Военна информация

Архив - от 16 до 30 юни

 

 
Корупционен скандал разтърси китайската армия
30.06.2014, 23:34

Ген. Су КайхуЕдин от най-високопоставените военни в Китай ще бъде изправен пред съда, за да отговаря по обвиненията за вземане на подкупи. Ген. Су Кайху, бивш член на Политбюро на ККП, беше изключен от партията и ще бъде предаден на военната прокуратура.

Това съобщиха китайските държавни медии, цитирани от Би Би Си.

Според слухове в медиите генералът, който е бивш зам. председател на Централаната военна комисия, беше под домашен арест от няколко месеца. Много хора обаче смятаха, че влошеното му здраве ще му помогне да избегне правосъдието. Говореше се, че Су Кайху се лекува от рак.

Анализатори определят случая като най-големия военен скандал в Китай от много години насам.

Агенция Синхуа предаде, че президентът Си Цзинпин е свикал заседание на Политбюро на китайската компартия, посветено специално на дисциплината и е одобрил решението генералът да бъде предаден на военен проурор.

Това действие се представя като част от правителствената битка с корупцията.

Други две видни политически фигури бяха също изгонени от партията в понеделник. Това са бившият шеф на държавния банков надзор и зам. председателят на държавния енергиен гигант, петролната компания China National Petroleum Company.

 
Руски военни моряци пристигнаха във Франция
30.06.2014, 23:00

Днес сутринта, руски военнослужещи от състава на екипажите на вертолетоносачите тип Мистрал пристигнаха във френското пристанище Сен Назер, съобщава агенция France Press.

Както бе планирано, на 30 юни учебния кораб „Смолни“ с 400 руски моряка на борда пристигна във Франция. В продължение на няколко месеца те ще се обучават в управление на десантния вертолетен кораб-док (ДВКД) "Владивосток" и през есента ще извършат преход с вертолетоносача от Сен Назер до Кронщат.

След това корабът ще се достроява и насища с оборудване и въоръжение в корабостроителницата "Северная верфь" в Санкт Петербург.

ДВКД тип "Мистрал" има водоизместимост 21 хиляди тона, при максимална дължина на корпуса 210 метра. Корабът е способен да развива скорост над 18 възла (около 33 километра в час). Далечина на плаване – до 20 хиляди морски мили (около 37 хиляди километра). Екипаж - 160 човека, като допълнително на борда могат да бъдат приети още 450 човека. Авиогрупата включва 16 вертолета, от които шест могат едновременно да бъдат разположени на палубата. - Още за ДВКД тип "Мистрал"

 
ВМС на Бангладеш се готвят да приемат УТС K-8W и вертолети Ми-17
30.06.2014, 20:54

Сайед Ашрафул ИсламВМС на Бангладеш ще получат 9 китайски учебно-тренировъчни самолета K-8W Karakorum до края на 2014 година, съобщи министъра по въпросите на местното самоуправление на Бангладеш Сайед Ашрафул Ислам (Sayed Ashraful Islam), който отговаря и за отбраната.

Според информация на „Джейнс неви интернешнл“, министъра е излязъл пред парламента с отчет за покупките на въоръжения и взетите мерки за защита на териториалните води на страната.

Самолетите K-8W, които ще се използват за обучение на пилотите от Командването на авиацията на ВМС в Читагонг, са били поръчани в рамките на подписания през 2013 година с Китайската национална аерокосмическа експортна корпорация (CATIC) контракт. Стойността на сделката не се съобщава.

Освен самолетите K-8W, ВМС на Бангладеш се готвят и за приемането на пет многоцелеви вертолета Ми-171Ш. Съгласно заявлението на министъра, вертолетите са били поръчани в Русия в рамките на експортен кредит и, вероятно, ще бъдат приети на въоръжение през 2015 година (по-рано имаше информация, че в средата на януари 2013 година Русия и Бангладеш са подписали съглашение за експортен кредит на стойност 1 милиард долара). Вертолетите са предназначени за наблюдение и спасителни операция в крайбрежната зона.

ВМС на Бангладеш сформираха Командването на морската авиация през юли 2011 година за усилване на възможностите за водена на наблюдение в морето и борба с корабите на противника. Първоначално били получени два вертолета AW-109 на компанията „Агуста/Уестленд“, 2 морски патрулни самолета „Dornier-228NG“ на компанията „Руаг авиейшн“ (RUAG Aviation). Очаква се да бъдат доставени още три китайски вертолета Z-9 и пет руски вертолета Ми-171Ш.

Доставката на 9-те УТС K-8W подсказва за намеренията на ВМС на Бангладеш в бъдеще да приеме на въоръжение реактивни бойни самолети.

 
От утре започва ежегодният семинар на Центъра на НАТО за управление на кризи
30.06.2014, 19:47

 Иван Иванов Заместник – министърът на отбраната Иван Иванов ще участва в ежегодния семинар на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, който ще се проведе от 1 до 3 юли 2014 г. в гр. София, съобщи Пресцентърът на МО.

Форумът ще се открие утре от 9.00 ч. в Централния военен клуб. Темата е „Взаимодействие между ведомствата при управление на кризи и реагиране при бедствия“. В семинара ще участват представители на държавни институции и неправителствени организации, на структури от НАТО и ЕС, експерти от България и над 15 страни-членки и страни-партньори на Алианса.

 
Представяне на новоназначения началник на щаба на Съвместното командване на силите
30.06.2014, 17:34

На 30.06.2014 г. в Съвместното командване на силите се проведе тържествена церемония по повод празника на Съвместното командване на силите – 1 юли.

Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командващия на СКС бяха наградени 42 военнослужещи и цивилни служители за постигнати високи резултати в подготовката на военните формирования и във връзка с празника на СКС.

На церемонията бе представен и новия началник на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Стефан ПЕТРОВ. При представянето му контраадмирал Мотев приветства с „Добре дошъл” бригаден генерал Петров и подчерта неговата висока лична и професионална подготовка. „С опита, който има от службата в различни структури на оперативно и стратегическо ниво, както и от работата си в щаба на Военновъздушния команден компонент на НАТО в Измир, Турция, бригаден генерал Петров ще бъде много полезен за изпълнение на поставените пред СКС задачи, отбеляза в своето приветствие контраадмирал Мотев”.

Бригаден генерал Петров е роден на 04.03.1957 г. в гр. Велинград. В своята служба е преминал през всички командни длъжности от командир на звено до началник на щаба на Съвместното командване на силите. Лети на вертолети „Кугър”, МИ 24 и „БЕЛ”. Има прелетени над 3100 часа. Женен, с двама сина. Владее английски и руски език. На настоящата длъжност е назначен с Указ на президента на Р България № 89/ 28.04.2014 г.

http://jfc.armf.bg/

 
Новият началник на отбраната вицеадмирал Румен Николов встъпи в длъжност
30.06.2014, 15:06

„Днес присъстваме на най-отговорното събитие за българските въоръжени сили и за Българската армия – сдаването и приемането на поста „Началник на отбраната“. Длъжност, заемана от най-старшия офицер с висше офицерско звание, който е и пряк началник на всички военнослужещи в Българската армия“, каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 30 юни, на тържествената церемония в Министерството на отбраната. Досегашният началник на отбраната генерал Симеон Симеонов предаде поста на вицеадмирал Румен Николов, досегашен командир на Военноморските сили. На церемонията бяха представени и новите заместник-началници на отбраната генерал-майор Нейко Ненов и генерал-майор Константин Попов.

„Това е най-мащабната ротация на командни и висши офицерски длъжности в Българската армия“, подчерта министър Найденов и информира, че от 35 висши офицерски позиции се ротират 23, като на 17 от тях се присъждат нови висши офицерски звания, а на 10 от офицерите за първи път се присвоява званието „бригаден генерал“/“комодор“.

„Поздравявам генерал Симеонов за достойно извървения път в служба на Отечеството“, каза министър Найденов и акцентира върху неговите постижения за развитието на политиката за отбрана. Министърът на отбраната открои приноса на генерал Симеонов за въвеждането на единен комплект на въоръжените сили, готови да изпълняват задачи и по трите мисии. Той има преки заслуги и за утвърждаването на интегрирания модел на МО, при който е постигната равнопоставеност между цивилната и военната експертиза, както и за разработването, и въвеждането на основни стратегически документи. „ Утвърждаването на професионалната Българска армия премина изцяло под ръководството, усилията и приноса на генерал Симеонов“, заяви министър Найденов. Той благодари и на досегашните заместник-началници на отбраната генерал-майор Василев и контраадмирал Георгиев и посочи, че със своята служба, те са изпълнили със съдържание думите „отговорност, професионализъм и достойнство“. Със заповед на министъра на отбраната генерал Симеонов, генерал-майор Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев бяха наградени с почетен знак на МО „Св. Георги Победоносец“ – първа степен, за особен принос в развитието на Българската армия.

Генерал Симеонов благодари на политическото ръководство на Министерството на отбраната, за спокойната и нормална среда за работа, която е дала възможност да бъдат решени много важни въпроси за армията. Той подчерта, че приключва службата си с удовлетворение за достойно изпълнен дълг.

„Вицеадмирал Николов приема едно добро наследство, което да развие. Лично пред него стои още едно предизвикателство – да докаже логиката и смисъла да е първият представител на Военноморските сили, който застава начело на Българската армия“, подчерта министър Найденов. Той определи като „достойни“ новите заместник-началници на отбраната генерал-майор Ненов и генерал-майор Попов, които ще подпомагат усилията на вицеадмирал Николов, за изграждането на високоефективна, добре подготвена и боеспособна Българска армия.

Вицеадмирал Румен Николов благодари за оказаното признание, доверие и високата чест и заяви, че ще работи за бъдещето, честта и славата на Българската армия.

„Във ваше лице отбранителната система и държавното ръководство имат високоподготвени офицери, които могат да отговорят на предизвикателствата на днешния ден“, с тези думи министър Найденов се обърна към генералите и адмиралите. В своите пожелания към тях той цитира един от заветите на полк. Дрангов – „Бъдете възторжени идеалисти, смели до безумство, бъдете влюбени в България до фанатизъм, бъдете честни и готови за самопожертвование!”

http://www.mod.bg/

 
Преди 70 години: Дунавската флотилия чисти реката от бомби-чърчилки
30.06.2014, 09:44

В Русе продължават прявите за предстоящата 70-годишнина от Девети септември 1944 г. За първи път в мултимедия в Русе са показанr почти непознати кадри от присъствието на Дунавската военна флотилия на СССР в града. Според историята на Руския военен флот, точното название на тази военна част е „Дунавска два пъти червенознаменна, носител на ордените "Нахимов" и "Кутузов" военна флотилия”.

Неотдавна стана публично известен фактът, че около 2000 г. е изчезнала или открадната общинската книга за вписване на почетните граждани на Русе и носителите на почетния знак на града в периода до 1989 г. Това затруднява да бъдат възстановени имената на всички, удостоени с тази висока чест, защото решенията са вземани не само от Общинския съвет, но и еднолично от кмета. Сигурно е, че сред носителите на почетния знак на Русе има много адмирали, капитани I ранг и герои на СССР, от екипажите на Дунавската флотилия.

Сред тях е медицинската сестра и разузнавач Екатерина Дьомина, последната жена войн, участник във Великата отечествена война, станала кавалер на златната звезда още 1945 г., но я получава ...едва през 1989 г. Дьомина се е лекувала в Русе. Освен със самарянство, тя се е занимавала и с военно разузнаване.

Със заповед на Сталин, екипажите на съветската военна Дунавска флотилия навлизат в Русе точно в 11 часа на 8 септември 1944 г. Според капитан I ранг Аркадий Владимирович Свредлов, началник щаб на флотилията, в периода 8-18 септември 1944 г, екипажите на дунавските бронекатери и тралчици са превозили общо 80 000 войни - от редници до адмирали, 130 танка, 304 оръдия, 4222 коня, 2096 тона боеприпаси, 2018 каруци и др. Българската Дунавска военна флотилия още на 8 септември 1944 г. се присъединява към съветския военен флот и активно участва при прочистване на Дунав от германски и американски, английски дънни мини /речнофлотският фолклор веднага ги кръщава "чърчилки”/.

В тези операции блестящо се представя българския миночистач "Христо Ботев", на който се дава чест и право да открие парадния конвой на Съветската дунавска военна флотилия във Виена през юли 1945 г. Тази чест му се дава за „за проявен геоизъм при разчистването на Среден и Горен Дунав от мини.

По това време пътническия ни кораб "Царица Йоанна" става щабен съветски военен кораб и постоянно седалище на адмирал Горшков и вицеадмирал Холостяков, командващи Съветския военен дунавски флот в периода 1944 - 1945 г. Другият български кораб, носител на високи съветски отличия от тови време, е "Цар Борис", преустроен за Транспортна болница №2 на Дунавската военна съветска флотилия, обслужван от български екипаж.

Документално мултимедийно представяне на кадри от тези събития може да се види на 9 етаж в сградата на русенската Проектанска организация.

http://www.nabore.bg/

 
Пълната истина за проекта HAARP – оръжието което поругава Майката Природа!
30.06.2014, 09:39

В ранния следобед на 7 януари 1943 г. агенти на ФБР нахлуват в дома на Никола Тесла и изнасят целия архив. Биографът на учения Маргарет Чейни твърди, че той бил използван за създаване на специална секретна лаборатория във военната база “Райт Патерсън“. ФБР обаче настоява на своята версия, че архивът е бил унищожен. Макар че през 1993 г. неговите разработки възкръсват в центъра в Аляска.

Идеята на Никола Тесла се базира върху известния факт, че Земята притежава естествен електромагнитен резонанс.

Ако от точка А бъде изпратен радиосигнал, той ще стигне до обратната страна на планетата до точка В и след това ще се върне отново до точка А. Ако в момента, в който първият сигнал се върне в изходната точка, веднага бъде излъчен втори сигнал, двата сигнала ще се насложат един върху друг. Тесла изчислил лесно тази резонансна честота, като взел предвид скоростта на радиовълните (скоростта на светлината) и я разделил на изминатото разстояние (обиколката на Земята) – т. е. 300 000 км/сек делено на 40 000 км и се получава 7.75 или 8 Hz. Тази стойност е наречена първа Резонанта на Шуман на Земята. Статичното електричество от мощните светкавици следва този модел и звукът от тях може да се улови от радиоприемник, настроен на честота 8 Hz. Ако приемникът се настрои на по-ниска честота – 0.9 или 1 Hz, ще се долови друг резонансен източник. Това явление се нарича Резонанс на Алфвен и причината за него е пълна загадка. Предполага се, че радиовълните следват някакъв друг маршрут, който е 8 пъти по-голям от размера на Земята. Или че съществува някаква друга среда, през която радиовълните могат да пътуват със скорост 8 пъти по-малка от скоростта на светлината. А е възможно да съществува комбинация и от двете. Никой не знае обаче каква е истината. Когато радиовълните преминават през вода или стъкло, тяхната скорост се забавя с около 3/4 от скоростта на светлината, същото явление се наблюдава и при преминаването им през йонизиран газ или скални повърхности. Науката предлага три възможни обяснения за съществуването на Резонанса на Алфвен: причината е в 1) магнетосферни, 2) йоносферни или 3) литосферни взаимодействия с радиовълните...........Прочети още

 
Награждаване на български военнослужещи от състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан
30.06.2014, 09:30

На 24 юни 2014 година в база „Феникс“, Кабул се проведе тържествена церемония по награждаване на отличили се военнослужещи, от състава на контингента в Кабул с „Медал на НАТО“ за участие в Международната операция по поддържане на сигурността в Афганистан.

На тържествената церемония са присъствали г-н Георги Божиков, временно и. д. посланик в посолството на Република България в Афганистан, подп. Красимир Кръстев, военно, военновъздушно и военноморско аташе на Република България в Афганистан, полк. Тодор Радченков, от Съвместното командване на силите, бриг. ген Ерхан Узун, командир на Регионално командване „Столица“, полк. Рандъл Симънс, командир на 48 пехотна бригадна бойна група, гл. серж. Джеймс Букър, главен сержант на ISAF, както и командирите на формированията-партньори от коалиционните сили.

Националният командир на контингента, полк. Тони Трифонов, и главният сержант на контингента, с-на Ивелин Инджов, са наградени с „Монета на командира” и възпоменателни плакети от командира на 48 пехотна бригадна бойна група, той и командващ базите в зоната на операцията в Кабул, полк. Рандъл Симънс, и кмета на база „Феникс“, подп. Алекзандър Маклемор.

http://jfc.armf.bg/

 
САЩ за пръв път прие, че може да се откаже от мините
30.06.2014, 09:03

"Противопехотните мини се считат за оръжие, представляващи особена опасност за мирните граждани. Всяка година хиляди хора загиват или биват осакатявани след като са се натъкнали на останали в земята мини. Преди Вашингтон не подкрепяше забраната за използване на мини, но сега е променил мнението си. Готова ли е Русия да последва примера на САЩ," пише „Взгляд”. Договорът от Отава предвижда пълен отказ от използване на противопехотни мини, прекратяване на тяхното производство и унищожаването на запасите от тях в срок от 4 години. Той бе открит за подписване през 1997 година и влезе в сила през 1999. До момента се съблюдава от 161 страни, но САЩ не беше между тях. И ето че на международната конференция по съблюдаване на договора в Мозамбик, САЩ обявиха, че повече няма да произвеждат и използват противопехотни мини.

Противопехотни мини се намират на въоръжение в Русия и в момента. Военната доктрина предвижда използването им за прикриване на държавната граница.

Но въпреки това Москва спазва основните положения на Договора от Отава. Русия не доставя противопехотни мини за чужбина и не ги използва в операции зад граница - като например войната в Грузия през 2008 година. Също така са унищожени всички мини с елемент на неизвлекаемост. впрочем някои експерти смятат, че решението на САЩ може да вдъхнови и Русия да се откаже от противопехотни мини. - Още противопехотни мини

 
Турската фрегата TCG Salihreis ще ескортира кораба Cape Ray, на който ще се унищожи химическо оръжие
30.06.2014, 08:47

F-246Турските ВМС съобщават, че фрегатата F-246 TCG Salihreis (клас MEKO 200 T/IIB) ще ескортира американския кораб M/V Cape Ray, на който ще се унищожи сирийско химическо оръжие.

На борда на турския боен кораб поп време на операцията ще се базират един вертолет SH-70B Seahawk, екип за ЯХБЗ и група от Специалните сили на турския боен флот.

В групата за охрана на Cape Ray са включени кораби от ВМС на САЩ, Германия и Италия, както и гръцка подводница.

http://www.pan.bg/

 
Американски военен самолет ще извърши наблюдателен полет над териториите на Русия и Беларус
30.06.2014, 08:30

Американски военни инспектори ще изпълнят наблюдателни полети над териториите на Русия и Беларус в периода 30 юни-4 юли, в рамките на реализация на международния Договор за открито небе (ДОН), съобщава Интерфакс.

Полетът ще бъде изпълнен с американски наблюдателен самолет ОС-135B, който не е предназначен за носене на каквото и да е оръжие. Самолетът е проверен за технически средства непредвидени в ДОН. По време на полета руските и белоруски експерти, които ще бъдат на борда му, ще следят за спазването на договорените параметри на полета.

 
Днес трима висши офицери свалят пагоните
30.06.2014, 08:19

Двама генерали и един адмирал ще се разделят днес с военната служба. И тримата са с богат опит в управлението на Въоръжените сили. Не само в България. Както личи от биографиите им – в различни, и то на много високи нива, структури на НАТО.

Причините за преминаването в запаса са ясни. Генерал Симеон Симеонов не може да продължи по-нататък, защото стигна върха на военната кариера у нас, включително и края на мандата на началник на отбраната. Макар че до пределна възраст за званието му има още три години.

Пределната възраст за военна служба, според военното звание, на заместниците на генерал Симеонов генерал-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев е единствената причина те да се разделят с пагоните си.

Хубаво е, че и тримата няма да си отидат незабелязано. Правителството предложи генерал Симеонов да бъде награден с орден „Стара планина” първа степен с мечове, а генерал-лейтенант Василев и контраадмирал Георгиев - с орден „За военна заслуга” първа степен. Мотивите – за значителен принос и големи заслуги за развитието на Българската армия. Най-вероятно на тържествената церемония по смяната ще получат благодарности и награди и от министъра на отбраната.

Въпросът е накъде от тук нататък. В запаса и резерва – да! Това е по закона. В армията на пенсионирите – също да! И това е по закон, т.е. по Кодекса за социално осигуряване. Ще предложи ли държавата на тези достойни генерали с, както казва правителството, „значителен принос и големи заслуги за развитието на Българската армия”, достойно място в българското общество? Този въпрос не е само заради тях. Той е за всички, които напускат армията и още на следващия ден държавата забравя, че е инвестирала в тях и те очевидно притежават експертиза в областта на сигурността и отбраната, която може да се използва години напред. В тези структури обаче идват хора „отвън”, за да внесат някакъв „нов полъх”, което се превърна в любима теза на политиците при кадровите промени след избори, които напоследък станаха доста на често. А бившите военни, с малки изключения, се превръщат най-често в критици.

Благодарностите и наградите са заслужени. Другото, за което става дума обаче, е важното.

*********

Тримата, които напускат армейския строй

Генерал Симеон Симеонов е роден на 25 януари 1955 г. в Пловдив.

Завършва средно образование в Казанлък през 1974 г.

Завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия като летец-пилот.

Симеон Симеонов учи и завършва военновъздушната академия „Юрий Гагарин” в СССР (1986-1989 г.) и Генералщабен факултет в Хамбург, Германия, (1996-1998 г.) – Стратегическо ръководство на отбраната и ВС.

Военната си кариера Симеон Симеонов започва като младши пилот във второ звено на първа ескадрила на 25-и авиационен полк в Чешнигирово, след което е бил старши пилот в първо звено на първа авиационна ескадрила на 19-и изтребителен авиационен полк в Граф Игнатиево, командир на трето звено на първа авиационна ескадрила на 19-и изтребителен авиационен полк в Граф Игнатиево, заместник-командир на първа авиационна ескадрила на 19-и изтребителен авиационен полк в Граф Игнатиево, командир на втора авиационна ескадрила на 19-и изтребителен авиационен полк в Граф Игнатиево, заместник-командир по летателната част и безопасност на полетите на 19-и изтребителен авиационен полк в Граф Игнатиево и др.

Генерал Симеон Симеонов е заемал редица командни длъжности: началник щаб, командир в Командването на ТА, началник на щаба на центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите към Съюзното командване по трансформацията в Бидгошч, Република Полша, в Командване на ТА, началник на Главен щаб на Военновъздушните сили в ГлЩ-ВВС, командващ на Военновъздушните сили в Щаба на ВВС.

Награден е от министъра на отбраната с награден знак „За вярна служба под знамената” І степен.

Генерал-лейтенант Стефан Василев е роден на 12 август 1955 г. в Златарица, област Велико Търново.

Завършва Техникум по машиностроене в Горна Оряховица - 1973 г.

През 1977 г. – завършва ВНВУ „Васил Левски”, мотострелкови войски.

През 1989 г. – завършва ВА „Фрунзе”, Русия, а през 2000 г. завършва Генерал-щабен факултет на Военната академия „Г. С. Раковски”.

По време на службата си преминава през различни длъжности – командир на мотострелкови взвод, на мотострелкова рота, началник щаб на мотострелкови батальон, командир на мотострелкови полк, началник щаб на мотострелкова дивизия, командир на механизирана бригада, командир на бронетанкова бригада.

Стефан Василев е и началник щаб на командване на оперативните сили, помощник-началник на щаба по операциите и подготовката в ЩВС, началник на щаба на Сухопътните войски, национален военен представител в националното военно представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО, Монс, началник на Сухопътните войски, командир на сухопътните войски.

През годините генерал-лейтенант Стефан Василев е награждаван с медал за отличие в Българската армия (1982 г.), с награден знак „За вярна служба под знамената” ІІІ и ІІ степен и с почетния знак на Министерството на отбраната „Свети Георги” І степен.

Контраадмирал Георги Георгиев е роден на 17 август 1956 г. в Айтос, област Бургас.

Завършва СПТУ по електротехника, телевизионна техника през

1974 г.

През 1979 г. – завършва ВВМУ „Н. Вапцаров,”, корабоводене.

През 1988 г. – завършва Военноморска академия в Русия, ВМФ-Командно-щабен.

През 2000 г. завършва Военната академия „Г. С. Раковски”, Стратегическо ръководство на отбраната.

По време на службата си Георги Георгиев е преминал през различни длъжности – командир на БЧ-2, той и началник на РТС на катер в 10-а бригада торпедни катери - ВМФ, помощник-командир, той и командир БЧ І, ІV на катер в 10-и отделен дивизион торпедни катери в 10-а бригада торпедни катери - ВМФ, командир на ракетен катер в 10-а бригада торпедни катери - ВМФ, командир на звено, той и командир на ракетен катер в 10-а бригада торпедни катери - ВМФ, началник щаб на 11-и отделен дивизион ракетни катери и торпедни катери в 10-а бригада ракетни и торпедни катери - ВМФ, началник на щаб на 10-и отделен дивизион ракетни катери в 10-а бригада ракетни и торпедни катери - ВМФ, командир на 10-и отделен дивизион ракетни катери в 10-а бригада ракетни и торпедни катери - ВМФ, заместник-началник на щаб, той и началник на отделение „Оперативно-бойна подготовка” в 10-а бригада леки сили, началник на щаб в 10-а бригада леки сили, командир на бригада леки сили в 10-а бригада леки сили.

Георги Георгиев е и командир на втора брегова ракетна бригада – ВМС, командир на военноморска база в Командване на вмб-В, помощник-началник на щаба на ВМС по операциите и подготовката в Щ-ВМС, началник на щаба на Военноморските сили в ЩП-ВМС, заместник-командващ на Съвместното оперативно командване в СОК, национален военен представител националното военно представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия.

http://www.otbrana.com/

 

 
Първите срочно закупени от Русия шурмовици Су-25 пристигнаха в Ирак
29.06.2014, 21:38

Su-25Министерството на отбраната на Ирак съобщи, че вчера вечерта са пристигнали първите пет щурмови самолета Су-25, закупени преди дни от Русия. Машините са транспортирани с Ан-124 от състава на руските ВВС. - (видео)

Това реално са първите бойни реактивни самолети в новите иракски ВВС, понеже доставката на поръчаните през 2011 година американски изтребителите F-16 се забави и те ще пристигнат в страната едва към края на годината.

Според заявления на иракските военни щурмовиците ще са готови за бойни действия след три – четири дни. Бойните самолети са от голяма важност за оцеляване на иракското правителство, което трудно оказва съпротива на радикалните ислямисти от ИДИЛ, които напредват към Багдад.

Вероятно иракските Су-25 ще бъдат пилотирани или от чужди наемници или от ирански доброволци. Смята се, че общо ще бъдат доставени 10 такива самолета.

Ирак става за втори път оператор на реактивния щурмовик. През 1986 – 1988 г. Ирак купува 60 броя Су-25К и четири спарки Су-25УБК. Последните полети с тях са в годините преди американската инвазия от 2003 г.

 
Компанията Lockheed Martin е спечелила договор за военни спътници на стойност 1.9 милиарда долара
29.06.2014, 21:14

От Американските ВВС са съобщили, че компанията Lockheed Martin е спечелила договор с фиксирана цена 1.9 милиарда долара, за комплекс дейности по разработването на два военни спътника за ранно предупреждаване за изстрелване на ракети, които ще са част от системата Space-Based Infrared System (SBIRS).

Договорът е най- големият според прсрелиз на Пентагона и ще се изпълнява до 30 септември 2022г.

Договорът включва изработването на петият и шестият спътник от групировката SBIRS, а също така тестването, извеждането на орбита и тестването там, по данни от Пентагона.

Според представители на американските ВВС, договорът икономисва близо 1 милиард долара, в резултат на по добър менажмент и планиране.

"Ние премахнахме ненужните нива от програмата , реструктурирахме системата за тестване и подобрихме графика на производство" е казал Colonel Mike Guetlein менажер по програмата.

SBIRS е нова система на САЩ за ранно предупреждаване за изстрелване на ракети, която трябва да замени системата Defense Support Program satellites, която е от 70-те години. Новата система ще предостави постоянно следене за изстрелване на балистични ракети, а също така ще следи за други обекти в инфрачервената област.

Системата включва микс от спътници на геостационарна орбита, сензори разположени на други спътници на високи елиптични орбити и наземно оборудване. Първите два спътника започнаха да действат от 2013. Третият, геостационарен спътник е в процес на тестване , а четвъртият е процес на изработване, са казали от Lockheed.

http://www.spacenewsbg.com/

 
Тулският оръжеен завод увеличава многократно годишното производство
29.06.2014, 20:59

снайперска карабина "Винторез"Тулският оръжеен завод (ТОЗ) разчита да увеличи годишното производство на специалната снайперска карабина "Винторез" и специалния автомат "Вал" до три хиляди единици до 2016-2017 г. Това, пред кореспондента на ИТАР-ТАСС на международния оръжеен салон "Евросатори-2014" в Париж, е съобщил генералният директор на ТОЗ Иля Курилов.

"След 2-3 години ние разчитаме да увеличим годишното производство на "винторези" и "валове" до три хиляди единици. По такъв начин производството ще бъде увеличено няколко пъти. В момента от това оръжие пускаме няколко стотици", е съобщил Курилов.

Той е отбелязал, че към този вид оръжия проявяват съществен интерес чуждестранни клиенти. "В момента съотношението между вът-решни и външни доставки на "Винторез" и "Вал" е 50:50. Изработено е голямо количество заявки, няколко договора вече са завършени. Ние разчитаме в най-скоро време около 20 процента от това въоръжение да отиде за експорт, а 80 процента - по-голямата част - на вътрешния па-зар", е отбелязал генералният директор. "За нашето оръжие има изключително положителни отзиви от чуждестранни клиенти, които обръщат внимание най-вече на надеждността му. Към него няма никакви забележки от тези, които го използват", е добавил Курилов.

На салона в Париж заводът е представен от свои топ образци военна продукция. В това число са: 9-мм малогабаритен автомат СР-3, имащ размерите на картечен пистолет, като по далечина на ефективната си стрелба значително го превъзхожда и поразява живата сила и небронираната техника на раз-стояние до 200 метра; 9-мм специални автомати АС "Вал" и снайперски карабини ВСС "Винторез" с прицелна далечина 400 метра за водене на безшумна и безпламенна стрелба, поразяващи живата сила на противника, защитена от бронежилетки; нямащият чуждестранен аналог самозаряден пистолет ПСС, калибър 7,62 мм, за безшумна и безпламенна стрелба, чийто куршум пробива стоманена каска на разстояние до 25 м. - Още снайпери

 
Нещастни хора на нещастна страна
29.06.2014, 20:35

Украинският парламент предложи да се увеличи до 60 години възрастта на запасните със звание редник, сержант и старшина, които подлежат на мобилизация. Според сега действащия закон тази възраст е 50 години.

Предлага се също така депутатите да увеличат възрастта на подлежащите на мобилизация запасни от младшия и старшия офицерски състав до 65 години.

Депутатите подкрепиха законопроекта. „За” гласуваха 231 народни депутати от 333 регисрирани.

Така украинската армия ще се доокомплектува с възрастни хора. Украинските семейства ще се лишат не само от синовете си, но и от бащите и дядовците си.

Нещастна страна.

http://www.rusiadnes.bg/

 
Спортна надпревара между запасни и резервисти от България и Румъния
29.06.2014, 20:17

По план на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (РСОСЗР) - Русе, в с. Пиргово се проведе турнир по отделни спортове между отбори излъчени от съюзите на запасните войнства от гр. Русе- област и гр. Гюргево- Република Румъния. Домакин по организацията бе местното дружество на РСОСЗР с председател Георги Шахънов. Гостите от Гюргево и Русе- област, бяха посрещнати в местно заведение по стар български обичай с хляб и сол, от девойки в национални носии. След посрещането, всички бяха запознати с традициите и историята на община Иваново и с. Пиргово от председателя на дружеството - г-н Шахънов.

Заместник - кметът на община Иваново г-н Йордан Маринов, кметът на с. Пиргово г-н Илиян Бодуров държаха тържествени и благодарствени речи, с които очароваха гостите и представиха селото, като добри домакини.

Турнирът обхвана следните спортове: тенис на маса, шах , табла, футбол и риболов. Всички терени бяха грижливо подготвени и осигурени от кметство в с. Пиргово, а риболовът се проведе в селищно образувание „Стълпище“, край с. Мечка. Всички състезания започнаха в 8.30 ч. и приключиха в 12.00 ч.

Резултатите от спортните състезания са: футбол: 1-во място- РСОСЗР гр. Русе- област и 2-ро място - войните от резерва гр. Гюргево: шах:1-во място- България и 2-ро място- Румъния; табла: 1-во място- България и 2-ро място- Румъния; риболов: 1-во място- Гюргево, 2-ро място- Русе- област и 3-то място- Русе- област; тенис на маса: 1-во място- Гюргево и 2-ро място Русе- област

В подготовката на мероприятието активно участие взеха: Димитър Вълков, Георги Стойчев, Николай Джамбазов, Атанас Камбуров, Димитър Кънчев и неговата съпруга, Петър Бахъров, Петко Петков и Борис Кошаров, от гр. Русе и с. Пиргово.

Важен спонсор на спортния турнир беше собственикът и управител на аптека- дрогерия в с. Пиргово Светла Георгиева.

Голям принос по организацията и провеждане на мероприятието има и лично кметът на с. Пиргово г-н Илиян Бодуров.

http://www.otbrana.com/

 
Продават военно-ремонтния завод във Враца
29.06.2014, 20:13

Военно-ремонтният завод "Вола" стана поредното предприятие във Враца, което трябва да бъде продадено, за да се покрият минимална част от задълженията му. Частен съдебен изпълнител разпродава машини, сгради и земята, върху която е построено бившето предприятие, съобщава Радио Видин.

Така на 12 август, когато е насрочен търгът, ако се намери купувач за всички предлагани части, той може да придобие завода за 4 252 252 лева. За да е удобна продажбата, имуществото е разбито на отделни части. Теренът от 77 651 кв.м, върху който се простира ВРЗ "Вола", се предлага с начална тръжна цена от 1 751 100 лева. Двете административни сгради се предлагат съответно за 294 450 лева и 4 800 лева. Най- висока е оценката на промишленото здание на бившия завод, чиито 13 104 кв.м са оценени за 1 282 650 лева. На тезгяха са и 7 едноетажни складови бази, чиито цени тръгват от 935 лева и стигат до 24 675 лева.

http://www.cross.bg/

 
Отломки от двигателя са намерени на пистата след пожара, възникнал в F-35 при излитане
29.06.2014, 17:03

Pratt & Whitney F135Отломки от двигателя са намерени на пистата във военновъздушната база във Флорида след пожара, възникнал в F-35А при излитане, съобщават източници, запознати със случая.

ВВС разследват причините за пожара, възникнал в задната част на изтребителя, където е разположен двигателят Pratt & Whitney F135, който е различен от тези на модификациите B и C.

Според един от експертите намирането на отломки от двигателя може да е вследствие на няколко причини, една от която е конструктивно-производствен, отнасящ се само за въпросния двигател, който е наработил около 150 часа. - Още авиационни двигатели

http://www.pan.bg/

 
Афганистан: непосилната военна помощ
29.04.2014, 14:33

„Просто сме поразени, че иракските дивизии просто захвърлиха оръжието си“ – така още в първите дни на настъплението на екстремистите в Ирак реагира министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл на поведението на иракската армия. Самите американски военни се учудиха къде по-малко.

Генерал-лейтенант Роберт Каслен, който до май 2013 отговаряше за обучаването на иракските военни, във вестникарско интервю каза, че „заедно с нас Ирак напуснаха и всички институти, създадени от нас за професионалните иракски сили за сигурност… Американските военни построиха учебни центрове и складове с най-съвременна военна техника, но след напускането на американските войски иракската армия почти не използва всичко това“.

Такива са резултатите от 10 години и $25 милиарда, изхарчени от САЩ за превъоръжаване и обучаване на силовите структури на Ирак.

В Афганистан се повтарят всички иракски грешки. Освен традиционните беди на източите армии – клановост, корупция, слаба техническа пък и обща грамотност, представлява опасност – както и в Ирак – зависимостта на създадените силови структури от капризите на външното им финансиране. Армията на Афганистан винаги е била поддържана отвън, но сега, както се оказа, опеката не е много сигурна. САЩ вече предупредиха правителството на Афганистан, че след две години значително ще се съкрати отделянето на средства за военна помощ. При това, че, съгласно оценки на американските военни, през близките няколко години правителството на Афганистан ще е в състояние да покрива едва близо 12% от общите армейски разходи.

Пентагонът и НАТО обаче продължават да настояват от 2024 година Афганистан изцяло да си плаща разходите за армията от $4,1 милиарда. Реално ли е това за Афганистан? Та нали целият бюджет на Афганистан през 2014 финансова година съставлява $7,5 милиарда, при вътрешни доходи от $2,4 милиарда!

И в резултат, след началото на процеса на предаването от западни съюзници на обектите на военната инфраструктура на националната армия и полицията, се оказа, че Афганистан просто не е в състояние да ги съдържа. Много от обектите след това бяха просто занемарени, а околните райони се контролират от талибаните.

Другият проблем е съвременното оръжие и оборудването. Политиката на „тотално превъоръжаване“ от прости към технически сложни образци може и да е донесла полза на западни фирми-производители, но не и на военните на Афганистан. Новата техника изисква инфраструктура, подновявани запаси от резервни части и друго. Както и големи разходи. В течение на определено време за всичко това ще плащат западните съюзници, но при планираното съкращаване на военната помощ, значителна част от тази военна техника, както и в Ирак, неизбежно ще се превърне в купища безполезен метал.

Не може да се каже, че в течение на 13 години Западът е учил афганистанската армия да воюва, без да е информиран за реалните възможности на Кабул самостоятелно да държи сили за сигурност. Според президента на САЩ, „американците разбраха, че е къде по-сложно да се завърши една война, отколкото да се започне“. Но сега западните страни ще бъдат принудени да осъзнаят и това, че при завързване на една война, спирането на плащането за нея е невъзможно. - Още за Афганистан

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
КНДР изстреля две балистични ракети
29.06.2014, 14:15

Северна Корея изстреля нови две балистични ракети с малък обсег от източното си крайбрежие към Японско море, съобщи южнокорейската информационна агенция "Йонхап". Според агенцията изстрелването на ракетите е било извършена от района на град Вонсан. Предполага се, че севернокорейската страна е тествала ракети "Скъд", които имат обсег 500-600 км.

Това е второто подобно изпитание на ракети тази седмица. На 26 юни Северна Корея изстреля три ракети с малък обсег в акваторията на Японско море.

Япония протестира пред КНДР във връзка с изпитанията с ракетите. Министърът на отбраната Ицунори Онодера посочи, че протестът е изпратен по дипломатически канали чрез посолството в Пекин.

Той посочи, че към премиера Шиндзо Абе в Токио работи специален кризисен щаб. Абе е поръчал да се разработят мерки за гарантиране на сигурността на гражданските кораби и самолети, които могат да се окажат в района на тествани севернокорейски ракети.

http://www.cross.bg/

 
Модулни групи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ в Добрич
29.05.2014, 14:09

Продължава помощта, която военнослужещи от Сухопътните войски оказват във възстановяването на гр. Добрич след наводнението.

И днес, 29 юни, 48 военнослужещи от военни формирования 54 060 - Шумен и 54 470 - Белене, с необходимата специализирана и тежкотоварна техника, участват в разчистването и изхвърлянето на строителни отпадъци в почистването на улиците и канализацията в града. Ръководител на модулните групи е заместник-командирът на военно формирование 54 060-Шумен майор Петър Гергов.

Военнослужещите са разделени на три групи, за да помагат в различните части на града. Една от групите разчиства с моторни резачки канала от паднали дървета и изчиства отпадъците. Втората група работи в района на Хуманитарната гимназия. Военнослужещите разчистват улиците и отпадъците, изнесени от къщите. Третата група с моторни помпи продължава да отводнява „калната" станция в Добрич.

Всички усилия на военнослужещите са насочени към възстановяването на нормалния живот в пострадалия от наводнението град.

 
Ирак купува спешно изтребители от Русия и Беларус
29.06.2014, 13:59

Su-27Спешна доставка на употребявани бойни самолети от Русия и Беларус ще предприеме Ирак. Това е съобщил иракския премиер Наури Малики.

Иракският премиер не е назовал типа на самолетите, освен че са на конструкторското бюро Сухой. Машините, чийто брой не се назовава, трябва да бъдат доставени възможно най-бързо с цел оказване на непосредствена авиационна поддръжка на иракските сили в сраженията с ислямистите от ИСИЛ.

В руските медии се спекулира, че може би става въпрос за бившите индийски Су-30К, които се намират в авиоремонтен завод в Беларус. Машините са собственост на руска корпорация „Иркут”. 12 от тях вече са договорени с Ангола и се смята, че е възможна бърза доставка на останалите шест за Ирак.

Според други спекулации може да се касае за употребявани щурмовици Су-25 или изтребители Су-27.

Ираксият премиер Малики силно критикува САЩ за много бавната доставка на изтребителите F-16, което е оставило страната му без адекватни методи за непосредствена авиационна поддръжка. Първите пет иракски F-16 се очакват в страната към края на годината. - Още за самолетите Су

http://aeropress-bg.com/

 

Sikorsky получи поръчка за създаването на нов вертолет за CSAR

29.06.2014, 13:55

CRH-60Sikorsky получи $1,28 млрд. за разработката на нов вертолет за бойно търсене и спасяване за ВВС на САЩ. Машината ще е на базата на UH-60M Black Hawk.

Това е първата стъпка от цялостния проект Combat Rescue Helicopters (CRH), който ще бъде на стойност $7,9 млрд. и ще включва доставката на 112 винтокрили машини, които да заместят остарелите HH-60G Pave Hawk.

Договорът покрива разработката на вертолета и доставката на четири прототипа. Пет предсерийни вертолета, плюс обучението на първите екипажи от ВВС трябва да стане факт до 2020 г. Целият договор ще се изпълни до 2029 г.

Sikorsky бе единственият кандидат за програмата CRH. Вертолетостроителят ще си сътрудничи с Lockheed Martin при създаването на авиониката за новия вертолет. Горивният капацитет на новата машина ще бъде сериозно повишен за да се достигне по-голяма далечина на полет от настоящия HH-60.

http://aeropress-bg.com/

 
Бангладеш усилва флотската си авиация
29.06.2014, 13:50

Бангладеш усилва флотската си авиация с нови самолети и вертолети. Това е заявил представител на бангладешкото правителство цитиран от IHS Jane’s.

Страната е купила от Китай девет реактивни учебно-тренировъчни самолети K-8W, чиято доставка трябва да стане факт в края на 2014 г. Машините са били поръчани през 2013 г. и са модернизирана експортна версия на JL-8, която има електродистанционно управление и модерна авионика. Същия тип е доставян на Боливия и Венецуела.

Освен деветте K-8W ВМС на Бангладеш чакат доставката и на пет многоцелеви вертолета Ми-171Ш от Русия. Машините ще се използват за морско патрулиране, наблюдение и операции по търсене и спасяване.

ВМС на Бангладеш създадоха своя авиация през юли 2011 г., като първоначално разполагаха с два вертолета AW109. В последствия бяха доставени два патрулни самолета Dornier 228 NG и три многоцелеви вертолета Z-9.

http://aeropress-bg.com/

 
Boeing обмисля нови варианти на Apache и Chinook
29.06.2014, 13:45

Boeing планира нови варианти на своите вертолети AH-64 Apache и CH-47 Chnook въпреки, че Армейската авиация гледа в бъдещето към следващото поколение вертикално излитащи и кацащи апарати.

Най-новият вариант на Apache – AH-64E влезе на въоръжение миналата година, но в Boeing планират следващата версия F, където основното ударение ще бъде върху повишаването на скоростта.

За потенциалния AH-64F се планират нови газотурбинни двигатели с мощност от 3000 shp (двигателите на версията Е са по 2000 shp), пребираемо шаси, увеличено крило за повече подемна сила и промени в опашния винт.

Производството на CH-47F се очаква да приключи през 2019 г., което ще затвори линията за сглобяване на Chinook, която работи непрекъснато от 1961 г. Затова от Boeing проучават нова версия на модела, която да има с 1810 kg по-голям полезен товари, както и други подобрения в конструкцията.

В същото време Boeing, в екип със Sikorsky работят по технологичен демонстратор в рамките на програмата Future Vertical Lift (FVL), наречен SB-1 Defiant. В рамките на FVL трябва да се създадат три нови машини, които да заменят UH-60 след 2030 г., AH-64 след 2040 г. и CH-47 след 2060 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Тестват аеродинамични подобрения по Eurofighter
29.06.2014, 13:40

EurofighterКъм края на годината трябва да се осъществят изпитателни полети на аеродинамични модификации по Eurofighter, които трябва да подобрят маневреността на изтребителя.

Подобренията включват малък наплав на крилото и промяна на формата на антените на системата ILS, които са разположени отстрани на пилотската кабина.

Тези модификации трябва да подобрят маневреността на изтребителя при близък въздушен бой на малки скорости, без да жертват високата енергетичност и маневреност на изтребителя на около звуковите и свръхзвукови скорости, които той в момента има.

Малките наплави на крилото вече са били тествани и са показали отлични резултати, като сега предстои да се тестват и новите ILS антени, които трябва да придобият триъгълна форма.

По-нататъшно подобрение на маневреността на изтребителя трябва да стане факт с поставяне на двигатели с управляем вектор на тягата, нещо за което от консорциума Eurofighter са готови при наличие на интерес от клиент. - Още за Eurofighter

http://aeropress-bg.com/

 
20 души получиха дипломи за завършен стратегически курс
29.06.2014, 10:17

В тържествена обстановка в Царски зали на Военна академия “Г. С. Раковски” специализантите от стратегическия курс – дистанционна форма на обучение на факултет “Национална сигурност и отбрана” получиха своите дипломи. Началникът на Военна академия “Г. С. Раковски” комодор Димитър Ангелов връчи свидетелствата и поздрави специализантите с успешното завършване, като им пожела нови професионални и житейски успехи. На тържеството присъстваха бригаден генерал професор Николай Петров – началник на Военномедицинска академия, полковник Росен Петров – държавен експерт в дирекция “Управление на човешките ресурси” в Министерството на отбраната и полковник доцент Георги Димов – декан на факултет “Национална сигурност и отбрана”, съобщават от академията.

Курсът е с продължителност от пет месеца и е висш етап от подготовката на кадри за стратегическите и оперативни звена за ръководство на системата за национална сигурност и е предназначен за офицери и граждански лица заемащи или прогнозирани за назначаване на ръководни длъжности в структурите на Въоръжените сили, други министерства, ведомства и органи на централната и териториалната администрация, ангажирани със сигурността и отбраната на страната, както и преподаватели от висшите учебни заведения в страната.

В курса бяха включени общо 20 души, сред които бяха представители на Министерство на отбраната, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията Столична дирекция на МВР, Военномедицинска академия, Националния военен университет, Централното военно окръжие, местната администрация и др.

Този курс е ключов от системата от курсове за длъжностна квалификация във факултет “Национална сигурност и отбрана” на ВА “Г. С. Раковски”, като обучението е насочено към изграждане на способности за идентифициране и анализ на стратегическите проблеми на сигурността, ефективна работа в условията на демократичен контрол и пряко политическо ръководство, както и умения да се формулират интереси, цели и приоритети на политиката за сигурност и отбрана и да се подготвят стратегически и оперативни решения.

http://www.otbrana.com/

 
До 2015 година ВВС на Русия трябва да получат 48 самолета Су-35С
29.06.2014, 09:45

 

 
„Война по разписание“ или внезапна катастрофа?
28.06.2014, 22:30

Преди 100 години, на 28 юни 1914 година, в босненския град Сараево беше убит австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд. След малко повече от един месец започна Първата световна война, в която загинаха трите главни империи на онова време – Руската, Австро-Унгарската и Османската.

По каква ли причина едно такова на пръв поглед обикновено покушение стана причина на толкова глобални последици? – пише нашият наблюдател Пьотър Искендеров. През последните години зачестиха опиите да се представи Сърбия и стоящата зад гърба й Русия като главни виновници за военния конфликт, като с това се засенчат плановете на Берлин, Виена, Лондон, Париж и други световни играчи за преразпределяне сферите на влияние, получаване на източници на суровина, въвеждане на контрол върху транспортните коридори.

Опитите за стоварване на главната отговорност за избухването на Първата световна война върху Сърбия и Русия поразително съвпадат с процеса на новото засилване на икономическата мощ и геополитическите претенции на Германия. През последните две десетилетия в Германия се наблюдава ясната тенденция към отказ от наследството на „школата на Фишер“, която съществува там от 1960-те години. Фриц Фишер – един от големите германски историци – убедително доказа, че именно Германия е тласнала човечеството във водовъртежа на Първата световна война заради преразпределяне сферите за влияние. Превземане на колонии и източници за суровина.

Никакви нови документи, позволяващи да се свали от Берлин отговорността за развързването на Първата световна война, така и не са открити. Затова пък активно се използват повече от съмнителни исторически паралели с днешни събития. Например, британският учен Крис Кларк смята, че трагичните събития в Сребреница през лятото на 1995 изискват кардинално преразглеждане на историческата роля в Европа на Сърбия и нейната съюзничка Русия.

Тук е уместно да се върнем към документите. Генералният щаб на Австро-Унгария имаше подробно изработени планове за превантивно едновременно нападение срещу Сърбия и Русия още през октомври 1912 година – т.е. почти 2 години преди сараевското убийство. А за оправдаване на подобна операция бдеше нужен предлог, който прави Русия и Сърбия отговорни за войната. Началник Генералния щаб на германската армия Хелмут фон Молтке беше писал на своя австро-унгарски колега: „Необходимо е да се изнамери предлог за война, трябва поводът да идва от славяните“. Такъв повод (а не причина!) станаха юнските изстрели на босненския националист Гаврило Принцип.

Ако пък се говори за причините на Първата световна война, тук продължава спорът между две основни концепции. Първата говори за „война по разписание“ – понятие, въведено през 1969 година от историка Тейлър. Неговите опоненти пък настояват, че до общоевропейския конфликт са довери верига от трагични случайности, недоверие между държавите и отсъствие на координация между монарсите. Но и двете концепции са единни, че тогавашните противоречия между великите държави едва ли са могли да бъдат уредени по мирен начин. И опитите да се обвиняват във всичко Русия и Сърбия означават да се отрича обективността на историческия процес.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
10 нови Ту-160 за ВВС на Русия
28.06.2014, 11:43

Ту-160 Това ще стане към 2020 г. в рамките на държавната програма за военни покупки. Това става възможно благодарение на възстановяването на производството на двигателите НК-32. Информацията е от зам. министъра на отбраната Юрий Борисов.

Първи новината съобщи през февруари 2013 г. командващия Далечната авиация ген.-майор Анатолий Жихарьов. От неговите думи стана ясно че стратегическите ракетоносци ще имат ново бордно оборудване, ново въоръжение и нови ракети с голяма далечина на полета. Според експерти бойната им ефективност ще нарасне 2 пъти. Подобна модернизация вече е правена по време на капитални ремонти на самолети в завода в Казан.

През април 2014 г. правителството на Самарска област съобщи, че предстои самарският завод за космическо и авиационно двигателестроения ОАО «Кузнецов» да възстанови производството на двигателите НК-93 и НК-32.

В държавната програма по въоръженията 2011-2020 г. са предвидени разходи на сума 20 трилиона рубли. От тях 5 трилиона са за нова техника и въоръжение. ВВС на Русия трябва да получат 1500 нови и модернизирани самолети и вертолети.

http://www.pan.bg/

 
20 страни започнаха най-големите военноморски учения в света
28.06.2014, 10:00

Най-големите в света военноморски учения с участието на над 20 държави започнаха в района на Хаваите, съобщиха световните агенции.

В ученията “Хоризонтът на Пасифика", на които Тихоокеанският боен флот на САЩ е домакин през 2 г., за пръв път ще участват китайски кораби. Девет кораба от Бруней, Китай, Сингапур и САЩ плаваха заедно от Гуам до Пърл Харбър и тренираха комуникации, маневриране и учебни стрелби по пътя.

В същото време американският президент Барак Обама поиска от Конгреса 1 милиард долара за подкрепа на съюзниците от НАТО, обяви Белият дом. Тази стъпка е в рамките на искането за бюджета за фискалната 2015 г. “Европейската програма” в рамките на това искане е насочена към оказване на помощ за укрепване на сигурността на американските съюзници от НАТО в Европа. Белият дом подчерта, че тези средства ще бъдат изразходвани за разширяване на американското военно присъствие, особено в Централна и Източна Европа”.

http://www.24chasa.bg/

 
Награждаване на български военнослужещ от състава на 26 военнен контингент в състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан
28.06.2014, 08:38

старшина Ивелин ИнджовГлавният сержант на 26-ти български контингент в Афганистан, старшина Ивелин Инджов беше награден от губернатора на щата Джорджия с „Медал за воински заслуги“ (Meritorious Service Medal) за службата си и подпомагане на взаимоотношенията между американските военнослужещи от 48 пехотна бригадна бойна група и 26-ти български военен контингент.

Високото отличие за старшина Инджов е във връзка с неговата активна дейност за установяването на диалог с командването и поддържаща група в база „Феникс“ в Кабул, с което той осигури подкрепата от страна на българския контингент на необходимите дейности в базата. „Отдадеността на дълга и работата на с-на Инджов, по време на мисията, отдават голяма чест на него, на българските формирования в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан, на военнослужещите в България, както и на самата Република България." е посочено в мотивите на заповедта за неговото награждаване. 

От името на губернатора на щата Джорджия, медалът беше връчен на старшина Ивелин Инджов от командира на 48 пехотна бригадна бойна група той и командващ базите в зоната на операцията в Кабул, полковник Рандъл Симънс.

На церемонията са присъствали още и главният сержант на Международните сили по поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF), главен сержант Джеймс Букър, както и главните сержанти от формированията на американската армия и коалиционните сили в база „Феникс“.

http://jfc.armf.bg/

 
Състезание с екипажи за комуникационно-информационна поддръжка от Сухопътните войски
28.06.2014, 08:30

На 24 и 25 юни 2014 г. в гарнизон Пловдив, комисия с председател полковник Сашо Младенов, началник на отдел „Комуникационни и информационни системи” в Командването на Сухопътните войски, проведе изпит-състезание с отличните екипажи за комуникационно-информационна поддръжка (КИП) от Сухопътните войски, за приключване на етапа от подготовката на екипажите.

За най-добри екипажи за КИП в Сухопътни войски за 2014 г. комисията класира:

 - Екипажът на П-240ТМ от военно формирование 24150 – Стара Загора

 - Екипажът на П-241ТМ от военно формирование 24150 – Стара Загора

 - Екипажът на Р-142Н от военно формирование 32990 – Пловдив

 - Екипажът на Р 161 от военно формирование 32990 – Пловдив

 - Линейно кабелното отделение от военно формирование 24150 – Стара Загора

На победителите бяха връчени купи и предметни награди от името на Командира на Сухопътните войски

http://landforce.mod.bg/

 
Военнослужещи от 55-ти инженерен полк взеха участие в командо-щабно учение в Румъния
28.06.2014, 08:23

Военнослужещи от военно формирование 44220 – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк, взеха участие в командо-щабно учение на Многонационалното интегрирано формирование за обща инженерна поддръжка на логистиката (IEL MILU 2014). Учението се проведе от 23 до 27 юни в района на 136 инженерен батальон от 10-та инженерна бригада в град Алба Юлия – Румъния и в него участваха представители на Румъния, България, Хърватска и Грузия.

В хода на учението се проведоха инженерни задачи от подчинените формирования, съгласно оперативните заповеди в зоната за отговорност на формированието.

Формированието подобрява инфраструктурата в зоната на отговорност, подпомага изграждането на бежански лагери и поддържа съществуващи пътища.

http://landforce.mod.bg/

 
Смяна на командира на kомандирa на Военноморските сили
28.06.2014, 08:10

На 27 юни 2014 г. в Щаба на Военноморските сили се състоя ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Военноморските сили”.

На тържественото събитие присъстваха областният управител на Варна г-н Иван Великов, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, районни кметове, представители на държавни и общински структури, адмирали и офицери от запаса, командири на военни формирования от гарнизона, военнослужещи и цивилни служители от Щаба на ВМС.

След обявяването на президентските укази за назначаването на вицеадмирал Румен Николов за началник на отбраната и на контраадмирал Димитър Денев за командир на ВМС, заместник-министърът на отбраната г-н Иван Иванов с кратко слово очерта сложните задачи, които стоят за изпълнение пред тях в най-близко бъдеще. Пожелавайки им успешна реализация на новите длъжности, той подчерта важността на протичащият в момента преглед на структурите на Въоръжените сили и тяхната висока отговорност за създаването и реализирането на един нов план за развитие, обхващащ хоризонта до 2020 година.

Вицеадмирал Румен Николов започна своето слово с думите, че правейки оценка на 37-те си години служба като курсант и офицер във флота, освен спомените за безбрежната морска шир, солта, вятъра и бурите по време на тежките плавания, мисълта му неминуемо го води до един генерален извод – флотският екипаж и човекът до теб, на когото винаги можеш да разчиташ, са факторите, които позволяват на всеки от нас да бъде уверен в силите си и да се развива.

Вицеадмирал Николов увери присъстващите, че Военноморските сили правят и ще продължат да правят всичко необходимо, за да бъдат винаги на разположение и в помощ на населението от черноморските общини. От своя страна той ще положи всички свои сили и умения да преведе през препятствията, да съхрани боеспособността и да усъвършенства възможностите на своеобразния „екипаж” на Българската армия, на чийто команден мостик има огромната чест и върховен дълг да бъде назначен.

Новият командир на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев беше пределно ясен и делови в своето изказване. Като отправи благодарността си към ръководството на Министерството на отбраната за оказаното му доверие, той подчерта важността на командната и управленска дейност, която всеки един командир осъществява, за да бъде определен като успешен или не.

Контраадмирал Денев каза, че военните моряци ще продължат без прекъсване и забавяне да изпълняват планираните за годината задачи, визирайки най-вече предстоящото съвсем скоро национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2014”, както и участието на наши кораби в постоянните групи на НАТО в Средиземно море.

След края на церемонията беше обявена заповед за награждаване на военнослужещи от Военноморските сили, участвали в евакуацията на хора и при ликвидиране на последствията от природното бедствие, сполетяло Варна и региона.

От името на министъра на отбраната заместник–министър Иван Иванов награди с наградни знаци и грамоти тринадесет военнослужещи.

С награден знак „За отлична служба” ІІ степен беше отличен капитан-лейтенант Георги Димитров от военно формирование 32300–Варна.

Наградни знаци „За военна доблест” ІІІ степен получиха мичман Илия Шабарков от военно формирование 22580–Варна, сержант Пламен Христов от военно формирование 26800–Варна, старши матрос Стоян Николов от военно формирование 28580–Варна и матрос Станимир Добрев от военно формирование 28580–Варна.

За проявения висок професионализъм и себеотрицание други девет военнослужещи бяха отличени с грамоти – мичман Георги Сергов от военно формирование 22580-Варна, старшина първа степен Антон Сарафов от военно формирование 22580-Варна, старши матрос Венко Михайлов от военно формирование 34410-Варна, матрос Галин Донев от военно формирование 26800-Варна, матрос Красимир Караангелов от военно формирование 38920-Варна, матрос Пламен Иванов от военно формирование 54970-Варна и матрос Пламен Маринов от военно формирование 34410-Варна.

http://www.navy.mod.bg/

 
Изтребителите F-35 отново спрени от полети
28.06.2014, 07:50

F-35Пентагонът отново е спрял полетите на всички изтребители F-35, съобщава Франс Прес. Решението е взето след двата инцидента във въздуха тази седмица с F-35.

Първият е от понеделник, когато при излитане от авиобаза във Флорида се запалва задната част на самолета. Пожарът е потушен, няма пострадали.

Вторият е при полет над Аризона, когато във въздуха пилотът констатира теч на гориво. Летецът успява успешно да приземи изтребителя.

Изтребителите са на земята до извършване на комплекс проверки на всичките 97 F-35. Открити са неизправности по двигателите на три от тях. Очаква се в събота забраната за полети да бъде вдигната за останалите.

http://pan.bg/

 

 
Германското разузнаване подслушвало и предавало данни на АНС
26.06.2014, 08:23

Германската Федерална разузнавателна служба (БНД - външното разузнаване) подслушвала телефонни разговори и предавала данните на АНС на САЩ.

Подслушвани и предавани на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ са били разговори във Франкфурт на Майн, съобщи днес сайтът на германския в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Франкфурт на Майн е телекомуникационен център номер едно в Европа, отбелязва вестникът.

Беше решено тази практика да се прекрати, тъй като от политическа гледна точка тя бе доста деликатна, казва пред вестника източник от БНД.

"Зюддойче цайтунг" подчертава, че на АНС не е била предавана информация за германски граждани.

Операцията продължила от 2004 до 2007 г. Тя започнала по време на управлението на коалицията на Германската социалдемократическа партия и Зелените. Шеф на канцлерската канцелария, съгласуващ работата на спецслужбите, тогава бил настоящият германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Дейността на БНД се контролира от парламента на страната. БНД докладва за оперативната си работа изключително на правителството или на компетентни, заседаващи в условия на секретност, органи на Бундестага (долната камара на парламента), посочва източникът на "Зюддойче цайтунг".

Според вестника, първоначално АНС настоявала за пряк достъп до телекомуникациите във Франкфурт, но германската страна не се съгласила и предложила компромисен вариант - да извършва самостоятелно анализите, а после да предава на АНС прехванатите данни.

http://dnes.dir.bg/

 
Крадат турски снайпер от изложение
26.06.2014, 08:11

“Бора 12” (JNG-90) Най-новият турски снайпер “Бора 12” (JNG-90) е бил откраднат от щанда на компанията МКЕ на оръжейното изложение “Евросатори” в Париж, съобщи агенция АПА, позовавайки се на турски медии. Френската полиция е започнала разследване, но засега не се знае нищо за евентуалния извършител.

За инцидента се разчуло след закриването на оръжейната изложба преди дни. Пушката била изложена в затворен прозрачен шкаф, който се отварял с единствен специален ключ.

Снайперът предизвиквал преди изчезването си голям интерес у посетителите на изложението. Обирът бе определен от полицията като изключително дързък.

От турската компания заявили, че оръжието няма как да бъде използвано от крадеца, тъй като механизмът за стрелба бил махнат.

Снайперът “Бора 12” вече е на въоръжение в турската армия, както и в армията на Азербайджан. Неговата далекобойност е 1200 м. Според регистъра на ООН за конвенционалните оръжия компанията МКЕ е продала през 2013 г. 100 от този вид пушки на Азербайджан и 3 на Индонезия.

Снайперът е разработен от турските производители в периода 2004-2008 г., след което е пуснат и за износ. Може да се използва и нощем. – Още снайпери

http://www.24chasa.bg/

 

 
Доставиха NH90 номер 200
25.06.2014, 23:47

NH90 Консорциумът NH Industries (NHI) достави NH90 номер 200. Вертолетът е от тактическия транспортен вариант TTH и е предназначен за белгийската военна авиация.

Вертолетът е приет на въоръжение на 13 юни и се присъединява към флота от други два TTH и два морски NH90 NFH, които в момента са на служба в Белгия. Страната е поръчала по четири машини от всеки тип.

Типът ще достигне начално ниво на бойна готовност март 2015 г. и ще бъде напълно боеготов през 2016 г.

В същото време от NHI обявиха, че планират да опростят вертолета в търсене на нови експортни възможности. Вертолетът, който е поръчан от 13 държави, има 26 различни вариации и въвеждането му в експлоатация се бави на много места поради висока сложност на системите и незадоволителната им работа.

В консорциумът NHI влизат AgustaWestland (32%), Airbus Helicopters (62.5%) и Fokker (5.5%).

http://aeropress-bg.com/

 
В МО и армията заплатите не са забавени
25.06.2014, 23:14

Не е допуснато забавяне на изплащането на заплатите на тези, чийто лични дебитни сметки се обслужват от КТБ. Това отговориха от Пресцентъра на МО на въпрос на „Отбрана” във връзка със създалата се финансова ситуация в страната. В редакцията на електронния вестник за войската и народа постъпиха такива запитвания от служители в министерството и военнослужещи във връзка със започването на заявената от БНБ и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група КТБ, включително и на кредитния портфейл, и на инвестиционния портфейл. Както бе съобщено Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество ще отворят на 21 юли в 9.00 часа.

Заплатите на военнослужещите и цивилните  служители от Министерството на отбраната, военните формирования на Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната се изплащат от 20 до 24 число всеки месец, се уточнява в отговора. За да не се допусне забавяне на изплащането на заплатите на тези хора, чиито лични дебитни сметки се обслужват от КТБ, те са били предупредени своевременно да посочат сметки в други банки, в които да им бъдат приведени заплатите. В посочения четиридневен период е извършено изплащането на заплатите за месец юни, посочват от Министерството на отбраната.

Министерството на отбраната няма сметки в КТБ, четем по-нататък в отговора. Две подчинени структури – второстепенен разпоредител с бюджетни средства и третостепенен разпоредител с бюджетни средства, които имат сметки в КТБ, са предупредени и са отворили сметки в други банки.

И още: „В момента няма необслужвани сметки на Министерството на отбраната, военните формирования на Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната.”

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Генерал Симеон Симеонов е предложен за удостояване с орден „Стара планина”
25.06.2014, 21:26

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаването на генерал Симеон Симеонов с орден „Стара планина” – първа степен, с мечове, съобщиха от правителствената информационна служба. Ген. Симеонов приключва в края на месеца мандата си като началник на отбраната. Преди да заеме най-висшата професионална длъжност в Българската армия, той е бил младши и старши пилот, командир на звено в авиационна ескадрила, заместник-командир и командир на авиационна ескадрила, заместник-командир на 19 изтребителен авиационен полк, началник щаб, командир в Командване на ТА, началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите към Съюзното командване по трансформацията в Бидгошч, Полша, началник на Главен щаб на ВВС и командващ на ВВС.

За удостояване с орден „За военна заслуга” – І степен са предложени заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев, които от 30 юни освобождават заеманите длъжности.

http://www.otbrana.com/

 
Личният състав на 4-ти артилерийски полк – Асеновград изпрати с тържествен ритуал командира си
25.06.2014, 20:40

Днес, 25.06.2014 г. в 4-ти Артилерийски полк – град Асеновград се проведе тържествен ритуал по сдаване на длъжността „Командир на 4-ти Артилерийски полк”.

Ритуалът започна с приемане строя на полка от командира на Сухопътните войски – генерал-майор Нейко Ненов.

Началникът на отдел „Личен състав” в командването на Сухопътните войски полковник Анатоли Димитров прочете заповед на Министъра на отбраната за сдаване на длъжността „Командир на 4-ти полк” от полковник Димитър Илиев на заместник-командира на полка – подполковник Тодор Некезов, който ще изпълнява длъжността командир на военното формирование до назначаването на титуляр. С указ на Президента на Република България, считано от 30 юни т.г., полковник Димитър Илиев поема командването на 2 механизирана бригада със звание бригаден генерал.

Генерал-майор Ненов благодари на полковник Димитър Илиев за доброто ръководене и управление на полка и му връчи предметна награда.

Кметът на община Асеновград доктор Емил Караиванов, също изказа своите благодарности на полковник Илиев за изключително доброто сътрудничество между военнослужещите от полка и общината. Кметът на общината награди полковник Илиев с плакет на община Асеновград за приноса му към укрепване на традиционно добрите връзки между двете институции.

В словото си архиерейският наместник на Асеновградска духовна околия – свещеноиконом Йордан Георгиев също не спести добрите думи към досегашния командир на 4-ти артилерийски полк..

От своя страна полковник Димитър Илиев благодари на Ръководството на Сухопътните войски за оказаното доверие, за разбирането и подкрепата, на кмета на община Асеновград за проявената съпричастност и помощ, която общината оказва на полка, на Архиерейското наместничество, както и на офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители от формированието, които в продължение на две и половина години бяха непосредствено негови подчинени.

Полковник Димитър Илиев се прости с бойното знаме на 4-ти Артилерийски полк и го предаде чисто и неопетнено на своят заместник – подполковник Тодор Некезов. Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш на личния състав от военното формирование.

На ритуала присъстваха още и взвод кадети от армията на САЩ, които са в полка във връзка с двустранното сътрудничество и културният обмен между Въоръжените сили на Република България и Армията на Съединените Американски Щати.

http://landforce.mod.bg/

 
Завърши непосредствената подготовка за учението “Platinum Wolf-14”
25.06.2014, 20:32

На 24 и 25.06.2014 г. на тактическия учебен полигон „Симитли”, под формата на тактико-специално занятие се проведе заключителния етап от подготовката на личния състав от състава на в.ф.26400-Благоевград, определен за участие в многонационалното учение “Platinum Wolf-14”, който ще се проведе в гр. Враня, Република Сърбия от 30.06-11.07.2014 г.

По време на тактико-специалното учение се отработиха въпроси по конвоиране, ескортиране, охрана на база, патрулиране, прочистване на сграда и блокиране и претърсване на участък от местността.

В предстоящото многонационално учение ще вземат участие 25 военнослужещи с ръководител заместник-командирът на формированието майор Кирил Станевиков.

http://landforce.mod.bg/

 
Разширението на НАТО: от сигурност към конфронтация
25.06.2014, 20:05

Андерс Фог РасмусенСеверноатлантическият алианс има намерение да продължи разширението на Изток. Този въпрос ще бъде обсъден на септемврийската среща на НАТО в Уелс, заявил генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Той нарекъл процеса на разширяване „исторически успех”, който спомага за сигурността в Европа”.

Разширението на Северноатлантическия алианс не премахва разделителните линии в света, а само ги придвижва на изток, заяви постоянният представител на Русия при НАТО Александър Грушко. Това е движение към конфронтация, а не съвременна архитектура на сигурност.

След разпадането на СССР, западните лидери обещаха на Горбачов, че алиансът няма да се разширява на изток. Но НАТО започна да прекроява границите в Европа, постепенно придвижвайки свои бази по-близко до руските граници. Нещо повече, Западът започна да разрушава системата на международните отношения, отбелязва експертът Евгений Минченко:

   - Радикална промяна на системата на международните отношения започна от момента на бомбардировките срещу Сърбия и беше продължена в Ирак, Либия, Сирия. Ако някой започна да променя принципите на международното право, то това съвсем не е Русия. Нещо повече, НАТО продължи разширението на Изток, включи в алианса страните на Балтика, разглеждаше въпроса за присъединяването към алианса на Украйна и Грузия. И това, като се има предвид, че навремето при изтеглянето на съветските войски от Германия на Горбачов обещаха обратното.

А Расмусен заявява, че при сегашните отношения между Русия и НАТО „няма доверие”. Нещо повече, още в края на май генералният секретар на НАТО заяви, че във връзка със събитията в Украйна, алиансът ще увеличава въздушното патрулиране и броя на ученията в Прибалтика и в черноморския регион. Скоро след това в Черно море влязоха френската фрегата „Сюркуф” и крайцерът на ВМС на САЩ „Вела Галф”, в Източна Европа край руските граници започна безпрецедентен ръст на активността на въоръжените сили на САЩ и НАТО.

Естествено, Москва не оставя такива действия без отговор. В Балтийско море, например, едновременно с натовските учения се състояха руски маневри. А тези дни руската корвета „Съобразителен” неочаквано се появи край бреговете на Дания и отработи нанасяне на ракетен удар по надводни цели. Наблюдатели отбелязват, че Западът и Русия демонстрират мускули и изпитват взаимно нервите си на здравина.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
„Нортроп Грумман” започна да сглобява първият самолет за РЕБ EA-18G „Гроулер” за австралийските ВВС
25.06.2014, 17:45

EA-18G „Гроулер” Сглобяването на първият самолет за РЕБ EA-18G „Гроулер” за ВВС на Австралия започна в завода на „Нортроп Грумман” (Northrop Grumman) в Ел Сегундо (щат Калифорния).

Както и за всички останали F/A-18 „Хорнет” и F/A-18E/F „Супер Хорнет”, компанията „Нортроп Грумман” изготвя централната и опашната секция на фюзелажа преди да ги изпрати за предприятието на „Боинг” за окончателно сглобяване и летателни изпитания в Сент Луис (щат Мисури).

Според информация на сайта http://www.flightglobal.com, самолетът, който е получил обозначението A46-301, е първият от 12-те EA-18G, поръчани от ВВС на Австралия. Очаква се първият пробег по пистата австралийския EA-18G да извърши в средата на 2015 година, след което ще започнат неговите 12-месечни изпитания в състава на американските ВМС.

Подготовката на първите екипажи за „Гроулер” ВВС на Австралия ще започнат през тази година на базата на 129-та учебно-бойна ескадрила за РЕБ (VAQ-129), разположена в Уидби Айленд (щат Вашингтон).

До 2016 година тук ще бъдат подготвени шест австралийски екипажа.

Първата партида от 5-6 самолета EA-18G „Гроулер” ще бъдат доставени в австралийската авиобаза „Емберли” в началото на 2017 година, а останалите ще пристигнат там през следващите шест месеца.

Самолетите ще влязат в състава на 6-та ескадрила, въоръжена по-рано със самолети F-111C. Предполага се, че начална готовност за бойно използване самолетите ще получат в средата на 2018 година, а пълна боеготовност – в началото на 2020 година. – Още за EA-18G „Гроулер”

 
Духовият оркестър на 61-ва бригада впечатли Европа
25.06.2014, 14:46

За отличното представяне лично министър-председателят на Белгия  г-н Елио Ди Рупо и кметът на Монс г-н Никола Мартен поздравиха оркестрите и техните талантливи диригенти. От 14 до 18 юни военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово,  с диригент капитан Юлиян Атанасов взе участие в ежегодния международен фестивал на духовата военна музика в Белгия, в който взеха участие и военните духови  оркестри от Беларус, Белгия, Турция, Холандия и Франция, съобщава КСВ.

Този фестивал се провежда за 54-ти път и е  част от големия празник на град Монс. Организира се от кмета на града под егидата на губернатора и военния командир на провинция Люксембург.

На празника военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада изнесе за четири дни пет концерта, включващи класически и съвременни произведения от български и чуждестранни автори, както и авторски музикални произведения и оркестрации върху песни за солови и хорови вокални изпълнения. Изявите бяха на различни места в общината, включително и в дома за стари хора и инвалиди. Оркестърът участва и в големия спектакъл „Tattoo” на стадион Турно с новото си музикално шоу „Стрямци 61” - комбинация от маршова музика, български фолклор и съвременна поп-музика.

Турнето на оркестрантите от 61-ва механизирана бригада продължи в гр. Арлон.  На площада в центъра на града българските музиканти свириха заедно с оркестрите  на Холандия, Франция и  Белгия.

На 18 юни в центъра на град Монс се проведе финалния парад на военната духова музика под ръководството на диригента на ВМС на Кралство Белгия.

http://www.otbrana.com/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще присъства на Деня за високопоставени гости на летателната тренировка на Европейската военнотранспортна авиация
25.06.2014, 12:46

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще присъства утре, 26 юни, на Деня за високопоставени гости на летателната тренировка на Европейската военнотранспортна авиация на летище „Пловдив“. Тренировката се провежда в периода от 17 до 26 юни във въздушното пространство на Република България. В нея участват 19 въздухоплавателни средства от България, Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Норвегия, Испания, Чехия, Литва и Гърция и общо 800 военнослужещи.

По време на Деня за високопоставени гости екипажите на транспортните самолети ще изпълнят рулиране и излитане за изпълнение на задачи, ще бъде демонстрирана авиомедицинска евакуация и статичен показ на военнотранспортна техника.

http://www.mod.bg/

 
Нито Македония, нито Черна гора, нито Грузия ще получат покани за членство в НАТО
25.06.2014, 12:28

Македония няма да получи покана за членство в НАТО на предстоящата среща на върха на Алианса във Великобритания, предаде македонското електронно издание Фактор.

Изданието коментира, че генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е заявил, че Черна гора и Грузия няма да получат покана за членство на предстоящата среща, а Македония не я е и споменал.

„С Черна гора ще започнем интензивни разговори, а най-късно през 2015 г. ще решим дали да я поканим за членство”, заявил Расмусен.

 
Извънредна ситуация за Зелените барети в Ирак
25.06.2014, 09:23

Американският екип от специалните сили, който идва в Ирак след 3-годишна пауза, ще се изправи пред агресивна бунтовническа съпротива, разпадаща се армия и несигурна политическа ситуация, докато помага на иракските сили за сигурност да повишат способността си за борба срещу сунитските екстремисти.

Армейските зелени барети, които се очаква да бъдат по-голямата част от американските сили, от десетилетия правят оценки на състоянието и обучават други армии, което е част от същинската им работа. Много от това, което ще правят в Ирак, им е познато, но в същото време то ще бъде усложнено от шокиращия срив на иракската армия, останала без ръководство заради вътрешните сунитско-шиитски междуособици.

Експерти смятат, че елитните командоси ще бъдат в състояние да спрат моментното влошаване на състоянието на иракските сили, но това ще изисква много по-напрегнати усилия, за да бъдат овладени дълбоките междуобщностни различия в страната, и създаване на механизми за изграждане на по-професионално армейско ръководство..........Прочети още

 
Министърът на отбраната на КНДР е освободен от поста
25.06.2014, 08:45

Хён Ён ЧхольМинистърът на Корейската народна армия, изпълняващ в КНДР функциите на министър на отбраната, Чан Чон Нам е освободен от поста и е заменен от бившия началник на генералния щаб Хьон Йон Чхол (на снимката), предаде агенция Kyodo, позовавайки се на информация на Централното радио на Северна Корея.

Хьон Йон Чхол беше назначен за началник на Генералния щаб през юли 2012 г., но още през май 2013 бе свален от поста. Тогава за министър на отбраната беше назначен Чан Чон Нам.

Причините за кадровите промени не се съобщават, но лидерът на КНДР Кин Чен Ун обича неочакваните кадрови рокади, които му помагат да държи ръководството на страната под напрежение и едновременно да служат за укрепване на властта му.

http://www.focus-news.net/

 
Да назовем поне една улици на името на нашия полк
25.06.2014, 08:32

Общественият съвет по въпросите на отбраната (ОСВО) обяви нова патриотична инициатива под надслов „Да назовем поне една улица на името на нашия полк“.

Целта е, както пише в приетото писмо до министъра на регионалното развитите и благоустройството, областните управители, кметовете и общинските съвети,  да останат в паметта на поколенията имената на безсмъртните и непобедими полкове и дивизии от Българската армия, чието формиране и дислокация е в рамките на населеното място. Според организациите имената на полковете и дивизиите  преднамерано се подменят и хвърлят в забвение.

В писмото, което е подписано от генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков – председател на ОСВО и на Асоциацията на Сухопътните войски, генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – председател на СОСЗР, младши лейтенант от запаса Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, доц. д.р Иван Сечанов – председател на Съюза на ветераните от войните и к.д.п. Атанас Илев – председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, се посочва още: „Това е нашата история, това е нашето героично минало, с което заслужено се гордеем, това е истината, около  която да се опитаме да обединим  и възродим нацията. А какво по-добре служи на идеята от това, да се разходиш по улицата на нашия полк или дивизия, в които са служили нашите  деди и бащи и да прочетеш накратко за тяхната героична история!“

Убедени сме, обръщат се 29 организации от отбраната и сигурността към министъра на регионалното развитие и благоустройството, областните управители, кметовете и общинските съвети, че ще прегърнете инициативата и в скоро време по улиците на родните ни градове ще заблестят имената на нашите героични полкове и дивизии.

За информация относно вашите полкове и дивизии се обръщайте към Асоциацията на Сухопътните войски на България  и ОСВО на имейлите:  osvo2011@gmail.com  , office@blfa-bg.orgНа сайта на ОСВО ще бъде открита страница на улиците от населените места, носещи имената на полковете и дивизиите.За контакти: мобилен тел: 088847 20 43-ген. Цветков.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Турция търси двигател за новия си изтребител
24.06.2014, 23:38

TFXТурция започва процес по избор на реактивен двигател за своя проект за създаване на изтребител от следващо поколение TFX.

Изтребителят, който ще се строи от местната държавна компания TAI ще бъде изграден около двигателя си, чийто избор трябва да стане факт до края на годината. Запитване за оферти е дадено до GE, Pratt & Whitney и Rolls-Royce.

Турция се надява TFX да е готов към 2023 г. Машината ще се допълва с F-35

TAI представи три различни проекта за TFX, като не е ясно дали е избран окончателно видя на изтребителя. Компанията си сътрудничи в проекта с шведската Saab. Смята се, че Турция ще поръча поне 100 – 150 броя от новия изтребител.

http://aeropress-bg.com/

 
Спецназ на САЩ ще получат новите парашути RA-1
24.06.2014, 23:14

парашут RA-1Нов модел парашути ще получат в свое разпореждане специалните части на САЩ. Според информация на вестник “Арми таймс”, той позволява да се извършват скокове от височина около 7,3 хиляди метра и ще има възможност да се излиза над целта на разстояние около 47 километра от мястото на скока. Има възможност да се извършват и скокове от височина над 10,6 хиляди метра.

Според публикациите, новото изделие, получило кодовото наименование RA-1, е в състояние да носи товар до 204 кг. Следователно войниците могат да скачат с пълно бойно снаряжение, включително и с бронежилетки. Американците заявяват, че по своите технически показатели RA-1 значително превъзхожда парашутите от предния модел MC-4, като не му отстъпва в надеждността.

Новия парашут трябва да постъпи на въоръжение в неголеми подразделения със специално предназначение през третото тримесечие на тази година. За масови стоварвания на десанти, поради своята маневреност и опасност от сблъсъци, той не е предназначен.

Официалното название на новия парашут е – „Военна система на усъвършенстван параплан за скокове в режим на свободно падане” /Military Free Fall Advanced Ram-Air Parachute System/. – Още парашути

 
Среща на Заместник-командващия на Съвместното командване на силите с новоназначеното аташе по отбрана на Канада - полковник Пиер Сен-Сир по повод встъпването му в длъжност
24.06.2014, 22:40

контраадмирал Георги МОТЕВ Днес,  24 юни 2014 г. Заместник - командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев проведе среща с новоназначения аташе по отбраната на Канада, акредитиран за Република България, полковник Пиер Сен-Сир.

По време на срещата полковник Сен-Сир беше информиран за основните мисии и  функции които изпълнява Съвместното командване на силите, задачите на Командването по 3-те мисии на ВС на Република България, както и с текущото участие на българските военни контингенти в операции и мисии извън територията на страната.

Обсъдени бяха още и въпроси в областта на двустранното военно сътрудничество между двете страни.

http://jfc.armf.bg/

 
Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов откри единадесетото редовно заседание на Съвместната българо-американска комисия по прилагане на Споразумението между правителствата на България и на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната
24.06.2014, 22:33

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов „Ние споделяме общото стратегическо виждане за сигурност и отбрана, базирано на развитието на нашето двустранно сътрудничество в хармония с европейската и евроатлантическата интеграция“. С тези думи заместник-министърът на отбраната Иван Иванов откри днес, 24 юни, единадесетото редовно заседание на Съвместната българо-американска комисия – междудържавен пряк работен орган по прилагане на споразумението между правителствата на двете държави за сътрудничество в областта на отбраната. Заместник-министър Иванов посочи, че прилагането на Споразумението и работата на Съвместната комисия са отлични модели за значителните резултати в областта на двустранното военно сътрудничество. По думите му, интензивното провеждане на съвместни подготовки и оптималното използване на съоръженията на наша територия увеличава приноса на България в инициативите на НАТО „Интелигента отбрана” и „Свързаност на силите“.

„В периоди на финансови ограничения това е една от основните форми, които могат да се прилагат за компенсиране на тези ограничения. Ето защо ние високо ценим уникалната възможност, чрез споделяне на общите ресурси, да подготвяме българските военнослужещи и формирования, заедно с техните колеги от Силите на САЩ и трети страни, за участие в мисии и операции за укрепване на мира и сигурността света“, отбеляза заместник-министърът на отбраната. Той посочи, че обединяването в сферата на сигурността и общото използване на отбранителни ресурси, особено със страни от Балканския и Черноморския регион е една от основните политики на Министерството на отбраната.

На откриването присъстваха посланикът на САЩ в нашата страна Н.Пр. Марси Рийс, представители на Европейското командване на Силите на САЩ, командванията на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Морската пехота и Инженерния корпус на САЩ в Европа, на Офиса на аташето по отбраната и Офиса за отбранително сътрудничество към посолството на САЩ в България.

Заседанието на Съвместната комисия се провежда под съпредседателството на заместник-началника на отбраната контраадмирал Георги Георгиев и генерал-майор Ранди Кий от Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ.

По време на форума бяха отчетени резултатите по прилагане на споразумението и се проведоха консултации по въпросите, свързани с използването и сигурността на съвместните съоръжения, провеждането на българо-американските подготовки и учения в страната и чужбина, включително участието в тях на трети страни, най-вече от Балканския и Черноморския регион.

http://www.mod.bg/

 
Украински хеликоптер е свален край Славянск
24.06.2014, 22:27

Mi-8Украински военен хеликоптер Ми-8 е свален днес около 17:00 местно време от бунтовнически огън близо до украинския град Славянск, Източна Украйна, предадоха световните агенции, като цитираха говорителя на украинската армия Владислав Селезньов.

Предполага се, че са загинали и деветте души, които са били на борда. Трима от тях са били екипаж.

Дмитро Тимчук, военен анализатор, известен с добрите си връзки във въоръжените сили, заяви, че хеликоптерът е бил свален с ракета, изстреляна от ПЗРК.

Трагедията се разигра броени часове, след като проруските сепаратисти обявиха късно снощи, че спират огъня до 27 юни.

Това е поредната загуба за украинската военна авиация. До момента са свалени поне пет Ми-24, четири Ми-8 и по един Ан-30 и Ил-76, като доста други летателни апарати са повредени от наземен обстрел.

 
След днешната пресконференция на ГЕРБ за сектор „Отбрана”
24.06.2014, 22:13

Това е много странен и нелеп микс от политическа чалга, конспиративни теории и злоупотреба с личната драма на хората. Това, което остава извън този микс и заслужава внимание, е предмет на парламентарни въпроси, на които съм отговарял многократно, включително и в Комисията по отбрана на Народното събрание. Странното е, че тъкмо хора, които вече са задавали въпроси в комисията и са  „ръкопляскали доволно“, продължават с питанията пред медиите.

Дали същите тези хора, които днес задават въпроси, имат желанието да направят коментар за управлението и практиките, а и за натрупаните задължения във ВМА, които са надхвърлили 90 млн.лв.?

Дали имат желанието да направят коментар за сключените по времето на предишното ръководство на Министерството на отбраната неизгодни договори с изключително сериозни финансови последици за ведомството?  Като пример бих искал да посоча договор, сключен през 2009 г. за изработка, доставка и монтаж на обзавеждане, по който е изплатена цялата дължима сума на фирма „Мебекс“ ЕООД и въпреки многократните покани от фирмата-изпълнител, в това число нотариално заверени, ИА „Военни клубове  и военно-почивно дело“ и министерството  не са направили нищо, за да си получат поръчаните мебели и имущество, и те са някъде в складовете на изпълнителя.

Могат ли да направят коментар по отношение на системното неспазване на вътрешните правила и драстични нарушения при подписването на договори и споразумения, без да се съгласувани с дирекция „Правно-нормативна дейност“, като преговорите са водени от  началника на политическия кабинет на предишния министър на отбраната без да има необходимите компетенции и правомощия?

А дали имат същото желание за коментар и повече информация по последиците от техни решения по изпълнение на договорите за изграждане на интегрирана система за командване и управление на ВМС и договорите за електронно и комуникационно оборудване за въвеждане на универсални мобилни комуникации (UTMS) и за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, адаптиране на наземни РЛС и комплекси от ВВС  за освобождаване на канали за наземно цифрово и телевизионно радиоразпръскване.

Що се отнася до работещите в почивните домове на ИА „Военни клубове  и военно-почивно дело“, то практиката на министерството не се различава от тази, която е била преди четири години.

http://www.otbrana.com/

 
Русия отменя постановление за военна намеса в Украйна
24.06.2014, 14:55

Владимир Путин Руският президент Владимир Путин помоли горната камара на руския парламент да отмени постановлението, разрешаващо военна интервенция в Украйна, съобщи говорителят на президента Дмитрий Песков, предаде ИТАР-ТАСС.

Във връзка с началото на тристранните преговори за урегулиране на ситуацията в Източна Украйна държавният глава внесе в Съвета на Федерацията предложение за отмяна на постановление на горната камара от 1 март 2014 година за използване на Въоръжените сили на Русия на територията на Украйна, каза Песков.

По думите му преди да излети за Виена Путин е изпратил писмо до шефа на горната камара Валентина Матвиенко, в което отбелязва, че иска да се отмени постановлението с цел нормализиране на обстановката и урегулиране на ситуацията в Източна Украйна, също така е свързано с началото на тристранните преговори.

Постановлението на сената от 1 март даваше право на Путин да използва руски войски на територията на Украйна до нормализиране на обществено-политическата обстановка в страната.

Малко по-късно заместник шефа на Комисията за външна политика към горната камара на руския парламент Андрей Климов заяви, цитиран от Интерфакс, че Съветът на Руската Федерация ще отмени постановлението на 25 юни.

Припомняме, Путин е на посещение във Виена, където се очаква да бъде подписано споразумение за "Южен поток" между OMV и "Газпром".

http://news.ibox.bg/

 
Приключиха военните учения в Калининградската област
24.06.2014, 10:18

Войските от Западния военен окръг на ВС на Русия са се върнали в местата за постоянна дислокация след края на ученията в Калининградската област, предаде РИА Новости.

В областта се проведоха съвместни учения на Балтийския флот, военновъздушните и въздушнодесантните сили на Русия.

Маневрите бяха извършени едновременно със започналите в Европа международни учения на НАТО.

 
Абдикирането в Ирак си има цена
24.06.2014, 09:25

Да, вярно е, че нямаше Ал Каида в Ирак, когато Джордж Буш дойде на власт. Но е еднакво вярно, че на практика не бе останало почти нищо от Ал Каида в Ирак, когато Барак Обама оглави Белия дом.

Което прави Буш отговорен за ужасяващата цена, платена за разгромяването на джихадистката война през 2003-2009 г., поставена под заплаха от инвазията му. Можем да спорим до безкрайност дали тази цена си е струвала, но не подлежи на дебатиране отговорността на Обама за връщането на ислямистките бунтовници, които бяха прогонени, преди той да стане президент.

До 2009 г. Ал Каида в Ирак не само беше разгромена, но и унижена от американските успехи и сунитското Движение за пробуждане от провинция Анбар. Там обидените сунити, които ожесточено се бяха борили с американците, провалили 80 години на сунитска хегемония, тогава се обърнаха на 180 градуса и се присъединиха към нашественика неверник в унищожаването на сунитите от Ал Каида...........Прочети още

 
Купуват дрехи за военните пилоти за 450 бона
24.06.2014, 08:40

Министерството на отбраната ще купува нови дрехи за пилотите в армията. Това става ясно от мащабна обществена поръчка за 450 000 лв. за доставчик на летателни униформи, които ще се зареждат периодично до края на 2016 г., съобщава „Монитор“. В рамките на поръчката летците ни ще се сдобият с 245 нови комплекта, които включват якета, гащеризони и ръкавици.

Възложителите на търга предупреждават, че униформите не може да са втора ръка, като изрично посочват в документацията, че те трябва да са „неупотребявани”. Освен това се поставя и срок до 2 г., в който дрехите да са произведени преди доставката, за да не обличат пилотите ни мухлясали гащеризони. Освен в личния състав Военновъздушните сили ще инвестират и в поддръжката на летателната техника.

С друга обществена поръчка се търси доставчик на оборудване за щурмовия самолет Су-25. Армията ни разполага с 14 такива машини, но едва 3 от тях са годни за летене. Сред заявените стоки са спасителна система, спирачни дискове и уплътнения за колелата. От доставчика се изисква да осигури година гаранция за предоставеното от него оборудване, като носи отговорност за евентуалните неизправности, причинени от некачествени материали. Състоянието на армията ни като техника и военен потенциал непрекъснато е поставено под остра критика. Отрицателните оценки се засилиха след провала на празничния парад навръх Гергьовден. Тогава над множеството в центъра на София не премина никаква летателна техника въпреки шумно огласените предварително полети и тренировките във въздуха дни наред. Причината се оказа лошото време, което остави на земята самолетите и хеликоптерите, с изключение на един Ми-17, който развя трибагреника. Впоследствие критика отнесоха и Сухопътните войски.

Министърът на отбраната Ангел Найденов не скри разочарованието си, като заяви, че видял войници в строя, които не можели да движат ръцете си и краката си в синхрон, камо ли да поддържат изрядни редици. Освен ръководството на армията за ново облекло на личния си състав мисли и това на затворите. Отсега е обявена обществена поръчка за доставка на зимни униформи за надзирателите. От Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” заделят за целта над 220 000 лв. Заявени са крупни количества – 579 комплекта униформени костюми, 980 пуловера с пагони и 600 чифта ръкавици. Дава се срок от четири месеца за изпълнение на поръчката, за да може в началото на зимата новите дрехи за надзирателите да бъдат осигурени.

http://pik.bg/

 
Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите ще отбележи 24 години от възстановяването си
24.06.2014, 08:20

инж. Петър Велчев.На 26 юни от 10 ч. в зала „Тържествена” на ЦВК ще се проведе тържество за отбелязване на 24-ата годишнина от възстановяването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, съобщи за „Отбрана” председателят на военно-родолюбивата организация младши лейтенант от запаса инж. Петър Велчев.

По този повод предния ден – 25 юни, от 11 ч. в БТА ръководството на съюза ще даде пресконференция. Един от въпросите е приетият само преди няколко дни от Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. От съюза смята, че измененията и допълненията са недостатъчни, за да се подобри тежкото социално положение на военноинвалидите и военнопострадалите.

http://www.otbrana.com/

 
Пожар при излитане на F-35А
24.06.2014, 08:07

Ф-35Изтребител F-35А (вариант за ВВС) от състава на ескадрила Nomads (33-то изтребително крило), се е запалил вчера около 09:15 местно време при излитане от военновъздушната база Еглин (Флорида). Пожарът е възникнал в задната част на самолета.

Пилотът е прекратил излитането и е успял да установи самолета в рамките на пистата, да загаси двигателя и да напусне кабината невредим.

ВВС на САЩ спряха полетите с всички налични 26 броя F-35A в авиобаза Еглин до изясняване на инцидента.

По първоначална информация изтребителят е получил значителни щети и няма да може да бъде възстановен за полети.

 

 
САЩ не могат просто да изпращат своя войска във всички проблемни региони на света
23.06.2014, 23:38

Барак Обама САЩ не могат да се противопоставят на заплахата от страна на „Ислямска държава Ирак и Левант” сами. Това заяви американският президент Барак Обама в интервю за CBS.

Той оцени заплахата от страна на ислямистката групировка по адрес на американския народ като „средносрочна и дългосрочна”. По думите му, в момента най-голямата заплаха се крие в способността на джихадистите да засилват дестабилизирането на ситуацията в региона и да способстват за разпространяването на насилието, което може да засегне и други региони.

Обама отбеляза също, че „Ислямска държава Ирак и Левант” е „само една от многото подобни организации, върху които трябва да се фокусираме”. Президентът посочи, че групировки, като „Ал Кайда” и „Боко Харам” все още са активни. „Ние не можем просто да изпращаме своя войска в различни страни, в които действат тези организации”, подчерта той.

http://www.focus-news.net/

 
Транспортни самолети отработваха защита от изтребители и ЗРВ
23.06.2014, 22:05

MiG-29Транспортните самолети, които участват в тренировката ЕАТТ 2014 на Европейската отбранителна агенция днес отработваха защитни действия от вражески изтребители и зенитно-ракетни комплекси в района на Карлово - Стара Загора.

Задачите включваха полети на малка и пределно малка височина и преодоляване на зенитно-ракетни комплекси на Сухопътни войски и ВВС. След това  по транспортните самолети работеха изтребители (български МиГ-29 и гръцки F-16), които играеха роля на вражески бойни самолети, атакуващ транспортните машини.

От своя страна транспортните екипажи се опитваха да противодействат със системи самозащита и маневриране на ниска скорост.

В рамките на такава задача екипът на АЕРО засне единичен МиГ-29, който тренираше заедно с българския C-27J Spartan с командир кап. Веселин Асенов. Пилот на изтребителя беше полковник Димитър Петров, които изпълни перфектно маневриране при атакуване и полет в сгъстен строй.

http://aeropress-bg.com/

 
Eurofighter се сблъска с Learjet, има загинали
23.06.2014, 21:37

Eurofighter По време на треноровъчен полет по "еър полисинг" за визуално опознаване на пътнически самолет, германски изтребител Eurofighter се сблъска във въздуха с лекомоторен самолет Learjet При инцидентът се е разбил Learjet, който е принадлежал на една от службите на МО, а бойния самолет се е приземил с повреди. – (видео).

Инцидентът е станал днес, 23 юни 2014 г., около 12,30 часа местно време. Двете машини са се сблъскали във въздуха при неизяснени обстоятелства над германската провинция Северен Рейн – Вестфалия.

Лекомоторния Learjet 35A (р.н. D-CGFI, вероятно имитатор на въздушна мишена) се е разбил, като на борда му са се намирали поне двама души, които са загинали.

Повреденият Eurofighter, който е от състава на 31-ва ескадрила "Boelcke", се е приземил аварийно в авиобаза Норвених, край Кьолн.

 
Удължаваме ресурса на достатъчно на брой Су-25. Наричат ни спартанци, но ние сме безмерци!
23.06.2014, 20:55

полк .Данев

 

 

Интервю с полк .Данев, командир на БПР Безмер

 
Шведски и германски инспектори ще летят над Русия в рамките на Договора за открито небе
23.06.2014, 17:07

Saab 340Военни инспектори от Швеция и Германия в периода от 23 до 27 юни ще извършат наблюдателни полети над Русия в рамките на Международния договор за открито небе, съобщи началникът на Националния център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков. Полетите ще се проведат с шведския наблюдателен самолет Saab 340.

Договорът за открито небе беше приет от 27-те държави-участници в ОССЕ през 1992 г. в Хелзинки. Неговата цел е да се засили взаимното разбиране и доверието. Всички участници имат възможност открито да събират информация за въоръжените сили и мероприятията, които ги карат да се безпокоят.

 
Външните министри от НАТО се срещат в Брюксел
23.06.2014, 16:50

Среща на външните министри на страните-членки на НАТО ще се проведе на 24-25 юни в Главната квартира на Алианса в Брюксел. Българската делегация ще бъде ръководена от министър Кристиан Вигенин.

Основната цел на министерската среща е подготовка на срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс, Великобритания, 4-5 септември 2014 г., на която ще бъдат обсъдени темите: отношенията НАТО - Афганистан след 2014 г.; подобряване на оперативната съвместимост със страните Партньори на НАТО; препотвърждаване значението на Трансатлантическата връзка; преглед на отношенията НАТО-ЕС; ролята на НАТО в прилагането на Резолюция 1325 на СС на ООН - „Жените, мира и сигурността".

Министрите на външните работи ще обсъдят също така политиката на „Отворени врати" на Алианса, както и отношенията НАТО-Русия.

В рамките на срещата, те ще проведат и заседания във формат „Комисия НАТО-Украйна", с участието на украинския министър на външните работи, както и заседание във формат ИСАФ по Афганистан.

 
Руски самолет транспортира ударни вертолети от Сибир до Урал
23.06.2014, 13:49

Ан-124В рамките на обявената внезапна проверка на бойната готовност на войските от Централния военен окръг тежкотоварен самолет Ан-124-100 "Руслан" транспортира две звена военни хеликоптера Ми-24 от Новосибирската област до Свердловска област в Урал, съобщиха от пресслужбата на военния окръг, предаде ИТАР-ТАСС.

От пресцентъра подчертават, че за първи път е билa извършена подобна операция и че до момента са били пренасяни само единични образци.

Общо са извършени два полета, транспортирани са 8 бойни машини, като предварително те са били частично разглобени. Полетите са извършени на височина не повече от 1000 метра, за да се поддържа необходимото налягане и се запази бордовото оборудване на вертолетите.

Самолетът е с товароподемност до 120 тона и с максимален товар преодолява до 5 хиляди километра.

 
Военномедицински екип се завърна от мисията на ЕС в Мали
23.06.2014, 13:05

Четвърти пореден екип от специалисти на Военномедицинска академия се завърна от участие в тренировъчната мисия на Европейския съюз в Мали (EUTM Mali), съобщават от академията. Досега нямаме екип, който да се е завърнал от мисия без висока оценка и благодарствени писма от международните командвания, каза при посрещането на екипа бригаден генерал проф. Николай Петров, началник на ВМА. Той благодари на военните медици за успешната мисия и отличното им представяне пред европейското командване на операцията. По думите му това е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии.

Завърналият се четиричленен екип включва – подп. д-р Валентин Тилев, майор д-р Жорион Петров, санитарният инструктор старшина Антон Димитров и медицинската сестра ст. сержант Мария Димитрова. Българските военни медици бяха включени в състава на медицинското осигуряване от типа „Роля 1”, което се грижи за здравето на личния състав от щаба на операцията, разположена в столицата на Мали - Бамако.

********

На 6 февруари 2013 г. Министерски съвет прие решение за изпращането на медицински екип до 4 български военнослужещи в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM Mali). На 6 март 2013 г. медицински екип от Военномедицинска академия с ръководител подп. д-р Петър Трендафилов замина за столицата на Мали – Бамако, за да се включи в мисията. На 16 юни 2014 г. отпътува петият пореден екип, начело с подп. д-р Николай Байрактаров.

Според международните договорености българското участие в мисията ще продължи още две години. С включването си в EUTM Mali нашата страна демонстрира своята ангажираност към общите усилия на Европейския съюз за дълготрайно решаване на кризата в Мали. Участието на България ще допринесе за изпълнението на дадения от Съвета за сигурност на ООН мандат и ще е в съответствие с изразената международна воля и демонстрираното единство на съюзниците за постигане на целите на мисията, една от които е с помощта на специалистите от страните-членки на ЕС да се подготвят и обучат националните сили за сигурност и армията на Мали.

Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница от 110 години. През 1904 г. по време на Руско-Японската война в далечна Манджурия наши лекари и медицински сестри се включват в първата хуманитарна мисия не само в историята на българската войска, но и на родното здравеопазване.

За последните 50 години ВМА е изпратила близо три хиляди свои медици в помощ на населението в най-различни горещи точки на света. Днес военни хирурзи, травматолози, анестезиолози и медицински сестри са водещи специалисти в мултинационалните полеви болници на Коалиционните сили на НАТО в Афганистан.

Освен в горещите точки на света нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време. За тази цел на 27.08.1992 г. е създаден Военномедицинският отряд за бързо реагиране (ВМОБР) като основна единица на ВМА, която участва в организацията и управлението на медицинската помощ при масово постъпване на пострадали от кризисни ситуации – природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и др., както и в изпращането и подбора на екипи за участие в задгранични мисии.

http://www.otbrana.com/

 
Руска миротворческа бригада е във висша степен на готовност
23.06.2014, 12:33

Миротворческа бригада от Централния военен окръг (ЦВО) е приведена в бойна готовност в рамките на внезапната комплексна проверка. Това съобщава пресслужбата на министерството на отбраната на Русия, цитирана от ИТАР-ТАСС. "Мероприята по привеждането във висша степен на бойна готовност са проведени в частите на 15-а отделна миротворческа бригада на Самарското общовойсково обединение. Военнослужещите, въоръжението и бойната техника се отправят към пункт за съсредоточаване за последващо прехвърляне в района на изпълнение на учебно-бойни задачи", гласи съобщението.

Подразделенията "са в готовност за извършване на многокилометров марш по комбиниран способ на непознат полигон, където ще действат практически за първи път", уточняват от инистерството на отбраната на Русия.

Комплексната внезапна проверка на бойната готовност на войските на ЦВО започна на 21 юни по разпореждане на върховния главнокомандващ на въоръжените сили Владимир Путин. В рамките на проверката на полигоните в Самарска, Кемеровска и Челябинска области се провеждат учения със съединенията на 2-ра и 41-а общовойскови армии и въздушно-десантните войски (Ивановската и Уляновската ВД дивизии).

http://www.blitz.bg/

 
Ту-95МС произведе пуск с шест нови крилати високоточни ракети
23.06.2014, 11:53

Ту-95МССтратегически бомбардировач Ту-95МС по време на тренировка извърши за пръв път пуск с шест нови крилати високоточни ракети.

Учението се проведе на полигона Кура в Камчатка.

Според МО на Русия "Пускът завърши успешно, екипажът работи много добре, като остана изненадан от обхвата на ракетите".

В тренировката са участвали 8 броя Ту-95, които са от авиобаза Енгелс.

Пак според руското МО:"Новите крилати ракети са способни да поразят стационарни обекти през деня или нощта, независимо от метео условията, навсякъде по света."

http://www.pan.bg/

 
Доброволци и наемници мерят сили в Украйна
23.06.2014, 08:52

В света почти няма войни или конфликти, в които да не са взели участие различни групи доброволци или наемници. И ако първите се разглеждат предимно в положителна светлина, то вторите са определяни като "войници на късмета", "кучета на войната" или "дивите гъски".

След началото на кървавия конфликт в Източна Украйна между новите прозападни власти в Киев и местните опълчения в Донбас, съставени предимно от представители на рускоезичното население на региона, този феномен се прояви и там.

Особено след като се видя плачевното състояние на украинската армия при присъединяването на Крим към Русия........Прочети още

 
САЩ успешно тества противоракетния си щит
23.06.2014, 08:26

Американските военни успешно проведоха тест на балистичната противоракетна система за отбрана по време на военни учения в неделя, обяви Пентагонът, предаде СиЕнЕн.

„Това е много важна стъпка в продължаващите усилия да подобрим и увеличим надеждността на нашата балистична противоракетна система за отбрана", подчерта директорът на Агенцията по противоракетна защита на САЩ вицеадмирал Джеймс Сиринг.

Далекобоен, наземно базиран прихващач бе изстрелян от военновъздушната база Ванденбург, Калифорния и успешно прихвана мишена, която бе изстреляна от полигон на Маршаловите острови. Целта е била поразена над Тихия океан.

Пентагонът поясни, че всички системи и компоненти са действали както се е очаквало.

Редица военни и правителствени агенции на САЩ участваха в учението.

Военното министерство на САЩ уточни, че това е 65-ият успешен тест на системата от 81 опита, започнати през 2001 година. – Още ПРО

http://news.ibox.bg/

 

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов: Опитваме се всеки ден да доказваме, че държавата стои до хората в тези моменти на върховно напрежение и изпитание за всички
22.06.2014, 23:31

Ангел Найденов „Опитваме се всеки ден да доказваме, че държавата стои до хората в тези моменти на върховно напрежение и изпитание за всички“, каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 22 юни, в предаването „Нека говорят“ на bTV. Той заяви, че в Министерството на отбраната още от първия ден на бедствието е създадена организация с висока степен на координация с останалите институции. „Нашите действия започнаха още в 19.28 ч. в четвъртък, когато беше първото обаждане на кмета на Велико Търново. Мобилизираните екипи на Националния военен университет спасиха 19 човека от районите на Килифарево, Дебелец и кв. „Асенова махала“ във Велико Търново“, припомни министър Найденов и подчерта, че от 20.00 ч. на същия ден са и действията на военнослужещите от Военноморските сили във Варна. Министърът на отбраната каза, че от четвъртък до този момент в спасителните и аварийно-възстановителните работи са участвали 257 военнослужещи, включително водолази, с необходимата техника - транспортен самолет, два хеликоптера, катери и специализирани машини.

„Днес специалисти от сапьорните части направиха оглед на района около Килифаревския манастир, където през седмицата ще започнем изграждането на понтонен мост, който да компенсира отнесения от наводнението“, съобщи министър Найденов и допълни, че военнослужещи ще се включат и в разчистването на манастира „Св. Богородица“ в кв. „Меден рудник“ в Бургас.

Министърът на отбраната акцентира, че в законовата база и нормативните документи съществуват ясно разписани отговорности на различните общински, областни и държавни институции. „Прехвърлянето на отговорности води до тези трагедии“, каза министър Найденов и допълни, че всеки трябва да следва действията, които се очакват от него. Той поясни, че армията подпомага създадените структури в държавата и откликва с толкова военнослужещи и техника, колкото и където са поискани. „Ако бъдат поискани допълнителни сили и средства, ние сме готови да ги предоставим“, каза министър Найденов и допълни, че от четвъртък всички модулни формирования на Българската армия за преодоляване на последствията от бедствия са в готовност за действие.

http://www.mod.bg/

 
Вашингтон възобнови военната си помощ за Кайро
22.06.2014, 23:21

AH-64D ApacheАмериканските власти са изпратили на Египет 575 милиона долара военна помощ, която е била блокирана след свалянето на бившия египетски президент Мохамед Мурси миналата година, предаде Интерфакс.

Помощта е оказана преди около 10 дни, след като Конгресът е одобрил това решение. Вашингтон е обещал да предостави на Кайро 10 хеликоптера АН-64 „Апачи” в помощ на борбата на египетските власти с екстремистите на Синайския полуостров.

 
Конгресът на САЩ спря пенсионирането на А-10
22.06.2014, 22:54

А-10Конгресът на САЩ блокира опитите на американските ВВС да пенсионират щурмовия самолет А-10. Решението бе прието с 300 гласа „за” и 114 „против”.

Решението забранява на Департамента (министерството) по отбраната да използва бюджетни средства за пенсиониране, дългосрочно съхранение или разглобяване на каквито и да е А-10. Така практически се спъват плановете за поетапно пенсиониране на типа до 2020 г.

Гласуването е пореден епизод на битките между Конгреса и ВВС за съдбата на А-10. От ВВС искат да съкратят целия флот от щурмовици, което ще доведе до икономии на $3,7 млрд. в следващите пет години, които да се вложат в други програми. Конгресът, обаче иска да запази типа.

Планът на ВВС предвиждаше ескадрилите летящи на А-10 в Националната гвардия и Резерва да получат F-16, F-15 или C-130,  а тези в редовните части да се разформироват.

Секретарят за ВВС (с ранг на заместник-министър) Дебора Лии Джеймс е заявила, че А-10 е сериозен, но строго профилиран самолет и ще бъдат продължени опитите за убеждаване на Конгреса в необходимостта от тези съкращения. В противен случай ВВС ще очакват повече пари за да си позволят експлоатацията на щурмовика. – Още за А-10

http://aeropress-bg.com/

 
САЩ, Германия и Холандия искат да изтеглят "Пейтриът" от Турция
22.06.2014, 18:40

Съюзниците от НАТО започнаха първи консултации за приключване на мисията с разположените противоракетни системи „Пейтриът" в Турция до края на 2014 година, пише „Шпигел".

САЩ, Германия и Холандия са провели обсъждания за евентуално изтегляне на техните войници с ракетната техника, тъй като се очаква мисията да изпълни задачите си до края на годината, пояснява списанието.

Германия и Холандия смятат, че след пълното изнасяне на химическите оръжия от Сирия, противоракетната система в Турция не е необходима, допълва изданието.

Все още не е взето решение, но се очаква да бъде сторено на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември, според германския седмичник.

В отговор на молба на Турция за помощ от НАТО, САЩ, Германия и Холандия изпратиха по две батареи с „Пейтриът" през 2012 година, за да засилят противовъздушната отбрана на страната срещу евентуални атаки от Сирия.

Искането на Германия и Холандия за приключване на мисията по-късно тази година е повлияно от затрудненията, произтичащи с ротацията на военния персонал, който поддържа системата, тъй като няма достатъчно подготвени кадри.

Германският парламент реши през януари да удължи мисията в Турция до 31 януари 2015 година.

Германия има 400 войници в Турция. По около 25 милиона евро струва на година да поддържа батареите. – Още за ЗРК "Пейтриът"

http://news.ibox.bg/

 
Сдружение „Епископ Йосип Щросмайер” връчи отличия на празника си
22.06.2014, 14:36

На снимката: Председателят на Управителният съвет на Гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер" Трифон Павлов и посланичката на Хърватия у нас  Н. Пр. г-жа Лйерка Алайбег.Церемонията по отбелязване на 10 години от създаването на Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер” и 5 години от създаването на НЧ „Епископ Йосип Щросмайер-2009” се проведе в Дом-паметника на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Двете организации си сътрудничат активно и могат да са похвалят с резултатна военно-родолюбива дейност.

Лично посланичката на Хърватия у нас  Н. Пр. г-жа Лйерка Алайбег поздрави председателя на Управителният съвет на Гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер" Трифон Павлов и останалите участници в тържеството. Тя бе наградена с благодарствен паметен знак.

С отличието бяха удостоени представителите на Министерството на отбраната Иво Антонов и Манол Тенчев, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев и други членове на организацията, полковник от резерва Валентин Колев, учители но училище „Марин Дринов”, където започва изучаване на хърватски език и др.

От своя страна младши лейтенант от запаса Петър Велев връчи грамота „100 години дружество „Военноинвалид” и икона „Св. Георги Победоносец на Трифан Павлов и г-жа Лйерка Алайбег.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
ВМС и ВВМУ помагат на гражданите в Аспарухово
22.06.2014, 12:46

Деветдесет и девет  военнослужещи от Военноморските сили и 83 курсанти от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ се включиха днес от   08.30 ч. в разчистването на наводнения квартал „Аспарухово“ във Варна, съобщава Пресцентърът на МО.

Военнослужещите са разпределени на различни обекти и оказват помощ на гражданите при разчистването на къщи, дерета и улици в квартала. Техните действия се ръководят от командира на Военноморските сили вицеадмирал Румен Николов.

 
22 юни - Ден на памет и скръб в Русия
22.06.2014, 12:00

В Русия се отбелязва Ден на памет и скръб. На 22 юни 1941 година без обявяване на война фашистка Германия нападна СССР, започна Великата отечествена война, отнела живота на около 27 млн. души.

В този ден на цялата територия на Русия са спуснати държавните знамена, пред паметниците на загиналите полагат цветя, запалват свещи за помен. Ще бъде обявена минута мълчание.

В Москва, където живеят почти 150 хиляди ветерани, са планирани повече от хиляда мероприятия.

Президентът на Русия Владимир Путин ще възложи венец пред Вечния огън край Гроба на неизвестния войник в Александровската градина. Заедно с него ще почетат паметта на загиналите във войната членове на правителството, парламента, ветерани, представители на обществеността.

Централна площадка ще стане мемориалният комплекс на Поклонния хълм. Там ще се състои концерт-реквием. В храмове, джамии и синагоги ще се състоят богослужения за помен.

 
Армията на Южна Корея започна издирване на войника, застрелял петима военнослужещи
22.06.2014, 09:08

Армията на Южна Корея предприе масирано издирване край границата със Северна Корея на войника, който застреля петима свои другари при рядко случващ се в страната инцидент със стрелка, предаде AFP. Сержант Лим откри огън по други войници на охранителен пост в източната част на силно охраняваната граница между двете кореи в събота през нощта. Стрелбата остави петима мъртви и седем ранени, всичките членове на подразделението на Лим към 22 Пехотна дивизия в североизточната провинция Кануън-до. Той избяга заедно с оръжието си и муниции.

Според източник от армията, Лим е щял да се уволни от армията след няколко месеца, след края на задължителната военна служба.

Армията обяви най-високо ниво на тревога в околните райони и започна мащабно търсене, в което участват хиляди войници и полицаи, поставени са пътни блокади и се проверяват автомобилите.

http://www.focus-news.net/

 

На този ден Хитлер стартира операция „Барбароса” против Съветския съюз

22.06.2014, 08:38

Преди разсъмване на 22 юни 1941 г. Хитлер дава началото на операция „Барбароса” и германският Вермахт нахлува в Съветския съюз: 159 немски и 42 съюзни дивизии, 3.9 милиона войници с 600 000 моторни превозни средства и 750 000 коне, подкрепени от румънски, италиански и финландски войски, пресичат границата на 2900-километров фронт.Операцията носи името на Фридрих I Барбароса - средновековният германски владетел, който според мита ще спаси Германия в нейния час на нужда.

Плановете за войната са начертани и одобрени от Хитлер в директива №21 от 18 декември 1940 г. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат завършени до 15 май 1941 г., а до есента Вермахтът да напредне до линията минаваща от Архангелск до Волга. „Трябва само да ритнем вратата и цялата гнила структура ще се срути” – самоуверено заявява Адолф Хитлер.

Възникналата обаче необходимост Германия да се намеси на Балканите срещу Гърция и Югославия забавя нападението със 7 седмици до 22 юни 1941 г.

Операция „Барбароса” предвижда настъпление срещу Ленинград, символично превземане на Москва и икономическа стратегия за овладяване на петролните полета в юга отвъд Украйна. Хитлер и неговите генерали обаче имат разногласия относно кои от тези аспекти да получат приоритет и къде трябва Германия да фокусира енергията си. Решението за приоритета изисква компромис, но Хитлер се счита за политически и военен гений.

Докато планира Барбароса през 1940–1941 г. в много дискусии с генералите Хитлер повтаря заповедта си: "Първо Ленинград, второ Донецкия басейн, трето Москва."

Хитлер е убеден, че Великобритания ще иска мир щом германците триумфират в Съветския съюза, истинската зона на германските интереси. Генерал Франц Халдер отбелязва в дневниците си, че чрез унищожаване на Съветския съюз Германия ще унищожи последната надежда на Великобритания за победа.

Хитлер е самоуверен след бързите успехи в Западна Европа и е убеден в неподготвеността на Червената армия след Зимната война срещу Финландия през 1939–1940. Той очаква победа за няколко месеца и следователно не се подготвя за война, продължаваща през зимата. Това означава, че за неговите войници не са подготвени необходимите топли дрехи и подготовка за дълга кампания, когато започват настъплението си. Предположението, че Съветския съюз бързо ще капитулира, предопределя неговото падение.

Червената армия отблъсква най-силния удар на Вермахта и Адолф Хитлер не постига очакваната победа в операция „Барбароса”, но положението на Съветския също остава бедствено. Тактически германците постигат множество големи победи и окупират някои от най-важните региони на Съветския съюз, главно в Украйна. Въпреки тези успехи, германците са отблъснати при Москва през декември и не съумяват отново да организират едновременна офанзива по целия стратегически германосъветски фронт.

Операцията се проваля по две основни причини: руските ресурси и издръжливост са по-големи от очакваните; самият Хитлер се намесва, давайки заповед за концентриране на войските срещу Москва, след като Ленинград вече е обкръжен, а в същото време придвижва танковите войски от центъра в южна посока за обкръжаването на Киев, като по този начин облекчава защитата на Москва. До настъпването на зимата само южната армейска група успява да изпълни първоначалните задачи.

За край на първоначалния план „Барбароса” се счита 5 декември 1941 г., когато започва Битката за Москва. След нея Хитлер окончателно ще разбере, че разчетите за блицкрийг са били илюзорни.

Загуби в операция „Барбароса”:

Вермахт: Общи загуби - 725 359 души (152 602 убити, 542 837 ранени, 29 920 изчезнали); 2093 загубени самолета; 2839 загубени танка.

Съветска армия: Общи загуби - 7 102 191 (802 191 убити, 3 000 000 ранени, 3 350 000 пленени); 21 20 загубени самолета; 20 500 загубени танка.

Провалът на операция „Барбароса“ води до искания от Хитлер за повече следващи операции в Съветския съюз, които в крайна сметка се провалят. Битката за Москва (1941) спира неудържимия настъпателен устрем на Вермахта, битката край Сталинград 1942-1943) обръща хода на войната, а след Курската битка (1943) Съветската армия окончателно взема стратегическата инициатива и като цяло изходът на войната е предрешен.

http://www.blitz.bg/

 

 
Казахстан ще получи американски БЛА Predator XP
21.06.2014, 20:42

General Atomics Predator В списанието "Jane's Defence Weekly" е поместена информацията на Guy Anderson и Marina Malenic "Kazakhstan claims Predator XP local production to start by year end", в която шефа на държавния отбранителен холдинг АО "НК "Казахстан Инжиниринг" Болат Смогулов заявява, че в края на 2014 година в неговото обединение ще започне сглобяването за въоръжените сили на Казахстан на американски разузнавателни безпилотни летателни апарати General Atomics Predator XP клас MALE. Сглобяването ще се извършва в новосъздадено предприятие в района на летището на столицата Астана.

Корпорацията General Atomics за сега отказва коментари по този въпрос.

"Казахстан Инжиниринг" е подписал меморандум за взаимно разбиране с General Atomics през май 2014 година. Този меморандум е съпроводен с подписването на съглашение с General Atomics Systems Integration (отбранително-аерокосмическо подразделение на General Atomics) за предоставяне на един БЛА Predator XP за провеждане на изпитания и оценка в Казахстан.

Predator XP е специално разработен от General Atomics експортен вариант на основата на конструкцията на известния апарат RQ-1 Predator, който се продава само на избрани съюзници на САЩ в НАТО. Заявява се, че Predator XP има същите размери, практически таван, скорост и продължителност на полета (до 40 часа), както при оригиналния RQ-1. В същото време Predator XP нови специално разработено експортно оборудване, в т.ч. РЛС General Atomics Lynx Multi-mode Radar. Апаратурата за управление и предаване на информация работи чрез спътникова свръзка в Ku-диапазона. Същевременно Predator XP е лишен от възможността да носи оръжия.

До момента са известни първите клиенти на БЛА Predator XP – това са Обединените Арабски Емирати, които подписаха контракт на стойност около 200 млн долара през февруари 2013 година . – Още за RQ-1 Predator

 
Две нови Варшавянки за Черноморския флот на Русия
21.06.2014, 17:35

На 28 юни 2014 година в корабостроителницата "Адмиралтейские верфи" (Санкт Петербург) ще бъде спусната на вода третата дизел-електрическата подводница проект 636.3 - Б-262 "Старый Оскол", съобщава военното ведомство на Русия.

Два дни по-рано пък, на 26 юни 201 4 година на същото място на вода ще бъде спусната втората субмарина от проекта 636.3 - Б-237 "Ростов на Дон".

На мероприятията ще присъства Главнокомандващия на ВМФ на РФ адмирал Виктор Чирков.

Подводницата "Старый Оскол" бе заложена в 12 цех на корабостроителницата на 17 август 2012 година. След провеждане на заводските и държавни изпитания "Старый Оскол" ще влезе в състава на Черноморския флот.

Дизеловата подводница Б-261 от проект 636.3 „Новороссийск” (Improved Kilo II) – първата от шестте строящи се за Черноморския флот в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи” (Санкт Петербург) – излезе на 28 май 2014 година на заводски ходови изпитания, които ще продължат около месец. Планирано е проверка в морски условия на всички системи и оборудване на субмарината.

След завършване на изпитанията, тя ще влезе в състава на ЧФ и ще започне отработката на курсови задачи. Екипажът на „Новороссийск” е сформиран само от професионални военнослужещи, като той е преминал обучение в учебния център на ВМФ в Обнинск, а командния състав е бил на стаж в аналогични подводници в Балтика.

Подводниците от модернизирания проект 636.3 имат по добри характеристики и бойна ефективност.

ТТХ са следните: дължина – 74 метра, водоизместимост – 2350/3950 т., скорост под вода – 20 възла, пределна дълбочина на потапяне - 300 метра, автономност – 45 денонощия, екипаж – 52 човека.

Въоръжението включва 6/533 мм торпедни апарата, боезапас – 4 крилати ракети Club-S (обсег до 300 км), противокорабни ракети ЗМ-54Э и ЗМ-54Э1 вместо част от торпедата, 18 торпеда (6 в ТА) или 24 мини, ПЗРК „Стрела-3”, или „Игла” - 8 ракети. – Още за проект 636

 
Операция "Миниране"
21.06.2014, 14:45

Едно от последните неща, които правят българските политици, когато падат от власт, е да инфилтрират "на прощаване" колкото се може повече лоялни хора на ключови постове. Тези назначения играят решаваща роля, докато политическите сили са в опозиция.

В момента въпросният сценарий е на път да се повтори в Министерството на отбраната. Конкретната мишена в случая е постоянният секретар по отбраната Добромир Тотев. Неговият пост е далеч от обществените прожектори и не е толкова публичен, но има ключова роля за функционирането на българските въоръжени сили.

Грубо казано, това е цивилният еквивалент на началника на отбраната, който е най-висшият офицер в Българската армия. Постоянният секретар от своя страна е най-висшата цивилна, експертна и неполитическа длъжност във военното министерство. Неговата роля е да бъде свързващото звено между политическото ръководство и армейското командване. Той би трябвало да осигурява приемственост при смяна на властта и затова на теория има 4-годишен мандат.

Постоянният секретар се занимава с конкретната работа по планирането на отбранителната политика, контролира паричните потоци във ведомството, съвместно с генералите подготвя инвестиционните програми на видовете въоръжени сили и конкретните проекти по придобиване и модернизация на въоръжението. Последното е особено важно в контекста на предстоящото превъоръжаване в сферата на ВВС и най-вече проекта за придобиване на нови изтребители с прогнозна стойност 700 млн. лв. През постоянния секретар минава комуникацията с НАТО и ЕС, както и информационната дейност в министерството, както и в структурите на пряко подчинение на министъра (сред които са военното разузнаване и военната полиция)..........Прочети още

 
Започна летателната подготовка на курсантите-летци на вертолет Bell 206
21.06.2014, 14:39

На снимката: Старшините Петър Илиев и Филипа Борисова изпълниха самостоятелни полети. Инструктор е капитан Тянко Петров.Курсанти от факултет „Авиационен” – Долна Митрополия провеждат летателния си стаж в авиобаза Крумово, съобщават от ВВС.

За пръв път след тригодишно прекъсване курсантите летят на вертолети Bell 206, чиято летателна годност беше възстановена през месец април. Същите изпълняват полети на висене, по кръга и в зона.

През следващата седмица предстои държавен изпит на допуснатите до самостоятелни полети курсанти.

******

На 12 юни 2014 г. вертолетите Бел-206 изпълниха 10 000 часа във въздуха, въпреки прекъсванията в експлоатацията им през годините, съобщават от 24-а авиобаза в Крумово.

Този тип вертолет е на въоръжение в Българската армия от 1999 г. Бел-206 се използват успешно за обучение на летателен състав, изпълнение на задачи по медицинска евакуация, въздушно разузнаване и спасително-издирвателни операции. През 2004 г. именно на тях са обучени и първите жени пилоти за военната авиация на Република България.

http://www.otbrana.com/

 
Формирования от трите вида въоръжени сили участват в спасителните действие
21.06.2014, 14:35

На снимката: Спасени туристи в хеликоптер „Кугър”.Всички модулни екипи на Министерството на отбраната са в готовност и когато постъпят искания от кризисните центрове на общините или на областите те ще бъдат задействани, каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес в предаването „Животът и другите неща“ по БНТ. Той заяви, че с негово разпореждане още в четвъртък всички специализирани модули на Българската армия за действия при наводнения са в готовност и на разположение. Българските военнослужещи се включиха в спасителните действия на територията и на трите области, които са най-засегнати от наводненията.

Министър Ангел Найденов информира за участието на военнослужещите в спасителните действия през нощта на 19 срещу 20 юни в Келифарево, Дебелец и кв. „Асенова махала“ във Велико Търново. Четири модула от Националния военен университет са спасили 16 човека. Той посочи, че още в 20.00 часа на 19 юни Военноморските сили се включват и в спасителните действия с личен състав, специализирана техника, катери и водолази във Варна.

Вчера с хеликоптерите „Кугър“ започна евакуация на хора в района на курортния комплекс „Албена“, каза министър Найденов и подчерта, че с усилията на ВМС и ВВС са спасени близо 300 човека. До третия ден от големите наводнения ние участваме с 150 човека в състава на екипите, които се включват непосредствено в спасителните действия и в дежурните формирования от трите вида въоръжени сили, те разполагат с необходимата техника, каза още министър Найденов.

По отношение на  координацията на спасителните действия министър Найденов коментира, че в Закона за защита при бедствия ясно са разписани ангажиментите и отговорностите на различните структури - общински и областни администрации, кризисни щабове и министерства. Това, което направихме ние е да оценим на място ситуацията, имаше достатъчно личен състав и техника, но липсваше координация и ясно насочване на наличните ресурси към нуждаещите се райони, липсваше яснота към кого да се обърнат хората, когато имат нужда от помощ, заяви министър Найденов. Той припомни, че всяка община би трябвало да има планове за защита при бедствия, в които се разписват функциите, оценката на рисковете и структурите, които действат.

Министърът на отбраната заяви, че правителството действа при много висока степен на координация, създадена още в първият ден на бедствието в Североизточна България. Обединени бяха усилията на министерствата на вътрешните работи, отбраната, здравеопазването, труда и социалната политика, транспорта и на околната среда и водите и на техните подчинени структури по места. Министърът на отбраната Ангел  Найденов изрази своите съболезнования и съпричастност към близките на жертвите от наводненията и увери, че Българската армия е в готовност да оказва помощ и съдействие.

http://www.otbrana.com/

 
Путин вдигна на крак поделенията на Централния военен окръг
21.06.2014, 13:35

Владимир Путин Президентът на Русия Владимир Путин разпореди внезапна проверка на бойната готовност на войските от Централния военен окръг. От 11 часа московско време войските са приведени в пълна бойна готовност.

Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу, съобщават ИТАР-ТАСС и РИА „Новости".

„В съответствие с неговото разпореждане днес в 11 часа московско време войската на Централния военен окръг, както и съединенията и военните части, дислоцирани на негова територия, са приведени в пълна бойна готовност", каза Шойгу.

Шойгу поясни, че войските ще бъдат проверени в периода 21 до 28 юни.

По думите на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, цитиран от Интерфакс, в хода на внезапната проверка ще бъдат приведени в готовност около 65 хиляди войници, повече от 180 самолета, 60 хеликоптера и около 5,5 хиляди единици бойна техника.

Ще бъдат проведени учения на военните полигони в Самарска, Кемеровска и Челябинска област.

Вчера бе съобщено, че Русия е започнала военни учения, които включват прехвърляне на войници от Сибир и Урал до други локации.

 
Разработиха безпилотен дрон за борба с безредиците, способен да стреля с газови куршуми и топчета за пейнтбол
21.06.2014, 13:06

Безпилотен дрон способен да изстрелва 4000 куршумa с лютив спрей и топчета за пейнтбол, както и разполагащ със “заслепяващ лазер” и високоговорители за разпръскване на протестиращите, е бил разработен и продаден на неназована компания, след демонстрация на търговско изложение в Лондон.

Според съобщенията, неназована минна компания от Южна Африка е закупила 25 броя от “Skunk riot control copter”, разработен от южноафриканската компания за военно разузнаване и комуникации “Desert Wolf”.

Сайтът на компания описва безпилотния апарат като “екипиран с 4 цеви с голям капацитет, всяка от които способна да изстрелва до 20 топчета за пейнтбол в секунда, или 80 куршума с лютив спрей в секунда, спирайки всяка тълпа.”

“Настоящият модел има капацитет от 4000 куршума и въздушна система от карбонови нишки с голямо налягане, което позволява наистина възпираща сила”, продължава описанието. “Ярки прожектори, заслепяващи лазери и бордови високоговорители позволяват комуникация и изпращането на предупреждения към тълпата”, отбелязва компанията........Прочети още

 
Пентагонът е загубил при аварии 418 БЛА
21.06.2014, 12:05

Над 400 американски военни безпилотни летателни апарати (БЛА) са били загубени при аварии по целия свят от 2001 година насам, което показва тяхната недостатъчна надеждност. Това се твърди в разследване на вестник The Washington Post.

Общо от септември 2001 г до началото на 2014 година са се разбили 418 БЛА, което, според статистиката на американските ВВС, е почти еквивалентно с произшествията с бойни самолети. В същото време дроновете са налетели за това време много по-малко часове и са изпълнили много по-малко мисии, посочват данните на Пентагона.

Изследването показва, че 194 аварии с БЛА са били квалифицирани от военните като произшествие „клас А” – тези, при които апаратите са безвъзвратно загубени или повредите превишават 2 милиона долара. Малко над половината от тези произшествия са станали в Ирак (41) и Афганистан (67), а четвърт от авариите са станали на територията на САЩ. Още 224 дрона са били загубени при произшествия от „клас B”, при които повредите са на стойност от 500 хиляди до 2 милиона долара.

В доклада се отбелязва, че при авариите с БЛА не е загинал нито един човек. Като основни причини за инцидентите се посочва ограничената способност на апаратите да откриват и преодоляват препятствия, както и грешки на операторите, механични неизправности и проблеми със свръзката. – Още БЛА

 
Ирак купува чешки Ми-24
21.06.2014, 11:43

Ми-24Чешкият министър на отбраната Martin Stropnicky съобщи, че Чехия преговаря с Ирак за продажба на Ми-24. ВВС на страната притежават 17 вертолета Ми-24, от които седем може да бъдат продадени на Ирак.

Ако се стигне до подписване на договор, тези хеликоптери ще бъдат модернизирани и иракски пилоти ще бъдат преминат обучение в Чехия. Ирак е изявил интерес да закупи допълнително още 40 ударни Ми-24.

Предвид кризисната обстановка в Ирак преговорите за продажба на L-159 са се усложнили, сега се дискутира цената на сделката. – Още за Ми-24

http://www.pan.bg/

 
Кремъл с извънредни военни учения
21.06.2014, 09:27

Русия е започнала военни учения, които включват прехвърляне на войници от Сибир и Урал до други локации, обяви военен представител, цитиран от „Франс прес”.

„Моторизирани и военновъздушни формирания, разположени в Урал и Западен Сибир, са в бойна готовност и са предприели многокилометров марш дo други райони”, обяви заместник-командирът на руския Централен военен окръг Ярослав Росчупкин. Той не каза до кои райони са изпратени войниците, но поясни, че ученията имат за цел да проверят подготовката им.

Междувременно Кремъл опроверга обвинения на НАТО, че е изпратил нови войски на границата с Украйна. Русия не струпва войски на границата с Украйна, а просто засилва пограничните сили заради „притеснения със сигурността”, подчертават от Кремъл. Шефът на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви, че Москва струпва нови военни формирования до Украйна.

Руската медия РБК съобщава, позовавайки се на източник от военното министерство, че са изпратени войници към границата на Украйна с полеви болници и друго военно оборудване и се подготвят да нахлуят в Донецк и Луганск с цел „да поставят бариери между цивилното население и украинската армия”.

Същевременно бе съобщено, че представители на самопровъзгласилата се Луганска народна република продължават да водят сражения с украинските сили край руско-украинската граница. В нощта срещу петък са започнали сражения на пропускателните пунктове Должанка и Гуково. „Украинската армия се опитва да ни изтласка от границата и да поеме контрол над нея”, заявяват от пресслужбата на републиката.

Ожесточени сражения се водят и в района на селището Красний партизан, Донецката област. По-рано посланикът на Русия в ОССЕ заяви, че Москва ще реагира твърдо на незаконното преминаване на границата от украинска страна.

По-рано вчера стана ясно, че в четвъртък Путин е провел телефонен разговор с украинския държавен глава Петро Порошенко и двамата са обсъдили възможности за регулиране на конфликта в Донецк и Луганск. Путин подчерта важността от прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна.

От своя страна Порошенко представил своя план от 14 точки, в които влиза и обявяване на амнистия и спиране на огъня.

http://www.monitor.bg/

 
Планът на Обама - Ирак да се оправя сам
21.06.2014, 09:02

Барак Обама Години наред САЩ заявяват ясно, че искат да се изтеглят от Ирак. Предложената сега ограничена военна помощ за защитата на Багдад от безмилостното сунитско въстание потвърждава мантрата на администрацията на Обама, че Ирак до голяма степен е оставен да се оправя сам.

Онова, което стотиците хиляди войници от САЩ очевидно не постигнаха в продължение на повече от осем години в обучението на иракските сили да защищават обширните пустини и прашните градове в страната си, сега е възложено на няколко дузини “зелени барети” и други спецчасти и на засилената разузнавателна дейност.

Президентът Барак Обама разпореди вчера 300 войници от специалните части на САЩ да станат съветници по съвместни операции във и около Багдад. С това бе отбелязано първото завръщане в Ирак на бойни части на САЩ след окончателното им изтегляне оттам през 2011 г. след война с убити 4500 американци и над 100 хиляди иракчани.......Прочети още

 
Нова страница
21.06.2014, 08:45

 

 

Активирана е новата страница-каталог „Противовъздушна отбрана на Русия”
 

 
Трима американски войници загинаха
21.06.2014, 08:40

Трима американски войници загинаха при експлозия на самоделно взривно устройство в Южен Афганистан, предаде AFP, позовавайки се на американската отбрана.

По-рано НАТО заяви, че военнослужещи от Международните стабилизиращи сили на Алианса са били убити при нападение на талибани в южната провинция Хелманд.

 

 
Военнослужещи от Българската армия се включиха в спасителните действия в наводнените райони в страната
20.06.2014, 21:12

хеликоптер „Кугър“ Екипажите на двата хеликоптера „Кугър“ от състава на Военновъздушните сили евакуираха по въздуха днес, 20 юни, 93-ма чуждестранни туристи, които са били на посещение в района край село Прилеп, област Добрич. Поради непроходимите пътища около селото те са транспортирани в района, в който са отседнали. По-рано днес екипажите извършиха евакуация по въздуха на един човек, който се е намирал върху фургон сред придошлата вода край курортен комплекс „Албена“.

Военнослужещи от военно формирование 28 770-Балчик от състава на ВВС, от Пункта за базиране Варна и от военно формирование 44 320 Сенокос от състава на Военноморските сили се включиха в действията за евакуация на туристи в курортен комплекс „Албена”. С тяхна помощ от хотел „Гергана“ са изведени на безопасно място 70 туристи. Модулните групи разполагат с восокопроходима и специализирана техника. В действията в помощ на населението се включиха и шестима водолази с лодка тип „Зодиак” от военно формирование 22 580.

Военнослужещите от Българската армия са в готовност да продължат участието си в спасителните операции при искания от кризисните щабове в бедстващите райони.

http://www.mod.bg/

 
Министерството на отбраната на Русия скоро ще получи първия сериен транспортен самолет Ил-476
20.06.2014, 20:02

Il-476Първият от 39-те транспортни самолети Ил-76МД-90А за министерството на отбраната на Русия ще бъде предаден през тази есен, съобщи представител на завод „Авиастар“ в град Уляновск, където се произвеждат тези машини.

Тежкият военнотранспортен самолет Ил-76МД-90А, или както още го наричат Ил-476, може да превозва до 50 тона товари при далечина на полета до 6000 километра. На вътрешния пазар той се търси от такива структури, като министерството на отбраната, министерството на извънредните ситуации и МВР. Ил-476 е дълбоко модернизиран вариант на добре известния военнотранспортен самолет Ил-76.

Първите самолети от тази серия бяха произведени през 80-те години на миналия век. За почти 30 години тази техника съществено напредна, казва военният експерт Виктор Литовкин:

   - Ил-476 има нов пилотажно-навигационен комплекс, построен върху нова база, с нова електронно-изчислителна програма. Променена е и системата за автоматично управление на самолета. Самолетът има нов двигател ПС-90 и е способен да поема на борда повече десантници и товари, отколкото предишният вариант.

Машината има съвременна стъклена кабина, внесени са промени в конструкцията на шасито и крилата. Това ще позволи тя да се експлоатира дори от неподготвени летища. Новият двигател увеличи с 25% далечината на полета, с 15% товароподемността, съкрати разхода на гориво. Повишен интерес към този самолет проявява министерството на отбраната, което е напълно обяснимо, продължава Виктор Литовкин:

   - Военнотранспортните самолети са нужни за прехвърляне на личен състав и бойна техника. Днес нямаме възможност на всеки участък на границата да държим пълноценен военен контингент, способен да отрази една многодневна агресия на вероятния противник. И затова Въоръжените сили следва да имат висока мобилност за прехвърляне на войски от една част на страната в друга.

Имайки предвид големите размери на страната, армията се нуждае от много такива транспортни средства. Първите два серийни Ил-476 ще дойдат в армията в края текущата година. Самолетът изцяло отговаря на изискванията на Международната организация за гражданска авиация и евроконтрола, и затова отлично става за полети и на международни въздушни линии. Той има нов комплекс за отбрана, който ще го защитава от зенитни ракети на противника. Имайки предвид посочените качества, Ил-476 ще може дълги години да изпълнява задачи именно на един военнотранспортен самолет. Експертите високо оценяват износния му потенциал, защото Ил-476 има големи възможности за модернизиране и запас от здравина. Сред потенциалните поръчители са Китай, Индия, Алжир, Венецуела, страни на Близкия Изток. Не се изключва, че ще го купуват и онези страни на Северноатлантическия алианс, които по-рано влизаха във Варшавския договор. – Още за Ил-476

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Кой иска Финландия да е в НАТО?
20.06.2014, 19:55

Министърът на отбраната на Финландия Карл Хаглунд каза в едно интервю, че Финландия следва да влезе в НАТО. При това той призна, че „сега Русия не е заплаха за Финландия“, но се изказа в смисъл, че никой не знае – какво ще се случи в бъдеще.

Подобни изявления министърът прави редовно, тъй като отдавна е прочут като ярък привърженик на идеята за атлантизъм. Междувременно, президентът на Финландия Саули Ниинистьо е на абсолютно друго становище по повод блоковата ориентация на страната. Финландия е в пълна безопасност и няма намерение да създава в региона допълнителни източници за изостряне. Ниинистьо каза това на среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров миналата седмица.

Проамериканските и пронатовски политици редовно тестират „пронатовските настроения на жителите на Финландия. Последния предлог даде разбира се кризата в Украйна. Преди това максимумът на пронатовката обработка беше по време на „кавказката война“ от 2008 година.

Характерно е, че и през 2008, и днес финландците не са много настроени за НАТО. Тогава „за“ бяха близо 20%, днес са също едва 1/5 от населението. Съгласно анкетиране на международното (английско издание на вестник Helsingin Sanomat (EN), „не са против“ НАТО 23%, съгласно други анкети – към 30%. Останалите не искат.

Някои руски експерти смятат, че разширяване на НАТО на Изток, в случая с Финландия – на североизток, изобщо няма да има. Ето мнението на политолога Алексей Пилко:

   - НАТО (или проамериканските атлантисти) постоянно декларират стремежа си към разширяване. Но мисля, че събитията в Южна Осетия през 2008 и днешните в Украйна са сложили нещо като граница на разширяването на блока. Разговорите са много – натовската бюрокрация все пак следва да си оправдава съществуването.

За отбелязване е, че Финландия, и без да е членка на Северноатлантическия алианс, развива с него активно сътрудничество. Хелзинки има с НАТО споразумение за участие на поделения за бързо реагиране в съвместни операции. Финландия беше пращала на война в Афганистан 200 души военни. Те служиха в Международните сили, но без участие в бойни действия. В началото на годината Финландия подписа споразумение с НАТО, даващо право на блока да разполага военни самолети и кораби във Финландия в случай на извънредни положения, както и да оказва помощ на страната с войски и бойна техника, ако Финландия помоли. Както показват социологичните анкетирания, повечето граждани на Финландия смятат, че и това сътрудничество е повече от достатъчно.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Системата за ПРО на САЩ не е способна да осигури безопасност
20.06.2014, 19:43

Американски експерти все по-често говорят за неефективност на глобалната система за ПРО на САЩ.

Според тях, истинска сигурност може да бъде постигната единствено на масата за преговори.

За това, че надеждността на американската система за противоракетна отбрана Ground-based Midcourse Defense system (GMD) е силно преувеличена, военните специалисти говорят отдавна. По техни данни, аварии и повреди при изпитания стават много по-често, отколкото можело да се очаква. Тези дни влиятелното издание Los Angeles Times съобщи, что GMD дори по време на тестове трудно изпълнява задачите си, а последното успешно прехващане станало почти преди шест години.

Експерти смятат, че системата GMD, която сега наброява 30 ракети-прехващачи, може да пробие атака с използването само на няколко бойни глави. За реалните геополитически опоненти на САЩ тя не представлява сериозна заплаха, смята военният експерт Виктор Литовкин:

   - Това е мит, че американската система за ПРО се създавала против Северна Корея и Иран. Нито едната, нито другата държава в близките 20 години няма да имат ракети, способни да долетят до територията на САЩ или Европа. Цялата система е предназначена за да обкръжи Русия, да намали нейните възможности за нанасяне на ответен удар. Но аз смятам, че е абсолютно невъзможно да бъде защитена територията на САЩ от руски ракети. Днес американците изпитват системата против единична ракета. И онова, което знаем е, че 50% от изстрелванията били провалени. А могат да долетят десетки ракети и заедно с тях по десет бойни глави с лъжливи цели!

Експерти отбелязват, че програмата на глобалната система за ПРО на САЩ подкопава стратегическата сигурност, която и сега, както и преди 30 години се базираше на доктрината за гарантирано взаимно унищожение. Подписаният в 1972 година Договор за ограничаване на системите за ПРО само укрепваше тази доктрина, забранявайки на всеки от геополитическите играчи да разполагат системи за прехващане на междуконтинентални ракети. Но в 2001 година Джордж Буш-младши реши да излезе от договора по ПРО. Тогава икономиката и здравият смисъл бяха принесени в жертва на концепцията, по която САЩ се смятаха за несъмнен световен лидер. Оттогава много неща се промениха, но мнението на американския политически елит остана предишното. Вместо конструктивно сътрудничество в рамките на общопризнатите международни юридически норми, САЩ отново и отново се опитват да постигнат силово господство. – Още ПРО

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
MQ-8B Fire Scout ще следи до 200 цели
20.06.2014, 16:45

MQ-8B Fire Scout През 2015 година компанията Northrop Grumman ще започне морски изпитания на корабния безпилотен разузнавателен апарат MQ-8B Fire Scout с новата бордова РЛС Telephonics RDR-1700B (обозначение на ВМС на САЩ - ZPY-4(V)1), която ще може да следи до 200 морски цели на разстояние до 15 мили (27,8 км), съобщава flightglobal.com

Новия радар на компанията Telephonics ще бъде допълнение към датчиците и ще позволи на БЛА да води разузнаване далеч зад хоризонта, казва вицепрезидента на компанията Northrop George Vardoulakis. В началото на следващата година БЛА с новата РЛС ще бъде развърнат на борда на бойния кораб USS Fort Worth клас Freedom.

17 месеца след подписване на контракта с компанията Telephonics на 7 май т.г. беше демонстриран опитен образец на модернизирания БЛА. Радара (Х-диапазон) е с синтезирана апертура е е способен да открива цели с отразяваща повърхност 1 кв. м при вълнение на морето до 3 бала. Теглото на РЛС не превишава 34 кг.

 
Сааб и МО на Великобритания подписаха нов договор
20.06.2014, 13:07

Компанията за отбрана и сигурност Сааб подписа нов 3-годишен договор за предоставянето на тренировъчна услуга за обучението на британската армия в чужбина, използвайки тренировъчната система DTES. Поръчката е на стойност 200 млн. шведски крони (22 млн. евро).

Симулаторът DTES на Сааб предоставя инфраструктурата, инструментариума и всички ресурси за провеждането на реалистична тренировка в реално време, като същевременно дава възможност да се следят движенията на участниците и тяхното представяне. Британското министерство на отбраната избра Сааб след разглеждане на различни ферти. Тренировъчните групи провеждат колективни учения от ниво Platoon до ниво Brigade HQ.

„От 2009 г. насам нашите служители, които се занимават с тренировъчни системи, са прикрепени към британската армия, предоставящи до седем обучения на година. Сааб оценява този нов договор като признание за успешното ни сътрудничество с британската армия“, каза Хенрик Хьойер, управляващ директор на направлението „Обучение и симулации“.

Сааб присъства на световния пазар с водещи продукти, услуги и решения в областта на отбраната и гражданската сигурност. Сааб има заводи и служители на всички континенти и постоянно развива, прилага и подобрява нови технологии, за да посрещне нуждите на клиентите си.

http://www.pan.bg/

 
Армията помага да бедстващите в страната
20.06.2014, 11:23

Военни формирования от Българската армия оказват съдействие с личен състав и техника за преодоляване на последиците от наводненията, съобщи рано тази сутрин Пресцентърът на МО.

На 19.06.2014г. в 23.03 часа, по искане на МВР, самолет C-27J ”Спартан” от военно формирование 24900 (Враждебна) извърши полет от летище София до летище Варна за транспортиране на служители на министерството, във връзка с усложнената обстановка във Варна.

От Военноморските сили от военно формирование 32140 с автомобил УАЗ 469 оказаха съдействие при евакуацията на хора от наводнения квартал Аспарухово в гр.Варна. В действията по подпомагане на евакуацията се включиха военнослужещи с 2 броя ЗИЛ-131 от военно формирование 38010. Военнослужещи от формирование 32140 във Варна с автомобил УАЗ-469 оказват съдействие при отводняването на Военноморска болница. Моторен катер извършва оглед на Канал 1 “Море-езеро”.

Командирът на ВМС вицеадмирал Румен Николов координира с областния кризисен щаб дейностите по оказване помощ на населението. Във военните формирования са извикани военнослужещи, за да получат конкретни задачи по дейностите, свързани с преодоляване на последиците от наводненията.

Kурсанти и офицери от Националния военен университет „Васил Левски“ с товарен камион ЗИЛ 131участваха в евакуацията на хора в село Дебелец, област Велико Търново. Три групи от военнослужещи участват в евакуацията на хора и в квартал Асенова махала в гр. Велико Търново.

http://www.otbrana.com/

 
В Сливен приключи успешно обучение на военнослужещи за Сухопътните войски
20.06.2014, 11:18

В Център за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен вчера приключи успешното обучение на военнослужещи от формирования на Сухопътните войски за придобиването на военно-отчетна специалност и квалификация, съобщава КСВ.

Показаното от тях по тактическа, огнева, строева и физическа подготовка, както и текущото оценяване, са на необходимата висота. Това е предпоставка и за големия процент отлични оценки, фигуриращи в документите, които тържествено им бяха връчени преди тяхното отпътуване.

http://www.otbrana.com/

 
Откриха жертви на авиокатастрофа от 1952 г.
20.06.2014, 09:00

С-124 Globemaster Останките на 17 военнослужещи, загинали в самолетна катастрофа в Аляска през 1952 г., бяха открити повече от 60 години след трагедията. 35 тела все още се издирват.

Военният самолет С-124 Глоубмастър се разбил на 22 ноември 1952 г. след излитането от военната база Елмъндорф в Аляска на път за щата Вашингтон. На борда на машината имало 41 военни и 11 души екипаж.

Заради лошото време търсенето не е започнало незабавно и накрая е била локализирана зоната на трагедията, но не е била открита машината. Едва през юни 2012 г. хеликоптер на Националната гвардия на Аляска забелязвал отломки от самолета.

 
Какви са американските военни опции в Ирак?
20.06.2014, 08:48

Барак Обама Американският президент Барак Обама е изправен пред трудното решение като върховен главнокомандващ: как да забави бързото настъпление на джихадистите в Ирак, без да се уплита в поредната война в близкоизточната страна.

Най-важните въпроси за възможна американска военна операция са:

Ще изпратят ли САЩ сухопътни войски в Ирак?

Мащабно разполагане на американски бойни части на иракска земя изглежда малко вероятно. САЩ може би ще продължат политиката си да не изпращат сухопътни войски на място, която вече видяхме в Либия и Сирия. Американската армия вече загуби 4411 войници в започналата при управлението на предишния президент Джордж Буш-син война в Ирак, а Обама няма никакво намерение да увеличава този брой.

Каква е вероятността за въздушни удари?

Целенасочени въздушни удари срещу сунитските въоръжени бойци са възможни според съобщения от американски медии. Това може да бъде направено от самолетоносача “Джордж Х.У. Буш”, който вече е в Залива. САЩ дори могат да разположат самолети в кюрдския автономен район в Северен Ирак или на територията на близки съюзници като Кувейт и Катар.

Каква роля могат да играят нападения с безпилотни самолети?

Безпилотните въоръжени летателни апарати имат политическото предимство да не излагат американски пилоти на риск. Самолетът Ем Кю-1 “Предътър” е въоръжен с ракети Ей Джи Ем-114 “Хелфайър” и може да поразява движещи се цели. Дългият 11 м безпилотен апарат Ем Кю-9 “Рийпър” може също така да носи 500-килограмови бомби с прецизно насочване.

Кои биха били мишените на тези нападения?

Основно лагери, оръжейни складове и командири на ИДИЛ. Такива удари ще всяват страх и объркване в джихадистките сили. Проблемът е, че въоръжените бойци не се придвижват с танкове и бронетранспортьори в спретнати редици. Те са предимно въоръжени мъже в лекотоварни автомобили, които представляват по-сложни цели. Без добра информация от фронтовата линия американски удари може да поразят приятелски сили или цивилни.

Как САЩ могат да се сдобият с разузнавателни сведения за мишените на ударите?

И в този случай безпилотните самолети са важно средство. Тези минисамолети с дистанционно управление могат да позволят на американските командири да виждат почти всички придвижвания в Ирак в реално време. Според вестник “Лос Анджелис таймс” се говори за изпращане на подразделение от специалните сили с численост 100 души, за да координират въздушни удари. Те могат да дават на иракските командири тактически съвети и да разменят събрана информация. Според изданието обаче те няма да имат никакви правомощия да участват в бойни действия.

Как ще реши Обама дали да нападне?

Решаващ фактор ще е дали шиитският премиер Нури ал Малики е готов на отстъпки, за да обедини политически Ирак, като същевременно зачита благополучието на разбунтувалите се в момента сунити. Но Обама се колебае дали да започва отново разпалената от предшественика му война, тъй като това би застрашило рейтингите му на одобрение у дома, които тази година вече ерозираха.

Може ли Обама да защити собствените си хора в Ирак?

Комплексът на посолството в Багдад с 5000 служители е най-големият американски дипломатически обект в света. Той бе построен като укрепен анклав, а в последните дни бе допълнително подсилен с нови 275 души военен персонал, което е приблизително двойно увеличение на гарнизона. Още пет бойни кораба са разположени до американския самолетоносач в Залива, заедно с над 500 морски пехотинци и десетки хеликоптери на разположение в случай на спешна евакуация. Някои служители на посолството биха могли да бъдат преместени от Багдад в консулства в Ербил и Басра.

БТА, http://e-vestnik.bg/

 

 
Спуснаха на вода първият сериен патрулен катер проект 03160 „Раптор”
19.06.2014, 23:50

проект 03160 „Раптор”Първият сериен бързоходен катер проект 03160 „Раптор” от производствената програма за 2014 година, строящ се по поръчка на ВМФ на Русия, е спуснат на вода в ленинградската корабостроителница „Пелла” за заводски изпитания.

До края на годината на руските моряци трябва да бъдат предадени 4 катера от този проект.

Катерът е предназначен за изпълнение на следните задачи:

- доставка на десант в състав до 22-ма човека с пълно бойно снаряжение;  

- носене на дежурство в определен район;

- прехват и задържане на малки цели;

- участие в спасителни операции.

Район на плаване – крайбрежната морска зона, проливи, устия на реки в свободния от лед навигационен период с отдалечаване от мястото за базиране до 100 мили.

Размерите на катера са следните: дължина – 17 метра, ширина – 4 метра, височина – 3,5 метра, газене 0,9 метра, екипаж – 2 човека, скорост – около 50 възла, мощност – 2000 к.с., бронева защита – бронепанели клас 5 и 5а, илюминатори с устойчиво на куршуми стъкло с дебелина 39 мм.

Въоръжение:

 - дистанционно управляем комплекс, стабилизиран в двете плоскости с калибър 14,5 мм и прицелна стрелба около 2000 метра;

 - две картечници 6П41 „Печенег” калибър 7,62 мм на въртящи се установки.

 
Страшна логика
19.06.2014, 21:45

Не минаха и две седмици, откакто президент и  правителство се провикнаха, че ни трябва повече НАТО. Не че всичко останало ни е наред - и пътищата, и болниците, и училищата. Само НАТО-то ни било малко. Предците отдавна са го казали: "На гол тумбак, чифте пищови".

Вопълът на държавните началници отекна в правилната посока и в София тутакси прилетя по-голям натовски началник, пред който с гордост се отчетохме: "България ще увеличи участието си в съвместни международни учения със съюзниците си. Не само като брой на ученията, но и като численост на личния състав. Финансовите средства са осигурени". Отчетът на военния министър прозвуча тази седмица на конференция пред командващия по трансформацията на НАТО генерал Жан-Пол Паломерос. Веднага бе направена уговорката, че елитната военна сбирка нямала нищо общо със събитията в Украйна. Същата уговорка прозвуча и когато в края на март бившата съветска република се присъедини към двуседмичните военни учения на наша територия, с които Алиансът искал да покаже "че сътрудничеството му с Киев продължава". Доста странна логика.

Българинът обаче е човек земен и обича яснота и конкретност. Той непрекъснато търси логика в невнятния и словесен порой, с който политиците го обливат. Задава разни въпроси, но отговори не получава. Така например той се пита откога нечленуваща в НАТО страна може да се смята съюзник. Само до март Украйна не беше сред избраните. Тъкмо обратното. Достатъчен бе един фашистки метеж и тя - хоп, вече на практика е в редиците на пакта, към който България дълго се подготвяше, докато я приемат. Следователно имало по-кратък и лесен път.......Прочети още

 
Финландия се замисли за членство в НАТО
19.06.2014, 21:34

Финландия ще трябва сериозно да обмисли присъединяването към НАТО заради руските агресивни действия в Украйна и да организира референдум по въпроса след изборите през 2015 г., смята финландският министър на отбраната Карл Хаглунд, предаде Ройтерс.

"Русия не трябва да се изненадва, че в съседката й се води дебат относно членството в НАТО", каза министърът. "Руснаците сами го предизвикаха", добави той, посочвайки като пример и кратката война на Москва срещу Грузия през 2008 г., както и действията й в Украйна.

"Въпреки че Русия не е заплаха за Финландия сега, тя е непредсказуема", посочи министърът.

Той обаче увери, че Русия няма да има основание да се страхува от Финландия, ако тя стане член на НАТО. "Членството в НАТО на Финландия няма да е заплаха за никого", увери Хаглунд.

Следващият премиер на Финландия Александър Стуб, който ще поеме поста идната седмица, заяви, че би искал страната му да кандидатства за членство в Алианса по време на следващия мандат на парламента от 2015 г. до 2019 година.

Допитвания до общественото мнение показват, че само една пета от финландците подкрепят идеята за присъединяване към Алианса. Хаглунд обаче смята, че общественото мнение може бързо да се промени, ако се направи честна и открита дискусия по темата.

Финландия, която е член на ЕС, има трудна история с Русия. Тя спечели независимостта си от руската империя след болшевишката революция през 1917 г., но после едва не я загуби в битката със СССР през Втората световна война. По време на Студената война Финландия запази тесни икономически връзки със Запада, но избягваше политическа конфронтация с Русия.

Независимо дали Финландия ще стане част от НАТО или не, тя би трябвало да увеличи разходите за отбраната с 200 млн. евро годишно, за да си гарантира надеждна защита, смята министърът. През 2012 г. бюджетът за отбрана на страната беше от 3,1 млрд. евро. Относно санкциите срещу Русия, въведени досега от САЩ и ЕС, а именно - визови ограничения и замразяване на авоари, Хаглунд препоръча забрана върху търговията с оръжие.

 
Първата за 2014 г. партида бомбардировачи Су-34 се отправи за войската
19.04.2014, 20:54

Su-34Новосибирският авиационен завод (НАЗ, влизащ в компанията "Сухой") на името на Чкалов е отправил за войската първата за тази година партида от три фронтови бомбардировача Су-34, съобщава АРМС-ТАСС, като цитира пресслужбата на "Сухой". Договорът за доставка на Министерството на отбраната на Русия на 32 самолета Су-34 бе сключен със завода през 2008 г. През 2012 г. бе подписан пореден контракт за производство до 2020 г. на още 92 такива бомбардировача. До края на годината Новосибирският авиозавод трябва да пусне още 18 машини. Бомбардировачите Су-34 ще бъдат базирани на на военния аеродрум Балтимор във Воронеж, където е дислоцирана 7000 гвардейска авиобаза, първи разряд от ВВС на Русия. Новосибирският авиационен завод на името на В.П. Чкалов е основан през 1931 г. В годините на Втората световна война заводът е пуснал повече от 15 хиляди изтребителя Як-7 и Як-9. В момента основната негова продукция са бомбардировачите Су-34. Освен това в Новосибирск се сглобяват отделни агрегати за гражданския самолет "Сухой Суперджет-100" (Sukhoi Superjet 100). В предприятието работят повече от 6,7 хиляди човека.

Фронтовият изтребител-бомбардировач Су-34 е разработен от "ОКБ Сухой". Предназначен е за поразяване на наземни, надводни и въздушни цели във всяко време на денонощието и при всякакви метеорологични условия чрез авиационни бомби и ракети. Способен е да носи широк спектър от радиолокационно оборудване, в това число и за борба със средствата за свръзка и насочване на противника. Във ВВС на Русия Су-34 трябва да замени целия парк от използваните сега Су-24. Планирано е да се доставят на въоръжение 150-200 такива бомбардировача. – Още за Су-34

http://www.duma.bg/

 
„Юрофайтер” ще въоръжава изтребителя „Тайфун” с ракети за поразяване на морски цели
19.06.2014, 20:47

изтребител „Тайфун” Консорциумът "Юрофайтер" разглежда възможността за обезпечаване на изтребителя "Тайфун" да атакува морски цели. В тази връзка "Юрофайтер" изпробва  три ракети, които ще могат да удовлетворят потенциалните експортни изисквания, съобщава DefenseNews, като цитира представители на отдела по продажби на военни самолети на компанията "Ербъс дифенс енд спейс" (Airbus Defence and Space). Най-малко двама потенциални международни клиенти са заинтересувани от възможността "Тайфун"-ът да може да атакува морски цели.

Питър Мот, шеф на продажбите на бойни самолети в "Ербъс дифенс", е съобщил, че в числото на възможните варианти се разглеждат противокорабните ракети Harpoon, производство на "Боинг", а също Marte и Sea Brimstone, производство на MBDA. На брифинг за журналисти в авиозавода "Ербъс милитери" в Севиля, Испания, Мот е разказал, че съответната работа по въоръженията е проведена на тренажора на "Юрофайтер", но за пълната интеграция на ракетите е необходим конкретен клиент.

Известно е, че Катар и Малайзия, в близка перспектива разглеждат възможността да придобият изтребители, способни да атакуват морски цели. Катар може да вземе решение за закупуването на нова партида бойни самолети в най-скоро време. Основни претенденти за доставките са Dassault Aviation с изтребител Rafale, въоръжен с ракети Exocet, и "Боинг" с изтребител F/A-18 Super Hornet, на който, както е известно, вече е интегрирана ракетата Harpoon.

Малайзия е ограничена в бюджета и най-вече, ще вземе самолети под аренда. За малазийския договор ще се борят Gripen, на компанията Saab, F/A-18 Super Hornet, а също и Eurofighter Typhoon. Великобритания вече разглежда възможността от интегриране на двурежимната стандартна ракета Brimstone за своите тайфуни.

http://www.duma.bg/

 
Бригаден генерал Тодор Дочев оглави Националния военен университет
19.06.2014, 16:25

На тържествена церемония в МО днес бригаден генерал Тодор Дочев прие длъжността „Началник на Националния военен университет „Васил Левски“ от бригаден генерал Стефан Янев, става ясно от съобщение на Пресцентъра на ведомството.

„Със смесени чувства се разделяме с бригаден генерал Янев, един достоен и подготвен офицер, който избра друг път за развитие и реализация“, каза заместник-министърът на отбраната Иван Иванов и му пожела да постигне желаните от него цели. Със заповед на министъра на отбраната бригаден генерал Стефан Янев беше отличен с почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ II степен за заслуги към отбраната на страната, принос в развитието на Българската армия и във връзка с приключването на военната служба.

„Бригаден генерал Дочев, вие сте достоен началник на Националния военен университет. Пожелавам Ви здраве, воля и целеустременост, за да запазите и издигнете на ново, по-високо ниво Националния военен университет в съответствие със съвременните предизвикателства“, заяви заместник-министърът на отбраната Иван Иванов.

* * *

Бригаден генерал Тодор Дочев завършва през 1986 г. ВHВАУ „Георги Димитров”, военна специалност „Автоматизирани системи за управление за ПВО на ВВС”. През 1997 г. той се дипломира по специалността „Радиолокация и радионавигация за ВМС” във ВВМУ „Никола Вапцаров” и завършва Командно-щабния факултет на Военна академия „Г. С.Раковски“, специалност “Командно-щабна, оперативно-тактическа, ПВО (В)”. През 2011 г. бригаден генерал Дочев завършва специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” във факултет “Национална сигурност и отбрана” на Военната академия. В своята професионална кариера бригаден генерал Дочев служи във военни формирования на Военновъздушните сили и е преподавател във ВНВАУ „Панайот Волов”. Последната заемана от него длъжност е заместник-началник на Националния военен университет „В. Левски“. Бригаден генерал Дочев е участвал в операциите в Афганистан, Ирак и в Босна и Херцеговина в състава на командването на българските военни контингенти. Владее английски, немски и руски език.

http://www.otbrana.com/

 
Около 380 военнослужещи от Сухопътните войски участват в мащабната тренировка на военнотранспортната авиация на ЕС
19.06.2014, 16:06

Близо 380 военнослужещи от Сухопътните войски участват в мащабната тренировка на военнотранспортната авиация на европейския съюз, чийто домакин е нашата страна.

Около 250 военнослужещи от състава на 68-ма бригада „Специални сили” с ръководител подполковник Николай Николов участват в изпълнението на задачи по десантиране на личен състав и товари и изпълнение на парашутни скокове от различни  типове транспортни самолети на страните, участници в учението.

Днес, над 35 военнослужещите изпълниха групов доцелен скок с пълна екипировка след свободно падане и изпълниха тактически задачи, след презимяването.

Над 130 военнослужещи и 18 броя техника от зенитно-ракетните дивизиони на 2-ра и 61-ва механизирани бригади с ръководител подполковник Димитър Хаджиев участват в изграждането на зона забранена за полети и изпълняват задачи по охрана на въздушното пространство. По време на мащабната тренировка се провеждат и батальонно-тактическите учения на дивизионите.

http://landforce.mod.bg/

 
19 юни „Ден на военния химик”
19.06.2014, 16:00

Днес 19 юни 2014 г. отбелязваме 96 години от създаването на войските за ЯХБЗиЕ. На тази дата през 1918 г. със заповед на Министъра на войната № 279 се разкрива първият щат за военен химик в Българската армия.

Макар и символично 19 юни 1918 година е прието за начало на създаването на химически войски в Българската армия, а със заповед на Министъра на отбраната – госп. Александров през 1994 г. химически войски се сдобиват със своя рождена дата – 19.06.1918 г. и свой празник.

Военно формирование 42600 - Мусачево и военно формирование 22790 - Горна Оряховица отбелязаха Деня на Войските за ядрена, химическа биологическа защита и екология със спортен празник и кулинарно състезание.

Мероприятието започна с тържествено събрание на строевия плац.

В произнесеното приветствено слово, командирът на формированието подполковник Анатолий Димитров се върна накратко към историческото минало, за да си спомним и да оценим от позицията на днешния ден величието на делото на онези достойни българи, които преди 96 години са положили началото и са формирали кадри за химическите войски, която функция изпълняват и днес.

Подполковник Димитров подчерта, че с натрупания богат практически опит, опит придобит от участието не само на офицери, сержанти и войници, но и на формирования в мисии зад граница, в международни щабове, в международни и национални съвместни учения и в операции по оказване на помощ на населението при бедствия, батальонът се явява най-важния стълб в ядрената, химическа и биологическа защита на войските.

По случай празника бяха прочетени поздравителни адреси от командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, началника на сектор „Подготовка на подразделенията за ЯХБЗЕ” в командването на Сухопътните войски полковник Васко Михайлов, командира на 55-ти Инженерен полк полковник Иван Стоянов, държавен инспектор в отдел „контрол на въоръжените сили” полковник Анатоли Грозданов и много други.

Със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов и командира на военно формирование 42600 бяха наградени военнослужещи, показали отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения.

Празникът продължи с волейболни състезания и награждаване на победителите в спортните турнири.

Личният състав на военно формирование 42600-Мусачево, има пълното основание да отбележи с гордост 19 юни  празника на войските за ЯХБЗиЕ. – Още химически войски

http://landforce.mod.bg/

 
Германия не вижда Украйна в НАТО, а със статут на неутралитет
19.06.2014, 15:54

Франк-Валтер Щайнмайер Германия не вижда Украйна в НАТО и поддържа идеята да получи неутрален статут, обяви външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за австрийския вестник "Курир" по време на посещението си във Виена, предаде ИТАР-ТАСС.

„Ние, както и нашите американски партньори, не виждаме в обозримо бъдеще Украйна като член на алианса", отговори той на въпрос дали Киев ще се присъедини към НАТО.

Германският топ дипломат заяви, че той като цяло подкрепя идеята за военен неутралитет на Украйна при съхраняване на икономическа и културна интеграция в Европа, както е предложил неговият австрийски колега Себастиян Курц.

"Аз споделям неговото мнение", подчерта Щайнмайер.

Щайнмайер поясни, че „желае украинците самостоятелно да определят своето бъдеще, ние поддържаме това от самото начало" и припомни, че „президентът на Украйна Петро Порошенко е дал знак, че в центъра на неговата политика е сближаване с Европейския съюз'.

Според него, ако не бъде преодоляна кризата в Украйна, има заплаха от разцепление в Европа.

Австрия обявява неутралитет през 1955 година.

http://news.ibox.bg/

 
Тежки загуби в бойна техника на иракската армия в боевете срещу ISIL
19.06.2014, 13:00

От 1 януари до края на май пет танка M1A1 Abrams от СВ на Ирак са били унищожени от управляеми противотанкови ракети. В периода 2010 до 2012 г. иракската армия е получила 140 ремонтирани M1A1 Abrams, снабдени с ново оборудване, но без допълнителна бронезащита. Други 23 танка, както и Humvees и M113 са били повредени в сраженията срещу джихадистите от групировката „Ислямска държава Ирак и Леванта” (ИДРЛ).

Унищожени или повредени са също съветски танкове и бронемашини – Т-55, МТЛБ и БМП-1. Екстремистите са използвали различно въоръжение, сред което и 9K11 Kornet, РПГ-7 и M70 Оса, често срещани сред бунтовниците в Сирия, но не и в Ирак до сега.

За последните пет месеца са били свалени пет вертолета от армейската авиация на Ирак, сред които и два Ми-24/35, а други 60 хеликоптера са били повредени в сраженията.

http://www.pan.bg/

 
Продават военни имоти по морето
19.06.2014, 12:16

Да се продадат 5 военни имота с отпаднала необходимост, реши правителството на вчерашното си заседание. Четири от имотите са по Черноморието. Два от тях са в местността Кокалу край Несебър, един в Хонят край Поморие  и един на Вугарски път край Царево. Последният е край Петрич.

Най-скъпият имот е край Несебър. Има площ от 153 дка с една сграда и четири подземни съоръжения. Данъчната оценка е за над 6,3 млн. лв. Вторият имот край Несебър също е скъп. Бирниците са го оценили на близо 4,5 млн. лв. Той е с площ от 114 дка. Имотите ще бъдат продадени на търг. Първоначалната цена ще бъде определена, като данъчните оценки се завишат с 10 на сто и се прибави балансовата стойност на съоръженията. Те са част от имотите и не подлежат на данъчно деклариране, също увеличена с 10%.

http://www.monitor.bg/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов: Визията за развитие на въоръжените сили до 2035 г. ще спомогне за постигането на така необходимата приемственост в тяхното развитие
19.06.2014, 12:08

Ангел Найденов„Този форум бележи важен етап от реализацията на проекта, когато трябва да бъде направена равносметка на постигнатото и да се очертае най-оптималният път за приключването на дейностите в предвидените срокове“, каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 19 юни, при откриването на конференцията по научноприложен проект „Визия за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2035 г.” Той подчерта, че подобен проект, който ще представи бъдещото желано състояние на въоръжените сили, с времеви хоризонт от две десетилетия не е провеждан до момента в България и представлява огромно предизвикателство с амбициозните и широкообхватни цели, които преследва. „Успешното приключване на проекта е предпоставка за осигуряване на политически и обществен консенсус, последователност, прозрачност и приемственост в развитието на въоръжените сили“, посочи министър Найденов. Целта на Визия – 2035 г. е също така да спомогне за консолидирането на усилията за модернизацията и превъоръжаването, както и за развитието на базовата структура на въоръжените сили.

Министърът на отбраната заяви, че резултатите от работата по проекта могат да окажат влияние върху отбранителното планиране в дългосрочен план и да подпомогнат процесите на бъдещи стратегически прегледи на отбраната или на структурата на въоръжените сили. Той изрази надежда, че крайният резултат ще отговори в максимална степен на изискванията на средата за сигурност, на потребностите на страната като член на НАТО и ЕС и ще бъде съобразен с ресурсните възможности. „Дали Визия - 2035г. е издържала проверката на времето ще се разбере след много години. За целта е необходимо да продължите да се придържате към максимална обективност в оценките и най-вече в очакванията си, като се абстрахирате от ситуацията на днешния ден“, призова министър Найденов и подчерта, че докладите на работните групи и резултатите от проведената наскоро управленска делова игра дават основание да се направи изводът, че като цяло тази цел е постигната.

В своето изказване министър Найденов акцентира на две основни предизвикателства пред експертите, които са ангажирани с изработването на Визията.“От една страна, необходимо е да се прогнозират параметрите на средата за сигурност, рисковете и заплахите за България и нейните съюзници към 2035 г. и да се изведат мисиите на въоръжените сили“, посочи министърът на отбраната. От друга страна, предвид направения анализ, следва да се определят и необходимите способности на българските въоръжени сили към 2035 г.

Министър Найденов акцентира и на необходимостта Визията да даде отговор на въпроса не само какво ни е необходимо, но и как да го осъществим, за да бъде очертано желаното крайно състояние на въоръжените сили към 2035 г. „Трябва да дефинираме преди всичко какви типове способности са ни необходими, за да можем като адекватен съюзник в НАТО и член на ЕС да отговорим на възможните рискове и заплахи в този времеви хоризонт“, каза той и заяви, че обективността налага да не се говори за конкретни бройки или модели въоръжение и техника и конкретни организационно-щатни структури към 2035 г. „Ние трябва да говорим единствено и само за необходими способности, с които да бъдат реализирани предвижданите мисии и задачи на въоръжените сили“, посочи той.

„Реализмът в проекта, най-вече ресурсният, ще направи така, че и на най-отявлените критици да бъде трудно да отрекат както политическите, така и военните ползи от разработването на тази Визия. Само така ще можем да гарантираме дългосрочен политически консенсус по приоритетните въпроси на развитието на въоръжените сили“, отбеляза министър Найденов и определи успеха на Визията като възможност за активно българско участие във формирането на средата за сигурност.

„Вярвам, че този документ ще спомогне за постигането на така необходимата приемственост в развитието на въоръжените сили за няколко правителствени мандата, независимо от различията в програмите на политическите сили, които управляват“, каза в заключение министър Найденов.

http://www.mod.bg/

 
България се опозори с Ирак, Сирия и Иран, но няма доблест да си признае слугинажа в провалени каузи
19.06.2014, 10:06

Пак бяхме съюзници на силните и пак загубихме война - този път за цивилизоването на Близкия изток, люлката на древните цивилизации. Не й върви на България и сигурно ще бъде изолирана като международен карък.

Бившият британски премиер и наш съюзник Тони Блеър "съвсем полудя" по израза на кмета на Лондон Борис Джонсън, оправдавайки се тези дни, че превръщането на Ирак в Джихадистан (както го нарече в. "Монд") не било следствие на иначе правилната интервенция на Коалицията на желаещите през 2003 г. за сваляне от власт на диктатора Саддам Хюсеин. Според него, ако Западът се бил намесил за сваляне от власт и на сирийския диктатор Башар Асад, нямало от сирийска територия да тръгне походът към Багдад на джихадистите сунити от т.нар. Армия за освобождение на Ирак и Левант (Левант е старото название на земите край източния бряг на Средиземно море)........Прочети още

 
Какви изтребители да имаме - шведски или съветски?
19.06.2014, 09:59

През последните 15 години почти няма правителство, което да не е решило да купи нови изтребители за армията. Сегашното също не направи изключение. Зад това решение стои наистина болезнената вече нужда бойната авиация да има модерен изтребител и да приключи със зависимостта от руското въоръжение.

Факт е, че засега това се оказва доста трудно - първо е скъпо, второ се сблъскват интересите на няколко производители и държави плюс съответните комисионери - международни и местни.

С какво се предлага да бъдат заменени руските МиГ?............Прочети още

 
Английски изтребители са съпровождали руски самолети в Балтика
19.06.2014, 09:08

Английски изтребители Typhoon вчера са били вдигнати във въздуха след появата на руски военни самолети край границите на страните на Балтика.

В отбранителното ведомство на Англия са заявили, че това са били руски бомбардировач Ту-22M3, 4 изтребителя Су-27, самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50 и военнотранспортен самолет Ан-26, които по всяка вероятност са изпълнявали планови учения.

Самолети на ВВС на Англия са съпровождали руските самолети в „рамките на продължаващата мисия на НАТО по патрулиране на въздушното пространство над страните на Балтика”.

Летци на руската далечна авиация редовно изпълняват полети в акватории над неутралните води на Арктика, Атлантика, Черно море и Тихия океан, което предизвиква негативно отношение от страна на държавите-членки на НАТО.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Американски изтребители F-18 започнаха извършването на разузнавателни полети над територията на Ирак
19.06.2014, 08:50

F-18Американски изтребители F-18 започнаха извършването на разузнавателни полети над територията на Ирак от самолетоносача „Джорд Буш” в Персийския залив, съобщи Fox News.

По сведения на източници в Пентагона, една от целите на полетите е да се демонстрира готовността на САЩ към решителни действия във връзка със ситуацията в Ирак. Телевизията отбелязва, че президентът на САЩ Барак Обама разглежда различни възможности, касаещи разширяването на съдействието в сферата на сигурността. Представител на администрацията на Обама уточни, че един от предпочитаните варианти е изпращането в региона на 100 бойци на спецчастите. Предполага се, че те могат да помогнат на властите в Ирак в разузнавателните дейности, както и в подготовката на войските.

http://www.focus-news.net/

 

 
Gripen полетя със системата за самозащита ESTL
18.06.2014, 21:28

Gripen Новата система за самозащита ESTL на Saab е беше успешно тествана във въздуха. Първият полет беше осъществен в началото на юни 2014 г.

ESTL е ефективна система за самозащита за практически всички видове самолет. В зависимост от профила на мисията ESTL може да се конфигурира според различните сценарии на заплахите. Системата осигурява надеждно разпръскване на ловушки в предна и задна полусфера и предупреждение за приближаващи ракети.

„ESTL осигурява повишена оцеляемост в бойни ситуации и в случаи на конфликти. Традиционните контрамерки може и да срещнат трудности с последното поколение ракети "въздух-въздух" и "земя-въздух", но концепцията на ESTL включва модул за разпръскване на ловушки и в предна полусфера. Това съвместно със сензорите за приближаване на ракети и опционните способности на ловушките, прави системата мощен щит срещу най-новите разработки в областта на противосамолетните ракети", заяви Карл-Йохан Бергхолм, ръководител на подразделението „Електронни военни системи“ в Сааб.

Стандартният интерфейс за подкачане от типа на AIM-9 Sidewinder и AIM-120 AMRAAM прави възможно използването на ESTL в цялата флотилия. Масогабаритните и аеродинамичните характеристики са в съответствие с ракетите, което значително опростява интегрирането и сертификацията.

http://aeropress-bg.com/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще открие научна конференция за проекта „Визия за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2035 г.”
18.06.2014, 20:21

Министърът на отбраната Ангел Найденов Научна конференция за обсъждане на работата по научно-приложен проект на тема „Визия за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2035 година” ще се проведе утре, 19 юни 2014 г., във Военната академия „Г. С. Раковски”.

Конференцията ще бъде открита от министъра на отбраната Ангел Найденов и в нея ще участват военни и цивилни експерти, ангажирани с реализацията на този проект. Научният форум се организира от Института за перспективни изследвания за отбрана. Ще бъдат представени първите резултати от проведените от експертните групи изследвания в следните области: геополитическа среда за сигурност, ролята на човешкия фактор в сигурността и отбраната, наука и технологии, икономика и ресурси, околна среда и въоръжени сили.

Изследванията са проведени в периода февруари– юни 2014 г. като в тези групи са участвали над 80 експерти от различни структури на въоръжените сили, както и външни партньори – институти на БАН, Сдружение „Българска отбранителна индустрия”, независими експерти.

Проектът на тема „Визия за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2035 г.” се разработва в сътрудничество с представители на Съюзното командване по трансформацията на НАТО. Очаква се работата по проекта да завърши до края на годината.

Конференцията ще бъде открита в 9.00 ч. на 19 юни 2014 г. в аула „Раковски” на Военна академия „Г.С.Раковски“ в гр. София.

http://www.mod.bg/

 
Руският военен министър: Армията е готова за всякакво развитие на ситуацията в Украйна
18.06.2014, 18:06

Руската армия е готова за каквото и да е развитие на ситуацията в Украйна и света, а руската военна промишленост е подготвена да замени вноса с производство. Това е заявил руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на изказване пред парламента, предаде РИА Новости.Относно въвеждането на безполетна зона в Украйна Шойгу е заявил, че това е политически въпрос, но от военнотехническа гледна точка е изпълнимо. „Засега обаче нямаме намерение да създаваме безполетна зона”, е казал още министърът.

Вариантът за безполетна зона над Донбас през последните дни усилено се дискутира в Москва. Евентуалното й създаване ще позволи да бъдат възпрепятствани бомбардировките на украинската авиация със силите на руската ПВО, базирани близо до границаята с Украйна. САЩ също са използвали създаването на безполетни зони при намесата си в различни локални конфликти.

http://www.blitz.bg/

 
Мини-НАТО, насочено срещу Русия
18.06.2014, 17:37

Литва, Полша и Украйна решиха да създадат съвместна бойна бригада с непроизносимото име "LITPOLUKRBRIG".

Споразумението трябва да бъде подписано на 18 юни. Идеята за такова съединение не се е родила днес. Още през 2013 г. я обяви министърът на отбраната на Полша, и най-силният боен елемент от бригадата ще бъде именно полския. Литва няма собствена армия, а украинската, в действителност, е деморализирана. Според руските експерти, реалната заплаха от такава бригада за Русия няма. Но има определена тенденция, която започна с влошаването на ситуацията в Украйна. Това, според руския министър на отбраната Шойгу, е "безпрецедентната" активност на въоръжените сили на САЩ и НАТО край руските граници.

Напомняме, че президентът на Украйна Порошенко не подкрепи предложението на Юлия Тимошенко за провеждане на референдум за присъединяване към НАТО. Но механизмът за ускорена подготовка за процеса, очевидно, е пуснат. Съвместният екип е стъпка към военна интеграция на Украйна с двете страни от НАТО, а значи, преминаване към стандартите на НАТО във военното планиране, в прилагането на съответните командни решения. И.д. министър на отбраната на Украйна Ковал заяви, че съединението "ще изпълнява и мироопазваща функция".

Събеседникът на "Гласът на Русия", бивш военен инструктор и командир на танкова бригада от Чехословашката армия и ръководител на Моравско-Силезското общество за приятелство с Русия Карел Шестак не вярва в "мироопазването" на бригадата. Той смята, че създаването на "LITPOLUKRBRIG", както и цялата сегашна дейност на НАТО в Европа, е насочена срещу Русия. При това, създаването на такава бригада е инициирано изцяло на друг континент...

   - Американците не искат да използват своите войници, и дават пари за създаването на такова подразделение. Всичко това може да свърши много лошо. САЩ увеличава военното си присъствие в Европа, стремейки се да обгради Русия, провокирайки истинска голяма война. Те, разбира се, се страхуват от защитните системи, които има Руската армия. Това ги удържа по някакъв начин...

А участието на Украйна в създаването на тази военна бригада доказва само едно: Киев няма средства за нищо. Дори и за гориво за своите танкове и бронетранспортьори, които използва в наказателна операция в Донецка и Луганска област. Всичко плащат САЩ.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Кашата, забъркана от Буш и Блеър, стъписа САЩ
18.06.2014, 16:04

Докато САЩ, Великобритания и другите страни от НАТО се занимават с украинската криза, в друг район, в Близкия изток, се разгоря с разрушителна сила отдавна тлеещ конфликт. Само преди седмица екстремистите от „Ислямската държава на Ирак и Леванта“ на Абу Бакр ал Багдади превзеха без никаква съпротива градовете Тикрит - родно място на Саддам Хюсеин, Мосул и по-малки селища. Армията им се състои от сунити, които не признават правителството на Малики, в което преобладават шиити.

Разкъсвана от военни конфликти е и Либия, където ислямистки терористи убиха преди две години американския посланик, а правителството вече практически е под контрола на Партията на „Мюсюлманските братя“ за справедливост и развитие. През декември м.г. парламентът там прие ислямския закон за основа за законодателната и изпълнителната власт...........Прочети още

 
Завършват изпитанията на новата зенитна ракета „Сосна-М” за ЗРК „Сосна”
18.06.2014, 15:32

ЗРК „Сосна”Изпитанията на най-новата зенитна ракета „Сосна-М” за зенитно-ракетния комплекс „Сосна” ще завършат през есента на тази година. Това заяви пред журналисти на изложението Eurosatory-2014 генералния директор на холдинг „НПО Высокоточные комплексы” Александър Денисов.

”Изпитанията на ”Сосна-М” по нашите планове ще бъдат завършени през септември-октомври тази година” – заяви той.

ЗРК „Сосна” е предназначен за поразяване на въздушни цели на разстояние до 10 км и височина до 5 км. Той използва високоскоростни ракети „Сосна-Р”, способни да развиват скорост до 900 м/с. Неголямата стартова маса на ракетата - около 30 кг – позволи на конструкторите на комплекса да разположат всички негови системи на една машина.

Разглежда се възможността за приемане на комплекса на въоръжение в руските въоръжени сили.

 
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов се срещна с новоназначения аташе по отбраната на САЩ в Република
18.06.2014, 15:04

Днес, 18 юни 2014 г. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов се срещна с новоназначения аташе по отбраната на САЩ в Република България полковник Джейми Краухърст и новия Сухопътен аташе Джеймс Суорц и техните предшественици полковник Реймънд Шулц и подполковник Брус Карсуел.

По време на срещата гостите бяха запознати със състоянието и перспективите за развитие на Сухопътните войски посредством брифинг. Бяха дискутирани въпроси по двустранното военно сътрудничество между Сухопътните войски на двете страни.

Генерал-майор Нейко Ненов подчерта личния принос на полковник Шулц и подполковник Карсуел за активното развитие на сътрудничеството между Сухопътните войски на САЩ и България и изрази надежда за продължаване на традиционно добрите отношения през мандата на полковник Джейми Краухърст и подполковник Джеймс Суорц.

В срещата участва и Началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев.

http://landforce.mod.bg/

 
На ГУЦ „Люляк” се проведе занятие по огнева подготовка /стрелба/ с учениците от клуб „Приятели на армията” и бригаден шампионат по военен трибой
18.08.2014, 14:58

Днес, 18.06.2014 г. на ГУЦ „Люляк” се проведе занятие по огнева подготовка /стрелба/ с учениците от клуб „Приятели на армията” от Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов” – Стара Загора. Учениците проведоха стрелба с автомат и картечница „Калашников”.

В занятието взеха участие директорът на училището, класният ръководител и 25 ученика от 10 клас. Мероприятието беше организирано и проведено от офицери и сержанти от състава на военно формирование 48430 – Стара Загора.

Вчера, 17.06.2014 г. се проведе бригаден шампионат по военен трибой, в който взеха участие отбори от формирования на 2 механизирана бригада. Първо място завоюва отборът на военно формирование 48430 – Стара Загора, второто място зае отборът на военно формирование 52590 – Ямбол, а на трето място е отборът на военно формирование 54100 – Ямбол.

Военнослужещите бяха наградени с купи, медали и грамоти от заместник-командира на военно формирование 24150 – Стара Загора полковник Недялко Ников.

http://landforce.mod.bg/

 
Gripen – съвременни способности при ниски разходи
18.06.2014, 14:15

GripenВ средата на април 2014 г., от 14-и до 16-и, официална делегация от Министерството на отбраната и ВВС на Република България посети МО на Унгария и авиобаза Кечкемет, където са базирани унгарските изтребители JAS39 Gripen C/D. Целта на мероприятието бе запознаване с опита на унгарската страна в модернизацията на военновъздушните сили и по-специално придобиването на нови бойни самолети, включително запознаване отблизо с опита на унгарските ВВС по придобиването, поддръжката и експлоатацията на самолет Gripen. Както е известно, те експлоатират 14 изтребителя от този тип - 12 едноместни Gripen C и 2 спарки Gripen D.

Към настоящия момент от всички бивши страни-членки на Варшавския договор, сега членки на НАТО и ЕС, единствено бойните самолети на България са оперативно несъвместими с Алианса и поддръжката им изцяло зависи от страни извън НАТО и ЕС.

Делегацията бе ръководена от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков. В състава й бе и ръководителят на Интегрирания проектен екип за новия изтребител и заместник-командир на българските ВВС (по това време) бр. ген. Румен Радев.

Миналата година екипът за работа по бъдещия изтребител начело с бр. ген. Румен Радев извърши задълбочени анализи и обоснова финансовите и оперативните предимства на придобиването на новопроизведен изтребител пред модернизацията и експлоатацията на МиГ-29. Екипът е внесъл обосновани предложения по този въпрос пред ръководството на МО.

По повод посещението в Унгария се срещнахме с бр. ген. (тогава) Румен Радев и разговаряхме за изводите след посещението в Унгария......Прочети още

 
Бойците носеха сняг с одеяла за пистите в Пампорово
18.06.2014, 13:49

Искам да кажа, че армията в Смолянския регион не е участвала във възродителния процес в Родопите, макар че има хора, които твърдят обратното. По време на събитията през 70-те години на миналия век бях командир на зенитнокартечен взвод в Девин, а после служих в поделението в смолянския квартал „Устово“.

Всички знаем, че през 1972 г. родопското село Барутин даде две жертви, а около десетина души бяха ранени при смяната на турските имена с български. Но войската не се включи в събитията. Това го твърдя със сигурност. Нито съм чул, нито съм видял, а още по-малко съм участвал в каквито и да е действия, свързани с т.нар. възродителен процес.

Бунтовете на хората бяха потушавани от поделения на милицията и МВР и ако станеше нещо, властта пращаше тях да се справят със ситуацията......Прочети още

 
Правителството взе решение за честване на 70-та годишнина от края на Втората световна война
18.06.2014, 13:09

Ангел НайденовПравителството създаде Национален инициативен комитет за отбелязване на 70-ата годишнина от края на Втората световна война.

Председател на комитета ще бъде министърът на отбраната Ангел Найденов, а членове са представители на различни военни съюзи и организации, БАН, национални музеи и др., съобщиха от правителствената информационна служба.

Честванията ще се проведат под патронажа на председателя на Народното събрание Михаил Миков. С решението се възлага на комитета да изготви национален план с мероприятия за отбелязване на 70-годишнината.

 
АНС в Европа: шпионирали сме и ще шпионираме
18.06.2014, 12:38

Както съобщи тези дни германският вестник «Frankfurter Allgemeine Zeitung», специалният комитет на бундестага за разследване дейността на американските специални служби в Германия започва практическа работа.

На заседанието на комитета имаше подробна дискусия с участието на трима професори по право. Изданието доста сдържано разказа за първите изводи. Всъщност, мнението на авторитетните юристи се свежда към това, че представителите на американското разузнаване са осъществявали в Германия същото, каквото самата Германия прави за събиране и архивиране на данни за своите граждани. Това е допустимо само при строгото спазване на конституционните и правни норми, действащи в страната. Но представителите на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, занимавали се в Германия с електронно шпиониране, според учените-юристи, не са обръщали и внимание на юридическите нюанси.

Ще напомним, че скандалът с незаконното подслушване на политици и обикновени граждани на Германия и други членки на Европейския съюз възникна след направените от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън изобличения. Според него, специалните американски служби са подслушвали 70 милиона телефонни разговора на различни граждани на членки на Европейския съюз.

Съгласно данни на интернет-портала «Euronews», подслушващи устройства са били монтирани в представителствата на Европейския съюз в Ню Йорк и Вашингтон, а съгласно сведения на австрийския «Die Presse» - във виенския клон на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и седалищата на други международни организации. Но това е едната страна на въпроса. Другата е, че на американските специалисти по електронно шпиониране са им помагали техни „колеги“ от Германия и други страни на Европейския съюз, както и стотици служители на различни частни фирми. Медиите предават откровението на бившия агент на Агенцията за национална сигурност Уейн Медсън, че 7 членки на Европейския съюз имат тайни споразумения със САЩ за предоставяне на американците на достъп до своите електронни мрежи. Това са Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия и Дания. Заместник директорът на Института за политически и военен анализ Александър Храмчихин не храни илюзии по повод провежданото разследване:

   - Каквото и да говорят политиците по въпроса, специалните служби все едно ще продължават своята дейност. Всъщност американците доста откровено отговарят на всички претенции на европейците – шпионирали сме и ще шпионираме. Борбата с това е възможна само на техническо ниво.

Но въпросът е – кой ще се бори? «Шпигел», например, стига до извода, че правителствата на Германия и другите съседи по „еврообщежитието“ не само че са информирани относно контактите на своите специални служби, но и ги насърчават.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Защо е НАТО на Украйна?
18.06.2014, 12:30

В Украйна така и не се състоя референдум по въпроса за влизането в НАТО, насрочен за 15 юни. Негов инициатор беше бившият премиер Юлия Тимошенко. Тя предлагаше референдумът да бъде проведен „в деня на втория кръг на президентските избори“.

Но втори кръг не потрябва – Централната избирателна комисия на Украйна призна главния й противник Петро Порошенко за победител още на първия кръг.

Междувременно, предложението за референдум по НАТО е от областта на украинската политическа фантастика. Известно е, че страната кандидатка за НАТО не следва да има териториални проблеми и вътрешни конфликти. А в Украйна има гражданска война. Наказателната операция в югоизточна Украйна не спира, загиват хора, болниците са препълнени с ранени. Киевските власти не се притесняват да разстрелват мирни градове с ракети.

Колкото и да е парадоксално, но против референдума буквално в навечерието на изборите на 25 май се обяви и новият президент на Украйна. Не защото лично той е против – Петро Порошенко вдига и двете си ръце „за“. Проблемът е там, че и до сега абсолютното мнозинство украинци са „против“. В едно свое изказване Порошенко заяви, че в това положение референдумът ще „разцепи страната“, а неговият отрицателен резултат за дълги години „ще затвори въпроса“.

Но работата е там, че Петро Порошенко не иска да затваря въпроса за дълги години. Той се надява, че на предстоящата на 4 – 5 септември в Уелс среща на високо равнище НАТО Киев ще получи план за действия за членуване в Северноатлантическия алианс. Това означава, че може както и при членуването, само че без референдум, незабавно да се модернизира армията, да се променят законите. Украйна може в този статус да прекара и 10 години.

Игрите на Украйна с НАТО са само част от голямата геополитическа игра на САЩ, казва политологът Богдан Беспалко. Главната задача тук е да се откъсне Украйна от Русия:

   - Сега управляващата върхушка, дошла на власт в Украйна, има за задача да започне активни бойни действия против Русия. Отвъдокеанските спонсори по всякакъв начин ги тласкат към това. Днешният украински елит също го иска, защото друг избор просто няма. Под „активни бойни действия“ имам предвид не само военни акции, но и конфронтация с Русия на всички равнища на политическия живот.

Парадоксът на Украйна е там, че докато икономическото интегриране с Европа се подкрепя от повечето жители, то за военното интегриране с НАТО са малцинство. За последен път „натовските настроения“ в Украйна бяха „измервани“ в края на октомври 2013 – „за“ бяха тогава средно 20%. След преврата на 22 февруари и агресивната пропаганда на медиите процентът „за“ със сигурност е нараснал. Но не чак толкова, че Киев да бъде сигурен в резултатите от референдума по НАТО.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Ленин назначил наш генерал за oръжейник на СССР
18.06.2014, 10:31

Генерал Симеон ВанковЖитието на генерала от артилерията Симеон Ванков разказано днес прилича повече на увлекателна приказка. Роденият в Свищов бъдещ офицер взел солидно за времето си образование – завършил Михайловската артилерийска академия (1883) в Санкт Петербург и бързо тръгнал нагоре по военната йерархия. Един след друг в биографията му влизали все ръководни постове в младата българска войска – командир на батарея, началник на артилерийския арсенал в Русе, командващ Дунавската флотилия...

Русофил до мозъка на костите си капитан Ванков взел участие в детронацията на княз Александър Батемберг. След това избягал от политическите преследвания в България пак в обичаната Русия, където облякъл униформата на руски офицер.

Като добре подготвен оръжейник и командир Симеон Ванков пак събира похвалите на своите началници. През 1887 г. станал щабен офицер в Киев, а след това и в Петербург. Бързо дошли и друга висока командна длъжност - шеф на форт в артилерийската крепост Кронщад.

В руската военна история генерал Симеон Ванков останал като главният организатор по производството на дефицитните 3-дюймови снаряди за императорската армия. Русия влязла в първата световна война с огромен недостиг на този калибър снаряди. В началото на войната дори се говорело за „руската снарядна криза”. Именно на българина от Генералния щаб на руската армия било възложено да организира производството на дефицитните боеприпаси.

Официално той станал пълномощник на Главното артилерийско управление за изработка на 3-дюймовите снаряди (ведомството носело кодовото име «Организация В.», дешифрирано - „Организация Ванков”).

Работата по специалната си оръжейна си мисия Ванков продължил и след като на власт дошли болшевиките. Краят на войната през 1917 г. вече се усещал, но генералът обикалял денонощно оръжейните заводи – снарядите заминавали за фронта без прекъсване. През размирната 1917 година вождът на революцията Владимир Ленин лично се запознал с прочутия артилерист и оръжейник Симеон Ванков. Той препоръчал българинът да бъде назначен като военен инженер технолог към Главното артилерийско управление на Червената армия. Болшевишкото правителство начело с Ленин бързо оценило, че специалист като Ванков не е за изпускане – през 1919 година той бил назначен за шеф на отдела по военна промишленост към Висшия съвет за народно стопанство. Така под негово ръководство минало производството на така наречената „специална продукция” или целия военно-промишлен комплекс на СССР.

След дългогодишната военна служба мундирът на генерала бил буквално позлатен от многобройните му отличия. Симеон Ванков бил кавалер на българските ордени „Свети Александър” и „За заслуга”, на руските ордени „Свети Станислав” (1,2 и 3 степен), „Света Анна” (2 и 3 степен), „Свети Владимир”  (2, 3 и 4 степен), на френския орден на Почетния легион, както и на много други награди. Макар, че работил повече от 20 години за укрепването и въоръжаването на Червената (съветската) армия, българинът не получил нето един орден или медал на СССР.

Симеон Ванков умира на 21 юни 1937 г. в Москва на 79-годишна възраст.

 http://www.nabore.bg, д-р Боян Захов

 
„Випуск 2014” на Професионалния старшински колеж към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” завърши
18.06.2014, 09:25

На 19 юни т.г. предстои тържественото закриване на учебната година, връчване на свидетелствата за професионална квалификация и повишаване в следващо военно звание на успешно завършилите

На 19.06.2014 г. (четвъртък) от 10.00 ч. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще се състои тържествен ритуал за завършване на учебната година, повишаване в първо старшинско звание и връчване на свидетелствата за професионална квалификация на кадетите от „Випуск 2014” на Професионалния старшински колеж към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

За учебната 2013/2014 г. в Професионалния старшински колеж бяха приети 12 военнослужещи от поделенията на ВМС за обучение по специалностите „Експлоатация и ремонт на корабни радио-, радиотехнически и комуникационни устройства” и „Експлоатация и поддръжка на корабни енергетични уредби”.

Курсът на обучение завърши с успешното полагане на държавните изпити. На завършилите ще се издаде Свидетелство за професионална квалификация и ще се присвои първо старшинско звание. След това те ще бъдат назначени на старшински длъжности във военните формирования на ВМС, съобщиха от „Връзки с обществеността” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

http://morskivestnik.com/

 
Френски и руски военни кораби премиха Босфора в южно направление
18.06.2014, 09:07

Сайта Bosphorus Naval News информира, че сутринта на 17 юни през турските проливи в южно направление е преминала френската фрегата F-711 FS Surcouf, която бе в акваторията на Черно море от 28.05.2014 г.

По-късно тя е била последвана от големия десантен кораб „Ямал” 156, проект 775 от състава на Северния флот и големия десантен кораб „Новочеркаск” 142, проект 775 от състава на Черноморския флот на ВМС на Русия.

 

 
Депутати от ДПС внесоха промени на Закона за ветераните от войните
17.06.2014, 22:52

Янко ЯнковТрима депутати от Парламентарната група на ДПС – Янко Янков, Мехмед Атан и Бюнамин Хасан, са внесли в Народното събрание проект на изменения и допълнения на Закона за ветераните от войните.

Поправките са свързани с особения статут на ветераните от войните, получаваните досега компенсации и привилегии и възможностите за тяхното използване, както и с постоянно и то с бързи темпове намаляване на техния брой, се посочва в мотивите към законопроекта.

Вносителите отбелязват, че една голяма част от живите фронтоваци са на 90 и над 90 години. Смъртността при тях е много висока. На 1 януари 2013 г. те са били 8092, след една година – 6289, а към 1 април т.г. – 5774. Очаква се, пише в мотивите, през следващите няколко годините да намалеят драстично, което да доведе до изчезване на категорията „ветеран от войната”........ Прочети още

 
Самолет Cessna на южноафриканските ВВС катастрофира, има жертви
17.06.2014, 22:40

Cessna 208 Caravan 1 Днес около 10:30 местно време самолет Cessna 208 Caravan 1 на ВВС на Южна Африка се е разбил в близо до Lydenburg в Misty Mountain (Мъгливите планини), съобщава The Citizen.

На борда на машината е имало пет човека, като при катастрофата са загинали двамата пилоти и един от пътниците, а двама са откара в болница със сериозни, но в стабилно състояние.

Самолетът е от състава на 41 ескадрила и е участвал в учения в района на Lydenburg.

Започнало е разследване на инцидента.

 
Вертолет OH-58 B „Kiowa“ катастрофира в Тирол, един загина, два са тежко ранени
17.06.2014, 22:13

Вертолет OH-58 B „Kiowa“ Вертолет OH-58В Kiowa (рег. 3C-OD, 42242) на въоръжените сили на Австрия с тричленен екипаж на борда, който е участвал в учението „Schutz 2014″, днес следобед по неизвестни причини е извършил „твърдо кацане” в планински район близо до Wattener Lizum, провинция Тирол, съобщава Austrian Wings.

33-годишен сержант е загинал, другите двама членове на екипажа са сериозно пострадали и са настанени в болница.

Представители на Въоръжените сили са потвърдили инцидента.

Учението, в което са участвали 5500 военнослужещи, 39 танка, девет самолета и вертолета и други 400 транспортни средства е отменено веднага, а министъра на отбраната Gerald Klug е пристигнал на мястото на произшествието. Започнало е разследване от компетентните органи.

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов: Напълно подкрепяме многонационалните инициативи на НАТО за сътрудничество и изграждане на способности
17.06.2014, 20:22

Ключови въпроси от дневния ред на НАТО обсъдиха днес, 17 юни, министърът на отбраната Ангел Найденов и върховният командващ Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Жан-Пол Паломерос.

Генерал Паломерос е на посещение в нашата страна, за да участва в Деветата конференция на Съюзното командване по трансформацията със стратегическите военни партньори, която ще се проведе на 18-19 юни 2014 г. в София. Тема на конференцията е „Общи военни интереси – практически ориентирани, оперативно съвместими и готови”. В международния форум ще участват представители на 54 държави.

“Поздравявам България и българските въоръжени сили за постиженията в периода на 10-годишното пълноправно членство в НАТО“, каза върховният командващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО генерал Жан-Пол Паломерос след срещата в Министерството на отбраната. „Днес българските въоръжени сили са напълно интегрирани и оперативно съвместими със силите на НАТО, което е отличен пример за много от държавите-партньори на НАТО, участващи в започващата утре конференция“, допълни той.

„Домакинството на Деветата конференция на Съюзното командване на НАТО по трансформациите със стратегическите военни партньори е значимо събитие, което се провежда в емблематична за България година – 10-та годишнина от присъединяването на страната ни към НАТО“, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов след срещата с генерал Паломерос. Той отбеляза, че международният форум с военно-стратегическите партньори се провежда на фона на кризата в Украйна и промяната на баланса на силите в Черно море.

„В контекста на тази променена стратегическа среда, България подкрепя процеса на актуализация на Концепцията за Силите за отговор на НАТО“, коментира министър Найденов. Той припомни, че страната ни участва с една рота от Специалните сили, има своя принос в постоянните корабни групи, създадени и утвърдени с решение на министрите на отбраната, както и своя ангажимент за участие с български контингент в едно от най-значимите учения с висока обществена видимост през 2015 г. - „Trident Juncture“.

Министър Найденов посочи, че една от посоките за компенсиране на намаляващото участие в международни операции е увеличаването на броя на съвместни, многонационални учения с участието на български формирования, както и увеличаването на числеността на участващите български военнослужещи. „За миналата година ние имаме увеличение със 17% на броя на ученията, проведени с участие на български формирования“, посочи министър Найденов и отбеляза, че и през тази година са осигурени финансови средства за тяхното провеждане.

„По време на срещата изразих нашата пълна подкрепа за многонационалните инициативи на НАТО – „Интелигентна отбрана“, Концепцията за водеща нация и „Свързаност на силите““, подчерта министър Найденов в изказването си. Той припомни, че България е водеща нация по проекта „Роля на жените в сигурността и отбраната” в рамките на инициативата за интелигентна отбрана. По този проект предстои да стартират съвместни курсове във ВА „Г.С. Раковски“ с активния принос на шведския Център за равнопоставеност във военни операции, посочи министърът на отбраната.

По-рано днес се проведе и среща на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов с върховния командващ Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Жан-Пол Паломерос. По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с практическите действия на българската страна по отношение на инициативите на НАТО „Интелигентна отбрана“ и „Свързаност на силите“.

http://www.mod.bg/

 
Професор Тилчо Иванов: Едно училище повече е винаги по-добре от едно училище по-малко
17.06.2014, 17:07

професор Тилчо ИвановАз съм възпитаник на Висшето военновъздушно училище и там практически съм се изградил като личност, казва професор Тилчо Иванов. Цялата ми кариера, допълни той, е близко до проблемите на отбраната и ВВС, като дългогодишно ръководство на катедра „Национална и регионална сигурност“ на УНСС, където подготвяхме икономисти и мениджери за МО и другите сектори за сигурност. Професорът уточни, че ангажира мнението и на тази катедра. Той говори по време на организираната от Българската авиационна асоциация обществена дискусия за откриване на самостоятелно Военновъздушно училище.

Изправени сме пред един сложен проблем, смята професор Иванов. Самата дискусия той анализира така: „Имаше различни гледни точки – емоционална и рационална. Сблъскват се две гледни точки на обществената необходимост да се създаде по-качествен образователен продукт за ВВС. Рационалната гледна точка се фокусира върху цената на този продукт. Възниква поляризация на мненията. Тъй като иницииращият орган трябва да бъдат МО и образователната система, всички действия по-нататък са парализирани от това противоречие.“

За да се излезе от тази ситуация, посочва професорът, е необходима безусловна обществена подкрепа за един публичен образователен продукт. Според него трябва да се намери пътеката между необходимия продукт и разполагаемите ресурси за тази цел. Ние, продължи той, сме изправени пред политическо решение, което трябва да се съобрази с реалността на потребностите и да се действа. Ако има политическа визия за това какво е необходимо на бъдещето, препоръча професорът, трябва да се търсят нови, допълнителни ресурси, за да може с тях да се постигне тази политическа цел.

Според професор Иванов, реалността показва, че имаме нужда от подготовка на такива специалисти, които могат да бъдат полезни за сигурността на страната. Във връзка с това той смята, че е необходим нов приоритет в областта на образователната политика в общата отбранителна политика. Професорът призовава за радикална промяна и извеждане на повече ресурси за постигане на образователните цели.

Професорът завърши така: „Аз мисля, че трябва ново политическо мислене и реалокация на ресурси, за да се постигне тази цел, защото тя подхожда на стратегическите ориентири на бъдещето. След този момент ще бъде вероятно късно, за да се направи това. Именно в тази посока, добавям и моя глас за тази идея. Не мисля, че другите образователни институции ще бъдат ощетени по някакъв начин. Убеден съм, че едно училище повече е винаги по-добре от едно училище по-малко“.

http://www.otbrana.com/

 
Първата многоцелева атомна подводница проект 855 "Ясень" е приета на въоръжение във ВМФ на Русия
17.06.2014, 14:44

проект 855Първата многоцелева атомна подводница (АП) проект 855 "Ясень" - К-560 "Северодвинск" - е приета на въоръжение във ВМФ на Русия. Церемонията по вдигането на Андреевския флаг на главната АП от новото четвърто поколение се състоя днес в корабостроителницата "Севмаш" в Северодвинск. - (видео).

На церемонията е присъствал и командващият на руския ВМФ адмирал Виктор Чирков.

На 30 декември 2013 година подводницата бе приета от флота за опитна експлоатация. Според оценки на специалисти от "Севмаш", "Северодвинск" е най-съвременната и малошумна руска субмарина. Тя ще бъде в състава на Северния флот и ще се базира в база Западная Лица в град Заозерск, където се очаква да пристигне в края на 2014 година. Там екипажът ще пристъпи към изпълнение на задачи по курса за подготовка на подводници. До тогава предстои усвояване на поверената нова техника и въоръжение.

Многоцелевата, не носеща балистични ракети, АП "Северодвинск" е проектирана в морското бюро по машиностроене "Малахит" в Санкт Петербург. Строителството започва в "Севмаш" на 21 декември 1993 година, като е спусната на вода на 15 юни 2010 година. Дългия период на строителство на подводницата се дължи не само на икономически трудности, но и на внесените допълнителни корекции към принципно новата архитектура на корпуса (1,5 корпусна)  и въоръжението.

За първи път в руското корабостроене торпедните апарати (2х5 533мм) са разположени не в носовата част на субмарината, а зад отсека на централния пост, което е позволило в предната част да бъде разположена голяма хидроакустична антена. За ракетното оръжие се използват осем вертикални пускови установки СМ 346. Боезапас: 30 торпеда УГСТ, УСЭТ-80 и др., 32 ПКР П-800 "Оникс", "Калибр" или нови типове ракети с различно назначение. Удари ще има възможност да се нанасят както по подводни и надводни кораби, така и по неземни цели на разстояние над 1500 километра.

Подводната лодка е получила нов комуникационен и навигационен комплекс, снабдена е с принципно нова ядрена енергийна установка. Водоизместимостта на едновалната подводница е 9,5 хиляди тона, дължината е 120 м, а пределната дълбочина на потапяне - 600 м. Максималната скорост при подводен ход - 31 възла (около 57 км в час), екипаж - 85 чевека (32 офицера). Автономност - до 100 денонощия. Лодката е оборудвана със спасителна капсула, побираща целия екипаж..

През юли 2009 година на стапелите на "Севмаш" беше заложена главната АП от 4-то поколение от усъвършенствания проект 885М - "Казань", а през лятото на 2013 година – още една еднотипна подводница "Новосибирск". Според държавната програма за въоръженията до 2020 година "Севмаш" трябва да построи седем атомни подводници клас "Ясень" и "Ясень-М", въоръжени с крилати ракети.

"Северодвинск" стана 131-та атомна подводница, построена в "Севмаш" за ВМФ на Русия. – Още за проект 855

 
Кой разпокъсва Ирак?
17.06.2014, 13:14

Окуражени от призив на висш шиитски духовник да се грабва оръжието, подкрепяни от Иран милиции бързо се преместиха към центъра на политическия пейзаж в Ирак, повеждайки това, което шиитското мнозинство в страната смята за борба срещу сунитските въоръжени бойци, контролиращи големи части от Северен Багдад.

Появата на милициите като легитимна сила, радваща се на подкрепа от оглавяваното от шиити правителство и на благословия от религиозния елит, представлява заплаха за единството на Ирак, посаждайки семената на нов религиозен конфликт и издигайки регионалното разделение между шиити и сунити на потенциално взривоопасно равнище.

Иракските шиитски милиции нападаха американските войници по време на осемгодишното американско присъствие в страната. Те също така бяха начело в сунитско-шиитските убийства от периода 2006-2007 г., тласкайки Ирак на ръба на гражданската война. Техните наказателни взводове вземаха на прицел радикални сунити и оркестрираха прочистването на сунитите от няколко багдадски квартала.........Прочети още

 
Военен вертолет е свален в Ирак, екипажът е загинал
17.06.2014, 12:39

Mi-24Вертолет на иракските военновъздушни сили, вероятно Ми-24, е бил свален вчера, по време на сблъсъци с бунтовници западно от столицата на Ирак, Багдад (близо до Фалуджа), съобщава Arutz Sheva 7.

Силите за сигурност потвърдиха, че двучленният екипаж на вертолета е загинал.

 
Два указа за промени в генералитета
17.06.2014, 12:08

полковник Тодор Дочев В днешния брой на Държавен вестник са публикувани два указа на президента за промени в генералския състав на Въоръжените ни сили.

С първия бригаден генерал Стефан Янев се освобождава от длъжността началник на Националния военен университет „Васил Левски“ и от военна служба, считано от 9 юни 2014 г.

С втория се назначава полковник Тодор Дочев (на снимката) за началник на Националния военен университет „Васил Левски“  и за удостояването му с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано то 9 юни 2014 г.

http://www.otbrana.com/

 
Инструктори от Морската пехота на САЩ ръководят семинар във ВВМУ„Н. Й. Вапцаров”
17.06.2014, 12:05

От днес в продължение на три дни във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”–Варна, се провежда семинар по гражданско-военни отношения, съобщава Пресцентърът на МО. Форумът е част от съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force– 13” (BSRF-14.2) от Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2014 г.

Целта на семинара е да бъдат обсъдени въпроси, свързани с подпомагането на военните операции и постигането на оперативните цели чрез интегриране на гражданските и военните действия, провеждани в подкрепа на гражданската администрация.

Семинарът ще се ръководи от инструктори от Морската пехота на САЩ в Европа. От българска страна в него ще участват военнослужещи от Националния военен университет „Васил Левски”, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” и формирования от Военноморските сили и служба „Военна полиция” от районите на Варна, Велико Търново, Сливен и Бургас. На семинара ще изнесат доклади и представители на страните, участващи в „Black Sea Rotational Force – 13”: Република Армения, Косово, Република Молдова и Румъния.

http://www.otbrana.com/

 
Спрени от полети F-35В
17.06.2014, 11:59

На 10 юни при рутинен тренировъчен полет с F-35B от авиобазата Yuma (Аризона) сработва сигнализацията за теч на масло. Пилотът приземява изтребителя успешно, като изключва двигателя след кацане.

При направените проверки се установява, че причина за отказа е неизправност в клапан от маслената система на двигателя Pratt & Whitney F135. По заповед от Пентагона са спрени полетите на всички F-35 за извършване на проверка на клапана. Установени са отклонения на техническите изисквания на клапана при три от проверените маслени системи на изтребители F-35B от авиобазата Yuma. Останалите самолети са допуснати отново до полети.

Прави се внимателен анализ за установяване на причината за възникване на отказа, съобщават от Pratt & Whitney. Според компанията процентът на изправни двигатели F135 е постоянно равен или по-голям от 98%.

През последните 18 месеца са установени други два технически проблема с F135 – пукнатини в лопатка от турбината за ниско налягане (в началото на 2013 г.) и на лопатка от вентилатора (декември 2013). – Още за F-35

http://www.pan.bg/

 
Русия тества хиперзвукова ракета за зенитен комплекс
17.06.2014, 09:27

През април в Русия се проведе първата демонстрационна стрелба на хиперзвуковата ракета за зенитния ракетно-оръдеен комплекс „Панцир”, заяви генералният директор на холдинга „Високоточни комплекси” Александър Денисов, цитиран от РИА Новости.

Хиперзвуковите ракети са обект на разработки в Русия през последните десетилетия. На практика вече всички зенитно-ракетни комплекси вече използват хиперзвукови ракети с максимална скорост от порядъка на 3-4 Маха, като сега работата над хиперзвука е в посока увеличаване на скоростта до 5-7 Маха.

"Панцир-C1" (по класификацията на НАТО "SA-22 Greyhound") е руски самоходен зенитно-ракетен комплекс за наземно базиране, предназначен за близко прикриване на граждански и военни обекти от всякакви съвременни и бъдещи въздушни атаки. Комплексът е създаден през 1994 г. и оттогава до днес е значително модернизиран.

http://www.cross.bg/

 
Отново свалиха самолет в Украйна
17.06.2014, 09:04

Проруското опълчение на Горловка е успяло да свали щурмови самолет Су-25 от украинските ВВС, съобщава Интерфакс. Агенцията се позовава на пресслужбата на самопровазгласилата се Донецка народна република. Пилотът на щурмовика е успял да се катапултира. Това е поредният свален самолет на украинската авиация.

От началото на антитерористичната операция са били убити 125 войници, обявиха властите в Киев.

В нощта на 14 юни 49 войници загинаха след като военнотранспортен Ил-76 беше свален в района на Луганск.

http://news.ibox.bg/

 
Обама изпраща 275 войници в Ирак
17.06.2014, 08:55

Президентът на САЩ Барак Обама заяви пред Конгреса, че изпраща 275 войници в Ирак, предаде Ройтерс, позовавайки се на администрацията на президента.

Те отбелязват, че решението е взето в резултат на необходимостта да се "гарантира безопасността на персонала на САЩ и посолството на САЩ в Багдад."

По-рано бе съобщено, че за укрепване на сигурността на дипломатическата мисия в Ирак, правителството на САЩ ще изпрати около 100 войници за охрана на посолството в Багдад.

Барак Обама вече обяви, че няма да праща военен контингент в Ирак, който да се бори с напредването на ислямистите северно от Багдад. Все пак се обмисля изпращането на специална част.

Междувременно стана известно, че САЩ и Иран са обсъдили ситуацията в Ирак в кулоарите на преговорите за иранската ядрена програма във Виена, предаде Ройтерс.

http://news.ibox.bg/

 
Френски разузнавателен кораб отново в Черно море
17.06.2014, 08:42

Само ден, след като италианският разузнавателен кораб Elettra (А5340) навлезе в Черно море, през Босфора премина и френския му колега – разузнавателния кораб A-579 Dupuy de Lome.

Това е неговото трето посещение в региона за тази година (последното му посещение завърши на 29.05.2014г.). Dupuy de Lome може да остане в Черно море до 06 юли 2014 г.

Очаква се днес акваторията на Черно море да напусне френската фрегата Surcouf.

 
Още две становища за създаването на самостоятелно Висше военновъздушно училище
17.06.2014, 08:30

Поради големия интерес към организираната от Българската авиационна асоциация обществена дискусия за създаването на самостоятелно Висше военновъздушно училище продължаваме да ви запознаване с изразените мнения. Вече публикувахме информация за самата проява, аргументите в защита на тезата на командира на ВВС генерал-майор Константин Попов, на неговия заместник бригаден генерал Румен Радев и становището на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров”.

Директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси” в МО Антон Ластарджиев потвърди и на тази дискусия особеното си мнение по въпроса. Според него, когато трябва да се вземе решение на такова ниво – стратегическо, от гледна точка на МО, и държавническо, подходът следва да бъде с ясно изразени и силни, и слаби страни, с евентуални възможности и рискове. Той не оспори изразените мнения на всички, свързани с авиацията, които участваха в дискусията и аргументирано, включително и с определена доза емоция, което е нормално, защитаваха тезата за създаване или възстановяване на самостоятелно Висше военновъздушно училище „Георги Бенсковски”. Приемам ги безрезервно, каза г-н Ластарджиев, и това влиза в графата на силните страни.

В момента имаме една изключително стабилна, от гледна точка на финансовото осигуряване, потребности на Въоръжените сили и на реализацията на кадри, система, посочи директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси”. Едва ли има друга образователна система, като военната, освен медицинската, която може да се похвали със 100-процентова реализация на кадрите си, уточни той. Припомни и факта, че доста страни след нас са обединили военните си училища, като Румъния, Чехия, Белгия, Холандия и Великобритания.

Има доста неща, смята г-н Ластарджиев, които ще останат дискусионни, ако се стигне до създаването на едно самостоятелно военновъздушно училище. Или най-малкото, ще се нуждаят от доста детайлна преценка. Ще се нуждаят и от финансова обосновка, включително и по отношение на издръжката на кадрите. Примерът бе, че подготовката на един летец за гражданската авиация струва около 45 хиляди евра, а в момента един курсант се обучава за около 25 хиляди лева.

Днес, продължи по-нататък г-н Ластарджиев, НВУ „Васил Левски”, в чийто състав е факултет „Авиационен”, разполага с бюджет от 12 млн.лв. В рамките на този бюджет, отбеляза той, ще трябва да направим две нови училища, което по същество ще означава закриване на Националния военен университет. И двете нови училища ще бъдат в начална фаза на акредитация, което ще отнеме доста време, ще има доста подводни камъни и ще е трудно защитимо пред Националната агенция за оценяване и акредитация, прогнозира директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси”.

В момента, посочи г-н Ластарджиев, и трите висши военни учебни заведения (б.р. – ВА „Георги С. Раковски”, НВУ „Васил Левски” и ВВМУ „Никола Й.Вапцаров”) са с доста висок рейтинг в националната класация. Той се съгласи с изразените мнения, че не удовлетворява качеството на обучение във факултет „Авиационен”: „Има какво да се работи и в тази насока можем да подкрепим и ръководството на ВВС, и неправителствения сектор, в рамките на възможностите, дори без да се създава такова училище.”

Моето виждане и на дирекцията, която представлявам е, каза Антон Ластарджиев, че такива решения трябва се вземат на базата на всеобхватна експертиза и комплексен подход. И още: „Емоционалните, регионалните и политическите решения не са полезни за никого.” В края на изказването си обаче той заяви следното: „Ако се стигне до създаването на такова училище, ние също ще го подкрепим и в рамките на възможностите на дирекцията ще направим всичко възможно то да функционира доста по-добре, отколкото е факултетът.”

От финансова гледна точка не можем да говорим за допълнителни средства за формиране на една нова структура, каза Таня Мишева от дирекция „Планиране, програмиране и бюджет” на МО. Възможностите, според нея, са в рамките на преструктуриране на бюджета за Националния военен университет. В момента, припомни г-жа Мишева, тече бюджетната процедура и разработването на тригодишната бюджетна прогноза, както и конкретизиране на бюджета за 2015 г. В тази връзка, отбеляза тя, с решение на Министерския съвет за цялата бюджетна сфера, в т.ч. за Министерството на отбраната и трансферите за висшите военни училища, са определени показателите и размерите, от които, според нея, не може да се излезе.

Министерството на отбраната не разполага с допълнителни финансови средства за създаване на самостоятелно училище и поради това, подчерта г-жа Мишева, трябва да се търсят резерви в системата на висшето образование.

http://www.otbrana.com/

 

 
Нови способности за семейството AT4 на Сааб
16.06.2014, 22:17

Подобрените оръжия ще имат по-голям обхват и подобрени екплозивни ефекти. Това ще дава възможност на войника да поразява вражески цели с много по-голяма гъвкавост и в много повече видове военни сценарии. Новите способности затвърждават лидерската позиция на Сааб на доставчик на съвременни системи за наземни операции.

Новите способности, които се слагат на системите АТ4 и Carl-Gustaf, позволяват на военните да поразяват повече видове вражески цели, от по-голямо разстояние и в по-сложни ситуации.

AT4CS ER използва вече доказаната способност на AT4CS (Confined Space) като увеличава ефективния обсег на 600 м. AT4CS HE осигурява войника със способност да обстрелва цели с муниции с въздушен разрив от 1000 м.

“Новите членове на нашето семейство АТ4 увеличават голямото разнообразие на този вид оръжие и затвърждават позицията му на водеща система за изстрелване от рамо“, каза Андреас Андерсон, продуктов директор, Наземни системи, направление „Дайнамикс“ (Dynamics).

С присъствие в над 15 държави по света системата АТ4 е напълно доказана в бой. Тя осигурява увеличен обхват, необходим за всяка успешна мисия, а заедно с това и способност за изстрелване през нощта. Ключовите им характеристики включват висок ефект върху поразяването на целите, даващ резултат в максимален брой поразявания за всяко едно оръжие, от което се стреля.

АТ4 е най-успешното противотанково оръжие, създавано някога. То е калено в бой в някои от най-предизвикателните съвременни военни ситуации в света, леко е и може да се носи от един човек. АТ4 е еднакво е ефективно при кацащи машини - самолети и хеликоптери, тъй като е предназначено за наземен бой. Оръжието може да се използва за защита на фиксирани инсталации, складови бази и други жизненоважни установки.

С добавянето на нови способности семейството на АТ4 ще се състои от:

   - AT4CS HP (High Penetration);

   - AT4CS RS (Reduced Sensitivity);

   - AT4CS ER (Extended Range);

   - AT4CS AST (Anti-Structure);

   - AT4CS HE (High Explosive).

http://www.otbrana.com/

 
Френски кораб разузнавач в Черно море
16.06.2014, 20:08

Разузнавателният кораб на военноморските сили на Франция Dupuy de Lome (А759) тази вечер ще навлезе във водите на Черно море, съобщи на агенция РИА Новости военен източник.

Сега в Черно море се намират два кораба на НАТО – френската фрегата Surcouf и италианският разузнавателен кораб Elettra (А5340). Но, според източника, намирането в морето на трите кораба няма да продължи дълго. Във вторник фрегатата на Франция ще напусне Черно море.

От министерството на отбраната на Русия бяха съобщавали, че кораби и морската авиация на Русия наблюдават всички движения на кораби на НАТО в черноморската акватория.

 
USS Mesa Verde влезе в Персийския залив
16.06.2014, 19:40

USS Mesa Verde Американският десантно-вертолетен кораб-док USS Mesa Verde (LPD-19), клас San Antonio, влезе в Персийския залив, за да подсили военноморските сили в региона на фона на влошаващата се ситуацията в Ирак, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби. На борда на кораба има 550 морски пехотинеца и конвертоплани МV-22 "Оспри".

В момента в Персийския залив се намират американския самолетоносач USS George H.W. Bush (CVN-77), който се съпровожда от ракетния крайцер USS Philippine Sea (CG-58), клас Ticonderoga и унищожителят USS Truxtun (DDG-103), клас Arleigh Burke. - Още за LPD

 
Няма искане за разполагане на ядрени ракети у нас
16.06.2014, 16:24

Ангел НайденовНе е постъпило искане за разполагане на ядрени ракети на наша територия. Това заяви на пресконференция в Перник военният министър Ангел Найденов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви миналата седмица, че САЩ подготвят подобна стъпка, но според Найденов такива твърдения са абсурдни.

Найденов за пореден път се обяви и за стартиране на проекта за придобиване на нов тип боен самолет, който определи като приоритет на правителството.

"Политическата конюнктура не трябва да влияе на процеса на вземане на решение, за да започне осъществяването на проекта. Какви конкретно ще бъдат самолетите, от коя държава е въпрос на допълнително решение", каза Найденов на пресконференция в Перник.

Правителството трябва да реши дали да модернизира наличните руски изтребители МиГ-29, или да закупи нови машини. Найденов вече се обяви в подкрепа на втория вариант.

Приоритетни са и законопроектите за изменение и допълнение на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите и предлаганите промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които да се даде правната основа за акредитацията на Център на НАТО за реакция при кризи и бедствия.

Това е изключително важно, защото практически даваме правната рамка на първата международна военна организация, създаваща се на територията на страната, посочи Найденов. Според него тя дава статута и начина, по който да бъдат командировани, съответно да работят работниците и служителите не само в Министерството на отбраната, съобщи Медиапул.

 
България ще бъде домакин на Конференцията на НАТО със стратегическите военни партньори на ниво началници на отбраната
16.06.2014, 16:13

България ще бъде домакин на Конференция на НАТО със стратегическите военни партньори на ниво началници на отбраната, която ще се проведе от 17 до 19 юни 2014 г. в „Кемпински хотел Зографски“ в гр. София. Тя е организирана от Съюзното командване по трансформацията на НАТО и ще бъде открита в 8.00 ч. на 18 юни от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и върховния командващ Съюзното командване по трансформацията на НАТО генерал Жан Пол Паломерос.

На конференцията са поканени 69 делегации и се очаква да вземат участие около 300 представители на държавите-членки на НАТО и държавите-партньори по инициативите: „Партньорство за мир“, „Средиземноморски диалог“, „Истанбулска инициатива за сътрудничество“ и „Партньори около света“. Ще участват и представители на командвания и структури на НАТО.

Целта на конференцията е да бъдат разгледани актуални стратегически въпроси за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството, както и новите комплексни предизвикателства за сигурността в глобален мащаб. Форумът ще даде възможност за създаване на общи позиции сред широк кръг партньори и членове на Алианса, както и обмен на идеи за състоянието и по-нататъшното развитие на процесите, свързани с отбраната и сигурността в трансевропейската атлантическа общност.

Конференцията ще включва две основни части – пленарно заседание на ниво началници на отбраната и заседания на работни групи на експертно ниво.

В рамките на конференцията се предвиждат срещи на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов с върховния командващ Съюзното командване по трансформацията на НАТО генерал Жан-Пол Паломерос, както и със заместник-върховния командващ Съюзното командване по операциите на НАТО генерал Сър Ейдриън Брадшоу.

http://www.mod.bg/

 
Мащабна летателна тренировка на европейската военнотранспортна авиация ще се проведе в България
16.06.2014, 16:09

Европейската военнотранспортна авиация ще проведе международна летателна тренировка във въздушното пространство на Република България в периода от 17 до 26 юни. Тренировката e под егидата на Европейската агенция по отбрана и е в изпълнение на инициативата за „споделяне на способности”. В нея ще участват 19 въздухоплавателни средства от България, Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Норвегия, Испания, Чехия, Литва и Гърция, и общо 800 военнослужещи. Основната цел е да се синхронизират действията при провеждане на съвместни международни операции в отговор на кризи и да се разшири капацитетът на Европейския съюз за извършване на въздушни превози на войски, въоръжения и техника в мирно време.

На летище Пловдив ще се пребазират големи транспортни самолети С-130 „Hercules”, С-27 „Spartan”, С-297 „Casa” и С-160 „Transall”. Самолетите ще оперират и от летищата в Граф Игнатиево и Чешнигирово, както и от площадката за десантиране край с. Черногорово. В тренировката участват също изтребители МиГ-29 и зенитно-ракетни дивизиони на българските ВВС, F-16 и самолет за ранно предупреждение /AWACS/ на ВВС на Гърция. Ще се изпълняват интензивни полети и полети на малки и пределно малки височини в групи, с прелитане в близост до населени места. Тренировката ще се провежда на тактически фон, максимално близък до реални бойни действия в съвременните условия.

http://www.mod.bg/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се срещна с новия акредитиран военен аташе на САЩ полковник Джеймс Кроухърст
16.06.2014, 16:05

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се срещна днес, 16 юни, с новия акредитиран военен аташе на САЩ полковник Джеймс Кроухърст.

По време на разговорите бяха обсъдени перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на отбраната и сигурността.

Началникът на отбраната оцени високо оказваната помощ и активна подкрепа на правителството на САЩ за усилията на българското Министерство на отбраната за модернизация и усъвършенстване на оперативните възможности на Българската армия. Генерал Симеон Симеонов изрази увереност за задълбочаване на двустранното сътрудничество като се отчитат промените в съвременната геополитическа обстановка.

Началникът на отбраната пожела на полковник Джеймс Кроухърст успехи в изпълнение на неговата мисия като военен аташе на САЩ в Република България.

http://www.mod.bg/

 
Обявяват Алеята на парашутистите за военен паметник
16.06.2014, 14:47

Областната комисия „Военни паметници”  в столицата взе решение да подкрепи постъпилото предложение от Съюза на парашутистите в България, Алеята на парашутиста, състояща се от арка и два постамента с паметни плочи и урни, намиращи се в парцели 70 и 71 на Софийски централни гробища, да бъде обявена за военен паметник и картотекирана като такъв.

Подкрепени бяха и предложенията от Районния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) за поставяне на паметник на загиналите във войните наши предци, живели на територията на ж.к. Люлин, както и от Съюзa на военноинвалидите и военнопострадалите за изграждане на паметник на загиналите във войните и на военна служба, както и на починалите военноинвалиди и военнопострадали  в градинката на ъгъла на ул. Солунска и ул. Ангел Кънчев.

В заседанието на комисията, ръководено от Живка Такева-Първанова – зам. председател на областната комисия и  зам. областен управител на Област София, участваха още генерал от запаса  Златан Стойков – заместник-председател на СОСЗР и председател на Столичната организация на съюза, д-р Тодор Атанасов – почетен председател на Съюза на ветераните от войните и председател на Столичната организация, младши лейтенант от запаса инж. Петър Велчев – председател на Съюза на   военноинвалидите и военнопострадалите, к.д.п Атанас Илев – председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и Ивана Пасева – главен експерт в дирекция "Култура" на Столична община.

Очаква се обявяването на Алеята на парашутистите за военен паметник да облекчи чувствителното усилията на всички парашутисти – действащи и ветерани, за поддържане на този мемориален комплекс. Според Закона за военните паметници органите на изпълнителната власт, на които са предоставени за управление военни паметници, ежегодно планират средства в бюджетите си за опазването и поддържането им.

След тежкия бой на 18 октомври 1944 г. на връх Стражин, където Парашутната дружина загубва 35 човека, а 65 са ранени, привечер събирахме телата на загиналите по бойното поле, разказваше  полковник Никола Костадинов, който си отиде от тоя свят през ноември м.г. Погребан е в Алеята на парашутистите. Той е един от първите български военни парашутисти, дългогодишен председател на Комитета на ветераните парашутисти, почетен гражданин на София.  Веднага последва държавно решение по предложение на генерал Владимир Стойчев всички загинали парашутисти да бъдат погребани в София.

Погребението е извършено на 20 октомври 1944 г. в 71-ви и 72-ри парцел на гробищата. Представителна част на Въздушни войски и военен оркестър отдават последна почит на тези, които още с първия щурм превземат върха. Историята помни, че преди тях укрепената линия на противника е атакувана няколко пъти неуспешно. Така се ражда Алеята на парашутистите.

През следващите една-две години близките според своите възможности поставят символа на парашутистите - орела, на гробовете. Тогава Комитетът на ветераните парашутисти с председател полковник от запаса Никола Костадинов решава да се изгради мемориал. Помага тогавашният Домостроителен комбинат №3. Там една от бригадите носела името на парашутиста ефрейтор Никола Паскалев, който загива, за да спаси отделението си. До 1951 г. се оформя днешната арка, където пише: "Слава на героите парашутисти!" Там има и една плоча със снимките и имената на всички загинали парашутисти. Тя е дар от сержант Желязко Колев Демирев, известен още като Императора. Той е фронтовак от дружината, известен нумизматик. Преди няколко години бе убит в селото си, където е и погребан.

На 40-годишнината от края на войната ветераните парашутисти приемат неписана клетва, в изпълнение на която дори един да остане от тях жив, ще дойде в алеята и ще сложи по цвете на всеки гроб. Добре, че нашите герои парашутисти бяха погребани в София, казваше полковник Костадинов, защото, ако бяха останали на бойното поле, едва ли щеше да се знае днес кой къде е. По-късно някои от близките препогребват няколко от парашутистите в родните им краища. Имената и снимките им обаче остават в алеята. На един от тях - Димитър Захариев- костите са върнати отново в София. Празни гробове в алеята днес няма. Районът е намален по-късно, за да бъдат погребани 11 загинали наведнъж алпинисти. Тогава е поставена и плоча с бойния път на парашутната дружина до Унгария. Сега в алеята има 39 гроба на загинали парашутисти. Фактически само един парашутист, загинал зад граница, не е погребан в България. Днес костите на Георги Апостолов от с. Горни Липник лежат в Унгария.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
USS George Washington (CVN-73) влезе в пристанището на Хонконг
16.06.2014, 12:50

CVN 73Американския атомен самолетоносач USS George Washington (CVN-73) и съпровождащи кораби днес са влезли в пристанището на Хонконг.

За плановете за пристигането тук на авионосната ударна група на 7-ми американски флот официално нямаше никаква информация, съобщава кореспондент на ИТАР-ТАСС.

От американското консулство не коментират факта за пристигане на ескадрата, което мотивират със съображения за сигурност. Обикновено подобни визити продължават около 4 дни.

В Хонконг, явяващ се специален административен район на Китай, периодически „гостуват” американски военни кораби. Техните планови посещения се извършват с разрешение на Пекин и са мотивирани с необходимостта от техническо обслужване и предоставяне на почивка на екипажа.

USS George Washington (CVN-73) е на стойност около 4,5 млрд долара и е на въоръжение във ВМС на САЩ от 1992г. Той е шести по ред кораб от серията „Нимиц”. „Плаващото летище” е с дължина 333 метра и водоизместимост 97 хиляди тона. На борда му са базирани около 80 летателни апарата, а бойната служба се носи от 5,5 хиляди човека.

От 2008 година USS George Washington се базира в американската военноморска база в град Йокосука, Япония. – Още за CVN-73

 
2-ра механизирана бригада беше посетена от 15 кадети от университетите на САЩ
16.06.2014, 12:30

В изпълнение на плана за двустранно сътрудничество между Република България и Съединените американски щати днес 16.06.2014 г. 2-ра Механизирана бригада беше посетена от 15 кадети от Университети на САЩ по програма: „CULTURE AND LANGUAGE PROFICIENCY PROGRAM”.

Гостите бяха посрещнати от командира на 2 механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров, а подполковник Господинов изнесе брифинг на тема „История, мисии и задачи на 2 механизирана бригада”.

Освен гарнизон Стара Загора, бъдещите американски офицери ще посетят още и гарнизоните Хасково и  Ямбол.

По време на престоя си те ще проведат съвместни занятия по английски език с обучаеми военнослужещи от гарнизон Стара Загора.

Културната им обиколка включва посещение на музея „Неолитни жилища”, Историческия музей в Стара Загора и още редица забележителности с които ще обогатят знанията си за нашата красива страна.

http://landforce.mod.bg/

 
Министър Ангел Найденов ще се срещне с командващия на Съюзното командване по трансформацията на НАТО генерал Жан Пол Паломерос
16.06.2014, 11:50

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще се срещне утре, 17 юни, с командващия на Съюзното командване по трансформацията на НАТО генерал Жан Пол Паломерос, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Генерал Паломерос е на посещение в нашата страна, за да участва в Конференцията на НАТО със стратегическите военни партньори на ниво началници на отбраната, която ще се проведе от 17 до 19 юни 2014 г. в София.

Международният форум е организиран от Съюзното командване на НАТО по трансформацията и в него ще участват военни делегации от страните-членки и страните-партньори на Алианса. Тази година за участие във форума са поканени представители на повече от 60 държави, като над 20 са страни-партньори.

 
Загинали са над 2 хиляди украински военни
16.06.2014, 11:45

За последния месец и половина са загинали над 2500 украински бойци в източна Украйна.

Съпрецедателят на движението „Народен фронт" на Югоизточна Украйна Владимир Рогов обяви, че общите загуби (убити, ранени, пленени) украински военни наброяват 2670 души от 2 май до 14 юни 2014 г.

Сред тях са:

- 1240 екстремисти от „Десен сектор", основно воюващи съвместно с Националната гвардия на Украйна, както и загуби сред военните на Нацгвардията;

- 770 украински наемници на олигарха Коломойски (спецбатальоните на Коломойски: „Днепър", „Донбас" и „Азов");

- 25 служители на ЦРУ и ФБР САЩ (13 убити и 12 ранени);

- 140 чуждестранни наемници: полската «ASBS Othago» загуби - 21 души, американската «Грейстоун» - 29, «Асаdemi» (до 2009 година известна като Blackwater) - 85 души.

- Сред балтийските жени-снайперистки - 5 души, а 8 напускат територията на сраженията, отказвайки всякакви хонорари.

- Унищожена военна техника: 6 самолета, 16 хеликоптера, 7 танка, 3 установки „Град, 2 установки „Ураган", 16 БМД и 35 БТР.

http://www.cross.bg/

 
Броят на ядрените бойни глави в света е намалял – вече са само 16 300!
16.06.2014, 11:32

Броят на ядрените бойни глави по света е намалял до 16 300 тази година, предимно поради съкращенията в САЩ и Русия, предаде Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА.

Броят на ядрените бойни глави е спаднал с 970 за една година. Става дума за бойни глави, които са активни, на склад или предстои да бъдат унищожени.

Двете най-големи ядрени държави, САЩ и Русия, притежават общо около 90 на сто от световния ядрен арсенал. Вашингтон има 7300 бойни глави, а Москва - 8000. Смята се, че девет страни притежават ядрени оръжия. Останалите са Великобритания, Франция,

Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея, съобщи СИПРИ.

САЩ, Русия, Великобритания и Франция имат общо близо 4000 готови за употреба бойни глави.

Ядрените държави са продължили да усъвършенстват своите ядрени сили и системите за доставяне на ядрено оръжие до целта, подчертава институтът. САЩ са отделили 350 милиарда долара за поддръжка и усъвършенстване на ядрените си сили през идните 10

години, включително за инвестиции в нови подводници, балистични ракети и бомбардировачи с голям обсег. Русия усъвършенства балистичните си ракети и разработва нов тип подводница, за да може да изстрелва ядрени ракети от морето.

Индия и Пакистан продължават да разработват балистични и крилати ракети и да произвеждат ядрени материали с военни цели.

Смята се, че Индия разполага с между 90 и 110 ядрени бойни глави, а Пакистан - с между 100 и 120. Израелският арсенал е останал на равнището от 80 ядрени бойни глави.

Китай разполага с 250 бойни глави, а Северна Корея има между 6 и 8 ядрени оръжия, смятат експертите от СИПРИ. – Още ЯО

http://pik.bg/

 
25 години МиГ-29 в България
16.06.2014, 11:13

МиГ-29На вчерашната дата се навършват 25 години от кацането на първите 2 борда МиГ-29 в България.

В периода 1989 – 1990 г. в България са доставени общо 22 изтребителя МиГ-29 - 18 едноместни МиГ-29 (изделие 9-12А) и четири спарки МиГ-29УБ (изделие 9-51/). В момента България разполага с 15 МиГ-29 - 3 УБ и 12 едноместни.

На 29 септември 1994 г. командирът на "Равнец" - Иван Даев, катастрофира и загива с МиГ-29, борд 25. Това бе и единствената катастрофа досега с изгубен борд на изтребителя. На 26 април 2012 г. аварира и МиГ-29УБ, борд 11 - бивш 01, като пилотите се катапултират успешно.

Първите два МиГ-29 – учебните 01 (сега борд 11, който аварира през 2012 г.) и 02 кацат на летище Равнец на 15 юни 1989 г. Така България става втората държава от бившия Варшавски договор (след ГДР), която получава най-модерния за времето си боен самолет, който и днес остава един от най-добрите изтребители за завоюване на превъзходство във въздуха. Ескадрилата започва да носи бойно дежурство с новия самолет през пролетта на 1990 г. Първите бойни стрелби по парашутна мишена ЦП-100 на полигон Шабла са през юни 1991 г. Първото появяване на въздушна демонстрация е на 21 септември 1991 г. при откриването на Музея на ВВС на летище Крумово. Самолетът идва от Равнец и без да каца изпълнява комплекс от висшия пилотаж на пределно малка височина. Първата демонстрация на самолета в чужбина е на Чешкия международен авиофестивал на летище Храдец Кралове – 27-29 юни 1996 г. Създадена е и шоугрупа с МиГ-29, кръстена "Морски орли".

През септември 2000 г. новият изтребител от четвърто поколение МиГ-29 прелита от летище Равнец на летище Граф Игнатиево и става основен самолет на втора ескадрила......Прочети още

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света и у нас.

 

 





{START_COUNTER}