Военна информация

Архив - от 16 до 28 февруари 2013 година
 

 
ГЕРБ с нова „уникална” идея за пенсиониране на военнослужещите
28.02.2013, 23:36

Единадесет депутати от ГЕРБ се сетиха за армията пет минути преди 12 ч. Внесоха в парламента законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

Първата реакция бе, че едва ли не премахват една несправедливост. В края на миналата година именно с промяна на кодекса мнозинството от депутатите, т.е. на управляващата партия, въведоха възрастта, като второ изискване, освен осигурителния стаж, за придобиване право на пенсия от войниците, сержантите и офицерите.........Прочети още

 
Финландия ще купува картечници от Русия
28.02.2013, 22:09

ПКМОтбранителните сили на Финландия купуват от Русия партида картечници ПКМ и резервни части за тях, съобщи днес министерството на отбраната на Финландия.

Съобщава се, че сумата на контракта, подписан с "Рособоронекспорт", съставлява над 3 милиона евро.

„В течение на 2013 година купуваните в Русия картечници ще бъдат предадени на сухопътните и морските сили на Финландия” – се казва в съобщението на министерството на отбраната.

Във Финландия отбелязват, че това не е първата подобна покупка на оръжия в Русия.

ПКМ (пулемет Калашников модернизиран) се явява модернизация на съветската картечница ПК калибър 7,62 мм, разработена от Михаил Калашников. ПКМ е била приета на въоръжение през 1969 година с цел замяна на ПК, от която се отличава с намаленото с 1,5 килограма тегло. – Още за ПКМ

 
Проведе се оперативният сбор на командира на Военноморските сили
28.02.2013, 20:16

Оперативният сбор на командира на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов се проведе на 26 и 27 февруари във Варна. Основната тема на сбора беше „Участие на ВМС в развитие на националните отбранителни способности. Принос на ВМС за защита на интересите на Република България в морските пространства”.

Пред основния команден състав на военния флот бяха представени доклади и презентации от представители на Съвместното командване на силите, Висшето военноморско училище, командири на военни формирования и началници на отдели в Щаба на командването на ВМС.

Своите виждания за развитието на съвместни дейности от общ интерес представиха областният управител на Варненска област Коста Базитов и представители на Изпълнителна агенция „Морска администрация”.

http://www.mod.bg/

 
Отложиха утвърждаването на Бренън за шеф на ЦРУ
28.02.2013, 20:00

Джон Бренън Комисията по разузнаването в Сената на САЩ, която трябваше днес да подложи на гласуване номинацията на Джон Бренън за шеф на ЦРУ, отложи за следващата седмица утвърждаването му, без да посочи официален аргумент за отлагането. По всяка вероятност обаче то се дължи на неотдавнашните разкрития за това как Бренън е спечелил 3 млн. долара само заради добрите си контакти в разузнаването. Публикацията за забогатяването му излезе точно в деня, когато комисията започна да разглежда кандидатурата му за шеф на ЦРУ.

Припомняме, че Бренън, номиниран за шеф на ЦРУ от президента Барак Обама, е ветеран на разузнаването, като е работил за него четвърт век. В живота му обаче има един четиригодишен период, през който той не е на държавна служба - и тъкмо през този период Бренън забогатява. За периода 2005 - 2009 година той получава общо 3,36 милиона долара, само за да председателства веднъж седмично среща на Съюза за разузнаване и национална сигурност - група, включваща 150 анализаторски корпорации.

 
СОСЗР подкрепя президента, влиза в контакт с гражданските съвети
28.02.2013, 16:58

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) подкрепя решителните и последователни действия на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев за нормалното функциониране на всички държавни органи, ведомства и организации. Това е изразено в писмо на председателя на съюза генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов до държавния глава.

Ние сме убедени, се посочва още в писмото, че както и досега ще бъдете олицетворение на единството на нацията и гарант за стриктното изпълнение на разпоредбите на Конституцията и законите от законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Едновременно с това председателят на СОСЗР изразява готовност структурите на съюза да установят контакт с представители на граждански съвети и инициативни комитети, чиито искания и практически действия по време на протестите в страната, кореспондират с обществените потребности и да съдействат, в рамките на техния висок интелектуален, експертен и организационен потенциал, за предприемане на рационални мерки за преодоляване на последствията от кризата.

Генерал Топалов е изпратил до председателите на областните съвети на СОСЗР писмо, в което препоръчва структурите на съюза да установят контакт с представителите на гражданските съвети и комитети и да им окажат съответното съдействие.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Румъния ускорява покупката на изтребители "втора ръка"
28.02.2013, 16:52

Правителството на северната ни съседка е упълномощило министъра на отбраната в ускорен порядък да закупи "употребявани и поддържани" изтребители F-16 Fighting Falcon.

Това е заявил по данни на Jane's премиера Виктор Понта. По неговите думи министъра на отбраната Мирча Душа е получил указания да завърши преговорите в близките няколко месеца. Решението не е взето само от правителството, но и от Върховния съвет по отбрана. Бързането е цел Румъния поне частично да ликвидира дефицита си от изтребители.

При това решението е за 15 самолета, а не за 12 както досега, като 3-те допълнителни машини ще се използват когато други са на ремонт. Като най-вероятни доставчици се посочват страни като Холандия и Португалия, като се отдава предимство на втората.

Румъния беше предвидила за 12 самолета да отдели 600 млн. долара . По думите на Понта, правителство е решило да закупи "употребявани и поддържани" самолети, защото няма пари за нови.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Полша отново обяви конкурс за УТС за последваща подготовка
28.02.2013, 16:47

M-346 Master Министерството на националната отбрана (МНО) обяви конкурса AJT (Advanced Jet Trainer) за доставка на 8 учебно-бойни самолета за нуждите на ВВС.

Според експерти от МНО пожелали анонимност в конкурса ще участват M-346 Master от италианската компания Alenia Aermacchi, британския Hawk 100 от BAE Systems, корейские KAI T-50 Golden Eagle (разработен в сътрудничество с Lockheed Martin), както и чешките L-159 Alca.

Срок за заявленията е 2 април 2013 г. Условията изискват от 10 до 30 процента от работата да се възложи на полски фирми.

Според Jane's целта е да се заменят старите вече УТС TS-11 Iskra, стоящи на въоръжение от 1964 г. По данни на Flightglobal MiliCAS в момента ВВС на Полша имат 47 от тях. Другите УТС са 23 произведени в Полша PZL-130 Orlik.

В 2010 г- Полша беше обявила конкурса LIFT (Lead-In Fighter Trainer) за доставката на 16 учебно-бойни самолети, но през октомври 2011 г. го отмени. Тогава МНО беше готово да отдели за покупката на учебно-бойни самолети 1,5 милиарда злоти (473 милиона долара).

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Легията ще контролира служебния министър на отбраната
28.02.2013, 15:25

Председателят на Българската офицерска легия „Раковски” майор от резерва Иван Милов е в списъка на поканените от президента за участие в утрешните консултации по сформирането на Обществен съвет към служебното правителство.

От 35-те поканени единствен майор Милов е представител на военното съсловие. Това предполага, че върху него ще падне тежестта при обсъждане на проблемите, свързани с отбраната и Въоръжените сили и действията на служебния министър на отбраната. Българската общественост е свидетел, че в края на миналата година и в началото на тази, легията организира протестни шествия във връзка с отнемането на социалните права на военнослужещите.

За съжаление диалогът между тази неправителствена организация и политическото ръководство на Министерството на отбраната беше нарушен. Нещо повече по повод на протестното шествие на 23 февруари министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че Министерството на отбраната е имало добри взаимоотношения с легия "Раковски" преди, но вече не я разглежда като легитимен изразител на интересите на офицерския, сержантския и войнишкия състав в Българската армия.

Изглежда президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев днес не е на същото мнение. Макар че през октомври по повод на първото шествие на легията той заяви: „Не може и няма да приема една малка група хора да монополизират и да манипулират с действията си прогнозите и плановете на правителството, както и моите като върховен главнокомандващ".

В проекта на правилата за работа на Обществения съвет е записано: „Съветът е консултативен орган към служебното правителство за сътрудничество при вземане на решения, формиране на позиции, становища и приемане на инициативи от служебното правителство за развитие и провеждане на публичните политики в полза на българските граждани при спазване на принципите на публичност и прозрачност.”

Припомняме, че вчера Общественият съвет по въпросите на отбраната, който координира 25 организации, и Българска офицерска легия „Раковски” настояха в писмо до президента в състава на Обществения съвет и в дебатите за съставяне на служебно правителство да има техни представители. Общественият съвет по въпросите на отбраната и легията, се посочва в документа, следят с тревога и интерес положението в страната, Министерството на отбраната и армията след оставката на правителството. Тревогата ни се подбужда, пише по-нататък, от ставащите промени в Министерството на отбраната и опитите на редица политически сили и организации да използват създалата се обстановка  в свой интерес.

Двете неправителствени организации заявяват категорично, че няма да приемат и подкрепят правителство и ръководство на Министерството на отбраната, което да продължи досегашната политика в областта на отбраната.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
SAAB ще модернизира АУАКС системата Erieye на бразилските ВВС
28.02.2013, 15:08

Erieye AEW&C (Airborne Early Warning and Control)Шведският оръжеен концерн е получил договор от бразилската компания Embraer Defense and Security за модернизация на системата за планиране на мисиите на въздушно базираната система за ранно предупреждение и управление (АУАКС) на бразилските ВВС, като общата стойност на поръчката е 380 млн. шведски крони.

Договорът предвижда модернизация на съществуващите системи Erieye AEW&C (Airborne Early Warning and Control), като част от мащабната модернизация на системите Е-99, както в Бразилия е името на комбинацията от самолети Embraer 145 и системи Erieye. Те са считани от бразилските власти за системи с изключителна важност, тъй като се използват за контрол на въздушното пространство и на границите в огромната държава и осигуряват критична информация, като значително повишават оперативната информираност за обширни територии и дават възможност за прецизна намеса в случай на нужда..

"Системата за планиране на мисиите на произвежданата от Saab Erieye система за AEW&C осигурява перфектно наблюдение и контрол на цели както на сушата, така и на морската повърхност. Изключително сме горди, че доставяме тези системи на Бразилия и те играят важна роля в националната сигурност” заяви Микаел Йоханисон, ръководител на бизнес подразделението на Saab за електронни отбранителни системи.

Доставката на модернизираните системи Erieye AEW&C ще е в периода 2014 - 2017 г.

Системата Erieye AEW&C на Saab е сред водещите в своя клас на световните пазари. Първата система монтирана на бразилски самолет Embraer 145 стана оперативно готова през 2002 г. В комбинация с такъв тип самолет системата е приета на въоръжение също така в Мексико и Гърция. Първата система Erieye е монтирана на борда на самолет SAAB 340 за нуждите на шведските ВВС през 1997 г. Клиенти на тази конфигурация от радар и самолет са също Тайланд и ОАЕ. За Пакистан Saab монтира Erieye на борда на по-големия SAAB 2000.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Super Tucano побеждава AT-6 в конкурса за лек щурмовик за Афганистан
28.02.2013, 13:38

Embraer A-29 Super Tucano ВВС на САЩ са сключил договор на стойност 427 милиона долара със Sierra Nevada и партньора й Embraer за доставка на афганистанските ВВС 20 самолета Embraer A-29 Super Tucano в рамките на програмата LAS (Light Air Support tender).

Загубилата конкурса фирма Beechcraft, участваща с АТ-6 – модификация на учебния Texan II, изрази разочарование от загубата и не изключи възможността отново да оспори по съдебен път резултата от конкурса. Това е тежък удар за Beechcraft, която излезе от процедура за банкрут само преди седмица и в краткосрочен план бе важно да спечели този тендер.

Според Sierra Nevada и Embraer самолетите Super Tucano ще се произвеждат в новопостроения завод в Jacksonville, Флорида, което ще осигури работа за 1400 души.

Според договора двете компании трябва да доставят 20 леки щурмовици Embraer A-29 Super Tucano, един тренажор, шест станции за планиране на полетите и още толкова системи за разбор и анализ на изпълнение на полетните задачи. Споразумението предвижда доставка и на резервни части в дългосрочен план, получаване на необходимите сертификати. Максималната стойност на договора може да нарасне максимум до 950 милиона долара.

ВВС на САЩ са поставили срок първите двадесет самолета А-29 да бъдат доставени до април 2015 година, а останалите задължения по договора да бъдат изпълнени до 26 февруари 2019 година.

http://www.pan.bg/

 
В Уляновск е започнато серийно производство на Ил-476
28.02.2013, 13:12

Ил-476В уляновския авиационен завод „Авиастар-СП” е започнат монтажа на първите три военнотранспортни самолета Ил-476 (Ил-76МД-90А), като първият от тях ще бъде доставен на ВВС през 2014 г.

Първият сериен Ил-476 е готов за окончателно сглобяване, като в момента към фюзелажа се стиковат крилата и опашната част. В Жуковски продължават изпитанията на летателния прототип.

МО на Русия е поръчало 39 самолета Ил-476, като планът е до 2020 г. ВВС да получат общо 100 нови транспортни самолета. Отделно граждански авиокомпании ще получат около 40 самолета от този модел.

На база на Ил-476 от 2013 г може да започне и производството на летящи командни пунктове, които трябва да заменят остарелите вече Ил-22.

Ил-476 е дълбока модернизация на Ил-76МД, като първият полет е извършен през септември 2012. Ил-476 е снабден с нови двигатели ПС-90А-76 и с усилено крило. Има товароподемност 60 тона, лети със скорост до 850 км/ч на разстояние до 6000 км.

http://www.pan.bg/

 
Китай е пръв на опашката за системата С-400 Триумф
28.02.2013, 09:02

С-400Във Федералната служба по военнотехническо сътрудничество на РФ отбелязват голям интерес на чужди държави към новата зенитна ракетна система (ЗРС) С-400 “Триумф”. Официални представители на ФСВТС на Русия не изключват, че първият чуждестранен купувач може да стане Китай.

По думите на заместник директора на ФСВТС Владимир Дзиркалн, родните ЗРС постоянно се радват на голямо търсене в чужбина. Говорейки на оръжейната изложба idex-2013 в ОАЕ той отбеляза, че наред със снабдяването на руската армия със системи “Триумф”, по всяка вероятност ще се обсъжда въпроса и за доставки на ЗРС за експорт, – съобщава „Военно-промышленный курьер”.

Дзиркалн подчерта, че С-400 е доста скъпа система и не всяка страна може да си позволи да си го достави. Не е изключено първият чуждестранен купувач да стане Китай, – добави заместник директорът на ФСТВС.

Зенитната ракетна система С-400 “Триумф” е предназначена за високоефективна защита на най-важните политически, административни, икономически и отбранителни обекти от ударите на авиацията, тактическите, оперативно-тактическите, стратегическите, крилатите, а също и от балистични ракети със средна далечина в условия на радиоелектронно и бойно противодействие.

Понастоящем комплексът “Триумф” постъпва във Въоръжените сили на РФ. – Още за С-400

 
На въоръжение в Сухопътните войски на РФ ще постъпят нови безпилотни апарати
28.02.2013, 08:56

Безпилотен летателен апарат Орлан-10През 2013 година на въоръжение в Сухопътните войски на Русия ще постъпят безпилотни летателни апарати от типа “Гранат” и “Орлан”. За това съобщи на 21 февруари главнокомандващия СВ генерал-полковник Владимир Чиркин на изложбата на въоръжения idex-2013 в ОАЕ.

Според неговите думи, през текущата година в Сухопътните войски се очаква предаването на първите БПЛА. Понастоящем е заложена корекция в плана на покупките. Сухопътните войски ще получат безпилотни апарати тип “Орлан” и “Гранат”, които са създадени по техническо задание на Министерството на отбраната, съобщава  "Военно-промышленный курьер".

Главнокомандващият СВ сравни нашите БПЛА със създадения в ОАЕ безпилотен апарат, който е изложен до руската експозиция на изложбата. Чиркин констатира, че за разлика от този ударен безпилотен летателен апарат, руските БПЛА засега могат да решават задачи по разузнаването, свръзката и радиоелектронната борба (РЕБ), но не и да нанасят удари по земни цели.

Главнокомандващият на Сухопътните войски отбеляза, че изоставането в разработването на БПЛА, макар и да не е безнадеждно, но е много сериозно. По неговите думи, през последните 20 години в Русия фактически не са се занимавали с развитието на този вид военна техника. През същото време,  американците към лятото на миналата година са имали на въоръжение в сухопътните войски над 36 хиляди БПЛА от различни типове.

Въпреки това, В. Чиркин отбеляза, че новият руски безпилотен апарат “Орлан-10″ (на снимката) вече е преминал етапа на войскова експлоатация. – Още БЛА

 
Ракетни влакове: стари и нови
28.02.2013, 08:47

БЖРК 15П961 “Молодец”В самия край на миналата година в руските средства за масова информация се появи новина за връщането към една стара и почти забравена идея. Според информация на РИА Новости, вече се работи върху създаването на нов боен железопътен ракетен комплекс (БЖРК) и първият  ракетен влак по новия проект може да бъде сглобен още през 2020 година.

В руската армия вече имаше на въоръжение подобни системи, обаче единствените в историята БЖРК 15П961 “Молодец” (Юнак) бяха снети от дежурство още през 2005 година и не след дълго по-голямата част от техниката беше унищожена. Влаковете с ракетно въоръжение с право бяха гордост за съветските конструктори, а и на цялата страна. Благодарение на своите възможности тези комплекси представляваха сериозна заплаха за вероятния противник. Обаче, историята на този вид техника не може да бъде наречена обикновена. Първо, редица съвсем неприятни събития в началото силно ограничиха потенциала на нашите БЖРК, а след това доведоха и до пълното им изчезване.......... Прочети още

 
Експертите не можаха да определят характеристиките на севернокорейската ядрена бомба
28.02.2013, 08:44

Представители на САЩ, европейските страни и Южна Корея признаха, че не са могли да уловят в атмосферата онези частици, които би трябвало да попаднат в нея след проведения на 12 февруари от Пхенян подземен ядрен взрив. Това означава, че по всяка вероятност характеристиките на устройството така и ще си останат загадка.

Веднага след изпитанието, САЩ изпратиха на Корейския полуостров няколко самолета WC-135, които имат на борда си оборудване за откриване в атмосферата и на най-малки частици инертен газ, който се отделя след взривяване на атомни устройства. Оттогава не са правени никакви изявления във връзка с резултатите. Представител на ВВС на САЩ можа само да отбележи, че те “не могат да кажат нищо”, а американското разузнаване добавя неопределено, че “изследванията продължават“. На нормален език това означава едно нещо: “засега не сме намерили нищо”. С успехи не могат да се похвалят и другите заинтересувани страни, като Южна Корея и Европа.

Характеристиките на частиците на инертния газ, които така старателно се опитват да открият тези страни след изпитанията на КНДР, биха помогнали да се разбере какво устройство всъщност е взривил Пхенян. В частност, мнозина се интересуват дали е използван плутониев или уранов боен заряд. От друга страна, експертите не се съмняват, че е извършен именно ядрен взрив, а не имитация.

Самата Северна Корея направи неясна декларация като каза, че е използвала “по-компактно леко ядрено устройство, което е по-мощно от предишните“. Същевременно тогава Пхенян подчерта, че не е нанесена никаква вреда на околната среда.

 
Министерство на отбраната на Великобритания е „пропиляло” 1.5 млрд. лири
28.02.2013, 08:35

Британски депутати порицаха в четвъртък министерството на отбраната, след като беше разкрито, че между 2009 и 2011 г. то е закупило екипировка за 1.5 млрд. лири в повече от необходимото. Доклад на междупартийна комисия е установила запаси на стойност 3.4 млрд. лири, които, според нея, може да бъдат продадени. Докладът обвинява министерството в „пилеене на значителни количества обществени пари” за доставки на полагащи се консумативи, като униформи и муниции, които не са били използвани.

„Това е особено дразнещо във време, когато финансирането е трудно и когато някои смятат, че Сметната палата предупреждава за тези проблеми от 20 години”, казва Ричард Бейкън, член на комисията.

В документа е установено, че министерството се е концентрирало само върху покриване на нуждите, и няма механизъм за избягване на прекомерните поръчки.

Министерство на отбраната ще въведе контрол, с който се надява да намали разходите за инвентар с до 500 млн. лири на година до 2015 г., предаде АФП.

http://www.focus-news.net/

 

 
IDEX завърши: Какви са перспективите за Русия
27.02.2013, 21:10

В ОАЕ завърши престижната изложба на военна техника и въоръжения IDEX-2013. Руските производители представиха на този форум много образци и модели, които предстои да станат „хитове в продажбите” през следващото десетилетие, включително и танкът Т-90СМ.

В момента Русия заема второ място на пазара на военна техника в Близкия Изток, след водещите се с голяма преднина САЩ - за периода 2005-2012 година САЩ са доставили в този регион оръжия за 56,2 милиарда долара, а Русия - за 7,8 милиарда.

Говорейки за перспективите на Русия на близкоизточния и северноафриканския пазар днес, можем да отбележим безусловно пробива с договора с Ирак, който в момента се намира в стадий на утвърждаване, продължаващото сътрудничество с Алжир, Йордания ОАЕ и други страни. Отделно може сложим Либия и Египет - новото ръководство на тези страни проявява интерес към възобновяване на военно-техническото сътрудничество с Русия. Специален случай е Сирия - в страната продължава гражданската война, и Русия в момента не доставя там ударни системи, които могат да попаднат в ръцете на терористи.

Говорейки за перспективите на конкретните видове въоръжения, можем да отбележим, че на този пазар традиционно се търсят руските системи за ПВО, техниката и въоръженията на сухопътните войски и авиотехниката. Техниката и въоръженията за ВМФ са по-малко търсени. Във всички области на Русия има какво да бъде предложено на купувачите. Например, доста добри перспективи, особено в страните, използващи танкове Т-72, може да има най-новата версия на Т-90, известна като Т-90СМ. При това трябва да се отчита, че «Уралвагонзавод», който разработи Т-90СМ, е създал и вариант за модернизация на по-ранните версии на Т-72 и Т-90, които могат да бъдат преоборудвани с бойно отделение с кула, както е при новия образец.

От машината се заинтересуваха и в АОЕ, които досега не са използвали руски танкове. Очаква се, тази година в ОАЕ да се проведе цикъл на изпитания на Т-90СМ и военните на страната ще могат да се запознаят добре с танка. Освен това, много високо се оценяват перспективите за доставки на тези машини в Алжир, в Сирия - когато ситуацията в страната се стабилизира, и в други страни от региона.

Що се касае до другите видове техника, то там преди всичко, може да се очакват нови договори за доставка на системи за ПВО, а също и интерес към руските самолети, особено учебните Як-130 и хеликоптерите. Като цяло Близкият изток в близките години ще остане важен за Русия пазар за износ на оръжие, отстъпвайки по значение и количества само на страните от Югоизточна Азия.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
САЩ са готови към компромиси с Русия
27.02.2013, 20:24

Съдейки по всичко, САЩ са готови да съкратят своите тактически ядрени оръжия (ТЯО) при условие на взаимни крачки от страна на Русия. Експертите не изпитват оптимизъм, но смятат, че готовността на Вашингтон за компромиси поне малко ще разведри напрежението руско-американския диалог.

Общият брой американски тактически бойни заряди, съгласно съществуващи оценки, съставлява близо 760 единици. Част от тях (примерно 150-250 единици) се намират на 6 американски авиационни бази в Европа и в Турция. Останалите са в САЩ. Руският ядрен тактически потенциал, съгласно различни оценки, е значително по-голям. Въпреки това, американците са в по-изгодно положение, защото техните ТЯО са близо до руските граници, докато руските оръжия са изключително на руска територия. Следователно, то по никакъв начин не е заплаха за националната безопасност на САЩ.

Този очевиден дисбаланс отдавна тревожи Москва. СССР беше сочил този проблем още в средата на миналия век, но до последно време не успявахме да се договорим по същество.

И ето че тези дни изпълняващата длъжността заместник държавен секретар на САЩ по контрола върху оръжията и международната безопасност Роуз Готемюлер каза, че съкращаването на ТЯО по взаимна договореност с Русия е отдавнашна цел на администрацията на Барак Обама, потвърдена от американския Сенат при ратифицирането на Договора за стратегическите настъпателни оръжия от 2010 година. Според нея, това е „особен приоритет” в делото на контрола върху оръжията и Вашингтон е заинтересован от започване на преговори с Москва по въпроса.

Ето мнението на главния редактор на списание „Русия в глобалната политика” Фьодор Лукянов:

   - За НАТО и САЩ въпросът с ТЯО в Европа, строго казано, не е принципен. Не е ясно, защо то е нужно там, освен за фиксиране на своето присъствие и напомняне – в Европа при всички положения ядрена война няма да има! И по-рано не можеше да има, камо ли сега. В Русия обаче положението е друго. За война в Европа ние също не се готвим – това е несериозно. Сериозни разговори се водят за Азия. И руският тактически потенциал, неговото политическо предназначение (а такова съществува!) е един скрит сигнал за Китай. Но в случая става дума за баланс, за сдържане. Русия изобщо не би искала да засяга този въпрос, но изглежда, че американската страна има намерение все пак да го повдигне. Това е доста изгодно за реномето. Тази тактическа съставляваща е много опасна. Докато говорихме за стратегически ракети, целият въпрос там опираше до противоракетната отбрана. А тук се появява един нов компонент. Мисля, че на предложението на Готемюлер от Русия ще дойде отрицателен отговор: „ние изобщо не искаме да разговаряме по въпроса”.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Как ще реагира Китай на доставката на руски подводници за Виетнам
27.02.2013, 19:33

Две от шестте поръчани от Виетнам руски дизелово-електрически подводници ще бъдат предадени на клиента още тази година. Как ще реагира на това Китай, който има териториален спор с Виетнам? Между това, реализацията на руско-виетнамската сделка няма да навреди на интересите на Китай.

Виетнам трябва да получи общо 6 подводници от проекта 636 на обща стойност 2 милиарда долара. В договора влизат също така създаването на брегова инфраструктура за базиране на лодките и обучението на техните екипажи. Руските подводници, който Виетнам получава сега, са силно модернизиран вариант на съветските подводници от проекта 877ЭКМ „Кило”. Те са трудно забележими, имат ново електронно оборудване и могат да носят крилати ракети.

Перспективата за получаването на нови подводници от страна на Виетнам беше посрещната със загриженост от много китайски военни коментатори. Един от тях, контра-адмирал Ин Чжо в миналото открито каза, че виетнамските подводници могат да бъдат заплаха за жизненоважните за Китай морски комуникации, преминаващи през Малакския пролив и Южно-Китайско море. Именно по тези пътища Китай получава нефт и други суровини от Африка и страните от Близкия Изток.

Очевидно е, че Китай е недоволен от усилването на военноморската мощ на Виетнам в условия, когато териториалните спорове между двете страни се засилват. Но поведението на Китай към Виетнам се отличава от поведението му към близки съюзници на САЩ, като Япония и Филипините, с които Китай също има териториални проблеми.

Въпреки противоречията, Китай развива с Виетнам не само междудържавни, но и междупартийни връзки, като им придава голямо значение. Виетнам винаги е играл ключова роля в китайската политика в Югоизточна Азия. През 2011 година стокооборотът между двете страни надвиши 25 милиарда долара и продължава да расте. Ако по отношение на Япония и Филипините Китай може да премине към политика на натиск, то по отношение на Виетнам, е поставена задача за сътрудничество.

Затова китайците доста сдържано реагират на това, че Виетнам купи нови изтребители, ракетни катери „Молния” и подводници от Русия. От Пекин разбират, че мащабите на виетнамската военна модернизация трудно може да се сравняват с усилията на Китай за модернизация на собствените им въоръжени сили, а в случай на прекъсване на руско-виетнамското сътрудничество във военно-техническата сфера, Виетнам, най-вероятно, ще се заинтересува от по-тясно сътрудничество със САЩ. А това не е в интересите нито на Русия, нито на Китай. - Още проект 877

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Държавните изпитания на изтребителя Су35С ще завършат през 2015 година
27.02.2013, 17:10

Su-35Държавните съвместни изпитания на изтребителя Су-35С ще завършат през 2015 година, съобщава “Интерфакс” с позоваване на  източник в отбранително-промишления комплекс. В края на 2012 година завърши първият етап от държавните изпитания, по резултатите от които беше дадено предварително заключение за съответствие на Су-35С на летателно-техническите характеристики. Това заключение даде право на компанията “Сухой” да доставя изтребители в строевите летателни части на ВВС на Русия.

Понастоящем в държавните изпитания участват четири самолета. Като цяло програмата за изпитанията предвижда да бъдат изпълнени над хиляда полета с изтребителите Су-35С. Вторият етап на държавните изпитания, по думите на източника на агенцията, предвижда проверка на самолета с новите авиационни средства за поражение и защита. Големият обем на проверките се налага от големия брой нови системи и оборудване, използвани в Су-35С.

По-рано, при летателните изпитания Су-35С можа да достигне при земята скорост от  1400 км/ч, а на голяма височина  – 2500 км/ч. Пределната височина на полета беше 19000 метра, а далечината на откриване на цели в режим “въздух-въздух” – над  400 километра. Далечината на полета на Су-35С е 3400 километра, а бойният радиус – 1600 километра. Самолетът е въоръжен с 30-милиметрово оръдие и има 12 точки за оказване на ракети и бомби с обща маса до осем тона.

В края на декември 2012 година Министерството на отбраната на Русия получи първите шест серийни изтребителя Су-35С, които ще пристигнат на мястото за дислокация през следващите няколко дни. Съгласно държавната отбранителна поръчка, през 2013 година “Сухой” трябва да предаде на Министерството на отбраната 12 изтребителя Су-35С. В рамките на договора от 2009 година, военните трябва да получат 48 нови самолета до 2015 година. През 2015 година се планира да се сключи договор за още 48 Су-35С. – Още за Су-35

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Писмо до президента: Военните искат да влязат в Обществения съвет
27.02.2013, 16:47

Общественият съвет по въпросите на отбраната, който координира 25 организации, и Българска офицерска легия „Раковски” настояват в състава на Обществения съвет и в дебатите за съставяне на служебно правителство да има техни представители. По този повод техните председатели генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков и майор от резерва Иван Милов са изпратили писмо до президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев.

Общественият съвет по въпросите на отбраната и легията, се посочва в документа, следят с тревога и интерес положението в страната, Министерството на отбраната и армията след оставката на правителството. Тревогата ни се подбужда, пише по-нататък, от ставащите промени в Министерството на отбраната и опитите на редица политически сили и организации да използват създалата се обстановка  в свой интерес.

Двете неправителствени организации заявяват категорично, че няма да приемат и подкрепят правителство и ръководство на Министерството на отбраната, което да продължи досегашната политика в областта на отбраната.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Русия е готова за ответни мерки по ПРО
27.02.2013, 12:23

ОТРК "Искандер"На Русия ще се наложи да приеме ответни мерки в случай, че американското и руското правителства не успеят да се договорят по въпросите за противоракетната отбрана. Това заяви Председателят на правителството на РФ  Дмитрий Медведев  по време на визитата си в Куба.

 «За съжаление, – отбеляза Дмитрий Медведев по време на интервю за кубинската ИА Пренса Латина ,  – въпреки всички наши опити да обясним на американците, че ние разглеждаме европейската противоракетна отбрана в онзи й вид, в който тя е предложена – по същество, тя насочена срещу Руската Федерация и нейния ядрен потенциал. А на този ядрен потенциал днес почива ядреният паритет в света, – въпреки това нашите аргументи не чуват нито на американско ниво, нито във формата на Северноатлантическия алианс. Нас се опитват да успокояват, казвайки, че това не е за вас, а за някои други страни. За съжаление тези  разсъждения не ни се струват убедителни..».

Говорейки за последствията от нерешените въпроси относно ПРО, Председателят на правителството на Руската Федерация отбеляза, че въпреки всички усилия от страна на Русия ситуацията не се променя и това може да доведе до влошаване на международните отношения като цяло.

 «Ако ние не успеем да се договорим, последствията за международните отношения могат да бъдат много и много неприятни. Защото на нас ще ни се наложи да вземем ответни мерки. И тези ответни мерки ще бъде принудено да взима всяко руско правителство, всеки ръководител на руската държава – просто защото такива са нашите стратегически интереси», – подчерта Дмитрий Медведев.

 Плановете на САЩ за създаването на система за ПРО остават една от главните проблеми в руско – американските отношения.

САЩ имат два стратегически района за ПРО – на Аляска и в Калифорния. Русия - в района на Москва. САЩ планират да усвоят така наречения трети позиционен район за ПРО – в Европа. Изцяло, включително наземната му структура, се планира да бъде създаден на четири етапа към 2020 година.

Русия и НАТО се договаряха да се сътрудничат по проекта ЕвроПРО на самита в Лисабон през ноември 2010 година! Преговорите обаче не постигнаха резултата, поради отказа на САЩ да предоставят юридически гаранции за ненасоченост на разгръщаната система срещу руските сили за сдържане. В отговор Русия предупреди за разполагането в Калининградска област на ракетни комплекси «Искандер» и редица други мерки за противоракетната отбрана на страната.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Първият китайски самолетоносач пусна котва във военното пристанище в Циндао
27.02.2013, 10:19

Първият китайски самолетоносач „Ляонин” пристигна в новата военна база в района Циндао за провеждане на по-нататъшни изпитания, предаде Синхуа.

Самолетоносачът, който постъпи на въоръжение в Народноосвободителната армия на Китай в края на септември 2012 г., до момента се намираше в пристанището Далян, където се провеждаше неговата доработка и тестване. Във вторник сутринта той напусна Далян и се насочи към Циндао. По време на прехода, който отне едно денонощие, бяха проведени изпитания на системите му на въоръжение.

Военноморската база в района Циндао се изграждаше в течение на последните четири години. Планира се, че именно тук ще продължат изпитанията на китайския самолетоносач.

http://www.focus-news.net/

 
Дори Иран да се сдобие с атомна бомба, войната няма да си струва
27.02.2013, 10:09

Сдържането е по-добър отговор, отколкото конфликтът, когато имаме работа със страна, към която отдавна се отнасяме зле. “Всички възможности са на масата” - тази фраза се повтаря като мантра. Това е кодова формулировка, чрез която се казва, че Западът си запазва възможността да използва военна сила, за да не допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Ще чуем това да се повтаря и тази седмица, когато преговорите между Ислямската  република и “шесторката” (държавите постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) се подновят в Казахстан.

В отделни случаи и аз самият съм използвал тази фраза. Но колкото повече си мисля за нея, толкова повече се убеждавам, че тя е по-скоро пречи, а не помага на преговорите.

Ако Иран щеше да напада Израел, или пък, да кажем, някой от арабските му съседи, международното право казва ясно: жертвата има право да отговори. Но подобна атака е доста малко вероятна. Според член 42 от Устава на ООН Съветът за сигурност може да даде зелена светлина за военни действия, когато съществува “заплаха за международния мир и сигурност”. Подобни резолюции бяха правната основа за действията срещу Ирак през 1991 и 2003 г., както и срещу Либия през 2011 г. Но няма такива резолюции според член 42 срещу Иран; и няма и да има - Китай и Русия ще им наложат вето........... Прочети още

 
В Индия стартира ракета носител PSLV-C 20 със седем спътника на борда
27.02.2013, 10:04

PSLV-C20Индийската ракета носител PSLV-C 20 изведе на орбита седем спътника в това число индийско-френският SARAL и канадскиият NEOSSat, който ще проследява движението на другите спътници и астероиди на геостационарна орбита.

Стартът на ракетата носител, която е била с маса 229.7 тона и дължина 44.4м, е бил проведен с 5 мин закъснение в 14:35 на 25 февруари 2013 от единственият космодрум на Индия, разположен на острова Шрихарикота . Заедно с SARAL и NEOSSAT на борда са се намирали спътници на Австрия, Великобритания и Дания.

SARAL е съвместна разработка на Индийската организация за космически изследвания и френският Национален център за космически изследвания и е предназначен за изучаване на световния океан , в частност за осъществяване на наблюдения на климата и състоянието на ледовете. Той е с маса 407 кг и е 56-ти спътник изведен от PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle, "ракета носител за извеждане на спътници на полярна орбита")

Главна цел на този старт се смята френско-индийския спътник SARAL, който е предназначен за измерване на нивото на океана. Заедно с него на орбита , ракетата носител е извела и мини спътника NEOSSat. Размера на миниспътника е колкото голям куфар, и има маса 65кг, неговата уникалност се състои в това, че е снабден с оригинален телескоп, който ще позволи да се различават обекти, намиращи се в космоса, с яркост до 20 звездна величина. Неговата основна цел ще бъде търсенето на астероиди, приближаващи към Земята, а също така други космически боклуци, които представляват опасност.

Канадският мини-спътник NEOSSat е първи по рода си, от специализираните спътници, който е предназначен за търсене на потенциално опасни астероиди. Спътника ще се върти около Земята за около 100 мин и ще сканира за астероиди. – Още Космос

http://www.spacenewsbg.com/

 
US Сенатът утвърди Чък Хейгъл за министър на отбраната
27.02.2013, 09:53

Чък Хейгъл Предложеният от американския президент Барак Обама за министър на обраната републиканеца и бивш сенатор от щата Небраска Чък Хейгъл бе утвърден за поста след гласуване в Сената, предаде АП.

Гласуването завърши с 58 гласа "за" срещу 41 "против". Четирима сенатори републиканци са се присъединили към демократите във вота. Очаква се Хейгъл да положи клетва в сряда.

Американският президент Барак Обама приветства резултатите от вота и заяви, че страната и армията ще имат министъра, който им трябва. Припомняме, по-рано този месец републиканците блокираха временно кандидатурата на Хейгъл.

Лидерът на мнозинството Хари Рийд заяви, че това се случва за първи път с кандидатурите за този пост.

С 58 на 40 гласа завърши гласуването, при нужни 60, за да бъде избран кандидатът.

Обама изрази тогава разочарование от резултата и смъмри за пореден път републиканците за действията им в толкова труден за страната период във военно отношение. Обама критикува и изискването за 60-те гласа, което, припомни той, не е вписано в конституцията, както и изрази надежда Хейгъл да бъде избран, тъй като заслужавал напълно поста.

Припомняме, в началото на януари Обама номинира Чък Хагел от Републиканската партия. Неговата кандидатура, обаче, се очакваше да бъде оспорвана, тъй като са известни антисемитските възгледи на Хейгъл.

http://news.ibox.bg/

 
Евтини танкове се продават в Сливен
27.02.2013, 09:47

T-71Хайде на евтините сливенски танкове! Машините са на въоръжение.

Бойни танкове от сливенско поделение се продават на цена за скрап. 26 бона за един танк Т-72, който е на въоръжение в армията ни. Машината тежи 42 тона, което означава, че е продадена за около 50 стотинки за килограм, с ДДС. Един нов танк Т-72 се продава за 1,2 милиона долара, припомнят запознати.

От бившата танкова бригада в града под сините камъни само през миналата седмица са излезли три бойни машини Т-72. Те били качени на влекачи и откарани в имота на купувача-частник, който е на 300 километра от Сливен. Използван е кран от фирмата на известен сливенски бизнесмен, научи Sliveninfo.

Търгът за тях е проведен преди шест месеца и е обявен от фирмата на военното министерство "Снабдяване и търговия" ЕООД. Според някои новият собственик на машините може да е колекционер. Други твърдят, че е търговец на старо желязо. Трети предполагат, че някой бивш офицер си прави частна танкова бригада...

Според запознати през 2011 година у нас са продадени десетки танкове Т-55. Някои от тях са останали в България, също закупени от наши частни фирми.

Справка в сайта на дружеството "Снабдяване и търговия" показва, че на 14 февруари тази година е имало търгове за продажба на бронетанково имущество.

Танковете Т-72 са повече от 25 години на въоръжение в армията ни. По-нови обаче няма.

В армията ни вече няма танкове Т-34, които станаха легендарни по време на Втората световна война. Те вървят доста по-скъпо от Т-72.

Т-72 е съветски основен боен танк, чието производство започва през 1971 г. и продължава до днес. Влиза на въоръжение в съветската армия през 1973 г. Серийното производство започва във вагоностроителния завод в град Нижни Тагил, Русия. Това е един от най-разпространените танкове на въоръжение днес, като много страни са разработили свои варианти на Т-72. От него произлиза и модерният Т-90. През 1982 г. Ирак купува лиценз за производството на базовия модел Т-72 и още същата година страната започва собствено производство.[2] Танкът носи името „Асад Бабил“ (Вавилонски лъв). Други варианти са украинският Т-84, румънският TR-125 и югославският М-84. – Още за Т-72

http://www.sliveninfo.com/

 
Начална планираща конференция за КЩУ „Надежден страж 13”
27.02.2013, 09:31

В Командването на Сухопътните войски, под ръководството на заместник командира на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев, се провежда начална планираща конференция за КЩУ „Надежден страж 13”.

В конференцията участват офицери от Командването на Сухопътните войски и от щаба на 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово.

Основните цели  на конференцията са  да  се определят основните параметри на учението, както и да се съгласува дейността по изготвянето на плана за учението.

КЩУ „Надежден страж 13” ще се проведе в пункта за постоянна дислокация на 61 механизирана бригада Карлово от 03 до 07 юни 2013 г.. Темата  на учението е „Участие на механизираната бригада в операция по прикритие на държавната граница.

http://landforce.mod.bg/

 
САЩ въвличат в своята ПРО все повече държави
27.02.2013, 09:27

Постигането на трайно геостратегическо надмощие на САЩ над своя враг № 1 – Русия продължава да бъде приоритет на външната политика на Вашингтон и след преизбирането на Барак Обама. Основно средство, на което САЩ залагат за осигуряване на практическата безнаказаност на своите бъдещи агресивни действия срещу Русия е американската глобална противоракетна отбрана (ПРО). Възможностите на глобалната американска ПРО за прихващане на руски балистични ракети са толкова по-големи, колкото по-близко до границите на Русия са разгърнати американските  противоракетни батареи. Огромното протежение на границите на най-голямата страна в света правят изпълнението на тези амбициозни планове финансово неизпълними за САЩ в условията на гигантския американски държавен дълг и тежка икономическа криза, налагащи сериозни съкращения в бюджета на Пентагона.

В тази обстановка Вашингтон насочи външната си политика към въвличане на своите съюзници във финансирането на глобалната американска ПРО. Успешната реализация на тази задача осигурява на САЩ две изключително важни предимства. То не само освобождава САЩ от финансово непосилното за тях бреме да финансират огромната си глобална ПРО, но и прехвърля върху верните им съюзници тегобата да оцеляват от ужасяващите последствията на взривените над тяхната територия руски балистични ракети с ядрено оръжие на борда...........Прочети още

 
Симеон Дянков: Новият военен министър ще наследи 68 млн.лв. просрочени задължения
27.02.2013, 09:18

Просрочията в Министерството на отбраната все още остават големи. Това става ясно от информация на финансовото министерство за състоянието на публичните финанси към февруари 2013 г. За военното ведомство просрочията са в размер на 68 млн.лв. По тези въпроси финансовият министър Симеон Дянков докладва на вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Формираните до края на 2009 г. просрочени задължения по бюджетите на министерствата, вследствие на политиката на предходното правителство за поемане на големи задължения, наложи предприемане на конкретни мерки за подобряване на финансовата дисциплина и непрекъснат мониторинг на финансовите потоци, се посочва в информацията.

Така в министерствата с най-големи просрочени задължения размерът е бил редуциран значително спрямо 2009 г., а именно: Министерство на отбраната от 190 млн. лв. на 68 млн. лв. в края на януари 2013 г.; МРРБ от 238 млн. лв. на 3 млн. лв.; МВР от 45 млн.лв. на 15 млн. лв.

Докато в МРРБ просрочията са трайно решени и значително е подобрена финансовата дисциплина, то просрочията в МО все още остават големи, отбелязва финансовото министерство. Уточнява се, че в системата на МО основен носител на тези задължения е ВМА, като просрочените задължение там са 66 млн. лева. В Министерството на правосъдието също се наблюдават просрочени задължения.

Информацията на финансовото министерство показва две неща. Първо, че новият министър на отбраната – служебен или не, ще наследи 68 млн.лв. просрочени задължения. И второ – през 2009 г. Министерството на отбраната е имало 190 млн.лв. наследен дълг. На 18 декември 2012 г. на разширеното заседание на Съвета по отбрана с участието на президента Росен Плевнелиев министърът на отбраната Аню Ангелов заяви следното: „За първи път от началото на мандата на това правителство, започнал с 576 млн. наследен дълг, приключваме годината без финансови задължения, с изключение на тези на ВМА,  но искам да подчертая, че те се правят в интерес на общото здравеопазване на българските граждани.” Интересно, колко точно е бил наследеният дълг? Или двете министерства работят по различни методики.

Към декември 2009 г. общият размер на просрочените задължения на общините достига 196,8 млн. лева. За периода от края на 2009 г. до месец февруари 2013 г. най-голям размер просрочени задължения имат общините в края на 2011 г. (през м. ноември 2011 година достигат 221,5 млн. лв.) в резултат на проведените местни избори. През 2012 г. се наблюдава намаление на просрочията на общините, като тяхното равнище достига до около 175 млн. лв., се посочва в информацията.

Към 25 февруари 2013 г. фискалният резерв е в размер на 4 010,2 млн.лв. Традиционно в началото на годината размерът на фискалния резерв се намалява поради календара по обслужване на дълга и по-ниските приходи в началото на годината, посочва финансовото министерство. Изключение правят предкризисните години 2007- 2009г., през които в месец януари има нарастване на фискалния резерв поради по-високи постъпления от ДДС в резултат на огромните разходи в края на предходната година.

През месец януари 2013 г. са направени значителни плащания в размер на около 1,9 млрд. лв. свързани с изплащане на емитирания от правителството на НДСВ дълг. Независимо от допълнителните тежести в началото на 2013г. нивото на фискалния резерв е по-високо от същите месеци на 2012 г.

Предизвикателство в този период било и допълнителното натоварване на бюджета с директните плащания на земеделските производители в размер на 840 млн. лв., които се изплащат авансово за сметка на фискалния резерв

Общият размер на платените до сега през 2013г. суми е със 120 млн. лв. повече от 2012г., което също трябва да се има предвид при съпоставката на двете години.

Допълнително влияние върху фискалния резерв в края на 2012 г. са оказали значителните трансфери по оперативните програми, които от сметки на фискалния резерв отишли по сметки на общините. Общият размер на тези средства към началото на февруари е 798 млн. лв. докато в края на ноември 2012 г. са в размер на 414 млн.лв. С други думи фискалният резерв е намален с 384 млн. лева, уточнява финансовото министерство.

http://www.otbrana.com/

 

 

Пентагонът призна, че е допуснал грешка в доклад за активността на талибаните

26.02.2013, 23:30

Командването на американския контингент в Афганистан призна, че в доклада за активността на талибаните броят на нападенията е бил занижен, предаде Би Би Си.

Според документа броят на въоръжените сблъсъци се е съкратил със седем процента, но както уточни представителят на американската армия Джейми Грейбит, всъщност активността на екстремистите е на предишното си ниво. Той допълни, че неверните сведения са попаднали в доклада в резултат на канцеларска грешка.

Броят на нападенията обикновено се използва като индикатор за успеха на действията срещу талибаните в Афганистан.

http://www.focus-news.net/

 
„БраМос” отбелязва 15-годишнина
26.02.2013, 21:39

Съвместното руско-индийско предприятие „БраМос” отбеляза рождения си ден. Преди 15 години Русия и Индия подписаха споразумение за съвместно разработване и производство на ракети. Така се появи проектът „БраМос”.

Днес „БраМос” е един от най-успешните съвместни проекти на Русия и Индия. Крилатите ракети „БраМос” са широко известни във военния свят. Скоростта на полета на ракетите три пъти надвишава скоростта на звука. А в плановете вече е създаване на свръхзвукови ракети, чиято скорост ще превишава скоростта на звука 5 и повече пъти. Ракетата трудно може да бъде открита от радари. Теглото й е 3 тона. Полетът преминава на височина от 10 до 14 хиляди метра по променяща се траектория. Ракетата може да извършва резки маневри - да се издига нагоре и веднага да пада надолу, което я прави неуязвима. На практика в ракетата „БраМос” е реализиран принципа „изстрелял и забравил”: тя сама намира целта.

Ракетите „БраМос” се произвеждат с различна модификация и заедно с това имат висока технологична съвместимост за морски, подводен, въздушен и брегови вид базиране. С това те се различават от своя предшественик, крилатата ракета „Оникс”. Руската ракета „Оникс” може да бъде разположена само на морски кораби и на суша, но не е предназначена за използване от авиацията. Но индийците успели да я доработят и да създадат своя вариант на тази ракета, която може да се разполага и на самолети.

По такъв начин „БраМос” стана резултат от всестранното обединяване на усилията на най-добрите специалисти на Русия и Индия, отбелязва директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов:

   - В този случай спечелиха и двете страни. Ние помогнахме на индийците да разработят ракетата, а те ни помогнаха да я усъвършенстваме. Сега Русия със желание ще купува „БраМос” за собствените си нужди.

„БраМос” започна да постъпва във въоръжените сили на Индия още в 2005 година. Далечината на полет на ракета „БраМос”, наистина, е ограничена, за да не нарушава международните споразумения за предаване на ракетни технологии- тя е 290 км. Но ракетата може да носи бойна глава с тегло до 300 кг. и това напълно задоволява Индия.

Сега вече са извършени 32 изпитания на ракети с морско и сухопътно базиране. В частност, ракетната система „БраМос” е поставена на индийските фрегати Teg, Tarkash и Trikand, построени в Русия за военно-морския флот на Индия. Ракета с въздушно базиране за сега не е изпитвана. Но през декември миналата година „БраМос” и „Рособоронекспорт” подписаха споразумение за модернизация на Су-30 МКИ на ВВС на Индия със цел въоръжаването им с крилати ракети „БраМос”. Главнокомандващият ВВС на Индия маршал Норман Анил Кумар заяви на 19 февруари по повод 15-годишнината от подписването на споразумението, че изпитанията на руско-индийската крилата ракета „БраМос” на изтребители на ВВС на Индия Су-30МКИ ще се състоят до края на тази година. – Още за „БраМос”

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
ВМС на Китай получиха нова фрегата-невидимка
26.02.2013, 20:10

Фрегата проект Type 056 Фото: beegeagle.wordpress.comВМС на Китай получиха нова фрегата от проекта Type 056, построена с използване на технологии за намаляване на радиолокационната контрастност, съобщава агенция Синхуа. - (видео)

Общо Китай има намерение да построи 20 нови фрегати от този тип, които ще заменят в състава на флота остарелите кораби от проект Type 053 и Type 037. .

Независимо от това, че Китай класифицира корабите от проекта Type 056 като фрегати, те по-скоро се отнасят към класа на корветите.

Корабите са с водоизместимост 1400 тона при дължина 95,5 м., ширина 112,6 м. и газене 4,4 м.. Те развиват скорост до 28 възла, като имат далечина на плаване до 2000 мили.

Корабът е въоръжен с две пускови установки за изстрелване на противокорабни ракети YJ-83, зенитен комплекс FL-3000N, 76-мм. артилерийска установка АК-176, две 30-мм артилерийски установки и с два тритръбни торпедни апарата калибър 533 мм. В състава на авиогрупата на фрегатата влиза един хеликоптер Harbin Z-9C.

Първият кораб от проекта, предадена на ВМС, е получил името „Цзяньдао”.

 
Предложиха генералите от резерва Стойков и Топалов да оглавят служебното ръководство на МО
26.02.2013, 16:53

Генерал от резерва Златан Стойков, председател на Столичния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва чете доклада на конференциятаНа току-що завършилата отчетно-изборна конференция на Столичната организация на СОСЗР бе гласувано предложение до президента Росен Плевнелиев при назначаване на служебното правителство Министерството на отбраната да бъде оглавено от генерал от резерва Златан Стойков и генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов. Настояването идва от гражданска структура, като се имат предвид опитът, подготовката и обществената активност на двамата. Генерал Стойков доскоро беше началник на ГЩ на БА и началник на отбраната, а сега е председател на Столичния съвет на СОСЗР. Генерал-лейтенант Топалов стига до първи заместник-началник на ГЩ, преминава през военната дипломация и втори мандат е председател на Централния съвет на СОСЗР.

Делегатите на конференцията – офицери и сержанти от запаса и резерва, твърдо заявиха, че застават зад усилията на президента Плевнелиев за спазване на Конституцията и ненарушаване на гражданския мир.

Столичната организация на СОСЗР има 111 структури и 2800 запасни и резервисти. В доклада на председателя на Столичния съвет генерал от резерва Златан Стойков, който отново получи доверието да води организацията, се акцентира върху незадоволителния социален статус на членовете на организацията. Категорично се подчертава, че този проблем може да бъде решен с приемането на специален закон за запасните и резервистите. Смята се, че по този въпрос трябва да се потърси единната воля на всички властови структури от сектор „Сигурност”.

Проблемът опира не само до размера на пенсиите и до крайната необходимост от отпадането на т.нар. таван,  но и до неуредиците в здравеопазването, почивното дело и лечебно-профилактичната дейност. Столичният съвет е изпратил писмо до премиера и председателя на парламента с предложения за актуализиране на пенсиите, но отговор не е получен. На този етап в социалната сфера има определени подобрения само в ползването на ВМА. Не всичко обаче е постигнато. В доклада се настоява да се намерят такива решения, които да дадат на военнослужещите от запаса и резерва здравно обслужване както на колегите им от МВР и от страните членки на НАТО. Като непосилни се определят цените за военно-почивните домове. Използването на Дома за ветерани в с. Орешак се оценява като крайно недостатъчно.

Като едно от условията за постигане на тези цели, се посочва необходимостта от единение и обединение на множеството военно-родолюбиви организации. Смята се, че те трябва заедно да поставят проблемите си пред президента, изпълнителната и законодателната власт. В противен случай се посочва в доклада на генерал Стойков, „пенсиите на военното съсловие ще продължават да бъдат ниски и с таван, здравеопазването незадоволително и винаги ще бъдем приравнявани с останалите граждани, включително и във ВМА.”

Столичната организация отчита укрепване на своя обществен авторитет. Принос за това има преди всичко активната и разнообразна военно-патриотична дейност. През миналата година тя бе посветена преди всичко на 100-годишнината от Балканските войни. Тук благодарностите за навременната и много важна подкрепа са към кмета на столицата Йорданка Фандъкова, ръководството на МО, НГЧ и ЦС на СОСЗР.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Великобритания изпрати ядрени подводници към Фолклендските острови
26.02.2013, 13:40

Великобритания изпрати в района на Фолклендските острови подводници, способни да носят ядрено оръжие, заяви представителят на Аржентина на Конференцията на ООН по разоръжаването Едуардо Зуайн.

По думите му, Лондон продължава да увеличава военното присъствие в зоната на Фолклендските острови, като нарушава положенията на подписания през 1967 година договор за забрана на ядреното оръжие в Южна Америка.

Конфликта около Фолклендските острови не утихва от 1982 година, когато между двете страни имаше война. През 2010 година британски компании започнаха разузнаване на находищата на нефт близо до архипелага, което доведе до засилване на конфликта.

 
Филипините се отказват от закупувани на поддържани италиански фрегати
26.02.2013, 12:13

Фрегата типа «Маестрале» Фото: betasom.itМинистерството на отбраната на Филипините се е отказало от придобиване на поддържани италиански фрегати клас „Маестрале”, съобщава Manila Standard.

Експерти от ВМС на страната за извършили оценка, според която закупуването на кораби ‘втора ръка’ и последващата им експлоатация ще струва повече от придобиване на нови фрегати и тяхната експлоатация. Сега военното ведомство разглежда възможностите за закупуване на нови фрегати с подобни на италианските „Маестрале”, тактико-технически характеристики.

До сега пет страни са предложили на МО на Филипините доставка на нови кораби, съпоставими с италлиянските фрегати клас „Маестрале” – САЩ, Израел, Хърватска, Южна Корея и Австралия.

Фрегатите „Маестрале” са въоръжени с четири противокорабни ракетни комплекса Teseo, зенитен комплекс Aspide, 127 мм артилерийска установка Otobreda, две 40 мм оръдия DARDO и два торпедни апарата калибър 533 и 324 мм.

Преговорите за закупуване на две италиански фрегати „Маестрале” са водени през лятото на 2012 г. Стойността на потенциалната сделка се е оценявала на 11.7 милиарда песо (около 290 милиона долара). Към момента на въоръжение в италианските ВВС са осем фрегати клас „Маестрале”. Те са с водоизместимост 2500 тона и са приети в състава на флота в периода 1982-1985 г.

http://www.pan.bg/

 
Нова модификация на Су-25 за унищожаване на противникови средства за ПВО
26.02.2013, 11:23

Су-25През 2014 г. ВВС на Русия ще приемат на въоръжение специализирана модификация на щурмовика Су-25. Тя е предназначена за преодоляване и унищожаване на мощни противникови средства за ПВО, като например американските комплекси Patriot. Летателните изпитания на новия самолет на базата на Су-25 ще бъдат завършени през май тази година, след което той може да се пусне в серийно производство.

Новият щурмовик е оборудван със специален комплекс антени, които засичат радиолокационните излъчванията и класифицират типа на източника. Бордните системи позволяват да се локализира местоположението на противника, да се приемат пасивни и активни смущения и да се нанесе удар по средствата за ПВО.

Самолетът ще получи и комплекс за откриване на лазерно и ИЧ облъчване. Снабден е със система за ‘заслепяване’ на главите за насочване на ракетите в ИЧ спектър. Всички бордни комплекси са интегрирани в единна система, а компютърът взема самостоятелно решение, в зависимост от получената информация, какви средства за смущения да се използват. Това ще позволи на щурмовика да преодолее противниковата ПВО и да нанесе удари в прикриваната зона. Новият самолет може да се използва в група с други конвенционални щурмовици или бомбардировачи или да действа самостоятелно.

Според летците от бойните части този самолет „е бил необходим още вчера”. Преносните зенитно-ракетни комплекси са широко разпространени, в това число и сред терористичните групи в Северен Кавказ.

Според командването на ВВС на Русия американските зенитни комплекси Patriot не са единственият и главен противник на модифицирания Су-25, но руските ВВС не могат да игнорират тяхното разполагане в Турция. – Още за Су-25

http://www.pan.bg/

 
Европа каза: Сбогом на оръжията
26.02.2013, 10:15

Един ден европейците може да открият, че американските военни вече не са тук, за да се справят с опасностите, надвиснали над границите им. През 70-те години Могенс Глиструп, виден датски политик, се прочу с предложението си страната му да замени въоръжените си  сили със запис на посланието "Предаваме се" на руски език. Глиструп вече не е сред нас, но неговият подход към отбраната изглежда печели все повече привърженици. Способността на Европа да използва военна сила бързо отслабва, а заедно с нея и възможностите на европейците да защитават интересите си по света.

Вярно е, че много войници от европейски страни са  разположени в Афганистан, а французите са в Мали. При все това военните способности се свиват. От 2008 г. насам в отговор на икономическата криза повечето  големи европейски страни орязаха разходите за отбрана с 10-15 процента. Дългосрочните тенденции са още по-тревожни. Британските Кралски военновъздушни сили сега разполагат едва с една четвърт от броя на бойните самолети, които имаха през 70-те години. Кралските военноморски сили имат 19 ескадрени миноносци и фрегати в сравнение с 69 през 1977 година. Британската армия планира да се свие до 82 хиляди войници и ще достигне най-малката си численост от Наполеоновите войни.  През 1990 г. Великобритания имаше 27 подводници (освен въоръжените с балистични ракети), а Франция - седемнадесет. Сега двете страни притежават съответно седем и шест.  А иначе Великобритания и Франция обикновено са смятани за  единствените две европейски страни, които вземат отбраната на сериозно. Британците изтъкват, че дори след настоящите съкращения Обединеното кралство ще има четвъртия по размер военен бюджет в света.........Прочети още

 
Офицери и бойци от военноморска база Бургас ще участват в две операции на НАТО
26.02.2013, 09:48

В две сериозни операции на НАТО ще се включат през тази година офицери и матроси от военноморска база Бургас, съобщи командирът на базата комодор Митко Петев.

В елитното поделение от ВМС се провежда интензивна подготовка и серия от обучения, за да бъде постигнато необходимото ниво за участие в операциите на алианса.

Първата операция е Active Endeavour в Средиземно море за борба срещу тероризма. Втората операция, в която военноморска база Бургас ще бъде представена от щабни офицери ще се проведе край бреговете на Сомалия за противодействие срещу пиратството.

Бойните части от ЕС ще участват в учение под кодовото име „Атлантида”, а частите от САЩ под името „Оушън Шийлд”.

Според комодор Петев, цитиран от бургаски репортер, в момента във военноморската база Бургас се поддържа високо ниво на материалната база и се доразвиват оперативните способности съгласно плана за развитие на въоръжените сили.

http://www.maritime.bg/

 
Иран е прекалено голяма хапка за Израел
26.02.2013, 09:38

Иранските ръководители: върховният водач аятолах Али Хаменей и иранският президент Махмуд Ахмадинеджад нееднократно са сравнявали Израел със злокачествен политически тумор, който е основен проблем на ислямския свят и затова трябва да бъде премахнат. В отговор израелските ръководители нееднократно, но безуспешно са призовавали световната общественост за твърди военни мерки срещу Иран и неговата ядрена програма, която разглеждат като заплаха за съществуването на държавата Израел.

Напоследък световните агенции все по-настоятелно съобщават, че Израел се готви за война с Иран, към която напоследък все по-често призовават израелски политически дейци. Като признак за подготовка към войната се тълкува изборът от премиера Бенямин Нетаняху за министър на гражданската отбрана Ави Дихтер, бивш шеф на Шин Бет (вътрешното разузнаване), който е привърженик на твърдата линия на действие по отношение на Иран. Армията мобилизира като предпазна мярка „армейския тил”. Изпробвана е системата за обявяване на тревога при ракетно нападение. Кметството на Тел Авив, който неминуемо ще бъде приоритетна цел на ответен ирански удар, заедно с генералния щаб на израелската армия и министерството на отбраната, оборудва 60 подземни паркинга за посрещане стотици хиляди хора в случай на нужда.

Според военни експерти агресията срещу Иран може да бъде осъществена в три варианта:..............Прочети още

 
ВМС на САЩ могат да се лишат от четири самолетоносача
26.02.2013, 09:34

Военноморските сили на САЩ са принудени да изведат от строя и да консервират четири атомни самолетоносача в случай, ако американските законодатели и Белият дом не постигнат компромис по  отношение на предстоящия на 1 март секвестър на бюджета, – се казва в доклад, изпратен в Конгреса на САЩ.

Командването на ВМС на страната сочи, че ще се наложи “през различни интервали от време да бъдат изведени от строя” самолетоносачите “Джон Стенис”, “Айзенхауер”, “Роналд Рейгън” и “Рузвелт”, – съобщава радио “Голос России” с  позоваване на “Интерфакс”.

По-рано ВМС на САЩ вече съобщиха, че поради евентуалното съкращаване на отбранителния бюджет  е взето  решение: да не се изпраща авианосна ударна група начело с с атомния самолетоносач “Хари Труман” в района на Персийския залив, да се отмени зареждането с гориво и капиталния ремонт на самолетоносача “Абрахам Линкълн“, а също да се отложи ремонтът на самолетоносача “Рузвелт”.

В момента в бойния състав на ВМС на САЩ има десет атомни самолетоносача. В случай на извеждане от строя на четири от тях военноморските сили ще могат да разполагат само с шест авианосни ударни групи. При това в бойно дежурство в Близкия и Далечния изток ще могат да се намират едновременно не повече от два самолетоносача.

Останалите, които ще ги сменят, през това време трябва да преминават техническо обслужване и малък  ремонт в базите, а екипажите - да почиват и да провеждат учебна подготовка. По този начин, ВМС на САЩ не могат в случай на необходимост да съсредоточат в горещите точки голям брой самолети от палубната авиация за нанасяне на масиран авиационен удар.

След консервирането на четирите самолетоносачи ще последва също извеждане от строя на четири авиационни крила от палубната авиация. Освен това, вече е отменен далечния поход на амфибийно-десантната група от три големи десантни кораба, водена от авионосещия универсален десантен кораб “Батан”.

Автоматичният секвестър на бюджета е  съкращаване на разходите с 1,2 трлн. долара, разпределени по равно между военната и гражданската сфери  и ще започне в САЩ от началото на март 2013 година в случай, че администрацията на САЩ и Конгресът не се договорят за начините на съкращаване на бюджетния дефицит.

Както съобщи вестник ВЗГЛЯД, по-рано ръководителят на Пентагона Леон Панета заявяваше, че Пентагонът е пристъпил към осъществяването на мерки за икономия, насочени към смекчаване на финансовите последствия от мащабното съкращаване на бюджета на министерството на отбраната на САЩ.

Тези мерки включват: отказ от наемането на граждански лица, прехвърляне за по-късен срок на някои работи по техническото обслужване и съкращаване на други параграфи от разходите.

По думите на министъра на отбраната на САЩ, съкращаването на отбранителния бюджет ще има “разрушителни” последствия за националната сигурност на страната.

Ще напомним, че преди година Панета потвърди, че САЩ имат намерение да съкратят числеността на  въоръжените сили до 2017 годи със 100 000 души, което ще бъде направено в рамките на новата отбранителна стратегия на страната.

Отбранителното ведомство ще се откаже (с цел икономии) от редица програми за закупуване и модернизиране на въоръжението и техниката. Въоръжените сили в ускорен режим ще проведат също процедура за бракуване на остаряла или изискваща скъпо струващ ремонт военна техника.

Съгласно плановете на американската администрация, САЩ ще променят подхода си към формирането на въоръжените сили: американската армия трябва да стане по-мобилна и съвременна, но нейната численост ще се намали. - Още американски самолетоносачи

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Кибернетичната сигурност: повод за натиск върху Китай
26.02.2013, 09;27

Кибернетичната сигурност е новата област за Вашингтон, чрез която да увеличава натиска върху китайските въоръжени сили. За това говорят днес китайски експерти на страниците на вестник “Чайна дейли”.

“Сам по себе си мрежовият адрес съвсем не е доказателство за местонахождението на хакерите, при това е доста трудно да се установи дали техните действия се подкрепят от правителството на дадената страна”, – заяви специалистът от Народно- освободителната армия на Китай (НОАК) Е Чжен, коментирайки публикувания тези дни доклад на американската фирма “Мандиант” (Mandiant), която работи в сферата на интернет-сигурността. В доклад в частност се казва, че зад честите кибератаки срещу големи компании в САЩ уж стои “секретно китайско военно подразделение”.

“Ако аз бих се решил да атакувам чуждестранно учреждение, то бих се скрил зад фалшив мрежов адрес”, – цитира “Чайна дейли” думите на един от потребителите на китайския сегмент на интернет.

Най-вероятно зад американските обвинения по адрес на Китай стоят конкурентни съображения, което се обяснява със скока в развитието на китайските информационни технологии напоследък, смята професорът по въпросите на сигурността в Китайския  университет за международни отношения Су Хао.

Редица експерти предполагат, пише “Чайна дейли”, че сегашната кампания от обвинения по адрес на някакви “китайски хакери” представлява част от усилията на лобистки групи и частни компании в САЩ, които оказват натиск в Конгреса с цел да прокарат изгоден за тях законопроект и да увеличат финансирането в областта на кибер-сигурността.

“Да сочи с пръст “заплахата” е обикновен начин за Вашингтон, за да потърси възможности за увеличаване на военния бюджет и да разшири силите на кибер-сигурността“, – цитира изданието мнение на китайския военен наблюдател Ху Сяофен.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Япония готви удар по КНДР
26.02.2013, 09:20

Япония се кани да започне да разполага крилати ракети, които в перспектива може да бъдат използвани за нанасяне (в случай на необходимост) превантивни удари по ракетните бази на Северна Корея. За това съобщи японското издание “Санкей Шимбун”.

По информация на изданието, правителството на страната има намерение да включи в 10-годишния план за развитие на националната отбрана на положения, които да позволят разполагането на крилати ракети на територията на Япония. Документът трябва да бъде одобрен до края на тази година.

За възможността Токио да получи собствени средства за нанасяне на удари по териториите на други държави намекна и ръководителят на парламентарния комитет по сигурността, депутатът от управляващата Либерално-демократическа партия Такеши Ивая: “По въпроса за възможностите за нанасяне на удари по вражески бази, Япония изцяло се надява на САЩ. Въпросът дали Япония да получи поне частично такива възможности ще стане основно съдържание на отбранителния план”.

Ще отбележим, че по-рано премиер-министърът на Страната на изгряващото слънце също се изказа по този повод. В интервю за едно от местните издания той заяви, че Япония трябва да “разгледа въпроса за придобиване на средства, които да позволят да нанася удари по вражески бази, в съответствие с изменящата се международна политическа ситуация.

Обаче сега редица положения в конституцията на Япония забраняват притежаването на оръжие, което може да бъде използвано за превантивни удари. От друга страна, премиерът Абе наскоро се изказа в смисъл, че превантивните удари по вражески бази могат да се смятат като “мерки за самоотбрана”, ако няма други начини за отстраняване на заплахата.

Още през 2004 година Токио се канеше да създаде собствена крилата ракета с радиус на действие до 300 км, но в края на краищата тези планове бяха прекратени във връзка с растящото безпокойство от страна на обществеността.

Очевидно е, че главната цел на евентуалните ракети на Япония ще бъдат севернокорейските ракетни бази, батареи, както и най-важните военни и държавни обекти. По оценки на експерти, КНДР има от 150 до 200 ракети “Родон” с радиус на действие до 1300 км.

Един от представителите на управляващата партия на Япония  - ЛДП в разговор със “Санкей Шимбун” отбеляза: “Някои хора смятат, че нанасянето на изпреварващи удари по някои цели в КНДР не е толкова лесно. Например, КНДР има ракети на мобилни платформи, които не е лесно да се проследят. Но нашите крилати ракети може да бъдат използвани и за удари по най-важните обекти на КНДР”.

http://infobalkani.wordpress.com, Олег Кирянов

 

 
Запасните и резервистите от столицата искат закон
25.02.2013, 22:26

 Генерал от резерва Златан Стойков, председател на Столичния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.Столичната организация на СОСЗР има 111 структури и 2800 запасни и резервисти. Във вторник в ЦВК тя провежда своята Седма отчетно-изборна конференция.

В доклада на председателя на Столичния съвет генерал от резерва Златан Стойков се акцентира върху незадоволителния социален статус на членовете на организацията. Категорично се подчертава, че този проблем може да бъде решен с приемането на специален закон за запасните и резервистите. Смята се, че по този въпрос трябва да се потърси единната воля на всички властови структури от сектор „Сигурност”.

Проблемът опира не само до размера на пенсиите и до крайната необходимост от отпадането на т.нар. таван,  но и до неуредиците в здравеопазването, почивното дело и лечебно-профилактичната дейност. Столичният съвет е изпратил писмо до премиера и председателя на парламента с предложения за актуализиране на пенсиите, но отговор не е получен. На този етап в социалната сфера има определени подобрения само в ползването на ВМА. Не всичко обаче е постигнато. В доклада се настоява да се намерят такива решения, които да дадат на военнослужещите от запаса и резерва здравно обслужване както на колегите им от МВР и от страните членки на НАТО. Като непосилни се определят цените за военно-почивните домове. Използването на Дома за ветерани в с. Орешак се оценява като крайно недостатъчно.

Като едно от условията за постигане на тези цели, се посочва необходимостта от единение и обединение на множеството военно-родолюбиви организации. Смята се, че те трябва заедно да поставят проблемите си пред президента, изпълнителната и законодателната власт. В противен случай се посочва в доклада на генерал Стойков, „пенсиите на военното съсловие ще продължават да бъдат ниски и с таван, здравеопазването незадоволително и винаги ще бъдем приравнявани с останалите граждани, включително и във ВМА.”

Столичната организация отчита укрепване на своя обществен авторитет. Принос за това има преди всичко активната и разнообразна военно-патриотична дейност. През миналата година тя бе посветена преди всичко на 100-годишнината от Балканските войни. Тук благодарностите за навременната и много важна подкрепа са към кмета на столицата Йорданка Фандъкова, ръководството на МО, НГЧ и ЦС на СОСЗР.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Карабина презарежда с бързината на полуавтомат
25.02.2013, 22:20

Немската нарезна карабина Merkel RХ Helix презарежда с бързината на полуавтомат. Тайната е в хода на затвора, който е двойно по-къс от хода при аналогични оръжия. Достатъчно е кратко движение на ръкохватката на затвора напред и назад и оръжието е готово за нов изстрел

Завъртащата глава на новия затвор има шест бойни упора, разположени в два реда под ъгъл 120 градуса. В изходно положение те влизат в каналите на цевната кутия и при изстрел осигуряват заключването на затвора към цевта. При движение на ръкохватката назад главата получава въртеливо движение, при което бойните упори излизат от каналите на цевната кутия и извличат изстреляната гилза. При обратното движение напред се дотиква нов патрон в патронника.

Просто и елементарно! Но само на пръв поглед. Нестандартното обаче е, че при ход на затвора 130 мм (необходим за вкарване на патрон калибър .30-06 в патронника) затворната ръкохватка изминава само 65 мм път. Как става това? ........ .Прочети още

 
В САЩ проведоха изпитания на управляеми снаряди за есминците тип „Зумвалт”
25.02.2013, 21:24

LRLAP (Long Range Land Attack Projectiles) Британската компания BAE Systems  и американската Lockheed Martin проведоха серия от изпитания на новия 155-милиметров управляем снаряд LRLAP (Long Range Land Attack Projectiles) клас „кораб-бряг” с голям обсег. Пресслужбата на компанията съобщава, че изпитанията са проведени на полигон в американския щат Ню Мексико. – (видео)

LRLAP са били изстрелвани при различни климатични условия, като изпитанията са признати за успешни. Отбелязва се, че по много параметри снаряда е надминал очакванията на конструкторите. Пусковите изпитания на LRLAP са планирани да завършат през последното тримесечие на 2013 година.

LRLAP има обсег на поразяване до 137 километра и, както се очаква, ще бъде използван от ВМС на САЩ за огнева поддръжка на морските сили и подразделенията на Морската пехота. Снарядът е създаден за корабното оръдие AGS (Advanced Gun System), с които ще бъдат въоръжени перспективните американски есминци тип „Зумвалт”. Скорострелността на AGS достига до 10 изстрела в минута.

За сега американските ВМС са поръчали строителството на три кораба тип „Зумвалт”. Първият от тях може да бъде приет на въоръжение през 2015 година. По рано се появи информация, че есминците ще получат и електромагнитно оръдие (релсотрон).

 
Lockheed Martin показа нова ракета за F-35
25.02.2013, 16:40

Макет на изтребителя F-35 Lightning II с ракети Cuda Фото: FlightglobalАмериканската компания Lockheed Martin показа на изложението Air Warfare Symposium във Флорида новата управляема ракета Cuda клас „въздух-въздух” със среден обсег на действие. Според информация на Flightglobal, ракетата има многорежимна глава за насочване и се създава специално за изтребителите от пето поколение F-22 Raptor и F-35 Lightning II.

Ракетата Cuda поразява въздушните сели с пряко попадение. Замисъла на Lockheed Martin е новата ракета да не е много скъпа и да може ефективно да унищожава въздушни обекти на противника извън пределите на видимост.

Cuda се предвижда да се използва за поразяване на бойни самолети, безпилотни апарати и „други въздушни заплахи”. В информационната брошура се казва още, че ракетата е способна да изпълнява резки маневри с големи претоварвания и освен въздушни обекти поразява неземни цели и кораби.

Cuda е с дължина 178 сантиметра. Други технически характеристики, както и възможните срокове за приемането й на въоръжение не се споменават.

 
Министрите на отбраната на Германия и Холандия посетиха казармите Гази в град Кахраманмараш
25.02.2013, 12:04

Вчера министрите на отбраната на Германия и Холандия посетиха турските казарми Гази в град Кахраманмараш, където са базирани двете германски батареи Пейтриът.

В изявлението което направи министърът на oтбраната на Турция Исмет Йълмаз, който придружава германския и холандския министри на отбраната, подчерта че нивото на заплаха от Сирия за Турция е много ниско и че не се изпитва нужда от допълнителни мерки за установяването на сигурността на границата.

Министрите бяха запознати от германския обслужващ персонал на батареите Пейтриът със състоянието на батареите и с мисията си.

В изявлението което направи германският министър на отбраната Томас де Майзигер каза че е много ниска заплахата от нападение от страна на Сирия. Той каза че разположението на батареите и техният обсег показват че не става въпрос за налагането на забранена за полети зона в Сирия. Той припомни че мерките са предприети в рамките на решението на НАТО с цел да се укрепи въздушната отбрана на Турция и да бъдат предотвратени инциденти подобни на свалянето на турския боен самолет от сирийската армия.

Министърът на отбраната на Холандия Жанин Хенис Пласшаерт заяви че оказват пълна подкрепа на Турция и отбеляза че всички страни членки на НАТО подкрепят този процес.

http://www.trtbulgarian.com/

 
Русия ще създаде Средиземноморска ескадра
25.02.2013, 11:24

Русия ще осигури постоянното присъствие в Средиземно море към 2015 година. Както съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия, в ескадрата ще влязат кораби от Черноморския, Северния и Балтийския флот.

Новата групировка се създава по образ на Пета оперативна ескадра на Военноморския флот на СССР. През годините на студената война именно това съединение решава бойни задачи в района на Средиземно море. В тези времена основен противник на ескадрата е Шести оперативен флот на ВМС на САЩ. Но година след разпадането на Съветския съюз, на 31 декември 1992 година, Пета ескадра е разформирована.

Но времето показа, че тази стъпка е била прибързана. Средиземноморският регион си остава същия център на сблъсък на интереси на водещите световни държави. Особено ярко това се проявява в последните години - събитията от „арабската пролет”, падането на Кадафи в Либия, тежката гражданска война в Сирия. Министърът на отбраната на Русия по време на посещение в Черноморския флот на 20 февруари подчерта, че в района на Средиземно море са концентрирани най-съществените заплахи за руските национални интереси.

Задачата е много сериозна. Трябва да се създаде система за материално-техническо обезпечаване на ескадрата. В момента единствената база, която е и единствения руски военноморски обект в чужбина  е в сирийското пристанище Таурус. Освен това, за 2-3 години трябва да се обнови състава на корабите на Черноморския флот, отбелязва съветникът на началника на Генералния щаб на Русия, бивш командващ на Черноморския флот адмирал Игор Касатонов:

   - Естествено, тук са нужни големи разходи, нови кораби. Това, че геополитически трябва да има такова съединение, е правилно. Но държавата трябва да се напъне, за да създаде съединение като Пета ескадра.

Трябва да отбележим, че руското ръководство отделя внимание на проблема с обновяването на Черноморския флот не първа година. В момента се строят три дизелово-електрически подводници и три фрегати. Що се касае до целите на създаването на такава групировка, те са пределно ясни, смята главният редактор на списание „Износ на въоръжения” Андрей Фролов:

   - Мисля, че на първо място това е демонстрация на сила, а също и някакви руски амбиции в международен мащаб. Демонстрация на това, че след 20 години Русия е стигнала до това, което имаше Съветския съюз. И, най-накрая, възможности за по-оперативно реагиране на някакви ситуации.

Според експертите, 2-3 години са напълно реален срок, да бъде решен проблемът с обновяването на флота. Засега, уверени са специалистите, със задачата да се справят и действащите кораби. От Генералния щаб съобщават, че взаимодействието в рамките на бъдеща средиземноморска групировка вече е било отработвано по време на неотдавнашните учения в региона през месец януари. Още за ВМФ на Русия

 
Израел проведе успешни изпитания на нова противоракетна система
25.02.2013, 10:28

Hets 3Израел успешно проведе днес поредния етап от изпитанията на най-новата си противоракетна система „Хец-3” (Стрела-3). Този комплекс е предназначен за прехващане на цели в безвъздушното пространство, предаде ИТАР-ТАСС.

Израелското министерство на отбраната съобщи, че изпитанията са проведени в една от базите в централната част на страната. Други подробности засега не се разкриват.

По данни на медиите „Хец-3” по своите тактико-технически характеристики съществено ще надминава противоракетите от предишните серии, преди всичко с обхвата и точността на прехващане. Ракетата трябва да стане част от израелската ешелонирана противоракетна отбрана.

http://www.focus-news.net/

 
Ние убихме 4700 души, но това е война
25.02.2013, 09:17

Американският сенатор-републиканец Линдси ГремАмериканският сенатор-републиканец Линдси Грем, в своя реч в клуба на малкото градче Исли в щата Южна Каролина направи гръмко изявление. Защитавайки безпилотните апарати като метод за борба с терористите в Близкия Изток, той обяви общата количество на загиналите при тези удари, съобщава EaslyPatch. И то при условие, че за последните осем години, през които се използват безпилотните апарати, нито веднъж не е обявявана на официално ниво статистиката за жертвите.

“Ние убихме 4700 души, – обяви сенаторът. – Понякога под ударите попадат невинни хора и аз го ненавиждам, но това е война и ние унищожихме някои много значими представители на “Ал Кайда”.

Грем, който е известен с това, че поддържа използването на безпилотните апарати в борбата с бойците на терористичните организации, независимо от критиката срещу този метод в Конгреса на САЩ, за пореден път представи своите аргументи. “Това е оръжие, което трябва да се използва. Ние нямаме войски на територията на Пакистан и Афганистан и по друг начин не можем да контролираме там предвижванията на екстремистите”, – посочи той.

Според неговите думи, идеите на Конгреса, че атаката на конкретни цели с помощта на БЛА трябва да се съгласуват, са “налудничави”. Той дава за пример унищожаването през 2011 година на Анвар ал-Авлаки, роденият в Америка имам, който се считаше за идеологически лидер на “Ал  Кайда на Арабския полуостров” и след смъртта на Усама бин Ладен ал-Авлаки беше обявен от властите на САЩ за “терорист номер едно”. “На мен не ми се искаше той да бъде съден. Ние си имаме работа не с някакво престъпление, това е война”, – още един път повтаря Грем. Той също предлага да се използват безпилотни апарати за охрана на границите на САЩ, за да се пресече нелегалната имиграция.

Остава неясно обаче, дали сенаторът в своя доклад е обявил данни на правителството, или този брой на жертвите на БЛА се основава на негови собствени оценки. “Той е първият, който разгласява такива сведения”, – цитира ABC News представителя на Съвета за международни отношения Мика Зенко. “Ако се окаже, че това са официални данни, то може да се повдигне въпроса за привличане на Грем към отговорност за разгласяване на държавна тайна”, – предполага Зенко.

По данни от журналистическите разследвания, в резултат на ударите с БЛА от 2004 година до сега само в Пакистан са загинали  от 2600 до 3400 души, а броят на цивилните лица сред тях се колебае от 470 до 900, отбелязва “Интерфакс”.

Линдси Грем, заемащ поста на сенатор на САЩ от щата Южна Каролина от 2003 година и който никога не е бил свидетел на военни събития, е известен като защитник на въоръжените интервенции. Така например през 2012 година той предлагаше да се остави в Ирак един минимум от 12 хиляди американски войника, “за да не се превърне страната в ад”, а както е известно, от 2011 година там се намират само 200 военни консултанта.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Подаде оставка един от най-добрите военноначалници в историята на Америка
25.02.2013, 09:13

генерал Джон АлънАмериканският генерал Джон Алън, когото Белият дом предложи за върховен главнокомандващ на Обединените въоръжените сили на НАТО в Европа, подаде оставка и се отказа от изгодното назначение. Алън вероятно премълчава истинските причини за своето решение. В навечерието на съвещанието на министрите на отбраната на НАТО, което ще започне в Брюксел на 21 февруари, Вашингтон е зает със спешно търсене на нов главнокомандващ на силите на Алианса в Европа.

Бившият командващ силите на НАТО в Афганистан Джон Алън отговори с отказ на изгодното предложение да заеме поста на главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на Алианса в Европа. Алън помоли президента на САЩ Барак Обама да го освободи.

Шефът на Белия дом е удовлетворил молбата за оставка на 60-годишния Джон Алън, наричайки го «един от най-добрите военачалници в историята на Америка и истински патриот». «Аз казах на генерала, че той се ползва от моето дълбоко уважение. Той неуморно работеше за укрепване на нашата коалиция в Афганистан и за заздравяването на връзките с афганистанското правителство», – подчерта Обама.

Алън обяви, че напуска военната служба, на която е посветил 38 години на фона на семейните трудности. Както съобщава агенция Reuters, съпругата на Джон Алън страда от хронични проблеми със здравето и генералът трябва да се грижи за нея. «Това беше единствения възможен избор за мен», – заяви Алън.

Северноатлантическият Алианс с разбиране и уважение се отнесе към решението на генерала от американската армия да се откаже от предложения му пост, обяви официалният представител НАТО Оана Лунгеску.

Сега Белият дом спешно търси нова кандидатура за командващ на силите на НАТО в Европа, защото по традиция този пост в структурата на НАТО е предназначен за американските военни. Определянето на кандидатурите за този пост е «национално решение за ръководството на САЩ». В настоящия момент поста продължава да се заема от американския адмирал Джеймс Ставридис.

Според някои експерти в действителност отказът на генерал Алън от повишението е свързан  с нежеланието му по време на дебатите по неговата кандидатура в Сената недоброжелатели да подложат на публично обсъждане неговия личен живот и неотдавнашния скандал, в който беше попаднал. Независимо от това, че генерала накрая беше оправдан, скандалът се превърна в доста негативен отвличащ момент, пречещ на напрегнатата работа по завършването на болезнената 11-годишна война в Афганистан и в не най-добрата точка за завършване на кариерата на един военен.

Напомняме, че през последните година и половина Джон Алън заемаше поста командващ на Международните стабилизиращи сили в Афганистан (МССА). През октомври миналата година президентът на САЩ предложи неговата кандидатура за поста на главнокомандващ на Обединените сили на НАТО в Европа. Утвърждаването на генерала обещаваше да премине без усложнения.

Обаче скоро след това на Барак Обама, с помощта на министъра на отбраната на САЩ Леон Панета, му се наложи да прекратят този процес, защото неговото протеже, оглавяващо МССА, беше заподозряно в извънбрачна връзка.

През ноември 2012 година високопоставеният военен Алън се оказа въвлечен в разразилия се САЩ шумен скандал за съпружески изневери и възможното изтичане на секретна информация. Шумотевицата накрая струваше поста на директора на ЦРУ  – Дейвид Петреус и едва не струваше кариерата на Джон Алън.

Генерал Дейвид Петреус беше командващ на Многонационалните сили в Ирак от февруари 2007 до септември 2008 година; от юли 2010 до юли 2011 година оглавяваше силите на САЩ и НАТО в Афганистан; през септември 2011 година получи длъжността директор на ЦРУ, предавайки ръководството на МССА на Джон Алън.

Както се изясни, Петреус е поддържал активна кореспонденция по електронната поща с 37-годишната «светска лъвица» Джил Кели от град Тампа (щат Флорида), където е разположена щаб-квартирата на Централното командване на въоръжените сили на САЩ.

През есента на 2012 година тази жена започнала да получава заплахи от близката приятелка на Петреус, автор на неговата биография, 40-годишната журналистка Пола Бродуел. Тя предполагала, че Кели пречи на нейните отношения с ръководителя на специалната служба. Кели се обърнала към правоохранителните органи и те инициираха разследване. В резултат беше огласена романтичната връзка на имащия брак Дейвид Петреус с Пола Бродуел. Четиризвездният генерал Петреус беше принуден да подаде оставка.

В хода на скандалното разследване беше установено, че няколкостотин писма по електронната поща със същата тази Джил Кели е разменил и генерал Алън. Той беше заподозрян в «недопустими връзки» с нея.

Обаче един месец по-рано Пентагона сне от генерал Алън всички подозрения в неправомерно поведение. След това прекратеният от Белия дом процес за утвърждаване на генерал Алън на поста върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа беше възобновен. Но на 19 февруари той се отказа да оглави силите на НАТО и обяви решението си да се уволни от военна служба, поставяйки кръст на своята кариера.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Южна Корея значително ще увеличи своята групировка от военни спътници
25.02.2013, 09:08

Министерството на отбраната на Южна Корея в близките няколко години възнамерява да значително да подобри своите възможности за добиване на разузнавателна информация. Ключова роля в този процес се възлага на военните шпионски сателити, чиито брой трябва значително да се увеличи. Главният обект, който се готвят да следят остава непроменен – Северна Корея. Това беше съобщено от южно-корейските СМИ, позовавайки се на източник от военното ведомство.

“Въоръжените сили на Южна Корея използват най-различни възможности за добиване на разузнавателна информация. Един от тях са разузнавателните самолети. Но за тях съществуват обективни ограничения в наблюдението на обекти на КНДР, разположени на голямо отдалечение от границата. За да имаме възможност самостоятелно, постоянно и уверено да наблюдаваме цялата територия на Северна Корея, ние планираме в средна и дългосрочна перспектива да увеличим броя, в това число и на нашите шпионски сателити”, – отбелязва събеседникът. Освен това, сателитите са призвани да играят важна роля и в процеса на предаване на управлението от САЩ – на Южна Корея на обединените въоръжени сили на съюзниците в случай на война на полуострова. Напомняме, че Сеул трябва да получи това право през 2015 година.

В настоящия момент южнокорейските военни са принудени да задействат многоцелевия сателит “Ариран-3″. Освен мирните си задачи, той също така предоставя снимки на ракетните и ядрените обекти на КНДР. Но това не е достатъчно за Сеул и поради това се налага в значителна степен да разчита на предоставяната от Съединените Щати информация.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
САЩ съкращават финансовата помощ за Грузия
25.02.2013, 09:04

Държавният департамент на САЩ възнамерява да съкрати отпусканата помощ на страните от Южен Кавказ с 24%.

Проектът за новия бюджет, който ще бъде представен за утвърждаване в Конгреса, предвижда намаляване на помощите за програмите в политическата и икономическата сфера, а също и в областта на  здравеопазването. В проекта основно внимание се отделя на програмите, свързани със сигурността.

Съгласно този документ, Грузия запазва своя статут на страната, която ще получава най-голямата помощ  в този регион. Обаче тази помощ ще бъде намалена от 85 на 68,7 милиона долара. Най-значителни ще бъдат съкращенията в оказваната помощ на грузинската столица за реализирането на проектите в графата “Икономически ръст”.

Що се отнася за сумата, отпусната за категорията “Мир и безопасност“, то тя практически ще остане непроменена – 21,7 милиона долара. Под категорията “Мир и безопасност” се подразбира подготовката на грузинските Въоръжени сили за доближаване до стандартите на НАТО и повишаване на квалификацията на експертите в сферата на неразпространяването на ядреното оръжие.

Държавният департамент на САЩ ще намали помощите за средноазиатските страни с 13% , което е от 133,6 до 118,3 милиона долара, съобщи Грузия-Онлайн.

 
Участваме в групата за реформа на отбраната на съседна Сърбия
25.02.2013, 08:57

Българският военен и военновъздушен аташе в Сърбия подполковник Емил Шипочки взе участие в заседанието на Групата за реформа на отбраната (ГРО) Сърбия – НАТО в Белград. То се проведе под ръководството на съпредседателите й – директора на дирекция „Планиране на силите“ на НАТО Франк Боланд и сръбския помощник-министър на отбраната Мирослав Йованович.

На заседанието беше направен преглед на постигнатото от Сърбия по изпълнението на „Целите за партньорство“ на програмата „Партньорство за мир“ през периода октомври 2012 – януари 2013 г. и бяха набелязани мероприятия за следващия програмен период.

Изтъкнати бяха доброто сътрудничество с България, както и успешните двустранни дейности, свързани с изпълнението на „Целите за партньорство“ в рамките на следните работни маси: „Политика на отбраната и планиране“; „Човешки ресурси“; „Логистика“; „Публична дипломация“. Те бяха организирани съгласно Плана за военно сътрудничество между България и Сърбия.

Подполковник Шипочки поздрави Белград за изготвения от него първи Доклад за самооценка на степента на корупцията в системата на отбраната по проекта на НАТО „Изграждане на интегритет”. Той подчерта, че на последното заседание (април 2012 г., Белград) на Процеса за сътрудничество на Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) на ниво министри на отбраната проектът е приет и като проект на ПСЮИЕ с водеща роля на България в него. Българският военен и военновъздушен аташе съобщи, че в последния доклад на „Трансперънси интернешенъл“ в областта на отбраната за нивото на корупцията България е посочена като страна – пример за добри практики в борбата срещу корупцията в системата на отбраната. Той препоръча Министерството на отбраната на Сърбия да се възползва от българския опит в рамките на „Изграждане на интегритет”. Според него по този начин страната ще придаде и регионално значение на усилията си в тази посока.

В работата на ГРО участваха началникът на Управлението „Стратегическо планиране” в сектора „Отбранителна политика” на Министерството на отбраната генерал-майор Митар Ковач, ръководителите и заместник-ръководителите на работните маси, представители на Министерството на външните работи, акредитираните в Сърбия аташета по отбраната на членките на Алианса и „Партньорство за мир“, както и на Руската федерация, и служители на Офиса за връзка на НАТО в Белград.

Източник: Служба „Военнна нформация” - МО

 

 
Афганистан нареди изтегляне на US спецчасти от провинция Вардак
24.02.2013, 19:25

Афганистанският президент е наредил американските специални части да напуснат провинция Вардак в рамките на две седмици.

Решението е взето поради твърденията за извършени отвличания и изтезания от афганистанците, които се считат за част от специалните части на САЩ, заяви говорителят на Хамид Карзай.

Стратегически важната централна провинция Вардак напоследък е фокусът на операциите срещу бунтовниците.

Говорител на САЩ заяви, че взима под сериозно внимание всички твърдения за нарушения, но не може да коментира конкретно последния развой на събитията.

В изявление, разпространено от кабинета на афганистанския президент се казва, че решението да се разпореди експулсиране на специалните сили на САЩ, е било взето по време на среща на Съвета за национална сигурност.

"След задълбочено обсъждане, стана ясно, че въоръжени лица, посочени като американски специален части, разположени в провинция Вардак, участват в тормоз, безпокойства, мъчения и дори убийството на невинни хора", се казва още в изявлението на президентството.

http://news.ibox.bg/

 
Тайните служби - кукловодите на народните революции
24.02.2013, 14:02

Перифразирайки Чърчил, може да се каже, че „властта е толкова ценна, че винаги трябва да се придружава от охраната на тайните служби”. Всъщност много често се оказва, че шпионите вървят дори преди политиката.  

В моя разказ става дума за събития, които всички от вас познават и дори помнят. Но не знаят цялата истина за техните автори и главни действащи лица. Възможно е да не повярвате в някои от тях, защото вярвате, че ако фактите действително са такива, то те биха били известни на всички или поне медиите. А щом медиите мълчат за тях, значи все пак нещата не са били точно такива.

Обикновеният читател вероятно не знае или не иска да приеме, че когато в света се случва нещо по-сложно от секса на звездите, пресата изпада в паника и не може да мине без някой услужливо да й подаде своята версия за това какво се случва. Медиите до такава степен са се превърнали в ехолот на събитията, че без чужда „услужлива” помощ не са в състояние самостоятелно да стигнат до истината и да я представят на аудиторията си. В такива случаи медиите започват наивно да повтарят версиите на авторитетите и информираните „свидетели”, упорито убеждавайки хората, че истина е само колективната глупост............ Прочети още

 
Как да спасим Либия?
24.02.2013, 13:14

През януари Франция продаде на Либия 50 военни катера, а през февруари Италия подари на бившата си колония 20 бронетранспортьора. През април на либийския бряг ще акостира кораб на Кралските ВМС на Великобритания с богат асортимент от въоръжение на борда си. След като унищожи Джамахирията, ЕС започна да въоръжава недееспособното правителство на страната.

И правителството, и ведомствата на властта, и армията в момента са номинални структури в Либия. В реалност на територията на страната сега действат редица различни групировки, формирани по териториален, племенен, религиозен и други признаци. Новият режим, всъщност, доведен на власт с военните усилия на Запада, не е в състояние да удържи страната от разкол, смята директорът на Центъра за стратегически изследвания в Кайро Рифаат Сайед Ахмед:

   - Всъщност, страната днес управляват 45 хиляди отлично въоръжени и обучени опълченци, доброволци, „свободни стрелци”. Те се подчиняват само на „Ал-Кайда” и политическата Партия на справедливостта и строителството - филиал на „Братя-мюсюлмани”. Жаждата за власт и печалбата от нефтените богатства е цялата им идеология. Ние получихме крайно милитаризирана, враждебна към съседите си и цялата Северна Африка общност от потенциални терористи, способстващи окончателния крах на либийската държавност.

Казано по-просто, картината днес е такава: В столицата на богатата на нефт провинция Киренаики - град Бенгази - местният елит планира автономия. В Бени-Валид властват бившите поддръжници на Кадафи. Промишлено развитата провинция Мисурата също иска да получи статут на свободен анклав. Племената от Западните планини в Триполитания засега не показват явни политически предпочитания и очакват подходящия момент. А правителството е съсредоточено в Триполи. При това във всеки отделен регион има по-малки центрове на властта. И всички са добре въоръжени.

В Либия не може да става дума за никаква демокрация, тъй като по политическото и социално-икономическото си развитие страната се намира, в най-добрия случай, на нивото на средновековна Европа в периода на феодална раздробеност. Теоритично за Либия би бил подходящ вариантът за федерално устройство. Но субектите на тази федерация няма да престанат да воюват един с друг, което все едно ще доведе до това, че международната окончателно ще загуби Либия като единна държава.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Североизточна Азия на прага на нова ракетна криза
24.02.2013, 13:09

Североизточна Азия се увлича в нова гонка за въоръжаване на ракетни въоръжения. Така руските експерти коментираха изявленията на Южна Корея за ускоряването на създаването на интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана. Тя включва разработката на балистична ракета, способна да поразява цели по цялата територия на Северна Корея.

Обявяването на модернизацията на ракетния потенциал от страна на Министерството на отбраната на Южна Корея беше напълно очаквано, отбеляза руският експерт Александър Воронцов:

   - Американците разрешиха на Южна Корея да увеличи далекобойността на техните ракети до 800 км през октомври миналата година. Това решение предизвика нееднозначна реакция в света. Министерството на външните работи на Русия изрази своята загриженост, тъй като тогава това, естествено, беше стъпка към засилването на гонката за въоръжения и ракетни технологии на Корейския полуостров. В момента правителството на Южна Корея показва на Северна Корея, че това е ответна мярка във връзка с провеждането на ядрените изпитания от нейна страна. Северна Корея, на свой ред, посочват Сеул и говорят за нарушаване на баланса на силите в резултат на повишаването на далекобойността на ракетите на Южна Корея и необходимостта да вземат ответни мерки. Това е затворен кръг, от който е трудно, но необходимо да се излезе, тъй като става дума за дестабилизация на обстановката в целия регион.

В ракетната криза в Азия добре се вижда ролята на САЩ. По-рано по споразумение на САЩ и Южна Корея далекобойността южнокорейските ракети беше ограничена до 300 км. Като разреши на Сеул да има балистични ракети с далекобойност 800 км, Вашингтон направи силен антикитайски ход. Тъй като новите южнокорейски ракети ще могат да достигнат територията на Китай.

Освен това, Пентагонът възнамерява да снабди създаваната от Сеул система за ПВО и Противоракетна отбрана със информация от своите спътници и безпилотни самолети. А това, всъщност, е нов елемент от азиатския сегмент на глобалната Противоракетна отбрана на САЩ. И ракетната заплаха от страна на Северна Корея е само повод за създаването и. Преди всичко, тя е насочена към сдържане и неутрализиране на ракетния потенциал на Китай - главния вероятен противник на САЩ в Азиатския-Тихоокеански регион.

На 13 февруари Министерството на отбраната на Южна Корея обяви също, че е разположило крилати ракети около границата със Северна Корея. Те могат да поразят цели по цялата територия на Северна Корея, подчертаха от военното ведомство. Това повишава вероятността от провокация от едната и другата страна.

Развитието на Корейската криза намалява сигурността на Китай. Експертите очакват от отговора на Пекин на действията на Южна Корея.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
По повод на предишната статия: За езика и мълчанието.....
24.02.2013, 13:00

Полковник от резерва доцент Николай КолевСледващите редове са предизвикани от публикацията на полковник от резерва професор Стойко Стойков  „За кого бие камбаната на Българската армия, господин Върховен главнокомандващ?”. Не искам да се заяждам с автора. Макар че има за какво. От преди четири години. И той добре го знае.

Думите ми са породени от натрапчивата мисъл, че ние българите сме царе да вадим нож на умряло куче. И да се нареждаме в редиците на активните борци след 09.09.1944 г. и дисидентите – след свалянето на Живков. Не че аз правя изключение, за което по-късно ще ви дам и пример.

Вземам за начало на разсъжденията си част от текста на професор Стойков – „Създадените безброй „стратегически” по своето безсмислие, празнословие и противоречия  документи, позволиха на политическия кабинет на „ГЕРБ” в Министерството на отбраната да узакони принципа на единовластието на реформатора-министър Аню Ангелов...”Вярно заключение. Ама не беше ли така и по времето на генерал Михов? Да не би сътворените, по-точно казано „преписани” доктрини да преливаха от смислие? Или да съответстваха на българската военна традиция? А досежно днешните „стратегически документи”. Нима за това са виновни само приближените на Ангелов. Или и прилежните изпълнители измежду преподавателския състав на академията?.......... Прочети още

 
За кого бие камбаната на Българската армия, господин Върховен главнокомандващ?
24.02.2013, 12:54

Проф. д-р (о.з.) Стойко Стойков, експерт на Нова АлтернативаОтива си най-лъжливият екип в Министерството на отбраната от началото на демократичния ни преход, демонстрирал по изключително арогантен начин безразличието си  към съдбата на хората под пагон. Екип, който след като се беше възползвал максимално от „привилегиите и компенсациите” за вярната си  служба на партията – „ръководител и вдъхновител на всички наши победи”, самовлюбено, самоуверено и безцеремонно проведе реваншистката политика на ПП „Герб” за унищожаване на остатъците от постоянно „риформиращата” се армия.

През последните години въоръжените защитници на България бяха превърнати чрез нямащите никакво разумно обяснение маневри с преместванията и закриванията на поделения и гарнизони, в хора, служещи под огромно напрежение от постоянния стрес за несигурното си бъдеще в униформа. Хранещи някаква илюзорна надежда за достойна служба, те, заедно със своите семейства през всичките тези „23 демократични години на българския преход”,  носеха на плещите си несгодите и лишенията на военната служба, без да  потърсят сметка от сменящите се спасители на държавата ни за натрупания огромен морален дълг към тях............ Прочети още

 
КГБ спасява Русия
24.01.2013, 09:27

СССР създаде едно нещо, много качествено, което преживя всички трудности и сега фактически, спаси Русия – това е Комитета за държавна сигурност (КГБ). Нека започнем по поред.

И така, в началото на 80-е,  СССР се движеше към глухата линия – спад в селското стопанство, спад на комунистическата идеология, неразвита лека промишленост, засилващо се недоволство на хората от системата. КПСС като номенклатурна организация. Повечето хора в СССР все повече гледат на “Запад“, където според тях животът е красив и забележителен, където има толкова много хубави стоки и хората живея богато и щастливо. Дребнобуржоазни тенденции в правителството, брежневските мерцедеси, специални магазини, връзкарството – познанства, даващи възможности за привилегии и покупки. Хората имат все по-слаб стимул за работа, нали със спечелените пари е много трудно да си купиш “красиви” и “модни” западни вещи, а натрапваната на всички комунистическа идеология вече предизвиква раздразнение и понякога насмешки............ Прочети още

 
Започна разработването на намалена версия на свръхзвуковата ракета БраМос
24.02.2013, 09:20

В съвместното руско-индийско предприятие BrahMos Aerospace започна разработването на намалена версия на свръхзвуковата ракета “БраМос”, съобщи източник, близък до министерството на отбраната на Индия.

“Теглото на новата ракета ще бъде 1,5 тона, дължината – около шест метра, – подчерта източникът на ИТАР-ТАСС.

“Тя ще бъде предназначена за изтребители Су-30МКИ и МиГ-29, обаче ще може да се използва и от други бойни машини, които са на въоръжение или ще бъдат приети на въоръжение във ВВС на Индия, в това число и на самолети Rafale и Mirage 2000″, – казал той.

При това той подчерта, че не става дума за ракетата “БраМос” с въздушно базиране (“БраМос-А”), изпитанията на която ще се проведат през тази година.

“Това са различни ракети, – обясни той. – Ако на изтребител Су-30МКИ може да се постави само една ракета “БраМос- А“, то ракетите “БраМос-М ще бъдат три. На МиГ-29 ще стане възможно да се поставят две ракети “БраМос-М”.

По неговите думи, “БраМос-М” ще бъде изпитана за първи път след 1,5 – 2 години. Нейната далечина също ще бъде около 290 км.

Както съобщи вестник ВЗГЛЯД, на 9 януари в Бенгалския залив командването на боен кораб от ВМС на Индия е извършило успешно изстрелване на руско-индийската свръхзвукова крилата ракета “БраМос”.

Ракетата прелетяла 290 километра (почти максималната далечина) и след като извършила “двоен маньовър във формата на S”, поразила кораб-цел на ниво един метър над водолинията, отбелязал  източникът, като уточнил, че корабът бил “изцяло пронизан”. През октомври първият заместник генерален директор на НПО “Машиностроене” Александър Дергачов заяви, че изстрелването на разработваната противокорабна крилата ракета “БраМос” с подводно базиране е планирано за края на 2012 година.

Дергачов напомни, че ракетата “БраМос” била проектирана като универсална, способна да стартира както от морски надводни и подводни носители, с ъгъл на наклона от 15 до 90 градуса, а също и от земята.

Представител на НПО “Машиностроене” съобщи, че с надводни ракети “БраМос” вече са въоръжени 10 кораба на Военноморските сили на Индия, като на всеки от тях има от осем до 16 ракети от този клас.

Съвместното руско-индийско предприятие “БраМос” (НПО “Машиностроене и Организацията за  отбранителни изследвания и разработки на Индия), създадено през 1998 година, се специализира в създаването на свръхзвукови ракети с корабно и брегово базиране.

Ракетата “БраМос” е предназначена за унищожаване на широк спектър морски цели. Тя се характеризира с голяма далечина на полета (до 290 км), голяма свръхзвукова скорост (до 2,8 М), мощно бойно натоварване (до 250 кг), а също така е трудно откриваема за радарите.

Полетът на ракетата, теглото на която в базовия вариант е три тона, се извършва в диапазона на височините от 10 метра до 14 000 метра с променлива траектория.

В новата ракета на практика е реализиран принципа “стреляй и забрави” – тя сама си намира целта. По оценка на специалисти, засега в света няма аналози на тази ракета – със свръхзвукова скорост и подобна далечина на полета. – Още за “БраМос”

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Западните СМИ – Владимир Путин иска нов стратегически бомбардировач и много БЛА
24.02.2013, 09:15

Започна нова надпревара във въоръжаването и съдейки по всичко, тя ще бъде свръхскоростна. Вице-премиерът на Русия Дмитрий Рогозин съобщи за разработването на хиперзвуков стратегически бомбардировач, за да «не изостанем от Америка».

«Ние не искаме дозвуков или даже свръхзвуков аналог на американския B-2, – каза той. Новият руски бомбардировач,  който се планира да бъде произведен в края на десетилетието, ще бъде по-скоростен от Mach 5». За това съобщава WIRED.

Д. Рогозин също спомена и последните изпитания на американския X-51 Waverider, експериментален хиперзвуков апарат с правоточен въздушно-реактивен двигател, който (според мнението на вице-примиера), трябва да служи за пример за аерокосмическата и отбранителната индустрия на Русия.

По време на съвещанието по въпросите на военния бюджет В. Путин каза, че има сериозни намерения относно разработката на нов стелт-бомбардировач ПАК ДА (перспективен авиационен комплекс с далечно действие).

«Ние трябва да работим активно за създаването на новия ПАК ДА (перспективен авиационен комплекс на далечната авиация), - обяви В. Путин. И аз знам колко е скъпо и сложно това. Ние вече много пъти сме разговаряли за това с министрите и с началника на Генералния щаб. Задачата не е проста и от научно-техническа гледна точка, но ние трябва да започнем да работим».

В. Путин също така посочи, че Русия трябва да завърши разработката на новия АУАКС (самолетна система за далечно радиолокационно откриване и предупреждаване) А-100.

В. Путин иска освен това и нови безпилотни летателни апарати (БЛА). Много безпилотни апарати.“Нужна ни е програма за безпилотни летателни апарати. Експертите говорят, че това е най-важната област за развитие на авиацията , – посочи той.  Ние се нуждаем от различни типове безпилотни апарати, в това число автоматизирани ударни самолети, разузнавателни и други».

Според непроверена информация Русия ще изразходва 13 млрд. долара за безпилотни летателни апарати до 2020 година.

В. Путин не се заблуждава относно необходимостта от разработването на стратегически бомбардировачи. Пред Русия стои сложната задача за модернизиране на наличния парк от 63 стари турбовитлови бомбардировачи Ту-95 и 13 Ту-160, които са абсолютно непригодни за водене на ядрена война, защото не са способни да използват високоточни бомби.

Русия е разработила прототип на нов стелт-изтребител Т-50, но с по-малки възможности в сравнение с неговите американски аналози. ПАК ДА за сега все още е в проект и ще бъде въведен в експлоатация не по-рано от 2025 година или даже по-късно! Важно е да се разглеждат не само възможностите на този бомбардировач, а нещо много по-важно – да се помисли за това, кое може да бъде негова възможна мишена.

Започна период на обвинения и упреци между САЩ и Русия. Вашингтон обвини Москва в доставяне на бойни вертолети в Сирия за война против цивилното население, като в същото време Русия обвини САЩ във въоръжаване на сирийската опозиция. А тук се намесва и противоракетният щит.

Обаче военните реалности неотменно са свързани с политическите. На първо място администрацията на Обама се нуждае от Русия в по-голяма степен, отколкото Русия от Обама. Така например, от Русия зависи снабдяването на американските десантни войски в Афганистан, който няма излаз на море. Освен това, САЩ се надяват на помощта на Русия във възпрепятстването на иранската ядрена програма. Но Русия, и по-точно В. Путин, вероятно вижда всичко това в друга светлина. – Още за ПАК ДА

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Су-35 отлита в Китай
24.02.2013, 09:06

Su-35Подписано е междуправителствено руско-китайско споразумение за доставка в Китай на многофункционалния изтребител Су-35

“В рамките на договореностите, които имаме с китайската страна, у нас действително през януари тази година беше подписано междуправителствено споразумение за доставката в Китай на самолети Су-35″, – каза заместник директора на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС) Вячеслав Дзиркалн на провеждащата се ОАЕ оръжейна изложба АЙДЕКС-2013, където той оглавява руската делегация.

По неговите думи, в най-скоро време ще започнат консултации по подготовката на договор за доставка в Китай на изтребители Су-35. “Това е нормално, извършва се планова работа”, – каза В. Дзиркалн.

Той не уточни  кога може да бъде подписан договора и колко изтребители Су-35 ще бъдат доставени в Китай. Но забеляза, че това няма да е лицензионен, а договор за доставка. Т.е. Китай ще получи вече готови за експлоатация самолети.

Към момента Китай е най-големият чуждестранен оператор на изтребители от семейството Су-27/Су-30. През различните години в тази  страна бяха доставени общо 281 самолета от този тип. Освен това Китай организира производството на изтребител J-11B, който представлява фактически клонинг на Су-27.

Су-35 е разработен в ОКБ “Сухой”. Той представлява дълбоко модернизиран свръх маневрен многофункционален изтребител от поколение “4++”. В него са използвани технологии от пето поколение, осигуряващо превъзходство над изтребителите от аналогичен клас. – Още за Су-35

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Сериозни съкращения очакват армията на САЩ
24.02.2013, 09:02

Световната икономическа криза принуждава правителството на САЩ да съкращава военните разходи. От 1 март Пентагонът ще съкрати бюджета с 26 млрд. долара. Ще бъдат уволнени над 450 хиляди души.

Финансирането на сухопътните войски ще бъде намалено с 15 млрд. долара, а 300 хиляди военнослужещи и волнонаемни служители ще бъдат уволнени или ще получават по-малка заплата. Част от тях може да бъде изпратена в неплатен отпуск, констатира USA Today.

Разходите за флота ще бъдат намалени с 11 млрд. Администрацията на Обама ще спести от строеж на кораби 7 млрд. Още 4 млрд. ще бъдат спестени чрез намаляване на издръжката. Американските адмирали можаха да защитят моряците от уволнение, обаче заплатите на волнонаемните служители от ВМС на САЩ от 1 март може  да се намалят изведнъж с 20%.

Пентагонът държи в тайна точните мащаби на съкращенията. Журналисти от USA Today успели да разберат, че основният удар ще понесат военните бази в Алабама, Вирджиния, Флорида и Калифорния.

Противниците на съкращенията на въоръженията в Конгреса на САЩ не могат да предприемат нищо против отдавна планираните съкращения.

Ние можем само още веднъж да заявим, че това съкращаване на разходите ще се отразят по най-сериозен начин върху състоянието на нашата национална отбрана и върху икономическото благополучие на страната”, – заяви представителят на конгресната комисия по въпросите на въоръженията републиканецът Майк Амато.

През следващите 10 години Пентагонът планира да съкрати разходите си с 500 млрд. долара. През 2013 г. общите съкращения разходите ще бъдат 46 млрд., отбелязва изданието.

Обемът на военните разходи на САЩ са отдавнашен предмет на спорове между републиканците и демократите. През есента на 2012 година за увеличаване на военните разходи настояваше кандидатът за президент от републиканците Мит Ромни.

По време на полемиката с Барак Обама той обърна вниманието му на това,  че в американския флот не достигат мощни кораби. ”Броят на  линейните кораби достигна минимума от 1917 година“ – се възмути Ромни. ”Освен това на нас не ни стигат щикове и коне”!!! – му отговори  Барак Хусейн Обама.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Изводи за 2012 година – четирите най-важни събития, повлияли на ВМФ на РФ
24.02.2013, 08:55

Високосната 2012 година се превърна за руския Военноморски флот в година на преобразования. Бяха сменени не само главнокомандващият на ВМФ и министърът на отбраната – беше променено и самото местоположение на Главния щаб на флота - все пак беше преместено от Москва в Петербург.

Впрочем, самите изменения “на върха”, не повлияха така силно на флота, както това, което ставаше в ежедневния живот на личния състав. Мащабните учения и бойната служба на корабите, борбата за влияние в Арктика и дежурството до бреговете на Сирия формираха облика на ВМФ в не по-малка степен, отколкото директивите и заповедите на Министъра на отбраната. Накрая, законът за новото заплащане, влязъл в сила именно през тази година, повиши не само нивото на материалното благосъстояние на военните моряци, но и тяхното самочувствие и положението им в обществото........Прочети още

 

 
Военнослужещите настояват за възстановяване на отнетите им права
23.02.2013, 13:09

Шествието започна от Паметника на незнайния воин. Възстановяване на отнетите им права във връзка с пенсионирането при последните промени в Кодекса за социално осигуряване поискаха днес военнослужещи от Българската армия. Те участваха в национално патриотично шествие „За България, за Българската армия!”.

Проявата бе организирана от Българската офицерска легия „Раковски”. Не приемаме умишленото противопоставяне на военнослужещите на останалите слоеве от българския народ, заяви председателят на легията майор от резерва Иван Милов.

В протестното шествие, което започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите за България пред Паметника на незнайния воин и завърши между президентството и правителството, се включиха освен действащи военнослужещи и представители на над 25 военно-патриотични организации. За спиране на пагубните за армията ни реформи говориха председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателят на Обществения съвет по въпросите на отбраната генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, председателят на Съюза на парашутистите в България бригаден генерал от резерва Иван Мечков и председателят на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната полковник от резерва Иван Иванов.  От Дупница бе дошла силна група начело с председателя на Общинския съвет на СОСЗР полковник от запаса Иван Шопов. Протестиращите бяха подкрепени от синдикални организации в МВР, затворите и пожарната.

Който не уважава българските военнослужещи, не е патриот, заяви бившият министър на отбраната Николай Цонев, който беше посрещнат с овации от военнослужещите. Днес той е председател на партия „Нова алтернатива”, но няколко пъти подчерта, че е на шествието като обикновен български гражданин, като офицер, който се гордее, че е служил в Българската армия.

Посланията на участниците в шествието бяха насочени към новите управляващи, които ще поемат властта след предстоящите предсрочни избори. В тях се настоява за по-голямо внимание към армията и за повече грижи към хората в нея. Надеждите са, че новата власт ще върне отнетите права на военнослужещите.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Иранският корпус Стражи на ислямската революция започна тридневни учения
23.02.2013, 13:05

Иранският корпус Стражи на ислямската революция (КСИР) от 23 до 25 февруари ще проведе ученията "Великият пророк 8" (The Great Prophet 8)  в източната част на страната, предаде РИА Новости.

„Ученията се провеждат под надслов „Великият пророк 8”, като ареалът е в околностите на градовете Керман и Сиржан. Целта им е да бъде изпитано най-новото въоръжение на КСИР, поддържане на боеспособността на въоръжените сили и отработка на асиметрични бойни действия”, заявява бригаден генерал Мохамад Пакпур, командващ сухопътните части на КСИР.

Корпусът стражи на ислямската революция е създаден през април 1979 година от военнизираните отряди на ислямските революционни комитети, поддръжници на аятолах Хомейни. В неговия състав се включват силите със специално назначение „Ал Кудс” и силите на народното опълчение „Басидж”.

http://www.focus-news.net/

 
Индонезия получи два нови изтребителя Су-30МК2
23.02,2013, 10:23

Су-30МК2Снощи в индонезийската военновъздушна база „Султан Хасануддин” в провинция Южен Сулавеси са доставени два руски изтребителя Су-30МК2 от шестте машини, предвидени по контракт.

Индонезийските СМИ наричат контракта за доставката на руски изтребители Су-30МК2 най-големия за цялата история на руско-индонезийското военнотехническо сътрудничество. Съглашението включва не само доставката на самите самолети но и резервни двигатели и друго техническо оборудване. Сделката се оценява на 470 милиона долара.

В близките дни руските техници ще сглобят доставените изтребители и ще ги предадат на представители на ВВС на Индонезия.

През 2003 година Индонезия за първи път закупи от Русия четири бойни изтребителя Су-30МК2, а през август 2007 година беше подписан контракт за доставката на още шест такива самолета. Три Су-30МК2 официално бяха предадени на индонезийската страна на 2 февруари 2009 година. Последната от трите машини Су-27СКМ, в рамките на контракта от 2007 година, бе доставен на Индонезия на 16 септември 2010 година. – Още за Су-30МК2

 
Изтребителите F-35 отново спрени от полет
23.02.2013, 09:52

F-35На 22 февруари Пентагонът за пореден път спря полетите на всички модификации на новия изтребител F-35 Lightning II, след като бе открита пукнатина на една от лопатките на турбината за ниско налягане.

Решението идва само девет дни след като МО на САЩ разреши отново полетите на F-35B STOVL (Short Take Off Vertical Landing - Съкратено излитане и вертикално кацане), които почти месец бяха на земята поради проблем с горивната система на двигателя. Новата забрана сега обхваща всички версии на ‘стелт’ изтребителите JSF- F-35A, F-35B и F-35C.

Откритата пукнатина на лопатката на двигателя F135 ще изисква най-малко една седмица за провеждане на разследване и отстраняване на проблема, информира DefenseNews.

В официалната декларация по случая се казва, че двете компании Lockheed Martin и производителят на двигателите Pratt & Whitney работят съвместно за „възможно най-скорошното връщане на всички изтребители F-35 към полети”. Може би сега някои във Вашингтон съжаляват за спиране програмата за втори модел двигател за F-35 ….. Още за Ф-35

http://www.pan.bg/

 
100 военни от САЩ пристигнаха в Нигер, в помощ на французите в Мали
23.02.2013, 09:28

САЩ изпратиха в Нигер контингент от 100 американски военни, които ще подпомогнат френските сили в борбата с ислямистките екстремисти в Мали.

В обръщение към Конгреса президентът Барак Обама заяви, че американските военни ще съдействат при събирането на разузнавателна информация.

През януари САЩ и Нигер подписаха договор за сътрудничество между въоръжените сили на двете страни. Планира се изграждането на американска база за безпилотни самолети в африканската страна.

Припомняме, през миналия месец Франция отправи свои военни в Мали, за да противодейства на ислямистите в северната част на страната.

http://news.ibox.bg/

 
Неканени гости от морето
23.02.2013, 09:24
Понастоящем с най-големите и мощни военноморски сили разполагат САЩ. Възможностите на техните ВМС позволяват едновременно да патрулират в повечето райони на световния океан и при съответна необходимост, да изпълняват бойни задачи, добирайки се до нужното място за няколко дни. Напълно разбираемо е, че най-големите стратегически интереси на САЩ пряко или косвено са свързани със северното полукълбо на планетата, където се намират повечето от големите и развити страни. Затова немалка част от американските бойни кораби постоянно дежурят в северните райони на Атлантика, Тихия океан и съседните на тях морета. Бихме могли да се порадваме на ВМС на САЩ, но няма да се получи. Техните походи понякога могат да представляват заплаха за нашата страна. Американските кораби, както и корабите на страните от НАТО, редовно се появяват край руските териториални води, което дава определени основания за опасения.

Най-интересния и в същото време опасен район за патрулиране на американските кораби е Черно море. По различни оценки общата продължителност на тяхното пребиваване в неутралните води на това море и в пристанищата на приятелски страни е 280-300 дни годишно. Известният журналист А. Караулов, без да уточнява конкретна година, споменава числото 287 дни. С малко по-ниска интензивност се извършва американското патрулиране в други региони редом с руските териториални води. Независимо от точните числа и официалните причини за това пребиваване, подобна ситуация изглежда не еднозначно и затова привлича вниманието на руските военни и дипломати. Същевременно, от юридическа гледна точка ситуацията е напълно нормална. Едната страна използва правото си да извършва походи в неутрални води, а на другата се налага да наблюдава това и да взема  съответни мерки, но на своята територия..........Прочети още
 
Ден на защитника на Отечеството в Руската Федерация
23.02.2013, 09:05

23 февруари 1922 година беше обявен официално за Ден на Работническо-Селската Червена армия и Флота, а по-късно бе честван в СССР като Ден на Съветската Армия и Военноморския Флот.

В днешна Русия празникът е обявен за Денят на воинската слава на Руската Федерация, съгласно федералния закон „За дните на воинската слава”, и от 2002 година се смята за неработен ден. Неофициално руснаците смятат 22 февруари за празник на всички мъже.

В този ден празнуват военните, ветераните на армията и флота, воините-интернационалисти, семействата на действащите войници и офицери. Днес в Москва са предвидени над 100 празнични мероприятия.

По този повод на 21 февруари 2013 г. в гр. Русе беше организирано честване на този празник с възпоминание за загиналите руски и други войни. То започна с поклонение пред паметника на падналите във Втората световна война - "Альоша". От там с тържествено шествие всички се насочиха към руското военно гробище, където по покана на генералното консулство на Руската федерация беше направена панихида. С благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит тя беше отслужена от високопреподобния архимандрит Виктор (Мутафов) в съслужение със свещеник Милен Цветков и протодякон Кирил Синев.

Положени бяха венци и цветя на гробовете на загиналите офицери и войници.

 
Военнослужещи от учебната авиационна група „Георги Бенковски” обезвредиха и унищожиха невзривен боеприпас
23.02.2013, 08:58

На 21.02.2013 г. военнослужещи от учебната авиационна група „Георги Бенковски” обезвредиха и унищожиха невзривен боеприпас в град Долна Митрополия.

По искане на главния секретар на МВР, след положителна резолюция на началника на отбраната и заповед на командира на ВВС, формированието за унищожаване на невзривени средства за поразяване бе активирано да извърши обезвреждане на боеприпас, открит при изкопни работи в покрайнините на град Долна Митрополия.

До пристигане на военнослужещите районът беше отцепен и се охраняваше от служители на РПУ – Долна Митрополия.

Специалистите от формированието с командир капитан Деян Христов, под прякото ръководство на заместник-командира на учебната авиационна група подполковник Юлиян Радойски, извършиха разузнаване и внимателно анализираха боеприпаса – снаряд (артилерийска граната) от времето на Руско-турската освободителна война.

При стриктно спазване на мерките за безопасност снарядът бе унищожен чрез взривяване.

При изпълнението на задачата военнослужещите показаха бърза реакция и отлична координация.

http://airforce.mod.bg/

 
Нов командир на военно формирование 26 400 - Благоевград
23.02.2013, 08:52

На 21.02.2013 г., в района на военно формирование 26 400 – Благоевград се проведе тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на военно формирование 26 400”. На церемонията присъства и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев. Участие взе и представителният духов оркестър на Сухопътните войски.

Подполковник Васил Челенков произнесе слово, в което благодари на военнослужещите и цивилните служители за положените усилия и постигнатите високи резултати през годините. Подчерта и важната роля на работата в екип.

Подполковник Васил Челенков сдаде длъжността „Командир на трети отделен механизиран батальон” на подполковник Иван Иванов. Новият командир на формированието също подчерта важната роля на работата в екип и декларира своята лична убеденост, че с общи усилия батальонът ще постигне още по-добри резултати.

Бригаден генерал Красимир Кънев пожела на добър час на подполковник Васил Челенков в новото професионално поприще, а на новия командир подполковник Иван Иванов много професионални успехи.

http://landforce.mod.bg/

 
Съвместни тренировки на екипажите на вертолетите "Пантер" и бордните спасители от пункт за базиране Варна
23.02.2013, 08:47

PANTHERВ морската вертолетна авиобаза „Чайка” продължава подготовката на нови екипи за носене на денонощно дежурство по ВМС за участие в операции по търсене и спасяване и оказване на помощ. В продължение на три дни екипажите на вертолетите "Пантер" проведоха тренировъчни полети за търсене и спасяване над суша и море с използване на спасителен кош, носилка и спасителен колан – денем и нощем. В полетите участваха трима бордни спасители от пункт за базиране Варна, които завършиха подготовката си в дневни условия. След приключване на подготовката им и в нощни условия, те ще попълнят екипажите, в които вече са включени колегите им от морския специален разузнавателен отряд и авиобаза „Чайка”. По време на тренировъчните полети беше даден допуск и на трима втори пилоти за включване в състава на екипажите, извършващи дневни полети за търсене и спасяване над суша и море.

От 1 август 2012 г. екипажи на вертолетите "Пантер" носят дежурство, като имат готовност при необходимост да се включат в операции за спасяване на човешки живот на море, на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати. Задачите по време на дежурството включват и оказване на помощ и съдействие на държавната и местна власт, институции и организации при природни бедствия, катастрофи и промишлени аварии на територията на областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Русе, Силистра, Разград и Търговище.

http://www.mod.bg/

 

 
Ще помогне ли корупционният скандал на Русия в борбата за индийския пазар?
22.02.2013, 22:23

Ми-171Индия сменя италианските VIP-хеликоптери с руски. Корупционният скандал около покупките на 12 италиански хеликоптера Agusta Westland за нуждите на индийските ВВС дава на Русия неочаквани дивиденти. Вместо да назначат нов конкурс, който може да продължи до 7 години, индийските военни планират просто да купят руски хеликоптери Ми-17В-5.

Основният проблем, свързан с индийско-италианския скандал, е в традиционно голямата продължителност на индийските конкурси. Даже за относително малките договори индийските конкурси могат да продължат 6-7 години, а големите сделки могат да стигнат и до 10 и повече години.

Доста вероятното анулиране на договора с италианските производители може да остави индийските висши ръководители без VIP-хеликоптери.

В тези условия покупката на VIP-модификацията на Ми-171 без конкурс може да позволи на Индия оперативно да реши този проблем. Ситуацията се облекчава от това, че Индия вече е подписала с Русия договор за покупката на голяма партида от тях за своите ВВС, и задачата може да бъде решена с преодорудване на част от машините за изискванията на специалните превози, с последващо увеличение на партидата с 12 допълнителни машини.

Подобно преоборудване може да струва много пари, като се отчете нужното снабдяване на машините с различни средства за връзка, защитни системии и комфортен салон. Цената на договора за 12 AW-101 беше над 550 милиона евро. Ми-171, разбира се, е по-евтин от италианския хеликоптер, но надали цената на една VIP-машина ще бъде по-малко от 30 милиона долара. Машините от подобен тип могат да бъдат снабдени с различни салони - за президенти и съпровождане, със средства за връзка, включително и спътникови телефони, системи за конферентна връзка и терминали за специална връзка - за първите лица на държавите, като те имат намалено ниво на шумове и вибрации.

Компанията „Вертолеты России” не може да се оплаче от липса на клиенти: продажбата на машини руско производство продължава да расте. Заедно с това в близките 10 години корпорацията трябва сериозно да обнови моделите си - разработеният преди 50 години Ми-8/Ми-17 при всичките му достойнства вече че не отговаря на съвременните изисквания. Серийното производство на нови машини - Ми-38, а в бъдеще и Ми-46 и новия среден хеликоптер, създаващ се в рамките на програмата RACHEL, който трябва да замени Ми-8/Ми-17, трябва да осигури на „Вертолеты России” успех на пазара през следващите десетилетия.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Турция гони военните от властта
22.02.2013, 21:08

Нова конституция на Турция ще ограничи политическото влияние на някогашната военна клика, за да се насочи страната към ЕС и по пътя на демокрацията, заяви източник от турския парламент, съобщава "Дейли Стар".

Армията, която се възприема за пазител на турския секуларизъм, е замесена в турската политика от 1960 година. Откакто премиерът Реджеп Ердоган през 2002 година пое управлението на страната, правителството предприе стъпки за намаляване властта на военните. "Има споразумение между четирите партии, които подготвят новата конституция. Мисля, че няма да има разцепление по този въпрос, защото се цели да се подготви гражданска и по-демократична конституция", добави източникът.

Четирите партии, представляващи 550-местния парламент, се съгласиха да подчинят военното лидерство или Генералния щаб на военно министерство в новата конституция. Според съществуващата конституция, подготвена от хунтата след 1980 година, Генералният щаб е пряко свързан с премиера, но независимо притежава законна власт и не може да отговаря пред военното министерство.

През последните години управляващата Партия на справедливостта и развитието изправи пред съда стотици военни, които са заподозрени за подготвянето на преврат.

В случай, че няма споразумение до април, Ердоган ще призове своята партия да подготви текста на конституцията и да я подложи на обществено гласуване.

 
Нов БТР за руската армия
22.02.2013, 19:43

Руската армия получи нова бойна машина - БТР-82А. Дизело-генераторната установка на този колесен бронетранспортьор спестява гориво, оръдието му се управлява от електронно задвижване със стабилизатор, а прицелването става с лазер. По оценки на военните, ефективността на стрелбата на новата машина се е повишила двойно.

Отдавна беше нужно да се въведе на въоръжение нова машина, отбелязва военният наблюдател на вестник „Комсомолская правда” Виктор Баранец:

   - Това е предизвикано от катастрофалното застаряване на всички видове бойна техника, която е на въоръжение в руската армия. И темповете на извеждане от строя на бронетранспортьорите с много надвишават темповете на постъпване на нови въоръжения. Но новото ръководство на Министерството на отбраната все пак не се стреми да купува чуждестранни бронирани коли, а е ориентирано на руския производител. В момента руската армия има оръжие, което с пълно право може да се нарече най-доброто в света. БТР-82А се отнася именно към тези машини.

Новата машина, за разлика от предшествениците си, може точно да порази целта в движение. Това стана възможно благодарение на съвременния комплекс от въоръжения. Машината е снабдена с 30 мм оръдие със стабилизатор и има на въоръжение картечница с калибър 7,62 мм. Скорострелността на оръдието е 110 изстрела в минута. БТР може да се движи със скорост до 90 км/ч. Бойната машина може да поразява цели на планински склонове, високи етажи на сгради и даже да сваля хеликоптери на разстояние от 2,5 км, отбелязва военният експерт Константин Сивков:

   - Освен това, БТР-82А може да бъде снабден с противотанков ракетен комплекс от типа „Корнет”, който поразява тежка бронетанкова техника на разстояние до 4 км. Това съществено повишава възможностите на този бронетранспортьор в подсигуряването на бойните действия на пехотата. Отличителна черта на БТР-82А е съществено повишената му защита от мини и фугаси. И, най-накрая, той разполага със защита срещу отломки от снаряди и с климатик.

Новата машина има добри перспективи за износ. Един от главните и конкуренти е универсалната френска машина с тегло от 22 тона и с 23 мм оръдие. Но руският БТР е със 7 тона по-лек и има по-голямо оръдие. Така че, той ще бъде конкурентоспособен на пазара на въоръжения. Очаква се, на парада на Победата на 9 май в Москва тези бронетранспортьори да преминат по Червения площад. – Още за БТР-82А

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Спор между Панета и германският му колега за войските в Афганистан
22.02.2013, 17:30

Военният министър на САЩ Леон Панета и неговият германски колега влязоха в конфликт по въпроса колко американски и европейски войници ще останат в Афганистан след предвиденото изтегляне в края на 2014 година, съобщи „Вашингтон поуст".

Германският военен министър Томас де Майзер заяви пред журналисти, че Панета го е информирал на срещата в Брюксел, че САЩ могат да оставят между 8 и 10 хиляди войници в Афганистан в края на 2014 година.

Но Панета малко след коментара на германския си колега заявил пред журналисти, че думите на Майзер са погрешни.

Панета, който ще напусне кабинета на Барак Обама след потвърждаването на неговия наследник, заяви, че той и партньорите от НАТО обсъждат различни опции за мисията след 2014 година. По думите му числата отразяват и приносът на другите нации в допълнение към това на САЩ.

САЩ все още официално не са потвърдили колко американски войници ще останат в Афганистан след 2014 година. Но Панета изтъкна, че се планира оставяне на войници във всички райони на страната - северният, южният, източният и западният - включително и в Кабул.

Пентагонът обяви, че военните изготвят план за обучение на афганистанските сили и също за оставяне на малък контратерористичен контингент в страната.

Запитан за броя на войниците, шефът на НАТО Андерс Расмусен изтъкна, че все още не е взето решение.

Администрацията на Обама разглежда план за подкрепа на 325 хиляди афганистански войници за период от пет години, което е част от усилията да се поддържа сигурността в страната, след като САЩ и съюзните им напуснат държавата, изтъкна източник от алианса вчера. От НАТО също разглеждат тази опция.

Ако НАТО приеме този план, САЩ и съюзниците ще трябва отделят допълнителни 2 милиарда долара на година във време, когато се съкращават бюджетите на страните заради финансовата криза.

http://news.ibox.bg/

 
Парламентът на Русия одобри споразумение за транзит на италианско въоръжение, техника и персонал за Афганистан
22.02.2013, 17:08

Държавната дума (парламент) на Русия е одобрила споразумение за железопътен транзит на италианско въоръжение, боеприпаси, военна техника, военно имущество и персонал през руска територия в Афганистан, съобщава РИА Новости.

Съответното споразумение между двете държави е било подписано през 2010 година.

Според споразумението, транзитът ще се осъществява на основание на генерални или еднократни разрешения, издавани от Русия , по молба на Италия.

Персоналът при транзита ще има правото да носи италианска военна униформа, но няма да притежава оръжие и боеприпаси.

 
Военноинвалидите ще бъдат на шествието на легията
22.02.2013, 15:30

Водени от принципите на социалната подкрепа и солидарност и от своя девиз „Всичко за България”, призоваваме членовете на СВВП да се включат и участват в протестното шествие на Българската офицерска легия „Раковски”. Сборен пункт – Паметника на Незнайния воин (площада до катедралния храм „Св. Ал. Невски”), 23 февруари 2013 г. (събота), 11.00 часа. Това се посочва в призив-декларация на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, която бе изпратена в редакцията на „Отбрана”.

********

ПРИЗИВ - ДЕКЛАРАЦИЯ

на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите

В продължение на почти цяло столетие, ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП), винаги последователно и неотклонно е подкрепяло всички инициативи и дейности, свързани с изграждането и утвърждаването на държавата и държавността, укрепването на Българската армия (БА) и отбраната на страната.

През всичките 23 години демократичен преход, и особено през последните четири от тях, неведнъж сме изразявали нашите позиции и становища за недопустимото влошаване на параметрите на военната сигурност на Република България. Възразявахме срещу закриването на гарнизони, срещу безпринципните уволнения на военнослужещи и цивилни служители от системата на Министерството на отбраната (МО) и БА, срещу антисоциалните мерки в армията, довели до невиждана демотивация на военнослужещите и вълна от „доброволно” напускащи професионалисти, срещу липсата на законова възможност българските младежи и девойки да изпълняват на доброволен принцип наборна военна служба, срещу спъването и замразяването на процеса на изграждане на Национална гвардия като доброволен териториален армейски резерв, срещу нежеланието на управляващите със законови мерки да подобрят изключително тежкото положение в което се намират българските военноинвалиди и военнопострадали чрез изравняване на правата им с тези на ветераните от войните. Предложенията ни за подобряване на социалния и здравния статус на тези заслужили пред Родината ни български граждани се приемаха формално, без да намерят справедливо законово изражение.

В резултат наблюдаваме как БА - един от основните стълбове на държавността, претърпя недопустими поражения, без да е водила нито един ден бойни действия. Непосилната натовареност на личния състав на БА, влошените условия за полагане на труд, носене на службата и провеждане на учебно-бойната дейност, създават тревожни предпоставки за тежки инциденти.

Ние не желаем БА да „произвежда” нови военноинвалиди и военнопострадали. Не желаем също така защитниците на Родината ни, пострадали в мир и бран, да оцеляват с мизерните си пенсии от 115 до 181 лева. Пенсии, които са дори по-ниски от социалните. Възразяваме срещу открояващата се недопустима тенденция, при явяване на ТЕЛК да бъде отнемана военната инвалидност на нашите членове и да бъде заменяна с гражданска такава. Защото нашите членове не са пострадали при битови инциденти, а при изграждането на БА и отбраната на страната. Няма да допуснем пострадалите защитници на Родината, родителите на загиналите в казармата и семействата им, вдовиците и сираците им, да продължават да мизерстват а държавата и обществото да не се отнасят с необходимото внимание и грижи към тях.

Водени от принципите на социалната подкрепа и солидарност и от своя девиз „Всичко за България”, призоваваме членовете на СВВП да се включат и участват в протестното шествие на Българската офицерска легия „Раковски”. Сборен пункт – Паметника на Незнайния войн (площада до катедралния храм „Св. Ал. Невски”), 23 февруари 2013 г. (събота), 11.00 часа.

Председател на УС на СВВП

мл. лейт. о.з. инж. Петър Велчев    

http://www.otbrana.com/

 
Политически въртележки в МО, докато президентът прави консултации
22.02.2013, 15:01

Постоянният секретар на отбраната д-р Николай Милков, който бил принуден да напусне.Според наши източници, докато президентът Росен Плевнелиев провежда консултации и търси изход от кризата у нас, министърът на отбраната в оставка Аню Ангелов и началникът на политическия му кабинет Йордан Божилов са започнали спешни кадрови в МО. Целта била политическият кабинет на ГЕРБ в МО да бъде пръснат по други длъжности, но да си остане в министерството, да ръководи висшето военно командване и да влияе върху работата на бъдещия служебен министър, както и на предсрочните парламентарни избори.

Днес се разбра, че постоянният секретар на МО д-р Николай Милков (на снимката) си е подал оставката. След като Милков е принуден да си подаде оставката, се предполага, че на негово място ще бъде назначен сегашният шеф на политическия кабинет в МО - Йордан Божилов. По тази причина директорът на дирекция „Връзки с обществеността” в МО Митко Димитров бил подложен на натиск, за да напусне сам, с което да се даде възможност на негово място, макар и само за един ден, да бъде назначен Йордан Божилов. Това бил най-прекият път на г-н Божилов от началник на политическия кабинет до постоянен секретар на отбраната.

От днес със заповед на министър Ангелов, неговият съветник и член на политическия кабинет – генерал- лейтенант от резерва Атанас Запрянов е назначен за директор на Дирекция „Отбранителна политика”.

В Министерството на отбраната има реални притеснения, че по този начин ще бъдат пръснати и останалите доверени лица на министър Ангелов и съответно на ГЕРБ. Установено е, че свободните длъжности за тези хора са няколко десетки и там ще бъдат скрити всички поддръжници на министъра и на ГЕРБ.

По подобен начин преди време Аню Ангелов преназначи политическите си съветници Елена Маркова - за директор на дирекция „Правно-нормативна дейност” и Иван Пейков - за директор на дирекция „Инфраструктура на отбраната.”

Информациите се изключително тревожни. Действията на министъра, който вече се потвърждават, са най-малкото некоректни към усилията България да излезе от политическата криза, в която влезе след оставката на правителството на ГЕРБ.

http://www.otbrana.com/

 
Руско-иракският контракт
22.202.2013, 14:54

Ирак не се отказва от сключените с Москва през 2012 година оръжейни контракти на сума над $4 милиарда, каза министърът на външните работи Хошияр Зибари, като изтъкна, че след появилите се съобщения за корупционния характер на тези споразумения в Москва пристигна иракска военна делегация за да потвърди актуалността им.

Първоначалният контракт предвиждаше продажбата на Ирак на 30 хеликоптери Ми-28Н и 42 зенитни ракетно-артилерийски комплекса „Панцир-С1”, който би направил Русия втори след САЩ вносител на оръжия в Ирак.

 
ВМФ на Русия ще модернизира самолетите Ан-12ПС
22.02.2013, 13:00

Ан-12ПСКомандването на ВМФ на Русия е взело решение за модернизация и връщане в строя на самолетите за търсене и спасяване Ан-12ПС, произведени през 1969 година. Ако проектът бъде утвърден конкурсът за модернизация ще се състои в края на 2013 или в началото на 2014 година. Така първият възстановен и модернизиран Ан-12ПС ще постъпи във флота през 2015 г. Решението за възстановяване на Ан-12ПС е взето след като военните не са могли да намерят с кой друг самолет може да бъде заменен, включително и от по-новите Бе-200, А-42, Ан-140, Ан-26 и дори Ил-76.

Основно ще бъде модернизирано бордното оборудване - ще бъде инсталирана система за спътникова навигация ГЛОНАСС/GPS, РЛС и ИЧ системи. Вместо остарелите спасителни катери „Ерш” и „Гара” ще се използват нови 3-5 местни. Част от средствата за спасение може да са и чуждестранни.

Към момента на въоръжение във ВМФ на Русия са около десет самолета Ан-12ПС, но само три са в летателно годност. Поради липса на аварийно-спасително оборудване те се използват предимно за въздушен транспорт.

Ан-12ПС е създаден на основа на ВТС Ан-12, лети със скорост до 686 км/ч на разстояние до 5000 км. Многофункционалната товарна кабина е с размери 13.5 х 3.5 х 2.6 м. Самолетът може да превозва товар до 20 тона.

http://www.pan.bg/

 
Обама срещу поддръжниците на война в Сирия
22.02.2013, 10:04

Липсата на дипломатическа изобретателност на президента, а не усещането му за предпазливост е истинската му ахилесова пета.

В следващите няколко седмици, натискът върху Барак Обама да направи нещо за Сирия ще се увеличава. Неоконсерваторите отдясно и либералните интервенционисти отляво смятат, че липсата на действия от страна на президента карат САЩ да изглеждат безсилни и безсърдечни. Той дори не следва примера на други, казват те, още по-малко пък ръководи от тила, както направи в Либия. Той просто цинично е заел изчаквателна поза, докато касапницата се влошава - с цената на 70 000 жертви и постоянно увеличаващия им се брой.

Тази теза само ще става по-силна, докато разделението в Сирия става все по-сектантско. Но тя едва ли ще доведе до промяна на курса, тъй като тълкува погрешно вида президент, в който Обама се е превърнал. В неговата реч за състоянието на съюза миналата седмица, Обама отдели едва половин изречение за Сирия и само изречение за Иран. Но той се спря и говори надълго и нашироко за изтеглянето на САЩ от Афганистан.

Контрастът беше показателен. Обама може да е водил кампанията си като уверен моралист, но той като цяло управлява като реалист. Ключовата разлика между началото на 2009 г., когато той нареди първата операция по изпращане на подкрепления в Афганистан и днес е, че той сега е значително по-опитен..........Прочети още

 
Пентагонът реже $46 млрд.
22.02.2013, 09:45

Затягането на коланите в САЩ не подмина и армията, съобщава Ройтерс.

Агенцията съобщава, че Пентагонът има намерение да води предварителни преговори с военни доставчици за евентуално съкращение на военните разходи с $46 млрд.

Това ще стане от 1 март.

Помощник-министърът на отбраната на САЩ Франк Кендъл, който отговаря за доставките на оръжие и военна техника, заяви, че вече се водят разговори с бизнес партньорите относно свиването на колана.

Пожелали анонимност представители на бизнеса са коментирали, че усилията на Пентагона да разбере как орязването на бюджета ще се отрази на бизнеса са окуражителни.

Експерти отбелязват, че няма промяна като цяло на бюджета за Пентагона, но парите са пренасочени по други приоритети и има недостиг по някои пера. По тази причина Кендъл иска да информира бизнеса и висшите училища за преструктуриране на финансирането.

http://news.ibox.bg/

 
$6,9 млрд. за модернизация на F-22
22.02.2013, 09:25

F-22ВВС на САЩ сключи договор с Lockheed Martin за модернизация на наличния флот от изтребители F-22 Raptor. Стойността на сделката може да достигне $6,9 млрд.

Според Lockheed Martin, това ще е продължение на по-ранно сключената през 2003 г. сделка за постоянно обновяване на изтребителите F-22. В настоящия договор се покриват модернизациите Increment 3.1, Increment 3.2A и Increment 3.2B, като краен срок за приключване е 20 февруари 2023 г.

В рамките на Increment 3.1 радарът на F-22 ще получи възможност за земно картографиране с използване на синтетична апертура и интегирането на малокалибрените 113-kg бомби SDB.

През 2014 г. ще бъде въведен Increment 3.2A, който включва подобряване на системата за самозащита и опознаване, както и ще направи възможно за синтез на информацията идваща от Link 16 с информацията на бордните сензори.

През 2017 г. идва ред на Increment 3.2B в рамките на която ще се интегрират новите ракети за въздушен бой AIM-120D и AIM-9X.

Следващата модернизация Increment 3.3 ще бъде част от друг договор. – Още за F-22

http://aeropress-bg.com/

 
Генерал Уелш: През юли 70% от бойните самолети няма да са боеготови
22.02.2013, 09:20

генерал Марк Уелш III Представете си само, че някой ви каже, че през юли тази година 70% от бойните самолети от ВВС на САЩ няма да са боеготови. Но точно това заяви командващият ВВС на САЩ генерал Марк Уелш III (Mark A. Welsh III) пред 600 души, присъстващи на зимната конференция на Асоциацията на ВВС, че ще се случи, ако не бъде приет бюджета и автоматичните съкращения влязат в сила.

Това означава, че 70% от всички изтребители (МОЖЕ БИ и БЛА и бомбардировачи, без тези които са в бойно дежурство или участват в текущи операции – уточнява се) няма да са готови за участие във война.

Генерал Уелш уточнява, че ВВС ще продължат да участват във всички действащи в момента операции и конфликти. Това означава, че и в бъдеще коалиционните сили в Афганистан ще могат да разчитат на въздушно прикритие, но същевременно е и ясен сигнал към Конгреса, че неприемането на бюджета ще подкопае бойните възможности на въоръжените сили, за чийто изграждане и поддържане е направено толкова много до сега.

Според генерал Уелш намаляване на боеготовността на ВВС ще започне от 1 май, когато ще трябва да се намали нальота. Фактически този процес във ВВС е от години, тъй като финансови средства, предназначени за бойната подготовка и обслужване се преразпределят за разработване и закупуване на нови оръжия, като например изтребителите F-35.

Действащият в момента законопроект за намаляване на дефицита (The Continuing Resolution) води до недостиг на средства в основния бюджет на ВВС с 12.4 милиарда долара за фискалната 2013 г. и 1.8 милиарда в бюджета за провежданите операции (Overseas Contingency Operations). Ще се наложат редица мерки, включващи освобождаване на персонал, намаляване на планираните за закупуване нови самолети и системи, включително и F-35.

http://www.pan.bg/

 
В Мексико се разби военен самолет, двамата пилоти загинаха
22.02.2013, 09:12

Двама пилоти загинаха в резултат на катастрофа на военен самолет, който извършваше тренировъчен полет над територията на централен мексикански щат. Представител на министерството на отбраната съобщи, че катастрофата се е случила в околностите на военновъздушната база Санта Лусия, предаде ИТАР-ТАСС.

Самолетът PC-6/B2-H4 Turbo Porter с борден номер 3303 по неизяснени засега причини падна недалеч от селището Сан Лукас Холокс. За щастие никой от жителите му не е пострадал. Експерти от мексиканските ВВС провеждат разследване на обстоятелствата около катастрофата, за да установят причините.

http://www.focus-news.net/

 

 
Убийства стреснаха армията
21.02.2013, 22:32

Армията предприема спешни мерки заради зачестилите самоубийства и убийства, извършени от настоящи или бивши военнослужещи. На заседание на съвета по отбрана в сряда вечерта е бил разгледан "Доклад относно предложения за подобряване на дейността по превенция на рисковото поведение на военнослужещите". От министерството отказват подробности, защото документът е засекретен. Още през лятото на 2012 г. армията прие правилник за работа с военнослужещите, за да се улавят навреме хората с психически разстройства. Във всяко едно поделение е назначен психолог, който трябва да работи с бойците - да наблюдава поведението им и да говори с тях, ако те го потърсят за помощ, поясняват от МО. Всяка година се извършва профилактика и военнослужещите задължително преминават през психотестове. При кандидатстване за военна служба желаещите първо минават през Централната военна комисия и там биват преглеждани от психиатър.

След това в Центъра по психично здраве се провежда 30-40-минутно интервю от специалист. Кандидатите отговарят и на въпросник. Между 10-15% от кандидатите за военна служба отпадат, тъй като не са пригодни да работят в стресова среда.

http://www.blitz.bg/

 
НАТО призова да се спре съкращаването на военните разходи
21.02.2013, 22:20

Шефът на НАТО Андерс Расмусен призова страните-членки на съюза да прекратят съкращаването на военните разходи, предупреждавайки, че военната готовност и способност ще пострада, съобщава „Дейли Стар".

„Ако продължи съкращаването на военните разходи...те ще имат негативен ефект", изтъкна той, докато се провежда двудневна среща на военните министри от НАТО.

Той призова правителствата по-ефективно да използват ограничените налични средства и след това да променят политиката на съкращаване на разходи, докато икономиката се подобрява.

Британският военен министър Филип Хамънд подчерта нуждата да се вземе максималната стойност от средствата и да се увеличат отново разходите за отбрана, след като икономиката се възстанови.

На срещата се очаква да доминират въпроси, свързани със способностите и прогреса за така нареченото „разумно харчене", както и изтеглянето от Афганистан.

http://news.ibox.bg/

 
Изтребителят увисна
21.02.2013, 20:50

Процесът по избор и покупка на нов боен самолет за ВВС увисна по средата на тежката политическа криза в България. В дните, когато се преговаря с трите кандидати останали в „късия списък” правителството подаде оставка, което практически остави процеса без политическа основа.

На 14 февруари 2013 г. започнаха финалните преговори, на които трябваше да се вземат последните и най-добри предложения на тримата кандидати. Първи преминаха преговорите с правителството на Италия и компанията Alenia Aermacchi в Италия за употребявани Eurofighter Транш 1, през тази седмица предстоят преговорите в Португалия за употребявани F-16 MLU с американски логистичен пакет, а в последната седмица на февруари трябваше да преминат преговорите с шведското правителство за нови Gripen C/D, които ще се проведат в Швеция.

На база на тези преговори в началото на март трябваше да се направи оценка по предварително подготвена формула за оценка на офертата, която да покаже най-подходящия кандидат за България. След това ще се оформи проект за инвестиционен разход, който по предварителните планове трябваше да бъде внесен в Министерски съвет към средата на март. След това проектът трябваше да бъде гласуван от Народното събрание.

По предварителните планове, които са все още валидни, подписването на договор с избрания кандидат трябваше да стане до юни 2013 г., плащанията да започнат през 2014 г., а първия изтребител трябваше да кацне на българска земя през 2016 г.

С подадената днес оставка на "Кабинета Борисов" приключва и управлението на Аню Ангелов в Министерството на отбраната. И с това мандатът, който му бе даден за преговори на заседание на Министерски съвет на 19 декември 2012 г. автоматично се обезсилва. Информацията, която добие комисията за преговори и оценките, които направи на тяхна база няма да може да се внесе в Министерски съвет, тъй като такъв вече няма.

Очаква се президентът Росен Плевнелиев да състави служебен кабинет до края на месеца, който обаче има редица ограничения в правомощията си и работи без Народно събрание. Това означава, че не може да се прекара през него проектът за инвестиционен разход за покупка на нови изтребители. Трябва да напомним и че екипът за избор на нов изтребител работи на база заповед на министър Ангелов. Тази заповед може да бъде отменена от новия служебен министър на отбраната, което практически да замрази процеса до избор на редовно правителство и парламент.

Процесът по избор на нов изтребител се оказа в най-ключовите си фази в момента, в който България остана без действащо правителство. Това практически оставя процесите в безтегловност. Работата по темата може да бъде замразена от новия служебен министър на отбраната и реално раздвижване може да очакваме едва от едно ново правителство, което няма да се появи преди края на май или началото на юни 2013 г.

Така в най-добрия случай процесът ще бъде забавен с три – четири месеца и ще продължи от там, до където е в момента, а в най-лошия новото правителство ще спре го напълно, като или ще го постави на съвсем нови основи или ще го остави за неопределеното бъдеще.

http://aeropress-bg.com/

 
Руско-италианска подводница: взаимноизгоден синтез
21.02.2013, 20:42

Русия и Италия възобновяват съвместното разработване на подводници за износ. Обединението на технологиите и опита на двете страни може да доведе до голям доход в условия, когато все повече държави планират да създадат подводен флот, или да модернизират съществуващият.
Пазарът на подводници продължава да дава на производителите стабилни доходи: практически всички основни производители на подводници – Германия, Франция, Русия, имат големи контракти за износ. Заедно с това, съвременните подводници стават все по-сложни и скъпоструващи, което изисква коопериране в разработването и строителството на подводни плавателни съдове. Сътрудничеството дава възможност процесът на разработване да бъде не само по-евтин, но и за обединяване на силните страни на различни школи.

Идеята за създаване на подводница съвместна руско-италианска разработка възникнала още в края на 90-те години, а разработването на 1000-тонна подводница – проект S-1000, започна в 2004 година. В 2008 година работите бяха прекъснати във връзка с глобалната икономическа криза, но днешната ситуация внушава много по-голям оптимизъм: търсенето на подводници, особено в страните на Азиатско-Тихоокеанския регион расте, и затова съвместното предложение на Русия и Италия, създадено с усилията на конструкторското бюро „Рубин” компанията Fincantieri, може да се окаже твърде своевременно.

Новата подводница може да има успех преди всичко сред онези страни, които търсят по-евтин вариант: S-1000 е достатъчно универсална – подводницата може да се използва за борба с надводни и подводни цели, за поставяне на мини и специални операции (първоначално тя е приспособена за разполагане на шестима диверсанти от специалните части, освен основния екипаж).

Подводницата с базова комплектация няма ракетно оръжие и независима енергийна установка за въздух, което намалява далечината на плаване под водата. Но това дава възможност да бъде намалена значително стойността й. Подробна информация за цената на S-1000 няма, но съдейки по всичко, тя не трябва да надхвърля 120-150 млн. долара. Като се има предвид сегашното състояние на проекта, S-1000 може да стане реален продукт, готов за строителство в близките 2-3 години. Освен това, новият проект няма конкуренти, близки по цена на подводницата.

Разработката на S-1000 въобще не отменя реализирането и на собственни руски проекти за подводници, включително близката на S-1000 по въоръжение „Амур-950”. Това е по-скъпа, но и по-сериозна разработка, за която първоначално е било предвидено ракетно въоръжение. „Амур-950” има десет вертикални установки за изстрелване и възможност подводницата да бъде оборудвана с независими енергийни установки за въздух.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
ВВС на САЩ обявиха причината за аварията с F-16 над Тихия океан
21.02.2013, 15:52

F-16Щабът на ВВС на Тихоокеанското командване на САЩ (PACAF) обяви резултатите от разследването за причините за аварията на F-16C, който на 22 юли 2012 г. се разби в Тихия океан на около 750 мили североизточно от военновъздушната база Мисава, Япония.

Комисията за разследване на авиационни инциденти (AIB) към PACAF открива ясни и категорични доказателства, че основната причина за аварията е самопроизволно сработване на основния горивен клапан, който прекъсва подаване на керосин към двигателя. Според доклада на комисията по време на полета тягата на двигателя пада на нула. Усилията на летеца да възстанови нормалната работа на двигателя са безуспешни и той се катапултира. Малко по-късно той е открит и качен на борда на кораб. Изтребителят пада и се разбива във водите на Тихия океан.

Изтребителят се е числял към 14-а иае на 35-то изтребително авиокрило, дислоцирано във военновъздушната база Мисава, Япония и е трябвало да прелети до военновъздушната база Ейлсон в Аляска за участие в учението RED FLAG-Alaska.

Председател на комисията е полковник Тери Скот. Полковник Скот е заместник командир на 15-то изтребително авиокрило, пилот с 3500 часа във въздуха, включително на F-15 и F-22.

***************************

Бел. ред. Прави впечатление, че резултатите от тази авиационна авария се публикуват открито от отдела „Връзки с обществеността” на Тихоокеанското командване на САЩ. Такава е практиката във Въоръжените сили на САЩ за предоставяне на своевременна информация за произшествия и случващото се в армията.

http://www.pan.bg/

 
НАТО се опасява от афганистанските пилоти
21.02.2013, 15:17

Афганистан остро се нуждае от бойна и транспортна авиация. След извеждането на съюзниците националната армия ще се сблъска със сериозни изпитания, ако не бъде осигурена с подкрепа от авиацията. Това каза командващият ВВС Абдулвахб Вардак.

По думите на генерала, националните Военновъздушни сили разполагат само с хеликоптери, закупени през последните години от Русия. Това са 43 транспортни Ми-17 и още 6 бойни Ми-35. Има още италиански товарни самолети С-27, но те вече няколко месеца стоят на летищата и ще бъдат свалени от служба заради откритите недостатъци. Бойни самолети няма. Миналата година САЩ обяви конкурс за доставката на 20 леки изтребителя за Кабул, но не е известно нищо за сключени договори. Американците обещаха също и 4 военнотранспортни самолета „Херкулес”, но не бързат с доставките.

Подобно отношение на съюзниците към афганистанската армия е закономерно. Западът не се нуждае от пълноценна афганистанска армия. Разказва председателят на Наблюдателния съвет на Института по демография Юрий Крупнов:

   - Боеспособността на афганистанската армия интересува НАТО само от гледна точка на контратерористичните полицейски операции. В този план никой не си поставя за задача да направи армията стълб на новата афганистанска държава. И не трябва да очакваме, че тя ще получи пълномащабно въоръжение и тежка техника.

Американците досега не са представили нито един реален проект за създаване на афганистанска армия. Освен това, НАТО се опасява от афганистанските летци, убеден е професорът от руския Военен университет Олег Кулаков:

   - Когато в страната имаше съветски войски, имаше случай, когато афганистански летци избягваха със самолета в Пакистан, но нямаше нито един случай на преднамерен обстрел на своите позиции от тяхна страна. Именно от това се боят и международните сили.

Администрацията на САЩ е на кръстопът. От една страна, има големи съмнения, че обстановката в Афганистан ще остане горе-долу стабилна. От друга страна, Белият дом не знае, каква трябва да бъде афганистанската армия, пояснява експертът. В такива условия американците не се решават да формират пълноценна авиация.

Що се касае до Русия, то тя би могла да осигури на Афганистан всякакви видове авиотехника. Но всичко се свежда до два въпроса: политическото решение, което зависи не от Кабул, а от „големия брат”. И иска ли същият този „брат” да плати за това. Продължава Олег Кулаков:

   - Имаме техниката, нужна на Афганистан. Това включва и всичко останало, включително и подготовката на летците. На летците от предишната армия не може да се разчита. Основната подготовка трябва да бъде направена от Русия.

Засега е трудно да си представим, че афганистанската армия може ефективно да се противопостави на опозиционните формирования без подкрепа от въздуха. А след напускането на западните сили националната армия ще стане още по-уязвима, предполага Олег Кулаков, съгласявайки се с мнението на генерала.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Конкурсът MRCA за нов изтребител за ВВС на Индия може да бъде анулиран
21.02.2013,

Руската федерална агенция за военнотехническо сътрудничество не изключва възможността Индия да анулира резултатите от тендера MRCA за придобиване на 126 нови изтребители и да бъде обявен нов. Това е заявил заместник директора на руската агенция Вячислав Джиркалн по време на оръжейното изложение IDEX 2013 в ОАЕ.

Той е засегнал и конкурса за нов тежък хеликоптер, където допуска да се развие подобна ситуация. „Според редица източници американският вертолет Chinook е победителят в конкурса. И ние не можем да разберем това, тъй като по отношение на тактико-техническите си характеристики Ми-26 няма равен на друг.

По време на среща в Брюксел показах на представители на НАТО снимка, на която Ми-26 транспортираше аварирал американски Chinook. Снимката е направена от западна медия”, коментира по-нататък Вячислав Джиркалн.

/Pan.bg/

 
Свален израелски БЛА над Сирия?
21.02.2013, 12:24

В редица израелски и сирийски медии се появи информация за свален израелски БЛА над Сирия в близост до границата с Ливан.

Според очевидци сирийската ПВО е свалила летателен апарат над Deir al Ashayer – селище в близост до ливанската граница. The Times of Israel цитира жители от градчето, качили информация във Фейсбук, че БЛА е свален от зенитна ракета от Сирия, като самите горящи останки от летателния апарат са паднали откъм ливанска страна.

Deir al Ashayer се намира на около 15 км западно от столицата Дамаск, тоест недалеч от конплекса, който миналия месец бе атакуван от изтребители на ВВС на Израел.

През юни 2012 г. сирийската ВВС свали турски разузнавателен самолет RF-4E, нарушил въздушното пространство на Сирия.

http://www.pan.bg/

 
Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО
21.02.2013, 12:15

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която ще се проведе на 21 и 22 февруари в Главната квартира на Алианса в Брюксел, Белгия.

По време на двудневния форум министрите на отбраната ще обсъдят инициативите на НАТО за интелигентната отбрана и за свързаност на силите, които имат обща цел - изграждането на Силите на НАТО – 2020 и инвестициите за тях, както и изпълнението на решенията, взети на Срещата на Върха на Алианса в Чикаго.

Акцент в дискусиите през втория работен ден ще бъдат ходът на операцията на НАТО в Афганистан и мисията на Съюза след 2014 г.

В рамките на срещата ще се проведе и заседание на Комисията НАТО-Украйна.

http://www.mod.bg/

 
Има ли ескадрони на смъртта в ДАНС, НСО и НРС?
21.02.2013, 10:02

Тези дни в Националната служба за охрана  избухна скандал, който ми дава правото да кажа: НСО е паразитна държавна структура, издържана от най-бедните европейци, за да осигури охраната на няколко души от елита. Време е да се сложи край на това безобразие, за да спестим милиони и ликвидираме опасен тумор в системата за национална сигурност.

НСО трябва да се закрие, като охраната на президента, премиера, шефа на парламента и още четирима "застрашени" политици се поеме от специализирано звено към Охранителна полиция в МВР. Ето защо:

Две седмици след провала на НСО в Националния дворец на културата, когато аматьор опря газов пистолет в главата на Доган, службата уволни двама ВИП­ охранители, уличени във връзки с мафията. Единият е дългогодишният служител Станчо Станев, охранявал Желю Желев и Петър Стоянов, както и експремиера Сергей Станишев.

До момента в НСО се изредиха трима началници - Димитър Владимиров, Румен Миланов и Димитър Димитров. И тримата носеха генералски пагони, но и скандалите при управлението им редовно повдигаха генералния въпрос за смисъла от съществуването на тази структура, дублираща полицията, жандармерията и баретите...........Прочети още

 
Обявиха приема в Долна Митрополия за 2013 г.
21.02.2013, 08:54

Десет човека по специалност „летец-пилот”, 18 души по различни инженерни специалности и шестима за РВД ще бъде тазгодишния прием във факултет „Авиационен”, Долна Митрополия към Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски”. Това става ясно от заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов от 19 февруари 2013 г.

Както и през миналата година част от бройките са за нуждите на Министерството на вътрешните работи и по-точно Специализирания отряд за въздушно наблюдение (СОВН) към Гранична полиция. Две от заявените десет бройки по специалност „летец-пилот” са за МВР, а останалите за ВВС.

По специалност „Авиационни електроприборни и автоматични системи ” са заявени шест бройки, от които пет за ВВС и една за МВР, по специалност „Летателни апарати и авиационни двигатели” бройките също са шест и също една е за МВР и пет за ВВС. По специалност „Ръководител на въздушното движение” са заявени също шест бройки, но всички те са за ВВС. По специалност „Навигационни, комуникационни и информационни системи” бройките пак са шест, пак само за ВВС.

Обявява се и приемане на обучаеми – военнослужещи, притежаващи висше образование, за придобиване на квалификация по „Военно дело”. Седем места за тази квалификация са за Командването на Военновъздушните сили.

Краен срок за подаване на документи за кандидатстване във военните окръжия по местоживеене е 4 юли 2013 г., а във НВУ – 9 юли. Кандидатите трябва да имат завършено средно образование, да са до 23 години, да са български граждани и да нямат друго гражданство, да са физически и психически здрави. За кандидати по специалност „латец-пилот” максималния ръст е 185 см и тегло до 80 кг.

Изпитите се състоят от изпит по математика, проверка за физическа и психическа пригодност, медицинско освидетелстване и тест по английски, френски или немски език.

www.nvu.bg

 
Антируската насоченост на американската ПРО
21.02.2013, 08:52

Разходите за отбрана в условията на задълбочаваща се световна финансова криза лягат като все по-тежко бреме върху националните бюджети, а с това и върху данъкоплатците на всяка страна. Особено значителни са тези разходи, които се отделят за разработката и разгръщането на системите и съставните компоненти, предназначени за стратегическа противоракетна отбрана – ПРО. Разбира се най-скъпа в това отношение е американската Национална противоракетна отбрана – National Missile Defense (NMD), чието създаване започна през 1999 г, цели осем години след края на „Студената война”. През 2000 г. бе публикувана разработката „Възстановяване на американската отбранителна мощ”, която препоръчва установяване на международен ред на сигурност в съответствие с американските интереси и принципи чрез драстично увеличаване на военния бюджет и изграждане на противоракетна отбрана.

За да не бъдем голословни ще посочим разходите за американската ПРО през 2011 г., възлизащи на 8.11 милиарда долара, разходвани както следва..........Прочети още

 

 
През 2012 година Китай е поръчал руско оръжие за повече от 2 млрд. долара
20.02.2013, 21:42

Тези дни генералният директор на руския държавен посредник по износ на оръжие, компания „Рособоронекспорт” Анатолий Исайкин заяви, че в 2012 година компанията подписала контракти за износ за 17,6 млрд. долара.

Според Исайкин, от тази сума на Китай се падат 12%, т.е. повече от 2 млрд. долара. Какви нови видове руско оръжие ще купува Китай?

Общата сума на контрактите в сферата на военния износ може да бъде по-голяма. Например, комплектуващи части и елементи за произвежданата в Китай военна техника (без да се смятат авиационните двигатели и някои други системи) могат да се доставят от редица руски предприятия пряко, без участието на „Рособоронекспорт”. Тези контракти не се включват в статистиката на държавната компания. Може да става дума за доставки за стотици милиони долари.

Ръководителят на „Рособоронекспорт” не посочи точни данни за физическите доставки на руско оръжие за Китай. Миналата година руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество съобщи, че на Китай се падат 15% от руските износни доставки на оръжие и военна техника, което за 2011 година даваше показател от 1,9 млрд. долара. В 2012 година този показател беше увеличен.

Какви нови видове руско оръжие купува Китай? От съобщения на медиите достоверно е известно за два контракта на обща сума от 1,3 млрд. долара – за 140 двигатели АЛ-31Ф и 52 хеликоптера Ми-17. Съдържанието на контракти за още 800 млн. долара не е известно. При това може с голяма вероятност да се предположи, че сделка за доставка на нова скъпоструваща техника за такава сума със сигурност би била забелязана от руските медии.

Затова най-вероятно изглежда обяснението, че контракти за 800 млн. долара са свързани не с доставка на нова техника, а с модернизация на старата, доставяна през 90-те и началото на 2,000-те години. Имайки предвид миналите обеми на сътрудничество, обекти за модернизация има предостатъчно. Например, Китай получил през този период 20 дивизионни ракетни комплекси С-300П/ПМУ/ПМУ1, които са могли да бъдат модернизирани до равнището на С-300ПМУ-2 „Фаворит”, които Китай купуваше през този период. На модернизация са могли да подлежат и по-рано доставяни самолети Су-27/Су-30, а също военноморска техника руско производство.

Затова напълно вероятно е, 2013 година да се окаже рекордна по обеми на руско-китайските контракти в сферата на търговия с оръжие. В процес на обсъждане са няколко големи сделки, в това число за доставка на 24 изтребители Су-35С, четири подводници „Амур-1650”, а също на зенитно-ракетни комплекси С-400 и военнотранспортни самолети Ил-76. При това само една такава сделка за доставка на Су-35С може да струва повече от 1,5 млрд. долара.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Ще спаси ли Русия Армения от военен удар на Азербайджан?
20.02.2013, 15:20

Поставената от Владимир Путин задача на правителството на РФ да подготви споразумение за военнотехническо сътрудничество с Армения съдържа някои доста интересни и забележителни послания. Очевидно Русия се кани да достави на Армения въоръжение, за което ще бъде и споразумението.

Тук има няколко забележителни момента. Преди всичко, какво е предизвикало необходимостта от това? Възможните варианти са няколко. Едната от  версиите например е, че  Русия се опитва определено да угоди на Армения, като вижда, че във външната си политика Армения не отстъпва от  курса на диверсификация на подходите  и ориентирите и сближаване на отношенията  със Запада.

Не трябва да се забравя също за  повдигнатия от  Серж Саргсян проблем по време на срещата на върха  на Организацията на държавите за колективна сигурност (ОДКБ),  че страните  от ОДКБ не трябва да правят стъпки, които могат да навредят на интересите на други страни-членки, в това число на Армения. Това още веднъж доказва факта, че  Армения от страх пред Азербайджан пак се опитва да получи гаранция, че в случай на война, както и по времето на Първата Карабахска, руската армия ще воюва на страната на Ереван и ще го защити  от азербайджанската армия.

Това доста прозрачно и безпрецедентно смело изявление на Саргсян, естествено, засягаше преди всичко Русия, която установи с Азербайджан доста тясно военно партньорство и осъществява  търговия със стратегическо оръжие, доставяйки тази страна въоръжени, което Азербайджан спокойно може да използва против Армения. И това, че  Вл. Путин дава на  правителството си задача да подготви споразумение  за военнотехническо сътрудничество с Армения след онази забележка на С. Саргсян показва, че въпреки това Русия е определила своята позиция.

Другата версия за сключването на споразумение за военнотехническо сътрудничество вече може да е изострянето на ситуацията  в региона. В този контекст е забележително изказването на С. Саргсян неотдавна в министерството на отбраната, когато той заяви, че Армения трябва винаги да бъде готова за военен удар от страна на Азербайджан, а също така държавната система за управление трябва да се обедини около армията.

Не е изключено, че Армения действително очаква военен удар от страна на Азербайджан, поради което да се е обърнала за помощ към Русия. Окупацията на Нагорни Карабах и твърдата позиция на Баку да освободи тази окупирана част от републиката не изключва възможността за възобновяване на бойните действия в най-скоро време. Възможно е , че със своето указание Путин да готви посещение в Армения, по време на което да се подпише  споразумението, като по този начин се придаде тежест на посещението.

Според мнозина конфликтолози, тези стъпки на Русия имат показателен характер. Да се покаже на Армения, че Кремъл е с нея, зад нейния гръб, и ще я подкрепи като свой преден пост, от друга страна да бъде заплашен Азербайджан, че ако той се осмели да освободи Карабах с помощта на война, то Москва ще бъде на страната на Ереван. В случай на възобновяване на войната на карабахския фронт прякото участие на Русия в този конфликт е малко вероятно. Русия може да въоръжи арменската армия с най-съвременни оръжия и и военна техника, но руската армия определено няма да може да воюва вместо арменците на фронта. Отчитайки човешките ресурси на Армения, през първите месеци на предстоящата война вражеската армия остро ще се нуждае от новобранци. Да ги събира от всички краища на света ще бъде сложно за арменските военни окръжия, пък и едва ли някой арменец ще тръгне да умира на карабахска земя.

Коя от тези версии е по-близка до реалността, разбира се, ще покаже времето и преди всичко в дългосрочен план, тъй като не е изключено обединяване на причините, главната, подбудителната от които може да се прояви в много по-далечна перспектива.

/Аналитичен отдел на ИАП Azglobus.net/

 
Министерството на отбраната на Русия и ОАК подготвят контракт за доставка на самолети-цистерни Ил-78
20.02.2013, 14:22

Il-78MПрез подписване е контракта за доставка на военното ведомство на Русия на самолети-цистерни Ил-78, съобщава „РИА Новости” позовавайки се на източник в Обединената авиостроителна корпорация (ОАК).

Агенцията напомня, че през октомври миналата година Министерството на отбраната и ОАК сключиха контракт за доставка на 39 военнотранспортни самолета Ил-76МД (Ил-476).

Доскоро редица СМИ съобщаваха, че ОАК ще достави на МО 31 самолета Ил-78, като каталожната стойност на всека летяща цистерна е около 3,5 млрд рубли, ин формира „РИА Новости”. – Още за Ил-78

 
Генерал Манев: Като редови член се разграничавам от декларацияна на СОРА за шествието и армията
20.02.2013, 13:49

Генерал МаневУважаеми членове на УС на СОРА,

Категорично не съм съгласен с вашето Становище и се разграничавам от него! Моля останалите редови членове на СОРА (Съюзът на офицерите от резерва “Атлантик”) да изразят мнението си лично, ясно, открито и срочно. .....

В становището на УС намирам загърбване на реалните проблеми на военния компонент на сигурността на България в интерес на "добрите и приятелски отношения с " министъра на отбраната и слугинско поведение към не винаги правилната и научно обоснована политика на МО. Безпрекословната и безкритична подкрепа на политиката на МО по отношение на отбраната на Р. България водена от министър Аню Ангелов от вас, УС, не е в интерес на България, отбраната на страната и Алианса, както и на военните кадри! Не кореспондира с Атлантическата идея ценности!

Тази декларация и други действия на УС на СОРА ме безпокоят и ако това продължи и в бъдеще, възможно е да оттегля членството си в СОРА, ако продължава такава безапелационна подкрепа и ласкателство към повече партийни и корпоративни интереси в политиката на МО, за сметка на националните и държавните, независимо от кое правителство се върши това.......... Прочети още

 
Беларус изважда от въоръжение съветски радари и изтребители
20.02.2013, 12:30

Су-27Белоруските въоръжени сили изваждат от въоръжение руските РЛС П-18 и ще ги заменят с радари собствено производство – „Восток”. Полевите изпитания на новата РЛС ще бъдат завършени през първата половина на 2013 г., а през втората ще влезе на въоръжение. По-рано в експлоатация бе въведен друга РЛС белоруско производство – „Роса”.

Министърът на отбраната Юри Жадобин съобщи също, че се обмисля и скорошно изваждане от въоръжение изтребителите Су-27, които към момента са спрени от полети. Но решението все още не е взето окончателно. ВВС ще продължават експлоатацията на МиГ-29 и Су-25. По-рано ВВС извадиха от въоръжение и фронтовите бомбардировачи Су-24. През настоящата година два МиГ-29 ще бъдат модернизирани.

Русия си остава основен стратегически партньор за Беларус, като на второ място в областта на отбраната и технологиите е Китай.

http://www.pan.bg/

 
Представяте ли си Аню пред войската и шествието ако не е министър?
20.02.2013, 12:25

Досега беше лесно. Генерал от запаса Аню Ангелов се пъчеше пред войската, мачкаше генералите и разумното мнение на офицерите, налагаше политическите решения на партията си и козируваше на юпито Дянков. Като министър изглеждаше голям и висок пред строя. Но как ще е в близките месеци и дали въобще ще се появи в поделенията. Представяте ли си в предизборната борба Аню да застане редом с Николай Цонев и да агитира за... Впрочем за кого ще агитира, накъде ли гледа хитрият военен спец, както се представя, след като е аут от министерското кресло?

Видяхте ли военния министър, къде стоеше в парламента, когато Борисов каза, че кабинетът ще подаде оставка. Скътан най-накрая, не се виждаше, сякаш не е бил в този кабинет, не е съпричастен към погрома на армията, която е част от народа. Няма смисъл да изброявам всичките вреди, които нанесе на армията този министър. Те са казани в коментарите на «Отбрана» от три и половина години насам , в статии в други военни сайтове и опозиционни медии. Е, някои се сетиха доста късно , на все пак е по-добре, отколкото гузното мълчание........... Прочети още

 
САЩ се канят да намалят военната помощ за Израел
20.02.2013, 12:03

Джон КериСъкращаването на разходите,  което трябва да влезе в сила в САЩ през следващия месец, може да доведе до намаляване на военната помощ за Израел, Йордания и Египет. За това обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Бюджетните съкращения, известни като “секвестрация” и които трябва да влязат в действие от 1 март, ще намалят с  $2,6 млрд. бюджета на Държавния департамент на САЩ и Агенцията на САЩ за международно развитие (АМР на САЩ), каза Кери.

В резултат на съкращаването на програмите за чуждестранно военно финансиране ще получат с $300 млн. по-малко, което може да “доведе до намаляване на военната помощ за Израел, Йордания и Египет, подкопавайки нашите задължения за осигуряване на тяхната сигурност през  този нестабилен период “, — предупреждава Кери, чиито думи цитира MIGnews.

Ще отбележим, че  ежегодно около 3 млрд. долара военна помощ се дават на Израел, като 74% от тази сума трябва да бъдат похарчени в САЩ. Във връзка  с това най-напред  “това съкращение ще се усети вътре в страната, защото в резултат ще довед9е до намаляване на продажбите в сферата на промишлеността и заплашва със загуба на работни места в САЩ”, — добави Кери.

По-рано президентът на САЩ Барак Обама предложи на Конгреса да приеме краткосрочен план, който да изнесе за по-късна дата набелязания за 1 март секвестър на бюджета на САЩ. Както отбеляза държавният  глава, до 1 март 2013 година няма да може да бъде изготвен пълномащабният проект на бюджета, затова е необходимо да се предприемат временни стъпки, за да се избегне съкращаването на разходите с  $85 млрд. годишно, започвайки от следващия месец.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Китай ще купи нови руски изтребители Су-35
20.02.2013, 10:00

Междуправителствено споразумение за това беше подписано в януари и в близко време страните ще започнат консултации по подготовка на съответен контракт, съобщи пред журналисти в Абу Даби заместник-директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Вячеслав Дзиркалн.

Той не уточни, колко самолета ще бъдат доставени, но подчертал, че Китай ще получи вече готови за експлоатация самолети.

Су-35 е модернизиран свръхманеврен многофункционален изтребител, в който са използвани технологии от пето поколение. - Още за Су-35

 
Военни от САЩ споделят опит със Силите за реагиране на НАТО
20.02.2013, 09:09

Военнослужещи от САЩ  ежегодно ще провеждат в Европа съвместни учения със Силите за реагиране на НАТО, съобщи заместник генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу. Това ще помогне да се подобри готовността на съединенията на алианса за развръщане и реагиране.

Съединените щати любезно предложиха на НАТО на ежегодна основа да се ротират в Европа компоненти от бойна бригада, базирана в САЩ, за провеждане на учения. Предложението беше прието в НАТО с радост. Нали американските подразделения ще “могат да помогнат за превръщането на Силите за реагиране на НАТО в ефективно, готово за развръщане съединение, имащо опит от развръщането в различни среди и действия в условията на различни сценарии”, – цитира пресслужбата на алианса изявлението на Вършбоу. Изявлението беше направено от лидера на НАТО в Осло на конференция по сигурността, организирана от Норвежкия атлантически комитет.

В състава на „Силите за реагиране на НАТО” – технически напредничаво съединение от сили в повишена готовност – влизат компоненти от сухопътните войски, военновъздушните сили, военноморските сили и силите за специални операции. Тези бойни отряди са прочути с това, че Северноатлантическият съюз може да ги развърне оперативно и мобилно там, където това ще бъде необходимо. Те дават на НАТО възможност за оперативно реагиране при различни видове кризи по целия свят. Структурна единица на Силите, са „Силите за незабавно реагиране” – обединена групировка в повишена  готовност с численост около 13 хиляди военнослужещи, заделени от страните-членки на НАТО.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
OAE купи БЛА Predator
20.02.2013, 09:03

БЛА PredatorОбединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха договор за покупката на безпилотния летателен апарат Predator. Стойността на сделката е $197 млн.

Машините са от варианта Predator XP, който не може да носи оръжие и е предназначен за широк експорт. Не е известно колко точно системи ще закупят ОАЕ. Сделката формално преминава през местната компания International Golden Group, която закупува системата от производителя GA-ASI.

Predator се експлоатира от въоръжените сили на САЩ, Турция и Италия. Това е първата сделка за страна извън НАТО.

http://aeropress-bg.com/

 
В Индия разработват умалена версия на „БраМос”
20.02.2013, 09:00

В съвместното руско-индийско предприятие "Brahmos Aerospace" започна разработването на умалена версия на свръхзвуковата ракета „БраМос”.

Новата ракета ще тежи 1,5 тона, дължината й ще около 6 метра. Тя ще бъде предназначена за изтребители Су-30МКИ и МиГ-29, но ще може да се използва и от други бойни самолети, които са на въоръжение, или ще бъдат приети на въоръжение във ВВС на Индия, в това число самолети Rafale и Mirage 2000. – Още за „БраМос”

 
CISM Day Run в авиобаза Граф Игнатиево
20.02.2013, 08:52

Повече от 400 военнослужещи и цивилни служители от авиобаза Граф Игнатиево взеха участие в масов крос на 18 февруари 2013 г. на територията на летището в подкрепа на идеята за мир и приятелство чрез спорт между въоръжените сили по цял свят, изразена с провеждането на CISM Day Run.

Авиобаза Граф Игнатиево е единственото военно формирование в страната, което организира и провежда тази спортна инициатива и то за втори път.

Участниците в масовия крос преодоляха успешно трасе от 2500 м. Първият финиширал бе старшина Иван Колаксъзов от щаба на базата. Освен овациите на целия личен състав, той получи признанието да бъде рекламното лице на следващия CISM Day Run в базата.

По регламент, първите три ескадрили с най-голям процент представители получиха по един спортен велосипед, осигурен от Военния спортен клуб „Феникс” – Граф Игнатиево. Първото място грабна ескадрилата за Периодично обслужване и ремонт на авиационни ракети с 84 % участници, след нея бе Изтребителната авиационна ескадрила с 64 % и на трето място, с 58 %, се класира ескадрилата за Периодично обслужване и войскови ремонт.

След финала бяха изтеглени и имената на десет участници, които получиха предметни награди.

Мощно „УРА” огласи базата и отбеляза края на спортното събитие, а емоциите от него събраха всички на чаша чай на открито.

CISM („Международния съвет за военен спорт”) е основан на 18 февруари 1948 година в град Ница, Франция от командира на френска ескадрила Хенри Дебръс, съвместно с военнослужещи от Франция, Белгия, Холандия, Люксембург и Дания. Мотото на организацията е „Приятелство чрез спорт”.

За първи път CISM Day Run се провежда през 2006 година и от тогава всяка година на 18 февруари милиони военнослужещи от 133-те страни участници в „Международния съвет за военен спорт” – CISM (“Conseil International du Sport Militaire”) провеждат различни масови спортни инициативи, обединени от идеалната цел на организацията – световен мир и приятелство.

http://airforce.mod.bg/

 

 
Джон Алън отказа командването на НАТО
19.02.2013, 23:22

Джон Алън Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че генерал Джон Алън излиза в пенсия, за да се грижи за семейството си, което означава, че няма да приеме предложения му висок пост в НАТО.

"Днес се срещнах с генерал Джон Алън и приех искането му да се пенсионира от армията, за да се грижи за здравословните проблеми в семейството си", съобщи държавният глава в комюнике. Въпреки това Обама похвали Алън за "значителния" напредък на афганистанските сили за сигурност и "задълбочаващото се влошаване" на "Ал Кайда".

"Преди всичко друго той се вълнува силно от мъжете и жените в униформи, които служат на нашата нация, както и от техните семейства. Благодарен съм за саможертвите, извършени от семейството му, подкрепяйки го по време на службата", допълни президентът.

/АФП – БГНЕС/

 
Индийски Су-30 се е разбил днес
19.02.2013, 22:30

Изтребител Су-30МКИ на ВВС на Индия се е разбил днес при тренировъчен нощен полет за участие в предстоящото на 22 февруари учение 'Iron Fist' (Железен юмрук). Двамата летци са се катапултирали успешно.

Това е втората авария в индийските ВВС от януари тази година и петата от април 2012. Миналата седмица МиГ-27 се разби, като летецът също успешно се катапултира.

Изтребителите Су-30 са на въоръжение в индийските ВВС от края на 90-те години на миналия век и това е четвъртия загубен самолет от този тип. До сега Индия е закупила 160 изтребителя Су-30, още 112 се планират да бъдат придобити.

http://www.pan.bg/

 
Наземна станция на ГЛОНАСС започна работа в Западното полукълбо
19.02.2013, 22:10

На 19 февруари 2013 г. на територията на Университета в г Бразилия (Бразилия) е започнала работа станция за събиране на данни от системата ГЛОНАСС. Тази станция е първата от мрежата наземни станции в Западното полукълбо.

Станцията е била открита от заместник ръководителя на Роскосмос С.В.Савелиев и от ръководителя на Бразилското космическо агентство Жозе Раймундо Брага Коелю. В рамките на тържествената церемония , представителя на Роскосмос е отбелязал, че "откриването на тази първа руска станция на южно-американския континент - е конкретен резултат от съвместната работа на екипи от Русия и Бразилия. Работата на станцията ще позволи да се повиши точността на навигационния сигнал и да се подобрят характеристиките на цялата система ГЛОНАСС".

Предполага се , че в средата на 2013 г на територията на университета ще бъдат разположени квантово оптическа и измерителна станция без повикване към системата ГЛОНАСС.

Обектите от наземната инфраструктура на системата ГЛОНАСС на територията на Бразилия се разполагат на базата на Програма за сътрудничество и използване и развитие на ГЛОНАС между агентствата и Програмата за сътрудничество по установяване и използване на експериментални наземни станции към ГЛОНАС.

 
Русия и САЩ ще обменят информация за изстреляни балистични ракети
19.02.2013, 19:23

Русия и САЩ през 2013 г. ще обменят телеметрична информация за едно изстрелване на междуконтинентални балистични ракети или балистични ракети от подводници, извършено от всяка от страните през 2012 г., съобщи пресслужбата на руското министерство на външните работи, цитирана от РИА Новости.

В руското външнополитическо ведомство посочват, че от 6 до 19 февруари в Женева се проведе петата сесия на двустранната консултативна комисия по Договора за стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ).

„Страните продължиха обсъждането на практическите въпроси, свързани с изпълнението на Договора. Според положенията в него те взеха съгласувано решение за броя на стартовете на междуконтиненталните балистични ракети и балистичните ракети от подводници, за които ще се извършва обмен на телеметрична информация през 2013 г.”, се уточнява в съобщението.

Новият Договор за СНВ влезе в сила на 5 февруари 2011 г. и той задължава Русия и САЩ да съкратят и ограничат броя на разгърнатите и неразгърнатите СНВ. Според споразумението в Русия и САЩ от 6 април 2011 г. могат да се провеждат инспекции. На всеки шест месеца се извършва обмен на информацията за количеството на въоръженията, като последният такъв обмен се състоя на 1 септември 2012 г.

http://www.focus-news.net/

 
Обединената авиостроителна корпорация на Русия е сред лидерите при отбранителните компании в света
19.02.2013, 19:09

Руската компания „Обединена авиостроителна корпорация” (ОАК) е между 20-те най-големи компании от отбранителната промишленост. Стокхолмският институт за изследвания на световните проблеми (SIPRI) публикува списък на 100-те най-големи производители на въоръжения за 2011 година.

Според тази класация, руската ОАК е на 18 място. Като се отчита гражданската продукция, компанията е достигнала обем на продажбите от 5,5 милиарда долара за 2011 година.

Руската военна авиотехника се котира високо на световния пазар. При това не трябва да забравяме, че търговията с оръжие има своите особености. За тях пред „Гласът на Русия” разказа главният редактор на портала avia.ru Роман Гусаров:

   - Търговията с въоръжения е много сложен сегмент от световния пазар, той е до голяма степен политизиран. И тук не винаги определящ фактор е преимуществото на тази или онази техника, често по-важни са стратегическото ниво на търговски и политическите отношения с конкретните страни.

Традиционни купувачи на руска техника остават Индия, Китай, страните от Юго-източна Азия, Близкия Изток и Латинска Америка. В бъдеще Русия би могла да влезе в тройката на най-големите износители на въоръжения, смята военният експерт Игор Коротченко;

   - Преди всичко, Русия залага на износа на бойни изтребители „Сухой”. Това са основно изтребители Су-30, които се ползват с устойчиво търсене в страните от Азиатско-Тихоокеанския регион. Успешно се развива сътрудничеството по руско-индийския проект за изстребител от 5-то поколение. Високите експлоатационни характеристики и надеждността на руските самолети им осигуряват търсене на световния пазар.

Според експертите, самолетите от семейството Су-30 остават лидери по продажби. Отлични перспективи за износ има чисто руската разработка - учебно-бойният самолет Як-130. Аеродинамичното компониране и летателно-техническите характеристики на машината са аналогични на съвременния реактивен изтребител. В момента Русия води преговори с редица страни за продажбата на тези самолети.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Служба „Военна полиция“ ще охранява отбелязването на годишнината от гибелта на Васил Левски в София
19.02.2013, 17:24

„Sand cat“ Във връзка с постъпили въпроси, ви информираме, че бронирана техника (4 броя бронирани машини „Sand cat“) и личен състав от служба „Военна полиция“ ще отговаря за охраната на честванията в памет на Апостола на свободата в района на паметника на Васил Левски в София.

По Закона за военната полиция (член 2, алинея 1, точка 2) Службата отговаря за сигурността и охрана на мероприятия, в които участват формирования на Въоръжените сили и Българската армия. Вече година и половина бронирана техника се използва при чествания за отбелязване на Националния празник на Република България - 3 март, празника на Българската армия - 6 май, Водосветa за Богоявление и други.

Уведомяваме Ви, че служба „Военна полиция“ няма ангажимент към поддържането на реда по време на протестите, които се провеждат в столицата.

http://www.mod.bg/

 
Европейското ПРО остава приоритет за САЩ
19.02.2013, 17:18

Независимо от зачестилите напоследък изявления на висши американски политици и дипломати за намеренията на Вашингтон да активизира американско-руския диалог, реалните политически действия на САЩ по никакъв начин не потвърждават тези намерения. Особено внимание в това отношения заслужават действията на САЩ, насочени към постоянно укрепване на европейската противоракетна отбрана – ПРО. Нов елемент в тази американска загриженост внасят експертни проучвания на Пентагона, докладвани на Конгреса на САЩ. Изследването е направено по поискване на конгресмена от републиканската партия Майкъл Тернер, който възглавява подкомитета на Конгреса за стратегическите въоръжения. Проучването на Пентагона е строго секретно и американското министерство на отбраната отказа да потвърди или отрече неговото съществуване

Според тези проучвания планът за поетапното развръщане на системата за противоракетна отбрана съдържа редица дефекти, които поставят под въпрос неговата обща ефективност. В изследванията на Пентагона се прави извода, че в Румъния, където през 2015 г. се планира разгръщането на мобилни противоракетни системи “Стандард-3″ не е удачно място за разполагане на ракети прихващачи. Подчертава се, че разполагането на същите противоракетни системи в Полша, планирано за 2018 г. би имало смисъл само ако те се премодифицират, така че да са в състояние да прихващат ракети в отделителен етап на полета. При това се подчертава, че понастоящем в САЩ не се разработва създаването на такива модифицирани ракети........... Прочети още

 
Сааб подписа договор за обновяване на „Грипен” C/D
19.02.2013, 15:30

„Грипен” C/DКомпанията Сааб, специализираща в областта на отбраната и сигурността, получи поръчка от шведската Агенция за отбранително имущество (FMV) за обновяването на съществуващата флотилия от изтребители „Грипен”, съобщи за „Отбрана” C/D„Кук къмюникейшънс”. Поръчката е на стойност 140 милиона шведски крони (16.5 милиона евро) за периода 2013-2014 г.

Подобренията в съществуващата флотилия от изтребители „Грипен” на шведските въоръжени сили са гаранция, че многоцелевият изтребител ще бъде модерен и ефективен и в следващите 40 години.

„Поръчката включва оборудване, което ще повиши ефективността и ще намали разходите при използването на системата „Грипен” от шведските въоръжени сили”, каза Ленарт Синдал, ръководител на бизнес звено „Аеронавтика”.

Поръчката включва администрирането на процеса по обновяването, работа по повишаване на издръжливостта, както и няколко проучвания.

http://www.otbrana.com/

 
Приключва производството на Ту-154
19.02.2013, 14:20

Tu-154В град Самара завършва серийното производство на самолета Ту-154. Днес на министерството на отбраната на Русия ще бъде предаден последният сериен самолет с номер 998.

Како съобщава пресцентърът на предприятието, въпреки спирането на серийното производство, ремонтирането на тези самолети ще продължи още няколко години.

Серийното производство на Ту-154 на Куйбишевския авиационен завод (сега „Авиакор”) започна през 1970 година. Ту-154 се смята за най-масов съветски реактивен пътнически самолет.

 
Сърбия и ОАЕ подписаха договор за съвместно разработване на ракети ALAS
19.02.2013, 14:08

ALASПървият заместник министър-председател и министър на отбраната на Сърбия Александър Вучич и началникът на ГЩ на Сърбия генерал Любица Дикич присъстваха днес в Абу Даби при подписване на договор между SDPR "Yugoimport" и фирмата “Emirates advanced research and technology holding” (EARTH) за съвместно разработване на ракети ALAS, чийто крайна цел е да се достигне до съвместно производство на системата. Договорът е на стойност 200 милиона евро, като съвсем скоро се очаква Сърбия да получи първия транш от 24 милиона.

От сръбска страна в разработването и производството ще участват "Krusik", "Teleoptik" и "UTVA". УР ALAS (Advanced Light Attack System) е с комбинирано TV/IC насочване и управление по фиброоптичен кабел, има далечина на действия 60 км и може да се използва по различни подвижни и неподвижни цели (танкове, бронирани машини, укрепени пунктове и командни постове, нисколетящи хеликоптери, катери и жива сила).

В Абу Даби в момента се провежда най-голямото оръжейно изложение в Близкия Изток – IDEX. В него участват 1112 компании от 59 страни и е посетено от 77 министри на отбраната и 60 000 зрители и представители на различни военни ведомства и компании.

Между Сърбия и ОАЕ е подписано и споразумение за стратегическо сътрудничество, взаимна защита на инвестициите и сътрудничество в областта на отбраната.

http://www.pan.bg

 
Йеменски военен самолет се разби в сграда, 7 души загинаха
19.02.2013, 14:02

Йеменски военен самолет се блъсна в сграда, разположена в жилищен квартал на столицата Сана. При инцидента са загинали най-малко седем души, повечето от тях са цивилни, съобщават от спешните служби.

Пилотът и шестима цивилни са загинали при катастрофата, която е станала недалеч от площада на Промяната - епицентър на народния гняв срещу бившия дългогодишен управник на страната Али Абдула Салех.

Очаква се броят на загиналите да нарасне, защото сградата, в която са разположени предимно апартаменти и магазини, е пострадала много сериозно.

Няколко линейки са пристигнали на мястото на инцидента, пише БГНЕС. В небето кръжат хеликоптери. Вижда се гъст черен дим, който се издига над катастрофиралия самолет.

През ноември 2012 година самолет Антонов М26 на йеменските ВВС катастрофира по време на тренировъчна мисия в северен район на Сана. Тогава загинаха всичките 10 пътници, които бяха на борда му.

http://dariknews.bg/

 
Още четири руски военни кораба ще бъдат разположени в Средиземно море
19.02.2013, 13:54

корабът от  Черноморския флот „Сметливий” Още четири руски военни кораба ще бъдат разположени в Средиземно море, предаде агенция Интерфакс.

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че групировката на Военноморския флот на Русия ще остане в Средиземно море за изпълнение на бойна служба. Според източник от министерството в момента в района се намира корабът от Черноморския флот „Сметливий” заедно с няколко плавателни съда за обезпечение.

Съвсем скоро към тях ще се присъединят големите десантни кораби на Балтийския флот – „Калининград” и „Александър Шабалин”. До края на февруари в Средиземно море ще пристигнат големите десантни кораби „Саратов” и „Азов”.

 
Piaggio Aero Industries и Selex ES представиха нов БЛА Piaggio Aero P.1HH 'HammerHead'
19.02.2013, 13:10

Piaggio Aero P.1HH 'HammerHead'На оръжейното изложение IDEX 2013 италианската самолетостроителна компания Piaggio Aero съвместно със Selex Electronic Systems представиха нов БЛА Piaggio Aero P.1HH 'HammerHead', разработен на база на пасажерския турбовитлов самолет P.180 Avanti II. Новият БЛА ще се използва за разузнаване и РЕБ.

На 14 февруари 2013 Piaggio P.1HH 'HammerHead' за първи път е излязъл от изпитателните хангари и в една от военновъздушните бази на италианските ВВС е пробван двигателя и извършено рулиране. Първият полет е планиран по-късно през настоящата година след завършване на наземните изпитания.

Максималната височина на полета на P.1HH е 13700 м и продължителност на полета е до 16 часа. В новия БЛА ще се използват технологии, приложени при създаването на морския патрулен самолет Piaggio Aero MPA, представен през юни 2012 година.

P.1HH Hammer Head ще се доставя с наземна станция за управление, разработена от компанията Selex (дъщерна фирма на Finmeccanica), ккоято отговаря и за системата за обмен на данни и за РЛС ба БЛА - SeaSpray 7300E.

Според Aviation Week P.1HH Hammer Head ще може да носи също и въоръжение, което ще го направи сериозна конкуренция на ударните БЛА MQ-9 Reaper и Mantis.

http://www.pan.bg/

 
Нова руска неуправляема авиационна ракета C-8ОФП
19.02.2013, 13:05

авиационна ракета C-8ОФПРуската компания ОАО "Сплав”(влизаща в НПК „Техма”) представи ново поколение неуправляемо авиационно ракетно въоръжение са самолети и вертолети от фронтовата и армейската авиация – 80 мм авиационна ракета С-80ФП с осколъчно-фугасна бойна част.

Ракетите С-8ОФП могат да се изстрелват от стандартните блокове Б8М-1 и Б8В20-А. Далечината на действие е до 6 км, дължина – 1.45 м, маса – до 17 кг, маса на бойния заряд – до 9.5 кг,

http://www.pan.bg/

 
Германското разузнаване предупреждава за индустриален шпионаж от Русия и Китай
19.02.2013, 09:56

Шефът на германското контраразузнаване заяви, че една от основните му грижи е защитата от индустриален шпионаж в областта на отбраната от страна на китайските и руските тайни служби, съобщава Ройтерс.

Досега германското военно контраразузнаване като цяло избягваше медийните изяви за разлика от двете други разузнавателни агенции в страната - BND – германското външно разузнаване и BfV – вътрешното разузнаване.

Директорът на агенцията Улрих Биркенхайер коментира в интервю за Die Welt, че „шпионажът срещу отбранителните проекти“ е нарастващо предизвикателство, тъй като все по-често чуждестранни агенти се опитват да получат информация за изпитанията на нови отбранителни продукти.

„Руските и китайските тайни служби все още се опитват да вербуват германски военни. Налага се да разследваме подобни случаи и да ги предотвратяваме“, коментира Биркенхайер в първото по рода интервю за последните 57 години.

През 2011 г. германските разузнавателни служби бяха остро критикувани за работата си, след като стана ясно, че през последните десет години малка крайно дясно група Nationalsozialistischer Untergrund е извършила 9 убийства на емигранти и едно на полицай, 14 обира на банки и бомбен атентат, без да бъде засечена.

Биркенхайер коментира, че аферата е убедила агенцията му, „колко е полезно да обясняваме своите цели и работа на широката публика“.

Агенцията има 1150 служители като нейни агенти има в 7 международни локации, включително Афганистан, Косово и Джибути, където германски военни участват в мироопазващи мисии, допълва той.

http://www.investor.bg/

 
За първи път жена може да оглави МВР на САЩ
19.02.2013, 08:50

Сали ДжуълМинистерството на вътрешните работи на САЩ може за първи път да бъде оглавено от жена. Барак Обама предложи за този пост кандидатурата на Сали Джуъл. Тя е на 57 г., няма никакъв политически опит и даже не е американка по произход. Мисис Джуъл е изпълнителен директор на голяма компания за производство на спортни стоки с капитализация около 2 милиарда долара. Не е удивително, че изборът на стопанина на Белия дом възбуди обществеността.

Мнозина сега си задават въпроса къде Обама е намерил това “бижу” (фамилията й е – Jewell- бижу, скъпоценност). Най-интересното е, че далеч не всички експерти иронизират решението на американския президент да направи мисис Джуъл ръководител на министерството на вътрешните работи. Ще поясним веднага: в САЩ това ведомство няма полицейски функции, а управлява земята и природните ресурси на страната, включително нефтените кладенци. Така че по въпроса за управлението тази дама е напълно компетентна.

Сали Рофи е родена в Англия, откъдето нейното семейство се прехвърлило зад океана, когато момиченцето е било на три години. Баща й,  специалист по анестезиология, получил преподавателско място във Вашингтонския университет. Сали завършила за инженер и от 1978 до 1981 година е работила в голяма нефтена компания, а после преминала в банковата сфера. При това тя активно подкрепяла проекти, свързани със създаването и опазването на защитени територии и даже получавала премии за това. Един из тези проекти бил представен в Белия дом. Сали Джуъл никога не се е занимавала с политика, но с нея свързват онова, което се нарича “екологично съзнание“. Както си спомняме, заради катастрофата с разлива на нефт в Мексиканския залив много пострада напускащият министър  Кен Салазар.

Затова пък покоряването на стихии е хобито на Сали. Тя обожава спускането с лодки по реки и катеренето по планини. Добре, че нейното семейство – (мъж, също инженер и две вече големи деца) я поддържат напълно в това. “Сали Джуъл  е роден „победител”, маратонец. Покажете й девствена пътека – и тя ще мине по нея, покажете й планински връх – и тя ще го покори. Преди няколко години тя преживя снежна буря в планината Рейнир, която се издига на 14 и половина хиляди фута (4300 м.) над Сиатъл. Но тя никога няма да може да влезе в привилегированите слоеве на американския политически елит и още повече да стане  президент.  И защо така? Само защото се е родила в Британия и нейните родители са британци. Макар че Сали е  гражданка на САЩ, а от акцента й отдавна не е останала и следа”, – пишат американски публицисти. И това наистина е така.

Според националното законодателство, гражданин на Съединените щати, роден извън границите на държавата, никога не може да се кандидатира за президент или да заеме поста вицепрезидент, даже ако е прекарал целия си живот в тази страна и я смята за своя родина, както в случая със Сали Джуъл.

Чужденците в държавния отбор на САЩ са голяма рядкост. Емигрантите от Германия – Хенри Кисинджър и от Чехия – Мадлин  Олбрайт са ярки изключения, потвърждаващи правилото. Британец е бил само един – емигрантът от Уелс Джеймс Дейвис, заемал поста министър на труда през 20-е години на миналия век. До управлението на природните ресурси досега не са допускани американки дори да се приближат. Може би напразно. Така, че ако кандидатурата на Сали Джуъл бъде одобрена от конгресмените, тя ще може да постави нов личен рекорд.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Нови войни, нова стратегия
19.02.2013, 08:47

генерал-полковник Валерий ГерасимовВъоръжените сили на Русия на съвременния етап ще се развиват в съответствие с научните обосновки, дадени както от фундаменталните, така и от приложните науки. За необходимостта от най-скорошно преодоляване на празнината между военната наука и практика във военното строителство говори днес началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили — първият заместник на Министъра на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Валерий Герасимов.

В доклада “Въоръжените сили на РФ: съвременно състояние и направления за тяхното развитие до 2020-30 гг.”, представен в рамките на научно-практическата конференция “Военната сигурност  на Русия: XXI век”, началникът на Генералния щаб детайлизира методите и формите на водене на бойни действия от чуждестранните  армии, които служат като основание за изводите за съществуването на нови “нетрадиционни” видове войни, преди всичко мрежово-центрична и асиметрична.

Главните белези на съвременната война – скоротечност, оперативност на управлението, ориентиране към регионален (локален) мащаб, глобалност на поразяващия фактор, кибератака, коалиционност на действията, информационни операции, военно-граждански компонент: използване на протестния потенциал на населението, урегулиране на постконфликтния период...........Прочети още

 
Рособоронекспорт – изводи и перспективи
19.02.2013, 08:43

В Пресцентъра на МВнР на Русия се проведе пресконференция на генералния директор на ОАО «Рособоронекспорт» Анатолий Исайкин, в хода на която бяха направени изводи за дейността на износителя на специална продукция през 2012 година, а също така, бяха обсъдени и различни въпроси относно военнотехническото сътрудничество на Русия с другите държави.

През 2012 година «Рособоронекспорт» е осъществил експортни доставки на руска продукция с военно назначение (ПВН) на обща стойност около 12,9 млрд. долара. През 2011 година тази сума е възлизала на 10,7 млрд., а през 2010-та – 8,7 млрд. Структурата на експорта е станала по-балансирана по видове на доставяната техника. Най-голям обем от износа на ПВН се пада на авиационната техника, като нейния дял възлиза на 37 процента. При това обемът на експорта на въоръжение и военна техника за сухопътните войски се е увеличил с 27 процента. Едновременно с това се е увеличил и делът на военноморската техника и средствата за ПВО – съответно с 18 и 15 процента от изпълнените договорни задължения. Износът на други образци ПВН възлиза на 4 процента. Като цяло разпределението по видове техника в структурата на руския експорт съответства на световните тенденции.

През 2012 година по линия на «Рособоронекспорт»  са били осъществени доставки на ПВН в 60 страни. В регионален аспект най-значителни по своя обем доставки са били осъществени в страните от югоизточна Азия и Азиатско-Тихоокеанския регион – 43 процента от общия обем. Втори по значение регионален пазар за «Рособоронекспорт» продължава да бъде Близкият и Средният Изток и Северна Африка – 23 процента. На латиноамериканските страни се падат 18 процента от доставките. Запазен е на достатъчно високо ниво и износът за страните от ОНД. Дялът на този пазар е 12 процента. На африканските страни южно от Сахара се пада 1, а на държавите от Европа и Северна Америка – 3 процента от доставките на ПВН от Русия.

През 2012 година в «Рособоронекспорт» са постъпили и са били разгледани 1877 искания от чуждестранни клиенти. В резултат на тази дейност са били подписани 1309 договора за износ на ПВН. В сравнение с 2011 година обемът на подписаните контракти се е увеличил с над 2,5 пъти. Към момента обемът на поръчките към «Рособоронекспорта» превишава 37,3 млрд. долара и се формира от договори  с 65 държави.

А що се касае за договорираната номенклатура през 2012 г., то нейната оценка в сравнение с 2011 година показва ръст на количеството на контрактите по всички основни видове техника. Например -  1,9 пъти е увеличено количеството на новите контракти за авиационна техника; за въоръжение и военна техника на сухопътните войски -  2,9 пъти; на средствата за ПВО -  2,1 пъти; на военноморска техника -  7 пъти. При това трябва да отбележим, че увеличаването на количеството на подписаните договори се превърна през 2012 година в обща тенденция на световния оръжеен пазар.

Традиционно значителна част от сключените през 2012 година договори са относно най-новите образци на въоръжение и военна техника – 62 процента от общия обем. Тяхната тежест значително се е увеличила в сравнение с миналата година, когато те са възлизали на около 40 процента. Резервните части, принадлежности, възли и агрегати заемат 17,1 процента от договорите. Контрактите, свързани с организацията и осигуряването на лицензираното производство на образци руско въоръжение и военна техника в други страни, достига 5 процента от общия обем на сключените сделки. За извършване на ремонт на по-рано доставена военна техника са 1 процент от договорите.

Независимо от нарастващата и ожесточаваща се конкуренция на международния пазар, «Рособоронекспорт» възнамерява да запази положителната динамика на ръста на основните показатели и през 2013 година. Оптимизъм внушава високата конкурентоспособност на много от образците на предназначената за експорт руска ПВН. «Рособоронекспорт» свързва укрепването на своите позиции с перспективите за навлизането в световния пазар на изтребителите «Су» и «МиГ», учебно-бойните самолети Як-130, вертолетите «Ми» и «Ка», зенитните ракетни системи и комплекси «Антей-2500», «Бук-М2Е», «Тор-М2Е», «Панцир-С1», ПЗРК «Игла-С», фрегатите проект 11356 и «Гепард 3.9», подводниците проект 636 и «Амур-1650», катерите «Светляк» и «Мълния», модернизираните танкове Т-90С, БМП-3 и машините на тяхна база, бронираните автомобили «Тигър», ПТРК от фамилията «Корнет».

Напомняме, че ОАО «Рособоронекспорт» е единствената в Русия държавна организация за експорт на целия спектър от продукции, услуги и технологии с отбранително и двойно предназначение. Тя влиза в състава на корпорацията «Ростех». «Рособоронкспорт» се явява един от лидерите на световния оръжеен пазар. Дялът на компанията от износа на руско въоръжение и военна техника възлиза на повече от 80 процента. Компанията си взаимодейства с над 700 руски предприятия и организации от отбранително-промишления комплекс на Русия. Географията на военнотехническото сътрудничество на Русия включва повече от 70 страни.

http://infobalkani.wordpress.com, Андрей Гаравский

 

 
Япония формира алианс за сдържане на Китай
18.02.2013, 23:01

По съобщения на японски медии, правителството на страната приело решение да подари на Филипините няколко нови патрулни кораби. Плавателните съдове, всеки от които струва 11 милиона долара, са предназначени за контрол на дейността на Китай в Южно-Китайското море.

Наблюдатели отбелязват прибързаността, с която японското правителство решило да включи разходите за този подарък в държавния бюджет за тази година. Това показва, че Токио е загрижен от ситуацията, създаваща се в териториалния спор с Китай.

На фона на изострилия се през последните месеци спор около островите Дяоюйдао (Сенкаку), Япония предприема мерки за засилване на собствените си позиции в района на островите. Създава се особено постоянно подразделение на бреговата охрана за отбрана на островите в Източно-Китайското море, които Пекин смята за свои незаконно окупирани територии. Вече в текущата финансова година Токио планира да поръча за новия отряд шест нови патрулни кораби с водоизместимост по хиляда тона всеки от тях. В близките месеци ще бъдат модернизирани също и двата вече съществуващи големи патрулни кораба.

Едновременно с това Япония търси съюзници. Стъпките по укрепване на отбранителното сътрудничество с традиционния съюзник - САЩ, се съчетават и с развитие на отношенията със съседите, особено с онези, които също са обезпокоени от засилването на морската мощ на Китай.

През януари по време на посещението в Манила, министърът на външните работи на Япония Фумио Кишида всячески подчертаваше общия интерес на двете страни по въпросите за осигуряване на безопасност в азиатско-тихоокеанския регион. При това безопасността в морето стана една от централните теми на преговорите на министрите на външните работи на Япония и Филипините, които заедно с други страни водят спор с Китай за правата на островите Спратли (Нанша) в Южно-Китайското море, и които според Токио са естествен съюзник, отбелязва експертът по Япония от Института за Далечния изток на Руската академия на науките Валерий Кистанов:

   - Япония иска да създаде нещо като коалиция за сдържане на Китай в Източна Азия. При това използва факта, че Китай има териториални спорове не само с Япония, но и с Филипините, Виетнам, Малайзия. Япония смята, че тя трябва да помага на тези страни да се противопоставят срещу настъпателната морска стратегия на Китай.

Както отбеляза експертът, в последно време укрепва сътрудничеството на Япония с Виетнам, който също има антикитайски подтекст. Японски медии съобщили, че бреговата охрана на страната планира да обучава виетнамски и филипински персонал, зает с патрулиране на морските акватории. По такъв начин, районът на Източно-Китайското и Южно-Китайското морета се превръща в арена на остро противопоставяне. Това е особено опасно, защото за сега нито една от страните, въвлечени в териториалните спорове, така и не е предложила някакъв приемлив за другите страни, макар и като основа за преговори, план за уреждане на конфликта. За сега всичко се развива по сценарий, напомнящ „студената война”, когато всеки от блоковете се занимаваше с усилване на своите позиции и активно вербуваше съюзници.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Русия се въоръжава с АГС „Балкан”
18.02.2013, 21:45

АГС-40 „Балкан (6Г27)Руската армия ще приеме на въоръжение новия 40 милиметров автоматичен гранатомет  АГС-40 „Балкан (6Г27)”, заяви за ИТАР-ТАСС генералния директор на компанията „Прибор” Олег Чижевски.

В момента с „Балкан” се провеждат държавни изпитания, които трябва да завършат до края на годината, след което ще се премине към неговото производство заедно с компанията „Ижмаш”.

Новия гранатомет е представен на провеждащото се в момента изложение IDEX-2013 в ОАЕ.

АГС-40 по тегло е практически равен на 30-милиметровия АГС-17 „Пламя”, намиращ се на въоръжение в армията на Русия. Теглото на взривното вещество е 90 грама вместо 40 грама. Далечината на поразяване при новия гранатомет е увеличена до 2,5 километра вместо 1,7 километра при АГС-17. Скорострелността е 400 изстрела в минута, а теглото му е 32 килограма. „Балкан” щатно е комплектуван с оптически прицел. За първи път гранатомета „Балкан” беше показан преди четири години на изложението IDEX-2009.  – Още за АГС-40

 
Филипините получиха осем W-3A
18.02.2013, 21:04

W-3AПолският вертолетостроител PZL Swidnik (част от AgustaWestland) достави последните два транспортни вертолети W-3A Skolo на въоръжените сили на Филипините. ВВС на азиатската страна получиха общо осем такива машини.

Вертолетите са били натоварени на самолет Ан-124 „Руслан” и откарани във филипинската авиобаза Кларк, до столицата Манила. Първите шест вертолета от този тип бяха доставени през 2012 г. Договорът за доставка на машините бе сключен през 2011 г. и бе на стойност от $68,8 млн.

Полският W-3 Sokol прави първия си полет през 1979 г. Машината е от 6-тония клас и може да превозва до 12 човека на дистанции от 745 km, при максимална скорост от 260 km/h.

http://aeropress-bg.com/

 
Кралските ВВС получиха два BAe 146
18.02.2013, 20:55

BAe 146 Кралските ВВС получиха два модифицирани транспортни самолета BAe 146, които трябва да се изпратят в Афганистан след финално обучение и изпитание на бордната система за самозащита.

Двата самолета са от типа BAe 146-200QC и преди това са експлоатирани от куриерската фирма TNT Airways. Машините са модифицирани, получили са система за самозащита (три глави за създаване на инфрачервени смущения и топлинни капани), военен камуфлаж и бордни номера ZE707 и ZE708.

През 2012 г. британското правителство даде поръчка нa BAE Systems за модификация на два цивилни транспортни самолета, които да се използват за превози на театъра на бойни действия. Спешната поръчка бе на стойност $72,7 млн.

BAe 146-200QC е пътническо-товарен вариант на машината, който има голяма карго врата. Двата самолета, които получиха означението С3 ще се експлоатират от 32-ра ескадрила на Кралските ВВС. Двете машини ще се изпратят в Афганистан през пролетта.

http://aeropress-bg.com/

 
Руските „терминатори” на изложбата в Абу Даби
18.02.2013, 20:35

В най-големия в света салон на оръжия IDEX 2013 в Абу Даби са представени повече от 200 най-нови образци оръжие и военна техника. В тържествения парад по случай откриването на салона е участвал и руският танк Т-90С. Специалисти са обърнали внимание и на руския „Терминатор” - бойна машина за поддръжка на танковете.

Тези образци на руска военна техника в първия ден на салона IDEX 2013 са попаднали в топ-десетката. Военният експерт Виктор Баранец е убеден: руският „Терминатор” е способен да завоюва световния пазар:

    - Машината произвежда сериозно впечатление. Тя има много добър ход и оръжие - оръдие, картечници и противотанкови системи. Ако тази машина се представи достойно в Абу Даби, възможно е подписването на големи контракти.

Бойната машина за поддръжка на танкове „Терминатор” участниците в салона могат да видят на паркинга до руския павилион. А танк Т-90С ежедневно демонстрира възможностите си на полигона. Военният експерт Василий Кашин обяснява по следния начин интереса на чуждестранните специалисти към този руски нов образец:

   - Това е нова версия на танк с усъвършенствана бронирана кула, с повишена защита и подобрена система за управление на оръжието. Това е максималното развитие на базовия модел Т-90. Има надежда, че и следващата версия на танка ще намери своите потребители. Русия заедно с Китай са двата най-големи световни производители на танкове. Но Русия има много предимства.

Русия редовно участва в изложбата на отбранителни технологии в Абу Даби от 1993 година. Близкият и Средният изток за нея са втория по значимост пазар за износ. По резултатите от 2012 година на този регион се падат 23% от всички руски доставки в чужбина. Русия се надява на ръст на износа в страни от Близкия изток тъй като пред нея стои задачата за диверсификация на износа и намаление на дяла на Китай и Индия, за да може по-малко да зависи от тези два големи пазара.

Днес в списъка на 100-те най-големи производители на оръжие присъстват 8 руски компании. Рейтингът е съставен от Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира. Всички тези компании демонстрират в салона IDEX 2013 бойните възможности на своите нови образци. - (видео)

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Европа в предстояща конфронтация с България за покупката на изтребители Ф-16
18.02.2013, 17:20

Целта на България да премине от конкурентен търг за покупка на изтребители към договаряне с един единствен доставчик чрез междуправителствена сделка за употребявани Ф-16 може да влезе в конфликт с правилата на ЕС за конкуренцията. Въпреки че директивата на ЕС за придобиване на военна техника допуска подобен тип сделки, източници на „Джейнс дифенс” потвърдиха, че може да предстои конфликт с България по този въпрос.

Дали ще бъдат предприети съдебни мерки срещу България зависи от това дали София ще реши да наруши духа на директивата, допълниха  източниците.

 „Ако решат да подпишат такава сделка, дори Европейската комисия не може веднага да я спре”, каза представител на Европейската агенция по отбрана. „Въпросът ще трябва да се отнесе до Европейския съд в Люксембург, който следва да се произнесе.”........... Прочети още

 
Руско-йордански завод ще произведе през 2013 година 20 хиляди гранатомета РПГ-32 „Хашим”
18.02.2013, 16:59

РПГ-32Построения с помощта на Русия в Йордания оръжеен завод ще произведе през тази година 20 хиляди гранатомета РПГ-32 „Хашим”. Това е заявил днес на кореспондента на АРМС-ТАСС на изложението "АЙДЕКС-2013" генералния директор на обединението „Базальт” Владимир Порхачев.

„Построения по поръчка на Йордания завод ние сдадохме на клиента. Йорданската комисия го прие. Руската страна започна да доставя машино-комплектите за сглобяване на реактивните гранатомети „Хашим", - е заявил генералния директор.

"През първото полугодие ние ще изпратим в Йордания 10 хиляди машино-комплекта, а останалите 10 хиляди ще изпратим през второто полугодие. По този начин през годината в йорданския завод трябва да бъдат произведени 20 хиляди нови гранатомети РПГ-32 „Хашим", - е допълнил В.Порхачев.

Гранатометът в пълен комплект тежи 10 кг., оборудван е с подвижен оптически мерник, радиусът на действие е от 160 до 700 метра. Това е първата в света мултикалибрена гранатохвъргачка, от която може да се стреля с гранати от два калибъра - 105 мм. и 71 мм. – Още за РПГ-32

 
Гладка смяна на караула в Пентагона
18.02.2013, 15:13

Лион Панета. Снимка: фреш консервативВ сравнение с начина, по който министърът на отбраната на Джордж Буш-младши напусна поста си, Лион Панета си тръгва от Пентагона неусетно - без конфликти, без обвинения и с много похвали за институцията, на която служеше.

Министърът на отбраната говори за службата си в администрацията на Барак Обама в сряда, по време на вероятно последната си пресконференция в Пентагона, след като си подаде оставката в края на първия мандат на Обама.

За разлика от Доналд Ръмсфелд, който бе начело на Пентагона при започването на войната в Ирак, Панета приветства новинарските медии и ролята, която играят в свободните демокрации. Ръмсфелд, който беше на поста от 2001 до 2006 г., настръхваше всеки път, когато журналист му зададеше въпрос за местонахождението на предполагаемите оръжия за масово поразяване, които администрацията на Буш използва като претекст, за да нападне Ирак...........Прочети още

 
8 руски компании влязоха в списъка на 100-те най-големи производители на въоръжение
18.02.2013, 13:55

SIPRIСтокхолмският международен институт за изследване на проблемите на света СИПРИ (SIPRI) публикува днес доклад за 100-те най-големи производители на въоръжение за 2011 година. В списъка влязоха 8 руски компании.

"Объединенная авиастроительная корпорация" зае 18-то място. Концернът за ПВО "Алмаз-Антей", компаниите "АХК "Сухой", "Вертолеты России", "Объединенная двигателестроительная корпорация", НПК "Уралвагонзавод", НПК "Иркут", "Радиотехнические и Информационные Системы" се оказаха, съответно, на 22, 38, 40, 61, 64, 68 и 69 място.

Същевременно през  2011 г. продажбите на оръжие на 100-те най-големи производители на оръжие и военна техника са намалели за пръв път след 1989 г., заради забавените икономики по света и ограничените доставки в Ирак и Афганистан, според института.

През 2011 година продажбите на оръжие са на стойност 410 милиарда долара в сравнение с 411 милиарда долара през 2010 година, се посочва в доклада на СИПРИ. Институтът събира информация от 1989 година, но не включва китайските оръжейни компании заради липса на информация.

„Строгите политики на икономии и намаляването на военните разходи, също така отсрочките в оръжейните програми, оказват влияние върху всички продажби на оръжие в Северна Америка и Западна Европа", подчертават от СИПРИ. „Намалените доставки за Ирак и Афганистан и оръжейното ембарго в Либия също играят роля", допълват от организацията.

Оръжейните разходи за първи път спаднаха от 90-те години на XX век, след като Студената война приключи, каза Сюзан Джаксън от института. През 2010 година растежът на продажбите се забави до 1% от 8% през 2009 година. От прегледаните през 2011 година компании 74 са базирани в САЩ и Западна Европа, генерирайки 90% от продажбите - грубо непроменено от 2010 година.

Малка е промяната в челните места спрямо 2010 година: Американската компания Lockheed Martin си остава най-голямата, следвана от British BAE Systems, General Dynamics и Northrop Grumman.

В периода 2002-2011 година продажбите на оръжия от 100-те най-големи производители на оръжие са нараснали с 51%.  Още руски ВПК

 
Новия брониран автомобил KrAZ-ASV/APC/2013 е показан на изложението IDEX-2013
18.02.2013, 12:18

KrAZ-ASV/APC/2013 Обединението „АвтоКрАЗ”, в партньорство с компанията „Ares Security Vehicles LLC” (Обединени Арабски Емирати, гр. Дубай) – производители на висококачествена бронетехника, вземат участие в изложението IDEX-2013, което се провежда от 17 до 23 февруари в Абу Даби (ОАЕ).

На посетителите се представя бронетранспортьора KrAZ-ASV/APC (Armored Personal Carrier)/2013, създадена на шаси на камион КрАЗ-5233ВЕ с колесна формула 4х4.

Машината е с повишена проходимост, има мощен дизелов двигател. Нивото на защита по STANAG 4569 – level 2 и 3 от балистично и взривно въздействие съответно.

Многоцелевото транспортно средство е предназначено за оперативна доставка на личния състав и неговата огнева поддръжка. Още преди експонирането на машината на изложението са получени и първите предварителни поръчки.

 
Аварийно кацане с МиГ-31
18.02.2013, 11:43

МиГ-31Днес сутринта изтребител-прехващач МиГ-31БМ от пермската авиогрупа „Сокол” е извършвал планов полет за разузнаване на времето. По време на полета сработва сигнализация за отказ на единия двигател и в 05.45 ч. местно време екипажът взема решение и каца на летище "Большое Савино", съобщават от ВВС на Русия.

Кацането е извършено успешно. Подобни ситуации летците отработват на специални занятия и извършват тренировъчни кацания с един работещ двигател поне веднъж годишно. Назначена е комисия за изясняване причините за инцидента.

http://www.pan.bg/

 
Армията купува каски и бронежилетки
18.02.2013, 09:58

Армията ще финализира до дни сделка за доставка на бронежилетки и каски с българската фирма "Марс Армор" АД, научи "Труд" от Министерството на отбраната.

Рамковото споразумение е за период от пет години. Общо трябва да бъдат доставени 4850 бронежилетки и 3100 каски. Първоначалната стойност на цялата сделка се изчислява на около 14,5 млн. лв.

В края на април 2012 г. МО обяви конкурс за фирма, която да достави тези изделия. В заданието се казваше, че през 2012 г. ще бъдат купени 1400 бронежилетки за специални части от четвърто (максимално) ниво на защита.

За 2013 г. поръчката е 1100 бройки, за 2014 г. - 600, за 2015 г. - 450, и за 2016 г. - 1300.

Освен от "Марс Армор" АД документи за участие в процедурата бяха закупени и от сръбската фирма "Производство Миле Драгич" ООД , италианците от „Suport logistic services” и "Берета Трейдинг" ООД.

Според решение на зам.-министъра на отбраната Валентин Радев от 17 юли 2012 г., с което "Труд" разполага, комисията класира на първо място фирма "Марс Армор".

Дни след това сръбската фирма "Производство Миле Драгич" блокира сключването на сделката, като обжалва решението на комисията в съда. Сърбите от "Миле Драгич" бяха декласирани, тъй като "не провели изпитания на всички елементи от бронежилетките".

На 24 януари 2013 г. ВАС обяви, че отхвърля жалбата на сръбската фирма. "Марс Армор" е обявила, че жилетките струват 2750 лв. за бройка, а за каските цената е 380 лв. с ДДС.

В момента армията ни има един контингент от 300 души зад граница, който ще се прибере в края на годината. – Още каски

http://www.trud.bg/

 
Панорамна снимка на Пунк за базиране Варна получи началникът на ВВМУ от командира на базата
18.02.2013, 09:24

Командният състав и служителите от Пункта за базиране – Варна начело с неговия командир кап. I ранг Тодор Йотов посетиха ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, съобщиха от учебното заведение.

В една от новите лекционни зали на училището, гостите бяха приветствани от началника на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, кап. I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. Заместник-началникът на училището по учебната и научната част кап. I ранг доц. Калин Калинов представи историята и традициите, сегашното състояние и перспективите за развитие на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”.

Командирът на Пункта за базиране – Варна кап. I ранг Тодор Йотов благодари за възможността да се запознаят с учебно-материалнта база на училището и условията на живот на курсантите и студентите. Той подари панорамна снимка на база Варна на началника на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”.

http://www.maritime.bg/

 
Пентагонът отново намалява техническите изисквания към главния си изтребител
18.02.2013, 09:14

Ф-35За втори път през последната година Пентагонът смекчи техническите изисквания към изтребителя F-35 (JSF). Намаляването на изискванията – което включва по-бавно ускорение и ъглова скорост на завоя – трябва да облекчи живота на проблемната  програма JSF на стойност един трилион долара, позволявайки й да се приближи към пълномащабното производство, независимо от продължаващите проблеми със сложната конструкция на самолета. Според старите изисквания изтребителят, който се очакваше да започне службата си през 2018 или 2019 година, най-вероятно нямаше да премине изпитанията.

В същото време неотдавна откритите проблеми могат да заставят производителя на F-35, концерна Lockheed Martin, да добави в конструкцията допълнително противопожарно оборудване, което ще увеличи още повече теглото на самолета и още повече ще намали неговата маневреност. JSF по замисъл трябва да бъде универсален самолет, еднакво способен да хвърля бомби и да се сражава с въздушни цели – при това втората задача изисква от него екстремална подвижност във въздуха.

За пилотите, на които ще се наложи да пилотират F-35 в бой, неговите понижени характеристики може да означават, че те няма да могат да изпреварват и да маневрират повече от последните серии руски и китайски изтребители. Даже и преди намаляването на характеристиките някои анализатори имаха съмнение към способността на JSF да победи в бой новите изтребители Сухой и Шенянг. Независимо от намаляването на изискванията, Lockheed много странно казва, че техният нов самолет е по-маневрен от всеки друг съществуващ изтребител в света, с изключение на пак техния самолет F-22.

Като цяло, програмата F-35 стремително губи височина. В резултат се разширява пропастта между очакванията и реалността за изтребителя, който, както се предполага, трябва да стане основа на военновъздушната мощ на САЩ през следващите 50 години.

Ако се направи анализ на извършените изменения, то следва да се каже, че те очевидно са предизвикани от по-високото от очакваното съпротивление на еднодвигателната конструкция на самолета. Последствията от това за пилотите, които се сражават на предната линия, могат да бъдат крайно сериозни. По-малката маневреност ще направи F-35 по-уязвим в боя с други изтребители. А бавното ускорение означава, че самолетът ще може да лети по-малко време с максимална скорост. “Продължителното околозвуково ускорение при пълна мощност изгаря много голямо количество гориво”, казват авиоексперти.

Това не е първият случай, когато Пентагонът променя стандартите за JSF, за да му даде възможност да влезе в живота. В началото на 2012 година военните позволиха по-дълго засилване при излитане и измениха стандартния полетен профил, за да си отвоюват обратно малко от далечината на действие, загубена поради увеличеното тегло и съпротивление.

При това F-35 най-вероятно ще стани още по-малко маневрен в хода на следващите разработки. Работата е там, че неговата плътно запълнена с оборудване вътрешна конструкция практически няма  свободно място за увеличаване на полезното натоварване без намаляване на времето за реакция.

В своите отчети Пентагонът признава за съществуването на верижни проблеми, които могат да заставят конструкторите да добавят още тегло за подобряване на характеристиките на незабележимост. При това не е задължително допълнителната маса да подобри неговите стелт-характеристики, със сигурност ще повлияе на маневреността. Преди няколко години за спечелването на 20 килограма маса конструкторите на F-35 махнаха от конструкцията няколко предпазни клапана от горивната система. В резултат JSF сега има 25 процента по-голяма вероятност от запалване от огъня на оръжието на противника, което го прави “по-уязвим от пожар, отколкото повечето стари самолети”.

А ако Пентагонът върне предпазните клапани, то следва да се очаква още едно намаляване на техническите изисквания към F-35, което предизвиква все по-голямо и по-голямо разочарование от бъдещия главен американски изтребител. – Още за F-35

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Сенатът на САЩ ще поднови дебатите по кандидатурата на Чък Хейгъл за министър на отбраната след седмица
18.02.2013, 09:04

Чък Хейгъл Президентът на САЩ, изглежда, все пак ще получи одобрение за своя кандидат за министър на отбраната. Към обсъждането на кандидата, бившия сенатор Чък Хейгъл, законодателите ще се върнат след седмица, предаде ИТАР-ТАСС.

Сенатор Джон Маккейн, който беше един от инициаторите на обструкцията на президентското назначение, съобщи, че неговите колеги изучават отговорите на Хейгъл на всички въпроси на Сената. Той е уверен, че кандидатът ще получи достатъчно гласове.

По-рано Хейгъл се налижи да отговори писмено на стотиците въпроси на сенаторите, а след това бе изслушан от комисията по въоръжените сили. Недоволството на републиканците предизвикаха възгледите на Хейгъл за ситуацията в Близкия изток и критиките му към Израел.

http://www.focus-news.net/

 
Полша създава собствена ПРО
18.02.2013, 08:57

Полското министерство на отбраната започна да разработва собствена отбранителна система, която наподобява американския противоракетен щит (ПРО), съобщи "Дойче веле". Това стана след като американският президент Барак Обама ревизира плановете за американска противоракетна отбрана и предложи своя собствена концепция. В нея пак има място за Полша, но идеите се отнасят за времето след 2018 г., а тогава Обама изобщо няма да е на власт.

Като цяло полските политици вече не изпитват предишното си доверие към САЩ и други водещи партньор от НАТО, коментира радиото. В миналото въпреки комунистическата пропаганда хората в Полша гледаха на САЩ като на един по-добър свят, а американците се ползваха с имиджа на защитници на мира и свободата. Тази представа доби конкретни очертания непосредствено след края на Студената война, когато САЩ доказаха, че са надежден партньор и защитаваха полските интереси смело и самоотвержено, включително срещу Русия. Тази историческа привързаност към Вашингтон прикрепи страната и към международната коалиция по време на войната в Ирак, а в ЕС тогава се питаха, дали новоприетата страна - членка на общността, не е по-тясно свързана с Вашингтон, отколкото с Брюксел.

Полският опит от войните в Ирак и Афганистан обаче се оказа горчив и разочароващ. Надеждите на полската икономика, че след войските в Ирак ще дойде времето на бизнеса, от който те да извлекат заслужени печалби, се оказаха напразни. Всички оръжейни и други поръчки обаче бяха поети от САЩ. Натискът на американците спрямо Варшава с цел връщане на еврейските имоти породи явно неразбиране, а изтичането на информации за тайни затвори на ЦРУ в Полша трайно влоши двустранните контакти. Някои полски експерти дори смятат, че полско-американските отношения в момента са на най-ниското си равнище през последните 20 години. Едва всеки трети поляк одобрява водещата роля на световната суперсила, като по този показател поляците изостават значително от средното ниво на одобрение, изказано в рамките на ЕС. Освен това поляците са принудени все още да си вадят визи за пътуванията си в САЩ, за разлика от чехите.

Американският имидж пострада и от това, че страната не е вече така привлекателна за полските трудови имигранти. Онези, които искат за няколко години да припечелят добри пари в чужбина, вече предпочитат страни като Великобритания, Холандия или Германия. В ЕС поляците междувременно се чувстват доста добре, а старата привлекателна сила на Америка е значително избледняла. За младите поляци, разказите за времената на комунизма и американската подкрепа, и без друго, са нещо крайно отвлечено и отминало, коментари "Дойче веле".

http://www.segabg.com/

 

 
ВВС на Русия искат да върнат в строя Ту-134
17.02.2013, 23:08

Ту-134УБЛ Командването на ВВС е взело решение за възстановяване на учебно-бойните самолети Ту-134УБЛ и Ту-134Ш, като се е обърнало към министър Шойгу с молба за отделяне на необходимите финансови средства. По предварителни разчети, за удължаването на ресурса на около петдесет машини ще са необходими по-малко от 20 милиона рубли, съобщава „Известия”.

Модификацията УБЛ се използва за подготовка на пилотите, а модификацията Ш – за щурманите на Далечната авиация. През 2011 година тогавашния министър на отбраната Сердюков подписа заповед за преустановяване на работата на всички военни Ту-134, „с изключение на полетите свързани с бойната подготовка”, и прекрати финансирането на ремонта и удължаването на ресурса на тези машини.

През 2012 година самолетите Ту-134 практически не са летели, което доведе до нарушаване на бойната подготовка на летателния състав на ДА.

 
Бушуват "пламъците" на световната кибервойна
17.02.2013, 19:57

Вашингтонският Институт за стратегически перспективи официално заяви, че световната кибервойна е неизбежна. А предполагаемия очакван резултат от нея поясни експертът Ричард Кларк, бивш съветник на президента Джордж Буш: "Представете си избухващи електрогенератори, дерайлиращи влакове, падащи самолети, взривяващи се газопроводи, системи въоръжения, които престават да функционират, и войски, объркали маршрутите на движение". Специалисти уточняват, че кибероръжие може да бъдат вируси, специални програми и всевъзможни атаки срещу мрежите. Тъй като практически всички жизненоважни структури в страните така или иначе са включени към интернет, може да си представим какъв мащаб ще има поражението, ако някой "сполучлив" вирус попадне на необходимото място.

Интернет атаките, същото това кибероръжие, по същество става по-силно и актуално от познатото ни досегашно оръжие. Щабът на НАТО сравни разрушителното действие на кибероръжието с това на оръжието за масово поразяване. Атаките му са трудно предсказуеми, а подготовката за виртуалните войни практически не може да се контролира. Неслучайно през юни 2009 г. Пентагонът създаде киберкомандване, ARFORCYBER, с предполагаем състав 1100 човека, разположено на територията на военната база Форт-Мид, което функционира съвместно с Агенцията за национална сигурност, със задача да разузнава във виртуалното пространство готвени кибератаки срещу САЩ и нанасяне на изпреварващи удари по противниците без огнево поразяване, без физическо унищожаване на живата сила и обектите, с предизвикване на  икономически хаос, сриване функционирането на енергетичните, транспортните и информационните системи и парализиране органите на политическото и военното управление.............Прочети още

 
ВВС на Нова Зеландия пристъпиха към експлоатация на вертолетите NH90
17.02.2013, 19:00

NH90Кралските ВВС на Нова Зеландия започнаха да експлоатират парка вертолети с общо назначение NH90. Военновъздушните сили на страната, които поръчаха на концерна NHIndustries осем вертолета за замяна на остарелите вертолети Bell UH-1 Iroquois, получиха разрешение за първоначална експлоатация на машините, което им позволява да пристъпят към изпълнение на някои ограничени оперативни задачи.

„Това е важно събитие за ВВС на Нова Зеландия”, заяви командващия на ВВС вице-маршал от авиацията Peter Stockwell.

NH90 ще могат да изпълняват пасажерски и транспортни задачи на територията на страната в интерес на държавните учреждения и други служби. Военновъздушните сили провеждат и серия от изпитания за експлоатация на NH90 на борда на кораби на ВМС.

NH90 се явява ключов компонент при създаването на съвместната амфибийна група (JATF - Joint Amphibious Task Force), която ще бъде готова през 2015 година.

 
Иран строи нова военноморска база
17.02.2013, 16:22

Държавните медии на Иран съобщават, че Техеран има намерение да построи нова военномарска база недалеч от границата с Пакистан. Информационната агенция ИРНА пише, че базата ще бъде построена близо до град Пасабандар на крайбрежието на Оманския залив.

Ирански военни са заявили, че новата база е необходима за защита на интересите на Иран и за по-добър контрол над корабоплаването в региона. Според аналитици, Иран иска неговият военноморски флот да играе по-активна роля извън границите на Персийския залив.

 
Армията не е табу за българските турци
17.02.2013, 15:52

Лютви МестанМного е прав лидерът на ДПС Лютви Местан, че в една истинска демокрация не може да има забранени територии за българските граждани заради техния етно-религиозен произход. Това, според него е квазидемокрация, не е истинска демокрация.

Не е съвсем прав обаче, когато казва пред своите съпартийци в Смолян, че не е започнал процесът на интегриране на малцинствата в силовите структури на властта. Не за друго, а защото процесът си върви. Поне в армията е така.

Не за първи път ДПС повдига тази тема. Защо и по какви съображения избира моментът, може само да се гадае. Днес най-вероятно това е свързано с допускането, че ако имаше български турчин във високите етажи на МВР, следствието, ДАНС или НСО, разследването на опита за покушение на Ахмед Доган щеше да вземе друга посока. Макар че досегашното поведение на новия лидер на ДПС не предполага подобно недоверие в институциите.

Добре е обаче да се знае, че ако в МВР и ДАНС например, са възможни политически назначения по техните върхове, за което очевидно настоява Местан, то до висшия команден състав на армията не се стига толкова бързо и по волята на една или друга партия.

От друга страна армията не е табу за българските турци, роми и други представители на различни етноси. Законът за отбраната и въоръжените сили не поставя никакви изисквания, противоречащи на Закона за защита от дискриминация. По данни на Министерството на отбраната към началото на 2011 г. в Българската армия е имало около 300 военнослужещи, които доброволно са се самоопределили като представители на турския етнос и около 140 – като представители на ромския. Тази информация не претендира да е съвсем точна, защото министерството не задължава военнослужещите да посочват своя етнос.

Нещо повече, с промените от февруари 2010г. в Закона за отбраната и въоръжените сили се актуализираха изискванията към кандидатите за служба в състава на подразделенията и частите на Българската армия. Законодателят даде възможност на министъра на отбраната да определи длъжности за войници (матроси), които да се заемат от лица с основно образование, когато не се изисква достъп до класифицирана информация. Плюс това министърът на отбраната придоби правото да определя длъжности за военнослужещи, които да се заемат от български граждани с двойно гражданство, при спазване на изискванията на Закона за защита на класифицираната информация. Именно тези две разпоредби целят да се даде възможност на лица, които са с основно образование или имат двойно гражданство, да могат да кандидатстват и заемат длъжности в състава на Българската армия, а повечето от тях са представители на малцинствени общности. Освен това няма документ, който да ограничава кандидатстването във висшите военни училища на представители на различните етноси. Вече имаме такива офицери, за които завършването на военно образование не бе проблем, кариерното развитие в армията, включително участието в мисии зад граница, – също.

Допускам, че повдигането на тази тема има повече политически, в частност предизборен, характер. Отдавна се знае, че всички специалности във висшите военни училища и длъжности във войските са достъпни за всички български граждани, независимо от пол, етнос, религия и др. Ако все пак има ограничения те са за всички. В закона има критерии, на които трябва да отговарят кандидатите.

Ако за ДПС тази тема е доста по-чувствителна, що се отнася до МВР, ДАНС и службите за сигурност, което е обяснимо, в изказванията на лидерите им трябва се правят необходимите уточнения. За да се запази армията от политизиране.

http://argumenti-bg.com, Спирдон Спордонов

 
Продадоха далекобойните оръдия
17.02.2013, 15:33

В Самоков бях командир на взвод, на батарея и началник-щаб на дивизион със 130 мм оръдия. Такива артилерийски полкове имаше в трите армии - Първа, Втора и Трета. Много сериозно оръжие. Поделенията, които бяха снабдени с него, бяха в Самоков, Пловдив и Търговище.

В началото имаше едно-единствено ръководство (б.р. - учебно пособие) в полка, и то на руски език. Във военното училище бяхме изучавали само четири часа тази артилерийска система. Дойде една проверка от армията. Видяха, че ни е трудно. Ставаше дума за сложни противооткатни устройства. В интерес на истината от проверката имаше голяма полза. Много скоро дойдоха материали на български език с най-големи подробности, включително и със схеми.

130-милиметровата артилерия е най- далекобойната. Поразяваше на 27 км разстояние. Но времената се промениха. Решиха, че не ни трябват, и ги продадоха. Имахме отлично подготвени разчети

Едно оръдие се обслужва от 7 войници в мирно време, а във военно - от 11. Това е тежка система за привеждане в бойно положение. Тежка бе и службата на 130-милиметровото оръдие. Тази артилерия обаче наред с всичко имаше за задача на поразява, включително средства на противника за ядрено нападение и негови стратегически обекти. Друг бе въпросът как ще бъде разузнат. Имаше малко несъответствие. Оптическото разузнаване правеше това до 6-7 км, но докъдето се вижда. А по-нататък? Без координати поразяването е невъзможно...........Прочети още

 

 
Изложбата на оръжие IDEX 2013 ще стане най-голямата за цялата история
17.02.2013, 13:30

В столицата на Обединените арабски емирства беше открита 11-та Международна изложба на оръжие, отбранителни технологии и системи IDEX 2013. Taзи година изложeнието ще бъде най-голямото за цялата история на съществуването на такива изложби. Участие ще вземат 1112 профилни компании от 59 държави. На откриването на IDEX 2013 присъстват 77 министри на отбраната, високопоставени военни и делегации от 82 държави.

 
Разузнавателната общност на САЩ - част 2
17.02.2013, 13:25

Ако ЦРУ, благодарение на постоянното внимание на средствата за масова информация, е получило широка скандална популярност, то главният компонент на американската «разузнавателна общност» – военното разузнаване, традиционно продължава да остава в сянка!

В Министерството на отбраната е съсредоточена най-значителната част от силите и средствата на цялото разузнаване на Съединените Щати. Военното разузнаване владее най-големия информационен масив и е способно да решава основния обем от задачи за осигуряване на военно-политическото ръководство на САЩ с оперативна и аналитична разузнавателна информация. Достатъчно е да се каже, че според оценките на американските експерти, бюджетът за разузнаване на Министерството на отбраната възлиза до 85 процента от всичките разходи на «разузнавателната общност» на САЩ.

Сферата на нейната дейност се разпростира от воденето на агентурна работа на териториите на други страни и използването на космическото и въздушното пространство – до безцеремонен контрол над личния живот на американските граждани. (През 1982 година с директива на министъра на отбраната № 5240 I-R беше потвърдено правото на подразделението за специални операции на армейското разузнаване, да контролира в интерес на своите цели кореспонденцията на американците в чужбина)! Не случайно Хенри Сатън в книгата си «Гръм от ясно небе» дава следната характеристика на служителите на военното разузнаване: «Момчетата от ЦРУ – в сравнение с военните разузнавачи бяха просто деца, безобиден футболен отбор от големите класове, изправен срещу банда от професионални обирджии».......Прочети още

 
Американската морска пехота поръча 120 хиляди британски каски
17.02.2013, 12:23

Lightweight helmet Фото: BAE SystemsБританската компания BAE Systems е получила поръчка от Морската пехота на САЩ за доставка на облекчени защитни шлемове на стойност 28 милиона долара, съобщава пресслужбата на компанията.

Първият контракт за британски каски Морската пехота на САЩ подписа през 2010 година. Съглашението предвиждаше доставката на 120 хиляди каски за 28 милиона долара, както и опция за още 120 хиляди шлема. Доставката на втората партида каски трябва да завърши през 2014 година.

Леките шлемове (LWH) трябва да заменят остарелите каски PASGT, намиращи се на въоръжение от 1970 година. LWH са произведени от кевлар и са приспособени за закрепване на различни устройства, включително оптически системи и прибори за нощно виждане.

От 1986 година до сега BAE Systems е доставила на американските военни около 800 хиляди каски. – Още каски

 
Северна Корея е провела изпитания на двигател на нова ракета с голям обхват
17.02.2013, 12:00

KN-08Северна Корея е провела изпитания на двигател на нова ракета с голям обхват, съобщиха днес няколко източника от правителството на Южна Корея. По тяхна информация тези изпитания са се състояли преди проведения на 12 февруари от КНДР трети подземен ядрен взрив, предаде ИТАР-ТАСС.

Функционалният тест, който е имал за цел да провери работоспособността на двигателя за новата ракета „KN-08” (на снимката), е бил осъществен на ракетен полигон в Тончхан-ри, провинция Пхьонан-Пукто.

По оценка на един от източниците, обхватът на ракета „KN-08” с такъв двигател може да премине 5000 км.

http://www.focus-news.net/

 
Откриване на паметна плоча в град Средец
17.02.2013, 10:15

На 15 февруари 2013 г. в 11.30 часа пред сградата на община Средец се проведе военен ритуал за откриване на паметна плоча на героите, загинали за свободата на България.

Строят на почетния караул от военноморска база – ВМС беше приет от началника на гарнизон Бургас комодор Митко Петев – командир на базата.

Паметната плоча беше открита от кмет на община Средец господин Иван Жабов и комодор Митко Петев, в присъствието на представители на държавната и местна власт.

След тържественото откриване пред паметната плоча бяха отдадени военни почести и положени венци и цветя на признателност към подвига на героите.

http://www.navy.mod.bg/

 
Сирийските бунтовници са получили китайски ПЗРК FN-6
17.02.2013, 09:28

ПЗРК FN-6Сирийските бунтовници вече разполагат с китайски преносими зенитни ракетни комплекси (ПЗРК) FN-6, съобщава "Военный информатор". – (видео)

FN-6 е предназначен за непосредствено прикритие на сухопътните подразделения от авиация, изпълняваща полети на малка и пределно малка височина. Пускове могат да се извършват както при догонване на целта, така и на срещен курс. Този комплекс се намира на въоръжение в армията на Китай (НОАК).

В момента FN-6 активно се предлага на международния оръжеен пазар от китайската търговска корпорация "Сhina national precision machinery import & export corporation".

FN-6 е способен да унищожава цели, които маневрират с претоварване до 4g с вероятност минимум 0,7.

 

 
Надпревара във въоръжението по американски
16.02.2013, 22:44

Под предлог за уж нарастваща заплаха от поява у Иран на ракетно-ядрено оръжие, администрацията на САЩ забележимо активизира своите усилия по милитаризацията на арабските държави от Персийския залив. Към тях принадлежат съюзническите на САЩ – шест монархии от  региона начело с Кралство Саудитска Арабия (КСА) и Ирак. По приблизителни оценки, в близките няколко години арабските държави от Персийския залив ще закупят въоръжение за сума повече 120 млрд. щатски долари. За плановете на Вашингтон по ускорена милитаризация на монархиите от Персийския залив е статията на водещия научен сътрудник от  Центъра за международна сигурност на ИМИМО на РАН, кандидата на историческите науки Станислав Иванов.

Вашингтон успя да внуши на лидерите на арабските държави от Персийския  залив, че Техеран се стреми към хегемония в региона, експанзия на  шиитския фундаментализъм, създаване на така наречената «шиитска дъга» или «шиитски полумесец». Уж още сега иранското ръководство подстрекава  шиитските общности в: Бахрейн, Саудитска Арабия, Йемен, Ливан, други арабски държави да се противопоставят на властите, представяни от арабско-сунитската върхушка.......... Прочети още

 
Русия постепенно ще предаде Байконур на Казахстан.
16.02.2013, 20:28

Русия и Казахстан са достигнали принципиална договореност за по нататъшното използване на Байконур. По информация от вестник 'Известия' по думи на зам ръководителя на 'Роскосмос' Сергей Савелиев. По негови думи , Русия постепенно ще се откаже от арендата на ред обекти на космодрума и ще ги предаде на Казахстан, а след това , двете страни ще използват Байконур съвместно. При това Русия няма да се махне от космодрума.

Договореност за Байконур е била достигната на срещата на президентите на Русия и Казахстан Владимир Путин и Нурсалтан Назарбаев, която се състоя в началото на февруари 2-13г.Тогава подробности по споразумението не се утночнаваха. По условията на достигнатата договореност , в отговор на прекратяването на арендата на обекти от космодрума и обучаването на казахстански специалисти , Казахстан няма да възпрепятства стартовете от Байконур на ракети 'Протон'

По думи на Савелиев , количеството стартове на 'Протон' от Байконур през 2013 практически вече е съгласувано, очаква се официален документ от казахстанска страна. Споразумението предвижда увеличение на разрешеното количество стартове на 'Протон' над 12 , които са предвидени и договорени на 29 декември 2012 г. Освен това, преди, Казахстан настояваше за прекратяване на стартовете на 'Протон' от Байконур от 2020 г, но сега няма 'твърди' срокове.

В качеството на първи обект , който може да бъде спрян да се арендова от Русия - това е стартовия комплекс на ракетите носител 'Зенит' . Впоследствие ,взаимодействието на Русия и Казахстан по този комплекс ще бъде разширено. В частност, казахстанските специалисти ще участват в подготовката и реализирането на стартовете на ракетите . Освен това, възможно и разширяване на сътрудничеството по програмата за старт на конверсионните ракети 'Днепър'

Очаква се , през март 2014 г. да е състои заседание на междуправителствена комисия, която да разгледа варианти за по нататъшно сътрудничество на Русия с Казахстан по отношение на Байконур. В перспектива се предвижда да се подпише с Казахстан ново споразумение за използването на Байконур, което да замени сега действащия договор за аренада на космодрума до 2050 г. В рамките на този договор, Русия ежегодно изплаща на Казахстан 115 млн долара.

В средата на декември 2012 , директора на 'Казкосмос' Талгат Мусабаев е заявил, че властите на страната планират да прекратят арендата на Русия на Байконур . По късно министъра на външните работи на Казахстан Ерлан Идрисов е пояснил, че става въпрос за съвместното развитие на комплекса 'Байконур', включващ в себе си космодрума и едноименния град . В момента градът Байконур се намира под юрисдикцията на Русия и има статус на град със федерално значение. – Още за Байконур

http://www.spacenewsbg.com/

 
Пентагонът учреди медал за кибервойници
16.02.2013, 15:54

Distinguished Warfare Medal Пентагонът учреди медал за оператори на безпилотни летателни апарати и кибервойници. Имат се предвид специалисти в областта на IT безопасността, противодействащи на заплахи от страна на хакери или „влияещи на битката, намирайки се на хиляди километри от бойното поле“. Медалът ще има по-висок ранг от „Бронзовата звезда“, съобщава PixelMedia.bg.

Досега операторите на дрони не можеха да претендират за военни награди, тъй като в техните действия липсваше такъв компонент, като „храброст“, но новият медал с название Distinguished Warfare Medal решава този проблем, съобщава Livemint.

„Критериите за избор на награда са доста високи и отразяват сериозни изисквания по отношение на този, който може да бъде предложен за удостояване с медала“, - заяви Мартин Демпси, председател на Обединения комитет на началник щабовете на САЩ.

Нов медал се утвърждава за първи път от 1944 г. Негов инициатор е Леон Панета, министър на отбраната на САЩ.

 
Президентът на Афганистан забрани на армията да иска помощ от ВВС на НАТО
16.02.2013, 15:14

На сухопътните сили на Афганистан ще им бъде забранено да искат въздушни удари на НАТО, след като при такъв тази седмица бяха убити много деца, съобщи президентът Хамид Карзай.

„Издавам декрет, от утре на никоя от силите на Афганистан не е разрешено да иска чуждестранна въздушна помощ, при никакви условия”, каза той в обръщение пред млади офицери във военна академия в Кабул. „Нашите сили искат въздушна подкрепа от чужденците и деца биват убити при въздушен удар”, каза още той. С това той очевидно визира атаката, по време на среднощна сухопътна операция на афганистански и натовски части срещу укритие на талибаните в отдалечен източен регион в сряда.

Първоначалните данни са за 10 цивилни жертви, сред които пет деца и четири жени, след искане за въздушен удар, предаде АФП.

 
Русия и Италия подновяват разработката на малка подводница S-1000
16.02.2013, 12:51

S-1000Русия и Италия (компанията Fincantieri) отново са стигнали до идеята за съвместно създаване и предлагане на пазара на трети страни на малката дизелова подводница S-1000, чието разработване беше замразено по-рано.

Водоизместимостта на подводницата в положение под водата е около 1100 тона, дължината й – 56,2 метра, дълбочина на потапянето – повече от 250 метра, максимална скорост – 14 възела, екипаж – 16 души (плюс 6 бойци от специални подразделения).

През 2013 година страните имат намерение да намерят и купувачи за новата малка дизелова подводница.

 
Руски бомбардировачи Ту-95 в близост до Гуам
16.02.2013, 12:08

На 12 февруари два руски бомбардировачи Ту-95 Bear-H са летели в близост до американската военна база на остров Гуам, съобщава Washington Free Beacon. „Според военни експерти руските самолети вероятно са били въоръжени с до шест ракети Х-55 или Х-55СМ с далечина на действия до 2880 км”, пише в статията Бил Гертз. Бомбардировачите са били ескортирани от изтребители F-15, временно дислоцирани във военновъздушната база Андерсън.

Военновъздушната база Андерсън на остров Гуам е със стратегическо положение– намира се на около 2900 км източно от Китай. От 2004 г. там на ротационен принцип се базират американски ‘стелт’ стратегически бомбардировачи В-2.

Подобни полети на руската стратегическа авиация не са чести, но това не е също и за първия път „да се наобиколи” острова и южния Пасифик.

През 2007 г. президентът Путин заповядва възстановяване на полетите на стратегическата авиация над акваториите на световните океани, прекъснати през 1992 г. Според Путин тези бойни дежурства ще се изпълняват на редовна база. На 8 август 2007 г. два руски Ту-95 извършват 13 часов полет от военновъздушната база Благовешченск и за първи път след края на Студената война „посещават” Гуам.

Остров Гуам е една от ключовите стратегически бази на САЩ в Пасифика за противодействие на китайската военна мощ в регион, характеризиращ се с териториални претенции на редица държави.

http://pan.bg/

 
Не е ли цинично?
16.02.2013, 09:58

При Джордж Буш предполагаемите терористи биваха залавяни, завличани и измъчвани, а после евентуално съдени. При Барак Обама американски дрони ги ликвидират направо от въздуха. Не е ли цинично?

Доста подозрително е, когато някой започне да си служи с толкова много метафори от медицината. Джон Бренън, човекът на Белия дом по въпросите на войната срещу тероризма, сравнява американските безпилотни разузнавателни самолети с хирургически скалпел: летящите роботи унищожават предполагаемите терористи така, както нож отстранява абсцес, обича да казва Бренън.

Това сравнение звучи доста нелепо - най-малкото заради това, че терористите не са нито абсцес, нито пък гнойна пъпка или язва. Словесната еквилибристика на Бренън е освен това доста подвеждаща относно точността на неговите дрони: вярно е, че управляваните от разстояние летящи машини поразяват целта с изненадваща точност, но нали все пак целите се определят и задават от хора. А тези хора са така самовлюбени в своите технически създания, че нямат нищо общо с онези свръхпрецизни хирурзи, които работят с точност до милиметър.

Извън контрол

При Барак Обама американската програма за използване на дрони излезе извън контрол. Жертвите са хиляди, като сред тях има и много цивилни - хора, които нямат никаква връзка с терористичната мрежа Ал Кайда. В същото време липсва всякакъв граждански контрол върху тези операции. Дори хората в специализираните комисии в американския Конгрес не знаят какви са точните измерения на тази дейност. Не се знае също така кой взима решенията за нападенията и кой в американското правителство е отговорен за убийствата от въздуха.

И още нещо: защо се използват дрони дори в региони, където заподозрените спокойно биха могли да бъдат задържани, например в Йемен? Защо се убиват хора само заради това, че са прекарали известно време в някой тренировъчен лагер в Афганистан? Защо се посяга на живота им, без да се знае със сигурност какви цели преследват? И защо се твърди, че тези хора били застрашавали националната сигурност на САЩ, а същевременно няма никакви улики, че възнамеряват да нападат Америка?

Американската арогантност

Когато приемаше присъдената му Нобелова награда за мир, Обама заяви, че САЩ трябва да служат за пример и на бойното поле. Но между думите и делата нерядко зее огромна пропаст. Американският арсенал от безпилотни самолети е показателен пример за това какво се получава, когато изпълнителната власт прави каквото си поиска. Терорът на дроните травматизира населението в Пакистан, Сомалия и Йемен и е още едно неопровержимо доказателство за американската арогантност. Накрая може да се окаже, че тези машини-убийци са създали повече терористи, отколкото са премахнали.

За американското правителство дроните са технология, която е сравнително евтина, може да бъде използвана навсякъде по света, а и щади живота на собствените хора. Освен това Америка си спестява дългите съдебни процеси срещу бойци от Ал Кайда. Ако при Джордж Буш предполагаемите терористи биваха залавяни, завличани и измъчвани, то сега при Обама те направо биват ликвидирани. Не е ли цинично?

http://www.dw.de, АГ, ФАЦ, Е. Лилов; Редактор: Д. Попова-Витцел

 
16 февруари: Български военни вече 11 г. в Афганистан. И какво от това?!
16.02.2013, 09:29

На 16 февруари 2002 г. за Афганистан замина първият български контингент от 31 души, които обслужваха полева баня. Не звучи героично, но беше за предпочитане, отколкото заедно с румънците да помагаме на американците да търсим Осама бин Ладен из пещерите на Тора Бора. А когато чуждестранните им колеги в лагер „Уерхаус” през лятото вземаха освежителен душ след дълго патрулиране по прашните пътища в горещината с бронежилетки и каски, те благославяха българите. Контингентът ни отиде в Афганистан, след като предния ден се навършиха 13 г., откакто съветската 40-а армия се изтегли по моста над Аму Даря в Узбекистан. Поличбата не бе толкова в числото 13, колкото във въпроса какво сме направили до сега в Афганистан.

В средата на 2003 г. сменихме участието си с механизиран взвод, после с една механизирана рота патрулирахме около Кабул, с две механизирани роти охранявахме летищата в Кабул и Кандахар, изпращахме лекарски екипи, полиция, инструктори в Афганистанската армия... Войниците ни бяха обстрелвани с ракети, минохвъргачки и автомати. Слава Богу, живи са всички, макар да имаше и тежко ранени, но „на война като на война”. На 31 декември м.г. контингентът ни в Кабул сдаде на Афганистанската национална армия своята зона за отговорност и на 31 януари се прибра в България. Сега в Афганистан се намират 438 наши военнослужещи – 83 в Кабул и 355 в Кандахар, но в края на март от Кандахар ще бъдат изтеглени медицинските и съветническите екипи. Очаква се до края на 2014 г. да запазим в Афганистан – в Кабул и Кандахар – малко над 400 военнослужещи.......Прочети още

 
Корупция свали шеф във „Финмеканика"
16.02.2013, 09:20

Джузепе Орси Шефът на „Финмеканика" Джузепе Орси подаде оставка. Това става дни след като е бил арестуван по разследване за корупция във връзка с продажбата на 12 хеликоптера „Аугуста" за Индия.

В писмо той обявява, че не е правил нищо противозаконно и е защитавал интересите на компанията. Орси се надява с оттеглянето да изчисти името на „Финмеканика".

Индия обяви, че не е информиран за действията на италианските власти спрямо „Финмеканика".

Разследването е започнато в ранна пролет на 2012. Прокуратурата счита, че Джузепе Орси е замесен в даването на подкуп на размер на € 10 млн.

 
Разузнавателна общност на САЩ – част 1
16.02.2013, 09:09

Военнополитическата обстановка в света е обект на значителни промени, произтичащи от активизиране на съветско-американския диалог, развитието на перестройката в СССР и динамичните вътрешнополитически и икономически процеси в страните от Източна Европа. Мерките, които Съветския съюз предприема в политическата и военна област, способстват за намаляването на напрежението в света.

Въпреки заемането на конструктивни позиции по редица международни проблеми, от последно време военнополитическото ръководство на САЩ все още разчита на политиката, водена “от позиция на силата” и се стреми към военно превъзходство над СССР. В тази връзка Вашингтон разработва планове и полага усилия за придобиване и анализ на информация за вътрешнополитическите, икономически и военни реформи в нашата страна и останалите страни-членки на Варшавския договор, търсейки начин да оказва пряко и косвено влияние върху тях. По оценки на западни експерти, в дадените условия от решаващо значение се оказват мероприятията на администрацията на президента Дж. Буш, насочени към подобряване на ефективността на американските разузнавателни служби, чието ръководство продължава да разглежда СССР като свои основен противник...........Прочети още

 
Пакистан ще подкрепи Иран в случай на външна агресия
16.02.2013, 09:01

Президентът на Пакистан Асиф Али Зардари и президентът на Иран Махмуд АхмадинеджадПакистан напълно ще подкрепи Иран в случай на агресия от страна на други държави, – заяви президентът на Пакистан Асиф Али Зардари в хода на съвместна с президентите на Афганистан и Иран пресконференция в резултат на тристранния самит, – съобщи иранският англоезичен телевизионен канал Press-TV.

По думите на Зардари, Исламабад няма да позволи натиск от страна на западните държави да повлияе върху отношенията между Иран и Пакистан. Зардари отделно обеща на иранския лидер, че няма да  оказва съдействие на един от  главните “врагове” на Иран – САЩ. Освен това, в хода на пресконференцията Зардари подчерта важността, която придава на съвместния с Иран проект за строителство на газопровод. Газопроводът, дължината на който ще бъде повече от 900 километра, ежедневно ще доставя 21,5 млн. кубометра ирански газ в Пакистан.

От своя страна, президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад подчерта, че “редица държави се намесват в работите на региона” и се опитват да установят тук своя хегемония. По мнението на Ахмадинеджад, между страните няма никакви глобални проблеми, а всички проблеми в региона  се създават от  ”външни сили”, – предава ИА REGNUM.

 
Сирия няма да се откаже от своите принципи
16.02.2013, 08:59

Западните държави планират да нападнат  Сирия, използвайки „химическата заплаха”  като предлог. Това заяви посланикът на Русия в ООН – Виталий Чуркин. По неговите думи, САЩ, Франция и Великобритания създават шум в СМИ около сирийските запаси от химическо оръжие, независимо от заявленията, че те не планират атака срещу режима на президента Асад.

Руският дипломат изрази безпокойството на Москва по повод слуховете за химическа заплаха в Сирия и по повод това, че у опозицията може да възникне съблазън да използва химическо оръжие в своите интереси. Говорейки за ролята на западните страни в сирийския конфликт, Виталий Чуркин отбеляза, че САЩ са извънредно мощна държава, която се ползва  с  огромен авторитет в такива страни, като Катар – главния доставчик на оръжие за сирийската опозиция. «Ако САЩ искат да бъдат верни на своята  политика, те трябва да сдържат тези страни от снабдяване на сирийските въстаници с оръжие», – каза руският дипломат. А твърденията, че САЩ предоставят на сирийските въстаници така нареченото нелетателно оръжие, не освобождават Вашингтон от отговорност........Прочети още

 
Дружество на СОСЗР в администрацията на Община Пазарджик
16.02.2013, 08:50

Конференцията преизбра подполковник Калпаков за председател на Общинскияксъвет на СОСЗР в Пазарджик.В общинската администрация в Пазарджик функционира дружество на местната организация на СОСЗР. В него членуват 35 запасни и резервисти, включително кметът капитан от резерва Тодор Попов, заместник-кметът, секретарят, главният архитект и директори на дирекции, каза председателят на дружеството майор от резерва Марин Маринов. Той каза това на отчетно-изборната конференция на Общинската организация на СОСЗР, която се проведе във Военния клуб. Сред гостите бяха генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов – председател на ЦС на СОСЗР и генерал-майор от резерва Георги Кендеров – председател на ЦКК на съюза.

В доклада си, председателят на организацията, подполковник от резерва Трифон Калпаков, констатира непрекъснато влошаващото се социално положение на запасните и резервистите. В тази обстановка усилията на СОСЗР в Пазарджик заслужават адмирации. 389 са членовете на Общинската организация, в чиято структура влизат 13 дружества и клуба. 10 от тях са в града, а 3 – в селата.

Анализът на свършеното завърши с награждаване на най-добрите. В класирането на дружествата на първите три места се наредиха „Тракийски воин”, „Граничар” и „Медик”. Те получиха грамоти и парични награди. Специални благодарности за отличното сътрудничество бяха отправени към началника на Военния клуб Димка Реджакова.

Има няколко особености, които отличават Пазарджишката организация. На военнородолюбивите прояви, с които съюзът най-вече се легитимира пред местната общественост, всеки резервист или запасняк идва поне с едно внуче, а по-младите – с децата си. Тук патриотите ентусиасти не са малко. Полковник от запаса Шулев например е подарил 215 тома книги, с които е поставено началото на библиотека. Подполкивник Христосков е дарил четири костюма за хора на запасното войнство. Организацията е събрала и изпратила преди години дрехи на пострадалите от наводнението запасни от с. Лесичово.

Най-големият проблем в днешните условия се оказва социалното подпомагане на изпадналите в тежко материално състояние запасни и резервисти. На този етап 28 се хранят в безплатните кухни на БЧК, 10 – на МО, а петима вече са ходили на 7-дневна почивка в Дома за ветерани от МО в с. Орешак, Троянско.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

 





{START_COUNTER}