Военна информация

 

Архив - от 16 до 28 февруари

 

 

НАТО с ключово решение за въздушното пространство над Украйна

28.02.2022, 19:58

Въоръжените сили на НАТО няма да бъдат задействани на територията на Украйна. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю за канала NBC.
"Нямаме намерение да влизаме в Украйна - нито по земя, нито по въздух", каза Столтенберг, отговаряйки на въпрос, дали е възможно Алиансът да закрие небето над Украйна.
Генералният секретар на блока заяви, че задачата на организацията се състои в това, да не се допуска разширяване на конфликта за сметка на страни-членки на алианса.
"Ние трябва да разбираме, че това е жесток конфликт ... В същото време на нас се пада отговорността за това, той да не излиза извън контрол и още повече да се изостря, прераствайки в пълномащабна война в Европа с участието на съюзниците от НАТО", подчерта Столтенберг.
Източник: https://blitz.bg/

 
 

Република България ще увеличи участието си в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“

28.02.2022, 19:47

До 140 български военнослужещи от междинния регионален резерв в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа" с необходимото въоръжение и техника ще бъдат развърнати в Босна и Херцеговина, заедно с военни формирования от Австрия, Румъния и Словакия.
Контингентите с обща численост около 500 военнослужещи от междинния резерв ще бъдат развърнати в Босна и Херцеговина, за да усилят вече намиращите се в страната международни сили (EUFOR). Развръщането на този контингент от междинния резерв на EUFOR е превантивна мярка за усилване на стабилността в Босна и Херцеговина чрез разполагането на достатъчен брой подготвени сили на територията на страната в подкрепа на усилията на нейното правителство за поддържане на безопасна и сигурна среда и за демонстриране на решимостта на Европейския съюз за запазване на стабилността в Босна и Херцеговина.
Силите на EUFOR са разположени в Босна и Херцеговина от 2004 г. и се състоят от общо 3500 военнослужещи, 600 от които са развърнати в страната и в момента. С контингентите от Австрия, България, Румъния и Словакия, които предстои да бъдат предислоцирани в страната, общата численост на EUFOR ще достигне 1100 души.
В периода 1-3 март от военните формирования в Пловдив, Бургас и Карлово по републиканската пътна инфраструктура ще се придвижва личен състав и техника от състава на контингента към гр. Плевен, след което контингентът ще се отправи към база „Бутмир“ в Сараево, Босна и Херцеговина.
Участието на българските военнослужещи в операцията на ЕС „Алтеа“ е в изпълнение на Решение № 484 от 14 юни 2012 г. на Министерския съвет на Република България за участие на контингент от въоръжените сили на Република България във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина - „Алтеа” (изменено и допълнено с РМС № 390 от 17.05.2016 г., изменено и допълнено с РМС№ 691 от 09.11.2017 г., изменено и допълнено с РМС №757 от 08.12.2017 г. на Министерския съвет на Република България), и по искане на командващия на операцията на Европейския съюз „Алтеа“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военните окръжия изпращат повиквателни, но това е рутинна дейност

28.02.2022, 13:40

Централното военно окръжие и неговите структури в страната всяка година извършват актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет, съобщават от МО.
За тази цел те изпращат повиквателни заповеди за даване на мобилизационно назначение за военно време до гражданите, но не ги вземат на действителна военна служба и не ги мобилизират. Само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента може да се обяви мобилизация. Никой няма право без тези изисквания да обявява мобилизация и да мобилизира българските граждани.
Гражданите, които получат повиквателна, трябва да се явят в съответното военно окръжие по местоживеене и да предоставят необходимите актуални данни за ръст и размери, включително на облекло и обувки. Това се прави в изпълнение на разпоредбите на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България, съгласно които на резервистите или запасните трябва да бъдат осигурени униформи и обувки, ако бъдат призовани на действителна военна служба или мобилизирани.
Тази дейност е рутинна и се извършва от Централното военно окръжие и неговите структури в страната два пъти в годината след отписване от военен отчет на съответния набор към юни и декември на календарната година. Няма никаква връзка с военния конфликт в Украйна. Актуализацията на базата данни се налага, поради отписване или изключване от военен отчет на резервисти или запасни, освободени от служба в запаса в съответствие с чл. 62 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България.
Съгласно чл. 95. от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България „запасен, който не изпълни задължение, възложено му с този закон, се наказва с глоба от 270 до 1000 лв.

 

НАТО вече не е отбранителен алианс, а инструмент за агресия

28.02.2022, 13:12

Авторът Пол Крейг Робъртс (Paul Craig Roberts) е доктор по икономика и е бил заместник-министър на финансите на САЩ по икономическата политика в администрацията на Роналд Рейгън. Работил е като редактор и колумнист в Wall Street Journal, списание Businessweek и агенция Scripps Howard News Service. По онова време той беше автор на редовна колона във Washington Times. Автор е на множество книги за най-големите проблеми на нашето време.
Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, който се отчита пред Вашингтон, каза на конференцията по сигурността в Мюнхен на 19 февруари, че „ако целта на Кремъл е да има по-малко НАТО по границите си, той ще получи само повече НАТО“. Той говореше за това, че НАТО ще увеличи силите на "целия алианс", в страните от НАТО по границите на Русия.
Това е изключително агресивен отговор на руските опасения за ракетните бази, разположени по нейните граници. Честно казано, Столтенберг покани Русия да го атакува, преди да се появят още повече ракетни бази по нейните граници.......Прочети още

 

Военен календар

28.02.2022, 09:25

На 28 февруари 1859 година в Стара Загора е роден генерал-майор Вълко Велчев (1859 – 1935).
Завършва първия випуск на Военното училище (1879) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1885). Служи в Източнорумелийската милиция.
Участва в Сръбско-българската война (1885) като началник-щаб на авангарда, който овладява Цариброд и Пирот. През 1903 г. е назначен за командир на 2-ра пехотна тракийска дивизия. От 1908 до 1911 г. заема длъжността командир на 8-а пехотна тунджанска дивизия.
По време на Балканската война (1912 – 1913) командва новосформираната 11-а пехотна сборна дивизия и войските от Северния и Източния сектор при обсадата на Одринската крепост. По негова инициатива е проведена прибързаната и неуспешна атака на Източния сектор (1 – 4 ноември 1912).
В Междусъюзническата война (1913) е командир на Южния отряд. Награден с военен орден „За храброст“ ІV ст.

На 28 февруари 1887 година в Русе умира подполковник Димитър Филов (Калофер 1846 – 1887).
Завършва Пехотното юнкерско училище в Одеса, Русия (1871).
По време на Руско – турската война (1877 – 1878) е поручик от руската армия и командир на 4-а рота от 3-а опълченска дружина. Сражава се при Стара Загора, Шипка и Шейново. След Освобождението служи в Източнорумелийската милиция и командва учебния батальон (1879), 7-а сливенска (1879 – 1882) и 6-а старозагорска дружина (1882 – 1885). Участва в подготовката и провъзгласяването на Съединението (6 септември 1885), след което е назначен за командир на Ямболския отряд.
В Сръбско-българската война (1885) поема командването на войските от Общия резерв и Централната колона в настъплението към Цариброд и Пирот. През 1886 г. е назначен за командир на 3-а пехотна русенска бригада (1886) и участва в офицерския бунт срещу правителството (19 февруари 1887). След неуспеха му прави опит да премине р. Дунав, но e тежко ранен и умира в болницата в Русе. Награден с военен орден „За храброст“ ІV ст.

На 28 феруари 1903 година в Плевен е роден генерал–майор проф. д-р Здравко Мицов (1903 – 1986).
Завършва Военномедицинската академия в Ленинград (дн. Санкт Петербург) и служи като старши лекар на военноморската авиация в Севастопол.
По време на Втората световна война (1939 – 1945) воюва на Ленинградския и Московския фронт.
На 15 октомври 1945 г. се завръща в България и работи като старши преподавател в Общовоенния хигиенен институт.

От 1947 до 1969 г. завежда Катедрата по военномедицинска подготовка при Висшия медицински институт в София. Поставя основите на научноизследователската работа в областта на българската военна медицина и на преподаването на военномедицинските дисциплини във висшите медицински институти.

Той е един от основателите на военнополевата терапия и на военната токсикология, възпитал и обучил цяло поколение военномедицински ръководни дейци, преподаватели и научни работници.

 

Беларус се отказва от статута си на неядрена държава

28.02.2022, 08:59

Допитването беше проведено, докато в съседна Украйна продължава инвазията на руската армия, а на беларуско-украинската граница се очакват преговори между воюващите страни, отбелязва агенцията.
Ръководителят на беларуската Централна избирателна комисия Игор Карпенко обяви, че малко над 65% от участвалите в референдума са гласували в полза на поправките, а малко над 10 на сто - срещу тях, съобщават руски информационни агенции. Според Карпенко избирателната активност е била близо 79%.
За да влязат в сила, измененията трябва да бъдат одобрени от над половината гласували при участие в гласуването на над 50 на сто от гласоподавателите.
Президентът Лукашенко, който е на власт от 1994 ч., обеща референдума след протестите при преизбирането му през 2020 г.
Източник: https://frognews.bg/

 

Ето опциите на плана на ЕС да достави изтребители на Украйна - най-вероятно това да са МиГ-29 и Су-25

28.02.2022, 08:53

ЕС ще осигури средства Украйна да закупи изтребители от неназовани членове на съюза.Без да се дават детайли какъв тип изтребители ще се предоставят на Украйна, от Европейската комисия дава да се разбере, че това ще са самолети от тип, които ВВС на Украйна имат на въоръжение и ще могат най-бързо да ги вкарат в действие.
Имайки предвид, че обучението на пилоти за приучване на нов тип самолет е дълъг и скъп процес, за да се осигури възможно най-бърза доставка, най-вероятно е това да са изтребители от тип, който да е на въоръжение в украинските ВВС – МиГ-29, Су-25 и Су-27. Су-27 не се експлоатира от ВВС на член на НАТО/ЕС.
Сред членовете на Алианса и ЕС Су-25 и 15 МиГ-29 са на въоръжение в българските ВВС. Също така МиГ-29 се експлоатира от ВВС на Полша (30 машини) и Словакия (13).
Българските ВВС очакват доставка на чисто нови F-16 след 2025 г., които да заменят МиГ-29 през следващите години, до пълното усвояване на американските изтребители.
Полските МиГ-29 са модернизирани и са оборудвани с нови съвременни системи: „свой-чужд“, навигационните Rockwell Collins AN/ARN-153 TACAN и ANV-241 MMR VOR/IRS, Trimble 210P GPS, RS 6113-2 VHF/UHF и Thomson CSF SB-14 RWR. 16 от полските МиГ-29 също така доработени допълнително и получават допълнително съвременно оборудване, сред което са многофункционални цветни дисплеи MFD, контролен пулт UFCP, нова GPS/INS система на Honeywell и др. Полските МиГ-29 ще бъдат заменени в по-късен етап с F-35. Полските МиГ-29 ще изискват най-много време за приучване от страна на украинските ВВС
Словашките МиГ-29 са с по-скромна модернизация, но отговарят на основните стандарти на NATO/ICAO. Очаква се те да бъдат заменени след 2023 г. с нови F-16 Block 70. Словашките МиГ-29 са най-подходящи за украинските ВВС, но не се знае колко от тях са в оперативна годност.
Що се касае до Су-25, българските ВВС имат на въоръжение 14 щурмовика Су-25, от които осем са модернизирани и ремонтирани в Беларус. Те получават по-съвременно оборудване и възможности за използване на по-голям арсенал въоръжение (сред които са УР Р-73 и 130 мм НУРС). Последният ремонтиран и модернизиран Су-25К е доставен в авиобаза Безмер само преди малко повече от една година – на 11 февруари и изглежда малко вероятно българските ВВС да се разделят с тях.
Трябва да се отбележи, че с изключение на Полша, Словакия и България разчитат единствено на МиГ-29 за охрана на въздушното пространство в рамките на Интегрираната ПВО/ПРО на НАТО. Така че, ако някоя от двете споменати по-горе държави реши да подпомогне Украйна със своите изтребители, то тя трябва да поиска ВВС на друг член на НАТО да поеме тази мисия…
Източник: https://pan.bg/

 

Подводницата пионер на руския флот

28.02.2022, 08:33

Въпреки, че подводницата Project 705 Lira е добре известна с качествата си на западния свят, то тя е най-популярна с ролята си във филма „На лов за Червения октомври“. “The National Interest” ни припомня, че този клас подводници са оставили сериозна наследство и извън големия екран.
Бъдещето на руския флот от подводници е далеч по-автоматизирано от сегашните прототипи, продължавайки една тенденция от края на 70-те години. Неин пионер беше класът ударни подводници Project 705 Lira.
Докато съдовете от клас Алфа бяха неуспешен опит в много отношения, новият клас бързи подводници станаха пионери в много иновативни технологии. Техните титанови корпуси им дадоха възможност да развиват скорост до 45 възла. Според някои специалист те могат да се гмуркат на дълбочина от 400 метра. В същото време подводниците са сравнително малки, като имат водоизместимост от 3200 тона.
Подводницата въвежда и други две ключови нововъведения. Едната беше един много компактен ядрен реактор, охлаждащ се от течен метал, способен да генерира огромни количества енергия. Използвани са основно два вида реактори: OK-550 и BM-40. И двата произвеждат около 155MW енергия. Резултатът от това беше развиването на сериозна скорост, за сметка на доста сериозен шум.
Другата голяма иновация в клас Lira е автоматизацията, което позволи ограничаване на броя на екипажа.
Подводницата е използвана в продължение на 20 години. Технологията на тези подводници по-късно проправи пътя за Sierra (Project 945) и клас Akula (Project 971Shchuka-B). В крайна сметка се стигна до Project-885 клас Ясен. В момента клас Ясен има екипаж от 90 души. Този брой обаче ще се намалява с разработването на новите дизайни “Interceptor” и “SSGN”, които в момента са в процес на разработка. Тогава броят на екипажа може да бъде редуциран до под 50 души. - Още за проект 705
Източник: http://fakti.bg/

 
 

Руско – украинската война във въздуха. Ден втори и трети.

28.02.2022, 08:24

За съжаление, военните действия между Русия и Украйна продължават, продължава и опитът на АЕРО за военно-технически обзор на случващото се там. Тъй като съвременното общество е разглезено от нестихващия поток информация в близко до реалното време, която е лесно достъпна благодарение на интернет и мобилните технологии, жаждата за акуратно, бързо и навременно информиране отваря огромна ниша за военновременна пропаганда и дезинформация. Методи, с които днес и двете воюващи страни боравят широко, а хората разпространяват информацията доброволно, съобразно собствените си убеждения.
Обективните факти са такива, че единствено тази информация, която може да се потвърди от видео и фотографии, може да се приеме за обективна (но и това трябва да се прави внимателно, тъй като и там има фалшификации и вадене от контекста). Това, разбира се, показва само една малка част от реалните бойни действия. Не може да храни заблудата, че на база тези откъслечни епизоди от войната, може да направим нещо повече от информирани предположения за хода на събитията към този момент......Прочети още

 

 
 

Едно лично мнение по актуален въпрос: Как и кой „вкара вълка в кощарата?“

27.02.2022, 20:44

Напоследък все повече анализатори и активни в сайтовете хора задават въпроса: „Защо руският президент, Владимир Путин, започна мащабни военни действия в Украйна? Какво ще спечели Русия?“ Някои побързаха да го обявят за луд, други бързичко го приравниха с Хитлер, трети едва ли не му изръкопляскаха.

От „осанна“, до „разпни го“ са реакциите не само на „експерти“ и „специалисти“, но и реакциите на цели държави. Светът не е Европейският съюз, уважаеми!
Като човек, изучавал геополитика и геостратегия и готвен да управлява действия в оперативно-стратегически мащаб ще започна с ползите за Русия от подобна инвазия, абстрахирайки се от чисто човешката, хуманитарна страна на въпроса......Прочети още

 

Полк. проф. Димитър Недялков:Споменаването на ядрените оръжия е сигнал към света

27.02.2022, 20:24

Разпореждането на Путин за привеждане в състояние на специална готовност на силите за ядрено възпиране е реакция след неуспешните опити за преговори в Гомел. Това е натиск от руската страна да се седне на масата на преговорите и бойните действия да бъдат прекратени възможно най-бързо. Не бива да се правят изводи, че някой стои с пръст на ядреното копче. Това каза полк. проф. Димитър Недялков,  преподавател във Военна академия „Георги С. Раковски" в „На фокус" по Нова телевизия.
Относно военната помощ от наша страна към Украйна, специалистът отбеляза, че най-вероятно тя ще се изразява в боеприпаси. „Хуманитарна помощ ще има при всички положения. Добре е България да предложи свое място за преговори между Украйна и Русия. За нас българите това не са случайни държави - и в Украйна, и в Русия ние имаме много свои братя българи. Искам от политиците ни да говорят повече за тези българи", заяви полк. Недялков.
Според полк. Недялков министърът на отбраната Стефан Янев е много наясно какво се случва в Украйна и каква терминология да използва, защото е военен и има практика във войската и в НАТО. „Добре е да се слуша и да се отчита неговото ниво на познание", заяви той.
За него в момента Русия провежда съвместна настъпателна операция. От 2013 година досега на територията на Украйна са проведени много кампании и операции.
Събитията в Украйна не се развиват според планираното и може би ще има забавяне в оперативните действия, предвид неочакваната съпротива на някои места", отбеляза полк. Недялков.
Той очаква промяна и допълнение в оперативния план на Русия и прогнозира, че конфликтът няма да се разреши много бързо. „Споменаването на ядрените оръжия е сигнал към света, към онези, които помагат на Украйна в момента. Може би има някаква информация, до които ние нямаме достъп. Може би другите ядрени държави - САЩ, Франция, Великобритания, са взели някакви свои решения", предположи проф. Димитър Недялков.
Източник: https://www.cross.bg/

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Влошаващата се среда на сигурност в Черноморския регион налага предприемане на мерки в отговор на криза

27.02.2022, 19:36

Въоръжените сили се намират в пунктовете за постоянна дислокация и базиране, като извършват планова дейност за повишаване на готовността си и реагиране при кризи в национален и съюзен формат. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 27 февруари, в съвместно изявление с министър-председателя на Република България Кирил Петков. В него той посочи още, че влошаващата се среда на сигурност в Черноморския регион налага предприемането на мерки в отговор на криза.
Формирования от всички видове въоръжени сили и командвания провеждат мероприятия за повишаване на ситуационната осведоменост за вземане на обосновани решения; поддържане на готовност за провеждане на мероприятия за гарантиране на суверенитета на страната ни; подготовка за отговор на действия, застрашаващи независимостта на България и участие на контингенти от въоръжените сили в мисии и операции зад граница. В момента е в ход увеличаване на участието ни в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина.
Адмирал Емил Ефтимов посочи, че в съюзен формат НАТО активира плановете за степенуван отговор за защита на страните от източния фланг на Алианса. Паралелно с това върховният командващ на силите в Европа е предприел редица мерки в отговор за повишаване готовността за възпиране и координиран съюзен отговор при ескалиране на кризата. В този контекст продължават ангажиментите на българските въоръжени сили по усилване на бдителността и поддържането на готовност за участие в съюзните дейности, както и активна поддръжка като страна-домакин. „В сътрудничество с останалите министерства и ведомства имаме готовност при необходимост да осигурим навременно придвижване на съюзни сили на територията на страната“, посочи в заключение адмирал Емил Ефтимов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Обявени са конкурси за 177 длъжности за военни моряци

27.02.2022, 14:22

Със заповед на командира на Военноморските сили, № РД-01-58/21.02.2022 г., е разкрита процедура за обявяване на 177 (сто седемдесет и седем) вакантни длъжности за матроси (войници) във военни формирования от Военноморските сили, за приемане на военна служба на лица, завършили граждански, средни или висши училища в страната или в чужбина, съобщават от МО. Те са най-вече за военни формирования във Варна, по-малко в Бургас и най-малко с Приселци. В съответствие с приложение № 1 и № 2 към заповед № ОХ–30/14.01.2021 г. на министъра на отбраната, размерът на месечното възнаграждение за най-ниската матроска (войнишка) длъжност е не по-малък от 1016 лева.
Документи се подават до 31.03.2022 г., подават лично писмено заявление до заместник-командира на Военноморските сили, чрез териториалните структури на Централно военно окръжие (ЦВО). Телефони за информация в Командването на ВМС: 052/552 104, 052/552 109 и 052/552095.
Информация за всеки етап от провеждането на конкурса ще бъде публикувана на интернет страницата на ВМС (www.navy.mod.bg в раздел НОВИНИ). Конкурсът ще се проведе по график, за който кандидатите ще бъдат уведомени на интернет страницата на ВМС с адрес: http://www.navy.mod.bg, в раздел НОВИНИ и на посочения от тях e-mail (*адрес за кореспонденция). В графикът ще бъдат посочени датата, часът и мястото на явяване за провеждане на изпитите.
Конкурсът включва: изпит за определяне на физическата годност, който ще се проведе във военно формирование 32140-Варна; тест за проверка на общата култура, който ще се проведе във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”; събеседване с кандидатите, което ще се проведе в Информационния център на ВМС. - (Подробности на https://www.mod.bg/)

 

За военната болница във Варна по време на Кримската война

27.02.2022, 13:14

Идеята за предоставянето на турската казарма във Варна за военна болница на съюзническите войски по време на Кримската война (1853-1856 г.) е на Омер Лютфи паша, главнокомандващ турската дунавска армия. В писмо от 2 април 1854 г., до английския пълномощен министър в Константинопол (Истанбул) лорд Стратфорд де Редклиф, полковник Джон Саймънс, английски офицер за свръзка в щаба на Омер Лютфи паша, от името на турския главнокомандващ, пише: „Ако слезете на брега във Варна, продължавайки край Девненското езеро и настанявайки се на лагер на височините южно на града, ще намерите здравословно местоположение, заобиколено от изобилие от добра вода, с мек климат за възстановяване на хората и конете след морското им пътуване, а казармата в града може да се използва като болница, ако е необходимо“ - Прочети още (PDF-формат)

 

Как МиГ-29 се превръща в една от легендите на руската авиация

27.02.2022, 13:10

Постъпилият на въоръжение през 1982 г. МиГ-29 е първият изтребител от четвърто поколение в Съветския съюз. Създаден за противодействие на американските F-15 и F-16, този самолет дълго време остава ненадминат по летателни характеристики, а маневреността му остава несравнима.
Това пише американското издание Military Watch, като описва машината като "един от най-добрите съветски изтребители".
На МиГ-29 са реализирани много нови технологии за онова време. Една от тях е инфрачервената система за търсене и проследяване, която му позволява да работи без РЛС на средни разстояния. За сравнение американските бойни самолети започват да внедряват тази система едва десетилетие по-късно.
Ракетите от клас "въздух-въздух" от ново поколение за далечен и близък бой, включително Р-27 и Р-73, също превъзхождат западните аналози. При това един от хитовете на ОКБ "Микоян"  е най-евтиният сериен съветски изтребител.
От базовия вариант МиГ-29А са произведени около 1000 броя, от които 700 са използвани от съветските ВВС. Самолетът се изнася в десетки страни, като след неголяма модификация в някои служи и до днес. С впечатляващите си летателни показатели МиГ-29А има ограничени възможности за обмен на данни и относително слаба радиолокационна станция (РЛС). Макар радарът на съветския изтребител да е по-мощен от този на американския F-16A (основен негов конкурент – бел. ред.), той доста бързо губи преимуществото си поради високия си разход на гориво от двата двигателя. Тези недостатъци карат конструкторите да проведат съществено обновяване на машините.
Следващият вариант получава обозначение МиГ-29С. Най-забележимото усъвършенстване на изтребителя е интеграцията на РЛС Н019М, която позволява на пилота да работи без поддръжка от земята. Машината получава и система за управление, подобрен контрол и нова система за РЕБ Л-203БЕ "Гардения". В резултат изтребителят се сдобива с възможността да следи едновременно до 10 цели, като има и разширени способности за употреба на снаряди "въздух-земя".
Пакетът модернизации МиГ-29СМТ позволява стотици съветски изтребители по цял свят да бъдат усъвременени. Благодарение на увеличените горивни резервоари обсегът на полета е увеличен до 2100 километра. Получава и нови двигатели РД-33. В кабината поставят многофункционални течнокристални дисплеи, а новата авионика и датчиците позволяват да се опрости управлението на оръжието "въздух-повърхност". Революционен за линията е и радарът "Жук-МЭ", който съществено подобрява ситуационната осведоменост.
И все пак най-радикалната е модернизацията при МиГ-29М, която включва промени по конструкцията на самолета с употребата на композитни материали. Срокът му на служба е увеличен на 4000 часа, при това обслужването е по-лесно, а експлоатационните разходи – значително по-ниски. Освен двигателите РД-33К и същата тази РЛС "Жук-МЭ", машината е снабдена и със система за лазерно насочване за повишаване на точността на ударите по наземни цели. Тази версия използва широко и крилатите ракети Х-35 и Р-77. МиГ-29М е смятан за изтребител от поколение 4+, който покрива пропастта между базовия МиГ-29А и МиГ-35 от поколение 4++.
Наред с гореспоменатите варианти са създадени още два – МиГ-29УПГ и МиГ-29К, предназначени основно за Индия. Макар МиГ-29К да се използва и на руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов".
МиГ-29 става и база за постъпилия на въоръжение през 2019 г. МиГ-35. Съвременният изтребител получава широки бойни възможности, включващи ново въоръжение, ракети "въздух-въздух" Р-37М с обсег до 400 км, крилати ракети и евентуално нови управляеми ракети "въздух-въздух". Самолетът може едновременно да "следи" до 30 цели на разстояние до 300 км. Новата машина стана пълноценен наследник на легендарния изтребител и, в крайна сметка, както се очаква напълно ще замени произвеждания МиГ-29М, пише "Российская газета". - Още за МиГ-29
Източник: https://bg.rbth.com/

 

За първи път в следвоенната си история Германия доставя оръжиe на държава в конфликт

27.02.2022, 12:50

За първи път в следвоенната си история Германия ще достави оръжия на държава, която се намира в горещ конфликт. Украйна ще получи 1000 противотанкови системи и 500 ракети земя-въздух „Стингър“, за да може да се защитава срещу Русия. Освен това Берлин е разрешил на Нидерландия да достави на Украйна германско оръжие.
Това е сериозна промяна в дългогодишната политика на Берлин за забрана на износа на оръжие към зона на конфликти.
„Руската инвазия в Украйна бележи повратна точка. Наш дълг е да направим всичко възможно, за да подкрепим Украйна в отбраняването ѝ срещу нахлуващата армия на Путин. Ето защо доставяме 1000 противотанкови оръжия и 500 ракети „Стингър“ на нашите приятели в Украйна“, написа канцлерът Олаф Шолц в Туитър.
Украинският президент Владимир Зеленски приветства решението на Германия:
„Германия току-що обяви предоставянето на противотанкови гранатомети и ракети „Стингър“ на Украйна. Продължавай все така, канцлер Олаф Шолц! Антивоенната коалиция в действие!”
Нидерландия също обяви, че ще изпрати противотанкови оръжия в Украйна, съобщи Министерството на отбраната в събота. Амстердам ще достави 50 противотанкови оръжия Panzerfaust-3 и 400 ракети.
Източник: bnr.bg

 

Сидни Райли – неповторимият господар на шпионите

27.02.2022, 09:36

Джеймс Бонд е една прекрасна история за истинските шпиони, за онези прелъстители, които могат да спасят света в последния момент и да докажат абсолютното си превъзходство, преминавайки границите на човешките възможности. През годините успяхме да видим редица такива герои, но никой, абсолютно никой не може да се бори с ранга на Джордж Розенблум – единственият син на Херш Яков Розенблум и неговата съпруга Полина Брамсон. Кой е той?
Един от най-влиятелните шпиони на миналия век и човекът, за когото всеки един специален агент гледа под леглото. Истината е, че неговата история е толкова вълнуваща, че и до днес не всичко е ясно. Според някои е успял да завърши Кралското Минно училище в Кеймбрдиж, демонстрирал е невероятни познания по химия и е приет в института по химия, но се оказва, че няма доказателства да е посещавал някой друг университет.......Прочети още

 

Струва ли си създаването на свръхтежък танк с маса над 250 тона?

27.02.2022, 09:33

Теглото на бойните танкове винаги е нараствало: Германия започва Втората световна война с Panzer I с маса 8 тона и я завършила с „Тигър” от 60 тона. Еволюцията в СССР по време на войната стартира с Т-34 (29 тона) и завършва с тежкия танк КВ (47 тона). Основният следвоенен Т-55 обаче „запазил линия” със своите 36 тона, после Т-72 «Урал» тежи „само” 41 тона, а сегашният Т-14 „Армата” вдига летвата с тегло малко над 50 тона.
Тенденция за масата сега се запазва в танковете от Запада, като гони границата от 100 тона. Базовият модел на „Абрамс” М1 още е 61 тона, но неговата версия М1А2 SEP достигна 70 тона. Толкова е и масата на израелския „Меркава”.
Има достатъчно основания да се счита, че руснаците ще се постараят да задържат на сегашното равнище тегловните характеристики на своите танкове и то главно поради инфраструктурни съображения (примерно издръжливост на мостовете).
През 2006 г. Пентагонът подписа договор с компанията General Dynamics Land Systems за 505 танка „Абрамс” от версията за водене на градски бой наречен TUSK (Tank Urban Survival Kit – Комплект за оцеляване на танка в градски условия). Той представлява пакет от подобрения, предназначен да увеличи боеспособността на танка в гъсто населени места.
На първо място са инсталираните средства за подобряване защитата на бордовете и кърмата (задната част). Те са закрити с окачени панели с поставени на тях блокове за динамична защита ARAT-2. Кърмата, като най-уязвима част на танка, е прикрита само от противокомулативна решетка, защото динамичната защита със своето взривно вещество може да повреди някои агрегати зад тънката броня. Любопитно е, че от външната страна на танка е поставен специален телефон, чрез който поддържащата пехота може да комуникира с екипажа на танка. Куполните картечници са с дистанционно управление.
Тези промени идват в отговор на променената структура на силите и средствата на бойното поле в града: наситеност с противотанкови средства; поява на безпилотни бойни машини с огневи средства с голям калибър; връщане на леките и средни танкове от миналото, но без екипажи. Така се възражда идеята за връщане на тежките танкови за пробив. Проблемът е в мотивировката от тяхната необходимост – ако са нужни, те ще бъдат създадени.
Как би изглеждал този все още утопичен танк и какво трябва да притежава:
1. Отлична от всички страни пасивна защита за по-леки противотанкови средства;
2. Разнообразна активна защита за изстрелване на насрещни боеприпаси, а това налага наличие на радар;
3. Инсталиране на зенитен ракетен комплекс;
4. Наличие на сериозно смесено въоръжение, например оръдия плюс релсотрон. Проблемът с разпределението на целите може да бъде разрешен само с боен изкуствен интелект, който трябва да поеме откриването, селекцията на целите и тяхното съпровождане, а на екипажа да се остави вземането на решение и общото командване;
5. Този свръхтанк ще се нуждае от мощна и икономична енергетична установка, особено ако е снабден с релсотрон. В последния случай може би най-подходяща ще се окаже атомната енергия.
6. Изпълнението на цялото съоръжение трябва да се вложи в 250-300 тона. Всъщност това не е чак толкова много, след като лети самолет Ан-225 с маса 640 тона или Еърбъс А380 с маса 560 тона.
Увеличената 4-5 пъти маса на танка предполага примерно увеличаване на неговите габарити поне 1,5 пъти. Удължаването повече ще създава проблеми на кръстовищата при завои; увеличената ширината ще го направи приложим само по широки улици; „израстването” на височина ще го направи по-видим и удобен за вземане на прицел.
Сред най-проблемните места на супертанка може да се окаже ходовата част. Първо, върху нефиксираните твърдо бронирани екрани не може да се инсталира активна защита. Второ, увеличената площ на веригите 150% не може да компенсира увеличената няколко пъти маса, а това ще създава проблеми при движение по рохкава и особено по кална почва.
Възможно решение ще е инсталиране на още една или две успоредни вериги. Независимото окачване ще прави възможно изключване на повредена верига от мина или ракета. Как обаче ще бъде инсталирана допълнителна верига под тялото на танка, след като клиренсът (пътният просвет, сlearance) е под половин метър – напр. за версиите на Абрамс е 43-49 см.?
Във всички случаи супертанкът дори и да бъде реализиран, той няма да е масов. Например от произведените над 10 хиляди „Абрамс” едва 505 броя са от версията TUSK за водене на бой в градски условия. Възможно е някога хипотетичният танк да бъде произведен в единични бройки, сглобени на модулен принцип за конкретен район. Но докато това се случи теоретично може вече да няма танкове. И регулярни армии изобщо.
Танковите експерти обаче сигурно ще продължават да си развиват и упражняват въображението. Те винаги трябва да са поне на една крачка пред съвременността. - Още танкове
Източник: https://offnews.bg, Ганчо Каменарски

 

Какво каза министърът на отбраната по Панорама

27.02.2022, 09:25

След приемането ни в НАТО през 2004 г. нашите родни политици решиха, че ефектът „членство в НАТО“ позволява лежерно отношение във връзка с финансирането на това, което декларираха през годините за малка, модерна, боеспособна армия и всичките тези слогани, които сме чували, каза министърът на отбраната Стефан Янев в съботната Панорама на БНТ. В резултат на това неглижиране на регулярното финансиране, ние в момента имаме армия такава, каквато е, продължи той.
И още нещо, което каза министърът и което на много хора им се иска да не е така: „В никакъв случай не казвам, че армията ни не е боеспособна. Напротив, ние си имаме нашите възможности, знаем си лимитацията и това, че имаме едни системи, които не са толкова далекобойни или други системи, които се нуждаят от ремонт или поддръжка, не означава, че нямаме способности. Напротив! Армията е боеспособна и тук искам да подчертая най-вече, заради мъжете и жените в униформа, които съзнателно изпълняват своя дълг към родината си.“
Това е добре да се чуе от тези, които им прави удоволствие да се подиграват с армията, тръбейки наляво и надясно, че не можем да съберем и един батальон, например. Впрочем, министърът уточни, че имаме шест сертифицирани по съответните стандарти батальони. Така, че да погледнем с добро око към армията си, защото, както показват последните събития, тя харчи пари не за друго, а защото някога може да потрябва. И да не се стискаме, когато гласуваме бюджета.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Най-скъпите войни в историята

26.02.2022, 21:48

Войната със сигурност е възможно най-страшното нещо, което може да се случи на една държава, на един народ и на един човек. Освен страхът, ужасът, физическата болка и смъртта, която войните причиняват, те нанасят жестоки удари върху икономиката. И обикновено струват много пари.
Топ 5 на най-скъпите войни в историята
1. Втората световна война - $4.1 трилиона
Навярно за никого няма да е изненада, че на първо място е именно Втората световна война. Бойните действия тогава се водят на три от седемте континента и в три от океаните (Атлантическия, Тихия и Северния ледовит), а в тях участват всички развити страни в света по това време. Войната продължава от 1939-а до 1945 година. Втората световна война е не само най-скъпият, но и най-смъртоносният военен конфликт в света - загиват над 73 милиона души, от които около 50 милиона са цивилни.
2. Войната във Виетнам - $738 милиарда
Може би една от най-противоречивите войни на Америка, тя се провежда от 1 ноември 1955-а до 20 април 1975 година между САЩ и Южен Виетнам (Република Виетнам), от една страна, както и Северен Виетнам (Демократична Република Виетнам) и Народния фронт за освобождение на Виетнам (Виет Конг), от друга. Войната белязва живота на милиони американци и виетнамци. САЩ търпят тежки поражение и са принудени да се изнесат от територията на Виетнам, която е напълно съсипана.
3. Войната в Корея - $341 милиарда
Корейската война е конфликт между Северна Корея и Южна Корея, продължил от 25 юни 1950-а до 27 юли 1953 година и първият горещ конфликт в рамките на Студената война. Войната започва с нападение над Юга от страна на Ким Ир Сен, който се надява по военен път да обедини Корея в една държава, управлявана в духа на комунистическата диктатура. В отговор Съветът за сигурност на ООН взема решение да подпомогне южнокорейците. ООН, с решаващото участие на САЩ, контраатакува и отблъсква войските на Северна Корея до границите на Китай. Нито една от страните няма сигурно надмощие и войната се води с променлив успех за всяка от тях до формирането на 2 корейски държави с ясни граници, разделени от 5-километрова демилитаризирана зона. Загиват стотици хиляди военни и цивилни. Мирен договор между САЩ и Северна Корея не е сключен и до днес.
4. Първата световна война - $334 милиарда
Войната започва през 1914-а и продължава до 1918 година. В нея се включват повечето Велики сили, обединени в две противостоящи коалиции - Антантата (Франция, Русия, Великобритания, Сърбия и много други държави) и Централните сили (Германия, Австро-Унгария, Османска империя и България). Мобилизирани са над 70 милиона войници. Загиват около 16 милиона души - 9 милиона войници и 7 милиона цивилни.
5. Войната в Персийския залив - $102 милиарда
През 1990 година Ирак, ръководен от Саддам Хюсеин, напада Кувейт и отправя заплахи към Саудитска Арабия. САЩ се намесват на страната на Саудитска Арабия. Войната продължава 6 месеца и три седмици - от август 1990 до февруари 1991 година. Жертвите са 25 - 35 000 души, както и над 4 000 цивилни граждани. Американският Конгрес по онова време изчислява, че войната е струвала $61 милиарда. Ох тях $52 милиарда са платени от други държави - $36 милиарда от Кувейт и Саудитска Арабия и $16 милиарда от Германия и Япония.
Финансовото изражение на 11 септември, което също е огромно
Макар и да не е точно война като гореизброените, последиците вследствие на терористичните удари в Ню Йорк от 11 септември 2001 година са изчислени на $1.1 трилиона. След терористичните атаки САЩ започват преследване на виновните за тях. Главната цел е групировката Ал Кайда. Необходими са 10 години, за да бъде заловен и убит техният лидер - Осама Бин Ладен. Междувременно САЩ навлизат в Ирак, твърдейки, че държавата разполага с ядрено оръжие, което така и не е доказано. Конфликтът в Ирак завършва със смъртта на Саддам Хюсеин през 2006 година.
Източник: https://money.bg/

 
 

Украинските граничари от остров Змейний които наградиха посмъртно, се оказаха живи и здрави и скоро ще са в Одеса

26.02.2022, 20:25

Както са забелязали повечето от Вас от началото на "специалната военна операция" на Русия в Украйна се въздържам да публикуван новини за този конфликт.
Защо?
Защото:
1. Знам много добре че най-много се лъже по време на война и след лов и рибилов
2. В истинската журналистика, която на 90% в България липсва, всяка новина трабва да бъде потвърдена от поне 2 независими източника.
3. В случай на конфликт, всяко МО задейства специално подготвени медийни центрове, котио имат за цел дезиформация на врага и предизвикване на съчувствие от световната общност.
Днес си позволявам да публикуван един епизод от конфликта Русия-Украйна, който първо силно ме заинтересува, а след това видях че това е поредната пропаганда, казано по модерному face news.
В първия ден от руската "специална военна операция" украинския президент Зеленски с сълзи на очи (той като президент не става, но като актьор е номер 1) разказа как 13 украински граничари, дислоцирани на остров Змейний (разположен срещу делтата на Дунав) на предложението на пристигналия руския военен кораб отговорили с "Руский кораб, идти на х..." и загинали в неравен бой.
В последствие всички те бяха наградени с орден "Герой на Украйна", естествено посмъртно. - (видео)
Вече очаквах в Холивуд да създадат нов боксофис трепач трилър "13 граничари" по подобие на "47 ронини", "Седемте самураи" и "Великолепната седморка".
Да ама не, както казваше известния Петко Бочаров.
Днес сутринта попаднах на видео, от което се вижда, че на пристанището в Севестопол от руския буксир "Шахтьор" слизат не 13, а 82 украински военонслужещи, които доброволно са сложили оръжие на осторв Змейный и са се поставили на разположение на руския десант.
Нито един от тях не е дори одраскан, защото не е имало никаво сражение.
Всъщност единствената угроза за тях по време на плаването им към Севастопол е била атаката на 13 украински катера срещу руската ескадра връщаща се от остров Змейный. Е в резултат 6 украински катера са потопени, но затова да си отговаря командващия на украинските ВМС, той май бе танкист.
Та украинските граничари след слизането в Севастопол получават храна и воде и им предстои с автобусен транспорт да бъдат изпратени за Одеса, където е щаб-квартирата на укранинските ВМС (все още).
Възможността те да все пак да са живи се признава вече и от украинскта страна.
По официальной информации Государственной пограничной службы Украины пограничники с острова Змеиный могут быть живы. Вот ссылка на украинский источник www.pravda.com.ua
Сега въпросът е тези ордени "Герой на Украйна" все пак ще им ги връчат ли, или ще изчакат да починат от старост, за да са все пак "посмъртни"?
Жалко за нас, няма да можем да се насладим на поредния холивудски блок-бастър.
Източник: https://pan.bg, хаджи Димитър СТАВРЕВ

 

Ракета удари 17-етажен блок в Киев

26.02.2022, 16:53

17-етажен блок в киевски квартал е бил ударен от руска ракета, съобщиха украинските власти. УНИАН съобщава че инцидентът е станал в квартал "Лобановски проспект 6А".
По първоначални данни загинали няма, но е в ход операция по евакуацията на сградата.
Укринформ потвърджава за инцидента и със снимки. Според кмета Виталий Кличко обяви, че аварийноспасителните служби са изпратени на място.
Кадрите показват изключително сериозни щети по блока, като много е възможно сградата да е вече негодна за обитаване и възстановяване.
(руската версия за инцидента - видео)

 

Инструктори по огнева подготовка от Специалните сили се обучаваха по нови стандарти

26.02.2022, 16:47

От 21 до 25 февруари т.г. на Учебен център „Црънча“ формирования, осигуряващи развръщането на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) проведоха полеви тренировки за изграждане на отделни елементи от системата за командване и управление на СКСО.
Подразделения за комуникационна и информационна поддръжка изградиха канали и направления за комуникация, както с щаба на командването, така и с подчинените му формирования. Бяха отработени въпроси и по защита на пунктовете за управление както и неколкократно им предислоциране на различни места и в различна среда – градска, горска, равнинна, съобщават от СКСО.
Осигуряващите формирования на СКСО са неразделна част от системата за командване и управление и тяхната висока подготовка гарантира правилното и навременно изпълнение на поставените и възникнали задачи пред командването и групите “Специални сили“.
В полевите подготовки взеха участие над 100 военнослужещи от СКСО.

 

Георги Марков: САЩ и НПО-та на Сорос, заедно с камерите на CNN, свалиха с преврат (2014 г.) законно избраното украинско правителство

26.02.2022, 16:28

Бившият конституционен съдия и депутат Георги Марков написа интересна историческа интерпретация за случващото се в Украйна.
Ако някой не знае от кога датира проблемът и кой "прелъсти и изостави" Украйна,  Георги Марков ще обясни:
"Украйна - прелъстена и изоставена
1. Голямото прелъстяване бе 2014 г. САЩ и НПО-та на Сорос, заедно с камерите на CNN, свалиха чрез преврат законно избраното украинско правителство като проруско.
Главни действащи лица са вицепрезидентът Байдън, Виктория Нюланд и Сорос. Нюланд заповядва на американския посланик премиер да не е Кличко, а Яценюк.
Сорос пък му казва, че Обама е много мек и не може да се оправи с Путин.
На помощ идва Саакашвили, който води снайперисти в черни дрехи и от хълма започва стрелба, която CNN предава на живо. За ужас на министърката на външните работи на Естония, която е на площада, те убиват и протестиращи, и полицаи.
В резултат в Украйна идва проамерикански режим, но страната губи Крим. Най-намазва синът на Байдън, който влиза в борда на голяма украинска компания за 50 000 долара на месец. В книгата си признава, че ги харчи за наркотици, мацки и алкохол.
2. В 2022 г. Байдън, вече президент, отново подхвана Украйна и обедини Европа срещу Путин. След геноцид в Домбас и Луганск преди 8 години руснаците нанесоха военен удар, след който Украйна понася жертви, щети и ще загуби още територии.
Байдън се отказа от военна защита на украинците.
Украйна бе прелъстена и изоставена.
3. Какво да казваме на децата си за войната? Същото, което за бомбардировките на САЩ над Сърбия 1999 г., войните в Ирак и пр. Международното право е едно - и за Русия, и за САЩ, и за Китай.
Щеше ли да има война в Украйна, ако президент бе Тръмп? Според самия Доналд Тръмп - не. Той вече направи изявление, че би се разбрал с Путин.
Щеше ли да има война, ако германски канцлер бе Меркел? Според Борисов - не! Бойко е прав!
Байдън успя да противопостави останалия без лидер ЕС на Русия, но я съюзи с Китай, Индия, Иран и при неутралитет на Турция.
Това са фактите - имало едно време една Украйна.
P. S.: Стана ясно, че Западът не може да спаси Украйна с военна сила, а чрез санкции срещу Русия. Но НАТО е военен съюз, а не Сметна палата, нали?", написа Марков във Фейсбук.
Източник: https://pogled.info/

 

Изпитвания на модернизирана техника за Българската армия ще бъдат проведени на Централния артилерийски технически изпитателен полигон

26.02.2022, 16:02

Изпитвания на модернизирана техника от „ТЕРЕМ“ ЕАД, предназначена за Българската армия, ще бъдат проведени от 26 февруари до 11 март 2022 г. на Централния артилерийски технически изпитателен полигон (ЦАТИП).
Ще се изпитва система за управление на огъня. Стрелбите ще се провеждат със стандартни снаряди за Т-72, които са на въоръжение в Българската армия.
Предвижда се в хода на изпитванията да бъдат произвеждани стрелби в диапазона от 08.30 ч. до 21.30 ч. без почивен ден.При неблагоприятни метеорологични условия (атмосферно налягане, температура на въздуха и посока и сила на вятъра), звукът от изстрелите и разривите може да бъде чут по-силно и отчетливо от жителите на населените места, разположени в близост до полигона.
Напомняме, че за да бъдат избегнати инциденти, нерегламентираният достъп до Полигона е строго забранен за движение на хора, животни и машини.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Франция праща 500 военни в Румъния и 4 военни самолета в Естония; танкове и друга техника пристигната от Великобритания в естонска база

26.02.2022, 08:55

Франция ще изпрати 500 военни в Румъния като част от силите на НАТО, в резултат на инвазията на Украйна от Русия, обяви началникът на генералния щаб на  френските въоръжени сили генерал Тиери Бюкар, предаде Франс прес.
Заедно с военните ще и има и блиндирана военна техника.
В Естония френското военно присъствие като част от силите на НАТО ще бъде удължено след предвидения срок за смяна там, който беше март. Около 200-250 военнослужещи ще останат там, като това ще са бойци, обучени и оборудвани за водене на бойни действия при изключително студено време. Ще бъдат разположени и четири изтребителя “Мираж 2000”.
Същевременно конвой от шест танка и друга военна техника от Великобритания пристигна във военната база “Тапа” в Естония, предаде ДПА. Лондон се очаква да  изпрати 850 военни и оборудване в Естония, като така ще удвои почти контингента си там.
Части от силите за бързо реагиране на НАТО ще отидат в Норвегия за учения, каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Той добави, че НАТО разгръща части от силите за бързо реагиране по суша, море и въздух, но не поясни къде ще бъдат разположени те. ДПА е научила от запознат източник, че сухопътните сили може да бъдат пратени в Румъния.
Дания пък изрази готовност да предостави 20 изтребителя Еф-16 за охраната на въздушното пространство на НАТО.
Източник: bta.bg

 

Военен календар

26.02.2022, 08:48

На 26 февруари 1860 година в Ямбол е роден генерал от пехотата Стилиян Ковачев (1860 – 1939).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и служи в учебната дружина на Източнорумелийската милиция. През Сръбско-българската война (1885) командва 3-а пехотна хасковска дружина в боевете при Сливница, Цариброд и Пирот.

През следващите години е началник на Канцеларията на Военното министерство (1886 – 1894), командир на 9-и и 12-и пехотен полк, на 5-а пехотна бригада, на 4-а (1905 – 1909) и 2-ра пехотна дивизия (1909 – 1912).
В Балканската война (1912 – 1913) поема командването на Родопския отряд, с който освобождава Средните и Западните Родопи, навлиза в Беломорска Тракия и съдейства на настъпващия към Гюмюрджина Кърджалийски отряд.

На 15 декември 1912 г. е назначен за командващ 4-а армия, чийто войски водят тежки отбранителни боеве в района на Булаир и Шаркьой за ликвидиране на морския десант и спиране на противниковото настъпление (януари – февруари 1913).

От 1 юни до 28 юни 1913 г. заема длъжността министър на войната и настоява да бъдат прекратени военните действия. Поради неразбирателство с правителството е отстранен от кабинета и командването.
След Междусъюзническата война (1913) преминава в запаса (15 август 1913).
По време на Първата световна война (1915 – 1918) е мобилизиран и служи в щаба на 2-ра пехотна дивизия (1915 – 1916) и като началник на Главно тилово управление (1916 – 1918). За големите му заслуги към българската армия е произведен генерал от пехотата (6 май 1936).
Автор на „Записки по военна стилистика“ (1894), „Учебник по ръчно оръжие“ (1894), „Крепостна фортификация“ (1922), „Военни съобщения. Ч. І-ІІІ“ (1920-1926) и др. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 2 кл. и ІV ст. 2 кл.

***********
На 26 февруари 1861 във Виена е роден Фердинанд, принц Сакс-Кобург-Готски и херцог Саксонски (1861 – 1948), княз (1887 – 1908) и цар (1908 – 1918) на България.
Завършва военно училище, след което служи в австро-унгарската армия и достига до чин поручик. През 1887 г. е избран за български княз от Третото Велико народно събрание и по конституция е върховен началник на всички въоръжени сили. Встъпвайки на престола си възлага званието генерал, зачислява се в списъците на 9-и пехотен пловдивски полк и поема шефство над 6-и пехотен търновски полк, Лейбгвардейския ескадрон, 1-ви конен полк и Военното училище. Армията е поставена под личния му контрол, той назначава военния министър и висшите офицери.
На 22 септември 1908 г. в търновската църква „Св. 40 мъченици“ провъзгласява независимостта на България и взима титлата „цар на българите“. Под неговото управление в края на ХІХ и началото на ХХ в. е постигнат бърз икономически и културен напредък, но действията му за осъществяване на националното обединение завършват трагично и с тежки последици за страната. В резултат от неразумната му политика като държавник и върховен главнокомандващ България преживява две национални катастрофи (1913; 1918). По настояване на съюзниците от Съглашението, на 3 октомври 1918 г. абдикира от българския престол в полза на сина си княз Борис Търновски. Същият ден напуска България и се завръща в Кобург, Германия.

 

 

Руско – украинската война във въздуха. Ден първи.

25.02.2022, 23:00

Войната на Русия срещу Украйна стартира с имитация на класически сценарии, многократно прилаган от САЩ и съюзниците им в последните 30 години – масирано въздушно нападение срещу ключови обекти на ВВС, ПВО, ЗРВ, РТВ и командните пунктове на противника.
Разликата дойде от това, че вместо да видим няколкодневна въздушна кампания, руските наземни сили директно навлязоха на украинска територия.........Прочети още

 

Австрийската армия изпраща още 120 войници в мисията ЮФОР в Босна и Херцеговина

25.02.2022, 20:13

Заради ситуацията в Украйна австрийската армия реши да изпрати още 120 войници в състава на мисията ЮФОР (EUFOR) в Босна и Херцеговина, съобщи Макфакс.
Решението е взето, тъй като има опасения , че актуалната ситуация в Украйна може да има последици върху Западните Балкани. В следващите две седмици в Босна и Херцеговина ще бъде увеличен броят на войниците от ЮФОР, които в момента са около 600, с около 500 войници и така те ще станат около 1100, съобщава още БТА.
Канцеларията на върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмит изрази подкрепа за временното увеличаване на силите ЮФОР, пише белградският вестник "Политика".
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Военна клетва положиха резервистите, които се подготвят в НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново

25.02.2022, 19:55

Военна клетва положиха днес, 25 февруари, 81 резервисти, които се подготвят в Центъра за професионално и продължаващо обучение на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново. Тържествения строй прие началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов.
„Гордейте се с избора, който сте направили, защото няма по-достоен избор от този да посветите себе си на армията и на България“, каза в словото си бригаден генерал Иван Маламов. Той призова резервистите да бъдат верни на историята и традициите на НВУ и да следват заветите на Левски. „Когато усетите, че сте на ръба и сте изправени пред поредната трудност, обърнете съм към Апостола. Прочетете думите му, вземете от тях вдъхновение и вяра, но не предавайте нито себе си, нито него!“, призова бригаден генерал Иван Маламов.
В поздравителен адрес пожелания за успех на военнослужещите изказа министърът на отбраната Стефан Янев. „Поздравявам ви за решението да станете част от Въоръжените сили. Вие направихте този избор с ясното съзнание за трудностите и предизвикателствата, които ви предстоят. С това решение показахте, зрялост, отговорност и силна воля да служите на Родината, което кара всички нас да се чувстваме горди и обнадеждени. Обнадеждени да видим силно мотивирани млади хора, които смело се изправят пред трудностите, в едно ново за тях поприще, което изисква много усилия, непрестанна подготовка и усъвършенстване“, се казва още в поздравлението.
„Ние дълбоко съзнаваме дълга си пред Родината и отговорността, която поемаме и няма да пожалим сили за овладяване на професията - защитник на Отечеството. Никога няма да забравим, че където и да се намираме, ние сме поели своя воински дълг в името на България. Това ще бъде мярата на нашето поведение, везната на всяка наша мисъл, постъпка и действие“, каза в слово-отговор редник Илиан Влайчев.
На тържествения ритуал присъстваха представители на Министерството на отбраната, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, представители на държавната и местна власт, на военнопатриотични организации и др.
Първите български граждани, кандидати за срочна служба в доброволния резерв, започнаха обучение в Националния военен университет „Васил Левски“ в началото на годината. Първи етап, начална военна подготовка, завършиха 115 резервисти, от които 85 – във факултет „Общовойскови“ във Велико Търново и 27 във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен. В момента те вече провеждат специализирана военна подготовка, след която ще придобият военно-отчетна специалност.
Доброволната военна служба завършва с три месеца колективна подготовка. След изпълнението на срочната служба, резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв без провеждане на конкурс.
Освен това те имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.
Източник: https://www.mod.bg/

 
 

Украинските сили за ПВО свалиха свой изтребител над Киев

25.02.2022, 13:12

Факелът в нощното небе над Киев – това е украински изтребител, свален днес в 04:20 местно време от своето ПВО, разказа за РИА Новости източник в Министерство на отбраната на Русия.
По-рано президентът на Украйна Зеленски заяви, че са бомбардирани жилищни квартали на града, „както през 1941 г.“.
Военният източник отбеляза, че появата  на ярък факел в нощното небе на 25 февруари над украинската столица и последващото му падане над жилищна сграда има съвсем различно обяснение. - (видео)
„Снощи над Киев е изпълнявал задача по въздушно патрулиране изтребител Су-27 на украинските ВВС. По погрешка една украинска зенитно-ракетна установка, дислоцирана до Киев, го е идентифицирала като цел и го е атакувала с ракети.“
В тази връзка, добави събеседникът, аналогията с Великата отечествена война на Зеленски, „правейки за последните години всичко за героизацията на украинските нацисти“, действително има“.
„Но не с 1941 г., а с ноември 1943 г. – освобождението на Киев от Червената армия от немско-фашистките окупатори“, допълни той.
Министерство на отбраната подчерта, че Въоръжените сили на Русия не нанасят никакви ракетни, авиационни или артилерийски удари по украинските градове: високоточните средства извеждат от строя военната инфраструктура, гражданското население с нищо не е застрашено.
Източник: https://www.cross.bg/

 
 

Военен календар

25.02.2022, 12:57

На 25 февруари 1859 година в Русе е роден генерал от пехотата Васил Кутинчев (1859 – 1941).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). Служи в 24-а пехотна силистренска (1879 – 1880), 12-а пехотна раховска (1880 – 1883) и 23-а пехотна русенска дружина (1883 – 1884), 5-и пехотен дунавски полк (1884 – 1885). След Съединението (6 септември 1885) командва 1-ва дружина от 5-и пехотен дунавски полк, с която се сражава в Сръбско-българската война (1885) при Сливница, Цариброд и Пирот. Последователно заема длъжностите командир на 10-и пехотен родопски (1887 – 1888) и 1-ви пехотен софийски полк (1888 – 1892), помощник-командир на 1-ва пехотна софийска (1893 – 1894) и 3-а пехотна бдинска дивизия (1894 – 1899), командир на 2-ра бригада от 5-а пехотна дунавска дивизия и на 1-ва бригада от 1-ва пехотна софийска дивизия, командир на 6-а пехотна бдинска (1904 – 1905) и 1-ва пехотна софийска дивизия (1905 – 1908), началник на 1-ва военноинспекционна област (1908 – 1912).
По време на Балканската война (1912 – 1913) е командващ 1-ва армия, която във взаимодействие с 3-а армия разгромява основните сили на турската Източна армия при Гечкенли, Селиолу, Ескиполос, Люлебургас и Бунархисар.
През Междусъюзническата война (1913) поема командването на 2-ра армия и провежда Кресненската операция. След войната отново заема длъжността началник на 1-ва военноинспекционна област (1913 – 1915).
В Първата световна война (1915 – 1918) е началник на Моравската военноинспекционна област и генерал за поръчки при Щаба на действащата армия. На 23 октомври 1918 г. е произведен в чин генерал от пехотата и преминава в запаса. Награден с военен орден „За храброст“ II ст. и IV ст., 2 кл.

 
 

126 години от рождението на знаменития авиоконструктор Цветан Лазаров

25.02.2022, 09:37

На 25 февруари 1896 г. в Плевен е роден Цветан Лазаров Лазаров. Средно образование завършва в Плевен. Участва в Балканските и Първата световна войни. Постъпва в авиационното училище в Божурище през 1918 г, където завършва пълен курс за пилот с чин подпоручик.
Служи като летец до 1 февруари 1920 г, когато по силата на Ньойския договор е демобилизиран. През 1922 г. заминава за Германия и завършва Висшето техническо училище в Шарлотенбург. През 1926 г. е назначен за конструктор в Държавната аеропланна работилница Божурище, където участва в разработката на самолети ДАР.
През 1932 г. Цветан Лазаров заема длъжността технически директор в новооткритата българо-италианска самолетна фабрика „Български Капрони“ в Казанлък, а през 1936 г. се връща отново в ДАР – Божурище, за да оглави конструкторския отдел.
В периода 1942 – 1949 г. Цветан Лазаров е главен инженер- конструктор на Държавната самолетна фабрика, Ловеч. В периода 1948 – 1954 г. вече като професор, той оглавява Катедрата по самолетостроене в Държавната политехника в София. Във Военна академия е началник на Техническата авиационна катедра.
Цветан Лазаров е основоположник на аеродинамичните изследвания в България. Автор е на конструкцията на самолетите ДАР-6, КБ-3„Чучулига-1“, ДАР-9 „Синигер–, ДАР-10А, ДАР-10Ф, Лаз-7, Лаз-8, Лаз-7М и Лаз-12, от които общо са произведени 381 броя. Последно войнско звание – полковник.
Умира на 13.01.1961 г.

 

 
 

Западът е обещал НАТО да не се разширява на изток

24.02.2022, 21:52

Западните държави през 1991 г. са се обявили против разширяването на НАТО на изток и определяли като „неприемливо” влизането в пакта на страните от Източна Европа. Това показва документ, публикуван преди броени дни от авторитетното германско сп. „Шпигел”.
Документът, обозначен с гриф „секретно”, е бил открит от американския политолог Джошуа Шифринсън в разсекретени неотдавна масиви на Националния британски архив, посочва „Шпигел”. Всъщност става въпрос за протокол от срещата на външните министри на САЩ, Великобритания, Франция и ФРГ на 6 март 1991 г. в Бон.
На срещата, състояла се няколко месеца преди прекратяването на действието на Варшавския договор, е била обсъждана сигурността на Полша и други държави от Източна Европа. Политици във Варшава и Будапеща от известно време сигнализирали за интереса на страните им да се присъединят към НАТО. Но Лондон, Вашингтон, Берлин и Париж смятали членството на източноевропейските държави в пакта за „неприемливо”, пише „Шпигел”, позовавайки се на документа. И цитира съдържащо се в него изказване на представителя на западногерманското МВнР Юрген Хробог: „В хода на преговорите във формата „2+4” ясно дадохме да се разбере, че няма да разширяваме НАТО отвъд Елба. Затова не можем да предложим на Полша и другите членство в НАТО”. („Шпигел” уточнява, че Хробог най-вероятно е объркал реките Елба и Одер.)
Позицията на Хробог споделя и представителят на САЩ на въпросната среща Реймънд Зайц. Който казва: „Дадохме на СССР ясно да се разбере в преговорите „2+4”, както и в други преговори, че нямаме намерение да се възползваме от изтеглянето на съветските войски от Източна Европа. НАТО не трябва да се разширява на изток нито формално, нито неофициално”.
Публикуваният от „Шпигел” документ на практика оборва твърденията на настоящия генсек на НАТО Йенс Столтенберг, че пактът никога не е обещавал на Русия да не се разширява на изток, и потвърждава заявленията на руския президент Владимир Путин, че Москва е получила такива уверения, но е била излъгана.
Източник: https://trud.bg/

 

Картината "Войник в снега" на Верешчагин - художникът, чийто брат умира край Плевен

24.02.2022, 21:40

Pуският военен художник и журналист Василий Верешчагин (1842-1904) е доброволец в Руско-турската освободителна война.
Завършил морския кадетски корпус, следвал в художествена академия в Петербург и Париж, той винаги рисува от натура.
Участва в боевете за Плевен и продължава с армията на генерал Скобелев за зимното преминаване на Балкана. Разказва, че сълзите често му пречат, когато рисува картините от Балканската серия, но се заставя да работи, отново преживявайки събитията от войната.
Трима от четиримата братя Верешчагини участват в Руско-турската война, двама са ранени, а костите на Сергей остават завинаги край Плевен.
Картината на Василий Верешчагин “Войник в снега” е част от триптиха “На Шипка всичко е спокойно”.
Верешчагин открива изложби в Париж, Виена, Лондон, за да покаже на Европа битките за свободата на България, и получава световно признание.

 

Въоръжението на курсантите в Морското училище преди (повече от) половин век

24.02.2022, 21:34

Морското училище беше най-голямото сухопътно формирование на Военноморските сили. Като такова и в предвид на различните ритуални задължения, които му се възлагаха, много от характеристиките на военната служба в него бяха близки и идентични с тези на пехотата. Това определяше и вида на въоръжението на курсантите.
В края на петдесетте и началото на шестдесетте години на миналия век, масовото лично оръжие на всеки курсант е съветската, образец 1943 година карабина или винтовка, модификация на руската трилинейна пушка Мосин-Наган 1891. С шарнирно свързан сгъваем щик тя тежи 4 килограма и ползва боеприпас - патрон  с калибър 7.62/54 мм. В магазина й се побират 5 патрона. С нея може да се води прицелна стрелба със скорострелност до 10 изстрела в минута......Прочети още

 

Само просперираща България може да защити суверенитета си

24.02.2022, 19:53

Публикуваме визията на генерал-майор от запаса  д-р Стоимен Стоименов „Стратегическо ръководство, развитие и функциониране  на Системата за национална сигурност“.
Тя е с дата 18.02.2022 г., т.е. само няколко дни преди ескалирането на ситуацията около Украйна.......Прочети още

 

Правителството предлага на президента да назначи ген.Тодор Дочев за началник на Военната академия

24.02.2022, 17:13

Правителството предлага генерал-майор Тодор Дочев да бъде назначен на длъжността началник на Военна академия „Г.С.Раковски”
Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на република България за издаване на указ, с който да назначи генерал-майор Тодор Дочев на длъжността „Началник на Военна академия „Г.С.Раковски”.
Правителството предлага на Президента да бъде издаден и указ, с който да бъде освободен генерал-майор Груди Ангелов от длъжността „Началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ и от военна служба, поради упражнено право на пенсия, на основание чл.166 от ЗОВСРБ. Според този член от закона, договорът за военна служба може да се прекрати и военнослужещият да се освободи от военна служба без предизвестие, когато е упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване.

 

Полша повиши нивото на бойна готовност на някои военни части, а болниците се подготвят за възможен прием на ранени украинци

24.02.2022, 16:27

Полша повиши нивото на бойна готовност на някои военни части заради инвазията на Русия в Украйна, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.
“Днес, във връзка с руската агресия, министърът на отбраната Мариуш Блашчак реши да повиши допълнително нивото на бойна готовност на някои части от войските за оперативна и териториалната отбрана”, посочи в изявление министерството.
“Решението за въвеждане на следващо ниво на бойна готовност е стандартна практика при подобни ситуации” добави ведомството.
Полски болници подготвят легла за възможен прием на ранени от Украйна след нахлуването на сили на Русия в съседната й страна, съобщи днес полското здравно министерство, цитирано от Ройтерс.
“Полша се подготвя да приеме мигранти от Украйна, включително украински граждани, засегнати от въоръжения конфликт”, посочи министерството в имейл до Ройтерс.
“Ще направим всичко по силите си да гарантираме, че всеки човек, който влезе на територията на Полша, ще има достъп до здравни грижи, включително хоспитализация. Подготвят се легла в болниците за прием на ранени”, допълни министерството.
Източник: bta.bg

 

С бараж от крилати и балистични ракети Русия нападна Украйна

24.02.2022, 16:18

С масиран бараж от крилати и балистични ракети Русия стартира инвазията си в Украйна. Това стана в сутрешните часове на 24 февруари 2022 г.
Военните действия стартираха около 05,00 часа местно време (еднакво с българското), малко след като руския президент Владимир Путин обяви, че страната му стартира „специална военна операция” с цел „демилитаризация и денацификация” на Украйна.
Поразените цели при първоначалния ракетен обстрел от руска страна включва украински авиобази, позиции на ЗРК, радиолокационни станции, командни пунктове и складове за гориво и боеприпаси. Няма официална информация от руска страна колко и какви сили и средства са използвани при тази първоначална вълна.
От украинското МО твърдят, че първоначалния удар е бил нанесен с над 30 крилати ракети, артилерия и РСЗО.
В интернет се появиха множество клипове, на които се виждат нисколетящи крилати ракети. Вероятно става въпрос за микс от ракетите „Калибр”, които са с морско базиране, 9М728 (Р-500), които са част от наземния комплекс „Искандер” и крилати ракети с въздушно базиране Х-101 и Х-505, като има индикации, че в ранните часове е действала руската стратегическа авиация. Най-вероятно, част от ударите са изпълнени и с квазибалистичните ракети 9М723, също част от наземния комплекс „Искандер”.
В един от кварталите на столицата Киев са намерени останки на ракета Х-31П, която се използва от редица руски тактически бойни самолети за огнево подавяне на ПВО, чрез унищожаване на радарите. Това е и индикация, че руската военна авиация е била задействана над украинска територия още от сутринта.
Ефектът от тези удари е неизвестен, но множеството видеоклипове и снимки, които показват тежко поразени обекти, дават индикации, че поне по-голямата част от тях са били достатъчно ефективни. Струва си да се отбележи, че удари има и по обекти намиращи се в района на градовете Лвов, Луцк и Ивано-Франкивск, които се намират в най-западната част на Украйна. Коридора за влитане на крилати ракети до тези обекти минава над стотици километри украинска територия.
От руското МО започнаха да твърдят, че централизираната система за ПВО на Украйна е ликвидирана, а използването на военната ѝ авиация е практически парализирано. Няма как тези твърдения да бъдат верифицирани. Отново, позовавайки се на видеокадри, може да се каже, че поне в сутрешните часове на днешния ден, украинската военна авиация е изпълнявала някакви бойни задачи.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Украински Су-27 бе приземен в Румъния

24.02.2022, 16:10

Въоръжен украински изтребител Су-27 бе принуден да се приземи в Румъния. Инцидентът стана днес, 24 февруари 2022 г., в ранните часове на деня, малко след първоначалните руски удари по Украйна.
За случая съобщиха от румънското МО. В пресрелийза се казва, че в 06,15 часа дежурната двойка изтребители F-16 MLU e излетяла за да проучи неоторизиран полет в района на северните румънски граници. Двойката румънски изтребители е прехванала и опознала нарушителя на въздушното пространство, съобразно приетите национални и международни норми.
Това се е оказал украински изтребител Су-27. Той се е подчинил на командите на румънските самолети и се е приземил в 95-та авиобаза, край град Бакъу. След приземяването, украинският летец се е оставил в разположение на румънските власти, като в съобщението на румънското МО се казва, че са взети правни мерки около случая.
Повече детайли по случая не се дават.
По-късно, румънските медии публикуваха снимка на украинския Су-27). На тях не се вижда бордния му номер, но се вижда, че е въоръжен с пълен боекомплект ракети „въздух – въздух” – шест броя Р-27 и четири Р-73.
Не е ясно от къде украинският изтребител е влетял на румънска територия. Базата в Бакъу се намира в северозападната част на страната, на около 35 km от границата с Молдова. В момента не се знае и какво е накарало украинския пилот да навлезе на румънска територия, като всички версии са възможни – от дезертиране, през загуба на ориентация, до бягство в Румъния, поради разрушаване на основните авиобази. Последната теория не изглежда много логична, предвид факта, че украинската авиация продължава да действа с известен интензитет.
Украинските ВВС оперират със Су-27 в две тактически авиационни бригади (и двете, относително далеч от Румъния), като се смята, че изправни към края на 2021 г. са около 30 – 35 машини.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Войната е неприемливо решение на всички спорни въпроси

24.02.2022, 13:21

Управителният съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) подкрепя усилията на държавните институции за защита на националната ни сигурност и предотвратяване на рисковете за пряка военна заплаха на България.

Това се посочва в декларация, подписана от председателя на Съюза генерал от запаса Златан  Стойков във връзка с последното развитие на ситуацията в Донбас.......Прочети още

 

Сърбия подписа за два C-295

24.02.2022, 08:47

Сърбия подписа договор за доставка на два тактически-транспортни самолета Airbus C-295M. Това се случи вчера, 23 февруари 2022 г.
Сделката бе подписана в Испания от представители на сръбското МО и държавната компания за експорт и импорт на въоръжение Jugoimport, от една страна и представители на Airbus.
Компанията производител е съобщила, че доставката на първия самолет ще стане факт в края на 2023 г. Машините ще са с интегриран комплекс авионика Collins Aerospace Pro Line Fusion. Разпространената илюстрация показващ бъдещия сръбски C-295M е с уинглети – опция, която Airbus предлага в последните няколко години.
Президентът на Сърбия Александър Вучич е съобщил по-късно, че цената на сделката е €81 млн., от които €66 млн. е стойността на самите самолети, а останалите €15 млн. е цената на самолетообслужващата техника и обучението.
Сърбия има интерес към придобиване на C-295 от няколко години. През октомври миналата година бе подписан меморандум за разбирателство за покупката на двата военно-транспортни самолета и реалната сделка бе въпрос на време.
Бизнесът между Сърбия и Airbus върви повече от добре. През 2016 г. бяха поръчани девет броя вертолети H145M, които бяха разпределени между ВВС и МВР на страната. Отделно, МВР на Сърбия купи и три вертолета H215. Сръбски официални лице посочват, че в близко бъдеще ще има още поръчки за H145M.
ВВС на страната в момента разполагат само с един изправен Ан-26, който ще спре да лети през 2026 г. заради изчерпване на техническия си ресурс. Дългосрочните планове на Сърбия говорят за покупката на още два C-295, но няма гаранции, че те ще се осъществят.
От Airbus съобщават, че Сърбия ще стане 36-тият оператор на C-295. - Още за С-295
Източник: https://aero-bg.com/

 

Първи коментар на министър Стефан Янев за световната новина от тази сутрин

24.02.2022, 08:42

За пореден път и за съжаление имаме поредното доказателство, че системата за международни отношния не работи, както ни се иска и както е заложено в Устава на ООН. Това каза тази сутрин по БТВ министърът на отбраната Стефан Янев по повод началото на специалната военна операция на Русия в Украйна. В този смисъл, продължи той, това, което наблюдаваме в момента е още едно доказателство, че в крайна сметка всички усилия за диалог и дипломация не винаги дават резултат. Реакцията на българската държава, подчерта министърът, е такава, каквато винаги е обявявана многократно. През последните месеци и дни наблюдаваме, правим своите изводи и планове за възможната реакция на българската държава във всички нейни аспекти.
Ако тръгнем от анализа на думите на руския президент Путин, ще видим, че той внимателно използва думата война, отговори на въпрос министърът. Според него целите на руската страна може да се ограничат в някакъв вид ограничена операция или поне Путин и неговите военни да обясняват така това, което правят. Нека не бързаме да слагаме етикети на това, което се случва – дали е ограничена военна операция или война, каза мнистърът. Той говори малко преди да се срещне в 8 ч. с президента Румен Радев и очаква днес поредица от срещи у нас във връзка със ситуацията. Пристигането на самолети Ф-35 от Нидерландия за съвместна охрана на въздушното пространство е планирано за началото на април. Дали това ще се осъществи, ще разберем в близко време, каза министърът.

 

 

Кораби от състава на Военноморските сили провеждат тактически учения на море

23.02.2022, 19:45

Военнослужещи от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби провеждат тактически учения на море през настоящата седмица. Фрегатата „Дръзки“ от състава на дивизион патрулни кораби с командир капитан II ранг Стоян Христов провежда първото за годината тактическо учение на единичен кораб. По време на учението се отработват основни дейности като организиране на видовете отбрани и защити на кораба при прехода му на море, контрол на корабоплаването, стрелба по морска и въздушна цел и др. В същия период на море са и три кораба от състава на дивизион противоминни кораби.
Минен ловец ,,Цибър” с командир капитан ІІІ ранг Мирослав Добрев и рейдови миночистач „Капитан-лейтенант Евстати Винаров“ с командир лейтенант Денислав Сивев, също плават за провеждане на тактическо учение. Основният спектър от задачи, които се изпълняват, са свързани с борбата с минното оръжие, планирането и провеждането на противоминни операции.
Отработват се мероприятия за повишаване на подготовката на екипажа за изпълнение на задачи на море. Изпълняват се бойни упражнения по използване на артилерийското оръжие за отразяване на атаките на въздушен противник и за унищожаване на дънни и котвени неконтактни мини. Минен ловец „Струма“ с командир капитан III ранг Пламен Василев плава за осветяване на надводната обстановка и контрол на корабоплаването.
Ученията на минен ловец „Цибър” и на фрегатата „Дръзки“ са част от подготовката за предстоящото им плаване за участие в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2) и Втората постоянна корабна група на НАТО (SNMG2) през март и април.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Вертолети от Сухопътните войски на САЩ в Европа изпълняват полети над нашата страна при предислоциране от Гърция към Румъния

23.02.2022, 19:40

Вертолети от Сухопътните войски на САЩ в Европа тази седмица изпълняват полети над нашата страна при предислоциране от Гърция към Румъния.
На 22 февруари пет вертолета от състава на Сухопътните войски на САЩ в Европа при изпълнение на планиран полет от Гърция към Румъния кацат на летища София-Запад. Днес, 23 февруари, след зареждане вертолетите са излетели от летище София към Румъния и около 15.00 ч. са напуснали въздушното пространство на страната. Вертолетите са тип „Apache“ и „Blackhawk“.
В съответствие с предварителен полетен план днес, 23 февруари, пет вертолета от състава на Сухопътните войски на САЩ в Европа – 2 „Blackhawk“ и 3 „Apache“, също ще изпълнят полет във въздушното пространство на нашата страна от Гърция към Румъния.
Полетите са във връзка с ротация на сили и средства от състава на Въоръжените сили на САЩ.
Източник: https://www.mod.bg/

 

ОАЕ купува китайски УТС

23.02.2022, 19:26

Обединените арабски емирства (ОАЕ) купува 12 учебно-тренировъчни самолети (УТС) L-15 китайско производство. За това съобщиха от военното ведомство на Емирствата.
От съобщението се разбира, че ще бъдат купени 12 машини, но се запазват опции за още 36 самолета от същия тип, които могат да бъдат изпълнени в бъдеще.
Тарик Абдул Рахим ал Хосани, изпълнителен директор на Tawazun Economic Council, е посочил, че сделката става факт в рамките на политиката на ОАЕ за диверсификация на въоръжението и общия план за модернизация и превъоръжаване.
Той е посочил вече, че преговорите с китайската страна са практически приключили и съвсем скоро ще се стигне до подписване на договор. Ал Хосани е казал още, че е от изключителна важност въоръжението на Емирствата да се получава от разнообразни доставчици.
Не се дава информация за стойността на сделката и сроковете за доставка.
Tawazun Economic Council е държавна компания, която се грижи за отбранителната аквизиция.
Новината е меко казано изненадваща. ОАЕ има ограничени оръжейни сделки с Китай в последното десетилетие. Купени са няколко комплекта въоръжени БЛА от серията Wing Loong и управляемо въоръжение към тях. Те се използват основно за задачи в Либия и Йемен. В допълнение, сухопътните войски на Емирствата имат китайски 122-mm системи за залпов огън.
Най-интересен е въпросът, как тази сделка ще се отрази на договора, който ОАЕ има за покупка на 50 броя F-35A, както и въоръжени безпилотни апарати. Макар и споразумението да е подписано още в януари 2021 г., няма индикации, че САЩ бърза да го имплементира, като стана ясно, че пред Емирствата са поставени редица условия, включително отказ от комуникационните технологии на китайския гигант Huawei.
ВВС на ОАЕ в момента разполагат с разнообразен учебен флот, включително PC-21 и BAE Systems Hawk, като не малко пилоти се обучават в САЩ. Страната има на въоръжение 59 броя Mirage 2000-9 и 88 броя F-16 Block 60. Преди няколко години бяха сключени сделки за модернизация и на двата типа. Отделно, през декември 2021 г. бе сключен договор и за 80 броя Rafale, чиито доставки ще стартират от 2027 г.
Само преди месец корейски медии съобщиха, че ОАЕ има интерес към покупката на 60 броя от свръхзвуковия УТС KAI T-50. Не е ясно дали Емирствата продължават да имат интерес към корейския самолет или той е бил разглеждан като алтернатива на L-15.
L-15, който в китайските въоръжени сили е известен, като JL-10, e двудвигателен реактивен УТС от висок клас, който се базира на Як-130. Машината е на въоръжение във ВМС и ВВС на Китай, както и в Танзания. Има няколко версии, включително с форсажни двигатели и учебно-боен вариант. Какво точно са поръчали ОАЕ ще стане ясно в следващите години. - Още китайски самолети
Източник: https://aero-bg.com/

 

Колко мощно беше съветското НАТО

23.02.2022, 12:30

В продължение на десетилетия Варшавският договор изглежда неразрушима сила. Тази гигантска организация обаче стои на стъклени крака и бързо рухва без никаква външна намеса. На Запад битува мнението, че Съветският съюз винаги е бил жесток агресор. Мнозина обаче забравят, че западните сили са първите, които създават военния и политически алианс на НАТО през 1949 г. Съветският отговор идва шест години по-късно.
Съветският съюз не реагира на появата на НАТО до 1955 г., когато Федерална република Германия (СРЮ или Западна Германия) се присъединява към алианса. Това е пряко нарушение на Потсдамското споразумение, според което Германия трябва да остане разоръжена. Западна Германия официално става член на НАТО на 9 май, а само пет дни по-късно, на 14 май, социалистическите страни подписват Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ, известен като Варшавския договор. Така се ражда "съветското НАТО".
Новата организация се състои от Съветския съюз, Германската демократична република (ГДР или Източна Германия), Чехословакия, България, Румъния, Полша, Унгария и Албания. Няма съмнение обаче коя страна е най-влиятелна във военно отношение. И петимата от висшите командири на войските на организацията през цялата й история са съветски военни.
Първото сериозно изпитание за Варшавския договор е само година след основаването му. 1956 г. донася голямото антисъветско въстание в Унгария, подкрепено от западните тайни служби. На 1 ноември новото унгарско правителство обявява излизането на страната от Варшавския договор. Съветското ръководство решава да реагира бързо и да потуши опасния пожар в сърцето на Европа.
Никита Хрушчов спешно се среща със съюзниците от Източна Европа и ги информира за решението си да се намеси. През следващата седмица съветските и унгарските войски, подкрепени от силите за сигурност на двете страни, потушават всяка съпротива в Будапеща и връщат Унгария в Социалистическия съюз.
Варшавският договор претърпява първия си удар през 1961 г., когато малката Албания се противопоставя на могъщия Съветски съюз. Много недоволен от десталинизацията в СССР и затоплянето на отношенията между Съветския съюз и Югославия, албанският лидер Енвер Ходжа изразява привързаност към Китай, чиито отношения със СССР стават все по-студени. Разцеплението между Съветския съюз и Албания завършва с фактическото прекратяване на участието на албанските войски в дейността на организацията през 1961 г. Седем години по-късно Албания официално напуска Източния блок.
Най-сериозното предизвикателство пред Варшавския договор е т. нар. Пражка пролет от 1968 г., период на либерализация и кардинални реформи в Чехословакия, което предизвиква голямо безпокойство в Съветския съюз. За разлика от ситуацията в Унгария през 1956 г., този път Съветският съюз решава да не действа самостоятелно, а да включи всички членове на организацията в интервенцията.
На 21 август 1968 г. членовете на Варшавския договор започват операция „Дунав“. Техните войски навлизат в Чехословакия и след няколко седмици задушават Пражката пролет. По-голямата част от армията идва от СССР (170 000) и Полша (40 000), докато ГДР изпраща 15 000 войници, Унгария 12 500, а България малко над 2000 войници. Николае Чаушеску открито осъжда интервенцията и румънските войски не вземат участие в операцията.
Членовете на Варшавския договор редовно провеждат военни учения, като най-големите са „Запад '81“ с над 100 000 войници и „Щит '82“, в рамките на които се симулират условията на ядрена война. Повече от 80% от оръжията на армиите на Варшавския договор са съветски: от танкове до бойни самолети и средства за радиоелектронна отбрана. Чехословакия произвежда и въоръжава съюзниците си с бронирана техника.
Така наречената „Северна група“ на Варшавския договор (Източна Германия, Полша, Чехословакия) в непосредствена близост до потенциалния противник е по-добре оборудвана от „Южната група“ (Румъния, Унгария, България). Силата на танковите части на Варшавския договор е колосална: 53 000 съветски и 12 000-15 000 танка в Източна Европа. Основните танкове Т-54 и Т-55 заменят Т-64 и Т-72. Точно преди разпадането на Варшавския договор членовете се въоръжават с най-новите танкове Т-80.
През 1977 г. е създадена Съвместната система за събиране на данни за противниците (SOUD) с първостепенна задача да предотврати „външните заплахи по време на Олимпийските игри в Москва през 1980 г.“. Варшавският договор е официално разпуснат на 1 юли 1991 г. - Още за ВД
Източник: https://trud.bg/

 

Украинският национализъм, натискът от Запад и навлизането на руски войски в Донбас

23.02.2022, 11:40

По темата за конфликта между Украйна и Русия в България се поднася полу-коректна информация, в която читателят трудно може да се ориентира. Тази полу-коректна информация си е направо пропаганда, която се опитва да внуши, че в настоящия конфликт едните са добрите, а другите лошите, едните са агресори, а другите невинни жертви и т.н. Разбираме единствено, че някой обстрелва къщи и мирни граждани, нарушава примирието и споразуменията, но кой и защо не става ясно. Незапознатите трудно правят разлика между Луганск и станция Луганск, контролирани съответно от проруските сепаратисти и украинската армия. Но разрушената детска градина, която показваха по медиите така или иначе е факт и представлява една много потискаща гледка. А такива гледки ако не се прекрати конфликтът ще стават ежедневие.
В последните години сред украинците се заражда силен национализъм. Той е подобен на този който ние познаваме и свързваме с македонците в Северна Македония. Този украински национализъм по отношение на историческите претенции има смешни дори пародийни изражения за древност и значимост от планетарно естество. Според новите украински теории на територията на Украйна се появяват първите хора, оттам тръгват първите арийци, украинският език е най-древният и най-мелодичният и още неща в този смисъл. Руснаците започнаха да се шегуват с този национализъм, така както ние се шегуваме с македонците.
Появиха се множество руски колажи и карикатури с древните укри (украинци), които търсят произхода си още от времето на каменната ера, които древни укри собственоръчно били изкопали Черно море и издигнали планината Кавказ и т.н. Дотук със смешното, но лошото е, че този украински национализъм се подхранва от външни фактори и се използва за политически и икономически цели от външни сили, както и за противопоставяне срещу Русия. И както в случая с България и Северна Македония, ако не говорим за един народ, то със сигурност говорим за два близки, братски народа.
Затова конфликтът между тях е болезнен и ненужен. Военните стълкновения между украинските и руските жители в Източна Украйна започнали през 2014 година, едни считат за подмолната руска намеса в подкрепа за рускоговорящото население, други считат за украински национализъм и необяснима нетърпимост към руснаците, наричани с презрителното название „москали”. Истината е, че обстрелът от украинска страна над самообявилите се републики Луганск и Донецк не е от скоро и на практика е продължавал спорадично след 2014 година, въпреки т.нар. Минско споразумение от началото на 2015 година. Целта на това споразумение е примирие и известна регионална самостоятелност на тези два района, при запазване на границите на Украйна. Но обстрелът от страна на украинските сили над двете самообявили се републики продължаваше въпреки че това не достигаше до нашите медии. В последната си годишна конференция пред медиите лично Владимир Путин даде разяснение по военна част отговаряйки на въпрос на журналистка.
Той обясни, че в началото заповедите за стрелба са давани от централното ръководство на Украйна и на нейната армия, а след това тази отговорност е прехвърлена на местните командири и формирования, което на практика премахва възможността за търсене на отговорност (от Украинската държава) и възможността за междудържавен диалог (между Украйна и Русия).
Силната западна пропаганда за руснаците като агресор, които само чака подходящия момент за да нахлуе в Украйна, може и да повлия върху мнението на европейците, но не можа да повлияе на руската външна политика. Върху нея повлияха единствено неволите на нейните съотечественици, в двете области на Източна Украйна – Донецка и Луганска. Разбира се, че настъпването с военни сили на територията на чужда държава е несъмнено нарушение на които и да е правила и международни договори.
Руската държава има достатъчно проблеми, които ръководството в Кремъл добре съзнава и разбира, така че това ръководство показа до последно, че не желае каквито и да военни действия и допълнителни произхождащи от това сериозни проблеми и последствия. Дали натискът от Запад и украинската незрялост и национализъм са причина за конфликта, или руската агресивна политика, е въпрос, които нашироко ще бъде обсъждан. Но е факт, че Русия успешно и достатъчно дълго издържа на най-различни видове провокации.
Източник: https://fakti.bg, Андрей

 

Военен календар

23.02.2022, 11:07

На 23 феврури 1864 година в Охрид е роден генерал-лейтенант Кръстю Златарев (1864 – 1925).

Завършва Военното училище в София (1884) и служи в 13-и пехотен рилски полк (1884 – 1885).

В Сръбско-българската война (1885) командва 3-а рота от 2-ри пехотен струмски полк и се сражава при Трън, Врабча, Сливница и Келташ, където е ранен (15 ноември 1885). Последователно заема длъжностите командир на дружина в 9-и пехотен резервен полк (1900 – 1907), помощник-командир на 12-и пехотен балкански полк (1907 – 1910) и командир на 29-и пехотен ямболски полк (1910 – 1914).

По време на Балканските войни (1912 – 1913) воюва при Лозенград, Чаталджа, Одрин, Кукуш, Рупелското дефиле и Петрич. От 1914 г. поема командването на 1-ва бригада от 7-а пехотна рилска дивизия, а от септември 1915 г. – на 11-а пехотна македонска дивизия.

През Първата световна война (1915 – 1918) ръководи бойните действия при Криволак, Градско, Богданци (1915), по южните склонове на Беласица и край Дойранското езеро (1916 – 1918), където полковете на дивизията отразяват всички английски офанзиви без да отстъпят нито педя земя. На 25 юни 1919 г. е повишен в чин генерал-лейтенант, след което преминава в запаса. Загива при атентата в църквата „Св. Неделя“. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 2 кл. и ІV ст. 2 кл.

На 23 февруари 1867 година в Охрид е роден генерал-лейтенант Александър Протогеров (1867 – 1928).

Завършва Военното училище в София (1887). Участва в Сръбско – българската война (1885) като взводен командир в 7-и пехотен преславски полк. Последователно заема длъжностите адютант в 1-ва бригада на 5-а пехотна дунавска дивизия, дружинен командир в 32-ри пехотен загорски полк и началник на 32-ро полково военно окръжие.

Включва се в националнореволюционното движение на българското население в Македония и действа с чета в Горноджумайското (1902) и Илинденско-преображенското въстание (1903).

В навечерието на Балканската война (1912 – 1913) е назначен за помощник-началник на Македоно-одринското опълчение (25 септември 1912). На 11 октомври 1912 г. поема командването на 3-а македоно-одринска бригада в състава на Кърджалийския отряд, с която извоюва победата в боя при Балкан Тореси (дн. проход Маказа) (7 ноември 1912).

По време на Първата световна война (1915 – 1918) командва 3-а бригада от 11-а пехотна македонска дивизия (1915 – 1916), 1-ва планинска дивизия (1916) и Моравската военноинспекционна област (1917). От април 1917 г. е началник на Дирекцията за стопански грижи и обществена предвидливост, а от 29 септември до 15 октомври 1918 г. – комендант на София. Организира отбраната на града и потушаването на Владайското въстание (30 септември – 2 октомври 1918). След войната е повишен в чин генерал-лейтенант (2 октомври 1918). Убит по заповед на Иван Михайлов (7 юли 1928). Награден с орден „За храброст“ ІІІ ст. 1 кл. и ІІІ ст. 2 кл.

 

Два Black Hawk аварираха при опит за кацане

23.02.2022, 10:57

Два вертолета Black Hawk аварираха при опит за кацане в американския щат Юта. При инцидента, който стана факт вчера, 22.02.2022, няма сериозно пострадали.
Инцидентът е станал около 09,30 часа местно време на около 45 km източно от Солт Лейк Сити. Двете машини, които са са аварирали са принадлежали на Националната гвардия на щата Юта. - (видео)
Инцидентът е станал, докато двата вертолета са летели в планинска долина, в която има ски писти. Част от тренировъчния им полет е включвало кацане неподготвена площадка. Според съобщението на Националната гвардия на Юта, първият вертолет е загубил ориентация при кацане. Това е станало най-вероятно заради вдигането на много сняг във въздуха. Носещият винт на машината се е закачил в нещо и парчета от него удрят втория вертолет.
Единият вертолет е бил от модела UH-60L, а другият е бил MH-60M. От Националната гвардия на Юта са съобщили, че при инцидента няма сериозно пострадали, но не съобщават колко човека са се намирали на борда на двете машини.
За причините на инцидента се води разследване.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Великобритания ще купи още една ескадрила F-35B

23.02.2022, 10:50

Великобритания планира да купи още една ескадрила от вертикално кацащите изтребители от пето поколение F-35B. За това пише Shephard Media, анализирайки новият 10-годишен план за превъоръжаване и модернизация.
Според разчетите на британското МО, след 2027 – 2028 г. ще бъдат отделени £1,4 млрд. (3,3 млрд. лева). Това ще значи, че доставките ще стартират след като през 2025 г. бъде получен последният от вече договорените 48 броя F-35B.
Планът не залага колко точно самолета ще бъдат купени, но според Shephard Media, парите ще са достатъчни за между 16 и 12 самолета, или една ескадрила. Броят ще зависи от това, дали в сумата влизат само самолетите или и тяхната първоначална поддръжка.
Планът, обаче не казва нищо за това, колко общо ще са британските F-35B. През 2015 г. бе решено общият брой поръчани изтребители да достигне 138, но не бе дадена времева рамка това да се случи. В последните години въпросът за поръчката на допълнителни самолети бе многократно разискван.
Shephard Media пише, че в 10-годишния план се чете, че има забавяне в интеграцията на британско оръжие на F-35B. Ракетата „въздух – земя” SPEAR 3 ще бъде интегрирана към 2025 – 2026 г. Трудности има и при ракетата „въздух – въздух” MBDA Meteor, чиято интеграция ще стане факт едва към 2027 г.
В плана са заложени £750 млн. (1,8 млрд. лева) за покупка на допълнителни военно-транспортни самолети A400M Atlas. Великобритания планира да пенсионира своите C-130J Hercules предсрочно и да ги замени изцяло с A400M. Отделеният бюджет, който ще е наличен през 2028 – 2029 г., ще стигне за пет – шест машини. - Още за F-35
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Змията в руския спецназ хапе с бронебойни патрони

22.02.2022, 20:50

Знаете ли какво е “гюрза”? Това е руското наименование на една от най-страховитите, грозни и отровни змии в света. Може да нанесе бързи и светкавични ухапвания, при които отделя голямо количество отрова. Но “гюрза” е и името на свръхмощен пистолет, който пък нанася бронебойни ухапвания и с който е въоръжен руският спецназ.
Пистолетът СР-1 “Вектор” (също и “Гюрза”), конструиран от Пьотр Сердюков, е един от най-мощните в света 9-мм пистолети. Създаден е някога за подразделенията на спецназа, но може скоро да постъпи в армията и да замени намиращия се на въоръжение от 1951 г. “Макаров”. Потребността от такова оръжие възникна през 1990-те години, когато в армиите по света започнаха да навлизат бронираните жилетки.
В Русия е организиран конкурс, победител в който станал пистолетът на Яригин, а оръжието на Сердюков е харесано и взето на въоръжение от спецслужбите още преди 10 г.
Причина за интереса на руските Федерална служба за сигурност и Федерална служба за охрана станали неговите извънредно мощни боеприпаси – леко удълженият патрон 9Х21 (9х18 при “Макаров”) имат повишени бойни характеристики за сметка на тежкия куршум в който има стоманен сърдечник. Той пробива стоманен лист с дебелина 6 мм или 30 слоя кевлар, армейска каска и дори бронежилетки, носени от терористите.
Пистолетът се отличава с висока качество на отделните детайли. Той е ефективно средство за поразяване на живи цели в бронирани жилетки с I, II и III клас на защита (тип Ж-81, Ж-86-2), съответстващи на стандарта NILECJ-STD-0101.01 и MIL-С-44050, а така също на различни технически средства (автотранспорт, кабини и антени на радиолокационни системи, корпуси на ракети и др.п.) на дистанция до 100 м чрез употребата на специални боеприпаси. Пистолетът има голяма ефективна далекобойност-100 метра, като на това разстояние поразява армейска каска, от 70 метра -бронирана жилетка от 2 титанови пластини с дебелина 1,4 мм всяка и 30 слоя кевлар, а от 50 метра -стоманен лист с дебелина 4 мм. Подобни възможности са недостижими за повечето съвременни пистолети.
При цялата си мощ пистолетът на Сердюков има приемливи габарити, маса и сила на откат. Началната скорост на куршума е 410 м/сек (315 м/сек при “Макаров”), маса – 880 грама (730 гр при “Макаров”), прицелна далечина – 100 м. Пълнителят побира 18 патрона. Към достойнствата му трябва да се добавят два предпазителя против случаен изстрел.
Пистолетът има вариант за прикрепване на планка “пикатини”, към която се поставят допълнителни приспособления: колиматорен прицел, лазерен целеуказател и бойно фенерче. Към цевта може да се закрепи заглушител.
Друго страшно оръжие в ръцете на руските спецчасти е картечният пистолет СР2М. Той е предназначен за поразяване на жива сила на близки разстояние, като от огъня му няма спасение, ако противникът дори е в бронежилетка с втори клас на защита т.н тип CRISAT. Пистолетът поразява и небронирани технически средства на разстояние до 200 м. На него може да се монтират колиматорен или лазерен прицел, фенер, както и заглушител. Прикладът може да е сгъваем, което позволява да се намалят габаритите му , когато е необходимо да се транспортира. Картечният пистолет използва 9мм патрони с бронебойни, обикновени и бронебойно-трасиращи куршуми. Тежи едва 1,6 кг., като има впечатляваща скорострелност- почти 1000 изстрела в минута. - Още за СР-1
Източник: https://trud.bg

 

Защо създателят на Енигма не взима и стотинка за своята машина

22.02.2022, 20:44

Науката крие всички отговори, които може да търсите. Религията може да дава надежда, но ако искате да намерите решения на някои по-основни проблеми, тогава молбите най-вероятно ще се намалят за сметка на работата и изследванията. Поне в това вярват много от учените – атеисти, но пък нека не забравяме, че Нютон не само заявява, че всичко постигнато е благодарение на Бог, но и до последния си ден спазва някои от основните мирянски практики.
Историята на науката, тя може да е място, където остават само победителите. Веднага ще ви дадем пример: знаете ли кой е Алън Тюринг? Най-вероятно да, но в случай, че не сте запознати, това е така нареченият „Баща на компютъра“, макар и Джон Атанасов да е на друго мнение, също така е човекът, който успява да спечели войната, но ако не обръщаме внимание на полските учени, които разработват същата идея и компютър за разбиването на Енигма......Прочети още

 

Беларус ще купи военно оборудване от Русия през следващите години, каза беларуският президент

22.02.2022, 19:35

Беларус планира през следващите години да купи от Русия военни хеликоптери, самолети и системи за противовъздушна отбрана, каза беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от Ройтерс.
Според беларуската информационна агенция Белта Лукашенко е казал, че иска да засили военното сътрудничество с Русия, за да подобри Беларус отбранителните си способности във време на нарастващо напрежение в Европа след признаването от Москва на двата сепаратистки района в Източна Украйна за независими.
На тържествено събрание по случай Деня на защитниците на Отечеството и въоръжените сили президентът заяви, че в близките няколко години Беларус планира да купи и да достави на въоръжените сили най-съвременно оръжие, включително самолети Су-30СМ (доставката им приключва още в края на тази година), десетки хеликоптери, зенитни ракетни комплекси “Тор-М2”, посочва Белта.
Лукашенко каза, че се проучва възможността за снабдяване на беларуските въоръжени сили със съвременни зенитни ракетни комплекси С-400 “Триумф”.
Източник: bta.bg

 
 

Формирование от Сухопътните войски на САЩ ще се предислоцира за участие в съвместната българо-американска подготовка на учебен полигон „Ново село“

22.02.2022, 13:13

Автомобилна техника и личен състав от Сухопътните войски на САЩ в Европа ще преминат на 22 и 24 февруари по националната пътна инфраструктура от Румъния до учебен полигон Ново село. Те ще бъдат ескортирани от екипи на служба „Военна полиция“.
Както вече ви информирахме на 17 февруари, предислокацията на до 150 американски военнослужещи и на бойна и спомагателна техника е във връзка с участието им в съвместната българо-американска подготовка “Joint Training”. В нея участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Министър Василев: Следващите поръчки за F-16, след доставка на сега поръчаните

22.02.2022, 08:50

Вицепремиерът и министър на финансите заяви, че ако поръчваме още F-16, това ще стане след като започнем да получаваме доставките по първата поръчка. Освен това той критикува условията на настоящия договор. Това направи той вчера, 21 февруари 2022 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.
„Ще искаме първата доставка, преди да поръчаме още. Това първо. Второ, да кажем, че вие отидете и си купите апартамент „на зелено”. 100% от парите ли се дават? Или се дават 20, 30? И останалото плащате на етапи. Същото трябва да е с изтребителите. Разумно е да се даде аванс, когато става въпрос за толкова скъпа поръчка, за да е сигурен доставчика, че ние ще си изпълним задълженията, но не е разумно този аванс да е 100%”, обясни Василев.
Той многократно отбеляза, че в настоящия договор няма заложени неустойки, независимо от това какви забавяния се реализират и каза, че не може да става дума за предоговаряне на споразумението от 2019 г., защото то е платено 100% авансово.
„Ако сте производител и имате такъв договор, бихте ли го предоговорили?”, попита риторично той.
Василев все пак отбеляза, че ще бъде направен опит да се търсят някакви компенсации, но и препрати въпросите, защо договорът е с такива клаузи към бившия премиер Борисов. Военният министър вече каза, че още не е ясно дали може да искаме някакви конкретни компенсации.
„Когато казваме, че няма да даваме пари в торби за „самолети на хартия“ имаме предвид точно това – договорът да е изгоден и за двете страни. Авансът да не е 100%, да има заложени неустойки, трябва да има инвестиционна програма за нашата икономика, която да е детайлно разписана с бюджети и срокове. Когато имаме това, ние имаме изряден договор, който е добър за българската държава”, обобщи Василев.
Интересно е, че Василев отваря темата за т.нар. „индустриално сътрудничество”. Такова бе предвидено при първия договор, но наскоро военният министър Стефан Янев каза, че по него няма никакво развитие.
Това е поредният епизод на драмите около забавената доставка на поръчаните за 2,1 млрд. лева осем многоцелеви изтребителя F-16 Block 70. Когато договорът бе подписан през юли 2019 г. бе заявено, че доставките ще стартират четири години по-късно. Въпреки, че детайлите около забавянето се изясняват от българската страна, вече е ясно, че първите доставки ще станат факт някъде през 2025 г.
Миналия петък Василев заяви, че няма да бъде давани пари за „самолети на хартия”. Това бе в отговор на искането на бившия премиер Бойко Борисов за незабавна покупка на още осем броя F-16.
С вчерашното си интервю вицепремиерът се опитва да изясни позицията си, като очевидно поставя конкретни финансови условия за подписването на договор за още изтребители F-16. Дали, обаче те могат да бъдат удовлетворени от американската страна е въпрос без ясен отговор, поне в момента.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Каймакъ-Чаланъ. Генерал-лейтенант Климент Евтимов Бояджиев

22.02.2022, 08:44

Генерал-лейтенант Климент Евтимов БояджиевГенерал-лейтенант Климент Евтимов Бояджиев, Командващ 1-ва отделна армия - Български военачалник, участвал в сраженията и в планирането на операциите на Македонския фронт по време на Първата световна война (1914-1918). Роден е на 15 юли 1861 г. в Охрид. Постъпва на военна служба на 9 юни 1881 г. Завършва Военното училище с ІV Випуск. Произведен е в чин подпоручик на 30 август 1883 г. Зачислен е в 4-та пеша Самоковска дружина. Служи във 2-ри пехотен Струмски полк. По време на Сръбско-българската война (1885) е адютант в щаба на Западния отряд на майор Аврам Гуджев. Участва в сраженията при Цариброд (10-11 ноември 1885 г.) и Пирот (14-15 ноември 1885 г.). Произведен е в чин поручик на 24 март 1886 г. Назначен е в 1-ви пехотен Софийски полк. Произведен е в чин капитан на 1 януари 1888 г. До 1892 г., служи като командир на 4-та рота от 1-ви пехотен Софийски полк. През същата година постъпва в Генералщабната академия (Scuola di Applicazione e Istituto di Studi Militari dell' Esercito) в Торино. На 1 януари 1894 г. е произведен в чин майор. През 1895 г. завършва академията и се връща в България. Назначен е за началник-щаб на 1-ва Дунавска бригада в Русе. През 1897 г. е назначен в Оперативния отдел на Генералния щаб. На 1 януари 1899 г. е произведен в чин подполковник. През 1900 г. е назначен за командир на 8-ми пехотен Приморски полк във Варна. През 1902 г. изработва първата релефна карта на България. На 1 януари 1903 г. е произведен в чин полковник. Последователно служи като началник-щаб на 6-та пехотна Бдинска дивизия във Видин и на 3-та пехотна Балканска дивизия в Сливен. През 1906 г. е назначен за началник-щаб на 2-ра Военно-инспекционна област в Стара Загора. През 1910 г. е назначен за началник на 3-та дивизионна област в Русе. На 4 септември 1910 г. е произведен в чин генерал-майор. По време на Балканската война (1912-1913) е началник на 4-та пехотна Преславска дивизия. Води сраженията срещу турските войски при Селиолу, Петра и Ески-Полос (9-12 октомври 1912 г.). 4-та пехотна Преславска дивизия решава изхода на Бунар- Хисарското сражение при Караагач, Чонгора и Соуджак дере, след като осъществява пробив в турската отбрана на протежение от 15 км. Участва в щурма на фортовете на Чаталджанската позиция (4-5 ноември 1912 г.) След подновяването на войната през януари 1913 г. отразява опитите за пробив на турската Чаталджанска армия. През Междусъюзническата война (1913) 4-та пехотна Преславска дивизия е включена в състава на 5-та армия на генерал Стефан Тошев. Полковете на дивизията се сражават срещу сръбските войски в Осоговската планина при върховете Голеш, Мала Царцория, постовете Жеравино и Равна нива, при Гюешево, Вели връх, Араб-Табия, Сюлюманица (22-29 юни 1913 г.) и в Калиманските боеве (4-11 юли 1913 г.). На 4 септември 1913 г. е назначен за министър на войната в правителството на д-р Васил Радославов. Остава на поста и в двете правителства на Радославов до 14 септември 1914 г. От септември 1914 г. до април 1915 г. е началник на 3-та Военно-инспекционна област в Русе. На 15 април 1915 г. е назначен за началник на Генералния щаб на армията. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. На 7 септември 1915 г. подава оставка, заради военната конвенция с Германия и Австро-Унгария, подписана в замъка Плес зад гърба на Генералния щаб. Назначен е за командващ 1-ва отделна армия в навечерието на включването на България в Първата световна война на 1 октомври 1915 г. Армията на преодолява сръбската отбрана по българската граница и разгромява неприятелските войски по долините на реките Тимок и Морава, като на 23 октомври 1915 г. превзема с щурм сръбската столица Ниш. 1-ва отделна армия участва в разгрома на сърбите на Косово поле и при преследването им към албанските планини. На 17 август 1916 г. започва настъпление срещу Лерин и Чеган (17 - 27 август 1916 г.), което трябва да провали предварително планираните настъпателни намерения на съглашенските войски на Македонския фронт. След контраофанзивата на Съглашенската армия през септември 1916 г., загубата на сражението при Горничево (12-13 септември 1916 г. и падането на Лерин на 23 септември 1916 г., подава оставка. На негово място за командващ е назначен генерал Димитър Гешов. Уволнен е от армията на 25 септември 1916 г. След края на войната, през ноември 1918 г., заминава за Германия. През 1923 г. е осъден на 5 години затвор за дейността му като министър на войната и като началник на Генералния щаб през 1913-1915 г. Амнистиран е през 1924 г. след Деветоюнския преврат и свалянето на правителството на Александър Стамболийски. Умира на 15 юли 1932 г. в София.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

47 години от първия полет на Су-25

22.02.2022, 09;38

Преди точно 47 години, на 22 февруари 1975 г., полита първия прототип на съветския щурмови самолет Су-25.
Дебютният полет става факт от летището Жуковский, край Москва. Прототипът носи означението Т8-1 и борден номер 81, а в неговата кабина е пилотът изпитател Сергей Илюшин. Полетът преминава нормално, но Илюшин се оплаква от много тежкото управление, особено по крен, както и от малката тяговъоръженост. В последствие тези недостатъци са отстранени.
Разработката на бъдещия Су-25 стартира в началото на 1968 г. по личната инициатива на няколко млади конструктори в ОКБ Сухой, най-вече Олег Самойлович, след като те се запознават с новите концепции за непосредствена авиационна поддръжка, разработени от преподаватели във Военновъздушната академия на СССР, на база опита от последните въоръжени конфликти.
През март 1969 г. проектът се официализира, след като съветското Министерство на авиационната промишленост поставя темата за създаването на лек щурмови самолет пред няколко конструкторски бюра, включително и това на Сухой.
През 1971 г. проектът на Сухой, известен под индекса Т8, е обявен за победител в своеобразния конкурс, в който участват още от МиГ, Илюшин и Яковлев. Бъдещият щурмовик постепенно става все по-голям, и ако през 60-те се говори за машина с излетна маса от осем тона, то излетната маса на първия прототип е малко над 12 тона. Серийните Су-25 са с нормална излетна маса от 14,6 тона.
След няколко преработвания на изискванията към Т8, първият прототип е завършен в края на 1974 г.
В края на 1975 г. се появява и вторият прототип – Т8-2, който преминава през няколко доработки, които по-късно стават част от серийния самолет, включително с използване на бронирана кабина, двигателите Р-95Ш, промени по крилото, соплата и други.
Изпитателната програма, която включва и бойни полети над Афганистан, официално приключва през декември 1980 г., а приемането в строевите части започва от април 1981 г. - Още за Су-25
Българските ВВС получават 36 едноместни Су-25К и четири двуместни Су-25УБК между 1986 и 1988 г. В момента на активна служба остават 14 машини, като осем от тях преминаха през ремонт, удължаване на техническия ресурс и модернизация в Беларус.
Повече за съдбата на българските Су-25, може да прочетете тук.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 

Българското небе е отговорност на българските Военновъздушни сили

21.02.2022, 19:28

Българските и испанските военнослужещи вече изпълняват съвместни задачи по охраната на въздушното ни пространство. Това е още един знак за доброто сътрудничество между въоръжените сили на България и Испания, като въоръжени сили на две държави-членки на НАТО и Европейския съюз. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев в 3-та авиобаза Граф Игнатиево днес при съвместното си посещение с министъра на отбраната на Кралство Испания Маргарита Роблес, съобщава Пресцентърът на МО. По думите му съвместната дейност по охрана на въздушното пространство е в контекста на единството на Алианса, което беше заявено отново на срещата на министрите на отбраната в Брюксел и потвърдено в днешната среща и от испанския му колега. „Това е единство на усилията за демонстрация на сдържащ потенциал, единство на демонстрацията на солидарност между съюзниците и единство в подкрепата на това, че най-доброто решение е дипломатическото“, заяви министър Янев.
В рамките на посещението в авиобазата беше проведена среща между министрите на отбраната на България и Испания, по време на която беше подчертано традиционно доброто сътрудничество между двете страни и въоръжените им сили, доказано през годините в съвместно изпълнение на мисии и операции.
Министър Маргарита Роблес заяви, че България и Испания са съюзници, на които може да се разчита както в рамките на ЕС, така и в НАТО. „Ние споделяме общи ценности за свобода и демокрация. В трудни моменти като тези, през които преминаваме, единството е нещо изключително важно“, каза тя и подчерта обединението на партньорите в Алианса около солидната и твърда позиция в полза на дипломатическото решение на кризата в Украйна.
На въпрос на журналисти за охраната на въздушното пространство министър Стефан Янев подчерта, че изпълнението на задачите е според ситуациите, готовността и в зависимост от необходимостта. „Българското небе е отговорност на българските Военновъздушни сили. Задачите се изпълняват от български ВВС, като при необходимост участват и испанските военнослужещи“, каза още министър Янев.
На въпрос на журналисти за събитията, случващи се около кризата с Украйна и мерките, които взима България, той посочи, че продължава дейността по изграждането на т.нар. батальонна група. Действията са насочени към увеличаване на ученията и подготовките. На въпрос за информациите за използването на боеприпаси българско производство от воюващи страни в конфликта в Донбас, министърът на отбраната Стефан Янев заяви: „Българският интерес е българската отбранителна промишленост да работи и българската държава да спазва правилата по експортен контрол“. Той подчерта, че страната ни спазва всички правила при експортния контрол и допълни: „Нека не търсим пряка вина в това, че тези продукти са произведени в България, и се намират в зони на конфликт“.
Министрите на отбраната на България и Испания бяха посрещнати в авиобаза Граф Игнатиево с военен церемониал. Министър Янев и министър Роблес посетиха военното формирование, за да инспектират изпълнението на задачи по охрана на въздушното пространство от българските и испанските военновъздушни сили. Заедно с началниците на отбраната на Република България и на Кралство Испания адмирал Емил Ефтимов и адмирал Теодоро Лопес Калдерон те наблюдаваха демонстрационни полети на МиГ-29 и  Eurofighter EF-2000 Typhoon II. След среща с командването на авиобазата двамата министри проведоха разговор с личния състав, който участва в съвместния Air Policing.
Знамето на Испания бе вдигнато наполовина заради национален траур по повод потънал испански риболовен кораб край бреговете на Канада с деветима загинали и 12 изчезнали. Министър Стефан Янев изказа съболезнования на испанския народ за трагичната загуба.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военен календар

21.02.2022, 13:00

На 21 февруари 1857 година в Шумен е роден генерал-майор Андрей Блъсков (1857 – 1943).

Участва в подготовката на Априлското въстание (1876) като куриер на революционните комитети в Габрово, Търново и Горна Оряховица. След поражението на въстанието емигрира в Русия и постъпва в Одеското пехотно юнкерско училище (21 октомври 1876). Прекъсва обучението си (юли 1877), за да се включи в Руско-турската война като доброволец от 2-ра дружина на Българското опълчение. Воюва при Стара Загора, Шипка и Шейново. За проявена храброст е произведен в офицерско звание прапоршчик (младши лейтенант).

След Освобождението служи в Източнорумелийската милиция и завършва Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1884). През Сръбско-българската война (1885) командва 5-и пехотен дунавски полк и войските от централния участък на Сливнишката позиция. Подкрепя офицерите, извършили детронирането на княз Александър І (август 1886), поради което е уволнен от армията. По-късно е реабилитиран (1887) и назначен за командир на дружина в 4-и пехотен плевенски полк, началник на Оперативното и на Мобилизационното отделение във Военното министерство.

От 1906 г. е в запаса. По време на Балканската война (1912 – 1913) е мобилизиран и служи в Главно тилово управление. Награден с военен орден „За храброст“ ІV ст.

************

На 21 февруари 1890 година в Елена е роден генерал-майор Никифор Йорданов Никифоров (1890 – 1971).

Завършва Военното училище в София (1909) и право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1919).

Служи в 12-и и 16-и пехотен полк и участва във войните за национално обединение (1912 – 1918). Заема длъжностите следовател във Военно-съдебната част (1922 – 1926), председател на военния съд в Русе (1926 – 1933), председател на Военно-касационния съд (1933-1934) и началник на Военно-съдебната служба (1934 – 1943). Член на Висшия военен съвет.

По време на Втората световна война (1939 – 1945) се включва в разузнавателната група на д-р Александър Пеев и с кодовото название „Журин“ предава сведения на съветското военно разузнаване.

През 1943 г. е разкрит и уволнен от армията.

 
 

Военен самолет се разби в Иран, жертвите са три

21.02.2022, 12:27

Ирански военен самолет Northrop F-5F се е разбил днес в 09:00 местно време в жилищен квартал на северозападния град Табриз. Загинали са трима души, сред които двамата пилоти, предаде ИРНА като се позова на държавната телевизия.
Самолетът (р.н. 3-7168, Z1015) се е разбил в местното училище, което не е работело в този момент.
Третата жертва е случайно преминавал жител на квартала.
Властите са започнали разследване на причините за инцидента.

 
 

Генерал Русев: Бяхме предупредени, че F-16 е скъп, но политиците го избраха – сега нека ни осигурят средства за него

21.02.2022, 10:50

Командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев влезе в детайли около начина, по който бе взето политическото решение за F-16 през 2018 г., като сподели, че САЩ са ни предупредили, че самолетът е скъп. Сега той очаква всички необходими средства за поддръжката ми. Това каза той днес, 20 февруари 2022 г., в интервю за предаването „120 минути” по bTV.
„Участвах във всички етапи по придобиване на новия изтребител. В един момент се каза, сега ще искаме подобрения на офертите от страните, които ще участват в конкурса, който после се оказа, че не бил конкурс. Та всички седим в една зала в МО. Идват шведите и казват, за тези пари ще ви дадем не осем, а 10 самолета. Дойдоха и италианците, не помня точно подобрението им. И накрая влиза американският представител и казва, нашата оферта е същата, нямаме подобрения и цената я знаете. И след това добави – ако нямате достатъчно пари и работеща икономика, не купувайте този самолет. Това е скъп самолет. В същото време, един заместник-министър на отбраната почервеня, позеленя и след това едва изчака да излезе представителят на американското правителство, скочи и започна да обяснява – този не знае нищо, той не е запознат. Тогава ми светна”, сподели днес генерал Русев в откровено интервю с водещия Светослав Иванов.
Заместник-министъра на отбраната, за който Русев говори със сигурност е Атанас Запрянов, който бе основен мотор около избирането на F-16. За неговата роля вече писа Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството. Припомняме, че през декември 2018 г. Швеция обяви, че е готова да ни продаде 10 броя Gripen C/D в рамките на бюджета ни, но не стана ясно дали това предложение е било гледано сериозно.
Командирът на Граф Игнатиево каза, че се радва, че изборът на самолета е бил политически, а не се е стигнало до миене на ръце с експерти и оплаквания, че те са подвели политиците.
„Експертите в експертната група, а там имаше не само експерти от МО и ВВС, имаше експерти от икономиката, от министерство на финансите, ние бяхме единодушни, с изключение на един полковник, който заигра политическото хоро от начало. Ние искахме да изберем най-добрата оферта за България. Ние гледахме цялостните оферти, а не отделните самолети. Докато не се разбра, че това, което правим е безсмислено. Но това е в миналото, да гледаме напред”, обобщи Русев.
Той посочи, че трябва да се купи необходимото въоръжение „въздух – въздух”, защото поръчаното в момента стигало само за „дегустация”.
„След като сме предупредени, че самолетът е скъп и политиците го избраха, сега чакаме всички средства, които са нужни за да се лети пълноценно и нашите пилоти да се готвят”, заяви още генерал Русев.
Командирът на авиобаза Граф Игнатиево коментира и закъснението в доставката на новите F-16 Block 70. Той каза, че това ще доведе до промяна в различни графици, като например доставката на резервни части и обучението на инженерно-техническия и пилотския състав.
„Пандемия е, ситуацията в света не е нормална. Но тези хора, които сега се опитват да изместват фокуса от това забавяне с F-16, преди една година вдигаха шум до небето, че от Русия се забавят резервните части за МиГ-29. А причината беше същата – пандемия. За което има и официални документи”, подчерта Русев.
Той даде пример с Румъния, където са минали четири години между пристигането на първите F-16 и стартиране носенето на бойно дежурство в интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО, поради нужда от усвояване на самолета. Генералът отбеляза, че у нас процесът може и да е по-бърз, например две години и половина – три, но все пак трябва да се взима предвид. Особено предвид факта, че нашите пилоти се готвят в САЩ на по-стари F-16 и едва в България ще започнат да усвояват новия модел Block 70.
„Ако бяхме взели европейски самолет, независимо кой от двата, щеше да стане по-бързо”, каза Русев в отговор на въпроса, дали ако бяхме избрали друг самолет доставките и усвояването щеше да е по-бързо.
Генерал Русев обърна внимание на критиките, които идват от различни политически лица и гравитиращи около тях експерти за продължаващата експлоатация на МиГ-29 у нас.
„Някакви експерти на повикване се появиха из медиите и започнаха да обясняват, че МиГ-29 не може, никой не разчита на него, че пилотите ни нямат способности и т.н. Това е абсолютно неистина. В НАТО има NATO Defence Planning Process, което е процес в който всички страни членки се събират, водят се консултации и всяка страна предлага и договаря своя принос към колективната отбрана. Българската страна е договорила МиГ-29, като национален принос към колективната отбрана на НАТО и това ще бъде така до 2030 г. МиГ-29 може да си изпълнява задачата и всичко друго са съчинения по картинки”, каза Русев.
Той обясни, че преди 2030 г. ще дойде момента, в който ще декларираме, че сме готови с усвояването на F-16 и че той може да поеме задачата по охраната на българското въздушно пространство и съответно пространството на НАТО.
„Обръщайте се към МО за експерти. Освен всичко, те носят отговорност за думите си, а това е много важно. Не може с лека ръка да излиза някой и да говори по теми, които не разбира. Днес ви говорят за авиация, след това същите хора ще говорят за новата бойна машина на пехотата, за радари, за ситуацията в Украйна. Не може някой да обсъжда нашите качества и самолети, след като съюзниците от НАТО са признали нашите самолети и качества”, каза още генералът.
Запитан, колко често се стига до вдигане по реални цели при изпълнението на мисията „ер полисинг”, на което генералът отговори, че обикновено е по около 20 пъти на година, но обясни, че през 2015 – 2016 г. вдиганията са били повече.
„Ако на някой не му харесва, че българското небе се охранява от български пилоти и самолети – жалко за него”, каза в заключение бригаден генерал Николай Русев.
Цялото интервю може да изгледате тук.

 

 

 

Русия и Беларус решиха да продължат съвместните проверки на боеготовността на въоръжените си сили

20.02.2022, 21:20

Русия и Беларус ще продължат съвместните проверки на боеготовността на въоръжените си сили след мащабните им съвместни маневри северно от Украйна, които трябва да приключат в неделя. Това съобщи днес беларуското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Решението за удължаването на проверките е взето заради засилената военна активност край руските и беларуските граници, както и заради ескалацията на напрежението в Източна Украйна, се казва в съобщението. В него не се споменава какво означава това за присъствието на руски войски в Беларус, чиято численост по оценки на НАТО възлиза на 30 хиляди и те може да бъдат използвани за нападения срещу Украйна.
Кремъл не е коментирал съвместните маневри с Беларус. Говорителят Дмитрий Песков окачествява като провокации твърденията на Запада, че Русия ще нападне Украйна.
"Ню Йорк таймс" коментира, че вестта за удължаване на срока на съвместните руско-беларуски маневри оказва допълнителен натиск върху Киев. Според изданието тези 30 хиляди руски войници в Беларус представляват най-многочислената руска дислокация на беларуска територия след края на Студената война.  Границата между Украйна и Беларус е с дължина към 665 мили (около 1070 км) и е до голяма степен незащитена, посочва вестникът.
Обаче изчисляването на числеността на разположените руски сили е несигурно занимание, тъй като размерът на  батальоните варира според тяхното предназначение, пише Ню Йорк таймс".
Източник: https://www.bta.bg/

 

Командирът на ВВС: Все още няма официална информация с колко ще се забавят изтребителите Ф-16

20.02.2022, 20:11

Все още няма официална информация с колко ще се забавят новите изтребители Ф-16, които България закупи от САЩ. Това каза в БНТ командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров.
По думите му няма информация в договорите за закупуване на Ф-16 да са заложени компенсации в случай на забавяне на доставките.
Предстоят разговори със САЩ през март, на които ще поискаме преразглеждане на сроковете на доставка на резервни части и въоръжение заради забавянето на доставката на новите изтребители, допълни ген.-майор Петров.
Докато не придобием способност да охраняваме въздушното си пространство с новите Ф-16, поддръжката на българските МиГ-29 остава задължителна, подчерта командирът на ВВС.
"Към момента това е единственият изтребител във ВВС и единственият носител на способностите да гарантираме въдшуния ни съверенитет. Трябва да намерим начин да ги поддържаме дотогава, докогато придобием необходимите способности да осигуряваме суверенитета си с Ф-16." - каза генерал-майор Петров.
Летателният ресурс на изтребителите покрива периода до 2029-2030г., така че засега не се изисква удължаването му. Това, обаче не означава, че МиГ-овете не се нуждаят от резервни части и консумативи, а в тази сфера има недофинансиране на проектите, подчерта командирът на ВВС.
Източник: https://trud.bg/

 

Украинската армия обстрелва ДНР с произведени в България гранатомети

20.02.2022, 19:49

При обстрела срещу Донецката народна република украинската армия е използвала произведени в България гранатомети, съобщават от народната милиция на непризнатата република.
Очевидци съобщиха за агенция Ройтерс за множество експлозии, отекващи в центъра на град Донецк.
В цитираното от съобщение на народната милиция в Донецк се посочва, че при обстрела на селището Зайцево са използвани 30-милиметрови гранати за гранатомети, произведени в българския завод “Арсенал”.
„По време на обстрела на село Зайцево (южно)  са използвали 30-мм гранати RHV-HEF за автоматичен гранатомет (АГС-17), произведен от българския завод „Арсенал“, каза Едуард Басурин Басурин, представител на на Народната милиция на ДНР.
Агенция RIA FAN освен това публикува като допълнение на информацията и снимка на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, както и информация от изданията Insider и Bellingcat, които в свое разследване също сочат Гебрев като един от ключовите доставчици на боеприпаси за Украйна, особено след началото на конфликта в Донбас.
“Този факт нагледно потвърждава как Западът снабдява Украйна със смъртоносно оръжие, с помощта на което се унищожават мирните жители на републиките в Донбас”, пише в текста на съобщението, уточнява БНР.
Продължаващите доставки на съвременни оръжия и боеприпаси в Украйна от страна на НАТО-вските държави подтикват Киев към военно решение на проблема в Донбас, каза руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския си колега Емнюел Макрон.
Според Путин ескалацията се дължи на провокации на украинските силови структури. По думите му това води до страдания на мирните жители на непризнатите републики, които се налага да бъдат евакуирани в Русия, за да бъдат спасени.
До момента около 40 000 души от Донбас са пристигнали на руска територия. В граничещите с Украйна Ростовска и Воронежска е въведен режим на извънредна ситуация. Разгърнати са десетки пунктове за временно настаняване. Общо 30 региона в Русия са изразили готовност да приютят жители на непризнатите Донецка и Луганска република в Украйна.
Източник: https://blitz.bg/

 

ВМА обяви вакантни длъжности за лекари, медицински сестри и лаборанти

20.02.2022, 14:22

Със заповед № З-РД-143/15.02.2022 г. на министъра на отбраната на Република България са обявени 32 (тридесет и две) вакантни длъжности за лекари, медицински сестри и лаборанти във Военномедицинска академия и нейните филиали в страната, които следва да се заемат след провеждане на конкурс за приемане на военна служба на лица, завършили граждански висши училища в страната и в чужбина, съобщават от ЦВО.
Срок за подаване на документи - 31.03.2022 г. Конкурсът се провежда в две фази: изпит по физическа подготовка и събеседване с кандидатите.

 

Военен календар

20.02.2022, 12:15

На 20 февруари 1883 година в Габрово е роден генерал-полковник Дамян Велчев (1883 – 1954). Завършва Военното училище в София (1903) и служи в пехотата.
През Балканската война (1912 – 1913) командва рота в 22-ри пехотен полк, а в Първата световна война (1915 – 1918) – дружина в същия полк. Участва в учредяването на Военния съюз (октомври 1919) и от 1922 г. членува в неговото ръководство. При управлението на БЗНС е уволнен от армията (1921 – 1923).
След военния преврат на 9 юни 1923 г. е помощник-началник (1923 – 1926) и началник на Военното училище (1927 – 1928). На 5 септември 1928 г. отново е уволнен, а през 1929 г. създава Тайния военен съюз.
По време на Втората световна война (1941 – 1945) става член на Националния съвет на Отечествения фронт като представител на „Звено“ (1943).

От 9 септември 1944 до 25 септември 1946 г. заема длъжността министър на войната, а след това е извънреден и пълномощен министър на България в Швейцария (септември 1946 – октомври 1947). Отказва да се завърне и е лишен от българско поданство. Умира във Франция. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 1 кл., ІV ст. 1 кл. и ІV ст. 2 кл.

 

36 години от старта на работата по станцията „Мир”

20.02.2022, 12:10

Преди точно 36 години, на 20 февруари 1986 г., на орбита е изстрелян първият модул на съветската орбитална станция „Мир”. Тя става първата многомодулна станция, на която се извършват дълговременни мисии.
Първият модул, който е известен като базов модул, се нарича „Мир”. Конструктивно той се базира на предишните две съветски станции „Салют-6” и „Салют-7”, но има вграден възел, към който могат да се скачват още пет модула.
„Мир” е изстрелян в 00,28 часа московско време, с ракета-носител „Протон-К”. Модулът е изведен успешно на орбита. Първият екипаж, който го посещава е в състав Леонид Кизим и Владимир Соловьов. Те се скачват със станцията на 14 март 1986 г. и остават на брода ѝ почти 125 денонощия.
Първият модул, който се скачва с „Мир” след изстрелването ѝ, става „Квант-1” през март 1987 г. През ноември 1989 г. е добавен още един модул – „Квант-2”. Модулът „Кристалл” се скачва през май 1990 г., последван от „Спектр” през май 1995 г. и „Природа” през април 1996 г.
Общо 104 човека от 12 страни минават през станцията „Мир” между 1986 и 2000 г. Между тях е и българинът Александър Александров, който работи на станцията през юни 1988 г.
Американската космическа совалка се скачва с „Мир“ седем пъти между 1995 и 1998 г.
На „Мир” е проведен рекордния престой на Валерий Поляков, който остава на орбита в продължение на 437 денонощия. Този рекорд все още не е подобрен.
В края на 90-те години на миналия век, когато вече е взето решението за строежа на Международната космическа станция, ентусиазмът за поддръжката на „Мир“ рязко намалява. Русия няма пари да я поддържа и няма реалистична частна алтернатива за финансирането ѝ. Отделно, тя изначално е проектирана да остане на орбита около пет години, като техническото ѝ състояние непрекъснато се влошава. Затова през януари 2001 г. е взето решение тя да бъде свалена от орбита.
Станцията е изведена от орбита на 23 март 2001 г., като останките ѝ се разбиват в Тихия океан. - Още Космос

 

72 години от вдигането на флага на ескадрения миноносец „Георги Димитров“

20.02.2022, 12:06

Преди 72 години - на 20 февруари 1950 г. в Севастопол (това в СССР) е вдигнат българският военноморски флаг на ескадрения миноносец „Озорной“, който в България получава името „Георги Димитров“. Дали тогава неговият първи командир капитан ІІ ранг (по-късно адмирал) Иван Добрев или някой друг от първия екипаж си е мислил, че и след 71 години този ескадрен миноносец ще остане най-големият боен кораб в историята на България? Едва ли. Тогава те са имали много по-важни задачи по усвояването на бойна техника, която в по-голямото си количество дотогава е непозната за българските военни моряци.
И днес периодично припламва въпросът дали извеждането на „Георги Димитров“ от строя (1960 г.), превръщането му в учебен кораб на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и бракуването му през 1963 г. не е било преждевременно. Ако тръгнем от простата аритметика, ще излезе, че: ескадреният миноносец има четири 130 мм оръдия (по две в кула), две 85 мм оръдия (в една кула), шест единични 37 мм автоматични оръдия, две двустволни 12,7 мм картечници ДШК, два тритръбни 533 мм торпедни апарата, два бомбомета, стелажи за 12 подводни бомби и два параванни трала. Получените последователно през 1957 и 1958 г. два стражеви кораба проект 50 (НАТО-клас „Рига“) имат общо шест 100 мм оръдия, четири сдвоени 37 мм зенитни оръдия, два тритръбни 533 мм торпедни......Прочети още

 

 

Германия се разграничи от САЩ, че Русия скоро ще нападне Украйна

19.02.2022, 19:38

Германия – настоящият председател на Г-7, се разграничи днес от убеждението на САЩ, че Русия е решила да нападне Украйна и атаката скоро предстои, като призова „да не се правят предположения“ за решенията на Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
„В кризисни ситуации най-лошото е да правиш предположения или да се опитваш да отгатнеш“ какво ще се случи, заяви външната министърка на Германия Аналена Бербок в края на среща на Г- „Важно е да се види по-отблизо“ ситуацията на терена, добави тя.
Бербок се показа далеч не толкова категорична по повод евентуално скорошно руско нападение, което прогнозира Вашингтон предния ден.
„Не знаем дали има вече решение за атака, но заплахата за Украйна е съвсем реална“, посочи тя.
В отговор на въпроси за твърденията на САЩ министърката каза: „Виждаме, че има различни сценарии, че се очертават различни сценарии, че съществуват разработки“.
„Готови сме да посрещнем всяка ситуация. Същевременно правим всичко, за да не се случи тази ситуация“, обясни тя.
„Преди всичко трябва да внимаваме да не станем жертви на прицелна дезинформация“, предупреди германската държавничка.
По време на срещата си външните министри от Г-7 изразиха солидарност с Украйна и се разбраха да поддържат контакти във връзка с тази тема, посочи тя, цитирана от ТАСС.
Министрите потвърдиха, че ако нападне Украйна, Русия ще плати висока цена, съобщи пред журналисти японският първи дипломат Йошимаса Хаяши.
Германското външно министерство прикани днес гражданите на страната "спешно" да напуснат Украйна поради риска от въоръжен конфликт в тази държава, предаде по-късно АФП. Същия призив отправи към французите дипломацията в Париж.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Путин и Лукашенко наблюдаваха ученията за стратегическо възпиране

19.02.2022, 19:26

Мащабните учения на ядрените сили бяха обявени изненадващо вчера. Това са маневри с участието на силите на ядрената триада, съобщи РИА Новости, като се позова на официално съобщение на Министерството на отбраната. Ядрената триада включва стратегическа авиация, междуконтинентални балистични ракети и подводни ракетоносачи. - (видео)
Според министерството на отбраната маневрите са планирани и в тях участват военнослужещи и средства на Въздушно-космическите сили, на Южния военен окръг, на ракетните войски със стратегическо предназначение, а също на Северния и на Черноморския флот. - (видео)
Военното министерство подчерта, че ученията на силите за стратегическо възпиране са били предварително планирани, за да се провери готовността на военното командване и на различните военни подразделения, включително надеждността на въоръжението на стратегическите ядрени и неядрени сили. - (видео)

 

Военен календар

19.02.2022, 13:20

На 19 февруари 1861 година в Шумен е роден генерал от пехотата Рачо Петров (1861 – 1942).

Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1883). Служи в 19-а пехотна шуменска (1879 – 1880), 11-а пехотна орханийска дружина (1880; 1884-1885), 5-а пехотна тетевенска дружина (1883 – 1884) и в щаба на 1-ва пехотна бригада (март – септември 1885). След Съединението (6 септември 1885) е началник на Щаба на армията (9 септември 1885 – 29 юни 1887).

По време на Сръбско-българската война (1885) застъпва идеята за решителен отпор на противника при Сливница. Като началник на временно формирания Източен отдел (17 февруари 1887) ръководи военнополевия съд, осъдил на смърт организаторите на офицерските бунтове в Силистра и Русе (16 – 19 февруари 1887). От 29 юни до 20 август 1887 г. е военен министър, а след това – отново началник на Генералния щаб (23 октомври 1887 – 15 април 1894).

В следващите години изпълнява длъжността военен министър (15 април 1894 – 17 ноември 1896) и извършва структурни промени в министерството и Генералния щаб. На 17 ноември 1896 г. преминава в запаса и се включва в политическия живот на страната.

През Балканската война (1912 – 1913) е мобилизиран и назначен за комендант на Търново-Сейменския укрепен пункт. В Междусъюзническата война (1913) командва 3-а армия. Участва в Първата световна война (1915 – 1918) като губернатор на Македонската военноинспекционна област (1915 – 1916) и офицер от Щаба на действащата армия (1916 – 1917), след което е уволнен (12 май 1917).

За заслугите му към българската войска е повишен в чин генерал от пехотата (6 май 1936). Награден с военен орден „За храброст“ ІІ ст.

 
 

Президентът на Литва иска американски войници в Прибалтика

19.02.2022, 12:58

Президентът на Литва призова за подсилване на сигурността на балтийските държави с американски войници на фона на безпокойство в района от струпването на руски войски близо до Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
"Увеличеното военно присъствие на Русия по източната граница на НАТО променя ситуацията със сигурността", заяви президентът Гитанас Науседа в изявление след срещата с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин във Вилнюс.
"Изключително важно е да укрепим регионалната сигурност (на балтийските държави) с допълнителни войски от САЩ и да се ускори сътрудничеството в областта на военните поръчки", допълни той.
По-рано Науседа заяви, че Литва се опасява, че Европа е "на ръба на война".
Остин похвали Литва, че устоява на натиска на Русия, която изпрати свои войски и в съседна на Литва Беларус за съвместни учения.
Остин обърна внимание и на натиска върху Вилнюс от страна на Китай, който ограничава търговията с балтийската държава, за да я накаже за признаването на Тайван.
"Знам, че съм на посещение в момент, в който Литва е под огромен натиск от всички страни", каза Остин пред Науседа.

 
 

Престрелки около „самолетите на хартия” между Василев и Борисов

19.02.2022, 12:43

Престрелки относно военния бюджет и евентуалната покупка на „самолети на хартия” се разрази днес, 18 февруари 2022 г., между вицепремиера Асен Василев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.
На ранна пресконференция Борисов поиска рязко покачване на военните разходи, защото светът бил в предвоенна обстановка. Той каза, че ако е трябвало, ще се затягат коланите, включително и за социалните разходи, но трябва да се влага в отбрана спешно и то много.
„Всички части на НАТО са в бойна готовност. В нашето въздушно пространство летят натовски самолети. В нашето Черно море плуват кораби. Военни! Формират се батальони, предислоцират се войски и всичко това е в нашия регион. Но народът е казал, който не храни своя армия, ще храни чужда. Ние предлагаме, и управляващите могат да разчитат на нашите 59 депутата да подкрепиме, в бюджета на второ четене, тези точки (от заседанието на КСНС – бел. ред.) незабавно, форсмажорно България да повиши своята боеготовност. Така, че и фрегати, и подводници, трите рода войски, парите за втората част от ескадрилата, да ги видим в бюджета. Парите за бронираните машини да ги видим в бюджета. В противен случай ще излезе, че КСНС е да се отбие номера”, твърди бившият премиер.
Борисов каза, че е платил всичко около F-16 и летището Граф Игнатиево на 100% за да не кажел някой, че нямало пари. Бившият премиер благодари още веднъж на посолството на САЩ, че излезли със съобщение да кажат, че имало фросмажор около пандемията от COVID-19, което забавяло доставката.
„По време на нашето управление, над 5 млрд. са инвестирани в отбраната! И за заплати, и за учения… Ако видим сега подобна цифра в бюджета, ние ще я подкрепим. Иначе са голи приказки и оправдания”, обобщи Борисов.
По-късно през деня вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев репликира бившия премиер.
„Ако има проекти на Министерство на отбраната, които не сме видели, защото те не са ни били предоставени в бюджетната процедура, разбира се, че те трябва да се разгледат, но за да купим самолети на хартия, няма да даваме пари!”, заяви Василев.
Той уточни, че в момента се изпълнява плана за достигане на 2% от БВП за отбрана през 2024 г., като дори в бюджета за 2022 г. плана леко се преизпълнява. Той обаче обяви, че е категорично против да се дават торби с пари в отбраната без да има конкретни, обмислени и защитени проекти.
Не става ясно дали под „самолети на хартия” Василев има предвид покупката на F-16 от кабинета „Борисов 3”. Сделката бе критикувана много за това, че се купува вариант на самолета, който още не е полетят и който трябва да се сглобява в завод, който още не е заработил. Наскоро стана ясно, че забавянето при доставката на българските F-16 може да достигне до две години, като от Lockheed Martin дадоха да се разбере, че имат проблеми с подизпълнителите и доставчиците, включително и заради пандемията.
В последните дни, Борисов на няколко пъти поиска правителството спешно да договори покупката на още осем F-16.
Струва си да се отбележи, че Борисов не е коректен в много от твърденията си. В бюджета за 2022 г. има заложени пари (100 млн. лева) за стартиране на проекта за покупка на нови бойни машини за Сухопътни войски. Има пари и за инфраструктурата в Граф Игнатиево (180 млн. лева), която Борисов твърди, че е платил изцяло. Трудно е да се разбере какви 5 млрд. лева са инвестирани в отбрана – ако броим военните бюджети през годините парите са повече, ако гледаме само капиталовите разходи са по-малко.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Военен календар

18.02.2022, 19:54

На 18 февруари 1861 година в Калофер е роден генерал от пехотата Никола Иванов (1861 – 1940).

Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1885). Служи във 2-ра (1879 – 1882) и 1-ва пехотна пловдивска дружина (1885) на Източнорумелийската милиция. През Сръбско-българската война (1885) е началник-щаб на Търновосейменския отряд и офицер за поръчки при Централната колона на Западния корпус в настъплението към Пирот (14 – 15 ноември 1885). Последователно заема длъжностите флигел адютант на княз Александър І (1886), началник на отделение във Военното министерство (1887 – 1888), командир на 10-и пехотен (1888 – 1889) и 4-и конен полк (1890 – 1891), помощник-началник (1891 – 1894) и началник на Генералния щаб (10 май 1894 – 29 ноември 1896).

Като военен министър (29 ноември 1896 – 18 януари 1899) въоръжава българската войска със съвременни скорострелни оръдия, извършва ново военнотериториално разделение на страната (1898) и въвежда бригадната организация (1899). След освобождаването на министерския пост е назначен за командир на 4-а пехотна преславска дивизия (1899 – 1903), на 2-ра пехотна тракийска дивизия (1903 – 1906) и началник на 2-ра военноинспекционна област (1907 – 1912). По време на Балканската война (1912 – 1913) командва 2-ра армия при обсадата и атаката на Одринската крепост. На 8 август 1913 г. преминава в запаса. За големите му заслуги към българската армия е произведен в чин генерал от пехотата (6 май 1936).

Автор на „Записки по стратегия“ (1894), „Балканската война 1912-1913 г. Ч. І-ІІ“ (1924 – 1925) и др. Награден с военен орден „За храброст“ ІІ ст. и ІV ст. 2 кл.
**********
На 18 февруари 1865 година в с. Широка лъка, Смолянско, е роден генерал-лейтенант Калин Найденов (1865 – 1925).

Завършва Военното училище в София (1885) и Артилерийската и инженерна апликационна академия в Торино, Италия (1891). Участва в Сръбско-българската война (1885) като командир на 6-а полубатарея от 1-ви артилерийски полк. Служи като адютант в 1-ви (1886) и 3-и артилерийски полк (1887 – 1888). След завръщането си от Торино е командирован в Германия, Франция и Англия за запознаване с производството на артилерийски материали и доставка на оръжия (1892 – 1893). През 1894 – 1895 г. командва батарея в 4-и артилерийски полк и едновременно с това преподава във Военното училище. Последователно заема длъжностите началник на Софийския артилерийски арсенал (1895 – 1899), командир на отделение в 4-и артилерийски полк (1899 – 1901), началник на Техническото отделение в Артилерийската инспекция (1901 – 1908) и командир на 2-ри артилерийски полк (1908 – 1912). В Балканската война (1912 – 1913) е помощник-началник на артилерията при Щаба на Действащата армия, а от 1913 до 1915 г. – инспектор на артилерията. Има големи заслуги за развитието на българската артилерия в организационно, материално-техническо и учебно отношение. По време на Първата световна война (1915 – 1918) е министър на войната (21 септември 1915 – 21 юни 1918), а след освобождаването му – генерал за особени поръчки (25 юни –септември 1918). На 20 октомври 1918 г. преминава в запаса. Загива при атентата в църквата „Св. Неделя“.

Автор на „Кратък очерк за съвременното състояние на полската артилерия в армиите на главните европейски държави“ (1888), „Правила за престрелка и стрелба в артилерията“ (1889), „Ръководство по артилерия. Ч. І-ІІ“ (1889 – 1891) и др. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 2 кл.

 

Инструктори по огнева подготовка от Специалните сили се обучават по нови стандарти

18.02.2022, 19:25

От 24 януари до 18 февруари т.г. на Учебен център „Црънча“ се проведе модул „Огнева подготовка“ с военнослужещи от формированията на Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Целта е да се подготвят инструктори, които да обучават операторите по специални операции от групите „Специални сили“ за бърза, точна и прецизна стрелба както в нормални, така и в динамични и екстремни условия, съобщават от СКСО.
В Учебния център за подготовка и бойно осигуряване на СКСО е разработена съвсем нова методика на обучение на база придобития опит от международни учения и курсове на Силите за специални операции на държавите членки на НАТО и партньорските страни. Тази методика ще позволи на групите „Специални сили“ да изградят и повишат своите оперативни способности и да отговарят на съвременните изисквания на НАТО за изпълнение на специални операции.
През обучението успешно преминаха до 40 военнослужещи от СКСО.
Източник: https://otbrana.com

 

ВМС отчетоха подготовката през миналата година

18.02.2022, 19:22

В Щаба на Военноморските сили, при строго спазване на противоепидемичните мерки, днес се проведе годишен анализ на подготовката и войсковата дисциплина във флота през 2021 година. Присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, началници на отдели и сектори от командването на Военноморските сили и командирите на военни формирования, съобщават от ВМС.
Основните си усилия през изминалата 2021 г. Военноморските сили насочиха към изграждане и развитие на способности, адекватни на новите рискове и заплахи.
Подготовката на Военноморските сили през изминалата година осигури запазването на съществуващите и развитието на нови способности, които осигуряват изпълнението на задачите, произтичащи от мисиите на Въоръжените сили въпреки ограниченията, вследствие на остаряващото въоръжение и техника, и недостатъчните материални средства.
Направленията за работа през 2022 г. ще бъдат насочени към поддържане и развитие на необходимите отбранителни способности за изпълнение на пълния спектър от задачи по трите мисии на въоръжените сили в рамките на предоставените ресурси.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов даде висока оценка за дейността на Военноморските сили през 2021 г. Той изказа сърдечна благодарност на българските военни моряци за положените усилия, професионализъм и отговорност при изпълнението на поставените задачи.
След годишния анализ, адмирал Ефтимов и контраадмирал Михайлов откриха обновената сграда на Щаба на военноморска база-Варна и Военноморския координационен елемент.
Източник: https://otbrana.com

 

Изясняваме обстоятелствата за забавянето на изтребителите F-16 от американска страна

18.02.2022, 19:19

Вече сме в разговори с правителството на САЩ и до края на февруари или началото на март очакваме посещение на съответните специалисти, каза министърът на отбраната Стефан Янев в отговор на въпрос на народния представител Ангел Георгиев, относно неустойки поради забавянето на доставката на изтребители F-16 Блок 70. В същото време ще се проведат и редица конферентни разговори. Тези консултации, посочи министърът, ще изяснят възможните компенсации, които би могла да получи България, респективно нашите ВВС.
От отговора стана ясно, че в самия договор няма срок за прекратяване в момент на неговото изпълнение. Това е процес, който може да се инициира от купувача по негово желание на основата на легитимно искане, отбеляза министърът. Преди консултациите не е уместно да говорим какви биха били следващите стъпки, смята министърът.
Мислено ли е да се откажем от такава сделка и да търсим друга подходяща алтернатива, попита народният представител. И още от въпроса на г-н Георгиев – има ли направени промени в договорите  към днешна дата по отношение на доставката. Министър Янев отново посочи, че все още не можем да говорим за последващи действия, намерения и предложения за решение, при условие, че все още не знаем всички обстоятелства, които водят до забавянето и какви са възможните ходове. Той допълни, че това е сложен договор, с много компоненти и преценката за корекции в неговите анекси могат да се направят, когато се знае цялата картина. „Не е лесен нито за четене, нито за изпълнение този договор. Защото освен за доставка на самолетите, той е и за поддръжка на техниката", подчерта министърът.
Обяснено бе, че в подобни случаи, когато договорите са от типа правителство/правителство, общоприетата практика е правителствата да подхождат с доверие едни към други. Тоест гарантът за изпълнение на договора за доставка на F-16 Блок 70 е правителството на САЩ. В такива случаи на забавяне или неизпълнение, правителството налага такива санкции, все едно договорът е сключен за нуждите на Държавния департамент. Стандартните общи условия при такъв тип договор са, че купувача може да отмени покупката във всеки момент преди доставката на "стоката". Всички разходи са за сметка на купувача. Правителството на САЩ се ангажира да консултира купувача за възможни закъснения", допълни министър Янев.
Преди няколко дни от посолството на САЩ обявиха, че има забавяне в програмата по производството на изтребителите поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID-19. "Това неблагоприятното забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма", допълниха от дипломатическата мисия.
*******
На 30 юли 2019 г. "Държавен вестник" публикува трите документа, които са свързани с покупката на американските изтребители F-16.  Първият документ е законът за ратифициране на договора за купуване на самолетите F-16 Block 70. Пълното му наименование е "Закон за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги“ (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“ (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment)".
Вторият е изменението на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. А третият е Закон за ратифициране на Рамково споразумение между Министерството на икономиката на Република България и Lockheed Martin Global INC относно програма за индустриално сътрудничество F-16 блок 70
Според параметрите на сделката България купува 8 изтребителя. Очакванията бяха първите 4 бойни самолета да бъдат доставени до средата на 2023 г., а последните през първото тримесечие на 2024 г. Оперативна готовност на самолетите трябваше да е постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора Стойността на проекта е 2,2 милиарда лева, като затова държавата емитира и държавен дълг, за да може да допълни сумата от гласуваните до тогава 1,8 млрд. лева.
Решението за ратификацията на договора мина и през ветото на президента Румен Радев. Той разкритикува факта, че ратификацията е минала бързо на две четения в един ден без да има по-задълбочен дебат. Спомена още, че се поемат задължения, свързани със скрити и неясни разходи.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

В Латвия започва международно военно учение Saber Strike 22

18.02.2022, 13:25

Международно военно учение "Saber Strike 22" под ръководството на ВС на САЩ в Европа, започва днес в Латвия. Това съобщиха от Министерството на отбраната на републиката.
По негова информация в учението, което ще продължи до 23 март, ще участват около 400 американски военнослужещи, около 100 единици оборудване и 22 американски бойни хеликоптера "Apache". Около 800 американски военнослужещи и до 250 единици военно оборудване ще пристигнат от Литва до 28 февруари по обществените пътища.
От своя страна международни военни маневри "Crystal Arrow 22", организирани от механизираната пехотна бригада на Сухопътните войски, ще се проведат в Латвия от 28 февруари до 11 март. Очаква се в учението да вземат участие около 2800.войници и запасняци от Латвия и САЩ, както и от 10 други държави, членове на многонационалния батальон на НАТО, разположен в републиката. Освен това ще участват над 300 наземни и въздушни превозни средства.
В рамките на учението на ВВС на САЩ в Европа през март във всяка от балтийските държави ще бъдат разположени авиотанкери KC-135, които ще провеждат съвместни учения с американските изтребители F-15, разположени в Естония.
Източник: https://trud.bg/

 
 

Полша купува 250 танка Ейбрамс от САЩ

18.02.2022, 13:08

САЩ ще продадат на Полша 250 танка "Ейбрамс", версия M1A2 SEPv3. Това съобщи полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак.
"Много важна новина за сигурността на Полша. Държавният департамент (на САЩ) се съгласи да продаде 250 танка "Ейбрамс" от най-новата версия M1A2 SEPv3, написа той в Туитър.
По думите на Блашчак, сделката един от най-значимите военни договори в полската история. "Това е изключително важно за укрепването на отбранителните ни способности", пише той.
Обявявайки покупката на танковете, полските власти заявиха, че планират да ги разположат по източните си граници. В тази посока страната граничи с Беларус и Украйна, предаде БГНЕС. По-рано Блашчак съобщи, че Варшава отделя 23,3 млрд. злоти (6 млрд. долара) за танковете и придружаващ логистичен и тренировъчен пакет, както и за модернизиране на инфраструктура и амуниции. - Още за "Ейбрамс"

 
 

Путин ще наблюдава в събота руски военни учения

18.02.2022, 12:27

Руските сили за стратегическо възпиране ще проведат учения на 19 февруари, съобщи в петък Министерството на отбраната.
Ученията, които ще включват изстрелвания на балистични и крилати ракети, ще се проведат в момент на нарастващо напрежение между Русия и Запада. Разполагането на руската армия близо до границата с Украйна предизвика опасения, че Москва може да атакува своя съсед, въпреки че Русия отрича подобни планове.
Ученията ще бъдат наблюдавани от руския президент Владимир Путин, допълват от министерството, като подчертават, че ученията ще се провеждат по предварително установен график “за проверка на готовността на органите за военно командване и контрол, стартовите екипажи, екипажите на военни кораби и стратегически ракетоносци, както и надеждността на оръжията със стратегически ядрени и неядрени сили“, съобщава Интерфакс.
Източник: bnr.bg

 
 

„Интендантско обслужване“ ще продава онлайн униформено облекло

18.02.2022, 12:20

Предвижда се до края на годината да бъдат въведени електронни услуги в публични предприятия – търговски дружества, в които министърът на обраната упражнява правата на държавата, като едноличен собственик на капитала. „Интендантско обслужване“ ЕАД ще премине и към онлан продажби на униформен облекло. По интернет ще се правят резервации на медицински преглед и/или изследване в ДКЦ „Свети Георги“ ЕООД, гр. Хасково. Това става ясно от отговора на министъра на отбраната Стефан Янев на въпрос на националиня представител Николина Ангелкова.
Всички, предоставяни от Министерството на отбраната, административни услуги са електронни, се посочва в отговора. Те са достъпни за потребителите, освен от интернет страницата на МО, и от Единни портал за достъп до електранни административни услуги на Държавна агенция „Електронно упраление“. На този етап в МО няма необходимост от въвеждане на нови електронни административни, посочвав министър Янев.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Юлия Вревска - розата на Русия, откъсната за България

18.02.2022, 10:38

Военните милосърдни сестри се появяват за пръв път в Кримската война (1853-1856), известна в историята също и като Източната война – Кръстоносен поход срещу Русия. След това феноменът фронтово милосърдие се развива във всички следващи войни: Руско-Турската, Руско-Японската, Първата световна война, Втората световна война, във войните през втората половина на XX век и първите две десетилетия на XXI век.
Военните милосърдни сестри облекчават страданията на ранените и утешават умиращите, а за откъснатите от родния дом хора, гинещи на фронта, те често се явяват и последните, които им напомнят за близките, които никога повече няма да видят.
Има човешки качества, които през всичките времена предизвикват възхищение, благодарност и признателност – милосърдие, доброта, състрадание, емпатия. Най-прецизно, правдиво, пълно, достоверно и особено ярко човек разкрива своята същност в сложни жизнени условия и ситуации: в хода на войните, стихийните бедствия, болестите и епидемиите, социалните катаклизми и политическите катаклизми. (Юлия Вревска - игрален филм)
В историята има много примери за човешка саможертва и за всеотдайна помощ на своите събратя, в това число и оказване помощ на съвсем непознати хора. Именно в такива гранични условия, човек показва своята истинска същност и истинската си природа.......Прочети още

 
 

На тази дата през 1942 г. загадъчно потъва френската подводница ”Сюркуф”

18.02.2022, 10:30

В нощта на 18 срещу 19 февруари 1942 г. френската подводница "Сюркуф" потъва загадъчно в Атлантическия океан, на север от Панамския канал. Загиват 126 души.
По това време тя е най-големият плавателен съд в света от този клас и бързият край на нейната военна история е изпълнен с неясноти и конспирации.
Подводницата носи името на френския корсар Робер Сюркуф. Пусната е на вода още през 1929 г., а през 1934 г. е приета на служба във военноморския флот..........Прочети още

 
 

 

България поднови споразумението си за сътрудничество с ESA

17.02.2022, 20:02

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и генералният директор на Европейската космическа агенция (ESA) Йозеф Ашбахер подписаха разширено Споразумение за европейска кооперираща държава между България и агенцията. Това съобщиха днес, 16 февруари 2022 г., от иновативното ведомство.
България е т.нар. „Европейска кооперираща се държава” с ESA от 2015 г. насам. Това е форма на кооперация между агенцията и страна-членка на ЕС, която обаче не е част от ESA. Точно както е България. Тази форма на кооперация дава възможност за известно взаимодействие, най-вече по отделни програми, които се договарят отделно в рамките на 5-годишни програми.
Реално, споразумението е било подписано на 15 февруари, както се вижда от публикация в Twitter на Ашбахер.
Министър Лорер e посочил, че очаква сътрудничеството да се задълбочи, като бъдат договорени по-ефективни и разширени възможности за изпълнение на проекти от взаимен интерес в областта на научно-приложните изследвания и високотехнологични продукти и услуги
В съобщението на Министерство на иновациите и растежа се казва, че споразумението е символ на нарасналия интерес и ангажираност на България за сътрудничество с ESA и да осигури условия за постигане на завишените си амбиции за развитие на космическата си индустрия и участие в инициативите на агенцията.
Въпреки тези декларации, не е известно България да е предприела стъпки към това да стане асоцииран член на ESA, която е последната крачка преди пълноправното членство в агенцията. От 27 страни-членки на ЕС, само шест не са пълноправни членове на ESA. Литва, Латвия и Словения са асоциирани членове. България и Словакия са със статут на „Европейска кооперираща се държава”, а Хърватия е подписала споразумение за придобиване на статут на кооперираща се държава, но все още не станала такава.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Поредна ротация на американски военнослужещи за провеждащата се съвместна подготовка на учебен полигон „Ново село“, планирана през 2021 г.

17.02.2022, 19:30

На Учебен полигон „Ново село“ продължава съвместната българо-американска подготовка “Joint Training”, която започна в началото на годината и ще приключи до 30 юни 2022 г. Предстои поредното предислоциране на 100 до 150 американски военнослужещи от Германия с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси, както и с до 15 бойни машини на пехотата.
В съвместната подготовка участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Съвместните учения и тренировки обикновено са краткосрочни и помагат да се гарантира нашата готовност и оперативна съвместимост като съюзници в НАТО.
Тази поредна ротация на американски военнослужещи в България е част от двустранното сътрудничество и обучение в областта на отбраната съгласно условията на сключеното през 2006 г. между правителствата на България и САЩ Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат и са значима част от процеса на постоянно адаптиране на Алианса към променената среда на сигурност и израз на приноса ни към колективната отбрана.
Източник: https://www.mod.bg/

 

ВВС на България и Испания изпълняват съвместни задачи по засилена охрана на въздушното пространство

17.02.2022, 19:11

„Като надежден член на Алианса ще продължим да поемаме своя дял от отговорност по изпълнението на мерките за гарантиране на сигурността в източния регион на отговорност на НАТО“. Това заяви днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на церемонията по сертификация на испанските Военновъздушни сили (ВВС) за съвместно изпълнение на мисията Air Policing с българските ВВС, провела се в авиобаза „Граф Игнатиево“, съобщава Пресцентърът на МО.
Той посочи, че българското правителство прави всичко възможно в най-кратки срокове да осигури необходимата адекватност и ефективност на Военновъздушните ни сили чрез придобиване на изтребителите F-16, като част от усилията на страната за модернизиране на ВВС. „Поддържането на способности за изпълнение на мисията Air Policing и създаването на условия за усилване на охраната на въздушното ни пространство от съюзниците при необходимост, остават наша приоритетна задача“, категоричен бе началникът на отбраната.
Адмирал Ефтимов подчерта, че още от март 2004 г. Република България изпълнява успешно всички поставени задачи в съответствие с Постоянно действащия план за ПВО и ПРО на НАТО, регламентиращ дейностите на съюзните държави в мирно време, по време на криза и при военен конфликт. Военновъздушните сили успешно носят дежурство за контрол и охрана на въздушното пространство (мисия Air Policing - еАР) в рамките на Интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО в Европа. Страната ни се е присъединила и към Мерките за гарантиране на сигурността на съюзниците по източния фланг на НАТО в Европа и е декларирала своята готовност за усилване на тази мисия със съюзнически сили от собствена територия. „Както всички знаем, към еАР се пристъпва в отговор на ситуации в отделни региони на Алианса, изискващи демонстриране на решимост и ангажимент на НАТО към колективната отбрана. В изпълнение на това военно-политическо решение, тази мисия вече беше успешно изпълнявана съвместно със сили и средства от ВВС на Република Италия и на два пъти от ВВС на САЩ в Европа“, припомни той.
От своя страна бригаден генерал Атанасиос Сектос, командир на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон, заяви: „Мисията на НАТО Air Policing е част от принципа за колективна отбрана като основен стълб на Алианса“. По думите му тази мисия осигурява безопасността и сигурността на въздушното пространство на териториите на държавите-членки чрез използване на системата за командване и управление, въздушните системи за разузнаване и контрол, както и чрез носенето на бойно дежурство, осъществявано във всяка съюзническа военновъздушна база.
„Бих искал да обърна специално внимание на пълната всеотдайност на всички хора, участвали в процеса по сертифициране, въпреки пандемията, и конкретно на българските власти и на целия личен състав на авиобаза „Граф Игнатиево“, подчерта бригаден генерал Атанасиос Сектос.
„Пилотите от 14-о крило от испанските ВВС ще носят бойно дежурство заедно с българските изтребители, когато е необходимо. Всички мисии са напълно интегрирани в българската система за отбрана. Те са контролирани от Центъра за военновъздушен контрол на полетите в София, намират се под тактическото командване на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Испания и се ръководят от Обединеното военновъздушно командване на НАТО в Германия. Това е един добър пример за сътрудничеството и солидарността, който споделяме в Алианса“, заяви още командирът на Обединения център за въздушни операции на НАТО.
След церемонията в отговор на журналистически въпроси началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов уточни, че българските ВВС носят дежурството, но имат затруднения по осигуряването на необходимия нальот на авиацията. „Не искам да се допуска отново трагичен инцидент като миналогодишния с подполковник Валентин Терзиев, затова правим всичко възможно да имаме опции - нашият ресурс да се използва за подготовка на пилотите и да се ползва възможността за съвместно носене на дежурство“, заяви адмирал Ефтимов.
Той потвърди, че днес е имало въздушна активност на границата на нашата зона за отговорност.
Източник: https://otbrana.com/

 

Руски военни кораби започват маневри в Каспийско море

17.02.2022, 17:06

Около 20 бойни кораба от руската Каспийска флотилия, излезли от пристанище Махачкала, започват днес мащабно учение в Каспийско море. Това съобщи днес пред журналисти пресслужбата на Южния военен окръг на Русия, предаде РИА Новости.
Сред плавателните съдове, участващи в маневрите, агенцията изброява ракетни и артилерийски кораби, базови миночистачи, катери и спомагателни съдове. Екипажите ще тренират по-специално съвместни действия за отразяване на въздушни атаки и водене на морски бой.
Предвидени са също бойни стрелби, упражнения за унищожаване на мини, за противоподводна и противодиверсионна отбрана, отбелязва ТАСС.
Основна цел на серията от военноморски учения, провеждани от Русия в началото на годината, е да се отработват действията на флотовете и Въздушно-космическите сили за защита на руските национални интереси в Световния океан и за противодействие срещу военните заплахи за федерацията, посочва пресслужбата.
Маневрите обхващат акваториите на моретата около Русия и оперативно важни райони от Световния океан. В тях са включени над 140 бойни и спомагателни кораба, повече от 60 летателни апарата, 1000 единици бойна техника, около 10 000 военнослужещи. - (видео)
Източник: БТА

 

Военен календар

17.02.2022, 13:16

На 17 февруари 1897 година в с. Бабек, Пловдивско, е роден генерал-лейтенант Банко (Боню) Пиронков (1897 – 1944).
Завършва Военното училище в София (1917) и служи в артилерията. От 1941 г. командва 6-и дивизионен артилерийски полк. На 14 септември 1944 г. е назначен за командир на 5-а пехотна дивизия, с която воюва във войната срещу Германия (1944 – 1945). По време на Брегалнишко-Струмишката операция на Четвърта армия (15 октомври – 14 ноември 1944 г.) 33-ти пехотен свищовски полк е спрян пред височините „Голак“ и „Горица“ от отбраняващата се с голямо количество огневи средства немска бойна група „Брунс“ (3 ноември 1944). Упоритата съпротива на противника за удържане района на Щип разколебава настъпващите пехотни дружини, които са поведени в атака лично от командира на дивизията. По време на ожесточения бой полковник Пиронков е ранен смъртоносно и на 17 ноември 1944 г. умира без да дойде в съзнание. Посмъртно е произведен в чин генерал-лейтенант и награден с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас.

 

Президентски човек изброява зам. -министрите, които Борисов избрал за избора на закъсняващия Ф-16

17.02.2022, 13:08

Провокиран от зараждащата се сага около закъснението с новия боен самолет, е добре да се повдигне завесата и да се знае кои са лицата, направили избора за бъдещето на бойната ни авиация за десетки години напред.
В края на октомври 2018 г., Борисов със своя заповед назначи политико-военна група за водене на преговори за придобиване на нов тип боен самолет. На основата изготвения протокол от работата на групата бе взето окончателното решение за закупуване на самолетите Ф-16. Интерес представлява, кои са експертите включени в заповедта на тогавашния министър-председател, изиграли решителна роля в избора на новия изтребител.

Всеки би очаквал в тази група да бъде включен цветът на експертизата по отношение на бойната ни авиация. Това е и "направено".......Прочети още

 

Пакистан се оказа първият експортен клиент на J-10

17.02.2022, 12:54

Пакистан бе осветен, като първият експортен клиент на китайския многоцелев изтребител J-10C. Това стана, след като на 15 февруари 2022 г. в интернет се появиха снимки на два изтребителя от този тип с пакистански опознавателни знаци.
Кадрите, които тръгнаха от китайските социални медии и които след това се разпространиха по света, показват два J-10C с пакистански опознавателни знаци, светлосив камуфлаж използван на други типове експлоатирани в Пакистан и бордни номера 22-102 и 22-106. От снимките може да се съди, че машините се задвижват от китайския реактивен двигател WS-10B, които снабдяват последния производствен стандарт на китайския многоцелев изтребител. Все пак е възможно пакистанския изтребител да не отговаря точно на J-10C, предвид липсата на някои антени по фюзелажа.
Кадрите са правени вероятно са правени на заводското летище на производителя CAIG разположено до китайския град Чънду. Самолетите вероятно преминават през заводски изпитания преди предаването им на Пакистан.
Слуховете, че Пакистан е клиент на J-10 витаят от почти 20 години. Няма надеждна информация, обаче за количеството и стойността на поръчаните изтребители. В края на декември 2021 г. пакистанският министър на вътрешните работи Рашид Ахмед е заявил, че страната му вече е поръчала нови китайски изтребители, които ще бъдат показани официално на националния празник на Пакистан – 23 март. Janes дават оценка, че покупката е в рамките на две ескадрили.
Пакистан не е чужд на покупките на китайски бойни самолети, като в момента двете страни официално се кооперират по лекия изтребител JF-17/FC-1. Той е създаден в Китай по пакистанска поръчка, но се сглобява в Пакистан с известна и нарастваща локализация на производството.
J-10 е китайски еднодвигателен многоцелев изтребител, който е в серийно производство от 2004 г., като до момента са сглобени над 400 машини от четири основни версии. J-10C е последният модел, който има AESA радар, вградена инфрачервена система за откриване и прехват, подобрена система за самозащита, подобрения в кабината и разширен арсенал. - Още за J-10
Източник: https://aero-bg.com/

 

Президентът обсъди изграждането на системата за HEMS

17.02.2022, 12:45

Своевременното изграждане на система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) беше обсъдено на работна среща в президентската институция. Това съобщиха вчера, 16 февруари 2022 г., от президентската администрация.
В срещата участваха президентът Румен Радев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, заместник-министър Владимир Върбанов, генералният директор на Държавния авиационен оператор генерал-майор Златко Златев и Иван Господинов, директор на дирекция „Международни проекти и програми“ в Министерство на здравеопазването. Проектът за създаването на HEMS беше изработен от президентската институция и включен в Националния план за възстановяване и устойчивост на България.
Системата за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъде свързана с проекта на Министерството на здравеопазването за изграждане на 10 високотехнологични мозъчно-съдови диагностични центрове в различни региони на страната, така че да обхващат цялото население. Това дава възможност за оказване на своевременна лекарска помощ на пострадали в рамките на т.нар. златен час.
Държавният глава оцени високо предприетите действия от министър Събев и ангажираните с реализацията на проекта институции за обучение и квалификация на екипите, така че системата за медицинска помощ по въздуха да заработи веднага след получаването на техниката.
Обща бе позицията за привличане на възможно най-широка експертиза в създадения координационен щаб за изграждане на системата. Обсъдена бе и перспективата системата за спешна помощ по въздуха да бъде интегрирана в рамките на вече съществуващата инфраструктура по отношение на локация, навигация, информационно и комуникационно осигуряване, което да оптимизира средствата по нейната експлоатация и поддържане.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Ирак купува от България поддържана съветска техника

16.02.2022, 20:18

Иракската армия продължава да се въоръжава с евтина военна техника.
Вчера, 15 февруари, портала armyrecognition.com съобщи, че военното ведомство на Ирак е обявило за доставка на бронетехника, закупена от българската компания Apolo Engineering.
В рамките на договора от 1 юни 2021 година МО на Ирак е получило от Apolo Engineering военна техника на стойност $245 млн. Става въпрос за танкове Т-72М2 и БМП-1 от запасите на българската армия. Детайли от контракта и обема на доставките страните не посочват. Известно е, че България по-рано вече е доставяла стара съветска техника в Ирак. - (видео)

„Аполо Инженеринг“ е сред партньорите на военноремонтните заводи на „Терем Холдинг“. Съдружници в компанията, според справка в Търговския регистър, са „Бългериън Милитъри Манюфакчъринг Груп“ с дял от капитала за 904 500 лева и „Евро Инвестмънт Холдинг“ с дял за 100 500 лева.
„Евро Инвестмънт Холдинг“ е едноличен собственик на капитала на „Бългериън Милитъри Манюфакчъринг Груп“. Представител и член на съвета на директорите на „Евро Инвестмънт Холдинг“ е Муханнед Наджим Абдуллах Ал-Нуаими, който допреди няколко години беше едноличен собственик на капитала на „Аполо Инженеринг“.
През 2020 г., по информация на „Капитал“, „Евро Инвестмънт Холдинг“ купи млекопреработвателното предприятие „Лодис Инвест“, което произвежда продуктите Lacrima, от дъщерното на „Булгартабак холдинг“ „Благоевград БТ“.

 

Гърция ще закупи три фрегати и още шест бойни самолета тип “Рафал”

16.02.2022, 20:10

Парламентът в Атина ратифицира договора за закупуване на три фрегати и още шест бойни самолета тип “Рафал”.
Сделката е почти за 7 милиарда евро.
Премиерът Кириакос Мицотакис обоснова необходимостта от засилване на отбранителната мощ на страната, както в рамките на НАТО, така и на фона на силното напрежение с Турция.
В подкрепа на военния договор с Франция гласуваха депутатите от управляващата консервативна партия, подкрепени от социалистите и националистите. Последните поискаха от премиера гаранции, че при напрежение и военни действия в Украйна Атина няма да изпрати там гръцки войски.
Най-голямата опозиционна партия СИРИЗА отказа да подкрепи договора по въоръжаване като изтъкна, че икономическият статус на страната не позволява разходи от 7 милиарда евро “в период на висока инфлация и масово обедняване на гърците”.
Две леви партии – Комунистическата и “Мера 25” също гласуваха против военните разходи.
Фрегатите и изтребителите Атина ще получи в рамките на три години.
Източник: bnr.bg

 

Как от САЩ са обещавали НАТО да не отива на изток и ще има ли Трета световна война?

16.02.2022, 16:24

Обещавали ли са САЩ на Москва НАТО да не се разширява на изток?
Ако под „обещавали“ разбираме именно „обещавали“, отговорът е еднозначно утвърдителен: да, САЩ и Западът са давали многократни и недвусмислени обещания на Москва, че НАТО няма да се разширява на изток.
Разсекретени в 2017 години документи за преговорите на редица западни лидери с Горбачов, публикувани от американския архив за национална сигурност, разбиха твърденията, че САЩ нищо не били обещавали на Горбачов. Те могат да се видят на сайта на университета Джордж Вашингтон“ (виж тук и тук).
Кой и кога е убеждавал Горбачов?
Директорът на ЦРУ Робърт Гейтс, критикувайки разширяването на НАТО на изток, пише през 2000 г., че в 1990 г. „Горбачов и други бяха убеждавани (led to believe), че това няма да стане“. Най-известно като че ли е уверението на американския държавен секретар Джеймс Бейкър от февруари 1990 г., който казал на среща с Горбачов, и то не веднъж, а три пъти, че НАТО няма да се разшири на изток „нито един инч“ (not one inch eastward)......Прочети още

 

Актуализираха разходите за модернизация на Т-72

16.02.2022, 16:13

Министерският съвет на Република България прие решение за приемане на Актуализиран проект за инвестиционен разход, свързан с реализация на проект „Модернизация на танк Т-72 за нуждите на танковите формирования на Сухопътни войски“.
Танковете остават основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на формированията на Сухопътните войски. Като основно средство за поразяване на противниковите танкове и бойни бронирани машини, те трябва да притежават способности за привеждане в готовност в кратък срок, точност, далекобойност, подобрена мобилност, живучест, оперативна маскировка и автономност.
С реализацията на проекта се цели преодоляването на технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост.
Актуализираният проект за инвестиционен разход отчита необходимостта от доставка, монтаж и интеграция на КВ/УКВ радиостанции с вграден криптомодул.
Изпълнението на проекта ще допринесе за постигане на оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност
Източник: https://otbrana.com/

 

Започва изпълнението на съвместни задачи от българските и испанските ВВС

16.02.2022, 16:10

С церемония по сертификация утре започва изпълнението на съвместни задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing) от българските и испанските ВВС, съобщава Пресцентърът на МО.
На събитието, което ще се състои в авиационна база „Граф Игнатиево“, ще присъстват началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на българските ВВС генерал-майор Димитър Петров, извънредният и пълномощен посланик на Кралство Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, командирът на испанското Съвместно командване по операциите генерал-лейтенант Франциско Брако Карбо и заместник-командирът на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон бригаден генерал Атанасиос Сектос, който ще връчи сертификата на испанските военнослужещи.
По време на сертификацията ще бъде представена и авиационната техника, с която ще се изпълняват съвместни задачи по охрана на въздушното пространство. Ще бъде организиран статичен показ на МиГ-29 и Eurofighter EF-2000 Typhoon II.
*********
Български и испански изтребители ще изпълняват съвместно задачи до 31 март 2022 г. съгласно решение на Министерския съвет от 24 януари 2022 г. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS).
При изпълнение на съвместните задачи по Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.
Източник: https://otbrana.com/

 

Предаване на курсовката в морското училище (1967 г.)

16.02.2022, 13:00

Завършването на висше образование за всеки землянин е особен момент, който следва да се отбелязва подобаващо. Студентите от различни нации с възторжени викове си хвърлят абсолвентските шапки във въздуха. Следва щур купон, с много танци и алкохол до зори.
Випускниците от военноморската академия в Анаполис под команда си хвърлят фуражките във въздуха, а тези от академията на бреговата охрана хващат за носа бронзовия бюст на някое флотско величие. Следва колективно надпиване с бира и уиски в най-близкия до портала бар.
Випускниците на висшето военноморско училище в Санкт Петербург навличат на паметника на адмирал Крузенщерн матроска фланелка. Следва надпиване с водка в малки групи и по целия път до дома.
Випускниците на българското военноморско училище също си хвърлят фуражките във въздуха по команда. Следва тържествен обяд-коктейл с командването и чаша вино. А в някои години само бира. И после всеки по индивидуална програма..........Прочети още

 

Стара слава: Първата ни подводница спасила Балчик

16.02.2022, 12:55

Днес, когато военноморският ни флот вече е без подводници, хубаво е да  припомним как се появили първите подводничари у нас. Лодката, която първа се е гмурнала под вълните на Черно море е била регистрирана с името „Подводник №18”.
Тя е от типа "малки крайбрежни лодки" - UB-I и е произведена в австро-унгарското пристанище Пола. През март 1916 година германското морско министерство я предоставя на България. Българският флаг на „Подводник № 18” е вдигнат на 25 май 1916 година. Неин постоянен пристан става кеят на двореца Евксиноград.
Ето какви са техническите данни за този плавателен съд:
   * Водоизместимост: 128 тона
   * Дължина: 28,10 м.
   * Широчина: 3,15 м.
   * Основен двигател: Дизел с мощност 60 к.с. и макс. 550 оборота в минута
   * Електродвигател: "Сименс" с мощност 120 к.с. и макс. 630 оборота в минута
   * Максимална надводна скорост: 7,84 възла
   * Скорост на потапяне: 46 сек. за дълбочина 9 м.
   * Максимално дълбочина на потапяне: 52 м.
   * Екипаж: 17 души
   * Въоръжение: два торпедни апарата за торпеда от типа "Уайтхед" 533 мм и общ запас от 4 торпеда, 47 мм оръдие и 8 мм картечница "Максим";
По време на първото й плаване и потапяне из Варненския залив на борда й са князете Борис Търновски и Кирил Преславски.
През същата година Германия ни предава още една подводница-близнак "UB-I-7" ("UB-7"), но малко след това година тя е потопена, загива и един български подофицер.
Макар че според германското щатно разписание екипажът на този тип съдове се състои от 14 души, на българската подводница са зачислени 17 офицери, подофицери и матроси. В някои случаи екипажът ѝ нараства до 20 души. За командир на „Подводник № 18” е назначен лейтенант Никола Тодоров, а помощник-командир - мичман I ранг Иван Вариклечков.
След зачисляването на лодката в състава на нашия военно-морски флот нейните постоянни маршрути са: Варна-Калиакра и обратно, Варна-Калиакра-Мангалия-Кюстенджа и обратно, Варна-Бургас-Созопол и обратно. На 6 септември 1916 година лодката се промъква през минните полета и разузнава в румънското пристанище Кюстенджа.
В следващите месеци подводницата на няколко пъти среща противникови кораби, които успяват да се изплъзнат от торпедата й. До края на 1916 година „Подводник № 18” попада осем пъти в минни полета - излиза благодарение на късмета си. На 13 декември 1916 година само с появяването си лодката спира руската бомбардировка над Балчик. Корабите на противника се оттеглят от българското крайбрежие.
След Солунското примирие от 1918 година нашата подводница е реквизирана от френските окупационни части в Цариград. Предполага се, че е била нарязяна на части, а двигателите и механизмите ѝ - продадени. – Още за „Подводник № 18”

 

На този ден преди 62 години започва околосветското плаване на американската ядрена подводница „Тритон”

16.02.2022, 12:51

На 16 февруари 1960 г. американската атомна подводница „Тритон” (Triton) предприема своето подводно околосветско плаване (операция Sandblast), като повтаря маршрута на флотилията на Фернандо Магелан.
Подводницата „Тритон” е единствената американска подводница с два ядрени реактора. Проектирана е като подводница за радиолокационен дозор, след това е преоборудвана като многоцелева. В момента на постъпването й в строя през 1959 г. това е най-голямата и скъпа ($109 млн., вкл. ядреното гориво) подводница в света.
Проектирането на подводници за радиолокационен обзор (SSRN) започва точно в средата на 1950-те години. Окончателните й тактико-технически данни са следните: водоизместимост - 6000 т. в надводно и 7800 т. в подводно положение; дължина – 136 м., въоръжение – 6 торпедни апарата 533 мм.; максимална скорост – надводна 30 възела и подводна 27 възела; екипаж – 172 души; има трикоординатен радар за засичане и определяне на ракетни траектории.
Това е най-дългата подводница в американския флот до 1979 г., когато е спусната на вода подводницата „Охайо”.
Сумарната мощност на двигателна установка достига 34 000 к. с., но при ходовите изпитания развива мощност от 45 000 к.с. Първият командир на подводницата капитан 1 ранг Едуард Бич твърди, че в случай на нужда може да достигне 60 000 к.с. Всеки двигател върти отделен гребен винт.
„Тритон” притежава най-голямата в американския флот надстройка – 21 м. дължина и 7 м. височина, в която се намира трикоординатният радар в неактивен режим.
Отначало е предвидено да бъдат построени 8 подводници от типа на „Тритон”. Но с нарастване на стойността им от проектната цена 78 млн. на 109 млн. долара строителството е отказано.
„Тритон” е спуснат на вода на 19 август 1958 г. в присъствието на 35 000 гости. На 1 февруари 1959 г. подводницата е въведена в състава на флота.
Околосветското плаване
По време на своето изпитателно плаване „Тритон” за първи път в историята извършва подводно пътешествие около света. На 16 февруари 1960 г. „Тритон” навлиза в Северния Атлантик, а 9 дни по-късно доближава скалите св. Петър и Павел между Бразилия и бреговете на Западна Африка, откъдето започва историческото си плаване.
Оставайки в подводно положение от излизането си от базата Гротън, „Тритон” се отправя към нос Хорн и заобикаля южния край на Америка. Тук недалеч от Монтивидео (Уругвай) поводницата изплава принудително на 6 март, за да предаде заболял матрос на крайцера „Мекон”.
Подводницата пресича Тихия океан, отминава Филипините и Индонезия, пресича Индийския океан, заобикаля нос Добра Надежда и на 25 април победно се връща в началната точка на пътешествието. На 10 май „Тритон” се прибира в базата си Гротън, щат Кънектикът.
Значение на плаването
От политическа гледна точка околосветското плаване на „Тритон” повишава международния престиж на САЩ. От военна гледна точка то демонстрира огромната автономност и висока подводна скорост на атомните подводници от първото поколение. По време на плаването подводницата събира и океанографски данни.
За това плаване подводницата е удостоена с благодарност от президента, а Едуард Бич лично получава от ръцете на Дуайт Айзенхауер орден „Legion of Merit”.
Известният американски историк Берн Дибнер отбелязва важността на операция Sandblast в исторически контекст: „Епохалното достижение на Магелан е великолепно продължено от „Тритон” през 1960 г. Както и пътешествието на Магелан, пътешествието на „Тритон” създаде нова философска концепция. То показа, че хората с месеци могат да живеят и да работят на дълбочина в океана. Доказано е, че новите източници на енергия позволяват на 8000-тонния кораб без дозареждане да извърши околосветско плаване. Демонстрирано е, че изкуството на наблюдението, навигацията, комуникациите и управлението са доведени до такива предели, че пътешествието под вода е възможно с голяма точност.”
За времето на околосветското плаване от 24 февруари до 24 април 1960 г. подводницата изминава 26 723 морски мили (49 438 км.) за 60 дни и 21 часа със средна скорост 18 възела (33,3 км/ч), като четири пъти пресича екватора.
Общият път, изминат от „Тритон” за 84 дни и 19 часа изпитателно плаване, съставлява 36 335 морски мили, от които 83 дни и 9 часа (98%) и 35 980 мили (99%) са под вода.
Вестник „Ню Йорк Таймс” описва околосветското плаване на „Тритон” като „триумф на човешката доблест и технически опит, подвиг, който може да се оцени като още една ярка победа на САЩ в завоюването на морето”.
Съдбата на "Тритон"
През 1962 г., с началото на производството на самолета за далечно радиолокационно откриване WF-2 Tracer, функцията на радиолокационен дозор става неактуална, подводницата е преоборудвана в многоцелева и през 1964 г. става флагман на атлантическите подводни сили.
В 1969 г. „Тритон” първа от атомните подводници е изведена от състава на флота. До 1993 г. тя се намира на стоянката на резервния флот в Норфолк, независимо, че е извадена от военноморския регистър още през 1986 г.
През 1993 г. подводницата е избуксирана в корабостроителницата Пюджет Саунд и се нарежда в редицата за нарязване по програма за утилизация на атомни кораби и подводници. На 1 октомври 2007 г. „Тритон” застава на дока за утилизация, която е завършена на 30 ноември 2009 г.
Източник: https://www.blitz.bg, Ганчо Каменарски

 

Военен календар

16.02.2022, 12:48

На 16 февруари 1857 година в Свищов е роден генерал-майор Иван Попов (1857 – 1925).

Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879). Служи в 15-а пехотна свищовска дружина (1879 – 1884) и като ротен командир в 3-и пехотен бдински полк (1884 – 1885). В навечерието на Сръбско-българската война (1885) командва 3-и пехотен бдински (13 – 21 септември 1885) и 1-ви пехотен софийски полк (21 септември – 6 октомври 1885). На 6 октомври с. г. е назначен за командир на 4-а дружина от 2-ри пехотен струмски полк, с която участва в бойните действия на Сливнишката позиция и в общото настъпление към Цариброд и Пирот.

След войната последователно заема длъжностите командир на 22-ри пехотен тракийски, 8-и пехотен приморски и 17-и пехотен доростолски полк, командир на бригада в 5-а, 7-а и 9-а пехотна дивизия. По време на Балканската война (1912 – 1913) поема командването на 2-ра бригада от 1-ва пехотна софийска дивизия и воюва при Гечкенли, Селиолу, Лозенград и Чаталджа. От май 1913 г. е командир на 1-ва пехотна дивизия, а от юни 1913 г. – на 13-а пехотна дивизия в състава на 3-а армия. В хода на бойните действия по време на Междусъюзническата война (1913) става началник на дясното крило на 3-а армия. След войната преминава в запаса (1913). Загива при атентата в църквата „Св. Неделя“. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 1 кл. и ІV ст. 2 кл.

 

Американската отбранителна индустрия е концентрирана в ръцете на твърде малко играчи, смята Пентагонът

16.02.2022,  12:32

Американската отбранителна индустрия се е концентрирала през последните години в ръцете на толкова малко компании, че липсата на конкуренция представлява риск за националната сигурност на САЩ. Това се казва в публикуван вчера доклад на Пентагона, предаде Франс прес.
“От 90-те години насам броят на компаниите в сферата на отбраната и самолетостроенето са намалели от 51 на 5”, заяви на пресконференция високопоставен представител на американското правителство. Тези пет компании са “Боинг”, “Локхийд Мартин”, “Рейтиън текнолъджис”, “Дженерал дайнамикс” и “Нортръп Груман”.
“Това е проблем на националната сигурност, но също така е и голям икономически проблем”, добави той. “Липсата на конкуренция допринася за това големите дружества да не се чувстват задължени да доказват, че продуктите им са най-добрите или да поддържат ниски цени, което означава по-малко иновации и по-лошо съотношение качество-цена за данъкоплатеца”.
Източник: bta.bg

 

Графика на деня: Войните по света през 2022 г.

16.02.2022, 12:27

В началото на май 2022 г. се навършват 77 години от края на Втората световна война в Европа. Конфликтът, който отне милиони човешки животи на европейска земя, остава в историята, но не и конфликтът в източната част на континента, който си остава реалност и в наши дни.
Дори преди повишения риск от руска инвазия от последните месеци конфликтът в Донбас отне живота на над 13 хил. души, пише Statista.com.
Според проекта за данни за местоположение и развитие на въоръжени конфликти (ACLED) значителна част от земното кълбо е погълната от някаква форма на конфликт. Инфографиката показва държави, в които има съобщения за въоръжени сблъсъци с участието на държавни сили и/или бунтовнически групи през 2022 г.
За разлика от ситуациите в Донбас и Сирия например не всички конфликти отговарят на картината, която си представяме, когато говорим за война. В Мексико през 2021 г. например ACLED регистрира 6 въоръжени сблъсъка с участието на държавни сили заради продължаващата борба срещу корупцията в полицията и дълбоко вкорененото влияние на организираната престъпност. До момента за 2022 г. в страната не са регистрирани подобни инциденти.
Перспективата за въоръжен конфликт с "висока интензивност" с участието на големи военни сили е обект на размисъл и безпокойство в експертните кръгове и медиите от няколко години. Този въпрос стана още по-актуален с нарастването на геополитическото напрежение в Източна Европа.
Според проучване, проведено от Ipsos между септември и октомври 2021 г., тази заплаха е сред темите за загриженост и на обществеността.
В 26-те изследвани държави почти половината (46 процента) от респондентите смятат, че е вероятно тяхната страна да бъде въвлечена във война с друга през следващите 12 месеца.
Американците са сред най-песимистичните (или може би реалистичните) в това отношение: трима от четирима вярват, че международен конфликт с участието на САЩ е неизбежен.
Общо 64% от руснаците очакват страната им да участва в международен конфликт, докато около половината французи и британци смятат, че подобен изход е вероятен през следващите месеци. Обратно, германците, белгийците и шведите са сред най-малко притеснените от военните последици за страната си.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Най-после политиците заговориха за армията

16.02.2022, 12:24

Ще видим докога. Явно, че само посочването на проблемите от генералите и адмиралите в годишните анализи, не е достатъчно. Няма го търсеният ефект и от традиционните годишни доклади на правителствата за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Не че те са розови. Напротив! Твърде безинтересни са обаче, когато влязат за обсъждане в пленарна зала на парламента. Единствено членовете на Комисията по отбрана се задълбочават в написаното, но толкова. Да не говорим, че  Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените  сили на Република България през 2020 г., внесен от Министерски съвет на 5 април 2021 г. все още не е поставен на вниманието на депутатите. Подобно закъснение, независимо от политическата ситуация в последно време, не е оправдано, с оглед на предназначението на тези доклади.
Подлежи на обсъждане фактът, че развитието на Въоръжените ни сили се определя от Народното събрание с решения. С Програмата за развитие на отбранителните способности до 2032 г. е същото. Сега на парламента предстои да направи оценка на Програма – 2020, т.е. една година след приемането на новата и почти една година, от началото на изпълнението на План – 2026. Какво следва от неизпълнение на гласувано от Народното събрание решение, не е много ясно. Впрочем и практика няма в това отношение. Дали няма друг, по-надежден подход?
Българската армия е професионална повече от десет години. Говорим за големия некомплект от личен състав. Поставяме на преден план социалния пакет. Правим малки стъпки за повишаване на военните заплати. Т.е. искаме да расте престижът на военната професия. Каква е, обаче тази професия, която упражняваш няколко десетки години, на определена възраст законът не ти позволява да продължиш, но и не ти разрешава да придобиеш право на пенсия? Може, казва, КСО, но ще почакаш 5-6 години. Парадоксално социално решение!
Консултативният съвет за национална сигурност се обедини около седем мерки за подобряване състоянието на армията. Ако всичко върви по тях, след време с основание ще отбележим, че той е стартирал политическият разговор за отбраната ни, без който решенията са немислими. Някои неща, обаче не търпят отлагане до актуализацията на бюджета през лятото. Например, привеждане на нормативната уредба в съответствие с разбирането за необходимостта от повишаване потенциала на Въоръжените ни сили. Защо не се погледне малко по-задълбочено на идеята за основен ремонт на законите за отбраната и за резерва? Нека да станат по-разбираеми и по-полезни за модернизацията, за хората с пагони и за престижа на военната професия!
Все пак надеждата е, че политиците няма да спрат да говорят за армията. И не само да говорят, разбира се.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Днес започва срещата на министрите на отбраната на НАТО

16.02.2022, 12:20

Министърът на отбраната на Република България Стефан Янев ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса, която ще се проведе, която ще се проведе днес и утре, съобщава Пресцентърът на МО.
На форума ще бъдат разгледани редица ключови въпроси от дневния ред на НАТО в контекста на влошената обстановка на сигурността в и около Украйна. Министрите на отбраната ще обсъдят актуални теми от областта на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, следващата Стратегическа концепция и осигуряването на необходимите ресурси за Алианса. Те ще очертаят и пътя до срещата на държавните и правителствени ръководители през юни 2022 г. в Мадрид.
В рамките на срещата ще бъдат разгледани още справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в НАТО, напредъка по изпълнение на ангажимента за инвестиции в отбраната (DIP), както и сътрудничеството между НАТО и ЕС.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военнослужещи от 31 механизиран батальон – гр. Хасково унищожиха боеприпас

16.02.2022, 12:17

Вчера формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия на 31 механизиран батальон – Хасково от състава на 2 механизирана бригада изпълни задача по разузнаване и унищожаване на корозирала граната РГ-42, открита на бивше военно стрелбище в района на квартал „Лагера”, гр. Симеоновград, област Хасково. Боеприпасът е унищожен на място.
Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия беше с ръководител старши лейтенант Тодор Петев, Помощник – началник на отделение „Логистика” на 31 механизиран батальон.

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}