Военна информация

Архив - от 16 до 28 февруари

 

 

За военната болница във Варна по време на Кримската война

28.02.2021, 20:18

Идеята за предоставянето на турската казарма във Варна за военна болница на съюзническите войски по време на Кримската война (1853-1856 г.) е на Омер Лютфи паша, главнокомандващ турската дунавска армия. В писмо от 2 април 1854 г., до английския пълномощен министър в Константинопол (Истанбул) лорд Стратфорд де Редклиф, полковник Джон Саймънс, английски офицер за свръзка в щаба на Омер Лютфи паша, от името на турския главнокомандващ, пише: „Ако слезете на брега във Варна, продължавайки край Девненското езеро и настанявайки се на лагер на височините южно на града, ще намерите здравословно местоположение, заобиколено от изобилие от добра вода, с мек климат за възстановяване на хората и конете след морското им пътуване, а казармата в града може да се използва като болница, ако е необходимо“ - Прочети още (PDF-формат)

 

Комисията по отбрана се събира във вторник заради ЗОВС

28.02.2021, 17:30

За второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) ще проведе заседание във вторник от 16 ч. Комисията по отбрана в Народното събрание. На първо четене поправките бяха гласувани в петък в пленарна зала с 86 гласа без нито едно изказване от депутатите. Това предполага, че и второто гласуване ще мине бе забележки в едно от последните редовни заседания на този парламент на 4 или 5 март.  
Последниият ден за предложения между двете четения е утре, 1 март. На този етап писмено предложение има ген. Константин Попов, което  от правно-технически характер. Второто писмено предложение е на Борис Кърчев и Емил Христов. То е свързано с промяна на Закона за подпомагне на земеделские производители. Целта е да се осигури възможност на общинските съвети да предоставят земи за изпълнение на инвестиционин проекти от значение за националата сигурност.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Само един армейски генерал при водачите на листи на ГЕРБ и БСП

28.02.2021, 17:26

Двете политически сили с най-големи амбиции да управляват държавата, спечелвайки парламентарните избори на 4 април, се довериха само на един армейски генерал за водач на листа. Това е бригаден генерал от запаса Кольо Милев, който води листата на „БСП за България“ в 28 МИР-Търговище. Той е типичен боен командир, преминал и през не една политическа битка, като кмет на Сливен, настоящ народен представител и член на Комисията по отбрана.
ГЕРБ-СДС залагат на двама висши, но полицейски офицери. Това са бившият главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов, който води две листи – в 15 МИР- Пловдив град и 25 МИР-София и бившият главен секретар на МВР и вътрешен министър Младен Маринов, който е начело на листа в 26 МИР – София.  
Предстои да видим в пълните списъци на кандидатите за депутати доколко тези и другите участници в изборите разчитат на запасното войнство.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Как МиГ-29 се превръща в една от легендите на руската авиация

28.02.2021, 14:22

Постъпилият на въоръжение през 1982 г. МиГ-29 е първият изтребител от четвърто поколение в Съветския съюз. Създаден за противодействие на американските F-15 и F-16, този самолет дълго време остава ненадминат по летателни характеристики, а маневреността му остава несравнима.
Това пише американското издание Military Watch, като описва машината като "един от най-добрите съветски изтребители".
На МиГ-29 са реализирани много нови технологии за онова време. Една от тях е инфрачервената система за търсене и проследяване, която му позволява да работи без РЛС на средни разстояния. За сравнение американските бойни самолети започват да внедряват тази система едва десетилетие по-късно.
Ракетите от клас "въздух-въздух" от ново поколение за далечен и близък бой, включително Р-27 и Р-73, също превъзхождат западните аналози. При това един от хитовете на ОКБ "Микоян"  е най-евтиният сериен съветски изтребител.
От базовия вариант МиГ-29А са произведени около 1000 броя, от които 700 са използвани от съветските ВВС. Самолетът се изнася в десетки страни, като след неголяма модификация в някои служи и до днес. С впечатляващите си летателни показатели МиГ-29А има ограничени възможности за обмен на данни и относително слаба радиолокационна станция (РЛС). Макар радарът на съветския изтребител да е по-мощен от този на американския F-16A (основен негов конкурент – бел. ред.), той доста бързо губи преимуществото си поради високия си разход на гориво от двата двигателя. Тези недостатъци карат конструкторите да проведат съществено обновяване на машините.
Следващият вариант получава обозначение МиГ-29С. Най-забележимото усъвършенстване на изтребителя е интеграцията на РЛС Н019М, която позволява на пилота да работи без поддръжка от земята. Машината получава и система за управление, подобрен контрол и нова система за РЕБ Л-203БЕ "Гардения". В резултат изтребителят се сдобива с възможността да следи едновременно до 10 цели, като има и разширени способности за употреба на снаряди "въздух-земя".
Пакетът модернизации МиГ-29СМТ позволява стотици съветски изтребители по цял свят да бъдат усъвременени. Благодарение на увеличените горивни резервоари обсегът на полета е увеличен до 2100 километра. Получава и нови двигатели РД-33. В кабината поставят многофункционални течнокристални дисплеи, а новата авионика и датчиците позволяват да се опрости управлението на оръжието "въздух-повърхност". Революционен за линията е и радарът "Жук-МЭ", който съществено подобрява ситуационната осведоменост.
И все пак най-радикалната е модернизацията при МиГ-29М, която включва промени по конструкцията на самолета с употребата на композитни материали. Срокът му на служба е увеличен на 4000 часа, при това обслужването е по-лесно, а експлоатационните разходи – значително по-ниски. Освен двигателите РД-33К и същата тази РЛС "Жук-МЭ", машината е снабдена и със система за лазерно насочване за повишаване на точността на ударите по наземни цели. Тази версия използва широко и крилатите ракети Х-35 и Р-77. МиГ-29М е смятан за изтребител от поколение 4+, който покрива пропастта между базовия МиГ-29А и МиГ-35 от поколение 4++.
Наред с гореспоменатите варианти са създадени още два – МиГ-29УПГ и МиГ-29К, предназначени основно за Индия. Макар МиГ-29К да се използва и на руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов".
МиГ-29 става и база за постъпилия на въоръжение през 2019 г. МиГ-35. Съвременният изтребител получава широки бойни възможности, включващи ново въоръжение, ракети "въздух-въздух" Р-37М с обсег до 400 км, крилати ракети и евентуално нови управляеми ракети "въздух-въздух". Самолетът може едновременно да "следи" до 30 цели на разстояние до 300 км. Новата машина стана пълноценен наследник на легендарния изтребител и, в крайна сметка, както се очаква напълно ще замени произвеждания МиГ-29М, пише "Российская газета". - Още за МиГ-29
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Сидни Райли – неповторимият господар на шпионите

28.02.2021, 09:04

Джеймс Бонд е една прекрасна история за истинските шпиони, за онези прелъстители, които могат да спасят света в последния момент и да докажат абсолютното си превъзходство, преминавайки границите на човешките възможности. През годините успяхме да видим редица такива герои, но никой, абсолютно никой не може да се бори с ранга на Джордж Розенблум – единственият син на Херш Яков Розенблум и неговата съпруга Полина Брамсон. Кой е той?
Един от най-влиятелните шпиони на миналия век и човекът, за когото всеки един специален агент гледа под леглото. Истината е, че неговата история е толкова вълнуваща, че и до днес не всичко е ясно. Според някои е успял да завърши Кралското Минно училище в Кеймбрдиж, демонстрирал е невероятни познания по химия и е приет в института по химия, но се оказва, че няма доказателства да е посещавал някой друг университет.......Прочети още

 

България ще пропусне маневрите на НАТО заради COVID-19

28.02.2021, 07;18

България няма да участва в маневрите на НАТО "Посейдон 21", започнали в Черно море, тъй като на два кораба от военноморския флот на страната са открити случаи на COVID-19.
Официалната церемония по откриването на маневри "Посейдон 21" се състоя в румънското пристанище Констанца. По-рано беше планирано в тях да участват седем държави от алианса - България, Гърция, Испания, Румъния, САЩ, Турция и Франция. - (видео)
В ученията, които ще се проведат от 27 февруари до 6 март, участват над 700 военнослужещи, 13 кораба и девет самолета. Техният сценарий включва епизоди на неутрализиране на подводни заплахи с провеждането на операции по хидрографско разузнаване, откриване и обезвреждане на морски мини и импровизирани взривни устройства, смесени епизоди от борбата срещу самолети, надводни кораби и противникови подводници, както и теглене на повреден кораб, зареждане в морето и оказване на първа помощ.
Освен това е планиран епизод на съвместни действия на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи в условията на експлозия в хидравлична конструкция на румънския бряг.
„Маневрите „Посейдон 21“ са включени в програмата за комбинирано съвместно засилено обучение на НАТО (CJET), заяви румънският Военноморски щаб. „ Целта им е да използват оптимално способностите на НАТО за укрепване на способността на Алианса да реагира бързо пред текущите промени в регионалната среда за сигурност“.
Източник: https://blitz.bg/

 

Струва ли си създаването на свръхтежък танк с маса над 250 тона?

28.02.2021, 07:09

Теглото на бойните танкове винаги е нараствало: Германия започва Втората световна война с Panzer I с маса 8 тона и я завършила с „Тигър” от 60 тона. Еволюцията в СССР по време на войната стартира с Т-34 (29 тона) и завършва с тежкия танк КВ (47 тона). Основният следвоенен Т-55 обаче „запазил линия” със своите 36 тона, после Т-72 «Урал» тежи „само” 41 тона, а сегашният Т-14 „Армата” вдига летвата с тегло малко над 50 тона.
Тенденция за масата сега се запазва в танковете от Запада, като гони границата от 100 тона. Базовият модел на „Абрамс” М1 още е 61 тона, но неговата версия М1А2 SEP достигна 70 тона. Толкова е и масата на израелския „Меркава”.
Има достатъчно основания да се счита, че руснаците ще се постараят да задържат на сегашното равнище тегловните характеристики на своите танкове и то главно поради инфраструктурни съображения (примерно издръжливост на мостовете).
През 2006 г. Пентагонът подписа договор с компанията General Dynamics Land Systems за 505 танка „Абрамс” от версията за водене на градски бой наречен TUSK (Tank Urban Survival Kit – Комплект за оцеляване на танка в градски условия). Той представлява пакет от подобрения, предназначен да увеличи боеспособността на танка в гъсто населени места.
На първо място са инсталираните средства за подобряване защитата на бордовете и кърмата (задната част). Те са закрити с окачени панели с поставени на тях блокове за динамична защита ARAT-2. Кърмата, като най-уязвима част на танка, е прикрита само от противокомулативна решетка, защото динамичната защита със своето взривно вещество може да повреди някои агрегати зад тънката броня. Любопитно е, че от външната страна на танка е поставен специален телефон, чрез който поддържащата пехота може да комуникира с екипажа на танка. Куполните картечници са с дистанционно управление.
Тези промени идват в отговор на променената структура на силите и средствата на бойното поле в града: наситеност с противотанкови средства; поява на безпилотни бойни машини с огневи средства с голям калибър; връщане на леките и средни танкове от миналото, но без екипажи. Така се възражда идеята за връщане на тежките танкови за пробив. Проблемът е в мотивировката от тяхната необходимост – ако са нужни, те ще бъдат създадени.
Как би изглеждал този все още утопичен танк и какво трябва да притежава:
1. Отлична от всички страни пасивна защита за по-леки противотанкови средства;
2. Разнообразна активна защита за изстрелване на насрещни боеприпаси, а това налага наличие на радар;
3. Инсталиране на зенитен ракетен комплекс;
4. Наличие на сериозно смесено въоръжение, например оръдия плюс релсотрон. Проблемът с разпределението на целите може да бъде разрешен само с боен изкуствен интелект, който трябва да поеме откриването, селекцията на целите и тяхното съпровождане, а на екипажа да се остави вземането на решение и общото командване;
5. Този свръхтанк ще се нуждае от мощна и икономична енергетична установка, особено ако е снабден с релсотрон. В последния случай може би най-подходяща ще се окаже атомната енергия.
6. Изпълнението на цялото съоръжение трябва да се вложи в 250-300 тона. Всъщност това не е чак толкова много, след като лети самолет Ан-225 с маса 640 тона или Еърбъс А380 с маса 560 тона.
Увеличената 4-5 пъти маса на танка предполага примерно увеличаване на неговите габарити поне 1,5 пъти. Удължаването повече ще създава проблеми на кръстовищата при завои; увеличената ширината ще го направи приложим само по широки улици; „израстването” на височина ще го направи по-видим и удобен за вземане на прицел.
Сред най-проблемните места на супертанка може да се окаже ходовата част. Първо, върху нефиксираните твърдо бронирани екрани не може да се инсталира активна защита. Второ, увеличената площ на веригите 150% не може да компенсира увеличената няколко пъти маса, а това ще създава проблеми при движение по рохкава и особено по кална почва.
Възможно решение ще е инсталиране на още една или две успоредни вериги. Независимото окачване ще прави възможно изключване на повредена верига от мина или ракета. Как обаче ще бъде инсталирана допълнителна верига под тялото на танка, след като клиренсът (пътният просвет, сlearance) е под половин метър – напр. за версиите на Абрамс е 43-49 см.?
Във всички случаи супертанкът дори и да бъде реализиран, той няма да е масов. Например от произведените над 10 хиляди „Абрамс” едва 505 броя са от версията TUSK за водене на бой в градски условия. Възможно е някога хипотетичният танк да бъде произведен в единични бройки, сглобени на модулен принцип за конкретен район. Но докато това се случи теоретично може вече да няма танкове. И регулярни армии изобщо.
Танковите експерти обаче сигурно ще продължават да си развиват и упражняват въображението. Те винаги трябва да са поне на една крачка пред съвременността. - Още танкове
Източник: https://offnews.bg, Ганчо Каменарски

 

История на военните часовници

28.02.2021, 07:04

"Господа /другари/ офицери! Да си сверим часовниците! Моят показва точно 19 часа и 33 минути".
Повечето филми за Втората световна война неминуемо включват подобна сцена, в която военнослужещите сверяват часовниците си с този на командира си. Необходимостта от синхронизирането на часа е бил задължителен елемент при организацията на взаимодействието преди началото на бойни действия, който е съществувал във всички армии.
Началото
За родоначалник на военните часовници се счита швейцарската компания «Breguet» (През 1999 г. «Swatch Group» придобива «Breguet»). Основателят ѝ французинът Абрахам-Луи Бреге първи произвежда модел часовник, който се превръща в постоянен спътник на френските офицери по време на военните кампании на Наполеон. Това е т.нар. «каретен часовник», също го наричат «офицерски часовник». Особеностите на това устройство е, че има дръжка, компактен е – с височина до 30 см. и не заема много място в превозното средство. Часовникът е поместен в кутия с правоъгълна форма с остъклени стени.......Прочети още

 
 

 

Ударен вертолет AH-64D Apache се е разбил в САЩ, няма жертви

27.02.2021, 23:15

На 25 февруари 2021 г. ударен вертолет на СВ на САЩ АH-64D Apache (р.н. 05-05496/96A) се е разбил в близост до градчето Озарк (щат Алабама). Двамата пилоти са получили наранявания, но са без опасност за живота. Екипажът е изпълнявал рутинен тренировъчен полет. - (видео)
Хеликоптерът Apache е от 1-ви батальон на 14 авиационен полк Tomahawks (1-14th AVN), дислоциран във Форт Рукер (Алабама). В полка се обучават пилоти за инструктори, както и технически състав за модификациите AH-64D/E.
В 14-ти авиационен вертолетен полк на въоръжение са 46 AH-64D Apache и 21 AH-64E Apache Guardian.
Назначена е комисия за разследване на причините за аварията.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Rafael с разработката на ракета за наземна система за ПВО

27.02.2021, 22:00

Израелската държавна компания Rafael Advanced Defense Systems Ltd. завърши разработката на ракетата “въздух-въздух” I-Derby ER (Extended Range) за наземно базирана противовъздушна отбрана. По време на тестове, проведени по-рано тази седмица в южната част на Израел, Rafael извърши наземно изстрелване, за да изпита възможностите за управление и контрол, навигация и траектория на полета на ракетата.
Тези тестове са много важен момент в разработката на I-Derby ER, която е най-новата и усъвършенствана електромагнитна ракета “въздух-въздух” на Rafael, и бележат завършването на разработката на ракетата за наземна система за ПВО.
Бригаден ген. (о.з.) Пини Юнгман, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на Дирекцията за въздушни и ракетни отбранителни системи в Rafael, заяви: “Rafael e домът на ракетите „въздух-въздух“ от основаването на Израел, когато разработихме първата в страната ракета “въздух-въздух“ – Shafrir. От тогава Rafael се отличава с разработки на различни ракети от типа “въздух-въздух”, като много от тях днес оперативно се използват от Израелските отбранителни сили и от военновъздушните сили по света. Тази седмица осъществихме поредица от тестове при разработването на последната ER версия на ракетата I-Derby, която позволява изстрелване отвъд визуалния хоризонт (BVR) на повече от 100 км. Това е ключов момент при разработването на ракета с най-усъвършенствани възможности, като й дава значителни предимства за прихващане по време на битки “въздух-въздух”, както и при използване на система за противовъздушна отбрана “земя-въздух”. Тези постижения осигуряват значително въздушно превъзходство на пилота на изтребителя или на командира на ПВО.”
Ракетата I-Derby ER на Rafael е ракета “въздух-въздух” с голям обсег от над 100 км с двуимпулсен двигател и активно търсещ радар, като осигурява на бойните самолети изключителни предимства при малки разстояния или отвъд визуалния хоризонт. Ракетата може да работи в режим “стреляй и забрави”, което дава възможност на оператора да атакува едновременно множество цели. Лекото тегло на ракетата позволява да бъде адаптирана към различни съвременни изтребители, сред които F-16, F-15, F-18, Gripen, LCA, Typhoon, и др.
Ракетата I-Derby ER по форма и размер е идентична с Derby, която в момента се използва по света. Версията на ракетата за наземна противовъздушна отбрана може да бъде интегрирана почти незабавно в батерии за ПВО като системата SPYDER на Rafael, която осигурява противовъздушна отбрана в обсег между 20 км и 60 км. Изстреляна от земята, ракетата I-Derby ER удвоява съществуващия ракетен обсег и позволява прихващане на целите в обхват до 40 км без бустер и 80 км с бустер.
I-Derby ER е с голям обсег и е производна на ракетата Derby, която оперативно се използва от различни военновъздушни сили по света. Тя е част от няколкото поколения ракети „въздух-въздух“ на Rafael, които компанията разработва в последните 65 години, с повече от 150 бойни прихващания в Израел и по света. Те включват семейството ракети Python с най-усъвършенстваната ракета от тази серия – Python-5, която е на въоръжение в Израелските военновъздушни сили и в редица други глобални ВВС.
I-Derby ER включва иновативения софтуер на Rafael за управление на търсещия радара, което позволява пълна оперативна гъвкавост чрез контролиране на всички оперативни параметри. Тази възможност позволява подобрена ефективност на ракетите срещу нови заплахи и вражески тактики като електронна война и нови въздушни цели. Процесът на актуализация на софтуера е бърз и лесен, като може да бъде извършен в подходящ момент, което е от значение по време на бойни действия.
I-Derby ER има възможност за електронно противодействие и защита срещу него (ECCM), за да се справи с предизвикателствата на въздушните битки във враждебна среда с изключителна оперативна гъвкавост, приспособима към изискванията на клиента. Ракетата разполага с двуимпулсен двигател, който позволява оптимално управление на тягата в съответствие с изискванията на дадена мисия, осигурявайки значително разширен обхват на полета. “Мозъкът” на ракетата съдържа сложни алгоритми за оптимизиране на траекторията според условията на изстрелване и поведението на целта.
I-Derby ER разполага с двупосочна комуникация, базирана на доказаната оперативна SDR на Rafael, предоставяща пълна информация за избраната цел и за тези, намиращи се в непосредствена близост.
Оперативни предимства на I-Derby ER:
- Обсег от над 100 км;
- Ракета “въздух-въздух” с възможности за малък, среден и голям обсег;
- Възможности за откриване и прихващане от земята;
- Работи при всякакви метеорологични условия;
- Оперативни модели Lock On преди изстрелване/ Lock On след изстрелване;
- Силно и ефективно електронно противодействие и защита срещу него (ЕССМ);
- Лесна интеграция за потребителите на Derby;
- Двойна употреба въздух-въздух и ПВО.
Източник: http://otbrana.com, Теодора Стоянова, снимка: Rafael

 

Варианти, варианти..…

27.02.2021, 20:06

На официалното представяне на щурмовите самолети Су-25 след завършване на ремонта и модернизацията, и приемането им в България на всички осем машини, което стана факт вчера, 26 февруари 2021 г., домакините от авиобаза Безмер се бяха постарали да направят запомняща се статична линия.
Шестте бойни самолета Су-25 бяха показани в различни варианти на въоръжение, с почти всичко, което има в складовете, плюс нещо ново. Всъщност, новостите по отношение на въоръжението и специалното оборудване на външно окачване бяха представени само на 50% – само новата контейнерна система за смущения „Сателлит-М2“. Новите (за Су-25) ракети Р-73Э не бяха показани. За сметка на това, пет от шестте машини бяха демонстрирани със старите ракети „въздух-въздух“ Р-60М/МК за придаване на завършен вид на арсенала........Прочети още

 

Картината "Войник в снега" на Верешчагин - художникът, чийто брат умира край Плевен

27.02.2021, 17:00

Pуският военен художник и журналист Василий Верешчагин (1842-1904) е доброволец в Руско-турската освободителна война.
Завършил морския кадетски корпус, следвал в художествена академия в Петербург и Париж, той винаги рисува от натура.
Участва в боевете за Плевен и продължава с армията на генерал Скобелев за зимното преминаване на Балкана. Разказва, че сълзите често му пречат, когато рисува картините от Балканската серия, но се заставя да работи, отново преживявайки събитията от войната.
Трима от четиримата братя Верешчагини участват в Руско-турската война, двама са ранени, а костите на Сергей остават завинаги край Плевен.
Картината на Василий Верешчагин “Войник в снега” е част от триптиха “На Шипка всичко е спокойно”.
Верешчагин открива изложби в Париж, Виена, Лондон, за да покаже на Европа битките за свободата на България, и получава световно признание.

 

САЩ ще получат 400 способни да достигнат Русия стелт ракети

27.02.2021, 09:27

Американските военновъздушни сили ще получат 400 „способни да достигнат до Русия“ AGM-158B JASSM-ER крилати стелт ракети, пише "Janes", цитиран от РИА Новости.
Договорът с "Lockheed Martin" предвижда производството на ракетите до средата на 2025 година.
През лятото на 2020 г. украинската консултантска компания "Defense Express" заяви, че ракетното въоръжение на американските стратегически бомбардировачи B-52 Stratofortress може да „нанесе удар“ по Русия, без самолети да навлязат в контролираното от С-400 "Триумф" въздушно пространство. В статията се отбелязва, че за атака на основните стратегически обекти на Русия в Арктика и части от Сибир е достатъчно да се изстрелят крилати ракети AGM-158B JASSM-ER и AGM-86C CALCM.

 

Днес е професионалният празник на „вежливите хора” от ССО на Русия

27.02.2021, 08:05

В нощта срещу 27 февруари 2014 г. местата на дислокация на украинските военни поделения в Крим бяха блокирани, а всички стратегически обекти на полуострова бяха заети от хора в камуфлажни униформи без опознавателни знаци за принадлежност и старшинство, които се държаха изключително „вежливо” по отношение на местните хора. Тогава тези тайнствени хора осигуряваха референдума за връщане на полуострова в състава на Русия. Те се усмихваха с онази спокойна и уверена усмивка, зад която се чувства сила. Именно те осигуриха реда и пак така вежливо проследиха разоръжаването на гарнизона на украинската армия – без нито един изстрел. - (видео)
Те така останаха известни като „вежливите хора” – бойците от Силите за специални операции (ССО). Не случайно от 2015 година с указ N-103/26.02.2015 г. на президента на Русия в страната именно на 27 февруари се отбелязва техния новоучреден професионален празник – Ден на Силите за специални операции, но хората си ги знаят като „вежливите хора”. - (видео)

 

Въоръжението на курсантите в Морското училище преди (повече от) половин век

27.02.2021, 07:55

Морското училище беше най-голямото сухопътно формирование на Военноморските сили. Като такова и в предвид на различните ритуални задължения, които му се възлагаха, много от характеристиките на военната служба в него бяха близки и идентични с тези на пехотата. Това определяше и вида на въоръжението на курсантите.
В края на петдесетте и началото на шестдесетте години на миналия век, масовото лично оръжие на всеки курсант е съветската, образец 1943 година карабина или винтовка, модификация на руската трилинейна пушка Мосин-Наган 1891. С шарнирно свързан сгъваем щик тя тежи 4 килограма и ползва боеприпас - патрон  с калибър 7.62/54 мм. В магазина й се побират 5 патрона. С нея може да се води прицелна стрелба със скорострелност до 10 изстрела в минута......Прочети още

 

 

Virgin Galactic отлага следващите тестови полети

26.02.2021, 23:46

Компанията Virgin Galactic обяви, че отлага следващите си тестови полети на суборбиталния ракетоплан SpaceShipTwo за месец май, а редовните полети с космически туристи вероятно се отлагат за 2022 г. Това съобщава Space News.
Virgin Galactic обяви новите си планове вчера, 25 февруари 2021 г., по време на оповестяването на финансовите резултати на компанията за последната четвърт на 2020 г.
Според обновените планове, следващият тестов суборбитален полет ще стане факт през май, а не през февруари, както до сега се планираше. Това ще е първият полет след отказа на 12 декември 2020 г., когато ракетният двигател на SpaceShipTwo отказа да се възпламени.
От компанията съобщиха вчера, че отказът се дължи на електромагнитна интерференция, която е накарала полетния компютър да се рестартира в момента, в който е трябвало да се възпламени мотора. Апаратът и двучленния му екипаж се приземиха след успешно планиране. Причината за интерференцията е била намерена и са били взети мерки, но те все още не са оценени, като достатъчни, което е отложило следващия тестов полет.
Отвъд това, компанията се придържа към вече обявения план за въвеждане на SpaceShipTwo в редовна експлоатация. След полетът през май се планират още два полета. Първият ще бъде с шестима пасажери, които ще бъдат избрани сред служителите на компанията, а вторият ще бъде със сър Ричард Брансън на борда, който е основател на Virgin Galactic. Точни дати за тези полети не се съобщават, но от компанията сметат, че те ще станат факт през това лято.
След тези три полета, ще бъде изпълнен полет за италианските ВВС. Договорът за него е бил сключен през октомври 2019 г. При този полет на борда ще се намират редица експерименти, както и трима италианци. Полетът ще стане факт в края на лятото или началото на есента, като с него ще бъде приключена изпитателната програма.
Очаква се в началото на 2022 г. да бъдат изпълнени първите полети с космически туристи.
Междувременно, Virgin Galactic работи по следващия космически ракетоплан, който е наречен SpaceShip III. Той има обновен дизайн и модулна конструкция, които ще помогнат за осъществяване на повече полети. Апаратът ще бъде показан на 30 март, а летателните му изпитания ще стартират през лятото.
Virgin Galactic трябва да стартира суборбитални туристически полети с помощта на ракетаплана SpaceShipTwo и самолета WhiteKnightTwo. Типичният полет на ракетоплана ще включва излитане с помощта на самолет от тип WhiteKnightTwo, откачане от него, ускоряване с бордния ракетен двигател, достигане до космоса, където туристите ще са за кратко в условия на микрогравитация и ще могат да видят планетата Земя от космоса, след което с планиране машината ще каца. Продължителността на полетите ще е около 90 минути.
Компанията бе основана през 2004 г. и космическите полети с туристи трябваше да стартират през 2006 – 2007 г., но технически трудности и инциденти отлагаха многократно този срок. До момента Virgin Galactic е извършила два тестови полета в космоса – през декември 2018 и февруари 2019 г. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Проведе се оперативният сбор на командира на Военноморските сили.

26.02.2021, 17:00

На 25 и 26 февруари 2021 година във Военноморските сили се проведе оперативният сбор на командира на Военноморските сили.
Контраадмирал Кирил Михайлов официално откри сбора с основна тема „Насоки в развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България и произтичащите задачи пред ВМС”.
Пред основния команден състав на военния флот заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев представи доклад на тема „Развитие на отбранителните   способности    на  въоръжените  сили  на  Република  България  в контекста на изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана“. - (видео)
В рамките на сбора бяха представени доклади и презентации от началници на отдели и експерти в Щаба на ВМС по актуални теми за развитието на военния флот.
Капитан I ранг Антонио Скуео, представител на италианските ВМС, представи брифинг  на тема „Предизвикателствата при изпълнение на задачите по развитието на способностите на италианските ВМС“.
Участниците в сбора посетиха „Центъра за кибер операции“ във ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“, и пункт за базиране Варна, където се запознаха с тенденциите за развитие на „Военноморски координационен елемент“ и възможностите на минен ловец „Струма“. Пред участниците беше изнесена актуална информация относно ваксините за COVID 19.
Областният управител на Област Варна г-н Стоян Пасев и заместник-областният управител на Област Бургас г-н Владимир Крумов представиха актуални проблеми и перспективи за развитието на двата региона.
По традиция капитан ІІ ранг от запаса Атанас Панайотов направи историческа ретроспекция на тема „Развитието  на  структурите на логистиката на ВМС в периода 1879-1989 г.”.
За постигнати отлични резултати и висок професионализъм при изпълнение на   служебните   си  задължения  и  във  връзка  с  честването  на  1-ви март –  Ден на логистиката в Българската армия командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов награди с предметна награда „Морски сувенир“ следните военнослужещи:
капитан II ранг Милен Манолов Манолов от военно формирование 34400-Варна;
цивилен служител Дора Панева Димова от военно формирование 36940-Варна.
С грамота:
– капитан-лейтенант Силвия Иванова Михайлова от военно формирование 54950-Бургас;
мичман Живко Иванов Желев от военно формирование 26800-Варна;
– цивилен служител Иван Гинчев Вълчев от военно формирование 54950-Бургас.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично се увери във възможностите на ремонтираните самолети Су-25

26.02.2021, 16:43

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично провери възможностите на ремонтираните самолети Су-25 в базата за предно разполагане в Безмер и се убеди в бойните им способности. Днес, 26 февруари, беше изпълнен полет с един от ремонтираните самолети Су-25 с министъра на отбраната на борда.
„Преди две години бяхме пред перспективата да нямаме нито един самолет Су-25, който е основният боен самолет за поддръжка на Сухопътни войски и на флота. Благодарение на активността на командирите на ВВС и на инициативата на ръководството на авиобазата, беше сключен договор за ремонт на 8 от съществуващите самолети Су-25 и днес ги виждате готови. Имаше много скептици, които обясняваха, че не ни трябват руски самолети, не ни трябват стари самолети. Аз винаги съм казвал – няма руски самолети, щом са платени от българския гражданин, това са български самолети и те изпълняват мисии по защита на териториалната цялост и суверенитета на България“, каза министър Каракачанов. - (видео)
Той обясни, че след ремонтно-възстановителните дейности самолетите са напълно съвместими с натовската авиация и готови да изпълняват задачи по всяко време на денонощието. „Дълги години назад не сме имали осем самолета в бойна готовност“, коментира още министър Каракачанов.
Той благодари на заместник-министър Анатолий Величков, който ръководеше проекта за ремонт на щурмовите самолети. „През последните 6-7 г. бяха отделяни средства за инфраструктурата на авиобаза Безмер. Благодарение на политиката на Министерството на отбраната сега в базата няма проблем с некомплекта на войнишки личен състав, попълнени са всички войнишки длъжности. Щастлив съм и съм убеден, че тръгвайки си, оставяме и командира на ВВС и офицерите в авиацията много по-сигурни в нейното бъдеще“, каза още министърът на отбраната.
Ремонтът на 8 самолета Су-25К/УБК, 16 двигателя Р-95Ш, доставки на резервни части, апаратура, документация и извършване на замяна на системи и блокове е на стойност 42 185 620 € без ДДС по договор между Министерството на отбраната и ОАО „558 Авиационный ремонтный завод” от 14 декември 2018 г.
Модернизирана е изцяло системата за навигация на Су-25, като са включени възможности за спътникова навигация. С това е осигурена по-голяма информационна осведоменост на пилота. Значително са разширени възможностите за използване на ракетно въоръжение. Радиостанциите са подменени с нови, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент. Ремонтираните Су-25 са по-боеспособни и многократно по-ефективни в изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка на формирования на сухопътни и военноморски подразделения.
Удълженият с 8 години ресурс на самолетите ще позволи воденето на интензивна подготовка на летателния състав и повишаване на нивото на бойна подготовка.
Експлоатацията на ремонтираните самолети ще обезпечи бъдещето на авиобазата в Безмер и нарастването на бойните възможности на Военновъздушните сили.
В началото на пролетта авиобазата започва активно участие в национални и международни летателни тренировки. С направените инвестиции военното летище на Безмер отговаря на всички съвременни стандарти и притежава способности за провеждане на учения и летателни тренировки с военновъздушните сили на страни-членки на НАТО, както и може да бъде използвано в бъдеще за запасно летище на Ф-16 за нуждите на българските Военновъздушни сили.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Народното събрание прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България

26.02.2021, 16:38

Народното събрание прие днес, 26 февруари, на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), внесен с решение на Министерския съвет от 17 февруари 2021 г.
Измененията и допълненията на ЗОВСРБ регламентират усъвършенстването на организационната структура на Въоръжените сили, трансформирането на системата за командване и управление, и логистичното осигуряване на въоръжените сили. Те се основават на резултатите от приключилия Стратегически преглед на отбраната и на приетата с решение на Народното събрание Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г.
С новите текстове се създават две нови структури в състава на Българската армия - Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана.
Разширяват се и правомощията на началника на отбраната, свързани с непосредственото ръководство на командирите на командвания и командирите на трите вида въоръжени сили. На началника на отбраната се възлагат отговорности по разработване на плановете за действие на Въоръжените сили, активиране на силите и изпълнение на конкретен план.
Определят се ясно и функциите на Щаба на отбраната в ролята му на стратегически военен щаб, който подпомага началника на отбраната при определяне на необходимите отбранителни способности, използване на Въоръжените сили, подготовка на войските и силите и разработването на стратегически прогнози, анализи, военни оценки и препоръки за вземане на решения в областта на отбраната.
Прецизират се разпоредбата на чл. 122, ал. 4 от ЗОВСРБ, като изрично се посочва, че с решението на Народното събрание, с което се обявява извънредното положение или с указа на президента ще се определят условията и реда за преминаването през и пребиваването на съюзнически въоръжени сили на територията на страната.
С преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се възлагат правомощия на началника на отбраната за поставяне на задачи и на органите на военната полиция.
Останалите предложения за изменения и допълнения са относими до други разпоредби на ЗОВСРБ, свързани с измененията по същество на действащия в момента закони.
Източник: https://www.mod.bg/

 

В СКС приключи комплексната тренировка по каналообразуването „Февруари 21“

26.02.2021, 11;12

Съвместното командване на силите (СКС) проведе комплексна тренировка по каналообразуване „ФЕВРУАРИ 21“, като елемент от съвместната подготовка на органите и формированията за комуникационно-информационна поддръжка (КИП) на оперативното ниво.
Под ръководството на началника на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев и началника на отдел „КИС” на СКС полковник Димитър Хлебаров–директор и непосредствен ръководител на настоящата тренировка, бяха отработени задачи по изграждане на част от КИС за поддръжка на системата за командване и управление при провеждане на съвместна операция на територията на страната, както и задачи по КИП на мобилната група за взаимодействие на командващия на СКС. Изпълниха се и задачи по интегриране на елементи от полевата КИС на БА със Стационарната КИС, съобщават от СКС.
Основна цел на тренировката беше да се усъвършенства взаимодействието между органите за управление на КИС на оперативно ниво за изграждане на интегрирана КИС и да се повиши натренираността на тактическите формирования за КИП при развръщането, сглобяването на полевите комуникационно-информационни възли на пунктовете за управление и привързването им към възли от стационарната комуникационна мрежа.
Наред с формированията от СКС, от пунктовете за постоянна дислокация  в тренировката участваха и формирования от видовете въоръжени сили, Съвместното командване на специалните операции и Стационарната КИС.

 
 

Ветераните в Пазарджик наградиха областния управител Стефан Мирев

26.02.2021, 08:20

В  Пазарджик се състоя среща на Областният управител с членове на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) от областта. Председателят на Областния съвет Петко Генуров запозна присъстващите със задачите които изпълняват Областният съвет  и Клубът на потомците и съмишлениците на участниците във войните и проблемите, които срещат ветераните в своето ежедневие. Изрази своята благодарност за грижите и помощта която получават тези хора от държавните органи.
Председателят на Областния съвет на СВВБ връчи на областния управител Стефан Мирев юбилеен медал „75 години от победата над фашизма“. Отличието му се присъжда от Централният управителен съвет на СВВБ за съпричастността и подкрепата му към ветераните от областта, за участието му в  масови мероприятия по повод различни годишнини от календара на СВВБ и за възстановяване и изграждане на нови паметници и паметни плочи  на участници във войните в Пазарджик, Брацигово, Белово, Панагюрище, Велинград и Септември. Под негов патронаж и с негово участие на родопския връх „Велийца“ всяка година се провежда възпоменателна церемония в памет на загиналите воини от 27 Чепински полк и  39 Пловдивски пехотен полк. Той е патрон и на традиционните военно приложни състезания за учащи се в областта.
Господин Мирев подари на съюза колаж от снимков материал на събития с военно - патриотични организации. Благодари за вниманието и високата чест да бъде носител на отличието на Съюза на ветераните от войните на България. Увери присъстващите, че ще  подпомага и в бъдеще на ръководството на СВВБ и ветераните в областта. Подчертано беше че областната администрация и съюзът и в бъдеще заедно ще работят за родолюбивото и патриотично възпитание на подрастващото поколение.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Държавният секретар на САЩ изрази безпокойство за египетската покупка на Су-35

26.02.2021, 08:15

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е изразил безпокойство за египетската покупка на многоцелеви изтребители Су-35. Това е станало по време на телефонен разговор с египетския външен министър Самех Шукри.
„Държавният секретар е изразил безпокойство, относно гражданските права в Египет, като той е посочил, че това ще е централна тема на отношенията между двете страни, както и за потенциалната покупка на изтребители Су-35 от Русия”, се казва в прессъобщение след разговора.
Интересно е, че в съобщението на Държавният департамент на САЩ се говори за „потенциална” покупка. В действителност, Египет започна да получава договорените Су-35 през миналото лято. Няма официална информация за бройката, но съдейки от снимките на бордните номера на египетските Су-35 (на снимката горе), може да се касае за до 10 машини.
Египет бе „осветен”, като официален клиент на Су-35 едва през май 2020 г., след като по темата се спекулираше в продължение на повече от две години. Няма яснота колко броя Су-35 е договорила страната, но се предполага, че бройката е между 24 и 30.
След политическите сътресения в последните години, Египет започна да пазарува оръжие в по-сериозни количества от Русия и Европа, като остави на заден план САЩ, като основен доставчик.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

Израел избра CH-53K

25.02.2021, 22:50

Израел избра тежкият тридвигателен вертолет CH-53K за заместник на сега експлоатираните CH-53 Yas’ur. Това съобщиха от МО на страната днес, 25 февруари 2021 г.
В съобщението се казва, че военният министър на страната Бенямин Генц е приел доклад от командващия израелските ВВС генерал-лейтенант Авив Кохави и от главният секретар на израелското МО Амир Ешел. Докладът е посочил, че Sikorsky CH-53K е най-подходящият избор за Израел.
Министър Генц е заявил, че е изключително важно за израелските въоръжени сили да могат да изпълняват широк кръг от задачи и новият вертолет ще даде възможност за това, тъй като отговаря на израелските изисквания за действия на съвременното бойно полет.
CH-53K се разглеждаше в конкуренция с Boeing CH-47F. Везните, обаче клоняха към по-тежкия модел от доста време.
Не се посочва, кога ще започнат доставките, нито каква ще е стойността на проекта.
В началото на месеца израелското правителство прие финансова рамка за обновяване на ВВС на страната. Рамката е от $9 млрд. и предвиждаше покупка на нови тежки транспортни вертолети.
В официалното съобщение не се назовават бройките CH-53K, които ще бъдат купени, но до сега оповестените планове предвиждаха покупката на поне 20 тежки транспортни машини.
Израелските ВВС днес експлоатират около 22 броя CH-53 Yas’ur, които са доставени през 70-те години на миналия век и след това са модернизирани многократно.
CH-53K King Stallion e последното развитие на семейството CH-53. Първият му полет е от октомври 2015 г. Има максимална излетна маса от 33,5 тона, като може да превозва до 30 напълно екипирани войници или до 16 тона товар. Корпусът на Морската пехота на САЩ, която е единственият оператор до сега, получи първия сериен вертолет през май 2020 г. Израел ще стане първия експортен клиент.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Турция показа безпилотен щурмови вертолет

25.02.2021, 22:44

Турската компания TAI показа макет на безпилотен щурмови вертолет, под означението T629. Това стана днес, 25 февруари 2021 г.
Макетът на безпилотната машина е бил показан по време на церемония по официалното предаване на първия щурмови вертолет T129 предназначен за турската национална полиция. Не са били дадени много данни за машината, освен че се намира в етап на проектиране и че се очаква да полети в обозримо бъдеще. Излетната маса е била посочена на шест тона. - (видео)
Множество турски медии съобщават, че вертолетът е „електрически”, но без да влизат в детайли, както означава това. Настоящите технологии не позволяват създаване на изцяло електрически вертолет с подобни размери. Възможно е да става въпрос за машина с хибридно задвижване. Подобни изследвания съществуват, но все още няма полетял вертолет с хибридна силова установка.
T629 изглежда, че е базиран на общата компановка на пилотируемия T129. Макетът бе показан с вградено 20-mm трицевно оръдие и крило, под което може да бъде окачвано въоръжение.
В последните години Турция се превърна в една от водещите държави, по отношение на безпилотните технологии с военно предназначение. Създаването на безпилотен щурмови вертолет не би трябвало да е проблем от чисто техническа гледна точка.
Паралелно с T629 се работи и по 10-тонен щурмови вертолет под означението Ağır Sınıf Taarruz Helikopter (тежък щурмови вертолет). Проектът бе обявен през 2019 г., но в последно време около него няма новости.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Ген. Константин Попов: Не по-малко от 43 хиляди души трябва да бъде численият състав на армията, според Програмата за развитие на отбранителните способности 2032

25.02.2021, 21:11

София. Не по-малко от 43 хиляди души трябва да бъде численият състав на армията, според Програмата за развитие на отбранителните способности 2032. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов.
„За първи път се има смелостта да се погледне толкова много години напред – до 2032 г. Трябва да се подчертае, че по тази програма се работи вече година и половина. Тази програма дава стабилност в системата, дава вяра, че ще продължим да развиваме отбранителните си способности и то планово, не стресово и независимо от това – кой и кога ще бъде на власт. Командните структури да могат да планират своето бъдеще и да знаят на къде вървят. Лично хората да бъдат спокойни, че няма да има съкращение и редукции“, каза още той.
Ген. Константин Попов каза още, че Законът за въоръжените сили, който ще се гледа утре в пленарна зала, стъпва върху Програмата за развитие на отбранителните способности 2032 г. С него ще се регламентира създаване на командвания и ще се регламентират функциите на стратегическия щаб на отбраната.

 

Въпреки пандемията, военните разходи в света са достигнали миналата година рекордно равнище

25.02.2021, 17:45

Военните разходи в световен мащаб са достигнали нов рекорд миналата година, въпреки пандемията от новия коронавирус и предизвиканата от нея тежка икономическа криза. Това се казва в публикувания днес годишен доклад на британския Международен институт за стратегически изследвания, предаде Франс прес.
През 2020 г. военните разходи са достигнали 1830 милиарда долара, което е нарастване в реално изражение с 3,9 процента в сравнение с 2019 г.
Близо две трети от това увеличение се дължат на САЩ, които продължават да имат лъвския дял с 40,3 на сто (или 738 милиарда долара) от общите военни разходи, както и на Китай (10,6 процента или 193,3 милиарда долара).
Китай е двигател на повишаването на тези разходи в Азия (общо 25 процента), където общата тенденция остава възходяща, макар и с малко по-бавни темпове (+4,3 процента срещу +4,6 през 2019 г.).
Няколко държави са променили военния си бюджет, за да пренасочат средства към мерки срещу кризата или за подкрепа на икономиката. Редица други обаче просто са намалили или отложили увеличаването на планираните разходи, вместо да ги съкратят, отбелязва авторитетният институт.
В доклада се подчертава засилването на китайския военен потенциал, особено на флота, във връзка с териториалните претенции на Пекин в Южнокитайско море.
В Европа военните разходи също се увеличават (+2 процента), по-специално с цел възпиране на Русия, смятана за нарастваща заплаха след анексията на Крим през 2014 г. Много страни от НАТО обаче все още са далеч от целта да започнат до 2024 г. да отделят 2 процента от своя брутен вътрешен продукт за военни цели.
Ангажиментът на ключови играчи като Франция, Великобритания, Германия и Италия да увеличават бюджета си за отбрана през 2021 г. и по-нататък дава сигнал за намерението им да избегнат съкращенията, последвали финансовата криза от 2007-2008 г.
През 2019 г. военните разходи отбелязаха най-високия си ръст за едно десетилетие, с увеличение от 4 на сто, на фона на засилващото се съперничество между великите сили и надпреварата в областта на новите технологии.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Нов командир пое командването на 55-ти инженерен полк – Белене

25.02.2021, 16:52

Днес, 25 февруари, на тържествен ритуал заместник-командирът на 55-ти инженерен полк подполковник Иван Тишков официално пое командването на полка и беше повишен в звание „Полковник”.
Пагоните на новия командир връчи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов пред личния състав на формированието.
В словото си  генерал-майор Попов отправи пожелания към полковник Тишков за здраве, неизчерпаеми сили, спорни дела и много успехи, които да го съпътстват в утвърждаване на доброто име на полка.
Полковник Тишков прие бойното знаме и обеща да го опази чисто и неопетнено.
Тържественото събитие завърши с преминаване в тържествен марш.
Източник: Сухопътни войски

 

42-ият контингент за Афганистан получи оценка „БОЕГОТОВ“

25.02.2021, 16:46

Днес в последния ден от сертификацията на 42-рия контингент в Карлово, комисия от Съвместното командване на силите, с председател полковник Юлиян Петров – началник на отдел „Съвместна подготовка” на СКС, провери степента на подготовка, уменията и способностите на командния и личния състав определен за изпълнение на задачи по време на предстоящата мисия и постави оценка „БОЕГОТОВ” на бойните способности на Националния елемент, ротата за охрана и щабните офицери от Въоръжените сили на Република България за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан.
Това е първата сертификация на военно формирование от въоръжените сили на Република България, проведена съгласно изискванията на новите стандарти за силите на Съюзното командване по операциите на НАТО за сухопътни щабове и формирования (AFS Vol.VII-CREVAL), съобщават от СКС.
С брифинг на Националния командир на контингента полковник Павлин Велков започна проверката за готовността на военнослужещите, след което бе извършен строеви преглед на личния състав и проведени специализирани тестове. През изминалите два дни, на Учебен център „Марино поле” бяха проверени способностите на военнослужещите за изпълнение на задачи в района на мисията, в рамките на проведеното Тактико-специално учение на тема: „Действия на ротата при охрана на база“.
Непосредствената подготовка на контингента започна през месец декември и се проведе във военно формирование 34840 - Карлово и на Учебен център „Марино поле”. Ротата за охрана е с командир майор Милен Проданов и в състава й са включени военнослужещи от формированията на 61-ва механизирана бригада на Сухопътните войски. - (видео)
Задачите, които ротата в Афганистан се предвижда да изпълнява са свързани с охраната на част от вътрешния периметър на база „летище Баграм“, носене на дежурства в базовия оперативен център и др.
Източник: http://otbrana.com/

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще инспектира възстановените самолети Су-25

25.02.2021, 16:44

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще инспектира утре, 26 февруари, ремонтираните и възстановени самолети Су-25 в авиобаза „Безмер“. На събитието ще присъстват заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.
Осем щурмови самолета Су-25 преминаха основен капитално-възстановителен ремонт. Машините са с изцяло модернизирана система за навигация, с възможности за спътникова навигация. С това се осигурява по-голяма информационна осведоменост на пилота за изпълнение на задачите. Значително са разширени възможностите за използване на ракетно въоръжение, подменени с нови са радиостанциите, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти, включително и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент.
Внедрените системи правят възстановените Су-25 по-боеспособни и многократно по-ефективни за изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка, изолиране на района на бойните действия и подпомагане воденето на боя от формированията на сухопътни и военноморски подразделения и части.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Премиерът на Армения уволни началника на Генералния щаб на арменската армия и неговия заместник

25.02.2021, 13:00

Премиерът на Армения Никол Пашинян обяви днес, че е уволнил началника на Генералния щаб на арменските въоръжени сили генерал-полковник Оник Гаспарян, предадоха световните агенции.
"Днес взех решение да уволня началника на Генералния щаб и първия му заместник. Министърът на отбраната подготвя съответното решение за назначаване на нов началник на Генералния щаб и нов негов заместник", заяви Пашинян в обръщение към народа, излъчвано във Фейсбук.
По-рано днес въоръжените сили публикуваха изявление, в което призовават за оставката на Пашинян и на правителството му. Пашинян обаче определи това изявление като опит за военен преврат и призова привържениците си да се съберат на Площада на Републиката. Опозицията също излиза на протест днес, допълва Франс прес.
До ескалацията се стигна, след като първо вчера Пашинян уволни заместника на Гаспарян. Това стана причина за искането на Генералния щаб на въоръжените сили за оставка на премиера и правителството с аргумента, че те не са способни да взимат решения.
Пашинян е под натиск на опозицията, която иска оставката му след военното поражение на Армения от Азербайджан през есента на миналата година в конфликта в Нагорни Карабах. Тогава изправена пред риска от пълен провал, армията призова премиера да приеме условията на прекратяването на огъня в Нагорни Карабах, договорено от руския президент Владимир Путин и включващо значими териториални загуби за Армения.
Ереван контролира де факто благодарение на арменските сепаратисти по-съществената част от азербайджанския район Нагорни Карабах. Но по време на конфликта миналата година Армения изгуби града символ Шуша, както и азербайджански райони, около Нагорни Карабах, като това поражение беше възприето в Армения като национално унижение.
До споразумението за прекратяване на огъня, подписано на 10 ноември, се стигна с посредничество на Русия, припомня Асошиейтед прес. То сложи край на продължили 44 дни ожесточени сражения. Тогава Пашинян определи сделката като болезнена, но необходима стъпка, за да се попречи на Азербайджан да завземе целия Нагорни Карабах.
Последваха протести в Ереван, които бяха израз на народното недоволство, но въпреки това Пашинян успя чрез маневри да се задържи на власт и протестите замряха в студената зима. Но тази седмица демонстрациите бяха подновени с нова сила, а сега спорът между Пашинян и висшите военни командири отслаби неговата позиция.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Сенатор: САЩ трябва да запазят ядрената триада

25.02.2021, 09:48

САЩ трябва да запазят ядрената си триада. Това становище беше изразено на брифинг по интернет от ръководителя на Комитета по въоръжените сили на Сената на САЩ Джак Рийд, представляващ управляващата Демократическа партия.
"Трябва да модернизираме триадата. И, по мое мнение, да я запазим. По стратегически причини", каза влиятелният американски депутат, коментирайки плановете за модернизация на американския ядрен арсенал. По негова оценка "тази концепция е била успешна от около 70 години".
"Въпреки това, ние трябва да разгледаме разходите за всяка система и оръжие", каза Джак Рийд, който представлява Род Айлънд в Сената. Той потвърди, че има предвид, наред с други неща, новия американски стратегически бомбардировач B-21.
В същото време сенаторът уточни, че не говори за отказ от някои елементи от скъпия план за модернизация на американския ядрен арсенал, а в полза на изграждането на "тези системи по ефективен начин".
По-рано американските медии съобщиха, че новият президент на САЩ Джо Байдън възнамерява да преразгледа програмата за ядрена модернизация, включително производството на нова наземна междуконтинентална балистична ракета. Предполага се, че тя трябва да замени Minuteman III, която е на в САЩ от 70-те години на миналия XX век.
Източник: https://news.bg/

 

Кандидат-шефът на ЦРУ смята Китай за главен съперник на САЩ

25.02.2021, 08:18

Уилям Бърнс, номиниран от президента на САЩ Джо Байдън за директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), заяви вчера, че Китай ще е основният геополитически съперник през следващото десетилетие, предадоха световните агенции.
Ключът към националната сигурност на Съединените щати е надпреварата с Пекин и противодействието на неговото "авторитарно, хищническо" ръководство, каза бъдещият шеф на ЦРУ на изслушване в комисията за разузнаването към Сената, част от процедурата по утвърждаването му на поста.
Очаква се 64-годишният бивш дипломат от кариерата, който е работил както за демократически, така и за републикански администрации, да получи лесно одобрението на  горната камара на Конгреса, отбелязва Ройтерс. Бърнс вече пет пъти е бил утвърждаван от Сената на пост - два пъти като посланик на САЩ (в Йордания и Русия) и три пъти на високи позиции в Държавния департамент.
Бъдещият директор на ЦРУ изброи четири свои приоритета - "хората, партньорствата, Китай и технологиите". Той нарече Пекин "авторитарен, страховит съперник".
Бърнс изброи като "добре познати" заплахи Русия, Северна Корея и Иран. Той спомена още като сериозни рискове промените в климата, глобалните здравни проблеми и киберзаплахите.

 

Стартира производството на T-7A

25.02.2021, 07:58

Американският самолетостроител Boeing стартира производството на предсерийните учебно-тренировъчни самолети T-7A Red Hawk. Това съобщиха от компанията на 23 февруари 2021 г.
Очаква се първият предсериен T-7A да бъде изкаран тържествено от халето за крайно сглобяване на Boeing в Сейт Луис в края на 2021 или началото на 2022 г. Предсерийните машини ще бъдат използвани за оперативни изпитания от ВВС на САЩ.
В същото време е почти готов самолетът, който ще се използва за наземни якостни изпитания.
Планът предвижда първите серийни машини да бъдат доставени в строевите части през 2023 г. и да достигнат първоначално ниво на оперативна готовност на следващата година.
Междувременно, Boeing използва двата прототипа на T-7, които са собственост на компанията, за изпитания.
T-7 е съвместна разработка между Boeing и Saab, като шведската компания ще произвежда задната част на фюзелажа в завод в САЩ. При предсерийните машини, тези части се сглобяват в Швеция и превозват до САЩ.
Проектът бе избран през септември 2018 г. за да изпълни ролята на нов реактивен учебно-тренировъчен самолет за напреднало обучение за ВВС на САЩ. Конкуренти бяха Lockheed Martin/KAI със своя T-50A (вариация на учебно-бойния FA-50, който пък се базира на KAI T-50) и Leonardo с T-100 (вариация на M-346).
ВВС на САЩ ще поръчат 351 броя T-7A, плюс 46 наземни тренажора. Общата стойност на програмата ще е $9,2 млрд. Boeing, обаче смятат, че ще пласират 2600 броя от типа, като самолетът ще се използва не само за учебна роля, но и като лек изтребител.
В момента Boeing разговарят с ВМС на САЩ за евентуалното заместване на T-45 Goshawk, които се използват за обучение на флотските авиатори. В експлоатация са около 200 броя. Там, обаче вероятно ще се касае за конкурсна процедура. Заместникът трябва да бъде приет на въоръжение до 2028 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

125 години от рождението на знаменития авиоконструктор Цветан Лазаров

25.02.2021, 07:45

На 25 февруари 1896 г. в Плевен е роден Цветан Лазаров Лазаров. Средно образование завършва в Плевен. Участва в Балканските и Първата световна войни. Постъпва в авиационното училище в Божурище през 1918 г, където завършва пълен курс за пилот с чин подпоручик.
Служи като летец до 1 февруари 1920 г, когато по силата на Ньойския договор е демобилизиран. През 1922 г. заминава за Германия и завършва Висшето техническо училище в Шарлотенбург. През 1926 г. е назначен за конструктор в Държавната аеропланна работилница Божурище, където участва в разработката на самолети ДАР.
През 1932 г. Цветан Лазаров заема длъжността технически директор в новооткритата българо-италианска самолетна фабрика „Български Капрони“ в Казанлък, а през 1936 г. се връща отново в ДАР – Божурище, за да оглави конструкторския отдел.
В периода 1942 – 1949 г. Цветан Лазаров е главен инженер- конструктор на Държавната самолетна фабрика, Ловеч. В периода 1948 – 1954 г. вече като професор, той оглавява Катедрата по самолетостроене в Държавната политехника в София. Във Военна академия е началник на Техническата авиационна катедра.
Цветан Лазаров е основоположник на аеродинамичните изследвания в България. Автор е на конструкцията на самолетите ДАР-6, КБ-3„Чучулига-1“, ДАР-9 „Синигер–, ДАР-10А, ДАР-10Ф, Лаз-7, Лаз-8, Лаз-7М и Лаз-12, от които общо са произведени 381 броя. Последно войнско звание – полковник.
Умира на 13.01.1961 г.

 

 

Русия предлага МиГ-35 на Аржентина

24.02.2021, 22:38

Русия официално е предложила на Аржентина да купи многоцелеви изтребители МиГ-35. Това съобщава аржентинското издание Full Aviacion.
Офертата е дошла след двустранна среща по въпросите на военно-техническото сътрудничество, която е била проведена между 17 и 21 февруари 2021 г. в Буенос Айрес. На нея заместник-директорът на руската федерална служба занимаваща се с оръжейния експорт Анатолий Пунчук е предложил продажбата на МиГ-35 с пакет въоръжение, вертолети Ми-171, зенитно-ракетни системи и друго въоръжение.
Изданието не дава детайли за броя предложени самолети, нито цената, но уточнява, че пакетът въоръжение е включвал противокорабни ракети Х-35У, управляеми ракети „въздух-земя” Х-38МЛ, управляеми бомби КАБ-500Кр, ракети „въздух-въздух” Р-77-1 и Р-73.
Аржентинските ВВС вече са оператор на Ми-171. През 2013 г. са доставени две машини, които се използват за търсене и спасяване и транспорт в Антарктика. От доста време се спекулира, че южноамериканската страна има интерес към покупката на поне още четири такива вертолета.
Аржентина се опитва от доста години да обнови военната си авиация, но тези усилия срещат два непреодолими фактора – перманентната финансова криза, в която е страната и оръжейното ембарго, което Великобритания налага. Миналата година Великобритания блокира потенциална сделка за 10 броя леки изтребителя FA-50.
В момента аржентинските ВВС разполагат с две ескадрили изтребители-бомбардировача A-4AR и една ескадрила въоръжени УТС IA-63 Pampa III. Поддръжката на A-4AR е крайно проблематична и рядко изправни са повече от 7 – 8 машини.
Русия все още няма експортен клиент за МиГ-35. Изтребителят бе представен официално в началото на 2017 г., но единствено са поръчани два предсерийни и шест серийни изтребителя, които ще се използват за тестове в Русия. - Още за МиГ-35
Източник: https://aero-bg.com/

 

МиГ-21 претърпя инцидент в Румъния

24.02.2021, 21:18

Инцидент при кацане е претърпял двуместен МиГ-21 в Румъния. Това съобщава МО на страната.
Инцидентът е станал вчера, 23 февруари 2021 г., в 18,30 часа местно време при кацане в 71-ва авиобаза на румънските ВВС, разположена край град Къмпия-Турзи в централната част на Румъния.
Според румънското МО инцидентът не е тежък и е свързан с колесника на самолета. Екипажът е невредим, а самолетът е пострадал съвсем леко. Въпреки това, регулярните полети с МиГ-21 в румънските ВВС са спрени до изясняване на инцидента. Носенето на бойно дежурство в рамките на мисията „ер полисинг” не е нарушено. Сформирана е комисия, която да разследва инцидента.
Румънските ВВС все още експлоатират две ескадрили модернизирани МиГ-21 Lancer. Неяснотите около придобиването на още F-16 оставя ветераните на служба за неопределен период. - Още за МиГ-21
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военният архив предлага за почетни граждани на Велико Търново 37 генерали

24.02.2021, 20:57

Държавният военноисторически архив предлага със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“ посмъртно да бъдат удостоени 37 български офицери, родени в старата столица и произведени в генералско звание до 1945 г., съобщава ВТК.
Предложението на директора на архива Светлин Радев е във връзка с предстоящия празник на града и 70-та годишнина на Военния архив и Държавните архиви, съхраняващи документалното наследство на Българската армия.
„Всеки от номинираните 37 офицери е родово, професионално и обществено свързан с Велико Търново, като наш дълг е да пазим спомена за тях и да им дадем полагащото се признание. Предложението е в духа на проявената последователност на ръководството на община Велико Търново за отдаване на дължимите признание, уважение и почит към великотърновци, допринесли с делата си за издигане авторите на старата столица.“ – това се казва в мотивите на отправеното предложение.
Сред предложените за званието „Почетен гражданин на Велико Търново“ са имена като ген. – майор Сава Муткуров, ген. – лейтенант Никола Михов, ген. – майор Никола Недев, ген. – майор Иван Сарафов, ген. – лейтенант Иван Фичев, генерал от пехотата Константин Соларов и др. Техните имена са увековечени на така наречената Арка на генералите на входа на Старото военно училище във Велико Търново.
Източник: http://otbrana.com/

 

ВВС отчитат тежка, но успешна 2020 година

24.02.2021, 16:25

На 22 февруари 2021 г. в Командването на Военновъздушните сили бе проведен годишен анализ на състоянието и подготовката във ВВС през 2020 година.
Присъстваха, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, съветникът на президента по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров, директорът на дирекция „Стратегическо планиране“ – Щаба на отбраната бригаден генерал Анатолий Кръстев, командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев, командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, началникът на ВВВУ „Г. Бенковски” бригаден генерал Юлиян Радойски, командири на военни формирования от състава на ВВС, началници на отдели и сектори от командването на ВВС.
“2020 беше поредната тежка и динамична година в историята на ВВС. Годината, в която ние за пореден път доказахме своята решимост, твърдост и възможности да изпълняваме своята роля, мисия и задачи, да осъществяваме активен контрол и охрана на българското въздушно пространство, да изпълняваме презгранични операции, да участваме успешно в национални и международни учения, да поддържаме и развиваме своите бойни способности.
Активното ни участие в задачи по мисия 3 на Въоръжените сили, допълнително допринесе за утвърждаване на нашето място в обществото и укрепи доверието към нас.
С много упорство и инициативност се заехме с грандиозната задача да подготвим хора, техника и инфраструктура за приемането на новия тип боен самолет.
С постоянство продължихме работата по приоритетните проекти, залегнали в Инвестиционния план-програма на МО.
И всичко това в условията на Пандемия!
Годината беше тежка, но и успешна благодарение на знанията, уменията, опита, ентусиазма и усърдието на целия личен състав.”- заяви командирът на ВВС по време на откриването на анализа.

Източник: https://armymedia.bg/

 

Змията в руския спецназ хапе с бронебойни патрони

24.02.2021, 09:25

Знаете ли какво е “гюрза”? Това е руското наименование на една от най-страховитите, грозни и отровни змии в света. Може да нанесе бързи и светкавични ухапвания, при които отделя голямо количество отрова. Но “гюрза” е и името на свръхмощен пистолет, който пък нанася бронебойни ухапвания и с който е въоръжен руският спецназ.
Пистолетът СР-1 “Вектор” (също и “Гюрза”), конструиран от Пьотр Сердюков, е един от най-мощните в света 9-мм пистолети. Създаден е някога за подразделенията на спецназа, но може скоро да постъпи в армията и да замени намиращия се на въоръжение от 1951 г. “Макаров”. Потребността от такова оръжие възникна през 1990-те години, когато в армиите по света започнаха да навлизат бронираните жилетки.
В Русия е организиран конкурс, победител в който станал пистолетът на Яригин, а оръжието на Сердюков е харесано и взето на въоръжение от спецслужбите още преди 10 г.
Причина за интереса на руските Федерална служба за сигурност и Федерална служба за охрана станали неговите извънредно мощни боеприпаси – леко удълженият патрон 9Х21 (9х18 при “Макаров”) имат повишени бойни характеристики за сметка на тежкия куршум в който има стоманен сърдечник. Той пробива стоманен лист с дебелина 6 мм или 30 слоя кевлар, армейска каска и дори бронежилетки, носени от терористите.
Пистолетът се отличава с висока качество на отделните детайли. Той е ефективно средство за поразяване на живи цели в бронирани жилетки с I, II и III клас на защита (тип Ж-81, Ж-86-2), съответстващи на стандарта NILECJ-STD-0101.01 и MIL-С-44050, а така също на различни технически средства (автотранспорт, кабини и антени на радиолокационни системи, корпуси на ракети и др.п.) на дистанция до 100 м чрез употребата на специални боеприпаси. Пистолетът има голяма ефективна далекобойност-100 метра, като на това разстояние поразява армейска каска, от 70 метра -бронирана жилетка от 2 титанови пластини с дебелина 1,4 мм всяка и 30 слоя кевлар, а от 50 метра -стоманен лист с дебелина 4 мм. Подобни възможности са недостижими за повечето съвременни пистолети.
При цялата си мощ пистолетът на Сердюков има приемливи габарити, маса и сила на откат. Началната скорост на куршума е 410 м/сек (315 м/сек при “Макаров”), маса – 880 грама (730 гр при “Макаров”), прицелна далечина – 100 м. Пълнителят побира 18 патрона. Към достойнствата му трябва да се добавят два предпазителя против случаен изстрел.
Пистолетът има вариант за прикрепване на планка “пикатини”, към която се поставят допълнителни приспособления: колиматорен прицел, лазерен целеуказател и бойно фенерче. Към цевта може да се закрепи заглушител.
Друго страшно оръжие в ръцете на руските спецчасти е картечният пистолет СР2М. Той е предназначен за поразяване на жива сила на близки разстояние, като от огъня му няма спасение, ако противникът дори е в бронежилетка с втори клас на защита т.н тип CRISAT. Пистолетът поразява и небронирани технически средства на разстояние до 200 м. На него може да се монтират колиматорен или лазерен прицел, фенер, както и заглушител. Прикладът може да е сгъваем, което позволява да се намалят габаритите му , когато е необходимо да се транспортира. Картечният пистолет използва 9мм патрони с бронебойни, обикновени и бронебойно-трасиращи куршуми. Тежи едва 1,6 кг., като има впечатляваща скорострелност- почти 1000 изстрела в минута. - Още за СР-1
Източник: https://trud.bg

 

Индия планира да изстреля хора на орбита през 2023 г.

24,02,2021, 08:34

Индия планира да изстреля трима космонавти на орбита през 2023 г., като преди това ще извърши два безпилотни полета с космическия кораб Gaganyaan. Това съобщава Space News.
Индийската космическа агенция ISRO планира да изстреля първия безпилотен Gaganyaan („небесен апарат“ на санскритски) през август 2022 г., в чест на 75-тата годишнина от индийската независимост. Ако този полет премине нормално в края на 2022 или началото на 2023 г. ще има нов безпилотен тест.
Едва след неговото успешно провеждане се планира старт на Gaganyaan с трима космонавти на борда му. Те ще извършат полет на ниска околоземна орбита към края на 2023 г. Ако това стане факт, Индия ще се нареди до Китай, САЩ и Русия, като страна, която самостоятелно може да изстрелва космонавти на орбита.
До сега се планираше ISRO да изстреля първия безпилотен Gaganyaan през декември 2021 г., но тези планове се отлагат заради пандемията от COVID-19. Отделно върви обучението на четирима космонавти. То се извършва в Русия, като идеята е те да са достатъчни за един тричленен екипаж и един космонавт-дубльор.
Gaganyaan ще бъде изстрелван с ракетата-носител Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III (GSLV Mk III), която ще има модифицирана последна степен. От 2014 до 2019 г. ракетата има четири успешни пуска.
Индия работи по пилотируема космическа програма от 2007 г. насам. През декември 2014 г. макет на спускаемата капсула на Gaganyaan бе изстреляна по суборбитална траектория, за да се изпита топлинния ѝ щит. През юли 2018 г. пък бе тествана системата за аварийно отделяне на космическия кораб от ракетата-носител.
Малко е известно за индийските планове за пилотируемата космонавтика. Наскоро индийското правителство публикува чернова на стратегия на страната в сферата на космонавтиката. Там е заложено, че Индия ще се стреми да поддържа присъствие в космоса с пилотируеми мисии, включително и извън земната орбита. На база на тази стратегия трябва да се дефинира дългосрочна пътна карта за усвояване на космоса. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Ако?

24.02.2021, 08:27

Ако онази ръка, не беше подадена късно? Дори можеше да е в началото.
Ако държавният глава не бе наричан прост шофьор на самолет? Дори от тези, които винаги са били само пътници.
Ако не се насаждаше представата, че военните могат да бъдат само добри изпълнители на заповеди? Дори, че били коне с капаци.
Ако политици, завършили ВИФ, не му казваха кой е най-добрият изтребител в света. Дори да знаеха, че е завършил Военновъздушния колеж (Air War College) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ и е бил командир на Българските ВВС.
Ако не го обвиняваха, че „иска да извади България от ЕС и НАТО“? Дори от политици, които не са наясно какво означават евроатлантическите ценности.
Ако не вадеха от време на време тезата, че води проруска външна политика? Дори, когато това правеше една от партиите в управляващата коалиция.
Ако не се твърдеше публично, че заседанията на Консултативния съвет за национална сигурност, които ръководи по закон, са безсмислени? Дори,ако си участвал в общите изявления след провеждането им.
Ако не се използваха медиите за разпространяване на записи на телефонни разговори – СРС-та или не? Дори и да не става ясно по какво производство са.
Ако не се смяташе, че президентът е избран  „по стечение на обстоятелствата“? Дори да е имало избори, признати от ЦИК и от участващите партии и коалиции.
Ако не се отхвърляха априори върнати от държавния глава закони? Дори и общественото мнение да бе на страната на ветото.
Ако президентът не бе определян за неук политик от недоказали се политици? Дори да бе учил геополитически науки зад Океана и тамошните професори бяха написали през 2002 г. в характеристиката му „Воин от 21-ви век, призван да побеждава. Човек с изключителни резултати и бъдещ стратегически лидер.“
Ако продължаваме да аплодираме само един човек в държавата? Дори и да носи отговорност  най-малко за една трета от прехода към демокрация.
Ако не се правеха опити да му се указва какво да говори и за какво да мълчи? Дори и в телефонни разговори с други президенти.
Ако обръщенията му към народа бяха само розови приказки? Дори и да виждаше проблемите на хората.
Ако беше отказал поканата за  гражданското шествието „По пътя на безсмъртието“? Дори и да знаеше много добре, че ще има провокации.  
Ако хората, които дойдоха с него пред паметника на Васил Левски, не бяха наричани тълпа? Дори и с обвиненията, че той чертае разделителни линии.
Ако не се натрапваше непрекъснато, че е „тартор на партийна агитка“? Дори за него да бяха гласували над 2 милиона българи.
Ако всичко това го нямаше? Тогава? Не знам какво би било.
(Коментарът е публикуван във в. „Земя“, 24.02.2020 г.)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Защо създателят на Енигма не взима и стотинка за своята машина

23.02.2021, 20:34

Науката крие всички отговори, които може да търсите. Религията може да дава надежда, но ако искате да намерите решения на някои по-основни проблеми, тогава молбите най-вероятно ще се намалят за сметка на работата и изследванията. Поне в това вярват много от учените – атеисти, но пък нека не забравяме, че Нютон не само заявява, че всичко постигнато е благодарение на Бог, но и до последния си ден спазва някои от основните мирянски практики.
Историята на науката, тя може да е място, където остават само победителите. Веднага ще ви дадем пример: знаете ли кой е Алън Тюринг? Най-вероятно да, но в случай, че не сте запознати, това е така нареченият „Баща на компютъра“, макар и Джон Атанасов да е на друго мнение, също така е човекът, който успява да спечели войната, но ако не обръщаме внимание на полските учени, които разработват същата идея и компютър за разбиването на Енигма......Прочети още

 

The National Interest: Петте най-силни армии на света

23.02.2021, 20:10

Кои са най-мощните армии на света? Този на пръв поглед прост въпрос крие изненадваща степен на сложност. В крайна сметка силата е относително понятие. Военните взимат решения за това къде да инвестират въз основа на уникални национални фактори, свързани с топографията и геостратегията, и в резултат на това пътят на развитие, който прави една армия мощна, не е задължително да даде същия резултат за друга армия. Въпреки това, рейтингът на военната мощ на Global Firepower използва уникална формула, която отчита многото променливи, които биха могли да направят подобни сравнения проблематични. Ето списък с пет военни сили, които според много експерти в момента са най-мощните, пише американското списание The National Interest в материала (Ranked for 2021: Top 5 Militaries On Planet Earth), представен без редакторска намеса.
1. САЩ
През 2021 година САЩ отново получават короната на най-силната армия на света, изпреварвайки с малко най-близките си съперници – разликата е незначителна, но устойчива. С такъв огромен бюджет за отбрана - макар и частично завишен - както и обширна инфраструктура, голям брой войски и значителен резерв от хора, годни за военна служба, Съединените щати изпреварват своите конкуренти по всички важни критерии, които определят силата на армията. Американската отбранителна индустрия, която е способна да произвежда най-модерното военно оборудване в света, също отговаря на формалния потенциал на въоръжените сили. Съединените щати са в челните редици на военната авиация и изпреварват най-близките си съперници както в количествено, така и в качествено отношение в повечето, ако не и във всички категории. Съединените щати имат най-голям брой активни самолетоносачи в света и обладават възможността да нанесат глобален удар на основата на съществуващата във Военноморските сили на САЩ концепция за използване на авионосни ударни групи (Carrier Strike Groups).
2. Русия
Русия се възстанови от постсъветския военен спад и започна да изпълнява голям брой проекти за модернизация, за да обнови застаряващите си военновъздушни сили и флот. Плодовете от тази работа са вече видими през 2021 г., а Русия днес има ново поколение подводници, въоръжени със стратегически и крилати ракети, което й позволява да преодолее качествената разлика с американските си съперници. Нарастващата мощ на руските корвети и други малки кораби свидетелства за особения фокус на Москва върху крайбрежните отбранителни подразделения. Заедно с това, Русия продължава да превъзхожда Съединените щати във всички категории сухопътни оръжия, с изключение на бронираните машини. Ако вземете военновъздушните сили, съотношението все още е леко в полза на САЩ. В същото време новият руски изтребител Су-57, предназначен за постигане на въздушно превъзходство, показва, че в момента Русия е по-заинтересувана от разработването на средства за борба с американските стелт платформи, предназначени да извършат пробив, отколкото от развитието на такива способности.
3. Китай
Въпреки че изостава значително от своите съперници, САЩ и Русия, Китай продължава да прави значителни и дългосрочни инвестиции във всички свои военни сектори. С втория по големина военен бюджет, както и с най-голям брой военен персонал, Пекин демонстрира способността си да осигури експлозивен растеж за относително кратък период от време. Значителните ресурси на Китай ще бъдат използвани през следващите десетилетия за изпълнение на редица амбициозни програми за производство и снабдяване с оръжия, от създаването на собствени авионосни ударни групи до създаването на флот от бомбардировачи и изтребители от шесто поколение.
4. Индия
Въпреки сравнително малкия си бюджет за отбрана и изоставане във военната индустрия в сравнение с трите водещи световни сили, военният потенциал на Индия се основава на колосалната й работна сила, както и на впечатляващия брой годни за военна служба. Индия разполага с голям брой танкове (въпреки че някои от тях не се модернизират), както и значителни крайбрежни отбранителни сили и впечатляващ брой артилерийски съоръжения в резерв. Докато Индия продължава да бъде вносител на оръжия, Ню Делхи наскоро предприе стъпки - най-вече чрез сделки за лицензирано производство и трансфер на технологии - за поставяне на основите на все по-независима отбранителна индустрия.
5. Япония
За първи път Япония измести Франция от петото място през 2020 година и това се случи благодарение на нейното богатство, относително голям отбранителен бюджет и впечатляваща инфраструктура. Въпреки че Япония разполага със солидни военновъздушни сили и също така е силно представена в определени категории военноморски сили, включително разрушители и подводници, нейното глобално класиране страда от относително малките й сухопътни сили.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Полети на вертолети от Сухопътните войски на САЩ ще се проведат над област Бургас

23.02.2021, 19:36

Полети на вертолети от състава на Сухопътните войски на САЩ ще се проведат през последната седмица на февруари и началото на март в района на гр. Бургас и околните населени места. Вертолетите са от Първа авиационна бригада за поддръжка на Първа пехотна дивизия на САЩ, с постоянна дислокация във Форт Райли, Канзас. Те ще се предислоцират в Европа за срок от девет месеца в подкрепа на операция „Atlantic Resolve“.
В посочения период се планира прелитането на около 30 вертолета от Александруполис, Република Гърция, до полигони на територията на Румъния.
Предвижда се прелитанията да се провеждат между 8.00 и 18.00 часа, при спазване на процедури за намаляване на шума.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Румъния стана първата европейска държава, която притежава американските РСЗО HIMARS

23.02.2021, 16:55

Първите ракетни системи за залпов огън (РСЗО) с голям обсег HIMARS бяха доставени в Румъния, с което тя става първата европейска държава, която има на въоръжение от тези комплекси, пише белградската „Политика“.
Както предава порталът „Балканска мрежа за сигурност“, първите 18 системи са доставени на пристанището в Констанца в събота, 20 февруари, откъдето ще бъдат препратени към 81-ви тактически ракетен батальон във Фочани, град близо до границата с Молдова.
Поръчката на HIMARS бе договорена през 2018 г. Това са три батареи с общо 18 пускови установки, както и боеприпаси, система за управление на огъня и свързаните с тях сензори, логистична подкрепа, поддръжка и обучение на екипажи. Доставката е част от по-широк пакет, подписан от САЩ и Румъния на стойност 1,25 милиарда долара.
Закупуването на тази бойна система е част от всеобхватен план за оборудване на румънската армия за периода от 2017 до 2026 г., който предвижда отпускане на два процента от БВП годишно за закупуване на ново оръжие, което включва и система за противовъздушна и противоракетна отбрана Patriot, изтребители F-16 и други оръжия.
HIMARS (М-142 High Mobility Artillery Rocket System) е реактивна система за залпов огън автомобилно шаси, която изстрелва ракети с калибър 227 милиметра с максимален обхват 70 километра. Като алтернатива, вместо няколко ракети, може да бъде изстреляна една балистична ракета MGM-140 с обсег до 300 километра. Западни източници описват HIMARS като много надежден боен инструмент, тестван в реални военни условия в Афганистан, Сирия и Ирак.
В американската армия HIMARS е на въоръжение в Националната гвардия и морските пехотинци, докато в чужбина със системите разполагат Сингапур, Йордания и Обединените арабски емирства (ОАЕ). - Още РСЗО
Източник: http://www.focus-news.net/

 

В Сухопътни войски се проведоха оперативен сбор и анализ на подготовката през 2020 г.

23.02.2021, 16:17

Днес се проведе оперативният сбор на командира на Сухопътните войски на тема „Концепция на НАТО за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона и влиянието й върху развитието на Сухопътните войски”, съобщават от КСВ. По време на сбора, в присъствието на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командващия на Съвметсното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-командира на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, ръководството на Сухопътните войски и командирите на всички военни формирования бе проведен и анализът на подготовката на командирите, щабовете и военните формирования от Сухопътните войски през учебната 2020 г.
„В състояние сме да изпълним поставените ни задачи с определени ограничения в обем или удължен лимит от време, произтичащи от комплексни причини. Проведените мероприятия и постигнатите резултати допринесоха за поддържането и надграждането на съществуващите отбранителни способности. Въпреки всички предизвикателства и трудности, основните планирани мероприятия по подготовката в Сухопътните войски през годината бяха изпълнени” – каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в обръщението си към участниците във форума.
Макар и в условията на висок некомплект и сложна епидемиологична обстановка, подготовката беше насочена към поддържане и развитие на съществуващите отбранителни способности и изпълнение на задачите по трите мисии на въоръжените сили, като основните усилия бяха с акцент върху мисия „Отбрана”. Командирът подчерта и основния приоритет в подготовката на формированията през годината - провеждането на съвместни учения, подготовки и тренировки с участието на бойни и осигуряващи формирования, както от Сухопътните войски, така и от останалите видове въоръжени сили. Като пример за изпълнението на този приоритет той посочи организирането и успешното провеждане на тактическото учение с 61-ва механизирана бригада „Балканска стена 20“, в което взеха участие бойни и осигуряващи формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Служба „Военна полиция“, Военномедицинска академия и други структури. Независимо от всички неблагоприятни фактори през годината са проведени 120 учения от планираните 150, което е около 80% от всички учения за периода.
Подготовката на декларираните формирования през изминалата година се извърши в съответствие с поетите ангажименти.
В изпълнение на задачите по мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност”, Сухопътните войски са основният вид въоръжена сила, която допринася за формирането, подготовката и окомплектоването на контингентите за участие в мисии извън страната. В допълнение към тази мисия е и задачата по носенето на дежурства от отделни формирования на територията на страната с готовност за участие в многонационални операции на НАТО и ЕС.
Генерал-майор Попов припомни и участието на Сухопътните войски в  изпълнение на задачите по третата мисия „Принос към националната сигурност в мирно време” - своевременното оказване на помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи, действията на военнослужещите при тежки климатични условия и в трудно достъпни терени на територията на цялата страна. През годината ФОППБ от Сухопътните войски са участвали в близо 90 мероприятия.  - (видео)
Участниците в анализа бяха запознати и със състоянието на войсковия ред и дисциплината във формированията за 2020 г. Предприетите конкретни мерки от Командването на Сухопътните войски ограничиха предпоставките за недопускане на инциденти и нещастни случаи.
Източник: http://otbrana.com/

 

Путин поздрави руснаците с Деня на защитника на отечеството

23.02.2021, 09:32

Русия се гордее с боеспособността на своите въоръжени сили, каза президентът Владимир Путин в поздравленията си за Деня на защитника на отечеството.
Президентът отбеляза, че „съвременният свят изисква постоянна бдителност и готовност да отговори на най-трудните предизвикателства, да действа компетентно, решително и ефективно“. Той подчерта, че руската "армия и флот знаят как да направят това", страната "се гордее с боеспособността им", съобщава РИА Новости.
Според Путин Денят на защитника на отечеството е символ на смелост. Той каза: "Разбира се, най-топлите думи на благодарност към ветераните, великото поколение, което ни научи, техните потомци, да побеждаваме и да не се отказваме." Той увери, че тези завети се помнят, тъй като те си спомнят и „подвизите на руската армия, която винаги безстрашно защитаваше земята си“.
Путин подчерта, че историята на Русия е пълна с примери за героизъм на предците, следователно страната има "силни традиции на патриотизъм" и "силни връзки между хората, държавата и техните надеждни защитници - армията и флота". Президентът каза: „Всички ние сме отговорни за Отечеството, за неговото успешно развитие“. За военните обаче "това чувство придобива особен смисъл", тъй като "осигуряването на стабилност, суверенитет и национална мощ на Родината" излиза на преден план в техния живот, каза той.
Президентът отбеляза, че Въоръжените сили са волеви и смели, което е доказано многократно, както в учения, така и в бойни условия, а интересът на младите хора към военните специалности свидетелства за укрепването на авторитета на руските въоръжени сили. Путин посочи, че много военнослужещи остават в армията, продължават да служат, ходят на военни учения, това е заслугата на техните командири.
„Офицерите са крепостта на армията и флота“, каза Путин и добави, че „от тях зависи не само отличната бойна подготовка, координация на действията, дисциплината, но и самият дух на военна служба“. Той каза: „Нашите офицери винаги са били и остават пример за висок професионализъм, благородство, издръжливост и чест. Благодаря ви, скъпи другари, всички военнослужещи и цивилен персонал на въоръжените сили за достойното изпълнение на военния им дълг."
Нека ви напомним, че доброволците на победата поканиха гражданите на Русия и страните от близката и далечната чужбина да се присъединят към проекта „Писмо за победа“, за да напишат думи на благодарност към защитниците на Отечеството. - (видео)
Източник: https://pogled.info/

 

Турция започва мащабни военни маневри в Егейско море

23.02.2021, 08:23

Турция ще проведе мащабни военноморски учения в Средиземно и Егейско море от 25 февруари до 7 март. Това съобщиха турските медии.
Те се позовават на съобщение от турското министерство на отбраната, в което се казва, че турските военноморски сили ще започнат учението "Синя родина 2021" (Mavi Vatan-2021).
В ученията ще участват 87 кораба, 27 самолета и 20 вертолета на ВС на Турция.
През последните месеци се засили напрежението между Гърция и Турция в района на Егейско и Средиземно море във връзка с островите.
Военните провокации са чести между двете страни - членки на НАТО.  Гърция и Турция дори започнаха преговори за регулиране на напрежението, но разговорите вървят трудно.

 

NASA иска да купи място на „Союз”, но през частна компания

23.02.2021, 07:35

NASA иска да купи място за полет до МКС на руския космически кораб „Союз”, но през частната компания Axiom Space. Това съобщава The Verge, позовавайки се на собствени източници.
Целта на осигуряването на място на „Союз” е застраховка в случай на проблем с космическия кораб Crew Dragon на SpaceX, което би оставило Международната космическа станция (МКС) без американски астронавт на борда.
В началото на февруари от NASA официално обявиха намерението си за това, но сега The Verge съобщава, че агенцията ще направи евентуалната покупка през посредник. Това, обаче не е новост. През 2017 г., когато стана ясно, че космическите кораби в рамките на програмата Commercial Crew Program (CCP) ще се забавя, агенцията купи пет места на борда на „Союз” през Boeing.
От Axiom са отказали коментар за изданието, а от NASA са потвърдили, че разговарят с компания посредник, но са отказали да я назоват поименно.
NASA се опитваше и да договори полети на „Союз” на бартерна основа – в замяна на място на руския кораб, агенцията предлагаше място на кораб по програмата CCP. За момента, няма официална договорка по тази инициатива, която трябваше да стартира тази есен.
The Verge съобщава, че NASA иска американски астронавт на борда на Союз МС-18, чийто старт е планиран за 10 април 2021 г. По неофициална информация, още от януари в Русия са двама американски астронавти – Марк Ванде Хей и Ан Маклейн, които се готвят за полета. И двамата имат предишни полети с руския космически кораб.
Желанието на NASA да си осигури място на поредния полет на „Союз” показва доста консервативния подход на агенцията. В момента, на борда на МКС има четирима американци. Катлин Рубинс пристигна там на борда на Союз МС-17, който ще се завърне на земята на 18 април. Останалите трима са част от екипажа на мисията Crew-1, която се провежда с Crew Dragon. Тяхното завръщане на родната планета се планира за края на април или началото на май.
В същото време, мисията Crew-2 се планира за 20 април. Няма индикации, че има сериозна опасност за забавянето ѝ.
Остава въпросът, колко ще струва мястото на американския астронавт на борда на „Союз“. Полетът на Катлин Рубинс струваше на американските данъкоплатци $90 млн., а предишните пет полета на американци с руския кораб бяха по $75 млн. всеки. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Русия се похвали с бойно използване на „Орион”

22.02.2021, 22:52

Русия е извършила изпитания с реално бойно използване на разузнавателно-ударния БЛА „Орион” в Сирия. Това става ясно от репортаж излъчен вчера, 21 февруари 2021 г., по руската обществена телевизия „Россия-1”. - (видео - частта с „Орион“ е след 5,26")

В рамките на репортажа, полковник Сергей Тюргай, заместник-началник отдела за безпилотна авиация към главното командване на ВКС на Русия, споделя, че апаратите „Орион” са преминали през успешни изпитания в Сирия. Той е отбелязал, че са били направени изпитания в различни метеорологични условия, включително и нощем.
Показан е и един апарат, за който се казва, че се връща от близкоизточната страна, с 38 звезди, които отбелязват отделните бойни полети. От обясненията на водещият става ясно, че звездите с буквата „Б” са ударни задачи, а тези с буквата „Р” са разузнавателни. Преброяването на звездите показват 20 разузнавателни задачи, 17 ударни и една, която е означена с буквата „П”. Не е ясно каква е била тя.
В рамките на репортажа са показани и кадри, на които се вижда бомбопускане с неуправляема бомба ОФАБ-100-120 и управляема ракета от неназован тип, като точното ѝ изображение е замазано. По думите на водещия, „Орион” се тества с неуправляеми боеприпаси, както и управляеми бомби и ракети, като последните, засега, са секретни.
Не става ясно кога са извършени въпросните тестове, нито колко апарата са задействани в тях. През лятото на миналата година изтече неофициална информация, че два апарата са били тествани в Сирия.
„Орион” е създаден от частната високотехнологична компания „Кронщадт“. Той е от клас MALE (medium-altitude long-endurance – за средни височини и с голяма продължителност на полета), има максимална излетна маса от около един тон, полезен товар от 200 kg, задвижва се от един бутален двигател с мощност 86 kW и продължителност на полета от около денонощие. Приблизително е еквивалентен на американския MQ-1 Predator.
През април 2020 г. бе съобщено, че руското МО и „Кронштадт” са подписали акта на за предаване на първия опитен комплект, с който трябваше да се проведат войсковите изпитания. В края на август, пък бе подписан договор за доставка на неназовано количество серийни комплекти.
На изложението „Армия 2020” апаратът бе показан с малокалибрени управляеми боеприпаси (маса от 20 – 50 kg.), които носят индексите КАБ-20, ФАБ-50, КАБ-50, УПАБ-50 и Х-50. Част от тях са собствена разработка на „Кронщадт“, други са на ФГУП „ЦНИИХМ” и корпорацията „Тактическое ракетное вооружение”. Няма информация, обаче как вървят изпитанията на тези оръжия и дали руското МО е поръчало интеграцията им на „Орион”.
Русия се опитва бързо да навакса изоставането си в областта на безпилотните апарати от висок клас, особено тези, които са въоръжени. На „Орион” се възлагат сериозни надежди за преодоляване на това изоставане. - Още БЛА
Източник: https://aero-bg.com/

 

САЩ изпратиха бомбардировачи B-1B Lancer в Норвегия за пръв път

22.02.2021, 20:36

Американски стратегически бомбардировачи B-1 са пристигнали в Норвегия, за да провеждат тренировъчни задачи, като това бележи първия път, в който американски самолети действат в скандинавската страна. Това съобщиха от военновъздушните сили на САЩ, цитирани от "Спутник".
"Бомбардировачите B-1B Lancer на американските военновъздушни сили от 7-мо бомбено крило във военновъздушната база "Дайс", щата Тексас, пристигнаха днес на въздушната гара Орланд, Норвегия, за дълго планирана тренировъчна мисия, в която самолетите ще провеждат летателно обучение в цяла Европа. Това е за първи път, в който американски бомбардировачи оперират в Норвегия", се казва в прессъобщение на ВВС на САЩ.
По-рано този месец говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че Москва разглежда намерението на Осло да разположи американски стратегически бомбардировачи в своята авиобаза край Трондхайм като поредната стъпка към увеличаване на военната активност в региона.
Ген. Джеф Хариджан, който е командир на американските военновъздушни сили в Европа и Африка, подчерта, че очаква с нетърпение да покаже способността на САЩ да действат в тази нова локация, като добави, че учебно-тренировъчните мисии спомагат за повишаване на възпиращите и отбранителни способности.
През януари американското стратегическо командване уточни, че тренировъчните мисии ще варират от операции в далечния север до подобряване на оперативната съвместимост със съюзници и партньори в европейския театър. - Още за В-1
Източник: https://news.bg/

 

На среща в МО оцениха високо сътрудничеството с район Тараклия в Молдова

22.02.2021, 20:24

Председателят на молдовския район Тараклия Иван Паслар гостува днес в Министерството на отбраната. Той се срещна с директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов. В разговора бяха обсъден въпроси по военно-патриотичното възпитание на учениците и младежите бесарабски българи от Тараклия и региона.
Г-н Паслар запозна директора на дирекцията с инициативите в тази област. В една от гимназиите вече е създаден кадетски клас. Там се провежда начална военна подготовка и се изпълнява програма по военно-патриотичното възпитание. Скоро ще завърши изграждането на Музей на воинската слава, който ще представя експонати за участие на бесарабските българи във войните през XX век.
Гостът помоли, по възможност, Министерството на отбраната да подпомогне ремонта на паметника на капитан Олимпий Панов в Тараклия. Той постави и въпроса за създаване на летни лагери в базите на Министерството на отбраната за ученици от българските райони в Република Молдова.
Г-н Антонов приветства инициативите на ръководството на окръг Тараклия. Подчерта тяхната значимост за отстояване на българщината и увери госта, че Министерството на отбраната ще ги подпомага, според възможностите си. Той връчи на Иван Паслар книгата „Кан Тервел – спасителят на древна Европа“, посветена на 1300 години от битката на българския владетел с арабите.  
Директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов и председателят на район Тараклия в Република Молдова оцениха високо досегашното сътрудничество и изразиха увереност, че то ще продължи и занапред.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Пенсионираха TH-67

22.02.2021, 19:28

Учебно-тренировъченият вертолет TH-67 Creek, който се използва от армейската авиация на САЩ, бе пенсиониран на 17 февруари 2021 г.
Церемонията по изваждането от въоръжение на TH-67 стана факт във Форд Ръкър, Алабама. Там е било отбелязано, че типът служи почти 30 години, пред което време той е обучил практически всички вертолетни пилоти, които служат в армейската авиация на САЩ.
TH-67 е фактически слабо модифициран еднодвигателен Bell 206B-3 JetRanger III. Първите машини пристигат през 1993 г., като общо са купени 181 броя. От тогава са налетени 1 915 000 часа и са обучени над 25 000 души.
Армейската авиация на САЩ заменя TH-67 с двудвигателния UH-72A Lakota (версия на H145). Вече са доставени 463 бройки и предстои да се получат и поне 17 броя от подобрения UH-72B. Пентагонът използва типа не само за обучение, но и за редица други спомагателни задачи, които не са свързани пряко с участие в бойни действия.
Източник: https://aero-bg.com/

 

САЩ с интерес към над 20 военни обекта в Гърция

22.02.2021, 13:20

Атина преговаря с Вашингтон за нов петгодишен договор за военно сътрудничество. По информация в медиите американската страна настоява с новия договор да получи достъп за използване на военни обекти в Гърция. Интересът на Вашингтон е към острови в Егейско море, военни летища в Северна Гърция, както и към пристанища. По информация от медиите американската страна има интерес към повече от 20 военни обекта в Гърция, част от които и сега, като остров Скирос, се използват за обучение на американски и гръцки военни.
Атина е склонна да приеме предложението, коментират военни експерти и отбелязват, че по този начин Гърция си осигурява военен баланс срещу Турция.
"Анкара продължава с провокациите в Егейско море", заяви външният министър Дендиас пред парламента. За сега министерството на отбраната на Гърция не посочва конкретно към кои военни обекти проявява интерес американската страна. Говорителят на гръцкото външно министерство съобщи, че не става въпрос за нови военни бази на гръцка територия, а за съвместно използване на обекти. С финансиране от Вашингтон вече тече модернизация на постоянната военна база "Суда" на остров Крит.
Източник: https://www.actualno.com/

 

Daily Express: „Маневри на ръба на космоса“: ВВС на Великобритая ще отработват атака срещу руски и китайски сателити

22.02.2021, 12:25

Новосъздаденото космическо командване на Обединеното кралство планира нови тренировъчни мисии с подбрани пилоти, съобщава британският ежедневник The Daily Express. По данни на изданието в рамките на тези учения изтребителите „Тайфун“ на Кралските военновъздушни сили ще трябва да симулират атака срещу сателити на врага в случай на потенциален конфликт с Русия или Китай.
Британското космическо командване е избрало топ пилоти за провеждане на тренировъчните мисии. Те ще трябва да се научат как да „се справят с китайски и руски военни и комуникационни сателити“ в случай на война, отбелязва вестникът. По време на реален конфликт от тях би се очаквало да поразяват вражеските сателити на височина 60 хиляди фута и след това да се върнат невредими в базата.
Източници от Кралските военновъздушни сили добавиха, че Великобритания продължава да защитава отговорното поведение в космоса в ООН. В същото време, според събеседниците на изданието, би било „глупаво да не се изследват напълно възможностите, необходими за деактивиране на спътниците“.
Плановете за обучение станаха известни само две седмици след като командирът на ВВС Пол Годфри (на снимката), опитен пилот на „Тайфун“, беше назначен за първи ръководител на Космическото командване на Обединеното кралство, обръща внимание The Daily Express.
Командващият Кралските ВВС Майк Уигстън отбеляза, че разговорите за космоса като възможна област на военна конфронтация все още се считат за „противоречиви". В същото време според него британските въоръжени сили трябва да се отнасят с цялата сериозност към заплахите от работата на сателитите.
„Бъдещият конфликт може да не започне в космоса, но не се съмнявам, че ще се придвижи там много бързо. И дори може да бъде спечелен или загубен в космоса. Затова трябва да сме готови да се отбраняваме и, ако е необходимо, да защитаваме нашите най-важни национални интереси. Вече видяхме страни като Китай, Русия и други да развиват антисателитни способности“, добави той.
Във Великобритания все още не разполагат с противосателитни ракети. САЩ обаче използват тази технология от 80-те години на миналия век. До момента Русия демонстрира два вида космически оръжия, подчертават от редакцията. Миналата година Пентагонът потвърди, че Китай вече разполага с наземни ракети. Според американското ведомство те могат да удрят сателити, движещи се в „ниска земна орбита", припомня вестникът.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

Талибаните са твърдо против отлагане на изтеглянето на американските войски от Афганистан

22.02.2021, 12:15

Талибаните решително отхвърлят евентуално отлагане на изтеглянето на американските войски от Афганистан, заяви в интервю за ДПА говорител на бунтовническата групировка.
"Нашите бойци никога няма да се съгласят на отлагане", каза Забиула Муджахид. "НАТО, Америка и всички страни в конфликта стигнаха до заключението, че ако искат да преодолеят сегашната криза, единственото добро решение е изпълнението на подписаното споразумение", добави той.
В началото на 2020 г. Съединените щати обещаха да изтеглят войските си от Афганистан до 1 май 2021. В замяна талибаните се ангажираха да започнат мирни преговори с афганистанското правителство, припомня агенцията.
Наблюдатели обвиняват талибаните, че нарушават други обещания, направени в рамките на споразумението. Смята се, например, че талибаните продължават да си сътрудничат с други терористични групи и че насилието в страната е твърде високо.
Страните от НАТО засега ще продължат мисията си в Афганистан до второ нареждане, заяви в четвъртък след консултации генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.
Талибаните продължават да се стремят към дипломатическо решение, но предупреждават за последици, ако споразумението бъде нарушено, отбелязва ДПА.
"Ако, не дай Боже, споразумението бъде нарушено, тогава разбира се народът на Афганистан ще се защити, както го е правил през последните 20 години", заяви Муджахид.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Военен самолет катастрофира в Мексико, има жертви

22.02.2021, 09:45

Шестима мексикански военни загинаха вчера при самолетна катастрофа в щата Веракрус.
В комюнике на мексиканското министерство на отбраната се посочва, че катастрофата е станала в 09:45 местно време, при излитането на самолет Learjet 45XR (р.н. 3912, с.н. 45-325) от летището в град Шалапа.
Не се уточняват причините за катастрофата, нито колко души са били на борда на 9-местния реактивен самолет. Посочва се само, че шестима военнослужещи са загинали, започнало е разследване.
Местни медии съобщават, че машината е излязла от полосата за излитане и избухнала в пламъци. - (видео)

 

46 години от първия полет на Су-25

22.02.2021, 08:35

Преди точно 46 години, на 22 февруари 1975 г., полита първия прототип на съветския щурмови самолет Су-25.
Дебютният полет става факт от летището Жуковский, край Москва. Прототипът носи означението Т8-1 и борден номер 81, а в неговата кабина е пилотът изпитател Сергей Илюшин. Полетът преминава нормално, но Илюшин се оплаква от много тежкото управление, особено по крен, както и от малката тяговъоръженост. В последствие тези недостатъци са отстранени.
Разработката на бъдещия Су-25 стартира в началото на 1968 г. по личната инициатива на няколко млади конструктори в ОКБ Сухой, най-вече Олег Самойлович, след като те се запознават с новите концепции за непосредствена авиационна поддръжка, разработени от преподаватели във Военновъздушната академия на СССР, на база опита от последните въоръжени конфликти.
През март 1969 г. проектът се официализира, след като съветското Министерство на авиационната промишленост поставя темата за създаването на лек щурмови самолет пред няколко конструкторски бюра, включително и това на Сухой.
През 1971 г. проектът на Сухой, известен под индекса Т8, е обявен за победител в своеобразния конкурс, в който участват още от МиГ, Илюшин и Яковлев. Бъдещият щурмовик постепенно става все по-голям, и ако през 60-те се говори за машина с излетна маса от осем тона, то излетната маса на първия прототип е малко над 12 тона. Серийните Су-25 са с нормална излетна маса от 14,6 тона.
След няколко преработвания на изискванията към Т8, първият прототип е завършен в края на 1974 г.
В края на 1975 г. се появява и вторият прототип – Т8-2, който преминава през няколко доработки, които по-късно стават част от серийния самолет, включително с използване на бронирана кабина, двигателите Р-95Ш, промени по крилото, соплата и други.
Изпитателната програма, която включва и бойни полети над Афганистан, официално приключва през декември 1980 г., а приемането в строевите части започва от април 1981 г.
Българските ВВС получават 36 едноместни Су-25К и четири двуместни Су-25УБК между 1986 и 1988 г. В момента на активна служба остават 14 машини, като осем от тях преминаха през ремонт, удължаване на техническия ресурс и модернизация в Беларус.
Повече за съдбата на българските Су-25, може да прочетете тук.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 
 

Седем души загинаха при катастрофа на самолет на нигерийските военновъздушни сили

21.02.2021, 17:30

Малък самолет Beechcraft B300 King Air 350i (р.н. NAF201, с.н. FL-585) на нигерийските военновъздушни сили се разби днес в 10:48 местно време близо до летището в столицата Абуджа заради неизправност на двигателя, при което загинаха всичките седем души на борда, предаде Ройтерс. - (видео)
"За съжаление всички 7 души на борда загинаха при катастрофата", заяви говорителят на военновъздушните сили Ибикунле Дарамоле в изявление.
Самолетът катастрофира, докато се връщал на летището в Абуджа, като малко преди това съобщил за повреда на двигателя по пътя към Мина, обясни Дарамоле. Град Мина се намира на около 110 километра от Абуджа.
Десетки военни и служители на летището претърсиха овъглените остатъци от самолета. Жертви и разрушения на земята няма.

 

Русия ще достави на Африка въоръжение за 1,5 млрд долара

21.02.2021, 16:48

Русия е подписала през 2020 г. договори за доставка на оръжие за африканските страни на обща стойност 1,5 млрд. долара. Това заяви изпълнителният директор на "Рособоронекспорт" Александър Михеев, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.
„През изминалата година постигнахме много сериозен напредък в отношенията с африканските държави, което беше улеснено от срещата на върха в Сочи, провела се през 2019 г. Подписахме договори на стойност над 1,5 млрд. долара с повече от 10 африкански държави, получихме авансово заплащане и вече изпълняваме нашите контракти" - заяви той пред журналисти на провеждащото се от 21 до 25 февруари в Абу Даби международно изложение IDEX-2021.

 

Сътрудничество между ВА „Г. С. Раковски“ и висшите образователни институции в Албания

21.02.2021, 12:05

В работната среща взеха участие генерал-майор д-р Груди Ангелов – началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, полковник доц. д-р Димитър Ташков – заместник-началник по учебната и научната част, деканите на факултетите, посланикът на Република Албания Н. Пр. д-р Доника Ходжа, както и представители на посолството на Р Албания – първи секретар г-н Куйтим Чера и втори секретар г-жа Арджилда Рингай. Министерството на отбраната беше представено от полковник Любомир Петров – от дирекция „Отбранителна политика и планиране“, съобщават от академията.
Целта на проведената работна среща беше обсъждането на възможните области на сътрудничество между Военна академия „Г. С. Раковски“ и висшите образователни институции на Република Албания.
Генерал-майор д-р Груди Ангелов и посланик Н. Пр. д-р Доника Ходжа се ангажираха да спомогнат за изграждането на двустранно сътрудничество между образователните институции на Република България и Република Албания.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

НАТО обяви своите RQ-4D за частично боеговоти

21.02.2021, 08:17

НАТО обяви, че флотът му от безпилотни разузнавателни апарати RQ-4D Phoenix е достигнал първоначално ниво на бойна готовност (IOC). Това съобщиха от Алианса.
Очакваше се, че НАТО ще обяви своите пет броя RQ-4 за частично боеготови през декември миналата година, малко след получаването на последния апарат, но срокът се измести. Те са купени в рамките на програмата за съюзно земно наблюдение AGS.
Основната цел на програмата AGS е НАТО да разполага със система за наблюдение в реално време, без значение от метеорологичната обстановка, която да може да се използва за морско патрулиране, обзор на земната повърхност, откриване на цели, подпомагане на цивилното население при хуманитарни кризи, граничен контрол и други подобни. Данните могат да се предоставят на всички страни-членки.
Апаратите са базирани в авиобаза Сигонела, на остров Сицилия.
RQ-4D е вариация на RQ-4B Block 40 Global Hawk. Основният сензор на апарата, който е от клас HALE (голяма височина, голяма продължителност на полета) е радарът Northrop Grumman MP-RTIP, който е AESA радар със синтетична апертура, който може да работи по земни, морски и въздушни цели и да изгражда висококачествени радарни картини.
Програмата AGS стартира през 2009 г., но мина през множество забавяния и предефенирания на целите. В крайна сметка, 15 страни от НАТО участват в програмата, като споделят финансовата ѝ тежест. България е една от тях, като поема малко под 1% от разходите.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

35 години от старта на работата по станцията „Мир”

20.02.2021, 23:00

Преди точно 35 години, на 20 февруари 1986 г., на орбита е изстрелян първият модул на съветската орбитална станция „Мир”. Тя става първата многомодулна станция, на която се извършват дълговременни мисии.
Първият модул, който е известен като базов модул, се нарича „Мир”. Конструктивно той се базира на предишните две съветски станции „Салют-6” и „Салют-7”, но има вграден възел, към който могат да се скачват още пет модула.
„Мир” е изстрелян в 00,28 часа московско време, с ракета-носител „Протон-К”. Модулът е изведен успешно на орбита. Първият екипаж, който го посещава е в състав Леонид Кизим и Владимир Соловьов. Те се скачват със станцията на 14 март 1986 г. и остават на брода ѝ почти 125 денонощия.
Първият модул, който се скачва с „Мир” след изстрелването ѝ, става „Квант-1” през март 1987 г. През ноември 1989 г. е добавен още един модул – „Квант-2”. Модулът „Кристалл” се скачва през май 1990 г., последван от „Спектр” през май 1995 г. и „Природа” през април 1996 г.
Общо 104 човека от 12 страни минават през станцията „Мир” между 1986 и 2000 г. Между тях е и българинът Александър Александров, който работи на станцията през юни 1988 г.
Американската космическа совалка се скачва с „Мир“ седем пъти между 1995 и 1998 г.
На „Мир” е проведен рекордния престой на Валерий Поляков, който остава на орбита в продължение на 437 денонощия. Този рекорд все още не е подобрен.
В края на 90-те години на миналия век, когато вече е взето решението за строежа на Международната космическа станция, ентусиазмът за поддръжката на „Мир“ рязко намалява. Русия няма пари да я поддържа и няма реалистична частна алтернатива за финансирането ѝ. Отделно, тя изначално е проектирана да остане на орбита около пет години, като техническото ѝ състояние непрекъснато се влошава. Затова през януари 2001 г. е взето решение тя да бъде свалена от орбита.
Станцията е изведена от орбита на 23 март 2001 г., като останките ѝ се разбиват в Тихия океан. - Още Космос

 

Военни разходи: Саудитска Арабия инвестира $20 милиарда

20.02.2021, 19:40

Саудитска Арабия съобщи днес, че в близките 10 години ще инвестира във военната си индустрия над 20 милиарда долара. Това е част от плановете на кралството на увеличи разходите си за отбрана, заяви Ахмед бин Абдел Азиз ал Охали, шефът на Главното управление на военната промишленост, предаде БНР.
Над 10 милиарда долара ще бъдат отпуснати за развитие на отбранителната промишленост, също толкова - за изследвания и разработки, уточни Ал Охали, чието изявление бе разпространено от саудитската телевизия „Ал Арабия“, съобщи ТАСС. Той говори на пресконференция в Абу Даби (Обединените арабски емирства), където предстои да бъде открито международното оръжейно изложение IDEX 2021.
По думите му до 2030 година Саудитска Арабия ще увеличи разходите за изследвания и модернизация на военните си предприятия от 0,2 на 4 процента от общия бюджет за отбрана. Кралството се стреми да развива производството на оръжия, за да може към 2030 година да подписва договори за над половината си военни покупки с местни предприятия.
Източник: https://fakti.bg, Денис Джамбазов

 

От Военна академия ще отстраняват и за плагиатство

20.02.2021, 17:37

Слушателите се отстраняват от обучение по дисциплинарен ред при предоставяне на неверни данни, въз основа на които са приети в Академията, или подправяне на документи за статуса им на слушатели и уличаване в опит за преписване по време на изпит или тест, или в плагиатство. Това е записано в проекта за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на Военна академия „Г.С. Раковски“.
Преписването, като основание за отстраняване, го има и в сега действащия правилник. Новото е плагиатството. (Б.р. - плагиатството е вземане и използване като свои мислите, писмения текст или изобретенията на друг“. С други думи, това е непризнатата употреба като собствена на работата на друг човек, независимо дали тя е била публикувана, т.е. става дума за копиране.) Образно казано, уставите в армията се пишат с кръв, т.е.на основата на натрупания опит. Най-вероятно това се отнася и за правилниците.
В рамките на академичната си автономия ВА ще придобие правото на сключване на споразумения с държавни и общински училища от системата на предучилищното и училищното образование за извършване на съвместна учебна дейност при спазване изискванията на Закона
за висшето образование и на Закона за предучилищното и училищното образование. Споразумението, както и промените в него ще  влизат в сила след одобряване от министъра на образованието и науката.
Във връзка с настъпилите изменения и допълнения в Закона за висшето образование се предвижда възможността Академичният съвет да прави предложение до министъра на отбраната, който да представя на министъра на образованието и науката за внасяне в Министерския съвет предложение за утвърждаване с акт на Министерския съвет на искане за включване на Академията в списъка на изследователските висши училища.
Ще се даде право на Академичния съвет да взема решение за учредяване на спортен клуб по Закона за физическото възпитание и спорта. Става дума за спортен клуб по един или сходни видове спорт и/или многоспортов клуб,  чието наименование се посочват наименованието и видът на висшето училище съгласно акта за откриването или преобразуването му.
Съобразени са изискванията на Закона за висшето образование, по отношение директорът на департамента да е хабилитирано лице, структурата на факултетния съвет, допълнителните правомощия на началника на военната академия, както и въведеното условие за възраст, при заемане на изборни ръководни длъжности.
В проекта на правилник е разписана процедура за назначаване на лица на академични длъжности по спомагателно длъжностно разписание – по реда за назначаването на гост-преподаватели, както и определянето на условията и реда за отстраняване и отписване на слушатели.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

УТС T-38C Talon на ВВС на САЩ се е разбил, има жертви

20.02.2021, 09:10

На 19 февруари 2021 г. в 17:15 местно време УТС  Northrop T-38C Talon на ВВС на САЩ се е разбил на около 15 мили от регионалното летище Монтгомъри (MGM/KMGM), щат Алабама. Двамата пилоти са загинали, самолетът е разрушен.
Учебно-тренировъчения самолет (УТС) T-38C Talon е от състава на 14-то учебно авиокрило. Екипажът е изпълнявал полет от летище Колумбус (щат Мисисипи) за Толахасе (щат Флорида).
Назначена е комисия за разследване на причините за катастрофата.
Последната катастрофа с този тип самолет е през 2019 г., когато ВВС на САЩ губят два Т-38С, които се сблъскват при опит за кацане в двойка, двамата пилоти загинаха. Най-тежка през последните години е 2018, разбили са се пет T-38C Talon, загина един летец.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Берлин приветства решението на Байдън да запази американския контингент в Германия

20.02.2021, 08:57

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер приветства изявлението на президента на САЩ Джо Байдън, че американските войски, разположени в Германия, ще останат, цитира думите й Reuters
„Ясно разбираме това потвърждение на ангажимента на Америка за европейска сигурност, силен НАТО и стратегически обединен Запад“, каза тя пред Reuters, коментирайки речта на Байдън на виртуалната конференция за сигурност в Мюнхен в петък.
„Този сигнал ще бъде забелязан и добре разбран“, каза Крамп-Каренбауер. „Сега от нас зависи да хванем ръката, която Вашингтон протегна.“
Крамп-Каренбауер заяви, че отстояването на европейската и атлантическата сигурност е съвместно усилие и взаимно задължение.
„Трябва да отговорим, като покажем собствената си ангажираност с тази кауза - в нашите разходи за отбрана, в нашите съвместни военни дислокации в чужбина, укрепването на НАТО и способностите на нашите въоръжени сили“, добави тя.

 

71 години от вдигането на флага на ескадрения миноносец „Георги Димитров“

20.02.2021, 07:58

Преди 71 години - на 20 февруари 1950 г. в Севастопол (това в СССР) е вдигнат българският военноморски флаг на ескадрения миноносец „Озорной“, който в България получава името „Георги Димитров“. Дали тогава неговият първи командир капитан ІІ ранг (по-късно адмирал) Иван Добрев или някой друг от първия екипаж си е мислил, че и след 71 години този ескадрен миноносец ще остане най-големият боен кораб в историята на България? Едва ли. Тогава те са имали много по-важни задачи по усвояването на бойна техника, която в по-голямото си количество дотогава е непозната за българските военни моряци.
И днес периодично припламва въпросът дали извеждането на „Георги Димитров“ от строя (1960 г.), превръщането му в учебен кораб на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и бракуването му през 1963 г. не е било преждевременно. Ако тръгнем от простата аритметика, ще излезе, че: ескадреният миноносец има четири 130 мм оръдия (по две в кула), две 85 мм оръдия (в една кула), шест единични 37 мм автоматични оръдия, две двустволни 12,7 мм картечници ДШК, два тритръбни 533 мм торпедни апарата, два бомбомета, стелажи за 12 подводни бомби и два параванни трала. Получените последователно през 1957 и 1958 г. два стражеви кораба проект 50 (НАТО-клас „Рига“) имат общо шест 100 мм оръдия, четири сдвоени 37 мм зенитни оръдия, два тритръбни 533 мм торпедни......Прочети още

 

Последното интервю на Ерих Хартман

20.02.2021, 07:40

Бойните постижения на Ерих Хартман изглеждат фантастично: 1 404 бойни полети, 825 въздушни боеве, 352 унищожени вражески самолети, от които 347 съветски.
Броят на победите, както и в миналото, буди съмнение. Някои историци са на мнение, че значителна част от тях не са потвърдени, но едно е безспорно – това е най-резултатният пилот-изтребител през Втората световна война.

Начинът, по който усеща самолета (Хартман лети на „Густав”, както германците наричат мултифункционалния изтребител ​​«Месершмит Bf.109G»), способността за бърза преценка на обстановката, отличното зрение и изключителните снайперистки качества са отличителни характеристики на този „Дявол“, както е наричан Хартман от двете страни на фронта......Прочети още: - част 1;  - част 2.

 

 

Хърватия се интересува от F-35

19.02.2021, 22:34

Хърватия се интересува от придобиването на изтребители от пето поколение F-35. Това твърдят от производителя Lockheed Martin, цитирани от Reuters.
Агенцията е разговаряла с Грег Умър, вицепрезидент на Lockheed в авиационния отдел на компанията. Според него, Хърватия е проявила интерес към покупката на F-35, но други детайли не са били дадени.
Умър е уточнил, че в момента F-35 участва в конкурси в Канада, Финландия и Швейцария, като машината се разглежда, като опция в Гърция, Испания и страни от Източна Европа и Близкия изток.
Хърватия в момента е в конкурсна процедура за избор на нов боен самолет. Формално се разглеждат предложенията за нови F-16 Block 70, нови Gripen C/D, употребявани Rafale и употребявани F-16C/D от Израел. Полуофициално е известно, че Хърватия търси 12 изтребителя, но се разглеждат и варианти за само осем машини.
Финалните и най-добри оферти постъпиха през ноември 2020 г., като се очакваше през януари тази година да бъде взето решение от правителството и парламента на страната, за това коя оферта е предпочитана.
В началото на февруари, обаче премиерът на страната Андрей Пленкович заяви, че финалното решение ще почака известно време поради затрудненото положение на страната му, във връзка със скорошното земетресение там. Хърватският президент Зоран Миланович, пък намекна, че проблемът е най-вече финансов.
Полша стана първата източноевропейска страна, която подписа за F-35. Страната заяви 32 машини през миналия януари.
Източник: https://aero-bg.com/

 

ВВС на САЩ прехвърлиха самолет E-8C JSTARS в Европа

19.02.2021, 22:26

ВВС на САЩ прехвърлиха в Европа самолет за бойно управление, наблюдение и целеуказване Boeing E-8C JSTARS (Joint Surveillance Target Attack Radar System).
Самолетът кацна в авиобаза Рамщайн (Германия) и предстои да извърши тренировъчни мисии съвместно със сухоземни и авиационни компоненти от ВС на НАТО и на САЩ в Европа.
Този E-8C JSTARS (р.н. 95-0121/GA, з.н. 20016/752/P-8) е от състава на 128-ма авиоескадрила за бойно управление на Въздушната национална гвардия на щат Джорджия.
Ескадрилата е под командването на 116-то авиокрило и е дислоцирана във военновъздушната база Робинс, щатДжорджия. Основната мисия на ескадрилата е осигури командирите от СВ и ВВС с картина на оперативната обстановка на бойното поле.
Е-8С е разработен на база на планера на Boeing 707-300, но силно доработен и оборудван с радар, комуникационни и контролни системи, необходими за изпълнение на оперативните мисии.
E-8C JSTARS ще бъде в Европа в продължение на няколко седмици и ще участва в няколко учения.
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Въоръжените сили на Руската федерация през тази седмица

19.02.2021, 22:07
 

Започва съвместна подготовка на военнослужещи от армиите на България и Великобритания

19.02.2021, 17:04

България ще бъде домакин на съвместна подготовка на военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия и военнослужещи от армията на Великобритания. Тя ще се проведе от 22 февруари до 5 март 2021 г. в районите на формированията на СКСО, Национален парк „Рила“ и летище „Чешнегирово“.
В рамките на съвместната подготовка ще бъдат изпълнявани задачи, свързани със спецификата на действията на специалните сили на различни терени и при различни условия. Целта е да се постигне интегриране на формированията и да се провери нивото на оперативната съвместимост. Участието в такъв вид подготовка повишава готовността на подразделенията за участие в операции, засилва професионалните взаимоотношения и подобрява общата координация и взаимодействието, необходими в случай на криза.
Предвижда се на 2 март да се проведе ден за високопоставени гости.
Източник: https://www.mod.bg/

 
 

Клетва на военнослужещи в Зенитно-ракетната база

19.02.2021, 16:40

Във военно формирование 32610 – Банкя, от състава на Зенитно-ракетната база, вчера се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи. На събитието присъстваха много техни роднини, близки и приятели, съобщават от базата.
Ритуалът започна с тържествен строй на личния състав. По команда на ръководещия клетвата майор Димитър Георгиев военнослужещите посрещнаха с вик „Ура“ знаменния разчет с националния флаг. След като знаменосците заеха мястото си, командирът на формированието подполковник Светослав Василев последователно поздрави воинските блокове, които му отговориха дружно.
Церемонията продължи със слово на подполковник Василев. В него той припомни традициите и изтъкна важността на ритуала по полагане на военна клетва.  Подчерта отговорността, която всеки военнослужещ поема при изричането на заветните слова „Заклех се“ с обещанието да служи вярно и отдадено на българския народ и Родината.
Впоследствие знаменосците заеха място пред строя, а командващият ритуала застана пред новоназначените военнослужещи и им заповяда да повтарят клетвените слова, които изрича. Високо, ясно и отчетливо всички единно ги произнесоха и мощният им вик „Заклех се“ отекна в околността. По команда всеки от тях подходи към националното знаме, целуна го и се врече да служи на Република България, полагайки и подписа си в клетвения лист.
Командирът на военното формирование първи поздрави положилите клетва военнослужещи и им пожела да бъдат верни на думите, които изрекоха и да ги превърнат в дела. „С мъжество, сила, твърдост и воля за усвояването на бойната техника и придобиване на способности за изпълнение на поставените задачи вие бързо ще се утвърдите в колектива на формированието” – заяви той. На техните преки командири заръча да не пестят време, усилия и знания, за да ги изградят като високоподготвени професионалисти и патриоти, достойни да служат на народа и страната си.
Тържественият ритуал завърши с произнасяне на пламенно слово от г-н Николов, близък на един от положилите военна клетва военнослужещи и отдаване на чест на химна на Република България.

 
 

ВВС на САЩ мислят за евтин заместник на F-16

19.02.2021, 08:30

ВВС на САЩ разсъждават над възможността да приемат на въоръжение изцяло нов боен самолет, който да е алтернатива на F-35 и който да може да замести все още масовите F-16. Това съобщава Aviation Week & Space Technologies, цитирайки командващият на ВВС на САЩ генерал Чарлз Браун.
„Ако може да получим нещо, което е по-добро, не струва много и няма да глътне много време, защо не? Нека не купуваме само това, което е налично, нека погледнем дали не може да създадем нещо друго”, обяснява генерал Браун пред журналисти.
Според него, подобен самолет ще има за цел да замени все още масовите F-16. Той го описва или като „поколение 4.5” или като „поколение 5-”. Най-важната характеристика на този самолет трябва да е отворената архитектура на авиониката, което да позволява по-лесна модернизация. Браун посочва, че ВМС на САЩ са взели сходно решение, когато са решили да започнат да купуват Super Hornet Block III, който също се описва, като „поколение 4.5”.
Командващият на ВВС на САЩ изрично е заявил, че в последно време е натрупан много опит в бързото проектиране на нови военни самолети, като той посочва учебния T-7 и работата по проекта за създаване на изтребител от шесто поколение NGAD. През миналата година стана ясно, че технологичният демонстратор на този проект е вече изпитан.
Генералът посочва, че в момента тече предварителната работа по този проект. Основната задача е да се разбере, дали той би бил ефективен от финансова гледна точка, като по темата работи отдел на Пентагона. Ако това се окаже така, то ще започне работа по подсигуряване на политическа подкрепа.
Браун споделя и че е много важно да се дефинира точният микс между отделните типове на въоръжение във ВВС на САЩ, като да се осигурят, както достатъчно платформи с високи способности, така и платформи с по-скромни способности, които обаче да са по-масови.
Всичко това се прави в рамките на подготовката на военния бюджет за финансовата 2023 г., която стартира на 1 октомври 2022 г.
Въпросът с високата цена за експлоатация на F-35, огромните забавяния в програмата и техническите трудности около него, е много належащ, предвид, че САЩ все още експлоатират около 950 броя F-16C/D, чийто живот е към края си. В началото на годината се чуха гласове ВВС на САЩ започна да заменя старите F-16 с нови F-16, но генерал Браун не е убеден в това.
„Всъщност, искам да можем да построим нещо нови и различно, което не е F-16”, казва генералът цитиран от Defense News.
F-35 вече понесе един шамар в САЩ, когато бе решено изтребителите F-15C/D в състава на Въздушната национална гвардия на САЩ да бъдат заменени с новопостроени F-15EX, а Пентагона планира да купи до 200 броя от тези самолети. Ключовата аргументация там беше, че F-35 е твърде скъп. Първият полет на типа стана факт на 2 февруари тази година.
Интересно е, че Южна Корея има сходен подход. Страната купува F-35A, но и работи по собствения си проект KF-X, който също се описва, като „поколение 4.5”. Целта е точно по-масов и достъпен самолет от F-35. Първият полет на типа се чака догодина.
Ако САЩ се решат на подобен ход, то това окончателно ще зачеркне F-35, като масова платформа, която трябва да замени другата масова платформа в лицето на F-16.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

Турция отбеляза 69 години от влизането в НАТО

18,92,2921, 23:32

Турският парламент отбеляза 69-годишнината от присъединяването на Турция към НАТО, съобщи “Анадолската агенция“.
Анкара "решително ще продължи да допринася за поддържането на световния мир и спокойствие", каза Осман Аскин Бак (на снимката), ръководител на турската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО.
„Турция, която разкри важността на своята роля в Алианса с приноса, предлаган на мисиите на НАТО няколко пъти в продължение на 69 години, решително ще продължи да допринася за поддържането на световния мир и спокойствие“, написа Бак в „Туитър“.
Той призова НАТО да подкрепи Турция в борбата с терористичните групировки ПКК и „Ислямска държава“
Турция, която се присъедини към военния съюз между 29 северноамерикански и европейски държави през 1952 г., може да се похвали, че има втората по големина армия сред страните членки след САЩ
Анкара отдава изключително значение на ролята на НАТО в поддържането на сигурността и стабилността в евроатлантическото пространство.
Създадена през 1949 г., целта на НАТО е да гарантира свободата и сигурността на своите членове чрез политически и военни средства.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Германия и Франция спорят за FCAS

18.02.2021, 22:42

Германия и Франция изпадат във все по-ужесточен спор във връзка с подялбата на работата около проекта FCAS, който цели създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Това съобщава Reuters.
Преди година двете страни подписаха споразумение за старт на работата по Phase 1A, която покрива работа за 18 месеца и чиято основна задача е осигуряване на летящ технологичен демонстратор във връзка с бойния самолет, който трябва да се създаде в рамките на FCAS.
Оригиналното разпределение на работата в проекта е френската компания Dassault да е водеща при проектирането на бойния самолет, наречен Next Generation Fighter (NGF). По тази линия трябва да се построи и технологичен демонстратор.
Според източници на Reuters, Германия е поискала да построи собствен демонстратор, с оправданието, че трябва да се запазват уменията и в германската авиационна индустрия. Френската страна, обаче е отказала.
Оригиналният план предвижда един технологичен демонстратор, който е базиран на Dassault Rafale. Той трябва да полети през 2026 г. Германия, оправдавайки се с мощните си профсъюзи, иска и един демонстратор базиран на Eurofighter, който да бъде построен и тестван в страната.
Според Reuters, в началото на февруари 2021 г. германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон лично са се опитали да разрешат спора, но това не им се е отдало. Вчера, 17 февруари, пък в Париж се е провела работна среща между представители на министерства на отбраната на Франция, Германия и Испания, както и на компаниите Dassault, Airbus и Indra.
На повърхността са изникнали и други спорове, като такива за интелектуалната собственост над проекта и френското желание NGF да може да използва ядрено оръжие. Освен това, Германия ясно е заявила, че освен собствен демонстратор иска и по-голям дял в съвместната работа, включително и да използва френски технологии вложени в FCAS за изцяло собствени проекти.
FCAS бе стартиран през 2017 г., като отговор на излизането на Великобритания от ЕС и опит на Франция и Германия да задълбочат военните си връзки.
Пред Reuters всички замесени страни са отказали конкретни коментари по казуса.
В рамките на годината трябва да бъде подписан нов договор, който да осигури продължаването на разработката на отделните елементи на FCAS. Така на страните им остават няколко месеца за да се договорят, ако не искат да започне да се трупа закъснение.
FCAS се състои от няколко елемента – NGF покрива създаването на боен самолет от следващо поколение. Водещ на проекта е Dassault, а основен партньор Airbus. Remote Carrier (RC) e безпилотен апарат, който ще работи в близко сътрудничество с NGF. Airbus ръководи проекта, а основен партньор е MBDA. Combat Cloud (CC) ще е облачна IT услуга, която ще гарантира обмен на данните между елементите на FCAS. Отново Airbus ръководи проекта, а Thales е основен партньор. Двигателите за NGF ще се разработват от джойнтвенчър между Safran и MTU.
FCAS трябва да заработи не по-късно от 2040 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

ВВС на САЩ пенсионират част от наличните B-1B

18.02.2021, 22:34

ВВС на САЩ започна да превежда в изпълнение плана за пенсиониране на част от наличните бомбардировачи B-1B. Това съобщава Defense News.
Първият B-1B, който трябва да бъде пенсиониран през тази година, вече е прелетял в базата за дългосрочно съхранение Дейвис-Монтан, Аризона. ВВС на САЩ планира да свали от въоръжение 17 от наличните 62 броя B-1B, като за това е получена оторизация от Конгреса на САЩ. Това ще се случи до септември 2021 г.
Надеждите са, че с намаляван на броя бомбардировачи в строя, ще се подобри поддръжката на самолетите, които ще продължат да служат. Освен това, така ВВС на САЩ започват да се подготвят за приемане на въоръжение на новите стратегически бомбардировачи B-21.
От 17-те машини, които ще се свалят от въоръжение, само четири ще бъдат държани на дългосрочно съхранение, което ще им позволи да бъдат върнати в строя, ако това се наложи. Останалите ще бъдат разглобени и рециклирани.
B-1B, който оригинално е замислен като ядрен стратегически бомбардировач, се ползва активно в последните две десетилетия в изцяло конвенционална роля. Високият интензитет, с който се експлоатира той се отразява зле на техническото му състояние, което налага ВВС на САЩ да влагат все повече пари в поддръжката му.
Планира се B-1B да остане на служба още 15 години и той окончателно да бъде свален от въоръжение през 2036 г.
Освен 17-те бомбардировача, ВВС на САЩ ще пенсионира тази година и 44 броя A-10, около 30 танкера KC-135 и KC-10, 24 транспортни самолета C-130H и още толкова безпилотни апарата RQ-4. - Още за В-1
Източник: https://aero-bg.com/

 

НАТО увеличава ударно военнослужещите си в Ирак

18.02.2021, 22:28

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че алиансът не е взел "окончателно решение" относно бъдещето на своята мисия в Афганистан, докато новият президент на САЩ Джо Байдън обмисля изтеглянето на войски.
Въпреки че министрите на отбраната на страните членки се въздържаха от вземането на това решение на двудневна виртуална конференция, те решиха да разширят обучителната мисия на НАТО в Ирак от 500 на "около 4000" военнослужещи.
Съдбата на 9 600-членната мисия на НАТО за подкрепа в Афганистан беше най-важната тема в дневния ред, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп сключи споразумение с талибаните за изтеглянето на американските войски.
Администрацията на Байдън прави преглед дали да се придържа към наближаващия краен срок от 1 май за оттеглянето или рискува кръвопролитна реакция от екстремистите, като остане.
"Изправени сме пред много дилеми и няма лесни варианти. На този етап не сме взели окончателно решение за бъдещето на нашето присъствие", посочи Столтенберг на пресконференция, цитиран от "Франс прес".
"Но с наближаването на крайния срок 1 май съюзниците от НАТО ще продължат щателно да се консултират и координират през следващите седмици", допълни той.
Столтенберг настоя, че талибаните трябва да изпълнят ангажиментите съгласно споразумението със САЩ, включително да постигнат напредък в мирните преговори с Кабул, редуциране на насилието и прекъсване на връзките с "международни терористични групировки".
"Целта на НАТО е да гарантира, че Афганистан никога повече няма да се превърне в безопасно убежище за терористи, които да атакуват нашите родини", изтъкна шефът на алианса.
Талибаните предприеха поредица от офанзиви, заплашвайки поне две столици на провинции, като предупредиха министрите на НАТО да не се стремят към "продължаване на окупацията и войната", като останат.
"Защитата на нашите войници остава от първостепенно значение и ние ще предприемем всички необходими мерки, за да ги опазим", увери Столтенберг.
Съюзниците неспокойно очакват Байдън да вземе решението си дали да сложи край на две десетилетия намеса в Афганистан, но казват, че са готови да останат, ако и САЩ останат.
Въпреки че Тръмп съкрати американските сили до едва 2 500 войници през януари, останалите членове на НАТО разчитат на американските способности за поддържането на мисията.
По отношение на Ирак министрите на отбраната на страните членки се договориха да подкрепят обучителната мисия на НАТО, целяща укрепване на военните сили на страната, докато тя изглежда ограничава възраждането на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").
"Размерът на нашата мисия ще се увеличи от 500 военнослужещи на около 4000", обяви Столтенберг и добави, че увеличението ще бъде "постепенно".
"Обучителните дейности вече ще включват още иракски институции за сигурност и райони извън Багдад", уточни шефът на НАТО.
Столтенберг настоя, че мисията се осъществява "по искане на иракското правителство".
"Осъществява се при пълно зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Ирак", увери той.
НАТО има малка небойна мисия в страната от 2018 г. насам за обучение и съветване на иракските сили.
Алиансът обяви плановете си за разширяване на мисията миналата година под натиска на Тръмп за увеличаване на ролята на НАТО в Близкия изток.
Този ход беше отложен от пандемията от коронавируса и заради тревоги относно нестабилността, но сега се прокарва със силна подкрепа от иракския премиер Мустафа ал Кадими.
Понастоящем има и сили от предвожданата от САЩ коалиция срещу ДАЕШ, базирани главно в северния град Арбил в Иракски Кюрдистан.
Откакто Ирак обяви победа над ДАЕШ в края на 2017 г., присъствието на коалицията е намалено до по-малко от 3 500 военнослужещи, от които 2 500 американци.
Очаква се разширената мисия на НАТО да поеме част от обучението, което в момента се извършва от коалицията срещу ДАЕШ.
Съобщението идва в контекста на опасения във връзка с нарастващото напрежение в Ирак, след като при ракетна атака в понеделник в Арбил беше убит чуждестранен наемник, работещ за американската армия.
Източник: https://news.bg/

 

Юлия Вревска - розата на Русия, откъсната за България

18.02.2021, 21:35

Военните милосърдни сестри се появяват за пръв път в Кримската война (1853-1856), известна в историята също и като Източната война – Кръстоносен поход срещу Русия. След това феноменът фронтово милосърдие се развива във всички следващи войни: Руско-Турската, Руско-Японската, Първата световна война, Втората световна война, във войните през втората половина на XX век и първите две десетилетия на XXI век.
Военните милосърдни сестри облекчават страданията на ранените и утешават умиращите, а за откъснатите от родния дом хора, гинещи на фронта, те често се явяват и последните, които им напомнят за близките, които никога повече няма да видят.
Има човешки качества, които през всичките времена предизвикват възхищение, благодарност и признателност – милосърдие, доброта, състрадание, емпатия. Най-прецизно, правдиво, пълно, достоверно и особено ярко човек разкрива своята същност в сложни жизнени условия и ситуации: в хода на войните, стихийните бедствия, болестите и епидемиите, социалните катаклизми и политическите катаклизми. (Юлия Вревска - игрален филм)
В историята има много примери за човешка саможертва и за всеотдайна помощ на своите събратя, в това число и оказване помощ на съвсем непознати хора. Именно в такива гранични условия, човек показва своята истинска същност и истинската си природа.......Прочети още

 

На тази дата през 1942 г. загадъчно потъва френската подводница ”Сюркуф”

18.02.2021, 21:30

В нощта на 18 срещу 19 февруари 1942 г. френската подводница "Сюркуф" потъва загадъчно в Атлантическия океан, на север от Панамския канал. Загиват 126 души.
По това време тя е най-големият плавателен съд в света от този клас и бързият край на нейната военна история е изпълнен с неясноти и конспирации.
Подводницата носи името на френския корсар Робер Сюркуф. Пусната е на вода още през 1929 г., а през 1934 г. е приета на служба във военноморския флот..........Прочети още

 

Израел разработва със САЩ нов балистичен ракетен щит Arrow-4

18.02.2021, 21:25

Израел заяви в четвъртък, че разработва нов балистичен ракетен щит, Arrow-4, заедно със Съединените щати, още един слой в отбранителна система насочена към Иран, съобщава "Ройтерс".
Израелските Arrow-2 и Arrow-3 вече работят като част от многопластова система за унищожаване на ракети в атмосферата и в космоса.
"Разработването на Arrow-4 заедно с нашите американски партньори ще доведе до технологичен и оперативен скок, който ни подготвя за бъдещото бойно поле и еволюиращи заплахи в Близкия изток и извън него", заяви министърът на отбраната Бени Ганц в изявление.
Израелските лидери определиха програмата за балистични ракети на Иран като заплаха за Израел и света. Иран казва, че неговото ракетно развитие е отбранително и има за цел да възпира атаката.
Министерството на отбраната заяви, че Israel Aerospace Industries ще бъде главен изпълнител на Arrow-4. Boeing и израелските Elbit Systems също са част от проекта за отбрана Arrow. - Още за ПРО
Източник: https://blitz.bg/

 

Военните почести бяха отдадени пред паметника на Левски в района на НВУ

18.02.2021, 20:36

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, курсанти и преподаватели от Националния военен университет „Васил Левски“ почетоха днес, 18 февруари, безсмъртното дело на Апостола на свободата. Военните почести бяха отдадени пред паметника на Левски в района на Училището. Министър Каракачанов прие строя на целия личен състав на НВУ. Бригаден генерал Иван Маламов се обърна към министъра на отбраната Красимир Каракачанов с думите: „Искам да ви връча знака на университета - символ на признателност и уважение за всичко, което правите за Българската армия, и за Националния военен университет. Г-н министър, във ваше лице Националният военен университет вижда приятел и съмишленик. Благодаря ви за подкрепата към университета“, съобщава Пресцентърът на МО.
Левски е човекът, който със своята дейност направи революция в съзнанието на българите. Затова на този ден моят апел към вас е да прочетем всички по нещо за Левски. Той ни е необходим всеки ден. В това трудно ежедневие, във време на объркани ценности, вместо да се оглеждаме било на изток било на запад, именно Левски може да ни даде самочувствието и вдъхновението да вървим напред. Да решаваме делата си по български“. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към курсанти и преподаватели на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“.
В словото си министър Каракачанов подчерта още, че в своята дейност Левски обхваща не само онези земи, които са част от днешното Отечество България. Той припомни думи от едно от писмата на Апостола „И ние българите искаме да живеем свободно в земите си - България, Тракия и Македония“. „Тези негови идеали станаха пример за подражание на следващите и по-следващите поколения български революционери. Защото, ако не беше Левски, ако не беше неговата мрежа, ако не бяха онези дейци в тогавашната отоманска империя или в емиграция, на които той събуди духа и ги насочи в правилната посока, нямаше да има Априлско въстание и Освобождение. В идеалите на Левски видяха смисъла на своя живот останалите под турско робство след Берлинския конгрес българи в Тракия и Македония“, каза министърът на отбраната.
Той пожела на курсантите в НВУ да следват пътя на Левски и да не забравят неговото дело и живот. Министър Каракачанов връчи грамотите на участниците в конкурса за есе връчи и наградите на отличените курсанти в конкурса за есе „Гибелта на Апостола на свободата”.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов участва и в общоградското поклонение пред паметника на Левски в центъра на Велико Търново, където произнесе слово в памет на Апостола. След заупокойната молитва, отслужена от великотърновски свещеници, граждани и представители на местната власт положиха венци и цветя в знак на признателност.
Източник: http://otbrana.com

 

Kонкурс за назначаване на кандидати за военна служба в СКСО започна днес

18.02.2021, 20:31

Kонкурс за назначаване на кандидати за военна служба в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) започна днес, 18 февруари 2021 г. За обявените 43 вакантни войнишки длъжности се борят двойно повече кандидати. От 170 човека, подали документи във военните окръжия, допуснати до изпит са 106. В района на командването, където се провежда конкурса, се явиха 94 кандидати. Днес се проведоха два етапа от конкурса - тест за обща култура и изпит по физическа подготовка. Събеседването с всеки един от кандидатите, издържал изпитите ще се проведе утре, 19 февруари 2021 г.
Конкурсът за попълване на вакантните войнишки длъжности в Съвместното командване на специалните операции, обявени със заповед на министъра на отбраната, се провежда при спазване на противоепидемичните мерки.
Източник: http://otbrana.com

 

Очаква се през следващата седмица промените в закона за отбраната да се гласуват в пленарна зала

18.02.2021, 20:25

На финала на мандата си 44-ото Народно събрание прие Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. и е на път на гласува Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Вчера поправките на закона бяха одобрени от правителството, днес на първо четене това стори Комисията по отбрана. Очаква се през следващата седмица да влязат в пленарна зала.
Стратегическият преглед на отбраната идентифицира необходимостта от промени на нормативни документи, един от които е този закон, посочи заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. Според доц. д-р Николай Цонков депутатите не са запознати с доклада и изводите на прегледа, което не им дава възможност да бъдат достатъчно аргументирани. Той изрази резерви по отношение на формирането на две нови структури - Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана, като посочи, че би могло да се усилят аналогичните дирекции в Щаба на отбраната.
Двете командвания имат пряко отношение към доста подчинени формирования, с тяхното изграждане ще се освободи Съвместното командване на силите (СКС) от неприсъщи функции, отговори заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. СКС ще съсредоточи вниманието си към планиране и провеждане на операция, когато се налага. Що се отнася до дирекциите в Щаба на отбраната, ген. Илиев уточни, че те се занимават с разработване на политиката в дадена област, имат съвещателни функции и не могат да отдават заповеди на подчинени формирования.
Вицеадмирал от запаса Пламен Манушев бе категоричен, че трябва да се направи необходимото в сгъстени срокове, за да се приемат промените. В противен случай, според него, ще се стопира изпълнението на Програма – 2032 и на подготвящия се План за развитие на Въоръжените сили до 2026 г. На същата позиция беше и бившият заместник-министър на отбраната и министър на вътрешните работи  полковник от запаса Валентин Радев. Той, обаче, попита откъде ще дойдат финансовите средства за новите командвания. Няма да се налага допълнителни средства, разчетите са на основата на предвиденото финансиране на бригада „Логистика“ и на Стационарната комуникационна и информационна система, стана ясно от думите на заместник-началника на отбраната.  
В заседанието участваха още постоянният секретар на МО Антон Ластарджиев и директорът на дирекция „Стратегическо планиране“ бригаден генерал Анатолий Кръстев, който бе назначен на тази длъжност с указ на президента от 25 януари т.г. след изтичане на мандата му, като военен аташе в САЩ.  
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Йенс Столтенберг: Повече НАТО в разходите за сдържане и отбрана

18.02.2021, 16:50

Повече участие на НАТО в разходите, необходими за подобряването на способностите на Пакта за сдържане и отбрана. Това предложи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на виртуалната среща на военните министри на страните–членки. Във форума участва и българският министър на отбраната Красимир Каракачанов, който подчерта ролята на НАТО като основа на трансатлантическата сигурност.
Адаптирането на НАТО към бъдещето изисква устойчиви инвестиции, заяви Столтенберг, като посочи, че седма поредна година се запазва тенденцията за увеличаване на разходи за отбрана от страните-членки. По отношение на споделената финансова тежест между съюзниците, българският министър на отбраната Красимир Каракачанов е потвърдил поетия ангажимент за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., както и за развитие на способностите и принос към операциите и мисиите на Алианса. Основна точка в дневния ред на заседанието беше инициативата на генералния секретар Йенст Столтенберг „НАТО-2030“, която включва различни предложения за бъдещото развитие на НАТО от отбранителните способности на организацията, създаването на по-устойчиви общества, до инвестиции в иновациите. Според Столтенберг НАТО трябва да поеме част от разходите за доизграждането на отбранителните и възпиращите способности на територията на Алианса, вместо това да е задача само на съюзниците за даден регион, които осигуряват този капацитет. Като пример Столтеберг посочи  Черноморския и Балтийския регион.
Йенс Столтеберг – генерален секретар на НАТО:
„Моето предложение е НАТО да поеме част от тези разходи, защото това ще покаже по-силен ангажимент към нашата колективна отбрана, към член 5, за възпиране и отбрана. Това ще стимулира съюзниците да предоставят повече възможности за въздушна полиция, бойни групи, постоянни военноморски сили и ще означава по-справедливо споделяне на тежестта.“
Сред другите предложения на Столтенберг е НАТО да актуализира стратегическа си концепция, защото в сега действащата, приета през 2010г, не се отчитат предизвикателствата от възхода на Китай, агресивното отношение на Русия след анексирането на Крим, а проблемите свързани с  климатичните промени са едва засегнати. Генералният секретар изрази надежда предложенията му да бъдат приети на Срещата на Върха, която ще се проведе по-късно през годината.
Във втория ден от виртуалния форум министрите ще обсъдят бъдещето на мисиите на НАТО в Ирак и Афганистан, като част от усилията на Алианса в борбата срещу глобалния тероризъм.
Източник: https://armymedia.bg/

 

US доклад: Милиони американци може да умрат при ядрен сблъсък, Китай е по опасен от ИД и Ал Кайда!

18.02.2021, 13:57

Администрацията на Байдън преосмисля позиционирането на военните сили по света, как да се съсредоточи повече върху Китай и Русия, без да се оттегля от дългогодишните заплахи на Близкия изток, предават световните агенции.
Министърът на отбраната Лойд Остин нареди преглед на "глобалното позициониране", оценява как САЩ могат най-добре да укрепят своята световна мрежа от войски, оръжия, бази и съюзи, за да подкрепят външната политика на президента Джо Байдън.
Прегледът е част от усилията на администрацията да очертае пътя на военните, които все още са хванати в десетилетия конфликти в Близкия изток, изправени пред намаляващи бюджети и се борят с вътрешни проблеми като расизъм и екстремизъм.
Резултатът може да има дълготрайно въздействие върху първия приоритет на военните: да се гарантира, че са готови за война в ерата на несигурен контрол над оръжията. Заложени са и отношенията със съюзници и партньори, отслабени в някои случаи от подхода на администрацията на Тръмп "Америка на първо място" към дипломацията.
Прегледът на Остин е тясно свързан с предстоящо решение на администрацията дали да се изпълни обещанието на предишната администрация да се изтегли изцяло от Афганистан тази пролет. И всичко това напредва отделно от големите финансови въпроси относно модернизирането на стратегическата ядрена сила.
Подобно на администрацията на Тръмп, екипът за национална сигурност на Байдън разглежда Китай, а не войнствени екстремисти като "Ал Кайда" или групировката "Ислямска държава" като дългосрочно предизвикателство за сигурност №1. За разлика от своя предшественик, Байдън вижда голяма стойност в ангажиментите на САЩ към европейските държави в алианса на НАТО.
Това би могло да доведе до значителни промени в американския военен "отпечатък" в Близкия изток, Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион, въпреки че подобни промени са опитвани и преди с ограничен успех.
Например администрацията на Тръмп се почувства принудена да изпрати хиляди допълнителни въздушни и военноморски сили в района на Персийския залив през 2019 г. в опит да възпре това, което нарече заплаха за регионалната стабилност. Байдън вижда напомняния за този проблем през последните дни с насилие в Ирак и Афганистан.
Това може също да означава съгласие на Байдън от неотдавнашните усилия на военните командири да търсят иновативни начини за разполагане на сили, необвързани от постоянни бази, които са политически, финансови и разходи за сигурността.
Неотдавнашен пример е посещение на американски самолетоносач във виетнамско пристанище. Командирите виждат полза от разполагането на сили в по-малки групи на по-непредсказуеми цикли, за да се държи Китай извън равновесие.
През декември генерал Марк Мили коментира, че технологичните и геополитическите промени са аргументи за преосмисляне на старите начини за организиране и позициониране на силите.
Самото оцеляване на американските сили ще зависи от адаптиране към възхода на Китай, разпространението на технологии като изкуствен интелект и роботика и появата на неконвенционални заплахи като пандемии и климатични промени, обясни Мили.
"Малка сила, която е почти невидима и неоткриваема, която е в постоянно състояние на движение и е широко разпространена - това би била сила, която може да оцелее", каза той на конференция във Вашингтон. "Няма да постигнем нищо, ако сме мъртви."
Остин направи подобен коментар относно позиционирането на американските сили в Азия и Тихия океан. "Няма съмнение, че се нуждаем от по-устойчива и разпределена позиция на силите в Индо-Тихия океан в отговор на способностите и подходите на Китай за противодействие, подкрепени от нови оперативни концепции".
Остин също отбеляза загрижеността си от конкуренцията с Русия в Арктика. "Това бързо се превръща в регион на геополитическа конкуренция и имам сериозни опасения относно натрупването на руска военна сила и агресивното поведение в Арктика - и по света", пише той. "По същия начин съм дълбоко загрижен за китайските намерения в региона."
Това не е аргумент за изоставяне на големите центрове на американската армия в чужбина. Но предлага повече акцент върху разполагането на по-малки групи войски на по-кратки ротации до нетрадиционни дестинации.
Тази смяна вече е в ход.
Армията например разработва, както тя нарича "арктическа бригада" от войници, като част от фокуса върху севера. Тази област се разглежда като потенциална точка на конфликт, тъй като големите сили се състезават за природни ресурси, които са по-достъпни, тъй като ледът се отдръпва.
По подобен начин ВВС за първи път изпращат бомбардировачи с далечен обсег B-1 до Норвегия, съюзник на НАТО и съсед на Русия.
Китай вижда себе  като арктическа държава, но основната грижа на САЩ за Пекин е нарастващата увереност в Азия и Тихия океан.
Според САЩ Китай има за цел да изгради военна сила, за да възпира или блокира всякакви усилия на САЩ за намеса в Тайван, полуавтономната демокрация, която Пекин разглежда като провинция-ренегат, която в крайна сметка трябва да се върне в комунистическото лоно.
Доклад на Съвета по външни отношения този месец определи Тайван за най-вероятната искра за война между САЩ и Китай, перспектива с ужасни човешки последици, която "трябва да притеснява екипа на Байдън".
"Милиони американци могат да умрат в първата война в човешката история между две държави с ядрено оръжие", се казва в доклада.
Вашингтон цитира и загриженост относно усилията на Китай да модернизира и потенциално разшири своя ядрен арсенал, докато отказва да участва във всякакви международни преговори за контрол на ядрените оръжия.
Засиленият фокус върху Китай започна по време на администрацията на Обама. Администрацията на Тръмп отиде по-далеч, като официално заяви, че Китай и Русия, а не глобалният тероризъм, са основните заплахи за националната сигурност на САЩ.
Сега някои се съмняват дали тази промяна е отишла твърде далеч.
Кристофър Милър, който беше  изпълняващ длъжността министър на отбраната през последните два месеца от президентството на Тръмп, заяви в интервю, че е съгласен, че Китай е ключовата заплаха за националната сигурност. Но той каза, че американските командири другаде по света са му казали, че фокусът върху Китай им струва твърде необходими ресурси.
"Затова почувствах, че е време да преразгледам това и да се уверя, че не сме създали никакви нежелани последици", каза Милър.
Източник: https://blitz.bg/

 

Турската полиция се сдоби с щурмови вертолети

18.02.2021, 13:12

Авиационния отряд към турската национална полиция е получил първия щурмови вертолет TAI T129B. Това съобщава вчера, 17 февруари 2021 г., турският вътрешен министър в профила си в Twitter.
За сделката се знае малко. През 2017 г. турската национална полиция поръча девет броя T129B, като стойността на договора е неизвестна. Не се знае и кога ще бъдат получени всички машини.
Предполага се, че турската полиция ще използва вертолетите в южните и източните провинции на страната, където има традиционно напрежение с кюрдите.
Авиационния отряд към турската полиция вече има не малко сериозна авиационна техника, включително безпилотни апарати Bayraktar и Anka.
TAI T129 e развитие на италианския AW129 Mangusta, който полита за първи път през септември 2009 г. Вертолетът получава турска авианика и въоръжение, по-мощни двигатели и други подобрения. До момента турската армейска авиация е получила 51 машини от този тип (девет от тях са от първата серия, които са с ограничени бойни способности). Турската жандармерия също е клиент на вертолета със заявка за 18 броя, от които шест са доставени.
Турция активно се опитва да експортира машината, като имаше и твърда поръчка от Пакистан, но поради обтегнатите отношения със САЩ, турската компания TAI не успява да осигури доставка на значителна част от оборудването.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Екшън над Черно море: Русия вдигна по тревога два Су-27 заради френски самолети

17.02.2021, 21:20

Два руски изтребителя Су-27 се пресрещнали група френски военни самолети над Черно море и са ги придружили, докато не са се отдалечили от руските граници. Това съобщиха от Националния център за отбранителен контрол към руското военно министерство. - (видео)
От центъра са уточнили, че руските радарни станции са засекли въздушни цели, приближаващи се до държавната граница на Русия над неутрални води в Черно море, пише news.bg.
"За да идентифицират въздушните цели и да се предотврати нарушаването на руската държавна граница, бяха вдигнати във въздуха два изтребителя Су-27 от противовъздушни и военновъздушни бази на Южния военен окръг.
Екипажите на руските изтребители определиха въздушните цели като група самолети на френските военновъздушни сили, състояща се от самолет за презареждане с гориво KС-135Rs и два тактически самолета Мираж-2000, и ги ескортира над Черно море", се казва в изявлението на руските военни.
От центъра добавиха, че след оттеглянето на чуждестранните военни самолети от границата руските изтребители са се върнали в базата си.
"Не бяха допуснати нарушения на руската държавна граница", докладваха руските военни.
От Националния център за отбранителен контрол увериха, че полетът на руските самолети е бил изпълнен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.

 

30 смолянски алпийци участват в подготовката и провеждането на състезанията от световния ски календар в Банско

17.02.2021, 16:40

Тридесет военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк съвместно с екипа на Българската федерация по ски (БФС) ще участват до 12 март в подготовката на трасето и провеждането на състезанията от Световната купа по ски за мъже и в Световния ски шампионат за младежи и девойки до 21 години в курортен комплекс Банско.
Състезанията ще се проведат на 27 и 28 февруари – гигантски слалом мъже и от 1 до 10 март - ски шампионат за младежи и девойки до 21 години при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. На военнослужещите вече са направени PCR тестове за COVID-19 като резултатите на всички са отрицателни.
В изпълнение на подписан меморандум между Сухопътните войски и БФС сътрудничеството със смолянските алпийци продължава вече 9 години. До сега са проведени съвместно пет Световни купи по ски и сноуборд в Банско и три Европейски купи в Боровец и Пампорово. Федерацията осигурява инструктори за провеждане на занятия по специализирана ски подготовка с военнослужещите, което повишава тяхната подготовка, и безвъзмездно дарява ски, ски оборудване и ски екипировка.
Досега БФС са обучили и лицензирали 9 ски инструктора и 33 ски съдии от 101-ви алпийски полк, които притежават отлична теоретична и практическа подготовка.
Участието в мероприятията от световния ски календар е практика за военнослужещи от армиите на страните-членки на НАТО и Европейския съюз и повишава тяхната подготовка, както и способностите им за изпълнение на специфични задачи при тежки метеорологични условия и голяма надморска височина.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

17.02.2021, 16:37

Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов ще вземе участие в среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. Тя ще се проведе в периода 17-18 февруари 2021 г. чрез видеоконферентна връзка.
На форума ще бъдат разгледани редица ключови въпроси от дневния ред на Алианса, в светлината на подготовката на предстоящата Среща на върха през 2021 г.
Министрите на отбраната ще обсъдят актуални въпроси от инициативата „НАТО-2030“, напредъка по справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса и засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО.
В рамките на срещата ще бъдат разгледани и въпроси, засягащи трансатлантическата сигурност, перспективите пред операциите и мисиите на Алианса, с акцент върху Афганистан и Ирак, както и сътрудничеството между НАТО и ЕС.
Източник: https://www.mod.bg/

 

148 години от гибелта на Апостола на свободата ще бъдат отбелязани с военни ритуали

17.02.2021, 15:58

С поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски в Националния военен университет във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще се преклони пред живота и безсмъртното дело на Апостола на Свободата утре от 15 ч., съобщават от Пресцентъра на МО
В деня, в който България отбелязва 148 г. от гибелта на великия българин, министър Каракачанов ще връчи и наградите на отличените курсанти в конкурса за есе „Гибелта на Апостола на свободата”.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще участва и в тържествения военен ритуал пред паметника на Левски в центъра на Велико Търново, където ще произнесе слово за Апостола. Събитието ще започне в 17,30 ч. на 18 февруари.
148 години от гибелта на Апостола на свободата ще бъдат отбелязани с военни ритуали в гарнизоните на страната
Представителни военни подразделения от всички гарнизони на страната ще проведат военни ритуали за отбелязването на 148 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски в различни населени места. Традиционно общоградските поклонения и военните ритуали ще се състоят на 18 и 19 февруари, при спазването на противоепидемичните мерки.
С поредица от събития на 18 и 19 февруари граждани и гости на родния град на Васил Левски Карлово ще се преклонят пред паметта на Апостола. На 18 февруари от 18.00 часа на площад „Васил Левски” ще се проведе митинг-заря с участието на представителни формирования и военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. На 19 февруари от 09.00 часа в църквата „Света Богородица” ще бъде отслужена архиерейска Света литургия и панихида. От 11.00 часа отново на площад „Васил Левски” ще се проведе митинг-поклонение, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя пред паметника от представители на държавната и местна власт, военнопатриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението ще продължи с шествие до Национален музей „Васил Левски”.
В градовете Стара Загора и Ловеч проявите ще се проведат също на 18 февруари. От 11.00 часа в Стара Загора военнослужещи от 2-ра механизирана бригада ще почетат паметта на Апостола с поднасяне на венци и цветя пред едноименния паметник в града. От 18.00 часа в Ловеч военнослужещи от гарнизон Плевен ще поднесат венци пред паметника на Васил Левски в квартал „Вароша”.
На 19 февруари от 11.00 ч ще се извършат ритуали по поднасяне на венци в Плевен и в Шумен с участието на военнослужещи от гарнизоните.
От 11.00 ч в Благоевград военнослужещи от Бригадното командване ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Апостола на площад „Васил Левски“ пред неговия паметник.
От 10.00 ч в Белене с участието на военнослужещи от военното формирование 28 880 ще се състои ритуалът по поднасяне на цветя пред паметната плоча на Васил Левски в двора на едноименното училище в града.
От 12.00 военнослужещи от 4-ти артилерийски полк в Асеновград ще поднесат венци и цветя пред паметника на Апостола в града.
Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) ще проведат военните ритуали във Варна и в Бургас. От 10.00 ч във Варна ще се състои ритуалът за поднасяне на цветя и поклонение на паметната плоча на Апостола в кв. „Левски“. От 11.00 ч. почетен караул ще участва във военния ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски в морската градина.
От 11.00 ч в гр. Бургас почетен караул от ВМС ще участва в общоградското поклонение и военния ритуал за поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски, в морската градина на гр. Бургас.
В Пловдив с участието на представителни военни подразделения – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци от 11.00 ч ще се проведе военен ритуал на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика. Преди това от 10.00 ч ще бъде отслужена панихида в храм „Свети Свети Петър и Павел“.

 

Правителството одобри промените в Закона за отбраната и въоръжените сили

17.02.2021, 15:56

Одобрен е проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Министерският съвет прие днес Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
Предлагат се следните изменения и допълнения в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България /ЗОВСРБ/:
1. Предвидено е създаването на две нови структури в състава на Българската армия - Командване за логистична поддръжка и военни формирования на пряко подчинение на командира на Командването и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана и военни формирования на пряко подчинение на командира на Командването. В тази връзка се правят промени в чл. 78 от ЗОВСРБ и отмяна на чл. 105б от ЗОВСРБ.
2. Предлага се изменение и допълнение в чл. 26 от ЗОВСРБ като се предвижда възможност министърът на отбраната да извършва изменение в числеността на военните формирования в рамките на определената в плана за развитие на въоръжените сили по чл. 60е от ЗОВСРБ численост на структурите от Българската армия и на другите структури от въоръжените сили по чл. 50, ал.1 от закона в съответствие с определената от Народното събрание обща численост на въоръжените сили.
3. Предлага се създаването на нова ал. 2 в чл. 54, в която се регламентира процедурата и редът за разработването на планове за действие на въоръжените сили, активиране на силите и изпълнение на конкретен план, а именно - възлага се на началника на отбраната със заповед на министъра на отбраната.
4. Прецизира се чл.77, ал. 3 от ЗОВСРБ, като се определят основните функции на Щаба на отбраната като стратегически военен щаб.
5. Прецизира се и разпоредбата на чл. 122, ал. 4 от ЗОВСРБ, като изрично се посочва, че с решението на Народното събрание, с което се обявява извънредното положение или с указа на президента ще се определят условията и реда за преминаването през и пребиваването на съюзнически въоръжени сили на територията на страната.
6. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлага изменение и допълнение в чл. 23 и в чл. 24 от Закона за военната полиция.

 

19 военнослужещи завършиха първия за годината курс в Професионалния сержантски колеж – ВВС към ВВВУ

17.02.2021, 12:07

В Професионалния сержантски колеж – ВВС към ВВВУ „Г. Бенковски“ гр. Долна Митрополия се проведе първият курс „За длъжност „Заместник командир на взвод“ и приравнени и военно звание „Старши сержант“.  В курса взеха участие 19 военнослужещи от формирования на ВВС, съобщават от училището.
На специална церемония  военнослужещите получиха удостоверенията си от Началника на ВВВУ „ Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски. За отличните им постижения и висок успех – Отличен 5,71, той награди сержант Райна Параскова от ПСК – ВВВУ „Георги Бенковски“ и сержант  Тошко Петков от в.ф. 54320 /Божурище/.
Поради създалата се противоепидемиологична обстановка курсът се проведе в два периода. Първият етап, за времето от 25.01. 2021 г до 30.01.2021 г. бе в електронна среда. За този период специализантите преминаха теоретични и методически занятия по Устави, Огнева подготовка, Тактическа подготовка и Военно-лидерска подготовка. Занятията от втория етап – от 01.02.2021 г до 12.02.2021 г. бяха практически и методически в присъствена среда със занятия от горепосочените дисциплини, както по Физическа и Строева подготовка, Военна топография.
Основните цели на курса са специализантите да повишат своята командирско - методическа подготовка и да изградят  умения за самостоятелно взимане на решения и успешно  командване, администриране, организиране и ръководство на учебния процес в поверената им войскова единица, съгласно изискванията на регламентиращите документи.
Въпреки пропуските в  материалното осигуряване нивото на обучение предоставено от страна на инструкторския състав на ПСК е достатъчно качествено и кореспондира с предвидените по програмата цели.
Средният успех на курса „За длъжност „Заместник- командир на взвод“ и приравнени и военно звание „Старши сержант“ е много добър 4,64.
Курсистите бяха поздравени от заместник - началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ по професионална подготовка и международно сътрудничество полковник Андриян Колев и офицерски кандидат Любен Василев - директор на Професионалния сержантски колеж.
Източник: http://otbrana.com/

 

Нова Зеландия се изтегля от Афганистан

17.02.2021, 09:57

Нова Зеландия ще приключи двадесетгодишното си военно присъствие в Афганистан. Това обяви премиерът на страната Джасинда Ардерн. Очаква се военните да се изтеглят до месец май.
Мисията бе една от най-дългите в историята на Нова Зеландия. В Афганистан загинаха 10 новозеландски военни. През годините над 3500 военнослужещи от Нова Зеландия бяха разположени в Афганистан.
Джасинда Ардерн заяви, че техният ангажимент към постигане на мир в тази страна ще се помни завинаги. Сега Нова Зеландия има шестима военни в Афганистан, от които трима са част от силите на НАТО, а другите трима подпомагат подготовката на военни в Афганистанската национална офицерска академия.
Източник: https://fakti.bg/

 

САЩ одобриха продажбата на оръжия на Египет

17.02.2021, 08:28

Администрацията на Джо Байдън одобри продажбата на оръжия за близо 200 милиона долара на Египет, но се ангажира да упражнява натиск по въпроса за човешките права, след като американски активист спомена за случай на тормоз над семейството му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Вашингтон е разрешил продажбата на 168 тактически ракети за Египет. Държавният департамент е одобрил продажбата, подложена на преглед на Конгреса, защото Египет продължава да бъде важен стратегически партньор в Близкия изток.
Новият американски президент обаче обеща да заеме по-твърда позиция по въпроса за човешките права в Египет в сравнение с тази на предшественика му Доналд Тръмп, който бе нарекъл египетския президент Абдел Фатах ас Сиси неговия "предпочитан диктатор".
Адвокат на американския гражданин Мохамед Солтан, който е ангажиран със съдебни дела в САЩ за предполагаемо насилие в египетските затвори, заяви, че полицаи в цивилни дрехи са обискирали домовете на шестима членове от семейството на Солтан и са арестували двама от братовчедите му.
Солтан, който е син на член на Мюсюлмански братя, днес забранена в Египет организация, беше арестуван през август 2013 г., след като Абдел Фатах ас Сиси свали от власт президента ислямист Мохамед Морси. След две години Солтан беше освободен и експулсиран към САЩ, след като се отказа от египетското си гражданство. В САЩ Солтан започна съдебни дела срещу Египет в местен съд и миналия месец сътрудничи с членовете на Конгреса за създаване на парламентарна работна група за насърчаване на човешките права в Египет.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

F-35 страдат от липса на двигатели

17.02.2021, 08:11

Американските изтребители F-35 страдат от липса на достатъчно изправни двигатели Pratt & Whitney F135, като ситуацията няма да се подобри значително в следващите месеци. Това съобщава Defense News.
Проблемът, за който признават от програмния офис на F-35 в Пентагона, се състои от две части – първо, центъра за поддръжка в Оклахома, който трябва да ремонтира моторите, не успява да се справя в заложените срокове. И второ, наскоро е открито, че на малка част от двигателите F135 се износва  защитното покритие на лопатките по-бързо от очакваното, което създава допълнителни трудности.
Според източници, с които Defense News разговаря, липсата на достатъчно двигатели е сериозен проблем свързан с изправността на изтребителите F-35, като към 2022 г. се очаква между 5 и 6 процента от наличните F-35 да стоят без двигатели, тъй като техните F135 са в ремонтните депа.
Ако, обаче не се вземат достатъчно бързи мерки, то процента F-35 без двигатели може да нарасне до 20 през 2025 г.
През януари 2021 г. процентът изправни F-35 е бил 69, като липсата на мотори е била една от основните причини за това. Една от мерките, които ВВС на САЩ взеха е да намалят броя на демонстрационните полети с F-35 за 2021 г.
Проблемът е бил забелязан още в началото на 2020 г., като през миналото ясно е станало ясно, че ремонтния център на Пентагона в Оклахома не може да ремонтира по 60 мотора годишно, както е заложено по план. Основна причина за това е по-голям обем на работа от очаквания.
В момента, Пентагона е увеличил работниците в ремонтния център в Оклахома, като са направени постъпки и за помощ от производителя Pratt & Whitney. Той от своя страна е започнал да модифицира покритията на лопатките.
F-35 страда от други подобни проблеми, който срива изправността му – например покритието на фанара се бели, което налага смяната на целия фанар. Обаче производителят GKN Aerospace не успява да смогне с производството. През май 2021 г. се очаква втора компания – PPG Aerospace, да започне да произвежда фанари за F-35, което ще подобри обстановката.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Фотография на първия турски MFI-395 Super Mushshak

16.02.2021, 22:30

Появи се снимка на първия лек витлов учебно-тренировъчен самолет MFI-395 Super Mushshak предназначен за Турция. Машината има борден номер 21-6462 и сериен номер 15.462.
Самолетите Super Mushshak се произвеждат от пакистанската компания Pakistan Aeronautical Complex (PAC). През 2016 г. Турция сключи договор за общо 52 самолета от този тип с опция за още 48. Стойността на сделката бе $52 млн. Те трябва да се използват за скрийнинг и начално пилотско обучение, като в тези им задачи ще сменят витловите Cessna T-41D Mescalero и SIAI Marchetti SF-260D.
Няма индикации, кога Турция ще започне да получава новите леки учебни самолети.
Изпълнението на договора се забави с няколко години, а в крайна сметка той бе оформен, като офсетно споразумение, към поръчката на Пакистан за строеж на военни кораби в Турция. Първите самолети започнаха да се сглобяват през миналата година.
MFI-395 Super Mushshak е далечно развитие на лекия витлов учебно-тренировъчен самолет Saab MFI-17 Supporter. Негова подобрена версия се сглобява в Пакистан от 1981 г. под името Mushshak, а през 1995 г. стартира производството на дълбоко модернизираната версия Super Mushshak, която се произвежда и до момента.
Super Mushshak е на въоръжение в Пакистан, Азербайджан, Иран, Нигерия, Оман, Катар и Саудитска арабия.
Източник: https://aero-bg.com/

 

България купува наземни станции за Link-16

16.02.2021, 22:25

България ще купи наземни станции за обмен на данни в рамките на системата Link-16. Това се вижда от обявление на сайта за обществени поръчки на МО.
Публикацията е описана, като „обявление за доброволна прозрачност ex ante”. Поръчката на наземните станции става по линия на изключение от Закона за обществени поръчки, във връзка с това, че законът не се прилага при междуправителствени споразумения за доставка на военно оборудване.
Поръчката е за две наземни JTRS (Joint Tactical Radio System) терминала от мултифункционалната система за обмен на информация (MIDS), услуги за избор на места за инсталиране, обучение за експлоатацията на терминалите и 4-годишен гаранционен срок за поддръжка.
Очакваната ѝ стойност е $1 710 360 без ДДС. Самият договор ще бъде сключен в близко бъдеще, като той е одобрен с решение на Министерски съвет от 27 януари 2021 г. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е упълномощен да го подпише, а междудържавния договор със САЩ ще бъде ратифициран от Народното събрание.
Покупката на наземните терминали е в рамките на програмата за придобиване на осем многоцелеви изтребителя F-16 за ВВС на България.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Предаване на курсовката в морското училище (1967 г.)

16.02.2021, 22:10

Завършването на висше образование за всеки землянин е особен момент, който следва да се отбелязва подобаващо. Студентите от различни нации с възторжени викове си хвърлят абсолвентските шапки във въздуха. Следва щур купон, с много танци и алкохол до зори.
Випускниците от военноморската академия в Анаполис под команда си хвърлят фуражките във въздуха, а тези от академията на бреговата охрана хващат за носа бронзовия бюст на някое флотско величие. Следва колективно надпиване с бира и уиски в най-близкия до портала бар.
Випускниците на висшето военноморско училище в Санкт Петербург навличат на паметника на адмирал Крузенщерн матроска фланелка. Следва надпиване с водка в малки групи и по целия път до дома.
Випускниците на българското военноморско училище също си хвърлят фуражките във въздуха по команда. Следва тържествен обяд-коктейл с командването и чаша вино. А в някои години само бира. И после всеки по индивидуална програма..........Прочети още

 

Израел купува до 25 броя F-35 и самолети танкери KC-46

16.02.2021. 21:10

Израел одобри закупуването на нови самолети и боеприпаси от американски компании, заяви израелски служител във вторник, в сделка, която е за милиарди долари, съобщава "Ройтерс".
"Министерска комисия за обществени поръчки одобри закупуването на нова ескадрила F-35, четири нови самолета за зареждане с гориво и голямо количество боеприпаси", коментира служителят.
Това ще бъде първата чуждестранна военна продажба на Израел, обявена при новата администрация на президента Джо Байдън. Тъй като обработката на продажбите отнема месеци, сделките вероятно датира от администрацията на Тръмп.
Израел обмисля закупуването на самолети за зареждане с гориво KC-46, произведени от Boeing Co, и също така 24 или 25 F-35, произведени от Lockheed Martin.
Администрацията на Байдън временно спря някои от продажбите на оръжия на американски съюзници като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, за да ги прегледа.
Въпреки че израелците са одобрили покупката, Конгресът на САЩ изисква уведомяване за големи продажби на оръжия, преди да бъде подписан договор.
Източник: https://news.bg/

 

В условия на пандемия СКС успешно изпълни задачите за 2020 г. и начерта приоритетите си за 2021 г.

16.02.2021, 20:53

Днес се проведе анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Съвместното командване на силите през 2020 година и оперативния сбор на командващия на Съвместното командване на силите (СКС) на тема „Организация и провеждане на съвместната подготовка в контекста на Концепцията на НАТО за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона”.
„Изминалата 2020 г. беше изпълнена с много динамика, непредвидимост, бързо променяща се обстановка и изпитания, както за личния състав от Съвместното командване на силите, така и за пряко подчинените военни формирования.
Динамичната и сложна среда за сигурност, изпълнена с трудно предвидими рискове и заплахи, както и условията на усложнена пандемична обстановка, създадоха условия на „нова нормалност”, при която изпълнението на задачите, свързани с членството на Република България в НАТО и ЕС и поетите ангажименти към международната общност се реализираха с още по-голяма степен на отговорност, дисциплинираност и гъвкавост и вземане на решения в условията на редица ограничения.
Новите реалности недвусмислено доказаха, че вземането на правилни и адекватни решения и подходи за действия в условия на непредвидимост, не е „интуитивно изкуство”, а следва да бъдат основани на базата на натрупан опит, анализ, компетентност, гъвкавост на мисленето и експертност”, заяви командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров по време на откриването на годишния анализ.
През изминалата 2020 година като изключително отговорни и приоритетни бяха задачите, свързани с планирането, подготовката, развръщането, ротацията/изтегляне и осъществяването на национален контрол на контингентите зад граница в условията на усложнена епидемична обстановка, планирането на съвместните дейности с външни структури по охрана на държавната граница в следствие на увеличен миграционен натиск, планиране участието на сили и средства от БА при налагане на противоепидемични мерки за овладяване разпространението на COVID-19, изграждането на декларираните формирования по Цели на силите, подготовката, развръщането и осъществяването на национален контрол на контингентите зад граница и не на последно място окомплектоването с личен състав на СКС и подчинените му военни формирования, с приоритет на комплектуването на декларираните формирования.
Подготовката на щаба и формированията на СКС през годината се провеждаха в системата на планираните разделни, единни и съвместни щабни тренировки, участие в двустранни, многонационални и регионални учения и подготовки. Участието на офицери от СКС в процеса на планиране и провеждане на различни международни учения, които тази година бяха доста по-малко по обективни причини, допринесоха за повишаване на техните умения за работа в международна среда.
Основен акцент в подготовката беше, и продължава да е, участието в процеса на планирането и подготовката за провеждане на многонационалното учение „DEFENDER EUROPE 2021”.
„Днес, ние ще направим обстоен анализ на изтеклата година по отношение на подготовката, войсковия ред и дисциплината, за да отчетем степента и качеството на изпълнение на поставените ни през 2020 година задачи, да посочим проблемите и успехите, но и да очертаем приоритетните задачи за 2021 година. В последствие, на тази основа ще потърсим качествени и ефективни подходи за поддържане и развитие на съществуващите отбранителни способности в контекста на новите предизвикателства. За тази цел ще използваме възможностите на Оперативния сбор на КСКС, който през годините се утвърди като форум за обмен на идеи, възгледи, подходи и пътища за решаване на актуални проблеми в БА, възникващи в бързоразвиващата се среда за сигурност“, отбеляза командващия на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров.
Тема на тазгодишния Оперативен сбор е „Организация и провеждане на съвместната подготовка в контекста на Концепцията на НАТО за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона”, която пряко кореспондира с усилията на НАТО за засилено предно присъствие в Черноморския регион, укрепване на способностите на Алианса за възпиране, способностите за отговор и отбрана на всички съюзници, сега и в бъдеще. С всяка изминала година се повишава и нивото на провежданите съвместни учения и подготовки в съюзен и коалиционен формат в региона. Бяха проведени редица свързани мащабни учения с висока видимост, по единен замисъл като „SABER GUARDIAN 2017”, „BS/BRE 19“, “NOBLE JUMP” и др. с една основна цел - демонстриране решимостта на НАТО да се справи с предизвикателствата и рисковете и да гарантира сигурността на съюзниците.
Целта на оперативен сбор е да се дефинира мястото на СКС в организацията и провеждането на съвместната подготовка за изпълнение на възпиращите мерки (Assurance measures) и да се очертае ролята на командването в съвместното осигуряване на Евроатлантическата зона в контекста на Концепцията на НАТО за възпиране и отбрана.
„Изразявам своята искрена увереност и обосновано убеждение, че настоящият форум ще насърчи ефективността на диалога и ползотворната дискусия, и ние заедно ще намерим правилните отговори на отправените въпроси, които ще очертаят пътя за това, как недвусмислено да отговорим на съвременните предизвикателства с оперативни способности, позволяващи ни достигане на набелязаните цели в унисон със съвременните условия и предизвикателства,“ с тези думи генерал-лейтенант Тодоров откри оперативния сбор, като пожела на всички приятна и ползотворна работа.
В анализа и оперативния сбор участваха и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командири на видовете въоръжени сили, заместник-командващият на СКС генерал-майор Иван Лалов, началникът на щаба на СКС бригаден генерал Валентин Кръстев, заместник-началникът на щаба на СКС полковник Пламен Йорданов, представители на дирекции от Щаба на отбраната, командирите на непосредствено подчинените на командващия на СКС военни формирования и началниците на отдели на СКС.
Източник: http://otbrana.com/

 

Преподчинява ли се Военната полиция на началника на отбраната, изземват ли се функции на министъра

16.02.2021, 16:54

Очаква се в близко време правителството да одобри, а Народното събрание да приеме предложените от министъра на отбраната изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се променя Законът за Военната полиция. Смята се, че действащите сега разпоредби ограничават правомощията на началника на отбраната, в качеството му на най-старшия офицер с висше военно звание, да ръководи подготовката и участието на военнополицейските формирования в Българската армия. Поради тази причина се предлага създаване на разпоредба , която да определя, че началникът на отбраната ръководи посочените формирования, поставя им задачи и осъществява контрол върху изпълнението им.
В хода на обществените консултации на законопроекта, които приключиха вчера,  бе поставен въпросът за евентуално преподчиняване на Служба „Военна полиция“. От Министерството на отбраната не виждат подобна възможност. В отговора на предложението за отпадане на предвидената разпоредба  се посочва, че с промяната на Закона за Военната полиция не може да се направи обоснован извод, че Служба „Военна полиция“ се преподчинява на началника на отбраната. С новия текст се предвижда, че единствено при осъществяване на дейностите по ръководство на военнополицейските формирования и при изпълнение на задълженията по чл. 85, ал. 1, т. 8 от ЗОВСРБ (във връзка с изготвянето на национална отбранителна стратегия и стратегически планове за действие на въоръжените сили) началникът на отбраната се подпомага от служба „Военна полиция“, като й поставя конкретни задачи.
В този смисъл се уточнява, че не се изземват функции на министъра на отбраната по отношение на ръководството на Службата, която е на негово пряко подчинение. Новият текст, става ясно от коментара на МО, ще бъде  аналогичен на този в Закона за военното разузнаване, който се отнася до правомощия на началника на отбраната по отношение на Служба „Военно разузнаване“, която също е структура на пряко подчинение на министъра на отбраната.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

НВУ „В. Левски“ ще провежда занимания с ученици от VIII до X клас

16.02.2021, 13:08

„Патриотичното възпитание е част от образователния процес, който има за цел формирането на личността от най-ранна възраст. Ценностната система на човека се изгражда чрез възпитание в семейството, в училището, чрез приемане и спазване на обществените норми и поведение. Патриотизмът е обич към родината и желание за опазването ѝ, възхищение от националните постижения, привързаност към родната земя, език и традиции.“ Това са част от мотивите към проекта на Националната програма на МОН и МО „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“.
Срокът за изпълнението е учебната 2021/2022 година. Общият бюджет на програмата е 500 000 лв. 300 000 лв. от тях по „Модул А“ са за разработване на проекти, свързани с изследване на историческото минало на българската армия, както и за тържествено отбелязване на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май. Те се осигуряват от бюджета на МОН. 200 000 лв. по „Модул Б“ са за осъществяване на национален форум за представяне на добрите практики и обучение на учениците в първоначални умения, свързани с военното дело, от класираните училища (от областите Бургас, Варна и Пловдив по две училища, от София-град – три училища, от останалите области в страната по едно училище).  Средствата са от бюджета на МО.
„Модул А“ включва разработване на училищни проекти, свързани с изследване на историческото минало на българската армия, както и за тържествено отбелязване на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май. Програмата ще се изпълнява на територията на Република България и ще обхваща училища, в които се обучават ученици от VIII до X клас – около 2000 училища в страната. Бенефициенти на средствата по модула са държавни и общински училища, в които се обучават ученици от VIII до X клас.
„Модул Б“ включва провеждане на национален форум за обучение и за представяне на добри практики на ученици, участващи в дейностите от „Модул А“. на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики“ Във форума ще участват 33 отбора (по 10 участници, включително ръководител), излъчени от училищата от всички области в страната, участвали в реализирането на дейностите от „Модул А“). Дейностите по „Модул Б“ ще се организират и изпълняват от Министерството на отбраната.
Заниманията по „Модул Б“ ще се провеждат в НВУ „Васил Левски” – гр. Велико Търново в рамките на една седмица за всяка група. Те ще бъдат предимно навън, само при необходимост в класните помещения и кабинетите на университета. В заниманията ще се включват и щафетни, и състезателни игри за учениците.  Необходимото материално осигуряване за провеждане на занятията, както и медицинското обслужване е от НВУ. Настаняването се организира от университета. Разходите на обучаемите са за сметка на МО. Всеки участник следва да си осигури спортен екип (анцуг) и спортни обувки за участие в практическите занимания. Учениците трябва да са клинично здрави, удостоверено с медицинска бележка.
Темите на заниманията са „Устав за войскова служба на въоръжените сили“; „Видове специфична подготовка“; „Военна топография“; „Военна история“; „Представяне на добри практики от реализираните дейностите по „Модул А“. Предвидените теми ще се реализират чрез определен брой часове за теоретична и за практическа подготовка. Програмата за заниманията на учениците с конкретните теми и часове ще бъде предоставена на всеки ръководител на група при пристигане на място в НВУ „Васил Левски” – гр. Велико Търново.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Нови руски фрегати се оборудват с хиперзвуково оръжие

16.02.2021, 08:57

Фрегатите от модернизирания проект 22350М "Адмирал Амелко" и "Адмирал Чичагов" ще станат носители на хиперзвуково оръжие и ще могат да носят по 32 крилати ракети (4х8), съобщи източник в корабостроителната индустрия.
„Двойката (фрегатите „Адмирал Амелко“ и „ Адмирал Чичагов“) ще може да изпълнява задачи, които са присъщи за „класическите“ серийни кораби от този проект, но те вече ще са с по-голям боекомплект. Има възможност за използване и на хиперзвуково оръжие“, казал източник.
Според него, "съгласно договора, те ще имат по четири универсални вертикални пускови установки 3С14У1 и строителството тази серия кораби ще продължи".
Всяка ПУ е предназначена за осем крилати ракети Калъбър-НК и/или Oникс, а в бъдеще - Циркон. "Оникс" и "Циркон" са проектирани и произведени от "ВПК "НПО Машиностроения".
Серийни кораби от първоначалния проект 22350, построени в корабостроителницата "Северная верфь" (част от Обединената корабостроителна корпорация) в Санкт Петербург, имат по две ПУ. Водещият кораб на проекта - "Адмирал от флота на Съветския съюз Горшков" - в момента се използва за тестване на хиперзвуковите "Циркон".
По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу  говори  за допълнителни покупки на хиперзвукови и високоточни оръжия. - Още за проект 22350
Източник: https://blitz.bg/

 

На този ден преди 61 години започва околосветското плаване на американската ядрена подводница „Тритон”

16.02.2021, 08:20

На 16 февруари 1960 г. американската атомна подводница „Тритон” (Triton) предприема своето подводно околосветско плаване (операция Sandblast), като повтаря маршрута на флотилията на Фернандо Магелан.
Подводницата „Тритон” е единствената американска подводница с два ядрени реактора. Проектирана е като подводница за радиолокационен дозор, след това е преоборудвана като многоцелева. В момента на постъпването й в строя през 1959 г. това е най-голямата и скъпа ($109 млн., вкл. ядреното гориво) подводница в света.
Проектирането на подводници за радиолокационен обзор (SSRN) започва точно в средата на 1950-те години. Окончателните й тактико-технически данни са следните: водоизместимост - 6000 т. в надводно и 7800 т. в подводно положение; дължина – 136 м., въоръжение – 6 торпедни апарата 533 мм.; максимална скорост – надводна 30 възела и подводна 27 възела; екипаж – 172 души; има трикоординатен радар за засичане и определяне на ракетни траектории.
Това е най-дългата подводница в американския флот до 1979 г., когато е спусната на вода подводницата „Охайо”.
Сумарната мощност на двигателна установка достига 34 000 к. с., но при ходовите изпитания развива мощност от 45 000 к.с. Първият командир на подводницата капитан 1 ранг Едуард Бич твърди, че в случай на нужда може да достигне 60 000 к.с. Всеки двигател върти отделен гребен винт.
„Тритон” притежава най-голямата в американския флот надстройка – 21 м. дължина и 7 м. височина, в която се намира трикоординатният радар в неактивен режим.
Отначало е предвидено да бъдат построени 8 подводници от типа на „Тритон”. Но с нарастване на стойността им от проектната цена 78 млн. на 109 млн. долара строителството е отказано.
„Тритон” е спуснат на вода на 19 август 1958 г. в присъствието на 35 000 гости. На 1 февруари 1959 г. подводницата е въведена в състава на флота.
Околосветското плаване
По време на своето изпитателно плаване „Тритон” за първи път в историята извършва подводно пътешествие около света. На 16 февруари 1960 г. „Тритон” навлиза в Северния Атлантик, а 9 дни по-късно доближава скалите св. Петър и Павел между Бразилия и бреговете на Западна Африка, откъдето започва историческото си плаване.
Оставайки в подводно положение от излизането си от базата Гротън, „Тритон” се отправя към нос Хорн и заобикаля южния край на Америка. Тук недалеч от Монтивидео (Уругвай) поводницата изплава принудително на 6 март, за да предаде заболял матрос на крайцера „Мекон”.
Подводницата пресича Тихия океан, отминава Филипините и Индонезия, пресича Индийския океан, заобикаля нос Добра Надежда и на 25 април победно се връща в началната точка на пътешествието. На 10 май „Тритон” се прибира в базата си Гротън, щат Кънектикът.
Значение на плаването
От политическа гледна точка околосветското плаване на „Тритон” повишава международния престиж на САЩ. От военна гледна точка то демонстрира огромната автономност и висока подводна скорост на атомните подводници от първото поколение. По време на плаването подводницата събира и океанографски данни.
За това плаване подводницата е удостоена с благодарност от президента, а Едуард Бич лично получава от ръцете на Дуайт Айзенхауер орден „Legion of Merit”.
Известният американски историк Берн Дибнер отбелязва важността на операция Sandblast в исторически контекст: „Епохалното достижение на Магелан е великолепно продължено от „Тритон” през 1960 г. Както и пътешествието на Магелан, пътешествието на „Тритон” създаде нова философска концепция. То показа, че хората с месеци могат да живеят и да работят на дълбочина в океана. Доказано е, че новите източници на енергия позволяват на 8000-тонния кораб без дозареждане да извърши околосветско плаване. Демонстрирано е, че изкуството на наблюдението, навигацията, комуникациите и управлението са доведени до такива предели, че пътешествието под вода е възможно с голяма точност.”
За времето на околосветското плаване от 24 февруари до 24 април 1960 г. подводницата изминава 26 723 морски мили (49 438 км.) за 60 дни и 21 часа със средна скорост 18 възела (33,3 км/ч), като четири пъти пресича екватора.
Общият път, изминат от „Тритон” за 84 дни и 19 часа изпитателно плаване, съставлява 36 335 морски мили, от които 83 дни и 9 часа (98%) и 35 980 мили (99%) са под вода.
Вестник „Ню Йорк Таймс” описва околосветското плаване на „Тритон” като „триумф на човешката доблест и технически опит, подвиг, който може да се оцени като още една ярка победа на САЩ в завоюването на морето”.
Съдбата на "Тритон"
През 1962 г., с началото на производството на самолета за далечно радиолокационно откриване WF-2 Tracer, функцията на радиолокационен дозор става неактуална, подводницата е преоборудвана в многоцелева и през 1964 г. става флагман на атлантическите подводни сили.
В 1969 г. „Тритон” първа от атомните подводници е изведена от състава на флота. До 1993 г. тя се намира на стоянката на резервния флот в Норфолк, независимо, че е извадена от военноморския регистър още през 1986 г.
През 1993 г. подводницата е избуксирана в корабостроителницата Пюджет Саунд и се нарежда в редицата за нарязване по програма за утилизация на атомни кораби и подводници. На 1 октомври 2007 г. „Тритон” застава на дока за утилизация, която е завършена на 30 ноември 2009 г.
Източник: https://www.blitz.bg, Ганчо Каменарски

 

Виетнам купува L-39NG

16.02.2021, 08:00

Виетнам купува 12 броя учебно-тренировъчни самолета Aero Vodochody L-39NG. Това съобщи вчера, 15 февруари 2021 г., един от собствениците на производителя.
Съобщението дойде от чешката компания Omnipol, която през миналото лято се сдоби с 49% от самолетостроителя. Другите 51% са собственост на унгарския предприемач Андраш Томбор.
Машините ще бъдат доставени между 2023 и 2024 г. Пакетната сделка включва освен 12-те самолета и обучение за летателен и технически състав, тренажорен комплекс, логистика, наземно оборудване и други съпътстващи стоки и услуги.
Стойността на сделката не се съобщава.
Виетнамските ВВС стар клиент на класическия L-39. Те получават общо 31 броя L-39C, от които експлоатират около 25 и в момента. Беше известно, че от няколко години азиатската страна проучва опции за покупка на нов реактивен учебно-тренировъчен самолет.
Президента на Omnipol Иржи Подпера е отбелязал, че сделката е изключително важна и ще представлява най-големият оръжеен експорт за чешка компания в последните години.
През септември 2020 г., самолетът получи типова сертификация от чешкото МО, което дава зелена светлина за стартиране на експлоатацията му. Към момента, обаче, твърдите заявки са само четири – за сенегалските ВВС. Отделно 12 и съответно 10 самолета са договорени с частните досатвчици на военни услуги RSW Aviation и SkyTech, но финална договорка там все още няма.
L-39NG усилено се предлага на Унгария и Словакия, като се очаква и Чехия да купи известно количество от него в близко бъдеще.
Проектът L-39NG бе стартиран на изложението във Фарнбъроу през лятото на 2014 г. Промените в класическия дизайн на L-39 са няколко. Първо, самолетът се задвижва от модерния реактивен двигател Williams International FJ44-4M (тяга от 1700 kgf), който има цифрово управление. Новият мотор има редица предимства пред сега използвания АИ-25ТЛ – той ускорява по-бързо, има по-нисък горивен разход, няма нужда от спомагателна силова установка, има значително по-голям ресурс и по-евтина поддръжка. Освен това самият двигател е с около 100 kg по-лек, плюс още толкова от премахването на някои ненужни системи използвани от АИ-25, води до олекотяване на самолета със 200 kg.
Крилото е ново, при него се използват частично композитни материали и в него има горивни резервоари (а не в краищата му, както е при сегашните L-39). Авиониката е нова на компанията Genesys Aerosystems – дисплеи в пилотската кабина, съвместими с очила за нощно виждане, модулен архитектура и възможност за виртуален тренинг. Нов е и фанара на пилотската кабина, като той ще осигурява по-добра видимост. Самолетът ще има пет точки за окачване на въоръжение (четири под крилото и една под фюзелажа) и ресурс от 15 000 часа. - Още за L-39
Източник: https://aero-bg.com/

 

Стара слава: Първата ни подводница спасила Балчик

16.02.2021, 07:45

Днес, когато военноморският ни флот вече е без подводници, хубаво е да  припомним как се появили първите подводничари у нас. Лодката, която първа се е гмурнала под вълните на Черно море е била регистрирана с името „Подводник №18”.
Тя е от типа "малки крайбрежни лодки" - UB-I и е произведена в австро-унгарското пристанище Пола. През март 1916 година германското морско министерство я предоставя на България. Българският флаг на „Подводник № 18” е вдигнат на 25 май 1916 година. Неин постоянен пристан става кеят на двореца Евксиноград.
Ето какви са техническите данни за този плавателен съд:
   * Водоизместимост: 128 тона
   * Дължина: 28,10 м.
   * Широчина: 3,15 м.
   * Основен двигател: Дизел с мощност 60 к.с. и макс. 550 оборота в минута
   * Електродвигател: "Сименс" с мощност 120 к.с. и макс. 630 оборота в минута
   * Максимална надводна скорост: 7,84 възла
   * Скорост на потапяне: 46 сек. за дълбочина 9 м.
   * Максимално дълбочина на потапяне: 52 м.
   * Екипаж: 17 души
   * Въоръжение: два торпедни апарата за торпеда от типа "Уайтхед" 533 мм и общ запас от 4 торпеда, 47 мм оръдие и 8 мм картечница "Максим";
По време на първото й плаване и потапяне из Варненския залив на борда й са князете Борис Търновски и Кирил Преславски.
През същата година Германия ни предава още една подводница-близнак "UB-I-7" ("UB-7"), но малко след това година тя е потопена, загива и един български подофицер.
Макар че според германското щатно разписание екипажът на този тип съдове се състои от 14 души, на българската подводница са зачислени 17 офицери, подофицери и матроси. В някои случаи екипажът ѝ нараства до 20 души. За командир на „Подводник № 18” е назначен лейтенант Никола Тодоров, а помощник-командир - мичман I ранг Иван Вариклечков.
След зачисляването на лодката в състава на нашия военно-морски флот нейните постоянни маршрути са: Варна-Калиакра и обратно, Варна-Калиакра-Мангалия-Кюстенджа и обратно, Варна-Бургас-Созопол и обратно. На 6 септември 1916 година лодката се промъква през минните полета и разузнава в румънското пристанище Кюстенджа.
В следващите месеци подводницата на няколко пъти среща противникови кораби, които успяват да се изплъзнат от торпедата й. До края на 1916 година „Подводник № 18” попада осем пъти в минни полета - излиза благодарение на късмета си. На 13 декември 1916 година само с появяването си лодката спира руската бомбардировка над Балчик. Корабите на противника се оттеглят от българското крайбрежие.
След Солунското примирие от 1918 година нашата подводница е реквизирана от френските окупационни части в Цариград. Предполага се, че е била нарязяна на части, а двигателите и механизмите ѝ - продадени. – Още за „Подводник № 18”

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}