Военна информация

Архив - от 16 дo 29 февруари 2012 година

 

 
Военновъздушните сили на САЩ са готови да нанесат удар по ядрените обекти на Иран
29.02.2012, 23:22

ЛогоВоенновъздушните сили на САЩ са готови да нанесат удар по ядрените обекти на Иран е случай, че дипломатическите усилия, които са насочени към укротяване на ядрените амбиции на Техеран, се окажат безрезултатни. Това заяви днес пред журналисти началник щаба на Военновъздушните сили на САЩ генерал Нортън Шварц, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По неговите думи, Пентагонът разполага с достатъчно количество мощни авио бомби, способни да разрушат подземни убежища и други укрепени обекти, а работата по модернизирането на подобни боеприпаси продължава.

/ИА „Фокус”/

 
Практическо занятие в морската вертолетна авиобаза
29.02.2012, 22:05

На 29 февруари част от двудневния сбор на командира на ВМС контраадмирал Румен Николов премина на летище „Чайка”. В хангара два от трите вертолета „Пантер” бяха оборудвани в различни варианти за мисията търсене и спасяване на море. Пред основния команден състав на флота, представители на местната власт, на взаимодействащи държавни институции и на медии командирът на Морската вертолетна авиобаза подполковник Милен Хинтоларски разясни историята, използването по света, тактико-техническите характеристики и задачите на най-модерната машина на фирмата производител. Той направи акцент върху морското търсене и спасяване, а и в отговор на журналистически въпроси картината му бе изяснена в основните й рамки.

Стотина вертолети „Пантер” са основен летателен флот на Бреговата охрана на САЩ от 1985 г. насам, в това число и в района на Аляска. Температурният диапазон на използването им е от минус 40 до плюс 50 градуса. Машината може да спасява от 3 до 5 души като на борда си има двама пилоти, оператор на лебедката, плувец спасител и медицинско лице. Радиусът на действие от 150 – до 180 (с допълнителен резервоар) морски мили с работа в района 30 минути и резерв 30 минути и продължителност на полета 3 часа и 45 минути (4 часа и 30 минути с допълнителен резервоар) напълно покрива отговорната зона на страната ни по международните конвенции. В хода на досегашната подготовка в авиобазата са обучени шестима пилоти и трима оператори на лебедката........ Прочети още

 
Баку поиска от Москва 40 пъти по-голяма цена за арендата на радара в Габала
29.02.2012, 21:14

Габалинската РЛСПреговорите между Русия и Азербайджан за продължаване на арендата на Габалинския радар са навлезли в безизходица, съобщи „Коммерсантъ”. Баку иска цената на арендата да бъде увеличена над 40 пъти – от досегашните 7 милиона долара на 300 милиона и отказва да отстъпи.

На свой ред Москва отказва да плати тази сума като необоснована и ако Азербайджан продължава да упорства, стратегическата радиолокационна станция (РЛС) ще бъде напусната.

Тази година изтича десетгодишният срок на споразумението между Русия и Азербайджан за използването на РЛС. Договореност по въпроса била постигната още миналата година, обаче финансовите апетити на Баку са нараствали прогресивно – отначало са искани 15, после 150 и накрая 300 милиона долара. Това е довело до спиране на преговорите.

Съществува и версия, че Азербайджан иска да отмъсти на Русия за нейната позиция по отношение на статута на Каспийско море, който не е определен и досега.

РЛС в Габала е застъпила в бойно дежурство през 1985 година. Тя позволява да се решават всички задачи по откриване на изстреляни ракети от южно направление на разстояние до 6 хиляди километра. Станцията е в състояние да засича стартовете на балистични и крилати ракети, да изчислява траекториите им и да определя времето за долитането им до целта.

/БЛИЦ/

 
ВМС на САЩ са сключили контракт за строителство на нов есминец
29.02.2012, 20:34

Есминец DDG-67 "Коул" тип "Арли Берк" (Фото от сайта fas.org)Американските ВМС са сключили с компанията General Dynamics Bath Iron Works контракт на стойност 663 милиона долара за строителство на поредния есминец тип "Арли Берк", съобщава пресслужбата на компанията.

Строителството на есминеца под номер DDG-116 е било предвидено в опция към контракт на ВМС, сключен през есента на 2011 година.

В момента в корабостроителницата Huntington Ingalls се строят есминците DDG-114 и DDG-115.

DDG-116 ще стане 66-ят пореден кораб по проект "Арли Берк". Първоначално командването на ВМС на САЩ планираше да ограничи числеността на есминците от този тип на 62 единици. През 2008 година обаче е било взето решение за разширяване на строителната програма на есминците проект "Арли Берк" до 75 кораба.

Последният есминец клас "Арли Берк", DDG-111 "Спруенс", беше приет на въоръжение от американските ВМС на 1 октомври 2011 година. – Още за "Арли Берк”

 
Ще припомнят участието на железопътните войски в Балканските войни
29.02.2012, 20:07

Над 100 членове и гости се включиха в дискусията по време на годишното отчетно събрание на Клуба на СОСЗР от ВМТ и ВТУ – София. Докладът бе изнесен от председателя на клуба полковник от запаса Кирил Парапанов. Изказващите се споделиха виждания за работата на клубния съвет и дружествата, отправиха критики по някои нерешени въпроси, направиха и препоръки за дейността през тази година.

Имаше аргументи в полза на възстановяването на наборната служба под една или друга форма паралелно с професионалната армия, както и за въвеждане на военно обучение в училищата. Отбелязана бе необходимостта от по-редовна информация от Столичния съвет на СОСЗР. Обсъдени бяха проблемите по поддържането на военните паметници. Изразено бе желание за провеждане на кръгла маса, посветена на 100-годишнината от Балканските войни с акцент върху участието на железопътните войски. Прието бе решението генерал-майор Георги Кехайов – бивш командир на железопътна бригада, заместник - началник на ВМТ, строител на стотици километри ж.п. линии, тунели и други, да бъде патрон на клуба. Събранието препоръча на клубния съвет да поръча знаме, съгласно изискванията на Устава на СОСЗР.

/Otbrana.alle.bg/

 
Словашките ВВС анализираха изминалата година
29.02.2012, 19:57

МиГ-29 на словашките ВВСНа 22 февруари в словашкия град Зволен се проведе Асамблея на ВВС, в която командването обобщи изпълнените задачи за 2012 г.

"Приоритетите и задачите, определени за изпълнение през 2011 г. бяха изпълнени на 100 % независимо от ограничените финансови ресурси на ВВС" - това бяха уводните думи на командващия словашките ВВС ген. Мартин Бабак.

Сред гостите на Асамблеята бяха началника на генералния щаб на въоръжените сили генерал майор Петър Войтек, комаднващия щаба за съвместно планиране бригаден генерал Любомир Свобода и началника на безопасността на полетите инспектор полковник Джон Салай.

Ген. Бабак заяви още: "Основните задачи на военновъздушните сили на отделните приоритети и основните задачи, определени за 2011 г.. в съответствие със Закона за нашите международни задължения, успяхме да осигурим сигурна защита на въздушното пространство в рамките на интегрирана система за противовъздушна отбрана на НАТО (NATINADS) и задачите, свързани с експлоатацията на въздушното търсене и спасяване. ВВС на Словакия участва в 2 вазжни мисии - UNFICYP, мироопазващата мисия в Кипър и в операцията на ИСАФ в Афганистан.

В същото време участвахме и в последиците от природни бедствия в цяла Словакия. Най-често използвахме хеликоптери, за да гасим големи горски пожари".

В своята реч ген. Войтек изтъкна, че през изминалата година са направени много подобрение в авиобаза Слиач, а през настоящата ще бъде подписан годишен договор с РСК МиГ за абонаментно обслужване на словашките МиГ-29.

/Pan.bg/

 
Балкански държави си помогнаха на ниво ВВС в спасителни операции
29.02.2012, 19:52

В периода от 13 до 17 февруари две балкански държави си помогнаха на ниво ВВС и спасителни операции.

Министерството на външните работи на Черна гора изпрати официално писмо до Министерството на отбраната на Гърция за оказване на помощ в спасителни операции предизвикани от силния снеговалеж.

На 13 февруари 2012 г. ВВС на Гърция изпраща спасителен хеликоптер Super Puma.

Екипажът на хеликоптера изпълнява следните спасителни операции:

   - спасяване на девет работници от водноелектрическа централа на язовир Пива, който прелива;

   - доставка на храни и материали в завод;

   - прехвърляне на повече от един тон храна и лекарства в град Цетине, който е блокиран от снега;

   - прехвърляне на черногорски войници от Подгорица в Колашин, за да помогнат на местното население;

   - прехвърлянето на болни и спешно нуждаещи се от съседни села до болницата в Подгорица.

На 17 февруари хеликоптерът се завръща в Гърция. Външно министерство на Черна гора изпраща специално благодарствено писмо до МО на Гърция и грамоти за екипажа участвал в спасителните операции.

/Pan.bg/

 
Военния бюджет на КНР ще се удвои до 2015 година
29.02.2012, 17:31

Според разчетите на американския аналитичен център IHS, отбранителния бюджет на Китай към 2015 година ще нарасне два пъти.

Според оценките на IHS, военния бюджет на КНР за 2011 година е 119,8 млрд долара, а през 2015 година той ще достигне до 238 млрд долара, т.е. ежегодния ръст ще е 18,75%.

През 2015 година военните разходи на КНР ща надхвърлят общо военните бюджети на 12 от най-големите страни в Азиатско-тихоокеанския регион, които ще бъдат около 232,5 млрд долара. Китайския военен бюджет ще надхвърли четири пъти японския, който се нарежда на второ място, съобщава IHS.

 
Нови изтребители за руските кораби
29.02.2012, 16:48

MiG-29KРуската самолетостроителна корпорация „МиГ” ще произведе партида корабни изтребители МиГ-29К/КУБ за руските Военноморски сили, съобщиха днес от корпорацията.

От 2013 до 2015 година корпорация „МиГ”ще предаде на ВМС на Русия 20 самолета МиГ-29К и 4 МиГ-29КУБ. Това ще стане реален принос в реализирането на дългосрочната програма за превъоръжаване на Въоръжените сили на Руската Федерация. Морската авиация ще получи съвременни бойни самолети, не отстъпващи на най-добрите чуждестранни аналози. – Още за МиГ-29К

 
Сертификация на контингент за изпълнение на мисия в Афганистан
29.02.2012, 16:41

От 29 февруари до 02 март 2012 г. на територията на ГУЦ «Анево» и военно формирование 34750 – Карлово ще се проведе ротно тактико-специално учение за сертифициране на  12 охранителна рота  за охрана на летище  Кандахар от състава на Българската армия,   определена за участие в състава на Международните сили  за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF). 

Темата на учението е «Действие на ротата при изпълнение на задачи по охрана на летище». Председател на комисията, която ще сертифицира готовността на ротата е подполовник Живко Тодоров от отдел «Операции и подготовка»  в Щаба по отбраната.

Командир на ротата е майор Митко Балтов, а национален командир на контингента - подполковник Георги Тодоров Гатев от военно формирование  34750 – Карлово.

/landforce.mod.bg/

 
Президентът Плевнелиев и министърът на отбраната Ангелов пристигнаха в Афганистан
29.02.2012, 16:40

Президентът Плевнелиев и министърът на отбраната Ангелов България може да строи болница в столицата на Афганистан - Кабул, а афганистанската страна има готовност да предостави мястото за нея. Това е станало ясно по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с президента на Ислямска република Афганистан Хамид Карзай. Държавният глава е на работно посещение в азиатската държава. Двамата са обсъдили възможностите за реализиране на двустранни бизнес инициативи, като строителството на болницата е една от идеите в тази посока. Президентът Росен Плевнелиев е посочил повишения интерес в последните месеци от страна на български фирми за развитие на бизнес контактите и търговско-икономическите отношения с Афганистан и е изразил готовност да съдейства за насърчаване на българските компании да работят по-активно с азиатската държава.

Президентите на България и Афганистан са обсъдили и приноса на българския контингент в Кабул и Кандахар за укрепването на сигурността в страната.

Темата с обучението на млади афганистански дипломати и студенти също е била засегната в време на разговорите. Афганистанската страна е проявила интерес към обучение на техни студенти в областта на медицината, архитектурата и всички инженерни области. От своя страна държавният глава е поел ангажимента президентската институция да съдейства за реализирането и развиването на тази идея. Президентът на Ислямска република Афганистан Хамид Карзай е приел поканата на президента Росен Плевнелиев да посети България в скоро време.

Ролята на НАТО и българския контингент в Афганистан е била основна тема по време на срещата на държавният глава с парламентарна делегация, водена от председателя на Долната камара на парламента на Ислямска република Афганистан Абдул Рауф Ибрахими. Росен Плевнелиев е потвърдил дългосрочния ангажимент към Афганистан в съответствие с приетата Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на България в ISAF/Международни сили за подпомагане на сигурността/. От афганистанска страна е била изразена благодарност за дейността на българския контингент. Същевременно представителите на парламента са изразили безпокойството си за съдбата на страната след 2014 г. В тази връзка разчитат НАТО да продължи да помага на Афганистан и след тази дата, за което разчитат и на подкрепата на България, за да не се провалят демократичните процеси и да се запази сигурността в района.

Президентът Росен Плевнелиев е посочил, че България добре разбира през какъв етап преминава Афганистан и е изразил готовност страната ни да помогне с опита си, натрупан в процеса на прехода. Афганистанската парламентарна делегация е посочила добрите си контакти с българския парламент и се надява те да продължат и на ниво групи за приятелство между двете държави.

По време на срещата е било обсъдено и сътрудничеството в областта на нелегалния трафик на наркотици и емигранти, както и състоянието на двустранната договорно-правна база.

Президентът Плевнелиев ще посети и българския контингент в Афганистан. Държавният глава е придружаван от министъра на отбраната Аню Ангелов.

/president.bg/

 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще инспектира българския военен контингент в Босна и Херцеговина
29.02.2012, 16:33

генерал Симеон Симеонов Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще инспектира утре, 1 март, българския военен контингент, участващ в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА”.

Целта на посещението е да бъде проверено качеството на изпълняваните от контингента задачи.

По време на инспекцията са предвидени срещи на началника на отбраната генерал Симеонов с Командващия EUFOR генерал-майор Робърт Бригер и с началника на Обединения щаб на армията на Босна и Херцеговина генерал-полковник Миладин Милойчич.

В състава на делегацията са включени командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев и заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите капитан І ранг Димитър Йорданов.

Българският контингент в EUFOR включва 109 военнослужещи в състава на охранителна рота, базирана в база „Бутмир” в Сараево.

/МО/

 
САЩ преразглежда покупката на Super Tucano
29.02.2012, 11:36

Super TucanoВВС на САЩ ще преразгледат избора на лекия щурмови самолет Super Tucano, след като вътрешния одит на ВВС е намерил редица несъответствия в конкурсната процедура и критериите на оценяване.

Конкретната причината за преразглеждането е, че вътрешния одит на ВВС са открили сериозни проблеми и слабости в конкурсната документация и методологията на оценяване, както и не достатъчни мотиви за някои решения на комисията. Паралелно с това е започнало и разследване за евентуални закононарушения.

Преразглеждането на процедурата става близо четири месеца след, като ВВС на САЩ избраха бразилския лек турбовитлов щурмови самолет A-29 Super Tucano в конкурса LAS, за доставка на 20 самолета за ВВС на Афганистан. Загубилият в конкурса бе американското предложение AT-6 Texan II.

Решението идва след, като в последните години ВВС на САЩ претърпяха няколко сериозни провала в конкурсни процедури, при които в последствие бяха откривани сериозни нарушения, с последвали обжалвания и прекратени договори

Междувременно загубилите конкурса HawkerBeechcraft започнаха съдебно дело срещу оригиналното решение  на ВВС. – Още за Super Tucano

/Аеро/

 
Установиха причината за разбиването на изтребителя Су-30МК2
29.02.2012, 11:25

Су-30Повреда в системата за управление на самолета е станала причина за аварията на Су-30МК2, който на 28 февруари се разби край град Комсомолск на Амур, съобщи „Интерфакс”.

По предварителна информация веднага след излитането се появили неизправности в системата за управление на изтребителя. „Самолетът се отдалечил от летището с голям страничен наклон” – разказал пред „Интерфакс” източник от руската авиационна промишленост. Изтребителят практически не се подчинявал на управлението и затова било невъзможно да бъде спасен.

Според агенция „Новости” с позоваване на Главно военно следствено управление при изпълнение на полет на максимална скорост на изтребителя се запалил десният двигател и екипажът получил команда да катапултира. Двамата летци-изпитатели оживели, но единият бил ранен. Командир на екипажа бил подполковник Валерий Кирилин, втори пилот – капитан Алексей Горшков.

Изтребителят Су-30МК2 се разби сутринта на 28 февруари на 130 километра североизточно от Комсомолск на Амур по време на изпитателен полет: екипажът трябвало да изпълни полет по определен маршрут и да развие максимална скорост.

Абсолютно новият самолет преминавал изпитания и бил предназначен за експорт за Виетнам по договор от 2010 година за 12 машини. Заводът-производител бил застраховал машината.

Преди това Су-30МК2 са продавани и на Китай, Венецуела, Уганда и Индонезия. Моделът „МК2” е най-модерният корабен вариант, изпълнил първия си полет през 2002 година.

Военната прокуратура вече е започнала разследване за нарушение на правилата за полетите или подготовката за тях по член на Наказателни кодекс, който предвижда до 7 години затвор. – Още за Су-30

/БЛИЦ/

 
В САЩ изпитват промишлен прототип на електромагнитно оръдие
29.02.2012, 11:20

Прототипът на релсотрона на BAE Systems в момент на стрелбаВМС на САЩ са започнали изпитания (видео) на промишлен прототип на електромагнитно оръдие (релсотрон), съобщи Defense News. Експериментите се правят в Центъра за разработка на надводно оръжие на ВМС в Далгрен, щат Вирджиния.

Изпитателните стрелби се извършват от оръдие на британската компания BAE Systems, което придава на снаряда енергия в края на дулото 32 мегаджаула.

През април в Далгрен ще пристигне втори промишлен прототип на релсотрон, създаден от General Atomics.

Релсотронът на BAE Systems вече извършил шест изстрела с метални балванки, чиято аеродинамична форма позволява бързо спиране – целта е да се провери самият релсотрон, а не далечината на стрелбата. В перспектива се планира да бъдат използвани други кинетични снаряди със значително по-малко челно съпротивление.

В началния етап далечината на релсотрона ще бъде 160 километра, но след това ще бъде увеличена до 354 километра.

Разработката на релсотрон за ВМС на САЩ се извършва в рамките на конкурс, чиято цел е създаване и производство на надеждно, високоточно и мощно електромагнитно оръжие, което да се използва на корабите. Отначало се планира да се използва на ескадрените миноносци тип „Зумвалд”, а след това и на други типове кораби от ВМС на САЩ. Очаква се да бъде прието на въоръжение през 2020-2025 година.

/БЛИЦ/

 
Хеликоптер на американската брегова охрана се разби, трима души са в неизвестност
29.02.2012, 11:10

MH-65 Dolphin Най-малко един човек е ранен, а трима души са в неизвестност, след като хеликоптер на американската брегова охрана се разби в южния щат Алабама. Хеликоптерът MH-65 Dolphin е превозвал четирима души и се е разбил в Мобилния залив, който е вътрешен на Мексиканския залив, предава АФП.

Раненият, чиято самоличност още не е ясна, е постъпил в болница.

Хеликоптери и самолети извършват интензивно издирване за тримата изчезнали. До момента не е ясна причината за катастрофата.

/ИА „Фокус”/

 
МО отчита 22 милиона икономии от заплати и двойно повече пари за обезщетения
29.02.2012, 11:05

През бюджетната 2011г. МО реализирало 22, 010 млн.лв. икономия от разходи за заплати и възнаграждения, в т.ч за задължителни осигурителни вноски. Това се посочва в отчета на министерството за изпълнение на бюджета през следващата година.  Уточнява се, че част от икономията за персонал, на основание ПМС № 312 от 18 ноември 2011г. на МС, е насочена за компенсиране доставката на хеликоптерите „Пантер”. От къде са дошли икономиите? Според документа те са в следствие на структурните промени в МО, отразени в Устройствения правилник, довели до редуциране на личния състав. Като резултат от съкращенията са нараснали  изплатените средства за обезщетения. Към края на годината те са били 43, 387.4 млн. лв.

От отчета става ясно още, че в резултат на извършваните корекции през годината в края на 2011 г. бюджетът за отбрана и бил 1,40 на сто от БВП при утвърден първоначално 1,34. Уточненият план за разход по  бюджета на МО за 2011г. възлиза на  1, 064 388.8 млрд. лв. С включени са приходи от 4, 030.2 млн. лв. и преходен остатък от бюджета за 2010 г. – 318.8 хил.лв. на ВВУ, бюджетът на МО e 1 068 737,8 хил.лв. Освен това са предоставени допълнително от Централния бюджет 24, 360 млн.лв. Те са отишли за погасяване на задължения по т. нар. руски дълг, лизингови вноски за покупко-продажба на жилища и лизингови вноски по доставка на фрегати от Кралство Белгия.

Проблем има със собствените приходи. За МО и висшите военни училища те са малко над 30 млн. лв, което е 57,57 на сто от планираното. Прави впечатление, че висшите военни училища са изпълнили на 100 процента тази задача. Изоставането е от страна на министерството.

/Otbrana.com/

 
Катастрофа с хеликоптер на ВВС на Гватемала
29.02.2012, 11:00

Хеликоптер Bell UH-1H Iroquois Хеликоптер Bell UH-1H Iroquois с рег. номер HL-190 на ВВС на Гватемала се е разбил в планински район, като всички намиращи се на борда 10 военнослужещи са загинали. Военните са били изпратени да окажат помощ на катастрофирал преди това граждански хеликоптер.

След като пострадалите пътници били транспортирани до болница, военният хеликоптер е отлетял към базата си в провинция Петен, когато е и станала катастрофата. Според местни източници метеорологичните условия в района са били изключително лоши.

/Pan.bg/

 
НАТО не планира операция срещу Сирия
29.02.2012, 07:22

Андерс Фог Расмусен Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен потвърди, че алиансът не планира операция срещу Сирия и няма да се откаже от запазване на военното си присъствие в Афганистан, независими от убийството на двамата американски инструктори, предаде РИА Новости.

„НАТО няма никакви намерения да нахлува в Сирия. Ние осъждаме случващото се там, но Алиансът реши, че по-доброто решение на проблема ще дойде само отвътре в региона”, каза Расмусен, който пристигна във Вашингтон за участие в семинар на НАТО.

Той призова да не се прави сравнение на ситуациите в Сирия и в Либия, където НАТО нанасяше въздушни удари по армията.

„В Либия имахме абсолютно ясен мандат от ООН и имахме подкрепата на няколко държави в региона. В случая със Сирия няма нищо такова”, поясни той.

/ИА „Фокус”/

 

 
ВВС на Германия снемат от въоръжение противокорабните ракети Kormoran 2
28.02.2012, 20:40

ракетa Kormoran 2Немския вестник "Kieler Hachrichten" съобщава, че до края на 2012 година от въоръжение на базиращата се край Кил авиобаза Ягел 51-ва разузнавателна ескадра „Immelmann“ (Aufklärungsgeschwaders 51 - AG 51), снабдена със самолети Tornado, ще бъдат снети противокорабните ракети Kormoran 2. Уточнява се, че до края на годината всички ракети Kormoran 2 ще бъдат утилизирани заради изтичане на срока за съхранение на твърдото гориво. По този начин, ВВС на ФРГ рязко ще съкратят своите противокорабни възможности, понеже самолетите Tornado на ескадрата AG 51 ще могат да използват за противокорабни удари само противорадиолокационни ракети AGM-88 HARM и свободнопадащи бомби. Покупка на нови противокорабни ракети за сега не се планира заради липса на средства.

Противокорабната ракета Kormoran 2 е разработена от групата Messerschmitt-Bölkow-Blohm (сега бившето и ракетно подразделение влиза в състава на обединението MBDA) през 1980-те години като модифициран вариант на ПКР AS.34 Kormoran 1.

През 1991-1996 години на авиацията на ВМС на ФРГ са били доставени 140 серийни ракети Kormoran 2, които са постъпили на въоръжение при самолетите Tornado на 2-ра морска ескадра (Marinefliegergeschwader 2 - MFG 2), базирана на летище Еггебек. През 2005 година MFG 2 е била разформирана, като задачите за борба с надводни цели са били възложени на разузнавателната ескадра AG 51 на ВВС на ФРГ в Ягел, въоръжени със самолети Tornado Recce, на която са били предадени и останалите по това време ПКР Kormoran 2.

Сега AG 51 разполага с 46 самолета Tornado Recce. От 140-те закупени ракети Kormoran 2 не по-малко от 22 са били използвани по време на практически и изпитателни стрелби.

 
Британските войски ще напуснат Афганистан през Казахстан
28.02.2012, 19:18

Великобритания и Казахстан са подписали споразумение за военен транзит, пише The Daily Telegraph. Това станало на 27 февруари при посещението на британския военен министър Филип Хамънд в Астана.

Договорът предвижда транспортиране през територията на Казахстан на британско военно имущество и оборудване от Афганистан на стойност 4 милиарда британски лири. Според информация на The Daily Telegraph от Афганистан трябва да бъдат изтеглени танкове, бронетранспортьори и друга бойна техника.

Участниците в международната коалиция ISAF бяха принудени да търсят други страни за изтегляне, след като Пакистан затвори границите си през ноември 2011 година след погрешния удар на американски вертолети по пакистански войници.

В началото на февруари „Коммерсантъ” съобщи, че подобно споразумение за разширяване на възможностите на военния транзит се подготвя да подпише и Русия.

Решението на Лондон да не чака Исламабад отново да отвори границите си е ясен сигнал за международните наблюдатели, че в най-скоро време ще започне изтегляне на британските войски от Афганистан. Споразумението с Астана е точка първа от плана за пълното изтегляне до 2014 година.

Все още не е ясно как точно ще стане изтеглянето през територията на Казахстан, защото от Афганистан до там водят две железопътни линии, но те преминават преди това през Туркменистан и през Узбекистан. Не е известно какви споразумения има Лондон с Ашхабад и Ташкент.

От началото на кампанията през 2001 година британският експедиционен корпус загуби почти 400 военнослужещи. Общите загуби на коалицията ISAF възлизат на около три хиляди души.

/БЛИЦ/

 
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев ще се срещне със сухопътното аташе на САЩ в България
28.02.2012, 17:23

генерал-майор Стефан ВасилевНа 29 февруари 2012 г. командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев ще се срещне със сухопътното аташе на САЩ в България подполковник Брус Карсуел.

Срещата е по молба на подполковник Брус Карсуел и на нея  той ще бъде  запознат с участието на Сухопътните войски на Българската армия в операцията по оказване на помощ на населението при отстраняване последствията от наводнението в област Хасково.

Генерал-майор Стефан Василев  и подполковник Брус Карсуел ще разгледат и  възможностите за оказване на   помощ от Сухопътните войски на САЩ в Европа при бъдещи природни бедствия и готовността за предоставяне на американски инженерни специалисти за оценка състоянието на водоемите в застрашените райони на страната.

/landforce.mod.bg/

 
Във военноморска вертолетна авиобаза „Чайка” ще се състои демонстрация на възможностите на вертолетите „Пантер”
28.02.2012, 17:18

вертолет  „Пантер" на българските ВМСВъв военноморска вертолетна авиобаза „Чайка” утре, 29 февруари, ще се състои демонстрация на възможностите на вертолетите „Пантер”. Българските Военноморските сили придобиха нови способности с приемането на въоръжение на вертолетите „Пантер” за изпълнение на мисията на въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време”. Тази дейност включва поддържане на способности за защита и подпомагане на населението при природни бедствия, аварии и екологични катастрофи, оказване на хуманитарна помощ, спасителни и евакуационни дейности.

На демонстрациите ще присъстват представители на областните и общинските администрации на Варна и Бургас, на летище Варна, Ръководство на въздушното движение, Главна дирекция “Гранична полиция”, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР, Военно медицинска академия – Болнична база за активно лечение – Варна, Изпълнителна агенция “Морска администрация” към Министерството на транспорта.

/МО/

 
Ирак ще получи 440 бронетранспортьора M113
28.02.2012, 17:10

M113 (Фото от сайта flickriver.com)През 2012 година въоръжените сили на Ирак ще получат 440 верижни бронетранспортьора M113 изведени от състава на американските сухопътни войски, съобщава Strategy Page. В момента иракските военни разполагат с 200 такива машини. Новата партида бойни машини е купена от САЩ през октомври 2010 година. Според данни на изданието, стойността на всяка закупена машина е около 300 хиляди долара.

През февруари стана известно, че американското подразделение на британската компания BAE Systems е получило контракт за възстановяване и модернизация на 440 бронетранспортьора М113 за Ирак. Сделката е на стойност 31 милиона долара. Всички работи ще бъдат извършени във военните складове в Аннистон (щат Алабама) с участието на специалисти от СВ на САЩ. Възстановяването и модернизацията трябва да завършат до края на април.

До сега въоръжените сили на Ирак, отчитайки и тази партида БМ, имат общо 683 бронетранспортьора M113, предимно версия A2. По непотвърдени данни, военното ведомство на страната планира да доведе тяхното число до 1026 единици.

Бронетранспортьорите M113 са произвеждани в САЩ от началото на 1960-те години, като производствената им линия все още не е закрита, макар такива нови машини практически не се продават от над десетилетие. До момента са продадени над 80 хиляди бронетранспортьора M113 в различни версии, шест хиляди от които са постъпили на въоръжение в САЩ, а останалите – в около 50 страни по света.

Сухопътните войски на САЩ са бракували вече повечето M113, заменяйки ги с нови бронетранспортьори. Останалите машини ще бъдат снети от въоръжение до 2018 година, като както останалите М113 ще заминат за складовете за дълговременно съхранение с цел последваща продажба. – Още за М113

 
Палубният изтребител Tejas влиза в серийно производство
28.02.2012, 12:34

изтребител Tejas (Фото от сайта bharat-rakshak.com)Съветът за военни покупки (DAC) към министерството на отбраната на Индия е одобрил началото на производство в малка серия на лекия палубен изтребител Tejas. Първоначално ще бъдат произведени девет самолета, а полетът на първият прототип се очаква да бъде през тази година.

Палубната модификация на Tejas се разработва на основа на варианта за ВВС, от който са поръчани 140 броя, като на въоръжение ще започнат да постъпват от 2013 година. Палубният вариант LCA-Navy е планирано да се използва от борда на самолетоносача „Викрант” от 2015-2016 година.

Основен проблем за палубните Tejas са двигателите. Разработваният в Индия двигател Kaveri още не е минал изпитания, а американските двигатели General Electric F404, които ще се поставят на първите прототипове, са с недостатъчна мощност. Най-вероятно ще се закупят General Electric F414, които са с 10 до 18 кN по-мощни.

Индия започва да разработва Tejas от 1984 година, а палубната модификация - от началото на 2000-те. През 2015-2016 се очаква първия полет на усъвършенстваната версия - Tejas Mk.2, който ще е нови двигатели, оборудване и и авионика. – Още за Tejas

/Pan.bg/

 
Самолет Су-30 се е разбил днес в Хабровския край
28.02.2012, 12:13

Су-30От компанията "Сухой" потвърдиха, че днес (28 февруари 2012 година) при тренировъчен полет се е разбил самолет Су-30. Машината е паднала на 130 километра североизточно от Комсомолск на Амур в 10:20 часа московско време (17:20 место време). Двамата пилоти са катапултирали успешно, но единият от тях е ранен. Те са били прибрани в 12:33 часа московско време от спасителен вертолет Ми-8.

Машината е принадлежала на местния авиационен завод, произвеждащ две модификации – Су-30МК и Су-30МК2.

Това е първа катастрофа на Су-30 на територията на Русия и четвърта на такъв тип самолет. През 1999 година по време на изложението в Бурже падна самолет Су-30МК, пилотите катапултираха. Други два изтребителя Су-30МКИ се разбиха в Индия през ноември 2009 г и декември 2011 г. – Още за Су-30

 
Италианците несъгласни САЩ да препродават транспортните самолети Spartan
28.02.2012, 11:52

"Спартан" от ВВС на САЩИталианската компания Alenia Aermacchi е изказала несъгласие ВВС на САЩ да препродадат на трети страни купените военнотранспортни самолети C-27J Spartan.

Ако машините бъдат препродадени, италианският производител ще откаже по-нататъшното им техническо обслужване. Това е заявил за Defense News изпълнителният директор на Alenia Aermacchi Джузепи Джордо. Същевременно ще продължи техническата поддръжка на нови самолети, продадени на други страни с посредничеството на САЩ.

Така италианската компания е реагирала на отказа на Пентагона да закупи последните 17 „Спартан” от партидата от 38 машини, и да се освободи от вече платените 21 самолета.

Отначало се планираше САЩ да придобият 145 такива самолета, после поръчката бе редуцирана до 38 броя, а в началото на 2012 година програмата бе изобщо закрита с цел намаляване на военните разходи с 480 милиона долара през следващите 10 години.

„На нас това решение не ни харесва – заявил Джордо. – Ние го уважаваме, но възнамеряваме да доведем до минимум всяко негативно въздействие върху нашата компания от закриване на програмата за закупуване на C-27J".

Джордо се позовал, че правото да бъде отказано техническо обслужване на тези самолети е записано в договора и то ще бъде реализирано. По този договор на стойност 1,6 милиарда долара ВВС на САЩ вече са получили 12 самолета. Други 4 „Спартана” преминават заводски изпитания, а останалите 5 са в етап на сглобяване.

Между Управлението за военно сътрудничество (DSCA) на Пентагона и Alenia Aermacchi съществува договореност САЩ да влизат в ролята на посредник при продажба на C-27J Spartan. Такива продажби минават по линията на задгранични военни доставки (FMS). Например по програмата FMS „Спартани” купи Литва, а Австралия направи поръчка за 10 самолета. Преговори с посредничеството на САЩ води и Тайван.

Alenia Aermacchi разработи самолета съвместно с американската компания Локхийд Мартин, не случайно конфигурацията му наподобява четиримоторния С-130 и затова понякога го наричат „малкия Херкулес”. За да участва в конкурса за обществена поръчка на ВВС на САЩ, на Alenia й бяха нужни референции от поне три чужди купувача. След Гърция и Литва бе уговорена България и то на преференциална цена 17,5 милиона долара за машина, за Гърция – 25 милиона долара. Ако САЩ препродадат C-27J Spartan макар по икономически причини, това ще бъде удар по реномето на самолета. – Още за C-27J Spartan

/БЛИЦ/

 
Двадесет години от бойната одисея в Камбоджа
28.02.2012, 11:33

През февруари 1992 г. е направено първото неофициално предложение за участие на България в мисията на ООН УНТАК в Камбоджа с пехотен батальон.

През март има и второ предложение. Правителството на страната реагира с положително решение и предлага то да се гласува в Народното събрание. През април решението е узаконено с гласовете почти на всички депутати..........Прочети още

 
Вносът на оръжия в Русия
28.02.2012, 10:40

Купуването на оръжия в чужбина е една от най-болезнените теми в Русия. Премиерът Владимир Путин в неотдавнашната си статия „Да бъдеш силен: гаранции за националната безопасност на Русия” изказва мисълта за необходимост от „точкови” покупки на отделни системи и технологии. Но количеството контракти за внос на оръжия нараства.

Една от най-големите „вносни” сделки за последните години ще стане контрактът за купуване на леки хеликоптери чуждестранно производство за министерството на отбраната на Руската Федерация. Съгласно условията на конкурса, министерството на отбраната иска да купи 45 леки многоцелеви хеликоптера. Първоначалната стойност на контракта надхвърля 200 милиона долара.

Става дума за закупуване на леките хеликоптери AS350 и AS355 Ecureil производство на европейската компания Eurocopter. Причината е доста проста: нито една от новите руски машини от тази класа (Ка-22б, Ми-34, „Ансат”) не е готова за серийно производство, но закупуването на такова количество чуждестранни машини явно навлиза в противоречие с тезите на премиера. Впрочем, корените на това решение са доста очевидни: Русия практически няма опит за собствено производство на леки хеликоптери (основен производител на прочутите Ми-2 беше Полша), и което е по-важно – в Русия отсъства сигурен мотор от лека класа за тези машини: известно е, че сега руските леки хеликоптери провеждат изпитания с вносни мотори.

По-широка известност получиха контрактите за закупуване в Израел на няколко типа безпилотни летателни апарати, както и договорът за строителство на два универсални десантни кораба от типа "Мистрал" във Франция, при наличието на планове за изграждане на още два такива вече в Русия. Широко се обсъжда и споразумението за лицензирано производство в Русия на италиански бронирани автомобили Iveco LMW M65.

Първият случай практически изцяло спада към тезата на Владимир Путин. Купуването на малки партиди чуждестранни апарати е предназначено за натрупване на опит за експлоатиране на тези изделия, както и за изучаване на техните технически възможности и устройството им. При това днес се залага основно върху перспективните апарати руско производство.

Вторият случай не може да се нарече „покупка”. Но съвместно с "Мистрал" Русия получава редица важни технологии, особено в сферата на управлението, целеуказването и комуникациите.

Споразумението за производство на италианските машини също предизвиква редица спорове. Много руски военни и промишленици казват, че щеше да е по-просто да се довършат съществуващите наши автомобили с повишена проходимост „Тигър”.

Използването на техниката или, като минимум, комплектуващите възли чуждестранно производство, отдавна стана нещо обикновено за много страни, дори и такива богати, като САЩ. Тази ситуация е предизвикана от рязкото поскъпване и усложняване на процеса на създаването и пускането в производство на съвременната техника.

Освен посочените покупки, е напълно възможна появата в състава на Военновъздушните сили на Руската Федерация на чуждестранни военнотранспортни самолети с товароподемност 6 – 10 тона вместо леките самолети Ан-26. Това може да бъде например, C-27J Spartan, създаден и произвеждан от италианската Alenia Aeronautica и американската Lockheed Martin. Със сигурност ще се закупуват различни комплектуващи и агрегати, в това число двигатели за някои класове кораби и летателни апарати.

Като цяло, главната сложност в създаването на система за международно-отбранителна кооперация за Русия е в отсъствието на сигурни контролирани партньори с висок научен и промишлен потенциал, такива, като САЩ или Великобритания. И в резултат, Русия е принудена да поема върху себе си практически целия спектър на създаваните нови образци с отбранително предназначение, и при тези условия е крайно важно да се определи, кои насоки е необходимо да се покриват изцяло с руско производство, а в кои може да се използват чуждестранни изделия, независимо от страната на производството.

/ruvr.ru/

 
През април военните ни училища ще имат нови правилници
28.02.2012, 08:49

НВУ "Васил Левски"Приемане на нови правилници за устройството и дейността ВА, НВУ и ВВМУ през април, е една от целите на Министерството на отбраната, която е залегнала в програмата на правителството. Задачата е тези документи да бъдат приведени в съответствие с промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили, Закона за развитие на академичния състав, Закона за висшето образование, както и да се регламентират нови дейности и задачи на висшите военни училища.

Също за април е предвидено приемането на нови държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалности от професионално направление „Военно дело” и ОКС „Магистър”, „Бакалавър” и „Професионален бакалавър”. Към новата организация на учебния процес в съответствие с Плана за развитие на Въоръжените сили приетите нови срокове за обучение с цел повишаване ефективността на военнообразователната система ще се премине от септември, т.е. от началото на учебната 2012/2013  г.

Включването на професията „офицер” в списъка на регулираните професии в Република България е предвидено за март. Процесът на оптимизация на структурите на военно-образователната ни система трябва да завърши през юли.

/Otbrana.com/

 
САЩ няма да сменят стратегията си след протестите и стрелбата в Афганистан
28.02.2012, 08:43

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама няма да се откаже от плановете си за изпращане на съветници в Афганистан, заявиха американски официални лица, независимо от убийствата на американски съветници през уикенда, които подчертават рисковете за чуждестранните военнослужещи, пред които те ще се изправят, когато започнат да обучават афганистанските сили, предаде Ройтерс.

„Ние няма да позволим на събитията от последната седмица, които са прискърбни и трагични, да повлияят върху дългосрочните ни цели”, заяви говорителят на Пентагона Джордж Литъл.

„Няма абсолютно никаква причина да променяме курса, след като постигаме прогреса, който виждаме”, допълни той. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
ВВС на Мианмар
28.02.2012, 08:37

МиГ-29 на ВВС на МианмарСпоред руски източници за Мианмар са изнесени 12 самолета „МиГ-29“, като 10 са от запасите на Луховицкия завод (предназначени за Иран през 1991/1992 и недоставени „МиГ-29“Б) и  2 ремонтирани „МиГ-29УБ“. Първите четири самолета пристигат в Shande AB  през декември 2002 година. Двата „МиГ-29УБ“ са доставени на 14 март 2003 година, а останалите 6  през лятото на 2003 година.

Самолетите имат бордове от 27-01 до 27-12 и са на изплащане, като 30% от цената е платена предварително, а останалите 70% на вноски до 2009 година. Има данни за загубени две машини.

През месец ноември 2009 година беше подписан нов договор за доставка на 20 самолета „МиГ-29“ на стойност 571 милиона долара, като руската компания победи тогава китайските F-7 (МиГ-21 копие) и J-6/Q-5 (МиГ-19).  От тях  10 са „MiG-29B“,  6 MiG-29SE  и 4 „MiG-29UB“ . През март 2011 година корпорацията „МиГ“ предаде първа партида от договора.

/aeronews.alle.bg/

 
АК-12
28.02.2012, 08:22

AK-12Производителите на руско оръжие в чужбина очакват новия модел на легендарния автомат "Калашников", съобщава италианският в. "Темпо".

Конструкторът на първия автомат Михаил Калашников едва ли е мечтал за подобен успех, когато е изобретил това опростено, но убийствено ефикасно оръжие. Това е най-разпространеният автомат в света, който се произвежда в редица страни, между които Китай, България, Румъния и Египет, посочва "Темпо".

Още първият модел АК-47 носи в названието си годината на раждането - 1947. Традицията е спазена и новият модел се нарича АК-12.

След двегодишно проектиране и изпробване конструкторите от "Ижмаш" представят ново поколение "Калашников" с усъвършенствани ергономически и тактико-технически данни. Направени са над 20 модификации. АК-12 е пригоден за единична стрелба, както и за водене на автоматичен огън, който може да бъде на откоси от три изстрела или неограничен. На него може да се монтират оптически прибори за установяване на целта, включително в нощни условия, както и специални приспособления. Еднакво добре се използва за дясно и ляво премерване и най-вече за стрелба с една ръка. Голямо нововъведение е калибърът 7,62 на 51 по стандартите на НАТО, което означава, че може да бъде на въоръжение в съюзническите страни без проблем за снабдяване с боеприпаси. Допълнително се монтира ръчен гранатомет също по стандартите на НАТО. Предлагат се още калибри 5,45 на 39, 5,56 на 45, 6,5 Грендел и традиционният 7,62 на 39. Пълнителят е с капацитет 60 патрона. Старият модел АК-47 беше известен с това, че може да стреля при всякакви условия, дори на метър дълбочина под пясък. АК-12 е окачествен като "практически безотказен", издръжлив на всякакви удари и температури на въздуха. Успешно е преминал стрелково изпитание при минус 54 градуса по Целзий. Новата версия автомат "Калашников" ще бъде най-напред приета на въоръжение в руското министерство на вътрешните работи, което е поръчало първите сто образци, вероятно за нуждите на специалните подразделения за борба с тероризма. – Още за АК-12

/в-к Стандарт/

 

 
Румъния предлага МиГ-21 на Молдова
27.02.2012, 22:10

МиГ-21Румъния е предложила употребявани изтребители МиГ-21 на своята съседка Молдова. Това става ясно от съобщение в молдовския новинарски сайт moldnews.md. Вероятно се касае за модернизирани МиГ-21 по стандарта LanceR.

В момента ВВС на Молдова разполагат само с транспортни самолети и вертолети, а последните полети на изтребители МиГ-29 са преди повече от десетилетие.

Преди седмица молдовския министър на отбраната заяви, че страната ще инвестира $240 млн. в покупката на осем бойни самолета и осем нови вертолета, за нуждите на молдовските ВВС.

Румъния продължава да експлоатира пет ескадрили въоръжени с модернизирани от израелската компания Elbit МиГ-21, а на съхранение се пазят около 50 модернизирани машини от същия тип. – Още за МиГ-21

/Аеро/

 
Министър Аню Ангелов се срещна с областния управител на Враца Пепа Владимирова и кмета на града инж. Николай Иванов
27.02.2012, 21:40

Аню АнгеловМинистърът на отбраната Аню Ангелов се срещна днес, 27 февруари, с областния управител на Враца Пепа Владимирова и кмета на града инж. Николай Иванов.

По време на разговорите беше обсъдено предстоящото разформироване на военно формирование 52 380 във Враца от 1 юли 2012 г. и бъдещата реализация на военнослужещите от региона. Всички военнослужещи от формированието имат възможност да продължат службата си в други гарнизони, стига да желаят да продължат кариерата си. До сега са подадени 97 рапорта за преместване. За тези, които прекратят службата си, има редица социални програми за адаптация и преквалификация. Министър Ангелов подчерта, че с приетия миналата седмица Закон за резерва на Въоръжените сили се осигурява още една възможност – да се включат в доброволния резерв. За службата си като резервисти те ще получават възнаграждение в размер на заплата и половина годишно според длъжността, както и допълнително заплащане, когато бъдат извикани на активна служба.

Министър Ангелов заяви, че при териториалното разположение на отделните войскови формирования е отчетен фактът, че в случай на криза всяка точка на страната, включително и област Враца, трябва да бъде покрита от модулни формирования на Българската армия. Отчетени са и бюджетните възможности на министерството да поддържа инфраструктурата на формированията. Той обясни, че въоръжените сили не могат да решават икономически и социални въпроси на даден район. Тяхната основна цел е да осигурят сигурността на страната и да има ефективна реакция при кризи.

Участниците в срещата се обединиха около идеята, че с безвъзмездното предоставяне на войсковия район от Министерство на отбраната на общината пред нея се разкриват редица възможности, с които може да се постигне добър икономически и социален ефект.

На срещата присъстваха още заместник-кметът на Враца Красимир Богданов и заместник-областният на област Враца Валентин Литов.

/МО/

 
Ще има ли нова война в Близкия изток?
27.02.2012, 21:32

 

Ако дрънкането на оръжия се превърне в горещ конфликт, в него може да изгори целият свят

 
ВВС на Русия са получили още 4 "Су-30М2"
27.02.2012, 20:17

Су-30M2През миналата година Руските ВВС са получили 4 самолета "Су-30М2". Това стана ясно от изказване на Погосян за журналисти. Не е ясно, къде се намират сега самолетите (вероятно на Дзенги и Централна Ъглова). Колкото до 4 броя "Су-35С", които са предадени за изпитания, те се водят на Сухой и дори "спят" в хангара на компанията в Ахтубинск. След приключване на изпитанията ще бъдат предадени в завода за вероятни корекции и след това през 2013 година ще бъдат предадени на ВВС на Русия. Така те притежават общо 8 самолета "Су-30М2", първите 4 бяха предадени в края на 2010 година. Предполага се, че тази година ще има доставка на още 4 самолета от завода в Комсомолск на Амур. Не съм срещал информация, какво става с изпитанията на двата "Су-30СМ" на Иркутск.

Общо доставките за 2011 г. за ВВС са:

   - 8 броя "Су-27СМ3" Комсомолск на Амур;

   - 4 броя "Су-30М2" Комсомолск на Амур;

   - 6 броя "Су-34";

   - 1 брой "Ан-140";

   - 1 брой "Ту-214ОН";

   - 1 брой за който не знам, кой е?.

Общо 21 броя за 2011 година.

За 2010 г. са предадени за ВВС на Русия:

   - 4 броя "Су-27СМ3" Комсомолск на Амур;

   - 4 броя "Су-30М2" Комсомолск на Амур;

   - 4 броя "Су-34";

   - 4 броя "Як-130";

Или общо 16 самолета за 2010 година. – Още за Су-30

/aeronews.alle.bg/

 
Издирват изчезнала жена кадрови войник
27.02.2012, 20:04

Виолета Цветанова Георгиева23-годишната Виолета Цветанова, кадрови войник в Пета бригада в Плевен, е в неизвестност от събота. Тя е от близкото село Ясен.

Вечерта била на дискотека в Плевен, преспала у приятелка и сутринта тръгнала да се прибира у дома. След това познатите й повече не я видели.

Полицията издирва младата жена по молба на майка й. Виолета е излязла цивилна. Тя е с нормално телосложение, висока е 170 сантиметра. Лицето й е продълговато, бяло, гладко, с тънки вежди. Има кафяви очи , права, дълга черна коса.

Жената била облечена с черно палто с бял пух около яката, обута с черни дънки и черни ботуши с високи токчета. Умоляват се гражданите, които имат информация за нейното местонахождение, да се обадят на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР. Анонимността е гарантирана.

/blitz.bg/

 
Антипиратската операция е продължена
27.02.2012, 15:17

На заседание на Съвета на външните работи на страните от ЕС в Брюксел в понеделник била постигната договореност за продължаване на военноморската антипиратска операция край бреговете на Сомалия до декември 2014 година.

В документа се дава висока оценка на приноса на тази операция в борбата с действията на пиратите. Операцията беше започната през декември 2008 година, благодарение на нея се осигуряваше успешно съпровождане на конвои на Световната програма за хранителни продукти и на мисията на Африканския съюз в Сомалия, а също се осъществяваше защита на други плавателни съдове от въоръжени нападения на пиратите.

 
Оръжейният бизнес продължава да расте въпреки кризата
27.02.2012, 14:54

СИПРИСтокхолмският международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) публикува днес списък на стоте най-големи производители на оръжие през миналата година.

По данни на експертите на института общият обем на продажбите на тези компании се е увеличил с 1 процент и е достигнал 411,1 милиарда долара, предаде БТА. За периода от 2002 г. до 2010 г. обемът на продажбите на оръжие, произведено от включените в списъка компании, се е увеличил с 60 на сто.

"Данните за 2010 г. отново доказват способността на най-големите играчи (в оръжейния бизнес) да продължават продажбите на оръжие и услуги въпреки започналата неотдавна финансова криза, засегнала други промишлени сектори", изтъква Сюзън Джексън от СИПРИ. Според нея, някои от настъпилите промени към намаляване на продажбите на някои от компаниите се обяснява не с въздействието на кризата, а с изтеглянето на чуждестранните войски от Ирак и съответното намаление на търсенето на оръжие и материали с военно предназначение.

Обемът на продажбите на десетте най-големи оръжейни компании се изчислява на 230 милиарда долара, или 56 на сто от общата сума за стоте компании в доклада на СИПРИ. В списъка не фигурират компании от Китай "заради липсата на достатъчно точни сведения".

Близо половината - 45 - от включените в списъка компании, са базирани в САЩ. Обемът на техните продажби възлиза на 60 на сто от общия обем на продажбите на стоте компании.

Обемът на продажбите на западноевропейските оръжейни компании (от Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Норвегия, Финландия, Швейцария и Швеция) се изчислява на 29 на сто от общата сума за стоте компании в списъка.

Експертите на СИПРИ обръщат специално внимание на повишението в показателите за дейността на компаниите, предоставящи услуги в сферата на въоръженията (осигуряване, обучение, логистика и ремонт). Такива са общо 20 компании от списъка на института. През миналата година обемът на техните продажби се е увеличил в сравнение с 2002 г. със 147 на сто - от 22,3 на 55 милиарда долара.

На първо място в списъка е американската компания "Локхийд Мартин" с общ обем на продажбите за миналата година 45,8 милиарда долара. На второ място е британската БАЕ, следвана от американските "Боинг", Нортроп Грумън" и "Дженеръл дайнемикс".

В списъка на СИПРИ има и десет руски компании. Най-високо в класацията по обем на продажби сред руските компании - на 20-о място - е концернът за производство на техника за противовъздушна отбрана "Алмаз-Антей", който произвежда зенитните ракетни комплекси С-300 и С-400.

/dir.bg/

 
Бонуси – да, пари за паметници – не
27.02.2012, 14:37

Войнишки паметник Знаете ли кой е най-новият виц? Бойко Борисов открил паметник на загиналите във войните за България, чието финансиране е осигурено от Симеон Дянков. Нямаше да е виц, ако ставаше дума за част от магистрала, спортна зала или примерно за тестване на ски пистите в Банско. Вече не е виц и раздаването на хиляди левове като бонуси между висшите чиновници на днешната власт. Дори за някои се разказват легенди, колко много са работили и колко точно са се оценили.

А това за паметника си е чист виц. Трета година вече не се изпълнява разпоредбата в Закона за военните паметници финансовото министерство да дава необходимите средства на органите за местно самоуправление, на които са предоставени за управление военни паметници. Министърът на отбраната Аню Ангелов се опита да постави този въпрос на правителственото заседание при вземането на решение за формиране на Национален инициативен комитет за честване на 100 години от Балканските войни, но бе отрязан от човека на Симеон Дянков Владислав Горанов.

По всичко личи, че в близко време новини за рязане на ленти по повод на националната ни историческа памет няма да има. До вчера си мислехме, че причината е в кризата и липсата на пари. Стана обаче ясно, че не е така. Вълната от бонуси, която ни залива напоследък, подсказва, че въпросът не опира до средства, а до отсъствие на политическа воля. И на чувство за преклонение пред саможертвата на дедите ни.

В България има около 2600 военни паметници. Много от тях се нуждаят от възстановяване. Оттатък границите ни са хиляди забравени гробове на паднали наши войници. Властта обаче няма очи за тях. Раздава си бонуси и твърди, че хазната е празна. Или че прави икономии и стяга коланите. Само в столицата от 30 години продължава сагата с възстановяването на паметните плочи на 1 и 6 пехотен полк, на които са изписани имената на 4700 загинали по бойните полета офицери, сержанти и войници. Прави са тези, които казват „Държавата ги събори, държавата да ги възстанови”. Очевидно е, че днес няма как да го сторят онези, които строиха НДК. Държавата обаче не е закрита. Не само за този паметник се очаква реакцията и на президента Плевнелиев.

Не е лошо, когато държавниците ни ходят в Европа да попитат как техните колеги от Германия, Великобритания или Франция например се грижат за военните си мемориали. Да попитат и съседите ни какво става с гробовете на българските войници. Нека да отидат в Централните софийски гробища и да погледнат състоянието на френските, италианските, румънските или руските военни гробища. И да направят сравнение например с Алеята на парашутистите от Българската армия, която е пак там. Нека да направят това сравнение и след това да мислят за бонуси и да икономисват от парите за националната ни памет. Тогава може би място за споменатия виц няма да има. И ще стане ясно, че пестенето от национална памет е политика на парче.

/argumenti-bg.com/

 
Информацията за опит за убийството Путин се потвърждава от ССУ
27.02.2012, 14:21

Доку Умаров (Фото: EPA)Службата за сигурност на Украйна (ССУ) официално потвърдила информацията за задържането на терористи, които се подготвяли да убият премиера на Русия Владимир Путин.

На 4 февруари в Одеса по време на специална операция бил арестуван 31-годишния Адам Осмаев, роден в Чечения, който се намирал в международно издирване, а също така двама негови съучастника, съпричастни към терористична дейност.

Предполага се, че ролята на Осмаев в несъстоялия се опит за убийството на Путин се състояла в обучение на терористи и изпращането им в Москва.Терористът действал по заповед на лидера на „Имарат Кавказ” Доку Умаров ( на снимката). След като получил задание, той пристигнал в Украйна, където се срещнал с „учениците” - със чеченеца Руслан Мадаев и казахстанеца Иля Пянзин. По време на едно от занятията в ръцете на Мадаев избухнала бомба и той загинал. Пянзин бил ранен. След като разбрал за взрива, Осмаев започнал да се укрива в Одеса.

Пянзин разказал, че скоро след изборите за президент на Русия Мадаев трябвало да стане терорист-камикадзе и да убие Путин. Украинските специални служби съобщили за това на руските си колеги. Те изяснили, че загиналият и раненият действително са свързани с терористите. На 4 февруари в Одеса пристигнал при Осмаев неговият баща и по неговия телефон било установено местоположението на сина му.

Заподозреният бил задържан, съпричастността на баща му към подготовката на опита за убийството на Путин се проверява. В задържания намерили лап-топ с информация за маршрута на кортежа на Путин. По-късно според неговите показания в Москва открили скривалище с взривни вещества.

Специалните служби на Русия и Украйна продължават разследването на това дело.

/ruvr.ru/

 
Наблюдателен полет на американски инспектори над територията на Русия
27.02.2012, 14:16

Самолет ОС-135Б Американски инспектори ще извършват наблюдателен полет над територията на Русия, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия.

Полетът ще се проведе в периода от 27 февруари до 3 март в рамките на международния Договор за открито небе. Самолетът ОС-135Б е преминал необходимия международен преглед, в провеждането на който са участвали и руски специалисти.

Договорът за открито небе беше подписан от 27 държави през 1992 година и бе ратифициран от всички участници през 1995 година. Основната му задача е развитието на откритост и съдействие за наблюдение на изпълнението на споразуменията за контрол на въоръженията.

 
Южна Корея и САЩ провеждат съвместни военни учения
27.02.2012, 14:05

Южна Корея и САЩ започнаха съвместни военни учения. Те включват маневри на военноморските сили, военновъздушните и сухопътните сили на двете държави. Ученията са наречени „Ключово решение”, предаде радио ”Ехото на Москва”.

Те вече предизвикаха негативната реакция на Северна Корея. Кин Чен Ун дори направи показна инспекция на военните части по границата с Република Корея.

 
Изпитания на Су-34
27.02.2012, 13:59

Су-34Два от модернизираните самолети Су-34 са вече доработени до последната спецификация и започват интензивни тестове. До края на месец март още машини ще се присъединят за участие в тестовете.

Подменени са оптичната и системата за навигация. Добавени са още няколко вида управляеми оръжия към досегашния комплект от над 20. Това ще бъде финалната спецификация на фронтовият бомбардировач. До нея ще бъдат доработени всички произведени до момента машини. – Още за Су-34

/aeronews.alle.bg/

 
Индия ще води преговори за увеличаване на броя на P-8I LRMR
27.02.2012, 13:46

P-8I на индийските ВМС Правителството на Индия одобри проект за започване на разговори по придобиване на още 9 самолета (Medium Range Maritime Reconnaissance-MRMR), патрулни морски самолети.

Първо беше сключен договор Boeing през 2009 година за 8 самолета P-8I LRMR на стойност  2,1 милиарда долара и срок на получаване 2013-2015 година. След това беше активирана опцията за още 4 самолета, като в момента се договарят спецификациите и те ще бъдат финализирани след тестове от индийците на първият им самолет, които се очаква да приключат скоро.

Сега започват разговори за още девет машини, като в бъдеще Индия ще придобие още 3 самолета и така общо всичко самолетите от този тип ще станат 24 броя във ВМС на Индия. – Още за P-8I

/aeronews.alle.bg/

 
Франция е изнесла военна продукция застигнал 6,5 милиарда евро през 2011 г.
27.02.2012, 13:36

Мираж 2000Общия износ на Франция на военна продукция за 2011 година по предварителни данни е достигнал 6,5 милиарда евро (8,6 милиарда долара), това е с 1,3 милиарда евро повече обема през 2010 година.

Някои от сделките с авиационна продукция са:

   - за ВВС на Бразилия запасни части за 12 изтребителя «Мираж-2000C»;

   - за ВВС на Индия начало на модернизацията на 50 самолета «Мираж-2000H/TH»;

   - за ВВС на Индонезия системи AMASCOS на компания «Талес» за морски патрулни самолети;

   - за ВВС на Южна Корея хеликоптери;

   - за ВВС на Тайланд леки вертолети AS-550C3.

За ВМФ на Русия 2 кораба клас Мистрал с по 16 летящи машини

Общият обем на авиационната продукция по предварителни данни е около 3 милиарда евро, като разбира се приходи по тези договори ще има и през следващите години. Окончателните данни ще стават ясни след няколко месеца.

/aeronews.alle.bg/

 
Рекорден износ на руско оръжие
27.02.2012, 13:16

Руският износ на въоръжения за 2012 година, по прогнози на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите (ЦАСТ), ще надвиши стойността от 14 милиарда долара.

По-рано ръководителят на Руската агенция за износ на въоръжения Анатолий Исайкин съобщи, че през 2011 година по линия на компанията му Русия е продала оръжие за 10,7 милиарда долара. Това е поредният рекорд, като износът на руско оръжие все повече расте през последните години. Но тази цифра не включва парите, спечелени непосредствено от руските заводи за отбранителни въоръжения, които пряко продават в чужбина резервни части за своята продукция. Крайната цифра не се споменава, но според наблюдателите, тя надали ще надвиши 12 милиарда долара.

„Ние очакваме за 2012 година руският износ на въоръжения да надвиши нивото от 14 милиарда долара. Отчитайки текущите поръчки на стойност 41,5 милиарда долара, това ниво може да бъде поддържано за повече от 3 години”, - се казва в доклада на ЦАСТ.

По данни на Центъра, през 2012 година в чужбина ще бъдат доставени около 50 изтребителя от семейство Су-30: в Индия (около 30 комплекта за сглобяване на Су-30МКИ), Виетнам (8 Су-30МК2), Алжир (8 Су-30МКИ(А)), Индонезия (два Су-30МК2) и Уганда (два Су-30МК2). Също така ще бъдат модернизирани 15-20 индийски Су-30МКИ по договора от 2010 година.

Освен това, се очаква в Индия да бъдат доставени 10 палубни изтребителя МиГ-29К по договора от 2010 година и да бъдат модернизирани още около 10 самолета МиГ-29 до типа МиГ-29UPG. Миянма ще получи 14 изтребителя МиГ-29Б/СЭ/УБ. По данни на ЦАСТ, през 2012 година може да бъде започната доставката на МиГ-29М2 за Сирия по договора от 2007 година за 24 самолета. През декември 2011 година първият МиГ-29М2 за Сирия започна летателни изпитания.

По оценка на ЦАСТ, най-големите доставки на хеликоптери през 2011 година ще бъдат за Индия (около 20 Ми-17-В5), Азербайджан (около 20 хеликоптера от семейство Ми-17 и повече от 12 бойни Ми-35М) и Афганистан (12 Ми-17-В5).

Системи за  противовъздушна отбрана ще се изнасят за Алжир и ОАЕ («Панцир-С1Е»), за Сирия («Бук-М2Е»), а Белорус ще получит още една батарея от зенитно-ракетния комплекс «Тор-М2Е». Сухопътна техника (танкове Т-72, БМП-3, БТР-80А) ще се изнася основно за Венецуела. – Още руски ВПК

 
Новият изтребител е на половин полет от България
27.02.2012, 13:08

Задоволително е постигната целта на Министерството на отбраната (МО) по разработването на Инвестиционния проект за придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка.

Това е оценката в отчета на министерството за изпълнение на целите, заложени в Програмата на правителството за европейското развитие на България. Според документа „задоволително” означава 50 на сто при планирано за миналата година 100 процента. За 2012 г. тази цел не присъства в такъв конкретизиран вид в програмата на правителството. Записано е, че до декември 2012 г. ще тече процесът на „реализиране на инвестиционните проекти от Инвестиционния план-програма”...... Прочети още

 
Провален търг за малко да лиши армията от застраховки
27.02.2012, 08:02

Провален конкурс за избор на застраховател изправи на нокти висшето военно ръководство. Има реален риск 33 000 военнослужещи да останат без застраховки, научи "24 часа".

Процедурата е била прекратена на 10 февруари т.г., а на 29 февруари изтича старият договор за застраховка "Злополука" за военнослужещите от Министерството на отбраната (МО), структурите на пряко подчинение на министъра и цялата Българска армия.

Информацията за прекратяването бе потвърдена от пресцентъра на МО. В неговото съобщение се казва, че "в документацията е допусната техническа грешка в покритието на рисковете, предизвикани от радиоактивни натравяния". Причините за грешката се изяснявали и виновните щели да бъдат наказани.

В момента МО готви нова процедура за обществена поръчка. Абсурд е обаче тя да завърши до 1 март, когато изтича срокът на стария договор с "Лев Инс" АД, смятат експерти.

Главната причина за гафа е чиновническа небрежност. Служителка пратила на петте фирми, участвали в конкурса, различни варианти на т.нар. задание на възложителя, твърди висш военен. По думите му виновната е санкционирана да не получава повишение в течение на 1 г., въпреки че Аню Ангелов е поискал най-строги наказания.

Ще направим всичко възможно да осигурим непрекъснатост на застраховките, казаха още от МО. На фирмите, които отново участват в процедурата, ще бъде поставено изискването "да представят писмо за покритие на рисковете, настъпили в периода от 1 март до сключване на договор с избрания застраховател". Тоест този, който спечели конкурса, със задна дата ще покрие евентуалните щети. Ако само една от фирмите участнички обаче оспори процедурата, армията трайно остава без застраховки, коментираха юристи.

Според застрахователите е възможно полицата да се задейства със задна дата. Но условието изрично трябва да се запише в договора.

Компаниите обаче са категорични, че тази опция не е популярна и няма логика да се прилага. Те припомнят, че по-честа практика е да се продължи договорът със стария застраховател, докато приключи изборът по новата процедура.

/в-к 24 часа/

 
Първият F-35B Lightning II в състава на Корпуса на морската пехота на САЩ
27.02.2012, 07:55

F-35На 24 февруари 2012 с тържествена церемония в авиационната база Cherry Point е приет на въоръжение в Корпуса на морската пехота (КМП) на САЩ първия изтребител F-35B Lightning II. Това събитие става 100 години след като лейтенант Аслфред Канингън излита със самолета Curtiss N-9H – първият полет на летец от американската морска пехота. Първият F-35B е зачислен в 501 ескадрила от 2 авиационно крило на КМП. 501 ескадрила ще и първата ескадрила, където ще започне обучение за и с новия изтребител.

F-35B Lightning II постепенно ще замени сега намиращите се на въоръжение самолети в КМП самолети - F/A-18 Hornet, AV-8B Harrier и EA-6B Prowler. Така не само ще се намалят разходите за експлоатация, но ще се запази и тактическото превъзходство във въздуха на американската морска пехота.

/Pan.bg/

 
Останките на катастрофиралия в Пакистан БЛА унищожени с ракета
27.02.2012, 07:52

Според пакистански медии животът на 400 войници и дузина местни официални лица е бил застрашен, когато ракета, изстреляна от друг американски безпилотния самолет, е унищожила останките на катастрофиралия в събота БЛА. Унищожени са и двете неизстреляни ракети, които са се намирали в непосредствена близост до мястото на падане на БЛА.

Районът е бил специално осветен с мощни лампи, за да се улесни предвижването на пакистанските войници и намирането на БЛА. Тогава във въздуха са забелязани да кръжат пет БЛА и само предпазливостта е накарала войниците да не наближават повече до останките на самолета, което и спасило техния живот.

Според представител на властта американския БЛА е бил свален от военни формирования на местните племена, подкрепящи талибаните в Афганистан.

/Pan.bg/

 
Сливен брани с протест военната си болница
27.02.2012, 00:10

Военна болница - СливенСливналии скочиха в защита на своята военна болница. Хиляди бивши и настоящи военни готвят подписка срещу ликвидацията на лечебното заведение, за която вече се говори открито. Според запознати на нейно място ще остане само медицински пункт за обслужване на военнослужещи, но без стационар.

Всички подозират, че цел номер едно е теренът. Болницата притежава над 100 декара с вековна гора, която няма аналог в градски условия. Шефът на болницата д-р Красимир Пенчев не пожела да коментира, защото нямало официално решение. Той припомни, че миналото лято с над 30% е съкратен персоналът. Подписката е адресирана до президента като върховен главнокомандващ. Премахването на болницата ще лиши от работа над сто души, а хиляди офицери и сержанти от резерва заедно с техните семейства ще останат без медицинско осигуряване. Ръководството търси подкрепа от всички сливенски депутати.

/в-к Стандарт/

 

 
Boeing с договор за поддръжка на изтребителите F-15 от ВВС на Южна Корея
26.02.2012, 20:56

F-15Американската компания Boeing е получила договор за поддръжка на изтребителите F-15К от ВВС на Южна Корея, според уеб-сайта defensetalk.com.

Контрактът е на стойност около 300 млн. долара и с продължителност 5 години. Очаква се той да създаде и нови възможности за коопериране с местната индустрия.

Засега е известно, че Boeing ще си партнира с местната компания Hyundai Glovis при изпълнението на някои от дейностите по договора. Джим О'Нийл, вицепрезидент на Boeing Integrated Logistics изрази своето позитивно становище по повод на контракта, както и убедеността си, че по този начин изтребителите F-15К ще бъдат в служба още дълги години.

/Pan.bg/

 
Полша закрива „разточителна” програма за строителство на корвети
26.02.2012, 20:16

корвета клас Gawron (Rook). Полското правителство е прекратило финансирането на програми за строителство на кораби, изискващи значителни държавни средства, заяви в петък премиерът на Доналд Туск (Donald Tusk).

„Огромна парична сума по-старому се харчи за военно цели, които просто нямат нищо общо с отбраната”, цитира думите на премиера Полското радио (Polish Radio External Service).

Премиерът е казал, че проекта ще бъде закрит „независимо от противодействието от страна на военноморското ведомство”, което мотивира своята позиция с необходимостта да се съхрани корабостроителницата, поддръжката на която струва  30 млн злоти (7,2 млн евро) годишно.

Полша започна проекта през 2001 година под ръководството на премиера Лешек Миллер (Leszek Miller).

Първоначално се планираше Полша да построи шест корвети клас Gawron (Rook). Това са малки съвременни военни кораби, които могат да се използват за борба с надводни кораби и подводници, а също и да вземат участие в спасителни операции.

Първоначалната стойност беше определена на 250 млн злоти за един кораб (60 млн евро), по-късно проекта бе съкратен на три кораба на стойност 1,5 млрд злоти (360 млн евро) за всеки. И вече от над 10 години нито един кораб още не е построен напълно.

Проектът Gawron (Rook) предвиждаше строителството на фрегати проект MEKO A-100 на немската компания Blohm und Voss. Главния кораб 241 Slazak беше заложен в корабостроителницата Stocznia Marynarki Wojennej в Гдиня през  2001 година, и спуснат на вода на 16 септември 2009 година, но така и остана незавършен. На следващите кораби бяха дадени следните имена: 242 Kujawiak, 243 Krakowiak, 244 Mazu, 245 Kurp, 246 Goral.

Корветата има водоизместимост 1690/2090 т., дължина - 95,2 м, ширина -13,3 м и скорост до 30 възла.

Далечина на плаване - 4000 мили при скорост 15 мили.

Екипаж – 90 човека.

Въоръжението включва: 2х4 ПУ ПКР RBS-15, 1х8 УВП Mk41 (32 ЗУР Sea Sparrow), 1х21 ПУ ЗРК RAM MK31, 1 76-мм АУ OTO Melara, 2х6 РБУ Bofors ASW-610, 2х3 324-мм ТА и 1 вертолет SH-2G Super Seasprite.

 
САЩ започват поставянето на системи за откриване на морски мини в Ормузкия проток
26.02.2012, 16:27

Ръководителят на централното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Джеймс Матис информира американския Конгрес за планираното разполагане в редица райони на Персийския залив и Ормузкия проток на електронни детектори, които могат да откриват морски мини, предаде Би Би Си.

Едновременно с това се повишава нивото на мониторинг на Ормузкия проток, допълва Матис. Генералът също така споменава програмата за модифициране на разгърнатите въоръжения на корабите на американските военноморски сили, за да може по-ефективно да се противопоставят на атаките от страна на бързоходните ирански катери. Тъй като последните учения на иранските ВМС показаха, че тези катери са оборудвани с противокорабни ракети, които представляват „сериозна заплаха”.

/ИА „Фокус”/

 

Седем американски войници са ранени след като в афганистанска база бе хвърлена граната

26.02.2012, 16:21

Седем американски военнослужещи са ранени след като демонстранти, протестиращи срещу поругаването на Корана, хвърлиха граната в армейска база в северната афганистанска провинция Кундуз, предаде АФП.

„Демонстранти хвърлиха ръчна граната по базата на американските специални части в град Имам Сахиб в провинция Кундуз. В резултат седем военнослужещи са ранени”, съобщи говорителят на полицията в провинция Кундуз Сайед Саруар Хусани.

/ИА „Фокус”/

 
Убийството на офицерите в Афганистан
26.02.2012, 12:39

На убиеца на двамата американски офицери от висок ранг сградата на МВР на Афганистан в Кабул е помагал сътрудник на службата за сигурност, съобщават представители на движението "Талибан", поело отговорността за нападението.

Офицерите (както се предполага, майор и полковник) са били застреляни от близко разстояние в помещение, достъпът в което е разрешен на имащите специален шифър. Източник на „Ройтерс” в службите за сигурност на Афганистан потвърждава, че в сградата има камери за наблюдение и убиецът е следвало добре да знае за мерките за сигурност, за да попадне в помещението, където те са били убити.

Известно е, че стрелялият се е скрил, а сградата на МВР се охранява много добре. Представители на "Талибан" съобщиха и името на стрелялия – Абдул Рахман. Ако към убийството е причастен някой от афганистанските сили за сигурност, възниква въпросът – ще са способни ли те да се борят с "Талибан" след изтеглянето на военния контингент на НАТО от Афганистан през 2014 година?

 
Предстоящи събития във ВВС през месец март
26.02.2012, 12:31

През месец март предстоят няколко интересни събития свързани с ВВС. Според официалния календар, публикуван на уеб-страницата на ВВС това са участие в учение в Тренировъчния център на Силите на САЩ – Хохенфелс (Германия), празник на авиациона база Граф Игнатиево (17 март) и 60 години от създаването на Радиотехнически войски (18 март).

За първи път от 10 години авиобаза Крумово ще участва в международно военно учение в чужбина (в Хохетфелс), което ще се проведе през март 2012 г. в Германия. Българските летци ще извършват съвместни акции с германски и американски военни. В учението ще участват 2 вертолета „Кугър" и 4 екипажа. В него за първи път ще се провеждат операции, които досега базата не е изпълнявала, като „външен товар". Ще се усъвършенстват и техники като медицинска евакуация и десант.

В допълнение през март се очаква да бъдат обявени и победителите в процедурата за „Сключване на рамкови споразумения за срок от 48 месеца за изпълнение на следните самостоятелно обособени позиции:

   1. Рамково споразумение за доставки на пиросредства за авиационна техника руско производство.

   2. Рамково споразумение за доставки на пиросредства за авиационна техника френско производство”.

През следващия месец вероятно ще има и повече яснота около предложенията на Белгия, Холандия и Португалия за употребявани изтребители F-16 за България.

Pan.bg информира, че по отделен план върви и проучване за възможностите за доставка на употребявани изтребители F-16 за България от някоя от европейските страни-членки на НАТО. Проучването се извършва от европейския клон на американската фирма Lockheed Martin, чиято централа е разположена в Брюксел, а отделните офиси - в Атина, Берлин, Букурещ, Варшава, Лондон, Мадрид и Рим. Това проучване е започнало още преди около 10 години и в неговите рамки са осъществени контакти с правителствата на Белгия, Холандия и Португалия, чиито военновъздушни сили разполагат с употребявани изтребители F-16.

/Pan.bg/

 
В оставка
26.02.2012, 09:46

Ето, че си имаме и Закон за резерва на въоръжените сили, да ни е честито! Сигурно сте забелязали, че когато генерал Аню Ангелов се захване с нещо, постига го. Преди седемнадесет години, бидейки заместник-началник на Генералния щаб, движеше приемането на Закона за отбраната и въоръжените сили. И се прие, при това по-добър от предшественика, стигнал до второ четене в Народното събрание, провалено от падането на правителството на Филип Димитров.

Генерал Ангелов получи за труда си наградно оръжие и замина на дипломатическа работа, а когато се завърна в страната, законът беше променен  - не на 180, на 1800 градуса, нищо не беше останало, една дрипа!  Междувременно се прие нов текст, който... – няма да ви занимавам повече с тази тема, вие си знаете. Но за резерва искам да кажа едно-друго.......... Прочети още

 
НАТО отзова всичките си служители в афганистанските министерства
26.02.2012, 09:26

НАТО отзова целия си персонал, работещ в афганистански правителствени министерства, след като двама американски военнослужещи бяха застреляни във вътрешното министерство в Кабул, предава „Гласът на Америка”.

НАТО заяви, че решението да поръча отзоваването идва по причини „принудителна защита”. Алиансът обяви, че член на афганистанските сили за сигурност е насочил оръжието си към американците, които са работили като съветници в министерството.

Афганистанските талибани поеха отговорност за смъртоносните стрелби. Те заявиха, че атаката е отмъщение заради изгарянето на екземпляри на Корана в база на НАТО преди седмица.

/ИА „Фокус”/

 
Във Великобритания са разсекретени протоколите от щабни учения, отработващи сценарии за трета световна война
26.02.2012, 09:20

Logo30 години по-късно са разсекретени протоколите от правителствените щабни учения, проведени във Великобритания през март 1981 г., които са посветени на отразяването на евентуална съветска агресия. В хода на ученията се отработва сценарий, според който СССР извършва едновременно нападение срещу няколко европейски страни, като британските градове са бомбардирани с използването на химическо оръжие. В един от вариантите за развитие на събитията Маргарет Тачър дава нареждане за използване на ядрено оръжие срещу СССР, предаде ИТАР-ТАСС.

В документите се описват сценарии за развитие на събитията, които на места напомнят фантастичен роман. Генералният секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев губи властта в резултат на преврат, организират от висши офицери на КГБ. Новото ръководство на страната се придържа към твърд политически курс и извършва нахлуване в Югославия, значителни сили се съсредоточат по границите с Турция и Норвегия, международното напрежение расте.

В същото време във Великобритания се провеждат многобройни демонстрации, организирани от просъветска организация, която получава средства от СССР, расте сепаратизмът в Уелс и Северна Ирландия. В страната възниква криза, има недостиг на горива и храни, действат терористи, които извеждат от строя ключови елементи на инфраструктурата. Правителството използва твърди мерки за потушаване на демонстрациите, като в определен момент се оказват арестувани лидерът на лейбаристката партия и кентърбърийският архиепископ, които протестират срещу войната.

След това в ранно мартенско утро съветски бомбардировачи нахлуват във въздушното пространство на Великобритания и започват да нанасят удари по ключови военни обекти на страната, паралелно започва нахлуване на територията на Германия, Норвегия, Гърция, Италия и Турция.

/ИА „Фокус”/

 
САЩ може да предложат за продажба чисто нови C-27J и БЛА Global Hawk
26.02.2012, 09:08

C27J SpartanВВС на САЩ може да предложат за продажба част от чисто новите транспортни самолети C-27J и БЛА RQ-4 Global Hawks Block 30, които са планирани да бъдат извадени от въоръжение. Това е съобщил министърът на ВВС на САЩ Майкъл Донли по време на пресконференцията след проведена среща на Асоциацията на ВВС.

„Тъй като самолетите са нови ние най-вероятно ще ги съхраняваме в авиобаза Дейвис Монтан, където ще бъдат консервирани и при необходимост могат да бъдат въведени в експлоатация отново. Част от тях може да предложим за продажба. Водят се предварителни разговори с потенциални купувачи. Има различни варианти за действие, но ние все още не сме се спрели на никой конкретен.”, е заявил Майкъл Донли.

Изваждането от експлоатация на сравнително малкия брой C-27J и БЛА RQ-4 Global Hawks Block 30 е част от програмата за намаляване на военния бюджет на САЩ. ВВС са оправдали съкращението на C-27J с това, че неговите задачи могат да бъдат изпълнявани от C-130 Hercules, докато легендарният U-2 се оказва с по-добри разузнавателни характеристики в сравнение с тези на RQ-4 Global Hawks Block 30.

/Pan.bg/

 
Програма F-35
26.02.2012, 09:00

Ф-35

…...................Участие в мил.$......2001......2011....Текущи

САЩ...................~25000...............2852......2443.....2443

Партньори

   I. Ниво

Великобритания....2500...............150........138......138

   II Ниво

Италия....................1000...............160........131.......90

Холандия.................800.................85.........85........85

   III. Ниво

Турция......................195...............100.......100..... 100

Канада......................160................80..........80.......80

Австралия...............144...............100....... 100.... 100

Норвегия .................122................48.......... 56.......56

Дания .......................110................48......... 48.......48

Общо партньори....5031..............771........738.....697

   Европа

Белгия.............................................48

Чехия..............................................48

Финландия ....................................50

Германия..................................... 100

Гърция.......................................... 80

Унгария......................................... 50

Полша ...........................................48

Португалия.................................. .48

Испания........................................ 24

Швейцария................................... 70

Общо за Европа..........................566

   Близък Изток

Бахрейн........................................ 36

Египет...........................................80

Израел.........................................100............25......25

Йордания.....................................48

Кувейт...........................................48

Саудитска Арабия....................100

ОАЕ.............................................. 50

Общо Близък Изток....................462...........25 .....25

   Азия

Индия......................................... 150

Япония....................................... 100...........48.......48

Сингапур......................................50

Тайван....................................... 100

Тайланд........................................48

Южна Корея*...............................80...........60.......60

Общо за Азия.............................528.........108.....108

Общо за света  ~30031............5179.......3314...3273

   Легенда:

Първата колона е внесени суми от партньорите по програмата в началото й.

Втората колона е предполагаемите бройки за страни в началото на програмата.

Третата колона според изявленията на официални лица през 2011 година.

Четвъртата колона е уточнени бройки пред последните няколко месеца.

   Забележка:

Южна Корея продаде 20% от самолетите си на  Индонезия или 12 машини от 60.

Турция има 100 машини плюс 16 опция.

Италия и Великобритания са инвестирали значителни суми в подготовката за производството. Според някои източници инвестицията на Италия доближава 1,5 милиарда долара.

   Прогноза:

Реално "F-35" идва да замени "F-16". Ако приемем, че базата на "F-16" е 5000 произведени броя. Можем да приемем, че от "F-35" ще бъдат произведени около 2500 за "F-35А". За другите варианти на самолета цялото производство ще бъде около 1500 за "F-35В" и 500 за "F-35С" или общо "F-35" около 4500 самолета.

/aeronews.alle.bg/

 
Русия ще продължава да модернизира "Су-27"
26.02.2012, 08:50

Су-27Заради закъснението на доставките на "Су-35" и "Т-50", Русия ще продължава да модернизира самолетите "Су-27". През последните две години 2010 и 2011 година, всички модернизирани самолети "Су-27СМ" минаха през още една, за някои малка, за някои голяма модернизация. Първият модернизиран самолет е борд 56, който вече 12 години продължава да се модернизира, според едни е вариант 2, а според други вариант 3. Сега в Ахтубинск компания му правят прототипите на вариант 3 бордове 03 и 08 червени. На Дземги има около 23 борда (борд 86, червен беше загубен 14 януари 2010 година). При тях промените са най-големи. По етапно след изтичане на ресурса старите двигатели АЛ-31Ф серия 30 се изпращат за ремонт. След ремонта вече се завръщат, като АЛ-31Ф серия 42. Сменени са и някои други системи и добавени други. На Централна Углова има също около 23 борда (борд 08, син беше загубен 6 април 2011 година). При тях модернизацията е по-малка и се състои в добавянето на 1-2 системи допълнително. За 12 нови доставени наскоро мисля, че няма мисъл да се споменава. Освен това има 6 борда в Лепецк.

Модернизацията на 46 самолета беше обявена дори на страницата на МО на Русия. Не бяха дадени никакви обяснения и по-късно това се прие за журналистическа грешка от публиката. Общо са модернизирани около 72 самолета. Има данни за загубени два прототипа и два серийни. Един самолет има в завода в Комсомолск на Амур, 23 в база Дземги, 23 в Централна Ъглова, 3 в Ахтубинск, 6 в Липецк и 12 нови в Крымск или общо 68 машини.

От 2004 до 2006 се модернизираха самолетите в Дземги. От 2007 до 2009 година ги последваха самолетите в Централна Ъглова. През 2010 до 2011 година се сглобиха новите 12 "Су-27СМ3" и се довършваха старите "Су-27СМ" и "Су-27СМ2". Сега ще бъде сглобена нова серия машини и бъдат пуснати за модернизация още 24 стари "Су-27". Това сигурно ще бъдат последните модернизирани машини. Така руските ВВС ще получат 4 нови ескадрили с по около 24 самолета "Су-27СМ" и всяка от тях ще получи по 4-6 нови "Су-30М2/Су-30М3".

До момента са получени само 4 "Су-30М2". – Още за Су-27

/aeronews.alle.bg/

 
Втора Тунджанска бригада ще увеличи двойно състава си
26.02.2012, 08:44

бригаден генерал Петър ПетровКомандирът на Втора Тунджанска лека пехотна бригада бригаден генерал Петър Петров (на снимката) проведе снощи (б.р. - четвъртък) брифинг във Военния клуб с членовете на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Стара Загора и клуб “Приятели на армията” на тема “Дейност на Втора Тунджанска лека пехотна бригада през 2011 година и предстоящи задачи през 2012 година”.

Втора бригада е създадена преди 13 години и се явява наследник на Втора мотострелкова дивизия, която пък навремето е била наследник на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия, създадена през 1903 г. и участвала във всички войни за национално обединение на България. Бригадата има части в три гарнизона – Стара Загора, Хасково и Ямбол. Тя е общовойсково тактическо съединение от състава на Сухопътни войски, което подготвя и осигурява сили и средства за бойни и хуманитарни операции – самостоятелно или във взаимодействие с други съединения и части на Българската армия. Тя изпълнява три основни задачи: 1. Отбрана на страната; 2. Участие в подкрепа на международния мир и сигурност; 3. Принос към националната сигурност в мирно време чрез поддържане на сили и средства за оказване на помощ към населението при крупни промишлени аварии и стихийни бедствия – наводнения, пожари, земетресения – каза бригаден генерал Петров, след което, в течение на брифинга, се спря подробно на всяка една от тези задачи........... Прочети още

 
Ще изпълни ли РСК "МиГ" договора за ВВС на Перу?
26.02.2012, 08:38

МиГ-29 на ВВС на ПеруРСК "МиГ" се е обърнало с молба към МО на Перу да бъде удължен срока за доставката на първите модернизирани самолети „MiG-29SMP”, според източник от Перу.

ВВС на Перу са закупили общо 21 самолета „МиГ-29“. От тях 3 са закупени, като нови от Русия през 1999 година „МиГ-29СЭ“ и 18 от Беларус през 1996 година, като 16 са „МиГ-29С“ и  2 са „МиГ-29УБ“. През 1996, 1997  и през 2001 година са загубени три "белоруски" машини, бордове 031, 032 и 034.

На 12 август 2008 година Перу сключва договор за модернизация на 6 самолета „МиГ-29С“ и  2 „МиГ-29УБ“ на стойност 106 милиона долара. Авансово са приведени 20 милиона долара през септември 2009 година и с това договора е активиран. През януари 2010 година(16 месеца след подписването) ВВС на Перу трябваше да получат първите 4 машини и след още 4 месеца през месец май 2010 останалите 4. Според договора трябва да бъде удължен ресурса на самолетите с още 4000 часа или 20 години. Относно спецификациите се приема стандарт близък до „МиГ-29СМТ“, наречен в чест на Перу „MiG-29SMP”. Той включва замяна на РЛС „Н019“ с „Жук-МЭ“ и на оптичната станция “ОЕПС 29” с нова версия “13SM”. Стрелковите прибори са заменени от цветни дисплеи, нови системи за свръзка и навигация. Нова система за управление на въоръжението и добавяне към комплекта на ракетите „AS-14” и “AS-17”.

Както знаем през периода 2008-2010 година компанията "МиГ" имаше сериозни проблеми.

Постъпленията бяха малко, а работата много. Трябваше да се оправят грешки на старото ръководство, за това компанията е помолила за отсрочка и срока е удължен на два пъти с общо 30 месеца. Сега перуанската страна се опасява, че и тези срокове няма да бъдат спазени. Това мнение е изказал заместник министъра на финансите Lizandro Maycock, който е разговарял с представител на компанията "МиГ" във връзка с тяхно искане за още средства.

Коментар:

По мои данни още един самолет на Перу е загубен. В момента страната разполага с около 17 самолета, като 8 от тях са в Русия. От останалите в Перу са боеспособни  трите нови купени от Русия и още един или два от Белорусия. Останалите са с много малък или без ресурс и на практика не могат да летят. Бордовите номера на перуанските "мигове" са:

На новите руски  бордове 048, 049 и 055

На "белоруските" (9-13) 030, 031, 032, 033, 034, 035, 036, 037, 038, 039, 040, 041, 042, 043, 044 и 045

На "белоруските" (9-51) 046 и 047

Всички мигове MiG-29S/SE/UB са към 1-во крило на ВВС на Перу с щаб в град Piura. Те са в базата на 6-та авиогрупа в град  Chiclayo, като се числят на 612-та ескадрила "Летящите патици". – Още за МиГ-29

/aeronews.alle.bg/

 
Авария с американски F/A-18F Super Hornet
26.02.2012, 08:30

F/A-18F Super HornetПо време на тренировъчен полет в петък вечерта двама летци на изтребител F/A-18F Super Hornet от авиацията на ВМС на САЩ са се катапултирали успешно. Самолетът е паднал в ненаселен район на около 30 км от летището Fallon, а пилотите са били евакуирани от хеликоптер на ВМС малко след инцидента. Започнато е разследване за установяване причините за аварията.

Летците са участвали в курс за инструктори по бойна подготовка за нанасяне на удари по земни цели. – Още за F/A-18F Super Hornet

/Pan.bg/

 
Изтребителите Mirage 2000D с нова система за разузнаване
26.02.2012, 08:26

Mirage 2000 Компанията Thales ще оборудва изтребителите Mirage 2000D от ВВС на Франция със система за радиоелектронно и тактическо разузнаване ASTAC (Analyseur de Signaux TACtiques). След модернизацията те ще могат да се използват за изпълнение на разузнавателни мисии вместо остарелите Mirage F1 CR.

По данни на Thales разузнавателният контейнер ASTAC е с тегло около 400 кг. Той може да открива източници на излъчване, да предава параметрите им и други данни в базата, както и да използва тази информация за захват на целта и нейното унищожаване. По време на военната операция на НАТО срещу Либия контейнерът ASTAC е бил използван от изтребителите Mirage F1 CR и показал висока ефективност при събиране на разузнавателна информация.

Работите по дооборудване на френските Mirage 2000D с комплекта ASTAC ще бъдат завършени до 2014 година, когато и ще бъдат извадени от въоръжение остарелите Mirage F1. По данни на Flightglobal MiliCAS френските ВВС имат над 50 изтребителя Mirage F1. – Още за Mirage

/Pan.bg/

 
Американски БЛА се е разбил в Пакистан
26.02.2012, 08:21

Специалните служби на Пакистан съобщиха, че в северозападната част на страната, на 20 километра от границата с Афганистан, е свален американски безпилотен самолет.

Инцидентът станал в племенната област Северен Вазиристан, където се укриват групировки на антиправителствените ислямисти. Представители на движението "Талибан" казват, че самолетът е свален от тях. Твърди се, че те са събрали отломъците на апарата и днес ще предоставят на журналисти техните снимки.

Във Вашингтон не потвърждават, че самолетът е катастрофирал в резултат от бойни действия.

 

 

 
Работата по новия бомбардировач на САЩ е започнала
25.02.2012, 20:30

Работата по създаването на следващото поколение стратегически бомбардировач за ВВС на САЩ е вече започнала. Това съобщи заместник министъра на отбраната за ВВС Майкъл Донли в петък, по време на конференция в Орландо.

За строителството на новия бомбардировач ще бъде направен конкурс за избора на изпълнител. Според Донли първите серийни машини ще постъпят на въоръжение в средата на следващото десетилетие.

Донли не е влязъл в допълнителни подробности, но е известно, че се цели построяването на 80 до 100 бомбардировача. С цел ускоряване на разработката ще се използват голям брой съществуващи технологии. В самия бомбардировач ще бъде интегрирани възможности за РЕБ и извършване на разузнаване и целеуказване. В периода 2012 – 2017 г. в програмата ще бъдат инвестирани $3,7 млрд. за изследователски нужди. Единичната цена на новата машина трябва да бъде в рамките на $550 млн.

/Аеро/

 
Пентагонът няма да разреши на Иран да затвори Ормузкия пролив
25.02.2012, 19:11

САЩ засилват военната мощ в Персийския залив за да попречат на всякакви опити на Иран да затвори Ормузкия пролив в случай на нефтено ембарго по отношение на тази страна. Американските военни уведомили конгреса за плановете за разполагане на средства за откриване и обезвреждане на мини, за разширение на разузнавателната дейност, пише днес вестник „Уол Стрийт Джърнъл”.

Предприеманите действия показват, че военните се готвят за конфликт с Иран, докато ръководителите на Белия дом и министерството на отбраната говорят за мирно уреждане на проблема.

 
Двама американци убити в сградата на МВР на Афганистан
25.02.2012, 18:53

Сградата на МВР в КабулДвама американски военни от контингента на НАТО в Афганистан са застреляни днес, 25 февруари, в сградата на МВР в Кабул, съобщи Agence France Presse.

Според Reuters единият е бил полковник, а вторият – майор. От НАТО са потвърдили инцидента, но не са дали подробности.

Очевидец е съобщил за Associated Press, че стрелба открил афганистанец в помещение за чужди граждани в министерството. Талибаните веднага са поели отговорността.

Също така днес при щурм на сграда на ООН в североизточния град Кундуз са застреляни трима местни жители, съобщи Agence France Presse. Други 47 души са били ранени. Полицията открила огън по демонстранти, които се опитали да щурмуват сграда на ООН.

Безредиците в Афганистан продължават вече няколко дни. Те били предизвикани от действията на американски военни, които на 20 февруари изгорили стари Корани и други свещени текстове за мюсюлманите. Инцидентът станал в американската авиобаза в Баграм на 40 километра северно от Кабул. Американците счели, че книгите в местната библиотека, купени специално за военнопленниците, се използват за комуникация. Някои бележки върху белите полета били оценени като екстремистки и книгите били изгорени.

Протестите не спряха и след като съжаление за изгорените Корани поднесоха лично президентът Барак Обама и командващият силите на НАТО в Афганистан генерал Джон Ален. Досега при безредиците са загинали над 20 афганистанци.

/БЛИЦ/

 
Ucocar ще строи седем патрулни катера за ВМС на Венецуела
25.02.2012, 15:52

Damen Stan Patrol 4207 Корабостроителната компания Ucocar (Unidad Coordinadora de Carenados de la Armada) планира да построи в корабостроителницата в Пуерто Кабельо (Puerto Cabello), щат Карабобо (Carabobo), седем патрулни катера за ВМС на Венецуела: два тип Damen Stan Patrol 4207 (на снимката) и пет Damen Stan Patrol 2606.

Този проект се осъществява в рамките на стратегическо съглашение за сътрудничество, подписано между Куба и Венецуела.

Както е известно, патрулните катери тип Damen Stan Patrol 4207 и Damen Stan Patrol 2606 за продукти на холандската фирма Damen shipyard, която работи в завода Damex в Сантяго де Куба. Там сега за ВМС на Венецуела се строят четири многоцелеви товарни кораба тип Damen Stan Lander 5612.

Патрулния катер тип Damen Stan Patrol 4207 има пълна водоизместимост 238 тона, дължина 42,8 м, ширина 7,11 м и газене 3,7 м. Екипажът се състои от 17 човека.

Damen Stan Patrol 2606 е лодъчен тип с алуминиева надстройка. Има дължина 26,5 м и максимална скорост до 35 възла. Екипажът се състои от 7 човека. На ВМС на Венецуела през 2008 година беше предаден главния катер от този тип PG-51 Pagalo, Който бе построен в корабостроителница на Ucocar с техническо съдействие на фирмата Damen. Освен това, аналогични катери се строят и в еквадорската корабостроителница Astinave (Astilleros Navales Ecuatorianos) в Гуякил (Guayaquil) за ВМС на Еквадор

 
Китай изстреля единадесети спътник
25.02.2012, 14:54

„Бейдоу” Китай е извел в орбита 11-ия спътник на националната навигационна система „Бейдоу”. Апаратът е изстрелян днес през нощта от космодрума Сичан, в югозападната част на КНР.

Създаването на национална система за позициониране в Китай и граничните райони започна през 2000-та година. От ръководството на Китай е поставена цел за преодоляване по такъв начин на зависимостта от американската система за глобално позициониране GPS и създаването на аналогична собствена система към 2020 година. – Още системи за позициониране

 
Немци наградиха съветски подполковник за предотвратена ядрена война
25.02.2012, 14:36

Станислав ПетровВ Германия на 24 февруари се състоя връчването на Немските медийни премии, като един от лауреатите е станал известният съветски подполковник Станислав Петров, предаде Domradio. Организаторите решили да му дадат премия заради спасение на света от ядрена война.

Награждаването се е състояло в Баден Баден, а наградата е връчена от бившия германски президент Роман Херцог.

Подполковник Станислав Петров в началото на 80-години е служил в система за предупреждение за ракетно нападение спрямо СССР. В нощта на 26 септември 1983 година, намирайки се на дежурство в командния център Серпухов-15 в Калужка област, той не реагирал според инструкциите на показанията на екраните за изстреляни откъм САЩ на пет ракети с ядрени бойни глави. Той правилно преценил, че това се дължи на неизправност на системата, и се оказал прав, като предотвратил ответния старт на съветските ракети. По този начин била предотвратена ядрена война.

Освен Петров, лауреати през 2012 година станали афганистанската правозащитничка Сакена Якоби, лекарят от Конго Денис Муквеге и палестинският християнски свещеник Митри Рахеб.

/БЛИЦ/

 
Пентагонът изстреля комуникационен спътник от ново поколение
25.02.2012, 13:50

MUOSВ петък Пентагонът изстрелял тактически комуникационен спътник от ново поколение. Той ще стане част от системата MUOS, която трябва да изведе на ново равнище съобщенията между войските на САЩ и съюзниците им по цялото земно кълбо.

Космическият апарат бил поставен в специална капсула в горната част на ракета-носител  Atlas-5, в първата степен на която се използва руския двигател РД-180 на Научно-производственото обединение „Енергомаш”.

Вторият спътник MUOS преминава изпитания и ще бъде изстрелян след една година. Планира се общо да бъдат произведени 5 такива апарати.

 
Инцидент с индийски „Mirage 2000“
25.02.2012, 09:00

Mirage 2000

Самолет на индийските ВВС, произведен от френската компания  Dassault „Mirage 2000ТН“ борд КТ202, се е разбил около 12:10 часа местно време край село Gorelalkapura на 100 километра от Gwalior, щат Madhya Pradesh на 24 февруари 2012 година. Инцидента е станал 4 минути след излитането, когато двамата пилоти са катапултирали, след няколко опита да пуснат спрелия двигател. Четири минути по-късно самолетът пада. Машината е от база Maharajpura в Gwalior, в която се намират 1-ва, 7-ма и 9-та ескадрили общо с около 48 самолета „Mirage 2000Н/ТН“, като още два се модернизират във Франция.

Екипажът е бил в състав Air Marshal (отговоря на тризведен генерал) Anil Chopra, който е един от шестимата членове на генералния щаб на ВВС на Индия, по същество третия човек в щаба и във ВВС след неговия началник(реално, той е командващ ВВС на Индия, макар, че формално шеф е Президентът на страната), първия заместник и отговаря за пилотите и Wing Commander (отговаря на подполковник) Ram Kumar, командир на 1-ва ескадрила "Tigers". Air Marshal Anil Chopra е бил на проверка в авиобазата. През 1985 година той е пратен на курс във Франция и става един от първите индийски пилоти усвоили „Mirage 2000Н“. Известна част от живота му минава в пилотиране на френския изтребител. Той не спира да лети(роден е на 06 декември 1952 година) и с това печели и голям авторитет сред индийските военни пилоти. Тази година той трябва да се пенсионира.

Както се вижда за малко да стане голяма беля. Двамата пилоти са едни от най-добрите в Индия и с по няколко хиляди часа на различни бойни самолети.

Забележка:

През 2002 година началникът на щаба на ВВС на Индия Marshal of the Air Force (пет звезден генерал) Arjan Singh стана единствения жив висш офицер в историята на Индия с пет звезди. Той получи това си звание за изключителните заслуги към страната си. Роден е на 15 април 1919 година.

В момента началник на щаба на ВВС Air Chief Marshal Norman Anil Kumar Browne, който беше назначен на 31 юли 2011 година. "Charlie" Browne е роден на 15 декември 1951 година.  Изминал е пълния път от редови пилот до началник на щаба на ВВС без да пропуска нито едно стъпало. Лети от  24 юни 1972 година. Има над 3100 часа във въздуха  на "Hunter", "Jaguar" и на руски самолети "МиГ-21" и "Су-30". – Още за Mirage 2000

/aeronews.alle.bg/

 
Доставка на самолети F/A-18E/F и E/A-18G за ВМС на САЩ
25.02.2012, 08:43

EA-18G Growler (Фото от сайта navy.mil)Американската компания „Boeing” завърши доставките по второ споразумение от 29 декември 2003 година с период от 2007 до 2011 година за доставка на самолети F/A-18E/F Super Hornet и E/A-18G Growler от дългосрочния договор за ВМС на САЩ. То беше за 210 машини, като в последствие беше увеличено с 47, като 24 от тях F/A-18F, бяха доставени на Австралия.

Договорът предвиждаше в период от 15 години до 2015 година да бъдат доставени 548 самолета. Първото споразумение от 1999 година предвиждаше от 2000 до 2004 година да бъдат доставени 210 самолета.

На 10 септември 2010 година беше сключено трето споразумение за доставка на 66 F/A-18E/F и 58 E/A-18G в периода от 2012 до 2014 година. С тях общо ВМС на САЩ ще получат общо 567 самолета с 19 повече от планираното. До момента по двете споразумения са направени разходи с 1,7 милиарда долара по-малко от пределните по договора. Очаква се, сумата по третото споразумение да бъде по-малка с около 600 милиона долара. – Oще за F/А-18

/aeronews.alle.bg/

 

 
Руска компания за бойни самолети има сделки за $5.45 млрд. дo 2015 г.
24.02.2012, 22:07

Су-27Руската компания „Сухой" (Открито акционерно дружество «Авиационна холдингова компания) ще остане сред трите топ износители на бойни самолети най-малко до 2015 година.

Това съобщиха от базирания в Москва Център за анализи на световната търговия с оръжия, цитирани от „Новости".

„Сухой" ще изнесе през следващите три години 109 бойни самолети, докато американският износител Локхид Мартин (Lockheed Martin) ще изнесе 110 самолети, а китайската „Ченгду" ще изнесе 112 самолети", каза ръководителят на центъра Игор Коротченко.

Споразуменията на „Сухой" с чуждестранни клиенти до 2015 година се изчисляват на 5.45 милиарда долара.

Коротченко заяви, че руската компания е продала 171 бойни самолети през последните три години.

Бойните самолети от серията Су на руската компания представляват по-голямата част от износа на Русия. Предимно се купуват от Индия, Малайзия, Индонезия, Алжир и Венецуела, съобщи „Новости". – Още самолети Су

/news.bg/

 
Интегрираната система за ПВО на НАТО в прехода към нова командна структура на алианса
24.02.2012, 20:07

От 22 до 24 февруари 2012 г. в България беше проведена поредната ежегодна среща на работната група по интеграция на ВВС на Република България и Румъния в Интегрираната система за ПВО на НАТО. В нея взе участие заместник-командирът на CAOC-7 генерал-майор Марк Грапер.

Работната група е създадена от командира на Обединения център за въздушни операции на НАТО (CAOC-7) – Лариса.

По време на срещата бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с изпълнението на задачите по Air Policing в зоната за отговорност на CAOC-7, прехода към новата Командна система на НАТО и отражението й върху функционирането на Интегрираната система за ПВО на НАТО. Бяха координирани основните мероприятия през 2012 година, провеждани под ръководството на CAOC-7.

Генерал-майор Грапер се срещна и с ръководството на българските Военновъздушни сили. По време на срещата бяха дискутирани въпроси по повишаване на ефективността на охраната на въздушното пространство на НАТО в светлината на въвеждането на новата Командна структура на Алианса.

Участниците в работната среща посетиха Център за управление от системата за командване и управление на българските ВВС и авиобаза Граф Игнатиево.

/airforce.mod.bg/

 
Заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев ще участва в семинар на НАТО
24.02.2012, 19:59

контраадмирал Валентин ГагашевЗаместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев ще участва в семинар, организиран от Съюзното командване по трансформацията на НАТО, който ще се проведе от 27 февруари до 3 март 2012 г. във Вашингтон, САЩ.

В семинара ще участват ръководни кадри на политическо и на военно ниво от страните-членки на НАТО. На него ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с противодействието на импровизираните взривни устройства.

/МО/

 
Реставрират бункер на Адолф Хитлер
24.02.2012, 19:05

Адолф Хитлер (на немски: Adolf Hitler) (Уикипедия)Бункерът на Адолф Хитлер в Брюли дьо Пеш в южната белгийска област Намюр ще бъде реставриран. Съоръжението, изградено като резервно укритие за фюрера, е било издигнато през юни 1940 г. и до днес всичко във вътрешността на бетонната сграда е непокътнато. Единствените предмети в бункера, който сега е в мъх, са стол и маса, предадоха световните агенции.

Според историците Хитлер никога не е използвал това укритие по предназначение. Бункерът е изграден непосредствено след окупацията на Белгия, настъпила с разбиването на белгийската армия на 28 май 1940 година.

От това място е планирано нападението на Франция, приключило с френската капитулация на 22 юни същата година.

Укритието е осигурявало защита при евентуално въздушно нападение на Съюзническите сили над военната зона Брюли дьо Пеш, в случай, че местонахождението на Хитлер бъде разкрито. При престоя си в района фюрерът е пребивавал в околни сгради, две от които днес са превърнати в музеи. Единият представя работата по планирането на нападението срещу Франция, а в другия са показани свидетелства за Съпротивата.

/Blitz.bg/

 
САЩ ще проведат изпитания на израелска и шведска бойни машини на пехотата
24.02.2012, 18:02

БМП CV-90 ( Фото Gjermis от сайта wikipedia.org)Сухопътните войски на САЩ планират през пролетта на 2012 година да проведат сравнителни изпитания на бойните машини на пехотата CV-90 (Combat Vehicle 90), намиращи се на въоръжение в армията на Швеция, и на израелската БМП Namer. Според информация на Defense News, изпитанията ще се проведат на ракетен полигон в щат Ню Мексико в рамките на програмата за покупка на бойни машини GCV (Ground Combat Vehicle program).

Освен БМП Namer, произвеждана от компанията General Dynamics Land Systems, и CV-90 разработка на BAE Systems американските специалисти планират да оценят възможностите и на две БМП Bradley (с купола и без купола) на BAE Systems, както и на Stryker на General Dynamics Land Systems.

По-рано военното ведомство на САЩ планираше да проведе изпитания в Ню Мексико на БМП Puma, намираща се на въоръжение в армията на Германия, но не успяха да се договорят за това с компанията SAIC.

Сравнителните изпитания на различни типове БМП е един от трите етапа на програмата за покупка на бойни машини за сухопътните войски на САЩ. За финансиране на GCV през 2013 година се планира да бъдат заделени 640 милиона долара.

В момента на въоръжение американските сухопътни войски имат БМП M2 Bradley и машини Stryker. – Още бронетехника

 
2012 година решаваща за руското авиационно двигателостроене
24.02.2012, 17:21

Изделие 117СИнтересни промени стават в Русия. Пресслужбата на „ОАО Уфимското моторостроително производствено обединение (УМПО)” съобщи, че в рамките на Обединената двигателостроителна компания се създава дивизия „Двигатели за бойната авиация“. За управляващ директор е назначен шефът на ОАО «УМПО» Александър Артюхов.

От началото на тази година за пет години функциите по управление на „Московския машиностроителен завод В.В. Чернышев“ се предават на ОАО «УМПО». Към новата организация се включват още ОАО «НПП «Мотор», ФГУП «НТЦ газотурбостроения «Салют», а в бъдеше и «НТЦ им. А. Люлки» и Литкаринския машиностроителен завод.  Основната й задача ще бъде да произвежда двигателите АЛ-31Ф, АЛ-31ФП, АЛ-55И, „изделие 117С“ и други.

Коментар:

С единно ръководство ще бъде избегната борбата, кой завод на произвежда печелившите части за двигателите и кой губещите. На практика с това се ликвидирват НПО «Салют» и НПО«Сатурн». Това само потвърждава слуховете за мерки и към другите директори, които не изпълняват държавните поръчки.

Следващият ход, може да е обединение на останалите заводи в дивизия „Двигатели за гражданската авиация“ с ръководител шефа на ОАО «НПО „Сатурн“» Иля Фёдоров на основата на „Рибинския завод“, който ще се занимава само с двигателите за гражданските самолети.

Интересна подробност е, че по време на ВСВ „Рибинския завод, Рибинския институт и КБ Климов“ се евакуира в Уфа и така се създава новия център.

Александър Артюхов, като директор на завод се справи най-добре със задачите по производство на части за новите двигатели и сега му се дава възможност „да извади“ от блатото руското авиационно двигателостроене.

Тази година няколко самолета за военната авиация на Русия и няколко за гражданската не бяха предадени, поради липса на двигатели и това беше логична мярка. – Още авиационни двигатели

/aeronews.alle.bg/

 
Изпитания в Украйна на модернизирания Ми-24П
24.02.2012, 17:00

Ми-24П на ВВС Украйна (Фото от сайта pcavia.ru)По време на държавните изпитания модернизираният в Украйна Ми-24П е извършил 30 полета с обща продължителност 35 часа.

На полигона "Чауда" се провеждат изпитанията с оръжие. От машината са изстреляни над 400 неуправляеми ракети, хвърлени са над 30 авиобомби и са изстреляни около 700 снаряда, това съобщава "Укрспецэкспорта". Изпитанията продължават с полети при нощни условия и на пределно малка височина.

По-рано беше съобщено, че машината има нови двигатели и "стъклена" кабина. Важен елемент е и новата система за защита разработена от украински специалисти. – Още за Ми-24

/aeronews.alle.bg/

 
Три документа трябват за изпълнение на Закона за резерва
24.02.2012, 16:33

За изпълнение на Закона за резерва на Въоръжените сили, който бе приет вчера окончателно от Народното събрание, ще бъдат разработени три документа. Това са правилник за прилагане на закона, наредба за военния отчет и наредба за провеждане на мобилизация. Те са част от Целите на администрацията на МО за т.г. по Програмата на правителството на Европейско развитие на България за периода 2009-2013 г., Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили и Плана за развитие на Въоръжените сили.

Целите са доста амбициозни. Само до ноември ще бъдат разработени осем базови доктрини на Въоръжените сили: за управление на човешките ресурси; за разузнаването; за провеждане на операции; за логистиката; за планиране на операциите; за комуникационно-информационните системи; за подготовката и за финансовото осигуряване. За подпомагане на формирането на батальонните бойни групи ще бъде разработена Концепция за използване на национален поддържащ елемент. За октомври – ноември е предвидено сертифицирането на батальонна бойна група от състава на Сухопътни войски.

Според документа през следващия месец трябва да е налице Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2011 г. За април е планирано приемането на нови правилници за устройството и дейността на Военна академия „Георги С. Раковски”, НВУ и ВВМУ. През юли трябва да завърши процесът на оптимизация на структурите на Военната академия и висшите военни училища.

Първата цел в документа е преструктурирането на формированията на тактическо ниво, според задачите за 2012 г. от Плана за развитие на Въоръжените сили.

/Otbrana.com/

 
На руските „Мистрал” ще има ударно и отбранително оръжие
24.02.2012, 13:13

хеликоптероносач „Мистрал” Руските хеликоптероносачи „Мистрал” за разлика от френските аналози ще бъдат оборудвани с най-новото ударно и отбранително оръжие, в това число със свръхзвукови крилати ракети.

Както отбелязват в генералния щаб, хеликоптероносачите на ВМФ на Русия трябва да притежават достатъчна огнева и ударна мощ за да бъдат пълноценни многофункционални бойни кораби.

Освен това „Мистрал” ще могат да приемат на борда си ударни и хеликоптери за борба с подводници, артилерия, средства за десант, катери, бронирани машини и други техника и оръжие.

Договорът за доставката на хеликоптероносачи „Мистрал” беше подписан от Русия и Франция на 17 юни 2010 година.

 
В Русия е разработен план за борба с астероидите
24.02.2012, 12:41

Държавният ракетен център „Макеев” разработва разузнавателен и ударен космически апарати за борба с астероидите.

Предлагат се два вида въздействие върху летящите към Земята астероиди: ядрен взрив на повърхността на астероида със цел раздробяването му на по-малки части и промяна на траекторията на полета, и взрив близо до астероида за отклонение на траекторията на полета.

За тази цел специалистите разработили ударен космически апарат „Капан”, носещ на борда си един или няколко ядрени бойни заряди, а също апарат-разузнавач „Каиса”, предназначен за оценка на структурата, химическия състав и уточнение на траекторията на заплашващите Земята астероиди.

За извеждане в орбита на ударния и разузнавателния апарати се предлага да бъдат използвани  ракети „Союз-2” и разработваната ракета-носител „Рус-М”.

 
Германия закри своя военна база в Северен Афганистан заради протестите срещу изгарянето на Корана
24.02.2012, 12:20

Въоръжените сили на Германия взеха решение да затворят базата си в град Талукан в Северен Афганистан заради протестите на местното население срещу изгарянето на копия на Корана от американски военнослужещи, предаде ИТАР-ТАСС.

В четвъртък пред базата се събраха около 300 протестиращи, които хвърляха камъни по германския лагер. Заради инцидента военнослужещите са били прехвърлени в базата в Кундуз.

В момента Германия има около 4900 свои войници в Афганистан. Очаква се техният брой да бъде намален до 4400 през 2013 година. 52 германски военнослужещи са загинали от началото на мисията в Афганистан.

/ИА „Фокус”/

 
ВВС на САЩ са поръчали 5000 комплекта бомби JDAM
24.02.2012, 12:15

Joint Direct Attack Munition (JDAM)Успоредно с модернизацията на една от най-големите бомби в света GBU-57A/B, ВВС на САЩ ще получат допълнително управляеми авиационни бомби. Конгресът е одобрил 126 милиона долара за доставка през 2014 на 5000 комплекта бомби JDAM. Това е третата голяма поръчка в рамките на една година – през януари 2011 американските ВВС са сключили договор за закупуване на 3500 комплекта от същите бомби, а през март същата година – още 4000 на обща стойност 180 милиона долара.

По време на войната срещу Либия някои от европейските ВВС почувстваха остър недостиг на авиобомби, след като през първите три месеца пуснаха няколкостотин управляеми бомби. Ето защо ВВС на САЩ започват да запълват собствените си запаси – по-добре да са подготвени (също така и да доставят известно количество бомби и на западноевропейските си съюзници) при възникване на евентуален военен конфликт с Иран (и/или Сирия).

/Pan.bg/

 
Извинете за унижението!
24.02.2012, 10:25

Извинения. Все извинения: заради нападения, при които загиват невинни, заради войници, които опикават трупове и такива, които изгарят Корана. За какво ли още западните генерали ще трябва да се извиняват на Афганистан?

Протести в Афганистан срещу неволното изгаряне на Корана от американски войници не секват. При сблъсъци вчера са били убити най-малко десетима демонстранти. Сандра Петерсман коментира темата…….. Прочети още

 
Военното разузнаване ще козирува на Военна полиция
24.02.2012, 10:03

Обида и подигравка с военното ни разузнаване. Така се коментира от професионални разузнавачи  правителственото предложение служба „Военна информация” да остане без генерали. Предполага се, че президентът ще подпише указите и така военното разузнаване ще козирува на Военна полиция и на другите дирекции в МО. Директорът на военните полицаи  е бригаден генерал, а на Служба „Военна информация” /Служба ВИ/ – цивилен или полковник.

Премахват се двете генералски длъжности в Служба ВИ. Така става ясно, че още преди проектозаконът за Служба ВИ да влезе за обсъждане в парламентарна зала, този въпрос е предрешен - пълен контрол на министъра чрез цивилния директор Веселин Иванов, когото ще назначи. По този начин на Служба ВИ могат да бъдат поставяни задачи, излизащи извън закона, и за това няма да има също никакъв контрол. Хората там вече  са смачкани и никой  няма да посмее да откаже изпълнение на такива задачи. Военният министър Аню Ангелов  съвсем съзнателно и явно пренебрегва правилата на играта. Ето това се казва реполитизация.

На фона на горните разсъждения става ясно и подигравката на министъра с  бригаден генерал Динчо Карамунчев и комодор Валентин Гагашев. Той е знаел предварително, че бившият президент Първанов няма да одобри кандидатурите им за началници на военното разузнаване поради липсата на  специална подготовка,  както и поради  наличието на професионалисти в самата служба.  Така е подготвил почвата за назначаване на своя довереник – полковник от резерва.

А може би премахването на генералитета в ръководството на Служба ВИ е първа стъпка към сливането й с външното ни разузнаване (НРС)? А това от своя страна – подготовка на фактическото ликвидиране на военното разузнаване завинаги.

Правителственото предложение до президента  оставя въоръжените ни сили и без генералски длъжности за  главен инспектор и заместник-главен инспектор. Знае се  каква е ролята на тези длъжности в армията и за какво отговарят тези генерали. Сега това се възлага на гражданско лице (разбирайте военен пенсионер), който ще бъде назначен само със заповед на министъра. При това положение е ясно, че контролът ще бъде пак изцяло в ръцете на министъра, а обективността предварително е обречена. Така инспекторатът ще стига до изводи, които са само в мислите на министъра. Системата се обрича  на произвол , насажда се несигурност у командирите. В същото време властта се концентрира  само и само  в ръцете на г-н Ангелов.

Това е положението. Ньойски номера!

Интересно какво е мнението  по въпроса за Служба «Военна информация» на новия  военен съветник по националната сигурност на президента. Генерал-майор от резерва Стоимен Стоименов е бил дълги години заместник –началник на военното разузнаване.

/Otbrana.com/

 
Страшните ракети СС-23 и „Скъд” излязоха на пазара
24.02.2012, 09:56

Авторът на книгата полковник от запаса Марин Шкодров (Снимка Димитър Бебенов)Кога започва и как протича унищожаването на ракетните комплекси СС-23 и „Скъд”?  Какво са казали и направили от 1990 г. до 2002 г. президентите, премиерите, политическите и военните ръководство на армията?

Отговорите на тези въпроси са вече на пазара. Снощи пред членовете на клуб „Ракетни войски и артилерия” и Клуб „”Ракетно-артилерийско въоръжение и радиолокациона техника” на СОСЗР бе представена книгата на полковник от запаса инженер Марин Шкодров (на снимката) „Страшните ракети на 76 ФрБр”. Авторът е завършил шуменското висше военно артилерийско училище. Цялата му служба преминава в Телишката фронтова бригада, където са били на въоръжение унищожените преди десет години ракетни комплекси, като стига до заместник-командир по техническата част.

Ако ракетите не бяха страшни, нямаше да ни накарат да ги унищожим, посочи полковникът. Удовлетворение, че вече има и такава книга, която със силата на документите разкрива една част от историята на ракетните войски, изразиха генералите от запаса Димитър Тодоров, Симеон Петковски, Вълчо Фотев, както и първият командир на поделението полковниците от запаса Злати Петров, Гено Манолов, Иван Велков и Асен Джоков. Другото достойнство на книгата е, че разкрива големият професионализъм на българските ракетчици, който е доказан, включително и  по време на бойните пускове. - Още ракети

/Otbrana.com/

 
Пилот от Кралските ВВС на Великобритания летя на палубния вариант на изтребителя F-35
24.02.2012, 09:40

Ф-35Джим Шофийлд, пилот от Кралските ВВС на Великобритания летя на палубния вариант на изтребителя F-35. Полетът е бил извършен на 21 февруари 2012 г., според уеб-сайта defensetalk.com.

Както е известно F-35 ще се произвежда в три варианта: стандартен (F-35A CTOL), палубен (F-35C CV) и със скъсено излитане и вертикално кацане (F-35B STOVL). "От всички самолети, на които съм летял досега, F-35 се отличава с най-доброто управление... Пилотите могат да посветят цялото си внимание на мисията", коментира Джим Шофийлд. "В допълнение прецизните системи за целеуказване и стелт характеристиките несъмнено превръщат F-35 в точния самолет, от който има нужда Великобритания...", допълва той.

В международната програма за създаването на изтребителя F-35 участват САЩ и осем страни-партньори. Великобритания е първата страна, която се присъедини към проекта през 2001 г.

/Pan.bg/

 
Израел е готов да атакува сам Иран
24.02.2012, 09:10

Всички погледи са вперени в Израел и Иран, които от няколко седмици водят война в сянка. Демонстрация на военноморска мощ срещу заплахи за военна интервенция - напрежението достига своя връх. Пръстът е сякаш поставен върху спусъка.

Израел, както изглежда, е готов да действа сам. Началникът генералния щаб ген. Бени Ганц заяви още на 18 февруари, че “Израел е централен гарант на своята собствена сигурност.

Това е нашата роля като армия. Израел трябва да се защитава сам”. Заплахата за солова атака на Израел срещу Иран, която би потопила региона в конвенционална война, притеснява Вашингтон. Ето защо американските представители умножават совалките и разговорите със своите израелски колеги....... Прочети още

 
Йордания ще разположи ракети „Пейтриът” по границата със Сирия
24.02.2012, 08:40

 ЗРК „Пейтриът”Йордания планира да разположи четири батареи на ВВС с ракети „Пейтриът” по границата със Сирия, за да се защити от евентуална сирийска въздушна атака, заявява френски експерт по отбраната пред вестник “Фигаро”.

Според информацията, Йордания ще купи батареите от Германия. Според експерта разполагането им по йорданско-сирийската граница ще е в интерес на Израел. – Още ЗРК „Пейтриът”

/ИА „Фокус”/

 

 
ВМС на Белгия ще получат два подводни робота Remus 100
23.02.2012, 21:28

Remus 100 (Фото прессслужбa na Hydroid)Военноморските сили на Белгия са сключили с американската компания Hydroid договор за доставка на допълнителна партида автономни необитаеми подводни апарата (АНПА) Remus 100, съобщава DefPro. Сумата по сделката не се уточнява. По условията на съглашението на белгийските военни трябва да им бъдат доставени два нови апарата. След като поръчаните Remus 100 бъдат доставени на Белгия, общият им брой във ВМС на страната ще бъде три единици. С първия подводен робот Remus 100 белгийските военни се сдобиха през 2005 г.Той премина през различни изпитания, на основата на които бе взето решение за придобиване на допълнително количество роботи. ВМС на Белгия проверяваха Remus 100 за възможности като картографиране на дъното, охрана на входове към военни бази и изследване местата на катастрофи.

АНПА Remus има 1,6 метра дължина и 19 сантиметра диаметър. Апаратът с маса от 37 килограма може да се потопява на дълбочина до сто метра и развива скорост до пет възела. Общо до момента са произведени около 200 робота Remus, които са приети на въоръжение в 13 страни от НАТО и няколко други държави. През май 2011 г. с два апарата Remus 100 се сдобиха и ВМС на Норвегия.

/в-к Дума/

 
Успешно приключване на бюджетната 2011 година беше отчетено на Съвет по отбрана
23.02.2012, 19:26

Успешно приключване на бюджетната 2011 година и добра бюджетна дисциплина бяха отчетени днес, 23 февруари, на редовното заседание на Съвета по отбрана към министъра на отбраната. В резултат на прилагането на финансовия мениджмънт и ускоряване на процедурите по Закона за обществените поръчки в края на миналата година са се осъществили оптимални разплащания с фирмите доставчици на ведомството. Също така са погасени всички стари задължения на второстепенните разпоредители с бюджетни средства, с изключение на ВМА, чийто задължения следва да бъдат изплатени по погасителен план до края на 2012 г.

Отчетът за изпълнението на бюджет 2011 г. ще бъде публикуван на интернет-страницата на Министерството на отбраната.

Другата тема, която обсъдиха членовете на съвета, беше Докладът за тригодишната бюджетна прогноза на Министерството на отбраната за 1913-1915 г.

/MO/

 
Беларус тества безпилотен самолет
23.02.2012, 17:10

Гриф-1" (Фото от сайта 558arp.by)В Беларус бяха проведени изпитания на безпилотния летателен апарат „Гриф-1” с радиус на полета до 100 километра.

Бяха проверени полетните му характеристики, устойчивостта и управляемостта му по време на полет. Апаратът се намираше във въздуха в течение на 10 минути и всичките му системи работеха нормално.

„Гриф-1” е способен да носи полезно натоварване до 30 килограма и да изпълнява задачи в тактическа и близка оперативна дълбочина. Апаратът има дължина 3,5 метра, размах на крилата 4,8 метра, тегло 100 килограма, максимална скорост на полета до 200 км/ч и максимална продължителност на полета - 8 час.

След монтиране на съответно оборудване, апаратът може да се използва за фото и видео снимки, както и оптико-електронно, инфрачервено, радиотехническо и радиолокационно разузнаване.

 
Седем американски морски пехотинци са убити при сблъсък на хеликоптери
23.02.2012, 16:55

Седем американски морски пехотинци от състава на 3 авиокрило са загинали, когато два хеликоптера AH-1W "Cobra" и UH-1Y "Huey" са се сблъскали в щата Аризона по време на учение. Това предава АФП, позовавайки се на официален представител на отбраната.

Инцидентът е настъпил през нощта в сряда (около 20:00) близо до град Юма и по случая се провежда разследване.

 
Сухопътните войски на САЩ започнаха изпитанията на заместника на противотанковите ракети Javelin
23.02.2012, 16:50

Прототип на пусковата установка Griffin B. (Фото от сайта defenseindustrydaily.com)Американските сухопътни войски започнаха изпитания в Афганистан на новата противотанкова ракета Griffin B, която в перспектива трябва да замени по-тежката и скъпа Javelin, съобщава Strategy Page.

Според резултатите от изпитанията ще се взема решение за приемането на Griffin B (създадена на базата на авиационната ракета Griffin A) на въоръжение в сухопътните войски.

Теглото на ракетата Griffin B е 20,5 килограма. Боеприпасът е снабден с осколочно-фугасна или тандемна комулативна бойна глава с тегло 5,9 килограма. Griffin B има малки крила, разтварящи се след запуска, благодарение на което ракетата е способна да поразява цели на разстояние до 5,6 километра. Насочването на ракетата може да става по лазерен лъч, GPS или при помощта на инерциална навигация.

Новата противотанкова ракета се доставя заедно с пускова установка за шест ракети, осигурявайки или единичен запуск на Griffin B, или залпов. Комплекса е съвместим с болшинството системи за насочване, използвани в сухопътните войски на САЩ.

За сравнение, Javelin тежи 22,3 килограма и е снабден с бойна глава с тегло 8,2 килограма. Ракетата е способна да поразява цели на разстояние до 2,5 километра. Преимуществото на тази ракета е реализацията на принципа "стрелял и забравил" – след насочване и пуск операторът може да не следи за по-нататъшния полет на Javelin. – Още ПРТК

 
Полша включи подводница в списъка на стратегическите покупки
23.02.2012, 16:26

Подводница тип "Коббен" на ВМС на Полша (Фото от сайта article.wn.com)Министерството на отбраната на Полша обяви за намерението си да закупи нова подводница, включвайки я в списъка със стратегическите важни покупки, съобщава Defense News. Средствата за закупуване на субмарината ще бъдат взети от проекта за строителство на корвети тип "Гаврон" проект 621, приемането на които на въоръжение временно е спряно. По предварителна оценка, спирането на проекта ще спести на полското военно ведомство около милиард злоти (316,5 милиона долара).

Първата корвета тип "Гаврон", разработена на базата на корабите тип "Меко" с участието на немската компания ThyssenKrupp Marine Systems, беше заложена преди около десет години. Приемането на кораба на въоръжение се планира за 2015 година, но вероятно този срок ще бъде изтеглен за по-късно време. Разходите на Полша по този проект до сега са 402 милиона злоти. Строителството на корветата се извършва от корабостроителницата в Gdynia.

В момента на въоръжение във ВМС на Полша се намира подводницата "Ожел" проект 877Е "Палтус" и четири субмарини тип "Коббен" проект Type 207. През периода 2002-2004 година Полша получи от Норвегия пет подводници тип "Коббен", но в строя сега се намират само четири от тях. Според плановете на военното ведомство подводниците тип "Коббен" трябва да бъдат изведени от строя през 2014 година.

 
Американската база в Киргизстан
23.02.2012, 16:00

американската база „Манас” Посланикът на САЩ в Майкъл Макфол отрича възможността от използване на американската база „Манас” в Киргизстан в случай на възникване на конфликт с Иран. Тези думи последваха изказването на представител на МВнР на Руската Федерация, който не изключи, че базата, в нарушение на международното споразумение, може да бъде използвана в някой евентуален конфликт на Запада с Иран.

Макфол увери, че базата, създадена за съдействие на международните усилия за гарантиране на безопасност в Афганистан, и занапред ще се използва само за тези цели. На „Манас” се осъществява дозареждане на самолети на международната коалиция в Афганистан.

 
Турция планира да закупи 100 изтребителя F-35
23.02.2012, 13:15

Ф-35Турция планира да закупи 100 изтребителя F-35 „Джойнт страйкър файтър” на стойност 16 милиарда долара, за да покрие бъдещите нужди на своите военновъздушни сили, съобщи министърът на отбраната Исмет Йълмаз. Министърът посочи, че първите два изтребителя ще бъдат доставени през 2015 година, предаде АФП.

Турция от дълго време планираше да поръча около 100 изтребителя, за да замени старите F-4 и F-16, но все по-високата цена отказваше страната от намеренията й.

Цената на един F-35 е над 100 милиона долара. – Още за F-35

 
Афганистански войник застреля двама военнослужещи на НАТО
23.02.2012, 13:14

Афганистански войник е открил огън срещу военнослужещи от силите на НАТО в източната част на Афганистан, убивайки двама от войниците, предаде АФП, позовавайки се на комюнике на международните сили в страната.

Стрелбата е открита по време на демонстрация. Засега не се знае дали стрелбата има връзка с протестите, които се провеждат в Афганистан след изгарянето на Корана от чуждестранни войници в една от военните бази в страната.

Инцидентът се случва в третия ден от началото на демонстрациите, които избухнаха след изгарянето на свещената за мюсюлманите книга в Афганистан.

/ИА „Фокус”/

 
Пентагонът е разработил план за военна намеса в Сирия
23.02.2012, 13:02

Министерството на отбраната на САЩ е подготвило план за „защита на сирийската опозиция и население от атаките на правителствената армия”, който е представен на президента Барак Обама. Това твърди израелският информационен портал „Дебка”, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Израелското издание се позовава на собствени източници във Вашингтон. По данни на източниците САЩ водят консултации с Великобритания, Франция, Италия и Турция за подготовката за „военна намеса в сирийската криза”.

Очаква се президентът Обама да вземе решение след завръщането на държавния секретар Хилари Клинтън от заседанието на групата „Приятелите на Сирия”, което се открива на 24 февруари в Тунис.

/ИА „Фокус”/

 
Връщат военното обучение в училище
23.02.2012, 12:50

Учениците от 9 и 10 клас ще имат по 5 учебни часа военно обучение.

Промяната е записана в Законопроекта за за резерва на въоръжените сили на Република България, който депутатите гледат днес на второ четене.

Депутатите приеха текста от законопроекта в следния вид:

„Гражданите на Република България в девети и десети клас на средното си образование преминават подготовка за усвояване на знания, свързани със задълженията им по отбраната на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили. Подготовката се осъществява в рамките на 5 учебни часа за девети клас и 5 учебни часа за десети клас от определените в учебните планове часове на класа”.

На обсъждането на законопроекта присъства министърът на отбраната Аню Ангелов.

 
Пожар на бразилски самолетоносач
23.02.2012, 12:39
самолетоносачът „Сао Паоло” На самолетоносача „Сао Паоло” на бразилските Военно-морски сили (ВМС) стана пожар. Загина един военен, други двама получиха изгаряния.
Както съобщават от ВМС на Бразилия, огънят възникнал в едно от помещенията в задната част на кораба, който бил акостирал на пристанището на ВМС в Рио де Жанейро. Пожарът е загасен със собствени сили на екипажа. Въпреки това, след няколко часа един от моряците, получил сериозни изгаряния, умрял.
Съгласно предварителни данни, причина на пожара е станало късо съединение. През май 2005 година на борда на „Сао Паоло” имал друг пожар, предизвикан от нередности на парната турбина. Тогава загинаха трима моряци и други шестима получиха травми.
 
Руските въоръжени сили празнуват
23.02.2012, 09:32

Днес в Русия е Ден на защитника на Отечеството. На 23 февруари 1918 г. Червената гвардия побеждава за пръв път войските на кайзерова Германия при Псков и Нарва.

Затова денят се смята за рожден ден на Червената армия и е празнуван като такъв от 1922 г. След победата над фашизма във Втората световна война датата се отбелязва като Ден на Съветската армия и военноморския флот.

След разпадането на СССР се преименува в Ден на защитника на Отечеството и е официален празник в Русия.

 
Румъния има планове към 2025 г да изведе в космоса свой космонавт
23.02.2012, 09:24

Рисунка на свръхзвуковия самолет IAT-111Румъния планира да изведе в космоса свой космонавт в рамките на програмата на своята Асоциация по космонавтика и аеронавтика. Предположително към 2022 г ще бъде проектирана и построена ракета-носител с възможности за полезен товар 2.5т., а след 3 години в космоса ще полети втория румънски космонавт.

Асоциацията е не държавна структура, използваща определено бюджетно финансиране. Асоциацията вече води разработка на собствен свръхзвуков самолет изтребител, а също така и ракети. В същото време от асоциацията имат желания, държавното финансиране да бъде съществено увеличено за научни изследвания, в това число за изследване на космоса.

До момента има реализиран само един проект - с двугодишно закъснение в космоса е изведен румънски наноспътник 'Голиат'. Останалите проекти - свръхзвуковия самолет IAT-111, ракета Haas II, суборбиталната ракета Haas IIB, орбиталната ракета SuperHaas и ракетния двигател Executor - все още се намират на стадий проектиране. - Още космически системи

/Space Nes/

 
Либийските изтребители Mirage F-1 се завърнаха от Малта
23.02.2012, 08:57

Mirage F-1 Двата либийски изтребители Mirage F-1, които преди година кацнаха с техните пилоти, избягали от режима на Кадафи, се завърнаха в Либия.

На 21 февруари 2011 двата изтребителя, пилотирани от полковниците Ali al-Rabti и Abdullah al-Salheen, се приземиха неочаквано на международното летище в Малта. Летците отказали да бомбардират Бенгази и получиха закрила в Малта, като малтийското правителство отказа на Кадафи самолетите да бъдат върнати.

Вчера същите летци пребазираха изтребителите обратно в Либия. На летището те бяха изпратени лично от премиер министърът Lawrence Gonzi.

/Pan.bg/

 
Пет руски Ту-22М3 на 40 километра от българския бряг
23.02.2012, 08:50

Ту-22М3Група руски самолети прелетя над Черно море и вдигна на крак нашите и турските военновъздушни сили. Пет стратегически бомбардировача Ту-22 са засечени в непосредствена близост до българското въздушно пространство, научи "Стандарт". Информацията беше потвърдена от Министерството на отбраната, откъдето уточниха, че не е имало навлизане в българското небе.

Бомбардировачите летели на 40 километра от родния бряг в посока Африка. Прелитането им обаче е предизвикало тревога в турската бойна авиация. По неофициална информация два дежурни изтребителя Ф-16 излетели заради бомбардировачите. В отговор на въпрос защо не са били задействани българските изтребители при преминаването на Ту-22 от военното министерство обясниха, че единствено южното командване на НАТО решава точно кои дежурни самолети ще бъдат задействани.

Наблюдатели видяха връзка между прелитането на стратегическите бомбардировачи и маневрите на руския флот през последния месец заради напрежението около Сирия и Иран. Група руски военни кораби пристигнаха в началото на януари в сирийското пристанище Тартус, където според световните агенции миналата седмица са пуснали котва и два ирански кораба. – Още за Ту-22

/в-к "Стандарт"/

 
TAI се превръща във високо технологична компания
23.02.2012, 08:45

Лого на компаниятаТурската "Turkish Aerospace Industries” (TAI) се превръща във високо технологична компания с висока производителност и качество. Всичко започва с едно решение на правителството zа купуване на самолети F-16. От 1987 година до 1994 година са сглобени в Турция по програмата „Peace Onyx I“ 152 такива самолета. През този период се сглобяват средно месечно по 2 изтребителя. В периода от 1994 до 1995 година на компанията е гласувано доверие и получава първата си чужда поръчка от правителството на САЩ. По програмата Foreign Military Sales е получена заявка за изпълнение за ВВС на Египет програма „Peace Vector IV“ на 46 самолета F-16. От тях 34 са F-16C "Block 40" серийни номера от 9951 до 9984 и 12 F-16D "Block 40" серийни номера от 9851 до 9862. Изпълнението на поръчки за две държави се извършва с рекорден темп от 3 самолета месечно, а в някои месеци се стига дори до 4. През периода от 1995 до 1999 година се сглобяват 80 самолета "F-16C/D Block 50" и се усвоя технологията за производство на крила и части от тялото на машините.

Последва ново международно признание и компанията е предложена да изпълни модернизация на 17 самолета F-16D „Block 15" от Кралските ВВС на Йордания. Модернизация на 12 от тях до Mid Life Upgrade (MLU) е извършена в Турция, а на останалите 5 в Кралството под ръководството на турски специалисти.

През декември 2006 година компанията получава съответното доверие да сглоби още 30 самолета F-16C/D Block 50. Едновременно се водят и разговори с Lockheed Martin за модернизация на старите турски самолети. През 2008 година правителството на САЩ разрешава да бъдат изнесена съответната авионика за Турция. Пробно е сключен договор за 10 самолета. Машините са произведени през 2010 година, като 6 са предадени на ВВС до края на годината, останалите 4 в началото на 2011 година. Изпитанията на прототипите от ВВС довежда до активиране на предварителния договор от 31 август 2009 година според, който трябва да бъдат модернизирани още 165 машини, като модернизацията на 16 от тях ще се извърши в "1.MMC" в Eskişehir, под ръководството на TAI.

Както aeronews.alle.bg съобщи, сега се извършва модернизация на пакистанските F-16 „Block 15", по един на месец. Заедно с това се сглобява по един нов F-16 „Block 50"  и се модернизират 3 стари турски. Достигнато е ново ниво на сглобяване от 5 самолета средно месечно. Вече има и нов рекорд на компанията от 6 сглобени самолета за един месец. Помагат 72 пакистански работника, но все пак да се разглобят и дефектират 5 стари самолета и след това да се сглобят по новата спецификация и един нов за един месец се иска доста повече труд, от колкото да се сглобяват нови комплекти.

Оценките на компанията са, от 278 сглобени самолета от нови комплекти до 2010 година, 3 са с оценка "Перфектен" и 29 самолета са с "Нулево разминаване". Оценки достигани само от още две страни в света, където са сглобявани F-16 - САЩ и Япония.

/aeronews.alle.bg/

 
Преди 10 години тръгнахме за Афганистан
23.02.2012, 08:28

Николай Свинаров и генерал Никола КолевНа 18 февруари 2002 г. министърът на отбраната Николай Свинаров изпрати първата група български военнослужещи за Афганистан. Месец преди това – на 17 януари, правителството на Симеон Сакскобургготски предложи на Народното събрание да изпрати военен контингент в Афганистан. Бяха определени по 60 долара на ден командировъчни.

Народното събрание на Република България гласува решение за участие на български контингент в състава на ИСАФ и на 21 януари 2002 г. Министерски съвет определи подразделение от Българската армия за участие в ИСАФ. На 16 февруари 2002 г. беше сформиран контингент за санитарна обработка, състоящ се от 32 български военнослужещи. Той беше разположен в района на британския контингент на 10 км от Кабул, където беше развърнат банно-перален комплекс.

На 21 август 2002 г. е първото посещение на наш министър на отбраната и началник на Генералния щаб, съответно Николай Свинаров и генерал Никола Колев, в Кабул. Заедно с тях летя и вторият контингент от български военнослужещи за Афганистан. – Още за Афганистан

/Otbrana.com/

 

 
US армия иска роботи да заменят войниците
22.02.2012, 23:34

„Алфадог“ е робот на 4 крака.Американската армия разработва робот, който да замести американските военни по време на сухопътни операции, съобщава US технологичното интернет издание "Уайърд".

Агенцията за нови разработки към Пентагона е отпуснала 7 млн. долара от бюджета си за 2013 г. за така наречения проект "Аватар". Той предвижда разработването на интерфейс и на алгоритми, които ще позволят на американски войник да бъде пращан на мисия в екип с двукрака роботизирана и полуавтономна машина, която в даден момент може да се превърне в неговото друго "аз" на бойното поле.

Роботът трябва да е интелигентен и ловък, за да може да инспектира помещения и да обезврежда евентуално експлозиви в тях, да патрулира и да прибира ранени хора от бойното поле. Всичко това ще става по заповед на неговия "войник господар".

Името на проекта е заимствано от филма на Джеймс Камерън. В него военните контролират чрез съзнанието си създания, намиращи се на друга планета.

Според програмата роботизираният войник трябва да действа на същия принцип като безпилотните самолети, които работят чрез команди, активирани от разстояние.

Преди години Пентагонът финансира проект, при който движенията на механизирана ръка трябваше да бъдат контролирани от маймунски мозък. От две години инженери искат да постигнат същото и с човешкото съзнание. Първоначалната цел на това изследване е да се подобри значително ежедневието на инвалидите благодарение на така наречените умни протези. Но на по-нататъшен етап проектът може да се използва и за контролиране на роботи чрез съзнанието.

Американската агенция работи и по проекта "Алфадог" – робот на четири крака, способен да носи до 400 килограма материал. Той може да разпознава терена и да избягва препятствия като дървета и ями. Той трябва на по-следващ етап да може да взаимодейства с военните сякаш е животно, дресирано от собственика си. – Още бойни роботи

/в-к Монитор/

 
Пакистан получи два „P-3C Орион“
22.02.2012, 23:16

P-3C "Орион“Пакистан получи два  P-3C "Орион“, които ще заменят унищожените от талибаните на 22 май 2011 година две машини. Тогава в база  Мехран бяха унищожени бордове 87 (сериен номер 5629) и 84 (5634), а борд 81 беше повреден.

Пакистан поиска 8 самолета „P-3C“ от излишните на САЩ през 2005 година. На 1 юни 2010 година бяха предадени първите два на специално тържество в база  Мехран. До края на 2012 година Пакистан ще получи останалите машини.

/aeronews.alle.bg/

 
Русия ще възстанови производството на Ан-124
22.02.2012, 23:07

Ан-124От 2010 година до 2015 година действа програма според, която за ВВС на Русия трябва да бъдат ремонтирани всичките 22 налични самолета "Ан-124". Ремонта включва и удължаване на ресурса на машините.

От 2015-2016 година трябваше да бъде възстановено производството на самолета и ВВС на Русия да получат около 20 нови машини. Сега бройката е намалена на 10,  а ще получат съответно 40 нови компанията «Волга-Днепр» и компанията «Полет» 6-7 машини.

За да бъде ефективно новото производство трябва да стартира минимум с 60 самолета. Според компанията "Антонов" модернизацията на една машина струва около 50 милиона долара, а новите ще струват повече от 150 милиона. – Още за Ан-124

/aeronews.alle.bg/

 
Министерството на отбраната на Канада представи данни за състоянието на подводния флот
22.02.2012, 19:48

подводницата VictoriaПодводния флот на ВМС на Канада трябва да достигне статус на пълна оперативна готовност през 2013 година, съобщава сайта на военното ведомство.

В момента канадските военноморски сили не разполагат с нито една подводница, имаща статус на оперативна готовност.

Такъв статус през 2012 година трябва да достигне подводницата Victoria. През 2013 година три от четирите намиращи се на въоръжение субмарина тип Victoria ще бъдат готови за носене на бойна служба.

В бъдеще подводниците по ред ще носят бойно дежурство в Тихия и Атлантическия океан, което ще се редува с периоди на разширено техническо обслужване в докове по програмата EDWP (Extended Docking Work Period).

През 2008 година министерството на финансите отдели за програмата EDWP 1,5 милиарда долара за срок от 15 години и сключи рамков договор за извършване на тези работи с компанията Canadian Submarine Management Group, преименувана сега на Babcock Canada.

В хода на EDWP над 200 системи и възли на подводниците ще бъдат модернизирани, заменяни, ремонтирани и технически обслужвани, което ще осигури техническа готовност на субмарините за носена на бойна служба в следващите шест години.

 
Все пак Плевнелиев ще си има генерал
22.02.2012, 17:20

Новият президент Росен Плевнелиев все пак ще си има съветник по военната сигурност. СНИМКА: ИВАН СТОИМЕНОВНовият президент Росен Плевнелиев няма да се откаже от практиката на предшествениците си да има, като върховен главнокомандващ съветник по военната сигурност. Оказва се, че не всичко, което е било при Георги Първанов и Петър Стоянов, е излишно. Макар че в предизборната кампания, а и след това, имаше мнения, включително и на министъра на отбраната Аню Ангелов, че тази функция може най-добре да изпълнява началникът на отбраната, а защо не и самият министър.

Правителството вече предложи на Росен Плевнелиев да издаде указ за новите генералски длъжности. С това запази военната длъжност при държавния глава, но отряза пътя на много генерали и адмирали към нея. Смъкна ранга на длъжността от четиризвезден на двузвезден генерал или адмирал. От тук нататък става ясно, че след края на мандата му перспективата за началника на отбраната е сваляне на пагоните и раздяла с лампазите. Очевидно е, че правителството и Росен Плевнелиев предрешават съдбата на военен №1, независимо, че Народното събрание само преди по-малко от два месеца вдигна пределната възраст за военна служба с неговото звание от 60 на 62 години. Дали изобщо законодателите знаеха тогава какво гласуват?!

Новият указ ще хлопне вратата и пред генерал-лейтенантите. Или се преборват за началник на отбраната, или отиват в резерва. Сега шансът им става 3 към 1. Досега беше 3 към 2. Разбира се, всичко се обяснява с преструктурирането на Въоръжените сили и намаляването на тяхната численост. Официалната позиция е, че промените ще позволят ефективно функциониране на организационните структури както в армията, така и в Министерството на отбраната. Неофициалната? Тя ще стане ясна на 1 юли т.г. когато видим кой ще си отиде от армията.

Друго решение на правителството също буди въпроси. Не се предвижда генералска длъжност в служба „Военна информация”. Това достатъчно красноречиво подсказва, че военното ни разузнаване ще продължава да се ръководи от цивилен служител или ако е военен от полковник, който ще се назначава от министъра на отбраната. И при двата случая няма да са необходими нито предложението на Министерския съвет, нито санкцията на президента.

С подписа на Росен Плевнелиев започват кадровите промени във висшето военно командване. Съветите ще трябва да дава новоназначеният генерал-майор или контраадмирал в президентската институция. Доста дипломация ще му трябва.

/argumenti-bg.com/

 
Израел създаде нова противобункерна бомба
22.02.2012, 14:57

Изпитание на MPR-500Израел е разработил нова противобункерна бомба MPR-500 с калибър 500 фунта (227 килограма), съобщи сайтът Strategy Page. Този боеприпас е способен да пробие бетон с дебелина 1 метър или да преодолее четири бетонени плочи с дебелина до 20 сантиметра всяка. При взрив на MPR-500 настрани летят до хиляда метални късове, способни да поразяват живата сила на противника на разстояния над 100 метра.

MPR-500 е свободно падаща бомба, която може да бъде превърната в управляем боеприпас за сметка на поставяне на специален комплект. Например в САЩ произвеждат такива комплекти за свободно падащи бомби JDAM с калибър 500, 1000 и 2000 фунта.

По-рано бе съобщено, че с разработката на боеприпаса се занимава компанията Israel Military Industries.

Изборът за неголемия калибър е направен, защото при неговото използване самолетите могат да носят по-голям брой бомби. Те ще бъдат включени във въоръжението на изтребителите F-35 Lightning II, от които 20 броя бяха закупени от Израел през октомври 2010 година.

Както отбелязва Strategy Page, при разработката на MPR-500 са отчитани информациите за строителство от „Хизбула” на бункери на територията на Южен Ливан, някои от които са в подземията на жилищни сгради и училища. За унищожаването на подобни укрепления Израел е купил от САЩ няколко хиляди бомби SDB, способни да пробиват бетон с дебелина до 1,5 метра.

Преди това някои западни експерти изказаха предположение, че бомбите MPR-500 могат да се използват от израелските военни за унищожаване на ирански ядрени обекти в случай на израелска операция против Иран.

/БЛИЦ/

 
Ракетният крайцер „Петър Велики” ще се отбие в Сирия
22.02.2012, 14:50

Ракетният крайцер „Петър Велики"Флагманът на руския Северен флот, тежкият атомен ракетен крайцер „Петър Велики” ще направи далечно пътешествие в акваторията на Атлантическия океан във втората половина на тази година.

Главната цел на похода е потвърждаването на присъствието на руския военноморски флот в отдалечените райони на Световния океан. Не е изключено, крайцерът да се отбие в сирийското пристанище Тартус за запълване на запасите и техническо обслужване.

 
Във Въоръжените сили ще има само един четиризвезден генерал
22.02.2012, 12:25

Във Въоръжените сили, НРС и НСО ще има 37 генералски длъжности – с осем по-малко, отколкото утвърдените през 2009 г. Това обаче ще бъде броят им до края на първото полугодие на 2012 г., когато в съответствие с Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България предстои ново преструктуриране и ново намаляване на длъжностите, изискващи висши офицерски звания. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Правителството одобри днес предложение до президента за издаване на указ за утвърждаване на длъжностите, изискващи висши офицерски звания, и за отмяна на указ №168 от 2009 г. Новият указ отразява преструктурирането на Въоръжените сили и намаляването на тяхната численост и ще позволи ефективно функциониране на организационните структури както в армията и в системата на Министерството на отбраната, така и в НРС и НСО.

Четиризвезден генерал (адмирал) ще бъде само началникът на отбраната. Генерал-лейтенантски са длъжностите на единия от заместник-началниците на отбраната, на командващия СКС и на военния представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на ЕС.

Пълен списък на новите генералски длъжности:

   1. началник на отбраната – генерал/адмирал

   2. заместник-началник на отбраната – генерал-лейтенант/вицеадмирал

   3. заместник-началник на отбраната – генерал-майор/контраадмирал

І. БЪЛГАРСКА АРМИЯ

  І.1. Съвместно командване на силите

   4. командващ СКС – генерал-лейтенант/вицеадмирал

   5. заместник-командващ СКС – генерал-майор/контраадмирал

   6. началник на щаба на СКС – бригаден генерал/комодор

  І.2. Сухопътни войски

   7. командир на Сухопътните войски – генерал-майор

   8. заместник-командир на Сухопътните войски – бригаден генерал

   9. началник на Щаба на Сухопътните войски – бригаден генерал

  І.3. Военновъздушни сили

   10. командир на ВВС – генерал-майор

   11. заместник-командир на ВВС – бригаден генерал

  І.4 Военноморски сили

   12. командир на ВМС – контраадмирал

   13. заместник-командир на ВМС – комодор

  І.5. Военни формирования, подчинени на СВ, ВВС и ВМС

   14. командир на 5-та механизирана бригада (до 30.06.2012 г.) – бригаден генерал

   15. командир на 61-ва механизирана бригада – бригаден генерал

   16. командир на 2-ра лекопехотна бригада (командир на 2-ра механизирана бригада – от 01.07.2012 г.) – бригаден генерал

   17. командир на 68-а бригада „Специални сили”(до 30.06.2013 г.) – бригаден генерал

   18. командир на 3-та изтребителна авиационна база (командир на 3-та авиационна база – от 01.12.2012 г.) – бригаден генерал

   19. командир на 1-ва зенитноракетна бригада (до 30.11.2012 г.) – бригаден генерал

   20. командир на 24-та вертолетна авиационна база (командир на 24-та авиационна база – от 01.07.2012 г.) – бригаден генерал

   21. командир на Военноморска база – Варна (до 31.10.2012 г.) – комодор

   22. командир на Военноморска база – Бургас (командир на Военноморската база – от 01.11.2012 г.) – комодор

ІІ. Служба „Военна полиция”

   23. директор на служба „Военна полиция” – бригаден генерал/комодор

ІІІ. Министерство на отбраната

   24. директор на дирекция „Операции и подготовка” – бригаден генерал/комодор

   25. директор на дирекция „Логистика” – бригаден генерал/комодор

   26. директор на дирекция „Стратегическо планиране” – бригаден генерал/комодор

   27. директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи” – бригаден генерал/комодор

ІV. Военни академии и военни училища

   28. началник на ВМА – генерал-майор/контраадмирал

   29. началник на Военна академия „Георги С. Раковски” – генерал-майор/контраадмирал

   30. началник на НВУ „Васил Левски” – бригаден генерал

V. Други длъжности в Министерството на отбраната

   31. съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност – генерал-майор/контраадмирал

  V.1 Длъжности в щабове и структури на международни организации

   32. военен представител на Началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на ЕС – генерал-лейтенант/вицеадмирал

   33. национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия – генерал-майор/контраадмирал

VІ. Национална разузнавателна служба

   34. директор на НРС – генерал-майор/контраадмирал

   35. заместник-директор на НРС – бригаден генерал/комодор

VІІ. Национална служба за охрана

   36. началник на НСО – генерал-майор/контраадмирал

   37. заместник-началник на НСО – бригаден генерал/комодор.

 
Пистолетът FNX-9 тежи 650 г, а пълнителят му побира 17 патрона
22.02.2012, 12:11

FNX-9Новият пистолет FNX-9 е мощен, лек и евтин. Празен тежи само 650 г., полимери свалят рязко теглото на рамата, а 17-зарядният пълнител му осигуряват огромна огнева мощ. Цената от 55 долара е ниска даже за България особено когато става дума за нов пистолет.

Оръжието излезе на пазара миналата година. То е разработено от FN Herstal USA, американско подразделение на известната белгийска фирма FN.

Пищовът се предлага в две модификации - за патрони калибър 9х19 мм и за традиционния американски калибър .40 Smith&Wesson.

Ниското му тегло го прави особено удобен за скрито всекидневно носене.

Автоматиката на FNX-9 е така наречената браунингова - къс ход на цевта и снижаване във вертикалната плоскост. Върху патронника пък има индикатор за наличие на патрон в цевта.

Под цевта пред спусковата скоба се намира универсална релса „Пикатини" (MIL-STD 1913) за монтиране на оптически мерници.

Отзивите на първите притежатели на FNX-9 са много високи. Според тях основните преимущества на оръжието са трите контрастни точки на мушката и мерника, двустранните бутони за освобождаване на пълнителя, както и модерните устройства за безопасност. Те позволяват безопасното носене на пистолета с взведен ударник, патрон в цевта и на предпазител.

При стрелба цевта на FNX-9 се охлажда перфектно, а температурното разширение е незначително - стрелбите на първите собственици показват, че изстрелването на 300-400 патрона въобще не влияе върху точността.

Новото оръжие върви с 4 комплекта сменяеми накладки на ръкохватката - първите са по-големи и грапави, другите два са по-тънки и гладки.

Така пистолетът може да се приспособи към всяка длан. Независимо от монтираните накладки ръкохватката е относително тънка за пистолет от този клас и става и за жени.

В комплекта за продажба има и три 17-патронни пълнителя за калибър 9х19 мм, а за калибър .40 пълнителите са 14-патронни. – Още пистолети

/24chasa.bg/

 
Немците предложиха на Колумбия танкове Leopard 2A4
22.02.2012, 11:53

 Leopard 2A4.(Фото от сайта defenseindustrydaily.com)Представители на немската компания Krauss-Maffei Wegmann този месец са посетили Колумбия, като са провели преговори с ръководството на военното ведомство на страната. Според информация на Infodefensa, компанията е предложила на военните танкове Leopard 2A4. Преговорите за доставка на машините за сега не са започнали. Не е уточнено и какво количество танкове е готова да предложи немската компания.

Официално състоянието на танковете не се уточнява. Според изданието става въпрос за поддържани машини, изведени от състава на ВС на Холандия. По предварителни данни, KMW е готова да продаде на Колумбия танкове за по 1,3 милиона евро всеки. На въоръжение Холандия имаше 445 танка Leopard 2, повечето от които бяха снети от въоръжение и продадени през 1990-те години.

Към месец май 2011 година Холандия имаше на въоръжение 60 танка Leopard 2A6, които бяха снети от въоръжение на 23 май в рамките на програмата за икономии в отбранителния бюджет. В момента министерството на отбраната търси купувачи за тези машини. Интерес към танковете вече е проявила Индонезия с която сега се водят предварителни преговори. Сумата на потенциалната сделка не се уточнява за сега. – Още за Leopard 2

 
Критиците ни си стоят на топло и на светло, а военнослужещите работят в екстремални условия
22.02.2012, 11:20

ген. Симеон СимеоновИнтервю с ген. Симеон Симеонов, началник на Щаба на отбраната

 
Осигуровки и върху парите за социално подпомагане на военнослужещи
22.02.2012, 10:52

Осигурителни вноски ще се правят вече и върху паричните средства, с които могат да бъдат подпомагани военнослужещи от Министерството на отбраната, от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и от Българската армия, както и пенсионираните военнослужещи, ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите, изпаднали в тежко материално положение.

Това става факт в резултат на приетите от правителството поправки на Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски. В резултат на тези промени отпада изискването да се внасят осигуровки върху отличията, които се дават по този закон. Остават осигурителните вноски за паричните и предметните награди........ Прочети още

 
Иранско-израелската война - от сянката към огъня
22.02.2012, 10:46

Светът следи с напрегнат интерес неявната война между Иран и Израел. Опитва се да прочете в тази размяна на ограничени, но болезнени удари не само сценария на евентуалната истинска война, но и отговора на основния въпрос: ще избухне ли тази война или страните ще се ограничат с неявния вариант?

През последните години в Иран бяха извършени няколко мистериозни убийства на хора, свързани някак с ядрената програма или с военната сфера. Техеран всеки път обвиняваше Израел, че съзнателно ликвидира негови учени и офицери - без коментар от Ерусалим....... Прочети още

 
Корпусът морска пехота на Венецуела ще получи руско въоръжение
22.02.2012, 10:30

Емблема на МП на Венецуела До края на 2012 година морската пехота на Венецуела ще започне да получава ново артилерийско въоръжение и бронетехника от Русия.

Според информация на „Инфодифенса”, в числото на артилерийските системи ще влязат 152-мм самоходни гаубици 2С19 „Мста-С”, 122-мм РСЗО БМ-21 „Град” и 120-мм миномети 2С12 „Сани”. Бронетехниката ще бъде представена от БМП-3 и БТР-80.

В момента морската пехота на Венецуела е въоръжена с 105-мм буксируеми гаубици M-56 на компанията „Ото Мелара” и 120-мм буксируеми минохвъргачки MO-120 RT-61 „Томсон-Брандт”. Бронетехниковата техника включва амфибийни бойни машини LVT-7 и бронетранспортьори EE-11 „Уруту” с колесна формула 6x6 на бразилската компания „Енгеса”.

Наскоро стана известно, че в състава на морската пехота се планира създаването на подразделения на въздушната кавалерия, които ще имат на въоръжение вертолети Ми-17В-5.

 
Ще променя ли правителството стратегията за миротворците ни в Афганистан
22.02.2012, 09:25

Надяваме се до средата или втората половина на 2013 г. да можем да направим преход от бойна мисия към роля на съветници и помощници- това заяви  в началото на месеца  в Брюксел американският министър на отбраната Леон Панета. Изказването му е във връзка с изтекла информация в медиите, според която пакистанските сили подпомагат афганистанските талибани, както и информация за сътрудничество между афганистанските военни и полиция с бунтовниците.

На срещата си с афганистанския президент Хамид Карзай френският му колега  Никола Саркози, също обяви, че мисията на НАТО може да приключи една година по-рано.

Изказвания за изтегляне от Афганистан по-рано от 2014 г. направиха още високопоставени  английски, немски и канадски политици.

В България  правителството прие Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на република България в ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан. В нея са очертани два периода и три етапа. Етапите са за изтегляне на контингентите ни. Медиците  не се връщат през тази година. Миротворците ни в Кабул трябва да кажат „сбогом на оръжията” през следващата година. Но тези в Кандахар ще  „сдадат поста”  чак през 2014. Точно и ясно. Но ако съюзниците и коалиционните партньори наистина напуснат Афганистан по-рано,  ние какво ще правим сами сред талибани.

Не знам дали в плана, който се предвижда в изпълнение на стратегията, може да се предвидят  и други срокове за напускане на Кандахар. Тук ще  са от значение и консултациите и обмяната на информация със съюзниците, но водещ  трябва да е само и единствено националният интерес. Не ми се мисли каква ще e обстановката около града на молла Омар, ако  има дори една шепа  българи сред миротворците там през 2014г.  В бойните устави на войската има цели раздели за бой в обкръжение и бой в град. Останем ли последни в Кандахар, може да ни се наложи и това да правим.

С приетата от правителството стратегия военният министър си е вързал донякъде гащите. Но в плановете трябва да се предвидят и най-лошите сценарии, както при оттеглянето на нашите контингенти от Афганистан, така и за началото на втория етап – участие с инструктори в подпомагането на афганистанската национална армия.. Безопасността на нашия контингент и на нашите воини трябва да е над всичко и всеки, та дори ако се наложи  и стратегията и плановете да се променят и прекрояват. – Още за Афганистан

/Otbrana.com/

 

 
Нов L-410UVP-E20 за ВВС на Русия
21.02.2012, 23:12

L-410UVP-E20 На 18 февруари 2012 година от чешкия завод Aircraft Industries (бивш Let, от 2008 година се контролира от руската група УГМК) в Куновица за Русия отлетя поредния лек пасажерски самолет L-410UVP-E20 (сериен номер 2802, чешка регистрация OK-SDZ) – първият построен по контракт с Министерството на отбраната на Русия от декември 2011 година за три машини.

Самолетът на 19 февруари е пристигнал във Воронеж. Предполага се, че трите самолета ще бъдат базирани в Ростов на Дон.

През периода февруари-април 2011 година ВВС на Русия вече получи четири самолета L-410UVP-E20 (серийни номера 2737, 2738, 2739, 2740, чешка регистрация, съответно, OK-SDY, ОК-ODJ, ОК-ODK, ОК-ODL) произведени от Aircraft Industries по договор от декември 2010 година.

 
ВМС на Тайван искат от правителството пари за осем подводници
21.02.2012, 22:34

Подводница на ВМС Тайван (Фото от сайта fas.org)Военноморските сили на Тайван смятат да поискат от правителството пари за покупка в близките два месеца на осем нови подводници, съобщава Agence France-Presse.

Според агенцията, доставка на субмарини на Тайван са предложили три държави, но кои точно, не се уточнява.

През април 2001 година САЩ планираха да доставят на Тайван осем дизелови подводници, но съглашение за това така и не бе подписано. Стойността на възможния контракт, според данни на Taipei Times, се оценяваше на 12 милиарда долара.

Военноморските сили на Тайван разчитат, по всяка вероятност, на дизелови подводници с водоизместимост от 1000 до 1500 тона. Каква сума правителството може да задели за покупката на субмарините, не се съобщава.

Наскоро стана известно и за покупка от ВМС на Тайван на 440 американски хидроакустични буйове, с помощта на които се планира да се следи движението на китайските подводници.

 
През 2020 година руските ВВС ще получат нов щурмовик
21.02.2012, 21:01

Су-25Щурмовиците Су-25 имат заслужена репутация на надеждни и лесни за експлоатация бойни самолети. През 2008 г. на Су-25 започва дълбока модернизация до стандарта „СМ”. Су-25СМ се отличава с по-голям спектър въоръжение, модернизирани радиоелектронни системи и прицелно-навигационния комплекс . Ефективността при бойно използване се увеличава четири пъти, а бойна живучест- два пъти. Към момента са модернизирани 30 Су-25, а до 2020 се планира да бъдат модернизирани още 80.

Съвременните изисквания за водене на бойно действия карат авиационните конструктори да търсят нови способи за адекватно реагиране на възможните заплахи. Така се появява концепцията за създаване на перспективен самолет-щурмовик (ПСЩ). В него ще бъдат приложени ‘стелт’ технологии и най-съвременните постижения в авиониката и системите за управление на въоръжението. Към 2010 той ще започне постепенно да заменя Су-25СМ.

Първият полет на Су-25 е на 22 февруари 1975 г., а през пролетта на 1980 г. първите опитни образци преминават изпитания в бойни условия в Афганистан.

Любовта на летците Су-25 спечелва с високата си маневреност, отличната защита на системите на самолета, основните агрегати и самата кабина. Титановата броня на кабината и предното бронестъкло не могат да бъдат пробити от лекото стрелково оръжие и дори от голямокалибрените тежки картечници ДШК, като често се виждат остатъци от размазани куршуми по планера.

За първите 15 месеца щурмовиците извършват над 2000 полета, без да има загуби на нито един самолет. Средно за година правят по 360 полета, но отделни самолети достигат и 960. Често Су-25 се връщат на ’честна’ дума – с работещ един двигател, отказала хидравлична система, неспуснат колесник, пробойни в планера или повредени кормила. Фантастичната живучест на Су-25 е спасила десетки летци. – Още за Су-25

/Pan.bg/

 
Над 120 млн. лева дължи МО на фирми
21.02.2012, 20:50

Първият хеликоптер "Пантер" на ВМСМинистерството на отбраната (МО) има дългове за над 136 млн. лева, от които 120 млн. лева са към български фирми. Само централната администрация на министерството дължи 2.75 млн. лева - пак към български фирми, сочи справка на ведомството, съобщи Mediapool, като уточнява, че разполага със справката.

Единственият дълг към чуждестранна фирма е към "Юрокоптер" - 15.28 млн. лева за доставката на последния хеликоптер "Пантер" за военноморските сили.

Общата сума на дълговете обаче се разминава с обявената само преди няколко дни от президента и върховен главнокомандващ Росен Плевневлиев - 112 млн. лева. При това задълженията се очаква да се увеличат, тъй като все още не са обработени всички данни, постъпили от финансовите органи на структурите на подчинение на министъра на отбраната. Така излиза, че МО не разполага с точна информация какви дългове има, при положение, че средствата за изплащането им би трябвало да се предвидят в бюджета на ведомството.

Държавата редовно не плаща навреме на бизнеса, като вече фирми открито говорят, че в цените си калкулират и евентуалните загуби от забавените плащания и така оскъпяват договорите.

От МО през последните две години са платили около 1.4 млн. лева заради неспазени договори. През 2010 г. са платени като лихви, неустойки за забавени плащания и присъдени съдебни вземания 1.08 млн. лева. През 2011 година сумата е значително по-малка - близо 314 хил. лева.

В отговор на запитване на Меdiapool от МО обясниха, че по два от най-големите договори - с "Юрокоптер" за купуването на вертолети и с "Аления Аеронавтика" за купуването на товарни самолети, не са били плащани лихви или други неустойки. Плащания и по двата договора бяха забавени, което предполага наличие на неустойки.

Двата договора бяха предоговорени от военния министър Аню Ангелов, но до момента ведомството не дава информация за конкретните параметри. От МО съобщиха обаче, че не са плащани неустойки.

Това изявление противоречи на оповестеното в края на миналата година от Министерския съвет, че са отпуснати допълнителни 5 451 000 лв. на МО за дължими плащания към Агенция "Митници" на ДДС и законова лихва във връзка с погасяване на задължения на ведомството по договора с "Аления Аеронавтика" за доставка на транспортни самолети "Спартан".

От МО обясниха, че информацията на Министерския съвет не отговаря на истината. Става ясно, че "Аления Аеронавтика" се е отказала от неустойки.

МО продължава да работи с фирмата и вече подписа договор с нея за поддръжката на трите товарни самолета "Спартан" през следващите пет години за общо 25 млн. евро. Договорът е част от рамково споразумение за 10 години. Така България ще плаща по около 10 млн. лева годишно за поддръжката на трите машини.

За сравнение, по-рано тази година "Аления Аеронавтика" подписа аналогичен тригодишен договор с Литва за поддръжката на три самолета "Спартан" за 10 млн. евро. Така Литва ще плаща годишно 3.3 млн. евро, а България 5 млн. евро или с 1.7 млн. евро повече.

Не е ясно към момента какви неустойки ще бъдат заплатени по договора за закупуване на вертолети "Кугър" и "Пантер" с "Юрокоптер", тъй като в отговор на въпрос на Mediapool МО е отговорило, че договорът с "Юрокоптер" не е предоговорен напълно.

Това е най-скъпата поръчка на Министерството на отбраната. Договорът е за 12 хеликоптера "Кугър" (за ВВС) и шест "Пантер" (за ВМС) за над 380 млн. евро и е подписан от правителството на НДСВ през 2005 г.

/в-к Дума/

 
Изпитателни полети на F-35 с подкачено въоръжение
21.02.2012, 18:04

Ф-35ВВС на САЩ започнаха изпитания на перспективния изтребител F-35A с въоръжение, подкачено на външни държатели. По време на изпитанията F-35A е излетял с две ракети AIM-9X Sidewinder, подкачени на външните държатели, както и две 900 килограмови бомби и две ракети AIM-120 във вътрешния отсек. Изтребителят е имал закрепени още четири държателя, но без подкачено на тях въоръжение.

F-35 носи до 8200 кг въоръжение, което може да се подкачи на десет държателя – 4 във вътрешния отсек и 6 под крилото.

/Pan.bg/

 

На фокус: “Лазика” – новата бойна машина на грузинската армия

БМ "Лазика"

През тази седмица ще се състои презентацията на първата грузинска бойна машина „Лазика”, която ще постъпи на въоръжение в армията на Грузия, заяви президента на страната.

 
Проверяват дали МиГ-21 могат да летят до края на годината
21.02.2012, 16:55

МиГ-21Министерството на отбраната е обявило обществена поръчка за оценка на техническото състояние и за удължаване на ресурса на четири самолета МиГ-21. Срокът за изпълнение на дейностите по предмета на поръчката е до 30 дни от подписването на договора.

Целта е да се извърши оценка на техническото състояние на самолетите и комплектуващите ги изделия от системите на планера, авиационното и радиоелектронното оборудване, авиационното въоръжение с цел придобиване на възможности за удължаване на назначения и междуремонтен календарен срок на експлоатацията им до 31 декември 2012 г.

Четирите самолета са с бордове 114 – произведен на 29 май 1982 г., 243 – произведен на 11 юни 1982 г., 392 – произведен на 22 юли 1982 г. и 358 – произведен на 31 юли 1982 г.

В документацията няма данни за датите на последните и полети. Остатъчният ресурс до брак варира между 890 и 107 часа или от 2 до 7 месеца. Назначеният им ресурс е 2400 часа и 30 години. – Още за МиГ-21

/Otbrana.com/

 
Руските сухопътни войски ще получат през тази година над 2000 нови БТР-а
21.02.2012, 15:18

БТР-80Над 2000 бронетранспортьора ще получат през тази година руските сухопътни войски, заяви главнокомандващият на сухопътните войски генерал-полковник Александър Постников, цитиран от РИА Новости.

„Очаква се получаването на над две хиляди бронетранспортьора, ремонтно-евакуационни машини и автомобили, включително специални бронирани пожарни коли за осигуряването на арсеналите и артилерийските складове”, уточни той.

Главнокомандващият също така уточни, че към момента е извършен капитален ремонт и модернизация на танковете Т-72 и бронетранспортьорите БТР-80.

По-рано руският министър на отбраната Анатолий Сердюков заяви, че военното ведомство е започнало да закупува БТР-82А и паралелно да извършва модернизация на БТР-80. – Още руска бронетехника

/ИА „Фокус”/

 
Как Владимир Путин вижда ядрения щит на Русия
21.02.2012, 14:18

Владимир Путин Кандидатът за президент на Русия Владимир Путин публикува програмна статия за проблемите на националната сигурност и подробно разясни перспективите на превъоръжаването на въоръжените сили на страната с нова техника.

На основата на посочените от Путин цифри може да се прогнозира облика на въоръжените сили на Русия към края на това десетилетие. Преди всичко става дума за облика на стратегическите ядрени сили.

„В предстоящото десетилетие във войските ще постъпят на въоръжение повече от 400 съвременни междуконтинентални балистични ракети с наземно и морско базиране, 8 ракетни подводни крайцери със стратегическо предназначение...” пише Владимир Путин.

Сама по себе си цифрата 400 ракети за 10 години е напълно постижима. През 2011 година въоръжените сили на Русия получиха около 30 междуконтинентални балистични ракети: наземни „Ярс” и „Топол-М”, морски „Булава” и „Синева”. Затова е напълно възможно, съчетавайки финансови и административни мерки, производството на ракети да бъде увеличено с една трета. Въпросът ще наложи конфигурация на стратегическите ядрени сили на Русия през 2020 година. Тя значително ще се отличава от сегашната.

В състава на флота трябва да влязат 8 ракетни подводни крайцери със стратегическо предназначение от проекта 955. Трите първи крайцера „Юрий Долгорукий”, „Александър Невский” и „Владимир Мономах” имат по 16 междуконтинентални балистични ракети „Булава”, петте останали крайцери, които ще бъдат построени по проекта 955У, ще имат по 20 такива ракети. Общо новите ракетоносачи ще имат 148 ракети. По такъв начин имайки предвид ракетите, необходими за учебни и изпитателни изстрелвания, производствената програма ще наброява около 160-170 ракети „Булава”.

В състава на флота ще останат също 6 подводници от проекта 667БДРМ. Пет от тях вече са превъоръжени с модернизирани ракети Р-29РМУ2 „Синева”. За въоръжението на шестата подводница ще бъдат необходими 16 такива ракети. Имайки предвид учебните изстрелвания, а също доставките на нови модифицирани ракети „Синева” – ракети „Лайнер”, общото количество на модернизираните Р-29РМУ, които ще бъдат доставени през това десетилетие ще възлезе на около 40 ракети.

И така на морските компоненти на ядрените сили ще се паднат 200-210 ракети или почти половината от общия стратегически ядрен потенциал на Русия. Това означава коренна промяна на ядрената стратегия на страната: от 50-те години на миналия век до сега по-голямата част от ядрените бойни припаси се падаше на ракетите с наземно базиране.

Като имаме предвид гореспоменатото, на ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСП) ще се падат 190-200 ракети. Практически е гарантирано, че всички тези ракети ще бъдат от типа РС-24 „Ярс”: производството на ракети РС-12М2 „Топол-М” е прекратено през 2011 година именно в полза на „Ярс”, а до въвеждането в действие на серията разработвани днес ракети от ново поколение ще мине много време.

190-200 ракети „Ярс” са достатъчни за да заменят в състава на РВСП 170 ракети РС-12М „Топол” производство от 80-те и началото на 90-те години и да осигурят достатъчен брой учебни изстрелвания. Освен това, до 2020 година в състава на РВСП „ще доживеят” около 20 ракети Р-36М2 от последните серии. Те ще бъдат заменени през 2020-2025 години с ракети от нови видове. В строя ще останат и 70 ракети „Топол-М” производство 1997-2011 години, част от които ще бъде изразходвана за изстрелвания в рамките на работите по продължаване на определения ресурс.

Какъв ще бъде общият стратегически ядрен потенциал на Русия към края на 2020 година? В състава на ВМФ ще има 14 подводници с 244 установки за изстрелване. В състава на РВСП – около 250 ракети с мобилно и шахтово базиране. В състава на далечната авиация – около 80 стратегически бомбардировачи, на всеки от които според правилата на договора за Стратегическите нападателни оръжия-3 (СНО-3) се пада по един ядрен заряд. Общо това са 570 носители и окоо 2,000 ядрени заряди за тях. По такъв начин няма да бъдат надхвърлени ограниченията на договора СНО-3 по брой на носителите (700 развърнати, общо 800 развърнати и неразвърнати), но тези ограничения значително ще бъдат надхвърлени по броя на зарядите (1,550 единици).

По такъв начин реалност ще стане озвучената още през 2011 година от главнокомандващия РВСП мярка под формата на разгръщане на нови ракети със съкратен брой на зарядите за да се спазят залегналите в договора ограничения. При това „излишните” заряди могат да се складират на бази за съхраняване и да бъдат подадени на носители когато това стане необходимо – например в случай на изостряне на обстановката в света.

/ruvr.ru/

 
Германия спусна на вода четвърта подводница за Израел
21.02.2012, 14:09

подводница тип "Долфин" (Фото от сайта veritas6464.blogspot.com)Немската корабостроителница Howaldtswerke-Deutsche Werft спусна на вода четвъртата подводница тип "Долфин" (Dolphin), построена по изменен проект Type 209 за ВМС на Израел, съобщава Welt.

Очаква се тази есен субмарината да премине серийните изпитания и до края на годината да бъде предадена на израелската страна. В момента HDW се занимава със строителството на пета подводница тип "Долфин", която ще трябва да бъде предадена на Израел през 2013 година.

В момента на въоръжение Израел има три подводници от този тип - "Долфин", "Левиафан" и "Текамах", доставени в периода 1998-2000 година. Четвъртата и петата подводница, купени от военното ведомство на Израел през 2006 година, ще получат имената "Таннин" и "Рахав". Всички субмарини са продадени на израелските военни с отстъпка: част от стойността на подводниците се финансира от Берлин в качеството на обезщетение и исторически дълг за Холокоста, като първите две субмарини напълно са платени от правителството на Германия.

През май 2011 година Израел закупи от Германия шеста подводница тип "Долфин". Разходите на Германия за строителството на този кораб са 135 милиона евро, като в същото време Израел ще трябва да заплати за подводницата около 500 милиона евро. Преговорите за доставка на Израел на шестата подводница продължиха две години – Германия настояваше за продажба на подводницата по пазарни цени.

Подводницата тип "Долфин" е с водоизместимост 1,9 хиляди тона при дължина 57 метра (при оборудване е с въздухонезависима силова установка – 68 метра) и ширина - 6,8 метра. Субмарината е способна да развива скорост до 20 възла и да се потапя на дълбочина до 200 метра. Въоръжението включва шест торпедни апарата 533 милиметра и четири – калибър 650 милиметра. – Още за Dolphin

 
Стандартна бойна готовност
21.02.2012, 13:32

Военните учения на южнокорейската армия на границата с КНДР завършиха без инциденти. Военното командване на Южна Корея съобщи, че те били стандартни редовни учения. Но експерти посочват, че те били проведени в района на остров Инпхьондо.

През 2010 година Пхенян реагира на учебната активност на Сеул в този участък с артилерийски огън. Тогава загинаха четирима и пострадаха около 20 граждани на Южна Корея.

КНДР реагира на подобни учения като на репетиция за нахлуване и за това Пхенян има основателни причини, разказа за „Гласът на Русия” водещият експерт от Института за Далечния изток на Руската академия на науките Константин Асмолов:

   − До голяма степен северно-корейската риторика е предназначена за вътрешно ползване и не е риторика на заплаха, а риторика на сдържане, ако не на уплаха. Но според мен тези учения са доста опасни. Самите учения имат за цел не толкова защита на границите, колкото други действия, които КНДР възприема като потенциално нападение. В тази връзка е интересно да припомним, че ученията, по време на които стана инцидента на остров Инпхьондо, участваха около 70 хиляди военни, докато северно-корейската армия, която премина южнокорейската граница по време на Корейската война от 1950 година, имаше много по-малка численост.

Крайната загриженост на Пхенян предизвиква и факта, че сегашните стрелби са прелюдия към много по-мащабни учения, които започват на 27 февруари. В тях ще участват 20 хиляди южнокорейски войници и 2 хиляди военнослужещи на САЩ. В края на 2011 година след кончината на Ким Чен Ир се появи информация, че те могат да бъдат отложени, но това не се случи. Вероятно Сеул и Вашингтон по такъв начин „проверяват” новото ръководство на КНДР, смята ръководителят на Центъра за корейски изследвания Александър Жебин:

   − Всяка година САЩ и Южна Корея провеждат едва ли не около 10 най-различни военни маневри в непосредствена близост до морските и сухопътните граници на КНДР. Сега в Сеул и редица други столици много биха искали да изяснят, какво е реалното разположение на властта в Северна Корея. И може би биха искали да подтикнат новия ръководител към някакви необмислени или рискувани стъпки.

Експерти отбелязват: въпреки войнствените изявления, при сегашните условия Пхенян не е готов за пълномащабна настъпателна война. И работата не е само в икономическите проблеми или възможна външнополитическа изолация. Пекин и Москва няма да подкрепят Пхенян в случай на агресия против Сеул, заявяват аналитици.

Ще добавим, че Сеул проведе учения в навечерието на планираните преговори между КНДР и САЩ по севернокорейския ядрен проблем, които трябва да се състоят в Пекин на 23 февруари.

/ruvr.ru/

 
В Персийския залив навлезе нов американски самолетоносач
21.02.2012, 12:14

USS Carl Vinson – SVN-70В Персийския залив навлезе още един американски атомен самолетоносач – „Карл Уинсън” (USS Carl Vinson – SVN-70), който замени напусналия наскоро района „Ейбрахам Линкълн”, съобщи пресслужбата на Пети оперативен флот на Военноморските сили на САЩ, цитирана от Интерфакс.

По последни данни самолетоносачът е преминал през Ормузкия проток и вече е хвърлил котва в пристанището в Дубай още в миналия петък. – Още за SVN-70

 
Новата руска зенитно-ракетна система С-400 след месец застъпва дежурство в Западния военен окръг на Русия
21.02.2012, 12:10

С-400Най-новата руска зенитно-ракетна система С-400 е доставена до мястото на дислокация в Западния военен окръг на Русия и ще застъпи в бойно дежурство след месец, съобщи командващият войските в Окръга на Русия Аркадий Бахин, цитиран от РИА Новости.

„С-400 застъпва бойно дежурство след месец”, посочи той пред журналисти, без да уточни къде точно ще се дислоцира комплексът.

На въоръжение в руската армия в момента се намират два полка С400, те са дислоцирани в околностите на Москва (в градовете Електростал и Дмитров). – Още за С-400

 
Чили: дъждът „минирал” шосето за Перу
21.02.2012, 10:57

Чилийските власти затворили границата с Перу след като по време на проливен дъжд водният поток размил почвата и разхвърлял по шосето мини. Представители на властите не съобщават колко мини се оказали на пътя.

Чилийската армия създала покрай перуанската граница минни полета по време на изострянето на отношенията между двете страни през 1970 година.

В последно време работите по разминирането се активизираха и военните се надяват да очистят напълно местността от мини към 2020 година.

 
Ирански военни кораби напуснаха сирийското пристанище и се завръщат в родината си
21.02.2012, 10:33

DE 12 (с  71) "Saam" (Стр. № 1080, с 1985 "Alvand")Два ирански кораба напуснаха сирийското пристанище Тартус и се завръщат в родината си през Суецкия канал, съобщи източник в администрацията на канала, цитиран от Ройтерс.

През миналата седмица два военни кораба на иранските ВМС преминаха през Суецкия канал и се насочиха към сирийските брегове. В състава на иранската групировка бяха един ескадрен миноносец и един спомагателен кораб.

/ИА "Фокус"/

 
Трети „опит за летене” на закона за военното разузнаване
21.02.2012, 09:05

г-н Росен Плевнелиев се срещна с ръководството и състава на Националната разузнавателна службаПравителството за трети път включи в своята законодателна програма законопроекта за военното разузнаване. Според гласуваното решение с дата 17 февруари т.г. Министерството на отбраната трябва да внесе проекта за предварително съгласуване през този месец, а в Министерския съвет – през следващия.

Това ще бъде третият „опит за летене” на законопроекта. (Б.р. - Пиесата на Йордан Радичков „Опит за летене” е  за вечния човешки стремеж към преодоляване на грaвитацията.) През миналата година той два пъти влиза в законодателната програма на правителството.

Веднъж беше предвидено съгласуване до 3 май  и внасяне в Министерски съвет – до 1 юни. Втори път министрите решиха тази процедура да бъде съответно през юли и август……… Прочети още

 
Индия със сигурност ще закупи изтребители Rafale
21.02.2012, 08:52

изтребител RafaleИндия със сигурност ще закупи френски изтребители Rafale. Това стана ясно от изказването на началника на щаба на индийските ВВС маршал Норман Анил Кумар Брауни в интервю за Aviation International News по време на авиошоуто в Сингапур.

Индия няма да се отклони от решението си да сключи договор с Франция за изтребителите Rafale, коментира той. Страната има ясна политика за отбранителна аквизиция, според която кандидатът представил най-ниска оферта печели конкурса, подчерта началника на щаба на индийските ВВС.

/Pan.bg/

 
Турската фирма KIVANC Group с интереси на българския пазар
21.02.2012, 08:47

В началото на февруари т.г. турската фирма „Кеванч” съвместно с Института по отбрана към МО направи презентация на своите продукти в България.

От страна на МО в презентацията участваха представители на „Институт по отбрана”, дирекция „Инвестиции в отбраната”, дирекция „Стратегическо планиране”, Съвместно командване на силите и Командване на Сухопътните войски. Партньор на фирма „Кеванч” в България е „Олимп – Предпазни Екипировки” ЕООД.

Дейността на „Кеванч” се разделя на три основни дивизии:

   - Дивизия инженеринг и производство на продукти със стъкло влакнест строеж и термични изолационни материали;

   - Дивизия за разработване на мини с добив на минен кварц (силициев двуокис) и индустриални минерали;

   - Дивизия за безопасност производство на индивидуални (лични) предпазни облекла устойчиви на висока температура и огън.

KIVANC Group има съвместно сътрудничество с фирми от Франция и Турция, като тяхната цел е да създават комфортни и полезни продукти съобразени с изискванията на Международните пазари. Притежават сертификат за качество ISO 9001:2008.

Към настоящия момент KIVANC Group успешно произвежда елементи за пречистване на вода, огнеупорни и топлоустойчиви елементи.

Производители са на влакна свободни от азбест.

В края на 80-те години стартират производството на специални костюми за турските сухопътни войски, като материала за изработката е закупен от Англия. В последствие започват производството на материали с влакна марка PROTEK. KIVANC Group успешно си партнира си с DuPont и други 200 фирми производители на вълна, като създават по-евтин материал с марката DuPont Nomex.

Предлаганите от фирмата специални костюми от две части (яке и гащиризон) за пожарникари са моделите с марка PROTEK ® PROSTAR, PROTEK ® FIRESTAR, PROTEK ® ECOSTAR.

Други специални костюми (две части - яке и гащиризон) изработени от арамидни влакна с марка Pbi, предназначени за пожарникари са модели с марка GOLDSTAR, NAVYSTAR и WILDSTAR .

Фирмата предлага костюма с марката PROTEK ®ALUSTAR изработен 100 % от KEVLAR®, които представлява многослойна система от алуминий и пара-арамид. Теглото на костюма е 6 кg.

Индустриалните костюми предлагани от фирмата са PROTEK ® INDUSTAR, PROTEK ® METALSTAR, PROTEK ® WELDSTAR, PROTEK ® REFSTAR, PROTEK ® ARCSTAR и PROTEK ® SEARSTAR, използвани от лица работещи в нефтените компании, леарните и електрозахранването.

Костюма с марка PROTEK ® AIRSTAR произвеждан от фирмата е предназначен за летателния състав на ВВС.

Допълнителни продукти произвеждани от фирмата са защитни завеси с марката PROTEK ® WELDING CURTAIN и пожарникарско водозащитно одеяло PROTEK ® FIRE BLANKET.

Фирмата KIVANC Group предлага и термокамера модел TERMAL IMAGER произведена от Bullard с доживотна гаранция на корпуса.

/Pan.bg/

 

 
Четирима американски войници са загинали при самолетна катастрофа в Джибути
20.02.2012, 23:00

Четирима американски войници са загинали, когато самолетът им U-28A (модификация на Pilatus RC-12) се е разбил при рутинен полет през уикенда близо до главното летище на Джибути. Това предава АФП, позовавайки се на американската армия.

Разузнавателния самолет се е разбил късно в събота на 10 км от летището. По случая е започнало разследване.

В Джибути се намира единствената американска база (Camp Lemonnier) в Африка. Малката страна, разположена на Африканския рог, е разположена до Аденския залив на Червено море. Там се намира и най-голямата задморска френска база.

/ИА „Фокус”/

 
Ще честваме 120 години от рождението на генерал Владимир Стойчев
20.02.2012, 22:50

генерал - полковник Владимир СтойчевПрез  настоящата 2012 г.  се навършват  120 години от рождението на един от най-изтъкнатите български патриоти – генерал - полковник Владимир Стойчев. Човек изявен републиканец, антифашист, герой от Втората световна война  и изтъкнат спортен деятел - олимпиец . Този  български военноначалник, общоизвестен на цялото по-възрастно българско общество е обвеян със славата на военната победа. Той е герой на Съветския съюз и Герой на НР България. Водил Първа армия в борбата с хитлеристките войски на Балканите и командвал Първа Българска армия в заключителния период на Втората световна война за  освобождението на Унгария, Словения и Южна Австрия.  С неговото име са свързани съдбите на цели поколения наши сънародници и особено участници победоносните действия  за разгрома на хитлеристкия Вермахт.

По този повод водени от тези мотиви  военнопатриотичните  организации: Съюза на ветераните от войните, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите и военно пострадалите,  Асоциацията на сухопътните войски  и други  граждански и неправителствени  сдружения, в специално писмо предложиха на министъра на отбраната Аню Ангелов да  поемете патронажа по честването 120-та годишнина.

Предложението е да се изгради Организационен комитет от изтъкнати общественици и сдружения, под председателството на заместник-министъра на отбраната Валентин Радев. Инициаторите предлагат няколко инициативи, като издаване биографичен очерк за живота и дейността на генерала, поставяне паметна плоча на къщата, в която е живял, изработване и поставяне на бюст – паметник пред зала „Арена Армеец”  и тържествено събрание – концерт, посветен на 120 годишнина.

Набирателна сметка „За паметника на ген. Стойчев”

BG 78 STSA 9300 0009 0859 37; BIC  STSABGSF; БАНКА ДСК;

/Otbrana.alle.bg/

 
Експерти оцениха шансовете на израелска операция против Иран
20.02.2012, 22:00

Израелски изтребител F-15Военната операция против Иран, която не се изключва от израелското ръководство, ще се окаже изключително сложна задача. Това е мнението на американски военни експерти, разпитани от вестник The New York Times. Според тях за целта трябва да бъдат привлечени не по-малко от 100 самолета.

Причините за толкова много самолети са поне три. Първо, израелските F-15 и F-16 не могат да достигнат до своите цели и да се завърнат без дозареждане, затова ще са необходими въздушни цистерни. За тяхното прикриване ще трябват допълнително изтребители, за които също ще е нужно дозареждане в полет.

Второ, заради противодействието на иранската ПРО, израелските самолети не могат просто да долетят до ядрените обекти, да хвърлят бойния си товар и да се върнат. Следователно част от самолетите трябва да водят борба с ракетните батареи, с радарите и с прехващачите на противника.

Трето, многобройните ирански ядрени обекти са разпръснати из страната, а някои са силно укрепени. Затова за ефективното им унищожаване са нужни не една-две бомби, а цяла серия от удари от по няколко самолета.

Бившият високопоставен служител в Пентагона Ендрю Хоен описал ситуацията така: „Не вярвам, че вие ще намерите специалист, който ще каже: „С десет самолета за една вечер нататък и обратно””.

Бившият директор на ЦРУ Майкъл Хейдън на свой ред направо заявил, че ударите от въздуха не са способни да навредят сериозно на иранската ядрена програма заради разстоянията до целите и мащабите на задачите.

В същото време друг анализатор – Ентъни Кордесман от Центъра за стратегически международни изследвания във Вашингтон е заявил, че е възможно Израел да притежава по-точна информация за своя противник, което ще позволи на Йерусалим да разчита на общия успех на операцията.

Повечето експерти са единни в мнението, че в случай на операция израелските самолети ще летят по най-късия път към Иран, минаващ през Йордания и Ирак. Израел има не лоши отношения с Йордания, а Ирак практически няма сили за ПВО, което значително ще облекчи израелската авиация.

Според повечето експерти на израелците ще им е изключително трудно да проведат самостоятелно операция против Иран. Те отбелязват, че даже на американските ВВС, разполагащи с бази край границите с Иран и с много по-голям арсенал от средства, няма да им е лесно да нанесат съществени щети на съществуващите ядрени обекти.

„В света съществува само една свръхдържава, на която е по силите да се справи с тази задача. Израел е добър само за нанасяне на точни удари тук и там” – обобщил генералът в оставка Дейвид Дептула, преди това работил в разузнаването на ВВС на САЩ.

Спекулациите относно възможен ядрен удар по ирански ядрени обекти се активизираха значително през последните почивни дни, когато британският външен министър Уйлям Хейг и председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Мартин Демпски почти едновременно призоваха Израел да не започва война против Иран. Според Хейг, ударът против ядрените обекти „няма да е мъдро решение”, а Демпси нарекъл възможната атака „необмислено действие”.

Преди това военният министър на САЩ Леон Панета съобщи, че по негова информация Израел може да нанесе удар в края на пролетта или в началото на лятото на тази година.

/БЛИЦ/

 
След 10 години, май, ще внасяме войници
20.02.2012, 21:06

Доста озадачаващи и тревожни за бъдещето на войската ни са данните в приетия от правителството “Доклад за младежта – 2009 – 2010 година”. Оказва се, че след десетина години ще трябва да внасяме войници, ако изобщо искаме да имаме армия. Интересът на младите хора към военната професия клони към нула. И то твърде бързо и много упорито. Ако през 2005 година 1,3 на сто от тях са предпочитали тази професия, след 5 години интересът спада тревожно до 0,7 процента.

От 55 посочени професии военната бие по популярност единствено монтьора, пожарникарq, сутеньора, мутрата и наркопласьора. Доста напред обаче от гледна точка на интереса – от 10 до 20 пъти по – предпочитани са професиите на адвоката, юриста, съдията, нотариуса, лекаря, икономиста и IT-специалиста.

Грубата сметка на основата на посочените данни показва, че около 10 хиляди младежи биха се посветили на военната професия. По-прецизните пресмятания ще ни доведат най-много до 4-5 хиляди, като имаме предвид, че раждаемостта намалява, а една част от изследвания контингент е на възраст от 15 до 18 години. Освен това половината са от женски пол. В момента жените в армията са 14 процента. Би могло да се направи приблизителна прогноза, че в момента имаме потенциал за 15-20-хилядна армия след десетина години.

Разбира се, има и друго решение на въпроса. Някой обаче трябва да се погрижи за престижа на военната професия. И това не са младите хора, а държавните институции. Иначе мераклии за защитници на родината ни ще се намерят. Срещу 5-6 хиляди евро месечно ще дойдат достатъчно наемници от други държави, които с четири очи гледат да се докопат до Европа. А на българите ще им се струват като легенди разказите за героизма на техните предци в Сръбско-българската или Балканската война. Но пък срещу такова заплащане, ще се намерят достатъчно и нашенски момчета и момичета, които да влязат в строя. Е това е изходът за държавата ни!

/argumenti-bg.com/

 
Индия ще закупи още вертолета Ми-17В-5
20.02.2012, 17:57

Ми-17В-5Индия ще закупи още 71 вертолета Ми-17В-5, съобщават медиите в страната. Опцията беше за 59 (на стойност около 1 милиард долара), но още 12 машини са поискали МВР на страната  и така стават общо 71.

В момента Русия изпълнява договор за доставка на 80 многоцелеви хеликоптери, 12 от които са доставени през 2011. Стойността на тази сделка е 1.345 милиарда долара.

По данни на Flightglobal MiliCAS, на въоръжение в Индия има 138 вертолета Ми-8/17.

/Pan.bg/

 
Иран започна учение за защита на ядрените си обекти
20.02.2012, 17:40

Въоръжените сили на Иран днес са започнали мащабно учение, за да се засили противовъздушната отбрана над най-важните обекти в страната- на първо място са ядрените обекти, съобщават иранските медии.

Според информация на ръководството на противовъздушната отбрана на Иран, четиридневните учения ще се провеждат в южната част на страната. По време на маневрите е планирано да бъдат използвани най-различни ракетни системи, радари и самолети, отбелязват медиите.

/cross.bg/

 
Руски десантчици и американски спецчасти ще проведат съвместни учения
20.02.2012, 15:54

Руски десантчици и американски спецчасти ще проведат съвместни антитерористични учения в базата на американската армия Форт Карсън, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната майор Ирина Круглова, цитирана от РИА Новости.

„По време на работно посещение в САЩ представители на командването на руските Въздушнодесантни войски уточниха с американските си колеги плана за предстоящите съвместни учения, те ще се проведат от 14 май до 1 юни 2012 г. на полигона на планинската база за военна подготовка Форт Карсън в щата Колорадо”, уточни Круглова.

По-рано командващият руските Въздушнодесантни войски генерал-лейтенант Владимир Шаманов заяви, че през 2012 г. руски десантчици ще вземат участие в няколко мащабни международни учения, включително в САЩ, Армения и Таджикистан.

/ИА „Фокус”/

 
Снимки на китайски боен скоростен тримаран се появиха в интернет
20.02.2012, 15:42

Китайски боен тримаранВ интернет се появиха нови фотографии на китайски високоскоростен боен тримаран, който ще бъде използван от ВМС на страната в крайбрежната зона.

Според оценка на блога Anja a Third Eye, китайският тримаран по своите характеристики е близък до американските бойни кораби от крайбрежната зона (LCS). Очаква се той бъде снабден с противокорабни ракети.

Не е изключено в бъдеще китайците да построят по-голям тримаран, на чиято палуба да разполагат безпилотни летателни апарати и леки лодки за отряди от специалните подразделения.

Все още не се появила информация за техническите характеристики на тримарана.

/Blitz.bg/

 
Бригаден генерал Ненов участва в конференция за бронирани машини в Лондон
20.02.2012, 15:32

бригаден генерал Нейко Ненов От 20 до 23 февруари 2012 г. заместник-командирът на Сухопътни войски бригаден генерал Нейко Ненов взема участие в международна изложба и конференция за бронирани машини във Фарнбороу (Лондон), Великобритания.

Форумът е водещо международно мероприятие в областта на бронираната и специализирана военна техника. На него се събират правителствени представители, висши военни, експерти и индустриалци от повече от 40 страни, сред които Великобритания, САЩ, Канада, Германия, Франция, Швеция, Южна Корея, Индия, Бразилия и др.

Участието на бригаден генерал Нейко Ненов в международната изложба и конференцията е свързано с реализирането на инвестиционния проект на Министерството на отбраната за изграждането на първата батальонна бойна група от Сухопътните войски.

/landforce.mod.bg/

 
Новият хеликоптер Ми-171-А2
20.02.2012, 14:50

Руски компании започват производството на новата модификация на хеликоптерите Ми-8/17 и Ми-171. Новата машина, получила названието Ми-171-А2, напълно може да продължи комерческия успех на своите предшественици. За целта има всички предпоставки.

Едно от главните различия от предишните машини Ми е използването на нови двигатели. По-рано хеликоптерите се комплектуваха основно с двигатели на компания „Мотор Сич” от Украйна, казва главният редактор на списание „Излет” Андрей Фомин:

   - Понякога това предизвикваше проблеми с комплектуването на хеликоптери за Въоръжените сили и за износ. И беше поставена задачата да се организира производство на модернизиран двигател в Русия. За целта край Санкт Петербург се изгражда нов сериен завод, като част от компания „Климов”. Там ще се произвеждат серийни двигатели, в това число и за Ми-171-А2.

От вносните комплектуващи части се предполага използването на спомагателната силова уредба „Сапфир” от Чехия. Това е допълнителен двигател, който стартира основните и захранва основните системи на хеликоптера на земята. Освен това, Ми-171-А2 ще има принципно ново бордово оборудване. Комплексът се създава в Русия, но може да включва и редица системи чуждестранно производство, което е общоприета практика. Модернизираният вариант на Ми-171-А2 отначало бе намислен като граждански вариант, транспортен и пътнически, който се сертифицира съгласно съвременни международни норми за полетна пригодност за граждански съдове, казва Фомин:

   - Но популярните в света хеликоптери от семейство Ми-8/17 и Ми-171 се използват широко както от граждански фирми, така и от различни силови структури. И затова в перспектива не се изключва възможността от използване и на новия модел за силовите ведомства и в Русия, и в чужбина. Това не означава, че хеликоптерът ще изстрелва ракети, ще хвърля бомби и ще стане боен. Той ще транспортира групи десантници, специални товари, техника.

Въпреки това, при създаването на Ми-171-А2 се акцентира върху комерческата версия на гражданския хеликоптер, който отговаря на всички съвременни изисквания. И в това отношение новата машина има широки перспективи, казва експертът:

   - Хеликоптерът е намислен като по-нататъшно развитие на семействата Ми-8/17 и Ми-171, в това число и сертифицираният в Бразилия модел Ми-171-А1. Така че след определено време той ще стане приемник на тези модели на световния пазар. Съответно, хеликоптерът Ми-8/17 и до сега остава нещо като „бестселър” и една от най-разпространените машини в света. Те се експлоатират в над 100 държави.

Освен новия двигател в Ми-171-А2 се използва и нова система витла от композиционни материали. Експерти смятат, че хеликоптерът ще притежава повишени възможности за работа в условията на високи планини и горещ климат в сравнение със същия Ми-17. – Още за Ми-8/17

/ruvr.ru/.

 
Военни учения на Южна Корея
20.02.2012, 14:40

Днес Южна Корея проведе двучасови бойни стрелби в района на своите острови недалеч от западната морска граница с КНДР. Те са проведени въпреки заплахата от строги ответни мерки от страна на Северна Корея, окачествила маневрите като „планирана военна провокация”.

Както заяви южнокорейската страна, цел на ученията е проверката на въоръжението на морската пехота в Жълто море и поддържането на бойната готовност в този регион. Общо са изстреляни до 5000 снаряда, при това всички те са паднали в границите на териториалните води на Южна Корея, подчертават военните.

 
Водна бомба цъка до US база
20.02.2012, 09:14

База "Ново село"Един от 11-те опасни язовира, обявени от министър Трайчо Трайков миналата седмица, се намира на полигона Ново село край Сливен. Там е почти готова първата у нас американска база. "Да, така е, става въпрос за микроязовир край село Мокрен, който се намира на територията на военния полигон", заяви пред "Стандарт" областният управител Марин Кавръков.

Микроязовирът се използва от военните за преодоляване на водна преграда. Миналата година до него се проведе специализирана акция по залавянето на терористи пред очите на премиера Бойко Борисов. "Аз съм се разпоредил на кмета на Котел, чиято собственост е микроязовирът, да вземе мерки", заяви Кавръков. Според него обаче водното съоръжение не крие опасност за американските и българските военни, които са в базата. Запознати обаче твърдят, че язовирът е по-опасен за българското военно поделение, тъй като то се намира на по-малка височина. Сградите на американската база са на по-високо и е изключено евентуален разлив да стигне дотам. Въпреки това ще са нужни мерки и от военните вътре в базата - категорични са специалистите. Години наред български танкове, бронетранспортьори, МТЛБ-та и БРДМ-и преодоляваха микроязовира по време на учения. В последно време съоръжението се използва и от военновъздушните сили, които "атакуват" терористи над него. Все още не е ясно какви мерки ще бъдат взети от военните вътре в базата, тъй като само те имат достъп до нея.

/в-к Стандарт/

 
Южна Корея не се уплаши от заплахите на Севера
20.02.2012, 09:01

Въпреки заплахите на КНДР Южна Корея проведе военноморски учения с бойни стрелби в района на пет от островите си в Жълто море край западната морска граница със северната си съседка.

Припомняме, вчера от военното командване на Северна Корея определиха действията на Юга в района като безразсъдна военна провокация и предупредиха, че ще нанесат безмилостни удари, ако ученията се състоят.

Маневрите са продължили над два часа, съобщава БиБиСи. Те са състояли в района, където през 2010 г. при артилерийски огън от Северна Корея бяха убити четирима южнокорейски войници. Засега от Юга не са забелязали необичайна военна активност в Северна Корея

По-рано към населението на петте острова беше отправено предупреждение да се евакуират преди началото на стрелбите.

Корейският полуостров на практика е в състояние на война, защото Корейската война от 1950-1953 г. приключи с примирие, а не с мирен договор, припомня БиБиСи, като отбелязва, че напрежението между  двете Кореи ескалира спорадично.

/news.bg/

 
Дава ли законът втори мандат на генерал Симеонов?
20.02.2012, 08:50

генерал СимеоновСпоред юристи изясняването на казуса с мандата на началника на отбраната налага промяна в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Факт е, че един закон, включително и този, може да се чете и така, и иначе, както каза и министърът на отбраната Аню Ангелов на последната си пресконференция.

Прави впечатление, че точно този текст е направен и гласуван така от Народното събрание, че може да се чете най-малко по три различни начина........ Прочети още

 
Норвежки F-104 отново във въздуха?
20.02.2012, 08:17

F-104Група ентусиасти от Норвегия са на път да осъществят мечтата си – да вдигнат отново във въздуха норвежки изтребител F-104. Проектът е с име „Project 637” по бордния (регистрационен) номер на оригиналния двуместен CF-104D.

Доста работа е свършена –прехвърляне собствеността (с разрешение от САЩ) на изтребителя CF-104D/104637 от кралските ВВС на Норвегия на групата Friends of Starfighter Norway, набавяне на резервни части от различни страни, изпитания на двигателя на всички режими, проверка работоспособността на системите на самолета, рулиране по пистата и много други.

Целта е изтребителят да лети по време на авиошоуто Бодо, което ще се състои през юни 2012.

/Pan.bg/

 
Готови сме за война!
20.02.2012, 08:10

Уилям Хейг Обстановката в Близкия Изток става все по-нагорещена. Броени часове след като Иран спря доставките на петрол за британски и френски компании, външният министър на Великобритания Уилям Хейг отвърна на удара.

"В случай, че Иран действително създаде ядрено оръжие, това може да доведе до нахлуване на международните сили в страната и начало на война. Това е един от вариантите за развой на събитията. Другата възможност при появяване в Техеран на атомно оръжие е началото на нова "Студена война” и надпревара във въоръжаването в Близкия Изток", заяви Уилям Хейг, цитиран от "РИА Новости".

В началото на месеца шефът на израелските отбранителни сили ген. Авив Кочави предупреди, че Иран има капацитет за създаване на четири атомни бомби. По думите му ислямската република разполага с четири тона уран, обогатен до 3.5% и около 100 килограма, обогатен на 20%. Според информацията на Кочави оръжията на Техеран биха могли да бъдат завършени в следващите три години. Целта е да създаде хегемония в района и да стане международен играч, отсече той.

Вчера пък агенция "Ройтерс" алармира, че два военни кораба на Иран са навлезли в акваторията на Средиземно море през Суецкия канал. От ръководството на канала са съобщили за агенцията, че бойните машини са преминали след получаване на съответното разрешение от египетските власти на 16 февруари. Предполага се, че корабите се отправят към бреговете на Сирия, с която Иран има споразумение за провеждане на съвместни военни учения.

/БЛИЦ/

 

 
През следващите 10 години руската армия ще получи над 400 междуконтинентални балистични ракети
19.02.2012, 21:45

Премиерът на Русия Владимир ПутинПремиерът на Русия, Владимир Путин, разкри плановете си за снабдяване на армията с ново въоръжение, пише в. „Российская газета”.

„Задачата ни за следващото десетилетие се състои в това новата структура на въоръжените сили да може да разчита на напълно нова технология. На техника, която „вижда” по-далече, стреля по-точно и реагира по-бързо – каквато ще бъде системата на всеки потенциален враг”, заяви Путин, който е смятан за фаворит на президентските избори в Русия.

Руският премиер също така заяви, че на армията ще бъдат доставени над 400 междуконтинентални балистични ракети, 8 ракетни подводни крайцера със стратегическо предназначение, около 20 многоцелеви подводници, над 50 бойни кораба и около 100 спътника за военни цели.

/ИА „Фокус”/

 
Еквадор прие на въоръжение южноафрикански изтребители
19.02.2012, 17:16

изтребител Denel Cheetah C На 15 февруари в авиационната база Таура се е състояла церемония по приемане в бойния състав на ВВС на Еквадор на десет изтребителя Denel Cheetah C и две „спарки” Gheetah D. Машините са били на съхранение във ВВС на ЮАР и се получават по контракт от 2010 година на стойност 78 млн. долара сключен с южноафриканската група Denel.

Самолетите влизат в състава на 2112-та бойна ескадрила (Escuadrón de Combate 2112) на 21-ро бойно авиационно крило (Ala de Combate No. 21).

Другата ескадрила на това крило (2113-та) е въоръжена с израелски изтребители IAI Kfir C2/CE, чийто вариант фактически се явяват бившите южноафрикански Cheetah C.

Самолетите Cheetah във ВВС на Еквадор са съхранили своите стари южноафрикански номера 300-а серия.

 

Изпитанията с AW159 Lynx Wildcat продължават

19.02.2012, 16:58

AgustaWestland AW159 Lynx Wildcat Третият прототип на новия вертолет AgustaWestland AW159 Lynx Wildcat и първи в противолодъчна конфигурация (сериен номер Т103, британска военна регистрация ZZ402) на 17 февруари завърши корабните изпитания на фрегатата от Кралския флот F 234 Iron Duke тип 23, провеждащи се от 12 януари в два десетдневни етапа.

По време на тези изпитание машината е извършила 390 кацания и докосвания на палубата на Iron Duke, в това число и 148 нощни.

От 2015 година авиацията на ВМС на Великобритания планира да получи 28 противолодъчни вертолета Wildcat НМА.1, които ще трябва да заменят сегашните вертолети Sea Lynx, съобщават от военното ведомство на страната.

 
Иран провежда учения на сухопътните войски
19.02.2012, 13:20

Днес в централната иранска провинция Йезд започват учения на сухопътните войски на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР).

Те имат за цел да демонстрират възможностите на КСИР за отразяване на външна военна заплаха, отработване на съвременна отбранителна тактика и изпитания на съвременна военна техника.

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в тържественото посрещане на военнослужещите от 12-ти контингент от въоръжените сили на Република България, участвали в операцията на ЕС „Алтея”
19.02.2012, 13:02

Аню АнгеловМинистърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участват утре, 20 февруари, в ритуала по тържественото посрещане на военнослужещите от 12-ти контингент от въоръжените сили на Република България, участвали в операцията на Европейския съюз „Алтея” в Босна и Херцеговина.

Контингентът е в състав от 102-ма военнослужещи, които в продължение на шест месеца изпълняваха задачи по охрана на база „Бутмир”.

Министър Ангелов и генерал Симеонов ще наградят и военнослужещите от военно формирование 52740 - Хасково, отличили се при преодоляване на бедствието в с. Бисер.

След получения сигнал за бедствие в село Бисер на 6 февруари, модулни групи от военни формирования 52 740-Хасково и 24 150-Стара Загора се отправиха към засегнатия район. Военнослужещите евакуираха жители от наводнените им къщи, както и автомобили, потънали във водите на река Бисерска.

На тържествения ритуал в Хасково ще присъстват командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

Военният ритуал ще започне в 15.00 ч. утре, 20 февруари, на площад „Свобода” в град Хасково.

/MO/

 
Падна БЛА на ВМС на Индия
19.02.2012, 10:39

БЛА  Searcher, MK II Индийски БЛА се разби на 16 февруари 2012 година в хълм близо до жилищен квартал Ganesh Nagar, намиращ се района на автогара Gajuwaka и летището в  Visakhapatnam. На него се намира авиобазата Dega, която е на Източното командване на военноморският флот. Около 14:30 часа местно време БЛА  Searcher, MK II (израелско производство, на снимката) излита зареден с гориво за рутинен полет. Две-три минути по-късно се забива на 1,5-2 километра от мястото на излитане, само на 150 метра от къщите на беден и гъсто населен квартал. При падането си избухва в пламъци и се взривява.

За няколко минути на мястото на инцидента се събират около 5000 души, жители на квартала. Зареденият за няколко часов полет апарат, не е нанесъл материални щети, само благодарение на късмета. Според сведения от местни източници, апаратът принадлежи на ескадрилата БЛА на Източното командване на флота на Индия.

Справка:

ВМФ на Индия трябва да разполага  с най-малко 6 ескадрили  БЛА или по две на всяко командване според приетата национална стратегия стратегия. Западното е с щаб в Мумбай има ескадрила INAS 343 “Frontier Formidables” (Indian Naval Air Squadron 343, създадена официално на 17 януари 2011 година) в град Porbandar на щата Gujarat.  Източното е с щаб във Вишакхапа́тнам има една  INAS 34Х (Indian Naval Air Squadron 34Х, реално тя не е обявена, но ето че инцидента в четвъртък отбеляза нейното съществуване) в база Dega, Вишакхапа́тнам, а Южното с щаб в Кочи с ескадрила INAS 342"Flying Sentinels" (Indian Naval Air Squadron 342, създадена официално на 6 юни 2006 година) с база Garuda, Кочи.

Информацията за броя на апаратите е твърде различна. Към настоящият момент, можем да приемем едни средни данни. Според тях,  всяка от трите ескадрили на флота разполага с 8 апарата Searcher MK II и 8 апарата IAI Heron.

Searcher MK II на флота имат трицифрен бордови номер, започващ със 9.

Има данни за следните бордове 901, 902, 903, 904, 912, 913, 918, 921, 923 и 924.

/aeronews.alle.bg/

 
Гръцките F-16
19.02.2012, 09:48

Гърция води преговори за закупуване на самолети F-16 още от началото на 1981 година. За нея са направени общо четири програми "Peace Xenia", по който е внесла общо 170 изтребителя. Първият от тях официално е предаден на Elliniki Aeroporia (Hellenic Air Force) в Fort Worth  на 18 ноември 1988 година. До момента има данни за 15 унищожени машини за около 22 години експлоатация.

 

 

Данни за доставените машини:

Програма Доставки Вариант/Блок Количество

Бордове

Налични - Загубени
Peace Xenia I 1989-1990        F-16C/Block 30        34       oт 110 -143  28     -        6
    F-16D/Block 30   6 oт 144  -149    4      -        2
Peace Xenia II 1997-1998 F-16C/Block 50   32   oт 046 - 077     31    -        1
    F-16D/Block 50      8    от 078 - 085    8     -        0
Peace Xenia III 2002-2004   F-16C/Block 52  40  от 500 - 539   38    -       3
    F-16D/Block 52   20 от 600 - 619 19    -       1
Peace Xenia IV 2009-2010   F-16C/Block 52   20 от 001 - 020  19    -       1
    F-16D/Block 52  10    от 021 - 030   9      -      1

Коментар:

Поради кризата е отложен ремонта на първите внесени по програмата "Peace Xenia I", които са на повече от 21 години. По нея от 40 самолета са унищожени 8 (общо 32 останали), около още 8 не са способни да летят, а другите с много условия. Общо другите машини по останалите три програми страдат също от кризата. От тях са останали общо 123 изтребителя. При това 8 се нуждаят от сериозен ремонт, а 10 чакат за резервни части. ВВС на Гърция могат да разчитат най-много на 105 изтребителя F-16.

Забележка:

Данните са от неофициални източници.

/aeronews.alle.bg/

 
Индонезия планира да построи до 2024 година 44 ракетни катера KCR
19.02.2012, 09:38

катери клас KCR (Kapal Cepat Rudal)Министерството на отбраната на Република Индонезия планира до 2014 година да има 14 ракетни катера клас KCR (Kapal Cepat Rudal), които да използва за осигуряване на безопасността в териториалните води, съобщава Antaranews.

„До 2014 година ние планираме строителството на 14 ракетни катера KCR с дължина 40-60 метра за осигуряване на безопасността във водите на Индонезия”, заяви министърът на отбраната Пурномо Юсгианторо (Purnomo Yusgiantoro) в четвъртък след церемонията по спускане на вода на вторият ракетен катер KRC Kujang.

„Строителството на 14 ракетни катера се явява първоначален план. Ние сме разработили стратегически план за отбраната до 2024 година, където сме предвидили строителството на 44 катера”, добави министъра.

 
BAE Systems получи поръчка на стойност 10,8 млн. долара за седалки с повишена живучест за БМ Bradley
19.02.2012, 09:25

Survivor Post Mount 1000 Компанията BAE Systems е получила поръчка за $ 10,8 млн. от SSI Technology, Inc за доставка на комплекти седалки с повишена живучест за бойни машини Bradley, експлоатирани от сухопътните войски на САЩ, съобщава army-guide.com

Специално разработените седалки се наричат Survivor Post Mount 1000 и Survivor Modular Troop 3000, като в тях е използвана поглъщаща енергията технология за защита на бойците.

"Тази технология позволява да се намали вероятността от получаване на гръбначни травми, които могат да възникнат в резултат от взривната вълна", заявява Франк Криспино (Frank Crispino), директор на програмата за защита на машините в BAE Systems Support Solutions, подразделение, занимаващо се със спомагателните системи.

Поръчката е получена заради големия опит на BAE Systems. Компанията вече е доставила над 1900 седалки за Bradley от 2009 година.

Работите ще бъдат извършени в завод на BAE Systems във Феникс, щат Аризона. Доставките ще започнат през май тази година и ще завършат през юни 2013 година.

 
Първият A-10 с ново крило
19.02.2012, 08:21

А-10Във военновъздушната база Хил Boeing и ВВС на САЩ отбелязаха тържествено излизането от Логистичния център на първия А-10 Thunderbolt II с подменено крило. По силата на сключен договор Boeing ще достави до 2018 година 233 комплекта крила за щурмовиците А-10. Така самолетите ще могат да останат на въоръжение до 2040 година.

Крилата се произвеждат в завода на компанията Macon (щат Джорджия) в сътрудничество с Korean Aerospace Industries, след което се доставят в Логистичния център на ВВС на САЩ в Ogden. Първото ново крило е доставено през март 2011. След като на самолета се сваля старото крило и монтира новото. Следват наземни изпитания и облитане във въздуха. Първият изпитателен полет на А-10 по тази програма е извършен през ноември 2011.

Новината идва след решението да се извадят от въоръжение една трета от намиращите се в експлоатация А-10 – това са 102 самолета от общо 348. Пет ескадрили ще загубят своите ‘Warthogs’ (‘африкански глигани’ - прозвището на А-10) –три от Националната въздушна гвардия, една от резерва и една от ВВС. – Още за А-10

/Pan.bg/

 

 
В Афганистан се е разбил военен вертолет
18.02.2012, 22:35

Вертолет на международните сили я Афганистан (ISAF) се е разбил днес в провинция Кабул.

Инцидента е станал в 10:30 местно време в района на пролома Узбин. Районът на произшествието е блокиран от военни, които издирват падналата машина, съобщава РИА „Новости”.

 
Началникът на Генералния щаб обясни проблемите със стартовете на „Булава”
18.02.2012, 21:24

МБР "Булава"Неудачните стартове на ракетата „Булава” са свързани с човешкия фактор, заяви в събота началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия генерал от армията Николай Макаров.

При това началникът на генералния щаб уточни, че военните отначало не са могли да разберат какъв е проблема, тъй като в 4 старта са били забелязани 4 различни невзаимосвързани проблеми.

„Ние разбираме, че самото техническо решение на проблемите е правилно, и ние поставихме на всяко ключово място офицер, който да контролира всеки процес, и след това всички стартове вече са успешни”, - добави Макаров. – Още за „Булава”

 
1889 запасни и резервисти членуват в СОСЗР в Пловдивска област
18.02.2012, 18:24

През изминалата година в Пловдивската областна организация на СОСЗР са приети нови 207 запасни и резервисти. В момента тя наброява 1889 души. Това става ясно от годишния отчетен доклад на председателя на Областния съвет на СОСЗР бригаден генерал от резерва Янко Янев. Работят 6 общински и 5 районни организации, както и 112 дружества и клуба.

Най-голяма е Пловдивската общинска организация. Тя наброява 789 запасни и резервисти. За съжаление през 2011 г. численият й състав е намалял с 67 души. Според областния председател обаче потенциалът е много по-голям. Като пример за ефективна работа са посочени организациите в районите „Западен”, „Южен” и „Източен”. ..........Прочети още

 
Янукович направи промени в армията
18.02.2012, 16:28

Владимир ЗаманаУкраинският президент Виктор Янукович назначи генерал-лейтенант Владимир Замана (на снимката) за началник на Генералния щаб на армията на мястото на Григорий Педченко, предаде РИА „Новости“.

Разместванията стават дни след като самият Педченко заяви пред медиите, че е говорил с държавния глава за своето оттегляне.

За промени във висшето ръководство на армията се заговори след като на 8 февруари Виктор Янукович смени министъра на отбраната. Вместо Михаил Ежел беше назначен Дмитрий Саламатин.

Президентът също така направи тогава и знакови кадрови промени в министерството на отбраната. Олександър Олейник беше назначен за първи заместник-министър на отбраната, а Дмитрий Пляцук – за заместник-министър вместо Владимир Омелянчук и Игор Кушнир.

Заедно с промените в армията в Украйна отново се заговори за възможността да се изгони руския черноморски флот от Севастопол.

На 15 февруари дори беше съобщено, че се обмисля възможността да се увеличи и наема. Освен това се украинските власти искат да наложат с данъци и акцизи част от внасяните от руския флот стоки.

 
Балтийския „air-policing“ на НАТО
18.02.2012, 15:20

Прибалтийските държави ще увеличат финансирането на мисията на НАТО извършваща задачите по „air-policing“.

През 2011 година те плащаха 2,2 милиона евро и се предвижда към 2015 година сумата да достигне 3,5  милиона евро. Мисията трябваше да приключи през 2014 година, но на срещата в Чикаго в началото на тази година беше удължена до 2018 година.

Ще бъдат включени в разходите и допълнителни полети на самолет Spartan за дислокация и предислокация на контингентите, компенсиране на средствата за преживяване и повече средства за връзки и битово обслужване.

От тази година ще бъде заплащано и част от горивото.

Министърът на отбраната на Литва Раса Юкнявичене подчерта, че тези пари са много по-малко от средствата, който трябва да отделят страните, за да поддържат собствени ВВС.

/aeronews.alle.bg/

 
Volvo Aero ще работи по корейския "KFX"
18.02.2012, 15:16

Испитания на обтекателя в завод на ACAB (снимка от сайта аcab.se)Шведската Volvo Aero, част от  Applied Composites AB (ACAB) е избрана от  LIG Nex1,  част от  LIG Group company от Южна Корея за доставка на щита за РЛС на бъдещия корейски изтребител KFX.

Шведската компания е специализирана в изработка на композитни части за двигатели на самолети и може много да помогне с технологии  за развитието на проекта. Корейският проект за лек изтребител трябва да бъде готов до 2020 година.

Първоначално се предвиждаше ВВС на Корея да закупят 60 самолета, Индонезия 50, а останалите 10 да бъдат купени от Турция. Последната обаче стартира разработка на свой изтребител.

Република Корея планира да замени с новия  KFX,  старите "F-4 Phantom II" и "F-5 Tiger II". Съобщението е от страницата на шведската компания.

/aeronews.alle.bg/

 
Бюджетът на американските ВМС за 2013 година
18.02.2012, 15:09

Rear Admiral Joseph P. MulloyНа 13 февруари заместникът на министъра на ВМС по бюджета контраадмирал Joseph P. Mulloy (на снимката) представи подробна информация за искания бюджет на ВМС на САЩ за 2013 финансова година.

Основни положения в доклада:

   1. Акцент на присъствие в азиатско-тихоокенския регион и в Близкия Изток

   2. ВМС развръщат 284 кораба.

   3. Издръжката на личния състав се увеличава с 1,7 процента.

   4. Отделят се средства за строителството на десет нови единици за флота – один самолетоносач, две подводници тип Virginia, два есминеца тип DDG-51 Arleigh Burke, един скоростен транспортен съд тип JHSV и четири LCS (по два от всеки тип) – и пари за продължаване на програмата за строителство на 41 кораба за следващата година.

   5. Общото количество на развърнатите военни кораби се съкращава до 284. Ще бъдат закупени 192 самолета и вертолета, а също ще се заделят и средства за още 765 машини. Ще бъде съкратено количеството на основните типове самолети – F-35 B/C, C-40A, KC-130J, E-2D. Количеството на P-8A ще бъде увеличено.

Няма промяна в програмите за покупка на 30 многоцелеви конвертоплана MV-22B за КМП на САШ, 24 многоцелеви вертолета MH-60R и 18 многоцелеви MH-60S.

Последната резолюция на правителството на САЩ съкрати разходите на ВМС с 5,7 милиарда долара, като по този начин на ВМС за 2013 финансова година се заделят 155,9 милиарда.

От тях 44,2-46,6 – за личния състав; 47,9-44,9 – за експлоатация и техническо обслужване на корабите и авиацията; 42,5-45,8 – за покупка на ВВТ; 16,9-18 – за разработки; 2,4-3,1 – за инфраструктура. Диапазона се дава с отчитането на възможните съкращения.

Руски източници съобщават, че се предвижда покупката на 67 многоцелеви палубни изтребителя F/A-18E/F Super Hornet до 2016 финансова година, което е с 41 самолета повече от първоначалния план. 28 изтребителя трябва да бъдат получени през 2012 ф.г., а още 28 – през 2013-та. Бюджетната заявка включва също запупката на 72 палубни изтребителя F-35C Lightning II до 2016 ф.г., което е с две машини по-малко от планираното по-рано. Първите седем самолета ще бъдат закупени през следващата финансова година.

Флотът се отказва от покупката на 65 изтребителя ей F-35B Lightning II за КМП на САЩ.

Количеството на исканите патрулни самолети P-8A се увеличава от 9 на 11.

ВМС планират да закупят 12 БЛА(В) Fire Scout, което е с девет единици повече от първоначалните планове. До 2016 година ВМС искат да закупят 57 такива БЛА, а не безпилотните самолети, обсъждани в първоначалните заявки.

 
Фотооко

Су-35С-3

Су-35С-3 в авиобаза „Белая”, февруари 2012 година (Вадим/russianplanes.net)

 
ВВС на Нова Зеландия въвеждат в експлоатация „NH-90 TTH“
18.02.2012, 12:53

NH-90 TTHДоговорът между  Нова Зеландия и „NHIndustries“ е подписан на 31 юли 2006 година и е за 8 хеликоптера на стойност 475 милиона долара, като около 1/3 от сумата е за поддръжка на машините, доставка на резервни части и обучение на състава.

Първите два бяха доставени на 6 декември 2011 година от завода във френския град Marignane със самолет "Ан-124" за 1,6 милиона долара. След това започна тяхното сглобяване. От 14 февруари 2012 година те вече извършват тестови полети. Следващите две машини ще бъдат доставени в края на март тази година.

/aeronews.alle.bg/

 
Музеят на авиацията получи ценно дарение - албум от обучението на Димитър Маказчиев в Полша през 1936 г.
18.02.2012, 12:41

Музеят на авиацията - ПловдивМузеят на авиацията получи ценно дарение, свързано с историята на българската военна авиация, предоставено от сина на летеца Димитър Иванов Маказчиев – Димитър Димитров Маказчиев.

Фондът на музея се обогати с албум от обучението на Димитър Маказчиев в Полша от 1.10. до 16.10.1936 г., съдържащ сведения за извършените полети – нощни, разузнавателни и за коригиране на артилерийската стрелба; снимки на самолети R XІІІ, PWS 24, с които е летял поручик Маказчиев; снимки от срещи с полски колеги при съвместната им дейност. Сред дарените вещи са още офицерски кортик, войнишки нож, сърмен шарф с метален позлатен блях, метални катарами за закопчаване на пелерина и други. Откроява се и щампована летателна карта върху копринен плат. От едната страна на картата в мащаб 1:3 000 000 са изобразени Балканският полуостров, Италия и част от западна Азия с обозначения на пътищата и железопътните линии, а от другата страна в мащаб 1:1 750 000- Гърция, Западна Турция и остров Крит. В легендата е изписано: Австрия март 1938 г. – септември 1938 г., Румъния юни 1940 г., България август 1940 г.

За военните си заслуги полк. Маказчиев е награждаван с Орден за заслуга”, Кралевски орден ‘Jгославские круие”от 1935 г. отличителен знак – полски медал „Отечествена война 1944-1945 г.”, медал „За победу над Германией” 1944 г.–1945г., значка от Генералщабна академия и с може би най-ценния знак на летец-пилот, 1916 г., като всички изброени отличия са също част от дарението.

/Pan.bg/

 
В руската армия не вземат новобранци от Дагестан дори срещу подкуп
18.02.2012, 12:12

През есента на 2011 година от наброяващия 2,6 милионен Дагестан в руската армия са взети едва 121 новобранеца, при това те не са от кавказки етноси. Желаещите дори безуспешно са предлагали подкуп. За това явление разказа сайтът Лента.ру в подробен репортаж.

Дагестанските младежи имали искрено желание да попаднат в армията и полагали за тази цел всякакви усилия. През 2011 година това можело да стане сравнително евтино за 15-20 хиляди рубли (500-650 долара). Заради съкратения набор цените са вдигнати двойно, но понякога корумпираните чиновници даже връщали взети пари.

Сред взетите наборници се вреждали предимно деца на служители във военните комисариати (наборните бюра) и в милицията. На тях им била нужна военноотчетна книжка, за да продължат кариерата на родителите си. Но и там след това трябвало да се дава рушвет.

Армията предлагала редица преимущества, като главното е възможността за военна кариера след изслужване на срока. Армията давала възможност за мигриране. В Дагестан перспективата била безработица или ниски заплати предимно в строителството.

Официалните лица не могли да отговорят на Лента.ру защо от Калужка област, с численост колкото Дагестан, тази година са взети 8,5 пъти повече срочнослужещи спрямо кавказката република – 1017 души.

Недопускането на младите дагестанци до армията трябва да се разглежда на фона на проблемите, които имат руските власти имат вече всяка година наборните военнослужещи. През 2011 година са се отклонили от служба 235 хиляди младежи, призовани в казармите, като са се явили 318 хиляди. При това всеки 23-и войник е облечен в униформа с нарушение на закона.

За ситото пред дагестанските младежи може да се търси обяснение в оповестения факт от Следствения комитет на Русия, че всяка година наборниците от Северен Кавказ са инициатори на 350 тежки конфликта в армията.

Експертът от Центърът за ислямски изследвания в Северен Кавказ Руслан Гереев издига вероятната хипотеза, че кавказката младеж е проводник на салафизма в руската армия и разширява броя на руските джамаати, като дори били известни случаи офицери да приемат исляма в неговата най-радикална форма. За такива неща, разбира се, в Русия не може да се говори открито.

/БЛИЦ/

 
Забавянето на влизането в сила на договора за забрана на ядрените оръжия е безотговорност
18.02.2012, 12:01

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун (на снимката) нарече „безотговорност” факта, че Договорът за всеобща забрана на ядрените изпитания не може да влезе в сила вече 15 години.

На пресконференция във Виена той напомни, че за влизането на документа в сила, той трябва да бъде подписан от САЩ, Китай, Пакистан, Иран, Северна Корея, Египет и Израел.

Договорът беше одобрен през 1996 година. Той бе подписан от 182 и ратифициран от 157 страни. За влизане на договора в сила е необходимо той да бъде подписан и ратифициран от 44-те държави, осъществяващи ядрена дейност. 36 от тях, включително и Русия, вече са направили тази важна стъпка.

 
Делът на Естония в програмата на НАТО за безпилотните самолети е 2,5 млн. евро
18.02.2012, 09:20

Делът на Естония в съвместната с още 13 страни-членки на НАТО покупка на разузнавателни безпилотни самолети американско производство е около 2,5 милиона евро, съобщава Постимеес.

Говорителят на естонското министерство на отбраната Пеетер Куймет уточни, че общата стойност на съвместната програма за покупка на дроните се оценява на 1,3 милиарда евро, а делът на Естония за стартирането на програмата е 2,47 милиона евро.

В програмата за закупуване на нови безпилотни самолети участват България, Чехия, Естония, Германия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Румъния, Словакия, Словения и САЩ. Безпилотните самолети ще бъдат използвани от всички страни в НАТО.

/ИА „Фокус”/

 
Афганистан и ПРО ще бъдат сред основните теми на срещата на НАТО в Чикаго
18.02.2012, 09:13

Афганистан и противоракетната отбрана (ПРО) ще бъдат сред централните теми на майската среща на НАТО в Чикаго, съобщи заместник държавният секретар на САЩ Филип Гордън по време на среща със студенти в Москва, предаде РИА Новости.

„Основната задача на срещата е да се умножат достиженията на лисабонската среща през 2010 г. С други думи това ще бъде „среща на имплементацията”, на която лидерите ще се постараят да развият идеите, изложени в новата стратегическа концепция на НАТО, приета в Лисабон”, коментира Гордън.

/ИА „Фокус”/

 

 
НАТО и положението в Сирия
17.02.2012, 23:56

Андерс Фог РасмусенНАТО няма да предоставя материално-техническо осигуряване за „хуманитарни коридори” в Сирия, каза намиращият се на посещение в Анкара Генерален секретар на организацията Андерс Фог Расмусен.

Той изключи възможността от каквато и да е намеса на НАТО в Сирия, като изтъкна, че „следва да бъде намерено регионално решение” на този конфликт.

Изходът от кризата е възможен само по пътя на политическите реформи, насочени към задоволяване на демократичните копнежи на народа, каза Генералният секретар. Според него, „либийският сценарий” в републиката е невъзможен,защото „сирийското общество се изгражда по друг начин”, „то е много по-сложно в етнически, политически и религиозен план”.

 
Два ирански военни кораба преминаха през Суецкия канал в посока към Средиземно море
17.02.2012, 22:48

DE 12 (с  71) "Saam" (Стр. № 1080, с 1985 "Alvand")Два ирански военни кораба преминаха през Суецкия канал в посока към Средиземно море, съобщи източник в администрацията на канала, цитиран от Ройтерс.

„Два ирански военни кораба преминаха през Суецкия канал, след като получиха разрешение от египетската страна”, посочи източникът.

В Средиземно море навлезе един ескадрен миноносец и един спомагателен кораб. Източникът предположи, че военните кораби се насочват към сирийските брегове.

/ИА „Фокус”/

 
Фотооко

ЗРАК тип "Панцирь-С1"

ЗРАК тип "Панцирь-С1" на шаси ГМ-352М1Е, завод "Щегловский вал", гр.Тула, 11.02.2011 г. (http://www.gruzdev.ru)

 
Южна Корея ще създаде командване на подводните сили
17.02.2012, 21:03

Подводница на южнокорейските ВМС (blog.donga.com)Министерството на отбраната на Южна Корея планира към 2015 година да създаде в своите ВМС командване на подводните сили. Според информация на The Korea Herald за създаването на подводното командване в бюджета за 2012 година са заложени 639 милиона вона (565 хиляди долара).

Необходимостта от създаване на подводно командване се обяснява с факта, че военното ведомство на Корея причислява подводниците си към стратегическите оръжия.

По данни на The Korea Herald в момента Южна Корея има на въоръжение десет подводници, като в същото време подводниците на КНДР достигат до 70 единици. Defense News пък съобщава, че южнокорейските ВМС разполагат с 12 подводници – десет дизелови субмарини проект Type 209 и три проект Type 214.

В близко време ВМС очакват да получат няколко подводници с водоизместимост от 1800 тона, като същевременно се разработват субмарини с водоизместимост 3000 тона. Според Defense News със строителството на повечето подводници (тип KSS-III) ще се занимават компаниите Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering и Hyundai Heavy Industries. Очаква се KSS-III да бъде приета на въоръжение във ВМС след 2018 година и да получи балистични ракети с вертикален запуск.

На 20 февруари в Жълто море ще започне петдневно противолодъчно учение на ВМС на САЩ и Южна Корея.

 
Шефът на украинския Генщаб подаде оставка
17.02.2012, 19:10

Генерал-полковник Григорий Педченко Генерал-полковник Григорий Педченко (на снимката) реши да се оттегли от поста си на началник на Генералния щаб – главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС. Новината бе съобщена лично от него пред журналисти в Одеса.

Педченко вече е запознал президента Виктор Янукович за решението си.

Реших да си тръгна от Генщаба. Съобщих и на президента. Не съм писал никакви рапорти за оставката си. Когато президентът вземе решение, тогава може да се говори по-конкретно, обясни Педченко.

Той отбеляза, че няма намерения да се отказва от политиката и ще продължи с депутатската си дейност в Одеския областен съвет.

57-годишният Педченко бе назначен на поста на 31 май 2010 година.

Сред най-вероятните кандидати, които ще заемат мястото му, са първият зам.-началник на Генщаба Владимир Замана и командващият Сухопътните войски на Украйна Генадий Воробев.

/cross.bg/

 
Тържествено честване на 5 години от създаването на СПРБ
17.02.2012, 18:28

LogoУправителният съвет на Съюза на подводничарите в Република България, на свое редовно заседание от 5 януари т. г., взе решение да стартира кампания по набиране на средства за тържествено честване на първия юбилей на Съюза – 5 години от учредяването му.

Тържествата ще се проведат на 15 и 16 юни 2012 година в град Варна, където е седалището на Съюза. Предварителната програма съдържа три мероприятия, както следва:

1. На 15 юни, петък - Кръгла маса (темата, времето и мястото на провеждане подлежат на уточняване).

2. На 16 юни, събота - Полагане на венци пред орелефа на контраадмирал Иван Вариклечков.

3. На 16 юни, събота - Празничен коктейл.

4. Изработване на юбилеен медал – „Пет години СПРБ”.

Предвид гореизложеното, УС на СПРБ, като Ви кани най-учтиво за участие в празника, отправя към Вас молба за спонсориране на тържествените мероприятия! Всички спонсори ще получат екземпляр от публикациите на кръглата маса.

За набиране на средства - банкова сметка на СПРБ в „Райфайзен банк под номер BG 08 RZBB91551062848716, с основание „Дарение за юбилея”.

От името на УС на СПРБ – предварително Ви благодарим!

За контакти: 9002 – Варна, ул. „Селиолу” № 14Б, ет. 1, ап. 2

тел. 052 980 734, e-mail: pavel_1@mail.bg

 
Франция и Великобритания започнаха съвместен проект за създаването на безпилотен боен самолет
17.02.2012, 17:07

Никола Саркози и Дейвид Камерън Франция и Великобритания днес положиха началото на съвместен проект за създаването на безпилотен боен самолет в рамките на усилията за споделяне на военните разходи между двете страни, предаде АФП.

Френският президент Никола Саркози и британският премиер Дейвид Камерън съобщиха в общо изявление, че безпилотните самолети са част от „дългосрочното стратегическо партньорство” между двете страни.

В плановете на Париж и Лондон е създаването на безпилотен боен самолет до 2030 година, както и общи проекти за ракети, сателити за военна комуникация и ядрени опити.

/ИА „Фокус”/

 
Извънпланови постижения
17.02.2012, 16:05

През 2011 година обемът на руския износ на оръжия състави над 13 милиарда долара. Основно перо стана авиационната техника.

Русия е на второ място в света след САЩ по износ на оръжия. Водещото положение успяхме да си го запазим, въпреки световната икономическа криза, засилването на конкуренцията от страна на Пекин и революциите в арабските страни. Общите резултати впечатляват, казва главният редактор на изданието „Износ на въоръжения” Андрей Фролов:

  - Общо взето те са рекордни за цялата постсъветска история, и демонстрират значителен растеж в сравнение с 2010 година, дори имайки предвид инфлацията на долара. Това, разбира се, е много голямо постижение. Миналата година на първо място сред купувачите беше Индия (25%), след нея Алжир, Венецуела и Виетнам – това са първите четири купувача. Мисля, че Индия пак ще си запази лидиращите позиции, защото през тази и идната година се очакват големи продажби – фрегати и самолетоносач.

През 2012 година, освен военноморска техника, Русия ще изпрати за Индия близо 40 хеликоптера Ми-17В-5 и Ка-31. Ню Делхи има намерение да увеличи закупуването на танкове, разказа на "Гласът на Русия" отговорният редактор на „Независимо военно обозрение” Виктор Литовкин:

  - Основната част на износа се пада на Индия. Продадохме й 350 танка. И тя още иска да купи у нас 1500 танка Т-90С, които много са й харесали. Наши танкове купуват също Алжир и Венецуела. Има поръчки и от други страни.

Експерти изтъкват, че през 2011 година е фиксират двукратен растеж на обема на износа на оръжия за членки на Организацията на договора за колективна сигурност. Тази насока може да повлияе върху обемите на износа и през 2012 година. Интересно е, че плановата поръчка за този период надхвърля рекордните показатели и съставлява 13,5 милиарда долара. И анализатори вече прогнозират превишаване и на този показател. – Още руски ВПК

/ruvr.ru/

 
Четири американски кораба с ПРО в Испания
17.02.2012, 15:20

Есминец тип Arleigh Burke (Getty Images/Fotobank.ru)САЩ ще разположат в испанската база Рота четири кораба, оборудвани с многофункционалната бойна система „Aegis”, разработена в рамките на европейската ПРО система.

Както уточни представителят на ВМС на САЩ Пол Макапагал, първите два кораба ще застъпят през 2014 (есминците Ross и Donald Cook), а третият и четвъртият (еминците Porter и Carney) – през 2015 година.

Според съобщение на Пентагона, тези кораби ще бъдат задействани не само в противоракетната отбрана на Европа, но в случай на необходимост могат да бъдат прехвърлени в Персийския залив и Арабско море.

 
Започна строителството на корветата "Громкий"
17.02.2012, 15:07

проект 20380Днес, 17 февруари, в руската корабостроителница „Амурский судостроительный завод" (АСЗ) в Комсомолск на Амур се състоя церемония за началото на строителството за ВМФ на Русия на корветата "Громкий" (заводски номер 2012) проект 20380 (вариант със ЗРК "Редут" – същия тип като балтийската корвета "Сообразительный").

Това е втората поред корвета проект 20380, която се строи в АСЗ. Първият кораб е "Совершенный" (заводски номер 2011) и е заложен на 30 юни 2006 г., но по различни причини все още се строи. Последната информация твърди, че пуска на корветата е планиран за края на 2012 година.

Строителството на втората корвета е заложено като опция в контракта за строителството на първият кораб, сключен от МО на Русия с АСЗ още през декември 2005 година. – Още за проект 20380

 
Депутатите дават заден ход по закона за резерва
17.02.2012, 14:44

Доброслав Димитров Вълшебната думичка „може” в българското законодателство отново ще има своята роля. Този път тя ще се намести в очакващия второ гласуване през следващата седмица Закон за резерва на Въоръжените сили. По всичко личи, че депутатите ще дадат заден ход, относно подготовката на гражданите за защита на отечеството. По предложение на председателя на Комисията по външна политика и отбрана Доброслав Димитров (на снимката) и група народни представители се слага кръст на първоначалния императивен текст за студентите в гражданските висши училища, военни академии и висши военни училища да се разкриват курсове по начална и/или специална военна подготовка от министъра на отбраната, съгласувано със съответните ръководства. В доклада на комисията за второ четете на закона се дава правото на съответните училища и академии сами да решават разкриването на подобни курсове, т.е. могат да ги разкриват. Това означава, че, ако решат, че не могат, никой нищо не може да им каже. От друга страна пък наименоването на Раздел VI „Подготовка на резервисти” се допълва с „Подготовка на гражданите за защита на отечеството”, което би трябвало да разширява полето на закона, но в същото време е в противоречие с неизяснената позиция по курсовете в академиите и висшите училища.

Уточнява се и съдържанието на предвидените пет часа в девети и десети клас по т.нар., но отричано категорично от вносителите, военно обучение. Дефиницията на комисията е следната: „Гражданите на Република България в девети и десети клас на средното си образование преминават подготовка за усвояване на знания, свързани със задълженията им по отбраната на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили.“

Прави впечатление, че писмени предложения на депутатите между двете четения на закона почти няма. Единствено Доброслав Димитров и група народни представители имат девет предложения, а Екатерина Михайлова и Веселин Методиев – едно. Комисията се е съгласила с предложението на председателя си на тези български граждани без военна подготовка, сключили договор за обучение в курсове, организирани от Министерството на отбраната, да се осигурява настаняване, изхранване и униформа, при условия и по ред определени с акт на министъра на отбраната; безплатно медицинско обслужване; задължително застраховане срещу смърт и неработоспособност вследствие на злополука при изпълнение на задължения във връзка с обучението.

/Otbrana.com/

 
Роботи за армията на САЩ
17.02.2012, 14:32

Recon Scout XT. (reconrobotics.com)Сухопътните войски на САЩ сключиха с американската компания ReconRobotics контракт за закупуване на 1100 роботи Recon Scout XT (на снимката).

Това споразумение стана най-голямата единична покупка на миниатюрни наземни роботи в историята на ВС на САЩ. Сумата на сделката състави почти 14 милиона долара. Освен роботите, военните поръчаха и допълнителни аксесоари за Recon Scout ХТ на сума един милион долара.

Съгласно оценка на ReconRobotics, всички поръчани роботи ще бъдат предоставени в сухопътните войски до края на май 2012 година.

Recon Scout има камера и тежи 544 грама, при дължина почти 19 сантиметра и диаметър на колелата 7,6 сантиметра. Корпусът на робота е направен от титан, което осигурява здравина на конструкцията при падане от височина до 9,1 метра. Конструкцията на апарата позволява той да бъде захвърлян на разстояние до 31,4 метра.

 
Авиацията на Босна и Херцеговина
17.02.2012, 14:30

Ми-8Армията на Босна и Херцеговина разполага с 3 ескадрили вертолети. В първа ескадрила има 14 хеликоптера Bell UH-1 Iroquois, а във втора ескадрила има 6 вертолета съветско (руско) производство. Третата ескадрила е с 6 Gazelle SA 341H, произведени по лиценз в бивша Югославия.

Част от съветските машини са минали основен ремонт  в периода от 2007 до 2010 година в Украйна, завод  "Авиакон" в Конотопе. Това са два „Ми-8Т“, два „Ми-8МТВ-1“ и един "Ми-17". Последният "Ми-8Т" е бил ремонтиран през лятото на 2011 година в Севастополския авиоремонтен завод. Било е планирано да бъдат ремонтирани повече машини, но няколко са унищожени. 

При ремонта, според данни от Украйна са получили нов камуфлаж и нова регистрация. Преди машините бяха с регистрация от VF-3801 до VF-3818, която получиха през 1993-1995 година. Новите регистрации са от А-2601 до А-2606.

/aeronews.alle.bg/

 
Нов руски танк ще се появи догодина
17.02.2012, 13:20

Танк "Армат"„Уралвагонзавод” през 2013 година ще представи първия прототип на новия основен танк „Армат”, а неговото серийно производство и доставянето му за руската армия ще започне през 2015 година. Свердловският вестник „Областная газета” съобщи, че това са разказали на премиера Владимир Путин по време на среща в Москва военният министър Анатолий Сердюков и генералният директор на „Уралвагонзавод” Олег Сиенко.

Докато новият танк влезе на въоръжение, в руската армия ще разчитат основно на подложения на дълбока модернизирания танк Т-72. Вече бил сключен договор за работата по 170 машини, които след доработката щели да са с по-високи бойни качества от Т-90. По този начин съдбата на Т-90, силно критикуван от началника на ГЩ Николай Макаров и от главнокомандващия Сухопътни войски Александър Постников, може да се счита за решена и той няма да бъде закупен за армията.

Според Сиенко, сега неговото предприятие съвместно с военните вече провежда изпитания на основни възли и агрегати на новия танк.

През април 2011 година генерал-лейтенант Юрий Коваленко, бивш първи заместник-началник на главното автобронетанково управление в Министерството на отбраната на Русия, заяви: „От 2015 година във Въоръжените сили ще се появи нов танк с принципно нови тактико-технически характеристики, с нов автомат за подаване на боеприпасите, с разделен екипаж, с изнесени боеприпаси.” Коваленко отбелязал, че в разработката ще използват и решения от други проекти, като „Обект 195” и „Черен орел”.

В автомата за зареждане на „Армат” ще се намират 32 снаряда с различно предназначение, като танкът ще може да води огън и в движение. – Още руски танкове

/БЛИЦ/

 
Американската морска пехота закупи 210 камиона и влекачи на Oshkosh
17.02.2012, 13:00

LVSR. Снимка от oshkoshdefense.comМорската пехота на САЩ се е договорила с американската компания Oshkosh Defense за доставка на 140 камиона и 70 влекача, разработени по програмата за модернизация на транспортните товарни системи LVSR, съобщава сайта на компанията.

Контрактът за доставка на LVSR превишава 94 милиона долара, като доставката на техниката трябва да завърши до септември 2013 година. До момента Oshkosh Defense е получила поръчки за доставка на над две хиляди тежки транспортни автомобила LVSR.

LVSR се произвежда в три варианта – колесен камион, влекач и евакуатор. Камионите LVSR са предназначени за използване в тежки условия за превоз на широк спектър товари, включително боеприпаси, горива и строителни материали. Влекачите LVSR са създадени за буксировка на тежка техника, в т.ч. на бойни транспортни средства и полуприцепи с тегло до 30 тона.

Автомобилите LVSR са снабдени със системи за диагностика на неизправностите в реално време Oshkosh Command Zone, а също и с патентованата система за независимо окачване TAK-4.

Освен LVSR на въоръжение в САЩ се намират и товарни автомобили HEMTT A4, PLS A1 и бронетранспортьори ATV, производство на Oshkosh. – Още за Oshkosh

 
ВВС на Индия приеха поредните вертолети Ми-17В-5
17.02.2012, 12:26

Ми-17В-5Днес, 17 февруари, индийските ВВС са приели на въоръжение крупна партида вертолети Ми-17В-5. Тържествената церемония се е състояла в база „Палам”  разположена в предградие на Делхи, като в нея са присъствали министърът на отбраната на Индия А. К. Ентони, генералният директор ОАО „Рособоронэкспорт” Анатолий Исайкин, посланикът на Русия в Индия, командващият  ВВС на Индия и други официални лица.

Индия поръча в Русия 80 вертолета Ми-17В-5 през 2008 година на стойност 1,34 милиарда долара. Първите 21 машини бяха доставени на ВВС на Индия от октомври до декември 2011 година. Вертолетите ще бъдат разположени в авиобаза „Бхатинди” (щат Пенджаб) и „Сринагаре” (щат Джамму и Кашмир).

Изпълнението на договора ще приключи през 2014 година. Индия планира да използва и опцията за допълнително закупуване на 59 машини на стойност около 1 милиард долара. Според данни на Flightglobal MiliCAS, на въоръжение ВВС на Индия 138 многоцелеви вертолета Ми-8/17. - Още за Ми-8/17

 
„Мистрал” ще бъдат оборудвани с руско оръжие
17.02.2012, 10:33

Вертолетоносач тип "Мистрал"Френските хеликоптероносачи „Мистрал”, които се строят за ВМФ на Русия, ще получат предимно оръжие руско производство.

На корабите от нов тип ВМФ планира да разположи по 8 многоцелеви хеликоптери Ка-52К „Алигатор” и 8 транспортно-бойни хеликоптери Ка-29.

Контрактът за строителството на два „Мистрал” на сума 1,2 млрд. евро беше подписан през юни 2011 година.

През текущата година се планира да бъда подписано споразумение за строителството на останалите два хеликоптероносача, с чието строителство, както се очаква, ще се заемат Обединената корабостроителна корпорация и Балтийския завод.

След като бъдат приети на въоръжение корабите няма да действат самостоятелно, а в състава на корабни групировки. – Още за Мистрал

 
ВВС на Индонезия в търсене на нови изтребители
17.02.2012, 08:56

маршалът от авиацията на Индонезия Imam Sufaat ВВС на Индонезия работят по плана си за развитие, който предвижда да имат на въоръжение около 150-160 бойни самолета, формиращи 12 ескадрили. Една от първите задачи е да решат въпроса със замяната на изтребителите F-5. Към момента се поддържат „минимално допустимите сили”, като за осигуряване на реалните нужди на ВВС за покриване на всички задачи по осигуряване сигурността на страна с размерите на Индонезия са необходими доста повече самолети, споделя пред AW&ST командващият ВВС на страната маршал от авиацията Imam Sufaat (на снимката). ВВС имат седем ескадрили с бойни самолети.

Планът за модернизация на ВВС предвижда на въоръжение да има изтребители Су-30Мк2 и F-16. Последните ще бъдат 24 - F-16 Block 25 (модернизирани до стандарта Block 52) и четири F-16 Block 25 и два F-16 Block 15 за резервни части. Доставката на тези изтребители ще започне през 2014 година.Командващият ВВС на Индонезия желае да има още Су-30 и F-16. Предстои да с вземе решение с кои изтребители да бъдат заменени F-5, като за сега фаворитът е F-16.

До 2014 трябва да бъдат доставени още три Су-30. 16 Super Tucanos ще заменят остарелите OV-10, а първите от общо 16 учебно-бойни самолета T-50 (производство на Korea Aerospace Industries), предназначени за замяна на Hawk Mk.53, ще пристигнат през 2013. Останалите Hawk ще бъдат заменени от перспективния изтребител KF-X, разработван съвместно от Южна Корея и Индонезия. Планира се и самолет за ДРЛОиУ, но не и на базата на C-295 (концепция на Airbus Military), тъй като ВВС се нуждаят от самолет с по-големи продължителност на полета и радиус на действие.

Самолетите за морско разузнаване и наблюдение CN-235 се модернизират, предстои същото и за самолетите за морско патрулиране Boeing 737.

/Pan.bg/

 
Американски F-16 прехващат частен самолет Cessna
17.02.2012, 08:50

Ф-16Два изтребителя F-16 са прехванали частен самолет Cessna, навлязъл в забранена за полети зона в близост до Лос Анжелис, се казва в съобщение на NORAD (Командване за аерокосмическа отбрана на Северна Америка). Малкият самолет е навлязъл в зоната, където е летял Marine One – президентският хеликоптер, който е превозвал Обама. Според Secret Service президентът не е бил застрашен.

Двата изтребителя бързо са реагирали на нарушението и след излитане по тревога са прехванали Cessna-та и са го принудили да кацне без инцидент на летище, където е бил очакван от органите за сигурност. По-късно полицията е открила около 20 килограма марихуана в частния самолет.

В осигуряване на въздушния суверинитет на САЩ и Канада командването може да наблюдава, да дава заповед за отклонение от полетния маршрут, да насочи за кацане и/или да унищожи летателни апарати, представляващи потенциални заплахи, се казва в изявлението на NORAD.

/Pan.bg/

 
С Аню Ангелов поехме целия риск за вдигане на хеликоптерите
17.02.2012, 08:45

Бойко Борисов На последното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов изказва благодарност на министър Ангелов, че заедно с него е поел целия риск за вдигане на хеликоптерите в първия ден на голямото наводнение около с. Бисер, за да отидат да спасяват хората.

Не дай Боже да беше обратният вариант - сега щяхте да чуете как щяха да ни разпердушинят, казва Бойко Борисов, което става ясно от стенограмата на заседанието.

Освен това той отбелязва, че това, което е виждал по време на учения на Българската армия, екипажите от авиобаза «Крумово» за го показали в реална ситуация.

На заседанието премиерът отбелязва и ролята на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. Искам да знаете, подчертава той, че и началникът на Генералния щаб, т.е. на отбраната, беше с министри там…….. Прочети още

 
Депутатите ратифицираха споразумението с Румъния по Air Policing
17.02.2012, 08:40

МиГ-29Парламентът ратифицира Споразумението между правителствата на България и на Румъния за презгранични операции по Air Policing. Споразумението регламентира основните принципи, процедури и условия за провеждане на тези операции.

Air Policing е мирновременна дейност по охрана на въздушното пространство, осъществявана в Интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО. Сред водещите принципи при изпълнение на операциите са зачитането на националния суверенитет на двете държави и пропорционалност на силата, прилагана срещу прихванатото въздухоплавателно средство.

Със споразумението се определят и националните органи, които имат правомощия при разрешаването на тези операции и тяхното провеждане.

/Otbrana.com/

 

 
Италия намалява поръчката си за F-35
16.02.2012, 20:40

F-35Италия ще поръча 41 многоцелеви изтребителя F-35 по-малко. Вместо предварително обявените 131 самолета, страната ще поръча само 90 машини от вариантите A и B.

Съкращението на поръчаните бройки идва на фона на големите съкращения, които ще претърпят и италианските въоръжени сили. В близките години ще бъдат съкратени общо 40 000 души.

Италия възнамеряваше да закупи 32 машини със скъсено излитане и вертикално кацане F-35B, които да оборудват двата самолетоносача на страната и 99 броя от конвенционалната версия F-35A, предназначена за ВВС. Общо до момента Италия е вложила €2,5 млрд. в проекта.

За сега не се съобщава от кои версии и колко ще бъдат съкращенията, но се предполага, че основното рязане ще бъде от версията за ВВС, тъй като 32-та морски F-35B са минимума за оборудване на самолетоносачите на италианските ВМС, които се считат за ключови за осигуряване на морската сигурност на Италия. – Още за F-35

/Аеро/

 
Русия и САЩ завършиха проверката на ядрените арсенали
16.02.2012, 20:32

Роуз Гетемюлер Руски и американски експерти и военни завършиха първата през тази година взаимна проверка на ядрените арсенали в рамките на договора за съкращение на стратегическите ядрени потенциали. Резултатите от нея ще станат известни в близките дни. За това съобщи заместник-държавният секретар на САЩ по контрола над оръжията Роуз Гетемюлер (на снимката).

Изказвайки се в четвъртък на срещата по въпросите на ядреното сдържане тя съобщи, че в първата година от реализацията на този договор били извършени 18 инспекции. Според Роуз Гетемюлер, САЩ са доволни от хода на реализацията на споразумението и се надяват на по-нататъшно успешно сътрудничество с Русия по този въпрос.

Договорът за Стратегическите нападателни оръжия-3 (СНО-3) беше подписан в Прага на 8 април 2010 година и влезе в сила на 5 февруари 2011 година. Срокът на действието му е 10 години. В съответствие с документа страните взаимно обменили данни за стратегическите си нападателни оръжия, в това число координатите на установките в шахти за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети.

 
Тържествено посрещане на военнослужещите от 12-ти контингент от Въоръжените сили на Република България
16.02.2012, 17:03

На 20.02.2012 г. от 11.00 часа, на централния площад в град Хасково  ще се проведе ритуал по тържествено посрещане на военнослужещите от 12-ти /дванадесети/ контингент от Въоръжените сили на Република България, взел участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина “Алтеа”.

В продължение на шест месеца 102 военнослужещи от  контингента са изпълнявали задачи по охрана на база „Бутмир”.

Национален командир е подполковник Димитър Димитров, а командир на ротата е капитан Никола Тенчев от в.ф.52740-Хасково.

В ритуала ще участва командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

/МО/

 
Подразделение от военно формирование 34 750 – Карлово ще участва в съвместна българо-американска подготовка
16.02.2012, 16:54

Подразделение от военно формирование 34 750 – Карлово ще участва от днес 16 февруари до 26 март 2012 г. в съвместно българо-американско обучение.

То ще се проведе в тренировъчните центрове на силите на САЩ в Хохенфелс и Графенвьор в Германия. Ръководител на подразделението е подполковник Цветан Кочанков.

Целта е подготовката на първата батальонна бойна група и повишаването на нивото на оперативна съвместимост между формированията на двете армии.

Обучението се провежда в изпълнение на плана за съвместната българо-американска подготовка.

/МО/

 
ВВС на Перу се заинтересуваха от бразилски учебни самолети
16.02.2012, 16:32

EMB-314 Super Tucano. Снимка от сайта elec-intro.comВВС на Перу планират да закупят десет бразилски учебно-бойни самолета EMB-314 Super Tucano, съобщава Infodefensa.

Предварителни преговори за възможна сделка са се състояли на 15 февруари 2012 година при среща на министрите на отбраната на Бразилия Celso Amorim и на Перу Alberto Otarola. Освен Super Tucano, перуанските ВВС разглеждат възможността за покупка и на южнокорейски учебни самолети KT-1 за базова подготовка на пилотите.

По време на срещата на министрите на отбраната на Перу и Бразилия е бил подписан меморандум за разбирателство, предвиждащ сключването на контракт за ремонт и модернизация на учебните самолети EMB-312 Tucano, намиращи се на въоръжение в перуанските ВВС и където те са с обозначението AT-27. Освен това, благодарение на меморандума бразилската компания Embraer ще може да започне производството на резервни части за самолетите Tucano и Super Tucano в Перу.

В момента в Перу е реализирана тристепенна система за подготовка на пилотите от бойната авиация. Базовата подготовка се извършва на 13 самолети Tucano. Разширената подготовка се извършва на седем учебно-бойни самолета MB-339, а повишената подготовка  - на два двуместни изтребителя Mirage 2000D. – Още за Super Tucano

 
Разходите на Китай за отбрана ще достигнат почти 240 милиарда долара
16.02.2012, 15:23

Разходите на Китай за отбрана към 2015 година ще достигнат почти 238,5 милиарда долара и ще надвишат общия бюджет за отбрана на 12 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион.

Такава е експертната оценка на лондонското военно-техническо издание "Jane's".

Разходите за отбрана на най-близките съседи на Китай (Япония, Индия, Южна Корея, Австралия, Тайван, Сингапур, Индонезия, Пакистан, Тайланд, Малайзия, Виетнам и Нова Зеландия) към 2015 година ще достигнат 232,5 милиарда долара.

През 2011 година бюджетът за отбрана на Китай е бил 119,8 милиарда долара. От 2011 до 2015 година разходите за отбрана на страната ежегодно ще нарастват с 18,75%.

 
Армията се подготвя да помага при нови наводнения
16.02.2012, 15:20

Заповед до командирите на Видовете въоръжени сили е отдал началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов да подготвят хората и техниката с оглед на оказване на помощ на населението при очакваните нови наводнения. Българската армия разполага с 24 модула за действие при зимни условия, 14 са за наводнения. Само през 2011 г. 600 военнослужещи с 300 единици войскова техника са участвали в спасителни действия на територията на страната в резултат на бедствия и аварии.

Генерал Симеонов говори пред журналисти по повод на завършилата под негово ръководство годишна двудневна конференция с участието на висшето военно командване, която е анализирала предизвикателства пред армията през настоящата година. Във връзка с тежката зимна ситуация в страната той допълни, че в момента 19 войскови водоноски са на разположение в бедстващите региони. Ако се наложи, освен модулите може да бъдат привличани и допълнителни сили от формированията.

Основен приоритет пред армията остава подготовката на контингентите за участие в мисии и операции на НАТО и ЕС зад граница. В края на годината от Афганистан ще изтеглим само медицински екипи. В Босна и Херцеговина продължаваме със 110 военнослужещи. Планирани са и редица учения, включително и международни. На конференцията са обсъдени възможностите за максимално ефективна подготовка в рамките на по-малкото финансови средства. От 12-те закупени вертолета „Кугар” 5 се нуждаят от редовен технически преглед в ТЕРЕМ „Георги Бенковски”, от останалите 7 летят 6, отговори на въпрос генерал Симеонов. Той уточни, че при изпълнението на задачата за спасяване на бедстващи в района на Харманли е имало готовност за използване и на Ми-17, но не се е наложило.

С 23 процента по-малко са произшествията през миналата година в сравнение с 2010, каза началникът на отбраната. Проблемите са свързани главно с употребата на алкохол в извънработно време и управлението на лични моторни превозни средства. В армията за една година има 43 такива случая. 24 от нарушителите са уволнени дисциплинарно, за останалите тече съответната процедура.

Що се отнася до рапортите за напускане, началникът на отбраната изрази оптимизъм от затихването на този процес. През 2011 г. броят им е бил 970, докато през 2010 – над 1100.

/Otbrana.com/

 
Китай с ускорени темпове създава флот от десантни кораби
16.02.2012, 15:05

САЩ от финансови съображения са принудени да орежат разходите си за строителство на кораби за военноморските сили, докато Китай стартира нови програми за качествено и количествено разрастване на своите ВМС, пише ИТАР-ТАСС.

Според аналитиците главната цел на Пекин е в перспектива да заеме мястото на САЩ в качеството на най-голямата военноморска държава и дори да изтласка американците от Световния океан. Ново потвърждение за тази стратегия може да се смята началото на строителството в Шанхай на 4-ти десантен кораб-док тип 071. Корабите от тази серия са най-големите по тонаж от разработваните и строящите се в Китай.

„Създаването на голям амфибиен флот от многотонажни кораби ясно свидетелства за намерението на страната да увеличава военноморската си мощ. Ако възникне необходимост от провеждането на „хирургични” военни операции, тогава без използването десантни кораби няма да се размине”, коментира водещият специалист от лондонския Международен институт за стратегически изследвания Кристиан де Миер.

/ИА „Фокус”/

 
Руските въоръжени сили заменят "Макаров" с "Ярыгин"
16.02.2012, 13:54

Пистолет Ярыгин. Снимка от сайта ohrana.ruВъоръжените сили на Русия постепенно ще заменят пистолетите ПМ „Макаров”, личното оръжие на армейския офицер, с новите пистолети „Ярыгин” (на снимката), съобщава "Интерфакс". Пистолетите „Ярыгин” (ПЯ) са на въоръжение от 2003 година, но масовото му въвеждане във войските започва едва през 2011 година.

В момента офицерите по време на планови занятия по огнева подготовка изпълняват упражненията с два пистолета – ПМ и ПЯ.

Пистолетът има редица преимущества пред своя предшественик - ПМ, който е в „строя” почти 50 години. Пистолетът е много удобен и балансиран, а пълнителят събира 18 патрона. По-добра е групираността при стрелба, началната скорост на полета на куршума и поразяващата сили.

Теглото на ПЯ, разработен през втората половина на 1990-те години, е  950 грама при дължина 198 милиметра, ширина 38 милиметра и височина 145 милиметра. За стрелба пистолета използва патрони калибър 9x19 милиметра.  Началната скорост на куршума е 465 метра в секунда, а прицелното разстояние - 50 метра.

За сравнение теглото на ПМ, разработен в края на 1940-те години, е 810 грама, при дължина 161,5 милиметра, ширина 30,5 милиметра и височина 126,75 милиметра. При него се използват патрони калибър 9x18 милиметра с начална скорост на куршума 315 метра в секунда. В ПМ се използват пълните с 8 патрона. - Още за ПЯ

 
Турция може да пострада, ако Израел удари Иран
16.02.2012, 12:34

F-15Турция може сериозно да пострада, ако израелските ВВС нанесат ракетен удар по Иран, пише днес турската агенция „Хабер тюрк" като се позовава на мнения на анализатори. Според експертите, Израел може да избере три алтернативни маршрута за нападение срещу Иран- Сирия-Турция, Йордания-Сирия-Ирак, Йордания-Саудитска Арабия -Ирак". "

Смята се, че израелските самолети F-15 и F-16 могат да прелетят незабелязано през територията на чужда държава, като използва специалната система "Network Attack System". Ако бъде избран маршрута през Турция, Израел ще се сблъска със сериозни политически и военни рискове, като се има предвид продължаващо охлаждане на двустранните отношения с Анкара.

Освен това, след удара по ядрените обекти, самолетите ще се връщат в базите си по същия път и след изпълнението на задачата, не биха могли пак да запазят инкогнитото си", смятат експертите. По такъв начин, на ответни действия от страна на Иран ще бъде подложен не само Израел, но и Турция, която е близък партньор на Иран, но в същото време е член на НАТО и има добри връзки с антииранско настроени държави.

/cross.bg/

 
„Quid prodest” или кой има изгода от пожар в залива
16.02.2012, 12:17

Фото: EPAИранската атомна програма достигна нова граница. Президентът Махмуд Ахмадинежад представи последните постижения на отрасъла в сряда, като заяви, че никой няма да попречи на страната му „да придобие мирен атом”. Западните страни имат друга гледна точка - според експертите, периодът на активни военни действия срещу Иран не е далеч. А от Москва предупреждават, че Русия не възнамерява да се присъедини към иранските санкции при никакви условия.

Западът, съдейки по всичко, сам не вярва в успеха на санкциите и продължава да засилва военния натиск върху Техеран. По думите на ръководителя на Комитета на руската държавна дума по отбрана адмирал Владимир Комоедов, около Иран се съсредоточават военни групировки на САЩ и НАТО, които разполагат с 450 ракети.

За стабилността не помага и развитието на ситуацията около Сирия. Същият отбор, начело с Вашингтон и присъединилите се арабски съседи на Дамаск упорито се опитват да свалят режима на Башар Асад. И те едва ли ще отстъпят, тъй като действията срещу Сирия и Иран са звена от общия план на Запада, смята военният експерт Виктор Баранец:

  - Безспорно, цел номер едно за Запада е Иран. Ако се стигне до истински бойни действия, то основните удари ще паднат върху иранските ядрени обекти и стратегическите му центрове. А що се касае до Сирия, то Западът ще се постарае да блокира възможните удари на сирийските войски.

Обстановката се напряга и от съобщенията за атентати. По-рано тази седмица терористи се опитаха да нападнат израелски дипломати в Тбилиси и Делхи. Властите на Израел обвиниха Иран, а също и ливанската шиитска групировка „Хизбула”, в организацията тези нападения. Освен това, няколко взрива имаше и в Банкок. Властите в Тайланд са стигнали до извода, че атентатите са подготвени от иранци и даже задържаха един от тях. От Техеран отхвърлят всички тези обвинения.

Но ако не е Иран, тогава кой? Както казват древните римляни „quid prodest” - „търси, на кого е изгодно”. Отдавна не е тайна, че много от терористичните групировки сътрудничат много плодотворно с някои специални служби. И защо да не бъдат дадени на световната общност няколко повода,  които да оправдаят нуждата от спешно внедряване на демокрация в определена страна?

От Москва отбелязват, че някои страни могат да разглеждат сегашната ситуация като възможност и цинично да тръгнат по пътя на смяна на правителството в Техеран. Както заявиха от Министерството на външните работи, Русия напълно изключва участието си в такъв сценарий. Световната общност може и трябва да помага за решаването на конфликтите с мирни средства, а не да налага на суверенни страни готови рецепти.

/ruvr.ru/

 
Да преговаряш с талибаните
16.02.2012, 09:47

Талибани отглеждат мак за опиум в Афганистан. Снимка: франс24Вашингтон започна с талибаните предварителни разговори, чиято цел е да се стигне до мирни преговори под егидата на афганистанското правителство, но се натъква на множество подводни камъни, начело с несигурността, която обгръща намеренията на бунтовниците.

Признак за дипломатическа дейност от страна на САЩ беше изпращането наскоро в района на специалния пратеник Марк Гросман, който, според афганистански висш служител, се е срещнал в Катар с представители на бунтовниците.

За отбелязване е, че понастоящем се проучва създаването на талибанско представителство в Катар, което би послужило за основа за преговори......... Прочети още

 
НАТО започва създаването на система за наблюдение от въздуха
16.02.2012, 09:33

Както „старите”, така и „новите” страни-членки на НАТО ще участват в разходите по формирането на ескадрила от безпилотни разузнавателни самолети за общата система за наблюдение на европейските територии. Говорител на Алианса посочи, че 13 страни от НАТО ще отделят три милиарда евро за закупуването на пет безпилотни самолета от тип „Глобал Хоукс”, които ще бъдат построени от американската компания „Нортръп Гръман”, предаде Интерфакс.

В проекта участват САЩ, България, Германия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Румъния, Словакия, Словения, Чехия и Естония.

Говорителят на НАТО уточни, че дроните могат да бъдат използвани също така при военните действия в Афганистан, в борбата със сомалийските пирати и при осигуряване на ембаргото за доставка на оръжие.

/ИА „Фокус”/

 
Една звезда – три звания! И Чапаев се връща от командировка…
16.02.2012, 09:03

Последен портрет на контраадмирал Вариклечков (худ. Веселин Чакъров, 2011 г.)Наскоро в един сериозен морски сайт трима активни и качествени автори обсъждаха въпроса: „Що е комодор и има ли той почва у нас?” И като не си намериха „пропочвени” аргументи, решиха, че е по-добре да го изкоренят.

Не би! И Общественият съвет, създаден с тази цел, не свърши делото. Ще го бъде комодорът и точка! След точката обаче остана и едно многоточие. Естествено, от три точки. Три звания – „контраадмирал”, „бригаден адмирал” и „комодор”, в три обществено-икономически формации са означавани от една звезда.

И в момента много морски хора в строя и резерва (Да са живи и здрави.) носят или са носили на раменете си тази една звезда, но имат различни звания – получавани, отнемани, трансформирани, въобще – шарени. Ясно е за коя звезда иде реч. Не за алуминиевата петолъчка, нито за тенекиения ромб, а за голямата „сърмена” звезда.

Нямало значение ли? Има. Защото и лейтенантите трябва да носят в „раниците” си адмиралски жезъл, а не хурка… Но до направим с учебна цел една условна хронологическа „селекция” на еднозвездните военни моряци....... Прочети още

 
По-малко от 1 процент от младите българи предпочитат военната професия
16.02.2012, 08:55

Още една статистика потвърждава тенденцията за рязко спадане на престижа на военната професия през последните години. През 2010 г. 0,70 процента от младите хора в България на възраст от 15 до 29 години, чийто общ брой е 1, 334 300 млн., изразяват предпочитание към военната професия. Пет години по-рано делът на тези симпатизанти е бил 1,3 на сто. Т.е. почти двойно спадане на интереса. Данните са от Доклада за младежта за 2009-2010 г., приет от правителството.

В момента младите българи се интересуват от военната професия толкова, колкото от тази на техника и депутата. (Знаем какъв е рейтинга на парламента от доста време насам.) И повече отколкото към монтьора, пожарникаря, сутеньора, мутрата и наркопласьора.

Тези професии са категорично след военната. Доста напред обаче от гледна точка на интереса – от 10 до 20 пъти по - предпочитани са професиите на адвоката, юриста, съдията, нотариуса, лекаря, икономиста и IT-специалиста. От 55 професии в тази класация военната през 2010 г. е на 26 място, а през 2005 е била на 22. …… Прочети още

 
Започна монтажа на първия сериен A400M
16.02.2012, 08:45

A400MВ завода San Pablo на Airbus Military започна монтажа на първия сериен образец на транспортния самолет A400M . Той предназначен за ВВС на Франция и ще бъде доставен в края на тази или в началото на следващата година.

До сега Airbus Military има поръчки за 174 самолета A400M. Новият военен транспортен самолет ще бъде на въоръжение във ВВС на партньорските страни от Европа – Белгия, Великобритания, Германия, Люксембург, Испания, Турция и Франция, както и тези на Малайзия. – Още за А400М

/Pan.bg/

 
Южна Корея и САЩ ще проведат учение в Жълто море
16.02.2012, 08:42

Военноморските сили на САЩ и Южна Корея ще проведат съвместно учение против подводници в Жълто море следващата седмица с цел защита срещу потенциални атаки от Северна Корея. Това предава АФП, позовавайки се на министерството на отбраната на Сеул.

Учението, което ще се проведе от 20 до 22 февруари, ще включва подводници и военни кораби и от двете страни, съобщи говорител на министерството, без да дава повече подробности.

Южнокорейски медии съобщават, че в учението ще участват около 20 кораба, включително два кораба с противоракетната отбранителна система Aegis от САЩ и един от Южна Корея. Цитира се неназован военен представител според, който учението ще бъде най-голямото по рода си, провеждано досега от двете съюзнически страни.

/ИА „Фокус”/

 
Нова модификация на F-16
16.02.2012, 08:40

F-16По време на авиационното изложение в Сингапур компанията Lockheed Martin разкри нова версия на F-16, обозначена като F-16V. F-16V ще притежава по-добри характеристики от последната модификация в производство F-16 Block 60, включително РЛС с активна електронно сканираща решетка (AESA), усъвършенствани борден компютър и архитектура, както и редица подобрения в кабината.

Според Lockheed Martin елементи от новата конфигурация могат да бъдат използвани при модернизация на повечето от по-старите версии на F-16. Обозначението ‘V’ идва от „Viper” („Пепялянка”) така повечето летци неофициално наричат от самото начало F-16.

На фона на финансовата криза и най-вече с непрекъснатите забавяния с въвеждане в експлоатация на F-35, довели до намаляване планираните поръчки, идва логично признанието от самата компания Lockheed Matin, че F-16V е по-евтин заместител на F-35. – Още за F-16

/Pan.bg/

 
Швейцария защитава избора на Gripen
16.02.2012, 00:12

Saab Gripen E/F Швейцарският министър на отбраната Улрих Маурер напрaви пресконференция на 14 февруари, на която потвърди и защити избора, който страната му направи, спирайки се на Saab Gripen E/F за замяна на остарелите леки изтребители F-5E/F.

Пресконференцията идва в отговор на обвиненията, които се появиха в швейцарските медии, че Gripen не отговаря на основните технически изисквания. Това твърдение бе подкрепено с изтекла част от резултатите от сравнителните изпитания проведени през 2008 г.

Швейцарският министър на отбраната потвърди, че Gripen E/F (NG) отговаря на всички изисквания, заедно с по-скъпите си и големи конкуренти в лицето на Dassault Rafale и Eurofighter Typhoon. Маурер потвърди, че финансовите измерения на сделката са били от най-голяма важност и че придобиването и експлоатацията на 22 еднодвигателни Gripen е финансово изгодно сега и в перспектива. Според него изтеклия доклад е остарял документ от 2008 г., който не е от значение.

В момента Saab и Швеция договарят окончателните детайли по договора за покупката на 22 изтребителя. Окончателното предложение на шведите ще стане факт до края на месеца.

Швейцарската преса спекулира, че Dassault ще предложи по-изгодни условия за придобиването на изтребители Rafale, но Маурер заяви, че за сега няма официални постъпки за това от френска страна.

Швейцария ще стане петия експортен клиент на Gripen и първата страна, освен Швеция, която придобива новата версия на самолета E/F. – Още за Gripen

/Аеро/

 

 

Сингапур, 14 – 19 февруари 2012 г.

 

Международен авиосалон Singapore Airshow 2012

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}