Военна информация

Архив - от 16 до 28 февруари
 

 
Последните две "Варшавянки" официално влязоха в състава на ВМС на Виетнам
28.02.2017, 22:09
Тържествена церемония по вдигането на националния флаг на Виетнам на две подводници проект 636.1 "Варшавянка" се проведе днес, 28 февруари, във военноморската база Камран с участието на премиера Нгуен Суан Фук, както и на ръководители на министерството на националната отбрана и ВМС на страната. - (видео)
Двете субмарини са включени в бойния състав на ВМС на Виетнам с имената HQ-186 "Дананг" и HQ-187 "Ба Рия-Вунгтау". Те станаха последните от шестте дизелови "Варшавянки", закупени от Русия. - Още за церемонията
Контрактът за доставка на виетнамските ВМС на шест дизелови подводници проект 636.1 бе подписан през 2009 година. Той е на стойност около 2 милиарда долара, като включва и изграждането на съответната инфраструктура. Предните субмарини HQ-182 "Ханой", HQ-183 "Хошимин" и HQ-184 "Хайфон" са предадени на Виетнам през 2014 г, а HQ-185 "Кханьхоа" и HQ-186 "Дананг" – през 2015 г. - Още за проект 636
 
25 226 са военнослужещите в Българската армия
28.02.2017, 21:19
25 226 са военнослужещите в Българската армия, става ясно от обявена обществена поръчка на Министерство на отбраната, предаде репортер на БГНЕС.
Срещу 80 000 лв. военното министерство застрахова всички военни срещу “Злополука”, настъпила при или по повод изпълнение на служебните задължения. Срокът на застраховката ще е едногодишен, считано от 01 март 2017 г.
Изборът на застраховател ще стане на основание най-изгодна цена, както и за размера на застрахователното обезщетение за временна загуба на трудоспособност над 20 дни, но не под 1000 лв.
В сряда в Министерство на отбраната ще бъдат отворени офертите за сключване на застраховка “Злополука” за цивилните служители във военното ведомство, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Стойността на поръчката е 10000 лв., а обект на застраховане ще са 11 188 служители.
 
Вандали са поругали паметник на българските опълченци в Одеса
28.02.2017, 21:09
Вандали са зацапали с боя паметника на българските опълченци в град Болград в украинската Одеска област.
Местни медии сочат, че на двете страни на паметника има следи от жълта боя, а със синя е написано „Куфарът-гарата-София“. До миналата година пред паметника е имало камери, но са били откраднати, съобщава „Фокус“.
Градският съвет обещава в близко време да изчисти паметника, защото на 3 март край него се провеждат празнични мероприятия по случай Деня на освобождението на България от османско владичество.
Паметникът на българските опълченци, загинали в битките от Руско-турската освободителна война бе открит през октомври 2012 г.
 
На военните в Европа им е време да пораснат
28.02.2017, 21:03
Трансатлантическото партньорство между САЩ и Европа е ключовият елемент в глобалната стратегия на Вашингтон за над половин век. И се намира в дълбоко затруднение. По време на президентската кампания през 2016 г. Доналд Тръмп неколкократно отбеляза, че НАТО е остаряла организация, обвини съюзниците в Европа, че „не плащат дела си“, и заяви, че САЩ трябва да са готови „да оставят тези страни да се отбраняват сами“. Без учудване избирането му предизвика тревога в Европа, а непредсказуемото му поведение оттогава само засилва европейските тревоги. Как могат американските партньори отвъд океана да имат доверие в най-важния си съюзник, когато президентът на САЩ битува в паралелна реалност, подхранвана от мрачните конспиративни теории на съветниците му? Бихте ли имали доверие в президент, който предпочита да се уповава върху съмнителни украински политици, осъдени измамници и личния си адвокат, за да борави с чувствителни дипломатически въпроси, вместо утвърдените държавнически механизми.
Министърът на отбраната Джеймс Матис и вицепрезидентът Майк Пенс прекараха цялата минала седмица в опити да успокоят съюзниците на САЩ по време на международната конференция по сигурността в Мюнхен, но постигнаха едва частичен успех. Всеки от тях направи силни про-НАТО изявления, но посланията им не бяха завоалирани. В частност Матис предупреди партньорите си от НАТО, че САЩ могат да намалят ангажимента си към Европа, ако съюзниците им от алианса не увеличат отбранителните си разходи до 2% от БВП.
Тази постоянна тревога за европейските отбранителни разходи е разбираема, но отива много встрани от основния въпрос. Защо? Фундаменталният проблем не е липсата на адекватни отбранителни капацитети или липсата на мобилизационни ресурси. Единствената „действителна и ясна“ заплаха за Европа в момента е възходът на Русия (макар и този риск да не е толкова реален, колкото тръбят някои) и европейските членове на НАТО разполагат с достатъчно възможности, за да се справят с това предизвикателство самостоятелно. Като извадим САЩ и Канада от уравнението, европейските членове на алианса пак остават с близо четири пъти над населението на Русия, а обединеният им БВП е 12 пъти по-висок. Нещо повече, въпреки предполагаемите „неадектавни“ равнища на разходи всяка година обединената сума, която европейците дават за отбрана на година, е пет пъти по-висока от тази, която инвестира Русия.
С други думи, проблемът не е обемът пари, които европейските държави отделят за националната си сигурност, а в ефективното им похарчване и липсата на координация в областта на отбраната. Въпреки множеството опити „Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС“ остава само в сферата на пожеланията. Което само по себе си не е учудващо, предвид факта, че тази политика спада към инициативите на ЕС, който все още е обединение от национални държави, а не интегрирана общност. Инвестирането на допълнителни евро (или крони, или злоти) няма да реши проблема.
В кратце, ситуацията предполага, че дори и НАТО да се справи с исканията на САЩ за покриване на отбранителните разходи в рамките на „каноничните“ 2% от БВП, това няма по никакъв начин да подобри общия баланс на силите, докато парите не се харчат по-ефективно. Фокусирането върху „отбранителни разходи като процент от БВП“ е само заблуда.
Усилията на САЩ да притиснат Европа към увеличаване на разходите със заплахи за намаляване на ангажимента си са по дефиниция противоречиви. Когато министърът на отбраната Матис каза на европейските си партньори, че САЩ могат да ограничат подкрепата си за тях, той имаше предвид, че това ще се случи, ако те не започнат да харчат повече пари. Което задължително предполага, че ако те достигнат целта от 2%, Вашингтон „ще остане вътре“. Оригиналната рецепта, в която Европа „да прави достатъчното“ за задоволството на Чичо Сам, докато Вашингтон остава неговият единствен защитник, съюзник и последен изход.
От стратегическа гледна точка подтикването на Европа към поемане на допълнителна отговорност има значение единствено ако подобен ход ще облекчи нуждите от ресурси, които САЩ трябва да отделят за Стария континент, за сметка на заплахите от Азия. А като вземем предвид огромния военен дисбаланс между военния потенциал на Европа и този на потенциалните й врагове, подобно уравнение би било лесно за разрешаване.
За сметка на традиционната „кабуки“* пиеса, в която американците заплашват да направят по-малко, но всъщност не възнамеряват да постъпят така, САЩ и Европа трябва да разработят дългосрочен план, който ограничава (поне на теория) в определени граници трайния ангажимент на Вашингтон на Стария континент. Както вече сме казвали – докато няма потенциален хегемон в Европа – и Русия не отговаря на тези критерии – не е необходимо САЩ да държат инициативата в отбраната й.
Две са основните съвременни предизвикателства, които стоят пред Атлантическия алианс – на първо място е липсата на стратегическа обосновка за съществуването – СССР вече не съществува с края на студената война. Трудно е да се обоснове скъпо американско военно присъствие в Европа при тези обстоятелства. На второ място е дисфункционалността на Европа, сама по себе си, в светлината на финансовата криза от септември 2008 г., проблемите на еврозоната и Брекзит. Центробежните сили в Европа правят все по-малко вероятно държавите членки да създадат ефективни общи отбранителни сили, дори и отделни държави да положат конкретни усилия.
  * Традиционен японски театрален стил, известен с еднотипното изражение на персонажите.
Източник: https://trud.bg, Стивън Уолт, „Форин Полиси“
 
Великобритания и Русия успокояват напрежението
28.02.2017, 20:22
Един от най-висшите британски военни командири се е срещнал с висши руски военачалници в Москва, за да обсъдят как да се намали напрежението между двете страни, съобщава "Интерфакс".
Уточнява се, че британският заместник-началник на Генералния щаб ген. Гордън Месинджър се е срещнал с ген. Александър Журавлев, заместник-началник на Генералния щаб на Русия, като са обсъдили как най-добре да се предотвратят случайни колизии и други инциденти, включващи военните на двете страни.
Напрежението между Лондон и Москва ескалира, след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., както и след намесата ѝ в Сирия.
Великобритания се оплака по-специално заради честите полети на руски делекобойни бомбардировачи близо до нейното въздушно пространство, въпреки че движението на руски военни кораби в близост до британски териториални води привлече вниманието на медиите.
Източник: https://news.bg/
 
Българските военни няма да гласуват в Афганистан
28.02.2017, 20:00
Заради ситуацията в Афганистан, няма да бъде организирана секция за парламентарните избори, в която да гласуват българските военни, съобщиха от министерството на отбраната.
Според анализ е твърде опасно и може да предизвика опити за атентат, затова военнослужещите там няма да гласуват.
Служебният министър на отбраната Стефан Янев направи обръщение към военнослужещите от 33-ия български военен контингент, който ще се включи в мисията на НАТО в Афганистан.
"Бъдете преди всичко професионалисти. Бъдете себе си в рамките на сплотеността като колектив. Традицията ни задължава да бъдат преодолявани трудностите и предизвикателствата, благодарение на борбен дух, професионализъм и на своята отдаденост на защитата на националните интереси", каза министърът.
Пожелания за успех към контингента отправи и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.
"Моето искрено воинско и човешко желание е да ви посрещнем така, както ви изпращаме - в пълен боен строй. Разликата да е единствено в повишеното ви самочувствие на воини, натрупали опит и спечелили истински другари", каза още той.
Тридесет и третият български военен контингент е в състав от до 110 военнослужещи, от които 8 са жени. В неговата структура са включени национален елемент, група за охрана, екип от съветници и щабни офицери.
Групата за охрана на летище Кандахар ще изпълнява задачи по организиране на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището.
В състава й са включени военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Над 60 от тях имат опит от участие в една и повече мисии зад граница.
Военнослужещите ще изпълняват задачи по съветване и подпомагане на щаб на армейски корпус от Афганистанската национална армия при изпълнение на задачи, свързани с ежедневната дейност.
По отношение на ангажиментите на България в охраната на въздушното пространство, министър Янев заяви, че и в момента финансовите ангажименти са изцяло към българските Военновъздушни сили, които изпълняват задачи по охрана на въздушното пространство, и ще изпълняват тази задача и в бъдеще.
Източник: https://news.bg/
 
Служебното правителство и Радев сменят и най-висшия военен
28.02.2017, 19:48
Правителството ще предложи в сряда на президента Румен Радев да назначи нов началник на отбраната, потвърдиха източници на Мediapool.
Досегашният командир на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев ще замени вицеадмирал Емил Евтимов, който заемаше поста по-малко от два месеца.
Така служебният кабинет и президентът сменят и професионалния шеф на военните, след като вече смениха главния секретар на МВР Георги Костов.
Казусът с началника на отбраната стана актуален, след като ген. Константин Попов напусна поста заради неразбирателството си с бившия си подчинен и новоизбран президент Румен Радев.
Тогавашният премиер Бойко Борисов обаче отказа да предложи титуляр на поста, въпреки желанието на военния министър Николай Ненчев.
За изпълняващ длъжността бе назначен вицеадмирал Емил Евтимов, който беше зам.-началник на отбраната. Напусналият по собствено желание ген. Попов пък поведе кандидат- депутатската листа на ГЕРБ в област Пловдив.
Бъдещият началник на отбраната Андрей Боцев публично алармираше за опасността от кадрови колапс.
Избирането му вероятно ще се отрази по някакъв начин и на модернизационната програма на армията.
Проектът за придобиването на нови бронирани машини за Сухопътните войски бе приоритетен, но впоследствие бе изненадващо изместен от този за придобиването на нови патрулни кораби и за него няма планирано финансиране.
Проектът се подготвяше от Боцев и като към всяка бъдеща военна сделка, са налице много и различни интереси.
Екипът около бъдещия началник на отбраната обяви, че преосмисля проекта, за да се намалят поръчките и да се разсрочи плащането в повече години.
Целта е да се намери финансова рамка за реализирането му, но към момента това не е направено.
Очаква се проектът да струва най-малко 1 млрд. лева и да се изплаща за 12 години.
Въпреки че правителството на Борисов така и не го сметна за първостепенен и не предвиди финансирането му в средносрочната бюджетна рамка, в последно време нещата се задействаха и част от заинтересованите фирми представиха в България машините си.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Наградиха военнослужещи от ВМС, оказали помощ на населението
28.02.2017, 16:47
Днес в рамките на оперативния сбор на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, бяха наградени военнослужещи от ВМС оказали помощ на населението и при ликвидиране на последиците от неблагоприятните зимни условия, съобщават от Щаба на ВМС.
Със заповед на областния управител на Варненска област г-н Тодор Йотов с грамота и плакет бяха наградени: капитан Велин Иванов от в.ф. 34410-9, офицерски кандидат Велизар Минчев от в.ф. 38010, старши сержант Кънчо Желев от в.ф. 38010, сержант Неделчо Любчев от в.ф. 38010, сержант Ивайло Златев от в.ф. 34410-9, матрос Драгомир Николов от в.ф. 34410-9, редник Георги Иванов от в.ф. 34410-9:
Със заповед на кметът на община Варна г-н Иван Портних с почетен плакет бяха наградени: контраадмирал Митко Петев, подполковник Светлозар Георгиев от в.ф. 34400, подполковник Мирчо Добрев от в.ф. 34400, сержант Красимир Ангелов от в.ф. 34410-9, старшина І степен Параскев Пенчев от в.ф 34410-9, старши матрос Пламен Иванов от в.ф. 34410-9, матрос Йордан Великов от в.ф. 34410-9, редник Георги Петров от в.ф. 34410-9, редник Радослав Добрев от в.ф. 34410-21.
Със заповед на областния управител на Добричка област г-жа Детелина Николова с грамота бяха наградени: подполковник Светлозар Георгиев от в.ф. 34400, старшина І степен Параскев Пенчев от в.ф. 34410-9, редник Галин Георгиев от в.ф. 34410-9, редник Янко Владимиров от в.ф. 34410-9, редник Христо Петров от в.ф. 34410-9, редник Стефан Инджов от в.ф. 34410-9;
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Украйна ще купува стари кораби на НАТО
28.02.2017, 16:25
Министерството на отбраната на Украйна разглежда възможността да купи кораби на НАТО на вторичния пазар на западните страни. Това съобщи в ефира на „5 канал” командващият ВМС на страната Игор Воронченко.
По думите у, корабите Украйна ще може да получи въз основа на специални схеми за плащане. „Една група от офицери на ВМС на Украйна вече се върна, не мога да кажа страните, защото нямам право. Едно предложение вече е разглеждано положително. Готвим втора група за септември”, каза Воронченко.
 
Каква е заплахата за Русия от новите американски ракети SM-3?
28.02.2017, 12:31
В началото на февруари, недалеч от Хавайските острови, разрушителят от ВМС на САЩ "Джон Пол Джонс" проведе успешни изпитания с новата противоракета Standard missile 3 (SM-3) Block IIA, която ще постъпи на въоръжение в ПВО комплексите на НАТО в Полша и Румъния след 2018 г.
Бойната част на новото оръжие представлява подобрен прехващач с кинетично действие. Казано с по-прости думи, предназначен е за точково поразяване на бойната глава на ракетата.
Освен това SM-3 получава подобрена радиолокационна апаратура. Благодарение на нея тя ще може да локализира ядрения боен заряд в облака от лъжливи цели, на какъвто ядрената бойна глава се разпръсква при приближаването си към земята.
Американските конструктори са успели да увеличат и времето за полет на противоракетата. Тя вече може да поразява и цели на околоземна орбита. А следователно и противникови спътници.
Скоростта, с която SM-3 лети към целта, вече достига до 5 км/сек. Далечината на полета е 1000 км. Тоест изстреляна от територията на Полша, тя ще може да поразява обекти в небето над европейската част на Русия.
"Да уцелиш мухата в окото"
"Принципът, по който SM-3 прехваща целите, се казва "да уцелиш мухата в окото", когато тя вече е съвсем близо до теб. Все още системите за определяне на новата американска ракета не ѝ позволяват да порази именно ядрена бойна глава или балистична ракета в облак от лъжливи цели при приближаване до противника", каза за "Руски дневник" професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.
Той отбелязва, че в момента тези ракети не представляват заплаха за стратегическото ядрено възпиране на Русия. Но утре ситуацията може кардинално да се промени.
"Американският ВПК работи активно над хиперзвуковите технологии и след 15 години четвъртата модификация на SM ще може да сваля нашите ядрени ракети на територията на Русия още в момента на изстрелването им", подчерта Козюлин.
По думите на експерта периода на ускоряване на ракетите от комплексите "Топол-М" до излизането им в космоса, е малко под 5 минути.
"След 15 години това ще се превърне в сериозен проблем. Затова проблемът с ЕвроПРО трябва да бъде решен сега", допълва военният анализатор.
Но това не е единственият проблем, който тревожи експертите.
Ракетите със среден обсег
В момента в САЩ отново се чуват обвинения по адрес на Русия, че тя нарушава Договора за ракетите със среден (от 1000 до 5000 км) и малък обсег (от 500 до 1000 км), които в съответствие със споразумението от 1987 г. Москва и Вашингтон са задължени да унищожат.
Американското издание The New York Times, позовавайки се анонимни източници от правителството на САЩ, обвини Министерството на отбраната на РФ, че е създало крилати ракети с ядрени бойни глави с радиус на поражение 2500 км.
Но нито авторитетното издание, нито американските политици успяха да представят някакви доказателства за обвиненията си. По думите на прессекретаря на президента РФ Дмитрий Песков, Русия спазва тези международни договори, които е подписала, в това число и РСМД.
Но американските политици побързаха да отговорят.
"Ако Русия планира да прави изпитания и да разгръща крилати ракети със среден обсег, то логиката подсказва, че ние трябва да отговорим...", заявиха американските сенатори-републиканци, преди да внесат в Палатата на Представителите законопроект, който разрешава на Съединените щати да разработват ракетни системи със средна далекобойност и да предоставят на съюзниците си съответните технологии, заобикаляйки договора за РСМД.
Руските анализатори са на мнение, че американците искат да се възползват от козовете си – пусковите установки МК-41 в Полша и Румъния могат да изстрелват както противоракети SM-3, така и крилати ракети от типа "Томахоук" (Tomahawk), с радиус на поражение 2500 км.
"Томахоук", както и руските "Калибър" (крилати ракети с морско базиране), могат да бъдат "преправени" така, че да се използват от ракетните войски", каза за "Руски дневник" източник от военно-промишления комплекс.
По думите му за създаването на сухопътна версия не се налага да бъде изобретявано колелото – трябва само да се смени насочващата глава, която изчислява траекторията на ракетата над отразяващата водна повърхност с "наземна" версия.
"Не отричам, че американците вече създадоха такава система за "Томахоук". Тя просто не се афишира", допълва той.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Пентагонът представи план за борба срещу "Ислямска държава"
28.02.2017, 08:47
Министерството на отбраната на САЩ представи днес на Белия дом предварителен план за борба срещу терористичната организация "Ислямска държава", предадоха световните агенции.
На 28 януари, 8 дни след като встъпи в длъжност, президентът Доналд Тръмп даде на Пентагона срок от 30 дни да излезе с предложения за ускоряване на кампанията срещу джихадистката групировка.
Представеният днес план е рамка за една по-обща стратегия срещу "Ислямска държава", обясни говорителят на американското министерство на отбраната капитан Джеф Дейвис. Той обърна внимание, че предложенията предвиждат борба срещу терористичната организация не само в Сирия и Ирак, където тя контролира територии, а и в целия свят.
По-късно днес министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис ще запознае с плана високопоставени представители на правителството на Тръмп.
Източник: http://www.cross.bg/
 

 
Церемония по изпращането на 33-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан ще се проведе в Казанлък
27.02.2017, 22:44
Служебният министър на отбраната Стефан Янев и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще участват в изпращането на 33-ия български военен контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. Официалната церемония ще се проведе утре, 28 февруари 2017 г., в град Казанлък.
Основната част от 33-ия български военен контингент е от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
Контингентът е в състав от до 110 военнослужещи, от които 8 жени. Той включва национален елемент, група за охрана, екип от съветници, щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Христо Атанасов, държавен инспектор в Инспектората на Министерство на отбраната. Участвал е в международна мисия на Българската армия в Афганистан през 2010 г. Командир на групата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е капитан Ивайло Алексов от 2-ри механизиран батальон от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Капитан Алексов е завършил НВУ „Васил Левски” – Велико Търново през 2009 г. Това е неговото второ участие в международна мисия.
На ритуала по изпращането ще присъстват още командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, съветникът на президента по сигурност и отбрана полк. (о.з.) Илия Милушев, представители на местната власт и др.
 
До края на годината в Санкт Петербург ще заложат две дизелови подводници проект 636.3 за Тихоокеанския флот на Русия
27.02.2017, 22:18

До края на 2017 година в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи“ ще бъдат заложени две дизелови подводни лодки проект 636.3. Те ще бъдат първите от серията от шест единици, предназначени да попълнят състава на подводните сили на Тихоокеанския флот.
Шест подводници от същия проект вече са построени и са в състава на 4-та отделна бригада подводници на Черноморския флот.
Субмарините от този тип се отнасят към трето поколение и се явяват развитие на подводните лодки от проекти 636 и 877 (т.н. "Варшавянка"). Смятани са за едни от най-безшумните в света.

Скоростта при подводен ход е 20 възела, пределната дълбочина на потапяне е 300 м, автономността на плаване 45 денонощия с екипаж от 52 човека и подводно водоизместване около 4000 тона. Особеност на проект 636.3 е съоръжаването на подводниците с комплекса за бойно ракетно въоръжение „Калибр“, а също и обновеното радиоелектронно оборудване. - Още за проект 636.3

 
Първи полет на Wing Loong II
27.02.2017, 21:35
Тези дни се е състоял първият изпитателен полет на новия китайски ударен БПЛА Wing Loong II (Pterodactyl II или 翼龙II на китайски). Характеристиките му са: дължина - 11 метра, размах на крилата - 20,5 метра, височина - 4,1 метра, максимално тегло при излитане - 4200 кг, боен товар - 480 кг., скорост - до 370 км\ч, височина на полета - до 9000 метра.
 
Ген. Хърбърт Реймънд Макмастър – Топ съветникът на Тръмп
27.02.2017, 21:18
След фалстарта на Майкъл Флин като съветник по националната сигурност на US президента Доналд Тръмп американските медии приветстваха номинацията на ген.-лейтенант Хърбърт Реймънд на ключовия пост.
И го определиха като безупречен авторитет и интелектуалец, който за разлика от предшественика си няма благосклонно отношение към Русия, която се оказа препъникамък за кариерата на Флин........ Прочети още
 
В Русия разработват авиационна свръхдалечна ракета
27.02.2017, 20:45
Крилата ракета с голяма далечина се разработва за модернизирания стратегически Ту-160М2, съобщил в интервю за информационна агенция RNS академикът от Руската академия на науките Евгений Федосов.
„Сега се залага в проекта за модернизирания на Ту-160М така наречената ракета Х-БД (большой дальности). Далечината й е засекретена. Известно е, че нейната предшественица ракетата Х-101 с обикновен заряд има далечина 3000 км. При новата ракета далечината ще бъде значително по-голяма” – казал Федосов. (според други източници не по-малко от 5000 км).
Според него, „сега се откроява концепцията: да не се въвежда самолетът от далечната авиация в зоната на ПВО на противника”.
„Той трябва да работи извън тази зона, а само оръжието да влиза в зоната. Ако такъв самолет носи много оръжие, то пак ще започне да работи принципът за информационна деградация на противника. Не влизайки в зоната за ПВО на противника, а пускайки там ракета, ние диктуваме направлението на удара, момента и плътността. И ако ние добре разузнаем ПВО на противника, то ние винаги ще намерим „тясното” място и ще хвърлим в това гърло групировката. Ако става дума за стратегически ядрен удар, то винаги ще мине поне една ракета. И това ще е достатъчно” – казал Федосов.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Руска фрегата с крилати ракети се отправи към Сирия
27.02.2017, 20:08
Руската фрегата "Адмирал Григорович" 494 е напуснала пристанището на Севастопол в Крим по-рано днес и се е отправила към Средиземно море, където тя ще се присъедини към военноморските сили на Русия, разположени близо до крайбрежието на Сирия. Това съобщиха от руските военноморски сили, цитирани от "Ройтерс".
Кореспондент на информационната агенция е видял кораба да напуска пристана си във военноморското пристанище в Севастопол. - (видео)
"Фрегатата ще оперира като част от постоянната оперативна руска военноморска група в Средиземно море", уточнил капитан Вячеслав Трухачов, говорител на руския Черноморски флот.
Фрегатата, въоръжена с крилати ракети "Калибр", беше изпратена в Средиземно море през миналия ноември като част от военноморските сили на Русия в Сирия, където тя предприемаше ракетни нападения срещу цели на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), или поне така твърдяха руските власти.
"Адмирал Григорович" е първата  фрегата от проект 11356, от поръчани през 2010 г. общо шест такива кораба за Черноморския флот на РФ. Тя е включена в състава на 30-та дивизия надводни кораби на ЧФ, където се намират още два нови кораба от този проект - „Адмирал Эссен“ 751 и „Адмирал Макаров“ 799 (на държавни изпитания). - Още за проект 11356
Източник: https://news.bg/
 
В МО обсъдиха проблемите на военно-патриотичните съюзи
27.02.2017, 19:36
Снимка Димитър БебеновГлавният проблем пред четирите военно-патриотични съюзи е свързан с прилагането на Наредба № Н-12 от 17.07.2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова или материална помощ и за предоставяне на помещения във военните клубове или в сгради в управление на Министерството на отбраната или структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.
Това бе един от въпросите, които бяха поставени на среща с вицепремиера и министър на отбраната ген. Стефан Янев. В нея участваха председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, заместник-председателят и главен секретар на Съюза на ветераните от войните капитан I ранг от запаса Марин Петков и председателят на Асоциацията на Сухопътните войски генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков. От страна на МО се включиха още Мария Москова – изпълнителен директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”, Диян Валянов – и.д. директор на дирекция „Социална политика”, Маргарита Георгиева – главен експерт в дирекция „Правно-нормативна дейност” и др.
За решаването на този и редица други въпроси министърът поиска в определен срок да се направят необходимите предложения. Той благодари на членовете на съюзите, че държат високо пламъка на родолюбието и изрази готовност да се търсят пътища съвместната дейност с МО да бъде по-добре приета от обществото. От страна на неправителствените организации бе изказана благодарност за досегашната подкрепа, включително от дирекция „Социална политика” и нейния отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание”. Не по-малка удовлетвореност имаше от съвместната работа с ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”.
Обсъдена бе необходимостта от разработване и приемане на национална програма за военно-патриотично възпитание и обучение на населението. Обърнато бе внимание за по-широко изучаване на военната ни история във формированията на Въоръжените сили. Посочена бе нуждата от активизиране на работата на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните, който би могъл да обсъди, включително и механизми за повишаване на военноинвалидните пенсии. От страна на съюзите бе поставен въпросът за вдигане на т.нар. таван на месечния доход, който позволява храненето в социалните кухни към МО.  Според тях, би могло подобно право да получат и членовете на СОСЗР, които са служили в структурите на МВР.  На срещата бе дискутиран проблемът с грижите за пенсионираните военнослужещи, ветераните от войните и военноинвалидите, които са на преклонна възраст и без близки.
Винаги в действията си, в уставите и другите наши документи ние държим да сме партньори на Министерството на отбраната, Въоръжените сили, като цяло и на началниците на гарнизони и на командирите на формирования по места, се посочва в писмото на председателите на съюзите, което те бяха изпратили за тази среща. Нашата дейност е преди всичко военно-родолюбива и социална, т.е. подпомагане на офицери и сержанти от запаса и резерва, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, както и на техните семейства, когато са изпаднали в тежко положение. Получава се така, че за да работим за постигане на тези цели ние трябва да си плащаме, пишат съюзите, визирайки споменатата в началото наредба. Молбата ни, заявяват те, е да се намери решение на този проблем.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Иран изпита две ракети по време на военноморски учения
27.02.2017, 16:00
Военноморските сили на Иран тестваха последните модели на ракети Nasr и Dehlaviyeh по време на бойни учения в Персийския залив, съобщава местната агенция "Фарс", цитирана от "Франс прес".
"Последният модел морска крилата ракета Nasr беше изпитана по време на военноморските маневри Velayat 95 в южните води на страната", каза военният министър на Иран, допълвайки, че ракетата успешно е поразила мишената.
Агенция "Тасним" отбелязва, че противотанковата (противокорабна) ракета с лазерно насочване Dehlaviyeh също е изпитана успешно.
През 2012 година беше съобщено, че Иран е създал ракетата Dehlaviyeh на базата на руска противотанкова ракета. Не е ясно новите ракети с какъв обсег на действие са. - (видео)
Източник: https://news.bg/
 
Южна Корея все по-близо до разполагането на американската ПРО система THAAD
27.02.2017, 15:50
Южнокорейската компания Lotte Group е одобрила замяна на земя с южнокорейските военни, проправяйки пътя за инсталирането на модерната американска система за противоракетна отбрана между май и юли, както беше планирано. Това обявиха от южнокорейското военно министерство, цитирани от местната агенция "Йонхап".
"Ние получихме известие от Lotte Group, че компанията е дала зелена светлина на плана за замяна на земи с армията", се посочва в изявление на ведомството.
Уточнява се, че министерството планира да сключи сделката с Lotte най-рано във вторник.
Компанията предоставя свое игрище за голф в югоизточен селски район в замяна на държавен парцел на военните край столицата Сеул.
Lotte не е потвърдила одобрението на сделката заради чувствителността на въпроса. Бизнесът на компанията, която се занимава с търговия на дребно, е пострадал в Китай във връзка със сделката, след като Пекин се противопоставя на инсталирането на американската ПРО система THAAD в Южна Корея, твърдейки, че системата може да бъде използването срещу него.
След като основната инфраструктура като ток, вода, канализация и пътища вече е била построена до голф игрището, няма да е необходимо да се строят допълнителни инфраструктурни съоръжения.
Военното министерство очаква правителството да ускори целия процес по завършването на разполагането на THAAD до май, защото президентските избори ще се проведат тъкмо в този месец, ако Конституционният съд режи да свали от поста президента Парк Гън-хе в началото на март. Парк премина през процедура на импийчмънт през декември заради мащабния корупционен скандал.
Ако съдът официално отстрани Парк Гън-хе от длъжност, президентските избори ще се проведат в рамките на 60 дни.
През юли миналата година Южна Корея и САЩ обявиха, че ще разположат батарея THAAD, за да се противопоставят на ядрените и ракетни заплахи, идващи от Северна Корея. - Още за ТHAAD.
Източник: https://news.bg/
 
Военният музей показва първообраза на трибагреника
27.02.2017, 12:47
За първообраз на съвременното българско държавно знаме се приема трибагреникът, изработен от Стилияна Параскевова, и предназначен за българските доброволчески дружини в Руско-турската война. На 8 май 1877 г. Иван Параскевов, заедно с дъщеря си предават знамето на главнокомандващия руската Дунавска армия Великия княз Николай Николаевич, който обещава да го връчи на 4-та опълченска дружина. Това обаче не се случва и знамето не участва във войната.
Проектът за знамето, цветовете и символиката са дело на бащата на Стилияна Иван Параскевов. Белият, зеленият и червеният цвят са цветове, които се срещат в знамена от националноосвободителното движение, но като съчетание с тази последователност се счита, че се появяват за първи път в това знамето.
В първоначалния проект за българска конституция текст за националното знаме не присъства. На 22 март 1879 г. народният представител Никола Михайловски повдига въпроса за „националните бои“. В дебата за цветовете на знамето участват Петко Каравелов, Константин Стоилов, Киряк Цанков и Петко Славейков. В крайна сметка Учредителното събрание приема чл. 23, според който „Българското народно знаме е трицветно и се състои от бял, зелен и червен цвят, поставени хоризонтално“. Счита се, че именно знамето на Стилияна служи като първообраз на народните представители при приемането на този текст.
Знамето става част от фонда на Националния военноисторически музей през 1946 г.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Белият дом в търсене на секретари на ВМС и сухопътните сили
27.02.2017, 09:03
Филип Билдън оттегли кандидатурата си за секретар на Военноморските сили на САЩ, съобщава Ройтерс.
Билдън беше предложен от президента Доналд Тръмп.
Бизнесменът и бивш офицер от военното разузнаване обяви, че не може да отговори на изискванията на Службата за управленска етика, тъй като иска да запази частните финансови интереси на семейството си.
Военният министър Джим Матис изрази разочарование от решението на Билдън, но го приема с разбиране.
Матис ще препоръча на Тръмп друг кандидат за секретар на ВМС.
Правителството остава без кандидати за секретари на ВМС и на сухопътните сили. Миналият месец Винсън Виола отказа предложението на Тръмп да стане министър на сухопътните сили заради бизнес интересите си.
 
Днес е професионалният празник на „вежливите хора” от ССО
27.02.2017, 08:47
В нощта срещу 27 февруари 2014 г. местата на дислокация на украинските военни поделения в Крим бяха блокирани, а всички стратегически обекти на полуострова бяха заети от хора в камуфлажни униформи без опознавателни знаци за принадлежност и старшинство, които се държаха изключително „вежливо” по отношение на местните хора. Тогава тези тайнствени хора осигуряваха референдума за връщане на полуострова в състава на Русия. Те се усмихваха с онази спокойна и уверена усмивка, зад която се чувства сила. Именно осигуриха реда и пак така вежливо проследиха разоръжаването на гарнизона на украинската армия – без нито един изстрел и то при възникнали ситуации, в които американският спецназ би заел кръгова отбрана и би извикал за подкрепа вертолети и самолетоносачи.
Те така останаха известни като „вежливите хора” – бойците от Силите за специални операции (ССО). Не случайно от миналата година с указ N-103/26.02.2015 г. на президента на Русия в страната именно на 27 февруари се отбелязва техния новоучреден професионален празник – Ден на Силите за специални операции, но хората си ги знаят като „вежливите хора”. - (видео)
Сега съставът на ССО е разнороден и няма постоянен състав. Покрай известните подразделения – отряд „Сенеж” на 50 км северно от Москва, 45-и полк от Въздушнодесантни войски, бригади със специално назначение във военните окръзи, в тях според потребностите могат да влизат и други подразделения от руската армия и други силови структури. Те присъстват и в авиобазата в Хмеймим в Сирия – разузнавателни подразделения от 76-та на Новорусийската десантно-щурмова дивизия и 810-та бригада на морската пехота от Черноморския флот. - Още спецназ
 

 
САЩ и Южна Корея планират провеждането на съвместни военни учения за втора поредна година
26.02.2017, 20:48
В отговор на увеличаващата се заплаха от страна на Северна Корея, САЩ и Южна Корея ще извършват широко мащабни съвместни военни учения за втора поредна година, пише вестник The Asahi Shimbun.
Съвместните военни упражнения се провеждат през пролетта, като целта им е американските и южнокорейските войски да координират своите действия при осъществяването на операциите.
През 2016 г. около 290 хил. военнослужещи на Южна Корея и 15 хил. военнослужещи от САЩ участваха в ученията, които бяха определени като най-големите от своя вид.
След упражненията обаче Северна Корея продължи да извършва експериментни с ядрени оръжия и да изстрелва балистични ракети.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
В родната казарма имаше тежки моменти, но веселите ни зареждаха с енергия
26.02,2017, 19:55
Не щем войни и битки нови, но щом врагът потегли в бой, ще го посрещнем ний готови и в тоя бой ще падне той!", така набивахме крак преди години в железния строй на Българската народна армия и пеехме марша на Варшавския договор. Знаехме, че "От Прага до Владивосток нас правда свята днес ни води", но отвъд Прага в Берлин беше и дружеската Национална народна армия на тогавашната Германска демократична република. А зад всички ни стоеше могъщата Съветска армия, запечатила на знамената си Москва, Сталинград, Курск, Киев... На 23 февруари винаги чествахме празника на тази славна армия, прогонила със съюзниците си кафявата чума от Европа. На тоя ден бакарите в поделенията се облизваха апетитно, разливащи по масите празничното меню на "великия наш войник".
Времена и спомени. За мъжкарството, за другарството на плаца, в учебните кабинети и в ученията в "бойна" обстановка. Разбира се, трудностите се забравят, непорядите се прощават, в спомените остава хуморът, за да ни топли под бялата "покривка на главите ни", над главите на бившите редници, натегачите ефрейтори и педантичните младши сержанти. Затова сега ще драсна няколко смешни редовце от баналните разкази на мъжете, които в женска компания започват така: "Когато бяхме войници...".......Прочети още
 
Санкциите на Запада - в помощ на развитието на руската армия?
26.02.2017, 19:07
След налагането на санкциите на Запада върху Москва заради анексирането на Крим през 2014 г., Кремъл бе изправен пред няколко трудни избора, пише Foreign Policy.
Икономическите санкции поставиха програмата за модернизиране на армията в опасност, орязвайки достъпа на Русия до високотехнологични европейски военни сензори, софтуер, корабни двигатели и друго оборудване - критично, за да изкара умиращата руска военна машина от ръждивото постсъветско тресавище.
Според някои военни представители и експерти дори и с потенциалното облекчаване на санкциите от новата администрация на президента Доналд Тръмп, Москва е успяла да излезе с доста креативни – и вероятно постоянни, заобиколни начини, за да направи армията по-адаптивна в дългосрочен план. А междувременно е натрупала и пари.
Едно от най-драматичните наказания бе решението на Франция през 2015 г. да анулира продажбата на два вертолетоносни десантни кораба тип "Мистрал" на Русия, за което Париж върна около 1 млрд. долара, предварително платени от Москва.
Въпреки първоначалното публично унижение за Москва накрая страната успя да изкара пари от анулирането.
Не само че Русия си получи обратно 1 млрд. долара, но и продаде 50 от своите хеликоптери КА-52, вече построени за корабите – заедно с руско комуникационно оборудване – на Египет, който купи корабите от Франция със заем от Саудитска Арабия.
Висш представител на отбраната на САЩ казва за FP, че като цяло Москва не е усетила пълния ефект на строгите санкции заради липсата на политическа воля от САЩ и Запада.
„Санкциите не са достатъчно силни“, казва представителят, поискал анонимност. „За да имаш влиянието, което искаш, трябва да отидеш много, много по-далеч“, отколкото Вашингтон и европейските му съюзници стигнаха, забранявайки продажбата на военно оборудване на руснаците.
Русия неуморно търси и пукнатини в санкциите на места извън традиционната си европейска база на доставки. Пример за това е орязването на германските доставки на корабни дизелови двигатели на руския флот.
Отмяната е способна да унищожи критична част от модернизацията на флота. Кремъл обаче успя да намери друг доставчик достатъчно бързо.
Години по-рано Берлин продава няколко от същите двигатели на Китай, на които китайците бързо правят копия в заводите си. Руските представители заминават за Пекин, където сключват сделка да купуват по-евтините китайски копия, които макар да не са толкова хубави като германските оригинали, са достатъчно добри, за да изведат новите руски кораби от доковете.
По подобен начин Москва продава три други фрегати, които чакат сега забранените украински дизелови двигатели, на Индия, възстановявайки първоначалната си инвестиция.
Що се отнася до някои от критичните електронни компоненти, които Русия обикновено купува от Запада за космическите си и ракетни индустрии, Москва се насочва към Южна Корея и други страни от Югоизточни Азия, които никога не се съгласяват със санкциите от Запада.
Дори някои от санкциите да бъдат вдигнати от администрацията на Тръмп, както подсказа той преди встъпването си в длъжност, за да постигне по-широка сделка с Владимир Путин, може да се окаже, че раздялата с европейската военна индустрия вече е перманента.
„Не мисля, че руснаците ще се втурнат отново да купуват тези неща“, казва Майкъл Кофман, анализатор в CNA Corp. “Те си научиха урока, няма да се върнат към германските и френските компании“.
И докато засилва руската си военна машина, Москва показва и възможностите си, които е натрупала през последните години. В края на миналата година Москва изведе самолетоносача си „Адмирал Кузнецов“ край бреговете на Сирия, самолетите на кораба нанасяха удари срещу редица цели в продължение на няколко седмици със смесени резултати: два изтребителя се разбиха заради технически причини.
Дори и с намерените вратички официалните руски представители настояват, че оборудването, което Москва купува от други места, не е толкова високо качество, колкото европейските технологии. Те добавят, че „санкциите имат своя ефект, защото сме ограничени от чувствителни технологии, които се отразяват върху развитието на военни технологии от следващо поколение“.
Работата обаче продължава с нови руски или китайски материали, които може да не отговарят на стандартите на НАТО, но са достатъчно смъртоносни и ефективни в мисиите, които Москва предприема. А доказателство за това е най-малкото дейността и в Сирия.
И все пак Москва получава известна помощ от европейски страни, които не са съгласни със санкциите. Италианската компания Iveco продължава да доставя своите бронемашини Lynx на руската армия, които след това ги изпраща в Сирия.
Други оръжейни сделки също остават в силa. Украинският производител на двигатели Motor Sich все още продава стотици двигатели за хеликоптери на Москва всяка година, неуспявайки да преодолее зависимостта си от един от най-големите си клиенти. Научила си урока обаче, Русия бавно създава собствен капацитет, за да замени компанията. Според Кофман само след няколко години Москва ще може да строи свои двигатели, без да търси такива извън страната.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Притеснен от непредсказуемостта на Вашингтон, Китай засилва ВМС
26.02.2017, 14:10
Притеснен от непредсказеумостта на американския президент Доналд Тръмп, Китай подсилва военноморските си сили, съобщава Ройтерс.
Пекин ще се опита да намали пропастта с ВМС на САЩ, след като Тръмп се закани да увеличи военната мощ на страната на фона на напрежение между двете държави около Тайван и Южнокитайско море.
Военноморските сили на Китай вероятно ще получат нова силна финансова инжекция от военния бюджет, тъй като Пекин иска да намали доминацията на САЩ в океаните.
През последните месеци Китай се активизира във военноморската област, след като нов адмирал пое командването, а единственият самолетоносач на азиатската страна, подкрепян от нови бойни кораби, започна често да плава около отцепилия се Тайван.
"Това е възможност в криза", каза азиатски дипломат в Пекин във връзка с последните ходове на Китай.
"Китай се опасява, че в крайна сметка Тръмп ще се обърне, тъй като е непредсказуем", поясни дипломатът.
Според дипломати Пекин официално не огласява колко средства отделя за ВМС. Официалните данни показват, че Китай е отделил за отбрана през 2016 г. 139 милиарда долара.
Китай ще разкрие военния бюджет за 2018 г. на ежегодна среща на парламента през март. Миналата година страната изненада с най-ниското увеличение на парите за отбрана за последните 6 години - 7,6% (за първи път под 10% от 2010 г.).
През 2016 година Китай е прибавил нови 18 кораба, включително разрушители, корвети и ракетни фрегати. През януари 2017 г. ВМС получиха разузнавателен кораб.
Азиатският гигант обаче значително изостава от САЩ, които в момента използват 10 самолетоносача срещу само един за Китай.
Тръмп обеща ВМФ да бъде снабден с нови 60 кораба към настоящите 290. - Още за ВМС на Китай
Източник: https://news.bg/
 
Провежда се голямо учение на ВМС на Иран
26.02.2017, 12:53
В неделя започна последната фаза от голямото учение на иранските военноморски сили, предава информационната агенция Tasnim. Учението обхваща зона от два милиона квадратни километра, от южните брегове на Иран до северната част на Индийския океан.
Маневрите включват участието на различни видове техника, включително произведени в Иран подводници и хеликоптери. Предишните фази на учението са били през 2016 г.
Освен това, части от иранската морска пехота отработват специални операции в район Макран, разположен в югоизточната част на страната по брега на Оманския залив.
През юни 2016 г. командирът на иранските ВМС контраадмирал Хабибола Саяри заяви, че флотът е планирал общо 20 учения да края на настоящата година по иранския календар, която приключва на 20 март, припомня медията.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
ВКС и ВМФ на РФ ще получат общо 160 самолета и вертолета през 2017 година
26.02.2017, 12:26
През тази година руската армия планира да получи около 160 самолета и хеликоптера, като 140 от тях ще отидат за Въздушно-космическите сили (ВКС), съобщи пред журналисти главнокомандващият на ВКС генерал-полковник Виктор Бондарев в неделя (26 февруари), цитиран от ТАСС.
"Около 140 самолета и хеликоптера трябва да постъпят във ВКС тази година. Плюс още във военноморската авиация, така че общо около 160 нови единици оборудване",  каза той.
"Продължаваме да купуваме, продължаваме да получаваме. Заводите са достигнали максималния си капацитет и проблеми с доставката на техника аз днес не мога да видя"  каза Бондарев.
През 2016 г. ВКС на Русия получиха 139 нови летателни апарата.
 
Покана от Управителният съвет на Съюза на подводничарите в Република България
26.02.2017, 09:34
Управителният съвет на Съюза на подводничарите в Република България на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ свиква редовно общо отчетно-изборно събрание на Сдружението на 7.04.2017 г. (петък) в 17.00 часа в гр. Варна, бул. „Вл. Варненчик” 2, в концертна зала на ВМК (ДНФ), при следния дневен ред:
1. Отчет на УС за дейността на сдружението през 2016 г.; проект за решение - ОС приема годишния отчет за дейността на Сдружението през 2016 г. и освобождава УС от отговорност за взетите решения съгласно Устава през отчетния период;
2. Отчет на КС за 2016 г.; проект за решение - ОС приема годишния отчет на КС за 2016 г. и освобождава КС от отговорност за взетите решения съгласно Устава през отчетния период;
3. Приемане план-програма за дейността на сдружението през 2017 г.; проект за решение - ОС приема план-програмата за дейността на сдружението през 2017 г.;
4. Избор на нов УС на СПРБ.; проект за решение - ОС избира новия УС на Съюза;
5. Избор на Председател на УС на СПРБ; проект за решение - ОС избира  Председателя на УС на СПРБ;
6. Избор на нов КС на СПРБ; проект за решение - ОС избира новия КС на Съюза;
7. Избор на Председател на КС на СПРБ; проект за решение - ОС избира Председателя на КС на СПРБ;
8. Разни.
При липса на кворум на основание чл. 27 ЗЮЛНЦ събранието ще се проведе същия ден в 18 00 ч. на същото място и при същия дневен ред.
24.02.2017 г., гр. Варна
Председател на Управителния съвет на СПРБ, о.р. капитан І ранг Станко СТАНКОВ
 
НАТО трябва да бъде заменен от нов съюз, включващ Русия
26.02.2017, 09:14
Американският президент Доналд Тръмп е прав в оценката си, че НАТО е остаряла структура. Това твърди преподавателят по международна политика в Университета в Антверпен Том Сойер в статията си "Take It from a European: NATO Is Obsolete" за "Нешънъл Интерест" (The National Interest) на 22 февруари. Според него блокът трябва да бъде заменен от нова организация за сигурност, която включва държави от Европа и Азия.
"НАТО трябва да бъде променен или дори заменен от нова Евразийско-атлантическа организация за колективна сигурност, която включва Русия. Това ще е и в интерес на Украйна и Балтийските страни", твърди експертът. "Новопостроената централа на НАТО в Брюксел, която ще бъде открита в присъствието на Доналд Тръмп в края на май, е достатъчно голяма, за да побере всички тях", отбелязва той.
Според Сойер продължаващото разширяване на НАТО е "най-голямата грешка", която е правил алиансът. Той отбелязва също, че западните страни е трябвало да поканят Русия да стане част от "архитектурата на евро-атлантическата сигурност на равноправна основа" след края на Студената война.
Сойер е на мнение, че всеки отбранителен съюз, включително НАТО, е "временен", тъй като подобни съюзи се създават с определени цели и се разпадат след постигането им.
"Наистина е странно, че НАТО все още е жив", посочва експертът. "Имплозията на Варшавския договор и СССР трябваше действително да доведат до кончината на НАТО", отбелязва той.
Източник: http://pogled.info/
 

 
121 години от рождението на знаменития авиоконструктор Цветан Лазаров
25.02.2017, 22:42

На 25 февруари 1896 г. в Плевен е роден Цветан Лазаров Лазаров. Средно образование завършва в Плевен. Участва в Балканските и Първата световна войни. Постъпва в авиационното училище в Божурище през 1918 г , където завършва пълен курс за пилот с чин подпоручик.

Служи като летец до 1 февруари 1920 г, когато по силата на Ньойския договор е демобилизиран. През 1922 г. заминава за Германия и завършва Висшето техническо училище в Шарлотенбург. През 1926 г. е назначен за конструктор в Държавната аеропланна работилница Божурище, където участва в разработката на самолети ДАР.

През 1932 г. Цветан Лазаров заема длъжността технически директор в новооткритата българо-италианска самолетна фабрика „Български Капрони“ в Казанлък, а през 1936 г. се връща отново в ДАР – Божурище, за да оглави конструкторския отдел.
В периода 1942 – 1949 г. Цветан Лазаров е главен инженер- конструктор на Държавната самолетна фабрика, Ловеч. В периода 1948 – 1954 г. вече като професор, той оглавява Катедрата по самолетостроене в Държавната политехника в София. Във Военна академия е началник на Техническата авиационна катедра.

Цветан Лазаров е основоположник на аеродинамичните изследвания в България. Автор е на конструкцията на самолетите ДАР-6, КБ-3„Чучулига-1“, ДАР-9 „Синигер–, ДАР-10А, ДАР-10Ф, Лаз-7, Лаз-8, Лаз-7М и Лаз-12, от които общо са произведени 381 броя. Последно войнско звание – полковник.
Умира на 13.01.1961 г.

 
Министерството на отбраната търси с конкурс главен инспектор
25.02.2017, 20:58
От вчера тече десетдневният срок за подаване на документи за участие в обявения конкурс за длъжността „Ръководител на инспекторат - главен инспектор на МО, инспекторат на МО“.  
Кандидатите трябва да имат най-малко магистърска образователно-квалификационна степен в областта на социалните, стопански, правните и техническите науки, професионален опит 7 години или минимален ранг V старши.
Според обявата на сайта на МО главният инспектор осигурява изпълнението на контролните функции на министъра на отбраната при провеждане на държавната политика в областта на отбраната, осъществяването на административните дейности и контрол по изпълнение на нормативните актове и заповедите на министъра на отбраната в Министерството на отбраната, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия. Подпомага министъра на отбраната при осъществяване на гражданския контрол върху Въоръжените сили и на контролните функции при провеждане на държавната политика в Министерството на отбраната.
Конкурсът е защита на концепция за стратегическо управление на тема: „Управление и организация на дейността на Инспектората на Министерството на отбраната“ – формат А4 до 8 стандартни машинописни страници и интервю. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
ВКС на Русия започнаха да подготвят специалисти за системите С-500
25.02.2017, 20:40
Подготовка на специалисти за работа с перспективните зенитно-ракетни комплекси С-500 (55Р6М «Триумфатор-М») за първи път започна във ВКС на РФ.
„Слушателите се подготвят по 11 специалности, в това число, офицери-специалисти по експлоатация на на перспективните комплекси за ПВО-ПРО С-500“, - заявиха от военната академия за въздушно-космическа отбрана Г.К Жуков.
В момента бъдещите ракетчици изучават общи дисциплини, като след това ще започнат да се обучават по своята специализация. Въздушно-космическите войски на Русия очакват появата на първите образци на зенитно-ракетната система С-500 „в близко време“. - Още за С-500
 
Анкара иска разбиране от НАТО за руските ракети
25.02.2017, 19:18
Анкара се надява на разбиране от НАТО за руските ракетни системи, с които планира да се сдобие.
Турция търси варианти да се сдобие със собствени системи за въздушна отбрана, отговарящи на съвременните критерии, а както изглежда търсенията й към момента са насочени основно към руските зенитни ракетни системи С-400, предаде БТА.
Това би могло да създаде евентуални противоречия с НАТО, но Анкара се надява на разбиране от страна на своите съюзници.
"Турция има нужда от съвременни противоракетни отбранителни системи. Засега отбраната ни се осъществява чрез системите на НАТО. За да можем да пазим по-добре въздушното си пространство от нападения обаче, ние се нуждаем от собствени отбранителни системи. Нашата цел е да създадем собствена система за въздушна отбрана", подчерта тази седмица турският министър на отбраната Фикри Ъшък.
Министърът добави, че Турция вече разработва специална програма, в рамките на която са проведени консултации с различни държави.
"За момента най-близо до нашите критерии са системите С-400 на Русия. Но все още не сме стигнали до етапа на подписване на споразумение в тази насока", уточни Ъшък.
Според анализатори колебанията на Турция във връзка със закупуването на руските С-400 се отнасят преди всичко до членството й в НАТО.
Въпреки това турският министър на отбраната в интервю пред турска телевизия изрази мнение, че намеренията на Анкара ще бъдат посрещнати с разбиране от страна на съюзниците.
В подкрепа на тази теза специалисти посочват, че някои съюзници, сред които България, също притежават руски системи, които са били хармонизирани с критериите на НАТО.
В последно време Турция проявява засилен интерес към руските зенитни ракетни системи С-400 и между двете страни се водят преговори за възможни доставки.
Според редица специалисти руските системи отговарят в най-голяма степен на критериите, поставяни от турска страна.
Темата ще бъде отново засегната и по време на предстоящото посещение на турския държавен глава в Москва на 9-10 март. Тогава Ердоган и Путин ще проведат среща в тесен състав, а също заседание на руско-турския Съвет за сътрудничество на най-високо равнище.
В хода на тези преговори е планирано да бъдат обсъдени широк спектър въпроси, в това число доставки в Турция на руски зенитни ракетни системи С-400.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Уникалният ледоразбивач „Иля Муромец“ влиза в състава на ВМФ на Русия през есента
25.02.2017. 16:30
Първият военен дизелово-електрически ледоразбивач „Иля Муромец“ ще бъде предаден на Военно-морския флот на Русия през есента на 2017 г. Това съобщиха от министерството на отбраната на Русия.
„Планира се ледоразбивачът „Иля Муромец“ от проекта 21180, построен от Адмиралтейската корабостроителница, да бъде предаден на ВМФ на Русия през есента на 2017 г. след завършване на всички етапи от изпитанията“, - съобщи ТАСС.
Отбелязва се, че понастоящем ледоразбивачът се намира на етап довършителни работи, които се извършват в съответствие с графика.
„Иля Муромец“ е първият за 45 години ледоразбивач, който се създава за ВМФ. Изграждането му започва на 23 април 2015 г., на вода е от лятото на 2016 г. През есента на тази година той ще бъде насочен към Северния флот, където ще обезпечава действията на Арктическата групировка на ВМФ на Русия. - (видео)
 
Ген. Макмастър знае къде греши Западът и може да помогне на Тръмп да го поправи
25.02.2017, 15:30
Стана модерно в някои кръгове да се гледа на избора на Доналд Тръмп за президент почти като на смъртоносен удар срещу либералния международен ред, предвождан от Запада. Проблемът на този подход е, че позволява да останат без внимание хронични грешки, залегнали в сърцевината на западното стратегическо мислене.
Има обаче и изключения от правилото и най-актуален в това отношение е новият съветник на президента Тръмп по националната сигурност генерал Хърбърт Макмастър. В една от последните си публични изяви в предишната си роля на главен стратег за бъдещето на армията, ген. Макмастър представи преди три седмици пред аналитичния център Policy Exchange проект за стратегическия подход на Америка към предизвикателствата на глобалната сигурност.......Прочети още
 
България с четири медала от Международните военни игри в Сочи
25.02.2017, 14:49
Българинът Станимир Беломъжев в събота (25 февруари) грабна сребро, а Антония Григорова – бронз в средната дистанция по ски ориентиране на Международните военни игри, които се провеждат в Сочи., съобщи Росинформбюро.
Световен шампион в дисциплината стана легендарният представител на домакините, 43-годишният майор Едуард Хренников, а при жените - Мария Кечкина, също от Русия.
На игрите в петък нашенецът Владимир Илиев спечели сребърен медал в дисциплината спринта на 10 км. Бронзовото отличие в същото съревнование завоюва Красимир Анев, предаде skisport. - (видео)
Състезанията в рамките на Игрите продължават до 27 февруари. Инициатор на военната олимпиада е министърът на отбраната Сергей Шойгу.
Русия получи домакинството за III зимни Международни военни игри на 70-то общо събрание на Международния съвет по военен спорт (CISM), което се проведе на 22 май 2015 г. в Кувейт.
 
До 2020 година съвременните танкове ще са 70% от общото количество
25.02.2017, 13:15
Според информация на РИА Новости, главнокомандващия на Сухопътните войски на ВС на РФ генерал-полковник Олег Салюков е заявил, че до 2020 година съвременните танкове ще са 70% от парка.
Сега във войсковите части с постоянна готовност съвременитe танкове (Т-72Б3, Т-80У и Т-90А) са над 50%. Осъществяват се ежегодни покупки на такива машини, които по огнево поразяване и маневреност не отстъпват на чуждите образци, като към 2020 година те трябва да достигнат до 70% от общото количество.
През миналата година в Сухопътните войски на ВС на РФ са постъпили над 2 хиляди основни съвременни образци на въоръжения и военна техника, в частност танкове Т-72Б3, бойни машини на пехотата БМП-3, бронетранспортьори БТР-82А. - Още руски танкове
 
НАТО трябва незабавно да прекрати дейността си в Егейско море, настоява Анкара
25.02.2017, 08:54
Турският министър на отбраната Фикри Ъшък подчерта, че НАТО трябва да прекрати операцията си в Егейско море незабавно, съобщава Greek Reporter.
Ъшък представи официално искане на Турция за прекратяване на дейността на НАТО в Егейско море. От Анкара твърдят, че към днешна дата, приносът на Алианса в борбата с нелегалната миграция в акваторията на Егейско море е едва около три процента.
Турският вестник Yeni Safak съобщава, че въпреки настояването на Турция, Германия не вижда благоприятна перспективата за прекратяване на дейностите на НАТО в Егейско море. Изданието пише, че Турция е принудена да "толерира" чуждестранни военни сили в нейните териториални води заради нелегалната миграция.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Чистка във въоръжените сили на Полша
25.02.2017, 08:42
Полското консервативно правителство е подменило почти целия висш команден състав на въоръжените сили, съобщава "Блумбърг".
Стотици офицери са напуснали постовете си, което съвпада с призив на Варшава към страните членки на НАТО да помогнат с увеличаване разходите за отбрана.
Правителството е извършило чистка в институциите, където са били назначени кадри от бившата управляваща партия "Гражданска платформа", която загуби изборите през 2015 г.
90% от висшите офицери в Генералния щаб и 80% от командирите в армията са заменени или са напуснали, според военното министерство.
Сред тях са шефът на генщаба Мирослав Гоцул, който се оттегли миналият месец, както и арменският командир генерал Мирослав Розански.
Управляващата партия "Право и справедливост" се закани да проведе чистка, след като лидерът на партията Ярослав Качински нарече "най-лошия тип поляци" хората, които имат връзки с "Гражданска платформа" или комунистите, които управляваха страната миналият век.
В съобщение полското военно министерство отбеляза, че военният министър Антоний Мацеревич е провел мащабна смяна на висшия кадрови състав, заменяйки избрани от "Гражданска платформа" офицери с опитни военни, участвали в мисии в Ирак и Афганистан, и обучавани от НАТО.
Засегнати са 26 генерали и повече от 250 полковници - около ¼ и около 1/6 от висшия армейски състав, според телевизия TVN24.
Военното министерство обяви, че армията е увеличена до 106 хил. военнослужещи през 2017 г. от 96 000 през 2015 г.
Вероятно част от напускането е естествено, но има също част, при която са били принудени, например, изпращане на офицери в резерва, според пенсиониран полски генерал.
Източник: http://www.cross.bg/
 

 
ВВС отново в помощ при трансплантация
24.02.2017, 22:56
На 23 февруари 2017 г. беше получено искане от Министерството на здравеопазването за използване на военнотранспортен самолет от състава на Военновъздушните сили за осигуряване на въздушен транспорт с цел транспортиране на донор и съпровождащ го медицински екип от Горна Оряховица до София. Това съобщават от ВВС.
В 17,02 часа дежурните сили и средства за аварийно-спасително осигуряване на 16-та транспортна авиационна група – Враждебна бяха оповесетени. В 18,15 часа командирът на екипажа майор Георги Стоименов докладва за готовност за изпълнение на полета. В 19,38 часа самолет C-27J Spartan излетя от летище София, като на борда му се намираше и медицински екип на СБАЛССЗ „Света Екатерина“. Задачата беше изпълнена успешно и в 22,18 часа самолетът каца обратно на летище София.
Помощник-командир на самолета беше подполковник Лазарин Лазаров, а борден инженер капитан Огнян Лидански. Военнослужещите изпълниха полета при строго спазване мерките за безопасност и изискванията на документите, регламентиращи летателната дейност от военни въздухоплавателни средства на Военновъздушните сили на Република България.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
САЩ прехвърлят в Европа най-новите си изтребители
24.02.2017, 22:47
ВВС на САЩ планират за първи път да разположат свои изтребители-бомбардировачи от пето поколение в Европа до края на пролетта или лятото. Това съобщи шефът на военното командване на ВВС на САЩ генерал Хърбърт Карллайл.
Става дума за самолетите Ф-35. По думите му, прехвърлянето на изтребителите ще се състои през пролетта или лятото, съобщава ТАСС.
„Очаквам разгръщането им през пролетта-лятото. Европа, естествено, е мястото, където ние бихме искали да изпратим тези самолети. Затова виждам, че това ще се случи”, каза Карлайл
Той добави, че в перспектива САЩ възнамеряват да изпратят F-35 и в Азиатско-Тихоокеанския регион и в Близкия Изток.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Свален е йордански изтребител F-16, няма жертви
24.02.2017, 22:14
Днес изтребител Lockheed Martin F-16 на йорданските кралски ВВС е бил свален над саудитско-еменската граница.
Пилотът се е катапултирал успешно и се е приземил на саудитска територия, съобщава http://www.presstv.com/
 
Статистика: Топ-12 на водещите морски държави към 01.01.2017 година
24.02.2017, 21:52
 
Турската армия установи пълен контрол над сирийския град Ал Баб
24.02.2017, 21:35
Турция и подкрепяните от Анкара бунтовници от Свободната сирийска аримя установиха пълен контрол над град Ал Баб в рамките на операция "Ефратски щит", съобщи турската армия, цитирана от в."Хюриет дейли нюз",  цитиран от БТА.
Град Ал Баб бе последната крепост на "Ислямска държава" в провинция Алепо в Северна Сирия.
Турската армията посочи, че се работи по прочистване на града от мини и взривни устройства.
Според съобщението на армията е установен контрол над всички 230 жилищни района в града и върху палощ от 1 925 квадратни километра.
Турция предприе на 24 август операция Ефратски щит" в Северна Сирия, целяща да прочисти района на границата от бойци от "Ислямска държава" и от сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа, които Анкара разглежда като терористична организация.
 
Черноморската флотилия отново изплава в политиката
24.02.2017, 21:23
Мине – не мине време и политиците започват да се повтарят. Само че с обратен знак. Зависи от ситуацията и дали предстоят избори. Сега на дневен ред е Черно море. Колко кораби има там и накъде гледат оръдията им? Ще има ли война или плаването е за учения и синхронизиране на подготовката?
В началото на миналото лято управляващи и опозиция в комисията по отбрана укориха тогавашния министър Николай Ненчев, че не обяснява по най-добрия начин поел ли е ангажименти за участието ни в т.нар. Черноморска флотилия, чийто инициатор се оказа Румъния. Да, дадохме лош сигнал, създадохме напрежение, безпокои ме, че създаваме напрежение и при нашите съюзници, призна Ненчев. Тогава отново заработи трикът с разваления телефон, за да остане българинът в неведение. И да оправдаем лошата комуникация във властта.
Седмица преди това тримата първи мъже – президент, премиер и министър на отбраната, бяха се обединили около тезата, че България не е подкрепяла инициативата за съвместна флотилия в Черно море (общ черноморски фронт) и може да участва само ако тя е в рамките на НАТО. На спешен брифинг те се зарекоха, че за флотилии с румънците не е говорено, всичко това били „медийни спекулации“.
Миналата седмица също Николай Ненчев, но вече само като лидер на БЗНС, заяви, че няма отговори на най-важните въпроси, засягащи националната сигурност на страната ни. И призна, че засиленото присъствие на съюзни сили в акваторията на Черно море е било дискутирано по време на неговия мандат, т.е. на кабинета „Борисов 2“. Но се похвали, че тогава е информирал предварително обществото каква позиция ще отстоява България, забравяйки критиката от управляващи и опозиция на споменатото заседание на комисията по отбрана.
На прицела на доскорошните управляващи сега е служебният военен министър ген. Стефан Янев. Имал ли е мандат и от кого да увеличава военното присъствие на НАТО в акваторията на Черно море? Питанията са от тези, които не дават и прашинка да падне върху имиджа им на натовци. Сипят обвинения, вместо да ръкопляскат на такава евентуална позиция. В същото време са наясно, че внушават нещо, което не стои точно така. Българинът обаче нека да се чуди откъде ще изгрее слънцето и да се раздвоява в размислите си кой ще го защити при бъдеща война. Защото нашите кораби, включително двете фрегати, не биха свършили работа, колкото и професионализъм и героизъм да има в екипажите.
Оказа се, че в Черно море става или ще става това, което искат и от ГЕРБ, и от БСП. Преждевременно напусналото политическия фронт правителство на Бойко Борисов е приело рамковата позиция, която бившият вече президент и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев е представил на срещата на върха на НАТО във Варшава на 8 и 9 юли м.г. Става дума за подкрепа на мерките на алианса за увеличаване на сигурността в Черноморския регион чрез разработването на опции и препоръки за адаптирано предно присъствие. Неговата основна цел е повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействие на силите на алианса чрез разработване на по-интензивен график за учения, включващи сухопътен, военновъздушен и военноморски компонент. По-конкретно, засилено провеждане на учения в Черноморския регион с цел възпиране и предотвратяване на конфликти. За тогавашните управляващи това беше добре. Тези дни обаче символът на тяхната Черноморска флотилия отново изплава. Едва ли не ще се откажат от политиката си, най-вероятно за да спечелят повече гласове на изборите. Макар че, както се оказа, на срещата на министрите на отбраната на 15-16 февруари 2017 г. в Брюксел е решено да бъде продължен процесът на увеличаване на планираните тренировки, ситуационната осведоменост и оперативната съвместимост в Черноморския регион.
Това, че адаптираното присъствие на НАТО в Черноморския регион е напълно в контекста на приетите решения във Варшава, потвърди и и.д. началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов на ежегодната конференция на Съюзното командване по трансформацията на НАТО, която се проведе в София. Към настоящия момент се фокусираме към оптимизиране на тренировките и ученията, осъществявани в Черноморския регион, към пълното ефективно и оптимално използване на посещенията на постоянните военноморски групи на НАТО в Черно море, каза той. Стремим се колективните ни действия да се разглеждат като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност, заяви още вицеадмиралът.
Политическата престрелка толкова зачести, че се наложи да се намеси тежката артилерия. С наближаването на изборите нарастват спекулациите на тема „сигурност“, писа във фейсбук президентът и върховен главнокомандващ ген. Румен Радев. В последните дни, продължи той, изявени политици се опитват да проблематизират съвместния еър полисинг и военните учения на НАТО в Черно море. Планираните военни учения на НАТО в Черно море, продължава държавният глава, договорени на срещата във Варшава през юли 2016 г., нямат нищо общо с идеята за така наречената Черноморска флотилия. Подобни учения се провеждат редовно от години и никой не ги е „допускал“ или забранявал, още по-малко български политик. Те не съдържат заплаха за „лодките, платноходките и туризма“, посочва президентът, цитирайки един друг политик.
Сигурност – да, но без заигравки
Нека всички политически сили, ангажирани с предстоящата предизборна кампания, да знаят, че темата „сигурност“ не търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност, заяви тези дни президентът Румен Радев.
Не само некомпетентност. Тя не търпи и политически заигравки, включително прескачане от едната страна на барикадата на другата. Макар че ще бъде добре, ако България има модерно въоръжена флотилия. Тогава присъствието на други съюзнически сили в Черно море ще бъде по-малко наложително.
Източник: https://trud.bg, Спирдон Спирдонов
 
Германското разузнаване подслушвало чуждестранни медии и журналисти
24.02.2017, 20:08
Германската служба за външно разузнаване BND е шпионирала в продължение на десетилетия журналисти от световни медии като британската Би Би Си, американският в. „Ню Йорк таймс“, агенция „Ройтерс“ и редица други, съобщава БГНЕС, позовавайки се на германското издание „Шпигел“. Ежеседмичникът, който работи с бившия американски агент на тайните служби Едуард Сноудън и отрази скандала с масовото подслушване на американските и германски служби, се позовава на документи, с които разполага.
Според тях германската разузнавателна служба е включила най-малко 50 телефона, факса или имейла на журналисти или редакции в своя списък за наблюдение, който датира от 1999 г. Сред тях са контакти на журналисти от централите на Би Би Си в Афганистан и Лондон. Подслушвана е и редакцията на международната служба на британската държавна медия.
В списъка на германското разузнаване влизат и журналисти на „Ню Йорк таймс“ в Афганистан, както и сателитни и мобилни телефонни номера на агенция „Ройтерс“ в Пакистан, Афганистан и Нигерия. От „Шпигел“ посочват, че от BND са отказали коментар във връзка с разкритията.
От своя страна говорител на Би Би Си заяви, че медията е разочарована от твърденията, призовавайки всички правителства да уважават работата на свободните медии
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Пуснаха 10 100 марки с лика на ген. Владимир Стойчев
24.02.2017, 19:50
Марка с лика на ген. Владимир Стойчев бе валидирана днес в Музея на съобщенията в Централна поща. Печата положиха Йорданка Благоева, вицепрезидент на БОК, Деян Дънешки, директор на Български пощи, както и художникът доц. Илия Груев. Инициативата е по повод 125-годишнината от рождението ген. Стойчев. В обръщение ще бъдат пуснати 10 100 бройки с номинална стойност 2 лв.
Ген. Владимир Стойчев е един от учредителите на БОК, бивш председател на олимпийската ни централа и бивш член на МОК. Един от най-великите ни пълководци, а като състезател по конен спорт представя България на три олимпиади. - (видео)
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Изпратиха морски офицери в запаса
24.02.2017, 19:45
В Щаба на Военноморските сили в присъствието на и.д.  началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, командирите на военни формирования и личния състав на Щаба на ВМС, след доблестна служба в редиците на  Военноморските сили, с тържествена церемония бяха изпратени в запаса флотилен адмирал Никола Каранов – заместник – командир на ВМС, капитан І ранг Цветан Попов – началник на отдел в Щаба на ВМС, капитан І ранг Димитър Димитров – началник на сектор в Щаба на ВМС.
Със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната флотилен адмирал Каранов бе награден с почетен знак на Министерство на отбраната „Свети Георги” - І степен и сувенирна пушка „Манлихера”. Наградите връчи вицеадмирал Ефтимов.
Със своя заповед контраадмирал Митко Петев награди флотилен адмирал, капитан І ранг Попов и капитан І ранг Димитров с предметна награда „Икона на Свети Николай” и им връчи Адмиралтейска грамота „за доблестна и вярна служба под знамената на Българската армия”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Предстои да изпратим 101 военнослужещи на мисия в Афганистан
24.02.2017, 12:48
В 61-ва механизирана бригада се сформира, подготви и беше успешно сертифициран 33-ят български военен контингент за участие в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”, която е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона, съобщават от КСВ.
Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като член на НАТО и в съответствие с приетата Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на България в ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан.
Национален командир на контингента е полковник Христо Атанасов – държавен експерт в отдел „Контрол на дейността на Въоръжените сили” в Инспектората на Министерство на отбраната. Участвал е в международна мисия на Българската армия в Афганистан през 2010г.
Командир на групата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан е капитан Ивайло Алексов – помощник-началник в отделение „Разузнаване” във 2-ри механизиран батальон от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Капитан Алексов е завършил НВУ ”Васил Левски” – Велико Търново през 2009 г. със специалност “Разузнаване”. Това е неговото второ участие в международна мисия.
Контингентът е в състав от 101 военнослужещи, от които 8 жени и включва: национален елемент; група за охрана в състав 76 военнослужещи, от които 13 нямат участие в предишна мисия, а останалите 63 военнослужещи са участвали в 1 и повече мисии по време на службата си; щабни офицери в щаба на мисията на НАТО.
За времето от 7 до 9 февруари се проведе сертификация на контингента и беше извършена цялостна проверка на неговата готовност.
На 28 февруари от 14 часа на площад „Севтополис” в град Казанлък ще се проведе церемония по тържественото изпращане на контингента. За ритуала са поканени да присъстват президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ген. Румен Радев; министър-председателят на Република България Огнян Герджиков; министърът на отбраната ген. Стефан Янев; постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев; изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов; командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров; командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев; началникът на ВА „Г.С.Раковски” генерал-майор Груди Ангелов; Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан; областният управител на област Стара Загора проф. д-р Веска Шошева; кметове на общини, представители на МВР и на бизнеса.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Завърши войсковият стаж на курсант-сержанти в Центъра за подготовка на специалисти-Сливен
24.02.2017, 12:40
Днес, 24.02.2017 г., в Центъра за подготовка на спeциалисти с командир полковник Любомир Вачев, приключи двуседмичен войскови стаж на деветима  курсант-сержанти от Националния военен университет „Васил Левски”.
Те бяха назначени на длъжности-дубльори като командири на взводове и началници на отделения и активно привлечени в учебния процес, както и в цялостната ежедневна дейност на военното формирование.
Курсант-сержантите са ІІІ курс с военна специалност „Танкова и автомобилна техника” и гражданска специалност „Управление на ресурси и технологии”.
Всички са категорични, че войсковият стаж е изключително полезен за тях, защото на практика те могат да видят това, което е част от войсковото ежедневие, да усвоят нови и полезни знания чрез подкрепата и професионализма на военнослужещите в ЦПС.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
В Сочи се откриват зимните Международни военни игри
24.02.2017, 12:11
Тази вечер в Сочи ще се състои церемонията по откриване на III зимни Международни военни игри-2017, съобщи РИА "Новости" в петък (24 февруари). На откриването ще присъства руският премиер Дмитрий Медведев. В Сочи вече пристигна олимпийският огън. - (видео)
Състезанията в рамките на Игрите ще се проведат от 23 до 27 февруари. Инициатор на военната олимпиада е министърът на отбраната Сергей Шойгу. Очаква се тази година в Игрите да вземат участие около хиляда спортисти от 26 страни. Ще бъдат раздадени 44 комплекта медали в седем вида спорт: биатлон, кънки, високопланинско катерене, ски-алпинизъм, шортрек, алпинизъм и ски-ориентиране.
Русия получи домакинството за III зимни Международни военни игри на 70-то общо събрание на Международния съвет по военен спорт (CISM), което се проведе на 22 май 2015 г. в Кувейт.
CISM е основан на 18 февруари 1948 г. в Ница от пет държави: Белгия, Дания, Франция, Люксембург и Холандия. Основната задача на Съвета е да поддържа връзки между Въоръжените сили на различни страни в областта на спорта. Към днешна дата CISM обединява 135 страни.
Ежегодно Съветът провежда световни шампионати както по летни, така и по зимни спортове на различни континенти. Летните Международни военни игри се провеждат от 1995 година веднъж на четири години (по аналогия с Олимпиадата). Зимни военни игри досега са провеждани през 2010 и 2013 г.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
"Диалог" от позицията на силата
24.02.2017, 09:52
Брюксел има намерение внимателно да огледа Черно море. Но не от позицията на избор на място за отдих на топлото му крайбрежие. От белгийската столица се отправят закани да бъдат изпратени към черноморските брегове съвсем други „курортисти” — военнослужещи от силите на НАТО, чийто лидер Йенс Столтенберг на преминалата в Брюксел среща на министрите на отбраната на алианса обеща рязко да усили военноморското присъствие в този регион.
Напоследък интересът на НАТО към Черноморския басейн стана досаден. Кораби на алианса курсират през Босфора и Дарданелите един след друг, а броят на редовните военноморски маневри в него явно превъзхождат натовските нормативи, приети за други морета и океани.
Сега изглежда блокът разчита окончателно да се „засели” в този регион, като направи „присъствието” си постоянно. Дори не се маскират особено и причините за подобна стъпка — според признания на натовски военачалници те са желанието диалогът с Русия да се води „от позицията на силата”.
Силов „разговор”
Насоката към „силов диалог” с Русия първи озвучи не шефът на Северноатлантическия алианс, а сегашният шеф на Пентагона Джеймс Матис, която, заявявайки за готовността на САЩ да възстановят отношенията на сътрудничество с Русия, заяви, че „разговорът ще се води от позиция на силата”. В отговор на това заявление руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу подчерта, че „опитите по отношение на Русия да се води диалог от позицията на силата са безперспективни”.
Въпреки това цялата сегашна дейност на НАТО по отношение на Русия се води във формата на подчертано демонстративното дрънкане на оръжие и показване на мускули.
Това се отнася не само неотдавнашното прехвърляне на натовски подразделения в Полша и Прибалтика, но и за действията на алианса в Черно море. Неотдавна тук преминаха мащабните съвместни учения „Морски щит-2017″на военноморските сили на страни от НАТО. В тях бяха задействани кораби и подразделения на Румъния, Испания, Канада, САЩ, България и Турция.
Планираше се и участие на Украйна, но единственият неин „покорител на моретата и океаните” — фрегатата „Гетман Сагайдачни”, така и не можа да се отдели от пирса и беше окончателно изпратена за възстановяване и ремонт. По време на учението черноморските чайки бяха смущавани от общо 14 натовски кораба, палубни вертолети, патрулен самолет и дори два МиГ-21, изпратени за маневрите от състава на ВВС на Румъния.
При това същият Столтенберг подчертава, че увеличаването на присъствието на НАТО в Черно море има „пропорционален и отбранителен характер”. „Ние не искаме да провокираме конфликт, а искаме да го предотвратим”, отбеляза шефът на алианса.
Що се отнася до отношенията с Русия на фона на подобни действия, без да му мигне окото, Столтенберг заяви стремежа си да изгражда отношенията с Русия в конструктивно русло. По-конструктивно от това няма накъде…
План „Барбароса” в натовска интерпретация
Прекаленото внимание на натовския флот към Черноморския басейн не е само раздражаващ фактор за руската страна. То влиза и в противоречие с действащите договорености на международно равнище. В частност, приетата през 1936 г. Конвенция от Монтрьо ограничава пребиваването в Черно море на военни кораби на нечерноморски държави за срок от 21 дни. На практика от натовските страни постоянно легално присъствие в черноморски води могат да си позволят само Румъния, Турция и България.
През юли миналата година на заседание на Съвета Русия-НАТО постоянният представител на руската страна при алианса Александър Грушко заяви, че Русия смята всяко нарастване на военната активност на блока в черноморския регион за дестабилизираща ситуация, което не способства сигурността. От руска страна беше също така заявено за готовност в отговор на нарастването на морската групировка на НАТО в Черно море да се направи всичко, за да не бъде нарушен балансът на силите в региона.
Напоследък Русия все по-често фиксира интензивни военни приготовления на НАТО около своите граници. Че процесите на разполагане на стратегически и обикновени въоръжения извън пределите на членуващите в алианса държави се ускорява, че се извършва по-нататъшно разширяване на блока заяви на съвещанието на Колегията на Федералната служба за сигурност руският президент Владимир Путин. На тази тема се изказа преди дни председателят на Комитета по отбрана на Думата генерал-полковник Владимир Шаманов, до неотдавна командващ Въздушно-десантните войски и член на Колегията на Министерството на отбраната.
На среща с акредитирани в Москва военни аташета той напомни рязко нарасналия бюджет на алианса — с 26 млрд. долара, а обърна също така внимание, че именно Русия на практика е обявена за „главна заплаха за цивилизования свят”. Той беше принуден да признае, че Русия допуска използване на сили на НАТО, дислоцирани в източния фланг на блока, за настъпателни действия срещу нея. В тази връзка Шаманов сравни сегашната ситуация с позицията на Хитлер, който подписа договор за ненападение, но вероломно го наруши, като нападна СССР през юни 1941 година.
Не толкова отдавна експерти от американската военноаналитична компания „Стратфор” признаха, че на Русия ще се наложи да има работа с по-чести „гостувания” на НАТО в Черно море заради повишения интерес на алианса в този регион. Според тях борбата за влияние в района само ще се изостри, тъй като в очите на НАТО тази акватория е стратегическа ценност.
В публикацията на „Стратфор” бяха посочени и сценарии, които алиансът може да използва, за да заобиколи ограниченията, обусловени от Конвенцията от Монтрьо. Според експертите НАТО ще прибегне до метода на ротацията, а също така към комплектуване на военноморски сили от флотите на държавите, които имат право на постоянно базиране в черноморския басейн.
Интересно е, че също така се изказват за превъзходство на Русия над силите на алианса в този регион по редица направления. Такова надмощие се наблюдава в авиацията и силите на флота, в това число и подводния, който сега се модернизира активно. Във връзка с това не може да не се признае, че особено значение за Русия има форпостът й на Черно море — Крим.
През последните години бяха предприети радикални стъпки за укрепването на отбранителната способност на този район. Според информация на руското военно ведомство от края на миналата година на бойно дежурство на полуострова застъпи полкови комплект на зенитния ракетен комплекс С-400 „Триумф”, а от 1 януари тази година — зенитният ракетно-оръдеен комплекс „Панцир-С”. Отделен морски щурмови авиационен полк на Черноморския флот активно усвоява многофункционалните изтребители Су-24, които по-рано съставяха основата на авиационния парк на морската авиация.
В началото на тази година шефът на военното ведомство Сергей Шойгу съобщи пред Колегията на Министерството на отбраната за приключване на формирането в Крим на армейски корпус. Създадена е и осигуряваща инфраструктура на 126-а бригада за брегова охрана на Черноморския флот, дислоцирана в населения пункт Перевалное.
Според бившия командващ Черноморския флот адмирала в оставка Игор Касатонов усилването на НАТО няма да промени превъзходството на Русия в региона. „Русия има всички ресурси, за да запази преимуществото си в Черно море — и морални,и материални — каза той. — Нашият флот има достатъчно сили за противодействие на НАТО в Черно море. В този регион доминира Черноморският флот.
Що се отнася до озвученото от НАТО желание да води с нашата страна диалог от позиция на силата, членът на Обществената палата на Русия и първи вицепрезидент на Международния обществен фонд „Руски фонд за мир” Елена Сутормина смята, че с такива заявления Западът само повишава авторитета на Русия на международната арена, тъй като показва нейната независимост и умение да води грамотна външна политика. „Мисля, че можем да кажем благодаря на нашите западни колеги”, отбеляза Сутормина.
Източник: http://www.rusiadnes.bg/
 
Paramount пуска сериен Mwari
24.02.2017, 09:33
Южноафриканската компания Paramount Group обяви, че през април ще започне серийното производство на своя лек разузнавателно-ударен самолет Mwari. Първият образец трябва да е готов през юни или юли. Това съобщава IHS Jane’s.
Първата серийна машина ще е преоборудвана от един от прототипите, след което ще се създаде и изцяло новопроизведен сериен Mwari. Производството ще тече в специално построено хале на летището в Уондърбум, Южна Африка.
Компанията има поръчка за самолета, но отказва да назове клиента, както и заявените количества. В халето в Уондърбум могат да се сглобяват до 24 самолета годишно, но има възможност и за подобряване на производствения капацитет.
До момента са изпълнени над 250 изпитателни полета, повечето от които в Южна Африка, но летяно и над други африкански страни. Машината е била изпитвана и при операции от слабоподготвени площадки, където се е летяло с минимална поддръжка. Първият прототип полита през юли 2014 г.
Paramount Group промотира лекия разузнавателно-ударен самолет на широк кръг клиенти – от страни от НАТО до африкански държави с ограничени бюджети. От компанията искат да предоставят бойни възможности еквивалентни на съвременните щурмови вертолети и разузнавателни способности на БЛА от висок клас, но на по-ниска цена и по-високи летателни характеристики.
Mwari (първоначално проектът бе известен, като AHRLAC - Advanced High Performance Reconnaissance Light Aircraft) се задвижва от един турбовитлов двигател PT-6A-66 (710 kW), има двучленен екипаж и има шест точки за окачване на боен товар под крилото. Машината е тествана с различни управляеми и неуправляеми боеприпаси. Във фюзелажа има голяма ниша, в която може да се поставя различно оборудване за наблюдаване, разузнаване или РЕБ.
Максималната крайсерска скорост достига 505 km/h, a продължителността на полета е седем часа. Максималната излетна маса достига 3800 kg. Според компанията производител единичната цена на Mwari трябва да е под $10 млн.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Швеция и Унгария сключиха допълнително споразумение за лизинга на Gripen
24.02.2017, 09:29
Шведската агенция за експорт на отбранителни продукти FMV и унгарското правителство сключиха допълнително споразумение по лизинга на 14-те изтребителя Gripen C/D. Това ще даде на Унгария повече летателни часове и модернизирани самолети.
В рамките на споразумението Унгария ще си осигурява с 400 повече летателни часа годишно, които ще достигнат 2000. FMV осигурява пълно логистична поддръжка за осигуряването на тези часове. Това ще важи до края на лизинговото споразумение през 2026 г.
Унгарските изтребители ще преминат и през модернизация за достигане на последния софтуерен стандарт MS 20. В рамките на него изтребителят получава новата ракета за въздушен бой MBDA Meteor и управляемите боеприпаси GBU-39 SDB и други подобрения.
Унгария и Швеция са достигнали и разбирателство за неизползваните часове, които се натрупаха след инцидентите с два унгарски Gripen през 2015 г. Едната машина бе загубена и в последствие заменена с нова, а другият самолет, който пострада при кацане бе ремонтиран.
Споразумението окончателно уточнява и че през 2026 г. Унгария ще стане собственик на 14-те изтребителя.
През 2006 г. Унгария взе на финансов лизинг 14 изтребителя Gripen C/D. По първоначален план те трябваше да бъдат изплатени за 10 години, но през 2012 г. споразумението бе разсрочено до март 2026 г. Унгарските ВВС в момента осигуряват охраната не само на собственото си въздушно пространство, но и на това над Словения. - Още за Gripen
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Путин разкри колко бойци от бившия СССР воюват в Сирия
24.02.2017, 09:20
В Сирия има огромно количество бойци от Русия и бившите републики на СССР, заяви руският президент Владимир Путин на среща с офицерите от Северния флот, участвали в антитерористичната операция в Сирия, предаде РИА "Новости" в четвъртък (23 февруари).
"По наши предварителни данни става дума за хиляди. По данни на разузнаването, Генщаба и ФСБ около четири хиляди са тези от Русия и пет хиляди – от бившите съветски републики", каза президентът.
"Като се има предвид, че с повечето от тези страни имаме безвизов режим, разбирате каква огромна опасност представлява този развъдник на тероризма в Сирия, и то именно за нас, за Русия. Изпълнявайки бойните си задачи далеч от родните предели, вие директно допринасяте за гарантиране на сигурността на Русия", добави Путин, обръщайки се към военните.
Държавният глава подчерта, че руските военни са нанесли съществен удар на терористите в Сирия и с това са допринесли за положителните резултати от усилията на всички страни, които ангажирани в борбата с международния тероризъм, както и за създаването на условия за продължаване на мирните преговори между правителството на Сирия и въоръжената опозиция.
 
Доналд Тръмп заяви, че ще увеличи ядрения арсенал на САЩ
24.02.2017, 08:59
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че иска да увеличи американския ядрен арсенал, предава Ruters.
В първия си коментар за американския ядрен арсенал, откакто встъпи в длъжност на 20 януари, Тръмп заяви, че САЩ "изостават в атомния оръжеен потенциал". "Аз съм първият, който би искал да види всички - никой да няма ядрени оръжия, но ние никога няма да изостанем зад която и да е страна, дори да е приятелска страна, никога няма да изостанем в ядрената сила", каза той в интервю за Ройтерс.
"Би било чудесно, би било мечта нито една страна да няма ядрени оръжия, но ако страните имат ядрени оръжия, ние ще сме начело на глутницата", заяви Тръмп. Той се оплака от това, че Русия е разположила крилата ракета в нарушение на договор за контрол на въоръженията, и каза, че ще повдигне въпроса пред руския президент Владимир Путин, когато и ако се срещне с него.
 
Черна гора очаква членство в НАТО през май
24.02.2017, 08:52
Черна гора очаква да стане член на НАТО през май. Това заяви външният министър на бившата югославска република Сърджан Дърманович.
"Имаме стопроцентовото уверение на американския сенат, че ще ратифицира споразумението", каза Дърманович в Подгорица, и допълни: "Стремим се към добри отношения с всички страни. Разбираме нежеланието на Русия Черна гора да се присъедини към НАТО. Това е наша стратегическа цел от много години и е част от декларацията за независимост на Черна гора".
 

 
Учени разкриха: Руският "войник на бъдещето" ще е...
23.02.2017, 21:00
Войникът на бъдещето ще представлява сложна система, в чийто център е човекът. Това разказа в сряда (22 февруари) ръководителят на проекта "Защитник на бъдещето" във Фонда за перспективни изследвания на Русия Аркадий Петросов, цитиран от "Взгляд".
"Войникът на бъдещето ще представлява сложна система, в чийто център ще е човекът, и в който ще има елементи, обединени конструктивно и функционално от една обща задача: да изведат човека извън пределите на зоната на огнево поразяване, да усилят бойната му мощ и да обезпечат съхраняването на живота му", обясни ученият.
Той допълни, че работата по проекта включва физико-технически, информационни, химико-биологични и медицински изследвания. Провеждат се и перспективни разработки на роботизирана техника. Според Петросов от бойците няма да се изисква нова компетенция, за да ползват сложната екипировка, а точно обратното – тя ще помага на войниците с различно ниво на подготовка и ще подобрят тяхната ефективност, издържливост и физически показатели.
Една от най-важните задачи на екипировката, според Петросов, е удължаването на т. нар. "златен час" или промеждутъка, в който може ефективно да се помогне на тежко ранен човек.
"Тази област на разработката е много широка – в нея има система за контрол на състоянието на войника, технически и медицински средства за дистанционно провеждане на високопрофесионални операции, изследвания в областта на криоконсервацията и заместители на кръвта", допълни Петросов.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
МВР ще увеличава допълнителните възнаграждения на полицаите
23.02.2017, 20:05
Допълнителните възнаграждения, които полицаите получават въз основа на оценка, ще бъдат увеличени. Това стана ясно на дискусия, организирана от омбудсмана Мая Манолова, в която участваха представителите на седемте синдиката в МВР, зам.-министрите на вътрешните работи Маринела Белева и Венцислав Катинов, както и служители от системата.
Форумът бе свикан, след като общественият защитник бе сезиран от над 1 500 души, работещи в МВР за орязани права, съобщават от пресслужбата на омбудсмана.
До утре ще се сформира работна група, която ще преразгледа базата на възнаграждението, което получава всеки служител, каза зам.-министърът на вътрешните работи Маринела Белева.
„След публикуване на наредбата се изготвя заповед, с която се определят работни планове, ще бъдат на шестмесечие и ще бъде определен бонус, в по-висок размер от това, което се получава до момента“, допълни Белева.
„Хаосът, предизвикан от последните изменения в Закона за МВР, трябва да бъде преодолян. Това, което може да се направи веднага е служебното правителство да извърши организационни промени в подзаконовата нормативна база“, каза Мая Манолова.
Във всички случаи спорните текстове, които създават проблеми, трябва да бъдат променени. Единият начин е чрез изготвяне на законопроект, който да бъде внесен след като бъде сформиран следващият парламент. В работната група ще бъдат включени представители на синдикалните организации.
Манолова предупреди, че ще атакува въпросните текстове и пред Конституционния съд, като ще пледира за тяхното отпадане.
„С тези изменения се отнемат вече предоставени права – социални, пенсионни, осигурителни, професионални, което за мен като омбудсман е неприемливо”, каза Манолова.
По думите на омбудсмана хаосът е пълен, тъй като шофьорите, които са преназначени от 1 февруари, ще получават по-високи заплати от полицаите и от полицейските инспектори, както и два пъти по-големи от тези на същите служители на същата длъжност, които преди това са били назначени по Кодекса на труда.
“Правен, житейски абсурд, който създава сериозен дисбаланс. Чувството за справедливост на хората е нарушено, а когато полицейските служители загубят мотивация от това страда цялото общество“,  каза Манолова.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Ненчев се опитал да зароби армията с концепцията за съвместна охрана на въздушното пространство
23.02.2017, 15:38
Концепцията за съвместна охрана на въздушното ни пространство е непосилна за нас в нейната финансова част. Това каза днес на пресконференция служебният вицепремиер и министър на отбраната ген. Стефан Янев. Приемаме оперативната й част, но не можем да плащаме гориво, настаняване и други разходи на съюзническите ескадрили, стана ясно от неговите думи.
Документът е разработен под ръководството на бившия военен министър Николай Ненчев и внесен в НАТО от неговия заместник Димитър Кюмюрджиев. Взета е схемата при Балтийските републики, които се съгласяват с плащането още при влизането си в НАТО, по простата причина, че нямат военна авиация. Точно срещу този ангажимент воюва сегашният президент ген. Румен Радев, като командир на ВВС. Това бе и конкретната причина той да подаде рапорт за освобождаване от военна служба. Преди няколко дни Румен Радев отново заяви, че няма да допусне подобно заплащане.
Министър Янев е направил съответните постъпки чрез нашия представител в Монс контраадмирал Кирил Михайлов, който да информира съюзниците ни за нашата позиция по въпросната концепция. Повечето приемали с разбиране нашите проблеми, на този етап нещата не са уредени с Полша. Известно е, че поляците идваха миналото лято в авиобаза „Граф Игнатиево“ и  изненадаха ВВС с исканията си, които изискват сериозен финансов ресурс. Предстои съвместна охрана с италианските ВВС, за която, както стана ясно, няма да плащаме.
Съвместният Air Policing е бойна задача, при която отговорността е на българските ВВС, подчерта министърът. Ние я изпълняваме съвместно, уточни той, но решаващите действия са наши. Що се отнася до броя на изправните ни изтребители, министър Янев, който скоро бе в авиобазата каза, че на този етап разполагаме с необходимото за носене на бойно дежурство и летателна подготовка. От значение по-нататък ще бъде изпълнението на договора за доставката на двигатели и други резервни части за МиГ-29. Разговорът на министър Янев с руския посланик Анатолий Макаров показал, че договорът се изпълнява ритмично и първата доставка ще бъде през април.
Във връзка с изпълнението на инвестиционния проект за доставка на нов тип боен самолет, се чака 13 март, когато трябва да дойдат отговорите на запитванията до потенциалните доставчици. Подготовката по създаването на междуведомствения механизъм е извършена, каза министърът.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Турция показа най-новия тактически ракетен комплекс KHAN
23.02.2017, 14:25
По време на сега провежданото оръжейно изложение IDEX-2017 (19-23 февруари) в Абу Даби турската държавна компания Roketsan за първи път даде сведения за разработвания от нея ракетен комплекс (РК) KHAN. Максималната далечина на стрелбата официално не е дадена, но според експерти тя е 280-300 км.
Според редица турски източници KHAN е експортния вариант на РК Bora, но има информация, че други Bora представлява друг РК с далечина на стрелбата до 1000 км.
По-вероятно е KHAN да е експортната версия на Yildirim II, за който компанията Roketsan бе съобщила, че е с далекобойност до 300 км.
Според представените от Roketsan на IDEX-2017 материали, РК KHAN използва твърдогоривни ракети с калибър 610 мм и стартова маса 2500 кг. Бойната глава е с маса 470 кг. Системата за насочване е в два варианта – инерциална или комбинация на инерциална със спътникова корекция. При втория вариант отклонението от зададената цел е „по-малко от 50 м” при максимална далечина на стрелбата.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Фрегатата „Адмирал Макаров“ ще бъде предадена на руските моряци през юни
23.02.2017, 14:00
Фрегатата „Адмирал Макаров“ 799, построена в корабостроителницата „Янтарь“ по поръчка на Министерството на отбраната на РФ, ще бъде предадена на военните моряци през месец юни 2017 година, съобщава „РИА Новости.
По първоначален план предаването на кораба трябваше да се състои до края на 2016 г., но държавните изпитания не бяха завършени напълно, затова на фрегатата й предстои още излизания в открито море за завършване на изпитанията, в т.ч. и изпитания на ракетния комплекс „Штиль“.
Фрегата проект 1135.6  „Адмирал Макаров“ беше заложена в завод „Янтарь“ през февруари 2012 г. и спусната на вода през септември 2015 г.
Корабът ще влезе в състава на 30-та дивизия надводни кораби на Черноморския флот на ВМС на Русия, където вече се намират първите две фрегати от тази серия - „Адмирал Григорович“ 494 и „Адмирал Эссен“ 751. - Още за проект 1135.6
 
Молдова получи от САЩ нова партида тактически автомобили HMMWV
23.02.2017, 13:03
Пресслужбата на военното ведомство на Молдова информира, че Националната армия на страната е получила от правителството на САЩ нова партида от 41 автомобила в различни изпълнения. За сега в Молдова са пристигнали 34 единици (HMMWV и товарни автомобили от наличните в американските СВ), като останалата техника трябва да пристигне в края на месец март.
Военната техника се предоставя на Молдова под формата на помощ на основата на сключено през 1994 година съглашение за сътрудничество между Молдова и САЩ. През 2014 година американците вече подариха на Националната армия на Молдова 39 машини тип HMMWV и десет прицепа. - Още за HMMWV
 
4000 наши бойци в натовско учение
23.02.2017, 20:06
Българската армия се готви да участва в най-голямото съвместно учение в рамките на НАТО, откакто България е член на Алианса. В "Сейбър гардиън 17",  в което ще се включат близо 40 хиляди военнослужещи от 21 страни членки и партньори на НАТО. Само нашите войници ще бъдат близо 4000. Учението ще се проведе на териториите на 4 държави - Германия, Унгария, Румъния и България. Неговият пик ще бъде през месец юли. В учението ще участват и 15-те машини "Брадли" от Трета бронирана бригада от Четвърта пехотна дивизия на Сухопътните войски на САЩ, които пристигнаха на база "Ново село" по операция "Атлантическа решимост".
Очакват се на базата да пристигнат още 58 машини - джипове, камиони и друга техника. В понеделник 120-те американски военни, които придружават машините, бяха посрещнати от полковник Йордан Йорданов, който е зам.-директор на дирекция "Съвместни съоръжения и координационни дейности" в Министерството на отбраната. "България е част от колективната система за отбрана и за нас е важно да домакинстваме инициативи в интерес на сигурността", каза полковник Йорданов. Според български военни той е сред елитните ни офицери, които имат зад гърба си богат опит. Перфектното владеене на английски сваля всички бариери пред него за комуникация с международни партньори, твърдят запознати.
„Съвместната подготовка е израз на ангажимента на САЩ към съюзниците от НАТО и допринася за постигането на съвместимост с техните армии. Работили сме в Ирак и Афганистан, а сега допринасяме за укрепването на сигурността в Европа", заяви командирът на Първи батальон от Трета бронирана бригада подполковник Джейсън Сабът. Американският офицер допълни, че новопристигналата рота ще присъства на „Ново село" в продължение на девет месеца. След това на нейно място ще дойде подразделение с приблизително същия брой личен състав и техника
"Стандарт" научи, че в "Сейбър гардиън" на практика ще има няколко дъщерни учения. Ще се включат всички родове войски на българската армия.
За първи път самостоятелно участие ще имат специалните ни сили, които след промените в Закона за отбраната и въоръжените сили вече не са част към Сухопътните войски, а на директно подчинение на министъра на отбраната. Българските специални сили ще участват в "Сейбър гардиън" под шапката на НАТО. Все още не е решено дали ще има масов десант или само разузнаване с бой. При всички случаи обаче през месец юли по полигоните на Българската армия ще бъде много горещо. Очаква се най-важният полигон да бъде база "Ново село", където ще тренират представителите на американските сухопътни войски и българските специални сили. Ще бъде използван обаче и полигонът "Корен" край Хасково, където ще действа българската пехота. Представителите на противовъздушната отбрана ще организират стрелби по въздушни цели на полигона "Шабла". В същото време над цялата територия на страната ще действат военно-въздушните ни сили.
"Стандарт" научи, че много скоро база "Ново село" ще остане без американски танкове. Машините "Ейбрамс", които са не повече от 10, ще бъдат изтеглени. По този начин на практика се доказва, че ротацията е постоянна, обясниха офицери, запознати с процесите. Очаква се в средата на март американските машини "Брадли" да започнат стрелби на полигона "Ново село". На този етап не се предвижда участие на български подразделения по време на стрелбите. Във връзка с постоянните учения на базата е налице изключителна ангажираност на военната полиция. Военни полицаи могат да се видят не само около базата, но и по пътищата заради постоянното движение на техника. Най-често ротациите се извършват с американски военни и техника от Румъния. На територията на България всичко това става с помощта на български военни полицаи.
Порасналият брой учения на база "Ново село" се отразява положително на хотели и ресторанти в Сливен и Ямбол. Особено в събота и неделя много групи американски военнослужещи посещават двата града и с удоволствие харчат парите си в отворените заведения. Те ходят цивилни, но отдалеч си личи, че са военни от армията на САЩ. Всички са постригани, атлетични, гледат с интерес и, разбира се, говорят английски. В някои от по-елитните ресторанти на Сливен и Ямбол вече има специални менюта на английски, които са именно за гостите от американската армия. Хотелите също не могат да се оплачат. Огромното мнозинство от американски военни, разбира се, нощува в самата база, където условията са перфектни. Има обаче специалисти, които използват хотелите в Сливен и Ямбол за нощувки. Особено през летните месеци пък американските военни масово предпочитат да прекарват уикендите си на морето. От база "Ново село" до Бургас с кола разстоянието се взима за не повече от 40 минути. Търсени са и хотелите в Балкана, които са по-близко.
Източник: http://www.sliveninfo.com/
 
Руско предупреждение: Корабите на САЩ в Черно море ще бъдат унищожени за няколко минути
23.02.2017, 09:26
На фона на полемиката в нашата страна относно това, кой е повикал корабите на НАТО и какви последици може да има присъствието им за страната ни, руски експерт изрази мнение какво би станало с въпросните морски съдове, ако се стигне до реален конфликт. Според родни експерти, Русия интерпретира действията на Алианса в Черно море като агресивни и ще предприеме ответни мерки. На свой ред от Алианса бяха категорични, че американските кораби в Черно море не са признак за агресия.
В случай на военен конфликт в Черно море корабите на ВМС на САЩ ще бъдат унищожени за няколко минути от бреговите ракетни комплекси на Черноморския флот на Русия. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на заместник-председателя на Руския съюз на ветераните, бивш командваш бреговите войски на Черноморския флот генерал-майор Владимир Романенко.
„Американският кораб ще има няколко минути живот в Черно море. Въпросните ракетни комплекси, с които разполага на въоръжение Черноморският флот, а и то от няколко посоки, няма да му позволят по никакъв начин да реши оперативните си стратегически задачи”, заяви генералът.
По-рано в сряда руският министър на отбраната генерал Сергей Шойгу съобщи, че подчиненото му ведомство е приключило с доставката на ракетните комплекси „Бастион” за Черноморския флот. Снабдяването на ВС на Русия с комплекси „Бастион” ще приключи през 2017 година. Шойгу припомни, че тези комплекси надеждно защитават подстъпите на страната от към море.
Присъствието на НАТО в Черно море не цели провокация, то е мирно, заяви  началникът на щаба на Съюзното командване по трансформацията генерал-лейтенант Греъм Стейси. Изпълняващият длъжността  началник на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов допълни, че в Черно море няма увеличение и ескалация на присъствието на сили на НАТО.
Той обясни, че досега военните учения са се провеждали последователно, а през тази година ще се осъществят заедно в рамките на две седмици пpез юли в суперманеврите „Сейбър гардиън”.
Няколко държави  са проявили интерес за осъществяване на съвместна охрана на въздушното пространство на страната  ни и нито една от тях не е поставяла условия за заплащане на участието си, стана ясно още от думите на вицеадмирал Евтимов.
България е стабилен член на НАТО, посочи генерал лейтенант  Греъм Стейси. По повод дискусията за военното присъствие на НАТО в Черно море, висшият военен каза, че то е регулярно и мирно. "НАТО провежда много учения и тренировки в Европа и в целия свят. Всички те са насочени към съхраняване на мира и сигурността и в никакъв случай не целят провокация. Целта им винаги е  предотвратяване на криза, избягване на конфликт и опазване на мира", посочи Стейси. - Още за БРК „Бастион“
Източник: http://www.blitz.bg/
 
НАТО синхронизира у нас ученията си
23.02.2017, 08:48
“България е домакин на ежегодната Конференция на Съюзното командване по трансформацията на НАТО и това показва нашата ангажираност към колективната сигурност и усилията на ръководството на СКТ за адаптиране към настоящите стратегически реалности“. Това заяви изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов на пресконференция днес по повод провеждащата се в София Конференция по синхронизиране на подготовката в НАТО през 2017 г.
„Резултатите от тази дискусия полагат основата за други важни въпроси, а именно – как да се синхронизират ученията и подготовката на НАТО през 2018 г., както и изготвяне на дългосрочен план за провеждане на подготовката до 2022 г.“, каза вицеадмирал Ефтимов пред присъстващите журналисти. „Важен елемент от дискусията е също така - как да използваме симулациите, моделирането, експериментирането, как да интегрираме тренировъчните ни системи и съоръжения, така че те да осигурят повече възможности за специализиране или целенасочена подготовка при реално отчитане на разходите и отговорностите ни“, поясни още той. Вицеадмирал Ефтимов допълни, че основни акценти в дискусиите са образованието, обучението, тренировките, ученията и оценката на силите на НАТО.
„Годишната конференция по синхронизиране на подготовката в НАТО цели да повиши нашата подготовка днес, за да можем да гарантираме бъдещето, мира и сигурността“, каза на пресконференцията началникът на щаба на Съюзното командване по трансформацията генерал-лейтенант Греъм Стейси. „Ученията заявяват нашата готовност и изграждат устойчивост в отговор на глобалните предизвикателства“, допълни заместник-началникът на щаба на Съюзното командване по трансформацията генерал-майор Стефано Саламида.
В отговор на журналистически въпроси и.д. началник на отбраната заяви, че публичната дискусия, която се води по повод адаптираното присъствие на НАТО в Черноморския регион е напълно в контекста на приетите решения във Варшава. „Към настоящия момент се фокусираме към оптимизиране на тренировките и ученията, осъществявани в Черноморския регион, към пълното ефективно и оптимално използване на посещенията на постоянните военноморски групи на НАТО в Черно море. Стремим се колективните ни действия да се разглеждат като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност“, заяви още вицеадмирал Ефтимов.
„Военноморското присъствие на силите на НАТО в Черно море е регулярно и в последните години се извършва в постоянен мащаб, не отчитам ескалиране или увеличаване на това присъствие“, заяви още вицеадмирал Ефтимов.
През настоящата 2017 г. съвместните учения и тренировки ще се проведат по общ план в рамките на 2 седмици – в многонационалното учение „Saber Guаrdian 2017”. Вицеадмирал Ефтимов бе категоричен, че това е възможност за преценка на нашите възможности, както и за предстоящото през 2018 г. актуализиране на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г.
Изпълняващият длъжността началник на отбраната коментира също и въпроси, свързани с охраната на въздушното ни пространство. Той посочи, че няколко държави са изявили готовността си за осъществяване на съвместна охрана на въздушното пространство на България, извършват се експертни срещи и текат преговори. „Същността е какво ние предоставяме като летищна инфраструктура и системи за командване, управление и комуникация, процедури, освобождаване от данъци, мита за техните разходи“, поясни Ефтимов в отговор на въпрос, свързан с евентуалните финансови параметри на съвместната охрана на въздушното ни пространство. „Иска ми се да вярвам, че един ден България ще има способности, не само да осигури и да изпълнява съвместна охрана на въздушното ни пространство, но и да осъществява такава в интерес на други държави, които нямат собствени Военновъздушни сили“, каза в заключение вицеадмирал Ефтимов.
Източник: http://www.otbrana.com/
 

 
Над 80% от ракетните съединения на СВ на Русия са превъоръжени с ОТРК „Искандер“
22.02.2017, 21:53
Над 80% от ракетните съединения вече замениха тактическите ракетни комплекси „Точка-У“ с оперативно-тактическите „Искандер-М“, съобщи днес пред журналисти главнокомандващия на Сухопътните войски на РФ генерал-полковник Олег Салюков
До края на тази година още две съединения ще получат „Искандер-М“, като превъоръжаването на всички ракетните бригади на СВ с комплекса „Искандер-М“ трябва да завърши до края на 2020 г.
Комплекса „Искандер-М“ е предназначен за нанасяне на високоточни удари по различни цели в оперативно-тактическа дълбочина на разстояние до 500 километра. - Още за „Искандер“
 
През 2016 г. са осигурени 1277 мероприятия с участие на военнослужещи от „Военна полиция”
22.02.2017, 21:15
Дейността на служба „Военна полиция” през 2016 г. съответства на ролята, мисиите и задачите на въоръжените сили. Това се посочва в доклада на директора на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов, който изнесе по време на отчета на Службата. Основно място в доклада бе отделено на противодействието на тероризма, на разкриването, предотвратяването и пресичането на престъпления в Министерството на отбраната и Българската армия, охраната и контрола на охранителната дейност и на войсковите транспортни средства. Отчетени бяха постигнатите военнополицейски способности, както и съвместната дейност с командването на военните формирования.
„Ефективността от нашата работа се проявява най-вече, когато е постигната превантивност, когато е предотвратено извършването на престъпно посегателство и не е допуснато нанасянето на щети на бюджета на Министерството на отбраната”, заяви още бригаден генерал Сертов.
През 2016 г. са осигурени 1277 мероприятия с участие на военнослужещи от „Военна полиция”, съобщават от службата.
През изминалата година военнослужещи от Службата оказаха и съдействие на органите на МВР в районния приемателен Център за бежанци в гр. Харманли, както и на ГКПП-Илинден, в района на гр. Гоце Делчев, и на ГКПП-Кулата във връзка с охраната на държавната граница.
На отчета на служба „Военна полиция” присъстваха заместник-министъра на отбраната полк. Любомир Пеев, и.д. началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командири от видовете въоръжени сили, зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев, директорите на РСВП и Център логистика и подготовка, гости от ДАНС, военните прокуратури и съдилища.
Източник:  http://www.otbrana.com/
 
Турция в напреднала фаза на преговорите за доставка на руски зенитни ракети
22.02.2017, 19:22
Турция, която е член на НАТО, не вижда проблем по отношение на съвместимостта на оръжейните системи, използвайки руски ракети в планираното засилване на противовъздушната си отбрана. Това обяви говорителят на Ердоган, цитиран от "Ройтерс".
Турският военен министър заяви по-рано днес, че преговорите с Москва за доставката на ракетите са "напреднали значително". Според изявление на генералния директор на руската корпорация "Ростех" Сергей Чемезов двете страни водят преговори за доставка на Анкара на ЗРС С-400.
Междувременно говорителят Ибрахим Калин разкри, че в ход са приготовленията за среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и американския му колега Доналд Тръмп преди срещата на върха на НАТО през май.
Говорейки на пресконференция в Анкара, Ибрахим Калин уточнил, че двамата държавни ръководители почти сигурно ще се срещнат в кулоарите на срещата на върха на НАТО, но усилията били насочени към това двамата да се видят дори преди това.
Междувременно Турция призова израелското правителство да прекрати "незаконните заселнически политики" на палестински територии.
Ердоган по-рано осъди решението на Израел да засили заселническите дейности в Западния бряг като "абсолютна провокация".
Израел обяви планове през миналия месец за построяването на още 3000 жилища в окупирания Западен бряг. Той също така със задна дата узакони около 4000 жилища, построени върху частна палестинска земя, ход, който предизвика осъждане от ООН и Европейския съюз.
Източник: https://news.bg/
 
В Русия създадоха армейски части за информационни операции
22.02.2017, 16:00
В Русия са създадени войски за информационни операции, съобщи министърът на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу пред депутатите от Държавната Дума.
"Те са много по-ефективни и силни от онова управление, което се наричаше контрапропаганда", заяви Шойгу, цитиран от руските медии.
Министърът добави, че "пропагандата трябва да бъде умна, грамотна и ефективна".
По-рано бе съобщено, че по време на ученията "Кавказ-2016" за първи път е бил отработен "информационен сблъсък" с условен противник. За решаването на поставените задачи са били привлечени главното оперативно управление на Генералния щаб, центровете за информационна борба в отделните военни окръзи, частите за информационни операции и радиоелектронна борба, както и специалисти от службата за защита на държавната тайна.
В началото на януари в медиите се появи информация, че Русия влиза в Топ 5 на държавите по численост и финансиране на кибервойските след САЩ, Китай, Великобритания и Южна Корея.
 
Провеждат курс по оцеляване за летателен състав
22.02.2017, 15:39
Във военно формирование 42130 – Боровец, и прилежащия планинско-горист район се провежда тренировъчно занятие „Курс по оцеляване на летателен състав на суша в зимни условия”, съобщават от ВВС.  
Занятието се ръководи от командването на ВВС и инструкторски състав от отделение „Търсене и спасяване” на военно формирование 32040 – Крумово. В него участва летателен състав от военни формирования: 28000 – Граф Игнатиево, 52090 – Долна Митрополия, 32040 – Крумово, 26030 – Безмер и 24900 – София.
За първи път в тренировъчното занятие са включени като обучаеми и представители на военно формирование 36940 – Варна от състава на ВМС.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Сдружение „Джордж С. Маршал“ – България, отбелязва 20-ата годишнина от кандидатстването ни в НАТО
22.02.2017, 15:37
Дискусията се провежда под патронажа на Президента Петър Стоянов, като в нея ще вземат участие г-н Стефан Петров – служебен заместник-министър на отбраната на Република България, г-н Роберт Пшчел – представител от Главната квартира на НАТО и доскорошен директор на информационния офис на НАТО в Москва, полк. Джеймс Кроухърст – аташе по отбраната на САЩ в България и г-н Торстен Гайслер – ръководител на фондация „Конрад Аденауер“ в България. Модератор ще бъде доц. д-р Велизар Шаламанов – служебен министър на отбраната на Република България в периода от м. август до м. ноември 2014 г.
По време на събитието ще бъдат засегнати темите за развитието на НАТО през последните 20-30 години и приноса за сигурността на югоизточна Европа и черноморския регион, българското участие в успеха на организацията на Североатлантическия договор и развитието на Европейската отбрана, както и бъдещето на НАТО и приноса му към сигурността в ЮИЕ в следващите 10-15 години.
Събитието ще се проведе в петък, 24 февруари 2017 г. от 17:30 до 20:00 ч. във Военния клуб в гр. Пловдив и се организира от сдружение „Джордж С. Маршал“ – България, съвместно с дирекция „Публична дипломация“ на НАТО, Министерство на отбраната на Република България, фондация „Конрад Аденауер“ в България.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Военният министър на Сърбия обяви грандиозни планове за превъоръжаване на армията
22.02.2017, 12:55
Военното министерство на Сърбия планира през следващите две години напълно да модернизира Военновъздушните сили и Противовъздушната отбрана, и да осигури нова техника - главно собствено производство - за Сухопътните си войски.
Това предава белградската телевизия "Братя Карич", като цитира министъра на отбраната Зоран Джорджевич по време на участието му в конференцията "Финансиране за сигурност в XXI век" по темата "Интелигентна отбрана", информира "Фокус".
Плановете на сръбските военни предвиждат продължаване на изпитанията на самолета "Super Galeb G-4", приемането на въоръжение на системите самоходните гаубици "Nora", самоходния ракетен комплекс "Morava" и на бронираните машини "Lazar", както и оборудването на 1,5 хил. войници с най-съвременно снаряжение.
Според Джорджевич "военната промишленост е главната движеща сила на сръбската икономика" и стратегическите инвестиции, направени в отбранителното производство през последните години (само за 2016 г. те са на стойност 46 млн. долара - б.р.), дават основание да се очаква износът на сръбско оръжие през следващите 5-6 години да достигне обем от над 1 млрд. евро.
Сръбският министър на отбраната е съобщил, че през 2012 г. експортът на военна продукция е възлизал на 153 млн. долара, през 2016 г. е достигнал 483 млн. долара, а очакванията на правителството за 2017 г. са за над 510 млн. долара.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Русия успешно изстреля кораб с товар към Международната космическа станция
22.02.2017, 09:43
Русия успешно изстреля безпилотен товарен кораб към Международната космическа станция, съобщава АП.
Последната ракета носител от типа "Союз-У" с кораб "Прогрес МС-05" беше изстреляна от космодрума Байконур в Казахстан в 11,58 часа местно време. - (видео)
На 1 декември 2016 година беше изстрелян кораб "Прогрес", който обаче се разби 7 минути след изстрелването му в южната част на Сибир, близо до границата с Монголия. Официално разследване на руските власти заключи, че провалът е причинен от техническа неизправност на двигателя на третата степен на ракетата носител.
Преди днешното изстрелване на ракетата официалните представители направиха детайлни проверки на вече изградените двигатели и всеобхватна проверка на заводите.
Днешното изстрелване се проведе без отклонения и корабът се насочи в предварително зададената траектория към космическата станция. Корабът с товара ще се закачи за Международната космическа станция в петък, тъй като по-късно днес на станцията ще бъде доставен друг товар. Следващите стартове с товари за МКС ще стават с ракета-носител "Союз-2.1а"
В неделя американската компания SpaceX изстреля кораб "Дракон" с товар за станцията.
В момента на станцията има двама астронавти от НАСА, трима космонавти от Русия и един астронавт от Франция. - Още Космос
 
Учебни стрелби се провеждат на Огневи комплекс „Батмиш“
22.02.2017, 09:18

Планирани учебни стрелби се провеждат днес на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен, съобщи за Радио „Фокус“ – Сливен инж. Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи“ в Община Сливен.

Стрелби ще има още на 23, 27 и 28 февруари. Стрелбите са с максимална височина на траекторията 2 000 м. Учението се провежда от 8.00 до 14.00 часа от Военно формирование 22220. За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат мерки за защита на животните си.

 
В навечерието на 23 февруари: общоруският ден на мъжа
22.02.2017, 08:47
На вниманието на нежния пол на този ден може да разчитат дори и тези, които не са свързани с въоръжените сили: неофициално 23 февруари се приема за празник на всички мъже
За разлика от Международния ден на жената, който идва в Русия от Запада, Денят на защитника на Отечеството е напълно и изцяло руско „изобретение". Впрочем, и до днес няма единно мнение, защо за дата е избран именно 23 февруари. Според официалната версия, датата е приета в Съветския съюз през 20-те години, за да се отбележи 23 февруари 1918 година, когато войските на Червената армия нанасят поражение на германските войски край Псков и Нарва. Но по-късно, след изучаване на документите от онова време, историците отхвърлят тази версия: според архивните данни, вечерта на 23 февруари немците са се намирали на 55 км от Псков и на 170 км от Нарва, и никакви боеве не са водени през този ден както според немските, така и според руски архивни документи. Въпреки това, в годините на Великата Отечествена война 23 февруари вече е широко отбелязван, точно като ден на първата победа на Червената армия над немците.
Оттогава и до ден днешен датата на празника остава неизменна - затова пък няколко пъти се променя названието му. До 1946 година в Съветския съюз се празнува като Ден на Червената армия, от 1946 до 1993 г. празникът официално се нарича Ден на Съветската армия и Военно-морски флот. От 2002 година с решение на Държавната Дума 23 февруари е неработен ден и се отбелязва като "Ден на защитника на Отечеството". - (видео)
Независимо от това, че първоначално празникът няма никаква връзка с Международния ден на жената, с течение на времето 23 февруари в съзнанието на руснаците се превръща в „празник на всички мъже" в противовес на 8 март, който традиционно се отбелязва широко в Русия. Голямото мнозинство от мъжкото население в страната дори не се досеща за съществуването на Международен ден на мъжа, който се отбелязва на 19 ноември: в съвременна Русия мястото на този празник е категорично заето от Деня на защитника на Отечеството, който, както негласно се приема, трябва да се отбелязва независимо от това, дали на мъжа наистина се е налагало да защитава своята страна.
Впрочем, официалното празнуване на 23 февруари традиционно се отбелязва във военен стил. В много градове на страната на този ден се провеждат тържествени шествия, паради и концерти, а в Москва в чест на празника всяка година има празнична заря.
 
Държавният глава: Темата „Сигурност” не търпи некомпетентност
22.02.2017, 08:36
„С наближаването на изборите нарастват спекулациите на тема „Сигурност”. В последните дни изявени политици се опитват да проблематизират съвместния еър полисинг и военните учения на НАТО в Черно море.
Ще напомня, че решението съвместната охрана на българското небе с партньорските авиации да се извършва срещу заплащане от България, бе взето и изпратено в НАТО през февруари 2016 г. Днес неговите инициатори се опитват да прехвърлят другиму отговорността за собственото си решение.” По-нататък като върховен главнокомандващ въоръжените сили президентът Румен Радев заявява, че „България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни, въпреки заварените финансови ангажименти”.
Планираните военни учения на НАТО в Черно море, продължава държавният глава, договорени на срещата във Варшава през юли 2016г., нямат нищо общо с идеята за така наречената Черноморска флотилия. Подобни учения се провеждат редовно, от години и никой не ги е „допускал“ или забранявал, още по-малко български политик. Те не съдържат заплаха за „лодките, платноходките и туризма“, посочва президентът, цитирайки един друг политик. Нека всички политически сили, завършва той поста си във Фейсбук, ангажирани с предстоящата предизборна кампания, да знаят, че темата Сигурност не търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност.
Източник: http://www.otbrana.com/
 

 
ЦВО на ВС на Русия получи 16 нови вертолета Ми-8МТВ-5
21.02.2017, 22:30
В 48-ма авиобаза в „Каменск-Уральский" на Централния военен окръг (Свердловска област) в рамките на държавните военни поръчки е постъпила партида от 16 нови военнотранспортни вертолета Ми-8МТВ-5.
Машините са произведени в казанския завод на холдинга „Вертолеты России“ - КВЗ.
Вертолетът Ми-8МТВ-5 се доставя на различни силови структури на РФ и е предназначен за транспортиране на товари и техника с тегло до 4 тона. Може да се използва се при провеждане на спасителни операции и изпълнение на различни специални задачи по всяко време на денонощието.
 
Китай строи трети самолетоносач
21.02.2017, 21:05
Китай строи трети самолетоносач, базиран на американски модели, докато в същото време засилва присъствието си в Южнокитайско море, съобщава Times of India.
Според китайски експерти Пекин е на път да построи 5-6 самолетоносача.
Докато първият самолетоносач "Ляонин" е преправен кораб от съветската ера, вторият е изграждан на базата на същия модел, но с много по-модерно оборудване. Вторият самолетоносач се очаква да влезе на въоръжение през 2020 г.
Според информация на китайското военно министерство вторият самолетоносач Клас 001А e изграждан в корабостроителницата в Далян. Ще се използва рампа за излитане на самолети, подобна на тези за ски скокове, както на "Ляонин", за разлика от по-модерната технология за катапулт, използвана от американските самолетоносачи.
Вторият самолетоносач се очаква да има водоизместимост 50 000 тона.
Азиатската държава се очаква да използва подобна на американската технология за катапулт на третия самолетоносач Клас 002, който е строен в Шанхай. Според експерти 002 ще бъде съвсем различен от "Ляонин" и 001А - повече ще се доближава до американските самолетоносачи, отколкото до руския.
По-рано официални китайски медии съобщиха за вероятността да бъде изграден трети самолетоносач, но сега за първи път стана ясно, че вече се строи. - Още китайски самолетоносачи
Източник: https://news.bg/
 
Германия увеличава армията до близо 200 хил. войници
21.02.2017, 21:00
Германия ще увеличи армията си с 5000 войници, обяви военният министър на страната Урсула фон дер Лейен, цитирана от Ройтерс.
До 2024 г. се очаква общата численост на Въоръжените сили на Германия да достигне 198 хиляди.
През последните години страната зае по-активна роля в чуждестранни мисии, включително в Афганистан, Мали и в борбата срещу ДАЕШ ("Ислямска държава").
През януари Берлин изпрати повече от 1000 войници в Литва като част от мисията на НАТО за защита на източните граници от Русия в отговор на анексирането на Крим и поддръжката за сепаратистите в Източна Украйна.
Германия също открива допълнителни 1000 граждански позиции в армията, както и 500 войници от резерва.
Обявените промени идват на фона на искането на Вашингтон страните членки на НАТО да увеличат разходите за отбрана в Европа.
Говорител на германското военно министерство обяви, че увеличението на армията ще струва допълнителни около 955 милиона евро на година от 2024 г. - Още за ВС на Германия
Източник: https://news.bg/
 
Министър Янев: Една от основните причини за недостига на бойци е ниското заплащане
21.02.2017, 20:00
Служебният министър на отбраната Стефан Янев проведе днес срещи с военнослужещи от 3-та авиобаза в Граф Игнатиево и 61-ва механизирана бригада в Карлово. С това постави началото на срещи с личния състав на Българската армия за запознаване с актуалните проблеми на войските, съобщава Пресцентърът на МО.
Недостигът на изправни двигатели, агрегати и резервни части за изтребителите МиГ-29 бяха акцент в разговора на министър Стефан Янев с командването на авиобазата. Той обеща съдействие за ускоряване на доставките по вече сключените договори. Командирът на авиобазата бригаден генерал Иван Лалов информира служебния министър и за други наболели проблеми, като недостига на войнишки състав, остарелия автопарк, пропуски в нормативната база, свързана с осигуряване на служебни квартири и изплащане на компенсации за живеещите на свободен наем. По повечето от въпросите министър Янев обеща пълно съдействие за тяхното решаване след внимателно проучване на възможностите и правните основания. Той пое ангажимент, например,  да бъдат осигурени карти за почивка в базите на Министерството на отбраната  през активния летен сезон, за пилотите, даващи дежурства по линия на Air Policing.
В авиобаза Граф Игнатиево министър Стефан Янев наблюдава планови учебно-тренировъчни полети с МиГ-29.
На  срещата в 61-ва механизирана бригада в Карлово като основни проблеми се очертаха липсата на резервни части за техниката, проблеми с личното оборудване на военнослужещите, както и недостигът на личен състав и причините за това. „Аз разбирам, че една от основните причини за недостига на бойци е ниското заплащане“, посочи служебният министър на отбраната. Той разясни, че армията вече 8 години е сериозно недофинансирана. Заплатите в системата на отбраната, с малки корекции, са замръзнали на нивото от 2009 г. Министър Янев изрази съжаление, че служебното правителство няма законодателни правомощия, за да промени тази ситуация, но новото ръководство на Министерството на отбраната търси резерви дори и за минимално повишаване на доходите, особено на войнишкия състав. Той посочи, че през тази година са ограничени възможностите на бюджета и за попълване на вакантните войнишки длъжности. „Трябва постоянно публично да се говори, че в армията има сериозен проблем, свързан с нейното финансиране. Обществото трябва да се убеди, че сигурността струва немалко пари“, посочи министър Янев. „Дори и да бъдат купени нови, съвременни оръжейни платформи, без квалифициран личен състав те са нищо“, заяви той.
По наша информация министър Янев е имал среща и с ръководството на Общинската организация на СОСЗР в Карлово. За това той спомена и при представянето в ЦВК тази вечер на Алманаха на Сухопътните войски на България „Българска пехота” – книга втора.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
LAV 700 - новият звяр от General Dynamics
21.02.2017, 16:23
General Dynamics Land Systems (GDLS) показа на отбранителната изложба IDEX 2017 най-новият вариант на семейството бронетранспортьори Light Armoured Vehicle - LAV 700. Това е дебютът на машината, която е най-аванградния представител на моделното семейство.
Машината е показана в конфигурация на командно-щабна машина, който е един от многобройните вариант в серийно производство за неназован близкоизточен клиент, най-вероятно Саудитска Арабия. LAV 700 е усъвършенстван вариант разработен на базата на БТР LAV 6, създаден по изискванията на Сухопътните войски на Канада.
КЩМ вариантът на LAV 700 показан на изложбата IDEX е с маса от 31 000 kg, от които 11 000 kg са полезен товар (екипаж, въоръжение, муниции, оборудване и допълнителна бронева защита). Двигателят е дизелов Caterpillar C13 с мощност 711 к.с., а скоростната кутия е напълно автоматичната Allison 2800.
Както и последният вариант на БМП Stryker за СВ на САЩ, LAV 700 е с вградена противоминна защита, благодарение на пода с V-образна форма. LAV 700 разполага с модулна балистична защита, удароабсорбиращи седалки и система предупреждаваща за лазерно облъчване.
Въоръжението включа дистанционно управляема оръжейна станция Kongsberg Protector, със стабилизирана картечница M2 HB с калибър 12,7 mm и сдвоена с нея 7,62 mm картечница, която е монтирана в задния край на корпуса и е защитена с щит. От двете страни на корпуса има гранатохвъргачки за димни гранати, те са свързани със сензорите за лазерно облъчване.
Окачването е независимо хидро-пневматично с възможност за регулиране на просвета. Това осигурява висока мобилност, дори по пресечен терен. Водачът може да избира между регулировките "нормално", транспорт" и "защита от мини". Камери осигуряват кръгов обзор за отлична ситуационна осведоменост. Електронната система е с отворена архитектура, която позволява бърз монтаж на ново оборудване.
LAV 700, освен КЩМ вариант, се произвежда и във варианти БТР, санитарен автомобил, вариант за директна и индиректна огнева поддръжка, разузнавателно-дозорна машина и БРЕМ.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Въпроси и отговори: какво се случва в Източна Украйна?
21.02.2017, 14:43
1. Какво се случва?
На 7 април 2014 г. в Източна Украйна започва гражданска война, в която украинската армия противостои на силите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). Активните бойни действия продължаваха до подписването на Минските споразумения на 12 февруари 2015 г., след това настъпи затишие, но взаимните обстрели продължават и до сега.
Периодично ситуацията се обостря: така в края на януари 2017 г. започнаха боеве, в които загинаха десетки хора. Общият брой на жертвите на войната в Източна Украйна, по данни на ООН, е не по-малко от 9800 човека. Тази цифра включва бойци, мирно население и 298 загинали в резултат на падането на самолет "Боинг-777" на 17 юли (свален над Донецка област, всички загинали са чужденци, страните в конфликта отричат своята съпричастност).
2. Защо започна конфликтът?
Източна Украйна граничи с Русия, болшинството от населението там говори руски език. При това в Донецкия въглищен басейн (Донбас), който в голямата си част е контролиран от самопровъзгласилите се републики, са съсредоточени големи запаси от въглища, а регионът е смятан за един от най-добре развитите икономически райони на Украйна.
След събитията през февруари 2014 г., когато в Киев опозиционните сили отстраниха от власт президента Виктор Янукович, източните части бяха обхванати от вълнения. Техните жители се бояха, че новото правителство ще провежда националистическа политика, ще забрани руския език. Ситуацията беше допълнително подгрята от референдума в Крим на 16 март 2014 г., след който полуостровът влезе в състава на Русия.
Протестиращите в Донецк и Луганск, завзели сградите на администрацията, на 7 април 2014 г. провъзгласиха ДНР и ЛНР. Киев отговори на това с обявяването на антитерористична операция (Украйна така квалифицира конфликта в Донбас и до днес). Започнаха въоръжени сблъсъци, нарастващи като снежна лавина с всяка изминала седмица. Към лятото на 2014 г. двете страни вече използваха бронетехника, авиация и ПВО.
3. Как гледат на конфликта Украйна и сепаратистите?
От една страна риториката и на двете страни е непримирима. Киев нарича ДНР и ЛНР терористични организации, а републиките обвиняват украинските власти в геноцид над рускоезичното население и в нацизъм.
От друга страна, републиките и останалата част на Украйна съхраняват тесни икономически връзки: от Донбас в Украйна доставят въглища, а предприятията, базирани в ДНР и ЛНР, плащат данъци на Киев. По данни на Службата за безопасност на Украйна за 2016 г. в бюджета на Украйна са влезли 31 640 781 000 гривни ($1 172 532 634) от териториите на сепаратистите.
"Парадоксът на тази война е в това, че в какъвто стадий да се намира – горещ или студен – икономическите връзки между сепаратистите и останалата част на Украйна не се прекъсват", казва журналистът Виктор Лошак. Както отбелязва той, общата икономика продължава да функционира независимо от загубите и от двете страни – твърде много зависят едни от други териториите под контрола на ДНР и ЛНР и останалата част на Украйна.
4. Участват ли във войната Русия и Западът?
Официалната позиция на Русия относно украинската криза през декември 2014 г. огласи премиерът Дмитрий Медведев: Крим – това е Русия, а Донбас е Украйна. Руснаците, воюващи на страната на самопровъзгласилите се републики, са отишли в Донбас самостоятелно. За това говорят неведнъж и от Министерството на външните работи на РФ, и от Кремъл. Москва не е признала ДНР и ЛНР.
В същото време Русия предоставя хуманитарна помощ на републиките и не пести критиките си към Киев. По време на януарското обостряне на войната Владимир Путин обвини за ескалацията Украйна, която се опитва "да се представи за жертва" и да измъкне пари от международните кредитори.
Западът от своя страна обвинява Русия за разпалването на конфликта и поддържа киевските власти. Армиите на страните от Европа и САЩ не участват в донбаския конфликт, но в период на активни бойни действия там воюват минимум няколко десетки чужденци – доброволци, при това и от двете страни.
5. Как се опитват да помирят страните?
През есента на 2014 г. и зимата на 2015 г. бяха подписани две Мински споразумения, предвиждащи мирно разрешаване на конфликта. Техни организатори са Русия, Украйна, Франция и Германия.
Според условията от Минск след извеждането на войските и прекратяването на огъня Украйна е длъжна да проведе конституционна реформа и да обяви амнистия за сепаратистите. След това териториите на ДНР и ЛНР биха се върнали под неин контрол с интегриране на властовите структури. Това така и не се случи – Минските споразумения забоксуваха на стадия с прекратяването на огъня.
6. Защо случващото се в Донбас е важно за останалата част от света?
Заместник-директорът на института на страните от ОНД Владимир Евсеев напомня, че украинският конфликт е най-големият европейски въоръжен конфликт в дадения момент. "Ако тази криза не намери разрешение, тя неминуемо ще засегне Европа във вид на нелегален трафик на оръжия, удари от радикални групи, поток от трудови емигранти", е уверен експертът.
Боксуването на мирния процес, според него, изглежда опасно: "Западът се опитва да забрави за Украйна. Но тя напомня за себе си, когато започва нова ескалация на напрежението и настъпват човешки загуби". Освен това, казва политологът, именно Донбас (и Крим) стана централен проблем на руско-американските отношения. Ако не се постигне компромис по украинския въпрос, няма да има конструктивен диалог между Москва и Вашингтон, а това пречи на целия свят.
7. Кога и как може да завърши войната?
По думите на Сергей Каганов, декан на факултета по световна политика и икономика във Висшата школа по икономика, алтернатива на Минските споразумения няма, както и преди, но за да бъдат реализирани, е нужен натиск върху участниците в конфликта от страна на външните сили – Русия и САЩ. "Европейските страни в момента са заети със своите собствени проблеми – казва Каганов. – Тяхното влияние над Украйна е нищожно. Ключова роля от Запада може да изиграе само САЩ".
Владимир Евсеев е съгласен с тази гледна точка, но отбелязва, че да се предскаже ще могат ли Русия и САЩ да постигнат компромис с Украйна, е "гнила работа". "Никой до този момент не знае, как ще се държи в украинския конфликт администрацията на Доналд Тръмп – казва експертът. – Позицията на Русия е ясна и сега всичко зависи именно от Вашингтон".
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Siham Al Khaleej Technology, Leonardo и MBDA представиха на IDEX 2017 новата оръжейна система SIHAM3
21.02.2017, 14:30
На отбранителната изложба IDEX 2017 в ОАЕ местната компания Siham Al Khaleej Technology (SAKT), заедно с италианската Leonardo и европейския ракетен консорциум MBDA представиха иновативната противовъздушна система SIHAM3. Те е предназначена за ПВО и ПРО за всички видове надводни съдове. Макет на ракетата бе представен и на протичащата едновременно военноморска изложба NAVDEX.
Компанията SAKT ще е отговорна за интеграцията на SIHAM3, която обединява два продукта на Leonardo – 30 mm морско оръдие OTO Marlin WS и електро-оптичната система за управление на огъня Medusa MK4/B, която има отлични способности за засичане, проследяване и захват на всякакви въздушни и надводни цели.
Системата използва пусковата установка MBDA Twin Air Defence Mistral. Системата се управлява от един оператор. В бъдеще системата ще може да бъде интегрирана в корабна бойна и управляваща система (Combat Management System - CMS). Новата оръжейна система е продукт на правилото "Произведи в ОАЕ", като е разработена, произведена и монтирана от трите компании на място в ОАЕ.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
MBDA с нов договор за ПКР Marte от ОАЕ
21.02.2017, 14:23
Европейският ракетен консорциум MBDA получи договор от ОАЕ за доставка на допълнителна партида противокорабни ракети (ПКР) Marte MK2/N. Това е продължение на договора подписан през февруари 2009 г. за доставката на ПКР Marte.
Ракетите са предназначени за бързоходните ударни катери на ВМС на ОАЕ. Всеки от тях носи по 4 пускови установки за управляемите ПКР MBDA Marte Mk 2/N. Те имат обсег от 30 кm. ПКР Marte Mk 2/N действат на принципа "стреляй и забрави" с инерциално насочване, като в последният етап се използва и активна глава за самонасочване.
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Стана ясно кой е одобрил присъствието на НАТО в Черно море - Плевнелиев, Ненчев и Митов
21.02.2017, 13:50
Във връзка с публикувани изявления за националната отбранителна политика и погрешни внушения за увеличаване военното присъствие на НАТО в акваторията на Черно море, Министерството на отбраната изразява следната позиция:
На 24 юни 2016 г. правителството на премиера Бойко Борисов приема рамкови позиции, като основа за мандат на националната делегация, водена от президента на Република България Росен Плевнелиев на Срещата на върха на НАТО във Варшава (8-9 юли 2016 г.). Рамковите позиции предвиждат да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион чрез разработването на опции и препоръки за адаптирано предно присъствие. Основната цел на това присъствие е повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействие на силите на Алианса чрез разработване на по-интензивен график за учения, включващи сухопътен, военновъздушен и военноморски компоненти.
На Срещата на върха, в която участват президентът Плевнелиев и министрите на отбраната и на външните работи Ненчев и Митов, е изразена подкрепа за адаптираното предно присъствие на НАТО и засиленото провеждане на учения в Черноморския регион с цел възпиране и предотвратяване на конфликти. Действията на НАТО в региона се разглеждат като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност и в съответствие с целите на предното присъствие.
На Срещата на министрите на отбраната на 15-16 февруари 2017 г. в Брюксел бе решено да бъде продължен процесът на увеличаване на планираните тренировки, ситуационната осведоменост и оперативната съвместимост в района на Черноморския регион. През 2016 г. в региона са проведени общо 22 международни учения с участието на сухопътен, военновъздушен и военноморски компоненти.
Служебното правителство на проф. Огнян Герджиков продължава да развива принципите на отбранителната политика на Република България като надежден и предсказуем съюзник на НАТО и в духа на приетите договорености от Срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 г. за увеличаване на сигурността в Черноморския регион.
*******
Повече информация по темата кой и кога е получавал мандат за приемане на мерки за засилено предно присъствие в района на Черноморския регион може да бъде намерена в предишни публикации на официалната интернет страница на Министерството на отбраната от 2016 г.
Източник: https://www.mod.bg/
 
Индия ще направи изключение от правилото "Произведи в Индия" за директна покупка на зенитно-ракетни комплекси С-400
21.02.2017, 12:36
С цел ускорено закупуване на зенитно-ракетната система С-400 от Русия, индийското правителство планира да направи изключение от действащите правила и да се откаже от задължителното условия доставяната чуждестранна техника да се произвежда в страната.
По правилото "Произведи в Индия" се изисква поне 30% от крайната цена на всеки договор за военна техника и въоръжение да е чрез използването на произведени в страната материали, части и агрегати.
За да може максимално бързо да бъде придобие ЗРК С-400 "Триумф" индийските власти са готови да осъществят директна покупка от Русия, без да се използва правилото "Произведи в Индия". Това съобщи Виктор Кладков, директор по регионално сътрудничество в корпорацията "Ростех".
За закупуването на С-400 в Индия се говори от края на 2015 г.. Страната планира да закупи до 5 полкови комплекта за сумата от 5,83 милиарда долара. Ако се изходи от покупката на Китай на 6 дивизиона за 3 милиарда долара, то при Индия става въпрос за 5 полка с по 2 дивизиона във всеки.
На 15 февруари 2017 г. зам.-директорът на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Владимир Дрожков заяви, че в момента се водят преговори с Индия за продажбата на ЗРК С-400, като се очаква доставките да започнат през 2018 г. - Още за С-400
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев
 
Германските продажби на оръжие се свиват
21.02.2017, 10:22
Продажбите на оръжие от страна на Германия са се понижили рязко през последните пет години в сравнение с останалата част на света, коментира германската редакция на вестник The Local, цитиран от Фокус. Информацията идва на фона на факта, че световната търговия с оръжие достигна най-високо си равнище от четвърт век насам.
Продажбите на оръжия през периода между 2012 и 2016 година достигнаха връхната си точка от края на Студената война. Индия увеличи вноса си на оръжие през този период с 43%, като по този начин стана държавата, която внася най-много оръжие в света. Същевременно Виетнам изхарчи 202% повече средства за въоръжаване в сравнение с периода 2007-2011 г.
Съединените американски щати и Руската федерация са страните, които спечелиха най-много от световната надпревара по въоръжаване, тъй като и Москва, и Вашингтон увеличиха своя износ на оръжия с почти една четвърт.
Износът на оръжие от Германия обаче в петгодишния период от 2012 до 2016 г. намаля с 36% в сравнение с предходните пет години. Въпреки това страната остава петият най-голям износител на оръжие в света след Франция, която е на четвърто място и Китай - на трето.
Експерт от Стокхолмския международен институт по изследване на мира (SIPRI) коментира, че понижаването на износа на оръжие от страна на Германия най-вероятно се дължи на решение от страна на правителството в Берлин да намали износа.
„Саудитска Арабия би могла да се превърне в по-голям пазар, но сегашното правителство предприе по-строг подход към продажбите там“, обясни експертът.
Източник: https://www.24chasa.bg/
 
Balkan Insight: Хърватия печели от войната в Сирия
21.02.2017, 10:14
Хърватия драстично е увеличила своите продажби на боеприпаси от югославско и военно време към Саудитска Арабия през 2016 г., въпреки предупрежденията от организации за човешките права, че доставките са били незаконно отклонени към военните зони в нарушение на европейското и международно право, съобщава онлайн изданието Balkan Insight.
През първите девет месеца на миналата година Загреб е продал боеприпаси, ракетни установки и гранатомети на стойност 83 млн. евро, сочат данни, притежавани от Балканската мрежа за разследващи репортажи и Проекта за репортажи за организираната престъпност и корупцията. Информацията за месеците от октомври до декември предстои да бъде публикувана.
Видеоматериали и снимки, заснети в Сирия, предоставят убедителни доказателства за присъствието на изработени в Хърватия боеприпаси и оръжия в страната от Близкия Изток.
Хърватия е една от първите страни, която доставя оръжия за сирийските бунтовници, предоставяйки им боеприпаси от своите запаси още през зимата на 2012 г.
Източник: http://m.focus-news.net/
 
След катастрофата с F-16I израелските ВВС преразглеждат процедурите при кацане с неизползвано оръжие
21.02.2017, 10:04
Израелските ВВС ще променят процедурите при кацане на изтребители с асиметрично подкачен товар. Мерките се вземат след извършеното разследване на причините за катастрофата от 5 октомври 2016 г. с Lockheed Martin F-16I “Sufa”. Тогава, след извършен въздушен удар по цели на Хамас в Ивицата Газа, при заход за кацане във военновъздушната база Рамон на борда на двуместния F-16I възниква пожар.
Екипажът решава да се катапултира след като точно преди кацане самолетът става неуправляем. Пилотът от предна кабина загива, а този от задната кабина получава наранявания и е откаран в болница. Катапултната седалка и някои от устройствата за запис са изпратени в САЩ за анализ. Разследващата комисия е установила, че загиналият пилот се е катапултирал 0.4 секунди след колегата си. - (видео)
ВВС възнамеряват да изменят процедурите при кацане с асиметричен товар, като пилотите ще се инструктират да изхвърлят в морето неизползваното въоръжение, за да се стабилизира самолета.
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Нервността по източния фланг на НАТО
21.02.2017, 09:56
Само допреди година източноевропейските страни от НАТО можеха само да си мечтаят за присъствие на американски или германски войници на тяхна територия. Но след като на срещата на върха на НАТО през 2016 беше взето решение за засилено присъствие на Алианса в региона, в Полша и в балтийските републики започна разполагането на танкове, тежко въоръжение и няколко хиляди натовски войници. А скоро американска бригада ще започне учения в България и в Румъния, пише в анализ за Deutsche Welle Розалия Романиец.
„Това е парадокс. Не може да се каже, че ситуацията на източния фланг е станала по-сигурна, но въпреки това хората в Полша вече се чувстват по-сигурни", заяви в тази връзка полският външен министър Витолд Вашчиковски. И наистина: на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността полската делегация не се умори да повтаря, че покрай засиленото присъствие на натовски части Полша вече се чувства като пълноправен член на Алианса, а не просто като страна "втора категория".
Но далеч не всички източноевропейци бяха толкова доволни. Президентът на Литва Далия Грибаускайте похвали засиленото присъствие на НАТО в нейната страна, но същевременно настоя за още повече военна подкрепа от страна на САЩ и за допълнително подсилване на източния фланг на Алианса. Решенията от юли 2016 г. „вече не са достатъчни", заяви Грибаускайте пред журналисти в Мюнхен. И добави, че американските войски са концентрирани преди всичко в Западна Европа, вместо по рисковите източни граници. По думите на Грибаускайте балтийските страни разглеждат прякото участие на САЩ като "абсолютно необходимо". Никой друг източноевропейски представител не го формулира толкова ясно - повечето са просто доволни, че подсилването на източния фланг на НАТО най-после е стартирало.
И още една тема, която обединява източноевропейците: разходите за отбрана. Полша и Естония отдавна изпълняват изискването да отделят два процента от БВП за отбрана, а Румъния обещава да изпълни тази цел още през 2017 г. България, Хърватия, Латвия и Литва са все още далеч от постигането ѝ, но въпреки това заделят повече за отбрана в сравнение с Берлин.
Затова и единодушният упрек на източноевропейците гласи: отказвайки да отделят повече средства за отбрана, Германия и другите като нея застрашават нашата сигурност. В същото време обаче страните по източния фланг на НАТО са наясно, че точно сега, в годината на избори, дебатът с Германия по този въпрос е безсмислен.
„Германия осъзнава своята отговорност", увери канцлерът Меркел, визирайки двупроцентните отчисления за отбрана. Но побърза да добави, че страната ѝ ще може да изпълни тази цел едва през 2024 г.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Тръмп назначи ветеран от Ирак и Афганистан за съветник по националната сигурност
21.02.2017, 09:52
Президентът на САЩ Доналд Тръмп избра генерал-лейтенант Ейч Ар Макмастър за свой нов съветник по националната сигурност на мястото на отстранения от поста Майкъл Флин, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.
Тръмп направи това съобщение днес пред журналисти в частния си курортен комплекс Мар-а-лаго в Палм бийч и нарече Макмастър "човек със страхотен талант и огромен опит".
"Нямам търпение да се присъединя към екипа по национална сигурност и да направя всичко, което мога, за да защитя интересите на американския народ", каза при краткото си представяне пред пресата Макмастър, седнал на един диван с Тръмп и Кийт Келог, досегашния изпълняващ длъжността съветник по националната сигурност след оставката на Майкъл Флин. Келог се връща на поста началник на кабинета на Съвета по национална сигурност.
През 32-годишната си военна кариера Макмастър е служил в Ирак през 1991 г., отново там от 2004 до 2006 г., а също така и в Афганистан.
Тръмп уволни Флин преди седмица след разкрития, че съветникът по националната сигурност е подвел вицепрезидента Майк Пенс, че не е обсъждал санкциите срещу Москва с руския посланик в САЩ. Тръмп каза на пресконференция в четвъртък, че е разочарован от начина, по който Флин се е отнесъл с Пенс, но не смята, че е направил нещо нередно, водейки разговорите с руския дипломат.
Източник: http://www.investor.bg/
 
С какво новите споразумения между страните в НАТО заплашват Русия
21.02.2017, 09:47
На 15 февруари от страна на НАТО бяха направени едновременно две стъпки, потенциално предизвикващи безпокойство у Русия. Министрите на отбраната на прибалтийските страни подписаха споразумение, което позволява на войските на НАТО да прекосят тяхната територия и да стигнат до границите на Русия за по-малко от 24 часа. А новият шеф на Пентагона Джеймс Матис заяви, че с Русия трябва да се разговаря от позиция на силата.
Руската страна в лицето на министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу изрази съмнение в успеха на подобен род диалог с Русия и заяви, че е необходимо да се внесат допълнителни уточнения.
"Руски дневник" изяснява, с какви последствия тези два хода могат да бъдат опасни за Русия.
Засега никакви контрамерки
Експертите са на мнение, че разполагането на 4000 военнослужещи на НАТО на ротационен принцип край границите на Русия, което бе обявено по-рано, както и новото споразумение за безпрепятствено придвижване на натовските войски към нейните граници, формално не излизат извън рамките на основополагащия акт Русия – НАТО, подписан през 1997 г. Тогава страните се споразумяха, че военният алианс се задължава да не разгръща "съществени бойни контингенти" в близост до територията на Русия.
По думите на военния експерт и заместник-директор на Института за страните от ОНД Владимир Евсеев, документът, подписан от министрите на отбраната на прибалтийските страни, носи чисто технически характер и не води до коренни промени край руската граница. Затова Русия няма да предприема каквито и да било агресивни стъпки, които биха увеличили нивото на конфронтация с НАТО. "Русия ще реагира на всякакви реални промени по нейната граница – разгръщане на нови настъпателни системи и военни контингенти. На този етап Министерството на отбраната ще работи по плановата реализация на програмата за модернизация на Въоръжените сили на Русия, утвърден от президента за периода до 2025 г. Промени в него не се предвиждат“, каза в интервю за "Руски дневник" военният анализатор на вестник “Известия“ Дмитрий Сафонов.
Както отбелязва той, в рамките на тази програма Русия вече разгръща нови подразделения в Западния военен окръг, а също така провежда мащабно превъоръжаване на армията със съвременни образци бойна техника.
В качеството им на вече изпълнени контрамерки, през януари 2016 г. министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу обяви създаването на три нови дивизии (мирновременните дивизии наброяват до 13 000 души)
Как да се отговори на Матис?
Експерти се обединяват около мнението, че в момента Русия не трябва да предприема резки действия и да изостря и без това сложните си отношенията с Алианса. "Трябва спокойно да се продължи работата над модернизацията на собствените ни въоръжени сили и икономика, а също така да се търсят нови допирни точки на взаимно разбиране", заключава директорът на Института за САЩ и Канада при РАН Валерий Гарбузов.
"Матис е представител на поколението на сериозните военни, които разбират, че символични жестове от рода на разполагането на четири батальона в страните от Балтика няма да изиграят някаква роля в случай на сериозен военен конфликт с Русия. Те са само политическа плява", каза за "Руски дневник" главният редактор на списание "Русия в глобалната политика" Фьодор Лукянов.
Освен това, той подчертава, че политиката на изграждане на отношения с Русия от позиция на силата може да означава за САЩ модернизация на ядрения потенциал и превъоръжаване на САЩ. "Сега настъпва времето на класическия републикански модел на управление – демонстрация и готовност да се прилагат силови методи. В това отношение Матис ще бъде чудесен помощник на Тръмп", допълва експертът.
Но засега САЩ не са предприели никакви ясни и конкретни стъпки. И да се говори за това, каква ще бъде руската реакция, е прекалено рано.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Русия и ОАЕ обявиха намерения за сътрудничество в развитието на бойните си авиации
21.02.2017, 09;38
Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха две договорки за развитие на бойните си авиации. Едната включва съвместна работа по лек изтребител от следващо поколение, а другата е за намерение за покупката на изтребители Су-35.
„Днес подписахме договор за сътрудничество във военнотехническата област. Това ще ни даде възможност да развиваме проект за лек изтребител от пето поколение, който ще се разработва съвместно с ОАЕ”, това заявява Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Русия по време на оръжейното изложение IDEX 2017, което се провежда в момента в Абу Даби.
Президентът на ОАК Юрий Слюсар е потвърдил информацията за ТАСС, като е казал че разработката е в начален етап, като в момента компанията му готви предложения, които ще бъдат разгледани от ОАЕ.
Според Слюсар проектът ще бъде на ОАК и в него ще вземат участие конструкторските бюра Сухой и МиГ, а изтребителят може да бъде както еднодвигателен, така и двудвигателен.
„Още не сме избрали конфигурацията му и в момента изчистваме концепцията. Важното е, че има договор, който позволява да започнем работа”, казва още Слюсар.
В последните няколко седмици все по-често се говореше за евентуален лек изтребител от следващо поколение, който ще се разработва в Русия. Дори вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви, че РСК „МиГ” ще създаде такъв изтребител.
В същото време бе обявено, че ОАЕ са подписали меморандум за намерение за покупка на тежкия многоцелеви изтребител Су-35.
„Подписахме споразумение за намерение за покупката на Су-35”, заявява президента на корпорация „Ростех” Сергей Чемезов, цитиран от ТАСС.
Той не дава други детайли по предварителното споразумение. Преди две години Чемезов за първи път заяви, че се водят разговори с ОАЕ за придобиването на Су-35.
Су-35 е развитие на семейството Су-27. Машината е на въоръжение в Русия и Китай, като скоро се чака и подписването на договор с Индонезия.
ВВС на ОАЕ разполагат с разнообразен и модерен парк от многоцелеви изтребители. Страната разполага с 80 броя F-16E/F Block 60, както и около 36 броя Mirage 2000-9.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Полша ускорява покупката на 16 вертолета за въоръжените си сили
21.02.2017, 09:32
Полша започна преките преговори за придобиването на общо 16 вертолета предназначени за въоръжените сили на страната. Половината машини са за специалните части на страната, а другите за ВМС. Това съобщава Flightglobal.
Полското МО вече съобщи, че е поканило потенциалните доставчици да предоставят офертите си за осем вертолета предназначени за специални операции и осем машини за борба с подводници и търсене и спасяване.
Покани са били изпратени до Airbus Helicopters, Leonardo Helicopters и Sikorsky.
Първо ще преминат преговорите за доставката на вертолети за специалните сили на Полша, тъй като там необходимостта е най-спешна. Вертолетите за ВМС няма да бъдат придобити преди 2019 и дори доставката им може да се разбие на два лота от по четири машини.
Доставката и на 16 вертолета минава по ускорена процедура и няма да се минава през сложна тръжна процедура. Въпреки това Полша настоява за офсетни споразумения и по двата договора, като всички бъдещи ремонти и модернизации трябва да стават в държавния завод WZL-1.
Очаква се Airbus Helicopters да предложи варианти на H225M Caracal и за двата конкурса. Leonardo ще предложи AW149 за специалните части и AW101 за ВМС, а Sikorsky ще участва със S-70i Black Hawk и S-70B Seahawk.
През октомври 2016 г. Полша анулира проекта за покупка на 50 броя H225M, тъй като не се споразумя с Airbus Helicopters за офсетното споразумение и реши да разбие големия проект за подмяна на почти целия вертолетен парк на страната на по-малки проекти степенувани по спешност.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Руското МО е поръчало още два МиГ-35
21.02.2017, 09:27
Руското Министерство на отбраната е поръчало още два прототипа на многоцелевия изтребител МиГ-35, а държавната изпитателна програма ще приключи към средата на 2018 г. Това съобщава източник на ТАСС във военно-промишления комплекс на страната.
„Малко по-късно в държавните изпитания ще се включат още два МиГ-35, като договорът за тях е вече подписан. Много системи на МиГ-35 са успешно тествани при създаването на МиГ-29К/КУБ, като това минимизира рисковете за успешното протичане на държавните изпитания и преминаването към серийно производство”, заявява източникът на ТАСС.
В момента изпитанията вървят с два прототипа – едноместен и двуместен МиГ-35УБ, които полетяха през ноември 2016 г. и бяха официално представени през януари тази година.
„Най-вероятно държавните изпитания ще приключат към средата на следващата година и след това ще бъде подписан договор с МО, като още във втората част на 2018 г. ще може да се започне със серийното производство”, казва още източникът и уточнява, че още през тази година изпитанията ще бъдат прехвърлени от заводската база в Луховица в Ахтубинкс.
Според ТАСС, първоначално споменаваното количество от 37 самолета, вероятно ще бъде надхвърлено в реалната поръчка.
ОАК са отказали официални коментари за ТАСС.
МиГ-35 се явява сухопътна версия на палубния изтребител МиГ-29К/КУБ (Изделие 9-41/47), който е на въоръжение във флотските авиации на Индия и Русия. Показаните прототипи на МиГ-35, обаче имат по-съвършена система за самозащита и други по-дребни промени. Очаква се типа да замести експлоатираните в момента в руските ВКС изтребители МиГ-29 (Изделия 9-12/13). - Още за МиГ-35
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Тръмп намекна за голяма поръчка за подобрен Super Hornet
21.02.2017, 09:22
Президентът на САЩ Доналнд Тръмп намекна, че се водят преговори за покупка на още многоцелеви изтребители F/A-18 Super Hornet за въоръжените сили на САЩ. Това изказване той направи по време на представянето на новия пътнически модел Boeing 787-10 в Чарлстън, Северна Каролина.
„Интересува ви дали ще използваме F/A-18 Super Hornet? В момента гледаме сериозно на много голяма поръчка. Проблемът е, че Денис (изпълнителният директор на Boeing Денис Муленберг) е много добър в преговорите. Но ще се разберем”, заявява Тръмп пред работници на Boeing.
Не е кристално ясно за каква поръчка става въпрос, но преди няколко седмици Пентагона започна проучване за евентуалното допълнение на F-35C с подобрена версия на Super Hornet. През декември Тръмп, който още не беше заел президентския пост, заяви в профила си в Twitter, че цената на F-35 е извън контрол и е поискал Boeing да представят конкурентно предложение.
По време на събитието служители на Белия дом са били забелязани с брошури за F/A-18XT. От Boeing са потвърдили, че това е означението на нов подобрен вариант на изтребителя, който да гарантира актуалността на изтребителя до 2040 г. Говорител на компанията е казал още, че в момента се работи с ВМС на САЩ върху концепция за съвместна експлоатация на Super Hornet и F-35C.
През 2013 г. демонстрираха редица подобрения, които могат да бъдат интегрирани в Super Hornet, но сега от компанията заявяват, че F/A-18XT е нова разработка и не се базира на тогавашната концепция. - Още за F/A-18
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
До края на 2017 година ВМФ на Русия приема на въоръжение морската версия на ЗРАК "Панцирь"
20.02.2017, 22:40
Корабния зенитен ракетно-артилерийски комплекс "Панцирь-М" ще бъде приет на въоръжение до края на 2017 година, съобщи ТАСС.
По-рано се появи информация, че морската модификация на ЗРАК "Панцирь" ще получат малките ракетни кораби проект 22800 "Каракурт", започвайки от третият кораб.
Предполага се, че новия комплекс ще бъде поставен по време на модернизацията и на тежкия атомен ракетен крайцер "Адмирал Нахимов" проект 1144, като там "Панцирь" ще замени остарелите "Кортик".
В момента "Панцирь-М" вече се произвежда серийно, като той може да използва и ракетите от сухопътната версия, а също и перспективната ракета "Гермес-К", която има обсег на действие до 100 километра. Новите комплекси ще влязат в състава на въоръжението на есминците проект 956, големите противолодъчни кораби проект 1155 и ракетните крайцери по време на на техния капитален ремонт и модернизация. Освен това, с "Панцири" искат в перспектива да въоръжат и новите универсални десантни кораби и перспективните есминци проект "Лидер".
 
Новата сръбска бронирана машина BOV M16 Miloš
20.02.2017, 21:55
На откритото на 19 февруари 2017 година в Абу Даби (ОАЕ) международно отбранително изложение IDEX-2017 сръбското военно-промишлено обединение "Југоимпорт – СДПР" представя новата бронирана машина BOV M16 Miloš клас MRAP с колесна формула 4х4. Машината е била разработена и построена в новото предприятие "Борбени Сложени Системи" (БСС) на обединението  "Југоимпорт – СДПР" във Велика Плана.
Съобщава се, че машината BOV M16 Miloš има пълна бойна маса в зависимост от конфигурацията от 12 до 14 тона. Дължината е 5,48 м, ширината - 2,48 м, а височината - 2,3 м. Може да поема осем човека, от които четири са разположени в кабината, а останалите четири – в десантното отделение с кърмова рампа. Бронекорпуса е с противоминна защита, с V-образно дъно
Машината има дизелов двигател Cummins ISB 300 с мощност 300 к.с,, съвместим с шестскоростна автоматична трансмисия Allison 3500SP. Скоростта на шосе достига до 10 км/ч, запас на хода до 500 км. Представения на IDEX-2017 първи прототип на BOV M16 Miloš е оборудван с разработения от "Југоимпорт – СДПР" дистанционно управляем боен модул М15 с 12,7-мм картечница.
 
Инспектираща група от Руската федерация е на тридневно посещение в България
20.02.2017, 21:04
Инспектираща група от Руската федерация е на тридневно посещение в България, в изпълнение на изискванията на Виенския документ – 2011. На 21 февруари тричленната група ще проведе инспекция на военните дейности в 24-а авиобаза Крумово като ще бъде съпровождана от офицери от дирекция „Стратегическо планиране“ към Министерството на отбраната.
Виенският документ е първото международно споразумение, което установява система от мерки за укрепване на доверието и сигурността във военната област. Те целят повишаване на откритостта и прозрачността по отношение на военните дейности, извършвани на територията, заобикалящите морски зони и въздушното пространство на всички европейски държави (за Русия от западната граница до Урал) и страните-членки на ОССЕ от Централна Азия.
Източник: www.mod.bg
 
Рогозин: Новата руска ракета ще разкъса всяка американската ПРО
20.02.2017, 19:43
Новото поколение междуконтинентални балистични ракети (МБР), което сега се създава в Русия, ще бъде способно да преодолява всяка ПРО. Това заявил с увереност заместник-премиерът на РФ Дмитрий Рогозин по телевизия „Россия-1”.
Според Рогозин, отговарящ за ВПК, такива ракетни комплекси скоро ще се появят в руската армия. Това ще бъде оръжие, заявил заместник-премиерът, „което е способно да преодолее и сегашната, и утрешната, и по-утрешната ПРО на САЩ”.
Параметри не са дадени, но руските експерти със сигурност предполагат, че става дума за комплекса РС-28 „Сармат” (ракета 15А28 – SS-X-30), разработван усилено вече 5 г. в уралския ракетен център „Макеев”.
Очаква се тази пролет или през лятото да започнат летателно-конструкторските изпитания на ракетата от ракетодрума „Плесецк”. Началото на полигонните изпитания на „Сармат” зависят от готовността на стартовото устройство, което трябва да бъде специално преоборудвано. Това може да отложи стартовете за началото на 2018 г.
Рогозин се заканил в открит текст да разкъсат американската ПРО: „Тя не представлява за нас сериозна военна заплаха, освен провокация.”
Сега най-голямата руска ракета е четвърто поколение двустепенна течно горивна Р-36М2 „Воевода (Сатана) с шахтово базиране. Има стартова маса 211 тона и полезен товар 8,8 тона. Идващата на смяна „Сармат” ще има полезен товар 10 тона и очаквана стартова маса два пъти по-малка от „Воевода” - Още ракети
 
На полигона "Ново село" пристигна военна техника на американската армия
20.02.2017, 19:31
На учебен полигон "Ново село" край Сливен пристигна военна техника на американската армия. Това заяви пред журналисти днес полковник Йордан Йорданов, заместник-директор на дирекция "Съвместни съоръжения и координационни дейности" в Министерството на отбраната.
Там вече са транспортирани 15 бойни машини "Брадли", както и различни типове автомобилна и спомагателна техника. Очаква се да пристигнат и около 10 танкове на американската армия.
Разполагането на техниката е в рамките на инициативата на САЩ за осигуряване и гарантиране на сигурността в Европа, както и част от операцията на НАТО "Atlantic Resolve". Машините ще участват в редица учения и подготовки на територията на България, както и на Румъния, Унгария и Полша. Техниката се разпределя по държавите, като всяко едно формирование провежда съвместни подготовки и учения с българската армия и с трети страни.
Тренировките на полигон "Ново село" ще започнат през следващия месец със стрелби и различни тактически действия. Близо 120 души от американската армия ще участват в подготовките. През юли ще започне голямо учение съвместно с НАТО "Сейбър гардиън", като тогава числеността ще нарасне значително. То ще започне от Германия, като формирования на американската армия ще бъдат предислоцирани през Унгария, Румъния и България. Кулминацията на учението ще бъде в България, когато се очаква присъствието на около 5000 военнослужещи от различни държави.
Главната ни цел е да създадем партньорство с българските военни сили, както и да подсигурим сътрудничеството ни с НАТО, заяви подполковник Джейсън Сабат, командир на батальон. Те ще останат в България девет месеца преди следващата ротация на военнослужещи. - (видео)
Източник: http://www.bta.bg/
 
4 руски военнослужещи загинаха при взрив в Сирия
20.02.2017, 16:12
Четирима руски военнослужещи са загинали на 16 февруари 2017 г. при взривяването на автомобилът им с ИВУ (импровизирано взривно устройство). За това съобщи МО на Русия.
Още двама са ранени, като за спасяването им се борят руски военни лекари. Автомобилът е бил част от руска военна колона, която се е движила от летище Тияс към град Холмс. Взривът е станал на 4 километра от летището.
В момента на авиобаза Хмеймим има развърната руска авиационна бригада в състав 44 самолета и 16 вертолета. Тя е там на база молба на президента на Сирия Башар Асад до президента на Русия Владимир Путин.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Нов украински лек ударен вертолет
20.02.2017, 16:04
На международното оръжейно изложение IDEX 2017 в Абу Даби украинската компания „Укринмаш“ е представила концепция за нов лек ударен вертолет КТ-112.
На щанда на компанията е изложен макет на перспективния хеликоптер с противотанкови ракети Барьер-В и ракети клас „въздух-въздух” за поразяване на въздушни цели.
Новата модификация КТ-112УД представлява подобрен вариант на КТ-112 „Кадет“, разработен от КБ „Вертикал“.
Новият вертолет ще е с два двигателя Rotax 914 с мощност 115 к.с. всеки, което ще позволи да се постигне максимална скорост от 200 км/ч.
При пълна маса на излитане от 1000 кг КТ-112УД ще може да носи комплекс противотанково въоръжение Барьер-В и ракети „въздух-въздух” Стрела-2/Игла.
Източник: http://www.pan.bg/
 
МО продължава да подпомага военно-патриотичните съюзи
20.02.2017, 14:47
Снимка: Димитър БебеновПредседателите на военно-патриотичните съюзи получиха договорите, според които Министерството на отбраната ще им окаже необходимата финансова помощ за родолюбива и обществено-полезна дейност. Церемонията се проведе в централата на СОСЗР. Договорите връчиха началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” Иво Антонов и  главният експерт в отдела подполковник от резерва Манол Тенчев.
За нас е важно, посочи г-н Антонов, че през последните години с основните военно-патриотични организации постигнахме необходимия консенсус. Той благодари на председателите за подкрепата и обоснова възможностите за съвместна работа през тази година. Като нова инициатива бе посочено изграждането на военно-исторически сбирки във военните формирования и териториалните структури на Централното военно окръжие. Продължава и възстановяването на полковите военни паметници. Това, подчерта г-н Антонов, е нашия принос към общите усилия за повишаване на мотивацията за военна служба. От неговите думи стана ясно, че в скоро врече ще заседава Националният комитет за отбелязвана на 100 – годишнината от Първата световна война.  
Процедурата по подписването и връчването на договорите е регламентирана  в Наредба № Н-12 от 17.07. 2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова и материална помощ и за предоставяне на помещения във военните клубове или в сгради в управление на МО, или структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.
Източник: http://www.otbrana.com
 
Подготвят кандидатурата на Дейвид Камерън за шеф на НАТО?
20.02.2017, 14:57
Министри от британското правителство и лидери от други държави обсъждат кандидатурата на бившия британски премиер Дейвид Камерън за генерален секретар на НАТО, съобщава Politico, като се позовава на свои източници.
Камерън подаде оставка през лятото на 2016 година, след като не успя да спре британците да гласуват за излизане от ЕС. В неговия лагер го виждат като „силна кандидатура“, особено на фона на критиките на новия американски президент Доналд Тръмп, който призова Европа да харчи повече за сигурността си.
Норвежецът Йенс Столтенберг зае поста генерален секретар на НАТО през 2014 година. Мандатът му е четири години с възможност за удължаване с още година. Според източниците на изданието той няма да се кандидатира за удължаване. Самият Камерън пък изчаква окончателно неговото решение, преди да обяви своята кандидатура.
Официалните разговори за новия секретар на Алианса ще започнат най-рано към края на годината. Той трябва да бъде избран с консенсус от 28-те държави, членуващи в организацията.
През януари в Лондон се е провела и среща между бившия британски премиер и Андерс Фог Расмусен – предшественика на Столтенберг. Двамата са коментирали управлението на НАТО и бъдещето на Алианса, както и заплахите за Запада, които поставя радиалният ислям и намесата на Русия в Украйна, допълва изданието.
На този етап говорителите на британското правителство и на самия Камерън отказват да коментират информацията на Politico. Официалната позиция от администрацията на Столтенберг е, че неговият мандат е едва преполовен, за да се мисли за заместника му.
Източник: http://www.investor.bg/
 
САЩ и Русия владеят повече от половината от световния оръжеен пазар
20.02.2017, 12:23
САЩ и Русия си поделят повече от половината от световния оръжеен пазар през последните пет години, сочат данните от доклад на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм – СИПРИ. Търговията с оръжие през тези години е достигнала най-големия си обем след Студената война, сочи документът, цитиран от ДПА.
САЩ продължават да са водещ световен износител на оръжие с дял от 33 процента и продажби в най-малко 100 страни. Най-големи обороти прави страната от продажбите на самолети и на системи за противоракетна отбрана.
Русия се нарежда на втора позиция с дял от 23 процента и продажби на оръжие в 50 страни. Основните купувачи на руско оръжия са Индия, Виетнам, Китай и Алжир. Трети в класацията е Китай с малко над 6% от общия оръжеен износ. Следват го Франция, Германия и Великобритания.
Най-сериозно увеличение на оборотите се забелязва на оръжейните пазари в Азия и в Близкия изток, сочат още данните от доклада на СИПРИ.
 
ТОП 5 на въпросите за руския изтребител пето поколение ПАК ФА
20.02.2017, 10:12
Дебютът на руските изтребители от пето поколение Т-50 (или ПАК ФА) се отлага не за първи път. Първоначално от Министерството на отбраната на РФ твърдяха, че през 2016 година новият самолет ще бъде приет на въоръжение. В началото на 2017-а тази дата бе отложена за неопределено време.
На 2 февруари 2017 г. заместник-министъра на отбраната на РФ Юрий Борисов заяви, че докато има аналози, които удовлетворяват потребностите на въоръжените сили, няма необходимост да се харчат пари за закупуването на скъпа нова техника.
"Най-вероятно машината ще влезе в следващата Държавна програма за въоръжаване, тоест 2018-2025 г.", каза заместник-министъра на отбраната на РФ.
Освен това, според думите му самолетът се нуждае от подобряване на някои детайли и военните няма да бързат със закупуването на новите скъпоструващи машини.
Защо проектът "зацикля" и постоянно се отлага?
Но експертите са на мнение, че самолетът не може да бъде определен като "зациклил се", тъй като постепенното подобряване на машината до необходимото качество е напълно стандартна практика. "Всичко това е мит: имаше непотвърдени информации в медиите, но проектът не е "зациклял". Всички етапи от работата над изтребителя са по план, те са известни на командването на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия", каза за "Руски дневник" главният редактор на списание "Арсенал Отечества" Виктор Мураховски.
По думите му в момента усърдно се работи върху новия двигател от пето поколение "Изделие-30", за да може изтребителят да съответства на всички изисквания за самолет от новата ера.
В края на 2017 – началото на 2018 г. ще започнат летателните изпитания на новия мотор.
"Следователно на инженерите ще им отнеме още две-три години за довършване на проекта, преди да започне серийното производство и машината да постъпи във ВКС", отбелязва Мураховски.
Какво ще даде новият двигател?
На първо място, той ще позволи на самолета да поддържа крайцерска скорост по време на свръхзвуков полет. Това ще бъде скорост от порядъка на 1,6 Маха – около 2000 км/ч, в зависимост от местността, над която прелита самолетът.
Също така, моторът значително ще подобри свойствата на ниска забележимост на ПАК ФА и ще му помогне той да изчезне от радарите на противника благодарение на новите композитни материали.
"Разработките на двигателя бяха замразени през 90-е и началото на 2000 години заради кризата в страната и, вследствие на нея, нейното технологично изоставане. В онези времена научно-техническите програми или не се финансираха, или получаваха минимални средства. Затова сега на конструкторите им се налага да наваксат пропуснатото в кратки срокове", подчертава Мураховски.
По думите му това е една от причините, поради които САЩ изпревариха Русия в създаването на изтребители от пето поколение.
Какви нови оръжия се предвиждат изключително за ПАК ФА?
Самолетът ще бъде въоръжен с едно от най-леките оръдия в този клас 9-А1-4071К, чието предназначение е да поразява бронирана техника или бронирани обекти на противника. За един полет пилотът ще може да използва 150 снаряда на това 30 мм оръдие.
Във въоръжението му ще бъдат включени също така ракети "въздух-въздух" и "въздух-земя". Новите изделия се разработват специално за вътрешните отсеци на изтребителя.
В момента с тях се провеждат бойни изпитания по полигоните, но досега те не са демонстрирани пред широка аудитория.
Кога ще постъпи в руската армия?
Първата партида изтребители Т-50 ще бъде приета на въоръжение в руската армия още тази година. Но машините ще постъпят на служба с двигатели и характеристики на изтребителя от "4++" поколение Су-35С.
"Пълноценни машини от пето поколение руската армия ще получи едва две-три години след приключване на изпитанията. Следователно руското небе ще бъде защитавано от най-новите Т-50 след 2021 г.", каза за "Руски дневник" ръководителят на Международната лаборатория по "Механика и енергийни системи" в Университета по информационни технологии Павел Булат.
Доставките в чужбина: на кого, кога и за колко?
Конструкторите ще получат сертификат за експорт три години, след като ПАК ФА бъде приет на въоръжение в руската армия. Ориентировъчно през 2024 г.
"Това ще бъде машина, която ще превъзхожда нашия основен конкурент – F-22 (американски изтребител от пето поколение) по маневреност, въоръжение и далечина на полета", каза президентът на РФ Владимир Путин.
При това президентът отбеляза, че ПАК ФА ще струва 2,5-3 пъти по-малко, отколкото чуждите аналози.
Но цената на експортния модел в момента не може да се определи заради променящите се валутни курсове.
"Първите клиенти на руските военни предприятия ще бъдат Индия, Алжир и Перу. Те вече са заявили намеренията си да закупят тази машина от Русия. На това може да попречи само промяна на геополитическата сцена", допълва Мураховски. - Още за ПАК ФА
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Учебни стрелби ще се проведат на учебен център „Тюлбето“ в Казанлък
20.02.2017, 10:03
Учебни стрелби ще се проведат на учебен център „Тюлбето“ в Казанлък. Това съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък. С грижа за спокойствието и сигурността на жителите на Казанлък, Общината уведомява предварително за предстоящо военно учение на територията на учебен център „Тюлбето“ в града.
На полигона ще се провеждат военни тренировки от 08.00 часа до 24.00 часа, които ще продължат, както следва: между 20 и 24 февруари и последните два дни на месеца - 27 и 28 февруари. За да бъдат избегнати инциденти, в посочените дни достъпът до полигона е забранен, като Общината напомня, че забраната от Щаба на военно формирование 22180 за движение в района се отнася за хора, животни и машини.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Британските войски в Афганистан спират имиграцията
20.02.2017, 09:54
Правителството на Великобритания може да предизвика нова бежанска криза в Европа, ако изтегли войските си от Афганистан, предупреди британският министър на отбраната Майкъл Фелън, пише вестник The Times.
По време на Конференцията по сигурността в Мюнхен, министърът отбеляза, че до четири милиона афганистанци могат да потърсят убежище в Европа.
Великобритания има 500 войници в Кабул, които обучават местните военни. Според Фелън, ако те се оттеглят „преди работата да е свършена“, това може до доведе до възраждане на движението на талибаните.
„Ако тази страна се разпадне, ние ще усетим последствията много пряко“, подчерта министърът.
„Може да има между три и четири милиона млади афганистанци, които да бъдат изпратени от своите села да мигрират на запад и те ще се насочат насам“, допълни Фелън.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Русия създава ново съединение за противовъздушна отбрана в Арктика
20.02.2017, 09:37
Министерството на отбраната на Русия през 2018 г. ще развърне в Арктика дивизия за противовъздушна отбрана, която ще защитава Москва и Урал от удари от страна на Северния полюс, пише вестник „Известия“. Зенитно-ракетните и радиотехническите полкове на дивизията ще могат да откриват и унищожават самолети, крилати ракети и безпилотни летателни апарати.
Според експертите тази дивизия ще стане най-важният елемент на противоракетната отбрана на Русия, тъй като ще покрива територията на страната от Нова Земя до Чукотка. Решението за създаването на дивизията вече е прието, като в състава ще влязат не само ново сформирани части, но и вече носещи бойно дежурство в Арктика.
В момента Заполярието се прикрива със силите и средствата на 1-ва дивизия ПВО. - Още ПВО на РФ
 
Световната търговия с оръжие е достигнала най-високите нива след края на Студената война
20.02.2017, 09;14
Световната търговия с оръжие се е увеличила през последните пет години, достигайки най-високите нива след края на Студената война, като държавите от Близкия Изток са удвоили вноса, пише вестник The Guardian.
В понеделник от Стокхолмския международен институт за изследване на мира съобщиха, че повече оръжия са били доставяни между 2012г. и 2016 г. в сравнение с други петгодишни периоди след 1990 г. Саудитска Арабия, която води военната интервенция в Йемен, е вторият най-голям вносител на оръжие в света след Индия. Рияд е увеличил покупките на оръжие с 212%, основно от САЩ и Обединеното кралство.
„При липсата на регионални механизми за контрол на въоръжението държавите в Азия продължават да разширяват своите арсенали“, коментираха от института. Например, Виетнам е увеличил вноса си с 202%, което поставя страната на списъка на 10-те държави, внасящи най-голямо количество оръжие.
САЩ и Русия са най-големите износители на оръжие, а след тях се нареждат Китай, Франция и Германия.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
Русия стартира производството на многоцелеви вертолет Ми-171А2
19.02.2017, 22:02
Холдингът „Вертолети на Русия“ започна производството на най-новия многоцелеви вертолет Ми-171А2. Това съобщи генералният директор на холдинга Андрей Богинский по време на 13-та международна изложба IDEX-2017. За тази година са предвидени четири машини.
Ми-171А2 е най-новият представител на семейството вертолети Ми-8/17. Машината е снабдена с интегриран цифров пилотно-навигационен комплекс бордово оборудване КБО-17 („стъклена кабина»), която позволява вертолетът да се експлоатира без присъствието на инженер на борда. Броят на екипажа може да бъде занижен до двама човека.
Носещата система също е подложена на тотална модернизация. Ми-171А2 получава носещи и Х-образни рулеви винтове от композиционни материали, а също усъвършенствани носещи механизми. Нововъведенията ще позволят да се подобри управляемостта, да си занижи общата маса на носещата система и да се завиши тягата на носещия винт на 700 кг. Освен това, нарастват показателите за максималната скорост с 20 %, а също далечината на полета.
Модернизираният комплекс от авиониката ще разшири също сферите на употреба на вертолета. Ми-171А2 може да се използва ефективно в условията на високопланински местности, високи температури и повишен влажност.
Бордовото пилотажно-навигационно оборудване ще позволи вертолетът да се експлоатира денем и нощем, в обичайни и сложни метеорологични условия, а също над водна повърхност.
Източник: https://bgr.news-front.info/
 
Пенсионират A12 "Сан Пауло"
19.02.2017, 21:32
Министерството на отбраната на Бразилия обяви, че се отказва от плана си за капитален ремонт и модернизация на единственият самолетоносач на Южна Америка - A12 "Сан Пауло" (бивш френски "Фош").
Вероятно във връзка със сериозната национална политическа и икономическа криза тази скъпоструваща и рискова програма няма да се изпълнява. Вместо това веднага започват да се изпълняват задачите свързани с извеждане на кораба от състава на ВМС, което вероятно ще завърши  с утилизация му. Освободените средства се предвижда да бъдат използвани за строителството на атомни подводници и корвети тип "Тамандаре".
 
Изстреляха "Фалкън 9"
19.02.2017, 18:37
Американската компания SpaceX изстреля ракетата-носител „Фалкън 9“ в открития космос.
Седем минути след изстрелването си от космическия център "Джон Кенеди" във Флорида, ракетата достигна скорост от над 16 000 километра в час. - (видео)
Тя е натоварена с близо 2500 килограма доставки за екипа на Международната космическа станция.
По план "Фалкън-9" трябваше да излети около 17:01 часа българско време вчера (събота) от историческата площадка 39 в космическия център „Джон Кенеди“, но заради проблеми планираното излитане бе отложено за днес (неделя). - Още Космос
 
Хиляда американски военни пристигат в Полша през април
19.02.2017, 15:45
През април 2017 г. в Полша ще бъдат дислоцирани около 1000 военнослужещи. Това пише "германският "Шпигел" в неделя (19 февруари), като цитира съобщение на щаб-квартирата на сухопътните войски на САЩ в Европа, предава RT.
В съобщението се посочва, че автомобилите с американски военни ще потеглят за Полша в края на март, като ще прекосят територията на Германия и Чехия.
Американският контингент ще бъде разположен в град Ожиш, в североизточна Полша.
По-рано премиерът на Полша нарече пристигането на американски войници в страната "важен ден за Европа".
 
В Арктика се провеждат изпитания на нова военна техника
19.02.2017, 15:40
Изпитания на нови образци военна техника започнаха в Арктика, съобщи руското министерство на отбраната, предава RT в неделя (19 февруари).
"Днес (19 февруари) специалисти от Главното автобронетанково управление на Министерството на отбраната на РФ и представители на военната промишленост започнаха провеждането на изследвания и изпитания на най-новите и съвременни модели военна и специална техника в арктически условия", съобщи зам.-министърът на отбраната, армейски генерал Дмитрий Булгаков.
Специалисти ще изпробват качествата на машините с висока проходимост в заснежени и заблатени местности по маршрута от село Такси до остров Котелни. След което групата ще се върне обратно по заледените води на Лаптевско море. - (видео)
Експедицията има за цел да провери способността на техниката за работа на автономен режим при ниски температури, пояснява РИА "Новости".
"В изпитанията участват армейски снегоходи, верижни транспортьори с ремаркета, специални транспортни средства с гуми със свръхниско налягане на базата на всъдеходите ТРЕКОЛ, преработени за нашите цели и, разбира се, модернизираните и отговарящи на всички съвременни изисквания транспортьори ДТ-10ПМ и ДТ-30ПМ", поясни армейски генерал Булгаков.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Индия се подготвя за производството на ПЗРК „Стигер“
19.02.2017, 13:12
Компаниите „Raytheon“ и „Tata Advanced Systems“ са подписали меморандум за организация на съвместно производство на компоненти на ПЗРК FIM-92, известен повече като Stinger, съобщава indiatimes.com.
Производството ще бъде развърнато в рамките на програмата „Make in India“, според която, Министерството на отбраната трябва да приема на въоръжение само техника, която напълно или частично се произвежда на територията на Индия.
Сайта отбелязва, че през миналата година индийското правителство поръча за армията вертолети AH-64 Apache, които имат на въоръжение и ракети „Стингер“.
Компанията „Tata Advanced Systems Ltd“ е дъщерно предприятие на корпорацията Tata Son и има опит в производството на високотехнологична военна продукция. Тя доставя различни компоненти на такива производители на военна техника като „Boeing", "Airbus Group", "Sikorsky Aircraft Corporation", "Lockheed Martin Aeronautics" и други.
Преносимият ЗРК Stinger, разработен през 1970-те, е приет на въоръжение в армията на САЩ през 1981 година. Първоначално той се е създавал за поразяване на нисколетящи цели, но по-късно неговата ракета е била адаптирана за пускове от вертолети и самолети. В момента FIM-92 е един от най-разпространените ПЗРК в света и се намира на въоръжение в армиите на над 20 страни. - Още за „Стингер“
 
Гвардейският ракетен крайцер „Москва“- Океанският „Атлант“ на Русия
19.02.2017, 09:46
Един от най-воюващите кораби от руския Военно-морски флот е гвардейският ракетен крайцер „Москва“ (проект 1164 „Атлант“). Той ще бъде модернизиран през 2018 г.
Планира се ремонтът да се проведе в завод „Звездочка“, част от „Обединената корабостроителна корпорация“ в Северодвинск.
Съобщи се, че договорът за модернизацията на кораба ще бъде съгласуван до края на 2017 г.
Неотдавна в същия завод завърши ремонтът на друг крайцер от този проект — „Маршал Устинов“.
В края на  2016 г. корабът напусна предприятието и пое курс към Североморск — главната база на Северния флот.
Корабите от проекта „Атлант“ са предназначени за борба със самолетоносни групировки, по които могат да нанасят удари, намирайки се в зоната на действие на вражеската авиация.
Но днес, както твърдят редица експерти, тяхното въоръжение вече не гарантира изпълнението на подобни задачи.
Руският флот отдавна вече не поставя пред себе си задачата да се бори с авионосни групировки, въоръжението на корабите от проекта „Атлант“ имат цялото необходимо въоръжение за разузнаване, навигация, връзки, радиоелектронна борба…Той изпълнява сериозни задачи за засилване на руските възможности в океански води и в Средиземно море, където шества 6-ти американски флот с крилати ракети на борда си. Неговите кораби понякога влизат дори в Черно море, приближавайки се до руските брегове.
От проекта 1164 „Атлант“ още  са корабите „Москва“, „Варяг“, „Маршал Устинов“. Всички те са в състава на трите флота на РФ — Черноморски, Тихоокеански и Северен. - Още за проект 1164
 
Правителството на Ирак обяви началото на операцията по освобождаването на западната част на Мосул
19.02.2017, 09:16
Иракският министър-председател Хайдер Ал Абади обяви началото на операцията по освобождението на западната част Мосул от „Ислямска държава“, предаде Интерфакс.
„Обявяваме началото на нова фаза на операцията. Ние пристъпваме към освобождението на западната част на Мосул“, заяви министър-председателят по време на изказване по националната телевизия.
По-рано в хода на операцията иракската армия отби от терористите източната част на града.
 

 
Председателят на СОСЗР-Варна, вицеадмирал Петър Петров стана зам. областен управител
18.02.2017, 22:28
Вицеадмирал от резерва Петър Петров  е новият зам.-областен управител на Варна. Той е бивш командващ ВМС, първи заместник-началник на ГЩ на БА и главен инспектор на Министерството на отбраната. В момента вицеадмиралът е председател на Областната и Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) във Варна и член на Управителния съвет на централното ръководство на военно-патриотичната организация.  Професионалната му биография говори за сериозен управленски опит и големи възможности за работа с гражданското общество.  
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Джеймс Матис пристигна на посещение в Обединените арабски емирства
18.02.2017, 20:55
Новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис пристигна днес на посещение в Обединените арабски емирства, предаде Франс прес.
Агенцията отбелязва, че това е първата му визита в Близкия изток, откакто зае поста. Матис - американски генерал от резерва, служил в Ирак и Афганистан - познава добре региона, който посещаваше често като началник на Централното командване на въоръжените сили на САЩ СЕНТКОМ.
Шефът на Пентагона ще има срещи с представители на властите в ОАЕ. Матис пристигна в близкоизточната страна от Европа, където тази седмица участва в срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел и в Мюнхенската конференция по сигурността.  
  
 
Почина ген. Димитър Георгиев, бивш командващ на ВВС
18.02.2017, 19:15
Ген. Димитър Георгиев-Кмета е роден на 29 октомври 1950 г. в село Биволаре, Плевенско.  Той израства в Биволаре и там завършва прогимназия. После, през 1964 г., постъпва в СПТУ – град Левски. Завършва го и решава да продължи образованието си във висше учебно заведение. Смята да кандидатства педагогика във Великотърновския университет, обаче приемните изпити се оказват по същото време, когато са и изпитите във ВНВВУ “Георги Бенковски”. Той предпочита пилотската професия.
Димитър Георгиев следва висшия курс на военното училище от 30.08.1968 г. до 2.09. 1972 г. След месец приема длъжността заместник-командир на 3-о учебно звено от 2-и учебно-боен авиационен (убап) – Каменец. На спомената длъжност стои две години и от 1 .10. 1974 г. става командир на звеното. По същото време пред него се изпречва една проверка на мъжеството му, която той посреща и преодолява с изключителен стоицизъм. Предсрочно е произведен в звание.
На 29 .09. 1976 г., вече старши лейтенант, той е щурман на ескадрила в полка. След още две години, от 30 септември, капитан Д. Георгиев застава на следващото стъпало от стълбичката на началническото извисяване.
В Каменец служи 14 години, като през 1977 г. е включен в една от групите за кандидат-космонавти, старши на която е майор Кирил Радев. Има и двугодишно прекъсване от 1980 до 1982 г. докато учи и завършва ВА “Г. С. Раковски”, след което изпълнява длъжността командир на ескадрила до 1986 г. От 25 септември, същата година, е заместник-командир две години, а след това още две e командир на 15-и изтребителен авиополк (иап) –Равнец - 1988-1990. После е преместен в щаба на ПВО и ВВС в столицата.
Приет е за слушател в първия випуск на нашата академия на Генералния щаб през 1994 г., която завършва с отличие през 1995 г.
През 1998 г. е произведен в генерал-майор като началник-щаб на корпус ПВО, а генерал-лейтенант – през 2002 г. като командир на Главния щаб на Военновъздушните сили. Командващ българските ВВС от 2002 до 2006 г.
Генерал Георгиев има общо около 2500 летателни часа на самолети Л-29, УМиГ-15, МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-29.
Окончателно приключва с военната си служба на 23 ноември 2006 г., когато е пенсиониран.
След продължително боледуване на 31 .01. 2008 г. му е извършена сполучлива чернодробна трансплантация и скоро след това, на 28 април 2008 г., лети заедно с колегата си полк. о.р. Свилен Иванов на двуместен витлов самолет, като лично пилотира на летище Лесново.
През 2009 г. е избран за председател на Българската авиационна асоциация. Заместник-председател е на Съюза на трансплантираните в България.
 
Нов полкови комплект С-400 застъпва на бойно дежурство
18.02.2017, 13:16
ТАСС информира, че на 21 февруари се очаква на бойно дежурство за противовъздушна отбрана на Москва и Централния промишлен район на Русия да застъпи нов полкови комплект на зенитно-ракетната система С-400 "Триумф". Подготовката на техниката и позиционните райони вече е завършена.
По този начин в състава на съединенията за ПВО на ВКС вече ще има пет полка С-400, носещи бойно дежурство за осигуряване на ПВО на Москва и ЦПР на РФ, съобщава пресслужбата на военното ведомство.
С-400 "Триумф" е най-новата руска зенитно-ракетна система с голям обсег на действие. Тя е предназначена за поразяване на самолети, крилати и балистични ракети. Радиус на действие – до 400 км. Комплекса е приет на въоръжение на 28 април 2007 г., а първият дивизион, въоръжен със С-400, е бил поставен на бойно дежурство на 6 август 2007 г. край Москва (гр. Електросталь). - Още за С-400
 
Обновеният ансамбъл "Александров" излезе за първи път на сцена
18.02.2017, 12:43
Обновеният състав на Академичния ансамбъл за песни и пляски "Александров" излезе за първи път на сцената на Централния академичен театър на руската армия, съобщи РИА "Новости" в петък (17 февруари). - (видео)
"Днес на тази сцена ще се състои първото изпълнение на обновения състав на Академичния ансамбъл за песни и пляски на Руската армия "Александров". Трагедията на 25 декември отне живота на много от нашите приятели. Спомняме си за тях и ги обичаме. Те завинаги ще останат в сърцата на колектива. Но животът продължава. Ние имаме дълг към тях – да съхраним уникалния ни ансамбъл", каза при откриването на концерта заместник-министърът на отбраната Николай Панков.
Той разказа, че възстановяването на ансамбъла в най-кратки срокове се е превърнало в първостепенна задача за министерството на отбраната. "За кратко време беше свършена колосална работа, резултатът от която ви предстои да видите. "Александровци" са въодушевявали хората в най-критични ситуации. Получавали са аплодисменти от жителите на над 70 страни по света", подчерта зам.-министърът.
Той сподели, че новите артисти са избрани сред най-добрите, а основен критерий при подбора на певците са били не само превъзходните им гласови данни, но и безрезервното им желание да служат на своята родина.
В програмата на първия концерт бяха включени традиционните за ансамбъла изпълнения на "Калинка", "Александровска песен", "Смуглянка", "Жерави", "Несъкрушимата и легендарната" и др.
Оттук нататък на ансамбъла му предстои плътен концертен график. На 23 февруари артистите ще участват в концерта за Деня на защитника но Отечеството в Кремълския дворец, а на 24 февруари – в церемонията по откриването на III Зимни международни военни игри в Сочи.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Турция призова за засилване на присъствието на НАТО по южния фланг
18.02.2017, 10:20
Турция призова партньорите си от НАТО за засилване на военното присъствие по южния фланг на организацията, предава австрийската медия ORF.
„НАТО не трябва да губи възпиращата и отбранителната си способност“, подчерта турският министър на отбраната Фикри Ъшък. „Това, което НАТО демонстрира на източния фланг, трябва да бъде показано и на южния, преди всичко на югоизточния“, подчерта Ъшък.
Не за първи път Анкара призовава съюзниците си за по-активно участие в борбата срещу тероризма. „НАТО не е изпълнила задълженията си по южния фланг, надяваме се това скоро да се промени“, заяви Ъшък в реч, изнесена пред присъстващите на Мюнхенската конференция по сигурност.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
 
Проведоха тематична вечер в памет на Васил Левски
18.02.2017, 08:51
Възпоменание за 144 години от гибелта на Васил Левски се проведе тази вечер в Централния военен клуб. Организатори бяха СОСЗР, Комитетът на випуските на НВУ „Васил Левски“ и Общобългарският комитет „Васил Левски“. Проявата уважиха заместник-министърът на отбраната ген. Стефан Петров, заместник-командващият СКС генерал-майор Тодор Дочев, председатели на военно-патриотични съюзи, генерали и офицери от запаса и резерва. Тематичната музикална програма бе на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.
Председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев връчи традиционните награди в навечерието на 19 февруари. С плакет бяха удостоени бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов, полковник от запаса проф. Славчо Велков и полковник от запаса Илия Мандров. Със специални грамоти бяха отличени Снежина Темелкова, Янита Димитрова и др.
За Апостола на свободата говориха председателят на Комитета на випуските на НВУ бригаден генерал от резерва Димитър Шивиков и д-р Тотко Найденов – член на съюзите на българските лекари и на писателите. Поздравителни адреси бяха получени от вицепрезидента Илияна Йотова и всички министерства от служебното правителство.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
Меркел обеща да увеличи разходите за отбрана до договореното в НАТО ниво
17.02.2017, 23:24
Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че нейната страна ще изпълни дългосрочния ангажимент да повиши разходите си за отбрана до нивото, договорено със съюзниците от НАТО, но уточни, че това ще стане бавно, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
На пресконференция с гостуващия в Германия канадски премиер Джъстин Трюдо канцлерът припомни, че Германия е участвала във вземането на решението през 2014 г. страните от НАТО да харчат годишно за отбрана не по-малко от 2 на сто от своя брутен вътрешен продукт.
"Германия осъзнава своята отговорност", каза тя и отбеляза, че разходите за помощи за развитие и превенция на кризи също са важни за глобалната сигурност. По думите ѝ Германия ще достигне прага от 2 процента от БВП за военни разходи в определения от срещата на върха в Уелс срок от десет години, тоест до 2024 г.
Сега федералната република отделя за отбрана 1,2 на сто от своя БВП, което в абсолютна стойност е равно на 37 милиарда евро за тази година. За да прескочи летвата от 2 на сто, Берлин трябва да увеличи военните разходи до около 58 милиарда евро, изчислява ТАСС.
Руската агенция цитира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, според когото някои страни от алианса вече са достигнали или са близо до изисквания праг от 2 на сто от БВП. Той посочи като примери Латвия, Литва и Румъния.
"Очаквам всички членове на алианса да изпълнят обещаното през 2014 г., а именно: да прекратят намаляването на разходите за отбрана, да започнат да ги увеличават и да достигнат границата от 2 на сто в продължение на десет години", каза политическият шеф на НАТО в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурност.
Източник: http://www.investor.bg, /БТА/
 
САЩ са използвали боеприпаси с обеднен уран в Сирия!
17.02.2017, 21:10
През 2015 г. САЩ са използвали два пъти снаряди с обеднен уран в операции срещу групировката "Ислямска държава", съобщи Пентагонът, предава Франс прес, цитирана от dnes.bg. Снарядите с обеднен уран са муниции, с които се стреля по укрепени отбранителни съоръжения. Употребата им е критикувана заради рисковете за здравето на военнослужещите, които боравят с тях, и за населението в обстрелваните зони.
Според Програмата на ООН за околната среда обедненият уран е "тежък метал, химичен и радиоактивен замърсител", запазил "близо 60 на сто от радиоактивността на природния уран".
Според Пентагона снаряди с обеднен уран са използвани два пъти - на 16 и на 22 ноември 2015 г., за обстрелване на колони от камиони цистерни на ИД в Сирия. Тогава бяха унищожени стотици камиони.
По думите на майор Джош Джак, говорител на военното командване в Близкия изток, в тези две операции са използвани 5265 броя 30-милиметрови снаряди с обеднен уран. Изстреляни са от щурмови самолети А-10, наред със запалителни снаряди.
"Тази комбинация беше избрана с цел да повиши вероятността от унищожаване на потока от камиони", уточни той.
При нужда САЩ може отново да използват такива муниции срещу джихадистите, посочи говорителят. Смята се, че боеприпасите с обеднен уран са едни от възможните причинители на "синдрома на Залива" - здравословните проблеми на ветераните от войната в Залива, но липсват научни доказателства за влиянието им.
 
Експортния вариант на комплекса „Бук-М3“ се подготвя за продажба
17.02.2017, 21:08
Започнаха работите по оформянето на рекламния паспорт на новия зенитно-ракетен комплекс „Бук-М3“, експортния вариант на който ще бъде предложен на чужди клиенти, съобщава пресслужбата на концерна ВКО „Алмаз-Антей“.
Варианта на ЗРК за износ ще получи отделно наименование, което за сега то не се съобщава.
От пресслужбата отбелязват, че „по бойна ефективност сред мобилните комплекси със среден обсег на действие в момента "Бук-М3" има най-добрите показатели“.
„Алмаз-Антей“ ще покаже своя продукция в Абу Даби (ОАЕ) на изложението „АЙДЕКС-2017“, което ще се проведе от 19 до 23 февруари. Експозицията на концерна включва модели на бойните средства на зенитно-ракетната система "Антей-2500", комплексите "Бук-М2Э" на верижно и колесно шаси и „Тор-М2Э". - Още за ЗРК „Бук“
 
Съвместен „ер полисинг” с Италия?
17.02.2017, 20:23
Подготвя се съвместно изпълняване на мисията „ер полисинг” с Италия. С такова заглавие излиза официоза на МО „Българска армия”, като цитира изказване на служебния военен министър Стефан Янев по време на срещата на военните министри на НАТО, която се проведе през тази седмица.
Допълнена с официална информация от МО.
„Говорихме за детайли по предстоящото и пристигане и разполагане в България на италиански контингент на техните военновъздушни сили, които заедно с нашите военновъздушни сили ще изпълняват съвместно задачата по въздушен суверенитет „ер полисинг”, заявява министър Янев, след срещата си със своя италиански колега Роберта Пиноти.
Янев и Пиноти са подписали „Спогодба между министерство на отбраната на Република България и министерство на отбраната на Италианската Република за военно сътрудничество“, с която се определят рамките за сътрудничество в областта на отбраната и военните отношения между двете страни в сфери от взаимен интерес. Настоящата спогодба отменя подписаното през 1999 година споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, отчитайки новите реалности в резултат на пълноправното членство на страната ни в НАТО и ЕС.
Източници на АЕРО заявяват, че действително се подготвя такова съвместно дежурство, като дори през януари делегация от италианските ВВС е посетила авиобаза Граф Игнатиево по тази тема.
От Министерството на отбраната заявиха за АЕРО, че действително се водят разговори между българската и италианската страна за съвместен "ер полисинг", но не могат да предоставят по-голяма конкретика на дадения етап.
На 5 февруари 2016 г. Народното събрание прие промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, които позволиха на съюзнически ВВС да изпълняват задачи по „ер полисинг” над България. Това стана повод за сериозни полемики, като тогавашният командир на ВВС и настоящ президент Румен Радев се изказваше твърдо против формулираните промени, тъй като те не гарантираха водеща роля на българските военновъздушни сили.
До момента единственият случай, когато се изпълняваше съвместен „ер полисинг” с ВВС на друга страна от НАТО бе в периода 9 – 16 септември 2016 г., когато в авиобаза Граф Игнатиево се пребазираха четири изтребителя F-15C от състава на Въздушната национална гвардия на САЩ.
През есента на миналата година се подготвяше и съвместен „ер полисинг” с Полша, като преговорите за това бяха доста напреднали. Страната ни трябваше да заплаща разходите на полската страна. Тогавашното политическо ръководство на МО набързо замете това, тъй като идваха избори, а Румен Радев напусна ВВС именно с мотив, че не е съгласен страната ни да плаща за това друг да охранява небето ни.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Това ли е началото на щурма? Руските ВКС изпепелиха с адските ракети Х-101 позиции на ИДИЛ до Ракка
17.02.2017, 19:35
Далечните бомбардировачи Ту-95МС нанесоха удар с крилатите ракети Х-101 по обекти на ислямистката групировка „Ислямска държава” в района на град Ракка, който се смята за столицата на ислямистите в Сирия. Това съобщиха от руското министерство на отбраната.
В хода на изпълнението на бойната задача ракетоносците са извършили полет над територията на Иран и Ирак. Ударът е бил нанесен по базови лагери и центрове за подготовка на терористи, както и по команден пункт на един от големите отряди на „Ислямска държава”. - (видео)
От ведомството уточниха, че всичките цели на били унищожени. Изтребителите Су-30СМ и Су-35С, базирани в базата в Хмеймим, са съпровождали руските бомбардировачи във въздуха.
Това е първият път, в който Ту-95МС са задействани по време на операцията на Русия в Сирия, от ноември 2015 година насам.
Отбелязва се, че руските и американските военни са използвали днес каналите за връзка за предотвратяване на конфликтни ситуации във въздушното пространство на Сирия.
Експерти отбелязват, че днешният удар с адските ракети Х-101 може да предвещава началото на финалния щурм на Ракка – сирийската столица на ислямистите.
Х-101 е най-новата стратегическа крилата ракета клас "въздух-земя" и използва технологии за намаляване на радиолокационното прихващане.
Кюрдските сили „Сирийски Демократически сили” планират да освободят Ракка в най-скоро време. Това съобщи тези дни агенция „Спътник”, позовавайки се на ръководителя на сирийската провинция Кобани, Анвар Муслим. „Провеждаме успешно настъпление, приближаваме се към Ракка, все по-близо сме до града... Изцяло ще го освободим в най-скоро време. Нашата цел е не само да освободим Ракка, а и цялата територия, контролирана от ИД”, каза той.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Възпоменателно тържество за Васил Левски пред паметника му във Военната академия
17.02.2017, 16:48
Снимка Димитър БебеновЗа първи път пред паметника на Васил Левски в района на Военна академия днес бе проведено възпоменателно тържество по повод на 144 години от гибелта на Апостола на свободата. Самият мемориал бе открит на 26 ноември м.г. Проявата бе организирана от Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски” при домакинството на академията и кметството на район „Оборище”. Благодарност към инициативния комитет начело с ген. Михо Михов, изградил паметника, изрази в своето слово полковник от запаса Емил Кузманов.
Левски е човек на световната история, припомни думите на Мерсия Макдеморт, военният историк полковник от запаса доц. Станчо Станчев. Той изрази увереност, че и в бъдещите поколения той ще остане със своята магнетична сила. Апостолът на свободата живее в сърцата и душите на всеки от нас, ние имаме един светец, една опора, едно самочувствие, една пътеводна светлина, каза началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” в МО Иво Антонов. За Левски и нашето съвремение говориха още кметът на район „Оборище” Васил Цолов и заместник-командващият СКС генерал-майор Тодор Дочев.
Поднесени бяха венци и цветя от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, от СОСЗР, Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, кмета на район „Оборище” Васил Цолов, кмета на район „Младост” Десислава Иванчева, командващия СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, началника на Военна академия „Георги С. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов,  командирът на 68-а бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев, генералите от резерва Михо Михов и Константин Попов, Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски”, 129-то училище и 107-ма детска градина, генерали и офицери от кадъра и запаса, както и много граждани. В церемонията участва и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.    
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
На 26 май откриват паметник на полковник Борис Дрангов във Военна академия
17.02.2017, 16:47
На един от най-обичаните и уважавани български офицери, участвали във войните за национално обединение полковник Борис Дрангов ще бъде открит паметник на входа на Военна академия „Георги С. Раковски”. Това ще стане на 26 май т.г., когато се навършват 100 години от неговата гибел при Завоя на Черна, като командир на Девети пехотен пловдивски полк. Идеята е амбициозна, но осъществима.  Това каза за „Отбрана” началникът на академията генерал-майор Груди Ангелов. Под негово ръководство е свършена доста работа до този момент.
Днес в академията бе учреден Инициативен комитет за изграждане на паметника на полковник Дрангов. Негов председател е генерал-майор Груди Ангелов. В състава му влизат около 60 представители на институции и физически лица, между които министърът на отбраната ген. Стефан Янев, и.д. началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, доскорошният началник на отбраната ген. Константин Попов, командирите на видове въоръжени сили и на военни формирования, началниците на НВУ и ВВМУ, кметове и заместник-кметове, ръководството на ВМЗ в Сопот, председателите на военно-патриотичните съюзи, Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски” и др. Избран бе управителен съвет начело с полковник Емил Янев, заместник-началник на академията. Негов заместник е генерал-майор от запаса Петко Драгоев, заместник-председател на Столичната организация на СОСЗР и почетен председател на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски”.
Готовност за пълно съдействие и ускорено придвижване на процедурите изрази кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова. В подкрепа на инициативата се изказаха полковник от запаса Крум Марянов от СОСЗР, внучката на полковник Дрангов Райна Дрангова, председателят на дружество „Борис Дрангов” и почетен председател на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов и председателят на Съюза на военонинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Полковник Марянов предложи да се направят усилия за възстановяване на Алеята на началниците на военното училище в района на академията и да се постави паметна плоча на сградата на ЦВК Гоце Делчев, който е учили във военното училище, когато то е било на мястото на клуба. Генерал-майор Груди Ангелов вече работи по Алеята на началниците на военното училище. Дори по негова инициатива със съдействието на кмета на Карлово ще бъде излят бюста на ген. Кирил Ботев.
До този момент има два опита да се изгради паметник на полковник Дрангов, каза началникът на академията. Първият се сформира веднага след Първата световна война през 1918 г. Организира се фонд, събират се средства, но идеята не се реализира. Вторият е през 1934 г. Избрано е мястото, което е на входа на академията в парка. Там ще се издига паметникът, като ще бъде с лице към Македония, където е роден и погребан полковник Дрангов. В учредителната сбирка се включиха още ген. Константин Попов, заместник-командващият на СКС генерал-майор Тодор Дочев, командирът на 68-а бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев, кметът на район Оборище Васил Цолов, началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” в МО Иво Антонов, директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова, председателите на СОСЗР, Съюза на ветераните от войните и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, доц. д-р Иван Сечанов и младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателят на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал от резерва Димитър Шивиков, председателят на Военноисторическата комисия полковник от запаса доц. Станчо Станчев и др.    
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Най-старият самолетоносач в света излиза от въоръжение на 6 март
17.02.2017, 13:57
Индийският INS Viraat (R22), най-старият самолетоносач в сета, ще бъде изваден от въоръжение на 6 март с тържествена церемония. Корабът е влязъл в Книгата на рекордите на Гинес като най-старият самолетоносач, който е на въоръжение към момента.
Корабът е построен през 1959 г., когато е приет на въоръжение във ВМС на Великобритания под името HMS Hermes. През 1984 г. е изваден от състава на военния флот и по-късно на 12 май 1987 г. е предаден на ВМС на Индия. От самолетоносача през годините са действали голямо разнообразие от изтребители и вертолети, сред които са Sea Harrier, White Tiger, Seaking 42B, Seaking 42C и Chetak.
Церемонията включва сваляне на корабния флаг на залез слънце, отбелязвайки края 58-годишната история на самолетоносача, от които 30 в състава на ВМС на Индия.
През тези 30 години корабът е бил 2250 денонощия в открито море, преплавайки 588 288 морски мили. Самолетоносачът е участвал в операцията Jupiter (1989 г.), Индийската мисия по опазване на мира в Шри Ланка и операцията Vijay по време на Каргилската война с Пакистан (1999 г.).
Като HMS Hermes е бил флагмански кораб на британския флот по време на Фолкландската война (1982 г.).
Източник: http://www.pan.bg, Н. Димов
 
Служебният военен министър: Армията в последните 7-8 години е системно недофинансирана
17.02.2017, 10:30
Резултатите от проверките в министерството на отбраната коментира и служебният министър Стефан Янев пред БНТ. След откритите нарушения проверките във ведомството продължават.
„По-голямата картина е фактът, че армията е системно недофинансирана в последните 7-8 години. Бих се върнал назад в периода 2008-2009 година, когато всички ние говорихме за Световната финансова и икономическа криза, което се отрази на държавния бюджет не само на армията и на другите ведомства, бяха отнети сериозни суми от тогава планираните бюджети. За армията тази сума, която беше намалена тогава, представляваше около 40% от бюджета за отбрана. Тези 40% в абсолютно или процентно изражение от този процент на отбрана и до момента не сме се върнали на тези нива, т. е. чрез всичките тези години армията не е получава това, което е било необходимо“, каза ген. Янев.
Той смята, че решенията за бюджета на армията са поддържали „минимума способности по отношение на това, което армията трябва да осигурява за защита на националния суверенитет и сигурността на държавата, но липсата на достатъчно финансиране не е позволявало развитието на новите способности.
По-рано тази седмица стана ясно, че нередности в над 100 обществени поръчки са открити в Министерството на отбраната, когато началникът на отбраната представи годишния си отчет пред върховния главнокомандващ, висшия офицерски състав на армията и ръководството на Министерството на отбраната. В Брюксел пък генералният секретар на НАТО Ян Столтенберг потвърди, че алиансът планира допълнително увеличаване на военното присъствие в региона на Черно море.
Източник: https://trud.bg/
 
Гара Зимница чака US бойна техниката
17.02.2017, 09:45
Гара Зимница очаква бойната техника на американската армия, която ще се включи в учения на база "Ново село". Гарата на едноименното село е най-близка до полигона. До края на седмицата там се очаква да пристигнат 15 бойни машини "Брадли", 2 верижни машини М-113, както и други типове автомобилна и спомагателна техника. Военни полицаи ще отцепят жп гарата. Самото пристигане и разтоварване на техниката обаче се извършва нощно време. На практика никой не знае кога точно ще се случи, всичко се пази в тайна, споделиха офицери от военната полиция. На база "Ново село" вече са 120-те рейнджъри от Трета бронирана бригада от форт Карсън, щата Колорадо. Те са част от Сухопътните войски на САЩ. "Стандарт" научи, че следващия месец започват стрелби на база "Ново село". Пристигналите рейнджъри ще се включат в учението "Себър гардиън", чиято кулминация е през месец юли тази година. То ще се проведе на териториите на Германия, Унгария, Румъния и България, довериха запознати. Пристигналите миналата седмица 500 американски военни в Румъния са част от същата американска дивизия. "Стандарт" научи, че с идването на новата техника от "Ново село" ще си тръгнат други американски бронирани машини, включително танкове. Извършва се реална ротация на техниката и личния състав. През месец юли, когато е последният етап на учението "Себър гардиън", на база "Ново село" се очакват над 2000 бойци.
Източник: http://www.sliveninfo.com/
 
Турция получава въоръженият турбовитлов самолет Hurkus-C през 2018 г.
17.02.2017, 09:34
Турското Министерство на отбраната иска да започне да получава въоръженият еднодвигателен турбовитлов самолет Hurkus-C през 2018 г. и за момента програмата се изпълнява по график. Това съобщават от турското военно ведомство.
За сега не се съобщава в какви количества ще бъде поръчката, но намерението на турските военни са самолетът да бъде използван за непосредствена огнева поддръжка в конфликти с ниска интензивност, както и в задачи за наблюдение, разузнаване и патрулиране. - (видео)
Hurkus-C е въоръжената версия на разработвания от TAI турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Hurkus. Машината има боен товар от 1,5 тона, разпределен на седем точки за окачване.
Самолетът ще има разнообразен арсенал от управляемо и неуправляемо оръжие „въздух-земя”.
Hurkus-C също така ще разполага с оптико-електронна прицелно-обзорна система, система за обмен на данни, система за самозащита и усилена и бронирана конструкция. Самолетът ще може да се експлоатира от грундови летища.
От TAI се надяват, че могат да се конкурират успешно със сходния Super Tucano.
Hurkus прави първи полет през август 2013 г. Турските ВВС смятат на първо време да поръчат 15 броя от учебната версия Hurkus-B. В същото време през миналата година EASA даде типов сертификат на цивилната версия Hurkus-A.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Финландия увеличава армията си заради агресивността на Русия
17.02.2017, 09:27
Финландия планира да увеличи числеността на армията си с около 20 процента до 280 000 души (военновременен състав) и разходите за отбрана заради нарасналото напрежение в балтийския регион, предаде Ройтерс.
Мерките са част от доклад за отбранителната политика, който правителството ще представи на парламента следващия месец.
Необвързаната във военно отношение Финландия е разтревожена от напрежението между Изтока и Запада в района на Балтийско море и засили военното си сътрудничество със съседна Швеция след руската анексия на Крим през 2014 г.
Финландия - която не е членка на НАТО - съкрати армията си от 350 000 на 230 000 през 2012 г., но сега планира да я увеличи с 50 000 войници.
Правителството иска да увеличи годишните си разходи за отбрана със 150 милиона евро от 2021 г. нататък, а допълнителни 55 милиона ще бъдат използвани от следващата година за подобряване на готовността на войските.
Сегашният бюджет за отбрана е около 2,9 милиарда евро или 1,4 процента от БВП.
Освен това Финландия се готви да замени своите 62 изтребителя "Ф/А-18 Хорнет" с многоцелеви изтребители, което ще струва между 7 и 10 милиарда евро, но окончателно решение не се очаква да бъде взето до края на следващото десетилетие.
 
Европа не трябва да се подчинява на американските искания за разходи на НАТО, заяви Жан-Клод Юнкер
17.02.2017, 09:08
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в четвъртък, че Европа не трябва да се подчинява на американските искания за увеличаване на разходите за отбрана, с аргумента, че развитието и хуманитарната помощ също може да се броят за сигурност, предава Reuters.
В рамките на среща в централата на НАТО в сряда министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди съюзниците от Организацията на Северноатлантическия пакт, че те трябва да зачитат обещанията за военните разходи, за да са сигурни, че Вашингтон няма да промени подкрепата си към Алианса.
„Това е американското съобщение от много, много години. Аз съм много против да се оставяме да бъдем вкарвани в това“, заяви Юнкер в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурност, която се открива в петък.
Германия вече няма да има бюджетен излишък, ако увеличи разходите за отбрана от 1,22 % до два процента от БВП, подчерта Юнкер.
"Аз не харесвам това, че нашите американски приятели стесняват концепцията за сигурността до военните", допълни люксембургският политик, като се аргументира, че би било разумно да се погледне на "модерната политика на стабилност", съставена от няколко компонента.
"Ако се вгледате в това, което прави Европа в областта на отбраната, както и помощта за развитие, както и хуманитарната помощ, сравнението със САЩ изглежда доста по-различно. Съвременната политика не може да бъде само за повишаване на разходите за отбрана", коментира председателят на ЕК.
"Европейците трябва да харчат парите по-ефективно", добави Юнкер.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
ЕП гласува за създаване на европейска армия
17.02.2017, 09:02
Европейският парламент прие резолюция, предвиждаща повече елементи на федерализация на ЕС, създаване на обща европейска армия, както и пост министър на финансите на общността, предаде Би Би Си.
Документът беше предложен от експремиера на Белгия Ги Верхофщад, който е и преговарящ по брекзит от страна на ЕС.
Верхофщад е привърженик на федерализацията на ЕС, в противовес на национализма и протекционизма.
Резолюцията беше приета с гласовете на 283 евродепутати, 269 бяха против, а 83 се въздържаха.
Приемането на документа може да положи началото на реформи в основополагащия договор на ЕС.
Ги Верхофщад смята, че трябва да се дава приоритет на взимането на решения с мнозинство, без да се изчаква постигането на консенсус. Намирането на консенсус в някои случаи изисква твърде дълго време и може да блокира работата на институциите.
От своя страна вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че на сегашния етап промяната на основополагащите договори на ЕС не е приоритет.
Източник: http://www.cross.bg/
 

 
САЩ и Русия се договориха за избягването на инциденти в небето над Сирия
16.02.2017, 22:17
Американските и руските въоръжени сили са се договорили да увеличат контактите с цел избягване на инциденти, предава Ройтерс, като се позовава на комюнике на Пентагона.
Споразумението е постигнато на среща в азербайджанската столица Баку днес между най-висшите военни на двете страни - председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд и началника на генералния щаб на въоръжените сили на Русия генерал-полковник Валерий Герасимов, предава БТА.
Ройтерс определя постигнатото споразумение като очевиден опит за предотвратяване на произшествия в небето над Сирия.
"Американските и руските въоръжени сили предприемат усилия за подобряване на оперативната сигурност на военните дейности с цел намаляване на перспективите за криза и избягване на риска от непреднамерени инциденти", казва се в комюникето на министерството на отбраната на САЩ.
Представител на Пентагона е коментирал пред ТАСС, че Дънфорд и Герасимов са обсъдили отношенията между въоръжените сили на САЩ и Русия, както и ситуацията в Европа, Близкия изток и други ключови региони.
Руското министерство на отбраната съобщава в изявление, че на срещата в Баку са били определени направленията на съвместната работа за повишаване на сигурността на военните дейности и намаляване на напрежението и рисковете от възникване на инциденти, предаде ТАСС.
Дънфорд и Герасимов са се договорили контактите между американските и руските въоръжени сили да продължат.
По-рано днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че в Баку страната му ще чака разяснения на позициите на Пентагона, след като неговият нов американски колега Джеймс Матис каза на срещата на НАТО в Брюксел, че Вашингтон възнамерява да разговаря с Русия "от позиция на силата", отбелязва ТАСС. Шойгу определи тази стратегия като безперспективна.
Началникът на руския генерален щаб се срещна за последно с председателя на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили през януари 2014 г., припомня ТАСС. Тогава Герасимов разговаря с предшественика на Дънфорд на поста генерал Мартин Демпси.
Източник: http://www.investor.bg/
 
USS Zumwalt излезе на изпитания на бойните системи
16.02.2017, 22:00
Най-новия американски есминец Zumwalt (DDG-1000) излезе в открито море за първи изпитания на бойните системи, съобщава сайта на института на ВМС на САЩ.
Това не са пълноценни бойни изпитания. В рамките на първото излизане на море след пристигането на кораба в постоянната база ние ще протестираме възможностите на многофункционалния радар SPY-3, а също за първи път ще запуснем в работен режим накои бойни системи, заяви ръководителя на Naval Sea Systems Command на ВМС на САЩ.
Според информацията, есминеца ще бъде в морето няколко дни, през които група инженери ще събере необходимите данни за работата на неговите бойни системи. След това в продължение на шест месеца се предвижда да се монтират някои допълнителни системи и въоръжения. По време на изпитанията на море специалистите ще проверят също и обновената система за охлаждане на двигателя, която създаде проблеми при пресичането на Панамския канал в края на 2016 година.
Първите пълноценни бойни изпитания на кораба са планирани да се проведат до края на тази година. - Още за DDG-1000
 
Министър Янев: Необходим е национален дебат за разходите за отбрана
16.02.2017, 21:30
Двудневната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО приключи днес в Брюксел, съобщава Пресцентърът на МО.
В рамките на форума служебният министър на отбраната на Република България  Стефан Янев представи позицията на страната ни по обсъжданите въпроси, свързани с визията за развитие на Алианса, засилването на трансатлантическата връзка, изграждането на модерно възпиране и отбрана, включително общото противодействие на хибридни и кибер атаки срещу един или повече съюзници......Прочети още
 
Военен анализ: Иран интензивно осмисля и усвоява съветски и руски боен опит
16.02.2017, 19:50
Войната в Сирия позволила на Иран да обобщи знанията в областта на водене на бойни действия в конвенционален конфликт, получени през 20 век от Съветската армия, благодарение на наблюдаване на методиката в действията на руските войски. Това пише френският бюлетин TTU в публикацията "Téhéran et l’école russe".
„Корпус на стражите на Ислямската революция” (КСИР) и силите на шиитската милиция в неотдавнашната битка за Алепо показаха, че започнали да прилагат нови концепции за оперативното използване на войските, които не им били известни преди две години.
Става дума за съветския опит при обсада и щурм, използвани неотдавна в Украйна. Превземането на градовете се провеждало на три етапа: прекъсване на линиите за снабдяване от околностите, действия по обкръжаване и пробив на фронта чрез последователни и едновременни атаки, бомбардиране на огнищата на съпротива.
Предаването на компетенции не се ограничавало с пехотата, но засягало и области, които в НАТО се наричат „взаимодействие между ВВС и сухопътни войски” (Air-Land Integration).
Силите със специално предназначение на КСИР активно взаимодействали с руските Сили за специални операции при проникване във враждебни райони с цел разработка и управление на удари, а така също и с авиация, с цел сковаване на вражески сили и опростяване на придвижването на своите войски.
„Руският инкубатор” може да доведе до там, че Техеран ще поиска не просто да ползва помощ в критични ситуации, но в близка перспектива да се опита самостоятелно да провежда операции. Например през февруари 2016 г. КСИР създаде своята първа щурмова аеромобилна бригада, копирана от руския спецназ. През ноември 2016 г. Техеран започна заключителна фаза от преговорите по купуване на неизвестен брой многофункционални изтребители Су-30СМ. Тази покупка показва желанието на Иран да се съсредоточи върху атаките по земни цели.
Иранците също така се обучиха да вземат участие в операции с използване на далекобойна артилерия. Те също започнаха да създават арсенал от обикновени въоръжения, чиито настъпателни възможности от лятото на 2016 г. се намират под защитата на руския зенитен комплекс С-300ПМУ-2.
Сега се оформят три въпроса: 1. Ще може ли Техеран да пренесе тези нови знания на Иракския фронт? 2. Москва ще обучи ли Техеран във воденето на хибридни войни и на „доктрината Герасимов” (предвиждаща съотношение на невоенните и военните действия в отношение 4:1). 3. И накрая, каква ще е концептуалната реакция на Израелската армия, която от момента на своето създаване е подложена на силното влияние на съветските доктрини, чиято подготовка за нова война с движението „Хизбула” се оказва остаряла.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Путин: НАТО непрекъснато провокира Русия
16.02.2017, 15:04
НАТО непрекъснато провокира Русия и се стреми да я вкара в конфронтация, смята руският президент Владимир Путин. Той е направил този коментар по време на заседание на Федералната служба за безопасност (ФСБ), провело се по-рано днес в Москва.
"Не прекъсват и опитите за намеса в нашите вътрешни дела с цел дестабилизация на обществено-политическата обстановка в Русия", казва още той, цитиран от пресцентъра на президентството.
Според него е от общ интерес да бъде възстановен диалогът със специалните служби в САЩ и в други страни от НАТО.
"Съвсем очевидно е, че в сферата на антитероризма отделните държави и международни обединения трябва да си сътрудничат, защото дори и само за прост обмен на информация за канали и източници на финансиране на терористи, на лица, съпричастни или заподозрени в тероризъм, повишават сериозно резултатите в нашите общи усилия", категоричен е руският президент.
В своето обръщение към членовете на ФСБ Путин отбелязва още нарастването на напрежението в Украйна и допълва, че "украинските власти явно не са готови на мирно решение на този сложен проблем".
Руският президент препоръчва особено внимание към борбата с тероризма, отчитайки, че заплахите се увеличават. През миналата година службите за сигурност на Русия са предотвратили 45 такива заплахи, включително и подготвени 16 терористични акта, отчете Путин.
В борбата с тероризма трябва да бъдат включени мерки за прекратяване на дейността на "външни емисари" в интернет, ликвидиране на финансирането за тероризма и на терористичните групи.
След убийството на руския посланик в Турция Москва трябва да обърне особено внимание и на защитата на руските граждани в чужбина, препоръчва още Владимир Путин.
Той посочва, че през 2016 г. е преустановена дейността на 53-ма сътрудници и 386 агенти на чужди разузнавателни служби. "Важно е да неутрализираме опитите на чуждите служби да получат достъп до тайни сведения, особено в областта на военно-техническия потенциал на нашата страна", допълва Путин.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Вестник „Българска армия” ще има нов облик
16.02.2017, 14:35
Нов облик ще има в. „Българска армия”. Изданието ще се обърне много повече към своята армейска аудитория с материали на военна тема, научи „Отбрана”. Наред с материалите за бойната подготовка и цялостната дейност на Министерството на отбраната и Българската армия, ще се увеличат публикациите за човека под пагон, за неговите делници и празници, проблеми и постижения. Наред с това изданието ще продължи да представя и дейността на основните държавни институции, с акцент върху ефекта от дейността им върху живота на Българската армия.
Наред с утвърдени рубрики, като „Репортаж”, „Очи в очи”, „Тема на броя”, са предвидени и нови. Ще има страници, посветени на военнопатриотичното възпитание. Предвидени са рубрика за армейските таланти, публикации за хора под пагон с интересно хоби, както и материали от типа „Моите спомени от казармата”.
Ще има страници за оръжията, както и за чуждите армии. Предвидена е и рубрика „Лов и риболов”. Последната страница на вестника ще бъде развлекателна - „Отблясъци”. На нея ще има и снимка „Лицата на Българската армия”.
Очаква се още в утрешния брой да видим някои от новостите в армейския вестник.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Литва, Латвия и Естония подписаха договор за опростено придвижване на войските на НАТО
16.02.2017, 11:58
Министрите на отбраната на Естония, Латвия и Литва подписаха в Брюксел съвместен договор за опростяване на придвижването на войската на НАТО в трите страни от Балтика, съобщи пресслужбата на естонското военно ведомство.
Договорът бе подписан от министрите на отбраната на Естония, Латвия и Литва Маргус Цахкна, Раймонд Бергманис и Раймундас Каробилис.
«Целта на съвместния документ е да се постигне към юли юридическа възможност за 24 часа да се приемат подразделение за бързо реагиране на НАТО, а за 48 часа да се приемат предварително дислорицуеми части. Бюрокрацията и границите на страните от алианса не трябва да възпрепятстват готовността за бърза дислокация на войските на съюзниците от НАТО», — заяви министърът на отбраната на Естония Маргус Цахкна.
 
Бригада Специални сили обявява прием на военнослужещи
16.02.2017, 12:43
Със заповеди ОХ-115/06.02.2017 г. на министъра на отбраната на Република България и 3РД-146/09.02.2017 г. на командира на 68 бригада Специални сили е обявен прием в 68 бригада Специални сили (военно формирование 32990) в гарнизон Пловдив на войнишки длъжности за лица, завършили граждански, средни или висши училища в страната и в чужбина. Обявата ще бъде публикувана в интернет страницата на МО и в структурите на Централно военно окръжие.
До 31.03.2017 г., кандидатите за обявените вакантни длъжности да подават заявление до командира на 68 бригада Специални сили чрез структурите на Централно военно окръжие (ЦВО).
Конкурсът ще се проведе за времето от 28.06.2017 г. До 30.06.2017 г. и ще включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване с кандидата.
Конкурсът ще бъде предшестван от необходимите медицински прегледи.
Издържалите успешно изпитите и приети на военна служба, в зависимост от заеманите длъжности, предстои да преминат подготовка и изпълняват задачи, свързани с изпълнение на парашутни скокове, високопланинска и алпийска подготовка, да стрелят с различни видове стрелково оръжие и друга специализирана подготовка, които ще ги изградят като оператори от Силите за Специални операции на България, подготвени да защитават целостта и независимостта на Родината ни и да изпълняват задачи за противодействие на съвременните рискове и заплахи.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Военен анализ: Как ученията на НАТО в Черно море няма да „освободят” нито Крим, нито Донбас
16.02.2017, 10:00
Неотдавна в Черно море завърши мащабното учение на ВМС на НАТО „Морски щит” (Sea Shield – 2017). То се разпростря на територия почти колкото България (80 хил кв км) в границите Босфор – Констанца - вход на Керченския залив - Абхазия.
В учението взеха участие ВМС на осем държави от НАТО: България, Гърция, Испания, Канада, Румъния, САЩ, Турция и, естествено, Украйна. Общо – около 3000 души.
Армадата кораби впечатляваше за Черно море – 16 надводни кораба, подводница, десетки самолети. Русия се задоволи да изпрати средния разузнавателен кораб „Приазовие” – да наблюдава и после да доложи.
В обявените задачи на учението влизаха стандартни методи за отразяване на въздушни, подводни и сухопътни атаки. Зад кадър стоеше помощ на „някоя страна” (Украйна) в освобождаването на „окупираните територии” Крим и Донбас. НАТО си дава сметка за реалностите относно Крим, но никой не смее открито да каже, че царят е гол. Затова тези морски маневри са безполезно изразходване на гориво, корабен ресурс и командировъчни на моряците.
Според генерални секретар на НАТО Йенс Столтенберг мерките „носят балансиран характер и са отговор на решителните действия на Русия, на нейната готовност да използва военна сила”. Точно в тази насока са планирани действията на корабите на НАТО в Sea Shield, които трябваше да респектират Русия и Путин персонално. Без малко да успеят!
Начело на „непобедимата армада” гордо плаваше британският разрушител Diamond (проект 45). Тази поредица от 6 големи кораба вече станаха повод за поредица от скандали – освен че често се повреждат, те произвеждат страхотно силен шум, който руските подводници засичат от разстояние 100 морски мили (185 км).
Най-мощен компонент в тази ескадра беше турският флот. Негов флагман беше фрегатата Fatih (F-242), спусната на вода в началото на 1970-те години и плаче за утилизация. Пък и самата Анкара разбира, че маневрирането със заплаха не се вписва в установените нови отношения с Москва.
Българският стражеви кораб „Смели” (1860 тона) се води като малка фрегата. Построен през 1975 г. в Татарстран, служил като учебен кораб. Предаден на България през 1990 г. с отработен на 2/3 ресурс. След завръщане от плаване българските моряци палят свещи на Свети Никола заради закрилата му.
Не са последен вик на модерното корабостроене испанските, румънските и канадските фрегати „Адмиранте Хуан де Бурчон” и „Сейнт Джонс”. Те могат да служат единствено за учебни цели на ракетните комплекси „Бал” и „Бастион”, разположени в Крим, Новоросийск и други черноморски райони на РФ.
Не могат да се отрекат бойните възможности на американския ракетен разрушител DDG-78 USS Porter, който е натъпкан с различни видове въоръжения, включително с ПРО Aegis. Този кораб основателно привлича руските радиоелектронни средства за РЕБ (радиоелектронна борба), като достатъчно сериозна мишена той заслужава да поеме първия удар от брега, от въздуха и от водата. Porter не случайно демонстративно спазвал нормите на световното право по отношение на корабоплаването.
Не случайно руският военен министър армейски генерал Сергей Шойгу се изказа без никаква тревога за натовската флотилия: „Ние виждаме и контролираме всичко, което става.” В определен смисъл учението Sea Shieldе е полезно за Въоръжените сили на Русия, защото дава възможност да се тренира в реални условия срещу потенциален противник.
А що се отнася дори до симулативни действия в помощ на Украйна, за това по време на учението, съдейки по действията на флотилията, изобщо не е ставало дума. Това си остана един красив декор, който бързо беше забравен. Без значение е какво говори Киев за проявената с тях солидарност.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Началниците на генералните щабове на Русия и САЩ на среща в Баку
16.02.2017, 09:37
Председателят на обединения комитет на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд и началникът на генералния щаб на Русия армейски генерал Валерий Герасимов ще се срещнат в Баку, където ще обсъдят важността на комуникацията между военните от двете страни, предаде  АПА, цитирана от агенция „Фокус“.
„Военните лидери ще обсъдят спектър от различни въпроси, включително и настоящето положение на военните връзки между САЩ и Русия и необходимостта от постоянно, ясно общуване между военните за предотвратяване на грешките и потенциалните кризи“ пише в официално прес-съобщение на Пентагона.
Между военните от Русия и САЩ съществува пряка линия по предотвратяването на инциденти в небето над Сирия, която, според военните и от двете страни, работи ефективно.
 
Австрия ще съди "Еърбъс" заради корупция
16.02.2017, 09:08

Министерството на отбраната на Австрия ще съди европейския гигант "Еърбъс" заради корупция, предава Франс прес.

До делото се стига заради спорната продажба на изтребители "Юрофайтър", заяви говорител на ведомството.

Той добави, че заключенията на правителственото разследване, отнасящо се до покупката на 15 изтребителя през 2003-а на цена от 1,7 милиарда евро, ще бъдат представени по-късно днес.

 
ОАЕ получи БЛА Predator
16.02.2017, 08:52
Обединените арабски емирства (ОАЕ) получиха първите си безпилотни апарати Predator XP. Това съобщава Shephard.
Апаратите, които в ОАЕ ще бъдат известни, като RQ-1E, са първите Predator, които се приемат на въоръжение в страна извън НАТО. До момента тези БЛА се експлоатираха от САЩ, Италия и Турция.
Сделката на стойност $200 млн. бе обявена на отбранителното изложение IDEX преди четири години. Не се съобщава колко апарата получава ОАЕ, но се смята, че става въпрос за една система с четири броя Predator.
Американската компания General Atomics, която произвежда апаратите, влиза в партньорство с дубайската компания International Golden Group (IGG), която ще бъде основен изпълнител на поръчката.
Predator XP e експортната версия на MQ-1 Predator, който широко се използва от ВВС на САЩ в различни конфликти по света. Апаратът за ОАЕ няма да има възможност да използва оръжие и ще се ограничени само до разузнавателна и наблюдателна роля, заради което е снабден с дневно-нощна оптико-електронна система и радар със синтетична апертура.
Смята се, че ОАЕ експлоатират китайския безпилотен апарат Wing-Loong, които имат сходни характеристики, включително са и използвани в операции над Йемен. Отделно страната е поръчала и БЛА P.1HH Hammerhead от италианската компания Piaggio Aerospace. - Още БЛА
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Китай смая света с това летящо чудовище, най-голямото на земното кълбо!
16.02.2017, 02:00
Китайският хидроплан AG600, който няма равен в света по големина, вече е преминал тестове на двигателите и се очаква да направи първия си полет през първата половина на тази година. Това обяви държавната информационна агенция "Синхуа".
През последните години Пекин развива изключително активна програма в областта на самолетостроенето, която е част от новия подход на китайските власти за повече категоричност при териториалните спорове в Южнокитайско море. Изследванията и разработките на нова военна техника обаче сериозно притеснява както държавите от Азиатско-тихоокеанския регион, така и Вашингтон.
Китайската корпорация за авиационна индустрия (AVIC) е отделила почти 8 години за AG600. Машината е приблизително с размерите на Боинг 737 и официално е предназначена за извършване на морски спасителни операции и битка с горските пожари.
До момента интерес към мегахидроплана е заявен от 17 клиенти, съобщава Синхуа без да даде допълнителни подробности. Самолетът може да лети на разстояние до 4500 км, а максималната му маса при излитане е 53,5 тона. - (видео)
През миналата година Пекин вече впечатли с премиерата на своя невидим изтребител "Ченгду J-20". AVIC въведе и нов голям транспортен самолет.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Чехия и Швейцария може да лизинговат германски A400M
16.02.2017, 01:47
Правителствата на Чехия и Швейцария са получили предложение да лизинговат от Германия ненужни транспортни самолети Airbus A400M. Това съобщава Defense News.
Според чешкото МО в момента страната очаква точната оферта от Германия. Това се чака в скоро време и на база на предложението страната ще вземе окончателно решение. Не става ясно за какво количество самолети преговарят двете държави.
Чехия в момента експлоатира четири тактически транспортни самолета C-295M, още шест L-410, два Airbus A319CJ, два Як-40 и един Challenger 601. В рамките на модернизационната си програма, страната разглежда купуването на два по-големи транспортни самолета от типа на C-130J или C-390, както и подмяна на двата Як-40 и единствения Challenger 601, които се използват основно за VIP полети.
Германия трябва да се сдобие с 53 броя от четиридвигателните Airbus A400M, но преди няколко години бе взето решение, че реално са необходими само 40 такива машини, а останалите 13 ще бъдат пласирани на приятелски държави.
В момента Luftwaffe разполага с осем броя A400M, но експлоатацията им среща непрекъснати технически трудности. Наскоро един от самолетите, който превозваше германския министър на отбраната получи отказ по време на визита в Литва, като случая бе широко отразен в германските медии. - Още за А400М
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
МО не е сключвало договор с РСК „МиГ“ за ремонт на български МиГ-29
16.02.2017, 01:10
Във връзка с разпространена информация в медиите днес за това, че България е  подписала в края на миналата година договори с руската самолетостроителна корпорация „МиГ“ за ремонт на свои изтребители Пресцентърът на МО уточни следното:
«В края на 2016 г. Министерството на отбраната не е подписвало договор с руската самолетостроителна  корпорация „МиГ“ за ремонт на български самолети МиГ-29, които са на въоръжение във Военновъздушните ни сили. Припомняме, че през 2016 г. в Министерството на отбраната са проведени процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП), на основание на които са сключени три договора, касаещи експлоатацията на самолети МиГ-29. Това са: договор за „Извършване на доставка на двигатели РД-33, сер. 2, за самолет МиГ-29”; договор за „Извършване на доставка на кутии на самолетните агрегати КСА-2 от комплектацията на самолети МиГ-29” и договор за „Извършване на доставка на резервни части и консумативи за самолети МиГ-29”. Изпълнител на първите два договора за доставка на двигатели РД-33, сер. 2 и кутии на самолетните агрегати КСА-2 за самолет МиГ-29 е българската фирма „Авиостарт“ ООД, а изпълнител на третия договор за доставка на резервни части и консумативи за самолети МиГ-29 е украинската фирма „Укринмаш“.
Документацията за обществените поръчки, както и копия на самите договори, сключени след проведените процедури по ЗОП, са публикувани на интернет страницата на Министерството на отбраната в раздела „Профил на купувача“  на адрес: http://pp.mod.bg
 
Командващият на гръцкия флот е представил ключови приоритети
16.02.2017, 01:00
Началникът на Главния щаб на гръцките военноморски сили вицеадмирал Николаос Цунис (Nikolaos Tsounis) заяви, че страната ще защитава интересите си в Егейско море и в източната част на Средиземно море, предаде Ekathimerini.
„Гърция не е само егейска. Ние имаме задължението да пазим интересите си и в източната част на Средиземно море“, заяви вицеадмирал Цунис. Той добави, че гръцкият флот прави усилия да максимизира участието си в ученията на НАТО. Той добави, че разполагането на морска авиация е необходимо от стратегическата нужда да се наблюдава Източното Средиземноморие. Вицеадмирал Цунис посочи, че в момента се модернизират три патрулни самолета Р-3В „Орион“ и че до края на годината те ще бъдат въведени на въоръжение.
Офицерът също така посочи близките връзки между Гърция и САЩ, топлите отношения с Израел и близкото сътрудничество с Египет.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
САЩ към НАТО: Плащайте повече или ще правим по-малко
16.02.2017, 00:45
Новият американски военен министър заяви на страните членки на НАТО, че Вашингтон ще "отслаби своя ангажимент" към Алианса, ако те не увеличат военните си разходи, съобщава БиБиСи.
Коментарите на Джеймс Матис повтарят исканията на американския президент Доналд Тръмп страните членки на НАТО да повишат военните си разходи, за да постигнат целта от 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Само пет страни от 27 натовски страни харчат необходимите средства.
Матис е настоял пред колегите си в централата на НАТО в Брюксел: "Повече не може американският данъкоплатец да носи непропорционален дял от защитата на западните ценности. Американците не могат да се грижат повече за бъдещата сигурност на вашите деца, отколкото вие го правите", добавил той на първата си среща с военните министри на Алианса.
Коментатори изтъкнаха, че това е била една от най-острите критики от години към съюзниците, които не са постигнали целта за военните разходи.
По думите на Матис, членовете на НАТО трябва да покажат напредък тази година и да приемат план за увеличаване на приноса си, дори ако е по-бавно.
Само САЩ, Великобритания, Естония, Гърция и Полша в момента са страните, които харчат поне 2 процента от БВП, като други са на път да постигнат целта.
Източник: http://www.cross.bg/
 
На този ден: Преди 57 години започва околосветското плаване на американската ядрена подводница „Тритон”
16.02.2017, 00:30
На 16 февруари 1960 г. американската атомна подводница „Тритон” (USS Triton, SSRN-586) предприема своето подводно околосветско плаване (операция Sandblast), като повтаря маршрута на флотилията на Фернандо Магелан.
„Тритон” е единствената американска подводница с два ядрени реактора. Проектирана е като подводница за радиолокационен дозор, след това е преоборудвана като многоцелева.
В момента на постъпването й в строя през 1959 г. това е най-голямата и скъпа ($109 млн., вкл. ядреното гориво) подводница в света.......Прочети още
 
Стара слава: Първата ни подводница спасила Балчик
16.02.2017, 00:15
Подводник 18Днес, когато военноморският ни флот вече е без подводници, хубаво е да  припомним как се появили първите подводничари у нас. Лодката, която първа се е гмурнала под вълните на Черно море е била регистрирана с името „Подводник №18”.
Тя е от типа "малки крайбрежни лодки" - UB-I и е произведена в австро-унгарското пристанище Пола. През март 1916 година германското морско министерство я предоставя на България. Българският флаг на „Подводник № 18” е вдигнат на 25 май 1916 година. Неин постоянен пристан става кеят на двореца Евксиноград.
Ето какви са техническите данни за този плавателен съд:
   * Водоизместимост: 128 тона
   * Дължина: 28,10 м.
   * Широчина: 3,15 м.
   * Основен двигател: Дизел с мощност 60 к.с. и макс. 550 оборота в минута
   * Електродвигател: "Сименс" с мощност 120 к.с. и макс. 630 оборота в минута
   * Максимална надводна скорост: 7,84 възла
   * Скорост на потапяне: 46 сек. за дълбочина 9 м.
   * Максимално дълбочина на потапяне: 52 м.
   * Екипаж: 17 души
   * Въоръжение: два торпедни апарата за торпеда от типа "Уайтхед" 533 мм и общ запас от 4 торпеда, 47 мм оръдие и 8 мм картечница "Максим";
По време на първото й плаване и потапяне из Варненския залив на борда й са князете Борис Търновски и Кирил Преславски.
През същата година Германия ни предава още една подводница-близнак "UB-I-7" ("UB-7"), но малко след това година тя е потопена, загива и един български подофицер.
Макар че според германското щатно разписание екипажът на този тип съдове се състои от 14 души, на българската подводница са зачислени 17 офицери, подофицери и матроси. В някои случаи екипажът ѝ нараства до 20 души. За командир на „Подводник № 18” е назначен лейтенант Никола Тодоров, а помощник-командир - мичман I ранг Иван Вариклечков.
След зачисляването на лодката в състава на нашия военно-морски флот нейните постоянни маршрути са: Варна-Калиакра и обратно, Варна-Калиакра-Мангалия-Кюстенджа и обратно, Варна-Бургас-Созопол и обратно. На 6 септември 1916 година лодката се промъква през минните полета и разузнава в румънското пристанище Кюстенджа.
В следващите месеци подводницата на няколко пъти среща противникови кораби, които успяват да се изплъзнат от торпедата й. До края на 1916 година „Подводник № 18” попада осем пъти в минни полета - излиза благодарение на късмета си. На 13 декември 1916 година само с появяването си лодката спира руската бомбардировка над Балчик. Корабите на противника се оттеглят от българското крайбрежие.
След Солунското примирие от 1918 година нашата подводница е реквизирана от френските окупационни части в Цариград. Предполага се, че е била нарязяна на части, а двигателите и механизмите ѝ - продадени. – Още за „Подводник № 18”
 

 
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}