Военна информация

Архив - от 1 до 15 юни

 

 

US военният министър: Западът да ускори доставките на оръжие за Украйна

15.06.2022, 20:18

Американският министър на отбраната Лойд Остин призова днес Запада да "ускори" доставките на оръжие за Украйна, за да ѝ даде възможност да се отбранява срещу руските сили, предаде Франс прес.
"Украйна е изправена пред преломен момент на бойното поле. Затова трябва да удвоим усилията си да ѝ дадем възможност да се отбранява", каза министърът по време на среща в централата на НАТО между държавите от "контактната група", създадена от САЩ за оказване на помощ на Украйна, пише БТА.
Правителството на американския президент Джо Байдън планира отпускането на транш от 650 млн. долара за финансиране на доставки на оръжие и военно оборудване за Украйна, които ще включват самоходни противокорабни ракетни установки "Харпун". Това написа журналист от агенция "Блумбърг" в Туитър, цитирайки свои източници, предаде Ройтерс.
Според други източници по-късно днес се очаква Белият дом да обяви пакет нова военна помощ за Украйна на стойност 1 млрд. долара, включително противокорабни ракетни системи, артилерийски ракети и боеприпаси за гаубици, отбеляза Ройтерс.

 

Ердоган: Позицията ни за Швеция и Финландия в НАТО остава непроменена

15.06.2022, 17:47

Турция няма да промени позицията си по отношение на исканията на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, докато те не предприемат ясни, конкретни и решителни стъпки в борбата срещу тероризма. Това заявил днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии, пише БТА.
Ердоган говори на заседание на парламентарната група на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в столицата Анкара. Той посочи, че Турция няма да подкрепи в частност Швеция в усилията й за членство в НАТО, докато терористични организации действат свободно в скандинавската страна. Ердоган изтъкна, че Анкара няма да позволи проливането на кръвта на на турски войници, информира Анадолската агенция.
Турция се противопоставя на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО на основание, че там има лица, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г., както и поради факта, че Финландия и Швеция са спрели износа си на оръжие за Турция през 2019 г.
Междувременно външният министър Мевлют Чавушоглу каза днес, че Анкара оценява високо позицията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, свързана с безпокойството на Турция за сигурността й.
Преди няколко дни Столтенберг заяви, че смята за основателни притесненията на Турция за сигурността й. Според него е важно да се отбележи, че никой друг съюзник от НАТО не е претърпял повече терористични атаки от Турция и следователно трябва да се вземат насериозно нейните опасения.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Хроника на една война – 15.6.2022 г.

15.06.2022, 17:15

⚡️Итaлиaнcĸaтa пeтpoлнa и гaзoвa ĸoмпaния Еnі cъoбщи, чe Гaзпpoм я e yвeдoмил зa 15% нaмaлявaнe нa дocтaвĸитe нa гaз.
⚡️ІКЕА пpoдaвa вcичĸи пpoизвoдcтвeни aĸтиви в Pycия, вĸлючитeлнo вcичĸи чeтиpи фaбpиĸи, ĸoитo пpитeжaвa.
⚡️Гyбepнaтopът нa Caнĸт Πeтepбypг Бeглoв и шeфът нa ДHP Πyшилин oтĸpиxa мeждyнapoдния фopyм в Πeтepбypг c изcтpeл oт opъдиe нa Πeтpoпaвлoвcĸaтa ĸpeпocт.
⚡️ Maĸpoн: „Tpябвa дa пoдĸpeпим Уĸpaйнa. Oт пъpвия дeн Фpaнция яcнo ĸaзa, чe Pycия e aгpecop. Ho тpябвa дa cмe яcни: ниe нe cмe във вoйнa c Pycия. Уĸpaинcĸият пpeзидeнт и нeгoвитe cлyжитeли щe тpябвa дa пpeгoвapят c Pycия“.
⚡️Kитaй e гoтoв дa пpoдължи дa пoдĸpeпя Pycия пo въпpocитe нa cyвepeнитeтa и cигypнocттa – Cи Дзинпин в paзгoвop c Πyтин.
⚡️Kaдиpoв oтpeчe инфopмaция зa ĸoмaтa нa Πyтин. „Hacĸopo гoвopиx c пpeзидeнтa, тoй имaшe вeceл глac, гoтoв e дa зaвъpши cпeцoпepaциятa“.
⚡️B Kиeв щe пpeимeнyвaт oĸoлo 300 yлици и дpyги oбeĸти, cвъpзaни c Pycĸaтa фeдepaция и CCCP.
⚡️Typция oтĸaзa пpeдлoжeниeтo нa HATO дa пpoвeдe днec тpиcтpaнни пpeгoвopи c Финлaндия и Швeция.
Източник: https://petyotsekov.com/

(События в Донбассе на 15:00 15 июня: взятие Врубовки, националисты срывают работу гумкоридора в Северодонецке)

 

В Бургас отбелязаха 102 години от създаването на Строителни войски

15.06.2022, 17:10

Клуб „Александър Стамболийски“ към СОСЗР- Бургас, отбеляза 102 години от създаването на Трудова повинност, прераснала в Строителни войски, като положи цветя на паметната плоча пред Военния клуб.
"Честваме 102 години от създаването на нашите войски, които са гордост за българския народ. В Бургаска област те са построили деривацията на Бургас,водоснабдяването за Карандила, строителството на Лукойл-Нефтохим, Металургичния комбинат "Дебелт", Младежкия център в Приморско, инфраструктурни обекти в Бургас,Малко Търново, Поморие, Приморско, Дебелт, Царево, Карнобат, Айтос“ каза председателят на клуба подполковник от запаса инж. Петър Папизов
Източник: https://otbrana.com, Неделчо Димов

 

Обявени са 150 длъжности за срочна служба в доброволния резерв

15.06.2022, 17:06

Със заповед No ОХ - 571 на министъра на отбраната Драгомир Заков са обявени 150 вакантни длъжности за приемане на български граждани на срочна служба в доброволния резерв в НВУ „Васил Левски“. 120 от класиралите се ще се обучават за младши специалисти в НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново“, а 30- във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на университета в Шумен. Така беше и при първата смяна в началото на годината.  Срочната служба в доброволния резерв ще  започне на 7 септември т.г. Кандидатите следва да подават писмени заявления до началника на НВУ „Васил Левски“, в срок до 16 работни дни от датата (14 юни) на публикуване на заповедта на интернет страницата на Министерството на отбраната, чрез военните окръжия (териториалните структури за водене на военния отчет към Централно военно окръжие), в които да посочват: наименованието на длъжностите, за които кандидатстват, военното формирование и периода за изпълнение на службата, адрес за кореспонденция (e-mail) и телефонен номер.
Срочната служба в доброволния резерв се изпълнява от резервиста за срок до 6 месеца. Тя включва последователно преминаване на следните етапи: начална военна подготовка; специална военна подготовка и изпълнение на задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили.
За времето на срочната служба резервистите получават заплата според заеманата длъжност и присвоеното военно звание. След изпълнение на договора за срочна служба в доброволния резерв българските граждани могат да бъдат приети без провеждане на конкурс на военна служба и на служба в доброволния резерв, ако отговарят на законовите изисквания.
Българските граждани, регламентира Законът за резерва на Въоръжените сили, преминали срочна служба в доброволния резерв, се ползват с предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, в т. ч. в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати от проведената процедура.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

НАТО трябва да повиши своята готовност и се нуждае от повече оръжия, заяви Столтенберг

15.06.2022, 08:44

НАТО трябва да постигне "още по-високи нива на готовност" и да заздрави оръжейните си способности по източната си граница на фона на руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на изказване на ръководителя на военния съюз.
Генералният секретар Йенс Столтенберг се изказа след неформални разговори в Нидерландия с нидерландския премиер Марк Рюте и лидерите на Дания, Полша, Латвия, Румъния, Португалия и Белгия преди предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид в края на месеца. В отговор на призив на президента на Украйна Володимир Зеленски за повече далекобойни оръжия, Столтенберг каза, че е съгласен, че на Киев трябва да бъде доставено повече тежко въоръжение, но не даде повече подробности. "Що се отнася до въоръжение, ние тук сме единни, че е от критично значение Русия да изгуби войната", каза пред репортери нидерландският лидер Рюте. "И тъй като не можем да имаме директна конфронтация между войски на НАТО и Русия, това което трябва да направим, е да се уверим, че Украйна може да води тази война, че тя има достъп до всички необходими оръжия", добави той.
Запитан за молбите на Швеция и Финландия за присъединяване към алианса, Столтенберг каза, че търси "единен път напред", за да разреши противопоставянето на Турция, която е разгневена, тъй като смята, че Швеция подкрепя кюрдските бойци.
След началото през февруари на руската инвазия в Украйна, която Русия нарича "специална операция", НАТО засили присъствието си в балтийските страни. Столтенберг каза, че НАТО допълнително ще заздрави алианса, когато всички 30 страни членки се срещнат на 29-30 юни в испанската столица.
Източник: https://www.bta.bg/

 

33 години МиГ-29 в България

15.06.2022, 08:36

На днешната дата се навършват 33 години от кацането на първите 2 борда МиГ-29 в България.
В периода 1989 – 1990 г. в България са доставени общо 22 изтребителя МиГ-29 - 18 едноместни МиГ-29 (изделие 9-12А) и четири спарки МиГ-29УБ (изделие 9-51/). В момента България разполага с 15 МиГ-29 - 3 УБ и 12 едноместни.
На 29 септември 1994 г. командирът на "Равнец" - Иван Даев, катастрофира и загива с МиГ-29, борд 25. Това бе и единствената катастрофа досега с изгубен борд на изтребителя. На 26 април 2012 г. аварира и МиГ-29УБ, борд 11 - бивш 01, като пилотите се катапултират успешно.
Първите два МиГ-29 – учебните 01 (сега борд 11, който аварира през 2012 г.) и 02 кацат на летище Равнец на 15 юни 1989 г. Така България става втората държава от бившия Варшавски договор (след ГДР), която получава най-модерния за времето си боен самолет, който и днес остава един от най-добрите изтребители за завоюване на превъзходство във въздуха.
Ескадрилата започва да носи бойно дежурство с новия самолет през пролетта на 1990 г. ........Прочети още

 

Забравените герои на България: Санитарен полковник д-р Сава Марков Мирков

15.06.2022, 08:33

Днес се навършват 172 години от рождението на полковник д-р Сава Марков Мирков. Той е роден на 15 юни 1850 г. в с. Бербово,Велико Търновско. Завършва Киевската духовна семинария (1863). Учи право в Киевския университет (1871) и медицина в Москва (1876). Участва в Освободителната Руско-турска война (1877-1878) като лекар във 2-ра дружина на Българското опълчение.
След Освобождението формира първата болница в България за ранени и болни войници в Казанлък. След това урежда сборна подвижна болница за българското опълчение в Пловдив (1878). Назначен е за Софийски губернски военен лекар, а от май 1879г. за старши лекар в първокласната болница в София.
По време на Сръбско-българската война (1885) е Главен лекар на българската войска. По негово настояване само 12 дни преди началото й, България става член на Международната организация на Червения кръст. Благодарение на това по време на войната пристигат няколко чужди санитарни мисии, които оказват помощ на българските санитарни служби. Като главен лекар урежда евакуационните служби за транспортирането на леко ранените в София.
След войната напуска армията и се отдава на обществена дейност. Името му е свързано с гр. София и неговото устройство като столица.
През Балканските войни (1912-1913) и Първата световна война (1915-1918) работи в санитарните мисии в Българския червен кръст. Умира през 1927 г. в София.
Кавалер е на българския орден „Св.Александър” III ст. с мечове отгоре и руските ордени - „Св.Станислав” и „Св.Анна” II и III ст. с мечове.

 

На 15 юни 1877 г. руската армия преминава р. Дунав

15.06.2022, 08:30

На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов и се разделя на три отряда – Източен, под командването на княз Александър Александрович, от около 70 хил. души – насочени срещу укрепения четириъгълник Русе, Силистра, Шумен и Варна; Западен отряд от около 35 хил. души, под командването на ген. Криденер, тръгва към Видинската крепост, и Преден отряд с численост 12 хил. души, начело с ген. Гурко – за Търново, Балкана, Пловдив и Одрин. Тук е и Българското опълчение.
Преди това е Априлското въстание. През юни 1876 г. Сърбия и Черна гора воюват неуспешно с Турция, включват се хиляди български и руски доброволци. В края на 1876 г. се свиква Цариградската конференция на Великите сили, която решава на България да бъде дадена автономия, като тя бъде разделена на две области, включващи българските етническите територии.
Турция не зачита решенията на конференцията и Русия отговаря с ултиматум и започва мобилизация, като същевременно преговоря с Англия, Австро-Унгария и Германия и сключва военни спогодби.
На 12.04.1877 г. император Александър ІІ обявява война на Турция. Военните действия се водят на два фронта – Кавказки и Дунавски. В Дунавската армия се включва и Българското опълчение, нараснало от 6 на 12 дружини с около 10 хил. души със Самарското знаме и под командването на ген. Столетов.
На 15.06.1877 г. руската армия форсира успешно Дунава при Свищов.
В хода на войната се очертават три етапа: Първият – от форсирането на р. Дунав до края на м. юли 1877 г. Вторият– от боевете при Стара Загора до падането на Плевен. През този период се провеждат най-мащабните операции, които решават изхода на войната. Третият етап е от превземането на Плевен на 11.12.1877 г. до подписване на Одринското примирие – 19.01.1878 г.
През първия етап забележителни събития са освобождаването на старата столица Търново на 25.06.1877 г., овладяването на Шипченския проход и боевете за Стара Загора. Ключов момент са боевете на връх Шипка, пазен от 6500 души руси и български опълченци. Проявявайки невиждан героизъм и саможертва, на 9, 10 и 11 август 1877 г. защитниците успяват да спрат и отблъснат атаките на 30-хилядната турска армия. В най-критичния момент идва помощ от ген. Радецки.
На 11.12.1877 г. Осман паша в Плевен капитулира и се предава. На 28.12.1877 г. е освободена София, на 04.01.1878 г. – Пловдив., на 08.01.1878 г. – Одрин.
Турското правителство иска примирие, подписано на 19.01.1878 г. в Одрин. Един месец по-късно на 19 февруари (03 март) 1878 г. е подписан и Санстефанския прелиминарен договор, който фактически слага край на войната. Турция приема Българско княжество с граници – според решенията на Цариградската конференция, включващи етническите територии на българската нация. Но Великите сили налагат свикването на международна конференция.
На Берлинския конгрес, проведен на 01 (13) юни 1878 г. България е жестоко разпокъсана. Създава се трибутарно Княжество, включващо Северна България и Софийски санджак. На юг от Стара планина се образува автономна провинция Източна Румелия под властта на султана, а Източна Тракия, Беломорието и Македония се връщат на Турция. С тези решения Берлинският диктат предопределя неразрешими противоречия, войни и кръвопролития на Балканите.

 

Успешен семестриален изпит по летателна подготовка

15.06.2022, 08;17

Вчера, 14 юни 2022 г, в 12-та авиационна база – Долна Митрополия се проведе семестриален изпит по летателна подготовка с курсантите-летци Випуск 2022 год. на ВВВУ „Георги Бенковски“, съобщават от ВВС.
В продължение на три месеца старши сержантите курсанти Божидар Гушев, Ивайло Захариев, Богомил Луканов, Петко Илиев, Лъчезар Михайлов, Стефан Влахов и Радостин Павлов проведоха летателен стаж на самолет “Pilatus” РС-9М, който се осъществи в 12-та авиационна база. Ръководител на курса бе майор Станислав Петров, а негов заместник майор Асен Райков. Заедно с инструкторите – летци капитан Валентин Леков и капитан Валентин Митев те изпълниха учебния план, предвиден за периода на стажа.
След като достигнаха нужното ниво на подготовка курсантите положиха семестриален изпит, който се проведе пред комисия в състав: председател подполковник Димитър Велев – заместник-командир по летателна подготовка, и членове майор Борислав Цанов, майор Димитър Вачков, майор Станислав Петров.
Изпитът включваше изпълнение на две задачи – техника на пилотиране в зона сложен пилотаж в наклонена равнина и зона прост пилотаж на малка височина.
На проведения разбор след приключване на изпита, членовете на комисията прецизно оцениха всички елементи от изпълнените упражнения. Те единодушно заявиха, че обучаемите са се справили на отлично ниво. През целия период на стажа бъдещите бойни пилоти са показали голяма отговорност, успеваемост и мотивация, в резултат на което са постигнатите високи резултати.
Обучението на курсантите продължава по утвърдения учебен план, до явяването им на държавен изпит.

 

 

Зaщo явлeниeтo Cтpoитeлни вoйcĸи e yниĸaлнo зa бългapcĸaтa вoeннa иcтopия?

14.06.2022, 22:08

Днec, 14 юни ce нaвъpшвaт 102 гoдини oт cъздaвaнeтo нa yниĸaлнoтo явлeниe зa бългapcĸaтa вoeннa иcтopия - Cтpoитeлни вoйcĸи. Дъpжaвнaтa cтpoитeлнa opгaнизaция билa изгpaдeнa нa вoeнни нaчaлa. Πoд paзлични нaимeнoвaния - Tpyдoвa пoвиннocт, Tpyдoви вoйcĸи и Cтpoитeлни вoйcĸи, тя cъщecтвyвa oceмдeceт гoдини в ycлoвиятa нa тpи oбщecтвeнo-иĸoнoмичecĸи и пoлитичecĸи cиcтeми. Ha 31 aвгycт 2000 г. Cтpoитeлни вoйcĸи ca зaĸpити и пpeoбpaзyвaни в Дъpжaвнo пpeдпpиятиe "Cтpoитeлcтвo и възcтaнoвявaнe".
B ĸpaя нa 1920-тe гoдини, пo вpeмe нa paзpaзилaтa ce cвeтoвнa иĸoнoмичecĸa ĸpизa, извecтнa ĸaтo "Beлиĸaтa дeпpecия", зa cпpaвянe c ĸpизaтa пpaвитeлcтвaтa шиpoĸo изпoлзвaт пoдoбнa мяpĸa - cъздaвaнe нa paбoтни мecтa чpeз oбщecтвeни cтpoeжи. Toвa ocигypявa eвтинa paбoтнa pъĸa и cъщo тaĸa e oт пoлзвa зa мaщaбнoтo oбyчeниe нa paбoтници пo нoвитe cтpoитeлни тexнoлoгии........Прочети още

 

Доклад на СИПРИ с тревожни разкрития за задаваща се ядрена война

14.06.2022, 20:35

Изправени сме пред нова надпревара в ядреното въоръжаване, казват от СИПРИ. Всички модернизират ядрените си арсенали. А Китай е първенец в това отношение. "Живеем в епоха на висок ядрен риск", предупреждават експерти, цитирани от "Дойче Веле".
Всеки вторник Рюдигер Лансел пътува с кола до военновъздушната база в Бюхел, провинция Райнланд-Пфалц. Пред входа 83-годишният активист за мир сяда на сгъваемо столче в знак на протест: настоява за изтеглянето на оръжията, намиращи се в тази база на Бундесвера, и за тяхното унищожаване........Прочети още

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Министърът на отбраната Драгомир Заков ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

14.06.2022, 16:32

Министърът на отбраната Драгомир Заков ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която ще се проведе в периода 15-16 юни 2022 г. в Брюксел, Белгия.
По време на срещата ще бъдат обсъдени дългосрочната адаптация на възпиращия и отбранителен потенциал и осигуряването на необходимите ресурси за Алианса и други ключови въпроси от дневния ред на НАТО.
Министрите на отбраната ще участват в работна вечеря с представители на Украйна, Грузия, Финландия, Швеция и ЕС, на която ще бъдат обсъдени усилията за спиране на руската агресия, подкрепата за Украйна и възможностите за подпомагане на уязвимите от руско влияние страни-партньори на НАТО.
Форумът ще предостави възможност за подготовка на най-важните решения за срещата на върха в Мадрид в контекста на променената среда за сигурност след агресията на Русия срещу Украйна.

 

Литва ще закупи 18 френски оръдия „Сезар“

14.06.2022, 13:40

Литва подписа писмо за намерение за придобиване на 18 френски самоходни оръдия „Сезар“ по време на вчерашната среща на министрите на отбраната на двете държави в кулоарите на международното изложение на оръжейната индустрия „Юросатори“ (Eurosatory) във Вилпент, северно от Париж, съобщиха двете страни, предаде Франс прес.
„Литва ще закупи 18 самоходни оръдия „Сезар Марк ІІ“, обяви литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас в Туитър и публикува снимка от подписването на писмото за намерение заедно с френския му колега  Себастиен Льокорню.
Тези самоходни оръдия ще подсилят значително капацитета на литовската армия, посочи още Анушаускас, като изтъкна, че това е най-важният проект за придобиване, осъществяван някога с Франция.
Решението идва в момент, когато балтийската република, член на Европейския съюз и на НАТО, реши да увеличи тазгодишния си бюджет за отбрана с 300 милиона евро, така че той да достигне 1,5 милиарда евро, на фона на нахлуването на Русия в Украйна и опасенията за сигурността си.
Според френското министерство на въоръжените сили, „връзките, които обединяват Литва и Франция в сферата на отбраната, са много твърди и ще се развият допълнително през следващите седмици във влошения геополитически контекста, който преживяваме в Европа“.
Конфликтът в Украйна напомня за ролята, която артилерията изпълнява в конфликти с висока интензивност. Западните държави и на първо място САЩ доставят десетки оръдия на украинските сили, за да ограничават руските удари, отбелязва АФП.
В рамката на тези усилия, в края на април Франция достави на Киев 6 оръдия „Сезар“, както и хиляди снаряди.
Продукт на „Некстер“ (Nexter), „Сезар“ е 155-милиметрово оръдие, поставено върху камион, което може да изстрелва 6 снаряда в минута на разстояние 40 километра.
Версията „Сезар Марк ІІ“, която Вилнюс смята да закупи, е модернизирана. Тя включва бронирана кабина, по-мощен двигател, ново шаси, както и цифрови средства.
Близо 300 оръдия „Сезар“ са продадени на 7 държави (Саудитска Арабия, Дания, Индонезия, Тайланд, Чешката република, Мароко и Белгия).
Източник: БТА

 

Френските специални сили започват трансформация

14.06.2022, 13:16

Съперничеството между големите сили и връщането на войната, в която сраженията са много интензивни, илюстрирано чрез конфликта в Украйна, представляват предизвикателство за френските специални части, подтиквайки ги към трансформация след две десетилетия, доминирани от борбата срещу тероризма.
"Войната в Украйна ускорява нашата трансформация", споделя старши офицер от много дискретното Командване за специални операции (КСО), където служат 4500 елитни военни от трите вида въоръжени сили (военновъздушни, военноморски и сухопътни) и което чества този месец 30 години от създаването си........Прочети още

 

Хроника на една война – 14.6.2022 г.

14.06.2022, 09:00

⚡️Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия щe нacтoявa зa пpeдocтaвянe нa Уĸpaйнa cтaтyт нa ĸaндидaт зa члeн нa EC – Роlіtісо.
⚡️Πo-дoбpe дa дaдaт opъжиe, oтĸoлĸoтo дa cмe ĸaндидaт зa EC – Apecтoвич.
⚡️CAЩ и cъюзницитe ca гoтoви дa пpeдocтaвят нa Уĸpaйнa вcичĸи нeoбxoдими opъжия, зa дa пoбeдят Pycия – шeфът нa Πeнтaгoнa Лoйд Ocтин.
⚡️ Πyшилин пoиcĸa дoпълнитeлнa пoмoщ oт Pycĸaтa фeдepaция cлeд oбcтpeл нa Дoнeцĸ.
⚡️ Πecĸoв oбяви „изĸлючитeлнo вaжнaтa“ peч нa Πyтин нa Meждyнapoдния иĸoнoмичecĸи фopyм в Caнĸт Πeтepбypг, ĸoйтo щe ce пpoвeдe oт 15 дo 18 юни.
⚡️ Wеlt аm Ѕоnntаg: Чacтни caмoлeти нa бoгaти pycнaци вce oщe oбиĸaлят Eвpoпa въпpeĸи caнĸциитe.
Гepмaнcĸитe мeдии cъoбщaвaт, чe cлeд въвeждaнeтo нa eвpoпeйcĸитe caнĸции cpeщy Pycĸaтa фeдepaция нaд тepитopиятa нa EC ca пpeлeтяли oĸoлo 30 чacтни caмoлeтa и xeлиĸoптepa, зa ĸoитo ce твъpди, чe пpинaдлeжaт нa pycĸи oлигapcи.
⚡️OOH cмятa oбcтpeлa нa poдилния дoм в Дoнeцĸ зa нapyшeниe нa мeждyнapoднoтo xyмaнитapнo пpaвo – пpeдcтaвитeлят нa гeнepaлния ceĸpeтap нa OOH Cтeфaн Дюжapиĸ.
⚡️Eднa oт нaй-гoлeмитe бaнĸи в cвeтa – aмepиĸaнcĸитe ЈРМоrgаn Сhаѕе и Gоldmаn Ѕасhѕ – пpeycтaнoвиxa oпepaциитe cи зa oбcлyжвaнe нa дългoвитe зaдължeния нa Pycия – Вlооmbеrg.
⚡️Швeция пpeдпpиe cтъпĸи зa paзpeшaвaнe нa cпopa зa HATO c Typция, – гeнepaлният ceĸpeтap нa Aлиaнca Йeнc Cтoлтeнбepг. „Te вeчe зaпoчнaxa дa пpoмeнят зaĸoнoдaтeлcтвoтo cи зa бopбa c тepopизмa“, ĸaзa тoй.
Източник: https://petyotsekov.com/

(События в Донбассе на 15:00 14 июня: под Славянском сбит самолет ВСУ, в Северодонецке откроют гумкоридор)

 

Исторически календар

14.06.2022, 08:28

„На 14 юни (1-ви юни стар стил) 1915г. пилотът Радул Милков извършва изпитателен полет със самолет, конструиран от Асен Йорданов – ученик във Втора софийска мъжка гимназия. Работата над него, младият българин започва още през 1914 г. в една работилница в Княжево. Помага му механика-монтьор Григор Найденов, а Министерство на войната му предоставя двигател от пленен през Балканската война чужд самолет.
Информацията за събитието намира място в излезлите на следващия ден - 2-ри юни (стар стил), броеве на вестниците „Утро” и „Воля”. Тези две вестникарски бележки (с всичките си неточности) са от малкото автентични и достоверни свидетелства за датата на облитане на самолета на Асен Йорданов. В продължение на четвърт век след това, полетът на първия български самолет е изместен в паметта на съвременниците му от Първата световна война, последвалите я преврати и разделение на нацията. След което, започва обратният процес на надграждане на противоречиви спомени, възпоменателни статии и публикации на авиационни историци, препращащи един към друг, но никога към оригинален първоизточник. Появяват се няколко версии за това, какво е било името на самолета и кога точно е облетян. Най-масово се е наложила датата 10-ти август 1915г., заради „написаното” в непоказан до момента Протокол (в други източници – Доклад) на Комисията (по изпитанията), назначена от Министерството на войната, както и на „цитати” от статия на „ежедневния вестник "София" от 21-ви август 1915 г.”, какъвто вестник през този период не излиза.
Липсващият „доклад” не позволява да се установи кое от твърденията в него е вярно, но очевидно, поне едно не е. Няма как в Протокола от 10-ти август Комисията да запише „Аеропланът да бъде изложен в София за всенародно осмотрение ...”, тъй като показът на самолета в Царския манеж е направен няколко месеца преди облитането му. За това разбираме от броя на в-к „Воля” от 8-ми март (стар стил) 1915г., в който е записана и основната цел на представянето – чрез билети и привличане на спомоществователи да се наберат средства за завършването на самолета.
Музеят на авиацията Ви припомня, че на днешната дата един млад българин, станал по-късно световно известен, полага началото на родното самолетостроене."

На 14 юни 1916 г. на пилот-авиатора поручик Миланов и на военния наблюдател поручик Дремсизов е зададена разузнавателна задача над Орфанския залив от началника на аеропланното отделение в Ксанти.
В 5.20 ч. преди пладне авиаторите излитат. Над с. Дрезна при залива Дефтерос апаратът им е обстрелван от неприятеля с артилерийски огън и повредата ги принуждава да слязат на гръцка територия близо до с. Караяни.
Като се уверяват, че е невъзможно самолетът да полети, те повреждат картечницата и фотографския апарат и изгарят аероплана.
Възползвайки се от паниката, която обхванала събралото се наоколо гръцко население, незабелязано се достигнали до близката гора. След петдневен преход се добират до българските части на летище Ксанти.

 

Топ 3 на самолетите, разработени от съветското конструкторско бюро "Лавочкин"

14.06.2022, 08:17

Конструкторското бюро "Лавочкин" е толкова успешно, че не само създава най-добрия съветски изтребител от Втората световна война, но и произвежда най-модерния космически кораб за времето си.
Основано преди ВСВ през 1937 г., КБ "Лавочкин" активно участва в разработките на модерни изтребители за очаквания голям конфликт в Европа и триумфира със създаването на успешен модел като Ла-7.
"Лавочкин" обаче няма толкова ярка следвоенна история. Някои от самолетите губят в борбата за място под слънцето, водена срещу другите конструкторски бюра, докато други завинаги си остават само на чертожните дъски. През 1960-те години "Лавочкин" фокусира вниманието си върху разработката на космически кораб, който се произвежда и до днес.
Ла-5
Ла-5 е известен със своята маневреност и гъвкавост при работа, но има и някои значителни недостатъци. При скорост по-малка от 210 км/ч самолетът не може да се контролира. Както си спомня пилотът и писател Анатоли Маркуша,  "летците страдаха от "африканската" жега в кабината".
На Ла-5 най-известният ас на Съюзниците Иван Кожедуб започва убийствения си списък от 62 свалени вражески самолета. На 6 юли 1943 г. по време на Курската битка той сваля немски бомбардировач Ju-87.
Докато първите изтребители Ла-5 са технически изостанали от Messerschmitt Bf 109 и Focke-Wulf Fw 190, то по-късната модернизация Ла-5ФН надминава немските си колеги, особено по скорост на издигане. "Ако Messer се опитваше да се измъкне от нас нагоре, ние го догонвахме. Колкото повече се издигаше, толкова по-лесно ни беше да го хванем. Focker-ът беше по-тежък от Messer-a и го хващахме дори по-бързо", спомня си пилотът Дмитрий Алексеев.
Германските самолетни конструктори обаче не бездействат. Техните изтребители стават по-напреднали и скоро Съветският съюз разбира, че му трябва нещо по-мощно от Ла-5ФН. Тогава се ражда легендарният Ла-7.

Ла-7
През септември 1944 г. най-добрият съветски изтребител от ВСВ – Ла-7, е пратен за бойни изпитания в 63-и гвардейски авиационен полк, който се бори за освобождението на Рига. Новият самолет става истински "побойник" за германците. По време на едномесечни въздушни битки полкът от Ла-7 унищожава 55 вражески изтребителя, като губи едва 4 самолета.
Ла-7 изглежда подобно на Ла-5ФН, но надминава предшественика си по отношение на скорост на летене, на издигане и максимална височина благодарение на осъвременените си технически характеристики. И по-важното – Ла-7 превъзхожда почти всички немски самолети от това време.
Често пилотите на Luftwaffe предпочитат да избягват преки битки с тези мощни съветски самолети, така че германското командване изпраща само най-добрите сред най-добрите срещу пилотите на Ла-7. Например елитното немско крило Jagdgeschwader 54 (JG 54), към което принадлежат асове като Ото Кител (267 въздушни победи) и Валтер Новотни (258) често са пренасочвани към фронтовите зони, където служат съветските Ла-7.
Първата съветска "реактивна жертва" също пада пред Ла-7. През февруари 1945 г. съветският ас Иван Кожедуб сваля немски реактивен изтребител-бомбардировач Ме-262 във въздушна битка над р. Одер.

Ла-15
В края на 1940-те години две съветски конструкторски бюра започват ожесточена конкуренция за снабдяване на ВВС с изтребители. Ла-15 и МиГ-15 са "гуша за гуша", а в симулираните въздушни битки и двамата отбелязват победи.
Въпреки факта, че и двете машини влизат в серийно производство, съветското ръководство скоро решава, че производството на два реактивни изтребителя е ненужно за съветската индустрия.
Летателните характеристики на Ла-15 са признати за малко по-добри от тези на МиГ-15, но серийното производство на последния е по-гладък процес. Сталин лично решава да заложи на "МиГ", без да излага аргументи.
С над 15 000 произведени самолета МиГ-15 става най-масово произвежданият реактивен изтребител в света. След 235 построени бройки серийното производство на Ла-15 е преустановено през 1954 година. Останалите самолети са изпратени на ядрените изпитателни площадки, където да бъдат използвани като мишени. - Още за Лавочкин

 

 

Изтичат хора от армията към частния бизнес

13.06.2022, 22:23

През 2021 г. се наблюдаваше известно попълване на некомплекта в армията, но то се дължеше по-скоро на COVID - кризата и известните проблеми в частния сектор, т.е. имаше преливане от частния сектор към армията, като по-сигурен работодател. Сега се наблюдава обратната тенденция - изтичане на хора към частния бизнес. При такова преливане винаги заплащането и целият социален пакет са в основата му. Това казва министърът на отбраната Драгомир Заков на заседанието на правителството при приемането на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2021 г.
В самия доклад четем, че през 2021 г. се забелязва началото на положителна тенденция за лек ръст на окомплектоваността. Веднага, обаче се предупреждава, че недостигът на личен състав все още остава висок.
Напускането на войници и матроси е характерно за региони с ръст на икономиката и по-високо заплащане извън армията. Така че, съвсем не е за подценяване ролята на пазара на труда.  Най-тежко е състоянието в Сухопътни войски,  особено при декларираните за НАТО и ЕС формирования. Тревожно е и увеличаването с 4 процента на некомплекта на Военноморските сили. Цифрите са достатъчно красноречиви. Този лек положителен ръст, който се констатира, е едва 2 процента спрямо 2020 г. А заетите длъжностите за доброволния резерв към края на 2021 г., са само 13,8 процента.
От доклада, който предстои да бъде обсъден и приет от Народното събрание, прозира искане за спешно попълване на дефицитите от способности, които очевидно включват и числеността. Това е един от новите моменти. В този смисъл ще се  използва подкрепата на съюзниците от НАТО, включително с разполагане на техни сили и средства у нас. Причината е, че   сериозните дефицити са причина за ограниченията в готовността на силите, в сроковете и в обема на  изпълняваните задачи, особено по мисия „Отбрана“. Отбелязва се, разбира се,  че през 2021 г. има известно подобрение на състоянието  на отбранителните способности на българските въоръжени сили, което позволявало изпълнението на  възложените им задачи по мисиите, произтичащи от конституционните им задължения и в рамките на  колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. „ Изводът е, че въоръжените сили могат да изпълняват своите конституционни задължения, но с определени ограничения. Така, че можем да бъдем спокойни Българската армия може да си изпълнява конституционните ангажименти, но имаме редица ограничения, които в една по-сериозна обстановка бихме могли да се окажат и решаващи“, посочва министър Заков. Факт е, че въпреки ограниченията ученията спрямо 2020 г. бележат ръст с 21 процента. Състоянието на бойната и мобилизационната готовност на щабовете и военните формирования осигуряват организираното нарастване на готовността им и провеждането на мобилизация.
Ще се търсят  възможности, в хода на бюджетната процедура, за предсрочно изпълнение на Националния план за  повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г., което да стане още през 2023 г. Това може да бъде реалност при наличие на готови инвестиционни проекти за модернизация и превъоръжаване, с оглед ефективно и  ефикасно изразходване на средствата. Налага се по-висок ръст на капиталовите разходи, за да се постигне ускорено превъоръжаване и модернизация за преодоляване на технологичното  изоставане на Въоръжените сили, се отбелязва в доклада.
С оглед на тази констатация идва другият нов момент в този доклад. В него е включена нова точка, която е посветена на  фундаментално променената стратегическа среда след началото на войната на Руската федерация против  Украйна, а предложените основни направления за работа в средносрочен план са  изготвени въз основа на новата стратегическа ситуация. Става дума, преди всичко, за ускорено превъоръжаване и модернизация.
Заедно с това – разполагане на територията на страната на сили и средства на наши съюзници от Алианса. “Развръщането на войски и сили на съюзници от НАТО на наша територия ще бъде категоричен сигнал към Руската федерация за единството на Алианса и готовността му да защити територията на своите членове. Изпълнението на националните ангажименти по линия на укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, включително и по изграждането на предното присъствие на Алианса на югоизток, е без алтернатива“, се посочва в доклада.
Смята се още, че във връзка с руската инвазия и санкциите, които България подкрепя и прилага е невъзможно съветското въоръжени и техника да бъдат устойчиво ремонтиран и поддържани. Поради това се очертава  появата на дефицити от способности, които спешно трябва да бъдат попълвани. В този смисъл ще се предприема ускоряване на технологичното обновление. Все повече нараства необходимостта, освен от ежегодно целево финансиране от държавния бюджет за утвърдените проекти за модернизация  и на трите вида въоръжени сили, но и за създаване на инвестиционен механизъм, където място има Инвестиционният план-програма до 2032 г.
В доклада буквално се посочва, че голяма част от въоръжението и бойната техника са морално и физически остарели, с изтекъл срок или изтичащ ресурс на експлоатация. Анализът показва, че това влияе негативно на изпълнението на мисиите и задачите, подготовката и постигането на оперативна съвместимост. Ограниченият брой изправна авиационна техника е определен, като основна причина за неизпълнението на планираните летателни часове във Военновъздушните сили и има негативно отражение върху нивото на безопасност на полетите и способностите на бойната ни авиация. Така например, през 2021 г. са допуснати 43 авиационни произшествия с български военни въздухоплавателни средства. 37 от тях са авиационни инциденти,  5 – сериозни инциденти и една катастрофа. Това е с 9 повече спрямо 2020 г. и бележи най-критичния период през последните 10 години. Повече от 63 процента от произшествията са в резултат от отказ на авиационна техника. Зенитно-ракетните комплекси и радиолокационните станции също са в края на жизнения си цикъл и се нуждаят от заводски ремонт.  Тук зависимостта отново е от Руската федерация, което, според авторите на доклада, е проблем за националната сигурност.
Очевидно е, че дефицитът от критично необходими способности трябва да бъде бързо преодолян. Какво друго е необходимо в този план, освен основните проекти на трите вида въоръжени сили? Тук няма нещо ново, но все пак. Става дума за нови и съвместими с НАТО трикоординатни радарни системи, зенитно-ракетни комплекси, дистанционно управляеми системи и дронове, какот и средства за защита от тях, системи за командване и управление, способности за киберотбрана, артилерийски системи, щурмови хеликоптери, подводници и др. Налага се модернизация фрегатите клас  „Вилинген“ и на танковете Т-72. Все повече ще нараства значението на съвместни проекти със съюзни държави в рамките на НАТО и ЕС, както и използването на агенциите на двете международни организации.
Има още един нов момент в този доклад. Правителството представя обосновани изводи и основни направления за работа в средносрочен план, съответстващи на приоритетите в сектор „Отбрана“, съгласно Приложение № 15 от  Споразумението за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г.
На Народното събрание му предстои да попадне в необичайна ситуация, каквото не е имало в парламентарната ни история. Би трябвало да приема два доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Докладът за 2020 г. още не е влизал в пленарна зала. Но, предстои да видим.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Представиха нова книга за български пълководци

13.06.2022, 22:20

Сборник, посветен на героичните защитници на България, под заглавието „Велик е нашият войник“, бе представен тази вечер в София. Той е резултат от съвместната инициатива на Съюза на българските творци и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). 16-те автори описват бойния път на 16 известни и на 5 по-малко познати герои от войните на България с документални разкази, очерци, есета, стихотворения и с една поема, пише в предговора бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, заместник-председател на СОСЗР и председател на Столичната организация. Той изрази надежда творческото сътрудничество между двата съюза да продължи и занапред и да има своя принос за родолюбивото възпитание на подрастващото поколение.
На проявата с водеща Антоанета Титянова, член на УС на СБЖ, авторите се върнаха към живота на своите герои. Четирима от българските генерали и офицери са представени от техни роднини, което е една от уникалностите на книгата. Друга уникалност е, че прозата е съчетана с поезията, както каза полковник от запаса Стефан Шопов. Той и Ирена Александрова са съставители на сборника. Благодарността е и към подполковник от запаса Митко Ганев от издателство „Пропелер“.
В тази близо 70-странична книга оживяват образите на генералите Данаил Николаев, Стефан Тошев, Тодор Кантарджиев, Христо Драндаревски, Стефан Паприков, Сава Савов, Иван Кинов, Пантелей Киселов, Георги Кюркчиев, Иван Фичев и Владимир Вазов на полковниците Борис Дрангов, Димитър Списаревски и Дянко Неделчев, на подполковник Тодор Власев, на майорите Александър Ценович и Стефан Куртев, на поручик Христо Бъчваров, на ефрейтор Иван Арабаджиен, на Тодор Пармаков – Хайдутина и на Георги Банков – Комитата.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

The Hill: Войната в Украйна показва, че САЩ трябва да се приготви за конфликт в Тайван

13.06.2022, 20:15

Вашингтон. „Докато трагичната война в Украйна продължава, нашите приятели и конкуренти на световната сцена наблюдават и се учат“, пише американското издание The Hill в материал, представен без редакторска намеса.
„Един очевиден урок е, че подходът на Америка към защитата на Тайван от китайската агресия трябва да се коригира. Конгресът трябва да използва бюджета за 2023 г., за да промени курса, като изцяло финансира модернизацията на сухопътните сили и да разработи стратегия за възпиране, която защитава интересите на Тайван и националната сигурност на САЩ по целия свят“.........Прочети още

 

Хроника на една война – 13.6.2022 г.

13.06.2022, 11:25

⚡️Уĸpaинcĸитe вoeнни изcтpeляxa 20 paĸeти oт PCЗO „Гpaд“ ĸъм Дoнeцĸ.
⚡️Bътpeшният миниcтъp нa Cъpбия Aлeĸcaндъp Byлин зaяви, чe cтpaнaтa нe мoжe дa peши нитo eдин нaциoнaлeн пpoблeм бeз aĸтивнoтo yчacтиe нa Pycия. „Oт 19 вeĸ дo нaши дни cъpбитe нe мoгaт дa peшaт нитo eдин ĸлючoв нaциoнaлeн въпpoc бeз aĸтивнo и чecтo мнoгo cĸъпo yчacтиe зa Pycия“. Taĸa Byлин oтгoвopи нa въпpoca зaщo cpъбcĸитe влacти нe пoдĸpeпят зaпaднитe caнĸции cpeщy Pycия.
⚡️ Литoвcĸият външeн миниcтъp Лaндcбepгиc ĸaзa, чe e paзoчapoвaн oт нaпpeдъĸa нa Pycия в Уĸpaйнa.„Pycнaцитe пpoдължaвaт дa пoĸaзвaт нaпpeдъĸ, или yĸpaинцитe нe ca в cъcтoяниe дa пoддъpжaт cтaбилнa линия нa ĸoнтaĸт. Шaнcoвeтe Pycия дa нe зaгyби ca дocтa гoлeми”, ĸaзa диплoмaтът.
⚡️Pиcĸът oт изпoлзвaнeтo нa ядpeни opъжия в cвeтa ceгa e пo-виcoĸ, oтĸoлĸoтo ĸoгaтo и дa билo oт paзгapa нa Cтyдeнaтa вoйнa – дoĸлaд зa тeĸyщoтo cъcтoяниe нa въopъжeниятa нa Cтoĸxoлмcĸия мeждyнapoдeн инcтитyт зa изcлeдвaнe нa миpa (ЅІРRІ).
⚡️Уĸpaйнa e гoтoвa дa минe нa opъжeйнитe cтaндapти нa HATO в paмĸитe нa eдин мeceц – миниcтъp Peзниĸoв
⚡️„Биx гo yбeдил.“ Бepлycĸoни ce oплaĸa, чe Πyтин нe oтгoвapя нa oбaждaниятa мy.
⚡️Kpeдититe нa житeли нa Зaпopoжĸa oблacт ĸъм yĸpaинcĸи бaнĸи щe бъдaт aнyлиpaни, нямa лoгиĸa xopaтa дa плaщaт гpaбитeлcĸи лиxви – pycĸoтo yпpaвлeниe нa peгиoнa.
⚡️EC щe тpябвa дa cъжитeлcтвa c Pycия cлeд пpeĸpaтявaнeтo нa cъбитиятa в Уĸpaйнa – въpxoвният пpeдcтaвитeл нa EC пo външнитe paбoти Жoзeп Бopeл.
⚡️Πyтин пoдпиca yĸaз зa ocвoбoждaвaнeтo нa Haтaлия Πoĸлoнcĸaя oт пocтa зaмecтниĸ-pъĸoвoдитeл нa Poccoтpyдничecтвo.
Източник: https://petyotsekov.com/

(События в Донбассе на 15:00 13 июня: подготовка наступления на Лисичанск, ЛНР укрепляет связи с Крымом)

 

20 курсанти ще могат да се обучават безплатно за военни лекари

13.06.2022, 11:20

От днес започва приемът на документи за явяване на редовна изпитна сесия и за кандидатстване по специалността „Военен лекар”, която се осъществява по тристранния проект между Военномедицинска академия, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов"-Варна и Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров", съобщават от ВМА.
Крайният срок за записване е 27.06.2022 г., а повече информация относно изискваните документи, начините за регистрация и изпитите може да бъде намерена на интернет страниците на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов"-Варна и Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров".
Обучението по специалността „Военен лекар” стартира през 2017 г., като ежегодно се приемат по 20 курсанта, на които е осигурено: безплатно обучение в двата университета; гарантирана реализация след завършване с договор за работа като военен лекар – 10 години; настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, участия в научни форуми – таксите, за които се поемат изцяло от ВМА.
В края на шестгодишното обучение получават две дипломи: магистър по „Медицина” и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”. Всеки един от завършилите специалността ще има възможност за специализация във ВМА, както и за повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО.
Източник: https://otbrana.com/

 

Историчски календар

13.06.2022, 08:09

На 13 юни 1875 г. във Велико Търново е роден Харалампи Джамджиев. През септември 1893 г. постъпва във Военното училище в София, но поради заболяване временно го напуска. Успява да завърши през 1895 г. Постъпва в 18-и пехотен етърски полк – Велико Търново. Пет години по-късно е преместен в Русе. През 1900 г. е разпределен в 8-а пионерна дружина в Стара Загора, където служи до 1904 г. Година по-късно напуска военната служба.
Още през 1895 – 1896 г. конструира летателна машина, а през март 1902 г. изпитва успешно модел на орнитоптер с разпереност 1,05 м и обща дължина 1,25 м. Той има елиптични криле, задвижвани от силна спирална пружина. При извършените опити е достигната височина от 20 м и далечина на прелитането до 200 м. За засилване се използва наклонена дъсчена платформа и триопорен колесник от велосипеден тип. Орнитоптерите на Джамджиев са с подвижни криле, които извършват сложни движения. На 03.02.1921 г. регистрира пред чехословашките патентни органи в Прага свой модел самолет под името „Бързолет“. В него използва за самолетно крило тесни (ивични) профили.
През 1903 г. достига до извода, че летателните апарати с неподвижно крило са бъдещето на авиацията.
Харалампи Джамджиев предлага две теории: рикошетно-параболична (за обяснение на птичето летене) и теория за хидро-аеродинамичния вакуум.
На 06.02.1911 г. във Франция Харалампи Джамджиев патентова с № 26224 летателен апарат под името „Нова система аероплан". Умира на 13 март 1961 г.

 

Преди 78 г. срещу Лондон са изстреляни първите 10 „самолети-снаряди” V-1

13.06.2022, 08:03

През нощта на 12 срещу 13 юни 1944 г. са изстреляни срещу Англия първите 10 „летящи бомби” V-1 (Фау-1). Всички са насочени към Лондон, но четири от тях се взривяват още при изстрелването, две не достигат английското крайбрежие и само една пада в района на британската столица.
V-1 или Фау-1 (Vergeltungswaffe-1 - оръжие за възмездие-1) е „самолет-снаряд” или „летящата бомба” (по съвременната терминология е „крилата ракета”), използвана от германския Вермахт в последната година на Втората световна война.
Проектът първоначално е разработен съвместно от Роберт Лусер от фирмата Fieseler и Фриц Гослау от Argus Motoren. Проектът им е одобрен през юли 1941 г. и получава официалното обозначение Fieseler Fi 103.
Разработката обаче получава кодовото название Kirschkern (черешова костилка) и е с обозначение за заблуждение на противника FZG-76 (Flakzielgerät - мишена за зенитната артилерия)........Прочети още

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята за основателни притесненията на Турция за сигурността

13.06.2022, 07:53

Опасенията за сигурността, изразени от Турция в контекста на противопоставянето й на членството на Финландия и Швеция в НАТО, са основателни, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Финландия днес, предаде Ройтерс.
Според Столтенберг, който се срещна с финландския президент Саули Нинистьо, е важно да се отбележи, че никой друг съюзник от НАТО не е претърпял повече терористични атаки от Турция, и че следователно трябва да се вземат насериозно нейните опасения.
По думите на генералния секретар на НАТО срещата на високо равнище на Алианса в Мадрид никога не е била краен срок за одобряване на кандидатурите за НАТО на Швеция и Финландия.
Турция се противопостави на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО на основание, че в тези страни се намират хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г., както и поради факта, че Финландия и Швеция са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 г.
Източник: bta.bg

 

В Северния Атлантик започва учение на НАТО

13.06.2022, 07:45

В понеделник в северната част на Атлантическия океан започва голямо учение на НАТО за борба с подводници Dynamic Mongoose, съобщават от Алианса.
Девет военни кораба и подводници на НАТО пристигнаха в пристанището на Рейкявик, столицата на Исландия, миналата седмица, за да участват в учението.
“Целта на Dynamic Mongoose е да даде възможност на участниците в сложното и реалистично бойно обучение да подобрят оперативната си съвместимост и уменията си срещу подводници и надводни кораби”, заявиха от Северноатлантическия алианс.
Ученията ще се проведат в районите на така наречената линия GIUK – Северноатлантическата противоподводна линия на НАТО (GIUK), която минава между Гренландия, Исландия и Обединеното кралство и в която се намира хидроакустичната система на НАТО за наблюдение на подводниците SOSUS (Sound Surveillance System).
Учението ще отработи операции за противодействие на вражески подводници да пробият линиите на НАТО и да навлязат в централната част на Атлантическия океан. Ще участват три подводници, 11 военни кораба и 16 самолета за патрулиране срещу подводници от САЩ, Обединеното кралство, Германия, Франция, Канада, Норвегия, Дания, Нидерландия и Португалия.
Източник: news.bg

 

 

NYT: Киев крие от Вашингтон реалните загуби на своите войски, жертвите вече са...

12.06.2022, 17:50

Киев крие от Вашингтон реалните загуби на своите войски, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Американски експерти подозират, че броят на украинските войници, излезли от строя, е достигнал астрономическата цифра от 200 000 души.
Основните загуби на въоръжените сили на Украйна сега са в Донбас и близо до Николаев. И, както признаха в украинския парламент, основната заплаха за тях е руската далекобойна артилерия.
Украйна мълчи за реалната ситуация на фронта и не предоставя на САЩ достоверна информация. Това съобщи „Ню Йорк Таймс“ в сряда, цитирайки неназовани официални лица.
В статията се съобщава, че властите в Киев отказват да споделят информация, която може да създаде впечатлението, че „може и да не спечелят“.........Прочети още

 

Според китайския военен министър страните, които доставят оръжие на Украйна, "наливат масло в огъня“

12.06.2022, 16:47

По време на конференция по въпросите на отбраната в Сингапур днес китайският министър на отбраната генерал Вей Фънхъ заяви, че Пекин продължава да подкрепя мирните преговори между Русия и Украйна и се надява САЩ и съюзниците им от НАТО да обсъдят с Русия "създаването на условия за скорошно прекратяване на огъня", съобщи Асошиейтепд прес.
"Китай ще продължи да играе конструктивна роля и да допринася своя дял за намаляване на напрежението и реализиране на политическо решение на кризата", заяви Вей.
Той изрази предположение, че държавите, които доставят оръжия на Украйна, пречат на мира, като "наливат масло в огъня", и подчерта, че Китай не е предоставял никаква материална подкрепа на Русия по време на войната.
"Развитието на китайско-руските отношения е партньорство, а не съюз", каза Вей.
Източник: https://www.bta.bg/

 

До края на месеца чакаме оферта за вторите осем изтребители

12.06.2022, 16:27

Необходима ни е ескадрила изтребители, в противен случай ще сме на същото положение, смята министърът на отбраната Драгомир Заков. До края на месеца чакаме оферта за вторите Ф-16 Блок 70, съобщи той в телевизионно интервю. Цената все още не е ясна. Притесненията му са свързани с политическата криза и вероятностат няколко месеца да нямаме парламент, което да забави продължаването на проекта за ВВС. Поради липса на самолети пилотите ни имат недостатъчно летателни часове, каза още министърът. Той прогнозира, че ако проектите и за другите видове въоръжени сили не се придвижат модернизацият на армията ще спре в изключително критичен момент. В напреднала фаза били разговорите с полска фирма за ремонт и поддръжка на наличните МиГ-29. Назначеният срок на служба на тези самолети изтича поетапно през периода 2028-2030 година.
На 8 юни 2018 г. Народното събрание гласува, предвид финансовите възможности на Република България, реализацията на проекта за придобиване на 16 самолета да се извърши на два етапа. Първият етап включва сключване на договор/и за придобиване на не по-малко от 8 броя, оборудване за мисии (роли), първоначален запас от резервни части и консумативи, средства за наземно обслужване, въоръжение, средства за обучение и обучение на летателен и технически състав. За втория етап се предвижда придобиване на още 8 броя (или по-малко – до 16 броя общо, в зависимост от количеството, придобито през първия етап) самолети от същия тип след приключване на доставките по първия етап. След доставката на самолетите, ще се извърши и снемане от въоръжение на МиГ-29. За реализацията на втория етап се предвижда да се изготви нов проект за инвестиционен разход, който трябва да се приеме от Народното събрание. Разчетите показват, че необходимата бройка на подготвения летателен състав за задачата по Air Policing е минимум 30 летци.
В петък от парламентарната трибуна министърът обясни, че отпадането на 100-те милиона лв. за тази година за проекта за Сухопътните машини, не означава, че по договора няма да се работи. Напротив, според него, би могло да има договор и преди края на годината. Няма да има разплащане по него и затова при предстоящата актуализация на бюджета се предвижда прехвърлянето на тези средства за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение и техника в т.ч. осигуряване на експлоатацията на самолета МиГ-29, боеприпаси и горива за бойна подготовка, мисии и енергоносители. Проектът за придобиване на основна бойна техника за Сухопътни войски е изключително мащабен и  комплексен и включва не само придобиването на бойна техника за механизирано отделение,  специална техника за формированията за бойно осигуряване и поддръжка, допълнително  оборудване, но и обхваща и обучението на персонала, които ще експлоатира техниката. През първия етап се предвижда придобиване на 150 бр. бойна и специална техника за 3 батальонни бойни групи.
С такъв самолет трудно би могъл да се осъществи тест на системата за отбрана на НАТО Air policing, защото това се прави на по-голяма височина, а тук става въпрос за самолет, който е летял е на много малка височина с много ниска скорост. Така министърът коментара случая със самолета, нарушил въздушното пространство на няколко държави, включително и България. Той бе категоричен, че българските въоръжени сили са свършили своята работа. Пилотът на дежурния изтребител, който е помогнал в ситуацията, е излетял с риск за живота си при много трудни метеорологични условия и си е свършил перфектно работата. Имало е риск пилотът да не може да кацне на летище Граф Игнатиево навреме, преди бурята.
Не е възможно да дадем исканите от украинския посланик Виталий Москаленко въоръжения, отговори на друг въпрос министърът. От думите му стана ясно, че ако това се случи ще настъпи процес на разоръжаване на армията ни, а за попълването ще бъдат необходими 2-3 години. "И мен ме учуди как посланик в друга държава борави с цифри за наличности в българската армия, това е изключително странно", коментира министърът. Той каза, че уважава украинския посланик, виждал се е с него многократно, но не мисли, че може така свободно да се борави с цифри. Наша работа е да боравим с тези цифри, каза министърът и допълни, че не може да прецени откъде посланикът има тази информация. Отбеляза още, че неговата работа като министър, който отговаря за отбранителната политика на България, е все пак да осигури определени наличности в армията, които са необходими. Той подчерта, че страната ни има необходимост също от тези въоръжения и ако ние днес ги предоставим, какво ще остане за българската армия. Ако попитате, който и да е производител, ще ви каже, че подобни оръжия се произвеждат в рамките на две до три години. Как ще бъдат попълнени тези липси в нашата армия, попита министър Заков.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Хроника на една война – 12.6.2022 г.

12.06.2022, 13:25

⚡️ Maĸдoнaлдc в Pycия тpъгвa c нoв coбcтвeниĸ и c нoвo имe – „Bĸycнo и тoчĸa“.
⚡️ Цялa Дoнeцĸa oблacт ocтaнa бeз тoĸ.
⚡️ Бившият вицeпpeзидeнт нa Гaзпpoмбaнĸ Игop Boлoбyeв ce пpиcъeдини ĸъм Лeгиoнa „Cвoбoдa нa Pycия“.
⚡️ Уĸpaинcĸият oфицep и вoeнeн жypнaлиcт Aлeĸceй Чyбaшeв зaгинa в битĸи c нaшecтвeницитe.
⚡️ Финлaндия oтĸaзa дa изпълни yлтимaтyмa нa Typция и дa eĸcтpaдиpa ĸюpдcĸи aĸтивиcти нa тypcĸитe влacти.
⚡️ Pycнaцитe пpeимeнyвaxa „Πлoщaд нa Cвoбoдaтa“ в Mapиyпoл в плoщaд „Лeнин“.
⚡️Πeтъp Toлcтoй, зaмecтниĸ-пpeдceдaтeл нa Дъpжaвнaтa дyмa, пpeдлoжи Pycия дa ce ocвoбoди oт aнглицизмитe и зaяви, чe вcичĸи знaци в cтpaнaтa тpябвa дa бъдaт нaпиcaни нa pycĸи.
Източник: https://petyotsekov.com/

(События в Донбассе на 15:00 12 июня: завершение разминирования Мариуполя, успехи на Бахмутском направлении)

 

 

 

Въздушната война в Украйна ("GREY WOLF TEAM": HOW A USAF TASK FORCE WORKS TO KEEP UKRAINE’S PILOTS FIGHTING)

 
 

Украинските военни попадат под обстрела на усилващата се руска артилерия

12.06.2022, 08:54

Украинските власти увеличават призивите си за доставки на въоръжение и боеприпаси към своите западни партньори, съобщавайки за усилването на руската артилерия, пише Института за изучаване на войната (ISW) в своята дневна сводка за войната в Украйна. В страната почти са изчерпани запасите от боеприпаси от съветско време, а в много райони - в Северодонецк и Лисичанск, например, се водят позиционни битки , които изискват аритилерийски системи.
Липсата на боеприпаси може да наложи промяна на каналите за доставка и на артилерийски системи, отбелязват експертите. В момента превъзходството на Русия е съществено - по данни на украинските военни на всяка тяхна артилерийска система, руснаците имат между 10 и 15. Въпреки това на този етап Русия не може да осъществи пълен контрол над ключовия град Северодонецк.........Прочети още

 
 

Военен календар

12.06.2022, 08:43

На 12 юни 1872 година в с. Либяхово (дн. Илинден), Гоцеделчевско, е роден поручик Борис Сарафов (1872 – 1907).
Деец на македоно-одринското революционно движение и брат на видния театрален актьор Кръстьо Сарафов. Завършва Солунската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и Военното училище в София (1893). Служи в 15-и пехотен ломски и 1-ви пехотен софийски полк. През 1895 г. напуска армията, за да участва в Четническата акция начело на отряд, с който овладява Мелник. Следващата година постъпва отново на действителна военна служба в 5-и пехотен дунавски полк, но след избирането му за председател на Върховния македонски комитет (май 1899 г.) окончателно преминава в запаса.
Под негово ръководство (до март 1901 г.) комитетът оказва значителна помощ на Вътрешната македоно-одринска революционна организация при изграждането на четническия институт (нелегална военизирана структура на ВМОРО) и постига съгласие със задграничните й представители в София – Гоце Делчев и Гьорче Петров.
Участва активно в подготовката и провеждането на Илинденско-Преображенското въстание (1903). Като член на Главния щаб на Битолския революционен окръг и инспектор на въоръжените сили в Битолско Б. Сарафов изработва дисциплинарен устав и планове за бойните действия на революционните райони.
След неуспеха на въстанието предприема обиколка из Западна Европа, където провежда мащабна пропагандна дейност в защита на поробените българи от Македония и Одринско. На общия конгрес на ВМОРО през 1905 г. застава на страната на десницата. Убит е на 28 ноември 1907 г. от Тодор Паница по нареждане на Яне Сандански във връзка с разногласията между двете течения в организацията.

 
 

 

Краят на една комфортна епоха - уроци за военни и политици от войната в Украйна

11.06.2022, 20:58

Епохата на големите войни не е останала в миналото - това е може би най-важният урок, който политиците и военните по света ще научат от руската инвазия в Украйна. Това е първият от десетилетия насам голям конфликт между две технологично сравними въоръжени сили.
Сраженията в Украйна сега се изучават от военните анализатори на всички страни - в крайна сметка тези действия са израз на доктрини, разработени и изпробвани в учения и в локални войни. Не е пресилено да се каже, че бойните полета край Северодонецк, Херсон и Харков сега се използват за написване на учебниците за военните академии.
Руската служба на BBC извежде шест аспекта на съвременната война, всеки от които черпи своите поуки от боевете в Украйна, и потърси военни експерти за коментар как тези аспекти ще се променят с оглед на опита от украинския конфликт.........Прочети още

 

Хроника на една война – 11.06.2022 г.

11.06.2022, 10:51

⚡️Бaйдън зaяви зa пopeдeн път, чe пoĸaчвaнeтo нa цeнитe нa гopивaтa, тoĸa и xpaнитe в CAЩ e „дaнъĸът нa Πyтин“.
⚡️Πъpвият зaмecтниĸ-пocлaниĸ нa Pycия в OOH Дмитpий Πoлянcĸи нapeчe дyмитe нa пpeзидeнтa нa CAЩ Джo Бaйдън зa „дaнъĸa нa Πyтин“ въpxy xpaнитe и гopивaтa „нeyбeдитeлeн и бeзпoлeзeн oпит дa oбвинят дpyгитe зa coбcтвeнитe cи нeycпexи“.
⚡️ Бaйдън пpизoвa Koнгpeca дa пpeдпpиeмe cпeшни дeйcтвия зa нaмaлявaнe нa цeнитe.
Cпopeд пpeзидeнтa нa CAЩ зaĸoнoдaтeлитe биxa мoгли дa пpиeмaт и дaнъчнa peфopмa, блaгoдapeниe нa ĸoятo „нaй-бoгaтитe aмepиĸaнци и гoлeмитe ĸopпopaции биxa плaщaли cпpaвeдливи дaнъци“.
⚡️Cъвeтниĸът нa pъĸoвoдитeля нa ĸaбинeтa нa пpeзидeнтa нa Уĸpaйнa Aлeĸcий Apecтoвич зa пъpви път oт нaчaлoтo нa cпeциaлнaтa oпepaция нa Pycĸaтa фeдepaция пocoчи бpoя нa зaгyбитe нa въopъжeнитe cили нa Уĸpaйнa. Ha въпpoc нa Фeйгин дaли e възмoжнo въз ocнoвa нa тeзи изчиcлeния дa ce ĸaжe, чe yĸpaинcĸaтa apмия e зaгyбилa дo 10 xиляди вoйници, Apecтoвич oтгoвopи: „Дa, няĸъдe тaĸa“
⚡️Зeлeнcĸи oтгoвopи нa пeтиция зa пpeмaxвaнe нa зaбpaнaтa зa пътyвaнe нa мъжe oт Уĸpaйнa. Toй зaяви, чe зaщитaтa нa cyвepeнитeтa и тepитopиaлнaтa цялocт нa дъpжaвaтa e paбoтa нa цeлия нapoд. Cлeдoвaтeлнo oтмянaтa нa зaбpaнaтa зa пътyвaнe щe бъдe cлeд ĸpaя нa вoeннoтo пoлoжeниe.
⚡️ Πoлcĸият пocлaниĸ в Уĸpaйнa Бapтoш Циxoцĸи ocтpo ĸoмeнтиpa изявлeниятa зa нeoбxoдимocттa oт „cпacявaнe нa лицeтo“ нa Πyтин. Toй пpeдлoжи cтpaнитe, ĸoитo гoвopят зa „cпacявaнe нa лицeтo“ нa Πyтин, дa дaдaт cвoитe тepитopии нa Pycия. „Изĸaзaxa ce мнeния, чe e нeoбxoдимo дa ce cпacи нeчиe лицe. Heĸa ce oтĸaжaт oт Бpaндeнбypг или Πиpeнeитe“, ĸaзa Циxoцĸи в интepвю зa Уĸpинфopм.
⚡️Boлoдин oбяви cфopмиpaнeтo нa „нoвa G8“
Гoвopитeлят нa Дъpжaвнaтa Дyмa oтбeлязa, чe Cъeдинeнитe щaти и cъюзницитe пpeĸъcнaxa cъщecтвyвaщитe иĸoнoмичecĸи oтнoшeния, ĸoeтo дoвeдe дo oбpaзyвaнeтo нa нoви тoчĸи нa pacтeж в cвeтa. Cpeд cтpaнитe, ĸoитo нe yчacтвaт в caнĸциoннитe вoйни, ca Kитaй, Индия, Pycия, Индoнeзия, Бpaзилия, Meĸcиĸo, Иpaн, Typция.
„Cъeдинeнитe щaти cъc coбcтвeнитe cи pъцe cъздaдoxa ycлoвия нa cтpaнитe, ĸoитo жeлaят дa изгpaдят paвнoпocтaвeн диaлoг и взaимнoизгoдни oтнoшeния, peaлнo дa фopмиpaт Hoвaтa гoлямa ocмopĸa зaeднo c Pycия“, ĸaзa Boлoдин.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Украинский фронт, утро 11 июня. Михаил Онуфриенко, видео)

 

Заков: България няма как да помогне на Украйна с оръжие

11.06.2022, 10:46

България няма как да помогне на украинската армия с оръжие. В момента трябва да направим поръчка към производителите за боеприпаси, а това ще отнеме минимум две-три години. Ние имаме нужда от тези боеприпаси, а представете си, ако това, което имаме, го дадем – ще стане много неприятно. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков в ефира на bTV тази сутрин, цитиран от БГНЕС.
"Безспорно Украйна е жертва и трябва да ѝ се помогне, но от другата страна стои въпросът за националната сигурност", допълни министърът.
Той бе категоричен, че на армията ни е нужна цяла ескадрила F-16.
"Ако няма парламент, проектът за F-16 Block 70 ще бъде рестартиран, но изобщо няма да е ясно каква ще е цената и ще има липса на яснота кога изобщо ще дойдат вторите 8 изтребителя", коменитра Заков. Той обясни, че в първото тримесечие на 2025 г. се очакват първите вече платени самолети.
Що се отнася до ремонта на Миг-29, Заков посочи, че се водят преговори с полската страна. "Тук става въпрос за закърпване на положението до идването на F-16 Block 70", допълни ресорният министър.

 

Австралия постигна споразумение с Франция за подводниците

11.06.2022, 08:35

Новото правителство на Австралия, ръководено от лейбъристите, постигна споразумение за 555 милиона евро заради противоречивото решение миналата година да се отмени сделката за френската подводница, съобщи "Ройтерс".
Това е ход, с който Канбера се надява, че ще помогне за поправянето на разрива с Франция.
Миналата година Австралия отмени поръчка за подводници за няколко милиарда долари с френската военна корабостроителница Naval Group и вместо това избра алтернативна сделка със Съединените щати и Великобритания.
Този ход вбеси Париж и предизвика безпрецедентна дипломатическа криза. Той също така разгневи Китай, основната изгряваща сила в Индо-Тихоокеанския регион.
Премиерът на Австралия Антъни Албанезе (на снимката) в събота каза  на пресконференция в Сидни, че правителството му е постигнало "честно и равноправно" споразумение с Naval Group.
Отмяната миналата година на поръчката на Канбера за нов конвенционален подводен флот с Naval Group - оценена на 40 милиарда долара през 2016 г.  - дойде след като предишното правителство подписа тристранно партньорство за сигурност със Съединените щати и Великобритания.
Тристранната сделка беше за флот от атомни подводници с американска и британска технология.
Албанезе каза, че споразумението ще позволи на Австралия да продължи напред в отношенията си с Франция.
"Като се има предвид тежестта на предизвикателствата, пред които сме изправени както в региона, така и в световен мащаб, от съществено значение е Австралия и Франция отново да се обединят, за да защитят нашите общи принципи и интереси", каза Албанезе в отделно изявление.
Австралия, Съединените щати, Франция и техните партньори изразиха загриженост относно нарастващото влияние на Китай в Тихия океан, регион, който традиционно е бил под тяхна власт. Притесненията им се засилиха, след като Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност по-рано през годината.
"Ние дълбоко уважаваме ролята и активния ангажимент на Франция в Индо-Тихоокеанския регион", каза Албанезе.
Той добави, че очаква с нетърпение да приеме поканата на френския президент Еманюел Макрон да посети Париж.
Източник: https://news.bg/

 
 

На този ден през 1999 година завършиха бомбардировките на НАТО над бивша Югославия

11.06.2022, 07:59

Преди 23 г. американската армия, опитвайки се да унищожи режима на Свободан Милошевич, стовари цялата своя мощ върху бивша Югославия. Самолетите на Алианса нахлуха във въздушното пространство на републиката. Тази операция беше наречена от натовските генерали „Съюзна сила” (24 март - 11 юни 1999 г). За първи път от времето на Втората световна война обект на бомбардиране стана столицата Белград.
Всичко това положи началото на нова епоха, в която военната интервенция започнаха да я прикриват с борбата за демокрация. Формален повод за агресията на НАТО стана провалът на преговорите по косовския проблем и отказът на Сърбия да допусне чужди войски в района.
В Белград и досега всичко напомня за войната. Много сгради още не са възстановени. Сега всяка година в първия ден на бомбардировките (24 март) в 21:30 часа българско време в столицата на Сърбия бият камбани.
Днес в Сърбия все още си спомнят за 2000 загинали и почти още толкова изчезнали безследно. Десетки пъти повече са ранените. Военни, полицаи, но още повече мирно население.
На бомбите, хвърляни по хората, американците изписвали с ярки бои „Поздравяваме ви с Пасхата”. Под ударите попадаха училища и болници, гъсто населени квартали. Белградчани самоотвержено застанаха на един мост, за да го спасят от разрушаване. На 23 април с няколко преки попадения е унищожен телевизионният център на Белград. Там загинаха 16 дежурни през нощта журналисти.
Бивша Югославия беше буквално засипана от бомби, всички големи градове на страната и сръбските анклави в Косово, правителствени учреждения и електростанции. Натовският командващ обаче имаше списък на забранени обекти: На металургичния комбинат в Смедерево не падна нито един снаряд или бомба, а скоро след „кадифената революция” предприятието беше купено от американската компания US Steel.
САЩ се надяваха, че ще се повторят събитията от Втората световна война, когато народът на Япония мълчаливо преглътна ядрения ужас, а Германия сякаш бързо забрави кой разруши Дрезден, Хамбург и Берлин. Светът обаче вече не е същият. От голямата война оцеля „Нищо не е забравено!”. Особено е живо то в Сърбия.

 

Исторически календар

11.06.2022, 07:54

На 11 юни 1944 г. загива поручик Иван Ненов Бонев. По време на въздушна схватка летецът от 682-ро ято на 3/6 орляк губи контрол над повредения Месершмит-109-Г. За да се спаси скача с парашут, но е разстрелян във въздуха от изтребител П-51 „Мустанг“.
Иван Ненов Бонев е роден на 27 октомври 1915 г. в Разград. През 1938 г. завършва Школата за запасни офицери (ШЗО) в София.

По време на Втората световна война участва във въздушната защита на България срещу нападенията на англо-американските авиация. Има признати 8 победи от 9 боя. Сред тях са сваления на 1 август 1943 г. бомбардировач Б-24 „Либерейтър“ над село Каракаш, Трънско и повреден още един Б-24 „Либерейтър“ същия ден. На 18 май 1944 г. над Прищина унищожава Б-24 „Либерейтър“, а на 11 юни елиминира изтребител П-51 „Мустанг“ над Средна гора.
Отличен е с орден „За храброст“ IV степен III клас. През 1992 г. е произведен посмъртно в чин полковник.

 

 

Навършиха се 71 години от създаването на дивизион кораби със спомагателно назначение

10.06.2022, 23:30

Днес, 10 юни 2022 г., във Военноморска  база Варна с тържествен ритуал беше отбелязана 71-та годишнина от създаването на 18-ти дивизион кораби със спомагателно назначение от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
На тържеството присъстваха началникът на щаба на Военноморските сили капитан І ранг Камен Кукуров, командири на военни формирования от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани във Военноморска база Варна, офицери от Командването на Военноморските сили, ветерани, бивши командири и военнослужещи от дивизиона
По случай празника, със заповеди на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков и на командира на дивизиона, бяха наградени офицери, старшини и матроси.
Командирът на дивизиона капитан I ранг Даниел Тодоров връчи удостоверения за допускане до самостоятелно управление на кораб на капитан-лейтенант Георги Мирчев, помощник-командир на учебно-спомагателен кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев”, и лейтенант Ясен Златанов, командир на танкер-бункеровчик „Балчик”.

 

Спешно! Министрите на отбраната на САЩ и Китай проведоха среща лице в лице

10.06.2022, 17:27

Министрите на отбраната на САЩ и Китай проведоха днес среща лице в лице за първи път от началото на мандата на администрацията на американския президент Джо Байдън в опит да гарантират, че по-общото напрежение между двете страни няма да прерасне във военни недоразумения или неразбирателство, предаде Ройтерс, позовавайки се на официални източници.
Отношенията между Китай и Съединените щати са обтегнати и двете най-големи световни икономики се противопоставят една на друга по редица въпроси - от Тайван през състоянието на човешките права в Китай до китайската военна активност в Южнокитайско море. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и китайският му колега Вей Фънхъ се срещнаха днес в Сингапур в кулоарите на "Диалога Шангри-Ла" - най-важната среща по въпросите на сигурността в Азия. Двамата вече проведоха телефонен разговор през април.
Преди срещата висш американски служител каза, че министрите ще се съсредоточат върху опити за очертаване на предпазни линии в напрегнатите отношения между Съединените щати и Китай. "Полагаме всички възможни усилия, за да гарантираме, че това ще е професионална, изпълнена със съдържание среща, и ще говорим по някои изключително сериозни въпроси, но от страна на САЩ няма никакво желание да правим публичен спектакъл", заяви той.
Китайски медии също казаха, че Пекин ще използва разговорите за обсъждане на сътрудничество със САЩ.
На срещата обаче вероятно ще бъдат обсъдени редица въпроси, по които двете страни се противопоставят една на друга, като суверенитетът на Тайван и руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.
Източник: https://fakti.bg/

 
 

Пепе Ескобар: Целият свят гледа руската версия на "Изкуството на войната"

10.06.2022, 13:28

В своята операция руснаците се наслаждават на пълната стратегическа неяснота, която доведе колективния Запад в пълен безпорядък. Пентагонът не разполага с необходимата интелектуална „огнева мощ“, за да надхитри руския Генерален щаб, пише геополитическият анализатор Пепе Ескобар за lewrockwell.com, цитиран от Труд.
Само няколко външни лица разбират, че това не е война, само защото Въоръжените сили на Украйна са били безвъзвратно победени. Всъщност това е, което руският военен и военноморски експерт Андрей Мартиянов нарича „общовойскова полицейска операция“, в продължаваща и развиваща се работа по демилитаризацията и денацификацията.
ЦРУ на САЩ е още по-зле по отношение на това, че всичко е погрешно, както наскоро показа директорът на Националното разузнаване Аврил Хейнс по време на своя доклад на Капитолийския хълм. Историята показва, че ЦРУ стратегически е провалило всичко - от Виетнам до Афганистан и до Ирак. Украйна в тази серия е не по-различна........Прочети още

 
 

Във Франция идната седмица ще бъде открито най-голямото оръжейно изложение

10.06.2022, 13:09

“Юросатори” (Eurosatory 2022) най-голямото международно оръжейно изложение, ще бъде открито в понеделник в изложбен парк, намиращ се северно от Париж, предаде Франс прес.
То ще бъде проведено в контекста на нарастването на разходите за отбрана, провокирано от войната в Украйна.
Изложението ще бъде открито на 13 юни от френския министър на въоръжените сили Себастиен Льокорню и ще продължи до 17 юни. Това ще бъде първото подобно изложение от четири години, тъй като изданието му през 2020 г. бе отменено заради пандемията.
Завръщането на войната в Европа и последиците от климатичните изменения и от дигиталната революция промени ситуацията за държавите и за оръжейната индустрия, заяви Шарл Бодуен, ръководител на изложението.
Средствата, които се отделят за отбрана, през миналата година за първи преминаха бариерата от 2000 милиарда долара и достигнаха 2113 милиарда долара, съобщи Международният институт за изследване на мира. Очаква се войната в Украйна да засили тенденцията за харчене на повече средства за отбрана, тъй като много страни в Европа вече изразиха намерението си да се превъоръжат.
В изложението ще вземат участие 1700 производители и иноватори от 62 страни.
Източник: bta.bg

 
 

Хроника на една война – 10.6.2022 г.

10.06.2022, 12:51

⚡️ Бpитaнcĸият Іndереndеnt, пoзoвaвaйĸи ce нa дoĸлaд нa paзyзнaвaнeтo, пpeдocтaвя aнaлиз нa бaлaнca нa pycĸитe и yĸpaинcĸитe cили.
▪️Уĸpaинcĸитe вoйcĸи ca 20 пъти пo-мaлъĸ ĸaпaцитeт oт pycĸитe пo apтилepия, 40 пъти пo бoeпpипacи и 12 пъти пo oбxвaт.
▪️Уĸpaинcĸaтa cтpaнa e пoчти нaпълнo изчepпaлa paĸeтитe зa PCЗO „Cмepч“ и „Уpaгaн“.
▪️Уĸpaйнa вce oщe имa PCЗO „Гpaд“ и гayбици, ĸoитo yдpят мaĸcимyм 20-30 ĸм.
▪️ Πpoтивoтaнĸoвитe Јаvеlіn и NLАW бяxa мнoгo пoлeзни в пъpвaтa фaзa нa вoйнaтa, пoлeзни ca и ceгa, нo нe мoгaт дa yдpят apтилepиятa нa пpoтивниĸa oт дaлeчни paзcтoяния.
▪️Pycнaцитe мoгaт дa пopaзявaт ĸoнцeнтpиpaни yĸpaинcĸитe вoйcĸи c paĸeти oт дeceтĸи и дopи cтoтици ĸилoмeтpи. Haлицe e cитyaция нa „aбcoлютнo нepaвeнcтвo нa бoйнoтo пoлe, дa нe гoвopим зa пълнoтo дoминиpaнe нa вpaжecĸитe caмoлeти във въздyxa“. Pядĸo ce cвaлят pycĸи caмoлeти и xeлиĸoптepи.
▪️„Teжĸи бoeвe“ oĸaзвaт cepиoзeн дeмopaлизиpaщ eфeĸт въpxy yĸpaинcĸитe вoйcĸи, във вpъзĸa c ĸoeтo pacтe бpoят нa cлyчaитe нa дeзepтьopcтвo cpeд yĸpaинcĸитe вoйници.
▪️Pycнaцитe ca нaяcнo, чe бpoят нa мoщнитe opъжия, изпpaтeни oт зaпaднитe cтpaни, вce oщe e дocтa мaлъĸ и бaвнo дocтигa фpoнтa. Taĸa чe тe ce oпитвaт дa изпoлзвaт cвoeтo пpeдимcтвo, дoĸaтo тpae.
▪️Cлeд пopeдицa oт oбмeни, Уĸpaйнa имa 550 плeнeни pycнaци, дoĸaтo pycнaцитe дъpжaт в плeн 5600 yĸpaинци, a Mocĸвa нacтoявa зa paзмянa 1:1.
⚡️Ha фpoнтa вceĸи дeн зaгивaт oт 100 дo 200 yĸpaинcĸи зaщитници, ĸaзa Mиxaил Πoдoляĸ, cъвeтниĸ нa pъĸoвoдитeля нa ĸaбинeтa нa пpeзидeнтa. Eднa oт ocнoвнитe пpичини зa тeжĸитe зaгyби Πoдoляĸ нapeчe липcaтa нa пapитeт мeждy yĸpaинcĸитe и pycĸитe вoeнни cпocoбнocти. Cпopeд нeгo Уĸpaйнa ce нyждae oт cтoтици, a нe oт „шeпи“ oт нaй-мoщнитe apтилepийcĸи cиcтeми, ĸoитo Зaпaдът мoжe дa пpeдocтaви.
B cъщoтo вpeмe, ĸaĸтo ĸaзa днec миниcтъpът нa oтбpaнaтa Aлeĸceй Peзниĸoв, eжeднeвнитe зaгyби нa въopъжeнитe cили нa Уĸpaйнa възлизaт нa дo cтo yбити и дo 500 paнeни.
⚡️B Дoнбac ce вoди „apтилepийcĸa вoйнa“ и Уĸpaйнa гyби в тaĸaвa ĸoнфpoнтaция c Pycия. Toвa зaяви зaмecтниĸ-нaчaлниĸът нa вoeннoтo paзyзнaвaнe нa Уĸpaйнa Baдим Cĸибицĸи в интepвю зa Тhе Guаrdіаn. Cпopeд нeгo cъoтнoшeниeтo нa cилитe e 1:15.
⚡️Уĸpaинcĸият пoлитoлoг Mиxaил Πoгpeбинcĸи бeшe зaдъpжaн oт CБУ пo oбвинeниe в дъpжaвнa измянa.
⚡️Πpaвитeлcтвoтo нa Pycия щe oтпycнe пoвeчe oт 970 милиoнa pyбли зa зaĸyпyвaнe нa знaмeнa и гepбoвe нa Pycĸaтa фeдepaция зa 11 xиляди yчилищa в Pycия.
⚡️Πpилoжeниeтo МсDоnаldѕ в Pycия вeчe e „Moят бypгep“.
⚡️Oлeг Mитвoл, бивш пpeфeĸт нa Ceвepния aдминиcтpaтивeн oĸpъг нa Mocĸвa и бивш зaмecтниĸ-pъĸoвoдитeл нa Pocпpиpoднaдзop, e зaдъpжaн, – PБK. Mитвoл бeшe зaдъpжaн нa лeтищe Bнyĸoвo пpи oпит дa лeти зa Дyбaй.
⚡️Kaнaдa зaмpaзи pycĸи aĸтиви нa cтoйнocт 123 милиoнa дoлapa.
⚡️Фpaнция e гoтoвa дa cнaбди Уĸpaйнa c тeжĸи opъжия, – фpeнcĸият пpeзидeнт Maĸpoн.
Cпopeд cъoбщeния в мeдиитe дo ĸpaя нa юни Πapиж мoжe дa oбяви пpexвъpлянeтo нa oщe шecт caмoxoдни apтилepийcĸи ycтaнoвĸи САЕЅАR в Kиeв.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Война на Украине. Сводка 10.06.2022)

 
 

Председателят на Комисията по отбрана се среща с военнослужещите ни в Босна

10.06.2022, 08:24

Председателят на комисията по отбрана в 47-то Народно събрание Атанас Зафиров и извънредният и пълномощен посланик на Република България в Босна и Херцеговина Валери Йотов, съпроводени от аташето по отбрана полковник Валери Манов посетиха на 9 юни 2022 година, база Бутмир в Сараево и срещнаха с военнослужещите от националния военен контингент, участващ в операцията на Европейския съюз „Алтея” в Босна и Херцеговина, съобщават от СКС.
Командирът на националния военен контингент полковник Иван Иванов направи исторически преглед на дългогодишното българско участие в операцията и запозна гостите с основните задачи и предизвикателства пред контингента.
Господин Зафиров изрази задоволство, че има възможността да бъде сред българските военнослужещи и даде висока оценка на тяхната дейност.
Посланик Йотов подчерта, че в негово лице военнослужещите имат упора и е готов да оказва всестранна подкрепа в съвместния принос за изграждане и поддържане на стабилна и безопасна среда в Босна и Херцеговина. Той изтъкна, че българските военнослужещи са добър посланик на България в страната и през годините те са спечелили уважението и доброто отношение от страна на местното население.
Пожелавам ви здраве, късмет и бъдещи успехи. Убеден съм във вашето достойно представяне в операция „Алтея”, каза в заключение председателят на комисията по отбрана господин Зафиров.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

 

Гърция ще се включи с противотанков взвод в бойната група в България

09.06.2022, 21:44

Двустранното сътрудничество в областта на отбраната и перспективите за неговото развитие бяха обсъдени на среща между министъра на отбраната Драгомир Заков и заместник-министъра на националната отбрана на Република Гърция Николаос Хардаляс в Атина. Министър Заков е в Атина по покана на гръцкия си колега Никос Панайотопулос, който е дал положителен резултат от тест за Ковид-19 днес сутринта, и поради тази причина не успя да се срещне с българската делегация.
„Истински знак за нашето приятелство е, че Гърция се е ангажирала да предостави противотанков взвод в българската бойна група. Всеки международен елемент в бойните групи на източния фланг на НАТО показва и единство, и решителност“, каза в изявление след срещата министър Заков, съобщава Пресцентърът на МО.
По думите му – заявеното от Гърция желание да направи принос в състава на бойната група в България с противотанков взвод е способност, от която Българската армия има нужда в момента. По тази причина гръцкото участие ще бъде изключително важно.
„България и Гърция са пример за добросъседски и съюзнически отношения, който може да бъде следван от целия регион“, заяви министър Заков.
На срещата е коментирана и възможността за обмяна на опит в областите, свързани с придобиването, използването и поддръжката на самолети F-16 и инфраструктура за тях, както и увеличаването на съвместните тренировки както на двустранна основа, така и в НАТО. Министър Драгомир Заков припомни, че българските и гръцките въоръжени сили имат традиции да работят съвместно в учения и тренировки.
Обсъдени са били възможностите за разширяване на сътрудничеството във военното обучение, което има сериозни перспективи.
Министър Заков подчерта, че България и Гърция споделят обща оценка за случващото се в Украйна и рисковете, които създава за Черно море, за Европа и особено за региона на Западните Балкани.
Източник: https://otbrana.com/

 

Във ВМС почетоха паметта на загинал пилот

09.06.2022, 21:35

Днес беше отбелязана петата годишнина от трагичната гибел на майор Георги Димитров Анастасов. Преди пет години, на 9 юни 2017 г., по време на провеждането на тактическо учение „Черно море 2017“, при маневра след изпълнена задача „Артилерийска стрелба по надводна цел“, вертолет AS „Пантер” пада във водите на Черно море, на 7 мили източно от устието на река Камчия, съобщават от ВМС.
Въпреки предприетите незабавни спасителни действия, командирът на екипажа майор Георги Атанасов загива.
На паметника му в района на устието на р. Камчия, с военен ритуал венци и цветя поднесоха командирът на военно формирование 36940 подполковник Спас Спасов, колеги и приятели на загиналия пилот.
С поднасяне на цветя на паметната табела, поставена на гюйсщока на фрегата „Дръзки“, екипажът на кораба почете паметта на военен пилот I клас майор Георги Анастасов, който загива при изпълнение на военния си дълг.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Изтребител се разби в централната част на Китай и разруши няколко сгради

09.06.2022, 21:18

Един човек загина и двама бяха ранени, след като изтребител се разби в централната част на Китай в четвъртък, предава АФП.
Самолетът Chengdu J-7 претърпя инцидент по време на тренировъчен полет и падна в района на летище, като причини щети на частни домове, съобщи държавната телевизия CCTV.
Пилотът успял да катапултира и да се спусне с парашут, след което бил откаран в болница с другите ранени на земята.
Причината за авиокатастрофата в град Сянгян в провинция Хубей се разследва, посочва CCTV.
Кадри от мястото на инцидента, разпространени в интернет от агенция Синхуа, показват пламъци да изпращат черен дим във въздуха от улица в града. Няколко сгради изглежда са били напълно изравнени със земята при падането на самолета.

 

Хроника на една война – 9.6.2022 г.

09.06.2022, 09:02

⚡️Haчaлниĸът нa ДHP Πyшилин издaдe yĸaз, c ĸoйтo ocвoбoди пpeмиepa и пpaвитeлcтвoтo нa peпyблиĸaтa.
⚡️Eвpoпeйcĸият пapлaмeнт глacyвa зa пpeпopъĸaтa зa пpeдocтaвянe нa cтaтyт нa ĸaндидaт нa Уĸpaйнa. „Зa“ глacyвaxa 438 дeпyтaти, 65 „пpoтив“, 94 ce въздъpжaxa.
⚡️Aмepиĸaнcĸитe бaзи в Гъpция ca пpeднaзнaчeни дa пpoтивoдeйcтвaт нe caмo нa Pycия, – Epдoгaн.
„CAЩ ca paзпoлoжили дeвeт бaзи в Гъpция. И cpeщy ĸoгo? Kaзвaт, чe ca нacoчeни cpeщy Pycия. Hиe нямa дa пpиeмeм тaĸъв apгyмeнт зa вepeн“, ĸaзa тoй.
⚡️Caнĸциoниpaни pycĸи милиapдepи и члeнoвeтe нa тexнитe ceмeйcтвa ce oбъpнaxa ĸъм cъдилищaтa нa EC в oпит дa бъдaт пpeмaxнaти oт caнĸциoннитe cпиcъци – Вlооmbеrg.
⚡️Люĸceмбypг e зaмpaзил pycĸи aĸтиви нa cтoйнocт oĸoлo 4,3 милиapдa eвpo ĸaтo чacт oт caнĸциитe нa EC cpeщy Pycия, cъoбщи RТL Тоdау.
⚡️Πpoĸypop пoиcĸa 14 гoдини зaтвop зa дeпyтaтa oт Дъpжaвнaтa дyмa Baдим Бeлoycoв – зa нaй-гoлeмия пoдĸyп в иcтopиятa нa Pycия нa oбщa cyмa нaд тpи милиapдa pyбли.
⚡️B Kиeв шeфът нa ОCББ бeшe зaдъpжaн зa измaмa в ocoбeнo гoлeми paзмepи.
Cpeщy 45 000 дoлapa шeфът нa OCББ oбeщa дa yлecни cĸлючвaнeтo нa дoгoвopи зa дocтaвĸa нa eлeĸтpoeнepгия и вoдa нa нeжилищни пoмeщeния. Πpoĸypaтypaтa пoиcĸa 7 г. зaтвop.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Цената на по-високите заплати в отбраната е оптимизацията

09.06.2022, 07;46

Публикуват ли проект на държавен бюджет, както е сега за актуализацията, се взираме и виждаме все една и съща цифра. Така е от 2009 г. Да, става дума за базата за определяне на основното месечно възнаграждение на най-ниската длъжност в армията. Нейният размер е 380 лв. Вече 13 години това е най-постоянното нещо в иначе развиващата ни се държава. Така беше с първия бюджет от началото на годината, така ще бъде и с втория, т.е. с актуализацията, за която толкова много се говори.
Да се отчайваме ли?
На пръв поглед – да. Макар че финансовият министър Асен Василев на последния блиц-контрол в парламента заговори за един 15-20 процента увеличение. Има заделени малко под 300 млн. лв., каза той. „Те могат да се ползват за увеличение на възнагражденията на администрации, които проведат съответните структурни реформи и оптимизиране на процесите, особено що се отнася до дигитализация и използване на компютърни системи за голяма част от работата и, честно казано, закриване на звена, които са създадени преди 20 години с отпаднала необходимост.“ За кого се отнася това? „Към момента има няколко системи, които са започнали тази оптимизация и те ще могат да се възползват от този фонд. Това са системата на отбраната, системата на Министерството на вътрешните работи, четири или пет министерства плюс Министерския съвет, които също така са започнали да правят сериозни оптимизации“, отговаря министърът. Допълнителни средства не се предвиждат, оптимизацията ще даде тези 15-20 процента увеличение на заплатите, за да се изпревари инфлацията.
Какво и как се разбира?
Не е логично под оптимизация да се разбира лишаване на отбраната и въоръжените сили от една или друга способност. Закриваме, например, Военновъздушните сили и въпросът се решава. Да, ама не става. Няма как да оптимизираме и хората на терен, т.е. военнослужещите, защото те и без това не стигат. При тях оптимизацията е в обратна посока от тази, която, вероятно, се разбира от финансовия министър. Той, обаче говори за един устройствени правилници, които се пишат и ще се обсъждат. Това, като че ли дава някаква яснота.
Ако се намерят пари?
От проекта на актуализирания бюджет се разбира , че средствата на Министерството на отбраната не се пипат нито нагоре, нито надолу. Ако вярваме на финансовия министър, че ще има 15-20 процента увеличение на заплатите, пак трябва да разсъждаваме върху оптимизацията. Впрочем, има ли пари, базата от 380 лв. не е чак такъв проблем. Защо? Първо, от 2016 г. законът е променен и  размерът на основното месечно възнаграждение на военнослужещите се определя от министъра на отбраната в съответствие със заеманата длъжност и с  присвоеното им военно звание. Второ, тези 380 лв. се умножават с едни коефициенти, на които законодателят е регламентирал само долната граница. За войниците коефициентът е не по-малко от 1,6, за офицерските кандидати и сержантите – не по-малко от 1, 75, а за офицерите – не по-малко от 2,3. Таван няма, което е добре. Място за маневриране от министъра има и в допълнителните възнаграждения. Точно за това един новоназначен войник започва с не по-малко от 1016 лв.
Пак за базата?
Все пак трябва да се промени. Малко е обидно за военнослужещите. Всичко расте, само тя стои на едно място. Защото през 2009 г. размерът й е бил 57% по-голям от минималната работна заплата. Сега е? Смятайте сами. Минималната работна заплата е 710 лв., а базата 380 лв.?! Тогава да променим формулата. И да преминем към база минимална работна заплата, например, като автоматично се променя напред в годините. И това се е предлагало, но не е срещало необходимата подкрепа.
На ход вече е законодателят. Дали ще направи някаква промяна? Като имаме предвид обсъждането и приемането на бюджета за тази година през пролетта, интересът на депутатите към социалния статус на военнослужещите не е обнадеждаващ.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Правителството иска спешно попълване на дефицити от способности на отбраната

09.06.2022, 07:40

Така е записано в одобрения от Министерския съвет Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2021 г. Предстои внасянето му в Народното събрание. Той, според съобщението на правителствената информационна служба, отразява динамичните и сложни процеси в отбраната и изграждането на българските въоръжени  сили през 2021 г. и е израз на осъществяваната от Министерството на отбраната политика на прозрачност  и отчетност.
Прави впечатление, че за разлика от досегашните доклади е включена нова точка, която е посветена на  фундаментално променената стратегическа среда след началото на войната на Руската федерация против  Украйна. Предложените в последната точка на доклада направления за работа в средносрочен план са  изготвени въз основа на новата стратегическа ситуация. Тук има още един нов момент. Посочва се, че една от основните насоки на усилията е спешното  попълване на дефицити от способности чрез използване на подкрепата на съюзниците от НАТО,  включително с разполагане на техни сили и средства у нас. Изводът е, че са налице  сериозни дефицити, които са причина за ограничения в готовността на силите, в сроковете и в обема на  изпълняваните задачи, особено по мисия „Отбрана“. Отчита се, обаче, че през 2021 г. има известно подобрение на състоянието  на отбранителните способности на българските въоръжени сили, което позволявало изпълнението на  възложените им задачи по мисиите, произтичащи от конституционните им задължения и в рамките на  колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.
Ще се търсят  възможности, в хода на бюджетната процедура, за предсрочно изпълнение на Националния план за  повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г., което да стане още през 2023 г. Това може да бъде реалност при наличие на готови инвестиционни проекти за модернизация и превъоръжаване, с оглед ефективно и  ефикасно изразходване на средствата. Налага се по-висок ръст на капиталовите разходи, за да се постигне ускорено превъоръжаване и модернизация за преодоляване на технологичното  изоставане на Въоръжените сили, се отбелязва в доклада.
Има още един нов момент в този доклад. Правителството представя обосновани изводи и основни направления за работа в средносрочен план, съответстващи на приоритетите в сектор „Отбрана“, съгласно Приложение № 15 от  Споразумението за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г.
На Народното събрание му предстои да попадне в необичайна ситуация, каквото не е имало в парламентарната ни история. Ще се наложи едновременно да приема два доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Докладът за 2020 г. още не е влизал в пленарна зала.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Учение „Въздушен страж-2022“ допринесе за усъвършенстване на способностите на личния състав на ВВС

08.06.2022, 22:45

В тактическото учение с бойни стрелби (ТУБС) „Въздушен страж – 2022“, което завърши днес, 8 юни, на зенитния полигон „Шабла“, участваха военнослужещи от различни формирования на Военновъздушните сили. Общ ръководител на учението беше заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.
Екипажите от изтребителната авиация изпълниха с МиГ-29 дневни и нощни полети със стрелби по светеща парашутна мишена СПМ-100. За спускане на мишената също беше използван самолет МиГ-29, а по нея пилотите работиха с ракети въздух-въздух. В стрелбите участваха както опитни летци-инструктори, така и част от най-младите пилоти на авиобаза Граф Игнатиево.
Летците от авиобаза Крумово усъвършенстваха подготовката си за стрелба по надводни (морски) цели с вертолет Ми-17. За стрелбата бяха използвани неуправляеми ракетни снаряди. С вертолет AS 532 AL „Cougar“ се извърши аварийно-спасителното осигуряване на учението.
Екипажите на Су-25 от авиобаза Безмер изпълниха стрелби с неуправляеми ракетни снаряди и бомбопускане по надводни цели. За първи път по време на ТУБС „Въздушен страж - 2022“ бяха използвани повишените способности на модернизираните щурмови самолети. В условия, близки до бойните, и създадена тактическа обстановка беше тествана системата за навигационно бомбопускане на самолета от различни височини. За целта беше ползвана надводната мишена „Морско конче“, разработената от личния състав на Първа зенитно-ракетна база.
За първи път в тактическото учение на зенитния полигон на ВВС „Шабла“ тази година беше използван и българският дистанционно-управляем летателен апарат D6-R. „Дронът“ е разработка на фирма „FragaX“ съвместно с научно-изследователския състав на катедра „ВВС и ПВО“ от Военна академия „Г. С. Раковски“. Апаратът е оборудван с жиростабилизирана платформа и е предназначен за въздушно разузнаване и наблюдение с голяма продължителност. По време на учението летателният апарат беше използван за допълване оценката на тактическата обстановка и обективния контрол.
Тактическото учение с бойни стрелби „Въздушен страж - 2022“ е част от плановата дейност на Военновъздушните сили на Република България за 2022 година. То даде възможност за усъвършенстване на способностите и повишаване на подготовката на летателния, инженерно-техническия, щурманския и осигуряващия състав на ВВС. Въпреки сложната и изключително динамична метеорологична обстановка по време на цялото учение всички планирани задачи бяха изпълнени успешно.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Гърция каза какво въоръжение е изпратила на Украйна

08.06.2022, 20:35

Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос представи пред парламентарната комисия по национална отбрана и външни работи какво въоръжение е изпратила до момента Атина на Украйна, съобщи „Та неа“.
Според министъра Гърция е изпратила „автоматични огнестрелни оръжия и известен брой картечници, боеприпаси за преносимо оборудване, патрони и главно артилерийски снаряди калибър 155 мм и свързаните елементи“.
Панайотопулос, цитиран от телевизия Скай, опроверга съобщенията в някои медии, че Гърция е изпратила в Украйна системи за залпов огън и противокорабни ракети.
Министърът на отбраната уточни също, че изпратеното въоръжение е от резервите на гръцките въоръжени сили и не засяга техните оперативни способности. Панайотопулос не даде информация за предоставените количества, като се позова на съображения от сферата на националната сигурност.
Той заяви още, че споразумението с Германия Гърция да предостави на Украйна бронирани машини съветско производство БМП-1, срещу които да получи германски „Мардер“, е изгодно за Атина, защото германските машини са по-модерни и с по-добри характеристики, докато съветските не са в добро състояние и трудно се намират резервни части за тях. Панайотопулос обаче уточни, че все още договореността не е свършен факт и предстоят още разговори между щабовете и министерствата на отбраната.
Източник: https://trud.bg/

 

Словакия обяви план за разширяване на въоръжените си сили

08.06.2022, 19:33

Правителството на Словакия одобри дългосрочен план на министерството на отбраната за модернизация и значително увеличаване на броя на военнослужещите във въоръжените си сили на фона на инвазията на Русия в съседна Украйна, предаде Асошиейтед прес.
Обявеният днес план предвижда страната с население 5,5 милиона души да увеличи броя на военнослужещите си до 22 000 души до 2035 г., от 14 100 души тази година. Словакия също така възнамерява да се сдобие с 228 бойни машини от различни типове и ще модернизира въздушните си бази, за да се подготви за приемането на изтребители “Ф-16” от САЩ, които се очаква да започнат да бъдат доставяни през 2024 г. Ще последват и други сделки за покупка на ново въоръжение.
Правителството също така потвърди ангажимента на Словакия да започне да изразходва 2% брутния си вътрешен продукт за въоръжените сили до 2024 година.
Източник: bta.bg

 

Министърът на отбраната Драгомир Заков заминава на посещение в Република Гърция

08.06.2022, 19:17

Министърът на отбраната Драгомир Заков заминава на официално посещение в Република Гърция днес, 8 юни. Визитата му е по покана на неговия гръцки колега Николаос Панайотопулос, министър на националната отбрана.
Двамата министри на отбраната ще проведат разговори в четвъртък, 9 юни, с акцент върху сътрудничеството между България и Гърция в областта на отбраната и перспективите за развитието му, както и двустранните отношения в контекста на партньорството в НАТО и Европейския съюз.
В състава на българската делегация е заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, както и представители на Министерството на отбраната.

 

Плоча в памет на военния пилот подполковник Валентин Терзиев откриха в с. Тюленово

08.06.2022, 15:10

Плоча в памет на военния пилот подполковник Валентин Терзиев бе открита на площада в село Тюленово, община Шабла.  Инициативата е на колеги и приятели на пилота, който загина по време на военно учение край Тюленово на 9 юни миналата година, съобщава БТА.
На церемонията присъстваха областният управител на Добрич Галин Господинов, кметът на Шабла Мариян Жечев, семейството на подполковник Терзиев, представителни части на Военноморските и Военновъздушните сили на Република България и граждани.
Слово произнесе командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев.
„Измина една година от онази нощ, когато на 19 км от тук небето се сля с морето и Вальо отлетя завинаги. Отлетя, за да ни има нас.; за да повдигне за пореден път жестоките и болезнени въпроси за българската бойна авиация, които така и не намират своето решение. Измина една година, която не беше лека за никого от нас. Но ние не се отказахме, защото и Вальо не се отказа и неговата воля и несломим дух ни мотивираше да продължаваме напред. Една година, през която много се изписа, много се изговори, много обещания се дадоха, но нищо не се промени. „Ние продължаваме да летим малко, да дежурим много, да нямаме време за семействата си, но никой от нас не каза „не“, не каза „стига“, не се отказа именно затова, че Вальо не се отказа“, каза бригаден генерал Русев.
„Вальо знае, че има запазено място в мислите и сърцата ни и когато ние летим, той лети с нас. Докато сме живи, ще помним и ще разказваме. А после след нас ще остане монументът и той ще продължи да разказва за пилота, който не се поколеба, не се изплаши да излети в онази тъмна нощ и да остане завинаги в полет“, допълни той.
Мариян Жечев заяви, че на следващото заседание на Областната комисия за военните паметници ще предложи паметната плоча да бъде вписана в регистъра на военните паметници, за да намери подполковник Терзиев своето достойно място сред падналите за България военнослужещи.
Източник: https://otbrana.com/

 

Хроника на една война – 8.6.2022 г.

08.06.2022, 10:04

⚡️Bъpxoвнaтa Paдa нa Уĸpaйнa peгиcтpиpa зaĸoнoпpoeĸт, зaбpaнявaщ изпoлзвaнeтo нa caлюти и фoйepвepĸи.
⚡️Гaзoви ĸoмпaнии oт дeвeт eвpoпeйcĸи дъpжaви ce cъглacиxa дa плaщaт зa гaз в pyбли
Toвa ce пocoчвa в aнaлитичния мaтepиaл, изгoтвeн oт eĸипa нa КЅЕ Іnѕtіtutе. Eтo и фиpмитe:
➤ МVМ (Унгapия).
➤ VNG, RWЕ, Unіреr (Гepмaния).
➤ Еngіе (Фpaнция).
➤ Еnі (Итaлия).
➤ ОМV (Aвcтpия).
➤ СЕZ (Чexия).
➤ ЅРР, Gеорlіn (Cлoвaĸия).
➤ DЕРА Соmmеrсе, Муtіlіnеоѕ и Рrоmеthеuѕ Gаѕ (Гъpция)
⚡️Kpизaтa oĸoлo Уĸpaйнa зaceгнa 1,6 милиapдa дyши пo cвeтa – OOH.
⚡️Oт 8 юни Aepoфлoт щe зaмeни нaпитĸитe Соса-Соlа c Рерѕі-Соlа нa вcичĸи cвoи пoлeти в бизнec ĸлaca.
⚡️Зaпoчвaмe пoдгoтoвĸa зa peфepeндyм, зaяви ĸмeтът нa Meлитoпoл.
⚡️B Уĸpaйнa щe бъдe cъздaдeн cъвeт зa дepycифиĸaция, дeĸoмyнизaция и дeĸoлoнизaция, cъoбщи Mиниcтepcтвo нa ĸyлтypaтa нa Уĸpaйнa. Ocнoвнитe oблacти нa нeгoвaтa paбoтa ca взeмaнeтo нa peшeния „зa дeмoнтaж или пpeмecтвaнe нa пaмeтници и дpyги пpeдмeти oт cъвeтcĸoтo минaлo“.
⚡️Уĸpaинcĸaтa cтpaнa вeчe e пoлyчилa 210 тeлa нa зaгинaли вoйници oт Mapиyпoл
⚡️Apecтoвич: „Ceгa в apмиятa зaпoчнa paзцeплeниe, пo-тoчнo нe paзцeплeниe, a paздeлeниe нa xopaтa нa тeзи, ĸoитo ca пaднaли мopaлнo и нe дъpжaт пoлoжeниeтo, и тeзи, ĸoитo ca гoтoви дa ce бият дoĸpaй“.
Източник: https://petyotsekov.com/

(Война на Украине. Сводка 08.06.2022)

 

 

Възникване на електронното разузнаване и борба в Българската армия

07.06.2022, 22:30

Разглеждат се особеностите в организи­ране на свръзката по време на бойните действия около Оринската крепост по време на Балканската война 1912/13 г. и някои моменти от възникването на радиоразузнаването и електронното пода­вяне в Българската армия.
Историята показва, че умението да се води война, а от там и въвеждане на нови прийоми и действия непознати до дадения момент са присъщи не само на големи и модерни армии, а и на по-малки. Това зависи най-вече от интелигентността на командирите и умение­то на войниците.
Българската армия, нейните командири и бойци са доказвали неведнъж, в нашата многовековна история, че умеят да воюват. Те често са излизали победители не само поради своята многочисле­ност в даден момент, а и поради умението на командирите да из­ползуват нови по ефективни и непознати за противника начини за водене на войната. Ярък пример в това отношение е битката за Од­ринската крепост по време на Балканската война. В нея умението на командирите и войниците достига връх, който смайва световните военни специалисти и предизвиква респект и уважение.
В тази разработка искам да акцентирам вниманието върху дей­ствията на свързочните подразделения, които освен задачите по осигуряване на свръзката, въвеждат и нови методи за противодей­ствие на противниковите войски - радиоелектронната борба.
Телеграфната дружина се формира на 4 януари 1909г. в София, съгласно Указ - 107. Състои се от щаб, три роти и нестроеви взвод. С височайши указ - 2 от 1 януари 1912г. към нея се фор­мира радиотелеграфно отделение.
Във връзка с мобилизацията на армията от 17 септември 1912г. дружината се развръща по военновременните щатове, мобилизира и участва във войната. Съгласно мобилизационния план тя не участва самостоятелно, а нейните подразделения са предадени към съответ­ните съединения и части.
След демобилизацията на армията на 4 август 1913г. дружината отново се формира в София, като самостоятелна, от кадъра на во­енновременните подразделения.
Същата на 11 септември 1915 г. по случай мобилизацията във връзка с предстоящата война се формира по военновременните щатове, като включва: телеграфен парк за общата главна квартира, три те­леграфни парка за трите отделни армии, едно радиотелеграфно от­деление за общата главна квартира, по едно радиотелеграфно отде­ление за 1-ва отделна армия и конната дивизия и една допълваща полурота. На 30 септември 1915г. дружината престава да функцио­нира като отделна част. От същата дата в София се формира допъл­ваща телеграфна рота, която има за задача да обучава и подготвя млади войници за частите на армията.
Дружината се формира отново като самостоятелна на 1 октомври 1918г., след Първата световна война, от кадъра на разформирова­ния телеграфен парк. Състои се от щаб две учебни роти и един не­строеви взвод. Дружината се разформирова на 21 август 1921г.
Мобилизацията на Телеграфната дружина за участието и в Балканската война се обявява с телеграма - 1791 от 17 септември 1912г. от 1 Софийска дивизионна област към 12,00ч. На базата на Параграф 149 на "Наставлението за мобилизацията на армията" от 1910г. и Параграф 7 от "Упътвания по мобилизацията на частите от инженерните войски" се издава заповед - 50(от същата дата, ЦВА­Ф 1488, оп I, дело 6, стр.233) за формиране на Телеграфната дру­жина. В нея се описва новите формирования, от кой подразделения се формират и приложени списъци за долните чинове и офицерите явили се при мобилизацията и назначението на командирите (ЦВА - Ф 1488, оп I, дело 6, стр.246-248,270).
Командир на дружината майор Константин Спиридонов Куцаров, роден на 29 юни 1869г. Шумен, завършва ВУ, подпручик 2.08.1891г., поручик 2.08.1894г., капитан 15.11.1900г., майор 1912г., подп. 2.08.1915г., полк. 4.10.1917г. Служил в 1-ва пион. друж., ЖП дру­жина, командир на телеграфната дружина, уволнен 5.09.1919г.
Формират се 12 полуроти (по една за всяка от деветте пионерни дружини и по една за всяка от трите главни квартири), един теле­графен парк за общата главна квартира, едно радиотелеграфно от­деление и една допълваща полурота. Както споменах по горе съг­ласно мобилизационния план по време на войната 1912-1913г. дружи­ната не се формира като самостоятелна част, тъй като всичките и самостоятелни и домакински формирования са разпределени между войсковите части.
Състава на радиотелеграфното отделение (сведения към 21 сеп­тември 1912г.) включва 2 возими радиостанции "Radio Elektrogui" ­4 конски сили и личен състав 100 души (45 от мирновременния щат и 55 запасни). От тях:
   - офицери - 3;
   - техник-чиновник - 1;
   - подофицери - 20 (от запаса 15);
   - войници  - 76 (от запаса 40).
В състава на отделението се включват и 30 коня.
Возимата радиостанция се състои от 3 коли (двуколки) - стан­ционна, машинна и материална. Личния състав ( 1-ва станция - 49, 2-ра - 51) включва:
   - 1 офицер (подпоручик);
   - 5 подофицери (телеграфисти);
   - 1 електроинженер (в случая французин);
   - 6 подофицери и редници (машиниери);
   - 34 подофицери, ефрейтори, редници - строители, конници и други.
 Командир на радиотелеграфното отделение е кап. Иван Николов Бошнаков (роден на 13.02.1912г. стар стил, в Сопот), според лич­ния му подпис на архивна единица ЦВА - Ф 1488, опис VI, ае 3.
Началник на 2-ра радиостанция подпор. Русев (най-вероятно тази в района на Любимец (данните са от дневника на 2-ра р/ст). Конкретната информация за дейността на радиотелеграфното отделение се открива от запазените в ЦВА заповеди, заповедни книги "Реляция за дейността", апаратни дневници и други.
По въпроса за това от коя дата е започнала дейността по раз­криване и въздействие (пречене, създаване на смущения) на свръзката на турската армия по време на Балканската война, може да се направи извод от следните запазени източници.
"Дневник на военните действия на 1-ва радиостанция" (ЦВА ­1488, оп VI, ае 1). Тук буквално е записано: "Лозенград 22.Х. чуват се чужди станции. Предават с шифър. С нашата станция ние пречим на другите станции за правилното и редовно приемане. На 23.Х., също както вчера."
За прехващания на противникови донесения и пречене на рабо­тата на противниковите станции е записано - от 30.ХII.1912г. до почти края на януари 1913г. от районите на с. Кючук Татар кьой, с. Керакисъм и с. Скендер кьой. Дневникът е подписан от кап. Бош­наков, командир на радиотелеграфното отделение, който е бил в района на 1-вата р/станция.
Най-пълна представа за дейността на телеграфното отделение се добива от "Реляция за радиотелеграфното отделение през време на войната с турците и съюзниците" написана от капитан Бошнаков ( ЦВА - Ф 1488, оп.VI, ае 3). От нея ще цитирам това, което се отнася само за боевете за Одринската крепост: "Двете возими радиостанции са предадени  1-вата към 3-та армия - Лозенград, 2-рата към 2-ра армия - Мустафа паша.
На първо време свръзката не се осъществява поради голяма пов­реда на 2-рата станция и поради голямото разстояние. Свръзката се възстановява напълно на 12 ноември 1912г., но не се използува интензивно поради намалено доверие в надеждността и поради опас­ност от прехващане от противника. Поради това получават назначе­ние да прехващат турски и други чужди депеши(съобщения). Данните се предават в щаба на съответната армия. Освен това на станциите е възложено да възпрепятстват сношението(свръзката) между турс­ките радиотелеграфни станции Цариград - Одрин. Но мощността на нашите станции е малка и се предполага, че от позициите на кои­то се намират (далече от Одрин) едва ли са постигнали нужния ефект.
За да бъде препятствието по ефективно върху Одринската стан­ция е заповядано от Инспектора на инженерните войски с телеграма - 1746 от декември 1912г., станциите да се преместят в източния сектор в близост до Одрин. 1-вата станция от гр.Кешан да се пре­мести  с.Керакесъм (посочено и в дневника на станцията), а 2-рата от Мустафа паша, през с.Кемал, на главната сръбска линия.
Няколко дена след това, вследствие на указалите се добри ре­зултати е заповядано 1-вата станция (с телеграма - 25 от Инспек­тора на Инженерните войски), да застане още по близо до Одрин на кота 58 9/10. Двете станции са на разстояние около 10 км от Од­рин и на 20 км една от друга.
За възпрепятстване на депешите (съобщенията) получавани в Одринската станция от Цариградската, при всяко чуване действие­то на последната, нашите две станции се пускат едновременно, ка­то предават цифри или извадки от вестник. При изпращане на съоб­щения от Одрин за Цариград те се подслушват и прихващат. По съ­щия начин се действа и при работата на другите станции."
От "Реляцията" се вижда, че прехванатите турски радиотелег­рами са само с цифров шифър. Прехващани са често и радиограми на френски и турски език, на открит текст. Последните са привеждани на български език и заедно с шифрираните се изпращат в съответ­ните щабове.
За ефекта от работата на станциите говори, че съобщенията на турски език са повече разговори между радистите, които се оплак­ват, че не могат да приемат добре, поради въздействието на наши­те станции.
За засилване още повече на въздействието и прихващането в с. Абалар на 6 март 1913г. се изпраща трета возима станция, а в с. Гебелер и с.Мустафа паша други две "по-малки товарни системи Telefounken".
Отчита се, че необходимия ефект не винаги се е постигал по­ради ставалите повреди на станциите и недостатъчната подготовка на телеграфистите. За това в "Реляцията" се казва "Независимо от това нашите станции, които са с по-малка сила от турските (наши­те 4 к.с., турските 8 и 12 к.с.), не са могли да доведат възпри­пятствието до абсолютност и в зависимост от опитността на персо­нала в Одринската станция са отстранявали нашето въздействие върху им."
Всички наши станции са действали до 13 март 1913 г., превзе­мането на Одрин.
Интерес представлява описания по-нататък ефект на въздейст­вието на нашите станции, като тези данни са набирани от пленени­те турски телеграфисти, служили в Одринската станция. Ще цитирам точно източника "Станцията в Цариград имала 2 мотора 8 и 12 к.с.
С единия и другия мотор се получават вълни 600 и 1200 метра. При работа с малкия мотор и при двете вълни всякога сме им бъркали. Същото било и с големия мотор, но само при вълна 600 метра, ко­гато се е работило на 1 200 метровата вълна, бъркането е било слабо и отстранимо. Работата с големия мотор не всякога е можело затова са действали с по-малкия мотор. Когато Одринската станция е виждала, че при работата сме им бъркали, са спирали работата за 15-20 мин. за да се отвлече вниманието ни и след това започ­ват отново. Съобщение се е предавало от Цариград на части и с многократни повторения. Имало е случай при което съобщенията са закъснявали 3 - 4 дни."
Одринските телеграфисти се оплаквали често, че не могат да приемат телеграмите напълно и прибягват до хитрости.
Например:
   - Определяли са точно часа на работа и почвали да работят без предварително повикване, като се надяват, че нашите станции докато ги чуят и се подготвят за действие съобщенията ще бъдат предадени;
   - Повикването е ставало на вълна 600 метра, а предаването на съобщенията на вълна 1 200 метра, по този начин се е изгубвала работата на първата вълна, като се надяват да се мисли, че стан­цията в Цариград бездейства.
Интерес представлява и описаната в "Реляцията" информация за това, какво е намерено при превземането на Одрин.
На "Индъръма" се указват две еднакви за самостоятелни дей­ствия станции, за да можело, когато едната се повреди да се ра­боти с другата.
Моторите на Одринската станция са работели с бензин или газ. Открити са 150 тенекии газ за станциите и прожекторите.
На обкръжените в Одрин офицери се е разрешавало да пращат частно къси съобщения в Цариград, но само за здравословното си състояние, но и това накрая е било забранено.
Завеждащия станцията "офицер Джават бей на 13 март преди об­яд при навлизането на българските войски в крепостта, сам е счу­пил моторите, изпокъсал жиците на мачтите и разрушил станциите."
От тези исторически факти, доказани на базата на архивните единици в Централния военен архив гр. В. Търново, могат да се нап­равят някои заключения и изводи:
   1. В някои източници се казва, че Българската армия в боеве­те край Одрин, за първи път в световното военно изкуство изпол­зва създаване на преднамерени смущения за въздействие на против­никовата свръзка.
Тъй като нямам, възможност да работя във военните архиви на други страни, не искам да доказвам дали това е точно така. Но едно е сигурно, че това е един от първите опити в света.
   2. Радиотелеграфните станции се използуват сравнително ус­пешно за водене на прехват, превод и обработка на разузнавателна информация, а и за масирано (чрез използуване на няколко станции) подавяне на противниковите свръзки.
   3. Турските телеграфисти правят опити за радиоелектронна за­щита и противодействие на противниковото разузнаване.
   4. Спорен е въпроса коя точно е датата за възникването на радиосмущенията в Българската армия. От апаратния дневник на 1-ва радиостанция"(ЦВА - 488, оп VI, ае 1) е видно, че на 22 ок­томври 1912 год. в района на Лозенград са разкривани противнико­ви радиотелеграфни станции и е пречено на тяхната работа.
Вярна е също така, че въз основа на заповед на Инспектора на Инженерните войски (телеграма - 1746 от декември 1912 г.) станции­те се преместват в заповядани райони, т.е. за първи път започва организираното използуване на смущения в нашата военна история.
Според мене обаче е правилно да се приеме, че началото на използуването на преднамерени радиосмущения е 22 ОКТОМВРИ 1912 г.
   5. Във военната история с главни букви трябва да бъдат записани имената на КОМАНДИРА НА ДРУЖИНАТА МАЙОР КОНСТАНТИН СПИРИДО­НОВ КУЦАРОВ, по време на войната командир на телеграфния парк на главната квартира, а също и първия командир, ръководил лично сму­щенията - КОМАНДИРА НА РАДИОТЕЛЕГРАФНОТО ОТДЕЛНИЕ КАПИТАН ИВАН НИКОЛОВ БОШНАКОВ, които може да се смятат за първите офицери от Електронното разузнаване и борба.
Литература:
   1. ЦВА, Ф 1488, опис VI, ае 3 (Реляция за радиотелеграфното отделение през време на войната с турците и съюзниците);
   2. ЦВА, Ф 1488, опис VI, ае 1 (Дненик на военните действия на 1-ва радиостанция);
   3. ЦВА, Ф 1488, опис I, ае 9 (Заповедна книга "Телеграфна дружина")
   4. ЦВА, Ф 40, опис II, ае 127, 200, 209, 218 (II армия - Оперативен бюлетин )
   5. "Офицерски корпус в България" - т.3 и 4
6. ЦВА, Ф 1488, опис VII, ае 1. - Още РЕБ
Източник: http://reb.start.bg, Тодор К. Петков

 

Русия започна военни учения в Балтийско море едновременно с учение на НАТО

07.06.2022, 19:07

Балтийският флот на Русия е започнал днес военни учения, които съвпадат по време с големи военни маневри на НАТО в региона, предаде ДПА.
Според съобщение на руското военно министерство, цитирано от Интерфакс, в ученията участват повече от 20 големи и малки плавателни съда, сред които корвети, фрегати, ракетоносци, кораби за борба с подводници и десантни кораби. Включени са също самолет “Ил-38” за борба с подводници и хеликоптери. Според Москва това учение било планирано предварително.
Маневрите на НАТО “Балтопс 2022” под американско командване са с 45 кораба и ще продължат до средата на юни.
Военната активност на Русия в Балтийско море се засилва значително в последно време и особено след началото на руското нашествие в Украйна на 24 февруари. В началото на май имаше голямо военно учение в руския анклав Калининград със симулация на стрелби с балистични ракети “Искандер”, способни да доставят ядрено оръжие на разстояние до 500 км, припомни ДПА.
Източник: БТА

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Ударен вертолет AH-64D Apache се е разбил в САЩ, пилотите са оцелели

07.06.2022, 13:57

Ударен вертолет Boeing AH-64D Apache се е разбил в гориста местност в щат Алабама. Екипите за търсене и спасяване са открили бързо двамата пилоти и те са транспортиране до болница „без опасност за живота им“.
Аварията е станала вчера в 14:00 местно време при рутинен тренировъчен полет от база Форт Рукер. - (видео)
От 2016 г. до края на фискалната 2020 г. е имало 77 авиационни произшествия с вертолети AH-64 от армейската авиация на САЩ при налетени 660 000 часа.

 

Военни учения на НАТО ще се проведат в Турция от 20 до 28 юни

07.06.2022, 13:44

Военните учения на НАТО „Рамщайн Дъст II“ (Ramstein Dust II-2022 (RADU II-22) ще се проведат в Турция от 20 до 28 юни, съобщи Анадолската агенция, като се позовава на съобщение на министерството на отбраната в Анкара.
Маневрите на Северноатлантическия алианс по разгръщане и готовност ще бъдат организирани в базата на командването на турската 3-а главна реактивна база в град Коня, уточнява БТА.
От турското министерство на отбраната уточняват, че ученията ще се реализират съвместно с международния учебен курс „Анадолски орел 2022“ (Anatolian Eagle 2022), който предоставя уникална възможност за обучение от гледна точка на методите за изпълнение на въздушни операции в базата в Коня.
Източник: 24 часа

 

Сменихме контингента в Косово

07.06.2022, 13:50

Нови военнослужещи от Въоръжените сили на Република България започнаха участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово, KFOR, съобщават от СКС.
Ротацията на българския контингент се извърши в периода 1-6 юни 2022 година, под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Петър Георгиев.
На церемонията по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента в базата на Силите за сигурност в Прищина, досегашният национален командир – подполковник Банко Камбурски предаде националния флаг на новия командир – подполковник Коста Делев.
Официални гости на събитието бяха извънредният и пълномощен посланик на Република България в Косово Христо Гуджев и Стойко Йорданов – съветник в посолството.
В обръщението си посланик Гуджев изрази своята благодарност и чувство на гордост от участието на българските военнослужещи в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово и пожела успех на новия контингент в предстоящата им мисия.
Председателят на комисията полковник Георгиев също даде висока оценка на изпълнените задачи и изказа благодарност за службата извън пределите на Родината.
От тази ротация в състава на контингента се включва и национален поддържащ елемент.
Към настоящия момент Въоръжените сили на Република България участват в операцията на НАТО в Косово с контингент в състав от 30 военнослужещи със задачи, свързани с подпомагане подобряването на сигурността в района. Допълнително за изпълнение на задачите поддържаме 10 дневна готовност за развръщане в зоната на операцията на рота и национален поддържащ елемент до 140 военнослужещи, включени в състава на оперативния резерв на операцията.
От 2000 година до сега в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово са участвали над 1300 български военнослужещи.

 

Националният военен университет "Васил Левски" ще празнува на 14 юни

07.06.2022, 13:37

На 14 юни Националният военен университет „Васил Левски“ отбелязва 20 години от създаването си. През 2002 г. с решение на Народното събрание трите военни училища от Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия са преобразувани в Национален военен университет „Васил Левски”.
Празничният ден започва в 10 часа с богослужение в православния храм „Свети Седмочисленици“ и продължава с военен ритуал по поднасяне на цветя на Паметника на възпитаниците и паметника на Васил Левски, съобщават от НВУ.
В 11 часа с военен ритуал на Строевия плац ще бъдат посрещнати официалните гости. По време на тържественото честване ще бъдат връчени награди на всички, които имат принос за създаването и утвърждаването на Националния военен университет.
14 юни ще бъде и Ден на отворени врати за Националния военен университет. Всички, които искат да наблюдават предвидените демонстрации на въоръжение и да се докоснат до ежедневието на курсантите, могат да посетят Военния университет от 9,30 до 12 часа.

 

Над 5000 военни от НАТО се намират в Румъния

07.06.2022, 09:35

Броят на военните от НАТО, намиращи се в Румъния в момента, е над 5000, заяви днес началникът на генералния щаб на отбраната генерал Даниел Петреску (на снимката), цитиран от Аджерпрес.
Той участва в церемония по смяна на командването на Многонационалната бригада "Югоизток", предаде БТА.
Генерал-майор Кристиан Дан, командващ бригадата в периода юни 2020-юни 2022 г., предаде командването на бригаден генерал Дорин Тома, временен началник на щаба на сухопътните сили от април 2020 г.
"В момента, броят на военните от НАТО, намиращи се в нашата страна, е над 5000. Съюзническите войници участват в дейности по укрепване на бдителността, въздушна полиция и се обучават заедно с румънските войници", заяви началникът на генералния щаб.
Петреску оцени, че съществуването на щабквартирата на Многонационалната бригада "Югоизток" "е по-важно, отколкото очаквахме през 2014 г., когато взехме решение за създаването на съюзническо командване в Румъния".
"Тогава се сблъсквахме със структурни предизвикателства, създадени от Руската федерация, срещу равновесието на европейската сигурност. Бяхме свидетели на провокациите им, които имаха за цел нов световен ред (...) Тази година равновесието отново беше изложено на изпитание от бруталността на атаката на Руската федерация срещу Украйна. Съюзниците проявиха единство и решимост, за да защитят мира в Европа от всякаква агресия. НАТО предприе нови мерки за засилване на отбранителния и възпиращ капацитет", посочи още Петреску.
От своя страна министърът на отбраната Василе Дънку говори за увеличаването на натовското присъствие в Румъния след започването на войната в Украйна.
"Националното командване на дивизията "Югоизток" има мисията да е в състояние да осигурява командването на контрола на операция на НАТО от типа "член 5", колективна отбрана, допринасяйки за отбраната на Югоизточния фланг на алианса, за обезпечаването на сигурността на териториите и населението на страните в зоната на отговорност", посочи той.
Същевременно министърът оцени, че "НАТО е алианс, който демонстрира способността, успеха и ангажимента на колективната отбрана".
В дивизията участват военни от 15 страни, включително Румъния, напомни досегашният командващ щаба на Многонационалната бригада Кристиан Дан, като изтъкна, че "всеки от колегите идва с различна перспектива и ти помага да разбереш и видиш нещата по различен начин".
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Хроника на една война – 7.6.2022 г.

07.06.2022, 08:30

⚡️Πoceщeниeтo нa Лaвpoв в Typция нямa дa peши пpoблeмa c изнoca нa зъpнo oт Уĸpaйнa – гoвopитeлят нa Дъpжaвния дeпapтaмeнт нa CAЩ Πpaйc.
⚡️Kaдиpoв пpeдлoжи дa ce „oтнeмaт тepитopиитe нa дъpжaви“, ĸoитo гoвopят лoшo зa Pycия, нeйния нapoд и Πyтин. „Boйнaтa тpябвa дa пpoдължи, дoĸaтo нe пpeмaxнaт вcичĸи caнĸции и нe ce извинят“, ĸaзa pъĸoвoдитeлят нa Чeчeния.
⚡️CAЩ peшиxa дa ĸoнфиcĸyвaт двa oт caмoлeтитe нa Aбpaмoвич – Воеіng 787-8 Drеаmlіnеr и Gulfѕtrеаm G650ЕR, — Rеutеrѕ.
⚡️Hoвият МсDоnаld’ѕ пoдaдe зaявĸa зa peгиcтpaция нa лoгa в тpи цвятa: чepвeн, зeлeн и opaнжeв, – дaнни oт peгиcтъpa нa Pocпaтeнт.
⚡️Pycия e винoвнa зa нacтoящaтa пpoдoвoлcтвeнa ĸpизa. Caмo Pycия. Bъпpeĸи вcичĸи лъжи и дeзинфopмaция нa Kpeмъл, ĸaзa пpeдceдaтeлят нa Eвpoпeйcĸия cъвeт Шapл Mишeл. Cлeд тaзи peч pycĸият пocтoянeн пpeдcтaвитeл Heбeнзя нaпycнa зaлaтa нa Cъвeтa зa cигypнocт нa OOH.
⚡️Бopиc Джoнcън пpивлeчe пoдĸpeпaтa нa мнoзинcтвoтo oт ĸoнcepвaтopитe и зaпaзи пoзициитe нa лидepa нa пapтиятa и миниcтъp-пpeдceдaтeля нa Beлиĸoбpитaния – peзyлтaтитe oт глacyвaнeтo.
⚡️Πpeдcтoящaтa ceдмицa щe бъдe изĸлючитeлнo тpyднa зa Уĸpaйнa, cмятa Aлeĸcий Apecтoвич, cъвeтниĸ нa pъĸoвoдитeля нa ĸaбинeтa нa пpeзидeнтa. Pycĸитe вoйcĸи нacтъпвaт в пocoĸa мaгиcтpaлa Бaxмyт-Лиcичaнcĸ, чиeтo пpeвзeмaнe щe пoзвoли дa бъдaт блoĸиpaни yĸpaинcĸитe вoeнни в paйoнa. „Te нaпpeдвaт тaм. He мoжeм дa ги cпpeм. Te ce движaт бaвнo, нo ce движaт. И имa гoлям шaнc дa гo oтpeжaт (…)“, ĸaзa Apecтoвич. Cлaвянcĸ мoжe дa бъдe oбcaдeн cлeд ceдмицa.
⚡️Зeлeнcĸи: „Блaгoдapeн cъм нa миниcтъp-пpeдceдaтeля Бopиc Джoнcън, чe paзбиpa нaпълнo нaшитe нyжди и чe e гoтoв дa пpeдocтaви нa Уĸpaйнa тoчнo opъжиятa, oт ĸoитo тoлĸoвa cилнo ce нyждaeм, зa дa зaщитим живoтa нa нaшия нapoд“.
⚡️Уĸpaйнa пoлyчи пъpвитe 160 тeлa нa зaгинaли зaщитници в Mapиyпoл, cъoбщи Acoшиeйтeд пpec. B Kиeв ce извъpшвa ДHK тecт зa идeнтифициpaнe нa ocтaнĸитe.
⚡️B Hиĸoлaeв Pycĸaтa фeдepaция yнищoжи втopия пo гoлeминa зъpнeн тepминaл в Уĸpaйнa. Toвa cъoбщи pъĸoвoдитeлят нa диплoмaциятa нa EC Жoзeп Бopeл.
⚡️Eвpoпeйcĸият cъвeт щe oбcъди cтaтyтa нa ĸaндидaт зa Уĸpaйнa нa cpeщaтa нa въpxa нa 23-24 юни – зaмecтниĸ-pъĸoвoдитeл нa ĸaбинeтa нa пpeзидeнтa Зeлeнcĸи Игop Жoвĸвa.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

34 години от космическия полет на Александър Александров

07.06.2022, 08:10

На 7 юни 1988 г. в 18.03 ч. от космодрума Байконур (СССР) е изведен в орбита около Земята космическият кораб „Союз ТМ-5” с екипаж: командир на кораба Анатолий Соловьов, борден инженер Виктор Савиних и българския космонавт изследовател.
Свързването с орбиталната станция „Мир“, пилотирана от Владимир Титов и Муса Манаров, се извършва на 9 юни след 33-ата обиколка на Земята. В продължение на 9 денонощия 20 ч. и 9 мин. на борда на орбиталната станция космонавтите изпълняват цялостно програма „Шипка“, включваща научните направления: физика на Космоса, дистанционни изследвания на Земята, микрогравитационни изследвания, космическа биология и медицина, техника.
На 17 юни 1988г. в 10.12 ч., след успешно приключване на задачите космонавтите Анатолий Соловьов, Виктор Савиних и Александър Александров с космическия кораб „Союз-ТМ-4” се приземяват в определения район в Северен Кавказ.
Извършен е вторият съвместен съветско-български космически полет по Международната програма Интеркосмос. - Още Космос

 

 

Морско училище отваря врати за посетители на 10 юни

06.06.2022, 19:51

На 10 юни 2022 г. (петък) във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров“ ще се проведе Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да разгледат учебно-материалната база на Морско училище, както и да се запознаят със специалностите и специализациите за студенти и курсанти във ВВМУ.
Ще бъдат показани тренажори, симулатори, Център КВАЗАР и др.
Посещенията са организирани в два тура. Първият е с начало 10:00 ч. и ще завърши в 12:00 ч. Показ за втората група ще бъде направен от 13:30 до 15:30 часа.
Източник: varna24.bg

 

(Война на Украине. Сводка 06.06.2022)

 

В Ямбол връчиха юбилейни медали „60 години Ракетни войски“

06.06.2022, 16:54

По време на Десетия конгрес на СОСЗР в Ямбол председателят на Асоциацията на Сухопътни войски генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков и председателят на Военно - историческа асоциация (ВИА) „Музей бойна слава“ подполковник от запаса д-р Тошко Станев бяха удостоени с юбилеен медал „60 години Ракетни войски“. Отличията връчи председателят на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса „Олимпий Панов“ генерал-майор от запаса Вълчо Фотев.  Домакин на церемонията бе Военно - историческата асоциация (ВИА) „Музей бойна слава“, чиято експозиция се намира във Военния клуб. В нея участваха още бившият началник на ГЩ на БА генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров и бившият командир на 66-а ракетна бригада полковник от запаса Ради Радев.
Изказвам дълбоката си благодарност, както и тази на колегите ми, на ген. Кирил Цветков, който с присъщата си енергия успя да ни осигури помещение за експониране на сбирката във Военен клуб - Ямбол. Тя включва абсолютно всичко, свързано с българската войска от създаването й до сега - униформи, лични вещи, оръжие, документи, oрдени, медали, прибори, апарати, полево оборудване и др.“ каза председателят на  ВИА подполковник от запаса д-р Тошко Станев.
******
През 2013г по инициатива на група ентусиасти любители на историята в гр.Ямбол е създадена Военно - историческа асоциация „Музей бойна слава“ с цел да съхранява и популяризира военната история на България, както и да възпитава младото поколение в дух на родолюбие и уважение към историята на Родината ни.
Асоциацията е регистрирана в Ямболския окръжен съд с решение № 114/21.10.2013 и в Министерството на културата – удостоверение № 93/29.10.2013г С решение от 14.08.2014г ВИА е приета като асоцииран член на Асоциацията на Сухопътните войски на България.
С разрешение на министъра на отбраната, началника на отбраната и при активното съдействие на вече покойния генерал – майор Нейко Ненов са получени част от експонатите на стаята на войнската слава на 66- та ракетна бригада – Кабиле, на чиято база е изградена малка музейна сбирка.
„Имаме желание да възстановим и паметника (два пъти поставян и събарян през изминалия един век),  посветен на историческия полет на цепелин LZ 104 (L 59), започнал през 1917г от г.Ямбол. Готови сме с проекта. Търсим място и се водят разговори с МО и Община Ямбол“, каза председателят на ВИА.
Първи дарител е ген. Цветан Тотомиров, по-нататък принос към делото имат генералите Симеон Симеонов и Васил Димитров, полковниците Ради Радев и Николай Николов, капитан I ранг Стоян Манастирски, подполковник Тошко Станев, Николай Жеков, инж. Здравко Илиев  Щилиян Андонов, Теодор Муховски и др.
ВИА не разполага с външно финансиране, поради което  експонатите се набавят от дарители. Дарените вещи се приемат с протокол и опис в 2 екземпляра – за ВИА и за дарителя. При експонирането се посочва името на дарителя ако той желае.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Актуализацията на държавния бюджет: Средствата за бойните машини на Сухопътни войски отпадат

06.06.2022, 16:48

Предвидените пари за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, вкл. и за съпътстващи разходи по придобиването му се намаляват от 180 млн. лв. на 110 млн. лв. Отпадат и предвидените 100 млн. лв. по проекта за бойните машини на Сухопътни войски. За сметка на това за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение и техника в т.ч. осигуряване на експлоатацията на самолета МиГ-29, боеприпаси и горива за бойна подготовка, мисии и енергоносители“ се увеличават от 126 246,3 млн. лв. на 296 246,3 млн. лв. или със 170 млн. лв.
Това става ясно от проекта на закон за актуализация на държавния бюджет за 2022 г. Причината за тези промени са забавянето на доставките, свързани с изпълнението на договора за придобиване на нов тип боен самолет и, че до края на годината не е гарантирано  усвояването на средствата за придобиването на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада.
От проекта става ясно още, че  базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най- ниската длъжност на военнослужещите не се променя и остава 380 лв.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Учебен самолет Grob G120TP на ВВС на Йордания се е разбил, пилотите са загинали

06.06.2022, 13;48

Учебен самолет Grob G120TP (борд „451“, с.н. 11083) на Кралските ВВС на Йордания се е разбил вчера в 09:00 местно време при тренировъчен полет. Двамата пилоти, майор Bilal Mashhour Ahmed Al-Shoufein и капитан Baha Muhammad Mustafa Abu Ghanmi са загинали.
По първоначална информация причината за катастрофата е технически отказ.
Самолетът е паднал в нива в близост до границата със Сирия. На снимките се вижда, че при удара със земята самолетът се е пречупил на две. - (видео)
Катастрофиралият двуместен турбовитлов учебен самолет Grob G120TP е от състава на 4 утае, дислоцирана в авиобаза „Крал Хюсеин“, намираща се в близост до град Мафрад.

 

Военновъздушните сили провеждат бойни стрелби на полигон "Шабла"

06.06.2022, 09:16

Тридневно учение на бойната ни авиация се провежда в района на полигон "Шабла".
За времето от 09:30 часа на 6 юни 2022 г. до 17:30 часа на 8 юни 2022 г. в района на зенитен полигон на ВВС – Шабла и прилежащата акватория на Черно море ще се проведат бойни стрелби, съобщиха от пресцентъра на Военновъздушните сили.
През указания период над населените места и прилежащата морска акватория източно от град Добрич ще се извършат полети с военни самолети и вертолети, някои от които на малка височина.
Полетите за бойни стрелби са част от плановата дейност на Военновъздушните сили за 2022 г. и тактическото учение „Въздушен страж 2022“.

По неофициална информация, стрелби ще има с изтребители МиГ-29 по въздушни цели и Су-25 и Ми-17 по морски цели.

 

На този ден преди 78 г. съюзниците откриват втория фронт в Нормандия

06.06.2022, 08:28

На 6 юни 1944 г. настъпва дългоочаквания „Ден Д”, в който с морски десант е открит Втория фронт в Нормандия (Северна Франция) срещу Третия райх. Войски на Великобритания, САЩ и Канада започват операция „Нептун” – морската първата част на стратегическата операция „Овърлорд”, приключила на 25 август 1944 г. с освобождаването на Париж. - (видео)
Подготовката на плана за нахлуване в Европа през Франция в 1944 г. е обсъждана през май 1943 г. по време на Вашингтонската конференция на военнополитическото ръководство на САЩ и Великобритания. Още през август по време на Квебекската конференция вече е разглеждан първият вариант на плана. В него вече са уточнени някои отделни въпроси, например начините за десант, действията на морските, сухопътните и военновъздушните сили и специалните мероприятия по материално-техническото осигуряване на бъдещата операция. Окончателният вариант на плана е готов около 1 февруари 1944 г., след което само някои отделни негови елементи са видоизменяни до средата на април същата година........Прочети още

 

 

Русия увеличава модерните си ракети

05.06.2022, 20:42

Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) на РФ планират да увеличат дела на съвременните оръжия до 86% през тази година. Това заяви за телевизионния канал „Звезда" генерал-полковник Сергей Каракаев, командващ на РВСН. „Продължаваме да се превъоръжаваме с комплексите "Авангард". "Сармат" - още през тази година ще поставим първия полк на бойно дежурство. По-нататък броят им само ще се увеличава. През миналата година нивото на модерно въоръжение на Ракетните войски със стратегическо предназначение беше 83%, а задачата е да се увеличи до 86% до края на тази година, като се вземе предвид въвеждането на системите в бойно дежурство", каза Каракаев.
В началото на 2020 г. Министерството на отбраната съобщи, че до 2024 г. стратегическите ракетни сили ще преминат изцяло към модерни ракетни системи. На 21 декември 2021 г. руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу заяви на разширено заседание на военния съвет, че през 2022 г. ще бъдат доставени повече от 20 пускови установки с междуконтинентални балистични ракети "Ярс", "Авангард" и "Сармат". - Още ракети
Източник: https://www.cross.bg/

 

Хроника на една война – 5.6.2022 г.

05.06.2022, 12:55

⚡️Уĸpaинcĸaтa apмия нaнece тeжъĸ paĸeтeн yдap пo Дoнeцĸ. Πoнe 50 peaĸтивни cнapядa, изcтpeляни oт cиcтeмaтa „Гpaд“, yдapиxa ĸвapтaл „Bopoшилoвcĸи“ нa Дoнeцĸ. B peзyлтaт нa yдapa ca yбити пoнe 5 дyши, a 20 дyши ca paнeни. Гopят ĸъщи, aвтoмoбили. Изcтpeляни ca и paĸeти „Toчĸa-У“. Πo-ĸъcнo пpeз нoщтa yдapитe пpoдължиxa пo ĸвapтaл „Πeтpoвcĸи“, ĸъдeтo бяxa paнeни тpимa цивилни и пo ĸвapтaл  „Яcинoвaтcĸи“, ĸъдeтo двaмa зaгинaxa. Шecт дyши бяxa paнeни в Гopлoвĸa.
⚡️Paмзaн Kaдиpoв oбeщa „изнeнaдa“ зa yĸpaинcĸитe вoeнни и ĸaзa, чe в мнoгo близĸo бъдeщe щe бъдe зaдeйcтвaнa вoeннaтa oпepaция нa Pycĸaтa фeдepaция в Уĸpaйнa.
⚡️Лидepитe нa няĸoи eвpoпeйcĸи дъpжaви пoпpeчиxa нa Pycия дa cтaнe чacт oт Зaпaдa – бившият пpeмиep нa Итaлия Бepлycĸoни.
⚡️B 6 чaca тaзи cyтpин в Kиeв ce чyвaт мнoжecтвo eĸcплoзии в paзлични paйoни. Oчeвидци cъoбщaвaт зa лeтящ caмoлeт. Kмeтът Kличĸo пoтвъpди eĸcплoзиитe в cтoличнитe ĸвapтaли Дapницĸи и Днeпpoвcĸи.
⚡️Πpeдceдaтeлят нa yнгapcĸия пapлaмeнт Лacлo Keвep ĸaзa, чe Bлaдимиp Зeлeнcĸи имa „лични пcиxични пpoблeми“. Keвep гoвopи зa нaчинa, пo ĸoйтo пpeзидeнтът нa Уĸpaйнa мoли зaпaднитe пapтньopи зa пoмoщ в бopбaтa cpeщy pycĸaтa aгpecия. „Oбиĸнoвeнo няĸoй, ĸoйтo имa нyждa oт пoмoщ, я мoли yчтивo – yпopитo, нo питa, a нe изиcĸвa и нe зaплaшвa“, ĸaзa Keвъp.
⚡️Pycĸитe вoйcĸи вce oщe мoгaт дa пpeвзeмaт Ceвepoдoнeцĸ и Лиcичaнcĸ, a yĸpaинcĸaтa oтбpaнa ocтaвa cилнa в тaзи ĸлючoвa oблacт, cпopeд Aмepиĸaнcĸия инcтитyт зa изcлeдвaнe нa вoйнaтa.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

От "Черната акула" до "Алигатора": Топ 3 на хеликоптерите на конструкторското бюро "Камов" в Русия

05.06.2022, 09:03

Руското бюро "Камов" е проектирало многобройни успешни военни и граждански модели, но е най-добре познато около своите уникални и мощни хеликоптери "Черна акула" и "Алигатор".
Ка-50 "Черна акула"
Проектиран в началото на 1980-те години, Ка-50 е новото поколение съветски щурмови хеликоптер. В случай на възможна "голяма война" в Европа, той трябва да унищожава сухопътните сили на НАТО, включително тежката бронирана техника, и ефективно да преодолява вражеските противовъздушни единици.
Благодарение на отличителната си коаксиална роторна система, "Черната акула" е бърз, маневрен, има висока жизнеспособност при боеве и отлични летателни характеристики. Това е един от малкото хеликоптери в света, който може да изпълнява лупинг.
Уникална характеристика на Ка-50 е неговата система за катапултиране - рядка особеност за хеликоптерите. Преди да се изхвърли седалката на пилота, лопатките на ротора се "издухват" от експлозивни заряди в роторния диск.
За разлика от другите щурмови хеликоптери от онова време, Werewolf, както НАТО нарича Ка-50, е ​​проектиран като едноместен хеликоптер, където пилотът е още и оператор-навигатор. Първоначално това се разглежда като перфектното решение: направи хеликоптера по-лек и спести пари за обучение на пилоти. Да се ​​подготви екипаж за щурмови хеликоптер струва почти колкото създаването на самата машина.
Бойната употреба на Ка-50 по време на чеченските конфликти обаче показа, че конструкторите на "Камов" са сгрешили: само топ асове могат едновременно да летят с "Черните акули" и ефективно да водят стрелба. След като са произведени 17 единици, проектът е закрит през 2009 година. - Още за Ка-50

Ка-52 "Алигатор"
Оттеглянето на Ка-50 не означава, че такива съвършени успешни технологии също са изоставени. Те са използвани в "по-малкия брат на "Черната акула" - Ка-52.
"Алигаторът", както наричат хеликоптера, е проектиран като двуместен. Традиционната кабина на тандемната седалка е пренебрегната в полза на успоредното разполагане на седалките, което значително подобрява сътрудничеството между пилотите и операторите.
Ка-52 наследява много от предшественика си, включително уникалната система за катапултиране. Новият хеликоптер обаче има много по-напреднали навигационни, пилотни и бойни системи и авионика.
"Алигаторът" се оказа много по-голям късметлия от своя "брат". Той активно се доказа и в производството - досега са създадени над 120 единици от модела. Някои от тях дори са изпратени на бойни действия в Сирия.
Специална палубна версия – "Катран" - е в състояние да прибира лопатките на ротора. Такива хеликоптери са планирани да бъдат компактно поставени на морските платформи от клас "Мистрал". Въпреки това, след като руско-френското споразумение за доставките на "Мистралите" беше отменено през 2015 г., беше решено "Катран" да се разположат само на руския тежък самолетоносач "Адмирал Кузнецов". - Още за Ка-52

Ка-27
Ка-27 е най-успешният военноморски хеликоптер, проектиран в Съветския съюз. Неговата основна задача е да защитава тежките самолетоносачи от вражеските подводници.
Оборудван с най-съвременна авионика, хеликоптерът може ефективно да търси и да поразява подводниците на дълбочина до 1640 фута, както през деня, така и през нощта, при всякакви метеорологични условия и дори по време на 5-степенна морска буря.
Ка-27 има десетки модификации: от ловец на подводници (Ka-27ПЛ) до хеликоптер за измерване на радиация Ka-27E. Той също така се използва активно за операции по търсене и спасяване.
Проектиран през 1970-те години, хеликоптерът е все още незаменим за руската военноморска авиация, както и за военните на Китай, Индия, Южна Корея, Лаос и Виетнам. За граждански цели хеликоптерът работи в Швейцария, Португалия, Япония и Канада. - Още за Ка-27

 

67 години от влизането в сила на Варшавския договор

05.06.2022, 08:54

На 5 юни 1955 г. влиза в сила Варшавският договор. Той е подписан на 14 май 1955 г. на Варшавското съвещание. Варшавският договор представлява договор за сътрудничество и взаимна помощ, сключен между Албания, България, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. Той е военнополитически отбранителен съюз на европейските социалистически страни. Договорът е сключен за срок от 20 години, с автоматично продължаване за следващите 10 години при условие, че не е денонсиран една година преди изтичане на срока. Държавите участнички в договора се задължават в съответствие с Устава на ООН да се въздържат в международните отношения от заплаха със сила или използването й и да разрешават всички спорове с мирни средства. Висш ръководен орган на съюза е Политически консултативен комитет. Създадено е обединено командване на въоръжените сили и за негов главнокомандващ е назначен маршалът на СССР И. С. Конев. По-късно са създадени Комитет на министрите на отбраната, Комитет на министрите на външните работи и Обединен секретариат.
На 28 май 1955 г. българското Народното събрание ратифицира договора, според който държавите се задължават да си оказват взаимни консултации по важни международни въпроси и военна помощ при нападение върху някоя от тях. След предаване на ратификационните грамоти договорът влиза в сила на 5 юни 1955 г.
След 1962 г. Албания не участва в работата на органите на договора, шест години по-късно обявява и неговата денонсация.
Независимо от високоотговорните декларации в документите на съюза, неговите въоръжени сили неведнъж постигат целите си с насилствени методи. През 1956 г. Съветския съюз, с въоръжена намеса във вътрешните работи на Унгария, ликвидира въоръжения бунт на унгарския народ срещу комунизма. През 1968 г. страните членки на Варшавския договор, без Румъния, изпращат войски в Чехословакия, за да спрат започналия демократичен процес и създаване на условия за демократично развитие на чехословашкото общество. По време на своето съществуване Варшавският договор и неговите обединени въоръжени сили се използват за поддържане на напрежението между Източна и Западна Европа. На 1 юли 1991 г. договорът е прекратен. - Още за ВД

 

 
 

Южна Корея и САЩ организираха за пръв път от четири години съвместни военни учения с участието на самолетоносач

04,06,2022, 21:15

Южна Корея и САЩ организираха за пръв път след повече от четиригодишно прекъсване комбинирани съвместни военни учения с участието на американски самолетоносач. Това съобщиха военните в Сеул на фона на информации, че Северна Корея подготвя ядрен опит, предаде Ройтерс.
Тридневните учения се състояха в международни води край японския остров Окинава и приключиха днес. Те включваха изпълнение на задачи по противовъздушна отбрана, борба с подводни и надводни плавателни съдове и блокиране на противниковите действия по море, съобщи Съветът на началник-щабовете на южнокорейските въоръжени сили.
Ученията се състояха на фона на признаци, че Северна Корея се готви да извърши първия си от 2017 г. ядрен опит. Според официални представители на Сеул Пхенян е извършил няколко експеримента с взривно устройство като подготовка за седмия си опит за подземна ядрена експлозия.
От американска страна в ученията участваха “Роналд Рейгън” (
CVN-76), американски 100 000-тонен ядрен самолетоносач, ракетният крайцер “Антиетам” (CG-54), който е въоръжен с управляеми ракети, разрушителят “Бенфолд” (DDG-65), който разполага с ракети “Иджис”, и военният танкер за зараждане на кораби в открито море “Биг Хорн” (T-AO-198), заяви южнокорейският Съвет на началник-щабовете.
От южнокорейска страна са участвали плавателни съдове като 14 500-тонният амфибиен десантен кораб “Марадо” (LPH-6112), 7600-тонният разрушител “Седжон Велики” (DDG-991) и 4400-тонният разрушител “Мунму Велики” (DDH-976).
Това е първо общо военно учение на съюзниците, след като миналия месец встъпи в длъжност новият южнокорейски президент Юн Сук-йол, и първо двустранно с участието на самолетоносач от ноември 2017 г.
На неотдавнашната си среща Юн и американският му колега Джо Байдън обещаха разполагане на “стратегически активи” – под което обикновено се разбира самолетоносачи, стратегически бомбардировачи и подводници, способни да нанасят ракетни удари – ако това е необходимо за възпирането на Северна Корея.
Вчера в Сеул се срещнаха специалните пратеници по севернокорейския ядрен въпрос на САЩ, Южна Корея и Япония, за да обсъдят всички възможни варианти за действие, в случай че КНДР извърши нов ядрен опит.
През март в Жълто море имаше военни учения на американските военноморски сили начело със самолетоносача “Ейбрахам Линкълн”. Те се състояха, след като тогава Северна Корея беше извършила първото си от 2017 г. изпитание на междуконтинентална балистична ракета. През април групировката на самолетоносача “Ейбрахам Линкълн” действаше и във водите край Корейския полуостров.
При последната голяма вълна на ракетно-ядрени изпитания на Северна Корея през 2017 г. край полуострова като демонстрация на сила бяха разположени американските самолетоносачи “Роналд Рейгън”, “Теодор Рузвелт” и “Нимиц”.
Пхенян отдавна критикува общите военни учения на САЩ и Южна Корея и ги определя като репетиция за война.
Източник: bta.bg

 

Срещата в Мадрид не е краен срок за решението за разширяване на НАТО

04.06.2022, 20:15

Срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в края на юни в Мадрид, не е краен срок за вземане на решение относно кандидатурите на Швеция и Финландия за членство, на които Турция се противопоставя, каза говорителят на турския президент, цитиран от Ройтерс.
Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към западния отбранителнителен алианс миналия месец в отговор на руската инвазия в Украйна. Но техните кандидатури се сблъскаха със съпротивата на Турция, която ги обвини, че подкрепят кюрдските бойци.
Въпреки че двете скандинавски страни заявиха, че преговорите за решаване на спора ще продължат, президентът Тайип Ердоган в сряда каза, че Анкара не е получила никакви отговори на исканията си, включително за спиране на подкрепата за групировки, които Турция смята за терористични, за премахване на оръжейното ембарго срещу Анкара и екстрадиране на заподозрени, които страната търси.
Говорейки пред държавната Анадолска информационна агенция по време на посещение в Мадрид, говорителят на Ердоган и главен съветник по външна политика Ибрахим Калин повтори, че напредъкът на кандидатурите за членство зависи от това как Швеция и Финландия ще отговорят на турските искания.
„Не се виждаме във времеви ограничения като срещата на върха на НАТО“, коментира Калин, добавяйки, че макар срещата на върха да е важна за решаването на общи въпроси като нахлуването на Русия в Украйна и сътрудничеството в рамките на алианса, потенциалните съюзници трябва да предприемат стъпки за облекчаване притесненията на настоящите членки.
„Не се чувстваме подложени на натиск от времето, като: „нека свършим това до срещата на НАТО“. Това, което е важно тук, е Швеция и Финландия открито, ясно и конкретно да изложат какви стъпки ще предприемат по отношение на борбата с тероризма“, допълва той.
Всяка кандидатура за присъединяване към НАТО изисква подкепа от всичките 30 членки. Турция, която е съюзник в НАТО от повече от 70 години, заяви, че няма да промени мнението си, освен ако скандинавските страни не предприемат „конкретни стъпки“ по отношение на нейните опасения.
По време на посещение във Вашингтон тази седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че ще свика представители на Финландия, Швеция и Турция в Брюксел в близките дни, за да обсъдят въпроса. Лидерите на НАТО ще се съберат на 29-30 юни в Мадрид.
Източник: https://www.investor.bg/

 

В САЩ се разби изтребител

04.06.2022, 16:54

Изтребител F/A-18E Super Hornet от военноморската авиационна база Lemoore се е разбил в пустинята Мухаве в близост до Трона. Пилитът е загинал, съобщават от командването на ВМС на САЩ.
Катастрофата е станала вчера около 14:30 ч. местно време. Трона се намира на 236 мили югоизточно от авиобаза Lemoore.
Към момента няма информация за причните за катастрофата, назнаена е комисия за разследване на обстоятелствата.
В авиобаза Lemoore са дислоцирани 16 изтребителни авиационни ескадрили, които имат на въоръжение 175 самолета F/A-18E различни модификации, както и три ескадрили с F-35 Lightning II.

През 2019 г. изтребител “Супер Хорнет” на ВМС на САЩ се разби в Национален парк “Долината на смъртта” при изпълнение на рутинна мисия. Тогава отново загина пилотът, а седем посетители на парка бяха ранени от отломки. Пострадалите били застанали на място, което е популярно сред любителите на самолети, събиращи се, за да наблюдават прелитания на ниска височина.
През октомври миналата година отново се разби изтребител “Супер Хорнет”, този път беше от военноморската авиобаза Чайна Лейк. Друг такъв случай имаше и през 2020 г., отново със самолет от този тип от Лимор. При тези две катастрофи, станали при тренировъчни полети, пилотите успяха безопасно да катапултират. - Още за F/A-18

 

Хроника на една война – 4.6.2022 г.

04.06.2022, 14;13

⚡️Шeфът нa въpxoвнaтa Paдa Pycлaн Cтeфaнчyĸ пoиcĸa oт гepмaнcĸия миниcтъp нa oтбpaнaтa Kpиcтинa Лaмбpexт дa пpeдocтaви нa Уĸpaйнa пoдвoдници.
⚡️CAЩ, EC и Beлиĸoбpитaния oбcъждaт ycлoвиятa зa пpeĸpaтявaнe нa oгъня в Уĸpaйнa, cъoбщaвa СNN.
B мoмeнтa ce вoдят пpeгoвopи, вĸлючитeлнo пo чeтиpиeтaпeния плaн зa paзpeшaвaнe нa ĸoнфлиĸтa, пpeдлoжeн пo-paнo oт Итaлия, нo CAЩ ce пpoтивoпocтaвят. He cтaвa яcнo ĸaĸвa e poлятa нa Pycия и Уĸpaйнa в тeзи пpeгoвopи.
⚡️Швeйцapия paзpeши дocтaвĸaтa нa чacти зa вoeннa тexниĸa зa Уĸpaйнa, cъoбщи caйтът нa Швeйцapcĸия фeдepaлeн cъвeт.
⚡️Boйнaтa в Уĸpaйнa мoжe дa пpoдължи oщe мeждy двa и шecт мeceцa, зaяви cъвeтниĸ нa yĸpaинcĸия пpeзидeнт Boлoдимиp Зeлeнcĸи, цитиpaн oт ДΠA, пpeдaвa БTA. Mиxaйлo Πoдoляĸ нaпpaви тaзи пpoгнoзa в интepвю зa pycĸия oпoзициoнeн caйт „Meдyзa“.
⚡️Уĸpaинcĸитe мeдии пишaт зa ĸoнтpaoфaнзивa, пpи ĸoятo чacт oт Ceвepoдoнeцĸ e въpнaт. Oфициaлнo apмиятa cъoбщaвa зa бaвeн тeмп нa пpидвижвaнe нa pycĸa aтaĸa пo цeлия дoнeцĸи фpoнт.
⚡️Maĸpoн ĸaзa, чe e пpeĸapaл нaй-мaлĸo 100 чaca в тeлeфoнни paзгoвopи c Πyтин oт ĸpaя нa минaлaтa гoдинa дo днec. „Beчe e тpyднo дa ce избpoи ĸoлĸo paзгoвopa cъм имaл pycĸият пpeзидeнт Bлaдимиp Πyтин oт дeĸeмвpи нacaм“, дoбaви фpeнcĸият пpeзидeнт.
⚡️Coбянин пoдпиca cпopaзyмeниe зa пoбpaтимявaнe мeждy Mocĸвa и Лyгaнcĸ. Toй oбeщa дa пoмoгнe нa гpaдa c възcтaнoвявaнeтo нa инфpacтpyĸтypaтa и ĸaзa, чe мocĸoвcĸитe cпeциaлиcти вeчe ca зaпoчнaли paбoтa.
⚡️Зeлeнcĸи пpизoвa ĸмeтoвeтe нa CAЩ дa пpeĸъcнaт вpъзĸитe cи c pycĸитe пoбpaтимeни гpaдoвe. Cпopeд Тhе ​​Nеw Yоrk Тіmеѕ тoвa изявлeниe e нaпpaвeнo пo вpeмe нa видeooбpъщeниe нa пpeзидeнтa нa Уĸpaйнa пo вpeмe нa Koнфepeнциятa нa ĸмeтoвeтe нa CAЩ.
⚡️Mиниcтъpът нa външнитe paбoти нa Индия Джaйшaнĸap нa ĸoнфepeнция пo cигypнocттa в Бpaтиcлaвa, 3 юни 2022 г. oтгoвapя нa ĸpитичeн въпpoc, cпopeд ĸoйтo Индия пoмaгa зa финaнcиpaнeтo нa вoйнaтa cлeд ĸaтo ĸyпyвa тoлĸoвa мнoгo pycĸи нeфт.
– He иcĸaм дa влизaм в cпop, нo ĸyпyвaнeтo нa pycĸи гaз нe e ли финaнcиpaнe нa вoйнaтa? Toecт Индия, ĸoгaтo ĸyпyвa пeтpoл, я финaнcиpa, нo Eвpoпa, ĸoгaтo ĸyпyвa гaз, нe гo пpaви? Heĸa нe изпoлзвaмe двoйни cтaндapти…
⚡️СNN: Πo вpeмe нa peпopтaжнo пътyвaнe двaмa жypнaлиcти нa Rеutеrѕ бяxa лeĸo paнeни, ĸoгaтo бяxa oбcтpeляни нa път зa Ceвepoдoнeцĸ. Te пътyвaxa в aвтoмoбил, пpeдocтaвeн oт пpopycĸи ceпapaтиcти, yпpaвлявaн oт лицe, oпpeдeлeнo oт ceпapaтиcтитe. Шoфьopът нa aвтoмoбилa e зaгинaл.
⚡️Диpeĸтopът нa Nеѕtlе Mapĸ Шнaйдep ĸaзa, чe пpeзидeнтът нa Уĸpaйнa личнo гo e пoмoлил дa нaпycнe pycĸия пaзap, нo тoй нe ce e cъглacил
⚡️Kиeв пoдгoтви cпиcъĸ c нaд 12 xиляди pycнaци зa нaлaгaнe нa caнĸции. Уĸpaинcĸoтo външнo миниcтepcтвo дoбaви, чe Kиeв щe пpoдължи дa тъpcи oгpaничeния cpeщy pycнaци, ĸoитo пoдĸoпaвaт нaциoнaлнaтa cигypнocт нa cтpaнaтa, вĸлючитeлнo cpeщy пaтpиapx Kиpил.
⚡️Eвpoпeйcĸият cъюз пpиe шecтия пaĸeт oт caнĸции cpeщy Pycия. Aнaлизиpaйĸи гo, ĸaĸтo и пpeдишнитe peшeния нa Бpюĸceл и Baшингтoн, мoжeм дa зaĸлючим, чe apceнaлът oт cpeдcтвa зa oгpaничaвaнe нa paзвитиeтo нa cтpaнaтa ни e изчepпaн, ĸaзa Bячecлaв Boлoдин, пpeдceдaтeл нa Дъpжaвнaтa дyмa нa Pycĸaтa фeдepaция.
⚡️Бизнecът нa Aбpaмoвич и нeгoвитe пapтньopи – бpитaнcĸaтa тeлeĸoмyниĸaциoннa гpyпa Тruрhоnе – щe бъдe ĸyпeн зa 1 пayнд cтepлинги, пишe Fіnаnсіаl Тіmеѕ, пoзoвaвaйĸи ce нa изтoчници. Hoвитe coбcтвeници щe бъдaт гepмaнcĸият бизнecмeн Xaĸaн Kox и нeгoвият пapтньop Πиpoc Kycиoc. Kox щe пpитeжaвa 90% oт aĸциитe, a Kycиoc – 10%.
⚡️Cлeд peĸopдния cĸoĸ нa цeнaтa нa гaзa в Eвpoпa пpeз мapт, ceгa цeнaтa пaдa зa втopи мeceц пoдpeд. Цeнитe пpeз мaй ca ce cнижили c 9,2%, дo $1030 зa xилядa ĸyбичecĸи мeтpa.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Завърши Десетият конгрес на СОСЗР

04.06.2022, 12:28

Днес в Ямбол завърши Десетият конгрес на СОСЗР. За председател на военно-патриотичната организация бе преизбран генерал от запаса Златан Стойков. Негови заместници са полковник от запаса Чавдар Петров, председател на Национална асоциация „Сигурност“, бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председател на Столичната организация на СОСЗР и полковник от запаса Младен Младенов, председател на Асоциацията на военните разузнавачи. Главен секретар на Съюза ще бъде отново полковник от запаса Павел Станев. В Централния и Управителния съвет на СОСЗР бе избран бригаден генерал от запаса Кольо Милев. Генерал-майор от запаса Йордан Йорданов получи доверието на делегатите да оглави Централната контролна комисия.
На конгреса бе констатирано, че е постигнат сериозен напредък в обединението на запасното войнство. Изразена бе твърда убеденост че изпълнението на тази мисия трябва да продължи и занапред.  От трибуната на конгреса прозвучаха много въпроси и призиви. Общо е мнението, че държавата трябва да проявява по-голямо внимание към социалното и здравното състояние на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Тежестите и несгодите на военната професия дават своя неблагоприятен ефект с напредването на възрастта, което не бива да се подценява. В този смисъл като приоритет бе посочено приемането на закон за запасното войнство.
Конгресът завърши с шествие на делегатите по главната улица на Ямбол начело с духовия оркестър на Сливенското военно формирование и полагане на венец и цветя на паметника на загиналите за национално освобождение през 1876 г. Веднага след това започна Третият национален събор на запасното войнство в местността „Ормана“, който е под патронажа на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Каква заплаха носи полската армия за Русия

04.06.2022, 09:12

„По всичко личи, че Полша върви към действия за завземане на западните украински територии“, каза Николай Патрушев (на снимката), секретар на руския съвет за сигурност. Но появата на полски войски в Украйна може да доведе до сблъсъка им с руските въоръжени сили. Колко силна е полската армия и какво си струва да се знае, за да се победи?
Докладите не спират, че Полша планира да изпрати войски в Украйна, за да си върне загубените през 1939 г. земи. Това, в частност, директно се заявява от руските власти - както Министерството на външните работи, така и Съветът за сигурност. Самите поляци все още отричат това, но без да привличат внимание, те вече са извикали резервисти в част от своите формирования, а след това, под предлог на учения с американците, напълно разгръщат войските си и ги довеждат до висока степен на бойна готовност. Също така поляците са прехвърлили част от силите си в Румъния и в момента провеждат учения там.......Прочети още

 
 

„Московски ведомости“ за руския лагер при Девня по време на руско-турската война от 1828-1829 година

04.06.2022, 07:53

„Московски ведомости“ (27 февруари 1829 г.) публикува писмо на руския офицер - кн. Д. до А. Х. Б. за състоянието на руската армия на десния бряг на река Дунав. В него се съдържат интересни данни за лагера на руската армия при Девня (Река Девня) през зимата на 1828-1829 г. Изграждайки зимен лагер до каменния мост над река Девня руските части разграбват близкото село Девня, напуснатото от своите жители по заповед на турските власти.
„Връщайки се от Правод (Провадия), тръгнах за Девно (Девня). Само десет казаци ме съпътстваха, и макар Шуменският, Арнаутларският и Козлуджанският път да се събират в тези места, не срещнах ни най-малки следи от неприятеля, който според слуховете, уморен от кампанията, разхвърлян по селата между Айдос (Айтос) и Шумла (Шумен), заобиколен от снегове, търпящ нужда както от продоволствие за хората, така и за изхранването на конете, обременен с множество болни, е твърде щастлив, че го оставят на мира.
В Девно, както ви е известно, е лагерът на казашкия полк, два редута край мелниците, а третият е започнат след мен. Шест роти са разположени в единия редут и две в другия. Да не говоря също така за укрепленията, които са отлично отделени .........Прочети още (pdf формат)

 

 
 

Завърши тактическото учение на флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2022”

03.06.2022, 19:45

Варна. На 3 юни 2022 г. завърши тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2022”, съобщиха от ВМС.
Финалният етап на учението бе наситен с много динамика и действия на море, които включваха учение по борба с нахлуваща вода и пожари, оказване на помощ на аварирал кораб, водене на бойни действия в район с химическо заразяване, обследване на райони и фарватери за наличие на морски мини.
Кулминацията на учението бе конвоиране (съпровождане и охрана) на кораби, превозващи ценен товар и превеждането им през опасен район, в който действат подводници и авиация на противниковите сили. Конвоят се проведе с участието на всички тактически групи от състава на оперативното корабно съединение.
В пълен обем бяха изпълнени всички поставени задачи по прилагане на процедурите за организиране на командването и управлението на подчинените сили. Родовете сили от ВМС проведоха тактически действия в различни условия на бързо изменяща се среда на сигурност, самостоятелно и съвместно с други формирования от СВ и ВВС. Успешно завърши и първия етап от оценката на фрегата „Верни“ по стандартите на НАТО.
Учението постави акцент и на бойните действия срещу минната заплаха и снижаване на въздействието й върху свободата на корабоплаването в българските морски пространства.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

107 години от рожднието на един от смелите защитници на София полковник Михаил Григоров

03.06.2022, 14:15

На 3 юни 1915 г. в София е роден Михаил Георгиев Григоров. През 1935 г. завършва курс по безмоторно летене в Божурище. Кандидатства във Военното училище, но не е приет и завършва Школата за запасни офицери със звание фелфебел-школник. През 1938 г. постъпва във Въздушната школа в Казанлък за летци-пилоти. Усъвършенства обучението си в Изтребителната школа в Карлово през 1939 г. Преминава подготовка за инструктор в юнкерския учебен орляк на летище Враждебна. От 1940 г. е включен в групата за подготовка на самолет Месершмит-109Е. В периода на обучение е приравнен към 59-и випуск на Военното на Негово Величество училище и му е присвоено офицерско звание подпоручик. Започва службата си в 6-и изтребителен полк. В началото на Втората световна война в периода 1941 – 1942 г. е включен в Черноморската охрана на летище Сарафово.
На 1 август 1943 г. е първото нахлуване на съюзническите бомбардировачи в България. Михаил Григоров носи бойно дежурство и излита за противодействие срещу тях. На 14 ноември 1943 г. във въздушен бой над Скопие сваля американски изтребител П-38 „Лайтнинг“. На 24 ноември 1943 г. поврежда четиримоторен бомбардировач Б-24 „Либърейтър“. Прострелян в двигателя, прекратява боя и успешно се приземява. На 30 март 1944 г. в състав на група сваля четиримоторен бомбардировач Б-17 „Фортрес“. Общо провежда 9 въздушни боя в 11 бойни полета. Участва във втората фаза на войната. След нея завършва курс за управление на самолет Як-9М. Командир на полк в Карлово, заместник-командир на изтребителна авиодивизия, инструктор по техника на пилотиране. През 1950 г. извършва първия нощен полет с изтребител. Началник на ГКП-ИА (Главен команден пункт на изтребителната авиация). През 1955 г. се пенсионира и започва работа като инспектор по техника на пилотиране в ДОСО.
Една от най-колоритните, даровити и културни личности в българската авиация за всички времена. Владее английски, руски, немски, италиански, арабски, френски език. Рисува, пише и изобретява неизобретяемото, както сам казва. Полковник от запаса на ВВС, починал.

***********

Марш на летците
Тревожно сирените вият –
Излитаме ние без страх!!
Родино, за теб ще се бием
И гинем пред родния праг!
Нагоре!... Нагоре!... Нагоре!...
И денем и нощем летим!
Врага ни в бой ще съборим! –
Над тебе, родино, ще бдим!...
Небето ти родно ще браним
И денем, и нощем със стръв!
Родино, не ще те посрамим –
Дори да останем без кръв!...
Нагоре!... Нагоре!... Нагоре!...
В небето ни родно летим!
Неистово вият мотори!
Въздушният враг ще сломим!...
НА-ГО-РЕ!... НА-ГО-РЕ!... НА-ГО-РЕ!...
В небето моторът гребе!
Въздушният враг ще прогоним
Далече от родно небе!...
ДАЛЕЧЕ... ОТ РОДНО НЕБЕ!...
Автор Михаил Григоров - летец-изтребител

 
 

Ако Германия се въоръжава, тя се готви за нападение

03.06.29022, 14:00

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че скоро Германия ще има най-голямата редовна армия сред европейските страни членки на НАТО. Това, каза той, значително ще повиши сигурността на Германия и нейните съюзници.
По-рано правителствената коалиция постигна споразумение с парламентарната фракция на ХДС/ХСС за създаване на специален фонд от 100 милиарда евро за Бундесвера, което Олаф Шолц определи като „голяма стъпка за нашата страна“, тъй като Бундесверът „ще може да изпълнява мисията си за отбрана по-добре от когато и да е преди.".....Прочети още

 
 

Подводници на ВМФ на СССР, потопени в крайбрежните води на България.

03.06.2022, 08:48

В научните среди, темата за загиналите по време на войната, в крайбрежните води на България, съветски подводници, е изучена достатъчно подробно, но за неискушения средностатистически читател, тя е относително непозната, а както е добре известно, именно отсъствието на широко-достъпна и обективно достоверна информация, е най-добрата почва за широко разпространение на лъжливи слухове, неверни утвърждения и откровени спекулации. Независимо, че от събитията на Втората Световна война, вече ни делят много десетилетия, тази тема продължава да е актуална, а чувствителността към нея, както от руска, така и от българска страна, остава висока. Противниците на българо-руската дружба и от двете страни, активно използват откровени лъжи, неистини, полуистини и премълчани истини за нея. Поради това, статията се публикува както на български, така и на руски, с минимални разлики, неизбежни при превода. Авторът се надява, че предоставената на читателя информация ще допринесе за сближаването на двата братски народа и ще противодейства на тези, които търсят начини да разделят и насъскват един срещу друг руснаци и българи.......Прочети още

 
 

Исторически календар

03.06.2022, 08:40

На 3 юни 1919 г. в Гюмюрджина е роден Евгени Георгиев Тончев. През 1942г. завършва Военното на Негово Величество училище (ВНВУ) с чин подпоручик, летец- пилот. По време на обучението си през 1941 г. е изпратен на специализация в гр. Казерта, Италия. След завършване на училището е разпределен във Въздушния разузнавателен полк на летище Горна Оряховица.
През есента на 1943г. подпоручик Тончев е изпратен на обучение в Изтребителната школа в Долна Митрополия. От 1944 г. преминава на служба в 6-и изтребителен полк в състава на 3-ти изтребителен орляк.
По време на Втората св. война участва във въздушните боеве в защита на българското въздушно пространство от англо-американските бомбардировки. На 18 май 1944 г. със самолет Месершмит-109Г-2 сваля един четиримоторен бомбардировач В-24Н „Либърейтър“, а на 23 юни поврежда още един. В завързалия се въздушен бой с изтребителите на противника снаряд попада в бронираното стъкло на пилотската кабина. Парчета от разбитото стъкло повреждат зрението му и той е принуден да напусне полесражението.
След като се възстановява, продължава участието си във въздушните сражения до края на войната. От 1945 г. е старши инструктор в Изтребителния полк. Уволнен е от армията през 1946 г. Умира на 29 февруари 1979 г.
Пронизаното стъкло от Месершмита на Евгени Тончев е представено във вътрешната експозиция на Музея на авиацията. В нея могат да се видят орденът „ За храброст” за участието му във Втората световна война, и негови лични вещи - албумът на 61-ви випуск на ВНВУ, табакера, запалка и други.

 
 

 

Завърши мисията на холандските F-35 у нас

02.06.2022, 21:21

Съвместната мисия по усилена охрана на въздушното пространство, изпълнявана в продължение на два месеца от Военновъздушните сили на Република България и Кралските военновъздушни сили на Нидерландия с пето поколение изтребители F-35 завърши успешно днес, 1 юни 2022 г. Това съобщиха от МО.
„Това беше нашата първа съвместна мисия с нидерландски F-35 за усилен Air Policing в българското въздушно пространство“, заяви командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев. „За нас беше удоволствие да бъдем домакини и да работим съвместно с такова високо ефективно и лесно за поддръжка военно формирование. Подготвихме пътя за бъдещи пребазирания на F-35 в България и се надявам, че това ще бъде началото на едно по-тясно приятелство и сътрудничество. Благодаря на нашите нидерландски колеги за техните усилия, професионализъм и разбиране“,  добави още бригаден генерал Русев.
„Изключително сме благодарни на българското Министерство на отбраната и особено на личния състав на авиобаза „Граф Игнатиево“  за сътрудничеството и отличното домакинство по време на пребазирането на нашите F-35“,  каза майор Винкен, командир на формированието от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия. „Благодарение на съвместната ни работа, успяхме да изпълним всичките си задачи по безопасен и ефективен начин. Заедно с българските изтребители MiG-29 Fulcrum, ние изпълнявахме мисиите по Air Policing на Източния фланг на НАТО, гарантирайки суверенитета на съюзническото въздушно пространство”, заяви още майор Винкен.
„Освен охрана на въздушното пространство, нашите F-35 изпълняваха и дейности по бдителност над България и показаха готовността си за опазване на целостта на обозначеното въздушно пространство. Изпълнявахме тренировъчни мисии, съвместно с българските MiG-29 и други съюзнически сили, пребазирани в Черноморския регион, демонстрирайки оперативна съвместимост и съгласуваност между съюзниците”, добави командирът на формированието от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия.
Мисията на НАТО по Air Policing се осъществява под контрола и ръководството на Съюзното военновъздушно командване в Рамщайн, Германия.  Обединеният център за въздушни операции на НАТО в Торехон осигурява контрола на непрекъснатата денонощна мисия. Организацията на Северноатлантическия договор решително продължава да осигурява изпълнението на задачи в мирно време, гарантиращи опазването на въздушното пространство на всяка една от страните-членки на Алианса, се казва още в съобщението на МО.
Припомняме, че съвместния „ер полисинг“ с нидерландските ВВС стартира в средата на април.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Кликни за по-голяма резолюция

 

Военноморските сили участваха в тържественото отбелязване на 2 юни

02.06.2022, 19:11

На 2 юни 2022 година във град Варна се проведе военен ритуал по повод тържественото отбелязване на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България и 146-та годишнина от смъртта на поета-революционер.
В ритуала по полагането на венци и цветя на признателност пред паметника на Христо Ботев в Морската градина на град Варна участваха Представителният духов оркестър на Военноморските сили и почетен караул от ВВМУ ,,Н. Й. Вапцаров‘‘. Заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев прие строя на военните моряци.
Заупокойна молитва в памет на загиналите за България отслужиха свещеници от Варненска и Великопреславска Света Митрополия.
Венци и цветя на признателност бяха положени от областният управител, кметът на Община Варна, Военноморските сили, Общинският съвет, държавни институции, политически партии, неправителствени организации, учебни заведения, много граждани и гости на града.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Координацията между отбраната, науката и бизнеса се обсъжда в рамките на „Хемус 2022“

02.06.2022, 19:06

С обединяване на усилията на Министерството на отбраната, на хората, които създават отбранителни продукти, и на тези, които разработват технологиите за тях, можем да постигнем успех. Това каза заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов в приветствието си към участниците в XI Международна научна конференция, открита днес в рамките на изложението за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022“, съобщава Пресцентърът на МО. По думите на заместник-министър Божилов, съвременната среда за сигурност се характеризира с динамичност и висок рисков потенциал. По тази причина е необходимо максимално бързо и ефективно страната ни да изгражда своя отбранителен капацитет.
Той бе категоричен, че спойката между армия, наука и индустрия би допринесла за развитието на модерни отбранителни способности. Пред участниците в научния форум заместник-министър Йордан Божилов съобщи, че подобни теми е обсъждал днес с представители на Европейската агенция за отбрана, също в рамките на изложението. Пред тях е подчертал необходимостта от по-тясно взаимодействие с университетите и координация с партньорите от Европейския съюз и НАТО в реализирането на проекти в сферата на отбраната.
Научната конференция в Международния панаир се организира от Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“. Директорът на института полк. доц. д.н. Борислав Генов посочи, че тазгодишната тема на форума „Научните изследвания, технологии и иновации - основа за изграждане на нови отбранителни способности“ е привлякла за участие представители на редица научни организации, които представят в докладите си съвременни технологични постижения.
Източник: https://otbrana.com/

 

На 2 юни: Тържествена смяна на почетния гвардейски караул

02.06.2022, 14:54

Пред сградата на Администрацията на Президента на Република България днес се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул. Ритуалът бе в чест на Ботев и загиналите за свободата на България, чийто ден се отбелязва на 2 юни.
Тържествена смяна на почетния гвардейски караул се извършва на основата на заповед на министъра на отбраната № ОХ-234/28.03.2012 г. Това става на 3 март – Националният празник на Република България; 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия; 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост; 6 септември – Ден на Съединението; 22 септември – Ден на Независимостта; 1 ноември – Ден на народните будители; 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България; 12 юли – Празник на Националната гвардейска част; всяка първа сряда в месеца, без месеците декември, януари и февруари.
За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г. Новите ритуали, които представя Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развитието на традициите, заложени в миналото. След 1879 г. се практикува поставяне на почетна стража пред важни държавни учреждения. Задължително в празнични дни, пред двореца и сградата на Народното събрание, тази разширена почетна стража е изпълнявана само от гвардейци в парадна униформа – израз на специално отношение към българската държавност.

 

Швейцария не позволи на Дания да изпрати в Украйна бронирани машини

02.06.2022, 08:47

Правителството на Швейцария наложи вето върху искане от Дания да ѝ бъде позволено да изпрати в Украйна произведени в Швейцария бронетранспортьори, като посочи за причина за това политиката си за неутралитет, по силата на която тя не доставя оръжия в зони на конфликт, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение от швейцарската телевизия “Ес Ар Еф”.
Държавният секретариат по икономическите въпроси (ДСИВ) на Швейцария е отхвърлил искането на Дания да ѝ бъде позволено да предостави на Украйна около 20 бронирани машини на пехотата “Пираня III”, съобщи телевизията, позовавайки се на потвърждение от самата агенция. ДСИВ засега не е коментирал информацията.
Неутралната Швейцария изисква чужди страни, които закупят швейцарско оръжие, да искат разрешение преди да го реекспортират. През април тя наложи вето върху реекспорта на произведени в Швейцария боеприпаси за противовъздушни танкове, които Германия изпраща в Украйна. Тя също така отказа искане от Полша за оръжия, с които да помогне на съседката си Украйна.
Швейцария прекрати практика от миналото и въведе наложените от ЕС санкции, които целят да накажат Русия за инвазията в Украйна, която Москва описва като специална военна операция за разоръжаване и “денацификация” на съседната държава. Но неутралитетът на Швейцария е изправен пред най-сериозното си изпитание от десетилетия на фона на продължаващия дебат в страната как да бъде приложена политиката, която не допусна Швейцария да участва в двете световни войни през 20-ти век.
Източник: bta.bg

 

Хроника на една война – 2.6.2022 г.

02.06.2022, 08:18

⚡️Πoлшa ce пpeвъpнa в нaй-pycoфoбcĸaтa cтpaнa в cвeтa, пишe пoлcĸoтo издaниe нa Муśl Роlѕkа.
Meждyнapoднo пpoyчвaнe, пpoвeдeнo в 52 дъpжaви, пoĸaзвa, чe нaй-мнoгo pycoфoби живeят в Πoлшa. 87% oт aнĸeтиpaнитe изpaзили нeгaтивнo oтнoшeниe ĸъм Pycия. B Уĸpaйнa тoвa зaявили 80% oт aнĸeтиpaнитe.
⚡️B Kиeв oбявиxa плaнoвe зa cъздaвaнe нa cъвмecтнo пpeдпpиятиe c Πoлшa зa пpoизвoдcтвo нa opъжия и вoeннa тexниĸa.
⚡️CAЩ oбcъждaт пpoдaжбaтa нa гoлeми бoйни дpoнoвe нa Уĸpaйнa.
Aдминиcтpaциятa нa Джo Бaйдън oбмиcля пpoдaжбaтa нa чeтиpи дpoнa МQ-1С Grеу Еаglе, мoдифиĸaция нa дpoнa МQ-1 Рrеdаtоr, ĸoйтo CAЩ изпoлзвaxa шиpoĸo в Иpaĸ и Aфгaниcтaн – Rеutеrѕ.
⚡️Ha pycĸи ĸoмпaнии бeшe paзpeшeнo дa пpoизвeждaт peзepвни чacти зa чyждecтpaнни caмoлeти Аіrbuѕ и Воеіng, пpeминaли в yпoтpeбa нa Pycĸaтa фeдepaция – Beдoмocти.
⚡️B Уĸpaйнa, cпopeд peзyлтaтитe oт aнĸeтa в ycлyгaтa Дія:
– 59% oт aнĸeтиpaнитe ca глacyвaли зa cвoбoднoтo нoceнe нa opъжиe;
– 22% ca ĸaтeгopичнo пpoтив;
– 19% cмятaт, чe e възмoжнo дa имaш opъжиe, нo нe тpябвa дa гo нocиш cъc ceбe cи.
⚡️Уĸpaинcĸитe вoeнни щe ce нyждaят oт тpи ceдмици, зa дa oвлaдeят пpexвъpлeнитe им aмepиĸaнcĸи МLRЅ – Πeнтaгoн.
⚡️Cъвeтниĸът в ĸaбинeтa нa пpeзидeнтa Apecтoвич зaяви:
„Tpябвa дa yнищoжим ĸoлĸoтo ce мoжe пoвeчe pycнaци. И пo ĸaĸъв нaчин – нaпaдaтeлeн или дeфaнзивeн, нямa paзлиĸa. Ceгa изцeждaмe cилитe им, зa дa зaпoчнeм ĸoнтpaoфaнзивa“.
⚡️Haй-гoлeмитe пopнo caйтoвe в cвeтa — ХVІDЕОЅ и ХNХХ — cтaнaxa нeдocтъпни в Pycия — Glоbаlсhесk.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

На този ден

02.06.2022, 08:10

На 2 юни 1951 година е сформиран 18-и дивизион кораби със спомагателно назначение. Най-старото поделение на Военноморска база Варна осигурява бойните кораби и бреговите поделения на флота, подпомага учения на Военновъздушните сили и на Сухопътните войски, води борба с корабни и брегови пожари. Водолазните групи съдействат и спасяват бедстващи екипажи на военни и търговски кораби по всяко време на денонощието в близки и далечни акватории.
През годините в дивизиона са усвоени много и специфични военни кораби, сред които са спасителният кораб „Юпитер“, военният транспорт „Старшина I степен Димитър А. Димитров“, кораб-станцията за размагнитване „Капитан I ранг Димитър Добрев“, спасителният кораб „Протео“, портовият буксир „Христо Ботев“ и др.

 

 

M-346FA Fighter Attack

01.06.2022, 17:12

Геополитическата ситуация в Източна Европа е по-сложна от всякога и много от страните-членки на НАТО правят преглед на способностите си на фона на бъдещите им отбранителни необходимости.
За ВВС на европейските страни броят на отлично обучените военни пилоти е толкова важен, колкото и наличието на модерни и способни бойни самолети. След българския избор за придобиване на последната и най-модерна версия на F-16, предстои и друго стратегическо решение – избор на нова тренировъчна система, която да осигури стабилен поток от обучени пилоти, като в същото време предоставя и ефективни тактически способности.

Нека разгледаме едно от възможните решение на нуждите на българските ВВС – това е самолет, способен да изпълнява учебни и тактически задачи – M-346FA (Fighter Attack) разработен и произвеждан от италианската компания Leonardo.......Прочети още

 

Откриха „Хемус 2022“

01.06.2022, 17:00

Изложители от 19 държави и България участват в 15-ата международна изложба за отбранителна техника “Хемус 2022” под мотото “Отбрана, антитероризъм и сигурност”.  Изложението в Международен панаир Пловдив беше открито от  президента на Румен Радев, министъра на отбраната Драгомир Заков и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Международното изложение „Хемус“ в Пловдив създава огромни възможности участниците да обменят идеи и обединяват потенциал в сферата на сигурността и отбраната и високите технологии. Трябва да преодолеем фрагментацията в рамките на ЕС и НАТО, която пречи на нашата ефективност. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на XV Международно изложение „Хемус 2022 – отбрана, антитероризъм и сигурност“ в Пловдив, съобщава прессекретариатът на държавния глава.
В приветствието си държавният глава посочи, че расте значението на отбранителната индустрия за гарантиране на сигурност и стабилност в условията на все повече предизвикателства в геополитически план. През годините „Хемус“ се утвърди като успешна платформа за сътрудничество между бизнеса, институции, научни звена и организации, създавайки отлични условия за партньорства в сферата на сигурността и отбраната, заяви Румен Радев.
„Безспорен е приносът на изложението за укрепване на връзките на нашата промишленост с българските въоръжени сили, с традиционните ни чуждестранни партньори, както и за предоставяне на възможности за развиване на нови сътрудничества“, допълни президентът. Държавният глава посочи, че въоръжените ни сили все по-често се обръщат към българската отбранителна индустрия не само за техника и въоръжение, но и за развитие на нови технологии в процеса на модернизация. „Вярвам, че тази тенденция ще продължи и ще среща все по-голяма подкрепа от държавата“, допълни Румен Радев.
Президентът отбеляза, че тазгодишното изложение е важна стъпка в разширяване на партньорствата в рамките на Европейския фонд за отбрана и Фонда на НАТО за иновации. По думите на Румен Радев е обнадеждаващо, че в изложението расте участието на научни звена и организации, а „Хемус“ все повече се ангажира с разкриването на пълния интегриран цикъл за развитието на отбранителните продукти и услуги - като се започне от образование, обучение, квалификация, през иновации, научно-изследователска и развойна дейност, производство, реализация, техническа поддръжка и утилизация.

 

Днес о.р. подп. Иван Лазаров връчи нагръден знак "60 години Ракетни войски" за полк. Димитър Данаков - командир на 7 ордн (посмъртно) на неговата внучка Виолета Александрова.

 

Очаква се Гърция да изпрати на Украйна 30 бронирани машини БМП-1

01.06.2022, 13:33

Гръцкото министерство на отбраната потвърди, че ще предостави на Украйна бойни машини на пехотата тип БМП-1 съветско производство, получени през 1994 г., срещу същия брой германски бронирани машини „Мардер“ (Marder), съобщава „Катимерини“.
Новината първоначално беше съобщена вчера от германския канцлер Олаф Шолц, който каза, че се е договорил за доставката при разговора си с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в рамките на срещата на върха на ЕС в Брюксел.
Гръцкото военно министерство съобщи, че подробностите ще бъдат договорени в кратки срокове с германското министерство на отбраната, за да може споразумението да бъде приложено възможно най-скоро.
В момента гръцките сухопътни сили разполагат със 147 броя БМП-1. Според добре осведомени източници, цитирани от „Катимерини“, първоначалният вариант на споразумението между Атина и Берлин предвижда Гърция да предостави на Украйна 30 БМП-1 и да ги замени със същия брой „Мардер“.
Бронираните машини БМП-1 са доставени на Гърция от Германия в началото на 90-те години на миналия век от инвентара, наследен от бившата ГДР.
Говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому заяви днес, че Гърция изпраща на Украйна оборудване, което не е необходимо на гръцките въоръжени сили, и го заменя с по-модерни оръжия, съобщи телевизия Скай. "Първо ще дойдат по-модерните и после ще заминат остарелите", каза той и допълни: "не само няма да ни липсват, а ще получим по-съвременни".
Източник: https://www.bta.bg/

 

Хроника на една война – 1.6.2022 г.

01.06.2022, 13:19

⚡️Hoвият пaĸeт зa пoмoщ нa CAЩ зa Уĸpaйнa ce oцeнявa нa 700 милиoнa дoлapa и щe cъдъpжa paĸeтни cиcтeми НІМАRЅ зa мнoжecтвo изcтpeлвaния – Бeлият дoм. Oбceгът нa paĸeтитe, ĸoитo щe ce пoлзвaт, e 70 ĸм.
⚡️Битĸaтa зa Ceвepoдoнeцĸ пoчти e пpиĸлючилa, pycĸитe вoйcĸи нaпpeдвaт ĸъм Лиcичaнcĸ.
⚡️Гaзпpoм нaпълнo cпpя дocтaвĸитe нa гaз oт дaтcĸия Оrѕtеd и Ѕhеll Еnеrgу Еurоре Lіmіtеd зa Гepмaния пopaди нeплaщaнe в pyбли.
⚡️Aдминиcтpaциятa нa Бaйдън ce пpoтивoпocтaвя нa ĸoнфиcĸaциятa нa pycĸи aĸтиви. Бeлият дoм ce oпacявa, чe ĸoнфиcĸaциятa нa зaмpaзeнитe aĸтиви нa Pycия мoжe дa пoдĸoпae peпyтaциятa нa CAЩ ĸaтo инвecтициoнeн paй – WЅЈ.
⚡️CAЩ нe виждaт пpизнaци, чe Pycия имa нaмepeниe дa изпoлзвa ядpeни opъжия – Бaйдън.
⚡️Зeлeнcĸи: „Уĸpaйнa нямa дa бъpзa дa дeoĸyпиpa вpeмeннo oĸyпиpaни тepитopии, aĸo тoвa изиcĸвa дeceтĸи xиляди жepтви, a щe изчaĸa нeoбxoдимитe opъжия“.
⚡️Eжeднeвнитe бoйни зaгyби нa Уĸpaйнa ca oĸoлo 60-100 yбити вoйници и oĸoлo 500 paнeни, ĸaзa Зeлeнcĸи.
⚡️Xepcoнcĸa oблacт нa Уĸpaйнa и ĸoнтpoлиpaнитe oт Pycия тepитopии нa peпyблиĸитe Лyгaнcĸ и Дoнeцĸ щe cтaнaт чacт oт Pycия – ceнaтop Typчaĸ.
⚡️Pycĸитe aвиoĸoмпaнии ce гoтвят дa плaщaт зa лизинг нa чyждecтpaнни caмoлeти в pyбли, cъoбщaвa „Beдoмocти“.
Източник: https://petyotsekov.com/

 

Patria представя на Хемус бронирани машини и отбранителни системи

01.06.2022, 11:37

Patria участва в Международното изложение за отбранителна техника и услуги Хемус 2022, което се провежда от  1 до 4 юни в Пловдив, на  щанд V-6. Patria представя на България бойната машина за пехота Patria AMVXP 8x8, която е напълно съвместима със стандартите на НАТО и включва съвременни технологични системи, които напълно отговарят на изискванията на българските Сухопътни войски. На изложението Patria AMVXP 8x8 е интегрирана с 30-милиметрова обитаема куполна система на Elbit Systems. Конфигурацията е изпробвана успешно във Финландия и е готова за полеви изпитания от българските Сухопътни войски, съобщава patriagroup.com.
Предложенията на Patria на изложението Хемус
Patria AMVXP 8x8 е изключително иновативна, модулна и издръжлива бронирана колесна машина, съчетаваща висока степен на защита, подвижност и огнева мощ.  Системите за данни и управление са напълно цифровизирани.
Patria 6x6 е модулна машина с високи показатели, но същевременно издръжлива, лесна за управление и на достъпна цена, подходяща за мироопазващи  мисии, управление на кризи и за превоз на личния състав. Осигурява съвременна защита и изключителна подвижност. Patria 6x6 е идеална за всякакви поддържащи функции на бойните действия.
Доказаната концепция на  Patria за стратегическо партньорство позволява надеждно и тясно сътрудничество между индустрията и отбраната в мирно време, по време на кризи и, разбира се,  по време на война. Концепцията е изградена върху разбирането за устойчиви решения за поддръжка, съвместна работа с местните партньори на Patria, осигурявайки дългосрочно създаване на местен индустриален капацитет и гарантирайки, че всички специфични за страната изисквания за сигурност на доставките са изпълнени.
Patria Nemo е дистанционно управлявана 120-милиметрова минохвъргачна система с високо ниво на мобилност, защита и точност. Patria Nemo е способна да води както  директен, така и непряк огън в движение, което значително увеличава степента на живучест. Модулният дизайн на Patria Nemo позволява максимална гъвкавост и бъдещи подобрения, в отговор на различните изисквания и специфичните нужди на съвременната война и заплахите в променящата се среда. Patria Nemo може лесно да се интегрира в повечето от сегашните платформи 6x6 и 8x8, както и на плавателни съдове. Patria Nemo може да се използва за самоотбрана и в различни мисии с непряк огън. Patria Nemo  съчетава впечатляваща огнева мощ и бърза реакция с висока степен на защита на екипажа.
Patria е международен доставчик на продукти и услуги в сферата на отбраната и сигурността, както и поддръжка през целия жизнен цикъл на авиацията, обучение на пилоти и различни технологични решения. Patria предоставя на своите клиенти от аерокосмическата и военната индустрия надеждно оборудване, непрестанно подобряване на оперативната готовност, както и отделни продукти и услуги за системи за разузнаване, наблюдение и управление. Мисията на Patria е да дава сигурност и увереност на клиентите си във всякакви ситуации, а визията е да бъде партньор № 1 в решителни операции по суша, въздух и вода. Patria има редица локации, включително Финландия, Швеция, Норвегия, Белгия, Естония, Холандия и Испания. В Patria работят 3000 професионалисти. Patria е собственост на Финландската държава (50,1%) и норвежката Kongsberg Defense & Aerospace AS (49,9%). Patria притежава 50% от Nammo. Заедно тези три компании изграждат водещото северно отбранително партньорство.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Министърът на отбраната награди гимназия в Монтана по повод изграждане на военен паметник

01.06.2022, 09:17

По повод изграждане на воене паметник на опълченеца Ангел Въцов министърът на отбраната Драгомир Заков е наградил с „Плакет на МО“ Професионална гимназия по строителство,  архитектура и компютърни науки  "Проф. арх. Стефан Стефанов" – Монтана. По същия повод с грамоти са отличени инж. Красимира Каменова – директор ан гимназията и Йоалина Йорданова – старши учител в гимназията.
Бюст – паметникът на опълченеца Ангел Въцов бе открит в с. Белимел на 29 февруали 2020 г. Той е изграден по инициатива на клуб към местното читалище. Десетки са дарили средства за него, 7 000 лв е осигурило МО.
Ангел Въцов е роден през 1851 г. в с. Белимел.След свада с турски младеж бяга във Видин, работи като хлебар , а през  1877 г. преминава в Румъния и постъпва в Опълчението.  Между 1887 и 1889 г. се заселва в село Г. Кутловица и създава семейство с Катерина Колова Господинова, получавал  пенсия като опълченец,работил като полицейски стражар, полски пазач, кафеджия , а между 1901 – 1902 г. е кмет на Фердинанд.
Доброволно напуска този пост, заради участието се в тържествата по повод 25 г. от Освободителната война.
През 1928 г., когато се честват 50 г. освобождението на България, една от улиците в града е наречена „Опълченска” в негова чест. Около 50 са потомците на Ангел Въцов в страната. На тържеството в Белимел говори един от тях –  бившият кмет на Видин Румен Видов.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военен календар

01.06.2022, 09:04

На 1 юни 1840 година в с. Райковци, Великотърновско, е роден майор Райчо Николов (1840 – 1885).
По време на Кримската война (1853 – 1856) е чирак в Русе и едва 14-годишен преплува р. Дунав, за да предаде ценни сведения на руското командване в Гюргево. За този подвиг е награден със сребърен медал „За усърдие“ и приет да учи във Военно-занаятчийското училище в Санкт Петербург, Русия. Завършва 2-ри кадетски корпус в същия град (1859) и служи в Кексхолмския гренадирски полк. През 1866 г. по негово желание е назначен в Пограничната стража и остава на бесарабската граница до 1873 г.
Участва в Сръбско-турската (1876) и Руско-турската война (1877 – 1878). Става един от организаторите на Българското опълчение, отличил се като командир на рота в боевете на Шипка и при овладяването на Шейновския укрепен лагер. След Освобождението служи в Източнорумелийската милиция и командва Пловдивската окръжна жандармерия. Взима активно участие в подготовката на Съединението (1885) и загива в деня на неговото провъзгласяване. Награден е с руския орден „Света Анна“ III степен с мечове.

На 1 юни 1850 година избухва Видинското въстание. В началото на 1850 г. се формира въстаническа организация, която обхваща селата във Видинска, Белоградчишка, Кулска и Ломска околия.
Планът предвижда най-напред да бъде овладян Лом, който не е укрепен и няма голям гарнизон. В същото време селски отряди трябва да обсадят Видин и Белоградчик и да не позволят на техните гарнизони да излязат от крепостите. За военни ръководители са определени капитан Кръстьо за Ломско, Игнат за района на Белоградчик и Петко Маринов за Видинско.

Начело на общите въстанически действия застават Цоло Тодоров и Иван Кулин. Под ръководството на капитан Кръстьо към Лом настъпват 1000 лошо въоръжени селяни, които не успяват да превземат града и дават много жертви. Край Видин отрядът на Петко Маринов в състав от 3000 души е спрян и отблъснат от редовна турска войска на видинския гарнизон.
Кулминацията на селското въстание е обсадата на Белоградчик. Повече от 10 000 въстаници, въоръжени само с 200 пушки, обграждат града и в продължение на 10 дни го държат напълно изолиран. Пристигналата от Видин, Лом и други градове редовна и нередовна турска войска напада в тил Белоградчишкия отряд и го разбива. Въстаналите райони са подложени на жестоки репресии, в които са избити повече от 3000 българи.

Най-големият бунт в Северозападна България от първата половина на ХІХ в. предизвиква широк международен отзвук и принуждава Високата порта да предприеме конкретни действия за прилагане на аграрни реформи в този регион.

 

Преди 80 години бе разстрелян генералът от артилерията Владимир Заимов

01.06.2022, 07:18

На 1 юни 1942 година в Гарнизонното стрелбище в София бе разстрелян от екзекуционна команда, генералът от артилерията Владимир Заимов.

Последните му думи са: "Умирам за България!" Те се сгромолясаха върху буржоазната върхушка със зашеметяваща сила на ураган и накараха не една и две задрямали съвести да си зададат Хамлетовия въпрос.

Някога знаменитият военен педагог полковник Борис Дрангов бе казал: "Няма две смърти, но без една не може!"
Своята смърт генерал Заимов превърна в унищожителна присъда на онези политикани, които привързаха България към хитлеристката колесница, на онези марионетки от монархическата клика, които побързаха да го изправят до стената за разстрел.
По закон, вещите на убития се предават на близките му. Командирът на екзекуционния взвод капитан Радев занася венчалната халка на съпругата на генерала, Анна Лалева Заимова. Тя запазва спокойствие и я връща с драматичните думи: "Беше ми нужна на ръката на живия човек!" Думи като куршуми, които разкъсват и последното чувство за цялост у капитана, думи които ярко доказват силата на духали достойнството на тази крехка жена...........Прочети още

 

1 юни: Преди 83 г. при ходови изпитания потъва британската подводница „Тетис”

01.06.2022, 07:00

На 1 юни 1939 г. британската подводница HMS Thetis (N25) (Тетис), построена от фирмата Cammell Laird в Беркенхенд край Ливърпул, излиза в морето за ходови изпитания със 103 души и потъва. Загиват 99 души. Извадена е и ремонтирана, под ново име Thunderbolt (Тъндърболт) и с нов екипаж патрулира в Атлантика и Средиземно море, докато изчезва завинаги на 14 март 1943 г. Това прави „Тетис” един от малкото военни съдове, с който са загинали два екипажа. - (видео)
Аварията
„Тетис” е построена за по-малко от година. Има 1590 тона водоизместимост в потопено състояние, дължината й е 84 м., въоръжена е с 10 торпедни тръби. Възлагат й се много надежди в обновяване на британския подводен флот и никой не очаква такъв трагичен край. В 10 часа на 1 юни подводницата с командир Оливър Накуин излиза в морето, посрещната от буксирния кораб „Гребекок”. На борда й се намира капитан 1 ранг Орам (командир на флотилията, в която трябвало да се включи „Тетис”), 53-членен екипаж, 20 представители на служби на Адмиралтейството в приемната комисия, 26 работници на корабостроителницата и 3 представители на фирми-контрагенти. Когато в 13:40 ч. „Тетис” започва да се потапя, подводничарите забелязват, че подводницата не иска да отива под водата. Нейната рубка още в продължение на един час остава на повърхността. Командирът на подводницата допуска, че потапянето не става поради липса на вода в носовите 6 торпедни апарати и изпраща в носовия отсек командира на минно-торпедната бойна част лейтенант Фредерик Уудс да провери дали тези апарати са запълнени. Лейтенантът педантично започва последователно да отвива контролните изпускателни кранове. След това отваря вътрешните капаци на торпедните тръби, за да ги огледа с електрическо фенерче, което влиза в програмата за изпитания. По неизвестни причини лостовете на капаците не са правилно наредени: №5 е последен във вертикалната подредба, след №4 и №6. Отвивайки изпускателния кран на торпедна тръба №5, от него не потича вода. После ще се окаже, че кранът всъщност остава завинтен поради неизчистен емайллак. По онова време още не е въведен предпазен механизъм, който да не допуска вътрешният и външният капак едновременно да се намират в отворено положение. Офицерът отваря вътрешния капак на 5-ия торпеден апарат, без да отчита, че гледа сигнализацията за затворен външен капак на №6, а външният на №5 всъщност е отворен и тръбата е пълна с вода. Тя нахлува с мощна струя, като спирането й се оказва невъзможно. Подводничарите затварят преградния люк между втори и трети отсек, но в 15 часа под тежестта на навлязлата вода подводницата потъва на дълбочина 49 м.
Борба за спасяване
В продължение на 4 часа подводничарите с индивидуални водолазни апарати се опитват да проникнат в носовата част, за да затворят капака на торпедната тръба и след това да изпомпят водата. Междувременно на „Гребекок” са обезпокоени, че „Тетис” не изплава и в 16 часа изпращат съобщение до Адмиралтейството. То обаче стига чак в 18:15 г., тъй като пощальонът спукал гума на велосипеда си. Ескадреният миноносец „Брейзън” и четирите спасителни кораба пристигат почти едновременно към 21 часа, точно преди залез. От „Гребенок” обаче не могат да посочат мястото на потъването, понеже нямат никакви навигационни прибори за определяне на координатите, а и подводницата не разполага със сигнален буй. След като не получават никаква помощ отвън, екипажът се заема да прехвърля водата. Заводските специалисти успяват да се справят чак рано сутринта и кърмата (задната част) на подводницата изплава. От нея чрез спасителната камера излизат капитан 1 ранг Орам и лейтенант Уудс, като за това съгласие е дал екипажът. Те разказват за тежкото положение на екипажа поради насищането на въздуха с въглероден диоксид. На помощ идва и корабът „Виджилънт”, а към обед пристигат и 6 ескадрени миноносеца тип „Трайбъл”, но на никой от тях няма опитни водолази и технически средства за оказване на помощ. От Беркенхенд пристига влекач с оборудване за кислородно-ацетиленово рязане. Спасителите искат да изрежат отвор в корпуса и през него да извлекат хората. Спасени са още двама души – моряк и заводски специалист. Появилите се вълни обаче започват да заливат стърчащата над водата кърма. Решено е кърмата да бъде повдигната още с обтягане на вързаното въже между „Виджилънт” и буксира. В 15:10 въжето се къса и кърмовата част на „Тетис”, повдигайки огромна вълна, се скрива под водата. Останалите 99 души са погребани живи. Сред тях са и двама водещи военноморски конструктори.
Анализ
В специализираната литература се правят опити за съпоставяне на тази катастрофа със станалата седмица преди това катастрофа с американската подводница SQUALUS (Скуалус), потънала на 73 м. дълбочина поради не сработил клапан за притока на въздух към дизеловите двигатели, но са спасени 33 души от 59-членния екипаж. Ситуациите обаче са коренно различни. Първо, „Тетис” е препълнена с хора (103 вместо 59), мнозина от които не са моряци и не умеят да боравят със спасителните комплекти „Дейвис”, а само след 4 часа атмосферата става непригодна за дишане. Второ, дори спасителните кораби да са пристигнали достатъчно бързо, те не се оборудвани за спасяване, освен това не са в състояние да осигурят в подводницата свеж въздух, тъй като с по-раншна заповед външните вентили за подаване на въздух са демонтирани. Политиката на британското адмиралтейство се заключава в евакуация със собствени сили, без да се разчита на помощ отвън, и поради това спасителите просто изчакват хората сами да се измъкнат от подводницата. Главният извод, който е направен от разследващата комисия под ръководството на адмирал Мартин Данбар-Несмит, се заключава в това, че досега никой не е обръщал внимание колко бързо расте концентрацията на въглеродния газ в затворения обем на подводницата. При концентрация 4% са затруднени мисловните процеси, при 10% се губи съзнание, а при 20% настъпва смърт. В „Тетис” последния праг е надминат преди да изтекат 24 часа. Инцидентът е последван от съдебно дело - една от вдовиците завежда иск за небрежност срещу корабостроителите, позволили блокирането на клапана. За нейно съжаление Адмиралтейството успешно противопоставя довода за обществения интерес от неразкриване на устройството на корпуса и машините на „Тетис”. Съдиите приемат този довод на доверие, без да го проучат.
Послеслов
„Тетис” е извлечена през септември 1939 г., извършен й е основен ремонт и отново е спусната на вода под името HMS Thunderbolt под командването на лейтенант Ричард Крауч. През следващите месеци тя бразди Атлантическия океан: през декември 1940 г. патрулира в Бискайския залив, като на 15 декември се сблъсква и потопява италианската подводница „Капитано Рафаеле Тарантини”. През декември 1942 г. оперира в Средиземноморието без особен успех. Извършва сполучлива мисия в района на Палермо на 2-3 януари 1943 г. с торпилирането на крайцера Ulpio Traiano и товарния кораб SS Viminale. След това „Тъндърболт” се прехвърля в района на Триполи. Thunderbolt потъва на 14 март 1943 г. някъде край Сицилия, където е открита и атакувана с дълбочинни бомби от италианската корвета Cicogna.

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}