Военна информация

Архив - месец септември 2008 г.

 

AВIACBIT-XXІ

Киев, Украйна, 25-29 септември

Международен авиационно-космически салон

 

Чехия и САЩ подписаха договор за пребиваването на американски военни на РЛС в Брди

Чехия и САЩ подписаха по-рано днес договор за реда на пребиваване на американски военни на радиолокационната станция ( РЛС) от глобалната система за противоракетна отбрана (ПРО), която се планира да бъде разположена на пологона Брди, на 90 километра югозападно от столицата Прага. Освен това беше подписана Декларация за стратегическо сътрудничество между двете държави.

Документът беше подписан от чешкия министър на отбраната Власта Парканова и американския й колега Робърт Гейтс. Церемонията по подписването на документа се проведе в Лондон. /ИА "Фокус"/

Още ПРО

19.09.2008, 18:25
 

Индия е решила да поръча още самолети МиГ-29К

Министерството на отбраната на Индия е утвърдило план за закупуването допълнително на 29 палубни изтребителя МиГ-29К, съобщава Indian Express.

Предполага се, че стойността на поръчката ще е около 2 милиарда долара. Все още преговорите с руската страна за сключване на контракт не са започнали.

През 2004 година Индия поръча 12 едноместни МиГ-29К и 4 двуместни МиГ-29КУБ в рамките на комплексен договор за доставката на тактическия авионосещ крайцер "Адмирал Горшков". Общата стойност на сделката е 1,6 милиарда долара.

В бъдеще се предвижда общото количество изтребители МиГ-29К да достигне 50 единици.

Още МиГ-29К

19.09.2008, 17:18
 

Тактика

Днес, 18 септември, на общовойскови полигон в Ривненска област в Украйна започна активната фаза на тактическите учение с бойни стрелби на 30-та отделна механизирана бригада на 8-ми армейски корпус на Сухопътните войски на Украйна.

Още Сухопътни войски

18.09.2008, 23:50
 

Руска подводница е извършила успешен пуск на ракета „Булава”

Руска ядрена подводница със стратегическо назначение днес, в 17,45 часа българско време, е извършила от подводно положение успешен пуск на балистична ракета "Булава", съобщава РИА Новости.

В 18.05 учебните блокове са достигнали целите в района на полигона „Кура” в Камчатка. В момента се обработва телеметричната информация за пуска и полета на ракетата.

Стратегическата ракета с морско базиране „Булава”, създадена от Московския институт по топлотехника, е максимално унифицирана с наземния стратегически ракетен комплекс"Тополь-М". Ракетата с ядрени бойни глави с индивидуално насочване е способна да поразява цели на разстояние до осем хиляди километра.

"Булава" е предназначена за въоръжаване на руските атомни подводници от последно поколение от проект 955 (тип "Борей"). Първата подводница от този проект е "Юрий Долгорукий" и в момента тя преминава държавни изпитания.

18.09.2008, 20:40
 

Япония е провела собствени изпитания на американски противоракетен комплекс

Япония е провела изпитания на американския противоракетен комплекс PAC-3, съобщава Lenta.ru. Изпитанията са проведени на полигон в американския щат Ню Мексико, където през 1945 година са били проведени изпитания на ядрените бомби, по-късно хвърлени над японските градове Хирошима и Нагазаки.

САЩ и Япония смятат да създадат съвместна система за противоракетна отбрана за защита от заплахите от страна на Северна Корея, която през 1998 година проведе ракетни, а през 2006 – ядрени изпитания. По неофициални данни, Северна Корея вече е разработила двигател, който ще позволи нейните балистични ракети да достигнат западното крайбрежие на САЩ.

Противоракетните комплекси PAC-3 (усъвършенстван "Патриот") вече са разположени и в Япония, и в Южна Корея. Япония е първата страна, освен САЩ, провела собствени изпитания на този комплекс.

Япония планира да завърши формирането на своя комплекс за противоракетна отбрана до 2011 година.

18.09.2008, 18:00
 

Седем американски войници са загинали, след като военен вертолет се разби в Ирак

Седем американски войници са загинали днес, след като военен вертолет CH-47 Chinook се разби в Ирак, предаде ДПА, позовавайки се на съобщение на военното командване на САЩ.

Инцидентът е станал малко след полунощ, на около 96 километра западно от иракския град Басра. Машината е била част от въздушен конвой движещ се от Кувейт към военната база Балад, северно от Багдад.

До момента няма данни за причината за инцидента. Води се разследване на инцидента.

Още вертолети CH-47 Chinook

18.09.2008, 07:43
 

Компанията BAE Systems е представила нова версия на бронемашините RG-31

Компанията BAE Systems е включила в експозицията си на откритата днес в ЮАР оръжейна изложба AAD-2008 последната версия на бойната бронирана машина RG-31 Nyala, която е получила обозначението Mk6E.

Според съобщение на пресслужбата на компанията, на бронемашината са реализирани редица нови технически решения, главното от което е специалната конструкция на седалките, осигуряващи поглъщането на вертикалното направление на ударната вълна.

Проведените от BAE Systems изпитания са показали, че монтираните седалки позволяват ефективна защита на екипажа и десанта от опасни травми на гръбначния стълб при взривяването на техниката от мини и самоделни взривни устройства. Конструкцията на седалките може да бъде използвана и при други бронирани машини от по-старите версии при евентуалната им модернизация.

Компания BAE Systems представила новую версию бронемашины RG-31 (Lenta.ru)

Още бронемашини

17.09.2008, 19:40
 

Сеул започна да развръща немски „Патриоти”

ВВС на Южна Корея са започнали да поставят на бойно дежурство зенитноракетни комплекси (ЗРК) Patriot PAC-2, които миналата година бяха поръчани в Германия, съобщава The Korea Times.

ЗРК Patriot PAC-2 от състава на Луфтвафе се развръщат в няколко бази в северната част на страната с цел противодействие на растящата заплаха от ракетно нападение от страна на КНДР. Поставянето на комплексите на бойно дежурство става с помощта на немски специалисти. Общо Сеул е закупил 48 пускови установки които ще заменят остарелите ЗРК Nike Hercules.

Сеул приступил к развертыванию немецких "Пэтриотов" (Lenta.ru)

Още за ЗРК Patriot

17.09.2008, 16:40
 

Africa Aerospace and Defense 2008

Кейптаун, ЮАР, 17 - 21 септември

Изложба на авиационно-космическа техника и въоръжение

 

Турция е закупила руски противотанкови комплекси

Руската фирма "Рособоронэкспорт" и министерството на отбраната на Турция са сключили контракт на стойност 70 милиона долара за доставката на противотанкови ракетни комплекси "Корнет-Э". Това съобщи днес агенция "Интерфакс-АВН" цитирайки източник от турското ведомство.

Секретариатът на отбранителната промишленост на Турция (SSM) обяви конкурс за доставката на 80 противотанкови комплекса със среден обсег на действие, 800 ракети за тях, а също и съпътстващо оборудване и услуги на 30 януари 2007 година. Конкурса се провеждаше в рамките на програмата MRAWS (Medium Range Anti-Tank Weapon System). Участие в него освен "Рособоронэкспорт" взеха и компаниите Denel (ЮАР), Rafael (Израел) и Raytheon (САЩ).

Планира се всички комплекси, ракети 9M133 и съпътстващото оборудване да бъдат предадени на турските въоръжени сили през следващата година.

Още противотанкови комплекси

16.09.2008, 23:23
 

Северна Корея тества двигател за ракета, способна да достигне САЩ

Северна Корея е осъществила тест на ракетен двигател, за който се смята, че ще може да достигна западното крайбрежие на САЩ.

Позовавайки се на източници от специалните служби вестник “Чосун Илбо” пише, че двигателят бил предназначен за ракетата “Таепонодон-2” с обхват 6 700 км. Печатното издание твърди, че изпитанията са проведени на стартова площадка в западната част на КНДР, за чието съществуване било обявено миналата седмица.

“Американски шпионски самолет KH-12 наблюдавал провеждането на експеримента тази година,” казва пред вестника един от източниците, като добавя, че ракетният комплекс е почти готов. Друг източник отбелязва, че Северът провежда спорадично тестове с двигатели, част от продължаващите опити на комунистическия режим да разработи ракети с далечен обсег на действие след провала на пробния старт на ракета “Таепонодон-2” през юли 2006 г. /ИА „Фокус”/

Още ракети

16.09.2008, 09:45
 

Военнослужещи от седем държави участват в съвместни военни учения в Констанца

Военнослужещи от седем държави ще участват тази седмица в съвместни учения в румънския черноморски град Констанца (Кюстенджа), съобщават румънските медии. Военното обучение „Jackal Stone 08” започва днес и ще продължи до 24 септември. В него като военна техника ще се използва американски разрушител USS McFau и два транспортни кораба на румънските и украинските военноморски сили.

В учението ще вземат участие 1 300 военнослужещи от САЩ, Латвия, Литва, Украйна, Унгария и Швеция, от които 400 са румънци.

„Учението тип НАТО е организирано от Румъния и САЩ, но е планирано от всички страни, участващи в тренировките”, заяви подполковник Флорин Жипа.

По програма петък (19 септември) е предвиден като ден за посетители във военната база „Михаил Когълничану”. В пристанището Аджиджа те ще могат да присъстват на военна демонстрация на международните военноморски сили. /ИА "Фокус"/

16.09.2008, 08:40
 

Шведите представиха нова версия на летящ радар

Компанията Saab е представила модел на нов самолет за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛОиУ), разработен на базата на военнотранспортния самолет C-295, съобщава Flight Global.

Освен на машината C-295 компанията Saab е правила предварително изучаване на възможността за монтиране на системата за ДРЛОиУ Erieye на самолети от серията ATR. По-рано като платформа за шведските радари се използваха самолетите Saab 340 и Saab 2000.

Системата за ДРЛОиУ Erieye е способна да открива цели на максимално разстояние до 450 километра при височина на полета 6 хиляди метра. Основен елемент на системата е инпулсно-доплеровата радиолокационна станция с активна фазирана решетка.

Интерес към шведската разработка проявяват няколко държави, включително и Полша.

C-295 е способен да изпълнява полети на височина до 7600 метра, а практическата далечина на полета достига до 4500 километра.

Още самолети за ДРЛОиУ

15.09.2008, 20:35
 

Израел е поискал от Пентагона „умни” бомби за удари срещу Иран

Пентагона е уведомил американския Конгрес за получено запитване от правителството на Израел за доставката на 1000 малогабаритни управляеми авиобомби GBU-39, способни да поразяват бункери и други укрепени обекти. Според съобщението на The Jerusalem Post, новото високоточно оръжие може да бъде използвано от израелските военновъздушни сили за нанасяне на удари срещу Иран.

Стойността на планирания контракт се оценява на 77 милиона долара. Освен бойните авиобомби в поръчката е предвидено и доставката на 30 изпитателни образци и 150 бомбодържатели.

Бомбите GBU-39, калибър 250 фунта (113 килограма), са предназначени за високоточно поразяване на стационарни обекти без влизане в зоната за противовъздушна отбрана на противника. Благодарение на разтварящите се крила авиобомбата може да поразява цели на разстояние до 110 километра. Насочването се извършва по данни от космическата радионавигационна система NAVSTAR. Вероятното кръгово отклонение на бомбата от целта не превишава 5-8 метра. Пробивната способност на GBU-39 е съпоставима с тази на 900-килограмова авиационна бомба.

Още авиобомби

15.09.2008, 18:00
 

САЩ са предложили на Корея вертолети AH-64 с намаление

САЩ предложиха на Южна Корея доставката на 36 употребявани вертолета за огнева поддръжка AH-64 Apache на цена с 60 процента по-ниска от заводската. Според информация на The Seoul Times, разчетите са направени отчитайки предпродажната подготовка на вертолетите, в т.ч. и смяна на двигателите.

Планира се американските "Апачи" след модернизацията до стандарта Block III по своите тактико-технически характеристики да бъдат напълно съпоставими с новите вертолети.

Стойността на сделката се оценява на около 810 милиона долара. Във връзка с това Сеул смята да извърши всестранно изучаване на американското предложение и да вземе балансирано решение, независимо от крайната заинтересованост от получаването на „Апачи”-те и подмяната на наличните AH-1S Cobra и MD-500 Defender.

Същевременно през юли т.г. Южна Корея взе решение за разработката на собствен ударен вертолет от ново поколение KAH (Korea Attack Helicopter), който би трябвало да постъпи на въоръжение през периода от 2013 до 2018 година в количество от 270 единици. Стойността на програмата се оценява на сума 5-10 милиарда долара.

Още вертолети AH-64 Apache

15.09.2008, 13:50
 

Румъния е недоволна от бронемашини, закупени от Швейцария

Началникът на Генералния щаб на румънските сухопътни войски генерал-лейтенант Теодор Фрунзети разкри в края на миналата седмица нови подробности около сделката “Пираня”, вследствие на която Румъния закупи 31 бронетранспортьора от Швейцария на обща стойност 50 млн. долара, пише днес румънският вестник “Адевърул”.

Поръчаните машини пристигнаха в Румъния в края на 2007 г., а първите бронетранспортьори “Пираня III C” ще пристигнат в Афганистан тази седмица. Проблемът е, че тези бронемашини, поръчани от румънската армия, не са адекватни на реалната бойна обстановка в Афганистан, посочва изданието. /Фокус/

Още бронемашини

15.09.2008, 09:33
 

В Балтийско море ще се проведат учения на Военноморския флот на Русия

Днес в Балтийско море ще започнат мащабни учения на силите на руския Балтийски флот, предаде ИТАР-ТАСС.

Както съобщи помощник-командващият руския Балтийски флот капитан първи ранг Юрий Куроедов, в ученията са задействани над 20 бойни кораба и повече от 10 плавателни съдове от спомагателния флот, както и 15 самолета и вертолета. По неговите думи “ученията ще проверят бойната готовност и средствата на флота, дислоцирани на територията на Калининградска област”.

В хода на ученията, които ще продължат до 22 септември, корабите на флота и подразделения на бреговите войски ще проведат ракетни и артилерийски стрелби по брегови и въздушни цели. Ще бъде извършен и морски и въздушен десант на необорудвано крайбрежие на Балтийско море в района на полигона Хмелевка.

15.09.2008, 08:40
 

Русия ще извърши пускове на балистични ракети в района на Камчатка

Подразделения на Тихоокеанския флот на Русия , базиран в Камчатка, днес ще извършат учебни пускове на балистични ракети.

„Командването на войските и силите в Североизточна Русия съобщи, че съгласно плана за бойна подготовка на Тихоокеанския флот за 2008 година от 15 до 20 септември са планирани пускове на балистични ракети над северната част на полуостров Камчатка”, - съобщава РИА Новости.

Пусковете на балистични ракети ще се извършват от подводници в акваторията на Охотско и Берингово море и полетът на ракетите ще преминава през западното крайбрежие на полуострова до полигона “Кура” на източното крайбрежие на Камчатка.

Още подводници

15.09.2008, 08:10
 

Австралия в паника: „Сухой бие Локхийд”

Федералната опозиция в Австралия бие тревога и иска срочно преразглеждане на многомилиардна сделка за покупката на изтребители Joint Strike Fighter F-35 на американската корпорация "Мартин-Локхийд", съобщава The Australian.

Австралия планира да изхарчи за покупката на изтребители от тази серия не по-малко от 16 милиарда долара. На опозицията обаче е станало известно, че при компютърни симулации на въздушни боеве руски изтребители Су-35 са разбили Ф-35.

Сенатори са заявили, че подобно съобщение е подействало като „сол в раната”. Те съобщават и са проведена беседа с представители на „трети страни”, разполагащи с подробни резултати от проведения  в Хаваите тест, където според тях Ф-35 „били избити като малки тюленчета”.

Според опозицията правителството трябва незабавно да иска замяна на Ф-35 с Ф-22, които са в експлоатация вече няколко години.

Още за Ф-35

13.09.2008, 08:50
 

Военноморските сили на Нова Зеландия проведоха първите пускове с ракети AGM65 "Maveric"

ВМС на Нова Зеландия са провели успешни пускове с две ракети "земя-повърхност" AGM65 "Maveric" от многоцелеви вертолети SH-2G Seasprite, съобщава spacewar.com.

AGM65 "Maveric" са постъпили на въоръжение във ВМС на Нова Зеландия преди седем години, но днешните пускове от вертолетите Seasprite се оказаха първите.

В САЩ ракетите AGM65 "Maveric" с близък обсег на действие са на въоръжение от 1972 година.

В зависимост от модификациите ракетата има различни глави за насочване от електроннооптически  до инфрачервени.

12.09.2008, 21:08
 

Израел преустанови полетите на вертолетите “Кобра”

Израелските военновъздушни сили взеха решение да прекратят полетите на всички вертолети “Кобра” след вчерашната катастрофа, при която загинаха двама пилоти, съобщава в-к. “Аарец”. Инцидентът е първият подобен от Втората ливанска война преди две години.

Машината AH-1 Cobra се разби вчера, около 19 м.вр., при изпълнение на учебен полет над Израелската долина. Според наличната информация, вертолетът е загубил носещия си винт, паднал е на земята и се е взривил. Намиращите на борда двама пилоти са загинали.

AH-1 Cobra е боен вертолет на американската компания Bell. На въоръжение в израелската армия той се намира от средата на 70-те години на миналия век.

Създадена е комисия, която ще установи причините за катастрофата.

Още вертолети AH-1 Cobra

11.09.2008, 17:18
 

BAE Systems с нова поръчка за $43.5 млн.

Гигантът BAE Systems спечели нова поръчка от Морската пехота на САЩ на стойност 43.5 млн. долара. Според условията на сделката компанията ще произведе и достави 40 бронирани машини с усилена противоминна защита от типа MRAP. След окончателното приключване на преговорите максималната стойност на договора може да нарасне до 60 млн. долара. За изпълнение на поръчката компанията ще работи съвместно с Letterkenny Army Depot (LEAD). Очаква се доставките да започнат през месец януари и да приключат до май 2009 г. Производството на корпусите ще се извършва в производствената база на BAE Systems в Йорк, Пенсилвания, а финалното сглобяване и тестовете - в депото в Чамберсбърг. /Монитор/

 

Още бронетехника

11.09.2008, 08:45

 

Москва изстрелва четири “Топол” до края на 2008 г.

Четири междуконтинентални балистични ракети (МБР) с учебно-бойна и изпитателна цел ще изстрелят до края на годината руските ракетни войски със стратегическо предназначение (РВСП). Това предвижда коригираната програма за 2008 г., заяви пред журналисти командващият РВСП генерал-полковник Николай Соловцов, предаде ИТАР-ТАСС. През тази година войските вече изстреляха три МБР - една през юни и две през август. И трите изпитания бяха успешни, уточни Соловцов. До края на 2008 г. РВСП ще имат 65 пускови установки за ракетни комплекси “Топол-М”, мобилни или базирани в шахти. Бойните качества на тези ракети ги правят фактически неуязвими за противовъздушната отбрана, включително на системите за ПРО, с които САЩ ще разполагат към 2015-2020 г. Разработва се и нова МБР с принципно различно бойно оборудване, чиито изпитания са започнали, добави руският генерал. /Монитор/

Още ракети

11.09.2008, 08:40
 

Руски бомбардировачи Ту-160 кацнаха на летище във Венецуела

От руското министерство на отбраната заявиха, че два стратегически бомбардировача на военновъздушните сили на Русия – “Ту-160”, днес вечерта са кацнали на летище “Либертадор”, Венецуела.

Източник от военното ведомство е заявил, че в продължение на няколко дни самолетите ще извършват учебно-тренировъчни полети над неутрални води, след което ще се върнат в Русия”.

При своя полет до Венецуела бомбардировачите са били съпровождани от изтребители на НАТО.

Още за бомбардировачите Ту-160

10.09.2008, 23:04
 

Изтребители „Грипен NG” за Холандия

След като представи своето предложение в отговор на програмата на холандското министерство на отбраната за замяна на изтребителите Ф-16, екипът на СААБ и „Грипен” даде пресконференция в Хага, на която очерта своето предложение, съобщава сайта на фирмата.

СААБ предлага комплексен пакет, включващ осемдесет и пет (85) напълно съвместими със стандартите на НАТО многоцелеви изтребители „Грипен NG” (следващо поколение) с ненадминати способности, пригодени за бъдеща мрежово-центрирана операционна среда. „Грипен NG” ще отговори на нужните оперативни изисквания на RNLAF за следващите повече от 50 години и неговата ненадмината способност на многоцелеви изтребител ще осигури на Кралски военновъздушни сили на Холандия тактическа гъвкавост в непознатото бъдеще.

„Грипен NG” предлага оперативно преимущество и гъвкавост с изключителна издръжливост при мисии. Превъзходството във въздуха е гарантирано от ракетите „Метеор”, AMRAAM, IRIS-T, AIM-9X, способност за 12 ракети и възможността за „суперкрайслерски” режим. По-доброто възприемане на информацията за заобикалящата среда става чрез радара с електронно сканиране на антенната решетка AESA, топлопеленгатори, дисплея върху шлема на пилотите, новаторското проектиране на авиониката, следващо поколение система за обмен на данни и съвременната пилотска кабина. Към тези характеристики могат да се прибавят мрежово-центрираните възможности на „Грипен NG”, включващи съвременно предаване на информация, двоен канал за предаване на данни, връзка със спътник и видео връзки, както и увеличен боен радиус и издръжливост от неговия турбовентилаторен двигател General Electric F414G.

СААБ също предложи и решение за поддръжка, включващо ключови дейности като ремонт, обучение, снабдяване и ясно определени ресурси за поддръжка. Пакетът съдържа екипировка за мисии за 85 самолета включващо оборудване за екипажите, нашлемни дисплеи, изхвърляеми подтелни резервоари за гориво, системи за радио-електронна борба, топлопеленгатори и система за отстрел на инфрачервени и радиолокационни капани. В допълнение пакетът съдържа оборудване за подпомагане на мисиите, включително системи за планиране на мисиите и оценка на резултатите, система за дигитално картографиране на постилащата повърхност, система за създаване на библиотека на засечените неприятелски сигнали, система за планиране на използването на радиочестотния спектър и система за наземно обслужване.

„Грипен NG” отговоря на оперативните изисквания на Кралските военновъздушни сили на Холандия, давайки истински многоцелева способност и съвременна технология. Благодарение на забележителната му надеждност, издръжливост и поддръжка, „Грипен” ще даде най-ниска цена на придобиване и на жизнен цикъл, в сравнение с известни или прогнозирани цени алтернативните платформи. Истинската и фиксирана цена на придобиване се базира на устойчивите поръчки и ясно разписана програма. За Холандия, това би означавало значителни намаляване на разходите при опериране повече от 40 години в сравнение с алтернативните платформи. С опита от над 100 000 летателни часа, сегашните ползватели на „Грипен” имат доказано непобедима цена на жизнения цикъл на изтребителя, която ще бъде подобрена от „Грипен NG”.

Индустриалното сътрудничество на „Грипен” има доказана репутация на всякъде по света. СААБ има успешен опит в повече от 20 държави и винаги изпълнява изцяло индустриалните си задължения, като е доказано например в Холандия, Дания, Унгария, Чехия, Южна Африка и Норвегия. В Холандия, СААБ има директно сътрудничество или чрез индустриални мрежи с над 90 холандски компании. Доставеният офсет към днешна дата е 181 милиона евро. „Грипен Интернешънъл”, чрез СААБ, гарантира, че ще достави повече от 100 % от стойността на договора.

„Грипен NG” задоволява всички изисквания на Холандия и ще задържи Кралските военновъздушни сили на водеща позиция във военните способности до 2050 г. „Грипен NG” отговоря на всички оперативни изисквания на Кралските военновъздушни сили на Холандия, има ненадмината цена на придобиване и жизнен цикъл, и с технологичен трансфер ще осигури нямащ равен на себе си достъп, позволяващ автономия и засилване на националната сигурност. С пълната подкрепа на правителството на Швеция, както и с подкрепата на водещи в света индустриални партньори, „Грипен NG” е изтребителят за Холандия.

 

Още за самолетите „Грипен”

10.09.2008, 17:38

 

ВВС на САЩ ще патрулират в небето над Балтийските държави

От октомври тази година в небето над Балтийските държави ще патрулират самолети на ВВС на САЩ, предаде РИА Новости, позовавайки се на Министерството на отбраната на Латвия.

Като част от ротацията ескадрила Ф16 ще смени германските пилоти.

Латвия, Литва и Естония се споразумяха с НАТО за наемане на изтребители за патрулиране още през 2004 г. В небето над трите държави, на ротационен принцип, вече са патрулирали самолети на Белгия, Испания, Норвегия, Германия и Дания.

Това струва само на латвийските данъкоплатци 4 млн. долара годишно. /ИА „Фокус”/

10.09.2008, 17:30
 

Пентагонът отложи конкурс за изграждането на нов самолет-цистерна

Пентагонът отложи конкурс на стойност 35 млрд. долара за изграждането на нов самолет-цистерна, който да зарежда американски бойни самолети във въздуха, предаде АФП. Така решението за победителя в конкурса ще трябва да бъде взето от новата администрация във Вашингтон, която ще встъпи в длъжност през месец януари 2009 г., заяви висш представител на Пентагона.

“Вече нямаме време”, заяви източникът. “Прекалено сложно е и атмосферата е твърде напрегната за да завършим конкурса за времето преди изтичането на мандата ни”, коментира още американският военен. /ИА "Фокус"/

Още самолети-цистерни

10.09.2008, 17:20
 

Швеция приема на въоръжение високоточната артилерийска система "Archer"

Шведското правителство е обявило, че скоро на въоръжение ще бъде приета новата високоточна артилерийска система "Archer", явяваща се модернизиран вариант на 155 мм. шведска буксируема гаубица FH-77B, съобщава Defencetalk.

Системата "Archer" е съвместен шведско-норвежки проект и ще постъпи във въоръжените сили на тези страни.

Според думите на шведските военни, "Archer"е една от добрите високоточни артилерийски системи. Далечината на стрелба с управляеми снаряди достига 50 километра, а цевта е с два метра по-дълга от гаубицата FH-77B.

Още артилерийски системи

09.09.2008, 21:00
 

48 бойни самолета за 4 млрд. евро иска да купи Румъния

Румънският министър на отбраната Теодор Мелешкану заяви днес в Яш, че Румъния възнамерява да закупи 48 бойни самолета за сума, надхвърляща 4 млрд. евро, предава телевизия Реалитатя. Проектът ще бъде финансиран от извънбюджетни източници, съответно банкови кредити, ако правителството одобри процедурата за купуване на самолетите.

Според министъра самолетите, които отговарят на нуждите на румънските военновъздушни сили са: F-16, „Еурофайтър”, „Грипен”, F-18 и „Рафал”. /ИА "Фокус"/

Още бойни самолети

09.09.2008, 16:50
 

Полша има намерение да отдели 24,6 милиарда долара за модернизация на Въоръжените си сили до 2018 година

Полша има намерение да отдели около 24,6 милиарда долара за модернизация на Въоръжените си сили до 2018 година, предаде агенция РБК. Това съобщи полският министър на отбраната Богдан Клих. Именно искането от страна на Варшава за модернизация на полската армия, в продължение на месеци възпрепятстваше преговорите между Полша и САЩ за ПРО (противоракетна отбрана). От неофициални източници се появи информация, че Полша е искала от САЩ 20 милиарда долара за укрепване на отбранителната си способност, в замяна на съгласие за разполагане на полска територия на елементи от ПРО на САЩ, но Вашингтон не се съгласил с тези условия, допълва агенцията. /ИА "Фокус"/

09.09.2008, 12:08
 

ОАЕ ще купуват американски противоракетен комплекс THAAD

САЩ възнамеряват да продадат на Обединените арабски емирства противоракетен комплекс THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) на стойност седем милиарда долара, която може да ги защити от атаки на Иран, предаде Ройтерс. Пентагонът ще изпрати уведомление на Конгреса в САЩ за евентуалната сделка.

Това е първият проект за продажба на мобилен противоракетен комплекс за противоракетна отбрана с малък и среден обсег на действие.

През май 2008 година в базата Форт Блис бе сформиран първият учебен дивизион въоръжен с такъв комплекс. Очаква се, че първата противоракетна установка ще застъпи на бойно дежурство в САЩ през следващата финансова година, започваща на 1 октомври 2008 година.

Още противоракетна отбрана 

09.09.2008, 08:34
 

Катастрофирал е самолет на ВВС на Зимбабве, пилотите са загинали

Военновъздушните сили на Зимбабве за загубили в петък учебен самолет K-8 Karakoram, китайско производство, извършващ учебен полет. Двамата пилоти са загинали.

Причините за катастрофата и имената на загиналите пилоти за сега не се съобщават. Военни представители са заявили, че жертви сред гражданското население няма. 

Zimbabwe Air Force jet crashes, 2 pilots said killed (Newzimbabwe.com)

Още учебни самолети

08.09.2008, 23:45
 

Oto Melara започва серийно производство на боен модул HITFIST с дистанционно управление

Фирмата Oto Melara е завършила създаването на опитен образец на бойния модул HITFIST c 30-мм оръдие с дистанционно управление.

Първият опитен образец на модула е изготвен в края на май тази година. Доработката и изпитанията на образеца са планирани да завършат до края на октомври, а производството на малки серии – в началото на 2009 година.

Теглото на базовия вариант на модула е 1350 кг, което позволява интегрирането му в широк клас верижни и колесни бронирани бойни машини.

Фирма Oto Melara начинает серийное производство боевого модуля HITFIST с дистанционным упралением (Army Guide)

08.09.2008, 22:45
 

Французите ще приемат нова доктрина за огнева поддръжка

Френската армия разработва единна доктрина за огнева поддръжка, съобщава Defence News. Тя ще бъде приета през лятото на 2009 година.

Количеството на специалистите по управление на огневата поддръжка ще бъде увеличено от 500 до 900 човека. Ще бъдат създадени 30 особени артилерийски подразделения, всяко от което ще бъде в състава на определен полк. Новите специалисти ще могат да искат огнева поддръжка от артилерията, фронтовата авиация и бойните кораби.

От 2009 година Франция към реализация на комплексната програма за превъоръжаване на армията "Скорпион". В нейните рамки, в частност, на армията ще бъдат доставени нови вертолети за огнева поддръжка "Тигър".

08.09.2008, 17:50
 

Дейвид Петреъс ще предаде командването на американските войски в Ирак на 16 септември

Американският генерал Дейвид Петреъс, който е хвален за това, че успя да ограничи насилието в Ирак, ще предаде командването на американските войски в Ирак на генерал Раймонд Одиерно на 16 септември. Това съобщи говорител на Пентагона. Петреъс ще предаде командването на около 146 000 американски военнослужещи в Ирак, след 19 месеца служба, за да стане ръководител на Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за огромен регион от Кения до Казахстан. /ИА "Фокус"/

07.09.2008, 21:03
 

В САЩ е изстрелян високоточен комерчески спътник 

От военновъздушната база на САЩ „Ванденберг” беше изстрелян най-новият свръхмодерен спътник за предаване на висококачествени изображения на повърхността на Земята. Според производителите на „GeoEye – 1” спътникът е снабден с апаратура с висока разделителна способност, позволяваща фиксирането и предаването на най-дребните детайли. Запуска е бил извършен в щатен режим с ракета Delta 2.

Според представители на компанията апаратът ще се използва в най-различни области – от потребностите на околната среда и земеделието до военни цели.

High-resolution satellite launched in California (AP)

Още ракети и спътници

07.09.2008, 09:20
 

Русия ще проведе съвместни военноморски учения с Венецуела

За пръв път в историята на военното си дело Русия ще проведе съвместни военноморски учения с Венецуела в териториалните води на южноамериканската държава, предаде АФП, позовавайки се на официално изявление на венецуелския военен флот.

Четири руски кораба с близо хиляда моряци на борда ще участват в учения с флота на Каракас между 10 и 14 ноември тази година.

Решението идва след изказването на руския президент Медведев, разгневен от използването на американски разрушители за доставяне на хуманитарна помощ в Грузия, който коментира така: “Питам се дали би им допаднало (на САЩ), ако използваме военния си флот, за да пратим хуманитарни помощи на засегнатите от ураганите страни в Карибския басейн.” /ИА "Фокус"/

07.09.2008, 08:54
 

Самолетоносачът “Адмирал Кузнецов” ще бъде в състава на флота на Русия до 2025 година

Единственият самолетоносач във военноморския флот на Русия “Адмирал Кузнецов” ще бъде в бойния състав на флота до 2025 година, заяви днес на изложението "Хидроавиосалон-2008" заместник-командващият на морската авиация генерал-майор Николай Куклев, предаде РИА Новости.

“Сега стои въпроса за продължаване на ресурса на самия самолетоносач. Той може да бъде използван до 2020 или дори до 2025 година”, заяви Куклев. Самолетоносачът “Адмирал Кузнецов” е построен през 1985 година. На него са разположени повече от 50 самолета и вертолета. Екипажът на кораба е 1 500 души, допълва агенцията.

Още самолетоносачи

06.09.2008, 16:25
 

Русия възобновява преговорите с Китай за доставката на военнотранспортни самолети Ил-76 и Ил-78

Русия ще продължи сътрудничеството с Китай по доставката за азиатската държава на военно-транспортни самолети Ил-76МД и „летящите цистерни” Ил-78МК, съобщи директорът в "Рособоронакспорт" Михаил Завалий.

„Ние се връщаме към този договор”, каза той, цитиран от РИА Новости. По думите му, първоначалната цена на самолетите е била занижена, поради което възникнали проблеми с реализирането на договора за доставка на Китай на 38 самолета, и сега се водят преговори за актуализирането на споразумението. Стойността на сделката се оценява на около 1-1,5 милиарда долара

Россия возобновила переговоры с Китаем по самолетам Ил-76 и Ил-78 (Lenta.ru)

Още самолети Ил

05.09.2008, 21:30
 

Пентагона поръча крупна партия нови бронемашини

Компанията Navistar е сключила контракт с министерството на отбраната на САЩ за доставката на нови бронемашини MaxxPro Dash. Сделката е на стойност 752 милиона долара.

Според представители на Navistar, Пентагона е поръчал 822 бронирани машини, които трябва да постъпят на въоръжение в американския контингент в Афганистан. Контракта трябва да бъде изпълнен до февруари следващата година.

Navistar Wins Bid to Supply Smaller MRAPs (Defense News)

Пентагон заказал крупную партию новых бронемашин (Lenta.ru)

Още бронемашини

05.09.2008, 20:57
 

Багдад иска от Вашингтон изтребители Ф-16

Правителството на Ирак е изпратило запитване до американските власти за възможността за доставка на 36 изтребителя ф-16 за националните военновъздушни сили.

Според замисъла на военно-политическото ръководство на Ирак, покупката на съвременни изтребители ще позволи да се намали зависимостта на въоръжените сили на страната от бойната авиация на американския контингент.

Iraq Seeks F-16 Fighters (The Wall Street Journal)

Багдад запросил у Вашингтона истребители F-16 (Lenta.ru)

Още изтребители Ф-16

05.09.2008, 18:45
 

Румънската армия изпраща бронетранспортьори “Пираня” в Афганистан

Първите шест бронетранспортьора “Пираня-III C”, поръчани от румънската държава за модернизация на армията, ще пристигнат в Афганистан в началото на следващата седмица, предава телевизия Реалитатя.

Изпращането на нови бронирани машини цели да засили нивото на защитеност на румънските войници при изпълнението на мисии в Афганистан, се посочва в съобщение на министерството на отбраната.

Новата техника ще бъде използвана от 30-и батальон, който се намира от юли 2008 г. в Афганистан, посочва телевизията. /ИА "Фокус"/

Още бронетранспортьори

05.09.2008, 16:12
 

ХИДРОАВИАСАЛОН-2008

Геленджик, Русия, 04 – 07 септември

7-ма Международна изложба и конференция за хидроавиация

 

ВВС на Южна Корея са решили да поръчат тежки транспортни самолети

Южна Корея е взела решение да поръча тежки военнотранспортни самолети, които планира да използва при провеждане на миротворчески и хуманитарни операции зад граница. За целта са предвидени 620 милиона долара.

Официални данни за типа и количеството на планираните за покупка самолети не се съобщават. Предполага се, че избора ще бъде в полза на американския военнотранспортен самолет C-17 Globemaster III.

C-17 In Contention For South Korean Transport (Aviation Week)

ВВС Южной Кореи решили заказать тяжелые транспортники (Lenta.ru)

Още военнотранспортни самолети

04.09.2008, 17:55
 

"Юрий Долгорукий" се готви за първото си плаване

Руската атомна подводница "Юрий Долгорукий" в близко време ще извърши изпитания на полигон в Бяло море. Според съобщение на "Интерфакс" от 4 септември, подготовката на подводницата за първото плаване се извършва от екипажа съвместно със специалистите от корабостроителницата "Севмаш".

Програмата на изпитанията предвижда проверка на силовата установка и бойните системи. Точната дата на излизане на подводницата в море не се съобщава.

"Юрий Долгорукий" е главната ракетна подводница със стратегическо назначение от проект 955 "Борей". На вода тя бе спусната през април 2007 година и по всяка вероятност ще влезе в състава на флота през още тази година. В момента в "Севмаш" се строят следващите две субмарини от тази серия - "Александр Hевский" и "Владимир Мономах".

Атомната подводница "Юрий Долгорукий" има подводна водоизместимост 24000 тона и може да достигне максимална скорост от 29 възла. Въоръжението включва 6 торпедни апарата с калибър 650 милиметра, 4 торпедни апарата с калибър 533 милиметра и 16 пускови установки за балистични ракети "Булава".

Още руски подводници

04.09.2008, 17:38
 

Кораби на НАТО пристигат във Варна

На посещение във Варна пристигнат кораби от Първа постоянна група патрулни кораби на НАТО (SNMG 1), съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" към ВМС. Командир на групата военни кораби е бригаден адмирал Хуан Родригес. Днес на Морска гара Варна ще застанат военните кораби „Хуан де Бурбон” от ВМС на Испания с командир капитан втори ранг Хосе Годин Порто, „Любек” от ВМС на Германия с командир капитан втори ранг Марко фон Коелн, „Генерал Пуласки” от ВМС на Полша с командир капитан втори ранг Пьотр Ниец и „Тейлър” от ВМС на САЩ с командир капитан втори ранг Кунтсен. /ИА "Фокус"/

Още военноморски сили

04.09.2008, 09:10
 

Пентагонът направи лазерно оръжие

До края на годината Пентагонът ще има ново, ултрамодерно, мощно лазерно оръжие. Компанията Northrop Grumman проведе успешни изпитания в рамките на програмата на JHPSSL (Joint High Power Solid State Laser) на високоенергиен лазер, увеличавайки мощността му до 30 киловата. Това съобщи Northrop Grumman, цитирана от Лента.Ру. Пентагонът планирал да използва бойния лазер за защита на стационарни обекти, наземни групировки войски, кораби, самолети и хеликоптери. Ултрамодерното оръжие ще намери приложение и за нанасяне на прецизни удари по противника от различни видове наземни, въздушни и морски платформи. При експериментите мощният лазерен лъч бил генериран пет минути без загуба на качеството му. Общата продължителност на опитите била 40 минути. В готов вид новото лазерно оръжие JHPSSL ще се състои от осем вериги с четири модула за усилване./Монитор/

04.09.2008, 08:25
 

Northrop Grumman завършва сглобяването на палубен безпилотен апарат

Компанията Northrop Grumman в рамките на програмата NUCAS (Naval Unmanned Combat Air Strike) завършва сглобяването на първият от двата опитни образци на бойния безпилотен летателен апарат с палубно базиране X-47B. Работите по създаването на опитните образци на X-47B вървят изпреварвайки графика, което позволява на Northrop Grumman да се подготви за летателните изпитания в определените срокове. Според условията на подписания през миналата година контракт първият полет на безпилотния апарат трябва да се състои през ноември 2009 година, а изпитанията на борда на самолетоносач да започнат през ноември 2011 година.

Navy UCAS Demonstrator On Track for First Flight (Northrop Grumman)

Northrop Grumman завершает сборку палубного беспилотника (Lenta.ru)

Още безпилотни апарати

03.09.2008, 21:40
 

Испания е закупила 100 бронемашини с противоминна защита

Компанията General Dynamics е сключила контракт на стойност 102 милиона долара за доставката на испанската армия на 100 бронемашини RG-31 Mk5E с усилена противоминна защита.

Испания ще получи техниката в три версии  - 85 бронетранспортьора, 10 санитарни и 5 командно-щабни машини. Планира се доставките да бъдат завършени края на 2009 година. Поръчката предвижда оборудване на техниката с дистанционно управляеми бойни модули.

General Dynamics Awarded 64.6M Euros for 100 RG-31 MK5E Vehicles by the Spanish Army (Epicos)

Испания закупила 100 бронемашин с противоминной защитой (Lenta.ru)

Още бронирани машини

03.09.2008, 17:33
 

Индия е закупила израелски зенитноракетни комплекси

Военновъздушните сили на Индия са подписали на 1 септември контракт с израелската компания Rafael за доставката на 18 ЗРК с малък обсег на действие SPYDER.

Контракта е на стойност 260 милиона долара. Доставката на техниката ще започне след две и половина години. Индийските военновъздушни сили обявиха конкурса за ЗРК с малък обсег в средата на 2005 година. До участие в него бяха поканени компании от Великобритания, Русия, Израел, Полша, Франция, Швейцария и ЮАР.

Indian AF Buys Spyder Air-Defense Missiles (Defense News)

Индия закупила израильские зенитные комплексы (Lenta.ru) 

Още зенитноракетни комплекси

03.09.2008, 12:30
 

Военноморските сили на САЩ поръчаха нова ракетна мишена

Командването за авиационни системи на ВМС на САЩ (NAVAIR) е сключило контракт с компанията Alliant Techsystems (ATK) за разработката и провеждането на изпитания на нов мишенен комплекс със свръхзвукова двустепенна ракета MSST (Multi-Stage Supersonic Target).

Контракта е на стойност 97 милиона долара. Предвижда се комплекса да бъде готов до октомври 2012 година, след което се очаква да бъде получена поръчка за серийно производство.

Target Will Provide U.S. Navy with Evaluation of Combat Systems Necessary to Counter Surface-to-Surface Missile Threats (ATK)

ВМС США заказали новую ракету-мишень (Lenta.ru)

Още ракети

02.09.2008, 21:50
 

Тайван прекратява разработката на ракета с голям обсег на действие

Тайван е прекратил разработката на ракета с обсег на действие повече от 1000 километра. В същото време се предвижда на въоръжение в тайванската армия да постъпят две модификации на крилати ракети Hsiung Feng II E (HF-2E) с наземно базиране. Те се разработват на базата на противокорабната ракета HF-2 и ще имат обсег на действие от 600 и 800 километра. Серийното производство на първата модификация на ракетите HF-2E е предвидено да започне през 2009 година. Втората модификация все още не е готова за серийно производство, макар да е преминала успешни изпитания.

Taiwan to scale back missile development, media reports (Taiwan News)

Тайвань прекратил разработку ракеты с дальностью 1000 километров (Lenta.ru)

Още ракети

02.09.2008, 20:52
 

Военноморските сили на САЩ снеха от въоръжение учебните самолети Т-2

Авиацията на ВМС на САЩ снеха от въоръжение учебно – тренировъчния самолет T-2 Buckeye след близо половинвековна експлоатация.

Последните действащи образци T-2 Buckeye се намираха в състава на 86-та учебна ескадрила, дислоцирана в авиобазата на американските ВМС в Пенсакола в щата Флорида.

Самолета T-2 Buckeye е разработен от компанията Rockwell през 50-те години на миналия век. На въоръжение той постъпва в авиацията на ВМС през 1960 година в качеството на основен реактивен учебно-тренировъчен самолет.

T-2 Buckeye Sunset Ceremony Marks End of 50-Year Era (Defencetalk)

ВМС США сняли с вооружения учебные самолеты T-2 (Lenta.ru)

Още учебни самолети

02.09.2008, 16:40
 

Бразилската атомна субмарина получава приоритетен статус

Министерството на отбраната на Бразилия е разработило нов план за развитие на въоръжените си сили, в съответствие с който програмата за създаване на първата собствена атомна подводница получава приоритетен статус. Официално планът ще бъде представен на 7 септември в деня на независимостта на Бразилия.

До края на следващата година за разработка на подводницата ще бъдат заделени 160 милиона долара.

Brazil Spending US$ 160 Million for Nuclear Sub to Protect Oil Fields (Brazzil Magazine)

Бразильская атомная подлодка получила приоритетный статус (Lenta.ru)

Още подводници

01.09.2008, 22:40
 

Войните

Към 1 септември 2008 година във военната операция в Ирак са загинали 4465 военнослужещи, от които 4151 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Азърбейджан – 1; Великобритания – 176, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Грузия – 5, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 30561 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г – 1 септември 2008 година, са загинали 939 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 578, австралийци - 6, англичани – 116, канадци – 93, чехи – 3, датчани – 16, холандци - 16, естонци – 3, финландци – 1, французи – 22, германци – 23, унгарци – 2;  италианци – 11, литовци – 1, NATO/ISAF – 1; норвежци – 3, поляци – 8, португалци – 2, румънци – 7, южно корейци – 1, испанци – 23 и шведи – 2.

За периода 2379 американски военнослужещи са били ранени.

01.09.2008, 18:20
 

Румъния започва преговорите за нови изтребители през ноември

Румънското правителство планира да одобри през ноември закупуването на 48 изтребителя от ново поколение за военновъздушните сили на страната. Началната стойност на програмата за покупка се оценява на 4 милиарда евро, като в зависимост от формата, сроковете на плащане и условията за финансиране, тя може да нарасне с 50% - до 6 милиарда евро.

Румыния начнет переговоры о закупке 48 истребителей в ноябре (АРМС-ТАСС)

Още изтребители

01.09.2008, 17:30
 

Авиацията на ВМС на Япония получи нов патрулен самолет

Компанията Kawasaki Heavy Industries (KHI) е предала на японското министерство на отбраната първият опитен образец на новия самолет на базовата патрулна авиация XP-1. Церемонията по този случай се е състояла в завода на KHI в град Гифу.

Програмата за изпитания на XP-1 е разчетена до края на 2015 финансова година и ще бъде изпълнена от военноморската авиация и Института за технически изследвания и разработки на министерството на отбраната на Япония.

Japan receives first Kawasaki XP-1 maritime patrol aircraft (Flight Global)

Авиация ВМС Японии получила новый патрульный самолет (Lenta.ru)

01.09.2008, 12:06
 

Още военна информация





{START_COUNTER}