Военна информация

 Архив - месец юли 2009 година

 
11.07.2009, 05:20 

Командващият американските войски в Афганистан е за увеличаване на броя на американските сили в страната

Командващият американските войски в Афганистан генерал Стенли Маккристал смята, че е необходимо значително увеличаване на броя на американските сили в страната, пише вестник „Вашингтон пост”.

Според него увеличаването трябва да надхвърли значително настоящите планове.

Без значително увеличаване на броя на военнослужещите в Афганистан „ще изгубим войната”, изтъква генералът, цитиран от източник, пожелал да остане анонимен. 

 

7-я Международная выставка вооружения, военной техники и боеприпасов «Российская выставка вооружения. Нижний Тагил-2009»

7-мо международно изложение на въоръжение, военна техника и боеприпаси

Русия, Нижний Тагил, 08 – 11.07.2009 г. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
10.07.2009, 22:38 

EA-18G получи нова позивна

EA-18G Growler на американските ВМС вече е с нова позивна, за сега само радиопозивна, съобщава MilitaryTimes.

Самолетът за РЕБ, постъпил на въоръжение във флота през 2008 година, сега ще е известен на самолетоносачите като "Гризли" Grizzly.

Прозвището “Гроулер” прекалено много прилича по звучене на името на самолета EA-6B “Проулер”.

Независимо от това, обозначението Гризли ще се използва само в оперативна обстановка. Официалното име на самолета остава EA-18G Growler.

По същата схема например самолета F/A-18E/F Super Hornets’ експлоатира името, “Rhino.” Още самолети F/A-18G

 
10.07.2009, 16:47 

Националната гвардейска част отбелязва 130 години от създаването си

Тържествена смяна на гвардейския представителен караул пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще се състои в неделя, 12 юли, по повод 130-годишнината от създаването на Националната гвардейска част, съобщиха от Министерството на отбраната. По-късно, същия ден, на площад „Княз Александър І” гвардейците ще представят церемонията – спектакъл „Искри”.

Вечерта, пред Народния театър „Иван Вазов”, Гвардейският представителен духов оркестър ще изнесе концерт за гражданите и гостите на столицата по повод празника.

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. В продължение на 130 години българската гвардия заема достойно място във военната история на България. С Постановление № 124 на Министерския съвет от 14 май 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия. Тя участва при провеждането на представителни и протоколни мероприятия с национално значение, в които участват президентът на Републиката, председателят на Народното събрание, министър-председателят, министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб на Българската армия.

Програмата ще протече по следния ред: 12:00 ч. – тържествена смяна на гвардейския представителен караул пред сградата на Администрацията на Президента на Република България; 19:30 ч. – концерт на Гвардейския представителен духов оркестър пред Народния театър „Иван Вазов”; 21:30 ч. – церемония – спектакъл „Искри” на площад „Княз Александър І”. /ИА "Фокус"/ 

 
10.07.2009, 16:07 

Руската атомна подводница „Юрий Долгорукий” е завършила успешно първия етап от ходовите изпитания

Руската стратегическа атомна подводница „Юрий Долгорукий” е завършила успешно първия етап от ходовите изпитания, предаде РИА Новости.

Днес подводницата се е завърнала Северодвинск, съобщи генералният директор на завода „Севмашпредприятие” Николай Калистратов. Атомната подводница ще стане главния носител на балистичния ракетен комплекс „Булава”, който също така преминава изпитания в момента.

„Инженерите и военните моряци се справиха блестящо със своята задача. От борда на подводницата постъпваха доклади по няколко пъти на ден. Трябва да се отчита, че подобна задача, като ходови изпитания на нова атомна подводница, не е изпълнявана през последните 18 години”, заяви Калистратов. 

 
10.07.2009, 13:47 

Киргизстан е позволил отварянето на втора военна руска база на своя територия

Киргизстан ще разреши отварянето на втора военна руска база на своя територия, предаде АФП, позовавайки се на информация от правителството на Киргизстан.

Според информацията новата база ще функционира в рамките на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), която обединява Русия, Киргизстан, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Беларус и Армения.

„Сраните постигнаха съгласие за отварянето на втора база на ОДКС в град Ош”, заявил е източникът от правителството.

Русия е поискала отварянето на втора военна база, след като през юни Киргизстан позволи американската база в Манас да остане отворена. 

 
10.07.2009, 12:37 

Русия утилизира две подводници

Две атомни подводници тип "Щука" на Тихоокеанския флот на Русия ще бъдат унищожени в Приморие/Юго-Източна Русия/, където били доставени от холандския буксир „Трансшелф”, съобщава Lenta.ru.

Подобна операция ще бъде извършена за първи път. Транспортирането се осъществява в рамките на международната програма „Глобално партньорство”, която се финансира от САЩ, Франция, Япония, Канада и други страни. Тя предвижда оказване на финансова и техническа помощ на Русия в унищожаването на атомни подводници и ядрени отпадъци на Тихоокеанския и Северния флот. 

 
10.07.2009, 12:36

САЩ високо оценяват възможностите на руския радар в Габала

Вашингтон с ентусиазъм оценява перспективите на използването на руския радар в Габала в рамките на системата за ПРО. Такова заявление направи ръководителят на агенцията на САЩ по противоракетна отбрана Патрик О,Райли. Той отбелязал, че администрацията на президента Обама има намерение да води такъв диалог с Русия, в резултат от който ще бъдат приети съвместни решения по въпросите на ПРО. По-рано Москва предложи на САЩ и Европа да бъде създадена обща система за противоракетна отбрана. В рамките на сътрудничество може да бъде използван радара в град Армавир в южната част на Русия, а също в Габала. 

 
10.07.2009, 12:34 

САЩ няма да разполагат обекти на ПРО в Полша и Чехия

САЩ вече се отказали от намерението да разположат в Полша и Чехия на обекти за ПРО, твърди полският вестник „Наш дзеник”. Сега САЩ разглеждат две други места да тяхното дислокиране — в непосредствена близост до Иран и в южната част на Европа, се казва в статията. През юли тази година ще се състои среща на руски и американски експерти по въпроса за противоракетната отбрана и през лятото американската страна ще приеме окончателно решение за мястото на разполагане на обекти на тази система за ПРО, твърди „Наш дзеник”. 

 
10.07.2009, 08:03 

Руската ядрена подводница „Нерпа” излезе на изпитания в Японско море

Руската ядрена подводница „Нерпа” излезе на повторни ходови изпитания в открито море, съобщи за агенция Интерфакс представител на завод „Восток” (изпитателната база на Амурския корабостроителен завод).

„Нерпа” беше на ремонт в завода в продължение на няколко месеца след инцидент, завършил с гибелта на 20 човека. Трагедията на борда на “Нерпа” в Японско море се разигра през ноември миналата година. Безпричинно сработване на противопожарната система предизвика отделяне на газ фреон и натравяне на жертвите.

Кореспондент на Интерфакс съобщи, че основната част от изпитанията на подводницата ще се проведат в зона на 100 морски мили от брега в Японско море. Няма информация за продължителността на тестовете.

Водоизместимостта на субмарината е 8140/12770 тона, максимална скорост – 30 възла, максимална дълбочина на потапяне – 600 метра, автономност – 100 денонощия, екипаж – 73 човека. От 1984 година са били построени 15 подводници от този проект. В момента всички многоцелеви атомни подводници от проект 971 се намират в състава на Северния и Тихоокеанския флот. – Още руски подводници 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
09.07.2009, 17:48 

Полша планира да съкрати разходите си за отбрана, за да избегне повишаването на данъците

Полша планира да съкрати разходите си за поръчки на оръжие и техника през следващата година, в стремеж да събере пари и да избегне повишаване на данъците, заради спада на икономическия ръст, предаде

АФП.

„Това означава, че ще замразим поръчките на модерни оръжия от чужбина”, заяви премиерът на страната Доналд Тъск, след срещата си с президента Лех Качински, двамата обсъдиха усилията за борба с икономическата криза в Полша.

„Президентът заяви, че е готов да изслуша нашите предложения, които целят избягването на рязкото повишаване на данъците”, заяви Тъск, без да оповести повече подробности за потенциалните съкращения във военния бюджет.

„Ние може да избегнем увеличаването на данъците през 2010 г., ако президента одобри напълно нашите предложения”, допълни той. /ИА „Фокус”/ 

 
09.07.2009, 14:30 

Удължава се срока за прием на документи в НВУ “В. Левски”

Срокът за прием на документи в НВУ “В. Левски” се удължава до 15 юли. Дотогава кандидатите за курсанти могат да подават документите си в регионалните военни сектори и военните окръжия в страната, а също и в Центъра за прием на документи във военния университет във В. Търново. Срокът важи и за кандидатстващите за студенти по граждански специалности.

На 30 юни Академичният съвет на НВУ взе решение кандидатите за студенти за всички граждански специалности да бъдат приемани с конкурсен приемен изпит по избор по история, география или математика. За положен конкурсен изпит ще се признава и оценката от матурите по история, география или математика от държавен зрелостен изпит през 2008 г. или 2009 година.

На 16 юли в НВУ “В. Левски” ще се проведе първия конкурсен изпит, с което и започва изпитната кампания по приема на кандидат-курсанти и кандидат-студенти. - Още за НВУ 

 
09.07.2009, 14:27 

Наши флагмански старшини посетиха USS STOUT

Флагмански старшини от поделения и щабове на Военноморска база Варна посрещнаха съветника на главния сержант на БА във Военноморска база  Варна SCPO Кевин Урзуик и посетиха пристигналия на 8 юли т.г. във Варна разрушител - корабът от ВМС на САЩ USS STOUT. Там те обмениха информация и опит с офицерите и старшините от различни нива, след което бяха посетени кораби от Военноморска база Варна и се състояха разговори относно развитието на старшинския корпус във ВМС на България. SCPO Кевин Урзуик сподели интересен опит и даде полезни съвети на старшините от Военноморска база Варна. /МВ/ 

 
09.07.2009, 09:43

Министерството на отбраната на Чехия ще проведе съкращения заради кризата

Министерството на отбраната на Чехия и Генералният щаб започват съкращения заради икономическата криза. Общо чешката армия ще бъдат принудени да напуснат 1800 души, предаде РИА Новости.

Ще бъдат уволнени 1200 военнослужещи и 600 граждански служители. От тях 400 са сътрудниците на Генералния щаб и подчинените му организации. Причината за съкращенията са значително намалените бюджетни средства.

През тази година бюджетът на чешкото министерство на отбраната възлиза на близо 3 милиарда долара. През 2010 година той ще бъде с 374 милиона долара по-малко.

Военното ведомство ще съкращава инвестиции, ремонтни работи, ограничават се разходите за учения. Продължава обаче закупуването за чешката армия на бронетранспортьори Pandur II и транспортни самолети Casa C-295M. 

 
09.07.2009, 09:06 

Началникът на Главния щаб на гръцките сухопътни войски е на посещение във Франция

Началникът на Главния щаб на гръцките сухопътни войски генерал-лейтенант Димитриос Вулгарис е на посещение във Франция, съобщават медиите. Визитата е по покана на френския му колега и ще продължи до 12 юли. Планирани са редица срещи. /ИА "Фокус"/ 

 
09.07.2009, 09:01 

Рубката на „Курск” става паметник

В Мурманск са поставили върху постамент рубката на атомната подводница „Курск”, която потъна през 2000-ата година в Баренцово море. Тя се издига близо до фара на мемориалния комплекс на загиналите в мирно време военни моряци. Девет години след катастрофата и 6 след появата на проекта за паметник това вече е факт. Според ръководителите на проекта монументът не е посветен единствено на 118-имата моряци – екипажа на „Курск”, а и на всички военни матроси, загинали в мирно време, които са около 2000 души. Преди няколко месеца журналисти открили в един склад рубката на подводницата и се вдигнал шум, че все още не е започнало изграждането на паметника. Днес вече той има своите реални очертания. Монтираната част от корпуса на подводницата трябвало да бъде почистена от ръждата и да се изправят вдлъбнатините по корпуса й, както и да бъде възстановен оригиналният пласт, покривал корпуса на подводницата. Остава да се монтира мраморна стена и отново да бъде изрисуван гербът на рубката, както и да се оформи средата около паметника. Освен това специален фенер ще осветява мемориала. Планира се откриването да стане на 26 юли – деня на ВМФ на Русия. 

 
09.07.2009, 08:29 

Nitek, Inc. получава 38 милиона долара за противоминни детектори

Американската компания Nitek, Inc. е сключила контракт за производството на 50 противоминни детектори. Стойността на контракта е повече от 38 милиона долара. Предполага се, че детекторите ще се монтират на сапьорните машини Husky действащи в Афганистан. Те са предназначени за откриване и унищожаване на самоделни взривни устройства и мини.

Работите трябва да завършат до 30 юни 2010 година. – Още инженерни машини 

 
09.07.2009, 00:10 

Ще се проведе военно учение между Китай и Русия

Според информация на CRI, говорител на министерството на отбраната на Китай e заявил, че според договора между ведомствата за отбраната на Китай и Русия, от 22-ри до 26-ти юли ще бъде проведено военно учение „Задачи за мира – 2009г.". От двете страни ще участват военновъздушни, военноморски и сухопътни сили, в състав 1300 души.

Говорителят на министерството на отбраната на Китай е посочил, че военното учение не е насочено срещу никоя трета страна или интересите й. Целта на учението е да покаже решителността и способността на двете страни в нанасяне удар върху тероризма. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
08.07.2009, 18:35 

Във Великобритания започна строителство на самолетоносачи

В корабостроителницата BVT Surface Fleet на 7 юли се състоя церемония във връзка с началото на строителството на самолетоносачи за Кралските ВМС на Великобритания, които ще станат най-големите кораби в историята на флота на страната, съобщава DefPro. В перспектива те трябва да станат основата на военноморската и авиационната съставляваща заедно с есминците проект Type 45 и изтребителите от пето поколение F-35.

Според плановете на производителите (компаниите BAE Systems, Babcock International, Thales и VT Group) самолетоносачите от проект CVF ще имат водоизместимост около 65000 тона, дължина – 275 метра и ширина – 70 метра. Те ще бъдат оборудвани с газотурбинни силови установки и спомагателни дизели. Корабите ще могат да развиват скорост по-голяма от 25 възла и осъществяват преходи до 18,5 хиляди километра.

В момента се планира първият самолетоносач да влезе в състава на флота през 2015 г., а вторият – през 2018 година. – Още самолетоносачи 

 
08.07.2009, 17:46 

Първият самолет G222 за Афганистан ще излети през юли

Първият тактически транспортен самолет G222 за Афганистан ще излети през юли, съобщава Flight International.

Той е ремонтиран в завод на компанията Alenia Aeronautica близо до Неапол.

Началото на доставката на самолети за Националната гвардия на Афганистан е планирано за септември тази година. До средата на 2011 г. е планирано да бъдат доставени 18 самолета G222, като две от машините ще бъдат предадени във VIP вариант.

Тези машини са построени през периода 1979-1985 г. Те са служели във ВВС на Италия, като се заменят с военнотранспортните самолети C-27J. Ремонта и модернизацията на самолетите компанията Alenia Aeronautica изпълнява в съответствие с контракта, сключен с ВВС на САЩ през септември 2008 година. Стойността на контракта е $287 млн. – Още военнотранспортни самолети 

 
08.07.2009, 12:42 

Chinook Mk3 изпълни първият си полет

Модернизирания английски вертолет Chinook Mk3 извърши първият си полет на 6 юни в завода на МО на Великобритания Boscombe Down, съобщава пресслужбата на компанията Boeing. Вертолета е модернизиран от британското подразделения на компанията Boeing - Boeing Defence UK Ltd. "в тясно сътрудничество с ВВС на Великобритания", се казва в информацията.

Осем модернизирани вертолета е планирано да бъдат доставени до края на 2009 г – началото на 2010 г.. Те ще бъдат базирани в авиобазата Odiham.

Военното ведомство на Великобритания поръча на компанията Boeing осем вертолета Chinook Mk3 още през 1995 г. През 2001 г те бяха доставени, но се изясни, че те не съответстват на стандартите за летателна годност. Министерството е определило, че Chinook Mk3 могат безопасно да се използват само на височина до 150 метра и то в безоблачно време. След това вертолетите са били консервирани.

В 2004 г. е взето решение за мащабно усъвършенстване на наличните Chinook Mk3 и да се подготвят за експлоатация към 2008 г. Въпреки това програмата стартира със значително закъснение.

Общата сума на разходите за модернизация на машините може да достигне до 500 млн. фунта стерлинги. На въоръжение в кралските ВВС на Великобритания има 48 вертолета Chinook – най-големият извън пределите на САЩ флот от вертолети от тази марка. – Още вертолети Chinook 

 
08.07.2009, 12:08 

"Спрете ги на всяка цена"

Днес се навършват 22 години от развръзката на драмата с децата заложници, разиграла се в черноморския курорт ''Златни пясъци'' в разгара на туристическият сезон през 1987 г. Това според службите, крепящи реда в държавата по онова време, е последната проява на тероризъм в България, свързана с ответната реакция на българските турци, предизвикана от т.нар. възродителен процес ( 1984-1989 г.) - Още 

 
08.07.2009, 07:59  

Пентагонът разглежда възможността за военен удар по Иран

Военен удар по Иран за пресичане на ядрената програма на страната е един от вариантите за развитие на ситуацията, но това не трябва да се прави, заяви председателят на Обединения комитет на началниците на щабове на ВС на САЩ адмирал Michael Mullen, цитиран от РИА Новости.

Mullen потвърди, че възможността за военна операция срещу Иран все още се разглежда, но той е обезпокоен от възможните ответни действия на иранските власти в случай, че бъдат нападнати. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
07.07.2009, 17:00 

Трима войници на НАТО са загинали при катастрофа на военен хеликоптер в Южен Афганистан

Двама канадци и един британец от многонационалните сили в Афганистан са загинали при катастрофа на военен хеликоптер в южната провинция Забул в понеделник, съобщиха от военното командване на ИСАФ в столицата Кабул, предаде кореспондент на израелският вестник „Йедиот Ахронот”. Детайлите около инцидента все още се разследват. Междувременно, само в понеделник в страната бяха убити още седем американски войници при различни нападения, което превръща вчерашния ден в един от най-трудните за чуждестранната военна мисия в Афганистан. /ИА "Фокус"/ 

 
07.07.2009, 12:09" 

Сръбски военен самолет се разби край Белград

Военен самолет МиГ-29 (вероятно 18105) на военновъздушните сили на Сърбия се е разбил днес в 09:15 ч /местно време/ край Батайница, в района на военен полигон, предаде B92.

Пилотът R. Randjelovic е катапултирал от малка височина, но за съжаление по-късно е починал във Военномедицинска академия от получените травми. Загинал е и един войник от полигона, а друг е леко ранен. Провежда се разследване. - Още за МиГ-29

 
07.07.2009, 09:20 

Трима войници на НАТО са загинали при катастрофа на военен хеликоптер в Южен Афганистан 

Двама канадци и един британец от многонационалните сили в Афганистан са загинали при катастрофа на военен хеликоптер в южната провинция Забул в понеделник, съобщиха от военното командване на ИСАФ в столицата Кабул, предаде кореспондент на израелският вестник „Йедиот Ахронот”. Детайлите около инцидента все още се разследват. Междувременно, само в понеделник в страната бяха убити още седем американски войници при различни нападения, което превръща вчерашния ден в един от най-трудните за чуждестранната военна мисия в Афганистан. /ИА „Фокус”/ 

 
07.07.2009, 09:08 

Пхенян имал нов тип модернизирани “Скъд”

Серията от балистични ракети, изстреляна от Северна Корея през уикенда, може да е включвала нов тип ракети "Скъд" с по-голям обсег и подобрена точност, което представлява заплаха за Япония. Това пише вчера южнокорейският вестник "Чосун илбо".

Според изданието, което се позовава на правителствен източник, три от седемте ракети, изстреляни от КНДР в събота, били "Скъд-ЕР" с обсег 1000 километра. Останалите били две ракети "Скъд" с обсег 500 км и две ракети "Нодон" с обсег 1300 км. Пет от седемте ракети се приземили в един и същ район, което според вестника е доказателство за повишената им точност. Южнокорейското министерство на националната отбрана заяви, че не може да потвърди информацията, тъй като подробностите около изстрелването на ракетите все още се разследват. В неделя източник от министерството каза за АП, че ракетите вероятно са способни да ударят ключови правителствени и военни обекти в Южна Корея. /Монитор/ 

 
07.07.2009, 08:51 

Руските военновъздушни сили ще получат до 2015 година 48 изтребители Су-35

Руското министерство на отбраната взе решение за закупуване за военновъздушните сили на страната на 48 изтребители Су-35, съобщава Интерфакс, позовавайки се на информация на високопоставен представител на ведомството.

„Ще поръчаме от компания „Сухой” 48 изтребители Су-35, най-ново поколение. Те ще бъдат приети на въоръжение до 2015 година. Планира се доставките да започнат още през 2011 година”, каза той. Официално контракта ще бъде обявен по време на Международния авиационно-космически салон МАКС-2009, който ще се проведе от 18 до 23 август край Москва. – Още изтребители Су-35 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
06.07.2009, 21:42 

Завърши първият етап от изпитанията на самолетоносача Carl Vinson

На самолетоносача Carl Vinson (CVN 70) завърши първият етап на изпитанията, съобщава от корпорацията Northrop Grumman.

На 1 юли корабът се върна в пристанището Норфолк (Naval Station Norfolk). Самолетоносачът излезе на изпитания на 28 юни след зареждане на ядрените реактори, ремонт и някои доработки, които бяха изпълнени от корабостроително подразделение на корпорацията Northrop Grumman. Тези работи заеха три и половина години и 20 милиона човеко-часа.

Това е първи ремонт и модернизация на кораба за неговото петдесетгодишно съществуване. - Още самолетоносачи 

 
06.07.2009, 20:20 

Русия и САЩ ще съкратят ядрените си арсенали

Президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев подписаха днес декларация за съкращаване на броя на ядрените арсенали в стратегическите арсенали на двете страни до 1500-1675 в рамките на седем години, предаде АФП.

„Всяка от страните ще съкрати броя на стратегическото си настъпателно оръжие, така че след седем години максималният брой на ядрените бойни глави ще бъде между 1500 и 1675”, според документа. 

 
06.07.2009, 13:26 

Oshkosh Corporation получи поръчка на стойност $1.05 милиарда за доставката на M-ATV

Министерството на отбраната на САЩ обяви, че е избрало Oshkosh Corporation за доставчик на MRAP с висока проходимост (M-ATV). Машините са предназначени за Сухопътните войски и Корпуса морска пехота. Поръчката е за 2244 машини M-ATV.

Oshkosh Defense заявяват, че имат достатъчно производствени мощности и че поръчката ще бъде изпълнена в срок. Тя смята да достави първата партия машини на автобронетанковото (TACOM) през юли 2009 г.Oshkosh вече е доставила за американската армия 1500 машини MRAP и 10000 средни камиона (MTVR).

Бронезащитата на новите машини ще бъде осигурена от филиала на израелската фирма Plasan North America. - Още бронемашини 

 
06.07.2009, 11:42 

Военноморска база Бургас: Отекна още едно ехо от втората световна война

На 01.07.2009 г. на 2,4 км. южно от град Поморие, на дълбочина 10 м професионални водолази, извършващи дълбочинна работа в района на град Поморие, подават сигнал за изплавала морска мина. След постъпилото искане от Областната управа на Бургас, група за разузнаване и унищожаване на боеприпаси от Военноморска база Бургас с ръководител майор Йордан Тодоров – флагмански специалист ПВО, отиде на място и унищожи морска мина образец М-1912/26 г., съветско производство. Мината бе класифицирана като опасен боеприпас, с тегло 600 кг. и бе взривена на място. - Още 

 
06.07.2009, 11:40 

Международно военноморско учение „Бриз/ Сертекс 2009”

18 български бойни кораби ще вземат участие в международното военноморско учение „Бриз/ Сертекс 2009”. Това заяви на пресконференция във Варна подполковник Димитър Титев към Военноморските сили (ВМС), предаде репортер на радио „Фокус” – Варна. Самото учение ще се проведе в западната част на Черно море в периода 6 – 13 юли. Участие ще вземат и кораби от Военноморските сили на Турция, Гърция, Франция и САЩ. От българска страна участие ще вземат фрегатите „Смели”, „Дръзки”, минен ловец „Цибър”, среден десантен кораб „Антарес”, спасителен кораб „Протео”, спомагателните кораби „Капитан I ранг Димитър Добрев”, „Ахелой” и други. В няколко от епизодите участие ще вземат и два самолета Су-25 от българските Военновъздушни сили.

Военноморските сили на Турция ще се включат в учението с минен ловец “ANAMUR” и миночистача “FOCA”, ВМС на Гърция с патрулния кораб „NIKOFOROS”, Военноморските сили на Франция с минния ловец „ORION”, Военноморските сили на САЩ с ескадрения миноносец с управляемо ракетно оръжие “STOUT”. По думите на Титев 13-ият „Бриз” през 2009 година продължава традицията от предишните си издания с пълното участие на правителствени и неправителствени институции и ведомства. В сериалите на „Бриз” ще се включат Държавната агенция по бежанците към Министерския съвет, БЧК, Национална служба към „Пожарна и аварийна безопасност и спасяване” към МВР и други.

Подполковник Димитър Титев заяви, че целите на учението са да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействие на Военноморските сили на участващите в учението държави, чрез отработване участието в операция в отговор на криза на военноморски компонент на Многонационалното оперативно съединение. Титев подчерта, че идеята е да се оцени на първо национално ниво оперативната съвместимост на кораб от Военноморските сили на Република България – миночистача „Прибой”, деклариран за участие в постоянна противоминна група на НАТО в Средиземно море. /ИА „Фокус”/ 

 
06.07.2009, 11:32 

Три руски военни спътника стартираха към орбитата 

Космическите войски на Русия изстреляха в 5:26 часа местно време (1:26 часа по Гринуич) ракетата-носител „Рокот” от космодрум „Пелесецк” с три военни спътника, съобщават от информационната служба на войските. Конверсионната ракета „Рокот” е създадена в Центъра „Хруничев” на базата на междуконтинентална балистична ракета.

 
06.07.2009, 11:30 

Ученията „Кавказ-2009” приключват

На юг в Русия приключват оперативно-стратегическите учения „Кавказ-209” с участието на съединения и части на Северно-Кавказкия военен окръг (СКВО) и редица видове и родове Въоръжени сили на Руската Федерация. По врем на ученията са тренирани и анализирани широк спектър евентуални адекватни мерки от военен характер за гарантиране на безопасността на гражданите на Русия, на важни транспортни и енергийни комуникации, стратегически обекти, както и мерки за защита на икономическите интереси на Русия, отбеляза представител на СКВО. Освен това, беше използван и опитът, придобит по време на операцията по принуждаване на Грузия към мир, подчерта той. 

 
                                                                                                                                                                                                                                          
 
05.07.2009, 13:14 

Операция Strike of the Sword – главния враг e жегата

Третият ден от операцията на американската морска пехота в провинция Гилменд не донесе нищо ново. Талибани не се виждат и единственото с което са принудени да се сражават морските пехотинци е жегата, която вчера превишаваше 38° С, съобщава MarinecorpsTimes.

Отчитайки и факта, че пехотинците носят със себе си от 22 до 45 кг снаряжение, това наистина става сериозен проблем. За сега единствените загуби в ротата Браво са от слънчеви удари и обезводняване.

Някои морски пехотинци от 2-ра експедиционна бригада открито се молят за бойни контакти, за да могат да изразходват част от боезапаса, който те трябва да носят със себе си. - Още за американската морска пехота 

 
05.07.2009, 12:00 

Израелска подводница е преминала през Суецкия канал при военни учения

Израелска подводница е преминала през Суецкия канал в хода на военните учения, проведени от въоръжените сили на Израел през миналия месец, предаде РБК.

Според експерти, необичайната маневра на израелската подводница може да бъде разглеждана като предупреждение към Иран. Маршрутът през Суецкия канал позволява на израелските подводници да достигнат до крайбрежието на Иран за няколко дни, докато пътя около Африка отнемаедна седмица.

Египет и Израел имат подписано мирно споразумение от 1979 година и по тази причина израелските въоръжени сили могат да използват Суецкия канал за своите военни маневри.

На въоръжение в израелските военноморски сили има три подводници клас „Делфин", най-вероятно закупени от Германия през 2000 година. Тези подводници са способни да носят ядрени оръжия. /News.bg/ 

 
05.07.2009, 10:16 

Орбиталната групировка ГЛОНАСС през 2009 година ще достигне 24 спътника

До края на 2009 година ще бъдат запуснати шест космически апарата от системата ГЛОНАСС и орбиталната групировка ще бъде доведена до 24 спътника, съобщава за "Интерфакс" шефа на Роскосмос Анатолий Перминов.

Той е подчертал, че „24 апарата позволяват да се работи със системата ГЛОНАСС вече по цялото Земно кълбо”. – Още системи за глобално позициониране 

 
05.07.2009, 08:33 

Войната с талибаните изпрати танковете в склада

Британската армия получи заповед да спре използването на танковете „Чаленджър 2” през следващите три години, за да бъдат използвани нови устойчиви на мини бронирани военни машини в Афганистан, пише британският вестник „Сънди Таймс”. Този ход е част от заповед на генерал Дейвид Ричардс, който поема командването на армията през следващия месец, да бъдат съсредоточени всички усилия в борбата с талибаните. Военните части ще продължат да се обучават на танковете „Чаленджър 2”, но водачите и механиците ще бъдат изпращани в Афганистан да управляват устойчиви на мини бронирани машини, включително „Викинг” и „Уортог”. През миналата седмица 18-годишният военнослужещ Джошуа Хамънд беше убит на бронирана машина „Викинг”, от експлозия на крайпътно взривно устройство заложено от талибаните. Хамънд, който почина редом до офицера Рупърт Торнело, обикновено е управлявал танк „Чаленджър 2”.

„Предишната ни организация на работа се беше превърнала във водене на бойни действия в стар стил. Новата организация ще оптимизира структурата на военните части, за да посрещнат настоящите изисквания”, заяви британски офицер, запознат с плановете на Ричардс. /ИА "Фокус"/ 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
04.07.2009, 13:13 

26 пакистански военнослужещи загинаха при вертолетна катастрофа

Двадесет и шест военнослужещи загинаха вчера при катастрофа на вертолет Ми-17, съобщава авиапорт.ру.

Инцидента е станал в северозападната част на страната. По първоначална информация Ми-17 се е разбил заради технически проблеми. 

 
04.07.2009, 13:00 

Typhoon получи висока оценка от НАТО

Специална комисия на НАТО сертифицира 4-то изтребително крило на ВВС на Италия, въоръжено с изтребители Eurofighter Typhoon, констатирайки „прекрасни резултати”, съобщава пресслужбата на компанията.

Това е първата експлоатационна оценка на специалисти от НАТО на подразделение, въоръжено с изтребители Typhoon. 4-то авиокрило на италианските военновъздушни сили, което се базира в Кроссето (Grosseto) сега е допуснато за изпълнение на операции в рамките на силите за бързо реагиране на НАТО.

4-то изтребително крило е едно от подразделенията, които извършват постоянна охрана на въздушното пространство на Италия. Такава задача изпълняват и 5-то крило в Сервия (Cervia), 36-то крило в Гиойа дел Колле (Gioia del Colle) и 37-мо крило в Трапани (Trapani). Освен това, в състава на 4-то крило влиза 20-та ескадрила, която осъществява преподготовка на пилоти за изтребители Typhoon. - Още за Typhoon 

 
04.07.2009, 12:30 

Военната ни авиация спира полети заради липса на гориво

През цялото първо полугодие за военната авиация не е купен дори един литър гориво, сигнализираха пилоти от авиационните бази. За последно 2300 тона керосин е доставен през април от Румъния по неизпълнен договор от миналата година и в количество четири пъти по-малко от минимално необходимото. При това е със съмнително качество, защото авиоинженерите в Граф Игнатиево се оплакват, че горивните филтри на изтребителите МиГ-29 се замърсяват и има опасност в полет двигателите да спрат работа. Още  

 
04.07.2009, 09:35 

Forrestal изчаква своята участ

Известния американски самолетоносач Forrestal ще бъде или нарязан за скраб или ще бъде потопен като изкуствен риф. Разглеждат се и двата варианта, но окончателното решение ще бъде взето на 10 юли, съобщава NavyTimes.com.

През 2006 година беше потопен и превърнат в изкуствен риф самолетоносача Oriskany.

Forrestal, наречен на името на министъра на американските ВМС James Forrestal, повече беше известен с ужасния пожар, който избухна на кораба на 29 юли 1967, близо до бреговете на Виетнам, когато загинаха 134 човека и бяха загубени 21 самолета. Независимо от това след ремонт самолетоносача се върна в строя и бе бракуван чак през 1993 година.

Сега той се намира на пирса в Newport, R.I., редом с изведения от строя самолетоносач Saratoga, но до септември 2010 година те трябва да освободят това място. Forrestal ще бъде отбуксиран във Филаделфия в бездействаща база за съхранение. Saratoga по всяка вероятност ще стане плаващ музей в Rhode Island. - Още самолетоносачи 

 
04.07.2009, 07:30 

На този ден е открита американската военна академия Уест Пойнт

На 4 юли 1802 г. е открита Висшата военна академия на САЩ, наречена Уест Пойнт. Тя е учредена с акт на Конгреса на САЩ от март същата година и е най-старата американска военна академия. Студентите й се наричат кадети. Училището се намира на брега на река Хъдсън, на 80 км. северно от Ню Йорк Сити. С площта си от 16 хиляди акра академията е едно от най-големите училища в света. Още военни заведения на САЩ

 
                                                                                                                                                                                                                                           
 
03.07.2009, 22:35 

Русия отваря въздушен коридор за американски самолети с войници и оръжие за Афганистан

Руското правителство се е съгласило да позволи на американски военнослужещи и въоръжения, предназначени за Афганистан, да прелитат над руска територия, осигурявайки нов важен коридор за американската армия, която повишава усилията си за спечелване на осемгодишната война, пише „Ню Йорк таймс”, позовавайки се на официални представители и от двете страни.

Споразумението, което ще бъде обявено официално по време на посещението на американския президент Барак Обама в Москва в понеделник и вторник, представлява едно от най-конкретните постижения на усилията за възстановяване на двустранните отношения, които бяха силно опънати от миналогодишната война между Русия и Грузия. Новият транзитен маршрут ще даде на американските сили повече транзитни алтернативи на фона на увеличаващите се затруднения, с които се сблъскват на други места.

„Афганистан е една от областите, където трябва да си сътрудничим,” заяви в свое интервю Михаил Маргелов, председател на комисията по външни отношения на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент). Русия, каза той, разбира, че САЩ и силите на НАТО в Афганистан в действителност защитават руския южен фланг.

Досега Русия позволяваше само ограничено използване на територията й за целите на войната в Афганистан, като допускаше неоръжейни пратки с железопътен транспорт. По силата на новото споразумение, казват американски официални лица, военни самолети с оръжия и войници ще бъдат допускани да преминават с хиляди полети годишно през руското въздушно пространство. /ИА "Фокус"/ 

 
03.07.2009, 21:28 

Саддам Хюсеин е измислил оръжията за масово поразяване за да уплаши Иран...

Публикувани бяха нови документи от проведения от Федералното Бюро за Разследвания разпит на сваления и екзекутиран бивш иракски държавен глава Саддам Хюсеин, съобщава TRT.

Според документите, Саддам Хюсеин е измислил оръжията за масово поразяване за да уплаши Иран. Той е оценил като по-слаба от Иран заплахата от страна на САЩ и е сметнал, че може да устои на една американска военна интервенция.

В показанията си Саддам Хюсеин отбелязва следното-"Ако притежавах оръжия за масово поразяване, щях да ги използвам във войната със САЩ."

Саддам Хюсеин е нарекъл Усаме Бин Ладин некадърник и е подчертал, че никога не се е срещал с него и не е подкрепял нито една терористична организация действаща срещу САЩ.

Саддам Хюсеин се бе укрил сле американската окупация на Ирак и падането на столицата Багдат през 2003та година и бе заловен след осем месеца в скривалище във ферма близо до родния му град Тикрит. Саддам Хюсеин бе осъден от иракски съд на смърт и в последствие бе екзекутиран.

 
03.07.2009, 21:03 

82-а американска дивизия получи първите M320S

На 16 юни войниците от 82-авъздушнодесантна дивизия във Fort Bragg станаха първите, които получиха новия гранатомет M320 40 мм., съобщава АrmyTimes.com. В момента повече от 320 войника вече са изучили новата материална част в хода на подготовката за предстоящото развръщане в Ирак и Афганистан. Армията е планирала да закупи около 71 600 M320 по почти 3500 $ всеки. Това оръжие трябва да замени M203, известен още от Виетнамската война. - Още гранатомети

 
03.07.2009, 17:12 

В руската армия е създадено командване за въздушно-космическа отбрана

Обединено стратегическо командване за въздушно-космическа отбрана (ОСК ВКО) за първи път е създадено във Въоръжените сили на Русия, съобщава Интерфакс.

Новият орган за военно управление се създава на базата на разформированото от 1 юли Командване със специално назначение на Московския окръг ПВО (КСпН (МО ПВО)), а също и редица други структури на военновъздушните сили и космически войски на Русия.

Формирането на новата военна структура трябва да завърши до края на тази година. Щаба на ОСК ВКО ще се разположи край Москва (Балашиха), където до сега се намираше управлението на 1-ви корпус за противовъздушна отбрана.

 
03.07.2009, 13:28 

Турция и Германия съвместно ще строят шест подводници за турските ВМС

Турция и Германия подписаха споразумение за построяване на шест подводници за турските военноморски сили, съобщава турският вестник „Заман”. Шестте подводници Клас 214 от въздушно независим тип /по технологията AIP/, са на Howaldtswerke Deutsche-Werft GmbH (HDW), който е в корабостроителната група Тисен Круп марин системс. Новият клас подводници ще позволят на турските МВС да предприемат по-продължителни подводни операции, се казва в съобщение на германското посолство в Анкара.

Подводниците ще бъдат съвместно производство, с максимално включване на местни компоненти, и ще се строят в корабостроителницата Гьолчук в Коджаели, Турция, са съобщили от турския секретариат за отбранителна индустрия. По думите на министъра на отбраната Веджди Гьонюл турското участие в проекта ще възлиза на около 80% от цялата стойност на сделката.

На борда на турските подводници Тип 214 ще има значително количество турски собствени системи, поради което вариантът ще се нарича Тип 214 TN /Turkish navy – (англ.)/, отбелязва Анадолската агенция. Заводът HDW ще изготвя в Германия структурни и механични части, както и секретни елементи като горивните клетки и двигателната система, които след това ще доставя в Турция. Всички електронни и оръжейни системи, включително сензорни, комуникационни и системи за обработка на данни, ще бъдат по турски проекти и турско производство. /ИА „Фокус”/ 

 
03.07.2009, 12:02 

Руски боен кораб за първи път посети Ирландия

Днес големият противолодъчен кораб от Северния флот на Русия „Североморск”, в рамките на далечен поход, акостира в пристанището на Дъблин, предаде агенция Интерфакс.

„За първи път руски боен кораб посещава Ирландия”, съобщи пресслужбата на флота. През септември 2007 г. „Североморск” посети Шотландия във връзка с церемонията по откриване на паметник на легендарния крайцер „Варяг”. Настоящата визита ще приключи на 6 юли. - Още противолодъчни кораби 

 
03.07.2009, 10:30 

Войните

Към 2 юли 2009 година във военната операция в Ирак са загинали 4641 военнослужещи, от които 4324 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Азърбейджан – 1; Великобритания – 179, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Грузия – 5, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 31354 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г –  2 юли 2009 година, са загинали 1194 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 712, австралийци - 10, англичани – 171, канадци – 120, чехи – 3, датчани – 24, холандци - 19, естонци – 4, финландци – 1, французи – 26, германци – 30, унгарци – 2;  италианци – 13, латвийци – 3, литовци – 1, норвежци – 4, поляци – 9, португалци – 2, румънци – 11, южно корейци – 1, испанци – 25 и шведи – 2.

За периода 3023 американски военнослужещи са били ранени. 

 
03.07.2009, 07:52 

Президентите на САЩ и Русия ще подпишат рамков документ за новия договор за СНВ

Президентите на САЩ и Русия – Барак Обама и Дмитрий Медведев - планират в понеделник да подпишат рамков документ, който да залегне в основите на новия договор за намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения, съобщава руският вестник „Коммерсант”.

Документът трябва да бъде основния резултат от предстоящата им среща в Москва. Но, по данни на изданието, Москва и Вашингтон и до момента не са се споразумели относно нивата на намаляване на ядрените бойни глави и техните носители. Ако разногласията не бъдат отстранени до понеделник, то резултат от преговорите може да стане общ, с незадължителен характер документ. /ИА „Фокус”/ 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
02.07.2009, 22:14

Експерти срещу закриването на "Змейово"

Експерти в областта на въоръжението и боеприпасите настояват за преразглеждане на обявеното от военния министър решение за закриване на Централния артилерийски технически изпитателен полигон - Змейово. За дебат с участие на професионалната общност и всички заинтересовани страни за вземането на експертно обосновано и в максимална защита на националния интерес решение за съдбата на полигона, настояват от Сдружението на специалистите по боеприпаси в декларация до медиите, адресирана и до президента, премиера и министъра на отбраната. Експертите смятат, че обявеното решение е прибързано и необосновано. Изпълнението на решението за закриване на полигона край с. Змейово ще доведе до невъзможност за изпитвания за оценка на функционалните характеристики на боеприпасите от складовете на Българската армия, както и до невъзможност за изпитване от независим държавен орган на нови боеприпаси от среден и по-голям калибър и елементи за тях, произведени от отбранителната индустрия на страната, алармират те в декларацията си. /Дума/

 
02.07.2009, 21:35 

Президентът ще връчи утре генералски пагони

Утре в 14 часа в Гербовата зала на “Дондуков” 2 президентът Георги Първанов ще връчи пагоните на офицерите, удостоени с висши военни звания, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът Георги Първанов подписа укази, с които освобождава от длъжност, назначава на длъжност и удостоява с висше звание следните офицери: - Още

 
02.07.2009, 21:26 

Хърватия изпрати първия си военен контингент в Косово

Министерството на отбраната на Република Хърватия обяви, че първият военен контингент на Хърватия е изпратен в Косово на мироопазваща мисия на КФОР, предаде сръбската агенция Танюг. Контингентът е съставен от 20 членове на въоръжените сили и два транспортни хеликоптера Ми – 171. Става дума за първата операция на НАТО в региона на Балканите, в която ще участват хърватски войници. 

 
02.07.2009, 18:02 

Arotech получава $2 милиона за машини David

Компанията наскоро завърши изпълнението на контракт на стойност $23 милиона за доставката на леки бронирани машини David, и ето, че получава нова поръчка за такава техника.

David е лека бронирана машина, създадена на базата на Land Rover Defender, и е предназначена за движение по труднопроходима местност. Машината David е била избрана за IDF (израелски сили за отбрана) в качеството на стандартна машина, предназначена за разузнаване и патрулиране. Вече са изготвени стотици такива машини. – Още бронирани машини 

 
02.07.2009, 17:25 

В Шотландия се е разбил британски изтребител

Изтребител Торнадо на британските ВВС се е разбил в Шотландия, данни за загинали няма, предаде Би Би Си. Инцидентът е станал на два километра западно от езерото Лох Ломонд.

Местни медии съобщават, че към мястото на инцидента пътуват две линейки. - Още за Торнадо 

 
02.07.2009, 10:48 

Всички военни подразделения дислоцирани в Москва ще бъдат изведени до 2011 година

Министерството на отбраната на Русия е взело решение да изведе изцяло всички военни подразделения дислоцирани в Москва до 2011 година, предаде радио „Ехото на Москва”.

Руското военно ведомство планира благодарение на тази стъпка хиляди военнослужещи да получат нови квартири. Военните подразделения напускат столицата в рамките на военната реформа. Това няма да се отрази на отбранителната способност на Москва, тъй като в града са разквартирувани около 50 военни подразделения и нито едно от тях не е бойно. /ИА „Фокус”/ 

 
02.07.2009, 09:47 

В САЩ извършиха поредното изпитание на елементи за ПРО

Според съобщение на пресслужбата на агенцията за противоракетна отбрана на САЩ, на 29 юни по време на пуск на балистична ракета от авиобазата Ванденберг в Калифорния са проведени успешни изпитания на елементи от националната ПРО, а също и редица перспективни технологии.

В изпитанията Glory Trip 199 са участвали мобилен радар AN/TPY Surveillance-2, модернизиранрадар за ранно предупреждение в авиобазата Бил в Калифорния, а също и устройства разработени от лабораторията за външни сензори (External Sensors Laboratory). Събраната по време на изпитанията информация ще бъде използвана за повишаване на надеждността на работата на ПРО, а също и за усъвършенстване на ТТХ на сензорите. - Още за американската ПРО 

 
02.07.2009, 09:25 

САЩ започнаха мащабна операция в южната част на Афганистан

Морската пехота на армията САЩ започна мащабна операция срещу терористичните групировки на „Талибан” в южната провинция Гилменд в Афганистан. В тази безпрецедентна по мащаби операция „Канжар” (Strike of the Sword, Удар с меч) участват около 4 хиляди морски пехотинци, а също 650 афганистански полицаи и войници. Главната цел на „Канжар” е овладяване и удържане на опорните пунктове на въстаниците в южната част на страната, които след това ще бъдат предадени на афганистанските сили за сигурност. 

 
02.07.2009, 08:12 

САЩ преустановяват увеличаването на военния си контингент в Афганистан

Президентът на САЩ Барак Обама нареди да бъде преустановено увеличаването на американския военен контингент в Афганистан и приоритет да стане осигуряването на икономическото развитие, подобряването на управлението на страната, и по-активно участие на афганистанската армия и полиция в обезпечаването на сигурността в страната, пише руският вестник „Независимая газета”. Беше решено числеността на войските на САЩ в Афганистан да се поддържа на равнището на сегашните 68 хиляди военнослужещи. Освен това в страната се намират още 17 хиляди чуждестранни военни, влизащи в състава на мироопазващите сили на НАТО. По данни на американските медии, за новия подход на Белия дом към Афганистан съобщи помощникът на Обама по въпросите на националната сигурност Джеймс Джоунс, пристигнал през миналата седмица в Кабул и в база на морската пехота в провинция Хелманд. В разговор с американския командващ в Афганистан генерал Стенли Маккристъл и с офицери от морската пехота, Джоунс съобщи, че във Вашингтон е решено „да се позадържи” изпращането на допълнителни американски военни сили в страната. /ИА "Фокус"/ 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 
01.07.2009, 21:30 

В САЩ възстановиха самолет-невидимка на нацистка Германия

Американски инженери, разработващи технологията „стелт”, възстановиха невидим самолет на фашистка Германия. Ретро изтребителя с футуристичен вид Horten 2-29 е бил разработен в самия край на Втората световна война, и затова не са успели да го пуснат в масово производство.

Целта на инженерите е била да се изясни, действително ли така наречения самолет-невидимка е бил невидим за радарите. Изтребителят Hornet 2-29 е възстановен по оригинални чертежи, които се намират в хранилищата на американското правителство повече от 50 години. Още информация (ru)  

 
01.07.2009, 14:01 

Количеството на танковете в руската армия ще бъде съкратено около десет пъти

Количеството на танковете във въоръжените сили на Русия се планира да бъде съкратено до две хиляди единици, предаде lenta.ru.

Според агенцията, в рамките на реформирането на армията, генералният щаб е утвърдил организационно-щатна структура на танковите войски в състава на сухопътните бригади и десантните войски на военноморския флот. Организационно танковите подразделения ще се състоят от две отделни танкови бригади и повече от 20 танкови батальона, в състава на бригадите с постоянна бойна готовност. Бригадите ще бъдат дислоцирани в два окръга – Сибирски и Московски.Общата численост на танковете от различна модификация (Т-90, Т-80, Т-72 и др.) ще бъде съкратена до две хиляди единици. По този начин, броят на танковете ще бъде съкратен почти десет пъти в сравнение с 2005 година. 

 
01.07.2009, 10:01 

Руският „Протон-М” изведе американски спътник в орбита

Руската ракета-носител „Протон-М”, стартирала от космодрума Байконур, изведе американски спътник „Сириус FM5” в орбита. Това е четвъртият от серията спътници на корпорация „Сириус”, транслиращи нетърговски радиопредавания на територията на САЩ. Спътникът ще стане орбитална резерва на действащите спътници, при това той е два пъти по-мощен от всеки от тях. - Още ракети 

 
01.07.2009, 09:42

Румъния ще изпрати допълнително войници в Афганистан

Румъния ще изпрати допълнително в Афганистан още 108 войници през 2010 г., предаде АФП.

В момента контингентът, изпратен от Букурещ, наброява около 645 румънски военни. Той ще бъде подсилен благодарение на решението на страната да започне от началото на юни изтегляне от Ирак, която трябва да приключи до началото на август. За 6-те години в Ирак загинаха двама румънски войници, а 14 други бяха ранени. Контингентът на Румъния в Ирак наброява 890 души.

„Румъния остава силно ангажирана с мисиите на НАТО в Афганистан и Косово",  вече нееднократно заяви президентът Траян Бъсеску. За Букурещ, която влезе в пакта преди три години, принадлежността към НАТО е най-голямата гаранция за сигурността й. Членството на страната в Северноатлантическия пакт отбеляза важен етап в постепенната интеграция на Румъния, започнала с приемането ни в Съвета на Европа и приключил с присъединяването ни към ЕС. /news.bg/ 

 
01.07.2009, 09:23 

САЩ използват безпилотни самолети в Пакистан за събиране на разузнавателна информация  

Военновъздушните сили на САЩ използват безпилотни разузнавателни самолети над североизточните райони на Пакистан, за предоставяне на разузнавателна информация на пакистанските служби за сигурност за дейността на талибаните в тези райони, съобщи Си Ен Ен. Представители на Пентагона заявиха, че камерите, датчиците и другото разузнавателно оборудване в безпилотните самолети, позволява да се събира информация за обекти на бунтовниците, които впоследствие могат да станат цели на удари на пакистанската армия. Представители на Пентагона заявиха, че всички полети на американски безпилотни самолети над територията на Пакистан се осъществяват след съгласуване с пакистанските власти. Безпилотните самолети могат да носят и оръжие на борда си, но в такъв случай могат да летят само над територията на Афганистан, подчертаха американски военни. /ИА „Фокус”/ 

 
01.07.2009, 08:48 

Американски военен кораб пристигна на дружеска визита във Владивосток

Ракетният ескадрен миноносец „Стетъм” на американските военноморски сили пристигна в главната база на руския Тихоокеански флот – Владивосток, предаде Интерфакс.

Това е вече втората визита на „Стетъм” във Владивосток. „Посещението на американския кораб съвпада едновременно с две събития – с Деня на независимостта на САЩ, който се отбелязва на 4 юли, и с Деня на града, който се празнува във Владивосток на 2 юли. Градът навършва 149 години”, съобщи говорител на руския Тихоокеански флот. 

 
                                                                                                                                                                                                                                         
 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

Още военна информация 




{START_COUNTER}