Военна информация

На 19.06.2010 г. ще се проведе среща на випуск 1976 г. на ВНВВУ "Георги Бенковски". Място на срещата – гр. Бургас, хотел "Космос".

За информация: 0887733075 - Кирил Кирилов

 
  Архив - от 1 до 15 юни 2010 година
 
15.06.2010, 22:30

GPS IIF започна да предава сигнал на честота L5

Според информация на пресслужбата на американските ВВС, на 14 юни 2010 година спътника от ново поколение GPS IIF, изстрелян на 14 май 2010 година, за първи път е започнал да предава навигационен сигнал на новата честота L5. По-рано апарата вече започна да излъчва "стандартни" сигнали на честоти L1 и L2.

В момента се извършва контрол на параметрите на сигналите на новия спътник. - Още за GPS

 
15.06.2010, 21:29

Русия през следващите няколко години ще отдели 10 млрд. евро за въоръжение

Експерти смятат, че министерство на отбраната на Русия в близките 5-6 години ще закупи въоръжение от европейски страни и Израел за 10 млрд. евро. По данни на московския Център за анализ на стратегии и технологии, в близките две години представители на руската армия могат да сключат договори за 4 млрд. евро, пише в. „Ведомости”. В частност ще бъде сключен договор за закупуване на четири хеликоптероносача клас „Мистрал” от Франция на стойност около 1,5 млрд. евро. Миналата седмица премиерът Владимир Путин при посещението си в Париж обсъди и закупуването на „Мистрал”.

По данни на „Ведомости” ще бъде сключен и договор с израелска компания за производство в лиценз в Русия на безпилотни летателни апарати. Още за ВС на Русия

 
15.06.2010, 18:15

Високопоставени турски военни бяха изправени пред съда

33 трима военни, сред които трима адмирали, бяха изправени пред съда днес заради предполагаеми планове за атака срещу турски немюсюлмански малцинства в рамките на план за дискредитиране и сваляне на правителството, предаде АФП.

Заподозрените бяха обвинени в спортно разследване на смятана за светска мрежа, за която се предполага, че е планирала да хвърли Турция в хаос и организиране на военен преврат срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието, чийто корени са в забранено ислямистко движение.

Обвиняемите, мнозинството от които военни, рискуват да бъдат осъдени на до 15 години затвор за „членство в терористична организация”. /ИА „Фокус”/

 
15.06.2010, 14:35

Изтребител МиГ-21 се е разбил в Северна Индия

Изтребител МиГ-21 на индийските военновъздушни сили се е разбил днес сутринта в северната част на страната, предаде РИА Новости. Инцидентът е станал в щата Пенджаб, причините предстои да бъдат изяснени. Пилотът е успял да катапултира и не е пострадал.

Това е третият инцидент в Индия от началото на годината със самолет МиГ. По-рано инциденти имаше с МиГ-27 и МиГ-21.

Индия експлоатира изтребители МиГ-21 вече повече от 40 години и до сега в катастрофи е загубила десетки бойни машини, ресурса на които изтича в края на годината.  Още за МиГ-21

 
15.06.2010, 14:25

В Естония започна поредния етап от ученията „Балтопс 2010”

В Естония в залива Хара, в рамките на военните учения „Балтопс 2010”, днес започна операцията по десант на морската пехота на САЩ и свободната част от естонското доброволческо военизирано опълчение „Кайтселиит”, предаде Интерфакс. Десантът се извършва на амфибии Амтрак от американския кораб „Гънстон холл” в близост до пристанището на Локса. От въздуха десанта е прикриван от базираните в Литва изтребители на полските ВВС МиГ-29, които сега охраняват въздушното пространство на Балтийските държави.

Наблюдавайки ученията президентът на Естония Томас Хендрик Илвес ги определи като „исторически”. /ИА "Фокус"/

 
15.06.2010, 10:50

Дмитрий Медведев ще вземе участие в пускането на вода на нова руска атомна подводница

Президентът на Русия Дмитрий Медведев днес е на работно посещение в Северодвинск, предаде РИА Новости. Очаква се държавният глава да участва в церемонията по пускане на вода на подводницата К-329 "Северодвинск" и ще разгледа спасително-буксиращия кораб "Звездочка".

"Северодвинск" ще е първата многоцелева подводница на ВМФ на Русия от последното четвърто поколение. Възможностите и включват нанасяне на удари по различни цели под вода, над вода и на сушата. Планира се тя да бъде предадена на Военноморския флот през 2010-2011 г.

Многоцелевата атомна подводница от четвърто поколение проект 885 (клас "Ясень", по класификацията на НАТО GRANAY) е проектирана от морското бюро "Малахит" (Санкт Петербург), и е била заложена в завода "Севмаш" през 1993 година.

"Северодвинск" е двукорпусна едновална атомна подводница с понижено ниво на акустичното поле. Рубката е с овална обтекаема форма, а твърдия корпус е разделен на десет отсека. За първи път в практиката на руското корабостроене торпедните апарати са разположени не в носа на подводницата, а в отсек зад централния пост, което е осигурило разполагането в носовата част на антената на новия хидроакустичен комплекс "Аякс". Има изплуваща спасителна камера за екипажа и водомет вместо витло

За пуск на свръхзвуковите крилати ракети се използват осем вертикални пускови установки. Новата субмарина е получила нов комуникационен и навигационен комплекс, както и принципно нова ядрена енергийна установка.

По оценки на западни и руски експерти, по ниво на хидроакустически шумове „Северодвинск" може да бъде конкурирана само от американската „Си Вулф". В същото време руската подводница е значително по-универсална от американския си аналог. След въвеждането в строй на първата подводница се планира изграждането на още 6 подводници от този тип.

Водоизместимостта на "Северодвинск" е 8600/13800 тона, при размери 119х13,5х9,4 метра. Максимална дълбочина на потапяне – 600 метра, скорост -16/31 възла, екипаж - 90 човека (32 офицера). – Още за проект 885

 
15.06.2010, 10:20

F-35 STOVL за първи път преодоля звуковата бариера

Според информация на пресслужбата на компанията Lockheed Martin, на 14 юни 2010 година изтребител F-35 (бордови индекс BF-2) в модификация с кратно излитане и вертикално кацане STOVL по време на изпитателен полет в центъра за бойно използване на ВМС на САЩ в Патаксент Ривер за първи път е преодолял звуковата бариера. Това е били 30-я по ред изпитателен полет на F-35B.

По време на полета машината се е вдигнала на височина около 9 километра и е развила скорост 1,07 Маха. Разчетната максимална скорост на F-35B с пълно бойно натоварване във вътрешните отсеци (около 1400 кг) е 1,6 Маха. Всичките видове въоръжения, включително и авиобомбите, могат да се използват в целия скоростен диапазон, включително и при максимална скорост.

F-35B BF-2 е третият по ред изтребител от семейството F-35, преодолял звуковата бариера – след двете машини от модификация F-35F CTOL (с обикновено излитане и кацане). – Още за F-35

 
15.06.2010, 09:26

Армията не е дамски клуб

Военният министър Аньо Ангелов капитулира пред мощния натиск на униформените български феминистки и обеща, че за жените в армията вече няма да има забранени специалности - включително пилоти на изтребители, механик водачи на танкове и командоси.

Като стар боец генералът отстъпи чисто формално и без реални загуби - и сега пилотите са повече от самолетите, а танкистите - от танковете.... Още

 
15.06.2010, 09:00

Президентът на активната защита

На 14 юни в Париж беше открито Международното изложение на въоръжение и военна техника „Eurosatory 2010”. Това е най-голямата в Европа демонстрация на най-съвременните достижения на военно-промишления комплекс, пише в-к „Российская газета”.

Основна част от експозицията заемат щандовете на най-големите европейски компании, широко е застъпена и продукцията на САЩ, Китай, страните от Югоизточна Азия. Традиционно своите продукти представя и Русия.

Главната сензация на изложението беше руска. Тя беше представена под името „Президент-С”. Руската страна демонстрира в Париж, за първи път публично, революционна система за активна защита на хеликоптери от всякакви видове ракети от съвременните преносими зенитно-ракетни комплекси. /ИА „Фокус”/

 
 
 
14.06.2010, 23:17

Турция не вярва на израелската анкетна комисия

Турция няма доверие, че анкетна комисия, съставена от Израел във връзка с нападението на израелски командоси срещу международна флотилия с хуманитарна помощ за Газа, ще доведе до безпристрастно разследване, заяви пред журналисти турският външен министър Ахмет Давутоглу. Турция настоява за създаване на анкетна комисия под прекия контрол на ООН с цел безпристрастно разследване на участието на Турция и Израел във връзка с нападението от 31 май, при което бяха убити девет турски активисти, посочи още Давутоглу.

 
14.06.2010, 22:45

Индия ще строи база за атомните си подводници

Военноморските сили на Индия разработват план за създаване на военна база за своите атомни подводници. Според информация на изданието DNA, секретната програма е получила названието "Проект Варша".

Точното местоположение на новата база не се разкрива, но по някои данни, тя ще бъде разположена в на около 200 километра от пристанищния град Вишакхапатнам на източното крайбрежие на Индия. При реализацията на проекта ще се използва опита при строителството на китайската база за атомни подводници в Хайнань. Не е изключено, че при строителството на базата Индия да използва помощ и на други страни.

Не се съобщава стойността на проекта, както и сроковете за реализацията му.

Първата атомна подводница за ВМС на Индия, Arihant, беше спусната на вода през 2009 година. През февруари 2010 година с нея започнаха ходовите изпитания. В основата на индийската подводница е залегнала съветската подводница от проект 670 "Скат". Според информация на DNA, индийските военни разчитат да получат още пет такива субмарини. – Още подводници

 
14.06.2010, 22:04

Париж реже 5 милиарда евро от парите за отбраната

Франция ще направи икономии за около 5 милиарда евро от бюджета си за отбрана за тригодишен период, съобщи френският министър на отбраната Ерве Морен. Икономиите са част от усилията на Франция, подобно на редица европейски страни, да намали публичния си дефицит и дълга си след проблемите, предизвикани от гръцката криза. "Има разлика от близо 5 милиарда евро за тригодишен период между закона за военно програмиране и фиксирания от премиера Франсоа Фийон таван. Той взе решение за замразяване на държавните разходи през следващите три години", съобщи Морен, цитиран от френския ежедневник "Ла Трибюн". Министърът, който откри изложение на сухопътна техника в северната част на Париж, уточни, че при изработването на новия кризисен бюджет ще бъде даден "приоритет" на въоръжението на различните родове войски. Френската армия участва в редица операции извън страната, основната сред които е в рамките на НАТО в Афганистан. Франция е разположила в страната 3750 военни. /Монитор/

 
14.06.2010, 21:17

ЕС удължи с две години операцията за борба с пиратите в Аденския залив

ЕС удължи с две години операцията за борба с пиратите в Аденския залив, предаде РИА Новости. На среща на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС в Люксембург бе взето решение антипиратската мисия „Аталанта” да бъде удължена до 13 декември 2012 година.

Сменен е и командващият операцията. Начело на „Аталанта” вече е британският генерал-майор Бъстър Хоуз./ИА „Фокус”/

 
14.06.2010, 21:09

Русия иска да купи френска екипировка за някои от спецчастите си

Министерството на отбраната на Русия води преговори за купуването от Франция на екипировка за спецчастите на Главното разузнавателни управление, заяви пред РИА Новости заместник министъра на отбраната отговарящ за оръжията в руската армия Владимир Поповкин. „Министерство на отбраната води преговори с френската компания „Сафран” за закупуването а ограничена партида екипировка за войниците от бъдещия FELIN (Fantassin a Equipements et Liaisons Integres) за спецчастите”, каза той. По думите му, руските специалисти искат да проверят реалните й характеристики и отговарят ли те на зададените от производителя. „Според резултатите и ще решим какво да правим с екипировката”, допълни Поповкин. Още за FELIN

 
14.06.2010, 18:10

Австрия ще извади от експлоатация близо половината от своите танкове, за да спести пари

Австрия ще извади от експлоатация близо половината от своите танкове, за да намали разходите, съобщи австрийският министър на отбраната Норберт Дарабос, предаде АФП.

„Трябва да пестим пари. Притиснати сме от липсата на средства и това не е тема, която трябва да бъде избягвана”, каза министърът пред обществената телевизия О Ер Еф 2.

Решението ще засегне около половината от общо 384 танка, от които 114 са от модела „Леопард 2”. Очаква се да бъдат спестени десетки милиони евро текущи разходи по поддръжката.

„Вече не сме в състояние на студена война. Не очакваме в близките години битка, която налага участието на танкове”, отбеляза Дарабос. /ИА „Фокус”/

 
14.06.2010, 18:00

Изпитанията на ракетата „Булава” ще бъдат подновени през третото тримесечие на 2010 г.

Първите след неуспешните изпитания на междуконтиненталната балистична ракета „Булава” ще се проведат през третото тримесечие на текущата година от подводницата "Дмитрий Донской", съобщи пред РИА Новости заместник министъра на отбраната по въпросите на въоръженията във въоръжените сили на Русия Владимир Поповкин.

По думите му, от тези изпитания зависи и по-нататъшното планиране на други изпитания.

„Булава” трябва в бъдеще да стане основната морска стратегическа ядрена сила на Русия, като за нея вече се разработват нови подводници. Още за Булава

 
14.06.2010, 17:15

ВВС на Русия ще получат нови летящи радари

Руските военновъздушни сили ще получат нов самолет за далечно радиолокационно откриване и управление, който се разработва в Таганрог, Ростовска област, съобщи днес агенция "Интерфакс".

"До момента практически е завършена разработката на документацията", - заявява събеседника на агенцията, добавяйки, че първият самолет ще бъде готов не по-рано от две години.

Според информация на източника, новия самолет „съществено ще превъзхожда” намиращите се в момента на въоръжение във ВВС на Русия А-50 и А-50ЭИ, изготвен за доставка в Индия. Първият самолет ще бъде разработван на базата на Ил-76МД, но в бъдеще ще бъде заменен от нов самолет, за сега известен като "изделие 476". Събеседника на агенцията е подчертал, че всичко, включително и радиотехническия комплекс са нови разработки.

А-50 е бил приет на въоръжение през 1985 година. Сега на въоръжение в руските ВВС има 19 такива самолета. През януари 2010 година се появи информация, че Индия има намерение да закупи от Русия три самолета А-50ЭИ с възможна опция за още шест машини. По-рано Индия вече купи три такива самолета, два от които са доставени. – Още за А-50

 
14.06.2010, 16:21

Броят на убитите в Киргизия достигна 117 души

Етническото насилие в Южен Киргизстан е взело вече 117 жертви, а ранените са близо 1500 души. Това съобщи здравното министерство в Бишкек днес. В районите около градовете Ош и Джалалабад са загинали 117 души. Пострадали са 1485, от които 779 са откарани в болници.

 
14.06.2010, 16:06

Китай дари оборудване на сръбската армия на стойност половин милион евро

Китайската армия дари оборудване на Армията на Сърбия на стойност 500 000 евро, съобщава електронното издание на вестник ”Блиц”. Споразумението за дарението е било подписано днес в Белград от заместник-началника на генералния щаб на сръбската армия Младен Чиркович и заместник-началника на ГЩ на китайската армия Ма Сяотян. Това е третото дарение на китайската армия за Армията на Сърбия.

Двамата са изтъкнали, че сътрудничеството между двете армии през следващия период ще бъде развито.

 
14.06.2010, 16:00

НАТО представи новата си командна структура в Южен Афганистан

НАТО представи новата си командна структура в Южен Афганистан, предаде агенция  Ройтерс. Радикалното реструктуриране на военното командване ще раздели най-размирния район на Афганистан на две части. От днес официално съществува Регионално командване Югозапад, като по този начин се реагира на увеличаването на броя на американските войници в региона.

Реструктурирането е извършено преди очакваната операция срещу талибаните в провинция Кандахар. /ИА „Фокус”/

 
14.06.2010, 14:06

US военен №1 тайно в “Ново село”

Най-висшият американски военен в Европа е бил на тайна визита в база "Ново село", научи "Стандарт". 4-звездният генерал Картър Хам дойде в базата в петък вечерта след 18 часа при изключителни мерки за сигурност. Той беше съпроводен от два хеликоптера, а районът около базата бе охраняван от Военна полиция. Генерал Хам присъства на обучение на подразделения от сухопътните войски на САЩ и България в рамките на провеждащото се учение "SABER DAWN 2010". "Стандарт" научи, че генералът се е запознал и с подготовката на учението, което започва след седмица и в което ще участват американски морски пехотинци и български рейнджъри от Старозагорската лекопехотна бригада. Най-висшият американски военен е бил придружаван от вицеадмирал Минко Кавалджиев, зам.-началник на отбраната, и генерал-майор Димитър Димитров, първи зам.-началник на Сухопътните войски. Генерал Хам е престоял на базата до полунощ, след което е отпътувал с хеликоптер, казаха военни от база "Ново село" пред "Стандарт". Това е второто посещение на 4-звездния американски генерал на база "Ново село". Миналата година генерал Хам дойде на 8 октомври в базата заедно с министър-председателя Бойко Борисов и бившия военен министър Николай Младенов. Тримата наблюдаваха съвместно българо-американско учение.

Посещението на 4-звездния генерал означава засилване на съвместните обучения на база "Ново село", твърдят запознати. Очаква се базата да бъде използвана целогодишно, а не както досега от пролетта до есента. Преди да кацне на база "Ново село", командващият Сухопътните войски на САЩ в Европа се срещна със зам.-министъра на отбраната Валентин Радев.

 
14.06.2010, 13:18

Израел отказа доставка на безпилотни самолети на Русия

Израел се отказа да доставя на Русия свои безпилотни летателни апарати, предаде радио „Ехото на Москва”. Това съобщават израелски военни източници. Основната причина са опасения, че технологиите ще попаднат в други страни от Близкия изток, враждебно настроени към Израел.

Преговорите са замразени по искане на правителството на Израел, отбелязва в. „Аарец”. Става въпрос за две направления от програмата за сътрудничество. Първото е преки доставки на израелски безпилотни самолети. Русия вече закупи миналата година 15 такива апарата, а през тази година се договаряше за придобиване на още 20 подобни машини.

Второто направление е строителство от израелски специалисти на завод в Русия, който трябва да се заеме със създаване на безпилотни летателни апарати. До момента руските специалисти не са успели да „копират” безпилотните самолети, за което отговорните лица признаха сами.

Обемът на сделките се оценяваше на 300-400 млн. долара. /ИА „Фокус”/ - Още БЛА

 
14.06.2010, 11:35

Китай официално свали от въоръжение J-6

Китай оповести, че изважда от въоръжение всичките си изтребители J-6 (версия на руския МиГ-19), съобщава сайта alert5.com.

J-6 се произвежда от 1958 до 1981, и влиза на въоръжение в Китайските военновъздушни сили през 1961. За тези 23 години са произведени около 3000 самолета от всички варианти. От 1961 започва по-стриктен контрол върху качеството на самолетите, а първоначалния проблем със силните вибрации бива решен.

Подобно на МиГ-19, J-6 е сравнително бавен със своята максимална скорост от 1540 км/ч, но е забележително маневрен, лесен за управление на малки височини и има учудващо голяма скороподемност, което го прави ефективен за близък въздушен бой. Още за J-6

 
14.06.2010, 10:45

Комсорциумът Eurofighter постави началото на процедурата за производство на последната модификация "Tranche 3B" на изтребителя

Комсорциумът Eurofighter постави началото на процедурата за производство 124 изтребителя Eurofighter Typhoon модификация "Tranche 3B" за Великобритания, Германия, Итали и Испания, съобщава мениджъра по експорта Роб Уелс. В агенцията Eurofighter and Tornado Management Agency на НАТО е депозирано иниaциращото предложение за планираната последна модификация на изтребителя.

На провеждащото се в Берлин авиационно изложение ILA Сърбия е проявила интерес към изтребителя Eurofighter, след като през април тази година е получила от консорциума отговор на запитване за информация (RFI). На изложението Сърбия участва със Soko S4 Super Galebs и делегация, която проучва потенциални кандидати за доставка на многоцелеви изтребители за сръбските ВВС. В запитването Сърбия не е отбелязала срока за доставка, нито колко изтребители би желала да закупи. Разглежда се варианта и придобиване на употребявани изтребители Eurofighter от някоя от страните, експлоатиращи този самолет. Италия вече разгледа възможността за продажба на нейни изтребители Eurofighter на Румъния в усилията Румъния да промени решението си за закупуване на употребявани F-16. /pan.bg/ - Още за Eurofighter

 
14.06.2010, 10:36

Военните са поели охраната на всички стратегически обекти в Ош

Охраната на всички стратегически обекти в киргизкия град Ош , в това число и градската пекарна, е поета от военните, съобщава ИТАР - ТАСС като цитира пресслужбата на временното правителство на Киргизстан. За да бъде стабилизирано положението, в града са разположени 12 пропускателни пункта. Започнало е разчистването на барикадите, сложени на основните пътища, при това е наредено, при изпълнението на тази задача, войниците „ да стрелят на месо", ако някой им пречи. В Ош са пристигнали и два самолета с хуманитарна помощ от Бишкек. Очаква се, при обратните рейсове те да закарат и ранените в столицата на Киргизстан. Пълномощникът по правата на човека в републиката се мъчи да установи диалог между враждуващите диаспори и аксакалите.

 
 
 
13.06.2010, 22:32

Пилотите от база „Чайка“ стягат куфари за Крумово

Пилоти от военноморска база „Чайка“ заминават до десетина дни за летище Крумово, научи „Народно дело“. Доброзорната командировка е, за да летят на вертолети Ми 17. Целта е те да не прекъсват за дълго време летателната си подготовка, тъй като от известно време флотът остана без авиация. Наскоро изтече ресурсът на руските вертолети Ми 14П. Ако бъдат ремонтирани в Мурманск или Севастопол, те ще могат да служат още около седем години. Възможно е обаче база „Чайка“ да бъде закрита, тъй като усилено се говори, че новите хеликоптери, предвидени за ВМС, ще бъдат базирани в Крумово.

Франция може да спаси морската ни авиация, коментира пък за „Народно дело“ офицер от военното министерство, пожелал анонимност. Французите твърдо настояват България да изпълни сключения договор за купуването на шест вертолета „Пантер“ за разузнаване, спасяване и преследване на подводници. В момента са произведени три от бойните машини и залежават във френски складове. В началото на годината от правителството заявиха, че ще се откажат от вертолетите заради липса на пари. Ако това стане, България ще бъде заставена да плати неустойка, равна на 60 процента от стойността на шестте вертолета. Надеждите на премиера и министрите му, че французите с лека ръка ще се откажат от сключената сделка, явно не се оправдаха. /НД/

 
13.06.2010, 18:17

Русия изпрати парашутисти за охрана на базата си в Киргизстан

Три руски военни самолета с парашутисти кацнаха в неделя в руската военновъздушна база в Киргизстан, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на руски военен източник.

„Задачата на пристигналите сили е да укрепят отбраната на руските военни обекти и да гарантират сигурността на руските военнослужещи и техните семейства,” обяснил източникът.

Руската военна база „Кант” се намира на около 20 км от столицата на централноазиатската страна, където вече трети ден продължават сблъсъците на етническа основа между киргизи и узбеки, довели до смъртта на 97 души. /ИА „Фокус”/

 
13.06.2010, 17:58

Венецуела ще закупи втора ескадрила китайски учебно-бойни самолети Hongdu K-8W Karakorum

Венецуела ще закупи втора ескадрила китайски учебно-бойни самолети Hongdu K-8W Karakorum, съобщава Flightglobul. Новите смолети ще заменят остарелите изтребители Canadair VF-5A/B. Венецуела планира да закупи двадесет и два K-8W на обща стойнот 82 милиона долара.

През 2008 Венецуела закупува от Китай 18 учебно-бойни K-8. Първите шест самолета от този тип са доставени на ВВС на Венецуела през месец март 2010 година. До края на годината ще пристигнат и останалите 12 самолета, заедно с наземното оорудване, необходимо за техническата експлоатация на К-8.

С първите осемнадасет самолета К-8 ВВС на Венецуела запълват ефицита от учебни самолети, след снемане от въоръжение на Rockwell T-2D Buckeye.

Двуместните K-8W Karakorum развиват скорост от около 800 км/ч и имат далечина на полета до 2200 км. Има пет точки за окачване на различно въоръжение – 23мм оръдие, бомби, ракети и горивни резервоари. /pan.bg/ - Още учебни самолети

 
13.06.2010, 13:57

Пресконференция пред американския разрушител Oscar Austin

Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик даде вчера пресконференция пред гостуващия в Пристанище Варна-изток американски разрушител USS Oscar Austin (DDG 79). Той се обърна към журналистите със слово на български език, като посочи че поредната визита на боен кораб от САЩ в България е израз на задълбочаващото се сътрудничество между двете държави..... Още

 
13.06.2010, 09:54

Военните дават терен в Морската градина на община Варна

Имот на територията на бившето поделение на Военноморските сили в Морската градина ще бъде предоставен на общината, обеща при визитата си във Варна, военният министър Аню Ангелов. По думите му за да се задейства процедурата е необходимо решение на Общинския съвет във Варна, както и становище на Областния управител. Припомняме, че върху имота, общината иска да изгради нов зоопарк и Военноморски музей.

Ще бъде изпълнено решение на съда, според което военните ще върнат имот на тяхна територия на Синегогата. Досега имотът, който е собственост на еврейската общност, е бил заграден и военните са го ползвали за собствени нужди, каза още министър Ангелов.

Въпросът с ремонта на фундамента на кораба-музей "Дръзки" ще бъде решен, обеща още военният министър. /news.varna.24/

 
13.06.2010, 08:41

Темата на Нова

Какви ще са новите самолети на Българските военновъздушни сили(видеорепортаж)

 
13.06.2010, 07:42

ВВС на Русия ще получат новопостроени Ми-35М и Ми-26Т

На 8 юни  изпълнителният директор на холдинговата компания „Вертолеты России” Андрей Шибитов съобщи пред журналисти на изложението ILA-2010 в Берлин, че руското военно министерство е направило поръчка за новопостроени вертолети Ми-26Т и Ми-35М (модернизиран вариант на Ми-24). Относно Ми-35М източници от завода производител „Роствертол” (Ростов на Дон) съобщиха, че конфигурацията ще бъде подобна тази на вертолетите, които вече са доставени на Венецуела и Бразилия. Това означава, че Ми-35М ще бъдат оборудвани с комплекса авионика КНЭИ-24, оптико-електронна прицелно-обзорна станция ГОЭС-342 за дневно и нощно използване на управляемо и неуправляемо въоръжение, а също така и новата управляема ракета „Атака-В”.

Шибитов също каза, че предвиждайки поръчката, „Роствертол” е започнал работа по производство на вертолетите още  преди да има подписани договори за Ми-26Т и Ми-35М и така първите машини може да бъдат доставени до края на тази година, но точния график на доставките все още не е договорен с ВВС на Русия. Договорите са за срок от пет години.

Относно количеството Ми-35М, което ще бъде закупено за армейската авиация на Русия (която влиза в състава на ВВС), руските медии съобщават числото 22, на обща стойност между 357 и 428 млн. долара.

В  тази връзка е интересно да  се отбележи, че в момента армейската  авиация има поръчки за три  типа нови ударни вертолети  наведнъж. Основен тип е Ми-28Н, чието производство върви с темп от 10 машини на година (до 2012 г. броят им трябва да достигне 50). Едновременно с това върви и производството на първата партида от 30 поръчани Ка-52, като според източници от фирмата „Камов” има перспективи за значително увеличаване на поръчките в обозримо бъдеще. /Аеро/ - Още за Ми-35

 
13.06.2010, 07;17

Най-високопоставения британски военен офицер ще бъде отстранен от поста му

Най-високопоставения британски военен офицер ще бъде отстранен от поста му, след като новото британско правителство търси някои да поеме отговорността за последните неуспехи в Афганистан, пише британският вестник „Сънди Таймс”. Министърът на отбраната Лиъм Фокс заяви, че началникът на генералния щаб на британската армия Джок Стиръп, ще напусне поста си през есента, преди мандата му да е приключил. По същото време ще напусне поста си и сър Бил Джефри, който е най-високопоставения цивилен служител в министерството на отбраната. Промяната на върха на британските въоръжени сили цели да подобри представянето на британските военни в Афганистан. Фокс настоя, че Стиръп и Джефри, и двамата близки до предишното правителство на лейбъристите, ще бъдат заменени въз основа на заключения на доклада за стратегическа отбрана. Фокс заяви, че иска „точните хода на подходящите места”, след като доклада бъде завършен.

„Ние трябва да бъдем способни да осигурим пълна стабилност и увереност на хората, които работят за нас, не само, защото участваме в много опасен въоръжен конфликт”, заяви Фокс.

 
 
 
12.06.2010, 21:01

Македония не може да стане член на НАТО, докато не реши спора за името

Македония на срещата на върха на НАТО през ноември я очаква същата съдба както и преди две години в Букурещ, тъй като единственото условие за членство на страната в Алианса е решаването на въпроса за името, пише днес македонският вестник ”Време”. Това е било посочено на вчерашната дискусия, организирана от центъра за проучване на сигурността „Джордж Маршал”. Според участниците във форума само от Македония зависи дали в бъдеще ще бъде пълноправен член на НАТО или активен партньор. Те смятат, че Македония приема стратегии в областта на отбраната, които съответстват с тези на НАТО, но прекалено дългият статут на страна партньор, може да навреди на перспективите на страната. /ИА „Фокус”/

 
12.06.2010, 17:48

„Калиакраи Варна достойно представиха България на световна регата

Това бяха думите на 34-годишния капитан на учебния ветроход „Калиакра” Станислав Калудов след завръщането на баркентината вчера на Морска гара Варна. Както вече ви информирахме, това е единодушната оценка на капитаните на 22 ветроходни кораба, участващи в световната регата „Тол Шипс – Исторически морета`2010”..... Още

 

Снимка от сайта www.lostbulgaria.com

Школници от ШЗО, снимка за спомен на летище Божурище, 16 май 1934 г.

 
12.06.2010, 13:46

Киргизстан поиска руска военна помощ

Киргизстан се е обърнала към Русия за оказване на миротворческа помощ за справяне със ситуацията в южната част на страната.

Там от четвъртък вечерта има размирици, отнели по последни данни живота на 50 души, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира лидерът на временното правителство на Киргизстан Роза Отунбаева, съобщава БТА. По нейни думи ситуацията в последно време в град Ош рязко се е влошила и може да има непредсказуеми последици..... Още

 
12.06.2010, 13:24

Подобие на реформи

Военното ведомство направи фиктивно съкращение на хората в системата. Служители от ИА "Военни клубове и почивно дело" са били отстранени, но след това назначени в поделенията на армията. Такъв е случаят с 20 души, които са били назначени по допълнително щатно разписание в поделението в Горна баня в София. Това е станало с вътрешна наредба, довери висш чиновник пред "Сега". Голяма част от хората са били камериерки, огняри, работници. Не е ясна цялата бройка на "превъртените" уволнения и назначения.

Преди 25 май ръководството на армията направи абсолютно козметични реформи, за да демонстрира дейност. Показателно е случващото се в дирекция "Управление на човешките ресурси", която се намалява от 80 на 79 души, а за по-добри административни резултати отделите се преформироват от три на четири.

В МО работят цели фамилии, които нито един министър досега не успя да разбие, оплакаха се съкратени чиновници. Такъв е случаят с новия постоянен секретар по отбраната Николай Милков. Заради назначаването му на новия пост военният министър е преместил жена му Невена Мандаджиева като експерт в политическия му кабинет, за да няма конфликт на интереси. /Сега/

 
12.06.2010, 12:57

Саудитска Арабия проведе тестове на противовъздушната си отбрана

Саудитска Арабия проведе тестове за временно преустановяване на работата на противовъздушната си отбрана, за да бъде позволено на израелски самолети да използват саудитското въздушно пространство за нападение на иранските ядрени обекти, предава АФП.

„Саудитците са дали позволение на израелците да преминат”, заяви за „Таймс” американски източник от сферата на отбраната.

„Те вече са провели тестове, за да подсигурят, че самолетите няма да бъдат свалени. Всичко това е направено в съгласие с Държавния департамент”, допълни източникът. /ИА „Фокус”/ - Още за ПВО

 
12.06.2010, 12:30

Сухопътните войски на САЩ започнаха изпитания на наследника на Humvee

Американските сухопътни войски започнаха да провеждат изпитания на новия бронеавтомобил JLTV, който в перспектива може да замени използвания в момента HMMWV (Humvee), съобщава ASDNews. След провеждането на изпитанията, в проекта JLTV, които се изпълнява в интерес на Командването по автобронетанкова техника (TACOM) на САЩ, може да бъдат направени някои изменения.

С разработката на новата машина се занимават три компании - BAE Systems, General Tactical Vehicles и Lockheed Martin, които получиха контракт от TACOM преди 15 месеца. Представените образци, според изискванията на военните, трябва да са с висока проходимост и защита. Представените за изпитания бронеавтомобили са в различни конфигурации с възможност да побират 4-6 човека.

Проекта за разработка на JLTV стартира в САЩ през 2006 година. Съгласно изискванията на TACOM, участниците в тендера трябва да създадат надежден автомобил с два типа брони – лека и по-тежка. JLTV трябва да има запас на хода до 480 километра и да може да развива скорост до 70 километра в час. Освен това, JLTV трябва да съхранява способността си да се предвижда с повредени системи за охлаждане на двигателя, маслопровода, а също и при две спукани гуми.

JLTV трябва да бъде конструиран така, че да може да бъде транспортиран със самолет C-130 Hercules или вертолети CH-47, CH-57 или VH-47. Медицинския вариант трябва да може да се десантира от самолет. Според резултатите от тендера  TACOM смята да сключи контракт с победителя за доставката на JLTV на обща стойност 20 милиона долара. – Още за JLTV

 
12.06.2010, 11:40

„Юрокоптер” е изложен на риск от руски санкции

Сътрудничеството на „Юрокоптер” с Грузия може да доведе до санкции от страна на Русия към компанията, съобщи днес за РИА Новости ръководителят на Центъра за анализ на световната търговия с оръжие Игор Коротченко.

Както съобщиха грузински медии, по време на визитата на грузинския президент Михаил Саакашвили в Париж тази седмица е било подписано споразумение за възможна доставка на Грузия на два хеликоптера „Супер Пума”. Междувременно в Русия действа указ на президента за санкции по отношение на компании и страни, които доставят на Грузия продукция с двойно предназначение.

„В тази връзка единствен приемлив вариант е доставка на Грузия на хеликоптери в изключително гражданска версия без възможност за военни модификации. В противен случай „Юрокоптер” трябва да осъзнава, че подлага на риск своя бизнес в Русия, където компанията реализира няколко мащабни проекта”, заяви Коротченко. /ИА „Фокус”/

 
12.06.2010, 10:14

Руски изтребител Су-27 спря в крайпътна канавка

Изтребител Су-27 (бордови номер 25) от състава на пилотажната група „Руски витязи” претърпял авария на 10 юни, при кацане на аеродрума Кубинка край Москва, съобщи агенция „Интерфакс”. На самолета е отказал да се спусне спирачният парашут, поради което той не е успял да спре в границите на пистата.

От министерството на отбраната са потвърдили инцидента, причините се разследвали от специална комисия.

Агенция „Новости” уточнява, че аварията е станала привечер, около 19:30 часа българско време, при много лоши метеорологични условия.

Според информация от изданието „Ворота Столицы” изтребителят е пробил оградата на летището, пресякъл е близкия път и влязъл в канавката. Повредена е предната стойка на колесника и носовата част на самолета. Още за Су-27

 
12.06.2010, 08:55

Дамите в армията искат гореща линия

Гореща линия възнамерява да поиска от министъра на отбраната Сдружението на жените военнослужещи (СЖВ). Идеята е на нея да се подават сигнали за дискриминация, тормоз и всякакви други проблеми, изникващи пред жените в армията, обясни председателят на организацията подполковник Невяна Митева, която е и главен експерт в дирекцията „Политика за сигурност и отбрана" към военното ведомство. Тя взе участие   в семинар, целящ да представи опита на НАТО по отношение на равнопоставеността на половете във въоръжените сили…. Още

 
12.06.2010, 08:45

Обама горд от успехите на САЩ и Русия в разоръжаването

Президентът на САЩ Барак Обама поздрави всички, които отбелязват днес Деня на Русия и изрази удовлетвореността си от постиженията на САЩ и Русия.

"От името на целия американски народ поздравявам всички, които отбелязват Деня на Русия", се казва в изявление на Обама, цитирано от РИА Новости.

Припомняйки, че на 12 юни 1992 г. "е било обявено възникването на нова суверенна държава", Обама отбеляза, че от този момент нататък отношенията между САЩ и Русия са отишли достатъчно напред.

Президентът напомни също, че през тази година се отбелязват 65-години от общата победа над фашизма.

"Днес нашите две страни продължават да бъдат надеждни партньори на базата на взаимна дружба и уважение. Горд съм с новия договор за СНВ и нашите съвместни усилия за съкращаване на нашите ядрени арсенали", се казва в документа.

Обама отбеляза също, че много американци имат руски корени и съставляват важна част от националната идентичност на народа на САЩ. /news.bg/

 
12.06.2010, 08:40

Израел изтегля свои военни инструктори от Турция

Израелски военни специалисти, които обучават турски офицери да пилотират бойни безпилотни самолети Heron,  се изтеглят от Турция, съобщават турските медии.

Незаваисимо, че курсовете не са приключили, при така създалите се условия израелските специалисти не могат да останат на турската военновъздушна база в Батман и тестовите полети се отнемят..... Още

 
12.06.2010, 08:34

Израелските военни са увеличили с 40% провеждането на учения в чужбина

Израелските военни през последните години значително са увеличили броят на военните маневри извън пределите на страната си, съобщава вестник “Джерусалем пост”, позовавайки се на пожелал анонимност пилот от израелските ВВС. По думите му, израелските военни маневри в чужбина са се увеличили с 40%.

Изданието отбелязва, че израелските военни самолети редовно напускат границите на страната за участие в специални тренировъчни мисии.

Ежегодни израелската армия провежда по десет съвместни военни маневри със САЩ, като само половината са на територията на Израел. Още за ВВС на Израел

 
12.06.2010, 08:23

Балтийският флот на Русия организира показни учения за европейския конгрес на военните лекари

Балтийският флот на Русия организира показни учения по отработване действията на медицинските служби, на полигона „Хмелевка” за участниците в провеждащия се в Калининград първи европейски конгрес на военните лекари, предаде РИА Новости.

„На полигона „Хмелевка”, в рамките на показни учения се проведе демонстрация на работата на медицинските служби по предболнична помощ. Медицинската служба, заедно с морски пехотинци и морската авиация на флота, демонстрира на участниците в конгреса организирането на оказване на медицинска помощ и евакуация на ранени по време на двустранни тактически ротни учения”, съобщават от Балтийския флот. /ИА „Фокус”/

 
 
 
11.06.2010, 21:27

Г-н генерал, дали няма пак да ви окажат натиск?

Най-висшият военен в България, началникът на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов, заяви преди дни в съдебна зала, че е одобрил сделка за армията, която смятал за неизгодна, но за която му бил оказан натиск.... Още

 
11.06.2010, 18:10

България увеличава мисията си в Афганистан

Българският контингент в рамките на НАТО в Афганистан ще нарастне от 530 до над 600 души.

Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от БТА, след срещата на министрите на отбраната на страните в НАТО в Брюксел..... Още

 
11.06.2010, 17:43

Доставките на украинските БТР-4 за Ирак ще започнат тази есен

Харковското конструкторско бюро по машиностроене ще започне да доставя бронетранспортьорите БТР-4 в Ирак през октомври 2010 година, съобщава агенция "Украинские новости". Доставката на бронемашините ще става в рамките на контракта, сключен с правителството на Ирак през август 2009 година, който предвижда доставката на 420 такива машини.

Стойността на сключената миналата година сделка е около 500 милиона долара. В рамките на контракта украинците ще доставят на Ирак 270 базови бронетранспортьора БТР-4, 80 командирски, 30 щабни, 30 медицински и 10 ремонтно-евакуационни.

Украйна показа БТР-4 през юли 2006 година. Бронетранспортьора е с колесна формула 8x8 и е способен да развива до 110 километра в час, при запас на хода от 690 километра. – Още за БТР-4

 
11.06.2010, 16:42

Франция ще изпрати самолетоносача си в Индийския океан

Френският самолетоносач "Шарл де Гол" ще бъде изпратен на мисия в Персийския залив и Индийския океан преди края на тази година, заяви при посещение на кораба френският президент Никола Саркози, цитиран от Франс прес.

“Страната ни днес напълно поема отговорностите си на велика сила благодарение на участието си в командните структури на НАТО, благодарение на способността ни да се разгърнем навсякъде по света заедно с нашите съюзници и партньори” - заяви Саркози пред 1560-те моряци на самолетоносача във военното пристанище на югоизточния град Тулон.

Единственият френски самолетоносач може да побере до 35 бойни самолета “Рафал” и “Супер Етандар”, както и пет хеликоптера. През последните години той редовно е плавал в Индийския океан в рамките на операциите на НАТО в Афганистан. “Трябва да продължим борбата срещу талибаните и Ал Кайда” - заяви Саркози в момент, когато в Афганистан бе убит 43-ият френски войник. /Ekipnews/ - Още френски самолетоносачи

 
11.06.2010, 12:49

Последните МиГ-ове на Молдова

Министърът на отбраната на Молдова Виталие Маринуца заяви, че националната армия е готова да продаде шестте си изтребителя МиГ-29. С получените средства министерството на отбраната планира да закупи хеликоптери. Засега правителството търси купувачи, пише молдовският вестник „Панорама”.

Създадените през 1988 година самолети изчерпаха своя 20-годишен експлоатационен ресурс. Още през 2001 година парламентът ги включи в списъка на активите, подлежащи на отчуждаване. Решението бе одобрено от Висшия съвет за сигурност на страната. Станалите ненужни изтребители самотно си стояха на летището в Маркулещи.

Сега, по думите на министъра на отбраната, за привеждането им в боеспособно състояние, за всяка една от машините са нужни по 4,5 милиона долара. Но това ще е недостатъчно, за да може молдовските МиГ-ове да се издигнат в небето. Трябва да бъдат похарчени още около 100 милиона долара за обучение на летателния персонал и за възстановяване на съпътстващата инфраструктура. Още за МиГ-29

 
11.06.2010, 12:38

Медведев и Обама ще обсъдят проблема за ПРО

Темата за Противоракетната отбрана (ПРО) ще бъде една от главните по време на визитата на президента на Русия Дмитрий Медведев в САЩ, съобщи министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. Той напомни, че администрацията на Барак Обама се е отказала от плановете си за създаване на ПРО в Източна Европа, но е издигнала алтернатива в сферата на ПРО, която до 2018-2020 година може да  стане стратегическа система. Той отбеляза, че президентите още преди година са приели заявление за сътрудничество между Русия и САЩ за анализ на ракетните заплахи. „ Но нас ни смущава това, че докато се анализират заплахите, паралелно се реализира не основаната на резултата от анализа програма от първия етап на новата система ПРО с участието на България и Румъния", - каза Лавров. Още за ПРО

 
11.06.2010, 12:29

България остава сред военнолюбците

В австралийския Индекс на мира за 2010 година САЩ са едва на 85-то място от 149 страни. В класацията България заема 50-то място..... Още

 
11.06.2010, 08:11

Мерки за икономии в НАТО

С оглед на финансовата криза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви мерки за икономии в Алианса за следващите четири години. "Финансовата криза оказва силен натиск върху разходите за отбрана на съюзниците от НАТО, но общо е убеждението, че от военните бюджети трябва да се орязват тлъстините, а не мускулите", заяви Расмусен пред журналисти в Брюксел. Намеренията са през следващите четири години да бъдат спестени 1.5 милиарда евро, като Алиансът планира да стане по-ефикасен, чрез намаляване на броя на комисиите си от около 400 на по-малко от 100. Расмусен предлага също да бъдат съкратени близо 5 000 щатни бройки в командния състав и да се оптимизират структурите на НАТО. Окончателното решение за мерките за икономии ще бъде взето през ноември.

 
 
 
10.06.2010, 22:47

Колумбия получи израелски изтребители

ВВС на Колумбия са получили три нови изтребителя Kfir произведени от израелската компания Israel Aerospace Industries, съобщава Infodefensa. Самолетите са били доставени в разглобен вид в Картахена де Индиас, административен център на департамента Боливар. Сглобяването на изтребителите ще бъде извършено от служители на IAI, след което самолетите ще преминат през серия летателни изпитания.

Военното ведомство на Колумбия в момента се занимава с реализацията на програма за обновяване на парка на ВВС. В рамките на програмата се планира да бъдат закупени 13 изтребителя Kfir и модернизация на наличните израелски машини до версия C10. Стойността на модернизацията е 200 милиона долара. Модернизираните Kfir ще получат нови радари, а също и възможност да използват ракети Python-5 и Derbi.

В резултат на модернизацията и покупката на нови самолети ВВС на Колумбия ще имат в свое разпореждане 24 съвременни изтребителя. Новите и модернизирани Kfir ще заменят остарелите изтребители Dassault Mirage-V.

Kfir е разработен в Израел през 1970-те години на основата на похитената от Франция конструкторска документация на изтребителя Mirage III. Самолетът е способен да развива скорост до 2,44 хиляди километра в час и да извършва прелитания на разстояние до 1,3 хиляди километра. Kfir е въоръжен с две 30 мм оръдия и има девет точки за окачване на управляеми и неоправляеми ракети, авиобомби и допълнителни горивни резервоари. – Още за Kfir

 
10.06.2010, 21:50

Грузия ще купи два вертолета Eurocopter

Грузия смята да закупи от европейската компания Eurocopter два вертолета AS332 Super Puma, съобщава "Новости-Грузия". Съглашение за намеренията е било подписано между правителството на Грузия и Eurocopter на 9 юни 2010 година. Кога се планира да се сключи контракта за доставка на машините, за сега не се съобщава, както и не се уточняват и сроковете за доставка на Super Puma.

Каталожната стойност на един вертолет е около 15 милиона долара. Общата стойност (30 милиона долара) обаче може да се окаже по-голяма или по-малка в зависимост от условията за доставка, комплектацията и допълнителните опции. В момента в състава на ВВС на Грузия има 19 многоцелеви вертолета: Ми-2, Ми-8, Ми-17 и Bell Helicopter Textron UH-1H.

Super Puma, извършил първият си полет през септември 1978 година, е способен да развива скорост до 262 километра в час и да извършва прелитания на разстояние до 840 километра. Вертолета е предназначен за превозване на товари с общо тегло до 4,1 тона. Машината се произвежда в няколко версии: - спасителна, транспортна, противолодъчна и др. На каква точно модификация на Super Puma се е спряла Грузия, не е известно. – Още за Super Puma

 
10.06.2010, 21:10

Концерти във Варна и Добрич на оркестъра на Военноморските сили на САЩ

Поп-рок оркестъра „Флагшип” на Военноморските сили на САЩ ще изнесе концерти във Варна и Добрич за времето 11-14 юни 2010 г. „Флагшип” е оркестър към европейския музикален състав на американския флот под командването на Военноморските сили на САЩ за Европа и Африка с база Неапол.

По време на своя гастрол оркестърът ще даде безплатни концерти във Варна и Добрич. В петък, 11 юни, от 18 часа ще има концерт със свободен достъп на входа на Морската градина във Варна.

В събота, 12 юни, гражданите на Варна ще имат възможност да се насладят на живо на американски рок на известната сцена „Раковината” в Морската градина. На площад „Свобода” в центъра на Добрич по обяд в неделя, 13 юни, „Флагшип” ще изнесе безплатен концерт на открито. Оркестърът ще има концерт и в Музикалното училище на Варна по обяд в понеделник, 14 юни.

„Флагшип” е оркестър с висок заряд, който изпълнява класически и модерен рок, ритъм и блус, блус и кънтри музика, и редовно представя 40 забележителни хита по целия свят пред публика от 60 държави при повече от 500 ангажимента годишно. /НД/ – Още военни оркестри

 
10.06.2010, 20:41

Испания ще изпрати два военни кораба за борба със сомалийските пирати

Испания възнамерява да изпрати към бреговете на Сомалия още два военни кораба за участие в европейската антипиратска мисия „Аталанта”, предаде РИА Новости.

Както поясни испанският министър на отбраната Карме Чакон, корабите ще се присъединят към действащите в зоната испански военни за периода 1 септември – 10 ноември тази година.

Испания участва активно в операцията „Аталанта”. В момента в зонаата на Индийския океан и Аденския залив се намира испанската фрегата „Виктория” с 220 военнослужещи на борда, както и военен самолет. /ИА „Фокус”/

 
10.06.2010, 18:07

Словакия е модифицирала артилерийската установка „Сузана”

Словакия е създала опитен образец на модифицирана самоходна артилерийска установка SpGH vz. 2000 Zuzana ("Сузана") калибър 155 милиметра, съобщава Jane's International Defence Review. Със създаването на модифицираната САУ се занимават компаниите Konstrukta и Tanax заедно с Министерството на икономиката на Словакия.

Основното отличие на модифицираната "Сузана" от базовата версия се заключава в по-голямата купола, която е оборудвана с удължена от 45-ти на 52-ри калибър цев. Куполата има собствено задвижване и електрозахранване и може да се върти независимо от това, включен ли е основния двигател или не. Куполата може да се върти на 360 градуса, а цевта може да се насочва в диапазона от -3,5 до 70 градуса.

САУ може да превозва боекомплект от 40 изстрела, като е способна да води огън с право мерене и от закрити позиции. Максималната скорострелност на САУ достига до 6 изстрела в минута. Минималната далечина на стрелба е пет километра, а максималната достига до 41 километра. Теглото на заредената САУ е 32 тона, а в разчета и са включени четири човека. – Още за САУ „Сузана”

 
10.06.2010, 17:12

Дейвид Камерън няма да изпраща подкрепления в Афганистан

Британският премиер Дейвид Камерън днес отхвърли перспективата за изпращането на подкрепления на британските части в Афганистан по време на съвместна пресконференция с афганистанския президент Хамид Карзай в Кабул, предаде АФП.

„Въпросът за подкреплението на частите не е на дневен ред за Великобритания”, заяви Камерън по отношение на 10 хилядните британски части в размирната страна. В същото време британският премиер обяви, че Лондон ще отпусне допълнително 67 милиона лири за борбата срещу саморъчно направените взривни устройства.

Пресконференцията беше направена след среща на Камерън и Карзай в Кабул. /ИА „Фокус”/

 
10.06.2010, 16:57

Отлагане на активната фаза на операцията на НАТО

Операцията на НАТО по изтласкване на талибаните от афганистанската провинция Кандахар ще се води „по-бавно от планираното", заяви в Брюксел командващият международните сили по съдействие на безопасността в Афганистан, американски генерал Стенли Маккристъл на среща на министрите на отбраната на членките на НАТО. Според него, отделни етапи на тази операция са отложени с 2-3 месеца. Задържането е частично предизвикано от необходимостта да се подготвят афганистанските сили, на които им предстои след натовското „изчистване" да удържат тази провинция, станала „бащиния" за "Талибан". - Още за Афганистан

 
10.06.2010, 14:03

Русия замрази договор за доставка на ракети за Иран

Русия замразява договор за доставка на ракети С-300 на Иран след одобряването на нови санкции на ООН срещу Техеран, предава АФП.

Преди няколко години Русия съгласува сделката за зенитно-ракетните комплекси, но не достави оръжията на фона на натиск от страна на САЩ и Израел, които се опасяват, че те сериозно ще подобрят отбранителните способности на Иран.

Неуспехът на споразумението разочарова ислямското ръководство на Иран и се превърна в сериозен проблем за по-рано силните двустранни връзки с Русия. /ИА „Фокус”/

 
10.06.2010, 13:55

Катастрофа на турски хеликоптер

Най-малко петима турски войници са загинали днес при катастрофа на хеликоптер в северната част на Турция, предаде АФП, позовавайки се на информация от местните медии. Сред загиналите при катастрофата край град Ербаа, в провинция Токат, има и един офицер.

До момента не се знае каква е причината за инцидента, но по време на катастрофата в местността е имало мъгла, уточняват местните медии.

Разбилият се хеликоптер „Сикорски” е излетял от база в провинция Токат за съседната провинция Гиресун. - Още вертолети

 
10.06.2010, 13:48

Руски Ту-160 изпълниха рекорден полет

Два руски стратегически бомбардировача Ту-160 завършиха полет на максимална далечина, съобщиха от Министерството на отбраната. За почти 23 часа те преодоляха 18 000 километра. Полетът е извършен над неутрални води на Тихия и Северния ледовит океан. По време на полета са проведени две дозареждания във въздуха. Още за Ту-160

 
10.06.2010, 09:41

Войните в Афганистан и Ирак - над 1 трилион долара

САЩ са похарчили над 1 трилион долара за военните операции в Афганистан и Ирак, съобщиха експерти от изследователската група "Проект национални приоритети" в щата Масачузетс, предаде ИТАР-ТАСС.

Според доклад на анализиращата федералните бюджетни разходи група, озаглавен "Цената на войната", разходите за войната в Афганистан, започнала през октомври 2001 г. и в Ирак - през март 2003 г., са превишили разходите за всички останали военни действия, водени от САЩ след Втората световна война.

По-рано анализатори от Изследователската служба на Конгреса изчислиха, че участието във Втората световна война е струвало на САЩ по цени от 2008 г. 4,1 трилиона долара, във Виетнамската война - 686 млрд., във войната на Корейския полуостров - 320 млрд. и в Първата световна войната - 253 млрд. долара.

За финансовата 2011 г., която започва на 1 октомври 2010, Пентагонът иска за Афганистан 117 млрд. и за Ирак 46 млрд. долара, добавя ИТАР-ТАСС. /БТА/

 
10.06.2010, 09:30

Командващият на ВМС на ЕС: пиратите разшириха дейността си

Мисията на Европейския съюз по борба с пиратството в района на Аденския залив и Индийския океан „Аталанта" може да бъде продължена с още една година, смята командващият на военноморските сили на ЕС край бреговете на Сомалия контра-адмирал Питър Хадсън. Той отбеляза, че през последните две години бандитите значително разширили границите на дейността си, проявявайки се по-нагло при завземането на граждански търговски плавателни съдове. Въпреки усилията на световната общност, сега в пиратски плен се намират около 20 плавателни съдове и повече от 400 моряци.

 
10.06.2010, 08:36

НАТО ще обсъжда сигурността в Афганистан

Хода на международната операция за поддържане на мира в Афганистан, реформите в НАТО и създаването на собствена система за ПРО – това ще са основните теми в дневния ред на двудневната среща на министрите на отбраната от 28-те страни от НАТО, започваща днес в Брюксел, предаде РИА Новости. В обсъждането на обстановката в Афганистан участие ще вземат и министри на страни извън Алианса.

Други теми при срещите на военните министри ще бъдат ситуацията със сигурността в Косово и партньорските отношения с Украйна и Грузия. /ИА „Фокус”/

 
 
 
09.06.2010, 23:35

ВМС на Индия ще купят четири палубни летящи радара

Военноморските сили на Индия смятат да закупят четири самолети за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОиУ), способни да се базират на самолетоносач, съобщава PTI. За сметка на тази покупка ВМС на Индия смятат да разширят зоната за контрол около кораба за базиране. В момента тези функции се изпълняват от вертолети Ка-31.

Какви точно самолети смята да закупи Индия, за сега не се съобщава, но по всяка вероятност става въпрос за американските Northrop Grumman E-2 Hawkeye и неговите модификации.

Наскоро стана известно, че системата за ДРЛОиУ, разработвана от индийската компания Centre of Airborne Systems (CABS), ще бъде подложена на изпитания през 2012 година на базата на бразилския самолет EMB-145.

В средата на януари 2010 година ВВС на Индия подаде заявка за покупката на девет руски самолета за ДРЛОиУ А-50ЭИ – три машини индийските военни са готови да купят веднага, а останалите са били резервирани като опция. Освен това Индия разглежда възможност за покупка на самолети за ДРЛОиУ от Китай.

 
09.06.2010, 21:35

Завръщането на самурая

През последните две години Япония започна няколко проекта за разработка и строителство на вертолетоносачи и изтребители, а също обяви намерението си да придобие чуждестранни бойни самолети. В добавка към всичко това правителството на страната иска да преразгледа забраната за експорт на военна продукция и участието на японски компании в международни отбранителни проекти. Това, само по себе си, означава, че мирна Япония е направила изведнъж няколко крачки в посоката на милитаризацията...... Още

 
09.06.2010, 21:03

Сухопътните войски на САЩ са купили аеростати за 142 милиона долара

Американската компания Lockheed Martin е получила контракт от американските СВ за доставката на наблюдателни аеростати PTDS, съобщава Defense Aerospace. Стойността на сделката е 142 милиона долара. За сега не се уточнява количеството аеростати, които Lockheed Martin трябва да предаде на американските военни.

СВ на САЩ смятат да използват аеростатите в Афганистан и Ирак за наблюдаване на местността.

PTDS, напълнен с хелий, е способен да се намира във въздуха в продължение на няколко седмици. Аеростата е закрепен с въже към подвижна платформа с помощта на която може да сменя своето местоположение. PTDS се произвежда в няколко варианта и може да се използва за наблюдение, разузнаване, далечно радиолокационно откриване и ретранслация.

В момента Сухопътните войски на САЩ провеждат летателни изпитания на аеростата JLENS, който ще се използва за откриване и съпровождане на крилати ракети. В комплекта на JLENS влиза радиолокационно и комуникационно оборудване и мобилна станция. Аеростата може да работи на височина около три хиляди метра, осигурявайки откриване и съпровождане на крилати ракети в радиус до 200 километра. – Още аеростати

 
09.06.2010, 20:10

Числеността на Черноморския флот на Русия ще бъде съкратена

По време на реформирането на Въоръжените сили на Руската Федерация, числеността на Черноморския флот на страната ще бъде съкратена, при това военното ведомство ще изпрати за Севастопол нови въоръжения и военна техника, съобщи ръководителят на отбранителния комитет на Съвета на Федерацията Виктор Озеров след състоялия се в „затворен режим" „правителствен час" с участието на министъра на отбраната Анатолий Сердюков. В най-близко време Министерствата на отбраната на двете страни - Русия и Украйна - ще съгласуват тези въпроси, добави Озеров. Още за ЧФ на Русия

 
09.06.2010, 20:01

Гейтс предупреди страните от НАТО да не намаляват числеността на своите армии

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс предупреди страните от НАТО да не намаляват числеността на своите армии в рамките на програмите за бюджетни икономии. Гейтс посочи, че на първо място трябва да бъдат намалени административните и общите разходи, съобщава радио „Дойче веле”.

САЩ се опасяват, че съюзниците им в НАТО може да намалят числеността на своите контингенти в Афганистан и в други „горещи точки” заради бюджетните икономии. Това ще принуди Вашингтон да компенсира възникналия недостиг на военнослужещи със собствени сили, въпреки че САЩ също имат трудности с бюджета.

Германия и Великобритания вече обявиха, че ще намалят своите военни бюджети.

 
09.06.2010, 17:05

F-16 не успя да се „приземи" в румънския парламент

След като Върховния съвет по национална отбрана на Румъния реши, че страната трябва да закупи употребявани изтребители F-16, министър-председателят Емил Бок изпрати до парламента меморандум за „Концепцията за многоцелеви изтребител на ВВС" с молбата документът да бъде обсъден. Законодателите обаче решиха, че парламентът не може да приема правителствен меморандум и поискаха Бок да представи пред общо събрание на камарите на парламента стратегия за придобиване на военна техника, пише „Журналул национал”.

„Парламентът няма да одобри нищо, защото ние не можем да одобряваме правителствени меморандуми. Ако ни бяха изпратили проектозакон, тогава щеше да бъде наше задължение да го вземем предвид и да кажем „да" или „не". Двете парламентарни комисии по отбрана могат най-много да изкажат мнение, което ще бъде необвързващо," каза председателят на румънския Сенат Мирча Джоана. Той обясни, че Конституцията не позволява парламентарно одобрение на правителствен меморандум за закупуване на военно имущество и добави, че има правни пречки.

В парламентарните комисии по отбрана вече имаше дискусии по въпроса на среща миналия месец, когато бяха представени и офертите за изтребители „Грипен" и „Еврофайтър". Изводите тогава бяха , че офертите на европейските производители са несъмнено много по-изгодни от тази на САЩ за втора ръка изтребители F-16.

От друга страна има достатъчно много аргументи да не се пристъпва към сделка, която ще струва над 1 млрд. евро в момент, когато доходите на хората и публичните разходи драстично се свиват. Отлагането на решението изглежда много логично, имайки предвид и факта, че НАТО ще приеме нова стратегия в Лисабон, включваща сериозни промени в програмите за придобиване на военна техника. /CROSS/ - Още за F-16

 
09.06.2010, 16:53

Германия иска централата на НАТО

Бон е готов да приеме разположената от десетилетия в Брюксел централа на НАТО, като предлага безплатно обширен комплекс готови сгради с висока сигурност, съобщава белгийският вестник \"Хет Лаатсте Ниюз\", цитиран днес от БТА.

Според вестника, Германия лобирала в НАТО главната квартира да бъде прехвърлена в Бон, тъй като предлаганите от бившата й столица условия са много изгодни, а и там нямало опасност от вътрешнополитическа нестабилност, за каквато отново се заговори в Белгия заради предстоящите извънредни парламентарни избори. Дискретният натиск на Германия НАТО да се прехвърли в Бон се подкрепя от Холандия, отбелязва \"Хет Лаатсте Ниюз\".

Главната квартира на НАТО е разположена в квартала Евер на Брюксел. След като след 1999 г. бяха приети над 10 нови страни, сред които и България, брюкселският комплекс отесня и бе решено от другата страна на преминаващия край него булевард да бъде изграден нов, който да бъде завършен през 2012 г. Белгия предложи безплатно терена за строежа, а НАТО се ангажира да осигури неговото финансиране.

Според бившия министър на отбраната на Белгия Андре Флео, в централата на НАТО в Брюксел наистина \"циркулират\" бележки, в които става дума за прехвърляне в Бон. Същевременно, според него, изтъкваният довод за политическа нестабилност в Белгия е конюнктурен, докато реалната причина да се говори за преместване е финансова. /БА/

 
09.06.2010, 16:45

Черноморският флот – разделен и угасващ

На 9 юни 1995 г. в Сочи бе подписано руско-украинско споразумение за базиране на Черноморския флот на Русия и ВМС на Украйна в Севастопол. Това споразумение стана едно от най-важните в историята на Черноморския флот.

Борбата за бъдещето на флота започна на 5 април 1992 г., когато бе подписан указ от тогавашния президент на Украйна Леонид Кучма „За неотложните мерки за строителство на въоръжените сили на Украйна”. В съответствие с него бившият съветски Черноморски флот е преминал под юрисдикцията на Киев, а на базата на неговите сили, разположени на украинска територия, трябваше да бъдат създадени незабавно създадени военноморски сили на Украйна. Права за такова решение Киев нямаше.... Още

 
09.06.2010, 16:34

Русия няма да създава военни бази в чужбина

Министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков смята разширяването на военното присъствие на Русия в чужбина и увеличаването на броя руски военни бази там за „скъпо удоволствие". Той заяви това на „Правителствения час" в Съвета на Федерацията, съобщи ръководителят на комитета на камарата по въпросите за отбраната и безопасността Виктор Озеров.

 
09.06.2010, 16:31

В Русия завършиха ученията на специалните подразделения на страните от ОДКС

В Ростовска област /южна част на Русия/ завършиха тактическите учения на специалните подразделения на страните-участнички в Договора на Организацията за колективна сигурност /ОДКС/. В тях участваха повече от 450 сътрудници на МВР и вътрешните войски от Русия, Армения, Белорусия, Казахстан, Киргизия и Таджикистан. В маневрите бяха задействани около 40 единици специални транспортни средства, бронетехника и авиация.

 
09.06.2010, 16:26

Талибаните поеха отговорността за свален хеликоптер

Талибаните поеха отговорността за сваления хеликоптер UH-60 Black Hawk на НАТО в Южен Афганистан, предаде АФП.

Четирима военнослужещи от силите на НАТО загинаха, след като военен хеликоптер се разби в южната провинция Хелманд.

Само от началото на седмицата в Афганистан са загинали 23 чуждестранни войници.

Говорителят на талибаните Юсуф Ахмади заяви:

„Свалихме го с ракета (най-вероятно става въпрос за РПГ-7 б.р.). Машината се разби в района на Сангин днес около 10.00 часа”, посочи Ахмади.

От началото на годината в Афганистан са загинали 253 чуждестранни войници.

 
09.06.2010, 12:25

Gripen ще защитава световното по футбол

Многоцелевите изтребители Gripen, на въоръжение във ВВС на Южна Африка, ще защитават въздушното пространство на страната по време на най-голямата спортна проява за годината – Световното първенство по футбол.

Южноафриканските Gripen, въоръжени с ракети за близък бой IRIS-T, ще патрулират в зоните забранени за полети над Претория, Йоханесбург, Кейп Таун, Дърбан и други градове в които ще се състоят мачове от световното по футбол. Южна Африка е поръчала 26 изтребителя Gripen (17 едноместни и 9 двуместни), част от които в момента са на въоръжение във 2-ра ескадрила на авиобаза Макхадо, провинция Лимпопо. /Аеро/ - Още за Gripen

 
09.06.2010, 12:16

Рогозин за сътрудничеството с НАТО в Афганистан

Сътрудничеството на Русия с международните сили за общи действия по осигуряването на безопасност в Афганистан трябва да зависи от това, как те ще се борят с наркотрафика. Това заяви постоянният представител на Русия при НАТО Дмитрий Рогозин пред „Интерфакс". В същото време този проблем не трябва да се свързва с транзита на натовски товари през руска територия, подчерта той. По думите на дипломата, непрекъснатата работа на международната група в Афганистан е в интерес на Москва. Рогозин също така призова за по-тясно сътрудничество между НАТО и Организацията на договора за колективна безопасност (ОДКБ) в борбата с афганистанския наркотрафик.

 
09.06.2010, 12:05

Продължава обучението на виетнамски граждани в български военни училища

Правителството одобри проект на анекс към Протокола за сътрудничество между министерствата на отбраната на България и Виетнам в областта на подготовката на кадри. Клаузите предвиждат през учебната 2010/2011 г. в българските военни училища да продължи обучението на виетнамски граждани. Разходите по престоя им ще са за сметка на изпращащата страна. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Въз основа на подписания в края на 2008 г. Протокол за сътрудничество, от септември 2009 г. в България се обучават 17 виетнамски курсанти. Интересът на виетнамската страна към продължаване на това сътрудничество е голям, което е свидетелство за нарастващия международен престиж на военното ни образование. В момента във военните училища у нас се обучават граждани на Република Македония, Грузия, Азербайджан, Турция, Хърватия, Китай и др. /ИА „Фокус”/

 
09.06.2010, 11:59

Числеността на професионалните военни във въоръжените сили на Русия ще се увеличи с около 1,5 пъти

Числеността на професионалните военнослужещи във въоръжените сили на Русия ще се увеличи в хода на реформата с около 1,5 пъти, от сегашните 150 хиляди души. Това заяви руският министър на отбраната Анатолий Сердюков, предаде РИА Новости.

„Руската армия не се отказва от професионалните военнослужещи. Сега тяхната щатна численост съставя 150 хиляди души, в бъдеще тя ще се увеличи, за това има възможности. В перспектива броят на професионалните военни ще се увеличи до 200-250 хиляди души”, заяви Сердюков. Министърът заяви, че за професионалните военни ще бъдат създадени всички условия, за да могат те да изпълняват своите задължения, като истински професионалисти. /ИА „Фокус”/ - Още за Въоръжените сили на Русия

 
09.06.2010, 10:01

Посрещаме „Калиакрав петък

На 11 юни, петък, в 11.00 часа на Морска гара – Варна, ще посрещнем тържествено учебно-ветроходния кораб „Калиакра”, който се прибира у дома след участието си в регатата „Тол Шипс – Исторически морета`2010”. Това съобщи Юлия Досева от Българския морски квалификационен център – Варна, който е собственик на „Калиакра”. Според капитана на кораба Станислав Калудов, на борда всички са в добро здраве и с повишено самочувствие от успешното представяне в регатата. Освен 11-членният екипаж, с баркентината във Варна се завръщат 23 студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, един от Техническия университет – Варна, и един немски студент. /МВ/

 
09.06.2010, 09:30

“Аления” праща екип да поправи пукнатината по “Спартан”-а

Върху единия от двата самолета “Спартан” има пукнатина и се очаква да дойде съответната ремонтна група, която да отстрани проблема. Това обясни министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти днес. Самолетите са доставени на България от италианската компания „Аления Аеронаутика”.

Същевременно обаче ще трябва да платим ремонта на другия “Спартан”, който беше повреден по вина на нашите пилоти, допълни министърът.

Той посочи, че доставените от “Юрокоптер” хеликоптери засега нямат подобни дефекти. Самите летци са доволни от тяхното качество и от сигурността на работа им, изтъкна Ангелов. Във връзка със сделката за доставката на тези хеликоптери той заяви, че България иска да се откаже от онова, което все още не е произведено. Доставчикът – “Юрокоптер” обаче поставял условие първо да си платим задълженията към него и след това да се водят преговори. “И тук се получава един малък параграф 22”, изтъкна министърът. “Ако някой чака да ми се дадат средства да платя старите задължения, при условие, че има сключено допълнително споразумение за прекратяване, а в същото време те искат да им бъдат платени висящите плащания, естествено, че няма да се получи”, коментира министърът на отбраната. Имам доста добро разбиране от Министерството на финансите и в правителството като цяло – да свършим тази работа, допълни той. /БА/





{START_COUNTER}