Месечна сводка

Архив - месец февруари 2010 година

 
28.02.2010, 22:53

Всеки от нас плаща за войната в Афганистан

НАТО следва да бъде заменен с цивилна колективна система за сигурност, настоява ръководителят на представителството на парламентарната група Die Linke (немската левица) в Брюксел….. Прочети още

 
28.02.2010, 16:10

Владимир Путин ще проведе заседание по въпросите на отбранително-промишления комплекс

Руският премиер Владимир Путин ще проведе утре (1 март) поредното заседание по въпросите на отбранително-промишления комплекс и обезпечаването на новия облик на въоръжените сили на Русия със съвременни образци на въоръжение и военна техника, предаде агенция РБК.

На заседанието ще бъде разгледан въпросът за оборудване на отбранително-промишления комплекс на военновъздушните сили и ПВО на Русия, съобщиха от пресслужбата на руското правителство.

В срещата ще участват вицепремиерите Сергей Иванов и Алексей Кудрин, като и ръководители на различни министерства и ведомства, военни и ръководители на компании и организации от оръжейната сфера.

 
28.02.2010, 10:21

Повече от 100 военни самолета участват в учения в Индия

Повече от 100 самолета от военновъздушните сили на Индия участват в учения в западната част на страната, предаде радио „Ехото на Москва”. В маневрите не вземат участие изтребители МиГ-27. Полетите на тези военни самолети бяха преустановени през миналата седмица, поради няколко катастрофи. В ученията участват изтребители МиГ-29, МиГ-21 и Су-30, допълва агенцията.

 
28.02.2010, 10:19

Бивш командващ на Първа армия в Турция е вкаран в затвора по обвинение за план за преврат

Бившият командващ Първа армия в Турция армейски генерал Четин Доган и пенсионираният корпусен генерал Енгин Алан бяха изпратени в затвор след разпита по разследването за планиран военен преврат, пише турският вестник „Дюня”. След разпита в Истанбулската прокуратура двамата пенсионирани генерали бяха изправени пред дежурния съдия в 10-ти съд за тежки наказания. Съдът разпореди мярка за задържане в затвор за обвинените в изготвяне на план за военен преврат.

Така от задържаните 48 офицери в началото на седмицата за съучастие към изготвяне на план за военен преврат в затвора са вкарани 33. /ИА „Фокус”/

 
28.02.2010, 09:52

Инициатива на военноморския музей за 3 март

В чест на националния празник 3 март Военноморският музей – Варна, организира среща-разговор на тема „Войните за национално освобождение в родовата памет”. Тя ще се състои на 2 март т.г. и ще започне от 10.30 часа в заседателната зала Военноморския клуб - Варна. Проявата се организира се със съдействието на Военноморския клуб, Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, дружество „Потомци”,  Клуба на възпитаниците на военните на НВ училища, Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров”. Чрез разказите на потомци на участници във войните 1912 – 1918 г. ще си дадат среща поколенията, за да оживеят спомените за героизма, преживяното и загубите. Така ще бъде отдадена почит към участниците във войните и ще бъдат припомнени усилията на българския народ за съхраняване на своите национални идеали.

 
28.02.2010, 09:45

Американски зенитни ракети "Пейтриът" за Полша

В средата на април в Полша ще бъдат разположени американски зенитни ракети тип „Пейтриът”. Полското министерство на отбраната съобщава, че ракетите и обслужващите ги стотина американски военнослужещи щели да бъдат разположени в северната част на страната, недалеч от руския ексклав Калининград. /DW/ - Още за ЗРК „Пейтриът”

 
 http://media.snimka.bg/5675/017606319-big.jpg
 
28.02.2010, 09:33

НАТО изготвя тарифи за обезщетяване на цивилните жертви в Афганистан

Двайсет иска за обезщетяване за смъртта на невинни афганистанци по време на операциите на британските сили се разследват в момента от министерството на отбраната на Великобритания, съобщава „Обзървър”.

В миналото Обединеното кралство изплащаше средно по 7 300 лири за всеки загинал цивилен, въпреки че според последните данни за годината до април 2009 г., става ясно, че сумата е паднала до 2 900 лири.

Въпросът за обезщетяването на жертвите сред мирното население се изкачи на върха на политическия дневен ред, откакто ръководството на НАТО поставя все по-голям акцент върху подкрепата за афганистанското население. Официални представители вече преговарят за създаването на стандартна система за изплащане на компенсации с участието на страните-членки, действащи в Афганистан. /ИА „Фокус”/

 
 
 
27.02.2010, 19:55

Формира се електронна база на загиналите във Великата Отечествена война

Министерството на отбраната на Русия ще завърши формирането на електронната база на загиналите или изчезнали в годините на Великата Отечествена война до 1-ви май, съобщи представителят на Министерството на отбраната Александър Кирилин. Засега Министерството на отбраната оценява загубите на въоръжени сили в периода 1941 - 1945 на 8 милиона 860 хиляди души. Общите загуби на хора в годините на войната се оценяват на 26 милиона 600 хиляди човека, предаде „ИТАР-ТАСС".

 
27.02.2010, 15:20

Британските военни ще останат в Афганистан „още пет години”

Великобритания ще бъде „военно ангажирана” в Афганистан за още пет години, съобщи главнокомандващият армията на страната, предаде Би Би Си.

Генерал Дейвид Ричардс коментира по време на посещение в афганистанската провинция Хелманд, че очаква военният конфликт „да отшуми през 2011 г.”.

Въпреки това британските военни ще продължат обучаващата и поддържащата си роля.

Ричардс предупреди още, че коалиционните сили не могат да си позволят да се провалят. Според британския експерт Обединеното кралство ще остане ангажирано в Афганистан през следващите 30 или 40, по всяка вероятност с роля в развитието, управлението и реформирането на силите за сигурност.

 
http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/afghan_02_26_10/a39_22348225.jpg

U.S. Army Private First Class Danny Comley of Camdenton Missouri, assigned to Delta Company 4th Brigade combat team,2-508, 82nd parachute infantry Regiment, receives flowers from an Afghan girl during a patrol in the Arghandab valley in Kandahar province, southern Afghanistan February 24, 2010. (REUTERS/Baz Ratner)

 
27.02.2010, 14:04

Войници на американската армия ще участват в юбилейния парад на Победата

Въоръжените сили на САЩ ще бъдат представени на юбилейния парад, който ще се състои на 9 май на Червения площад в Москва за ознаменуване на 65-та годишнина от победата на държавите от антихитлеристката коалиция във Втората световна война. В парада на Победата се предполага участие на американско армейско подразделение с численост една рота в съвременна униформа и  с оръжие, а също един военен оркестър. Подобни са плановете и на другите поканени за парада държави-победителки, съобщава ИТАР-ТАСС.

 
27.02.2010, 11:16

Force Protection получи поръчка за Cougar Mastiff

Компанията Force Protection, Inc е получила поръчка за 23 машини за разминиране Cougar Mastiff (EOD).

Поръчката ще бъде изпълнена за Великобритания по линия на Чуждестранни военни продажби (FMS).

Стойността на поръчката е $16,1 милиона. Работите ще се извършват в Ladson, SC, и се планира да завършат до май 2010 година. Първите пет машини са били доставени на 8 февруари 2010 г., двадесет дни след сключване на контракта.

 
27.02.2010, 09:47

Петър Семов, командос в Чечня: Или ти убиваш, или те убиват

На пръв поглед случайно се запознава с Огнян Младенов - издателя на покойния Христо Калчев, растреляния Георги Стоев, Донка Петрунова. В офисите на издателство “Световит” се запознава с покойните вече летописци на мафията ни. Казва, че те му дават стимул да напише книги за Чечня..... Прочети още

 
27.02.2010, 09:32

Мащабните военни операции в афганистанския регион Марджа са приключили, смята американски генерал

Водените от САЩ сили са приключили мащабните военни операции в афганистанския регион Марджа и се смята, че повечето талибани са или загинали, или са се смесили с населението, предаде АФП, цитирайки думите на американски военен. Бригаден генерал Бен Ходжис, ръководещ операциите в Южен Афганистан, каза в телевизионно интервю, че някои от сраженията ще продължат няколко седмици.

„Ще има спорадични сражения, вероятно в някои опасни райони, където все още има няколко сражаващи се. Смятам, че повечето от важните бойни операции са отминали”, каза той пред телевизия Пи Би Ес. /ИА „Фокус”/ - Още за Афганистан

 
27.02.2010, 09:22

Прекратяването работата на Съвета Русия-НАТО беше грешка, каза представител на Пентагона

Прекратяването работата на Съвета Русия-НАТО след началото на руските военни действия в Южна Осетия беше грешка, която доведе само до влошаване на отношенията между Русия и Алианса, смята заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност Александър Вершбоу, съобщава РИА Новости.

„Администрацията на Обама оценява прекратяването на работата на Съвета Русия-НАТО по време на събитията в Грузия като грешка. Ние вярваме в това, че този механизъм, който трябваше да решава всички спорни въпроси, е изключително важен”, каза той на пресконференция за чуждестранни журналисти във Вашингтон. - Още за конфликта Русия-Грузия

 
 
 
26.02.2010, 23:36

31 са вече обвинените за организиране на държавен преврат турски офицери

Турски съд предяви обвинения в участие в предполагаем заговор отпреди няколко години за сваляне на консервативното проислямско правителство на още 11 висши офицери. Заподозрените ще останат в ареста до началото на процеса. Сред обвиняемите са двама адмирали на активна служба и един генерал от запаса..... Прочети още

 
26.02.2010, 23:31

Първанов пусна военния закон с едно наум

Президентът Георги Първанов подписа указа за обнародване промените в Закона за отбраната. Той обаче категорично подчерта, че приетият от парламента закон неглижира позицията на държавния глава, изразена в мотивите за наложеното преди време вето върху текстовете му.

Депутатите не се съобразиха със забележките на президента по два основни тескта в закона - за изплащане компенсациите на военнослужещите и за правото на придобиване на жилище. Народното събрание категорично не възприе необходимостта от запазване на такова ниво на социална осигуреност на военнослужещите, което да компенсира макар и частично ограничените им със закона граждански права, заявява Първанов. Така отново от преценката на министъра зависи изплащането на обезщетения за военнослужещите.

"Тежестта на реформата във въоръжените сили ще бъде понесена не от изпълнителната власт, а от хората в отбраната", категоричен е президентът.

Необясним за Първанов остава фактът, че тези два въпроса, оспорени от президента, са гласувани повторно от Народното събрание в първоначалния им вид, без да бъдат предложени алтернативни срокове за обезщетяването или промени в друг закон, с които правото на служителите в държавната администрация за закупуване на жилище да обхване и военнослужещите. /Дума/

 
26.02.2010, 22:01

Иран сформира ескадрила от собствени изтребители

Иран сформира ескадрила, която е собствена разработка, за това съобщи агенция FARS, като цитира думите на зам.-командващия ВВС ген. Алави.

Ескадрилата ще бъде съставена от новите изтребители собствено производство Saeqeh.

Планира се ескадрилата да бъде използвана за прехвати на вражески самолети и за унищожаване на наземни цели. Saeqeh ще бъдат въоръжени с различен набор от ракети и бомби.

Алави не уточни колко самолета ще съставлява ескадрилата, като само намекна, че в най-скоро време ще бъдат доставени 24 единици Saeqeh. В момента самолетите преминават редица изпитания, като полети на малка височина и над море.

Първата демонстрация пред журналисти с тези изтребители се проведе през 2007 г., като оттогава те са в състава на иранските ВВС. Няколко месеца по-рано изпитания премина и изтребителя Azarakhsh ("Мълния"), но той все още не е приет на въоръжение. Първият полет на Saeqeh бе още през 2004 г. /pan.bg/

 
26.02.2010, 21:31

Лех Качински подписа закона за статута на войските на САЩ в Полша

Президентът на Полша Лех Качински подписа закона за статута на войските на САЩ на полска територия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки президентската администрация.

Договорът беше подписан между САЩ и Полша на 11 декември миналата година, след което утвърден от парламента. документът предвижда разполагането на територията на Полша на една батарея ПВО „Пейтриът” и обслужващ я персонал от една рота. В бъдеще там може да бъдат разположени и ракети SM-3, способни да свалят балистични ракети. /ИА „Фокус”/

 
26.02.2010, 17:08

Бундестагът одобри новия мандат в Афганистан

Бундестагът даде одобрението си за предложението на правителството за увеличаване на германския контингент в Афганистан от 4500 на 5350 войници. Броят на инструкторите за афганистанските сили за сигурност ще се увеличи от 280 на 1400, а отпусканите средства за възстановяване на страната ще се удвоят до 430 млн евро. Допълнителните части ще заминат за Афганистан към средата на годината. Дата за изтеглянето на контингента засега не е фиксирана.

Насред дебатите за мисията в Афганистан в Бундестага се разрази скандал - председателят на парламента Норберт Ламерт изпъди депутатите от лявата фракция от залата заради техния протест с плакати срещу участието на Бундесвера. "Германия участва във война срещу обикновените хора в Афганистан" - изтъкна в речта си пред Бундестага представителката на левите Кристине Бухолц. /DW/

 
26.02.2010, 17:03

Русия е против едностранни действия в сферата на ПРО

Руската страна има сериозни въпроси за истинското предназначение на американската ПРО в Румъния и затова ние и занапред последователно ще се обявяваме против всякакви съмнителни едностранни действия в областта на ПРО, които могат да окажат „негативно въздействие на международната сигурност", заяви официалният представител на руското външно министерство Андрей Нестеренко, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според него, Москва е обезпокоена, че за приемането на принципни важни решения по противоракетното присъствие на САЩ в Европа тя научава не от официалните партньори във Вашингтон или Букурещ, а от медиите."Такава практика не отговаря на нашата представа за равноправно партньорство", подчерта дипломатът.

 
26.02.2010, 10:10

Pratt & Whitney ще създава нов двигател за безпилотни апарати

Американската компания Pratt & Whitney е започнала разработката на нов двигател за военни летателни апарати, включително за безпилотни апарати и военнотранспортни самолети. Според информацията на Flightglobal, двигателят, който е получил инициалите PW9000, ще бъде създаден на основата на PW1000G, компактен реактивен двигател на Pratt & Whitney.

От компанията съобщават, че PW9000 ще може да намери приложение в перспективния американски безпилотен самолет MQ-X или да замени двигателите на БЛА на Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk. От Northrop Grumman обаче уверяват, че замяна на двигателите на RQ-4 за сега не се планира. На тези апарати се използват силовите установки Rolls-Royce AE3007.

Pratt & Whitney отбелязва, че те са в състояние да създадат версия на PW9000, която да бъде пригодена и за използване от изтребителите Boeing F-15 или Lockheed Martin F-16. В сравнение с двигателите, монтирани на тези самолети, PW9000 ще бъде с 18 процента по-икономичен.

Очаква се новия двигател да развива тяга от 134 килонютона. За сравнение, последната версия на двигателите за F-15 и F-16 - F100-PW-229-EEP е способна да развива тяга от 129,7 килонютона. Още авиационни двигатели

 
 
 
25.02.2010, 21:17

Швеция разработва подводница от ново поколение

Шведската корабостроителница Kockums е получила контракт от Агенцията за материално осигуряване на армията (FMV) за проектиране на подводница от следващо поколение, съобщава Defense Aerospace. Стойността на сделката и вероятното завършване на работите не се съобщават.

Според изискванията на ВМС на Швеция, новата подводница трябва да бъде снабдена с подобрени сонари и средства за наблюдение, за да може субмарината да се използва и за разузнаване. Освен това подводницата трябва да бъде построена с използване на технологията стелт, която значително ще снижи нейната откриваемост.

Предвижда се новата подводница да се използва предимно в Балтийско море.

В момента най-съвременните подводници в състава на шведските военноморски сили са дизел-стирлинг-електрическите субмарините клас клас Gotland. Общо на въоръжение се намират три такива лодки, които влязоха в състава на ВМС през 1996 година. Те са първите в света подводници, които използват въздухонезависим двигател на Стирлинг.

По предварителна информация, подводницата от следващо поколение ще използва редица технически решения, използвани в субмарините клас Gotland. Още подводници

 
25.02.2010, 20:54

Американски боен кораб пристигна в Грузия за съвместни учения

Американски боен кораб е пристигнал в грузински води в Черно море за съвместни маневри с бреговата охрана на Грузия, предаде АФП, позовавайки се на американското посолство в Тбилиси. Това е поредното от серия подобни посещения, разгневили Русия, отбелязва агенцията.

Щатската военна фрегата „Джон Хол” пристигна край да грузинското пристанище Поти, каза говорител на посолството, на около 30 км от границата с отцепилата се от Грузия Абхазия, която се ползва с подкрепата на Русия.

„Целта на визитата е провеждането на съвместни учения с грузинската брегова охрана,” добави говорителят на дипломатическата мисия, пожелал да запази анонимност. Той каза още, че корабът ще остане в грузински води няколко дни, но отказа да даде повече подробности.

Поне седем американски бойни кораби са посещавали грузинските пристанища след войната между Русия и Грузия през август 2008 г. /ИА „Фокус”/

 
25.02.2010, 17:25

Полша е закупила осем безпилотни самолета от израелска компания

Полското министерство на отбраната днес е подписало с израелската компания „Аеронаутикс” договор за закупуването на 8 безпилотни самолета, предаде АФП.

На 1 февруари израелската компания е спечелила търг за поръчката на стойност 89 милиона злоти (22,3 милиона евро). Четири самолета ще бъдат доставени директно на полските части в Афганистан, а други четири ще послужат за обучение на армията в Полша.

В момента европейската страна е разположила в Афганистан 2000 свои войници и възнамерява да изпрати още 600 души през 2010 година. – Още БПЛА

 
25.02.2010, 13:53

Ракетни комплекси „Искандер” ще бъдат разположени в Ленинградския военен окръг

Ракетни комплекси „Искандер” ще бъдат разположени през 2010 г. в Ленинградския военен окръг, съобщи главнокомандващият на сухопътните войски на Русия генерал-полковник Александър Постников, цитиран от руските информационни агенции.

„Не бих свързвал това с разполагането на американски ракети „Пейтриът” в Полша. Това са планове за развитие и изграждане на въоръжените сили на Русия”, отбеляза той.

По думите на Постников, в перспектива всички бригади от всички военни окръзи ще бъдат превъоръжени.

 
25.02.2010, 13:30

Индия модернизира 105 транспортни самолета Ан-32

Украйна ще започне модернизацията на индийските военнотранспортни самолети Ан-32 през март 2010 година, съобщава Flightglobal. Общо се планира да бъдат модернизирани 105 индийски транспортни машини. По-рано се съобщаваше, че стойността на работите, който ще продължат пет години, ще бъде около 400 милиона долара.

На индийските Ан-32 ще бъде поставена нова авионика, автоматически системи за предупреждаване за сблъсък във въздуха, системи за предупреждаване за приближаване към земята, спътникова навигация, нови радари и др. Изпитанията на модернизираните Ан-32 ще бъдат извършени от индийски пилоти. – Още за самолетите Ан

 
25.02.2010, 12:27

Австралия ще купи американски транспортни вертолети

Министерството на отбраната на Австралия е одобрило покупката от американската компания Boeing на седем военнотранспортни вертолета CH-47F Chinook, съобщава Flightglobal. Сделката се оценява на 755 милиона австралийски долара (670 американски долара). Първите два вертолета ще постъпят на въоръжение във ВВС на страната през 2014 година, а останалите до края на 2017 година.

В австралийските военновъздушни сили CH-47F ще заменят шест остарели CH-47D. Военните смятат да използват новите вертолети до 2040 година. CH-47F се отличава от версията D с усъвършенстваната авионика, новите системи за управление на полета и увеличената товароподемност.

CH-47F е способен да развива скорост до 282 километра в час и да извършва полети на разстояние до 2,2 хиляди километра при товароподемност от 9,5 тона.

Вертолетите Chinook се използва от военните в САЩ, Канада, Египет, Гърция, Иран, Италия и още 14 държави. Някои страни вече започнаха програми за модернизация на остарелите CH-47. В частност, в средата на януари 2010 година ВВС на Великобритания получиха първите два модернизирани вертолета Chinook. През тази година те трябва да получат още шест такива машини. – Още за CH-47 Chinook

 
25.02.2010, 11:37

Дмитрий Медведев за НАТО и оръжията

Президентът Дмитрий Медведев не е съгласен, че новата военна доктрина на Русия връща Москва и Запада във времената на „студената война". В интервю за френското списание „Пари Мач" той подчерта, че доктрината не поставя НАТО като първа заплаха за Русия, но разширяването на алианса и приближаването му към границите на Русия, Москва трябва да има предвид. Медведев също потвърди заинтересоваността на Русия от купуване в чужбина на съвременни образци военна техника. Това стимулира конкурентната способност на страната, която остава един от най-големите доставчици на оръжие в света, отбеляза президентът.

 
25.02.2010, 08:50

Арести на още петима турски офицери-пучисти

Още петима турски офицери са били задържани по обвинение, че са участвали в подготовката на преврат през 2003 година. При голяма полицейска операция в понеделник бяха арестувани петдесетина висши военни. С това приключи продължилото три години разследване на предполагаемия заговор за сваляне от власт на правителството на Партията на справедливостта и развитието на премиера Ердоган. /DW/

 
 
 
24.02.2010, 21:43

Индийски картечен пистолет пробива бронежилетки

Организацията за отбранителни изследвания и разработки (DRDO) на Индия е създала нов картечен пистолет MSMC, чиито изстрели могат да пробиват бронежилетки. Както съобщава IANS по изявление на представител на DRDO, стрелковото оръжие е изцяло индийска разработка и е създадено за борба с терористите. MSMC e с калибър 5,56 милиметра, има лазерен целеуказател и може да води ефективен огън на дистанция до 200 метра. В режим на автоматичен огън индийското оръжие може да произведе до 700 изстрела в минута. В момента с картечния пистолет се провеждат изпитания, които ще завършат до лятото на тази година. MSMC стана третият в семейството на стрелковото оръжие INSAS (Indian Small Arms System), с чиято разработка се занимава DRDO от 1972 г. По-рано организацията представи лек автомат с калибър 5,56 милиметра и самозарядна карабина от същия калибър. – Още картечни пистолети

 
24.02.2010, 21:39

Ту-22М3 с нова прицелна система

В Русия е разработена нова прицелна система, която ще позволи да се подобрят възможностите на стратегическия далечен бомбардировач Ту-22М3. Това, както съобщава ИТАР-ТАСС, е заявил генералният директор на компанията, разработила системата "Гефест и Т" Александър Панин. По неговите думи, прицелната система вече е постъпила на въоръжение във ВВС на Русия и е била изпробвана в хода на бойната летателна подготовка от екипажите на бомбардировачите.

Прицелната система, която се състои от бордовите системи на бомбардировача и наземния автоматизиран комплекс, ще позволи на Ту-22М3 да нанася по-точни удари в сложни метеорологични условия.

Освен това тази новост ще позволи на екипажа на бомбардировача автоматически да обменя данни с други самолети, а наземния пункт за управление - по-ефективно да управлява ударните групи, включително и оперативно пренасочване.

В началото на януари т.г. Министерството на отбраната на Русия обяви, че до 2015 г. ще бъдат модернизирани около 30 процента от самолетите на Далечната авиация на Русия. Процесът на модернизация ще  засегне както стратегическите ракетоносци Ту-95МС и Ту-160, така и далечните ракетоносци бомбардировачи Ту-22М3. Техническото усъвършенстване на самолетите  ще се извършва за сметка на разширяването на номенклатурата от въоръжения и нови информационни системи. В момента руската компания "Туполев" разработ-

ва перспективния авиационен комплекс за далечна авиация (ПАК ДА), в който ще бъде използвана технологията стелт. По предварителни разчети, новият бомбардировач ще започне да постъпва на въоръжение през 2025-2030 г. – Още за Ту-22М3

 
24.02.2010, 20:05

НАТО праща още 600 военни в Афганистан

НАТО ще изпрати още 600 инструктори за нуждите на увеличаващите се по численост афганистански сили за сигурност. Това съобщи говорител на Алианса след проведена среща между министрите на отбраната, съобщи АП.

Допълнителните 600 военни ще се присъединят към изпратените през декември в Афганистан 1 000 души, ангажирани с обучението на войниците.

Според говорителя на НАТО Джеймс Апатурай така ще се достигне половината от необходимия брой инструктори за Афганистан.

Агенцията припомня, че е налице все по-засилващо се обществено недоволство сред населението на странните, които поддържат контингент в Афганистан. Преди дни именно заради военната стратегия в страната, Холандия остана без правителство.

Премиерът на Холандия Ян Петер Балкененде обяви, че правителството му се е разпаднало след неразрешими разногласия между двете най-големи партии в тристранната управляваща коалиция по мисията на холандския контингент в Афганистан.

АП допълва, че случилото се в Холандия може да разколебае силно и други страни, имащи военни части в Афганистан. Така например Канада, чийто контингент действа в същия район, в който и холандският, вече обяви, че ще изтегли 2800 свои войници следващата година. /news.bg/

 
24.02.2010, 17:59

Първата атомна индийска подводница започна ходовите изпитания

С първата атомна подводница на Индия Arihant започнаха ходови изпитания в открито море, съобщава Deccan Herald. Атомната подводница бе спусната на вода през юли 2009 година, като в края на миналата година започнаха и първите проверки. Изпитания на Arihant ще продължат една година, след което субмарината ще постъпи на въоръжение в индийските ВВС.

Индийската подводница е построена на базата на съветската разработка на проект 670 "Скат". Предполага се, че водоизместимостта на подводницата ще е шест хиляди тона, а дължината на корпуса – 110 метра. Въоръжението и включва шест 533 мм торпедни апарата и 12 шахти за балистични ракети K-15 Sagarika. Още подводници

 
24.02.2010, 17:42

Русия не планира да се отказва задължителната военна служба

Русия не планира да премине изцяло на професионална армия и да се откаже от задължителната военна служба, заяви днес началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили ген. Николай Макаров, цитиран от агенция Интерфакс.

„Допуснати са много грешки и задачата, която бе поставена – създаване на професионална армия – не бе решена. Поради това бе взето решение, че задължителната военна служба трябва да остане”, заяви Макаров.

Освен това, увеличаваме бройката на отбиващите задължителна военна служба, а професионалната част я намаляваме, допълни началникът на руския Генерален щаб.

 
24.02.2010, 17:36

Отрязаха социалните придобивки на военните

Народните представители записаха също, че началникът на отбраната е подчинен на президента при осъществяване на правомощията му на върховен главнокомандващ на въоръжените сили, предаде БТА.

Така народните представители се съобразиха с единия от трите оспорени от държавния глава текстове в закона…… Прочети още

 
24.02.2010, 13:50

Европейците спасяват най-големия военен проект на ЕС 

Днес се открива неформална среща на министрите на отбраната на страните от ЕС, която ще се проведе в Палма де Майорка. По време на форума ще бъде обсъдена съдбата на военнотранспортния самолет А400М. Освен това ще стане дума и за допълнителни мерки за борба с пиратството край бреговете на Сомалия, съобщава радио  „Дойче веле”.

Очаква се да бъде взето решение за разширяване на обучението на военнослужещи от правителствената армия на Сомалия, което ще допринесе за засилване на борбата с пиратите и за стабилизиране на ситуацията в африканската страна.

В навечерието на срещата беше постигнато съгласие по спорния въпрос за строителството на военнотранспортния самолет А400М. Според запознати източници седем държави са се договорили за спасяване на най-големия военен проект на ЕС. Планира се за продължаване на строителството да бъдат предоставени допълнително 3,5 милиарда евро. Още за А400М

 
24.02.2010, 13:44

Русия ще изпълни договора си за доставка на комплекси С-300 за Иран

Русия ще изпълни договора си за доставка в Иран на зенитно-ракетните комплекси С-300, но преди това трябва да бъдат разрешени редица въпроси, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, предаде  ИТАР-ТАСС.

„Има сключен договор, но преди той да бъде изпълнен трябва да бъдат уточнени някои въпроси”, каза Лавров.

Министърът отбеляза Русия никога не е предприемала действия, които да доведат до дестабилизирането на който и да е регион на света. – Още за С-300

 
24.02.2010, 13:25

Малайзия отложи модернизацията на военновъздушните си сили

Малайзия ще отложи закупуването на нови самолети и „пенсионирането” на своите руски изтребители МиГ с пет години, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на министерство на отбраната.

Планът за закупуване на нови многоцелеви бойни самолети се отлага заради икономическата криза, заяви представител на министерството.

„Първоначално искахме да „приземим” самолети МиГ и да ги продадем на трета страна, но след множество дискусии, решихме да изчакаме”, е заявил министърът на отбраната Захид Хамиди, цитиран от местни медии.

Той не е уточнил какъв тип нови изтребители правителството би закупило и кога.

 
24.02.2010, 09:48

Легендарните танкове Т-34 се готвят за парада на Победата

На войскови полигон край Москва започна подготовката на екипажите на Т-34, които ще вземат участие в парада на 9 май на Червения площад. .... Виж видео

 
24.02.2010, 08:50

Жена назначена на топпост в US разузнаване

За пръв път в историята на САЩ начело на една от най-важните разузнавателни агенции бе назначена жена. Назначението бе обявено от шефа на разузнаването на САЩ Дениц Блеър (на снимката). Летиша Лонг стана директор на Националната агенция за геопространствено разузнаване (National Geospatial-Intelligence Agency). Службата, подчинена на Пентагона, се занимава със събирането на прецизни геопространствени данни - фотоснимки и видеоизображения, получени от спътници и разузнавателни самолети, и със съставянето на карти, необходими за гарантиране на националната сигурност на страната. Летиша Лонг е работила в разузнавателните служби на САЩ над 20 години. Тя бе първи заместник-директор на Разузнавателното управление на министерството на отбраната на САЩ от 2006 г. /Монитор/

 
24.02.2010, 08:12

САЩ: В подводниците - и жени

Пентагонът обяви, че ще предприеме действия, за да позволи на жени да служат на борда на подводниците на военноморския флот на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на отбраната Робърт Гейтс изпрати писмо до конгресмени, в което ги уведоми за решението на флота, което може да бъде приложено догодина.

Жените съставляват около 15% от над 336-те хиляди военнослужещи в американския флот. Те могат да служат на кораби, но не и на подводници.

Скептиците изтъкват по-тежките битови условия в подводните съдове, в които понякога се налага моряците да ползват леглата на смени.

Най-вероятно първите жени, които ще служат в подводния флот от 71 съда, ще бъдат офицери, тъй като техните каюти са отделни от тези на екипажа.

Допускането им в подводниците ще бъде още една стъпка към разширяването на ролята на жените във въоръжените сили на САЩ.

През 2008 г. за първи път жена беше произведена в чин генерал с четири звезди.

Жените в американската армия все още не изпълняват традиционни мисии на бойното поле, но в Ирак и Афганистан те често биват излагани на същите рискове като мъжете, тъй като бомбените атентати и останалите нападения на екстремисти могат да бъдат извършени почти навсякъде. /vesti.bg/

 
24.02.2010, 08:06

Разоръжаването в Европа отиде твърде далеч

Европа твърде много се е демилитаризирала след края на Студената война и прекалено ниските й военни бюджети подкопават успеха на съвместни операции, заяви министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес, на които се позова БТА….. Прочети още

 
24.02.2010, 07:57

Докато нашите политици умуват, DCNS ще строи GOWIND

На 12 октомври 2009 г. новият премиер на България Бойко Борисов побърза при посещението си в Париж да обяви, че България няма да закупи планираните корвети от Франция. Дори направи заключение, че изобщо не е било необходимо да се поръчват такива корвети..... Прочети още

 
 
 
23.02.2010, 20:13

Командващият на силите на САЩ и НАТО в Афганистан поднесе публични извинения за гибелта на мирни жители

Командващият на силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Стенли Маккристъл поднесе публични извинения за гибелта на мирни афганистански жители, в резултат на въздушен удар в провинция Урузган, предаде агенция РБК. В изявление пред афганистанската национална телевизия генерал Маккристъл увери населението в това, че ще положи всички усилия за укрепване на доверието към НАТО в бъдеще и за предотвратяване на подобни инциденти.

Преди няколко дни 33 души, предимно жени и деца, станаха жертва на въздушен удар на НАТО в провинция Урузган, в южната част на Афганистан.

 
23.02.2010, 20:03

Генералният щаб на Турция проведе заседание във връзка с разследването за плана „Балйоз”

Генералният щаб на Турция излезе с писмено изявление, в което посочи, че е провело заседание с участието на всички армейски генерали и армейски адмирали на действаща служба, за да обсъди развитието на разследването на Истанбулската прокуратура във връзка с плана с кодовото име „Балйоз”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Планът „Балйоз” според публикации в медиите и твърденията е предвиждал извършването на военен преврат. Засега не се дава повече информация за заседанието. /ИА Фокус/

 
23.02.2010, 17:08

История и величие на Десета бригада ракетни и торпедни катери

Някои казват: „ Най-трудно се пише за своето време”. Повярвах, когато се заех да разкажа за 10 бригада ракетни и торпедни катери (10 бртка). Преживяните събития се връщат и обсебват, трудно се определя главното и основното от делничното. А може би точно делничното, упоритият труд на поколения моряци-катерници, утвърди бригадата, като основна корабна ударна сила в югозападна част на Черно море….. Прочети още

 
23.02.2010, 16:54

Чешката полиция ще разследва корупционна схема в оръжейна сделка

Полицията в Чехия съобщи днес, че ще разследва предполагаем случай на корупция при закупуването на бронирани автомобили за чешката армия от австрийската компания „Щаер”, част от американския гигант „Дженерал Динамикс”, предаде АФП.

„Началникът на полицията Олдрих Мартину е взел решение да сформира екип за разследване на обстоятелствата около закупуването на автомобилите”, съобщи полицията.

Наскоро чешката преса писа за предполагаем случай на корупция при закупуването на 107 автомобила на стойност 506 млн. евро, одобрено през март 2009 г.

 
23.02.2010, 16:30

Експерти искат да откажат бундесвера от покупката на нов вертолет

Експерти от сухопътните войски на бундесвера разкритикуваха новия многоцелеви вертолет NH 90, като в същото време немското командване смята да закупи 122 такива машини за 4,6 милиарда евро, съобщава Spiegel.

В заключението на експертите, състоящо се от 103 страници, специалистите съветват „при първа възможност, да се използват други вертолети”, защото на новия вертолет са констатирани прекалено много недостатъци.

В частност, клиренса на NH 90 е много малък, машината може да каца само на добре подготвени площадки и възможните препятствия не трябва да превишават 16 сантиметра.

Седалките са разчетени само до 110 килограма, при положение, че само стандартното снаряжение на военнослужещите тежи 25 килограма.

Освен това се отбелязва, че машината е много тясна: отделение от 8-10 човека може да се разположи само в случай, че всички автомати, гранатомети и раници се поставят на пода. По тази причина е проблемно и монтирането на картечница. Няма и необходимите крепежни елементи, необходими при транспортирането на ПЗРК  "Стингер".

Spiegel информира, че NH 90 е производство на компанията NHIndustries (NHI), която е била създадена с участието на EADS Eurocopter, AgustaWestland и компанията Stork Fokker. Още за NH 90

 
23.02.2010, 15:26

В кабината на Eurofighter

Капитан Любомир Славов бе пилотът от 3-та иаб Граф Игнатиево, който получи възможността в средата на ноември 2009 г. да лети на изтребител Eurofighter EF2000 от състава на италианските ВВС.

Пътуването му не започва много добре, защото новината, че министърът на отбраната е подписал заповедта за командировката, стига до него в петък късно вечерта и се налага в спешен порядък да се сменят дежурства, да се организира пътуване……. Прочети още

 
23.02.2010, 14:40

Франция ще се заеме с модернизацията на индийските "Миражи"

Френските компании Dassault, Thales и MBDA ще се заемат с модернизацията на индийските изтребители Mirage-2000, съобщава The Times of India. Според думите на главния маршал на ВВС на Индия Pradeep Vasant Naik, контракта ще бъде подписан в близко време.

Според условията на сделката, от четири до шест изтребителя ще бъдат модернизирани във Франция. Още 50 самолета ще бъдат усъвършенствани от индийската компания Hindustan Aeronautics в рамките на допълнителен договор за предаване на технологията. На изтребителите ще бъде поставена нови авионика, оръжейни системи и радари.

Dassault Mirage-2000 е способен да развива скорост до 2,3 хиляди километра в час и да извършва прелитания на разстояние до 3,3 хиляди километра. Машината е въоръжена с две 30 мм оръдия и има девет точки за подкачване на ракети клас „въздух-въздух”, „въздух-зема” и авиобомби. Индия е купила първите 40 Mirage-2000 в средата на 1980-те години, а през 1990-те получи още 20 такива самолета. – Още за Mirage-2000

 
23.02.2010, 13:53

Тайван не се отказва от плановете за закупуване на въоръжение от САЩ

Тайванските власти заявиха, че намеренията им за закупуване на съвременни изтребители и подводници остават неизменни, съобщи АФП.

„Преговорите за доставката на изтребители F-16C/D и подводници продължават. Няма да се откажем от закупуването на въоръжението, от което толкова се нуждаем,” заяви тайванският премиер Ву Ден-ий.

Изказването му последва публикацията на доклад на американското военно разузнаване, в който се подчертава слабостта на противовъздушната отбрана на Тайван, въпреки внушителната авиация и средства за противовъздушна отбрана. /ИА „Фокус”/

 
23.02.2010, 13:40

Русия отбелязва Деня на защитника на отечеството

На 23 февруари президентът на Русия Дмитрий Медведев запали Вечния огън край Кремълската стена. Огънят се завърна край Кремъл след проведена в Александровската градина реставрация, откъдето беше пренесен в Поклонния хълм, в музейния комплекс, посветен на защитниците на отечеството.

В навечерието на Деня на защитника на отечеството и  победата във Втората световна война, президентът на Русия Дмитрий Медведев поздрави ветераните с празника и отбелязвания тази година победа и връчи на ветераните държавни награди.

Ще напомним, че Денят на защитника на отечеството исторически е свързан със събитията от 23 февруари 1918 година. В този ден отрядите на Червената  гвардия спечелиха  първите си победи край Псков и Нарва срещу редовните войски на кайзеровска Германия, което и стана „ден на рождението на Червената армия". В съветско време той се отбелязваше като общонароден празник - Ден на Съветската армия и военно-морския флот. През 1995 година той получи наименованието Ден на защитника на отечеството.

 
23.02.2010, 10:30

Франция ще купи 260 американски противотанкови ракети

Министерството на отбраната на Франция е взело решение да закупи от САЩ 260 противотанкови ракети Javelin и 76 пускови установки за тях, съобщава Defense News. Сделката се оценява на 70 милиона долара. Решението за покупката е било взето след проведен тендер за доставка на противотанково въоръжение.

Във френския конкурс участие са взели израелската компания Rafael и съвместно предприятие на американските компании Lockheed Martin и Raytheon. Израелците са предлагали ракети от семейството Spike. Първоначално се предполагаше, че Франция ще закупи 380 противотанкови ракети, но след това е било взето решение за съкращаване на обема на закупките. Впрочем, американската страна не изключва, че в бъдеще поръчката може да бъде разширена. – Още за ПТРК Javelin

 
23.02.2010, 09:00

САЩ искат Русия да участва в създаването на ПРО, заяви Хилари Клинтън

САЩ канят Русия да участва задно с НАТО в създаването на система за противоракетна отбрана (ПРО), каза американският държавен секретар Хилари Клинтън, предаде РИА Новости.

„Смятаме, че НАТО трябва да създаде своя архитектура на сигурност. Нуждаем се от Русия като партньор по въпросите на ПРО и неразпространението... Каним Русия да се присъедини към НАТО в разработката на система за ПРО,” каза държавният секретар, която произнесе в понеделник реч за бъдещето на Алианса.

По думите й САЩ са заинтересовани от партньорството на НАТО и Русия по широк кръг въпроси, които са еднакво актуални, както за страните от алианса, така и за руската страна.

„Русия и САЩ се сблъскват с еднакви заплахи – екстремизъм, наркотрафик, Русия се сблъсква с предизвикателства за нейната сигурност и нашата задача е да сближим Русия и НАТО,” отбеляза държавният секретар на САЩ. /ИА „Фокус”/

 
23.02.2010, 08:40

Броят на загиналите американски войници в Афганистан достигна 1000 души

Броят на загиналите в Афганистан американски войници е достигнал 1000 души, предаде АФП, позовавайки се на данните от специализиран интернет сайт.

Независимият сайт, който следи смъртните случаи сред военните в Афганистан и Ирак, посочва, че 54 американски войници са загинали в Афганистан само от началото на 2010 година. Миналата година пък е била най-лошата досега с 316 загинали. Статистиката вероятно ще се влошава след започналата офанзива в Афганистан, която срещна съпротивата на талибаните, коментира агенцията.

 
 
 
22.02.2010, 22:43

ЕС със собствено разузнаване

Към създаваната в момента дирекция за външнополитически акции към Европейския съюз, подобно на министерството на външните работи, ще бъде сформирана и разузнавателна служба, съобщи Euobserver.

Основната работа на службата ще бъде при решения, свързани с въпросите за сигурността на държавите членки. Планира се тя да съвмести в Ситуационен център към Съвета на Европа и подразделението за наблюдение на военни и полицейски мисии на ЕС зад граница и Центъра по кризисни ситуации. Все още не е ясно кой ще оглави дирекцията, но като един от възможните кандидати се посочва Уилям Шепкот.

След влизането в сила на Лисабонския договор, който въвежда фигурата на президент и комисар по външната политика, такава служба вече е по-възможна. Именно на върховния представител на ЕС по международна политика и сигурност баронеса Катрин Аштън е възложено да подготви предложението за новата структура. /Монитор/

 
22.02.2010, 22:38

Пентагонът планира нова офанзива в Афганистан

Размирната провинция Кандахар ще бъде следващият фокус във войната в Афганистан, заяви главнокомандващият на силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Стенли Макристъл, цитиран от в. "Таймс"…… Прочети още

 
22.02.2010, 20:46

Медведев: Русия трябва да престане да закърпва стари оръжия

Русия трябва да престане да "закърпва" стари оръжия и да започне да създава нови, за да приспособи въоръжените си сили към настоящите заплахи, заяви руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от руските агенции. "Изправени сме пред основна задача, да преоборудваме армията и флота с нови оръжия", заяви Медведев в навечерието на Деня на защитниците на отечеството, цитиран от агенция РИА Новости.

"Трябва да съсредоточим нашите ресурси, всичките си сили, както страната ни многократно е правила, за да създадем ново, качествено въоръжение и да оставим зад себе си системата за закърпване на дупки в старите оръжия", заяви руският президент. Москва преговаря с Франция за закупуването на хеликоптероносач клас "Мистрал" и съобщи, че е закупила израелски безпилотни самолети. Медведев заяви, че разработването на нови оръжия е част от по-широките усилия за изграждане на по-ефективна руска армия.

"Нашата стратегическа цел е създаването на ефективна армия и флот, адекватни на равнището на съвременните заплахи, способни да се противопоставят на всяко ниво на агресия и да бъдат истински фактор за осигуряване на международна стабилност", допълни той. /БГНЕС/

 
22.02.2010, 19:52

САЩ обмислят предложение на Тбилиси за транзит на въоръжения за Афганистан през територията на Грузия

САЩ обмислят предложение на Грузия да използват територията на страната за доставки на въоръжения за Афганистан. Това заяви специалният представител на САЩ за Афганистан и Пакистан Ричард Холбрук, предадоха световните агенции. В момента военният контингент на Грузия в Афганистан наброява около 170 военнослужещи, като през тази година ще бъде разширен до 700 военни.

В края на януари тази година грузинският президент Михаил Саакашвили предложи на САЩ да използват територията на неговата страна, като плацдарм за удари на НАТО срещу талибаните в Афганистан. Саакашвили заяви, че е готов да предостави грузински пристанища за кораби на НАТО и летища за дозареждане и техническо обслужване на военно-транспортни самолети на алианса. /ИА „Фокус”/

 
22.02.2010, 19:48

В Турция са арестувани военачалници, подозирани в заговор

Четиринайсет действащи и пенсионирани високопоставени военнослужещи бяха арестувани от турските власти по подозрение за съпричастност към организирането на заговор за сваляне на правителството през 2003 г., съобщиха информационните агенции. Сред арестуваните са бивши командващи на флота и военновъздушните сили.

Предполагаемият заговор, носещ названието "Чук", си поставял за цел дестабилизацията на Турция чрез предизвикването на взривове в джамии и катастрофи на военни самолети.

 
22.02.2010, 19:44

27 цивилни жертви от удар на НАТО в Афганистан

Въздушен удар на НАТО по автомобилна колона в Южен Афганистан е взел най-малко 27 цивилни жертви, съобщи афганистанското министерство на вътрешните работи. Афганистанският кабинет осъди нападението и го определи като "неоправдано". Сред жертвите са четири жени и едно дете.

Силите на НАТО потвърдиха, че техни самолети са стреляли вчера по коли, в които според организацията пътували бунтовници. По-късно се оказало, че в колите имало жени и деца. В съобщението НАТО не посочва броя на загиналите и не уточнява, че в колите е имало цивилни.

"Много сме натъжени от трагичната загуба на невинни хора", се казва в изявление на командващия силите на НАТО генерал Стенли Маккристъл, в което брой на жертвите не се споменава. Силите на НАТО и афганистанското правителство са започнали съвместно разследване на случая. /DW/ 

 
 
 
21.02.2010, 21:30

Холандският контингент напуска Афганистан през август тази година

Холандските войски ще напуснат Афганистан през август тази година, както е планирано по-рано. Това заяви премиерът на Холандия Ян Петер Балкененде в интервю за една от местните телевизии. “Ако нищо не се случи, те ще си тръгнат навреме”, каза той.

Преди ден въпросът за продължаването на мандата на холандския контингент в Афганистан предизвика разцепление в управляващата коалиция в Холандия. Християндемократическата партия, начело с премиера, разглеждаше молбата на НАТО да за оставане на холандските войски в Афганистан до август 2011 г. Другият член на коалицията – Партията на труда, обаче настоя за запазване на статуквото, предполагащо изтегляне на контингента през 2010 г.

 
21.02.2010, 21:14

Първите ракети "Пейтриът" ще са в Полша в началото на април

Полша ще приеме първата батарея от американски ракети "Пейтриът" и обслужващият ги персонал в началото на април, съобщи агенция ПАП.

"Министерството на отбраната очаква първата фаза от разполагането на зенитните комплекси "Пейтриът" и 100-членен екип към тях да започне в северния град Мораг в началото на април", се казва в съобщението на агенцията.

"Пейтриът" са част от полско-американско споразумение от декември за подобряване въздушната защита на страната. То се смята за компенсацията, която Варшава получава след като през септември президентът Барак Обама отмени плановете на предшественика си Джордж Буш за разполагане в Полша на ракети от американския противоракетен щит.

Русия непрекъснато предупреждава срещу разполагането на натовски ракети в страните от бившия съветски блок и предупреждава, че това ще я принуди да усили балтийския си флот и базите по границата на Полша с руския анклав Калининград.

В петък обаче руският военен министър заяви, че тактическите ракети "Искандер" може да бъдат разположени в Калининград, само ако Москва се почувства директно застрашена.

Преди седмица долната камара на полския парламент изпрати полско-американското споразумение за подпис от президента Лех Качински. Смята се, че той ще го подпише без проблеми.. /www.dnevnik.bg/

 
21.02.2010, 21:12

Израел - с най-големия безпилотен самолет, стигащ до Иран

Израелската армия демонстрира в неделя най-големия безпилотен самолет за разузнаване, който може да лети в продължение на над 20 часа и да достига територията на Иран.

Според официалното съобщение "Ейтан" е с на-големите размери в света и може да лети на височина, недостижима за други самолети от този клас. Освен това е оборудван с по-модерна технология в сравнение с предшествениците си.

Докато предишните модели можеха да носят товар до 250 кг., "Ейтан" има капацитет за няколкостотин килограма, твърдят военните.

Новият самолет има и едно съществено неудобство - изключително скъп е, поради което се нуждае от специална допълнителна защита и охрана.

Машината бе показана в четвъртък на израелските медии, а в неделя извърши първия се полет за чуждестранните репортери.

"Ейтан" вече е бил изпробван в няколко операции, включително по време на тази в Газа. Сега вече той е официално част от израелските ВВС.

Ескадрилата с такива безпилотни самолети ще бъде сформирана следващата година. Военните обаче уточняват, че няма да се съобразяват с формалностите, ако обстоятелствата наложат незабавното му използване.

Флотилията от подобни машини в Израел се разраства бързо, защото те са доказали ефективността си в събирането на разузнавателна информация, ескорт и защита на частите и създаването на база данни с цели.

Ако през 2004г. тези машини са летели 16 600 часа, то през миналата година те са се увеличили до над 36 500 часа. /www.dnevnik.bg/

 
21.02.2010, 21:03

Франция ще затвори военните си бази в Сенегал до 4 април 2010 г.

Френските власти са взели решение да изтеглят военнослужещите си от Сенегал до 4 април 2010 година, предаде  РБК. Източници от сенегалското правителство съобщават, че изтеглянето на войските от африканската държава ще съвпадне с тържествата по случай 50-годишнината от независимостта на Сенегал от Франция.

В момента в Сенегал има около 1200 френски военнослужещи, които са разположени в три военновъздушни бази, включително и в столицата Дакар. /ИА „Фокус”/

 
21.02.2010, 20:32

Двама американски пилоти са загинали при инцидент в Северен Ирак

Двама американски пилоти на хеликоптер са загинали при инцидент в Северен Ирак, предаде  АФП, позовавайки се на съобщение на военното командване на САЩ.

Посочва се, че инцидентът е станал при приземяването в базата, като срещу хеликоптера не е открит вражески огън.

Най-малко 4378 американски войници са загинали от началото на инвазията в Ирак през 2003 година. – Още за Ирак

 
21.02.2010, 20:06

Освиенцим. Секретни материали

Не един и половина, както се смяташе преди, а над четири милиона души може би са били унищожени в един от най-страшните фашистки лагери на смъртта - Освиенцим. Такива показания дават надзирателите в лагера и оцелелите затворници. През газовите камери на тази фабрика за смърт месечно са преминавали по 150 хиляди концлагеристи. А в крематориумите и огньовете, неспиращи денонощно, са горели месечно по 270 хиляди трупа…… Прочети още

 
21.02.2010, 19:57

Съпротивата на талибаните е разединена, смята генерал Дейвид Петреъс

Командващият американските войски генерал Дейвид Петреъс заяви, че съпротивата на талибаните срещу операцията в южната провинция Хелманд е била „сериозна”, но в същото време „разединена”, предаде АФП.

„Някои от тях бяха изненадани от операцията. Но без съмнение, ожесточените сражения продължават”, каза ръководителят на Централното командване на въоръжените сили на САЩ.

Петреъс предупреди талибаните, че това е само началото на дългосрочна кампания, наредена от президента Барак Обама.

Междувременно мащабната операция в южната афганистанска провинция Хелманд навлезе във втората си седмица. /ИА "Фокус"/

 
21.02.2010, 14:40

Южная Корея може да закупи нова партия руски вертолети Ка-32

Русия обсъжда въпроса за нови доставки в Южна Корея на вертолети Ка-32, които ще бъдат за сметка на погасяването на част от руския дълг към Сеул, съобщава АРМС-ТАСС.

До сега в Южна Корея са доставени 63 винтокрили машини и сега се водят преговори за доставката на нови вертолети, които ще отидат не само във въоръжените сили, но и по линия на обикновени комерчески контракти. Желанието на руската страна е количеството на Ка-32 да достигне до 100 единици.

За техническото състояние на Ка-32 се грижат в специално създадения център в района на сеулското летище Кимхо, като до сега няма извънредно произшествие с такъв вертолет по техническа причина. – Още за Ка

 
21.02.2010, 13:43

САЩ не планират да откриват военна база в Узбекистан

Вашингтон не планира откриването на военна база в Узбекистан, заяви специалният представител на САЩ за Афганистан и Пакистан Ричард Холбрук, съобщиха информационните агенции. “Узбекистан ни предоставя ценна помощ по транзитирането на материали, разрешава транзита на материали през своя територия, а това е много важен принос. Но откриване на база – не”, каза Холбрук след среща с министъра на външните работи на Казахстан Канат Саудабаев в Астана.

 
 
 
20.02.2010, 20:38

Boeing завърши вибрационните изпитания на въоръжението на самолета P-8A

Американската компания Boeing е завършила вибрационните изпитания на въоръжението на първият опитен екземпляр (Т1) на морския патрулен самолет P-8A Poseidon, съобщава пресслужбата на компанията.

Изпитанията са били проведени в Seattle и са необходими за започване на летателните изпитания на самолета, които трябва да започнат тази година в авиобазата на ВМС на САЩ Patuxent River.

За месец изпитания са били проверени 18 различни конфигурации на въоръжението на самолета. Вибрационните изпитания на самолета без оръжие са завършили през май 2009 година.

Т1 е първият от петте опитни самолети, които трябва да бъдат построени в съответствие с контракта, сключен през 2004 година. Американските военноморски сили смятат за закупят 117 такива машини, като първоначалната бойна готовност подразделенията със самолети P-8A трябва да достигнат през 2013 година. – Още за Р-8А

 
20.02.2010, 19:45

НАТО отдаде почит на бившия си главнокомандващ Александър Хейг

НАТО отдаде почит на бившия си главнокомандващ Александър Хейг, който почина днес на 85 годишна възраст, предаде АФП.

От НАТО припомниха „отличната му работа в качеството му на главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО”.

„Хейг беше особено важна фигура в САЩ, но отлична беше и работата му като главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО във важен за историята на Алианса период”, заяви говорителят на НАТО.

Хейг е командвал силите на НАТО в периода 1974-1979. Освен това той е бил държавен секретар на САЩ под управлението на Роналд Рейгън и съветник на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд.

През 1988 година Хейг участва на президентските избори, спечелени от Джордж Хърбърт Уокър Буш, като кандидат на Републиканската партия. /ИА „Фокус”/

 
20.02.2010, 13:18

Изпитанията на ракетата „Булава” ще продължат през лятото

Изпитанията на стратегическата ракета с морско базиране „Булава” ще продължат през лятото, съобщи руският заместник-министър на отбраната Владимир Поповкин, предаде радио „Ехото на Москва”.

„Ние имаме време до лятото на тази година. Прави се всички, за да бъдат максимално намалени рисковете”, подчерта Поповкин. От юни 2004 година до декември 2009 година бяха произведени 12 изпитания на „Булава”, седем от които завършиха неуспешно. /ИА „Фокус”/

 
20.02.2010, 10:15

Изтребител МиГ-27 се е разбил в Индия

Втори за последните три дени изтребител МиГ-27 от военновъздушните сили на Индия се е разбил в Западна Бенгалия, предаде агенция Интерфакс.

Пилотът е успял да катапултира и е бил хоспитализиран. Инцидентът е станал на 19 февруари в 3:50 часа по време на тренировъчен полет, на седем километра от летище Багдогра. Още за МиГ-27

 
20.02.2010, 09:57

Загасиха пожар в бракувана атомна подводница

Пожарът, възникнал в утилизираща се атомна подводница в Северодвинск, Архангелска област, е бил потушен рано тази сутрин, съобщава РИА Новости.

Източник от кораборемонтния завод "Звездочка", където подводницата К-480 "Ак Барс" (проект 971) се утилизира, е съобщил, че пожарът е бил ликвидиран в около 6:00 часа, местно време. Няма пострадали. Ядреното гориво е било снето от субмарината преди да започне утилизацията, опасност от радиация за населението не съществува.

Очаква се скоро да започне работа комисия за разследване на инцидента. От пресслужбата на завода са заявили, че подобни произшествия при „рязането” на подводниците не са рядкост, тъй като самата утилизация е свързана с пожароопасни работи.

Пожарът на К-480 започна в петък около 15:00 часа. Вечерта горенето е било локализирано, като в ликвидацията на пожара са участвали до 70 човека. – Още подводници проект 971

 
 
 
19.02.2010, 22:40

Черно море от въпроси

В държавния департамент на САЩ става нещо странно. Едни дипломати опровергават думите на други. Те са свързани с американските планове за разполагане на елементи на ПРО в Румъния и България. В държавния департамент или не знаят какво всъщност смята да прави Пентагонът, или продължават да играят игричките на бившия държавен секретар Кондълиза Райс, когато след явно враждебни планове следваха уверения в искрени приятелски чувства….. Прочети още

 
19.02.2010, 17:33

Франция поръча 3400 „умни” бомби

Агенцията за отбранителни покупки на Франция (DGA) е сключила с френската компания Sagem контракт за доставката на 3400 модулни системи за насочване AASM, предназначени за модернизация на свободнопадащи авиационни бомби във високоточни управляеми боеприпаси. В прессъобщението на Sagem се говори, че в рамките на дългосрочно съглашение е определен твърд контракт за доставката на 680 модулни системи. Сумата на сделката не се съобщава.

Модулната система AASM се състои от набор системи за насочване и комплект за увеличаване на далечината на полета на авиобомбата (твърдогоривен ракетен двигател). AASM може да бъде монтирана на всяка стандартна авиационна бомба калибър 250 килограма. Sagem произвежда модулни системи и за бомби калибър 125, 500 и 1000 килограма.

Авиобомбите, модернизирани с помощта на AASM, са способни да нанасят удари по наземни цели на разстояние до 50 километра. При преместване на целта AASM е способна да коригира траекторията на падане на бомбата. AASM се използва при изтребителите Mirage 2000 и Rafale.

 
19.02.2010, 13:47

САЩ проведоха изпитания на ракета за безпилотни апарати

Сухопътните войски на САЩ са провели успешни изпитания на новата управляема ракета Hellfire II UAS, създадена специално за използване от безпилотни летателни апарати, съобщават от пресслужбата на СВ. Общо са извършени девет пуска на ракетата по цели, всеки от който е бил признат за успешен. Пусковете са били извършвани от бойния безпилотник MQ-1C Sky Warrior.

Според данни на американските СВ, новите Hellfire II за разлика от старите версии на тази ракета имат 360-градусов обзор и могат да се насочват към цели, разположени зад летателния апарат или под него. По време на изпитанията системи за лазерно насочване и взаимодействие с оръжието, както и бордовите системи на БЛА са работили в щатен режим.

Изпитанията на новите ракети са започнали на 22 ноември 2009 година и са преминали през няколко етапа.

Не се споменава кога точно новите ракети ще бъдат приети на въоръжение в американските СВ. MQ-1C Sky Warrior ще започне да изпълнява бойни мисии в Афганистан през втората половина на 2010 година.

 
19.02.2010, 13:18

Ролс-Ройс Груп изпълни поръчки за 13,4 млрд. британски лири през 2009 г.

Поръчки за 13,4 млрд. британски лири е изпълнила през 2009 г. Ролс-Ройс Груп. Това става ясно от обявените предварителни финансови резултати на компанията. Ролс-Ройс е световен лидер в производството на задвижващи системи и услуги. Компанията има силни позиции в глобалните пазари на гражданското въздухоплаване, военното въздухоплаване, корабоплаването и енергетиката…. Прочети още

 
19.02.2010, 09:23

Четирима натовски военни загинаха при акция в Афганистан

Четирима натовски войници са загинали в шестия ден от офанзивата срещу южния афганистански град Марджа. Трима военни са убити при експлозия на самоделно взривно устройство, а четвъртият войник е загинал по време на сражение в град Марджа. Британското министерство на отбраната вече информира, че двама от военните са британци. Националността на другите двама убити военнослужещи засега не се съобщава. От началото на офанзивата срещу талибаните в Афганистан са загинали общо 9 чуждестранни военнослужещи. В офанзивата участвуват 15000 войници, предимно американци, както и афганистански части. /DW/

 
19.02.2010, 09:16

САЩ сменят името на военната операция в Ирак

Съединените щати сменят името на военната операция в Ирак. Съобщение за това беше разпратено от офиса на военния министър Робърт Гейтс. В него се посочва, че от 1 септември 2010 г. операцията сменя името си от „Свобода за Ирак” на „Новa зора”, съобщава УНИАН.

По думите на министъра, смяната на името на операцията трябва да отразява сериозността на промените в целите на мисията на американското военно присъствие в Ирак. Според Гейтс, новото название ще отрази и „развиващите се отношения” на САЩ с правителството в Багдад и намеренията на Вашингтон да изпълни поетите ангажименти към Ирак в сферата на сигурността. /ИА „Фокус”/

 
19.02.2010, 08:48

6 ранени при катастрофа на американски военен вертолет

При катастрофа на вертолет MH-60S Найт Хоук на американските военноморски сили са били ранени 6 души, съобщава WBDJ7.

Общо на борда му са се намирали 17 души.

Вертолетът се е разбил на около 32 км от Луисбърг, Западна Вирджиния.

Машината е извършвала тренировъчен полет и се е числяла към военноморската база Норфолк. Все още не е ясна причината за катастрофата.

 
 
 
18.02.2010, 22:52

Австралия ще удължи срока за експлоатация на изтребителите Super Hornet

Военновъздушните сили на Австралия имат намерение да удължат срока за експлоатация на изтребителите Boeing F/A-18F Super Hornet най-малко до 2030 година, съобщава Flightglobal. Тези самолети ще започнат да постъпват на въоръжение през март 2010 година. В момента се планира те да бъдат използвани до 2020 година.

ВВС на Австралия приемат F/A-18F като преходно звено между сваляните от въоръжение изтребители-бомбардировачи General Dynamics F-111 и планираните за приемане на въоръжение перспективни изтребители F-35 Lightning II.

Австралия е сключила контракт за доставката на 24 изтребителя Super Hornet с американския концерн Boeing през май 2007 година. Очаква се доставката на самолетите напълно да бъде завършена през 2011 година. Стойността на контракта, сключен с Boeing, отчитайки стойността на машините, техническото обслужване и подготовката на пилотите е 4,6 милиарда долара.

Първите три самолета Австралия получи през 2009 година. През тази година ВВС трябва да получат още 12 Super Hornet, четири от които през първото тримесечие. Част от изтребителите, доставката на които е планирана за следващата година, може да бъде конвертирана в самолети за радиоелектронна борба E/A-18G Growler.

F/A-18F Super Hornet се явява модернизирана версия на палубния F/A-18E Super Hornet, произвеждан от 1995 година. Машината е способна да развива скорост до 1,9 хиляди километра в час. F/A-18F е въоръжен с шестцевно 20-милиметрово оръдие и има 11 точки за подкачване за ракети "въздух-въздух", "въздух-повърхност" и бомби. Още за F/A-18

 
18.02.1010, 22:03

Липецкия учебен център провежда изпитания на Як-130

Учебно-бойния самолет Як-130 постъпи в Липецкия център за бойно използване и преподготовка на летателния състав, където ще се провежда опитно-войскова експлоатация. Това е заявил за РИА Новости прессекретаря на ВВС на РФ Владимир Дрик. Според неговите думи, в близко време ВВС на Русия ще получат още 12 такива самолета.

В началото на януари бе съобщено, че за 2010 година са планирани допълнителни изпитания на Як-130, които в перспектива ще позволят усъвършенстване на самолета. През 2009 година руските военновъздушни сили вече получиха два самолета Як-130. Според Дрик през текущата година руските авиатори трябва да получат още девет такива машини.

През февруари 2010 година руската корпорация "Иркут" обяви, че е сключила контракт с Либия за доставката на шест Як-130. Първите два самолета ще бъдат предадени през 2011 година, а останалите – през 2012-та. Стойността на един Як-130 се оценява на 15 милиона долара. Това означава, че Либия ще изхарчи за учебно-бойни самолети около 90 милиона долара. – Още за Як-130

 
18.02.2010, 17:43

Полша иска от НАТО да бъдат организирани учения на полска територия

Полша иска да организира на своя територия учения на силите за бързо реагиране на НАТО, предаде кореспондент на радио „Свобода”.

Досега учения на тези сили на НАТО, предназначени за бързо прехвърляне в район на евентуален конфликт, са организирани изключително в щабове. Но Варшава иска следващите маневри да не са виртуални, а реални – с използване на жива сила и техника на територията на Полша.

Според някои съобщения, преди две седмици до съгласие по този въпрос са достигнали министрите на отбраната на страните-членки на НАТО.

Есента на миналата година полските власти бяха обезпокоени от руско-беларуските учения в близост до границата на Полша, в рамките на които се отработваше отразяване на удар от Запада.

Министърът на отбраната на Полша се обърна тогава към НАТО с молба за повече „внимание”.

„Тези учения, разбира се, не служат за укрепване на взаимното доверие и аз разбирам безпокойството на страните, край чиито граници се случва това”, коментира тогава генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, подчертавайки, че руско-беларуските учения „не съдържат заплаха за страните от Алианса”. /ИА „Фокус”/

 
18.02.2010, 13:33

Northrop Grumman се заема с техническото обслужване на вертолетоносачите клас San Antonio

Американската компания Northrop Grumman е получила контракт от американските ВМС за техническо обслужване на десантно-вертолетните кораби-докове (ДВКД) клас San Antonio, съобщава DefPro. Фиксираната стойност на контракта е 41,3 милиона долара, но договора предвижда допълнително заплащане на работи по ДВКД. Отчитайки и заплащането на тези суми стойността на сделката може да нарасне до 249,4 милиона долара.

Това е вече втори подобен контракт, който получава Northrop Grumman. През 2005 година ВМС на САЩ сключиха с компанията договор за модернизацията на ДВКД клас San Antonio.

Общо на въоръжение във ВМС на САЩ има пет ДВКД клас San Antonio: LPD-17 San Antonio, LPD-18 New Orleans, LPD-19 Mesa Verde, LPD-20 Green Bay и LPD-21 New York. Освен това, на различни стадии на строителство се намират още пет кораба: LPD-22 San Diego, LPD-23 Anchorage, LPD-24 Arlington, LPD-25 Somerset и LPD-26 (този ДВКД още не е получил име).

В средата на ноември 2009 година американските ВМС сключиха с компанията Raytheon контракт за пожизнено обслужване на електронните системи на ДВКД клас San Antonio. Сделката е за 197 милиона долара.

Водоизместимостта на ДВКД клас San Antonio е 25,3 хиляди тона. Корабът е способен да развива скорост до 22 възла. Екипажа на San Antonio, включително и авиогрупата, наброява 400 човека. ДВКД е въоръжен с две ракетни пускови установки RAM и две 30 мм артилерийски установки Bushmaster II. – Още десантни кораби

 
18.02.2010, 13:07

Новият договор със САЩ ще доведе до безпрецедентно ниско равнище на СНВ

Новият договор СТАРТ, който предстои да бъде сключен между Русия и САЩ, ще фиксира безпрецедентно ниско равнище на стратегическите настъпателни въоръжения, съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от агенция Интерфакс.

„Резултат, който постигат днес преговарящите в Женева, ще позволи за първи път през последните десетилетия безпрецедентно ниско равнище на стратегическите настъпателни въоръжения,” каза Лавров на среща с руски неправителствени организации.

 
 
 
17.02.2010, 19:45

Приднестровието иска от Русия да увеличи състава на миротворческия си контингент

Приднестровието помоли Русия да увеличи числеността на миротворческия си контингент в региона до 2400 души, предаде ИТАР-ТАСС. Пред журналисти днес президентът на непризнатата Приднестровска република Игор Смирнов заяви, че е представил съответното искане по време на работното си посещение в Москва тази седмица.

„Предадохме предложението за възстановяване числеността на руските миротворци до 2400 души, а също и вертолетната ескадрила,” уточни той. /ИА „Фокус”/

 
17.02.2010, 17:18

Морската пехота на САЩ поръча хиляда бронетранспортьора MaxxPro

Американската компания Navistar Defense е получила контракт от американската Морска пехота за доставката на 1050 бронетранспортьора MaxxPro Dash с повишена защита срещу мини тип MRAP (Mine Resistant Ambush Protected). Defense Aerospace съобщава, че сделката е на стойност 752 милиона долара.

Според условията на договора, Navistar ще започне на доставя бронираните машини през април 2010 година и напълно ще изпълни поръчката до средата на тази година.

През ноември 2009 година Navistar получи контракт от американското Командване за автобронетанкова техника и въоръжения (TACOM) за доставката на 1928 войскови транспортни средства. Стойността на контракта е 348 милиона долара. Освен това, TACOM е поръчало на компанията и техническо обслужване на MaxxPro за 78 милиона долара.

От май 2007 година Navistar е получила поръчки за 7494 бронетранспортьора  MaxxPro е различни версии.

Машините MaxxPro се комплектуват с деветлитров двигател International MaxxForce D9.3I6. Данни за скоростните характеристики на бронетранспортьора не се посочват. Товароподемността на машината е пет тона, при обща маса 15,5 тона. – Още бронемашини

 
17.02.2010, 16:02

Русия може да разположи комплекси за ПВО C-400 в страните от ОНД

Русия може да разположи комплекси за противовъздушна отбрана ПВО от последно поколение C-400 в страните от ОНД, ако бъде прието политическо решение, заяви в сряда началникът на щаба на ВВС на Руската Федерация генерал-лейтенант Вадим Волковицкий, предаде РИА Новости.

„По решение на политическото ръководство тези системи могат да бъдат разположени навсякъде,” каза Волковицкий в сряда в базата на обединената система на командването на военно-космическата отбрана в подмосковския град Електростал. По думите му C-400 може да се използва в рамките на единната система за колективна сигурност и в рамките на противовъздушната отбрана на ОНД. – Още за С-400

 
17.02.2010, 15:52

Москва и Сухуми подписаха споразумение за военна база

Москва и Сухуми подписаха споразумение за руска военна база на територията на Абхазия. Документът беше подписан в Кремъл в резултат от преговорите на президентите Дмитрий Медведев и Сергей Багапш. Споразумението определя реда на използването на базата, в това число и съвместно с въоръжените сили на Абхазия, за защита на суверенитета и сигурността на тази република и за противодействие срещу международни терористични групировки. Срокът на действие на документа е 49 години с възможност за автоматичното му продължение за 15-годишен период.

 
17.02.2010, 15:46

Край Петербург изгоря фронтови бомбардировач

На военното летище Пушкин край град Петербург в резултат на авария изгоря фронтови бомбардировач Су-24. Двучленния му екипаж е жив, състоянието им се оценява като удовлетворително, съобщава Lenta.ru.

Според думите на прессекретаря на ВВС на РФ Владимир Дрик, инцидента е станал около 13 часа по московско време при излитане. Машината се е запалила по време на разбега по пистата.

Дрик отбелязва, че бомбардировача е трябвало да извърши планов полет. Причината за аварията ще се изяснява от назначената целта комисия. – Още Су-24

 
17.02.2010, 11:39

Австралийците са предали на Тринидад и Тобаго шест патрулни катера

Австралийската корабостроителна компания Austal е предала на Бреговата служба на Тринидад и Тобаго шест патрулни катера FPC, които ще бъдат използване за охрана на морските граници и борба с наркотрафика. Според информация на Defence Talk, предаването на катерите на Тринидад и Тобаго е станало на 18 януари 2010 година.

В състава на Бреговата служба катерите са получили имената "Scarlet Ibis", "Hibiscus", "Humming Bird", "Chaconia", "Poui" и "Teak". Според условията на договора, Austal ще се занимава в продължение на пет години с техническото осигуряване и ремонт на доставените катери.

Новите катери са способни да развиват скорост до 40 възла и да изминат разстояние до хиляда морски мили. Въоръжението им включва две картечници и 20 мм оръдие. Екипажът се състои от 11 човека.

По време на строителството на катерите Austal е подготвил 90 човека за тяхното използване. - Още патрулни катери

 
17.02.2010, 09:25

Конвенцията за забрана на касетъчните бомби може да влезе в сила от 1 август

Международната конвенция за забрана на касетъчните бомби може да влезе в сила от 1 август, тъй като вече е ратифицирана от 30 държави, съобщават от ООН, предаде радио  „Дойче веле”.

Броят на страните, които са я ратифицирали достигна 30, след като това направиха Буркина Фасо и Молдова.

Конвенцията бе приета през 2006 година от 104 страни, но има задължаваща сила единствено в тези държави, които са я ратифицирали. Русия, Китай, Израел и САЩ отказват да ратифицират конвенцията за забрана използването на касетъчни бомби.

 
17.02.2010, 09:24

Най-ниско равнище на американския контингент в Ирак

Числеността на американския контингент в Ирак е на най-ниското си равнище от навлизането в страната на оглавяваните от САЩ сили на международната коалиция през пролетта на 2003 година. В момента в Ирак са разположени 98.000 американски военнослужещи. Това е с около 70.000 по-малко в сравнение с 2007 година, когота американското военно присъствие в Ирак беше в своя пик. Съкращаването на числеността на контингента на САЩ показва, че президентът Барак Обама се придържа към своя план за методично намаляване на броя на американските войници, участващи в бойни операции, до 50.000 в края на август. Барак Обама предвижда пълното изтегляне на американските войници от Ирак до края на 2011 година. /DW/ Още за Ирак

 
17.02.2010, 09:18

Доставките на руските зенитни комплекси С-300 за Иран се бавят заради технически проблеми

Русия ще достави на Иран зенитните ракетни комплекси С-300, след като бъдат отстранени откритите технически недостатъци. Това съобщи заместник-директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Русия Александър Фомин, предаде  Интерфакс.

„Забавянето е поради технически проблеми. Доставката ще бъде осъществена, когато те бъдат отстранени”, каза Фомин, който е начело на руската делегация на военното изложение „Дефекспо Индия-2010”.

Той не посочи за какви технически проблеми става дума и колко време ще е нужно за тяхното отстраняване. Още за ЗРК С-300

 
17.02.2010, 08:57

НАТО купува руско оръжие

Вчера в Москва пристигна гръцкият премиер Георгиос Папандреу, пише руският вестник „Независимая газета”. По данни на информационни агенции, на преговорите с руското ръководство той, освен други проблеми, ще обсъди въпроса за закупуване на бойни машини за пехотата БМП-3М, както и перспективите за двустранното военнотехническо сътрудничество.

„Гърция е наш отдавнашен и надежден партньор. Военнотехническото сътрудничество с тази страна се развива динамично. По тази причина тона на преговорите ще бъде пределно коректен”, заяви неназован руски военно-дипломатически източник. По неговите думи, двете страни не само ще обсъдят перспективите за сключване на договор за доставка на Гърция на 420 бойни машини за пехотата БМП-3М, работата над подготовката на този договор се води вече повече от две години, но и ще анализират проблемите за комплексното сервизно обслужване на доставената по-рано на Атина руска военна техника. /ИА „Фокус”/ - Още за БМП-3

 
 
 
16.02.2010, 23:33

Два проекта на международни меморандуми на МО ще обсъди кабинетът утре

Два проекта на международни меморандуми на Министерството на отбраната ще обсъди правителството на заседанието си утре, съобщиха от правителствената информационна служба. Документите се внасят за разглеждане в Министерския съвет от министъра на отбраната Аню Ангелов.

Единият от документите е проект на първо изменение на меморандума между МО и отбранителните ведомства от 11 други държави, относно способностите за стратегически въздушни превози (SAC). Става дума за обща инициатива на 12 страни, 10 от които, включително и България, са от НАТО, а две са страни-партньори на алианса – Швеция и Финландия. Чрез меморандума тези държави потвърждават участието си в съвместното придобиване и поддръжка на три самолета Boeing С-17 за стратегическия транспорт на НАТО. Машините вече са разположени в авиобаза Папа в Унгария. Със самолет С-17 бяха извършени вече няколко полета за доставка на хуманитарни помощи, включително и от България, за населението на Хаити, пострадало от силното земетресение на 12 януари тази година.

Тежкотоварният С-17 може да превозва 77 тона товари на разстояние 4450 км дори и в най-тежки климатични условия.

Другият документ, който е в дневния ред на правителството е проект за меморандум за споразумение между МО и Организацията на НАТО за консултации, командване и управление (NC3О), представлявана от Агенцията на НАТО за консултации, командване и управление (NC3А), относно сътрудничество в областта С4ISR (консултации, управление, комуникации, разузнаване, наблюдение и войсково разузнаване). /БA/

 
16.02.2010, 22:30

И отново ПРО

Както е известно, Вашингтон взе решение да разположи елементи на системата за противоракетна отбрана (ПРО) на територията на Румъния и получи съгласието на Букурещ. Това ще е част от новата конфигурация на европейския сегмент на глобалната система за ПРО, която САЩ планират да изградят, в частност, за да защитят себе си и съюзниците си от евентуален ракетен удар от страна на Иран. Може да си припомним, че администрацията на Джордж Буш предлагаше да се разположат елементи на тази система в Полша и Чехия, тоест близо да границите на Русия. Навремето това предизвика рязка реакция от страна на Москва, която съвсем обосновано видя в такова разполагане възможност за потенциална заплаха за собствената й сигурност. Позицията на Москва стана една от основните причини за това сегашната администрация да отмени плановете на предшествениците си и да започне работа върху нова конфигурация на ПРО в Европа..... Прочети още

 
16.02.2010, 22:25

Операция "Мущарак" зацикли

При променлив успех коалиционните сили на НАТО, в това число и подразделения на афганистанската армия, продължиха усилията си за завладяването на провинция Хелманд в Южен Афганистан и особено главния град Марджа, известен като бастион на Движението на талибаните.

В тежките сражения срещу укрепените позиции на екстремистите в Марджа, които продължават вече трети ден, броят на талибаните в района е намалял наполовина, твърдят американски и афганистански командири, съобщи вестник "Ню Йорк таймс"…. Прочети още

 
16.02.2010, 21:27

Франция излагала войници на радиация

Френските власти съзнателно са излагали войници от френската армия на ядрени тестове. Това съобщава БиБиСи, като се позовава на секретен военен доклад. В него се уточнява, че опитите са били извършени през 60-те години в Алжир. Една от целите на ядрените взривове е била да се проследи и анализира ефектът от радиацията върху човешкия организъм.

Френският „Le Parisien" уточнява, че стремежът на военните е бил "да се изследва физическото и психологическото влияние на ядреното оръжие върху хората". Изданието посочва, че френският министър на отбраната Ерве Морен отрича да има информация за подобни експерименти. Немалко френски войници обаче свидетелстват, че здравословното им състояние се е влошило рязко след извършването на опитите.

БиБиСи припомня, че преди месец Франция прие закон за изплащане на обезщетенияна пострадалите при ядрените опити в Алжир, извършени между 1960 и 1966 г. Това, коментират медиите, представлява индиректно признаване за съществуването на подобен проблем. През 60-те години на миналия век Франция извърши общо 17 ядрени опита.

В последствие Париж прехвърли експериментните на територията на полинезийските острови. До 1996 г. бяха извършени още 193 ядрени опита. /news.bg/ - Още за ядреното оръжие

 
16.02.2010, 20:03

В Израел ще се появи паметник на съветски воини

В най-близко време в Израел ще се появи монумент на съветските воини, спечелили победа срещу нацистка Германия, съобщи премиерът на Израел Бинямин Нетаняху по време на срещата с ръководителя на руското правителство Владимир Путин. „Никой няма право да забравя ролята, която изигра Русия в тази победа", подчерта той. От своя страна Владимир Путин обеща, че руското правителство ще окаже подкрепа на еврейската община в Русия по строителството на музей на Холокоста на територията на Москва. „Това е наш дълг пред загиналите - да запазим и увековечим паметта", подчерта Путин.

 
16.02.2010, 20:00

Индия има готовност да започне износ на ракети

Индия, която построи свръхзвуков ракетен комплекс в сътрудничество с Русия, води преговори с най-малко четири страни за продажба на въоръжението, съобщи високопоставен индийски представител, цитиран от АФП.

„БрахМос Аероспейс”, компания с равно индийско и руско участие, трябва да получи одобрението на правителствата на двете страни, за да осъществи износ на въоръжението. Според производителите техните ракети са най-бързите в света, като всяка от тях струва около 3 млн. долара.

„В момента сме в процес на получаване на разрешение за продажба”, заяви Сиватхану Пилай, мениджър в компанията, по време на оръжейно изложение в индийската столица Делхи. /ИА „Фокус”/

 
16.02.2010, 19:58

Изтребител МиГ-27 се е разбил в Индия

Военен изтребител МиГ-27 се е разбил в Индия, съобщава радио  „Ехото на Москва”. Пилотът е загинал. Според официалните данни изтребителят е извършвал тренировъчен полет.

Причината за инцидента се установява.

През миналата година индийските военновъздушни сили са изгубили при катастрофи два изтребителя МиГ-27.  Още за МиГ-27

 
16.02.2010, 17:56

ВМС на Бангладеш поръчаха два вертолета AW109

Италианската компания AgustaWestland е получила поръчка за доставка на военноморските сили на Бангладеш на два вертолета AW109 Power, които ще се използват в спасителни операции, за разузнаване и охрана на границата. Според информация на Defense Aerospace, доставката на вертолетите ще бъде извършена през 2011 година. Стойността на сделката не се съобщава.

AW109 Power се отнася към клас леки вертолети с тегло до три тона. На него са монтирани два двигателя Pratt & Whitney PW206C. Машината може да превозва до осем човека. AW109 е способен да развива скорост до 285 километра в час и да извършва полети на разстояние до 964 километра. Вертолетите ще бъдат зачислени към фрегатата Bangabandhu.

По-рано стана известно, че военното ведомство на Бангладеш смята да обнови парка на военните самолети и вертолети. В частност, страната смята да закупи ескадрила изтребители, два брегови патрулни самолета и самолет за далечно радиолокационно откриване и управление.  

Ежегодно за военни цели Бангладеш отделя около пет процента от БВП. – Още военни вертолети

 
16.02.2010, 17:35

Selex Galileo ще поставя нови радари на изтребителите Typhoon

Италианската компания Selex Galileo е получила контракт от Министерството на отбраната на Великобритания за разработката на радар с активна фазирана антенна решетка (АФАР) за изтребителите Eurofighter Typhoon, съобщава Defense News. Сделката е на стойност 19 милиона фунта стерлинги (29,8 милиона долара). Програмата за разработка е разчетена за пет години, но от Selex смятат да създадат първият работещ екземпляр на радара още през 2013 година.

На изтребителите Typhoon в момента са монтирани импулсно - доплерови радари Euroradar CAPTOR.

Сега много страни извършват разработки на радари с АФАР за действащи изтребители. В края на януари 2010 година американската компания Northrop Grumman проведе успешни изпитания на нова радиолокационна система с АФАР за изтребителите F-16 Fighting Falcon. По-късно компанията обяви, че вече е сключила контракт за продажба на новите радари на две страни, без да уточнява кои точно са те.

 
16.02.2010, 13:18

ВВС на Индия ще получат ЗРК Akash до 2015 година

Военновъздушните сили на Индия до 2015 година ще сформират осем ракетни дивизиона, които ще бъдат въоръжени със ЗРК Akash. TNN информира, че първият дивизион се предвижда да застъпи на бойно дежурство през 2011 година. Формирането на тези дивизиони ще струва на Индия 61 милиарда рупии (1,3 милиарда долара).

В състава на всеки дивизион ще има осем ЗРК Akash. Шест от бъдещите дивизиони ще бъдат разположени на североизточната граница на Индия. Военните планират те да бъдат използвани за борба с китайската бойна авиация, нарушаваща държавната граница. Още два дивизиона Akash ще бъдат поръчани за нуждите на СВ.

В началото на февруари 2010 година стана известно, че ВВС на Индия са поръчали на националната компания Bharat Electronics 750 ракети Akash за 42,79 милиарда рупии. Този контракт стана допълнение към вече поръчаните на компанията 250 зенитни ракети Akash.

ЗРК Akash е способен едновременно да съпровожда до 64 цели на разстояние до 60 километра и да ги обстрелва на височина до 18 километра и далечина до 25 километра. Целия комплекс е способен да осигури едновременно насочване към целта на 12 ракети. Теглото на една ракета Akash е около 700 килограма, като бойната част е с тегло до 60 килограма. – Още индийски ЗРК

 
16.02.2010, 11:17

Държавите, поръчали A400M ще предоставят гаранции за допълнителен заем

Седемте държави, поръчали на „Еърбъс” военния транспортен самолет A400M са предложили допълнително гаранции за кредит от 1.5 млрд. евро за да бъде спасено разработването на самолета, предаде The Financial Times Deutschland.

„В допълнение към допълнително отпуснатите два милиарда евро, страните предлагат 1.5 млрд. евро в гаранции по заем”, съобщава издаваният в Германия вестник “Файненшъл таймс”, без да посочва своя източник. В понеделник германското военно министерство съобщи, че заместник-министри от Белгия, Великобритания, Франция, Германия, Люксембург, Испания и Турция са отправили предложението към собственикът на „Аеърбъс” - Европейския авиационен и отбранителен консорциум (EADS).

Тяхното предложение е високотехнологичният транспортен самолет, чието създаване изостава с три години от графика, първо да бъде създаден като „базисен” вариант, който да бъде сертифициран за въздушни превози, а след това да се подготви и военната версия. – Още за А400М

 
16.02.2010, 11:10

САЩ предадоха на ВМС на Чили танкер втора употреба

Американската компания VSE Corporation е предала на чилийските военноморски сили танкер, който е получил името Almirante Montt. Според информацията на DefPro, в състава на ВМС на САЩ от 1987 до 1996 година кораба е носил името Andrew Higgins. Договора за покупката на танкера е бил сключен между САЩ и Чили в началото на 2009 година. Сумата на сделката не се посочва.

Очаква се в близко време Almirante Montt да започне ходови изпитания. След тяхното завършване, корабът ще замине за чилийската корабостроителница ASMAR, където ще ми бъде монтирано специално оборудване за зареждане с гориво на корабите в море. След завършване на работите Almirante Montt ще замени в състава на ВМС на Чили танкера Araucano.

По-рано ВМС на САЩ и Чили сключиха споразумение, според което Almirante Montt ще трябва в продължение на десет години да зарежда американските военни кораби в южната част на Тихия океан.

 
16.02.2010, 00:16

Руският износ на оръжие се е увеличил по време на криза

Присъствието на Русия на световните пазари за оръжие в периода на криза не само, че не е намаляло, а се е и увеличило, съобщава руският вестник „Российская газета”.

Това обсъдиха вчера руският премиер Владимир Путин, министърът на промишлеността и търговията Виктор Христенко и ръководителят на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Михаил Дмитриев.

По оценки на руския премиер, отрасълът е постигнал „забележителни резултати”. „Увеличихме нашия обем на продажби от 3,7 милиарда през 2000 г. до 8,6 милиарда долара през миналата година”, не без удовлетворение отбеляза Путин. Той също припомни, че в момента Русия развива военнотехническо сътрудничество с 85 страни по света. – Още за руския ВПК

 
 
 
15.02.2010, 20:37

САЩ са предали на Пакистан гаубици и патрулни катери

САЩ са предали на Пакистан 48 самоходни гаубици M109 версия 5A5, завършвайки по този начин доставката на страната на този вид въоръжение, съобщава Defense Aerospace. Досега САЩ са предали на Пакистан 115 гаубици в рамките на съглашение, сключено през 2006 година. Стойността на контракта не се уточнява, но стана известно, че гаубиците са били продадени със значителна отстъпка.

Освен завършените доставки на гаубици САЩ са предали на Пакистан и пет патрулни катера, които ще бъдат включени в състава на Агенцията за морска безопасност. Очаква се до края на годината Пакистан да получи още четири патрулни катера, способни да развиват скорост до 72 километра в час. Стойността на деветте катера е десет милиона долара, но те са били предадени на пакистанската страна безплатно.

Трябва да отбележим, че САШ през последните десетилетия няколко пъти оказват активна военна помощ на Пакистан. В частност, през 2010 година пакистанските военни трябва да получат 14 изтребителя F-16 Fighting Falcon. В края на януари стана известно, че САЩ имат намерение да доставят на Пакистан 12 безпилотни самолета.

Размера на военната и хуманитарна помощ на САЩ за Пакистан през последните три години е повече от четири милиарда долара. В тази сума освен F-16, гаубици и патрулни катери влизат и вертолети Ми-17, повече от 450 бронемашини, стотици прибори за нощно виждане, радиостанции и друго оборудване.

 
15.02.2010, 17:32

Русия и Саудитска Арабия съгласуват покупката на руска военна техника

Русия и Саудитска Арабия съгласуваха пакета от споразумения по покупката на руски оръжия в три направления: вертолети, ПВО и бронетехника.

Това потвърди пред РИА Новости първия заместник-директор на федералната служба по военнотехническо сътрудничество (ФСВТС) Александър Фомин.

„Ние активно работим по три направления: вертолетна техника, бронетехника и ПВО”, каза той.

 
15.02.2010, 12:57

Приднестровието е готово да разположи ПРО на Русия

Приднестровието е готово да разположи на своя територия елементи на руска противоракетна отбрана /ПРО/, ако за това помоли Москва. За това заяви президентът на непризнатата република Игор Смирнов на пресконференция в „Интерфакс". По-рано медиите съобщиха, че молдавската обществено-политическа организация „Равноправие" помолила президента на Русия да създаде в Приднестровието система за защита в отговор на плановете на Вашингтон да разположи система за ПРО в Източна Европа, в това число в Румъния и България. Още за ПРО на САЩ

 
15.02.2010, 12:39

Руският изтребител от 5-то поколение изпълни трети полет

Продължават изпитанията на новия руски изтребители 5-то поколение ПАК ФА в авиационния комплекс в Комсомолск на Амур, който влиза в холдинга „Сухой”, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на източник от отбранителния комплекс на Русия. Още за ПАК ФА

 
15.02.2010, 11:15

Преди 21 години завърши необявената война

Русия отбелязва 21-та годишнина от изтеглянето на съветските войски от Афганистан. На 15 февруари 1989 година завърши почти 10-годишната необявена война. Нейни жертви станаха около 15 хиляди съветски войници и офицери и не по-малко от 100 хиляди афганистанци. Много хора от двете страни останаха инвалиди. Траурни мероприятия се провеждат в цялата страна. В частност, в Москва ще се състои  възлагане на венци и цветя пред паметника на воините-интернационалисти на Поклонния хълм и на гробовете в Новодевичето гробище.

 
15.02.2010, 11:05

Подготвят първият полет на индийски боен вертолет

Първият полет на новия индийски лек боен вертолет LCH ще се състои до края на месец февруари 2010 година, пише вестник The Tribune. Според информация на компанията - производител Hindustan Aeronautics, LCH успешно е преминал през първият етап на наземните изпитания и е започнал подготовка за първи полет.

Express Buzz пък уточнява, че сега LCH преминава през вторият етап на наземните изпитания. Всички тестове се провеждат в предприятието на Hindustan Aeronautics в Бангалор.

Очаква се сертификацията на LCH да завърши до 2012-2013 година, а доставката на първите серийни машини за индийските военни да започне през 2014-2015 година. По предварителна информация индийските ВВС и СВ планират да получат около 200 такива леки бойни вертолета.

Заявените характеристики на LCH ще му позволят да развива скорост до 260 километра в час и да извършва полети на разстояние до 700 километра. Машината ще бъде въоръжена с 20 мм оръдие, а също и с четири вида ракети: ъздух-въздух", "въздух-повърхност", противотанкови и противорадиолокационни. – Още вертолети

 
15.02.2010, 09:27

Русия и Никарагуа подготвят съвместни военни учения, съобщи Сергей Лавров

Русия и Никарагуа подготвят съвместни военни учения. Това съобщи намиращият се на посещение в Манагуа руски външен министър Сергей Лавров, предаде радио „Маяк”. Руският дипломат заяви, че това взаимодействие ще позволи да бъде активизирана борбата с наркотрафика, тероризма и престъпността. Лавров отбеляза, че „се активизира инвестиционното сътрудничество, което ще се увеличава след подписването на споразумение за взаимна защита на инвестициите”. /ИА „Фокус”/

 
 
 
14.02.2010, 23:00

Американците искат да модернизират съветски T-72

Американската корпорация Raytheon се е включила в борбата за тендера за модернизация на около 1000 съветски танка Т-72, намиращи се на въоръжение в индийската армия, предава PTI.

Представител на корпорацията в Индия е потвърдил, че Raytheon в сътрудничеството с други две компании е подала заявка за участие в танковия тендер. Американците обещават да оборудват бронетехниката с прибори за нощно виждане, а също и да увеличат огневата мощна бойните машини.

Индийските СМИ отбелязват, че за първи път американска корпорация предлага да модернизира танкове съветско производство. В тендера ще участват също и руската „Рособоронэкспорт” и израелските Elbit и Bharat Electronics.

От 1982 година в Индия по лиценз са били сглобени около 1200 танка Т-72М1. Още за Т-72

 
14.02.2010, 17:21

Десет войници загинаха при катастрофа на хеликоптер в Йемен

Десет йеменски войници загинаха в неделя, когато военният им хеликоптер се разби в планинската област Саада, предаде BBC News.  Саада е бастион на шиитските бунтовници в страната.

Според очевидците хеликоптерът паднал в планината Кахлан, разположена източно от провинциалната столица град Саада, станал сцена на тежки боеве през последните шест месеца между бунтовниците и правителствените сили преди сключеното преди дни крехко примирие.

Причината за катастрофата още не е известна. 

 
14.02.2010, 17:17

НАТО пое отговорност за смъртта на 12 цивилни афганистанци

Командващият чуждестранните сили в Афганистан каза в неделя, че 12 цивилни афганистанци са били убити от ракета, пропуснала целта си по време на военната офанзива срещу талибаните в южната част на страната, предаде АФП.

„Две ракети от подвижна ракетна система HIMARS, изстреляни срещу екстремистите… са ударили на около 300 метра от целта, убивайки 12 цивилни в област Над Али, провинция Хелманд,” се казва в изявление на водените от НАТО Международни сили поддържане на сигурността ИСАФ.

„Командващият ИСАФ генерал Стенли Маккристъл предаде съболезнованията си на президента Хамид Карзай за този нещастен инцидент,” се казва още в съобщението. - Още за HIMARS

 
14.02.2010, 15:02

Какво става в Националният военноисторически музей?

Днес Националният военноисторически музей (НВИМ) в София не отвори врати за своите посетители. Десетки патриоти, обединени от загрижеността си за опазване на военноисторическото наследство на Република България, извършиха демонстрация на несъгласието си с това, което се случва в НВИМ. В работно време на 3-те входни врати патриотите сложиха катинари, а след половин час те бяха премахнати от служителите му. Насъбралите се посетители останаха без обяснение от ръководството на НВИМ.

Престъпленията, които се извършват от ръковоството на НВИМ от години, са на път да ликвидират и малкото останали ни поводи за гордост в нашата история. Българските патриоти няма да останат безучастни към подобни актове на вандализъм. Външната експозиция на музея е в окаяно състояние, като са изпочупени експонати-уникати, които са защитавали българските граници по време на войните. Част от експонатите във вътрешната експозиция пък са подменени с копия, като оригиналите се продават на антиквари и се изнасят в чужбина..... Прочети още

 
14.02.2010, 09:00

Посланик на Иран е недоволен от това, че Русия все още не е доставила обещаните на страната комплекси С-300

Забавянето в доставянето на руските зенитно-ракетни комплекси С-300 на Иран оказва негативно влияние на имиджа на Русия по целия свят, изрази мнение иранският посланик в Москва Махмуд Реза Саджади, предаде Интерфакс.

„Мисля, че това положение вреди на политическия имидж на Русия по целия свят и на имиджа на нейните технологии”, каза той.

Иранският дипломат също отбеляза, че не знае дали Русия ще достави на Иран въпросните ракетни комплекси.

По неговите думи, също „възниква въпросът, защо американците без никакви договори са разложили системи за противовъздушна отбрана, ракети ”Пейтриът” в страните от Персийския залив, при това в кратко време, а в същото време Русия не може да се справи с отстраняването на техническите пречки в предназначените за нас комплекси С-300. /ИА „Фокус”/ - Още за С-300

 
14.02.2010, 08:28

Шефът на военното контраразузнаване в Грузия беше уволнен

Шефът на грузинското военно контраразузнаване Гия Габуния беше освободен от заеманата длъжност със заповед на министъра на отбраната Бачо Ахалая, съобщава излизащият в Тбилиси в. „Алиа".

Според нея, министърът вече нееднократно е изразявал недоволството от работата на контраразузнаването. Вестникът отбелязва, че "Габуния е носител на ценна информация, включително и за тайната агентура.

Ръководителят на департамента за връзки с обществеността Саломе Махарадзе в интервю за „Алия" потвърди оставката на шефа на контраразузнаването. Според вестника, министерството на отбраната на Грузия ще продължи с персоналните промени. /news.bg/

 
14.02.2010, 08:22

НАТО обяви приключването на първата фаза на мащабната операция срещу талибаните в Афганистан

Командването на коалиционните сили на НАТО в Афганистан обяви успешното приключване на първата фаза на мащабната операция срещу движението на талибаните в афганистанската провинция Хелманд, предаде Би Би Си.

Съобщава се, че в хода на сраженията са ликвидирани 20 екстремисти. Загубите на НАТО, по официални данни, са двама души.

Съобщава се още, че в рамките на първия ден на операцията войските на НАТО при подкрепата на въоръжените сили на Афганистан са успели да заемат позиции в град Марджа и окръга Над Али в провинция Хелманд. /ИА „Фокус”/

 
 
 
13.02.2010, 17:17

Сръбската армия ще стане напълно професионална до 2011 година

Сръбската армия ще стане напълно професионална до 2011 година, посочва президентът Борис Тадич, предаде  АФП.

„Смятам, че можем да постигнем тази цел до 2011 година и армията ни ще бъде напълно професионална”, казва Тадич в интервю за военното списание „Отбрана”.

Сръбският президент допълва, че независимо от кризата реформите в армията ще продължат, за да може въоръжените сили на Сърбия да отговарят на международните стандарти.

 
13.02.2010, 14:54

Руски военен паметник на Елбрус

В Кабардино-Балкария, на планината Елбрус на височина 4200 метра, ще бъде установена паметна плоча в чест на бойците на Съветската Армия, свалили през февруари 1943 година хитлеровите щандарти от върховете на планината и установили там руски знамена. Мемориалната плоча ще стане най-високопланинската сред всички паметници в памет на загиналите през годините на Великата Отечествена война, издигнати в Приелбрусието.

 
13.02.2010, 14:32

MH-60R – спасителен пояс за Lockheed Martin

Неотдавна в предприятието на Lockheed Martin в Owego, NY тържествено бе отбелязано завършването на 50-тия вертолет MH-60R, съобщават от пресслужбата на компанията. Според стандартите на LM, контракт от 1 милиард долара не е нещо особено. Но след загубата на многомилиарден договор заради закриване на програмата за президентския вертолет VH-71 и уволняването на над 1000 работника, петгодишния проект MH-60R се превърна в спасителен пояс за завода.

Тържествената церемония по предаване ВМС на САЩ на 50-та машина стана своеобразна покана към други страни за разширяване на програмата и осигуряване на стабилност на LM. MH-60R има добри потенциални възможности за международни доставки. Интерес за сега проявяват Австралия, Индия и Дания. Това може да позволи отварянето в Owego на 500 допълнителни работни места. Вертолета е многофункционален, може да се използва от борба с подводници до спасителни операции.

Вертолетите се строят от Sikorsky, а LM интегрира всички системи на машините. – Още за MH-60R

 
13.02.2010, 10:00

НАТО започна голяма офанзива срещу талибаните

В Афганистан започна голяма офанзива на западните сили и на афганистанската армия срещу талибаните. Тя е концентрирана в областта Марджа в южната провинция Хелманд, една от крепостите на бунтовниците, където те са обявили паралелно правителство. Освен това Марджа е един от най-големите в света райони за отглеждане на насаждения за опиум. В офанзивата участват 15 000 американски, английски и афганистански войници. /DW/

 
13.02.2010, 09:51

Виктор Янукович не изключва Черноморският флот на Русия да остане в Крим и след 2017 г.

Виктор Янукович, който победи на президентските избори в Украйна, не изключва възможността за това Черноморският флот на Русия да остане в Крим и след 2017 година, предаде РБК.

Янукович посочи, че бъдещето на руската военноморска база в Севастопол ще бъде разгледано в пакет с други въпроси, свързани със сигурността.

„Смятам, че инициативите на руския президент Дмитрий Медведев по въпросите на сигурността са приемливи за Украйна”, каза лидерът на Партията на регионите в интервю за предаването „Вести недели”.

Той добави, че въпросът за базата в Севастопол ще бъде решен от гледна точка на националните интереси на Украйна. /ИА "Фокус"/

 
 
 
12.02.2010, 19:54

Модернизиран вертолет за германските ВВС извърши първият си полет

Европейската компания Eurocopter е провела успешно първият изпитателен полет на модернизирания транспортен вертолет за ВВС на Германия Sikorsky CH-53GA, съобщава Flightglobal. Според Eurocopter, работите по модернизацията на немските CH-53G до версията GA ще започнат през 2011 година, благодарение на което Германия ще може да използва тези транспортните вертолети до 2030 година.

На модернизираните CH-53GA ще бъдат монтирани нови система за управление, авионика, комуникационно и навигационно оборудване, а също и допълнителни горивни резервоари, които позволяват значително увеличаване на далечината на полета на машината. По-рано се появи информация, че новите CH-53 ще получат и средства за РЕБ. ВВС на Германия планират да модернизират 40 вертолета CH-53G.

Общо на въоръжение във ВВС на Германия сега има 91 вертолета CH-53 в модификациите G и GS, като болшинството от тях са били доставени в страната в периода 1968-1973 година. – Още вертолети

 
12.02.2010, 19:31

НАСА ще резервира на руските „Союз” шест места

НАСА планира да подпише контракт с Роскосмос за 2013 и 2014 години за доставка на МКС астронавти и връщането им на Земята с помощта на руските кораби „Союз". Както се съобщава на сайта на американската космическа агенция за американските астронавти ще бъдат резервирани 6 места в „Союз". След 2010 година, когато се прекратява експлоатацията на американските совалки, руските „Союз" ще станат единственото средство за транспортиране на екипажи към Международната космическа  станция.

 
12.02.2010, 17:56

Проблеми с първата малайзийска подводница

В първата подводница Scorpene, приета от ВМС на Малайзия на въоръжение в началото на 2009 година, се появиха сериозни проблеми, които не и позволяват да се потапя. Според информация на Defence Talk, това е заявил министъра на отбраната на страната Ahmad Zahid Hamidi. В някои от възлите на подводницата, получила името Tunku Abdul Rahman, са били открити дефекти, които сега гарантийно се отстраняват.

Според командващия на ВМС на Малайзия Abdul Aziz Jaafar, първите проблеми са се появили в системата за охлаждане през декември 2009 година. Те са били отстранени, но впоследствие се откриват неизправности и в други агрегати на подводницата. Очаква се те да бъдат премахнати до 18 февруари, след което подводницата ще бъде подложена на изпитания.

Общо Малайзия поръча две подводници тип Scorpene, които се строят от консорциум на френската компания DCNS и испанската Navantia. Очаква се втората субмарина да бъде предадена на малайзийските ВМС до края на май 2010 година. Контракта за двете подводници бе подписан през 2002 година и е на стойност около 1,5 милиарда долара. – Още за подводниците Scorpene

 
12.02.2010, 14:18

По данни на руските спецслужби Израел възнамерява да направи голяма доставка на стрелково оръжие за Грузия

Израел не ограничава доставките за Грузия на безпилотни летателни апарати и възнамерява да достави на грузинската армия голяма партида стрелково оръжие и боеприпаси, съобщават източници от руските специални служби, допълвайки, че „доставките няма да бъдат осъществени по правителствена линия”, предаде ИТАР-ТАСС.

„Съгласно сключения договор израелската компания „Ропадия”, регистрирана в Кипър, ще достави в Грузия 50 хил. автомата АКС-74, около хиляда гранатомета РПГ-7 с почти 20 хил. 40-милиметрови гранати към тях, както и около 15 хил. карабини калибър 5,56 мм, чрез българската фирма „Арсенал”, е уточнил източникът.

По данни на информатора пратката е напълно готова за изпращане до няколко дни. /ИА „Фокус”/

 
12.02.2010, 14:02

ВМФ на Русия засилва групировката от кораби в района на Аденския залив

Военноморските сили на Русия усилват групировката от военни корани в района на Африканския рог и Аденския залив, във връзка с повишаването на активността на пирати, предаде РИА Новости, позовавайки се на представител на руския ВМФ. В момента в региона патрулира стражевия кораб „Неустрашимий” и противолодъчния кораб „Адмирал Чабаненко”. По-рано се планираше „Неустрашимий”  да замени „Адмирал Чабаненко”.

„Командването на ВМФ взе решение да остави в района до второ разпореждане корабът от Северния флот „Адмирал Чабаненко”, съобщи представител на руския ВМФ. Освен това в района се намират и спомагателните кораби „СБ-36” на ЧФ и „Олекма” на БФ.  - Още за ВМФ на Русия

 
12.02.2010, 11:20

Италиански F-16 падна в морето

Италиански изтребител F-16 аварира в Адриатическо море по време на учебно-тренировъчен полет. Инцидентът стана на 11 февруари недалеко от град Равена, около 15 и 30 часа местно време.

Пилотът успешно се е катапултирал. Според думите му, внезапно лумнал пожар и кабината се напълнила с дим. Причината за проблема се изяснява. На мястото на падналия самолет незабавно пристигнали военни вертолети и спасителни катери. В момента специалистите изготвят проект, по който да извадят изтребителя. /www.pan.bg/ - Още за F-16

 
12.02.2010, 11:00

САЩ са провели успешен тест на боен лазер

Въздушен лазер успешно е свалил балистична ракета при първия успешен тест с „футуристичното” оръжие, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се съобщение Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ.

Агенцията съобщава, че тестът се е състоял вчера вечерта във военноморска база в Калифорния.

Демонстрирана е потенциалната употреба на лазера за защита от балистични ракети, когато той е унищожил изстреляна във въздуха ракета.

Лазерът е разработен съвместно от компанията „Боинг” и агенцията, допълва Ройтерс. /ИА „Фокус”/

 
12.02.2010, 10:39

Започна учението Noble Manta 2010 на НАТО

Започна най-голямото ежегодно противолодъчно учение на НАТО - Noble Manta, съобщиха от щаб квартирата на НАТО.

Учението се провежда от 10 до 24 февруари  югоизточно от Сицилия във водите на Йоническо море.

В маневрите участват представители на флотите на 10 държави членки на НАТО - Канада, Франция, Германия, Гърция, Италия, Норвегия, Испания, Турция, Великобритания и САЩ.

Страните ка представени от 7 подводници, 8 надводни кораби и 18 самолети и въртолети.

Целта на учението е да се поддържа на високо ниво квалификацията на военноморските сили и подобряване взаимодействието на участниците в съвместни операции по борба с подводници и надводни кораби на противника, наблюдаване на прибрежната зона, е така също и усъвършенстване навиците на оператаивната група на НАТО при вземане на решения в настоящи и бъдещи задачи.

В учение Noble Manta 2010 участват: подводниците Rubis (Франция), U-17 (Германия), Pontos (Гърция), Scire (Италия), Mistral (Испания), Dolunay (Турция), 18 Mart (Турция); надводните кораби Limnos (Гърция), Marques De La Ensenada (Испания), Scirocco (Италия), Goksu (Турция), Spessart (Германия), Euro (Италия), Ticino (Италия), Jean De Vienne (Франция); самолети и въртолети - CP-140 Aurora (Канада), 2 BR 1150 Atlantic (Франция), P-3C Orion (Германия), BR 1150 Atlantic (Италия), 2 EH-101 (Италия), Nimrod MR2 (Великобритания), 3 P-3C Orion (САЩ), P-3C Orion (Норвегия).

Ученията Noble Manta се провеждат всяка година, от 2006 г. насам. - Още подводници

 
12.02.2010, 10:28

Завърши оперативният сбор на началника на щаба по подготовката на ВМС

В Адмиралтейството във Варна завърши оперативният сбор на началника на Щаба по подготовката на ВМС контраадмирал Пламен Манушев. Темата бе: „Развитие на оперативните способности и изпълнението на задачите, стоящи пред ВМС в условията на ограничени ресурси”. Разгледани бяха и редица други актуални теми като „Текущи операции на НАТО и ЕС в западната част на Индийския океан и източния бряг на Африканския континент”, „Текущо състояние на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR, проблеми и предстоящи мероприятия през 2010 г.”, „Участието на фрегатата „Дръзки” в текущи операции на НАТО през 2009 г.” Акцент бе поставен и върху проблемите на търсенето и спасяването на море в отговорния район на Република България. Участниците в сбора имаха възможността да се запознаят с актуалните проблеми и перспективи за развитие на Бургаска област от областния управител Константин Гребенаров и на Община Варна от кмета на град Варна Кирил Йорданов и от председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов. Беше спазена традицията да се разгледа и конкретен период от военноморската ни история. Капитан II ранг от резерва д-р Атанас Панайотов изнесе брифинг на тема „Българските ВМС и борбата със съветските подводници в българските териториални води през Втората световна война”. /МВ/ – Още за българските ВМС

 
12.02.2010, 10:20

„Протон” изведе в орбита американски спътник

Руската ракета-носител „Протон-М" успешно изведе в орбита американския спътник „Интелсат-16". Както каза шефът на пресслужбата на "Роскосмос" Александър Воробьов в интервю за "Гласът на Русия", това е първото комерсиално изстрелване от космодрума Байконур през тази година. Американският „Интелсат-16" ще се използва от компания „Скай Мексико" за транслиране на новини и развлекателни програми на територията на САЩ, Бразилия, Мексико и Венецуела. Още за Космоса

 
12.02.2010, 09:50

Руският изтребител пето поколение е извършил втори полет

Втори изпитателен полет на руския изтребител пето поколение ПАК ФА се е състоял днес сутринта на летището в Комсомолск на Амур, съобщи източник от руския отбранителен комплекс, предаде агенция Интерфакс.

Полетът е продължил 57 минути, като всички агрегати и системи на самолета са работили отлично. Машината е била пилотирана от летеца-изпитател Сегей Богдан. – Още за ПАК ФА

 
 
 
 
11.02.2010, 20:24

Москва се готви към Парада на Победата

САЩ, Франция и Великобритания потвърдиха участието на свои военни в парада на Червения площад в Москва по случай 65-годишнината на Победата, съобщи представителят на администрацията на Кремъл Владимир Кожин. Русия на парада ще демонстрира и нова техника. Според Кожин, на тържествата на 9-ти май в Москва ще дойдат няколко десетки лидери на други страни, в това число президентите на Франция и  САЩ и премиерът на Великобритания.

 
11.02.2010, 16:00

Швейцария с ръст на износа на оръжия

Швейцарския оръжеен експорт през 2009 година е нараснал с 5,7 милиона долара и достигна до 727,7 милиона франка (684,1 милиона долара), съобщава Defense News. Ръста на износ на оръжие и военна техника е бил констатиран независимо от общото снижение на швейцарския експорт с 13,5 процента.

Според данни на Министерството на икономиката на Швейцария, ръста на оръжейния експорт е бил осигурен от няколко крупни контракта, подробности за които не се съобщават. Съобщава се, че Германия е купила швейцарска военна продукция за 138 милиона франка, Саудитска Арабия за 132 милиона франка, Дания за 77 милиона франка, а Великобритания за 69 милиона франка.

През 2008 година обема на швейцарския експорт е бил 722 милиона франка. Най-известните швейцарски компании са Swiss Arms, произвеждаща огнестрелно оръжие, Victorinox, произвеждаща армейски многофункционални ножове и MOWAG, произвеждаща различна бронетехника.

На 29 ноември 2009 година в Швейцария бе проведен референдум, на който гражданите трябваше да гласуват за или против забраната на експорт на оръжие. 68 процента от швейцарците се изказа против въвеждането на такава забрана. – Още оръжейни фирми

 
11.02.2010, 14:05

САЩ ще заменят щурмовиците A-10 с безпилотни апарати

Управлението за перспективни изследователски проекти (DARPA) на Пентагона откри тендер за разработката на безпилотен летателен апарат, който в бъдеще да може да замени използваните в момента щурмови самолети A-10 Thunderbolt II, а също и изтребителите F/A-18 Hornet и F-16 Fighting Falcon. Според информация на Flightglobal, заявките за участие в конкурса ще се приемат до 21 февруари 2010 година включително.

Според условията на конкурса, победилата компания до 2012-2013 година ще трябва да подготви демонстрационни прототипи на щурмови безпилотни апарати, които в перспектива ще оказват непосредствена авиационна поддръжка на войските. DARPA не изключва възможности и за разработка на безпилотни версии на пилотируеми бойни самолети - QF-16 вместо F-16 и UA-10 вместо A-10.

В началото на февруари 2010 година Министерството на отбраната на САЩ публикува 30-годишен план за развитие на ВВС и морската авиация. Документа, в частност, предполага четирикратно увеличение на числото на безпилотните апарати и намаляване на числото на пилотируемите бойни самолети с десет процента. Например, количеството на тежките бойни безпилотни самолети трябва да се увеличи от 220 на 800 единици.

 
11.02.2010, 13:28

Oshkosh е продала военни камиони за 158 милиона долара

Американската компания Oshkosh е получила контракт от Морската пехота на САЩ за доставката на 400 модернизирани транспортни товарни системи (LVSR), съобщава DefPro. Стойността на сделката е 158 милиона долара. След сключването на договора, количеството на поръчаните от морските пехотинци камиони се увеличи до 1300 единици.

Според условията на договора, Oshkosh трябва да достави 385 LVSR във версия  MKR-18, предназначена за превозване на крупни товари. Още 15 LVSR ще бъдат доставени във версия MKR16 – автомобил-влекач с "пето колело" (прицепно устройство за фургони). Доставките на техниката ще започнат през 2011 година.

Oshkosh произвежда LVSR в три модификации- камион, влекач и евакуационна машина.

Oshkosh е един от основните доставчици на военна техника за американските въоръжени сили. През 2009 година компанията получи няколко контракта за доставка на американските военни на 6619 бронетранспортьора на обща стойност 3,3 милиарда долара. Последния контракт за доставката на 400 бронетранспортьора M-ATV бе подписан в средата на декември 2009 година. – Още военни камиони

 
11.02.2010, 11:24

Ирак гони общо 250 служители на "Блакуотър"

Ирак гони 250 служители на оспорваната американска фирма за сигурност „Блакуотър”. Те имат седемдневен срок, за да напуснат страната. Мярката засяга персонала, който е работел за фирмата през септември 2007 година, когато хора на „Блакуотър” участваха в престрелка в Багдад, при която бяха убити 17 души, включително жени и деца. Иракските власти хвърлиха вината за инцидента върху американците. Едва през декември в САЩ започна процес срещу петима служители на фирмата. – Още за "Блакуотър"

 
11.02.2010, 10:13

Френска помощ за Гърция срещу фрегати

Докато премиерът на Гърция Георгиос Папандреу провеждаше срещи в Париж в „сърдечна и приятелска” атмосфера, и на фона на германско-френската инициатива за спасяване на гръцката икономика, стана ясно, че Гърция ще купи шест френски фрегати, пише гръцкият вестник „Та неа”. Заместник-министърът на отбраната Панос Беглитис съобщи, че страната ще реализира покупката на шест френски фрегати Fremm, договорени от предишното правителство на Нова демокрация. Официално Атина твърди, че няма никаква връзка между решението за купуване на фрегатите и евентуалната френска помощ за страната, но е видимо, че Париж е настоял за придвижване на оръжейната програма на гръцките въоръжени сили, посочва вестникът. Министърът на отбраната Евангелос Венизелос пък оповести, че до края на 2010 г. ще бъде взето решение за покупката на нови бойни самолети.

 
11.02.2010, 01:54

Холандия обмисля да премести своя военен контингент в Северен Афганистан

Северната афганистанска провинция Такхар е избрана като алтернатива в случай, че не бъде удължен срокът на мисията на холандските военнослужещи в южната провинция Урузган, съобщава радио  „Холандия”.

Холандският кабинет вече няколко седмици обсъжда дали да бъде удължена мисията в Афганистан. Министрите на отбраната и на външните работи настояват войниците да останат в южната провинция Урузган.

В Такхар холандските военнослужещи ще бъдат под германско командване.

 
 
 
10.02.2010, 17:50

НАТО започна консултации с Русия

Русия стана първата страна, не влизаща в НАТО, с която алиансът започна консултации по новата си стратегическа концепция. За това заяви официалният представител на НАТО Джеймс Апатурай, коментирайки започналата работна част от посещението в Москва на Съвета на мъдреците на НАТО, който отговаря за разработването на новата стратегическа концепия на алианса. Апатурай отбеляза, че Съветът, начело с екс-държавния секретар на САЩ Мадлен Олбрайт провежда в Русия „широки консултации, включващи срещи с министъра на външните работи на Русия Сертей Лавров, с ръководството на Съвета за ситурност на Русия, с депутати на Държавната дума, представители на Руското научно дружество и студенство.

 
10.02.2010, 17:37

Индия е поискала от британците компенсации за бракувани самолети

Индийската компания Hindustan Aeronautics (HAL) е поискала от британската BAE Systems 10,5 милиона долара в качеството на компенсация за доставката на бракувани учебно-тренировъчни самолети BAE Hawk, съобщава DNA. Според данни на изданието, сега Индия води преговори с BAE по този въпрос. Реакцията на британската компания на индийските искания за сега не е известна.

Контракта за доставката на Индия на 42 самолета Hawk беше сключен през 2004 година. Според условията на договора, индийските военновъздушни сили трябва да получат 24 самолета непосредствено от BAE Systems, а останалите HAL трябваше да сглоби в свой завод. Според данни на индийската компания, някои от доставените от британците Hawk са били сглобени със съществени недостатъци, които се е наложило да бъдат отстранявани.

Военните техници били принудени да махат ново оборудване в някои самолети Hawk, понеже някои системи са се оказали неработоспособни. Освен това не е било доставено необходимото количество резервни части, необходими за техническото обслужване на самолетите.

В началото на този месец Министерството на отбраната на Индия обяви тендер за покупката на 75 учебно-тренировъчни самолета. Запитвания за техническа информация са били изпратени до 12 компании. Индия проявява интерес към полския PZL-130-TC-11 Orlik, бразилския EMB 312 Tucano, швейцарските Pilatus PC-7 и PC-9, американския T-6 Texan II, италианския M-311, немския G-120 TP и корейския KT-1. Още за самолетите Hawk

 
10.02.2010, 17:08

Президентът на Русия подписа указ за казашките войски

Президентът на Русия Дмитрий Медведев е подписал указ за утвърждаване на знамена, гербове на казашките войски, за тяхната униформа, удостоверения и чинове. Сега  родовете войски и казашките звания са потвърдени с официален документ. Висшият, генералски чин на атаман ще се присвоява с указ на президента. Във всеки род войска ще се появят знаме и герб. Претърпя промени и униформата на казаците и тя се усъвършенства на основата на историческите традиции.

 
10.02.2010, 17:03

Нов боен самолет за Българските ВВС – проект, отлаган 20 години

След няколкото поредни войни в началото на ХХ век българската войска се оказва със значителни и общоприети в целия свят въздушни възможности. Само 15 години след откриването на самолета от братята Райт България вече се нарежда сред първите 5-10 държави в използването на военновъздушните сили като средство за постигане и поддържане на политическите цели на царството. В случая самолетът се явява и дългата ръка на изконните политически въжделения на народа ни за обединение на българите от Мизия, Тракия и Македония и постигане на националната идея – всички българи на Балканите в една държава.

Някои ще възразят, че подобен извод за тогавашните двуплощници е твърде преувеличен, но наистина след като чрез договори западните сили са разделили народа ни в различни държавни граници, аеропланните отделения правят възможно обединението им чрез овладяване на въздушните пространства над тях. Този факт стряска великите сили. Прочети още

 
10.02.2010, 17:00

Бригаден генерал Цанко Стойков: През 2009-а осигурихме приемственост между поколенията

През 2009 г. основните усилия в нашата дейност бяха насочени към изпълнение на задачите, спуснати от командването на ВВС, и най-вече към носенето на бойното дежурство - 24 часа в денонощието, в 15-минутна готовност, в двойка, като част от интегрираната система за ПВО на НАТО и ЕС, а също така за опазване на националния въздушен суверенитет. Сред другите основни задачи, които изпълнихме, беше и участието ни в международното учение „Априлско завръщане”, което се проведе на авиобаза Безмер. Участвалите в него екипажи от авиобаза Граф Игнатиево реализираха задачи по осъществяване на тактически прехвати, по патрулно съпровождане или най-общо казано, осигуряваха действието на другите родове авиационни сили…. Прочети още

 
10.02.2010, 15:16

Индия ще проведе тест на нова ядрена бойна ракета

Индия възнамерява да тества нова ядрена бойна ракета с обсег на действие над 5000 километра – стъпка, която може да усложни ситуацията със сигурността, предаде агенция Ройтерс.

„Смятаме да осъществим тестово изстрелване на „Агни-5” в рамките на година”, съобщи пред репортери В. К. Сарасват, главен военен учен на страната.

Индия проведе успешни тестове на „Агни-3” с обсег от 3000 км през почивните дни и е готова да я предостави на армията си. – Още индийски ракети

 
10.02.2010, 14:00

Израел представи нова версия на безпилотния апарат Bird-Eye

Израелската държавна компания Israel Aerospace Industries представи нов безпилотен летателен апарат от семейството на малките безпилотници Bird-Eye, съобщава Flightglobal. В основата на Bird-Eye 650 е залегнал БЛА Bird-Eye 400.

Новата версия на израелския БЛА е способна да води наблюдение в продължение на шест часа благодарение на горивните захранващи елементи. За сравнение, Bird-Eye 400 има възможност да се намира във въздуха до три часа. Bird-Eye 650 е способен да предава видеоинформация в реално време, да  прави снимки денем и нощем.

Интересното е, че Bird-Eye 650 преди кацане се обръща с „корема” нагоре. Тази маневра предпазва бордовото оборудване от възможни повреди при удар в повърхността при приземяването си с парашут. Пуска на апарат се извършва от лека сгъваема пускова установка. - видео

Максималната скорост на полета на Bird-Eye 650 е 65 възла, а далечината на полета – 20 километра. Максималната работна височина на апарата е около 900 метра.

Комплекта на безпилотната система Bird-Eye включва в себе си камери и сензори, три безпилотно апарата, пускова установка и оборудване за управление на БЛА. Всичко това може да бъде поместено в две раници, които могат да се носят от двама военнослужещи. – Още безпилотни апарати

 
10.02.2010, 13:07

Виетнам закупи руски изтребители Су-30МК2

През 2011-2012 г. Русия ще достави на Виетнам 12 изтребителя Су-30МК2 и авиационно въоръжение на стойност около 1 млрд. долара, предаде агенция Интерфакс.

Договорът за доставките е бил подписан миналата седмица, съобщи за агенцията руски военно-дипломатически източник. – Още за Су-30МК2

 
10.02.2010, 09:20

Започна летателната подготовка

Във Военноморската вертолетна авиобаза с командир подполковник Жулиян Костадинов започна летателната подготовка. С оглед ограничените ресурси за тази учебна година, планирането на първите полети бе осъществено така, че не само да бъдат възстановени практическите умения на екипажите, но и да бъдат изпълнени конкретни задачи в различни условия. Първокласните летци полковник Александър Александров – инспектор на авиацията в Щаба по подготовката на ВМС, и подполковник Жулиян Костадинов провериха подготовката на командирите на дежурните екипажи майор Милен Хинтоларски, капитан Христо Радкев и капитан Петко Поповски. Така на практика се осъществява ангажиментът на ВМС за поддържане на непрекъсната готовност за излитане на вертолет в помощ на гражданските институции и организации при внезапно възникнали ситуации на бедствия, аварии и катастрофи, както и при извършването на аварийно-спасителни операции на море. Освен проверката на командирите на дежурните екипажи бе дадена възможност и на останалите пилоти от авиобазата да летят за поддържане на необходимата форма. /МВ/

 
 
 
09.02.2010, 23:51

НАТО пак тръгва по стария път

Неотдавна списание "Икономист" разпространи новината, че много скоро НАТО ще разработи план за отбраната на Естония, Литва и Латвия срещу евентуално руско нападение. Това бе неочаквана промяна в политиката на НАТО, тъй като в новия план за пръв път от края на студената война алиансът конкретно посочва Русия като източник на военна заплаха….. Прочети още

 
09.02.2010, 22:30

Въоръжени сили на принципа “3 в 1”?

Великобритания може да пристъпи към обединяване на сухопътната си армия, военновъздушните и военноморските си сили в общи “суперсили”, съобщава в. “Дейли телеграф”. По този начин, подобно на морската пехота на САЩ, трите вида въоръжени сили ще бъдат поставени под единно командване, изтъква изданието.

Самостоятелното бъдеще на пехотата, авиацията и флота беше поставено под въпрос след като висш военен командир каза, че обединяването им може да стане част от бъдещ преглед на отбраната. Според главния маршал от авиацията Джок Стиръп, който е началник на щаба на отбраната на Великобритания, реорганизацията ще е част от радикална промяна в системата на националната отбрана.

Вчера във Великобритания беше публикувана така наречената Зелена книга. Това е документ, водещ към нов стратегически преглед на отбраната, изясняващ бъдещето и ролята на въоръжените сили, се изтъква в информация на сайта на британското военно ведомство. Планираме този преглед да се извърши веднага след общите избори, а Зелената книга определя въпросите, на които стратегическият преглед ще трябва да отговори, се казва още в съобщението.

Зелената книга посочва, че страната изпитва затруднения с текущите си разходи за отбрана и в бъдеще ще трябва повече да разчита на съюзници като САЩ и Франция за провеждане на военни операции, продължава `Дейли телеграф`. Вестникът допълва, че според публикувания вчера документ съперничеството между сухопътната армия, военновъздушните сили и флота пречи на по-широките интереси на отбраната. Препоръчва се видовете въоръжени сили да си сътрудничат по-тясно в бъдеще.

Секретарят по отбраната Боб Ейнсуърт заявява, че структурата на армията може да се обсъжда, но нито либералите, нито консерваторите ще стигнат толкова далече, че да поискат закриването на някой отделен вид въоръжени сили. Той признава също, че натискът за бюджетни ограничения е породил напрежение между пехотата, авиацията и флота.

Смята се, че от трансформацията най-големият губещ ще са военновъздушните сили, изтъква “Дейли телеграф”. Някои висши командири смятат, че въоръжените сили ще функционира по-ефективно, ако функциите на военната авиация бъдат абсорбирани от другите два вида въоръжени сили.

Всъщност сухопътните войски и сега използват бойни хеликоптери, включително “Апачи”, а флотът има на разположение изтребители с вертикално излитане “Хариър”. Според един по-радикален вариант обаче военноморските сили може да получат пълен контрол над изтребителната авиация, а пехотата – над хеликоптерите. /www.pan.bg/

 
09.02.2010, 20:38

Пентагонът ще създава безсмъртни същества

Легендарната американска агенция за иновативни отбранителни технологии DARPA, която е част от структурата на Пентагона, възнамерява да се заеме със създаването на изкуствени живи същества. Това става ясно от публикация във Wired, позоваваща се на бюджета на американското Министерство на отбраната за фискалната 2011 г., според който по въпросния проект ще бъдат изразходени 6 млн. щ. долара.

Описанието на проекта е достъпно на 265-та страница от проекто бюджета на DARPA за тази година. Идеята на агенцията, която е известна като създател на глобалната мрежа интернет, е да бъдат разработени организми, способни да живеят вечно, освен ако не бъде взето решено, че трябва да умрат. Новият проект ще се нарича BioDesign. Според изявление на управлението на DARPA, в начинанието ще бъдат използвани последните достижения на биотехнологиите, което ще позволи да бъдат създадени живи и способни да дишат същества с определени биологични характеристики. Не се уточнява дали изкуствените организми ще бъдат многоклетъчни, но от агенцията подчертават, че клетките на новите същества ще могат да се съпротивляват на процесите на стареене и смърт.

Интересно е, че подобно свойства имат например раковите клетки. Освен това от DARPA планират да въведат маркери в ДНК-то на изкуствените организми, което ще им позволи да ги идентифицират еднозначно. Те ще имат и механизъм за изкуствено предизвикване на смъртта им, без обаче да става ясно по какъв начин може да бъде реализирано това. Сред останалите ключови пера в бюджета на DARPA тази година ще са развитието на синтетичната биология, за което ще бъдат отделени 20 млн. щ. долара и изследването на измененията в човешкия геном, в което ще бъдат инвестирани други 7.5 млн. щ. долара. /dir.bg/

 
09.02.2010, 17:17

Boeing предаде на Южна Корея първият летящ радар

Американският авиостроителен концерн Boeing е предал на военновъздушните сили на Южна Корея първият от четирите самолети за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОиУ) B737 AEW&C, съобщава Defense News. Корейските сили на свой ред са предали самолета на компанията Korea Aerospace Industries, която ще се заеме с монтирането на B737 на радар с антенна решетка с електронно сканиране на фирмата Northrop Grumman.

Контракта за доставката на Корея на четири B737 AEW&C, които получиха названието Peace Eye, бе подписан през ноември 2006 година и е на стойност 1,6 милиарда долара. Според условията на договора, Boeing трябва да достави на ВВС на Южна Корея всичките самолети до края на 2012 година. Те ще сформират тактическо разузнавателно авиационно крило, като в него ще бъдат включени и безпилотни летателни апарати, леки разузнавателни самолети RF-4C и военни модификации на Hawker 800.

В края на ноември 2009 година самолети за ДРЛОиУ B737 AEW&C получиха и военновъздушните сили на Австралия. На тях бяха предадени два от четирите такива самолета. Останалите два B737 за австралийските ВВС ще бъдат сглобени в предприятие в страната. С техническото им обслужване ще се занимава компанията Wanras Airways.

B 737 AEW&C Wedgetail е създаден на основата на един от най-популярните самолети на концерна Boeing - 737. Този самолет е способен да развие максимална скорост до 910 километра в час и да извършва патрулиране със скорост от 310 километра в час. – Още специални самолети

 
09.02.2010, 16:30

Русия няма да изпраща войски в Афганистан

Русия няма да участва във военните операции на коалиционните сили в Афганистан, заяви секретарят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Николай Патрушев. Официални лица на НАТО се обърнаха към Москва с призив за изпращане на руски военни в Афганистан. Според Николай Патрушев решението на проблемите на Афганистан не е във военната, а в мирната плоскост. В качеството на алтернативна помощ, Русия може да разгледа въпроса за разрешаване на транспортирането на военни товари на Северноатлантическия алианс през своя територия.

 
09.02.2010, 16:26

Германският контингент в Афганистан се увеличава с 850 войници

Федералното правителство в Берлин взе решение за увеличаване на контингента на Бундесвера в Афганистан, в рамките на международните мироопазващи сили. Предстои броят на войниците да бъде увеличен от 4 500 на 5 350. /DW/

 
09.02.2010, 12:10

Индия ще започне да произвежда оръдия

Индийската машиностроителна компания Mahindra & Mahindra и британската оръжейна фирма BAE Systems в близките няколко месеца ще създадат в Индия съвместно предприятие за разработка, изпитания и производство на артилерийски системи. Според информация на 8AK, предприятието ще се занимава и с техническа поддръжка и ремонт на артилерийското въоръжение на индийската армия.

Според плана, одобрен от Комисията за чуждестранни инвестиции към правителството на Индия, двете компании ще трябва да вложат в съвместното предприятие 21,25 милиона долара през първите три години. На индийската Mahindra ще принадлежат 74 процента от акциите на предприятието, което ще се нарича Defense Land Systems India, а останалите 26 процента от акциите остават за BAE.

Новото предприятие смята да завоюва оръжейния пазар на Индия в сферата артилерийско въоръжение. В близките няколко години Индия смята да изхарчи осем милиарда долара за покупката на 2814 артилерийски системи от различни видове. Не се изключва Defence Land Systems India да стане участник в тези контракти.

В края на миналия месец стана известно, че Агенцията за отбранителна безопасност и сътрудничество към МО на САЩ е взела решение за продажбата на Индия на 145 леки буксируеми гаубици M777 калибър 155 милиметра. Стойността на сделката е 647 милиона долара. За един от изпълнителите на контракта е назначено американско подразделение на BAE Systems. Още артилерия

 
09.02.2010, 11:13

В Москва пристигат „мъдреците” на НАТО

„Съветът на мъдреците" на НАТО пристига в Москва. Това е първият случай в историята на алианса, когато 12 експерти, занимаващи се с изработване на новата стратегическа концепция на НАТО, са готови да обсъждат този въпрос с Русия. На 10-ти февруари „мъдреците", начело с бившия държавен секретар на САЩ Мадлен Олбрайт, имат срещи с министъра на външните работи Сергей Лавров, с ръководството на Съвета за сигурност на Руската Федерация, с депутати и учени.

 
09.02.2010, 09:49

До 2015 година ЧФ на Русия ще получи пет нови бойни кораба

Руския Черноморски флот през следващите пет години ще бъде попълнен с нови фрегати и дизелелови подводници, съобщава РИА Новости.

Преди време се появи съобщение, че до 2015 година в състава на ЧФ ще влязат минимум 2 корвети и 3 подводници. От щаба на ЧФ уточняват, че става въпрос за фрегати, действащи в далечната морска зона. Според информацията, корвети действащи в близката морска зона, за сега няма да се закупуват

От щаба заявяват, че оперативната зона на Черноморския флот не се ограничава само в Черно море, а включва и акваторията на Средиземно море.

Все още съдбата на ЧФ остава неопределена след изтичане на договора между Русия и Украйна за неговото пребиваване в Севастопол. Срока на действие на този документ изтича на 28 май 2017 година. - Още за ЧФ

 
09.02.2010, 09:17

Русия ще продължи и в бъдеще да използва „Байконур“

Русия ще продължи да използва космодрума "Байконур" в Казахстан и след построяването на новия космодрум "Източен", съобщава Интерфакс.

Това заяви шефът на руската космическа агенция "Роскосмос" Анатолий Перминов.

"Взаимодействието ни с Казахстан ще продължи. Имаме договор за използването на "Байконур в продължение на 50 г., който възнамеряваме да изпълним. Съвместната ни експлоатация на космодрума с Казахстан ще продължи", каза Перминов. Шефът на "Роскосмос" изтъкна отново и желанието на руската страна да бъде удължен срока на експлоатация на Международната космическа станция (МКС). Към днешна дата този срок е фиксиран на 2020 г., като НАСА вече даде индикации, че смята да го спази. "Роскосмос" обаче поде кампания срокът да бъде удължен. Още за Космоса

 
09.02.2010, 09:05

Местната власт спасява „Дръзки”

Община Варна ще осигури необходимите средства за ремонта на кораба „Дръзки” в двора на Военноморския музей. За това пое ангажимент председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов, който вчера посети ценния експонат. „Дръзки” е заплашен от срутване поради пропукване на постамента. Още по-опасно е това, че се забелязва лек наклон на плавателния съд към морето. Ако не се предприемат спешно мерки, не са изключени и инциденти, описа рисковете директорът на музея д-р Мариана Кръстева.

Още преди година е потърсена помощта на специалисти, за да предложат варианти за справяне с проблема. Експертна оценка установила, че за ремонта на основата са нужни 50 000 лева. От военното министерство, под чиято шапка е музеят обаче заявили, че не могат да отпуснат никакви средства, дори и за аварийни ремонти.

Забавяне във времето има и цялостният ремонт на Военноморския музей, за който са планирани около 700 000 лева. Очакваме до пролетта на тази година да приключат ремонтите дейности в сградата, каза д-р Кръстева. Едва ли обаче до края на 2010-а ще е готова новата експозиция на музея.

Той да стане общински поиска шефът на местния парламент. Той припомни, че общината вече е собственик на бракуваната подводница „Надежда”, която трябва да бъде превърната в музей. Военноморският музей  трябва да мине под шапката на общината, но и да запази самостоятелността си, посочи Гуцанов.

 
09.02.2010, 09:00

Арестуван е доскорошният командващ на армията на Шри Ланка

Арестуван е доскорошният главнокомандващ армията на Шри Ланка и неуспял президентски кандидат на опозицията генерал Сарат Фонсека. Военен говорител съобщи само, че Фонсека бил арестуван заради някакво военно провинение. Той беше обвинил победителя на президентските избори през януари Раджапакса в изборни манипулации. След дългогодишна гражданска война, армията под командването на Фонсека разгроми миналата година тамилските бунтовници. /DW/

 
 
 
08.02.2010, 18:22

Русия иска да купи от Франция четири кораба теп “Мистрал”

Властите във Франция изучават ново запитване на руската страна за покупка на четири хеликоптероносачи тип “Мистрал”, съобщи на пресконференция представителят на френското министерство на отбраната Жак де Лажюжи. По думите му отговорът на Париж може да бъде даден в близките седмици.

Де Лажюжи уточни, че руският генерален щаб е изпратил техническо запитване, което засега не е потвърдено на политическо равнище. Представителят на френското министерство на отбраната потвърди също даденото по-рано от Франция съгласие да продаде на Русия един кораб “Мистрал”.

 
08.02.2010, 15:50

Първият разузнавателен самолет „Ауакс”, поръчан по проект от 2003 година, пристига в Турция

Първият самолет за далечно радиолокационно откриване и управление „Ауакс” пристига в Турция, пише турският вестник „Сабах”. Според информация на източници от министерството на отбраната тестовете и квалификациите за предаване на първия „Ауакс” на Турция ще започнат през март и до края на годината или най-късно до началото на следващата той трябва да бъде предаден на турските военновъздушни сили. Договорът за закупуването на 4 самолета и съответната наземна апаратура за управление бе подписан с фирмата „Боинг” на 23 юни 2003 година. В проекта участват много турски фирми от отбранителната промишленост – АСЕЛСАН, ТАИ, ХАВЕЛСАН, МИКЕЛ и др.

 
08.02.2010, 14:33

САЩ са унищожили 70 процента от своето химическо оръжие

Сухопътните войски на САЩ са унищожили 22,3 хиляди тона химическо оръжие, или 70 процента от общото му количество, съобщава www.army.mil.

През 2009 година в четири американски завода са били унищожени повече от три хиляди тона отровни вещества, като зарин, иприт и нервно-паралитични газове. В началото на ликвидацията през първата половина на 1990-те години запасите от химическо оръжие в САЩ са били 31,5 хиляди тона.

В края на 2009 година Русия обяви, че в страната са останали за ликвидация още 22,5 хиляди тона отровни вещества. Те ще бъдат ликвидирани в рамките на четвъртия и последен етап за унищожаване на химическите оръжия. Изпълнението на етапа ще започне през текущата година и ще завърши през 2012 година. – Още химическо оръжие

 
08.02.2010, 13:30

Русия мести командването на военноморския си флот от Москва в Санкт Петербург

Главният щаб на военноморския флот на Руската Федерация начело с командващия адмирал Владимир Висоцки ще се премести от Москва в Санкт Петербург до края на 2010 г., съобщиха информационните агенции. Според агенция Интерфакс преместването ще бъде предшествано от `оптимизация на флотските структури за управление`, която ще започне от 1 март.

Прехвърлянето на някои структури и органи на флота, които не влияят пряко на боеготовността, ще продължи и следващата година, като напълно ще завърши през 2012 г. Главният щаб на военноморския флот ще се настани в сградата на Адмиралтейството в Санкт Петербург, която вече е готова за целта. – Още за ВМФ на Русия

 
08.02.2010, 12:17

Сухопътните войски на САЩ ще изхарчат 253 милиона долара за обслужване на бронемашините Stryker

Американската компания  Land Systems Defense Group, съвместно предприятие на General Motors и General Dynamics, получи 253,3 милиона долара за техническо обслужване на бронемашините Stryker. Според информацията на Defense Industry Daily, контракта е сключен за срок от една година, като поръчката е направена от американското Командване за автобронетанкова техника и въоръжение (TACOM).

В края на 2009 година TACOM е сключило с General Dynamics контракт за техническо обслужване на Stryker на стойност 134 милиона долара. Според условията на договора, който ще завърши на 30 юни 2010 година, General Dynamics ще получи 550 машини за ремонт и модернизация. Работите ще се извършват в шест завода на компанията.

До сега General Dynamics е доставила на американските сухопътни войски 3320 бронирани машини Stryker и е подготвила повече от 19 хиляди военнослужещи за работа с тях. В момента в състава на сухопътните войски на САЩ действат седем бригадни тактически групи, въоръжени с БМ Stryker, като две от тях са дислоцирани в Ирак, а една – в Афганистан. – Още за Stryker

 
08.02.2010, 09:35

САЩ и Русия в нова битка за Балканите

Когато през септември миналата година Барак Обама обяви спирането на проекта за американски противоракетен щит в Централна Европа, светът изръкопляска. Москва още повече.

Руснаците скочиха като ужилени срещу възможността за американски ракетни установки в Чехия и Полша, които Джордж Буш планираше да разположи….. Прочети още

 
08.02.2010, 09:15

Даваме два Ми-17 на Афганистан

Два вертолета Ми-17 от Българската армия може да се дадат безплатно на афганистанските въоръжени сили. Целта е с летящите машини да се извършва медицинска евакуация, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов пред БНР вчера. Това е предложил военният шеф по време на неформалната среща на армейските министри на страните от НАТО, провела се в Истанбул преди три дни.

Ангелов съобщи още и за преместване на българските военни лекари от Херат в Кандахар. Така при инцидент "всеки войник в течение на един час от момента на нараняването може да получи лекарска помощ". Освен това България има готовност да прати и военни екипи, които да обучават афганистанската армия. До края на годината контингентът ни в Афганистан може да се увеличи с още 70 военнослужещи и да достигне 600 души.

 
08.02.2010, 09:10

Хърватски военнослужещи излизат в принудителен отпуск заради икономическата криза

Хърватия – Началникът на щаба на армията Славко Барич заяви в петък (5 февруари) , че почти половината от военнослужещите в страната са били пуснати в дълъг неплатен отпуск поради затруднения в националния бюджет. В изявление по местния телевизионен канал ХТВ Барич добави, че отпускът на всички бригади, които не са оперативни, ще продължи до пролетта. Армията има 16 000 военнослужещи, 7000 от които нямат оперативни задачи.

 
 
 
07.02.2010, 19:26

Иранските ВВС са провели успешни изпитания на прототип на стелт изтребител

Високопоставен представител на иранските военновъздушни сили съобщи за успешни изпитания на прототипа на първия ирански стелт изтребител, предаде иранската англоезична телевизия ”Пресс ТВ”.

„Самолетът, благодарение на своите физични характеристики и използвани материали, не може да бъде засечен от никакъв радар”, каза бригаден-генерал Азиз Засирзадех, заместник-координатор на ВВС. По думите му, данните от полета са задоволителни и ВВС ще продължат с програмата за самолета, наречен на най-голямата риба скат - Манта (известна още като морски дявол”). /ИА Фокус/

 
07.02.2010, 12:40

Индия е провела успешни изпитания на балистична ракета способна да носи ядрен заряд

Индия е провела изпитания на балистична ракета с голям обсег на действие „Агни-3” (Agni-III), която е способна да носи ядрен заряд, съобщи The Hindu.

Източник от министерството на отбраната на страната съобщи, че изпитанията са били проведени с щата Ориса. Това са четвъртите изпитания на ракета „Агни-3” клас „земя-земя”, която има радиус на действие повече от три хиляди километра. Според експерти обаче, твърдогоривния двигател на „Агни-3” може да достави боезаряда на разстояние до пет хиляди километра. Ракетата е способна да носи ядрена бойна глава с мощност до 300 кт. – Още индийски ракети

 
07.02.2010, 12:32

Според Военната доктрина на Русия, всеки военен конфликт може да прерасне в ядрен

Всеки военен конфликт в света с използване на конвенционални въоръжения може да прерасне в ядрен, се казва във военната доктрина на Русия, публикувана в петък на официалния сайт на Кремъл, коментира РИА Новости.

„В случай на възникване на военен конфликт с използване на обикновени средства за поразяване (широкомащабна война, регионална война), поставящ под заплаха самото съществуване на държавата, притежаването на ядрено оръжие може да доведе до прерастване на такъв военен конфликт в ядрен военен конфликт”, се подчертава в документа.

В същото време ядреното оръжие ще остава важен фактор за предотвратяване на възникване на ядрени въоръжени конфликти и на военни конфликти с използване на конвенционални средства за поразяване.

Военната доктрина на Русия отделя характерните черти на съвременните военни конфликти, сред които се отбелязват: комплексно използване на военна сила и сили, и средства с невоенен характер; масирано използване на системи на въоръжения и военна техника, основани на новите физически принципи и съпоставими по ефективност с ядрено оръжие; разширяване на мащабите на използване на войски и средства, действащи във въздушно-космическото пространство.

Военните конфликти в съвременния етап на развитие на цивилизацията се характеризират също така със засилване на ролята на информационното противоборство; съкращаване на времевите параметри за подготовка за водене на военни действия; повишаване на оперативността на управлението в резултат на прехода от строго вертикална система на управление към глобални мрежеви автоматизирани системи на управление на войските и въоръженията; създаване на територията на противоборстващите страни на постоянно действащи зони на военни действия. /ИА "Фокус"/

 
07.02.2010, 09:26

НАТО обмисля намаляване на войските в Косово

НАТО обмисля по-нататъшно намаляване на броя на войниците си в Косово и според новия план, догодина числеността им ще бъде сведена до 4000 военнослужещи. Западни дипломати пътвърждават, че планът за допълнително намаляване на контингента на НАТО е готов, но още не е приет, а решението за прехвърляне на войските ще бъде взето след доклад за състоянието на сигурността в Косово. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен оценява положително ситуацията в Косово. "Още не сме взели решение за следващата стъпка, свързана с реорганизирането на КЕЙФОР. Очакваме препоръките на нашите офицери преди да предприемам каквото и да било", заяви Расмусен. Информацията за ново намаляване на броя на войниците идва една седмица, слад като НАТО сведе контингента в Косово до 10500 войници. След влизането на силите на Алианса в Косово през юни 1999 година, в страната имаше над 40000 военнослужещи. /DW/

 
 
 
06.02.2010, 14:18

Британски оръжеен концерн е глобен с 286 млн. лири

Британският оръжеен концерн BAE Systems ще се признае за виновен по две обвинения и ще плати глоби в размер на 286 млн. лири на САЩ и Великобритания, предава Би Би Си.

Концернът ще даде над 250 млн. паунда на САЩ, които са повдигнали обвинение в „съзнателно заблуждаване” относно плащания, докато фирмата се е опитвала да спечели договори.

Групата ще трябва да плати и около 30 млн. на Великобритания – рекордна корпоративна глоба – за други нарушения. – Още оръжейни фирми

 
06.02.2010, 12:50

Русия иска разяснения за ракетния щит в Европа

Руското външно министерство изрази безпокойство и поиска разяснения след съобщението, че в Румъния ще бъдат разположени елементи от бъдещия американски противоракетен щит. "Това е сериозен въпрос и ще го подложим на сериозен анализ. Това, разбира се, предизвиква безпокойството ни. Необходимо е да получим разяснения. Ще повдигнем тези въпроси при контактите си с нашите европейски и американски партньори", се казва в изявление на министерството. Вчера Държавният департамент на САЩ потвърди обявената от румънския президент Траян Бъсeску, новина, че до 2015 година в Румъния ще бъдат разположени ракети-прехващачи в рамките на новия американски проект за противоракетен щит в Европа. /DW/

 
06.02.2010, 11:28

Германия подкрепя идеята за създаване на армия на ЕС

Германия подкрепя идеята за създаване на европейска армия в дългосрочен план, за да може ЕС да се превърне в „глобален играч”. Това заяви германският министър на външните работи Гидо Вестервеле по време на Международната конференция по сигурността в Мюнхен, предаде  АФП.

„Дългосрочната цел е създаването на европейска армия под пълен парламентарен контрол. ЕС трябва да се върне към ролята си на глобален играч. Блокът трябва да може самостоятелно да се справя с кризите. ЕС трябва да може да реагира бързо, гъвкаво и да има единна позиция”, каза Вестервеле.

 
06.02.2010, 10:55

Иран откри два нови завода за производство на ракети

Иранският министър на отбраната Ахмад Вахиди днес откри два нови завода за производство на ракети, предаде  АФП.

В заводите ще се произвеждат ракети от типа земя-въздух „Каем” и земя-земя „Туфан 5”. Ракетите „Каем” могат да свалят хеликоптери на близко и средно разстояние.

Новите заводи се откриват в рамите на тържествата по случай годишнината от ислямската революция. /ИА „Фокус”/

 
06.02.2010, 09:35

Руският стражеви кораб "Неустрашимий" е помогнал за освобождаването на отвлечения от пирати съд „Ариела”

Корабът от Руския военноморски флот „Неустрашимийе взел участие в освобождаването на словенския съд „Ариела”, отвлечен от сомалийски пирати в Аденския залив, съобщава РИА Новости, позовавайки се на материал на електронната страница на в-к „Таймс”.

Сигналът за бедствие на кораба е бил подаден в петък сутринта. На борда на „Ариела” са пътували 25 души – седем украинци, един словенец, 15 филипинци, индиец и един български гражданин.

Собственик на компанията е словенската фирма Splosna Plovba.

СКР "Неустрашимий" е построен в Прибалтийския корабостроителен завод "Янтар", в Калининград  и е зачислен в състава на Балтийския флот през 1993 година.

Дължината му е 129,8 метра, ширина - 15,6 метра, стандартно водоизместване - 3 590 / 4 350 тона, пълната му скорост е 30 възла (55,5 км/час), екипаж - 210 човека, в това число 35 офицери.

Стрражевия кораб разполага с въоръжение - противокорабни ракети Х-35 "Уран", с дължина на полета до 130 км, зенитни установки "Кинжал" и "Кортик", универсална 100-милиметрова артилерийска установка, шест 533.милиметрови торпедни апарати и реактивни бонбомети.

На борда на кораба е базиран палубен въртолет Ка-27, с възможност да носи противолодъчни торпеда, ракети и бомби. - Още стражеви кораби

 
 
 

 http://forum.exler.ru/uploads/127/post-1265357512.jpg

 На гърба на една задрямала подводница...........Ех слънце, ех кеф!

 
05.02.2010, 19:45

Мисията на НАТО в Афганистан няма да приключи през 2011 г., смята Андрес Фог Расмусен

Мисията на НАТО в Афганистан няма да приключи през 2011 година, а контингентът ще остана в страната до окончателното изпълнение на своите задачи. Това заяви генералният секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен след края на неофициалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса в Истанбул, предаде  ИТАР-ТАСС.

„Никой не е казвал, че 2011 година ще бъде годината за изтегляне от Афганистан. Дори напротив, както подчертавахме по-рано, ще останем там до приключване на нашите задачи. Но през 2011 година ще бъде направена мащабна оценка на резултатите и стратегията”, каза Расмусен.

Той посочи, че освен увеличаването на броя на военнослужещите, трябва да се работи повече и в гражданската сфера. Според него в момента в Афганистан се прилага „преходна стратегия”.

 
05.02.2010, 17:13

САЩ ще проведат морски изпитания с палубен безпилотен летателен апарат през 2011 година

Американската компания Northrop Grumman ще предаде на ВМС на САЩ първият от двата прототипа на перспективния палубен летателен апарат X-47B UCAS през първата половина на 2010 година, съобщава Defense News. Вторият образец ще постъпи във ВМС в края на тази година, а първите палубни изпитания на БЛА ще бъдат през 2011 година.

В края на ноември 2009 година стана известно, че ВМС на САЩ са отложили първият полет на бойния БЛА X-47B за второто тримесечие на 2010 година. По-рано се предвиждаше това да стане в края на 2009 година. Причина за промяна на сроковете на първият полет са били проблеми в пусковата система на двигателите, които Northrop Grumman е открил по време на наземните изпитания.

Според думите на контраадмирала от ВМС на САЩ Bill Burke, американското военно ведомство е определило за финансиране на програмата за разработка на X-47B около два милиарда долара. Тези пари се планира да бъдат изразходвани през следващите пет години. Освен това Bill Burke е заявил, че прототипите на X-47B, които ще бъдат предадени на ВМС ще бъдат само демонстрационни образци, които ще помогнат на военните да определят пригодността за използване на бойни БЛА във флота.

Допълнителните средства, дадени от Пентагона, ще позволят да се решат няколко въпроса, един от които касае външния вид на БЛА. Външния вид ще се определи от основните бойни задачи на X-47B – разузнавач, бомбардировач или изтребител ще бъде БЛА.

Засега прототипите, които ще достави Northrop Grumman на ВМС на САЩ външно ще приличат на тежкия бомбардировач B-2 Spirit.

Northrop Grumman разработва X-47B UCAS от 2007 година. Апарата се създава с използването на технологията стелт. Той ще бъде с реактивни двигатели, със система за дозареждане във въздуха, разузнавателна апаратура и средства за РЕП. Освен това X-47B ще бъде въоръжен с управляеми ракети и коректируеми бомби.

ВМС на САЩ не изключват възможността на X-47B UCAS да бъдат поставени перспективни ударни системи, такива като лазерни или микровълново оръжие. Палубния БЛА ще може да приема на борда си полезен товар до два тона. По предварителни данни X-47B ще може да патрулира в продължение на 2-4 денонощия. – Още БЛА

 
05.02.2010, 16:40

Дмитрий Медведев утвърди новата руска военна доктрина

Руският президент Дмитрий Медведев утвърди новата военна доктрина на страната, съобщиха информационните агенции. Това стана по време на съвещание с постоянните членове на руския съвет за сигурност.

Медведев утвърди също и “Основи на държавната политика в областта на ядреното сдържане до 2020 г.”.

По-рано секретарят на съвета за сигурност на Руската Федерация Николай Патрушев съобщи някои подробности от доктрината, отбелязвайки, че документът не е секретен.

Известно е, че новият вариант на доктрината включва текст за възможността Русия да нанася превантивен ядрен удар. В интервю за в. “Известия” на 14 октомври миналата година Патрушев заяви, че “в критични за националната сигурност ситуации не се изключва нанасянето на ядрен удар, включително и изпреварващ (превантивен), по агресора”.

 
05.02.2010, 16:05

Хърватската армия излиза в отпуска

Всички гвардейски бригади, съответно целият оперативен състав на хърватската армия е изпратен вкъщи, след като хърватското министерство на отбраната е било принудено да вземе драстични мерки заради липсата на достатъчно пари, предаде Радио Телевизия Сърбия /РТС/. Заради наложените финансови ограничения, оперативните части на хърватската армия до пролетта ще останат по домовете си. Ситуацията през май ще проверят инспектори на НАТО, а военните експерти очакват оценката им. Заради тежката ситуация министерството се отказва и от някои проекти за модернизация, а наполовина са намалени средствата по проекти, чиято реализация вече е започнала.

Предвижда се да бъдат доставени наполовина по-малко от предварително плануваните бронирани автомобили. До второ нареждане е отложена и доставката на нов боен самолет, въпреки че се предвижда наличните самолети МиГ-21, които изобщо могат, да летят само тази и следващата година. /ИА „Фокус”/

 
05.02.2010, 16:03

Русия ще опусне 300 милиона долара на Шри Ланка за закупуването на оръжия

Русия ще отпусне на Шри Ланка кредит в размер на 300 милиона долара, с който страната да купи руско въоръжение и материали с двойна употреба, предаде РИА Новости, позовавайки се на руския посланик в Коломбо.

 
05.02.2010, 14:55

НАТО не е страна в преговорите между САЩ и Румъния за ПРО

НАТО не е страна в преговорите между САЩ и Румъния относно създаването на американската глобална система за противоракетна отбрана, съобщи пожелал анонимност чиновник в щабквартирата на НАТО, цитиран от РИА Новости.

Президентът на Румъния Траян Бъсеску вчера обяви, че страната му е съгласна на нейна територия да бъдат разположени ракети-прехващачи, които са част от американската система за противоракетна отбрана. САЩ потвърдиха плановете за разполагане на ракети в Румъния, уточнявайки, че те са насочени срещу евентуална заплаха от Иран. /ИА „Фокус”/

 
05.02.2010, 09:35

Ирак ще съди САЩ и Великобритания за бомбите с обеднен уран

Министерството по правата на човека на Ирак ще подготви колективен иск срещу САЩ и Великобритания с настояване за финансови компенсации заради използваните в страната бомби и снаряди с обеднен уран, съобщава арабският ежедневник As-Sabah цитирайки изявления на иракския министър по правата на човека Виждан Михаил Салим (Wijdan Mikhail Salim), цитиран от иранската телевизия Press TV….. Прочети още

 
05.02.2010, 09:20

Париж иска допълнителни 1.5 милиарда евро за A400M

Париж поиска от партньорите си в проекта за самолета A400M допълнителни 1.5 милиарда евро, за да полети военно-транспортният "Еърбъс", заяви министърът на отбраната Ерве Морен. Сумата е допълнение към вече предвидените 2 милиарда евро от 7-те държави-партньори в проекта, но въпреки това има недостиг за 6.4-те милиарда, които компанията-майка на „Еърбъс“ търси от клиентите си, за да финансира начинанието. „Имам съгласието на премиера Франция да отпусне авансово 400 милиона евро“, заяви Морен след среща с колегите си в Истанбул. „Това ще ни осигури между 1-1.5 милиарда евро ако останалите държави, засегнати от индустриалния спад, участници в програмата, ни последват – което не е сигурно“, изтъкна Морен. Франция, Германия и Испания са основните държави, добави френският министър. - Още за А400М

 
05.02.2010, 08:22

Тайванската армия е купила три европейски хеликоптера

Военновъздушните сили на Тайван днес съобщиха, че са подписали договор за закупуването на три европейски хеликоптера „Юрокоптер”, предназначени за спасителни операции, като цялата сделка е възлязла на стойност 80 милиона евро, предаде АФП.

Хеликоптерите EC225 трябва да бъдат доставени на Тайван към края на 2011 година. Компания „Юрокоптер” е филиал на Европейския авиационен и отбранителен консорциум (ЕАДС). Така Тайван е сключил третата си сделка за военни машини с Европа след закупуването на европейски фрегати „Лафайет” и изтребители „Мираж” в началото на 90-те години на 20 век. /ИА „Фокус”/

 
 
 
04.02.2010, 22:26

Румъния е готова да разположи ракети на американската ПРО

Румъния е съгласна да разположи на своя територия ракети-прехващачи на американската система за ПРО. „Президентът на САЩ Барак Обама официално покани Румъния да участва в системата за ПРО" - каза президентът на Румъния Траян Бесеску. Според него, Румъния ще разположи наземни ракети-прехващачи със средна далечина на полета, които ще бъдат в състояние бойна готовност към 2015 година.

 
04.02.2010, 20:36

САЩ започнаха преговори за продажба на конвертоплани Osprey

Американската компания Bell Helicopter е започнала преговори с военни от няколко страни за продажба на конвертоплани V-22 Osprey, съобщава Flightglobal.

Споменава се, че страните са от Близкия Изток, Азиатско-Тихоокеанския регион и Европа. Благодарение на продажбата на V-22 и някои други вертолети Bell разчита да увеличи печалбата си през 2010 година с 15 процента.

В края на януари стана известно, че Министерството на отбраната на САЩ  е включило инвестирането в развитието на проекта V-22 Osprey в списъка на приоритетните задачи през 2011 година. Каква точно именно сума САЩ е готова да изхарчи за покупката на конвертоплани, обаче за сега не се споменава.

V-22 Osprey в самолетен режим е способен да развива скорост до 510 километра в час, а във вертолетен – до 185 километра в час. Далечината на полета на конвертоплана достига 1,6 хиляди километра. V-22 е способен да превозва до 24 военнослужещи в пълно бойно снаряжение или товар с тегло до 5,5 тона. – Още за V-22 Osprey

 
04.02.2919, 15:32

Действието на протокола, даващ допълнителни пълномощия на армията в Турция, е премахнато

Действието на протокола, известен в публичното пространство в Турция с названието ЕМАСИЯ, даващ допълнителни пълномощия на армията за намеса във вътрешния ред на страната в определени ситуации, е премахнато, заяви вътрешният министър Бешир Аталай, пише турският вестник „Заман”. Протоколът е подписан на 7 юли 1997 година между министерството на вътрешните работи и Генералния щаб, представлявани от заместник-министъра Теоман Юнюсан и началникът на оперативния отдел армейски генерал Четин Доган. Протоколът се състои от 27 члена и носи парафа „таен”. Според него армейските части могат да преминават към действия при големи социални и обществени движения без да има постъпило искане от валийствата и местните околийски управления. Полицейските части и жандармерията трябва да минат в такива случаи под заповедите на армейските части. С този протокол се дават също и пълномощия армейските части да извършват широка разузнавателна дейност сред цивилните слоеве. /ИА „Фокус”/

 
04.02.2010, 15:22

Pratt & Whitney завърши разработката на двигателя за F-35

Американската компания Pratt & Whitney е сглобила и доставила на Lockheed Martin първият сериен двигател F135 за перспективния изтребител F-35 Lightning II, съобщават от пресслужбата на компанията. Доставката на серийния образец на двигателя, който е преминал през 13 хиляди часови изпитания, означава завършване на разработката на силовата установка на перспективния изтребител от пето поколение.

Двигателят F135, в създаването на който са използвани редица технологии, приложени във F119 за изтребителя F-22 Raptor, е способен да развива тяга от 191,35 килонютона в режим на форсаж и 128,1 килонютона в крейсерски режим.

F135 ще се монтира на всички версии на изтребителя F-35: наземна, палубна и STOVL - F-35A, F-35C и F-35B съответно. При F-35B F135 ще работи съвместно със системата LiftSystem на компанията Rolls-Royce. Тази система ще дава възможност за вертикално кацане и „зависване” на изтребителя F-35B. Още за F-35

 
04.02.2010, 14:33

65 години от Ялтенската конференция

Днес се навършват 65 години от началото на Ялтенската конференция - втората от трите срещи на лидерите на страните от антихитлеровата коалиция през годините на Втората световна война. Лидерите на СССР, САЩ и Великобритания Йосиф Сталин, Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил се събраха на 4-ти февруари 1945 в Ливадийския дворец в Ялта за да положат основите на следвоенния свят.

 
04.02.2010, 13:31

Доставките на руски ракети за Иран са възпрепятствани от технически въпроси

Доставката на руски ракетни комплекси С-300 в Иран се отлага поради технически причини, заяви иранският посланик в Москва Махмудреза Саджади, цитиран от агенция Интерфакс.

„Има някои технически въпроси и се надяваме, че в близко бъдеще те ще бъдат отстранени”, заяви днес посланикът на пресконференция в Москва.

 
04.02.2010, 12:43

ОАЕ купиха американски управляеми ракети Maverick

Военновъздушните сили на САЩ за дали на американската компания Raytheon 170 милиона долара за производството на ракети „въздух-повърхност” AGM-65D и AGM-65G2 Maverick с инфрачервена система за насочване, съобщава DefPro. Ракетите ще бъдат предадени на Обединените Арабски Емирства. Според условията на сделката, Raytheon ще произведе 500 нови ракети.

Управляемите ракети AGM-65 Maverick се използват от американските военни от 1972 година. Освен в САЩ тези ракети се намират на въоръжение в още 32 страни. За целия период на експлоатация са били произведени 69 хиляди ракети, шест хиляди от които са били използвани по време на бойни действия. Точността на попадение на ракетите в цел е 93 процента.

Далечината на стрелба на ракетите Maverick е до 28 километра, а скоростта на полета – до 1150 километра в час. Теглото на една AGM-65 е от 210 до 300 килограма в зависимост от типа на ракетата и теглото на бойната глава. – Още ракети

 
04.02.2010, 12:05

Икономическата криза не засяга военната промишленост

Световната икономическа криза практически не е засегнала сферата на разходите за отбрана, тъй като страните в света като цяло не са съкратили инвестициите за въоръжаване, в т.ч. за покупка на военна техника и финансиране на военни операции. Това се казва в доклада „Военен баланс – 2010 г.“ на лондонския Международен институт за стратегически изследвания, съобщава ИТАРАСС.

В доклада се отбелязва, че за периода от 2006 г. до 2008 г. световният годишен бюджет за отбрана е нараснал от 1,3 трлн. долара на 1,55 трлн. долара и по предварителни данни има известен ръст и през 2009 г., макар и по-малък от прогнозирания заради нестабилността на американския долар.

Експертите от лондонския институт отбелязват, че „икономическата криза не е оказала въздействие на разходите за отбрана през последните 18 месеца“.

Според направените анализи от Международния институт за стратегически изследвания средствата за военни разходи през последните години практически не са се изменили като дял от световния брутен вътрешен продукт (БВП). Например за 2008 г. този показател е 2,56%, а през 2004 г., военните разходи в света са били 2,6% от световния БВП.

В доклада се отбелязва, че водещите във военно отношение в света държави са запазили нивото на военните си разходи и дори малко са ги увеличили, независимо от икономическите си проблеми. Изключение засега прави само Русия, която, по оценките в доклада, има леко съкращение на военните си разходи. Още военни фирми

 
04.02.2010, 10:54

Министерството на отбраната на Афганистан съобщи, че 10% от армията ще се състои от жени

Министерството на отбраната на Афганистан планира да увеличи числеността на въоръжените сили на страната за сметка на жени, които трябва да съставят 10% от личния състав на армията, предаде РИА Новости. Това съобщи представителят на афганистанските въоръжени сили генерал Захир Азими. Планира се жени на възраст между 18 и 35 години, имащи средно образование, да преминат шестмесечни курсове за професионално обучение. Офицери и военнослужещи жени ще служат в щабове, болници и части за тилово обезпечение. По време на военните курсове жените ще получават стипендия в размер на 5000 афгана (малко над 100 долара). Министерството на отбраната на Афганистан планира след две години числеността на личния състав на афганистанската наемна армия да достигне 171 хиляди души, допълва агенцията. Още за Афганистан

 
04.02.2010, 10:18

Шефът на Пентагона иска да върне обратните в армията

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс обяви, че започва преразглеждане на спорната политика "скрито-покрито" (буквално "не питай, не казвай"), която позволява на хомосексуалисти да служат във въоръжените сили, стига да не разкриват сексуалната си ориентация, предаде ДПА. Президентът Барак Обама се стреми да промени политиката по отношение на гейовете в армията, която се базира на закон от 1993 г., довел до уволняването на над 10 000 хомосексуалисти. Гейтс обяви, че ще състави работна комисия, която да преразгледа политиката на армията към гейовете и да представи окончателния си доклад до края на годината с цел да се сложи край на сега действащия принцип "скрито-покрито". /Монитор/

 
04.02.2010, 10:15

Орязват висшите военни на Острова

Британското правителство предложи да се съкрати броят на висшия офицерски състав в армията и да се въведе нов пост в командването. Целта е оптимизация на разходите. Съкращенията ще засегнат всички части на армията. Според статистиката през последните години въпреки съкращенията във въоръжените сили броят на офицерите продължавал да расте. Така в момента на острова има 47 т.нар. тризвездни генерали - генерал-лейтенанти, вицеадмирали и маршали на авиацията. Годишно те печелят по 6,8 милиона лири. Според изследването от 2008 г. в британската кралска военно-морска флота броят на висшите офицерите надвишава количеството на действащите кораби. Според шефа на сухопътните войски - генерал сър Дейвид Ричардс, основното финансиране трябва да бъде за армията, а шефът на флотата - адмирал сър Марк Станхоуп, заяви, че Великобритания трябва да остане водеща морска държава. /Монитор/

 
04.02.2010, 10:07

Албания купува френски хеликоптери

Комисия на албанския парламент одобри споразумението, подписано от правителството в Тирана с френската компания "Еврокоптер" за покупката на пет военни хеликоптери. Споразумението на стойност 78,6 млн. евро бе подписано миналия месец. Хеликоптерите AS 532 AL Cougar ще бъдат предадени на Албания в следващите три-четири години от "Еврокоптер", която е дъщерна на Airbus EAD. – Още вертолети

 
04.02.2010, 09:48

Корабът-музей „Дръзки се нуждае от спешен ремонт

Военноморският музей апелира за събирането на средства за спасяването на паметника на културата. Досегашните усилия и очаквания да се получат някакви средства от военния бюджет за належащия авариен ремонт на кораба-музей „Дръзки” се оказаха безрезултатни по понятни причини. При тази оскъдица Министерството на отбраната трудно може да разпредели минималните си средства така, че да останат и за такива нужди. От друга страна легендарният торпедоносец е вече в такова състояние, че по-нататъшното бездействие може да доведе до повреди и поражения върху корпуса и оборудването му, които са невъзстановими.....  Прочети още

 
 
 
03.02.2010, 23:52

Американски военен хеликоптер се разби в Германия

При катастрофата на американския военен хеликоптер "Блек Хоук" вчера са загинали и тримата души на борда. Това заяви говорител на силите на САЩ в Европа. Военният хeликоптер се разби в гориста местност близо до магистрала южно от Франкфурт на Майн във федерална провинция Хесен. Засега не е ясно каква е причината за катастрофата. Води се разследване. През последните дни в цяла Германия вали обилен сняг. Хеликоптерите "Блек Хоук" са предназначени за въздушни нападения и други военни операции и са пригодени за транспорт до 11 военнослужещи. Щабът на американските сухопътни сили в Европа е в Хайделберг, а в Рамщайн има американска военновъздушна база. Говорителят на силита на САЩ в Европа не изнесе повече информация. /DW/

 
03.02.2010, 20:46

Northrop Grumman намери купувачи на новия радар за изтребителите F-16

Американската компания Northrop Grumman е сключила контракт с две страни за продажба на лиценз, в рамките на който ще се извършва замяна на действащите радари на изтребителите F-16 с нови радиолокационни системи с активна фазирана антенна решетка (АФАР) SABR. Това е заявил за Defense News ръководителят на отдела за развитие на бизнеса на Northrop Grumman Дейв Силвиа (Dave Silvia) по време на авиационното шоу в Сингапур Singapore Airshow 2010.

Кои страни са решили да закупят нови радари за F-16, Силвиа не е уточнил, но е отбелязал, че са от различни региони. Според условията на сделката, Norhtrop Grumman трябва да извърши техническа презентация и консултации с купувачите. В момента по света има около две хиляди изтребителя F-16, пригодни за модернизиране с радиолокационни системи SABR.

На 27 януари 2010 година стана известно, че Northrop Grumman е провел серия успешни демонстративни изпитания на новата радиолокационна система SABR.

Изпитанията са били проведени в авиобазата Едвардс. Радиолокационната система на Northrop Grumman е била проверявана в режим „засичане” и съпровождане на въздушни и наземни цели, а също и в режим картографиране. За разлика от импулсно-доплеровите радари AN/APG-66, монтирани на F-16 и някои други самолети, SABR е способен да открива цели на по-голямо разстояние, да дава информация с по-добра разрешаваща способност, а също и леко да се превключва между режимите "въздух-въздух" и "въздух-повърхност".

Новата радиолокационна система се е разработвала по такъв начин, че да може да се монтира на самолетите без да бъдат правени съществени изменения в съществуващите системи за електрозахранване и охлаждане.

 
03.02.2010, 20:16

Индия ще проведе изпитания на собствен летящ радар през 2012 година

Системата за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОиУ), разработвана от индийската компания Centre of Airborne Systems (CABS), ще бъде изпитана през 2012 година на базата на бразилския самолет EMB-145, съобщава Deccan Herald. Очаква се модифицирания EMB-145 без радиолокационния блок да извърши първият си полет в края на 2010 година и да бъде предаден на Индия през 2011 година.

През 2008 година между Индия и Бразилия беше сключен контракт за доставка на индийските ВВС на три самолета EMB-145. Тези машини ще бъдат модифицирани по такъв начин, че на тях да могат да бъдат монтирани индийските системи за ДРЛОиУ.

Техническите подробности на индийската радиолокационна система не са известни.

 
03.02.2010, 10:43

Срокът на турските военни части, изпратени в Аденския залив за борба с пиратството, бе удължен с 1 година

С една година беше удължен срокът на турските военни части, които бяха изпратени в Аденския залив за борба с пиратството, морското разбойничество и въоръжените грабежи в сомалийски води, пише турският вестник „Сабах”. Турските части ще изпълняват мисията си до 10 февруари 2011 година. Резолюцията беше приета с гласовете на Партията на справедливостта и развитието, Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото движение. Против гласуваха депутатите от Партията на мира и демокрацията. /ИА „Фокус”/

 
03.02.2010, 10:17

Руският „Прогрес” лети към МКС

От космодрума „Байконур" стартира руският кораб „Прогрес" към международната космическа станция. След две денонощия той ще докара на станцията вода, храни, гориво, оборудване за експерименти и пратки за космонавтите от семействата. Освен това, на борда на кораба се намира втората мини-оранжерия „Лада", която ще даде възможност за провеждане на експеримент по изследване на промените в биомасата на растения. На станцията сега са руснаците Максим Сураев и Олег Котов, американците Джефри Уилиамс и Тимъти Кримър, и японецът Соити Ногучи. – Още космически апарати

 
03.02.2010, 09:55

Новите двигатели за F-16 ще струват на Египет 150 милиона долара

Военновъздушните сили на Египет са сключили с американската компания Pratt & Whitney контракт за доставката на усъвършенствани двигатели F100-PW-229-EEP за изтребителите F-16, съобщава DefPro. Сделката се оценява на 150 милиона долара. Новите двигатели Египет ще получи през периода 2011-2012 година.

Двигателите F100-PW-229-EEP се явяват модернизирана версия на F100-PW-229, монтирани в момента в повечето изтребители F-15 и F-16. В модернизираните двигатели на Pratt & Whitney се използват повече устойчиви на износване материали, нови компресори и система за охлаждане, а също и съвременна електронна система за управление.

Голяма част от технологиите, приложени от Pratt & Whitney в двигателите F100-PW-229-EEP, се използват и в двигателите F119 и F135 за изтребителите от пето поколение F-22 Raptor и F-35 Lightning II. Новите технологии позволяват увеличаване на междуремонтния ресурс на новите двигатели до шест хиляди часа, при четири хиляди часа за старата версия на F100. Според данни на Pratt & Whitney, разходите за обслужване на новите силови установки на F-15 и F-16 се съкращават с 30 процента. – Още авиационни двигатели

 
03.02.2010, 08:43

Експертна група на НАТО ще води разговори в Москва

Експертната група, която работи по новата стратегическа концепция на НАТО, ще посети Москва на 10 февруари, за да се запознае със становището на Русия. Това заяви говорителят на Алианса Джеймс Апатурай. Групата от 12 експерти ще се срещне в Москва с руски политици и членове на гражданското общество, за да се запознае с мнението на Русия за новата концепция, заяви Апатурай на пресконференция в руската столица. Той уточни, че никога досега при изготвянето на свой документ алиансът не е вземал становището на партньор, който не е неин член. "Надявам се Русия да вижда, че НАТО е отворена организация", добави Джеймс Апатурай. Групата от 12 експерти е натоварена да изготви новата стратегическа концепция, в която ще се определят мисиите на НАТО. Тя бе сформирана през август 2009 година и се ръководи от бившия държавен секретар на САЩ Мадлийн Олбрайт. /DW/

 
03.02.2010, 08:37

Подводният ракетоносец „Ню Мексико” (SSN 779) влиза в строя на 27 март

Три дни преди началото на 2010 г. ВМС на САЩ получиха шестата (от общо 10 единици) атомна стратегическа подводница от клас „Виржиния”, в чест на 47-ия американски щат наречена „Ню Мексико” (SSN 779), която на 27 март ще бъде официално включена в бойния състав на Военноморска база Норфолк. Първата подводница, която носи името на класа, е предадена през 2004 г., след нея – „Тексас”(2006), „Хавай”(2007), „Северна Каролина”(2008) и „Ню Хемпшир”(2008). Строителството на „Ню Мексико” трябваше да приключи през август 2009 г., но проблеми по торпедното оръжие забавят предаването на подводницата. Въпреки това тя е построена за рекордните за проекта 70 месеца, 4 месеца преди договорения срок. В процес на строителство са „Мисури”, „Калифорния”, „Мисисипи” и „Минесота”. Единадесетата подводница ще се нарича „Северна Дакота”, ще бъде заложена през 2011 г. и ще бъде челна от общо 8 единици, които трябва да бъдат предадени до 2019 г. след 60-месечен производствен цикъл. Заедно с тези 18, в перспектива ВМС на САЩ трябва да имат общо 30 подводни стратегически ракетоносеца, създадени през 21-ви век.

Договорът за строителството на „Ню Мексико” е спечелен на 14 август 2003 г. от Northrop Grumman в партньорство с General Dynamics Electric Boat. То започва през януари 2004 г. паралелно в 3 щата, изисква 14 милиона човекочаса, включва 4000 доставчици и струва 2,7 млрд. долара. Килът е заложен на 12 април 2008 г., през май за завършени всички заварки по корпуса, на 13 декември с. г. е церемонията по кръщаването, след което SSN 779 е на вода. В последните месеци на 2009 г. са ходовите изпитания, на 29 декември субмарината е предадена на ВМС. Проектната продължителност на експлоатацията й е 33 години.

„Ню Мексико” е дълга 115 м, висока 10 м, има водоизместимост 7700 т, скорост 25 възла, автономност 100 денонощия, 12 шахти с ракети BGM 109 Tomahawk, торпеда MK-48, задвижва се от електроенергия, произвеждана от ядрен реактор S9G . Командир на подводницата ще бъде капитан II ранг Марк Прокопиъс, а изпълнителен офицер - капитан III ранг Стенли Стюарт. В екипажа има 15 офицери и 18 старшини. Девизът му е „Defendemos nuestra tierra”, което в превод от езика на испанските прадеди означава „Защитаваме страната си”. Гербът на подводницата е дело на абитуриентката Емили Сена от колежа „Свети Пий X” в Албукърки, спечелила конкурса с над 180 предложения. /pan.bg/

 
 
 
02.02.2010, 20:36

ВВС на Индия са поръчали 750 зенитни ракети Akash

Военновъздушните сили на Индия са поръчали на националната компания Bharat Electronics 750 зенитни ракети Akash, съобщава The Times of India. Стойността на контракта е 42,79 милиарда рупии (925 милиона долара). Според плановете на ВВС, тези ракети ще бъдат разпределени равномерно между шест дивизиона.

Този контракт с Bharat Electronics се явява допълнение към вече поръчаните на компанията 250 зенитни ракети Akash. Предната покупка струваше на ВВС на Индия 12,21 милиарда рупии.

През март 2009 година индийските ВВС поръчаха на компанията Tata Power 16 зенитноракетни комплекса Akash, стойността на които е 36,4 милиона долара. Едновременно с това се появи информация, че ВВС на Индия планират в близките 20 години да закупят до три хиляди ракети Akash, като не се изключва възможността за покупка и на чужди ЗРК.

ЗРК Akash е способен да съпровожда до 64 цели едновременно и да насочва до 12 ракети по цели на височина до 18 километра и далечина до 25 километра. РЛС на комплекса е способна да води наблюдение в радиус от 60 километра.

Теглото на една ракета Akash е около 700 килограма. Тя може да носи до 60 килограма боен товар, като бойната глава може да бъде както конвенциална, така и ядрена.

В разработката на Akash са взели участие около сто държавни и частни индийски предприятия. Програмата за разработка на този ЗРК се оценява на 500 милиона долара. Решението за серийното производство на Akash бе взето през 2007 година. – Още индийски ЗРК

 
02.02.2009, 17:28

Форум по забраната върху ядреното оръжие

В Париж се откри международния форум „Глобал зеро" за пълно ядрено разоръжаване. В него участват близо 200 политически и обществени лидери, изследователи и дипломати. Инициатори на движението „Глобал зеро" призовават световната общност към сключване на споразумение, което да предвижда пълно ликвидиране на ядреното оръжие към 2030 година. В послание до участниците в срещата на високо равнище президентът на Русия Дмитрий Медведев потвърди, че Москва ще прави всичко необходимо за успех на преговорите със САЩ по новия договор за стратегическите настъпателни оръжия.

 
02.02.2010, 12:42

Първи изпитания за новия военно-транспортен самолет на Япония

Новият военно-транспортен самолет на Япония Kawasaki XC-2(C-X) извърши успешно първия си летателен полет.

Официалната информация излезе от концерна "Кавазаки хеви индъстрис".

Разработката за японските ВВС е от няколко години, като още през 2007 г. полетя в небето, но полетът бе забранен за японските медии. След това по самолета са отстранени редица проблеми.

Самолетът ще замести С-1, който има скромни характеристики. Концернът ще продължи с испитанията до март т.г. и ако всичко е успешно ще го предаде на японските ВВС. /pan.bg/ - видео

 
02.02.2010, 10:53

Индия ще получи атомната подводница "Нерпа" до края на юни 2010 година

Руската атомна подводница К-152 "Нерпа", проект 971У "Щука-Б", ще бъде предадена на ВМС на Индия до края на юни 2010 година, съобщава агенция PTI. Индия получава руската АП в аренда за десет години. Подводницата ще бъде използвана от военноморските сили на страната за обучение на личния състав, който в бъдеще ще служи на индийските атомни подводници.

В началото на декември 2009 година бе съобщено, че първата индийска атомна подводница Arihant ще бъде напълно готова и ще постъпи на въоръжение във ВМС на страната в близките две години. Arihant бе спусната на вода на 26 юли 2009 година. В основата на индийската АП е залегнала съветска разработка на подводница проект 670 "Скат".

Предполага се, че водоизместимостта на индийската АП ще бъде около шест хиляди тона. Дължината на корпуса на Arihant е 110 метра. Въоръжението и ще включва шест 533 мм торпедни установки, а също и 12 балистични ракети K-15 Sagarika.

В състава на индийските ВМС подводницата ще носи името "Чакра".

 
02.02.2010, 10:18

67 години от победата в Сталинградската битка

В Русия се чества годишнина от победата на съветските войски  в Сталинградската битка. Преди 67 години, на 2-ри февруари 1943, тя завърши с пълен разгром на германско-фашистките окупатори. Според историци, Сталинградската битка в течение на 200 дни и нощи е най-продължителната и напрегната във Втората световна война. Освобождаването на Сталинград положи начало на прелома в бойните действия. По време на сражението фашистите загубиха близо 1,5 милиона души убити, ранени и пленени. Празнични мероприятия и срещи с ветерани се провеждат във всички градове на Русия.

 
02.02.2010, 09:50

САЩ канят Русия към диалог по ПРО

САЩ разчитат, че Русия ще се присъедини към диалога по ПРО, заяви заместник министърът на отбраната Мишел Флорной. Тя отбеляза, че Русия притежава редица радари и други системи, които биха били много полезни в сътрудничество по гарантиране на безопасността в Европа. Същото се казва и в прегледа на американските програми по ПРО. Подобен документ е подготвен за първи път от Пентагона. В него специално се подчертава, че Москва и Вашингтон се трудят върху въпросите на взаимното предварително предупреждение за ракетни изстрелвания и възможното техническо и оперативни сътрудничество.

 
02.02.2010, 09:44

Пентагонът съобщава, че Иран е разработил балистични ракети

В разпространено резюме на американската противоракетна отбрана Пентагонът предупреждава, че Иран е разработил балистични ракети, способни да поразят цели в Близкия изток и Източна Европа. Иран представлява сериозна заплаха за интересите на САЩ в региона и американските съюзници, се посочва в документа. Според източници от Пентагона разработените от Иран ракети могат да нанесат удари по американски войски, съюзници и партньори на САЩ в Близкия изток и Източна Европа. Освен Иран, Сирия също е заплаха за региона, тъй като разполага с няколкостотин ракети "Скъд" и балистични ракети с малък обсег на действие "СС-21". Според Пентагона сирийските ракети могат да достигнат до голяма част от територията на Израел, Ирак, Йордания и Турция. /DW/

 
02.02.2010, 09:41

Има проблеми със създаването на изтребителя F-35, съобщи Пентагонът

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс уволни генерал от военноморския флот, който отговаряше за реализацията на проекта за строителство на изтребителя от пето поколение F-35 на стойност 45 милиарда долара, предаде Би Би Си.

Гейтс заяви, че в програмата за създаването на самолета е имало многобройни проблеми. Освен това при реализацията й не са постигнати предварително определените показатели. Във връзка с това Гейтс обяви, че в рамките на финансирането на проекта Пентагонът преустановява изплащането на 600 милиона долара на компанията „Локхийд Мартин”, която се занимава със създаването на изтребителя. – Още за F-35

 
 
 
01.02.2010, 23:31

Полша ще закупи безпилотни разузнавателни самолети от Израел

Полското министерство на отбраната ще закупи безпилотни разузнавателни самолети, стойността на договора е 89 милиона злоти (около 32 милиона долара), съобщи днес полският министър на отбраната Богдан Клих, цитиран от РИА Новости.

По неговите думи доставчик на летателните апарати ще е фирмата „Аеронаутикс” (Израел). Полската армия ще получи два комплекта безпилотни летателни апарата със среден радиус на действие. „Единият комплект ще бъде доставен в Афганистан за полския военен контингент, а вторият ще остане в Полша за обучение на личния състав”, уточни Клих.

Министърът допълни, че до края на седмицата страната планира да подпише договор за закупуването на пет хеликоптера Ми-17, които също така ще подсилят полския военен контингент в Афганистан. /ИА „Фокус”/

 
01.02.2010, 21:21

Либия се интересува от Як-130

След като Русия и Либия подписаха договор на стойност 1,3 млрд.евро се разбра, че африканската страна се интересува от новите руски самолети Як-130.

Контрактът бе подписан на 29 януари т.т. Тогава министър предстедателя на Русия Путин се срещна с либийския министър на отбраната Джабер.

Договорът е засекретен, но стана ясно че Либия ще закупи изтребители Су-35.

Още миналата година стана ясно, че руски специалисти ще модернизират либийските танкове Т-72 - общо 145 танка. Бе подписан договор и за покупката на 48 нови Т-90. /pan.bg/

 
01.02.2010, 20:05

Започна работа спътник на ГЛОНАСС

Въведен е в експлоатация последният от трите спътника ГЛОНАСС, изстреляни през декември. Сега руската система за глобално позициониране се състои от 22 спътника, 18 от които се използват по предназначение. Навигационният сигнал може непрекъснато да се приема по цялата територия на Русия. Тази година се планират още три изстрелвания с по три спътника във всяко. Първото ще се състои в края на февруари. Още за ГЛОНАСС

 
01.02.2010, 20:02

Съвместен анализ на Русия и НАТО

Русия и НАТО започнаха съвместна програма за анализ на общите заплахи за безопасността през 21-ви век - заяви в интервю Генералният секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен. Той отбеляза, че е имало вече две срещи на Съвета "Русия-НАТО" по тази тематика и работата ще продължи през близките седмици. „Тази дейност се развива много успешно" каза Генералният секретар. Според постоянния представител на Русия при НАТО Дмитрий Рогозин, съвместният анализ следва да демонстрира съвпадането на тези общи заплахи за Русия и Северноатлантическия алианс, а значи и неизбежността от сътрудничество за тяхното отразяване.

 
01.02.2010, 19:52

Новата военна доктрина на Русия ще бъде утвърдена в най-скоро време

Новата военна доктрина на Русия вече е приета на оперативно съвещание и в най-скоро време президентът на Русия Дмитрий Медведев ще я утвърди, съобщи днес секретарят на Съвета за безопасност на РФ Николай Патрушев при посещението си в Делхи, предаде РИА Новости.

„Доктрината практически е приета и в най-скоро време ще бъде подписан указ, който ще я обяви. Този документ ще бъде открит”, заяви Патрущев.

„Няма никакви забавяния, освен бюрократични. Никой не бърза с приемането на тази военна доктрина именно с указ. Тя вече е приета на оперативно заседание”, допълни той.

 
01.02.2010, 17:50

ВМС на САЩ увеличават поръчката за високоскоростни кораби

ВМС на САЩ увеличават количеството на високоскоростни кораби от проект JHSV на австралийската компания Austal от 10 на 12 единици, съобщава днес DefenceTalk. За двата допълнителни съда американските моряци ще трябва да заплатят още 225 милиона австралийски долара над сумата за контракта, определен на 1,8 милиарда австралийски долара.

Военното ведомство на САЩ вече е финансирало покупката на необходимите за строителството на два съда материали, в т.ч. водометните устройства, дизеловите двигатели и редуктори.

Контракта за доставката на десет съда от проект JHSV бе сключен с компанията Austal през ноември 2008 година. Очаква се, че поръчката ще бъде изпълнена до 2013 година. Строителството на първият кораб започна в корабостроителница в Алабама през декември 2009 година. Пет от корабите са предназначени за флота, а другите пет – за сухопътните войски на САЩ.

Корабите от проект JHSV могат да превозват хора и товари с общо тегло до 700 тона на разстояние до 2100 километра, като при максимално натоварване развиват скорост над 35 възла. Дължината на палубата на високоскоростните съдове е 103 метра.

В момента в корабостроителницата в Алабама Austal строи и боен кораб за близката морска зона (Littoral Combat Ship, LCS) за ВМС на САЩ.

 
01.02.2010, 17:07

Обама иска допълнително 33 млрд. долара заради увеличаването на американския контингент в Афганистан

Президентът на САЩ Барак Обама ще поиска от Конгреса допълнително 33 милиарда долара през текущата фискална година, за да се финансира увеличаването на американския военен контингент в Афганистан, предаде агенция  Ройтерс, позовавайки се на съобщение на Белия дом.

През декември Обама обяви, че САЩ ще изпратят в Афганистан още 30 000 военнослужещи. По-рано за мисиите в Афганистан и Ирак Конгресът одобри отпускането на 130 милиарда долара.

 
01.02.2010, 12:37

Президентът ще наложи вето върху Закона за отбраната и Закона за събранията, митингите и манифестациите

Президентът ще наложи вето върху Закона за отбраната и Закона за събранията, митингите и манифестациите. Това стана ясно след среща на държавния глава Георги Първанов с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Президентът Георги Първанов каза, че възразява срещу ограничените права на държавния глава като върховен главнокомандващ на армията и по-специално релацията с началника на армията. Той посочи още, че държи изплащането на обезщетенията на освободените военнослужещи да бъде реализирано особено в период на икономическа криза.

 
01.02.2010, 09:41

САЩ са провели неуспешни изпитания за система за прихващане на ракети

С неуспех е завършило изпитанието на нова система за прихващане на ракети в САЩ, съобщава агенция Интерфакс, цитирайки информация от американската военна база Вандерберг.

Изстрелването на мишената е осъществено успешно от Маршаловите острови в Тихия океан. Ракетата-прихващач също е била изстреляна успешно от базата Вандерберг в американския щат Калифорния, но радарът с морско базиране за локализиране на мишената е дал дефект, проваляйки изпитанието. Още за американската ПРО

 
01.02.2010, 08:20

ТУСАШ поднови договора с Дженеръл Електрик

Турската компания ТУСАШ, която от 25 години е партньор на „Дженеръл Електрик”, удължи договора си за срок от 25 години.

С този договор бе предприета важна стъпка за започването на производство на самолетен двигател с напълно местни ресурси.

ТУСАШ, която бе създадена през 1985 година за тестване на бойните самолети F-16 и за производството на части на тези самолети в рамките на 25 години, се превърна в крупна компания конкурираща се със света.

 
01.02.2010, 08:10

САЩ обяви официално продажбата на оръжия за Тайван

По съобщение на агенция Синхуа, американското правителство е пренебрегнало сериозните разговори с Китай, и на 29 януари информира Конгреса за новия план за продажба на американски оръжия на Тайван.

Според публикувана в уебсайта на Министерството на отбраната на САЩ информация, военните съоръжения които ще продадат на Тайван включват военни хеликоптери от типа "Блек Хоук", противоракетна система "Патриот-3" и военни кораби-миночистачи, на стойност 6,4 милиарда щатски долара.

Същия ден, заместник-министърът на външните работи на Китай Хъ Яфей е провел сериозни разговори с американския посланик в Китай Хон Бопей по решението на американското правителство.

 
 
 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

Още военна информация

 




{START_COUNTER}