граждански самолет, а Y-20, който може да превозва до 60 тона товари, да вземе всичко необходимо на борда и по този начин да сведе до минимум контакта с външни фактори и осигуряват социална дистанция.
Епидемиологичната ситуация в Русия, въпреки че, според изявленията на местните власти, е преминала пика, остава напрегната. И въпреки това, китайската страна реши да участва във военния парад в Москва. Според Лю Уенду, ръководител на Центъра за изследване на Русия и Централна Азия, тази стъпка показва, че Пекин подкрепя Москва и показва високо ниво на военно сътрудничество между страните.
Китайските войници пристигнаха в Русия в пълна готовност да се противопоставят на вируса: те напуснаха самолета в маски, ръкавици и очила, а също така, преди да преминат през митницата, преминаха тестове за "короната". Преди парада военните, който са настанени в един от московските санаториуми, ще вземат участие в три репетиции. Всеки ден представителите на китайската страна ще преминават физически преглед и на всеки два дни ще бъдат тествани за COVID-19, а контактите с външния свят са забранени. - Още за Y-20
Източник: https://blitz.bg/

 

Началникът на Военна академия връчи юбилейни медали на ветерани от Втората световна война

17.06.2020, 16:03

Днес, точно 75 години след посрещането в София на Първа българска армия от фронта, бяха връчени юбилейни медали на ветерани от Втората световна война. Домакин на ритуала бе Военна академия „Георги С. Раковски”. Пред паметника на полк. Борис Дрангов дойдоха фронтоваци, техни потомци, офицери, гвардейци и представители на военно-патриотични организации.
„Във войните за защита на Отечеството и осъществяването на националните идеали много български воини платиха със своя живот за любовта си към България. И днес живите ветерани, вече на преклонна възраст, със своите спомени и житейски пример, продължават да допринасят за военно-родолюбивото  възпитание на младото поколение и гражданите”, се посочва в заповедта на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за награждаване с юбилеен медал „75 години от Втората световна война” на ветерани, която бе прочетена от директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” Иво Антонов. Отличията връчи лично началникът на академията генерал-майор д-р Груди Ангелов.   
С министерската заповед се награждават всички живи ветерани в България. В подходяща обстановка медалите  се връчват в цялата страна от представители на местната власт, Българската армия и ръководствата на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ). Днес медали получиха Методи Вълчанов, Недялко Недялков, Стефан Цацов, Ташко Генин, Момчил Шопски, Атанас Иванов, Ташко Таков, Йорданка Ушева, Лала Старибратова, Христо Тодоров, Райчо Огнянов и Петър Харитонов. Те са участвали в паметни за българската военна история боеве при Страцин, Стражин, Куманово, Драва и Мур.
Приклякам се пред вас и пред всички ваши другари, загинали във войната, посочи в поздравителните си слова генерал-майор Ангелов. Ние се гордеем с вас, каза още той, защото сте истински българи, които участваха в едни от най-кръвопролитните битки в Македония, Сърбия и Унгария. Началникът на академията отбеляза, че мястото на връчване на медалите пред паметника на полк. Борис Дрангов не е избрано случайно. Той е пример за нас, пример за честност и доблест, какъвто пример сте и всички вие, подчерта генерал-майор Ангелов. Бих желал, продължи той, всички наши възпитаници да следват вашия пример и за тях да няма нищо по-свято от Майка България.
От името на удостоените с юбилейни медали благодари Мария Стоянова, ветеран от войната, председател на Столичната организация на СВВБ. Генерал-майор Ангелов бе награден с юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма”, който е учреден и изработен от СВВБ. Отличието му беше връчено от заместник-председателя на Съюза доц. д-р Софи Пинкас, ветеран от войната. Тя призова всички участници в тържеството да пазят мира и да не допускат повече войни.
Да поздравят отличените ветерани, които са на възраст между 95 и 100 години, бяха дошли още заместник-началници на академията, началници на факултети и катедри, преподаватели и други представители на академията. Военно-патриотичните организации бяха представени от капитан далечно плавана Атанас Илев - председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, полковник от запаса Павел Станев – главен секретар на СОСЗР и Валентин Николов – заместник-председател на Съюза на военноинвалидните кооперации. - (видео)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Точно преди 75 години София посреща войската ни от фронта

17.06.2020, 11:24

На 17 юни 1945 г. на площад „Лъвов мост“ в София е посрещната българската войска, която се завръща от фронтовете на Втората световна война. През 2020 г. се навършват 75 години от това паметно събитие. Една от инициативите на Съюза на ветераните от войните на България за отбелязване на участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война, за която има подкрепа от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, нейния екип и Министерството на отбраната, е поставяне на паметна плоча (възпоменателен знак) на площад „Лъвов мост“. Откриването ще бъде достоен завършек на отбелязването 75 години от приноса на България и нейната армия в разгрома на хитлерофашизма в  Европа.
Защо на площад „Лъвов мост“? Там на 17 юни 1945 г. е издигната Триумфална арка за посрещането на завръщащите се последни части на Първа българска армия от Втората светова война. Това не е случайно. Точно тук софиянци са посрещали важните гости години назад. Този площад е бил нещо като порта на града. И задължително с хляб и сол, и под сянката на величествена арка. Така е било и на 17 юни 1945 г. На практика това е последното издигане на триумфална арка на площада.  Преди това под нея са минавали  наскоро венчалата се царска двойка – княз Фердинанд и княгиня Мария-Луиза, младоженците цар Борис и царица Йоанна Савойска,  германският кайзер Вилхелм II и австро-унгарският кайзер Карл.
Далеч преди това днешният площад  „Лъвов мост“ е зареден с много патриотизъм. Четири години след обесването на Васил Левски в София,   на 15 ноември 1877 г. отново са издигнати бесилки за четирима негови съратници – софийските книжари Георги Стоицев -Абаджията, Стоян Табаков, Киро Кафеджи и Никола Крушкин- Чолака. Обвинени са в  притежание и разпространение на бунтовни книжа. Веднага след Освобождението родоначалникът на книгоиздаването в България Христо Г. Данов предлага на мястото на някогашния Шарен мост да се издигне  паметник в тяхна чест. Така през 1889 – 1891г. е изграден Лъвов мост, четирите лъва, на който символизират именно четиримата обесени софийски книжари.
Една плоча (възпоменателен знак) на подходящо място на площада ще продължи тази родолюбива приемственост. Не може да има съмнение, че нашата армия го заслужава.   С решителни действия тя се отдалечава на повече от 1000 км от родината и достига подножието на Австрийските Алпи. За първи път в тринадесетвековната ни история български войски действат толкова далеч. Някога воините на Крум и Омуртаг водят боеве с аварите и франките по долините на Сава, Драва и Мур, но не достигат планините, от които извират тези реки. Това правят единадесет века по- късно техните потомци, воините от Първа българска армия. Най-западната точка, до която достигат българските воини, е Фьолкермаркт (Великовец), недалеч от Клагенфурт (Целовец), главният град на федералната земя Каринтия, а най-северната - Лайбниц (Липница), южно от Грац (Градец), главния град на федералната земя Щирия, в днешна Австрия. Съюзът на ветераните от войните на България и Министерството на отбраната работят за поставяне на паметен знак и край Клагенфурт. Победите по бойните фронтове на Европа са с цената на 12 587 загинали и много повече ранени.
А на 17 юни 1945 г. при посрещането на Първа българска армия нейният славен командир ген. Владимир Стойчев изрича величаво слово: "Ние победихме, народе мой! Връщам ти синовете, не само живите, а и ония, които дадоха живота си за честта на твоето име, за твоето щастие, за твоята свобода. Връщам ти победните ти знамена, връщам ти тяхната безсмъртна слава, техния безсмъртен дух."
Поставянето на плочата (възпоменателен знак) с работен текст „Тук на 17 юни 1945 г. София посреща завърналите се от Втората световна война части на Първа българска армия, командвана от ген. Владимир Стойчев“ ще бъде значимо свидетелство за поколенията на този етап от героичната ни история.  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Великобритания отново удължава мисията на своите хеликоптери в Мали

17.06.2020, 08:45

Обединеното кралство ще продължи операциите на трите тежки хеликоптера Boeing Chinook на Кралските военновъздушни сили (RAF), които са разположени в Мали от юли 2018 г., съобщи правителството на 12 юни.
Това второ разширение на мисията ще включва вертолетите Chinook HC.5 и почти 100 души персонал, които предоставят подкрепа за въздушната мобилност на театъра на бойните действия на френските сили, участващи в регионалната мисия за борба с тероризма Barkhane в региона Сахел на Западна Африка. RAF не съобщи за колко време мисията се удължава, но предишният път това бе с още 12 месеца.
„Вертолетите Chinooks и екипажите позволяват на френските войски да покриват много по-голямо поле на операции, като транспортират персонал до френските бази, разпръснати в Мали, елиминират необходимостта от опасни движения по пътищата и помагат за транспортирането на жизненоважно оборудване за подкрепа до стратегически места“ заявиха от RAF.
Франция участва в антитерористична кампания в целия регион Сахел и Сахара в северната част на Африка от 2012 г., като хеликоптерите са сърцевината на бойните и въздушните мобилни операции.
Източник: https://www.pan.bg, Илиян Русев

 

Защо съветската авиация претърпя фиаско през 1941 г.

17.06.2020, 06:51

В наши дни руската бойна авиация демонстрира в Сирия, че, успоредно със САЩ, Русия е единствената страна в света, чиито ВВС имат способността да проектират силата си далеч извън пределите на националните си граници. Но тя не винаги е била толкова мощна. Осъзнаването на важността на военната авиация става по време на Втората Световна война.
Великата Отечествена война едновременно е и моментът на раждането на руската военна авиация, и най-тежкият период в нейната история. През 1941 г. съветските ВВС претърпяват истински разгром. За първите шест месеца на войната те губят почти 70% от бойните си самолети. На 22 юни, в деня на започването на бойните действия, загубите достигат 1200 машини, повечето от половината от които дори не успели да се издигнат във въздуха.
За същата половин година немците също понесли сериозни щети – почти 4000 самолета, което с пъти надхвърля загубите на Вермахта във всички предишни кампании, взети заедно. Но въпреки това, стеклият се баланс не бил в полза на съветската страна. Загубите на 22 юни оказали шоков ефект върху съветските генерали. Командващият авиацията на Белоруския военен окръг, след като инспектирал поверените му летища, от отчаяние сложил край на живота си.
Немската авиация заслужено била смятана за най-добрата в света. Благодарение на високите си бойни качества до началото на зимата немците стопили напълно трикратното превъзходството на Червената армия в авиационно отношение, достигайки количествен паритет, което при общото качествено превъзходство на Луфтвафе открива пътя за тяхното пълно господство във въздуха. Немските летци били насочвани към целта от изправно функциониращи проследяващи станции, което изравнявало, дори и да имало такова, превъзходството на съветската авиация на един или друг участък от фронта. Пилотите на червената армия проявявали повсеместен героизъм, много често предприемайки и таран на вражески самолети, но това, така или иначе, не можело да промени общата ситуация.
Причините за поражението
Авиационният парк на Червената армия бил изключително разнороден. Той разполагал както с нови машини (например „летящия танк“ Ил-2), така и с остарели. При това старите самолети били три пъти повече от новите. Но дори и съвременните модели имали съществени недостатъци: относно качеството на самолетните двигатели имало какво да се желае, машините не разполагали с качествена радиовръзка. Бронята на съветските изтребители била толкова уязвима, че се пробивала дори от слабите картечници на немските бомбардировачи.
Процесът на обучение на летателния състав се осъществявал „в движение“: пилотите едва успявали да усвоят новата техника. В навечерието на войната съветските авиационни училища работели свръхпланово, обучавайки хиляди нови пилоти. Летците завършвали в такъв обем, че на курсантите престанали да им присвояват офицерски звания, за да не се раздува прекалено щатът.
Далеч не всички пилоти били професионалисти. Това станало ясно още в хода на съветско-финландската война в периода 1939-1940 г., когато малобройната финландска авиация създала сериозни проблеми на съветската, която имала огромно числено превъзходство над противниковата.
Родилните мъки на съветската авиация
Но въпросът за това, как става възможна трагичната за съветската авиация 1942 г., е по сложен. Трябва да се има предвид, че създаването на пълноценни ВВС в СССР започва буквално 10 години, преди да започне войната. Много често авиационните заводи били построявани на голо поле, без да са подсигурени нито с достатъчна материална база, нито необходимото количество квалифицирани инженери и работници. Освен това авиацията е едно от най-сложните от техническа гледна точка видове съвременно оръжие. За да бъде създадена такава, са необходими развити химическа промишленост, радиоелектроника, металургия. Всичко това в Съветския съюз също се създавало „в движение“.
До голяма степен конструкторите се учели по „метода на пробите и грешките“. Недостатъците на самолетните двигатели ограничавали свободата им на действие, а опитите в кратки срокове те да бъдат отстранявани водели до тежки последствия. Остро стоял и проблемът с командния състав. Сталинските репресии, които го задълбочили, по никакъв начин не са го създали. Обучението, бойния опит на съветските летци бил на недостатъчно високо ниво. Само няколко години преди началото на войната те го придобили в бойни условия в Испания. Грешките, допуснати преди войната, били поправяни след това в процеса на изживяваните от съветската авиация родилни мъки. - Още за ВВС на Русия
Източник: http://bg.rbth.com/

 

69 години от сформирането на 25-и ИАП

17.06.2020, 06:47

На 17 юни 1951 г. със Заповед № 856 на министъра на отбраната на летище Граф Игнатиево е сформиран 25-и изтребителен авиационен полк(ИАП) в състава на 1-ва изтребителна дивизия. За командир е назначен капитан Желязко Нанев Желязков Полкът е въоръжен със самолети ПО-2, ЯК-11 и ЛАЗ-7. Първите реактивни самолети ЯК-17 и ЯК-23 постъпват в края на 1951 г. През месец октомври същата година поделението е пребазирано на летище Толбухин.
Със Заповед №-077/13.09.1955 г. на министъра на отбраната 25 ИАП е включен в състава на 10-а изтребителна дивизия и пребазиран на летище Граф Игнатиево. През 1956 г. полкът се превъоръжава със самолети МиГ-15. В резултат на реорганизацията на ВВС от 1 февруари 1961г. и създаването на фронтова авиация полкът се преименува в 25-и изтребително-бомбардировъчен авиополк в състава на 10-а изтребително-бомбардировъчна авиодивизия. В курсовете по бойна подготовка са включени наред с изтребителните задачи и задачи за нанасяне на удари по земни и морски цели. Започва въоръжаването със самолети МиГ-17. На 30 септември 1961 г. е сформиран 10-и смесен авиационен корпус (САК) включващ в състава си 25 изтребително-бомбардировъчен авиополк (ИБАП). На 15 октомври 1961 г. полкът се пребазира на новопостроеното летище Чешнегирово. ..........Прочети още

 

Забравените герои на България: Майор Олимпий Спиридонов Панов

17.06.2020, 06:44

Днес се навършиха 168 години от рождението на майор Олимпий Спиридонов Панов, роден на 17 юни 1852 г. в с. Шоп Тайраклии, Бесарабия.
Завършва българската гимназия в Болград (1868), техническото училище за шосета и мостове в Букурещ и следва инженерство в Париж (1875). Записва Николаевската Генералщабна академия в Санкт-Петербург, но не я завършва поради заболяване от туберкулоза (1882). Преди Освобождението се включва в революционната емиграция в Румъния. Става член на БРЦК в Букурещ (1872-1874) и председател на БЦБО (1876). Участва като опълченец в 1-ва дружина на Българското опълчение през Руско-турската война (1877-1878). Награден е с руския войнишки кръст „За храброст” (Св.Георги) IV ст. и е произведен в офицерски чин - прапорчик (1878).
Постъпва в Българската земска войска като командир на 2-ра полубатарея от единствената планинска батарея, след това е старши батареен офицер в 12-та батарея в Шумен. В края на 1884г. поема командването на 5-та батарея от 1-ви артилерийски полк. След Съединението на Княжество България и Източна Румелия (6 септември 1885) е назначен за Началник на артилерията в българската войска. На този пост го заварва Сръбско-българската война (1885). В боевете на Сливница командва артилерията, а в сраженията на 7 ноември поема командването на централната Сливнишка позиция. Като такъв поема риска и взема решение за настъпление на частите от центъра, което се оказва решаващо за спирането на настъпващия противник. На 9 декември 1885 г. подписва акта за примирието със Сърбия.
След войната е назначен за командир на новосформираната артилерийска бригада (април 1886), произведен е в чин майор. След детронацията на на княз Александър I Батенберг (9 август 1886) е назначен за военен министър (само за 4 дни). След контрапреврата е арестуван, по-късно е уволнен от армията и екстрадиран от България. Установява се в Букурещ, където с група съмишленици основава „Общ революционен комитет” за свалянето на Стефан Стамболов. В България се завръща по време на бунта на офицерите-русофили в Русе (19 февруари 1887), но е заловен и осъден на смърт. На 22 февруари е разстрелян на платото „Левантабия” край Русе заедно с другите организатори на бунта.
Кавалер е на военния орден „За храброст” II ст.

 

 

65 години от първия полет на прототипа на МиГ-21 с триъгълно крило

16.06.2020, 23:28

Преди точно 65 години, на 16 юни 1955 г., изпълнява първия си полет Е-4 – прототип на МиГ-21 с триъгълно крило.
Историята на създаването на МиГ-21 не е проста, като изтребителят минава през няколко доста различни прототипи, докато се стигне до първия сериен вариант МиГ-21Ф. Това е и причината за неговата рождена дата да се срещат различни трактовки.
Създаването на МиГ-21 започва през септември 1953 г., когато с постановление на Министерския съвет на СССР се дава задача на ОКБ-155 (така е известно конструкторското бюро на Микоян и Гуревич) за създаване еднодвигателен свръхзвуков фронтови изтребител.
В следващите години конструкторското бюро ще създаде, на хартия и от метал, няколко прототипа от серията Е, които в крайна сметка ще доведат до легендарния МиГ-21.
Основният спор в началото на проекта е, дали да се заложи на стреловидното крило, което конструкторското бюро развива от МиГ-15 насам или да се отиде на новото триъгълно крило. И двете опции имат привърженици, както и силни и слаби страни.
Така практически паралелно са разработени две много сходни конструкции – Е-2 със стреловидно крило и Е-4 с триъгълно крило.
Е-2 полита на 14 февруари 1955 г. и почти стига до серийно производство, но развитието му е спряно, защото летателно-тактическите му характеристики отстъпва на прототипите с триъгълно крило.
Е-4 полита за първи път на 16 юни 1955 г. от Жуковски, край Москва, а в кабината е Григорий Седов. Основната разлика между Е-2 и Е-4 е триъгълното крило. Първоначално прототипът лети с по-слабия двигател РД-9, а в края на 1955 г. е монтиран Р-11-300.
Триъгълното крило създава огромен брой проблеми и ОКБ-155 работят на принципа на опита и грешката, като непрекъснато изпробват нови неща по конструкцията на изтребителя. Е-4 лети сравнително кратко и е бракуван през септември 1956 г. Усъвършенстването на крилото ще остане основна грижа на съветските конструктори.
МиГ-21 ще мина през още две серии експериментални самолети – Е-5 и Е-6, като последните могат да се считат за предсерийни машини за МиГ-21Ф, който от своя страна се появява във втората половина на 1959 г.
А за това, как МиГ-21 бе усвоен у нас, може да прочетете тук.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Появиха се сателитни снимки на египетските Су-35

16.06.2020, 23:22

Сателитна снимка, която показва готови изтребители Су-35 предназначени най-вероятно за Египет, се появи в програмата Google Earth.
Изображението, което е датирано от 7 май 2020 г. показва, че на територията на авиационния завод с Комсомолск на Амур има четири броя Су-35, които имат еднотипен камуфлаж в два тона на сивосиньото – тъмен и светъл.
Камуфлажът силно напомня камуфлажа, с който Египет получи своите изтребители МиГ-29М/М2.
Су-35 се произвежда в Комсомолск на Амур, като в момента не се изпълняват други поръчки, освен тези за Египет и за Русия, но руските изтребители са в светлосин камуфлаж.
Русия призна индиректно, че Египет е клиент на Су-35 едва през този май. Договорът покрива доставката на 26 броя Су-35, като първите два ще бъдат получени в края на 2020 г., а цялото количество изтребители ще бъде доставено до 2023 г. Стойността на договорът не се съобщава.
В последните години и след няколко политически кризи Египет започна да ограничава покупката на ново въоръжение от САЩ и се пренасочи към Европа и Русия. Страната поръча около 50 броя МиГ-29М/М2 (като междувременно успя да загуби два от тях при инциденти) и още толкова щурмови вертолети Ка-52.
Източник: https://aero-bg.com/

 

В Копривщица почетоха Тодор Каблешков

16.06.2020, 23:18

С поклонение, почести и  полагане на венци и цветя пред гроба и паметника на Тодор Каблешков днес в гр. Копривщица беше отбелязана 144-та годишнина от кончината на българския революционер. В най-старата църква „Успение Богородично” беше отслужена панихида в памет на Тодор Лулчов Каблешков от отец Богомил. Слово в двора на храма пред гроба на Каблешков произнесе г-жа Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите в Копривщица, след което бяха поднесени цветя в памет на героя.
Мероприятието продължи на паметника с почетен караул, организиран от дружество „Традиция“ – гр. Копривщица, където командирът на Съвместното командване на Специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев говори за краткия, но съдържателен живот на революционера.
Събитието беше организирано от дружество „Димо Георгиев и ТСВ“, с участието на преподаватели и възпитаници на ВТУ „Тодор Каблешков“ – гр. София и със съдействието на църковното настоятелство на църквата „Успение Богородично” – гр. Копривщица. Участваха още кметът на гр. Копривщица госпожа Бойка Дюлгерова, професор Галина Чернева от ВТУ „Т. Каблешков“ и бившият кмет на гр. Копривщица г-н Генчо Герданов.
Венци и цветя бяха поднесени от името на Командира на Съвместното командване на специалните операции, дружество „Димо Георгиев и ТСВ“, ВТУ „Тодор Каблешков“ и признателни граждани на града, съобщават от СКСО.
Източник: http://otbrana.com/

 

Десетки жертви при граничен сблъсък на армиите на Китай и Индия

16.06.2020, 21:24

Най-малко двадесет индийски военни са загинали при сблъсъка с китайски войски в долината на Галуан в Ладакх. Сред тях е и полковник, съобщи Indian Times. 17 индийци са тежко ранени.
По всяка вероятност има и жертви от китайска страна, но няма официална информация. Източник на агенция ANI твърди, че повече от 43-ма китайски войници са били убити или сериозно ранени.
В официално изявление на индийските власти се казва, че насилието е в резултат на действията на Китай. Китайските власти не потвърждават данните за жертвите. Говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян заяви, че Индия е преминала границата, "провокира и атакува китайски служители, което води до сериозна физическа конфронтация между граничните сили на двете страни".
Местни индийски медии съобщават, че индийците са пребити до смърт.
Индия и Китай изпращат войски в западните Хималаи от седмици.
Азиатските гиганти имат нерешен спор за огромна част от територията по протежение на 3500 км хималайска граница, но споровете са останали до голяма степен мирни след гранична война през 1962 година, когато Индия претърпя поражение.
Индия обвинява Китай, че заема 38 000 кв. км от нейната територия.....Прочети още
Източник: https://offnews.bg/

 

Турският план за нахлуване в Гърция се казва "Чака бей"

16.06.2020, 21:16

Гeнepaлният щaб нa тypcĸитe въopъжeни cили имa paзpaбoтeн плaн зa нaxлyвaнe в Гъpция и Apмeния. Teзи ceĸpeтни и ĸлacифициpaни дoĸyмeнти били дoпycнaти cлyчaйнo зa oбщecтвeнo paзглeждaнe, зaщoтo paзcлeдвaщият пpoĸypop oт Aнĸapa Cepдap Koшĸyн зaбpaвил дa ги пpeмaxнe пpeди дa ги пpeдcтaви в cъдa. Дoĸyмeнтитe били взeти oт Гeнepaлния щaб пo вpeмe нa paзcлeдвaнeтo нa нeycпeшния пpeвpaт cpeщy тypcĸия пpeзидeнт нa 15 юли 2016 г.
Зa тoвa пишe нoвинapcĸият caйт Nоrdіс Моnіtоr, ĸoнтpoлиpaн oт нecтoпaнcĸaтa швeдcĸa opгaнизaция Nоrdіс Rеѕеаrсh Моnіtоrіng Nеtwоrk.
Ocнoвният дoĸyмeнт в същнocт e пpeзeнтaция с Роwеr Роіnt, пъpвият cлaйд нa ĸoйтo cъдъpжa зaглaвиeтo ТЅК Çаkаbеу Наrеkât Рlаnlаmа Dіrеktіfі („Диpeĸтивa зa плaниpaнe нa въopъжeнитe cили нa Typция“), a дaтaтa e 13 юни 2014 г. Ha тaзи дaтa мaтepиaлитe нaй-вepoятнo ca aĸтyaлизиpaни, пpeдпoлaгa aвтopът.
Дpyг cлaйд пoĸaзвa cпиcъĸ c няĸoлĸo плaнa зa дeйcтвиe, пoвeчeтo oт ĸoитo ca изчeзнaли. Caмo двe ocтaнaли нeдoĸocнaти – плaнoвe зa нaxлyвaнe в Apмeния (cъcтaвeн нa 15 aвгycт 2000 г.) и Гъpция (13 юни 2014 г.). Bcичĸи пoдpoбнocти зa тeзи плaнoвe нe ca дocтъпни зa пpeглeд, т.e., знae ce caмo, чe тe cъщecтвyвaт, нo нe ce знaят пoдpoбнocти, пoдчepтaвa Nоrdіс Моnіtоr.
Πлaнът зa нaxлyвaнe в Гъpция e ĸoдиpaн пoд имeтo „Чaĸa бeй” в чecт нa ceлджyĸcĸия eмиp Чaĸa, чийтo флoт пpeз 11 вeĸ пpeвзeмa ocтpoвитe Лecбoc, Xиoc, Caмoc и Poдoc в Eгeйcĸo мope. Beднaгa cлeд тoвa визaнтийcĸaтa импepия бъpзo зaвзeмa ocтpoвитe, ĸaтo гeнepaл Koнcтaнтин Дaлaceнoc нaпълнo yнищoжaвa Ceлджyĸcĸия флoт, нo Чaĸa бeй e пoчитaн ĸaтo ocнoвaтeл нa тypcĸия флoт.
Πлaнът зa зaвлaдявaнeтo нa Apмeния ce нapичa „Aлтaй“ – пo имeтo нa гeнepaл Фaxpeтин Aлтaй, ĸoйтo ĸoмaндвaл eдин oт ĸopпycитe пo вpeмe нa тypcĸaтa вoйнa зa нeзaвиcимocт.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Военнослужещи от СВ унищожиха невзривен боеприпас, открит в Силистренско

16.06.2020, 16:50

Специализиран екип от състава на 29-и механизиран батальон – Шумен обезвреди днес, 16 юни, невзривен боеприпас, открит в частен имот в село Казимир, област Силистра.
При направения оглед специализираният екип,под ръководството на капитан Ангел Иванов, е установил, че това е корозирал снаряд без взвривател. При спазване на мерките за безопасност боеприпасът е бил унищожен.

Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: https://mod.bg

 

НАТО готви план на действие в случай на втора вълна от Ковид-19

16.06.2020, 16:42

Пандемията от Ковид-19 и подобряването на способностите на НАТО за отговор при възникването на здравни кризи ще са сред основните теми по време на виртуална среща на военните министри на Алианса. Това заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтеберг и подчерта, че вече се работи по   план за действие при евентуална втора вълна от Ковид-19.
От началото на пандемията с Ковид-19 въоръжените сили на  НАТО и съюзническите държави играят ключова роля в подпомагането на усилията на цивилните структури, каза Столтеберг. Той уточни, че през последните месеци Алиансът е извършил десетки полети за доставката на стотици тонове с помощни средства за борба със новия коронавирус, както и е осигурил транспорта на десетки болни хора и подсигурил стотици полеви болници. Всичкото това спаси човешките животи, подчерта Столтенберг и допълни, че НАТО трябва се подготви за евентуална здравна криза в бъдеще.
Йенс Столтенберг- генерален секретар на НАТО:
„Очаквам от министрите да се съглася с три елемента. Създаването на нов оперативен план при появата на втора вълна от ковид-19. Създаването на запас от медицинско оборудване за оказване на незабавна помощ на съюзници и страните партньорки и създаване на фонд за осигуряването на критични медицинските доставки.“
Според Столтенберг тези три елемента ще подсилят възможностите на НАТО за отговор при възникването на здравна криза. В дневния ред на министрите ще влязат още въпросите свързани с подобряването на устойчивостта на транспортните, енергийните и далекосъобщителните системи на страните от пакта. Новата ядрена оръжейна система на Русия и произтичащите от нея предизвикателства за сигурността също ще сред водещи въпроси на срещата. Столтеберг  за пореден път обяви, че НАТО не планира да разполага нови стратегически ядрени оръжия в Европа, но подчерта, че Алиансът ще подсили противовъздушната си отбрана ПВО системи с „Пейтриът“, както и  изтребители от пето поколение. Министрите ще обсъдят още и мисиите на НАТО зад граница, в частност тези в Ирак и Афганистан.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Тръмп потвърди за съкращаване военния контингент на САЩ в Германия

16.06.2020, 07:41

Съединените щати смятат да съкратят военния си контингент в Германия до 25 000 души, ако Германия не плати за тяхното настаняване. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на кръгла маса в Белия дом, съобщиха от президентската пресслужба.
Според Reuters, тази информация вероятно ще разстрои както неговите колеги републиканци в Конгреса, така и съюзници на САЩ в НАТО.
Тръмп заяви, че Германия не харчи достатъчно за отбрана, както се изисква от НАТО, поради което САЩ ще съкратят военния си контингент там. Коментарите на Тръмп са първото официално потвърждение на намерението да съкрати военното присъствие в Германия, за което се появи информация на 5 юни, потвърдена по-късно от високопоставен американски служител, пожелал анонимност. Тръмп подчерта, че това е резултат от няколкомесечна работа на американското военно ръководство и няма нищо общо с напрежението между Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел, която осуети плана му да бъде домакин на срещата на високо равнище на G7 този месец. Междувременно се появи информация, че редица американски служители в Белия дом, Държавния департамент и Пентагона са били изненадани от решението и излязоха с различни версии за него, вариращи от срещата на върха на Г-7 до влиянието на бившия американски посланик в Германия Ричард Гренел.
В момента в Германия се намират 34 500 американски военнослужещи.
Източник: https://www.actualno.com/

 

„Балканска стена - 20” ще бъде през октомври

16.06.2020, 07:10

С цел създаване на организация за планиране и провеждане на бригадното тактическо учение „Балканска стена - 20” с 61-ва механизирана бригада през октомври 2020 г. на учебен полигон „Корен”, на 15 и 16 юни в командването на Сухопътните войски се провежда основна планираща конференция, съобщава КСВ.
„Целта на това учение е бригадата да демонстрира пълните си способности за планиране, изнасяне и заемане на район и участие в отбранителна операция“, каза при откриването  заместник-командирът на СВ бригаден генерал Валери Цолов. „ Затова днес сме поканили представители на СКС, ВВС, ВМА и Военна полиция, които ще имат немалка роля по време на учението. Целта ни е по време на конференцията да сме решили всички възникнали проблемни въпроси и на заключителната конференция да изчистваме само дребни детайли“, каза в заключение бригаден генерал Цолов
В конференцията участват военнослужещи от командването на Сухопътните войски, 61-ва механизирана бригада, 2-ра механизирана бригада,  Центъра за подготовка на специалисти, 4-ти артилерийски полк, 101-ви алпийски полк, 110-ти логистичен полк, 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е, 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е, 78-ми батальон за осигуряване и учебен полигон „Корен”. Участниците се запознаха с целите на конференцията и изпълнените да този момент задачи. Работата ще продължи по синдикати. .
На 17 юни конференцията ще приключи с рекогносцировка на мястото за провеждане на учението – учебен полигон „Корен”.
Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, провеждащ учението - заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, а директор на учението е началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.
Източник: http://otbrana.com

 

Ветераните учредиха медал „75 години от победата над фашизма“

16.06.2020, 07:00

Съюзът на ветераните от войните на България учреди и изработи медал „75 години от победата над фашизма“. Той ще се връчва със заповед на председателя на военно-патриотичната организация доц.д-р Иван Сечанов на български и чуждестранни граждани с принос за отбелязване на юбилейната годишнина и за популяризиране победите на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война. От няколко месеца със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов на ветераните от войната се връчва друг юбилеен медал „75 години от Втората световна война“. Заедно с него ветераните получават грамоти, адреси и други отличия от Съюза и органите на местна власт.
Въпреки извънредната обстановка с разпространението на заразата от коронавируса, Съюзът изпълнява програмата си по повод 75 години от Втората световна война. Част от мероприятията, макар и в ограничен кръг, бяха реализирани на 6 и 9 май. Ветерани записаха видеообръщения, с които призоваха света да се бори за мир. По инициатива на руската страна те получават и руски юбилейни медали.
Излезе от печат поредната книга от Библиотека „Воини ветерани“, която разказва за историята на Съюза през последните 30 години, т.е. от възстановяването му през 1990 г.
Приключва Националният ученически конкурс за есе „Спомен за мой близък, участник във Втората световна война“. Той се провежда със съдействието на министерствата на образованието и отбраната. Прави впечатление родолюбието и патриотизмът в текстовете, които са написали учениците от различни краища на България. Както повелява статутът на конкурса, най-добрите есета ще намерят място в следващата книга от поредицата Библиотека „Воини ветерани“. Представители на Съюза участваха в засаждането на 27 дръвчета в парка до столичното 108-мо СУ "Никола Беловеждов" в "Дружба-1". Това е част от инициативата "Дни на памет" по повод 75-ата годишнина от победата над нацизма и фашизма.
С подкрепата на Общината се работи по поставянето на паметна плоча на площад „Лъвов мост“, където на 17 юни 1945 г. е посрещната от фронта Първа българска армия под командването на ген. Владимир Стойчев. Съюзът не се е отказал от традиционния автопоход „По бойния път на Първа българска армия“ в Сърбия, Хърватия и Унгария. Изчаква се само по-подходящо време.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Убиецът на танкове: РПГ-7 навърши 59 години

16.06.2020, 06:45

През 1958 г. всички пълномощия по създаването на ръчно противотанково оръжие за Съветската армия са предадени на московското ГСКБ-47 (сегашното НПО "Базальт"). След две години се появява опитен образец и след изпитанията на 16 юни 1961 г. СССР приема на въоръжение РПГ-7 – най-мощният за този момент в света ръчен противотанков гранатомет.
Благодарение на съчетанието на огнева мощ, простота и надеждност – черти винаги присъщи на руското оръжие – РПГ-7 е най-масовият представител на своя клас. Той участва във всички въоръжени конфликти, започвайки с Виетнамската война, а благодарение на постоянното попълване на арсенала му от боеприпаси си остава страшно оръжие и до ден днешен. Копиеобразният профил на гранатомета е известен по света не по-малко от силуета на АК-47, и украсява гербовете на няколко държави.
РПГ-7 се намира на въоръжение в 76 държави и се е доказал не само като мощно средство за борба с бронетехника, но и като ефективна система за ПВО – с негова помощ в различни краища на света са унищожени над 100 вертолета и няколко самолета.
Конструкторите от ГСКБ-47 измислят извънредно удачна система за задвижване на гранатите. Тя се състои от две фази: барутният заряд придава начално ускорение, на безопасно разстояние от стрелеца (15-20 метра) се включва барутния двигател. Благодарение на турбинка на края му гранатата се върти в полет – това значително подобрява точността на стрелбата, позволявайки да се поразяват танкове на разстояние до 350 метра.
А бойните части за РПГ-7 се появяват една след друга, отговаряйки на напредъка на конструкторите на бронетехника. След появата на динамична защита РПГ-7 получава тандемна кумулативна граната. Първият заряд предизвиква сработване на защитата, вторият прогаря бронята. Във Виетнам първите РПГ прогарят американските танкове М48 с бензинови двигатели – всяко попадение води до пожар и тежки загуби сред танкистите. В Сирия активно се използва в градските боеве: гранатата с обемно-детониращо действие е подходяща за неутрализация на снайперисти и картечници на високите етажи на сгради.
Повече от половината загуби на американската армия в Ирак са заради РПГ-7. Леките бронирани автомобили тип Hummer не могат да противостоят на заряда му, тежката техника се обездвижва с първия изстрел. Дори съвременните модификации на Abrams трудно понасят срещи с РПГ – повече от половината попадения приключват с унищожение на танка. Но пък руските Т-72 и Т-80 по време на първата чеченска кампания издържаха до 15 попадения от гранатомета, отбелязва "Российская газета". - Още за РПГ-7

 

41 години Ми-24 в България

16.06.2020, 06:30

Ранният следобед на 17 юни 1979 г. на несъществуващото вече военно летище Пловдив - където днес се намира жилищния комплекс Тракия - е смутен от шум на необичайни вертолети. Това е денят, когато първата четворка Ми-24 пристига в България. До 1986 г. броят ще нарасне на 44, от които шест все още остават на служба в родните ВВС.
Реално подготовката за приемане на бойният вертолет Ми-24 в 44-ти вертолетен полк (вап), базиран тогава в Пловдив, започва още през 1978 г., когато е изпратена група от летателен и инженерно-технически състав за обучение в град Фрунзе, Киргизка ССР (сега град Бишкек, столица на екс-съветската република Киргизия). Курсът започва на 15 декември 1978 и завършва та 26 януари 1979 г. От летците на този курс са изпратени полк. Кръстьо Митков от щаба на ПВО и ВВС, подп. Григор Дамянов Георгиев – зам. командир на 44-и вап и летците от полка майор Светослав Димитров, майор Косто Андреев, капитан Цоньо Колев, капитан Живко Илиев и ст. лейтенант Веселин Евтимов (да се обучава като оператор).......Прочети още

 

16 юни 1913 г. Междусъюзническата война

16.06.2020, 06:15

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.
Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.
Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.
Според някои историци заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.
Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.
На 28 юли бил подписан Букурещкият мирен договор 1913, според който България не само била лишена в значителна степен от освободените от нея по време на Балканската война 1912-1913 земи, но понесла и тежки финансови и други загуби.

 

На този ден през 1963 г. - Първата жена в Космоса!

16.06.2020, 06:00

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена, летяла в Космоса. Полетът, извършен с руския кораб “Восток 6”, е с продължителност 2 денонощия, 22 часа и 50 минути.
Валентина Терешкова е родена на 6 март 1937 г. в село Масленниково в Тутаевски район на Ярославска област в Централна Русия. До 1960 г. е заводска работничка, после тренира парашутизъм в Ярославския аероклуб, където я забелязва специалната комисия, отбираща кандидатки за жени космонавти. Премества се в старинния руски град Ярослав, работи във фабрика за технически платове и учи във вечерно училище.
Увлича се по парашутизма и авиационния спорт и се занимава в любителски аероклуб. През декември 1961 г. година специална комисия обикаля аероклубовете на страната и подбира момичета-парашутистки за подготовка за евентуален космически старт. Така Валентина попада в отряда на космонавтите.
През 1969 г. Терешкова завършва Военновъздушната инженерна академия "Жуковски", става кандидат на техническите науки и генерал-майор. Валентина Терешкова заема поста председател на Комитета на съветските жени и вицепрезидент на Международната демократична федерация на жените.
През 2000 г. оглавява Руския център за международно научно и културно сътрудничество, известен като "Росзарубежцентр". Същата година е обявена от Британска женска организация за "Жена на века". - Още Космос

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}