Военна информация

Архив - от 16 до 30 септември

 

 

Гръцкият премиер: Не искаме надпревара във въоръжаването с Турция

30.09.2021, 21:30

Атина. Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че страната му не е заинтересована от започване на надпревара във въоръжаването с Турция, отбелязвайки, че модернизацията на флота на ВМС на Гърция чрез сделката с Франция е дори закъсняла, цитира думите му електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Купихме фрегатите на най-добрата цена и с най -добри срокове за доставка“, каза той в отговор на кореспондента на New York Times Стивън Ерлангер по време на дискусия на Атинския демократичен форум, добавяйки, че корабите, които Гърция е поръчала от Франция, ще поставят гръцкият флот „твърдо в дигиталната ера“ и значително ще подобрят способността на страната му да възпира всяка агресия.
Помолен да уточни клаузата за взаимопомощ в споразумението, Мицотакис каза, че това по същество означава, че ако някоя от двете страни бъде атакувана или нейната територия бъде оспорена, тогава има задължение от другата страна да съдейства.
„Това е стратегическо партньорство, което според мен вероятно надхвърля клаузите за взаимопомощ, които понастоящем са включени в европейските договори. Фразата вероятно е малко по -силна, но също така отразява значението, което Франция придава на по -широкия регион на Източното Средиземноморие “, каза той пред форума.
Помолен да изясни разликата на тази клауза с член 5 на НАТО, той каза: „Прилага ли се член 5 в случай на атака от друга страна-членка на НАТО? Не съм сигурен. НАТО никога не е било ясно по този въпрос. Моето задължение е да защитавам страната си и да създавам необходимите съюзи, освен тези, които вече имаме.
Мицотакис каза, че Европа като континент трябва да „приведе икономическата си сила в съответствие с геополитическите си амбиции“, но европейската отбранителна автономия не е съперник на НАТО, а „я допълва“.
Той също така поясни, че дългогодишното Споразумение за сътрудничество в областта на взаимната отбрана (MDCA) със САЩ ще бъде удължено с 5 години, а не за неопределено време, както предпочита Вашингтон.
„Предстои да подпишем, ако всичко върви по план, ново 5-годишно споразумение за взаимна отбрана и сътрудничество със САЩ и това партньорство има голяма стойност за нас и САЩ“, каза той.
Говорителят на Държавния департамент каза пред гръцките медии в сряда, че Атина и Вашингтон са постигнали „много значителен напредък“ при постигането на споразумение за потенциални актуализации на MDCA, включително удължаване на споразумението за неопределено време от настоящото ежегодно удължаване, което ще помогне за постигане на мир в региона и споделени цели на отбраната и сигурността между двамата съюзници от НАТО.
Попитан дали големите разходи за отбрана са разумни предвид неравенството в Гърция, което беше засилено от пандемията и екологичната криза, премиерът отговори, че подписаните договори са дългосрочни, разпределени в продължение на десетилетие, съгласно графика за погасяване и са „били напълно в съответствие с фискалните ангажименти на страната. „Тези инвестиции не са за сметка на други приоритети“, каза той.
„Моят приоритет номер едно е как да намалим неравенствата в този нов модел на растеж, който защитавам за Гърция. В същото време не можем да пренебрегнем факта, че живеем в много сложен регион. Нямам намерение да влизам в надпревара във въоръжаването с Турция и винаги протягам ръка на приятелство. "
Обсъждайки миграционната политика, Мицотакис също отхвърли обвиненията за отблъскване на мигранти по границите на Гърция.
„Не се извинявам за защитата на нашите граници ... Ние защитаваме морската си граница, но го правим при пълно зачитане на правата на човека…. Никой не се е удавил в Егейско море тази година и аз съм особено горд от работата, когато Бреговата охрана спасява хората в риск “, каза той, отбелязвайки, че Турция активно насърчава и улеснява мигрантите да преминат през Гърция през 2020 г.
„Не виждам конфликт между бдителното защитаване на границите ни и прихващането на лодки по море, като същевременно се държим напълно съгласно хуманитарните принципи.“
По отношение на страховете от нова вълна от пристигащи от Афганистан, Мицотакис каза, че Европа е заявила, че „няма да търпи, няма да приеме неконтролираните миграционни вълни, с които трябваше да се справя през 2015 г.“.
Попитан за изборите в Германия, Мицотакис каза, че правителството му ще "работи много добре" с всеки, който стане канцлер.
Източник: http://www.focus-news.net/

 
 

Завърши тактическото учение с бойна стрелба „Вратица 21“

30.09.2021, 20:20

Тактическото учение с бойна стрелба  „Вратица 21“ на Десети механизиран батальон - Враца от състава на Бригадно командване на тема „Механизираният батальон в настъпление от движение“ на учебен център „Сливница“ завърши.
„Вратица 21“ постигна своите цели - усъвършенства навиците и уменията на командирите и щаба за планиране и водене на настъпателния бой, повиши уменията на командирите и щаба при поставяне на задачи на подчинените и управлението им в боя, повиши сглобеността на щаба и взаимодействието между формированията в батальона при водене на настъпателния бой и повиши полевата натренираност на формированията.
Тактическото учение с бойна стрелба на Десети механизиран батальон Враца - „Вратица 21“ беше предшествано от свързани с учението ротни-тактически учения.
Планирането и провеждането на тактическото учение с бойна стрелба на батальона се осъществи от щаба на Бригадното командване
Офицер, планиращ учението, беше командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, офицер, провеждащ учението - командирът на Бригадното командване полковник Митко Балтов, а директор на учението -началникът на щаба на Бригадното командване полковник Калин Карадимов.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

110 – ти логистичен полк – Пловдив празнува 21 години от своето създаване

30.09.2021, 20:11

В тържествена обстановка, в навечерието на своята 21-ва годишнина, 110-ти логистичен полк – Пловдив  чества своя празник. За тези години полкът неведнъж се е доказвал като формирование, което е в състояние да изпълни пълния спектър от логистични задачи за формированията от състава на Сухопътните войски.
В приветствено си слово командирът на полка полковник Костадин Добрев изказа своята благодарност към целия личен състав, като заяви, че може да разчита на хората си и на  безупречното им справяне във всяка една ситуация. - (видео)

 

Бригаден генерал Николай Караиванов се срещна с командира на Многонационална бригада „Югоизточна Европа“ (БрЮИЕ) бригаден генерал Аристеидис Илиопоулос

30.09.2021, 15:37

Днес, 30 септември, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов се срещна с командира на Многонационална бригада  „Югоизточна Европа“ (БрЮИЕ) бригаден генерал Аристеидис Илиопоулос, който е на работно посещение в Република България.
По време на проведената среща бяха обсъдени въпроси, свързани с подготовката на формированията от СВ на БА, декларирани към бригада „Югоизточна Европа“, както и бъдещи съвместни инициативи.
Бригаден генерал Караиванов  връчи на госта плакет на Сухопътните войски.
Работната програма на делегацията включваше посещения във 2-ра механизирана бригада – Ст.Загора, 91-ви инженерен батальон – Пловдив и 110-ти логистичен полк – Пловдив.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

След 10+ тестови пуска приключиха летателно-конструкторските тестове на ракетата "Циркон"

30.09.2021, 11:18

Летателно-конструкторските изпитания (ЛКИ) на новите хиперзвукови ракети "Циркон" на надводен носител – фрегатата "Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков" на Северния флот, са успешно завършени.
Това съобщи за ТАСС източник, близък до руското военно ведомство.
"ЛКИ на "Циркон" от брегови стенд и главната фрегата по проект 22350 "Адмирал Горшков" са успешно завършени. Изпълнени са над 10 пуска, последният – през юли", уточни той.
Според събеседника на агенцията, следващите изпитания на "Циркон" са планирани за началото на ноември, а през 2022 г. те могат да бъдат продължени, след което ще започе плановата доставка на ракетите на Въоръжените сили на Русия.
От "НПО машиностроение" в Реутов (част от корпорация "Тактическо ракетно въоръжение"), където разработиха и произвеждат ракетите, не коментираха тази информация пред ТАСС.
На 24 август, по време Международния военнотехнически форум "Армия 2021", бе сключен договор за доставка на "Циркон" на военното ведомство. Както съобщи за ТАСС генералният директор и генерален конструктор на "НПО машиностроение" Александър Ленов, този договор ще бъде изпълнен до 2025 година. По-рано руският президент Владимир Путин съобщи, че хиперзвуковите ракети "Циркон", способни да развиват скорост около 9 Маха (над 10 000 км/ч) и да поразяват цели на разстояние над 1000 км, ще бъдат доставени на бойно дежурство в близко време.
На 19 юли бе съобщено, че фрегатата "Адмирал Горшков" успешно е изстреляла хиперзвукова ракета "Цирков" по наземна цел, като скоростта ѝ съставлявала 7 Маха, а обхватът – над 350 километра. По данни на военното ведомство, главната фрегата по проект 22350 е изпълнила пусковете на ракетите над Бяло море. Наземната цела е била разположена на брега на Баренцово море.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Зенитно-ракетни комплекси се предислоцират в центъра на София

30.09.2021, 09:17

На 1 октомври (петък) 2021 г. от 9 до 14 часа на площад „Свети Александър Невски” (зад църквата „Света София”) в гр. София ще бъде организиран статичен показ на специална бойна техника от състава на формированията на Първа зенитно-ракетна база. Пред обществеността ще бъдат демонстрирани компоненти от състава на зенитно-ракетните комплекси C-75М3 „Волхов” (SA-2), C-125М "Нева" (SA-3), 2К12 "Куб" (SA-6), C-200 "Вега" (SA-5) и C-300 (SA-10), които съвместно с изтребителната авиация гарантират въздушния суверенитет на Република България чрез носене на постоянно бойно дежурство в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.
Повод за инициативата е 60-годишнината от създаването на Първа зенитно-ракетна база от състава на Военновъздушните сили, която се отбелязва същия ден. Демонстрацията ще даде възможност на жителите и гостите на град София да се запознаят от близо с бойната техника от системата за охрана на българското небе. Зенитно-ракетните комплекси  не могат да бъдат видяни по друго време, тъй като са разположени във войскови райони със строго ограничен достъп. До машините ще бъдат и воините, които денонощно бдят за спокойствието и сигурността на българските граждани. - Още ПВО 
Източник: https://otbrana.com/

 

Артилерията излиза на „Корен“ през октомври

30.09.2021, 09:15

„Полевата ни подготовка ще бъде от 18 до 29 октомври. Тя е съобразена с това, дали евентуално ще изпълняваме задачи на границата. Ако се наложи, първи артилерийски дивизион няма да излезе на „Корен”. Но при всички случаи подготовката ни ще се състои“,  казва командирът на 4-ти артилерийски полк полк. Красимир Ташев в интервю на Цoнчо Драгански за в. „Българска армия“. И продължва: „ Предвидили сме провеждането на тактическо учение с бойни стрелби на реактивния дивизион. Планирали сме и две тактически учения с бойни стрелби – на противотанкова батарея от дивизиона с командир подполковник Коста Делев и на батарея от артилерийския дивизион с командир подполковник Александър Младенов. Разбира се, по време на полевото обучение ще спазваме строги противоепидемични мерки, ще правим тестове, хората ни ще бъдат в повечето време на местността, а не в затворени помещения.“
Това лагерно обучение ще бъде насочено като подготовка на тактическото учение с бойни стрелби (ТУБС) на полка през май 2022 г., посочва полк. Ташев. И уточнява: „ Ще изпълняваме задачи, които ще покажем на полковото учение. Ние приехме натовските стандарти в артилерията. И започнахме да работим като колегите от Алианса. Проблемът е, че въоръжението и техниката ни са от времето на Съветския съюз. И оттук възникват някои противоречия – стандартът ни е един, а оперативните процедури са съвсем различни. И се получава нелогично увеличение на времето за изпълнението на артилерийските задачи. Основно на предстоящото лагерно обучение, а и на следващото, надявам се през февруари, ще бъде насочено към това – да съкратим времето за изпълнение на огневите задачи на артилерийските формирования.“
Тактическо полково учение не е провеждано поне през последните двайсетина години, както и бригадно учение, когато бяхме бригада, отговаря на един от въпросите на Цончо Драгански полк. Ташев. „Времето от полевата подготовка през октомври до полковото учение през май е голямо. Затова поисках да излезем за една седмица на „Корен” в края на февруари следващата година и предложението ми бе прието. Така ще можем да подготвим въоръжението и техниката за участие в полковото учение“, казва още командирът на единственият ни артилерийски полк. - Още артилерия
Източник: https://otbrana.com/

 

Исторически календар

30.09.2021, 09:05

На 30 септември 1916 г. по време на Първата световна война неприятелски самолет Фарман-40 навлиза дълбоко във въздушното пространство на България и дори успява да хвърли две бомби по жилищни сгради в столицата София. Зенитната артилерия обстрелва противниковия аероплан. Излитат два изтребителя Фокер-Е-ІII пилотирани от поручик Марко Първанов и фелдфебел Вагнер. Те набират 3000 м в зоната за изчакване над Владая. Други два учебни L.V.G. C-II кръжат над столицата, за да прихванат нападателя. Наблюдателят на единия от тях първи открива огън по неприятеля. След това атакуват изтребителите Фокер. Двамата пилоти свалят двуместния френски биплан със смесен екипаж – сърбинът Бранко Наумович (наблюдател) и френския пилот Морис Роабл. Екипажът успява да кацне край Своге и е пленен.
Постигната е първата въздушна победа над територията на страната след въздушен бой.

 

 

Документът, с който се приема атомната бомба, пусната над Хирошима

29.09.2021, 20:58

Една от най-значимите разписки в историята, подписвана някога, съществува и до днес. Тя е издаден за потвърждаване на успешната доставка и използване на атомната бомба Литъл Бой, която ще бъде първата атомна бомба, използвана в битка.
След милиарди долари и години на интензивни изследвания и разработки за създаване на работещо атомно оръжие, атомната бомба Литъл Бой е изпратена към Тихия океан. Когато е предадена във военната база на остров Тиниан, е подписана разписка. И това е може би най-ужасяващата, но най-уникална разписка, издавана някога.......Прочети още

 

САЩ подкрепиха сделката между Париж и Атина за бойни кораби

29.09.2021, 20:13

САЩ приветстват непрекъснатите усилия на Гърция за подобряване на отбранителните способности на страната и факта, че изпълнява ангажиментите си към НАТО за планираните разходи за отбрана, отбеляза Държавният департамент на САЩ след ново споразумение за отбрана, подписано между Франция и Гърция, предава изданието Greek City Times.
"САЩ и Гърция се радват на стабилни отношения, вкоренени в нашите общи ценности“, каза говорител на Държавния департамент. "Ние подкрепяме ролята на Гърция в създаването на стабилност в региона и очакваме с нетърпение да продължим да работим в тясно сътрудничество за постигане на нашите общи цели за мир и просперитет", се казва в изявлението.
Френският президент Еманюел Макрон и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подписаха в Париж споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което определиха като "историческо". Споразумението засилва сътрудничеството в областта на сигурността и спомага за опазването на суверенитета и териториалната цялост на двете страни. Това също е важен етап в европейската отбрана, каза Макрон, цитиран от “Катимерини”, предава БГНЕС.
Сделката предвижда закупуването от Гърция на три френски фрегати с възможност за четвърта и идва след скандала, който се разрази заради сключеното споразумение между Австралия, САЩ и Великобритания, заради което Австралия анулира сделка с Франция за подводници за милиарди долари.
По думите на Мицотакис, то проправя пътя за "автономна" европейска отбрана, "равна на нейната икономическа мощ".
Споразумението затвърждава гръцко-френското приятелство, което "надхвърля рамките на ЕС и НАТО", подчерта той.
На церемонията по подписването на споразумението присъстваха френските министри на отбраната и външните работи Флоранс Парли и Жан-Ив Льо Дриан и гръцкият външен министър Никос Дендиас.

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит край град Крън

29.09.2021, 19:54

Военнослужещи от Сухопътните войски изпълниха задача по трета мисия (в помощ на населението) като унищожиха невзривен боеприпас, открит край град Крън днес, 29 септември.

Формированиeто за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от батальона за защита на силите от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора действа под ръководството на капитан Йордан Йорданов.

Военнослужещите разузнаха и унищожиха невзривен 122 мм корозирал артилерийски снаряд с взривател, открит по-рано край град Крън, област Стара Загора. Военнослужещите действаха на основание искане от главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Бъдещи офицери от ВВС ще положат клетва в петък

29.09.2021, 15:48

На 1 октомври (петък) първокурсниците курсанти от ВВВУ „Георги Бенковски“ ще произнесат „Заклех се!“ за вярна служба към род и Родина!,съобщават от учебното заведение
От 49 бъдещи офицери от ВВС, клетва ще положат 47 (останалите 2-ма курсанти са с положена клетва). От тях 15 започнаха обучението си по специализация „Летец-пилот“ и 34 по специализации: „Ръководител на полети (Щурман - управление на въздушното движение)“, „Летателни апарати и авиационни двигатели“, „Летищно осигуряване“, „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати“, „Авиационни, електроприборни и автоматични системи“.
Осем са девойките, които ще усвояват основните авиационни специализации, от които 2 – „Летец-пилот“, 1 –„РВД“ и 5 в инженерните специализации.
На церемонията по полагане на военна клетва се очакват гости от Министерство на отбраната, аташетата по отбрана на САЩ, Румъния и Виетнам, от структурите на Българската армия, авиационни организации, областната и общинска администрация, военно- родолюбивите и партньорски организации. И разбира се, най-емоционално съпреживяващите ритуала- родители и близки на курсантите!
Гостите на ритуала ще имат възможност да видят и реновирания корпус А (покривна конструкция, подмяна на дограма и външна изолация), за който Министерство на отбраната отпусна 799 293 лева. Отремонтирани са покрива и баните в курсантския корпус за 456 092 лева , обезпечени също от Министерството. Така постепенно се подобрява инфраструктурата на ВВВУ „Георги Бенковски“ след възстановяването му през 2020 г.
Източник: https://otbrana.com/

 

Провокация: В Австралия обявиха, че оценяват своите нови подводници като заплаха за Китай

29.09.2021, 13:10

Австралия не се притеснява, че Пекин може да възприеме появата на новите ѝ ядрени подводници в рамките на тристранното партньорство АУКУС като заплаха.
Канбера е разчитала именно на това, заяви австралийският премиер Скот Морисън (на снимката) в интервю за американския телевизионен канал Си-Би-Ес, излъчено в неделя.
Той беше попитан дали се притеснява, че Пекин ще възприеме прехвърлянето на американски подводни технологии в Австралия като причина да се почувства застрашен.
„Мисля, че така и трябва. Това всъщност искахме да постигнем “, отговори Морисън.
„Австралия има пълното право да взема решения, които са в наш суверенен интерес, за да гарантира нашата защита и да гарантира ефективен баланс в региона“, добави той.
В същото време той каза, че "не вижда причина" Китай да предприема някакви ответни мерки срещу Австралия. Според Морисън партньорството АУКУС изобщо не е насочено срещу Пекин.
„Не, това е положителен съюз. Това е положително партньорство“, каза той на въпрос дали тристранното споразумение е антикитайско.
„Не става въпрос да бъдеш срещу някого, а да отстояваш нещо. Ето как гледаме на това“, добави австралийският премиер.
Австралия, Великобритания и САЩ обявиха на 15 септември ново партньорство за сигурност (АУКУС). Като част от споразумението, по-специално Австралия планира да построи най-малко осем ядрени подводници, използващи американска технология, както и да преоборудва въоръжените си сили с крилати ракети, произведени от САЩ.
Канбера скъса най-големия отбранителен договор в своята история с Париж за доставка на подводници на стойност над 50 милиарда евро, като заяви, че той вече не обслужва националните ѝ интереси. По-късно австралийският министър на отбраната Питър Дътън обяви значително разширяване на военното сътрудничество със САЩ.
Източник: https://blitz.bg/

 

ВМС на САЩ получиха първите два F/A-18 Super Hornet Block III

29.09.2021, 09:16

ВМС на САЩ получиха първите два многоцелеви изтребителя F/A-18E/F Block III Super Hornet. За това съобщи производителят Boeing на 27 септември 2021 г.
Boeing има договори да построи и достави на американската флотска авиация общо 78 броя от Super Hornet в новата конфигурация наречена Block III. При нея в пилотската кабина има ново оборудване изградено около тъчскрийн дисплеи, нови системи за обмен на данни TTNT и DTP-N, а самите самолети са с общ технически ресурс от 10 000 часа. За сравнение, ресурса на първите серийни F/A-18E/F е 6000 часа, който се удължава след технически мероприятия. Приложено е и ново покритие за намаляване на ефективната отразяваща повърхност.
Машините имат и провизии за поставяне на комформни горивни резервоари, както и за интегриране на прицелно-обзорна инфрачервена система, оптимизирана за въздушни цели. ВМС на САЩ нямат официален интерес за комформните резервоари, но инфрачервената система ще бъде поставена.
Първите серийни Super Hornet Block III ще отидат в изпитателната ескадрила VX-23, базирана в Патъксен ривър, следващите няколко пък ще идат в друга изпитателна ескадрила – VX-9, базирана в Чайна лейк. В тези ескадрили ще се извършват войсковите изпитания на новата модификация. Паралелно с това, до края на годините първите Block III ще постъпят в строевите ескадрили.
Boeing планира да доставя по около 24 броя Super Hornet Block III годишно.
Официално Пентагонът не поиска средства за Super Hornet в бюджета за финансовата 2022 г., но се очаква Конгресът на САЩ да добави 12 – 24 броя във финалния бюджет.
Така или иначе, производството на Super Hornet върви към своя край, освен ако скоро не бъде намерен експортен клиент. Канада разглежда типа за заместник на своите остарели CF-18. Изтребителят участва и в конкурс във Финландия, а през миналата година Германия обяви намерение да купи известен брой Super Hornet, които да се използват за ударни задачи, но договор там все още няма.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Туркменистан се оказа оператор на Bayraktar TB2

29.09.2021, 09:11

Туркменистан показа безпилотни апарати Bayraktar TB2 с което призна, че е оператор на типа. Това стана по време на военен парад посветен на 30-годишнината от обявяването на независимостта на страната, който се проведе вчера, 27 септември 2021 г.
На парада, който стана факт в туркменистанската столица Ашхабат, бе показана голям брой нова за страната военна техника, включително и три безпилотни апарата Bayraktar TB2 качени на автоплатформи. Подобни паради са сред малкото възможности да се надникне във военните способности на доста затворената средноазиатска страна.
Показаните апарати имат обзорна система Hensoldt  ARGOS-II HDT, а не стандартната за типа WESCAM MX-15D. По крилото е поставен управляемият боеприпас MAM-L.
Няма надеждна информация за това колко апарата са поръчани от Туркменистан. Стандартно, в една система влиза команден пункт и логистика, заедно с шест безпилотни летателни апарата.
Туркменистан не е чужд на оперирането на безпилотни апарати. Известно е, че на въоръжение се намират поне два китайски въоръжени типа – реактивният WJ-600A/D и витловия CH-3A. Отделно се оперира и италианския Falco, както и израелските Orbiter-2.
Туркменистан става поредният експортен клиент на Bayraktar TB2. Апаратът се е експлоатира или е поръчан от Азербайджан, Мароко, Катар, Полша, Катар, Мароко и Украйна. Използван е и в Либия, но не е ясно дали е предоставен на правителството в Триполи или е експлоатиран от турските сили. Има апарати базирани в непризнатата Севернокипърска турска република.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Три поражения, които костват славата на руския военноморски флот

29.09.2021, 08:52

Битката при Цушима е вероятно най-горчивата от всички руски военни катастрофи. Тя не само води до загуба от войната срещу Япония, но и превръща Русия във втора военноморска държава.
Свенскундското сражение (1790)
След като руснаците смазват шведската армия и флота по време на Великата Северна война (1700-1721), те са уверени, че северният им съсед ще мирува. Въпреки това получават тежко отмъщение 70 години по-късно в Битката при Роченсалм.
През 1788 г. шведският крал Густав III започва война с Русия, за да върне на Швеция онова, което тя губи при предишните войни. Две години по-късно той не постига нищо, като претърпява няколко поражения и почти губи войната. Трябва му огромна победа, за да се измъкне, но получава шанса си.
На 9-10 юли 1790 г. започва тежка битка между флотовете на Швеция и Русия, недалеч от шведската крепост Роченсалм (швед. Свенскунд). С над 500 бойни кораба от двете страни тя се превръща в най-голямата военноморска битка, наблюдавана някога във водите на Балтийско море.
След като шведите отблъскват зле подготвената руска офанзива, корабите им организират успешна контраатака, която води до паника сред руския флот. Силната буря много допринася за поражението, при което неорганизираните руски кораби потъват, попадат в плен или остават безполезни.
Руският флот губи над 7000 мъже и 60 бойни кораба, 22 от които са пленени.  Шведите на свой ред губят само 5 кораба, а военният триумф е отнет от руските ръце.
Битката при Цушима (1905)
Без съмнение това е най-страшното военно поражение в руската история. Втората тихоокеанска ескадра прекарва повече от 6 месеца в прекосяване на половината свят, само за да се изправи пред трагичния си край.
Военноморска единица от 38 военни кораба напуска пристанището на Либава (днешна Лиепая в Латвия), за да се появи в Далечния изток през май идната година. На 27 май те участват в битка с превъзхождащия ги японски флот от 89 кораба пролива Цушима.
Численото превъзходство не е единственото предимство на Япония. Повечето от корабите им са два пъти по-бързи от руските, но и по-модерни и напреднали. Бойният опит на японските моряци засрамва руските новобранци.
Морската битка завършва с пълно поражение на руския флот. Двадесет и един руски кораба потъват, включително и шест бойни. Седем кораба са пленени от японците, шест са скрити в неутрални пристанища, а едва няколко успяват да избягат.
Катастрофата при Цушима силно допринася за загубата на Русия  във войната срещу Япония. Като губи основната си военноморска мощ, тя вече не се смята за морска суперсила. Япония напротив – прави значителна стъпка напред в превръщането си в лидер в азиатско-тихоокеанския регион.
Талинската катастрофа (1941)
Съветската евакуация на Талин, позната още като "Руския Дюнкерк", е една от най-кървавите морски катастрофи в световната история.
Когато през август 1941 г. германските войски прекъсват ЖП-линията Талин-Ленинград и стигат до Финския залив, естонската столица и основната база на Балтийския флот се оказват изолирани и обсадени от врага.
Въпреки че защитата на Талин при тези обстоятелства е безсмислена, съветското ръководство се бави със заповедта за евакуация до последния момент. Едва на 27 август, когато вече са започнали боеве по улиците на града, съветски конвой от 225 кораба напуска Талин в посока Ленинград.
Освен военните кораби, съветската армада включва и много транспортни такива – с остатъците от 10-я стрелкови корпус и гражданския персонал. Общият брой хора е над 41 000.
Въпреки краткото разстояние, пресичането на Финския залив не е лесна задача. Корабите попадат на вражески мини и непрекъснато са атакувани от финландски торпедни лодки.
Истинският ужас обаче идва, когато се появяват Luftwaffe. Съветската армада няма абсолютно никаква авиация, която да покрие корабите, а противовъздушната отбрана е много лоша.
Съветските кораби седят като патици пред немските пилоти. Докато конвоят стига до Ленинград на 31 август, той губи 62 кораба с над 10 хил. души. Германците от своя страна губят едва 10 самолета. - Още за ВМФ на Русия

 

 

Румен Радев и Илияна Йотова със сериозна подкрепа от запасното войнство

28.09.2021, 19:58

Снощното учредяване на Инициативния комитет за издигна кандидатурата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат бе с участието, както на редица политици, общественици, представители на културните и спортните среди, така и на запасното войнство. Успех в предизборната надпревара пожелаха бившите началници на Генералния щаб и на отбраната   генералите от запаса Михо Михов (на снимката) и Златан Стойков, който е и председател на СОСЗР. В залата в НДК бяха още бившият първи заместник-началник на ГЩ вицеадмирал от запаса Петър Петров, който е и председател на Областната организация на СОСЗР във Варна,  бившият началник на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор от запаса проф. Евгени Манев, генерал-майор от запаса Иван Парапунов, първият български космонавт генерал-майор от запаса Георги Иванов и бригаден генерал от запаса Бойко Симитчиев, който е председател на Асоциацията на комуникационно-информационните специалисти.
Военно-патриотичните организации бяха представени още от доц. д-р Иван Сечанов – председател на Съюза на ветераните от войните на България, младши лейтенант от запаса Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, полковник от запаса Чавдар Петров – председател на Национална асоциация „Сигурност“ и полковник от запаса Горан Симеонов – председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса. Известно е, че президентът ген. Румен Радев произлиза от армейските среди, а повечето от изброените генерали са му били началници. През изтеклия петгодишен мандат той и вицепрезидентът Илияна Йотова откликнаха на не една инициатива на военно-патриотичните организации.    
"Вълнувам се, защото при първата номинация на тази кандидат-президентска двойка имах съпътстващо участие днес вече имам реално участие и се гордея с това. Считам, че Инициативният комитет не е консултативен, а такъв, който трябва да решава някои задачи", каза още ген. Михо Михов. "Не се съмнявам, че няма по-добра двойка за президентската ни институция. Тази двойка знае не само социалните проблеми, не само проблемите на армията, а и тези във външната политика. Тази двойка знае какво е дипломация, че това не е наука кое е първично и вторично, а това, че се защитават интересите на нацията и държавата", отбеляза генералът.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Базоя миночистач “Шквал” извърши преход до Батуми

28.09.2021, 17:00

За времето от 23 септември до 27 септември базов миночистач “Шквал” 62 извърши преход от Пункт за базиране Бургас до пристанище Батуми, Република Грузия. Корабът е част от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2).  В състава на групата са  противоминни кораби от ВМС на Италия, Румъния и Турция. Флагмански кораб е испанският патрулен кораб „Rayo”. По време на прехода  корабите отработиха сериали по тактическо маневриране,  комуникационни тренировки и водене на отбрани и защити на съединение на ход. Поради лошите хидрометеорологични условия повечето от предвидените сериали бяха отменени. На 27 септември корабите  застанаха в пристанище Батуми. Командирът на групата и командирите на кораби присъстваха на официална церемония организирана от страната домакин. Специални гости на церемонията бяха  председателят на автономната Република Аджара, кметът на град Батуми Лаша Комакидзе  и командирът на Бреговата охрана на Република Грузия капитан I ранг Рамаз Папидзе.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев посрещна военния аташе на Гърция у нас полковник Димитриос Сакеларис

28.09.2021, 16:56

„Стремежът ни е да запазим високото ниво на военно сътрудничество между България и Гърция и да го развиваме в бъдеще“. Това заяви днес, 28 септември, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев при срещата си с полковник Димитриос Сакеларис, новоназначен аташе по отбраната на Република Гърция, акредитиран за Република България.
Генерал-лейтенант Илиев подчерта успешното взаимодействие между двете държави в политическо и военно отношение, като съюзници в НАТО и Европейския съюз, както и добрите контакти и партньорство между видовете Въоръжени сили. Акцент бе поставен върху провеждането на съвместни инициативи, учения и подготовки. Като успешен пример през тази година бе отбелязано участието на гръцки военнослужещи и техника в учението “Strike Back 21”, което се проведе от 24 май до 7 юни на учебен полигон „Корен“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Тактическо учение с бойна стрелба „Вратица 21“ ще се проведе на учебен център „Сливница“

28.09.2021, 16:53

Тактическо учение с бойна стрелба „Вратица 21“ на 10-и механизиран батальон - Враца (от състава на Бригадното командване) ще се проведе на 29 и 30 септември на учебен център „Сливница“. Темата на учението е „Механизираният батальон в настъпление от движение“. Участие ще вземат около 350 военнослужещи с 53 единици бойна и транспортна техника от 10-и механизиран батальон - Враца и обучаеми от 3-и механизиран батальон – Благоевград под методическото ръководство на офицери от щаба на Бригадно командване.
„Вратица 21“ е предшествано от свързани с учението ротно-тактически учения, проведени на учебен център „Сливница“. Участници в свързано учение на 29 септември ще бъдат военнослужещи от 38-ми батальон за ядрена химична и биологична защита и екология – Мусачево, а на 30 септември - от 55-и инженерен полк – Белене.
Директор на учението е началникът на щаба на Бригадното командване полковник Калин Карадимов. Офицер, провеждащ учението, е командирът на Бригадното командване полковник Митко Балтов.
Сред целите на учението „Вратица 21“ са усъвършенстване на уменията за планиране и водене на настъпателен бой, повишаване на уменията на командирите и щаба при поставяне на задачи на подчинените и управлението им в боя, подобряване на взаимодействието между формированията в батальона при водене на настъпателен бой и др.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Срочната служба в доброволния резерв започва на 10 януари следващата година

28.09.2021, 13:50

Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов са обявени 150 вакантни длъжности за приемане на срочна служба в доброволния резерв на български граждани. 120 са за младши специалист (редник – 3-ти клас, редник – 2-ри клас и  редник – 1-ви клас) с място за изпълнение на службата в НВУ „Васил Левски“ в гр. Велико Търново и 30 – за младши специалисти (редник – 3-ти клас, редник – 2-ри клас и  редник – 1-ви клас)  във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ в гр. Шумен.
Новият вид военна служба бе въведен с промяната на Закона за резерва на Въоръжените сили  от Народното събрание на 16 декември м. г. Аргументите бяха, че ще има все повече затруднения при окомплектоването на военните формирования за мирно и военно време с подготвени във военно отношение граждани. Анализите прогнозират, че в рамките на следващите 10 – 15 г. Република България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военните формирования. Поради този проблем се въвежда „срочна служба в доброволния резерв“. За 6 месеца резервистът ще преминава военна подготовка и ще изпълнява задачи в състава на военни формирования.
Срочната служба в доброволния резерв да започне на 10.01.2022 г., заповядва министърът. Той определя началникът на Централно военно окръжие за длъжностно лице, отговорно за провеждане на подбора на кандидатите за срочна служба в доброволния резерв.
Оправомощава началника на НВУ „В. Левски“, да сключва и прекратява договори за срочна служба в доброволния резерв, да приема на срочна служба в доброволния резерв, да назначава на длъжност и да присвоява военно звание „редник 1-ви клас“ на кандидати явили се за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв.
Кандидатите трябва да  подадат писмени заявления до началника на НВУ „Васил Левски“, в срок до 20 работни дни от датата (Б.р. - 27 септември 2021 г.) на публикуване на споменатата заповед  на интернет страницата на Министерството на отбраната, чрез военните окръжия (териториалните структури за водене на военния отчет към Централно военно окръжие), в които да посочват: наименованието на длъжностите, за които кандидатстват, военното формирование и периода за изпълнение на службата, адрес за кореспонденция (e-mail) и телефонен номер. Към заявленията прилагат и съответните документи.
Повече подробности на https://www.mod.bg/bg/doc/zapovedi/2021/20210927_OX857.pdf

 

 

България е домакин на тренировката ESE 2021

28.09.2021, 11:55

Международната летателна тренировка ЕSE 2021 ще се проведе на летище Пловдив в периода от 23 септември до 8 октомври 2021 г. Летателната дейност ще започне от 28 септември 2021 г. В тренировката ще вземат участие летателен и инженерно-технически състав на самолети C-27J Spartan от България, Италия, Литва и Словакия. Това съобщиха от българските ВВС.
Те са домакин на европейската летателна тренировка на оператор на военнотранспортни самолети C-27J „European Spartan Exercise 2021“ (ESE 2021). Тренировката се провежда ежегодно, като част от програмно споразумение между операторите на самолети C-27J, членки на ЕС. Инициативата за създаването на проект C-27J е на Европейската агенция по отбрана и е насочен към синхронизиране и уеднаквяване на методите за поддръжка  на авиационната техника и уеднаквяване на подготовката на летателен и инженерно-технически състав. Водеща страна в проекта е Италия.
Основен район за тактическа подготовка – изпълнение на тактически заходи за кацане, десантиране на парашутисти и операции при работещи двигатели – ще бъде летище Чешнегирово. Планирани са заходи за симулирано десантиране на товари в района на авиационен полигон на ВВС – Елена, а летище Безмер ще бъде използвано за изпълнение на тактически заходи за кацане. По време на учението ще бъдат изпълнени съвместни полети със самолети Су-25 за създаването на тактическа въздушна обстановка. Военнотранспортните самолети C-27J ще отработват тактически елементи на полета и ще изпълняват полети на малка височина и преодоляване на ПВО отбрана на страната.
В структурата за командване и управление има включени представители на страните участници, както и представител на Европейската агенция по отбрана. Създаването на тактическа обстановка и планирането на летателните задачи ще бъдат под ръководството на италиански тактически инструктор от международния център за подготовка на симулатор за C-27J Spartan в Италия. В тактическото управление на полетите на летище Чешнегирово основна роля за съдействие и споделяне на опит ще имат представители на италианските специални сили.
Ще бъдат планирани задачи за десантиране по парашутен способ на военнослужещи от СКСО. В сценария на учението ще бъдат отработени процедури за авиационна медицинска евакуация, съвместно с екипи от Военномедицинска академия – София и екипи за авиомедицинска евакуация от Литва. В летателната тренировка за първи път ще вземат участие със самолет представители от Словакия.
Ръководител на летателната тренировка „European Spartan Exercise 2021“ е полковник Пейо Дончев от Командването на ВВС.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Rolls-Royce ще достави нови двигатели за B-52

28.09.2021, 11:48

ВВС на САЩ избраха компанията Rolls-Royce за доставчик на нови двигатели за стратегическите бомбардировачи Boeing B-52H Stratofortres. Стойността на сделката може да достигне $2,6 млрд.
На 24 септември 2021 г. бе обявено, че Пентагона сключва договор на стойност малко над $500 млн. с Rolls-Royce, който ще покрива работата по проекта в рамките на първите шест години. Ако всички възможни опции на договора се изпълнят това ще значи доставка на над 650 двигателя, резервни части и други стоки и услуги на стойност поне $2,6 млрд.
Договорът ще се изпълнява в Индианополис, САЩ и трябва да приключи до септември 2038 г.
Всеки B-52H в момента се задвижва от осем антични реактивни мотора P&W TF33-PW-103. Те ще бъдат заменени от осем F130, които са вариант на цивилния BR725, използван основно на бизнесджетове.
Новите двигатели ще увеличат далечината на полет и ще намалят разходите за експлоатация на бомбардировача.
Офертата на Rolls-Royce бе избрана след конкурсна процедура срещу предложения на P&W и GE.
ВВС на САЩ очакват да получат първите два ремоторизирани бомбардировача до края на 2025 г. С тях ще започнат тестовете и сертификационния процес. Първите серийни бомбардировача ще бъдат готови до края на 2028 г.
ВВС на САЩ днес разполагат с 76 броя B-52H. Въпросът със замяната на остарелите им реактивни двигатели стои от дълги години. Пентагонът бе заявил, че поддръжката на TF33 след 2030 г. ще бъде изключително проблематична.
Очаква се B-52 да остане на въоръжение и след 2050 г. - Още за В-52
Източник: https://aero-bg.com/

 

Прага ще купи израелска система за противовъздушна отбрана

28,09,2021, 09:15 

Министерството на отбраната на Чехия съобщи, че ще купи система за противовъздушна отбрана с малък и среден обсег от израелската държавна компания "Рафаел", предаде Ройтерс.
Министерството е информирало кабинета, че ще сключи междуправителствена сделка за покупка на системата за ПВО "Спайдър" с ракети земя-въздух с малък и среден обсег, предаде БТА.
То допълни, че ще плати 13,69 милиарда крони (близо 632 милиона долара) за системата, която ще замести стара съветска технология от 70-те години на миналия век.
Правителството повишава разходите за отбрана, за да модернизира въоръжените си сили, но призна, че няма да успее да спази обещанието си като член на НАТО до 2024 г. да изразходва за отбрана 2 процента от брутния вътрешен продукт на страната.
Миналата година, когато започнаха разговорите за сделката с "Рафаел", министерството съобщи, че е планирало да купи 4 батареи, всяка от които включва собствен радар, модул за управление и контрол.
То уточни, че системата, използвана за отбраната на градове, ядрени централи и други потенциални мишени, ще бъде доставена до 2026 г.
Източнуик: https://www.24chasa.bg/

 

Кой изби и погреба невъоръжени и болни войници на 28 септември 1918 година?

28.09.2021, 08:57

Към 10 часа на 28 септември 1918 г. санитарен влак на БДЖ с 31 вагона, задъхан от владайските възвишения, се приближава към Захарна фабрика. Той е препълнен с болни и изтощени от погрома на Южния фронт войници.
В него пътуват и цивилни граждани, повечето жени и застарели хора. В първите 1-2 вагона се люшкат и военнослужещи от административна рота, прибиращи се от Перник в София.
Вместо червената шапка и ритуалния знак на гаровия служител, машинистът забелязва 2-3 товарни вагона на коловоза.......Прочети още

 

 

Как се унищожава "неунищожаемия" Калашников

27.09.2021, 13:50

Специалисти от Kalashnikov.Media публикуваха резултатите от "краш-тест" на 5.45 mm АК-74М. Автоматът беше изпробван при непрекъснат огън, след което разгледаха и провериха измененията в детайлите на конструкцията му.
Според изискванията на руското министерство на отбраната автомат "Калашников" трябва да издържа на 180 изстрела в такъв режим - който не е нормален и води до неизбежни разрушения, предава Russia Beyond.
За изпитанията са подготвени 26 пълнителя с по 30 патрона. В стрелбата участва автомат, произведен през 2014 г., който вече има известна амортизация, отбелязват от "Российская газета".
На кадрите виждаме как след 587 изстрела с АК-74М се разрушава стволът в района на предния обков на цевта.
"Появява се пламък, всичко се топи, но държи формата си, не мога да го деформирам", пояснява в хода на изпитанията специалистът от "Калашников" Георгий Губич.
Когато оръжието изстива, специалистите оценяват степента на повредите. Затворът е покрит с ръжда, след като го заливат с вода в горещ вид, но не е деформиран, рамата на затвора е непокътната, а в камерата е "заварена" гилза.
Накладката на газовата тръба е напълно залепнала, оръжието не може да се разглоби в полеви условия. И все пак автоматът не само отговаря на изискванията на ведомството, но и ги превъзхожда. - Още за АК

 

Правителството ще възлага актуални военновременни задачи

27.09.2021, 13:26

Подготвен е проект на ново постановление на правителството за възлагане на военновременни задачи по отбраната на страната на държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация. Действащото е от 2011 г. Актуализацията се налага от промените в средата на сигурност и изискванията за гражданска устойчивост на НАТО, измененията в нормативната база, в структурата на изпълнителната власт, както и динамиката в икономическите взаимоотношения между субектите в условията на пазарна икономика и новите изисквания за осигуряване на отбранителните способности на страната.
Всеобхватността и разнообразието в характера на възникващите кризи изискват усъвършенстване на процесите на изграждане и развитие на  необходимите военни и граждански способности и ресурси за постигане на целите на отбраната и за изпълнение на съюзните ни задължения, се посочва в мотивите към проекта.
Актуализирането на военновременните задачи е аргументирано от Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност и Стратегическия преглед на отбраната.
Държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация, във военно време продължават да изпълняват мирновременните си функции, като с приоритет изпълняват възложените им военновременни задачи, се посочва в проекта на постановление.  Тези, които нямат  възложени специфични военновременни задачи, разработват военновременните си планове на основата на мирновременните си функции и общите военновременни задачи.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Днес е празник на Централно военно окръжие

27.09.2021, 11:50

С Указ № 165 от 27 септември 1880 г. на княз Александър І се въвежда длъжността ”Окръжен воински началник”, в чиито задължения влиза комплектуване на армията с войници. От действията по мобилизацията зависят успехите на новосформираната българска армия. От тогава и до днес органите по водене на военния отчет на българските граждани са давали и дават своя принос за повишаване на военната и отбранителната мощ на държавата. Датата 27 септември е обявена за празник на Централно военно окръжие. По този повод началникът на ЦВО полковник Георги Петков поздравява всички колеги и им благодари за професионализма, отговорността и всеотдайността при изпълнение на служебните задачи.
Руско-турската война от 1877-1878 година довежда до освобождение на значителна част от българския народ и до разрушаване на турската феодална система в освободените български земи. Сред новосъздадените държавни институции в следосвобожденска България важно място заема Българската армия, чиято основна задача е да гарантира не само суверенитета на страната, но и да осъществи националния идеал – обединението на всички земи, населени с българи, в границите на една държава.
Още на 25 април 1878 година руският императорски комисар в България Александър Дондуков-Корсаков одобрява “Временни правила за образуване на Земска войска на Княжество България”, а на 8 юли 1878 година подписва Приказ № 1 за сформиране и устройство на Българската земска войска. С това се поставя началото на процеса на преустройството на опълченските дружини в държавно институирана въоръжена сила.
В т. 1 на “Временните правила за образуване на Земска войска в Княжеството” се посочва, че всички постоянни жители на Княжеството са длъжни да участват в охраната на реда, безопасността и спокойствието на страната и следователно да носят службата в Земската войска.
С Указ 165 от 27 септември 1880 година на Александър I се въвежда длъжността “Oкръжен войнски началник”.
В най-ранният период от изграждането на войската, въпросите относно комплектуването на армията с наборен състав са от компетенцията на окръжния войнски началник. Военните окръжия се определят като военно-административни учреждения, чиито основни задачи са да подготвят набора и да водят установената от закона подготовка и извършване отчетността на мобилизацията.
Източник: https://otbrana.com/

 

Вучич нареди армията на Сърбия да бъде приведена в повишена бойна готовност

27.09.2021, 08:34

Президентът на Сърбия Александър Вучич издаде заповед армията на страната да бъде приведена в повишена бойна готовност, съобщи Дойче веле с позоваване на сръбското министерство на отбраната.
Уточнява се, че това е свързано с разполагането на полицейски спецчасти в северната част на Косово, при границата със Сърбия, което Белград тълкува като провокация.
По-рано властите в Прищина насочиха към два гранични пункта специални части, за да контролират потока от влизащи автомобили от сръбска на косовска територия. В региона живеят предимно етнически сърби, които не признават косовското правителство, оглавявано от етнически албанци.
Полицейските части на границата имат за задача да приложат приетата от правителството мярка за влизащите през граничните пунктове коли - тези, които са със сръбски номера, да ги сменят с временни при влизането си в Косово.
Въпреки че мярката е реципрочна - Сърбия от години прилага аналогична практика към косовските автомобили, влизащи на нейна територия, стотици етнически сърби започнаха протести срещу изискването за смяна номерата на сръбските коли. Те дори използваха преводни средства, за да блокират движението през граничните пунктове.
Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова двете страни към деескалация и поиска спецчастите да се изтеглят от границата. Той заяви, че "всяка по-нататъшна провокация или едностранна и несъгласувана акция е недопустима".
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова двете страни към сдържаност и възобновяване на диалога. Той проведе телефонни разговори с президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти.
Косовският премиер Албин Курти заяви в сряда, че Косово и Сърбия трябва взаимно да си признаят регистрационните табели, за да осигурят свободно движение на хора и стоки и да облекчат напрежението по границите. Белград все още не е отговорил на това предложение.
Сръбският премиер Ана Бърнабич призова в речта си пред Общото събрание на ООН, че неалбанското население в Косово е подложено на постоянни атаки. Белград настоява международната общност да гарантира правата на сръбското малцинство.
Сърбия започна нов национален празник миналата седмица с демонстрация на военна мощ и призова всички сърби на Балканите да се обединят под един флаг, предизвиквайки безпокойство сред съседите си, след като подобни призиви доведоха до кървавите войни през 90-те години на миналия век.
През 2008 г. Косово обяви независимост от Сърбия, но Белград и досега не признава косовския суверенитет и смята страната за своя автономна провинция.
През септември 2012 г. Косово придоби пълен суверенитет по силата на решение на Международната управляваща група за мониторинг на независимостта на страната.
Източник: https://blitz.bg/

 

 
 

Военни и вертолет се включиха в гасенето на пожара, възникнал в гората над гр. Карлово

26.09.2021, 20:39

Тридесет и един военнослужещи от 61-а Стрямска механизирана бригада се включиха в 16.30 ч. днес в гасенето на горския пожар, възникнал северно от гр. Карлово. Огънят е обхванал борова гора северозападно от Водната кула, в много насечен и трудно достъпен терен, който е горски фонд. Това съобщават от военното министерство.
В 16.17 ч. вертолет „Кугар“ от 24-а авиобаза Крумово, снабден със система за пожарогасене „bambi bucket” излетя, за да се включи в овладяването на огнената стихия. Командир на екипажа е подполковник Светомир Гърков. До 19.08 ч. екипажът извърши 24 водохвърляния от въздуха посредством противопожарната система на вертолета и обля района на пожара с около 36 т вода.
Военнослужещите от Сухопътните войски и до този час продължават да оказват помощ за гасенето на пожара в труднодостъпния горски терен.

 

Големите царските маневри – едно послание на Борис III към Ньойския договор

26.09.2021, 08:16

На 24 септември 1937 край Попово започва провеждането военно учение с 35 000 души. Щиковете са демонстративно събрани от цар Борис III, който иска да заяви ясно пред целия свят, че България няма да съобразява с унизителния Ньойски договор, който й забранява да има собствена армия.
По силата на този договор България трябва да предаде Западните покрайнини около Босилеград, Цариброд и Струмица, както и няколко влашки села в Кулско, а Беломорска Тракия е дадена на Гърция. България трябва да изплати на съюзниците репарации в размер на 2,25 милиарда златни франка – на шестмесечни вноски като първото плащане трябва да е на 1 юли 1920 година, а последното на 1 януари 1958 година. Освен пари България трябва да компенсира съседките си и с добитък – общо 125 бика, 13 500 крави, 12 500 коня, 2 500 мулета, 9 200 волове, 33 000 овце. България трябва да доставя и на Кралството на сърби, хървати и словенци по 50 хиляди тона въглища в продължение на 5 години......Прочети още

 

Не лъжете. Нашият военен флот воюва срещу съветския

26.09.2021, 08:10

От сутрин до вечер ни проглушават ушите как цар Борис III не изпратил български войници на Източния фронт, а неблагодарните болшевики окупирали царството му. Но защо почти никой не споменава какви ги вършат по височайши заповеди моряците на неговото величество? Ами че те водят ожесточени морски сражения със Съветския военен флот и в тях загиват стотици съветски моряци, най-вече подводничари.
Днес ви предлагаме със съкращения само два източника, с които се повдига димната завеса и се вижда кристално ясно, че българският бряг е даден без аренда на Абвера, че нашето море е превърнато във военноморска база на германските морски "братушки". Че в китното ни Черноморие се укриват германски подводници и военни кораби, нещо повече - ремонтират се и се строят нови. А нашите моряци охраняват и морските кервани с петрол от Румъния, с хромова и медна руда от Турция и всякакво друго продоволствие, най-вече наши храни, с което се оказва огромно влияние върху хода на Втората световна война.
Само през 1942 г. по река Дунав в Германия са били доставени 8 милиона тона товари!.......Прочети още

 

Як-141 – „Волният стил” на ОКБ "Яковлев"

26.09.2021, 08:06

Як-141 (по кодификацията на НАТО: Freestyle - «волен стил») е многоцелеви свръхзвуков палубен самолет с вертикално/съкратено излитане и кацане (СВ/СИК), разработен от ОКБ „Яковлев”. Той става третият в света СВ/СИК (след EWR VJ 101 и Dassault Mirage IIIV), който може да лети със свръхзвукова скорост.
Як-141 е предназначен за осигуряване на въздушно прикритие на авионосните съединения от авиацията на противника, завоюване превъзходство във въздуха, водене на близък маневрен и далечен въздушен бой, както и за нанасяне на удари по наземни и надводни цели.
Самолетът се е разработвaл в средата на 1970-те години, а първият полет e през 1987 г. Предполагало се е, че Як-141 ще влезе в състава на авиогрупи начело с авионосните тежки крайцери «Новороссийск», «Баку» (по-късно «Адмирал Горшков»), «Тбилиси» (по-късно «Адмирал Кузнецов»), «Рига» (по-късно «Варяг») и «Ульяновск», както и да замени Як-38 на ‘крайцерите’ «Киев» и «Минск», а така също и да бъде приет на въоръжение във ВВС.
Изпитанията на новата машина се забавят и първото кацане на Як-141 на палуба се извършва на днешната дата през 1991 година.
Разпадът на СССР, настъпилата криза, аварията с един от опитните образци и отрицателното отношение по онова време към самолетите с вертикално излитане и кацане водят до прекратяване на финансирането и закриването на проекта.
Днес Як-141 може да се види само в авиационните музеи. В редица медии се появи информация, че опитът по разработване на Як-141 е използван от Локхийд при създаването на F-35. - Още за Як-141

 

Забравените герои на България: Генерал от пехотата Никола Петков Бакърджиев

26.09.2021, 08:03

Навършват се 140 години от рождението на генерала от пехотата Никола Петков Бакърджиев. Той е роден на 26 септември 1881 г. в Търново. Завършва Военното училище в София (1901) и Генералщабна академия в Торино, Италия (1907). На 1 януари 1901 г. е произведен в чин подпоручик, а на 15 октомври 1908 г. в чин капитан. Служи първоначално в кавалерията, след това е командир на батарея в артилерийски полк. През 1907 г. е прикомандирован към Щаба на армията. Последователно е назначен за старши адютант на 1- ва бригада на 7- ма пехотна Рилска дивизия (1908); помощник-началник на секция за военни съобщения при Щаба на армията (1909); преподавател във военното училище (1909-1910); началник секция за военни съобщения при Щаба на армията (1911); началник на строева секция при организационно-строевото отделение (1912).
През Балканската война (1912-1913) е помощник-началник на оперативна секция при Щаба на действащата армията (до март 1914). На 5 август 1913 г. е произведен в чин майор. По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на оперативна секция в Щаба на действащата армията и командир на дружина в 1- ви пехотен Софийски полк (1916), с който участва във войната с Румъния. На 16 март 1917 г. е повишен в чин подполковник.
След войната с чин полковник е назначен за началник отделение и председател на Военноисторическата комисия при Щаба на войската; командир на 2- ри пехотен тракийски полк (1925). На 6 май 1926 г. е произведен в чин генерал-майор. От 1926 до 1929 и от 1931 до 1934 г. заема длъжността началник на Щаба на войската. От 1929 до 1931 г. е военен министър. На 16 май 1934 г. е произведен в чин генерал от пехотата и уволнен от армията. Умира на 21 март 1954 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IIIст. 2 кл.; IV ст. 1 и 2 кл.; ордена „Св. Александър” V ст. с мечове; същия орден II ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” V ст. на военна лента и същия орден I ст. на обикновена лента.

 

 

Френски генерал предаде на друг висш офицер от Франция ръководството на важен команден център на НАТО

25.09.2021, 17:34

Генерал Филип Лавин (на снимката) пое от генерал Андре Ланата ръководството на Съюзното командване по трансформацията, което е важен стратегически център на НАТО, предаде Асошиейтед прес.
Предаването на командването между двамата френски висши военни стана на церемония в Норфолк, Вирджиния. Ланата ръководеше центъра три години. - (видео)
Смяната в ръководството беше извършена в момент на изострено напрежение между Франция и САЩ заради сделка за подводници.
С промяната Франция затвърди мястото си начело на един от двата стратегически командни центъра на НАТО и единствената щабквартира на алианса в Северна Америка.
Френски офицери оглавяват стратегическия център от 2009 г., когато Франция се върна в командната структура на НАТО след 43-годишно отсъствие.
Преминаването на командването от един френски генерал към друг показва, че Франция остава твърдо обвързана с НАТО въпреки спора заради отбранителния договор между САЩ, Великобритания и Австралия и новите призиви за спиране на военната зависимост на Европа от Америка.
Източник: bta.bg/

 

Психологическата подготовка на хората в авиацията обсъждаха във ВВС

25.09.2021, 17:21

На 23 и 24 септември 2021 г. в сградата на оперативните щабове на Българската армия се проведе методически сбор на психолозите от Военновъздушните сили. Сборът беше открит от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, съобщават от ВВС.
В методическия сбор участваха, както психолозите на военните формирования от Военновъздушните сили, така и психолози от Военномедицинска академия – София, психологът на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и преподаватели по психология от катедра „Психология и лидерство” на Военна академия „Г. С. Раковски”.
Гости на мероприятието бяха господин Александър Петков – експерт психолог от Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” – МО, проф. д-р Любомир Алексиев – ръководител на катедра „Авиационна и морска медицина“ – ВМА, полковник Георги Филипов – началник на ЦВМК-ВМА, полковник Пейчо Пейчев – началник на Инспекция „Безопасност на полетите” в Командването на ВВС, психолози от гражданската авиация и ДП "Ръководство на въздушното движение".
Основните теми, които бяха дискутирани по време на методическия сбор бяха човешкият фактор в авиацията и психологическата подготовка на състава. Разгледани бяха още и основните аспекти на психологическото осигуряване в българските ВВС и ролята на човешкия фактор в безопасността на полетите, както и превенцията срещу секс тормоз, и тормоза на работното място. Беше направен анализ на дейността на органите по психологично осигуряване във Военновъздушните сили. Обсъдени бяха и възможностите за изграждане на единни модели в областта на психологическата подготовка на летателния и инженерно-техническия състав, както и за състава от ръководство на полетите.
Източник: https://otbrana.com/

 

Чудните военни машини: Триглавият дракон на СССР – VVA-14 трябваше да пази руските брегове

25.09.2021, 14:48

По време на Студената война ще видим, че страхът може да тласне науката и технологията в една много по-тъмна посока.

Военната промишленост е готова да приеме най-различни предложения, за да бъде с едни гърди пред противника.
Мнозина използват неуспешните опити на СССР за създаването на военна техника, но липсата на късмет, както и ресурси в определено време, може да ни радва, защото при евентуален успех, проектите им най-вероятно щяха да променят генерално историята на света.

Всички са чували за легендарното гигантско каспийско чудовище.......Прочети още

 

Индия купува от Airbus 56 военно-транспортни самолета за $3 милиарда

25.09.2021, 14:33

Министерството на отбраната на Индия подписа споразумение с испанското подразделение на консорциума Airbus Defense and Space за закупуване на 56 средни военни транспортни самолета C-295. Договорът е подписан след одобрение от правителствения комитет по сигурността по-рано този месец, съобщи пресслужбата на индийското правителство в петък.
C-295 е турбовитлов тактически военен транспортен самолет, който в момента се произвежда от Airbus Defense and Space в Испания. Новият самолет с полезен товар от 5-10 тона ще замени остарелия самолет Avro, който е на въоръжение в ВВС на Индия.
Новият транспортен самолет значително ще разшири тактическите възможности за въздушен транспорт на ВВС, особено в северните и североизточните райони, както и в Андаманските и Никобарските острови, се казва в съобщението , цитиарно от ТАСС.
Размерът на договора не бе разкрит, но според вестник The Times of India той възлиза на около 3 млрд. долара. Според условията на сделката 16 самолета ще бъдат сглобени и доставени от Airbus Defense and Space. А останалите 40 самолета ще бъдат произведени в Индия от консорциум, сформиран от Airbus Defense and Space и индийската компания Tata Advanced Systems Limited (TASL) в рамките на 10 години от подписването на споразумението. - Още за С-295
Източник: https://money.bg/

 

Днес празнуват свързочниците

25.09.2021, 09:01

На 25 септември 2021 г. се навършват 143 години от създаването на Свързочните войски и на органите по информационно осигуряване на Българската армия. Свързочните войски влизат в състава на всички видове въоръжени сили и родове войски. Организират радио- и радиорелейна, проводна, тропосферна, фелдегерско-пощенска, сигнализационна връзка, както и изграждат компютърна комуникационна система.
На днешния 25 септември 1878 г. е създадено първото свързочно подразделение в Българската земска войска. През ноември 1943 г. инженерно-свързочните войски се разделят на два отделни рода войски: инженерни и свързочни. От 1943 г. до днес свързочните войски постоянно усъвършенстват организационно-щатната си структура, снабдяват се с модерни средства за управление на войските, овладяват свързочното дело, с достойнство участват в двете фази на Отечествената война (1944-1945 г.) и във всички учения, провеждани от Българската армия. От 1 септември 1997 г. в състава на Свързочни войски организационно се включват и органите по автоматизация на управлението на войските.
От 1998 г. 25 септември се отбелязва като празник на Свързочните войски и органите за информационно осигуряване в Българската армия. - Още КИС

 

 

96-ти отряд кораби със спомагателно назначение отбеляза своя 76-годишен юбилей

24.09.2021, 20:06

Днес, 24.09.2021 г.  с тържествено издигане на националния флаг и флаговете за разцветяване в пункт за базиране Бургас се отбеляза 76-та годишнина от създаването на 96-ти отряд кораби със спомагателно назначение.
На днешния ден се навършват  и 23 години от спускането на вода на танкер бункеровчик „Акин“ с бордови номер 303.
Отрядът кораби със спомагателно назначение е наследник на 96 дивизион кораби със спомагателно назначение, създаден през 1945 г. като част от новосъздадената военноморска база –  Бургас. Плавателните съдове тогава са предвидени за изпълнение на задачи по охрана на водния район, а днес основното им предназначение е логистично осигуряване на корабите на море.
В поздравителния си адрес, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов поздрави военните моряци от отряда и изказа своето искрено уважение към ежедневно влаганите от тях усилия при изпълнение на своите задължения и поставените задачи. Той им пожела добро здраве, силна воля и непоколебим дух, винаги верен курс, попътен вятър и седем фута под кила по фарватерите към успешна реализация на всички техни бъдещи начинания.
Началникът на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Павлин Петков  поздрави командването и личния състав на отряда  като им пожела висок воински дух и все така да продължават да утвърждават авторитета и  престижа на Военноморските сили на Р България.
Командирът на отряда – капитан ІІ ранг Ясен Чапевов поздрави военнослужещите с празника, награди отличилите се и благодари на личния състав за отличното изпълнение на поставените задачи.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 
 

Завърши международното водолазно учение "Тритон"

24.09.2021, 20:00

Учението се проведе в териториалното море на Република България и беше насочено към усъвършенстване на взаимодействието между различните държави, членки на НАТО при прилагане на съюзните стандарти във водолазната дейност и подводното обследване. В него участваха военни специалисти от ВМС на Република България, ВМС на Република Румъния, както и екип за обследване под вода със специално оборудване от ВМС на САЩ.
В назначените райони на учението беше извършена подробна идентификация на повече от 30 минoподобни обекта. Идентификацията се извърши от водолази и чрез подводни дистанционно-управляеми апарати.
Днес в Пункт за базиране Варна, в присъствието на директора на учението капитан І ранг Ваньо Мусински, заместник-командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби, се проведе непосредствен разбор-анализ на учението.
Отчетено беше успешното планиране и провеждане на учението, както и изпълнението на всички поставени цели. В следствие постигнатите добри резултати и отличната оценка, дадена от международните участници, беше обсъдена възможността учението да се провежда ежегодно и да бъде отворено за участие за всички държави – членки на Алианса.
В заключение командирът на военно формирование 28580-Варна връчи почетен знак и юбилейна монета на чуждестранните участници в учението.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 
 

Няма пилотска грешка, подполковник Валентин Терзиев е бил подготвен за изпълнение на задачата

24.09.2021, 16:23

Няма техническа неизправност на самолета, няма и техническа грешка. Това бе потвърдено днес на нарочна пресконференция в МО по повод трагичния инцидент на 9 юни т.г., когато по време на учение на полигон „Шабла“ загина подполковник Валентин Терзиев, пилот на МиГ-29, изпълнявайки бойна задача. Участваха също така Димитрина Попова, жената до пилота, синът им Александър и юристът Росица Драгинова. Ще започна с няколко цитата, които най-добре илюстрират атмосферата на пресконференцията.    
Бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза Граф Игнатиево към сина на подполковник Валентин Терзиев Александър: „Документите, които сме изпълнили със сигурност няма да върнат твоя баща, Сашко. На нас ни е много тежко. Но това е нашата професия, моето момче. И докато има мъжки момчета, като баща ти, които да влизат в самолета, въпреки че знаят, че летят малко, че дежурят много и че не се прибират много често вкъщи, тая държава ще я има. А баща ти беше мъжко момче и ти пожелах, когато се видяхме последния път „Бъди като него. Бъди смел и достоен българин и намери начин да покажеш на България, че си негов наследник!“ Всички документи са на хартия, всичко остава, но него го няма Всички страдаме за него.“ За да допусна подполковник Валентин Терзиев да изпълнява тази задача, значи всичко е изпълнено, отговори на въпрос на майката командирът на авиобазата.
Министърът на отбраната Георги Панайотов: „Министерството на отбраната приключи всички дейности, които по закон трябва и можем да извършим във връзка с проверката на фактите и обстоятелствата около катастрофата с МиГ-29, пилотиран от подполковник Валентин Терзиев. Последното, което направихме беше да разчетем данните от „черната кутия“, което сторихме със съдействието на руския производител в присъствието на наши представители. Полковник Петко Василев е присъствал във всеки един момент в разчитането на „черната кутия“. Той е и ръководител на екипа, изготвил доклада във връзка с катастрофата с МиГ - 29, който е качен в интернет.“ И продължи: „Бяха проведени беседи с всички участници в учението. Бяха проверени всички нормативни документи на това учение. Бяха разчетени данните от радарите, които са се намирали в района на учението. Беше разчетена и самата „черна кутия“. Написан беше доклад със заключения, който беше публикуван. През цялото време действахме в условия на максимална прозрачност. Доколкото си спомням, досега такава не е имало. Във всеки един момент българската общественост и медиите бяха информирани какво правим, защо го правим и как го правим. В същото време ние си свършихме работата, но подполковник Валентин Терзиев не може да бъде върнат сред живите. Подполковник Валентин Терзиев загина при изпълнение на служебния си дълг след успешно изпълнена бойна задача.“
Адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната: „Аз съм убеден, че ако подполковник Валентин Терзиев ни гледа отнякъде, той ще иска неговите колеги да продължат да летят. Съпричастни сме със загубата. Но ние сме длъжни да продължим да изпълняваме служебните си задължения. Това е тежък удар върху ВВС, тежък удар върху Българската армия.  Валентин Терзиев е прекрасен пилот и човек, но в негова памет трябва да продължим И ние продължаваме! Извлекли сме си необходимите поуки.  Заповядал съм преоценка на нормативната база на ВВС, за да може да продължим безопасно да изпълняваме задълженията си, но рисковете ще останат. За да могат мъжете и жените да продължат да изпълняват служебните си задължения, трябва да имаме и правилното отношение към тях. И те го имат от мен. Аз им вярвам безрезервно. Вярвам на Командването на ВВС, вярвам на Командването на авиобаза Граф Игнатиево и съм убеден, че ще се справят с предизвикателствата. Не само трябва да продължи летателната дейност, но и  тежката работа по инфраструктурата, по преоборудването на авиобазата за приемането на новия самолет. Трябва да продължи подготовката на пилотите и техническия състав.“
Димитрина Попова, жената до подполковник Валентин Терзиев: „Искам да благодаря на медиите, да благодаря на министър Панайотов, че отдели от скъпоценното си време за тази среща. Да благодаря на ВВС и въпреки личната ми загуба да подкрепя думите на г-н Ефтимов, да подкрепя всички от авиобаза Граф Игнатиево, че летателната дейност все пак трябва да продължи. Казвах го и преди това. С който и друг да се беше случило, ако Валентин Терзиев беше там, той щеше да продължи.“
Полковник Петко Василев от Служба „Военна полиция“ отговори така на въпроса на Димитрина Попова защо загубата на пространствена ориентация, като основна причина за инцидента, не се определя, като човешка грешка: „Бих го формулирал като пилотска грешка, ако пилотът осъзнаваше в каква ситуация е и след това предприеме грешни действия за излизане от нея. В случая, ние смятаме, че до последната секунда преди срещата на въздухоплавателното средство с морската повърхност, пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира и за това не е предприел действия за излизане от нея. За това не говоря за пилотска грешка. Защо считам, че не е осъзнал положението си? Защото в последната секунда той започва стандартен доклад за изключване на главния превключвател на въоръжението и за нормалната работа на двигателя, което от него налага следните действия: да пусне ръчката за управление на двигателя, да изключи този превключвател и да тръгне на доклад. Ако той осъзнава, че в момента се намира в аварийна ситуация, в каквато е, няма да направи тези действия. Това доказва за нас, че е загубил пространствена ориентация и до последната секунда не е успял на я възстанови.“
Министърът на отбраната чака заключението на Военна прокуратура и едва тогава може да евентуално да започне служебна проверка и потърси отговорност от определени лица. Още повече, че документите са в прокуратурата. Една част от тях са предоставени в Народното събрание по искане на депутата Христо Гаджев. Освен бригаден генерал Николай Русев, на въпроси на г-жа Попова отговаря и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров. Двамата бяха категорични, че подполковник Валентин Терзиев е бил подготвен за изпълнение на задачата.  В пресконференцията участва и директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров. Преди разговора с участието на представители на медиите министърът имаше отделна среща с Димитрина Попова. На въпрос на „Отбрана“ министърът отговори, че обезщетенията, които се полагат по закон в такива случаи, са изплатени. - (видео)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Завърши тренировката с органите от Автоматизирана информационна система „Преслав”

24.09.2021, 16:16

Тренировка на тема “Действие на органите от АИС „Преслав” в осигуряването на Съвместни сили, при преодоляване на последиците от използване на оръжия за масово унищожение и крупни промишлени аварии при подготовка, и провеждане на операция по защита на Република България“ се проведе в периода  23 и 24 септември 2021 г., под ръководството на Съвместното командване на силите.     
По време на тренировката бяха активирани и трите подсистеми на АИС „Преслав”: анализ и обработка на информацията; подсистемата за радиационно и химическо разузнаване  и подсистемата за лабораторен анализ и екологически контрол, съобщават от СКС.
Участваха общо 114 специалисти, военнослужещите и цивилни служители, от „Център за наблюдение и контрол на радиационна, химическа, биологическа и екологическа обстановка”; Главен разчетно-информационен център на Сухопътните войски; Главен разчетно-информационен център на Военноморските сили; Секция фактически, метеорологични и ЯХБ данни в Метеорологичен център на Военновъздушните сили и Разчетно-информационните групи на формированията от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.
През първия ден бяха отработени действията на органите на АИС „Преслав” по изясняване и оценка на създадената ядрена обстановка, вследствие на нанесени въздействия с ядрено оръжие, действие на формированията за земно и въздушно радиационно и химическо разузнаване при провеждане на радиационно разузнаване и действията на отделенията за анализ и контрол при вземане на проби за радиологичен анализ от различни среди.
През втория ден формированията реагираха на 13 радиологични инциденти и 13 въздействия с химическо оръжие и химически инциденти (аварии).
При изпълнението на поставените задачи бяха оттренирани действията на органите на АИС „Преслав” по изясняване и оценка на химическа, радиологична и биологична обстановка, създадена в следствие на нанесени химически въздействия и възникнали радиологични събития, действията на формированията за земно и въздушно РХР при провеждане на радиационно и химическо разузнаване, и действията на отделенията за анализ и контрол при вземане на проби за химически анализ от различни среди.
Участващият в тренировката личен състав от подсистемата за анализ и обработка на информацията повиши подготовката си по изясняване и оценка на обстановката в резултат на нанесени удари с ядрено и химическо оръжие, възникнали радиологични и химически инциденти. Подобри се взаимодействието между отделните органи на АИС „Преслав” и се усъвършенства натренираността при изпълнение на стандартните оперативни процедури за предупреждаване и докладване.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Базов миночистач „Шквал“ влиза в състава на Втора постоянна противоминна група на НАТО

24.09.2021, 13:20

На 23.09.2021 г., базов миночистач „Шквал“ 62 от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, с командир капитан ІІІ ранг Христо Генчев  отплава от Пункт за базиране Бургас за участие във Втората постоянна противоминна група на НАТО – SNMCMG2.
Корабът ще бъде част от групата по време на пребиваването й в акваторията на Черно море.
В групата участват и противоминни кораби от ВМС на Румъния, Турция и Италия. Флагмански кораб е SPS RAJO от ВМС на Испания.
По време на участието базов миночистач „Шквал“ ще посети пристанище Батуми в Република Грузия, както и град Самсун в Република Турция.
На море корабите ще отработят  пълния спектър от действия по воденето на  минна война  в коалиционен формат.
По време на непосредствената подготовка на кораба екипажът беше поставен под 10 дневна карантина и бяха взети необходимите мерки във връзка с извънредната епидемична обстановка.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 
 

Камарата на представителите прие законопроекта за отбраната за фискалната 2022 г. в размер на 778 милиарда долара

24.09.2021, 08:36

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри законопроекта за бюджета за отбраната в размер на 778 милиарда долара за фискалната 2022 г., съобщават Ен Би Си нюз и изданието “Хил”.
В подкрепа на законопроекта гласуваха 316 конгресмени, а против – 113. Тридесет и осем демократи и 75 републиканци гласуваха срещу проекта.
За сравнение за настоящата финансова година сумата за отбраната възлиза на 740 милиарда долара.
Приемането на законопроекта за следващата фискална година включва и одобряване на някои законодателни инициативи, касаещи Русия, посочва ТАСС.
Съгласно една от тях вашингтонската администрация трябва да разгледа възможността за въвеждане на санкции на 35 руснаци, в това число министри, големи руски бизнесмени, обществени деятели и журналисти. Според руската агенция санкционирани във връзка с нарушение на човешките права, биха могли да бъдат говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, премиерът Михаил Мишустин, председателката на руската ЦИК Ела Памфилова, първият заместник ръководител на администрацията на президента Сергей Кириенко, министърът на земеделието Дмитрий Патрушев, министърът на здравеопазването Михаил Мурашко. Сред бизнесмените ТАСС споменава Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска, Генадий Тимченко, Алексей Милер, Игор Сечин, Алексей Костин, Игор Шувалов. Сред представителите на силовите структури пък са Александър Бортников, шефът на Федералната служба за сигурност и Виктор Золотов, ръковfдителят на Руската гвардия. Биха могли да бъдат включени и кметът на Москва Сергей Собянин и губернаторът на Санкт-Петербург Александър Беглов.
Друга инициатива включва затягане на санкциите срещу руския суверен дълг, като под забрана биха могли да попаднат облигации в каквато и да е валута, издадени от Централната банка на Русия, от Фонда за националното благосъстояние и от Федералната хазна на Русия със срок на погасяване над 14 дни.
Трета инициатива, която също е била одобрена във връзка със законопроекта за отбраната, е за нови санкции срещу Северен поток 2. Като под санкции се има предвид рестрикции по отношение на лица и организации, отговорни за планирането, строителството, експлоатацията на газопровода. Попадане по удар на санкциите означава замразяване на активи в САЩ и забрана за американски граждани и компании да правят бизнес със санкционираните. Има и забрана за влизане на територията на САЩ, отказ за издаване на визи и анулиране на действащи визи на лица, свързани с проекта.
Одобряването на законопроекта за бюджета за отбраната не означава, че всички одобрени във връзка с него инициативи автоматично ще се задействат, защото законопроектът все още предстои да бъде разгледан от Сената на Конгреса. - Още военен бюджет
Източник: bta.bg/

 
 

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри отпускането на 1 милиард долара за израелския “Железен купол”

24.09.2021, 08:23

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри с огромно мнозинство нова сума от 1 милиард долара, предназначена за финансиране на противоракетния щит на Израел “Железен купол”, предадоха световните агенции. Сумата бе одобрена с 420 гласа “за” срещу едва 9 гласа “против” (сред които осем демократи и един републиканец). Двама депутати от Демократическата партия гласуваха “въздържал се”.
Предстои отпускането на сумата да бъде гласувано в Сената на Конгреса, но дата за това все още не е определена.
САЩ участват редовно от 10 години във финансирането на тази противоракетна система. В края на миналата година Конгресът одобри отпускането на 1,6 милиарда долара за разходи по поддръжката и за компоненти за “Железния купол”.
Но във вторник новата сума от 1 милиард долара беше внезапно извадена от законопроект в Камарата на представителите за финансиране на работата на администрацията. Според американски медии това изваждане е станало под натиска на някои депутати от лявото крило на Демократическата партия, заплашвали да гласуват срещу закона за финансиране, ако вътре фигурира въпросната сума за Израел. След това партийни лидери на демократите увериха, че сумата за “Железен купол” ще бъде гласувана бързо по време на друг вот, което и стана.
“Приемането на този текст отразява голямото единство в Конгреса между партиите и между двете камари относно сигурността на Израел”, заяви председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси.
“Подпомагането на Израел е от жизненоважно значение, защото сигурността на Израел е съществена за сигурността на Америка”, подчерта тя. “Железен купол е една чисто отбранителна система”, допълни Пелоси в отговор на критиките на онези демократи, които се противопоставиха на отпускането на сума за нея.
Премиерът на Израел Нафтали Бенет благодари на Камарата след вота й, който той определи като “огромна подкрепа и ангажимент за сигурността на Израел”. “Всеки, който се опитваше да оспори тази подкрепа, получи един безапелационен отговор”, допълни той. - Още за "Железен купол"
Източник: bta.bg/

 
 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Радко Русков Димитриев

24.09.2021, 08:16

Навършват се 152 години от рождението на генерал-лейтенант Радко Русков Димитриев. Той е роден на 24 септември 1859 г. в с. Градец, Сливенско. Учи в Априловската гимназия в Габрово. Участва в национално-освободителното движение в Котел (1876). През Руско-турската война (1877-1878) е зачислен като преводач в Улановския полк на 2- ра гвардейска дивизия в руската армия. След Освобождението завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската генералщабна академия в Санкт-Петербург (1884). На 18 октомври 1884 г. е произведен в чин капитан и е назначен в 1- ва пехотна Пловдивска дружина. Участва в подготовката за Съединението. След историческия акт (6 септември 1885) става началник-щаб на Южнобългарските войски. През Сръбско-българската война (1885) е назначен за помощник-началник-щаб на Западния корпус. Командва авангарда на лявата клона при овладяването на Пирот.
След войната е един от главните организатори на детронацията на княз Александър I Батенберг (9 август 1886). След неуспеха емигрира в Румъния и става член на комитета на офицерите емигранти. Участва в бунта на офицерите русофили в Силистра (1887). След неуспеха емигрира в Русия, където служи в руската армия.
В България се завръща през 1898 г. Произведен в чин подполковник и е назначен за помощник-началник на щаба на 5-та пехотна Дунавска дивизия, а след това е повишен в чин полковник (18 май 1900) и е назначен за началник оперативното отделение в Генералния щаб (1900-1904); за началник на Генералния щаб (1904-1907) и началник на 3 –та военноинспекционна област в Русе (1909). На 1 май 1905 г. е повишен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) е назначен за командващ 3- та армия (от 17 септември 1912- до 21 юни 1913). Тя осъществява оперативнотактическата изненада на турците на Тракийския военен театър в боевете при Лозенград, Люлебургаз и Бунархисар. При атаката на Чаталджанската укрепена линия (ноември 1912) поема командването на обединените 1- ва и 3- та армии.
По време на Междусъюзническата война (1913) е назначен за помощник-главнокомандващ (от юни с.г.) на българските войски. Същата година е изпратен като пълномощен министър в Санкт-Петербург.
В Първата световна война (1915-1918) участва в редовете на руската армия като командващ на 8-ми и 3-ти сибирски корпус и 3- та и 12- та армии. След Февруарската революция (1917) излиза в запаса. Заминава заедно със семейството си за Кавказ, близо до град Пятигорск. На 18 октомври 1918 г. заедно с около 100 генерали и офицери е разстрелян от есерите. Тленните му останки са пренесени и погребани в църквата в Пятигорск.
Награден е с българския военен орден „За храброст” II и IVст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” I ст. с мечове по средата ; със същия орден III ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” II ст. За участието си в руската армия е награден с военния орден III и IV ст. и удостоен със званието генерал от инфантерията. - Още за генерал-лейтенант Димитриев

 
 

 

Пентагонът: САЩ ще ликвидират всичките си химически оръжия до края на 2023 г.

23.09.2021, 21:00

САЩ очакват да завършат ликвидирането на своя арсенал от химически оръжия през 2023 г. Това бе потвърдено в четвъртък от заместник-помощника на министъра на отбраната на САЩ, който ръководи химическата и биологичната отбрана, Бранди Ван, съобщава ТАСС.
"Разбира се, по отношение на задълженията, наложени от законодателството на САЩ, трябва да имаме предвид крайния срок до 31 декември 2023 г. Конгресът ни нареди да премахнем арсенала до този момент. Всъщност ние работим за спазване на крайния срок от септември 2023 г., както е посочено в Конвенцията за химическите оръжия", заяви говорителят на Пентагона.
"За нашата национална сигурност е наложително да спазваме сроковете", допълва Ван.
"САЩ продължават да демонстрират стабилен и измерим напредък към пълното премахване на арсенала" от химическо оръжие.
"Искам да подчертая, че ние оставаме напълно ангажирани с елиминирането на химическите оръжия възможно най-безопасно и възможно най-бързо. САЩ в момента са на път да преминат към определените дати за завършване за премахване на арсенала от бойни отровни вещества".
САЩ официално са унищожили 97% от своя арсенал с бойни отровни вещества. - Още ХО
Източник: https://news.bg/

 

Швеция подписва с Норвегия и Дания споразумение за отбрана

23.09.2021, 20:45

Швеция подписва споразумение за сътрудничество в областта на отбраната с Норвегия и Дания тази седмица, за да противодейства на влошаващата се ситуация със сигурността в Балтийския регион, съобщи в четвъртък шведската телевизия TV4, цитирана от "Ройтерс".
Швеция, която не е член на НАТО, но има добри отношения с блока, възстановява военните си сили след десетилетия пренебрегване, а сега в резултат на нарастващото напрежение с Русия в Балтийския регион.
"Ако има кризисна ситуация, ще бъдем значително по-добре подготвени, тъй като ще координираме планирането си в този регион", каза Хултквист пред TV4.
"На практика ще можем да реагираме по-бързо", коментира министърът на отбраната Карл Андерс Петер Хултквист (на снимката).
Той каза, че комбинираните ресурси на трите държави ще помогнат за възпиране на потенциален агресор.
Швеция увеличи военните си разходи - включително съгласие да закупи ракети "Пейтриът" от САЩ - и задълбочи военното си сътрудничество с НАТО и съседните страни като Финландия през последните години в отговор на засиленото напрежение с Русия.
"Знаем, че Русия е готова да използва военна мощ, за да постигне своите политически цели", коментира Хултквист.
"Ние задълбочаваме сътрудничеството си с другите страни в този регион именно с цел да вдигнем летвата за предотвратяване на смущения и кризи."
Източник: https://news.bg/

 

Представиха новия сериал „Офицерът в мен“

23.09.2021, 17:23

Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бе излъчена премиерата на сериала „Офицерът в мен“, съобщават от елитното учебно зааведение. Гости на събитието бяха обучаеми от Батальона за подготовка на курсанти и представители на ръководството на Училището.
Използвайки рационално времето си, включително и в периода на карантина, курсантите развиваха творчеството си в много направления, като едно от тях бе кинематографията. Амбициозните младежи учредиха Клуб по кинематография, чиито членове станаха и главни действащи персонажи в сериала. Идеите на Клуба представиха главният сценарист и режисьор на проекта – главен старшина Георги Лолов, и неговият съорганизатор – старшина I степен Благовест Асенов. „Апелираме за активно участие в клубовете по интереси в Училището, защото там, освен да се наслаждавате на хобито си, можете да развивате своите лидерски качества, способности за организация и управление на  личния състав“, призова председателят на Кинематографския клуб.
Клубът по кинематография към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна, бе създаден в началото на годината. В него членуват главно курсанти, обединени от любовта към киното и с афинитет към колективната работа. Веднага след учредяването на Клуба започва неуморна работа по първия  проект, а именно поредицата „Офицерът в мен“. Работата по сериала продължава!

 
 

МО ще обяви резултатите от разследването на смъртта на майор Терзиев

23.09.2021, 13:22

Министърът на отбраната Георги Панайотов ще даде пресконференция утре, 24 септември, от 11.00 ч. в сградата на министерството. На нея ще бъдат обявени резултатите от всички действия, предприети от Министерството на отбраната и неговите структури, за изясняване на обстоятелствата, свързани с инцидента с падналия МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев.
В пресконференцията ще участват началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, директорът на Служба „Военна полиция" бригаден генерал Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база „Граф Игнатиево" и на Дирекция „Правно-нормативна дейност в отбраната". Покана за участие е отправена и към жената до подполковник Терзиев г-жа Димитрина Попова.

 

ТАСС: Полша разполага 250 американски танка „Ейбрамс“ на източната граница на страната

23.09.2021, 13:09

Варшава. Полските власти решиха да разположат 250 американски танка „Ейбрамс“ в източната част на страната. Това съобщи в четвъртък министърът на отбраната на републиката Мариуш Блащак в ефира на Полското радио, предава ТАСС.
Говорейки за планове за оборудване на полската армия, Блащак посочи, че републиката ще разполага с „250 най-модерни танка, които ще бъдат разположени в източната част на страната“.
По-рано беше съобщено, че новите танкове ще бъдат достатъчни за оборудване на четири танкови батальона. Те ще се присъединят към арсенала на новата 18-а дивизия. Общата сума, отпусната за изпълнението на програмата за придобиване на танкове, възлиза на 23,3 милиарда злоти (6 милиарда долара). Програмата, освен самите танкове, включва логистичен пакет, обучение, развитие на инфраструктурата и оръжия.
Основният боен танк M1A2SEPv3 е най-модерната версия на танка Abrams, която беше представена за първи път през 2018 г. В сравнение с досега разработените варианти на бойната машина, тя получи нов многоцелеви снаряд AMP и подобрена електроника.
Полша разработва програма за придобиване на нови танкове от 2017 г. Новите танкове трябва частично да заменят 384 Т-72 и 232 PT-91 Twardy. Полската армия също има 126 танка Leopard във версия 2A4 и 105 машини във версия 2A5. Полското правителство реши да надстрои старите версии 2A4 до версията 2PL. Общата сума на този договор е 3,29 милиарда злоти (0,8 милиарда долара) и според настоящия план той трябва да бъде изпълнен до 2023 г. - Още за М1 Abrams
Източник: http://www.focus-news.net/

 

В продължение на 38 години 23 септември е празник на БНА

23.09.2021, 08:27

С Постановление № П-129 на Министерския съвет от 1953 г. 23 септември е определен за Ден на Българската народна армия – денят на обявяването на Септемврийското въстание през 1923 г. Министър на народната отбраната е армейски генерал Петър Панчевски, участник в това въстание. Празникът се чества в продължение на 38 години. По това време, обикновено ставаха кадровите размествания и новоназначенията при висшия команден състав. Отдавна не е така. Празниците на армията ни също се менят.
След обявяването на България за народна република през 1946 г. честването на празника на 6 май е прекратено. За празник на армията е възприета датата 9 септември, а през 1947 г. е проведен първият празничен военен парад в Народна Република България. И след 1953 г., когато за Ден на Българската народна армия е определен 23 септември, парадите продължават да се състоят на 9 септември. Най-значимото провеждане на военен парад у нас е през 1974 г., когато участва и значително количество военна техника, включително над 160 единици авиационна техника. Внушителен е и парадът през 1981 г., посветен на отбелязаната тогава 1300 годишнина от основаването на Българската държава.
В първите години след своето създаване българската войска няма официален боен празник. През 1888 г. в празничния календар се въвежда Ден на падналите войници (7 ноември), определен за отслужване на молебени и панихиди, и Ден на българската победа при Сливница (8 ноември), в който се провеждат военни паради. По-късно (1898) те се сливат в един общ Празник на победите, отбелязван всяка година на 15/27 ноември. От 1926 г. Празникът на военния орден „За храброст“ (6 май) и Празникът на победите (27 ноември) се обединяват в Ден на храбростта и победите, честван в деня на Св. Великомъченик Георги Победоносец.
След 1990 г. Седмото Великото народно събрание определя за празник на войската датата 23 август – денят на решителните боеве при Шипка от 1877 г. Две години, 1991 и 1992, Българската армия чества този паметен ден като свой празник. Това се изпълнява с Постановление №100 на МС от 30 май 1991 г., което определя 23 август за Празник на Българската армия. Тогава министър на обраната е армейски генерал Йордан Мутафчиев. На него се възлага да утвърди ритуал за честваането. Отменя се Постановление № П-129 на Министерския съвет от 1953 г. за определяне ден на Българската народна армия, който е бил на 23 сеептември. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е определен за Празник на Българскат армия. Тогава министър на отбраната е Валентин Александров.
- Още за БА

Източник: https://otbrana.com/

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Христо Димитров Бурмов

23.09.2021, 08:22

Навършват се 152 години от рождението на генерал-лейтенант Христо Димитров Бурмов. Той е роден е на 23 септември 1869 г. в Габрово. Завършва Военното училище в София (1889) и Генералщабна академия в Торино, Италия (1898). Военната си служба започва като подпоручик (18 май 1889) в пехотата. На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, а на 1 януари 1899 г. в чин капитан. Като строеви офицер командва рота, дружина и полк. От 1899 г. е прикомандирован в Щаба на армията като офицер за особени поръчки при Оперативното отделение, след това е редактор на сп. „Военен журнал” (1900). На 1 януари 1904 г. е произведен в чин майор; на 15 октомври 1908 г. в чин подполковник. По това време е старши адютант при щаба на 1-ва пехотна Софийска дивизия (1903); военно аташе във Виена (1904); командир на дружина в 6-ти пехотен полк (1907); началник-щаб на 3-та пехотна Балканска дивизия (1910); командир на 11-ти пехотен Сливенски полк (1911).
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на 3- та пехотна Балканска дивизия, която в състава на 2-ра армия се отличава в боевете при Одрин и Чаталджа, а през Междусъюзническата война (1913) - при Кукуш и Пехчево срещу гръцката армия. На 15 октомври 1912 г. е произведен в чин полковник. От март 1914 г. е началник на Школата за запасни подпоручици, а след това е началник-щаб на 1- ва армейска инспекционна област.
По време на Първата световна война (1915-1918) командва 1- ва бригада от 7- ма пехотна Рилска дивизия. С нея преминава р. Вардар в Македония при Зелениково и принуждава противника да отстъпи град Велес. От април 1916 г. поема командването на 1- ва пехотна Беломорска дивизия. На 20 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор и назначен за командващ 2- ра пехотна Тракийска дивизия (до юли 1918), която заема боен участък източно от „Завоя на р. Черна” на Македонския фронт. От 15 юли до 30 септември 1918 г. заема длъжността началник-щаб на действащата армия.
След войната е началник на 2-ра военна инспекция. През лятото на 1919 г. преминава в запаса и се отдава на научна дейност. Той е първият председател на Военнонаучния институт, открит през 1932 г. На 6 май 1936 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. Умира на 23 декември 1936 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св. Александър” III и IV ст. с мечове по средата и народния орден „За военна заслуга” II ст. с военно отличие.

 

 

60 години от първия полет на Ми-2

22.09.2021, 23:00

На днешната дата се навършват 60 години от първия полет на вертолета Ми-2, който е осъществен на 22 септември 1961 г.
Машината, тогава с означението В-2 се управлява от летеца-изпитател Герман Алферов. Първоначално вертолетът е тестван на висене, след това в свободен полет. Всичко приключва в рамките на 15 минути. Алферов остава доволен.
Разработката на Ми-2 стартира от ОКБ Мил в края на 50-те години на миналия век, като идеята е да се създаде задвижван от един газотурбинен двигател, заместник на Ми-1. Проектът е означен, като В-5, но скоро става ясно, че компановката с един двигател не е подходяща и се преминава към разработката на двудвигателния В-2.
Първоначалната идея е В-2 да се експлоатира основно от цивилни оператори, най-вече за аерохимическа работа, медицински задачи, превоз на пътници до отдалечени площадки и други подобни, чисти цивилни, задачи. ОКБ Мил получава правителственото задание на 30 май 1960 г.
След успешните изпитания на първия прототип, в края на 1961 г. полита и втория прототип. Първоначално вертолетът се готви основно за аерохимическа работа, където е и фокуса на тестовете по онова време.
През септември 1963 г. е взето решение В-2 да се вкара в серийно производство под означението Ми-2, но производството няма да се извършва в Съветския съюз, а в Полша. През януари 1964 г. е подписан договор за лицензно производство в полското предприятие PZL Swidnik.
Серийното производство стартира през 1965 г., първоначално с готови китове от СССР, но след това в Полша са усвоени повечето елементи от вертолета. Основното изключение са двигателите ГТД-350. Развитието на вертолета се осъществява съвместно от ОКБ Мил и PZL Swidnik.
Разработени са десетки цивилни и военни варианти. Серийното производство приключва през 1985 г. след сглобяването на цели 5505 бройки. След това, PZL Swidnik се опитва да наложи подобрената версия PZL Kania, но в следващите няколко години са сглобени едва 19 бройки.
Ми-2 оставя дълбока диря и в българската авиация. През 1970 г. са доставени първите селскостопански Ми-2, като са получени общо около 30 машини. ПСАУ получава пет вертолета, които се използват за санитарни и други цивилни задачи. В системата на МВР постъпват други пет вертолета.
ВВС получават първите осем вертолета през 1973 г., последвани от два през 1975 г., четири през 1977 г. и последните два през 1985 г. Те получават бордни номера от 201 до 216. Машините идват в разнообразни конфигурации, като се използват за учебни и транспортни задачи, радиационно-химическо разузнаване от въздуха, командно-контролни задачи, както и непосредствена поддръжка.
Българските ВВС спират полетите с типа през 1997 г. след серия технически проблеми и изтекли ресурси. МВР лети с последния си Ми-2 до есента на 2006 г. Типът се използва у нас за аерохимическа работа още няколко години след това. - Още за Ми-2
Източник: https://aero-bg.com/

 

Четвъртата въздушна обиколка на България премина празнично през Долна Митрополия

22.09.2021, 22:43

Фондация „Български военновъздушни сили“ организира със съмишленици и приятели Четвъртата въздушна обиколка на България в чест на Деня на независимостта. Обиколката е под патронажа на Президента Румен Радев, съобщават от ВВВУ.
В обиколката участваха въздухоплавателни средства от сдруженията на българската лека и ултралека авиация /Асоциация на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България-АОПА, Българска асоциация на леката и свръхлека авиация – АУЛА/.
На 22 септември  на лицензираната летателна площадка „Долна Митрополия- LBPL“ между 10.30 ч. и 12.00 ч. кацнаха 15 граждански въздухоплавателни средства.
Те бяха посрещнати от екипите на ВВВУ „Георги Бенковски“ и ВВУБ - съорганизатори на обиколката  и първокурсниците курсанти от Училището.
Пилотите и придружаващите ги около 40 души бяха приветствани от началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски.
Полковник доцент д-р Мануш Христов /в униформа на офицер от Въздушните на Негово Величество войски/ припомни важни моменти от историята на Школата за висш пилотаж, поставила началото на летателната дейност на летище Долна Митрополия, приноса й за защита на националния интерес -1943-44 г. и трансформационните процеси в авиацията след 1945 г.
Председателят на фондация „Български Военновъздушни сили“  бригаден генерал/о.з./ Спас Спасов изрази  удовлетвореността си за отличната организация и съпричастност към провеждането на Четвъртата въздушна обиколка като награди бригаден генерал Юлиян Радойски, полковник Петър Банков и полковник Мануш Христов. С грамоти бяха отличени и ангажирани с организацията.
Лошите метеорологични условия не позволиха да бъдат извършени мотивационни полети, но началото е поставено, а има и не малко поводи, по които да се осъществят редица съвместни идеи между Фондацията, Училището и Базата.
Първокурсниците все пак имаха възможност да се запознаят с различни самолети от леката и ултра леката авиация.
********
На площад "Стефан Стамболов" плевенчани отбелязват Деня на независимостта. Венци и цветя се поднасят пред морената, дело на скулптора Кирил Мескин, посветена на едно от най- важните събития в най-новата ни история!
Слово произнесе кметът на Плевен Георг Спартански.
Воинският ритуал бе осъществен от представителна част от   в.ф. 38220 с командир подполковник Милен Първанов.
Цветя поднесе и Началникът на гарнизон Плевен, той и Началник на ВВВУ "Георги Бенковски" бригаден генерал Юлиян Радойски.
Източник: https://otbrana.com/

 

Управляемо от човек торпедо на бавен ход – SLC

22.09.2021, 22:18

В един от най-важните туристически центрове на Сицилия - градчето Таормина, можете да се запознаете отблизо с прототипа на небезизвестното управляемо от човек торпедо на бавен ход - SLC (Siluri a lenta corsa).
Идеята за използването на бавноходното торпедо за диверсионни акции срещу противникови кораби се ражда и се реализира във ВМС на Италия през Първата световна война.
На базата на 510 мм германско торпедо морските офицери Р. Росети и Р. Паолучи разработват подводен апарат, който се задвижва със сгъстен въздух и се управлява от водолаз.
В стандартното бойно зарядно отделение на торпедото поставят два заряда от по 170 кг тротил, които могат да бъдат закрепени към корпуса на атакувания кораб с магнити.........Прочети още

 

Началниците на генералните щабове на САЩ и Русия се срещнаха във Финландия на фона на нарастващо напрежение

22.09.2021, 21:19

На фона на нарастващо напрежение между Русия и САЩ високопоставени военни от двете страни се срещнаха във Финландия, за да обсъдят как да намалят “рисковете от инциденти по време на военните си дейности”, предаде ДПА.
Разговорите между началника на Генералния щаб на Русия армейски генерал Валерий Герасимов и председателя на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Марк Мили са били конструктивни, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от агенция “Интерфакс”. Двамата са обсъдили също въпроси от взаимен интерес, макар че не бяха дадени повече подробности.
Русия хвърля върху САЩ отговорността за ситуацията в Афганистан след хаотичното изтегляне на на американските войски и завземането на властта от талибаните миналия месец. Москва се страхува от проникването на екстремисти от групировката “Ислямска държава” на територията на нейните съюзници в Централна Азия, като и от нарастване на трафика на наркотици в региона.
Няколко неотдавнашни военни учения, извършени от двете страни, допринесоха за напрежението помежду им. В момента се провеждат мащабни учения на НАТО в Украйна с участието на САЩ и 11 други страни от алианса.
Източник: bta.bg/

 

Военноинвалидите и военнопострадалите се включиха в отбелязването на празника

22.09.2021, 16:59

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите положи днес цветя на Паметникa на независимостта в София, който е ситуиран на запад от Княжеския дворец. Открит е на Деня на независимостта – 22 септември, 99 години след събитието. Осъществен е благодарение на председателя на Общонародното сдружение „Мати Болгария” – проф. Д-р Петър Константинов (1928-2011), изключително от всенародни дарения на стойност 18000лв., включително от Съюза на военноинвлидите и военнопострадалите.  Върху паметната плоча е изобразена церемонията по обявяване на независимостта на България от цар Фердинанд и министрите от кабинета на Александър Малинов. Върху гранитен блок с размери 3/1,5 м в подножието му е положен лавров венец, под който са изписани думите „Да живее свободна и независима България”. Скулптор е професор Георги Чапкънов.
Преклонихме се пред делото на предците ни, осъществили и обявили независимостта ни в лицето на Негово Величество Цар Фердинанд, който е поел патронажа на организацията ни веднага при учредяването й през 1915 г. и на кабинета на министър-председателя Александър Малинов -  5 пъти министър-председател на България и най-чистият държавник без корупционни обвинения не само у нас, но и на Балканите, посочва председателят на Съюза младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Той поздравява всички сънародници с днешния празник с 106-годишия девиз на Съюза „Всичко за България!“
Представителите на военно-патриотичната организация са наблюдавали тържествената смяна на гвардейския караул пред сградата на Президенството. Те се поклонили и на гроба на Иван Вазов по повод 100-годишнината то смъртта на патриарха на българската литература.
Иточник: https://otbrana.com/

 

Турция изпраща още войски в Сирия преди срещата с Путин

22.09.2021, 12:37

Турция изпрати още войски в северозападна Сирия, докато се подготвя за критична среща с лидерите на Русия и Иран следващата седмица, давайки сигнал за решимостта си да продължи да блокира действия в една от последните фронтови линии на сирийската война.
Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган отдавна се опасява, че подкрепяните от Русия сирийски войски могат да опитат да атакуват бунтовническия бастион Идлиб, което ще изпрати още бежанци към турската граница.
Въпреки че няма признаци за голяма всеобхватна офанзива, нарастването на атаките на руските военни самолети и сирийските сили на територията привлече вниманието на турските официални лица, които вече са изправени пред нарастваща вътрешна критика заради разходите за настаняване на най-голямото бежанско население в света.
Очаква се Ердоган да повдигне въпроса за действията край Идлиб, когато се срещне на 29 септември с Владимир Путин и друг виден поддръжник на сирийския режим - президента на Иран Ебрахим Раиси, според двама турски представители, които са говорили при условие за анонимност пред Bloomberg.
Хилядите допълнителни войници ще помогнат за възпиране на всички опити за настъпление на сухопътните сили на Сирия в Идлиб и ще контролират пътищата, водещи до турската граница, казаха служителите.
Бойните позиции около Идлиб са до голяма степен статични от март 2020 г., когато Ердоган и Путин постигнаха споразумение за примирие, което прекрати ожесточените боеве между турските и сирийските сили.
Но сирийският президент Башар Асад възнамерява да пoстигне пълна победа в опустошителната 10-годишна война в страната. На рядка среща в Кремъл със сирийския лидер миналата седмица Путин определи продължаващото присъствие на чуждестранни войски, които не са упълномощени от правителството на Асад, като „основен проблем на Сирия“. Това бе поредното завоалирано искане на Кремъл за изтеглянето на турските войски и малката на брой американска част в контролираната от кюрдите източна Сирия.
Както изглежда това няма да се случи.
„Не можем да понасем нова бежанска вълна“, каза турският министър на отбраната Хулуси Акар по време на посещение на сирийската граница на 11 септември, ден след като ислямските бойци убиха трима турски войници в Идлиб. „Трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим миграцията. Основата на това е да се направи регионът безопасен и стабилен."
Акар опроверга критиките на руския външен министър Сергей Лавров, че Турция не изпълнява ангажиментите си от 2018 г. да разграничава радикалните ислямисти от други противници на Асад в Идлиб.
Съгласно споразумение от 2016 г. Европейският съюз плати на Турция милиарди долари, за да приеме сирийците, бягащи от войната, които искат да се установят в Европа, където мигрантите станаха основна тема в политиката в няколко държави. Сега Турция е домакин на близо четири милиона сирийци и тъй като икономиката пострада по време на пандемията, а идването на власт на талибаните в Афганистан заплаши с нова бежанска криза, опозицията срещу тяхното присъствие нарасна.
На общото събрание на ООН във вторник Ердоган повдигна въпроса за бежанците. „Като страна, спасила човешкото достойнство в сирийската криза, ние нямаме нито средства, нито търпение да посрещнем нови имиграционни вълни“, каза той.
Тъй като турските войски действат като възпиращо средство, сирийските сили могат да възстановят територията си само стъпка по стъпка, каза базираният в Москва експерт по Близкия изток Елена Супонина.
„Нещата не са се променили коренно, въпреки че може да има усилия да се възвърнат някои специфични области“, каза тя.
Източник: https://www.bloombergtv.bg, Даниел Николов

 

Исторически календар

22.09.2021, 11:40

На 22 септември 1926 г. в с. Джулюница, Великотърновско, е родена Сийка Костадинова Цончева – единствената българка-летец, пилотирала военен, граждански, водосамолет и вертолет. След гимназията завършва полувисше училище за медицински сестри и същевременно записва в Аероклуб – Варна, курсове по парашутизъм. През 1948 г. взима първия си изпит за пилот в Аероклуб – Граф Игнатиево. На следващата 1949 г. постъпва като курсант в НВВУ „Г. Бенковски”. Завършва през 1950 г. и е произведена в звание лейтенант. След завършването на инструкторски курс остава там като инструктор. В рамките на две години обучава курсантите за втори пилотски изпит.
От 1952 г. е назначена на водолетище „Чайка“ – Варна. Като военен летец пилотира хидросамолетите Арадо-196 А-3 „Акула“, Хенкел-60 „Тюлен”. След това службата я отвежда към военнотранспортния авиополк, където лети на По-2, Як-12, Ли-2 и вертолет Ми-1.
От 17 февруари 1970 г. Сийка Цончева е част от Българската гражданска авиация – санитарно звено. Лети на самолет Ан-14 „Пчьолка“. Подполковник от запаса. На 17 септември 1976 г. загива заедно със 7 пътници при изпълнение на полет Кърджали – София.

 

Денят на независимостта е

22.09.2021, 08:05

Нa 22 ceптeмври 1908 г. във Вeликo Търнoвo княз Фeрдинaнд c мaнифecт oбявявa нeзaвиcимocттa нa Бългaрия. C тoзи aкт нa прaктикa ce oтхвърлят пocлeднитe вacaлни връзки c Ocмaнcкaтa импeрия. Княжecтвo Бългaрия cтaвa нeзaвиcимa държaвa нaчeлo c кoрoнoвaния цaр Фeрдинaнд. Виcoкaтa пoртa, a cлeд тoвa и вeликитe cили признaвaт oфициaлнo бългaрcкaтa нeзaвиcимocт.
Дeнят нa нeзaвиcимocттa e oбявeн зa oфициaлeн прaзник c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 10 ceптeмври 1998 г. Дългo врeмe знaчимocттa нa тoвa cъбитиe oт нoвaтa иcтoрия нe ce oцeнявa, нo нa тaзи дaтa прeз 1908 г. Бългaрия - eднa oт нaй-cтaритe в Eврoпa, oтнoвo ce пoявявa нa кaртaтa нa Eврoпa cлeд пeтвeкoвнoтo рoбcтвo......Прочети още

 

Каква е тайната на точността на "кремълската винтовка", която охранява Владимир Путин

22.09.2021, 08:00

Снайперската винтовка T-5000, с която се охранява президентът Владимир Путин, е самия връх на съветската прецизност и надеждност. Ето защо Федералната служба за охрана (ФСО) на Руската федерация, която отговаря за сигурността на Владимир Путин и други държавни служители, използва руската снайперска винтовка ОРСИС T-5000. Това оръжие е част от комплекса "Точност" и то не само по своето име. Когато става дума за надеждност и безупречна прецизност, T-5000 е най-доброто, което Русия може да предложи. Ето защо ФСО – служба, която може много да подбира - използва именно руското оръжие, вместо продуктите на британския производител Accuracy International.
Тайната на прецизността на T-5000 е в нейната цев. Тя е изработена от неръждаема стомана и е произведена по метода на еднопроходното нарязване. Това е технология, която изисква много средства и време, но си заслужава, когато става въпрос за прецизни оръжия, пише Forbes. За производството на тази руска пушка се използва германско производствено оборудване. А от изрязването на цевта до завършването на крайния продукт тя преминава през десетки други процедури. След това се провежда основна проверка, която включва интроскопско сканиране на цевния канал.
Алуминиевата ложа на T-5000 не само намалява масата на оръжието, но и позволява твърдо монтиране на прицелно и друго оборудване. Прикладът е телескопичен, с възможност за регулиране според нуждите на стрелеца. Освен това има допълнителен монопод за фиксиране в режим на готовност.
Тази руска винтовка има добре проектирани решения, които улесняват работата на снайпериста. Например, затворът може да бъде свален и демонтиран на земята без допълнително оборудване, само за няколко минути. Това е важно в ситуации, при които затворът е замърсен.
Винтовката може да използва пет вида боеприпаси. Най-мощният от тях е .338 Lapua Magnum. Този куршум с тегло 16,2 г излиза от цевта със скорост 900 м/сек, така че може да се използва и за далечни цели на разстояние до 2,5 км, а дори и повече.
Цевта на T-5000 за този калибър е с дължина почти 70 см и е снабдена с регулатор на удара, за да компенсира мощния откат. Голямото предимство на тази пушка е нейната многокалибреност. Само за 20 минути и в зависимост от задачата, при смяна на цевта и няколко други елементи, е възможно да се създаде оръжие за употреба на боеприпаси от друг калибър.
Т-5000 е модерна винтовка за прецизни операции и превъзхожда всички по-ранни руски модели. С това оръжие в арсенала си ФСО е в състояние да защити държавното ръководство по най-добрия възможен начин. - Още за Т-5000

 

 

Първите румънски курсанти по „Еразъм+“ започнаха обучение във ВВМУ

21.09.2021, 20:51

Първите курсанти от Военноморската академия „Мирча чел Батран“ в Румъния бяха посрещнати от началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, с церемония по издигане на румънския национален флаг.
Курсантите ще останат един семестър във ВВМУ по програмата „Еразъм+“. Четирима навигатори и трима механици ще се обучават в Училището до края на януари 2022 г.
Източник: http://www.naval-acad.bg/

 

Докато чакат да вдигнат пенсиите им, пенсионерите намаляват

21.09.2021, 17:36

В края на 2020 г. у нас е имало 2, 128 милиона пенсионери. Към 30 юли т.г. те вече са 1, 970 милиона. Дано всички дочакат актуализацията на пенсиите от 25 декември, както реши 46-ото народно събрание. Последните статистически данни на НОИ потвърждават тенденцията за намаляване на пенсионерите и по чл.69 на КСО, т.е. от армията, МВР и службите за сигурност. За какво става въпрос? Докато в края на 2020 г. общият брой лични пенсии по този текст на Кодекса е 86 631, то след шест месеца той пада на 84 525. И още нещо, което потвърждава много по-сериозно тенденцията. За първото полугодие на тази година новоотпуснатите пенсии по чл. 69 са 279, а прекратените - 2452.  За съжаление прекратяването означава раздяла завинаги.  Най-много пенсионери по чл. 69 от КСО има в София – 23 964, в Пловдив – 8793, във Велико Търново – 5647, във Варна – 5120,, а най-малко в Разград – 654.
От данните на НОИ научаваме още, че средният размер на пенсията по чл. 69 на КСО е 870, 87 лв. При мъжете той е 886, 72, а при жените – 676, 48 лв. 4051 са с размер над тавана от 1440 лв. при общ брой за страната 18 841. За 534 бивши служители на отбраната и сигурността, обаче, изчислената пенсия е до 300 лв.
Броят на пенсиите в графата „военна инвалидност“ към края на полугодието е 4 059. За първите шест месеца на годината са отпуснати 8 военноинвалидни пенсии, като една от тях е лична, а 7 – наследствени. 56, обаче, са прекратени: 40 лични и 16 наследствени. 2121 от военноинвалидите са с процент намалена работоспособност. Над 90 процента са 271, от 71 до 90 процента – 707, от 50 до 70, 99 процента – 1143. Средният размер на личната пенсия за военна инвалидност в края на юни т.г. е едва  194 лв.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Продължава водолазното учение на ВМС „ТРИТОН 2021”

21.09.2021, 16:30

Започна заключителната фаза на учението „ТРИТОН 2021” по време на която, към българските водолази се присъединиха техните колеги от ВМС на Румъния и специалисти по подводно обследване от САЩ.
На 20 септември, в Пункт за базиране – Варна, се проведе предпоходна конференция и предварителен инструктаж по мерките за безопасност при извършване на съвместна водолазна дейност. Учението продължи с обследване на подводни обекти  с водолази и дистанционно управляеми подводни апарати. Подводните обекти се намират в акваторията на Варненския залив и са разделени в два отделни района.
Основните предизвикателства в учението „ТРИТОН 2021” са неговият многонационален характер и съвместяването на тактиките и процедурите по откриване, обезвреждане и унищожаване на невзвривени боеприпаси под вода от различни държави, членки на Алианса.
Учението ще продължи до 24 септември 2021 година и ще приключи с провеждане на непосредствен анализ на извършените дейности и постигнатите резултати от всички участници.
Откриването, обезвреждането и унищожаването на боеприпаси под вода е от значение за гарантиране безопасността на корабоплаването, риболова и другите дейности в националните морски пространства.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски участват в оперативна тренировка в зоната на военна операция на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа”

21.09.2021, 16:23

Контингент от Въоръжените сили на Р България, включен в състава на междинния регионален резерв на операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“, участва в оперативната тренировка  „Quick Response – 21”, която се провежда  от 20 септември до 3 октомври в Босна и Херцеговина.
Съставът на контингента включва национален поддържащ елемент, комуникационно-информационен модул от Стационарната КИС и механизирана рота, окомплектована с военнослужещи от 29-ти механизиран баталъон – Шумен към ЕЦНП – Плевен, 61-ва механизирана бригада - Карлово и 110-ти логистичен полк – Пловдив.
Учението има за цел да се уеднаквят стандартните процедури при изпълнение на съвместни задачи, както и да се повиши оперативната съвместимост.
Тренировката е планирана да премине в 4 фази, по време на които ще се извърши интеграция на ротата в състава на многонационален батальон, в който са включени формирования от България, Румъния, Турция, Австрия, Унгария и Словакия. Планира се изпълнението на задачи по патрулиране, ескортиране, конвоиране, охрана на обекти и  евакуация.
От българска страна в учението участват над 60 души личен състав и 18 единици техника под ръководството на националния командир в Босна и Херцеговина полковник Иван Иванов и помощник-националния командир подполковник Георги Георгиев – командир на 29-ти мб.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Военният министър прекрати 20-милионна поръчка за МиГ-овете, започната от Красимир Каракачанов

21.09.2021, 12:24

Констатирани несъответствия в тръжната документация е довело до прекратяване на процедурата за възлагане на обществена поръчката за ремонт и удължаване на ресурса на ракетите за далечен въздушен бой Р-27. Това се чете в решение на служебния министър на отбраната Георги Панайотов.
В решението, което е от 17 септември 2021 г., се чете, че са установени нарушения в процедурата, които не могат да бъдат отстранени в нейните рамки, без да се изменят нейните условия. Поради тази причина, процедурата се прекратява близо две години след нейния старт.
Стартирана на 20 декември 2019 г. процедура по подбор на кандидатите, бе в рамките на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Извършване на основен ремонт/КВР и увеличаване на назначения срок на служба на авиационни управляеми ракети (АУР), изделие 470-1 – рамково споразумение”. Под индекса „Изделие 470-1” се крие ракетата с полуактивно радиолокационно насочване Р-27Р1, с която са въоръжени българските изтребители МиГ-29 (по време на стрелбите през 2011 г.).
В решението на министър Панайотов се чете, че проблемно е изискването от Техническата спецификация към поръчката, която предвижда услугата да се извършва по актуална заводска документация на конструктора/производителя на изделието, или от оторизирана/сертифицирана/лицензирана за извършването на тази дейност фирма от оригиналния производител/конструктор, или от националните власти, под чиято юрисдикция се намират тези организации.
Според решението на служебния министър на отбраната, така зададени условията позволяват две различни тълкувания – че документацията по която се работи или е на производителя/конструктора или е на фирма, която може да е оторизирана от нейните национални власти. Това водело до две напълно различни изисквания за една и съща задача.
От публикувания доклад за работата на комисията се вижда, че тя се е изправила точно пред този казус. Допуснатите две компании – украинската „Укринмаш” и беларуската „Белспецвнеш-техника”, се декларирали, че могат да извършат работата, но от украинската компания са заявили, че само те имат актуална документация, тъй като фирмата производител на ракетата се намира в Украйна, докато от беларуската страна са декларирали, че ще работят по документация утвърдена от собствените им власти.
В доклада се четат множество други проблемни моменти в процедурата. Така например, от „Укринмаш” са заявили, че работата по ракетите ще се извършва в Украйна, въпреки българското изискване, цялата работа да се извършва на територията на авиобаза Граф Игнатиево. От беларуската компания са посочили също, че основната част от работата ще се извършва на беларуска територия.
В рамките на преговорите, които са станали факт в началото на август 2021 г., е станало ясно, че „Белспецвнеш-техника” са дали по-ниска единична цена от малко над €582 000. Украинската оферта е била за почти €607 000 на ракета.
Предмет на обществената поръчка бе капитално-възстановителния ремонт и удължаването на ресурса на наличните ракети Р-27Р1. Всички дейности трябва да станат факт на територията на авиобаза Граф Игнатиево, а рамковото споразумение обхваща общо 18 ракети. След удължаването на техническия ресурс, ракетите трябва да имат срок на служба от още минимум осем години и 20 часа във въздуха (всички ракети „въздух-въздух“ имат ресурс за това, колко дълго може да се лети с тях). Рамковото споразумение ще е с продължителност от четири години, а всеки конкретен договор трябва да се изпълнява за не повече от девет месеца. Проектната стойност на процедурата бе 21,6 млн. лева без ДДС.
Източник: https://aero-bg.com/

 

70 години от постъпването в НВМУ на випуск 1951-1957 г

21.09.2021, 09:25

На 10 август 1951 г. в двора на НВМУ „Н. Й. Вапцаров” на ул. „Стефан Караджа“ 37 се събраха около 700 младежи от всички краища на страната.
Това бяха основно шестнадесетгодишни младежи, завършили V гимназиален клас (IX клас), които се явиха на конкурсни изпити за приемане във Военно-гимназиалния отдел на НВМУ. Между тях имаше и 15, 17 и даже 18 годишни младежи. След проведените конкурсни изпити по математика и български език и литература, и много строгите медицински прегледи, със заповед на началника на НВМУ „Н. Й. Вапцаров“ капитан I ранг Ангел Папазов от 26 август 1951 г. бяха приети 146 младежи и бе сформирана 10-а рота в училището.
Ще напомня, че до 1947 г. в Морското училище приемането е било само на младежи, завършили IX клас. За първи път в 1947 г. са приети за обучение и младежи със завършено средно образование. Те се обучават заедно с приетите две (три, при дванадесет-класно средно образоване) години по-рано младежи във Военно-гимназиалния отдел.........Прочети още

 

Съюзнически ритник

21.09.2021, 08:57

В създалата се ситуация има всички основания Франция да си зададе въпроса за "здравината на алианса със САЩ". Това каза външният министър Жан-Ив Льо Дриан (на снимката) по повод на разразилата се геополитическа буря в лагера на Запада заради провалената френско-австралийска сделка с подводниците.
По инициатива на Вашингтон миналата седмица бе обявено създаването на тристранния пакт Австралия – Обединеното кралство – САЩ (AUKUS), фокусиран върху Индо-Тихоокеанския регион с прицел най-вече срещу Китай, но също и срещу Русия. В рамките на начинанието Австралия трябваше едностранно да се откаже от подписаната през 2016 г. сделка с Франция за доставянето на 12 дизелови подводници. Но ще получи поне 8 атомни подводници от САЩ, въоръжени с крилати ракети. Вашингтон и Канбера уверяват, че подводниците няма да носят ядрени ракети, но близо до ума е, че тези уверения са залъгалки за наивници. На практика САЩ лишиха Франция от 56 милиарда евро, които тя щеше да получи за подводниците. Образно казано, печалбата ще отиде във военната индустрия на САЩ.
С право Париж се чувства ограбен, измамен и подритнат. Почти съчувствената реакция на Вашингтон и Канбера е доказателство за белята, която са направили. САЩ дори не пестят думи, за да покажат колко държали на Париж като жизненоважен съюзник. Очевидно във Вашингтон се опасяват от ответните действия на Франция.
А тя не е случайна държава и няма да остави нещата без контраотговор, включително наказателен. Вече се чуха познатите призиви за излизане от НАТО, а страната има опит в това отношение. Чак до напускане едва ли ще се стигне. Но със сигурност може да очакваме инициативи и послания на Париж за далеч по-независима от САЩ външна политика, при това не само в Индо-Тихоокеанския регион или спрямо Китай. Включително до изработване на отделна от САЩ обща външна политика. И това може да засяга както военната индустрия, така и сформирането на общоевропейски военни сили. Въпросът на Льо Дриан предполага и такива отговори. А защо да не продаде и някоя подводница на Китай – ей тъй, напук на САЩ.
Източник: https://duma.bg/

 

 
 

Украйна провежда военни учения с участието на САЩ и други съюзници от НАТО

20.09.2021, 20:47

Украйна днес започна съвместни военни учения със САЩ и с други страни от НАТО, след като в съседните Русия и Беларус се проведоха широкомащабни учения, които разтревожиха Запада, предаде Ройтерс.
Украйна, която от 2014 г. води война с подкрепяните от Русия сепаратисти, търси все по-близка интеграция със западните военни, надявайки се един ден да се присъедини към НАТО, отбелязва агенцията.
Говорител на украинското министерство на отбраната каза, че 4000 украински военни и 2000 от други страни участват в учението “Бърз тризъбец – 2021 г.”, което ще продължи до 1 октомври.
“Вярвам, че всички вие ще концентрирате цялото си знание и всичките си усилия, за да покажете на страните агресори, че нямат никакъв шанс”, заяви Ихор Палахнюк – командващ ученията от украинска страна по време на церемония по откриването в Международния център за мироподдържащи операции “Яворив” в западната част на Украйна.
Американските военни съобщиха, че в ученията участва бойна група от Националната гвардия на Вашингтон, разположена в Украйна от април насам като част от многонационални тренировъчни сили. Военни от общо 12 страни ще се включат в учението, “за да подобрят оперативното взаимодействие между съюзниците и държавите партньори” и за да демонстрират своята решителност, се казва в изявлението.
Учението започва скоро след като Русия и Беларус проведоха големи военни маневри през последните седмици в близост до границите на НАТО и ЕС, в които, според Москва, са се включили 200 хиляди военни. Киев и НАТО също така обвиняват Русия за разполагането на допълнителни военни части близо до украинските граници тази година.
Днес около 20 руски военни кораба започнаха широкомащабни учения с бойна стрелба в Черно море.
През юни Украйна, САЩ и други съюзници проведоха военноморското учение “Морски бриз” в Черно море и в Южна Украйна, въпреки призивите на Русия то да бъде отменено.
През юли Украйна, САЩ, Полша и Литва проведоха още едно учение с участието на 1200 военни.
Източник: bta.bg/

 

Специализиран екип от състава на Сухопътните войски унищожи снаряд, открит при изкопни дейности в района на НДК в столицата

20.09.2021, 20:23

Специализиран екип от военно формирование 28 610 – Горна Баня от състава на Сухопътните войски беше задействан в 14.20 ч. днес, 20 септември, със задача да разузнае, транспортира и унищожи боеприпас, открит при изкопни дейности в района на НДК в София. След направения оглед на място военнослужещите, под ръководството на капитан Мартин Маргитин, установиха, че откритият боеприпас е 76, 2 мм силно корозирал снаряд с взривател.
При спазване на мерките за безопасност снарядът беше транспортиран до учебен център „Сливница“, където в 16.30 ч. беше унищожен.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Още не е решен въпросът за въоръжението на двата нови военноморски кораба. Защо МО мълчи за окончателното решение?

20.09.2021, 16:30

През последните месеци няма никаква информация за двата военноморски кораба, с изключение на изявлението на адмирал Георги Пенев, който на 6 септември потвърди, че проектирането на двата многофункционални модулни патрулни кораба ще бъде завършено до края на 2021 г. Това изявление означава, че корабостроителницата вече е взела или предстои да вземе решение за избора на ракета. Това решение трябва да бъде одобрено от ВМС на България. Най-вероятно ракетата ще бъде първоначалния избор на ВМС – ракетата RBS-15 Mk3 на SAAB. Действителното изпълнение на програмата ще определи дали ВМС са направили правилния избор за военното оборудване на новите многофункционални модулни патрулни кораба.
Според адмирал Емил Евтимов най-добрият избор за България е комбинацията от два типа ракети – за пасивна и активна система, като едната да е разположена на корабите, а другата на сушата за брегова защита. Предишното ни проучване показа, че предпочитаният избор за основно военно оборудване на корабите са ракетите RBS-15 Mk3. Нито Министерството на отбраната, както и Saab, а също така и корабостроителницата Luerssen не са споделили плановете за развитието на този проект.
Другият основен претендент за проекта за новите многофункционални модулни патрулни кораба - норвежката компания Kongsberg, направи обширна кампания за популяризиране на своите продукти на българския пазар. Както Kongsberg, така и SAAB не са направили публични изявления относно резултата от подбора на противоракетни системи за новите многофункционални модулни патрулни кораба. В международен план имаше голяма гласност във връзка с военноморския флот на САЩ и морската пехота, които на няколко пъти изстреляха ударни морски ракети NSM. Наблюдава се увеличение на поръчките за NSM. На 15 август 2021 г. бе проведено мащабно учение на хавайския остров Кауай. Бяха изстреляни две морски ударни ракети Raytheon, които изминаха повече от 100 морски мили или 185 километра и успешно поразиха целта – бракувана фрегата. По време на стрелковото учение военноморските сили и морската пехота на САЩ потопиха фрегата USS Ingraham от клас Oliver Hazard Perry.
Ключът към бъдещите бойни планове на военноморската флота и морската пехота на САЩ в Западната част на Тихия океан се основава на проектираната от Норвегия Naval Strike Missile - дозвуковата противокорабна ракета, произведена в САЩ в партньорство с Raytheon. През 2018 г. двете фирми печелят договор с военноморския флот на САЩ за военно оборудване на крайбрежния боен кораб LCS, след като Lockheed Martin и Boeing отпаднат от надпреварата.
До края на финансовата 2025 г. военноморският флот на САЩ ще закупят малко под 200 ракети за своите крайбрежни бойни кораби, докато морската пехота ще използва ракетата NSM с напълно различна платформа: с лекото тактическо превозно средство JLTV, за да подкрепят новосъздадения морски крайбрежен полк. През 2022 г. новият полк ще получи финансиране за още 35 ракети, а не както първоначално бе заложено само 29 ракети.
Raytheon заявиха, че заводите им в Тусон, Аризона и Луисвил, Кентъки могат да се справят с нарастващото търсене на ракетата NSM. Възможностите на ракетата NSM бяха ясно демонстрирани по време на ученията и в резултат на това ракета NSM вече е одобрена като основна противокорабна ракета на военноморския флот на САЩ и военно оборудване на крайбрежната отбрана на морската пехота.
Полша е един от основните клиенти на ракетите на SAAB от поколението RBS-15 Mk 2, които са заменени с Mk 3 през 2014 г. Наскоро бе съобщено за успешно изстрелване на RBS-15 Mk 3 от полските военноморски сили в Швеция, но без да се съобщават подробности за фактическата мисия и цел. Стартирайки с RBS Poland в началото Полша избра ракети NSM за бреговата си охрана, и остави RBS ракети на корабите си. Всички по следващи договори са за ракети NSM.
България трябва да бъде готова да изразходва значителни допълнителни ресурси не само за оръжейните системи на корабите, но и за усъвършенстване системата за крайбрежна отбрана, както наскоро направи Румъния: за 3D радари, транспортни средства 8х8 и киберсигурност, както и други по-малки проекти, свързани с отбраната. В период на служебни правителства е трудно да се вземат такива решения, но ВМС, ВВС и Сухопътните сили трябва да имат ясен план за това как ще развиват своите способности с ограничените налични ресурси.
Източник: https://frognews.bg/

 

По 650 лв. за войници и сержанти за униформено облекло

20.09.2021, 12:22

Офицерските кандидати, старшинският състав и войниците и матросите ще получават до 650 лв. за униформено облекло. Генералите, адмиралите и офицерите ще получават съответно до 850 и до 700 лв., гласи заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов, съобщава в. „Българска армия“.
За военнослужещите от МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, на които през следващата година им предстои изпълнение на военна служба извън територията на страната, е обявен допълнителен лимит за осигуряване с униформено облекло. За генералите, адмиралите и офицерите той е съответно 884 лв. и 996 лв. За офицерските кандидати, старшинския състав и войниците и матросите същият лимит е в размер на 1033 лв.
Министърът на отбраната издаде също и заповед за оправомощаване на длъжности лица по различните командни нива в Министерството на отбраната и Българската армия.
Бяха обявени също и конкурси за заемане на длъжности от военнослужещи и цивилен служител от МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, в задгранично представителство на България, в международни организации и в други международни инициативи. Със заповед на министъра на отбраната са обявени и условията за заемане на съответните позиции.
Обявени са свободни длъжности в Международния военен секретариат на НАТО, Делегацията на Република България към НАТО, в щаба на Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, в Съвместното командване за поддръжка и осигуряване в Улм, Германия.
Вакантни длъжности има също и в Обединения център за въздушни операции в Торехон, Втори свързочен батальон на НАТО в Грацанизе, Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и други.
Източник: https://otbrana.com/

 

Учебно - тренировъчен самолет на ВМС на САЩ се разби в Тексас

20.09.2021, 07:51

Учебно - тренировъчен самолет Boeing T-45C Goshawk на ВМС на САЩ се разби вчера в 10:53 местно време в Тексас. Това се посочва в изявление на пожарната служба Форт Уърт. - (видео)
Според властите самолетът се е паднал в жилищен район и три къщи са сериозно повредени. Трима жители са ранени, но хоспитализация не се налага.
Пилотът, изпълняващ тренировъчния полет, и придружаващият го инструктор бяха хоспитализирани. И двамата успяха да се катапултират, състоянието на един от тях се оценява като критично.
Причините за инцидентите все още не са установени. Разследването е в ход.

 

 

„Московский Комсомолец“: Германски политолог оцени възможността Франция да напусне НАТО

19.09.2021, 21:40

Москва. Френските власти заявиха, че Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и Великобритания и Австралия (AUKUS) и прехвърлянето от Вашингтон на ядрени подводни технологии в Канбера ще имат отрицателни последици за НАТО. Германският политолог Александър Рар коментира пред руския вестник “Московский комсомолец“ дали Париж може да преразгледа членството си в Алианса след този скандал или напълно да се оттегли от военната организация на блока, както беше през 1966 г. при президента Шарл дьо Гол.
Франция нарече отношенията с НАТО обтегнати, след като Австралия реши да прекрати договор с френската компания Naval Group, който включва изпълнението на проект за разработване и изграждане на подводници. Канбера реши да избере сътрудничество с Вашингтон и Лондон. Според френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан това решение е усложнило взаимодействието на Париж с алианса.
"Силата на съюза със САЩ също следва да бъде поставена под въпрос", каза министърът пред френската телевизия France 2. „Що се отнася до истински съюз, членовете му говорят помежду си и показват взаимно уважение, което в случая не се случи “.
Френският външен министър подчерта, че дадената ситуация застрашава новата стратегическа концепция на НАТО. Той също така заяви за "лъжи" и липса на доверие между страните членки на Северноатлантическия алианс.
"Това е неприемливо, това свидетелства за криза", каза Льо Дриан и добави, че Париж е научил за сделката между САЩ и Австралия само час преди официалното й обявяване.
На този фон Франция за първи път в историята отзова своите посланици в Канбера и Вашингтон за консултации.
„Отзовахме нашите посланици“, каза Льо Дриан. „ По отношение на Обединеното кралство това не е необходимо. Знаем техния постоянен опортюнизъм. Следователно няма нужда да викаме посланика ни оттам. "
Германският политолог Александър Рар смята, че всъщност американците са изтласкали французите от сделката за разработване и изграждане на подводници.
„В същото време САЩ сами наложиха своите стоки на Канбера“, коментира той за МК. „Малко вероятно е поради подобна ситуация Франция да реши да напусне НАТО, особено докато президентът Еманюел Макрон, който е ангажиран с идеите за трансатлантизма, е на власт. Трябва да се случи нещо много по -лошо, та Париж сериозно да обмисли излизането си от Алианса. Междувременно президентските избори ще се проведат в страната през май 2022 г. и ако Марин Льо Пен, лидерът на Френската национална асоциация (бивш Национален фронт - MK), стане държавен глава, тогава този вариант е напълно възможен.
Ако обаче Франция напусне НАТО, каква роля ще играе в Европа? Ролята на изолирана сила? Малко вероятно е някоя от страните-членки на асоциацията да подкрепи открито такъв импулс на французите. Те искат да бъдат с Америка, защото виждат в нея сила, която може да ги защити. "
Французите наистина са обидени, смята експертът. Следователно Макрон може отново да обяви, че НАТО „е в мозъчна смърт“, Алиансът не е това, което беше, и американците не проявяват никаква солидарност към най -близките си съюзници.
„Гневът и разочарованието ще започнат да растат в страната и едва тогава ще се осъществи някакъв процес в институциите на властта“, продължава Александър Рар. „Париж ще помисли как да търси начини за еманципация. Но отново, за французите е много трудно да го направят сами.“
В същото време Франция може да започне да убеждава новия германски канцлер, който ще дойде на власт в близко бъдеще, да се опита да изгради европейска политика, заявявайки, че според тях няма да се разправят със САЩ, но „ бракът "с тях не е вечен, така че винаги трябва да има готовност за пълна раздяла.
Французите ще започнат да убеждават германците и другите европейци, че очевидно американците не се интересуват от бъдещата съдба на Запада и той може да стане силен и независим, ако започне да работи повече в сферите на външната политика, отбраната и т.н. Тоест да действа като обединена Европа, а не като васал на Америка.
Единственото, което в момента виждаме, са пукнатини в самия съюз, и то доста значителни.
Първо, сега Западът няма толкова очевиден общ враг, какъвто е бил Съветският съюз някога. Второ, всички държави имат свои собствени интереси. Франция от своя страна иска НАТО заедно с американците да гарантира сигурността на европейския континент. И ако Алиансът продължи да се движи в посоката, в която САЩ го притискат, нетърпеливи да го превърнат в инструмент за американско господство в целия свят, Париж няма да тръгне по този път. "
Според експерта, ако Вашингтон престане да се интересува от защита на Европа, а страните членки на Алианса трябва действително да изпълняват волята на американците, засилвайки тяхното превъзходство в света, Франция може сериозно да помисли за това. дали изобщо трябва да остане в НАТО.
„САЩ са изправени пред напълно различни предизвикателства от тези по време на Студената война“, каза Александър Рар. „Сега основният геополитически враг на американците на световната сцена е Китай. Нещо повече, Съединените щати попаднаха под удара на незаконна неконтролирана миграция от Латинска Америка, която всеки ден ще ги притиска все повече и повече.
Съединените щати като цяло са изключително егоистична страна. Те смятат себе си за суперсила. Американците са сигурни: ако плащат за нещо, тогава всеки трябва да прави каквото пожелаят. Техните интереси винаги са надделявали над солидарността в рамките на трансатлантическия блок. Затова смятам, че отношенията в НАТО само ще се влошат с времето и Америка ще се отдалечи от Европа.
Но как ще реагира Европа на този процес все още не е ясно. В края на краищата тя не се вижда никъде без САЩ, освен, вероятно, същата Франция. Какво не може да се каже за Германия, която при всякакви американски президенти ще се опита да тича след Америка и да я моли да не я изоставя. Това е изключително абсурдна ситуация, но тя е свързана с факта, че елитите във ФРГ са изцяло пропити с трансатлантическия дух, " завършва политологът.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Исторически календар

19.05.2021, 21:04

Сутринта на 19 септември 1944 г. в Главното командване е получена радиограма от командира на 15-а пехотна дивизия, намираща се край Прилеп, с молба да бъде изпратена със самолет нова радиостанция, тъй като наличната там не работи.

Мисията е възложена на капитан Добри Доневски от Щаба на Въздушни войски. Той излита с лек свързочен самолет Физелер Фи-156 „Дрозд“. По това време българските войски са се оттеглили от Прилеп. Противникът се опитва да подмами българския пилот да кацне в двора на казармите, които той вече е заел. Капитан Доневски обаче проявява съобразителност и не се попада в клопката. Той успява да намери оттеглящата се колона на българските войски и предава радиостанцията.

За успешно изпълнената бойна мисия капитан Добри Доневски е награден с орден „За храброст“ и предсрочно повишен в звание майор.

 

30 пъти чуха „мишена поразена“ на „Шабла 2021-2

19.05.2021, 20:18

Формированията за противовъздушна отбрана постигнаха много добро ниво на координация и взаимодействие при съвместните стрелби по единен сценарий за отразяване на въздушен удар в рамките на тактическото учение с експериментални и бойни стрелби „Шабла 2021-2“.
Формированията от ПВО на ВВС изпълниха стрелби със зенитно-ракетните комплекси С-75 „Волхов“, С-125 „Нева”, 2К12 „Куб”, ПВО-формированията на Военноморските сили и на Съвместното командване на специалните операции стреляха с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М”, а Сухопътните войски стреляха с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М” и „Оса“-АКМ. Своеобразен венец бе изстрелването на ракета от ТРК 9K79 „Точка“ от Сухопътните войски.........Прочети още

 

Четиринадесетото издание на Международния фестивал на военните оркестри ще се проведе във вторник

19.09.2021, 08:50

Фондация „Международен фестивал на военните оркестри”, Община Велико Търново и Национален военен университет „Васил Левски” канят на Четиринадесетото издание на Международния фестивал на военните оркестри. Единственият у нас подобен музикален форум ще се проведе на 21 септември (вторник) в ДКС “Васил Левски” във  Велико Търново при строго спазване на всички противоепидемични мерки. Безплатни пропуски ще се получават на касата на залата. Молим публиката да спазва мерките въведени от Министерство на зравеопазването.
В програмата ще вземат участие Гвардейският представителен духов оркестър, Представителният оркестър на Сухопътни войски и Мажоретен състав, Фестивалният оркестър „Маестро Николай Косев” - съставен от оркестрите на НВУ „Васил Левски” и на Втора Тунджанска механизирана бригада, Курсантски блок от НВУ, както и младите музиканти от Junior Band.
Фестивалът ще бъде открит в 19:00  часа, а след официалната церемония публиката ще наслади на индивидуалните шоу-спектакли на участниците.
Всички оркестри ще изпълнят заедно селекция от произведенията “От как се е мила моя майно льо“, ”Nessun Dorma”,  „The Way Old Friends Do” и  „Радецки марш“.
За пръв път по време на церемонията ще бъде връчена пластика на името на покойните създатели на фестивала - маестро Николай Косев и Валери Вълев. Скулптурата, изработена от Георги Димов, ще се връчва ежегодно на един от оркестрите.
Фестивалът е част от съвременната идентичност на Велико Търново и от културния календар на града. Всяка година събитието е очаквано с нетърпение от гражданите, както и от многобройните гости на града в навечерието на Деня на Независимостта, 22 септември.
Входът е свободен!
Заповядайте!
Капитан Цветомир Василев, диригент на МФВО, фейсбук

 

Техническите характеристики на новия изтребител МиГ-35

19.09.2021, 08:36

Производителят (ОКБ МиГ, авиазавод "Сокол") определи най-новият изтребител МиГ-35 за връх в това самолетно семейство, като публикува подробни технически характеристики, предава РИА Новости.
Машините са представени в две модификации – МиГ-35 (едноместен) и МиГ-35Д (двуместен), като и двата варианта са създадени на базата на технологиите за изтребител от пето поколение.
„За серийното производство на самолетите е модернизирана и успешно функционира производствено-технологическа база, която осигурява възможността за производство на самолетите с високи темпове и високо ниво на качество“ се казва в съобщение на корпорация „МиГ“.
Предсерийните модели за произведени по поръчка на Министерството на отбраната на Русия и преминават изпитания в интерес на Въздушно-космическите сили (ВКС).
Изтребителят е предназначен да унищожава въздушни цел през деня и нощта, в прости и сложни метеорологични условия, както и да поразява подвижни и неподвижни наземни (надводни) цели.
Основните му характеристики:
- Максимално тегло при излитане - 24 500 кг;
- Максимално външно натоварване - 6500 кг;
- Максимална тяга - до 18 000 kgf;
- Максимална скорост - 2100 км/ч;
- Практически таван - 16 000 м;
- Максимално експлоатационно претоварване - 9G;
- Максималният обхват на полета е 3000 км.
Сред основните предимства на самолета са:
- Намалена радиолокационна контрастност;
- Четирикратно резервиране по всички канали за управление;
- Авионика от ново поколение, включваща радарна станция с активна фазирана антенна решетка, оптична радиолокационна станция и система за обозначение и индикация, монтирана на каска;
- Съвременно информационно и контролно поле на кабината с високо ниво на автоматизация.
Най-съвременното бордово оборудване в съчетание с високоточното въоръжение позволяват на МиГ-35 да решава широк спектър от задачи и конкретно:
- Завоюване на господство във въздуха при борба с изтребители от четвърто и пето поколение;
- Прехващане на съвременни средства за въздушно нападение;
- Нанасяне на удари с високоточно оръжие по наземни и надводни цели без влизане в зоната на ПВО през деня и нощта и във всякакви метеорологични условия;
- Въздушно разузнаване с използване на оптико-електронни и радиотехнически средства;
- Участие в групови действия и изпълняване на функциите на въздушен пункт за управление на авиационни групи.
МиГ-35 е оборудван с нови двигатели с увеличена и управляема по вектора тяга, има възможно за дозареждане с гориво в полет и да изпълнява ролята на танкер. В допълнение, едноместната и двуместната версии на самолета са напълно унифицирани според дизайна на самолета, комплекса от бордово оборудване и изпълняваните функции.
В девет точки на външното окачване изтребителят може да носи широка гама оръжия:
- Управляеми ракети въздух-въздух с малък, среден и голям обсег;
- Ракети въздух-повърхност, предназначени за унищожаване на земни (надводни) цели;
- Управляеми въздушни бомби;
- Неуправляеми ракети;
- Авиобомби и еднократни бомбови контейнери с калибър от 100 до 500 кг
В допълнение, МиГ-35 има вградено 30 милиметрово автоматично оръдие. - Още за МиГ-35

 

Защо Сталин унищожава линията “Сталин“?

19.09.2021, 08:31

При създаването на стратегическата визия на Червената армия на Укрепените райони (УР) се отрежда изключително важна роля. Съгласно плановете те са били длъжни да прикриват най-важните операционни направления и райони. От удържането на тези участъци зависи устойчивостта на отбраната.
Освен това те са опорни рубежи за действие на полевите войски, както в отбрана, така и при преминаване в решително настъпление. В случай на пробив на противника на съседни направления, УР е трябвало да осигурят стабилна основа с цел маневриране на военни части и въоръжение.
Съгласно тези планове, при инженерната подготовка на вероятните театри на военни действия, главно внимание се отделя на строителството на УР. .......Прочети още

 

Как Русия взима Финландия от Швеция?

19.09.2021, 08:25

Ако за шведите преминаването на Финландия под господството на руския цар е велика трагедия, то за финландците това е надежда за създаване в бъдеще на първата им национална държава.
Когато през 1917 г. от руините на Руската империя се ражда независима Финландия, това не става от само себе си. Политическата свобода, която руските царе дават на финландците през столетието, в което те живеят в състава на Русия, им позволява да създадат "държава в държавата".
Много векове преди това финландците живеят под властта на шведските крале, но дори не могат да си мечтаят за подобно нещо.......Прочети още

 

 

Исторически календар

18.09.2021, 22:00

На 18 септември 1915 г. в с. Кара кьой, Драмско, е роден Петър Димитров Манолев. Завършва Военното на Негово Величество училище на 16 юни 1939 г., випуск 58-и „Родопски“ с чин подпоручик. От 16 юни 1942 г. е повишен в поручик, от 15 ноември 1946 г. е капитан.
Авиационната си подготовка получава в Полша. След завръщането си в България служи във Въздушната школа в Казанлък през 1939 г., след това във 2-ри армейски орляк, командир на крило в Изтребителния полк. Завършва Изтребителната школа за висш пилотаж в Карлово през 1940 г.

С Министерска заповед № 35/1942 г. е изпратен като старши инструктор в Изтребителната школа в Долна Митрополия. Подготвя 7 випуска изтребители.

С Министерска заповед № 103/1944г. е назначен за командир на 682-ро изтребително ято от 3/6 изтребителен орляк. Участва във въздушните боеве, сваля 4-моторен бомбардировач Боинг Б-17, ранен успява да кацне по корем на летище Божурище. Във втората фаза на войната срещу Германия участва във всички бойни полети с изтребителния орляк.

След войната е командир на юнкерско учебно ято 1946 г., от 1947 г. заема различни длъжности в Щаба на Въздушни войски, присвоено последно звание – полковник.
За участието си в отбраната на София по времето на Втората световна война е награден с военен орден „За храброст“ – IV степен, 2-ри клас. Уволнен през 1953 г. Умира на 19 март 2013 г.

 

Германия призова ЕС за силна и независима от САЩ отбрана

18.09.2021, 21:30

Европейският съюз трябва да може да действа по-независимо от САЩ във военно отношение, заяви германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung.
“Това не означава, че трябва да се отделяме, но могат да възникнат ситуации, в които имаме други интереси, включително в рамките на НАТО. Тогава трябва да сме по -способни със собствените си сили”, каза тя.
Крамп-Каренбауер коментира, че след като талибаните завзеха властта в Афганистан, европейски колеги обсъдиха на спешна среща начини за излизане от ситуацията, а след това, наред с други неща, бяха обсъдени силите за бързо реагиране.
Тя ще предложи своята визия за формирането на такива сили до края на октомври.
Последните събития в Афганистан са я накарали да помисли за оставката, но тя решила да не прави това и да работи допълнително, за да предотврати подобни ситуации в бъдеще.
По-рано Жозеп Борел, комисар на Европейския съюз по външна политика и политика на сигурност, обяви, че окончателният проект за отбрана и сигурност “Стратегическият компас на ЕС” ще бъде готов до октомври-ноември. Бе посочено, че в своя дизайн документът ще е близък до доктрината на Европейския съюз и стратегическата концепция на НАТО.
От своя страна генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг смята, че европейските сили за бързо реагиране могат да създадат конкуренция за НАТО и призова ЕС да не го прави.
Франция ще бъде домакин на европейска среща на върха на отбраната през първата половина на 2022 г. Наред с продължаващия процес на стратегически компас и Конференцията за бъдещето на Европа, това ще бъде още едно важно развитие в рамките на френското председателство на Европейския съвет, което ще съвпадне с кандидатурата на Макрон за преизбиране догодина, пише New Europe.
Успоредно с това, успехът на всички процеси ще бъде лакмусов тест за френско-германския опит да настоява за по-нататъшна европейска интеграция след изборите в двете страни и докато Европа бавно се измъква от пандемията COVID-19.
Настоящият министър на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че “ЕС се нуждае от голям скок напред в европейската отбрана”, добавяйки, че “Германия и Франция трябва да поемат лидерството”.
За разлика от Макрон, фон дер Лайен избягва да използва фразата “стратегически суверенитет”, но тя говори за намаляване на “днешните зависимости на ЕС”. Изявлението й вероятно произтича от най-новото излагане на дългогодишни пукнатини в рамките на Европейския съюз за това докъде Европа трябва или би могла да отиде да се защити.
Докато някои европейски лидери проектират доверие в способността на ЕС да действа независимо от военни и политически суперсили, други – особено в бившите страни от Източния блок, гледат на тях с висока степен на скептицизъм.
Нациите в Източна Европа, заедно с Прибалтика, споделят проамериканска загриженост, че инвестирането в европейска стратегическа автономия ще отслаби дългогодишната трансатлантическа връзка и ще се превърне в синоним на европейския протекционизъм, особено сега, когато Великобритания вече не е в ЕС. Съществува и преобладаващото (и непрекъснато разширяващо се) недоверие към ЕС, особено що се отнася до евентуалните намерения на Франция. Ако Източна Европа продължи да бъде недостатъчно консултирана по въпроси, свързани със сигурността и интересите, това може да е на висока цена, която далеч надхвърля инвестициите на държавите в отбраната.
Предложенията на фон дер Лайен за повече структура на отбраната извън НАТО вече предизвикаха известна критика от Източна Европа, тъй като те виждат в проекта ненужно дублиране на Северноатлантическия алианс и присвояване на работна ръка и пари. Точно затова страните от бившия Варшавски договор подхождат предпазливо към концепцията на Франция за “стратегическа автономия”.
Това обаче не означава, че страните от Източна Европа изцяло се противопоставят на концепцията за европейска отбранителна структура. Тези нации просто осъзнават факта, че Европа остава зависима от външни сили по начини, които са нежелателни. Но дяволът се крие в детайлите и за да се осъществи европейската стратегическа автономия, ЕС първо трябва да изясни видовете стандарти и възможности, от които се нуждае, и готовността си да ги използва.
Най-важното е, че Брюксел трябва да разбере, че преследването на стратегическата автономия на ЕС не може при никакви обстоятелства да отслаби трансатлантическата връзка със САЩ. Всякакви дискусии, които поставят под въпрос ролята на НАТО и САЩ в региона, карат всяка източноевропейска държава да се тревожи. Поради това фон дер Лайен е длъжна да обяви създаването на нова декларация ЕС-НАТО, която ще бъде представена преди края на годината.
Европейската икономическа автономия не трябва да се довежда до автократични крайности. Приемането на стратегически подход би могло потенциално да увеличи икономическата мощ на Европа, както чрез развиване на нови производствени и ноу-хау капацитети и, което е по-важно, да засили ролята й в глобализираната икономика, като направи нейните инвестиционни връзки по-предвидими и приложими.
И накрая, всяка инициатива за “свобода на действие” или “отделяне” трябва да избягва прекалено агресивен подход и да избягва подобието на европейския изолационизъм. Освен това стратегическата автономия не трябва да се превръща в синоним на прилагане на двойни стандарти в рамките на общия пазар, нито да се използва като инструмент за оправдаване на протекционизъм.
Казано по-просто, стратегическата автономия – и европейската отбрана – не са невъзможни дори за онези, които не са основатели на блока. Преди обаче нещата да се развият, трябва да се отговори на някои основни въпроси, така че да възникне необходимото и политическо доверие в ЕС. Предстоящият стратегически компас е важна стъпка в тази посока.
Тазгодишното състояние на Съюза даде да се разбере, че Европа може и трябва да бъде смела в своите политики. В близко бъдеще ЕС трябва да разбере какво е необходимо, за да се увери, че тези инициативи ще бъдат осъществени.
Източник: news.bg

 

„Слободен печат“ (РСМ): Две трети от сърбите са за връщане на задължителната военна служба

18.09.2021, 21:07

Белград. Две трети от сръбските граждани подкрепят повторното въвеждане на задължителна военна служба, според социологически проучвания, проведени от Центъра за геостратегически изследвания и тероризъм, съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Белград, цитиран от скопския вестник “Слободен печат“.
Общо 63,81 % смятат, че модернизацията е необходима за ВВС и ПВО (), а 25,22 % смятат, че такава е необходима за сухопътната армия.
От анкетираните 47,35 % смятат, че ПВО е постигнал най -голям напредък в модернизацията през последните пет години, а 24,14 % казват, че през този период сръбската армия не се е модернизирала.
Две трети от анкетираните, или 66,4 %, смятат, че концепцията за милитаризация не е преодоляна през 21-ви век, докато 61,81 % смятат, че е необходимо да се увеличи броят на миротворците, докато 67,3 % казват, че е необходимо да се увеличи резервния състав на сръбската армия.
Военният неутралитет на Сърбия се подкрепя от 68,7 % от гражданите, докато 18,4 % са против.
За 41,97 % от хората неутралността не е дългосрочно решение и повече от половината граждани, 50,44 %, смятат, че Сърбия не трябва да бъде член на военен съюз, но 32,6 % смятат обратното.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Адмирал Ефтимов: Сигурността е определяща за развитието на Западните Балкани

18.09.2021, 20:37

„Стабилността на Западните Балкани е от изключителна важност както за България, така и за НАТО и целия Европейския съюз. Страната ни, като член на тези съюзи и непосредствен съсед на страните от региона, осъзнава ключовото значение на засилването на регионалното сътрудничество и свързаността в сферата на сигурността, с цел адекватен отговор на общите заплахи. Сигурността е определяща за развитието на Западните Балкани“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес при участието си в конференцията на Военния комитет на НАТО в Атина, Гърция, съобщава Пресцентърът на МО.    
Той акцентира върху положените усилия от Въоръжените сили на Република България в подкрепа на небойната мисия на Алианса на територията на Република Косово по подпомагане на евакуацията на определени афганистански граждани. Началникът на отбраната подчерта бързината, готовността и гъвкавостта на реакцията на декларираните ни сили към колективната отбрана на Алианса. Националният ни принос със сили и средства, следствие на приетото през август решение на Министерския съвет за разрешаване на участието на до 50 български военнослужещи в небойна операция на НАТО, е в подкрепа на съвместните усилия на съюза за справяне с бежанската и хуманитарна криза, възникнала в резултат на събитията в Афганистан.
Адмирал Емил Ефтимов запозна участниците във форума с изпълнението на поетите ангажименти по текущите мисии и операции на Алианса с акцент поддържането на стабилна обстановка по сигурността в региона на Черно море. Той изрази подкрепа за усилията и предприетите мерки от стратегическите командвания на НАТО при военното планиране в резултат на практическото прилагане на Концепцията за възпиране и отбрана на евроатлантическата зона. Началникът на отбраната отправи предложения по изграждането на новата структура на силите на съюза и постигането на „360 градуса“ готовност на Алианса. Той изтъкна необходимостта за запазване на колективната отбрана като ключова задача на НАТО в условията на набиращо скорост противопоставяне в световен мащаб и безпрецедентно развитие на технологиите като инструмент за зловредно действие на отделни държави и групировки.
Конференцията в гръцката столица даде възможност на началниците на отбраната на страните-членки да обсъдят въпроси от военностратегическо значение за Алианса. В рамките на нейното провеждане бяха дискутирани двете водещи концепции на НАТО – за възпиране и отбрана на евроатлантическата зона и за водене на военни действия, както и позицията на Алианса за прилагането им. Разгледани бяха също военните аспекти и препоръки по стратегията НАТО 2030.
Източник: https://otbrana.com/

 

Випуск ’57 на Морско училище отбеляза 70 години от постъпването си във флотската Алма матер

18.09.2021, 12:55

Випуск 1957 на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ посети Морско училище по повод 70-годишнината от постъпването си във флотската Алма матер. Випускът е на к-н I ранг о.р. доцент Иван Йотов, който е доктор хонорис кауза на ВВМУ, съобщават от училището.
Възпитаниците на Морско училище бяха приветствани от зам.-началника по чуждоезиково обучение във ВВМУ – капитан I ранг Николай Великов. Те положиха и цветя пред Паметника на Вапцаров.
Випускът се запозна с нововъведенията в част от учебно-материалната база в Морско училище. Доцент Йотов изнесе и презентация пред своите съвипускници в катедра „Корабни силови уредби“.
Източник: https://otbrana.com/

 

Балчик по време на Кримската война на страниците на френското списание „Илюстрасион“

18.09.2021, 08:40

По време на Кримската война (1853-1856 г.) френското списание „Илюстрасион“ (L'Illustration, Journal Universel) публикува интересни описания на Балчик. Градът е една от главните бази на съюзническите английска, френска и турска флоти по време на войната. Защитен от североизточните ветрове заливът на Балчик (и Каварна) е избран за база на съюзническите флоти. В Балчик са квартирите на командващи военните флоти на Англия и Франция в Средиземно (и Черно) море - aдмиралите Джеймс Уитли Динс Дъндъс, Едмънд Лайънс, Фердинанд Алфонс Амлен и Арман Жозеф Брюа.
От 21 юли до 9 август 1854 г. френската Първа пехотна дивизия - 10 262 войници и сержанти, 328 офицери (тогава под командването на бригаден генерал Шарл Мари Еспри Еспинас), следвана на 22 юли от 3-хилядна кавалерия башибозуци (Spahis d’Orient) под командването на френския генерал Юсуф паша (Joseph Vantini), предприемат настъпление в Добруджа, за да изтласкат отвъд Дунава останалите край Бабадаг, Исакча и Тулча руски части, под командването на генерал-лейтенант Александър Клеонакович Ушаков.....Прочети още (pdf)

 
 

Забравените герои на България: Генерал-майор Панайот Вичев Бърнев

18.09.2021, 08:17

Навършват се 162 години от рождението на генерал-майор Панайот Вичев Бърнев. Той е роден на 18 септември 1859 г. в Ески Джумая (дн. Търговище). Завършва Военното училище в София (1883). На 24 май 1866 г. е произведен в чин поручик, на 1 януари 1888 г. в чин капитан, през 1903 г. в чин подполковник, а на 15 август 1907 г. в чин полковник.
Служи в пехотата. През 1903 г. е флигел-адютант на Н.В. княза, след това е назначен за началник на военното училище. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.
През Първата световна война е началник на 5- та пехотна Дунавска дивизия (1915), която в състава на 2- ра армия участва в настъплението към Скопие. По-късно става началник на 5- та дивизионна област (1918). След демобилизацията излиза в запаса.
Мястото и годината на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл.; народния орден „За военна заслуга” II ст. с военно отличие; ордена „Св.Александър” III ст. с мечове по средата и същия орден IV ст. без мечове.

 
 

 

Министър Панайотов: Не се касае за пилотска грешка

17.09.2021, 23:23

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов за пореден път отрече, че катастрофата, при която загина майор Валентин Терзиев е причинена от човешка грешка. Той, обаче не даде смислено обяснение за причините. Това се случи днес, 17 септември 2021 г. в сутрешния блок на БНТ1.
„Не. Никога не съм казвал, че е човешка грешка. Загубата на пространствена ориентация е еднa, не толкова лесна за обяснение ситуация и състояние на човешкия организъм. В доклада на Военна полиция, това е доста подробно описано. Освен това, в доклада е посочена и друга вторична причина – имало е нередности на земята”, заяви служебният военен министър.
В докладът на Военна полиция за причините за катастрофата е посочено, че основната причина е „Загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море.” В него, чийто изводи, Панайотов вече посочи, че се потвърждават от записаното на „черната кутия”, се посочват причините, поради които майор Терзиев се е озовал последователно в усложнена, сложна, аварийна и катастрофална ситуация.
Една от съпътстващите причини за катастрофата е записана, като „неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака”.
Панайотов говори за нередности на земята, които в доклада са разписани, като „неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, от продължаване на насочването за сближение и атака при положение, че скоростта на падане на мишената СПМ-100 се е увеличила”.
Така, въпреки явните индикации, че човешкият фактор е водещ при инцидента от 9 юни 2021 г., служебният министър бяга от подобни изводи, но и не дава ясно обяснение за случилото се в нощното небе над Шабла. Не говори и за това, какво трябва да се направи за да се избягват случаи, като този.
Интересно е, че по време на краткия живот на 46-ото Народно събрание, депутатът Велизар Шаламанов задава въпрос за ролята на „човешкия фактор” при катастрофата с майор Терзиев. Вместо ясен отговор, Панайотов дава следното мъглява обяснение за високите рискове при работа, нуждата от по-добро ресурсно осигуряване и спазването на регламентиращите документи. Целият отговор може да бъде прочетен тук.
В сутрешния блок на БНТ1 Панайотов бе запитан, дали ще се посочат виновните за случилото се, но той заяви, че е извън неговите правомощия да прави това и заяви, че инцидентът се разследва и от Военна прокуратура.
„Полетът е възстановен до последната секунда. Цялата информация е снета от кутията. Накратко – потвърждават се заключенията в доклада на Военна полиция. След като са възстановени всички параметри на полета – траектория, действия на пилота, курс на самолета, позиция във въздуха. Всичко това е възстановено”, обясни още в ефира на БНТ1.
Министър Панайотов обясни, че е имало забавяне около разчитането на черната кутия в Русия, поради координацията, която се е изисквала с руската страна.
Той категорично отхвърли и всички конспиративни теории около катастрофата, като например взрив на самолета, неговото сваляне, технически неизправности и други подобни.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Русия тества нова противоракетна система

17.09.2021, 20:45

Руските ВКС извършиха пуск на нова противоракета, предназначена за въздушната отбрана на страната.
Това съобщиха за журналисти от военното ведомство, предаде РИА "Новости".
Изпитанията се състояха на полигона "Сари Шаган" в Казахстан. - (видео)  
Както каза командирът на съединението за ПРО на Въздушно-космическите сили (ВКС) генерал-майор Сергей Грабчук, "новата противоракета на системата за ПРО след серия изпитания достоверно е потвърдила заложените характеристики, а бойните разчети успешно са изпълнили задачата, поразявайки целта със зададената точност".
По информация на министерство на отбраната, от 2017 г. до 2021 г. на полигона "Сари Шаган" са се състояли десет пуска с новата противоракета.
След едно от изпитанията членът на обществения съвет при министерството на отбраната Игор Коротченко заяви за РИА "Новости", че приемането ѝ на въоръжение ще позволи съществено да се повишат възможностите на системите за ПРО на Москва и Централния промишлен район. По негови думи става въпрос за ракета 53Т6М, която е предназначена да замени старите шахтoви противоракети, които сега обезпечават работата на системата А-135. Тази информация не е потвърдена официално. - Още ПРО  на Русия
Източник: https://trud.bg/

 

Ирак: САЩ ще намалят бойните си части на територията ни

17.09.2021, 20:35

Ирак каза днес, че се е договорил със САЩ за намаляване на американските бойни части и оборудване във военни бази на негова територия, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Споразумението е било постигнато на среща в Багдад между иракски и американски военни в рамките на стратегическия диалог между двете държави, съобщи иракската армия.
"Двете страни се съгласиха да намалят американските бойни части и оборудване във военните бази "Айн ал Асад", в Западен Ирак, и в град Ербил, на север, до края на септември", пише в комюникето.
Иракската армия отбеляза, че споразумението се вписва в процеса на преминаване на силите на международната коалиция в страната към поддържаща роля, която да не включва участие в преки бойни действия.
През юли САЩ казаха, че възнамеряват официално да приключат бойната си мисия в Ирак и за в бъдеще да се съсредоточат изцяло върху обучението и съветването на местните сили за сигурност.
Според съвместно изявление на двете правителства от юли чуждестранните войници, които още са в Ирак, ще се изтеглят до края на годината. В текста, който беше публикуван по време на визита на иракския премиер Мустафа ал Казими в САЩ, бе отбелязано, че ролята на международните сили в Ирак е да подкрепят правителството в борбата му срещу групировката "Ислямска държава".
В Ирак сега има около 2500 американски войници, по данни на Белия дом. Бъдещият им брой ще зависи от изискванията на променената мисия.
Присъствието на американските военни е въпрос, който предизвиква полемика в Ирак, отбелязва ДПА. САЩ бяха начело на инвазията в страната през 2003 г., довела до свалянето на режима на Саддам Хюсеин.
През последните месеци съюзени с Иран иракски партии и шиитски групировки засилиха призивите си за изтегляне на американските сили. Други сили, например сунитски партии и кюрдите, обаче искат американските войски да останат, отбелязва още ДПА.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Благоевград почете паметта на убитите край границата гвардейци

17.09.2021, 20:20

Десетки благоевградчани се поклониха пред паметта на загиналите български гвардейци при с. Звегор при  границата със Северна Македония. Войниците, дали живота си за България, бяха почетени с панихида на 16 – ти септември, която беше отслужена от отец Ангел. Инициативата  за отбелязването  на  77 – годишнината от тяхната гибел е на Сдружение ,,Ние, жените”, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Регионален исторически музей, Община Благоевград, Военно окръжие, под отделение 26400, Македонски научен институт, Народно читалище "Никола Вапцаров - 1866" и Православния информационен център на Неврокопска света метрополия. Техни представители поднесоха цветя пред паметника  на загиналите воини.
Гвардейците са от Първа гвардейска дружина към 14 – ти пехотен Македонски полк, който води бой с немците при с.Звегор на граничната полоса. Това са първите боеве с включването на България срещу  антихитлеристката коалиция в заключителния етап на Втората световна война. Над  350 войници офицери от Пиринския край, пролели кръвта си на чужда земя, не се завръщат по родните места . Групата от 14 – ти пехотен полк е водена от братята Асен и Златко Дерменджиеви. В боевете на 15 – ти и 16 – ти септември 1944 година загиват 9 гвардейци и трима членове от полка.
След панихидата групата поднесе цветя на войнишкото гробище в с. Логодаж на загиналите 38 войници при с. Калиманци през 1913г. От 4-та българска армия  с командващ генерал  Вичо Диков, седма пехотна рилска дивизия и Македоно-одринското опълчение. Въпреки атаката на сръбската войска със щиков удар,  войниците отблъскват противника. Бяха поднесени цветя и на гроба на летеца -  изтребител  капитал Любен Кондаков, загинал при бой с англоамериканците на 17 април 1944 година край с. Дренково.  Символичният гроб е възстановен със средства на СОСЗР.
Източник: https://otbrana.com, подполковник от запаса Иван Петров

 

Отличници във Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия

17.09.2021, 13:50

Днес  във Военновъздушна учебна база завърши обучението на специализантите от курса за придобиване на военна квалификация „Войник - първи етап общовойскова подготовка”. Тяхното обучение се проведе в „Центъра за подготовка и обучение” с началник подполковник Ивайло Ницов. Отговорник на курса бе майор Павлин Павлов – началник на Сектор „Общовойскови, административен и логистичен”, съобщават от формированието.
В продължение на осем седмици 55 специализанти преминаха предвидените в учебната програма лекции и практически занятия по огнева, строева, тактическа и физическа подготовка, военна топография и устав за войсковата служба на Въоръжените сили на Република България.
В края на обучението те положиха комплексни теоретични и практически изпити, които се проведоха в полеви условия и обстановка максимално близка до реалната. На базата на постигнатите резултати командно-инструкторският състав изказа задоволство, че обучението е проведено на качествено и успешно, в резултат на което специализантите са придобили необходимите знания и умения. Доказателство за това са отличните оценки от изпитните протоколи. Курсът завършва с 15 пълни отличници, а средния успех от комплексния изпит е „Много добър 5,36”.
Началникът на щаба на Военновъздушната учебна база – полковник Ивайло Пешаков връчи удостоверенията на специализантите. Той ги поздрави за успешното завършване и им пожела успешно прилагане на придобитите знания и професионално развитие.
Източник: https://otbrana.com/

 

Започва водолазното учение „Тритон“

17.09.2021, 13:33

От 13 до 24 септември 2021 г., Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС и град Варна ще бъдат домакин на водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2021”.
Учението се провежда за първи път и е в резултат на доброто сътрудничество между ВМС на Република България и ВМС на Република Румъния, в областта на подготовката и използването на водолазни сили.
Освен военни специалисти от двете страни, в учението  „ТРИТОН 2021” участва и екип за обследване под вода със специално оборудване от ВМС на САЩ.
Учението се провежда в териториалното море на Република България и е насочено към усъвършенстване на взаимодействието между различните държави, членки на НАТО при прилагане на съюзните стандарти във водолазната дейност и подводното обследване.
В периода 13 – 19 септември се провежда подготвителната фаза на учението, която има за цел формиране на тактическите единици и предварително обследване на районите, а от 20 до 24 септември ще се проведат действията на море, съвместно с военнослужещи от Република Румъния и САЩ.
Учението „ТРИТОН 2021” се провежда под ръководството на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС флотилен адмирал Велко Велков, а непосредственото управление на тактическите единици е  възложено  на капитан I ранг Даниел Тодоров – командир на дивизион кораби със спомагателно назначение, дислоциран в Пункт за базиране – Варна.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Държавният департамент на САЩ одобри $500 млн. военнотехническа помощ за Саудитска Арабия

17.09.2021, 13:02

Държавният департамент на Съединените щати одобри проектоспоразумение на стойност от 500 милиона долара под формата на военна техническа помощ за Саудитска Арабия, съобщи Ройтерс. Документът е изпратен за разглеждане от Конгреса.
Това е първото голямо споразумение между двете държави в областта на отбраната, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност на 20 януари. То предвижда продължителна поддръжка на различни видове хеликоптери, включително на бъдещата флотилия от хеликоптери „Чинук“, чиито продавач все още е неизвестен.
Проектоспоразумението видя бял свят след отправени критики за връзките между Вашингтон и Рияд въпреки съмненията за нарушения на човешките права и участието на близкоизточната страна в гражданската война в Йемен.
Източник: https://fakti.bg/

 

Правителството промени Устройствения правилник на Министерството на отбраната

17.09.2021, 11:45

На първото си заседание новото служебно правителство прие Постановление за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Министерството на отбраната, приет с Постановление № 5 на Министерския съвет от 2014 г.
Идентифицирана е необходимост от прецизиране и промяна в определените с Устройствения правилник на Министерството на отбраната, приет с ПМС № 5 от 2014 г., (УПМО) организация, ред на дейност, функции и численост на част от структурните звена от администрацията, с цел реализиране на определените с приетата от Народното събрание „Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2032“ нови политики от страна на МО, чрез които да се постигне подобряване на ефективността и ефикасността на дейностите в администрацията.
1. Прецизират се и се допълват съществуващи функции в дирекция „Административно и информационно обслужване" относно внедряване на високоефективни решения и технологии за въвеждането на електронно управление в администрацията на министерството и на дирекция „Правно- нормативна дейност в отбраната" относно иницииране и ръководство на анализа на резултатите от прилагането на нормативните и административните актове в областта на отбраната и въоръжените сили и свързаната с тях съдебна практика, и изготвяне на предложения за законосъобразното им прилагане и/или за тяхното изменение, допълване и отмяна; изготвяне на проекти па договорите за възлагане на обществени поръчки; съгласуване на кореспонденцията с изпълнителите по договори за обществени поръчки и отговорност от правна гледна точка, че предприетите действия съответстват на действащото законодателство и на клаузите на договорите.
2. На Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната" се възлага нова функция по организиране и осигуряване в административно-техническо отношение работата на създадения към министъра на отбраната Съвет по строителство и строителни услуги, а на дирекция „Връзки с обществеността и протокол" се възлагат дейностите по планиране, координиране, осъществяване и анализ на стратегическите комуникации на Министерство на отбраната.
3. Функции от дирекция „Социална политика и военно-патриотично възпитание" преминават за изпълнение в дирекция „Операции и подготовка", както следва:
- подпомагане на министъра при ръководството на психологическото осигуряване на военнослужещите;
- подпомагане на министъра при осъществяване на политиката, свързана със спортната дейност във въоръжените сили, и контрола по прилагането й.
4. Закрива се дирекция „Търговски дружества и разпореждане с излишни движими вещи", като функции й преминават за изпълнение в други административни звена със свързана компетентност с оглед естеството на дейностите. Дирекция „Планиране, програмиране и бюджет" поема функциите, свързани с изпълнението на правомощията на министъра в качеството му на упражняващ правата на собственост на държавата в търговски дружества с държавно участие. В този контекст и съобразно останалите правомощия на министъра на отбраната, които дирекцията следва да обезпечи, й се възлага нова допълнителна функция по извършването на анализ на дейността на търговските дружества с държавно участие в капитала, в които министърът на отбраната упражнява правата на държавата в контекста на системата за отбрана, включително анализ на възможностите на търговските дружества за привеждането им в готовност за работа във военно време и даване на становища относно целесъобразността за министерството от съществуването на дружествата. На дирекция „Логистика“ се възлагат функциите по организиране на дейностите по управление и разпореждане с излишните за министерството движими вещи с общо предназначение; организиране на оценката и преоценката и дейностите по разпореждането с излишните за министерството и за юридическите лица по чл. 60д, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България продукти, които са свързани с отбраната, изделия и технологии с двойна употреба и ОБВВПИ.
В резултат на промените се прецизира и числеността на отделните административни звена с оглед новите функции и отговорности, при непроменена обща численост на министерството.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Франция обвини президента Байдън, че е действал като Тръмп, за да потопи оръжейната й сделка с Австралия

17.09.2021, 08:48

Франция обвини американския президент Джо Байдън, че й е забил нож в гърба и е действал по подобие на предшественика си Доналд Тръмп след като Париж беше отстранен от исторически договор за доставка на подводници за Австралия, предаде Ройтерс.
САЩ, Великобритания и Австралия обявиха, че ще установят партньорство в сферата на сигурността в Индийско-Тихоокеанския регион, което ще помогне на Австралия да придобие ядрени подводници като се откаже от договор на стойност 40 милиарда долара за получаване на френски подводници.
Това брутално, едностранно и непредвидимо решение ми напомня много на онова, което вършеше г-н Тръмп, каза френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан по радио “Франсенфо”. Ядосан и огорчен съм. Така не се прави между съюзници, каза Льо Дриан.
Това е най-новият драматичен обрат в дългогодишна надпревара между големите сили в корабостроенето, а мнозина наблюдатели бяха определили тази сделка най-големия отделен договор за експорт на оръжие.
През 2016 г. Австралия избра френския корабостроител “Навал груп” да построи нова флотилия от подводници на стойност 40 милиарда долара, която да замени нейните подводници “Колинс”, които бяха над 20-годишни.
Само преди две седмици австралийските министри на външните работи и на отбраната препотвърдиха сделката с Франция, а френският президент Еманюел Макрон прокламира десетилетия на бъдещо сътрудничество, когато през юни прие австралийския премиер Скот Морисън.
Това беше нож в гърба. Създадохме отношения на доверие с Австралия и това доверие беше разрушено, каза Льо Дриан.
Френското посолство във Вашингтон съобщи, че отменя предвидено за днес тържествено събитие, посветено на френско-американските отношения. Тържеството трябваше да отбележи 250 години от битката при Чесапийк – решителното морско сражение в американската Война за независимост, в което френският флот побеждава британския.
Източник: bta.bg/

 
 

Исторически календар

17.09.2021, 08:22

На 17 септември 1984 г. се осъществява първия полет на полковник Димитър Фотев на самолет Су-22 М4 в небето на България.

Последният полет с този самолет е на 20.04.2004 г., като през целия срок на експлоатацията му нашата военна авиация няма загубена машина при авария или катастрофа. - Още за Су-22

 
 

На тази дата през 1912 година се създава Трета българска армия

17.09.2021, 08:05

На 17 септември 1912 г. с Указ № 5 на княз Фердинанд I са мобилизирани българските въоръжени сили и от 3-та военноинспекционна област е сформирана Трета армия.
Макар сега да е в архивите, музеите и спомените, славните й победи във войните и приноса й за стабилността и мира в годините след ВСВ не могат да бъдат забравени!........Прочети още

 
 

 

Тайван планира увеличение на военните разходи с 9 млрд. долара, предупреждава за “сериозна заплаха”

16.09.2021, 22:21

Тайван предложи допълнителни военни разходи в размер на 240 млрд. тайвански долара (8,69 млрд. щатски долара) през следващите пет години, включително за нови ракети, след като предупреди за спешна необходимост от модернизиране на оръжията пред лицето на “сериозна заплаха” от гигантския съсед Китай, информира “Ройтерс”.
Президентът на Тайван Цай Ингвен направи модернизирането на въоръжените сили – добре въоръжени, но изглеждащи малки в сравнение с тези на Китай – и увеличаването на разходите за отбрана приоритет, особено след като Пекин засилва военния и дипломатически натиск срещу острова, който претендира като “свещена” китайска територия.
Новите пари, които идват като допълнение на планираните военни разходи от 471,7 млрд. долара за 2022 г., ще трябва да бъдат одобрени от парламента, където управляващата партия на Цай има голямо мнозинство, което означава, че преминаването им трябва да мине гладко.
“Китайските комунисти продължават да инвестират сериозно в отбраната, военната му сила нараства бързо и често изпраща самолети и кораби, за да нахлуват и тормозят нашите морета и въздушно пространство”, се казва в изявление на тайванското министерство на отбраната след седмичното заседание на кабинета.
“Пред лицето на сериозните заплахи от врага, националната армия активно участва във военното строителство и подготвителни работи и е спешно да се получат зрели и бързи оръжия и оборудване за масово производство за кратък период от време”, допълват тайванските военни.
Заместник-министърът на отбраната Ван Шин-лун каза пред репортери, че всички нови оръжия ще бъдат произведени в страната, тъй като Тайван увеличава собственото си производство, въпреки че САЩ вероятно ще останат важен доставчик на части и технологии.
Тайван се стреми да демонстрира, че може да се защити, особено на фона на въпроси дали САЩ ще се притекат на помощ, ако Китай атакува.
“Само ако гарантираме нашата сигурност и покажем решителност, международната общност ще мисли добре за нас”, отбеляза говорителят на кабинета Ло Пин Чен, като констатира: “Други ще ни помогнат само ако ние си помогнем сами.”
Оръжията, които Тайван има за цел да купи с парите, включват крилати ракети и военни кораби, добави министерството.
Тайван изпитва нови ракети с далечен обсег край южното и източното си крайбрежие и макар да не даде подробности, дипломати и експерти заявиха, че те вероятно ще могат да ударят цели далеч в Китай.
Допълнителните пари вероятно ще бъдат добре приети във Вашингтон, който притиска Тайван да модернизира въоръжените си сили, за да стане по-мобилен, така че да може да се превърне в “бодливо прасе”, трудно за атакуване от Китай.
Тайван вече пусна в експлоатация нов клас високо подвижни стелт бойни кораби, които Тайван нарича “убиец на самолетоносачи” заради комплекта си от ракети и разработва свои собствени подводници.
Обявлението идва, докато Тайван е в разгара на годишните си военни учения Хан Куанг.
Днес тайванската армия симулира отблъскване на инвазия, стреляйки с артилерия към морето от плаж на южното крайбрежие на страната.
Източник: news.bg

 

Базов  миночистач “Шлвал” провежда учение

16.09.2021, 22:09

За времето от 14 до 16 септември, базов миночистач “Шквал” 62, с командир капитан III ранг Христо Генчев от състава на дивизион противоминни кораби плава за провеждане на тактическо учение на единичния кораб.
Отработени бяха упражнения, свързани с борбата с минното оръжие, планирането и провеждането на противоминни действия.
Учението е част от подготовката на кораба за предстоящото плаване за участие в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2) от 23.09 до 13.10.2021 г. в района на Черно море.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 е разчетена

16.09.2021, 21:17

Т.нар. „черна кутия” на катастрофиралия през юни български изтребител МиГ-29 е била разчетена в Русия. Това съобщи днес, 16 септември 2021 г., служебният министър на отбраната Георги Панайотов.
„Черната кутия е разчетена. Резултатите са налице и те показват, че данните потвърждават направените от Военна полиция заключения. Нямам окончателен доклад по въпроса, но данните потвърждават направените заключения”, заяви Панайотов по време на брифинг в Министерски съвет.
Служебният военен министър, който днес презаписа в новия служебен кабинет, не даде друга информация по въпроса.
В края на юни, след като кутията бе извадена от дъното на Черно море, стана ясно, че тя е повредена и не може да бъде разчетена у нас. От ВВС препоръчаха тя да бъде изпратена на производителя. По-късно, служебният министър на отбраната Панайотов заяви, че кутията ще бъде изпратена в Русия и ще бъде съпровождана от трима български офицера – по един представител от ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура.
В средата на юли Военна полиция публикува доклад за обстоятелствата около катастрофата на майор Валентин Терзиев от 9 юни 2021 г. В него се разглеждаха няколко хипотези за причината за инцидента, като за най-вероятна бе посочена тази за загуба на пространствено ориентиране при полет нощем и над море. Докладът е в интерес на безопасността на полетите и третира само обстоятелствата около катастрофата и дава препоръки за повишаване на авиационната безопасност.
Разследването на Военна прокуратура, обаче продължава вече повече от три месеца.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Служба „Военно разузнаване“ организира и проведе евакуацията на български граждани от Афганистан

16.09.2021, 14:10

Афганистански граждани, работили за Република България по време на операции на НАТО в Афганистан, както и български гражданин и неговото семейство, бяха успешно евакуирани на 15 септември в нашата страна.  Операцията беше организирана и проведена от Служба „Военно разузнаване“ по указания на министър-председателя на Република България Стефан Янев, под прякото ръководство на министъра на отбраната Георги Панайотов и със съдействието на министъра на външните работи Светлан Стоев. За успешното осъществяване на евакуацията съдействаха също посланикът ни в Пакистан Ирена Ганчева и представители на междуведомствената работна група, които организираха своевременното посрещане, настаняване и транспортиране на афганистанските граждани до нашата страна.
Лично министърът на отбраната Георги Панайотов присъства на борда на самолета, извършил полета от Исламабад до София, осъществен от Държавния авиационен оператор, съобщава Пресцентърът на МО.
В рамките на визитата в Ислямска република Пакистан министър Георги Панайотов се срещна с федералния министър на отбраната Первез Хатак.  По време на разговорите двамата министри обсъдиха възможностите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на отбраната, поддържането на установения добър диалог между страните в сферата на сигурността, възможностите за обучение и военнотехническо сътрудничество, както и развитието на взаимодействието в други сфери от взаимен интерес.
Обменени бяха мнения по последното развитие на ситуацията в Афганистан и предизвикателствата  за стабилността в региона.
В делегацията, водена от министър Георги Панайотов, бяха включени генерал-лейтенант Цанко Стойков - заместник-началник на отбраната, както и експерти от министерствата на отбраната и на външните работи.
Източник: https://otbrana.com/

 

ТАСС: Започват първите доставки на С-500 за руските войски

16.09.2021, 12:45

Москва. Започнаха първите доставки на зенитно-ракетната система (ЗРК) С-500 „Прометей“ за руските войски след приключване на държавните изпитания. Това обяви вицепремиерът на Русия Юрий Борисов пред репортери в кулоарите на Тюменския нефтен и газов форум, предава TACC.
„Държавните тестове току-що приключиха и започнаха първите доставки на този комплекс“, каза Борисов, отговаряйки на въпрос за системата С-500.
С-500, произведен от концерна ВКО „Алмаз-Антей“, е проектиран за поражение на всички налични и усъвършенствани средства за въздушно-космическа атака на потенциален враг в целия диапазон на височини и скорости. Обучението на специалисти за работа по него се провежда от 2017 г. С-500 ще замени системата за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф“. - Още за С-500

 

САЩ, Австралия и Великобритания подписаха нов военен пакт

16.09.2021, 10:00

Съединените щати, Великобритания и Австралия подписаха нов отбранителен договор. Според страните в него, той е предвиден да действа като защита срещу милитаристичните амбициите на Китай.
Новият пакт се нарича ОКЪС. Той ще позволи на Австралия да се сдобие с модерни оръжия, като ядрени подводници от Съединените щати.  
В резултат, австралийците се отказват от намерението да платят на Франция 30 милиарда евро, за да им построят 12 ядрени подводници.
Досега Вашингтон не беше споделял тази технология с друга страна, освен Великобритания. Лидерите на трите страни подчертаха важността на новия пакт в обща видеоконференция.
"Днес правим още една историческа стъпка, за да задълбочим сътрудничеството между нашите страни. Това се налага, защото осъзнаваме задължението да осигурим дългосрочен мир и стабилност в Индо-Тихоокеанския регион. Трябва да можем да отговорим както на сегашната ситуация в тази част на света, така и на това как тя може да се развие в бъдеще", заяви американският президент Джо Байдън.
Източник: https://blitz.bg/

 

Сделка за €2 милиарда: Словакия се готви за най-големите разходи за отбрана в историята си

16.09.2021, 09:45

Правителството на Словакия планира най-голямата сделка в областта на отбраната в своята история. Ресорното министерство предстои да осъществи одобрено вече проект за закупуването на общо 228 танка и други бронирани бойни машини.
Придобиването на бойна техника се изчислява на обща стойност от 2 милиарда евро, съобщава EUROACTIV.
Според министърът на отбраната Ярослав Над (на снимката) правителството иска "да подкрепи армията, която ясно и истински се нуждае от технологии, отговарящи на нивото на съвременната отбрана".
Причината за мащабната сделка е освен необходимостта от модернизиране на армията, но и изискванията за членките на НАТО.
Все пак към настоящия момент закупуването на бойните машини все още е само план. До края на септември от Братислава се готвят да изпратят запитвания за оферти към няколко държави. Подаването на конкретни предложения се очаква в рамките на 6 до 9 месеца.
Междувременно Словакия се нарежда заедно с Германия в Европейския съюз (ЕС) по дял на разходите за отбрана към размера на брутния вътрешен продукт. Това сочат данни на Евростат за 2019 година.
Според тях с най-голям дял сред страните членки е Естония, следвана от Гърция, Латвия, Кипър, Франция и Румъния.
Източник: https://money.bg/

 

Военноинвалидите тачат царица Елеонора

16.09.2021, 08:00

През 1913 -1915 г. у нас започва движение за организиране на пострадалите войници от войните. През 1913 г. е създадено първото дружество „Военноинвалид” в гр. София, а през 1915 г. е учреден Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, за което по косвен път е помогнала и участвала и Нейно Величество царица Елеонора. Тя има заслуга Цар Фердинанд I, като Главнокомандващ на Българската войска да поема патронажа на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. С неговата благословия и подпис на 13 април 1915 г. излиза Указ № 45 на министъра на войната „Закон за привилегии на инвалиди, техните семейства и семействата на загиналите през време на войните от рани и болести, добити при изпълнение на отечествения дълг”.
По късно патронажът се предава и поема от Негово Величество Цар Борис III, а след него Цар Симеон II до 1945 г. След възстановяването на организацията ни през 1990 г. патронажът е възстановен от д-р Желю Желев – президент на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. След него тази отговорност носят президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев. Всичко това дължим на тази прекрасна дама Нейно Величество Царица Елеонора Българска.
За нея народният поет Иван Вазов пише: „Жена венценосна, сестра милосърдна, сестра на героите из боя жестоки. Царице, ти любов си победна, душа изтъкана от чувства високи”.
Уникална личност за времето си, а и за днешното! Нейният девиз е „Вярност и постоянство”. Тя е единствената жена шеф на полк. С височайша заповед № 327 от 9 август 1912 г. е назначена за шеф на 24-ти Черноморски полк, който носи името „Полк на Нейно Величество Царица Елеонора“.
Царица Елеонора се разболява тежко в последната година на Първата световна война и след продължително боледуване умира на  12 септември 1917 г. в Евксиноград. Съгласно последната й воля е погребана до южната фасада на Боянската църква. Царица Елеонора е единствената жена носителка на Военния орден „За храброст“ (IV степен).
На 12 септември се навършиха 103 г. от смъртта на Нейно Величество Елеонора Българска, съпруга на Негово Величество Цар Фердинанд I. Тя е родена на 22 август 1860 г. в Тшебехов, Полша, като дъщеря на принц Хейнрих четвърти Ройс цу Кьостриц и принцеса Луиза Ройс цу Грайц с името Елеонора Каролина Гаспарина Луиза, принцеса Ройс цу Кьостриц и по-късно българска царица от 1908 до 1917 г., като втора съпруга на Цар Фердинанд I.
След смъртта на първата си съпруга Мария-Луиза Бурбон-Пармска през 1899 г., Фердинанд I се обръща към великата княгиня Мария Павловна, която е на посещение в България през 1907 г. за откриването на паметника на Цар Освободител, с молба да му предложи нова съпруга, която да не очаква много внимание и да се занимава с благотворителност. Великата Княгиня предлага своята първа братовчедка – Елеонора Ройс-Кьостриц, която е в близки роднински връзки с руското императорско семейство и е преценена като добра партия за българския монарх.
Състрадателна и грижовна, Елеонора бързо печели любовта на заварените деца на Фердинанд и на целия български народ. Основната дейност на царица Елеонора като съпруга на държавния глава е благотворителността. По нейна инициатива през 1910 г. със заповед на Министерството на просвещението е създаден фонд „Царица Елеонора“, чието предназначение е събиране на средства за построяване на отделни сгради на институтите за глухи и за слепи деца. Царица Елеонора създава Детския санаториум за лечение на костна туберколоза край Варна.
Наред с това благодарение на нейната намеса от събаряне е спасена Боянската църква, която през 1912 г.. трябвало да бъде разрушена, за да се построи на нейно място по-голям храм. За да спаси уникалната църква, Царицата лично издейства на боянчани парцел, заплаща с лични средства, за строеж на нова църква, а в средновековния храм започват реставрационни дейности. По-късно е погребана в двора на църквата.
По време на войните царица Елеонора организира курсове за милосърдни сестри, самата тя е на фронта като милосърдна сестра.
Царицата подарява главното знаме на Македоно-одринското опълчение, а заедно с княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска, царица Елеонора е основен дарител на създадения в 1885 г. Български Червен кръст. Царица Елеонора е основателка на подпомагащото го женско дружеството „Самарянка“.
Източник: http://otbrana.com, Младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

 

Великите военни изцепки – Битката за Египет (1940-1941 г.)

16.09.2021, 07:45

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

46 години от първия полет на МиГ-31

16.09.2021, 07:35

Днес, 16 септември 2021 г., се навършват точно 46 години от първия полет на прототипа на тежкия изтребител-прехващач МиГ-31.
Първият полет на типа става факт на 16 септември 1975 г. на летището в изпитателния център Жуковски, край Москва. В пилотската кабина е летецът-изпитател Александър Федотов, а във втората кабина е бордният инженер Валерий Зайцев. Полетът преминава нормално.
Работата по МиГ-31 стартира с Постановление на Министерския съвет на СССР от 24 май 1968 г., в което се дава заръка за разработка на тежък многорежимен прехващач, който може да работи едновременно по нисковисочинни цели (включително крилати ракети), така и по височинни, които се движат със скорости от порядъка на M 3 (най-вече стратегическите разузнавачи SR-71).
По това време в ОКБ-155 (така е известно конструкторското бюро МиГ тогава) работят по серия от тежки бойни самолети под индекса Е-155. Вариантът Е-155МП предвижда създаването на изтребител-прехващач. Паралелно с това в Туполев разработват проектът Ту-148, който до голяма степен трябва да отговори на същите необходимости. През 1970 г., обаче работата по него е спряна. Междувременно Е-155МП минава през няколко варианти на аеродинамична компановка, но в крайна сметка е взето решение да се подобри вече наличната конструкция на МиГ-25.
Основните разлики идват от това, че крилото получава голям наплав и подобрена механизация, добавена е втора кабина за радарен оператор, диаметърът на носа е увеличен сериозно за да се помести мощният радар „Заслон”, главният калибър на изтребителя, ракетите „въздух – въздух“ Р-33, ще се носят в полупотопени под фюзелажа, поставени са малко по-мощни, но доста по-икономични двигатели, шасито е усилено, а в конструкцията се прилага повече алуминиеви сплави и титан, за разлика от почти изцяло стоманения МиГ-25. Отвъд това, като аеродинамика и конструкция, двата самолета са доволно еднакви.
Изтребителят първоначално е означен, като МиГ-25МП (Изделие 83). Първият прототип получава крило от МиГ-25РБ. В този си вид самолетът прави първи полет, но в последствие крилото е сменено. Вторият прототип, полетял година по-късно, вече е означен като МиГ-31 и носи на борда си и по-голямата част от авиониката, която се предвижда за серийните изтребители, но без радара „Заслон”. Той се монтира по-късно и именно с втория прототип преминават по-голямата част от изпитанията му.
През 1977 г. са построени два предсерийни изтребителя, единият от които е загубен при тестовете. В последствие са построени още осем предсерийни изтребителя. отново използвани най-вече за тестове. Държавните изпитания на МиГ-31 стартират през същата година, но вървят бавно, основно заради изключително сложната авионика и радар, както и проблемите около двигателите Д30Ф-6. Първият им етап приключва през декември 1978 г. с препоръка за стартиране на серийно производство, което и се случва през следващата година. Все пак, през 1979 г. стартира и вторият етап от държавните изпитания.
Сериозна част от изпитанията са посветени на това изтребителят да може да открива и прехваща множество цели летящи на различни височини, посоки и скорости, както и да обстрелва до четири от тях едновременно. Вторият етап на изпитанията приключва през декември 1980 г., а на 6 май 1981 г. МиГ-31 е официално приет на въоръжение. Масово МиГ-31 започва да постъпва във войските на ПВО през 1983 г.
Общо са построени 505 броя серийни МиГ-31 до 1994 г. След разпадът на СССР изтребителят се оказва на въоръжение в Русия и Казахстан, където служи и до момента. В руските ВКС той остава основна платформа за противовъздушна отбрана, особено в Крайния Север. Изтребителят преминава през няколко варианта и модернизации, но най-интересното му развитие в момента е МиГ-31К, където изтребителят става носител на хиперзвуковата ракета „въздух – земя” „Кинжал”. - Още за МиГ-31

 

16 септември 1918 г. Дойранската епопея

16.09.2021, 07:10
На 16 септември 1918 г. частите на Антантата започват масирано настъпление срещу Дойранската позиция. Тя е защитаване от Девета плевенска дивизия.
Край красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили - 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия. Девета плевенска е сама. Резерви няма. Знаейки съотношението на силите, нашите се готвят да умрат. Много офицери обличат парадните си униформи, войниците слагат приготвените за последно бели ризи.
На 16-ти септември по тях са изстреляни 350 000 снаряда, включително и газови, но фортификациите на генерал Вазов пак си казват думата — даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака.
В този момент 220 артилерийски дула започват да бълват огън. Генерал Вазов не пести снарядите - няма вече за кога. 400 български минохвъргачки превръщат скатовете на хълмовете в ад. 440 картечници направо косят настъпващите. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30 процента от атакуващите. А там пък ги посрещат с ужасна и съкрушителна контраатака на нож.
Противникът е спрян и обърнат в бягство, което скоро обхваща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 трупа в британски униформи. Отчаяният британски генерал Милн праща резервните две дивизии в обход през Беласица да опитат пробив между 9-та плевенска и 11-та македонска дивизия. Нашите ги пускат на 50 метра и ги избиват от упор с картечниците и огнехвъргачките си. 10 000 гърци изгарят по скатовете на Беласица.
На 19-ти септември генерал Милн събира всичко , което може да носи оръжие, за да попълни оределите си части. Но и последната атака е удавена в кръв. Побеснялата българска артилерия коси с барабанен огън, за първи път използва и газови снаряди. Това е най-кръвопролитното сражение в цялата Първа световна война, с най-голяма плътност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран.
В цялата тая сеч Девета плевенска дава само 494 убити и 1208 ранени. На 20 септември разузнаването докладва на генерал Вазов, че пред него няма вражески части. Той пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун. Не му разрешават. Благодарение на Дойранската победа, обаче, в подготвяното там споразумение за примирие, загубилата войната България е спасена от окупация.
През 1936 г. в Лондон е организирана среща на ветераните от първата световна война. Българската делегация се води от специално поканения о.з. генерал Владимир Вазов. На гара Виктория я посреща лично лондонският кмет, носител на най-високото английско благородническо звание. Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон. На парада на ветераните участват 3000 запасни войни и 200 бойни знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:
"Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят от Дойран!"
Българската победа при Дойран - най-голямата в цялата ни 14-вековна история - се изучава във всички военни академии. Тя е записала една невероятна статистика: близо 70 хиляди убити от Антантата срещу по-малко от 500 загинали българи. Седем дивизии - напълно унищожени от една. - (видео)

 

На този ден преди 66 години: Първи пуск на балистична ракета от руска подводница

16.09.2021, 07:00

Под ръководството на академик Королев, в съкратени срокове на базата на оперативно-тактическата ракета Р-11 е била създадена морската балистична ракета Р-11ФМ с далечина на действие 150 км. Като носител на две такива ракети е използвана модернизирана дизелова торпедна подводница проект 661.
Първото в света изпитание на стратегическа ракета с морско базиране е били извършено на 16 септември 1955 година на полигон в Бяло море от борда на подводницата Б-67 (командир капитан 2 ранг Ф.И. Козлов), намираща се в надводно положение.
След успешните изпитания е взето решение за преоборудване на още пет аналогични подводници, като на тях са монтирани по две пускови установки за ракети Р-11ФМ. – Още морско оръжие

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}