Военна информация

Архив - от 1 до 15 февруари

 

 
 

Окончателният край на НАТО

15.02.2022, 20:38

Целта на Русия не е да унищожи Украйна - това може да бъде постигнато по всяко време. По-скоро целта на Русия е да унищожи НАТО, като разобличи безсилието му, пише Скот Ритър.
В тихите полета извън заспалия колежански град Гетисбърг, Пенсилвания, седи бронзов паметник под формата на отворена книга. Известен като „Високият воден знак на въстанието“, той съдържа самоличността на различните военни формирования, които в следобеда на 3 юли 1863 г. се борят на живот и смърт на и около земята, където е поставен паметникът .
Тук около 12 500 мъже под командването на генерал-лейтенант от Конфедерацията Джеймс Лонгстрийт се сформират в три дивизии и започват фронтално нападение срещу около 10 000 укрепили се войски на Съюза, командвани от генерал-майор Уинфийлд Скот Ханкок.......Прочети още

 

В Сингапур започна един от най-големите авиосалони в Азия

15.02.2022, 20:27

Представители на около 600 компании от близо 40 държави и територии участват в Сингапурското авиоизложение 2022 (Singapore Air Show 2022), което бе открито днес, съобщава ТАСС.
Салонът се провежда веднъж на всеки две години. - (видео)
"Събитието подчертава решимостта на Сингапур за постепенно отваряне на границите и възстановяване на нормалния живот", каза на церемонията по откриване на изложението вицепремиерът и министър-координатор по въпросите на икономическото развитие Хен Сви Кит.
Авиосалонът, който се счита за един от най-големите в Азия, тази година събра почти два пъти по-малко участници отколкото през 2020 година. Този път освен това той е закрит за широката публика, а демонстрационните полети ще могат да бъдат наблюдавани чрез пряко излъчване в социалните медии.
Въпреки това проявата е най-мащабната в Сингапур от началото на пандемията, допълни вицепремиерът.
Свои разработки представят компании като "Еърбъс" (Airbus), "Боинг" (Boeing), "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin), "Ролс-Ройс" (Rolls-Royce), "Китайската държавна корпорация за авиационна промишленост" - АВИК (Aviation Industry Corporation of China - AVIC).
Боинг показа за първи път в Азия най-новия си широкофюзелажен самолет за далечни разстояния 777Eкс (777Х).

 

Навършват се 50 години от началото на автоматизацията във ВМС

15.02.2022, 20:07

На 15 февруари 2022 г. се навършват 50 години от създаването на първата структура по автоматизация във Военноморските сили.
Началото на автоматизацията се полага с разпореждане на Началника на ГЩ № 09/ 05.02.1972 г.,  с което се открива  „Военно – изчислителен център“ на ВМФ, гр. Варна. Тази дата става празник на автоматизаторите на Флота.
През годините на научно – техническия прогрес в областта на електронната обработка на информацията,   „Военно – изчислителен център“ на ВМФ е претърпял множество трансформации в своята структура и отговорности, с цел винаги да предоставя съвременни способности за автоматизиране на процесите.
В днешни дни, тази високо квалифицирана дейност по осигуряване на качествени комуникационни – информационни системи във ВМС, е отговорност  на личния състав на „Център за информационно осигуряване“, който от началото на 21-ви  век е пряк наследник на „Военно – изчислителен център“  на ВМФ.
Честит  50-годишен юбилей на „Център за информационно осигуряване“ на ВМС и личния състав свързан с него!

 

Сергей Шойгу обсъди с Башар Асад борбата срещу тероризма

15.02.2022, 19:59

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу обсъди със сирийския президент Башар Асад военно-техническото сътрудничество и борбата с тероризма при работно посещение в Дамаск, съобщи руското министерство на отбраната за медиите.
По време на срещата между Шойгу и Асад бяха обсъдени различни въпроси от военното и техническото сътрудничество между страните в рамките на съвместната борба срещу остатъците от международни терористични групи, както и някои аспекти на хуманитарната помощ на Русия за сирийското население, което страда от забранителните санкции на САЩ и западните страни, се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.
Руското министерство на отбраната уточни, че Шойгу е бил на работно посещение в Дамаск по указание на руския президент Владимир Путин.
Руският министър е информирал Асад за учението на руските военноморски сили, което се провежда в източната част на Средиземно море.
Шойгу също така е инспектирал руската военновъздушна база Хмеймим в Сирия и е изслушал доклада на Роман Бердников, командващ руските войски в близкоизточната страна. - (видео)
Източник: bta.bg

 

Руски военни самолети пристигнаха в Сирия, за да участват в учения в Средиземно море

15.02.2022, 19:50

Руски бойни самолети Ту-22М3 и МиГ-31К, въоръжени с ракети “Кинжал”, са прехвърлени в авиобаза “Хмеймим” в Сирия, за да участват в учения на руските военноморски сили в източната част на Средиземно море, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.
Екипажите са прелетели повече от 1500 километра от базите, където по принцип са дислоцирани. - (видео)
По-рано пресслужбата на Шести флот на Военноморските сили на САЩ съобщи, че на 6 и 7 февруари в Средиземно море са се срещнали три ударни авиационни групи на страни от НАТО. Американските кораби са били предвождани от самолетоносача “Хари Труман”, френските – от самолетоносача “Шарл де Гол”, а италианските – от самолетоносача “Конте ди Кавур”. В състава на обединената ескадра на трите страни са били голямо количество бойни кораби и спомагателни съдове, както и корабни авиационни групи.
Източник: bta.bg

 

Путин: Всички бяха свидетели на войната в Европа, отприщена от НАТО срещу Югославия (ВИДЕО)

15.02.2022, 19:42

Руският президент Владимир Путин коментира, че си спомня войната в Европа: Северноатлантическият алианс я отприщи срещу Югославия, включително бомбардировките над Белград. Руският лидер обясни, че това е лош пример, "но той беше".
„Г-н федералният канцлер току-що каза, че хората от неговото поколение – аз принадлежа към това поколение – трудно могат да си представят каквато и да е война в Европа“, каза Путин по време на пресконференция след разговорите с германския канцлер Олаф Шолц. Руският държавен глава добави, че това е казано във връзка със ситуацията около Украйна, съобщава ТАСС.
„Но вие и аз бяхме свидетели на война в Европа, отприщена от блока на НАТО срещу Югославия“, посочи Путин.
Той припомни, че по това време се е провела голяма военна операция с ракетни и бомбени удари по една от европейските столици - Белград.
"Случи се. Без санкцията на Съвета за сигурност на ООН. Това е много лош пример, но беше", каза Путин. - (видео)
На 24 март 1999 г. НАТО стартира въздушна настъпателна операция: "Съюзническа сила" срещу Съюзна република Югославия без санкцията на Съвета за сигурност на ООН, която продължи 78 дни. Ръководството на Алианса нарече основната причина за агресията "предотвратяването на геноцида над албанското население в Косово". По данни на НАТО по време на операцията авиацията на страните от алианса е извършила 38 000 излитания, като целта на  над 10 000 от тях е била нанасяне на бомбени удари.
В резултат на бомбардировките, по сръбски данни, са убити от 3,5 хиляди до 4 хиляди души, около 10 хиляди са ранени, две трети от които са цивилни. Материалните щети възлизат на 100 милиарда долара. През трите месеца на бомбардировките над Югославия от силите на НАТО 15 тона обеднен уран бяха хвърлени на територията на Сърбия в снаряди. След това страната заема първо място по брой онкологични заболявания в Европа, а през първите 10 години след бомбардировките около 30 хиляди души се разболяват от рак в републиката, от които от 10 хиляди до 18 хиляди са починали.
Източник: https://trud.bg/

 

Обявени са конкурси за 200 вакантни войнишки длъжности в Сухопътни войски

15.02.2022, 19;17

Със заповед № 3РД - 160/10.02.2022г. на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов , са обявени 200 (двеста) войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формирования от Сухопътните войски. Конкурсите са от  21.07.2022г. до 02.08.2022г.  Конкурсите ще се проведат във формирования на Сухопътните войски, дислоцирани в гарнизоните София, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Плевен, Карлово, Казанлък, Благоевград, Враца, Белене, Пловдив, Мусачево, Горна Оряховица и Смолян
До 22.03.2022г., кандидатите за вакантните длъжности трябва да подадат чрез структурите на Централно военно окръжие (ЦВО) съответните документи.
Конкурсът включва изпит по физическа подготовка, тест за проверка на общата култура на кандидатите и събеседване. При равен бал, на по - предно място се класира кандидатът, подписал договор за служба в доброволния резерв.
Подробности на https://www.mod.bg/bg/doc/obiavi/2022/20220215_Obyava_konkurs_vojnici_KSV.pdf

 

Военен календар

15.02.2022, 13:43

На 15 февруари 1866 година в Шумен е роден генерал-майор Константин Каварналиев.
Завършва Военното училище в София (1885) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1897). През Сръбско-българската война (1885) командва рота от 5-и пехотен дунавски полк в боевете при Сливница, Драгоман и Пирот. До 1892 г. служи в 5-и пехотен дунавски полк, 4-ти артилерийски полк и в 1-ва пехотна софийска дивизия. След придобиване на висше военно образование в италианската Академия на ГЩ той заема длъжностите командир на батарея във 2-ри артилерийски полк, старши адютант в щаба на 6-а пехотна бдинска дивизия, командир на дружина в 35-и пехотен врачански полк, началник-щаб на 2-ра бригада от 6-а пехотна бдинска дивизия, командир на 15-и пехотен ломски полк. От януари 1908 г. е началник-щаб на 5-а пехотна дунавска дивизия, с която воюва в Първата балканска война (1912 – 1913) при Ериклер, Караагач, Лозенград, Бунархисар и Чаталджа. Признание за неговите умения на отлично подготвен щабен офицер е награждаването му с военния орден „За храброст“ IV степен.
През януари 1913 г. поема командването на 3-та бригада от 3-та пехотна балканска дивизия. Планира и ръководи действията й в драматичните дни на Втората балканска война (1913) при отбраната на Дойран. На 23 юни 1913 г. върху българската позиция южно от града се стоварва огневата мощ на гръцките артилерийски полкове. Полковник Каварналиев разполага с непълен личен състав, резерви няма, а очакваните подкрепления все още пътуват от Източна Тракия и Беломорието. В продължаващите през целия ден атаки дружините остават без офицери. Когато разбира, че трудно ще удържи натиска на десетократно по-многобройния противник, той изпраща в тила адютанта на бригадата с думите: „Поручик, тръгни по пътя за София и ако срещнеш дори един български войник, прати ми го, за да го хвърля в боя!“. Подкрепления така и не пристигат и той „хвърля в боя“ единствения резерв – себе си. Напуска командния пункт и повежда войниците в решителна контраатака, но взрив на артилерийски снаряд отнема живота му. За своята „безпределна самопожертвователност, достойна за удивление“ посмъртно е повишен в чин генерал-майор и награден с военен орден „За храброст“ III степен 2 клас.
В разгара на Първата световна война (1916) офицерите и войниците от 9-а пехотна плевенска дивизия издигат паметник със 7-метров обелиск на мястото, където е погребан – на 3-4 км от Дойран до пътя за Валандово. През 1966 г. паметникът и гробът на геройски загиналия полковник Каварналиев са разрушени и заличени от тогавашните югославски власти.

 

Русия укрепва западните си граници с модерни системи за радиоелектронна борба

15.02.2022, 13:00

Русия има готовност да покрие практически цяла Европа с купол, непроницаем за електромагнитни вълни. НАТО обаче разполага край границите й все повече прецизни ракетни оръжия – затова Москва създава и нови части за радиоелектронна борба (РЕБ) в своя Западен военен окръг, пишат руски издания.
Според вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания (CSIS) при по-нататъшни опити за натиск върху Русия Северноатлантическият алианс може да бъде направо разгромен, писа на 2 февруари новинарският сайт “Инфосми”.
Станциите за РЕБ “Мурманск-БН” дават на Москва възможност за пълен контрол не само над европейските обекти на НАТО, но и над базите на САЩ в Близкия изток. Същевременно руските ракети “Калибър” могат да покрият на практика цяла Европа, а бомбардировачите Ту-22М3 – да нанесат удар практически по всяка европейска страна от въздушното пространство на Крим. Западът си дава сметка за това и засега не рискува да изпрати войски в Украйна, посочват експерти на CSIS, цитирани в “Инфосми”.
В случай на въоръжен конфликт комплексите “Мурманск-БН” ще гарантират смущения в ефира, нарушавайки сателитните връзки “на територия до средата на Испания”, уточни на 2 февруари “Военное дело”. Междувременно Русия създава в Западния военен окръг (ЗВО) нови батальони за РЕБ, които ще бранят руските войски, социално значимите и промишлените обекти в региона, информира същия ден “Известия”, като се позова на източници от министерството на отбраната.
Новите части ефикасно ще прикрият дори Подмосковието от прецизните оръжия на вероятния противник. Те ще бъдат въоръжени с комплекси за РЕБ Р-330 “Жител”, “Леер-3” и “Борисоглебск-2”. Тези инсталации могат да потискат сателитните сигнали и мобилните връзки, също и дейността на системите за навигация, включително GPS, допълва вестникът.
Станциите за РЕБ съществено повишават освен това разузнавателните възможности на войските, посочва командващият силите на ЗВО ген.-полк. Александър Журавльов. Модерните средства за РЕБ са критично важни по западното направление, тъй като оттатък границите са разположени високотехнологични ударни системи, изтъква военният експерт Андрей Фролов.
Докато САЩ не са разположили в Европа ракети със среден обсег, сред най-опасните за Русия оръжия в региона са американските крилати ракети JASSM, купени от Полша. С обсег над 300 км те могат да стигнат руската Калининградска област и Беларус. Там са развърнати и оперативно-тактически ракети ATACMS, а в Румъния и Полша има наземни компоненти от противоракетната отбрана на НАТО. Да не забравяме модерните дронове и авиацията, част от която също може да носи крилати ракети. С оглед тези заплахи Русия трябва да има ефикасни комплекси за РЕБ, способни да нарушават комуникациите и така да разстройват системите за управление, обяснява Фролов.
Много източноевропейски членки на НАТО проявяват интерес и към други прецизни оръжия; първите доставки вече започват, отбелязва “Известия”, изреждайки модели и модификации. Станциите за РЕБ обаче могат да дезориентират много видове ракети и дронове, превръщайки ги в безполезни парчета метал, казва военният аналитик Алексей Леонков.
Според израелската телевизия “Кан-11” Русия активно използва комплекси за радиосмущения “Жител” и “Леер-3” в Сирия, което затруднява кацането на самолети в Израел, писа на 1 февруари “Газета”.
Заради нарушения в работата на израелската противовъздушна отбрана (ПВО) военни от еврейската държава унищожиха по грешка свой собствен безпилотник. Според експерти дейността на израелската ПВО е била смутена от руски сили за РЕБ. Израел неведнъж е обвинявал Русия, че нейните части за РЕБ пречат на войските му да изпълняват задачите си, писа вчера руското онлайн издание “Топ дей нюз”.
“Газета” цитира по-рано турски медии, съобщили, че станции “Жител” и “Леер-3” са били употребени и от Организацията на договора за колективна сигурност начело с Русия по време на скорошната й миротворческа операция в Казахстан.
Не се знае дали в Казахстан е имало терористични групировки, но ако е така, именно руската армия ги е лишила от комуникации, заявява техническият експерт ген.-майор Игор Банченко. И добавя: “Събитията се развиха в следната последователност: руските военни пристигнаха в Казахстан и мобилните /връзки/ спряха да работят, а погромите приключиха за един ден”.
“Жител” и “Леер-3” могат освен това да снабдяват с данни електронни картографски системи, могат дори да поемат управлението на противников дрон и да го приземят на своя територия. Другите страни нямат подобни комплекси и няма как “да ги заглушат”, остава им само да ги унищожат с ракетен удар, коментират пред “Газета” московски военни специалисти. - Още РЕБ
Източник: bta.bg

 

Денят на воина-интернационалист

15.02.2022, 12:54

На този ден, 15 февруари 1989 година, последната колона съветски войски напуска територията на Афганистан. През 2010 година в Русия тази дата беше обявена за Ден на паметта на воините на интернационала - не само на участниците в Афганистанската война, но и на всички, които са изпълнили служебния си дълг извън границите на родината. Интернационалистите са участвали в общо повече от 30 военни конфликта по целия свят. - (видео)
В Москва ветераните-интернационалисти се събират на „Поклонния хълм” и в Александровската градина. Паметни мероприятия се провеждат днес почти във всички руски градове.
По различни оценки, от над 1,5 милиона интернационалисти при изпълнение на служебния си дълг са загинали около 25 хиляди души. Но точният брой на тези, които не са се завърнали у дома досега не е определен. Само по време на войната в Афганистан са загинали над 14 хиляди съветски войници. – Още за конфликта в Афганистан
***************
Министерството на отбраната на Русия публикува на страницата си в интернет уникални документи от войната в Афганистан, пише вестник „Известия“. Архивите са разсекретени по повод 30-годишнината от излизането на съветските войски от Афганистан.
Както уточняват от ведомството, документите разказват за историята на военните части, които „от първия ден са изпълнявали международния си дълг в Афганистан“, и за героите от войната. Сред които са генерал-лейтенант Руслан Аушев, станал по-късно ръководител на Република Ингушетия, началникът на Генералния щаб на ВС на РФ през 1992 г. армейски генерал Виктор Дубинин и поетът лейтенант Александър Стовба.
В архива, който може да се види на сайта на министерството, има исторически свидетелства за контактите, които са се създавали между руските военни и мирното местно население.
От Министерството на отбраната на РФ информират, че целта на тази публикация на архивните материали е да се разяснят целите и задачите, които е имал контингентът съветски войски в Афганистан и да се предотвратят опитите за фалшификация на историята.

 

Предлагат промени на класификатора на длъжностите на военнослужещите

15.02.2022, 12:48

Подготвен е проект на постановление за допълнение на Класификатора на длъжностите на военнослужещите. Промените са свързани основно с осигуряване на необходимите длъжности за военнослужещи по длъжностни нива в обхвата на военните звания в реорганизиращите структури от въоръжените сили през 2022 г. Въвеждат се нови длъжности и се изменят длъжности, необходими за трансформирането на системата за ръководство, командване и управление и за използване, обслужване и осигуряване на новопридобито въоръжение и техника.
Действащият Класификатор на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, който включва 979 длъжности за военнослужещи (386  за офицери, 19 за офицерски кандидати, 213 за сержанти (старшини) и 361 за войници (матроси)) е приет с Постановление на Министерския съвет през 2018 г. Той, обаче не съдържа специфични длъжности в резултат на организационно-щатни промени в изпълнение на План-2026, става ясно от проекта на постановлениеето. Извършеният анализ показвал, че не са предвидени длъжности за 50 реорганизиращи се и 2 новосформиращи се структури/формирования през 2022 г.
Предлага се промяна и на Постановление № 54 на Министерския съвет от 2010 г. за приемане на Устройствния правилник на Министерството на отбраната и за определяне на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.  Целта е предотвратяване дублирането при определянето на числеността на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Министър Стефан Янев обяви 14 февруари за Празник на военните печатни и електронни медии

14.02.2022, 19;35

Със заповед № OX – 131 от 11.02.2022 г. министърът на отбраната Стефан Янев обявява 14 февруари за Празник на военните печатни и електронни медии. Заповедта е издадена на основание на чл. 26, т. 26 и чл. 31, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и във връзка със 130-годишнина от издаването на първия брой на вестник „Военни известия“ – предшественик на вестник „Българска армия“ и всички военни медии в България.
По-нататък в заповедта се посочва: „Ежегодно със заповед на директора на Информационния център на Министерството на отбраната да се организира честване на празника. Заповедта да се доведе до знанието на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.  Изпълнението на заповедта възлагам на директора на Информационния център на Министерството на отбраната.“
Благодарности към министъра на отбраната Стефан Янев за жеста към военните медии.

 

Великите военни изцепки: Битката при Коленсо (1899 г.)

14.02.2022, 18:11

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 
 

Спорове и променени позиции: Кой разгромява Хитлеристка Германия?

14.02.2022, 18:00

Наскоро в популярната американска интернет платформа “Редит” беше публикувана инфографика, съдържаща данни от проучване, проведено от “Статиста” относно оценките на жители на различни страни за приноса на членовете на антихитлеристката коалиция за победата над нацизма.
Проучването е проведено през 2018 г., но сега резултатите му трябва да бъдат актуализирани.
Допитване, проведено тогава в САЩ, показа, че 47% от американците смятат САЩ за главните победители в нацизма, 12% - Червената армия ("руснаците"), 9% - британците. 50% от британците на свой ред се наричат победители от хитлеризма, 13% - съветите, 9% - американците.
Резултатите от анкетата във Франция изглеждаха най-шокиращи. 56% от французите смятат САЩ за главния победител в нацизма и само 15% - СССР.
Такива проучвания се провеждат във Франция от 1945 г. и тогава 57% от французите смятат Съветския съюз за основен победител във войната, а едва 20% смятат САЩ. През 1994 г. съотношението се променя: приносът на американците за победата над Германия е наречен решаващ от 49% от французите, съветският принос - едва 25%.
Днес деградацията на историческата памет е отишла още по-далеч. Тази динамика показва кой и с какъв резултат е работил върху промяната на съзнанието през последните десетилетия. Учебниците, публикувани в САЩ, Франция и други "атлантически" страни, съдържат само няколко абзаца за войната на Източния фронт.
Но военните операции в Тихия океан, в Северна Африка, Нормандия са описани много подробно. Подробности за Мюнхенското споразумение, което е срамно за Запада, се съдържат само в учебниците в Чехия. Но пактът за ненападение от 1939 г. между СССР и Германия се представя като „военен съюз“ между Хитлер и Сталин.
Учениците и студентите в западните страни не знаят, че дължината на съветско-германския фронт е 4 пъти по-голяма от общата дължина на северноафриканския, италианския и западния фронт. Те не знаят, че Червената армия е разбила 607 нацистки дивизии, а западните съюзници - едва 176 (и то в по-голямата си част в последния етап на войната, когато Германия вече е изтощена).
Те също не знаят, че около 80% от жертвите на Райха са паднали на съветско-германския фронт. Както и факта, че 270 дивизии на съюзниците на Хитлер действаха едновременно срещу СССР (в Северна Африка в пика на борбата има 26, а в Западна Европа - 75).
Тази работа по унищожаването на историческата памет продължава без прекъсване. През 2020 г. “Гласът на Америка”, публикува статия под заглавието „Коя страна изиграва най-важната роля в победата във Втората световна война?“.
„Военните историци казват, че броят на загиналите и броят на жертвите не трябва непременно да се разглеждат като необходимо отражение на това, което е решаващо за поражението на нацистите. Победата на съюзниците е по-сложна от героичната саможертва на съветските войници. Сталин е по-безсърдечен от западните лидери, които се опитват да сведат до минимум загубите.
Червената армия изпраща опълчение в атаки без никакви оръжия и по принцип очаква, че ще спрат танковите дивизии със свои собствени сили. САЩ мобилизират приблизително същия брой войски като Русия, но се бият на по-големи фронтови линии - не само в Европа, но и в Тихия океан, и в Северна Африка “, се казва в статията.
Всичко това е откровена лъжа. Най-високата ефективност на битките на Червената армия се потвърждава от факта, че тя унищожава около 80% от живата сила на нацистите и около 75% от военното оборудване на Райха. „Изравняването“ на броя на мобилизираните в САЩ и СССР е пряка измама, предназначена за невежите.
Срещу 16-те милиона, мобилизирани в Съединените щати, Съветският съюз привиква около 34,5 милиона войници. А изчисляването на дължината на фронтовата линия по вълните на Тихия океан е очевиден абсурд.
И сега „решаващият американски принос“ отново се актуализира. “Редит” е интернет платформа, популярна в английско говорещите страни (предимно САЩ), кръстоска между социална мрежа и форум. „Най-големият принос на Съединените щати за победата“, изкопан от организаторите на проучването, се възприема от читателите като глас на народа.
Любопитно е, че тази информация на сайта се твърди, че е публикувана на сайта от руски профил, който редува публикации на абстрактни теми (архитектура, пътувания) в платформата “Редит” с информация като новини за „потисничеството на опозицията в Руската федерация“, „космически постижения на Украйна“, „протестите“ в Беларус“ и други.
Имаме работа с обикновена, но в никакъв случай безобидна информационна операция. Да, не всички абонати на “Редит” са готови да се съгласят с тези, които изкривяват историческата памет и омаловажат на ролята на Съветския съюз в поражението на нацизма. Наред с откровено невежи коментари в платформата, например, се появиха такива рецензии:
„Около 9 от всеки 10 войници на Вермахта загиват на Източния фронт. Данните ясно показват кой е допринесъл най-много за победата над нацистите, независимо дали ни харесва или не. Червената армия победи нацистите, това е просто исторически факт."
„80% от всички германски военни загуби са на Източния фронт. Помислете колко са обидени хората в Русия, като погледнете тази статистика. За тях това рисува много мрачна картина на обективността на западните медии."
Само че такива отзиви са малко малцинство. Не искам да мисля, че ако отношението към задачата за съхраняване на историческата памет остане такова, каквото е днес, тези самотни гласове ще изчезнат напълно. А лъжите за решаващия принос на Съединените щати за победата над Германия ще отворят пътя към възраждането на фашизма.
Източник: https://blitz.bg, Святослав Князев

 

Министър Шойгу каза на Путин, че част от руските военни учения са към края си

14.02.2022, 17:42

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу докладва пред президента Владимир Путин, че някои от военните учения в страната вече са приключили, а други са близо до приключване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Войските на почти всички военни окръзи на Русия участват в ученията каза Шойгу в разговор с руския президент, цитиран от ТАСС.
"Ученията са мащабни, провеждат се и в Западния военен окръг, фактически във всички флотове: в Баренцово море, Черно море, Балтийско море, в Тихоокеанския флот. В тях вземат участие войските на практически всички военни окръзи, включително на Източния военен окръг, Централния военен окръг, на Северния флот", каза Шойгу.
По-рано беше съобщено, че в съответствие с плана за подготовката на въоръжените сили на Русия за 2022 г. през януари-февруари във всички зони на отговорност на флотовете се провеждат поредица от военноморски учения под общото ръководство на главнокомандващия на руския военноморски флот генерал Николай Евменов. Общо за участие в ученията са задействани над 140 бойни кораба и кораба за поддръжка, повече от 60 летателни апарата, 1000 единици бойна техника и около 10 000 военнослужещи.
От 10 до 20 февруари се провеждат съвместни руско-беларуски учения "Съюзна решимост-2022". Участниците в ученията отработват маневри за пресичане и отразяване на външна агресия, а също така противодействие на тероризма и защита на интересите на съюзната държава. Практическите действие на войските се провеждат на полигоните Домановски, Гожски, Обуз-Лесновски, Брестски и Осиповичски, и на летищата в Барановичи, Лунинец, Лида и Мачулишчи.
Руските съвместни военни учения с Беларус и други руски учения в близост до Украйна породиха опасения, че Русия може би се готви да нахлуе в съседната страна - нещо, което Москва нееднократно е отричала. - (видео)
Източник: https://www.24chasa.bg/

 
 

Военен календар

14.02.2022, 09:57

На 14 февруари 1896 година в Самоков е роден полковник Никола Ботев.

Завършва Военното училище в София (1920) и служи в пехотата. На 4 декември 1944 г. е назначен за командир на 31-ви пехотен силистренски полк, с който воюва във войната срещу Германия (1944 – 1945). Планира и ръководи действията на полка в Мурската настъпателна операция (29 март – 15 април 1945) при пробива на укрепената линия „Маргит“, форсирането на канала „Принципалис“ и р. Мур, боевете при с. Подтурен и овладяването на укрепената позиция „Ястребци“, както и в тежките сражения с отстъпващия противник.

След войната служи като началник на пехотния отдел в Щаба на войската (1946 – 1947), началник на катедра във Военна академия „Г.С.Раковски“ (1947) и командир на 5-а пехотна дивизия (1947). През 1950 г. е назначен за началник на факултет „Командно-щабен“ във Военна академия „Г.С.Раковски“ и остава на тази длъжност до 1954 г.

Автор е на книгата „Силистренци в Отечествената война 1944 – 1945“ (1957). Награден е с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас и ІV степен 1 клас.

 

 

Украйна получи от Литва ракети за противовъздушна отбрана

13.02.2022, 20:13

Украйна получи пратка със системи за противовъздушна отбрана “Стингър” и боеприпаси със самолет от Литва, съобщи министерството на отбраната в Киев, цитирано от Ройтерс.
По-рано днес два други самолета доставиха около 180 тона боеприпаси от САЩ, съобщи военният министър Олексий Резников. Дотук Украйна е получила почти 1500 тона боеприпаси, доставени със 17 полета, посочи той в Туитър.
Според военни представители Украйна с помощта на съюзниците си значително е подсилила въоръжените си сили и е оборудвала армията си в частност с американски и британски противотанкови системи и турски дронове.
Според САЩ и съюзниците Русия може да нахлуе всеки момент. Русия, която е струпала над 100 000 войници близо до Украйна, отрича да има подобни намерения.
Оставащите на украинска земя дипломати на САЩ ще работят от западния град Лвов, съобщи онлайн изданието “Украинска правда”, като се позова на американски дипломатически източник.
Засега няма коментар от посолството на Вашингтон в Киев.
Източникът на вестника посочва, че екипът на посолството ще се завърне в украинската столица възможно най-бързо, щом ситуацията със сигурността позволи това.
Вчера Вашингтон обяви, че нарежда на повечето служители в посолството си в Киев незабавно да напуснат Украйна заради заплахата от нахлуване на Русия. - Още за ПЗРК FIM-92 Stinger
Източник: bta.bg

 

НАТО разполага в Румъния първата си бойна групировка на Източния фланг

13.02.2022, 19:55

Такива вече има в трите балтийски страни и в Полша и те се ръководят от САЩ, Великобритания, Канада, Германия.
Първата постоянна бойна групировка на НАТО в южната част на източния фланг на Алианса под командването на Франция ще бъде разположена в Румъния. Увереност в това изрази в неделя зам.-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в интервю за румънския телевизионен канал Digi 24, цитирано от Агенция Фокус.
"Следващата седмица ще има много важна среща на министрите на отбраната на НАТО", каза той. "Аз съм оптимист, че ще можем да вземем съвместно решение за създаването на бойна групировка на НАТО в Румъния, този път постоянна, ръководена от Франция ... Очакваме редица други съюзници да допринесат за постоянното присъствие на НАТО тук, в Румъния", обяви още Джоана.
Той обясни, че след 2014 г. НАТО е решил да създаде четири такива бойни групировки в три балтийски държави и в Полша. Тази в Полша е водена от САЩ, в Естония – от Великобритания, в Латвия – от Канада, а литовската групировка, която отпразнува пет години от създаването си, се ръководи от Германия и включва военни от шест или седем страни от НАТО.
„Сега за първи път в Черноморската зона НАТО създава връзка по оста Балтийско море – Черно море, тук ще имаме бойна групировка на НАТО“, продължи зам.- генералният секретар на НАТО. Размерът й ще бъде сравним с групировките в Балтийската зона. Възможно е други страни от Черноморската зона или Централна Европа да поискат такива бойни групировки. Към момента Румъния е единствената, която е проявила интерес и ще я получи вероятно още следващата седмица."
Джоана предположи, че след два-три месеца тази бойна групировка ще бъде функционална и „ще се превърне в много важен елемент за сигурност и възпиране“, който ще укрепи южната част на източния фланг на НАТО.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Истината за чудо-ракетите THAAD, които Украйна поиска от САЩ

13.02.2022, 19:41

Извънредни новини идват от украинските полета. Киев поиска от Съединените щати ракетни системи THAAD, за да ги разположи близо до Харков.
Какви са тези комплекси и трябва ли Русия да се притеснява?
Какво е THAAD?
Съкращението е съкращение от Terminal High Altitude Area Defense, което в превод на означава: „Терминална височинна зонова защита“.
Въпреки такова звучно и дори плашещо име, си струва да знаете някои подробности за това оръжие, за да оцените, така да се каже, военното ниво на нашите съседи.
Първо, THAAD (произнася се "Тад") не е нападателно оръжие (което означава, че не е предназначено за атака, а само за защита). Тези ракетни системи са предназначени за прихващане на балистични ракети със среден обсег.
С други думи, с помощта на THAAD украинците са решили да се защитят от евентуален руски удар (до ядрен) по Харков.
Това, както се казва, е най-ужасната новина. Сега за някои забавни подробности.
Кинетично прихващане
Всяка ракета THAAD има маса от 900 кг и дължина 6 метра. Изненадващо, във всички тези килограми и метри нямаше дори мъничко място за експлозиви.
Да, разбрахте правилно. Ракетите THAAD нямат бойна глава. Тоест те не се взривяват. Всичко, което могат да направят, е да ударят балистична ракета със собственото си тяло, така да се каже.
Схемата на действие е проста:
Русия (или някой друг) изстрелва балистична ракета
THAAD изчислява траекторията на полета на тази ракета и пуска за прехващане тази метална бухалка.
Бухалката попада в балистичната ракета и тя пада. Това се нарича кинетично прихващане - тоест целта се удря изключително от енергията на ракетата THAAD, а не от енергията на експлозията.
Както виждате, кинетичното прихващане донякъде прилича на стрелба с прашка по врабци. Силно се различава от ракетите-прехващачи с експлозиви, които действат различно.
Такива ракети се взривяват на входа на движение на целта, образувайки огромен облак осколки. Целта се врязва в този облак и се унищожава.
Тук не е нужно сте гений, за да разберете, че поразяването на цел с ракета THAAD е много по-трудно, тъй като трябва:
A. Да се изчисли траекторията на полета на целта възможно най-точно
Б. Възможно най-точно да се долетидо дадената точка. Всичко се решава от стотни от секундата и няколко метра. Малка грешка - и ракетата просто ще прелети покрай целта
И тук започва всичко най-интересно. Факт е, че поради подобни самоограничения ракетните системи THAAD не могат да работят върху повече или по-малко съвременни балистични ракети.
Американците започнаха да създават тези ракетни системи през 1992 г. и оттогава са извършени около 30 теста. Повечето от тези тестове бяха успешни. НО!
Всички тестове на THAAD са проведени срещу съветската балистична ракета Р-17, която е създадена в СССР още преди полета на Гагарин, през 50-те години на миналия век. Американската система перфектно сваля Р-17.
Способна ли е да събори нещо по-ново? С голяма вероятност можем да кажем, че не. Повечето руски балистични ракети са способни да пробият базирани на THAAD системи за противоракетна отбрана.
Е, още повече THAAD не е в състояние да работи срещу ракети, които не летят по балистична траектория. Например "Калибър" и "Искандер" дори няма да ги забележат. Мълчим за хиперзвуковите "Циркон", "Кинжал" и "Авангард".
Малко повече за Р-17
И така, разбрахме, че THAAD е разработен специално срещу ракети Р-17 и е изпитван само върху тях.
Целият хумор се крие във факта, че Русия дори няма такива остарели ракети на въоръжение! Всички те отдавна са изведени от експлоатация или продадени на по-слаби страни.
Например Р-17 е в арсеналите на Либия, Йемен, Иран, Сирия, Туркменистан, Северна Корея, Виетнам и Армения
Единствената страна, която все още може да участва по някакъв начин в конфликта с Украйна и която има пускови установки за Р-17, е Беларус (има 60 пускови установки, но самите ракети най-вероятно вече не съществуват).
Тези ракети вече не се произвеждат през 1988 г., а през 2010 г. приключва „срокът на годност“ на последната произведена ракета Р-17. Накратко, това е такъв пълен скрап, който дори е някак си странно да стои на въоръжение на такива страни като Русия.
Не е съвсем ясно защо в този случай на Украйна ѝ е нужен THAAD, който не е специализиран за нищо друго освен Р-17.
Дори самите САЩ имат само 2 батерии THAAD. И дори тогава ги държат срещу Иран, който все още има Р-17. Срещу съвременните руски оръжия, повтарям, THAAD е безполезен като картечница срещу изтребител.
Все пак ще чуем в много медийни изказвания в стил: "Руснаци, предайте се! Украйна получи THAAD!!!". Когато чуете такива приказки - не забравяйте да се усмихнете. - Още за THAAD
Източник: https://blitz.bg/

 

Откриха тялото на пилота от разбилия се японски F-15

13.02.2022, 10:36

Спасителите в Япония откриха тялото на един от пилотите на изтребителя F-15, който се разби миналия месец. Това съобщи в неделя телевизионният канал NHK.
Издирването на втория пилот продължава.
Припомняме, че инцидентът стана на 31 януари.
Изтребителят изчезна от екраните на радарите по време на полет над Японско море, малко след излитане от базата Комацу в префектура Ишикава. Беше на тренировъчен полет.
На въоръжение в Японските сили за самоотбрана има около 200 F-15. Те се използват главно за ескортиране на чуждестранни военни самолети, които летят близо до японските граници.
Източник: news.bg   

 

На този ден: През 1945 г. англо-американски бомбардировачи изравняват Дрезден със земята

13.02.2022, 10:28

На 13 февруари 1945 г. късно вечерта англо-американската бомбардировъчна авиация предприема масирана бомбардировка на Дрезден, която за 14 часа практически го изравнява със земята и погубва 25 000 души. Това е в съответствие с възприетата стратегия за „бомбен терор” от британските Кралски ВВС.
Предистория
В началото на 1945 г. военнополитическото ръководство на съюзниците обсъжда въпроса за оказване на съдействие на съветското настъпление на запад, най-вече с помощта на стратегически бомбардировки над подбрани обекти. Планирано е да бъдат проведени бомбардировки над Берлин и няколко града в източната част на Германия. Плановете по провеждането на мащабни и интензивни бомбардировки е обсъждано през лятото на 1944 г. в рамките по подготовката на Операция Thunderclap, но на 16 август те са отложени.
На 26 януари 1945 г. началник-щабът на британските ВВС Чарлз Портал заявява, че „внезапна масирана бомбардировка не само ще внесе безпорядък в евакуацията на бежанци от изток, но и ще затрудни прехвърлянето на войски от запад“. Заместник началник щабът Норман Ботомли отправя запитване към началника на Бомбардировъчното командване на КВВС Артър Харис относно възможността за нанасяне на бомбени удари по Берлин, Дрезден, Лайпциг и Кемниц.
На 26 януари премиер-министърът на Великобритания Уинстън Чърчил отправя въпрос към Арчибалд Синклер относно целесъобразността за бомбардиране на немски градове. Ден по-късно, на 27 януари, Синклер отговаря, че следва да бъдат нанесени удари по Берлин, Лайпциг, Дрезден, Кемниц и други градове, където бомбардировките ще прекъснат комуникациите, необходими за евакуацията от изток и прехвърлянето на части на Вермахта на запад.
Обединените разузнавателни служби на Великобритания излизат със становище, че Германия е способна да прехвърли на Източния фронт 42 дивизии от други фронтове и ако се попречи това да се случи, може да се ускори края на Втората световна война. Изводите се основават на прехванати и разшифровани немски разговори и телеграми. Разузнаването предполага, че прехвърлянето на части ще се случи през март 1945 г., поради което трябва бързо да се вземе решение за използването на стратегическата авиация, за да се попречи това да стане.
Съветската страна на няколко пъти отправя искане за помощ за тяхното настъпление към Берлин, която може да бъде оказана посредством атаки от стратегическите бомбардировачи. Американският посланик в СССР Уилям Хариман обсъжда тази тема със Сталин, както и със заместника на генерал Дуайт Айзенхауер - британския маршал от авиацията Артър Тедър.
На 31 януари, след разглеждане на доклада Strategic Bombing in Relation to the Present Russian Offensive и след консултации със съветската страна, ръководството на британските КВВС изработва план за бомбардиране на някои немски градове.
По време на Ялтенската конференция (4-11.2.1945 г.) съюзниците вземат решение за провеждане на бомбардировка над Дрезден. По време на последвалото обсъждане съюзниците достигат до извода, че докато не бъде елиминиран транспортния възел Дрезден, немските части ще могат да компенсират вредите, причинени върху транспортните комуникации в Лайпциг и Берлин, прехвърляйки ги през Дрезден. Няколко дни по-късно работната комисия докладва на конференцията, че в списъка на целите е добавен и Дрезден.
Бомбардировките
Причините, поради които Дрезден изпъква като основен обект за въздушно нападение пред останалите германски градове, са няколко:
• Дрезден е практически незащитен от зенитна артилерия и нощни изтребители, за разлика от Берлин например. Това позволява съвсем безнаказано унищожение на града без загуби от страна на КВВС.
• Дрезден се намира в най-източната част на Германия, възможно най-близо до Източния фронт. Това обстоятелство е важно с оглед на подкрепата, която ще окаже бомбардировката на Червената армия.
• Дрезден е препълнен с бежанци и общото му население достига 1,2 милиона души. Тази пренаселеност, освен многобройните жертви, осигурява на Бомбардировъчното Командване и необходимия поток от бежанци, който да изпълни замисъла на операция Thunderclap.
• Дрезден е град с барокова архитектура, т.е. стари, предимно дървени сгради и тесни улици - идеален ландшафт за създаване на огнена буря.
До февруари 1945 г. Дрезден сякаш е встрани от опустошителната въздушна война, която водят Кралските ВВС срещу германското цивилно население. Градът е бомбардиран само два пъти дотогава: на 7 октомври 1944 г. и на 16 януари 1945 г. Тези атаки са проведени от американската 8-ма военновъздушна дивизия и целта им са железопътните депа в центъра. И двете атаки са сравнително слаби, а жертвите сред цивилното население са нищожни. Затова, когато вечерта на 13-ти февруари сирените зазвучават, всички мислят, че това е поредната фалшива тревога.
След като всички планове и разработки за операция Thunderclap са приключени и целта Дрезден е окончателно установена, остава само метеорологичните условия да позволят започването на атаката.
Няколко часа по-рано, на брифинга преди бомбардировката, екипажите на бомбардировачи са запознати с целта - ще бъде бомбардиран Дрезден. Дотогава винаги е давана някаква конкретна цел - завод, железопътно депо, склад и т.н. Този път целта е самият град.
Операцията по план трябва да започне по план на 13 февруари с атака на 8-ма въздушна армия от ВВС на САЩ, но лошите атмосферни условия над Европа попречват на акцията. Затова в първия удар участва само британската авиация.
Нощта на 13/14-февруари
Вечерта на 13 февруари 796 бомбардировачи Авро Ланкастър (Avro Lancaster) и 9 Де Хавиланд Москито (De Havilland Mosquito) долитат над Дрезден на две вълни, хвърляйки 1478 тона фугасни и 1182 тона запалителни бомби.
Самолетите взимат за ориентир стадион Ostragehege като изходна точка. Всички бомбардировачи преминават над нея, след което поемат свое направление и хвърлят бомбите през определен период от време. Първите бомби са хвърлени в 22:14 ч. централноевропейско време. В този момент облаци покриват част от района и 244 „Ланкастъра“, които хвърлят 800 тона бомби, имат умерен успех.
След 3 часа следва и втори, по-масиран рейд. Втора вълна от 529 бомбардировача „Ланкастър” връхлита Дрезден напълно неочаквано. Времето вече е ясно и бомбардировачите пускат 1800 тона бомби “с голяма точност”.
След този втори рейд огнената буря придобива колосални размери. Разпростира се дори над големия парк “Гросер Гартен”, където много хора търсят убежище далеч от пламъците. Централната зона на Дрезден е напълно унищожена, а пожарите бързо се разпростират към периферията.
За жителите на градския център няма никаква надежда - те умират от задушаване в бомбоубежищата, поразявани от страхотната горещина, докато бягат от горящите сгради или изгарят живи, хвърлени в пламъците от ураганните ветрове, създадени от огнената буря. Асфалтовата настилка на улиците се стопява и бягащите хора усещат, че ходилата им горят. Малцина от центъра оцеляват. Останалите бягат, колкото се може по-далеч от горящия град.
На другия ден
Сутринта на 14 февруари Дрезден все още е в пламъци. Три седмици ще бъдат необходими, за да се угасят всички пожари. Съюзническите военнополитически ръководители са отредили този ден за завършване на дрезденската операция, като това завършване включва два етапа. Първият етап представлява американски дневен рейд, който да унищожи всичко, което може евентуално да е оцеляло след британските нощни атаки.
Американците бомбардират горящите руини на Дрезден в продължение 38 минути. След бомбардировката над Хамбург през лятото на 1943 г. командването на USAAF се зарича да не предприема рейдове непосредствено след нощните атаки на КВВС, понеже димът от причинените пожари пречи на американците да откриват специфичните си цели. Тази тактика е нарушена в случая с Дрезден, тъй като тук няма никакви конкретни цели - целта е единствено “хаос и объркване”.
Последната дума в дрезденската операция имат изтребителите „Мустанг”, които съпровождат американските „летящи крепости”. Те получават заповед да летят ниско над града и околните пътища и да разстрелват с картечниците всичко, което се изпречи на пътя им - от коли на противопожарните и спасителните служби, опитващи се да си пробият път към градския център в помощ на хилядите пострадали, до колоните бежанци, бягащи към по-безопасно място. И всичко това с главната идея да се увеличава хаосът.
Американците се завръщат още два пъти - на 15 февруари и 2 март 1945 г., като приключват едно от най-ужасните престъпления в човешката история - дрезденското клане.
Равносметката
Над Дрезден са хвърлени общо 3907 тона бомби. За 14 часа съюзническата авиация превръща града от “Флоренция на Севера” в море от развалини.
След като и последният самолет напуска района, градът представлява едно обширно поле, покрито с нажежени от огъня руини, пожари бушуват все още в сградите, където е останало нещо способно да гори, където е вилняла огнената буря, оцеляват само каменните отломки на старите сгради. Димът от пожарите се смесва с праха от разрушенията и покрива града с плътен облак, който закрива слънцето.
Пет дни и пет нощи градът гори и никакви опити да се проникне в него не са правени. Унищожени са всичките пет театъра на Дрезден, от 54 църкви девет са напълно разрушени, а 38 - сериозно засегнати. От 139 училища 69 престават да съществуват, а 50 са поразени тежко. Големия зоопарк, намиращ се в близост до „Гросер Гартен”, е ударен по време на втория рейд и паникьосаните животни се смесват с отчаяните оцелели – всички те са открити и избити.
От 28 410 къщи в центъра на Дрезден 24 866 са унищожени. Площ от 15 квадратни километра е тотално опустошена, включително: 14 000 жилищни сгради, 22 болници, 5 театъра, 50 банки и застрахователни дружества, 31 големи хотела и 62 административни сгради. Като цяло в града има 222 000 апартамента - 75 000 от тях са напълно разрушени, 11 000 тежко пострадали, 7000 средно и 81 000 леко пострадали. Това съставлява 78% разрушения.
Някои неща обаче преживяват унищожението. Малкото фабрики в Дрезден са извън градския център и много скоро заработват отново. Същото е и с железопътната система. Точно след три дни, военни влакове отново минават през града, а железопътните депа, незасегнати от бомбите, работят с пълен капацитет. Като по някаква ирония на съдбата огнената буря унищожава всичко, което си струва да бъде съхранено, а остава недокоснато това, което има някаква военна стойност.
Жертвите
При първите сирени всички граждани се втурват към бомбоубежищата. След като бомбардировката започва и първите сгради се запалват, претъпканите укрития започват да се пълнят с дим. Много хора предпочитат да излязат на открито и да потърсят спасение далеч от пламъците. За тези, които избират да останат в подземните убежища, няма спасение. Липсата на кислород, изконсумиран от огнената буря, и огромната горещина, за която няма никакви прегради, са основните причини за смъртта на тези хора.
Другите хора поемат едно ужасно пътуване из погълнатите от огъня дрезденски улици в търсене на изход от горящия град. Това пътуване е изпълнено с безброй опасности и в огромната част от случаите завършва фатално. Излезлите в първите минути на бомбардировката попадат под непреставащия дъжд от бомби. По-късно, когато огнената буря вече е започнала, ураганните ветрове връхлитат бягащите и много от тях, най-вече деца, са запратени обратно в огнения ад. Масивните барокови сгради се сриват и затрупват цели улици с нажежени отломки. Естествено от хората, движещи се по тези улици, не остава и следа. За тези, намиращи се в центъра на града, няма път навън - всички улици са или заринати с отломки или преградени от огнена стена. Те избират привидната сигурност на откритите пространства - площади или малки паркове, всичко, което е по-далеч от пламъците. Събират се на такива места на големи групи и с надежда чакат да стихнат пожарите. Но с напредването на огнената буря температурата на въздуха бързо нараства, достигайки невероятните 1500 градуса Целзий. Огромната горещина убива всички, като овъглява дрехите и разтопява плътта им. Впоследствие очевидци разказват, че телата на тези жертви били буквално заварени за паважа.
Труповете са събирани на големи камари, като част от тях са погребани, а повечето са изгаряни на огромни клади в центъра на града. - (видео)
Отговорността
Без съмнение Артър Харис е прекият извършител на това престъпление. Но ето какво пише той в своята автобиографична книга през 1947 г.: “Знам, че разрушението на толкова голям и красив град на този късен етап от войната се смята за ненужно дори от много хора, които признават, че нашите по-ранни атаки са напълно оправдани като всички останали военни операции. Тук ще кажа само, че атаките срещу Дрезден се смятаха за военна необходимост от много по-важни хора от мен самия.”
Когато сведения за ужасите в Дрезден достигат до света, международната общественост открито показва възмущението си. Израза “военно престъпление” се използва все по-често за описание на британската бомбардировъчна стратегия. При това положение Чърчил е принуден да спасява поста си на министър-председател и цялата си политическа кариера.
Източник: https://www.blitz.bg, Ганчо Каменарски

 

 

Министрите на отбраната на Русия и САЩ разговаряха по въпроси на сигурността

12.02.2022, 20:01

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу и американският му колега Лойд Остин, обсъдиха днес в телефонен разговор въпроси на сигурността от взаимен интерес, предаде ТАСС, цитирайки руското министерство на отбраната.
На състоялия се разговор съобщи и Пентагонът. В изявлението на американското ведомство като тема на разговора е посочено струпването на руски войски в Крим и около Украйна, предаде Ройтерс. Подробности не се съобщават.
Разговорът между военните министри се състоя в момент на засилващо се напрежение между Русия и Запада заради Украйна и опасенията, че Русия може да нахлуе в съседната държава. Москва отрича да има такива планове.
Тази вечер се очаква телефонен разговор между американския президент Джо Байдън и руския президент Владимир Путин. Според САЩ и техните съюзници всеки момент може да се очаква Русия да навлезе в Украйна.
Източник: bta.bg

 

Самолетоносачът “Хари Труман” пристигна в хърватското пристанище Сплит

12.02.2022, 12:55

Според информация от Министерството на отбраната на САЩ, екипажите на самолетоносачът “Хари С. Труман” (CVN-75)  и фрегатата на кралския норвежки флот “Фритьоф Нансен” пристигнаха в Сплит, Хърватия, съобщава “Нейви рекогнишън”.
“Хари С. Труман” е дълъг 333 м, широк 78м и е висок колкото двадесет и четири етажна сграда, 74 м. Самолетоносачът може да побере приблизително 90 самолета.  С боен товар HST има водоизместимост почти 97 000 тона и може да побере 6250 членове на екипажа. Пристигането на самолетоносачи е рутинно посещение, което укрепва отбранителните партньорства между Съединените щати и съюзниците по света.
“Това е вълнуваща възможност за екипажите на “Фритьоф Нансен” и “Хари С. Труман” да опознаят хората на Хърватия и да се докоснат до нейната история и живописен пейзаж”, каза контраадмирал Кърт Реншоу, командир на Осма ударна група. “Наскоро участвахме заедно с нашия съюзник от НАТО Хърватия в Neptune Strike 22 и с нетърпение очакваме да прекараме време на брега с нашите домакини”.
Това посещение на пристанището е възможност за моряците да изпитат какво може да предложи Хърватия и ще засили междуличностните отношения с хърватските граждани. Освен това моряците ще имат възможност да участват в събития за връзки с общността с Детски дом Maestral Split и да посетят различни живописни райони в региона чрез организирани обиколки.
“Това посещение в пристанището ще бъде от ключово значение за демонстрирането на още една уникална възможност за нашите моряци да бъдат възнаградени със заслужена почивка, като същевременно продължаваме да демонстрираме нашата решимост с партньорите и съюзниците на САЩ в Адриатическо море”, каза капитан Гавин Дъф, командващ офицер от “Хари С. Труман” .
Труман е флагманът на ударната група, която включва ракетни разрушители USS Bainbridge, USS Cole, USS Gonzalez, USS Gravely и USS Jason Dunham, фрегата HNoMS Fridtjof Nansen на Кралския норвежки флот, разгърната като част от програмата за съвместно разполагане и крайцера USS San Jacinto от клас Ticonderoga.
Ударната група е на планирано разполагане в зоната на операции на Шести флот на САЩ в подкрепа на военноморските операции за поддържане на морска стабилност и сигурност и защита на интересите на съюзниците и партньорите в Европа и Африка.
Източник: news.bg   

 
 

Премиерът Петков: F-16 ще се забавят две години

12.02.2022, 12:45

Премиерът Кирил Петков назова, че забавянето при доставките на българските F-16 ще бъде „поне две години”. Това направи той днес, 12 февруари 2022 г., в предаването „Събуди се” по Нова.
„Истината е, че по линията за доставки, и заради ковид, има забавяния. Най-вероятно поне с две години. Но има забавяне и това е факт.”, каза Петков в отговор на въпроса с колко ще се забави доставката на българските F-16.
Фактът, че доставката на българските изтребители F-16 Block 70 ще се забави е ясен от няколко седмици. Първи военният министър Стефан Янев заяви пред Комисията по отбрана, че забавянето ще е от порядъка на „няколко месеца”. През седмицата президентът Радев каза, че забавянето „не е малко”, но препрати въпроса за точните измерения към министър Янев, който пък каза, че ще се водят преговори със САЩ.
Президентът Радев акцентира през седмицата, че има риск за загуба на въздушен суверенитет заради бавната доставка на F-16.
"Дали ще загубим суверенитета, дали има други сценарии, това е тема, която се обследва от военния министър. Аз лично вярвам, че България няма да си загуби суверенитета. Има различни сценарии, с които да митигираме този риск”, каза в ефира на Нова премиерът.
Последният официален график за доставки, който бе даден публично през миналата есен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов казваше, че доставките на българските F-16 ще стане факт между ноември 2023 и август 2024 г. Ако думите на премиера са коректни, то доставките на изтребителите ще стане факт между края на 2025 и средата на 2026 г. Предвид поне двете години, които са нужни за достигане на оперативни способности, то България ще може да ползва пълноценни новите си изтребители едва към края на десетилетието.
Почти веднага от посолството на САЩ у нас излязоха с позиция по въпроса. Те не отрекоха сроковете дадени от премиера Петков.
„Програмата по производството на F-16 има забавяне поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID -19. Това неблагоприятно забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма. Съединените щати остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България”, се казва в позицията на посолството.”
Припомняме, че в инвестиционния проект за покупка на нов изтребител, който 44-тото Народно събрание прие през май 2018 г. бе заложено доставките да стартират две години след подписването на сделката. Когато бе взето политическото решение за покупка на F-16, тогавашният министър на отбраната Красимир Каракачанов каза, че ще направи всичко възможно доставките да станат факт на третата година от подписване на споразумението. Когато през юли 2019 г. бе подписан договора за осем F-16C/D Block 70 за сумата от 2,1 млрд. лева, стана ясно, че срокът на доставка е четири години. Този срок също тихомълком и по неясни причини бе разтеглен, защото през миналата есен адмирал Ефтимов каза, че първият български F-16 се чака през ноември 2023 г., а не през юли същата година.
От ГЕРБ вече хвърлиха цялата вина за случващото се около програмата за придобиване на F-16 на служебните кабините и дори се опитаха да лансират тезата, че забавянето не е само заради пандемията от COVID-19, но и заради „недоверието”, което САЩ имат към новото правителства. Припомняме, че президентът Радев през юли 2019 г. повдигна редица въпроси около сделката със САЩ, включително и че няма ясна система за компенсации при неспазване на договора.
Струва си да си спомним, че шведската оферта за Gripen C/D включваше доставка, която стартираше 21 месеца след подписване на сделката и приключваше 30 месеца след подписването.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

На днешната дата преди 91 години стартира производството на легендарния ТТ

12.02.2022, 12:38

Точно преди 91 години стартира производството на един от най-известните руски пистолети, разработен от съветския конструктор Фьодор Токарев - TT. Той става първият армейски самозаряден пистолет в СССР.
Фьодор Василиевич Токарев го разработва през 1929 г. за конкурс за нов армейски пистолет. Съветският съюз иска да замени револвер системата "Наган" и други револвери и пистолети от чуждо производство, които са на въоръжение в Червената армия, пише "Российская газета".
От представените образци е избран пистолет на Токарев от проектно-конструкторското бюро на Тулския оръжеен завод, макар и с уговорки за отстраняване на някои недостатъци: повишаване точността на стрелба, облекчаване усилието за натискане на спусъка и безопасността при работа с него. На 23 декември 1930 г. е взето решение за допълнителни изпитания на оръжието
На 12 февруари 1931 г. Революционният военен съвет на СССР поръчва първата партида от 1000 пистолета за цялостни войскови изпитания. Оръжието постъпва в Червената армия като "7,62-мм пистолет Токарев, образец 1930 г." Това е официалното название, но ние го помним с неофициалното - ТТ (Тулски Токарев).
През 1933 г., след войскова експлоатация, ТТ е частично модернизиран. И от този момент нататък пистолетът официално се нарича "7,62-мм пистолет образец от 1933 г." (TT-33).
Масовото производство на пистолета започва през 1934 г. в Тулския оръжеен завод. До началото на войната са произведени над 600 000 броя. А с началото на Втората световна война и приближаването на фронтовата линия към Тулския завод, той е евакуиран и ТТ започват да се произвеждат в Ижевския оръжеен завод.
През 1947 г. пистолетът на Токарев отново е модернизиран – доработва се външният вид, намаляват се трудоемкостта и производствените разходи. Пистолетът се намира на въоръжение в съветската армия като лично оръжие за самозащита до средата на 1960-те години. През 1952 г., във връзка с приемането на въоръжение на пистолета "Макаров", производството на ТТ в Съветския съюз се прекратява. За това време са пуснати около 1,8 млн. TT.
Пистолетът TT се отличава с опростена конструкция и е лесен за поддръжка. Той има мощен патрон, нетипичен за пистолети, който обезпечава висока проникваща сила. Той е точен при стрелба. Опитният стрелец може да порази цел на 50 метра. TT е плосък и относително компактен, което го прави удобен за скрито носене. Използва се 7,62х25-мм патрон. Капацитетът на пълнителя е 8 патрона. - Още за ТТ

 

Още за 7ордн

 

 

13 години от вдигането на военноморския флаг на фрегатата „Верни”

11.02.2022, 19:44

Днес, 11 февруари  2022 г. бяха отбелязани 13 години от вдигането на военноморския флаг на Република България на борда на фрегата „Верни” от състава на дивизион патрулни кораби.
На 09.02.2009 г. във военноморска база Зеебрюге, Кралство Белгия на борда на фрегатата гордо се развява българският трибагреник. Това е третото попълнение от фрегата клас Е-71 в дивизион патрулни кораби от състава на Военноморските сили.
На празника присъстваха командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков и началникът на щаба на флотилията капитан I ранг Павлин Петков.
Командирът на кораба капитан ІІ ранг Страхил Люцканов благодари на  екипажа на кораба за полаганите от тях ежедневни усилия при изпълнение на поставените задачи, независимо от трудностите и предизвикателствата.
„За 13 години Вие постигнахте успехи, с които заслужено може да се гордеете. Вашето достойно представяне в национални и международни учения и операции, без съмнение водят до затвърждаване на престижа и авторитета на Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморските сили на Република България”, отбеляза в приветствието си към екипажа на кораба командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велков“.
По повод празника, със заповед на командира на дивизиона капитан I ранг Радко Пенев, бяха наградени отличили се военнослужещи от екипажа на кораба. - Още за F-42
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 
 

Шойгу предупреди, че ситуацията в Европа става все по-напрегната

11.02.2022, 19:35

Ситуацията на европейския континент става все по-напрегната и Русия не е виновна за това, каза руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу на среща с британския си колега Бен Уолъс, съобщава ТАСС.
“Ние не напълно и не винаги разбираме причините за това напрежение. Но въпреки това виждаме, че то расте”, каза Шойгу. Той изрази надежда, че ще може да се обсъдят “актуални въпроси за намаляване на това напрежение”.
“Както и нашите предложения до САЩ и НАТО за гарантиране на сигурността в Европа, които изпратихме през декември, получихме отговор през януари. Сега всичко това е разгледано. Мисля, че нашият отговор ще последва и в близко бъдеще”, каза Шойгу.
Шойгу покани западните страни да допринесат за намаляване на напрежението в Европа и да спрат доставките на оръжия за Украйна.
“От своя страна бихме искали да предложим също да допринесем за намаляване на това напрежение и спиране на тъпченето с оръжие в Украйна. Идва от всички страни, прави се публично. Прави се по показателен начин. Това не е съвсем ясно. Защо Обединеното кралството изпрати свои специални части в Украйна и колко дълго ще бъдат там”.
Според Шойгу нивото на руско-британското сътрудничество е близко до нула, необходимо е да се спре влошаването на ситуацията в отношенията между Русия и НАТО.
“Това е първата ни среща за последните години. За съжаление, нивото на нашето сътрудничество е близо до нула и е на път да премине към отрицателно. Което наистина не искам. Затова очаквам с нетърпение възможността да обсъдим с вас най-належащите въпроси. Без никакво насилване и повишаване на температурата още повече в отношенията между Русия и страните от блока на НАТО. И особено с Великобритания, като се вземе предвид историческият опит от нашето сътрудничество и военно сътрудничество”, каза Шойгу.
“Днес наблюдаваме все по-голяма концентрация на внимание, прекомерна концентрация на внимание върху въпроси, които според нас биха могли да бъдат решени съвсем спокойно, в диалог между всички страни, без заплаха от налагане на определени санкции”, каза руският министър.
“Според мен вече не са останали думи нито в английския, нито в руския речник, които да обозначават тези санкции. “И “катастрофално”, и “удивително”, и “унищожаващо”. Много различни думи”, каза Шойгу.
Източник: news.bg 

 
 

Дежурните самолети на Кралство Испания нямат право да употребяват оръжие

11.02.2022, 14:16

Не се разрешава употреба на оръжие, включително за предупредителна стрелба, от дежурните самолети на Кралство Испания. Това е записано в решението на Министерския съвет от 24 януари т.г. в периода от 1 февруари до 31 март 2022 г. включително, да бъде усилена охраната на въздушното пространство на Република България чрез изпълнение на задачи от Военновъздушните сили на Република България съвместно със сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Испания в състав 2 самолета в денонощно дежурство на територията на страната, като същите изпълняват и определените задачи в Постоянно действащия план за противовъздушна и противоракетна отбрана в Интегрираната система на НАТО (NATINAMDS).
За изпълнение на тези действия в периода от 25 януари
2022 г. до 5 април 2022 г., на територията на Република България да се разположат сили и средства на Военновъздушните сили на Кралство Испания в състав до 10 самолета Eurofighter F-2000 Typhoon и до 200 военнослужещи, пише още в решението. (Б.р. – от МО уточниха, ч заа съвместното изпълнение на задачите Военновъздушните сили на Кралство Испания ще предислоцират в нашата страна 130 военнослужещи и 4 самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II. Първите испански изтребители се очаква да кацнат в авиобаза Граф Игнатиево до края на седмицата.)
Правителството определя пет условия за извършване на съвместните действия. Първо, Военновъздушните сили на Република България продължават да изпълняват ангажиментите си по носене на дежурството в NATINAMDS без изменение. Второ, Мисиите на дежурните самолети на Кралство Испания по т. 1 се изпълняват по плановете и процедурите на NATINAMDS съгласно приложимите документи на НАТО и Международната организация на гражданската авиация (ICAO). Трето, при участието си в охраната на въздушното пространство на Република България дежурните самолети на Кралство Испания се ограничават до изпълнение на задачи по заемане на зона за дежурство във въздуха, изпълнение на прехват на въздушна цел и визуално опознаване, разпитване, съпровождане и намеса. Четвърто, не се разрешава употреба на оръжие, включително за предупредителна стрелба, от дежурните самолети на Кралство Испания. И пето, всяка една от страните поема разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите.
На министъра на отбраната е възложено да предприеме необходимите действия за подготовката и подписването на необходимите документи и да организира дейностите по реализирането на съвместната охрана на въздушното пространство.
********
Решения за гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа бяха взети от държавните и правителствени ръководители на страните-членки на срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. Едно от тези решения е усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от Източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип. До тази година българските Военновъздушни сили са изпълнявали съвместно задачи по Air Policing през 2014 г. и 2016 г. със сили и средства от ВВС на САЩ и през 2017 г. - със сили и средства от ВВС на Република Италия
От 2012 г. до сега българските ВВС са изпълнили и значителен брой презгранични операции съвместно с ВВС на Румъния.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Френски изтребител аутсайдер подкопа позициите на руската авиационна промишленост

11.02.2022, 14:08

Френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли заяви, че Индонезия има желание да купи 42 многоцелеви изтребителя Рафал. По-рано Джакарта обмисляше възможността да обнови своя парк от бойна авиация с руски Су-35. При това, доколкото няма финансови ресурси, Индонезия се канеше да плати за доставките с местни стоки, най-вече палмово масло. Причината за смяна на приоритетите е банална – заплахата с американски санкции: Индонезия има голям стокообмен със САЩ. Елисейският дворец даде гаранции за кредит от френски банки, с който да се купят самолетите, гарантира и доста коректно отношение към искането на клиента за промяна в окомплектовката на машините с оглед на местната специфика. Две неща, които дотогава можеше да си позволи само Русия.
Едва допреди няколко години Рафал бе аутсайдер на световния пазар за изтребителна авиация – модерен, но много скъп и произвеждан в малки серии. Франция можеше да произвежда най-много по 12-15 машини годишно. Освен това компанията производител “Дасо авиасион” категорично отказваше да променя каквото и да било в своя продукт по искане на клиента. И въпреки това през 2020 г. на Индия бяха доставени първите бройки Рафал. В конкурса участваше и новият МиГ-35 – технологичен, проучен от местните военни, – но той изгуби. Русия сметна, че Делхи е воден от стремеж да не слага всичките си яйца в една кошница. Индийското законодателство задължава властите да диверсифицират покупките и да не създават доставчици монополисти. Според оценки договорът между Париж и Делхи е на стойност 8,8 милиарда долара.
През април 2021 г. Египет заяви, че купува 30 френски машини. Страната вече притежаваше 24 такива изтребителя. Цялата покупка, включваща също така хеликоптери и въоръжения за самолетите, възлиза на 3,75 милиарда евро. Русия пак остана извън играта, колкото и да се говореше преди това, че Кайро ще купи именно руски Су-35. После изникна Гърция – 18 поръчани машини за 2,32 милиарда евро. Две от тях вече са доставени. Катар се кани да поръча нови партиди самолети от този тип за 6,3 милиарда евро.
В списъка на чакащите са Обединените арабски емирства, подписали вече “исторически” договор за 80 многофункционални изтребителя Рафал на “Дасо” в модификация Ф4. Пакетът от сключени договори предвижда ОАЕ да купят и 12 многоцелеви хеликоптера Еърбъс хеликоптърс Ейч225Ем Каракал. Общата стойност на договора за самолетите Рафал и вертолетите е близо 17 милиарда евро, 16 милиарда от които са за изтребителите Рафал (включително 2 милиарда евро за доставка на авиационни въоръжения), което го прави най-голямата сделка в историята на френския отбранителен износ. Оферти за Рафал получава дори Украйна.
Шефът на аналитичния Център АСТ Руслан Пухов каза пред “Независимая газета”: “Рафал е новият хит в износа на френския военнопромишлен комплекс, той се превръща в един от най-продаваните на световния пазар изтребител от поколение “4++”.
“Ако говорим за Индонезия, страната е бедна, зависи от САЩ. Голяма част от изнасяната продукция отива на американския пазар и не се обмитява. Заради оръжейните санкции на Вашингтон срещу купувачите на руски оръжия Джакарта няма да поеме риска да изгуби тези доходи. Французите й предложиха заем. Дори без страната да има собствени пари, една икономика като индонезийската ще може да върне на французите този дълг”, отбеляза Пухов.
Според Вадим Козюлин, завеждащ Центъра за глобални изследвания и международни отношения към Института за актуални международни проблеми на външното министерство в Русия, Париж копира руската тактика за поведение на пазара за военнотехническо сътрудничество: “Ние сме аполитични, за разлика от американците не обвързваме доставките на оръжия и военна техника с интереси, излизащи извън рамките на търговията. Готови бяхме за съвместно разработване на оръжия, трансфер на технологии и отстъпване на лицензи, за предоставяне на заеми и получаване на местни стоки в замяна. Сега Франция заимства тази тактика.”
В изказване на “Дубай еършоу 2021” генералният директор на “Рособоронекспорт” Александър Михеев съобщи, че държавната компания е получила запитвания от чуждестранни клиенти за доставка на самолети, хеликоптери и дронове за повече от 2,5 милиарда долара: “Портфейлът от поръчки за хеликоптерна техника на “Рособоронекспорт” включва над 180 бойни машини на обща стойност около 4 милиарда долара, а като цяло в портфейла от поръчки техниката за военновъздушните сили възлиза на 42 процента, а за противовъздушната отбрана – на 31 процента”.
Източник: bta.bg

 
 

Русия блокира и небето над Крим

11.02.2022, 14:02

Русия обяви за опасни няколко зони във въздушното пространство над Черно и Азовско море, съобщи BBC. По-рано руските военни обявиха големи военноморски учения.
Още в четвъртък Русия издаде няколко NOTAM – предупреждения към авиоекипажите – че през нощта на 14 февруари няколко района около Кримския полуостров ще се считат за опасни за полети.
Режимът е въведен до 19 февруари включително.
Зоните с предупреждение са три, разположени на запад от Севастопол, като те са с малка площ, друга такава зона – голяма – се простира югозападно от града, третата е разположена на изток от полуострова. Предупрежденията се отнасят до Симферополския регион за полетна информация.
В предупрежденията не се казва нищо за естеството на опасността за въздушното движение, посочва УНИАН.
Вчера украинското външно министерство излезе с изявление, в което изрази “силен протест срещу решението на Руската федерация да блокира част от Черно и Азовско море и Керченския проток под претекст за провеждане на военноморски учения”.
Андрей Клименко, главен редактор на BlackSeaNews и ръководител на проекта на Черноморския стратегически изследователски институт, разпространи в четвъртък сутринта във фейсбук карта, на която са отбелязани зоните на руските военноморски маневри в Черно и Азовско море. Украинската агенция, която следи сигурността на морския транспорт, и на която се позовава Клименко, също издаде няколко предупреждения за опасностите за корабоплаването, обяснявайки това с ракетен и артилерийски огън. Аналогична карта с тези райони бе публикувана и от военоморските сили на Украйна, съпроводена с изявление:
“Русия продължава разрушителните си действия за дестабилизиране на ситуацията със сигурността в Азово-Черноморския регион, обхващайки значителна част от морските райони – почти цялата южна част на Азовско море и северозападната част на Черно море.”
Източник: news.bg   

 
 

 

Военен календар

10.02.2022, 21:48

На 10 февруари 1861 година в Самоков е роден генерал-лейтенант Тодор Кантарджиев (1861 – 1945).

Завършва Военното училище в София (1884) и Академията на Генералния щаб в Брюксел, Белгия (1893). Служи в 1-ви пехотен софийски полк (1884 – 1890). По време на Сръбско-българската война (1885) командва рота, с която се сражава при Гургулят, Сливница и Пирот.

След завръщането си от Брюксел е назначен за началник-щаб на 3-а пехотна балканска и на 5-а пехотна дунавска дивизия, началник на секция във Военното министерство (1898) и преподавател по военна география и военна администрация във Военното училище. Последователно заема длъжностите командир на 16-и пехотен ловчански полк (1901 – 1904), командир на 1-ва бригада от 9-а пехотна дивизия (1904 – 1905), началник-щаб на 2-ра пехотна тракийска дивизия (1905 – 1908), командир на 2-ра бригада от 2-ра пехотна тракийска дивизия (1908 – 1909). През 1909 г. поема командването на 1-ва бригада от 6-а пехотна бдинска дивизия, с която воюва в Балканската (1912 – 1913) и Междусъюзническата война (1913). От 15 октомври 1913 г. е командир на 5-а пехотна дунавска дивизия (1913 – 1914), а от октомври 1914 г. излиза в запаса.

Участва в Първата световна война (1915 – 1918) като началник на Тиловото управление на 3-а армия (септември 1915), началник на Видинския (септември 1915-март 1916) и Варненския укрепен пункт (март – септември 1916), командир на сборната дивизия (1916 – 1918). Воюва на Добруджанския фронт (1916) при Ново Ботево, Добрич, Кубадин, Кюстенджа, Исакча и на Южния фронт в Македония (1917 – 1918). На 1 януари 1919 г. е демобилизиран и преминава в запаса. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. 1 кл. и ІV ст. 2 кл.

 

Петер Сиярто: Унгария няма да приеме повече войски на НАТО

10.02.2022, 21:14

Унгария няма да приеме увеличено присъствие на войски на НАТО на своя територия във връзка с кризата в Украйна, заяви външният министър Петер Сиярто пред Евронюз.
САЩ изпратиха допълнителни войници в Полша и Румъния, а Германия увеличи броя на войниците си в Литва. Войски на НАТО вече са разположени в Естония, Латвия и Литва, както и в Полша.
Но Петер Сиярто заяви, че на унгарска земя няма да пристигнат допълнителни войски. "Не, не сме се съгласявали с това и няма да се съгласим, защото вече имаме войски на НАТО на територията на страната. Унгарската армия и унгарските въоръжени сили са в подходяща форма, за да гарантират сигурността на страната. Така че нямаме нужда от допълнителни войски на територията на Унгария".
Сиярто призова САЩ, Европа и Русия да продължат да разговарят, за да избегнат "най-лошия сценарий", като подчерта, че Централна Европа ще бъде най-големият губещ, ако избухне конфликт.
Той заяви, че настоящата криза навява спомени за Студената война и "многото десетилетия, в които страдахме".
"Ето защо не искаме тези времена да се върнат. Призоваваме международната общност да направи всичко възможно, за да не се върне Студената война, да не се върне дори психологията на Студената война, защото от историята сме го научили, за съжаление много ясно, че винаги, когато има конфликт между Изтока и Запада, страните от Централна Европа губят. А ние не искаме повече да бъдем губещи", каза той.
Източник: https://www.actualno.com/

 

На този ден през 1962 г. в Берлин са разменени съветският разузнавач полковник Абел и американският летец Пауърс

10.02.2022, 20:38

На 10 февруари 1962 г. в 8:52 ч. на моста "Глиникер", свързващ Източен и Западен Берлин, руснаците разменят пилота на американски шпионски самолет U-2 (Ю-2) Франсис Гари Пауърс срещу полковника от КГБ Рудолф Абел, разкрит в САЩ пет години по-рано. Малко преди това на друг пропускателен пункт в Берлин властите на ГДР предават на американците студента Фредерик Прайър, арестуван през 1961 г. Рудолф Абел
Истинското име на Рудолф Абел всъщност Уилям Фишер, кадрови офицер от съветското външно разузнаване от 1927 г. Още в началото на Втората световна война той е включен в партизанска подривна група в тила на немската армия. Именно в този период се сприятелява с реалния Рудолф Абел, чието име после взема, след като го арестуват в САЩ.
След войната Фишер отново постъпва в разузнаването. Той е внедрен в САЩ с псевдоним „Марк”, но първоначално през 1948 г. под самоличността на литовския бежанец Кайотис най-напред се установява в Канада. Впоследствие се добира до Ню Йорк и с името Емил Робърт Голдфус работи под прикритието на художник и фотограф в Бруклин, като събира и предава на Центъра изключително ценна информация. Дейността му е толкова успешна, че само няколко месеца по-късно той е награден с орден "Червено знаме.
Фишер успява да организира две големи агентурни мрежи, едната от които действа в Калифорния, Бразилия, Мексико и Аржентина, а другата е на Източния бряг на САЩ. Тези мрежи действат извънредно ефективно, като непрекъснато осигуряват на Москва най-ценна секретна информация. Съветските учени, работещи над атомния проект, си спомнят как техният научен ръководител академик Игор Курчатов редовно им давал по две-три безименни листчета с уникални разчети, позволяващи работата им да върви бързо.
През 1952 г. обемът на информацията, доставяна на Центъра през Абел, нараства до такава степен, че на него вече му трябва личен помощник-радист. За тази цел от Центъра изпращат 32-годишния майор Николай Иванов (Рейно Хейханен - карелец по националност). Това се оказва съдбоносна грешка.
На 21 юни 1957 г. късно вечерта Уилям Фишер е арестуван от агенти на ФБР. Заслугата за залавянето му е на радиста Хейханен, който през петте години съвместна работа с Фишер затъва в истории с жени и почти се алкохолизира. От Центъра си дават сметка за възникналата опасност и го извикват в Москва уж за директни инструкции. Той обаче надушва подготвената му клопка и по време на предвиденото спиране в Париж вместо да отиде в резидентурата на КГБ, потърсва политическо убежище в американското посолство в Париж. Специален самолет го откарва в САЩ.
Центърът успява да предупреди Фишер за провала и започва да подготвя извеждането му през Мексико. ФБР обаче вече е по петите му. Фишер все пак успява да унищожи всичко свързано с разузнавателната си дейност. Нахлулите през нощта в жилището му агенти на ФБР намират само писма от съпругата му и дъщерята.
Точно по това време се появява легендарното име Рудолф Абел. Фишер се старае да даде на Центъра да разбере кой точно е арестуван в Ню Йорк и да предотврати евентуална радиоигра с Москва от негово име, затова се легитимира под името на приятеля си Рудолф Абел. При това Абел е починал още през 1955 г. И наистина, докато е в САЩ, американските служби никога не узнават кого всъщност са заловили и съдят.
По време на разследването Абел/Фишер категорично отрича принадлежността си към съветското външно разузнаване, отказва да дава показания на процеса и отхвърля всички опити на служители на американското разузнаване да го убедят да им сътрудничи. Хейханен обаче вече е дал подробна информация и Абел/Фишер е обвинен в шпионаж в полза на Съветския съюз. На 14 октомври същата година започва шумен процес, в края на който Абел/Фишер е осъден на 32 г. затвор.
Трябва да се отбележи, че Абел случва на адвокат. Джеймс Донован в миналото е работил в разузнавателните служби на САЩ, а по време на Нюрнбергския процес е представител на американската страна. Именно той е постигнал много за смекчаване на присъдата, а след това за размяната на Абел. В заключителното си слово пред съда той призовава да не се прибягва до смъртно наказание: „Напълно е възможно в обозримо бъдеще американец от подобен ранг да бъде заловен в Съветска Русия. В този случай размяната на затворници по дипломатически канали би могла да бъде призната като съответстваща на националните интереси на САЩ.”
Известният западен историк на разузнаването Санш де Грамон, изучил всички материали по делото на Абел и разпитал множество хора, включително бившия директор на ЦРУ Алън Дълес и ръководителя на ФБР Едгар Хувър, нарича Абел „рядък тип личност”. ”Той се чувстваше еднакво уверен и в изкуството, и в политиката, той беше не само талантлив художник, добър музикант и отличен фотограф, но и изключителен лингвист, способен математик, физик, химик. За развлечение той четеше Айнщайн, решаваше задачи от висшата математика и бързо разшифроваше ребусите в „Сънди таймс”. А фразата на Дълес за желанието му да има „такива трима-четирима души като Абел в Москва” става крилата и е сред най-високите признания за Абел/Фишер.
В затвора той най-после успява да изпълни една своя мечта – да учи висша математика. Разрешено му е да рисува и впоследствие да изнесе част от този архив. В килията овладява рисуването върху коприна, което предизвиква възхищение на затворническото началство. По молба на началника на затвора Абел рисува портрет на президента Кенеди. Той споделя килията с обикновени криминални, които изпитват към него особено уважение. Разделяйки се с тях, той получава необичаен подарък – червен флаг със сърп и чук, макар съветската символика да е обърната надолу с главата.
Франсис Гари Пауърс
Франсис Пауърс постъпва във ВВС през 1950 г. като пилот на изтребител, а се включва в програмата на ЦРУ за изпълнение на шпионски и разузнавателни мисии с U-2 над СССР и страните от Варшавския договор през 1956 г.
По това време ЦРУ вече изпраща шпионски самолети над Съветския съюз от бази в Пакистан и Норвегия. Пилотите на U-2 са легендирани, че работят в Националната администрация по аеронавтика и космонавтика (НАСА).
След обучението в Невада Пауърс е изпратен в базата на U-2 в Инджирлик, Турция, за да изпълнява полети по турско-съветската граница. През 1960 г. е прехвърлен в Пакистан. На 1 май 1960 г. (в деня на един от националните празници на Съветския съюз) той излита от Пешавар, Пакистан. По план след като прелети 6060 км, от които 4670 км над съветска територия, трябва да се приземи в Бьодо, Норвегия.
Сред местата в СССР, които ЦРУ се надява да бъдат заснети, са и тези, които биха разкрили напредъка в технологичното развитие на руските междуконтинентални балистични ракети. Шпионски самолет U-2 е разкрил полигона в Тюра Там (Байконур) още през август 1957 г. и от тогава американците редовно го навестяват. Наблюдателен полет на 5 април е показал строеж на нова стартова площадка за изстрелване на ракети.
Президентът Айзенхауер дава разрешение за втори контролен полет над същия район, но е определил 1 май като абсолютен край на полетите на U-2, поне за известно време. Работата е там, че Айзенхауер, френският президент Шарл дьо Гол, британският министър-председател Харолд Макмилан и съветският премиер Никита Хрушчов имат предвидена среща на високо равнище за 16 май, след което Айзенхауер ще направи безпрецедентно посещение в Москва. Той не желае никакви инциденти да помрачават предстоящите събития.
Както Пауърс твърди по-късно, той е бил уверен, че при тази височина (над 20 км) неговият U-2 няма да може да бъде достигнат и поразен от никакъв съветски самолет или ракета. Над Свердловск обаче е улучен от ракета С-75, засегнати са крилото, двигателят и опашната част на самолета. Пауърс успява да скочи с парашут, като след приземяването цивилни граждани го задържат до идването на милицията.
След като самолетът не пристига в Норвегия, в ЦРУ разбират, че е станала беда. Предположенията им са потвърдени от прехванатите радиосъобщения, че руснаците са се опитали да свалят чужд самолет над съветска територия. В ЦРУ допускат, че Пауърс е загинал, и веднага изготвят прикриваща версия, според която американски синоптичен самолет на НАСА, излетял от Турция и проучващ "горните атмосферни слоеве", не се е завърнал в базата си и се смята за изчезнал.
На 5 май Хрушчов съобщава за свалянето на самолет във вдъхновена реч и заклеймява "агресивните американски кръгове" за това, че се опитват да попречат на конференцията на високо равнище с подобен провокационен акт. Съединените щати се придържат към синоптичната версия, добавяйки, че пилотът може да е бил в безсъзнание поради неизправност на кислородната система и че самолетът, оставен на автопилот, може би напълно случайно е нарушил съветското въздушно пространство.
На 6 май Хрушчов държи нова реч, в която разкрива, че пилотът на самолета е "жив и здрав!", и добавя, че е замълчал за това умишлено, тъй като в противен случай американците биха "съчинили още някаква басня".
Директорът на ЦРУ иска да подаде оставката си, но не му я приемат. Накрая Айзенхауер поема отговорността за станалото върху себе си, заявявайки, че просто е взел всички "всички възможни мерки за защита на Съединените щати срещу изненадващо нападение".
Хрушчов заминава за Париж, но отказва да вземе участие в разговорите на високо равнище, докато Айзенхауер не се извини. Пътуването на Айзенхауер в Москва е отложено.
Франсис Пауърс разказва чистосърдечно на следователите от КГБ всичко, което знае. Междувременно в Москва се подготвят за добре организиран показен открит процес срещу Пауърс.
ЦРУ инструктира Сам Джаф – репортер от Си Би Ес, акредитиран за процеса, че трябва да говори за Пауърс „не като за пилот на шпионски самолет, а като за пилот, който извършва разузнаване". За Москва Джаф пътува заедно със съпругата на Пауърс Барбара. Според репортера тя му казала, че ненавижда Пауърс, но ще го подкрепя от приличие.
На 19 август 1960 г. Пауърс е осъден от Военната колегия на Върховния съд на СССР на 10 г. лишаване от свобода и престоява в ГУЛАГ 21 месеца, като през това време дори понаучава и малко руски език.
След завръщането си в САЩ Пауърс първоначално е обвиняван, че не е успял да унищожи шпионското оборудване в самолета и че не се е самоубил с отровата, която му е била дадена. Въпреки всичко военните не повдигат обвинения срещу него.
Пауърс е отличен от ЦРУ и лично е поздравен от Дълес. Той става пилот изпитател към корпорацията Локхийд еъркрафт. Без Пауърс да знае, ЦРУ се оплаква от него. Когато научава за това, той напуска Локхийд. По-късно лети на хеликоптер като наблюдател на пътното движение. На 1 август 1977 г. по време на поредния патрул Пауърс се разбива над Лос Анджелис. През 2002 г. е награден посмъртно за мисията, в която е свален през 1960 г.
Посредникът за размяната Фолфганг Фогел
През август 2008 г. в Германия на 83 г. почива Волфганг Фогел, знаменитият посредник в операцията по размяна на шпиони от времето на Студената война.
Адвокатът от ГДР Фогел за първи път влиза в ролята на посредник през 1962 г., когато участва в размяната на агента от КГБ Рудолф Абел, търпящ присъда в САЩ, за сваления над СССР американски летец Гари Пауърс.
В продължение на следващите 30 години на моста Глиникер с посредничеството на Фогел са разменени около 150 шпиони от страните-съпернички в Студената война.
През 1981 г. Фогел организира извеждането в ГДР на разкрития агент на Щази Гюнтер Гийом, който дълго време се намира в най-близкото обкръжение на канцлера на ГФР Вили Брандт.
През 1986 г. с негова помощ на Запад пък отива Анатолий /Натан/ Шчарански - известен израелски политик.
С посредничеството на Фогел от 1964 г. от Източна в Западна Германия са преминали около 34 000 политически затворници и 215 000 обикновени граждани. Западногерманските власти на практика са откупили тези хора от Източна Германия, заплащайки за тяхното право да отидат на Запад с 3,5 милиарда марки (около 2,7 млн. долара).
Дейността на Фогел винаги е предизвиквала нееднозначни оценки. След падането на Берлинската стена го обвиняват, че е работил за Щази, че е получавал подкупи от желаещите да емигрират на Запад, както и че е правил далавери с имуществото на емигрантите. Върховният съд на ФРГ обаче напълно сне от него обвиненията.
През 1993 г. Фогел е удостоен с персонална биографична книга, наречена "Адвокат на дявола", а 10 години по-късно е един от главните герои на изложба в Бон, посветена на работата на спецслужбите по време на Студената война.
Последните години от живота си Волфганг Фогел прекарва в дома си в Шлирзее в Бавария, където почива от сърдечна недостатъчност.
/По материали в интернет/

 

75 години от подписването на мирният договор между България и държавите от Антихитлеристката коалиция

10.02.2022, 20:32

На 10 февруари 1947 г. в Париж е подписан мирният договор между България и държавите от Антихитлеристката коалиция.
От българска страна под договора слагат подписите си Кимон Георгиев, Александър Оббов и Трайчо Костов - подпредседатели на Министерския съвет. Според договорът границите на България се възстановяват във вида, в който са съществували до 1 януари 1941 г., т. е. преди подписването на Тристранния пакт с държавите от хитлеристката ос.
Освен това страната ни се задължава да изплати 70 млн. долара репарации, от които 45 млн. на Гърция и 25 млн. - на Югославия. Искането на България за Западна Тракия е отхвърлено, освен това тя се задължава да демилитаризира южната си граница.
По настояване на западните велики сили в договора е поставен текст с невярно съдържание, а именно, че България е взела участие във войната против хитлеристка Германия едва след подписването на примирието от 28 октомври 1944 г., въпреки че тя се включва в нея още на 8 септември същата година.
В сравнение с Ньойския мирен договор 1919 г. Парижкия мирен договор е сравнително по-лек. Най-важният фактор, допринесъл за това обстоятелство, е реалното участие на страната ни в окончателния разгром на хитлеристка Германия.

 

Президентът Радев: F-16 ще закъснее не малко

10.02.2022, 20:27

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че закъснението в доставките на осемте F-16 няма да е малко и обърна внимание как са били договаряни условията по договора от правителството на Бойко Борисов. В същото време, военният министър отказа да назове колко точно ще е закъснението и каза, че по темата се преговаря.
„Има информация, че ще има закъснение и то не е малко”, отговори президентът на журналистически въпрос за доставките на F-16.
Радев присъства днес, 10 февруари 2022 г., на представяне на „Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2021 г.“, който бе организиран от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
„Забавянето е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. То поставя на изпитание, не само личния състав, то вече въвежда рискове България да загуби въздушен суверенитет, да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство и на НАТО”, обясни още Радев.
Радев не пропусна да атакува бившия премиер Бойко Борисов по темата:
„Но за това, ще закъснеят ли и ако закъснеят защо, може да го зададете към г-н Борисов и неговото правителство. Когато те сключваха договора, при какви условия и при какви клаузи са сключили този договор”, заяви президентът.
По-късно, по време на пресконференция на началника на отбраната и военния министър, въпросът с забавянето бе поставен, но Янев отказа да даде конкретен отговор, като заяви, че по темата се водят преговори.
„Да, има индикация, че ще закъснее доставката на самолетите. Конкретният срок все още не е категорично ясен и е въпрос на преговори. Сключен е междуправителствен договор със САЩ, в този смисъл, Съединените щати, като стратегически партньор, трябва да си направим разговора с тях и да кажем, какво точно се случва, ако не дойдат навреме. Така, че разговорите предстоят”, отговори Янев.
Че има забавяне в доставките за България е ясно за данъкоплатците от няколко седмици, след като министърът на отбраната призна това пред Комисията по отбрана на Народното събрание. Тогава той каза, че забавянето ще е в рамките на „няколко месеца”, но отново не влезе в детайли с обяснението, че предстои среща с фирмата производител Lockheed Martin. Въпросната среща вече мина.
Информация, че възстановяването на производството на F-16 върви по-бавно от очакваното се появи през ноември 2021 г. от представители на Lockheed Martin. Според Грег Улмър, изпълнителен вицепрезидент на авиационния отдел на компанията производител, цитиран от Braking Defense, забавянето ще е в рамките на 12 месеца.
Препратката, която днес президентът Радев направи към бившите управляващи и начина, по който бе сключен договора за осемте F-16, си струва да ѝ бъде обърнато по-сериозно внимание. През юли 2019 г., когато кабинетът „Борисов 3” се готвеше да разпише сделката, Радев повдигна множество въпроси, включително и този, че американската страна може едностранно да променя условията по договора. И всичко без съгласуване с българската страна, дори по клаузите засягащи цена, срокове и обеми на доставки. Стана въпрос и за това какви неустойки и гаранции за добросъвестно изпълнение се дават от страна на САЩ.
Припомняме, че договорът, който бе подписан през юли 2019 г., предвиждаше доставките да стартират 48 месеца след подписването му. През миналата есен началникът на отбраната адмирал Ефтимов каза, че първите два български F-16 ще пристигнат през ноември 2023 г., последвани от четири през април 2024 г., а последните два ще бъдат предадени през август 2024 г. Това бе и последния официален срок даден на обществото.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Нови наземни радари – евентуално след актуализация на бюджета през лятото

10.02.2022, 20:23

Проектът за покупка на нови наземни трикоординатни радари ще бъде стартиран евентуално след актуализацията на държавния бюджет, което може да се случи към средата на годината. Това заяви днес, 8 февруари 2022 г., министъра на отбраната Стефан Янев, цитиран от БТА.
„Третият приоритет е придобиването на трикоординатни радари за въоръжените сили, тъй като целият пакет от способности, който предполага 7 или 8 радари надвишава 300 млн. лв. и когато сме готови с разчетите и с предполагаемата схема, по която можем да реализираме този тип покупка, тогава ще направим необходимото, ако е възможно в рамките на актуализацията на тазгодишния бюджет в средата на годината”, каза министър Янев пред депутатите в Комисията по отбрана.
Въпреки, че бюджетът за 2022 г. още не е приет, финансовият министър Асен Василев вече даде да се разбере, че през лятото е възможно да се приеме негова актуализация. В настоящата версия на бюджета, който в момента минава през парламентарните комисии, липсват ясно разписани пари за придобиване на нови наземни радари.
През миналата есен, служебният министър на отбраната Георги Панайотов твърдеше, че съвсем скоро ще вкара за обсъждане в Министерски съвет проекта за инвестиционен разход за покупката на седем радара на стойност 390 млн. лева. Това обаче не се случи.
През краткия живот на 46-ото Народно събрание, министър Панайотов успя да отговори на парламентарен въпрос по темата, от където става ясно, че се касае за пет радара за далечно откриване и два радара за близко откриване.
Още през 2019 г. е било изпратено запитване за информация до компаниите Lockheed Martin, Leonardo, Thales, Raytheon, Saab, Indra и Elta Systems, а през април 2020 г. запитване е било отправено към още две компании – BАЕ Systems и Hensoldt. На база тази информация е бил изготвен проект за инвестиционен разход, който сега се готви за вкарване в Министерски съвет.
Междувременно, през ноември 2021 г., началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя въпросът с новите наземни обзорни радари да се реши възможно най-бързо. Тогава той каза, че работата, която е в полето на военните, вече е свършена и на ход са политиците.
Фактът, че България има сериозни проблеми с радиолокационното покритие на територията си се споменава ежегодно в докладите за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Този проблем изникна и около катастрофата на майор Терзиев над Черно море през този юни.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Търси се нов летящ радар за ВВС на САЩ

10.02.2022, 20:17

Пентагонът стартира процес, който може да доведе до подмяна на наличните летящи радари E-3 Sentry, експлоатирани от ВВС на САЩ, като прототип на новата машина може да бъде купен още догодина.
Американското военно ведомство е изпратило запитване за информация до авиационната индустрия в САЩ с цел да се разбере дали има готовност да бъдат доставени поне два прототипа, включително поддръжка и обучение не по-късно от 2028 г. Запитването не дава гаранции, че от него ще последва пълномащабна програма за подмяна на наличните 31 броя E-3.
Теоретично пред Пентагона има прост избор и той е директно да изберат Boeing E-7 Wedgetail. Самолет, който съществува, използва се от редица американски съюзници и зад който застава част от ръководството на ВВС на САЩ. Но е възможно и да се стартира състезателна процедура.
Запитването за информация може да се разглежда и като опит ВВС на САЩ да идентифицира някакви реалистични алтернативи на E-7, като ако не бъдат намерени такива, това да послужи за оправдание за директната покупка на E-7.
ВВС на САЩ в момента разполагат с 31 броя E-3 – 10 от версията B, един от версията C и 20 от най-модерната модификация G. Машината се базира на Boeing 707.
Е-7 от своя страна се базира на Boeing 737-700ER и има радар на Northrop Grumman. Австралия, Турция и Южна Корея оперират общо 14 самолета, като Великобритания е поръчала други три.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Германия може да изостави Super Hornet и да купи F-35

10.02.2022, 20:10

Германия отново разглежда възможността за покупка на F-35, с цел замяна на носещите ядрено оръжие изтребителите-бомбардировачи Tornado. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.
Според източниците на агенцията, възможността Германия да придобие F-35 е отново сложена на масата, но финалното решение по темата не се очаква скоро. Източниците казват и че Германия е получила актуална информация за това как може да придобие самолета.
Говорител на германското правителство и на Държавния департамент на САЩ са отказали официален коментар.
Според Reuters, темата за евентуалното придобиване на F-35 ще бъде повдигната по време на визитата на германския канцлер Олаф Шолц в САЩ.
Германия трябва да замени около 85 броя ударни самолети Tornado, като едната ескадрила е предназначена подавяне на противниковото ПВО.
През пролетта на 2020 г. тогавашният военен министър на страната Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че наличните Tornado ще бъдат заместени от цели три типа – 55 броя Eurofighter Typhoon, 30 броя F/A-18E/F Super Hornet и 15 броя EA-18G Growler за РЕБ и подавяне на противниковото ПВО.
Причината флотът от Tornado да не бъде заменен директно с новите Eurofighter бяха очакванията спънки, които САЩ ще наложат около интеграцията на ядрено оръжие на европейския самолет, както и нежеланието на Германия да рискува със създаването на специализирана версия за РЕБ на Eurofighter.
Въпреки, че плановете бяха обявени, те така и не бяха официализирани, а гласуването в Бундестагът бе отложено за след федералните избори от септември 2021 г.
Германия участва в т.нар. „ядрено споделяне” на НАТО, в рамките на което САЩ предоставя атомни бомби B61, а Германия, Белгия, Холандия, Италия и Турция осигуряват носители. До сега, тази задача се осигуряваше от Tornado в Германия и Италия и F-16 в Холандия, Белгия и Турция. Белгия, Холандия и Италия, обаче преминават на F-35A, a конкретната роля на Турция, предвид обтегнатите ѝ отношения със САЩ, е неясна.
Германия иска да започне да пенсионира своите Tornado през 2025 г. и да свали всички от въоръжение до 2030 г. Предвид липсата на договор за заместник на остарелия изтребител-бомбардировач, тези срокове не звучат много реалистично.
В германски медии се появиха предположения, че вероятно ще се касае само за една ескадрила F-35A за „ядрено споделяне“, която ще се експлоатира заедно със съществуващ оператор, а останалите Tornado ще се заменят от Eurofighter.
Коалицията, която е на власт в момента в Германия, обеща да реши въпросът със замяната на F-35 още в началото на мандата си.
Ако Германия се откаже от покупката на Super Hornet, то това би бил поредния удар по производителя Boeing, който в последно време загуби няколко изтребителни конкурса.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Започна наддаване за бъдещите бази за HEMS

10.02.2022, 20:05

Своеобразно наддаване за това, къде ще са бъдещите бази за дежурство в рамките на системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), стартира след изказване на депутат, че една от базите трябва да е в бившето сливенско летище Бършен, а не на летище Безмер.
За това, че Бършен трябва да стане площадка за HEMS е говорил депутата Георги Гвоздейков („Продължаваме промяната“) по време на представяне, станало днес 7 февруари 2022 г., в Сливен на новия областен управител, цитиран от БНР. Той е обявил, че ще настоява на летището да бъде изграден учебно-тренировъчен център за персонала, който ще работи по въздушната медицинска помощ.
Летището има голям потенциал, защото отговаря на всички изисквания на ИКАО, полосата е с дължина, като на летищата в Пловдив и Варна, коментира депутатът.
Ако летището бъде отворено, към него ще има и допълнителни икономически изгоди.
„Едно, че ще разкрие работни места, те ще бъдат така доста квалифицирани и по някакъв начин ще даде тласък на икономиката. Има огромен интерес и от производители на безпилотни летателни апарати да се дислоцират тук“, казва още той.
Летище Бършен не функционира активно като летище от повече от две десетилетия. В момента то е собственост на община Сливен, която през годините лансираше различни идеи за използването му, но по тях няма реално развитие. В последните години полосата му се използва основно за автогонки. Опитите на Гвоздейков да лансира Бършен, като площадка за бъдещата система за HEMS е разбираем, предвид, че той е избран за депутат от МИР Сливен.
Проектът за изграждане на система за HEMS, който е част от Плана за възстановяване и устойчивост, предвижда шест площадки – София, Долна Митрополия, Балчик, Сарафово, Безмер и Крумово. Всички те са действащи летища.
Вероятно депутатът Гвоздейков иска площадката предвидена за Безмер да се разположи край Сливен. Летището Безмер е действаща авиобаза, в чийто рамки се намира и площадка, от която вертолетите на Гранична полиция правят полети по границата с Турция. Безмер е на 20 km южно от Бършен, но е на територията на друга област (и друг Многомандатен избирателен район) – Ямбол.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Потенциална сделка за F-16 с Йордания

10.02.2022, 20:00

Конгресът на САЩ бе уведомен за потенциална сделка с Йордания за 16 броя F-16C/D Block 70. Приблизителната ѝ цена е €4,21 млрд. Това се чете в уведомлението на Държавния департамент, което бе публикувано на 4 февруари 2022 г.
Потенциалната сделка включва 12 едноместни F-16C, четири двуместни F-16D, 21 двигателя (16 инсталирани на самолетите и пет резервни), 21 радара AN/APG-83 (16 инсталирани на самолетите и пет резервни), 21 бордни компютъра MMC 7000AH (16 инсталирани на самолетите и пет резервни), 27 навигационни системи LN-260 (16 инсталирани на самолетите и 11резервни), шест целеуказващи контейнера AN/AAQ-33 Sniper ATP, терминали за системата за обмен на данни Link-16, 21 бордни оръдия M61A1 Vulcan (16 инсталирани на самолетите и пет резервни) и 64 броя преходници LAU-129.
Пакетът въоръжение, което Йордания иска да поръча е изцяло от боеприпаси „въздух – земя”. Става въпрос за 402 взривателя FMU-139 или FMU-152, 100 броя китове KMU-556 за преработка на 907-kg авиобомби в боеприпаси GBU-31 JDAM, 102 броя китове KMU-572 за преработка на 227-kg авиобомби в GBU-54 JDAM, нови бордни компютри за модернизация на съществуващи управляеми боеприпаса, нашлемни системи JHMCS II и други съпътстващи стоки и услуги.
Уведомлението до Конгреса не е задължително да приключи с реална сделка между САЩ и Йордания. Ако се стигне до такава, то цената на която ще бъде сключена тя ще бъде по-ниска от заявената сума от $4,21 млрд., предвид наличието на финансови буфери, много голямо количество резервни части, които едва ли ще бъдат поръчани реално.
Йордания в момента експлоатира две строеви и една учебно-бойна ескадрила F-16 MLU или около 45 машини (на снимката е йордански изтребител). Между 1997 и 2017 г. страната е получила общо 79 употребявани F-16A/B – 33 от САЩ и 46 от Белгия и Холандия. През 2014 г. 13 машини са препродадени на Пакистан. Всички изтребители, които са в експлоатация са модернизирани до стандарта MLU.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Ниските заплати в специалните служби затрудняват набирането на подготвени служители

06.02.2022, 19:49

Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения подкрепи със 7 гласа на първо четене проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г., в частност политиката в областта на сигурността. 6  от гласовете са били „против“, „въздържали се“ няма, става ясно от доклада на комисията. Това  единствената парламентарна комисия, която е формирана на паритетен принцип.
Ръководителите на службите за сигурност запознали  Комисията с конкретните разходни показатели за персонал, издръжка и капиталови разходи и със съответните им промени спрямо предходната година. Службите изразили подкрепата си за проекта на закон, като в становищата си изложии и аргументи, относно недостига на средства за определяне на конкурентен на пазара на труда размер на работни заплати. Заключението е, че този недостиг на средства води до затрудняване набирането на подготвени служители за специфични за службите дейности, респективно до задържането на такива кадри.
В хода на дискусията народните представители разисквали въпроси по направените разчети от Министерство на финансите и службите за сигурност, като се обединили около становищетоза необходимостта от бъдещо повишаване на бюджетните средства по разходни показатели за персонал и издръжка. За реализирането на политиката в областта на защитата на националната сигурност са предвидени необходимите средства за обезпечаване на дейностите и стратегически и оперативни цели на службите за сигурност, се посова още в доклада на комисията.
В заседанието са участвали г-н Станислав Станчев – заместник - председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), бригаден генерал Емил Тонев – началник на „Национална служба за охрана“ (НСО), г-н Антоан Гечев – председател на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), г-н Цвятко Георгиев – председател на Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), г-н Пламен Иванов - председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС), г-н Бисер Борисов– председател на Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) и полк. Симеон Лилов – заместник - директор на Служба „Военно разузнаване“ (СВР).
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

274 курсанти първокурсници очакват в НВУ „Васил Левски“

06.02.2022, 19:45

С около 30 процента е увеличен приемът за курсанти в НВУ "Васил Левски" за следващата учебна година, съобщи на пресконференция началникът на висшето училище бригаден генерал Иван Маламов, цитиран от БТА. За учебната 2022/2023 година висшето училище ще приеме 274 първокурсници за обучение по 15 военни специализации.
Местата във Факултета "Общовойскови" във Велико Търново са 125, а във Факултет "Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационно-информационни системи" в Шумен - 149.
За ранния прием срокът е до 31 март, за редовния - до 10 юни. Изпитите включват общообразователен тест, писмен тест по чужд език, по физическа подготовка и проверка за здравна и психическа пригодност.
За улеснение на кандидатите ще бъдат организирани изнесени изпити в София, Монтана, Стара Загора, Пловдив и Сливен.
"Всеки, който иска да стане част от Националния военен университет, нека много добре направи преценка на своите сили и възможности, защото университетът не е за всекиго. За да бъдеш част от нас, трябва да имаш характер, воля и смелостта да издържиш на изпитанията, които предстоят през петте години. Компромис по отношение на дисциплина и подготовка не правим", подчерта бригаден генерал Маламов.
По думите му, между 15 и 20 на сто от приетите девойки и младежи отпадат от обучението с мотив - несъвместимост между очакванията и действителността. Около 30 на сто от кандидатите за курсанти отпадат по здравословни причини, а 10-12 процента - заради неграмотност, допълни началникът на университета.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военен календар

06.02.2022, 09::19

На 6 февруари 1858 година в Габрово е роден генерал-майор Христофор Хесапчиев (1858 – 1938). Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879), Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1883) и Офицерската кавалерийска школа в същия град (1885).

Служи в пехотата и конницата. Като помощник-началник на Щаба на войската по време на Сръбско-българската война (1885) избира мястото на Сливнишката позиция и организира инженерната й подготовка. От август 1886 до януари 1887 г. е началник на Военното училище и преподава тактика, военна история, военна топография и геодезия. По-късно оглавява Учебното бюро (1893 – 1895) в Министерството на войната и ръководи информационната дейност в Българската армия. От 1896 до 1898 г. командва 6-и пехотен търновски полк, след което преминава на дипломатическа работа. Заема длъжностите военен аташе (1899 – 1904) и български дипломатически агент в Белград (1904 – 1905), пълномощен министър в Букурещ (1905 – 1911).

По време на Първата балканска война (1912 – 1913) е представител на българската войска при Гръцката главна квартира. Участва в Първата световна война (1915 – 1918) като генерал за поръчки. Изтъкнат военен теоретик и публицист.

Автор на трудовете „Гургулят, Брезник, Трън и Пирот. Критически разбор на действията през 1885 г.“ (1890), „Учебник по елементарна тактика на пехотата. Ч. 1 – 2“ (1890), „Сръбско-българската война. Критически преглед“ (1892), „Геодезия и военна топография“ (1893) и др. Избран за действителен член на БАН (1898) и професор по тактика, военна история и военна топография във Военното училище.

Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен.


********
На 6 февруари 1881 година във В. Търново е роден генерал от пехотата Константин Соларов (1881 – 1959). Завършва Военното училище в София (1901) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1910). Служи в Лейбгвардейския конен ескадрон. През Балканските войни (1912 – 1913) е офицер в щаба на 6-а пехотна бдинска дивизия (1912) и щаба на 5-а армия (1913). От 1913 до 1915 г. преподава военна история във Военното училище и е помощник-началник на Военноисторическата комисия. По време на Първата световна война (1915 – 1918) заема длъжностите началник-щаб на 3-а бригада от 6-а пехотна бдинска дивизия (септември 1915 – май 1916), старши адютант (май – декември 1916) и началник-щаб на 1-ва конна дивизия (декември 1916 – 1918), помощник-командир на 3-и конен полк (1918) и командир на 6-и конен полк (1918 – 1920). Воюва на Добруджанския и Южния фронт. От 1920 до 1922 г. е помощник-началник на канцеларията на Министерство на войната, а в следващите години – командир на 5-а пехотна дунавска дивизия (1922 – 1923), началник на 3-а (1923 – 1931) и на 1-ва военноинспекционна област (1931 – 1934). На 16 май 1934 г. е повишен в чин генерал от пехотата и преминава в запаса. Автор на „Психологически основи на войната. Ч. І-ІІ“ (1940-1942), „Записки по военна история“, „Миналото наше величие“ и др. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ ст. и ІV ст.

 

118 години от рождението на генерал Захариев

06.02.2022, 09:12

Днес се навършват 118 години от рождението на генерал-полковник Захари Захариев. Той е първостроител на съвременната българска авиация – военна, гражданска и спортна. С изключителни заслуги за развитието на авиационната наука и летателното дело в България. Заместник-командващ на ВВС, командващ на ПВО и ВВС, заместник-министър на отбраната, военен, военновъздушен и военноморски аташе на Република България, дългогодишен народен представител.
Захариев е роден на 6 февруари 1904 г. в село Бесарабово. На 20 години е приет в авиационното училище в Божурище, където става пилот. През 1931 г. е арестуван и уволнен от армията за организиране на стачка. Емигрира в СССР, където постъпва като инструктор в Тамбовското авиационно училище. През 1936 г. заминава за Испания, където се сражава на страната на републиканците в гражданската война там.
След завръщането си в СССР става началник на Тамбовското авиационно училище. По време на Втората световна война е началник на Управление „Учебни заведения“ на ГВФ.
Идва отново в България след преврата на 9 септември 1944 г. и последователно заема различни позиции - заместник-командващ Народните въздушни войски (1945-1947 г.), командващ ВВС (1947-1955 г.), командващ ПВО и ВВС (1957-1959 г.), заместник-министър на народната отбрана (1954-1956 г.).
Базирайки се на опита както на новата генерация авиационни специалисти, така и на тези от по-старото поколение, той успешно ръководи войските, преодолявайки огромните трудности и предизвикателства на новото време.
За да се покрие дефицита от летци и техници са организирани школи, аероклубове и се създава Военновъздушно училище. Започва производството на българския самолет ЛАЗ-7, създадени са авиоремонтни бази, които по-късно се развиват като заводи.
Особено внимание се отделя на подготовката на щабовете на войските за участие в съвместни учения със Сухопътните войски и ПВО на страната. Изграждат се съвременно оборудвани командни пунктове. Започва масовото участие на авиацията във войсковите учения.
Само за едно десетилетие бойните възможности на авиационните части и съединения се повишават значително, разширява се диапазонът на техните задачи и сферата на бойната им дейност.
В авиационната история на България генерал-полковник Захари Захариев ще остане с изключителния си принос в изграждането на съвременния облик на ВВС и издигането на авторитета им.
Страстно влюбен в авиацията, патриот, заслужил летец, герой на НРБ, носител на множество български и международни награди. Съвременниците му го определят като „патриарха” на българската авиация.
През периода 1959 - 1965 г. е военен, военновъздушен и военноморски аташе в СССР. Заместник-министър на народната отбрана (1965 - 1973 г.). Генерал-полковник Захариев преминава в запаса през 1973 г. Умира в София на 25 април 1987 г.

 

 

Военни доставки за Украйна от 17 януари до 5 февруари 2022 година

05,02,2022, 21:18
 

На фокус: военнотранспортен самолет Y-20 с двигатели WS-20

05.02.2022, 21:07

Наскоро се появи снимка с висока резолюция на новия вариант на китайския военнотранспортен самолет Y-20 с китайски двигатели WS-20.

 

Русия прехвърли щурмови самолети Су-25 за учения в Беларус

05.02.2022, 20:35

Руски щурмови самолети Су-25 СМ са били прехвърлени в Беларус, за да се включат в съвместни маневри с беларуските въоръжени сили, съобщи РИА „Новости“. - (видео)
В първия етап – до 9 февруари, ще бъдат извършени преместване и прегрупиране на военни части на беларуска територия и организиране на защитата на държавни и военни обекти, както и на въздушното пространство.
Вторият етап – от 10 до 20 февруари, обхваща учението „Съюзническа решимост 2022“.
Руски и беларуски сили ще участват в тренировки за противодействие на външна агресия и антитерористични действия, включително прекъсване на канали за доставки на оръжия и боеприпаси и елиминиране на незаконни въоръжени групи и разузнавателни отряди.
Източник: bnr.bg

 

САЩ укрепват Гърция, започват с 1200 бронирани машини до април

05.02.2022, 13:10

Армията на Съединените щати се съгласи да сключи договор за продажба на чуждестранни военни активи с Гърция, за да предостави на военните на страната допълнително оборудване, както и подкрепа за регионални операции, съобщава "Грийк рипортър".
Първият кръг оборудване, известно като Excess Defense Articles (EDA), пристигна в Гърция в петък. Доставката съдържа 44 бронирани машини M1117 Guardian. Американски военни самолети (вероятно става въпрос за кораби) ще доставят общо 1200 бронемашини M1117 в Гърция до април.
Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос аплодира посланик Джефри Пайът и САЩ за тяхното "отлично ниво на сътрудничество". Превозните средства са подходящи за настоящите оръжейни системи на Гърция и ще подобрят бойната готовност на военните.
Панайотопулос каза на церемония в края на 2021 г., че M1117 е способен на "широк спектър от мисии", които ще съживят операциите на военните: "Убеден съм, че бронираните превозни средства M1117 ще вдъхнат нов живот на оперативния дизайн на нашите армейски формирования, позволявайки им да изпълняват широк спектър от мисии".
Транспортирането на превозните средства е дълъг проект. Първият кръг превозни средства пристигна от Германия, докато останалите превозни средства ще бъдат изпратени от армейското депо на Сиера в Херлонг, Калифорния.
"21-вото командване за поддържане на театъра (в Германия) качи превозните средства на влак и ги изпрати до посолството и консулството на САЩ в Гърция, където трансферът бе иницииран от Службата за сътрудничество в отбраната", каза Маркъс Маки, помощник на мисията на USASAC G-3.
САЩ ще използват предоставянето на по-старо оборудване като възможност за модернизация на армията си.
"Подобен трансфер на военни машини е голям проект. Това изисква стабилно сътрудничество и комбинирано представяне на двамата партньори, гръцката и американската армия. Експерти по темата са включени и работят усилено като екип, за да изпълнят тази задача успешно", каза подполковник Атанасиос Нациос, офицер за връзка със сигурността (Гърция), назначен към USASAC.
Гърция иска нови оръжия като средство за укрепване на геополитическата си позиция в региона, като същевременно надгражда съюза на страната със САЩ.
"Повторното използване на тези активи представлява в същото време предизвикателство и пример за нашето засилено сътрудничество, за да направим това оборудване оперативно способно да постигне нашите общи цели и да укрепи нашите връзки", добави Нациос.
"Това е още едно солидно доказателство за процъфтяващите стратегически отношения между Гърция и САЩ и сътрудничеството между гръцките и американските въоръжени сили", каза Панайотопулос. "Вярваме, че най-доброто тепърва предстои и стратегическото сътрудничество е в отлично състояние в момента, но има още какво да се направи и всички сме ангажирани да правим повече."
Източник: https://news.bg/

 

От другата седмица Полша започва да доставя оръжия на Украйна

05.02.2022, 09:21

Полша другата седмица ще започне да доставя въоръжение на Украйна, съобщи днес на брифинг полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от ТАСС.
"Ще предоставим на Украйна отбранителни оръжия. Няколко десетки хиляди артилерийски снаряда, а също и минохвъргачи и гранатомети. Другата седмица ще бъде транспортирана първата пратка през източната ни граница", каза той.
В началото на тази седмица Полша съобщи, че има готовност да предостави в максимално кратки срокове на Украйна няколко десетки хиляди артилерийски снаряда, преносими комплекси от системата за противовъздушна отбрана "Перун" (ПЗРК Piorun), а също и леки минохвъргачи, разузнавателни безпилотни самолети и друго отбранително въоръжение., а също и леки минохвъргачи, разузнавателни безпилотни самолети и друго отбранително въоръжение.

 

Курсантската мешка

05.02.2022, 08:50

Мешка или мешок е получило гражданственост у нас, руско наименование на войнишката торба. Някои бъркат мешката с войнишката сухарна торба.
Тъй наречената сухарна или още вещева торба е от зелен брезент, прилича малко на голяма дамска чанта с една презрамка и се носи през едно рамо. Служи да побере един войнишки хляб и консерви от еднодневна хранителна дажба.
Мешката е също от зелен брезент, 4-5 пъти по-голяма от сухарната торба с една гърловина, стягана с въженце и две презрамки за носене на гръб през двете рамена. С малка доза фантазия можем да наречем мешката войнишка раница.
През шестдесетте и седемдесетте години на миналия век всички курсанти, офицери и старшини в Морското училище имаха зачислени мешки. Те служеха да побират лични вещи от първа необходимост в случай на евентуална война, наричани за краткост „бойна готовност”.........Прочети още

 
 

На този ден през 1958 година ВВС на САЩ загубват водородна бомба в Джорджия

05.02.2022, 08:44

На 5 февруари 1958 г. американски бомбардировач В-47 Stratojet с термоядрена бомба на борда се сблъсква през нощта с изтребител F-86 над остров Тайби, щат Джорджия. Сблъскването става в 2 часа след полунощ. Бомбардировачът В-47 се връща от учебен полет на авиобазата Хомстед във Флорида. В бомбовия му отсек се намира водородна бомба Mark 15 с тегло 3500 кг. На височина 11 600 м. се сблъсква с летящия по задача изтребител F-86. Пилотът на изтребителя твърди, че не е видял в радара си другата машина, което е много странно: В-47 е голям шестмоторен 100-тонен стратегически бомбардировач.
Изтребителят губи дясното си крило, но пилотът успява да се катапултира и се спасява. На бомбардировача са повредени горивните му резервоари и един от двигателите, като той започва стремително да губи височина.
За да спаси бомбардировача и екипажа, като извърши безопасно аварийно кацане на най-близкото летище, командирът на В-47 полковник Ховард Ричардсън взема разрешение да пусне термоядрената бомба на височина 2200 м. Самолетът успешно е приземен на авиобазата Хънтър край град Савана, няма пострадали от екипажа и на земята. - (видео)
Търсенето на бомбата продължава до април 1958 г., като се е предполагало, че бомбата е някъде на дъното на малкия залив Уоссо (Wassaw) южно от курортното градче Тайби Айлънд, и  че е потънала в тинята на дълбочина от 1,5 до 5 метра. В района има силен радиационен фон, което затруднява издирването.
У. Дж. Хауърд, помощник на министъра на отбраната на САЩ, в отчет пред Конгреса през 1966 г. съобщава, че бомбата е съдържала напълно сглобена бойна глава с плутоний. Писмото на Хауърд е разсекретено едва през 1994 г.
През 2001 г. ВВС на САЩ публикуват официален отчет за инцидента. В него се потвърждава, че бомбата съдържа 180 кг. взривно вещество и неуточнено количество обогатен уран, в бомбата обаче нямало ядрената капсула за верижната реакция. Бомбата била учебна и в транспортна конфигурация, затова не представлява сериозна опасност за местното население.
Този отчет се позовава на документ, подписан от командира на В-47 преди излитането, където е отбелязано, че бойната ядрена капсула е заменена с учебна.
На 12 февруари 2015 година канадските водолази-любители Jason Sutter и Christina Murray при гмуркане в залива Wassaw Sound случайно се натъкват на изгубената от ВВС на САЩ преди повече от 50 години термоядрена бомба Марк 15.
Боеприпасът се оказва в добро техническо състояние и при последвалата спасителна операция успешно е деактивиран.

 
 

 

Има планове за модернизация на българските C-27J

04.02.2022, 21:25

Предвижда се модернизация на българските тактически-транспортни самолети C-27J Spartan. Това е заявил в интервю за вестник „Българска армия” командирът на 16-та авиационна база полковник Филип Ангелов.
„В следващите две – три години предвиждаме модернизация на Спартаните с цел повишаване и придобиване на нови бойни способности”, заявява полковник Ангелов в новия брой на ведомствения вестник на МО.
Командирът на 16-та база не влиза в детайли за каква модернизация става въпрос, но през миналата година се чуха планове за интеграция на способности за пожарогасене от въздуха на българските Spartan. Става въпрос за контейнери пълни с вода, които са за еднократно използване и се хвърлят върху бушуващите пожари. На един полет може да се хвърли до шест Румънските C-27J имат такава способност и през 2021 г. я използваха при гасене на пожари в Северна Македония. - (видео)
Другата опция за обновяване на наличните C-27J е докарването им до стандарта Next Generation. Производителят Leonardo представи тази опция в края на 2020 г.
Стандартът включва нова авионика, която отговаря на новите изисквания в гражданската авиация, включително дейталинк FANS 1/A+, TCAS 7.1 и ILS Cat. II. Освен това самолетът получава нова система за избягване сблъсък с терена, нови дисплеи в пилотската кабина, нов метеорологичен радар, подобрена радионавигация, подобрена комуникация, включително възможност за спътникова връзка, нов интерком, Mode 5 IFF/ADS-B и светлини базирани на LED технологията.
Най-видимата промяна в новия вариант е добавяне на уинглети на крилото, които повишават летателните характеристики (става въпрос най-вече за далечината на полет и характеристиките при излитане). Взети са мерки и за повишаването на максималната излетна маса с един тон.
Полковник Ангелов е заявил още, че скоро ще бъде подписано рамково споразумение с Leonardo за техническа поддръжка на наличните C-27J. Процедурата за възлагане на обществена поръчка бе стартирана през миналата есен.
Командирът на базата е отбелязал, че като цяло се поддържа в изправно състояние 70% от наличната авиационна техника, а през март от Украйна се чака ремонтирания Ан-30.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Промяна в командването на Военноморска база Варна

04.02.2022, 20:34

Във Военноморска база Варна днес се състоя церемония по подписване на акт за сдаване и приемане  на длъжността „Командир на военно формирование 32140“, съобщават от ВМС.
На тържеството присъстваха командирът на  Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов,  началникът на Щаба на Военноморските сили капитан І ранг Камен Кукуров, заместник-началникът на Щаба на Военноморските сили по операциите капитан І ранг Ваньо Мусински и командирите  на военни формирования, дислоцирани във Военноморска база Варна.
Беше обявена заповед на министъра на отбраната за освобождаване от длъжност „Командир на военно формирование 32140“ на капитан I ранг Тодор Богданов и назначаване за временно изпълняващ тази длъжност на капитан І ранг Николай Николов, заместник-командир на формированието.
Контраадмирал Михайлов изрази много добрата оценка, която Командването на Военноморските сили дава на капитан I ранг Тодор Богданов за досегашната му служба, както и увереността си, че и в бъдеще той ще продължи да изпълнява своите задължения с висок професионализъм.  
От името на личният състав на Военноморска база Варна, капитан І ранг Николай Николов изказа своята признателност и благодарност към предшественика си и му подари почетен плакет и сувенир.
*******
Също днес в Щаба на Военноморските сили в присъствието на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командирите на военни формирования от гарнизона и личния състав на Щаба на ВМС, след 31 години доблестна служба в редиците на  Българската армия, с тържествена церемония бе изпратен в запаса капитан I ранг Димитър Николов – началник на отдел „Операции“ в Щаба на ВМС.
Със своя заповед контраадмирал Кирил Михайлов го награди с предметна награда и му връчи Адмиралтейска грамота „за доблестна и вярна служба под знамената на Българската армия”.
Източник: https://otbrana.com/

 

Рекордьор сме по мобилизация, а сега едва събираме батальон

04.02.2022, 13:12

"Kоя държава в съвременната история е мобилизирала най-голяма армия като процент от населението си?" Този въпрос поставя неотдавна световната социална мрежа за обмен на знания Quora. "България през Първата световна война", отговаря категорично на този въпрос Амир Абела от Филипините. В подкрепа на твърдението си потребителят от далечната островна държава е цитирал и точни данни: "През Първата световна война България мобилизира общо 1,2 млн. души (1,25 млн. по други източници). Не забравяйте, че България влиза в Първата световна война с население едва 4,8 млн. души 1,2 млн. представляват 25% от населението на България през 1915 г., така че цифрата наистина е огромна."
За по-голяма яснота любителят на историята не само е сложил оцветена снимка на наши военни от онези години, но си е направил труда да изчисли и някои впечатляващи сравнения. Според тях излиза, че ако СССР беше мобилизирал такава част от населението си през 1941 г., армията му би наброявала 49 млн. войници. За САЩ при подобно военизиране към същата година се получават 33 млн., а за Обединеното кралство с неговото 44-милионно население към началото на Втората световна война (без колониите) армията би наброявала 11 милиона души........Прочети още

 
 

Карл Волф – генералът на SS, който спря войната в Италия, за да бъде изправен пред военен трибунал

04.02.2022, 09:45

Трябва да знаем, че нито един човек не се ражда чудовище. Историята може да запази най-често лошите страни на губещия, но понякога имаме изключения. Както се случва с Ромел и неговата идеология – макар и да е съвършеният пълководец и да се сражава на страната на Нацистка Германия, той никога не напада евреи и никога не позволява на неговите войници да извършват такива. Ромел най-накрая е разстрелян в близката гора, след като не успява да достави победата.
Историята на Карл Волф не е по-различна. Той се смята за чудовище, миротворец, масов убиец и още много други положителни черти, които биха могли да се проявят в една война. Обикновено в една война можем да забележим, че контакта между две вражески армии не може да се случи.......Прочети още

 
 

На този ден през 1945 г. започва Ялтенската конференция на „тримата големи”

04.02.2022, 09:10

От 4 до 11 февруари 1945 г. в двореца Ливадия в Крим се провежда Ялтенската конференция на ръководителите на трите основни държави от Антихитлеристката коалиция – президентът на САЩ Франклин Делано Рузвелт, премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил и председателят на Съвета на народните комисари на СССР Йосиф Сталин.
При планиране и организиране на конференцията Сталин набляга на това, че докторите му не му позволяват дълги пътувания и отказва предложението на Рузвелт срещата да се състои някъде в Средиземноморието. Вместо това той предлага среща в черноморския курорт Ялта на Кримския полуостров.
Ялтенската е втората от трите военновременни конференции между „тримата големи” (Чърчил, Рузвелт и Сталин). Предхожда я Техеранската конференция през 1943 г., а след нея се провежда Потсдамската конференция през юли 1945 г. ........Прочети още

 
 

Турция и Украйна са подписали споразумение за производство на турски дронове в Украйна

04.02.2022, 08:48

След срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган вчера в Киев, украинският държавен глава Володимир Зеленски обяви, че в рамките на посещението е било подписано споразумение, което ще позволи на украински заводи да произвеждат турски безпилотни летателни апарати, каквито вече се използват във войната на Украйна с подкрепяните от Русия бунтовници в Донбас, съобщи Ройтерс.
Украинският министър на отбраната Олексий Резников уточни пред агенцията, че споразумението създава “благоприятни условия за турски производители да изградят завод за дронове в Украйна, за да можем да произвеждаме цялата гама от дронове и да получим техните високи технологии”.
Русия обвини Киев в “деструктивно” поведение, след като през октомври Украйна използва турски дронове “Байрактар” ТБ2, за да нанесе удари по позиции на сепаратистите в източната част на страната.
Сред споразуменията, подписани в рамките на посещението на Ердоган, е и спогодба за свободна търговия, която според украинската страна ще допринесе за увеличаването на стокообмена от сегашните 7 млрд. на 10 млрд. долара през следващите пет години.
Източник: bta.bg

 
 

ВВВУ организира онлайн среща с кандидатите са курсанти и студенти

04.02.2022, 08:40

Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" - гр. Долна Митрополия, организира информационна онлайн среща на 16.02.2022 г. от 13:15 ч. с всички кандидати за курсанти и студенти за обучение през учебната 2022/2023 година, и всички имащи интерес към учебната дейност, професионалните направления и специалностите, по които училището провежда обучение. Домакин на срещата ще бъде заместник-началникът по учебната и научна част на учебното заведение - полковник доцент д-р инж. Асен Ангелов Маринов.
Събитието ще бъде проведено чрез платформата за създаване и провеждане на онлайн срещи - ZOOM (от посочения линк при необходимост предварително може да изтеглите приложението: https://zoom.us/download). За безпрепятствен достъп до срещата на желаещите е необходимо същите да ни предоставят електронна поща за обратна връзка на която да получат указания и линк за участие. Електронната поща на която трябва да предоставите гореописаните данни е: hnikolov@af-acad.bg
Въпроси относно срещата могат да бъдат формулирани и изпратени предварително на същата електронна поща. Вашите запитвания може да предоставите на телефонните номера на Стоян Стоянов -  0887 224 264  и на Христо Николов - 0878 322 799.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

 

Зеленски иска невъзможното от украинската армия

03.02.2022, 22:05

След две години армията на Украйна ще бъде 361 000 професионални бойци. Това е само два пъти и половина по-малко от броя на личния състав на руските въоръжени сили. Защо Украйна се нуждае от такъв гигантски брой военни, откъде Киев ще вземе парите за тази реформа и каква заплаха ще представлява новата украинска армия за Русия?
Предлага се в рамките на три години силата на въоръжените сили на Украйна да се увеличи със 100 хиляди души, като тя ще достигне 361 хиляди души, което ще направи украинската армия една от най-големите в Европа. Обещават да сформират 20 нови бригади от нулата. Тъй като въоръжените сили на Украйна вече са приведени към стандартите на НАТО по щатната система (т.нар. Джей-структура), което е нещо като батальонни групи от четири до пет хиляди души........Прочети още

 

САЩ дават военни хеликоптери на Хърватия, Русия въоръжава Сърбия

03.02.2022, 21:35

САЩ доставиха военни хеликоптера Black Hawk на Хърватия, която участва в мини надпревара във въоръжаването със съседния руски съюзник Сърбия на фона на кипящо напрежение в следвоенния Балкански регион, пише АП.
Посолството на САЩ в столицата на Хърватия Загреб заяви, че дарените многоцелеви хеликоптери UH-60M ще допринесат за нарастващите отбранителни способности и военна готовност на Хърватия в подкрепа на НАТО.
"Black Hawk предоставя възможности за редица възможни мисии, от специални операции, до тактически транспорт на войски, до аеромедицинска евакуация", каза временният представител на САЩ Марк Флеминг, когато хеликоптерите пристигнаха с транспортен самолет на ВВС на САЩ за Загреб.
"Хърватия си спечели репутацията на отдаден и способен съюзник в НАТО и Black Hawks допълнително ще засили капацитета на хърватските въоръжени сили", каза Флеминг в изявление.
Министърът на отбраната Марио Банозич благодари на САЩ за дарението. "Това е доказателство за силни, приятелски и съюзнически отношения, които напредват всяка година".
Хърватия миналия месец постигна споразумение със САЩ да закупи 89 бойни машини Bradley като част от сътрудничеството с Вашингтон и планира като член на НАТО да сформира пехотна бригада.
Хърватия, която също е член на Европейския съюз, миналата година се съгласи да закупи 12 бойни самолета Rafale от Франция.
Сърбия, която през 90-те години на миналия век бе във война с Хърватия заради отделянето й от водената от сърбите Югославия, напоследък се въоръжава предимно с руски и китайски военни самолети, дронове и зенитни системи.
През последните месеци Русия предаде на Сърбия 30 бойни танка и 30 бронетранспортьора.
Сърбия също така наскоро закупи руски системи за противовъздушна отбрана "Панцир", както и атакуващи и транспортни хеликоптери и китайски дронове.
Въпреки че официално се стреми към членство в ЕС, Сърбия отказа да приведе изцяло външната си политика в съответствие с 27-членния блок и работи за укрепване на отношенията си с Русия и Китай паралелно.
Докато Хърватия твърдо стои до съюзниците си от НАТО в сегашното напрежение между Русия и Украйна, Сърбия каза, че ще остане неутрална.
Източник: news.bg

 

Полша иска да задържи за постоянно увеличените американски войски

03.02.2022, 18:04

Полша иска увеличението на американските войски в страната да остане за постоянно, като се поддържа на ротационен принцип, съобщава “Ройтерс”.
Външният министър на Полша Збигнев Рау (на снимката) ще направи постъпки за това при предстоящото си посещение във Вашингтон тази седмица.
Припомняме, вчера администрацията на президента Джо Байдън обяви разполагането на близо 3000 американски войници в Източна Европа през следващите дни на фона на напрежението по оста Русия-Украйна. С този ход Съединените щати целят да окажат защита на съюзниците си от НАТО при евентуално избухване на война.
Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак и Пентагонът потвърдиха, че около 1700 от тези войници ще пристигнат в Полша. Те обаче ще останат там само временно.
Естествено е, че полската дипломация се стреми да разшири съюзническото присъствие под формата на постоянна ротация, заяви заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач.
По негови думи настоящата ситуация със сигурността в региона означава, че необходимостта от засилване на т.нар. “политика на възпиране” е още по-належаща.
Днес Рау пътува за Вашингтон, за да се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и да бъде взето решение кога и къде ще бъдат разположени американските войски в Полша. Ще бъдат обсъдени и потенциалните санкции срещу Русия.
Решението на САЩ за увеличаване на войските си в Европа идва на фона на стопираните разговори с Русия относно нейното военно струпване по границите на Украйна. То подчертава нарастващите опасения в цяла Европа, че руският президент Владимир Путин е готов да нахлуе в Украйна. По-малките страни от НАТО на източния фланг на Алианса се притесняват, че могат да бъдат следващите, въпреки че Русия заяви, че няма намерение да инициира конфликт.
Пентагонът също така постави около 8500 американски военнослужещи в по-висока степен на готовност за евентуално разполагане в Европа като допълнителна гаранция за съюзниците от НАТО. САЩ вече имат между 75 000 и 80 000 военнослужещи на Стария континент като постоянно разположени сили и като част от редовни ротации.
Вашингтон и Москва са в противоречие по отношение на Украйна, без да има признаци за голям дипломатически напредък по темата. Впоследствие стана ясно, че Съединените щати може да са склонни да сключат споразумение с Русия за намаляване на напрежението по отношение на разполагането на ракети в Европа, ако Москва се отдръпне от границата с Украйна.
Източник: news.bg

 

Русия и Беларус с над 20 съвместни военни учения тази година

03.02.2022, 18:00

Тази година Русия и Беларус ще организират повече от 20 съвместни военни учения. Това обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща с беларуския президент Александър Лукашенко.
Сергей Шойгу подчерта, че главната задача на съвместните маневри е да покаже ефективността на противовъздушната отбраната на Съюзната държава Русия- Беларус.
В момента на беларуска територия се прехвърлят подразделения на руската армия от Далечния изток.
От 10 до 20 февруари в района на Брест е планирано учението “Съюзна решимост 2022”, в рамките на което  въоръжените сили на Русия и Беларус ще отработват отразяване на външна агресия, борба с тероризма и ликвидиране на въоръжени формирования и диверсионно-разузнавателни групи на условния противник.
След това, по време на учението “Изток 2022”, голяма групировка на беларуската армия ще  измине 10 000 километра, за да достигне руския Далечен изток.
Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като “нагнетяване на напрежение” планираното от Вашингтон прехвърляне на допълнителни американски войски в Европа. И обеща, че в отговор Русия ще предприеме необходимите мерки, за да се защити.
А генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи изявление, в което посочи, че Русия струпва в Беларус изтребители от ново поколение, съвременни средства за противовъздушна отбрана, преносими ракетни установки и военни части.
Източник: БНР

 

Възпитаник на Шуменското военно училище е назначен за областен управител на област Сливен

03.02.2022, 10:17

Правителството назначи Веселин Вълчев за областен управител на област Сливен и освободи досега заемащия длъжността Минчо Афузов. Веселин Вълчев има военна квалификация офицер от земната артилерия с военна и гражданска специалност, съответстваща на квалификацията „инженер-геодезист“, и е магистър по специалността „Организация и управление на оперативно-тактическите формирования на сухопътните войски“. Притежава опит в Областната администрация Сливен, пътното строителство, Министерството на отбраната и като офицер в Българската армия, съобщават от МС.
Веселин Вълчев е завършил Висшето военно артилерийско училище в Шумен, където придобива гражданска специалност инженер по геодезия. Започва службата си като взводен командир в артилерийския дивизион на бившата 13-та танкова бригада. Завършил е и ВА „Георги Стойков Раковски“. Офицерската му служба приключва като командир на дивизиона, след което постъпва в резерва.
Веселин Вълчев работи в Областна администрация – Сливен от 2015 г. Той става областен управител от квотата на коалиция „Продължаваме промяната“.

 

Лекарствата по законите за ветераните и военноинвалидите продължават да са за сметка на бюджета

03.02.2022, 10:00

През 2022 г. средствата за лекарствени продукти по чл. 4, т. 1 от Закона за ветераните от войните на Република България и по чл. 15, ал. 1 и 2 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите са за сметка на държавния бюджет и се изплащат от Агенцията за социално подпомагане чрез НЗОК. Това е записано в преходните и заключителни разпоредби на внесения от правителството в Народното събрание Законопроект за бюджета на Националната здравноосигурителна каса.
Уточнява се, че Агенцията за социално подпомагане превежда на НЗОК необходимите средства за заплащане на заявените суми от аптеките, сключили договор с НЗОК, за предоставени лекарствени продукти на ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали.
Няма промяна в сравнение със Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военният ангажимент на европейските страни в Мали трябва да бъде преоценен, заявиха Германия и Франция

03.02.2022, 09:52

Германската външна министърка Аналена Бербок (на снимката) каза вчера, че военният ангажимент на европейските страни в Мали, където управляващата хунта наскоро изгони френския посланик, трябва да бъде преосмислен, предаде Франс прес.
“С оглед на последните мерки, предприети от правителството на Мали, трябва честно да се запитаме дали все още има условия за успеха на нашия съвместен ангажимент. Нашият ангажимент не е самоцел”, каза Бербок в интервю за в. “Зюддойче цайтунг”.
Френското правителство ще вземе в близките дни решение, дали да запази дългогодишната си военна мисия в Мали, каза днес външният министър Жан-Ив Льо Дриан на фона на нарастващо напрежение в западноафриканката страна, предаде Асошиейтед прес.
Министърът обеща да запази френската антитерористична мисия в по-широкия регион на Сахел, но не изключи възможността за изтегляне на френския контингент от управляваното от военна хунта Мали.
Льо Дриан посочи, че пълното изтегляне на френските войски от страната може да стане след дискусии с африканските партньори в региона. “Обсъждаме с партньорите броя на войниците, който трябва да оставим, за да продължим борбата с тероризма”, каза министърът в интервю за обществената телевизия “Франс 2” и добави: “Ситуацията не може да остане каквато е сега”.
Мали се бори с ислямистки бунтовници в северната част на страната от 2012 г. През 2013 г. Франция изпрати свои войски там по молба на ръководството на страната, за да спре джихадистите, които завзеха части от територията на страната. Операцията по-късно беше разширена и в други държави в опит да се стабилизира по-широкия регион на Сахел, който включва Чад, Нигер, Буркина Фасо и Мавритания.
През юли миналата година френският президент Еманюел Макрон обяви съкращаване до началото на 2022 г. на френския контингент в Сахел.
В понеделник временното правителство на Мали нареди на френския посланик в западноафриканската държава да я напусне, обвинявайки го, че подкопава легитимността му. Миналата седмица властите в Мали разпоредиха участващите във водената от Франция военна операция “Такуба” датски войски да напуснат страната.
Източник: bta.bg

 

21 години от първия полет на AW139

03.02.2022, 09:30

Преди точно 21 години, на 3 февруари 2001 г., първия си полет прави вертолета от средния клас Leonardo AW139. Две десетилетия по-късно, това е най-популярната машина в т.нар. „супер среден клас” и тя широко се използва за различни цивилни, парацивилни и военни задачи.
AW139 е замислен през 1997 г. от компанията Agusta, като заместник на вертолетите от семейството Huey. Потенциалният пазар е оценен на 900 бройки. На следващата година италианската компания влиза в джойнтвенчър с американците от Bell. Двете вертолетостроителни компании се споразумяват да създадат заедно два проекта – вертолет от средния клас и цивилен конвертоплан.
Вертолетът е означен AB139, като Agusta има 75% от програмата, а останалите са на Bell. Първият клиент е намерен през 2000 г., а на 3 февруари 2001 г. първият прототип (на снимката) полита от заводското летище на Agusta в Касчина Коста, край Милано. Полетът продължава 45 минути и минава без забележки.
Европейският типов сертификат е даден през 2003 г., а на следващата година е даден и американски типов сертификат. Търговската експлоатация започва в началото на 2004 г.
През 2005 г. италианците (вече под името AgustaWestland, а след 2017 г. е под шапката на Leonardo) изкупуват дяла на Bell в консорциума. За $75 млн. са купени не само дяловете, но и цялата интелектуална собственост над вертолета, който получава новото означение AW139.
Вертолетът постепенно увеличава максималната си излетна маса. Ако в началото тя е 6,4 тона, през 2008 г. става 6,8 тона, а след 2015 г. – 7 тона.
Успехът на конструкцията се дължи най-вече на това, че успешно се вклинява между традиционните тежки вертолети на цивилния пазар, като S-92 и Super Puma и тези от средния клас, като Bell 412 и EC-155. Оттам идва и названието „супер среден клас”.
Днес са произведени и доставени на крайните клиенти над 1100 вертолета, а има да се изпълняват поръчки за още над 100 машини. Производството върви на две линии – една в Италия и една в САЩ. Общо са налетени над 3 млн. часа.
AW139 става основа за семейство от вертолети – през 2011 г. полита 8,3-тонния 19-местен AW189 (AW149 е военната му версия), а на следващата година се появява и 4,8-тонният 12-местен AW169.
AW139 от състава на италианските ВВС. Машината, под означението HH-139, се използва за търсене и спасяване
Източник: https://aero-bg.com/

 

133 години от рождението на летеца поручик Стефан Калинов

03.02.2022, 09:23

На 3 февруари 1889 г. в Лясковец е роден Стефан Ганчев Калинов. Завършва Военното училище през 1909 г. с чин подпоручик, поручик от 1912 г. Той е от първата група обучаващи се във Франция български пилоти. Обучава се в Аеропланната фабрика Воазен (гр.Вилакур) от 9 май до 11октомври 1912 г. Взема активно участие в бойните действия по време на Балканската война в състава на Първо аеропланно отделение. Със самолет „Воазен“ и наблюдател Милчо Митев изпълнява 8 бойни полета за разузнаване и бомбопускане. По време на първото военно примирие при един от тренировъчните полети на 30 ноември 1912 г. със самолет „Воазен“, с поручик Стефан Калинов лети първата българка – Райна Касабова.
През Втората балканска война поручик Стефан Калинов с наблюдател поручик Димитър Сакеларов лети в състава на Трето аеропланно отделение. На 26 юни 1913 г. при прелитане със самолет „Воазен“ от Демирхисар за Радовиш принудително кацат в района на Струмица, успяват да заредят с бензин и излитат за Сандански. Във въздуха самолетът се запалва. Пилотът се приземява сполучливо, но машината изгаря. В края на юни след много премеждия летците се добират до София.
След приключването на Балканските войни останалите изправни самолети са крайно недостатъчни. Налага се българските летци и механици да строят собствени конструкции от аварирали самолети. Върху видоизменена конструкция на „Воазен” поручик Стефан Калинов монтира двигател „Аргус“ с мощност 100 к.с. Новопостроеният самолет той нарича „Доган“. При един от пробните полети на 15 юли 1915 г. самолетът катастрофира. Конструкторът поручик Стефан Калинов и ученикът пилот подпоручик Христо Джинджифоров загиват.
Музей на авиацията - Крумово

 

Турция изпълни мащабна въздушна операция срещу цели в Североизточна Сирия

03.02.2022, 09:05

Турската военна авиация е извършила масирани удари по цели в Североизточна Сирия, за които турското МО твърди, че са свързани с терористи. Операцията е наименувана „Зимен  орел”.
По неофициални данни на местното специализираното издание Tolgaozbek, става въпрос за операция в която са задействани 60 летателни, като са били поразени 80 цели. В операцията са участвали изтребители F-16 и F-4, танкери KC-135, летящи радари E-7 и множество безпилотни апарати. - (видео)
Те са излетели от общо три авиобази – 8-ма авиобаза Диарбекир, където са разположени две ескадрили F-16, 7-ма авиобаза Малатия-Ерхач, където се базират изтребителите F-4 и 10-та авиобаза Инджерлик.
Били са поразени редица сгради, включително и такива за които се знае, че помещават среща на ръководни кадри в „терористични организации“. Използвани са основно управляеми боеприпаси. На видеото разпространено от турското МО се вижда, че изтребителите F-16 са въоръжени с GBU-31 JDAM.
Операцията е приключена без загуби от страна на турската военна авиация. Това е една от най-мащабните турски въздушни операции в последните години.
Властите в т.нар. Автономна администрация в Северна и Източна Сирия са съобщили, че редица населени места са били подложени на турски авиационни и артилерийски удари. Има загинали военни и цивилни, но техният брой не се съобщава.
Автономната област е населена основно с кюрди, които са в открит конфликт с турската държава почти от началото на гражданската война в Сирия.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Руските тактически ядрени оръжия са 10 пъти повече от тези на САЩ

02.02.2022, 22:13

Ако бъдат попитани, повечето американци вероятно вярват, че САЩ и Русия са доста равностойни по отношение на ядрените оръжия поради договори за контрол на въоръженията като Новия договор за намаляване на стратегическите въоръжения - известен още като Нов СТАРТ.
Това не е съвсем вярно, пише The Heritage Foundation*.
Наистина, тъй като Русия заплашва с мащабна инвазия в Украйна всеки момент, сега е подходящ момент да обърнем внимание на един малко споменаван, но крещящ дисбаланс в нашите ядрени арсенали - и как той може да повлияе на интересите в Европа.
Докато САЩ и Русия разполагат с подобен брой разгърнати стратегически ядрени оръжия, както е ограничено съгласно Нов СТАРТ, Русия има предимство 10:1 пред САЩ в нестратегическите ядрени оръжия - известни още като тактически или ядрено оръжие за бойното поле.
Да, правилно прочетохте: предимство 10:1.
Русия разполага с около 2000 нестратегически ядрени оръжия, докато САЩ разполагат с около 200 общо - половината в САЩ и половината в Европа, като част от НАТО.
Добре и какво от това? Така или иначе никой никога няма да използва ядрени оръжия, нали?
Е, големите държави с ядрено оръжие, включително Русия, казаха, че никога не трябва да се води ядрена война. Но има дълбоки опасения сред анализаторите по сигурността дали руснаците наистина вярват в това.
Смята се, че Русия има така наречената доктрина "ескалация за деескалация" за своите тактически ядрени оръжия. Всъщност тази доктрина може да се нарече по-добре "ескалиране до прекратяване — и победа".
Идеята е, че Русия може да използва едно (или повече) тактически ядрени оръжия по време на конвенционален конфликт със силите на НАТО, за да предотврати поражение, да консолидира печалбите или дори да замрази конфликт без по-нататъшни битки.
Тъй като несъответствието между руските и американските тактически ядрени оръжия е толкова голямо, Москва може да възприеме ядрен отговор на НАТО за неубедителен.
Един пример би бил полезен:
Москва атакува една или всички балтийски държави със своите конвенционални сили, за да установи контрол над някои или всички територии на тези държави. Позовавайки се на член 5, НАТО отговаря с конвенционални сили - и започва битка.
Москва, загрижена за непълноценността на своите военни в тази битка с воденото от САЩ НАТО, обмисля използване на малко ядрено оръжие някъде в театъра на бойни действия като предупреждение за по-лоши неща, които предстоят.
В очите на Москва може би НАТО ще се притесни за ескалацията на бойните действия от конвенционални към ядрени - особено потенциалното използване на по-мощни ядрени оръжия от Русия срещу европейски и американски градове - и ще спре контраофанзивата си срещу руските сили.
Всъщност Москва може да възприеме погрешно, че ако НАТО няма тактическия ядрен капацитет, за да отговори, е по-вероятно да отстъпи, отколкото да изстреля стратегическо оръжие срещу Москва и да рискува по-нататъшна ескалация.
Като държи на своето предимство, Москва може да заплаши с допълнителни ядрени удари, освен ако сраженията не приключат при условията на Русия. В идеалния свят на Русия, НАТО може да реши, че няма добър вариант за отговор и да реши да прекрати военните действия и така Москва ще запази придобивките си.
Имайки предвид тези изчисления, Русия играе хазарт и взривява 10-килотоново ядрено оръжие на европейския театър, а ядреното възпиране се проваля за първи път в историята.
И така, какво общо има ядрени конфликт с НАТО, с Украйна?
Ако Русия се почувства успешна с последния си авантюризъм в Украйна, тя със сигурност би могла да се насърчи да се опита да разшири сферата си на влияние в Европа, включително чрез атакуване на членове на НАТО.
Всъщност предимството на Москва в нестратегическите ядрени оръжия може да насърчи поемането на по-голям риск сега и в бъдеще, дълбоко подкопавайки европейската сигурност и интересите на САЩ.
Както видяхме досега - от информационни кампании до кибератаки, до военни движения - Русия ще използва всеки инструмент в своя арсенал, за да постигне своите геополитически цели.
Този подход може да включва използването на тактически ядрени оръжия в някакъв момент срещу НАТО - което означава, че тези така наречени малки руски ядрени оръжия са потенциален голям проблем за нас и нашите съюзници. - Още ЯО
*The Heritage Foundation (съкратено Heritage) е американски консервативен мозъчен тръст, базиран във Вашингтон, окръг Колумбия, насочен основно към публичната политика. Фондацията поема водеща роля в консервативното движение по време на президентството на Роналд Рейгън, чиито политики са взети от политическото проучване на Heritage Mandate for Leadership. Оттогава The Heritage Foundation продължава да оказва значително влияние в изготвянето на публичната политика в САЩ и се счита за една от най-влиятелните консервативни организации за обществена политика в Съединените щати.
Източник: https://news.bg/

 

Military Watch: Су-30 превъзхожда всеки западен изтребител

02.02.2022, 21:34

Руският изтребител Су-30 превъзхожда всичките си западни аналози по маневреност и обсег на полета.
А бойните възможности на най-новата модификация Су-30СМ2, като например 400-км обсег на стрелба с ракети "въздух-въздух", надвишават способностите на самолетите на НАТО над два пъти, пише американското издание Military Watch. При всички свои предимства Су-30 може да се окаже последното "прераждане" на легендарния Су-27, смятат от изданието.
Най-новата модификация Су-30СМ2, която тъкмо започва да постъпва във Военноморския флот и Въздушно-космическите сили на Русия, събира всичко най-добро от предходния многоцелеви Су-30 и първокласния изтребител Су-35. Двигателите с управляем вектор на тягата обезпечават свръхманевреността на самолета за избягване на вражески ракети, но и му дават предимство в близък бой. Версията СМ2 получи по-нова силова установка от Су-35 – с повишена тяга и повече икономичност, което се отразява положително на обсега на полет (който и без това не е малък), пише "Российская газета".
Су-30СМ2 е оборудван и с нови радари "Ирбис-Е", също е от Су-35. Не е изненадващо, че Су-30 е основата на изтребителния авиопарк на руската армия с около 130 машини. И се планира всички те да се модернизират до СМ2.
При това Су-30 може да се окаже последна модификация на отличния Су-27, тъй като руският военнопромишел комплекс преминава към следващо поколение изтребители на платформи Су-57 и Су-75 Checkmate. - Още за Су-30
Източник: https://bg.rbth.com/

 
 

Расте броят на летците за охрана на въздушното ни пространство

02.02.2022, 20:50

Двама летци на МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево дадоха първото си бойно дежурство в интерес на националния въздушен суверенитет на Република България в първите два дни на месец февруари.
Капитаните Денислав Танков и Георги Йорданов завършиха всички етапи в летателната си и бойна подготовка, за да се включат в изпълнението на приоритетната за базата задача по Air Policing, съобщават от ВВС.   
Те ще продължат да развиват активно бойните си умения във всякакви метеорологични условия и през настоящата година, когато предстои в нов курс за приучване на самолет МиГ-29 да се включат още летци.
„Нашите основни цели са непрекъснато да се повишава броят на пилотите, носещи бойно дежурство по охрана на въздушното пространство“, каза бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза Граф Игнатиево пред летателния състав. Той връчи сертификати на двамата летци, с които се отбелязва датата на първото им застъпване в бойно дежурство и подчерта, че: „Дни, като тези, са значими не само за кариерното развитие на нашите колеги, но и са в принос към националното отговорни задачи, които изпълнява базата и за които всички ние носим своята отговорност. Командирът пожела на капитан Танков и капитан Йорданов да бъдат все така целенасочени, защото това е само първата стъпка към необходимата бойна подготовка, която те тепърва пълноценно трябва да  надграждат.
Източник: https://otbrana.com/

 

САЩ пращат военен кораб и изтребители в ОАЕ след обстрела от Йемен

02.02.2022, 13:01

Съединените щати ще изпратят военен кораб и изтребители, за да помогнат за защитата на Обединените арабски емирства след поредица от ракетни нападения от страна на йеменски бунтовници. Това предаде АФП.
Разполагането на военнослужещи в помощ на ОАЕ срещу настоящата заплаха е резултат от телефонен разговор между американския министър на отбраната Лойд Остин и престолонаследника на Абу Даби Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, съобщиха от посолството на САЩ в близкоизточната държава.
В понеделник ОАЕ, част от водената от Саудитска Арабия коалиция, която се бори срещу подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути, претърпяха третото си ракетно нападение в рамките на няколко поредни седмици.
В изявлението се казва, че корабът USS Cole (DDG-67) ще си партнира с военноморските сили на ОАЕ и ще акостира в Абу Даби, а Щатите ще разположат и изтребители от пето поколение. Други помощни действия включват “предоставянето на разузнавателна информация за ранно предупреждение”.
Нападенията на бунтовниците отвориха нов фронт в продължаващата вече седем години война в Йемен, в която загинаха стотици хиляди души, а милиони бяха разселени.
На 17 януари трима чуждестранни работници бяха убити при нападение с дрон и ракети, насочено към петролните съоръжения и летището на Абу Даби, което доведе до ответни смъртоносни въздушни удари. На 24 януари американските сили, разположени във военновъздушната база Ал Дафра в Абу Даби, бяха принудени да се прибират в бункери, тъй като над града бяха свалени две балистични ракети. А в понеделник по време на посещението на израелския президент Исаак Херцог в ОАЕ беше осуетена трета ракетна атака.
Източник: news.bg   

 

САЩ провеждат учения в Бахрейн

02.02.2022, 09:57

Най-големите военноморски учения в Близкия изток, Международно морско учение 2022 и Cutlass Express, се провеждат в Бахрейн под командването на Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM). Това съобщи във вторник вечерта в “Туитър” Пети флот на САЩ.
В маневрите участват 9000 души и около 50 кораба от повече от 60 държави. В тях участват редица международни организации като Интерпол, Службата на ООН за наркотици и престъпност (UNODC) и Международния морски форум на петролните компании (OCIMF).
“Това ниво на представителство демонстрира споделена решимост да се поддържа международен ред, основан на върховенството на закона”, каза вицеадмирал Чарлз Брад Купър, командир на Пети флот на САЩ, който се фокусира предимно върху Близкия изток.
Церемонията по началото на маневрите се проведе в понеделник в щаба на Пети американски флот в Бахрейн. На нея присъства министър-председателят на кралството Салман бин Хамад бин Иса Ал Халифа.
В ученията в Червено и Арабско море, Персийския и Оманския залив, както и в северната част на Индийския океан участват още Израел, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Египет, Йордания, Оман и Йемен.
Очаква се те да продължат до 17 февруари.
Източник: news.bg

 

Франция предаде на Индия 3 нови изтребителя “Рафал”

02.02.2022, 09:54

Франция предаде на индийските военновъздушни сили още една партида от три многоцелеви изтребителя “Рафал”. Това съобщи АП, позовавайки се на пресслужбата на индийските военновъздушни сили.
Церемонията по предаването на самолета, построен във Франция за Индия, се състоя на изпитателното летище Dassault Aviation близо до Марсилия. Очаква се изтребителите да излетят за Индия през втората половина на февруари. Така ВВС на Делхи ще разполагат с 35 от 36-те изтребителя “Рафал”, които ще бъдат доставени от Франция. Последният от тези бойни самолети ще бъде доставен на индийските военновъздушни сили по-късно тази година.
Изтребителите от финалната партида имат бордово оборудване и оръжия, които отговарят на всички изисквания на индийските военни пилоти. Те са оборудвани с ракети въздух-въздух с голям обсег на действие Метеор, усъвършенствани комуникационни системи, предупреждение за приближаване на вражески ракети и най-нова авионика.
Изтребителите “Рафал”, купени по-рано от Франция, скоро ще преминат през сериозна модернизация, по време на която, според съобщенията, те ще бъдат оборудвани с оборудване, закупено от Индия от Съединените щати.
През септември 2016 г. Индия и Франция подписаха договор за доставка на 36 изтребителя “Рафал” на обща стойност около $8,8 млрд.
Първата партида от пет самолета беше доставена на 29 юли 2020 г. Според договора с Франция всички бойци трябва да пристигнат преди края на 2022 г. Hindustan Aeronautics Limited, индийска държавна авиационна корпорация, преговаря с Dassault Aviation за трансфера на технологии и производството на такива изтребители в Индия. - Още за Rafale
Източник: news.bg

 

2 февруари: 48 г. от първия полет на изтребителя F-16

02.02.2022, 09:50

На 2 февруари 1974 г. извършва първия си полет американският многоцелеви изтребител Ф-16 Fighting Falcon (Боен сокол) за завоюване на въздушно превъзходство. Произведен е от Дженерал Дайнамикс и влиза в експлоатация на 17 август 1978 г.
В началото на 1970-те години ВВС на САЩ обявяват конкурс за нов реактивен изтребител (LWPF – Light Weight Fighter Program), който да допълни бойните възможности на тежкия F-15 Eagle.
Първият изпитателен полет на прототипа Модел GD401, обозначен от ВВС на САЩ като YF-16, е осъществен инцидентно на 20 януари 1974 г. При пробно засилване по пистата прототипът неочаквано се оказва във въздуха и на изпитателя Фил Арчър не му остава друго освен да изпълни полет по кръга над летището и след 6 непредвидени минути полет да се приземи благополучно.
Първият „официален” полет обаче става на 2 февруари...........Прочети още

 

Навършиха се 79 г от Паметната Победа на Червената армия при Сталинград

02.02.2022, 09:44

Днес Русия чества 79-годишнина от победата в Сталинградската битка, продължила от 17 юли 1942 до 2 февруари 1943 година и преломила хода на войната на СССР против нацистка Германия.
Тя е сред най-кръвопролитните сблъсъци в човешката история. Включва няколко етапа: сраженията на подстъпите към Сталинград, борбата за контрол на самия град, както и съветската контраофанзива, която завършва с обкръжаване и унищожаване на немската 6-та армия. - (видео)
По този повод английският премиер Уистън Чърчил възкликва с облекчение: ”Бог се смили над нас. Англия е спасена!”.
Английският крал Джордж VI награждава смелите защитници на града със символичен меч, а Томас Ман ще каже: “Отбраната при Сталинград е подвиг, за който историята винаги ще си спомня с благоговение!”

 

Малко над 1 млрд. лв. се предвиждат за пенсии на излезлите от армията, МВР и службите за сигурност

02.02.2022, 09;39

Проектът на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г. е в парламента.  Средният брой на пенсионерите за 2022 г. се очаква да намалее до около 2 050 700 лица. По-ниският брой се обуславя от съвместното влияние на демографските процеси и промените в изискванията за придобиване право на пенсия по КСО. Намаление се очаква за всички групи пенсионери, без оглед на вида на водещата пенсия.
Остава разпредбата, според която от 25 декември 2021 г. процентът за една година осигурителен стаж се увеличава от 1,2 на 1,35 за всяка година осигурителен стаж без превръщане и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж без превръщане. За останалата част от зачетения осигурителен стаж процентът се запазва 1,2. Разпоредбата продължава да действа и през 2022 г.
Бюджетът на фонд "Пенсии за лицата по чл. 69", т.е. за пенсионираните военносужещи, служители от МВР и службите за сигурност по разходите и трансферите е на обща сума 1 050 727,4 хил. лв. Дефицитът е 220 793 хил. лв.
Средната пенсия през 2022 г. ще достигне 573,76 лв. без ковид добавката от 60 лв., която ще се изплаща на всички пенсионери в периода януари-юни. Това предвижда законопроектът на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., който беше одобрен от правителството. Според прогнозите с включените еднократни допълнителни суми пенсиите се очаква да нараснат с 13,4% спрямо 2021 г.
Проектът предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2021 г., да се увеличат с 6,1%. Като се прибавят еднократните допълнителни суми към тях, се очаква ръстът на пенсиите да е с 13,4%.
От 1 юли минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 392,57 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии през 2022 г. е 1500 лв. През 2022 г. за изплащане на пенсии са предвидени 14,119 млрд. лв. - с 1, 072 млрд. лв. повече в сравнение с разходите през 2021 г.
От 1 април се предлага да се увеличи обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст от 650 на 710 лв. От същата дата минималното обезщетение за безработица се повишава от 12 на 18 лв. на ден, а максималният дневен размер се повишава от 74,29 лв. на 85,71 лв.
С проекта се предлага от 1 април максималният осигурителен доход за всички осигурени лица да се увеличи от 3 000 лв. на 3 400 лв. Повишава се и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 650 лв. на 710 лв., както и за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 420 лв. на 710 лв.
Запазва се размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” и фонд „Пенсии за лицата по чл. 69” на ДОО на нивото от 2021 г. Без промяна остават и размерите на осигурителните вноски за другите фондове на държавното обществено осигуряване, а също и съотношенията между осигурителите и осигурените лица.
Със законопроекта се осигуряват възможност Националният осигурителен институт да изплаща до юни включително допълнителна сума, представляваща разликата между получения през януари 2022 г. доход от пенсии с включени 60 лв. „ковид добавка“ и дохода от пенсии за декември 2021 г. с включена „ковид добавка“ от 120 лв.
Предвид продължаването на извънредната епидемична обстановка със законопроекта се предлага през 2022 г. периодът на неплатен отпуск, който се зачита за трудов стаж и за осигурителен стаж при пенсиониране да се увеличи на 90 дни.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Основни класове бойни кораби на ВМФ на РФ към 01.02.2022 година

01.02.2022, 21:15
 

Русия обещава прозрачност при военни учения с Беларус

01.02.2022, 21:03

Русия каза, че ще има прозрачност относно съвместно военно учение, планирано в Беларус в средата на февруари, предаде ДПА.
Русия е уведомила военните аташета на други държави за учението, което предвижда да проведе с Беларус, заяви руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от агенция Интерфакс.
По думите на Шойгу Москва не е длъжна да дава такава информация, но доброволно е решила да направи това.
Учението трябва да продължи от 10 до 20 февруари. Броят на участващите военни е под максимума, договорен във Виенския документ от 2011 г., каза министърът. Това означава, че в маневрите ще участват по-малко от 13 000 войници, 300 танка, 500 бронирани автомобила и 3500 парашутисти.
Учението ще се проведе в южната част на Беларус, включително в райони до границата с Украйна. То ще включва маневри на пет полигона, заяви Шойгу.
Планираното съвместно учение тревожи Запада предвид настоящото напрежение около Украйна. Русия е струпала десетки хиляди войници до украинската граница и има опасения, че може да се готви да нахлуе в Украйна.
Източник: bta.bg

 

Пентагонът: Допълнителните американски войски в Източна Европа не са сили за отговор на НАТО

01.02.2022, 13:30

Допълнителните американски войски, които са приведени в състояние на повишена готовност в съответствие с възможността да бъдат разположени в Източна Европа, няма да бъдат част от 8000-те американски войници, готови да подкрепят Силите за отговор на НАТО, заяви говорителят на министъра на отбраната Джон Кърби (на снимката).
В петък президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че в близко бъдеще ще бъдат прехвърлени американски войски в Източна Европа и в страни от НАТО, но уточни, че няма да бъдат разположени много.
"Когато става въпрос за двустранни споразумения или договорености със съюзници от НАТО, ако те се нуждаят от допълнителни способности, ако биха искали това, тогава ще го уточним индивидуално с всяка държава, за да сме сигурни, че отговаряме на нуждите по най-добрия начин, по който те желаят и могат да се разположат", заяви Кърби по време на брифинг за медиите в понеделник.
Кърби обясни, че американските войски, които вече са поставени в състояние на повишена готовност в Съединените щати, няма да бъдат част от силите за отговор на НАТО, но ще бъдат на разположение за разполагане във всяка държава, която има конкретни искания за помощ в областта на сигурността. Съединените щати биха могли също така да преместят някои американски войски, които вече се намират на европейската сцена на военните действия, в Източна Европа, добави Кърби, предава Нова Тв.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Военен календар

01.02.2022, 13:18

На 1 февруари 1961 година, е извършена реорганизация на българските ВВС. Командването на ВВС се преименува в командване на ПВО и ВВС с командващ генерал-лейтенант Добрин Димитров. Бойните части са обединени в 1-ви корпус ПВО (11-и, 18-и, 19-и изтребителни авиационни полкове), 2-ри корпус ПВО (15-и, 21-ви, 27-и изтребителни авиационни полкове) и 10-а изтребително-бомбардировъчна авиационна дивизия (25-и, 22-ри изтребително-бомбардировъчни авиационни полкове). Останалите структури на авиацията като 26-а отделна разузнавателна авиационна ескадрила, 16-и транспортен авиационен полк, 1-ва отделна противолодъчна авиационна ескадрила и Висшето народно военновъздушно училище, не променят организационно-щатната си структура и подчиненост. При извършената трансформация военните авиационни формирования съхраняват кадровия си потенциал и повишават подготовката на летателния състав. Летците са 583-ма, от които 83 – с 1-ви клас, 191 – 2 ри клас, 217 – 3-ти клас. Седемдесет и пет летци могат да участват в бойни действия нощем и в сложни метеорологични условия, което нарежда вида въоръжени сили сред най-подготвените на Балканския военен театър. През 1968 г. корпусите ПВО за разформирани и са създадени 1-ва и 2-ра дивизии ПВО.

 

До 18 февруари се подават рапорти за обучение във Военната академия

01.02.2022, 13:07

Офицерите, кандидатстващи за обучение във Военна академия „Георги Стойков Раковски”, трябва да подават рапорти по команден ред до министъра на отбраната, в срок до 18 февруари т.г. Със своя заповед министърът на отбраната Стефан Янев обяви заявения брой места по специалности за прием на офицери, за обучение като слушатели във Военната академия, за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ в професионално направление „Военно дело“, за учебната 2022/2023 г.
Наред с другите изисквания, кандидатите следва да притежават удостоверение за владеене на английски/френски език, съгласно стандартизационно споразумение на НАТО STANAG 6001, на ниво не по-ниско от 2-2-2-2. Ако не притежават такова удостоверение, трябва да приложат към рапорта препис-извлечение от изпитния протокол, с оценките от положения изпит.
В прогнозата за служебно развитие, към рапорта съответните командири и началници са длъжни да посочат конкретната длъжност, на която ще бъде назначен офицерът след завършване на обучението в Академията, с отчитане на придобитото образование и военна квалификация.
Конкурсните изпити са през май. По специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” те ще бъдат от 9 до 11 май, а по специалността „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ – от 9 до 20 май.
Подробности на https://www.mod.bg/bg/doc/zapovedi/2022/20220131_OX89.pdf
Източник: https://otbrana.com/

 

Унгария мисли за втора ескадрила бойни самолети

01.02.2022, 11:52

Плановете за развитие на унгарските въоръжени сили предвиждат създаването на още една ескадрила бойни самолети. Това е съобщил Гашпар Марот, национален директор по въоръжението в унгарското МО, цитиран от местното издание Portfolio.
Марот е заявил, че плановете за развитие на въоръжените сили предполагат две ескадрили многоцелеви изтребители, а в момента унгарските ВВС имат само една ескадрила въоръжена с 14 броя Gripen C/D (на снимката). Той обаче е уточнил, че към момента няма конкретни планове как да се подходи към въпроса.
Марот смята, че на първо време покупка на още Gripen, дали във варианта C/D, дали във варианта E/F, изглежда най-логична. Вариантът с F-35 също е наличен, но според изданието в Унгария той се смята за твърде скъп.
Директорът мисли, че към 2030 – 2040 г. военната авиация по света ще претърпи сериозен технологичен скок с въвеждането на въоръжение на ново поколение изтребители. Така, че към въпросът с допълнителните изтребители трябва да се подходи внимателно и да се прецени дали Унгария може да участва в програмите FCAS или Tempest, включително на индустриално ниво.
Гашпар Марот e разказал за предстоящото обновяване на унгарските Gripen до новия стандарт MS20 Block 2. Новата информация, които той е дал е, че изтребителят ще получи новата израелска нашлемна система за изобразяване и целеуказване Elbit TARGO II.
В последните години Унгария инвестира сериозно в отбраната си. Бяха купени не само нови транспортни и въоръжени вертолети, ЗРК, транспортни самолети, но и нови ОБТ и БМП за Сухопътните войски. - Още за Грипен
Източник: https://aero-bg.com/

 

Истинският характер на Римската армия и няколко любопитни факта за нея

01.02.2022, 11:44

Днес римската армия се помни като най-мощната бойна машина, която древният свят е виждал. И то напълно основателно. Но са й нужни векове, за да прерасне в свирепата сила, която провокира страх в народите по периферията на империя.
В най-ранните си дни армията на Рим се набира при нужда от гражданите въз основа на имуществените им възможности. На върха са мъже, които могат да осигурят кон, и стигаме до обикновените войници или легионери, които могат да позволят само меч. Чак след първите две пунически войни в Рим срещу Картаген през 3 век пр. н. е., римската армия се развива във военния гигант, доминиращ древния свят.
С нарастването на силата на армията броят на мъжете, които служат в нея, се увеличава. В републиката броят варира според изискванията. Те бяха предимно десетки хиляди до Късната република (около 104 – 31 г. пр. н. е.), когато генералите на Рим, събрали огромни сили, воюват, следвайки своите политически амбиции. При императорите (27 г. пр. н. е. – 337 г. сл. н. е.) вероятно армията нараства от около 250 000 на 450 000 души, от предимно граждански легионери в легиони от по 5000 и провинциални помощници в приблизително равен брой......Прочети още

 

Защо се разби космическата совалка „Колумбия”?

01.02.2022, 11:37

На 1 февруари 2003 г. космическата совалка „Колумбия” при навлизането си в атмосферата за кацане след своята 28-ма мисия се разпада на части, които като дъжд се изсипват над 6 американски щата. Всичките седем членове на екипажа загиват. Разследващата комисия, ръководена от адмирала в оставка Харълд Джемън, излиза доклада си чак през август. Тя установява, че ключови служители на НАСА - от висшите инженери и експерти до самите ръководители на космическата агенция - са действали дълбоко погрешно през цялото време на полета и в първите седмици след катастрофата, когато дават официалните изявления. Разследващата комисия не посочва поименно виновните лица, като оставя тази деликатна задача на ръководството на НАСА. - (видео)
Докладът на комисията педантично регистрира станалите събития и погрешните действия на стартовия екип.
На видеото с висока резолюция, получено през нощта след изстрелването, е забелязано на 82-та секунда след старта как част от порестата изолация на горивния резервоар се откъртва, удря лявото крило на совалката и го пробива. Подобни инциденти са се случвали и преди, но нито един от тях не е застрашил живота на астронавтите.
Чак на петия ден след инцидента ръководството на полета се събира на съвещание, за да обсъдят повредата и рисковете от нея. Това е последната възможност да се предприемат мерки за спасяването на екипажа. Точно такъв е изводът на експертите от комисията.
Като главен виновник за катастрофата се очертава ръководителят на мисията Линда Хем, защото именно тя заявява “Не мисля, че можем да направим нещо“ и по този начин формира мнение сред околните. В последния възможен ден да се предприемат спасителни мерки, Линда Хем не вижда нужда повредата да се проучи по-обстойно, да се поправи пукнатината в крилото, нито пък да се провежда спасителна акция за екипажа.
Размерът на повредата с лека ръка е омаловажаван. Но в поредицата от грешки, неправилни преценки и фатални решения тя не е била сама – заедно с нея е работил цял висококомпетентен екип.
На 1 февруари в 8:15 часа командирът Рик Хъзбанд изпълнява стандартна процедура по включване на намаляващите скоростта двигатели на „Колумбия”, за да навлязат в атмосферата.
В 8:44 минути совалката вече навлиза в най-горния слой на атмосферата. Височината е 62 км. Само след 4 минути контролнозаписващата апаратура регистрира показанията на сензор на лявото крило за повишаване на температурата.
Към 8:53 часа наблюдатели от Земята първи забелязват отломките. В 8:54 часа директорът на полета е информиран, че четири хидравлични сензора са с показания "извън скалата". Екипът по навлизането започва да обсъжда възникналата ситуация, но още нищо не предвещава опасната ситуация.
В 8:59 часа директорът на полета получава информация, че няма данни какво е налягането на гумите в лявата страна. Скоро след това телеметричната информация от совалката прекъсва.
В 9:00 часа идват съобщения, че орбиталният апарат се разпада. Но в залата, където контролират полета, все още не знаят нищо.
В 9:05 часа от резиденции в северен Тексас докладват за силен гръм, пушек и отломки. В 9:12 часа, след като чува, че совалката е започнала да се разпада, директорът на полета заповядва да заключат вратите, да пратят спасителните екипи и да започнат стандартна процедура в такива случаи. На никой не е позволено да влиза или напуска залата, а контролерите на полета е трябвало да запазят цялата информация от мисията за разследването.
Комисията на адмирал Джемън прецизно откроява серията от фатални стъпки и оценки, както и главните им автори от НАСА:
1. Шон О’Кийф - ръководител от НАСА, на 12 февруари обяснява, че ударът на отчупилото се парче в лявото крило е “еквивалентен на откъсване на парче стиропор от хладилен камион, който се движи пред вас на магистралата“. По-късно физикът Скот Хъбарт от комисията съобщава, че всъщност по-точното сравнение е с 35-килограмова торба цимент, запокитена срещу автомобил, който се движи със скорост 90 км/ч.
2. Генерал-майор Майкъл Костелик, заместник-ръководител на НАСА, съобщава на 5 февруари за дребен отломък, което не е прецедент, нещо “обичайно“ в историята на космическите полети със совалки.
3. Военни камери са можели да направят много полезни снимки на повредата, но по време на полета директорът на програмата “Космически совалки“ Роналд Дитмор съвсем не е мислил така. Той сам заяви на 1 февруари, че използването на камери на ЦРУ нямало да бъде ефективно за поставяне на по-точна диагноза на ситуацията.
4. Дитмор и Костелик независимо един от друг в официални изявления от 5 февруари уверяват журналистите, че екипажът е бил наясно с проблемите. Пет месеца по-късно бе установено, че едва на 8-ия ден от мисията на астронавтите е съобщено за стартовия инцидент с и-майл, в който дори имало изречение, че произшествието е толкова дребно, “че дори не си струва да се споменава“. Космонавтите са уведомени само за да са в час, в случай че журналистите после ги разпитват.
5. На 7 февруари Дитмор заявява, че в НАСА са действали адекватно, че са повикали точните експерти, че са били наясно какво се случва, какви са щетите и какви рисковете. Точно това официално твърдение на НАСА възнамерява да оспори комисията с окончателния си доклад.
Дъглас Ошероф, Нобелов лауреат по физика и член на комисията, е доста по-рязък: “Взети са няколко изключително погрешни и изключително неадекватни решения. Искрено се надявам, че хората, които са ги взели, ще си загубят работата!“
Според разследването главната причина, довела до катастрофата, е следната: НАСА е имала технически проблем със совалките, който се е появявал периодично, но е бил пренебрегван, защото не е предизвиквал инциденти до този момент. Липсвала е адекватна комуникация между младите кадри в агенцията и управленското звено. И накрая, който е изразявал някаква угриженост и опасения, не ги е защитавал докрай, защото е смятал, че не разполага с достатъчно солидни доказателства, и се е страхувал, че мениджърите няма да харесат неговата мнителност.
Подобно мнение има основания: на 28 януари 1986 г., само 75 секунди след старта, совалката “Чалънджър“ експлодира и се пръска на парчета. Седемчленният екипаж загива. Президентската комисия установява, че техническият дефект се крие в един зле конструиран пръстеновиден предпазител върху главната ракетна дюза на двигателя, чиято задача е да не допуска сблъскване на корпуса с отломки, откъсващи се от резервоара. - (видео)
След шест месеца разследване комисията на Джемън стигна буквално до същите изводи. “Между двете катастрофи има повече прилики, отколкото разлики!” - казва Джон Лоджсдън от комисията, експерт по космонавтика от университета “Джордж Вашингтон“. Тогава НАСА е предупредена да не пуска совалки, които дефектират, но е взето решение за продължаване на програмата. В агенцията имало хора, които се опитали да поставят проблемите и са се натъкнали на съпротива, като в края на подготовката на мисията просто са се предали.“
“20 години в НАСА са живели с убеждението, че отломките не могат да причинят катастрофа - казва и Ошероф. - Парчетата, които се откъсват при полета, винаги се появяват в списъка на рисковите фактори, но този дефект се е възприемал като редовен и нормален. Царял е странен оптимизъм, базиран на минали успехи.“ Лоджсдън дори посочва, че никой не се вслушал навремето в предупреждението на изследователския център на НАСА, че “Чалънджър“ може да катастрофира.
Нещо още по-важно - нито Хем, нито Дитмор, нито дори Брайън О’Конър - шефът на службата за сигурност в НАСА, не са и помисляли, че американските разузнавателни сателити биха могли да огледат щателно повредата в лявото крило. Линда Хем взема фаталното решение да не използва техния потенциал или от некомпетентност и неразбиране, или от нежелание да промени траекторията на полета, за да улесни събирането на снимков материал, отчасти и защото е била убедена, че опит за ремонт в открития Космос е невъзможен.
Напълно възможно е било обаче 7-членният екипаж да бъде спасен.
/По материали в интернет/

 

Комодор дьо Шабан за съюзническата експедиция към източните брегове на Черно море и бомбардирането на Редут кале

01.02.2022, 11:35

Редут кале (при устието на река Хопи) в Мингрелия (днес Кулеви, Грузия) е едно от 25-те руски укрепления по източния бряг на Черно море. Укреплението става печално известно по време на Кримската война (1853-1856 г.), когато е бомбардирано и опожарено от съюзническата англо-френска ескадра на 19 май 1854 г. Редут кале охранява търговско пристанище, смятано от руснаците за едно от най-важните им притежания в тази част на Черно море. Укреплението (с гарнизон от 700-800 души) охранява и единственият път свързващ Черно море с Кутаиси и Тифлис (Тбилиси).
За укрепленията по Кавказкия бряг на Черно море капитан Федор Федорович Торнау, завърнал се от черкезки плен в Кавказ, разказва през 1839 г. на император Николай I: „Укрепления малы, гарнизоны слабы, изнурены болезнями, едва в силах обороняться от горцев, которых не они, а которые их держат в постоянной блокаде. Кроме того, в случае европейской войны, при появлении в Босфоре любого неприятельского флота, окажется необходимым снять всю линию: в горы гарнизонам нет отступления, и ни одно укрепление не в силах выдержать бомбардировки с моря“.
Кой е дьо Шабан? .........Прочети  още

 

Първата подводница в света потъва при изпитанията на този ден

01.02.2022, 11:28

На 1 февруари 1851 г., в залива на пристанището на Кил, Германия, е изпитана първата подводна лодка в света, конструирана от 28-годишния подофицер от баварската артилерия Вилхелм Бауер (на снимката). След като благополучно се потапя на 15 м. дълбочина и ляга на дъното, тя отказва да изплава.
Така изобретателят и двамата му доброволни помощници се оказват погребани. По това време в пристанището няма подемни кранове. Бауер си дава ясна сметка, че отварящият се навън люк може да бъде отворен едва след като проникващата вода между нитованите стоманени листове изравни налягането в подводница до околното на водата от 1,5 атмосфери. Бауер обаче употребява много труд, за да убеди асистентите си да не се поддават на паника. Те успяват да се измъкнат и изплават едва след 7,5 часа по време на траурната церемония по повод смъртта им.
Погледнато от съвременна гледна точка проектът на Бауер е невероятно примитивен. Не са решени основни въпроси за една подводница:
1. Тъй като по онова време няма нито електрически двигатели, нито големи акумулаторни батерии, Бауер предвижда двама от тричленния екипаж да въртят с ръце и крака колела, които да задвижват опашен винт, а капитанът отпред да управлява кормилата.
2. Конструкцията на подводницата не осигурява нейната хоризонтална стабилност и равновесие.
3. Тъй като все още не са изобретени подводните торпеда, Бауер предвижда при доближаване на противников кораб ръчно да му се прикрепи мина, която да се взриви при отдалечаване на подводницата.
4. Не е решен задоволително проблемът с ефективността и безопасността на осветлението, тъй като Едисон създава електрическата крушка с нажежаема жичка след почти 30 г.
Всъщност Бауер не е толкова наивник, колкото е неразвита по онова време техниката. Като артилерийски инженер той е свидетел на безпомощността в морските бойни действия на Германия във войната й с Дания (1848-1851) за Шлезвиг-Холщайн, когато датският флот тотално блокира северното крайбрежие. Тогава на Бауер му хрумва идеята да се изнамери средство, което да разкъса блокадата. За да постигне целта си, Бауер започва да изучава хидравлика и строителство на кораби. Преди обучението му да донесе плодове, войната приключва. Изобретателят обаче не се отказва от намеренията си.
Тъй като Бауер притежава много ниско военно звание, няма влиятелни покровители и е неизвестен, той не получава финансиране. Най-накрая Вернер фон Сименс и други хора се смиляват да жертват малка сума пари, с която той построява модел на своята подводница -  бъдещата Brandtaucher (Подводен подпалвач).
Тогава военните власти най-сетне проявяват интерес към начинанието и му отпускат средства за пълномащабен модел на Brandtaucher (дължина 9 м. и пълно водоизместване 36 тона), но не в размер на необходимите. С цел икономии Бауер прави промени в конструкцията, някои от които са безпринципни и съдбоносни. Вместо да бъдат инсталирани няколко резервоара за морска вода за баласт при потапяне, в променената версия се налага подводницата да бъде частично наводнена и именно свободно лашкащата се вода прави съда опасно нестабилен. Съвсем съдбоносно обаче е монтиране на по-малки ръчни помпи, които се оказват неефективни и дебитът им не може да надхвърли просмукващата се вода.
Първите изпитания са през декември и показват необходимостта от доработки. Военните обаче насрочват публична демонстрация още на 1 февруари 1851 г. Освен като първо потопена, подводницата носи и приза за първата, която е аварийно напусната от екипажа.
Потъналата подводница е извадена чак през 1887 г. след 37 г. престой на морското дъно и сега е изложена в музея за военна история на Бундесвера в Дрезден. - (видео)
След нещастния първи опит правителството на Шлезвиг-Холщайн прекратява финансирането на проекта. Австро-Унгария, Великобритания и Франция също не проявяват интерес. Накрая през 1855 г. Бауер сключва договор с Русия. Още същата година Бауер построява втората си подводница Seeteufel (Морски дявол). За нея има много по-малко информация, отколкото за Brandtaucher. Знае се обаче, че е два пъти по-дълга от предшественика си и е предвидена за екипаж от 12 души, стените й са дебели половин инч (12,7 мм) и има 21 илюминатора. Три отделни резервоара с морска вода са предназначени за баласт при потапяне. Водолазна камера служи за предверие, през която водолазите могат да напускат или влизат в потопената подводница. Оказва се, че „Морският дявол“ притежава много сполучлива конструкция. В рамките на четири месеца тя прави 133 успешни потапяния, но по време на следващото гмуркане засяда в пясъка на дъното. След изпразването на водните резервоари с ръчните помпи екипажът успява да издигне подводницата на повърхността и да се спаси, но след това тя потъва от просмуканата вода. Бауер напуска Русия и се захваща с други начинания. Повечето от тях се провалят поради липса на финансиране.
Бауер умира на 20 юни 1875 г. разочарован от живота. Погрешно е обаче да се счита, че германските подводници в двете световни войни пряко произхождат от прототипите на Вилхелм Бауер. Модерните подводници започват историята си от изобретенията на Саймън Лейк и Джон Филип Холанд. Всички пионери на подводниците през ХІХ века обаче са отлично запознати с изобретението на Бауер и черпят идеи от него. През 1960 г. немският военноморски флот Bundesmarine наименува една подводница от Type XXI „Вилхелм Бауер“. - Още подводници

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}