Военна информация

Архив - от 1 до 15 юли 2010 година

 
15.07.2010, 23:21

Нальота на един от американските бомбардировачи В-1В надмина 10 хиляди часа

Според информация на пресслужбата на бойното командване на ВВС на САЩ, нальота на един от бомбардировачите В-1В (бордови индекс 85-0087) от 34-та бомбардировъчна ескадрила на експедиционните сили е превишил 10 хиляди часа.

Рекордния полет с продължителност 14 часа е бил извършен в рамките на бомбардировъчното осигуряване на операцията Enduring Freedom. Още за В-1В

 
15.07.2010, 20:26

Неприятни изненади

През миналата седмица американският президент Барак Обама изрази увереност, че Израел няма да атакува Иран без преди това да се консултира с Вашингтон. „Неприемливо е Иран да притежава ядрени оръжия и ние ще направим всичко по силите си, за да не допуснем това да се случи”, каза Обама пред израелската телевизия „Канал 2”. „Смятам, че отношенията между САЩ и Израел са достатъчно силни и никой от нас няма да тръгне да изненадва другия”, посочи американският президент.

Но Обама остави много неща неизказани. Той не каза, че ще се противопостави или ще се опита да блокира евентуални бъдещи израелски въздушни удари срещу иранските ядрени обекти, а само, че очаква да бъде информиран за тях предварително. Той не заяви и, че Вашингтон ще откаже да помогне или да участва, директно или индиректно, в подобна атака. САЩ предпочитат дипломатическо решение, каза той, но след това дойде и познатото: „Уверявам ви, че нито една от опциите не е изключена”..... Още

 
15.07.2010, 17:40

ВМС на САЩ обявиха тендер за доставката на системи за РЕП от ново поколение

Американските ВМС обявиха тендер за разработка и доставка на система за радиоелектронно подавяне отново поколение (Next Generation Jammer, NGJ), съобщава Defense News. Контракти за разработка на NGJ на обща стойност 168 милиона долара са били сключени с четири компании: ITT, Raytheon, Northrop Grumman и BAE Systems. Според условията на съглашението, фирмите трябва да създадат и представят на военните устройства – демонстратори на технологията.

Новата система NGJ трябва да замени остарялата система ALQ-99, която в момента е монтирана на всички самолети за РЕБ (EA-6B Prowler и EA-18G Growler). Такава система е имало и на снетите от въоръжение самолети EF-111 Raven. Според оценки на специалистите, ALQ-99 все още е ефективна система, но в нея няма перспектива за по-нататъшно развитие.

Очаква се през 2011 г. ВМС да изберат от четирите участника в тендера две компании, които ще получат контрати за разработка на демонстративни прототипи на NGJ. През последното тримесечие на 2012 г. ще бъде сключено съглашение с победителя в конкурса, който ще произвежда серийно новата система за самолетите РЕБ на американските ВМС. – Още РЕБ

 
15.07.2010, 16:50

Изпитанията на балистична ракета „Булава” ще бъдат продължени през август

Изпитанията на нова руска междуконтинентална балистична ракета с морско базиране „Булава” ще бъдат продължени през август, съобщи Би Би Си.

„Поредното тестово изстрелване на „Булава” е планирано за средата на август от акваторията на Бяло море от борда на атомна подводница „Дмитрий Донски””, заяви източник от главния щаб на военноморския флот на Русия.

„Булава” е първата бойна ракета, създадена в страната след разпадането на СССР. От юни 2004 година до декември 2009 година бяха проведени 12 изпитания на „Булава”, от които седем завършиха неуспешно. /ИА „Фокус”/ - Още за „Булава”

 
15.07.2010, 14:19

Завършва разработката на програмируеми 120-мм боеприпаси за танковете „Леопард” и „Абрамс”

Сухопътните войски на Германия завършват сертификационните изпитания на програмируемия фугасен боеприпас DM11 120 K HE-FRAG-T, разработен от „Рейнметалл”, съобщава „Интернешнл дифенс ревю”.

Поръчки за тези боеприпаси са постъпили от САЩ (за ОБТ „Абрамс”) и Испания (за ОБТ „Лерпард-2А6”).

Корпуса морска пехота на САЩ е поръчал начална партия от 5000 DM11 за ОБТ M1A1 „Абрамс”, доставката на които трябва да започне през 2011 година. Тези боеприпаси ще се използват при водене на бойни действия в градски условия. Бойната част е оборудвана с взривател, който може да сработва при контакт с целта или с известно задържане. Времето за задържане автоматично се поставя от системата за управление на огъня на танка. – Още танкови боеприпаси

 
15.07.2010, 14:00

Президентът на Украйна подписа закона, който оставя страната извън НАТО

Президентът на Украйна Виктор Янукович подписа закона за приоритетите на вътрешната и външната политика, който оставя страната извън НАТО. Законът бе одобрен от парламента на 1 юли, предаде  ИТАР-ТАСС.

Сред приоритетите на украинската вътрешна и вътрешна политика са осигуряване на пълноправно участие на страната в общоевропейската и в регионални системи за колективна сигурност, членството в ЕС и стратегическото партньорство с Русия и с други страни.

С приемането на закона Украйна официално се отказва от евентуално членство в НАТО. /ИА „Фокус”/

 
15.07.2010, 13:51

На изложението „Оборона и защита-2010” се е състояла закрита презентация на Т-95

На изложението „Оборона и защита-2010”, което се провежда от 14 до 17 юли в Нижни Тагил, Свердловска област на РФ, се е състояла закрита презентация на перспективния танк Т-95.

Според наличните данни, Т-95 е с тегло около 55 тона, има по-нисък силует в сравнение с Т-90, по-висока маневреност и бронезащита. Куполата на Т-95 има дистанционно управление, което повишава шанса за оцеляване на екипажа.

Танка Т-95 е разработен от специалистите на „Уралвагонзавод”. – Още танкове

 
15.07.2010, 13:32

Нальота на самолетите C-27J Спартан” на ВВС на Италия достигна десет хиляди часа

През юли тази година общия нальот на военнотранспортните самолети C-27J Спартан”, намиращи се на въоръжение в италианските ВВС, достигна десет хиляди часа.

Тактическия ВТС C-27J е най-новия транспортен самолет в състава на ВВС на страната. През юни 2002 година военното ведомство на Италия подписа с компанията „Алениа аеронаутика” контракт на стойност 207 милиона евро за доставката на пет C-27J, които да заменят остарелите ВТС G-222. След това Министерството на отбраната поръча още седем самолета. Първият C-27J Спартан” постъпи на въоръжение в италианските ВВС през януари 2007 година. През май 2009 година „Алениа аеронаутика” предаде последния дванадесети самолет на дислоцираното в Пиза 46-то авиокрило, като компанията пое техническото обезпечение на всичките самолети C-27J на ВВС на Италия.

През тази година ВВС на Италия планират да проведат летателни изпитания на самолет C-27J Спартан”, модифициран за изпълнение на задачи за борба със самоделни взривни устройства. – Още за C-27J Спартан

 
15.07.2010, 13:05

Контейнеровоз помете два кораба на Военноморската база

Контейнеровозът MSC „Еquator“ е ударил два кораба на Военноморската база във Варна. Пострадали при удара са учебният кораб на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ с бордови номер 421 и танкерът бункировчик „Балчик“. Инцидентът е станал снощи при маневра за напускане на пристанище Варна Изток на MSC „Еquator“.

Контейнеровозът, който плава под флага на Антигуа и Барбадос, се опитал да избегне сблъсък с друг търговски кораб и се насочил към Военноморската база. При тази маневра оплел веригите на двата военни кораба и те се сблъскали.

MSC „Еquator“ е с дължина 167 метра и височина на борда 25 метра. /НД/

 
15.07.2010, 12:07

Откриват паметна плоча на първия командир на първата българска подводница

Управителният съвет на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) организира тържествено откриване на паметна плоча на лейтенант (по-късно капитан ІІ ранг) Никола Тодоров– първият командир на първата българска подводница, приета на въоръжение в нашия Флот на 26 май 1918 година. Това съобщи за „Морски вестник” председателят на Управителния съвет (УС) на СПРБ капитан І ранг о. р. Станко Станков.

На свое редовно заседание, с протокол № 6 /14.01.2010 година, УС взе решение по случай 94-та годишнина от получаването на първата българска подводница – UB-18, и 131-та годишнина на българските ВМС, да организира откриване на паметна

Изображението на паметната плоча ни бе предоставено от СПРБ

плоча на нейния първи командир - лейтенант Никола Тодоров, по-късно виден български банкер и основател на Ротари клуб - Варна. Плочата ще бъде поставена на входа на кооперацията, в която е живял, на улица „Хан Аспарух” № 66, в София.

Управителният съвет на СПРБ има подкрепата на министъра на отбраната и началника на ВМС за реализиране на идеята. Предвижда се тържеството да се проведе на 30 юли т. г., от 11.00 часа,  София, с участието на Гвардейския духов оркестър и Националната гвардейска част.

На тържеството ще бъдат поканени: министърът на отбраната на Република България; началникът на ВМС; представители  на Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания към Столичния общински съвет; кметът  на район „Сердика”; ръководствата на Ротари клуб -София и Варна; представители на Софийската секция на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище; ветерани от флота, живеещи в София; представители на СПРБ; потомци на Никола Тодоров, журналисти. /МВ/ - Още български подводници

 
15.07.2010, 11:57

Договорът за доставката на руските ракети С-300 на Иран не е анулиран

Договорът за доставката на Иран на системите за ПВО С-300 все още не е анулиран. Това каза пред журналисти ръководителят на „Ростехнологии” Сергей Чемезов, съобщи радио ”Ехото на Москва”.

В началото на юни Съветът за сигурност на ООН прие резолюция с нови санкции срещи Иран. Под действието й попадат и руските ракети С-300, а срещу доставянето им на Техеран протестираха САЩ и Израел. Още за С-300

 
15.07.2010, 11:20

За първи път едновременно и четирите атомни подводници клас “Ohio” са в Световния океан

През последния месец три от четирите атомни подводници клас “Ohio”, въоръжени с крилати ракети, се появиха в Тихия и Индийски океани в районите на Филипините, Южна Корея и остров Диего-Гарсия. Някои експерти оценят тяхното патрулиране в дадените райони като сигнал към Китай, но подводниците от този клас се появяват винаги там, където възниква опасност за националните интереси на САЩ.

На въпроси на журналисти официално лица от ВМС на САЩ са заявили, че за първи път едновременно и четирите атомни подводници клас “Ohio” действат на голямо отдалечение от своите бази (не се съобщава къде се намира четвъртата подводница).

Преди две години е завършена модернизацията на тези четири атомни подводници, като те са превъоръжени с по 154 крилати ракети Tomahawk. Освен това на борда им може да се намират и 66 командоси (обикновенно от специалните сили на ВМС - SEAL) с подходящи условия за живот, работа и обучение.

Идеята за преоборудването на атомните подводници SSBN (въоръжени със стратегически балистични ракети с ядрени бойни глави) в SSGN (въоръжени с крилати ракети и състав от специалните сили) възниква през 1990 г. САЩ създават мощен ядрен флот, но с разпада на Съветския съюз и съветските ВМС отпада необходимостта да има на въоръжение над 100 атомни подводници. Подводниците клас “Ohio” струват над 1 милиард долара всяка, като само експлоатацията им за седмица е над един милион долара. След модернизацията тези четири подводници имат срок на експлоатация още 20 години. Самата модернизация е струвала около 400 милиона долара.

Подводниците клас “Ohio” могат да преплуват за 24 часа над 1200 км и така да се появят изненадващо в горещите точки на планетата. Всяка подводница има по два екипажа от 159 човека (без командосите) и се сменят на всеки 3-4 месеца. Сменящият състав може да бъде пребазиран до подводницата и по въздуха. По-голямата част от времето подводниците изпълняват разузнавателни мисии и събиране на информция, така че минава време, когато може да се разберат някои подробности.

Сегашното местонахождение на трите атомни подводници показва ясно изместването на интересите на САЩ от Атлантическия към Тихия океан. В периода между Втората световна война и края на Студената война ВМС на САЩ са концентрирани в Атлантическия океан, където се е очаквало съветските ВМС да започнат действия. СССР никога не достигна дотам, но засега това не може да се отхвърли за Китай. /pan.bg/ - Още за “Ohio”

 
15.07.2010, 10:31

Присъствието на САЩ не подобрява ситуацията в Афганистан

Усилията по стабилизиране на обстановката в Афганистан, въпреки почти деветгодишното военно присъствие на САЩ, не доведоха до коренен прелом в ситуацията в страната, съобщил специалният представител на администрацията на Обама по Афганистан Ричард Холбрук. При това той смята, че „ако САЩ се изтеглят от Афганистан, както това направи преди 21 години СССР, то последиците ще бъдат катастрофални.". Още за Афганистан

 
15.07.2010, 09:35

Група кораби от Тихоокеанския флот на Русия се завърна във Владивосток от посещение в САЩ

В четвъртък командващият Тихоокеанския флот на Русия (ТОФ), адмирал Константин Сиденко посрещна във Владивосток завърналите се от посещение в САЩ три бойни кораба, предаде РИА Новости. Отряд кораби в състава флагманът на ТОФ гвардейски ракетен крайцер „Варяг”, спасителния буксир "Фотий Крилов" и танкера "Борис Бутома”, под командването на контраадмирал Владимир Касатонов, на 21-26 юни бе на посещение в Сан Франциско.

Плаването от Владивосток до Сан Франциско и обратно е продължило 40 дни. Още за ТОФ на Русия

 
15.07.2010, 08:47

На МО на Русия предлагат да купи корейския „Докдо” вместо „Мистрал”

Руската Обединена корабостроителна корпорация (ОСК) намери алтернатива на френския хеликоптероносач „Мистрал”, предлагайки на Министерство на отбраната на Русия да купи аналогичния корейски кораб „Докдо” на стойност 650 млн. долара, съобщава вестник “Коммерсант”, позовавайки се на писмо на президента на ОСК Роман Троценко до военния министър А. Сердюков.

По данни на изданието, корейският плавателен съд „Докдо” е проектиран от концерна Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering (DSME), с който ОСК подписа споразумение за създаване на съвместно предприятие.

ОСК може да получи от DSME лиценз за строителството на „Докдо” в някоя от руските корабостроителници. Договорът, оценяван на 650 млн. долара, може да бъде изпълнен за три години, се отбелязва в писмото. Френският „Мистрал” е оценен на 400-500 млн., напомня  вестникът. /ИА „Фокус”/

 
15.07.2010, 08:40

САЩ и Южна Корея планират съвместни военни маневри

САЩ и Южна Корея предвиждат в близко бъдеще съвместни военни учения в Жълто море, обяви говорителят на Пентагона Джеф Морел. Министърът на отбраната Робърт Гейтс и държавният секретар Хилари Клинтън ще бъдат на 21 юли на посещение в Сеул. Очаква се тогава да бъдат одобрени редица общи военни учения между САЩ и Южна Корея, включващи нови военноморски и военновъздушни учения в Жълто море и Японско море, съобщи Морел. Ученията ще са с отбранителен характер, но ще изпратят ясно възпиращо послание на Северна Корея, заяви говорителят на Пентагона.

Неотдавна Съветът за сигурност на ООН осъди нападението на 26 март, довело до потъването на южнокорейската корвета "Чхонан", но без да го приписва пряко на Северна Корея, защото на това се противопостави Китай, който е традиционен защитник на Пхенян. Според разследване на международна експертна комисия корветата е била потопена от севернокорейско торпедо. Пхенян отхвърля изводите от това разследване. /DW/

 
15.07.2010, 08:12

980 души са твърде много за администрацията на МО

980 души са твърде много за администрацията на Министерството на отбраната. Това заявява военният министър Аню Ангелов в интервю за "Стандарт" в отговор на въпрос дали предстоят нови съкращения във ведомството, след като 250 човека вече си тръгнаха от там. "И по-рано съм казвал, че оптималният й състав е не повече от 700 души. Считам, че именно с прегледа на структурата, с прегледа на висшите командни звена и на останалите структури, ще имаме тази възможност…

Вече направихме много сериозни съкращения - около 250 души от администрацията, 171 от военната агенция, както и 167 офицери и цивилни служители от висшите командни звена. Всичко това ни дава възможност сега да работим по-спокойно и по-добре", посочва Ангелов.Заради орязването обаче има забавяне в изпълнението на някои срокове, отчита военният министър. И допълва: "Всичко това се дължи на предприетите мерки и те ще дадат своя резултат малко по-късно - най-вероятно през третото тримесечие на годината".През август трябва да е готов прегледът на отбраната, който ще представи и визията за това как трябва да изглежда армията ни през 2015 г. По този повод Аню Ангелов коментира: "Всичко ще бъде абсолютно прозрачно и ще бъде публикувано в Бялата книга на отбраната, която ще излезе през септември. Тогава ще можем да кажем - това са въоръжените сили, които ни трябват. Ще се наложат редица болезнени мерки, които трябва да предприемем, но това ще ни даде възможност сред 2015 г. армията да се развива равномерно, постъпателно и еволюционно, а не на базата на "революционни" реформи".Винаги съм отдавал голямо значение на прекия контакт с военнослужещите. Има редица неща, които можеш да получиш чрез него, казва още министърът на отбраната. "Създадохме пряка електронна поща до мен и профил във "Фейсбук", които ми дават още канали за комуникация. Не успях да посетя нашите контингенти в Афганистан, тъй като министър Николай Младенов беше там, но смятам да го направя през есента", допълва той. - цялото интервю в pdf

 
15.07.2010, 07:10

Великобритания създаде „течна броня”

Британски учени създадоха течна броня, която ще защитава военните в горещи точки като Афганистан, пише в. "Дейли телеграф". Специалистите от оръжейния гигант BAE Systems в град Филтън са изобретили лепкаво течно вещество, което, прибавено към бронежилетки от кевлар, абсорбира енергията на куршума и реагира, като става по-твърдо. Експертите са нарекли веществото "непробиваем крем карамел", защото молекулите се зацепват и втвърдяват така, както крем карамелът, когато се разбърква.

Изпитанията на „течната броня" са се състояли в началото на юли 2010 година, като за проверка на надеждността на новия материал е използван пневматичен пистолет, стрелящ с метални съчми, които са достигали скорост на полета до 300 метра в секунда. Изпитания са се провеждали на два тестови стенда.

На единия стенд е изпробвана броня съставена от 31 слоя кевлар, а на другия –десет слоя кевлар, редуващи се със слоеве „течна броня”.Според данни на BAE Systems, бронята с кевлар и „куршумоустойчив крем” е показала по добри резултати.

 
 
 
14.07.2010, 21:07

Време е САЩ да се махнат от Европа

Америка няма пари да защитава блудните си съюзници, които не искат да харчат за отбрана

 
14.07.2010, 18:31

Време е да осъзнаем истината – нямаме афганистански „съюзници”

Атаката срещу британски военнослужещи от войник от афганистанската национална армия, повдига очевидния въпрос – не защо се е случило, а как така не се е случвало в миналото по-често. През миналия ноември афганистански полицай уби петима британски войници и рани шестима други, но все още не е ясно дали атаката е свързана с талибаните. Подобно съмнение няма при последния случай, при който бяха убити трима британци, а други четирима ранени.

Ще има още подобни инциденти, тъй като на афганистанските сили за сигурност тотално не може да се разчита, а същите тези части се обучават на бързи обороти, за да заменят нашите войници..... Още

 
14.07.2010, 18:14

Генерал Дейвид Ричардс е новият началник на Генералния щаб на британската армия

Генерал Дейвид Ричардс е новият началник на Генералния щаб на британската армия, съобщава  Би Би Си. Ричардс е бивш командващ силите на НАТО в Афганистан. Той ще замени на поста генерал Ричард Данът.

Назначението на Ричардс става в един от най-трудните моменти за мисията на коалицията в Афганистан. Няколко седмици преди да заеме поста генералът заяви, че Великобритания може да остане в Афганистан още 40 години.

 
14.07.2010, 17:03

Спуснат е на вода четвъртия стражеви кораб клас POVZEE за ВМС на Венецуела

В корабостроителния завод Сан Фернандо-Пуерто Реал на испанската компания „Навантия” се е състояла церемония по спускането на вода и кръщаването на четвъртия и последен стражеви кораб (корвета), предназначен за патрулиране в изключителната икономическа зона (POVZEE) и поръчан от военноморските сили на Венецуела.

Корветата е получила името „Карина”. В близко време ще започнат работите по поставянето и интегрирането на борда на кораба на различно оборудване и неговото изпитание, съобщава „Инфодифенса”.

Договора с компанията „Навантия” за постройката на четири корвети клас POVZEE за ВМС на Венецуела бе подписан през май 2006 година в рамките на сключения през ноември 2005 година междуправителствено съглашение за доставката на осем патрулни кораба от два типа. Освен корабите POVZEE контракта предвижда постройката на четири стражеви кораба за патрулиране на крайбрежието (BVL). Общата стойност на програмата се оценява на 1,7 милиарда евро (2,3 млрд дол).

Корабите клас POVZEE могат да се използват за изпълнение на различни задачи, включително наблюдение, РЕБ, патрулиране на изключителната икономическа зона, защита на морското корабоплаване, провеждане на спасителни операции, борба с пиратството и борба с контрабандата и търговията с наркотици.

 
14.07.2010, 16:14

Петима войници от чуждестранните сили бяха убити в Афганистан

Петима военнослужещи от чуждестранните сили в Афганистан са били убити при две отделни нападения в размирния Южен Афганистан в сряда, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на НАТО.

Четирима войници бяха убити при бомбено нападение на талибаните, а петият загинал при атака с леко стрелково оръжие, се казва в изявление на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

Във вторник загинаха седем войници на Северноатлантическия алианс - четирима британци и трима американци. /ИА „Фокус”/

 
14.07.2010, 15:41

Противоминна флотилия на НАТО гостува във Варна

От 14 до 27 юли 2010 г. на посещение във Варна е Втората постоянна група противоминни кораби на НАТО в състав от пет кораба (от ВМС на Гърция, Италия, Испания и Турция). Корабите ще се включат във военноморското учение с международно участие „Бриз/Сертекс 2010”, съобщиха от службата за връзки с обществеността на българските ВМС

На 15.07.2010 г. от 10.30 ч. на борда на флагманския кораб HS „ALIAKMON” ще се състои пресконференция на командира на групата. /МВ/

 
14.07.2010, 15:33

Пакистанският министър на отбраната е на посещение в Турция

Министърът на отбраната на Пакистан Ахмад Мухтар, който е на посещение в Анкара се срещна с министъра на отбраната на Турция Вежди Гьонюл.

На срещата пакистанският министър на отбраната изрази съболезнованията си на близките на загиналите по време на израелската операция на кораба "Мави Мармара" и каза, че се надява Турция в най-кратък срок  да получи положителни резултати от усилията си по въпроса за изплащането на обезщетения на близките на загиналите.

Отговаряйки на въпросите на журналисти министърът на отбраната на Пакистан Мухтар каза, че планират да закупят от една турска фирма хиляда военни камиона.

На въпрос относно прсъединяването на Пакистан към проекта на Турция за строеж на Национални бойни кораби, пакистанският министър на отбраната каза, че са в етап на приемане на крайното решение по въпроса.RТ/

 
14.07.2010, 15:25

До три години всички самолети от ВВС на Русия ще са с нови прицелно-навигационни комплекси

До три години всички самолети от ВВС на Русия ще са с нови прицелно-навигационни комплекси, съобщава началникът на Генералния щаб на руските Въоръжени сили армейски генерал Николай Макаров. Във връзка с проведеното мащабното учение "Восток-2010" генералът е изразил задоволство от особено успешното представяне на бойната авиация. В момента тече процес на модернизация на авиационнатга техника. На Су-24М2 е поставен нов прицелно-навигационен комплекс и точността на нанасяне на удари се е повишила в пъти. С оборудването на ударните самолети с новите комплекси руската бойна авиация ще остави в миналото тактиката за нанасяне на масирани бомбени удари, покриващи определени площи и ще заложи на точността. /pan.bg/

 
14.07.2010, 13:15

ВМС на Германия снеха от въоръжение самолетите Br. 1150 Атлантик

Военноморските сили на Германия снеха от въоръжение последния самолет на базовата патрулна авиация Br.1150 Атлантик на компанията „Бреге”. Церемонията се е състояла в авиобазата на ВМС „Нордхолц”.

Доставката за ВМС на ФРГ на 20 самолета Br.1150 Атлантик” е станала през 1965 година. Пет самолета впоследствие са били преоборудване за водене на радиоелектронно разузнаване.

С цел замяна на остарелите самолети през 2005-2006 г. военното ведомство на Германия е закупило осем самолета P-3C Орион” от състава на ВС на Холандия, които започна да експлоатира през 2008 година.

По план самолетите P-3C Орион” ще останат на въоръжение във ВМС на Германия до 2025 година.

 
14.07.2010, 12:24

В руските въоръжени сили ще бъдат създадени четири обединени стратегически командвания

Президентът на Русия Дмитрий Медведев е подписал указ за създаването на четири обединени стратегически командвания във въоръжените сили на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Освен това ще бъде създадена и единна система за материално-техническо обезпечение. Това съобщи началникът на Генералния щаб на руската армия армейски генерал Николай Макаров по време на пресконференция в Москва. - Още за ВС на Русия

 
14.07.2010, 10:48

Сержант заграби панталони и кубинки от базата си

Във Враца е задържан военнослужещия Ивайло Христов, изнасял военно имущество, съобщиха от МВР.

Тази нощ при рутинна проверка на „Опел Вектра" полицаи са задържали 23-годишния сержант от поделението във Враца. Униформеният е пренасял 21 маскировъчни панталона, два чифта кубинки, маскировъчна мрежа за прикриване и военно имущество.

Ивайло Христов е предаден на военна полиция. /Труд/

 
14.07.2010, 10:23

В Дагестан се разби боен вертолет Ми-24

В Република Дагестан (РФ) се разби военен вертолет Ми-24. Инцидента е станал в планински район около селцето Ботлих, съобщи радиостанция „Ехото на Москва".

На 13 юли по време на изпълнение на планов полет вертолета е ударил с винта си планински склон, паднал е в пропастта и напълно е изгорял. Екипажа е успял да напусне машината успешно. Боеприпасите и оръжието в резултат на инцидента са се пръснали в радиус няколко десетки метра.

Започнало е разследване на инцидента. – Още за Ми-24

 
14.07.2010, 09:12

Започна разполагането на F-22A Raptor на Хавайските острови на постоянна основа

Според информация на пресслужбата на компанията Lockheed Martin, на 12 юли 2010 година в авиобазата Hickam (Хавайски острови) официално са представени първите два изтребителя F-22A Raptor, които ще бъдат разположени на островите на постоянна основа.

С изтребителите от пето поколение ще летят пилоти от 199 изтребителна ескадрила на 154 авиокрило на Националната гвардия на Хаваите, а същи и пилоти от 19 изтребителна ескадрила на 15 авиокрило на ВВСна САЩ.

Планирано е общо в базата Hickam да бъдат разположени до 20 изтребителя F-22A Raptor. Още за F-22A

 
14.07.2010, 08:38

Роботи пазят границата между двете Кореи

Южна Корея разполага роботи по демилитаризираната зона, която разделя на две Корейския полуостров, съобщава в. "Дейли телеграф". Роботите ще играят ролята на часови и засега са два. Машините струват 400 млн. вона (220 хил. британски лири). Те са оборудвани със система за разпознаване на човешкия глас, системи за следене и за откриване на огън по команда, подадена от оперативен център.

Засега роботите са разположени експериментално. Ако експериментът се окаже успешен, подобна техника ще бъде поставена по цялата гранична зона между двете Кореи.

Роботите използват детектори за топлина и движение, за да откриват евентуални нарушители.Ако операторът от командния център, приел сигнала, не може с помощта на системите на роботите за аудио и видеокомуникация да идентифицира евентуалния нарушител на границата, то тогава той може да издаде заповед на роботите да стрелят. За целта машините са оборудвани с автомати и 40-милиметров гранатомет.

Южна Корея разработва и високотехнологичен боен робот, оборудван с оръжия и сензори, които ще направят от него ценен помощник на военните от плът и кръв, пратени на бойното поле.

Въоръжените сили на Южна Корея наброяват 655 хил. души на задължителна военна служба. Северната й съседка разполага с армия от 1,2 млн. души.

В Южна Корея раждаемостта намалява и това застрашава страната от недостиг на военни. /vesti.bg/

 
14.07.2010, 08:23

Привърши изработката на първия турски безпилотен самолет

В петък с тържествена церемония ще бъде изведен от хангара първият турски безпилотен самолет, назован с късото име ТИХА. Самолетът бе конструиран с напълно турски възможности,  като всички бордови електронни и оптически системи са изработени от турски фирми.

Самолетът притежава възможностите за следене и определяне на цели и предаването на актуални разузнавателни кадри денем и нощем и при лоши метеорологични условия. В самолета са монтирани камери конструирани от фирмата Аселсан. Продължителността на полета на турския безпилотен самолет е 24 часа.

Общото тегло на самолета преди полет, включително и горивото, е един и половина тона.

Проектът за конструкцията на турски безпилотен самолет бе започнат през 2004-та година и бе реализиран от фирмата ТУСАШ. Първият изпитателен полет на самолета ще се осъществи през месец септември.

 
14.07.2010, 07:55

Американците създадоха летящ “Хамър”

Тексаската компания AVX представи на Службата за управление на  перспективни изследователски проекти към Министерството на отбраната на САЩ (DARPA), летящ джип.

Устройството представлява джип с две сгъваеми витла. Разработката е била предоставена в рамките на програмата Transformer TX. Целта на този проект е да създаде автомобил, които не е зависим от релефа на местността.

Според AVX, новата машина може да пренася товари с тегло до 471 килограма на разстояние до 463 километра. Скоростта на движение по земята е около 130 километра в час. В режим на хеликоптер машината е в състояние да лети със скорост до 225 километра в час. Трансформирането от кола в хеликоптер става за 60 секунди.

В допълнение към носещия винт, машината има и два вентилатора, разположени върху задната част на машината. В хоризонтален полет, те са в състояние да осигурят ускорение или могат да се насочат надолу, осигурявайки допълнителна подемна сила. AVX предлага и подобрен военен хеликоптер OH-58D Kiowa Warrior с подобна конструкция. /bgfactor/

 
 
 
13.07.2010, 22:50

ВМС на Перу ще получат катери на въздушна възглавница „Гриффон 2000TD

Военноморските сили на Перу през октомври ще получат два скоростни катера на въздушна възглавница Гриффон 2000TD, които ще бъдат използвани в операциите за борба с контрабандата на наркотици в Амазонка и района на границата с Колумбия, съобщава „Джейнс неви интернешнл.

Представител на британската компания „Гриффон ховеруорк, която строи тези катери, е съобщил, че ВМС на Перу са сключили контракт на стойност 2 милиона фунта стерлинги (3 млн дол) за доставката на два катера през декември 2009 година. Договора предвижда четириседмична подготовка на обслужващия линия състав.

Катерите 2000TD могат да се използват в райони недостъпни за други съдове, като плитчини, лед, сняг, блатиста местност, в райони без пристани и понтони.

Скоростните катери на въздушна възглавница „Гриффон 2000TD са предназначени за превозване до 20-25 военнослужещи или товар до 2000 кг.. Оборудвани са с РЛС, система за GPS-навигация, УКВ радиостанция, термовизионна система. При необходимост на катера може да бъде поставен бронекомплект. Стандартното въоръжение включва 7,62-мм картечница.

Катера има дължина 12,7 м, развива скорост до 35 възла при пълно натоварване, автономност – 10 часа. – Още катери

 
13.07.2010, 22:01

Разузнаването не работи „против", а работи „за"

Крайно време е тази игра без правила, както неточно наричат разузнаването и която за мен е игра с неписани правила, да стане игра с писани правила. Има постулати, има основни неща, които могат и в писмена форма да се заявят в закон за разузнаването на една държава. Руснаците го направиха, американците го правят. Трябва и у нас да има закон за разузнавателните служби, смята о.з. генералът от българските тайни служби Тодор Бояджиев.... Още

 
13.07.2010, 17:37

Горске стана началник на щаба на КФОР

Бригаден генерал Скот Уилтън Горске е новият началник на щаба на КФОР на мястото на Дейвид Харис, който бе на поста една година. Командващият на КФОР Маркус Бентлер присъства на церемонията в събота. Преди да се присъедини към КФОР, Горске е служил в Командването на съвместните сили на САЩ в Норфолк, Вирджиния.

 
13.07.2010, 17:31

Албания унищожава стари боеприпаси

Над 8 000 тона стари боеприпаси, които не отговарят на стандартите на НАТО, са унищожени тази година, е казал в неделя (11 юли) министърът на отбраната Арбен Имами, цитиран от медиите. Унищожаването е осъществено от специални екипи на няколко обезопасени места в страната. Имами изчислява, че Албания разполага с още около 90 000 тона подобни боеприпаси. Процесът на унищожаване трябва да завърши през 2013 г. и се очаква да струва около 35 млн. евро, които ще се набавят изключително чрез дарения

 
13.07.2010, 13:26

Япония няма да изпраща военни хеликоптери в Судан

Япония обяви, че няма да изпраща свои военни хеликоптери в Судан за мироопазващата мисия на ООН в страната, тъй като това е твърде рисковано, предаде АФП.

„В резултат на нашето проучване на място, установихме, че не можем да прогнозираме трудностите пред транспортните мисии”, коментира ръководителят на кабинета Йошито Сенгоку.

„Няма никакви подкрепления за операции с хеликоптери. Трудностите са екстремни”.

Япония обмисляше да изпрати свои хеликоптери и екипажи, които да транспортират избирателните урни от референдума за независимостта на Южен Судан, който ще се проведе през януари 2011 г.

Референдумът е централна точка от мирното споразумение от 2005 г., сложило край на повече от две десетилетия на военни действия между Севера и Юга в Судан. Южната част на Судан е изключително бедна, въпреки че разполага с огромни и почти неразработени природни ресурси. /ИА „Фокус”/

 
13.07.2010, 13:20

Афганистански войник е убил трима британски военнослужещи по време на съвместен патрул

Афганистански войник е убил трима британски военнослужещи по време на съвместен патрул в южната провинция Хелманд, предаде Ройтерс. Други двама британски войници са ранени при атаката в района на Лашкар Гах.

В провинция Хелманд са разположени около 9000 британски военнослужещи в рамките на мисията на НАТО.

 
13.07.2010, 13:15

ВВС на Русия не изключват разширяване на авиобазата „Кант” в Киргизстан

Главният командващ ВВС на Русия генерал-полковник Александър Зелин не изключва руската авиобаза „Кант” в Киргизстан да бъде разширена, предаде РИА Новости.

„Засега не планираме разширяване на авиобазата „Кант”, но ако от нас поискат това, то ще го направим. Това е политическо решение”, каза Зелин пред журналисти след края на заседанието на Координационни комитет за ПВО на ОНД.

„Нашата държава винаги ще приветства присъствието на руски войски на територията на Киргизстан”, заяви от своя страна командващият ВВС на Киргизстан полковник Еркин Осмонов

Генерал-полковник Александър Зелин заяви също, че над 60 самолета пето поколение ще постъпят във Военновъздушните сили на Русия от 2015-2016 година.

„През 2013 година трябва да получим предварителното заключение, което ще ни позволи да започнем покупката на самолети пето поколение. Очаква се от 2015-2016 година машините да започнат да постъпват във ВВС. По предварителни оценки, ще бъдат закупени над 60 самолета”, каза той. – Още за ВВС на Русия

 
13.07.2010, 13:12

Нов модел БЛА на Boeing с водородно гориво

Американския самолетостроителен концерн Boeing представи първия прототип на БЛА Phantom Eye, който ще лети на големи височини и ще използва водородно гориво, съобщава Flight Globul. Тържествената церемония по представянето на новия самолет се е състояла на 12 юли 2010 в град Сейн-Луис, Мисури. През септември започват наземните изпитания, а първият полет с продължителност 4-8 часа е планиран за първото тримесечие на 2011 година.

БЛА на Boeing има разпереност на крилото 45,72 метра. Phantom Eye може да лети на височина до 19800 метра със скорост от 278 км/ч. Продължителността на полета може да бъде до 4 денонощия, а полезният товар е до 204 килограма. БЛА има два четирицилиндрови двигатели с обем 2000 кубика и мощност 150 к.с.. Разработването на БЛА е с ускорени темпове – Boeing съобщава за първи път намерението си за новия БЛА през март 2010 година. Корпусът на самолета ще е построен по технологията “стелт”. Boeing също така създава и ударен вариант на БЛА - Phantom Ray, първият полет на който е планиран в края на 2010 година. /pan.bg/ - Още БЛА

 
13.07.2010, 10:07

Третият самолет A-400M изпълни първият си полет

От пистата на завода на компанията „Ербас милитери” в Сан Пабло (близко до Севиля в Испания) на 9 юли излетя за първи път третият опитен образец на европейския военнотранспортен самолет A-400M (MSN003).

Екипажа се е състоял от пет човека, продължителността на полета е била 4 ч 50 минути.

Присъединяването към програмата за летателни изпитания на MSN003 ще позволи ускоряване на реализацията и. Машината ще се използва за проверка във въздуха на автопилота, системите за навигация и хидравлика. Място за изпитанията ще бъде завода в Тулуза.

Първият опитен образец MSN001 се вдигна за първи път във въздуха на 11 декември 2009 г. в Севиля (Испания). На 8 април 2010 година се състоя първият полет на втория самолет MSN002. До 9 юли двете опитни машини са изпълнили в рамките на програмата за изпитания повече от 100 полета с обща продължителност около 400 часа. В момента в Севиля се сглобява четвъртият опитен образец MSN004, който трябва да полети в края на тази година.

В средата на 2011 година „Ербас милитери” планира да има пет опитни самолета. Техния общ нальот в рамките на програмата за изпитанията трябва да достигне 3700 часа.

Първият опитен образец MSN001 на 16 юли трябва да пристигне във Великобритания за участие в авиошоуто „Ейр тату, ежегодно провеждащо се в авиобазата „Фейрфорд, а след това от 19 до 22 юли ще бъде представен на авиосалона „Фарнборо-2010. Още за А-400М

 
13.07.2010, 09:09

Северна Корея отложи преговори с ООН

Севернокорейското военно командване отложи в последния момент планираната за днес среща с командването на силите на ООН, на която трябваше да се обсъди инцидента с потапянето на южнокорейската корвета "Чхонан", при което загинаха 46 моряци.

Севернокорейски военни и представители на командването на ООН трябваше да се срещнат в село Панмунджом на границата между Северна и Южна Корея. Това щеше да е първата подобна среща след потапянето на кораба, което изостри рязко напрежението между двете корейски държави. Пхенян обаче поиска отлагане на преговорите "по административни причини". Все още няма предложение за нова дата. /DW/

 
13.07.2010, 09:03

ВВС на САЩ искат да създадат механичен „гълъб-шпионин” до 2015 г.

Работата над миниатюрен безпилотен летателен апарат на стойност 1,5 милиона долара се извършва в научно-изследователска лаборатория на Военно-въздушните сили на САЩ, предаде радио „Ехото на Москва”, цитирайки информационната компания АОЛ.

Целта е да се създаде машина, която да имитира полета на птица и дори да каца на кабели за презареждане. За образец е взет гълъбът, като един от най-разпространените представители на птиците в света.

Предвижда се машината да е пълна с химически датчици, способни с почти стопроцентова точност да засичат признаци за работа на оръжейни програми.

Плановете са към 2030 г. да бъде създадена машина във вид на насекомо. /ИА „Фокус”/ - Още БЛА

 
13.07.2010, 08:23

Учебен военен самолет е катастрофирал в Чехия

Вчера учебен военен самолет Л-39 Albatros е катастрофирал в Чехия, предадоха световните агенции. Представители на министерство на отбраната съобщиха, че нито един от пилотите не е пострадал. От ведомството съобщиха, че самолетът се е разбил по време на тренировъчен полет заради отказ на двигателя. Самолетът е катастрофирал на 100 км източно от Прага. Инцидентът се разследва. - Още за L-39

 
 
 
12.07.2010, 23:15

Руските специални служби са задържали един от извършителите на атентатите в московското метро

От руския Национален антитерористичен център съобщиха, че в Дагестан е задържан заподозрян участник в терористичните актове в московското метро, предаде РИА Новости.

Според разпространеното съобщение екстремистът е бил задържан заедно с шест жени, които е трябвало да бъдат използвани като атентатори-камикадзе при следващи удари.

При двете експлозии на 29 март на станциите „Лубянка” и „Парк на културата” загинаха 40 души, а около 160 бяха ранени.

 
12.07.2010, 22:42

Boeing получи лиценз за експорт на стелт-варианта на F-15

Американската фирма Boeing получи лиценз за експорт на изтребителя F-15 Silent Eagle, конструиран с използването на технологии намаляващи радиолокационния контраст. Според информация на Flightglobal, сега Boeing ще може да подаде заявка за участие в южнокорейския тендер F-X3 за доставка на изтребители. Очаква се конкурса да стартира през първото тримесечие на 2011 година. В него участие ще вземат и Lockheed Martin с F-35 Lightning II и Eurofighter с Typhoon.

В тендера в Южна Корея Boeing планира да предложи F-15SE.

Прототипа на новата модификация на бойния самолет F-15 Silent Eagle, в конструкцията на който се използват стелт-технологии, беше представен на 17 март 2009 година. Първият полет обновената машина извърши на 8 юли 2010 година.

F-15 Silent Eagle е способен да развива скорост до 2,6 хиляди километра в час и да извършва прелитания на разстояние до три хиляди километра. Номенклатурата на въоръжението на изтребителя за сега не е известна. – Още за F-15

 
12.07.2010, 22:14

ВМС на Индия ще купят десет подводни робота

Военноморските сили на Индия обявиха тендер за доставката на десет автономни необитаеми подводни апарата (АНПА), които ще се използват за наблюдение и рекогносцировка под водата, съобщава PTI. Не е известно кои точно компании са получили писма с покана за участие в конкурса. Най-известните производители на АНПА в света са британската BAE Systems и американската Hydroid.

Индийския тендер предвижда не само покупката на готови подводни роботи, но и предаването на технологията за тяхното производство. Според условията на конкурса, десет апарата ще бъдат доставени на ВМС в готов сглобен вид, а четири години след сключването на контракта с победителя Индия трябва да има възможност самостоятелно да сглобява и модернизира такива апарати.

Освен това, в условията на тендера на ВМС се казва, че АНПА трябва да имат сонари и камери. Такива роботи ще се използват за търсенето на мини, океански изследвания и картографиране.

Дълбочината на потапяне на АНПА трябва да бъде не по-малко от 500 метра, а продължителността на автономното плаване да е до осем часа.

 
12.07.2010, 21:15

Щурмовата авиация в Безмер го закъса за пари

Пред 14-те щурмови самолета СУ-25 на нашите ВВС стои сериозна дилема. Те са дислоцирани в Безмер. Предназначението им е да поддържат от въздуха пехотата и ВМС.

Според армейските планове годините им на живот са преброени. На 13 от тях ресурсът приключва до 2013-а, а на последния - през 2014-а. За 7 г. държавата е изхарчила за поддръжката им около 500 хил. лв. Което си е "без пари", защото гарантират възможности за летене..... Още

 
12.07.2010, 17:51

Моряк от самолетоносача George H.W. Bush е застрелял свой колега

31-годишният помощник боцман Елизео Гранадо от групата на авиотехниците на самолетоносача George H.W. Bush е обвинен в убийството на свой колега, съобщава Navy Times.

21-годишният авиотехник по въоръжението Джонатан Ли Сазерленд на 3 юли е бил намерен пред входа на своя дом с огнестрелна рана. Разследването е установило, че причастен към убийството е Гранадо. Сега заподозрения се намира в градския затвор.

 
12.07.2010, 16:54

Армията отново скри конкурс за рязане на боеприпаси

Министерството на отбраната продължи политиката на кабинета "Станишев" да пуска специални обществени поръчки за всякакви дейности в армията. В момента МО е предвидило да отпусне 816 000 лв. за унищожаването на излишните боеприпаси във войската. Обществената поръчка е мината отново под графата "специална", въпреки че екипът на министър Аню Ангелов се зарече да прекрати с тази практика..... Още

 
12.07.2010, 16:27

Великобритания представи уникален роботизиран боен самолет

Великобритания представи уникален боен самолет от ново поколение, съобщава ИТАР-ТАСС. Машината носи името „Таранис”, както се казва келтския бог на гръмотевиците.

Самолетът е дело на британската компания BAE Systems.

Специфичното в летателния апарат е неговата автономност – докато разпространените в момента безпилотни самолети имат нужда от управление от контролен център на земята, „Таранис” може сам да избира вариантите за действията си в зависимост от конкретната бойна ситуация.

Самолетът ползва и технологията „Стелт”, която го прави почти незабележим за повечето радари. „Таранис” има две отделения за бомби или ракети. /ИА „Фокус”/ – Още БЛА

 
12.07.2010, 14:51

Новото правителство на Чехия смята да съкрати бюджета на военното ведомство

Новото коалиционно правителство на Чехия смята да съкрати бюджета на Министерството на обраната с 2,1 милиарда крони и да насочи тези средства в социални програми.

Според чешкия премиер Петр Нечас, бюджета и разходите на МО ще бъдат детайлно проанализирани до края на годината с цел търсене на възможни съкращения.

Отбранителният бюджет на Чехия за тази година е 48,867 млрд крони (1,33% от БВП).

 
12.07.2010, 14:37

Афганистан ще обнови руското оръжие

Посланикът на Русия в Афганистан Андрей Аветисян потвърдил готовност на Москва да осъществи доставки на оръжие в тази страна. Той напомнил, че афганистанската армия до голяма степен е въоръжена с оръжие съветски образци и е заинтересована то да  се обновява, предаде Интерфакс. Дипломатът подчертал, че Русия е готова за такива доставки, както в рамките на сътрудничеството, така и по линия на взаимодействие с НАТО.

 
12.07.2010, 12:44

Южна Корея и САЩ още не са уточнили района за съвместните учения

Южна Корея и САЩ все още не са решили къде точно ще се проведат съвместните им военноморски учения, които трябва да послужат като предупреждение за Северна Корея, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на южнокорейското министерство на отбраната. Сеул и Вашингтон решиха да проведат ученията, въпреки съпротивата на Китай.

Те са планирани като показване на сила след потъването на южнокорейския военен кораб „Чхонан”. Южна Корея обвинява за случилото се КНДР.

Първоначално се планираше ученията да се проведат през миналия месец в Жълто море, но бяха отложени за след решението на Съвета за сигурност на ООН за инцидента. В свое изявление Съветът за сигурност осъди атаката, но не обвини директно Северна Корея.

 
12.07.2010, 09:58

Първата съветска атомна подводница става музей

В момента в Русия се разглежда възможността за превръщането на АП „Ленински комсомол" в музей, като тя ще застане на вечна котва до първият съветски атомен ледоразбивач "Ленин".

Инициативата за това е на работниците от корабостроителницата „Нерпа”, където субмарината се намира за утилизация.

Правителството на РФ вече е взело решение за съхраняване на подводницата, като в близките дни се очаква документ от ВМФ за отказ от утилизация К-3.  След това ще започне конвертирането на подводницата, поставянето на макет на ядрения реактор и извеждане на подводницата в акваторията на завода.

Според разчети на специалистите, за реализацията на проекта ще са необходими около 500 милиона рубли. – Още за проект 627

 
12.07.2010, 08:16

В Украйна започват международните военни учения „Сий Бриз 2010”

Международните учения „Сий Бриз 2010” ще започнат днес в Украйна, предаде РИА Новости. По информация от Министерството на отбраната на Украйна, темата на ученията ще бъде планирането и провеждането на международна антипиратска операция.

В ученията ще участват военни от Украйна, САЩ, Азербайджан, Белгия, Германия, Гърция, Грузия, Дания, Молдова, Полша, Турция, Швеция и военни наблюдатели от Австрия.

Сухопътната фаса от ученията ще се проведе на военния полигон „Широкий Лан” в Николаевска област. Морската фаза ще се състои в северозападната част на Черно море. /ИА „Фокус”/

 
12.07.2010, 00:37

Трима души загинаха при катастрофа на военен хеликоптер в Мексико

Трима души са загинали при катастрофа на военен хеликоптер "Бел-206" в Мексико, предадоха световните агенции. Инцидентът е станал в щата Халиско, в западната част на страната.

Сред загиналите са двама офицери. Хеликоптерът е принадлежал на военновъздушните сили на Мексико.

Причината на катастрофата, станала на 100 км от летището в град Гуадалахара, са неблагоприятни климатични условия.

 
 
 
11.07.2010, 23:58

Френската фрегата „Жан дьо Виен” пристига на посещение в Севастопол

Фрегатата „Жан дьо Виен” на ВМС на Франция на 13-16 юли ще се намира на посещение в Севастопол, предаде Интерфакс-Украйна. Администрацията на града съобщи, че на 14 юли френските моряци ще положат венец на Мемориала на героичните защитници на Севастопол през 1941-1942 г. и на френското мемориално гробище. А на 15 юли кораба ще могат свободно да разгледат жителите и гостите на Севастопол.

 
11.07.2010, 19:08

Списание "Криле" на гости на "Еврофайтър" в Сардиния

Изтребително авиокрило 73 "Щайнхоф" провежда от 14 юни учение в авиобаза "Дечимоману" на остров Сардиня. Целите са няколко - млади пилоти, които сега се приучват на Eurofighter EF2000, приучване на пилоти идващи от ескадрилите въоръжени с F-4F Phantom II и Tornado, както и подготовка на инструктури на ескадрилите летящи на новия самолет (JG 74 и JaboG 31). Базата в момента е съвместна собственост на германските и италианските ВВС и се използва хубавото време и свободното въздушно пространство над и около острова. По време на учението в базата германците имат базирани 17 самолета (от общо 23 в родната база Лааге край Рощок) - 12 едно местни и 5 "спарки"..... Още

 
11.07.2010, 14:35

Нов скандал заради изявление на US генерал

Номинираният за шеф на Централното командване на САЩ генерал Джеймс Матис произведе нов скандал с изявлението си, че е "забавление да стреляш по хора" в Афганистан.

Изявлението е направено на семинар през 2005 г. и в него са визирани талибаните, които тормозят жените само защото не са изцяло забулени, предаде БТА. "Дяволски кеф е да стреляш по такива типове, на които не е останало мъжко достойнство", казва генералът..... Още

 
11.07.2010, 14:23

Индия и САЩ се подготвят да подпишат отбранителни договори на стойност пет милиарда долара

Индия и САЩ се подготвят да подпишат отбранителни договори на стойност пет милиарда долара, по време на посещението на американския президент Барак Обама в Делхи през ноември, предаде РИА Новости. В случай на подписването на тези договори САЩ ще изместят Русия от позицията на водещ доставчик на въоръжения на индийския пазар. Според източници от индийското министерство на отбраната, „близки до завършване” са преговори със САЩ за закупуване на системи за ПВО „Пейтриът” и на самолети-цистерни „Боинг”. Делхи смята и да увеличи броя на закупуваните от САЩ леки гаубици. Планира се всички очаквани договори да бъдат сключени пряко с правителството на САЩ, по линията на Преките военни продажби. /ИА „Фокус”/

 
11.07.2010, 09:15

Индийското CBI иска Министерството на отбраната да включи в черния списък 6 фирми

Индийското CBI (Central Bureau of Investigation – Централно бюро за разследване) е препоръчало на министъра на отбраната на страната да включи в черния списък 6 фирми, от които 4 чуждестранни.

Това обръщение е в резултат на антикорупционно разследване на афери с боеприпаси, свързани с индийската компания Ordnance Factory Board.

Официални източници са съобщили, че CBI в своето писмо е посочило четири международни компании - Singapore Technologies Kinetics Ltd (STK) - Сингапур, Israel Military Industries Ltd (IMI) - Израел, Rheinmetall Air Defence (RAD) - Германия и Cooperation Defence от Русия.

В списъка са и две индийски компании - TS Kisan and Company Pvt Ltd и RK Machines Tools Ltd. – Още военни фирми

 
11.07.2010, 08:21

Руска ракета „Протон-М” изведе в орбита американски комуникационен спътник

Руска ракета-носител „Протон-М” успешно изведе на целева орбита американския комуникационен спътник EchoStar-15, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите на говорителя на руския държавен космически научноизследователски център „Хруничев” Александър Бобренев „в 7:54 ч (м. вр).сателитът EchoStar-15 се е отделил от скоростния блок Бриз-М.”

На геостационарна орбита EchoStar-15 ще заеме точка, отстояща на 61,5 градуса западна дължина. - Още космически системи

 
 
 
10.07.2010, 21:20

Локхид Мартин получи 522,2 милиона долара за производството на 42 изтребителя F-35 Лайтнинг-2

Командването на авиационните системи на ВМС на САЩ е подписало с „Локхид Мартин” контракт за покупка на материали и оборудване в рамките на петата опция (Lot-5) към съглашението за дребносерийно  производство на изтребители от пето поколение F-35 Лайтнинг-2.

Контракта предвижда получаването на оборудване за производството на 42 многоцелеви изтребителя, включително 22 самолета F-35A с обикновено излитане и кацане за ВВС на САЩ, 13 с кратко излитане и вертикално кацане F-35B Корпуса морска пехота и седем самолета F-35C във вариант, базиращ се на самолетоносачите на ВМС на САЩ. Стойността на съглашението е 522,2 милиона долара, като 329,1 млн дол (63%) от отпуснатите средства са предназначени за самолетите на ВМС, а 193,1 млн дол  (37%) за американските ВВС.

Работите по контракта ще се изпълняват във Форт-Уорт (щат Тексас), Ел Сегундо (щат Калифорния), Уортон (Великобритания), Орландо (щат Флорида), Нашуа (щат Ню Хемпшир), Балтимор (щат Мериленд) и трябвада завършат до месец май 2011 година. – Още за F-35

 
10.07.2010, 20:56

Във ВВМУ приключи общоармейският шампионат по волейбол

От 5 до 9 юли 2010 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” се състоя Общоармейският шампионат по волейбол. Участваха 8 отбора: Представителен отбор на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”; сборни отбори от Сухопътните войски, Военноморските сили и Военновъздушните сили и от поделения в Пловдив, Карлово, Стара Загора и Плевен.

Шампионатът е част от общоармейските шампионати за 2010 г..... Още

 
10.07.2010, 20:47

Китай опроверга информации за отбранителните си разходи

Представител на министерството на отбраната на Китай опроверга информациите в ред японски медии за отбранителните разходи на Пекин, пише китайският вестник „Женмин Жибао”. Китайският военен представител допълни, че „никакви скрити разходи не съществуват в тази област”. На 8 юли японски медии съобщиха, че разходите за отбрана на Китай ще достигнат 116 милиарда долара, което е 1,5 пъти повече от по-рано публикуваните официални цифри.

„В нашата страна действа съвършен механизъм за сдържане и контрол над бюджетните разходи за отбрана и не съществуват никакви тайни разходи в тази област. Ние смятаме, че съобщенията в японските медии са напълно необосновани”, заяви представител на китайското министерство на отбраната. /ИА „Фокус”/

 
10.07.2010, 20:40

Барак Обама обеща помощ на военните ветерани

Президентът на САЩ Барак Обама обеща помощ на военните ветерани, страдащи от посттравматичен синдром, съобщи Би Би Си. В своето ежеседмично радиообръщение към нацията Обама определи това решение като закъсняло и заяви, че държавата винаги ще помага на своите бивши военнослужещи.

Белият дом ще трябва да направи системата за получаване на компенсации за военните по-гъвкава. По данни на експерти, повече от 300 хиляди американски военни страдат от посттравматичен синдром или силни депресии.

 
10.07.2010, 11:15

Артилерийски огън на силите на НАТО е убил шестима афганистанци

Коалиционните сили в Афганистан са убили шестима цивилни и са ранили няколко други при артилерийски огън, ден след като при въздушен удар на НАТО по погрешка бяха убити петима афганистански войници, предаде Ройтерс. Съвместно разследване на афганистанските и НАТО-вските сили е установило, че цивилните са загинали след като артилерийски снаряд се е отклонил и пропуснал целта си в района Джани Хел, провинция Пактия, се посочва в официалното съобщение по случая.

Вътрешното министерство първоначално обвини екстремистите, че са обстрелвали с ракети местния пазар. /ИА „Фокус”/ - Още за Афганистан

 
10.07.2010, 10:30

ВМС на Индия снеха от въоръжение подводницата „Вела

С церемония, проведена в Вишакхапатнам, беше извадена от състава на индийските военноморски сили дизеловата подводница „Вела”. Това е първата от двете подводници проект 641 Фокстрот, останали на въоръжение във ВМС на страната. Последната субмарина от проект 641 Вагли” е планирано да бъде снета от въоръжение в края на тази година.

Вела и Вагли” известни още като клас „V”, влизат във втората партия от четири подводници проект 641, които Индия получава от СССР в края на 1960-те години. Клас V” са оборудвани с подобрени датчици в сравнение с първите четири подводници клас „K: Курусура (Kurusura), Каранж (Karanj), Хандери (Khanderi) и Калвари (Kalvari).

Дизеловата подводница „Вела” е била приета на въоръжение във ВМС на Индия през 1973 година и постоянно е била базирана в Вишакхапатнам.

Освен ДП проект 641, на въоръжение в индийските ВМС се намират още четири немски подводници ДП Шишумар (Тип-209/1500) на компанията HDW и 10 ДП проект 877ЭКМ. С цел модернизация на подводния флот на страната в предприятието „Мазагон док” в Мумбай се строят шест нови подводници клас „Скорпен, а в корабостроителницата в Вишакхапатнам се строи първата атомна подводница „Арихант. Още подводници проект 641

 
10.07.2010, 09:24

Компанията „Кенгсберг” ще достави бойни модули „Протектор” за френските БТР VAB

Норвежката компания „Кенгсберг” е сключила с френската фирма „Рено трак дифенс” контракт за доставката на дистанционно управляеми бойни модули „Протектор”. Стойността на контракта е 140 млн норвежки крони (26,6 млн дол).

Съглашението е подписано в рамките на подписания през май 2008 г. с компанията „Рено трак дифенс” дългосрочен контракт, който е на обща стойност 500 млн крони (95 млн дол).

Модула „Протектор” е избран от „Рено трак дифенс” след проведен конкурс за модернизация на бронетранспортьорите VAB с колесна формула 4x4, намиращи се на въоръжение в СВ на Франция. Съглашението е за срок от осем години.

Общото количество на модулите, които ще се доставят, не се съобщава. Според оценки на експерти, става въпрос за около 500 единици.

В момента с модули „Протектор” са оборудвани различни бронирани машини, намиращи се на въоръжение в много страни, включително американските ББМ Страйкер, австралийските ASLAV, финландските AMV, канадските RG-31, ирландските „Пираня-2 и др. – Още бойни модули

 
10.07.2010, 08:15

Турската АСЕЛСАН е на 86-то място

Според класацията на американското списание Дифънс Нюз за всяка година "Стоте най- големи отбранителни фирми в света", турската компания АСЕЛСАН се покачи от 93-то на 86-то място.

Целта на АСЕЛСАН е да влезе в първите 50 места. Като двигателна сила на турската национална отбранителна индустрия АСЕЛСАН доказва успеха си с данните в сравнение с предходните години. Обемът на производството през 2009 година достигна 643,1 милиона долара.

Същевременно АСЕЛСАН плаща най-големи осигурителни вноски от фирмите в Анкара и е единствената фирма,включена в класацията на списание Дифънс Нюз. Още военни фирми

 
 
 
09.07.2010, 23:22

България не е поемала никакви ангажименти за ПРО

Освен изразената готовност, по време на посещението ми в САЩ не са поемани каквито и да са обвързващи българската страна ангажименти от финансов, материален или друг характер по противоракетната отбрана (ПРО). Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов в отговор на депутатски въпрос в парламента днес..... Още

 
09.07.2010, 22:37

Патриа” ще достави система за радиотехническо разузнаване ARIS на неизвестен купувач

Финландската компания „Патриа” е обявили за сключването на контракт с неназована европейска държава за доставка на усъвършенствана система за радиотехническо разузнаване ARIS (Advanced Realtime Intelligence System).

Контракта предвижда серийно производство на неназовано количество системи ARIS и интеграцията им със съществуващата инфраструктура. Доставките трябвада бъдат изпълнени в периода 2010-2012 година.

ARIS е съвременна система за РТР, която е способна да открива измерва, записва и показва излъчвания на РЛС в широк честотен диапазон. Тя се отличава с усъвършенстваната система за обработка на сигнала и иновационен триизмерен потребителски интерфейс. Управлението на системата може да става и дистанционно.

 
09.07.2010, 21:44

Великобритания е поръчала 140 бронемашини Jackal

Военното ведомство на Великобритания е сключило с британските компании Supacat и Babcock контракт за доставката на 140 бойни патрулни бронирани машини Jackal, съобщава Lenta.ru. Сделката е на стойност 45 милиона фунта стерлинги (68,3 милиона долара). Според условията на контракта, на военните ще бъдат предадени бронемашини от версията Jackal-2A. Новите машини британските военни планират да използват в Афганистан.

След като контракта бъде изпълнен, количеството на бронемашините Jackal на въоръжение в британската армия, отчитайки версиите Jackal-1, 2 и 2A, ще бъде 400 единици. Доставката на машините ще бъде извършена като продължение на програмата Срочна оперативна потребност (Urgent Operational Requirement, UOR). В рамките на програмата британската войска е получила 120 машини Jackal-2A и около 70 леки машини за бойно осигуряване Koyote – модификация на Jackal с колесна формула 6x6.

Бронемашината Jackal с колесна формула 4x4 е способена да развива скорост до 130 километра в час. Машината е въоръжена с 12,7 и 7,62 мм картечници. Производството на модернизираната версия на бронемашината Jackal-2A се извършва от февруари 2010 година. – Още за БМ Jackal

 
09.07.2010, 20:43

Балкански държави обмислят възможността за съвместна мисия в Афганистан

Босна, Хърватия и Черна гора обмислят формирането на съвместно участие в мисията на НАТО в Афганистан, каза хърватският външен министър Гордан Яндрокович, цитиран от АФП.

Външните министри на Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония и Черна гора „разглеждат възможностите за съвместен ангажимент в Афганистан”, каза той. „Една от възможностите е Босна и Херцеговина и Черна гора да изпратят свои военни инструктори, които заедно с хърватските инструктори, които вече са в Кабул, да помогнат за обучението на афганистанските сили, поясни Яндрокович.

Министърът направи изказването си след среща на външните министри на петте държави от Адриатическата харта в Дубровник. /ИА „Фокус”/

 
09.07.2010, 18:21

Във въздуха се вдигна вторият F-35 с щатна авионика

Според информация на пресслужбата на компанията Lockheed Martin, на 6 юли 2010 година от летището на предприятие на компанията в град Форт-Уорт за първи път излетя третият екземпляр на изтребителя F-35A (бортови индекс AF-3) в конфигурация CTOL (с обикновено излитане и кацане). Той е станал вторият изтребител F-35, на който се провеждат изпитания на щатния комплект авионика. Първият полет продължи 42 минути. – Още за F-35

 
09.07.2010, 17:38

Русия разширява района на съпровождане на кораби в Аденския залив

Маршрутът на конвоиране на  плавателни съдове от кораби на ВМФ на Русия в Аденския  залив ще бъде удължен до 380 км. За това съобщи командващият Тихоокеанския флот  адмирал Константин Сиденко. Той пояснил, че решението е прието след инцидента с танкера „Московски университет", който беше завзет от пирати и на 6 май освободен от големия кораб за борба с подводници „Маршал Щапошников". Адмиралът съобщи, че на  руски кораби, а също на чуждестранни с руски членове на екипажа при преминаването на Аденския залив се прехвърлят групи от морската пехота за защита от пирати.

 
09.07.2010, 17:26

САЩ търсят да закупят три L-39C за афганистанските ВВС

Една от непознатите страни на войната в Афганистан е създаването на афганистански ВВС. С надеждата за формиране на колкото си може по-самостоятелна армия САЩ закупува авиационна техника от някогашните си противници от времето на Студената война. На първо място са надеждните руски хеликоптери Ми-17, но интересът е и към самолетите. ВМС на САЩ проучват пазара за закупуване на три самолета L-39C Albatros за афганистанските ВВС. Чешкият L-39C Albatros е учебен дозвуков самолет, който може да се използва и като лек бомбардировач. В момента в състава на ВВС на Афганистан има три самолета от този тип, но те са в нелетателно състояние с изтекъл междуремонтен ресурс. Те не са се вдигали във въздуха от месец август 2009 г. и се очакват да влязат в строя следващата година. Идеята е, когато новите афганистански летци се завърнат от обучението си да имат самолети, на които да продължат подготовката си. Пред завършване е и военновъздушна база за афганистанските ВВС в Шинданд в западната част на страната.

Афганистанските пилоти имат опит от миналото в експлоатацията на L-39, но сегашното ръководство на ВВС иска младите летци, обучени по методиката на западните ВВС, да летят на тези самолети. Евентуалното връщане на пилотите, летели на този тип самолет, би означавало отново да се върне обучението във ВВС с няколко десетилетия назад, когато се е използвала прекалено тромавата и централизирана съветски стил тактика. /pan.bg/ - Още за L-39

 
09.07.2010, 17:19

Американската ПРОпаганда

Проблемите на американската система за противоракетна отбрана (ПРО) вече няколко години са предмет на активно обсъждане, като разговорите за ПРО са в пъти по-значими от самата ПРО, коментира в-к "Известия".

Миналата година САЩ се отказаха от разполагането на стратегическа ПРО (радиолокационна станция и противоракетен комплекс GBI) в Полша и Чехия. Сега се предлага вариант за разполагане на „орязана” ПРО в Румъния и България. Ударното средство на тази система трябва да бъде наземният вариант на зенитно-управляемите ракети „Стандарт-SM3”. Към момента такъв наземен вариант не съществува, но явно създаването му няма да представлява особен проблем. Предлага се в бъдеще да бъде изградена ПРО, която да покрива цяла Европа....... Още I, ……Още II

 
09.07.2010, 13:48

Четиристранни учения в Атлантика

Големият кораб на Северния флот на Русия за борба с подводници „Североморск" e поел курс към бреговете на Англия за участие в международните военноморски учения „ФРУКУС-2010" - годишно мероприятие в рамките на програмата за сътрудничество между военноморските сили на Франция, Англия, САЩ и Русия. Основна задача на маневрите е отработване и усъвършенстване на съвместни действия в състава на многонационалното оперативно съединение по оказване на помощ на населението при стихийни бедствия. – Още ВМС

 
09.07.2010, 13:42

Индия търси ключов партньор за усъвършенстване на изтребителя Tejas

Агенцията по развитие на авиацията (ADA) на Индия постави началото на търсене на ключов партньор за разработване на усъвършенстван вариант на изтребителя Tejas Mark II. Както се предполагаше агенцията се е обърнала към еврпейската компания EADS, която в случай на постигане на споразумение, ще оказва консултански услуги на индийския самолетостроителен концерн Hindustan Aeronautics, създал изтребителя Tajas. Не се съобщава вероятната стойност на договора. Очакванията на ADA са EADS да окаже помощ за прилагането на редица нови технологии и решения, чрез които да се намали теглото на изтребителя и да се усили конструкцията.

Очаква се скоро ADA да завърши конкурса за реактивни двигатели за индийския изтребител. Участниците са General Electric с двигател F-414 и Eurojet с EJ200.По данни на агенцията и двата двигатели напълно отговарят на предявените изисквания и сега се проуват финансовите условия.

Проектът е стартирал през 1983 г. с цел да се създаде собствен изтребител, който да замени МиГ-21. Разработват се четири варианта на Tajas – едноместен за ВВС на Индия, двуместен боен за ВМС и учебно-бойни за двата вида въоръжени сили. Пред завършване на изпитанията е варианта за ВВС. /pan.bg/

 
09.07.2010, 13:35

Нов контингент на македонската армия заминава за Афганистан

Нов контингент от Армията на Република Македония (АРМ) днес ще замине за Афганистан, предаде македонската телевизия Канал 5. Това е девети контингент на АРМ. В контингентът участват 149 войници, най-стария национален представител и двама офицери, които ще бъдат разпоредени в главното командване в Кабул. АРМ започна участието си в Афганистан през 2006 година, посочва телевизията.

 
09.07.2010, 13:00

ВС на Германия развърнаха в Афганистан три САУ PzH-2000

Германските въоръжени сили обявиха за развръщането в Афганистан на три 155-мм САУ PzH-2000, съобщава „Джейнс дифенс уикли.

Две PzH-2000 са развърнати в провинция Кундуз и с тях наскоро бяха проведени огневи изпитания в местните климатични и географски условия. Третата гаубица се намира в резерв.

Военното ведомство на Германия обяви за намерението си да изпрати PzH-2000 в Афганистан през април тази година.

Първата PzH-2000 беше доставена в Афганистан на 28 май, останалите две – на 3 юни. В състава на подразделенията, обслужващи САУ PzH-2000, влизат 36 военнослужещи.

През 2006 година три самоходни гаубици от този тип в Афганистан развърна и Холандия. – Още за PzH-2000

 
09.07.2010, 09:28

Декларация на израелското министерство на отбраната

Израел оповести, че до приключването на разследването което провежда,няма да освободи задържаните хуманитарни кораби.

В декларация на израелското министерство на отбраната бе отбелязано,че членовете на следствената комисия са поискали да видят корабите и затова те ще бъдат задържани до края на разследването. 6-те кораба, между които турският кораб Мави Мармара, са блокирани в израелските пристанища. По време на нападението на израелската армия над хуманитарната флотилия за Газа,бяха убити 9 турски граждани.

Израелското правителство пренебрегва призивите за създаване на международна комисия за разследване на случая и създаде своя комисия.

 
09.07.2010, 09:21

Размяна на агенти между САЩ и Русия

Москва прие да освободи четирима души, задържани за "предполагаеми контакти със службите на западни разузнавания" в замяна на своите десет агенти, задържани в САЩ. Това съобщи американското министерство на правосъдието. Десетте предполагаеми руски шпиони, арестувани през юни в САЩ, признаха пред съда в Ню Йорк, че са работили за руското външно разузнаване. В съответствие с постигната по-рано договореност между защитата и обвинението, това означава автоматичното прекратяване на воденото срещу тях дело и отваряне на пътя за депортирането им в Русия.

И двете страни окачествяват решението на шпионската афера като дипломатически успех. От руското външно министерство съобщават, че бързото решение демонстрира новия дух във взаимоотношенията между президентите на двете страни. Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър подчерта, че по-нататъшното задържане на десетте руски агенти в САЩ няма да е в интерес на националната сигурност и че решението за размяната на шпиони е взето също така и от хуманни съображения. /DW/

 
 
 
08.07.2010, 22:04

ВМС на САЩ получиха стохилядната учебна авиобомба Paveway II

Според информация на пресслужбата на компанията Lockheed Martin, на американските военноморски сили е предадена стохилядната учебна авиобомба с лазерно насочване Paveway II ELGTR (Paveway II Enhanced Laser Guided Training Round).

Paveway II може да се използва от самолетите F/A-18, AV-8B, F-16. Използването на учебни имитатори на авиобомби със системи за лазерно насочване позволява да се намали стойността на обучението на пилотите, позволявайки те да придобиват навици при използването на лазерни авиобомби в условия близки до бойните. – Още за Paveway II

 
08.07.2010, 18:15

Алениа аеронаутика” достави първият C-27J Спартан” на Мароко

Компанията „Алениа аеронаутика” вчера е предала на ВВС на Мароко първият тактически военнотранспортен самолет C-27J Спартан, съобщава „Дифенс нюс”.

Алениа аеронаутика” обяви за сключването с военното ведомство на Мароко на контракт за доставка на 4 самолета C-27J Спартан през октомври 2008 година. Стойността на сделката е около 130 млн евро (163,8  млн дол). Това е първата поръчка за доставка на C-27J на държава, не влизаща в НАТО. Още за C-27J

 
08.07.2010, 17:21

Без “Пантери” за флота

България може да предоговори условията по сделката за военните хеликаптери и да се откаже от последните три “Пантер”-и. Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Аню Ангелов в парламента вчера, по време на многочасовото обсъждане на актуализацията на Бюджет 2010. В документа, който до редакционното приключване на броя не беше приет изцяло на второ четене, са предвидени средства, с които МО да се разплати с “Юрокоптер” по досега доставените вертолети..... Още

 
08.07.2010, 17:10

В Йордания са доставени 50 БТР за Палестинската автономия

50 бронетранспортьора за палестинските сили за сигурност, обещани от руската страна, са били доставени в Йордания и се подготвят за предаване на палестинската администрация, съобщи днес руският заместник външен министър Александър Салтанов.

Срокът за предаване на бойната техника не беше уточнен. 50-те машини не са снабдени с въоръжение.

На 1 юли говорителят на руското външно министерство Андрей Нестеренко обяви, че Русия ще предостави 50 БТР за палестинските сили за сигурност.

През 2008 г. Израел се съгласи палестинските власти да получат руски БТР за борба с терористични организации, при условие, че машините са със свалени картечници и без допълнително въоръжение.

 
08.07.2010, 16:44

Как ФРГ се бори с кризата

Министерството на отбраната на ФРГ информира, че планира да съкрати разходите си за техника и въоръжение с 10 млрд. евро, съобщи в."Билд".

Военните смятат да свалят от въоръжение 15 военни транспортни самолета Transall и да съкратят поръчките за новия самолет A400M. Вместо 122 хеликоптера NH-90, се предлага да бъдат купени 80, а броят на планираните за купуване вертолети Tiger се съкращава от 80 на 40. На министъра на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг е предложено намаляване на броя на бойните изтребители Tornado от 185 на 85 единици, както и да се откаже от закупуването на 37 изтребителя от ново поколение Eurofighter. Също така се предвижда да се свалят от въоръжение 8 фрегати, 10 катера и 21 хеликоптера от силите на ВМС.

 
08.07.2010, 16:30

Русия купува вертолетоносача “Мистрал” с цялото оборудване

Русия купува вертолетоносача “Мистрал” с цялото навигационно и технологично оборудване, но въоръжението ще бъде руско. Едно от условията на руската страна е предаването на цялата техническа документация. Планира се третия кораб от този тип да бъде построен в руска корабостроителница.

Хеликоптерите ще бъдат руски, но за тяхното съхраняване е необходимо малко да се повдигне палубата. ВМС планират да използват кораба в северните широчини и затова е необходимо да се усили борда на кораба. Но тези изменения не са съществени и не водят до сериозни изменения в конструкцията и техническото оборудване.

Корабите клас “Мистрал” значително ще повишат боеспособността и мобилността на флота на Русия. “Мистрал” има водоизместимост 21 000 тона, максимална дължина - 199 м., скорост 19 възела, далечина на плаването достига до 20 000 км, екипаж – 160 човека. Може да приема до 450 десанчици (до 900 за кратко време). Авиогрупата на кораба включва до 16 тежки хеликоптера, като 6 от тях може да е разположат на палубата. Товарният отсек побира над 40 танка. /pan.bg/ - Още за Мистрал

 
08.07.2010, 14:17

Вертолет на бреговата охрана на САЩ се разби

Вертолет на бреговата охрана на САЩ MH-60 Jayhawk се разби вчера на няколко стотин метра от крайбрежието на щата Вашингтон, трима от четиричленния екипаж на машината са загинали, съобщава NavyTimes.

Според думите на командващия на 13-ти окръг на бреговата охрана контраадмирал Гери Блор, причината за аварията се уточнява. Малко преди да падне вертолета е закачил с опашката си линия за високо напрежение на височина 75 метра над морското равнище.

 
08.07.2010, 14:03

Назначен е нов командващ на Черноморския флот на Русия

Назначен е нов командващ на Черноморския флот на Русия. Това е вицеадмирал Владимир Корольов, съобщава РИА Новости.

От ноември 2007 г. Корольов заемаше поста заместник на командващия на  Северния флот, а от август 2009 г. бе началник на щаба на СФ.

Предишният командващ на Черноморския флот вицеадмирал Александър Клецков беше освободен от поста, тъй като се пенсионира (пределната възраст за вицеадмирал (генерал-лейтенант) в Русия е 55 години). – Още за ЧФ на РФ

 
08.07.2010, 13:17

СААБ е получила нова поръчка за гранатомети „Карл Густав

Компанията „СААБ” е обявила за подписването с неназован купувач контракт за доставка на компоненти за преносимия противотанков гранатомет „Карл Густав.

Стойността на съглашението е 357 млн шведски крони (около 43,4 млн долара). Доставката трябва да бъде изпълнена в периода 2010-2011 година.

Според изявление на компанията, в момента купувачи на „Карл Густав, първата версия на който бе приета на въоръжение през 1948 година, са около 40 страни. Сред тях са ВС на Австралия, Австрия, Белиз, Венецуела, Германия, Гана, Дания, Индия, Ирландия, Канада,а, Малайзия, Холандия, Нова Зеландия, Нигерия, Норвегия, Португалия, Сингапур, Литва, САЩ и Япония. – Още ПТРК

 
08.07.2010, 12:15

Киргизстан може да приеме още една руска база на своя територия

Властите в Киргизстан не изключват възможността за разполагане на още една руска военна база на територията на централноазиатската република, съобщава агенция Интерфакс.

„Въпросът за разполагането в Киргизстан на втора руска военна база остава актуален”, заяви в четвъртък пред журналисти министърът на външните работи от временното правителство на страната Руслан Казакбаев.

„Същият въпрос беше обсъждан с предишното ръководство на Киргизстан. В сега това е актуален проблем, но в момента не се водят официални преговори по този въпрос”, допълни водещият дипломат на временната власт в Киргизстан. /ИА „Фокус”/

 
08.07.2010, 12:10

Локхид Мартин” ще достави на американските морски пехотинци прицелни системи AN/AAQ-30 TSS

Центъра за надводни оръжейни системи на ВМС на САЩ е сключил с компанията „Локхид Мартин” контракт на стойност 44 милиона долара за доставката на 18 комплекта обзорно-прицелни системи AN/AAQ-30 TSS (Target Sight System) за последната версия на ударните вертолети AH-1Z Кобра” на Корпуса морска пехота на САЩ.

AN/AAQ-30 представлява стабилизирана мултисензорна система, снабдена със съвременни датчици, даваща широки възможности за откриване, съпровождане и поразяване на целите. В състава си тя включва лазерен далекомер/целеуказател, цветна телевизионна система, средновълнова телевизионна система FLIR от трето поколение.

През март 2008 година бе подписан начален контракт за 50 милиона долара за доставката на 16 системи AN/AAQ-30. Първият комплект бе предаден на ВМС през юни 2009 година.

Доставката на всички поръчани системи ще бъде завършена през 2011 година. Компанията „Локхид Мартин” се надява, че през тази есен ще бъде подписано съглашение за серийно производство на 226 комплекта AN/AAQ-30 за оборудване на вертолетите AH-1Z Кобра”. Системата може да се монтира и на други типове летателни апарати.

 
08.07.2010, 10:42

Между 5 и 8 бойни кораба на обединените европейски сили гарантират сигурността край Сомалийския бряг

Между 5 и 8 бойни кораба на обединените европейски сили гарантират сигурността край Сомалийския бряг. Според командващия европейската операция „Аталанта” генерал-майор Бъстър Хоус, броят на корабите варира постоянно. Европейските сили разполагат и с между 3 и 7 патрулни хеликоптера. „От особено голяма важност за нас е в редовете си да имаме добра поддръжка както от бойни кораби, така и от авиотехника. Общо 27 са държавите, които взимат участие в мисията. Мисията се подпомага с кораби и персонал от Норвегия. Хърватия дава своя принос със служители в щаба на мисията. Скоро очакваме представители на Украйна и Черна гора да подкрепят също работата на щаба на мисията”, коментира генералът.

По думите му обикновено пиратите са на възраст между 20 и 30 години и са представители на един от най-бедните слоеве на населението в Сомалия. Обикновено те нямат образование и имат „опит” в създаването на конфликти. Те са въоръжени с леки оръжия – автомати „Калашников” и ръчни гранати.

В момента се наблюдава повишена активност на пирати в Аденския залив и в южната част на Червено море. Това съвпада с дъждовния сезон в момента. /ИА „Фокус”/

 
08.07.2010, 09:58

Във ВВМУ “Н. Й. Вапцаровсе провежда общоармейският шампионат по волейбол

От 5-ти до 9-ти юли 2010 г. във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” – Варна, се провежда Общоармейският шампионат по волейбол. Участват 8 отбора: Представителен отбор от ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”; сборни отбори от Сухопътни войски, Военноморски сили и Военновъздушни сили и от поделения в Пловдив, Карлово, Стара Загора и Плевен.

Шампионатът е част от Общоармейските шампионати за 2010 г. През август в Плевен ще се проведе шампионатът по футбол на малки вратички; във Велико Търново – през септември, военен трибой; през октомври - стрелба с пистолет “Макаров”, а през ноември в Карлово – дуелна и щафетна стрелба.

На 09.07.2010 г. от 9.30 часа във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” ще се състои закриването на Общоармейския шампионат по волейбол и награждаването на участниците. /МВ/

 
08.07.2010, 09:34

Sherpa Light – новите тактически машини на Франция

На изложението Eurosatory 2010 френската компания Renault Trucks Defense представи семейството тактически машини Sherpa Light.

Sherpa Light тежи 13,3 тона, има колесна формула 4x4 и може да превозва до пет войника и полезен товар до 2,5 тона. Новите Sherpa ще осигуряват висока мобилност на парашутните подразделения, морската и лека пехота. Машината може да бъде транспортирана от самолети от типа на С-130. Платформата е разработена на основата Sherpa 2, която бе представена преди две години на изложението Eurosatory 2008.

Базовата конфигурация на Sherpa Light има бронирано предно стъкло и защитено дъно. Има също и версии с допълнителна броня, при които е повишено нивото на балистична и противоминна защита. Машината се доставя в различни варианти на колесната база, от 3,55 до 4,1 метра при клиренс 0,60 м. Sherpa Light се задвижва от 4-цилиндров дизелов двигател Renault MD-5 (Евро V), осигуряващ максимална мощност 215 к.с. и 800 Нм въртящ момент при 1200 - 1700 об/мин, което позволява на автомобила да развива максимална скорост до 120 км/ч. 165 литровия резервоар осигурява автономност до 1000 км. Sherpa Light се предлага в 4 различни конфигурации:

* версия „висока интензивност” (High Intensity), предлагаща балистична защита, а също и защита от мини и самоделни взривни устройства, може да превозва пет войника и полезен товар до 1,5 тона;

* бронетранспортьор Sherpa Light APC превозва до 10 войника;

* универасал, двете последни версии – с повишени характеристики;

* бронирана версия с възможност за превозване на полезен товар до 2,35 тона. – Още военни автомобили

 
08.07.2010, 00:11

ВМС на Китай отговориха на Япония

Официален представител на министерството на отбраната на Китай заяви, че преминаването на китайски военни кораби през пролива Мияко, съответства напълно на международното право, пише китайският вестник „Женмин Жибао”. В изявление, публикувано на 4 юли, министерството на отбраната на Япония съобщи, че е регистрирано преминаване на два китайски военни кораба през откритата морска екватория между островите Мияко и Окинава. В отговор от военноморските сили на Китай заявиха, че това е бил нормален рейс, който съответства на международното право и не е съществувала необходимост Япония да прави специално изявление по въпроса. /ИА „Фокус”/

 
 
 
07.07.2010, 21:31

US конгресмени са против закупуване на Ми-17 за Афганистан

Няколко конгресмени са разкритикували плана на Пентагона да придобие десет руски вертолета Ми-17 за ВВС на Афганистан и са поискали да бъдат закупени машини американско производство. Това пише в. The Washington Post. По думите на законодателите американските военни даже не са разгледали алтернатива на Ми-17, а в условията на отсъствие на конкуренция руските доставчици са решили да повишат цената на вертолетите. Както е отбелязал един от конгресмените, решението да се закупят руски машини е довело до "големи харчове, преразход на средства, изпуснати срокове, проблеми с безопасността и трудности с доставката".

Военните се съгласяват, че да се наливат пари от американските данъкоплатци в руски вертолети е доста странно, но пък подчертават, че Ми-17 най-добре от другите подхожда за афганистанските ВВС. Този вертолет е бил разработен в Съветския съюз специално за експлоатация в Афганистан. Освен това болшинството от афганистанските летци не умеят да летят на други модели, а тяхната преподготовка заема продължително време.

"На нас ще ни се наложи да прежалим факта, че вертолетът е руски. Той добре работи в Афганистан", е заявил бригаден генерал Майкъл Боера, отговарящ за реформата в афганистанските ВВС. Както припомня в. The Washington Post, Пентагонът вече е похарчил 648 милиона долара за ремонт и дозакупуване на 31 Ми-17, които се използват от афганистанските ВВС. Купуването на още десет се планира за 2011 г., а в последващите години се предполага да бъдат придобити още няколко десетки такива машини.

Конгресмените потвърждават, че от 2006 г. Русия е вдигнала цените на вертолети тройно - от 6 милиона долара до 18 милиона. Но в Пентагона поясняват, че на по- ниски цени са били закупени вече употребявани машини, а новите струват около 15 милиона долара.

Американското правителство не за първи път закупува руски Ми-17 за армиите на други страни. Така осем машини бяха купени за Ирак, а още 14 - за Пакистан. Освен това обединеното командване за спецоперации на ВС на САЩ има намерение да придобие няколко вертолета за себе си, за да ги използва за секретни операции, разказва пред в. The Washington Post военен източник, пожелал анонимност. /Дума/ - Още за Ми-17

 
07.07.2010, 21:15

Израел се отказа от подмяна на самолетите за зареждане във въздуха

Израел се отказа от замяна на остарелите самолети за зареждане във въздуха КС-707, съобщава Flightglobal. Преди Израел планираше да замени КС-707, създаден на основата на пътническия вариант Boeing 707-300, с модифицирани модели на Boeing 767 и Gulfstream G550. Последните се намират на въоръжение във ВВС на Израел и се използват за транспортиране на военнослужещи, както и за разузнаване и РЕБ.

Според Aviation Week някои от самолетите КС-707 се намират в експлоатация във ВВС на Израел повече от 50 години. Най-новият самолет от този тип е на 36 години. През 2004 година започва програма за модернизация на КС-707, в рамките на която аналоговата авионика е заменена с цифрова, както и шланговете за зареждане с гориво.

В началото на месец юли 2010 ВВС на Израел се отказват плановете за модернизация на ударните хеликоптери AH-64A Apache до модификацията AH-64D Apache Longbow. Вместо модернизацията вертолетите могат да получат ново въоръжение, като например израелски ракети с лазерно насочване. Също така Израел възнамерява да удължи ресурса на вертолетите Sikorsky CH-53 до 2025 година , като очаква появата на CH-53K. /pan.bg/

 
07.07.2010, 21:06

ВМС на Франция снемат от въоръжение ДК проект BATRAL

Френските военноморски сили смята да снемат от въоръжение един от четирите намиращи се на въоръжение десантни кораба (ДК) проект BATRAL и да удължат срока за експлоатация на другите три до 2020 година.

По-рано се планираше всичките 1580-тонни кораби да бъдат снети от въоръжение до 2014 година, но според информация от представители на ВМС на Франция, оставащите три ДК ще бъдат  на въоръжение докато бъдат доставени предназначените за тяхната замяна кораби от проект BIS.

Най-стария от ДК „Francis Garnier” (L9031), базиращ се във френската Вест Индия, ще бъде снет от въоръжение и заменен с базиращия се във Френска Полинезия ДК „Dumont D'Urville”. – Още десантни кораби

 
07.07.2010, 20:30

Чехия смята да предаде на Йордания безплатно машини за разминиране

Въоръжените сили на Чехия смятат да предадат на Йордания безплатно две машини за разминиране „Божена-5” с цел ускоряване на преговорите за покупка на 20 самолета L-159, съобщава вестник „Лидове Новини”.

Възможността за продажба на чешки самолети L-159 бе обсъждана между министъра на отбраната на Чехия Мартин Бартак и краля на Йордания Абдулла II през октомври миналата година.  Машините могат да се използват при подготовката на пилоти за изтребителите F-16.

Група чешки военнослужещи и две машини за разминиране „Божена-5”, разработени от словашката компания „Уей индастри, през април са били изпратени в Йордания за оказване на помощ при разминиране в района на река Йордан. Чешко-йорданското съглашение за сътрудничество в областта на разминирането е било подписано през март тази година.

По всяка вероятност, след завършване на операцията машините ще останат в Йордания.

Представителна военното ведомство на Чехия е заявил, че продажбата на самолети и безвъзмездното предаване на машините за разминиране не трябва да се свързват пряко.

Чехия закупи три машини за разминиране „Божена-5” от словашката компания „Уей индастри” през 2007 година на цена 25 млн крони за единица.

От 2003 година на съхранение в чешките ВС се намират повече от 40 излишни самолета L-159, които правителството на страната и компанията „Аеро Водоходи” безуспешно се опитват да продадат. Ежегодно за поддръжка на тези машини в добро състояние се харчат няколко милиона крони. Според оценки на експерти, текущата стойност на един самолет L-159 е около 200 млн крони. – Още за L-159

 
07.07.2010, 17:21

Mercedes с нова бронирана концепция

Mercedes представи нова бронирана концепция на проведеното наскоро изложение за отбранителната индустрия EUROSATORY 2010 в Париж. Прототипът Mercedes-Benz G-Wagon LAPV 6.X е базиран на предходния модел LAPV 5.4, но за разлика от него, каросерията му е изградена от усилена стомана, може да носи по-голям и тежък товар, има по-висока степен на защита и е по-лек.

Задвижва се от дизелов агрегат тип common rail, благодарение на който може да развие максимална скорост от 150 км/ч дори при товар над 1300 кг. Окачването на офроудъра включва регулируеми въздушни абсорбатори, с които клиренсът нараства до 450 мм. Спирачната система е хидравлична с четири винтилирани спирачни дискове. Бронираният автомобил разполага и със система за контрол и регулиране на налягането на гумите, умееща да различи настилката, върху която се движи, и съобразно обстановката да регулира налягането в гумите.

Сътрудничеството с Европейския авиационен и космически център по отбрана предлага на концепцията връзка с командния център, което осигурява система за запис на данни, комуникационна система и система за заглушаване. /speed-press.com/ - Още военни автомобили

 
07.07.2010, 13:23

Флотът ще получи нови кораби след 2014 година

Бойният флот ще получи нови кораби най-рано през 2014 година коментира за „Народно дело” командващият Пламен Манушев. Той добави, че най-вероятно ще бъдат купени 2 минни ловеца от класа на „Цибър”, който вече е на въоръжение към българските ВМС. На срещата с адмирал Жан-Поул Робинс ще бъдат уточнени подробностите по поддръжката на трите белгийски фрегати: „Дръзки”, „Верди” и „Горди”, които страната ни купи от Белгия. Ще бъде уточнено как ще се поддържат оръжията на борда на фрегатите. Още за българските ВМС

 
07.07.2010, 13:13

Ученията в Далечния Изток продължават

В Сахалин към военните учения „Изток-2010" се присъединиха артилерийски и танкови части. Маневрите са влезли в заключителния си стадий и ще завършат официално в четвъртък.

Най-големите за последните години учения във ВС на Русия, в които участват около 20 хиляди военнослужещи, се провеждат по земя, вода и въздух.

 
07.07.2010, 12:32

При въздушен удар на НАТО са загинали петима афганистански военнослужещи

Петима афганистански военнослужещи са загинали, а двама други са ранени при въздушен удар на НАТО в сряда сутрин, предизвиквайки остра реакция от страна на правителството на страната, предаде агенция Ройтерс.

Самолет на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) погрешка е взел войниците за талибани по време на операция в провинция Газни югозападно от Кабул.

„Самолет на ИСАФ бомбардира и пожертва петима от нашите войници”, заяви правителственият говорител Захер Азими. „Заклеймяваме този инцидент и изразяваме съжаление, че това не е първият случай, в който се случва нещо подобно. Надяваме се това да е последният случай”, допълни представителят на правителството.

Цивилните жертви и смъртните случаи от приятелски огън сред афганистанските сили за сигурност са чест източник на напрежение между президента Хамид Карзай и силите на Запада от започването на офанзивата срещу талибаните в края на 2001 г. /ИА „Фокус”/

 
07.07.2010, 11:58

ВМС на САЩ поръчаха SM-6 за $368 милона

Военноморските сили на САЩ са сключили с компанията Raytheon контракт за производството на ракети Standard Missile-6 (SM-6) на стойност 368 милиона долара. Контракта предвижда предсерийно производство на ракетите през следващите три години.

Няма информация за количеството комплекти, които американските ВМС ще получат в рамките на контракта.

Ракетите SM-6 са предназначени за осигуряване на ПВО на флота, като могат да унищожават самолети, БЛА и ПКР.

 
07.07.2010, 10:33

СБУ отменя следенето на руски офицери в Севастопол

На сътрудниците на севастополския департамент на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) е забранено да провеждат специални мероприятия спрямо офицери от Черноморския флот и представителите на ФСБ на Русия, съобщава РИА Новости. Съответните указания са дошли от Киев в края на юни.

По този начин СБУ се връща към изпълнение на договора между страните от СНД от 1993 година, според който спецслужбите на страните от СНД не извършват разузнавателна дейност помежду си.

Сега групи на украинските и руските служби работят заедно по осигуряване на безопасността на мероприятията свързани с празника ВМФ на РФ, който тази година се отбелязва на 25 юли.

 
07.07.2010, 09:48

Гостува ни белгийският командващ на флота контраадмирал Жан-Поул Робинс

От службата за Връзки с обществеността на ВМС съобщават, че от 6 юли до 8 юли 2010 г. на официално посещение в Република България пристига командващият на военноморския компонент на Кралство Белгия контраадмирал Жан-Поул Робинс ( на френски: Amiral de division Jean-Paul Robyns, бел. ред.). На 7 юли 2010 г. в 09:30 часа контраадмирал Робинс ще бъде посрещнат с официална церемония пред Щаба на ВМС. Следват официална среща с началника на българските ВМС контраадмирал Пламен Манушев и от 11:00 до 12:00 часа среща с кмета на Община Варна г-н Кирил Йорданов. На 8 юли 2010г. контраадмирал Робинс ще посети военноморска база Варна. Официалното посещение ще приключи след обяд на 8 юли 2010 г. /МВ/

 
07.07.2010, 09:41

Индия показа прототип на палубен изтребител

На кратка церемония индийската компания Hindustan Aeronautics (HAL) показа двуместния учебно-боен изтребител NP-1 – палубен вариант на изтребителя Tejas. До края на годината NP-1 ще извърши първия си полет, а приемането му на въоръжение се планира за 2015 година. Едноместният прототип NP-2 ще полети през 2011 година.

Правителството на Индия е взело решение програмата за разработване на Tаjas да продължи до 31 декември 2018 години. Проектът е стартирал през 1983 г. с цел да се създаде местен изтребител, който да замени МиГ-21. В момента се провеждат изпитания на едноместния изтребител Tаjas, предназначен за ВВС на Индия. Очаква се да бъде приет на въоръжение през 2012 г. , т.е. почти 17 години по-късно от първоначално планираното. Компанията HAL е доставила на ВВС за изпитания 20 изтребители Tajas. Индийските ВВС трябва да получат общо 200 изтребители от този тип. Tajas развива скорост до 1900 км/ч и има далечина на полета около 2000 км. Въоръжен е 23мм оръдие и има осем точки за окачване на различно въоръжение. /pan.bg/

 
07.07.2010, 08:53

Афганистанският молох изисква нови жертви

На роднините на войниците на бундесвера, попаднали в  афганистанския пъкъл, е предложено да се готвят за най-лошото. Зловещото предсказание прозвучало от министъра на отбраната Карл-Теодор Гутенберг в интервю за „Франкфуртер алгемайне цайтунг". През летните месеци в планинските разклонения на Хиндукуш ще бъде особено горещо и затова могат да се очаква увеличение на загиналите и ранените, обяви той.

Министър Гутенберг, за разлика от много колеги в коалиционното правителство, не се побоя да даде реална оценка на ставащото. Той призова политиците да се откажат от илюзията за построяване на идеална демокрация в тази страна. Нещо повече, „в Афганистан не е възможна никаква абсолютна стабилизация по наши мащаби". Тогава защо е продължаването на десетгодишната война с масови жертви?....... Още

 
07.07.2010, 08:50

Австралийският министър на отбраната ще се оттегли след предстоящите избори

Австралийският министър на отбраната Джон Фокнър днес заяви, че ще напусне правителството след предстоящите избори, но отрече, че причината за решението му е смяната на премиера, предаде АФП.

Влиятелна фигура в Партията на труда и близък до бившия премиер Кевин Ръд, Фокнър заяви, че отдавна е възнамерявал да се оттегли след края на мандата си. Той отрече причина за решението му да е смяната на Ръд с Джулия Гилард начело на партията и правителството.

 
07.07.2010, 08:45

Британските военни ще бъдат изтеглени от афганистанския район Сангин

Британските военни сили ще бъдат изтеглени от Сангин, отдалечен район в провинция Хелманд, превърнал се в най-смъртоносното място в Афганистан за войниците на НАТО, пише вестник “Гардиън” . Правителството ще оповести, че британските части ще бъдат заменени от около 20 000 американски войници, които вече са в Хелманд.

От убитите 312 британски военнослужещи в Афганистан, повече от сто са загинали в Сангин, сцена на най-ожесточените сражения срещу талибаните.

Според източник от политическите среди, новината ще бъде представена като част от реорганизация на коалиционните сили в провинцията. Британските част ще бъдат концентрирани в централната част на страната, а американските в южната и северната. /ИА „Фокус”/

 
07.07.2010, 08:37

Пентагонът иска летяща подводница

Агенцията за управление на перспективни изследователски проекти към министерството на отбраната на САЩ е съсредоточила усилията си върху разработването на летяща подводница, пише вестник "Дейли телеграф", като цитира публикация на научното издание "Ню сайънтист".

Новата машина ще лети ниско над водата, докато се приближи до целта си. Тогава тя ще се гмурне под водата, за да избегне засичането и прехващането..... Още

 
 
 
06.07.2010, 17:42

Франция прие закон за забрана на касетъчните боеприпаси

Френският парламент днес прие окончателно проектозакон за забрана на касетъчните боеприпаси, няколко седмици преди влизането в сила на Конвенцията от Осло за забрана на този тип оръжия, предаде АФП.

След днешния вот текстът е приет от долната и горната камара на френския парламент, с което се осигурява съгласуването на Конвенцията от 3 декември 2008 година, която беше ратифицирана от Франция през септември 2009 година, с френското законодателство.

 
06.07.2010, 16:37

Обема на оръжейния износ на Чехия падна до 4,6 милиарда крони

Обема на експорта на продукция с военно назначение на предприятията от чешкия ВПК през 2009 година е намалял с 380 милиона чешки крони и е достигнал 4,6 милиарда крони (165 млн евро), съобщава представителя на Министерството на промишлеността и търговията на Чехия Павел Влчек.

През 2008 година съвкупната стойност на контрактите за износ на различни въоръжения, сключени с чешки компании, беше 189 млн евро.

Най-много военна продукция е продадена на Словакия (571 млн крони), Австрия (306 млн крони), Италия (275 млн крон) и Индия (452 млн крони).

В асоциацията на отбранителната промишленост на Чехия влизат компании в които работят 25 хиляди човека. До 1989 година в този сектор са работили около 150 хиляди човека. – Още военни фирми

 
06.07.2010, 15:40

Новият договор за СНО ще бъде готов за ратификация до края на юли

Договорът за Съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СНО) ще бъде готов за ратификация от страна на Русия и САЩ до края на юли. Това съобщи ръководителят на Международния комитет на руската Държавна дума Константин Косачев на парламентарни слушания в Москва. По думите на депутата, на заседанието на комитета относно СНО, което ще се проведе на 8 юли, трябва да бъде произнесено окончателното заключение по ратификацията на Договора. При това депутатът отбеляза, че работата на Държавната дума по този въпрос не е толкова спешна, защото всичко трябва да се синхронизира с всяка стъпка на американските колеги.

 
06.07.2010, 15:35

Постоянната противоминна група на НАТО в Средиземно море минава под гръцко командване

Постоянната противоминна група на НАТО в Средиземно море (SNMCMG2) минава под гръцко командване, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Навтемборики”. От 7 юли капитан Георгиос Пелеканакис ще замени италианския капитан Патрицио Рапалино и ще стане третият грък, който поема поста постоянен началник на групата. SNMCMG2 е създадена на 27 май 1999 г. като натовска противоминна сила за незабавно реагиране в Средиземно море и в момента включва седем плавателни съда (гръцки, турски, испански). /ИА „Фокус”/

 
06.07.2010, 10:37

ВВС на Индия ще модернизират изтребителната си авиация

Индийските ВВС планират да модернизират петдесет Су-30МКИ с помоща на Русия. Тези изтребители са от първата партида, приета на въоръжение в края на 90-те. Пет самолета ще се модернизират в Русия, а останалите в заводи в Индия. Индия е заявила желание за закупуване на общо 250 изтребители Су-30, като досега са получени 100. Освен това предстои сключване на договор с Франция на стойност два милиарда долара за модернизцията на петдесете Mirage 2000. В момента се изпълнява модернизация на 60 броя МиГ-29, а тази на изтребителите Jaguar , МиГ-21 и МиГ-27 вече е изпълнена. /pan.bg/ - Още за Су-30

 
06.07.2010, 09:55

Доставен е първият PC-12 за Финландия

На церемония в Станс, Швейцария на 1 юли 2010 г. е бил официално предаден първият еднодвигателен турбовитлов самолет Pilatus PC-12 предназначен за ВВС на Финландия. Машината е от новото поколение NG и ще бъде използвана основно за обучение на пилоти.

Финландия поръча общо шест самолета PC-12NG през април 2009 г. Общата стойност на сделката бе $22,5 млн. Всичките шест самолета ще бъдат доставени до края на август 2010 г. Финландия е 32-та страна, която купува PC-12 за използване във въоръжените сили. /Аеро/

 
06.07.2010, 09:50

Ан-225 превозва свръхгабаритен товар

Гигантският транспортен самолет Ан-225 „Мрiя” е поставил нов световен рекорд при превоз на свърхгабаритен товар. Това съобщава конструкторското бюро „Антонов” към което лети гиганта. Самолетът е успял да превози две лопати за вятърна електроцентрала с дължина от 42,1 m. всяка.

Товарът е бил пренесен на 10 юни 2010 г. Лопатите са превозени от Китай до Дания и са тежали едва 15 тона, но дължината им е била само с 0,9 m по-малка от дължината на товарния отсек на Ан-225, който възлиза на 43 m. /Аеро/ - Още за Ан-225

 
06.07.2010, 09:31

Втората партия самолети Ан-32 на индийските ВВС пристига в Украйна за ремонт и модернизация

Втора партия от пет самолета Ан-32 на ВВС на Индия тази седмица ще пристигне в Украйна за извършване на капитален ремонт и модернизация, съобщи агенция „Интерфакс-Украйна”.

Първата партия от пет военнотранспортни самолета Ан-32 беше доставена в Украйна през март тази година. Модернизацията на самолетите се извършва в „Завод № 410 Гражданской авиациир. Киев) с участието на държавното предприятие „Антонов и други фирми от авиационната промишленост на Украйна. В съответствие с контракта, 40 самолета ще бъдат модернизирани в Украйна, а останалите 65 машини – в завода на индийските военновъздушни сили BRD-1 в Канпур.

Предаването на първата опитна партия модернизирани Ан-32 е планирано да стане през 2011 година, като след това ще започне и серийната модернизация на самолетите.

Контракта за ремонт и модернизация на 105 военнотранспортни самолета Ан-32 на стойност 397,7 милиона долара бе подписан през юли 2009 година.

Освен това, през декември 2009 година фирмата „Мотор-Сич” сключи тригодишен контракт за 110 милиона долара за модернизация на двигателите АИ-20 на всички индийски самолети Ан-32. – Още за Ан-32

 
06.07.2010, 08:54

Продължава обновлението на парковата експозиция на военноморския музей във Варна

В ход е изпълнението на заповедта на началника на ВМС контраадмирал Пламен Манушев, съгласно която експонатите са разпределени между поделенията на военния флот. В пълна координация и взаимодействие със служителите на Военноморския музей, военни моряци с желание се включват в тази дейност, а едновременно с това се докосват и до паметници на културата, които ни напомнят за важни моменти от българската морска история..... Още

 
06.07.2010, 08:48

ПРО: концепцията се променя, същността остава

Полша ще предостави на Русия възможност за инспекции на обектите на системата за противоракетна отбрана. За това заяви в Краков след подписването на допълнения към основния полско-американски договор по ПРО външният министър на републиката Радослав Сикорсий.

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън отбеляза, че тази система „има отбранителен характер и не представлява заплаха за Русия".

Базовият договор за разполагането в Полша на обекти на системата за ПРО на САЩ беше подписан във Вашингтон още през август 2008 година. Допълнителният протокол го довежда до съответствие с „новата архитектура на системата за противоракетна отбрана", обявена на 17 септември 2009 година от президента на САЩ Барак Обама..... Още

 
06.07.2010, 08:33

US бойци на рокерски събор

Освен мотористи от Гърция и Турция на големия рокерски събор край Сливен се очаква да присъстват и американски пехотинци. В момента бойците провеждат обучение на военния полигон "Ново село" и организаторите се надяват през уикенда те да се включат в мото купона. Поканата е отправена от областния управител на Сливен Марин Кавръков, който е съорганизатор на събитието. На бившето летище Бършен се очакват десетки рокери от страната. Интересът е огромен, тъй като за първи път у нас ще се проведат състезания по акробатика с мотори и надбягване по скоростни отсечки. /Стандарт/

 
06.07.2010, 08:11

Министерството на отбраната на Русия обеща да повиши равнището на подготовка на сержантите

Сержантите във въоръжените сили на Русия ще бъдат материално обезпечени и социално защитени хора, заяви главнокомандващият на руските сухопътни войски генерал Александър Постников, предаде РИА Новости.

„Днес във Въоръжените сили много внимание се отделя именно на тази категория военнослужещи. Ние сме си поставили за цел, преди всичко, да повишим равнището на общата и професионална подготовка на сержантите. Едно от ключовите направления, поставени от министъра на отбраната, е да бъдат създадени такива социални условия за сержантите, за да имат те желание да свържат своя живот с военната служба и да станат материални обезпечени граждани”, заяви Постников, в хода на военните учения „Изток-2010”. По думите на генералът, „сержантите са циментиращо звено, основна опора на командирите в работата с личния състав”.

 
06.07.2010, 00:27

Румънски военен Ан-2 катастрофира, 11 загинаха

Румънски военен самолет Ан-2 с парашутисти на борда се разби по време на учение минути след излитане, при което загинаха 11 души, а други трима бяха ранени, предаде АФП, позовавайки се на местните власти.

Трима парашутисти успели да скочат от старата машина съветско производство преди да падне и да избухне в пламъци близо до летището в Тузла, разказаха свидетели.

„Спасителите намериха 11 тела в самолета,” каза Клаудиу Палац, официален представител от Констанца, цитиран от агенция Медиафакс. /pan.bg/

 
 
 
05.07.2010, 20:24

Семейството на машините Boxer се разширява

На Eurosatory 2010 немската фирма KMW представи нова версия на своята бронирана машина 8х8 Boxer бойна машина на пехотата, въоръжена с купола с дистанционно управление (RCT) Lance, оборудвана с 30 мм автоматично оръдие Mk44 Bushmaster и независима система на въоръжението на командира (ICWS) FLW200, въоръжена със 7,62 мм картечница.

Огневата мощ на куполата може да бъде увеличена с поставянето отгоре на противотанкови ракети тип Spike, производство на израелската фирма Rafael, аналогични на използваните във верижната БМП Puma.

Друг вариант за използване на Boxer наскоро също беше демонстриран – това е ремонтно-евакуационна машина, новата конфигурация на която отговаря на изискванията за използване в Афганистан. Още бронемашини

 
05.07.2010, 18:04

"Сухой" и "МиГ" са против продажбата на двигатели на Китай

Руските самолетостроителни компании РСК "МиГ" и ОКБ "Сухой" са против сключване на нов договор с Китай за доставка на двигатели РД-93, които се използват на китайските изтребители FC-1 и техните експортни варианти. FC-1 е пряк конкурент на МиГ-29 на международните пазари, коментира ръководителят на двете руски компании Михаил Погосян. Вероятна причина е намерението на Китай да достави на Египет изтребители FC-1, но същото възнамерява да направи и РСК “МИГ” с МиГ-29. През април 2010 заместник-генералният директор на "Росборонэкспорт" е посетил Египет и е провел преговори за доставката на32 изтребители МиГ-29. Паралелно египетското правителство е започнало преговори с Китай за закупуване на изтребители FC-1.

Египет също така започва преговори с Пакистан за възможно съвместно производство на изтребителя JF-17 – експортният вариант на FC-1 за Пакистан. FC-1 (JF-17) значително остъпват по възможности на руските МиГ-29, но са доста по-евтини – 10 милиона щ.д. срещу 35 милиона щ.д.

Договорът за доставка на двигатели РД-93 на стойност 238 милиона щатски долара е бил сключен през 2005 г. Допълнително е подписано рамково споразумение за доставка на 500 други руски двигатели. При това китайската страна е заявила готовността да закупи общо 1000 модернизирани двигатели с увеличена мощност. Общата стойност на договора се оценява на 3.75 милиарда долара.

През 2009 г. Китай закупува от Русия 122 двигателя АЛ-31ФН за своите изтребители J-10 на стойност 500 милиона долара. Не за първи път интереите на Китай и Русия се сблъскват на международните оръжейни пазари. През 2008 г. Индонезия обяви намерението си да закупи руските учебни самолети Як-130 и китайските FTC-2000. През 2009 г. МиГ-29 загубва конкурса за доставка на изтребители на Бирма, който е спечелен от китайските FC-1 и J-10. /pan.bg/

 
05.07.2010, 16:50

През юли ВВС на Австралия ще получат шест изтребителя F/A-18F Супер Хорнет

ВВС на Австралия през този месец да получат поредната партия от шест многоцелеви изтребителя F/A-18F Супер Хорнет”. Летците и техническия персонал на 1-ва ескадрила на ВВС в момента извършва изпитания на новите самолети в базата на ВМС на САЩ „Лемур” в Калифорния.

Контракта на стойност около 2,9 милиарда долара за покупката на 24 нови F/A-18F Супер Хорнет” австралийското правителство подписа с компанията „Боинг” през април 2007 г.. Новите F/A-18F и модернизираните F/А-18 Хорнет” ще трябва да осигурят необходимото ниво на боеспособност на ВВС на страната през преходния период след снемане от въоръжение на F-111 до началото на доставките на многоцелевия изтребител от пето поколение F-35 Лайтнинг-2”.

Първите пет изтребителя F/A-18F Супер Хорнет, произведени от компанията „Боинг” за ВВС на Австралия, пристигнаха в авиобазата „Емберли” на 26 март тази година.

След пристигането на втората партия изтребители австралийските ВВС ще започнат подготовка за достигане от изтребителите на състояние на начална готовност за бойно използване, което е планирано за края на 2010 година.

Доставката на всички 24 самолета трябва да завърши до края на 2011 година. – Още за F/A-18F Супер Хорнет

 
05.07.2010, 16:25

Армия под 45 000 души е грешка

Интервю на бившия шеф на ГЩ о.р. ген. Михов за вестник „Труд”

 
05.07.2010, 16:15

Министърът на отбраната Аню Ангелов пред „Денят започвана БНТ

Аню Ангелов: Важно е да се мисли за усъвършенстване на наземната противовъздушна отбрана на страната след 2013 - 2014 г. (pdf) - Още

 
05.07.2010, 13:35

Отряд кораби на турските ВМС се завърна от двумесечен поход

Отряд кораби на ВМС на Турция в състав четири фрегати и танкер за осигуряване се завърна от поход в Средиземно море.

Турско оперативно съединение за първи път пребивава в Средиземно море. Корабите са направили визити в 10 пристанища на редица страни, в т.ч. Испания, Италия, Алжир, Тунис и Египет.

Цел на похода е била демонстрация на флага. По време на визитите на турските кораби в чуждите пристанища в местната преса се появиха десетки информационни материали, съобщава Bosphorus Naval News. Още за ВМС на Турция

 
05.07.2010, 12:27

За руския ВМФ ще бъдат купени десетки нови хеликоптери, ако бъде поръчан кораб „Мистрал”

Руското "Кумертауское авиационное производственное предприятие" ще достави на руския ВМФ десетки хеликоптери Ка-27М и Ка-226 ако бъде взето решение за закупуването на френския хеликоптероносач клас „Мистрал”, съобщи пред РИА Новости заместник-директорът на компанията Вячеслав Ковалев.

„По време на посещението на хеликоптероносач „Мистрал” в Санкт Петербург беше извършено пробно кацане на нашите Ка-27 и Ка-52 на палубата му. В момента в държавната програма за въоръжаването е планирано закупуването на няколко десетки хеликоптера по тази сделка. Планират се доставки на хеликоптери Ка-27М, Ка-52 и Ка-226", каза той. /ИА „Фокус”/

 
05.07.2010, 10:10

Военният министър Аню Ангелов клекна на Атлантическия клуб

На 28 май военният министър Аню Ангелов е подписал заповед съвместно с министъра на културата Вежди Рашидов за обявяване на конкурс за назначаване на нов шеф на Националния военноисторически музей (НВИМ). След като достолепният с мустаците си и чаровен сладкодумец полковник Петко Йотов почина на 1 декември, длъжността остана свободна..... Още

 
05.07.2010, 10:01

БГ не е най-добрата за ПРО

От технологична гледна точка географски и физически нашата страна не е най-добрата за разполагането на Противоракетна отбрана (ПРО). Това каза пред БНТ министърът на отбраната Аню Ангелов. Системата за ПРО е насочена към балистични ракети със среден и малък радиус на действие, при определени условия такива ракети биха били определена заплаха. Съществува риск за някои държави от Близкия изток. За в бъдеще заплахи за страната ни няма, допълни Ангелов. Има възможност за пренос на ядрено оръжие през или за нашата държава за в бъдеще. Русия е важна и тя трябва да бъде привлечена да участва в ПРО на НАТО в Европа. При всички случаи за НАТО е важно да поддържа добри отношения на доверие с Русия, заяви Ангелов. Един от вариантите за възстановяване на способностите на въздушните сили е да се мисли за изтребител, който да замени сегашните на въздушната авиация – има френски и италиански изтребители, които се предлагат на пазара, шведски, също. Има много фактори, които влияят на решението – колко ще ни струва, за някои самолети изключително скъпа е подготовката на летци, за други типове самолети е много скъпа самата поддръжка, каза Ангелов. 2011 г. е година на обмисляне какво ще правим. /БГНЕС /

 
05.07.2010, 08:01

САЩ предлагат да си харесаме изтребители

САЩ могат да предложат два варианта за доставка на изтребители Ф-16 за българската бойна авиация. Това е станало ясно по време на посещението на министъра на отбраната Аню Ангелов във Вашингтон, научи "Стандарт". Първият вариант предвиждал да бъдат доставени 16 изтребителя, които са произведени за нуждите на щатската армия, но стоят складирани и не са използвани. Вторият вариант бил да се доставят употребявани Ф-16, които обаче били на 35 години.

Според военни, ако се стигне до избора на този тип изтребител, първата възможност е по-добра, защото става дума за запазени самолети, които не са участвали в бойни действия. При доставка на "втора ръка" изтребители ще трябва да бъдат отделени много пари за разконсервиране, модернизация и обучение на пилоти. На практика стойността на последните ще излезе толкова, колкото покупката на нови изтребители.

По време на посещението в САЩ е бил обсъждан вариантът София и Букурещ да купят заедно един симулатор за обучение на пилоти за Ф-16. Той е задължителен при преминаването от руските към западните самолети. Симулаторът обаче струва 50 млн. долара и затова военните на Румъния и България смятат, че е възможно да се купи един и за двете страни. Междувременно стана ясно, че външният министър Николай Младенов и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще се съберат на 20 юли в афганистанската столица Кабул. Двамата ще вземат участие в Кабулската конференция за възстановяването на Афганистан, научи "Стандарт". Домакин на форума ще е афганистанското правителство и ООН. На конференцията се очаква да бъде представен планът на правителството за стабилизиране на страната. Още за Ф-16

 
 
 
04.07.2010, 22:25

Космическият кораб ”Прогрес” се скачи с МКС

Шестият модифициран космически кораб ”Прогресс” успешно се скачи с Международната космическа станция при втория опит. „Прогрес М-06М” се скачи със служебния модул „Звезда”, съобщи говорителят на Центъра за управление на полетите Валерий Линдин.

Първият опит за скачване в петък бе неуспешен, корабът прелетя над станцията заради отказ на системата за приближаване и скачване, припомня ИТАР-ТАСС.

”Прогресс” доставя на МКС 2.6 тона различни товари – храна, вода, гориво, оборудване и подаръци за екипажа. Още космически системи

 
04.07.2010, 20:51

Две подводници са се сблъскали в пристанището на Мумбай

В пристанището на индийския град Мумбай са се сблъскали две подводници клас Kilo, съобщава вестник “Хиндустан таймс”. Според информацията на вестника, инцидентът е станал миналата неделя. При сблъсъка няма пострадали сред екипажите.

Подводниците Sindhukesari и Sindhuratna се сблъскали докато се опитвали едновременно да влязат в пристанището.

Представител на ВМФ на Индия потвърждава информацията за инцидента, уточнявайки че той е станал заради повреда в едната подводница. /ИА „Фокус”/ – Още подводници

 
04.07.2010, 16:58

Президентът на Украйна обяви повишаване на заплатата на офицерите и пилоти от ВМС

Заплатата на офицерите и военните пилоти от ВМС на Украйна ще бъде повишена двойно от 1 октомври, каза президентът Виктор Янукович по време на тържествата в Севастопол по случай Денят на украинския флот, предаде УНИАН.

„Нашата задача е да създадем силен флот, който адекватно да реагира на съвременните предизвикателства и заплахи. Ние трябва да възродим славата на Украйна като силна морска държава”, каза държавният глава в изказването си на борда на флагмана на украинските ВМС, фрегатата "Гетман Сагайдачний". /ИА „Фокус”/

 
04.07.2010, 14:05

Су-24 и Су-34 за първи път прелетяха през Урал и Сибир до Далечния изток

В рамките на учението "Восток-2010" за първи път е проверена възможността изтребители да прелетят от европейската част на Русия до Далечния изток, това заяви началникът на ГЩ на армията на Руската федерация (РФ) Николай Макаров на съвещание с участието на президента на РФ Дмитрий Медведев.

По думите на генерал Макаров в прелитането са участвали изтребители Су-24М и Су-34, като за Су-24М са били необходими три дозаправки във въздуха, а за Су-34 – две.

Учението “Изток-2010” е най-мащабното учение на руските въоръжени сили за 2010 година. То започна на 29 юни и се провежда в акваторията на действие на Тихоокеанския флот и в два военни окръга на Русия. Задействани са над 20000 военнослужащи с 5000 единици сухопътна бойна техника, над 40 кораба и около 75 самолета.

В рамките на учението са отработени действия на флота в Японско море, тренировка по отразяването на масиран ракетно-авиационен удар, унищожаване на терористи и се предвиждат съвместни действия с граничните войски по охрана на границата, пресичане на браконерството и противодействие на пиратството.

Президентът Медведев наблюдава учението от борда на атомния ракетен крайцер "Петр Великий". /pan.bg/ - Още самолети Су

 
04.07.2010, 13:36

Износа на оръжие от Турция през 2009 година е нараснал с 16 процента

Износа на турска военна продукция през 2009 година е бил за 669 млн долара, което е с 16% повече от 2008 г. (576 млн долара). Според данни на Асоциацията на производителите на отбранителна продукция (SaSad), това са най-високите стойности в историята на турския ВПК, съобщава „Форкаст интернешнл.

Най-успешен сектор на турския ВПК се явява производството на въоръжение за Сухопътните войски. В списъка на компаниите-производители на такава техника влизат „Отокар, FNSS, МАН Тюрки, Мерседес-Бенц Тюрки и Нурол. Предварителното съглашение с Малайзия за доставката на 250 бронетранспортьора, които са на стойност 500 милиона долара, може да стане най-голямата военна сделка на Турция в случай, че се контракта бъде подписан.

С изключение на 2004 г. (196 млн дол), експорта на турска военна продукция нараства от 2003 г., когато той е бил 331 млн дол. През 2005 г. експорта нараства до 337 млн дол, през 2006 година  достига до 352 млн дол,  а през 2007 година  вече е 420 млн дол. Още военни фирми

 
04.07.2010, 09:28

Иран модернизира един от своите МиГ-29

Иран успешно модернизира един от своите “стратегически” МиГ-29 и той се присъедини отново към изтребителната авиация на страната, заявява командващият иранските ВВС бригаден генерал Хасан Шах-Сафи. Възстановяване летателната годност, ремонта и модернизацията на иранския МиГ-29 са извършени изцяло от ирански инженери във военновъздушната база, намираща се до северозападния град Табриз. След изпълнение на всички наземни изпитания изтребителят успешно е изпълнил полет от базата след дълги години на нелетателна дейност поради липса на резервни части и изтекъл междуремонтен ресурс.

На церемонията на 1 юли по възстановяване полетите на МиГ-29 за първи път се е издигнал във въздуха и ирански БЛА.

Иран е извършил огромна дейност през последните години да произвежда най-необходимите резервни части за МиГ-29, добавя командващият на ВВС на Ислямска република Иран (IRIAF). /pan.bg/ - Още за МиГ-29

 
04.07.2010, 09:22

Израел се отказа да модернизира вертолетите Apache

ВВС на Израел се отказаха от по-нататъшна модернизация на своите ударни вертолети Boeing AH-64A Apache до версията Longbow заради финансови ограничения на бюджета, съобщава Flightglobal.com.

Вместо модернизация на вертолетния парк, ВВС смятат да ги оборудват с ново въоръжение, например, с израелски ракети с лазерно насочване.

В момента на въоръжение в израелските военновъздушни сили има 17 вертолета AH-64D и 30 вертолета AH-64A. Военните се отказаха от първоначалните си планове за покупка на нови вертолети Boeing и решиха да модернизират наличните машини, но според източник от ВВС, сега ръководството е напълно доволно от състоянието на намиращите се на въоръжение вертолети Apache и Bell AH-1 Cobra.

Представители на ВВС са отбелязали също, че те ще експлоатират транспортните машини Sikorsky CH-53 дотогава, докато не бъде произведена следващата версия на този вертолет CH-53K.

Първият опитен образец на вертолета CH-53K трябва да се вдигне във въздуха през 2013 година, а доставката на новите машини за американската морска пехота трябва да започнат през 2015-2016 година. Модернизирания транспортен вертолет Sikorsky CH-53K ще бъде оборудван с три двигателя General Electric GE38-1, а максималното му тегло при излитане ще достигне 39900 кг.

Освен това, Израел продължава да води преговори с компанията Lockheed Martin за получаването на транспортни самолети C-130J. Според контракта, подписан през април, първият самолет Израел трябва да получи в средата на 2013 година. – Още за AH-64A Apache

 
04.07.2010, 08:35

Дмитрий Медведев ще проследи учението „Восток-2010” в Охотско море

Руският президент Дмитрий Медведев наблюдава учението „Восток-2010” в Охотско море на борда на крайцера „Петър Велики”, предаде ИТАР-ТАСС. Корабът с руския държавен глава навлезе в района на учението със скорост 20 възела. Заедно с него плават крайцерът „Москва” и противолодъчният кораб „Адмирал Трибуц”. Заедно с Медведев военните маневри ще проследи министърът на отбраната на Руската Федерация Анатолий Сердюков. - видео

 
04.07.2010, 08:18

Генерал Дейвид Петреъс днес ще поеме официално командването на международните сили в Афганистан

Новият главнокомандващ на американските и международните сили в Афганистан, генерал Дейвид Петреъс, днес трябва да поеме официално командването, което ще бъде отбелязано с церемония в управлението на НАТО в афганистанската столица Кабул, предаде АФП.

Церемонията ще отбележи поемането на ръководството на 140-хилядните американски и международни военни части в Афганистан в борбата срещу талибаните. Всички 47 страни от Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) ще имат свой представител на събирането. Петреъс пристигна в Кабул в петък, а вчера беше дебютът му на прием по случай 4-и юли, Деня на независимостта на САЩ.

 
 
 
03.07.2010, 22:36

Аню Ангелов за посещението си в САЩ

Министърът на отбраната в предаването на БНР "Събота 150"

 
03.07.2010, 16:54

„Елбит системз” е разработила пакет за модернизация на T-72M

Компанията „Елбит системз” е демонстрирала нов пакет за модернизация на танка T-72M, разработен за военното ведомство на Казахстан.

Модернизацията включва допълнително брониране на куполата, нова система за бойно управление и управление на огъня, прибор за нощно виждане на механик-водача, нови свързочни средства, цифрова селекторна свръзка, спомагателен захранващ източник.

Поставения термовизионен прицел TISAS (Thermal Imaging Stand Alone System), с помощта на които може да се води стрелба денем и нощем, работи в диапазона 8-12 µm в два режима с широко (10,5x7 град.) и тясно (3x2 град.) поле на обзора.

В задната част на куполата е разположен комплект антени на системата за навигация и целеуказване „Комет IMU, разработена от „Елбит системз/Азимут текнолоджис”. Тази комбинирана (инерциална/GPS) навигационна система е преминала изпитания в бойни условия на танковете „Меркава. Монтира се нова радиостанция на компанията „Тадиран” с две гъвкави щиреви антени MX-6808A, разположени на куполата. В кърмовата част на танка е разположен автономен вспомагателен източник за захранване с мощност 7,5 кВт. Още за Т-72

 
03.07.2010, 15:22

Полша и САЩ подписаха допълнително споразумение за американската ПРО

Допълнително споразумение с технически характер към полско-американския договор за ПРО беше подписано между двете страни в събота, съобщава РИА Новости.

Документът беше подписан в присъствието на американския държавен секретар Хилари Клинтън и полския външен министър Радослав Сикорски.

Целта на споразумението е актуализирането на вече сключения през 2008 г. договор между САЩ и Полша за разполагане на американска ракетна база на полска територия към новата архитектура на системата за ПРО, обявена от американския президент Барак Обама.

 
03.07.2010, 09:58

Оръжия за масово смущение

Досега войните се водеха по суша, въздух и вода. Сега се прибавя ново измерение - кибернетичното пространство. Военните и тайните служби отдавна вече проумяха това. Как се отнасят САЩ към новите заплахи?.... Още

 
03.07.2010, 09:47

Пентагонът затяга правилата за контакти с медиите

Министерство на отбраната на САЩ затегна правилата за общуване на граждански и военни служители на ведомството със средствата за масова информация, предаде АФП.

В документ от 3 страници шефът на Пентагона Робърт Гейтс изразява загрижеността си по повод увеличаващата се небрежност в работата с журналистите "често в нарушение на установените правила и процедури".

Гейтс припомня, че оповестяването на секретна информация е недопустимо и ако бъде доказано ще се наказва според закона. Той иска също така неговия заместник да бъде известяван за всяко интервю, касаещо въпросите на вътрешната и външна политики.

Документът е разпространен няколко дни след скандала, който предизвика интервюто на ген. Стенли Маккристъл за списание "Ролинг стоун", в което разкритикува политиката на американската администрация.

Заместникът на Гейтс по връзките с обществеността Дъглас Уилсън заяви за АФП, че документът няма връзка с интервюто на Маккристъл и няма за цел "да запуши устата на пресата или военните". /news.bg/

 
03.07.2010, 09:20

През септември започва строителството на два ДКВВ за Китай

През септември в корабостроителницата на компанията „Море” ще бъдат заложени два десантни кораба на въздушна възглавница (ДКВВ) Зубр” проект 1232.2 за военноморските сили на Китай, съобщи пресслужбата на Съвета на министрите на Крим.

Според информация от пресата, контракта на стойност 315 милиона долара за строителството за ВМС на Китай на четири ДКВВ Зубр е бил подписан през 2009 година. Два кораба ще бъдат построени в корабостроителницата на „Море”, а другите два кораба ще се строят в Китай по лиценз.

Китай дълго време води преговори с Русия за доставката на 10 ДКВВ Зубр, но страните така и не можаха да се договорят. По-късно Китай започна преговори с Украйна, които завършиха с подписването на контракт, когато на власт бе президента Виктор Ющенко.

Предаването на лиценза на Китай за строителството на два ДКВВ Зубр, очевидно, ще позволи на Китай да продължи тяхното по-нататъшно строителство самостоятелно, понеже четири кораба от такъв клас за ВМС на страната са явно недостатъчни.

Тази ситуация е достатъчно пикантна, понеже Русия разчита на бъдещи доставки на кораби „Зубр” на световния пазар, а предаването от Украйна на технологията на Китай практически зачерква тези планове. Още повече в момента се разглежда въпроса за включването на украинската компания „Море” в руската Обединена корабостроителна корпорация.

ДКВВ Зубр” е разработен от ЦМКБ Алмаз” и е предназначен за бързо (със скорост до 55 възла в час) прехвърляне на военна техника и десант и осигуряване на стоварването им на брега. Производството на корабите става в руски и украински предприятия. – Още за „Зубр

 
03.07.2010, 08:34

Съкратили 10 военни аташета

Службите на десет военни аташета са били закрити от армейското ведомство, за да пестят пари. Затворени са военните мисии в Адис Абеба, Аман, Брюксел, Кувейт, Мадрид, Прага, Рим, Сараево, Тирана и Ханой, а съставът в Берлин, Киев, Белград, Москва, Атина и Букурещ е редуциран, съобщи "Медиапул". В момента се поддържат 23 служби на военния аташе в 42 страни. Тринадесет от тях са с една акредитация, а 10 са с по две или повече, в общо 29 страни.

 
03.07.2010, 08:24

Делегация от министерството на отбраната на Китай пристигна на военните учения „Изток-2010”

Делегация от министерството на отбраната на Китай, начело със заместник-началникът на генералния щаб на китайската армия генерал Хоу Шусенем, пристигна на военностратегическите учения „Изток-2010”. Това съпбщиха от пресслужбата на Сибирския военен окръг на Русия, предаде РИА Новости. На китайските военни ще бъде дадена информация за провеждането на ученията „Изток-2010”, след което те ще присъстват на етап на практически действия на войските по форсиране на водна преграда. /ИА „Фокус”/

 
03.07.2010, 08:00

Нова група руски военни кораби ще пристъпи към патрулиране в Аденския залив

Група руски военни кораби, начело с бойния кораб от Северния флот „Адмирал Левченко”, трябва да пристигне на 3 юли в Аденския залив. Това съобщи представител на пресслужбата на министерството на отбраната на Русия, предаде агенция Интерфакс.

„Кораби от руския военноморски флот продължават редовното си присъствие в района на Аденския залив, с цел обезпечаване на сигурността на корабоплаването”, съобщи представител на министерството на отбраната на Русия.

 
03.07.2010, 00:10

Военни освежават експонати

Служители на бойния ни флот се включиха в работата по освежаването и възстановяването на експонатите на Военноморския музей. Дейностите се изпълняват от няколко дни, като експонатите са разпределени между отделните поделения със заповед на началника на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев. Така например торпедоносецът „Дръзки” се възстановява от екипажа на фрегата „Смели”. Както е известно, корабът-музей се нуждае от спешен ремонт, за който са нужни около 50 000 лева. Финансово подпомагане обещаха както от военното министерство, така и от общината. Спомоществователи търсят и от Военноморския флот, като до момента към каузата са привлечени пет големи фирми. /Позвънете/ 

 
 
 
02.07.2010, 22:07

Министерството на отбраната на Перу срочно купува руски Ми-17

Представители на фирмата „Вертолеты России” ще пристигнат в Перу в близките няколко дни с цел провеждане на преговори за условията за срочна продажба на пет вертолета Ми-17, съобщава „Инфодифенса”.

Министъра на отбраната на Перу Рафаел Рей е започнал официални преговори с руската страна след като е получил съгласието на чилийското правителство да отстъпи на Перу своите права на реда за получаване на пет вертолета Ми-17.

Имайки в предвид високата натовареност на линиите за производство на вертолети, в момента нов клиент не може да получи вертолетите веднага след подписване на договора.

Военното ведомства на Перу смята да направи всичко възможно, за да може новите машини да пристигнат в страната до края на годината. Вече са заделени и необходимите средства в размер на 250 милиона соли. – Още за Ми-17

 
02.07.2010, 21:38

Ген. Дейвид Петреъс пристигна в Афганистан

Генерал Дейвид Петреъс пристигна в Афганистан, за да поеме новата си длъжност на командващ на силите на САЩ и на НАТО в размирната страна. Петреъс кацна в Кабул ден след като неговото назначение беше одобрено в Сената на САЩ и само часове след като Камарата на представителите на Конгреса одобри отпускането на 33 милиарда долара за финансирането на стратегията за повишаване на американското военно присъствие в Афганистан.

 
02.07.2010, 18:18

Турция е избрала доставчик на плаваща база за извършване на спасителни подводни операции

Секретариата за отбранителна промишленост (SSM) на Турция е взел решение за избор на Истанбулската корабостроителница (Istanbul Shipyard) в качеството на предпочитан участник в тендера за разработка на плаваща база за подводни спасителни операции (MOSHIP) и два спасителни кораба (RATSHIP).

В публикуваното на 15 юни изявление се казва, че компанията е била избрана след завършване на фазата за оценка на предложенията, които са били представени от претенденти от Турция, Канада, Франция, Израел, Италия, Южна Корея и Великобритания.

Преговорите с победителя в тендера за уточняване на детайли от контракта ще започнат в близко време.

ВМС на Турция, притежаващи голям подводен флот, изпитват голяма потребност от приемането на въоръжение на тези съвременни спасителни средства.

През юли 2009 година турското правителство подписа с консорциум от компаниите HDW и MFI контракт, предвиждащ строителството на шест подводници проект U-214 с въздухонезависима силова установка. Освен това, в състава на турските ВМС има 6 подводници клас „Атилай (немски „Тип-209/1200), построени между 1975-1989 г. и 8 субмарини клас „Превезе (немски „Тип-209/1400). Още подводници

 
02.07.2010, 17:22

“Антонов” ще участва в търга за нов самолет за зареждане във въздуха KC-X

Нова американска компания US Airspace Inc. ще участва в търга на ВВС на САЩ за нов самолет за зареждане във въздуха KC-X с оферта, базирана на три модела самолета на “Антонов” – Ан-124-КС, Ан-122-КС и Ан-112-КС. Самолетите ще се произвеждат в Украйна, но ще се сглобяват в САЩ. Тази оферта внася драматичен обрат и в така усложнената конкуренция между досегашните двама кандидати - Boeing с KC-767 NewGen Tanker и EADS North America с KC-45. Ан-124 е добре известен транспортен самолет, често наеман от САЩ и НАТО. За другите два самолета се знае малко, като Ан-112-КС ще се разработи специално за конкурса, а Ан-122 е вариант на Ан-124, но с два двигателя. /pan.bg/

 
02.07.2010, 17:00

Холандия пое командването на НАТО-вската операция „Океански щит”

Холандия пое командването на НАТО-вската втора морска група (SNMG2), съобщиха от пресцентъра на Алианса. Комодор Майкъл Хийманс пое ръководството от своя предшественик комодор Стив Чик на церемония в Сафага, Египет. На церемонията присъства командващият Щаба на морското командване на НАТО, базиран в Неапол, контраадмирал Брус Уилямс. Церемонията се проведе на борда на кораба „De Zeven Provinciën”, който е новият водач на групата SNMG2, ръководеща мисията на НАТО за борба с пиратството – операция „Океански щит” - във водите на Аденския залив край Сомалия.

НАТО поддържа международните усилия за борба с пиратството край Африка от декември 2008 година. Мисията на Алианса се разшири до ескортиране на кораби, участващи в хуманитарни програми на ООН, както и осигуряване ескорт на търговски кораби. Тези задачи се изпълняват от Алианса благодарение на корабите - HNLMS De Zeven Provinciën (Холандия), TCG Gelibolu (Турция) и USS Cole (САЩ). НАТО се ангажира с продължаващо участие в антипиратската мисия до декември 2012 година. /ИА „Фокус”/

 
02.07.2010, 13:16

Чехите искат да ремонтират вертолети Ми-17 за Афганистан

Чешката компания LOM (Letecke opravny Malesice) е единствената компания сред страните членки на НАТО, която има лиценз за ремонт и възстановяване на руски вертолети, съобщи генералния директор на предприятието И. Плах.

Според неговите думи, компанията има сертификат за право да извършва ремонтни и възстановителни ремонти на вертолетите Ми.

Компанията LOM е модернизирала 5 чешки транспортни вертолета Ми-171Ш, които в момента са развърнати в Афганистан. Тези вертолети са сертифицирани по руските стандарти и са съвместими със стандартите на НАТО.

Вертолетите вече 5 месеца се използват на афганистанския ТВД и са се представят много добре, като за този период не е получена нито една забележка относно тяхната експлоатация в тежките условия в Афганистан.

Програмата за модернизация на вертолетите Ми-171Ш, провеждана от компанията LOM, предвижда поставянето на навигационна система и кодирана свръзка, съответстваща на стандартите на НАТО, система за опознаване „свой-чужд”, комплект за защита от ПЗРК, допълнителна броня и горивни резервоари.

Към инициативата на Чехия, предвиждаща разширяване на използването на руски вертолети марка „Ми” в операциите на НАТО, са се присъединили 8 страни. Деветата страна, присъединила към програмата в качеството на финансов партньор, стана САЩ.

В частност, Великобритания, Норвегия и Турция вече са инвестирали в проекта около 28 милиона евро.

 
02.07.2010, 12:20

Проект за съкращения във ВС и различни военни програми на САЩ от 11.06.2010

Основен девиз - "Ние трябва да харчим за своята отбрана толкова колкото е нужно и нито пени повече."

Изглежда, че пред САЩ стои сериозна задача, ще трябва да съкрати от военни бюджет 960 милиарда долара за периода 2011-2020 г.

Списъка с главните препоръки за съкращение включва:

- Съкращаване на ядрения арсенал до 1000 бойни глави разположени на 160 МБР Минитмън и 7 атомни субмарини;

- Закриване на изследванията в областта на ядреното оръжие и плановете за модернизация на съществуващото ЯО и инфраструктура;

- Закриване на работите по Националната противоракетна отбрана;

- Съкращаване на 200 000 военнослужещи, в резултат на което в мирно време армията ще остане 1, 3 милиона човека.

- Съкращаване на военното присъствие в Европа до 35 000 военнослужещи и до 65 000 в Азия.

- Съкращаване на ВМФ от текущото състояние включващо 287 кораба и 10 авиокрила на 230 кораба и 8 авиокрила.

- Съкращаване броя на самолетоносачите до 9 с 8 авиокрила;

- Съкращаване на 4 батальона от морската пехота;

- Съкращаване на 3 авиокрила на тактическата авиация;

- Спиране или задържане на основни оръжейни програми - F-35 Joint Strike Fighter, MV-22 Osprey, KC-X Aerial Refueling Tanker and Expeditionary Fighting Vehicle (новата БМП  за морските пехотинци);

- Съкращаване на бюджетните разходи за изследвания, развитие, тестване и оценки за 5 милиарда долара;

- Изменение на разчетите за военни компенсации;

- Реформиране на системата за медицинско осигуряване на военните.

Подробности - Debt, Deficits, and Defense A Way Forward

 
02.07.2010, 11:27

Войните

Войник от международните сили в Афганистан е бил убит днес при нападение на талибани в източната част на страната, предаде АФП, позовавайки се на информация от командването на НАТО в Кабул.

Националността на загиналия не е обявена. От началото на годината при военни операции в Афганистан са загинали 324 войници на НАТО. За цялата 2009 година броят на загиналите е бил 521 души.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г – 2 юли 2010 година, са загинали 1891 коалиционни войници и офицери, от които: австралийци – 16, белгийци – 1, канадци – 150, чехи – 3, датчани – 33, естонци – 7, финландци – 1, французи – 44, германци – 42, унгарци – 2, италианци – 24, йорданци – 1, латвийци – 3, литовци – 1, холандци - 24, норвежци – 9, поляци – 19, португалци – 12, румънци – 15, южно корейци – 1, испанци – 28,  шведи – 2, турци – 2, англичани – 309 и американци – 1149. - Още за Афганистан

 
02.07.2010, 10:40

Американските тайни и „руската шпионска мрежа”

Реакцията на голяма част от средствата за информация в САЩ на скандала около разкритата от властите “руска шпионска мрежа” може да се опише с думите, приписвани на великия Лев Толстой: “Той плаши, но мен не ме е страх”.... Още

 
02.07.2010, 09:14

Украйна се отказа от присъединяване към НАТО

Украинският парламент прие снощи закон, който не позволява присъединяването на бившата съветска република към НАТО, предаде Франс прес. Законопроектът беше подготвен по инициатива на новия президент Виктор Янукович, който от избирането си през февруари води политика на ускорено сближаване с Русия, отбелязва агенцията.

В началото на юни документът беше гласуван на първо четене. Обсъждането му на последно четене продължи повече от пет часа и приключи малко преди полунощ. Той беше одобрен от 259 от общо 450 депутати. Пропрезидентското мнозинство отхвърли близо 400 поправки, предложени за последното четене от прозападната опозиция.

Голяма част от поправките предвиждаха членството в НАТО да остане сред главните цели на страната. Законът определя "фундаменталните принципи" на националната политика, сред които "поддържането на политика на неприсъединяване, което означава неучастие във военно-политически съюзи" като НАТО.

В документа се говори за "продължаване на конструктивно сътрудничество с НАТО", но не се споменава за присъединяване. За сметка на това членството в ЕС е обявено за една от приоритетните цели на Украйна. /Дневник/

 
02.07.2010, 09:11

Стратегията на САЩ за Афганистан не работи, смята френски генерал

Американската стратегия за Афганистан не работи, смята високопоставен френски генерал, според когато в момента ситуацията в централноазиатската страна е крайно тежка, предаде  АФП.

Пред вестник „Монд” Винсен Деспорте, ръководител на елитен френски военен колеж, посочва, че стратегията, прилагана от бившия командващ американските части в Афганистан генерал Стенли Маккристъл, не е довела до резултати.

„Ситуацията е по-лоша от всякога. Изглежда, че доктрината на Маккристъл не работи. Ако доктрината на Маккристъл не работи или не е приета, то е добре цялата стратегия да бъде преразгледана”, смята френският генерал. /ИА „Фокус”/

 
02.07.2010, 09:05

Ученията „Изток-2010” навлизат в активна фаза

Оперативно-стратегическите учения „Изток-2010” навлизат в активна фаза, предаде  РИА Новости, позовавайки се на съобщение на министерството на отбраната на Русия.

Мащабните учения започнаха във вторник. От днес те навлизат в активна фаза, като са предвидени учебни стрелби на полигоните „Бурдуни” (Бурятия) и „Трехречие” (Амурска област).

Ученията ще продължат до 8 юли.

 
02.07.2010, 09:00

България отново обмисля да закупи употребявани изтребители Ф-16

България отново обмисля да закупи употребявани изтребители Ф-16. Въпросът е бил обсъден по време на среща на българския министър на отбраната Аню Ангелов със секретаря на Военновъздушните сили на САЩ Майкъл Донли, съобщават специализираното американско електронно издание  „F-16.net”.

Преди четири години българското правителство също проучваше възможността да закупи изтребители втора употреба от САЩ.

През миналия месец министър Ангелов неофициално обяви началото на проект за закупуването на многоцелеви изтребители.

В момента България разполага с 16 изтребителя МиГ-29, които наскоро са модернизирани и може да останат в употреба до 2030 година. Българското министерство на отбраната все още не е подписало договор за извънгаранционната поддръжка на МиГ-29 заради липса на средства, отбелязва изданието. /ИА „Фокус”/ - Още за Ф-16

 
 
 
01.07.2010, 23:16

В Киргизия ще има единна руска военна база

Всички руски военни обекти на територията на Киргизия ще бъдат обединени в единна военна база, съобщи на „Интерфакс" генералният секретар на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) Николай Бордюжа. Сега там се намира руска  авиобаза в Кант (близо до Бишкек), възел за съобщения на ВМФ в град Чалдовар и флотски изпитателен център на езерото Исик- Кул. Според Бордюжа, координацията между военните обекти в рамките на единна база ще бъде по-тясна. Освен това, ще бъдат разработени единни правила за пребиваване на руски войници в Киргизия.

 
01.07.2010, 18:16

В САЩ е извършен изпитателен пуск на МБР Minuteman 3

Според информация на пресслужбата на ВВС на САЩ, на 30 юни от шахтна пускова установка от военновъздушната база "Ванденберг" в Калифорния е извършен изпитателен пуск на междуконтинентална балистична ракета Minuteman 3 с единична изпитателна бойна част на разстояние 6759 км – през Тихия океан в района на атола Кваджалейн (Маршалови острови).

Това е вече второ изпитание на Minuteman 3 през юни тази година. И първият пуск е от базата "Ванденберг".

МБР Minuteman 3 се е произвеждала от юни 1970 г. до декември 1978 година. Общо в момента на бойно дежурство в САЩ се намират 450 ракети Minuteman 3, разположени в шахтни ШУ на територията на щатовете Монтана, Уайоминг и Северна Дакота.н – Още за Minuteman 3

 
01.07.2010, 17:50

Русия е предала на Турция последните противотанкови комплекси

Русия е изпълнила контракта за доставка на Турция на партия противотанкови ракетни комплекси "Корнет-Э", съобщава "Интерфакс".

Контракта е на стойност 70 милиона долара и бе сключен през 2008 година след проведен тендер на турското военно ведомство. В конкурса освен руската "Рособоронэкспорт" участие взеха южноафриканската фирма Denel, израелската Rafael и американската Raytheon. Според условията на тендера, победителя трябваше да достави 80 комплекса със среден обсег на действие, 800 ракети за тях и съпътстващото оборудване.

"Корнет-Э" е преносима противотанкова система с лазерно насочване, като обсега на действие достига до 5500 метра. Комплекса е предназначен за поразяване на танкове с динамична защита, фортификационни съоръжения, небронирани и лекобронирани цели и зависнали вертолети.

В комплекта за доставка на "Корнет-Э" влизат управляеми ракети с тандемно-комулативна и термобарична бойна глава, пускова установка на тринога, термовизионен прицел и средства за техническо обслужване. – Още за "Корнет-Э"

 
01.07.2010, 17:07

Индия скоро ще съобщи късия списък на кандидатите в конкурса MMRCA

Високопоставен източник в индийското Министерство на отбраната, цитиран от Times of India, заяви, че докладите от летателните изпитания на шестте кандидати за конкурса MMRCA са готови. Веднага след това предстои съставяне на къс списък (shortlist) с няколко кандидати, с които ще бъдат извършени по-задълбочени преговори и изпитания.

В конкурса за нов многоцелев среден боен самолет (medium multi-role combat aircraft - MMRCA) взимат участие шест бойни самолета – F/A-18 Super Hornet, F-16IN, Gripen NG, Rafale, Eurofighter Typhoon и МиГ-35.

За пръв път в историята на индийските конкурси за придобиване на военна техника основния критерии който ще се отчита е цената на жизнения цикъл от 40 години или 6000 часа нальот.

В рамките на MMRCA трябва да бъдат закупени 126 бойни самолета, които да заменят масовите днес МиГ-21. Цената се очаква да достигне над $10 млрд. 50% от стойността на сделката трябва да е офсет, а 106 от самолетите трябва да се сглобяват по лиценз в Индия.

В момента бойната авиация на Индия се е свила до едва 32 ескадрили (при нормално ниво от 39,5 ескадрили) и индийските военни се надяват, че MMRCA ще успее да приключи в рамките на следващата една година. /Аеро/

 
01.07.2010, 17:00

Турция спешно усилва въздушната си мощ

Предвид забавянето на някои програми и належащите бойни необходимости Турция взе решение за спешни мерки по усилването на въздушната и мощ. Това съобщава Flight International.

Поради непрестанните сражения в югоизточна с кюрдските бунтовници има спешна необходимост от още щурмови вертолети. В момента Турция разполага с едва около 28 остарели щурмови машини AH-1P/S/W, повечето от които не летят. Поради това Турция се е ориентирала към незабавното купуване на девет вертолета A129 Mangusta, които в момента са в състава на италианската армейска авиация. Машините ще преминат модернизация преди доставката им.

В дългосрочен план Турция заедно с италианската фирма AgustaWestland разработва щурмовия вертолет T129 (на базата на A129) от който ще бъдат купени 50 машини с опция за още 41.

Забавянето на стратегическия турбовитлов транспортен самолет А400 също притеснява турските военни и вече се разглежда вариант за закупуването на шест C-130E Hercules от Саудитска арабия. Междувременно наличните 13 турски C-130B/E преминават през модернизационна програма. /Аеро/ 

 
01.07.2010, 16:56

Френският самолетоносач „Шарл де Гол” ще бъде използван при операциите на международните сили в Афганистан

Френският самолетоносач „Шарл де Гол” най-вероятно ще бъде използван отново в близките месеци в рамките на операциите на международните сили в Афганистан, предаде АФП, позовавайки се на информация от генералния щаб на френската армия.

Изпращането му преди края на 2010 година в Индийския океан и Персийския залив беше обявено още на 10 юни от френския президент Никола Саркози. Самолетоносачът може да побере 35 самолета и около 5 хеликоптера.

От щаба посочиха, че в момента Франция работи по програма за въздушна помощ за операциите в Афганистан. /ИА „Фокус”/

 
01.07.2010, 16:52

Швеция отмени задължителната военна служба

Швеция отмени днес задължителната военна служба, с което скандинавската държава поема пътя към изцяло професионална армия, предава АФП.

Швеция остава неутрална през двете световни войни, но заради близостта на Съветския съюз, страната искаше да има капацитет да свика 500 хил. военнослужещи по време на Студената война от населението си от около 8 млн. души по това време.

В разгара на напрежението между Изтока и Запада около 85% от шведските мъже са преминавали военна служба.

 
01.07.2010, 16:48

Руски бронемашини са Палестина

Русия в близките дни ще предостави на палестинските сили за сигурност 50 бронетранспортьора, съобщи говорителят на външното министерство Андрей Нестеренко, цитиран от агенция Интерфакс. „В най-скоро време в Йордания ще бъдат доставени 50 бронетранспортьора, които след това ще бъдат предадени на палестинските сили за сигурност на Западния бряг”, заяви Нестеренко днес в Москва.

 
01.07.2010, 16:46

На полигон „Ново село” ще се проведе съвместно българо-американско обучение по точна стрелба

Тренировка по стрелба с оръжия на въоръжение в американската и българската армии ще се проведе утре, 2 юли, по време на съвместното българо-американско обучение  „Ротационни сили Черно море – 10” („Black Sea Rotational Force-10”) на полигон „Ново село”. В нея ще участват взвод военнослужещи от морската пехота на САЩ  и взвод военнослужещи от поделение 24 150-Стара Загора.

Целта на тренировката е българските и американските военнослужещи да усъвършенстват своите умения по точна стрелба.

Началото на съвместната тренировка е в 10.00 ч. на 2 юли 2010 г., на полигон „Ново село”. /МО/

 
01.07.2010, 16:36

Русия е готова да предостави на НАТО хеликоптери

Русия е готова да предостави в разпореждане на НАТО хеликоптери за използване от коалиционните сили в Афганистан, заяви заместник-директорът на Федералната служба по военно-техническото сътрудничество Вячеслав Дзиркалн. Според  него, най-успешният проект на взаимодействието с НАТО е „Сейлс", в рамките на който транспортни самолети Ан-124 „Руслан" на авиокомпанията „Волга-Днепр" са превозили повече от 88 хиляди товара и са изпълнили 1600 полета в интересите на НАТО. Дзиркалн съобщи, че „Волга-Днепр" предлага разширяване на своя авиопарк.

 
01.07.2010, 16:30

Русия планира да подпише контракт по „Мистрал” до края на годината

Планира се до края на текущата година да бъде подписан контракт за купуването на френския хеликоптероносач „Мистрал", съобщи първият заместник-директор на Федералната служба по военно-техническото сътрудничество Александър Фомин. Според него, преговорният процес продължава. „Става дума за съгласуване на обемите на закупуваното имущество и икономическите условия на сделката", каза Фомин. На  руския ВМФ са необходими три „Мистрал". Москва е заинтересована от купуването на един от тях и в придобиването на лицензия за строителството на още два. – Още за Мистрал

 
01.07.2010, 13:15

Завършиха приемните изпитания на есминеца DDG-107 клас Арли Берк

Компанията „Нортроп Грумман” обяви за успешно завършване на първите морски изпитания на есминеца USS DDG-107 Гревели” (Geavely) клас Aрли Берк”, въоръжен със системата „Иджис”. Изпитанията са се провели в Мексиканския залив.

Успешното провеждане на този междинен етап ще позволи кораба да бъде предаден на американските ВВС в края на лятото.

Съвместна комисия от представители на „Нортроп Грумман” и Групата за технически контрол и проверки на ВМС на САЩ (INSURV) са протестирали основни системи на кораба, включително силовата установка, системите за обмен на данни. Изпитанията са били признати за удовлетворителни.

Гревели” е 27-я есминец клас „Арли Берк”, построен от компанията „Нортроп Грумман” и 57-ми кораб в този клас. Строителството на есминеца започна през август 2006 година. Официално церемонията по залагането на кила на кораба се състоя в корабостроителницата на фирмата в Паскагула (щат Мисисипи) на 26 ноември 2007 година. – Още за есминците клас „Арли Берк”  

 
01.07.2010, 12:43

Деца на загинали руски войници почиваха в Китен

Повече от 30 члена на семействата на военнослужещи от Сибирското регионалното командване на вътрешните войски на Русия, които са загинали при изпълнение на служебния си дълг, са се завърнали от България, където са изкарали почивката си. 17 деца на възраст от 9 до 15 години, заедно със съпровождащите ги възрастни, 15 дена са били в детския оздравителен лагер, разположен в град Китен. По време на почивката си те са се възстановили, натрупали са много положителни емоции и са научили много за тази страна, съобщава пресслужбата на Сибирското регионално командване на вътрешните войски към Министерството на вътрешните работи на Русия. /КРОСС/

 
01.07.2010, 09:24

90 години от основаването на българския народен морски сговор

На първи юли 1920 г. група морски офицери, обединени от патриотизма и морската идея създават във Варна БЪЛГАРСКИЯ НАРОДЕН МОРСКИ СГОВОР. За председател е избран капитан-лейтенант Иван Михайлов. Целта на организацията е да популяризира водното богатство на България и морето във всички аспекти и така да се работи за национален просперитет..... Още

 
01.07.2010, 08:11

Ген. Петреъс е готов за промени в стратегията в Афганистан

Генералът, който е на път да поеме командването на коалиционната кампания в Афганистан заяви, че е готов за преосмисляне на правилата за водене на бойни действия, които според войниците на фронта излагат международните сили на риск, информира „Сидни морнинг хералд”.

Въпреки че подкрепи сегашната военна стратегия, включително плана на президента Барак Обама изтеглянето да започне през юли следващата година, генерал Дейвид Петреъс каза пред комисия в Сената, че разбира безпокойството във връзка с правилата за водене на конфликта.

„Войниците трябва да знаят, че ще разгледам този проблем много сериозно,” обеща той.

„Смятам, че е морален императив да използваме всички средства, за да защитим нашите мъже и жени в униформа и афганистанските сили за сигурност, с които се бият рамо до рамо,” заяви Петреъс. /ИА „Фокус”/ - Още за Афганистан

 
01.07.2010, 08:06

Украйна и Шри Ланка подписаха споразумение за военнотехническо сътрудничество

Украйна и Шри Ланка подписаха споразумение за военнотехническо сътрудничество, в рамките на посещението на президента на островната държава Махинда Раджапакса в Киев, предаде агенция РБК. Украинският президент Виктор Янукович приветства концепцията обявена от Шри Ланка, за постепенна модернизация на въоръжените сили и военната техника на страната.

„Ние сме заинтересовани от продължаване и развитие на сътрудничеството с Шри Ланка в сферата на усъвършенстването на нейния отбранителен потенциал и възможностите на въоръжените й сили”, заяви Янукович. /ИА „Фокус”/

 
 
 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 
Още военна информация - архив




{START_COUNTER}