Военна информация

Архив - от 1 дo 15 юли 2011 година

 
15 юли
 
15.07.2011, 22:46

Чужди кораби ще са на учение в Бургас

От днес до 24 юли в Бургас  ще се проведе военноморското учение с международно участие „Бриз/Сертекс 2011”. Това съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили. В учението ще участват кораби от Военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и самолет на патрулната авиация на Съединените американски щати.

/Globus.News.net/

 
15.07.2011, 22:18

Оставаме си с МиГ-овете?

Ако до края на октомври не бъде намерен разумен баланс между цента на предложенията, минималните военни изисквания и ресурса за целия жизнен цикъл, министър Ангелов няма да предложи инвестиционен проект за нов изтребител........ Прочети още

 
15.07.2011, 22:11

Руските ракети имат блестящо бъдеще

Бъдещият етап на сътрудничество с Русия ще започне с изстрелването на руските ракети-носители „Съюз” от Европейския космически център в Куру (Френска Гвиана), заяви президентът на компанията „Арианспейс” Жан-Иф Льо Гал. Ракетите „Съюз” имат блестящо бъдеще, смята ръководителят на компанията, която осъществява комерсиалните стартове.

Льо Гал специално подчерта, че стартът на една ракета „Съюз” струва два пъти по-евтино, отколкото изстрелването на европейската ракета-носител „Ариан-5”, а космодрумите Байконур и Куру са един вид „предвестници на глобализацията” в сфера на изстрелването на ракети в космоса. – Още Космос

 
15.07.2011, 14:05

Американските войски напускат Афганистан

САЩ започнаха извеждането на войските си от Афганистан. Днес страната напуснаха първите 650 американски военнослужещи, дислоцирани в провинцията Парван на североизток от Кабул, съобщи представител на командването. Той уточни, че групата няма да бъде сменяна с друга.

В момента американският контингент в Афганистан наброява около 100 хиляди души. През юни президентът Барак Обама обяви, че до края на годината той ще бъде намален до 10 хиляди военнослужещи.

 
15.07.2011, 13:04

Оръжието на Русия: Т-26

T-26

Към момента на встъпването на СССР във Втората световна война през юни 1941 година основен и най-масов танк на Червената армия бил лекият Т-26.

Прототип на тази машина бил английския танк „Уикерс”, лиценз за чието производство СССР купил в края на 20-те години на миналия век. След многобройни модернизации и допълнения през 1933 година е започнало производството на вариант на танка с една кула, на който било съдено да стане най-масовия. От своя предшественик (танк с две кули) той се различавал с усилено оръдейно въоръжение, височина и тегло. Той е бил предназначен за непосредствена подкрепа на пехотата. Танкът имал предно разположение на трансмисионното отделение, средно - отделение за управление и бойно и кърмаво - моторно. Такова съчетание давало възможност за намаление на дължината на корпуса, осигуряване на добра видимост на местността пред танка от отделението за управление и неголямо пространство извън зоната за стрелба по посока на движение напред. Но затова пък била увеличена височината на машината и това увеличавала вероятността от поразяване на водещите колела на веригата.

Въоръжението се състояло от 45-милиметрово полуавтоматично танково оръдие, намиращо се в маската на кулата и съединена с него 7,62 милиметрова танкова картечница. Оръдието било предназначено за водене на огън срещу бронирана техника, артилерия, открито разположени средства за водене на огън и жива сила на противника както с бронебойни, така и с бризантни снаряди. За времето си танк Т-26 притежавал добри тактико-технически показатели. Например, далечината на стрелба с пряко насочване достигала 3600 метра. За леките и средни чуждестранни танкове, притежаващи противоснарядно брониране, това оръдие било сериозна заплаха. Конструкцията на кулата позволявала на оръдието и картечницата да извършват кръгово обстрелване в хоризонтална плоскост.

Към началото на войната били произведени около 11 хиляди танка Т-26 различни модификации. – Още за Т-26

 
15.07.2011, 12:47

„Тюркиш аероспейс индастриз” разработва въоръжен БЛА от вертолетен тип R-IHA

Компанията „Тюркиш аероспейс индастриз” (TAI) е представила нов малоразмерен въоръжен безпилотен летателен апарат от вертолетен тип, получил обозначението R-IHA, съобщава Asian Defence News.

 
15.07.2011, 12:23

20 г. мотаят войнишкия паметник на София

Kаква е съдбата на внушителните паметни плочи на 1-и и 6-и пехотни полкове, които се издигаха на мястото на сегашния Национален дворец на културата в София? С този въпрос към редакцията на вестника се обърна 82-годишният ветеран Славе Чалъков.

Той си спомня, че през 30-те и 40-те години на миналия век този монумент се е превърнал в българския Пантеон, в символ на Незнайния воин. Именно там се провеждали тържества по повод най-големите празници, там са се клели младите войници, там посрещали новоназначените……. Прочети още

 
15.07.2011, 12;14

Чехия иска да замени JAS-39 Gripen

Чешкото правителство възнамерява до края на 2011 г. да обяви търг за доставка на изтребители, които трябва да заменят JAS-39 Gripen.

Чешките ВВС са в трудна ситуация, след като лизинговия договор с Швеция изтича през 2015 година, и ще се търси решение на проблема по-най бързия начин.

Американската компания Lockheed Martin вече обяви намерението си да вземе участие в предстоящия чешки конкурс.

Припомняме, че през 2001 г. чешкото правителство обяви търг за доставка на изтребители за ВВС. В него участваха американските компании Boeing и Lockheed Martin, френската Dassault Aviation, Швеция със Saab и европейския консорциум Eurofighter. През 2002 г. спечелилият участник беше обявен - шведската компания Saab.

След конкурса чешкото правителство планира да закупи изтребителите Грипен, но парламентът блокира сделката поради финансови затруднения. През 2004 г. беше решено да се вземат 14 изтребителя Грипен за отдаване под наем за период от десет години. – Още за JAS-39 Gripen

/Pan.bg/

 
15.07.2011, 10:05

Кандидатите за курсанти и студенти трябва да побързат

До 20.07.2011 г. се приемат документите на желаещите да се посветят на морската професия. За учебната 2011 - 2012 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще бъдат приети курсанти по специализациите „Корабоводене за ВМС”, „Корабни машини и механизми за ВМС” и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи” от специалността „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС”.

Към настоящият момент желаещите да се обучават като курсанти са 60.

Желаещите да се обучават по гражданските специалности: „Корабоводене”, „Корабни машини и механизми”, „Електрообзавеждане на кораба”, „Корабна радиоелектроника”, „Технология и управление на флота и пристанищата”, „Технология на кораборемонта” , „Речно корабоплаване” , „Океанско инженерство” и „Мениджмънт на водния транспорт”, които предлага  ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” през новата учебна година са над 700, като 64 от тях са посочили като свое първо желание новооткритата специалност „Мениджмънт на водния транспорт”. – Още за ВВМУ

/МВ/

 
15.07.2011, 09:50

В Пакистан са завършени работите за интеграция на бразилската ПРР MAR-1 към изтребителя JF-17 „Тандер”

Противорадиолокационна ракета MAR-1

В Пакистан са завършени работите за интеграция на бразилската противорадиолокационна ракета (ПРР) MAR-1 клас „въздух-повърхност ” към борда на изтребителя JF-17 „Тандер”.

Контракт с бразилската компания „Мектрон” за доставка на 100 ПРР MAR-1 на стойност 107,4 млн долара ВВС на Пакистан подписаха през април 2008 година. По неофициална информация, ракетите са предназначени за въоръжаване на изтребители „Мираж-3”, „Мираж-5”, както и за JF-17 на пакистанските ВВС.

Самолетът JF-17 е разработен от специалистите на китайската корпорация CATIC съвместно с „Пакистан аеронотикал комплекс” (РАС).

През април тази година ВВС на Пакистан обявиха за боеготова втора ескадрила с JF-17. До края на година е планирано до бъде сформирана и трета ескадрила с новите бойни самолети.

MAR-1 е втори „не китайски” боеприпас, интегриран с оборудването на самолета (след авиобомбата „Хафр”). В момента MAR-1 е единственият съвременен противорадиолокационен боеприпас на въоръжение във ВВС на страната.

Разработката на MAR-1, която се явява бразилски аналог на американската високоскоростна ПРР AGM-88 HARM, започва през 1998 г. за въоръжаване на изтребителите A-1 (AMX) на ВВС на Бразилия. Ракетата е с пасивна система за насочване по радилокационното излъчване в широк честотен диапазон и е способна да поразява неземни и надводни цели. - Още авиоционни ракети

 
15.07.2011, 09:02

САЩ искат да изтеглят тактическите си ядрени оръжия от Европа

САЩ водят преговори с НАТО за премахване на американските тактически ядрени оръжия от Европа в рамките на усилията за ядрено разоръжаване и намаляване на разходите на страната, предаде АФП, позовавайки се на японски вестник.

Според изданието Вашингтон провежда разговори с други страни-членки на НАТО относно изтеглянето на всички тактически ядрени оръжия с малък обсег на действие, които са били разположени в Европа по времето на Студената война.

По-задълбочени дискусии по темата ще се проведат през следващите месеци, а преговорите трябва да приключат до следващата среща на високо ниво между страните-членки на НАТО, която ще се проведе през май 2012 година в Чикаго.

/ИА „Фокус”/

 
15.07.2011, 08:45

Готвим стратегия за изтегляне от Афганистан

Интервю с министъра на отбраната Аню Ангелов

 
15.07.2011, 07:55

Пентагонът призна безпрецедентна хакерска атака

На 14 юли Пентагонът призна, че през март 2011 година е бил подложен на безпрецедентна хакерска атака, в резултат на която е извършена най-голямата кражба на данни. Associated Press се позовава на заместник-министъра на отбраната Уйлям Лин, че са откраднати 24 хиляди файла.

Според Пентагона атаката на компютърната мрежа е организирана от властите на чужда държава. Лин не е уточнил държавата, но АР отбелязва, че до сега военното ведомство не веднъж е обвинявало за кибератаките хакери от Китай и от Русия.

За инцидента през март Лин съобщил в своя реч в Университета за национална отбрана на САЩ. Тя била посветена на новата стратегия на министерството в областта на компютърната сигурност.

Общо в работата на Пентагона са задействани 15 хиляди компютърни мрежи и около 7 милиона компютри в целия свят.

На 12 юли бе съобщено за пробив в сървъра на компанията Booz Allen Hamilton, която е подизпълнител на Пентагона. Хакери от Anonymous са успели да получат електронните адреси на повече от 90 хиляди американски военнослужещи.

/БЛИЦ/

 
14 юли
 
14.07.2011, 23:53

Взривът в Кипър - трагичен край на шпионски трилър

Мистериозен кораб бомба с 98 контейнера, пълни с барут и експлозиви, снаряди, сребърни патрони и военно оборудване, е занимавал преди две години и половина почти всички тайни служби на великите сили. Товарът на този кораб е същият, изравнил със земята военноморската база на Националната гвардия на Кипър......... Прочети още

 
14.07.2011, 23:26

„БАе системз” предлага на ВВС на Малайзия EF-2000 „Тайфун” за замяна на МиГ-29N

EF-2000 „Тайфун”

Компанията „БАе системз” официално обяви за своите намерения да вземе участие в тендера за доставка на нови изтребители за ВВС на Малайзия. По този начин количеството на претендентите за участие в конкурса се увеличи до шест.

През февруари тази година малайзийското правителство изпрати до компанията запитване за информация за възможна доставка на изтребители EF-2000 „Тайфун” в рамките на програмата за замяна на руските МиГ-29N.

„БАе системз” от името на концерна „Еврофайтер” на 30 март е представила своите предложения с указани ориентировъчни цени за доставка на самолетите, началния пакет с резервни части и обучение на личния състав.

Министерството на отбраната на Малайзия планира да обяви поръчка за доставка на изтребители за въоръжаване на една ескадрила, които през 2015 година да заменят намиращите се на въоръжение МиГ-29N. В конкурса участие ще вземат изтребителите F/A-18E/F „Супер Хорнет” на компанията „Боинг”, F-16 на „Локхид Мартин”,  JAS-39 „Грипен” на шведската „СААБ”. „Рособоронекспорт” ще участва с изтребител Су-30МК, а френската „Дассо авиасьон” пък предлага изтребителя „Рафал”.

Срокът за реализиране на програмата (от момента на обявяване на тендера до приемана на изтребителя на въоръжение) може да продължи 5 години.

 
14.07.2011, 22:07

Монголия ще купи МиГ-29

Монголското правителство има намерение да купи четири – пет нови изтребители МиГ-29 от Русия. Това съобщава ИТАР-ТАСС. Сделката трябва да стане факт до края на 2011 г. и се оценя като нов знак за задълбочаващото се военно сътрудничество между Русия и Монголия.

Освен изтребителите се планира да се купи и един тренажор. ВВС на Монголия не обучават пилотите си сами, а ги изпращат в Русия. В момента ВВС на страната имат няколко изтребители МиГ-21ПФМ и двуместни МиГ-21УС. В бъдещите планове за модернизация на страната се включва и покупката на транспортен самолет с товароносимост до 20 тона. Още за МиГ-29

/Аеро/

 
14.07.2011, 21:44

Израел създава многостепенна система за ПРО

Израел ще създаде четиристепенна система за противоракетна отбрана (ПРО) към 2015 година. За това съобщи на агенция РИАН един от нейните конструктори Узи Рубин. Според него тази система, чието създаване започна преди 10 години, позволя на Израел да се защити от различни видове ракети - започвайки от балистични и свършвайки с ракети с близък радиус на действие. Рубин смята, че заплахата се състои не само в наличието у Иран и Сирия на балистични ракети, но и при появата в региона в близко бъдеще на крилати ракети.

По данни на израелски медии, стойността на четиристепенната система за ПРО се оценява на 2,5 млрд. долара.

/ruvr.ru/

 
14.07.2011, 18:07

Паметник на Юрий Гагарин в Лондон

В Лондон се състоя тържествено откриване на паметника на първия космонавт на планетата Юрий Гагарин. Това е станало основно събитие на Седмицата на Гагарин, посветена на 50-годишната  епоха на пилотираните полети. Монументът е поставен край щаб-квартирата на Британския съвет близо до Трафалгарския площад.

Очаква се, че паметникът ще стои в центъра на Лондон една година, след което ще бъде предаден в един от английските културни институти. Гагарин посетил Англия през 1961 година на върха на славата си и бил удостоен с аудиенция при кралицата. Още Космос

 
14.07.2011, 17:36

Преговори за хеликоптери "Пантер" в България

Днес в МО на Република България пристигна делегация на френската фирма Eurocopter.

Според източници от МО французите ще имат разговори във връзка с подписания нов договор между Eurocopter и министър Аню Ангелов по време на авиоизложението в Бурже (20-26 юни 2011 г.)

Както е известно договорът е във връзка с отказа на България за закупуване на последните 3 броя вертолета Panther (от общо 6) и неустойките, които дължи на фирмата.

/Pan.bg/

 
14.07.2011, 16:50

Министерството на отбраната на Испания ще извърши модернизация на вертолетите AB-212

Военното ведомство на Испания е получило разрешение за реализиране на програма за модернизация на наличните вертолети AB-212. Проекта се оценява на 21 милиона евро.

Модернизацията ще позволи да се удължи срока за експлоатация на деветте машини докато започне доставката на новите NH-90 TTH, а също ще им позволи да изпълняват разузнавателни задачи.

Усъвършенстването ще включва оборудване на вертолетите със съвременно оборудване и РЛС за откриване на наземни обекти.

Независимо от финансовите ограничения, модернизацията на AB-212 се явява една от двете програми за модернизация, предвидени във военния бюджет за 2011 г. Втората програма предвижда модернизация на ВТС C-130 „Херкулес”.

 
14.07.2011, 16:37

ВВС на Чили получиха първият модернизиран C-130 „Херкулес”

Военновъздушните сили на Чили приеха първият военнотранспортен самолет C-130 „Херкулес” с нова кабина за екипажа на компанията „Естерлайн CMC електроникс” след завършване на изпитателната програма.

 
14.07.2011, 16:20

Израел за доставките на руско оръжие за Сирия

Доставките на руско оръжие в Сирия не оказват отрицателно влияние на отношенията между Израел и Русия, заяви израелският посланик в Москва Дорит Голендер. Тя заяви, че в Израел се опасяват от попадане на оръжие в ръцете на терористи, но разбират, че Русия, както и всяка друга страна, има свои икономически интереси.

Голендер отбеляза, че между Русия и Израел са установени доверителни приятелски отношения.

 
14.07.2011, 15:

Още един френски войник е загинал в Афганистан

Френски войник е загинал в четвъртък при бойни действия в Афганистан, само ден след като петима други френски войници загинаха при самоубийствена атака в разтърсваната от военни конфликти страна. Това предава АФП, позовавайки се на изявление на френското президентство.

Изявлението беше огласено след провеждане на извънредна среща за сигурността, свикана от френския президент Никола Саркози, на която се обсъдиха мерките за сигурност за френските войници преди изтеглянето им от Афганистан до 2014 година.

/ИА „Фокус”/

 
14.07.2011, 13:42

Предадохме председателството на SEDM на Италия

Новият командир на многонационалната бригада „Югоизточна Европа” е македонският бригаден генерал Здравко Поповски…...... Прочети още

 
14.07.2011, 13:38

Индия одобри скъпата модернизация на "Мираж"

Министерският съвет за сигурност на Индия е одобрил $ 2.4 милиарда за модернизация на 51 броя Мираж-2000. Това съобщи агенция France Presse. Договорът за строителство ще бъде подписан между Министерството на отбраната и френската компания Dassault. В модернизацията на индийските самолети също ще участват и други две френски фирми - Thales и MBDA.

Като част от програмата за модернизация Мираж-2000 ще получат нов радар, бордови компютри и авионика, многофункционален дисплей.

Паралелно с подписването на договор с Dassault, Индия очаква да купи 450 ракети от Франция MICA „въздух-въздух”. Те ще бъдат добавени към гамата от въоръжението на Мираж-2000. – Още за "Мираж"

/Pan.bg/

 
14.07.2011, 12:50

Discovery Channel показва най-екстремните изпитания в британския флот

От днес, 14 юли,  премиерната поредицата „Командир на атомна подводница“ ни прави свидетели на едно от най-старите и престижни изпитания в Кралските военноморски сили....... Прочети още

 
14.07.2011, 12:33

Ще се върне ли вертолет „Бел” 206 борд 04 в България?

Министерството на отбраната и ВВС обсъждат спешни мерки за връщане на един вертолет „Бел” 206 в България. Към настоящия момент вертолет „Бел” 206, борд 04 се намира в Германия и се нуждае от ремонт. Вертолетът бе отдаден с договор на фирма за аерофотографиране. В хода на изпълнението му се появява пукнатина във фюзелажа и вертолетът е изпратен за проверка в Германия. В този момент настъпва спор между фирмата и МО, за това кой трябва да поеме разходите за тази проверка. В резултат вертолетът вече почти 2 години престоява в хангар в Германия и трупа разходи за престоя си.

Ако нещата не се решат в близко бъдеще може да се окаже, че ще се наложи вертолетът да бъде продаден, за да се покрият натрупаните суми.

Останалите вертолети „Бел” 206 се намират в авиобаза Крумово и се нуждаят от инспекции на двигателите. Шестте вертолета са доставени през 1999 г. съответно на 18 юли (2 броя – борд 01 и 02) , 23 август (1 брой – борд 03), 24 август (1 брой - борд 04) и 12 септември (2 броя – борд 05 и 06).

Първите пилоти, усвоили вертолета в САЩ, в учебния център на „Белхеликоптер”, са бригаден генерал Стефан Петров, полковник (сега бригаден генерал) Златко Златев – инструктори, майор Крум Семов и майор Димитър Бабачев – тестпилоти и капитан Георги Абаджиев и капитан Юрий Симеонов – пилоти.

/Pan.bg/

 
14.07.2011, 12:29

Войната в Афганистан става по-кръвопролитна

Първата половина на тази година е най-кръвопролитната в десетгодишната гражданска война в Афганистан, обяви мисията на ООН в страната, съобщи Reuters. Броят на загиналите цивилни се е увеличил с 15% в сравнение със същия период на миналата година заради атаките с коли бомби, самоубийствените атентати, увеличаването на въоръжените сблъсъци и на въздушните атаки.

По данни на ООН в инциденти, свързани с конфликта, са загинали 1462 мирни жители на Афганистан. За 80 на сто от жертвите Световната организация обвинява талибаните.

Афганистанската армия и полиция, заедно със силите на НАТО, са отговорни за 14% от цивилните жертви, което е с 9 на сто по-малко от същия период на миналата година. Повече афганистанци са убити обаче при въздушни удари – най-спорната военна тактика в Афганистанската война. При въздушни удари на водените от НАТО международни сили през тази година са убити 79 мирни жители.

ООН предупреди, че пълната картина в Афганистан може да по-трагична, защото настоящият доклад не съдържа данни от северната част на страната за периода март-юни, защото офисът на световната организация там беше затворен след нападението, при което беше отнет животът на 7 служители.

Въпреки че броят на самоубийствените атентати не се е увеличил, те са станали по-кръвопролитни и броят на мирните граждани, които са убити по този начин, се е увеличил с 52 процента.

Бунтовниците правят по-впечатляващи атаки в големите градове, за да подчертаят възможностите си, докато силите на НАТО бързат да подготвят афганистанската армия и полиция за постепенното поемане на контрола, което започва тази година.

Представителите на ООН са притеснени и от увеличаването на броя на децата, използвани в десетгодишния военен конфликт. Един от примерите е 12-годишният атентатор самоубиец, който причини смъртта на трима цивилни и рани 12 души през май.

/Dnes.bg/

 
14.07.2011, 09:41

Има предложения за съкращаване сегашния състав на военна полиция

Генерали и старши офицери от големите щабове  са предложили на министъра на отбраната да бъде намален състава на служба «Военна полиция» пропорционално на големите съкращения в армията. Otbrana.com  научи, че това ще стане през следващите три години до 2014 г.  В момента  кадровици от дирекция “ Управление на човешките ресурси” вече пресмятат щатовете, без които  ВП ще може да изпълнява задълженията си. Първоначалните  анализи и изчисления свеждат службата до 600 калпака.

От първи юли тази година в службата служат 938 военни полицаи. На един полицай се падат приблизително 40 военнослужещи. Преди това службата надхвърляше бройката от хиляда души. В изпълнение на Бялата книга на отбраната в служба „Военна полиция” вече бяха извършени някои структурни реформи. Службата напуснаха и воини пред пенсия, имаше и уволнения с командирско решение.

Очакванията са  подготвяните нови съкращения  да бъдат във всички структури. Ще има оптимизиране на управлението на службата и регионалните служби. Предвижданията са да станат още по-малки и гъвкави и военнополицейските формирования  към видовете въоръжени сили. За състава на военнополицейските роти думата ще имат командирите на СВ, ВВС и ВМС.

Наскоро бе приет Закон за военната полиция, който разшири правомощията на военните полицаи спрямо цивилните граждани и по отношение на военнослужещите. При условие, че в бъдеще стане факт предложението за съкращение на ВП, то законът ще бъде само за 600 души...

/Otbrana.com/

 
14.07.2011, 09:34

ВВС на Полша ще получат два самолета-цистерни

Министерството на отбраната на Полша заяви за намерението си да закупи за ВВС на страната два въздушни танкера, съобщава Flightglobal. Новите самолети ще се използват за зареждане на изтребители F-16 Fighting Falcon. На командването на ВВС вече е дадено разпореждане за изучаване на различни варианти за покупка на летящи танкери.

Покупката на самолетите-цистерни ще се извърши в рамките на програмата на МО на Полша за модернизация на ВС на страната, действието на която завършва през 2013 година. В момента ВВС разглеждат два варианта за покупка на самолети-цистерни. Първият – предвижда покупка на самолети Boeing 767-200ER, преоборудван от пасажерски лайнер. Такива самолети предлага израелската компания Bedek Aviation, подразделение на държавната компания Israel Aerospace Industries.

Като втори вариант ще бъде разгледана възможността за покупка на самолети Airbus A330MRTT. При формиране на оценката на самолетите ще се отчита мнението на ВВС на страните, които вече ги експлоатират. В частност, B767-200ER (KC-767MMTT) в момента изпълняват полети в състава на ВВС на Колумбия и Италия.

В момента полските ВВС нямат на въоръжение самолети-цистерни, които биха могли да извършват дозареждане във въздуха на своите изтребители F-16 (36 машини версия C Block 52+ и 12 версия D Block 52+)

 
14.07.2011, 08:16

Пакистан плаши САЩ да изтегли войските си от афганистанската граница

Пакистан може да изтегли войските си, сражаващи се с ислямистките бойци близо до афганистанската граница, ако САЩ спрат помощта за Исламабад, каза пакистанският министър на отбраната Чаудри Ахмaд Мухтар, цитиран от Ройтерс. Вашингтон заяви вчера, че ще блокира 800 милиона долара от възлизащата на почти 2 милиарда долара помощ за Пакистан в областта на сигурността, тъй като е недоволен от връщането на американски военни инструктори, от ограниченията на визите за американски персонал и от други действия на Исламабад. "Ако изобщо нещата станат трудни, ние ще изтеглим всичките си сили", каза Мухтар в интервю за пакистанската телевизия "Експрес 24/7". "Ако американците откажат да ни дават пари, добре тогава. Мисля, че следващата стъпка ще бъде правителството или въоръжените сили да напуснат граничните райони. Не можем да си позволим да държим войски в планините толкова дълго", заяви той. Във вторник пакистанската армия обяви, че може да се справи без помощта на САЩ, като започне по-силно да разчита на собствените си ресурси или като се обърне към Китай.

/Монитор/

 
14.07.2011, 08:08

САЩ са готови да отчетат интересите на Русия и Европа при създаването на ПРО

САЩ са готови да отчетат интересите на Русия и Европа при създаването на системите за противоракетна отбрана (ПРО), каза държавният секретар Хилари Клинтън.

„Ние ще отчетен интересите на Русия и Европа при създаването на ПРО и ще предложим диалог за сътрудничество с руските партньори. Ще се постараем да дадем отговор на всички безпокоящи руснаците въпроси”, каза Клинтън след среща с руския външен министър Сергей Лавров.

На свой ред Лавров отбеляза, че президентът на САЩ Барак Обама отново е изразил желанието на САЩ за диалог с Русия по всички теми, касаещи противоракетната отбрана и обещава САЩ да бъдат максимално открити пред руската страна по темата.

Сергей Лавров проведе в сряда срещи с президента Обама и държавния секретар Клинтън, предаде РИА Новости.

 
13 юли
 
13.07.2011, 23:20

Недовършеното наследство на генерал Дейвид Петреъс в Афганистан

Когато късно през една нощ преди дни президентът Барак Обама обяви, че ще изтегли войските от Афганистан по-бързо, отколкото искаха военните, генерал Дейвид Петреъс направи видеоконференция от Вашингтон с ръководния си екип, събран в Кабул за  в 7,30 ч. сутринта. Той ги увери, че техният план за кампанията е все още "изпълним" дори и с по-малочислен състав след време и им каза да продължат офанзивата...... Прочети още

 
13.07.2011, 21:28

Израел е вън от изтребителния конкурс

Няма да бъде изпращано Запитване за информация (Request for Information - RfI) към държавата Израел във връзка с процедурата за закупуване на нов боен самолет за ВВС. Това официално потвърдиха източници от Министерство на отбраната.

На 7 юли, четвъртък, израелската държавна компания IAI направи крупна презентация пред ВВС и МО на бойния самолет Kfir. Израелците от IAI и представители на тяхното правителство са изказали в четвъртък готовност да предоставят в най-кратки срокове отговор на евентуален български RfI, но според МО такова запитване няма да бъде правено.

„До държавата Израел не е изпращано и няма да бъде изпращано RfI.”, се казва в официалният отговор на МО на запитването на АЕРО.

На презентацията IAI са дали значително количество информация за модернизиран боен самолет Kfir, който е бил представен под индекса Kfir Block 60. Явно се касае за обновена версия на бойния самолет Kfir 2000 (експортиран и като Kfir C.10 или Kfir CE). Самите самолети Kfir, израелско развитие на френския Mirage 5, са произвеждани в края на 70-те и са свалени от въоръжение от 1996 г. В момента активно се предлагат за експорт с много модерна авионика и въоръжение, занулен технически ресурс и цени от порядъка $6 - $7 млн. за машина.

Така формално в бъдещата надпревара за нов боен самолет остават Lockheed Martin F-16, Boeing F/A-18 Super Hornet, Saab Gripen C/D, Eurofighter Typhoon и Dassault Rafale. През ноември 2010 г. РСК МиГ пожела да участва в българския конкурс с МиГ-29М/М2, но в последствие не получи RfI. – Още за Kfir

/Аеро/

 
13.07.2011, 18:50

„Климов” планира през 2012 г. да започне серийно производство на цифровите блокове БАРК-88


Компанията „Климов”, водещ руски производител на газотурбинни двигатели, започна летателни изпитания на системата БАРК-88, която ще се поставя на изтребителите МиГ-29, съобщава пресслужбата на компанията.

На 29 юни се е състоял първи полет на самолет МиГ-29УБ, оборудван със системата БАРК-88. Полетът е продължил около час и е преминал без забележки.

БАРК-88 е електронен цифров блок за автоматично регулиране и контрол, който ще се поставя за управление на силовата установка на изтребители тип МиГ-29. Използването на БАРК-88 ще позволи да се повишат експлоатационните възможности на самолетите, а също и да се съкрати времето за подготовка за полети.

„Климов” планира да започне серийното производство на системата БАРК-88 през 2012 година. Основен клиент в момента е Министерството на отбраната на РФ.

БАРК-88 функционално напълно ще замени съществуващите серийни агрегати на системите за управление и контрол на безопасността на полета, разработени в средата на 1970-те години.

 
13.07.2011, 17:40

Ще има ли радар на ПРО у нас?

Ако все пак Турция не приеме локатора, едва тогава България се превръща в алтернативата.

 
13.07.2011, 17:10

Макар и плахо, МО започва да мисли социално

Доказан факт е, че социалният статус на военния влияе пряко върху способностите на армията, в която служи.

 
13.07.2011, 17:06

Франция съобщи, че петима френски войници са загинали в Афганистан

Петима френски войници и един афганистански цивилен са убити при бомбена атака, предава АФП, позовавайки се на администрацията на френския президент Никола Саркози. Ден по-рано Саркози се завърна от посещение в Афганистан.

Още четирима войници и трима други цивилни от района са били „тежко ранени” при нападението срещу в източната афганистанска провинция Джойбар в долината Тагаб. Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
13.07.2011, 17:00

САЩ въоръжават Ирак до зъби - продават им 36 броя F-16

Он-лайн изданието на вестник "Независимая газета" съобщи, че в момента Ирак води преговори със САЩ за закупуване на 36 изтребителя F-16, както и системи за противовъздушна отбрана. Това заявиха служители в правителствата на двете страни.

Желанието на Багдад, е да укрепи военно-техническото сътрудничество със САЩ, за да може да се защитава въздушното пространство. От Вашингтон се надяват, че новата техника за няколко милиарда долара ще укроти амбициите на Иран в региона.

По-рано тази година Ирак замрази преговорите за придобиването на 18 американски изтребителя F-16.

Днес Багдад и Вашингтон обявиха, подновяването на преговорите, като броят на самолетите се увеличава двойно. Ген Джефри Бюканън, представител на американските сили в Ирак, цитиран от Wall Street Journal, обяснява промяната в позицията по следния начин: "В началото на годината Ирак нямаха пари, но приходите от петрола през първите 6 месеца се увеличаха и сега техните ВВС могат да си позволят нашите самолети. А и на тях им трябват, защото нашите войници си отиват в края на годината".

Точната сума на предложената сделка не е оповестени, но е известно, че по-рано 18 броя F-16 са стрували $ 4,2 милиарда, като в това се е включвало обучение на пилоти, наземните съоръжения, радари и ПВО системи. – Още за F-16

/Pan.bg/

 
13.07.2011, 16:00

302-ма военнослужещи са загинали в Афганистан


Загубите на международната коалиция в Афганистан от началото на годината възлизат на 302 души, съобщи пресслужбата на международните сили за съдействие на сигурността (ISAF). Според нея, последните два инцидента станали във вторник и сряда, по време на които двама войника са били убити от взривове на фугасни бомби в южната част на Ислямската република.

Според политиката на ISAF, националността на загиналите не се съобщава. Миналата година в Афганистан са загинали 720 чуждестранни войници и офицери.

 
13.07.2011, 11:45

Тържествен ритуал по изпращане на 21-вия български контингент за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF)

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев ще присъстват утре, 14 юли, на тържествен ритуал по изпращане на 21-вия български контингент за участие в операция на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Кабул, Афганистан. В състава на контингента са включени национален елемент и 5-та рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул, Афганистан.

Ротата е в състав от 165 военнослужещи, от които 13 жени. Над 90% от личния състав са участвали вече в мисия. Командир на ротата е капитан Светослав Годинов от военно формирование 24 150-Стара Загора.

Национален командир на контингента е полковник Петко Маринов от командването на Сухопътни войски.

/МО/

 
13.07.2011, 10:38

Индонезия може да поръча строителството на две нови подводници на Турция


Индонезия и Турция водят преговори за възможно строителство в турска корабостроителница на две дизелови подводници (ДП) за индонезийския флот.

Според информация на вестник „Тудей заман”, който цитира анонимен източник от военното ведомство на страната, двустранните преговори са инициирани от Индонезия, която отчита нарасналите възможности на турската корабостроителна индустрия.

Според вестника, „обсъжданията на въпросите са били плодотворни и може да се стигне до скорошно подписване на контракт”.

В случай на подписване на контракта двете дизелови подводници ще бъдат построени в корабостроителницата „Голчук” на турската компания STM (Savunma Teknolojileri Muhendislik ve Ticaret A.S.) заедно с немската „Ховалдсверке-Дойче Верфт” (HDW).

До последния момент Турция не се разглеждаше като възможен кандидат в участието на програмата за строителство на ДП за ВМС на Индонезия.

През 2009 година военното ведомство на Индонезия изпрати покани към компании от Франция, Германия, Русия и Южна Корея да представят свои предложения за тендер за покупка на ДП, но програмата бе анулирана поради липса на финансови средства. Основни кандидати за доставката на две ДП се смятаха Русия (с ДП клас „Кило”) и Южна Корея ( с ДП „Тип 209” на DSME).

По всяка вероятност, военното ведомство на Индонезия е предпочело да построи подводниците в Турция по немски проект, но тази информация все още не е официално потвърдена. – Още подводници

 
13.07.2011, 10:11

Строго секретно - два броя МиГ-23 в ТЕРЕМ

Интересни кадри на фотографа Александър Александров от завода "ТЕРЕМ - Георги Бенковски" в авиобаза Граф Игнатиево.

 
13.07.2011, 09:42

Уганда получи изтребители Су-30МК2

ВВС на Уганда са започнали изпитателни полети на ново получените изтребители Су-30МК2. Министерството на отбраната отказва да даде информация кога са придобити самолетите, нито тяхната бройка. Според пакистанският сайт http://www.defence.pk става въпрос за шест броя изтребители.

На въоръжение във ВВС на Уганда има шест МиГ-21бис (внесени от Полша и модернизирани от IAI), няколко МиГ-23, четири Aero L-39 Albatros и два Aermacchi SF-260. Още за Су-30МК2

/Pan.bg/

 
13.07.2011, 09:25

Ирански F-14 каца аварийно по „корем”

Ирански изтребител F-14 е кацнал аварийно по корем. Иран е единствената страна, която експлоатира този модел изтребители. Поради наложените санкции ВВС изпитват остра необходимост от резервни части за самолетите си. – Още за F-14

/Pan.bg/

 
13.07.2011, 08:50

През тази година руските Сухопътни войски ще получат РСЗО „Торнадо”

През 2011 година в Сухопътните войски на ВС на РФ ще постъпят РСЗО „Торнадо”. Тези системи са оборудвани с автоматизирана система за насочване, прицелване, топографско привързване, навигация и използват боеприпаси с повишена мощност.

В момента на въоръжение в Сухопътните войски на РФ се намират реактивни системи за залпов огън „Град”, „Ураган” и „Смерч”. – Още РСЗО

 
13.07.2011, 08:30

НАТО затъва в пясъците на Либия

Когато преди четири месеца Дейвид Камерън отправи призив от името на редица държави за военна интервенция в Либия, в управляващите среди се смяташе, че либийският диктатор полковник Муамар Кадафи ще разбере, че дните му са преброени, щом бойните самолети на НАТО открият огън срещу войските му........ Прочети още

 
13.07.2011, 08:17

Руска ракета изпрати в орбита американски комуникационни спътници

От космодрума Байконур днес стартира ракета-носител „Союз-2.1а”, която изведе в орбита шест американски комуникационни спътника „Globalstar-2” от второ поколение, предаде ИТАР-ТАСС.

Говорителят на руската Федерална космическа агенция Алексей Кузнецов съобщи, че стартът на ракетата е извършен в 06.27 ч. московско време.

Апаратите вече са предадени за управлението на НАСА. Изстрелването два пъти било отлагано поради технически нередности.

Спътниците „Глоубълстар-2” позволяват да бъде разширена областта на разпространение на мобилните телефонни връзки, а също да бъде осигурена устойчива работа на интернет в трудно достъпни райони на света. Сега в тази система се извършва процес на смяна на спътници от първо поколение с второ. Първата шесторка „Глоубълстар-2” беше изстреляна от Байконур на 19 октомври 2010 година.

 
13.07.2011, 08:00

Френски самолети, участващи в операцията в Либия, се приземиха аварийно в Малта

Два френски военни самолета, участващи в операцията на НАТО срещу режима на Муамар Кадафи в Либия, се приземиха аварийно в Малта, съобщиха представители на местната цивилна авиация, цитирани от АФП.

Гумата на единия от самолетите се спука при контакта с пистата за кацане, докато другият не успя да презареди с гориво докато извършваше полет. До самолетите в момента се намират превозни средства на аварийните служби. Източници посочват, че самолетите са въоръжени.

От началото на операцията в Либия досега в неутралната страна Малта са се приземили 15 военни самолета.

/ИА „Фокус”/

 
12 юли
 
12.07.2011, 23:00

Оръжието на Русия: Винтовката Мосин


Има видове стрелково оръжие, които са се появили отдавна и няма скоро да изчезнат. Не ги обичат новаците, но ги уважават професионалистите. С тях е тежко да се стреля, но е лесно да се улучва. Това оръжие е еднакво сигурно и по планини, и в джунглите, и в снегове, и в пустини. Оръжие, което не остарява. Винтовката „Мосин", наричана още „трилинейка", беше основно оръжие на руската пехота във всички войни през първата половина на миналия век. С нея руските войници минаха руско-японската, финската и две световни войни. Подобно „дълголетие" беше осигурено от гениалната простота и надеждност на конструкцията. Това чудо-оръжие се появи още в края на 19-ти век. На 28-ми април 1891 година император Александър Трети утвърди образеца на винтовката „Мосин" - прочутата „трилинейка". Създадената от Мосин винтовка с пет патрона имаше калибър 3 линии, (линията се равнява на 2,54 милиметра или 1/10 цола). Оттук произхожда народното название на винтовката  - „трилинейка". В резултат от намаляване на калибъра, винтовката стана по-лека, скоростта на куршума съществено нарасна, а теглото му намаля. За сметка на това се увеличи и далечината на стрелбата. Конструкторът създаде и оригинален пълнител, монтиран в приклада, което увеличи скоростта на стрелбата до 15 изстрела за минута. Винтовката „Мосин" не е модернизирана много в сравнение с повечето известни видове стрелково оръжие. На базата на винтовката „Мосин" е конструиран първият образец съветска снайперска винтовка, успешно използвана във всички войни и конфликти, в които участват СССР, в това число и в Афганистан. Впрочем, така да се каже, „тихата модернизация" на винтовката „Мосин" продължава и до сега. През 90-те години финландците представиха модернизиран вариант на винтовката „Мосин" - снайперската винтовка SSG-96. А през 2000 година, вече руски оръжейници, модифицираха винтовката „Мосин" и сега тя се използва в съвременни снайперски поделения на руската армия. – Още за „Мосин”

 
12.07.2011, 22:42

Министерството на отбраната на Русия реши да коригира лятната военна униформа, за да отговаря на високите температури

Министерството на отбраната на Русия реши да въведе късите панталони като част от лятната униформа на своите войници предаде Аджерпрес. Кардиналната промяна е продиктувана от зачестилите случаи на припаднали от жегата бойци. Така при носенето на службата в райони, в които температурите са много високи, войниците ще могат да носят къси панталони, ризи с къси ръкави и шапки, които предпазват от слънчевите лъчи.

За да се избегне объркване при обличането на личния състав на армията, Министерството на отбраната реши, че лятната униформа ще се използва само при температури над 30 градуса по Целзий. Само в случай на по-високи температури, командирите на отделните поделения ще могат да въвеждат късите панталони.

Първите партиди с новите униформи вече са изпратени в частите, които дислоцирани в южните райони на Русия, както и в страните Армения, Киргизстан и Чад. Цветовата гама на дрехите варира от тъмно зелено до черно, но най-предпочитани са тези, които имат наподобяват пясък.

/Livenews.bg/

 
12.07.2011, 21:08

Американските ВВС все още не приемат нови изтребители F-22 от компанията „Локхид Мартин”

Военновъздушните сили на САЩ все още не са възстановили приемането от заводите на компанията „Локхид Мартин” на нови многоцелеви изтребители от пето поколение F-22 „Раптор” след катастрофата, станала през ноември 2010 година в авиобазата Елмендорф (щат Аляска), съобщава ЦАМТО. – Още за F-22

 
12.07.2011, 20:42

Мръсната война между САЩ и Пакистан

Талибаните печелят от конфликта между разузнавателните служби на двете страни, двама принцове "убили" Осама бин Ладен

 
12.07.2011, 18:33

В близко време ще започнат ходовите изпитания на многоцелевата АП „Северодвинск”

АП от четвърто поколение проект 885 „Ясень”

Многоцелевата атомна подводница (АП) „Северодвинск” проект 885 „Ясень” в близко време ще излезе за два месеца в Бяло море за извършване на ходови изпитания, съобщава РИА Новости.

В момента АП „Северодвинск” е готова на 98,9%. Оръжието, в т.ч. крилатите ракети с голям обсег на действие, е напълно изпитано по време на предните изпитания.

В края на тази година подводницата трябва да влезе в състава на ВМФ на Русия.

АП „Северодвинск” ще бъде първата многоцелева АП от четвърто поколение в състава на ВМФ на РФ.  АП е била заложена в корабостроителницата „Севмаш” през 1993 година. Продължителния период на строителство се обяснява не само с икономически проблеми, но и принципно новата архитектура на корпуса и въоръжението. АП „Северодвинск” има водоизместимост 8600/13800 т. и размери 119х13,5х9,4м. Максималната дълбочина на потапяне - 600 м. Скорост - 16/31 възла. Екипаж - 90 човека.

В „Севмаш” в стадий на строителство се намира втората АП проект 885 „Казан”, а до края на годината ще бъде заложена трета АП от този проект. Многоцелевата АП „Казан” трябва да бъде приета на въоръжение през 2015 година.

Общо за нуждите на ВМФ на РФ се планира да бъдат построени от 6 до 10 АП от четвърто поколение проект 885 „Ясень”. – Още за проект 855

 
12.07.2011, 12:47

МиГ-29 ОВТ вероятно ще гастролира на българското авиошоу

Според източници от РСК МиГ, чиято собственост е експерименталният самолет МиГ-29 ОВТ ще гастролира на българското авиошоу посветено на 100 годишнината на родните ВВС (от 2 до 4 септември т.г.), което се организира от Фондация ВВС.

В момента се договарят финансовите условия.......... Прочети още

 
12.07.2011, 12:29

Противоракетният щит ще обхване цялата територия на България

Американският противоракетен щит ще обхване цялата територия на Европа, включително всички части на България, заяви зам.-държавният секретар по контрола върху въоръженията и международната сигурност на САЩ Елън Таушър.

Тя се срещна във Вашингтон с група депутати от Европейския парламент, съобщиха от офиса на евродепутата от ПЕС Ивайло Калфин.

Заместничката на Хилари Клинтън потвърди, че новата концепция на САЩ предвижда покриване на цялата територия на Европа, включително частите от българската територия, които не попадаха под защитата му в по-ранния й вариант.

Таушър съобщи, че разговорите на Вашингтон с партньорите им в Източна Европа са в напреднал етап и в момента се уточнява къде ще бъдат разположени радарните установки.

България вече обяви, че е готова да започне преговори за разполагането на елементи от ПРО на своя територия, ако Турция откаже.

Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл от своя страна посочи, че ходът на събитията в Северна Африка повтаря случилото се в Източна Европа преди повече от 20 години.

"Всичко тръгна от стремежа на хората за повече свобода и ще завърши с установяване на демократични правителства в тези държави", каза Пауъл пред евродепутатите.

/mediapool.bg/

 
12.07.2011, 12:25

Ще полети ли РС-12 отново?

През април 2010 г. по заявка на Министерството на отбраната (МО) и ВВС на Република България фирма Pilatus Aircraft Ltd. изпраща „Апликационни форми за обучение на двама пилоти за самолет РС-12”.

През януари 2011 г. фирмата представя оферта и план за “Възстановяване на самолет РС-12 и обучение на двама пилоти”, подготвени от Волфганг Тостман (директор на „Поддръжка клиенти”) и Паскал Бурги (мениджър на „Поддръжка клиенти”).......... Прочети още

 
12.07.2011, 12:06

Компанията „Сикорски ейркрафт” започна сглобяването на първият опитен образец на CH-53K

Компанията „Сикорски ейркрафт” обяви, че е започнала в завода в Уест Палм Бич (щат Флорида) сглобяването на първият опитен образец на вертолета CH-53K "Super Stallion", предназначен за извършване на наземни изпитания (GTV - Ground Test Vehicle). – Още за CH-53K

 
12.07.2011, 11:40

В армията има 300 военнослужещи от турския етнос и 140 от ромския

В Българската армия около 300 военнослужещи доброволно са се самоопределили като представители на турския етнос и около 140 - на ромския. Военнослужещите жени са 14 процента от числения състав на Въоръжените сили. Във висшите военни училища към момента се обучават 73 жени от общо 535 курсанти. Това са данни от отговора на министъра на отбраната Аню Ангелов на въпрос на народния представител Корман Исмаилов за „Стратегия за управление на различията във Въоръжените сили”.......... Прочети още

 
12.07.2011, 11:11

Ирак купува изтребители от САЩ

Правителството на Ирак е започнало преговори по закупуването на изтребители и друга военна техника от САЩ на стойност около 4 млрд. долара. Вашингтон се надява тази сделка да затвърди отношенията с Багдад след изтеглянето на последните американски войски от страната, съобщава Wall Street Journal.

 
12.07.2011, 10:12

ВС на Бахрейн планират покупката на ЗРК „Спада-2000”

ЗРК „Спада-2000”

Военното ведомство на Бахрейн разглежда възможността за покупка на зенитни ракетно-артилерийски комплекси „Спада” на базата на ЗУР „Аспид-2000”, които да заменят остарелите ЗРК MIM-23B „Импрувед Хоук”, съобщава „Форкаст интернешнл”.

Предполага се, че новия комплекс за ПВО на ВС на Бахрейн ще включва в своя състав система за управление на огъня „Скайгард”, до 10 сдвоени 35-мм зенитни автоматични оръдия и 2-4 пускови установки, на всяка от които ще са разположени 6 зенитни управляеми ракети „Аспид-2000” в транспортно-пускови контейнери.

Теглото на разработената от компанията MBDA ракета „Аспид-2000” е 240 кг, дължината - 3,7 м, диаметъра – 0,2 м. ЗУР развива скорост 2,5 М и може да поразява цели на разстояние до 25 км и височина 5 км. – Още ЗРК

 
12.07.2011, 09:10

Франция ще изтегли една четвърт от военнослужещите си в Афганистан

Франция ще изтегли една четвърт от военнослужещите си в Афганистан до края на 2012 г., каза Никола Саркози по време на изненадващото си посещение в страната.

„Нужно е да се сложи край на войната”, каза той пред журналисти в базата в района Сароби, северно от Кабул, където той е на посещение при военнослужещите.

Франция има около 4000 войници в Афганистан, предаде АФП. Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
12.07.2011, 09:05

Шефът на кипърските ВМС е загинал при взрива

Командващият военноморските сили на Кипър Андреас Йоанидес е сред 12-те жертви на взрива във военен склад на острова. Шефът на военноморската база Евангелос Флоракис – Ламбос Лабвру, също е загинал при взрива, причинен от запалване на храсти.

След инцидента  военният министър на страната подаде оставка, а правителството установи, че в сигурността в базата е трябвало да бъде по-добра.

Коментарите са в резултат на изявлението на сина на загиналия командващ военноморските сили, че властите няколко пъти са пренебрегвали предупрежденията на баща му за условията, при които се съхранява барут в базата. 

Повече от 90 контейнера с барут са били съхранявани на открито във военноморската база Евангелос Флоракис от 2009 г., когато кипърските власти ги конфискували от кораб, пътуващ от Иран за Сирия заради нарушаване на ембаргото на ООН срещу Техеран.

Рано сутринта пожарникари били извикани да загасят малък пожар близо до склада, а малко след това избухнал взривът. Загинаха шестима военни и шестима пожарникари, ранени са 56 души.

Вълната от експлозията разруши няколко сгради наоколо, включително в електроцентралата Василикос, която доставя 60% от електричеството в страната. Според министъра на икономиката катастрофата е с „библейски мащаби”.

/Dnes.bg/

 
12.07.2011, 08:28

Община Сливен получава летището, военния стадион и бившия химически батальон

Три военни имота ще станат собственост на Община Сливен, обяви кмета на града Йордан Лечков на редовната си пресконференция. Това са: летище „Бършен”, военния стадион и 100-те декара край местността Абланово. Някога там бе дислоциран армейския химически батальон.

Кметът допълни: „Мисля, че скоро ще има решение на Министерски съвет, Община Сливен да получи трите военни имота. Това са неща, които години наред очакваме, и са в интерес на всички сливналии. Дано, когато получим имотите, да можем да ги разработим в най-правилната и изгодна посока за нашия град”.

/Sliveninfo.com/

 
12.07.2011, 08:15

Гвардейците празнуват, гвардейци свалят пера

С полагане на венец пред скулптурата на гвардееца пред националната гвардейска част стартира днешния празник на елитната част. Вчера бе мачът с тима на премиера, загубен по разбираеми причини. Днес тържествата продължават с тържествена смяна на караула пред президентството и концерт на оркестъра и ансамбъла  в Театъра на армията.

Гвардейската част е  един от символите на България, заедно с герба и змамето. Но дори и в деня на празника командването не забравя проблемите си. 13 гвардейци са напуснали Българската армия само за шест месеца тази година, не крие  командирът на Националната гвардейска част полковник Боян Ставрев. През цялата 2010  година частта са напуснали 11 пера. В момента в НГЧ  има 72 незаети места,  информира командирът полковник Боян Ставрев.

Новото е, че тази година до най-красивите мъже на България може да застанат и красиви българки. Ще има конкурс за жени-гвардейки. Една от първите кандидатки е дългокраката Искра Василева от ансамбъла на въоръжените сили. Мерките и са точно за гвардейка. През 2011 г. в НГЧ ще бъде приети първите жени гвардейки.

Честит 132-и рожден ден на гвардейците ! И ... горе перата!...

/Otbrana.com/

 
11 юли
 
11.07.2011, 21:42

„Нортроп Грумман” е подписала контракт за разработка на разузнавателно-ударен БЛА UCLASS за американските ВМС

Компанията „Нортроп Грумман” обяви, че е сключила с ВМС на САЩ контракт на стойност 500 хиляди долара за поддръжка на предварителния етап от създаването на демонстратор на концепцията за БЛА UCLASS (Unmanned Carrier-Launched Airborne Surveillance and Strike). – Още БЛА

 
11.07.2011, 18:28

Започва двудневно тактико-специално учение “STRIKE-2011”

Двудневно тактико-специално учение “STRIKE-2011” ще се проведе от утре, 12 юли, за сертифициране на разузнавателна група от военно формирование 24620-Свобода. Групата е определена да участва в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR).

/МО/

 
11.07.2011, 18:21

Мисията за новия изтребител става почти невъзможна

На тази тъжна мисъл навяват днешните думи на министъра на отбраната Аню Ангелов. За една от телевизиите той каза: „За съжаление, тук мога да кажа, че съм умерен песимист, по отношение на придобиване на този нов тип изтребител, по отношение на високи цени. Ако няма някакви нови предложения, които да направят съответната поръчка възможна, от гледна точка на ресурсите на държавата, просто няма да има такъв проект.”……. Прочети още

 
11.07.2011, 17:23

Среща между МО и агенция Митници за третия самолет C-27J

Министерството на отбраната провежда серия от работни срещи с ръководството на агенция “Митници”. Целта на срещите е да бъдат уточнени митническите формалности по вноса на третия транспортен самолет C-27J. От страна на Министерството на отбраната в срещите участва постоянния секретар на отбраната д-р Николай Милков, а от страна на агенция “Митници” – директор Ваньо Танов.

Припомняме, че третият транспортен самолет C-27J „Спартан” бе приет на въоръжение в българските ВВС на 31 март 2011 г. На събитието присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на отбраната Аню Ангелов, посланикът на Република Италия в България Стефано Бенацо и др. Още за C-27J

/Pan.bg/

 
11.07.2011, 16:24

ВВС на Тайланд приеха на въоръжение изтребители JAS-39

По време на церемония, състояла се на 8 юли в базата на 7-мо авиокрило в Сурат Тани, ВВС на Тайламд официално обявиха, че новата система за противовъздушна отбрана, включваща в своя състав изтребители JAS-39 „Грипен” и самолети за ДРЛОиУ „Сааб-340”, е приета на въоръжение. – Още за JAS-39

 
11.07.2011, 16:17

Компанията Aero Vodochody излезе от тендера за доставка на 16 УБС на ВВС на Полша

Чешката компания Aero Vodochody обяви, че излиза от числото на участниците в тендера за доставка на учебно-бойни самолети клас LIFT за ВВС на Полша. Министерството на националната отбрана на Полша е било официално уведомено за това на 30 юни.

 
11.07.2011, 16:00

Военният министър на Кипър подаде оставка след експлозията

Министърът на отбраната на Кипър Костас Папакостас и началникът на армията подадоха оставка след експлозията, която отне живота на 12 души тази сутрин, каза говорител на правителството, цитиран от "Ройтерс"

Припомняме, че експлозията в кипърската военноморска база в Зиги, отне живота на 12 души и рани около 30 души. Взривът е възникнал след пожар в склад с оръжия и муниции, конфискувани от ирански кораб през 2009 г.

/News.bg/

 
11.07.2011, 11:04

Колко струват американските войни?

Във водените от САЩ войни в Афганистан, Ирак и Пакистан са загинали 225 000 души, а разходите за войните са към четири трилиона долара - това са резултатите на първата финансова равносметка от началото на трите войни

До момента няма цялостно изследване за разходите за войните, водени от Съединените щати след терористичните удари на 11 септември 2001 година. Авторите на настоящото проучване - екип от 20 икономисти, юристи и политолози от университета Браун в Провидънс, се опитват за пръв път да дадат всеобхватен отговор на въпроса колко са стрували войните в Ирак, Афганистан и Пакистан. И излиза, че с прибавянето на лихвените плащания се оформя сума от между 3,2 и 4 трилиона долара. При това без да са отчетени разходите за обезщетения на ветерани или за лечение на ранените. "Разходите за една война не свършват с края на сраженията", казва ръководителката на проекта Кетрин Луц.

Огромните лихви увеличават сумата

За размера на кредитите, които е трябвало да вземе дълбоко затъналата в дългове Америка, може да се съди по лихвите от 185 милиарда долара, натрупани се досега. А до 2020-та година сумата може да достигне един трилион долара - в зависимост от това как ще се развият в бъдеще военните ангажименти в Афганистан.

Според Кетрин Луц смисълът от направеното със средства на фондацията "Айзенхауер" проучване е очевиден: "Искаме да предоставим допълнителна информация на обществеността. Тъй като най вече тук, в Съединените щати, участниците в обществените дебати не винаги оперират с точните числа  - както що се отнася до бюджетните и финансовите средства, така и до броя на жертвите."

Жертвите на антитерористичната стратегия

Според авторите на проучването представените от страна на статистиците на ООН данни за броя на жертвите са пресметнати по-скоро консервативно. Така например се говори за най-малко 137 000 убити цивилни граждани в Ирак и Афганистан. Към тях се добавят загиналите 31 000 американски войници. Трите войни са превърнали в бежанци почти осем милиона души.

Във вътрешнополитически план финансовата рекапитулация е от полза най-вече на тези, които в рамките на започващата предизборна борба настояват за бързо приключване на военните ангажименти в Афганистан. Намеренията на Съединените щати са да намалят с една трета контингента си до края на годината. В Германия и другите натовски държави дискусията по изтеглянето на войските от Афганистан все още тече. Американците искат по възможност да изтеглят и всичките си войници от Ирак до края на 2012.

Критичното наследство на Айзенхауер

Защо обаче войните в Ирак и Афганистан/Пакистан са включени в едно общо изследване? Кетрин Луц разяснява: "Правителството на Буш обоснова пред американските граждани войната в Ирак с това, че ще направи Съединените щати по-сигурни с оглед на бъдещи терористични нападения. Затова тази война е в същата категория не само за тогавашното правителство, но и за голяма част от обществеността."

Изследователският проект, реализиран от университета в Провидънс, се финансира със средства на фондация "Айзенхауер". Президентът Дуайт Айзенхауер, който по време на Втората световна война изпълнява функциите на върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа, в прощалната си реч от 1961 година критикува "изключително силното влияние на военно-промишления комплекс" в Съединените щати.

/Bulgaria-news.bg/

 
11.07.2011, 10:01

В Индия започна строителството на втората атомна подводница от проекта „Арихант”

АП „Arihant”

В Индия започна строителството на втора атомна подводница (АП) в корабостроителницата, разположена във военноморската база „Висахапатнам”.

Строителството на втората АП започва само 24 месеца след спускането на вода на първата национална АП „Арихант” (Arihant), което показва, че програмата се реализира успешно.

„Арихант” е главната от трите АП, които се строят с одобрение на индийското правителство в рамките на програмата ATV (Advanced Technology Vessel).

Подробности от развитието на проекта не се съобщават, но според местните СМИ, електрониката, ХАС и други системи на подводницата са произведени в Индия, а реактора е изготвен с помощта на Русия.

Неофициалните технически характеристики на АП са следните: дължина - 120 м, водоизместимост - 7000 т. Въоръжението включва: 12 ракети с вертикален пуск (вероятно K-15 „Сагарика”) и 522-мм торпедни апарати. Субмарината ще развива скорост до 24 възла (44 км/ч) в подводно положение, а екипажът ще се състои от около 100 човека.

През декември 2010 г. главнокомандващия на ВМС на Индия адмирал Нирмал Верма заяви, че главната АП ще влезе в строя до края на 2011 г. – началото на 2012 г. – Още за АП „Arihant”

 
11.07.2011, 09:27

Курсантите в Долна Митрополия с първи полети на РС-9М

Във военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски” започна първият летателен стаж на курсантите-летци втори курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”.......... Прочети още

 
11.07.2011, 08:56

МО дирижира кадрили във Военна академия

Военният министър и главният му кадровик толерират администрацията вместо образованието и науката  в армейската Алма Матер

 
11.07.2011, 08:51

При експлозиите във военноморската база в Кипър загинаха осем души

В резултат на серията мощни експлозии в базата на военноморския флот в южната част на Кипър загинаха най-малко осем души, предаде Ройтерс.

По-рано бе съобщено, че в базата на Националната гвардия на Кипър „Евангелос Флоракис” в района на селището Зиги недалеч от град Лимасол избухна серия от експлозии. По данни на местните медии взривовете са били предизвикани от възпламеняването на сто контейнера с барут.

/ИА „Фокус”/

 
11.07.2011, 08:45

Военното министерство пак поиска агенция за армейските имоти

Въпреки опитите на държавата да свие администрацията военният министър Аню Ангелов отново лансира идеята си за създаване на агенция, която да се занимава с неизползваемите армейски сгради. Идеята е новата структура да състави списък на тези имоти и да намери начин да реши проблемите с тях.

"Министерството на отбраната се провали в изпълнението на стратегията си да се освободи от всички свои имоти с отпаднала необходимост", призна Ангелов преди дни. Сега техният брой е около 800, като в рамките на цели 2 г. заради кризата на имотния пазар ведомството успя да се освободи от 30 неизползваеми сгради. От началото на годината до края на май са били продадени 11 имота за малко над 2.4 млн. лв. За цялата минала година пък собственика си са сменили 30 здания на стойност близо 4 млн. лева. За първите пет месеца на тази година са проведени 48 търга, но кандидат-купувачи са проявили интерес едва към 9 от тях.

В края на миналата седмица се разбра, че МО ще се раздели скоростно с един от имотите си - летището в Балчик. То ще бъде преобразувано в гражданско и ще приема туристи още напролет.

В касата на МО са постъпили 155 хил. лв. от наеми за цялата 2010 г., а охраната на имотите е коствала малко над 980 хил. лв. месечно, докато през т.г. тя вече е 1.072 млн. лв. На фона на тези разходи Ангелов отчете намаляване на задълженията на военното министерство към различните доставчици и изпълнители. През м.г. на български фирми в отбранителния бизнес са изплатени 336 млн. лв., а на чуждестранни - 157 млн. лв.

/Сега/

 
11.07.2011, 08:40

Как Русия стана световен космически спедитор

При старта на руска ракета в Космоса почти няма телевизионни екипи. Транспортът във Вселената вече не е медийно събитие за Русия, а по-скоро суха рутина - средностатистически на всеки десет дни ракета напуска космодрума Байконур или по-малкия от него в северноруския град Плесецк. С 31 старта за 2010 г. руската федерална космическа агенция „Роскосмос“ е изпратила всяка втора ракета в света в космоса, пише Handelsblatt.

А това, че Русия в последните години стана голям спедитор за Космоса, Москва дължи на прастария си експортен шлагер – ракета от типа „Союз“, многоцелеви контейнер за полети с или без екипаж. От първия старт на космическия кораб през 1966 г. до днес Русия, а по-рано СССР, е извършила повече от 1700 полета с него. „Союз“ е като бръмбара на Volkswagen – груб, солиден и евтин. Ако се вземе предвид и делът на успешните изстрелвания – 98%, се оказва, че бестселърът от съветската епоха е и най-надеждната ракета в света, въпреки че никога не е била мащабно подобрявана.

Наистина специалистите често осмиват руските ракети, но същевременно са респектирани от модела „Союз“. „Космическите полети стават по-изгодни, ако ракето-носителите са пуснати в серийно производство“, казва Рене Лауфер от Baylor University в Тексас. А това, до този момент, се е отдало само на руснаците. Стартът на един „Союз“ струва 80 млн. долара, а този на европейската ракета-носител за еднократна употреба Ariane 5, която е със същата тежест, коства по 180 млн. долара. Изпращането в космоса на една совалка пък не е по-евтино от 1 млрд. долара.

Със своите товарни полети Москва печели доста добре, а от скоро „Роскосмос“ вече предлага и пътуване с екипажи – 43 млн. долара струва едно място за неруски астронавт, който да бъде пренесен със „Союз“ до Международната космическа станция. До 2016 г. цената може да достигне 64 млн. долара. Само американската НАСА е резервирала вече повече от 40 места до 2016 г., което ще донесе на руснаците повече от 2 млрд. долара.

Руската космическа индустрия може да оползотвори доста добре тези пари, защото, що се отнася до хай-тек продукти, като сателитите например, все още доминират западните производители. Така, въпреки лидерската позиция по отношение на космическата спедиция, на Русия се падат само 3% от световния космически оборот, признава шефът на „Роскосмос“ Владимир Поповкин. Нормални според него биха били 10-12%. – Още Космос

/Investor.bg/

 
11.07.2011, 08:32

ПРО спря рестартирането между Русия и САЩ

Проблемът с ПРО явно насочва отношенията между Русия и САЩ към прага на ново захлаждане, може би съпоставимо по мащаб с това от 2006-2007 г. След доста сдържаното и безрезултатно заседание на Съвета Русия-НАТО в Сочи руски представители директно обвиниха САЩ, че блокират преговорите за ПРО. Както заяви посланикът на Русия в алианса Дмитрий Рогозин, за липсата на взаимно разбирателство са отговорни част от хората около президента на САЩ Барак Обама...... Прочети още

 
11.07.2011, 08:16

Генерал съветва Париж да търси компромис с Триполи

Започването на военната операция в Либия бе крайно рискован ход, който не оправда очакванията. Затова е настъпило време да потърсим компромис в преговори с Триполи. Това мнение изказа френският генерал Венсан Депорт в интервю за в. „Журнал дьо диманш”.  

Той отбеляза, че в началото на конфликта във Франция е преобладавало мнението, че тази война ще представлява "лека разходка", а френската военна мощ ще позволи бързо да бъдат постигнати политически резултати. "Рискованият залог за бърза победа без включване на сухопътни сили не стана реалност", подчерта генералът.

Депорт добави, че анализът на ситуацията в Либия не му вдъхва увереност, че времето работи за международната коалиция.

"Стратегията за оцеляване на Кадафи може да се окаже печеливша. Не мисля, че коалицията, преди всичко френско-британската, ще съумее да води дълго време бойни действия, ако в скоро време не бъде постигнат осезаем политически резултат", продължи той.

Дивизионният генерал от сухопътните войски нашумя със смелите си изказвания. Миналата година той разкритикува публично военната стратегия на САЩ в Афганистан, като каза, че "тя, изглежда, не функционира", а ситуацията в страната никога не е била по-тежка. За тази си волност Депорт се прости с длъжността си директор на военната академия. 

/Монитор/

 
10 юли
 
10.07.2011, 21:15

Създаването на Музей на бойната слава в Ямбол е идея, която аз подкрепям

Създаването на Музей на бойната слава в Ямбол е идея, която аз подкрепям, коментира в Сливен министърът на културата Вежди Рашидов, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Сливен. „Няма народ без музеи, народ, който няма памет не съществува“, коментира министърът. Той допълни, че за самия музей трябва да бъде разработена ясна концепция, за да може да се разчита на солидна подкрепа от държавата. Министерството на отбраната преотстъпи на Община Ямбол терен за създаване на музея, а самата администрация обяви кампания за набиране на експонати. На 22 юни правителството реши да прехвърли имот от 9 дка заедно със сградите върху него от министерството на общината. Там се намират бивши казарми. Музеят ще обхване периодите от създаването на българската държава до съвремието. От общината призоваха бивши военнослужещи от ямболския гарнизон, частни колекционери, бизнесмени, неправителствени и патриотични организации, граждани да подпомогнат с дарение усилията да се съхрани за поколенията историята. Могат да бъдат дарявани оръжия, документи и предмети от ежедневието на българските воини. Могат да се даряват също фотоси.

/ИА „Фокус”/

 
10.07.2011, 20:18

Skype се съгласи да сътрудничи на руската ФСБ

Skype е готова да предоставя информация за потребителите си при искане от страна на руската Федерална служба за безопасност (ФСБ), пише gazeta.ru.

ФСБ, която е един от наследниците на КГБ, бе взела на мушка популярната програма за VoIP комуникация. През април, началникът на центъра за защита на информацията и спецсвръзките във ФСБ Александър Андреечкин, е предложил блокирането на Skype, защото „безконтролното й използване“ може да доведе до „мащабна заплаха за безопасността на Русия“. Освен това, през юни т.г., руският шеф на Microsoft Николай Прянишников, е изявил желание да предаде на ФСБ изходния код и алгоритмите за шифроване на Skype, въпреки че сделката за купуването на VoIP софтуера от страна на Microsoft все още не е приключила.

Компания Skype ще разкрие частично данни за потребителите си и само след официално запитване от страна на руските служби, спазване на всички юридически процедури и при наличието на техническа възможност, това е заявил пред gazeta.ru, Арсений Расторгуев, представител в Русия на прес-службата на Skype.

/IDG.bg/

 
10.07.2011, 19:57

Вашингтон спира военна помощ за Пакистан

САЩ отменят или прекратяват стотици милиони долари помощ за пакистанската армия на фона на влошаващите се отношения, пише "Ню Йорк таймс". Като се позовава на анонимни американски официални представители, изданието пише, че стъпката цели да отрезви Пакистан за изгонването на американски военни инструктори и да окаже натиск нейната армия да се бори с бунтовниците по-ефективно.

След майското нападение срещу комплекса на Осама бин Ладен САЩ изтеглиха десетки военни инструктори по заповеди на Пакистан, докато се запазват огромни напрежения по повод американската тайна война с безпилотни самолети срещу бунтовници на границата с Афганистан. Според всекидневника около 800 милиона долара военна помощ и оборудване, или повече от една трета от над 2-та милиарда годишно подпомагане за сигурността на Пакистан ще бъдат засегнати от решението.

/Дума/

 
10.07.2011, 19:50

Президентът на Хърватия уволни командващия на сухопътните войски на страната

Президентът на Хърватия Иво Йосипович освободи арестувания в петък по обвинение в машинации с участъци земя генерал-лейтенант Младен Круляц от длъжността командващ на сухопътните войски на страната, предаде РИА Новости.

„Хърватският президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Иво Йосипович по предложение на началника на генералния щаб на въоръжените сили и със съгласието на министъра на отбраната взе решение да освободи генерал-лейтенант Младен Круляц от длъжността командващ на сухопътните войски на страната”, се посочва в съобщение на президентството. Посочва се, че решението влиза в сила от днес.

 
10.07.2011, 19:47

Ръководителят на Пентагона пристигна на изненадващо посещение в Ирак

Новият министър на отбраната на САЩ Леон Панета пристигна на изненадващо посещение в Багдад, за да обсъди с иракските лидери евентуалното удължаване срока на пребиваване на американските военнослужещи, предаде АФП.

Пристигналият от Афганистан Панета ще информира иракските лидери, че те трябва бързо да вземат решение относно това, дали американски войски да останат в Ирак и след планираното изтегляне в края на 2011 г., съобщи дипломат от делегацията на Леон Панета.

/ИА „Фокус”/

 
10.07.2011, 13:25

Катастрофа с американски хеликоптер OH-58D Kiowa Warrior

На 9 юли в 17.30 часа местно време хеликоптер OH-58D Kiowa Warrior от Националната гвардия на щат Тенеси се е разбил. Двамата летци са загинали. Вертолетът е изпълнявал рутинен тренировъчен полет.

Започнато е разследване на причините за катастрофата. – Още за OH-58D

/Pan.bg/

 
10.07.2011, 12:23

Трима войници на НАТО са загинали в Афганистан

Трима войници на НАТО са били убити днес при отделни инциденти в южната и източната част на Афганистан, предаде АФП.

Войниците са загинали при три различни инцидента - две бомбени експлозии и едно нападение на талибани. Не е разкрита националността на убитите. В същото време трима афганистански войници са били убити при взрив на саморъчно направена бомба в Кандахар.

С новите случаи броят на загиналите в Афганистан войници от международната коалиция възлиза на 296 души от началото на годината.

/ИА „Фокус”/

 
10.07.2011, 11:34

Списанието на немските ВМС излиза със статия против жените на борда на корабите


Специализираното списание на немските ВМС MarineForum, издавано от обединението на офицерите от флота (MOV), публикува в последния си брой статия със заглавие "Равенство на всяка цена?" рязко критикуваща феминизацията на бундесвера, съобщава Spiegel.

Авторът на статията Erik Lehnert, оглавяващ Института за държавна политика в Albersroda, посочва негативните последствия от привличането на жените, отстъпващи на мъжете по нивото на физическа подготовка, за служба в армията.

Гибелта на 25-годишната курсантка, която през ноември миналата се нарани смъртоносно, падайки от мачта на учебния ветроход на ВМС "Gorck Fock", според Lehnert, е резултат на насажданата в армията политика на равенство между половете.

Бундесвера, отбелязва Lehnert, „се превърна в експериментално поле на идеологията на равенство между половете с всички произтичащи от това последствия, към които не на последно място се отнася и гибелта на курсантката на платнохода"Gorck Fock"”.

Според автора, службата в армията „ е извън пределите на физическите възможности на повечето жени". Участието в бойни действия е съпроводено с изключително физическо и психическо натоварване.

Lehnert посочва, че „ на младите жени се набива в главата, че пола -  това е само понятие и е достатъчно да преодолееш този предразсъдък, за да си равен с мъжете”.

Освен това, присъствието на жените в армията наравно с мъжете влияе отрицателно на бойната подготовка на последните: „Жените налагат на колегите-мъже своите физически ограничения, понеже понижават общите стандарти за подготовка и изисквания към военнослужещите”.

Гибелта на 25-годишната курсантка предизвика в Германия крупен скандал. Съобщаваше се, че заради малкия си ръст (1,59 метра) тя не е трябвало да бъде допускана до такелажни работи на мачтите. Освен това тя се е оплаквала от преумора, но командването на кораба не е обърнало необходимото внимание. След инцидента на платнохода "Gorck Fock" кадетите се разбунтуваха, като отказаха да се качват на мачтите.

В резултат на това всички бяла снети на брега и отправени със самолет от Бразилия, къде се е намираше кораба по това време, в Германия. Тогавашния министър на отбраната Карл Теодор цу Гуттенберг, без да изчака резултатите от разследването, отстранява капитана на кораба Норберт Шатц от длъжност, което предизвиква недоволство сред много офицери от ВМС.

В началото на юли МО на Германия публикува официалния доклад, в който се отбелязва, че никой от офицерите на "Gorck Fock" не носи персонална отговорност за гибелта на курсантката.

Главния инспектор на ВМС вицеадмирал Axel Schimpf отбелязва, че основната причина в случая е недостатъчното внимание към физическото и моралното състояние на кадетите.

 
10.07.2011, 10:17

Близо 200 жертви след серия от взривове в Туркменистан

Близо 200 души са загинали след серия от взривове на снаряди в Туркменистан, съобщава Интерфакс. Експлозиите са станали в туркменските градове Абадан и Гунеш предава агенцията, позовавайки се на правозащитници.

По думите на хората, събрали данните, около 100 души са военнослужещи, а останалите са цивилни, включително и деца.

Според правозащитниците властите в Туркменистан са получили нареждане да се задържат всички снимащи с мобилни телефони, фотоапарати и камери. Съобщава се и за няколко задържани. - Видео

 
10.07.2011, 10:08

Цената на френската мисия в Либия е 160 млн. евро

Френските военни операции в Либия са стрували 160 милиона евро, заяви бюджетният министър Валери Пекрес дни преди ключов парламентарен дебат за продължаване на операциите в северноафриканската страна.

Франция има водеща роля в ръководената от НАТО кампания в Либия и символично започна първите въздушни удари срещу частите на либийския лидер Муамар Кадафи през март. Но след повече от 3 месеца на бомбардировки, чиято цел е да се наклони балансът в полза на бунтовниците, които се опитват да сложат край на 41-годишното управление на Кадафи, в Париж расте смущението относно продължителността на мисията. "Цената на нашата интервенция в Либия достигна на този етап 160 милиона евро", заявява Пекрес, която е също така говорител на правителството, пред вестник Journal Du Dimanche. "Сравнете тази цифра с 40-те милиарда евро (френски) бюджет за отбрана. Можем да го преглътнем", добавя тя. Парламентът ще гласува във вторник дали да удължи операциите като е вероятно социалистите, които са в опозиция, да подкрепят това, задавайки въпроси в детайли по правителствената стратегия в Либия. Премиерът Франсоа Фийон заяви през тази седмица, че целта на дебата е да изпрати на Кадафи ясен сигнал за "тоталната решимост" на Париж и съюзниците му.

/Ройтерс/

 
10.07.2011, 09:12

Броят на нападенията срещу силите за сигурност в Афганистан е намалял през май и юни

Атаките на талибаните срещу афганистанските и чуждестранните сили в Афганистан са намалели през това лято въпреки прогнозите на анализаторите, заяви командващият силите на НАТО в страната, генерал Дейвид Петреъс, по време на посещение в Кабул, предаде АФП.

През май и юни, които са началото на традиционния сезон на сраженията, нападенията на талибаните срещу силите за сигурност са се понижили с няколко процента спрямо май и юни 2010 година, като такава тенденция се очертава и за юли. В същото време обаче броят на експлозиите на саморъчно направени бомби се е увеличил.

Предвижданията на анализаторите бяха за нарастване на нападенията в порядъка 18-30 процента спрямо миналата година. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
10.07.2011, 09:06

Нови ледоразбивачи ще строят в Русия

Арктика

През следващите шест месеца, ние ще решим къде да бъдат построени шест нови ледоразбивачи, заяви руският вицепремиер Сергей Иванов.

Това изявление той направи по време на среща на Морския съвет в Нарян-Маг. По думите му стана ясно, че руското министерство на финансите вече е одобрило разходите за построяване на ледоразбивачите. Три от новите съдове ще бъдат с атомни уредби, а другите с конвенционални, съобщи още Иванов.

На държавната Обединена корабостроителна корпорация (ОБК) е била възложена задачата за избор на най-подходяща за строежа корабостроителница.

В ОБК влизат едни от най-добрите и големи компании от сектора, като "Севмаш" и ярдът "Звездочка". Иванов не изключи възможността в строителството да бъдат използвани и външни изпълнителни. Като възможност той посочи заводи във Финландия.

Редица анализатори виждат в програмата за нова серия ледоразбивачи, засилващите се претенции на Руската Федерация към Арктическите райони.

Припомняме, че на дъното на океана точно на Северния полюс бе поставен руски флаг. Освен тази демонстрация, руското правителство съобщи, че ще бъде изградено пристанище за 33 млрд. долара в далечния Север - най-вероятно на Ямалския полуостров.

Освен това, за защита на икономическите и другите руски интереси в Арктика министерството на отбраната планира създаването на две армейски бригади, съобщи преди седмица министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков.

„Генералният щаб в момента разработва плановете за създаването на две такива съединения. В плановете трябва да бъдат избрани местата на дислокация, въоръжението, числеността и инфраструктурата. Възможно е това да бъдат Мурманск, Архангелск или други места”, посочи Сердюков пред журналисти.

/Maritime.bg/

 
9 юли
 
09.07.2011, 22:54

„Елта системз” е доставила разузнавателен самолет ELI-3120 на латиноамериканска държава

Компанията „Елта системз” (подразделение на „Израел аероспейс индастриз”) е доставила на клиент от Латинска Америка самолет ELI-3120, предназначен за събиране на информация, наблюдение и разузнаване.

 
09.07.2011, 20:53

Аню Ангелов блокира Костов в последния момент

Управляващите смениха тактиката, ще правят отделни закони за различните разузнавателни служби

 
09.07.2011, 18:23

Руски Ту-95 МС и японски самолети са провели учения над Тихия океан

Руски бомбардировачи и самолети от ВВС на Япония вчера успешно са изпълнили задачи по въздушно патрулиране над неутрални води на Тихия океан и Японско море, съобщава МО на РФ.

Руските самолети Ту-95 МС са излетели от авиобаза "Украинка" (Амурска област). През различни етапи от патрулирането екипажите от далечната авиация са били съпровождани от двойки самолети F-15 и F-2 на въздушните сили за самоотбрана на Япония.

Полетът е продължил 11 часа.

 
09.07.2011, 14:40

Успешно бойно използване на хеликоптерите Apache в Либия

През първия месец от използването им хеликоптерите Apache AH1 от британската армейска авиация са унищожили 39 цели. Първите бойни полети са от 3 юни, когато от десантния кораб HMS Ocean излитат четири вертолета Apache, пилотирани от летци от 665 ескадрила от Армейския авиационен корпус (ААК) на Великобритания. До 3 юли са изпълнени 13 подобни задачи, при което са осъществени общо 30 вертолетоизлитания.

Унищожени са общо 39 цели (транспортни средства, танкове, КПП-та, брегови РЛС и катери, използвани за поставяне на мини) с използването на лазерно управляеми ракети „въздух-земя” AGM-114 Hellfire, НУРС и 30мм бордово оръдие.

Задачите са изпълнявани от групи, съставени от два или четири вертолета, като в определени случаи са летели съвместно с френските хеликоптери Tiger, излитащи от флагманския кораб Tonnerre. Поддръжката е осъществяване от вертолети за наблюдение и управление от ВМС на Великобритания HMA8 Westland Lynx и Sea King 7, като са използвани данни и от разузнавателните средства на коалиционните партньори.

Неотдавна пети вертолет Apache е доставен на борда на HMS Ocean, като личният състав от ААК наброява почти 90 военнослужещи.

/Pan.bg/

 
09.07.2011, 13:47

САЩ дават $640 млрд. за отбрана

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри бюджет за отбрана на стойност 649 милиарда долара за 2012 г. , предаде АП.

През миналата година военният бюджет на САЩ възлизаше на 667,7 млрд. долара.

Бюджетът е  със 17 млрд. долара по-малък от предложението на президента Барак Обама. От новия бюджет е изключено създаването на втори алтернативен тип двигател за перспективния изтребител F-35 Lightning II.

За  модернизация и създаване на нови видове въоръжения Пентагонът ще получи 514 млрд. долара, което е с 26 млрд. по-малко от поисканите.  Точно 158 млрд. долара ще отидат за военните операции и миротворците в Афганистан и Ирак.

/News.bg/

 
09.07.2011, 09:27

Руските оръжия поскъпват и губят позиции

Президентът на Русия Дмитрий Медведев разпореди да бъдат изяснени нещата около държавната поръчка за отбраната, информира руският печат, коментирайки вчерашно съвещание при държавния глава. Президентът обърна внимание на набиращия обороти скандал във връзка с изявление на Юрий Соломонов, генерален конструктор на Московския институт по топлотехника, отбелязва “Комсомолская правда”. Институтът разработва руските междуконтинентални балистични ракети “Ярс” и “Булава”. Предния ден в. “Комерсант” бе публикувал интервю със Соломонов, заявил, че министерството на отбраната проваля държавната поръчка като съзнателно протака сключването на договори с промишлеността...... Прочети още

 
09.07.2011, 09:00

В Калининград е заложена фрегатата "Адмирал Ессен"

Адмирал Николай Оттович фон Ессен

Вчера, 8 юли, в корабостроителницата "Янтарь" в Калининград бе заложена фрегата "Адмирал Ессен" – вторият кораб от проект 11356, съобщава ИТАР-ТАСС.

Предполага се, че фрегатата ще бъде приета на въоръжение от ВМФ на Русия през 2014 година. Както и първият кораб от проекта (фрегата "Адмирал Григорович", заложена през 2010 г.) "Адмирал Ессен" ще носи бойна вахта в състава на Черноморския флот.

Освен това, през есента на 2011 г. в завода "Янтарь" ще бъде заложен третият кораб от серията – фрегатата "Адмирал Макаров". В близко бъдеще по проекта 11356 за ВМФ на РФ се планира да бъдат построени още три кораба. Още три фрегати от тази серия до края на тази година ще бъдат предадени и на индийските ВМС.

Фрегатата проект 11356 е предназначена за водене на бойни действия в океанските и морски райони против надводни кораби и подводници на противника, както и да отразяват въздушни атаки.

Адмирал Николай Оттович фон Ессен, чието име получи новата фрегата, е роден през 1860 г. в Ревел (Талин). По време на руско-японската война 1904 - 1905 г. е командвал крайцер, а след това – ескадрения броненосец "Севастопол".

В хода на войната Ессен е отказал да се сдаде в японски плен и през САЩ се връща в Русия. След войната се занимава с възраждането на Балтийския флот, като е бил и негов командващ от 1914 г. до смъртта си през 1915 г.. Смята се за основоположник на минното дело. Потомци на адмирала за присъствали на церемонията по залагане на кораба. – Още за проект 11356

 
8 юли
 
08.07.2011, 22:50

Командването на Силите за специални операции на САЩ ще закупи БЛА S-100 „Камкоптер”

БЛА S-100 „Камкоптер”

Компанията „Боинг” планира през следващите два месеца да сключи с Командването на Силите за специални операции на САЩ (SOCOM) контракт за доставка на БЛА от вертолетен тип S-100 „Камкоптер” на австрийската компания „Шибел”.

Според представител на австрийската компания, SOCOM до края на лятото ще подпише тригодишен контракт в рамките на проекта „Морска експедиционна безпилотна система” (Expeditionary Unmanned Air System (Maritime).

През август 2009 година компанията „Боинг” и австрийската „Шибел индастриз AG” обявиха за подписването на партньорско съглашение, предвиждащо съвместно предлагане на пазара и обслужване на малоразмерните безпилотни летателни апарати S-100 „Камкоптер”. В съответствие с договора, „Боинг” получава правото да продава БЛА S-100 в САЩ и други страни, където американската компания има силни позиции.

Очаква се SOCOM първоначално да закупи един комплект, който ще включва няколко БЛА и наземно оборудване. В следващите три години може да бъдат получени 6 комплекта БЛА, в състава на които ще влязат 18 апарата S-100 „Камкоптер”. Съглашението ще съдържа опция за доставка на още 4 такива системи.

В момента „Боинг” е получил от компанията „Шибел” 5 БЛА в рамките на подготовката за подписване на контракт, като ще ги оборудва с разузнавателна апаратура, включително със системата MX-10 EO/IR на компанията „L-3 Вескам”. – Още БЛА

 
08.07.2011, 22:10

Националната гвардейска част отбелязва 132 години от създаването си

Националната гвардейска част ще отбележи 132-та годишнина от създаването си с провеждането на редица мероприятия. В понеделник, 11 юли, ще се състои футболна среща между отборите на НГЧ и ФК „Витоша” в комплекс „Борисова градина”. Началото на срещата е в 17.00 ч.

На 12 юли, вторник, в 10.00 ч. ще бъдат поднесени цветя пред паметника на гвардейците в района на НГЧ.

Същия ден, от 12.00 ч., ще се извърши тържествена смяна на почетния караул пред сградата на Администрацията на президента на Република България.

По-късно, в театър „Българска армия” от 16.00 ч., ще започне тържествения концерт по повод празника.

 
08.07.2011, 22:05

Последната американска совалка „Атлантис” се отправи към МКС

Американският кораб за многократно използване „Атлантис” с четирима астронавти на борда тръгна към Международната космическа станция (МКС). По време на 12-дневния си полет „Атлантис” ще достави на МКС около 4 тона товар. Скачването му със станцията е планирано за 10 юли.

Този полет завършва 30-годишната програма за стартове в орбита „Спейс Шатъл”. Отсега нататък космонавтите и товарите ще се доставят на МКС с руски кораби.

 
08.07.2011, 22:00

Турция ще приюти новата ПРО на САЩ

Вашингтон и Анкара са се договорили за разполагане на радар от щатската ПРО на турска територия. "Очаква се преговорите да приключат идната седмица", заявил представител на администрацията на президента Барак Обама, цитиран от в. "Вашингтон таймс". Според източника локаторът в Турция ще има по-слаби възможности за противодействие срещу иранската ядрена заплаха, отколкото радар, разположен в Грузия или Азербайджан.

Новината за подготвяна сделка с Анкара "поражда въпроси и по-специално дали това означава, че администрацията е склонила на турското искане да не споделя данни от този радар с Израел", отбелязва изданието.

България вече обяви, че е готова да започне преговори за разполагането на елементи от ПРО на своя територия, ако Турция откаже да ги приеме.

Администрацията на Обама планира европейската ПРО да бъде изградена на 4 етапа. По време на първия - до края на 2011 г., да разположат в Средиземно море кораби с противоракети, което вече направиха, и радиолокатори в Южна Европа. През втория етап, до 2015 г., да прехвърлят мобилни батареи с противоракети в Румъния, а до 2018 г. - в Полша. Четвъртият етап предвижда до 2020 г. тези противоракети да бъдат сменени с по-модерни, способни да бранят вече цялата територия на страните - членки на НАТО, не само от балистични ракети със среден и малък обсег, но и от междуконтинентални, припомня ИТАР-ТАСС.

/Сега/

 
08.07.2011, 21:37

Провали се конкурсът за продажбата на 6 броя Ми-24

Конкурсът за продажба на 6 броя Ми-24, чиято начална дата бе 9 юни, се провали с гръм и трясък.

На 6 юли бе крайният срок за подаване на оферти от частни фирми, заинтересовани от бойния ни вертолет. На 7 юли офертите трябваше да бъдат отворени от специалистите в МО. Оказва се, че след този срок няма подадена нито една оферта от страна на купувачите! ......... Прочети още

 
08.07.2011, 21:33

Смениха командването на първи дивизион

На 8 юли във Военноморска база Варна по време на честването на 53-годишнината от създаването на Първи дивизион патрулни (тогава – противолодъчни) кораби се състоя ритуал по смяната на неговия командир. Присъстваха началникът на Щаба на флота (длъжност от 1 юли т.г.) капитан I ранг Митко Петев, командването на базата, бивши командири на първи дивизион и членове но едноименния клуб с почетен председател вицеадмирал от резерва Димитър Павлов. След тържественото вдигане на флаговете и разцветката бе обявена заповед на министъра на отбраната, с която на досегашния командир на дивизиона капитан II ранг Кирил Михайлов се присвоява звание капитан I ранг и се назначава за началник на Отдел „Подготовка и използване на силите” в Щаба на ВМС. По традиция му бе връчен току-що сваленият от фрегата „Смели” вимпел на командир на дивизион. Приемникът му на тази длъжност – досегашният началник на щаба капитан II ранг Георги Пенев, му връчи и паметен подарък – корабна склянка. Пред строя говориха командирът на Военноморска база Варна комодор Емил Ефтимов и вицеадмирал от резерва Димитър Павлов. Длъжността началник на щаба на дивизиона ще изпълнява командирът на фрегата „Смели” капитан II ранг Ваньо Мусински. – Снимки от честването

 
08.07.2011, 17:13

„Ижмаш” разработва ново автоматично оръжие

„Ижмаш” (Ижевския машиностроителен завод в Удмуртия, Среден Урал) започна разработката на ново поколение автоматично оръжие, което принципно се отличава от автомат „Калашников”. Новите автомати ще могат да се конкурират с най-съвременните аналози на автоматичното оръжие в света.

Паралелно с работата над новия автомат заводът продължава производството и модернизацията на автоматите АК от серия 200.

Руските силови структури започнаха да купуват автомати АК от серия 200 в началото на 2010 година, като тази година Министирството на отбраната на Русия пристъпи към тестиране на тази модификация.

Тя се отличава от предишната с възможност за бърза смяна на калибъра, подобрен мерник и голям пълнител. – Още за АК

 
08.07.2011, 10:55

Военнослужещ може да бъде асистент най-много шест години

Тези военнослужещи от академичния състав, които не придобият образователна и научна степен „доктор” в срок от шест години, се освобождават от длъжност „асистент” със заповед на министъра на отбраната по предложение на началника на военната академия или висшето военно училище. Това регламентират приетите от правителството промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили, които все още не са публикувани в Държавен вестник. Подобна разпоредба има и за цивилните служители. След изтичане на срока, определен в Правилника за прилагане на Закона за развитието на академичния състав, с тях нов срочен (4 години) договор с тях не се сключва.

В преходните и заключителни разпоредби на правилника има текст, който третира завареното положение. В него е посочено, че военнослужещите от академичния състав, които не са придобили образователна и научна степен „доктор” към момента на влизане в сила на правилника, подписват допълнително споразумение за срок до четири години.

По принцип военнослужещите се назначават на академична длъжност „асистент” със заповед на министъра на отбраната или на оправомощени от него длъжностни лица, по предложение на академичния съвет след провеждане на интервю и класиране на кандидатите.

/Otbrana.com/

 
08.07.2011, 10:32

Авария с QF-4 Phantom

Изтребител QF-4 Phantom от американската военновъздушна база Holloman се е разбил в източната част на щат Ню Мексико. Пилотът е успял да се катапултира успешно. Самолетите QF-4 Phantom се използват за летящи цели. Те са доработени модификации на известните изтребители F-4 Phantom, от които е снето оръдието и са монтирани системи за автоматично управление на полета. Така те могат да летят без пилот или с един летец в зависимост от изпълняваните задачи.

Това е първият сериозен инцидент със самолет от базата след катастрофата с F-117 през 1995 година. при която пилотът загива. – Още за F-4 Phantom

/Pan.bg/

 
08.07.2011, 10:03

Оръжието на Русия: „Буратино”

Тежка огнеметна система ТОС-1

През 80-те години на миналия век успехите на съветските специалисти в областта на разработването на термо-барически и обемно-детониращи боеприпаси произведоха силно впечатление на  военните началници.

Разбира се, взривяване на боеприпас с достатъчна маса външно произвеждаше ефект на неголям тактически ядрен заряд. Да приемат на въоръжение такова ефективно оръжие поискаха практически всички родове войски. За пехотата започна разработване на реактивни огнехвъргачки „Шмел”.

Главното артилерийско управление на МО издаде заповед за проектиране на термобарически бойни части към реактивните системи за залпов огън. ВВС започнаха работа по създаването на обемно-детонираща авиобомба ОДАБ-500. А войските за радиационна, химическа и биологическа защита решиха да получат собствена тежка огнеметна система - ТОС „Буратино”.

Външно ТОС-1 изглежда като основен боен танк Т-72, чиято кула е заменена с пакет от самонасочващи се 30 ракети. Всяка ракета е с калибър 220 мм. и е снабдена с ОДБЧ (обемно детонираща бойна част). За разлика от ракетите за залпов огън, по-голямата част от дължината на реактивния снаряд на ТОС заема бойната част, а не двигателят. И затова няма нужда да се стреля на далечина 10 км. В зависимост от модификацията на ракетата далечината на стрелба достига от 2,700 метра до 3,500 метра. Установката за изстрелване е разположена на въртяща се платформа. Екипажът извършва прицелване използвайки лазерен далекомер и балистичен изчислител, осигуряващи приемлива точност на стрелбата. Огън може да се води с единични изстрели, едновременно от двете цеви и серия с интервал от четири секунди между изстрелите, като всичките 30 ракети се изстрелват само за 7,5 секунди. Разрушителната мощ на ракетите „Буратино” поразява въображението - тухлени постройки се скриват в облак от дим и пламъци, напомнящи малка ядрена гъба, а когато димът се разсее, пред погледа се разкриват само димящи руини. За това, какво остава от укрилия се в укрепленията противник, може само да се предполага. – Още за ТОС

 
08.07.2011, 09:46

Военни вадят българска подводница от Първата световна война

Инициативен комитет ще се заеме с изваждането на откритата в морето пред нос „Галата“ българска подводница „UB-18“. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев обяви днес, че вече е доказано категорично, че откритата на дъното подводна лодка е била в състава на въоръжените ни сили по времето на Първата световна война....... Прочети още

 
08.07.2011, 09:35

Министерството на отбраната на Франция смята да съкрати количеството на закупуваните вертолети „Тигър” и NH-90

вертолет NH-90

Военното ведомство на Франция планира през тази есен да проведе с компанията „Еврокоптер” преговори във връзка с реализацията на контрактите за доставка на ударните вертолети „Тигър” и транспортните NH-90, съобщава ЦАМТО.

Обсъждането на доставките е свързано с това, че френското отбранително ведомство смята да съкрати бюджетните разходи, в т.ч. за сметка на намаляване на обема на поръчаните вертолети „Тигър” и NH-90.

МО на Франция сключи с „Еврокоптер” контракт за доставка на 80 ударни вертолета „Тигр”, които трябваше да бъдат приети на въоръжение до 2018-2019 г., но поради финансови проблеми ръководството на военното ведомство съкрати поръчката с 20 машини.

Освен това, МО на Франция в рамките на европейска програма смяташе да получи 133 вертолета NH-90 за СВ и ВМС на страната. До момента обаче има твърда поръчка само за 34 машини. От „Еврокоптер” очакват подписването на поредния контракт да стане през 2014 година.

 
08.07.2011, 09:17

Правителството на САЩ не намери пари за приемника на „Хабъл”

Новият бюджет на НАСА предвижда съкращаване на финансирането за космически изследвания. В частност е предвидено прекратяване на работите по проекта за космическият телескоп „Джеймс Уеб”

В обща сложност, бюджета предвижда съкращаване на финансирането на НАСА с 9% от 18.4 млд до 16.8 млд. долара. При това в традиционното обращение към сенаторите Барак Обама молеше за увеличение на бюджета на космическото агентство до 18.7 млд долара. Част от съкращенията са от спирането на совалките - от това ще бъдат икономисани над милиард долара.

В прес-релиз, който съпровождаше излизането на първата версия на бюджета се казва, че проекта на телескопа е закрит поради прекалено високата стойност и лошото управление на финансите. Бюджета още не е утвърден окончателно - този процес може да отнеме няколко месеца.

В края на 2010 г, независима комисия, оценяваща работата по създаването на телескопа е стигнала до извода, че „Джеймс Уеб” ще струва с 1.5 млд долара повече от планираните досега. До момента стойността на проекта се оценя на 6.8 млд долара. По данни на Science, за създаването на апарата НАСА вече е похарчила 3 млд долара, в частност е завършена полировката на фрагментите на основното 6.5 метрово огледало на космическият телескоп.

Според проекта, телескопа ще се намира на разстояние 1.5 млн км от Земята в така наречената точка на Лагранг L2 в системата Земя - Слънце , където апарата ще бъде защитен от светилото от земната сянка. Чувствителността на телескопа, трябва да надвиши чувствителността на 'Хабъл' в някои диапазони в стотици пъти. – Още Космос

/Space News/

 
08.07.2011, 08:57

Конгресът на САЩ забрани на Пентагона да въоръжава либийските въстаници

Палата на представителите в САЩ на 7 юли е гласувала забрана за военна помощ на либийските въстаници, съобщи Agence France-Presse. Решението е подкрепено от 225 депутати, а 201 са се изказали против.

Забраната била приета като поправка в бюджета за военните разходи, разглеждан от Конгреса. Поправката забранява на Пентагона да предава оръжие и военно оборудване на въстаниците, да ги обучава и дори да им оказва помощ при планиране на операциите.

Същевременно била отхвърлена поправката, забраняваща финансирането на участието на САЩ в операцията на НАТО, която се провежда сега.

Доставките на въоръжение в Либия е забранена с резолюция 1970 на ООН, приета през февруари. Медиите обаче разпространяват полуофициална информация, че страни като Катар снабдяват с оръжие Бенгази. Франция също призна, че е снабдявала с леко оръжие въстаниците в Западните Планини, но то било предназначено за самозащита.

/БЛИЦ/

 
08.07.2011, 08:05

Япония удължи пребиваването на своите сили в Аденския залив

Правителството на Япония на заседание днес взе решение да удължи с още една година операцията по патрулиране на силите за отбрана в Аденския залив за борба с пиратите, предаде агенция Киодо.

Действието на мерките по борба с пиратството, в рамките на които два ескадрени миноносеца и два самолета патрулират край бреговете на Сомалия, изтичаше на 23 юли. Общо в операцията участват 580 военнослужещи.

/ИА „Фокус”/

 
08.07.2011, 08:00

САЩ и Ирак преговарят за присъствието на американски войски след 2011 г.

САЩ и Ирак обсъждат възможността за оставяне на част от американските войски в страната след определения краен срок до края на годината, предаде АФП.

„Преговорите продължават, но са трудни” заяви адмирал Майкъл Мълън и допълни, че Ирак изпитва проблеми в някои ключови военни сфери, включително въздушните сили и разузнаването.

/ИА „Фокус”/

 
7 юли
 
07.07.2011, 21:47

Холандия изпрати в Афганистан допълнителен военен контингент

Холандия изпрати в Афганистан допълнителни военни подразделения с численост 160 души, съобщи министърът на отбраната на страната Ханс Хилен, цитиран от РИА Новости.

Министърът определи войниците като „посланици на Холандия” и заяви при изпращането, че им предстои нелека работа. Целта на тази група военни е обучението на афганистански полицаи в северната провинция Кундуз.

/ИА „Фокус”/

 
07.07.2011, 18:30

БИАФ 2011 ще се проведе на 2 - 4 септември

Осмият  Международен авиационен фестивал „Небе  за всички” (или както е по-добре  известен БИАФ 2011) ще се състои от 3 до 4 септември 2011 г. на летище Пловдив (откъм страна на Музея на авиацията и вертолетната авиобаза). Фестивалът ще бъде основното събитие в програмата на честванията на 100-годишната на българската авиация.

На 2 септември (ден без публика) ще пристигнат участниците  и ще проведат тренировки. Също така ще бъде организирана и юбилейната конференция „Минало, настояще и  бъдеще на българската авиация”.

Първият ден за публика е 3 септември (събота), когато е официалното откриване на фестивала и летателните демонстрации и както обещават организаторите - богато наземно изложение. На 4 септември ще продължат летателните демонстрации.

До момента (началото на юли) участие в БИАФ-2011 са потвърдили следните държави:

    Германия – ВВС на страната ще изпратят изтребител Eurofighter и С-160. Фирма Cassidian ще осигури участието на ретро-самолет Messerschmitt Bf 109G от ЕADS Heritage Flight;

    Гърция – ВВС на страната с учебно-тренировъчен самолет Т-6 Texan II

    Италия – ВВС на страната ще се представят с изтребител Eurofighter;

    Румъния – ВВС на страната ще се представят със самолет IAR-99 и транспортен самолет С-27J Spartan;

    Сърбия – ще участва частната демо-група AK Galeb с реактивен самолет G-2 Galeb и витлови самолети Utva 66 V-51, Soko J 20 Kraguj (очаква се потвърждение);

    САЩ – ВВС на страната ще участват с изтрелбител F-16 (очаква се потвърждение);

    Израел – ВВС на страната ще участват с изтребител F-16 (очаква се потвърждение);

    Швеция – ВВС на страната и фирма Saab ще участват с три изтребителя JAS-39 Gripen и един транспортен самолет С- 130 ;

    Швейцария – ВВС на страната ще участват с пилотажната група PC-7 Team с 10 броя учебно-тренировъчни самолети РС-7;

    България – ВВС на страната с всички експлоатирани типове самолети и вертолети, както и многобройни участниците от леката авиация и Специалните сили на БА;

    Авиокомпании от гражданската авиация;

    Правителствения Авиоотряд 28;

    Спортната и леката авиация,

    Авиацията на МВР

/Аеро/

 
07.07.2011, 18:13

DGA е предала на ВВС на Франция пет батареи ЗРК SAMP/T

ЗРК със среден обсег на действие SAMP/T (Sol-Air Moyenne Portee/Terrestre)

Генералната дирекция по въоръжаването (DGA) на МО на Франция обяви, че е предала през второто тримесечие на тази година на ВВС на страната още две батареи ЗРК със среден обсег на действие SAMP/T (Sol-Air Moyenne Portee/Terrestre).

По този начин, общото число на приетите на въоръжение от  ВВС на Франция батареи ЗРК SAMP/T станаха пет.

Първата батарея ЗРК, получила френското обозначение „Мамба”, постъпи на въоръжение в зенитно-ракетния дивизион на 116-та авиационна база „Люксей Сен Совер” на 20 септември 2010 година.

ЗРК SAMP/T е разработен от компанията MBDA в интерес на ВС на Италия и Франция в рамките на европейската програма FSAF (Forward Surface to Air Family of Missile Systems – перспективно семейство ракетни системи „повърхност-въздух”).

МО на Франция сключи контракт за покупка на 10 зенитно-ракетни комплекса ( за СВ и ВВС). МО на Италия ще получи 5 комплекса. Съглашението включва и доставка на ЗУР „Астер-30” „блок-1” (обсег на действие 20 км.). Доставките за ВС на Франция на напълно боеготовите ЗРК трябва да завърши през 2013 година, а на ракетите – през 2016 година.

Комплекса SAMP/T е предназначен за прикриване на важни обекти от инфраструктурата, включително АЕЦ, авиобази, места за дислокация на войските от различни видове въздушни заплахи, включително и от тактически балистични   ракети. – Още ПВО

 
07.07.2011, 17:23

„Консул” преодоля дълбочината

Руски военни успешно са изпитали най-новия обитаем дълбоководен апарат „Консул”. Планирано е в края на 2011 година батискафът да бъде приет на въоръжение във ВМФ.

Специалисти отбелязват, че изпитанията са пореден успех на руското дълбоководно машиностроене. В Северния Атлантик „Консул” щурмува дълбочина от 6270 метра. От днес действащите апарати от тази класа по-голяма дълбочина е постигнал единствено японският „Шинкай 6,500” - 6,527 метра.

Батискафа може да бъде платформа на апаратура за следене на подводници, на кораби и за хидрографически работи - за следене на температурата на водата, на съдържанието на сол, посока на теченията, промяна на равнището на океана. Сред другите задачи е провеждането на технически и аварийно-спасителни работи с подводни кабели, търсенето на боеприпаси, изследване на потънали плавателни съдове, на паднали самолети, подводници.

Освен това „Консул” притежава уникална система за сигурност - автоматично изплуване в случай на  форс-мажорни обстоятелства за спасяване на екипажа.

Въпреки че апаратът ще бъде в състава на ВМФ, той може да бъде използван и за нуждите на гражданската геодезия и хидрография.

 
07.07.2011, 15:25

Италия изтегля самолетоносача „Гарибалди” от мисията на НАТО в Либия

Италия изтегля своя самолетоносач „Гарибалди” от участие в мисията на НАТО в Либия, с което ще съкрати разходи в размер на 80 млн. евро, предаде АФП. Правителството планира да изтегли и още един от своите кораби в мисията.

„Намалихме разходите за Либия от прогнозираните 142 млн. евро през първата половина на годината, до по-малко от 60 млн. за второто полугодие”, каза след среща на кабинета военният министър Игнасио ла Руса.

Новината идва след като италианското правителство намали разходите за отбрана.

„Гарибалди” ще бъде заменен от по-малък кораб и ще бъдат използвани самолети от военни бази, поясни той.

/ИА „Фокус”/

 
07.07.2011, 14:50

Откритата южно от Варна немска подводница е българската УБ-18!

По време на церемонията по откриването на орелефа на контраадмирал Иван Вариклечков, началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев съобщи резултатите от последната подводна експедиция на флота, организирана съвместно с Военноморския музей............ Прочети още

 
07.07.2011, 14:43

Европейската ПРО като политическо оръжие


Русия притежава ефективни отговори на разполагането на елементи на противоракетната отбрана на САЩ в Европа. За това заяви главният конструктор на най-новата руска ракета „Булава”, генералният конструктор на Московския институт по топлотехника академик Юрий Соломонов.

Неотдавна бяха проведени летателни изпитания на принципно нова техника, която поставя кръст на цялата система на противоракетната отбрана в Европа. Тя просто не може да засече руските ракети на активния участък на полета им. Нещо повече, заявява той, заплахата от създаване на европейска ПРО е абсолютно измислена.

От своя страна президентът на фонда за подкрепа на военните реформи Павел Золотарьов в интервю за „Гласът на Русия” заяви: „Що се отнася до характеристиките на ПРО, САЩ не за първи път представят желаното за действително”. Експертът разказа за възможните тайни мотиви на разполагането на системата:

- Американците в значителна степен са замислили програмата за ПРО, както и навремето програмата за „звездни войни”, за да направят поредния пробив в областта на технологиите, а не за да създадат условия за нападение срещу Русия. Нашият основен ракетен потенциал е извън зоната на тяхното досегаемост. Разговорите, че те ще съберат всички кораби в Арктика за да унищожават нашите ракети е из областта на фантастиката. Или това са определени политически игри.

Възможностите на руските ракетни комплекси са такива, че те могат с висока степен надеждност да унищожават всяка перспективна ПРО. Но не трябва да се забравя и за локалните конфликти, продължава Павел Золотарьов:

- Разполагайки на първия етап елементи на европейската ПРО и не разрешавайки участие на Русия в нея, САЩ създават за НАТО потенциал за водене на съвременни конфликти - неядрени с високоточно оръжие. Потенциал, който им позволява ефективно да действат и да намаляват ефективността на действието на другите. Затова те и не искат да видят Русия в тази система, тъй като ние не сме член на НАТО.

/ruvr.ru/

 
07.07.2011, 14:25

Пет причини военнослужещият да си отложи ползването на отпуска за следващата година

Конкретизирани са възможностите, при които военнослужещият може да отложи за следващата календарна година ползването на целия платен годишен отпуск или на част от него. Това става ясно от поправките на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили, които правителството прие с постановление от 4 юли т.г. Документът все още не е публикуван в Държавен вестник.

„Ползването на платения годишен отпуск или на част от него може да се отложи за следващата календарна година само, когато:

1. военнослужещият е бил в законоустановен отпуск за временна неработоспособност, а за военнослужещи жени - и в отпуск поради бременност и раждане, както и в отпуск за отглеждане на малко дете;

2. военнослужещият е бил задържан от органите на съдебната власт, но образуваното срещу него наказателно производство е било прекратено или е бил оправдан от съда;

3. военнослужещият е бил на обучение и не са съществували условия за ползването на отпуска;

4. друга служебна необходимост налага това и е налице писмено съгласие на военнослужещия;

5. друга лична причина налага това и е налице писмено съгласие на командира (началника).”

Когато отпускът е отложен, командирът (началникът) на военното формирование или ръководителят на съответната структура е длъжен да осигури на военнослужещия ползването му през календарната година, в която е отпаднало основанието за отлагане на отпуска, или най-късно през следващата календарна година, е посочено в документа.

Сега действащите текстове в правилника във връзка с отпуските не се променят.

/Otbrana.com/

 
07.07.2011, 14:20

Предлагат ни израелски Kfir за нов боен самолет на ВВС

Музеен самолет с нова електроника за българските ВВС

 
07.07.2011, 11:42

В Русия ще бъде създадена военна полиция

До края на годината в руската армия ще бъде сформирана военна полиция, съобщи руският министър на отбраната Анатолий Сердюков, предаде агенция Интерфакс.

„В момента уточняваме структурата и скоро ще мога да я представя”, коментира Сердюков.

В отговор на въпрос кога военната полиция ще заработи в състава на руската армия, министърът заяви, че няма съмнение, че това ще се случи до края на настоящата година.

 
07.07.2011, 11:33

Мексико купи четири транспортни самолета Spartan

C-27J Spartan

Министерството на отбраната на Мексико е сключили с италианската компания Alenia Aeronautica контракт за доставка на четири военнотранспортни самолета C-27J Spartan, съобщава Defense News. Сделката е на стойност 200 милиона долара. Според условията на сключеното съглашение, Мексико ще получи първият поръчан самолет в края на 2011 година, а последният – в края на 2012 година.

Освен самите машини МО на Мексико ще получи и резервни части, инструменти и оборудване за наземно обслужване на C-27J.

В момента, според данни на Flightglobal MiliCAS, военнотранспортната авиация на страната включва шест модифицирани транспортни самолета Boeing 727-200, два Ан-32, десет IAI Arava 101/102/201, два CASA C-295 и седем C-130E/K/L-100. – Още за C-27J

 
07.07.2011, 11:11

Последната совалка излита в петък

В петък, 8 юли, от космодрума в Кейп Канаверал, Флорида, ще излети последната совалка на НАСА - "Атлантис". С приключването на мисията на "Атлантис" ще приключи и ерата на совалките. Бюджетът на НАСА бе сериозно орязан и американската космическа агенция няма ресурс да продължи да развива проекта. След като "Атлантис" се върне на Земята, тя ще бъде експонирана в музей. Няколко частни компании в САЩ се борят за завладяване на разкриващата се ниша в космическите полети. Всяка една от тях твърди, че е способна да изпрати хора в космоса, при това с цената на много по-малки разходи отколкото до сега. Вече са продадени десетки билети на частни лица за разходка в околоземна орбита, като цената им варира от 50 хил. до 250 хил. долара. Колкото до НАСА, агенцията ще се фокусира върху изследването на близкия и далечен космос чрез дистанционно управляеми сонди и модули, както и върху осъществяването на първия пилотиран полет до Марс. – Още Космос

/БГНЕС /

 
07.07.2011, 11:05

Египет поръча 125 танка Abrams

M1 Abrams

Министерството на отбраната на Египет е изпратило на САЩ поръчка за доставка на комплектуващи, необходими за производството на 125 танка M1A1 Abrams, съобщава Defense Aerospace. Управлението за военно сътрудничество (DSCA) на Пентагона вече е уведомило Конгреса за потенциалната сделка, която се оценява на 1,329 милиарда долара.

Освен 125–те комплектуващи за сглобяване на танкове Abrams, Египет е поръчал и 125 120-милиметрови гладкоцевни оръдия M256, 125 картечници калибър 12,7 милиметра, 250 картечници калибър 7,62 милиметра, 125 двигателя AGT-1500 и същото количество трансмисии за тях. Египет ще получи и резервни части, оборудване за изпитания на техниката и техническа документация.

Ако сделката бъде одобрена от Конгреса, с изпълнението на контракта ще се заемат американските компании General Dynamics, Honeywell International и Allison Transmition Motors.

В момента на въоръжение в Сухопътните войски на Египет, според оценка на DSCA, има 1005 американски основни бойни танка M1 Abrams в различни версии, 500 съветски танка Т-54/55, 550 Т-62, 34 Т-80, 260 Ramses II и 1435 M60 Patton. – Още за M1 Abrams

 
07.07.2011, 10:20

Хеликоптер на ВМС на САЩ се е разбил в Калифорния

Хеликоптер на ВМС на САЩ се е разбил в щата Калифорния, загинал е един пехотинец, а петима са ранени, предаде Си Ен Ен. Инцидентът е станал на територията на базата на ВМС в Кейп Пендълтън. По неустановени причини, машината UH-1Y Huey паднала по време на учебно-тренировъчен полет.

На мястото на инцидента избухнал пожар, който бързо бил потушен.

Започнало е разследване на инцидента. – Още за UH-1Y Huey

/ИА „Фокус”/

 
07.07.2011, 10:15

МО не се отказва от аутсорсинга, въпреки че е на загуба

Военното министерство продължава да разчита твърдо на аутсорсинга, въпреки противоречивите резултати и признанието на министъра на отбраната Аню Ангелов, че прехвърлянето на определени дейности към външни изпълнители не спестява разходи, каквато е основната цел, а дори има обратен ефект.

От началото на 2011 г. Министерството на отбраната (МО) е сключило три договора за аутсорсинг. Според данни на ведомството, предоставени по молба на Mediаpool, трите договора са за обща сума около 440 хиляди лева и се отнасят за дейности, свързани с ремонта и поддръжката на техника и въоръжение.

През 2010 г. са сключени или продължени общо 27 договора за аутсорсинг на услуги. По този начин МО осигурява поддръжка на комуникационни и информационни системи, софтуер и техника, поддръжка на система за управление на полетите и кацането на военни летища, охрана на военни обекти, ремонт и поддръжка на транспортна техника, климатична техника и асансьори и други.

От МО обаче не предоставят конкретни данни колко средства са спестени с тези договори.

"Процентът рентабилност за различните дейности е различен и няма да бъдем точни, ако посочим общ приблизителен процент", посочват от МО. С това обяснение министерството отказва да предостави конкретни данни или доказателства, че след аутсорсването на дейностите, разходите за тях са били понижени.

Според справка на зам.-военния министър Валентин Радев с използването на този механизъм МО намалява разходите за поддържане на отбранителните способности.

Това твърдение обаче контрастира на твърдението на Аню Ангелов от края на 2010 г., че от 18 договора за аутсорсинг няма нито един, който да спестява разходи и да е ефективен в този смисъл. Тогава той дори даде пример с осигуряването на храненето в армията, което с кетъринг излиза много по-скъпо.

На конкретен въпрос отдаването на кои дейности се оценява като печелившо и при кои министерството излиза на загуба, от ведомството отговориха, че "анализите и разчетите показват по-голяма рентабилност при използване на аутсорсинг, но при коректно и качествено изпълнение на договорите от изпълнителя".

Практиката да се възлагат дейности на външни изпълнители в различни сфери, включително и в армията, е широко разпространена по света, но у нас основната й идея – да се постигнат по-ниски цени на базата на конкуренцията се изопачава до възлагането на поръчки на “обръчи от фирми“. Подобни практики са засичани не веднъж в общински училища и болници, които се оказват снабдявани на рекордни цени със суровини и услуги като горива, храни или пране, чистене, транспорт. При подобни схеми фирмата доставчик обикновено е на човек от роднинското обкръжение на директора на учреждението възложител. Затова е важно да се знае и дава отчет как са се променяли разходите за дадена дейност преди и след атсорсването им. Нещо, което МО предпочита да премълчи, в името на “точността“.

/Mediapool.bg/

 
07.07.2011, 10:11

Отношенията на Пакистан със САЩ: отдръпване и радикализиране

С конфликта в Афганистан и противоречията със САЩ около него се наблюдава нарастващо радикализиране в Пакистан и армията му, която традиционно е управляващата сила в страната........ Прочети още

 
07.07.2011, 09:57

В Черно море бяха проведени учения на морски граничари

Край Новоросийск бяха проведени международни учения на морски граничари. В тях участваха представители на пет страни от черноморския регион - Русия, България, Румъния, Турция и Украйна. Те отработваха действия по пресичане на нелегална миграция и контрабанда, а също оказваха помощ на хора, попаднали в корабокрушение.

Международна група на гранични сили от шест кораба, десет катера, два хеликоптера и един самолет действаше в Черно море за първи път. Сред тях бяха корабът на българската гранична полиция „Обзор”, патрулният кораб на румънската гранична полиция „Мей” и корабът на бреговата охрана на Турция „CG-87”. Морските, въздушните подразделения и специалните части точно и координирано изпълниха всички задачи. Сега граничния флот може да се събере във всеки момент по молба от една от черноморските държави.

 
07.07.2011, 09:13

Хеликоптер на НАТО се е разбил в афганистанската провинция Парван

Хеликоптер на НАТО се е разбил в четвъртък сутринта в афганистанската провинция Парван, всичките четирима членове на екипажа са невредими, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на пресцентъра на ИСАФ.

Причините за случилото се изясняват. По първоначални данни, в момента на инцидента не е имало активност на екстремистите.

В района Баграм, провинция Парван, се намира най-голямата в страната база на ВВС на САЩ.

/ИА „Фокус”/

 
07.07.2011, 09:10

Канада официално приключва бойната си мисия в Афганистан

Канада официално ще сложи край на бойната си мисия в Афганистан в четвъртък, след девет години на боеве, коствали на страната живота на 157 войници и разходи от над 11 млрд. долара, съобщава АФП.

С обществена подкрепа за прекратяването на войната, повечето от около 3 000 канадски войници, базирани основно в опасната провинция Кандахар, вече са потеглили към родината.

На летището в Кандахар ще се проведе официална церемония за края на бойната мисия, въпреки че стотици канадски войници ще останат като военни инструктори.

Канадските военни влязоха в Афганистан в началото на 2002 г., няколко месеца след началото на водената от САЩ кампания в страната за сваляне на режима на талибаните след нападенията от 11 септември.

/ИА „Фокус”/

 
07.07.2011, 09:01

На Байконур специалистите подготвят КА 'Спектър-Р' за полет

На космодрума Байконур , продължава интензивната подготовка за старта на РН 'Зенит-3М' с допълнителен ускорител блок 'Фрегат-СБ' и руската астрофизична обсерватория 'Спектър-Р'.

На 4 юли , в монтажно-изпитателния корпус на площадка 31 на космодрума, екипите от специалисти от космическия отрасъл, провеждат подготовка за сглобяване на космическата челна част, която ще се състои от КА 'Спектър-Р', ускорителния блок 'Фрегат-СБ'.

След завършване на операцията по сглобяването, комплекта ще бъде преместен на 42 площадка на космодрума за общо сглобяване с ракетата носител 'Зенит-3М'.

на 11 юли е запланирано извозване на ракетата на стартовия комплекс 'Зенит' на площадка 45 на космодрума.

Старта на РН 'Зенит-3М' с ускорител 'Фрегат-СБ' и обсерваторията 'Спектър-Р' от площадка 45 на космодрума е запланирано за 18 юли 2011.

'Спектър-Р' е астрофизическа обсерватория за международния проект 'Радиоастрон', създадена от ФГУП 'НПО С.А.Лавочкин', по поръчка на Роскосмос. Разработчик на комплекса научна апаратура е Астрокосмическия център ФИАН. 'Спектър-Р' е предназначена за изследване на галактики и квазари, черни дупки и неутронни звезди, а също така за изследване на структурата на междузвездната плазма.

/Space News/

 
07.07.2011, 08:34

Катастрофа с два учебни самолета Т-25С на бразилските ВВС

На 6 юли по време на учебно-тренировъчни полети два самолета T-25C Universal от Военновъздушното училище на ВВС на Бразилия са се сблъскали във въздуха. Загинали са двучленните екипажа и на двата самолета, летците капитан Tiberius Caesar Corvello Vitola Araujo, капитан Alex Affonso Rego, лейтенант Andre Luiz Franchi Grigoletto Nazif и лейтенант Jamil Rasul Neto.

/Pan.bg/

 
07.07.2011, 08:28

Какъв е истинският план на НАТО за Либия

Какво прави НАТО в Либия? Минете през който и да е град в тази част на Либия, която е под контрола на бунтовниците, и ще видите лозунгите от първите дни на натовската офанзива. “Благодарим ви, САЩ, Великобритания и Франция”, “Благодарим ти, НАТО”. Графитите напомнят за момента, в който въздушните удари не позволиха на танковете на Кадафи да смажат въстанието в Бенгази........ Прочети още

 
07.07.2011, 08:27

Десет години война в Афганистан, нищо не е ясно

Вече десет години, откакто рухнаха кулите близнаци, САЩ воюват в далечна страна - с надеждата, както твърдят те, да защитят американските интереси и да спасят света от тероризма. Сега, когато президентът Барак Обама планира до до 2014 г. да сложи край на американските бойни операции в Афганистан, въпросът остава все така неясен: Какво се случи там?........ Прочети още

 
07.07.2011, 08:22

ПРО препъва отношенията между Русия и НАТО

В понеделник в Сочи се състоя заседание на Съвета Русия-НАТО, чиито участници бяха приети от президента Дмитрий Медведев. След заседанието стана ясно, че по най-болния въпрос за Москва - европейската система за противоракетна отбрана (ПРО) - страните на се бяха придвижили с нито една стъпка. В НАТО не виждат необходимост от юридически гаранции, че системата не е насочена срещу Руската федерация, а в Москва са убедени, че при такъв подход не може да бъда избегната нова надпревара във въоръжаването. А само преди месец Русия и Западът са били на крачка от договарянето на гаранциите....... Прочети още

 
07.07.2011, 08:09

Пентагонът потвърди началото на военното изтегляне от Афганистан

Изтеглянето на американските части от Афганистан ще започне плавно през лятото с прибирането на 800 войници още този месец, предаде АФП, позовавайки се на американски военнослужещи.

Така за първи път Пентагонът даде някакви уточнения относно графика за изтеглянето на американските войници от размирната страна.

Миналия месец американският президент Барак Обама обяви изтеглянето на 10 хиляди войници до края на 2011 година, което ще бъде последвано от връщането на останалите 23 хиляди души до края на лятото на 2012 година.

През юли от Афганистан ще бъдат изтеглени хора от „бойните войски, войските за оказване на подкрепа при сражения и частите за логистична подкрепа при сражения”.

„Става дума за постепенно изтегляне и съм убеден, че ще можем да изтеглим тези части до края на годината и да изпълним мисията си”, заяви генерал Дейвид Родригес, заместник-командващ силите на НАТО в Афганистан. - Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
6 юли
 
06.07.2011, 21:05

Свален Ил-76ТД в Афганистан?

Товарен самолет Ил-76ТД на азербайджанската компания Silk Way Airlines се е разбил днес в 00.10 часа местно време в планински скат на височина 3800 метра в Афганистан в близост до военновъздушната база на НАТО Баграм. В същото време са забелязани проблясване и огън в планинския район на разстояние около 25 км от Баграм. Представител на талибаните Забибула Моджахид е съобщил, че движението поема отговорност за катастрофата със самолета Ил-76 на азербайджанската компания. На борда на самолета се е намирал деветчленен екипаж, всички са загинали. Намерени са ‘черните’ кутии на самолета. Телата на намиращите се на самолета хора са изгорели до неузнаваемост. Публикувани са имената на членовете на екипажа:

Обнародвани са имената на членовете на екипажа на самолета:

1. Командир на екипажа Сергей Кузьмин (1969)

2. Втори пилот Олег Маршихин (1979)

3. Щурман Игорь Чжен (1966)

4. Бординженер Владимир Шатобин (1969)

5. Бордрадист Ахмеджан Хаджаев (1955)

6. Бордоператор Ельнур Махмудов (1981)

7. Бордоператор Тапдыг Гахраманов (1964)

8. Авиотехник Афган Рагимов (1980)

9. Авиотехник Мехман Гусейнов (1962)

Сформирана е комисия за разследване причините за катастрофата.

/Pan.bg/

 
06.07.2011, 18:22

Гърция подкрепя постоянното разполагане на щаба на Бригада Югоизточна Европа в България

„Гръцката страна подкрепя българското предложение за постоянно разполагане на щаба на Бригада Югоизточна Европа на територията на Република България”, каза днес, 6 юли, пред журналисти началникът на Генералния щаб на Националната отбрана на Република Гърция генерал Йоанис Янгос. Той е на двудневно официално посещение у нас по покана на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Генерал Симеонов запозна своя гост с реформата в Българската армия, която ще продължи до 2014 г. Той подчерта добрата съвместна дейност между двете армии и изрази увереност, че и в бъдеще доброто военно сътрудничество ще продължи.

По-късно генерал Йоанис Янгос бе приет от министъра на отбраната Аню Ангелов. На срещата министър Ангелов заяви, че България и Гърция са пример за добро регионално сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. Доказателство за това е, че двете държави са първи на Балканите, подписали двустранно споразумение по Air policing.

В рамките на визитата си генерал Йоанис Янгос ще посети утре 3-та изтребителна авиобаза „Граф Игнатиево”.

 
06.07.2011, 17:57

Поредните изпитания на руската ракета „Булава” ще се проведат в края на лятото

Поредният пуск на руската междуконтинентална балистична ракета „Булава” от атомната подводница „Юрий Долгорукий ще се проведе в края на лятото, а от подводницата „Александър Невски” – до края на годината, съобщи главнокомандващият руския военноморски флот Владимир Висоцки, цитиран от РИА Новости.

 
06.07.2011, 17:50

Иран тества противокорабни ракети

ракета Khalij-e-Fars

Иран, завършвайки мащабните учения на ракетните войски към Корпуса на стражите на ислямската революция с кодовото название „Великият пророк VI”, извърши два учебни пуска на ракетите с брегово базиране Khalij-e-Fars и Tondar”, съобщиха местни медии.

Ракетните стрелби се проведоха в района Джаск близо до Оманския залив на 325 км източно от пристанищния град Бендер Аббас. Ракетата Khalij-e-Fars (Персийски залив) е с обсег на действие от 300 км, скоростна полета до 3М и бойна част с тегло 650 килограма.

Ракетата Tondar (Буря) е способна да поразяват цели на разстояние до 200 км. и също развива скорост, превишаваща скоростта на звука няколко пъти.

По-рано по време на ученията Иран извърши изпитателни пускове на тактически балистични ракети Shahab-1, Shahab-2 и Shahab-3 и неуправляемата ракета Zelzal-2.

 
06.07.2011, 16:42

Япония спря полетите на изтребителите Ф-15 след самолетната катастрофа

Япония спря полетите на тактическите изтребители Ф-15 след самолетната катастрофа в Източнокитайско море, съобщиха представители на японското министерство на отбраната. Полетите на изтребителите от този тип са отложени до завършването на специалното разследване, което има за цел да установи причините за катастрофата на Ф-15 вчера, предаде РБК.

Във вторник изтребител Ф-15 на японските военновъздушни сили по време на тренировъчна мисия над акваторията на Източнокитайско море изчезна от радарите и се разби в морето. Тялото на пилота все още не е открито. – Още за Ф-15

/ИА „Фокус”/

 
06.07.2011, 16:35

Летище Балчик вече е гражданско!

Със свое решение днес Правителството отне от Министерството на отбраната и предостави на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията летището в Балчик. Намерението на кабинета е то да бъде използвано за граждански полети. Летище Балчик е неактивно военно летище. Промяната в предназначението му ще позволи подобряване на авиоуслугите по българското Черноморие, особено в активния туристически сезон.

За пореден път бизнес интересите надделяха над тези на родната армия. Според информация на www.pan.bg летището е искано от роден милионер с имоти около Балчик, въпреки че е отдадено на 5 годишен наем на "Албена Холдинг". То ще обслужва предимно богати пътници със собствени частни бизнес-джетове, които ще почиват и ще играят голф в близките до Балчик десетки новооткрити терени.

Навръх 70 годишнината на авиобаза "Балчик" управляващите военното ни министерство не защитиха интересите на обикновените военнослужещи. Министърът на отбраната спомена, че гражданските полети нямало да пречат на провеждащата се 2 пъти в годината "Морска подготовка". Това вече едва ли интересува някой, след като летището не е собственост на МО.

На 1 октомври всички ветерани, бивши летци и служители на "Балчик" ще полеят земята с вино два пъти - веднъж за загиналите и починалите си достойни колеги, и веднъж за смъртта на авиобазата. Поредната наистина тъжна картина!

/Pan.bg/

 
06.07.2011, 14:06

Оръжието на Русия: РПГ-29 „Вампир”

РПГ-29 „Вампир”

Това е съвременно оръжие на мотострелково отделение за унищожаване на всякакви видове съвременни танкове, бронирана и небронирана техника, а също на жива сила в отбранителни съоръжения от различен тип. Оръжието, въпреки значително увеличените в сравнение с предишните поколения такова оръжие  тегловно-габаритни характеристики, е просто и удобно за експлоатация, надеждно и безотказно при всякакви климатични условия. Боен разчет за обслужването на „Вампир”– двама души.

За удобство при експлоатация, гранатохвъргачката е разделена на две части. В походно положение двете части се побират в специална раница за пренасяне от един човек. При подготвянето й за бойно положение двете части се съединяват с помощта на специален механизъм. На гранатохвъргачката са закрепени ударно-спусков механизъм с дръжка, вилкообразна подпора и механически мерник. Гранатохвъргачката е комплектувана с оптичен мерник за стрелба в дневно време и прибор за нощно виждане за стрелба през нощта.

„Вампир” има калибър 105,2 милиметра, далечина на стрелбата до 500 метра. В походно положение дължината й е 1 метър, в бойно – 1,85 метра. Гранатохвъргачката е предназначена за борба с най-съвременни основни бойни танкове, оборудвани с бордови екрани и динамическа защита. В този смисъл твърде характерни са коментарите на военните.

Според израелски източници, основната част от танковите загуби по време на Втората Ливанска война (2006 година) била понесена от огъня именно на РПГ-29, произведени в Русия. Според твърдение на контролирани от „Хезбола” медии, от началото на август по време на боевете с групировката „Хезбола” израелската армия започнала да губи по 1-2 танка „Меркава” седмично - предимно танкове от първо и второ поколение. Руското външно министерство заяви, че доставки на руско оръжие за движението „Хезбола” не са били извършвани. Но експерти предположиха, че гранатохвъргачките са могли да попаднат при ливанците чрез трети страни. – Още противотанкови гранатомети

 
06.07.2011, 13:23

Русия иска от Украйна да ползва под аренда полигона НИТКА

НИТКА

Министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков е поискал  от своя украински колега Михаил Ежел да бъде предаден на РФ под аренда тренажорния комплекс НИТКА, съобщава „РИА «Новости”.

А. Сердюков казва, че е подписал „обръщение към министъра на отбраната на Украйна с молба за предава под аренда или някаква друга форма на полигона НИТКА за тренировки на летците от палубната авиация от ВМФ на РФ”.

Преди време стана известно, че Русия и Украйна разглеждат възможността за създаване на съвместно предприятие за използване на тренажорния комплекс НИТКА в Крим.

Собствен тренажор за палубната авиация Русия планира да построи в Ейск след 2015 година. До тогава руските пилоти от палубната авиация ще тренират в Крим.

 
06.07.2011, 12:35

Иранските и севернокорейските ракети ще могат да преодоляват 10 хил. км, смята създателят на „Булава”

академик Юрий Соломонов

Иран и Северна Корея притежават технологиите за създаването на междуконтинентални балистични ракети и могат да създадат носители с далекобойност 8-10 хиляди километра, обаче за тази цел е необходимо сериозно финансиране, заяви генералният конструктор на Московския институт за топлотехника и разработчик на руските ракети „Булава” академик Юрий Соломонов, цитиран от Интерфакс.

„Що се отнася до Северна Корея и Иран, ако там бъдат вложени съответните финансови ресурси, с оглед на това, че те вече имат технологиите, тази задача по принцип може да бъде решена. Когато точно е друг въпрос”, заяви Соломонов.

„Ако бъдат вложени достатъчно средства, смятайте, че задачата за междуконтиненталния носител е решена. Още повече, че те вече решават или дори са решили сами задачата по извеждане на спътници в орбита. Общо взето да се превърне една космическа ракета в бойна не струва почти нищо. Нужна е промяна на задачата на полет и на алгоритмите за насочване. Нищо повече”, коментира академикът.

/ИА „Фокус”/

 
06.07.2011, 12:27

В Омск е открита Международна изложба на високотехнологична техника и оръжия

 

В Омск (Западен Сибир) започна работа 9-та Международна изложба на високотехнологична техника и въоръжения „ВТТВ-Омск-2011”. Своя продукция на нея представят повече от 120 руски и чуждестранни компании.

В експозицията освен военна техника са представени изделия и разработки със двойно предназначение, а също иновационна продукция с гражданско предназначение. Тази година на изложбата голямо внимание се отделя на авиационно-космическата тематика, на средствата за съобщения и радиоелектрониката. - Още за изложението

 
06.07.2011, 11:27

Нальотът на колумбийските вертолети UH-60 Black Hawk превиши 300 хиляди часа

Вертолет UH-60 Black Hawk

Нальотът на вертолетите UH-60 Black Hawk, експлоатирани от силовите структури на Колумбия, превиши 300 хиляди часа, съобщава пресслужбата на компанията „Сикорский ейркрафт”.

На въоръжение в Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Националната полиция на Колумбия има около 100 вертолета UH-60 Black Hawk, които се използват за изпълнение на различни задачи, включително за борба с незаконни въоръжени формирования, незаконно производство и транспортиране на наркотици, спасителни операции и медицинска евакуация.

Първият вертолет Black Hawk е доставен на ВВС на Колумбия в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” през 1987 година. Сухопътните войски на страната закупиха първите вертолети UH-60 през 1997 година, а Националната полиция получи първите шест машини през 1999 година.

Колумбия е четвъртият в света оператор на вертолети Black Hawk по количество на експлоатирани машини и най-големия вносител, получил вертолети от този тип по програмата „Чуждестранни военни продажби”. – Още за UH-60 Black Hawk

 
06.07.2011, 10:20

Учения на граничари в Черно море

Учения на граничните ведомства на пет страни от Черноморския регион - Русия, България, Румъния, Турция и Украйна, ще се проведат днес в Черно море близо до пристанище Новоросийск, съобщава пресслужбата на Черноморско-Азовското гранично управление на бреговата охрана на Федералната служба за сигурност на Русия.

Ученията под наименованието „Черноморски ястреб-2011” ще се проведат в рамките на деловото посещение в града на кораби от крайчерноморските страни, в това число кораба на граничната полиция на България „Обзор”.

 
06.07.2011, 10:15

Утре откриват орелефа на контраадмирал Вариклечков

Утре, 7 юли, в 11.00 ч. пред Адмиралтейството във Варна ще бъде открит орелеф на контраадмирал Иван Вариклечков (1891 – 1974 г.) – първият адмирал, командвал Военноморските сили на България. Кметът на Варна Кирил Йорданов, Военноморските сили, Съюзът на подводничарите в Република България, Варненската и Великопреславска митрополия и Военноморският музей канят варненци на полагането на венци с военен ритуал.

Тези дни преминаващите по ул. „Преслав” варненци видяха довършителните работи по орелефа и обграждащите го елементи, които осмислят по един нов начин не само тази външна част на Адмиралтейството, но и на цялата улица. Орелефът и цялостният комплекс са дело на варненския скулптор Кирил Янев.

Иван Вариклечков е роден на 7 юли 1891 г. в гр. София, България. Той е едно от четирите деца на семейството на полковник Петър Вариклечков. Завършва Военното училище в София с артилерийска специалност.

По време на Първата световна война служи на немски подводници в Северно море и Атлантическия океан. Създава способ за откриване на противникови подводници. Командир на торпедоносеца „Смели“. След излизането на България от войната превежда френски части през р. Дунав. Награден е с френския Орден „Почетен легион“.

През 1931-1932 г. е изпратен на специализация в Германия и стажува в 30 корабни и брегови поделения, щабове и учебни заведения на германския флот.

В периода 1933 — 1935 г. е командир на българския флот. Въвежда на въоръжение български заградителни мини. През 1935 г. става флигел-адютант на цар Борис III, на когото е един от любимците, и изпълнява тази длъжност до 1937 г., когато отново е назначен за командващ флота. Въоръжава флота с торпедни катери „Люрсен“ и разработва бойните му планове.

На 10 октомври 1939 г. се провежда коронен съвет, на който пред царя и министрите адмиралът се противопоставя категорично на плановете България да стане съюзник на Германия. Адмиралът е уволнен и става фермер. Адмирал Вариклечков владее немски, френски, английски и руски език. Свири на цигулка. Женен е за Вилма-Луиза Отто, от която има син Крум. Награден е с над 20 ордени, медали и нагръдни знаци.

След 9 септември 1944 г. е арестуван и лежи в лагери и затвор. Пенсията му е спряна. Не търси покровителство въпреки, че е близък роднина на армейския генерал Иван Михайлов. Умира през 1974 г. на 83 години.

/МВ/

 
06.07.2011, 10:10

Командирът на танковата бригада в Сливен стана обвиняем

Командирът на Центъра за обучение на танкисти в Сливен полковник Христо Стаматов е привлечен като обвиняем, научи Sliveninfo. „До една седмица делото срещу него ще бъде внесено в съда”, заяви полковник Христо Тинев, говорител на военна прокуратура-Сливен.

Полковник Стаматов става обвиняем за ползването на подправени официални удостоверителни знаци-билети за автобус. Срещу представените билети за автобус той получавал пари от бюджета на военното министерство. Офицерът пътувал ежедневно в продължение на години от Айтос до Сливен и обратно. Често го правил обаче с кола, заедно със свои колеги от Айтос, които също служат в Сливен. Според запознати за разстоянието от Айтос до Сливен не се полагат пари от бюджета, защото е над максималните километри, залегнали в наредбата на военното министерство.

От прокуратурата казаха, че се разследват и други военни на високи длъжности в бившата танкова бригада. Някои от тях били вече пенсионери.

Полковник Стаматов става втория командир на учебния център в Сливен, който ще застане на подсъдимата скамейка. Първият бе някогашния временен командир на поделението полковник Александър Петков, известен като Пинчера. Той се замеси в първия секс скандал в българската армия. И двамата полковници са кадри на някогашната танкова бригада в Айтос, след чието закриване дойдоха на служба в Сливен.

 
06.07.2011, 09:56

В САЩ ще пращат съболезнователни писма и за самоубили се военни

Белият дом реши семействата на самоубили се военнослужещи вече да получават съболезнователни писма от президента подобно на семействата на войници, които са загинали при други обстоятелства, предаде Асошиейтед прес.

Белият дом преразглеждаше тази своя политика от 2009 г. под  натиска на семейства на военнослужещи. Пожелал анонимност представител на Белия дом уточни, че решението е било взето тази седмица.

Досега Белият дом изпращаше президентски съболезнования само на семействата на военнослужещи, които са загинали в бойни действия или в резултат на злополука във военна зона.

Преди сегашната промяна не се изпращаха съболезнователни писма на семейства на войници, които са извършили самоубийство, било то в САЩ или в зона на бойни действия.

 
06.07.2011, 09:38

Правителството обсъжда петима български офицери да работят в щабовете на постоянните военноморски групи на НАТО

Правителството ще обсъжда едновременното участие на до петима офицери в щабовете на постоянните военноморски групи на НАТО в съответствие с графиците за оперативното им използване. Постоянните военноморски групи на Алианса участват в различни учения, както и в операциите Active Endeavour и Ocean Shield.

Министрите ще разгледат и споразумение, което предвижда България да подпомага Сърбия при изграждането на национална кодификационна система, съвместима с кодификационната система на НАТО.

/ИА „Фокус”/

 
5 юли
 
05.07.2011, 23:55

Американец стана член на подводничарския ни съюз

Днес - 5 юли 2011 година, един американски подводничар - Томас Рики, встъпи в редовете на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) като почетен член по собствено желание. Той бе част от екипа, работил по бреговата радиолокационна система на ВМС „Екран”, която министърът на отбраната Аню Ангелов откри наскоро във Варна. Томас Рики служи в Подводната служба („Submarine Services”) и живее в Сан Диего, Калифорния, САЩ. Членската карта му бе връчена от председателя на УС на СПРБ - капитан І ранг от резерва Станко Станков в присъствието на секретаря на УС - капитан-лейтенант от резерва Павел Димитров. Томас ще бъде живата връзка на СПРБ с подобни организации в САЩ.

/Pan.bg/

 
05.07.2011, 22:42

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще се срещне с началника на Генералния Щаб на Националната отбрана на Република Гърция генерал Йоанис Янгос

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще се срещне утре,6 юли, с началника на Генералния щаб на Националната отбрана на Република Гърция генерал Йоанис Янгос. Той пристига на официално двудневно посещение в нашата страна по покана на българския си колега. По време на разговорите ще бъдат обсъдени двустранните военни отношения, реформата в областта на отбраната и процеса на трансформация на въоръжените сили и перспективите за съвместна бъдеща дейност.

По време на визитата си у нас генерал Янгос ще се срещне с министъра на отбраната Аню Ангелов. Той ще посети и 3-та авиобаза "Граф Игнатиево".

/MO/

 
05.07.2011, 21:00

Дизеловата подводница „Алроса” на Черноморски флот пристигна в Балтийск за планов ремонт

Дизеловата подводница „Алроса” на Черноморския флот на Русия под командването на капитан 2 ранг Антон Зайцев, извършвайки преход от Севастопол, пристигна в Балтийск за извършване на планов ремонт, съобщава пресслужбата на ЧФ.

Подводницата напусна базата на Черноморския флот на 12 май, премина през Черноморските проливи и изпълни задачи в Средиземно море и Атлантическия океан.

Край бреговете на Испания ДП „Алроса” съвместно с кораби на Черноморския флот взе участие в международни учения по търсене и спасяване на аварирали подводници „Болд Монарх-2011”, по време на които на практика се е отработвала съвместимостта на средствата на различни страни за спасяване на подводничарите. – Още за „Алроса”

 
05.07.2011, 18:44

Руските ракетчици усвояват новия ракетен комплекс „Ярс”

Повече от 80 офицера от Тайковското ракетно съединение са започнали вторият етап от преподготовката за използване на подвижния ракетен комплекс „Ярс” в учебния център на Космическите войски в Плисецк.

Тези офицери ще бъдат в основата на вторият ракетен полк, превъоръжен с ракетни комплекси „Ярс” с междуконтинентална балистична ракета РС-24. Първият ракетен полк от ракетната дивизия в Тейково (Ивановска област), въоръжен с РК „Ярс”, застъпи на бойно дежурство през юни тази година.

Последният, трети етап от преподготовката, ще бъде с практическа насоченост и ще се проведе в самия полк с въвеждането в експлоатация на РК „Ярс”. – Още за „Ярс”

 
05.07.2011, 15:08

Ще има предложение за закупуване на изтребители

Убеденост, че до края на годината ръководената от него работна група ще направи предложение за избор на нов модел основен боен самолет за българските ВВС, изрази заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. На конференцията за бъдещето на отбранителната ни технологично-индустриална база той говори за приетия през април т.г. инвестиционен план-програма до 2020 г. Сред 13-те проекта е и този за закупуване на осем изтребителя. Разчетите са, че за изпълнението на плана ще бъдат изразходвани 2 млрд.лв., като в тях не влизат парите за самолетите. След като групата си свърши работата, министърът на отбраната трябва да придвижи проекта до правителството и парламента, както изисква законът....... Прочети още  

 
05.07.2011, 14:22

Четирима войници на НАТО са били убити в източната част на Афганистан

Четирима войници на НАТО са били убити днес при две нападения в източната част на Афганистан, предаде АФП.

Трима войници са загинали при взрив на саморъчно направена бомба. Животът на четвъртия е отнет при нападение на талибани. Не се съобщава точното място, на което са станали инцидентите. Няма информация и за националността на загиналите. Още за Афганистан

 
05.07.2011, 14:03

Боен кораб на САЩ посети Владивосток


Американската ракетна фрегата USS Ford FFG 54 днес завърши първото си приятелско посещение в главната база на Тихоокеанския флот на Русия. Военните моряци на САЩ бяха гости на Владивосток в продължение на четири дни.

Според командира на кораба, капитан втори ранг Доналд Фос, посещението  е предоставило възможност на американските моряци да починат след двумесечно плаване и да се запознаят със жителите  и забележителностите на новия за тях град. FFG 54 е представител на Трети флот на ВМС на САЩ, в зоната на който влиза източната част на Тихия океан.

 
05.07.2011, 13:35

Аню Ангелов предлага държавна агенция да се заеме с имотите на министерствата

Министърът на отбраната Аню Ангелов възнамерява да предложи на правителството да се създаде държавна агенция, която да се заеме с "утилизацията" (оползотворявянето) на всички имоти, които не са необходими повече на министерствата.

В коментар за работата в ресора му през последните две години като непостигната цел той посочи освобождаването от ненужни дейности и ненужни на министерството имоти.

През 2010 г. за дейности към Българската армия и Министерството на отбраната на български компании са изплатени 336 млн. лева. За тази година е заложено около 302 млн. лева да бъдат изплатени на български доставчици и изпълнители, каза Ангелов.

На 1 юли обаче финансовият министър Симеон Дянков отчете, че към края на 2010 г. Министерството на отбраната е едно от ведомствата, които не са разплатили просрочените си задължения към бизнеса и така заедно с дълговете на други министерства държавата дължи на фирмите 206,5 млн. лв.

Според Ангелов е възможно поддръжката на френските вертолети "Кугър", а в бъдеще и на "Пантер", да бъде извършена от български фирми. Министърът каза още, че се очаква "не без основание" българска фирма или фирми да спечелят поръчка на агенцията на НАТО за доставки и поддръжка (NAMSA) за ремонт и модернизация на 36 вертолета Ми-17 от страни членки на Алианса.

Ангелов посочи още, че се разработва нов държавен военновременен план, за да се освободят значителни ресурси от суровини и материали, които сега фирмите са задължени да поддържат – възможно е в бъдеще да се складира готова продукция.

Експортният потенциал на отбранителната индустрия в България е съизмерим с този на енергетиката, отбеляза министърът на икономиката Трайчо Трайков.

/БТА/

 
05.07.2011, 13:12

Набират руски космонавти

Отрядът руски космонавти тази година ще се попълни с още петима души. Поредният набор ще бъде обявен в близко време.

Той за първи път ще бъде проведен в предприятията на космическия отрасъл, докато по-рано бъдещите космонавти се избираха предимно сред военните летци. Сега отрядът на космонавтите наброява 35 души. Особено строги изисквания се предявяват към физическото състояние на кандидатите за този отряд. Често кандидатите се провалят на изпитанията, свързани с въздействието на претоварванията. – Още Космос

 
05.07.2011, 12:41

Русия и НАТО ще проведат съвместни учения по защита на летища

Русия и НАТО планират да проведат съвместни учения по осигуряване на безопасност на гари и летища, съобщи генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. Според него следващата година в Париж и Санкт-Петербург ще бъде тестирана съвместно създадена система, предназначена за защита на гари и летища от терористични актове.

Генералният секретар отбеляза, че Русия и алиансът успешно реализират редица мерки, насочени към борба със съществуващите заплахи. Така например, кораби на Русия и страни от НАТО извършват патрулиране в рамките на борбата с пиратството, а миналия месец за първи път бяха проведени съвместни учения на бойната авиация.

 
05.07.2011, 11:30

Самолетоносачът HMS Illustrious се върна в състава на британския флот

Самолетоносачът HMS Illustrious преди ремонта

Самолетоносачът „Илластриз" клас "Инвинсибл" се върна в състава на ВМС на Великобритания след ремонт и незначителна модернизация, съобщава Strategy Page. Стойността на ремонтните работите са 60 милиона долара. До завръщането на "Илластриз" в състава на британския флот нямаше нито един самолетоносач - "Арк Ройял" беше изведен от строя през март 2011 година заедно с палубните изтребители BAE Harrier II.

Според плановете на МО на Великобритания, "Илластриз" ще бъде на служба във ВМС на страната до 2014 година, след което ще бъде изведен в резерв и продаден. През близките три години корабът ще бъде вертолетоносач, като в състава на авиогрупата му има 20 вертолета. Екипажа на кораба е съкратен от 1051 на 600 човека.

След като "Илластриз" бъде изведен от състава на ВМС на страната, неговото място ще заеме десантния вертолетоносач "Оушн", който в момента се ремонтира и модернизира. Този кораб е способен да превозва 840 морски пехотинеца и 40 различни бронемашини. Авиогрупата му се състои от 18 противолодъчни и многоцелеви вертолета.

През 2016 година в състава на британския флот ще трябва да влезе самолетоносача "Куин Елизабет", който в момента се строи от компанията BAE Systems. През 2018 година се планира военните да получат самолетоносача „Принс оф Уелс" клас „Куин Елизабет", който ще има на въоръжение американски палубни изтребители F-35C Lightning II. – Още самолетоносачи на Великобритания

 
05.07.2011, 09:02

ВВС на Япония загубиха изтребител F-15

Изтребител F-15

Изтребител F-15 на Силите за самоотбрана на Япония изчезна от радарите по време на полет край остров Окинава, съобщава агенция "Киодо".

Свръзката със самолета, изпълняващ тренировъчен полет, е била загубена днес сутринта, около 10:30 местно време, съобщава военното ведомство на страната.

В момента на изчезване от радари машината се е намирала на около 180 километра северозападно от град Наха, остров Окинава.

По предварителна информация, самолетът е претърпял крушение – на повърхността на морето в предполагаемото място на падане са открити маслени петна.

За сега не се съобщава колко членен е бил екипажа на изтребителя. Общо във ВВС на Япония на въоръжение има около 180 изтребителя F-15. – Още за F-15

 
05.07.2011, 08:36

Изнасяме софтуер и ракети за НАТО

Предприятията от отбранителната промишленост да  акцентират върху развитието на приоритетни области като  боеприпаси и стрелково оръжие, неуправляеми и управляеми ракети и софтуер. Целта е да се повиши конкурентоспособността им, а продукцията да се изнася и за армиите от страните членки на НАТО и ЕС.

Това е заложено в проектостратегия за развитието на българската отбранителна технологично-индустриална база, която е приета от Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс. Секретарят на съвета Светослав Спасов ще представи документа днес на конференция под патронажа на премиера Бойко Борисов.

В момента продукцията на отбранителната индустрия е едва 0,5% от относителния дял на промишлеността в БВП, се посочва в проекта на стратегията.

/Монитор/

 
05.07.2011, 07:33

Австралийски военнослужещ е загинал в Афганистан

Австралийски военнослужещ е бил застрелян в главата в резултат на сблъсък с екстремисти в Южен Афганистан, заяви австралийският министър на отбраната Дейвид Хърли, цитиран от АФП.

С това общият брой на загиналите в конфликта австралийски военни от 2001 г. достигна 28 души, седем от които през тази година.

 
4 юли
 
04.07.2011, 20:30

Фирми бойкотират армията за нови униформи

Шивашките фирми бойкотират Министерство на отбраната. Нито една от 1200-те шивашки фирми не е закупила лиценз, за да започне да шие нови униформи на военнослужещите. От военното ведомство поясниха, че повечето фирми били уведомени, но нямат идея защо се бавят.

МО вече въведе експериментално нова система за снабдяване на военнослужещите с униформено облекло. Тя дава възможност военнослужещите да купуват това, което им е необходимо, директно от фирми производителки, сключили лицензионен договор с МО. Финансовите средства за различните артикули ще бъдат осигурявани от определените годишни лимити за униформено облекло - за войници 440 лв., за офицерски кандидати, старшини и сержанти - 520 лв., за офицери - 600 лв., и за генерали - 700 лева.

Все още обаче не е ясно как ще се осъществи контролът над фирмите, за да не възникнат уговорки между военнослужещите и производителите.

Ако се установи отклонение от качеството на дизайна, фирмата ще бъде санкционирана с отнемане на правото да ползва повече патента и да шие облекла за военните.

С новата система ще се избегне покупката на излишни униформи, тъй като военнослужещите ще си купуват дрехи съобразно потребностите. От военното ведомство съобщиха, че в момента има около 9000 залежали униформи от най-малките и най-големите размери.

/Сега/

 
04.07.2011, 18:16

ВМС на Гърция снеха от въоръжение дизеловата подводница „Главкос”

Военноморските сили на Гърция официално обявиха, че са извели от състава подводницата Glafkos S-110, проект „Тип-209/1100”. Церемонията по снемане от въоръжение на подводницата, прослужил около 40 години, се е състояла в военноморската база „Саламис”.

 
04.07.2011, 17:26

Великобритания започна да съкращава ядреното си оръжие

Министерството на отбраната на Великобритания пристъпи към съкращаване на ядрения арсенал на страната в съответствие на изискванията на Стратегията за национална безопасност, обнародвана през октомври 2010 година, съобщава Defence Talk. В рамките на процеса ще бъдат съкратени ядрени бойни глави и ракети.

Документът, който бе публикуван миналата година, предвижда намаляване на количеството на бойните глави на борда на всяка стратегическа подводница клас "Венгард" от 48 на 40 единици. Всяка такава подводница, оборудвана с 16 шахти за балистични ракети с морско базиране Trident D5, трябва да носи не повече от осем ракети. Общото количество на бойните глави на въоръжение във Великобритания трябва да бъде намалено от 160 на 120 единици.

В момента една подводница вече носи бойно дежурство с намалено до 40 бойни глави въоръжение. Сега във ВМС на страната на въоръжение има четири атомни подводници клас "Венгард": "Венгард", "Викториос", "Виджилант" и "Венджеанс". Общият размер на ядрения арсенал на Великобритания, включващ и бойните глави, които не са на въоръжения, но се съхраняват в складове, трябва да бъде съкратен до 180 единици до средата на 2020 година.

 
04.07.2011, 17:02

Гранично-полицейският кораб „Обзор” ще участва в учението „Черноморски ястреб – 2011”

Граничен кораб "Обзор"

На 5 и 6 юли ще се проведе учението "Черноморски ястреб - 2011", в което ще вземат участие представители на граничните служби/ бреговите охрани на България, Румъния, Украйна, Русия и Турция. По време на учението ще се отработват практически задачи, свързани с обмен на информация за кораб-нарушител, извършване на проверка и задържане. Досега в такъв вид учения са участвали по две черноморски страни.

Тази година за първи път ще се проведат реални действия в Черно море с кораби на петте държави. Учението ще премине на два етапа. На 5 юли ще се обменя информация между националните координационни центрове на държавите за действията на подозрителен съд, превозващ опасен товар към пристанище от Черноморския регион. Практическата част ще се проведе на 6 юли в североизточната част на Черно море, близо до териториалното море на Русия между Анапа и Новоросийск.

България ще бъде представена с гранично-полицейския кораб „Обзор”. По време на втория етап той ще участва в конвоирането на заподозрян за контрабанда с акцизни стоки кораб и извършването на бордова проверка съвместно с група от Русия. Целта на учението е да се изработи алгоритъм на съвместните действия на граничните служби при оперативно реагиране на типови ситуации, свързани с пресичане на незаконната дейност в Черноморския регион, търсене и спасяване, както и отработване на елементи от съвместно плаване.

/Maritime.bg/

 
04.07.2011, 13:28

Новата свръхзвукова ПКР „Хсьюнг Фенг-3” не успя да порази целта по време на учения

ПКР „Хсьюнг Фенг-3”

Министерството на отбраната на Тайван потвърди съобщението за неудачен пуск на новата тайванска противокорабна ракета, която не успя да порази целта по време на учения, заради проблеми със програмното осигуряване.

Това не е първи неудачен пуск, който се получава при ракетни изпитания от ВС на Тайван. По време на мартенските учения целите не можаха да поразят американската AIM-7 „Сперроу” и френската MICA. На 18 януари на ракетния изпитателен полигон „Хьюпенг” (Jiupeng) на югоизточното крайбрежие на Тайван бяха проведени пускове на ракети от 11 различни типа, като от общо 19 ракети 6 не са успели да поразят целта.

ПКР „Хсьюнг Фенг-3” развива крейсерска скорост от 2М. Обсега на действие на ракетата е до 130 километра. Дължината е около 6,1 м, а масата – около 1,3 т.

Според неофициална информация, стойността на всяка ракета се оценява на 100 млн тайвански долара (3,45 млн дол).

 
 04.07.2011, 12:50

Тактико-специално занятие за сертифициране на рота СИМИК

Тактико-специално занятие за сертифициране на рота СИМИК като декларирано формирование на НАТО ще се проведе в периода от 5 до 7 юли 2011г. във военно формирование 28 610 – София. Ротата е от състава на Сухопътни войски.

По време на занятието ще бъдат отработвани задачи свързани с осъществяването на взаимодействие с представители на международни, правителствени и неправителствени организации.

Сертифицирането ще се проведе под мониторинга на представители на Командването на силите на НАТО в Мадрид.

/MO/

 
04.07.2011, 12:44

Правят извънредни щатове на Военна академия

Полковник прави новите извънредни щатове на военна академия “Г.С. Раковски”. Полковник Захарин Марков, дошъл през миналата година като заместник на военната Алма Матер, с протекцията на военния министър, се е заел със задачата да прекрои структурата на  образователното ведомство. Докато началник на ВА е генерал-майор Георги Георгиев на гореспоменатия полковник не са му поставяни почти никакви задачи. С идването начело на комодор Димитър Ангелов на полковник  Марков му е гласувано доверие и той без да чака взема диригентската палка на реформаторството.

Запознати с кадровия кипеж разказват, че на първо време полковникът е  направил клетка за себе си. Той ще стане първи заместник-началник на Военна академия на мястото на досегашния – полковник доцент  Валери Иванов. Нещо повече, предложил е длъжността му да е на полковник първа степен, каквито са само на началника на канцеларията на  Щаба на отбраната и на командира на Националната гвардейска част. А най-куриозното е, че самият полковник, който реди щатовете, трябва да напусне редовете на Българска армия идната пролет, поради навършване на пределна възраст.

В резултат на новата реформа на ВА се очаква да паднат цензът и рангът на преподавателските и някои от другите длъжности .  Новите щатове се предвижда да влязат в сила през септември.

/Otbrana.com/

 
04.07.2011, 11:23

Китай купи руски двигатели за половин милиард долара

Авиационен двигател АЛ-31ФН

Руската компания "Рособоронэкспорт" и министерството на отбраната на Китай са сключили контракт за доставка на азиатската страна на 123 двигателя АЛ-31ФН на обща стойност 500 милиона долара, съобщава вестник "Ведомости".

Първите 13 двигателя ще бъдат доставени на клиента до края на тази година, а останалите до края на 2013 година. Изпълнител на контракта ще бъде московския завод "Салют".

Двигателите АЛ-31ФН се използват широко в китайските изтребители J-10 и J-11 (изменени копия на Су-27). Китай регулярно купува руски силови установки, понеже двигателите за бойните самолети, които се произвежда в страната са с ниска надеждност. През 2003 година МО на Китай закупи от Русия 54 двигателя, през 2007-ма - 100, а през 2009-та - 122. Предполага се, че голяма част от купените двигатели са били поставени на експортни версии на китайските военни самолети по искане на клиентите. – Още авиационни двигатели

 
04.07.2011, 10:44

Финално прочистване в Челопечене от 5 юли

Операцията „Горещо лято - 2011”, с която районът на Челопечене ще бъде окончателно прочистен от невзривили се боеприпаси и осколки, стартира на 5 юли. Това съобщи за в. „Българска армия” заместниик-министърът на отбраната Валентин Радев. Вече има заповеди на министъра на отбраната Аню Ангелов и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов за операцията.

Започваме от територията на район номер 3, каза Радев. Очаква се специалисти и техника от САЩ да помогнат в разчистването на епицентъра на взрива, водните огледала и река Лесновска, места, за които у нас нямаше подходяща техника.

По думите на Радев, досегашното забавяне се е дължало именно на очакването на тази помощ. Сега, когато тя вече е осигурена, се надявам до края на годината да приключим и районът на Челопечене да е напълно и окончателно прочистен, изтъкна заместник-министърът на отбраната.

 
04.07.2011,10:25

Южнокорейски моряк уби трима свои колеги

Командос от южнокорейския военноморски флот откри огън срещу колегите си, като уби трима души и рани двама, съобщи министерството на отбраната на страната. Ефрейторът открил огън, докато бил на пост на остров Гангхва, западно от столицата Сеул, допълни министерството, без да дава повече подробности. То уточни обаче, че в инцидента са били замесени само южнокорейски войници. Подобни инциденти са се случвали и в миналото в южнокорейската армия.

/АФП /

 
04.07.2011, 09:43

Планина от проблеми пред новия шеф на Пентагона

Разстоянието от централата на ЦРУ - разузнавателно управление, оглавявано от Лион Панета две години - до Пентагона, който от днес ръководи като министър на отбраната, не е голямо. Зад двата поста обаче стоят два различни свята.

Като размер, обхват и разполагаеми държавни средства министерството на отбрана изглежда нищожно в сравнение с ЦРУ. И макар да познава добре материята в сферата на националната сигурност, мащабът на предизвикателствата, които очакват Панета в Пентагона - от войните в Ирак и Афганистан до вътрешните бюрократични боричкания в министерството и конфликтите с Конгреса - едва ли може да бъде по-голям. .......... Прочети още

 
04.07.2011, 08:15

Книга за реформите и риформите на армейския преход, за бъдещето на Българската армия

Представянето в София на “Офицерите между стратегията и политиката” на полковник от резерва Христо Каленицов ще бъде  на 6 юли от 16.00 часа в Руския културно информационен център………. Прочети още

 
04.07.2011, 08:12

Тайван ще модернизира 71 изтребителя Ching Kuo

Тайван ще модернизира 71 изтребителя F-CK-1Ching Kuo (производство на тайванската компания Aerospace Industrial Development), което ще струва на данъкоплатците 588 милиона долара. В рамките на проекта ще се инсталират нови цветни многофункционални дисплеи, ще се усъвършенства РЛС и системата за РЕБ.

Досега са модернизирани шест изтребителя, а в следващите три години програмата ще обхване още 65 самолета от общо намиращите се на въоръжение 130.

Независимо от този проект ВВС на Тайван сериозно изоставят от тези на Китай, които планомерно усъвършенстват изтребителите си Chengdu J-10, Shenyang J-11 (копие на Су-27) и Су-30 до съвременните стандарти.

От 2006 година Тайван полага усилия да закупи 66 изтребители F-16C/D, но администрациите на Буш и Обама отказват тази сделка, за да не застрашат връзките на САЩ с Китай.

/Pan.bg/

 
04.07.2011, 08:05

Расмусен се надява на засилено сътрудничество НАТО-Русия

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази надежда за по-тясно сътрудничество между военнослужещите на Русия и алианса в бъдеще, отбелязвайки че има възможности за такова взаимодействие както по оперативни въпроси, така и за обмяна на опит. В интервю за "Российская газета" Расмусен посочва, че сътрудничеството между военните на Североатлантическия пакт и Русия е получило нов импулс след срещата на върха в Лисабон. В началото на юни в Средиземно море бяха проведени международните учения "Болд Монарх 2011". Те се превърнаха в една от най-важните прояви на сътрудничество между Русия и алианса през тази година. В техните рамки бяха демонстрирани редица спасителни операции. В хода на ученията руска подводница бе посетена от началника на Генералния щаб на руската армия армейски генерал Николай Макаров и от офицери на НАТО. Расмусен отбелязва по този повод, че пактът не представлява заплаха за Русия. "По-добър начин за подобряване на безопасността от добрите отношения с най-важния съсед няма", изтъква в интервюто генералният секретар Расмусен.

/БГНЕС/

 
3 юли
 
03.07.2011, 23:32

Индия ще ремонтира 30 военнотранспортни вертолета Ми-171V

Вертолет Ми-171V на индйските ВВС

Индия е публикувала запитване за предложения RFP (request for proposals) за капитален ремонт на 30 военнотранспортни вертолета Ми-171V. Според информация на "Флайт интернешнл", работите предвиждат транспортиране на машините зад граница, където трябва да бъдат заменени двата винта, акумулаторните батерии и горивните резервоари. Освен това на технически преглед и ремонт ще бъдат подложени подемните механизми, въоръжението и системите за противодействие.

Тридесетте вертолета Ми-171V се намират на въоръжение от 8 години и всяка машина е налетяла около 2 хиляди часа, което е рекорден показател. ВВС на Индия предполагат, че ремонта на всяка машина ще продължи около 10 седмици. – Още за Ми-171V

 
03.07.2011, 19:27

БСП извади бригаден генерал срещу Лечков

Бригаден генерал Кольо Милев

Бившият командир на 61 Стрямска механизирана бригада, генералът от резерва Кольо Милев е кандидат на БСП за кмет на Сливен. Това решиха сливенските социалисти в събота. На конференцията надделяла подкрепата за 58-годишния възпитаник на ВНВУ "Васил Левски", под чиeто командване карловската механизирана бригада премина през сертифицирането на НАТО за участие в пълния спектър на операциите на Алианса. През пролетта на 2006 г. Милев е бил главен координатор на поделенията от армията, участващи в мероприятията по недопускане на наводнения по поречието на река Дунав от Ново село, Видинско до Силистра.

 
03.07.2011, 19:10

Планът за изтегляне от Афганистан е излишен риск

Високопоставени американски законодатели днес осъдиха плана на американския президент Барак Обама за военно изтегляне от Афганистан, предава АФП. Те подчертаха, че планът няма подкрепата на американските военнокомандващи и че е „заплаха” за отбелязания миналата година прогрес.

Според републиканския сенатор Джон Маккейн темпът на планираното изтегляне, включително на 33 хиляди души до края на следващото лято, е „излишен риск и затова няма военен лидер, който да го препоръча.

Той направи изявлението си в Кабул, и беше подкрепен от колегите си Линдси Греъм и Джо Либерман, с които е на посещение на американските военнослужещи.

По-рано високопоставеният американски генерал Дейвид Петреъс и председател на обединения комитет на началник-щабовете на САЩ адмирал Майк Мълън, заявиха, че планът на Обама е по-агресивен, отколкото са „препоръчвали”.

В края на миналия месец Обама заяви, че тази година ще бъдат изтеглени 10 хиляди военнослужещи, а 33 хиляди военни ще се завърнат в родината си до следващото лято. Той посочи серия изтегляния, които ще доведат през 2014 година до пълно предаване на афганистанските сили на отговорността за сигурността.

В момента в Афганистан има 150 хиляди чуждестранни военнослужещи, 99 хиляди от които са от САЩ.

/ИА „Фокус”/

 
03.07.2011, 13:00

Погледнете нагоре! Русия може да сваля с лазерно оръдие спътници на САЩ

В миналото, в началото на 80-те години съветските инженери започнаха да оборудват Ил-76" с лазерно оръжие. Ние използвахме два модела на самолета, "Falcon-Echelon", вероятно като противовес на опитите на САЩ да създаде флота от реактивни самолети, способни да унищожават ракети. Но, когато Съветският съюз се разпадна, програмата "Falcon-Echelon" също замря.......... Прочети още

 
03.07.2011, 11:30

Белгия ще съкрати двойно военния си контингент в Афганистан

Белгийското правителство одобри двойно съкращаване през 2012 г. на военния контингент на страната в Афганистан, предаде РИА Новости.

Става въпрос за „пълно изтегляне в течение на 2012 г. на военния контингент, който от 2003 г. осигуряват защита на летището в Кабул”, а именно 325 военнослужещи.

В момента в Афганистан има 580 белгийски военни. Освен в Кабул, белгийски военнослужещи има и в провинциите Кандахар и Кундуз.

 
03.07.2011, 10:36

Една жертва и 4 -ма пострадали след взрив във военен завод в Испания

Един човек загина, а четирима пострадаха при взрив в испански военен завод, съобщи Асошиейтед прес. Един от ранените е в тежко състояние. Заводът е използван предимно за утилизиране на касетъчни бомби. Предполага се, че експлозията е станала в пещ, използвана при унищожаването на боеприпасите. Причината за взрива засега не е известна.

Касетъчните бомби представляват артилерийски снаряди, бомби или ракетни бойни глави, пълни с малки взривни устройства, които се разпръскват на голяма площ и често остават неизбухнали с години, докато някой не се натъкне на тях. Те са причина за много смъртни случаи и осакатявания на цивилни във военно и

мирно време.

Миналата година влезе в сила международен договор за тяхната забрана, който беше подписан от 58 държави, сред които е и Испания.

Не се знае какъв е произходът на боеприпасите, унищожавани в завода край град Ел Гордо в областта Кастилия - Ла Манча. В миналото Испания е произвеждала касетъчни бомби.

/Ekipnews.com/

 
03.07.2011, 09:18

И Лондон с график за изтегляне от Афганистан

Великобритания се очаква да обяви тази седмица, че ще изтегли близо около 800 военнослужещи до края на следващата година, прогнозира в. „Сънди таймс".

След като американският президент Барак Обама обяви ускореното поетапно изтегляне на военните от Афганистан, европейските лидери също изразиха намеренията си да започнат да връщат контингентите си.......... Прочети още

 
03.07.2011, 09:14

Канада прави военни маневри в Арктика

Канада ще проведе през август най-големите за последните години военни маневри в Арктика, съобщи по време на своето посещение в Кандахар военният министър Питър Маккей.

Кодовото название на операцията е „Нанук" и в нея освен пехота ще участват и ВВС, и ВМС на Канада. Близо 1000 военни и резервисти ще демонстрират умения за водене на бойни действия в региона на Северния полюс......... Прочети още

 
03.07.2011, 08:44

Кораби на руския Тихоокеански флот изпълниха съвместно изстрелване на ракети по морска мишена

Тактическа група бойни кораби на руския Тихоокеански флот (ТОФ) успешно изпълни съвместно изстрелване на ракети по морска надводна мишена в рамките на учения, които започнаха в събота в залива Петър Велики близо до Владивосток, съобщи говорителят на командващия Тихоокеанския флот, капитан първи ранг Роман Мартов, цитиран от РИА Новости.

„Плановото тактическо учение се провежда в рамките на лятната бойна подготовка. В хода на маневрите успешно е извършен едновременен съвместен пуск на ракети от няколко кораби. Всички ракети поразиха мишената”, уточни говорителят. – Още за ТОФ

/ИА „Фокус”/

 
 2 юли
 
02.07.2011, 23:00

ВВС на Великобритания атакуваха лагер на Муамар Кадафи

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че британски хеликоптери „Апачи” в ранните часове на събота са нанесли удари по военния лагер на силите на либийския лидер Муамар Кадафи „Ал Маях”, недалеч от центъра на петролната промишленост Аз Зауия в западната част на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

„Лагерът се използваше от силите на режима като база, от която се предприемаха действия по сплашване на местното население”, заяви представителят на британското министерство на отбраната генерал-майор Ник Поуп. „Британските хеликоптери „Апачи” използваха противотанкови управляеми ракети клас въздух-земя „Хелфайър” и оръдия с лазерно насочване, за да унищожат и изведат от строя командно-щабните машини, бункера, предназначен за водене на огън, както и три бойни танка”, уточни генералът.

НАТО засилва въздушните удари по западните райони на Либия, които се контролират от Муамар Кадафи. Над 50 обекта с военно предназначение бяха унищожени в този регион през изминалата седмица, се посочва в разпространената днес сводка на командването на операцията на Алианса „Обединен защитник”.

/ИА „Фокус”/

 
02.07.2011, 22:09

Германия ще съкрати войските си в Афганистан с 500 военнослужещи

До края на годината Германия ще съкрати войските си в Афганистан с около 500 военнослужещи. В момента в азиатската страна се намират 4800 германски войници, съобщи началникът на генералния щаб на Бундесвера Фолкер Викер, цитиран от Ройтерс.

Той посочи, че Германия има за цел да съкрати контингента си с толкова войници, колкото бяха изпратени допълнително през миналата година (500).

„Това е планът, който ще се опитаме да спазим”, уточни Викер. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
02.07.2011, 20:18

Германия ще продаде 200 танка на Саудитска Арабия

Германия е разрешила продажбата на 200 танка „Леопард” на Саудитска Арабия след десетилетия на блокиране на продажбите на тежко въоръжение на близкоизточната държава, пише списание „Шпигел”.

Според източници на изданието федералният съвет за сигурност е одобрил продажбата миналата седмица. Саудитска Арабия иска да закупи 200 танка „Леопард 2А7+” на стойност милиарди евро.

От 80-те години на ХХ век Германия блокира продажбата на танкове „Леопард 2” на Саудитска Арабия заради страхове, че може да бъдат използвани срещу Израел. – Още за Леопард 2

/ИА „Фокус”/

 
02.07.2011, 18:16

Изстрелването на три спътника "Глонасс" от Байконур е планирано за края на октомври

Четири навигационни спътника "Глонасс-М" ще бъдат изстреляни до края на октомври, съобщава "Интерфаксу-АВН".

На 30 август от космодрума Плисецк ще бъде изстрелян един апарат, а на 25 октомври от космодрума Байконур още три апарата. – Още за Глонасс

 
02.07.2011, 12:42

US оръжейни концерни превземат света

Американското правителство предвижда ограничаване на оръжейните поръчки. Поради което производителите на оръжие от САЩ се ориентират към експорт, констатира в. “Лос Анджелис таймс”……. Прочети още

 
02.07.2011, 12:31

Първият от двата спътника ARTEMIS е заел нова лунна орбита

От НАСА са съобщили, че първият от двата лунни орбитални апарати ARTEMIS (Acceleration, Reconnection, Turbulence and Electrodynamics of the Moon’s Interaction with the Sun) е бил успешно разположен на окололунна орбита.

Според техническите данни, на 22 юни 2011, апарата ARTEMIS P1 е включил своите основни двигатели в спирачен режим, което е позволило на спътника да излезе на планираната орбита. Общо на апарата са били нужни три последователни импулси за да премине на нова траектория.

До сега апарата се намираше в така наречената точка на либрация - където апарата постоянно беше синхронизиран с въртенето на Луната.

Последният импулс на ARTEMIS P1 е бил направен на 27 юни 2011 г. в 16:04 , след което апаратът е заел окололунна орбита с височина 2400 мили. След два часа координаторите на спътника в калифорнийският университет Бъркли са получили потвърждение за преминаването на спътника на новата орбита. По думи на специалисти от НАСА, технически е можело да се разположи ARTEMIS P1 веднага на планираната динамична орбита, но необходимите за това маневри биха изразходвали голямо количество гориво.

Вторият апарат ARTEMIS P2 трябва да излезе на планираната орбита на 17 юли.

До преди известно време, двата апарата ARTEMIS се намираха в лунната Точка на Лагранж, място където земната гравитация и лунната гравитация въздействат на апарата с равна сила.

Главна задача на спътниците ARTEMIS е да направят тримерни изследвания на Луната. Също така апаратите ще изучават динамиката на магнитосферата, слънчевият вятър и космическата среда в продължение на следващите няколко години. – Още Космос

/Space News/

 
02.07.2011, 12:23

Апел на съюза на подводничарите в Република България

На свое редовно заседание, с протокол № 5/ 30.06.2011 година Управителният съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) взе решение да се обърне към ръководствата, и в тяхно лице към членовете на всички неправителствени организации (НПО) със седалище – гр. Варна, а така също и към общинските секции на национални и регионални НПО, със следния АПЕЛ........ Прочети още

 
02.07.2011, 12:18

„Екран” – последно действие в операта „Морска граница”

На морско-хипарския 1 юли във Варна бе открита Бреговата радиолокационна система „Екран“ за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница. Начинанието не пропусна нито един елемент от военния церемониал, гражданския протокол и църковния канон – оркестър, почетен караул, химн, речи, награди, рязане на трикольор, благословия на дядо владика, менче с вода, пита и шарена сол, разглеждане на „откритието”, брифинг за медиите. Постоянното присъствие като за дадения случай добави гранично-полицейски и задокеански акценти.......... Прочети още

 
02.07.2011, 10:23

Паметна плоча на граничаря Вергил Ваклинов и служебно куче Вихър ще бъде открита днес край Доспат

Паметна плоча на граничаря Вергил Ваклинов и служебно куче Вихър ще бъде открита днес от 12:00 ч. в местността Ваклинова чука до с. Бръщен, община Доспат. Това съобщи Ивайло Христов от интернет форум „Граничарите на България”.......... Прочети още

 
02.07.2011, 10:01

Първият полет на японският перспективен изтребител ATD-X вероятно ще е през 2014 г.

Изтребител Mitsubishi ATD-X Shinshin

Токио потвърди плановете си през 2014 година да извърши първия полет на прототипа на ‘стелт’ изтребителя Mitsubishi ATD-X Shinshin, като същевременно продължи конкурса за нов изтребител F-X. За пътви път Япония показва пълномащабен макет на ATD-X през 2008 година по време на авиоизложението Japan Aerospace. Според много експерти, отбелязвайки високата цена и големия риск при разработването на собствен ‘стелт’ изтребител, проектът ATD-X е опит на Япония да закупи американския F-22 Raptor на Lockheed Martin, нещо, което до сега е отказвано от САЩ.

Същевременно Япония е изпратила през април 2011 г. запитване за предложение (RfP) за нов изтребител, който да замени японските F-4J Phantom. Кандидати за конкурса са F/A-18E/F Super Hornet на Boeing, Typhoon на Eurofighter F-35A Lightning II на Lockheed. Първоначално Япония обяви, че се касае за 12 самолета, но по време на изложението в Париж Боинг съобщи, че проектът F-X е за 42 изтребители. Япония планира новите изтребители да бъдат приети на въоръжение през 2016 година.

/Pan.bg/

 
02.07.2011, 09:53

Летецът на катастрофиралия на 28 юни изтребител F-16 е загинал

ВВС на САЩ съобщиха, че екипите за търсене и спасяване са открили окончателни доказателства, че летецът на катастрофиралия на 28 юни изтребител F-16 е загинал. Както вече съобщихме, на 28 юни 2011 г. в 17:30 часа местно време, американски изтребител F-16C Fighting Falcon от военновъздушната база Nellis се разбива на 20 км от градчето Калиенте (щат Невада) по време на тренировъчен полет. Изтребителят е изпълнявал рутинен полет в рамките на програма за обучение за водене на въздушен бой. Започнато е разследване за откриване причините за катастрофата.

Военновъздушната база Nellis е с най-интензивна летателна дейност в американските ВВС – годишно там се изпълняват над 42 000 полета. – Още за F-16

/Pan.bg/

 
02.07.2011, 09:45

Китай създава конкурент на БЛА Global Hawk

Новия апарат Xianlong

Китай разработва височинен стратегически безпилотен летателен апарат (БЛА) с голяма продължителност на полета, който може да конкурира американския RQ-4 Global Hawk, съобщава портала China Defense Mashup.

Предполага се, че името на новия апарат е Xianlong. Доскоро се съобщаваше, че Китай само смята да започне реализацията на този проект, модел на който бе показан на изложението в Чжухае през ноември 2010 година. От снимката се вижда, че апарата е с реактивния двигател и „класическата” стреловидност на крилата.

Техническите характеристики на Xianlong за сега не са известни. – Още БЛА

 
02.07.2011, 08:38

Изстрелването на ракета „Ариана” беше отложено заради технически проблем

Технически проблем е довел до отлагане на изстрелване на ракетата-носител „Ариана” от космодрума Куру във Френска Гвиана, съобщават от европейската космическа агенция „Ариенспейс”, предаде РИА Новости.

При финалното обратно броене е било установено, че клапан във водородния двигател с течно гориво, е останал отворен.

Новата дата на изстрелването ще бъде обявена впоследствие. Ракетата трябваше да изведе в орбита телевизионни спътници от Люксембург и Япония. – Още Космос

 
02.07.2011, 00:06

Командирски катер отплава от ВМС към БЧК

На 1 юли в 11 часа на Морска гара Варна са състоя ритуал по даряването от Министерството на отбраната на Българския червен кръст на спомагателен катер Проект 16......... Прочети още

 
 1 юли
 
01.07.2011, 20:00

Руски специалисти за „Мистрал” ще преминат подготовка във Франция

 Хеликоптероносач „Мистрал”

Русия ще изпрати във Франция 70 военни специалисти  за подготовка за експлоатация на хеликоптероносачите „Мистрал” За това съобщи днес министърът на отбраната на Русия Анатолий  Сердюков. Едновременно с това в Русия ще се готвят два екипажа за „Мистрал”, добави той.

Отговаряйки на въпрос за мястото на базиране на „Мистрал” Сердюков съобщи, че се планира те да бъдат в състава на Северния и Тихоокеанския флот.

През юни беше подписан контракт на стойност 1,2 млрд. евро за строителството на два френски хеликоптероносача „Мистрал” за ВМФ на Русия. Първият кораб трябва да постъпи в руския флот след три години. – Още за Мистрал

 
01.07.2011, 19:32

Въвеждат нова нормативна база във ВВС

На 4 и 5 юли в авиобаза Граф Игнатиево под ръководството на началника на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще се проведе летателно-методически сбор с участието на ръководен летателен състав от Щаба и авиационните формирования на ВВС.

Целта на сбора е формиране на единно разбиране по прилагане на новите документи, регламентиращи летателната дейност с военни въздухоплавателни средства.

Новата нормативна база се основава на изцяло нова философия. При разработването й са използвани нови стандарти и подходи, които са в съответствие с най-добрите практики в страните-членки на НАТО.

Изготвените директиви и ръководства касаят процесите по планиране, организиране, провеждане, управление, осигуряване, отчет и контрол на летателната дейност. При разработването им участваха експерти от Щаба на ВВС и подчинените авиационни формирования.

Досега действащата нормативна база е от 70-години на миналия век. В началото на 2010 година ръководството на Военновъздушните сили изведе като приоритетна задача процеса по разработване на новите нормативни документи.

Настоящия летателно-методически сбор е заключителния етап от процеса по изучаването и прилагането им в авиационните формирования.

Преди откриването на сбора на 4 юли пред целия личен състав на авиобаза Граф Игнатиево генерал-майор Попов ще връчи нагръдните знаци за присвоена степен за класна специалност „Военен пилот – първи клас” на самолет МиГ-21 на летците-изтребители майор Георги Белев, капитан Атанас Сираков и капитан Валентин Терзиев.

/Otbrana.com/

 
01.07.2011, 18:30

Компанията „Текстрон” ще достави на СВ на САЩ 65 нови ББМ M-1117

Командването на Сухопътните войски на САЩ е сключило с компанията „Текстрон мерин енд ленд системз” контракт за допълнителна доставка на 65 бойни бронирани машини M-1117 ASV. Стойността на съглашението е 49,6 милиона долара. – Още за М-1117

 
01.07.2011, 17:03

Сухопътните войски на Бразилия поръчаха поредната партида танкове „Леопард-1A5 BR”

Танк „Леопард-1A5 BR”

В Бразилия е доставена поредната партида основни бойни танкове (ОБТ) „Леопард-1A5 BR”, получени от състава на ВС на Германия.

Според информация на „Инфодифенса”, разтоварването на доставената с морски транспорт техника е станало на 24 юни в пристанището Риу Гранди (Rio Grande). Партидата е включвала 38 танкa “Леопард-1A5 BR.

ОБТ трябва да бъдат доставени на полигона в гр. Санта Мария (щат Риу Гранди ду Сул, Rio Grande do Sul). На този полигон те преминат през редица двуседмични  тестове преди да бъдат изпратени в бойните поделения.

Предадените ОБТ са от числото на намиращите се на съхранения във ВС на Германия в съответствие с междуправителствената спогодба, подписана през декември 2006 година. Контракта предвижда доставката на 270 единици техника, включително 250 ОБТ „Леопард-1A5”(220 машини за бойните подразделения и 30 – за резервни части), 7 бронирани ремонтно-евакуационни машини „Бергепанцер”, 4 танкови мостопоставача „Брюкенлегепанцер Бибер”, 4 бронирани инженерни машини „Пионирпанцер”и 4 бронемаши „Фаршулпанцер” в конфигурация за подготовка на механик-водачи. Контракта предвижда също доставката на тренажори, осигуряване на материално-техническо обслужване и интеграция на бразилските подсистеми в продължение на една година след доставката им, обучение ба личния състав от ВС на Бразилия.

В края на декември 2008 година Федералната агенция за отбранителни технологии и покупки (BWB) на Германия избра компанията „Краусс-Маффей Вегманн” (KMW) за генерален подизпълнител за извършване на ремонта и модернизацията на ОБТ за ВС на Бразилия. През октомври 2009 г. компанията официално предаде на СВ на Бразилия първата партида техника: 29 ОБТ, 7 БРЕМ, 4 мостопоставача, 4 бронирани инженерни машини, няколко тренажорни комплекса за тренировка на механик-водачи и мерачи. Тази техника официално пристигна в Бразилия през декември 2009 година.

Танковете „Леопард-1A5 BR” ще заменят остарелите леки американски танкове M-41 (112 от тези машини са били модернизирани до версията M-41A3C „Каксиас”) и M-60A3. През 1997 година ВС на Бразилия вече получиха от Белгия 81 танка „Леопард-1BE” („Леопард-1A4”). – Още за „Леопард-1”

 
01.07.2011,l 16:23

Първата дизелова подводница проект 636 ще бъде доставена на Виетнам през 2014 година

Подводница проект 636

Първата дизелова подводница (ДП) проект 636 ще бъде доставена на ВМС на Виетнам през 2014 година, заяви за ИТАР-ТАСС ръководителят на делегацията на „Рособоронэкспорт” на салона МВМС-2011 Олег Азизов.

Според неговите думи, „подводниците ще бъдат доставени на клиента в щатна комплектация с ракетен комплекс „Клаб”.

Русия и Виетнам подписаха контракт за доставка на шест ДШ проект 636 „Кило” на 15 декември 2009 година по време на визитата на премиера на Виетнам Нгуен Тан Зунг в Русия. Стойността на контракта е около 2 милиарда долара. Тази сума не включва разходите за създаване на инфраструктурата за базиране и ремонт, осигуряване и обучение. Първата ДП за виетнамските ВМС вече е заложена в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи”. – Още за проект 636

 
01.07.2011, 15:25

Преназначаването на генералите и адмиралите е факт

Указът на президента за промяна на наименованията на някои длъжности, изискващи висши офицерски звания, е публикуван в днешния брой на Държавен вестник. В резултат на това са обнародвани още укази за преназначаване на 11 генерали и адмирали и за освобождаване на един от длъжност....... Прочети още

 
01.07.2011, 15:21

Министерството на отбраната на Русия ще създаде две арктически бригади

За защита на икономическите и другите руски интереси в Арктика министерството на отбраната планира създаването на две армейски бригади, съобщи министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков, цитиран от Интерфакс.

„Генералният щаб в момента разработва плановете за създаването на две такива съединения. В плановете трябва да бъдат избрани местата на дислокация, въоръжението, числеността и инфраструктурата. Възможно е това да бъдат Мурманск, Архангелск или други места”, посочи Сердюков пред журналисти.

/ИА „Фокус”/

 
01.07.2011, 12:25

Оръжието на Русия: Су-39

Су-39

Анализът на бойните действия на авиацията във военните конфликти през последните години показа високата ефективност на специализираните щурмови-самолети, предназначени преди всичко за  унищожение на бронирана техника и жива сила на противника непосредствено на бойното поле (в това число и на малки височини). Общо до сега такива самолети бяха два: американският А-10 и руският Су-25. Но неотдавна се появи трети - най-новият руски Су-39, който взе най-доброто от предшественика си Су-25, преминал през най-строга проверка в много локални войни.

Новият самолет Су-39, по класификацията на НАТО- Frogfoot може да изпълнява най-различни бойни задачи. Така например, борбата с танкове за Су-39 е важна, но не доминиращата, както при предшественика. Предполага се, че самолетът ще може ефективно да унищожава кораби в крайбрежните зони, транспортната и фронтовата авиация на противника. В частност, Су-39 е способен да води пълноценен въздушен бой, за което в арсенала му бяха включени ракети „въздух-въздух” с максимална далечина на изстрелването до 110 км.

За унищожение на корабни групировки на противника са предназначени противокорабни ракети. Борбата с радиолокационните станции на противника се осъществява от противорадиолокационни ракети. Арсеналът на средствата за щурмуване се попълни от високоточния ракетен комплекс „Вихър”. Бяха преработени системите за изобразяване на информацията и навигационното оборудване (в частност беше установена спътникова навигация ГЛОНАСС). При това Су-39 не само запази свойствената на предшественика маневреност, но  дори я подобри благодарение на установката на специални системи за оптично-радиоелектронна борба. Бронирането е напълно запазено. Максималната маса на излитане на самолета в сравнение с базовия вариант е увеличена с 3 тона. Благодарение на универсалността на Су-39 по решаване на различни задачи, някои експерти го причисляват не към щурмовите самолети, а към  многоцелевите ударни самолети. – Още за Су-39

 
01.07.2011, 11:00

Няма да допуснем НАТО до "червения бутон"

Русия няма намерение да допуска натовски военни до своите командни пунктове, в случай че бъде създадена колективна система за противоракетна отбрана, заяви в интервю за Интерфакс посланикът на Русия в Атлантическия алианс Дмитрий Рогозин. "Няма как някой да бъде допуснат до този виртуален червен бутон, който е любима тема на някои медии. Това е невъзможно. Няма да допуснем никакъв контрол върху системата на нашите стратегически ядрени сили и системата за въздушно-космическа отбрана. Те винаги ще бъдат под руския суверенен национален контрол", подчерта Рогозин. Според него този принцип ще бъде реципрочен.

/ БГНЕС/

 
01.07.2011, 10:38

Френски изтребители Rafale кацат аварийно в Малта

Два френски изтребители са кацнали снощи аварийно на международното летище в Малта. Според информация на местните медии причината за аварийното кацане е технически проблем с един от самолетите.

Това е първият случай, когато най-модерният френски изтребител каца в Малта. До сега по време на кампанията срещу Либия в Малта са кацали поради технически проблеми или недостатъчно гориво няколко изтребителя MirageF1, Mirage-2000 и два изтребител-бомбардировача Super Etendard.

/Pan.bg/

 
01.07.2011, 09:51

Джулая морнинг и за Българската армия

Хиляди ще посрещнат Джулая  – и по морето, и далеч от него. Хиляди ще посрещнат изгрева /ако не е облачно/ с надежда за светлина и свобода.

За съжаление за някои този изгрев повече ще прилича на залез...

За българина от първи юли скачат  цените на тока и газа.

А  в  армията от днес  влизат в сила новият Устройствен правилник на МО и започва истинското изпълнение на Плана  за развитие на въоръжените сили до 2014 г.

От 1 юли  още 130  военни и цивилни служители в МО се уволняват от работа. В министерството  щатните бройки от 980 стават 796.

От днес в щаба на отбраната остават 218 щата. В съвместното командване на силите те ще са 150, в щаба на СВ – 184, на ВВС-119, в щаба на ВМС – 93. Със 7 процента се съкращава щаба на ВВС, с близо 30 процента щаба на Сухопътните войски.

От днес  Щабът по осигуряването и поддръжката ще бъде разформирован.

От днес  ще имаме само 34 генералски длъжности. Един бригаден генерал ще чака късмета си.

От 1 юли  Съвместното командване на силите и  щабовете на видовете въоръжени сили ще имат статута на юридически лица....

От 1 юли....

Джулая морнинг 2011 за уволнените от армията означава край на армейската реформа за всеки един от тях. Първи юли за едни е сватба, за други брадва. Министърът на отбраната Аню Ангелов, по подобие на своя премиер, ще получи поредната доза аплодисменти при откриване на бреговата радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морските граници «Екран» на ВМС във Варна точно днес. Ще участва и в други ритуали. / И той вече ходи с ножици в джоба си /  Може да види и изгрева, ако е слънчево.  Но за първоюлските жертви на уволненията в армията денят ще е облачен.

Едва ли някой ще се сети, че при освобождаване от служба със знамето трябва да си вземат сбогом  всички офицери, независимо от званието. Сбогуването със знамето не е ритуал само за генерали. Някъде  дори нямат знамена. В много структури дори не са дошли заповедите за уволнение. Офицери от Щаба по осигуряването, няма да отидат на работа, защото структурата няма да я има. Но не са уволнени. На работните си места ще се явят тези, които са преместени с вътрешна заповед  в командванията и дирекциите . Останалите ще чакат. Не всички, като някои генерали, са в заповед 918 в очакване на назначение. Повечето офицери ще са в щат 916 и ако не получат хабер, че някой ги иска, след време свалят пагоните. Това е Джулая за много офицери.

Juli Morning,  култовата песен на  Uriah Heep, e  един апофеоз на свободата.  Уволнението също е един вид свобода, тъжна свобода,  нови надежди, ново начало .Без пагони!

Juli Моrning!.......

/Otbrana.com/

 
01.07.2011, 09:40

Руският флот планира да получи до края на годината три атомни подводници

Mногоцелевата атомна подводница „Нерпа”

Руският военноморски флот планира да получи до края на годината три атомни подводници, съобщи главнокомандващият ВМФ на Русия адмирал Владимир Висоцки, цитиран от РИА Новости.

„Това са многоцелевата атомна подводница „Северодвинск”, стратегическата атомна подводница „Юрий Долгорукий”, както и „втори стратег” от тази серия „Александър Невски”, уточни Висоцки.

Главнокомандващият заяви също, че многоцелевата атомна подводница „Нерпа” К-152 на ВМФ на РФ ще бъде предадена на Индия до края на 2011 година. Индийският екипаж бил напълно готов за приемане на субмарината, която е преминала през всички изпитания. – Още руски подводници

 
01.07.2011, 09:00

САЩ - трилиони за война

За последните 10 години САЩ са изразходвали между 3,7 и 4,4 трилиона долара за войните, в които са замесени, обяви група експерти от Института за международни проучвания “Уотсън” към университета “Браун” в доклад, озаглавен “Цената на войната”, предаде Ройтерс. .........Прочети още

 
01.07.2011, 08:32

САЩ изразиха несъгласие с Русия за въоръжаването на либийската опозиция

САЩ оспориха твърдението на Русия, че предполагаемото снабдяване на Франция на оръжия на либийската опозиция би било равнозначно на нарушаване на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Това предава АФП, позовавайки се на говорител на Държавния департамент на САЩ.

"Ние смятахме, че резолюциите 1970 и 1973 на Съвета за сигурност на ООН, прочетени заедно...нито определят, нито изключват снабдяването с оборудване за отбрана на либийската опозиция", заяви заместник-говорителят Марк Тонер.

"Така че моето финално изявление е, че почтително не се съгласяваме с руската оценка", добави той.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руските агенции, поиска обяснение от Франция за сведенията, че френски сили са спускали по въздух на оръжия за противниците на либийския режим".

"Ако бъде потвърдено, това ще би било нагло нарушение на Резолюция 1970 на Съвета за сигурност на ООН", заяви Лавров.

/ИА „Фокус”/

 
01.07.2011, 08:26

Катастрофата с руският МиГ-29КУБ е вследствие грешка в техниката на пилотиране

МиГ-29КУБ

Катастрофата на 23 юни в района на Астрахан с изтребител МиГ-29КУБ, при която загинаха двамата летци, е вследствие на грешка в техниката на пилотиране и ВМС на Индия не възнамеряват да спрат полетите с палубните си изтребители от този модел.

Според командващият индийския военен флот адмирал Нирман Верма, той е получил информация от руската компания „МиГ”, че катастрофата е поради грешка на летците. Очевидно пилотите са започнали сложна фигура от височина, която е доста по-малка от необходимата, за да могат да изведат своевременно самолета от пикиране.

ВМС на Индия са получили до сега 11 от общо 45 закупените МиГ-29К/КУБ на стойност 2 милиарда долара. Индийските летци са започнали полети на тях от базата в Гоа преди самолетоносачът INS Vikramaditya да влезе на въоръжение през 2013 година.

ВВС на Индия са закупили от 1986 година насам 70 изтребители МиГ-29, като 63 ще бъдат постепенно модернизирани в рамките на договор с Русия от 2008 година на стойност 964 милиона долара.

/Pan.bg/

 
 
 

Още военна информация - архив

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.





{START_COUNTER}