Военна информация

 Aрхив - oт 16 до 30 юни 2010 година
 
30.06.2010, 23:27

Фуджи” разработва БЛА, който ще бъдат запускани от изтребител

Компанията „Фуджи хеви индастриз” продължава разработката на безпилотни летателни апарати, които ще бъдат запускани от изтребители, съобщава „Флайт интернешнл.

Разработката на БЛА се извършва в интерес на ВВС на Япония. До момента са изработени два опитни образци, единият от които бе изгубен по време на изпитания. БЛА е бил запуснат от подкрилна подвеска на изтребител F-2 на ВВС и поради технически проблеми е потънал в морето. – Още безпилотни апарати

 
30.06.2010, 23:10

Виетнам е получил ПБРК К-300П „Бастион-П”

Според неофициална информация, ОАО „НПО машиностроения” е доставило на Въоръжените сили на Виетнам един от най-съвременните подвижни брегови ракетни комплекси (ПБРК) К-300П „Бастион-П”.

Ръководството на руския производител и командването на ВС на Виетнам официално не потвърждават доставката, но в различни блогове от региона на Юго-Източна Азия са поместени снимки на комплекса, доставен с морски транспорт.

Виетнам стана първият купувач на „Бастион”, подписвайки през 2006 година контракт за доставката на два комплекта ПБРК.

ПБРК К-300П „Бастион-П” представлява мобилен ракетен комплекс, въоръжен с унифицирана свръхзвукова противокорабна ракета K-310 „Яхонт”. Комплекса е предназначен за поразяване на различни класове надводни кораби от състава на десантни съединения, конвои, корабни и авионосни ударни групи в условия на интензивно огнево и радиоелектронно противодействие. Обсега на действие на комплекса е до 300 километра.

Стандартния комплект се състои от четири самоходни пускови установки K-340П, една или две машини за бойно управление K380P, машини за осигуряване на бойното дежурство и четири транспортно-зареждащи машини K342P.

Като допълнителна опция се предлага самоходна задхоризонтална РЛС за откриване на въздушни и надводни цели и целеуказване „Монолит-Б” или вертолетна радиолокационна система за целеуказване 1К130Е с импулсно-доплерова РЛС в дециметровия диапазон И-801 „Око”. – Още руски противокорабни комплекси

 
30.06.2010, 22:37

Полша ще вземе под аренда 20 американски бронетранспортьора

Полските военнослужещи в Афганистан тази есен ще получат в аренда 20 нови бронетранспортьора MaxxPro Dash производство на американската компания Navistar, съобщава ЦАМТО.

През най 2010 година се появи информация, че Navistar е получила два контракта от Морската пехота на САЩ за производството на 80 бронетранспортьора с повишена защита от мини тип MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) MaxxPro Dash. Очаква се Полша това лято да получи на лизинг 30-50 леки американски бронемашини Cougar. 32 такива машини Полша вече поличи под аренда през 2008 година.

Бронетранспортьорите MaxxPro се комплектуват с деветлитрови двигатели International MaxxForce D9.3I6. Данни за скоростните характеристики на бронетранспортьорите Navistar Defense не се привеждат. Товароподемността на машината е около пет тона, като самата маса на автомобила е 15,5 тона. – Още военни автомобили

 
30.06.2010, 21:41

Полетя Euro Hawk

На 29 юни 2010 г. в Палмдейл, Калифорния се състоя първия полет на височинният разузнавателен БЛА с голяма продължителност на полета Euro Hawk. Полета продължи два часа и завърши в авиобаза Едуардс.

Euro Hawk е съвместна разработка между Northrop Grumman и EADS (всяка компания има 50% от проекта), като машината се прави по поръчка на Германия. По същество Euro Hawk представлява RQ-4 block 20 Global Hawk, чиито разузнавателни сензори и наземна станция за управление се създават от EADS по германски спецификации.

С първия полет започва шест месечна изпитателна програма, която ще завърши с доставката на първия от общо четирите апарата в Германия. Euro Hawk трябва да замести остарелите Breguet ATL-1 Atlantics, като основната му задача ще е радиотехническо разузнаване (SIGINT). Доставката на машините ще продължи до 2016 г.  /Аеро/ - Още безпилотни апарати

 
30.06.2010, 21:32

Морската пехота недоволна от въоръжението на MV-22

Корпусът на Морската пехота на САЩ рядко използва свръхмодерното въоръжение на конвертоплана MV-22 Osprey, защото неговите недостатъчни напълно обезсмислят ползите от използването му. Това се казва в скорошен презрелийз на Морската пехота.

В началото на 2009 г. корпусът на Морската пехота спешно въоръжи част от своите MV-22 с 7,62-mm картечница GAU-17 система „Гатлинг”, разположена на спускаща се платформа на корема на машината. Оръжието разполага със собствена спускаща се прицелно-обзорна система. Картечницата се управлява дистанционно от стрелец в кабината на конвертоплана.

Експлоатацията на системата обаче показва, че тя е прекалено тежка, скъпа и сложна за ефективно използване. Добавянето на картечницата и системата и за управление добавя около 450 kg допълнителна маса към претоварените и експлоатирани в тежки планински условия MV-22. Цената на една система е от порядъка на $1,5 млн, а точната стрелба с картечницата е рядко явление поради особеностите на управлението и. Често стрелците се оплакват, че имат морска болест, докато се взират в малкия монитор за насочване на оръжието, докато конвертоплана маневрира. /Аеро/ - Още за MV-22

 
30.06.2010, 21:25

Оман получава първите си NH90

С близо две години закъснение, Кралските омански ВВС най-накрая приеха на въоръжение първите два вертолета NH90. Машините са в конфигурация за тактически транспорт и са първите от общо 20 поръчани.

Оман сключи договор за доставката на 20 вертолета през юли 2004 г., като първите машините трябваше да пристигнат през 2008 г. Тези планове претърпяха значително забавяне след като първия вертолет предназначен за арабската държава полетя едва през май 2007 г., а реалната им доставка стана факт чак през април 2010 г., след което NH90 премина през два месеца войскови изпитания.

В Оман NH90 ще заменят остарелите Bell 205/214. Втората партида се очаква през юли 2010 г. /Аеро/ - Още за NH90

 
30.06.2010, 21:17

Щитът ще превърне България в пионка на САЩ?

България и Румъния са най-вероятните домакини на новия американски щит в Европа. Това твърди Тед Карпентър, вице-президент по въпросите на отбраната и международната политика във вашингтонския институт "Катон"..... Още

 
30.06.2010, 17:10

Ракетните системи СМ-3 ще се появят в Полша в периода от 2015 до 2018 година

Ракетните системи СМ-3 ("Standard Missile-3") ще се появят в Полша в периода от 2015 до 2018 година. Това съобщи полският министър на отбраната Богдан Клих, предаде ИТАР-ТАСС. В събота в Краков е планирано да бъде подписано допълнение към основния договор между Полша и САЩ за ПРО (противоракетна отбрана), подписан през 2008 година.

„Допълнението е важно, тъй като за изминалото оттогава време администрацията на САЩ промени своите планове за формата на системите за ПРО”, заяви Клих. От американска страна документа ще бъде подписан от държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Според Клих, новото решение за създаване на противоракетен щит в Европа, на основата на мобилната система СМ-3, която е предназначена за защита от ракети с малък и среден обсег на действие, „отразява значително по-добре интересите на Полша”./ИА „Фокус”/

 
30.06.2010, 17:05

Самолетоносачът „Адмирал Горшков” ще бъде предаден на ВМС на Индия в края на 2012 година

Директорът Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Русия Михаил Дмитриев заяви, че всички въпроси по допълнителното финансиране на дейностите по ремонта и модернизацията на самолетоносача „Адмирал Горшков” за военноморските сили на Индия са урегулирани, предаде агенция Интерфакс.

„Дейностите по модернизацията вървят по план. В края на 2012 година кораба ще бъде предаден на купувача”, заяви Дмитриев. Още самолетоносачи

 
30.06.2010, 17:00

Жуковски смени самолетите на танкове

Повече от 1000 специалисти от 18 страни се събраха на международния форум „Технологии в машиностроенето", открит в краймосковския град Жуковски. Тук са представени както нови образци отбранителна техника, така и вече известни. Всъщност, мероприятието обединява четири изложения - аерокосмическо, тежко машиностроене, съвременно въоръжение и безпилотни летателни апарати. Освен деловата част, посетителите на форума ще получат възможност да присъстват и на уникално театрализирано представление с участието на танкове и друга бронирана техника.

По приблизителни оценки, за всичките дни на изложението то ще бъде посетено от близо 400000 души. В работата на форума ще участват делегации от 18 страни. Ще бъдат задействани близо 100 единици бойна техника. По този начин, форумът „Технологии в машиностроенето" има шансове да се нареди сред такива престижни прегледи, като авиационния салон МАКС или изложението за въоръжения в Абу Даби.

 
30.06.2010, 09:35

Една от най-големите бази на НАТО в Афганистан е атакувана от талибаните

Една от най-големите бази на НАТО в Афганистан е атакувана от талибаните, предаде  АФП.

„Летището в Джалалбад е атакувано. Сраженията продължават и не мога да предоставя повече информация”, заяви лейтенант Йън Бакстър, говорител на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ). Бакстър посочи, че нападателите не са успели да влязат в базата.

 
30.06.2010, 09:05

САЩ тестваха успешно ПРО

Въоръжените сили на САЩ са провели успешно изпитание  на един от елементите на противоракетната отбрана /ПРО/, предаде  АП.

Според военните ракета-прехващач, изстреляна от комплекса THAAD, успешно е поразила балистична ракета с малък обсег на действие. Тестът се е състоял в щата Хаваи.

Ракетата-мишена е била поразена на пределната за THAAD свръхмалка височина. Балистичната ракета е изстреляна от кораб-вертолетоносач, базиран в крайбрежието на о-в Кауаи.

Комплексът за противоракетна отбрана THAAD с наземно базиране е предназначен за прехващане на балистични ракети с изключително малък обсег на действие. В същото време тактикотехническите му характеристики позволяват прехващането на цели на по-големи височини, от тези на Patriot - основната засега ракета на военновъздушните сили на САЩ. /news.bg/ - Още за ПРО на САЩ

 
30.06.2010, 08:38

Военното министерство на Южна Корея поиска да бъдат увеличени средствата за отбраната

Военното министерство на Южна Корея поиска правителството на страната да увеличи средствата за отбрана със 7% през следващата година, предаде  ИТАР-ТАСС.

Посочва се, че това е необходимо, за да се увеличат възможностите на южнокорейските въоръжени сили да отразяват ограничени военни атаки от страна на Северна Корея. В своята заявка за финансовата 2011 година министерството настоява да му бъдат отпуснати 25,9 милиарда долара. /ИА „Фокус”/

 
30.06.2010, 08:31

Комисията по въоръжените сили към Сената одобри Петреъс

Комисията по въоръжените сили към американския Сенат одобри генерал Дейвид Петреъс за главнокомандващ на войските на САЩ и НАТО в Афганистан. След като получи благословията на комисията, Петреъс трябва да бъде одобрен и от самия Сенат.

Петреъс, който оглавява Централното командване на силите на САЩ, беше избран от президента Барак Обама да замени генерал Стенли Маккристъл, когото той отстрани от командването на войските в Афганистан, след предизвикала вълнения публикация в списание "Ролинг стоун". В нея се цитират пренебрежителни коментари, отправени от Маккристъл и неговите помощници към вицепрезидента Джо Байдън, съветника по националната сигурност и посланика на САЩ в Афганистан. /DW/

 
30.06.2010, 08:30

Четвъртата звезда и пенсията на Маккристъл - пощадени

Генерал Стенли Маккристъл, който беше уволнен от поста главнокомандващ на силите на САЩ и НАТО в Афганистан, ще се пенсионира с четири звезди и пенсия от 12 475 долара на месец преди облагането, обяви говорителят на Белия дом Робърт Гибс. Маккристъл получи четвъртата си звезда преди малко повече от година. По правило, за да я запази при пенсионирането си, той трябва да служи в армията общо три години след получаването й. Четвъртата звезда носи на своя притежател значителен престиж и допълнителни пенсионни облаги. Ако президентът Барак Обама не се беше застъпил за Маккристъл, той щеше да се пенсионира с три звезди и пенсия от 11 736 долара. /DW/

 
 
 
29.06.2010, 22:02

Армията на Франция е получила 200 бронетранспортьора VBCI

Агенцията за отбранителни покупки (DGA) на Франция е получила и предала на сухопътните войски 200 бронетранспортьора VBCI производство на консорциум от компаниите Renault, Volvo и Nexter. Според информация на DefPro, въоръжените сили на Франция трябва да получат общо 630 различни версии на бронемашините VBCI.

Според контракта, Nexter, занимаваща се с финалното сглобяване на бронетранспортьорите, трябва да предаде на DGA 520 VBCI във версия бойна машина на пехотата VCI и 110 – във версия командирска машина VPC. Общата стойност на програмата VBCI, включваща разработката, производството и доставката на машините до потребителя се оценява на 2,86 милиарда евро. Първата машина VBCI е била предадена на DGA през 2008 година, а последната е планирано да бъде доставена през 2015 година.

Бронемашината VBCI трябва напълно да замени във френските войски машините AMX-10P и VAB. VBCI с колесна формула 8x8 е способен да развива скорост до сто километра в час, като запаса на хода на бронетранспортьора е около 750 километра. Машината е с тегло 30 тона и е предназначена за превозването на 11 войника. VBCI е въоръжен с 25 мм оръдие и 7,62 мм картечница. – Още бронетехника

 
29.06.2010, 21:30

Уменията на афганистанската армия са били преувеличавани

Армията на САЩ систематично е преувеличавала или не е оценявала адекватно уменията на афганистанските сили за сигурност. Въпреки че са изразходвани 27 милиарда долара за обучение на афганистанските части след 2002 година, след направена проверка е установено, че дори най-елитните афганистански части не са в състояние да действат самостоятелно. В доклад се посочва, че в някои райони на Афганистан е толкова опасно, че оценяващите екипи дори не са стигали до там, пише австралийският вестник „Сидни морнинг хералд”.

„Няма достоверна система, която да определи възможностите на афганистанските национални служби за сигурност”, посочва Арнолд Фийлдс, който е начело на канцеларията на специалния главен инспектор за възстановяването на Афганистан.

От коалицията не оспорват заключенията и признават, че съществуват значителни проблеми. В същото време посочват, че докладът е остарял и не отразява значителното подобрение на програмите за обучение. /ИА „Фокус”/

 
29.06.2010, 17:53

Стартира "Защита 2010"

Националното пълномащабно учение "Защита 2010" стартира утре. То е организирано в изпълнение на Плана за управленска дейност на ръководството на Министерството на вътрешните работи през 2010 г. и на основание на Закона за защита при бедствия, съобщиха от МВР..... Още

 
29.06.2010, 17:23

Вицеадмирал Владимир Корольов е назначен за командващ Черноморския флот на Русия

Новият командващ на Черноморския флот на Русия ще бъде вицеадмирал Владимир Корольов, който досега бе заместник-командващ на Северния флот, предадоха руските информационни агенции. Настоящият командващ Черноморския флот Александър Клецков през август навършва 55 години, което е пределната възраст за военачалник със звание вицеадмирал в руската армия.

Официалното назначаване на Корольов ще стане през август тази година. – Още за ЧФ на Русия

 
29.06.2010, 12:53

Назначават нов командващ на авиацията на ВМС на САЩ

На 1 юли вице-адмирал Томас Килклайн, по време на тържествена церемония на борда на самолетоносача Carl Vinson в авиобазата на ВМС Норт Айленд в Коронадо (щат Калифорния), ще предаде пълномощията на командващ на авиацията на ВМС на САЩ на вице-адмирал Аллен Майерс, съобщава NavyTimes.

Вице-адмирал Майерс е випусник на академията на ВВС от 1978 года. През периода 2006-2007 години е командвал 8-ма авионосна ударна група и ударната група на самолетоносача Eisenhower при изпълнение на задачи по поддържането на бойните операции в Ирак и Афганистан. В различни години е командвал самолетоносача Kitty Hawk, бързоходния универсален транспорт Sacramento, а също и 32-ра ескадрила палубни изтребители. Майерс има 3600 часов нальот и повече от 900 кацания на палубата на самолетоносач.

Вице-адмирал Килклайн е випусник на академията на ВМС от 1973 година, летец-изтребител, ветеран, изпълнил 63 бойни полета и над 5000 часов нальот. В различни години е командвал ударната група на самолетоносача Theodore Roosevelt, 2-ра авионосна група, 14-то палубно авиокрило, а също и 154-та ескадрила палубни изтребители.

 
29.06.2010, 12:29

Ремонтират торпедоносеца „Дръзки“

Работници и матроси започнаха ремонта на легендата на българския боен флот торпедоносеца „Дръзки“. В миналото торпедоносецът се ремонтираше много по-често, но през последните двадесетина години за него все не достигаха средства и така се стигна до ситуация той да е опасен.... Още

 
29.06.2010, 10:38

Китай ще проведе военноморско учение край източното си крайбрежие

Китай ще стартира шестдневни военни учения край източното си крайбрежие по-късно тази седмица, предаде АФП, позовавайки се на държавната китайска преса. В същото време САЩ и Южна Корея планират съвместни военни маневри в Жълто море.

Китайската народноосвободителна армия забрани на всички съдове да навлизат в голям район от сряда до 5 юли, когато ще се проведе военноморското учение, съобщи вестник „Чайна дейли”.

Военните маневри идват в момент, когато САЩ и Южна Корея планират специално военноморско учение като демонстрация на сила в отговор на инцидента, при който Северна Корея потопи южнокорейски боен кораб през март. Датите на това учение не са обявени още. КНДР предупреди във вторник, че случаен сблъсък по време на маневрите може да предизвика война. /ИА Фокус/ - Още за ВМС на Китай

 
29.06.2010, 10:30

САЩ разширяват правото на притежаване на оръжие

Върховният съд на САЩ потвърди и дори усили правото на притежаване на оръжие, и обяви за противоконституционни локални забрани както например в Чикаго. Това принципно решение бе взето с мнозинство от пет срещу четири гласа. Сега конституционното право да се притежава оръжие е валидно за цялата страна. Досега отделни щати и градове можеха да ограничават действието на закона. 90 милиона американци притежават огнестрелно оръжие. /DW/

 
29.06.2010, 10:25

„Изток-2010” е главното събитие за руската армия

Оперативно-стратегическото учение „Изток-2010", в което участват Въоръжените сили и други силови структури, се провежда в Сибирския и Далекоизточен федерален окръг. За участие в него са привлечени около 20 хиляди военнослужещи, 70 самолета, 2500 единици въоръжение, военна и специална техника, около 30 кораба. Темата на учението е „Подготовка и използване на съединения и войскови части в новата организирано-щатна структура за изпълняване на задачи в изолирани направления за осигуряване на военната безопасност на Русия". Още за СВ на Русия

 
29.06.2010, 10:13

Руски компании влязоха в класацията на най-големите предприемачи във военната промишленност

Девет руски компании влязоха в класацията на 100-те най-големи предприемачи във военната промишленност. Класацията е съставена от авторитетния американски ежеседмичник „Дифенс нюуз".

Това са концерна за противовъздушна отбрана Алмаз-Антей", авиохолдингът „Сухой", корпорациите „Иркут", „Тактическое ракетное вооружение", „МиГ", Вертолеты России", "Уралвагонзавод", производственото обединение „Севмаш" и московското машиностроително предприятие „Салют". Както отбелязва изданието, в своя анализ то е взело предвид финансовата информация предоставяна от самите компании. Начело на класацията е американската корпорация „Локхид-Мартин". Още руски военнопромишлен комплекс

 
29.06.2010, 10:06

Lockheed ще предложи F-35 на индийските ВМС

Компанията Lockheed Martin ще предложи самолетите пето поколение F-35, които да отговорят на изискванията на ВМС на Индия за изтребители за своите самолетоносачи.

Американската компания е получила запитване за информация (RFI) относно F-35, които могат да се експлоатират от самолетоносачи, съобщи вице-президента на Lockheed Martin Орвил Принс. ВМС на Индия вече са били презентирани за характеристиките и възможностите на F-35 B/C.

ВМС на Индия ще получат първия самолетоносач собствено производство през 2015 година и в недалечно бъдеще се планира производството на други два. Водоизместимостта на индийския самолетоносач е 40 000 тона, дължина - 260 м, а максималната скорост е 28 възела. /pan.bg/ - Още за F-35

 
29.06.2010, 01:15

Стенли Маккристъл възнамерява да се пенсионира

Американският генерал Стенли Маккристъл, който беше отстранен от поста главнокомандващ международните сили в Афганистан, е съобщил на армията, че ще се пенсионира, съобщава австралийският вестник „Сидни морнинг хералд”.

Говорителят на американската армия Том Колинс обяви, че Маккристъл е запознал с намерението си администрацията на армията, но все още не е подал официално документи за пенсионирането си. Засега не е ясно кога генералът ще напусне завинаги армията, но процедурата отнема няколко месеца.

Барак Обама похвали службата на Маккристъл в американската армия, но заяви, че интервюто му за списание „Ролинг Стоун” е било прекалено. /ИА „Фокус”/

 
 
 
28.06.2010, 21:57

Индийските военни се отказват от гранатите от времената на Първата световна война

Индийските военни в близко време ще преминат на по-леки и безопасни модулни ръчни граната MMHD, съобщава The Times of India. Новите граната ще заменят остарелите 36M, използвани още от времето на Първата световна война.

36M, използвани от индийските военнослужещи в момента, нямат отделяеми части. Новите MMHD имат отделна запалка, а също и защитна капачка на отвора за запалката в корпуса на гранатата. Отделяемата запалка ще позволи да се избегнат случаите на взривяване на гранатите при транспортирането им.

Времето за взривяване на гранатата е фиксирано на три секунди, като в близко време се предвижда за гранатата да бъде създадена и електрическа запалка.

Осколочната граната 36M, известна като ръчната граната на Миллс, е отбранителна и е разработена през 1915 година във Великобритания и има радиус на поражение до 30 метра. – Още ръчни гранати

 
28.06.2010, 21:31

ВМС на Швеция ще закупят две дизелови подводници

Парламента на Швеция е одобрил покупката на две нови подводници за ВМС на страната, съобщава Defence Talk. Покупката на двете подводни лодки ще стане през 2010 година, като със строителството им ще се заеме компанията Kockums. След приемането им на въоръжение, подводния флот ще наброява пет субмарини.

В случая става въпрос за покупката на подводници от ново поколение, които се разработват в Швеция от февруари 2010 година в рамките на проекта A26. Водоизместимостта на A26 ще бъде около 1900 тона, дължината на корпуса – 63 метра, а ширината – 6,4 метра. Подводницата ще има четири 533 мм торпедни апарата и един универсален отсек за допълнително въоръжение. Автономността на субмарината ще бъде няколко седмици.

В момента най-съвременните шведски подводници са дизел-стирлинг-електрическите субмарини клас Gotland. Общо на въоръжение във ВМС на страната има три такива лодки. Те са включени в състава на военноморските сили през 1996 година и са първите в света подводници, на които се използват въздухонезависими двигатели Стирлинг.

Подводниците Gotland са способни да развиват скорост до 20 възла (до пет възла при използването само на двигател Стирлинг). На подводните лодки са монтирани четири 533 мм и два 400 мм торпедни апарата.

Сега подводния флот на Швеция включва пет подводници, включително две субмарини клас Sodermanland, които ще бъдат снети от въоръжение след приемането на двете A26. Още подводници

 
28.06.2010, 20:54

Русия ще реформира МВР

Русия ще реформира МВР и ще превъоръжи въоръжените си сили според финансовите си възможности. За това съобщи президентът на Русия Дмитрий Медведев на съвещание по бюджета на силовите ведомства в краймосковската резиденция в Горки. Основните въпроси на срещата - реформиране на МВР, преоборудване  на армията и флота, осигуряване на жилища за офицерите и реализиране на държавната програма по оръжията.

 
28.06.2010, 18:55

Германия създаде нова модификация на танка "Леопард"

Немската компания Krauss-Maffei Wegmann, производител на тежките танкове Leopard 2, разработи нова модификация - L2A7+, съобщава Strategy Page. Новият танк е снабден с модулна броня, подобрена система за набюдение, включваща по-голям брой вънщни камери и високоточно въоръжение. Министреството на Германия планира да модернизира 150 танка Leopard 2A6 до модификацията 2A7+. В момента на въоръжение в сухопътните войски на Германия са 225 танка Leopard 2A6 и 125 - 2A5.

Модулната броня на Leopard 2A7+ осигурява защита на екипажа от мини и самоделни взривни устройства. Има възможност и за монтирането на допълнителни комплекти за зашита, които осигуряват пълна зашита на танка от РПГ. Предвижда се възможността за инсталиране също така на комплекта броня Duell-Kit, който осигурява защита в предната полусфера от кумулативни и кинетически боеприпаси. С танка може да се води стрелба с 120мм фугасни снаряди с програмирано насочване. Танкът е снабден и с нови бордови компютърни системи, допълнителна силова установка и конденционер.

Масата на 2A7+ достига до70 тона. За сравнение масата на предишния вариант 2A6 не превишава 55 тона.

Танкът Leopard 2 е най-разпространения в света в своя клас и се намира на въоръжение в 16 страни, включително Германия, Финландия, Канада, Австрия и Гърция. От 1972 година, когато е създаден танка, компанията Krauss-Maffei Wegmann е произвела над 3500 броя. /pan.bg/ - Още за Leopard

 
28.06.2010, 18:43

Boeing предлага на Южна Корея стелт вариант на F-15

Американският концерн Boeing предлага на Южна Корея модифициран вариант на изтребителя F-15 – F-15 Silent Eagle, в който е приложена стелт технология. Конгресът на САЩ вече е одобрил износа на F-15SE за някои страни, включително и за Република Корея. В най-близко бъдеще ВВС на Южна Корея ще бъдат запознати с характеристиките на F-15SE.

ВВС на Южна Корея планират да закупят в бъдеще многофункционалния самолет пето поколение F-35 Lightning II. По информация на Boing F-15SE успешно конкурира F-35, като ефективната площ на разсейване на F-15SE в предна проекция е равна на тази на F-35.

Прототипът на новия F-15SE е представен за първи път на 17 март 2009 година. Boing е успял да намали ефективната площ на разсейване като за сметка на по-малкия обем на горивните резервоари инсталира вътрешни отсеци за разполагане на въоръжението. Предполага се също, че при по-късните серии опашните плоскости ще са с 15 градусов наклон .

F-15 Silent Eagle ще има максимална скорост от 2600 км/ч и далечина на полета до 3000 км. Все още няма информация с какво въоръжение ще е новия изтребител. /pan.bg/ - Още за F-15

 
28.06.2010, 17:40

Съвместно българо-американско обучение започва на учебен полигон „Ново село”

Съвместно българо-американско обучение започва от днес, 28 юни, на полеви учебен полигон „Ново село”.  В него ще участват лекопехотен взвод от  Втора Тунджанска лекопехотна бригада на Българската армия и взвод от Морската пехота на армията на САЩ.

Съвместните занятия, които ще се проведат в рамките на 11 дни,  са част от програмата за обучение на Морската пехота на САЩ „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE-10. /МО/

 
28.06.2010, 17:26

Новата щабквартира на НАТО ще бъде построена до 2015 г.

Новата щабквартира на НАТО ще бъде построена в белгийската столица до 2015 година, съобщи генералният секретар на Североатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен. По неговите думи, при строителството на новият комплекс ще бъдат задействани „най-новите екологични технологии", което ще позволят той да бъде направен „максимално ефективен и евтин за експлоатация", предава ИТАР-ТАСС. Контракт за строителството на новата щабквартира бе подписан със строителната компания „Алианс". Резиденцията ще струва на НАТО 460 милиона евро. – Още за НАТО

 
28.06.2010, 15:15

Норвежкият министър на отбраната ще посети Афганистан

Норвежкият министър на отбраната Грете Фаремо съобщи днес, че лично ще посети Афганистан, за да върне телата на четиримата норвежки военнослужещи, които загинаха в неделя в северната част на страната, предава АФП.

Тя допълни, че ще отпътува за Афганистан, „колкото е възможно по-скоро”.

Норвежкият премиер Йенс Столтенберг заяви, че дълбоко съжалява за загубата на човешки животи и отбеляза, че атаката е жестоко припомняне на опасностите в норвежкото участие във военната мисия в Афганистан. /ИА „Фокус”/

 
28.06.2010, 15:10

Генералният щаб на Русия обяви, че ученията „Изток-2010” не са насочени към нито една държава

Оперативно-стратегическото учение „Изток-2010”, което ще се състои от 29 юни до 8 юли, има изключително отбранителен характер, заяви днес началникът на руския генерален щаб генерал Николай Макаров, цитиран от Интерфакс.

По думите му, „Изток-2010” е най-мащабното мероприятие по оперативна и бойна подготовка за тази година и ще бъде логично продължение на маневрите „Есен-2009”, които се проведоха на територията на Западна и Северозападна Русия и Беларус.

 
28.06.2010, 11:54

ВМС на Бразилия ще получат 30 торпеда Mk.48 Mod.6AT

Компанията "Рейтеон интегрейтед дифенс системз" планира през септември да започне доставка за ВМС на Бразилия на 26 тежки торпеда Mk.48 Mod.6AT в рамките на контракт, подписан с Командването за корабостроене и въоръжение на ВМС на САЩ.

Бразилия ще получи от САЩ общо 30 торпеда Mk.48 Mod.6AT, съгласно контракт, подписан в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” през април 2007 година. Първите четири торпеда ще бъдат от наличните във ВМС на САЩ.

Планира се доставката на торпедата Mod.6AT да бъде завършена до 2012 година.

Според информация на "Джейнс", бразилска подводница "Тупи" ("Тип-209/1400") наскоро е провела стрелби от подводно положение с торпеда Mk.48 Mod.6AT.

Освен закупуването на торпеда, Бразилия модернизира четири дизел-електрически подводници клас "Тупи" и една субмарина клас "Тикуна". В рамките на отделен контракт на стойност 35 милиона долара на тези подводници ще бъдат поставени системи за управление на компанията "Локхид Мартин". Още торпеда

 
28.06.2010, 11:03

КНДР заплаши с военни действия Южна Корея и САЩ

Северна Корея заплаши, че ще предприеме военни действия срещу Южна Корея и САЩ, заявявайки, че съюзническите сили са внесли "тежко оръжие" в селището Панмунджом в демилитаризираната зона между КНДР и Южна Корея. Северна Корея, която е в центъра на шестстранните преговори за прекратяване на ядрената й програма, съобщи също така, че няма друг избор освен да засили ядрената си "спирачка" срещу враждебно настроените САЩ. КНДР, която САЩ и Южна Корея обвиняват, че е потопила южнокорейски боен кораб през март, вече засили напрежението, заплашвайки с война, ако бъде наказана за морската атака. Според Пхенян тя е била изфабрикувана от Сеул. "Американските сили внесоха оръжие (в селището) около 7,25 ч на 26 юни", съобщи севернокорейската осведомителна агенция КЦТА, позовавайки се на военни източници. Тя допълни, че оръжията трябва да бъдат изтеглени незабавно. "Ако не бъде изпълнена принципната молба на Корейската народна армия, ще бъдат взети решителни военни контра мерки в района", допълни агенцията. Севернокорейската армия, която се състои от 1,2 милиона военнослужещи, е една от най-големите в света. КНДР и Южна Корея технически все още са във война, след като конфликтът от 1950-1953 г. завърши с примирие, но без подписан мирен договор. /Ройтерс/

 
28.06.2010, 10:52

Турция затвори небето си за израелски самолети

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е затворила въздушното си пространство за Израел, предаде БТА, позовавайки се на Анадолската агенция.

Пред репортери в Канада турският министър-председател е казал, че Турция е наложила забрана на полетите след рейда на израелски командоси на 31 май срещу хуманитарна флотилия с помощи за Газа, при който бяха убити 9 души.

Ердоган отказал да съобщи повече подробности.

Турция призова международната общност да наложи санкции на Израел, както и на страните, грубо погазили международното право.

Припомняме, турските власти заплашиха да намалят военните и търговски взаимоотношения с Израел. Изтеглиха и посланика си от Тел Авив, като заявиха, че няма да го върнат, докато Тел Авив не се извини за рейда.

Междувременно израелски военни специалисти, които обучават турски офицери да пилотират бойни безпилотни самолети Heron бяха изтеглени от Турция.

Независимо, че курсовете не са приключили, при така създалите се условия израелските специалисти не могат да останат на турската военновъздушна база в Батман и тестовите полети се отменят. /news.bg/

 
28.06.2010, 10:46

Русия замразява военното си присъствие в Киргизия

Русия временно замразява плановете по нарастване на военното си присъствие в Киргизия. След решението да не изпраща за републиката миротворци, Москва няма намерение да подновява преговорите за създаване на военен учебен център на юг в страната, за което имаше договореност с бившия президент Курманбек Бакиев. В това време САЩ, обявили за намерение да инвестират 10 милиона долара в строителството на нов учебен център в Таджикистан, активизират военното си присъствие в региона, съобщава вестник „Комерсант".

 
28.06.2010, 07:04

Четирима норвежки военнослужещи са загинали при бомбена експлозия в Афганистан

Четирима норвежки военнослужещи са загинали в резултат на бомбена експлозия в Афганистан, предаде АФП. Експлозията е засегнала конвой на норвежки военни. По този начин общият брой на норвежките военнослужещи загинали в Афганистан достигна девет души. Норвегия има около 500 военни в Афганистан, по-голямата част от които са съсредоточени в столицата Кабул и в северната част на страната, допълва агенцията.

В същото време военнослужещ от САЩ е загинал, а още двама американски военни са пострадали, в резултат на катастрофа в южната част на Ирак, предаде агенция Синхуа. Представители на американските военни власти съобщиха, че инцидентът е станал на 180 км южно от Багдад. Катастрофирало е военно-транспортно средство, принадлежещо на САЩ. Ранените военни са били транспортирани във медицинска военна база. /ИА „Фокус”/

 
 
 
27.06.2010, 22:35

Наши военни технологии хит в НАТО

Сензационен интерес са предизвикали сред европейските и американците ни съюзници в НАТО наши военни изобретения, които са били показани на последното и най-голямо по посещаемост изложение за отбранителна техника, което се е провело преди броени дни в Националния изложбен център в Париж..... Още

 
27.06.2010, 21:40

Европейските фирми отпаднаха от индийския вертолетен конкурс

Европейските вертолетостроители няма да вземат участие във финалния етап от конкурса за доставка на 22 щурмови вертолета за индийските въоръжени сили, съобщи индийския вестник Indian Express.

Eurocopter директно отказа да участва в конкурса, като не даде шанс на техния Tiger. Отказът на италианците от AgustaWestland обаче е дошъл буквално в последния момент. Според индийски източници италианската машина AW129 Mangusta не е могла да отговори на изискванията за опериране във високопланински условия.

По такъв начин състезанието остава да е между американския AH-64D Apache Longbow и руския Ми-28Н. Това, което предстои са високопланински изпитания в Индия и оръжейни изпитания в Русия и САЩ.

Сделката за 22-та щурмови вертолета може да достигне около $600 млн. Машините ще заменят остарелите Ми-35. /Аеро/

 
27.06.2010, 18:47

Френска фрегата ще проведе учения във водите на Грузия

Френската фрегата Jean De Vienne в рамките на френско-грузинското сътрудничество ще посети пристанище Батуми и ще участва в съвместни учения, съобщава посолството на Франция в Грузия.

Според посолството, визитата ще се състои от 8 до 11 юли. – Още фрегати

 
27.06.2010, 18:37

ВМС на САЩ снеха от въоръжение подводницата Philadelphia SSN 690

Церемонията по извеждането от състава на ВМС на САЩ на многоцелевата атомна подводница Philadelphia тип Los Angeles се състоя в петък в базата Ню Лондон, щат Кънектикът. Затова съобщава Navy Times цитирайки официално заявление на командира на субмарината.

Подводницата се завърна в базата си на 3 февруари, завършвайки станалото последно в нейната история 16-то бойно дежурство.

Бившия командир на подводната лодка Джон Спенсер е назначен на длъжност заместник на командира на 8-ма флотилия подводници в Норфолк, щат Вирджиния.

От 45-те многоцелеви подводници тип Los Angeles на ВМС на САЩ 18 вече са изведени от строя. – Още за подводниците от проект Los Angeles

 
27.06.2010, 18:20

Матрос е загинал, падайки от крайцера USS Cowpens CG 63

Матрос от крайцера Cowpens (CG 63) в четвъртък е починал след падане от мостика на кораба, намиращ в сух док, съобщава Navy Times цитирайки представител на 7-ми американски флот.

Името на загиналия не се съобщава. Независимо от своевременно предприетите реанимационни мероприятия, матроса е загинал във военно-морската болница. Следствието предполага, че става въпрос за самоубийство.

Крайцера Cowpens, зачислен към военноморската база Йокосука в Япония, от февруари тази година е в сух док за ремонт. – Още за Cowpens CG 63

 
27.06.2010, 17:34

Войната в Афганистан е „по-трудна и по-бавна” от очакваното, заяви директорът на ЦРУ

САЩ регистрират напредък в Афганистан, но войната е била „по-трудна и по-бавна отколкото някой очакваше”, заяви директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, предаде АФП.

Почти деветгодишната война е била „много тежка борба. Напредваме. Но е по-трудно и по-бавно отколкото всеки можеше да очаква”, коментира Леон Панета.

Панета, който застана на поста миналата година, подчерта че от ключово значение е дали афганистанците ще поемат отговорността за борбата срещу екстремистите след като международните сили се изтеглят от страната. /ИА „Фокус”/

 
27.06.2010, 15:09

Ракета "Ариана" изведе в орбита два нови спътника

Ракета-носител "Ариана-5", изстреляна от космическия център Куру във Френска Гвиана, изведе в геостационарна орбита два нови спътника. Стартът на ракетата беше отлаган на два пъти. Единият от двата сателита е за подобряване на телекомуникационните връзки с Близкия Изток и Северна Африка, а с другия ще бъдат правени метеорологични измервания в Южна Корея и Тихия океан. – Още космически системи

 
27.06.2010, 15:05

САЩ и Южна Корея удължават споразумението си за военна помощ

Южна Корея получи уверения от американския президент Барак Обама, че в случай на военен конфликт САЩ ще поемат командването на южнокорейските въоръжени сили. В рамките на срещата в Торонто Обама е уверил южнокорейския си колега И Мюн-бак, че споразумението за военна помощ се удължава до 2015 година. Преди това лидерите на Г-8 осъдиха инцидента от март, при който Северна Корея изстреля торпедо срещу южнокорейски кораб. При нападението загинаха 46 южнокорейски моряци. /DW/

 
27.06.2010, 14:45

Китай забранява блоговете на военните

Китай забрани на своите 2,3 милиона войници да правят уеб сайтове и да изграждат блогове, с което още повече затегна ограниченията върху интернет в страната, информира АФП.

Войниците не могат да отварят блогове в интернет, независимо дали го правят като военнослужещи или не, заяви Ван Лун - политически комисар на Китайската народноосвободителна армия, цитиран от Синхуа. Интернет е сложно нещо и ние трябва да вземем предпазни мерки заради капаните в мрежата, добави той, наблягайки на тревогата за "поверителността" по военните въпроси.

Забраната фигурира в новия вариант на Вътрешния административен правилник на най-многобройната армия в света, влязъл в сила на 15 юни. Китай въведе мащабна система за цензуриране на интернет, определяна от някои като „преграден огън", която блокира достъпа до сайтове или цензурира съдържанието им, възприемано от Пекин като неприемливо, независимо дали се касае до порнография или политическо дисидентство.

Китай се позова на държавната сигурност, за да защити правото си на цензура и поиска да бъде зачитан начинът, по който управлява своите 400 милиона потребители - най-голямата интернет общност в света. В началото на годината Китай и Google се скараха по въпроса за свободата в интернет, което накара американския уеб гигант да затвори китайската си търсачка. /Darik/

 
27.06.2010, 09:46

Двама канадски войници са загинали в Афганистан

Двама канадски военни, мъж и жена, са загинали в Афганистан при експлозия на взривно устройство в петък, предаде АФП.

Двамата са загинали, след като саморъчно направена бомба се е взривила близо до автомобила им, докато са патрулирали в южната част на Кандахар.

С този инцидент броят на убитите канадски войници, загинали в Афганистан от изпращането на канадски части през 2002 година, достигна 150 души. Още за Афганистан

 
27.06.2010, 09:23

Аню Ангелов е на посещение в САЩ

Във Вашингтон пристигна министърът на отбраната Аню Ангелов, който започва 6-дневно официално посещение в Съединените щати.

Придружават го постоянният секретар на отбраната Николай Милков, командващият на ВВС ген.-майор Константин Попов и посланик Елена Поптодорова.

В понеделник министър Ангелов ще се срещне с министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс. В програмата за същия ден са предвидени срещи със заместник-директора на Агенцията по противоракетната отбрана на САЩ контраадмирал Рандал Хендриксън, с министъра на военновъздушните сили на Съединените щати Майкъл Донли и заместник-държавния секретар по контрола на въоръженията и въпросите на международната сигурност Елън Таушър.

Министър Ангелов ще се срещне и със сенаторите Ричард Лугър, заместник-председател на Комисията по външна политика и Джон Маккейн - заместник-председател на Комисията за въоръжените сили.

Българският министър на отбраната ще посети базата на Обединеното командване на силите на САЩ в Съфолк, щата Вирджиния. /БНР/

 
27.06.2010, 00:27

Адмирал Майкъл Мълън ще пристигне днес на посещение в Израел

Председателят на Комитета на началник-щабовете на САЩ адмирал Майкъл Мълън ще пристигне днес на посещение в Израел, съобщава на електронната си страница израелският вестник  „Йедиот Ахронот”.

Предвидена е среща на Мълън с началника на израелския Генерален щаб генерал-лейтенант Габи Ашкенази.

Очаква се основната тема в разговорите да бъде ситуацията в Ивицата Газа.

 
 
 
26.06.2010, 17:23

Генерали си тръгват поради навършване на пределна възраст

Неколцина генерали ще бъдат освободени поради навършване на пределна възраст през тази година, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти днес. Той напомни, че вече бяха освободени 7 генерали.

Има генерали, които навършват пределна възраст през 2010 г. и те ще бъдат освобождавани, изтъкна министърът. Един генерал ще бъде освободен съвсем скоро – в началото на юли. Не мога да кажа името, защото още не съм говорил с него, но той знае, заяви министърът.

По думите му предстои да бъдат освобождавани и други генерали поради навършване на пределна възраст като заместник-командващия Съвместното оперативно командване контраадмирал Симеон Цеков и началника на Сухопътни войски генерал-лейтенант Иван Добрев.

Предстои съвсем скоро да бъде освободен и директорът на служба „Военна информация” генерал-майор Пламен Студенков, който навършва пределна възраст на 1 септември, заяви министърът на отбраната. По думите му обаче генералът след няколко дни ще пусне рапорт за освобождаване по взаимно съгласие.

Министърът на отбраната напомни, че преди дни е бил освободен от длъжност главният инспектор на МО генерал-майор Володя Цветанов. Той вероятно ще замине като военен аташе в Украйна. Министър Ангелов съобщи още, че предстои друг генерал пък да заеме същия пост в САЩ.

Но на практика в резултат на щатните промени не освобождаваме генералите, изтъкна министърът. Длъжностите се определят с указ на президента и ако освободя някои генерали, би трябвало да предложа други за назначаване и те да станат генерали, обясни той.

Предстоят нови назначения в Сухопътни войски, а също ново назначение на директор на служба „Военна информация”, предстои ново назначение на главен инспектор на МО, обобщи министърът на отбраната. /БА/

 
26.06.2010, 14:26

ВМФ на Русия може да закупи крайцера „Украйна”

Командването на военноморския флот на Русия проучва възможността да закупи от украинската страна недостроения ракетен крайцер „Украйна”, съобщи главнокомандващият ВМФ адмирал Владимир Висоцкий, цитиран от РИА Новости.

Темата за дострояването на крайцера и възможността за продажбата му на Русия бе обсъдена по-рано тази седмица в Севастопол от подкомисията по въпросите на отбраната и сигурността на руско-украинската междуправителствена комисия.

„Договорихме се с украинската страна, че до следващото заседание на подкомисията, в последното тримесечие на годината, ще проучим всички варианти за съдбата на кораба и ще представим нашите предложения”, заяви Висоцкий. /ИА „Фокус”/

 
26.06.2010, 14:18

Индийските ВВС ще закупят допълнителни 42 руски изтребителя Су-30МКИ

Властите в Индия искат да закупят допълнителни 42 руски изтребителя Су-30МКИ, съобщиха руски медии, позовавайки се на „Таймс ъф Индия”.

Както е съобщил високопоставен източник, комисията по отбрана на правителството на Индия е одобрила сделката в началото на юни. За целта са отделени 3,4 млрд. долара и се планира самолетите да постъпят на въоръжение в индийските военновъздушни сили до 2018 г. – Още за Су-30МКИ

 
26.06.2010, 11:02

Армията минава на сандвичи, спряха кетъринга

3 от 4-те фирми, които досега хранеха войската, отказват да продължат.

Тъй като не действа и старото столово хранене, дежурните екипи, пилотите, техниците нямат друг избор, освен да минат на сандвичи от вкъщи.

От 1 юни всички, на които се полага безплатно ядене, получават съответните суми на ръка. По информация от министерството на отбраната средно на ден бюджетът плаща по около 10 лв. с ДДС на човек за храна..... Още

 
26.06.2010, 10:51

Жена ще ръководи ФБР в Ню Йорк

Жена ще ръководи ФБР в Ню Йорк, предаде в. „Ню Йорк поуст".

Директорът на агенцията Робърт Мюлер назначи Джанис Федарчук да оглави най-голямата структура на специалната служба в мегаполиса.

Това става за първи път в стогодишната история на ФБР. Джанис Федарчук ще командва 2000 души.

Тя ще бъде натоварена с тежката задача да повиши сигурността във финансовото сърце на мегаполиса. Само преди седмици беше предотвратен атентат на „Таймс скуеър".

Джанис Федарчук започва кариерата във ФБР през 1987 г. в Лос Анджелис, където се бори срещу организираната престъпност и разпространението на наркотици.

 
26.06.2010, 10:45

Какво оставя в Афганистан уволненият ген. Маккристъл

Генерал Стенли Маккристъл промени из основи стратегията на международните сили в Афганистан, които командваше, но бе отстранен твърде рано, за да може в Кабул да бъде направена преценка дали тактиката му започва да дава плодове. Бившият шеф на специалните операции на американските въоръжени сили постави населението в центъра на стратегията на НАТО и получи резултати, издавайки заповед на войските си веднага щом бе назначен за командващ през юни 2009 г., да правят всичко възможно да щадят цивилните.... Още

 
26.06.2010, 10:30

Невъзможната мисия на НАТО - и със, и срещу Русия

В Брюксел се състоя международна конференция “Европейските измерения на НАТО”, на която се изказа генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. В речта си, посветена на това, каква трябва да бъде организацията в 21-ви век, Расмусен нито веднъж не спомена Русия.... Още

 
 
 
25.06.2010, 21:53

Пакистан получава първите си F-16 block 52

Утре, 26 юни 2010 г., пакистанските ВВС трябва да получат първите три новопостроени многоцелеви изтребители F-16 block 52. Останалите 15 самолета ще бъдат доставени през тази и следващата година.

През септември 2006 г. САЩ и Пакистан сключиха сделка за доставката на 18 многоцелеви изтребителя F-16C/D block 52 (12 едноместни и шест спарки). Стойността на сделката е около $1,4 млрд. В момента в САЩ се обучават първите осем пилота, които ще се приучат на новия вариант на F-16.

Освен доставката на нови F-16, Пакистан се е споразумял със САЩ и за модернизиране на 24 от старите F-16A/B. Стойността на модернизацията е около $1,3 млрд. /Аеро/ - Още за F-16

 
25.06.2010, 20:09

Летец-щурман се шегува с авиционни ентусиасти от кабината на прелитащ Tornado GR4

Пилот-щурман от Кралските ВВС на Великобритания се пошегува от кабината на прелитащ ниско над земята изтребител, показвайки собственоръчно написан лист с думите “I'm with stupid” (‘Аз летя с глупак’) със стрелка насочена към летеца отпред. Екипажът е изпълнявал тренировъчен полет със струващ над 14.6 милиона евро изтребител Tornado GR4, когато щурманът е извадил листа с надписа при прелитане ниско по долината Сноудония в Уелс, място където любители на авицията често се събират да наблюдават и снимат нископрелитащите изтребители. Този момент напомня известната сцена с Том Крус във филма Top Gun, когато актьорът показва пръст на руски пилот в "МиГ" при изпълнение на “невъзможно пикиране с отрицателно претоварване 4G”, оправдавайки се по-късно с фразата, че “просто е поддържал международни връзки”.

Министерството на отбраната на Великобритания приема случая с усмивка. Говорителят на военното ведомство заявява за "The Sun", че “всички летци от Кралските ВВС се обучават да станат абсолютни професионалисти, но както във всяка работа има кратки весели моменти”.

Надписът “I'm with Stupid” със стрела се появяват на тенисфанелки през 70-те години на миналия век. /pan.bg/ - Още за Tornado GR4

 
25.06.2010, 18:02

ВМС на Германия извадиха от въоръжение последния Breguet Br.1150 Atlantic

ВМС на Германия извадиха от въоръжение последния самолет за морско разузнаване Breguet Br.1150 Atlantic. Събитието е отбелязано с открит ден в базата и прелитане на самолета с борден номер 61+03, ескортиран от три хеликоптера Sea Lynx, след което се приземява завинаги. Самолетите Breguet Br.1150 Atlantic се експлоатират от 60-те години от Marinefliegergeschwader 3 (MFG-3). Самолетите Breguet Br.1150 Atlantic са зменени с осем P-3C Orions, закупени от Холандия преди няколко години. /pan.bg/

 
25.06.2010, 17:30

Изменение на организационната структура на бойните лазери

Според информация на пресслужбата на компанията Boeing, взето е решение за обединяване на структурите ALTB (Airborne Laser Test Bed) и Directed Energy в единна структура Directed Energy Systems с щаб – квартира в град Albuquerque (щат Ню Мексико).

Консолидацията ще позволи обединяване на усилията на двете групи с цел разработване на лазер с военно назначение.

Именно ALTB обезпечи провеждането през февруари 2010 година на първите в света изпитания, в хода на които балистична ракета бе унищожена непосредствено с лазерен лъч на активния участък на полета.

 
25.06.2010, 17:09

Новият боен самолет ще укрепи суверенитета

Програмен екип ще работи по избора на самолет, а решението ще е колективно, казва началникът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов..... Още

 
25.06.2010, 17:02

Продават на търг частите от стари танкове “Майбах”

Части от старите танкове “Майбах” и самоходни установки ще бъдат продадени на открит търг. Това стана ясно от отговор на министъра на отбраната Аню Ангелов по време на парламентарния контрол. Народният представител Атанас Мерджанов попита какво е местонахождението, наличността и състоянието на немските танкове от различни модификации, използвани в близкото минало като танкоогневи точки в така наречената укрепена линия “Крали Марко”.

Министърът посочи, че до 15 юли на Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъдат предадени частите и елементите от техниката с музейна стойност. Останалите екземпляри ще бъдат предложени на търг. Аню Ангелов напомни, че това не са танкове, а части от тях – куполи и други елементи от конструкцията на бойните машини.

При провеждането на открития търг ще дадем възможност на всички, които искат, да участват, изтъкна той. При предишни подобни търгове началните цени са били от 250 до 1100 лв. за отделни части.

Въпросните танкове и самоходни установки са снети от въоръжение през 2007 и началото на 2008 г. По заповед на предишния министър на отбраната от края на 2008 г. всичките 84 единици техника е трябвало да бъдат предадени в НВИМ.

От 2008 г. четири комисии в МО се занимавали безуспешно с въпроса за изпращането на танковите части в музея или на търг. Сега въпросът е НВИМ да оцени кои от тези елементи имат музейна стойност, изтъкна Ангелов. Но няма да правя пета комисия, не искам да се занимавам с колекционерство, категоричен беше той. /БА/

 
25.06.2010, 13:08

Министър Ангелов ще проведе разговори в САЩ за евентуален нов български изтребител

Днес на пресконференция министърът на отбраната Аню Ангелов запозна медиите с актуални въпроси в дейността на МО. През последните 2 дни са подписани структурите на висшите командни звена на СВ, ВВС и ВМС, като в резултат са съкратени 167 военни и граждански лица, а бройката до обявените 297 е за сметка на вакантни щатни бройки. В администрацията на МО и във изпълнителните агенции са съкратени 161 човека и предстои още 16 да бъдат освободени вследствие промените в закона за държавния служител и в Кодекса на труда (мъже над 63 години и жени над 60 години)..... Още

 
25.06.2010, 12:07

Нова техника за ВМС на Бразилия

Запитване за намерения (Letter of Intent) е отправено от министъра на отбраната на Бразилия Нелсон Жобим и командващия на ВМС на Бразилия адмирал Жулио Соареш де Моура Нето и началник-щаба на ВМС на Италия адмирал Бруно Бранкифорте и заместник-министъра на отбраната на Италия Гуидо Кросетто.

То се отнася до възможността на бразилското министерство на отбраната да закупи италианска военна техника, която най-добре отговаря на отбранителните нужди на страната. Разглежда се изготвянето на договор за закупуване.

Бразилските намерения са за бъдещо строителство в страната на пет фрегати клас "FREMM", пет океански патрулни кораба "Sirio" (модифициран клас "Comandante") и спомагателен кораб, който да бъде съвместна модификация на клас "Etna". Тези мерки целят да модернизират част от военния флот на страната и да гарантират покриването на мисиите, възложени на ВМС от Националната стратегия за отбрана. /www.airgroup2000.com/

 
25.06.2010, 11:04

Новият договор за СНО е изгоден и за Русия, и за САЩ

Сенатът на САЩ безусловно подкрепя Договора за Съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, заяви заместник-държавният секретар Роуз Готтемюлер в интервю за вестник „Коммерсант". Тя е съгласна с президента на Русия Дмитрий Медведев, че в новия документ няма губещи - той е изгоден и за Москва, и за Вашингтон. По думите на заместник-държавния секретар, ратификацията на Договора ще създаде база за по-нататъшни преговори, ще позволи да се контролира и обсъжда съкращаването на всички видове ядрено оръжие. Готтемюлер подчерта също така, че САЩ нямат намерение да създават нови типове бойни глави и да провеждат изпитания на оръжие.

 
25.06.2010, 10:30

Русия се стреми към серийно производство на самолетите Ан-70

Русия се стреми съвсем скоро да започне серийното производство на военнотранспортните самолети Ан-70, съобщи руският министър на отбраната Анатолий Сердюков, цитиран от  РИА Новости. Сердюков днес даде пресконференция след заседанието на подкомитета по въпросите на сигурността на руско-украинската междудържавната комисия, което се проведе в четвъртък в Крим.

„Руската страна предприема всички необходими мерки за скорошното преминаване към серийното производство на самолетите”, каза министърът.

Самолетът Ан-70 трябва да смени остарелите машини Ан-12. Той е предназначен за транспортирането на товари с тегло до 47 тона. Още за Ан-70

 
25.06.2010, 09:03

Русия и САЩ започват работа по създаването на международна система за мониторинг на изстрелване на балистични ракети

Президентите на Русия и САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама обявиха намерението на страните да продължат сътрудничеството в сферата на създаването на механизъм за обмен на данни за изстрелване на балистични ракети и на космически ракети-носители, предаде Интерфакс.

„Крайната цел е да бъде създадена международна система за мониторинг и за обмен на информация за пускове на балистични ракети и космически ракети-носители. Скоро ще се състои среща на руски и американски експерти, които ще дадат началото на този процес”, се казва в изявление на двамата президенти след срещата им във Вашингтон. /ИА „Фокус”/

 
25.06.2010, 00:24

САЩ обмисляли ядрено нападение срещу Северна Корея

САЩ обмисляли план за ядрено нападение срещу Северна Корея през 1969 г, но съветниците на тогавашния президент Ричард Никсън заключили, че е по-добре да се въздържат от подобни действия.

Това показват разсекретените документи, получени от Катедрата за архиви за национална сигурност към университета "Джордж Вашингтон", съобщава Франс прес..... Още

 
25.06.2010, 00:05

Полските войници трябва да напуснат Афганистан до края на 2012 година

Полските военнослужещи трябва да напуснат Афганистан до края на 2012 година. Това заяви изпълняващият длъжността президент на Полша Бронислав Коморовски след края на заседанието на Съвета за национална сигурност на страната, предаде РИА Новости.

По време на днешното заседание бе обсъден въпросът за присъствието на полските военни части в Афганистан. По време на разговорите е направено предложение да се разработи национална стратегия за изтегляне на полските войници от централноазиатската страна до края на 2012 година.

Очаква се по време на предстоящата среща на НАТО в Лисабон Полша да предложи да започне изтегляне на войските от Афганистан. /ИА „Фокус”/

 
 
 
24.06.2010, 17:43

Учебни въздушни боеве между Су-30МКИ и F-16 Block 52

Шест изтребители Су-30МКИ от ВВС на Индия проведоха учебни въздушни боеве с F-16 Block 52 от ВВС на Сингапур по време на учението, провеждащо се във френската военновъздушна база Истър, съобщава Indian Express. Няма информация относно резултатите, но се подчертава, че индийските летци са придобили още по-добра представа за възможностите на руския изтребител и тези на F-16. Някои от индийските пилотите са успели дори да седнат в кабината на F-16 Block 52 – точно тази модификация ще получат ВВС на Пакистан, като първите четири от общо осемнадесет изтребители ще бъдат доставени до края на тази седмица.

Индия е изразила недоволство от тази сделка между Пакистан и САЩ, отбелязвайки, че това ще повлияе негативно за позициите на американските компании, участващи в конкурса за доставка на 126 изтребители за ВВС на Индия. В отговор САЩ са заявили, че са гоови да предложат на Индия още по-съвременна модификация - F-16IN Super Viper, който в момента се разработва. Към настоящия момент най-новата модификация, намираща се на въоръжение е F-16 Block 52. /pan.bg/

 
24.06.2010, 16:10

Португалия ще получи нова подводница тип 209PN

В корабостроителницата на компанията HDW се състоя церемония по предварителното предаване на ВМС на Португалия първата от двете поръчани подводници, тип 209 PN.

Договора, подписан през 2004 година за строителството на две подводници между ВМС на Португалия и немския консорциум GSC, оглавяван от HDW е на стойност около 800 милиона евро. Договора предвижда опция за строителството на трета подводница, но до този момент не е потвърдено.

Новите подводници ще заменят остарелите дизел-електрически от типа "Албакор" (Френския проект "Дафне"), които са в експлоатация около 40 години.

Строителството на главната подводница "Тридент" започна през март 2005 година. Церемонията по спускането и на вода се състоя през 2008 година. Заводските изпитания започнаха през март 2009 година.

Втората подводница е спусната на вода на 18 юни 2009 година и в момента преминава морски изпитания. Предвидено е да бъде предадена през 2011 година.

Дължината на проект 209 PN е 68 метра и ширина - 6,3 метра, с подводно водоизместване 1850 тона. Подводницата е оборудвана с комбинирана дизел-електрическа и въздухонезавидима силова установка, която и позволява да развива скорост до 22,5 възла под вода и 11 възла в надводно положение. Въоръжението се състои от осем 533 мм торпедни апарата, които могат да изстрелват торпеда WASS (боезапас на борда - 16 торпеда), ракети "Саб Харпун" или мини. Екипажа е 32 човека. /Водна зона/

 
24.06.2010, 15:23

Над 15 хил. руски военнослужещи ще участват в ученията „Изток-2010”

Над 15 хил. руски военнослужещи и над 4 хил. единици техника от Сибирския военен окръг ще вземат участие в оперативно-стратегическите учения „Изток-2010”, съобщи днес командващият на войските на Сибирския военен окръг генерал-лейтенант Владимир Чиркин, цитиран от РИА Новости.

„СибВО ще участва в ученията на четири полигона. Като цяло ще бъде привлечени над 15 хил. души личен състав и над 4 хил. единици техника”, заяви той.

Чиркин отбеляза, че на полигоните, където ще се осъществяват маневрите, ще бъдат изведени всички подвижни пунктове за управление, поради което ръководството на войските ще се осъществява непосредствено от местността.

Сред видовете бойни действия, които предстои да бъдат проведени от войските на ученията, са настъпление, отбрана, обход, преминаване в контранастъпление, а също тактически действия по локализация и ликвидиране на незаконни въоръжени формирования. Още за СибВО

 
24.06.2010, 15:20

Коментари в американската преса за смяната на главнокомандващия в Афганистан

С избирането на генерал Дейвид Петреъс за главнокомандващ в Афганистан, президентът Барак Обама минимизира вълненията, които съпътстват промяната в ръководството и създаде поне временен буфер срещу нарастващото безпокойство, че неговата стратегия за конфликта не демонстрира достатъчно напредък при действията срещу талибаните, пише „Вашингтон пост”..... Още

 
24.06.2010, 13:10

Британския флот разреши на жените да служат на подводници

Кралския флот на Великобритания разреши на жените да служат на подводници, съобщава Mail Online позовавайки се на източник от военното ведомство на страната.

Окончателното решение е било взето след като научно изследване е показало, че службата на борда на подводница не се отразява отрицателно на здравето на бременната жена и нейния плод. По-рано се смяташе, че климатичните системи, а също и преживяванията и носенето на служба близко до ядрения реактор са вредни за здравето на бъдещите майки.

В състава на ВМС на Великобритания сега има 11 атомни подводници. Първите жени ще започнат да служат през 2012 година на една от подводниците тип Vanguard, носеща на борда си ракети Trident с ядрени бойни глави. За целта жилищните отсеци на подводницата ще бъдат сериозно преустроени.

Независимо от това, че в надводните кораби на Кралския флот жените служат от 1990 година, в подводниците жените сега се допускат само в три случая. Първо, ако са граждански специалисти и то само за няколко дни; второ, ако са курсанти за нощна вахта по време на лятна практика и трето, ако са членове на семействата на подводничарите - за един ден.

Първи в света през 1985 година разрешиха на жени да служат на подводници в Кралския флот на Норвегия. През 1988 година забраната беше снета и в Кралския флот на Дания. Жени служат също и в подводните флотове на Австралия и Канада. ВМС на САЩ също са готови да допуснат жени на служба в подводниците си, като първите смесени екипажи ще се появят в края на 2011 година. Първоначално на всяка подводница клас Ohio със смесен екипаж ще служат по четири жени.

Възникват и някои опасения, свързани с взаимоотношенията на половете в затвореното пространство на корабите. Във ВМС на Великобритания вече са констатирани случаи, когато жени забременяват на борда, след което се е налагало те екстрено да бъдат сваляни на брега. При подводниците това може да стане доста трудно, защото те обикновено се намират на бойно дежурство и не изплуват на повърхността близо шест месеца. – Още подводници

 
24.06.2010, 12:21

Юни е най-кървавия месец за чуждестранните сили в Афганистан

Гибелта на още четирима войници от НАТО при инцидент в Афганистан превърна юни в най-кървавия месец за водените от САЩ чуждестранни сили за почти девет години от началото на конфликта, предаде АФП.

Черната статистика последва уволнението на главнокомандващия силите в Афганистан генерал Стенли Маккристъл, което бе посрещнато с тревога в Кабул, където афганистанските власти и чужди дипломати приветстваха смелите му усилия да промени хода на войната.

Четиримата военнослужещи загинаха при инцидент с автомобил в Южен Афганистан в сряда, съобщиха в изявление водените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ), в което липсват повече подробности за случилото се. С това броят на загиналите в резултат на конфликта този месец чуждестранни войници достигна 79 души. Така бе подобрен „рекордът” на миналия август, когато бяха убити 77 войници. /ИА „Фокус”/

 
24.06.2010, 12:13

Нова батарея с ракети „Пейтриът” пристига в Полша в края на месеца

Още една батарея с американски ракети „Пейтриът” ще пристигне в Полша в края на юни - началото на юли, съобщи полската телевизия ТВН24, която цитира съобщение на министерството на отбраната на страната.

Министерството отбелязва, че разполагането на ракетите „Пейтриът” в Полша се осъществява на ротационен принцип. Предишната батарея, която се намираше във военна база в района на Моронг от 26 май, бе дислоцирана неотдавна в Германия. /ИА "Фокус"/ Още за ЗРК „Пейтриът”

 
24.06.2010, 11:17

Започнаха полетните изпитания на AN/APG-81

Northrop Grumman съобщи, че техния нов радар с фазирана решетка AN/APG-81 е започнал летателни изпитания на борда на предсериен F-35. Задачите за първия изпитателен полет са включвали засичане на цели на много големи дистанции и са били успешно изпълнени.

Първите полетни изпитания с AN/APG-81 започнаха през август 2005 г., от борда на летяща лаборатория BAC 1-11. На нея радара изпълни над 300 полета и бяха усъвършенствани всички пет блока софтуер.

Днес изпитанията на AN/APG-81 продължават на борда на предсерийния F-35B BF-04. /Аеро/ – Още за F-35

 
24.06.2010, 11:08

Израел и САЩ нападат Иран от Азербайджан?

На северозападната граница на Иран е обявено военно положение, съобщава сайтът DEBKAfile, като се позовава на източник от иранските военни кръгове.

По думите му Корпусът на стражите на ислямската революция през последните няколко дни струпва войска и военна техника в Прикаспийския регион.

Според източника иранското разузнаване разполага с информация, че големи сили от армията на САЩ и Израел са съсредоточени във военновъздушни бази в Азербайджан и са готови във всеки момент да нанесат удари по ирански ядрени обекти..... Още

 
24.06.2010, 10:49

„Грипен” изпълни втората фаза на офсета си в Чехия

Компанията „Грипен интернешънъл” обяви, че успешно е изпълнила втората фаза от офсетната си програма в Чехия по договора за лизинг на 14 изтребителя „Грипен”, съобщиха от СААБ. Според годишния доклад за офсетното изпълнение през календарната 2009 година, одобрен от чешкото Министерство на отбраната, от началото на програмата през 2004 г. до края на миналата година по програмата са генерирани общо 19,92 милиарда чешки крони. Това означава, че е изпълнен дял от 78 на сто от офсетното задължение на „Грипен” към Чехия. За цялата 2009 г. са осъществени дейности за 3,68 млрд. чешки крони.

„Много сме доволни, че офсетната програма на „Грипен” продължава да подкрепя чешката индустрия, дори в тези трудни икономически времена”, каза програмният директор на шведската компания за Чехия Бент Литке.

Авгажиментът на „Грипен интернешънъл” в Чехия е да генерира офсет и промишлено сътрудничество в размер на 130 на сто от стойността на сделката за изтребителите, която е 25,5 млрд. чешки крони. Според договора, директният офсет трябва да е най-малко 20 на сто от тази сума. /БА/ - Още за Грипен

 
24.06.2010, 10:39

Военните ще плащат наем и за луксозно обзавеждане

Военните ще плащат вече и наем за движимо имущество. Това се предвижда в промени в наредбата за ползване на имоти от жилищния фонд на МО и за изплащане на компенсации на военнослужещите и цивилните служители, които живеят на свободно договаряне.

Досега военнослужещите плащаха много ниски наеми само за това, че живеят във ведомствено жилище. Промяната се наложила, тъй като предишното ръководство на МО по времето на ексминистър Николай Цонев е обзавело по последна мода всички жилища на армията. Наемът цели да избие поне част от парите за кухните, луксозните хладилници и мивки. Наредбата трябва да бъде подписана от военния министър Аню Ангелов. Той ще определи и наемите на недвижимите имоти.... Още

 
24.06.2010, 10:27

Ще има ли паметник на загиналите край нашите брегове руски и украински подводничари?

Този въпрос витае из различни медии през последната година и получава различни интерпретации, а официален отговор от българските институции на практика няма. Поместваме отговорът, който областният управител на Добрич Желязко Желязков е дал на питането, отправено му от председателя на Управителния съвет на Съюза па подводничарите в Република България капитан І ранг от резерва Станко Станков. В този отговор вече имаме и позицията на българското Министерство на външните работи. .... Още

 
24.06.2010, 10:03

„Грипен” защитава Световното първенство по футбол

Изтребителите „Грипен” следят за сигурността на най-голямото спортно събитие на планетата тази година – Световното първенство по футбол, което се провежда в Южна Африка, съобщава www.gripen.com

Многоцелеви изтребители „Грипен” от увеличаващата се флотилия на Южна Африка патрулират над Претория, Йоханесбург, Кейп Таун, Дурбан, Порт Елизабет, Блумфонтейн, Рустенбург, Полокване и Нелспрут – градовете, в които се провеждат срещите от Световното първенство по футбол.

Южна Африка поръча 26 изтребителя „Грипен”, от които девет двуместни и 17 едноместни „Грипен” C.

Изтребителите „Грипен” на ВВС на Южна Африка са разположени в авиобазата „Макадо” в провинция Лимпопо. По време на миналогодишното футболно първенство ФИФА Купа на конфедерациите, самолетите успешно изпълниха мисията си. Те са участвали и в мироналагащи учения.

„Грипен” е създаден така, че да се справя с настоящи и бъдещи заплахи като в същото време отговаря на строгите изисквания за сигурност, надеждност и ефективност при обучение с много ниски оперативни разходи.

Изтребителите „Грипен” могат да променят ролите си в полет и с натискането на един бутон да отговорят на нарастващите изисквания за многоцелеви функции на изтребители в  конфликтни зони.

Системите за въоръжение на „Грипен” дават на самолета предимство във въздуха и способности да осигури въздушна и противокорабна защита, офанзивна подкрепа във въздуха и тактическо обучение.

Сложните интегрирани сензорни системи дават на изтребителя „Грипен” предимства в модерната „информационна война”.

Пилотската кабина е изградена на принципа да се показва само това, от което има нужда. Пилотът има достъп до цялата информация, нужна при взимане на решение в сложни тактически операции, но без вниманието му да се отвлича от странична и ненужна информация.

Изтребителят „Грипен” притежава необходимото въоръжение и покрива оперативните изисквания както самостоятелно, така и в сътрудничество със съюзнически сили.

Системите за въоръжение на „Грипен” позволяват интегрирането на бъдещите оръжия към заплахите на утрешния ден. Доказателство за това е новодоставената ракета „въздух-въздух” IRIS-T, която направи своя публичен дебют на парада по случай 90-та годишнина на ВВС на Южна Африка.

С изтребителите „Грипен” СААБ съблюдава за сигурността по време на глобално спортно събитие, каквото е Световното първенство по футбол. Още за Грипен

 
 
 
23.06.2010, 22:15

Откритата война

През 1989 г. списание "Огоньок" публикува книгата на покойния вече журналист Артьом Боровик "Скритата война", посветена на войната в Афганистан, водена от СССР. Днешната война в Афганистан не е скрита. Тя е "открита" и се развива пред очите ни. Всеки ден четем кой, къде и как е загинал в нея. Вчера правителството реши да изпрати още 65 български военни в новата, поредна, афганистанска война. Още войски и още войски, и още войски, и така до пълна победа..... Още

 
23.06.2010, 21:28

Барак Обама освободи генерал Стенли Маккристъл

Барак Обама прие оставката на американския главнокомандващ в Афганистан генерал Стенли Маккристъл и поиска изявилият се през войната в Ирак генерал Дейвид Петреъс да застане на негово място, предаде АФП, позовавайки се на американски официален представител.

„Президентът прие оставката на Маккристъл и избра генерал Дейвид Петреъс за главнокомандващ на ИСАФ и нашите сили в Афганистан,” каза източникът, пожелал да запази анонимност.

Маккристъл подал оставка, след като бе повикан във Вашингтон за лична среща с Обама късно в сряда заради откровените му критики по адрес на екипа на президента за национална сигурност в интервю за списание „Ролинг стоун”.

 
23.06.2010, 19:54

Новите Су-34 ще сменят старите бомбардировачи

За първи път два от най-новите руски фронтови бомбардировачи Су-34 преодоляха без междинно кацане 6000 километра от Липецк (на юг от Москва) до Комсомолск на Амур (Хабаровски край) в Далечния Изток. Машините ще вземат участие в учението "Восток-2010", което ще се проведе в края на юни - началото на юли.

Както съобщават от военновъздушните сили на Руската Федерация, обикновените бомбардировачи прелитат не повече от 3000 километра. Су-34 е фронтови бомбардировач от ново поколение, който през близките години ще смени остарелите Су-24 и Су-24М. Максималната скорост на новия самолет е почти 2000 километра в час. Още за Су-34

 
23.06.2010, 17:21

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще присъства на церемония по изпращането на 8-ма рота за Афганистан

Министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват утре, 24 юни, в церемония по тържественото изпращане на 8-ма рота за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан – ISAF, за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар.  Церемонията ще се състои в поделение 34750 – Карлово.

Същият ден министър Ангелов ще присъства на съвместно занятие за постигане на оперативна съвместимост на Специализирания отряд за борба с тероризма на МВР и Военна полиция на МО. То ще се проведе на Гарнизонен учебен център „Анево”. По време на съвместното занятие ще се извърши сертифициране на взвод „Военна полиция” за участие в мисии и операции зад граница. Ще бъде показана бойна и специализирана техника на взвода.

Министър Ангелов ще проведе и среща с военнослужещите от поделение 34750 – Карлово и военнослужещи от запаса и резерва от региона. /МО/

 
23.06.2010, 17:04

Близо 70% от южнокорейците смятат за възможен въоръжен конфликт със Северна Корея

Седем от всеки десет южнокорейци (69,4%)смятат, че шансовете за въоръжен конфликт със Северна Корея са високи, съобщават медии в Южна Корея.

Дадената информация е основана на резултати от проучване, в което взеха участие 1000 граждани на Южна Корея. Малко над 20% смятат, че подобен сценарий е малко вероятен.

По-малко от 10% от участвалите в допитването смятат, че противоречията между двете страни могат да доведат до пълномащабна война. /ИА „Фокус”/

 
23.06.2010, 16:58

Израел изведе в орбита нов разузнавателен спътник

Израел изведе в орбита последно поколение разузнавателен спътник Ofek 9. Сателитът е бил изстрелян вчера вечерта от база на ВВС, разположена на крайбрежието южно от Тел Авив. С извеждането на този спътник израелските разузнавателни апарати в орбита ще станат шест. Ofek 9 ще лети на височина от около 300 км., други технически параметри не се съобщават. Израелските спътници следят преди всичко Иран и други страни от района. Още космически системи

 
23.06.2010, 16:48

Произшествие в Рязанска област

По уточнени данни, в Рязанска област (на югоизток от Москва) един военен е загинал и над 20 са пострадали в резултат от взрив на военен полигон. При рециклиране на остарели боеприпаси се запалили, а след това се взривили два камиона, превозвали барут, съобщи прес-секретарят на командващия войските на Московския военен окръг Сергей Власов. Води се разследване.

 
23.06.2010, 13:44

Катастрофирал е руски вертолет Ка-60

Днес, около 11:30 по московско време, край Москва е катастрофирал военен вертолет Ка-60 „Касатка”, съобщава Life News.

По предварителни данни двамата пилоти са живи, но са получили сериозни травми. Инцидента е станал при снижаване на машината, при което във винта е попаднала птица. Води се разследване. - Подробности (ru)

 
23.06.2010, 13:05

Фирми вече лобират за нов изтребител за ВВС

Големите производители на изтребители прихванаха заявките на правителството за купуване на нови самолети за българските ВВС.

Началникът на Военновъздушните сили ген.-майор Константин Попов е извършил полет с многоцелеви изтребител от ново поколение JAS 39 Gripen - "Грипен" в авиобаза "Часлав" на ВВС на Чехия, съобщиха от МО..... Още

 
23.06.2010, 10:04

Австралия може да напусне Афганистан до три години

Австралия може да завърши мисията си и да изтегли войските си от Афганистан в рамките на следващите три години, съобщи министърът на отбраната на страната Джон Фолкнър, предаде АФП.

„Австралия трябва да приключи мисията си по обучаване на афганистанската армия за период от две или три години”, коментира Фолкнър.

По думите на министъра след прекратяването на мисията австралийските войски ще останат в Афганистан в продължение на 12 месеца, за да изпълняват надзорна функция. /ИА „Фокус”/ – Още за Афганистан

 
23.06.2010, 09:57

Генерал Стенли Маккристъл заяви, че е готов да подаде оставка

Командващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Стенли Маккристъл заяви, че е готов да подаде оставка. Това той направи в интервю за Си Ен Ен.

В свой материал списание „Ролинг Стоун” цитира критични изказвания на генерала по адрес на президента Обама, вицепрезидента Байдън и други висши чиновници.

Обама, по думите на Маккристъл, бил зле подготвен при една от срещите им, „изглеждаше объркан” когато се оказа в една стая с американски генерали. А съветникът на президента по националната сигурност Джим Джоунс, според високопоставения военен, е „клоун, останал в 1985 г.” /ИА „Фокус”/

 
23.06.2010, 09:54

САЩ глобиха компания заради износ на военни технологии

Ръководството на американската корпорация „Роки Маунтън инструмент” (RMI), специализирана в производството на оптична продукция с военно предназначение, призна вината си по обвиненията за незаконни доставки за Русия, Турция, Южна Корея и Китай.

Признанието е направено пред федералния съд в Денвър, предаде ИТАР-ТАСС.

Според обвинението, в периода 2005-2007 г. компанията е изнесла специализирана оптика без специално разрешително от федералните власти. – Още военни фирми

 
23.06.2010, 09:51

Руският Черноморски флот ще получи 15 нови фрегати и дизелови подводници

Руският Черноморски флот ще бъде попълнен с 15 нови фрегати и дизелови подводници, съобщи главнокомандващият на руския военноморски флот адмирал Владимир Висоцки, предаде РИА Новости.

„Общо до 2020 г. е планирано за Черноморския флот да се построят 15 фрегати и неатомни подводници в съотношение 60 към 30 (10 кораба и 5 подводници)”, коментира генералът.

Първата фрегата и първата подводница трябва да бъдат пуснати на вода още през настоящата година. Адмиралът подчерта, че Черноморският флот ще бъде превъоръжаван с нови кораби, а не за сметка на пренасочване на съдове от други руски флотилии. Такава възможност наистина се разглежда, но във връзка с необходимостта оперативно по-бързо да се реагира на евентуални пиратски заплахи в Аденския залив.

Дизел-електрическите подводници „Проект 677 "Лада" имат водоизместимост 1765 тона, дължина 67 метра и ширина 7,1 метра. Продължителността на автономно плаване е 45 денонощия, а максимална далечина – 650 мили. Максималната дълбочина на потапяне на подводниците от този тип е 300 метра.

Фрегатите „Проект 22350” имат водоизместимост 4500 тона и максимална дължина 130 метра. Всеки кораб от този тип ще е въоръжен с осем противокорабни ракети 3М55 "Оникс", 130 мм оръдие А-192, ракетен комплекс за борба с подводници "Медведка-2", зенитен ракетен комплекс"Ураган", както и вертолет Ка-32. - Още за ЧФ на Русия

 
23.06.2010, 09:39

Възстановяват паметната плоча на граничаря Вергил Ваклинов на 3 юли

Церемония по възстановяване на паметната плоча на граничаря Вергил Ваклинов ще се проведе на 3 юли 2010 г. в местността Римския мост, съобщи за Агенция "Фокус" един от инициаторите Ивайло Христов. Мостът се намира на р. Доспат между селата Бръщен и Црънча. Възстановяването на плочата на Ваклинов е гражданска инициатива на ветерани от Гранични войски и на хора, тачещи паметта и историята. На мястото е имало паметна плоча на Ваклинов. По неизвестни причини тя не съществува вече няколко години. Инициаторите на това дело ще извършат и освежаване на намиращата се там плоча на граничаря Дончо Ганев, загинал на римския мост. Събитието ще бъде почетено от представители на Гранична полиция от Доспат и Смолян. Запланувано е поднасяне на венец и цветя в присъствието на почетен наряд от Гранична полиция..... Още

 
23.06.2010, 09:12

Танкове сближават Сърбия и Хърватия

При разпадането на Югославия съществена роля изиграха танковете М-84. Сега неотдавнашните военни противници Сърбия и Хърватия искат заедно да пласират в цял свят тези колоси на вериги, предаде "Дойче веле".

Навремето мощният метален гигант бе смятан за гордостта на югославската армия. Танковете тип М-84 взеха обаче активно участие при разпадането на многонационалната държава. Сега тъкмо този, тежащ 48 тона танк, сплотява някогашните военни врагове. Със съвместно производство на модернизиран вариант на М-84 двете съседки Сърбия и Хърватия……. Още

 
23.06.2010, 08:52

ВВС на Нигерия заменят съветските МиГ-21 с китайски копия

ВВС на Нигерия приемат на въоръжение петнадесет изтребители – 12 броя едноместни F-7 NI и 3 броя двуместни FT-7NI, производство на китайската компания Chengdu. Официалната церемония по приемане на новите изтребители се е състояла във военновъздушната база Makurdi. Закупени са и 20 УР PL-9C клас ”въздух-въздух”, десет учебни изделия, пускови установки, неуправляеми ракети (НУРС) и 250 кг бомби.

Изтребителят F-7 представлява експортна модификация на китайския самолет J-7 и копие на съветския МиГ-21Ф. Изтребителят масово се е произвеждал в Китай от 60-те години до 2008 година. Произведени са над 2000 самолета, като 500 от тях са доставени на Албания, Бангладеш, Египет, Зимбабве, Ирак, Иран, КНДР, Пакистан, Судан, Танзания и Шри-Ланка.

Неотдавна ВВС са получили и два самолета за морско патрулиране ATR-42MP. /pan.bg/

 
 
 
22.06.2010, 23:21

Дания се оттегля от три проекта на НАТО

Дания взе решение да се оттегли от три проекта на НАТО, сред които е и системата на алианса за наземно наблюдение (AGS), с цел спестяване на 90 млн. долара от бюджета за военни разходи, предаде АФП.

„С партиите в парламента решихме да се оттеглим, защото имаме други приоритети”, каза министърът на отбраната Гите Лилелунд Бех.

Системата AGS позволява наблюдение над обширни области от голяма височина от автоматични въздушни платформи. Може да засече и проследи движещ се обект, да предостави радарен образ за райони и неподвижни обекти.

Наскоро генералният секретар на ООН Андерс Фог Расмусен призова страните-членки да не използват финансовата криза като довод за отказ от ангажиментите си към Алианса. /ИА „Фокус”/

 
22.06.2010, 22:26

Катастрофите с F-5 подчертават необходимостта от мерки за превенция на инциденти във въздуха

Повечето от намиращите се на въоръжение в Южна Корея изтребители F-5 са с изтекъл ресурс, но продължават да летят, за да неутрализират количественото превъзходство на Северна Корея. Катастрофата на изтребителя F-5F на 18 юли е двадесета от 2000 година, при които са загубени 24 самолета. Това означава, че средно по два изтребителя катастрофират годишно или в мирновременни условия една цяла ескадрила е ‘изчезнала’. Лидери в инцидентите са изтребителите F-5, като от 2000 година са катастрофирали десет от този тип. Последният случай е от 2 март 2010 г., когато във въздуха се сблъскват F-5E и F-5F. Военните обясняват големия брой инциденти с F-5 е че той се намира въоръжение от 24 до 36 години. Това означава, че част от тях са с изтекъл общ ресурс по време, който е тридесет години. Но продължават да са на въоръжение, защото 170 изтребители от този тип съставляват 35% от общия изтребителен парк на ВВС на Република Корея и играят възпираща сила срещу КНДР.

През 2001 година Министерството на национална отбрана поставя началото на национелен проект за разработването на корейски изтребител КТХ,който да замени изтребителите F-4 и F-5. Поради финансови и технологични причини програмата се движи със закъснение. Затова според признание на военни, те са принудени да вземат части от една модификация на F-5 и да ги поставят на друга.

Но нарастващият брой на катастрофи с изтребители от ВВС кара експертите да поставят въпроса дали военните не играят твърде пасивна роля за превенция на инцидентите във въздуха и обръщат внимание изключително на финансовите въпроси. Според ВВС в последния случай няма техническа повреда, но ако се окаже, че катастрофата е следствие на лошо техническо обслужване, то те ще бъдат подложени на сурова критика.

Според експертите остра е необходимостта ВВС да вземат спешни мерки за превенция на инцидентите, особено като се има предвид загубата на човешки животи, икономически вреди и опасност за националната сигурност, причинени нарастващия брой катастрофи с изтребители. По данни на ВВС за десет годишен период подготовката на летци за KF-16 струва 7.6 милиона щ.д., за летците на F-5 – 16.3 милиона щ.д., а тези на F-4 – 9.12 милиона. Може да се изчисли, че за тези 10 години, когато са загинали 20 летци на различни изтребители, общата загуба е над 88.66 милиона щ.д. Ако към тази цифра се добави и стойността на катастрофиралите самолети, то общата загуба е над 455.4 милиона щ.д. Като се има предвид тенденцията най-опитните летци от ВВС да преминават в гражданската авиация, то още по-остра е необходимостта от специални мерки за превенция на инцидентите с изтребители. /pan.bg/ - Още за F-5

 
22.06.2010, 22:24

Нова модифкация на С-17

Boeing планира да предостави на изложението във Farnborough повече информация относно концепцията за създаване на модификацията C-17FE (FE=Fuel Efficient”). Този вариант ше е с няколко метра по-къс фюзелаж от серийно произвеждания самолет. Конструкцията ще е олекотена благодарение на използването на повече композитни материали. Целта е да се отговори на изискванията на Програмата за съвместен перспективен транспортн самолет (Joint Future Theater Lift program=JFTL). Проектът е в доста напреднала фаза, като ще се използват съшите двигатели, крила и опашна част на С-17. В зависимост от конретните изисквания. Сухопътните сили и ВВС на САЩ ше променят дизайна, като целта е с C-17FE да се покрият 99% от изискванията на програмата JFTL. /pan.bg/ - Още за С-17

 
22.06.2010, 21:12

МБР Trident II D5 подобри собствения си рекорд

Според информация на пресслужбата на компанията Lockheed Martin, по време на проведените на 8 и 9 юни 201 година експериментални пускове на междуконтинентални балистични ракети (МБР) Trident II D5 от борда на атомната подводница USS Maryland (SSBN 738), е подобрен абсолютния световен рекорд за надеждност за МБР и ракети-носители, принадлежал и до сега на Trident.

Успешно са проведени 131, 132, 133 и 134-ти пускове. Аварийни пускове за целия над 20-годишен период на експлоатация на ракетата не имало изобщо.

Пусковете са извършени от акваторията на Тихия океан, като АП USS Maryland се е намирала в подводно положение.

Ракети Trident II D5 в момента се намират на въоръжение в американските подводници клас Ohio и британските клас Vanguard. Още за Trident

 
22.06.2010, 18:16

Осветиха агентите на Военна полиция

Комисията по досиетата оповести резултати от проверки на служба "Военна полиция". Те са публикувани на нейния сайт..... Още

 
22.06.2010, 18:06

Изпращаме 65 воини в Афганистан от 1 септември

До 65 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България ще бъдат изпратени от 1 септември в Афганистан. Това се очаква да реши правителството на заседанието си утре, съобщи БТА. Воините ще участват в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан.

От тях 45 ще се присъединят към състава на трета и четвърта оперативни групи за обучение и връзка на Афганистанската национална армия. Част от военнослужещите ще са инструктори в центъра за военно обучение в Кабул. В общия състав влизат и медицински специалисти в полевите болници в Кабул и Кандахар.

На заседанието си утре кабинетът ще предложи на президента да издаде указ за освобождаване от длъжност на офицер с висше офицерско звание от Министерството на отбраната. /БА/

 
22.06.2010, 16:47

Американският командващ в Афганистан бе привикан за обяснения в Белия дом

Командващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан ген. Стенли Маккристъл бе привикан в Белия дом, за да обясни лично критиката си към президента и негови високопоставени съветници, предава АФП.

„Маккристъл трябва да участва в месечната среща (в сряда), посветена на Афганистан и Пакистан” лично, а не в с телеконферентна връзка, „за да обясни свои изказвания”, съобщи високопоставен представител на Белия дом.

В списание „Ролинг Стоун” Маккристъл се шегува саркастично относно подготовката си за отговор на въпрос, имайки предвид вицепрезидента Джо Байдън, известен скептик спрямо военната стратегия на американския генерал.

Маккристъл също така е заявил за списанието, че се е почувствал „предаден” от американския посланик в Кабул, Карл Ейкънбъри, по време на дебат в Белия дом относно военната стратегия миналата година. /ИА „Фокус”/

 
22.06.2010, 16:38

Състоя се деветото редовно заседание на Съвета по отбрана

Деветото редовно заседание на Съвет по отбрана се проведе днес, 22 юни, в зала „Тържествена” в сградата на Министерството на отбраната.

Под председателството на министър Аню Ангелов членовете на Съвета обсъдиха редица проекти на нормативни документи. Дискутирани бяха Правилникът за организацията и дейността на служба „Военна информация”, както и Правилникът за структурата и организацията на дейността на служба „Военна полиция”..... Още  

 
22.06.2010, 14:17

Русия и Италия заедно ще произвеждат хеликоптери

Руското обединение „Хеликоптери на Русия" и италианската компания „Агуста Уестленд" започнаха строителството на съвместно предприятие за производство на хеликоптери  AW 139 в Краймосковието, предаде РИА „Новости". Очаква се, че годишно ще се произвеждат до 20 хеликоптера. AW 139 може да превозва до 15 пътника. Той може да се използва като бизнес- и ВИП-хеликоптер, в спасителни операции и при гасене на пожари. Още вертолети

 
22.06.2010, 14:06

В Калининград ще спуснат на вода втората фрегата от проект 11356 Tarkash за ВМС на Индия

В Калининград на 23 юни 2010 година ще спуснат на вода втората фрегата от проекта 11356 Tarkash за ВМС на Индия, съобщава РБК.

Ракетната фрегата проект 11356 е предназначена за поиск и унищожаване на подводници, противокорабна, противовъздушна и противолодъчна отбрана. Дължината на кораба е 125 м, ширината – 15 м, водоизместимостта – 4 хиляди тона. Далечината на автономното плаване достига до 5 хиляди морски мили. Проекта е разработен от "Северното проектно-конструкторско бюро". Строителството се извършва в корабостроителния завод "Янтарь".

Тази година в завода "Армалит-1" в Санкт Петербург ще бъде заложена и третата индийска фрегата Trikand. Предаването на трите фрегати на ВМС на Индия се очаква да стане през 2011-2012 година. – Още фрегати

 
22.06.2010, 13:40

Холандия ще предостави подводница за мисията на НАТО срещу сомалийските пирати

Холандска подводница ще бъде използвана през есента в борбата срещу пиратите край бреговете на Сомалия в рамките на мисията на НАТО, предаде АФП, позовавайки се на информация от холандското министерство на отбраната.

„Холандия ще мобилизира подводница от края на септември до края на ноември” за операциите край сомалийските брегове, се казва в комюнике на министерството. „Характерните й особености ще бъдат предимство при операциите в широката зона”, на която се извършва мисията, допълва документът.

„НАТО поиска от членовете си да предоставят подводница и Холандия е първата страна, която се отзова на молбата”, заяви от своя страна говорител на министерството. /ИА „Фокус”/ - Още подводници

 
22.06.2010, 10:34

„Едно добре поддържано оръдие има стойността на две

Този надпис (на френски език) се намира върху един от експонатите от външната експозиция на Военноморския музей. За него се сетихме след обновлението на този експонат – 155 милиметрово Д-38 брегово френско оръдие „Филу Пюту”. Оръдието възвърна предишния си вид благодарение на доброволния труд, положен от военните моряци от Свързочното поделение на ВМС с командир капитан І ранг Васил Кръстев..... Още

 
22.06.2010, 10:27

Съвместни руско-украински учения

В акваторията на Черно море стартираха руско-украинските учения „Фарватер на мира" - 2010". Темата им е планиране и провеждане на издирвателно-спасителни операции по време на миротворчески действия в някой кризисен район. Съвместните учения „Фарватер на мира" се провеждаха от 1997 до 2003 година един път на две години и имаха миротворчески характер. Тази година маневрите се подновиха.

 
22.06.2010, 09:57

Успешни изпитания на планираща бомба Scorpion

Според информация на пресслужбата на компанията Lockheed Martin, на 17 юни 2010 година на полигона "Юма" в щата Аризона са проведени успешни изпитания с планираща авиобомба Scorpion. Бомбата е била пусната от стандартен пусков контейнер от самолет C-130 Hercules и успешно е поразила цел, намираща се на разстояние около 3 километра.

Бомбата Scorpion има далечина на полета около 20 км. Предназначена е за високоточно поразяване на небронирани и слабобронирани с минимални странични загуби. Може да се използва успешно при водене на бойни действия в градски условия.

Бомбата може да бъде оборудвана с лазерна система за насочване с възможност за корекции от оператор, или с други типове системи за насочване (фиксирани координатно цели, системи за насочване работещи в ИЧ, КВ или милиметров диапазон). - Още авиобомби

 
22.06.2010, 09:34

Талибаните прибират милиони долари от US военните

Десетки милиони долари, предназначени за американските военни, отиват директно в ръцете на талибаните в Афганистан. Това показва шестмесечно проучване, в което са участвали експерти от министерство на отбраната в САЩ, съобщи БиБиСи.... Още

 
22.06.2010, 08:55

Ден на памет и скръб в Русия

В Русия и държавите на ОНД днес се провежда акцията „Свещ на паметта: 22 юни". Точно в 4 часа сутринта - времето, когато преди 69 години фашистките окупанти нахлуха на територията на СССР - хиляди хора запалиха свещи в памет по загиналите във Великата Отечествена война. „Победата във Великата Отечествена война е най-великата наша победа. Не бива да се забравя за цената, с която тя беше завоювана, за хората, които го направиха" - отбеляза участничката в акцията Мария Кислиицна. СССР понесе най-големите човешки жертви във Втората световна война - повече от 26 милиона души.

 
22.06.2010, 08:40

Четирима войници са загинали във Виетнам при военно учение

Четирима войници бяха убити, а други девет са ранени при експлозия по време на военно учение в южната част на Виетнам, предаде АФП.

Инцидентът е станал вчера сутринта на полигона Чи Ланг в провинция Ан Гиан, като до момента няма подробности за обстоятелствата.

Виетнам се опитва да модернизира армията си, чието оборудване в голямата си част е остаряло.

 
22.06.2010, 08:33

Забраниха пушенето на американските подводничари

Военно-морските сили на САЩ забраниха тютюнопушенето на борда на подводните лодки, съобщава The New York Times. Забраната влиза в сила в края на 2010 г. Като основна причина за нея се изтъква загрижеността за здравето на непушачите подводничари, явяващи се пасивни такива. От 13 хил. американски военни моряци, служещи на подводници, пушачите са около 5 хил., което прави почти 40%. По мнението на експерти, техните колеги рискуват да развият сърдечно-съдови заболявания заради ролята им на пасивни пушачи. Въпреки забраната, за пушачите също е помислено - всяка подводница ще бъде запасена с никотинови лепенки, дъвки и прочие средства, които да помагат на пушачите да се борят с никотиновия глад по време на подводни мисии. Забраната няма да важи за надводните кораби, на които, както и досега, ще има предвидени места за пушене, разположени на открито на палубата. /БГНЕС /

 
22.06.2010, 08:02

Днес ще се проведе заседание на Висшият съвет по отбрана на Румъния

Днес ще се проведе заседание на Висшият съвет по отбрана на Румъния, съобщава агенция Медиафакс.

По време на заседанието ще бъдат обсъдени националната стратегия за отбрана на страната, участието на румънски военнослужещи в мисии зад граница през 2011 година и ситуацията в Афганистан.

В съвета влизат министрите на отбраната, на вътрешните и външните работи, на правосъдието, на икономиката и на финансите, ръководителят на службата за вътрешно разузнаване, ръководителят на външното разузнаване, началникът на Генералния щаб и съветникът на президента по въпросите на сигурността. /ИА "Фокус"/

 
22.06.2010, 07:50

Рязко са се увеличили случаите на убити войници от малокалибрено оръжие в Афганистан

Рязко са се увеличили случаите на убити войници от малокалибрено оръжие в Афганистан през последните четири месеца. Командващите силите на НАТО в централноазиатската страна проучват дали това не означава, че по-добре подготвени или екипирани талибани атакуват военнослужещите със снайпери, съобщава вестник „Индипендънт”.

Повече войници са били убити с малокалибрено оръжие в Афганистан през последните четири месеца отколкото за която и да било цяла година от началото на мисията. Още по-обезпокоително е, че в голяма част от случаите става дума за убийство с един прецизен изстрел. Това навежда на мисълта за добре обучени снайперисти, а не за местните талибани, които стрелят безразборно. Все още най-предпочитаният метод от екстремистите са самоделните бомби, но по всичко изглежда, че талибаните променят тактиката си, отбелязва изданието. Още за Афганистан

 
 
 
21.06.2010, 23:50

US бойни кораби плават към Иран

Египет е позволил на най-малко един израелски и 11 американски военни кораба да преминат през Суецкия канал по посока Червено море във връзка с приближаването на иранската флотилия с хуманитарни помощи за Ивицата Газа до местоназначението им. Каналът е бил затворен за няколко часа през изминалия уикенд, за да се осигури безпрепятственото преминаване на флотата, съобщава арабският в. "Ал-Кудс ал-араби", който е със седалище във Великобритания. На палубите на корабите се виждали танкове и самолети. Това е първото преминаване на такова количество бойни кораби през канала от години насам..... Още

 
21.06.2010, 21:57

ПРО на САЩ в Европа

Според информация от 17 юни на пресслужбата на Белия дом, Президента Обама е утвърдил принципите базиране на ПРО в Европа, предложени му от министъра на отбраната и Обединения комитет на началниците на щабове.

Мотивацията за развръщане на ПРО в Европа отново се придържа към концепцията за „иранска” заплаха, но заявената по-рано гъвкавост на системата предвижда още и оперативно преориентиране на други заплахи

Според новия план, от 2011 година започва развръщане в Европа на система за ПРО с корабно и наземно базиране, а също и редица системи за контрол на въздушно - космическото пространство.

Етапите на развръщане са:

- Етап 1, 2011 г.. Развръщане в продължение на две години в Европа на системата Aegis, прехващачи SM-3 Block IA, а също и мобилни радари X-диапазон AN/TPY-2;

- Етап 2, 2015 г.. Разполагани на модернизирани версии SM-3 Block IB във варианти с корабно и наземно базиране, а също и на модернизирани сензори;

- Етап 3, 2018 г.. Разполагане на прехващачи SM-3 Block IIA;

- Етап 4, 2020 г.. Разполагане на прехващачи SM-3 Block IIB;

Агенцията за ПРО на САЩ разглежда възможността за разполагане на елементи на системата и в северна, и южна Европа близо до границата с Русия. – Още за ПРО на САЩ

 
21.06.2010, 21:22

Австрийските Eurofighter налетяха 2000 часа

За близо три години експлоатация австрийските изтребители Eurofighter (Еврофайтър) са натрупали общ нальот от 2000 часа (или средно по 45 часа на машина за година). Първите от общо 15 поръчани Eurofighter бяха доставени на Австрия на 12 юли 2007 г.

Според официалното съобщение на австрийските ВВС пълното усвояване на Eurofighter все още продължава. Австрийските машини са от Транш 1 и са в чиста изтребителна конфигурация и нямат възможност за удари по земни цели.

Австрийските изтребители носят постоянно бойно дежурство и според ВВС на Австрия всяка година изпълняват по около 70 реални вдигания за визуално идентифициране на самолети. Австрийските Eurofighter също участваха в охраната на Европейското първенство по футбол през 2008 г. /Аеро/ - Още за Еврофайтър

 
21.06.2010, 17:07

Франция проведе изпитания на модернизирана крилата ракета SCALP Naval

На 16 юни 2010 френската компания MBDA обяви, че на  26 май на полигона Бискаросса са проведени успешни пускови изпитания на нова модификация на крилатата ракета с корабно базиране SCALP Naval, създавана в рамките на програмата MdCN (Missile de Croisière Naval). Пуска е бил извършен от борда на фрегата клас FREMM с помощта на вертикална пускова установка Sylver A70.

Семейството крилати ракети SCALP (Système de croisière conventionnel autonome à longue portée Emploi General) е създадено от френската компания MBDA в рамките на съвместен англо-френски проект. Английския вариант се нарича Storm Shadow.

Крилатите ракети SCALP EG постъпиха на въоръжение през 2002 година. Ракетата е дълга 5,1 метра и с маса 1230 кг, като бойната част е с тегло 450 килограма. Тя има обсег на действие до 250 километра, минимална височина на крейсерския полет е около 30 метра, а скоростта достига до 0,8 Маха.

Система за насочване – инерциална с корекция по GPS сигнал и по релефа на местността. На крайния участък на полета насочването се извършва от система за самонасочване, работеща в ИЧ - режим.

Модификацията SCALP Naval е предназначена за пуск от вертикални пускови установки Sylver A70 на многоцелевите фрегати клас FREMM и атомни подводници клас Barracuda. В последния случай пуска става чрез 533 мм торпедни апарати.

Ракетата SCALP Naval ще има доста по-голям обсег на действие от SCALP EG, като по тази характеристика ще се доближава до параметрите на КР клас Tomahawk. Още противокорабни ракети

 
21.06.2010, 16:28

И новите шефове на МО се заиграха с храненето на армията

Новото ръководство на армията пропусна да обяви нови конкурси за храненето в армията и остави фирми, избрани по съмнителен начин, да обслужват войската още половин година, разкри "Сега"..... Още

 
21.06.2010, 12:32

Турската армия влезе в Иракски Кюрдистан

Иракският външен министър Хошияр Зебари критикува "едностранните атаки" на турската армия в Ирак, след като турски войски влязоха на иракска територия, преследвайки бунтовници от Кюрдската работническа партия.... Още

 
21.06.2010, 11:22

Южна Корея иска да е домакин на военноморски учения срещу разпространението на ядрени оръжия

Южна Корея съобщи, че предлага да бъде домакин на международни военноморски учения през октомври срещу разпространението на ядрени оръжия, предаде АФП. Говорител на министерството на отбраната съобщи, че Сеул иска ученията Proliferation Security Initiative да бъдат проведени край южното пристанище Бусан.

Миналогодишното решение на Сеул за пълноправно участие в инициативата, чиято цел е предотвратяване трафика на оръжия за масово унищожение, беше осъдено от Северна Корея като „деклариране на война”. /ИА „Фокус”/

 
21.06.2010, 11:20

Трима австралийски командоси са загинали при катастрофа на хеликоптер в Афганистан

Трима австралийски командоси и друг войник от НАТО са загинали при катастрофа на хеликоптер в Южен Афганистан, предаде АФП.

„С дълбоко чувство на тъга и загуба ви информирам, че в резултат на инцидента са загинали още трима ваши войници”, каза командващият въздушните сили маршал Ангъс Хюстън.

Министърът на отбраната Джон Фолкнър допълни, че войник от друга страна-членка на НАТО също е загинал при инцидента. /ИА „Фокус”/

 
21.06.2010, 09:14

Ракета-носител „Днепър” изведе на орбита германски спътник

Стартиралата от космодрума Байконур руско-украинска ракета-носител „Днепър" успешно изведе на  орбита германски спътник за дистанционно сондиране на Земята „Тан ДЕМ-Х". Той е предназначен за създаване на много точен цифров триизмерен  модел на планетата. Още космически системи

 
21.06.2010, 00:08

Пред страната ни не стоели военни заплахи

„Пред България не стоят заплахи от военен характер. Нямаме врагове, нито пък териториални претенции към друга страна”. Това заяви във Варна секретарят на Съвета по сигурност към правителството и съветник на премиера ген. Румен Миланов. Той обаче не изключи възможността от ракетна атака срещу страната ни, свързана с политиката на Иран. Силите на ЕС и НАТО ще присъстват още дълго в Афганистан, прогнозира още генералът и подчерта, че евентуална победа на талибаните ще повлияе на световния ред. Ген. Миланов представи пред варненската академична общност новата стратегия за национална сигурност. Тя поставя сериозен акцент на асиметрични заплахи като тероризъм, организирана престъпност, оръжия за масово унищожение и набиращото скоростно влияние киберпространство. Според него националната ни сигурност сега се влияе повече от вътрешни, отколкото от външни фактори. Сред по-важните от тях той посочи злоупотребата с публични финанси, обезлюдяването на определени региони, влошаването на здравния, образователен и квалификационен статус на населението и високия ръст на катастрофите. Влошаването на статуса на българина е от особено значение за повишената криминогенна обстановка и дори за корупция, обобщи ген. Миланов.

За пръв път стратегията очертава ясно и жизненоважните ни и стратегически интереси като нация и държава, а именно защита на териториалната цялост, съхраняване на националната идентичност, преодоляване на отрицателните демографски процеси и колективна сигурност в рамките на НАТО и ЕС. /Позвънете/

 
 
 
20.06.2010, 22:30

Турция отдаде военни почести на загиналите военнослужещи

Днес в град Ван бе организирана военна церемония за 11-те турски военнослужещи, които загинаха в резултат на нападения на терористичната организация ПКК.

На церемонията присъстваха премиерът Ердоган и началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг.

Междувременно снощи група терористи от ПКК откри огън срещу заставата в Палу. Загина един и бе ранен един военнослужещ. Раненият военнослужещ бе настанен на лечение във военната болница в Елязъ. Съобщено, бе че в района продължават да се водят боеве с терористите. /TRT/

 
20.06.2010, 21:33

Непотопяемият "Феликс"

Патрулният кораб "Дзержински" охранява морската граница вече 75 години. Това е постижение, достойно за рекордите на Гинес.

Всъщност бойните кораби толкова дълго физически не служат: корпусът не издържа. Тайната е в това, че морските граничари основаха корабна династия. През лятото на 1935 г. край бреговете на Камчатка започва службата си патрулният кораб "Дзержински", който влезе в историята със спасяването на екипажа на Валерий Чкалов. Награден е с ордена "Червено знаме" - осигурявал е Курилския десант през 45-а. Когато срокът му приключил, предал щафетата на нов кораб. И точно след 25 г. в строя влязъл сегашният "Дзержински" - днес единственият Краснознаменен граничен патрулен кораб.... Още

 
20.06.2010, 16:45

Петима германски войници ранени при атентати в Афганистан

При серия атентати  срещу патрули на Бундесвера в северен Афганистан са били ранени общо петима войници. При атентат на 60 километра от полевия лагер Фейсабад са били ранени трима германски войници и един местен преводач. За ранените няма опасност за живота. /DW/

 
20.06.2010, 16:40

Доклад на ООН за насилието в Афганистан

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун посочва в новия си доклад за Афганистан, че насилието е продължило да нараства през последните месеци. Поредният тримесечен доклад на Бан Ки Мун пред Съвета за сигурност на ООН потвърждава наблюденията на страните от НАТО, че ситуацията в Афганистан става все по-опасна вече почти девет години след свалянето на режима на талибаните. Като цяло сигурността не се е укрепила, се посочва в доклада. През първите четири месеца на годината е регистрирано увеличение с 94% на инцидентите със самоделни взривни устройства. Регистриани са средно по три самоубийствени атентата седмично, което е двойно повече от средното равнище за 2009 година. Увеличили са се и нападенията срещу цивилни граждани - средно по седем убийства седмично. Това представлява увеличение с 45% в сравнение със същия период на миналата година, се посочва още в доклада на генералния секретар на ООН. /DW/

 
20.06.2010, 13:43

“Иркут" ще участва с изтребители Су-30МК на конкурса в Малайзии

Корпорацията "Иркут" планира да участва в тендера за доставка на изтребители за ВВС на Малайзия с изтребителя Су-30МКМ – специална модификация за Малайзия. Очаква се до края на 2010 година да се обяви конкурса за една ескадрила изтребители (от 10 до 30 броя).

Изтребителети Су-30МКМ, предназначени за Малайзия, са създадени на базата на модернизирания вариант за ВВС на Индия – Су-30МКИ. Израелските подвесни контейнери за насочване Rafael Litening са заменени с френските Thales Damocles. Допълнително на Су-30МКИ ще бъде инсталирана и система за предупреждение на юноафриканската компания Saab Avitronics.

През 2003 година Малайзия закупува 18 изтребителя Су-30 на стойност 910 милиона щ.д., като продължава да експлоатира получените през 1994 г. МиГ-29. Последният договор за доставка на самолети Су-30 е подписан с Алжир за 16 изтребители модификация Су-30МКА.

Модернизианият вариант за експорт на Су-30 представлява двуместен многоцелеви самолет. Първоначално е създаден за ВВС на Русия, но поради високата цена той не е приет на въоръжение.

Към настоящия момент са разработени шест модификации на Су-30М: Су-30МКИ – за Индия, Су-30МКА – за Алжир, Су-30МКК – за Китай, Су-30МКМ – за Малайзия, Су-30МКВ – за Венецуела – Су-30МК2, способен да нoси противокорабни ракети. /pan.bg/ - Още за Су-30

 
20.06.2010, 13:30

Разговорите за продажба на френски изтребители на ОАЕ напредват

Техническите разговори за продажба на френски изтребители Rafale на Обединените арабски емирства (ОАЕ) напредват, е заявил министърът на отбраната на Франция Херве Морин. Вероятно Франция ще поеме част от разходите по сделката. Според министъра разговорите се водят от месеци и са в процес на финализиране. През 2008 година ОАЕ заявяват желанието си да заменят остаряващите 60 изтребители Mirage. Министът Морин заявява също, че цената на модернизацията на ВВС на ОАЕ е в порядъка на два милиарда евро, а не както се “спекулира, че е между 4 и 5 милиарда”.

Относно конкурса на Бразилия за доставка на нов изтребител Морин остава “уверен”, че победителят ще е Rafale. Досега френският изтребител не е продаден нито в една друга страна, а в тендер ще участва заедно с шведския Gripen NG by Saab и F/A-18 Super Hornet на американския гигант Boeing. Сделката за доставка на 36 изтребители за Бразилия се оценява между 4 и 7 милиарда долара в зависимост от детайлите по въоръжението, техническото обслужване и офсета.

Според Морен “Франция е установила тесни връзки на доверие с Бразилия и те никога не са разочаровали”. /pan.bg/ - Още за Rafale

 
20.06.2010, 09:56

Пентагонът може да се откаже от закупуването на още руски хеликоптери Ми-17 за мисията в Афганистан

Пентагонът може да се откаже от закупуването на още руски хеликоптери Ми-17 за мисията в Афганистан, съобщава радио  „Ехото на Москва”.

По данни на американските медии върху министерството на отбраната сериозен натиск оказват редица представители на Конгреса на САЩ.

Вестник „Вашингтон пост” съобщава, че САЩ вече са закупили 31 военно-транспортни хеликоптера Ми-17 за нуждите на мисията в Афганистан на стойност 648 милиона долара. През следващата година Пентагонът планираше да закупи още 10 хеликоптера, а до 2016 година половината от планираните нови 146 машини трябваше да са руски. Това е предизвикало недоволството на американските конгресмени, които настояват в Афганистан да бъдат доставени хеликоптери, произведени в САЩ. /ИА „Фокус”/ - Още за Ми-17

 
20.06.2010, 09:16

Бием американците с евтини антени

Наши радиолюбители разбиха конкуренцията в Европа в последното международно първенство. Клубът от Брезник е на върха в класацията с 8300 връзки на къси вълни с чужди станции, направени само за 48 часа. Най-далечните дестинации, които БГ спецовете са осъществили в началото на май, са Нова Зеландия, Австралия и Чили. 10 хиляди души от цял свят са участвали в надпреварата.... Още

 
20.06.2010, 08:55

Удължено е извънредното положение в Ош

Киргизстанските власти удължиха извънредното положение в южния град Ош и части от областта до 25 юни. Това съобщава пресслужбата на временното правителство на Киргизстан. Опасенията от нови сблъсъци са големи и по улиците се наблюдава интензивно военно присъствие. Южен Киргизстан стана арена на кръвопролитни сблъсъци между киргизи и узбеки, при които бяха убити около 2 000 души. По данни на Световната здравна организация (СЗО) размириците са засегнали пряко или косвено над един милион души - 300 000 бежанци, предимно узбеки, намерили убежище в съседен Узбекистан, и 700 000 вътрешно преселени. /DW/

 
20.06.2010, 08:37

При катастрофа на хеликоптер в Мексико са загинали 11 военнослужещи

Лоши атмосферни условия са станали причина за катастрофа на хеликоптер в северната част на Мексико, при която са загинали 11 военни, съобщиха от правителството на страната, предаде АФП.

По предварителни данни катастрофата на хеликоптера Bell 412 в щата Дуранго „се дължи на лошото време в региона”, се посочва в изявление на министерството на отбраната. Още за Bell 412

 
 
 
19.06.2010, 23:17

Бивш главнокомандващ на армията на Руанда е бил прострелян в Йоханесбург

Фаустин Каюмба Ниамваса, бивш главнокомандващ на генералния щаб на армията на Руанда, е бил прострелян в ЮАР и е откаран в болница в критично състояние, съобщава Би Би Си.

Съпругата на генерал- съобщи, че двамата са се връщали от пазаруване, когато нападателят е открил огън срещу колата на двойката.

Генерал-лейтенант Ниамваса е отявлен критик на президента на Руанда Пол Кагаме и бе принуден да избяга от Кигали през февруари.

Военният е ранен в корема, като в момента лекарите се борят за живота му. /ИА „Фокус”/

 
19.06.2010, 20:15

Руската ОСК може да построи „Мистрал” след получаването на нужните технологии от Франция

Предприятията в Обединената корабостроителна корпорация (ОСК) са способни да построят за Министерство на отбраната на Русия кораб клас „Мистрал” след получаването от Франция на нужните технологии, но окончателното решение за избор на корабостроителница ще бъде взето след получаването на заявката от министерството. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург руския вицепремиер и председател на съвета на директорите на ОСК Игор Сечин, предаде РИА Новости.

„Обединена корабостроителна корпорация и руските компании, участващи в консултациите, принципно са способни да изпълнят поръчката за Министерство на отбраната, ако такава поръчка бъде зададена”, каза Сечин подчертавайки, че до там все още не се е стигнало. Още за Мистрал

 
19.06.2010, 13:26

Курсанти положиха военна клетва във Варна

23-ма курсанти от ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” във Варна положиха днес военна клетва, предаде репортер на радио „Фокус” – Варна . Тържествен ритуал по полагане на военна клетва на курсантите от “Випуск 2014 г.” се проведе в района на висшето военно училище. Присъстваха граждани, роднини на курсантите, официални лица и духовници от Варненска и Великопреславска света Митрополия. Клетва положиха общо 23-ма курсанти, от които 20 момчета и 3 момичета. Ритуалът тази година се провежда през месец юни, във връзка с приетите изменения на Закона за отбраната и въоръжените сили и възстановяване на статута на курсантите от ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” като военнослужещи. През първата година всички 23-ма курсанти се обучават по специалността “Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС”. Още за ВВМУ

 
19.06.2010, 10:35

Седем турски войници бяха убити от кюрдски бунтовници в Югоизточна Турция

Седем турски войници бяха убити и още осем бяха ранени при нападение в събота, осъществено от кюрдските бунтовници в Югоизточна Турция, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на Анадолската агенция.

Атаката бе извършена недалеч от град Шемдинли, близо до границата с Иран и Ирак, предаде Анадолската агенция, според която сепаратистите от забранената Кюрдска работническа партия ПКК са отговорни за нападението.

 
19.06.2010, 10:30

Казармата в Германия става 6 месеца от 1 юли

Военната служба в Германия се съкращава от 9 на 6 месеца от 1 юли, предаде кореспондентката ни Ваня Енчева. Това реши след бурни дебати късно завчера Бундестагът.

Този срок важи и за всички, които отказват да носят оръжие и предпочитат алтернативна служба, което конституцията допуска.

През 2009 г. новобранците са били 68 000 души, а 90 000 са предпочели да отбият дълга си в социалния сектор - предимно като санитари и болногледачи.

Новият закон предвижда и възможност алтернативната служба да бъде увеличена с още 6 месеца, ако отбиващите я пожелаят.

Коалиционният договор предвиждаше военната служба да бъде съкратена от 1 януари 2011 г. Поради кризата наскоро правителството взе решение за съкращаване личния състав на Бундесвера с 40 000 от 254 170 души. Това наложи изтеглянето на датата с 6 месеца. /Труд/ - Още за ВС на Германия

 
19.06.2010, 09:08

Испания ще закупи още 50 бронирани автомобили Lince за мисиите си в чужбина

Министерството на отбраната на Испания ще получи допълнително 50 леки бронирани машини Lince за да подобри безопасността на своите войски зад граница. Този план е бил утвърден от Съвета на министрите.

В качеството на машини Lince се планира да бъдат закупени LMV (лека бронирана машина), производство на италианската компания IVECO.

Според съглашението, машините ще бъдат във вариант  4x4, способни да превозват до 5 човека. Общата сума на сделката е 15,8 млн евро.

Въоръжените сили на Испания в момента имат развърнати 98 единици Lince в Афганистан. Те са оборудвани с допълнителна броня, която осигурява допълнителна защита от мини и самоделни взривни устройства. – Още военни автомобили

 
 
 
18.06.2010, 23:08

Разглежда се възможността за удължаване на ресурса на МБР Minuteman

Министъра на военновъздушните сили на САЩ Майкл Донли (Michael Donley), посетил на 15-16 юни 2010 година базата на ВВС Vandenberg, е обозначил плановете на военното ведомство за по-нататъшното развитие на националните средства за ядрени сдържане. В момента единствената МБР с наземно (шахтно) базиране в арсенала на САЩ се явява Minuteman III (около 450 единици), започнала да постъпва на въоръжение още през 1970-те години.

Според информация на пресслужбата на ВВС на САЩ, Майкл Донли е отбелязал по време на визитата си, че в момента се решава въпроса за удължаване на ресурса на Minuteman III за периода след 2030 година. Решение за това, ще разработва ли САЩ поредната МБР или ще може да се ограничи с модернизация на съществуващите, за сега не е прието. – Още за Minuteman

 
18.06.2010, 22:04

Индия е провела успешни изпитания на балистична ракета

В Индия са проведени успешни изпитания на балистична ракета "Притви-2", способна да носи и ядрена бойна глава. Това съобщи днес изданието The Times of India.

Ракетата е била запусната от мобилна установка на полигона в Чандипуре, на 15 километра от крайбрежието на източния щат Орисса. Според информация от военното ведомство на Индия, пуска се е състоял в 6:30 сутринта по местно време и е преминал успешно.

Далечината на полета на балистичната ракета клас "земя-земя" "Притви-2" е 350 километра, като тя е способна да носи полезен товар с тегло до 500 килограма.

Според изданието, изпитанията на тази ракета, която вече е приета на въоръжение, са се състояли по инициатива на индийското Командване на стратегическите сили (SFC).

Предишните успешни изпитания на "Притви-2" се състояха на 27 март 2010 година. Тази ракета се разработва от Организацията за отбранителни изследвания и разработки към министерството на отбраната на Индия от 1983 година и постоянно се модифицира от нейните специалисти. От 1988 година в страната са извършени повече от двадесет успешни пуска на различни модификации на ракети тип „Притви". – Още индийски ракети

 
18.06.2010, 18:53

Безпилотните апарати на 62 ескадрила на американските ВВС в Афганистан налетяха четвърт милион часа

Според информация на пресслужбата на ВВС на САЩ, БЛА на 62 експедиционна разузнавателна ескадрила в Афганистан през май вече са налетели над 250 000 часа.

На въоръжение в 62 ескадрила, развърната през 2005 година в Афганистан (база Кандахар), се намират самолети MQ-1 Predator и MQ-9 Reaper. 48% от общия нальот е извършен през последните 12 месеца. – Още БЛА

 
18.06.2010, 18:08

Информация за извършените дейности в операция „Горещо лято 2010”

В операция „Горещо лято 2010” за периода от 10 до 16 юни 2010 г. участваха 38 военнослужещи и 11 единици бойна техника. Извършено е разузнаване, прочистване и обозначаване на обезопасените площи, унищожаване на невзривени боеприпаси и взривни остатъци с малка мощност в камерата (пещта) на войсковия район – Челопечене. Прочистена е площ от 9,83 дка. Открити са 382 броя боеприпаси и взривни остатъци и са унищожени 53 броя от тях.

От началото на операцията е разузната и прочистена площ от 23,33 дка. Разузнати и обозначени са 1418 броя боеприпаси и взривни остатъци. Операцията продължава по план с извършване на разузнаване, прочистване и обозначаване на обезопасените площи в района на поделението. Унищожаването на невзривените боеприпаси и взривни остатъци с малка мощност, включително взриватели с цел максимална безопасност и занапред ще се извършва в камерата на войсковия район. /МО/

 
18.06.2010, 18:00

Началникът на ВВС летя на “Грипен” в Чехия

Полет с многоцелеви изтребител от ново поколение JAS 39 Gripen – “Грипен”, извърши началникът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов в авиобаза “Часлав” на ВВС на Чехия, съобщиха от “Връзки с обществеността” на ВВС..... Още

 
18.06.2010, 17:55

Българин и румънец са осъдени на лишаване от свобода в Румъния за шпионаж в полза на Украйна

Румънски съд осъди днес румънски и български гражданин на 12,5 години затвор всеки от тях по обвинения, съответно, в „държавна измяна” и „шпионаж” в полза на Украйна, предаде АФП, позовавайки се на съдебни източници.

Двамата, Петър Зикулов и Флоричел Аким, бяха задържани през март 2009 г. в Букурещ по обвинения в предаване на секретни военни документи на украинци.

Според прокуратурата, между 2002 и 2008 г., Аким е предавал срещу заплащане на българина Зикулов „документи и информация, които, със своя характер и важност, са можели да заплашат сигурността на румънската държава.

„Впоследствие документите са предавани от Зикулов на представители на украинската държава”, съобщи източникът.

„Фокус” припомня, че българският гражданин Петър Маринов Зикулов и румънският подофицер Флоричел Аким бяха обвинени в шпионаж заедно с други шестима души на 24 юни 2009 г.

Петър Зикулов и Флоричел Аким бяха изпратени в предварителен арест на 2 март м.г. по искане на прокурорите от Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма, които ги обвиниха в манипулиране с информация, което би могло да застраши националната сигурност на Румъния. /ИА „Фокус”/

 
18.06.2010, 12:50

САЩ няма да изтеглят тактическото си оръжие от Европа

САЩ не планират да изтеглят тактическите си ядрени бойни глави от Европа. Вашингтон е готов само да намали техния брой, ако Русия предприеме аналогични действия.

Това заяви американският държавен секретар Хилари Клинтън по време на изслушване в Сената, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Тя посочи, че въпросът за тактическото оръжие не е бил повдиган по време на преговорите между Вашингтон и Москва за сключване на нов договор за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ).

„Ние дадохме да се разбере, че след сключването на новия договор за СНВ искаме да започнат преговори за тактическото ядрено оръжие. Това ще стане след съгласуване на позицията ни със съюзниците в НАТО, тъй като нашето тактическо оръжие е предназначено преди всичко за използване в Европа. На границата с Европа има голямо количество руски ядрени бойни глави", каза Клинтън. /news.bg/

 
18.06.2010, 12:38

Тел Авив отказа на Москва

Преговорите за продажба на израелски безпилотни летателни апарати на Русия са замразени след намесата на правителството на Израел, коментира в новия си брой „Независимое военное обозрение”.

Концернът „Израелска авиационна промишленост” и правителството на Русия са водили преговори за строителство на руска територия на завод за създаване на безпилотни летателни апарати по израелски технологии, а също за пряка продажба на безпилотни самолети. Причина за замразяване на преговорите, както твърдят израелски журналисти, е станало опасението на израелското ръководство по повод получаването от Москва на технология за създаване на безшумни безпилотни летателни апарати. Според журналистите има сериозни основания да се предполага, че получената от Русия технология може да попадне в ръцете на враждебни спрямо Израел държави. /ИА „Фокус”/

 
18.06.2010, 12:21

САЩ и Русия - няма ново споразумение за ПРО

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън опровергаха твръденията на вестник "Вашингтон таймс", който пише във вчерашния си брой, че САЩ са предали на Русия проект за ново споразумение за противоракетна отбрана. По време на слушанията в сенатската комисия по въросите на въоръжените сили Хилари Клинтън увери, че Вашингтон не води с Москва никакви преговори за ограничаване на системите за ПРО. Едновременно с това тя изрази надежда Русия да стане част от широката система за ПРО, която ще осигурява защита срещу държави като Северна Корея и Иран. Робърт Гейтс подчерта пред комисията, че всички американско-руски преговори имат за цел Русия да бъде убедена да се включи в регионален противоракетен щит заедно със САЩ. Говорителят на Държавния департамент Филип Кроули подчерта, че преговорите с Русия за ПРО и за стратегическите нападателни въоръжения се водят напълно отделно едни от други. /DW/

 
18.06.2010, 08:34

Румъния преговаря със САЩ за ПРО

Румъния започна вчера двустранните преговори със САЩ във връзка с юридическата рамка за участието на страната в системата за противоракетна отбрана, предаде Аджерпрес. По този в повод в Букурещ пристигна американска делегация, предвождана от заместник държавния секретар на САЩ за контрола над въоръженията Елън Таушър. Румънската делегация се води от държавния секретар по стратегическите въпроси във външното министерство Богдан Ауреску. На 4 февруари Върховният съвет за национална отбрана на Румъния даде съгласието си за разполагането на румънска територия на елементи от американската система за противоракетна отбрана. Новият подход гарантира цялостно покриване на румънската територия срещу възможни заплахи от ракети с малък и среден обсег. /Монитор/

 
18.06.2010, 08:03

Южнокорейски изтребител се е разбил по време на тренировъчен полет

Южнокорейски изтребител се е разбил в морето по време на тренировъчен полет, предаде  АФП. Двамата пилоти са в неизвестност след инцидента.

Изтребителят Ф-5 е паднал край източния крайбрежен град Гангнюнг при завръщането си в базата след тренировъчен полет.

През март трима южнокорейски пилоти загинаха, след като два Ф-5 се сблъскаха при излитане от същата база в Гангнюнг. Още за F-5

 
18.06.2010, 07:55

Страните от АСЕАН и САЩ ще проведат съвместни военноморски учения

Военноморските сили на шест от страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) – Бруней, Индонезия, Малайзия, Сингапур, Тайланд и Филипините, ще проведат антитерористични учения в акваторията на Сингапур, предаде РИА Новости.

Ученията са ежегодни и се провеждат за девети пореден път, като включват командно-щабни мероприятия в сингапурската военноморска база „Чанги”, както и практически тренировки за проследяване на съдове и взимането им на абордаж.

Основна цел на ученията е създаване на по-добра координираност в действията на участващите ВМС. /ИА „Фокус”/

 
 
 
17.06.2010, 21:29

Русия няма да достави на Иран ракетните комплекси С-300

Русия няма намерение да замразява военното си сътрудничество с Иран заради наложените от Съвета за сигурност на ООН санкции, заяви първият заместник-министър на външните работи на Руската федерация Андрей Денисов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Денисов, който участва в работата на Петербургския икономически форум, добави, че въпреки това Русия няма да достави на Иран зенитните ракетни комплекси С-300.

“Русия и сега е против строгите санкции срещу Иран. Нещо повече, с общите усилия на Русия и Китай не допуснахме резолюцията на Съвета за сигурност да бъде превърната в пакет от строги санкции срещу Иран” - подчерта той. Според Денисов резолюцията на Съвета за сигурност на ООН трябва да се третира “като призив към Иран да прояви повече готовност за сътрудничество с международната общност”. Въпреки това Русия няма намерение да се отказва от взаимодействие с Иран и напълно да прекрати сътрудничеството във военната сфера.

“В резолюцията няма текстове, които допускат прекратяването на сътрудничеството във всички сфери” - подчерта Денисов. По-рано днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви в интервю за “Интерфакс”, че според Москва резолюцията на Съвета за сигурност на ООН въвежда забрана върху доставките на С-300. /ekipnews/ - Още за С-300

 
17.06.2010, 20:52

Военнослужещи от БА участват в международно учение на НАТО

Военнослужещи от 68 бригада Специални сили на Българската армия участват в международното учение на силите за специални операции на НАТО – „NOBLE SWORD 2010” за потвърждаване на националния сертификат.  То се провежда в периода 14 - 25 юни в база „Чорлу”, Република Турция. По време на учението ще се извърши сертифициране на тактически групи за Специални операции от компонентното командване на многонационалните съвместни сили за специални операции. /МО/

 
17.06.2010, 20:10

Завърши учението „SABER DAWN 2010”

Церемония по закриване на съвместното българо-американско обучение „SABER DAWN 2010” се състоя вчера на полигон „Ново село”. По време на церемонията подполковник Джон Майер, командир на 2 батальон на 28 пехотен полк, 172 пехотна бригада, изрази своето удовлетворение от постигнатите резултати по време на съвместното обучение.

Последният ден от съвместното българо-американско обучение завърши със стрелба с РПГ-7, в която участваха военнослужещи от пехотния батальон в гарнизон Ямбол и американските им колеги от 2 батальон на 28 пехотен полк, 172 пехотна бригада. /МО/

 
17.06.2010, 17:00

Още 30 милиарда рубли ще трябват за ПАК ФА

Още 30 млрд. рубли (над 1 млрд. и 500 млн. лв.) са необходими за завършване на работите по създаване на изтребител пето поколение ПАК ФА Т-50, съобщи днес при посещението си в ЦАГИ премиерът на Русия Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

По думите му, за първия етап от създаването на самолета са били изразходвани 30 млрд. рубли, още толкова трябват за приключване на проекта. Той уточни, че след това започва модернизацията на двигателя, въоръжението и т.н.

Също днес в Жуковски Путин е наблюдавал поредният 16-ти полет на авиационния комплекс от пето поколение, съчетаващ функциите на ударен самолет и изтребител.

Военното ведомство на Русия планира на първият етап, започващ от 2016 година, да закупи не по-малко от 50 такива машини. – Още за ПАК ФА

 
17.06.2010, 13:07

Вертолети и БЛА за канадската армия

Тази седмица министъра на отбраната на Канада Питер МакКей съобщи, че 28 вертолета СН-148 на фирмата "Сикорски" до 2012 година напълно ще заменят остарелите машини СН-124 Sea King.

Сроковете за доставки на вертолетите, повечето от които ще бъдат базирани на канадски бойни кораби, изостават от графика с почти 3,5 години. Фирмата "Сикорски" е съобщила, че първите шест машини ще бъдат доставени през есента на тази година. Те ще бъдат изпитани в условия, близки до бойните, след което ще бъдат върнати на фирмата, където ще им бъдат поставени усъвършенствани и по-мощни двигатели. Такива двигатели ще бъдат поставени и на останалите 22 машини.

Същевременно в афганистанската провинция Кандахар генерал-майoр Иван Блонден, командващ на 1-ва авиационна дивизия, съобщи, че безпилотни бойни самолети ще постъпят на въоръжение през близките пет години. Това решение е било взето, след като канадските военни успешно са използвали в Афганистан взетите под „наем” от американските съюзници безпилотни машини.

 
17.06.2010, 10:39

Край Москва подготвят шоу с танцуващи танкове

На полигона в Алабино край Москва танкисти се готвят за шоу, което трябва да бъде украшение на грандиозния показ на военна техника „Непобедимые и легендарные”. Мероприятието е планирано за началото на месец юли........ Видео

 
17.06.2010, 10:00

САЩ не планират военна операция в Киргизстан

САЩ не планират военна операция в Киргизстан, а освен това не знаят нищо за желанието или опитите на Москва да закрие транзитния център „Манас”, каза помощник държавният секретар на Съединените щати по въпросите за Европа и Евразия Филип Гордън.

„Не смятам, че може да има съвместна операция в Киргизстан. Но разбира се, Русия и САЩ имат взаимни интереси в републиката”, каза Гордън в изказване за руско-американските отношения. Изказването му е само дни преди посещението на руския президент Дмитрий Медведев в САЩ, припомня РИА Новости.

В отговор на молба да коментира желанието на Русия и натиска й над правителството на Киргизстан за закриване на американската военновъздушна база на летище Манас, той заявява: „При нас не са постъпвали никакви сигнали за това, че Русия иска или се опитва да затвори базата”. /ИА „Фокус”/

 
17.06.2010, 09:42

Обсъждане на новия договор по СНО в Държавната Дума

Комитетът на Държавната Дума на Русия по отбраната и международните работи на съвместно затворено заседание ще разгледат новия руско-американски договор по стратегическите настъпателни оръжия. Президентът на Русия Дмитрий Медведев го внесе в камарата за разглеждане в края на май. Тогава той беше призовал депутатите да го ратифицират синхронно с американските си колеги. Обсъждане на документа започват и в Сената на Конгреса на САЩ. Министерството на отбраната изцяло подкрепя новия договор, който отговаря на националните интереси на САЩ, отбеляза помощник на заместник министъра на отбраната по политически въпроси Джеймс Милер.

 
17.06.2010, 09:39

Започна изтеглянето на миротворците на ООН от Конго

Започна изтеглянето на миротворците от мисията на ООН в Демократична република Конго. Главнокомандващият силите на ООН Алан Дос съобщи, че първите 100 военнослужещи от сенегалския батальон вече са напуснали страната. До края на месеца ООН възнамерява да изтегли до 2 000 военни от миротворческата мисия, в която участват близо 21 000 души. Алан Дос подчерта, че конгоанските власти трябва сами да вземат сериозни мерки за стабилизиране на обстановката в страната след гражданската война от 1998 до 2003 година, в която загинаха 5 милиона души. Правителството на Конго настоява миротворците на ООН да напуснат страната до края на 2011 година. ООН засега не е вземала подобно решение. /DW/

 
 
 
16.06.2010, 23:20

Пакистан е възможно да закупи подводници от Китай

Китай и Пакистан на правителствено ниво обсъдиха възможността за доставка на няколко подводни лодки за нуждите на пакистанските ВМС.

През май Пакистан започна преговори с китайците за доставка на 3-4 подводници. Не е известно типа на подводниците и сроковете на доставка.

Пакистан дълго време води проговори с няколко страни за закупуване на подводници. Преговори се водиха с DCNS (за дизел-електрическата "Скорпен") и с германците за подводниците от типа 214.

През 2009 година, командването на ВМС на Пакистан заяви, че Ислямабад и Берлин са близко до подписване на споразумение за доставка на поне 3 подводници от типа 214. Но поради финансовите проблеми на Пакистан и особеното отношение но някои политически сили във ФРГ, до този момент договор не е подписан.

Към момента най-съвременните подводници в състава на подводния флот на Пакистан са дизел-електрическите от клас Агоста-90В. Договора за строителството, предаване на технологията и доставката на 3 подводници на стойност 950 милиона долара е подписан с DCN през 1994 година. Трите подводници са приети на въоръжение във ВМС на Пакистан съответно през 1999 г., 2003 г. и 2008 година. За да отговори на широкомащабната програма на Индия за модернизация на подводния флот, Пакистан остро се нуждае от допълнителни и съвременни подводници.

Според експертите, проекта за закупуване на дизел-електрически подводници от Китай може за бъде реализиран за сметка на дългосрочен кредит, който ще бъде предоставен от китайската страна.

През последните години отношенията на между двете страни във военно-техническата сфера значително се разшириха. Сред основните проекти е съвместната разработка и производство на лекия изтребител JF-17 "Тандер". ВВС на Пакистан възнамеряват да придобият 250 самолета от този тип през следващите 5-10 години. /Водна Зона/

 
16.06.2010, 23:16

САЩ пуснаха на вода нов десантен кораб-док

На 12 юни 2010 година ВМС и Корпуса на морската пехота на САЩ, съвместно с корпорация Northrop Grumman проведоха церемония по спускането на вода на шестия универсален десантен кораб-док LPD22 San Diego от класа LPD17. На тържеството присъстваха над 1000 човека.

В настоящия момент LPD22 San Diego е готов на 77% и е един от най-съвременните кораби от своя клас.

Шампанското в борда на кораба беше разбито от Линда Енгел, бившата жета на секретаря на военноморския флот Дон Винтер.

LPD22 San Diego получи названието си от името на града, където са базирани повечето кораби на Тихоокеанския флот на САЩ. В американския флот досега три кораба са носили това название: броненосен крайцер (ACR6, 1914 година), крайцер от времето на Втората световна война (CL53,1942 година) и снабдителен кораб (AFS6, 1969 година).

За командир на новия кораб е назначен Джон Хейсел. Екипажа е от 3600 човека и може да превозва до 800 пехотинци. Изпълнителния директор на програмата - контраадмирал Уилям Ландау III заяви, че: "... никъде във света няма такива квалифицирани, предани към своята работа корабостроители. ВМС та САЩ се явяват мощно съчетание между майсторството на американския моряк и американския корабостроител..." .

Кораба е с водоизместване 24900 тона и достига скорост от 22 възла с помощта на четири мощни турбодизела. Още десантни кораби

 
16.06.2010, 22:57

Хеликоптер на холандската армия извърши първия полет в света с биогориво

Хеликоптер на холандската армия извърши първия полет в света с биогориво, съобщиха от холандското министерство на отбраната. "За първи път в историята хеликоптер летя с помощта на биогориво по време на демонстрация на въздушната база Гилзе Риен. Полетът продължи няколко минути", заяви министерството в комюнике. Говорителят на ведомството Йорген Геерс уточни, че единият от двата мотора на бойния хеликоптер "Апачи AH-64D" е бил захранван наполовина с керосин и наполовина с биогориво. Другият двигател е бил захранен изцяло с обикновен керосин. За осъществяването на този полет са били нужни няколко месеца подготовка. /АФП /

 
16.06.2010, 22:47

ВВС на САЩ са провели успешни изпитания на междуконтинентална балистична ракета

Военновъздушните сили на САЩ обявиха успешното провеждане на изпитания на междуконтиненталната балистична ракета "Минитмен-3". Ракетата е била изстреляна от площадка в авиобазата „Вандехберг”, щата Калифорния. Ракетата е прелетял 6743 км и е поразила набелязаната цел в района на атола Куаджалейн, Маршалови острови, в Тихия океан, предаде ИТАР-ТАСС.

„Екипът във „Вандехберг” демонстрира феноменална координация, в резултат изпитанието премина гладко”, съобщи говорителят на ВВС полковник Стивен Уинтърс. Още ракети Минитмен

 
16.06.2010, 18:03

Boeing и Northrop Grumman ще реализират противоракетен проект

Компаниите Boeing и Northrop Grumman са сключили съглашение за стратегическо партньорство, предполагащо съвместно участие в конкурс за създаване на ешелон (GMD) Ground-based Midcourse Defense на американската национална противоракетна отбрана. – Още за ПРО на САЩ

 
16.06.2010, 17:34

Семейства на руски военнослужещи са изтеглени от базата Кант в Киргизстан

От военновъздушната база Кант в Киргизстан са били изтеглени в Екатеринбург 150 семейства на военнослужещи, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на пресслужбата на министерството на отбраната на Русия.

Представител на министерството заяви, че са напуснали базата само тези, които са пожелали това.

По думите на източника, „обстановката в руската авиобаза е стабилна и се намира под контрола на командването”.

Междувременно броят на жертвите в Южен Киргизстан в резултат на етническите сблъсъци надвиши 180 души. /ИА „Фокус”/

 
16.06.2010, 17:30

Нов командир на 61 мбр

Бригаден генерал Красимир Кънев пое от вчера командването на 61 Стрямска механизирана бригада. Той е назначен на тази длъжност с указ на президента от май 2010 г. Досегашният командир на бригадата бригаден генерал Кольо Милев завършва кадровата си военна служба в Българската армия.

На церемонията присъства генерал-майор Йордан Йорданов, заместник-началник на отбраната и бригаден генерал Андрей Боцев, заместник-началник на Сухопътни войски.

 
16.06.2010, 17:16

НАТО води преговори с Русия за закупуване на хеликоптери

Страни на НАТО водят преговори с Русия за закупуване на наши хеликоптери, съобщи Генералният директор на "Рособронекспорт" Анатолий Исайкин. Според него, това е свързано с факта, че руската техника е показала най-добрите си качества в планинско-пустинните райони на Ирак и Афганистан. Исайкин отбеляза, че и най-нови образци на бойна техника западно производство, в това число и демонстрираните на международното изложение „Евросатори-2010" в Париж, не издържат изпитания в условията на реални бойни действия.

 
16.06.2010, 17:11

Турция иска да купи руски С-300 и С-400

Русия е готова да участва в тендера за доставки за Турция на комплексите С-300 и С-400. В течение на две години Турция активно се интересува от руски зенитно-ракетни комплекси. По изчисления на турските военни, в случай на закупуване на тези системи те ще защитят южните граници на страната. - Още за С-300

 
16.06.2010, 11:42

Тридневно учение започва КФОР

Мисията КФОР започва днес тридневно военно учение по цялата територия на Косово, включително и в граничния пояс, съобщи сръбската агенция Бета. Главното командване на КФОР в Прищина съобщи, че учението е част от цикъла на обучение с цел да се подобри маневреността на войниците на международните сили в Косово при всяка ситуация. /БА/

 
16.06.2010, 11:36

Бишкек моли за военна помощ отвън

Временното правителство на Киргизстан започна преговори с руското ръководство за разполагане на военни сили в зоната на безредиците в южната част на републиката с цел разделяне на конфронтиралите се киргизи и узбеки, съобщава „Независимая газета”, позовавайки се на временния премиер на страната Роза Отунбаева.

До този момента на сигнала за помощ на киргизките власти световната общност, в това число и Русия, откликваше само с хуманитарна подкрепа, което е недостатъчно за фактически обхванатия от война Южен Киргизстан.

Сега на Бишкек се наложи да моли директно за военна намеса отвън във вътрешната ситуация в републиката с цел спасяването й. /ИА „Фокус”/

 
16.06.2010, 10:27

Задкулисни сделки не са били сключвани

В процеса на преговорите по новия Договор за Съкращаване на стратегическите нападателно оръжия (ДСНВ) между САЩ и Русия „не са се сключвали никакви задкулисни сделки". Това заяви във вторник пред Конгреса на САЩ помощникът на държавния секретар по въпросите за проверка и спазаване на споразуменията за контрола на въоръженията Роуз Готенмюлер. Помощникът на държавния секретар повтори позицията на администрацията на Обама: „ДСНВ отговаря на интересите на САЩ , и това е именно такъв договор, какъвто е нужен днес". Според ръководството на страната, този документ е важна стъпка напред по пътя за построяване на стабилни отношения на сътрудничество с Русия, и освен това той ще помогне за укрепване на сигурността в целия свят. /ruvr.ru/

 
16.06.2010, 10:08

Значка на Професионалния старшински колеж на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров

Със заповед на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан І ранг Димитър Ангелов от настоящата 2010 година Професионалният старшински колеж вече има своя собствена значка.... Още

 
16.06.2010, 08:42

Полша трябва да се изтегли от Афганистан преди 2013 година, заяви министърът на отбраната

Полските войски трябва да напуснат Афганистан преди 2013 година, заяви министърът на отбраната на Полша Богдан Клих, цитиран от АФП.

Афганистанските сили за сигурност трябва от следващата година да поемат контрол над определени райони на югоизточната провинция Газни, където са разположени в момента полските военнослужещи.

Клих посочи, че преди изтеглянето международните сили, подкрепящи правителството на президента Хамид Карзай, трябва да си върнат инициативата от талибаните.

„Неприемливо е врагът да стреля по нас безнаказано”, каза полският министър на отбраната.

18 полски войници са загинали от началото на мисията в Афганистан. В момента Полша има в централноазиатската страна 2500 свои военнослужещи. /ИА „Фокус”/ - Още за ВС на Полша

 
16.06.2010, 08:31

Северна Корея заплашва с военни действия

Постоянният представител на Северна Корея в ООН Син Сон Хо заяви, че всяко действие на Съвета за сигурност във връзка с потъването на южнокорейския боен кораб, което Пхенян сметне за враждебно, ще предизвика военни действия. "Ако Съветът за сигурност приеме резолюция или заявление срещу нас, което ни осъжда, аз като дипломат няма да мога да направя нищо. Тогава въоръжените ни сили ще предприемат ответни мерки", заяви Син Сон Хо на пресконференция. Сеул обвини Северна Корея, че е потопила корветата "Чхонан" на 26 март със 46 моряци на борда с торпедо, изстреляно от подводница. Южна Корея внесе спора в Съвета за сигурност на ООН и поиска да бъдат предприети действия за предотвратяване на следващи провокации. Делегации на двете страни изложиха своите позиции през Съвета за сигурност на ООН, а той на свой ред ги призова към сдържаност. /DW/

 
16.06.2010, 00:26

Британците няма да останат в Афганистан "нито ден повече от необходимото"

Терористичната заплаха за Великобритания от Афганистан е намаляла, заяви британският премиер Дейвид Камерън и обеща да изтегли британските войски от страната веднага щом това е възможно, пише австралийският „Сидни морнинг хералд”.

Г-н Камерън направи това изказване за заплахата от „Ал Кайда”, след като министърът на отбраната Лиъм Фокс предупреди, че британските въоръжени сили ги очакват съкращения.

В изказване пред Камарата на общините г-н Камерън заяви, че правителството остава ангажирано с мисията в Афганистан, но настоя, че британските части няма да останат в страната „нито ден повече от необходимото”. /ИА „Фокус”/

 
16.06.2010, 00:21

Приятелски огън за US рейнджър

Американски пехотинец простреля, без да иска, свой колега в база Ново село. Рейнджърът бе закаран незабавно с хеликоптер в Сливен, където бе опериран, научи "Стандарт". Куршумът е засегнал лявото бедро, но вече състоянието му е стабилно, разказа за "Стандарт" д-р Петър Петров, зам.-шеф на болница "Д-р Иван Селимински". Сега войникът е в ортопедичното отделение под постоянна охрана.

"Стандарт" научи, че драмата се разиграла часове след посещението на US военен номер 1 в Европа ген. Картър Хам. Той дойде за 6 ч в базата, за да проследи част от българо-американското учение Saber Dawn 2010. Войникът бил гръмнат при учебна нощна стрелба малко преди 5 сутринта. /Стандарт/

 
16.06.2010, 00:12

Нови жертви на НАТО в Афганистан

Американски военнослужещ е загинал вчера в престрелка с талибани в Източен Афганистан, а британски морски пехотинец е издъхнал в болница в родината си от раните, които получил в подобно сражение в неделя в провинция Хелманд. 12 полицаи са били убити при поредица нападения на бунтовници в Афганистан през последните 2 дни, съобщи министерството на вътрешните работи в Кабул. Войските на НАТО и афганистанските сили за сигурност дават големи жертви през последните седмици, след като талибаните обявиха лятната си офанзива. С последните жертви броят на убитите този месец военнослужещи от Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) е вече 41, като 27 от тях са американци. Още за Афганистан

 
 
 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

Още военна информация - архив





{START_COUNTER}