Военна информация

Архив - от 16 до 28 февруари

 

 
На базата на МиГ-31 ще се създаде МиГ-41
28.02.2014, 22:48

МиГ-31На база на съществуващия изтребител прехващач МиГ-31 ще бъде създаден нов прехващач означен, като МиГ-41. Това е съобщил руския депутат Александър Тарнаев, член на комисията по въоръжените сили към руския парламент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите на Тарнаев решение за това е било взето от началника на ГЩ на руските въоръжени сили и е подписан документ за провеждане на научно-изследователска работа по създаването на МиГ-41. Според руския депутат заместника на МиГ-31 ще има всички достойнства на предшественика си.

Тарнаев е съобщил също, че скоро се очаква връщане на активна служба на още около 100 изтребители МиГ-31, които в момента не летят, но ще преминат нужния за това ремонт.

През пролетта на 2013 г. в руския парламент се състоя дебат, на който руските депутати настояваха за възобновяване на производството на МиГ-31, поради заплахата от американски крилати ракети. Тогава командващия руските ВВС генерал-лейтенант Виктор Бондарев заяви, че за парите, които ще са нужни за рестарт на производството на МиГ-31 може да се проектира нов прехващач за руските ВВС.

http://aeropress-bg.com/

 
ВВС обявиха календара си за 2014 г.
28.02.2014, 22:42

Военновъздушните сили на България обявиха на официалния си сайт календара с основни събития за 2014 г. В него са включени няколко сериозни международни учения и летателни тренировки.

В периода май – юни 2014 г. ще се състои летателната тренировка „Thracian star 14”. В нейните рамки в Граф Игнатиево ще пристигнат изтребители F-16C/D от състава на Националната гвардия на Минесота (148-мо изтребително крило).

В края на юни 2014 г. ще се проведе мащабната тактическа тренировка на транспортната авиация на Европейския съюз „European Air Transport Training – EATT 2014”. В нейните рамки на летище Крумово ще се прехвърлят транспортни самолети от 10 европейски страни. Планират се полети на пределно малка височина, използване на грундови площадки и участие на ВВС на Гърция с изтребители и летящи радари.

За юли 2014 г. се планира традиционната българо-американска подготовка на транспортната авиация „Thracian summer 2014”. През същия месец ще се проведе съвместната българо-американска подготовка “Black Sea Rotation Force – 14.2”. Пак тогава се планира и участие в морското учение “Breez 14”.

През август-септември се планира българо-румънско учение на силите участващи в мисията „ер полисинг” „Blue Bridge 2014”. За септември-октомври се планира учение на НАТО „Ramstein Guard”. Целта на това учение е да се повиши подготовката на силите и средствата за противовъздушна отбрана на държавите от Алианса в условия на радиоелектронни смущения. Пак за септември е предвидено участие в ротационно учение „Saber Junction 14”

През ноември се планира участие в учение на НАТО „Ramstein Aspect” и едностепенно командно-щабно учение на ВВС.

През 2014 г. ще се проведе и летателно-тактическо учение за сертифициране на вертолети „AS 532 AL Couger” за модул MEDEVAC, участие в Комплексни тренировки с реално обозначаване на въздушни цели по план на СКС и участие в учения за сертифициране на декларираните за НАТО сили от СВ и ВМС.

http://aeropress-bg.com/

 
Руски военни хеликоптери пресичат границата с Украйна
28.02.2014, 21:00

Mi-24Днес в нарушение на двустранното споразумение между Русия и Украйна осем руски военни вертолета Ми-24 и три Ми-8 са пресекли границата между двете държави, като разрешение за преминаване са имали едва три от тях, предаде УНИАН. – (видео)

Държавна гранична служба на Украйна информира, че за днешния ден постовете за техническо наблюдение на границата са проследили полета на повече от 10 руски военни хеликоптери в Украйна.

 
Полицаи и цивилни в МО – с по-високи заплати от 1 януари
28.02.2014, 19:47

Одобрени от правителството промени в Постановление №86/2010 ще доведат до увеличение на заплатите в системите на три министерства – на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието. За увеличението на месечните възнаграждения не са необходими допълнителни средства. Те се осигуряват в рамките на утвърдените разходи за персонал по бюджетите на съответните ведомства и са резултат от закриване на някои дейности, оптимизиране на административни структури, както и на диапазоните между минималните и максималните размери на възнагражденията за различните длъжностни нива.

С постановлението от 1 януари 2014 г. заплатите в МВР и в Държавната агенция „Технически операции” на държавните служители и лицата, работещи по трудово правоотношение по Закона за МВР, се увеличават с 10 на сто. С 5% нарастват възнагражденията на държавните служители и лицата, работещи по трудово правоотношение по Закона за МВР в главните дирекции „Охрана” и „Изпълнение на наказанията” при Министерството на правосъдието. В системата на Министерството на отбраната увеличението се отнася до цивилните служители по трудово правоотношение, които не прилагат Закона за администрацията и Закона за държавния служител. При тях нарастването на възнагражденията е с 3 на сто.

Във връзка с въведения от 1 януари т. г. минимален размер на работната заплата от 340 лв. се изменят и основните месечни заплати на служителите, които до момента получават по-ниски от този праг заплати.

http://www.otbrana.com/

 
МиГ-29СМТ съпровождат стратегически бомбардировачи и извършват прехват на въздушни цели
28.02.2014, 16:52

МиГ-29СМТ Днес екипажи от изтребителния авиополк от ЗВО (Западен военен окръг), в рамките на тактическото учение, изпълниха задачи по съпровождане на стратегически бомбардировачи Ту-95СМ, както и прехвати на въздушни цели.

«По команда «ВОЗДУХ» от летището Халино в Курска област, за по-малко от 5 минути във въздуха са вдигнати звено изтребители «4+» поколение МиГ-29СМТ. Вече във въздуха летците получават координатите на стратегическите бомбардировачи, а след това и на въздушните цели, приближаващи се към тях”, се казва в съобщението на пресслужбата на ЗВО .

Всяка двойка изтребители е отработила последователно съпровождане на Ту-95МС на разстояния няколко метра, а след това и прехват на условния противник във въздуха на отдалечени рубежи за атака.

„Към момента целият личен състав на Курския авиополк се намира в готовност за изпълнение на целия спектър задачи, стоящ пред изтребителната авиация – съпровождане, прехват на противникови изтребители или крилати ракети, нанасяне на ракетно-бомбени удари по земни цели, принуждаване на самолети-нарушители на въздушното пространство на държавната граница към кацане и много други”, информират от ЗВО.

http://www.pan.bg/

 
Турция отказа да приеме първия си А400М
28.02.2014, 16:42

A-400MСекретариатът по отбранителна промишленост на Турция (SSM) е отказал да приеме първият готов от поръчаните транспортни самолети А400М, съобщава TrukishPress.

Повод за решението е несъответствие на доставения самолет на техническите изисквания, отразени в договора. Няма информация за точно кои несъответствия, открити по време на изпитанията за приемане, става въпрос. Както съобщава Jane's поради отказът на Турция да подпише приемателния протокол процесът на приемане се протака почти два месеца.

Според изпълнителният директор на Airbus Томас Ендерс е невъзможно „ефективно производство” на самолети „без гаранции, че клиентите няма да изпълняват своите конкретни задължения”. Причините за разногласията с Турция Ендерс не уточнява, споменавайки само, че това се дължи „пазарлъци” от турска страна. Според него третият произведен сериен самолет, първият предназначен за турските ВВС, е същият като другите два, вече доставени на френските ВВС и участвали в бойни мисии до Мали.

МО на Турция е поръчала общо десет А400М на стойност 1,5 милиарда долара. Според Ендерс отказът на Турция да подпише приемателния протокол може да се отрази на графика за доставка на останалите девет, но не и тези за другите клиенти.

До сега има твърдо 174 поръчки за А400М за Франция, Германия, Испания, Великобритания, Турция, Белгия, Люксембург и Малайзия.

http://www.pan.bg/

 
Турчинов уволни началника на Генералния щаб на Украйна
28.02.2013, 14:25

Юрий Илин Изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов освободи  адмирал Юрий Илин от длъжността началник на ГЩ, той и главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, съобщава сайта на държавния глава.

"Съгласно пункт 17 част първа на статия 106 и статия 112 на конституцията на Украйна постановявам: освобождавам Юрий Иванович Илин от длъжността началник на ГЩ, той и главнокомандващ на ВС на Украйна” – се казва в указа.

Адмирал Юрий Илин (р.1962 г.) бе назначен на тази длъжност на 19 февруари 2014 г. от президента Виктор Янукович.

Вчера, 27 февруари, по време на раборно посещение адмирал Илин е получил сърдечна криза и в момента е хоспитализиран във военната болница в Севастопол.

Същевременно бе съобщено, че Върховната Рада е назначила за изпълняващ длъжността министър на отбраната на Украйна  адмирал Игор Тенюх (р. 1958 г.)

 

 
Китай потвърди предстоящото провеждане на съвместни учения на флотовете на Китай и Русия
28.02.2014, 14:10

Говорителят на министерството на отбраната на КНР Ян Юдзуън е потрърдил вчера, 27 февруари, по време на пресконференция, че през май-юни ще се проведат съвместните учения на военноморските сили на Китай и Русия "Морско взаимодействие-2014".

Морските маневри ще се проведат в рамките на утвърдената програма за военен обмен на двете държави. В момента се съгласуват детайлите.

Представителят на военното ведомство на КНР е заявил също, че Китай ще взе участие в шампионата по танков биатлон в краймосковския град Алабино. – Още за танковия биатлон

 
Честване на Деня на логистиката в Българската армия - 1 март
28.02.2014, 12:46

На 27 февруари в Съвместното командване на силите се проведе честване по повод  Деня на военната логистика – 1 март.

В своето приветствие към личния състав на отдел „Логистика” командващия на Съвместното командване на силите, генерал-лейтенант Атанас Самандов подчерта: „Няма да е пресилено, ако се каже, че личния състав от нашите логистични органи са хората, за които много често и празниците се превръщат в делници. И това е така, защото независимо дали военнослужещите и формированията са на занятие на полигона, в учебния кабинет, в наряд или на мисия извън страната, логистичните структури са тези, които трябва да им осигурят продоволствие, въоръжение, бойни припаси, ГСМ и друго имущество, необходимо за успешното изпълнение на поставените задачи”.

В своето приветствие командващият на Съвместното командване на силите направи исторически преглед на развитието на логистичните структури в Българската армия и даде висока оценка за дейността на логистичните органи в Командването и подчинените военни формирования за изпълнение на поставените многобройни задачи.

Със заповед на генерал-лейтенант Самандов бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за постигнати високи резултати в служебната дейност.

Празника на логистиката  в Българската армия има своето начало от 01 март 2000 г., когато е сформирано Главно управление „Материално-техническо и медицинско осигуряване” при Генералния щаб на Българската армия. Със заповед на министъра на отбраната № ОХ-66/23.01.2001 г. този ден се чества като празник на логистичните органи в Българската армия.

http://jfc.armf.bg/

 
Русия достави на Афганистан 6 военнотранспортни хеликоптера
28.02.2014, 12:05

Ми-17Русия достави в Афганистан 6 военнотранспортни хеликоптера Ми-17 в рамките на договора със САЩ за доставка на 30 хеликоптера от този тип.

В момента в Русия се произвежда втората партида от 6 машини от този вид.

През 2013 г. руската държавна компания "Рособоронекспорт" и правителството на САЩ подписаха ново голямо споразумение за доставката на допълнителна партида от 30 хеликоптера Ми-17 през 2014 г.

Общо за афганистанската армия в рамките на съвместните усилия за борба с международния тероризъм ще бъдат доставени 63 хеликоптера Ми.

 
28.2.1943 г.: Британски и норвежки командоси разрушават германски завод за тежка вода
28.02.2014, 09:25

на снимката: Мемориална плоча за подвига на командосите при ВеморкПрез нощта срещу 28 февруари 1943 г. в рамките на операция „Ганерсайд” група британски и норвежки командоси при втори опит успешно разрушават във Веморк германски завод за деутерий (тежка вода), необходима за ядрени изследвания при направа на ядрена бомба. В резултат от диверсията възстановяването на завода е счетено за нецелесъобразно.Още през 1934 г. във Веморк в завод на компанията Norsk Hydro е построена първата промишлена инсталация, способна да произвежда „тежка вода” като страничен продукт при производство на торове. Тя има капацитет 12 тона годишно. (Деутерият е водороден атом с допълнителен неутрон и е в концентрация в световния океан 1/6500.)

До немското нахлуване в Норвегия в Норвегия на 9 април 1940 г. „Второ бюро” (френското военно разузнаване) изнася 185 кг. „тежка вода” от завод в неутралната част на Норвегия. Директорът на завода Обер е съгласувал кредит за „тежка вода” във Франция по време на цялата война. Заводът запазва способност да произвежда „тежка вода”.

В рамките на подготовката на операцията по унищожаване на завода е проведена операция „Тетерев”. За мишена е избрана електростанцията (60 МВт) на водопада Рюкан в Телемарк, Норвегия.

На 18 октомври 1942 г. късно през нощта в района на платото Хардангер, разположено по-високо от завода, като предна група са хвърлени с парашути четирима британски агенти – норвежки граждани.

Тогава започва вторият етап на операцията под кодовото име „Непознат” (Operation Freshman), като на 19 ноември от Британия с безмоторни самолета, теглени от бомбардировачи „Халифакс”, започва прехвърлянето на 34 добре подготвени сапьори-диверсанти, които да установят връзка с първата група и да извършат диверсията. В резултат на сложните метеорологични условия планерите се разбиват в скалите на брега. Заловените десантчици са разстреляни от Гестапо.

Планирането на повторната операция „Ганерсайд” започва почти незабавно. Още на следващия ден първата група получава заповед да не излиза в ефира няколко седмици и да чака нови командоси.

В Лондон ръководителят на норвежкия отдел в управлението за специални операции заявява, че управлението вече подготвя новата операция във Веморк. Полковник Уилсон се обръща към офицера от норвежкия отдел лейтенант Йоахим Рьонберг, като му дава указания за подготовка на операцията.

Всички избрани от Рьонеберг са доброволци от Кралската Норвежка армия: лейтенантите Кнут Хаугланд и Каспер Идланд, сержантите Фредрик Кайзер, Ханс Стурхауг и Биргер Стрьомсхайм. Те преминават общ курс на подготовка за пехотинци. След това цялата група заминава за Лондон, където са инструктирани за важността на предстоящата бойна задача. Шестима агенти са изпратени в специалната школа №17, останалите са изпратени на други места.

Професор Лейф Тронстад и полковник Уилсон отиват в специалната школа при шестимата диверсанти, за да ги инструктират за последен път. На 14 януари шестимата отлитат с бомбардировач „Халифакс”. Приземяват се успешно.

Цяла нощ събират контейнери с имущество и го складират в изоставена барака на брега на езерото Скрикен. За три дни маскират в снега цялото си снаряжение. Цяла нощ и ден вървят на югозапад. Всеки носи в раницата си по 30 кг товар.

В района на езерото Калунджа агентите се срещат с предната група. Заедно се отправят към тяхната база край езерото Сандвати. Там обсъждат диверсията. За целта трябва два пъти да преодолеят заснежени върхове, след което част от групата ще се отправи за Швеция, а останалите ще се движат към платото Хардангервида.

В събота на 27 февруари, в 8 часа вечерта, те започват завършващия етап от операцията. До Веморк групата се придвижва на ски. След два часа групата се добира до Веморк. Диверсантите преминават малка рекичка на дъното на една клисура и започват изкачване по склона на хълм, на чиято издатина е построен заводът.

Операцията започва малко след полунощ. Хелструп с ножица реже веригата на вратата. Всички се добират до сградата пълзешком. За около половин час са поставени взривните заряди.

Ударната група едва успява да се отдалечи с бягане, когато избухва първия взрив. Цехът за висока концентрация е напълно унищожен. Ударната и прикриващата група бързо се спускат на дъното на клисурата.

Първи напуска групата Клаус Хелберг, който трябва да остане на работа в Рюкан. Останалите предприемат 400-километров преход до неутрална Швеция, който завършва благополучно.

(на снимката: Мемориална плоча за подвига на командосите при Веморк.)

http://www.blitz.bg/

 
Полша подписа за осем M-346
28.02.2014, 08:55

М-346Полша подписа сделка с Alenia Aermacchi за доставката на осем реактивни учебни-тренировъчни самолета за напреднало обучение M-346. Това стана на церемония днес, 27 февруари 2014 г. в авиобаза Деблин, Полша.

Стойността на сделката е €280 млн., която включва самите самолети, обучение на персонал, логистика, наземно оборудване и други съпътстващи стоки и услуги. В сделката е залегнала опция за още четири самолета, които Полша може да придобие по всяко време.

М-346 бе избран в конкурс срещу BAE Systems Hawk и KAI/Lockheed Martin T-50. Италианският самолет беше с най-ниска цена, а в началото на февруари полските ВВС потвърдиха избора, след изпитания на машината в Полша. М-346 ще замени сега използваните TS-11 Iskras.

Полша става четвъртият клиент на М-346 след Италия, Сингапур и Израел.

http://aeropress-bg.com/

 

 
ВМФ на Русия ще получи 9 ракетни кораба пр. 21631 „Буян-М”
27.02.2014, 23:30

МРК проекта 21631 Фото: Министерство на отбраната на РусияТова ще стане в рамките на държавната програма за въоръженията до 2019 г. За това съобщи главнокомандващия ВМФ на Русия адмирал Виктор Чирков. Един кораб от серията – „Велики Устюг” ще бъде предаден през 2014 г., през 2015 г. ще последват още 2 - „Зелини дол” и „Серпухов”. През миналата 2013 г. в състава на Каспийската флотилия на Черноморския флот влязоха 2 кораба от този проект „Град Свияжск” и „Углич”.

Малките ракетни кораби (МРК) проект 21631 „Буян-М” е разработен на база успешните артилерийски кораби пр. 31630 „Буян”, три от които са на въоръжение в Каспийската флотилия. Корабите се строят в Зеленодолската корабостроителница в Република Татарска на река Волга. Корабите от „Буян-М” имат водоизместване 949 t, далечина на плаване 2500 морски мили и максимална скорост от 25 възла. Корабите са тип „река-море”, имат екипаж от 52 души и автономност от 10 дни.

Въоръжението е представено от главна артилерийска установка А-190 с калибър 100 mm, ПВО система „Дует” (два 6-цевни 30 mm ствола от АК-630 един над друг в една кула) и ПУ за ПЗРК „Игла”/”Игла М”, за борба с асиметрични заплахи има две 14,5 и три 7,62 mm картечници. Ракетното въоръжение е от ПУ за ПКР „Калибър” или „Оникс”.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Акция на сирийската армия
27.02.2014, 23:00

В нощта на 26 февруари в района на езерото аль - Отайба в резултат на управляемо верижно взривяване на взривни устройства, заложени от правителствените сили, е била унищожена голяма колона на джихадисти от "Джабхат аль - Нусра". – (видео)

Местните средства за масова информация съобщават за гибелта на 192 бунтовника и за 58 ранени и взети в плен.

 
Два нови китайски самолетоносача създават на базата на „Уляновск”
27.02.2014, 22:10

самолетоносач „Ляонин” На 25 февруари хонгконгския вестник South China Morning Post съобщи, че Китай има намерение да построи два нови самолетоносача – един с обикновена енергетична установка и друг - с ядрена енергетична установка. Статията е поместена в портала china-defense.com.

Първият кораб ще бъде построен в корабостроителница в Далян (компания CSIC), вторият в Шанхай (компания SPGO). Западните СМИ предполагат, че първият има индекс Проект 001А (бордови номер на кораба 18) и ще бъде по-голям от първият китайски самолетоносач „Ляонин” (б/н 16, достроен на базата на корпуса на украинския кораб „Варяг”) по размери и водоизместимост с 5% и ще бъде оборудван с два парни катапулти. Вторият самолетоносач Проект 002 ще бъде по-голям от кораба 001А с още с 5% и ще бъде снабден с ядрена енергетична установка (б/н 20) и ще има четири парни катапулта. Китай планира да построи четири нови самолетоносача в допълнение към „Ляонин”.

Самолетоносач 001А ще получи името „Шаньдун” и ще бъде готов до 2018 година. Вторият самолетоносач 002 по своите размери и водоизместимост (над 70 хиляди тона) ще бъде сравним с американския „Китти Хок”.

Съобщава се, че тези два нови самолетоносача се проектират на основата на документацията на недостроения съветски атомен самолетоносач „Уляновск”.

 
НАТО се подготвя за пълно изтегляне от Афганистан
27.02.2014, 20:37

Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се споразумяха за начало на подготовката за пълно изтегляне от Афганистан до края на тази година, пише Washington Post.

Официално лице от американските въоръжени сили, пожелало анонимност, сподели, че „САЩ не са постигнали значителен напредък в Афганистан”.

„В Афганистан много се страхуват, че САЩ няма да дочакат ново управление в страната. Президентът Обама показва желание за споразумяване със следващото правителство на Афганистан, което не се е случвало преди”, заяви източникът.

„Мисля, че ще бъдем свидетели на срив на силите за сигурност на Афганистан, след нашето напускане, талибаните и другите групировки ще ги атакуват”, добави той.

http://www.focus-news.net/

 
ВВС на САЩ ще проследяват чужди спътници
27.02.2014, 20:10

Gen. William L. SheltonАмериканските военновъздушните сили  са обявили намерението си да изведат в орбита два спътника, които ще се занимават с наблюдение на други космически апарати. Това, както съобщава Defense News, е заявил началникът на Космическото командване на ВВС на САЩ генерал Уилям Шелтън.

Извеждането на спътниците в орбита ще се осъществи в рамките на програмата GSAP (Geosynchronous Space Situational Awareness Program - програма за геосинхронна космическа оперативна осведоменост). Спътниците от програмата GSAP, ще получат електроннооптически сензори. Космическите апарати ще бъдат разположени на геосинхронна орбита. Преимущество на системите е възможността да се води наблюдение за други космически апарати даже в случай на неблагоприятна метеорологична обстановка, правеща невъзможно наблюдението от повърхността на Земята. Данните, полученни от спътниците, ще се използват за определяне на заплахите, които могат да представляват за американските космически апарати спътниците на други страни и космически отломки. С разработката на спътниците GSAP се занимава компанията Orbital Sciences. Космическите апарати ще бъдат изведени в космоса с ракета-носител Delta IV от Кейп Канаверал. Кога ще се състои пускът, не се уточнява. По думите на Шелтън през 2016 г. на геосинхронна орбита ще бъдат изведени още два спътника за наблюдение.

http://www.duma.bg/

 
Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО обсъдиха ангажиментите към Афганистан и процесите в Украйна
27.02.2014, 17:05

Вторият ден от срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел започна днес, 27 февруари, с дебат по Афганистан във формат „ИСАФ”. За участие в разговорите беше поканен министърът на отбраната на Афганистан генерал Висмалах Кхан Мохамади. Министрите на отбраната се обединиха около мнението, че НАТО трябва да изпълни ангажимента си към успешно завършване на прехода по предаване на отговорностите по сигурността на Афганистанските национални сили и към стартирането на новата мисия „Решителна подкрепа” от началото на 2015 г. С министъра на отбраната на Афганистан бяха дискутирани двустранното споразумение по сигурността със САЩ и споразумението за статута на силите на НАТО, тяхното значение за бъдещето на страната, както и рисковете, които произтичат от евентуално забавяне или неподписване на документите. В тази светлина се разглеждат всички опции за приключване на операцията „ИСАФ” и възможностите, свързани със стартирането на новата мисия „Решителна подкрепа”, в това число и най-неблагоприятната – пълното изтегляне на войските на САЩ, НАТО и коалиционните партньори.

Втората част от сесията беше посветена на разговори в Комисията НАТО - Украйна. Украинската страна беше представена от заместник-министъра на отбраната Олександър Олейник. Съюзниците подкрепиха неучастието на въоръжените сили на Украйна в решаването на ситуацията в страната и изразиха загриженост от възможно дестабилизиране и разделение в резултат на вътрешно противопоставяне между различни групи от населението. Бяха потвърдени готовността на НАТО да продължи да работи с новата власт в Украйна, ангажиментът към утвърждаване на демократичните процеси в страната и подкрепата за реформите във въоръжените й сили. На дискусия, посветена на Украйна, по време на работната вечеря на министрите снощи, министър Ангел Найденов отбеляза необходимостта от спазване на върховенството на закона, човешките права, правата на малцинствата, включително правата на над 200 000 етнически българи, както и необходимостта да се предприемат действия за предотвратяване на рисковете, свързани с доставките на газ за Европа.

В рамките на продължаващата и днес среща на министрите на отбраната в Брюксел министър Ангел Найденов има двустранни разговори с държавния секретар по отбраната на САЩ Чък Хейгъл. Основни теми са двустранното сътрудничество и използването на съвместните съоръжения в Ново село.

http://www.mod.bg/

 
Депутатите гласуваха нов статут на служителите в МВР
27.02.2014, 15:52

Народното събрание прие днес на първо четене внесения от правителството Закон за МВР. С него се урежда статутът на държавните служители се урежда, като за целта министърът на вътрешните работи изготвя и утвърждава Класификатор на длъжностите в МВР, става ясно от доклада на социалната комисия.

Премахват се категориите за държавните служители и съответните им специфични наименования, създава се ново изключение на несъвместимостта с държавната служба в МВР, запазва се конкурсното начало при назначаване на държавна служба в системата при условия и ред, определени с наредба на министъра.

За оптимизиране на процедурите на кадровия подбор, назначаването и преназначаването на младши изпълнителски длъжности се възлага на ръководителите на структурите на МВР. Законопроектът въвежда изключение от провеждането на конкурс за назначаване на държавна служба за лица, които са държавни служители в службите за сигурност и обществен ред или такива по Закона за държавния служител, ако отговарят на изискванията за работа в МВР. Развитието в професионалната кариера се осъществява чрез преминаване в по-висока длъжност въз основа на оценка на професионалната дейност.......Прочети още

 
Полша иска да създаде национална система за ПРО
27.02.2014, 15:07

Полските предприятия, влизащи в отбранителния холдинг, подали заявки за разработване на собствена система за ПВО-ПРО „Полски щит”.

Освен тях, в проекта могат да участват френската компания „Талес”, германско-италианско-американският консорциум MEADS, и групата МБДА.

Полша иска да създаде своя система за национална ПРО като особено не се надява това да се получи с американците, особено като имаме предвид твърде сериозните противоречия между Русия, НАТО и САЩ по повод третия позиционен район на ПРО в Европа. От друга страна, това ще даде тласък на развитието на полската отбранителна промишленост.

Предприятията на полския военно-промишлен комплекс могат да поемат половината от обема на доставките, още 50% са чуждестранните комплектуващи елементи. Компанията МВДА, която е водеща по разработването и производството на ракетни системи в Европа, отдавна води преговори за доставка или производство на територията на Полша на своя продукция по лицензии.

Освен създаването на системи за ПРО, Полша укрепва своите ВВС, в частност, модернизира изтребителите МиГ-29, които във въоръжените сили на страната са вече повече от 30 години. Полша не бърза да сваля от въоръжение тези бойни самолети за разлика от другите бивши социалистически страни, които купуват американски F-16 втора ръка. При всичките сложности на отношенията с Русия, Полша разбира, че руският отбранително-промишлен комплекс в бъдеще може да осигури голям кръг от потребности на полската армия.

Перспективите на развитие на военно-техническото сътрудничество на Русия и Полша са свързани преди всичко с модернизацията на военната техника, която е на разположение в полската армия. Да се говори за сериозни доставки на оръжие е сложно, макар, че това е възможно по отношение на хеликоптерите. По този въпрос поляците без съмнение са заинтересовани от руските хеликоптери Ми-8 и Ми-17, тъй като техни сили участват в операции в Афганистан. Заедно с това, сред бившите страни от Варшавския договор именно Полша ги изпреварва в прехода на армията на натовски стандарти и в увеличение на военния бюджет, отбелязва политологът Иван Коновалов:

   - Процесът на преформиране на Източна Европа след разпадането на СССР и до сега не е завършен. И ние виждаме какво става сега в Украйна, където ситуацията се развива по критичен сценарий. Може би това е един от факторите, определящи желанието на Полша да има силна армия, макар и не най-главният.

Разбира се, преди всичко Полша се стреми нейната армия да играе сериозна роля в Източна Европа, а в бъдеще - в структурите на НАТО. Програмата за модернизация на полската армия предвижда предоставянето на 46 млрд. долара за купуване на оръжие и военна техника.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
"Адмирал Кузнецов" за първи път направи посещение в кипърското пристанище Лимасол
27.02.2014, 14:50

TАКР "Адмирал Кузнецов" Тежкият авионосещ крайцер "Адмирал Кузнецов", изпълняващ задачи в състава на военноморската групировка на Русия в Средиземно море, направи делово посещение в порт Лимасол, съобщава пресслужбата на ЗВО. - (видео)

"Планира се по време на пребиваването на руския кораб в чуждестранното пристанище на неговия борд да пристигне президента на Република Кипър Фотис Фотиу и командващия на ВМС на страната капитан 1 ранг Кириякос Поганис", - уточняват в информацията.

Визитата на крайцера в пристанище Лимасол се явява първото делово посещение на руски авионосещ кораб в историята на международното сътрудничество между  Русия и Кипър.

По време на престоя се предвижда попълване на запасите по норма, а екипажа ще има възможност да се запознае с местни забележителности и да почине на брега.

Далечния поход на крайцера "Адмирал Кузнецов" започна на 17 декември 2013 година. Плаването се извършва в рамките на изискванията на МО на РФ за възобновяване на регулярното присъствие на руски военни кораби в стратегически важни райони на Световния океан и ще продължи няколко месеца. – Още за "Адмирал Кузнецов"

 
Два големи десантни кораба на Балтийския флот на РФ преминаха Босфора и навлязоха в Черно море
27.02.2014, 13:28

Проект 775 "Азов"Два кораба от средиземноморската групировка на руския ВМФ се завръщат в Русия, съобщава сайта http://dymovskiy-name.livejournal.com/

Вчера, 26 февруари, в 07:20 часа големия десантен кораб "Калининград" (проект 775, б/н 102), който е от състава на 71-ва бригада десантни кораби на БФ на ВМФ на РФ е преминал Босфора в направление Русия.

След него с интервал от 20 минути, в 07:40, през пролива Босфор в същото направление е преминал втори голям десантен кораб на БФ проект 775 "Минск, б/н 127. Този кораб също е от състава на 71-ва бригада десантни кораби.

Информацията е получена от турските видеокамери за наблюдение, разположени покрай бреговата линия на пролива.

 
Участие на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" във Форум на IAMU (Международната асоциация на морските университети)
27.02.2014, 12:26

На 26 февруари 2014 г., в Токио, Япония, се проведе Форум на IAMU (Международната асоциация на морските университети) относно морското обучение и практика. ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" участва в срещата в качеството си на член на Изпълнителния борд на организацията за новия двугодишен период 2014-2015 г. Представител на ВВМУ в срещата е доц.. доктор Наталия Николова от кат. "Информационни технологии".

На форума се обсъждат проблемите на обучението и квалификацията на офицерски кадри за корабоплаването. В обсъждането на проблемите участват представители на индустрията, морската администрация и морския бизнес. На срещата, освен представители на Изпълнителния борд, присъстваха представители на японски морски компании, представители на държавни морски администрации и държавни служби, както и няколко поканени лектори от Япония, Дания и Филипините.

Проведена е открита дискусия по проблемите на морското образование и квалификация, поставени в презентациите на поканените лектори. Направени са няколко заключения, касаещи оценката на качеството на морското обучение и практика, нуждата от тясно коопериране между академиите, администрацията и бизнес в морската сфера, както и начините за оценяване на необходимия капацитет за развитие на морския бизнес в различните райони на света и възможностите този капацитет да бъде национално финансиран. Разгледани са редица проблеми, които различните страни се стремят да разрешават и които произтичат от начина на организиране и контролиране на морското им обучение, което даде възможност на всички участници да получат нова информация и научат за структурата и организацията на системите за морско обучение, съществуващи в различните страни. 

http://www.naval-acad.bg/

 
В ОАЕ е катастрофирал учебен самолет
27.02.2014, 12:11

Pilatus PC-21Днес в Обединените арабски емирства е катастрофирал учебно-тренировъчен самолет на ВВС. В резултат от инцидента са загинали двама души, съобщава KUNA.

„Инцидентът е станал по време на обичаен тренировъчен полет, загинали са пилотът на самолета и неговия помощник”, - разказал представител на командването на въоръжените сили.

На мястото на катастрофата се провеждат следствени мероприятия, които трябва да установят причината за инцидента. Не се посочват моделът на самолета и обстоятелствата на извънредното произшествие.

 
Изведен е нов спътник към навигационната групировка GPS
27.02.2014, 09:40

Американската навигационна система GPS се увеличи с още един спътник. На 21 февруари 2014 бе изведен в космоса нов апарат, създаден от компанията Boeing и ориентиран за работа в GPS, както с цивилни, така и с военни абонати.

КА е изведен в космоса с помощта на РН Делта-4 от космодрума Кейп Канаверал .

РН Delta 4 е създадена от компанията United Launch Alliance - съвместно предприятие Lockheed Martin и Boeing по договор на военните на САЩ . Изведеният спътник трябва да заеме орбитална позиция на височина около 20 000 км над Земята и да замени апарата, който е на орбита от 16 години. Заменяемият апарат е работил двойно по дълго от планирания срок. При това от Пентагона казват, че сега в GPS работят осем още по стари спътника и засега няма забележки по тяхната работа.

Новият КА е петият спътник от новата серия в GPS , които подържат по висока точност на позициониране и са по устойчиви към шумове в сигнала. Новият апарат се отнася към така наречената серия 2F, която има срок на експлоатация 12 г. Тези апарати, освен основната функционалност на GPS, поддържат допълнителни функции, такива като асистиране в бизнес авиацията, поддръжка на операции по издирване и спасителни операции.

Според приетите на текущия момент планове, през тази година трябва да бъдат изведени още два обновени спътника GPS. В момента, групировката включва 31 работещи апарата и 6 остарели апарата , които могат да бъдат използвани в случай на излизане от строя на основните апарати. – Още за GPS

http://www.spacenewsbg.com/

 
Руски военен кораб е акостирал в Хавана
27.02.2014, 09:15

ССВ-175 Руският военен кораб ССВ-175 е акостирал в столицата на Куба. Предварителна информация за тази визитa не е имало, предаде AFP.

Разузнавателният кораб на ЧФ на ВМФ на РФ от среден клас „Виктор Леонов” е хвърлил котва в градското пристанище, недалече от Руската православна катедрала.

По класификациите на НАТО той се отнася към Vishnya Class. Общо от този проект в периода 1985-1990 година са построени седем кораба, които са разпределени във всички флотове на Русия.

Дължината на кораба е 91,5 метра, а ширината - 14,5 метра. Екипажът на плавателния съд наброява до 220 души, а въоръжението му се състои от 30-милиметрови оръдия и зенитни ракети.

 
Разузнавачите ни заслужават отличия, а не унижения
27.02.2014, 08:50

Стоимен Стоименов

 

 

Интервю с генерал-майор от резерва д-р Стоимен Стоименов

 

 
130 години от създаването на Представителният духов оркестър на Военноморските сили
26.02.2014, 22:56

На 28 февруари 2014 година (петък) от 18.30 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна, Представителният духов оркестър на Военноморските сили ще изнесе за гражданите и гостите на града юбилеен концерт по случай   130-та годишнина от своето създаване.

Под ръководството на диригентската палка на капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов и капитан Георги Зайранов оркестърът ще представи пред публиката творби от класически и съвременни автори.

http://www.navy.mod.bg/

 
Завърши обучението на поредния командир на екипаж на вертолет „Пантер”
26.02.2014, 22:44

През 2014 година в морската вертолетна авиобаза „Чайка”, след двугодишно пълноценно усвояване на новопридобитата авиационна техника, стартира обучението на поредния командир на екипаж на вертолет „Пантер”, но вече от инструктори от авиобазата и по програмите за обучение на летателните екипажи от Военноморските сили.

След преминаване на задължителната теоретична подготовка и успешно преминати изпити, в началото на месец февруари започна и летателната подготовка на капитан Георги Анастасов. Изпълнени бяха предвидените превозни полети на висене, по кръга и за изпълнение на аварийни процедури.

На 25 февруари 2014 година, след изпълнението на три контролни полета по кръга, капитан Анастасов беше допуснат и излетя за първия си самостоятелен полет на вертолет „Пантер”. След успешното кацане, беше поздравен от колегите си по стара авиаторска традиция.

Колегите и личния състав на военно формирование 36940 пожелават на капитан Анастасов преди всичко здраве, късмет, неугасващ ентусиазъм при овладяването на техниката и нека броя на излитанията да бъде равен на броя на успешните кацания!

http://www.navy.mod.bg/

 
Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО обсъдиха в Брюксел отбранителните способности на Алианса
26.02.2014, 21:25

Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов участва днес, 26 февруари, в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел, която бележи важен етап от подготовката за предстоящата среща на най-високо равнище на Алианса в Уелс през месец септември 2014 г.

Във фокуса на първата работна сесия бяха поставени отбранителните способности на НАТО. Министрите на отбраната се запознаха с напредъка в изпълнението на поетия на срещата на върха на НАТО в Чикаго ангажимент за изграждане на Сили на НАТО 2020. Обсъдени бяха въпроси, свързани с приоритизирането на ключови за Алианса способности и осигуряването на подкрепа за инвестиции в дългосрочен план. Министрите се обединиха около подхода за постигане на реален напредък в специфични области от способностите. Дискутирани бяха конкретни предложения в сферата на противоракетната отбрана и съвместното многокомпонентно разузнаване и наблюдение.

В своето изказване министър Ангел Найденов подкрепи поставеното начало на политически дебат по очертаващите се тенденции в протичащия преглед на способности и нуждата от търсене на решения в среда на финансови ограничения. „Недостигът на ресурси, досега разглеждан като временно затруднение, се превръща в определящ фактор при вземането на решения”, заяви министър Найденов и подчерта: „Активният процес на приоритизация, съпътстван от дългосрочен подход при планирането, притежава съществен потенциал да допълни по-ефективното развитие на способностите и фокусирането върху онези от тях, които са необходими в национален и колективен контекст”.

Втората работна сесия беше посветена на партньорите, инициативата за свързаност на силите и специфични отбранителни способности. Министрите обсъдиха пътищата за съхраняване и разширяване на изградената през последните две десетилетия оперативна съвместимост и способност за съвместни действия с партньорите, както и възможностите за оказване на подкрепа в изграждането на капацитет в отбраната и сигурността. Дадени бяха насоки за развитие на потенциала на военноморските сили в новия стратегически контекст и бяха одобрени по-нататъшните действия за подобряване на способностите за киберзащита. Министрите изразиха подкрепа за развитието на многонационалното сътрудничество в областта на способностите, включително чрез разработването на концепция за рамкова страна.

Министрите на отбраната одобриха и публикуването на изявление на Генералния секретар на НАТО във връзка с обстановката в Украйна.

Работата на министрите продължава с работна вечеря, на която специално внимание ще бъде отделено на Афганистан и развитието на обстановката в Украйна.

http://www.mod.bg/

 
Торжок: Школата за обучение на пилоти на хеликоптери набира скорост
26.02.2014, 19:47

Mi-35Центърът за бойна подготовка на пилоти на хеликоптери в Торжок е една от ключовите точки на военната карта на Русия. Това е мястото, където обучават офицерите на всички възможни сценарии за използване на хеликоптерите по време на война - от десант на специалните служби до използване на управляеми ракети срещу танковете на противника.

344-тият Център за бойна подготовка и преквалификация на пилотите на армейската авиация в Торжок е официално създаден през 1978 година. Но връзката с хеликоптерите тук започна много по-рано - през 50-те години, когато първите машини пристигат в 6-ти учебно-тренировън център на ВВС, въз основа на който е създаден 696-ти отделен хеликоптерен полк.

В Торжок са усвоили практически всички видове хеликоптери, произведени в СССР - от леките Ми-1 до свръхтежките Ми-26. И то не само серийни, а и много експериментални модели, които там са подложени на проверки. Полети в Торжок се провеждат постоянно в най-различни условия.

Ми-8 е основният хеликоптер на центъра. Най-новите транспортно-бойни „АМТШ” и многофункционалните „MTB-5”, по-старите „MTB-2” и други модификации на „осмицата” кръжат във въздуха постоянно, отработвайки прости полети - в кръг на средни височини и сложни - на различни височини от максимални до свръх малки, при различни скорости, с маневриране.

Центърът разполага и с полигон, на който се провеждат бойни стрелби с оръдия и картечници, стрелба с неуправляеми и управляеми ракети, но там главната роля играят бойните машини – Ми-35, Ми-28 и Ка-52.

Много пилоти от Центъра имат боен опит и стотици полети в горещи точки, при това не само в руския Северен Кавказ, а и в Средна Азия, в Африка... Те са постоянно участват в маневри и големи стратегически учения като например „Изток-10”,”Център-11”, „Юг-12”, „Запад-13” и така нататък.

В центъра се провежда и теоретична подготовка, за това са предназначени учебните класове. Има и тренажори, но ако за Ми-8, те вече са разработени и пуснати в серия, то за най-новите бойни машини – те засега са в процес на изпитания.

В средата на февруари в центъра за бойна подготовка, пристигна делегация на корпорацията „Хеликоптерите на Русия”, която възнамерява да разположи в Торжок инфраструктура за сервизно обслужване на нови машини.

„Хеликоптерите на Русия” тясно си сътрудничат с ВВС, включително и с Центъра за бойно използване в Торжок. По-специално, за обучение и отработка на методиката и тактиката на използване на новите машини, „Хеликоптерите на Русия” доставят в Центъра съвременните бойни хеликоптери Ми-28Н „Нощен ловец”, Ми-35М и Ка-52 „Алигатор”, които успешно се използват и са заслужили високите оценки на пилотите.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Путин вдигна по тревога войските край границата с Украйна
26.02.2014, 16:52

Президентът на Русия Владимир Путин нареди внезапна проверка на боеготовността на войските в Западния и Централния военен окръг. Това съобщи министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, предаде РИА-Новости. Това са два от най-големите военни окръзи на Русия с щабове в Санкт Петербург и Екатеринбург. „В съответствие с разпореждане на президента на Русия днес в 14.00 часа московско време са вдигнати по тревога войските от Западния военен окръг, както и военните части, дислоцирани на неговата територия, 2-а армия на Централния военен окръг, командването на Въздушно-космическата отбрана, Въздушнодесантните войски и Военнотранспортната авиация”, каза Шойгу на съвещание в Министерството на отбраната.

По думите му Путин е поръчал проверка на способността на войските за действия в кризисни ситуации, както и при ситуации от терористичен, санитарно-епидемиологичен и техногенен характер.

Проверката ще се проведе от 26 февруари до 3 март на два етапа.

Голяма част от съединенията на Западния военен окръг са дислоцирани в непосредствена близост до границата с Украйна, като в самия Крим, с. Мосрентген, е базирана  27-ма отделна гвардейска мотострелкова Севастополска Червенознаменна бригада. Голяма оперативна група руски войски има и в Приднестровския регион, Молдова, около гр. Тираспол.

В състава на Западния военен окръг има две напълно окомплектовани сухопътни армии, 3 въздушнодесантни дивизии, много съединения и части на морската пехота, ракетни войски, авиация. Като цяло в състава на ЗВО има 2500 съединения и части с около 400 000 бойци и командири, което е 40% от общата численост на въоръжените сили на Руската федерация. Войските на окръга, които имат за задача да охраняват националната сигурност на Русия на западното направление, са снабдени с най-модерно въоръжение и бойна техника.

 
Полша обяви тендер за доставка на снайперски винтовки
26.02.2014, 15:16

Alex-338 Фото: ZMTИнспектората по въоръженията на Полша обяви тендер за доставка на 150 нови снайперски винтовки калибър 338 Lapua Magnum (8,6x70 милиметра), съобщава Jane's.

С победителят в конкурса ще бъде подписано и съглашение за доставка на 50 хиляди патрона за снайперските винтовки. За сега не се уточнява каква сума ще бъде изхарчена за покупката на това оръжие.

Според изискванията на военните, новата винтовка трябва да има цев с дължина не по-малка от 660 милиметра, общата дължина да не превишава 1300 милиметра, а теглото й да е до седем килограма (заедно с прицела и празен пълнител). Пълнителят трябва да бъде с вместимост не по-малко от 5 патрона, като оръжието трябва да има дневни и нощни прицели. Ресурса на цевта трябва да бъде не по-малко от 2,5 хиляди изстрела, а на оръжието като цяло – не по-малко от 10 хиляди.

Кои фирми ще вземат участие в полския конкурс, все още не е известно. В момента с разработката на подходяща към изискванията винтовка се занимава полката компания Zaklady Mechaniczne Tarnow. Тя от 2008 година разработка винтовката Alex-338 (на снимката), теглото на която с прицел и празен пълнител е 7,3 килограма. Винтовката използва пълнител с 5 патрона.

След като започнат да постъпват във войските, новите винтовки ща станат първото стрелково оръжие калибър 338 Lapua Magnum на въоръжение в Полша. В момента полските военни използват финландски снайпери SAKO TRG-21/22 и полски ZMT Bor калибър 7,62x51 милиметра и полски ZMT Tor калибър 12,7x99 милиметра. – Още снайперски винтовки

 
За ратификация е предложен меморандумът за създаване в България на Център за усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи
26.02.2014, 14:44

Правителството утвърди подписаните през м. август 2013 г. два меморандума за разбирателство – оперативен и функционален, между министерствата на отбраната на България, Гърция и Полша, свързани с администрирането и функционирането на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия. Страна по функционалния меморандум е и Щабът на Върховния командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията, който е натоварен да координира взаимодействието и взаимовръзките между всички подобни центрове. Кабинетът предлага на Народното събрание да ратифицира оперативния меморандум.

Изграждането на Центъра е декларирано от България на срещата на върха на НАТО в Чикаго като част от проектите от инициативата „Интелигентна отбрана”. В качеството си на страна-домакин, България осигурява първоначалното финансиране, логистично осигуряване и инфраструктура за изграждането на Центъра. Като подготвителен етап, през 2012 г. беше създаден Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия като юридическо лице по чл. 60 от Закона за администрацията, второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на отбраната. След акредитирането му от Алианса, разходите за неговото функциониране ще се разпределят на пропорционален принцип между спонсориращите страни.

Мисията на Центъра е чрез съвместно партньорство да служи като катализатор за усъвършенстване на способностите на НАТО, страните-членки и партньорите в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия.

 
Сбор на командира на Сухопътните войски
26.02.2014, 13:06

генерал-майор Нейко Ненов На 26 и 27 февруари в административната сграда на МО на бул. „Тотлебен” № 34 се провежда оперативният сбор на командира на Сухопътните войски. Темата е „Инициативата на НАТО за свързаност на силите и нейното прилагане в СВ”.

В сбора участват Ръководството и началниците на отдели в Командването на СВ, както и командирите на военни формирования от състава на войските. Гости и лектори са полковник Владимир Бакалов и подполковник Христо Ночев от служба „Военна информация”, полковник Костадин Стойчев от служба „Военна полиция”,а полковник Анатоли Грозданов е представител на Инспектората на МО.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов приветства с „Добре дошли” всички участници и гости на оперативния сбор и изказа своята увереност, че в рамките на тези два дни ще бъдат проведени множество ползотворни дискусии по разглежданите теми.

„След приключването на мащабната операция „Иракска свобода” в Ирак и предстоящото приключване на мисията на НАТО в Афганистан в този й формат, пред коалиционните партньори стои предизвикателството да намерят най - добрите форми за съвместна работа, за да се постигне пълна оперативна съвместимост. А една от тези форми несъмнено е участието в различни видове и типове международни учения. Това е най-добрият начин да се тества нашата съвместимост”, каза генерал-майор Ненов, „и това е което правим ние в Сухопътни войски – търсим възможности за участие в различни учения в страната и извън нея – включително и силите ни за специални операции”.

Пример за това е започващото следващия месец КПКЩУ „SABER GUARDIAN 2014”, което е основното учение на Сухопътните войски за 2014 г. и ще се проведе на учебен полигон „Ново село” от 21 март до 04 април 2014 г. В него ще вземат участие повече от 700 военнослужещи от 12 нации. От българска страна в учението ще вземат участие основно представители на Командването на Сухопътните войски и 2 мбр – Стара Загора.

Командирът на Сухопътните войски представи и останалите теми, които предстои да бъдат разгледани на сбора, а именно: „Актуална обстановка в районите с развърнати български контингенти” с лектор представител на служба „Военна информация”, „Взаимодействие на служба „Военна полиция” и военнополицейските формирования на СВ” с лектор представител от служба „Военна полиция”, „Пакет цели на способностите 2013 – изисквания и предизвикателства към СВ”, „Проблемни въпроси при набиране и окомплектоване на формированията от СВ”, „Логистично осигуряване при развръщането на военновременните формирования от състава на СВ” и др..

http://landforce.mod.bg/

 
Укрепване на стратегическото партньорство на Русия и Китай
26.02.2014, 12:54

Русия и Китай засилват динамиката на съвместните си военноморски учения – през май-юни те ще проведат маневрите „Морско взаимодействие 2014”.

Това е обявено в Пекин след военни консултации. Ученията ще се състоят в северната част на Източнокитайско море и ще станат първите през тази година военноморски учения на Русия и Китай.

„Морско взаимодействие 2014” е сигнал, че военните на Русия и Китай укрепват бойната си готовност, тренират реагиране при извънредни ситуации, каза в интервю за "Гласът на Русия" военният експерт Игор Коротченко:

   - По врем на ученията са планирани артилерийски стрели по морски и въздушни цели, трениране на съвместна защита на морски комуникации. Това е доста важно в условията, когато все още има нерешени геополитически и регионални проблеми и противоречия. При това факторът на военната сила в дейността на други държави често пъти се използва за политически и друг натиск.

Ученията „Морско взаимодействие 2014” отразяват готовността на Русия и Китай да развиват пълноценно сътрудничество във военната сфера, казва политологът Владимир Евсеев:

   - Това ще бъдат мащабни учения. Те ще докажат, че Русия и Китай развиват стратегическо партньорство, че за Русия приоритет е именно Китай и в условията на влошаване на отношенията със Запада Русия може да отиде доста далеч в подобряването на взаимодействието с Китай във военната сфера. Предвиждам шумотевицата, която ще вдигнат в западните страни по повод тези учения. Но това всъщност е сигнал преди всичко до САЩ.

Военният експерт Виктор Литовкин също предвижда рязка реакция на Запада и Япония на военноморските учения на Русия и Китай в Източнокитайско море:

   - На Запада не му харесва засилването на Военноморските сили на Русия и Китай. Някои страни си присвояват правото да бъдат силни и не искат да бъде силен някой друг. А размяната на опит на моряците от Русия и Китай е винаги от взаимна полза.

Експерти привличат вниманието и върху това, че на тези учения особено значение придават нашите президенти Владимир Путин и Си Цзинпин. На 7 февруари след преговори в Сочи те осъществиха сеанс за видео връзка с командирите на руския атомен ракетен крайцер „Петър Велики” и китайския стражеви кораб „Янчен”, които са в Средиземно море на бойно дежурство. По-рано те синхронно конвоираха изтеглянето от Сирия на химическото оръжие и за първи път проведоха там съвместни учения. Техните съгласувани действия и бойна подготовка при провеждането на военната операция беше високо оценена от лидерите на Русия и Китай.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Командирът на американската „олимпийска” фрегата е снет от длъжност
26.02.2014, 10:27

Dennis VolpeКомандирът на американската фрегата USS Taylor (FFG-50), която навлезе в акваторията на Черно море в началото на февруари и заседна в плитчини край турското пристанище Самсун, е освободен от длъжност.

Според информация на ВМС на САЩ в Европа, капитан втори ранг Деннис Волпе (Dennis Volpe) е назначен на друга длъжност поради загубено доверие от страна на командването, което се съмнява, че той може да ръководи екипажа на фрегатата USS Taylor.

Пострадалия кораб, заседнал в плитчина на 12 февруари по време на маневра, се намира и до момента на ремонт в Самсун. Пентагона вече потвърди информацията за инцидента с USS Taylor. "Фрегатата Taylor не е в състояние да изпълнява задачи", - съобщи в края на миналата седмица официалния представител на военното ведомство на САЩ контраадмирал Джон Кирби.

Заедно с него в Черно море на 5 февруари влезе и щабния кораб USS Mount Whitney.  Корабите трябваше да изпълняват в Черно море различни задачи, включително и да участват в осигуряване на сигурността на Олимпийските игри в Сочи.

Министерството на отбраната на Русия е било информирано предварително за мисията на Taylor и Mount Whitney, като Главния щаб на ВМФ на РФ е уточнил, че „в руски териториални води американските кораби не са навлизали”.

Вчера бе съобщено, че щабния кораб на 6-ти американски флот (зона за отговорност – Средиземно море) USS Mount Whithey  вече е напуснал акваторията на Черно море и в понеделник вечерта е акостирал в пристанището на Истанбул.

 
Мистериозен британски “стелт” самолет
26.02.2014, 09:58

В Интернет се появи видеоклип, заснет на 18 декември 2014 в заводите на BAE Systems в Lancashire, Англия.

По всяка вероятност транспортираният самолет е пълномащабен модел на британски “стелт” изтребител, разработен от ВАЕ през 1990-те години и използван за изпитания за определяне на коефициент на радиолокационното отражение. Програмата по създаването на перспективния самолет FOAS (Future Offensive Air System), предназначен да замени британските Tornado GR4, е прекратена през 2005 г.

Придобитите резултати от проекта вероятно са използвани при разработването на F-35, с който реално ще се заменят британските Tornado GR4.

Остава неясно защо самолетът е транспортиран на открито (и в обърнато положение) . Явно няма нищо секретно (иначе би бил покрит). Дали не е използван за допълнителни изпитания в интерес на нови “стелт” технологии/проекти?

http://www.pan.bg/

 
Пентагонът с план да работи по новa ракета-прехващач
26.02.2014, 09:29

Следващият американски бюджет за военните ще включва финансови средства за изграждане на наземно базирана противоракетна система от Boeing Co и замяна на ракета-прехващач, изградена от Raytheon Co.

Това обяви заместник-министърът на отбраната на САЩ Франк Кендъл, който отговаря за оръжията, технологията и логистиката, предаде Ройтерс.

Според него новата система е нужна заради „лошата техника" на съществуващата.

„Трябва да притежаваме по-надеждни системи", каза той на конференция, организирана от McAleese and Associations и Credit Suisse.

Запитан дали проблемите на сегашните прехващачи се коренят в намаленото финансиране, Кендъл обяви, че отдава проблема повече на решението да се избърза с използването на технологиите и да се избегне качествено и пълно тестване.

Ройтерс съобщи по-рано този месец, че Пентагонът планира да поиска от Конгреса допълнителни 4.5 милиарда долара за противоракетна отбрана през следващите пет години, включително 560 милиона долара за работа върху нов прехващач след няколко неуспешни летателни теста през последните години.

Белият дом планира да изпрати проектобюджета за 2015 година на Конгреса на 4 март.

Raytheon, Boeing и Lockheed Martin Corp вече работят по нова ракета-прехващач от американската противоракетна отбрана.

Ракетни експерти смятат, че проблемите със създадения от Raytheon прехващач се коренят във факта, че тестването и развитието му не е било завършено, тъй като администрацията на Буш е избързала и е решила да влезе на въоръжение.

http://news.ibox.bg/

 
Автомобиловоз удари бойни кораби на Бруней
26.02.2014, 09:18

Автомобиловоз удари два бойни кораба от състава на Кралските военноморски сили на Бруней. Инцидентът станал в пристанище Муара.

Кораб Trans Futura 2 влизал в пристанището, когато получава повреда на рулевата машина. Съдът удря два военни кораба – единият клас Ijtihad, а другият по-малък военен съд.

Това съобщава на официалната си страница Морският департамент на Министерството на съобщенията и телекомуникациите на Бруней. При инцидента не са пострадали моряци от корабите. В момента се води разследване.

От министерството допълват, че първият боен кораб е бил ударен в района на машинното отделение, но първоначалните огледи установили, че главният двигател не е засегнат.

На борда на бойния кораб не е нахлула вода, уточняват още местните власти. „Trans Futura 2 удря първия кораб с малък ход”, каза ресорният министър. По думите му все още се извършва оценка на щетите.

Местни медии уточняват, че след удара, Trans Futura 2 прави опит да се отдели от първия засегнат боен кораб. Оказва се обаче, че автомобиловозът сериозно се е врязал в него, и след маневрата, военният съд буквално бил провлачен от него.

http://www.maritime.bg/

 
САЩ планират изтеглянето на всички свои военнослужещи от Афганистан след края на 2014 г.
26.02.2014, 09:05

Администрацията на американския президент Барак Обама за пръв път предупреди Афганистан, че е започнала планирането на възможното изтегляне на всички американски военнослужещи до края на годината, в случай че не бъде подписано споразумение в областта на сигурността, предаде CNN.

Изявленията на Белия дом и на министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл показаха раздразнителността на Обама във връзка с отказа на президента на Афганистан Хамид Карзай да подпише споразумението, което предвижда запазването на хиляди американски военни в страната след края на бойните операции в края на тази година.

В телефонен разговор с Карзай във вторник за обсъждането на предстоящите избори за нов лидер на Афганистан, Обама показа ясно, че времето за изготвянето на план за запазването на американски сили след 2014 година изтича, съобщи Белият дом. Президентът Обама е наредил на Пентагона да изготви адекватни планове за изтегляне до края на годината, в съответствие с които САЩ няма да оставят свои войници в Афганистан след 2014 година, се казва в изявлението. В него се отбелязва още, че остава възможността за подписването на споразумението с новия афганистански лидер, ако Карзай откаже.

В отделно изявление Хейгъл заяви, че силно подкрепя наредбата на Обама за съставянето на такива планове.

Междувременно, Пакистан предупреди, че изтеглянето на всички американски военнослужещи ще има ужасяващи последствия и ще доведе до гражданска война в Афганистан.

http://www.focus-news.net/

 

 
Венецуелските ВВС купуват Enstrom 480
25.02.2015, 23:44

Enstrom 480Венецуелските ВВС купуват 16 леки газотурбинни вертолети Enstrom 480B. Стойността на сделката е около $16,3 млн.

Вертолетите ще се използват за първоначално пилотско обучение на летци от венецуелските ВВС и ВМС. Доставката на вертолетите ще започне след 18 месеца. В стойността на договора се включва и логистика и обучение на персонал.

Enstrom 480B прави първия си полет през октомври 1989 г. и се задвижва от един двигател Rolls-Royce 250-C20W. Вертолетът се използва за учебни цели от ВВС на Япония и Тайланд.

http://aeropress-bg.com/

 
Хърватска ремонтира своите Ми-8МТВ
25.02.2014, 20:43

Ми-8ВВС на Хърватска са получили първите два ремонтирани и модернизирани вертолети Ми-8МТВ. Работата по машините се извършва в местния авиоремонтен завод ZTC  с помощта на украинската компания ГК "Укрспецэкспорт".

Общо е договорен ремонта и модернизацията на шест Ми-8МТВ, като стойността на сделката е €10,9 млн. С помощта на ГК "Укрспецэкспорт" заводът ZTC e достигнал възможности за ремонт на вертолети от семейството Ми-8

По време на приемането на двата вертолета командващия хърватските ВВС Дражен Шчури съобщи, че забавянето на ремонтираните и модернизираните изтребители МиГ-21 продължават. Според него основния проблем е, че доставените навигационни системи от чешката компания CLS е била предназначена за транспортни самолети и вертолети и давала грешки при полети с висока скорост и претоварване.

http://aeropress-bg.com/

 
Открити пукнатини в крилото на F-35B
25.02.2014, 20:30

Откритите миналата години пукнатини в крилото на F-35B по време на наземните изпитания на здравина на конструкцията се оказаха по-сериозни, отколкото се смяташе. Първите пукнатини бяха открити в секция 496 на крилото при симулирани 9400 часа нальот, тоест през вторите 8000 часа от еквивалентния нальот от първоначално назначения срок на служба.

След това са открити пукнатини и в съседните два лонжерони. Тъй като пукнатините са открити след първоначалния назначен технически ресурс от 8000 часа това не се отразява на полетните изпитания на F-35B. Те са характерни само за версията F-35B с вертикално излитане и кацане, предназначена за американския Корпус на морската пехота и за Великобритания и Италия.

Проблемът е сериозен, но преодолим. Тези лонжерони ще бъдат модифицирани и ще се монтират в серията Lot 9, както в спрените от наземни изпитания опитни образци.

http://www.pan.bg/

 
Вдигат заплатите на полицаите с 10%
25.02.2014, 19:32

Увеличение с 10% в заплатите на МВР служителите от 1 януари. Това са написали в писмо от ръководството на Министерството до синдикалните организации в МВР, цитирани от БНР.

За да стане факт, повишението трябва да бъде прието с постановление на Министерския съвет, допълва още изданието.

Реално обаче по-високите заплати ще станат факт от март месец, като служителите в Министерството ще получат увеличението си със задна дата.

Вдигането на заплатите беше един от приоритетите на новото ръководство на МВР, като до последно не беше ясен и точния процент, с който ще се увеличат възнагражденията на работещите в системата.

 
Предстои среща на министрите на отбраната на НАТО
25.02.2014, 19:03

Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която ще се проведе на 26 и 27 февруари в главната квартира на Алианса в Брюксел, Белгия, съобщава Пресцентърът на МО.

Сред акцентите по време на двудневния форум ще бъдат приоритетни за НАТО проекти, сред които противоракетната отбрана и съвместното многокомпонентно разузнаване и наблюдение. В две работни сесии на Северноатлантическия съвет във формат министри на отбраната ще бъдат обсъдени въпроси, засягащи инициативата за свързаност на силите, развитието на морската стратегия на Алианса и политиката в областта на киберсигурността.

През втория ден от срещата в Брюксел министър Ангел Найденов ще участва в заседание на министрите на отбраната във формат ISAF, на което ще бъде направена оценка на преходния период и ще бъдат обсъдени възможни развития на обстановката след предстоящите през месец април избори в Афганистан.

По време на срещата министрите на отбраната ще заседават и във формат Съвет НАТО – Украйна.

Министър Ангел Найденов ще проведе и двустранна среща със секретаря по отбраната на САЩ Чък Хейгъл.

В делегацията на министъра на отбраната на Република България са включени заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев, началникът на политическия кабинет Иван Жерков и полковник Радостин Илиев, директор на дирекция „Отбранителна политика“ в Министерството на отбраната.

http://www.otbrana.com

 
Десантно–вертолетния кораб-док "Сомерсет" LPD-25 тип "Сан Антонио" пристигна във Филаделфия
25.02.2014, 15:12

LPD-25 Десантно–вертолетния кораб-док (ДВКД) "Сомерсет" (Somerset) LPD-25, 9-ят кораб тип "Сан-Антонио" (San Antonio), след успешно завършване на приемните изпитания пристигна във Филаделфия за въвеждане в състава на ВМС на САЩ.

Корабът е построен в корабостроителницата "Ингаллс шипбилдинг" (Ingalls Shipbuilding), принадлежаща на компанията "Хантингтон Ингаллс индастриз" (Huntington Ingalls Industries).

Церемонията по приемането на кораба ще се състои на 1 март 2014 година. – Още за ДВКД тип „Сан Антонио”

 
Американския кораб USS Mount Whithey напусна Черно море
25.02.2014, 14:50

USS Mount Whithey Единият от двата американски военни кораби, изпратени от Пентагона в акваторията на Черно море в навечерието на Олимпийските игри в Сочи, пристигна в Истанбул, съобщи днес Интерфакс-АВН.

"Щабния кораб на 6-ти американски флот (зона за отговорност – Средиземно море) USS Mount Whithey  излезе от акваторията на Черно море и в понеделник вечерта акостира в пристанището на Истанбул", – уточнява източника. Корабът се намираше в Черно море от 4 по 24 февруари.

Предполага се, че днес Черно море ще напусне и фрегата USS Taylor (FFG-50), която се намира там от 5 февруари.

Да напомним, че Конвенцията от Монтрьо разрешава на военни кораби от нечерноморски държави да се намират в Черно море не повече от 21 денонощия.

Впрочем, с USS Taylor може да има проблеми, понеже на 12 февруари при заход в турското пристанище Самсун фрегата заседна и повреди своя винт. Дали е отстранена повредата – не е известно. До 24 февруари USS Taylor се намираше в пристанището на Самсун.

 
Зам.-министърът на отбраната Иванов: Строим съоръжение на границата три пъти по-евтино от гърците
25.02.2014, 14:16

Иван ИвановГърците са построили ограда на границата с Турция за 4,6 милиона евро. Дължината й е 11 км, местността – равнинна, а времето на изграждане – осем месеца. Ние правим това на същата цена, но защитното съоръжение е три пъти по-дълго, в пресечена местност и при крайно неблагоприятни условия за работа.

Това каза заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, който беше и председател на работната група, която извърши проверка на обстоятелствата, свързани с провеждането на обществената поръчка, избора на фирми, условията по договаряне и сключване на договорите за изграждането на възпрепятстващото инженерно съоръжение по българо-турската граница........... Прочети още

 
Компанията Airbus ще поиска обезщетение от Германия за отказа от изтребителите Typhoon
25.02.2014, 14:07

TyphoonAirbus възнамерява да поиска обезщетение от германското правителство в размер на 800-900 милиона евро за отказа от покупката на партида изтребители Typhoon, съобщи вестник Handelsblatt.

Германското министерство на отбраната все още не е потвърдило официално заплашващите го санкции.

Първоначално, Министерството на отбраната на Германия планираше да приеме на въоръжение 180 изтребителя Typhoon, от които е получило 107 самолета и очаква доставката на още 36.

Германия се отказа от покупката на последната партида от 37 изтребителя поради намаляването на разходите за отбрана. Окончателен договор за доставката на самолетите не беше подписан, но беше постигната базова договореност за това.

 
Новите възможности на модернизираният Ил-22
25.02.2014, 13:59

Ил-22ППДържавните изпитания на модернизирания самолет със специално назначение Ил-22ПП с нов комплекс за РЕБ ще бъдат завършени през втората половина на 2014 г., съобщава „Военно-промышленный курьер”. Модернизацията по програмата "Порубщик" се извършва в Експерименталния машиностроителен завод (ЕМЗ) „Мясищев”.

Според редица източници Ил-22ПП ще може избирателно да въздейства на противниковите РЛС и системите за управление на БЛА, без да заглушава собствените линии за комуникации. Летателно-конструкторските работи са завършени през 2013 г.

Предполага се, че новият комплекс за РЕБ ще може ефективно да въздейства на американските самолети AWACS, комплексите за ПВО Patriot, както и да блокира линиите за управление на БЛА на страните от НАТО. Комплексът открива линиите за управление на БЛА и излъчването на РЛС в пасивен режим, анализира честотата на каналите и въздейства с активни (Апаратура за активни смущения /ААС/ Л-415) и пасивни смущения.

Поради липса на други самолети с голяма продължителност на полета за платформа за монтаж на специалното оборудване по ОКР „Порубщик” се използва стар Ил-22, произведен през 1979 г. Преди това на самолета е извършен капитално-възстановителен ремонт в ЕМЗ.

Ил-22ПП е оборудван със специални устройства, включително и външно разположени антени и буксируеми предаватели, които в полет се намират на разстояние от няколкостотин метра от самолета.

http://www.pan.bg/

 
Турция се въоръжи с летящ радар
25.02.2014, 13:27

B737 Peace EagleТурция е приела на въоръжение първият си самолет за далечно радиолокационно откриване и управление B737 Peace Eagle, съобщи Defence Talk.

Церемонията по приемането на машината на въоръжение, на която е присъствал президента на страната Абдула Гюл, се състоя на 21 февруари 2014 година.

Очаква се, до края на 2014 г. турската армия ще получите още един самолет от този тип.

Доставката на самолета се състоя през януари тази година, с почти седем години закъснение. Министерството на отбраната на Турция трябва да приеме на въоръжение общо четири самолета B737 Peace Eagle. Тези самолети са били закупени от концерна Boeing Group през 2000 г. за 1,5 милиарда долара.

По-рано бе съобщено, че турското правителство е решило да глоби Boeing с 183 милиона долара за закъснението при доставката на самолетите за ДРЛОиУ.

 
Катастрофа с колумбийски хеликоптер UH-60L Black Hawk
25.02.2014, 11:54

хеликоптер UH-60L Black HawkХеликоптер UH-60L Black Hawk (р.н. EJC 2160) от колумбийската армейска авиация се е разбил на 23 февруари в 20:50 местно време в планински район до селцето Hondas Chest по време на мисия в поддръжка на колумбийски военни в подготовка на операция срещу бунтовниците от движението FARC.

Според официалната версия причината за катастрофата е удар на основното витло в дърво. Започнато е разследване на причината за катастрофата. От намиращите се шест човека на борда са загинали четирима – майор, капитан и двама сержанти.

При друга катастрофа с боен хеликоптер в началото на януари 2014 г. първоначалните съобщения бяха за технически проблем, но по-късно се установи, че вертолетът е бил свален от движението FARC.

http://www.pan.bg/

 
Мит е, че Гешев бил суперченге
25.02.2014, 10:45

Гешев

 

 

Интервю с професор Стефан Симеонов

 
Летящите танкове от ВСВ
25.02.2014, 10:37

Ан-40Може би се чудите какво за Бога са си мислели военните инженери, когато им е хрумнала тази идея. По време на Втората световна война военните лидери са имали нужда от нещо, което да закара тежката артилерия зад вражеската линия. Те си мислели какво по-добро от това да използваш силата на танка в комбинация с подвижността на самолета. И им хрумнала “гениалната” идея за летящ танк – концепция разработвана както от американските така и от съветските военни през 30-те години на ХХ век.

В САЩ инженерът Джон Уолтър Кристи проектирал четиритонен самоходен летящ танк, снабден с чифт криле. Идеята била танкът да използва собствената си сила, за да развие скорост от 88 км/ч на пистата, след което двигателят му да задвижи перка и машината да полети. “Летящият танк е машината, която ще прекрати войната. Знанието за неговото съществуване ще бъде по-голяма гаранция за мира от всеки договор, който човек може да измисли. Група летящи танкове издигащи се над вражеска територия могат да доведат до бързо приключване на всяка война”, казва самият Кристи пред сп. “Modern Mechanics” през 1932 г. Изобретението му обаче никога не полетяло заради инженерни проблеми.......Прочети още

 
Индия е най-големият вносител на американско военно оборудване за 2013 г.
25.02.2014, 10:20

През 2013 г. Индия е внесла от САЩ военно оборудване на стойност 1,9 млрд. долара. По този начин азиатската страна се превърна в най-големия купувач на американски оръжия, показва изследване на IHS Jane's, цитирано от CNBC.

От своя страна САЩ, които са най-големият износител на военно оборудване, изместиха Русия като първи доставчик за Индия. Само за миналата година американците са експортирали оръжия за 25,2 млрд. долара спрямо 24,9 млрд. долара през 2012 г.

Индия, която е внесла оръжия за общо 5,9 млрд. долара, се превърна в най-големия купувач от САЩ, измествайки Саудитска Арабия. Покупките включват стратегическите транспортни самолети на Boeing C-17A и P-8I Maritime Patrol Aircraft.

През 2010 г. Индия задмина Китай по внос на оръжия, показват данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (Stockholm International Peace Research Institute), който следи световната търговия с оръжия. Въпреки това до този момент повечето от доставките на оръжия са били от Русия най-вече защото е било необходимо заменяне или извършване на поправка на оборудването, закупено от бившия Съветски съюз.

През 2009 г. Индия внесе от САЩ военно оборудване на стойност 237 млн. долара, но през 2013 г. вносът вече достигна 1,9 млрд. долара. Почти половината от обществените поръчки в областта на отбраната за 13,4 млрд. долара изтекоха в чужбина. Индия заема близо 10-процентен дял от 63-милиардният международен пазар, като задминава Китай и повечето страни от Близкия Изток.

Индия не успя да започне производството на свои високотехнологични оръжейни системи. Но страната зависи силно от вноса в опитите си да настигне по-добре оборудваните китайски военни сили.

Статистическите данни за търговията с оръжие може да са неточни заради доставките на скъпо оборудване като самолети, например. Но последните данни, които представят информация за доставките, а не за сключените договори за продажба, са важни, защото други западни износители на оръжия не съумяват да сключат сделки с Ню Делхи заради корупционни скандали, отслабващ икономически растеж и бюджетни ограничения.

Страните от Близкия Изток продължават да внасят военно оборудване с бързо темпо. Това прави една трета от световния пазар. Заедно Саудитска Арабия, Оман и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са внесли повече оръжие, отколкото страните в Европа взети заедно. Миналата година трите държави са закупили оръжия за 9,3 млрд. долара при 8,7 млрд. през 2012 г.

Само Саудитска Арабия е внесла оръжия за 5,4 млрд. долара, което е почти двойно от вноса за 2,2 млрд. долара през 2009 г. Очакванията са, че до 2015 г. импорта на страната ще нарасне до 7,8 млрд. долара. Прогнозите са, че вносът на ОАЕ ще се удвои. До 2015 г. сумата ще възлиза на 3,1 млрд. долара, което е повече от сегашните 1,4 млрд. долара. Половината от вноса в региона е извършен от американски компании.

В следващите 18 месеца Южна Корея ще влезе в топ 10 на най-големите износители на оръжия за пръв път, а очакванията са, че през 2015 г. страната ще задмине Китай. Миналата година Сеул е изнесъл оръжие за 600 млн. долара, но към 2015 г. вече ще експортира 1,5 млрд. долара на година и дори ще измести най-големите западни износители на оръжие.

http://www.investor.bg/

 
САЩ пенсионират А-10 и U-2
25.02.2014, 09:25

U-2Американският секретар по отбраната Чък Хейгъл ще предложи пенсионирането на A-10 и U-2 в рамките на обсъждането на военния бюджет на страната за 2015 г.  Това обяви той в рамките на пресконференция проведена днес.

Хейгъл обяви мащабни мерки за намаляване на военните разходи на САЩ, включително и свиване на числеността на армията до нива от преди времето на Втората световна война.

В техните рамки се предвижда съкращаването на щурмовите самолети А-10, разузнавателните платформи U-2, както и на вертолетите скаути OH-58D Kiowa Warriors.

Паралелно с това до 2019 г. ще бъдат поръчани 24 броя по-малко F-35, в покупката на палубната версия F-35C ще бъде изтеглена с две години. Въпреки това, Хейгъл е заявил, че програмата ще остане като цяло незасегната от съкращенията.

Ролята на А-10 за непосредствена поддръжка ще бъде иззета от F-16 и F-15Е, а в бъдеще и от F-35. U-2 ще бъде заместен от безпилотния апарат RQ-4 Global Hawk.

Пълните детайли по планираните съкращения ще станат ясни след 4 март, когато президентът на САЩ ще внесе за обсъждане в Конгреса бюджета за финансовата 2015 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Скоро се решава съдбата на последния транш Eurofighter
25.02.2014, 09:20

EurofighterВ близките месеци трябва да се реши съдбата на последния транш от производството на европейският изтребител Eurofighter. Така нареченият Tranche 3B включва в себе си 124 самолета, предназначени за четирите страни партньорки в проекта.

Германия, Италия, Великобритания и Испания трябва да решат не по-късно от средата на 2014 г., дали да поръчват или не самолетите от Tranche 3B. В момента в производство се намират 112-те броя Eurofighter, които бяха поръчани през 2009 г. в рамките на Tranche 3A, като първата машина от тази серия бе облетяна през декември 2013 г.

Все още обаче няма яснота какви са настроенията в четирите страни, които, като се изключи Германия, страдат от слаба икономика и са принудени да съкращават бюджетните си разходи.

През миналата седмица излезе информация, че Германия най-вероятно ще се откаже от своите 37 самолета. Италия дава разнопосочни сигнали. През 2010 г. бе обявено, че 25-те Eurofighter няма да бъдат купувани, но през миналата година италианския военен министър обяви, че не изключва покупката на тези самолети. Испания и Великобритания за сега не коментират плановете си по въпроса.

До момента има доставени над 400 изтребителя Eurofighter за шест страни. Поръчките за сега са достатъчни за да може производствената линия да работи до 2018 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Армията на САЩ се готви за нови реалности
25.02.2014, 09:14

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл ясно заяви, че САЩ се отказват от продължителните, изпълнени с агония войни по земя за близкото бъдеще, пише Guardian.

Пентагонът предвижда бюджет в размер на 496 милиарда долара, което означава по-малка армия от когато и да е преди Втората световна война, намаление, което военните стратези обясняват с осъвременяване и липса на заплахи.

По думите на Хейгъл, ветеран от Виетнамката война, бюджетът напълно съответства на страната, след 13 години война.

„След Ирак и Афганистан ние повече не предвиждаме армията да провежда продължителни и мащабни стабилизиращи операции”, заяви Хейгъл.

На практика, за първи път от 2001 г. насам, американските военни ще преминат в мирновременен режим на работа.

Според запознатите с плана, армията на САЩ пак ще бъде в състояние да победи всеки противник, но ще бъде твърде малка за продължителни интервенции в чужбина.

 

 
Филипините ще купят FA-50
24.02.2014, 22;47

FA-50Правителството на Филипините е одобрило сделката за покупката на 12 леки двуместни изтребители KAI FA-50. Цената на придобивката е $415,7 млн.

Филипините избраха FA-50 още през 2012 г., но по различни причини окончателното решение се баваше. Очаква се сделката да се подпише до средата на март 2014 г., а първата доставка ще стане 18 месеца по-късно.

Доставката на всички FA-50 се очаква да приключи до 2017 г. Освен за бойни задачи машините могат да се използват и за напреднало пилотско обучение.

Филипините започват да усилват своята военна мощ след претенциите, които Китай има към голяма част от Южнокитайско море. Филипинските ВВС не притежават изтребители от 2005 г. насам, когато бяха пенсионирани последните F-5.

http://aeropress-bg.com/

 
Нова въздухонезависима установка за италианските подводници
24.02.2014, 20:45

S 527 ScireИталианското корабостроително обединение Fincantieri  на 10 февруари 2014 година е сключило с френската компания  McPhy Energy контракт за разработка и постройка на прототип на въздухонезависима енергетическа установка (ВНЕУ) за подводници, използваща иновационна технология с водородни топливни елементи на основата на получаването водород от съхраняван в твърд вид магнезиев хидрид (MgH2).

Компанията McPhy Energy, основана през 2008 година, е специализирана в областта на водородни топливни елементи, основно в развитието на получаването на водород от твърд магнезиев хидрид, съхраняван при ниско налягане, което осигурява висока безопасност при съхранение. Компанията има три производствени площадки в Германия, Франция и Италия и научно-изследователски център във Франция. Бързоразвиващата McPhy Energy през последните години е привлякла в състава на своите акционери редица крупни компании (Sofinnova Partners, Bpifrance, GIMV, Amundi, Emertec, AREVA), получавайки значителни инвестиции.

Разработваната от McPhy Energy ВНЕУ е предназначена за монтиране в двете строящи се от Fincantieri в корабостроителницата в Мудджиано (Специя) за италианските ВМС неатомни подводници от германския проект 212А втора серия - S 528 Pietro Venuti и S 529 Romeo Romei, които трябва да бъдат сдадени през 2015-2016 година. По-рано Fincantieri построи и сдаде на италианския флот (през  2006-2007 г.) две подводници проект 212А първа серия (S 526 Salvatore Todaro и S 527 Scire), оборудвани с щатни немски ВНЕУ на Siemens.

 
Космодрумът "Восточний" става ключов за Русия
24.02.2014, 19:48

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин огледа строящия се край Углегорск, Амурска област космодрум "Восточний", съобщи РИА Новости. "Олимпиадата приключи, сега космодрумът "Восточний" е ключовият обект", отбеляза вицепремиерът.

По хода на строителните работи тук ще бъдат изградени: стартови комплекси от две установки за пуск на ракети носители среден клас с повишена товароносимост до 20 тона, летище, кислородно-азотен завод, водороден завод, система за електроснабдяване, 115 км автомобилни и 125 км железопътни артерии. Общата площ на космодрума се състои от 1035 км.

Първият пуск на ракета-носител се планира за 2015 година, а първият пуск на пилотируем космически кораб - 2018 г. Новият космодрум ще осигури на Русия независимост в космическата дейност по целия спектър от задачи: от научни и социално-икономически до програми за пилотиране. Засега извеждане на ракети и спътници Русия осъществява от космодрума Байконур в Казахстан и Плесецк (Архангелска област). – Още Космос

 
Започва Оперативния сбор на командира на Военновъздушните сили
24.02.2014, 17:19

„Изграждане и развитие на способности и приносът на ВВС в реализиране на инициативата на НАТО за свързаност на силите” е темата на ежегодния Оперативен сбор на командира на Военновъздушните сили, който ще се проведе на 25 и 26 февруари.

По време на форума ще бъдат обсъдени подходите за участието на ВВС в инициативата; възможностите за изграждане и развитие на способности при обособяване на Център за усъвършенстване на тактическата подготовка на изтребителната авиация; ролята и мястото на Базата за командване, управление и наблюдение, вертолетната и транспортната авиация и зенитно-ракетните войски в прилагането на инициативата.

Участниците в сбора ще бъдат запознати с Доктрината за въздушни операции и Програмата на европейския флот за въздушен транспорт. Ще бъде обсъдено и предстоящото домакинство на мащабното обучение на военнотранспортата авиация на европейските страни, което през настоящата година ще се проведе на територията на Република България.

 
Индийските и китайските стратегически сили в Индийски океан
24.02.2014, 15:32

Новата индийска балистична ракета Agni V и първата атомна ракетна подводница Arihant могат да бъдат готови за бойно дежурство още през 2015 година.

За това съобщи в началото на февруари ръководителят на индийската организация по перспективни военни разработки DRDO Авинаш Чандер. Въвеждането в строй на тези системи на оръжие може да открие нов етап в постепенно разгръщащата се китайско-индийска надпревара в ядреното въоръжаване.

Двете системи, които ще бъдат поставени на бойно дежурство следващата година, имат за цел да повишат надеждността на индийските ядрени сили по отношение на удар от страна на КНР. От военна гледна точка, географското положение на Индия в случай на конфликт с Китай е много неизгодно. Дори масовите китайски ракети DF-15,, разположени в Тибет, могат да поразят значителна част от индийската територия и някои големи градове на северната част на страната. Почти цялата страна се намира в радиуса на действие на китайските ракети DF-21 и на крилатите ракети от бомбардировачите Н-6К, на които дори няма да бъде необходимо да разкъсват индийската ПВО.

От индийска страна да нанасят удари по основните китайски градове и китайските стратегически сили могат единствено относително немногобройните балистични ракети със среден радиус на действие Agni. Появата на новата ракета Agni V с увеличена далечина на действие ще даде възможност да бъдат разположени нови ракетни бази в южната част на Индия. При това, разположените там и намиращите се в относителна безопасност ракети ще могат да държат под прицел Пекин.

Подводниците Arihant в началния период на встъпване в строя ще имат само ограничена бойна ценност поради ограничения радиус на действие на ракетите К-15 (700-750 км. при полезно натоварване 1,000 кг.), но работата над новите варианти ракети с увеличена далечина на действие върви с пълен ход. В перспектива, подводниците, патрулиращи в Индийски океан, ще могат да държат под прицел градове, най-малкото в южната част на Китай.

Вероятна ответна стъпка на КНР ще бъде опита да парира тази заплаха за сметка на собственото техническо превъзходство на море, в частност - по-многобройния и относително съвременния подводен флот. Могат да се очакват нови опити за организиране на следене на немногобройните индийски атомни ракетни подводници и постоянно дежурство около техните бази, а също проникване на китайски подводници в районите на тяхното патрулиране.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
САЩ воюват за Иран
24.02.2014, 13.07

Съдбата на необичаните от Америка държави е печална.

И първите места в „черния списък” на Вашингтон вече почти 35 години заема Иран. Откакто в 1980 година двете държави скъсаха дипломатическите отношения, целият свят смята, че САЩ правят всичко възможно за да премахнат своя противник от картата на света. Но ако се замислим, САЩ не просто не искат, а и правят всичко възможно за да се сбъднат всички геополитически мечти на Техеран.

Така например, в Афганистан, когато Иран вече беше готов да воюва сам със заклетите врагове на шиитите - талибаните, и дори проведе масова мобилизация, САЩ и НАТО побързаха да направят тази „мръсна” работа вместо него. И Техеран без бой получи традиционните сфери на влияние страни за запада. Точно такъв сценарий с помощта на твърде опитни дипломати и шпиони вече беше разигран в полза на Иран в Ирак: унищожавайки режима на Садам Хюсеин, САЩ активно съдействаха за възникването в Ирак на проирански шиитски режим.

Но в януари 2002 година президентът на САЩ Джордж Буш неочаквано обяви Иран за част от „оста на злото”. Както си спомня американският дипломат Райън Крокер в интервюто за New Yorker,, „само една дума в президентската реч промени хода на историята”. Но не и отношенията между специалните служби на двете страни. Има свидетелства за това, че иранският генерал Касем Сюлеймани помагал на САЩ в подбора на кандидати-шиити в първото правителство на Ирак. И президент на Ирак стана проирански настроеният кюрдски политик Джалал Талабани. Премиер е шиитът Нури ал-Малики.

Когато отношенията съвсем се влошиха, иранското влияние вече беше толкова голямо, че американците не можаха да арестуват Сюлеймани по време на неговото посещение в „зелената зона” на Багдад, а по-късно освободиха задържания в Ирак генерал на иранските специални служби Мохсен Чизари. Най-вероятно не без подкрепата на Техеран от страна на иракското ръководство, което настоя за изтеглянето на войските на САЩ от тази страна.

Сега същото се повтаря в Афганистан. Изглежда САЩ съвсем не са против това, Иран да плаща огромни суми на ръководството на тази страна, а първи вицепрезидент на Афганистан е проирански настроенията шиит Мохамед Фахим. И най-накрая, явно под формата на бонус за Техеран, САЩ настояват след 2015 година да оставят в страната свои военни, които ефективно ще продължат да отвличат вниманието на местните джихадисти от разправи над шиитите.

Но по всичко изглежда, че американски военни в Афганистан повече не са нужни. Имайки договори за стратегическо партньорство и с Ирак, и с Афганистан, Иран, както навремето в Ирак, сега подкрепя позицията на Хамид Карзай да не подписва с Вашингтон двустранен договор за сигурност. Това означава пълно изтегляне на всички войски на западната коалиция по „иракски сценарий”. А може би по ирански?

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
През тази година се очаква да завърши ремонтът на торпедоносеца „Дръзки” във Военноморския музей във Варна
24.02.2014, 12:06

торпедоносеца „ДръзкиПрез тази година се очаква да завърши ремонтът на торпедоносеца „Дръзки” във Военноморския музей във Варна. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Мариана Кръстева, директор на музея.

По отношение на предстоящите мероприятия, които са предвидени през тази година, директорът на музея посочи, че са предвидени множество инициативи. „През тази година сме предвидили да организираме временни изложби, защото постоянната експозиция се поддържа постоянно. Във временните изложби се акцентира на това, което е актуално към момента или на важни празници”, заяви Кръстева. Тя подчерта, че първата предстояща изложба е посветена на Националния празник Трети март. Тя е озаглавена „Оръжието на свободата”. Ще гостува Националния военноисторически музей, чийто филиал е Военноморския музей и включва оръжия на български оръжия от Националното освободително движение, което е важен етап от Освобождението на България. „Предвиждаме и други временни изложби през лятото, или по точно през месец август, когато е празника на флота. Тогава нашият музей ще гостува в Етъра, за където сме подготвили една много интересна изложба. Да не пропускаме и Нощта на музеите, за която сме предвидили нещо много интересно.

Мероприятието е на 17-и май, като ще участваме за 3-та година. Натоварването за нас е доста голямо, но ще участваме с голямо удоволствие, като интересът от посетителите, традиционно е доста голям”, каза Кръстева. В заключение тя посочи, че през тази година се очаква да завърши и ремонтът на торпедоносеца „Дръзки”, така че той да стане реална част от постоянната ни експозиция. – Още за „Дръзки”

http://www.focus-news.net/

 
Наши и американски артилеристи дискутираха процедурите по извикване на огъня
24.02.2014, 11:54

През изминалата седмица във военно формирование 24490 – Асеновград, се проведе мероприятие по програмата по линия на двустранното сътрудничество с Военно-контактната група на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ BGRUAE1400105ICE – “Процедури по извикване артилерийска поддръжка”, съобщават от КСВ.

От българска страна взеха участие военнослужещи от състава на артилерийските предни наблюдателни групи от 4-ти Артилерийски полк, 2-ра Механизирана бригада – Стара Загора и 61-ва Механизирана бригада – Карлово. Армията на САЩ беше представена от група военнослужещи в състав един офицер и четири сержанти, част от състава на Американските Въоръжени сили, базирани в Съвместен център за подготовка – Хохенфелс, Германия.

В продължение на три дни, българските и американските военнослужещи дискутираха процедурите по извикване огъня на артилерията в българската и американската армия и обмениха опит, придобит в ежедневната дейност и по време на мисии.

На 20.02.2014 г. на Гарнизонен учебен център „Червен”, се проведоха реални бойни стрелби с нещатна материална част – система заместител, където българските военнослужещи демонстрираха извикването на огъня на собствената артилерия.

Мероприятието завърши на 21.02.2014 г. с разбор (after action review), на който всички участници изказаха мнения относно подготовката и провеждането му и споделиха впечатленията си от съвместната работа и своите очаквания за следващи съвместни срещи от подобен характер. За българските участници, четирите дни заедно с американските партньори бяха много полезни и ползотворни.

http://www.otbrana.com/

 
Разузнаване и политика са две различни неща
24.02.2014, 11:50

генерал-майор Тодор Това бе един от най-споменаваните изрази при представянето на книгата на генерал-майор Тодор Бояджиев „Разговори за разузнаването – 52 срещи от двете страни на Океана“. Събитието препълни концертната (най-голямата) зала на Централния военен клуб. Дойдоха вицепрезидентът Маргарита Попова, заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов, директорът на служба „Военна информация“ на МО Веселин Иванов, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, бившият премиер Георги Атанасов, бившият вътрешен министър Румен Петков, председатели на военно-патриотични съюзи и обществени организации в сферата на сигурността и отбраната, професори, ректори, декани и, разбира се, знайни и незнайни разузнавачи.

На 9 май написаното ще бъде показано във филмов вариант, обеща авторът. Така ще се реализира първият вариант на проекта му, за който той има 50 часа архивен материал. Генералът само задава въпросите, а отговорите са от 52 доказани специалисти по темата от САЩ, Русия и Европа. Ето част от думите на автора за книгата: „Който си направи труда да я отвори ще научи най-после, че разузнаването и политиката са различни неща, ще чуе от американски експерти, защо включването на директора на ЦРУ – Кейси, при администрацията на президента Рейгън, в състава на кабинета и пряко в работата на правителството, е довело до политизиране на разузнаването. За съжаление едно от красноречивите доказателства за това е било раждането на „българската следа“ в атентата срещу папата. И евентуално ще „осъзнае“ защо не трябва да се създават разузнавателни структури директно в правителствения апарат, за който не важи законът за деполитизацията, а и ред други важни неща в сферата на сигурността.“

Разговорите са проведени преди две десетилетия. Ръкописът е бил готов през 2012 г., но е бил тестван в 13 броя на списание „Сигурност“, което дало добър резултат за неговото качество. Книгата е пълна с мъдрости и послания, смята професор Андрей Пантев. Разбрах, че жените са изключително предан и надежден елемент в разузнаването, направи извода бившата шефка на ДКСИ Цвета Маркова. Влизаме в свят, в който разузнаването става носеща конструкция за оцеляване, бе категоричен в прогнозата си полковник от запаса професор Димитър Йончев.

Представянето на книгата се превърна в необходима защита на професията на разузнавача. Според Тодор Бояджиев разузнаването е наука, макар че някои днес го превръщат в мръсна дума. Генерал-майор от резерва д-р Стоимен Стоименов, бивш заместник-директор на Служба „Военна информация“ – МО, посочи, че книгата чертае контурите на разузнаването през XXI век. Тоя смята, че тя излиза в точния момент, когато разузнаването у нас действително е мръсна дума, а разузнавачите са приковани на позорния стълб. В този смисъл генералът смята, че книгата ще помогне на държавници и политици да бъдат компетентни по този въпрос. Той защити позицията, че ветераните разузнавачи трябва да се третират като държавна ценност и определи книгата, като част от битката за истината за българското разузнаване. Както генерал-майор Стоименов, така и председателят на Асоциацията на разузнавачите от резерва Горан Симеонов призоваха за спешно приемане законните за специалните служби и закриване на Комисията по досиетата. Според Горан Симеонов политическите сили са длъжни да приемат национална доктрина за следващите 20 години. Той пожела на генерал Бояджиев следващата му книга да бъде за българското разузнаване.

Генерал Бояджиев е бил заместник-началник на Първо главно управление, депутат във ВНС, бил е и главен секретар на МВР. Президент е на създадената от него асоциация "Български евроатлантически разузнавателен форум" (БЕРФ), който заедно с Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната с президент Лазар Мурджев организира представянето на книгата. Генералът като истински разузнавач обаче не каза дали Ирен е в залата днес и не каза име. (Единствено редакцията на в. „Българско войнство“ и „Отбрана“ разполагат със снимка на Ирен.) Това е жена, живяла и работила като нелегал. Не, че има опасност, но тя е работила повече от десетилетие, не с българската си, а с чужда фамилия и имала абсолютно различна биография, хората я знаят като чужденката.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
В Южна Корея започнаха съвместни учения със САЩ
23.02.2014, 09:30

В Южна Корея започнаха ежегодните съвместни военни учения със САЩ Key Resolve и Foal Eagle. Това се съобщава в получен от ИТАР-ТАСС пресрилийз на Обединено командване на американските и южнокорейските въоръжени сили.

Във връзка с това, че началото на ученията съвпадат с провеждането на поредната среща на семействата, разделени от Корейската война (1950-1953 г.), съюзниците този път са решили да не привличат към ученията стратегически ядрени бомбардировачи и да не разполагат край бреговете на Корейския полуостров ядрен самолетоносач.

В командно-щабните маневри Key Resolve ще участват до 10 000 южнокорейски и 5 200 американски военнослужещи, от които 1100 са мобилизирани от чуждестранни военни бази на въоръжените сили на САЩ. Те ще завършат на 6 март.

Маневрите Foal Eagle, в които участват сухопътните войски, ВВС, ВМС и специални подразделения на двете страни, ще продължат до 18 април. Броят на привлечените южнокорейски войски не се съобщава, а от страна на САЩ в тях ще бъдат задействани 7500 военнослужещи.

Според Пхенян американо-корейските маневри са подготовка за ядрено нападение срещу КНДР.

http://www.focus-news.net/

 
Пентагонът съкращава числеността на армията си
23.02.2014, 09:22

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгел планира да съкрати броят на войниците в американската армия до нивото от началото на Втората световна война, предаде РИА Новости.

Съгласно новия план за финансиране на американските въоръжени сили, който ще бъде представен в понеделник, числеността на американската армия ще бъде намалена до 440 хиляди души. Освен това, министерството на отбраната възнамерява да свали от въоръжение разузнавателните самолети U-2 и щурмовите А-10. Допълнителни средства се предвиждат за закупуване на новите Ф-35.

http://www.focus-news.net/

 
Работи се по Визия за развитие на Въоръжените сили до 2035 г.
23.02.2014, 09:06

В Министерството на отбраната предстои провеждане на кръгла маса за обсъждане на структурата, предметите и методологията на изследването във връзка с реализирането на научно-приложен проект „Визия за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2035 г.“ Това става ясно от сайта на Военна академия „Георги С. Раковски”. Според него датата на проявата е 25 февруари. Ще бъдат изслушани докладите на координаторите.

Проектът се изпълнява на основата на заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов от 17 януари т.г. Под ръководството на началника на академията комодор Димитър Ангелов Институтът за перспективни изследвания за отбраната (ИПИО) е разработил проект на структура на визията, който е обсъден на експертно ниво, както и методология на изследването.

В момента основен стратегически документ в това отношение е Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. Тя бе приета с решение на предишния парламент на 28 октомври 2010 г. Представя, както е записано в нея, предвидените реформи с времеви хоризонт 2014 година, основани на финансовите прогнози за този период. Със същото решение 41- вото Народно събрание определи общата численост на Въоръжените сили на Република България не по­малко от 37 000 души, която следва да бъде достигната до 31 декември 2014 г. В Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили черно на бяло е записано, че чрез нея се дава значителен принос за изпълнението на Програмата на правителството за европейско развитие на България, т.е. на ГЕРБ.

Само ще припомня, че Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили започва със следните думи от обръщението на бившия премиер Бойко Борисов: „През 2009 г. в условията на тежка финансова и икономическа криза политическа партия ГЕРБ пое възложената им от българските избиратели отговорност за управление на държавата. Правителството на европейското развитие на България разработи и следва ясна управленска програма, в която приоритет е реализирането на модерна отбранителна политика.”

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Ангел Найденов погва поделението в Горна Баня
23.02.2014, 23:43

Военният инспекторат ще проверява условията в поделението в Горна баня. Инспекцията е провокирана от сигнал на перничанка, чиито близки служат в поделението. Това заяви при посещението си днес в пернишкото село Богданов дол военният министър Ангел Найденов.По думите му проверката започва в понеделник. Пред военния министър жената, подала сигнала, разказала за немотията, която съпътства службата на дъщеря й и зет й. Двамата са редови професионални войници. Зет й е сержант, служи в Сливница от 20 години и сам си купил обувки, защото предишните се скъсали. Филипова заяви, че се налага да поправя скъсаните дрехи, които получава дъщеря й, която е в армията от 11 години.

„Признавам, че съм изненадан в известна степен за сигнала за военните формирования за Горна баня и Сливница и това ми дава основание да разпоредя незабавна проверка от Инспектората", обяви военният министър Ангел Найденов.

Според него това ще бъде „бойното кръщение на Инспектората с новите му правомощия и функции", като министърът подчерта, че инспекцията стриктно ще следи за бойната подготовка, готовност и комплектоването на бойните части.

"Ситуацията, която заварих и която съществува във военните поделения, е много по-критична, отколкото съм си представял", каза още министърът на отбраната. Според плана на въоръжените сили 2 000 души ще бъдат съкратени от българската армия до края на 2014 година. Това са 1 300 военнослужещи и около 700 цивилни служители.

http://www.blitz.bg/

 
Турският Меджлис обсъжда новия закон за разузнаването
23.02.2014, 20:28

В турския парламент започна обсъждането на внесения от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) нов закон за разузнаването, предаде телевизионният канал NTV. Комисията по вътрешните работи прие по принцип целия проектозакон и от понеделник започва разискванията по конкретните текстове на отделните членове. По този начин стартира парламентарната процедура за радикална промяна на закона за Националната разузнавателна организация (МИТ), приет точно преди 30 години.

В хода на дебатите вицепремиерът Бешир Аталай подчерта, че целта е Турция да се сдобие със съвременна разузнавателна организация. Заместникът на премиера Реджеп Тайип Ердоган уточни, че досега Националната разузнавателна организация винаги е била тясно свързана с министър-председателя и това положение ще се запази и в бъдеще. В същото време Бешир Аталай опроверга съмненията, че с новия закон се въвежда неприкосновеност и своеобразен съдебен имунитет за началника на МИТ, посочи още телевизионният канал NTV.

 
Есминец на САЩ опъна ракетен чадър над България
23.02.2014, 15:35

България е сред първите държави, които попадат под ракетния чадър на Европа. Екип на bTV е присъствал на пребазирането на първия кораб-разрушител от Противоракетната отбрана на Европа в Испания. Идеята е четири такива кораба да пазят от югоизток европейския континент от ракетни нападения. В проекта са инвестирани 36 млн. долара да се оборудва кораба, 7 месеца са били нужни да инсталират софтуерът и хардуерът и една година да се обучи екипажът, разказва капитанът.

„Беше изчислено, че четири кораба са оптималното, за да подпомагаме НАТО. Рота е отличен избор - имаме 60 години история на съвместна работа с Испания, но пристанището в Рота ни представя най-добрата възможност и гъвкавост да оперираме срещу ракети с малък и среден обсег”, обяснява пред bTV капитанът на кораба „Доналд Кук" командир Скот Джоунс...........Прочети още

 
Полша ще закупи изтребители пето поколение
23.02.2014, 13:35

F-35На 6 февруари 2014 г. полското МО е съобщило, че страната ще закупи 64 изтребителя пето поколение. Новите самолети ще бъдат доставени в периода 2022 до 2030.

Междувременно предвидените преди това за изваждане от въоръжение изтребител-бомбардировачи Су-22 ще бъда модернизирани и ще останат на въоръжение до пристигане на новите изтребители.

Имайки предвид силните връзки с компанията Lockheed Martin (полските ВВС имат на въоръжение изтребители F-16 Block 52+), един от вероятните кандидати за нов изтребител ще е F-35.

http://www.pan.bg/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще даде пресконференция в понеделник
23.02.2014, 12:28

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще даде в понеделник, 24 февруари, пресконференция по актуални въпроси от изминалата седмица, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В нея ще участват и заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, бригаден генерал Андрей Боцев и полковник Райчинов – началник на сектор „Договори и обществени поръчки“ в Сухопътните войски. Пресконференцията ще започне в 12.30 ч. на 24 февруари (понеделник) 2014 г. в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната
 
О.р. капитан I ранг Станков: Два пъти засичахме турска подводница в наши води
23.02.2014, 11:27

Капитан I ранг от резерва Станко Станков е роден на 14 септември 1954 г. в Омуртаг, Търговищко. Завършил е ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, Военноморска академия „Адмирал Кузнецов” и генералщабния факултет на Военна академия „Георги С. Раковски”. през 1977 год., специалност „Корабоводене” с отличен успех. Служи в дивизион подводници на длъжности от щурман до командир на дивизиона. Бил е командир на подводница „Победа”, заместник-командир на Военноморска база Варна, началник на управление в Главнrя щаб на ВМС и началник на Военноморското училище. Излиза в резерва през ноември 2007 г. От тогава е председател на Управителния съвет на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ).

"През есента на 1972 година постъпих в Морско училище, специалност „Корабоводене за ВМФ“. Бяхме випуск от около двеста и петдесет младежи, една трета от които „шушляци“, както „ласкаво“ наричаха курсантите от „военните“ класни отделения. Иначе, генерално се деляхме на навигатори (забележете, не корабоводители, каквото все още е „партизанското“ име на специалността) и механици.......Прочети още

 
Ден на защитника на Отечеството в Руската Федерация
23.02.2014, 09:04

23 февруари 1922 година беше обявен официално за Ден на Работническо-Селската Червена армия и Флота, а по-късно бе честван в СССР като Ден на Съветската Армия и Военноморския Флот. - (видео)

В днешна Русия празникът е обявен за Денят на воинската слава на Руската Федерация, съгласно федералния закон „За дните на воинската слава”, и от 2002 година се смята за неработен ден. Неофициално руснаците смятат 23 февруари за празник на всички мъже.

В този ден празнуват военните, ветераните на армията и флота, воините-интернационалисти, семействата на действащите войници и офицери. Днес в Москва са предвидени над 100 празнични мероприятия............Прочети още

 

 
„Зима 2014” разрешава военнополитическа криза
22.02.2014, 23:15

Щабна тренировка „Зима 2014“ със слушателите от магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените се проведе през изтичащата седмица във Военна академия „Георги С. Раковски”.

Участваха слушателите от магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ и специализантите от „Стратегическия курс“ на тема: „Вземане на решение за разрешаване на военнополитическа криза“.

Основните цели на щабната тренировка бяха повишаване на знанията и уменията за вземане на решение при разрешаване на военнополитическа криза, разработване и докладване на стратегическа оценка на обстановката, разработване и докладване на варианти за отговор и представяне на проект за инициираща директива, изнасяне на брифинг пред медиите.

В хода на щабната тренировка бе проведен научен експеримент  за оценка на „Модел за отчитане влиянието на инфраструктурата при разработване на стратегическа оценка на обстановката“.

http://www.otbrana.com/

 
Ще ни защити ли НАТО от Турция?
22.02.2014, 21:37

Въпросът кой е по-важен за НАТО – България или Турция е съвсем риторичен, но не и в главите на обладаните от „евроатлантическите ценности“ родни политици

На дневен ред заплахата за собствения ни суверинитет и национална сигурност, която Турция чрез нейната неосманска политика представлява се появява едва след поредния скандал, непремерено изказване (а може би съвсем умишлени провокации!) на някой турски политик, който обявява за „турски“ определени наши територии.

Ако попитаме някой като господин Паси – председател на Български Атлантически Клуб няма за какво да се притесняваме – „нашите партньори от НАТО са поели ангажимент да гарантират нашата сигурност“ – това е най-вероятно да чуете от него и от целия политически елит, който дори не намира за нужно да реагира (както Гърция не се поколеба, например) след поредния скандал, когато турския премиер Реджеп Ердоган отново обяви изконни наши земи за „турски“. Излишно е да коментираме нашите външни министри в последните години – те всякаш са подставени като говорители, които нямат никаква собствена позиция – съответно наша, българска, а изпълняват всичко под инструктажа на Вашингтон, Брюксел или Тел’авив. Окомерно можем да заключим, че не просто не сме независими, а силно подчинени и зависими от нашите т.нар. „партньори“.

Трябва да отбележим, че много анализатори и специалисти всъщност съвсем не „проспиват“ действията на Турция и нейната нескрита амбиция да възроди Османската империя в нова, по-нежна версия. Алекс Алексиев е уважаван научен сътрудник в института „Хъдсън“, дълги години живее в САЩ и е изготвял анализи за ЦРУ и Пентагона. Ето какво казва той по въпроса:.........  Прочети още

 
Турски контракт за вертолети Sikorsky T-70
22.02.2014, 14:59

Sikorsky S-70i International BlackHawk Премиер-министъра на Турция Ердоган официално обяви, че на 21 февруари 2014 година турското правителство е подписало десетгодишен контракт с американската компания Sikorsky Aircraft за съвместно производство в Турция на 109 многоцелеви вертолета  Sikorsky T-70. Стойността на договора е 3,5 млрд долара.

Вертолета Т-70 представлява адаптирана за турските условия версия на вертолета Sikorsky S-70i International BlackHawk – произвеждан от 2011 година нов експортен вариант на известния многоцелеви вертолет Sikorsky S-70 (UH-60) BlackHawk.

Сглобяването на Т-70 ще бъде организирано на производствена линия в държавното авиостроително обединение Turkish Aerospace Industries (TAI). Tам освен самото сглобяване и интеграция на вертолета, ще се произвежда кабината, нейното оборудване и носещия винт на Т-70. Авиониката на Т-70 ще бъде разработена и ще се произвежда от турската компания Aselsan, другата турска компания ALP Aviation (50 % принадлежи на Sikorsky) ще изготвя шасито и редуктора, а двигателите General Electric T700-TEI-70 ще се сглобяват по лиценз от турската компания TEI. Фюзелажа на вертолетите Т-70, по всяка вероятност ще се доставя в Турция от полския завод PZL Mielec, принадлежащ на Sikorsky, и където сега основно се сглобяват вертолетите S-70i.

Машината Sikorsky Т-70 беше избрана от департамента за отбранителна промишленост (Savunma Sanayii Müsteşarlığı - SSM) към военното ведомство на Турция през април 2011 година след проведен тендер по програмата Turkish Utility Helicopter Program (TUHP), стартирала през 2005 г. Конкурент на Т-70 в случая беше компанията AgustaWestland и вертолета TUHP 149 - вариант на новия боен вертолет AW149.

От планираните 109 машини се предполага, че 20 единици ще бъдат доставени на армейската авиация на Турция, 11 на командването на специалните сили, по шест на ВВС и ВМС, 30 на турската жандармерия, 16 на полицията и 20 на министерството на природните ресурси и горите (вариант противопожарни).

В бъдеще е възможно серийното производство на Т-70 да бъде продължено, като обема на потенциалните закупки може да достигне до 600 единици. Турция ще получи право да експортира Т-70.

 
Австралия и китайската военна експанзия
22.02.2014, 12:15

Китайският флот за първи път провел учения с бойни стрелби недалеч от крайбрежието на Австралия. Ученията предизвикали сериозен резонанс в австралийските медии и вълна от дискусии за това, по какъв начин страната ще живее в условията на нарастване на военната мощ на КНР.

Никога досега демонстрация на китайската военна мощ не се провеждала толкова близко до австралийска територия. Китайско съединение, състоящо се от два ескадрени миноносеца и десантен кораб, заобиколило от юг индонезийския остров Ява и преминало недалеч от принадлежащия на Австралия остров Рождество. При това китайците провели учения с бойни стрелби.

Едва ли състоялите се учения са последните и за това горили някои китайски учени в интервюта за австралийската преса. Австралия е един от ключовите военни съюзници на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион и място за разполагане на американски военни обекти. И тъй като военното планиране на КНР е насочено, в крайна сметка, към военно противопоставяне със САЩ в Тихи океан, то няма нищо странно, че нанасянето на удари по американски сили на австралийска територия и по самата Австралия, като съюзник на САЩ, ще се отделя нарастващо внимание.

С увеличаването на китайската военна мощ, Австралия, както и някои други съюзници на САЩ в региона, във все по-голяма степен ще се чувстват като западноевропейците в периода на „студената война”. Важната задача на китайската външна политика е да ги убеди в безперспективността на еднозначната проамериканска ориентация в разгръщащото се съперничество. За да направи това, Китай трябва да им демонстрира от една страна изгодата от сътрудничество с КНР, а от друга - възможните ужасни последици от противопоставянето.

В сравнение с другия най-важен американски съюзник в Азиатско-Тихоокеанския регион - Япония, Австралия има твърде скромни въоръжени сили - едва 57000 души и огромна територия, която се нуждае от защита. С разгръщането от КНР на нови системи от оръжия, например, подводници от ново поколение и крилати ракети с морско базиране, австралийците ще се чувстват все по-малко защитени.

В австралийския печат се обсъждат различни варианти на реагиране на появата край морските граници на страната на китайски кораби, но за сега всички варианти имат много ограничен характер. Съмнително е, че Австралия въобще има ресурси за някакво ефективно реагиране на ръста на китайската военна мощ. Пред растящия натиск от страна на КНР, Австралия може да се изправи пред избор - да отслаби съюзническите си отношения със САЩ в обмяна на подобряване на отношенията с Китай, или напълно да следва американската политика по въпросите на сигурността в Азия.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Третият прототип на китайския ‘стелт’ изтребител J-20 Mighty Dragon 2011 пред първи полет
22.02.2014, 11:45

J-20През последните дни в Интернет се появиха редица снимки на третия прототип китайския ‘стелт’ изтребител J-20 Mighty Dragon 2011 по време на изпитания на рулиране с висока скорост на летище Chengdu. Обикновено такива изпитания прехождат първия полет.

Третият прототип има редица разлики с предшествениците си – нов дизайн на въздухозаборниците, по-къси сопла на двигателите и нова интегрирана авионика. Носовата част силно напомня тази на F-35, като на нея са разположени сензори на инфрачервената оптико-електронна система

http://www.pan.bg/

 
Американски войник загина, а други седем бяха ранени по време на учения в база в Северна Каролина
22.02.2014, 09:21

M777Американски войник загина, а други седем бяха ранени по време на учения в американската военна база Форт Браг в щата Северна Каролина, предаде Reuters.

Войниците са взимали участие в сутрешно учение със свръхлека гаубица М777, когато е станал инцидентът.

Засега не са известни повече подробности.

 

 
Австралия поръчва P - 8 Poseidon
21.02.2014, 21:15

P-8 PoseidonАвстралия ще поръча осем реактивни морски патрулни самолета Boeing P-8A Poseidon. Цената на сделката е около $3,6 млрд.

Първият патрулен самолет ще бъде доставен през 2017 г., а достигането на пълни оперативни възможности се планира за 2021 г. Австралия отговаря за морски пространства с площ от 2,5 млн. квадратни километра, които в момента се охраняват от 19 турбовитлови самолета  AP-3C Orion.

Австралия планира освен P-8 да придобие и безпилотни апарати летящо на голяма височина и с голяма продължителност на полета, като модела Northrop Grumman MQ-8C Triton се смята за най-вероятен избор.

P-8A e морски патрулен самолет, който е на базата на пътническия самолет Boeing 737-800. Машината е закупена от САЩ и Индия, като Австралия ще бъде третия клиент.

http://aeropress-bg.com/

 
Френско-индийският договор за покупка на изтребители „Рафал”: Всичко или нищо
21.02.2014, 19:55

Dassault RafaleРеализацията на многомилиардния договор за покупка на 126 френски изтребителя „Рафал” е под голям въпрос. Сделката може да не се състои нито тази, нито следващата година.

Най-малкото, търговските преговори с доставчика продължават и са далеч от приключване. По силата на споразумението, 18 многоцелеви изтребителя трябва да бъдат доставени в завършен вид, а други 108 ще бъдат сглобени по лиценз в Индия. Причината за забавянето на проекта се обяснява с това, че не са решени въпросите, свързани с използването на лиценза за производство на автомобили в предприятията на индийската държавна корпорация „ХАЛ”. Впрочем, ако това е една от причините, вероятно, не е основната. Там има по-важни фактори. Първо – през пролетта в Индия ще бъдат проведени общи парламентарни избори, като се прогнозира, че управляващата партия може да бъде сменена. Така че, сега надали ще се вземат някакви решения, отбеляза главният редактор на списание „Износ на оръжие” Андрей Фролов:

   - Както и да приключат изборите, след тях ще има известна пауза. Тъй като договорът наистина е скъп и голям, изникват редица въпроси за неговата целесъобразност и сроковете на изпълнение. Финансовият аспект също не е маловажен: в края на 2013 - началото на 2014 година индийската рупия се обезцени силно към международните валути - и цената по договора се увеличи с 10-15 % в местна валута, което не може да не смущава Министерството на финансите и Министерството на отбраната на Индия.

Във всеки случай, по-рано от лятото най-вероятно няма да има никакъв напредък по проекта. В същото време, индийската страна разкритикува руско-индийския проект за разработване на изтребител от пето поколение. Русия беше упрекната в това, че тя неохотно споделя информацията по проекта. Според заместник- директора на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите, Константин Макиенко, информационната кампания срещу руско-индийския проект за разработка на изтребител от пето поколение е свързана с намаляването на военния бюджет и бюджетът за поръчки на Индия. Разбира се, в Индия има поддръжници както на единия, така и на другия проект. Затова е ясно, че критиките към руско-индийския проект може да са инициирани именно от поддръжниците на „Рафал”, които поддържат ориентацията към западните страни.

Съвместната разработка на изтребителя от пето поколение „FGFA” е един от най-амбициозните проекти в областта на авиацията, които Русия и Индия реализират в момента. Освен него, може да се спомене и многофункционалния транспортен самолет „MTA”, свръхзвуковите ракети „БраМос”. Успешно се изпълнява договора за доставката на 42 технически комплекта „Су-30МКИ” за лицензирано сглобяване, който беше сключен в края на 2012 г. Така че, можем да не се съмняваме: Русия и Индия успешно ще създадат бойния самолет от пето поколение.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Бойният лазер на ВМФ на САЩ - имиджът е по-важен от парите
21.02.2014, 16:05

Тази година, Пентагонът ще започне да оборудва корабите на американския флот с лазерни оръдия. Американците наричат ​​тази стъпка революция във военното дело. Експертите обаче се съмняват в ефективността на програмата.

Следващото лято първият образец на бойния лазер ще се появи в Персийския залив. Американските моряци възнамеряват с негова помощ да се борят с безпилотните самолети и бързите катери на противника. Те смятат, че лазерното оръжие коренно ще промени подходът към воденето на бойни действия. Ако американският оптимизъм се оправдае, техните геополитически амбиции ще получат мощен импулс. Досега, конкурентите изоставаха от САЩ във военно-техническата сфера. Бойният лазер може да направи това изоставане много по-голямо. Впрочем, експертите са настроени скептично.

С лазера не е възможно да се „стреля” извън хоризонта. Неговият лъч достига само тази цел, която се намира в пределите на неговата пряка видимост. Освен това, за получаването на лазерен лъч с голяма мощност са необходими мощни източници на енергия. Друг основен недостатък на лазера е, че ефективността му рязко намалява при лоши метеорологични условия и при гъста димна завеса (да не говорим за факта, че лазерният лъч се разсейва и в идеално състояние на атмосферата). Тези системни недостатъци не могат да бъдат преодолени или компенсирани по някакъв начин, смята ръководителят на редакцията за военни новини на „ИТАР-ТАСС” Виктор Литовкин:

   - Това е безнадеждна задача. Защото досега няма такива големи батерии, която могат да съберат електроенергията, необходима за точен изстрел на големи разстояния. Лазерът може да посочва целта, лазерът може да заслепява врага, лазерът може да променя разстоянията. Но лазерът като оръжие е от областта на фантастиката.

Американците се опитват да монтират лазерно оръжие не само на корабите, но на самолети. Наистина, теглото и размерите на оборудването са такива, че за това трябва да се използват преработени цивилни самолети. И все пак, мощността на лазерната енергия не е достатъчна, а бойните системи са прекалено скъпи. С други думи, американците никак не успяват да излязат извън рамките на експерименталните разработки.

Някои експерти смятат, че лазерното оръжие на САЩ е един вид проект за имидж, насочен към демонстриране на своето собствено военнотехническо превъзходство от типа на скандалната Отбранителната инициатива на Роналд Рейгън. Самите американци, в края на краищата, признаха, че Отбранителната инициатива не само е стратегически нецелесъобразна и икономически разточителна, но и може да инициира нов кръг от надпреварата за въоръжаване.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
ВВС получиха първият изтребител Т-50
21.02.2014, 12:40

T-50ВВС на Русия получиха първия перспективен изтребител Т-50-2 (ПАК ФА), който ще премине държавни изпитания, съобщава компанията «Сухой».

Изтребителят е кацнал на летището на 929-ти Държавен летателно-изпитателен център „Чкалов”, разположен в Ахтубинск. Самолетът е бил пилотиран от летец-изпитателят Сергей Чернышев. Очаква се първият етап на държавните изпитания да завършат през 2015 г., а от 2016 да започне доставката на Т-50 в руските ВВС. Приемането на въоръжение се планира за 2017 г. До сега руските ВВС са поръчали 60 перспективни изтребители Т-50.

Към момента в Летателно-изследователския институт „Громов” изпитания преминават четири летателни образци и два наземни стенда. В рамките на изпитанията са проверени аеродинамичните характеристики на Т-50, устойчивостта и управляемостта, работата на комплекса бордно оборудване, оптико-локационната станция и РЛС с АФАР. Извършени са и дозареждания във въздуха.

На този етап текат полети за отработване на режими на свръхманевреност. – Още за Т-50

http://www.pan.bg/

 
Приключи първата работна сесия на министрите на отбраната от Европейския съюз в Атина, Гърция
21.02.2014, 12:09

Министърът на отбраната Ангел Найденов участва в първата работна сесия на срещата на министрите на отбраната от Европейския съюз, която се провежда в Атина, Република Гърция, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Акценти в дискусията бяха бъдещите действията на Съюза по прилагането на заключенията на Европейския съвет по въпросите на сигурността и отбраната от декември 2013 година. Като основен приоритет, който изисква внимание, министър Найденов посочи развитието на всеобхватния подход на Европейския съюз, което да включва мерки за улесняване процеса на споделяне на информация, подобряването на контрола на границите на ЕС и предотвратяване на нелегалната миграция.

Друг приоритет е изграждането на капацитет. В това отношение министър Найденов изрази подкрепа за изготвянето на концептуална база на ЕС в тази област. „Готови сме да споделим нашия опит от процеса по подготовка на предстоящо обучение на либийски военни в България“, допълни той.

Според министър Найденов въпросът за създаването на политическа рамка, както и разглеждането на идеята за Пътна карта на стратегическата отбрана в подкрепа на по-систематичен и дълъг период на сътрудничество ще бъде най-голямото предизвикателство, което трябва да бъде решено.

Той посочи още, че сътрудничеството на ЕС с неговите трансатлантически и регионални партньори трябва да бъде засилено. „Подобно сътрудничество е начинът да се отговори на новите предизвикателства пред сигурността“, каза той и допълни, че България подкрепя бъдещата работа в областта на политиката за киберотбрана и стратегията за морска сигурност, където трябва да се работи заедно с НАТО.

В заключение министър Ангел Найденов изрази подкрепата на България за активните усилията на ЕС за намиране на мирен начин за изход от кризата в Украйна и налагането на санкции срещу лицата, отговорни за насилието. Той подчерта, че въоръжените сили на страната не трябва да се въвличат в разрешаването на конфликта.

http://www.focus-news.net/

 
САЩ изстреляха навигационен спътник ново поколение
21.02.2014, 11:47

GPS 2FВ американския щат Флорида бе изстреляна ракетата-носител Delta 4 с навигационния спътник ново поколение GPS 2F, който ще попълни орбиталната групировка спътници GPS.

GPS 2F е петият от 12 спътника, което ще сменят остарелите апарати на американската навигационна система, способни денонощно да осигуряват военните и цивилни потребители с точна навигационна информация. Първият апарат от тази серия беше изпратен в космоса през 2010 година.

 
Либийски военнотранспортен самолет се разби в Тунис
21.02.2014, 10:28

Вчера в 01:30 местно време либийски транспортен самолет Ан-26 (5А-DOW, 11809) с медицински екип се разби в Тунис, предаде агенция Франс прес. В резултат на инцидента са загинали всички 11 души на борда на самолета. Сред загиналите са трима лекари, двама пациенти и шестима членове на екипажа. - (видео)

Машината е паднала в района на Громбалия, на около 33 км южно от летище Tunis-Carthage Airport.

 
Бан Ки Мун предлага още 3000 войници да заминат за ЦАР
21.02.2014, 10:20

Бан Ки Мун Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун предложи в Централноафриканската република да бъдат изпратени още 3000 военни и полицаи в подкрепа на контингента на Африканския съюз и на френските военни, предаде Би Би Си.

В ЦАР са разположени 1000 френски военни и войски на Африканския съюз, които полагат усилия, за да спрат сблъсъците между членове на ислямистката групировка „Селека" и противостоящото й  християнско опълчение.

Генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос преди това заяви, че е била шокирана от ниското ниво на сигурност в страната.

По думите й, системата за сигурност на ЦАР не работи, международният контингент засега не е в състояние да обезпечи сигурността на местното население.

 
Германия се отказва от 37 Eurofighter
21.02.2014, 10:09

EurofighterГермания ще се откаже от доставката на 37 изтребителя Eurofighter. Това съобщава Reuters позовавайки се на свои източници в германското Министерство на отбраната.

Според източника на информационната агенция това е било казано от заместник министъра на отбраната Щефан Бемелман по време на заседание на парламентарната комисия по отбраната. Официално изказване от германска страна за сега няма.

Консорциумът Eurofighter е заявил, че за сега няма официално съобщение от Германия за това дали се отказва от последните 37 изтребителя или не.

Доставката на 37-те изтребителя от последния Tranche 3B се изчислява на €3,7 млрд. За сега нито един от партньорите в програмата не е потвърдил покупка на самолети от тази серия.

Wall Street Journal съобщава, че германското правителство вече е оповестило решението си на двигателостроителя Eurojet, като правителството се е съгласило да изплати €57 млн. неустойки по сделката.

Германия трябваше да купи 180 изтребителя Eurofighter, но явно страната ще се задоволи и с 147 бройки.

http://aeropress-bg.com/

 
В Еквадор катастрофира президентски хеликоптер
21.02.2014, 10:00

Най-малкото трима военни загинаха и четирима са ранени в резултат от авария на хеликоптер на Военновъздушните сили на Еквадор, съобщават медии в Латинска Америка.

Хеликоптерът ALH Dhruv (FAR-601, DS 86) от въздушната флотилия на президента на страната Рафаел Кореа катастрофира по време на полет между градовете Гуаякил и Кито. Военните съобщават, че на мястото работи специална комисия за разследване.

Във връзка с инцидента Кореа съкрати участието си в мероприятията, посветени на приключването на предизборната кампания на управляващата партия „Алианс за горда и независима родина” в навечерието на предстоящите в неделя муниципални изори. Започнало е разследване на инцидента.

 
Факт е възстановяването на летателната годност на МиГ-21, Су-25 и Bell-206
21.02.2014, 09:54

В авиобаза Граф Игнатиево вече се проведоха успешно първите полети за летателно изпитване на учебно-боен МиГ-21 УМ, съобщават от Командването на ВВС.

Възстановяването на летателната годност на самолетите МиГ-21 се реализира след едногодишно прекъсване в експлоатацията им.

Летателните изпитвания включват облитане на един учебно-боен и два бойни самолета, които ще бъдат изпълнени през следващите седмици.

Процедурата по възстановяване на летателната годност се изпълнява по новоприетите в края на 2013 година Програма и Методика за изпитване за удължаване на назначения и междуремонтен срок на служба на МиГ-21.

В Базата за предно разполагане – Безмер е в ход процедура по възстановяване на летателната годност на самолет Су-25 и предстоят полети за летателни изпитвания.

В началото на март предстои възстановяване на летатателната годност на вертолетите Bell-206.

http://www.otbrana.com/

 

 
Завръщането на „Червената петица”
20.02.2014, 21:50

Як-130Нова пилотажна група се създава в Русия. В базата на учебния авиоцентър в Борисоглебск се подготвят летци за групов пилотаж на новия руски учебно-боен самолет Як-130. Екипът трябва да бъде съставен от 12 самолета от ново поколение.

Историята на военни пилотажни групи в Русия започва в началото на 30-те години на миналия век, когато над Червения площад в Москва за първи път прелита група изтребители „И-16”, наречени по-късно „Червената петица”. След Втората световна война пилотажните групи в състава на ВВС преминават на реактивни изтребители, включително и свръхзвукови. Но за кратко - военните реформи на Хрушчов затварят пътя им в небето. И накрая, в началото на 90-те години в СССР се появяват едновременно две въздушни групи за висш пилотаж на бойни самолети – „Русские Витязи” и „Стрижи”, който и сега представляват ВВС на Русия по целия свят. Напълно е възможно, новата пилотажна група на самолети „Як” да ги замени, заяви за „Гласът на Русия” главният редактор на списание „Излитане” Андрей Фомин:

   - Як-130 е самолет от ново поколение, с много по-големи възможности. Съответно, това ще позволи той да се използва за по-зрелищни демонстрации.

Главният редактор на списание „Износ на оръжие” Андрей Фролов смята, демонстрациите на новата пилотажна група ще бъдат сериозно изпитание и добра реклама за Як-130 - нов за руските ВВС самолет:

   - Пилотажната група е нов режим за самолета, наличието на такава група ще позволи да го изучим от различни гледни точки. Освен това, дори и в съветско време, при създаването на пилотажни групи са се ръководили не само от съображения за престиж, а също така са искали да развият военната техника. Як-130 е един от най-успешните ни продукти за износ, и наличието на специализирана пилотажна група допълнително ще го популяризира.

Андрей Фролов е сигурен, че заради новия Як-130, неговите характеристики, сравними с тези на боен изтребител и по-евтината експлоатация, новата пилотажна група по-често ще радва публиката с изпълненията си.

Очаква се, че първото представление на новата пилотажна група да се проведе през пролетта на тази година, когато самолетите, които ще бъдат боядисани в историческо червено, ще прелетят над Червения площад по време на парада по случай Деня на победата 9 май.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
BAE Systems в борбата за модернизация на F-16
20.02.2014, 20:28

KF-16 Фото: ВВС на Южна КореяБританската компания BAE Systems е обявила за намерението си да се включи в конкурентна борба за модернизацията на изтребителите F-16 Fighting Falcon, стоящи на въоръжение в различни страни. Както съобщава Defense News, става дума за програмите за модернизация на изтребителите F-16 ВВС на Тайван и Сингапур.

Участието на BAE Systems в тази дейност ще стане възможно, ако от тази програма се откажат ВВС на САЩ. В края на януари т.г. бе съобщено, че ВВС на САЩ се отказват от програмата CAPES по модернизацията на 300 изтребителя F-16. По-късно тази информация бе опровергана от компанията Lockheed Martin, която трябва да получи контракт за изпълнението на работите.

Очаква се на 5 март т.г. министерството на отбраната на САЩ да представи проект за военен бюджет за 2015-а финансова година, в който по-рано бе планирано да се включи финансирането на програмата CAPES. Основно чрез CAPES трябва да бъде сменено бордовото радиоелектронно оборудване на изтребителите F-16. Планира се самолетите да получат нови радиолокационни станции Northrop Grumman SABR с активна фазирана антенна решетка. Ще бъдат оборудвани също с нови системи за самоотбрана, многофункционални дисплеи с висока честота, а също и средства за радиоелектронна борба и свръзка. Към CAPES е привързана програмата за модернизация на 146 изтребителя F-16A/B на ВВС на Тайван.

Министерството на отбраната на Сингапур също разглежда възможността за присъединяване към проекта. на въоръжение във ВВС на страната стоят 60 изтребителя F-16C/D. По-рано BAE Systems вече предприе опит да се включи в конкурентната борба с Lockheed Martin (производител на F-16) за модернизацията на изтребителите. През ноември 2013 г. министерството на отбраната на Южна Кореа сключи с британската компания контракт за модернизация на KF-16C/D Block 52

http://www.duma.bg

 
Сухопътните войски на САЩ избраха Carl Gustaf на Saab
20.02.2014, 17:27

M3 MAAWSИзборът е направен от Пентагона на база положителния опит който има системата (с американското обозначение M3 MAAWS) с Командването на специалните операции, което я ползва от над 20 години. Така сега и леко-пехотните части на СВ на САЩ ще разполагат с нови способности осигурени от надеждно и доказало се оръжие.

Системата има изключително висока репутация и е на въоръжение в над 40 страни в целия свят. Въпреки че отдавна е в експлоатация, тя непрекъснато се модернизира. Пример за това са новите изстрели 655 CS (Confined Space) от типа High explosive anti-tank (HEAT), предназначени за стрелба от затворени помещения. Целта е да се намали откатната струя и да се намалят традиционните рискове на оръжията за стрелба от рамо.

В процес на разработване е и олекотена версия на Carl Gustaf.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Поднесоха цветя пред паметника на съветските воини
20.02.2014, 15:27

По случай държавния празник на Русия – Деня на Защитника на Отечеството Извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България Юрий Исаков, военният, военновъздушен и военноморски аташе на Руската Федерация в Република България полк. Александър Ситников, служители на посолството положиха венци и цветя пред Паметника на съветските воини в София.

По стара традиция празникът беше почетен и от представители на посолствата на Украйна, Беларус и Киргизстан в България. Да отдадат почит дойдоха български ветерани и много приятели на Русия.

http://www.blitz.bg/

 
AgustaWestland набира клиенти за AW609
20.02.2014, 14:55

AW609AgustaWestland започва отново да набира клиенти за конвертоплана си AW609, надявайки се да добави нови поръчки към вече заявените 60.

През 2011 г. европейският вертолетостроител изкупи изцяло проекта от Bell Helicopter за да придобие пълен контрол на проекта и да ускори въвеждането му в експлоатация. Днес от AgustaWestland са на мнение, че конструкцията е достигнала достатъчна зрялост за да се търсят нови клиенти.

В момента AW609 преминава през височинни изпитани и изпитания за кацания на авторотация с използването на двата налични прототипа. Серията аеродинамични подобрения, които бяха въведени миналата година са се оказали успешни и аеродинамичното съпротивление с 10%.

Очаква се във втората половина на 2014 г. да полети и третия прототип, а последният прототип, който трябва да е еквивалентен на серийните конвертоплани да се появи през 2015 г. Две години по-късно AW609 трябва да получи типов сертификат. AW609 полита през март 2003 г. и до момента двата прототипа имат над 800 часа във въздуха.

http://aeropress-bg.com/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на страните – членки на Европейския съюз в Атина, Гърция
20.02.2014, 14:27

Министърът на отбраната Ангел Найденов ще участва днес, 20 февруари, в неформалната среща на министрите на отбраната на страните – членки на Европейския съюз в Атина, Гърция.

По време на двудневния форум, в рамките на три работни сесии, ще бъдат обсъдени въпроси от областта на Общата политика за сигурност и отбрана.

Сред акцентите в дискусията по време на първата сесия са бъдещите действията на Съюза по прилагането на заключенията на Европейския съвет по въпросите на сигурността и отбраната от декември 2013 г.

Дискусиите по време на втората работна сесия ще бъдат фокусирани върху мисиите и операциите на Съюза - операцията в Босна и Херцеговина „Алтея“, военноморската операция за борба с пиратството в крайбрежните води на Сомалия и Аденския залив „Аталанта“, мисиите за подготовка на силите за сигурност на Сомалия и Мали .

В третата сесия ще бъде обсъдена подготовката на предстоящата военна операция на ЕС в Централноафриканската република.

В делегацията на министър Ангел Найденов са включени бригаден генерал Калин Кузманов, директор на дирекция „Стратегическо планиране“ в Щаба на отбраната и полковник Радостин Илиев, директор на дирекция „Отбранителна политика в Министерството на отбраната.

http://www.mod.bg/

 
Формированието в Сливен води резултатна военна подготовка
20.02.2014, 14:10

С проверки, изпити  и работни срещи бе наситен вчерашния ден на Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) - Сливен с командир полковник Христо Стаматов, съобщиха от КСВ.

Проверка на началната военна подготовка

Полковник Цветко Червенков, началник на сектор „Подготовка на механизирани и танкови формирования” в отдел „Бойна подготовка” на Командването на Сухопътните войски (КСВ), заедно с подполковник Димитър Димитров от същия сектор, със заместник - командира на ЦПС подполковник Алексей Бочев и офицери от ЦПС провериха протичащото обучение по „Начална военна подготовка” на  104-ма новоприети военнослужещи, които ще служат във военни формирования в Стара Загора и Ямбол. При наблюдаваното занятие по тактическа подготовка полковник Цветко Червенков изтъкна необходимостта от ясно и точно разясняване на поставяните задачи, важността от правилното трениране и усвояване на отделните елементи, значението на доусъвършенстване на всеки детайл, защото това са първи и основополагащи стъпки във военното поприще и те ще са основата за бъдещо надграждане. Тези разбирания са и в подхода на специалистите от ЦПС, ангажирани с обучението на това ново попълнение в СВ, за да бъдат постигнати необходимите резултати.

Заключителни изпити по специална военна подготовка

На огневи комплекс „Батмиш” беше проведен изпитът по тактико-специална подготовка на военнослужещи обучавани по „Специална военна подготовка” за придобиване на военно-отчета специалност. Подполковник Васил Челенков от отдел „Бойна подготовка” на КСВ, заедно с другите членове на комисията пряко наблюдаваха уменията по тактико-специална подготовка на младши сержант Орлин Хаджиев, редник 3-ти клас Янко Янков, които са от военно формирование в Хасково,  ефрейтор Ангел Вълев и  редник 3-ти клас Атанас Секулов, които са от военно формирование в Благоевград. При тях личи рутината от досегашния военен опит, но са очевидни и придобитите нови умения.

Главният сержант на Сухопътните войски посети Центъра

През седмицата главният сержант на Сухопътни войски старшина Любомир Ламбов посети ЦПС. Той се срещна с командира на ЦПС полковник Христо Стаматов, с началника на щаба Любомир Вачев, със сержанти и войници, посети огневи комплекс „Батмиш”. Старшина Ламбов беше придружаван от главния сержант на ЦПС старшина Станимир Василев, в чието лице той вижда отговорен и надежден представител на сержантското съсловие. Посещението е съгласно плана на Сухопътни войски.

При работна среща с инструктори и обучаеми главният сержант на Сухопътни войски разясни възможностите за професионалното им развитие и израстване, които предоставя доктрината на СВ. Наред със служебните ангажименти в Сливен главният сержант на Сухопътни войски старшина Любомир Ламбов участва и в поклонението пред паметта на Апостола на българската свобода, заедно с командването и личния състав на ЦПС.

http://www.otbrana.com/

 
Един ден в авиобаза Безмер
20.02.2014, 13:06

19 април 2014 – един на пръв поглед пореден обикновен ден в Базата за предно разполагане – Безмер.

Сутринта започва с мероприятие по проверка на бойната готовност на военното формирование. Следва напрегнато очакване поредната прогноза на МТО службата да бъде по-благоприятна, за да проведат планираните полети с бойно използване.

В хангара на еПОВР и на стоянката за проба на двигателите текат работи по удължаване на назначения срок на служба на самолетите Су-25. Всъщност те се извършват отново, след като преди година на самолетите бяха проведени всички мероприятия и се очакваше само подписа на един заместник-министър, за да може самолетите отново да са във въздуха.

С приемането на промени в „Наредба 21 за условията и реда за сертифициране на летателната годност на военните въздухоплавателни средства” се премахват бюрократичните спънки. На 20 февруари се очакват първите изпитателни полети, които са част от програмата за удължаване на ресурса............ Прочети още

 
Швейцарските ВВС не летят в извънработно време
20.02.2014, 13:03

Изтребителите от ВВС на Швейцария не са реагирали на неотдавнашното отвличане на етиопски самолет, защото то станало извън работното им време, твърди в. “Дейли мирър”.

Въздушният пират, който се оказа вторият пилот на боинга на етиопска авиокомпания, е навлязъл в швейцарското въздушно пространство в 4,30 часа сутринта на 17 февруари. Самолетът осъществявал редовен полет от Адис Абеба до Рим. Но когато главният пилот отишъл да посети тоалетната, неговият помощник, който както стана ясно вчера имал сериозни семейни проблеми, се заключил в кабината и пренасочил летателния апарат към летището в Женева в ранните часове на понеделник.

Самолетът с 202-ма пътници на борда веднага бил прехванат от италиански изтребители, които го ескортирали до швейцарската граница. След това щафетата поели техни френски колеги, които го приземили на летището в Женева. Швейцарските военни авиатори не реагирали, защото работният им ден започвал едва в 8,00 часа. Говорителят на швейцарските ВВС Лоран Савари изясни случая: “Швейцария не можа да се намеси, тъй като нейните военновъздушни бази са затворени нощем, както и през уикендите. Това е въпрос на бюджет и на кадри, а не на желание.”

http://www.monitor.bg/

 
На китайците им умаляха танковете
20.02.2014, 12:56

Теглото и ръстът на войниците от китайската армия са се увеличили толкова през последните няколко години, че военнослужещите са започнали да изпитват дискомфорт в танковете, които са на възраст 30 години, съобщи в. China Military Online, издаван от Китайската народноосвободителна армия.

За 20 години ръстът на войниците се е увеличил средно с два сантиметра, а талията с пет, в резултат на което им е трудно да се качват в танковете, проектирани за по-ниски войници. Дори прикладите на стрелковото оръжие са окъсели на днешните китайци, което затруднява точната стрелба. Във връзка с това се планира разработката на ново оборудване.

http://www.monitor.bg

 
Катастрофа с изтребител Kfir от ВВС на Колумбия
20.02.2014, 10:48

изтребител Kfir На 18 февруари в 16:53 местно време при рутинен тренировъчен полет двуместен изтребител Kfir TC12 (р.н. FAC 3006) от ВВС на Колумбия се е разбил. Единият пилот е успял да се катапултира успешно, другият е загинал в самолета при удара в земята, съобщава El Espectador.

През септември 2013 се разби друга ‘спарка’ Kfir TC7 поради технически проблем, но тогава и двамата летци успяха да се катапултират.

http://www.pan.bg/

 
Заседна американската фрегата, която „пази” Олимпийските игри в Сочи
20.02.2014, 09:28

Американската фрегата USS Taylor (FFG-50) е заседнала край Самсун, Турция във водите на Черно море, съобщиха от пресцентъра на американския флот.

В момента се извършва подводен оглед на корпуса за установяване на евентуални поражения, добавят от флота.

Според ВМФ инцидентът не е сериозен и няма опасност за плавателния съд и екипажа му.

USS Taylor отплава от Мейпорт, Флорида през миналия месец и според съобщението на флота „в момента осигурява сигурността в региона”. Фрегата, заедно с още един американски боен кораб, „охраняват” Олимпийските игри в Сочи.

„Двата кораба са в пълна готовност да окажат съдействие при кризисни ситуации”, обясняват още от щаба на американския флот. За огромно нещастие на американците при засядането, за което не се дава повече информация, е бил изкривен единият лопус на винта на фрегатата, което я прави абсолютно неизползваема, при нужда.

Флотът не даде информация къде ще бъде извършен ремонт.

 
Пакистан купува F-16 от Йордания
20.02.2014, 09:23

Ф-16Пакистан ще купи 13 употребявани изтребителя F-16A/B Block 15 от Йордания. Доставките ще започнат от март 2014 г. Това съобщават пакистанските медии.

От Йордания ще се вземат 12 едноместни F-16A и един двуместен F-16B. През 2015 г. йорданските ВВС чакат доставката на 15 употребявани F-16A/B MLU от холандските ВВС, които ще запълнят тази празнина.

Пакистан планира да модернизира бившите йордански изтребители до стандарта MLU и ще ги подложи на ремонт за удължаване на ресурса на фюзелажа.

Пакистан днес експлоатира около 70 изтребителя F-16. Само 18 от тях са от модерния Вlock 52, а останалите са F-16A/B, част от които са модернизирани до стандарта MLU. – Още за F-16

http://aeropress-bg.com/
 
Русия възражда подводния си флот
20.02.2014, 09:17

проект 636Днес в Санкт Петербург се състоя тържествената церемония по началото на строежа на голямата дизел-електрическа подводница Б-265 „Краснодар”, четвъртата от проект 636.3 (заводски номер 01673), пише “Росийская Газета”.

По думите на главнокомандващия руския морски флот генерал Виктор Чирков в момента се строят 6 подводници от този проект, които „ще усилят потенциала и възможностите за изпълнение на задачи на военноморския флот на Русия в Средиземно море”.

„Тези подводници съставят пълноценно съединение, което ще позволи на черноморския флот да решава комплексни задачи в своята оперативна зона. Една ескадра от само 6 подводници може да се превърне в страшна сила и да обезпечи зашитата на нашите интереси не само в Черно, но и Средиземно море”, заяви Чирков. – Още за проект 636

 
Офицери преминаха курс за командири на батальони и дивизиони
20.02.2014, 09:10

Преди седмица във Военна академия “Г.С. Раковски” завърши курс за командири на батальони и дивизиони. Участваха офицери от формирования на Сухопътни войски от Плевен, Карлово, Сливен, София и Мусачево, съобщават от академията.

Целта на курса била да подготви офицери от щабове на бригади, полкове, батальони и дивизиони, прогнозирани за заемане на длъжности командир на батальон (дивизион) чрез предоставяне на задълбочени познания по командване и управление, за тактически действия на формированията от СВ в операции. Основните усилия бяха насочени към мисия “Отбрана” на Въоръжените сили на Република България.

Курсът е с теоретико-практическа насоченост към изучаване на новостите в процеса на планиране на операциите на тактическо ниво, доктриналните изисквания за използване на формированията от Сухопътните войски в операции, техните организационни и функционални структури и изпълнявани задачи.

Практическата насоченост на курса е била фокусирана към обективното оценяване на ситуации, рисковете и заплахите и своевременното изработване на оригинални (творчески) варианти на решения в условия на времеви и ресурсен дефицит. Разработването на документи свързани с планирането и организиране на бойни действия, както и действията на командирите при работа с медии и водене на преговори се очерта като основа за ползотворна съвместна работа между обучаеми и преподаватели, се посочва в съобщението.

В подготовката на бъдещите командири на батальони и дивизиони са участвали преподаватели от катедра “Сухопътни войски” при Факултет “Командно-щабен”.

Обучаемите демонстрирали умения за свободно излагане на мнение и аргументираната му обосновка посредством защита на теза в заключителният етап на обучение, е оценката в края на курса.

http://www.otbrana.com/

 

 
Виктор Янукович смени началника на генералния щаб на Украйна
19.02.2014, 22:52

Юрий Илин, Украинският президент Виктор Янукович освободи генерал-полковник Владимир Заман (р.1959 г) от длъжността началник на генералния щаб и главнокомандващ на въоръжените сили на страната. Това предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на данни от сайта на държавния глава.

Начело на въоръжените сили сега застава адмирал Юрий Илин (р.1962 г.) , който досега заемаше позицията командващ на военноморските сили към въоръжените сили на Украйна.

 
Пакистанската полиция купува сръбски бронетранспортьори Lazar II
19.02.2014, 21:50

Lazar IIСпоред информация от сръбски и пакистански източници, департамента на полицията в южната пакистанска провинция Синд (административен център - Карачи) е сключил договор на стойност 1,24 млрд пакистански рупии (около 12 млн долара) за покупка на 20 нови сръбски високозащитени бронирани машини Lazar II с колесна формула 8х8. Доставката на тези БТР ще се извърши на две партиди. Преговорите са се водили от края на 2012 година.

Покупката на Lazar II се извършва без конкурс в рамките на спешна програма на стойност 5 млрд рупии за повишаване на техническото насищане на полицията в провинция Синд във връзка със значителната активизация на ислямските терористи в Карачи и други райони на провинцията. Всички използвани досега от полицията бронемашини и бронетранспортьори са били защитени максимум от стрелково оръжие с калибър 7,62х51 мм, като в същото време има остра необходимост от бронетехника защитена от огъня на картечници 12,7х108 мм (ДШКМ) и взривни устройства.

БТР Lazar II с колесна формула 8х8 за първи път беше представен от държавното обединение Yugoimport-SDPR през юни 2013 година на изложението Partner 2013 в Белград. Машината представлява модернизация на разработения в Сърбия през 2008 година бронетранспортьор Lazar BVT (Lazar I), явяващ се иновационен хибрид между многоосен бронетранспортьор и машина от категорията MRAP и предизвикал подчертан интерес по света. Според сръбски източник, в конструкцията на Lazar II широко се използват агрегати от автомобили "КаМАЗ". – Още за БТР Lazar

 
Китайски атомни подводници започват патрулиране
19.02.2014, 17:32

проект 094Бюрото на Военноморското разузнаване на САЩ съобщава, че китайски атомни подводници от проект 094 с ракети JL-2 на борда ще започнат патрулиране през 2014 година.

Организацията на патрулирането директно ще се отрази върху китайската политика в териториалните спорове в западната част на Тихия океан.

Новите подводници с ракетите JL-2 (далечина на полета над 8000 километра), според американците, ще държат под прицел Хаваите и Аляска, както и всички бази на САЩ и техни съюзници в Азия, оставайки при това край своите брегове. Но изглежда, че китайците няма да се задоволят от резултата и ще се опитат да създадат нови модификации на JL-2 с увеличена далечина на полета.

Началото на редовното бойно патрулиране повдига редица интересни въпроси относно състава на китайския атомен подводен флот. Смята се, че за постоянно дежурство, имайки предвид необходимостта от техническо обслужване и обучаване на екипажите, се искат минимум три подводници. А необходимостта от основен ремонт налага те да са минимум 4: колкото имат Великобритания и Франция.

Да поддържат толкова висока интензивност на патрулиране с такива малки сили са способни само флотове с огромен опит и развити технологии. Китай, по всяка вероятност, ще се нуждае от над 5 подводници 094. До момента са готови само 3.

Друг важен въпрос е тактиката. Китайските подводници все още отстъпват на западните и руските по ниво на потайност. Китайският флот ще изпитва трудности при тяхното охраняване от многоцелевите американски атомни подводници. Вероятен отговор ще стане създаването (по съветски пример) на т.н. „бастиони” – щателно охранявани и отбранявани морски територии, където подводниците да са в безопасност.

Ако Южнокитайско море се превърне в район на патрулиране на китайски атомни подводници и възникне локален конфликт с намесата на сили на САЩ, опасността от неправилно третиране на действията на опонента става доста голяма.

На китайското командване (при определени обстоятелства) ще му е трудно да различи действията на САЩ, насочени към победа в локалния конфликт, от опита за разкъсване на бастиона и унищожаване на китайските ракетни подводници. Това може да се разглежда като начало на един обезоръжаващ удар. Очевидно е, че ако китайско-американското военно съперничество се развива в дух на конфронтация, ще имаме работа с едно много опасно положение в морето.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Турция: 65 военни пилоти напускат ВВС
19.02.2014, 16:18

F-16Навършили задължителните 13 години служба в турските ВВС 65 военни пилоти напускат армията, съобщи телевизионният канал NTV. Заедно с излезлите в запаса 9 военни пилоти с навършени 25 години служба, общият брой на напусналите ВВС пилоти става 74.

Счита се, че причина за масовото напускане на ВВС е новоприетият от Меджлиса, но все още невлязъл в сила закон за военната служба. Според него в бъдеще бойните пилоти в турските ВВС ще трябва да служат минимум 14 години и 6 месеца, а не както е досега – поне 13 години, посочи още телевизионният канал NTV.

http://www.focus-news.net/

 
Новата армия на Косово ще има 8000 войници
19.02.2014, 16:15

Новата армия на Косово ще има 8000 войници, предаде македонското електронно издание А1on, като цитира прищинския вестник „Зери”. Според изданието в армията ще има около 5000 войници и 3000 души от резерва.

Всичките ще бъдат професионална структура, подготвена да гарантира териториалната цялост на Косово.

Очаква се до няколко седмици правителството да предостави на парламента проектозакон за формиране на Въоръжените сили на Косово.

 
Военното министерство отпусна 17 000 лева за паметника на Петрова нива
19.02.2014, 16:05

17 000 лева е отпуснало Министерството на отбраната за ремонт на Националния паметник на Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива, съобщиха от Историческия музей в Малко Търново. Според местните историци обаче тези средства щели да стигнат само за проектирането на паметника. Необходими били 70 хил. лв.

Музеят започва дарителска кампания за набиране на средства за ремонт. За случая са сигнализирани институциите още от преди две години. Паметникът се руши в горната му част. Причината за рушенето на паметника е, че той досега не е бил ремонтиран.

Местността Петрова нива е място за национално поклонение. Всяка година се прави национален възпоменателен събор в памет на жертвите на Илинденско-Преображенското въстание, което е връх на национално-освободителните борби на Македония и Тракия. Целогодишно мястото се посещава от много хора.

 
Асът от авиацията Захари Захариев
19.02.2014, 15:10

Захари ЗахариевС голямо удоволствие започвам разказа си за този удивителен човек, с когото лично се познавах. Захари Симеонов Захариев е роден преди 110 години на 6 февруари 1904 г. в с. Бесарабово, Русенско. През 1928 г. завършва  авиационното училище в Божурище.

Ньойският договор забранява на България да има военна авиация. Подпоручик Захариев прави рапорт до своите командири за обучение на военни пилоти, който е одобрен. Нелегално от Италия се внасят на части 4 бойни самолета, които се сглобяват у нас. Те са снабдени с 9-милиметрови картечници. С халосни патрони се водят въздушни битки.

Захари Захариев е признат за най-добър пилот, повишен е в звание поручик и е награден с орден за храброст.

През 1931 г. той емигрира в Съветския съюз, където завършва  Академията на военновъздушните сили „Жуковски“. Два месеца след това избухва Гражданската война в Испания. Много интербигадисти се включват в нея, за да помогнат на законно избраното правителство. Сред тях  е и Захари Захариев.

Той споделя българския си опит с пренасянето на самолети на части и по този начин от Съветския съюз в Испания се доставят около 60 бойни машини. Те обаче са малки, така наречените двукрилки. Тези аероплани отстъпват на по-съвременните немски „Месершмид“ и италианските „Фалкони“, които се сражават на страната на Франко..........Прочети още

 
Запасното войнство и тракийци се споразумяха да работят заедно за авторитета на българщината
19.02.2014, 14:33

Двата съюза се споразумяха за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството в интерес на издигане авторитета на българщината Загрижени за напрежението, което в последно време се генерира в страната, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР)  и Съюзът на тракийските дружества в България (СТДБ) подписаха днес Споразумение за сътрудничество. Този акт е продължение на добрата съвместна работа, бяха единодушни председателите на двете родолюбиви организации генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и Красимир Премянов.

Датата – 19 февруари, когато почитаме делото и паметта на Апостола на Свободата, не бе избрана случайно. В тази сложна обстановка трябва да се борим за авторитета на българщината,  бе категоричен Красимир Премянов. Документът предвижда полагане на системни усилия за издигане на българския дух, родолюбивото и военно-патриотичното възпитание на гражданите.

Част от формите за сътрудничество са съвместно използване на клубната база за различни родолюбиви прояви, както и обединяване на усилията за възстановяване, поддържане и изграждане на военни паметници и мемориали, свързани с героичната история на българския народ в борбите и войните за независимост и национално обединение.

В срещата, която се проведе в централата на СОСЗР, участваха още генерал от запаса Тодор Бояджиев – заместник-председател на СТДБ, генерал-майор от запаса Тодор Кендеров – председател на Контролната комисия на СОСЗР, полковник от запаса Чавдар Петров и старшина от запаса Генчо Герданов – заместник-председатели на СОСЗР и полковник от запаса Димитър Гогов – главен секретар на СОСЗР.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
В Центъра на НАТО за обединяване на разузнавателна информация ще могат да се включват и страни извън Алианса
19.02.2014, 14:27

Правителството ще подкрепи промяна в Меморандума за разбирателство относно организацията, административното устройство, сигурността, финансирането и попълването с личен състав на Центъра за обединяване на разузнавателна информация (IFC). Целта на сключването на т. нар. Първо изменение на Меморандума е да се оптимизира дейността на Центъра и да се разшири сътрудничеството, включително със страни извън Алианса.

Центърът за обединяване на разузнавателна информация е международен военен щаб, в който участват 26 страни-членки на НАТО. Той осигурява Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа (SACEUR) и структурите на Съюзното командване по операциите с пълния спектър разузнавателни продукти и аналитични способности при планирането и воденето на операции.

Меморандумът определя статута на Центъра, административните процедури, разполагането, финансирането, попълването с личен състав и поддръжката му, както и формулата за поделяне на разходите между участващите държави. Поправките са в три аспекта – интегриране на държави извън Алианса, одобрени от Северноатлантическия съвет; модифициране на името на структурата в Център на НАТО за обединяване на разузнавателна информация (NIFC); промяна на длъжността на ръководителя на Центъра от началник в командир.

Министерския съвет упълномощи Националния военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс бригаден генерал Марин Начев да подпише изменението на Меморандума.

http://www.government.bg/

 
Какви задачи ще решават арктическите сили на Русия?
19.02.2014, 12:00

В руската преса се появиха съобщения за създаването на ново обединение на въоръжените сили в северната част на страната.

Негова основа ще станат Северният флот на Русия и присъединените към него части. Целта е очевидна: защита на интересите на Русия в Арктика, а за това е необходима особена структура. За сега официалните заявления се свеждат до това, че решението още не е оформено като съответен документ.

Решение за формиране на ново стратегическо обединение на въоръжените сили е напълно възможно, тъй като задачата за възстановяване на позициите на Русия в Арктика става все по- актуално. В съвременните условия тази структура неизбежно ще може да управлява всички сили от съответния регион - от Северния флот до арктическите сухопътни бригади. Нещо повече, беше съобщено за планове за междуведомствено координиране на силите на министерството на вътрешните работи, министерството по извънредните ситуации и граничарите.

При това новата структура трябва да решава не само традиционни военни задачи, осигурявайки бойно дежурство на подводните ракетоносачи и тяхното прикритие, защита на базите на флота и охрана на водния район, но и да съдейства за икономическото усвояване на арктическите територии. В това влизат и борбата с бракониерството и възможни атаки срещу нефтодобиващата инфраструктура. Не по-малко важна е и подкрепата на интересите на Русия извън границите на териториалните води - там, където това ще бъде необходимо. Например, в зоната на остров Шпицберген, където руски рибари неведнъж са били задържани в резултат на измислени предлози.

Очевидно е, че първостепенна задача става възстановяването на военната инфраструктура на Русия в Арктика и укрепване на флота, който днес явно не е способен напълно да изпълнява възлаганите на него задачи. Необходимо е да се засилва и авиацията, както в бойните части, така на патрулните самолети. Северният флот и разположените в региона части на ВВС на Русия разполагат с твърдо ограничено количество както на едните, така и на другите.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Перспективите на оръжейната сделка между Москва и Кайро
19.02.2014, 11:58

Русия и Египет работят над подписването на голяма оръжейна сделка, съобщи на журналисти руски източник, близък до сферата на военнотехническото сътрудничество.

По данни на източника, „доставките и плащанията ще се извършат на два етапа, като първият ще бъде реализиран до средата на тази година”.

По-рано в руските медии се появиха съобщения, че по време на визитата миналата седмица в Москва, министрите на външните работи и отбраната на Египет съгласували контракти на сума около 3 млрд. долара. От своя страна, каирската преса съобщи за намерението на египетските военни да купят от Русия системи за ПВО, бойни хеликоптери и противотанкови комплекси. По данни на медии, Саудитска Арабия и ОАЕ поели ангажимент да финансират тази сделка.

Някои аспекти на набелязалото си сътрудничество разкри за „Гласът на Русия” египетският военен експерт, генералът в оставка Хусам Суейлам:

    - Министърът на отбраната Абделфатах Ал-Сиси трябва да успее да направи това посещение именно като ръководител на въоръжените сили: остава малко време за подготовката за президентските избори и след един месец той трябва да свали военната униформа.

Миналата седмица началникът на египетската армия посети Саудитска Арабия и ОАЕ и договори финансовите аспекти на тази сделка, която ще се плаща разсрочено. Началото на доставките на оръжие е планирано за средата на 2014 година. Сумата на сделката е 2 млрд. долара, тя ще заплаща от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства и ще бъде подарък от тези две страни за египетския народ.

Мога да кажа, че това посещение в определена степен е отговор на САЩ, които продължават да подкрепят свалените от египетския народ „Братя мюсюлмани” и отговор на замразеното от американците военно сътрудничество с Египет. Сега ние се опитваме да се противопоставяме на американския натиск и да подкрепяме египетския суверенитет. Това не означава, че ние искаме въобще да прекратим отношенията с Америка. Просто Кайро създава нов баланс в отношенията с двете световни свръхдържави - Америка и Русия. Между другото, ние също имаме намерение да сътрудничим и с Китай.

Споразумението с Русия има за цел качествено обновяване на оборудването на египетската армия. Сега в Египет около 40% от военната техника - това са стари модифицирани руски системи и самолети. В бъдеще ние се стремим да получим правото да произвеждаме и монтираме оръжие в нашата страна, а също да започнем да произвеждаме резервни части за американското оръжие. По такъв начин ние ще преминем към реално диверсификация на източниците на оръжие.

А как се развива икономическото сътрудничество?

   - Сега става дума за модернизация на построените по-рано от руснаците предприятия, т.е. на заводите на военнопромишления комплекс, а също на металургичните комбинати и на Асуанския язовир.

Надяваме се да започнем да развиваме сътрудничество и в областта на атомната енергетика. Ще реализираме също споразуменията, подписани до 25 януари 2011 година. Например, да изграждаме руски технически парк край Александрия за производство на коли и електроника.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 

"Томпсън" - любимецът на американските гангстери

19.02.2014, 10:17

През 1921 г. 61-годишният генерал Джон Томпсън (John Taliaferro Thompson) създал уникален по конструкция картечен пистолет с калибър .45 АСР.

Американското законодателство, което по традиция е доста либерално към притежаването на оръжие, позволило на новия картечен пистолет бързо да се превърне в незаменим атрибут на гангстерските банди.

“Томи-гън” в любимия калъф на гангстерите, наподобяващ кутия за цигулка.

Те харесали оръжието заради високата му скорострелност от 900 изстрела в минута и заради огромната вместимост на дисковия пълнител от 50 или 100 патрона........Прочети още

 
За първи път в Смолян бе проведена проверка-заря в памет на Левски
19.02.2014, 10:07

Военнослужещите от 101 алпийски батальон от състава на Сухопътните войски отбелязаха 141 години от обесването на Васил Левски.  Поклонението бе пред бюст паметника на Апостола в двора на природоматематическата гимназия "Васил Левски" в гр.Смолян, съобщават от КСВ.

За първи път в град Смолян бе проведена заря - проверка, посветена на 141 години от обесването на Васил Левски. Участваха представителни части на 101 алпийски батальон -Смолян.

Командващ зарята бе командирът на първа алпийска рота капитан Златко Белев, чийто рапорт бе приет от командира на 101 алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров.

Гости на военния ритуал бяха кметът на община Смолян Николай Мелемов, секретарят на община Смолян, директорът на музея в град Смолян госпожа Таня Марева, представители на областна администрация.

Слово за живота и делото на Апостола произнесе директорът на природо-математическата гимназия "Васил Левски " госпожа Мария Илиева.

http://www.otbrana.com/

 
Военноморските сили на САЩ ще изпратят първата си лазерна бойна система в Персийския залив
19.02.2014, 10:02

Laser Weapon System (LaWS) Военноморските сили на САЩ ще въведат на въоръжение за първи път напълно функционираща лазерна система, пише Motherboard. Футуристичното оръжие се очаква да бъде разположено на кораб в Персийския залив идващото лято.

Лазерът ще бъде интегриран в американската морска флота, но първоначално ще бъде използван като послание към неприятелите в Близкия Изток, че военните сили на Съединените щати вече разполагат с тази технология.

Пентагонът обяви въвеждането на лазерното оръжие през миналия април, но сега станаха ясни подробности за развитието на плановете. Системата ще може да се справя с атаки, които трудно се овладяват с традиционните технологии. Такива са, например, атаките с лодки, пълни с експлозиви, които се насочват към кораби. По време на изпитанията лазерното оръжие е доказало, че успешно засича и обстрелва малки скоростни лодки. То може да излъчва и лазерен сноп, който не се унищожителен, а “заслепява” идващите плавателни средства, като поврежда сензорите им. Лъчът би могъл и да изгаря въздушни разузнавателни камери или в бъдеще да обстрелва безпилотни самолети в небето. – (видео)

http://www.focus-news.net/

 
Започна оперативният сбор на командващия на Съвместното командване на силите
19.02.2014, 09:40

генерал-лейтенант Атанас Самандов „При подготовката на сбора ние сме се ръководили от разбирането, че инициативата е насочена към създаване на условия за запазване и развитие на колективните способности на НАТО в условия, от една страна на намаляване на разходите за отбрана и на количеството на силите, и от друга страна на запазване на заплахите за сигурността и на нуждата от способности за противодействие срещу тях”. Това каза в своя доклад командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов при откриването на ежегодния оперативен сбор на тема „Участие на Съвместното командване на силите в инициативата на НАТО за свързаност на силите”, който се провежда в периода 18-19 февруари.

По време на сбора доклади изнесоха командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов, началниците на щабовете на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили бригаден генерал Андрей Боцев и полковник Анатолий Кръстев, както и експерти от служба „Военна информация”, дирекции „Стратегическо планиране”, „Инвестиции в отбраната” и „Операции и подготовка” в Министерството на отбраната. Те запознаха присъстващите с актуалната обстановка в районите с развърнати български контингенти, както и с приноса и способностите на видовете въоръжени сили при участието им в инициативата на НАТО за свързаност на силите.

http://www.mod.bg/

 
Сирийските МиГ-29М/М2 отиват в Сърбия или Русия
19.02.2014, 09:36

МиГ-29М2 Недоставените сирийски изтребители МиГ-29М/М2 могат да се доставят на Сърбия или Русия. За това съобщава руския делови вестник „КоммерсантЪ”, позовавайки се на източници близки до  "Рособоронэкспорт".

Според източника на „КоммерсантЪ” доставката на поръчаните от Сирия през 2007 г. 12 броя МиГ-29М/М2 в момента е практически невъзможна, а въпросните изтребители са завършени до известен етап. Поради това се разглеждат два варианта. Единият е част от тези МиГ-29М/М2 да се доставят в кратки срокове на Сърбия, ако страната се реши да купи предлаганите шест машини от същия тип.

Втората опция е тези фюзелажи да се достроят по стандарта СМТ и да бъдат предадени на руските ВВС. Всеки момент се очаква да се финализира сделката за покупка на 16 изтребителя МиГ-29СМТ за ВВС на Русия, която бе обявена наскоро.

Договорът със Сирия няма да бъде прекратяван, но доставката ще се изтегли за 2016 – 2017 г., когато според "Рособоронэкспорт" доставката ще бъде възможна.

http://aeropress-bg.com/

 

 
В Кубинка на собствен ход пристигна танк Т-35А
18.02.2014, 22:32

Т-35В Централния музей за бронетанково въоръжение и техника на Министерството на отбраната на Русия в Кубинка край Москва група ентусиасти и сътрудници на музея са завършили първата фаза за възстановяване до привеждане в движение на единствения съхранен екземпляр на тежкия петкуполен танк Т-35А.

На 12 февруари 2014 година танка на собствен ход е пристигнал в 38-ми институт на МО на Русия за последваща реставрация. – (видео)

Общо в СССР през периода 1932-1939 година са били построени два опитни образеца (Т-35-1 и Т-35-2) и 61 серийни танка Т-35А. Единственият съхранен и реставриращ се в момента Т-35А има заводски номер 0197-7 и е бил произведен през 1938 година.

До войната е бил използван в качеството на учебна машина в Казанското танково училище, през 1940-та година постъпва в изпитателния полигон в Кубинка, а през 1951 година е предаден в Музея. – Още за Т-35

 
ВВС: Скоро ще има възстановени Су-25 и Bell 206
18.02.2014, 21:08

Su-25Във връзка със започването на летателните изпитания на изтребителите МиГ-21 от ВВС съобщиха, че в най-скоро време ще бъдат възстановени и щурмови самолети Су-25 и леките вертолети Bell 206.

В съобщението на ВВС се казва, че в базата за предно разполагане Безмер е в ход процедура по възстановяване на летателната годност на самолет Су-25 и предстоят полети за летателни изпитания. Предполага се, че става въпрос за три щурмовика, един от които спарка Су-25УБК. Това ще стане факт в първата половина на март 2014 г.

Също за началото на март се планира възстановяването на летателната годност на поне два леки еднодвигателни вертолета Bell 206.

Щурмовите вертолети Су-25 страдаха от изтичащ технически ресурс по години, което заплашваше спирането им от експлоатация. Вертолетите Bell 206 не летят от 2010 г. поради липса на резервни части и консумативи, както и поради системно проваляне на обявените за тях процедури за възлагане на обществени поръчки.

http://aeropress-bg.com/

 
В Русия се разработва перспективен високоскоростен хеликоптер
18.02.2014, 20:55

Разработката на перспективния високоскоростен руски хеликоптер трябва да бъде завършена през 2017-2018 г. В Русия се работи по различни версии на тези машини, макар че да говорим за техническите характеристики засега е рано.

Московският завод „М.Л. Мил” е известен със своите най-добре продавани хеликоптери Ми-8 и Ми-17, които са търсени по целия свят. Компанията планира в края на следващата година да завърши работата си по проекта за перспективния високоскоростен хеликоптер B-37. Обикновената скоростта на машината може да достигне 350-370 километра в час, отбеляза главният редактор на портала Avia.ru Роман Гусаров:

   - Създаването на високоскоростен хеликоптер e трудна задача. Днес обикновената скорост на полета на хеликоптерите е 250-300 километра в час. Ако успеем да създадем машина, която в обикновен режим ще лети с 500 км в час, това ще бъде гигантска стъпка напред. Тук има много трудности, които трябва да преодолеем.

Специалистите от цял ​​свят се интересуват от това как да се увеличи обикновената и максималната скорост на полета. Всеки хеликоптер има физически ограничения, които не му позволяват да достигне скорост от над 350 километра в час в обикновен режим. Скоростните качества са до голяма степен ограничени от законите на аеродинамиката.

В световната авиоиндустрия такива проблеми се решават с помощта на конвертопланите – хеликоптеро-самолети. Например, американският „Оспри”, който излита вертикално, а след това двете му големи перки се обръщат хоризонтално и след това машината лети със скорост от 500-550 километра в час като самолет. Въпреки това, водещите световни компании като „Еврокоптер” и „Сикорски” продължават да работят над създаването на високоскоростни хеликоптери и са постигнали добри резултати, отбеляза експертът:

   - Компанията „Еврокоптер” днес е във възход. В много сегменти на хеликоптеростроенето тя определя модата, и другите производители се сравняват с нея. Постигането на скорости от 470-480 км в час в хоризонтален полет с хеликоптера „X3” е много добър резултат, който засега е трудно постижим за руската техника.

За да се ускори изпълнението на проектите за създаване на високоскоростен хеликоптер, руските разработчиците трябва да решат проблема с двигателите, включително и за бойните хеликоптери. Значителна част от двигателите се купуват от чужбина, основно от Украйна. Но е съвсем ясно, че бъдещите високоскоростни руски бойни хеликоптери, за разлика от гражданските, трябва да имат двигатели, произведени в Русия. Затова в завода „В.Я. Климов” се строят нови съоръжения за производство на ново поколение двигатели. Те са разчетени за дългосрочна перспектива и около 50 години ще останат съвременни.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
„Мистрал” изисква обновяване на базите
18.02.2014, 20:46

„Мистрал” Първият стълб на кея за универсалния десантен кораб на руския Военноморски флот „Владивосток” (от типа „Мистрал”) беше забит на 11 февруари в залива „Улис” във Владивосток. Очаква се комплексът да бъде завършен до края на 2017 година.

Обновяването на инфраструктура за базиране в Тихия океан започва и в базата във Вилючинск, къде тази година ще пристигне първият тихоокеански ракетоносец от проекта 955 – „Александър Невски”.

Сериозно беше обновен и Владивосток, където военноморската база е фактически „лицето” на града. За срещата на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество кейовете на практика бяха построени на ново, модернизирани бяха и други елементи от инфраструктура - от складовете до казармите. Корабът „Владивосток”, обаче, ще се базира в залива на Улис, който се намира малко по-нататък.

Освен основните бази (във Владивосток и Вилючинск) в Далечния Изток се ремонтират или създават второстепенни места за базиране. Така, Русия си осигурява инфраструктура за възможни военни действия. И тук обновяването на базите ще позволи не само да се повиши ефективността на Тихоокеанския флот, но и ще предостави възможност за приемане на попълнения, да речем, от Северния флот по Северния морски път.

Не по-малко важно от строителството на нови кейове е възраждането на спомагателния флот. Строителството на нови кораби за снабдяване вече е започнато и можем да се надяваме, че до появяването на нови бойни единици в състава на Тихоокеанския флот ще има кораби, които да осигурят техните действия в далечните морета.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
МиГ-21 отново в българското небе!
18.02.2014, 16:34

Днес, след една година спиране от полети, български МиГ-21 е отново във въздуха.

Първият изпитателен полет бе осъществен със спарка МиГ-21УМ (борд 28), като облитането продължи точно 35 минути - от 10:30 до 11:05 часа.

Изпитателните полети ще продължат през цялата седмица, като те част от мероприятията за удължаване на техническия ресурс на самолетите, за което вече писахме. Очаква се до края на февруари да полетят 3 броя МиГ-21 (една спарка МиГ-21УМ и два БИС-а).

Ако всичко мине гладко ще се възстановят и редовните полети със самолета-легенда.

Припомняме, че с излезлите промени в „Наредба 21 за условията и реда за сертифициране на летателната годност на военните въздухоплавателни средства”, публикувани в "Държавен вестник" бр. 101 от 22.11.2013 г,. става възможно удължаването на ресурса на изтребителя МиГ-21. ИТС от авиобазата и командването на ВВС отдавна са готови с експертните оценки и са изпълнили всички процедури по удължаване на ресурса на МиГ-21, но бюрократични пречки стопираха процеса. Именно новите допълнения към наредбата позволиха това да стане.

 
Предстоят пет интересни събития свързани с отбраната и военната история
18.02.2014, 16:28

В София: От 19 до 21 февруари ще се проведе голяма конференция за отбраната

От 19 до 21 февруари в София ще се проведе голяма международна конференция за отбрана в София.

Събитието ще бъде в Централния военен клуб и се организира от Epsilon Arms.

Точното заглавие е "Конференция за сътрудничество на Източно-западната отбрана и сигурност."

Всеки ден от тридневното мероприятие ще има основна тема и отделни панели, като ще се фокусира върху най-актуалните въпроси на сигурността и отбраната. В конференцията ще участват международни представители на западни оръжейни фирми, военни аташета, министри, военнослужещи от БА, представители на академичните среди и на българския оръжеен бизнес.

Очаква се конференцията да бъде открита с доклад на министъра на отбраната Ангел Найденов.

За повече подробности посетете официалния сайт: http://www.ewdsc.com/

В София: На 19 февруари отбелязват 110 години от рождението на Чкалов

Уважаеми, колеги, на 19.02.2014 г. от 15 00 часа Руският културно-информационен център организира честване по случай 110 години от рождението на големият авиационен ас Валерий Павлович Чкалов. Тържеството ще се състои в малката зала на центъра на ул. "Шипка" № 34.

В София: На 25 февруари отбелязват 50 години от смъртта на полк.Стефан Калъпчиев

На 25 февруари в Културно-информационния център на ВВС (при самолетчето на 4-и километър, старата редакция на сп.КРИЛЕ)

ветерани, парашутисти и пилоти ще се съберат, за да отбележат 50 години от трагичната смърт на полк.Стефан Калъпчиев. Припомняме, че той загина при парашутен скок на летище Божурище.

Заповядайте на възпоменанието, което ще започне в 10.00 часа.

В София: На 1 и 2 март в София се събират Балканските ветерански организации

На 1 и 2 март в ЦВК-София ще се съберат над 30 ветерански организации от България, Сърбия, Република Сръбска, Черна гора, Македония, Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, Румъния, Гърция, Кипър, Турция и Албания.

Форумът се организира от Световната федерация на ветераните и Българския общонадореден съюз "Бойна дружба със съдействието на Министерството на отбраната на Р.България.

На съвещанието ще присъстват Дан Виго - Бергтун, вицепрезидент на Световната федерация на ветераните, Генадий Шорохов - секретар на международния съюз на "Бойно братство" и Сергей Князев, зам.председател на общоруската ветеранска организация "Бойно братство".

В Шумен: Артилерийска научна конференция на 10 и 11 март

Организационният комитет най-учтиво ви кани да участвате в работата на Артилерийската научна конференция- 10 и 11 март 2014 г.

Указания за участие

   1. Заявките за участие се приемат до 28.02.2014 г.

   2. Оригиналният доклад да се изпрати в електронен вид в окончателен вариант, съгласно указанията за техническо оформяне на докладите, не по-късно от 04.03.2014 г. на електронна поща: artillery_conf@aadcf.nvu.bg

   3. Докладите ще бъдат обсъдени и приети от редакционна колегия. Одобрените доклади ще бъдат публикувани в сборник и изпратени на регистриралите се участници.

   4. Максималният брой доклади, с които може да участва всеки автор (самостоятелно или в съавторство), е три.

   5. Презентация и дискусия по докладите – до 15 минути..

   6. Програмата на научната конференция ще бъде публикувана на 05.03.2014 г. на сайт www.aadcf.nvu.bg.

   7. Начало на пленарното заседание – 11.00 ч. на 10.03.2014 г. в Брифинг зала.

Работни езици – български и английски

Адрес за кореспонденция: Шумен 9713ул. “Карел Шкорпил” № 1НВУ “Васил Левски”  Факултет “Артилерия, ПВО и КИС”

Телефони за справки: (054) 80 10 40, вътр. 54201, 54261, 54225

Лице за връзка: Светлана Зотова, сл. тел. 54225, GSM: 0887238058e-mail: artillery_conf@aadcf.nvu.bg

Повече информация на http://www.aadcf.nvu.bg/science/artillery_2014.html

 
Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов се срещна с висши офицери от Въоръжените сили на САЩ
18.02.2014, 15:18

Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов се срещна днес, 18 февруари, с генерали и адмирали от Националния университет за отбрана на САЩ, завършили курса за подготовка на висше военно ръководство (CAPSTONE). Посещението им в България, което е второ поред, е част от тяхна европейска опознавателна визита, свързана с бъдещите задължения на новопроизведените генерали и адмирали.

По време на срещата заместник-министър Иван Иванов запозна висшите офицери с целите, приоритетите и постиженията на ръководството на Министерството на отбраната, свързани с реализацията на трите мисии на Българската армия - отбрана на страната, участие в мисии и операции зад граница и принос към националната сигурност в мирно време. Той информира присъстващите за изпълнените политически ангажименти по отношение на подобряването на състоянието на техниката и въоръжението, реализираните 10 стъпки в областта на социална политика и осигуряването на оптимални условия за изпълнение на задълженията на военнослужещите.

Заместник-министърът на отбраната подчерта значението на извършващия се в момента Стратегически преглед на структурата на въоръжените сили и очерта стратегиите и доктрините за провеждането на последователна модерна отбранителна политика и изграждането на съвременни способности. Той се спря и на инвестиционните проекти за модернизацията на Българската армия с акцент върху проекта за придобиване на нов тип боен самолет за нуждите на Военновъздушните сили, както и на участието на България в проектите в рамките на инициативата на НАТО „Интелигентна отбрана”. Заместник-министър Иванов запозна висшите офицери с приноса на контингентите от Българската армия в мисии и операции в подкрепа на мира и сигурността и с ролята на страната ни в регионалните формати за сигурност. Акцент в изказването на заместник-министър Иванов беше стратегическото българо-американско сътрудничество в сферата на отбраната. Той запозна висшите офицери с предстоящото обучение на либийски военнослужещи на територията на съвместните съоръжения в България.

В срещата участваха заместник-посланикът на САЩ в България Брайън Далтън и полковник Радостин Илиев, директор на дирекция „Отбранителна политика“ в Министерството на отбраната.

По-късно днес ще бъдат проведени разговори и с командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и с командирите на видовете въоръжени сили.

http://www.mod.bg/

 
Представители на Министерството на отбраната и военнослужещи от СВ ще участват в отбелязването на 141 –вата годишнина от гибелта на Васил Левски
18.02.2014, 15:11

Постоянният секретар на Министерството на отбраната доктор Добромир Тотев ще участва днес, 18 февруари, във възпоменателна церемония по повод 141 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Церемонията ще се проведе в град Карлово на площад „Васил Левски“ от 18.00 часа. Слово за делото на Васил Левски ще произнесе историкът академик Константин Косев. В ритуала ще вземат участие военният духов оркестър и военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада.

Същият ден военнослужещи от 101-ви алпийски батальон в град Смолян ще отбележат годишнината от обесването на Васил Левски с участие в тържествена проверка ( заря) пред паметника на Апостола в града.

В отбелязването на 141–вата годишнина от гибелта на Васил Левски, на 19 февруари, военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред историческите места свързани с живота и дейността на Апостола в градовете Сливен, Плевен, Горна Оряховица, Пловдив, Белене, Асеновград, Стара Загора , Велико Търново.

http://www.mod.bg/

 
Москва не вижда прогрес в диалога със САЩ по ПРО
18.02.2014, 14:31

Москва отбелязва отсъствие на прогрес в диалога между Русия и САЩ по противоракетната отбрана (ПРО), каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Русия и НАТО се договориха за сътрудничество по проекта за ЕвроПРО на срещата на високо равнище в Лисабон през 2010 година, но преговорите бяха замразени поради отказа на САЩ да предоставят гаранции, че тази система няма да бъде насочена срещу Русия.

В момента плановете на САЩ по ЕвроПРО са една от причините на напрежението в американско-руските отношения.

 
Опиум. Или какво оставя след себе си Западът, като се изтегля от Афганистан?
18.02.2014, 09:41

Тази година войските на Запад ще се изтеглят от Афганистан след 13-годишна война. Ще оставят след себе си непобедим враг и афганистанско правителство - разклатено, корумпирано и само привидно демократично.

Но Западът ще пресметне истинската цена на войната в идните години, вече не в кръв и пари, а на фона на опустошителната световна епидемията от хероинова зависимост, предизвикана от бума в производството на опиум в Афганистан.

Добивът на опиум  в Афганистан се е покачил с  близо 50 % през последната година, според скорошен доклад на ООН. Печалбата от афганистанския опиум възлиза на 68 милиарда долара, но само 10 % от нея остава в Афганистан според Жан-Люк Мелахьо, директор на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността (UNODC).

Изнася се опиум на обща стойност от “близо 4 милиарда, като само една-четвърт отива при селяните, които отглеждат опиума, останалото се разпределя между областни управители, бунтовници, военноначалници и наркотрафиканти” според Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността. В същото време нивото на пристрастяване към хероина рязко се покачва в САЩ и още повече в широк кръг от съседни на Афганистан държави - от Русия до Пакистан.

През декември главният прокурор на Охайо Майк Деуайн предупреди, че „хероинова епидемия” върлува в щата; в същото време руският „цар” на дрогата Виктор Иванов нарече хероина „змей”, който „унищожава младежите ни”.

Въпросът за много  от държавите участнички в коалицията, нахлула в Афганистан през 2011 г., е: Наистина ли пропиляхме двойно повече време и пари отколкото във Втората световна война само за да направим Афганистан по-безопасен за производителите на опиумен мак, които бързат да превърнат децата от предградията в наркомани?............Прочети още

 
Ангел Найденов: До 2020г. превъоръжаваме армията
18.02.2014, 09:18

Ангел Найденов„До 2020 г. България участва в програма на НАТО, която включва и превъоръжаването на Българската армия“. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов.

„До 2014 г. разходите за капиталови вложения са около 50 млн. лв. Все още не можем да си позволим стартирането на проекти за нови самолети и бойни кораби. За тази цел са необходими около 150 млн. лв.“, обясни министърът.

Той съобщи, че новите кораби патрулен тип са заложени в програмата, но проектът няма да бъде стартиран през тази година. "Имаме 55 цели до 2028 г.", обяви военният министър.

Ангел Найденов бе категоричен, че процедурата по избор на фирма, която да изгради оградата по границата с Турция, е прозрачна, а премиерът Орешарски е разпоредил постоянни финансови проверки.

„Ще бъда безкомпромисен и няма да позволя мародерстване по темата, тъй като се касае за проблем, свързан с националната ни сигурност, който изисква краткосрочно решение“, подчерта Найденов. По думите му оскъпяването на проекта е заради това, че първоначалните разчети са били само по "идейното задание", а фактическото изграждане е излязло по-скъпо.

http://www.24chasa.bg/

 
И при финансова оскъдица военните работят професионално
18.02.2014, 09:10

Янко Янков

 

 

Интервю с Янко Янков, председател на Комисията по отбрана в парламента

 
Зимен лагер на батальон от „Специалните сили”
18.02.2014, 09:04

Стрелба денем и нощем – от различни положения и дистанции, и от укрития, с всички видове леко стрелково оръжие на въоръжение в батальона. Води се огън с автомати, с картечници на машините, с леките картечници…И с използване на прибори за нощно виждане, светлина от фенер и всякакви други варианти.

Занятията са дневни и нощни по устройване на засади, залавяне на военнослужещи, разузнаване, провеждане на различни видове директни акции…

В продължение на седем дни по време на зимния си лагер командосите от първи батальон „Специални сили” с командир майор Божидар Бойков от 68-а бригада тренираха полевите си умения и знания.

На полигон „Црънча”, където се бяха разположили, снегът се бе стопил, но малко по-горе в планината снежната покривка още не се предаваше. А тренировките бяха необходими, защото уменията трябва да се поддържат и да се усъвършенстват.......Прочети още

 
САЩ ще поръчат по-малко F-35 в следващите две години
18.02.2014, 08:59

Ф-35Пентагона ще поръча по-малко изтребители F-35 в следващите две години от предварително заявените бройки. Това съобщава Washington Post, цитирайки официални източници.

Според вестника в проектобюджета за финансовата 2015 г. (която започва на 1 октомври 2014 г.) ще бъдат искани средства за 34 многоцелеви изтребителя F-35, а не за 42, както бе планирано предварително. От тях 26 са от варианта А, шест от варианта В и два от палубния вариант С.

Бюджетните прогнози за следващите години, които ще се заложат в проектобюджета за 2015 г. предвиждат и намаляване на бройките за финансовата 2016 г. Вместо 63 ще бъдат поръчани 55 броя, а през финансовата 2019 г. ще се поръчат 96 машини.

 http://aeropress-bg.com/

 

 
Какво става с новите заплати в МО и МВР?
17.02.2014. 23:43

Заплатите на полицаите може би ще бъдат увеличени не с 8, а с 10%. Ръководството на МВР обсъжда откъде да бъдат намерени финанси, за да се постигне по-висок ръст на възнагражденията. Такива информации се появяват в медиите. За какво става въпрос?

На сайта на МО и МВР има качен един и същ проект на правителствено постановление. Той трябва да промени Постановление № 86 на Министерския съвет от 2010 г. за заплатите на военнослужещите и цивилните служители по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и на държавните служители и лицата, работещи по трудово правоотношение по Закона за МВР.

Проектът ще се внесе на правителствено заседание от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и министъра на отбраната Ангел Найденов. От двамата е и докладът към проекта. Какво пише там?

„За Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната се предвижда:

На основание разпоредбите на ПМС № 249 от 31.10.2013 г. за определяне на нов размер на минимална месечна работна заплата за страната -  340 лв., в сила от 01.01.2014 г., се изменят и основните месечни заплати на длъжностите за цивилни служители по трудово правоотношение, които са с размери по-ниски от минималната месечна работна заплата.

Във връзка с това, считано от 01.01.2014 г., в проекта на постановлението се предлагат изменения и на максималните размери на основните месечни заплати на длъжностите за цивилни служители по трудово правоотношение в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, които не прилагат Закона за администрацията и Закона за държавния служител, с 3 %, съгласно приложение № 6 към постановлението. Измененията са в резултат от оптимизиране на диапазоните между минималните и максималните размери на заплатите при различните длъжностни нива в класификатора. Необходимите средства ще се осигуряват в рамките на утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. разходи за персонал по бюджета на министерството.

Министерство на вътрешните работи (МВР) предлага увеличение на основните заплати на всички служители с 8 %, считано от 01.01.2014 г.  Това е възможно и ще бъде направено за сметка на извършената оптимизация на административните структури на ведомството, закриване на някои дейности, и не на последно място намаляване на общия брой служители на МВР.

Министерство на правосъдието предлага увеличение на основните месечни заплати на всички служители по Закона на МВР в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“ с 5 %, считано от 01.01.2014 г.”

Необходимите средства за изпълнение на постановлението ще се осигуряват в рамките на утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г. разходи за персонал по бюджета на министерствата, ведомствата и другите организации.

Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна на 30 януари с представители на ръководствата на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия“ и Националния синдикат „Отбрана“. По време на разговорите той каза, че са намерени резерви, в рамките на бюджета на ведомството, да бъдат увеличени основните месечни заплати на цивилните служители по трудови правоотношения на длъжности в Българската армия и в структурите на пряко подчинение на министъра, които не прилагат Закона за администрацията и Закона за държавния служител.

В Министерството на отбраната е разработен проект на Постановление на МС, във връзка с ПМС № 249 за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната. Предложението за увеличение на основните месечни заплати ще засегне над 7 000 служители. Минималните размери на основната месечна заплата ще се увеличат средно с около 15%, в зависимост от заеманата длъжност, а ръстът на максималните размери на основната месечна заплата ще бъде около 3%, в зависимост от заеманата длъжност. За промените на възнагражденията ще бъдат необходими около 2,5 млн.лв., които ще бъдат осигурени от бюджета на ведомството.

Увеличение на основните възнаграждения за военнослужещите няма да има. Това министърът на отбраната Ангел Найденов каза в отговор на въпрос още в края на миналата година. При приемането на държавния бюджет за 2014 г. не бе променена и базата за изчисляване на основните възнаграждения на военнослужещите.

Проектопостановлението също показва, че размерът на основното месечно възнаграждение в съответствие с присвоеното военно звание на военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия се запазва същото, както през 2013 г. Това се отнася и за военнослужещите от службите „Военна полиция” и „Военна информация”.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Полша ще извърши модернизация на картечниците UKM-2000
17.02.2014, 23:30

UKM-2000M Фото: ZMTПолската компания Zaklady Mechanicze Tarnow (ZMT) завърши доставката на въоръжените сили на Полша на картечниците UKM-2000 калибър 7,62x51 НАТО, съобщава Altair.

Общо на полските военни са били доставени 1200 картечници, които са заменили остарелите ПК/ПКМ. В близко време ZMT започва да провежда изпитания на модернизираната версия на картечницата - UKM-2000M. След като изпитанията завършат всички доставени във войските UKM-2000 ще преминат модернизация до новата версия.

С разработката на модернизираната версия на картечницата се занимаваше Университета за военни технологии (WAT). Създаването на стрелковото оръжие се водеше в рамките на проекта UKM-2013. Очаква се новата картечница да започне да постъпва във войските през 2015 година.

Модернизираните оръжия се отличават с подобрена функционалност и ергономика. На оръжието е поставена универсална планка по стандарта STANAG 4693. Картечницата ще се доставя с два типа цеви: стандартна и скъсена.

Теглото на UKM-2000 е 8,4 килограма при обща дължина 1203 милиметра и дължина на цевта 547 милиметра. Оръжието представлява модификация на картечница Калашников за патрон на НАТО. Скорострелността е 600-700 изстрела в минута. Картечницата се комплектува с лентови магазини с вместимост 100, 200 и 250 патрона. – Още картечници

 
Проведоха конференция за Осма пехотна Тунджанска дивизия
17.02.2014, 21:20

В Регионален исторически музей – Стара Загора, под патронажа на Общината, Областния съвет на СОСЗР, Военно формирование 24150 и Регионалния исторически музей се проведе Теоретична конференция посветена на 110- години от създаването на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия.

Особен интерес сред участниците и гостите на конференцията предизвика темата за 8-ма пехотна дивизия и нейните наследници в защита на суверенитета и целостта на  Република България и при изпълнение на мисии.

Брифинг по темата изнесе командирът на 2 механизирана бригада - бригаден генерал Любчо Тодоров.

В теоретичната конференция взеха участие членове на СОСЗР, членове на военно – родолюбиви съюзи в града, военнослужещи от военно формирование 24150 – Стара Загора, представители на учащата се младеж и граждани на гр. Стара Загора.

http://www.otbrana.com/

 
Министърът на отбраната Ангел Найденов откри първото заседание на Междуведомствения съвет по КАС за 2014 г.
17.02.2014, 20:37

Ангел Найденов Министърът на отбраната Ангел Найденов откри днес, 17 февруари, първото заседание на Междуведомствения съвет по Комплексна автоматизирана система (КАС) за управление на страната.

„Чрез комплексната автоматизирана система за управление разчитаме, използвайки мрежово-центричния подход, да добием необходимите способности за съвместно използване и обмен на данни с физически изградените центрове на територията на страната“, каза по време на откриването министър Ангел Найденов.

Междуведомственият съвет по КАС, чийто председател е министърът на отбраната, ръководи проектирането, изграждането, въвеждането в експлоатация и развитието на КАС.

По време на дискусията експертите от държавни институции и органи обсъдиха въпроси, свързани с придобиването на оперативно-управленски способности за отбраната на страната, както и въвеждането на нови технологии в областта на комуникационно-информационните системи.

В заседанието участваха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, директори на дирекции в Министерството на отбрана и Щаба на отбраната, както и представители на държавни органи и институции.

http://www.mod.bg/

 
Завърши първата фаза от втория етап на операцията на Сухопътните войски „Съвместни усилия“
17.02.2014, 20:21

По разпореждане на министъра на отбраната Ангел Найденов днес, 17 февруари, в Министерството на отбраната се проведе оперативно заседание във връзка с изпълнението на втория етап от операцията на Сухопътните войски „Съвместни усилия“. На съвещанието беше съобщено, че първата фаза от втория етап на операцията е завършена. За изпълнението на този етап от операцията бяха проведени процедури по чл. 90, ал. 1 и чл. 93, т. 2 от Закона за обществените поръчки.

След Решение на Министерския съвет от 17.01.2014 г. e открита процедура на договаряне без обявление по Закона за обществените поръчки с възложител командира на Сухопътните войски. Агенцията по обществените поръчки осъществи предварителен контрол за законосъобразност и предостави заключение, че изборът на процедура е законосъобразен. Решението по Закона за обществените поръчки и становището на Агенцията по обществените поръчки са публикувани в Регистъра на обществените поръчки.

На 06.02.2014 г. е проведено маркетингово проучване на пазара за потенциални изпълнители като след покана, в периода 11-12.02.2014 г. със същите е постигнато съгласие по параметрите на договорите, предоставени от възложителя. След влизане в сила на решението за откриване на процедурата договорите са подписани днес. Първите доставки на материали се очакват до 21.02.2014 г.

Необходимите материали за изграждането на съоръжението по границата включват: 600 км спираловидна мрежа с режещ връх тип „Бруно“, 12 000 метални кола, 30 км оградна мрежа и метални конструктивни пана. Необходими са и близо 4 000 куб.м бетон за поставянето на колове, 23 метални портала, както и водостоци.

В момента продължава предварителната подготовка по трасирането на 30 км пътища и изграждането на фундаменти. Дейностите са започнали от най-трудния и силно пресечен участък по границата като паралелно се увеличават личният състав и единиците техника, които работят на място.

Министърът на отбраната Ангел Найденов е разпоредил всеки понеделник да бъде информиран с писмен доклад за хода на операцията като информация ще бъде публикувана и на интернет страницата на Министерството на отбраната.

В съвещанието участваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев, директори на дирекции в Министерство на отбраната и членове на политическия кабинет на министъра на отбраната.

http://www.mod.bg/

 
Русия създава нова военна структура в Арктика
17.02.2014, 16:25

Новата структура - Северен флот на Обединеното стратегическо командване, СФ-ОСК, ще бъде създадено до края на 2014 година, в която ще влязат Северния флот, арктически бригади, части на ВВС и ПВО.

Новата структура ще се ръководи от командващия Северния флот на Русия. Сега тази длъжност заема адмирал Владимир Корольов. Той пряко ще се подчинява на министъра на отбраната на Русия.

Главната цел на новото обединение е защита на интересите на Русия в арктическия регион.

 
България е цел на някои терористични организации
17.02.2014, 14:52

Георги Гайков

 

 

Интервю с командира на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Георги Гайков

 
Русия ще продаде част от ‘сирийските’ МиГ-29М/М2 на друга страна
17.02.2014, 12:30

МиГ-29М2 Фото: РСК «МиГ»Изтребителите МиГ-29М/М2, построени по договор от 2007 за Сирия, могат да бъдат продадени на други страни – в това число на ВВС на Сърбия и Русия, пише вестник «Коммерсантъ». При това не се нарушава договора с арабската страна, защото руските власти възнамеряват да предадат на Сирия изтребителите през 2017-2017 година.

Окончателната съдба на частично сглобените изтребители все още не е решена. Част от произведените до сега планери може да се използват при производството на 16 изтребители МиГ-29СМТ за руските ВВС. МО на Русия планира да подпише договор за доставка на тези самолети през март 2014 г.

Други шест МиГ-29М/М2 може да се продадат на сръбските ВВС. Преговорите между Сърбия и Русия по този въпрос започнаха есента на миналата година, като дори руската страна може да предостави кредит на Сърбия за осъществяване на сделката. Но за сега няма подписан окончателен договор.

http://www.pan.bg/

 
Израелски изтребители прелетяха в Кипър за съвместно учение
17.02.2014, 09:50

F-1632 израелски изтребители F-15 и F-16 и шест самолета за поддръжка са кацнали в Кипър за участие в съвместното учение ‘Onisilos-Gideon’. Сценарият предвижда симулиране на удари по земни и морски цели по протежение на южното крайбрежие от Limassol до Chirokitia.

Според министъра на отбраната на Кипър „учението е доказателство за отличното сътрудничество между двете страни, което влиза в нов етап на стратегическо сътрудничество, което ще продължи и в други области, включително и енергийната сигурност”.

През април 2013 г. Кипър и Израел са провели съвместно учение за търсене и спасяване (SAR), което е било в рамките на подписаното през 2012 г. споразумение за сътрудничество между двете страни в тази област.

http://www.pan.bg/

 
Грузия - блянове за НАТО и реалност
17.02.2014, 09:45

В Грузия стана събитие: там бе на посещение Военният комитет на НАТО - висшият военен орган на пакта, включващ началниците на генералните щабове от страните членки. За два дни - 11 и 12 февруари, председателят на комитета генерал Кнуд Бартелс разговаря с грузинския президент, премиера и министъра на отбраната. Обсъдени бяха варианти за присъединяване на Грузия към системата за северноатлантическа сигурност.

Грузинските лидери си внушават, че процесът, водещ към официално членство на страната им в НАТО, е необратим. Те дирят подкрепа за своите планове не в Брюксел, а във Вашингтон. Впрочем тъкмо САЩ се канят да финансират изпълнението на единственото решение от тези два дни - грузински военни да участват от 2015 г. в операции на силите за бързо реагиране (СБР) на алианса. Подробностите ще се дискутират с американците “в работни групи”, обясни Иракли Сесиашвили, председател на комисията по отбраната и националната сигурност в парламента на Грузия.

Създават се специални грузинско-американски групи във връзка с нещо незначително - това естествено бие на очи. Защото става дума да се подготви една рота към 150 грузински военни. Това не е междудържавно равнище. Тбилиси обаче дава висока оценка на взетото решение. Опитва се да го представи за голямо постижение в сътрудничеството с НАТО. “Щом канят една страна да участва в СБР на НАТО, значи алиансът признава, че въоръжените сили на тази страна, военнослужещите й отговарят на натовските стандарти”, каза Сесиашвили.

Мнозина експерти съвсем не споделят оценката на грузинските политици. В сериозни случаи САЩ харчат за издръжка на свои съюзници милиарди долари - да отпуснат пари за една рота за тях е просто игра. Предполагаемият принос на грузинската рота в спецоперациите на НАТО също няма да смае американците. 150 грузински воини да съдействат за сигурността на планетарно равнище - това звучи като виц.

Всъщност въпросът за САЩ е друг - въвличайки Грузия в орбитата на НАТО, да получат още един лост за въздействие върху Русия. Според шефа на грузинското военно ведомство Иракли Аласания сътрудничеството на Грузия с НАТО “е достигнало ново равнище”, но влизането й в алианса толкова се забави, че не изглежда много за вярване. Прословутият “интензифициран диалог” с Грузия по бъдещото й членство в Северноатлантическия съюз се точи вече 8 години - от 2006 г. На лидерската среща на НАТО в Букурещ през април 2008 г. бе договорено Грузия да стане член на организацията; засега обаче не я приемат там, няма дори и прогнозни срокове. Брюксел все още говори за “отворени врати”, но с една уговорка: за страни подготвени и достойни.

НАТО внимателно следи как Грузия осъществява исканите реформи. Настоява се впрочем не толкова за военна реформа, колкото за промени в много сфери от обществения живот - в политическата, съдебната, избирателната система. В известен смисъл, за да влезе в НАТО, Грузия трябва да престане да бъде Грузия. Комисията НАТО-Грузия следи развитието на процеса. Бюрото за свръзка и взаимодействие на пакта в Тбилиси контролира нещата на място.

Равнението по стандартите на НАТО вече до голяма степен лиши Грузия от суверенитет, без да й донесе никакви гаранции за сигурност, още по-малко подкрепа в антируската й политика. Нищо чудно: НАТО никога не е смятала Грузия за пълноценен партньор; друг въпрос е да я използва като инструмент за постигане на собствени цели.

Американците например дават високи оценки за грузинското участие в операции на НАТО в Афганистан. Западните съюзници са особено признателни на грузинците за това, че сред държавите извън пакта Грузия изпрати най-многоброен контингент в Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ). В Афганистан са разположени почти 1700 грузински военни. Американците са твърде доволни, че Тбилиси изобщо не ограничава използването на грузинския контингент, хвърлен в един от най-опасните райони на Афганистан - в провинция Хелманд. Загубите на 31-и батальон от 3-а пехотна бригада на грузинското министерство на отбраната, включена в ИСАФ, надхвърлят броя на жертвите от много други държави в НАТО, но Тбилиси вече заяви, че е готов да остави свои бойци в Афанистан и след като мисията на ИСАФ приключи в края на 2014 г.

САЩ имат нужда от Грузия, но естествено не като военен съюзник, а като коридор, през който минават важни, включително тръбопроводни връзки. Американците не виждат в Грузия страна със собствена култура и развити традиции, а транзитна зона и тилов плацдарм за евентуална военна операция срещу Иран. Именно с прицел към Иран Вашингтон отпускаше средства за реконструкция на военните летища във Вазиани и Марнеули, както и на пристанището в Батуми.Такава бе и мисълта на американските конгресмени, настояли тези дни пред държавния секретар Джон Кери да подкрепи “Плана за действия за членство” на Грузия в алианса. Те изтъкнаха в посланието си, че “САЩ и съюзниците им вече са стигнали критичната точка, когато трябва да задействат механизмите, подсигуряващи в бъдеще висока жизнеспособност на НАТО” .

Влизането на Грузия в НАТО буди обаче все по-слаб интерес сред самите грузинци. Последното проучване на американския Национален демократически институт (НДИ) в Грузия показа, че само 26 на сто от участниците подкрепят безусловно влизането й в НАТО. Мнозинството от народа е против. Ако оставим настрана конюнктурата и интереса на тясната прослойка по върховете, за народа на Грузия възстановяването на добросъседските връзки с исторически съюзник като Русия е безкрайно по-важно от нивото на отношенията с НАТО. По данни от споменатото проучване на НДИ 72 на сто от запитаните не са доволни от днешните отношения между Грузия и Русия [1]. А грузинската върхушка, пренебрегвайки мнението на обществото, бърза към Северноатлантическия съюз.

Защото сред грузинските лидери цари илюзията, че опитат ли се да повторят военната авантюра от 2008 г., НАТО ще ги предпази от ответни действия на Русия. Да не разнищваме засега въпроса дали Западът би рискувал връзките с Москва заради амбициите на грузинския елит - само ще изтъкнем, че натовският статут на Грузия ще е от полза само за САЩ и “младоевропейците”, но не и на “стара Европа”. Така са разположени силите и грузинските власти ще трябва рано или късно да го признаят. Както заяви Сергей Лавров, основен проблем си остава “фактът, че грузинското ръководство не признава реалностите, формирани след разпалената от Саакашвили война”.

БТА [1] Анкетите на НДИ в Грузия се финансират от Шведската агенция за международно развитие и сътрудничество (SIDA). Осъществява ги Кавказкият център за изследователски ресурси.

БТА, Едуард Бобкин 

 

 
Задължителна казарма? Защо не?
17.02.2014, 09:37

59 процента от нашите сънародници са подкрепили в анкета идеята за връщането на задължителната военна служба у нас. Разни хора веднага ще скочат, че това е ретроградно и антиевропейско, недемократично и скъпо струващо. И тяхното мнение би било вярно, ако говорим за връщане на двугодишната казарма, на тормоза на старите войници над новобранците, на фелдфебелските практики от типа на „Тичай от мен до другото дърво”.

Разбира се, не такава казарма ни трябва. Но аргументите „За” задължителна служба от поне шест месеца и с ясна защита на правата и достойнството на наборниците, са налице. Първият е, че многогодишните реформи стопиха армията ни до един стадион хора, а останалите около три милиона мъже нямат и базисни знания за отбрана и армия. А днес те са отново нужни, защото кризи, бедствия и тероризъм дебнат нашия свят отвсякъде. Стара истина е, че казармата възпитава мъжество, чувство за ред и йерархия, чувство на уважение към химна, националния флаг, към символи и институции. А колко нихилизъм се вихри сред нас е видно и с просто око. Казармата ще е и форма поне малко в правия път да бъдат вкарани тийнейджърите, които си мислят, че всичко им е позволено.

Армията, а това е исторически доказано, е и една от ефективните форми на интеграция на ромите у нас. Навремето младежите от циганския етнос се научаваха в Строителни войски на грамотност, хигиена и основни трудови навици, на дисциплина, на страх и уважение пред пагона, пък и придобиваха реален занаят, който да осмисли живота им.

И най-накрая, на противниците на идеята трябва да се напомни, че казарменото време създава мъже, а у нас се зароди тежък дефицит на истинско мъжество. За другите, мъжете, които са такива само по паспорт и външен вид, не знаем, но за истинския мъж казармата, даже в началото да е нежелана, оставя добър спомен и вечни приятелства.

http://argumenti-bg.com, Теофан Германов

 
Берлин разширява контраразузнаването си, за да следи САЩ и Лондон
17.02.2014, 09:13

Германия обсъжда планове за разширяване на контраразузнаването и провеждане на „основно наблюдение" на посолствата на страни като САЩ и Великобритания, пише „Шпигел", цитиран от Дойче веле.

Операциите ще включват следене на американски агенти, които действат под дипломатическо прикритие на германска земя, допълва германското издание.

Информацията идва на фона на разкритията от юни 2013 година, че американската Агенция за национална сигурност е подслушвала масово Германия, включително личния телефон на канцлера Ангела Меркел.

Ръководителят на германското контраразузнаване ( BfV) Ханс-Георг Масен обяви миналата година, че Германия може да обсъди разширяване на контраразузнавателните операции заради разкритията.

Масен подчерта през ноември, че Германия трябва да „приспособи контраразузнаването си и да заеме 360-градусова позиция".

„Шпигел" отбелязва, че канцлерството, вътрешното и външно министерство са се съгласували да дадат "зелена светлина" за разширяване мерките на вътрешното разузнаване.

Германия обвини Вашингтон и Лондон, че са нарушили личните права на хората. Берлин настоява да се подпише споразумение с двете страни, за да се прекратят подобни практики.

Меркел обяви в събота, че ще повдигне въпроса за личните права при посещението си в Париж тази седмица. Тя поиска създаване на европейска комуникационна мрежа за сигурност, която да е отделна от САЩ.

Берлин вече наблюдава отблизо разузнаването на Китай, Русия и Северна Корея, но сега ще включи и Великобритания и САЩ.

„Ние трябва да прекратим различията и да се отнасяме към всички по същия начин", обяви пред "Шпигел" Клеменс Бинигер от Християндемократическата партия, който е председател на парламентарната комисия за разузнаване.

http://news.ibox.bg/

 
Военна полиция Сливен има нов началник
17.02.2014, 09:00

Регионална служба Военна полиция – Сливен има нов началник, научи Sliveninfo.

Начело на службата застава подполковник Деян Цветков. Той е назначен за временно изпълняващ длъжността началник.

Подполковник Цветков идва от столицата. Той е завършил военното училище във Велико Търново и е в структурите на Военна полиция от създаването й в  началото на 90-те години.

Подполковник Деян Цветков заменя досегашния шеф на службата подполковник Кунчо Стойчев, който така и не стана титуляр. Подполковник Кунчо Стойчев остава в Регионалната служба в Сливен.

 
При продажба на войскови имоти ще се включва и стойността на допълнителните съоръжения
17.02.2014, 08:50

Ангел Найденов Правителството поправи Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, с което защити интереса на Министерството на отбраната. Става дума за промяна при формирането на първоначалната тръжна цена за продажба на имоти – държавна собственост.

Към досегашното изискване търговете да стартират при цена не по-ниска от данъчната оценка, увеличена с 10%, се добавя изискване в първоначалната цена да бъде включена и балансовата стойност на изградените в имотите съоръжения, увеличена с 10 на сто. Тези съоръжения не подлежат на данъчно деклариране и не се включват в данъчната оценка.

Според министъра на отбраната Ангел Найденов действително промяната е продиктувано от необходимостта да се защити интересът на МО тогава, когато се продават имоти, от гледна точка на включване в първоначалната тръжна цена на стойността на допълнителните съоръжения, които са изградени на тези имоти. Те, казва той по време на правителственото заседание, не подлежат на данъчно деклариране, но имат балансова стойност, заведени са при нас. В стенограмата на заседанието се уточнява, че става дума за писти, коловози, т.е. – трайни съоръжения, повече от едно, които са изградени на територията на съответните имоти, които са поделения с отпаднала необходимост.

Министърът предлага стойността на тези съоръжения да се включи в първоначалната тръжна цена. Доколкото те са заведени в баланса ни, те следва да бъдат снети от този баланс възмездно, т.е. трябва да има някаква продажна цена, посочва Ангел Найденов.

Става дума за първоначална тръжна цена, която не може да бъде по-ниска от данъчната, увеличена с 10 на сто, посочва министър Найденов. И продължава: „Т.е., тя може да бъде по-висока, в т. ч., разбира се, тогава, когато продаваме имоти, ние вземаме средната пазарна цена, особено там, където има информация от агенциите, които се занимават с продажба на недвижими имоти. Но в случая става дума за стартова цена.”

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Оръжейникът на МВР крадял пистолети и ги продавал на мафията
16.02.2014, 23:38

Дългогодишният шеф на оръжейния склад на столичната полиция Красимир Нешев призна, че е бил тартор на банда за търговия с оръжие, сключи споразумение със спецпрокуратурата и получи 3-годишна условна присъда, пише “24 часа”.

42-годишният Нешев продавал "Макаров" за около 500 лв. като доставял оръжия и за 24 часа. По време на разследването полицай под прикритие купил на три пъти пистолети от бандата.

Смята се, че групата е действала поне година, и са продадени над 20 пистолети и автомати.

Според събраните данни от разследващите оръжейникът изнасял от склада на столичната полиция пистолети, заличавал е номерата и ги е продавал по поръчка. Четирима от участниците в бандата му също признаха вина и сключиха споразумения в спецсъда.

 
Възстановяват полетите с МиГ-21
16.02.2014, 22:02

МиГ-21бис/УМ Полетите с изтребителите МиГ-21бис/УМ от състава на българските ВВС ще бъдат възстановени през следващата седмица. Предстоят изпитателни полети (облитания) след извършените мероприятия за удължаването на техническия ресурс на самолетите.

В периода 17 и 21 февруари (точната дата зависи от метеорологичните условия) ще бъде изпитана една спарка МиГ-21УМ, а през следващите дни и поне два бойни МиГ-21бис. Това ще се извърши от летци от Граф Игнатиево по програма, одобрена на Командването на ВВС. След извършването на изпитателните полети и оценка на техните резултати (по отношение на работоспособност на системите и оборудването) предстои възстановяване и на редовните учебно-тренировъчни полети с МиГ-21. Това ще стане факт в авиобаза Граф Игнатиево през първите дни на март.

Извършването на удължаване на техническите ресурси на техниката във ВВС стана възможно след промени в Наредба 21 от 2010 г.  на Министерство на отбраната, които бяха обнародвани в броя на "Държавен вестник" от 22 ноември 2013 г.

Промените в "Наредба  21 за условията и реда за сертифициране на летателната годност на военните въздухоплавателни средства" предвиждат възможност за изготвяне на експертна оценка за възможността за удължаване на техническите ресурси на авиационната техника, като основната отговорност за това се носи от ВВС.

С тези изменения бяха преодолени правно-нормативните пречки за удължаването на техническите ресурси на наличната авиационна техника. Изтребителите МиГ-21 от състава на ВВС на Р България не летят от декември 2012 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Тестовете за афганистанската армия започват с битка за ключова магистрала
16.02.2014, 19:29

Екип на афганистанската армия за обезвреждане на боеприпаси изравял 15-та бомба за деня в обезлюдено село близо до ключовата за Афганистан „Магистрала-1, когато снайперист започнал да стреля по сапьорите, пише New York Times.

Някои от войниците започнали да стрелят и се насочили към несигурните навеси на селския пазар, други използвали за прикритие постройки от кал.

Така започна още една от битките в Афганистан, тази за ключовата „Магистрала-1”, основна комуникационна и търговска артерия, която свързва столицата Кабул с по-големите градове.

Овладяването на магистралата, дълга 1300 мили е ключова цел за екстремисти и престъпни групировки. Опазването й ще бъде ключов тест за афганистанската армия.

http://www.focus-news.net/

 
Бригаден генерал Стефанов: За шест месеца от новобранеца правехме командир на танк
16.02.2014, 16:17

T-72През 1969 г. кандидатствах за Военноморското училище. Събрахме се една компания. Изкарах първия изпит. Отидохме на плаж и пропуснах втория. Така се оказах сред резервите. За училището във Велико Търново не съм кандидатствал. По това време военните училища във Варна и Долна Митрополия бяха първа степен, а във Велико Търново и Шумен - втора. Резултатите ми бяха прехвърлени в Търновското училище. Приеха ме един месец след останалите. Бях новобранец сред новобранците. Там танкистите и свързочниците бяха на по-високо ниво от останалите специалности. Последни по ценз бяха автомобилисти и мотострелковаци. Имаше танкисти, на които им казваха кемафи. Те учеха пет години. Ние, строевите - четири.

Във всеки от трите взвода на курсантската танкова рота имаше изявена личност. В нашия бе полковник Евтим Евтимов, който бе командир на танковата бригада в Казанлък. В другия - генерал-лейтенант Иван Добрев, който бе доскоро командващ Сухопътните войски. В третия - полковник Методи Томанов, който стигна във военната си кариера до командир на дивизия и заместник-командир на корпус. На полковник Любомир Димитров-Тагарински като последен началник-щаб се падна неприятната чест да закрие Шуменския танков полк............ Прочети още

 
Повишения в армията на КНДР за рожденият ден на Ким Чен-ир
16.02.2014, 11:55

Ким Чен-ун.Северна Корея обяви, че е повишила военните звания на няколко ключови военни, което е във връзка с "Денят на сияещата звезда" - 72-та годишнина на Ким Чен-ир, съобщават „Франс прес" и Ал Джазира.

Ким Рак-гум, командир на Стратегическите ракетни сили към Корейската народна армия, е вече със звание генерал-полковник след указ на лидера на страната Ким Чен-ун. Десетки други висши военни също са повишени в генерал-лейтенант и генерал-майор.

Повишението е във връзка с днешния рожден ден на бащата на Ким Чен-ун.

Лидерът на КНДР посети днес двореца мавзолей, в който се намира прозрачният саркофаг с тялото на баща му. В залите на Кимсусанския дворец са изложени черният мерцедес, яхтата "Вярност", един от вагоните на влака, използвани от Ким Чен-ир. Ким Чен-ир почина на 17 декември 2011 г. от инфаркт.

http://news.ibox.bg/

 

Boeing се бори Конгресът да финансира закупуване на още F/A-18E/F Super Hornets и EA-18G Growlers

16.02.2014, 11:43

Boeing започва последна отчаяна кампания с цел да се убеди американския Конгрес да финансират закупуване на още изтребители F/A-18E/F Super Hornets и EA-18G Growlers, за да не се затвори производствената линия в Сейнт Луис. Според редица източници в бюджета за 2015 г. на ВМС на САЩ няма предвидени средства за закупуване на допълнително палубни изтребители от този тип. Проектобюджетът за фискалната 2015 трябва да бъде представен на Конгреса на 4 март 2014.

Американските ВМС са обявили, че биха желали да закупят още F/A-18E/F и EA-18G, но не могат да си го позволят при ограниченията в бюджета, довели до решението да намалят броя на самолетоносачите от единадесет на десет.

Според мениджъра на програмата F/A-18 Майк Гибсън компанията трябва да произвежда поне два самолета на месец, за да се поддържа цената ниска, за което се изискват 1,2миалрда долара. Разглежда се и варианта за обединяване на производството на F/A-18 с това на F-15, което продължава до 2018 г. Експерти отбелязват, че Lockheed Martin произвежда месечно само един F-16, което означава, че и Boeing може да поддържа по нисък темп на производство.

Boeing все още остава в конкурсите на Канада и Дания за нови изтребители, както и вижда перспективи в поръчки от страни от Близкия изток. Но никоя от тези възможности няма да може да се материализира до края на 2016 г., когато се очаква да бъде закрита производствената линия, ако сега не се намерят допълнително поръчки.

Boeing и властите на САЩ се надяваха на голяма поръчка за F/A-18 от страна на Бразилия, но изтеклата информация за подслушване на бразилския президент Дилма Русеф провали потенциалната сделка и латиноамериканската страна избра Saab.

Допълнителна надежда за Boeing е забавянето на програмата за производство на F-35,което би било мотив за закупуване на допълнително количество F/A-18, за да се запълни празнотата до приемане на въоръжение на ‘стелт’ изтребителя.

http://www.pan.bg/

 
В Русия създадоха суперздрава каска
16.02.2014, 10:48

Руски учени са създали нова каска за военнослужещи. Тя помага не само при защита от парчета от граната, но и при ориентиране на бойното поле.

Сега на въоръжение на руската армия е металната каска. Парчетата от близко избухнала граната могат цялата да я пробият. А ето че наскоро създаденият нов шлем може да задържи всички поразяващи елементи. Това са показали изпитанията с лабораторния манекен с пластмасова глава. По такава каска са стреляли с метални топчета, които са имитирали парчета от граната, разказва инженерът-изпитател Владимир Машковцев:

   - Шлемът трябва да издържа парчетата, които летят със скорост 630 метра в секунда. На изпитанията ние зададохме скорост над 700 метра в секунда.

Това е почти три пъти по-високо от скоростта на парчетата на обикновената граната. Но металното топче така и не е могло да побие шлема. То е заседнало в корпуса. Работата е там, че каската е изработена от няколко слоя полимерен композит – карбон, казва началникът на центъра за изпитания и сертификация Олег Фаустов:

   - Това е единственият в смета шлем, който има три слоя защитна композиция. Горната и долната страна на този шлем са нещо като твърда кора. А отвътре има слоеве на балистична материя.

Чрез новата технология за изработване на защитен шлем се постигна и още едно предимство – сравнително ниското тегло на конструкцията. Този шлем тежи по-малко от килограм. Затова на нея може да се монтира допълнително оборудване. Например фенер, устройство за нощно виждане, слушалки, монитор за оптически прицели при стрелба иззад ъгъл и специална защитна маска за долната част на лицето.

Сега руските инженери разработват материал за създаване на прозрачна броня. Това ще осигури пълна защита на очите. А след две години разработчиците обещават да пуснат защитния шлем от ново поколение за военнослужещите в серийно производство. – Още каски

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Стара слава: Първата ни подводница спасила Балчик
16.02.2014, 09:56

„Подводник №18”Днес, когато военноморският ни флот вече е без единствената си читава подводна лодка „Слава”, хубаво е да  припомним как се появили първите подводничари у нас. Лодката, която първа се е гмурнала под вълните на Черно море е била регистрирана с името „Подводник №18”.

Тя е от типа "малки крайбрежни лодки" - UB-I и е произведена в австро-унгарското пристанище Пола. През март 1916 година германското морско министерство я предоставя на България. Българският флаг на „Подводник № 18” е вдигнат на 25 май 1916 година. Неин постоянен пристан става кеят на двореца Евксиноград.

Ето какви са техническите данни за този плавателен съд:

   * Водоизместимост: 128 тона

   * Дължина: 28,10 м.

   * Широчина: 3,15 м.

   * Основен двигател: Дизел с мощност 60 к.с. и макс. 550 оборота в минута

   * Електродвигател: "Сименс" с мощност 120 к.с. и макс. 630 оборота в минута

   * Максимална надводна скорост: 7,84 възла

   * Скорост на потапяне: 46 сек. за дълбочина 9 м.

   * Максимално дълбочина на потапяне: 52 м.

   * Екипаж: 17 души

   * Въоръжение: два торпедни апарата за торпеда от типа "Уайтхед" 533 мм и общ запас от 4 торпеда, 47 мм оръдие и 8 мм картечница "Максим";

По време на първото й плаване и потапяне из Варненския залив на борда й са князете Борис Търновски и Кирил Преславски.

През същата година Германия ни предава още една подводница-близнак "UB-I-7" ("UB-7"), но малко след това година тя е потопена, загива и един български подофицер.

Макар че според германското щатно разписание екипажът на този тип съдове се състои от 14 души, на българската подводница са зачислени 17 офицери, подофицери и матроси. В някои случаи екипажът ѝ нараства до 20 души. За командир на „Подводник № 18” е назначен лейтенант Никола Тодоров, а помощник-командир - мичман I ранг Иван Вариклечков.

След зачисляването на лодката в състава на нашия военно-морски флот нейните постоянни маршрути са: Варна-Калиакра и обратно, Варна-Калиакра-Мангалия-Кюстенджа и обратно, Варна-Бургас-Созопол и обратно. На 6 септември 1916 година лодката се промъква през минните полета и разузнава в румънското пристанище Кюстенджа.

В следващите месеци подводницата на няколко пъти среща противникови кораби, които успяват да се изплъзнат от торпедата й. До края на 1916 година „Подводник № 18” попада осем пъти в минни полета - излиза балогодарение на късмета си. На 13 декември 1916 година само с появяването си лодката спира руската бомбардировка над Балчик. Кробите на противника се оттеглят от българското крайбрежие.

След Солунското примирие от 1918 година нашата подводница е реквизирана от френските окупационни части в Цариград. Предполага се, че е била нарязяна на части, а двигателите и механизмите ѝ - продадени. – Още за „Подводник № 18”

 http://www.nabore.bg

 
Решават до септември за нови изтребители
16.02.2014, 09:23

И през тази година Военновъздушните сили няма да получат нови бойни самолети. Правителството си е дало срок до септември, за да вземе решение за изтребителите на армията. Това съобщи за "Стандарт" военният министър Ангел Найденов. От ведомството обаче обясниха, че процедурата е твърде дълга и тромава и дори да бъде взето решение "за", приключването на сделката ще се проточи поне до края на 2014 година.

Процедурата за закупуване на нови многоцелеви изтребители се подготвяше дълго време от екипа на предшественика му Аню Ангелов, като идеята бе да стане с пряко договаряне, а не на конкурсен принцип.

Още в началото на мандата на кабинета Найденов заяви, че ще продължи работата по проекта, но вече ще има състезателна процедура.

http://paper.standartnews.com/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 

 





{START_COUNTER}