Военна информация

Архив - от 16 до 28 февруари
 

 
Защо се срамуваме от загиналите за България воини?
28.02.2015, 21:59

В София на 28 февруари завърши 66-ят международен турнир по бокс за купа „Странджа“. Една отлично организирана проява от Българската федерация по бокс. Откри я лично министърът на спорта Красен Кралев. Супервайзерът на турнира Джон Уейт похвали домакините. За мен е чест да бъда супервайзерът на това състезание, участието на 240 боксьори от 34 страни прави този турнир не само един от най-големите в Европа, но и в света“, обяви представителят на АИБА.

Това ни дава добър повод да припомним част от историята и опитите да омаловажим тези, които са загинали във войните за България.

Първият турнир по бокс “Странджата” се провежда през 1950 година и носи името на партизанина и участник във Втората световна война Кирил Николов – Странджата, който загива атакувайки немската укрепена линия „Маргит“.

На 26 март 1950 г. пред 10 000 зрители на стадион “Юнак” в столицата в битка за призовите места спорят два отбора - от София и Пловдив. Надпреварата е в 8 категории. Софиянци печелят двубоя с 5:3 победи, а за най-добре представил се боксьор и първи носител на купата е обявен Христо Попов от Града на тепетата, който по професия е инженер.

По един и същи регламент минават първите 5 турнира - двустранна отборна среща между София и провинцията, която продължава само ден. През 1955 г. състезанието вече е в три дни по класическата схема на индивидуална надпревара. Тогава, както и през следващите години - 1957 и 1958, се обявяват по двама носители на купата - един от столицата и един от провинцията.

“Странджата” става международен турнир през 1964-а, когато се навършват 15 г. от създаването му. Тогава, освен българите, на ринга се качват по 4-има боксьори от Унгария и Румъния. Авторитетът на турнира постепенно започва да расте. Той е най-старият в Европа и се утвърждава като един от най-силните на континента и в света.

След промените в България в началото на 90-те години на миналия век, обаче, турнирът е преименуван от “Странджата” на “Странджа”, т.е. така се прави опит да бъде забравен загиналият във Втората световна война в състава на Първа българска армия командир на рота Кирил Николов. Дали българската общественост и в частност федерацията по бокс ще се сетят, че на 31 март се навършват 70 години от геройската смърт на Кирил Николов, чийто име този утвърден международен турнир носи десетилетия? Защо ли се срамуваме от героите си?

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
САЩ имат повече изтребители, отколкото Русия и Китай взети заедно
28.02.2015, 21:46

САЩ имат на въоръжение повече изтребители (над 2200), отколкото Русия и Китай взети заедно (около 1800), съобщава Next Big Future.

ВВС на САЩ: F-15C – 222, F-15D – 22, F-15E Strike Eagle – 219, F-16C/D – 983, F-22A – 186 и F-35A Lightning II – 47;

Корпус морска пехота: F-18С/D – 149, (за F-35B данни не са дадени в статията);

ВМС: F-18A/B/C/D – 433, F-18E/F – 565 и F-35С Lightning II – 4;

До края на 2014 година компанията Lockheed Маrtin е доставила 109 оперативни самолета F-35, като САЩ могат да приемат на въоръжение от 1700 до 3000 самолета от този тип. Този обем значително превъзхожда възможностите на Русия и Китай по производство на изтребители от пето поколение.

През 2014 година във военната авиация на Русия има не повече от 750 изтребителя. През 2015 година руските ВВС ще получат 126 нови самолета, в т.ч. и фронтови бомбардировачи.

Китай има на въоръжение над 1060 изтребителя. В края на 2014 година във ВВС и ВМС на НОАК имат около 1900 бойни самолета от всички класове, включително бомбардировачи и щурмови машини, 600 от които се отнасят към съвременните (4 поколение).

Китай има 253 изтребителя J-11 (Су-27СК), 15 палубни J-15 (Су-27К), произвежда многофункционалните изтребители J-11BS (1 прототип и 24 серийни) с голям обсег на действие и подобрена авионика, по концепция аналогична на F-15E Strike Eagle. Произвеждат се J-16, копие на руския Су-30МК2 и J-17.

Франция има 283 изтребителя, а Великобритания и Германия по около 100 машини всяка. - Още за ВВС на САЩ

 
Щабна тренировка „Зима – 2015”се проведе във Военна академия
28.02.2015, 20:00

Във факултет „Национална сигурност и отбрана” на Военна академия „Георги С. Раковски” се проведе щабна тренировка „Зима – 2015”, със специализантите от Стратегическия курс на тема: „Вземане на решение за разрешаване на военнополитическа криза”.

Щабната тренировка бе под ръководството на декана на факултет „Национална сигурност и отбрана” полковник доц. д-р Георги Димов и заместник-декана полковник доц. д-р Красимир Добрев, с директор полковник доц. д-р Кирил Кирилов, съобщават от академията. Дейностите на обучаемите се подпомагаха от професорско-преподавателският състав от Военна академия „Г. С. Раковски”, с водеща роля на катедра „Военна стратегия“.

По време на щабната тренировка бяха отработени въпроси, свързани с разработването и докладването на стратегическа оценка на обстановката, варианти за отговор на кризисната ситуация и представяне на проект на инициираща директива. Специализантите от курса бяха разпределени на длъжности като експерти от различните министерства и ведомства, имащи отношение към разрешаване на възникналата криза, в състава на група за стратегическо планиране.

Обучаемите се включиха с голям интерес и показаха активност и желание за работа на неспецифичните за тях длъжности. В резултат на това бяха разработени и проведени поредица от брифинги. Ръководството на щабната тренировка със задоволство сподели, че целите на занятието са постигнати и са допринесли за усвояване от обучаемите на основни въпроси по съдържанието и реда за работа при вземане на решение за разрешаване на военнополитическа криза.

http://www.otbrana.com/

 
В родната казарма имаше тежки моменти, но веселите ни зареждаха с енергия
28.02.2015, 19:57

Не щем войни и битки нови, но щом врагът потегли в бой, ще го посрещнем ний готови и в тоя бой ще падне той!", така набивахме крак преди години в железния строй на Българската народна армия и пеехме марша на Варшавския договор. Знаехме, че "От Прага до Владивосток нас правда свята днес ни води", но отвъд Прага в Берлин беше и дружеската Национална народна армия на тогавашната Германска демократична република. А зад всички ни стоеше могъщата Съветска армия, запечатила на знамената си Москва, Сталинград, Курск, Киев... На 23 февруари винаги чествахме празника на тази славна армия, прогонила със съюзниците си кафявата чума от Европа. На тоя ден бакарите в поделенията се облизваха апетитно, разливащи по масите празничното меню на "великия наш войник".

Времена и спомени. За мъжкарството, за другарството на плаца, в учебните кабинети и в ученията в "бойна" обстановка. Разбира се, трудностите се забравят, непорядите се прощават, в спомените остава хуморът, за да ни топли под бялата "покривка на главите ни", над главите на бившите редници, натегачите ефрейтори и педантичните младши сержанти. Затова сега ще драсна няколко смешни редовце от баналните разкази на мъжете, които в женска компания започват така: "Когато бяхме войници...".......Прочети още

 
Северните страни търсят с кого да повоюват
28.02.2015, 16:02

Ine Marie Eriksen SøreideНорвежката министърка на отбраната Ине Марие Ериксен Сьорайде съобщи, че Осло ще реорганизира своите въоръжени сили и мотивира тези планове със стремеж за по-ефективно противодействие на "руската заплаха". Други държави от региона - Швеция и Финландия, решиха да обединят усилия в отбраната и подновиха дискусиите за присъединяване към НАТО, пише Павел Тарасенко в "Комерсант",.

"През първите два месеца от годината бяхме свидетели на повишена активност (на руски военни самолети - тук и нататък в текста бел. на "Комерсант") в сравнение със същия период от миналата година. Виждаме, че полетите са по-продължителни, използват се повече видове самолети, срещат се необичайни модели на поведение", разказа Сьорайде пред британския в. "Гардиън".

Тя призна, че изтребители на руските ВВС не нарушават въздушното пространство на Норвегия - "за разлика от това, което става в балтийския регион". И отбеляза, че Руската федерация отново отваря базите си в Крайния север, където формира "нови бригади и командни структури".

В интервю за Си Ен Ен г-жа Сьорайде се изказа с още по-остър тон и увери, че дори след приключване на украинската криза отношенията между Запада и Русия няма да станат същите, както преди. "Искахме да смятаме Русия за стратегически партньор. Опитвахме се да изтълкуваме събитията в Грузия (войната от 2008 г.) като кривване от пътя (по който днес върви федерацията). Сега обаче руският президент говори за Украйна със същата риторика, каквато използваше навремето по повод на Грузия", със съжаление отбеляза министърката.

По думите й с оглед "нарастващата заплаха откъм Русия" норвежкото министерство на отбраната планира реструктуриране на въоръжените сили. "Трудно бихме разбрали какво може да ни чака в близките месеци. Поради новата ситуация в сферата на сигурността обаче трябва да сме готови оперативно да реагираме на евентуални събития", обясни министърката, според която Норвегия смята да активизира военното си сътрудничество с Естония, Латвия и Литва.

Военно сплотяване тече и сред самите скандинавски държави. Швеция и Финландия заявиха миналата седмица, че разширяват двустранното сътрудничество във военната сфера. "Договорени са редица конкретни проекти. Двете страни не само ще формират съвместно подразделение (до 2023 г. ще бъде образувана единна военноморска целева група), но ще използват съвместно и логистични ресурси. Най-важното е, че става по-вероятно при конфронтация на една от страните с външен противник той да се сблъска едновременно и с финландски, и с шведски сили", обясни за "Комерсант" Магнус Кристиансон, лектор в шведската Военна академия.

Според запитани от вестника експерти кризата в отношенията между Русия и Запада е очевидна, но не и единствена причина за засилване на военното сътрудничество между скандинавските страни. "Целта е да използваме по-рационално и по-ефективно да организираме въоръжените сили. През последните години разходите за тях бяха орязвани. Това превръща търсенето на партньори в необходимост", твърди Магнус Кристиансон.

За "по-тясна координация между съседните страни" заради свиването на бюджетните разходи спомена пред "Комерсант" и Павел Баев, професор от Международния институт за изследвания на мира в Осло. По думите му вече е започнала "сериозна реорганизация" ( на норвежката армия), свързана главно с приключването на международната операция в Афганистан.

Лидери от скандинавски държави акцентират в изявления върху опасността от "руска агресия". На битово равнище обаче отношението към Русия сред норвежците практически не се е променило, казва Павел Баев.

Същевременно в Швеция има видими промени, казва Магнус Кристиансон и пояснява: "След Крим в страната бяха подновени сериозните дискусии за евентуално влизане в НАТО".

Миналото лято шведското правителство реши да издигне отношенията с алианса на по-високо ниво. Подобна инициатива подкрепиха и властите във Финландия, където също се обсъждат активно северноатлантическите перспективи на страната. В сряда премиерът Александер Стуб заяви, че следващият кабинет (който ще се формира след априлските избори за парламент) трябва отново да повдигне въпроса за присъединяване на страната към НАТО. Но външният министър Ерки Туомиоя не подкрепи премиера и обясни, че такава стъпка би вдигнала напрежението по финландските граници.

По данни от февруарско проучване на местния център за икономически проучвания EVA за членство в НАТО се обявяват 26 на сто от финландците, а 43 процента са против.

БТА, http://www.dnes.bg/

 
Ходовите изпитания на ДВКД "Севастопол" ще започнат през март
28.02.2015, 15:27

МистралСпоред информация на интернет портала "ouest-france", първото излизане в открито море на десантния вертолетен кораб-док (ДВКД) "Севастопол", дострояван в корабостроителницата на STX France в Сен-Назер, ще се състои в периода от 16 до 22 март 2015 година.

Съобщава се, че степента на готовност на кораба вече е много висока и достига 96%, но неговата бъдеща съдба все още е неизвестна.

Теоретически, през есента на 2015 година той трябва да бъде отбуксиран в Русия за дооборудване, но както е известно, главния кораб "Владивосток" и до сега стои във френската корабостроителница заради забраната за неговото предаване, наложено от френския президент Франсоа Оланд.

 
Съкращения във ВМА и МВР болница
28.02.2015, 13:44

Във ведомствената болница на МВР в София е изготвен списък с 53-ма души - пенсионери, но все още работещи там на трудов договор. Целта е те да бъдат съкратени, научи „Преса“. Със заповед на вътрешния министър Веселин Вучков директорът на болницата проф. Илия Баташки е бил принуден да изготви списъка, в който повечето имена са на изтъкнати лекари.

Ръководството на болницата обаче остро се е противопоставило на заповедта с мотива, че ако тези хора бъдат отстранени, лечебното заведение ще се превърне в селски здравен участък. Според запознати все пак ще има уволнени, но те ще са само от администрацията и помощния персонал. В момента щатните бройки в МВР болница в София са 576, още толкова е персоналът в трите заведения за долекуване в страната. За миналата година бюджетът е бил 22 млн. лева и нито един лев дълг. Парите, постъпили от здравната каса, са 9 млн. лева, а от вътрешното министерство - 13 млн. лева. Преминалите пациенти за 2014 г. са 14 500, като 5800 са лекуваните полицаи.

Ако се стигне до крайната мярка, това може да доведе до нейното закриване или сливането й с други ведомствени структури, тревожат се лекари.

Сериозно орязване на щатни бройки предстои и във ВМА. Министърът на отбраната Николай Ненчев е пратил писмени указания до ръководството за 10% съкращения на персонала. Разчетите трябва да са готови до 9 март.

Числеността на ВМА в момента е около 3200 души с всички нейни клонове, болници и санаториуми в цялата страна. От тях военните медици под пагон са само около 300, като в тази бройка влизат и войсковите лекари в бойните части.

http://presa.bg

 
Иракски пилоти се обучават на F-16IQ Block 52 в Аризона
28.02.2015, 12:05

F-16Ирак получи първите четири от общо 36 закупени F-16 Block 52, с които ще възстановят своите ВВС. Изтребителите бяха доставени през декември 2014 във военновъздушната база Тускон, Аризона.

Иракските F-16IQ ще останат в САЩ докато базите им в Ирак бъдат готови и безопасни, имайки предвид несигурната обстановка там. До тогава иракските пилоти ще бъдат обучавани от американски инструктори от 162-ро авиокрило на Въздушната национална гвардия на Аризона, които имат вече натрупан опит с чуждестранни пилоти от Холандия, Норвегия, Сингапур и Япония.

Програмата за обучение включва 14 иракски летци, които ще налетят минимум 300 часа на F-16 Fighting Falcon, след което те ще се завърнат в Ирак, за да защитават страната си.

http://www.pan.bg/

 
DEX 2015: Италия купува БЛА Piaggio HammerHead
28.02.2015, 11:52

Piaggio Aero P.1HH HammerHeadИталианските ВВС са поръчали шест БЛА Piaggio Aero P.1HH HammerHead, ставайки неговият първи купувач. В сделката се включва и наземна станция за управление. Aero P.1HH HammerHead е разработен на базата на бизнес-самолета P.180 Avanti. Самолетите трябва да бъдат доставени през 2016 г.

БЛА HammerHead ще бъдат използвани за разузнаване и наблюдение заедно със сега намиращите се на въоръжение пет General Atomics RQ-1 Predator и шест MQ-9 Reaper.

Първият полет на P.1HH HammerHead е осъществен на 22гекември 2014, а безпилотната версия на Р.180 Avanti – през ноември 2013 г. Изпитанията на P.1HH ще са в обем на 150 летателни часа и ще завършат през лятото на тази година. Вторият прототип ще се присъедини към тестовете по-късно тази година.

На оръжейното изложение DEX 2015 Piaggio Aero демонстрира пълномащабен макет на P.1HH. Компанията разработва съвместно с Abu Dhabi Autonomous Systems Investments (ADASI) и пилотиран вариант за морско патрулиране (MPA) на базата на Avanti.

MPA ще е с удължени крило, предни хоризонтални плоскости и опашна част, както и редица други модификации. Първият прототип предстои да полети в края на годината и може би ще присъства на авиоизложението в Абу ДАби през следващата година.

http://www.pan.bg/

 
НАТО строи военноморски комуникационен център във Варна
28.02.2015, 10:22

НАТО подготвя изграждането на комплекс от военноморски комуникационни системи за командване и управление на кораби, който ще бъде разположен във Варна.

Това става ясно от обявена от Министерството на отбраната обществена поръчка за консултантски услуги и строителен контрол. С нея трябва да бъде избран изпълнител, който да контролира строително-ремонтните работи в три военни формирования във Варна – 26800-Б, 26800-В и 54830-1. Цената на поръчката е 130 хил. лв. без ДДС, съобщи Offnews.bg.

На тези места трябва да бъдат изградени комуникационни системи по инвестиционна програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP). Самият проект пък е по одобрен от българското правителство още през 2008 година пакет за изграждане на брегови командни комуникационни системи.

НАТО-вският проект предвижда основен ремонт на сгради в посочените формирования и адаптиране на прилежащите им казармени райони за разполагане на комуникационно и информационно оборудване и антенно-фидерни устройства. Първата фаза предвижда ремонт на помещенията за разполагане на комуникационна техника, помещения за личния състав и помещения за електрогенератори. В тази фаза се предвижда и изграждането на противопожарни системи, изцяло нови електрически инсталации и ВиК-система. Във втората фаза ще бъдат изградени фундаменти за разполагане на оборудване и адаптация на антенни полета, изграждане на антенни входове с цел разполагане на комуникационно и информационно оборудване.

Всички тези дейности трябва да бъдат обект на строителен контрол, за което МО обявява обществената поръчка. Заявления за участие в търга ще се подават до края на март, а самите оферти трябва да бъдат представени в първите дни на февруари, като класирането ще бъде по най-ниската предложена цена. Кандидатите ще трябва да представят удостоверения за индустриална сигурност и разрешения за достъп до класифицирана информация на ниво най-малко „Поверително“.

За изграждането на комуникационни и информационни системи НАТО предвижда да похарчи близо 2 млрд. евро. Този ангажимент на Алианса беше потвърден и на срещата на върха в Уелс през есента. Изграждането на подобна система започна в Румъния в края на 2014 година, като от страна на НАТО в технологии ще бъдат инвестирани 8.6 млн. евро. Т.нар. BRASS системи ще бъдат интегрирани в румънския военноморски комуникационен център, което цели постигането на съвместимост на силите от НАТО.

Същевременно в София до няколко месеца трябва да бъде изграден Координационен център на НАТО. В него ще работят приблизително 40 военнослужещи, около 20 от тях българи.

НАТО засили присъствието си в Югоизточна Европа след разгара на кризата в Украйна. Северноатлантическият пакт определя руската политика като заплаха за сигурността в Европа, нещо, което първоначално беше отразено в стратегическия документ на българското Министерство на отбраната „Визия: България в НАТО и в европейската отбрана 2020″.

Амбицията за засилено присъствие на НАТО-вски войски у нас беше заявена от двама генерални секретари на Алианса – Андерс Фог Расмусен и Йенс Столтенберг, които имаха срещи с президента и правителството.

След срещата на върха на НАТО в Уелс, страната ни се ангажира да задели повече пари за отбрана. Целта е до 2020 година разходите да достигнат 2% от брутния вътрешен продукт.

 
ВВС на Аржентина са в отчаяно състояние
28.02.2015, 10:04

Dassault Mirage IIIАржентинските ВВС са в отчаяно състояние и трескаво търсят възможност да решат проблема за създаване на минимален потенциал за охрана на въздушното пространство и възстановяване частично на оперативните способности.

Следващата седмица представители на израелската авиационна промишленост ще посетят Центъра за комплексен ремонт на ВВС на Аржентина, за да оценят дали е възможно да приведат в боеготово състояние част от щурмовиците Lockheed Martin A-4AR Fightinghawk, които са на въоръжение в 5-та авиационна бригада, базирана в Вила-Рейнолдс (Сан-Луис).

Тези самолети имат сериозни експлоатационни проблеми, необходимо е да се възстановят част от системите и въоръжението.

На този фон аржентинските ВВС търсят възможност да закупят 10-12 съвременни изтребители. Един от вариантите бе предложението на Израел да ремонтира и модернизира излезлите от въоръжение от ВВС на страната изтребители Kfir, но Аржентина се отказа, след като ВВС на Колумбия в продължение на 5.5 години загуби пет изтребителя от този тип.

Най-голям шанс за сега има да се закупят от Китай съвременни изтребители J-10 (единична цена около 22 милиона долара) или JF-17 Block II (14.8 милиона долара).

Аржентина се опитва също да продължи срока на служба поне до 2017 г. на сега намиращите се изтребители Mirage III и Dagger (израелската версия на Mirage 5). - Още за ВВС на Аржентина

http://www.pan.bg/

 
МиГ невнимание...
28.02.2015, 09:59

МиГ-29Бъдещето на изтребителната авиация спокойно може да се нарече кървящата рана на българските въоръжени сили. След решението на настоящото правителство да не включа свръхскъпия 800-милионен проект за придобиване на ескадрила западни многоцелеви бойни самолети в бюджетните планове до 2017 г. въпросът с поддръжката на използваните в момента руски МиГ-29 отново излезе на дневен ред.

Ръководството на военно-въздушните сили (ВВС) от години бие тревога, че 2015 г. е критична за военната авиация и че ако не се вземе стратегическо решение за обновяване на авиопарка, има реална опасност небето на България да остане незащитено. През тази седмица обаче поредната пожарна идея за временно стабилизиране на изтребителната авиация като че ли е на път да се "загуби в превода" между военния министър Николай Ненчев, командването на ВВС и полското министерство на отбраната.......Прочети още

 
Формирования на Сухопътни войски ще участват в тържествата за националния празник
28.02.2015, 09:42

Представителни подразделения от Сухопътните войски ще вземат участие в честванията по повод 3-ти март - Националния празник на Република България и 137-ата годишнина от Освобождението, съобщават от КСВ.

На 2 март от 18,00 ч. в гр. Сопот представителни подразделения от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще участват в тържествената проверка(заря).

На 3 март от 09,00 ч. с участието на военнослужещи от 61-ва бригада на площад „Севтополис” в гр.Казанлък ще се проведе ритуал по издигане на националния флаг на Република България, а по-късно на връх Шипка, пред паметника на Свободата, ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на освободителите. От 11.30 ч. на бюст-паметника на генерал Столетов в село Столетово, общ. Карлово, военнослужещи от военно формирование 34750 – Карлово за пореден път ще засвидетелстват своята признателност към българските и руски воини с ритуал по полагане на венци.

От 19.00 ч. в гр. Стара Загора представителни подразделения от състава на 2-ра механизирана бригада ще вземат участие в тържествената проверка(заря).

С тържествени ритуали в Ямбол, Шумен, Плевен, Русе, Смолян, Сливен, Асеновград, Белене, Благоевград, Свобода, Враца и Горна Оряховица. военнослужещите от Сухопътните войски ще отбележат годишнината от Освобождението.

http://www.otbrana.com/

 
Графикът за изтегляне на американските войски от Афганистан засега остава непроменен
28.02.2015, 09:14

Графикът за изтегляне на американските войски от Афганистан засега остава непроменен. Това съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби във връзка със съобщенията в медиите за възможното намерение на САЩ да забави хода на изтеглянето на войските от Афганистан заради нестабилната обстановка там, цитиран от РИА Новости.

По думите му, министърът на отбраната Аштън Картър не е представял пред президента официално запитване и обсъжданията продължават.

 

 
В орбита успешно е изведен руски военен спътник
27.02.2015, 20:34

Днес, 27 февруари, в 14:01 мск от пускова установка № 4 на площадка № 43 на космодрума Плесецк в Архангелска област боен разчет на руските войски за въздушно-космическа отбрана е извършил успешен пуск на ракета от среден клас „Союз-2.1а“ с космически апарат в интерес на военното ведомство на Руската Федерация.

Стартът на ракетата-носител е преминал нормално. - (видео).

В 14:03 мск ракетата „Союз-2.1а“ е приета за съпровождане от средствата на наземния автоматизиран комплекс за управление на войските за ВКО.

Това е първи пуск, извършен от войските за ВКО за 2015 година от космодрума Плесецк.

В разчетното време космическия апарат е бил изведен на целева орбита и в 15.36 мск е приет за управление от средствата на Главният изпитателен космически център на Главното командване на на войските за ВКО.

След извеждане на орбита космическия апарат (вероятно картографически разузнавателен спътник от ново поколение 17Ф112 "Барс") е получил пореден номер „Космос-2503“  - Още космически системи

 
В Русия се появи нов армейски празник
27.02.2015, 16:52

Днес в Русия за първи път се отбелязва Денят на Силите за Специални операции, съответния указ за празника бе подписан от президента на Руската Федерация Владимир Путин, предаде ТАСС.

Новият празник от тази година ще се чества ежегодно на 27 февруари. По-рано се съобщаваше, че министерството на отбраната на Руската Федерация е започнало работа преди две години по създаването на Сили за Специални операции и вече има сформирано командване. Народа нарича този празник Ден на "Вежливите хора".

Именно така нарекоха руски военнослужещи, които преди година на 27 февруари се появиха в Крим с цел да се погрижат за сигурността и реда (по желание на самите местни жители) на населението на полуострова.

Ето какво си спомня един от очевидците "Първо - това беше красиво. В безупречното изпълняване на военната операция прозираше гениалност. Мисля, че от тогава в армейските учебници в цял свят се появи нов раздел. В безкръвните действия на "Вежливите хора" в Крим имаше нещо недосегаемо божествено, сякаш ангели се спуснаха на земята и минаха между хората. В онези дни беше трудно разбираемо, кое предизвиква по-голям възторг - дългоочакваното руско съпротивление или новият облик на руската армия. Всичко мина спокойно - в разгара на спецоперацията нашите бойци, отлично екипирани и мълчаливи, можеха да си позволят да се снимат с хората, а не да стрелят и убиват. От другата страна пък, украинският противник с нелепия му крясък "С нас е Америка!", маршируващ под предаденото от самия него съветско знаме, имаше анекдотичен образ, като декорация на фона на нашето тържество".

 
Награждават контраадмирал Мотев с орден „За военна заслуга” І степен
27.02.2015, 16:28

Правителството предлага на Президента на Република България да награди контраадмирал Георги Мотев с орден „За военна заслуга” І степен.

Контраадмирал Мотев е заместник-командващ на Съвместното командване на силите от декември 2012 г., а от септември 2014 г. временно изпълнява функциите на командващ на СКС. В началото на м. февруари правителството предложи на Президента да освободи контраадмирал Мотев от длъжност и от военна служба поради навършване на пределна възраст.

 
„Хризантема-С“ - един от главните руски експонати на IDEX-2015
27.02.2015, 16:03

противотанков комплекс „Хризантема-С“Руския самоходен противотанков комплекс „Хризантема-С“ е един от основните руски експонати на международното изложение IDEX-2015, съобщава сайта на корпорацията Ростех.

Комплексът е разработен и се произвежда от КБ по машиностроене. Той е създаден е на базата на верижното шаси на БМП-3, което позволява за сметка на унифицирани възли и агрегати да се съкрати себестойността на производството и последващата експлоатация на машината, осигурява нейната висока маневреност, проходимост и способност да преодолява водни прегради. По пресечена местност се придвижва със скорост до 45 км/час, а на шосе – до 70 км/час. Без дозареждане с гориво може да преодолее разстояние до 600 км. Време за привеждане на ПТРК в бойно положение – 20 секунди.

В момента "Хризантема-С" е единственият в света противотанков ракетен комплекс, способен да открива и унищожава цели без оптическа видимост при дим, мъгла и снеговалеж по всяко време на денонощието, благодарение на радиолокационния и оптико-лазерен канал. Едновременната работа на двата канала позволява на оператора да води две цели и да пуска ракетите, които се насочват автоматично, без негово участие.

Боекомплекта включва 15 ракети, които може да бъдат два типа: противотанкова (с кумулативна бойна част) и противопехотна (осколочно-фугасна).

Според данни на производителя, „комплекса е способен да поразява бронирана техника, инженерни съоръжения, летящи с малка скорост и на малка височина въздушни цели, катери, малкотонажни кораби и личен състав на противника на разстояние до 6 км.“. - Още за „Хризантема-С“

 
Катастрофа с ирански хеликоптер, има жертви
27.02.2015, 15:30

 Bell AB212AИрански военен хеликоптер се е разбил вчера при неизяснени за сега обстоятелства. Загинал е целият екипаж от трима души.

По първоначална информация катастрофиралият вертолет е Bell AB212A. В района на катастрофата е имало снеговалеж и малка видимост.

Хеликоптерът е бил на ремонт в PANHA в Техеран.

http://www.pan.bg/

 
Военното ведомство на САЩ одобри предложение за доставка на военна техника на Украйна
27.02.2015, 13:08

HMMWVСпоред информация на Агенцията за сътрудничество в сферата на безопасността на МО на САЩ (DSCA), Министерството на отбраната е одобрило предложение за доставка на партида излишна военна техника на ВС на Украйна.

В частност, в рамките на американската програма „Излишно военно имущество“ (Excess Defense Articles – EDA) Украйна може да получи 100 бронирани тактически автомобила HMMWV.

Ако това предложение се реализира практически, ВС на Украйна ще получат бронемашини M998 (85 ед.), M998A1 (11 ед.), M1097A2 (2 ед.) и M1123 (2 ед.). Общата стойност на тази военна техника е 4,1 млн долара.

Обикновено в подобни случаи техниката се предава безвъзмездно, а получателя заплаща само нейното възстановяване и доставка.

В края на 2014 година американското МО одобри също и доставка на Украйна на оборудване и екипировка за 765,6 хиляди долара. - Още за HMMWV

 
Министър Ненчев защити авиошоуто „Това сме ние!“
27.02.2015, 11:53

Изразходваните финансови и материални средства, вкл. за провеждане на въздушната и наземната демонстрация, са на обща стойност 97 800 лв. Това е записано в писмен отговор на министъра на отбраната Николай Ненчев на въпроса на народните представители Христо Гаджев, Валентин Радев, Пламен Манушев и Михо Михов. Депутатите питат колко пари са дадени за авиошоуто „Това сме ние!“, което ВВС проведоха на 11 октомври м.г. на летище „Враждебна“, като имат предвид предоставените данни за състоянието на летателната техника.

Много или малко са вложените средства?

В отговор на този въпрос министърът прави следните сравнения. Стойността на ремонта на два двигателя на МиГ-29 е приблизително 5 000 000 лв. (без включени ДДС, мита и такси), осигуряващи само 350 ч. нальот, а годишната необходимост на ВВС е осигуряване на ремонт на минимум осем двигателя на този изтребител.

Второ, при организиране и изпълнение на експериментални и бойни стрелби с част от състава на формированията за ПВО на ВВС на зенитния полигон на ВВС „Шабла“ през 2013 г. са изразходвани 485 000 лв. за гориво, храна, командировъчни и др.

Трето, при организирането и провеждането на съвместната летателна тренировка „Тракийска звезда 2014“ с част от летателния състав, разходите са били на стойност 684 883 лв.

Има ли разхищение на бюджета?

Авиошоуто, посочва министър Ненчев, бе проведено с използване на планираните, но неизпълнени нальот, гориво и ресурси за провеждането на въздушната част на парада на 6 май 2014 г.

На участвалия личен състав от ВВС не е изплащано допълнително финансово възнаграждение, извън основното, поради провеждането на съвместната тренировка с въздушна и наземна демонстрация. Не са им изплащани финансови средства за командировка, защото голяма част от тях са дислоцирани в гарнизон София. Останалият състав е бил зачислен на храна на обща стойност от 4 000 лв. и настанен във ведомствения хотел „Шипка“ и във формированието в Горна баня.

Полетите, изпълнявани по време на генералната репетиция и въздушната демонстрация, чието време е общо 22,45 ч., са били по профила на рода авиация и летателните екипажи са отработили и усъвършенствали подготовката си по основните задачи на ВВС във взаимодействие с гражданските органи за организация на въздушното движение по ICAO. Полетите са изпълнени от летателен състав, който води регулярна летателна подготовка, носи бойно дежурство и е подготвен за изпълнение на най-сложните летателни задачи.

От Българската армия е бил ангажиран личен състав от ВВС, Сухопътни войски, ВМС и Служба „Военна полиция“. На основата на заповед на министъра на отбраната те са планирани подготовката и участието си в рамките на утвърдените финансови средства с годишните им бюджетни сметки по съответните програми.

Какви са резултатите от авиошоуто, изброени в отговора на министъра на отбраната?

За първи път ВВС са изпълнили мащабна тренировка на авиацията, ЗРВ, РТВ, КИНС и логистиката за създаване на авиационна групировка на застрашено направление с развръщане и действие от гражданско летище. Това е довело до добра натренираност и увереност на екипажите за действия от гражданско летище при изпълнение на задачи по „Air Policing“, аварийно-спасително осигуряване, гасене на пожари, оказване на помощ на населението при природни бедствия и аварии и необходимост от екстрени действия в отговор на криза.

Значително е подобрено взаимодействието с гражданските органи за организация на въздушното движение при използване на граждански летища като запасни, както и координацията със структурите на местната и държавната власт.

Българската общественост е била запозната със сложността, риска и отговорността на военната професия, което е повишило имиджа на родните ВВС и армията като цяло. Предизвикан е интересът на младите хора, което се определя като предпоставка за увеличаване на броя на потенциалните кандидати за висшите военни училища и за служба в редовете на армията.

Авиошоуто е допринесло за сплотяване на състава на ВВС, както и за значително повишаване на неговото самочувствие и мотивация, което е изключително важно за хора с високо рискови професии.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
В САЩ разработват програма за извеждане на спътници с помощта на изтребители F-15
27.02.2015, 09:20

Още през 2016 може малки спътници да бъдат извеждани на орбита с помощта на F-15. По информация от Live Science на основата на данни от Агенството по перспективни отбранително и научно изследователски разработки на САЩ (DARPA).

Целта на проекта ALASA (Airborne Launch Assist Space Access) е снижаване на разходите по извеждане на спътници на орбита. Очаква се, реактивен самолет F-15 с закрепена за долната му част на корпуса стартова платформа да излита по практически вертикална траектория. Изтребителя, ще играе ролата на първа степен, съобщават експертите от DARPA. След достигане на запланираната височина, самолета ще освобождава спътника и ще се завръща на летището. - (видео).

Полетните изпитания са запланирани за средата на 2015 г, а първия реален старт за началото на 2016 г. Става дума за ниски орбити и апарати с маса 45 кг, при това всеки старт ще струва по малко от милион долара. Системата е замислена като алтернатива за малки спътници, когато за да бъдат изведени те се добавят като допълнение при извеждане на по големи.

На първият етап от проекта, количеството на разглежданите конструкции е било съкратено до три. Главен под изпълнител на втория етап е била корпорацията Boeing.

От DARPA планират да работят още в направление за снижаване на разходите за старт- планират да използват обикновени летища и да разработят еднокомпонентно гориво (където са смесени ракетното гориво и окислителя) . Освен това, разходите ще бъдат съкратени и за сметка на програми, с помощта на които ще се планират стартовете, ще се реализира контрол над самолета от спътник, и автоматически ще бъде прекратяван полета при заплаха за авария.

http://www.spacenewsbg.com/

 
Шаш във Военна полиция, кастрят заплатите за баба Марта
27.02.2015, 08:57

От 1 март намаляват заплатите в служба „Военна полиция“. В последните дни упорито върви приказката, че възнагражденията на военните полицаи ще бъдат окастрени. Това са мерките, които военният министър Ненчев е взел, след като в бюджета на МО не достигат пари и не се знае дали в края на годината всички ще вземат заплати.

В ръководството на военна полиция са се хванали за главата, така както и в други структури на военното ведомство. Бригаден генерал Борислав Сертов с умиление си спомнял минали години, когато малиновите околожки са нямали такива проблеми. Сега се чудел дали да реже от порциона или от други социални придобивки на служителите си.

Според източници от министерството на отбраната вече имало и заповед за намаляване на заплатите на военните полицаи и на техни колеги от други структури.

Припомняме, че Военна полиция е на пряко подчинение на министъра на отбраната. Ненчев заяви тези дни, че ако бюджетът на МО не бъде актуализиран, ще бъдат съкратени 4600 човека. И въпреки теслата, не е сигурно, че ноемврийската и декемврийската заплата за 2015 г. ще достигнат до офицерите, сержантите, войниците и служителите.

http://frognews.bg/

 
Китай има повече подводници от нас
27.02.2015, 08:32

Китай изгражда някои „честно казано страхотни подводници", като сега има повече дизелови и атомни подводни съдове от САЩ.

Това е казал топ военноморски американски адмирал пред конгресмени в сряда, въпреки че качеството на китайските подводници било по-ниско, съобщава "Ройтерс".

Вицеадмирал Джоузеф Мълой е казал пред подкомисия на комисията за въоръжените сили към американския Конгрес, че Китай също така разширява географските области за операциите на своите подводници, както и дължината на разполагането им.

Например, Китай е осъществил три разполагания на подводници в Индийския океан, като е оставил съдовете в открито море в продължение на 95 дни, заявил вицеадмирал Мълой.

Американски военни длъжностни лица през последните месеци алармират относно военното укрепване на Китай, като започнаха голям натиск, за да се гарантира, че американската военна технология остава по-напред от бързо напредващите Китай и Русия.

Мълой заяви, че качеството на китайските подводници било по-ниско от това на американските, но размерът на подводния флот на Китай вече е надминал този на САЩ. Говорителка е заявила, че ВМС на САЩ разполагат със 71 подводници.

В своя последен годишен доклад до Конкреса за военното развитие на Китай, Пентагонът отбелязва, че Китай има 77 бойни кораба, повече от 60 подводници, 55 големи и средни десантни кораба, и около 85 малки бойни кораби, оборудвани с ракети. - Още подводници

 
Руските подводници от новите проекти ще отработват действия в Арктика
27.02.2015, 08:13

армейски генерал Сергей ШойгуРуските подводници от новите проекти от тази година ще отработват действия в условията на Арктика. Това съобщи в сряда руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу.

По думите му, бойната подготовка в северните ширини ще позволи адекватно да се реагира на заплахите и са бъде осигурена защитата на националните интереси в региона.

Миналата година, припомни Шойгу, са били отработени действията на мобилните сили за незабавно реагиране в арктични условия. Тогава в Арктика е отработен и морски десант, били са проведени стрелби от бреговите противокорабни и зенитни ракетни комплекси.

Министърът напомни, че в Новосибирските острови, Нова Земя, Земята на Франц-Йосиф и на остров Врангел продължава създаването на съвременна военна инфраструктура – строят се военни градове от затворен тип, възстановява се мрежата от летища, формира се единна система за осветяване на обстановката в региона. В края на миналата година е започнало работа и обединеното стратегическо командване, създадено на базата на Северния флот.

 
«Уралвагонзавод» предлага на ОАЕ боен модул
27.02.2015, 08:02

боен модул АУ-220МРуският дистанционно управляем боен модул АУ-220М е възможно да бъде установен на колесна бойна бронирана машина, разработка на Emirates Defence Technology, съобщава кореспондентът на «Лента.ру» от изложбата IDEX-2015 в Абу-Даби.

Очаква се АУ-220М, снаряжена с 57-милиметрово автоматично оръдие и 7,62-милиметрова картечница, да стане алтернатива на руския модул «Бахча», който се използва на първия прототип на бойната машина.

Разработката на модула се води на «Уралвагонзавод» през последните няколко години. По-рано се предполагаше, че с перспективната система ще бъде снабден БТР «Атом», съвместна руско-френска разработка. Съобщаваше се също, че подобна система може да получи един от вариантите на руския бронетранспортьор «Бумеранг». Бронираната машина, разработена в ОАЕ, е снабдена с бойния модул «Бахча», аналогичен на този, който е установен на използвания от армията на Обединените арабски емирства БМП-3, руско производство. Както са отбелязали представители на Emirates Defence Technology, в момента се разглеждат двата варианта за оборудване.

Разработката на БТР «Атом», чийто макет за първи път бе демонстриран на изложбата RAE-2013 в Нижни Тагил, бе замразена през пролетта на 2014 г. във връзка с украинската криза.

Международната оръжейна изложба IDEX-2015 бе открита на 22 февруари. Тя се провежда в Обединените арабски емирства веднъж на две години. Нейното начало е от 1993 г.

http://www.duma.bg

 
Кипър разреши на руските военни кораби да ползват пристанищата
27.02.2015, 07:41

Русия подписа споразумение с Кипър, което дава право на руските военни кораби разрешение да влизат в кипърските пристанища, съобщи BBC.

Руският президент Владимир Путин и кипърският му колега Никос Анастасиадис подписаха споразумението след разговори.

Сделката идва на фона на напрежението между Русия и западните държави заради продължаващия конфликт в Украйна.

Владимир Путин заяви, че останалите страни не трябва да се притесняват и използванeто на кипърските пристанища ще бъде само за операции срещу тероризма и пиратството в региона.

В Кипър сa разположени британски военни бази. Великобритания обяви във вторник, че ще изпрати войници в Украйна, които да обучават тамошната армия.

“Нашите приятелски връзки не са насочени срещу никого. Не смятам, че това трябва да тревожи някого”, заяви Путин в коментар след подписването на договора.

Русия се опитва да заздрави връзките си с част от страните от Европейския Съюз – включително Кипър, Унгария и Гърция, след като съюзът, заедно със САЩ, наложиха санкции срещу Москва заради ролята на Русия в конфликта в Украйна.

Кипърският президент Анастасиадис разкри, че двете страни са обсъждали и възможността Русия да използва военновъздушна база в Кипър за целите на хуманитарни мисии.

http://www.pan.bg/

 

 
Военнослужещи тренираха преодоляване на последствия от бедствия
26.02.2015, 17:09

В изпълнение на „План за дейността на 55-ти инженерен полк през учебната 2015 г.”, днес се проведе практическо занятие на формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от наводнения на военно формирование 54470 от състава на полка съгласно „Програма за подготовката на формированията от Българската армия за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия”, съобщава КСВ.

Занятието стартира с оповестяване на личния състав на модулното формирование за наличие на опасност от наводнение на част от град Белене и изнасянето му на брега на река Дунав, където се състоя мероприятието.

Под ръководството на командира на военно формирование 54470 подполковник Калоян Василев, военнослужещите отработиха задачи по претърсване, издирване и евакуация на бедстващи хора, отводняване на домове и укрепване на участъци по дигите на река Дунав.

Всички планирани задачи в хода на практическото занятие бяха изпълнени успешно и с висок професионализъм.

Личният състав от полка многократно е оказвал помощ и съдействие на населението в различни бедстващи и пострадали райони на страната. Военнослужещите са доказали своите отлични умения и добра подготовка в изпълнение на отговорните задачи, свързани с третата мисия на Българската армия – „Принос към националната сигурност в мирно време”.

http://www.otbrana.com/

 
Директорът на ФБР идва в България
26.02.2015, 15:33

Джеймс КомиСледващата седмица на посещение в България ще бъде директорът на Федералното бюро за разследване Джеймс Коми, предаде БГНЕС. Г-н Коми ще се срещне в София с главния прокурор Сотир Цацаров.

Президентът Барак Обама предложи Джеймс Коми за директор на ФБР през юни 2013 г. Кандидатурата му беше одобрена от Сената с огромно мнозинство на 29 юли същата година. Коми встъпи в длъжност на 4 септември 2013 г. Той замени на този пост Робърт Мълър, който оглавяваше ведомството в продължение на 12 години.

Преди да бъде назначен на отговорния пост Коми от януари 2002 до декември 2003 е бил федерален прокурор в Ню Йорк, а след това заместник на главния прокурор на САЩ.

През 2004 г. той се прочу след като отказа искането на администрацията на Джордж Буш младши /2001-2009/ да възобнови програмата за следене на телефоните и електронните пощи на гражданите без санкция на съда. На следващата година той напуска своя пост като заместник на главния прокурор и започва частна юридическа практика. От 2005 до 2010 г. Коми е бил старши вицепрезидент на корпорацията "Локхийд Мартин". От началото на 2013 е бил старши изследовател в Юридическото училище на Колумбийския университет и член на борда на директорите на банка HSBC.

 
Белгия се превръща в ”най-лошия ученик” в НАТО
26.02.2015, 12:47

Заради съкращението на военния си бюджет Белгия се превръща в "най-лошия ученик" в НАТО. Това заявява белгийският посланик в пакта, цитиран от местни медии. Той отбелязва, че намаляването на бюджета на войската е трайна тенденция, следвана от няколко поредни правителства.

По неговите думи Белгия се очаква да намали допълнително с 0,5 на сто от Брутния вътрешен продукт (1,5 милиарда евро) разходите си за отбрана до 2019 г., като същевременно е поела обратните ангажименти пред алианса.

Военният представител пояснява, че съобразно решенията на НАТО, държавите от пакта трябва да постигнат отбранителни бюджети, равностойни на два процента от БВП до 2024 година. Той допълва, че засега Белгия има добър принос във военните операции на пакта с участието си в коалицията срещу "Ислямска държава" в Ирак и с охраната на европейското въздушно пространство. Посланикът изразява съмнение, че този принос може да се запази, ако разходите за отбрана постоянно намаляват.

http://www.fbr.bg/

 
Русия готова да защитава интересите си в Арктика и с военни средства
26.02.2015, 12:15

Сергей Шойгу Русия може да защити националните си интереси в Арктика с военни средства, ако е необходимо. Това заяви военният министър на страната армейски генерал Сергей Шойгу на среща на ведомството, съобщава RT.

Той подчерта, че има нарастващ интерес към ресурсите в региона от държави, които нямат пряк достъп до Арктика.

Постоянното военно присъствие в Арктика и евентуалната защита на държавните интереси чрез военни средства са интегрална част от общата политика за гарантиране на националната сигурност, изтъкна той.

Не е тайна, че Арктика се превръща в един от световните центрове по производство на въглеводороди и е важна връзка за транспортните комуникации. Някои развити държави, които нямат пряк достъп до региона, упорито се стремят към Арктика, предприемайки определени политически и военни стъпки в тази посока, предупреди Шойгу.

Той също така подчерта, че държавите около Арктика се опитват да разширят присъствието си.

За да бъде Русия подготвена при евентуална атака, чисто нови руски подводници участват в учения в региона от началото на годината. Москва възнамерява да разположи модерна военна инфраструктура в района на Северния полюс.

В края на миналата година Русия прие нова версия на военната си доктрина до 2020 година. Тя включва защита на националните интереси в Арктика.

Основно Русия, САЩ, Дания, Гренландия, Норвегия и Канада имат претенции към региона.

http://news.ibox.bg/

 
Руски изтребители тренират предотвратяване на ракетната атака до Норвегия
26.02.2015, 12:09

MiG-31Руски бойни самолети ще вземат участие в учения по осуетяване на потенциална ракетна атака в Баренцово море, съобщава РИА „Новости".

Изтребители МиГ-31 ще участват в първата фаза от ученията в региона Перм, а следващата фаза ще започне няколко дни по-късно от летището Мончегорск в региона Мурманск, северната част на Русия.

Ученията ще бъдат в близост до територията на Норвегия, която споделя с Русия Баренцово море.

НАТО изразява притесненията си от разширяването на военните учения на Русия в близост до европейски държави.

http://news.ibox.bg/

 
Първо участие на RQ-4 Global Hawk на международно авиоизложение
26.02.2015, 10:13

RQ-4 Global HawkВВС на САЩ за първи път представиха стратегическия разузнавателен БЛА RQ-4 Global Hawk на международно изложение. На 21 февруари БЛА Global Hawk кацна на австралийското летище Авалон за участие в провежданото там авиационно изложение Avalon 2015. - (видео)

Според главният изпълнителен директор на Northrop Grumman Australia Ян Ирвинг „демонстрирането на RQ-4 Global Hawk на авиоизложението показва, че той е достигнал високо ниво на експлоатация и надеждност. Кралските ВМС на Австралия имат желания да придобият морската модификация MQ-4C Triton, която да използват за разузнаване и наблюдение на обширните пространства на океана”.

Системата Triton ще бъде оперативно готова в американските ВМС през 2017 година. Интерес за закупуване на RQ-4 Global Hawk и MQ-4C Triton са проявили също Япония и Южна Корея.

През 2011 г Global Hawk става първият БЛА, който прелита Тихия океан, преодолявайки разстоянието от 13 292 км. между американската военновъздушна база Edwards до Аделаида, Южна Австралия.

http://www.pan.bg/

 
Бригаден генерал Стефан Петров се сбогува с ВВС
26.02.2015, 09:40

Бригаден генерал Стефан Петров – началник на щаба на Съвместното командване на силите, извърши вчера, 25 февруари, последния си полет преди приключване на военната кариера.

Последният полет в състава на българските Военновъздушни сили (ВВС) бе осъществен на хеликоптерите Bell 206 и Кугар в АБ – Крумово, където бригаден генерал Петров е започнал своята военна служба като младши пилот и достига до длъжността „Командир на авиобаза”.

За пореден път, личният състав на авиобазата изрази своето уважение към бригаден генерал Петров, който има над 3000 прелетени часа като боен пилот във ВВС.

На събитието присъстваха още доскорошният командир на 24-та авиобаза – Крумово – генерал-майор Златко Златев, който от 21 февруари 2015 г. е назначен на длъжността ВРИД „Командващ на Съвместното командване на силите”, и бригаден генерал Петьо Мирчев – командир на 24-та авиобаза – Крумово.

http://jfc.mod.bg/

 
Руски военни кораби през турските проливи
26.02.2015, 09:27

Сайта Bosphorus Naval News информира, че вчера, 25 февруари, през турските проливи в южно направление са преминали големия десантен кораб БДК-67 „Ямал” 151, проект 775/II от състава на 197-ма бригада десантни кораби на Черноморския флот и големия десантен кораб БДК-55 „Александр Ораковский” 031, проект 775/II от Северния флот на РФ.

Същият ден през проливите в северно направление е преминал големия десантен кораб БДК-46 „Новочеркасск” 142, проект 775/II от състава на ЧФ.

 
Русия на оръжейния пазар: борба за старите приятели
26.02.2015, 09:02

През 2014 г. "Рособоронекспорт" е продал оръжия за 13 милиарда долара и догодина ще продаде още толкова, заяви в понеделник в Абу Даби генералният директор на "Ростех" Сергей Чемезов. По думите му в момента портфейлът с поръчки за отбранителната промишленост е стигнал 38 милиарда долара, пише Павел Аксьонов, Би Би Си, руска редакция.

Числата, споменати от шефа на държавната корпорация - собственик на "Рособоронекспорт", нямат принципна разлика с тези от предходни години. Не издават рязък скок, нито спад в обема на руските оръжейни продажби.

Тринайсетте милиарда, за които става дума, представляват стойността на фактически доставените изделия в рамките на договори от миналото. Плановете за 2015 г. също обхващат доставки по сключени вече договори. Не са взети предвид условията от съответния документ, нито начинът на разплащане - само цената на въоръженията, минали през границата.

Затова показателите от 2014 г. и прогнозата за 2015 г. не зависят от санкциите, тъй като договорите са съгласувани и подписани преди събитията в Украйна и влошаването на отношенията на Русия със западните страни.

Оръжейният износ е сфера от икономиката, която изобщо не се влияе от санкциите, убеден е Игор Коротченко - главен редактор на сп. "Национална отбрана".

"Купувачи на наши оръжия не са страните от НАТО, нито съюзниците на САЩ, а страни, които искат да са независими от Щатите", каза той в интервю за Би Би Си.

Според експерти в близките години Русия въпреки санкциите стабилно ще заема второто място на световния оръжеен пазар след САЩ. По думите на военния експерт Павел Фелгенгауер трудности се очакват само във връзка с френската авиационна техника.

Същевременно, заявяват специалистите, развитието на пазара сочи, че Русия ще трябва да положи доста усилия, за да се задържи дори там, където се чувства що-годе сигурно: конкурентите й действат все по-активно.

Близкият изток

Сергей Чемезов говори за крайните приходи на Русия от продажби на въоръжения на оръжейното изложение IDEX-2015 в Абу Даби.

Тази година Русия представи в Обединените арабски емирства впечатляваща експозиция - 737 експоната, включително 100 модела военна техника и оръжия. Сред тях е последната модификация на танка Т-90 – Т-90СМ, версия за износ на машината Т-90АМ, показана по-рано на изложението в град Жуковски край Москва. Посетителите могат да видят и противотанковия ракетен комплекс "Хризантема-С". Цялата продукция е адаптирана за местните условия, защитена е например от прах и жеги.

Представители на руското правителство заявиха на изложението, че Близкият изток е сред приоритетните региони за "Рособоронекспорт" и те му отделят най-голямо внимание.

Иранският договор

Експерти обаче смятат, че положението на Русия в този регион не е твърде стабилно, при все че голям брой близкоизточни държави са били снабдявани с оръжия още от Съветския съюз.

През 2010 г. Русия едностранно отказа да достави на Иран противоракетни комплекси С-300, изпълнявайки санкциите срещу Техеран, наложени от ООН.

Мнозина аналитици изтъкваха тогава, че решението на федерацията силно подронва реномето й в целия регион. Сега Москва се опитва да поправи нещата - предлага на Иран в замяна мобилни комплекси "Антей-2500".

" Успеем ли да приключим с компромис въпроса с Иран, в крайна сметка това ще е руска победа - Русия ще затвърди репутацията си на доставчик, спазващ поетите ангажименти", заяви пред руската редакция на Би Би Си Андрей Фролов, експерт от Центъра за анализ на стратегии и технологии.

Същевременно Кремъл не иска според Фролов да отмени президентския указ на Дмитрий Медведев (отказал С-300 на Иран), за да не дискредитира документи, подписани от първото лице в държавата.

С оглед спецификата на Близкия изток всеки доставчик, сътрудничещ с Иран, ще получи по-малко договори в страните от Арабския полуостров, отбелязва друг военен експерт, Павел Фелгенгауер.

"В Близкия изток Русия все така е съюзничка на шиитите, имаме близки връзки с Иран, Сирия, Хизбула, а щом си съюзник на шиитите, ще си имаш проблеми със сунитите. При всяко положение едва ли ще видиш големи пари от тях", посочва той.

Трябва да се бранят пазарните позиции

Днес Русия е принудена не само да търси нови оръжейни пазари (например в африканските страни), но и да полага усилия с цел да задържи онези, където по традиция се чувства що-годе уверено, казва Андрей Фролов.

"Да запази позициите си на най-големите пазари - в Китай и Индия. Да не изгуби традиционни клиенти като Алжир и Венецуела, защото и едната, и другата страна купува вече конструктивни платформи - не малки партиди, а цели платформи, от наши конкуренти като Китай и Западна Европа. Тук трябва да се борим, за да задържим тези пазари", пояснява той.

По думите на Фролов основно предимство на руските оръжия е унификацията със съветските системи - последните дълго са били на въоръжение в различни страни, тъй че руската техника означава и по-лесно обучение.

БТА, http://www.dnes.bg/

 
Украйна с 20 договора за доставки на оръжие
26.02.2015, 08:40

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви по време на посещение на международно изложение на военна техника (IDEX-2015) в Абу Даби, че е сключил редица договори за доставка на оръжие за Киев, съобщава ТАСС. Украйна сключи 20 договора за доставка на оръжие, похвали се Порошенко.

По думите му „подписани са споразумения за доставка на отбранително оръжие за Украйна с европейски, американски и близкоизточни компании”. Порошенко, който явно действа по принципа Si vis pacem, para bellum (Ако искаш мир, готви се за война), добави, че са подписани няколко много важни договора за продажба на продукция с военно предназначение за няколко десетки милиона долара, които ще помогнат за модернизирането на армията на Украйна. Петро Порошенко информира, че Украйна и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са подписали меморандум за взаимопомощ в областта на военнотехническото сътрудничество. ОАЕ ще достави бронирани машини Cougar, Spartan и друга бронирана техника на Украйна, която ефективно ще бъде използвана от въоръжените сили в зоната на бойните действия, добави той.

Съмненията, свързани с това, че поредните мински споразумения са само пауза в продължаващата война за Донбас, а вероятно и за други градове и региони, стават все по-големи. Двете страни в конфликта не демонстрират кой знае каква усърдност в изпълняването им. Възможно е в скоро време Украйна да получи оръжие, което да допринесе за промяна в съотношението на силите в Донбас, коментира сайтът Утро.ру, позовавайки се на постинг във Faceboook на съветника на вътрешния министър и депутат във Върховната рада на Украйна Антон Геращенко. Според съобщението му президентът Петро Порошенко и престолонаследникът на емира на Обединените арабски емирства принц Мохамед бед Заид ал Нахаян са се договорили за доставка за Киев на определени видове въоръжение и военна техника. Сделката бе сключена в рамките на международното изложение IDEX-2015.

“Арабите за разлика от европейците не се боят от Путин и избухването на Трета световна война в случай, че снабдят Украйна с оръжие и военна техника”, написа Геращенко. “Освен това те имат сметки за уреждане с Путин заради почти двукратното поевтиняване на петрола и обществената нестабилност, до която това довежда в ОАЕ.”

Трудно е да се каже дали въпросните договорености наистина са постигнати или украинците представят желаното за действително, пише изданието. Може само да се предполага, че вероятността за съществуването на такава сделка е доста висока. Едва ли същинската причина за нея е някакво отмъщение към Путин заради цените на петрола. Известно е, че един от основните привърженици за доставки на оръжие за Украйна са САЩ, ако трябва да бъдем точни – определени американски политически сили. Преди известно време държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че президентът Обама в скоро време ще се определи относно доставките на оръжие за Киев. Засега информация за окончателно решение няма, но според някои данни до 2017 г. Украйна ще получи американско въоръжение за 3 млрд. долара. В САЩ обаче относно това няма единно мнение. От една страна се твърди, че подобни доставки ще допринесат за задълбочаване на конфликта, а от друга се чуват призиви за осъществяването им. Доколкото става ясно, САЩ не са взели окончателно решение по въпроса, но това съвсем не значи, че доставките на оръжия не могат да се осъществяват през трета страна. Това ще даде възможност на Белия дом да оцени последствията от подобна крачка, без пряко да участва в реализирането й.

http://www.monitor.bg/

 
САЩ са провеждали изпитания с химическо оръжие върху американци
26.02.2015, 08:09

Разсекретени армейски документи от преди 50 години предизвикаха скандал в САЩ. Оказва се, че през 50-те и 60-те години американските военни са провеждали изпитания на химическо оръжие върху собствените си граждани, разсипвайки го над бедните квартали.

Химическите вещества с тяснопрофилно въздействие са били разсипани над град Сент Луис в щата Мисури. Реактивите са съдържали високотоксичен сулфид на кадмия, който е опасен за здравето на човека, както и за околната среда.

Местното население при това е било уверено, че те наблюдават изпитания по създаването на ефективна димна завеса на града в случай на нападение на съветските войски срещу него.

10-те най-скандални експеримента в армията на САЩ .........Прочети още

 
Saab избра бразилска компания за доставчик на дисплеи за Gripen E/F
26.02.2015, 08:00

Шведската компания Сааб избра AEL Sistemas (AEL) за нов доставчик за Gripen E/F за Бразилия. AEL ще достави широкоформатни дисплеи (WED) и индикатор на фона на челното стъкло (HUD), които ще бъдат интегрирани на новите бразилски изтребители. Това съобщиха от компанията днес.

Програмата за развитие на тези технологии започна през януари 2015 г. Saab и AEL имат подписан и договор за трансфер.

Програмата за нова авионика ще продължи четири години и работата по нея, включваща развитие, интегриране и производство, ще се реализира в Порто Алегре. Интегрирането на системите ще бъде извършено от Saab и Embraer.

WAD е многофункционален пълноцветен, широкоекранен дисплей с отлична картина и сензорен екран. Gripen E/F ще има един такъв дисплей, който е главният източник на информация относно полета и бойно поле. AEL ще развива и нов HUD за бразилските Gripen E/F.

“Съчетаването на тези два модерни продукта, произвеждани от AEL, и използването им в оборудването на бразилските Gripen още повече подобряват изтребителите. Споразумението също така показва продължаващия ни ангажимент да развиваме и произвеждаме итребителя Gripen в сътрудничество с бразилската военна индустрия.”, каза Улф Нилсон, управляващ бизнес направлението „Аеронавтика” в Saab.

“Гордеем се с възможността да сме част от процеса на развитие на Gripen NG като въвеждаме в употреба най-новите дисплеи и софтуерни технологии в изтребител от следващо поколение. Сигурен съм, че това сътрудничество ще допринесе за успешната работа на AEL по отношение на бразилските ВВС”, каза Серхио Орта, президент на AEL.

С цел демонстриране и валидизиране на новото оборудване, в Линчопинг, Швеция, ще бъдат проведени множество тестови полети.

Работата по договора за транфер на технологии ще започне през втората половина на 2015 г. в Линчопинг, като ще включва теоретични курсове и работа на място.

http://aeropress-bg.com/

 
Работодателите не поставят въпроса за възраст за пенсиониране на военните и полицаите
26.02.2015, 07:49

Приходите и разходите за осигурените лица по чл. 69 на КСО да се обособят в отделен фонд на ДОО. Това са записали национално представителните работодателски организации – АИКБ, БТПП, БСК и КРИБ, в писмо до вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Те правят предложения за усъвършенстване на пенсионния модел и развитие на пенсионната система.

Чл. 69 от КСО регламентира условията за придобиване право на пенсия на военнослужещите, полицаите и служителите в специалните служби. Той не изисква навършена възраст, а единствено 27 години осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по съответните специални закони. В писмото си работодателските организации не настояват за промяна на това положение.

Другите предложения в писмото до министър Калфин

Разграничаване между характера и обхвата на осигурителните плащания и тези, които имат характер на социално подпомагане. На тази основа осигурителната система окончателно и докрай да се „почисти”.

Радикална промяна на системата за определяне и отпускане на пенсии за инвалидност и медицинската експертиза на работоспособността с цел предотвратяване на злоупотребите и ограничаване на дефицита във фондовете на ДОО.

Нарастване с по 6 месеца годишно на възрастта за пенсиониране за трета категория труд за двата пола до 65 години и на осигурителния стаж до 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Отмяна на втора категория труд и промяна на критериите за риск и тежест на труд при първа категория.

Отделен фонд за военни и полицаи

Приходите от осигуровките за военни и полицаи нямат нищо общо с разходите за техните пенсии, разликата е няколкостотин милиона и се покрива с пари от данъци, коментира преди няколко дни изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Затова, според него, трябва да се формира отделен пенсионен фонд за униформените. Ако приходите от осигуровките им не стигат за плащането на пенсиите, държавата да реши дали да доплаща от бюджета, или да увеличи вноските само на тази категория, предложи Данев.

http://www.otbrana.com/

 
Обикновено офицерството е необходимия грешник
26.02.2015, 07:45

Полковник от резерва доц. д-р Станчо Станчев, председател на Военноисторическата комисия и президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев, под чийто патронаж се проведе научната конференция.В съдбата на българското офицерство на Третата българска държава има много величие и слава. И много трагизъм и страдание. Горчивина и премълчани истини.

В началото са бунтовете през 1877 г. в Русе и Силистра на офицерите русофили. Те са плод на противоречията между двете концепции за външно-политическата ориентация на България след Освобождението. Към освободителката Русия или към Запада?

Бунтовете са поредното доказателство за пагубното влияние на съперничеството между Великите сили на Балканите и след тях стартира разделението и противопоставянето на нацията.

И днес след близо 130 години не сме единни трябва ли да поднесем цветя в памет на разстреляните тогава български офицери Атанас Узунов, Тома Каръджиев и Олимпи Панов. Или да ги заклеймим като проводници на руската политика в България. Не сме единни и по много други факти и събития от новата ни история. От войните и последвалите ги национални катастрофи, крушения и политически сътресения, обикновено офицерството е необходимият грешник. В повечето случаи то е съдено и заклеймявано не заради грешки при планирането и воденето на бойните действия, а заради изпълнение на уставите и заповедите. Заради доблестно служене на България!

И в периода на строящия се социализъм в килиите на Държавна сигурност попаднаха армейски генерали и офицери, обвинени за капитуланти, агенти, полицейски сътрудници, предатели или пък заговорници за сваляне на режима на Живков.

Обществено-политическите промени в края на Студената война отново не пожалиха българското офицерство. За съжаление днес от позицията на времето все още не сме в състояние да дадем еднозначна, обективна оценка за заслугите и вината на българското офицерство в новата ни история. За събитията и личностите обикновено имаме по две истини, непримиримо противоречащи си една на друга. Даваме си сметка, че нерешените проблеми от миналото продължават да ни измъчват, но, за съжаление, ни липсва разум и доброта да сближим позициите си.

За властимащите най-лесното решение на проблема е пренаписването на историята. Това многократно е правено, но дали е необходимо! Академик Георги Марков е категоричен, че историята, преди всичко, трябва да се преосмисли. Даваме си сметка, че незачитането на националните ни герои води до разрушаване на ценностната ни система, до духовно обедняване и културна празнота. Това е особено пагубно за младото поколение, за тези, които идват след нас.

Ще цитирам една мисъл на Стефан Цанев: „Нашият народ, като всеки един народ, е имал своите умни хора и своите глупци, своите честни хора и своите подлеци, своите герои и своите предатели. Лошото е, когато тези, които ги споменаване на второ място, заемат първите места в държавата и масовият човек започне да им подражава, мислейки че това е хубавото, това е доброто, към това трябва да се стремим. Както казват учените хора, подменят се ценностите.“

Преосмислянето на миналото е важно не само, за да се избегне повторението на грешките. Но най-вече, младите хора да могат да формират своята ценностна система, да съумеят да намерят себе си. Без национално самосъзнание и ценностна система е невъзможно каквото и да е развитие – нито материално, нито духовно. Затова трябва непрекъснато да се връщаме и да се бие камбаната.

*Авторът е председател на Военноисторическата комисия. Словото, което поместваме с незначителни съкращения, е произнесено в началото на научната конференция „Съдбата на българското офицерство в условията на политически трусове“. Заглавието е на редакцията на „Отбрана. сom“.

http://www.otbrana.com, полковник от резерва доц. д-р Станчо Станчев

 
Индия обмисля да приеме офертата на Boeing за AH-64E Apache и CH-47F Chinook
26.02.2015, 07:37

Ah 64A  ApacheПривлекателността на офертата е в цените, но валидността й е до 31 март 2015 г. От Boeing заявиха че не могат да гарантират че офертата ще е валидна дълго след 31 март. "Не можем да чакаме дълго".

Индийското МО иска да придобие 22 AH-64E Apache и 15 CH-47F за замяна на Ми-25/35 и Ми-26.

Проблемът е че във финансовата година, която завършва на 31 март 2015 г. предвидените средства за ново въоръжение се пренасочени за заплати и ежедневни разходи на наброяващата 1,5 млн. армия

В момента МО на Индия обмисля да подпише договора на стойност 2,5 млрд. долара преди 31 март 2015 г., но да започне плащането на средствата след това, в новата финансова година от 1 април 2015 г. до 31 март 2016 г.

Целта на сделката е да се заменят наличните 24 Ми-26, купени през 1980 г., част от които днес са на земята поради липса на резервни части, като и на щурмовите вертолети Ми-25 и Ми-35 на въоръжение във ВВС на Индия.

Изборът на американските вертолети е на база конкурс проведен през 2012 г. когато вертолетите на Boeings AH-64E Apache и CH-47F Chinook са оценени по-високо от предложените от Русия Ми-28Н "Ношен ловец" и Ми-26Т.

http://www.pan.bg/

 

 
„Предизвикателствата пред Сухопътните войски в контекста на новите рискове и заплахи” – основна тема на оперативния сбор на командира на сухопътните войски
25.02.2015, 17:03

Оперативният сбор на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев на тема „Предизвикателствата пред Сухопътните войски в контекста на новите рискове и заплахи“ започна днес, 25 февруари. В продължение на два дни ще бъдат разгледани въпроси, свързани с обстановка и тенденциите за развитие на кризите в Украйна и Близкия Изток, целите и приоритети на отбранителната политика, както и състоянието и предизвикателства пред подготовката на формированията от СВ в контекста на новите рискове и заплахи.

„Резултатите от миналата година са база за надграждане на това, което ще се прави тази година. Вярвам, че в рамките на сбора ще обсъдите както условията, в които се намираме, така и военностратегическата и икономическата среда“, каза в обръщението си към участниците вицеадмирал Румен Николов и заяви, че в днешната ситуацията съществуват много предизвикателства, както в политически, така и в икономически аспект. Той изрази своята благодарност към военнослужещите от Сухопътните войски за изпълнените задачи по трите мисии на въоръжените сили.

В сбора участват ръководството и началниците на отдели в Командването на СВ, както и командирите на военни формирования от състава на войските. Гости и лектори са представители от Инспектората на МО, Съвместното командване на силите, служба „Военна информация”, дирекция „Отбранителна политика” и Военна академия „Георги Раковски”.

http://landforce.mod.bg/

 
Среща с аташетата по отбрана на Кралство Холандия
25.02.2015, 16:48

Днес, 25 .02. 2015 г. заместник-началника на щаба на Съвместното командване на силите капитан I ранг Димитър Йорданов проведе протоколна среща с аташето по отбрана на Кралство Холандия подполковник Леендерт Пфромер, във връзка със завършването на мандата му и представянето на новия аташе по отбраната на Кралство Холандия - подполковник Йоханес ван Росем.

По време на срещата капитан I ранг Йорданов благодари за съвместната работа с подполковник Леендерт Пфромер и напомни някои от значимите области на сътрудничество за дейността на Съвместното командване на силите, както и за участието на български военни формирования в състава на холандски военни контингенти при операции, извън територията на страната.

Подполковник РОСЕМ беше информиран за основните мисии и функции, които изпълнява Съвместното командване на силите, както и за произтичащите задачи пред Командването по 3-те мисии на ВС на Република България.

Обсъдени бяха както и въпросите в областта на съвместната подготовка, в областта на военното планиране и изграждане на системи за симулационно обучение, така и в областта на информацията и международните отношения и въпросите на сигурността.

В края на срещата капитан I ранг Йорданов отправи пожелания за успешен мандат на подполковник Росем и по-нататъшни успехи за подполковник Пфромер.

http://jfc.mod.bg/

 
Съдбата на българското офицерство в условията на политически трусове е тема на научна конференция
25.02.2015, 16:42

ЦВКНаучна конференция на тема „Съдбата на българското офицерство в условията на политически трусове“ се провежда в Централния военен клуб в столицата днес, 25 февруари. Конференцията е под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев.

Българската армия служи вярно и почтено на своя народ и се ползва заслужено с неговата любов. Именно затова политиците трябва да покажат уважение и стратегически и надпартиен подход – заяви в словото си президентът Росен Плевнелиев.

Научният форум е посветен на 70-годишнината от разстрела на генерал-майор Трифон Трифонов, началник на Щаба на войската, както и на плеядата генерали и офицери, станали жертва на политическите сътресения в Третата българска държава.

„Офицерският корпус следва съдбата на българския народ“, каза в приветствието си към участници и гости Орхан Исмаилов, заместник-министър на отбраната. „Убеден съм, че от тази трибуна ще се чуят изводи, които ще ни подпомогнат - в бъдеще да не допускаме тези грешки, които сме допускали в миналото“, каза още заместник-министър Орхан Исмаилов. Той пожела на участниците ползотворна конференция, която да спомогне за утвърждаването и повдигането на самочувствието на българския офицер.

В конференцията с доклади се включват водещи историци, преподаватели в различни висши училища в България, БАН, представители на неправителствени организации, военнопатриотични съюзи, музейни и научни работници и др. Основен организатор е Военноисторическата комисия.

http://www.mod.bg/

 
Триумфът в Тутракан
25.02.2015, 15:55

ген. Пантелей Киселов По време на Първата световна война ген. Пантелей Киселов се изправя пред най-голямото предизвикателство в живота на български командващ. Неговата IV Преславска дивизия е в състава на Трета българска армия, която през септември 1916 г. започва да освобождава Добруджа. На Киселов е поверена най-важната операция след преминаването на наложената през 1913 г. българо-румънска граница - превземането на Тутракан.

Само две години след като българският крайдунавски град е включен в румънското кралство, той е превърнат в истински бастион - „тет дьо пон“ (предмостово укрепление) - защото държи най-прекия подстъп през Дунав към Букурещ. Румънското командване изгражда система от съоръжения, които са последна дума на фортифи­кационното изкуство. Градът е обграден от два пояса фортове с радиус 6-10 км от центъра му, които опират в реката. Между тях са прокарани множество телени заграждения и ровове.........Прочети още

 
НАТО ще се забави, но ще отговори на военните игри на Путин
25.02.2015, 15:25

Днес, когато бойните самолети на Кремъл започнаха да проучват въздушните граници на НАТО, членовете на алианса твърдят, че техните въоръжени сили са готови за идването на руснаците. Но на политическите лидери ще им е нужно малко повече време, за да издадат заповед за настъпление.Какъвто и да бъде сценарият – открито руско нападение над Източна Европа, опосредствена война, в която ще се сражават проруски опълченци, или проникване на чужда територия, както това стана в Крим – подозренията за него веднага ще паднат върху руския президент Владимир Путин.

В същото време остава неясно кой ще даде заповедта за ответна операция на НАТО. Всички 28 правителства на страните, които членуват във военния съюз, воден от САЩ, ще поискат да имат думата, което ще доведе до забавяне при разгръщането на силите за бързо реагиране, които бяха създадени за защита на Източна Европа. Тяхната численост е 5000 военнослужещи..........Прочети още

 
Иран с мащабни военни учения, обстрелва макет на US самолетоносач
25.02.2015, 11:57

Революционната гвардия на Иран започна мащабни военноморски и военновъздушни учения до Ормузкия проток, съобщава АП. - (видео)

В ученията се тренира атакуване на макет на американски самолетоносач с бързи плавателни съдове и ракети, изстреляни от брега.

Ученията, наречени „Великият пророк 9", се провеждат в близост до Ормузкия проток, през който преминава 1/5 от доставките на петрол в света. Иран проведе подобни учения до протока през декември 2014 г..

Държавната телевизия показа кадри с изстрелването на ракети от иранския бряг по макет на американски самолетоносач, както и нападение от страна на бързи плавателни съдове.

Ученията, които включват също сваляне на безпилотен самолет и разполагане на морски мини, са първите, при които се използва макет на американски самолетоносач.

Американските самолетоносачи са големи складове за муниции, побирайки много ракети, торпеда, каза адмирал Али Фадави пред държавната телевизия, допълвайки, че ако бъдат ударени с ракета, ще последва голяма вторична експлозия.

Генерал Мохамед Али Джафари изтъкна, че ученията изпращат послание за мощта на Иран до сили като САЩ.

http://news.ibox.bg/

 
Техника и въоръжение на Въоръжените сили на Чехия
25.02.2015, 10:30

Т-72Чешкото МО е публикувало данни за наличните въоръжение и техника във Въоръжените сили (ВС) на страната към 1 януари 2015 г. Информацията е във връзка с прилагането на Договора за конвенционалните ВС в Европа (The Treaty on Conventional Armed Forces in Europe -CFE), Виенският документ (VD) и Глобалната размяна на военна информация (Global Exchange of Military Information - GEMI). На отчет принадлежи наличните техника и въоръжение, независимо дали се намира в строевите части, в консервация, в складове или е предназначена и обявена за продажба:

   1. Танкове (различни модификации на T-72 – 123;

   2. Бронирани машини – 442;

   3. Артилерийски системи от и по-големи от калибър 100 мм – 179;

   4. Бойни самолети SAAB 39 Gripen и L-159 ALCA) – 39;

   5. Бойни вертолети (модификации на Ми-24 и Ми-35) – 17.

Забележки:

В категорията „Бронирани машини” влизат всички бойни модификации на бронираните машини на пехотата - БМП-1, БМП-2, BPzV, Pandur II 8x8 и бронетранспортьори на базата на OT-90 OT-64 .

В „Артилерийските системи от и по-големи от калибър 100 мм” влизат всички модификации на 152 мм гаубица SPGH M77 Dana и минохвъргачки ShM 85 and M M1982.

Извън включените в Договора за конвенционалните ВС в Европа техника и въоръжение чешките ВС разполагат и с:

   1. 9 броя учебни самолета L-39;

   2. 17 самолета с различно предназначение: L-410, Як-40, CL-601 Challenger, A-319 CJ и CASA C-295M;

   3. 35 невъоръжени транспортни вертолета: Ми-8, Ми-17 (също Ми-171С) и W-3A Sokol;

   4. 144 леко бронирани средства: БРДМ-2, Dingo 2 и IVECO;

   5. 40 бронирани медицински машини в съответствие с Виенската конвенция от 1949 г.;

   6. 6 броя мостополагащи бронирани машини MT-55A.

http://www.pan.bg/

 
Институтът по отбрана отпразнува 119 години от рождението на своя патрон проф. Цветан Лазаров
25.02.2015, 09:58

Институтът по отбрана отпразнува 119 години от рождението на своя патрон проф. Цветан Лазаров. По случай празника бе открита негова паметна плоча. Честта се падна на заместник министъра на отбраната Десислава Йосифова, съобщава ВТК. Тя изрази своето възхищение от личността на проф. Лазаров и пожела на институтът успехи в ежедневната им работа.

В момента Институтът по отбрана разполага със 107 длъжности, 30 от които военнослужещи и 77 цивилни служители. Директорът му професор Стоян Балабанов отчете, че през последните години ведомството се е утвърдило като водеща научна организация в сферата на отбраната и притежава сериозен научен потенциал. Институтът изпълнява широк спектър от задачи и извършва сложна научно-изследователска дейност.

През годините в институтът са работили двама министри на отбраната – Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов и един заместник-министър Валентин Радев, сега заместник - председател на парламентарната комисия по отбрана. Той обеща на бившите си колеги подкрепата на депутатите от комисията.

В края гостите на празника на Института по отбрана се запознаха с работата му и разгледаха обновените му лаборатории.

***

Институтът по отбрана „Професор Цветан Лазаров” е научноизследователско, опитно-конструкторско и експертно-техническо звено към министъра на отбраната със седалище София. Институтът по отбрана е създаден с Постановление на Министерския съвет № 140 от 04.06.2009 г. като юридическо лице по чл. 60 от Закона за администрацията към Министъра на отбраната, и е наследник на богатите традиции на бившите военнонаучни организации - Военен научно-технически институт, Военен научно-изследователски институт, Институт за перспективни изследвания за отбраната, на Изпълнителна агенция „Изпитвания и контролни измервания на въоръжение, техника и имущества”, Апарат на Генералния конструктор на КАС и системите C4I на МО.

С ПМС № 5 от 21.01.2014 г. Институтът по отбрана е наименуван „Професор Цветан Лазаров”. С ПМС № 54 от 01.04.2010 г. от Дирекция „Политика по въоръженията” - МО към Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров” е преминал отдел „Качество, сертификация, кодификация и метрология”, а с ПМС № 135 от 12.05.2011 г. от Дирекция „Инвестиции в отбраната” - МО към Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров” е прехвърлена структурата за организиране на процесите по приемане и прилагане на стандартизационните документи на НАТО.

Постоянната комисия по технически науки и военно дело към Националната агенция за оценяване и акредитация с протокол № 3 от 30.01.2012 г. дава право на Институтът по отбрана „Професор Цветан Лазаров” да обучава в образователна и научна степен "доктор" по научните специалности „Динамика, балистика и управление на полета на летателни апарати”, „Радиолокация и радионавигация”, „Радиопредавателна и радиоприемна техника”, „Автоматизирани системи за обработка на информация и управление” и „Оптични лазерни уреди и методи”.

http://www.otbrana.com/

 
Закъсняваме с новите изтребители
25.02.2015, 09:32

генерал-майор Румен Радев„Крайно време е да се вземе решение за новите самолети, с които да се превъоръжи бойната авиация“, заяви при посещението си в авиобаза Крумово командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев. Той обясни, че многоцелевите изтребители от нов тип трябва да бъдат доставени възможно най-бързо, а процесът е сложен и отнема доста време.

Според ген. Радев военната експертиза е изготвила обстоен доклад с параметрите, на които трябва да отговарят новите машини. „Следващите стъпки са докладът да бъде внесен в Министерския съвет, а след това - в НС. Ако парламентът даде зелена светлина на проекта, трябва да се обяви конкурс. Нашият апел е решението да не се отлага“, допълни ген. Радев.

Експерти обясниха, че дори и решението да се внесе утре в кабинета и след като мине през парламента и трае конкурсът, до подписването на договора ще трябват близо 2 години. Никоя оръжейна компания обаче не държи нови изтребители на склад. Те се произвеждат само ако има сключен договор. Обикновено срокът за пристигането на първите новопроизведени машини от датата на сключване на контракта е 2-3 години.

Проектът за превъоръжаване на родните ВВС с нов тип многоцелеви изтребители се отлага вече при трето правителство. Идеята е засега да се купят седем бойни и един учебно-боен самолет западно производство, като вариантите са два - втора ръка или новопроизведени. По времето на първия кабинет на Бойко Борисов, когато военен министър бе Аню Ангелов, проектът бе почти готов, но не влезе за разглеждане, защото Борисов подаде оставка. Тогава бе посочена сумата от 700 млн. лв.

Ген. Румен Радев бе в Крумово при смяната на командването на авиобазата. Досегашният командир ген. Златко Златев сдаде поста на доскорошния си заместник-командир полковник Петьо Мирчев и оглави Съвместното командване на силите.

http://presa.bg/

 

Втори старт за РН 'Съюз-2.1в' ще се проведе през лятото на 2015 година

25.02.2015, 09:17

За втори път, леката РН 'Съюз-2.1в', ще бъде изстреляна през лятото на 2015 г, това е заявил пред журналисти командващия на руските ВВКО ген-майор Алкександър Головко.

'Съюз-2.1в' заедно с другата перспективна руска ракета Ангара, са призовани да заменят леката РН Рокот.

"Подготвителните работи вървят по план , следващият старт на 'Съюз-2.1в' ще се проведе това лято" е казал генерала.

Първият старт на ракетата (с ускорител 'ВОлга' и космическият апарат 'Аист' ) бе проведен на 28 декември 2013 г от космодрума Плесецк. Стартовете се провеждат в интерес на Министерството на отбраната на РФ.

'Съюз-2.1в' е двустепенна ракета носител от лек клас. Стартовете на тази ракета може да се реализират от стартовите комплекси за носителите 'Съюз-2'. Новият носител, заедно с ускорителя 'Волга' е предназначен за извеждане на кръгови орбити с височина до 1500 км и слънчево синхрони орбити с височина до 850 км на апарати с различно предназначение.

Основен разработчик и производител на 'Съюз-2.1в' е държавния научно производствен ракетно космически център 'ЦСКБ-Прогресс'. - Още космически системи

http://www.spacenewsbg.com/

 
Миролио вече е най-големият кредитор на "Дунарит"
25.02.2015, 08:40

Едоардо Миролио Италианският бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио е сключил втора голяма сделка извън обичайния за него текстилен сектор, чрез която не просто разширява корпоративното си портфолио, а спасява депозитите си в затворената Корпоративна търговска банка (КТБ).

След като в края на миналата година той влезе като акционер във веригата "Техномаркет", поемайки задълженията й към същата банка, то от вписване в търговския регистър е видно, че основната му фирма е сключила и договор с русенския производител на боеприпаси "Дунарит" и вече е най-голям негов кредитор.

Миролио и компании от групата му имаха общо около 90 млн. лв. депозити в КТБ при затварянето на банката, сочеше информация на "Капитал". Чрез двете сделки с "Дунарит" и "Техномаркет" (след прихващане или встъпване в дълг) средствата не се губят и срещу тях се придобива собственост и вземане от фирма.

в. Капитал Daily

 
Производството на военни самолети в Русия достигна показателите на СССР през 80-те и надмина САЩ
25.02.2015, 08:14

Су-35Според руски експерти, производството на военни самолети в Русия е догонило показателите на СССР от 80-те и е изпреварило тези на САЩ. Както съобщава агенция Regnum, 2014 г. е рекордна за Военновъздушните сили на Русия – пилотите са получили на разположение 108 различни самолета.

През 2015 г. темповете на производство трябва да останат на същото ниво и дори да се повишат. Общо, отчитайки и износа, са били произведени над 124 военни самолета.

От 1983 до 1990 г. в СССР всяка година средно се произвеждали 175 самолета, 110 от които военни. Тоест резултатът, постигнат през изминалата година, напълно съответства на съветските темпове на производство, и това при условие, че всеки нов модел самолет (особено военен) струва значително по-скъпо от предшественика си и изисква по-дълго време за конструиране.

Има и още един интересен момент – днес Русия заема първо място в света по производство на бойни самолети, надминавайки както Китай (използващ руски двигатели за своите самолети), така и САЩ (които са произвели не повече от 100 самолета през 2014 г.). Съединените Щати провеждат бавна разработка на изтребителя от 5-то поколение F-35. По предварителни данни, в следващите 5 години САЩ ще произведат 569 самолета – по 113 годишно, заедно с експортните машини.

Що се отнася до перспективите на Русия, то само след две години в серийно производство ще излязат изтребителите от 5-то поколение. В рамките на Държавната програма за въоръжение за периода 2011-2020 г. темповете на производство на самолети трябва да останат на нивото, постигнато през 2014 г. Започната е работата над създаването на перспективен стратегически бомбардировач и военно-транспортен самолет.

Още една важна посока в развитието на ВВС на Русия е модернизацията на съществуващия авиопарк. През 2015 г. ще бъдат получени 5 модернизирани стратегически бомбардировача Ту-160 и 9 Ту-22М3М. Тези самолети могат да носят високоточни неядрени крилати и противокорабни ракети. До 2020 г. в състава на ВВС на РФ трябва да има не по-малко от 700 модернизирани самолета.

 
Полша отрича, че е постигната официална договореност за двигатели за МиГ-29
25.02.2015, 08:02

MiG-29Полското Министерство на отбраната и държавният военноремонтен завод WZL-2 са отрекли, че съществуват официални планове за предоставянето на България на четири двигателя РД-33 за изтребителите МиГ-29. Това съобщава полският сайт за отбрана defence24.pl.

Говорителят на полското МО полковник Ясек Сонта е заявил за defence24.pl, че няма информация (официална – бел. АЕРО) за планове за даване под наем или безвъзмездното предоставяне на реактивни двигатели РД-33 на България. Полковник Сонта е заявил още, че подобна тема не е била разисквана по време на официалната визитата на българския министър на отбраната Николай Ненчев в Полша миналата седмица. Говорителят на полското МО е казал още, че дори и България да търси покупка на двигатели от Полша, те няма да идват от запасите на полските ВВС.

Полският военноремонтен завод WZL-2 също е заявил пред defence24.pl, че нямат информация за планове за предоставяне на двигатели на България. От там са потвърдили, че се водят разговори с българската страна за възможна техническа поддръжка през Полша.

На вчерашната си пресконференция военният министър Николай Ненчев заяви, че разчита на четири двигателя за МиГ-29, които да дойдат от Полша и които да закърпят положението до извършването на съответните ремонти от РСК МиГ. Не е ясно, както точно е имал предвид министър Ненчев. Възможно е тези идеи да битуват само в нашата страна и още да не е обсъдена с полските партньори.

Наличието на достатъчен брой изправни двигатели РД-33 продължава да е сериозен проблем и в самата Полша. Страната непрекъснато купува двигатели с ресурс и има способности да извършва ремонт на моторите в завода WZL-2 с ремонтни комплекти, които се внасят от вън.

http://aeropress-bg.com/

 
Катастрофа с два турски RF-4E
25.02.2015, 07:56

 RF-4EДва турски разузнавателни самолета са катастрофирали в централната част на страната. Загинали са всички четирима души, които са летели с машините. Това съобщава турският вестник Hurriyet.

Връзката с двата McDonnell Douglas RF-4E Phantom II е била загубена след излитането от авиобаза Малатия на 24 февруари 2015 г. около 19:00 местно време, при провеждането на нощни учебни полети, се казва в съобщение на турския генерален щаб.

„Веднага е стартирана операция по търсене и спасяване. В 20,45 часа са открити останките на двата самолета и е потвърдена смъртта на екипажите им”, се казва още в съобщението на ГЩ. Не се дава информация за евентуалните причини за инцидента.

Турската телевизия NTV съобщава, че вероятната причина за инцидента е сблъсък във въздуха между двете машини по време на полет в група. Местни очевидци заявяват, че метеорологичната обстановка по време на инцидента е била лоша.

http://aeropress-bg.com/

 
Представена е последната версия на индийския вертолет LCH
25.02.2015, 07:38

вертолет LCHИндийската държавна самолетостроителна корпорация HAL демонстрира на „Aero India 2015” третия прототип на лекия боен вертолет LCH в нова камуфлажна окраска.

LCH е предназначен за унищожаване на танкове и друга бронирана техника, оказване на непосредствена авиационна поддръжка на сухопътните войски,както и изпълнение на разузнавателни задачи. В морската версия хеликоптерът може да нанася удари по кораби и подводници. Според HAL третият прототип е окончателната конфигурация на хеликоптера. Той се отличава от предните два прототипа по усъвършенствания фанар, оптико-електронната/ИЧ система CoMPASS на Elbit и максимална скорост 268 км/.

CoMPASS е съставена от ТВ камера, ИЧ станция от трето поколение, лазерен далекомер и целеуказател. Системата се произвежда по лиценз от индийската компания Bharat Electronics Limited.

Въоръжението се състои от 20 мм оръдие (производство на френската компания Giat-Nexter), четири 70 мм белгийски ПТУР FZ и УР”въздух-въздух” MBDA Mistral-2. Разработва се и ПТУР собствено производство Helina (на база на Nag) с увеличена далечина на стрелбата от 7 км.

Вертолетите LCH ще са на въоръжение в трита вида ВС (ВВС, ВМС и СВ), като само в армейската авиация има необходимост от 180 машини.

http://www.pan.bg/

 

 
Литва връща задължителна военна служба
24.02.2015, 16:34

Литва планира да поднови наборната военна служба за първи път от 2008 г. насам обявиха от канцеларията на президента на страната във вторник, заради руските действия в региона, предаде "Ройтерс".

"Държавният съвет за отбрана реши, че отбранителните способности на страната трябва да бъдат подобрени, като се има предвид геополитическото положение и заплахите за сигурността на държавата", се казва в изявление на президентството.

Предвижда се наборната служба да се възстанови от есента на тази година и за пет години да се подготвят около 16 000 бъдещи резервисти. "Това ще ни позволи напълно да окомплектоваме подразделенията, които сега са попълнени само наполовина", отбеляза президентът Далия Грибаускайте.

Парламентът на Литва все още трябва да одобри предложението, което според анализатори ще стане.

Литва стана член на НАТО през 2004 г. заедно със съседните си държави Латвия и Естония.

Страната все по-често изразява притесненията си от действията на Русия, не на последно място заради близостта си до руския анклав Калининград. Русия проведе внезапно военно учение там през декември 2014 г., в което участваха 9 000 войници и повече от 55 морски плавателни съдове.

Анализатори предупреждават, че Русия смята да подклажда нестабилността в Балтийските страни, използвайки рускоговорящите малцинства, енергийната политика или кибератаки, за да провери способността на НАТО да защити своите източни членове.

Миналата седмица британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че руският президент Владимир Путин представлява реална и съществуваща заплаха за Естония, Латвия и Литва и НАТО се готви да отблъсне всякаква евентуална агресия. Според Фалън има опасност Русия да предприеме кампания от прикрити тактики, за да дестабилизири трите бивши съветски републики.

В петък Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейската комисия и бивш премиер на Латвия, каза, че на източните граници на НАТО е нужно по-силно военно присъствие след "руската агресия срещу Украйна, която показа, че Русия се опитва да преначертае със сила картата на Европа през ХХI век".

Тази седмица ген. Ейдриън Брадшоу, вторият човек в командването на обединените сили на НАТО в Европа изказа подобни опасения, и призова НАТО да се подготви за пълномащабен военен конфликт с Русия за защита на страна член от Източна Европа.

В началото на тази година беше обявена и програмата на НАТО за създаването на шест командни центъра в Източна Европа на силите за бързо реагиране на алианса.

http://www.dnevnik.bg/

 
Риболовен кораб удари индийска подводница
24.02.2015, 16:11

INS Sindhughosh (S55)Индийска подводница се е сблъскаха с риболовен кораб. Инцидентът е станал в нощта срещу 20 февруари в Арабско море край Мумбай. Риболовен кораб е ударил перископа на индийската подводница INS Sindhughosh (S55), клас Кило. При инцидента няма пострадали, съобщиха от индийския флот.

Maritime.bg припомня, че на две от индийските подводници от същия клас имаше сериозни инциденти преди години.

INS Sindhughosh е построена през 1986 година в СССР. Дизеловата подводница има водоизместване 2325 тона и дължина 72 метра.

Припомняме, че Индия ще утрои броя на своите ядрени подводници. Това стана ясно след като страната обяви най-скъпата от пет години насам експанзия на флота, ход които идва след значителното засилване на китайското военноморско присъствие във водите на Индийския океан.

Индия планира строителството на 6 ядрени подводници и 7 нови кораба на обща стойност 16 млрд. долара. Още от май, след идването на власт на премиера Наренда Моди, Индия представи мащабни планове за развитие на всички родове войски. Според анализатори, Индия иска да се конкурира с Китай, който има значително военноморско превъзходство в района.

 
Сблъскаха се два полски бойни кораба
24.02.2015, 16:04

ORP 282 LechСблъскаха се два полски кораба от състава на флота на страната, съобщиха местни медии. Инцидентът е станал преди седмица на учение Task Force Naval, което се провежда в Балтийско море. Сблъскали са се ракетната фрегата ORP 273 General Tadeusz Kosciuszko, който бе подарен на Полша от САЩ през 2002 година, и спасителния кораб ORP 282 Lech, предаде изданието Natemat (natemat.pl).

Изданието цитира представители на полския флот, които разясняват, че сблъсъкът не е бил сериозен. По данни на флота причина за инцидента става тежката хидрометеорологична обстановка. Съобщава се, че офицерите на единия кораб, без да го назовават, са допуснали сериозна грешка при маневриране.

Все още се извършва оценка на нанесените щети. Води се разследване. Властите съобщиха, че няма пострадали моряци и не е допуснато замърсяване.

http://www.maritime.bg/

 

 

 

Официален сайт, посветен на 70-тата годишнина от Денят на Победата, стартира вчера в Русия

 
Успешно приключи курсът по управление на човешките ресурси
24.02.2015, 12:18

Участниците в курса и техните преподаватели.  Снимка: Военна академия „Георги С. Раковски“ Във ВА „Георги С. Раковски“ завърши курсът по „Управление на човешките ресурси“. Участници в него, съобщават от академията, бяха офицери и цивилни служители на ръководни и експертни длъжности от дирекциите на Министерството на отбраната, Централно военно окръжие, Съвместното командване на силите, Сухопътни войски и ВВС. Средният успех от обучението е отличен 5,75. Класен ръководител бе подполковник д-р инж. Галин Иванов.

Курсът „Управление на човешките ресурси” е висш етап от подготовката на кадри за стратегическите и оперативни звена за ръководство на системата за управление на човешките ресурси и дава необходимите теоретични знания и практически умения за заемане на ръководни и експертни длъжности в общата и специализираната администрация на министерството на отбраната и органите за управление на въоръжените сили. Програмата е с подчертано практическа насоченост и обхваща най-важните области и функции на мениджмънта на човешките ресурси.

По време на триседмичния курс бяха изнесени лекции от академичния състав на катедра „Мениджмънт на сигурността и отбраната”, катедра „Военна стратегия” и катедра „Национална и международна сигурност”. Бяха привлечени и външни експерти от ръководен и експертен състав на министерството на отбраната – дирекция „Управление на човешките ресурси”.

От името на специализантите участвали в курса, полковник Цветан Каменов изказа своите благодарности на ръководството на факултет „Национална сигурност и отбрана” и преподавателския състав на катедра „Мениджмънт на сигурността и отбраната” за добрата организация на курса и получените теоретични знания в сферата на мениджмънта на човешките ресурси.

На церемонията по връчване на удостоверенията на специализантите от курса, която се проведе в края на миналата седмица, присъстваха полковник Иван Георгиев и полковник Цветан Цветков от дирекция „Управление на човешките ресурси”, деканът на факултет „Национална сигурност и отбрана” полковник доц. д-р Георги Димов, ръководителят на катедра „Мениджмънт на сигурността и отбраната” доц. д-р Павел Ангелов и преподаватели от катедра „Мениджмънт на сигурността и отбраната”.

http://www.otbrana.com

 
Русия може да свие военния си бюджет с 10%
24.02.2015, 10:11

Военният бюджет на Русия може да се свие с около 10% през 2015 година. Това обяви шефът на държавната военна корпорация „Ростех". Военните разходи на Русия ще бъдат наблюдавани отблизо тази година от западните държави основно заради събитията в Украйна. Западът обвинява Москва, че предоставя оръжие и изпраща войници в подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна.

Миналият месец финансовият министър Антон Силуанов заяви, че трябва да има 10% намаляване на разходите във всички правителствени сектори с изключение на отбраната, която е приоритет за президента Владимир Путин.

Обаче дори „властимащите министри" започват да усещат натиск в резултат от икономическата криза в Русия. Сергей Чемезов - ключов съюзник на Путин, който е сред тези, които са засегнати от санкциите на Запада срещу Русия - намекна, че съкращаването на разходите ще засегне и военния сектор.

Разходите за отбрана могат да се свият с 10%, но все още не е взето решение, каза той в кулоарите по време на конференция за военната отбрана в Абу Даби.

След като заяви през септември, че санкциите на Запада няма да засегнат руската военна индустрия, Чемезов призна, че промените са ги накарали да отговорят.

Санкциите ни принудиха да произвеждаме наше оборудване. Преди санкциите ние вземахме от Украйна, които има много заводи и фабрики във военната промишленост. До 2017 година ние планираме да заменим вноса с наше производство, каза той.

Според него сега силният долар е в полза на износителите на оръжие.

Русия има оръжейни сделки през следващите 3-4 година на стойност 40 милиарда долара, като най-големите купувачи са Индия, Китай, страни от Близкия изток и Латинска Америка, поясни Сергей Чемезов.

По думите му резултатите от продажбите през 2014 година се очаква да излязат в понеделник. Очаква се Русия през 2014 година да е продала оръжия на стойност 20,2 милиарда долара.

http://www.livenews.bg/

 
Военни от Нова Зеландия се включват в борбата с „Ислямска държава”
24.02.2015, 09:45

Джон КейНова Зеландия ще изпрати войски на мисия в Ирак. Те няма да участват в бойни действия, а ще помогнат за повишаване способността на местната армия да се бори с „Ислямска държава". Това съобщи премиерът Джон Кей, цитиран от АФП.

Кей обяви, че около 140 войници ще започнат мисията си пред май месец, след искането на иракското правителство за международна помощ за повишаване на военната й способност да бори джихадистите.

„Ние не можем и не трябва да водим битки там и всъщност Ирак не иска това от нас", каза премиерът пред парламента.

„Нашата армия може да участва в подобряването на способността и капацитета на иракските сили, така че да се бият с „Ислямска държава" сами.

Джон Кей спомена за мисията в края на миналата година и тя бе предмет на интензивен дебат в Нова Зеландия, като повечето от опозиционните партии са против.

Резултатите от проучване, направено тази седмица, показва, че 48 % от запитаните подкрепят военна мисия за обучение, 42 % са против, а останалите не са заявили позицията си.

Кей посочва, че Нова Зеландия е част от коалицията, в която участват 62 държави, срещу „Ислямска държава". Той определи групировката като варварска и заяви, че Нова Зеландия ще подкрепи това, което е правилно.

Премиерът на Нова Зеландия подчерта, че изпращането на сили в Ирак не е лесно решение, но е правилното. Той допълни, че новозеландските войници най-вероятно ще работят заедно с австралийските си колеги във военната база в Таджи, северно от Багдад.

http://news.ibox.bg/

 
Европейската и американската преса за битката при Ески арнаутлар
24.02.2015, 09:40

Официалният бюлетин на руската Главна квартира за битката при Ески арнаутлар [1] на 5 (17) май 1829 г. (по време на Руско-турската война от 1828-1829 г.) е издаден в лагера край Силистра на 10 (22) май (Bulletin officiel du combat d'Eski-Arnautlar, entre les Turcs et les Russes, le 17 mai) [2]. Подписан е от главнокомандващия Втора армия генерала от инфантерията, генерал адютант граф И. И. Дибич. Той е съставен на основата на рапорта на генерала от инфантерията Логин Осипович Рот от 6 (18) май до главнокомандващия (писан в лагера при Ески арнаутлар) [3]. Бюлетинът е публикуван във вестниците „Северная пчела” (28 май 1829 г.) и „Санкт-Петербургские ведомости” (11 юни 1829 г.) и със съкращения в редица европейски и американски вестници, списания и годишници от онова време..........Прочети още

 
От неактуализацията на бюджета за отбрана ще пострадат социалните придобивки в армията
24.02.2015. 09:22

Николай НенчевВъзможно е да се намали т.нар. порцион в армията. Това е най-малкото, което ще се случи, ако не бъде актуализиран бюджетът на МО в рамките на тази година. При положение, че се запазят намалените разходи за персонал от 77 млн. лв. ще се наложи да бъдат освободени допълнително около 4600 военнослужещи и цивилни служители от списъчния състав, каза министърът на отбраната Николай Ненчев. Той и неговият екип дадоха пресконференция за свършеното през първите 100 дни управление и за предстоящите задачи.

Как ще се случи това?

На първо място става дума за администрацията. Според министър Ненчев ръководеното от него министерство се е превърнало в тежка административна машина. Той смята, че има много структури, които се дублират. „Често няколко човека са натоварени с една и съща функция“. И Още: „Основен проблем е лошата практика пенсионирани военни да заемат цивилни длъжности, вместо на тях да се назначават по-млади хора. Така се оказва, че МО се е капсулирало за младите кадри, на които им е много трудно да попаднат там. Забелязвам, че в институцията много често се задействат стари рефлекси и навици – нещо, с което считам да се справя.“

Съкращаването на средствата, сами по себе си, няма да доведат до промяна, смята министърът. Налага се внимателен преглед на дублиращите се структури и кухи звена, последователна политика за набирането на млади хора. В този смисъл е създадена организация за извършване на преглед на устройствените правилници на МО и на структурите на пряко подчинение на министъра.

Министърът очаква резултати до средата на март. Предвижда се намаляване на персонала с 10 процента и съкращаване на административни звена, като функцията им се запазва и преминава към други. От началото на февруари работна група разработва структурни и функционални реформи във всички структури на МО по смисъла на Закона за администрацията. До 9 март тя трябва да излезе с предложения и мерки, които да доведат до редукция, евентуално 10 процента.

Кого ще засегне редукцията в администрацията?

Най-вече, каза министърът, Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, Информационния център на МО, т.е. военните медии, Института по отбрана и ВМА. От миналата седмица в тази насока имало указания и към службите „Военна полиция“ и „Военна информация“.

Основната идея е да се намалят разходите с 10 процента, уточни заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова. Ще се върви в посока, продължи тя, за намаляване на някои проценти по специфични дейности в МО, като известните наредби 15 и 18, евентуално намаляване на порциона…Ако няма актуализация на бюджета, каза заместник-министър Йосифова, по наше нежелание, трябва да посегнем на социалните придобивки. От някъде, отбеляза тя, трябва да намерим тези 77 млн. лв.

Какъв е изходът?

Основният е актуализацията на бюджета за отбрана в рамките на тази година. На този етап министърът има подкрепата на президента Росен Плевнелиев, от днешните политически консултации разбрахме, че на същата позиция е и ПГ на АБВ. В обявената неотдавна декларация на ГЕРБ от преди десетина дни за подобна перспектива на разходите за отбрана, обаче, не се говори. Не е ставало дума пари за армията да дойдат и от 16-милиардния дълг, който се обсъжда, заяви министърът. При тази ситуация ще се разчита на вътрешни резерви. Те бяха огласени от заместник-министър Йосифова. През миналата година са напуснали около 900 души, т.е. подаването на рапорти е и полезно. Те ще бъдат спестени, ако се замрази назначаването на хора на техните места. Вторият резерв е освобождаването на лица назначени по допълнително разписание на длъжностите. Това са т.нар. ДРД-та, известни преди като ДЩР-та. Те са около 1000. И третият резерв – освобождаване на лица придобили право на пенсия. Имаме идеи, посочи заместник-министър Йосифова, да стигнем до 4600 души за съкращаване, като максимално не засягаме военните формирования.

Изтребителната авиация също ще помага за решаване на проблема със съкращенията

Става дума за още един резерв в размер на 35 млн. лв. Министърът почти е договорил поляците да ни дадат четири двигателя за МиГ-29, с които да летят нашите изтребители, без да плащаме дори наем. Сметката е 35 милиона по-малко разходи, почти половината от намалените средства за персонал.

Защо да има библиотека във военния клуб?

Според министъра е редно да се запазят голяма част от социалните придобивки. В същото време тази система трябва да бъде оптимизирана. И даде пример: „От всички тези срещи, разговори и посещения ми прави впечатление, че има известни безумия в цялата тази работа. Например поддържаме някъде военен клуб с 6 човека персонал. Аз не разбирам този клуб да има някаква особена дейност. Много е хубаво там да имаме клуб. Много е хубаво да има библиотека. Не виждам обаче голям смисъл да имаме библиотека, при положение, че може да се дарят тези книги на общинската библиотека и няма да бъдат кой знае какви усилия военнослужещите да ходят в нея. Т.е. да намалим и още веднъж казвам да оптимизираме всички тези разходи.“

Новият модел за пенсиониране все още не е ясен

На въпрос на „Отбрана“ министърът отговори, че не се е запознал с предложенията на комисията за нов модел на пенсиониране на военнослужещите, която се оглавява от главния инспектор генерал-майор Петър Петров. Припомняме, че на 30 януари от парламентарната трибуна на въпрос на народния представител Ангел Найденов министър Ненчев заяви следното: “С цел защита на правата и интересите на военнослужещите и с оглед на обстоятелството, че промяната на реда и условията за пенсионирането им предполага извършване на задълбочен анализ с министерска заповед № ОХ 756 от 17.10.2014 г., е назначен Консултативен експертен съвет за разработване на модел за пенсиониране на военнослужещите. В Съвета участват представители на МО и Българската армия, както от Министерството на труда и социалната политика и НОИ. В срок до 24 февруари 2015 г. съветът, като консултативно звено към министъра на отбраната, следва да анализира предложението на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към министъра на труда и социалната политика и да ми предложи вариант за промяна на реда за пенсиониране на българските военнослужещи.“ Т.е. най-късно утре трябва да има такъв вариант, който се надяваме, че ще стане достояние на широката армейска общественост. Министърът обаче за пореден път призова да не се правят изявления във връзка с отежняване на режима за пенсиониране на военнослужещите, защото това водело до напрежение и подаване на рапорти за уволнение, което пък от една друга гледна точка (за нея стане дума по-горе) е добре. Той смята, че няма никакви основания за безпокойство, но на този етап.

Въпреки недофинансирането на отбраната, включително и за бойна подготовка, което не се крие, още в началото на пресконференцията министърът бе категоричен: „Българската армия е стабилна, самочувствието на личния състав е добро, готови сме да се справим с всички предизвикателства.“ Все пак, ако не бъде актуализиран бюджетът за отбрана ще се наложат съкращения в Българската армия, което ще бъде нарушаване на предизборните обещания на управляващите политически сили и на програмата за управления на правителството на Бойко Борисов. Това обаче е най-малкото. Ще бъде лошо най-вече за отбраната на страната.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Нов командир на 24-та авиационна база в Крумово
24.02.2015, 09:15

полковник Петьо МирчевДнес от 10.00 ч. във военно формирование 32040 - Крумово ще се проведе официална церемония по сдаване и приемане на длъжността командир на 24-та авиационна база.

От 21-ви февруари досегашният командир на базата бригаден генерал Златко Златев е удостоен с висше военно звание генерал-майор и е назначен за заместник-командващ на Съвместно командване на силите, като временно ще изпълнява длъжността командващ на СКС.

Като нов командир на 24-та авиационна база ще встъпи в длъжност досегашният заместник-командир полковник Петьо Мирчев, който ще бъде повишен в звание бригаден генерал.

Церемонията днес ще включва официално подписване на акта за приемане и сдаване на длъжността командир на 24-та авиационна база, тържествен строй и поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите летци и авиационни специалисти. - Прочети още

 
USS Cole напусна Черно море
24.02.2015, 09:05

USS Cole, DDG-67Американския боен кораб УРО "Коул" (USS Cole, DDG-67), след 15 дневно присъствие в акваторията на Черно море, на 22 февруари е преминал Босфора и Дарданелите в южно направление и е навлязъл в акваторията на Средиземно море, информира сайта Bosphorus Naval News.

 
Lockheed Martin представи прицелен контейнер за задачи „въздух-въздух”
24.02.2015, 08:37

Legion PodLockheed Martin представи инфрачервен прицелно-обзорен контейнер, който е оптимизиран за задачи „въздух-въздух”. Контейнерът се казва Legion и е замислен за поставяне на F-15 и F-16.

Контейнерът, който има диаметър от 0,41 m ще е оптимизиран за търсене и прехващане на въздушни цели. В него е поставен сензорът IRST21 разработен от Lockheed Martin за системата AN/ASG-34 интегрирана на Super Hornet. В края на миналата година започна нейното малосерийно производство.

При AN/ASG-34 сензорите са поставени в допълнителен резервоар носен под тялото на Super Hornet, докато Legion е по-компактен контейнер, който ще може да се поставя по-лесно на пилони, които принципно носят прицелно-обзорни контейнери за наземни цели.

Lockheed Martin рекламират Legion, като евтина модернизация за изтребителите от четвърто поколение, което да им даде възможност за търсене на цели при силно електронно противодействие или в скрит режим, без радар.

Летателните изпитания с F-16 ще започнат през 2015 г. и ще приключат догодина. Компанията ще осигури средства за първоначалните изпитания и ще чака средства. Смята се, че системата е основно насочена към бъдещата програма за модернизация на изтребителите F-15C/D, които са на въоръжение в САЩ.

http://aeropress-bg.com/

 
Израел подписа за 14 броя F-35
24.02.2015, 08:30

F-35Израел е сключил договор за доставка на още 14 многоцелеви изтребителя от следващо поколение F-35A. Договорът е бил подписан през миналата седмица във Вашингтон, според Flightglobal.

По-рано израелските ВВС искаха доставка на още поне 31 изтребителя от този тип, но това срещна сериозна съпротива в израелското правителство. В крайна сметка се стигна до компромис за покупката на 14 изтребителя на обща стойност $2,82 млрд. или по около $110 млн. на самолет, като в договора има и други стоки и услуги.

Към договорът е включена опция за още 17 изтребителя, както и осигуряване на наземна инфраструктура, включително и симулатор и депо за техническа поддръжка. Договорът предвижда и възможност за инсталиране на израелско оборудване на борда на F-35 предназначени за еврейската държава.

Израелските ВВС ще продължат да искат още изтребители, за да се достигне планираната бройка от 75.

През 2010 г. Израел подписа договор за 19 машини от варианта F-35A. Първите два самолета ще бъдат доставени в Израел към края на 2016 г. В страната се произвеждат и елементи за изтребителя, включително крилото и други.

На израелска служа самолетът ще се нарича F-35I Adir. - Още за F-35

http://aeropress-bg.com/

 

 
Ако не се намерят още пари за отбрана, съкращават 4600 души
23.02.2015, 17:22

Николай НенчевАко бюджетът за отбрана не бъде актуализиран и се запази намалението на разходите за персонал, ще се наложи в МО да бъдат освободени допълнително около 4600 военнослужещи и цивилни, каза министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БТА.

По думите му намалението със 77 млн. лева на разходите за персонал не би могло да бъде компенсирано само от структурите, които са извън Българската армия, и това означава, че при тези обстоятелства неминуемо би се наложило съкращаване на числеността на армията.

Ненчев призна, че досега не е споменавал за съкращения на военнослужещи, а само в администрацията.

Въпреки това той беше категоричен, че ще се търсят всякакви възможности числеността на армията да не се намалява повече.

Разходите на МО за 2015 г. са намалени с приблизително 86 млн. лева спрямо същите за 2014 година.

Със Закона за държавния бюджет за 2015 г. бюджетът на МО за текущата година е в размер на 978 млн. лева, като според прогнозата същият се запазва и през 2016 и 2017 година.

Към 31 декември 2014 г. МО има задължения в размер на около 119 млн. лева.

От тях на ВМА от 130 млн. лева задълженията са намалени на 103 млн. лева.

http://www.dnes.bg/

 
Американски изтребител F-18D се разби, няма жертви
23.02.2015, 15:16

F/A-18Вчера, 22 февруари, около 15:00 местно време самолет MD F/A-18D Hornet на американските военноморски сили се разби в гориста местност източно от Statenville до магистрала 94 на окръг Екълс (южна Джорджия), съобщава WALB News.

Двамата пилоти са успели да се катапултират и с леки наранявания са откарани в близкия медицински център.

Самолетът, който е от състава на 23-то крило на АБ Moody, е излетял от морската Air Station Beaufort Corp. в Beaufort (Южна Каролина).

Започнало е разследване на причината за катастрофата. - (видео)

 
Започва се! България разширява участието си в ученията "Атлантическа твърдост"
23.02.2015, 14:42

Американските военни учения "Атлантическа твърдост" ще се разширят в Румъния и България в края на март на фона на засилващото се напрежение в района, съобщи електронното издание armytimes.com.

"Мислете за "Атлантическа твърдост" като за непрекъсната, целогодишна, поредица от учения от Естония до България", каза ген. Фредерик "Бен" Ходжис, генерал от американската армия в Европа

"Атлантическа твърдост" стартира през април миналата година в трите балтийски държави и Полша, за да демонстрира ангажираността на САЩ към НАТО, след като регионът бе изправен пред нова, но позната заплаха.

За участието си в ученията Румъния и България ще увеличат контингента си от сегашните 900 военнослужещи на 1900. Освен това парашутисти от американско военно подразделение в Италия ще извършат скокове в Румъния и България.

Американската армия разширява ученията "Атлантическа твърдост", "за да се чувстват съюзниците да сигурни", каза още генералът. Според него "руснаците незаконно са анексирали Крим и сега те работят, за да внесат разцепление в НАТО, използвайки всички аспекти на националната мощ, за да предизвикат разцепление", добави Ходжис.

"Сигурен съм, че тяхната цел №1 е да разрушат съюза, да вбият клин между САЩ и Европа, а след това, ако могат, да разделят Европа на различните части. Ако страните членки не отговорят съгласно член 5, тогава наистина ще се създаде сериозна пукнатина в алианса с всички произтичащи оттук последици", заяви още воненият.

http://svetoven.pogled.info/

 
„Лов на вещици” във военното министерство
23.02.2015, 14:15

В ръководството на военното министерство служат верни последователи на американския републикански сенатор Джоузеф Маккарти. На служителите във ведомството и големите щабове е забранен всякакъв контакт с хора от руското посолство .

Военните и цивилните във военното министерство не смеят да поддържат контакти нито с руското военно аташе и заместниците му, нито с руски търговски представители. Офицери от военното контраразузнаване слухтят за „неправомерните” контакти на генерали, офицери и цивилни служители. Хората под пагон и без пагон на «Дякон Игнатий» №3 в столицата ги е страх дори да гледат и се информират от руски сайтове. Ограничен до минимум е и кръгът от лампази и високопоставени чиновници, които посещават руското посолство по време на национални празници на Русия.

Под забрана във военното ведомство е и четенето на военния сайт Pan.bg, и други сайтове, където се публикуват материали, които не били по вкуса на министър Николай Ненчев и компания. За него и приближените му се предоставяли само информации от сайтове и медии, в които в армията проблеми няма.

Фрог научи още, че след излизане на критичен материал в сайта ни, военнослужещи от гарнизоните го качили в личните си страници във фейсбук. Учудването и притесненията им били огромни, когато били привикани от началниците си и нахокани за неблагоразумието да изразят подкрепа на позиция, различна от тази на властимащите в МО.

Министърът на отбраната Ненчев бил подразнен и от интервю на командира на Военновъздушните сили генерал Румен Радев. Последният заявил , че България не бива да позволява българско небе да се охранява от гръцки и турски изтребители. Такива намерения имало в НАТО и Ненчев бил на път да склони алилансът да поеме „Еър полисинг”.

Припомняме кой е Маккарти. Маккартизмът по името на американския сенатор Джоузеф Маккарти е политическо течение в САЩ от втората половина на 20-ти век. Маккартизмът е насочен срещу комунистите и крайно-левите в САЩ и представлява практика на обвиняване в подривна дейност, заговор, в някои случаи без наличието на реални или достатъчни доказателства, или като се използват иначе рядко използвани средства за разследване, най-често с участието на ФБР, често използван за потушаване на политическа критика. Маккартизмът е кампания за разкриване на съветски шпиони, комунисти или техни симпатизанти и други политически елементи.

Има ли някакъв ...изъм във военното министерство? И дали на днешната пресконференция министър Ненчев няма да обяви война на Русия?

http://frognews.bg, Орлин Джумайски

 
Великобритания снабдява изтребителите Typhoon с нови ракети за $228 млн.
23.02.2015, 13:25

BrimstoneМинистерството на отбраната на Великобритания сключи договор на стойност $228 млн. за оборудване на изтребителите от британските ВВС Eurofighter Typhoon с най-новите ракети клас „въздух-земя” Brimstone-2, Това съобщи официален представител на военното ведомство в кралството.

Агенция Ройтерс уточнява, че снабдените с ракети самолети ще постъпят във въоръжението на кралството в края на 2018 г. Всеки Typhoon може да носи до шест ракети. Те са предназначени за нанасяне на удари по бързо движещи се цели и вече са използвани при британските изтребители Tornado в Афганистан, Либия и Ирак.

Пресата отбеляза по-рано, че всеки боеприпас от този тип ще коства на данъкоплатците в кралството над $180 хил.

http://www.fbr.bg/

 
Френският самолетоносач ”Шарл де Гол” ще се присъедини в борбата с ”Ислямска държава”
23.02.2015, 13:17

„Шарл де Гол“ R-91Самолетоносачът от френските военноморски сили „Шарл де Гол“ R-91 от днес се присъединява към военните операции против радикалната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в Ирак, съобщи представител на френското министерство на отбраната.

Първите изтребители Rafale вече излетяха от палубата на самолетоносача в посока Ирак, съобщи агенцията. Отбелязва се, че след половин час те са достигнали своите цели – два пъти по-бързо, отколкото при излитане от френската военна база в Обединените Арабски Емирства.

Широката експанзия на ИД, която плени значителни територии в Ирак и Сирия, стана един от главните световни проблеми през 2014 година. Групировката, която по данни на ЦРУ наброява около 30 хиляди бойци, провъзгласи пленените територии за халифат и се стреми още повече да разшири своите владения. Няма единен фронт за борба с ИД: с нея се борят правителствените войски на Сирия и Ирак, международна коалиция оглавена от САЩ, която засега се ограничава с въздушни удари, а същи и иракските и сирийските кюрди.

„Шарл де Гол“ е единственият действащ самолетоносач на военноморските сили на Франция. Това е първият френски надводен боен кораб, който има атомна силова установка. Той е бил въведен в експлоатация през 2001 година. - Още за ”Шарл де Гол”

http://www.fbr.bg/

 
Русия предложила най-модерните си противовъздушни системи на Иран
23.02.2015, 12:59

Антей 2500Русия е предложила на Иран най-новите си системи за противоракетна отбрана Антей 2500. Това обяви шефът на руската военнопромишлена държавна компания „Ростек", след като сделката за не толкова точните и с по-малък обсег противовъздушни системи С-300 беше спряна заради натиск от Запада. - (видео)

Шефът „Ростек" Сергей Чемезов заяви, че Техеран сега обмисля офертата, съобщава ТАСС.

Русия „хвърли на боклука" контракта за доставката за Иран на системите С-300 под натиска на Запада през 2010 г., като по-късно Иран заведе международно арбитражно дело срещу Русия в размер на 4 млрд. долара, но двете страни останаха съюзници.

САЩ и Израел лобираха Русия да спре сделката за противоракетните системи, подчертавайки, че те могат да бъдат използвани от Иран да отбранява своите ядрени обекти от евентуални бъдещи въздушни удари.

Засега Иран, Израел и САЩ не са отговорили на коментарите на Чемезов. - Още за Антей 2500

http://news.ibox.bg/

 
Отбраната и Въоръжените сили са сред петте основни теми на политическите консултации
23.02.2015, 12:18

Държавният глава Росен Плевнелиев започва от днес традиционния „месец на политическите консултации”. Прави впечатление, че една от петте основни теми е „Отбрана и въоръжени сили“. Другите са ключовите реформи, които са на дневен ред през 2015 година; референдум и изборно законодателство; международна и регионална сигурност; кризи и природни бедствия.

Консултациите за приоритетите на парламентарно представените партии започват с АБВ и „Атака“. През следващите дни обсъжданията ще бъдат с Патриотичния фронт, „Български демократичен център“, Реформаторския блок, Движението за права и свободи, „БСП лява България“ и ГЕРБ.

По наша информация президентът ще постави въпроса за необходимостта от достатъчно финансиране на отбраната, имайки предвид поетите ангажименти на срещата на върха на НАТО през септември м.г. в Уелс за постепенно нарастване на военните разходи от 1,5 до 2 на сто от БВП. Той вече заяви своята тревога на срещата си с висшето военно командване на 10 февруари. Тогава държавният глава апелира за актуализация на бюджета за отбрана още през тази година, като призова правителството да намери необходимите резерви.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Награда за екипажа на C-130 MAFFS, кацнал без пусната носова стойка
23.02.2015, 10:23

Екипажът на C-130Н3 от 302-ро военно-транспортно крило получи наградата за отличен екипаж за техните действия при кацане без пусната носова стойка.

На 17 август 2014 г., след второто за деня успешно пускане на вода за потушаване на горски пожар, екипажът получава заповед за кацане за зареждане за следващия полет над горския масив.

При насочване за кацане на летището на военновъздушната база Хил, разположена в северната част на щат Юта, командирът на екипажа майор Жак Беркуи и вторият пилот майор Дерик Джордж забелязват, че носовата стойка не се пуска. Екипажът пробва и трите процедури за аварийно пускане, но безуспешно. Те минават в режим на кръжене над базата, като своевременно влизат в контакт с инженери и летци-изпитатели на Lockheed Martin, но всички усилия и действия остават също безуспешни. След два часа кръжене и остатък от гориво за само 30 минути полет, екипажът решава да кацне аварийно. Преди това майор Жак Беркуи поисква от ръководителя на полети на част от пистата да се изсипе пяна, за да се предотврати пожар при кацането.

Екипажът успешно опира основните колела на пистата и поддържа възможно максимално дълго носа на самолета нагоре, преди внимателно и леко той също да опре бетона. Самолетът спира по средата на пистата и целият екипаж от шест души безпроблемно напуска борда.

Така благодарение на общите усилията и високия професионализъм е спасен живота на шестимата военнослужещи, а на струващия 37 милиона долара С-130Н са нанесени дребни повреди в носовата част. За щастливия край допринасят и многото часове на симулатора, където са тренирани аварийни ситуации като тази.

В САЩ четири военно-транспортни крила поддържат всяко по два самолета и екипажи за борба с горските пожари. Те използват модулната система за гасене на пожар (Modular Airborne Fire Fighting System). Системата MAFFS позволява да се хвърли над 11 тона вода или други пожарогасителни вещества за по-малко от 5 секунди, които покриват ивица с дължина 400 м и широчина 30 м. Зареждането на системата става за по-малко от 12 минути.

http://www.pan.bg/

 
Съвместен екип от ВВС на Чехия, Хърватия и Унгария ще обучава афганистански летци на вертолети
23.02.2015, 10:16

Ми-24Съвместен екип от 20 военнослужещи от ВВС на Чехия, Хърватия и Унгария са започнали подготовка за програмата за обучение на афганистански летци на вертолети.

В полетите са включени чешки Ми-24В и три хърватски вертолета - два Ми-8 и един Ми-171, предвидени са и бойни стрелби. Аварийни и други специални ситуации се тренират на симулатора в Острава, включително и отказ на двата двигателя.

В двуседмичните полети от хърватската военновъздушна база Земуни ще се отработват редица стандартни оперативни процедури. Ще се изпълнят полети в тактическа група от четири хеликоптера, излитания и кацания с различни товари и други специфични мисии.

След подготвителния етап екипът ще замине за Кабул, където ще обучава афганистанските пилоти в тяхната оперативна среда.

http://www.pan.bg/

 
Санкциите няма да се отразят на износа на оръжие на Русия
23.02.2015, 08:55

През тази година въпреки наложените й санкции Русия ще изпълни плана си за износ на оръжие, който е за около 15 милиарда долара. Това заяви генералният директор на концерна “Рособоронекспорт” Анатолий Исайкин по време на оръжейното изложение IDEX-2015 в Обединените арабски емирства, предаде ТАСС.

Той припомни, че програмата за експорт на военна продукция през миналата година е била преизпълнена и обеща това да бъде сторено и през тази година.

През януари руският президент Владимир Путин съобщи, че през 2014 г. Русия е изнесла военна продукция за над 15 млрд. долара, като добави, че през годината са били сключени нови договори за близо 14 млрд. долара.

През 2013 г. обемът на руския оръжеен експорт надхвърли рекордните 15,7 млрд. долара и бяха подписани договори за 18 милиарда, припомня ТАСС. - Още руски военни фирми

http://www.cross.bg/

 
Военният министър на САЩ затяга редиците в борбата с ИД
23.02.2015, 07:53

Аштън КартърАмериканският военен министър Аштън Картър ще председателства извънредно заседание на американски служители по проблемите на борбата с групировката "Ислямска държава" (ИД) в Кувейт, съобщи служител на Пентагона в неделя.

Картър пристигна в неделя в Кувейт от Афганистан. В американската военна база "Кемп Арифджан" са и високопоставени военни представители и дипломати на САЩ, добави служителят.

Новият министър на отбраната на САЩ би желал това "да бъде отворена дискусия, без да се взима под внимание служебното положение", каза служителят, пожелал анонимност.

Не става въпрос за нова стратегия във войната срещу ИД, а да се разберат по-добре предизвикателствата, поставени от джихадистите, да се разгледат военни и дипломатически средства за борба с тази групировка, да се проучи "обявената принадлежност към ИД на определени групировки в Либия, Египет, Афганистан" и да се разгледат усилията на иракското правителство, съставено предимно от шиити, да се съюзят със сунити, добави служителят.

ИД се възползва от войната в Сирия и нестабилността в Ирак, и завладя обширни територии и в двете страни, където практикува политика на насилие (обезглавявания, разпятия, изнасилвания и т.н.), определяна като престъпление срещу човечеството от ООН.

Международна коалиция, водена от САЩ, нанася удари по джихадистките позиции в Ирак и Сирия от няколко месеца.

За първо посещение в чужбина, след утвърждаването му от Сената на САЩ в началото на февруари, Картър избра Афганистан.

http://america.actualno.com/

 

 
 
За 27 минути прикривахме турската граница
22.02.2015, 15:16

След като завърших гимназия в Благоевград, бях приет без конкурс да следвам медицина в Югославия. През 1948 г. обаче отношенията ни с Югославия се обтегнаха много и не можах да замина. Един ден ме извикаха в окръжния комитет на партията и директно ми казаха, че заминавам да уча в Народното военно училище „Васил Левски“ в София. Възразих. Всички документи да следвам медицина бяха готови. Отговориха ми, че времената са се променили, държавата има нужда от военни кадри. Нямаше как, съгласих се, „козирувах“ и тръгнах за София.

На конкурса за военното училище се явихме 3600 момчета. На медицинския преглед, който беше много сериозен, отпаднаха около 1100. След 15 дни започнаха конкурсните изпити по математика и литература. На 14 септември получих повиквателна да се явя за юнкер. Обучението в училището беше две години. Обстановката в страната беше като след война: навсякъде беше глад, мизерия и купонна система. София беше полуразрушена.

Независимо от това държавното и военното ръководство бяха осигурили за времето си много добри условия за живот, обучение и възпитание на юнкерите. Осъзнаваше се, че при новите условия са необходими командири с отлична военна подготовка и обща култура. Имаше и друго обстоятелство. През 1946-1947 г. бяха освободени от армията над 6000 царски офицери.

Битовите условия в училището също бяха много добри. Имахме дори чайни - отделни стаи, където може да се видиш с приятели, да пиеш чай и да си говориш. Освен това за кадетите и юнкерите те бяха мястото за срещи с роднини, близки и приятелки. Всяка рота имаше чайна с пиано, мандолини, акордеон и други инструменти. Разбира се, предлагаше се и кафе.

Офицерската ми служба започна в Девета танкова дивизия, която бе дислоцирана в тогавашните села Горна баня, Княжево и Суходол. На 28 август 1950 г. в 8 ч. ни прие командирът на дивизията полковник, а по-късно генерал, Петър Стоянов, известен като Карата. Бяхме 60-70 лейтенанти. Няма друг такъв случай в Българската армия 100 процента от командирите на взводове да са от един випуск и да са пратени да служат в една дивизия. Тогава се формираше елитно танково съединение заради обтегнатите ни отношения с Югославия. И сега помня думите на командира ген. Стоянов. Той събра офицерския състав и каза: „Формираме елитно танково съединение с личен състав от разформировани кавалерийски и пехотни съединения. Техниката идва направо от заводите в СССР. От всички нас се иска за месеци от човешка плът и броня да подготвим боеготово съединение, на което командването и родината да разчитат.“

По това време се формираха т.нар. бронетанкови и механизирани войски. Те бяха изведени от състава на трите армии. Имаше първа, втора, трета армия. И отделно бронетанкови и механизирани войски с командващ генерал-майор Пейчев и с щаб от офицери, завършили военното училище и академии преди 9 септември 1944 г., но патриоти и участници във войната в единствената танкова бригада.

Аз бях назначен в 15-и танков полк в с. Суходол. През същия ден ни прие командирът на полка подполковник Кольо Тодоров от с. Недялково, Ямболско. Помня и неговите тревожни думи: „15-и танков полк е в папките. Всички офицери и войници са на палатки. Парковете са празни. Казармите ще бъдат готови след 5-7 дни, хранителният блок, банята и пералнята - след месец. Те се строят в нивите на селото. Чакаме ешелоните с танковете и въоръжението от Съветския съюз. Младите войници още не са пристигнали. На 1 ноември трябва да открием новата учебна година.“

Повериха ми да командвам Трета автоматна рота. Един ден служба нямах, но направо ми повериха плътна рота. Смущението ми нарасна, след като прочетох характеристиките на всички войници и офицери. Бойците ми бяха от Лом, Видин, Оряхово, Монтана и малка част от Велико Търново. Лейтенант Георгиев, с когото завършихме заедно военното училище, бе назначен за командир на взвод, т.е. за мой подчинен. Оказа се, че е племенник на Вълко Червенков, тогавашния министър-председател. Независимо от това Георгиев не се гордееше, държеше се като равен с всички. На първия изпит през април 1951 г. ротата бе класирана на първо място в полка. През 1952 г. бяхме обявени за първенци на бронетанковите войски. За първи път личният състав на цяла рота бе награден със седем дни домашен отпуск, дотогава това не се бе случвало във войската. Мен ме удостоиха с орден „Червено знаме на труда“ и повишиха в командир на батальон. В цялата армия бе пусната специална паметка. И понеже бяхме най-добрата рота при нас се изпращаха да дослужват войници от дисциплинарно-изправителния батальон. Включително ни пратиха и разжалван политически офицер от моя випуск от лейтенант в редник, защото няколко пъти отменял заповед на ротния си като заместник по политическата част. Приех го, казах му да забрави всичко и че разчитам на него. Очите му се насълзиха, той се разчувства от доверието, което му оказах, и заяви, че няма да ме подведе никога. Така и стана.

Девета танкова дивизия бе разформирована през април 1955 г. Служил съм до командир на дивизия, но за мен това бе най-елитното боеготово съединение в нашата армия с изключителен команден състав. Мозъкът на дивизията бе началникът на щаба. Полковник от старата армия, патриот, с академично образование. Притежаваше изключителни организаторски, методически и педагогически качества. Когато казаха, че разформироват дивизията и тя става бригада, ние наистина плакахме. Мотивите на Генералния щаб бяха, че с появата на ядреното оръжие ще се понесат сериозни загуби от такива големи съединения. А Девета танкова дивизия имаше три танкови полка. Всеки танков полк - по 64 танка. Отделната разузнавателна рота пък бе с 11 танка. В състава на дивизията имаше мотострелкови полк с 2600 човека с три мотострелкови батальона, танков батальон, артилерийски дивизион, щабни поделения, инженерно-сапьорен батальон, свързочна рота и т.н. Така общата й численост бе 6000 души и 200 танка.

След това дивизията бе трансформирана в бригада с два танкови батальона, един механизиран батальон и един артилерийски дивизион. Така че от нея не остана почти нищо.

Продължих службата си в Трета армия, която бе най-многочислена. От военната академия ме изпратиха в елитната Седма мотострелкова дивизия, която се командваше от един изключителен командир - генерал Борис Карамфилов. Това бе най-голямото съединение с най-новото въоръжение в армията. Тя бе на основното българо-турско оперативно-стратегическо направление. Само това подсказва колко труд, енергия и усилия трябва да се положат, за да може и полковете, и дивизията да се справят с три пъти по-силен противник. Срещу нас тогава беше Пети армейски корпус на Турция.

Личният състав на Седма мотострелкова дивизия беше 13 758 души. Танковете Т-55 А и Б с хоризонтален и вертикален стабилизатор бяха общо 211. Бетеерите наброяваха 290, а артилерийските системи - 250. Дивизията имаше и 152 вкопани танка. В състава й имаше и ракетен дивизион. Каква беше бойната готовност? На 30-ата минута в казармите не оставаше нито една машина. От 6300 машини три може да не излязат по някакви причини. Всичко се насочваше към границата. Предните отряди на Ямболската дивизия - два батальона от Елховския и Грудовския полк, заемаха бойни позиции на самата граница и бяха готови да изпълнят задача на 27-ата минута след получаване на секретна заповед. Ракетният дивизион също докладваше готовност за пуск.

След една такава тревога офицерът от военното контраразузнаване на дивизията докладва на министъра на отбраната армейски генерал Добри Джуров, който бе дошъл на инспекция, че Пети армейски корпус на турската армия е приведен в повишена бойна готовност и част от неговите съединения се изнасят към нашата граница.

Министърът проведе разговор с началника на Генералния щаб генерал-полковник Атанас Семерджиев, който бе в София. Новата конкретна обстановка наложи да променим хода на тактическото занятие. Целия си съзнателен живот посветих на армията и си мисля, че тя ще потрябва един път на родината. Не се знае кога, но няма право на поправителен изпит.

http://presa.bg, плковник от запаса Крум Марянов

 
Самолет за първоначална подготовка Як-152
22.02.2015, 12:20

Як-152Самолетът за първоначална подготовка Як-152 влиза в учебно-тренировъчния комплекс Як-130. Предназначен е за решаване на задачи за професионален подбор в началния стадий на подготовка на летците (скрининг) и първоначално обучение, след което се преминава на Як-130.

Як-152 представлява двуместен еднодвигателен моноплан с класическа аеродинамическа схема с ниско разположено крило, убиращ се триопорен колесник и двигател М-14Х.

Оборудването на самолета позволява на начинаещият летец да придобие навици за работа със съвременно пилотажно-навигационно оборудване, радиовръзка и прицелно оборудване. Предното място в кабината е за обучаемия, а задното за инструктора, като самолетът може да се пилотира и от двете места. Як-152 има система за катапултиране СКС-94М, която позволява аварийно напускане и на двамата члена на екипажа.

Високата надеждност, опростената конструкция и леснота на техническо обслужване позволява самолета да се експлоатира с минимални разходи.

Як-152 е предназначен за аероклубовете и авиационните училища, даващ възможност за качествена и ефективна подготовка на бъдещите военни пилоти и летците-спортисти.

Як-152 трябва да влезе на въоръжение не по-късно от 26 ноември 2016. Максималната скорост на новия самолет трябва да бъде 300-320 км/ч, максимална височина на полета – 4000 м, разбег – 300м, далечина на полета 1400 км, ресурс не по-малко от 10 000 часа и 30 000 кацания, а срок на служба – 30 години.

http://www.pan.bg/

 
В навечерието на 23 февруари: общоруският ден на мъжа
22.02.2015, 10:28

На вниманието на нежния пол на този ден може да разчитат дори и тези, които не са свързани с въоръжените сили: неофициално 23 февруари се приема за празник на всички мъже

За разлика от Международния ден на жената, който идва в Русия от Запада, Денят на защитника на Отечеството е напълно и изцяло руско „изобретение". Впрочем, и до днес няма единно мнение, защо за дата е избран именно 23 февруари. Според официалната версия, датата е приета в Съветския съюз през 20-те години, за да се отбележи 23 февруари 1918 година, когато войските на Червената армия нанасят поражение на германските войски край Псков и Нарва. Но по-късно, след изучаване на документите от онова време, историците отхвърлят тази версия: според архивните данни, вечерта на 23 февруари немците са се намирали на 55 км от Псков и на 170 км от Нарва, и никакви боеве не са водени през този ден както според немските, така и според руски архивни документи. Въпреки това, в годините на Великата Отечествена война 23 февруари вече е широко отбелязван, точно като ден на първата победа на Червената армия над немците.

Оттогава и до ден днешен датата на празника остава неизменна - затова пък няколко пъти се променя названието му. До 1949 година в Съветския съюз се празнува като Ден на Червената армия, от 1949 до 1993 г. празникът официално се нарича Ден на Съветската армия и Военно-морски флот. Тогава отново е преименуван в Ден на руската армия, а преди две години в Ден на защитника на Отечеството. - (видео)

Независимо от това, че първоначално празникът няма никаква връзка с Международния ден на жената, с течение на времето 23 февруари в съзнанието на руснаците се превръща в „празник на всички мъже" в противовес на 8 март, който традиционно се отбелязва широко в Русия. Голямото мнозинство от мъжкото население в страната дори не се досеща за съществуването на Международен ден на мъжа, който се отбелязва на 19 ноември: в съвременна Русия мястото на този празник е категорично заето от Деня на защитника на Отечеството, който, както негласно се приема, трябва да се отбелязва независимо от това, дали на мъжа наистина се е налагало да защитава своята страна.

Впрочем, официалното празнуване на 23 февруари традиционно се отбелязва във военен стил. В много градове на страната на този ден се провеждат тържествени шествия, паради и концерти, а в Москва в чест на празника всяка година има празнична заря.

Както и на 8 март, на 23 февруари в Русия е прието на „виновниците за тържествата" да се правят подаръци. Но, независимо от това, че според анкетите, мнозинството мъже биха искали да получат нещо творческо или практично, като комплект оригинални ароматизатори за автомобил, най-популярните подаръци през годините си остават мъжките чорапи и козметика за къпане и бръснене. Затова мъжете имат неофициално название за неофициалния празник: „Общоруски ден на пяната за бръснене". През последните години някои мъже дори устройват „протестни акции", като в навечерието на празника сами си купуват крем за бръснене, за да се опитат да поставят своите половинки пред свършен факт.

http://www.cross.bg/

 
Сааб подписа договор с FMV за разработка и поддръжка на подводни системи
22.02.2015, 10:14

Шведската компания за отбрана и сигурност Сааб получи поръчка от шведската Агенция за отбранително имущество (FMV) за дългосрочната разработка на Ново леко торпедо. Сааб подписа и споразумения с FMV за поддръжката на подводни оръжейни системи и на сонарната система Hydra. Крайната стойност на поръчката възлиза на около 175 млн. шведски крони (18,3 млн. евро).

Поръчката е направена в рамките на Писмото за намерение между Сааб и FMV, чието подписване бе обявено на 9 юни 2014 г. Писмото касае поддръжката на подводните способности на шведските въоръжени сили за периода 2015-2024 г.

„Споразумението за разработката на Ново леко торпедо е важна стъпка в развитието на ново поколение подводно оръжие в сътрудничество с FMV и шведските ВМС”, каза Йорген Йохансон, ръководител на бизнес направлението Dynamics в Сааб.

„Базирано на вече доказалото се Торпедо 45, което се отличава със своите плитководни противолодъчни бойни способности, Новото леко торпедо ще внесе съществени подобрения с оглед на променливите международни заплахи”, добави още г-н Йохансон.

Сааб притежава единствени по рода си познания в разработката на подводни системи за сложната обстановка в Балтийско море, включващи двигателни и комуникационни системи и самонасочващи се устройства. Подводните системи на Сааб са световни лидери в своя пазарен сегмент.

Договорите за поддръжка на подводни оръжейни системи и на сонарната система Hydra покриват системната поддръжка и поддръжката на свързаните оперативни системи.

„Сааб е отговорна за поддръжката на подводните системи на шведските ВМС от много години. С удоволствие съобщаваме, че сега разширихме обхвата на тази отговорност с включването на грижите за сонарната система Hydra”, заяви г-жа Анета Камеби, ръководител на „Подводни системи” в бизнес направление Dynamics.

Сааб присъства на световния пазар с водещи продукти, услуги и решения в областта на отбраната и гражданската сигурност. Сааб има заводи и служители на всички континенти и постоянно развива, прилага и подобрява нови технологии, за да посрещне нуждите на клиентите си.

http://www.pan.bg/

 

 

 

Днес в Абу Даби стартира международното оръжейно изложение „IDEX 2015”

 
Русия и НАТО вървят към драматична криза
22.02.2015, 09:42

Преди няколко дни взех интервю от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Основна тема естествено бе руско-украинският конфликт. Бях смаян колко решителни и негативни са оценките на моя събеседник за политиката на Москва.

Генералният секретар не е ръководител на алианса, а един вид координатор, който да подпомага съюзните страни в намирането на общ език, а после публично да представя и защитава общата им позиция пред политици, експерти и журналисти. В този смисъл категоричността на Столтенберг би трябвало по принцип да тревожи Москва. В крайна сметка, въпреки всички проблеми НАТО е най-успешният и най-мощен военен съюз в историята..........Прочети още

 
Турската армия влезе в Сирия
22.02.2015, 09:23

Турската армия е започнала операция за евакуирането на войници, охраняващи гробницата на Сюлейман Шах, която от миналата година е под контрола на ислямистките екстремисти. Това съобщава Би Би Си като се позовава на свои източници. Новината беше публикувана на сайта на вестник „Миллет“, но бързо беше изтрита. Конвои от танкове и друго тежко въоръжение са навлезли в Сирия през Кобани. Градът наскоро беше освободен и върнат в ръцете на кюрдите, след като дълго време беше под контрола на Ислямска държава“.

Според информацията, военната операция е провеждана в координация с лидера на групата сирийски кюрди, която контролира Кобани. Акцията има за цел евакуацията на около 40 войници, включително 20 членове на елитни турски спецчасти, охраняващи гробницата.

Операцията е започнала в събота и е продължила и в неделя. Засега не е известно дали турската армия е влязла в конфронтация с джихадистите, които държат територията около гробницата, намираща се на около 40 км навътре в Сирия. - (видео)

Сюлейман Шах е дядото на основателя на Османската империя Осман Първи. Смята се, че той се е удавил в реката. Гробницата се охранява от 40 войници, които се сменят на ротационен принцип. Мястото се счита за част от територията на Турция според договор от 1921 година.

 
Франция има по-малко от 300 ядрени глави
22.02.2015, 08:47

Франсоа ОландФранция разполага с по-малко от 300 ядрени глави общо. Това каза френският президент Франсоа Оланд по време на посещение във военновъздушната база в Истър, където говори за ядреното разоръжаване. По този начин за първи път държавният глава разкри с какъв ядрен арсенал разполага страната му, предаде АФП.

Оланд обяви също, че иска да отиде по-далече в прозрачността, “независимо дали става въпрос за доктрината, арсеналите или конкретните усилия за обезоръжаване”. Той прикани останалите ядрени държави да направят същото.

Президентът обяви, че не се страхува да информира, че Франция разполага с 3 звена от по 16 ракети, разположени на подводници и 54 ракети земя-въздух със среден обсег на действие, с каквито са въоръжени военните самолети.

Главнокомандващият обаче обяви, че страната му няма “да свали гарда” предвид сложната международна обстановка. Според него за жалост епохата на ядреното разубеждаване все още не е отминала. “Възможността за бъдещи конфликти между държави, в които можем да бъдем пряко или непряко замесени, не може да бъде изключена. В сферата на ядрените оръжия през последните 20 години се появиха нови сили, а и други се опитват да го сторят”, каза Оланд. Според него увеличаването на броя на държавите, притежаващи ядрено оръжие, е голяма опасност и за мира в техните райони, и за международната сигурност.

В същото време френското правителство оцеля след вот на недоверие, поискан от опозицията заради състоянието на икономиката.

http://www.24chasa.bg/

 
Американският противоракетен щит с цена от 40 милиарда долара е безполезен (дори при тестове)
22.02.2015, 08:35

Въпреки десетилетие на тестване и десетки милиарди долара за разработката, една от водещите програми за противоракетна защита на САЩ се оказва всичко друго, но не и успешна, се казва в ново разследване.

Въпреки това, Агенцията по ракетна отбрана (MDA), планира да извърши следващата седмица, деветото от 2004г насам упражнение с тази скъпа система, и изходът на този тест ще повлияе на решението дали да се добавят още десетина такива ракети прехващачи към арсенала на САЩ.

Според скорошно журналистическо разследване на Los Angeles Times, обаче, тази система е съвпътствана от толкова много проблеми и грешки, че има сериозни съмнения дали може да отблъсне някаква атака и дали изобщо си струва парите, дадени през последното десетилетие.

Според резултатите от проучването на Times, публикувано в неделя, висши военни от Пентагона, които са част от екипа стоящ зад наземно базираната “Защитна система за прехващане” (GMD), заявяват, че програмата страда от повече проблеми, отколкото се е очаквало първоначално.

“Десетилетие след като беше пуснат в експлоатация, и след 40 милиарда похарчени долара, ние не можем да разчитаме на ракетния щит, дори във вниматено подготвени тестове, с предварително зададени параметри, които са далеч по-малко сложни за изпълнение отколкото би било при една реална атака”,пише Дейвид Уилямс за Times. ” Тimes откри, че първоначалните хвалби и обещания, са далеч над реалните способности на системата.”

Резултатите са меко казано разочароващи. Откакто тестовете започнаха през 1999г - половината от първите 16 теста за прехващане на мишена, представляваща противникова бойна глава, се провалиха. Системата накрая беше пусната в експлоатация през 2004г, но пет от осемте теста, проведени през последното десетилетие, също завършиха с провал. Системата GMD се очаква да прехваща ракети, при нападения от страна на противници като Иран и Северна Корея.

Дори когато официалните представители нагласяха предварителните параметри, системата трудно успяваше да действа според указанията. Последното успешно прехващане се е случило преди пет и половина години, а последните три опита – два през 2010 и един миналия юли – всичките бяха неуспешни.

“Тестовете са така нагласени, че системата да постигне успех”, заявява пред Times, Филип Койл, бивш директор на програмата за тестване и оценяване към Пентагона .“Това което ме удиви, беше, че те продължават да се провалят”.

Заради лошите досегашни резултати, всички очакват следващият тест, който ще се проведе на 22 юни.

Директорът на Агенцията по Ракетна Отбрана, флотски вицеадмирал Джеймс Сърлиг, заяви наскоро пред Конгреса, че предстоящите тестове за прехващане остават негов “най-голям приоритет”. И с право: Ако тестовете се окажат успешни, това ще добави 14 нови ракети към сега действащата система за прехващане, но при провал, военният секретар Чък Хейгел намекна, че ще се спре финансирането на програмата.

В реч пред Конгреса, сенатор Дик Дърбин каза: “не само приятелите на САЩ, но и нашите врагове” ще следят следващите тестове на системата, за да се убедят в нейниите способности.

“Аз съм оптимист, че сме открили грешките, които причиниха провала на ракетата през миналия юли, когато бойната глава CE-1 не успя да се отдели от ракетата носител”, заяви Сърлинг.“Ние сме отчели тази грешка за следващите тестове и работим към корекция на целия флот ракети до края на годината.”

Въпреки това, Сърлинг е помолил конгреса за допълнителни 99.5 милиона долара, за да започне, това което описва пред Times, “подобряване на дизайна”, който може да предотврати цялостна промяна на системата. - Още ПРО

Източник: Desinfowar

 

 
F-16 се завръща в базата си с тежко повредено полукрило
21.02.2015, 23:25

През октомври 2014 г. два изтребителя F-16 от състава на 125-то изтребително крило на Въздушната национална гвардия на Оклахома се сблъскват във въздуха. Единият изтребител се разбива, като пилотът му се катапултира успешно, а другият тежко повреден успява да кацне. До скоро не бяха ясни повредите по втория самолет, но разпространени наскоро снимки показват, че значителна част от полукрилото му липсва.

Инцидентът става по време на учебен въздушен бой „2 vs. 1”. Двата F-16, които се сблъскват стартират боя срещу „противник” в насрещни курсове. Той преминава през техния строй, но двете Пепелянки се сблъскват при завоя, който трябва да направят за да го последват.

Воденият удря с края на полукрилото си водача си. Това прави удареният изтребител неуправляем, но пилотът му успява да се катапултира, въпреки повредите и голямото претоварване, което изпитва той в момента.

Изтребителят F-16C на водения се оказва с откъсната част на дясното полукрило. На разпространените снимки се вижда, че над 1/3 от площта на полукрилото липсва. По-голямата част от крилната механизация, обаче е запазена и за изненада на пилота, машината остава управляема.

Повредената Пепелянка прелита около 160 km до летището си, където каца успешно.

F-16 е статично неустойчив самолет и за управлението му е необходима електродистанционна система за управление и намеса на борден компютър. Явно системата е успяла да парира дисбаланса в подемната сила и да запази машината във въздуха. Вероятно в случая е помогнала и интегралната аеродинамична схема на самолета.

http://aeropress-bg.com/

 
„Арсенал“ показва продукция в Абу Даби
21.02.2015, 15:03

Гумени гранати, нови разработки автомат и лека картечница, използващи боеприпаси с натовски и източноевропейски калибър, са само част от експонатите, които ще покаже казанлъшката оръжейница „Арсенал" на международното изложение в Абу Даби, което започва в неделя. В столицата на Обединените арабски емирства под патронажа на Негово Височество шейх Халифа бин Зайед ал Нахян, върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ, ще се покажат най-новите технологии в бойната сфера, съобщава "Преса".

„На площ от 30 кв. м оръжейницата ни ще представи последните си производства, ползвани както за борба с масовите безредици, така и в локални военни конфликти", уточни търговският директор Христо Ибушев.

През последните няколко години „Арсенал" ЕАД се е утвърдило като най-големия производител и износител на спецпродукция в Югоизточна Европа, напомни той. Компанията е традиционен участник в това изложение от 1999 г. Тази година в него вземат участие 1034 фирми. Очакванията на ръководството на „Арсенал" са след него да бъдат подписани няколко нови дългосрочни договора.

„От особено значение е фак­тът, че заводите ни предлагат боеприпаси с различни стандарти. Имаме готовност да предложим на контрагентите си близо 10 000 номенклатури. Напоследък има засилен интерес както към лекото ни стрелково оръжие, така и към различните видове изстрели, разработени от нашите специалисти. Не без значение е и фактът, че в ОАЕ наш партньор е най-голямата и сериозна фирма в този бранш IGG", уточни изпълнителният директор Николай Ибушев.

http://www.cross.bg/

 
В Минск отсъстваща Америка дискретно призна – Украйна е кауза пердута
21.02.2015, 14:50

Тъкмо когато Обама най-сетне чистосърдечно сподели пред Ф. Закария по CNN, че Америка „посредничеше в сделката за предаването на властта в Украйна", т.е. помагаше на въоръжения преврат в Киев миналия февруари, а след това CNN показа карта на Украйна с надпис: „Обама обмисля да въоръжи проамериканските войски" (pro-US troops), срещата в Минск и други по-малко забележими неща показаха ясно - Америка дискретно признава, че Украйна е кауза пердута и търси елегантен начин да се дезангажира от нея.

Това се почувства мигновено и в България - тръгнаха първите улични протести в София и Варна срещу русофобската военна психоза, раздухвана от герберския марионетен режим и те трябва да станат масови и всекидневни. Истерия обзе кабинета, зацвъртяха тревожно агитпропчиците от синьото АОНСУ - но тези чевръсти момчета, които засега още не си вярват, че са способни да врътнат още едно салтомортале, се подценяват. Потвърди се и правотата на прогнозата ми от миналия март, че украинската криза не е началото на нова студена война, а финалното сражение на досегашната............Прочети още

 
За кратко във Варна се отби USS Cole (DDG-67)
21.02.2015, 14:02

USS Cole (DDG-67)Вчера в Пристанище Варна-изток за няколко часа се отби американският разрушител USS Cole (DDG-67). Целта на посещението бе попълването на запасите на кораба. По време на престоя му в акваторията на пристанището патрулираше български рейдов миночистач. Разрушителят е от клас Arleigh Burke и носи името на Дарел С. Коул - сержант от морската пехота на САЩ, загинал като картечар по време на щурма на остров Иводзима по време на Втората световна война. Проявеният от него героизъм е причината за девиз на кораба да бъде избрана латинската сентенция Gloria merces virtutis (Славата е награда за храбрия).

Ескадреният миноносец „Коул” е заложен на 28 февруари 1994 г. в корабостроителницата Ingalls Shipbuilding в Паскагула, щата Мисисипи. Приет е в състава на ВМС на САЩ на 8 юни 1996 г. в порт Евърглейдс, щата Флорида.

През есента на 2000 г. „Коул” е бойна единица в състава на Пети флот на ВМС на САЩ и изпълнява задачи, свързани с контрола върху ембаргото, наложено върху Ирак. На 12 октомври 2000 г. сутринта пристига в порт Аден (Йемен) за зареждане с прясна вода и провизии. Няколко часа по-късно е атакуван от катер, управляван от двама терористи-самоубийци и напълнен с експлозиви. След взрива се образува пробойна, водата нахлува в кубрици и каюти, излизат от строя газовите турбини и гребния вал. Избухва пожар, който екипажът успява да потуши до вечерта.

След истинска операция по спасяване на поразения кораб, той е превозен със специализирания холандски кораб-платформа Blue Marlin до корабостроителницата Ingalls Shipbuilding. Възстановителните работи струват на американските данъкоплатци 250 милиона долара, а от 19 април 2002 г. „Коул” е отново в строя.

Мисията на разрушителя в Черно море е ясна. Може би и американците са чували руската поговорка, че един бит струва повече от двама, които не са яли бой. А „Коул” има цяла страница от своята биография в тази насока.

http://morskivestnik.com/

 
Почетохме паметта на загиналите воини от 27-ми Чепински пехотен полк
21.02.2015, 13:44

С възпоменателна церемония пред паметника на 27-и Чепински пехотен полк в Пазарджик, вчера бе отбелязана 102-та годишнина от боевете при Булаир.

Свещеници отслужиха панихида в памет на загиналите в битката и от измръзване през 1913 година. С едноминутно мълчание и паданена колене бяха почетени офицерите и войниците, дали живота си за българските национални каузи.

Може би няма род от Пазарджишки регион, който да не е дал жертви в този изпълнен с героизъм период от нашата история. С чувство на дълбока тъга, с преклонение и гордост можем за пореден път да кажем "Българийо, за тебе те умряха", каза в словото си подполковник от резерва Трифон Калпаков, председател на пазарджишката организация на Съюза на офицерите от запаса и резерва. Той припомни, че край Булаир на 16, 17 и 18 февруари загиват 255 войници, сержанти и офицери от полка, а повече от 2 000 са измръзналите в снежната виелица.

Отбелязването на годишнината е на 20 февруари, защото тогава бурята утихва и започва прибирането на телата на войниците.

На церемонията присъстваха областният управител Трендафил Величков, кметът на Пазарджик Тодор Попов, представители на обществени институции, военни и граждани. В нея участваха школниците от Специализирания ученически батальон „Васил Левски” с командир подполковник от запаса Михаил Неделев.

Веднага след това Областната организация на СОСЗР с председател подполковник от резерва Христо Христосков проведе своето годишно отчетно събрание, на което бяха набелязани редица подобни родолюбиви инициативи и през тази година. В събранието участваха председателите на общинските организации в областта, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Контролната комисия генерал-майор Георги Кендеров и началникът на Военния клуб подполковник от резерва Станко Проданов.

http://www.otbrana.com/

 
САЩ продават на Словакия девет вертолета UH-60M Black Hawk
21.02.2015, 13:37

 UH-60M Black HawkНа 18 февруари Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната DSCA е уведомила с писмо Конгреса на САЩ за възможна продажба на Словакия по програмата „Чуждестранни военни продажби” на вертолети UH-60M Black Hawk и свързаните с тях оборудване, запасни части и материално-техническо осигуряване на стойност 450 милиона долара.

Сделката включва доставката на девет хеликоптера UH-60M Black Hawk в стандартна конфигурация, 20 двигатели T700-GE-701D (18 поставени и 2 запасни), 20 спътникови навигационни системи, две системи за планиране на полетите, 11 транспондера на системата за опознаване APX-123, 20 високочестотни радиостанции AN/ARC-231, 11 системи за кацане по прибори ARN-147 VHF, 11 тактически авиационни навигационни системи AN/ARN-153 и 11 едноканални комуникационни системи AN/ARC-201D.

Включени са и опции за гарантийно обслужване на вертолетите, доставка на резервни части, спомагателно оборудване, техническа документация, обучение на летателен и ИТС, учебно и спомагателно оборудване, както и други елементи от програмата за поддръжка и логистика.

http://www.pan.bg/

 
Нови американски изтребители ще бъдат прехвърлени в Европа през април
21.02.2015, 13:17

F-15CМалко след пристигането миналата седмица на дванадесетте щурмовика А-10 във военновъздушната база Шпангалем в Германия, от там се съобщава за следващата стъпка за демонстрация на решителност (Theater Security Package –TSP*) в рамките от операцията ‘Atlantic Resolve’ („Атлантическа решителност”). През април в Европа ще бъдат прехвърлени изтребители F-15C Eagle, които ще усилят ВВС на НАТО и САЩ в Европа. Тези действия са ясен знак към Русия за нейното включване във войната в Украйна.

Не се съобщава къде ще бъдат базирани новите американски изтребители, но според различни източници това може да бъде военновъздушната база Феърфорд (Fairford), Великобритания. До сега тя е използвана за временно базиране на американски стратегически бомбардировачи.

Междувременно новопристигналите А-10 започнаха редовни полети, като в базата Шпангалем са пристигнали и двата щурмовика, аварийно кацнали на международното летище Schiphol на Амстердам преди време.

http://www.pan.bg/

 
Изтребител F-16 от ВВС на Тайланд се е разбил вчера, пилотът е загинал
21.02.2015, 13:10

F-16ВВС на страната са потвърдили, че изтребител F-16 от 1-во авиокрило се е разбил в 14:40 мин местно време по време на учение с провеждане на реални стрелби с ракети.

Тялото на 30 годишния пилот капитан Нопанон Ниасанон е открито в останките на самолета.

ВВС на Тайланд имат на въоръжение три ескадрили с 50 изтребителя F-16. Първият полет на катастрофиралия изтребител е през 1988 г. започнато е разследване за установяване на причините за катастрофата.

Последната авария с тайландски F-16 е през 2011 година, когато два изтребителя се сблъскват във въздуха – пилотите успешно се катапултират. Една година по-рано през октомври 2010 F-16 с р.н. 40315 разбива, пилотът загива.

http://www.pan.bg/

 
Президентът на ОАК смята, че сделката за FGFA ще се подпише през 2015 г.
21.02.2015, 09:00

FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft)Новият президент на ОАК Юрий Слюсар е уверен, че до края на 2015 г. Русия и Индия могат да подпишат окончателния договор за производството на изтребителя от следващо поколение FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft).

“Рособоронекспорт е на финалния етап от преговорите за FGFA. Мисля, че е напълно възможно договорът да бъде подписан в рамките на 2015 г. Или поне увереността на руската страна е, че това може да стане тази година.”, казва Слюсар по време на изложението Aero India 2015.

Слюсар, който в средата на януари замести Михаил Погосян, заяви, че програмата FGFA, която се създава на базата на Т-50, е нещо, което Русия до сега не е правила, поне що се отнася до ниво на кооперация с чужда държава.

Президентът на ОАК е отказал, да даде детайли за разпределение на работата между руската страна и индийската компания HAL. По-рано индийски официални лица изразиха недоволство от намаляването на процента на работа за тях от 25 на 13%. Индия желае по-голям процент работа и по-широк достъп до технологиите на т-50, но за сега това се отказва.

Слюсар заяви още, че вече текът стендовите изпитания на двигателя Изделие 30, който ще замени АЛ-41Ф1 на Т-50. Индийската страна има забележки към настоящия двигател на Т-50 и иска по-новия модел за FGFA.

Индийските ВВС планират да се сдобият с едва 130 броя FGFA, след като по-рано имаха планове за над 220 самолета. Това се прави с цел минимизиране на разходите по проекта, който ще струва на Индия над $11 млрд.

http://aeropress-bg.com/

 
Визита на Си Дзинпин показа нови детайли около H-6K
21.02.2015, 08:54

H-6KВидео, разпространено на 17 февруари 2015 г. и показващо визита на китайския лидер Си Дзинпин в бомбардировъчен полк, показа нови детайли около китайския стратегически бомбардировач H-6K. Това съобщава IHS Jane's.

Си е посетил бомбардировъчен полк (вероятно част от 36-та бомбардировъчна дивизия) в покрайнините на град Сиан, който е въоръжен с поне три варианта на H-6 (безлицензно копие на Ту-16). На видеото се виждат вариантите H-6H, H-6M и най-новият H-6K.

Китайският лидер Си е показан в пилотската кабина на H-6K, като се вижда, че тя е оборудвана с няколко големи цветни многофукнционални дисплеии, като става ясно и че екипажът разполага с катапултни кресла. Всички тези особености се подозираха, но видеото ги потвърждава. Китайският лидер влиза в бомбардировача през странично разположена врата, каквато няма на класическия Ту-16.

H-6K е най-новото развитие на китайските клонове на Ту-16. Машината се появи за първи път през 2007 г. и включва радикални подобрения, включително поставяне на нови двигатели Д-30КП-2, изцяло променена носова част, която приютява многофункционален радар и оптико-електронна прицелно-обзорна система. Смята се, че бойният радиус на действие възлиза на поне 3500 km.

Основният калибър на H-6K са крилатите ракети KD-20. Под крилото има шест точки за окачване, като се смята, че в бомбения отсек могат да се помести още поне една.

http://aeropress-bg.com/

 
Pilatus сглоби стотния PC-21
21.02.2015, 08:42

Pilatus PC-21Швейцарският самолетостроител Pilatus сглоби PC-21 номер 100. Машината е предназначена за Кралските саудитски ВВС и има специална окраска за случая.

Швейцарската компания заявява, че към момента са приключили доставките на 25 самолета PC-21 за Обединените арабски емирства, 19 за Сингапур и осем за Швейцария. В момента текат доставките за Катар и Саудитска арабия, които са поръчали съответно 24 и 55 учебни машини.

100-ния PC-21 също се оказва и 1000-ния турбовитлов учебен самолет, който излиза от линията за крайно сглобяване в Станс. В тази бройка влизат двете поколения на РС-7 и PC-9. В момента по света продължава експлоатацията на около 700 от тези машини.

http://aeropress-bg.com/

 
Новият министър на отбраната на САЩ Аштън Картър иска да направи собствена оценка на ситуацията в Афганистан
21.02.2015, 08:32

Аштън Картър„Причината да избера тази дестинация – Афганистан, още в първата ми седмица на новата длъжност като министър на отбраната, е защото тук ние все още имаме 10 000 американски войници. Винаги първо за тях се сещам“, каза ръководителят на Пентагона Аштън Картър, по повод неочакваната си визита в Кабул, предаде AFP.

Картър заяви, че ще се срещне с президента на Афганистан Ашраф Гани и други лидери, както и с висши офицери и дипломати, „за да мога да направя собствена оценка на прогреса и собствена оценка за пътя за в бъдеще“, обясни министърът. - Още за Афганистан

http://www.focus-news.net/

 
Русия ще покаже бойната екипировка “Ратник“ пред чуждестранни специалисти
21.02.2015, 08:26

От 22 до 25 февруари в Абу Даби ще се проведе оръжейното изложение IDEX 2015. На него руската корпорация „Ростех“ ще демонстрира най-съвременните образци на руското оръжие и военна техника. За пръв път в международен салон ще бъде показан износния вариант на „Ратник“ - руската екипировка на „войника от бъдещето“. Общо руските компании ще представят в Обединените Арабски Емирства над 200 образци на въоръжение и техника.

Презентацията „Ратник“

Ключовият руски експонат на IDEX 2015 ще стане износния вариант на бойната екипировка „Ратник“, разработена от Централния научно-изследователски институт за точно машиностроене. Самата екипировка ще започне серийно да постъпва на въоръжение в Руската армия от тази есен. Както уверяват разработчиците, „Ратник“ се отличава със своята значително по-малка стойност, без да отстъпва на чуждестранните си аналози. Износният вариант на екипировката принципно не се различава от руския.

Концернът „Калашников“, чиито автомати АК-12 влизат в руската версия на „Ратник“, ще покаже в Абу Даби над 20 образци на своята продукция. В това число влизат автомати Калашников от стотна серия и автомат Никонов АН-94, както и снайперистки винтовки и картечния пистолет „Витяз-СН“.

Своите разработки ще представи и знаменитият Тулски оръжеен завод. В числото на неговите експонати влизат малогабаритен автомат с 9-мм калибър, снайперистка винтовка от същия калибър и специален самозареждащ се пистолет.

Освен това посетителите на IDEX 2015 ще могат да видят специален автомат „амфибия“ (АДС), който е разработка на тулското конструкторско бюро за приборостроене. Това оръжие е предназначено както за ефективна стрелба по суша, така и под вода. Неговите главни особености са малките габарити и теглото, възможността да се стреля от дясно и ляво рамо без преустройване на детайлите, а също и газовия режим „вода-въздух“.

Брони и снаряди

Тулският завод ще достави в Абу Даби боеприпаси за реактивни системи със залпов огън „Град“ и „Смерч“, а също и модели на самите системи. Друго предприятие от Тула, Научно-изследователския машиностроителен институт, ще представи разнообразие от боеприпаси за самоходни оръдия, танкове и гаубици. А концернът „Калашников“ ще покаже известните управляеми снаряди „Краснопол“ и „Китолов-2М‘.

Прецизно оръжие

Научно-производствено обединение „Прецизно оръжие“, обединяващо в „Ростех“ производителите на съответното въоръжение, ще демонстрира в Абу Даби станалите знаменити по целия свят зенитни комплекси – ракетно-наземния „Панцир-С1“, артилерийската „Пална“ и ракетната „Сосна“. Освен това, по молба на домакините на изложбата ще бъдат показани самоходни противотанкови комплекси „Хризантема-С“.

От „Рособоронекспорт“ очакват, че от Близкия Изток ще проявят интерес и към зенитните комплекси „Тор-М2Е“ и „Бук-М2Е“. Самите машини няма да бъдат изложени в Обединените Арабски Емирства, но информацията за тях ще бъде представена на щанда на специалния износител.

Покрай тежките системи за противовъздушна отбрана предприятие „Прецизно оръжие“ ще представи и преносими комплекси, например преносим зенитно-ракетен комплекс „Игла-С“.

Авиация и флот

„Рособоронекспорт“ очаква интерес също и към авиационната и морската части на руската изложба в Абу Даби. В частност, става въпрос за учебно-бойните самолети Як-130, както и хеликоптерите Ми-35М и Ми-28НЕ. Компанията също ще представи данни за военно-транспортните Ил-76МД, изтребителите Су-30МК2 и Су-35, а също и ударния хеликоптер Ка-52, известен като „Алигатор“.

Предполага се, че оживление на изложбата ще предизвикат патрулните и ракетните катери, а също и дизелово-електрическите подводници от проект 636 – „Варшавянки“. Такива подводници с модификация 636,3 се строят за Военноморския флот на Русия, а в други варианти активно се продават в чужбина. Освен тях, на щанда на специалния износител ще бъдат представени и десантни разработки, катери за брегова охрана и малки подводни лодки за крайбрежните води П-550 и П-650Е, въоръжени с торпеда. - Още за ВПК на Русия

http://www.fbr.bg/

 
Путин: Забравете илюзиите за военно превъзходство над Русия
21.02.2015, 08:13

Владимир ПутинРусия винаги намира адекватен отговор на всеки външен натиск. Това подчертава, цитиран от Тасс, руският президент Владимир Путин по време на тържествен концерт, посветен на 23 февруари.

Никой не бива да има илюзията, че може да постигне военно превъзходство над Русия и да й окаже някакъв натиск. За подобни авантюри ние винаги ще имаме адекватен отговор, изтъква Путин. Той подчертава, че руските войници и офицери са доказали, че са готови да действат решително, сплотено, професионално и мъжествено.

Президентът коментира, че руската армия непрекъснато се усъвършенства, отговаряйки на най-съвременните изисквания, като добавя, че успешно се реализира мащабна програма за превъоръжаване на армията и флота, а заедно с това активно се осъвременяват системата за въздушно-космическа отбрана и ядрените сили. Това, по думите му, е гаранция за глобален паритет.

Путин специално подчертава и уверява, че плановете за военното строителство ще бъдат изпълнени при всякакви обстоятелства.

Изтъквайки предстоящите празници по случай 70-годишнината от „Великата победа над нацизма", Путин заявява, че това свещен празник за Русия.

Това е нашата победа, нашата история, която ще отстояваме от лъжи и забрава, изтъква още Владимир Путин.

http://www.blitz.bg/

 

 
Изстрелването на РН Antares с новите руски двигатели е запланирано за 2016 г.
20.02.2015, 20:10

Първият старт на американската РН Antares с руските двигатели РД-181, произведени от НПО 'Енергомаш', е запланиран за 1 март 2016 г. Това е съобщил за ТАСС източник от ракетно космическия отрасъл.

"Ориентировъчно, стартът на РН 'Антарес' с новите двигатели РД-181 е запланиран за 1 март 2016 г. е казал източника.

По рано от службата на НПО 'Енергомаш' са съобщили за ТАСС, че предприятието е започнало реализацията на договора с американската компания Orbital Sciences за доставка на руски ракетни двигатели.

„Първите агрегати за новия двигател РД-181 са преминали автономните изпитания и са подготвени за сглабяне - са казали от компанията. - Началото на изпитанията на двигателя за сертифициране е запланирано за март тази година".

НПО 'Енергомаш' (гр. Химки, Московка област) планира да достави на американската компания Orbital Sciences 60 нови ракетни двигатели РД-181. Вече е подписан 'твърд' договор за 20 от тях. Договорът предвижда ограничения за използването на РД-181 за военни програми - ракетите с руски двигатели няма да се използват за извеждането на космически апарати с военно предназначение. Сумата на договора е около 1 милиард долара за 60 двигателя. В тази сума влиза не само стойността на двигателите, а и цял комплект услуги - полетна подготовка, установяване на двигателя на ракетата, провеждане на изпитания.

РД-181 ще се използват на първата степен на РН 'Антарес', произвеждана от Orbital Sciences. По рано тези ракети се комплектоваха с двигателите AJ-26, които пак са преработени съветски двигатели НК-33. - Още космически системи

http://www.spacenewsbg.com/

 
Министерството на отбраната ще прилага опита от управлението на Оперативните програми на ЕС при реализация на инвестиционните проекти
20.02.2015, 19:47

Предварително работно заседание на Консултативния съвет за проектно управление към министъра на отбраната се проведе днес, 20 февруари, в Министерството на отбраната. Целта на сформирането на този Консултативния съвет е да се ползва експертизата на министерствата, които работят по Оперативните програми на Европейския съюз, при подготовката на инвестиционните проекти за развитие на отбранителните способности, приоритетни за Министерството на отбраната. Стремежът е и да бъде постигната максимална прозрачност за инвестиционните проекти, част от портфолиото от проекти в МО, каза в обръщението си към членовете на съвета неговият председател - заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова. По думите й, трябва да бъде изградена система за ефективно изразходване на финансовите средства и да се използват възможностите на българската икономика при реализация на проектите в отбраната. Форматът на Консултативния съвет дава възможност научните изследвания и развойната дейност да дадат своя принос за постигане на стратегическите цели за развитие на отбраната.

По време на предварителното заседание беше уточнено, че в състава на Консултативния съвет за проектно управление към министъра на отбраната ще участват представители на Министерството на отбраната, Министерски съвет, всички министерства, работещи по оперативните програми на ЕС, на институти към БАН и висши учебни заведения.

http://www.mod.bg/

 
Съвместното командване на силите с нов началник
20.02.2015, 19:42

бригаден генерал Златко ЗлатевКонтраадмирал Георги Мотев и бригаден генерал Златко Златев подписаха Акт за сдаване и приемане на длъжността Командващ на Съвместното командване на силите днес, 20 февруари.

На основание на заповеди на министъра на отбраната и във връзка с укази на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България контраадмирал Мотев се освобождава от военна служба и преминава в запаса, а считано от 21 февруари бригаден генерал Златев се назначава за временно изпълняващ длъжността Командващ на Съвместното командване на силите и се повишава във висше офицерско звание „генерал-майор”.

Подписването на Акта беше извършено в присъствието на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. На церемонията присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов и командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Андрей Боцев и генерал-майор Румен Радев.

 
В еврофондовете няма пари за модернизация на армията
20.02.2015, 16:12

Томислав ДончевНе съществува възможност средствата от ЕС по оперативна програма „Развитие на селските райони“ да бъдат използвани за модернизация на въоръжените сили, това е недопустим разход. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос, относно възможности за допълнително финансиране на Българската армия, в това число и за превъоръжаване по стандартите на НАТО, без допълнителна тежест за държавния бюджет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Според него има възможност някои от звената, които са в Министерството на отбраната да получават европейско финансиране като наука и здравеопазване. „Вярно е, че приоритети на правителството в сектор „Отбрана“ са включени в управленската му програма, включително и превъоръжаването на българските въоръжени сили“, обясни той. „В изпълнение на тази програма Министерството на отбраната разработва програма за развитие на отбранителните ни способности до 2020 година, която предстои в кратък срок да бъде внесена и обсъдена в Министерски съвет, след което ще бъде предоставена на Народното събрание“, допълни вицепремиерът.

Трябва да се има предвид че превъоръжаването на въоръжените сили е национална отговорност на всяка една страна членка на НАТО и би следвало да се осигурява с ресурси на самата държава, каза вицепремиерът. „Естествено, че допълните ресурси могат да се търсят в многостранни регионални и двустранни общи проекти включени в инициативите на НАТО и на ЕС, наречени „Интелигентна отбрана“ и „Обединяване и споделяне“, но е факт, че ресурсът, който е на разположение там, по никакъв начин не е достатъчен за мащабно превъоръжаване на армията“, каза още Дончев. „Искам да ви уверя, че в рамките на ЕС не съществуват фондове, за отбраната. Възможността да се използват приходи от продажбата на имоти и имущество на Министерство на отбраната с отпаднала необходимост за Българската армия и станали ненужни - съществува“, коментира Томислав Дончев.

http://www.otbrana.com/

 
Военнослужещи от 101 алпийски батальон заминават на международно състезание в Австрия
20.02.2015, 13:51

След успешното представяне на Световното зимно ски първенство в Италия смолянските алпийци ще участват от 22 февруари в петдневното състезание „Еделвайс Рапид 2015” в австрийските Алпи.

За първи път отбор от Българската армия ще участва в най-тежкото за годината военно ски-състезание. То е част от подготовката на военнослужещите на голяма височина. Поради неговата сложност и трудност само 5 държави – Германия, Австрия, Швейцария, Полша и България са заявили участие.

Състезателите ще трябва да изминат 40 километра за два дни в пресечена местност на надморска височина от 1800 до 4500 метра. Те ще нощуват на палатки и ще преодоляват 12 препятствия – стрелба с автомат, хвърляне на граната, евакуация на ранен, стрелба с гранатомет, изкачване и спускане на стръмни склонове и други.

http://landforce.mod.bg/

 
Японски самолети-амфибии US-2 за Индия
20.02.2015, 12:23

US-2Компанията ShinMaywa е уверена, че с получената през последните месеци подкрепа на правителствата на Япония и Индия за продажбата на стойност 1.65 милиарда долара на 12 самолети-амфибии US-2 за индийските ВМС, ще се преодолее забавянето, което може да заплаши сделката. Очаква се само задължителното одобрение от страна на Съвета за придобиване на ново въоръжение (Defence Acquisition Council -DAC), за да започнат преговорите, в които да се включат и трансфера на технологии, офсет и други подробности по самата сделка.

ВМС планират да внесат директно два самолета-амфибии US-2i, а останалите десет да бъдат произведени по лиценз в сътрудничество с индийска фирма.

Според ВМС се очаква да се увеличи броя на исканите самолети US-2i поради бързото разширяване на оперативните изисквания на флота и на Бреговата охрана на Индия за действия в региона на Индийския океан (Indian Ocean Region - IOR).

US-2i е с тегло 42 тона, като четирите турбовитлови двигатели Rolls Royce AE-2100J дават оперативен радиус на действие от 4700 км, което позволява „за максимално три часа да се стигне до която и да е точка в зоната на отговорност”. За разлика от вертолетите, които „имат ограничения по далечина на действие и атмосферните условия, US-2i е идеален за транспортиране на персонал и товари, както и за търсене и спасяване”, споделя Парта Рой, висш мениджър на ShinMaywa за Индия.

http://www.pan.bg/

 
Холандските експерти не намериха „воюваща руска армия“
20.02.2015, 09:34

Холандските военни инспектори, както направиха по-рано колегите им от Турция и Украйна, не откриха военна активност в Ростовска област на границата с Украйна, съобщи ТАСС.

Групата експерти от Холандия, Германия и Дания приключиха инспекцията в Ростовска област (Русия), която бе проведена в съответствие с виенските споразумения от 2011 година.

„След приключването на проверката ръководителят на инспекционната група от Холандия заяви за липсата в указания район на военна дейност, за която в съответствие с международните ангажименти Русия трябва да уведомява държавите от ОССЕ. Този извод бе потвърден и от представителите на Германия и Дания, които също участваха в работата на групата от Холандия", каза Сергей Рижков, началник управлението на Министерството на отбраната на Русия за контрол върху изпълняването на договорите.

По думите на Рижков, холандските инспектори са проверили район с обща площ от над 13 000 квадратни километра близо до украинската граница. При това експертите са наблюдавали територията и от въздуха, с помощта на хеликоптери.

http://www.cross.bg/

 
Какво може да противопостави НАТО на Русия?
20.02.2015, 09:24

Войната в Украйна и заплахата от конфликт в балтийските страни са свързани с фундаментални въпроси около военния съюз на Запада. Каква е нуждата от НАТО? Може ли алиансът да решава тези въпроси? Дали потенциалните агресори все още вярват, че както сочи чл. 5 от учредителния договор на НАТО, всяко нападение срещу една от страните членки ще се разглежда като нападение срещу всички? Четирима експерти споделиха мненията си в радиопрограмата Inquiry на Световната служба на Би Би Си.

Александър Мателаар, професор в Брюкселския университет: Опасно е да намаляваме разходите за отбрана Изглежда всички започваме да осъзнаваме, че свиването на отбранителните разходи трябва в един момент да стигне най-ниската си точка. В центъра на Европа май вече има признаци за това, но в Западна Европа спадът продължава.

В момента три четвърти от целия бюджет за отбрана се изразходват за издръжка на личния състав, а 24-25 на сто - за оперативни нужди и подготовка.

Съответно под един процент остава за покупка на ново оборудване и за модернизиране на старото. При това положение въоръжените сили известно време не губят форма, но в дългосрочен план просто са обречени.

Смекчаването на Студената война в края на 80-те разбираемо предизвика призиви за пренасочване на държавните военни разходи към други сфери. Така се появи тенденция за свиване на отбранителните бюджети и тя не секва вече близо три десетилетия.

Ребека Мур, професор по политология, Конкордия Колидж, Минесота: Криза на идентичността Идеята бе, че Северноатлантическият съюз трябва да играе ключова роля в обединяването и демократизацията на Европа, че има вече възможност да създадем нова система за европейска сигурност въз основа на либералните демократични принципи, които да заместят предишните сфери на влияние, блокове и силово равновесие.

Днес ще е по-трудно да убедим хората, че това е така. Липсва ни обща визия, обща представа каква е всъщност главната политическа цел на алианса. Тези разногласия изглежда са най-очевидният и най-важен фактор, повлиявал през последните години механизма за вземане на решения в НАТО.

Генерал Уесли Кларк, бивш главнокомандващ Обединените сили на НАТО в Европа: Путин използва слабите места на пакта Западните демокрации винаги, традиционно са реагирали бавно на заплахите. Стига да си припомним как Франция и Великобритания не са успели да отвърнат на Хитлер, окупирал през 1936 г.

Рейнската област. Днес демокрациите не могат да осъзнаят военната заплаха, пред която са изправени . . .

Не им се ще да признаят, че Путин, който “се обявява за мир”, всъщност е главният привърженик на войната. Путин си играе на политика. Той манипулира медиите, хвърля на масата икономическата карта, маневрира. Той разбира как действат западните демокрации. През 20-и век Европа е преживяла две разрушителни войни и никой не иска трета. Той е схванал, че щом западните демокрации не желаят да използват сила, може да му се размине всичко, каквото и да е то.

Политическите лидери на страните от НАТО трябва да спомагат за формиране на общественото мнение. Трябва да си дават ясна сметка за ситуацията, да наричат нещата с имената им и да не бягат от отговорност. Западните лидери не бива да губят кураж, не бива да се страхуват от Владимир Путин. “Зелените човечета” с нищо не се различават от похватите, използвани от Хитлер, когато е започнал Втората световна война - германски войници, преоблечени с полски униформи, нападнали германска радиостанция и убили неколцина души. Тази провокация е станала повод за нападението на Германия срещу Полша. Подобни трикове и хитрини е имало открай време.

“Зелените човечета” не са нищо друго освен руски специални сили; достатъчно доказателства за това има точно под носа ни. Нямахме сили обаче да го изречем, защото не искахме да признаем какви са очакваните последици от пряка руска агресия.

Андерс Фог Расмусен, бивш генерален секретар на НАТО: Руската агресия е повод да се събудим. Лично аз съм невероятно разочарован. Смятам, че нашето поколение бе длъжно да включи Русия в конструктивно партньорство. Крахът на комунизма и разпадането на Съветския съюз бяха великолепна възможност да осъществим отдавнашната мечта на европейците за единна, свободна и мирна Европа - и ние действахме правилно, опитвайки се да включим Русия в това ново виждане за света. Русия обаче не споделяше това виждане.

Сега навлизаме в нова ера, твърде напомняща студената война. Нашите приятели и съюзници в балтийските страни са много разтревожени от поведението на Русия - до голяма степен, защото според една от доктрините на федерацията Русия си запазва правото да се меси в работите на други страни, за да брани провъзгласявани от нея интереси на рускоезичното население. А както знаем, в Естония и Латвия живеят доста такива хора.

Русия постоянно подлага на изпитания решимостта на НАТО. Вече видяхме няколко опита за нахлуване във въздушното пространство на страни от пакта. Видяхме няколко много неприятни инцидента - отвличане на естонски офицер, задържане на литовски кораб. Сега сме изправени пред лицето на нова хибридна война и трябва да се научим на съпротива срещу нея. Да, всичко това никак не е лесно, но според мен главната, ако не и единствената причина за тази хибридна война е да не се позволи НАТО да задейства член пети от своя Устав.

Позицията ни трябва да е формулирана по-ясно. Ние черпим поуки от нападението на Русия срещу Украйна - видяхме колко бързо действа там Русия. Най-важното сега е да увеличим присъствието на НАТО на изток и да укрепим своята колективна отбрана.

Тогава руските власти ще знаят, че решат ли да атакуват членка на НАТО, с това ще преминат чертата и срещу тях ще се изправят не само войските на тази конкретна страна, но и всички сили на алианса. Руската агресия в Украйна е повод за всички ни да се събудим. И НАТО трябва да действа според новата ситуация.

БТА, http://e-vestnik.bg/

 
САЩ платиха на Филипините за заседналия на риф миночистач
20.02.2015, 08:52

USS Guardian2 млн. долара компенсация са платили САЩ на Филипините за засядането на защитен риф на американския миночистач USS Guardian. Maritime.bg припомня, че през януари 2013 година корабът заседна на защитения риф Табутаха. При инцидента бяха унищожени 2,345 кв. метра от уникалните в района корали, които са част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

В сряда властите в Манила съобщиха, че компенсацията е била получена в пълен размер.

10 седмици бяха необходими за нарязването и изваждането на кораба на секции от водите. Местните власти и американския флот решиха да нарежат плавателния съд на място за да не бъдат нанесени още щети на рифа при евентуален опит за изтеглянето му с влекачи.

Инцидентът с USS Guardian стана причина за вълна от националистически обвинения срещу САЩ във Филипините, които са бивша колония на щатите и основен техен военен партньор в района.

Официално, след инцидента, Вашингтон поднесе своите извинения. Според доклад, който излезе пет месеца след инцидента, вината за допускането му носят капитанът на USS Guardian и още трима офицери от екипажа на плавателния съд. Корабът навлиза в защитената зона, забранена за корабоплаване, заради лошото планиране на прехода, установи местното разследване.

От американските ВМС обявиха, че миночистачът, е заседнал защото са използвани грешни карти, които не включвали защитения обект. Филипинските власти налагат по 300 долара глоба за всеки метър поражения на защитената акватория.

На борда на USS Guardian имаше 79 моряци. Сред тях нямаше пострадали. Часове след засядането екипажът бе евакуиран. Не бе допуснат разлив на гориво.

 
Индия утроява ядрения си подводен флот
20.02.2015, 08:45

INS Chakra Индия ще утрои броя на своите ядрени подводници. Това стана ясно след като страната обяви най-скъпата от пет години насам експанзия на флота, ход които идва след значителното засилване на китайското военноморско присъствие във водите на Индийския океан.

Индия планира строителството на 6 ядрени подводници и 7 нови кораба на обща стойност 16 млрд. долара. Още от май, след идването на власт на премиера Наренда Моди, Индия представи мащабни планове за развитие на всички родове войски. Според анализатори, Индия иска да се конкурира с Китай, който има значително военноморско превъзходство в района. Maritime.bg припомняме, че през миналата година 2 китайски подводници посетиха пристанища в Шри Ланка, близо до индийските брегове.

Предвижда се четири от новите кораби да бъдат построени в корабостроителници Mazagaon в Мумбай, а останалите в Garden Reach в Колката. Подводните лодки трябва да бъдат построени в ярда в град Висахапатнам. Всички съдове от новата програма трябва да влязат в експлоатация до 2030 година.

Maritime.bg припомня, че в момента Индия разполага само с една ядрена подводница, която бе закупена от Русия и в момента се изплаща. Освен нея южноазиатската република планира купуването на още една подводна лодка от федерацията. В момента флотът на страната разполага със 7 фрегати, шест от които са руско производство. Общо флотът на Индия разполага със 136 кораба, сред тях и 2 самолетоносача – руски и английски.

През 2010 година Индия изпревари Китай като най-голям вносител на военно оборудване, припомня Блумбърг. 70% от вноса в страната до 1950 година е бил руски.

През миналия месец американския президент Барак Обама посети страната и договори съвместни разработки за самолетоносачи. - Още индийски подводници

http://www.maritime.bg/

 
Севастопол се готви за големия празник
20.02.2015, 08:39

В града-герой Севастопол в Деня на защитника на Отечеството 23 февруари Черноморският флот на Русия организира големи тържества.

Сутринта на тържествения ден започва свободният показ на корабите на флота. На морската гара жителите и гостите на Севастопол ще могат да посетят кораби от различен клас. Членовете на екипажа ще покажат на посетителите въоръжението на корабите.

По същото време на площад „Нахимов” ще има изложение на техниката и въоръжението на Бреговите войски на Черноморския флот.

Следобед пред Мемориала на героичните защитници на Севастопол ще бъдат възложени венци и цветя в съпровод на рота от почетния караул и военния оркестър на Черноморския флот.

След това на площад „Нахимов” започва празничният концерт на Ансамбъла за песни и танци и оркестъра на Черноморския флот.

Вечерта на главния площад на града своите учения ще покажат оркестрите на щаба на флота, на отделната бригада на морската пехота и на Черноморското висше военноморско училище „Нахимов”.

В края на деня над Севастополския залив ще има празнични салюти.

 
Тестват SDB II
20.02.2015, 08:15

Small Diameter Bomb IIВВС на САЩ и компанията Raytheon са извършили серия от реални пускове на новия управляем боеприпас Small Diameter Bomb II (GBU-53B). Изпитанията са правени от борда на многоцелеви изтребител Boeing F-15E Strike Eagle.

До момента са извършени два успешни пуска срещу движеща се цел. Един през септември 2014 г. и един в началото на февруари 2015 г. Всички изпитания са провеждани на полигона в Уайт Сандс, Ню Мексико. През октомври 2014 г. е имало неуспешен пуск. Боеприпасът е станал неуправляем и не е поразил целта.

Изпитанията се правят преди ВВС на САЩ да дадат зелена светлина на малосерийното производство на управляемия боеприпас.

Очаква се изпитанията да приключат до есента на тази година. Планирано е интеграцията на SDB II да стане факт на F-15E през януари 2017 г. с последвала интеграция на F-35, F/A-18E/F и F-16.

F-15E може да използва SDB II на многозаряден държател BRU-61/A. На него се поставят четири броя SDB II и общо самолетът носи до 28 броя от управляемите боеприпаси.

SDB II има триканално насочване, включващо милиметров радар, лазерно или инфрачервено насочване. В допълнение боеприпасът има GPS приемник и инерциална навигационна система. Бойната глава на боеприпасът, който тежи едва 113 kg е многофункционална.

http://aeropress-bg.com/

 
Стартира доставката на Як-130 за Бангладеш
20.02.2015, 08:10

Як-130Доставката на учебно-бойните самолети Як-130 за Бангладеш ще започне през май 2015 г. Това съобщи за РИА Новости вицепрезидентът на „Корпорация Иркут” Виталий Бородич.

Бородич е заявил, че като цяло ще се доставят 16 броя Як-130. Машините са поръчани през 2013 г., заедно с вертолети и лека бронирана техника, а стойността на сделката е била около $1 млрд. Парите са осигурени чрез държавен заем от Русия.

През тази година първи доставки на Як-130 се очакват и във Виетнам и Беларус. Страните са купили съответно осем и четири машини. Водят се сериозни преговори за продажба в Казахстан, а Як-130 участва и в търговски процеси в Малайзия и Филипините. - Още за Як-130

http://aeropress-bg.com/

 
Индия обмисля модернизация на Су-30МКИ
20.02.2015, 08:04

Su-30MKIИндия и Русия са обсъждали бъдещите модернизации на многоцелевите изтребители Су-30МКИ. Разговорите са били в рамките на Aero India 2015, съобщава Sputnik News.

По предварителни данни индийската страна обмисля модернизационна програма на стойност от около $3,3 млрд. Детайлите по модернизацията се уточняват в момента.

Една от основните точки е интеграцията на свръхзвуковата крилата ракета BrahMos-М. Първите тестове с нея ще започнат през тази година. Смята се, че те ще са на стойност от около $50 млн.

Второ направление за модернизация ще е поставяне на нов радар на мястото на сегашния Н011М Барс. За това се спряга вариант на Жук-АЕ с електронна антенна решетка.

По-рано през годината индийския министър на отбраната заяви, че е възможно Су-30МКИ да получи нова система за самозащита и разширен арсенал.

Индия днес разполага с около 160 броя Су-30МКИ, като се очаква доставката на общо 272 самолета до 2018 г.

http://aeropress-bg.com/

 
14 модернизирани стратегически бомбардировача ще получат ВВС
20.02.2015, 07:52

Tu-22M3Военновъздушните сили на Русия ще получат през годината 14 модернизирани стратегически бомбардировача, а именно пет Ту-160 и девет Ту-22М3, съобщава ТАСС, като цитира главнокомандващия ВВС на Русия генерал-полковник Виктор Бондарев. Два от деветте Ту-22М3 ще бъдат доставени предсрочно, тъй като Казанският авиационен завод е достигнал проектна мощност. При модернизацията на машините ще се използва само и единствено руска продукция.

«Искам с удовлетворение да отбележа, че Казанският авиационен завод достигна проектната си мощност и всич-ки планирани самолети, които трябваше да излязат от ремонт през тази година, ще излязат без задръжки - е казал Бондарев. - Даже два самолета Ту-22М3 изпреварват графика и ние ще ги получим не през октомври, а през септември. Общо от дълбока модернизация през тази година ще получим пет Ту-160 и девет Ту-22М3».

Главнокомандващият е съобщил също, че в хода на модернизацията се използват изцяло руски комплекти техника. «Сега по модернизацията на стратегическите бомбардировачи нямаме проблем със замяната на вносна продукция», е подчертал Бондарев.

Бомбардировачите Ту-22М3 и Ту-160 наред със самолетите Ту-95МС сега съставляват основата на бойната мощ на Далечната авиация. Общо военновъздушните сили на Русия разполагат примерно със 120 самолета Ту-22М3, 64 Ту-95МС и 16 Ту-160. Тези машини ще останат в строя до 2020-2030 г., като след това трябва да бъдат заменени от бомбардировач от ново поколение, разработван в рамките на проекта ПАК ДА (перспективен авиационен комплекс за далечната авиация).

http://www.duma.bg/

 
Първият британски транспортен A400M ще се казва Бристол
20.02.2015, 07:47

A400MВоенновъздушните сили на Великобритания са дали на своя първи военно-транспортен самолет A400M името City of Bristol в чест на град Бристол, се говори в съобщение на британското министерство на отбраната. Повод за това е станалото широко участие на предприятия от Бристол в разработката и производството на самолета. В частност, крилото на транспортната машина е било разработено от бристолското конструкторско бюро на концерна Airbus. Церемонията по даването на име на първия британски A400M се е състояла в началото на февруари т.г.

В числото на другите бристолски предприятия, взели участие в разработката на A400M, министерството на отбраната на Великобритания посочва Rolls-Royce, GKN Aerospace и Atkins. Благодарение на проекта A400M в Бристол са били създадени 900 нови работни места. За подготовката на специалисти, които по-късно са взели участие в разработката на A400M, в града са се провеждали курсове за повишаване на квалификацията.

Великобритания получи City of Bristol през ноември 2014 г. Общо военното министерство е поръчало 22 нови транспортника, които трябва да заменят остарелите C-130 Hercules. Дали ще бъде присвоявано име на всеки нов самолет, от министерството на отбраната не уточняват. - Още за А400М

 

 
Турция изгражда независима от НАТО противоракетна система
19.02.2015, 16:44

HQ-9Създаваната в Турция система за противоракетна отбрана няма да бъде интегрирана в системата на НАТО, заяви турският министър на отбраната Исмет Йълмаз. Разработването на турската ПРО се осъществява със съдействието на Китай, който през 2013 спечели конкурса T-LORAMIDS (Turkish Long Range Air And Missile Defence System) за доставка на зенитно-ракетни комплекси със среден и далечен обхват.

Турският министър на отбраната подчерта, че китайското предложение се е оказало най-добро. По данни от други източници, ключово предимство на HQ-9 се е оказала по-ниската цена при приемливи характеристики. Турция беше принудела да удължи конкурса под натиска на партньорите си от НАТО, но в крайна сметка решението за избор на китайския доставчик остана непроменено.

Турция ще получи най-малко 12 комплекта от зенитно-ракетната система HQ-9, разработена и произвеждана от т.н. „Втора Академия” на китайската държавна корпорация China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC). HQ-9 е китайски аналог на съветското/ руското семейство ЗРС С-300П. Редица източници, включително руският военен блог bmpd, отбелязват, че разработването на HQ-9 може би е плод на сътрудничеството между китайски и руски предприятия.

Другите участници в конкурса T-LORAMIDS, които стигнаха до финалните етапи, бяха представената от алианса Raytheon и Lockheed Martin ЗРС Patriot (комбинация между РАС-2 GMT и РАС-3), представената от европейския консорциум Eurosam ЗРС SAMP/T и представената от „Рособоронекспорт" С-300ВМ „Антей-2500”.

Представителите на НАТО не веднъж открито разубеждаваха Турция за избора на руско или китайско предложение, мотивирайки се с потенциални проблеми при интеграцията на „незападни” комплекси в обединената система на ПВО на НАТО.

http://www.fbr.bg/

 
Приключи неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС
19.02.2015, 16:35

Николай НенчевДнес, 19 февруари, приключи неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз в Рига, Латвия.

Българският министър на отбраната Николай Ненчев и останалите участници във форума се обединиха около оценката за коренно променената обстановка по сигурността в Европа и нейната периферия. Беше потвърдена необходимостта от изпълнение на ангажиментите на държавите-членки за ненамаляване на разходите за отбрана. В тази усложнена обстановка по сигурността Европа се нуждае повече от всякога да развива своите високотехнологични отбранителни способности и не може да си позволи да намалява отбранителните си разходи.

Министрите на отбраната дискутираха хибридния характер на заплахите и се обединиха около идеята да ги разглеждат като заплахи пред цялата общност, без да ги разделят и фаворизират по региони или конкретни държави.

По време на срещата беше обсъдена подготовката на Европейския съвет по въпросите на отбраната и сигурността, който ще се проведе през юни тази година.

http://www.mod.bg/

 
С таен правилник готвят клане на военни
19.02.2015, 13:52

Във военното министерство се подготвя тайно нов устройствен правилник. Целта е да се съкратят още военнослужещи и цивилни, с което да се изпълнят заканите на министъра на отбраната Николай Ненчев за ликвидиране на дублиращи структури в министерството и щаба на отбраната.

Министърът на отбраната Николай Ненчев предупреди още в първите си дни в министерството, че ще се заеме с оптимизиране на структурите във ведомството. Било решено да се изчистят до крак хората на бившия военен министър Ангел Найденов и на бившия зам.министър Иван Иванов.

Сега това вече е и неизбежно. С клането на кадри ще се освободят пари за заплати. Разчетено е, че ако военният бюджет не се актуализира, средствата за възнаграждения ще достигнат само до ноември.

Кадровата оптимизация, реформа, кадрови съкращения или накратко казано уволнения се подготвят от ръководството на дирекция «Кадрова политика», под диригентската палка на постоянния секретар и на Политическия кабинет на министъра. Новият устройствен правилник бил пред завършване и навярно ще влезе в сила от някое първо число през следващите месеци.

Източници от ведомството подсказват, че в «преструктурирането» взема участие и бившият министър на отбраната Аню Ангелов. Макар и изпаднал в полунегалност като съветник под крилото на премиера, той е в постоянно течение на нещата чрез свои доверени "агенти" в министерството от близкото минало.

Очаква се да има сеч в някои от дирекциите на МО, в щаба на отбраната и по конкретно в Съвместното командване на силите, агенция "Военнопочивно дело и военни клубове" към министерството, службите, военните медии, инспектора и военното окръжие.

Около 4000 трябва да бъдат махнати, за да се справи МО с парите, заложени му за 2015 г. Припомняме, че след извънредното заседание на Министерски съвет в края на миналата година стана ясно, че има опасност от големи съкращения в армията. Причината - бюджетът за Министерство на отбрана. През 2014 г. военните разполагаха с 1 021 475 млрд. лв., докато заложените през 2015 г. средства за отбрана са с 67 млн. лв. по-малко .

http://frognews.bg/

 
Украински военни: Киев ни изостави в Дебалцево
19.02.2015, 13:28

Украински военнослужещи се оплакаха пред американския в."Вашингтон пост", че са били изоставени на произвола на съдбата при сраженията в Дебалцево.

Изданието определи изтеглянето им от града като "отчаяно бягство към безопасността". "Ние нямахме шанс да се замислим за заповедта за изтегляне, когато я получихме. Тичахме през полета и гори, около пет километра. После просто сядахме на който и да е военен транспорт, който ни вземаше", разказа 33-годишният Иля Андрюшко от батальона "Лвов".

"Вашингтон пост" отбелязва, че след няколко седмици в обкръжение на опълченците и в очакването на подкрепления, които така и не се появиха, украинските военни се намирали "на границата на колапса". На тях им свършвала храната, водата и боеприпасите, допълва вестникът. "В Дебалцево изоставихме всичко", съобщи Андрюшко. Те взривили повечето свои боеприпаси и изоставили тежкото въоръжение. "Трябваше да направим това много по-рано", допълни 39-годишният Владимир Макаренко. Техният командир ги изоставил още преди седмица, но бил убит от крайпътна бомба, когато се опитвал да избяга от града.

В статията се казва, че изтеглянето от Дебалцево се оказало много тежко за украинските военни, а много от тях смятат, че военното ръководство е допуснало голяма грешка. "Нашите командири ни изоставиха. А украинските медии повтаряха същото, което говореше Киев, че имаме всичко и че не сме обкръжени. Всичко това беше лъжа", цитира изданието снайперист от батальона "Лвов". Вестникът не изключва, че "колективното разочарование", което изпитват над 1000 военнослужещи, които в сряда успяха да стигнат до град Артьомовск, ще доведе до сериозни последствия за украинските военни. Отстъпващите от линията на фронта войници наричат своите действия тактически ход, термин който се използва и от политическото ръководство на Украйна. Мащабите на това отстъпление обаче доведе до това, че много от военните са загубили вяра в способностите на своите лидери да провеждат бойни действия и в бъдеще, пише "Вашингтон пост". - Още за обстановката в Украйна

http://www.segabg.com/

 
Българското войнство отбеляза делото на Васил Левски
19.02.2015, 13:21

Паметната вечер се проведе в ЦВК.  Снимка Димитър БебеновТрадиционната художествена вечер в памет на Васил Левски се проведе на 18 февруари в ЦВК. Тя бе организирана от Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски“, Общобългарския комитет „Васил Левски“ със съдействието на Министерството на отбраната и СОСЗР. Днес, подчерта в словото си председателят на комитета бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов отбелязваме 142 години от гибелта на Апостола на свободата, 70 години откакто Народното военно училище приема името на Васил Левски и 15 години от учредяването на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски“.

Колкото повече се задълбочава кризата, толкова повече Левски изпъква, като наша опора, посочи в словото си председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев. Според него заветите на Апостола са нашата библия, с която можем да решим всеки национален проблем. Левски, подчерта той, е нашето знаме за възстановяване и възраждане на държавата и ние трябва да го вдигнем и развеем.

Паметната вечер бе уважена от вицепрезидента Маргарита Попова, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, началника на Военна академия „Георги С. Раковски“ контраадмирал Митко Петев, секретаря на президента по отбрана и сигурност генерал-лейтенант от запаса Атанас Самандов, родственика на Васил Левски Васил Караиванов, председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателя на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов, председателя на Съюза на възпитаниците ва ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, председателя на Столичната организация на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков, генерали, адмирали и офицери, интелектуалци и ученици от училища, които носят името на Васил Левски.

За активна дейност по популяризиране и отстояване на заветите на Апостола бяха връчени награди от името на Общобългарския комитет „Васил Левски“. С плакет на комитета бе удостоен полковник от резерва Андон Бакърджиев. Почетни грамоти получиха полковник от резерва Огнян Кирилов, доц. д-р Соня Пенкова и полковник от резерва д-р Марко Златев. Почетна грамота на Комитета на випуските на НВУ „Васил Левски“ бе връчена на Иванка Радулова от Общобългарския комитет „Васил Левски.

Аплодисментите на присъстващите събраха изпълнителите на Ансамбъла на Въоръжените сили, които представиха програма с подчертан патриотичен характер. С голям успех в паметната вечер се включиха децата от гимнастическия клуб „Юнак“ на 33 ОУ с ръководител Нели Стефанова.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Контраадмирал Мотев премина в запаса
19.02.2015, 13:17

В Съвместното командване на силите вчера бе проведена тържествена церемония по повод навършването на пределна възраст и преминаването в запаса на ВРИД „Командващ на Съвместното командване на силите” контраадмирал Георги Мотев.

По време на церемонията контраадмирал Мотев заяви, че идването му в Съвместното командване на силите е било предизвикателство, който той е приел с чувство на отговорност и изминалите години на служба в Командването са го обогатили с нови знания и умения. Той подчерта още, че е удовлетворен от изминатия служебен път от лейтенант до контраадмирал и ВРИД командващ на СКС. „На всички длъжности служих със самосъзнанието за изпълнение на поставените задачи, развитието на Българската армия и укрепването на националната сигурност на страната”.

В края на своето изказване контраадмирал Мотев благодари на личния състав на СКС и подчинените формирования за приноса им за успешното изпълнение на поставените им задачи по трите мисии и издигане авторитета на Командването в Българската армия.

От името на личния състав на Командването и подчинените военни формирования контраадмирал Мотев беше поздравен от началника на щаба на СКС бригаден генерал Стефан Петров.

В своето приветствие бригаден генерал Петров подчерта личния принос на контраадмирал Мотев за издигане и утвърждаване на авторитета на Командването във Въоръжените сили на Република България, а също и сред партньорите от НАТО и ЕС, неговото положително влияние върху личния състав, богатия професионален опит, личностни и професионални качества.

В тържествения ритуал се включиха и представителите на Ансамбъла на Въоръжените сили към Националната гвардейска част Райко Кирилов и квартет „Армейска песен”.

В своята 34 годишна военна кариера, от които 31 години в редовете на ВМС, контраадмирал Мотев е заемал различни командни длъжности като командир на минен заградител в 7 отделен дивизион десантни кораби, командир на среден десантен кораб в 7 отделен дивизион десантни кораби, командир на 6 дивизион миночистачни кораби, командир на ВМБ – Бургас, заместник-командир на ВМС. От месец декември 2012 г. е назначен на длъжността „Заместник-командващ на СКС”, a от 17.09.2014 г. е ВРИД командващ на СКС.

(Информацията е на СКС)

 
В Индия се строи сервизен център за обслужване на вертолети Ми-17В-5
19.02.2015, 13:10

Mi-17B-5Сервизен център за обслужване на доставяните на Индия от Русия многоцелеви вертолети Ми-17В-5 се строи в град Чандигарх (северна Индия).

Това е съобщил на провеждащият се в Индия авиосалон „Aero India 2015“ генерален директор на холдинга „Вертолеты России“ Александър Михеев.

Според неговите думи, „за обслужване на Ми-17В-5 в град Чандигарх се създава съвременен сервизен център. В него освен линия за ремонт на двигатели ВК-2500 ще има още 16 линии за ремонт на приборното оборудване, носещите системи на вертолета и др.“.

Ръководителят на холдинга е подчертал, че след завършване на работите капиталния ремонт на вертолетите Ми-17В-5 практически напълно ще се извършва в индийския завод, което ще намали стойността на тяхното обслужване.

Да напомним, че през 2008 година „Рособоронэкспорт“ сключи контракт за доставка на Индия на 80 вертолета Ми-17В-5 и съпътстващо имущество за тях, който бе реализиран в периода 2011-2013 г. През 2012-2013 г. към него бяха подписани още три допълнения за доставка на Ми-17В-5 за нуждите на ВВС, МВР и президентството, които предвиждаха получаването на 71 машини. Всички вертолети ще бъдат доставени до края на 2015 година. - Още за Ми-17В-5

 
Шойгу удари САЩ под екватора
19.02.2015, 09:20

Шойгу Владимир Путин заяви, че няма да позволи Западът да вземе военно надмощие над Русия. Поставена е задача да се укрепва ядреният потенциал, да се развиват космическите войски, флотът и далечната авиация. Предвижда се да влязат в строя две нови атомни подводници. Русия обаче остро усеща липсата на развита система от бази, каквато изгуби с разпадането на Съветския съюз.

Тъкмо този недостиг се опита да компенсира министърът на отбраната Сергей Шойгу по време на латиноамериканската си обиколка от 11 до 14 февруари.

Шойгу в Латинска Америка

То се знае, обсъдено бе и по-тясно сътрудничество в други военни сфери - оръжейни доставки, подготовка на специалисти и тренировки за съвместни действия при отразяване на евентуална агресия. Ще припомним, че Венецуела, Никарагуа и Куба влизат в левия блок АЛБА, според който империализмът на САЩ е основна заплаха за легитимните правителства в страните членки - стреми се да ги смени с проамерикански режими.

Резултатите от посещенията не бяха отразени подробно - Шойгу е подготвял може би скорошни визити на президента Путин в тези страни, когато ще бъдат сключени самите ефектни договори. Разбра се, че в Никарагуа е подписано междуправителствено споразумение за облекчена процедура при влизане на руски кораби в местни пристанища, също и договор за подготовка на военни специалисти в Русия. Венецуела предложи “приятелски пристанища” за руския флот, съвместни учения, включително стрелби със системи за залпов огън, и размяна на слушатели между военните вузове. В страната може да се отбият и самолети от Военновъздушните сили на Русия.

На среща с кубинския лидер Раул Кастро Шойгу заяви, че “отношенията във военната сфера се развиват конструктивно” и Русия “е признателна на кубинската страна за посрещането на руски военни кораби и плавателни съдове в пристанище Хавана”.

Имаше предвид по-специално кораба за радиоелектронно разузнаване “Виктор Леонов”, “гостувал” според американски медии в Куба през януари т. г. и веднъж-два пъти през 2014 г.

В Куба също бе договорено обучение на местни специалисти в Русия. Твърде важен момент, означаващ, че въоръжените сили на Куба, Никарагуа и Венецуела се обвързват с Русия и технически, и в план на мисловна нагласа. Виждаме връщане към съветската система за съюзническо военно сътрудничество. Тази дългосрочна стратегия безспорно задължава Русия да подсигурява на съюзниците си в Латинска Америка авангардни оръжия, включително системи за ПВО, самолети, военни кораби.

Това също е било дискутирано в Никарагуа, информира сайтът Defensa.com: “Москва ще започне доставки на патрулни военни катери в Манагуа през втората половина от 2016 г. в рамките на пакета, предложен от Русия на Никарагуа миналата година и реализиран през последните месеци”.

Да продължим: щом продаваме или смятаме да продадем С-300 и С-400 на Пекин и на Техеран, защо да не сторим същото за Манагуа, Каракас и Хавана? Нали Бразилия купи вече три мобилни зенитни батареи “Панцир С-1″ и две батареи преносими комплекси “Игла” на обща стойност 955 милиона долара.

Както съобщи бразилското министерство на отбраната, договорът за “Панцир С-1″ се очаква през юли 2015 г. Тези системи ще бранят президентския дворец, най-важните заводи като “Embraer” - авиокосмическо и отбранително предприятие, база за подводници и военноморския корабостроителен завод “Итагуаи”, където се строи първата бразилска атомна подводница.

Руските въоръжени сили се завръщат в региона

Неслучайно армейски генерал Валерий Герасимов заяви на 30 януари в московския Национален център за управление на отбраната, че федерацията планира за пръв път да преговаря с военните ведомства на Бразилия, Виетнам, Куба и КНДР за “серия от съвместни военноморски и авиационни учения, учения на подразделения от сухопътните и въздушнодесантните войски”.

Бразилия е твърде важна за Русия с оглед стратегическо партньорство в рамките на БРИКС. Русия още не може сама да се изправи срещу САЩ в Латинска Америка, но в рамките на блока - със сигурност.

Така смята и аржентинският политолог Алберто Лопес Гирондо, водещ рубрика във в. “Ревиста аксион”. Помолен за коментар от “Правда”, той заяви, че Москва трябва да развива сътрудничество в региона, “за да укрепи силните връзки между Русия, страните от Латинска Америка и страните от БРИКС в търсене на нови геополитически сценарии”.

Според политолога впрочем възстановяването на базата “Лурдес” в Куба (база за радиоелектронно разузнаване по времето на СССР, бел. на изданието) е ненавременно в контекста на очакваното подновяване на преговорите между Хавана и Вашингтон.

“Поне докато преговорите не стигнат до напредък по въпроси от интерес за Куба, например за вдигане на търговското ембарго”, каза аналитикът.

Лопес Гирондо не вижда причини да се говори с оптимизъм за засилване на руското влияние в Латинска Америка, също както не бива да се разчита на песимизма на американските експерти по сигурността в региона - те отправят сигнали, че влиянието на Русия се засилва, и подценяват собствените си защитни средства.

“Това е сигнал за тревога, адресиран към военнопромишления комплекс на САЩ”, обясни пред “Правда” наблюдателят.

“Според мен (засилването на руското влияние в региона) засега е тенденция, но неблагоприятна за САЩ - заяви за “Правда” Владимир Евсеев, директор на Центъра за социалнополитически изследвания. - Латинска Америка силно очаква Русия да дойде в региона. И се развиват не само отношенията с Бразилия, членка на БРИКС, но и с Аржентина. Русия създава там алтернатива на САЩ. Това е твърде важно за много държави, защото има ли алтернатива, те се чувстват по-сигурни на международната арена.

Едно е да се сблъскаш сам, лице в лице със САЩ, тогава е ясно, че Никарагуа не може нищо да възрази на Щатите, но когато там присъстват Русия и Китай, които лобират за интересите на Никарагуа, Манагуа може да се държи по-независимо. Ето защо е ценно ако не присъствието, то поне влиянието на Русия.” “Предвижда се в Никарагуа да бъде прокаран нов канал, успореден с Панамския”, добави експертът. Тогава руският Тихоокеански флот, въоръжен с крилати ракети с голям обсег, ще може да излиза от Тихия океан в Атлантика и да гарантира т. нар. ядрено възпиране.

“Когато тези кораби се намират близо до Куба, територията на САЩ частично ще е достъпна за обстрел при нужда. Прочее, това е нашият отговор на САЩ заради разполагането на военни обекти край руските граници”, каза Евсеев. Според него, ако САЩ продължат да градят по западните граници на Русия инфраструктура на НАТО, Русия ще поднови дейността на военния обект “Лурдес” не само като център за техническо разузнаване, но и “като летище за самолети от стратегическата авиация, чиято зона на действие ще обхваща Съединените американски щати”.

“САЩ са доста уязвими. При това положение ще им се наложи да създават противоракетна отбрана не откъм Аляска, а да мислят как да защитят при нужда Флорида, как да защитават южните щати, за което ще им трябват огромни финансови средства. Според мен, това в крайна сметка ще убеди САЩ, че водят късогледа политика спрямо Русия. И тогава ще може навярно да потърсим някакви компромиси. А надеждите, че Куба ще се хвърли в прегръдките на американците, не се оправдаха, защото кубинците веднага казана: за начало изтеглете военната база Гуантанамо, а после ще си говорим”, добави политологът.

Нека отбележим: колкото по-солидна ще е базата за пазарлък и съответно за компромиси, толкова по-сигурно ще е застрахована Русия срещу възможността украинските събития да се повторят например в Казахстан или в Беларус.

БТА, http://e-vestnik.bg/

 
”Калашников” изхарчи 1,5 млрд. долара за модернизация на производството
19.02.2015, 09:02

Концернът „Калашников“ завърши планирания от миналата година проект за модернизирането на производствените мощности. За този проект бяха изхарчени 1,5 млрд. рубли, съобщи пред ТАСС представител на компанията.

Генералният директор на концерна Алексей Криворучко заяви, че в началото на миналата година предприятието „е било в крайно тежко състояние“ заради неефективното използване на пространството и амортизацията на производствените мощности, заради което търсенето надвишило обема на производството.

„Поради тази причина наш приоритет бе да модернизираме производството и да увеличим обема на новата продукция. През 2014 г. за тази цел бяха инвестирани 1,5 млрд. рубли“, каза Криворучко.

Той отбеляза, че по програмата за глобална реконструкция на предприятието до 2017 г. очакваният общ обем на инвестициите е около 5 млрд. рубли. „По този начин ще намалим двойно количеството на необходимото оборудване и с над 40% производственото пространство, което значително ще увеличи ефективността от производството“, уточниха от пресслужбата.

През 2014 г. новото оборудване и новите технологии намалиха от 20 до 50% сложността на производствените операции, разказаха от „Калашников“. От концерна подчертаха, че има по-малко бракувани стоки. „Постигнахме значително увеличаване на точността, а също така гъвкавост и ефективност на производствения процес, значително се повиши скоростта на работа“, разказа представителят на концерна. - Още за АК

http://www.fbr.bg/

 
Полската армия ще купи дронове, способни да пренасят ракети
19.02.2015, 08:57

Predator XPВ полската армия продължава реализирането на мащабния план за модернизация, който бе ускорен във връзка с конфликта в Източна Украйна. Тази година въоръжените сили на Полша имат намерение да закупят безпилотни летателни апарати, способни да пренасят ракети.

„2015 година ще бъде преломна от гледна точка на използването на безпилотни системи“, заяви зам.-министърът на отбраната на републиката Чеслав Мрочек.

В течение на близките месеци министерството на отбраната на Полша трябва да избере доставчик на безпилотните ракетоносци. Програмата „Зефир“ предвижда придобиването на 12 дронове със среден и далечен радиус на действие заедно с наземна система за навигация. Друга програма под името „Гриф“ включва покупката на 48 самолета с управляеми и неуправляеми ракети. Те вероятно ще бъдат доставени от САЩ и Израел.

По-рано през януари полското отбранително ведомство обяви търг, касаещ доставките на разузнавателни дронове. Освен тях, тази година полската армия има намерение да закупи за своите военновъздушни сили системи за противовъздушна отбрана и хеликоптери. - Още БЛА

http://www.fbr.bg/

 
Министърът на отбраната Николай Ненчев участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС
19.02.2015, 08:35

Николай НенчевМинистърът на отбраната Николай Ненчев от вчера, 18 февруари, е на посещение в Рига, Латвия, за да участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС. Двудневният форум се провежда в рамките на латвийското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. По време на първата работна сесия днес беше направен преглед на напредъка в работата по изпълнение на заключенията от Европейския съвет по въпросите на отбраната и сигурността през декември 2013 г. Министрите на отбраната обсъдиха и ключови въпроси по развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, в контекста на подготовката на Европейския съвет през юни тази година.

Форумът продължава днес с преглед на военните операции на ЕС („Алтея“, „Аталанта“ и EUFOR CAR), както и на тренировъчните мисии и мисиите на съюза за изграждане на капацитет (EUTM Mali, EUTM Somalia, EUSEC DR Congo). Министрите на отбраната ще проведат дискусия по разширяване на способностите за отговор на кризи, включително и по въпросите на бойните групи на ЕС.

Неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС е част от подготовката на заседанието на Съвет „Външни работи“ с участието на министрите на отбраната, който ще се проведе през май 2015 година.

 
Фондация „Български ВВС” моли за помощ за построяването на реплика на „Йорданов-1”
19.02.2015, 08:30

самолета „Йорданов-1”Фондацията „Български ВВС” се обръща към българската общественост с молба за финансова помощ за отбелязването на 100-годишнината от създаването на самолета „Йорданов-1”, конструиран от Асен Йорданов, което бележи началото на българското самолетостроене.

Фондацията кандидатства и печели проект по програма „Родолюбие” пред Министерството на отбраната за създаване на копие (реплика) на самолета „Йорданов-1”, с идея след това да се постави на стоянка в началото на откритата изложбена част на авиационния музей в Крумово. Отпуснатите пари, обаче както за много други неща в България, са недостатъчни.

Фондацията започна набиране финансови и материални средства за реализация на този проект. Всички, обичащи и гордеещи се с нашата страна и родната авиация, заедно, участвайки с минимални средства, можем да осъществим отбелязването на тази годишнина.

Фондацията „Български ВВС” моли всеки, който има желание, да се включи в инициативата за създаването на реплика на самолета и неговото поставяне в Музея на авиацията, като дари по сметка на фондацията парични средства. Имената на дарителите ще бъдат вписани в Книгата на дарителите на Фондацията и в авиомузея Крумово.

Даряваните пари се превеждат по банков път, по сметка на фондацията:

IBAN BG14UNCR76301076189574,

BIC UNCRBGSF

За всяка преведена сума се издава сертификат за дарение.

Фондация „Български ВВС” планира да проведе, в партньорство с Министерството на отбраната, Военновъздушните сили, Националния военно-исторически музей, с неговия филиал Авиационния музей в Крумово честването на 100 години българско самолетостроене.

По този повод Фондацията планира следните мероприятия:

   - Построяване реплика на първия самолет ,,Йорданов-1'';

   - Заснемане на документален филм за Асен Йорданов и други известни български авиоконструктори;

   - Авиационно изложение “Построено от българи” и въздушни демонстрации на 8 и 9 август 2015 г. на летище Пловдив;

   - Трета авиационна обиколка на България.

http://aeropress-bg.com/

 
Ка-52К ще може да носи противокорабни ракети
19.02.2015, 08:24

Ka-52KПалубният щурмови вертолет Ка-52К може да бъде снабден с противокорабните ракети Х-31 и Х-35. Това е заявил генералния конструктор на корпорация „Фазотрон-НИИР” Юрий Гусков, цитиран от ТАСС.

В момента вертолета има радар „Арбалет”, който работи в милиметровия диапазон и се поставя и на стандартната сухопътна версия на Ка-52.

„Обмисляме разширяването на характеристиките на вертолета, като е възможно на него да се постави по-мощен радар работещ в сантиметровия диапазон, който ще открива кораби на дистанция 200 km и ще обезпечава използването на противокорабни ракети Х-31 и Х-35”, е обяснил Гусков.

В средата на януари 2015 г. започнаха летателните изпитания на първия Ка-52К. Машината е предназначена за базиране на борда на вертолетоносачите от клас „Мистрал”. Вертолетът има сгъващ се носещ винт и други модификации за палубното му базиране.

http://aeropress-bg.com/

 
Египетски специални части са унищожили 150 екстремисти от ИД в Либия
19.02.2015, 08:05

Група от Специалните сили на египетската армия са провели наземна операция на територията на Либия, като са съгласували своите действия с либийското правителство. В резултат на атаката са убити 150 екстремисти от ИД (Ислямска държава), десетки са взети в плен. Операцията е проведена на територията на един от тренировъчните лагери на терористите, разположен до южния град Дерн. При нападението са загинали двама египтяни.

Това е първата наземна операция в отговор на жестокото убийство на 21 египтяни-християни, извършено от членове на ИД. Преди това бяха извършени няколко удара от въздуха.

Египетският министър на външните работи призова Съвета за сигурност на ООН да наложи морска блокада на Либия, за да предотврати вноса на оръжие за терористите от ИД.

МВнР на Либия е поискало помощ от международната общност за въоръжаване и обучение на либийската армия.

http://www.pan.bg/

 

 
Приключи основната планираща конференция на КЩУ ”Верея 15”
18.02.2015, 15:52

Днес, 18.02., под ръководството на заместник-началника на Щаба на Сухопътните войски полковник Гошо Мерджанов, в Командването на Сухопътните войски се проведе основна планираща конференция на командно-щабното учение с 2-ра механизирана бригада „Верея 15”.

Учението е основно за бригадата за настоящата година и ще се проведе от 30 март до 2 април в пункта за постоянна дислокация на военното формирование. На конференцията се разискваха въпроси по подготовката и провеждането му.

От името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев участниците в конференцията бяха приветствани от полковник Гошо Мерджанов.

http://landforce.mod.bg/

 
Първите контролни стрелби на ракетите „БраМос” от Су-30МКИ ще се проведат през 2015 година
18.02.2015, 14:20

Индийските специалисти са пред завършване на доработката на предоставения от ВВС на Индия изтребител Су-30МКИ за подкачване на него на ракета „БраМос” в съответствие с техническата документация, разработена от компанията „Сухой”. Първите контролни стрелби на ракетите „БраМос” от Су-30МКИ се очакват да бъдат проведени през 2015 година.

Руско-индийската свръхзвукова крилата ракета „БраМос” е универсална, може да поразява широк спектър от морски и земни цели на разстояние до 290 км. Притежава висока скорост (до 2,8 М), мощна бойна глава (до 250 кг) и е трудна откриваема за радарите. Теглото на базови вариант е три тона и може да лети на височини от 10 м до 14000 по променлива траектория.

Модификацията за ВВС е по-лека с 500 кг. Според експерти „БраМос” няма аналог в света.

Индийските ВВС планират да приемат на въоръжение 216 крилати ракети „БраМос” и да доработят 42 изтребители Су-30МКИ за носители.

http://www.pan.bg/

 
Румънски военни ще се обучават по български програми в Русе
18.02.2015, 12:54

Офицери от румънската армия ще се обучават по български програми на Военната академия в София, но тъй като столицата е далеч от Букурещ, те са предпочели това да стане като база в Русе.

Това стана ясно на пресконференция на Русенския университет във връзка с новия прием на студенти, съобщи БГНЕС.

От новата учебна година ВУЗ-ът въвежда две нови специалности в професионално направление "Национална сигурност" - "Евроатлантическа и глобална сигурност" и "Сигурност за граждани и собственост в трансгранична среда", а отделно се работи по въвеждането и на специалността "Киберсигурност". РУ ще работи заедно с Военните академии в София и Букурещ, като на 9 март по този повод в Русе ще пристигнат министърът на отбраната на България, началниците на двете академии. Очаква се и военният министър на Румъния или евентуално негов заместник. С въвеждането на новите специалности в областта на сигурността РУ вече ще има 23 професионални направления, обясни ректорът проф.Христо Белоев. Ще има и още една нова специалност – "Интернет и мобилни технологии", а две от старите, свързани с механотехниката и металознанието, ще бъдат закрити.

От университета съобщиха, че ще имат нови чуждестранни студенти от Виетнам, Индия, Непал и евентуално Нигерия. Те ще се обучават в областта на правото, компютърните науки и инженерните науки.

http://www.trud.bg/

 

 

Днес в индийския град Бангалор стартира 10-тото международно авиокосмическо изложение „Aero India – 2015“

 
Провокация, провал и тишина
18.02.2015, 09:30

Николай ЦоневАприл 2010 г. Един бивш министър е поставен на колене от полицията. С насочени пистолети, белезници на ръцете, всичко както си му е редът.

Един прокурор в героична поза и с патос в гласа казва: "Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като на всеки един престъпник, както трябва, долу, на земята".

Февруари 2015 г. Арестуваният преди 5 години бивш министър е окончателно оправдан на трета инстанция. Вероятно и ще осъди държавата в недалечното бъдеще............Прочети още

 
Чешкият Skorpion EVO-3 A1 събра овации на изложение в Лас Вегас
18.02.2015, 08:50

Scorpion EVO-3-А1 Чешкият картечен пистолет Scorpion EVO-3-А1 се превърна в един от хитовете на тазгодишното оръжейно изложение Shot show 2015. То се проведе миналия месец в Лас Вегас, САЩ. С голям интерес бе посрещната и гражданската версия CZ Scorpion EVO-3-S1.

Пръв потребител на Scorpion EVO-3 А1 е бригадата, която охранява чуждите посолства в чешката столица Прага. След като от там дошли добри отзиви,

потекли и поръчки от специалните части на армията и полицията.

И тук възникнала интригата какво да изберат - родния Scorpion EVO-3 А1 или наложилия се като стандартен образец за полицейските сили MP-5 на немската фирма Hecker&Koch?! В интерес на истината от доста време немският картечен пистолет доминира в полицейските арсенали на много страни в света. На изложението в Лас Вегас неговите апологети се надпреварвали да изтъкват високите му качества, но и те признали, че на оръжейния пазар се е появил сериозен конкурент. Scorpion EVO-3 A1 е предназначен за стандартните в НАТО пистолетни патрони 9х19 Parabellum. Работата на автоматиката му е основана на принципа на отката на свободния затвор при неподвижна цев.

Затворът е сравнително тежък и масивен, за да осигури необходимата надеждност при замърсяване и интензивна стрелба.

За всеки случай конструкторите са предвидили наличието на специален дотиквач на затвора в случай на силното му замърсяване. Такъв дотиквач не е новост при оръжията. С него е снабдена и американската щурмова пушка М-16.

Scorpion EVO-3 A1 стреля при закрит затвор, което повишава точността на оръжието и позволява използване на сравнително дългата цев от 197 мм. След изразходване на всички патрони в пълнителя затворът остава в задно крайно положение. Отпускането му в предно положение и вкарването на патрони в цевта се осъществява след натискане на бутон, разположен от лявата страна на корпуса над спусковата скоба. Специално за левичари ръкохватката на затвора може да се премества от лявата или от дясната страна на оръжието.

Широкото използване на високоустойчиви пластмаси е позволило теглото на картечния пистолет да не надвишава 2,7 кг. За сравнение средното тегло на различните варианти на немския му събрат МР-5 е 3 кг. От пластмаса са изработени цевната кутия, корпусът, кожухът на цевта, пистолетната ръкохватка и прикладът.

За разлика от повечето автоматични оръжия чешкото чудо при стрелба се нагрява сравнително слабо. При последователно изстрелване на 20 пълнителя дори не възниква необходимост от използване на ръкавици.

По време на изпитания след 35 000 изстрела в условия на запрашеност, дъжд и температура 500 градуса по Целзий цевта и механизмите на оръжието изобщо не са мръднали.

Независимо от намаленото тегло стабилността на Scorpion EVO-3 A1 при автоматичен огън е задоволителна. Тайната е в използваното буферно пластмасово устройство, което амортизира удара на затвора в задно крайно положение. Амортизиращият ефект се получава и от широкото използване на пластмасови детайли, които поглъщат възникналите при изстрел вибрации.

Ударно-спусковият механизъм на Scorpion EVO- 3 А1 позволява воденето на единичен, автоматичен огън и на редове от по три изстрела. Този вариант се оспорва от опитни бойци, които твърдят, че при автоматичен режим на огъня трябва да се произвеждат по два, три, четири и повече изстрели в зависимост от изпълняваната задача. Селекторът за вида на използвания огън е двустранно разположен, като бутоните му са над спусковата скоба и се управляват с палеца. Той изпълнява едновременно и функцията на ръчен предпазител.

Допълнително в ударно-спусковия механизъм е предвидено автоматично блокиране на ударника, което не позволява произвеждане на случаен изстрел. Ударно-спусковият механизъм е изработен като отделен модул, което значително облекчава обслужването и ремонта на оръжието.

Част от модула се използва за направляваща на затвора. Това уникално решение е патентовано като новост и позволява частичното разглобяване на оръжието да става за изключително кратно време.

Scorpion EVO-3 А1 е снабден с пет пикатини-релси по военния стандарт STD-MIL-1913. Една от тях е разположена на горната повърхност на корпуса, а останалите четири - върху страничните повърхности на кожуха на цевта. На релсите може да се монтират различни оптични мерници, прибори за нощно виждане, бързомерци, лазерни целеуказатели, тактически фенери.

В стандартно изпълнение върху горната пикатини-релса се монтират диоптричен мерник и регулируема мушка. Използването на допълнителни устройства разширява приложението на картечния пистолет в сложна тактическа обстановка. Това го прави привлекателен за специалните подразделения за охрана, за борба с тероризма и организираната престъпност.

Чешкото оръжие има сгъваем приклад, който се прибира вдясно на корпуса, и може да се регулира по дължина. В сгънат вид той не пречи на воденето на огън. При необходимост прикладът лесно може да се отдели от оръжието. При разгънат приклад дължината на картечния пистолет достига до 650 мм, а при сгънат приклад е едва 400 мм. Малките габарити позволяват скрито носене под дрехите при изпълнение на специални охранителни и антитерористични задачи.

Високият темп на автоматичната стрелба не убягна в коментарите на специалистите. Някои от тях изтъкват, че темпът от 1150 изстрела в минута изпразва 30-зарядния пълнител за около 1,6 сек, което налага честата му смяна. За сравнение немският му конкурент МР-5 изстрелва 800 изстрела в минута.

За други експерти пък високата скорострелност е предимство при повечето полицейски операции.

Scorpion EVO- 3 А1 използва пълнители с 20 или 30 шахматно разположени патрона в тях. В най-скоро време ще се появят модели за патроните .40 SW, което говори за намеренията на производителите да щурмуват американските пазари. - Още картечни пистолети

http://www.24chasa.bg, Георги Маринов

 
Италия няма да намалява повече поръчката за F-35
18.02.2015, 08:14

F-35Италия няма да намалява повече поръчките си за F-35 и страната възнамерява да купи 90 броя F-35. Това съобщава Reuters, позовавайки се на източници в САЩ и Италия.

През май 2014 г. депутати от партията на премиера Матео Реньи призоваха за сериозно орязване на поръчаните бройки F-35 с цел преодоляване на огромните задължения, които държавата трупа.

Наскоро, обаче Италия бе посочена като страна, която ще извършва тежката техническа поддръжка на всички европейски F-35. За да може държавната компания Finmeccanica да получава достатъчно поръчки се очаква, че Италия няма да намалява повече броя на желаните изтребители.

„Точната бройка за Италия е 90. Числото гарантира националната сигурност на страната и осигурява достатъчно работа за индустрията ни.”, заявява италиански източник на Reuters. Информацията е била потвърдена от източник в САЩ.

Първоначално Италия искаше да купи 131 броя F-35 – 69 броя F-35A и 62 от варианта с вертикално кацане F-35B. Част от машините трябваше да идат в авиацията на ВМС за палубно базиране. През 2012 г. тогавашното италианско правителство заяви, че ще поръча не повече от 90 машини. - Още за F-35

http://aeropress-bg.com/

 
Predator XP извърши рекорден полет
18.02.2015, 08:07

Predator XPНовият безпилотен апарат на The General Atomics Predator XP извърши рекорден 40 часов полет без кацане. Това е станало между 6 и 8 февруари 2015 г.

Машината е излетяла над полигона в Юма, Аризона и е престояла във въздуха близо два дни, като е летяла на височина около 3000 m.

Predator XP e ориентирана към eкспорт версия на MQ-1, като основното предназначение на апарата е да извършва наблюдение и разузнаване. Първият му полет става факт през юни 2014 г.

40-те часа във въздуха са рекордни за модела и за цялото семейство от апарати Predator, се казва в съобщение от производителя.

Обединените арабски емирства станаха първия клиент на типа, като през 2013 г. подписаха договор на стойност $197 млн., за неназован брой безпилотни системи. Доставките се очакват през 2016 г. - Още БЛА

http://aeropress-bg.com/

 
Русия и Индия започват работа по нов военнотранспортен самолет
18.02.2015, 08:04

Ил-214Русия и Индия пристъпват към практическото създаване на военнотранспортен самолет с товароносимост 20 тона. Това я заявил в Бангалор, Индия Сергей Гореславский, заместник главен директор на „Рособоронэкспорт”, цитиран от Российская газета.

В съответствие с договора между руската компания ОАК-ТС и индийската HAL от една страна и компанията MTA Ltd., се предвижда работата да върви на два етапа. По време на първия трябва да мине предварителното проектиране на самолета, което да докаже изпълнимостта на замисъла, а в рамките на втория да бъде изпълнена реалната конструкторска работа.

Според Гореславский първият етап вече е приключил и се планира преминаване към втория, след сключване на съответния договор.

Бъдещият самолет ще бъде задвижван от два реактивни двигателя и ще има полезен товар от 20 тона. Машината ще се използва от руските ВВС, които могат да поръчат до 100 броя и ВВС на Индия, които се нуждаят от 45 машини. Експортът се оценя на 60 самолета.

Първият полет на новия самолет се очаква в периода 2016 – 2018 г. Работата по машината е поделена по равно между Индия и Русия.

http://aeropress-bg.com/

 
Русия е доставила оръжия и военна техника на Индия на стойност 4,7 млрд. долара
18.02.2015, 07:52

През 2014 г. Русия е изпълнила задълженията си по договори за доставка на оръжия и военна техника на Индия на стойност 4,7 млрд. долара, съобщи пред РИА Новости заместник-началникът на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Анатолий Пунчук.

„Русия за 2014 г. е доставила на Индия оръжия и военна техника на стойност 4,7 млрд. долара“, каза той при откриването на авиационното изложение „Аеро Индия-2015“ в Бангалор.

 
Правят функционален анализ на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”
18.02.2015, 07:45

Предстои оптимизиране на структурите и преразпределения на функции в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” на МО. Целта е избягване на дублиране, постигане на по-висока ефективност, ефикасност и икономичност на дейността. Тя би трябвало да бъде постигната на основата на изпълнение на проект „Оптимизиране структурата и функциите на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”, посредством провеждане на функционален анализ.

По този повод в ЦВК се проведе конференция с участие на изпълнителния директор на агенцията контраадмирал от резерва Валентин Гагашев и други представители на ръководството и администрацията.

Проектът е с продължителност 12 месеца, т.е. от 1 септември 2014 г. до 1 септември 2015 г. Той е на стойност 79 600 лв. По-голямата част от разходите – 55 процента, е за извършване на функционалния анализ. Финансовата подкрепа е на Оперативна подкрепа „Административен капацитет”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. В рамките на проекта ще бъдат обучени 20 служители на агенцията.

За изпълнител на функционалния анализ е определена „Агенция Стратегма” ООД. Според нейния представител Тихомира Трифонова след функционалния анализ предстои разработване на План за действие, който съдържа областите и предложенията за подобрение, включително мерките за реализирането им. Проектът предвижда разбаротване на Наръчник за подпомагане на прилагането на мерките за организационнато развитие на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”. Като един от очакваните резултати е записано „промени в нормативните, стратегически и други документи, както и в устройствения правилник на агенцията”.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
В Испания тържествено откриха паметник на съветския разузнавач Хаджи-Умар Мамсуров
17.02.2015, 17:50

Хаджи-Умар МамсуровВ мадридското предградие Фуенлабрада е открит паметник на героя на СССР генерал-полковник Хаджи-Умар Мамсуров, който по време на Гражданската война 1936-1939 г. е помагал на републиканска Испания в борбата с режима на Франко, съобщава ТАСС.

В тържествената церемония участие са взели официални лица от Русия и Испания, както и десетки испански граждани и живеещи в Мадрид руснаци.

Генерал-полковник Мансуров е починал през 1968 г. и е погребан в Москва. Документите за неговата дейност все още не са разсекретени.

 
Вертолет UH-60 Black Hawk на ВВС на Саудитска Арабия катастрофира, екипажът загина
17.02.2015, 16:30

UH-60 Black HawkМинистерството на отбраната на Саудитска Арабия съобщи, че четирима военнослужещи са загинали, когато техният вертолет се е разбил днес по време на нощен учебен полет в район, близо до границата с Ирак и Кувейт.

Идентифицирани са телата на загиналите - подполковник Ali al-Arfaj, първи лейтенант Majid al-Fifeefi, първи лейтенант Jadie Qablan и техника Raed al-Jahni.

Започнало е разследване на инцидента.

 
Руски военен кораб за РТР зае позиция край Флорида
17.02.2015, 16:10

„Виктор Леонов“ (ССВ-175, проект 864, Vishnya Class)Съгласно информация, предоставена от министерството на отбраната на САЩ, на американското крайбрежие действа руският разузнавателен кораб „Виктор Леонов“. Според американците, пише интернет-изданието „Pravda.ru“, руският кораб е зает със събирането на разузнавателна информация и контролира изстрелването на балистичните ракети и активността на подводния флот на Съединените Щати.

Според получените данни, руският кораб е започнал разузнавателната си мисия, след напускането на кубинско пристанище на 22 януари.

Корабът „Виктор Леонов“ (ССВ-175, проект 864, Vishnya Class) от състава на 159-та бригада разузнавателни кораби на Северния флот на Русия е бил забелязан нееднократно от американските ВВС в района на пристанището Джексънвил, щата Флорида, както и в близост до базата на американските подводници в Кингс Бей, щата Джорджия.

На базата в Кингс Бей е разположена десетата флотилия от поводници на САЩ. Тя се състои от шест ракетни подводници с балистични ядрени ракети и две дизелови подводници.

Източникът от американското министерство на отбраната заяви, че от гледна точка на международните закони, претенции по отношение на Русия не може да има, тъй като „Виктор Леонов“ не напуска пределите на международните води и не нарушава границите на САЩ. Въпреки това, американците са подразнени от факта, че плавателният съд демонстративно събира разузнавателна информация.

Руският разузнавателен кораб „Виктор Леонов“ е класифициран като AGI във военната терминология. Корабът е оборудван с високотехнологична апаратура за следене и заглушаване на електронни средства за връзка, в това число и подводни. Той е въоръжен с 30-мм оръдие, както и зенитни оръдия.

Американските източници твърдят, че „Виктор Леонов“ се е появил в Куба, веднага след като Барак Обама е обявил смекчаването на режима на санкциите срещу „острова на свободата“.

http://www.cross.bg/

 
Военното ведомство на Чехия ще изхарчи около 4 милиона долара за покупката на боеприпаси за националните ВВС
17.02.2015, 15:32

JAS-39 GripenМинистерството на отбраната на Чехия ще изхарчи 81,3 млн крони (около $4 млн) за покупка на боеприпаси за националните ВВС. Те ще бъдат предназначени за намиращите се на въоръжение свръхзвукови изтребители JAS-39 Gripen, леките многоцелеви щурмовици L-159 Alca и ударните вертолети Ми-24, съобщи чешкото радио. Боеприпасите трябва да постъпят във ВВС до ноември следващата година.

Чешките военни ще получат, в частност, 80 авиобомби, предназначени за поразяване на наземни цели, както и 720 самонасочващи се ракети за Ми-24.

Освен това, за чешките транспортни самолети C-295 и многоцелеви вертолети Ми-171 се предвижда да се закупят 2500 лъжливи инфрачервени цели, осигуряващи безопасност на полетите при атака с ракети с инфрачервени глави за насочване.

Планирано е и увеличаване на целевото финансиране на Военния научноизследователски институт. През следващите две години той ще получи 88 млн. крони (около $4,4 млн). Тези средства са предназначени за усъвършенстване на системите за противохимическа отбрана и откриване на радари на противника, както и за развитие на технологии и създаване на нови материали, осигуряващи ефективна защита на бронетехниката от артилерийски снаряди.

 
Канада харчи близо $100 млн. за борбата срещу ”Ислямска държава”
17.02.2015, 14:32

Стивън ХарпърУчастието в международната операция срещу екстремистите от "Ислямска държава" (ИД) в Ирак ще струва на Канада 122 млн. канадски долара (98 млн. щатски долара), съобщи министърът на отбраната Джейсън Кени.

Кени добави, че разходите ще се увеличат, ако правителството гласува за разширяване на участието на канадските въоръжени сили в операцията.

През октомври 2014 г. министър-председателят на Канада Стивън Харпър прие решението страната да се включи в международната операция срещу ИД, която по-късно бе подкрепено от парламента на страната.

Канадската мисия трябва да продължи шест месеца. Първите полети на канадската група с база в Кувейт, бяха проведени на 2 ноември 2014 г. Канада изпрати общо шест изтребителя F-18, два разузнавателни самолета CP-140 Aurora и един самолет за презареждане Airbus CC-150 Polaris за борбата срещу ИД. Освен това в Близкия Изток бяха изпратени 600 войници "за поддържане на въздушната мисия". В допълнение, в операцията участват около 70 военни експерти, които съветват иракските военачалници.

Според решението на правителството въздушните сили на страната се включват единствено в бойни мисии в Ирак. Не се обсъжда участието на канадски военни при евентуална сухопътна операция. Това беше потвърдено миналата седмица от министъра на отбраната Джейсън Кени. Не се е повдигал и въпросът за удължаване на мисията на Канада.

http://www.fbr.bg/

 
Комисията по отбрана е на 100 процента „за“ предложените промени на военния закон
17.02.2015, 12:27

генерал Михо МиховГотов е докладът на Комисията по отбрана с председател генерал от резерва Михо Михов за първото четене в пленарна зала на внесените от правителството изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили. От 13 депутати 13 са били „за“ поправките.

С проекта се търси създаване на правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектува с български граждани и цивилен състав, се посочва в доклада. Освен това се осигурява възможност за финансиране на СОСЗР, поел председателството на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО – СИОР, за срок от две години.

В дух на равнопоставеност и равни права, се посочва в доклада, „е изравняването на срока на пределната възраст за военна служба, до която може да се удължи срокът за службата за офицери, заемащи академични длъжности „доцент“ и „професор“, с тези на офицери, заемащи ръководни длъжности, за които има изискване да са хабилитирани лица.“

Това не са онези промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, които правителството е предвидило в законодателната си програма за първото полугодие. Те, както се очаква, ще бъдат много по-сериозни.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Руснаци изобличиха шпионски действия на САЩ по света
17.02.2015, 10:04

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) е измислила как да скрие софтуер за шпионаж в твърди дискове, изработени от Western Digital, Seagate, Toshiba и други топ производители в компютърните технологии. Така агенцията е имала инструменти за следене на повечето компютърни системи в света, според бивши оперативни звена и изследователи в областта на киберсигурността, съобщава Ройтерс.

Тази дълго търсена и строго охранява операция е част от пакет от шпионски програми, разкрита от руския софтуер за защита Kaspersky Lab, която вече е изобличила редица операции за кибершпионаж на Запада.

От Kaspersky обявиха, че са открили персонални компютри в 30 страни, които са били засегнати от една или повече шпионски програми, като най-засегнати са Иран, Русия, Пакистан, Афганистан, Китай, Мали, Сирия, Йемен и Алжир. Сред целите са правителствени и военни институции, телекомуникационни компании, банки, енергийни компании, изследователски ядрени програми, медии и ислямски активисти, отбелязват от базираната в Москва компания.

Не се съобщава публично страната, която стои зад шпионската кампания, но се подчертава, че е тясно свързана със Stuxnet, използвано от американската агенция кибероръжие за атаки върху иранските ядрени обекти. Агенцията за национална сигурност е звено, което е отговорно за събирането на електронна разузнавателна информация от името на САЩ.

Бивш служител на АНС заяви пред Ройтерс, че анализите на руските компании са коректни и все още хората в разузнавателната агенция оценяват много високо тези програми като Stuxnet. Друг бивш оперативен служител от разузнавателната общност потвърди, че агенцията е разработила прецизна техника за замаскиране на шпионски софтуер в твърдите дискове, но той не знае какво точно се шпионира.

Агенцията отказва коментар.

Kaspersky публикува технически данни от разследването си, които трябва да помогнат на засегнатите институции да засекат шпионските програми - някои от тях датират от 2001 година.

Разкритието е нов удар за Агенцията за национална сигурност, която вече пострада от действията на бившия служител Едуард Сноудън.

http://news.ibox.bg/

 
Стратегически бомбардировач B-52H отново в строя след шест години престой в „авиоморгата”
17.02.2015, 09:40

В-52309-та Аерокосмическа техническа група за възстановяване успешно е възстановила за първи път летателната годност на стратегически бомбардировач B-52H (р.н. 61-0007).

На 13 февруари 2015 г. бомбардировачът, пилотиран от екипаж с командир полковник Кейт Шултц, отлита от военновъздушната база Дейвис-Монтан (Аризона) за авиобазата Барксдейл (Луизиана), където се намира най-старото бомбардировъчно крило в американските ВВС.

Командването на ВВС решава да се възстанови борт 61-0007, след като миналата година един от действащите Б-52 е получил сериозни повреди, довели до изваждането му от експлоатация. Анализът, направен съвместно с компанията Boeing, е показал, че евентуален ремонт ще е скъп и най-евтино ще излезе възстановяването на един от намиращите се на съхранение в Аризона бомбардировачи. От общо произведените 744 самолети Б-52, след съкращенията по Договора за намаляване на стратегическите въоръжения , в американските ВВС са останали само 76.

От съхраняваните във военновъздушната база Дейвис-Монтан бомбардировачи е избран борт 61-0007 (консервиран от преди шест години), тъй като е поддържан в „състояние 1000”, което означава, че той има най-строги ограничения за използването му за резервни части – всяко евентуално искане подлежи на одобрение от Щаба на ВВС на САЩ. Други фактори за избора са по-малкото часове във въздуха и отличното техническо състояние на този В-52 с прозвището‘Ghost Rider’.

Полковник Кейт Шултц (пилот на В-52 от 1980 година с над 7000 летателни часове, командир на 307-а Оперативна група на 307-о бомбардировъчно авиокрило) е бил доброволец да пилотира възстановения бомбардировач до базата, където ще се експлоатира. „След като през годините до сега съм ‘доставил’ 18 бомбардировача B-52D/ G в базата за съхранение Дейвис-Монтан, време е да ‘взема’ един от там”, споделя полковник Шултц. - Още за В-52

http://www.pan.bg/

 
Полша хвърля 33,6 млрд. евро за превъоръжаване
17.02.2015, 09:33

Полша ще похарчи за превъоръжаване 33.6 млрд. евро за десет години, като ще купува противоракетни и зенитни системи, бронетранспортьори, подводници, крилати ракети, вертолети и бойни безпилотни самолети, предадоха световните агенции. С новите военни разходи Полша ще изпълни норматива от НАТО да отделя 2% от брутния си вътрешен продукт за нуждите на отбраната.

В дългия списък за пазар прави впечатление намерението за покупка на 70 многоцелеви вертолета на обща стойност 2,5 млрд. евро. Министерството на отбраната ще съобщи скоро кой производител ще спечели апетитната сделка. Фирми от двете страни на Атлантика участват в надпреварата, като главни съперници са базираната в САЩ "Сикорски", "Еърбъс хеликоптерс" (бившата "Еврокоптер") и англо-италианската "Агуста Уестленд". Според военен експерт само "Еърбъс" отговаря на всички изисквания, защото неговият вертолет е подходящ за всички родове войски, докато американците предлагат два вертолета - "Блек хоук" и "Сий хоук", а офертата на италианците е вертолет без въоръжение. Вертолетите на "Еърбъс" са по-скъпи, но имат по-евтина поддръжка поради своята универсалност.

Освен финансовите измерения, роля при избора ще имат и геополитическите съображения: Варшава гледа на САЩ като по-добър избор в случай на конфликт в Европа.

Труден ще бъде изборът също на доставчик на зенитни ракети и ракети със среден обсег, които ще струват 10 млрд. евро. Фаворит е американската "Рейтиън", която прави зенитни комплекси "Пейтриът", но тя все пак ще се състезава с европейския консорциум "Юросам", в който участват фирми от Франция и Италия. Предимството на европейците е, че тяхната система има радар с обхват 360 градуса, докато радарът на американците е с обхват 90 градуса.

Крилатите ракети са необходими на Полша, за да може нейните самолети да атакуват цели в Русия, без да излизат от полското въздушно пространство, смятат военни експерти. Военният министър Томаш Симоняк заяви, че засиленото въоръжаване е отговор на кризата в съседна Украйна, която по думите му е най-голямата заплаха за Европа след Студената война.

Българският президент Росен Плевнелиев обеща миналия септември пред НАТО, че България ще увеличи своите военни разходи също до 2% от БВП през следващите 5 години.

http://www.segabg.com/

 
Донецк през погледа на един американски репортер
17.02.2015, 09:10

Мигел ФрансисПърви филм на американски репортер, пристигнал в Донецк, за да разбере дали има руска армия там.

Има ли руска армия в Донбас?

Мигел Франсис е автор на филма „Крим през погледа на един американец", който замина специално за Донецк за да я потърси. Франсис обаче така и не успя да види руски войски на територията на Донбас. Навсякъде той откри само ужасни последствия от войната. Мъката на местните жители и същевременно тяхната решителност да защитават земята си до край.

„Оръжие взеха дори жените", разказва той. С отряда на една от тях, Франсис и снимачният му екип се придвижват в горещата зона. И при всичко това, мирният живот не свършва. Въпреки артилерийските обстрели хората излизат да пазаруват, да работят, дори артистите на театрите ходят на репетиции, а постановките им събират пълни зали........ Вижте какво видя той

 
Египет подписа официално за Rafale
17.02.2015, 08:57

RafaleЕгипет и Франция подписаха официално договор за продажба на 24 многоцелеви изтребителя Rafale, една фрегата FREMM и ракетно въоръжение. Това стана вчера, 16 февруари 2015 г. на церемония в Кайро.

Договорът е подписан от френския военен министър Жан-Ив ла Дриан и египетския му колега Сидки Собхи Саид Ахмед. Договорът е на стойност €5,55 млн.

Съобщава се, че €3,5 млрд. е стойността на 24-те многоцелеви изтребители Rafale. €950 млн. струва френската фрегата Normandie, която ще бъде предадена на Египет. €700 млн. е управляемото въоръжение за изтребителите Rafale, включително ракети „въздух-въздух”. Отделно още €400 млн. струва въоръжаването на фрегатата.

Финансирането на сделката се осъществява с гаранции от Саудитска арабия и Обединените арабски емирства, чрез консорциум от три френски банки.

Договорът предвижда на 5 август 2015 г., когато Египет ще открие реконструирания Суетцки канал, да бъдат демонстрирани три броя Rafale и фрегатата. Normandie е построена за френския флот, но ще бъде предадена на Египет. Явно и първите три Rafale ще бъдат „втора ръка” от наличните машини във френските ВВС.

Като цяло до 2020 г. Египет трябва да получи 16 двуместни Rafale B и осем едноместни изтребителя Rafale C. Всички те ще са от най-новия производствен стандарт F3.

Това е първата експортна сделка за Dassault Rafale. Интересно е да се отбележи, че през 1981 г. Египет става и първия експортен клиент за Mirage 2000. - Още за Rafale

http://aeropress-bg.com/

 
Изискванията към проекта Т-Х ще станат факт до края на март
17.02.2015, 08:52

Northrop T-38C TalonВВС на САЩ имат намерение да пуснат изискванията по програмата Т-Х, която цели замяна на учебно-тренировъчените самолети Northrop T-38C Talon, до края на март 2015 г. Това е заявил генерал Робин Ранд, началник на Учебното командване на ВВС на САЩ, цитиран от IHS Jane’s.

Според генерал Ранд изискванията са готови и в момента по тях се правят последни малки корекции и в следващите няколко седмици те ще бъдат публично разпространени.

Генералът е заявил, че за момента на Т-Х се гледа, като на изцяло тренировъчна програма, макар и да има отпуснати пари в бюджета за следващата година за изследване на възможностите машината да се използва и за агресорски задачи.

Очаква се запитването за даване на оферти да се пусне към средата на 2016 г., а победителят да бъде избран година по-късно. До 2020 г. в програмата трябва да се вложат близо $800 млн., които основно ще са насочени за изследователска работа.

Очаква се покупката на 300 – 400 учебни самолета в рамките на програмата.

Генерал Ранд е заявил, че почти толкова важен, колкото самият самолет, ще е и симулатора към него.

За сега се очаква няколко кандидати за програмата. Northrop Grumman, както и консорциум между Boeing и Saab ще предложат изцяло нова конструкция. Textron AirLand планират да предложат версия на Scorpion, Lockheed Martin и KAI ще участват с T-50, а General Dynamics и Alenia Aermacchi ще предложат версия на M-346.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Сухопътни войски ще отбележат годишнината от гибелта на Левски
16.02.2015, 17:19

На 18 и 19 февруари военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в ритуали по повод отбелязването на 142–ата годишнина от гибелта на Васил Левски, съобщава КСВ.

В Карлово възпоменателната церемония ще се състои на 18-ти от 18,00 часа пред паметника на Апостола на площад В. Левски, а на 19-ти с начален час 11,00 часа е възпоменателният митинг-поклонение.

В град Смолян годишнината от гибелта на Васил Левски ще се отбележи на 18 февруари от 18,00 ч.с тържествена проверка (заря) пред бюст-паметника на Апостола в Природо-математическата гимназия, в която ще участват военнослужещи от 101-ви алпийски батальон.

На 19 февруари от 10.00 часа военнослужещи от състава на в.ф.22790 и 28880 ще положат цветя пред паметника на Васил Левски в Горна Оряховица и паметната плоча на Апостола в основно училище „В. Левски’ в Белене. В същия ден от 11.00 ч. военнослужещи ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в градовете Стара Загора и Плевен и в столичния квартал „Горубляне”, а церемонията в Хасково ще се проведе в 11,00 часа пред бюст-паметника на В. Левски в едноименното училище в града.

В същия ден от 12.00 часа са ритуалите по поднасяне на венци и цветя в Асеновград и Сливен .

Честването на тази бележита дата вече започна вчера, 15 февруари, в Асеновград пред барелефа на Васил Левски в манастира „Света Петка Мулдавска” с участието на военнослужещи от състава на военно формирование 24490.

Свещеници от Асеновградска духовна околия под ръководството на архиерейския наместник – ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужиха панахида. Прочувствено слово за живота и делото на Апостола произнесе военния историк и полковник от запаса доктор Петър Ненков.

На ритуала по поднасяне на венци и цветя присъстваха и кметът на община Асеновград доктор Емил Караиванов, командирът на 4-ти Артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев, свещеници от околията, народни представители, общински съветници, представители на различни политически партии и движения, ученици и жители на Асеновград.

http://www.otbrana.com/

 
Руски Су-35 заменят остарелите американски F-5 във ВВС на Индонезия
16.02.2015, 16:38

Су-35ВВС на Индонезия са решили да заменят остарелите американски изтребители F-5 със съвременните руски многофункционални изтребители от „4++ „ поколение Су-35, съобщава индонезийската агенция ANTARA, цитирайки заявление на командващият ВВС на страната вице-маршал Агус Суприатън.

«Ние се надяваме, че правителството ще удовлетвори нашето желание да придобием изтребители Су-35 от съвременното „ 4++” поколение”, споделя командващият.

По време на съвещание на командния състав на ВВС вице-маршал Агус Суприатън е заявил, че Су-35 напълно отговаря на изискванията на Военновъздушните сили на страната и се надява ръководството на страната да приеме решение за придобиване на руските изтребители.

Към момента Въоръжените сили на Индонезия разглеждат няколко претендента за замяна на F-5: руския Су-35, европейския Eurofighter Typhoon, шведския SAAB JAS-39 Gripen и американския F-16 Block 52+. - Още за Су-35

http://www.pan.bg/

 
Русия ще инспектира територията на САЩ от въздуха
16.02.2014, 13:35

Tу-154М Лк-1В рамките на договора „Открито небе” руските инспектори ще осъществят два наблюдателни полета със самолет Ту-154М Лк-1 над територията на САЩ, съобщи пред журналисти председателят на руския Национален център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.

Тези полети ще станат втора и трета подред инспекция на територията на подписалите договора страни за Русия през 2015 година. В началото на февруари руските инспектори осъществиха наблюдателен полет над Гърция.

Рижков съобщи, че наблюдателните полети са насрочени за периода между 16 и 28 февруари и ще стартират от американските военновъздушни бази МакКонъл и Райт Патерсън, а максимална дължина на полетите ще възлиза съответно на 4800 и 4900 километра.

Договорът „Открито небе” дава на страните членки правото взаимно да извършат инспекция на териториите си с цел наблюдение на военната дейност. Договорът регламентира провеждането на полетите, изискванията към самолетите и апаратурата за наблюдение. В него влизат повечето от страните от НАТО, Русия, Беларус, Украйна, Грузия, Босна и Херцеговина и неутралните Швеция и Финландия.

 
ВВС на САЩ получиха поредния модернизиран C-5M Super Galaxy
16.02.2015, 12:34

C-5MНа 12 февруари 2015 американските ВВС получиха 24-я модернизиран военно-транспортен самолет C-5M Super Galaxy. Самолетът с р.н. 86-0022 прелетя с екипаж до авиобазата Стюарт на Въздушната национална гвардия на Ню Йорк, където ще му бъде възстановена първоначалната окраска, преди да се завърне в постоянната си база Травис в Калифорния.

Той ще бъде шестия модернизиран самолет в авиобаза Травис, където се намират по-старите модификации C-5B C-5C Galaxy от 22-ра военно-транспортна ескадрила от състава на 60-то Авиотранспортно крило.

С-5 е най-големият западен военно-транспортен самолет, имащ възможност да транспортира по въздуха шест бронирани машини или пет хеликоптера. Има дължина 75.5 м, разпереност на крилата 67.9 м и може да превозва товар до 129,274 kg, който може да се качва отпред или от задната рампа.

В рамките на програмата за модернизация Super Galaxy получава нови авионика и двигатели F108-GE-100 (General Electric CF6-80C2), които дават 22% повече тяга, съкращават разбега с 30%, скороподемността с 58% и намаляват разхода на гориво. Увеличава се и срока на служба до 2040 година.

ВВС на САЩ модернизират 52 C-5A и C-5B до стандарта C-5M . От произведените до в периода 1968-1989 г. общо 81 C-5A и 50C-5B, на въоръжение са останали 37 С-5A и 32 С-5.

Два от самолетите в авиобаза Травис летят в интерес на НАСА, транспортирайки различни товари, включително и спътници. - Още за С-5

http://www.pan.bg/

 

Планирани учения на Българската армия през 2015 г. (pdf)

 
Египет атакува "Ислямска държава"
16.02.2015, 10:23

Ф-16Военновъздушните сили на Египет са нанесли на разсъмване удари по цели на групировката "Ислямска държава" в Либия, предаде Ройтерс, като се позова на египетската държавна телевизия. Бомбардировките са били насочени срещу тренировъчни лагери и оръжейни складове на ислямистите по границата между Египет и Либия.

Атаката беше предприета след като "Ислямска държава" разпространи видеозапис с екзекуцията на 21 египетски християни. Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси реагира незабавно като осъди убийството и подчерта, че страната му си запазва правото да отговори "по подходящия начин в подходящия момент".

След Обединените арабски емирства и Бахрейн разположи в Йордания бойни самолети за участие в битката срещу "Ислямска държава", съобщи Ройтерс.

Йордания има водеща роля във въздушните удари след като джихадистите убиха йорданския пилот, пленен от тях през декември, припомня агенцията.

От Бахрейн не посочват колко и какви самолети са изпратени. Миналата седмица емирствата предоставиха ескадрила изтребители Ф-16 за кампанията срещу ислямистите.

http://www.cross.bg/

 
Русия директно ще доставя двигатели РД-93 за пакистанските изтребители JF-17
16.02.2015, 09:40

РД-93В близко бъдеще Пакистан ще започне директно да внася от Русия двигатели РД-93 за произвежданите в страната изтребители JF-17 Thunder. До сега те бяха доставени от Китай, който от своя страна ги купуваше от Русия. Според пакистански източници Китай официално е предоставил съгласие Пакистан директно да ‘прави бизнес’ с Русия (No Objection Certificate - NOC).

Новото споразумение бе дискутирано между Русия и Пакистан през 2014 г. и то ще доведе до понижаване цената на JF-17, произвеждан в Pakistan Aeronautical Complex (PAC), разположен в Камра, недалеч от Исламабад.

Двигателите „Климов РД-93” са модификация на РД-33, с които лети МиГ-29. Китай използва РД-93 на FC-1 (китайската версия на JF-17 Thunder), както и на прототипа на ‘стелт’ изтребителя J-31.

Редица страни от Близкия Изток, Африка и Южна Америка са проявили интерес за закупуване на JF-17 Thunder. - Още авиодвигатели

http://www.pan.bg/

 
10 000 души чистиха от сняг летище Габровница
16.02.2015, 08:51

Целият ми живот в армията премина в системата на ВВС. Имах уникалния шанс да служа в три вида авиация: бойна, учебна и гражданска.Дълго време бях на летището в Габровница - от 1952 до 1960 г. Тогава Военновъздушните ни сили преминаваха от витлови на реактивни самолети, от полети в прости към полети в сложни метеорологични условия. В тези години бяха приети на въоръжение и първите свръхзвукови изтребители МиГ-19. Периодът бе изключително труден в много отношения, битовите условия за живот бяха доста мизерни. Полагаха се много усилия за усъвършенстване на летателната подготовка. Въпреки несгодите се работеше с изключителен ентусиазъм. Летеше се и нощем, като полосата се осветяваше с допотопни лампи, за да могат да бъдат подведени самолетите. Пилотите в Габровница бяха млади, на 23-25 години, летяха в

сложни условия и поемаха бойните дежурства. Бързаше се с подготовката, защото Студената война започна да се разгаря. На Балканите отношенита бяха изострени и в частност отошенията ни с Югославия. Авиополкът в Габровница охраняваще от въздуха цяла Северозападна България. Сърбите често нарушаваха въздушното ни пространство, например за една година около 40 пъти............Прочети още

 
Рим обмисля коалиция за военна операция в Либия
16.02.2015, 08:30

Роберта ПинотиИталия е готова да оглави коалиция от европейски и северноафрикански страни за борба срещу „Ислямска държава" в Либия. Това заяви в интервю за вестник Il Messaggero италианският военен министър Роберта Пиноти, предаде ТАСС.

"Ако в Афганистан изпратихме 5000 души, то в Либия, която е много близо до нашите граници, мисията може да бъде по-голяма и обхватна от гледна точка на наличния състав. Италия е готова да участва в коалиция от европейски и северноафрикански страни, за да спрем разпространението на "Ислямска държава", каза тя.

Министърът не изключва присъствието на сухопътни войски, като подчерта, че всяка помощ трябва да бъде съгласувана с либийските власти. Според нея мисията трябва да е под егидата на ООН, а италианското участие трябва да бъде утвърдено от парламента на страната. "Изправени сме пред нов опасен враг. Преди няколко месеца беше съобщено, че в редиците на ИД воюват 25 хиляди бойци, но сега ежемесечно числеността им може да нараства с 1000 или 1500 души. Не е ясна съдбата на оръжията от времето на Муамар Кадафи в Либия", обясни министърът.

 
Йенс Столтенберг пред „Коммерсант“: НАТО не се стреми към конфронтация с Русия
16.02.2015, 07:46

Йенс СтолтенбергСветът е твърде сложен, за да делим страните на приятели и врагове, но НАТО не се стреми към конфронтация с Русия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за руския вестник „Коммерсант“.

„Опитваме се да установим конструктивни партньорски отношения, но не можем да пренебрегваме принципите, на които се крепи сигурността. Русия е длъжна са спазва правилата, длъжна е да уважава суверенитета на всички страни“, посочи генералният секретар на НАТО.

На въпрос дали в алианса има разногласия по въпроса за оръжейните доставки за Украйна Столтенберг подчерта, че този въпрос въобще не в дневния ред на организацията, тъй като тя няма свое въоръжение. „Всяка страна трябва да вземе сама за себе си решението дали да въоръжава Украйна. Но е едно да предоставяте оръжие на законно правителство и друго – на воюващите с него сепаратисти“, посочи Столтенберг.

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

 





{START_COUNTER}