Военна информация

Архив - от 16 до 30 септември

 

 

На 100 секунди от Армагедона

30.09.2020, 20:17

Видеото от кабината на американския стратегически бомбардировач B-52 е красноречиво. "Висящият" от лявата му страна руски изтребител-прехващач Су-27 внезапно поклаща криле и се стрелва пред носа му (минава на 30 метра пред него, по данни на ВВС на САЩ). От турбуленцията 120-тонният бомбардировач се разтърсва силно. - (видео)
Тази документирана случка над Черно море бе от края на август и послужи за обвинения към руските военни, че действали непрофесионално и създавали заплаха за безопасността на американските самолети. Не е трудно да си представим до какви висоти би стигнала военната истерия от двете страни на Атлантика, ако ръката на някой от тези пилоти трепне и се стигне до по-голям инцидент във въздуха.......Прочети още

 

„Хемус 2020 – отбрана, антитероризъм и сигурност“

30.09.2020, 16:37

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков откриха официално изложението за отбранителна техника "Хемус" в Пловдив.

Румен Радев : Заслужава да подкрепим българската отбранителна индустрия

В изказването си при откриването на изложението за отбранителна техника "Хемус" в Пловдив президентът Румен Радев оцени като успех факта, че изложението е било организирано в условията на пандемия. Заслужава да оценим всяко усилие към подкрепа на българската отбранителна индустрия, защото тя не е обикновен дял от икономиката, тя осигурява производства с висока добавена стойност, тя е мощен стимул за развитие на науката, иновациите и високите технологии, подчерта президентът Радев.
Той изрази вярата си, че и тази година българската отбранителна индустрия ще представи продукти с високо качество и че тя ще срещне подкрепата на държавата. Президентът пожела Министерството на отбраната да се обръща към българската отбранителна индустрия за доставка на продукти.
Откриваме 14-то издание на „Хемус“, което се превърна в една изложба с авторитет, на която с всяко следващо издание присъстват все повече и повече фирми, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.. Той отбеляза, че въпреки пандемията тази година участват 90 фирми от 18 държави  от Европа, Азия, Африка и Южна Америка.
„Надявам се, че както и предишни години, за всички участници това ще бъде един ползотворен форум, на който всеки ще открие нови партньори и приятели и ще допринесе за развитието на отбранителната индустрия както в България, така и в другите страни“, посочи Каракачанов.
„В проектите за модернизация на Българската армия, които започнаха преди няколко години, наша цел е да включим като присъствие и участие основно български фирми, за да може това да допринесе за развитие на българската оръжейна индустрия. Убеден съм, че това е правилно и ще бъде наша политика не само по време на това правителство, но и по време на следващите български правителства. Пожелавам на всички участници успех и ползотворни контакти“, каза в заключение Красимир Каракачанов.
Специален поздрав към участниците в изложението беше прелитането на вертолети от състава на българските ВВС и два американски самолета Ф-16.

Красимир Каракачанов: В реализацията на проектите за модернизация на Българската армия основна наша цел е да включим български фирми

„От своето създаване преди 25 години международната изложба за отбранителна техника „Хемус“ извоюва авторитет и на всяко следващо издание присъстват все повече и повече фирми. Въпреки пандемията тази година участват 90 изложители от 18 държави от Европа, Азия, Африка и Южна Америка. Надявам се, че за всички участници това ще бъде ползотворен форум, на който всеки да открие нави партньори, приятели и да допринесе за развитието на отбранителната индустрия както в България, така и в страната, от която идва“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на тържественото откриване на 14-ата Международна изложба „Хемус - 2020“ днес, 30 септември, в Пловдив.
„В проектите за модернизация на Българската армия, които започнаха преди няколко години, основна наша цел е да включим български фирми, за да може това да допринесе за развитието на българската отбранителна индустрия. Убеден съм, че това е правилно и ще бъде наша политика не само по време на това правителство, но и на следващите български правителства“, категоричен бе министър Каракачанов.
„Искам да поздравя ръководството на Министерството на отбраната затова, че всяка година разширява участието на нашата военно-образователна система. Това е гаранция, че процесите на модернизация ще продължат с още по-висока скорост", каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев
На откриването присъстваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, представители на държавната и местната власт.
Малко по-рано на пресконференция заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков подчерта, че българското изложение за отбранителна индустрия е едно от малкото в света, които не са били отложени заради пандемията. „Въпреки усложнената обстановка отбелязваме съществено увеличение на участниците и заетите изложбени площи спрямо предното издание“, посочи той.
По покана на министъра на отбраната в изложбата са потвърдили участие делегации на различни нива от 14 държави – Алжир, Бразилия, Гърция, Египет, Македония, Молдова, Ирак, Испания, Камерун, Полша, Румъния, Саудитска Арабия, Финландия и Франция. В това число са министрите на отбраната на Ирак и Камерун, заместник-министърът на отбраната на Бразилия, постоянният секретар на отбраната на Финландия, националните директори по въоръженията на Гърция и Румъния и заместник-националните директори по въоръженията на Полша и Испания.
Традиционно в рамките на изложбата ще се проведат и основните съпътстващи събития – заседание на Индустриалния форум, Десетата международна научна конференция, организирана от Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“, и демонстрационни стрелби на полигон „Змеево“, съобщи заместник-министър Анатолий Величков.
Международната специализирана изложба „Хемус - 2020” се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката на Република България и се организира от фондация „Хемус - 95“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Япония може да приеме рекорден нов бюджет за отбрана

30.09.2020, 16:05

Японското министерство на отбраната информира днес, че представя нов рекорден проектобюджет с равностойност 52 милиарда долара в момент, когато архипелагът е застрашен от севернокорейската заплаха и растящите регионални амбиции на Китай, предаде Франс прес.
Министерството ще иска парламентът да гласува този бюджет от 5490 милиарда йени (44,4 милиарда долара) за следващата финансова година, започваща на 1 април 2021 г., предава БТА.
Това е осмото поред увеличение на годишния му бюджет, този път с 3,6 на сто спрямо средствата за предходната - 2020/2021 финансова година.
Япония смята по-специално да си набави две нови фрегати и една подводница на обща стойност над 1,6 милиарда долара.
Токио подготвя и подмяна на своите изтребители Мицубиши Ф-2 - програма, изискваща огромни разходи за научно-развойна дейност в течение на години.
Министерството обаче не иска да се отпуснат целево средства за алтернативи на наземната противоракетна система "Иджис Ашор", от която правителството се отказа през юни.
Предвидено бе разполагането й в два обекта на японска територия, което предизвика тревоги сред местното население, а технически пречки можеха да вдигнат още повече разходите, изчислени вече на 4,2 милиарда долара. Кабинетът се ангажира до края на годината да намери алтернативно решение, напомня АФП.
Преди да подаде оставка по-рано този месец по здравословни причини, бившият премиер Шиндзо Абе отново подчерта, че е необходимо да се засили противоракетната отбрана на страната. Приемникът му Йошихиде Суга изглежда ще продължи същия курс. Новият министър на отбраната Нобуо Киши - брат на Абе, заяви неотдавна, че мисли за нова противоракетна система с морско базиране.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Правителството предлага бригаден генерал Стайко Прокопиев да бъде назначен за Директор на Щаба на отбраната

30.09.2020, 13:53

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да освободи бригаден генерал Стайко Прокопиев от длъжността „Директор на дирекция „Стратегическо планиране“, да го назначи на длъжността „Директор на Щаба на отбраната“ и удостои с висше офицерско звание „генерал-майор“.

 

В Конгреса на САЩ призоваха Пентагона да наблегне на AI

30.09.2020, 09:41

Двупартийна комисия на Конгреса - работната група по отбрана на САЩ препоръчва на Пентагона да "идентифицира, замени и оттегли скъпи и неефективни наследени оръжейни платформи" и да даде приоритет на изкуствения интелект - AI, устойчивостта на веригата за доставки и кибервойна, за да се конкурира с Китай и Русия, съобщава "Дефенс нюз".
Доклад от 87 страници за бъдещето на отбраната, публикуван във вторник, повтаря, че Пентагонът трябва да разшири инвестициите в съвременни технологии и да рационализира своето тромаво придобиване, или да загуби технологичния си ръст пред конкурентите.
Работната група е съпредседателствана от членовете на Комитета за въоръжени сили на парламента, представителите Сет Моултън, демократ и Джим Банкс, републиканец. И двамата сигнализират, че ще защитават елементи на доклада в бъдещото законодателство за отбрана.
Докато депутатите в общи линии са "За" усилията за пенсиониране на определени платформи често срещат съпротива в Капитолия.
Що се отнася до оръжейните системи, работната група предложи някои практически стъпки. Конгресът, трябва да възложи на корпорацията RAND или подобна организация и правителствената служба да проучат наследени платформи в рамките на Министерството на отбраната и да определят тяхната значимост и устойчивост на възникващи заплахи през следващите 50 години.
След това трябва да се свика панел, включващ Конгреса, Министерството на отбраната и представители на индустриалната база, за да се направят препоръки, кои платформи трябва да бъдат пенсионирани, заменени или рекапитализирани, се казва в доклада.
Инвестициите в научни и технологични изследвания трябва да бъдат приоритизирани на национално ниво, а в Пентагона трябва да отговарят на 3,4 процента от общия бюджет за отбрана, както се препоръчва от Съвета по наука за отбраната.
Финансирането трябва да бъде разширено от Агенцията за отбранителни научноизследователски проекти, националните лаборатории и лабораториите за отбрана и партньорските университети, се казва в доклада. Докладът препоръчва всяка от военните служби да похарчи поне един процент от общия си бюджет за интеграция на нови технологии.
Пентагонът трябва да увеличи усилията си, за да се възползва от иновациите в частния сектор. Докладът призовава за десетократно увеличаване на разходите за отдела за иновации в отбраната, AFWERX, Army Futures Command и други - и повече възможности за сътрудничество като Hacking for Defense.
Докладът призовава за проект за изкуствен интелект тип "Манхатън", Пентагонът трябва да отиде по-далеч от увеличение на инвестиции в AI и Съвместния център за изкуствен интелект, за да подпомогне прехода и внедряването на способностите на AI.
"Използвайки проекта Манхатън като модел, Съединените щати трябва да спечелят надпреварата по изкуствен интелект, като водят в изобретяването и внедряването на AI, като същевременно установят стандарти за неговото публично и частно използване", пишат авторите на доклада.
(б.р. Проектът "Манхатън" на САЩ е изследователска и развойна дейност от Втората световна война, който създава и използва първите ядрени оръжия в света, проектът е осъществен в САЩ между 1942 и 1946 година със сътрудничеството на Великобритания и Канада.)
Докладът призовава всяка голяма програма за придобиване в отбраната да оцени поне един AI или автономна алтернатива преди финансирането. Плюс това, всички нови големи покупки на оръжия трябва да бъдат "готови за изкуствен интелект и да се влагат в съществуващите и планираните съвместни мрежи за управление и контрол".
Докладът призовава за национален разузнавателен център на веригата за доставки към Службата на директора на националното разузнаване и премахване на единични точки на провал във веригата на доставки на Пентагона.
Работната група, стартирана през октомври, включва няколко законодатели с практически опит в областта на националната сигурност: представителят Криси Хулахан, бивш офицер от ВВС, който изучава технологии и политика в Масачузетския технологичен институт; както и представителите Елиса Слоткин и Майкъл Уалц, които са служили на висши политически позиции в Пентагона.
Двупартийният план (на демократи и републиканци) може да бъде използван, независимо от резултата от президентските избори и конгреса на 3 ноември. "Америка се нуждае от план за противопоставяне на двойните заплахи от руската агресия и възхода на Китай. Това е положението", коментира Моултън.
Източник: https://news.bg/

 

С изложба Военноморският музей отбелязва 50 години трети дивизион противоминни кораби

30.09.2020, 08:50

На 1 октомври, четвъртък, от 11.00 ч. във Военноморския музей ще бъде открита юбилейната изложба „50 години Трети дивизион противоминни кораби - наследници на славни традиции“.
С експонати от фонда на музея тя проследява най-значимите моменти от развитието на миночистачните дейности във флота.

Любителите на историята ще могат да се запознаят с дейностите по поддържане на чистите фарватери: представено е специално оборудване за откриване и обозначаване на противникови мини от периода на Първата световна война и след нея; посетителите ще могат да разгледат отличия на участници в бойното миночистене през Втората световна война и флагове на миночистачи.

Изложбата включва още схеми и документи, които допълват представата за специфичния труд на военните моряци в защита на родните брегове в мирно и военно време.
Изложбата е подготвена с участието на Трети дивизион противоминни кораби.
„50 години Трети дивизион противоминни кораби - наследници на славни традиции“ ще може да бъде видяна във Военноморския музей до края на ноември 2020 г. - Още ВМС

 

ЗРВ честват 60 години от създаването си

30.09.2020, 08:40

Президентът на Република България Румен РАДЕВ и министърът на отбраната Красимир КАРАКАЧАНОВ са част от поканените официални гости на тържественото отбелязване на 60-годишнината от създаването на Зенитно-ракетни войски на ВВС на Република България, което ще се проведе на 01 октомври 2020 г. в Централен военен клуб - гр. София.
Тържественото събрание-концерт ще започне в 11:55 ч. с изпълнение на националния химн на Р. България и ще продължи със слова на присъстващите официални гости и награждаване на военнослужещи и ветерани. Представителният ансамбъл на въоръжените сили ще изнесе празнична програма за гостите.
На 1 октомври 1960 година огнената диря на първия ракетен пуск осветява рождения ден на Зенитно-ракетни войски (ЗРВ) и слага начало на летописа на противовъздушната отбрана в Република България.
Зенитно-ракетните войски (ЗРВ) от състава на Военновъздушните сили са най-младия род войска в системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на страната. Създаването им е резултат от еволюцията на бойната авиация и измененията във военнополитическата обстановка по света в края на 50-те години на миналия век. По това време зенитната артилерия вече не е в състояние да води успешна борба с летящите с големи скорости и до стратосферни височини реактивни бойни самолети. Развитите държави са провокирани да приемат нов тип оръжие - зенитно-ракетните системи. България не прави изключение. - Още за ЗРВ
Източник: Пресцентър на ВВС

 

Наришкин: ЦРУ и Пентагона участват в подготовката на протестите в Беларус

30.09.2020, 08:23

Инструктори на ЦРУ и Пентагона участват в подготовката на протестите в Беларус, заяви директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин в изявление, разпространено от пресслужбата на ведомството, цитирано от ТАСС.
"Борците за обновена Беларус" преминават подготовка в Полша, Грузия, Украйна и в балтийските страни с участието на инструктори на ЦРУ и Пентагона, и на свързани с Държавния департамент НПО", заяви директорът на руската служба, предава БТА.
"Според данните, с които разполагаме, САЩ също се наместват безцеремонно в религиозните дела на Беларус, като се стремят да противопоставят представителите на православната и католическата църква. Опитвайки се да въвлекат проявяващата засега сдържаност Ватикана в беларуските събития, американците провеждат работа за по-активното привличане на католическите свещеници към участие в антиправителствените прояви", подчерта Наришкин. Той отбеляза, че към представители на Римокатолическата църква се отправят призиви открито да излязат с критика на беларуските власти и да използват религиозни прояви, включително проповеди, молебени и кръстни шествия за провеждане на опозиционна политическа пропаганда сред вярващите.
"Според замисъла на американците, това трябва да принуди Минск към твърди ответни мерки по отношение на Римокатолическата църква. . . Залага се на това, че подобно нещо ще позволи съществено да се повишат антиправителствените настроения сред католиците и да ги подтикне към по-активно участие в уличните протести", заяви директорът на руското разузнаване.
"САЩ използват най-нечистоплътни методи за нагнетяване на ситуацията в Беларус. В работата си с беларуската опозиция американците изместват фокуса на вниманието към повишаване на активността на силовото й крило, съставено от радикални националисти. Държавният департамент работи за включване в протестите на екстремистки елементи", се казва в изявлението на Наришкин.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 

Ден на отворените врати в Безмер

29.09.2020, 23:05

На 5 октомври 2020 г. (понеделник) авиобаза Безмер тържествено ще отбележи 69 години от своето създаване с военен ритуал и Ден на отворени врати. Това съобщават от ВВС
В празничния ден гости на базата ще бъдат ветерани, представители на командването на Военновъздушните сили, командири на формирования от Българската армия и представители на местната власт и администрация.
Основните мероприятия са организирани в следния ред: отваряне на вратите на базата – 09,30 часа; посрещане на официалните гостите – 10,30 часа; тържествен строй – 11,00 часа; поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на загиналите при изпълнение на служебния си дълг – 12,00 часа; край на мероприятието – 14,00 часа.
За посетителите ще бъде организиран статичен показ на авиационна техника, стрелково оръжие, екипировка, специална и самолетообслужваща техника и възможност да се запознаят с историята на авиобаза Безмер в музея на формированието. Няма да се провеждат полети.
Във връзка с националната информационна кампания „Бъди войник“ ще се проведе инфоборса за набиране на войници. Представители на военно окръжие Ямбол ще предоставят рекламни материали и информация за обявените вакантни длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища. - Още за АБ Безмер

 
 

Награди във ВМС за изпълнение на задачи в помощ на населението и за проявена гражданска доблест

29.09.2020, 21:10

Военнослужещи от Военноморските сили бяха отличени със заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов за активно участие при изпълнение на задачи в помощ на населението в зимни условия, обезвреждане на боеприпаси, транспортиране на пациенти за спешно лечение, както и за проявена гражданска доблест при спасяване на човешки живот. Наградите връчи командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на церемония в Щаба на Военноморските сили, съобщава Пресцентърът на МО.
Наградените
С наградни знаци „За доблестна служба“ - за офицери бяха наградени капитан III ранг Красимир Дамянов и капитан Атанас Георгиев от военни формирования 28 580 и 36 940 в гр. Варна. Те бяха отличени за проявен висок професионализъм при изпълнение на задачи в помощ на населението.
За активно участие в изпълнението на задачи в помощ на населението и проява на гражданска доблест при спасяването на човешки живот с предметна награда сувенирен нож „Манлихер“ бяха наградени капитан Христо Радкев и капитан Хараламби Сертев от военно формирование 36 940 - Варна.
С предметна награда „Морски сувенир“ беше награден старши лейтенант Николай Николов от военно формирование 54 830 – Варна за проявена бдителност, гражданска доблест и психическа устойчивост. Тези качества старши лейтенант Николов проявява при спасяване на човек от удавяне.
На церемонията присъстваха командирите на военни формирования от Варненския гарнизон и личният състав на Щаба на ВМС.
Източник: http://otbrana.com/а

 

Израелска компания ще участва в търга за трикоординатните радари

29.09.2020, 16:02

Придобиване на нови трикоординатни радари е един от основните инвестиционни проекти в областта на отбраната. Според Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2019 г. на правителството реализирането на този проект е изключително важно за въздушния суверенитет на страната и оперативната ефективност на въоръжените сили, тъй като допълва способностите, свързани с придобиването на нов тип многофункционален боен самолет.
Израелската фирма ELTA Systems, която е дъщерна на най-голямата корпорация за производство на оръжие в Израел IAI, е отговорила на запитването на Министерството на отбраната и очаква обявяването на търга. Това стана ясно днес на нарочна пресконференция в София, в която участваха полковник от запаса Моше Манор, който има 36 години служба в израелските ВВС  и Алон Каплон - мениджър маркетинг и бизнес развитие на  IAI/ ELTA Systems и Ивайло Пифер – представител на IAI/ ELTA Systems за България. ELTA Systems, която е водеща в производството на модерни радари и сензори ще участва в откриващото се утре в Пловдив отбранително изложение „Хемус 2020“.
Става дума за 7 радара, като 5 от тях с далечен обсег на действие и 2 със среден. От фирмата очакват търгът да бъде обявен в края на тази или началото на следващата година. Твърдят, че ще се включат в определената финансова рамка. В състояние са дори за по-малко от две години от подписването на договора да извършат цялостната интеграция. На България предлагаме последния модел многофункционални радари (MMR) ELM-2084, каза Алон Капон. Според полк. Моше Манор те са в състояние да засичат абсолютно всичко, което днес го има като заплаха, включително безпилотни самолети и крилати ракети. Изпитаният в реални бойни действия MMR осигурява въздушното наблюдение и системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на множество страни по света. Радарът е част от известните в цял свят системи за ПВО на Израел - “Железен купол” (Iron Dome) и “Прашката на Давид” (David’s Sling). Той е интегриран и в наземната система за ПВО на IAI - "Barak 8 / MX". - (видео) 
Офертата на IAI включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към България, както и индустриално сътрудничество, което ще донесе ползи на българската индустрия. Като част от предложението на IAI, компонентите на радарите ще бъдат произвеждани в България, в партньорство с местни български компании и под ръководството и наблюдението на IAI.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Премиерът Борисов заговори за следващите осем F-16

29.09.2020, 15:57

Изненадващо, темата за придобиването на още осем многоцелеви изтребителя F-16C/D Block 70 бе вкарана в обръщение, след среща на премиера Бойко Борисов с американския посланик Херо Мустафа и представители на корпорацията Lockheed Martin, провела се днес, 29 септември 2020 г.
„Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с Lockheed Martin в дългосрочен план“, e казал премиерът Борисов по време на срещата.
Според него, израз на това желание са подготвените и изпратените от МО „писма-заявки”, свързани с проучване на възможности за придобиване на още осем броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.
Засега, не е ясно за какви „писма-заявки” иде реч. Известно е, че в началото на годината МО е пуснало запитване за информация (Request for Information – RFI) по бъдещия проект за придобиване на нови наземни радари. Lockheed Martin е била сред компаниите, към които е изпратено запитването.
АЕРО се свърза с пресцентъра на МО, относно въпросните „писма-зявки”. От там отговориха, че се касае за междуправителствена кореспонденция в контекста на евентуални преговори „правителство – правителство”, каквито биха били официалните договорки за следващите осем броя F-16.
"Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените ѝ сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО. Поради това разглеждаме подписаното Рамково споразумение с Lockheed Martin, като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера“, e заявил още Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.
В съобщението се казва, че програмата за индустриално сътрудничество с Lockheed Martin се е забавила, заради пандемията от COVID-19, но в момента министерствата на икономиката и отбраната подготвят стартирането на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по споразумението с Lockheed Martin.
Борисов e отбелязал, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 млн. лева в рамките на три години за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16, като първите 100 млн. лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август.
Още осем F-16 – не дали, а кога
Изначално, проектът за купуването на нов изтребител бе разбит на две части – покупка на по осем изтребителя в рамките на две отделни сделки, като целта бе да се придобие ескадрила от 16 многоцелеви изтребителя.
Когато през юни 2018 г. Народното събрание прие Проектът за инвестиционен разход, в него бе разписано, че купуването на нов изтребител ще има т.нар. „втори етап”, който включва:
„…придобиване на още 8 броя (или по-малко – до 16 броя общо, в зависимост от количеството, придобито през първия етап) самолети от същия тип след приключване на доставките по първия етап. След доставката на самолетите, ще се извърши и снемане от въоръжение на МиГ-29. За реализацията на втория етап се предвижда да се изготви нов проект за инвестиционен разход.”
В самият документ не е записан ясно срок за реализацията на втория етап, освен че ще стане факт „след приключване на доставките по първия етап”, което в българския случай с F-16 значи някъде след средата на 2024 г. От графика към инвестиционния проект (която обаче е с презумпцията, че първите нови изтребители ще се доставят две години след подписване на сделката, както бе в проекта), която показва как ще влизат новите изтребители на въоръжение и как ще излизат в пенсия МиГ-29, се вижда, че реализацията на вторият етап ще стане пет години след подписване на договора.
Предвид срокът на доставка на новопроизведени F-16 от около три години, това значи, че договорът за следващите осем машини трябва да стане факт две – три години след подписването на първия договор или някъде между средата на 2021 и средата на 2022 г.
През май 2020 г., командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, обаче даде друг потенциален график пред комисията по отбрана в Народното събрание. Според него, наличните планове предвиждат подписване на договор за още изтребители в рамките на 2023–2025г.
От гледна точка на инвестиционния проект от 2018 г., заявката, която Борисов прави е навременна, но с множество уговорки, като например, че трябва да се задейства бюрократична процедура по писане и приемане на инвестиционен проект, който трябва да бъде приет от Народното събрание. Няма индикация, че такова нещо се подготвя в момента.
Всъщност, най-сериозният въпрос е финансовият. Първите осем F-16 струваха на България 2,1 млрд. лева. От една страна, за следващите няма да трябва да се купува определен тип оборудване (например тренажори и част от самолетообслужващата техника), от друга, добре известен факт е, че в рамките на първата сделка бе купен повече от скромен пакет въоръжение (особено що се отнася до боеприпасите „въздух – земя”) и тези оръжия трябва да бъдат купени, ако България иска боеспособни изтребители. Така следващите осем български F-16 е много вероятно да се приближат до сумата от 2 млрд. лева.
На този фон, министърът на отбраната Красимир Каракачанов твърди, че съвсем скоро ще бъде подписан договор за купуване на два модулни патрулни кораба (984 млн. лева), а през пролетта ще се подпише и договор за нови бойни машини на пехотата (1,46 млрд. лева). Отделно, МО има множество други, по-малки проекти (например, покупката на нови наземни радари за ВВС и наземната инфраструктура за F-16), които възлизат на десетки и стотици милиони левове.
Предвид очаквания срив на българската икономика и неяснотите около нейното възстановяване в следващите години, милиардните разходи за отбрана са под въпрос, а фаворитизирането на ВВС при програмите за модернизация и превъоръжаване изглежда все по-малко вероятно. Разбира се, това не пречи на премиера Борисов да раздава декларации за (бързи) покупки, а целта им, както вече често се случва в рамките на третия му кабинет, се изчерпват с личното му оцеляване, а не толкова с интересите на данъкоплатците.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Утре откриват „Хемус 2020”

29.09.2020, 13:11

Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще открият утре, 30 септември, 14-ото международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2020”, което ще се проведе от 30 септември до 3 октомври 2020 г. в Международния панаир в град Пловдив. Церемонията по откриването ще започне в 11.00 ч. пред Палата 3 на Международния панаир – Пловдив, съобщава Пресцентърът на МО.
Преди откриването на „Хемус 2020“, от 10.00 ч. в зала „Пресклуб“ на панаирния град заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков ще даде пресконференция, в която ще участват и представители на Министерството на икономиката и на организационния комитет на изложението.
Международната специализирана изложба „Хемус 2020” се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката на Република България и се организира от фондация „Хемус - 95“. В първия ден на изложението ще се проведе и заседание на Индустриалния форум на тема: „Европейската програма за промишлено развитие в отбраната (EDIDP) и Европейския фонд за отбрана (EDF) и перспективите пред българската отбранителна индустрия“.
На 1 октомври ще се проведе десетата международна научна конференция на тема „Научните изследвания и инвестициите в технологични иновации - решаващ фактор за отбраната и сигурността”. В демонстрационните стрелби на полигона „Змейово“ на 2 октомври ще бъдат представени нови разработки и продукти.

 

Допълнителен A330 MRTT за НАТО-вската програма MMF

29.09.2020, 07:50

Airbus получи поръчка за един допълнителен летящ танкер A330 MRTT. Машината е предназначена за НАТО-вската програма Multinational MRTT Fleet (MMF).
Това става, след като Люксембург реши да увеличи участието си в програмата, като заявява годишно 1200 часа, а не 200, както до сега. Така поръчаните самолети за MMF стават девет. Освен тях им опции за още два самолета.
Първите два танкера вече бяха доставени това лято. Третият самолет се очаква в скоро време. Замисълът е шест от самолетите да се базират в Айндховен, Холандия, а другите три в Кьолн, Германия където един самолет ще стои в непрекъснато дежурство за изпълнение на задачи по медицинска евакуация. Това дежурство ще стартира през 2021 г.
Флотът от девет A330 MRTT ще извършва 9900 летателни часа годишно, като Германия е заявила 5500 от тях, Нидерландия иска 2000, Люксембург 1200, Белгия 1000, а Норвегия и Чехия по 100. Програмата MMF е все още отворена за нови държави, което може да доведе до допълнителни поръчки.
A330 MRTT се базира на пътническия A330-200. Танкерът е проектиран да дозарежда във въздуха самолети и по двете основни системи – „шланг – конус” и чрез твърда телескопична щанга. Танкерът може да превозва и до 380 пасажери, 130 носилки с пострадали и запазва от цивилната версия двата багажника.
Освен в инициативата MMF, танкерът е на въоръжение или е поръчан още от Австралия, Франция, Саудитска арабия, Сингапур, Южна Корея, ОАЕ и Обединеното кралство.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Три поражения, които костват славата на руския военноморски флот

29.09.2020, 07:20

Битката при Цушима е вероятно най-горчивата от всички руски военни катастрофи. Тя не само води до загуба от войната срещу Япония, но и превръща Русия във втора военноморска държава.
Свенскундското сражение (1790)
След като руснаците смазват шведската армия и флота по време на Великата Северна война (1700-1721), те са уверени, че северният им съсед ще мирува. Въпреки това получават тежко отмъщение 70 години по-късно в Битката при Роченсалм.
През 1788 г. шведският крал Густав III започва война с Русия, за да върне на Швеция онова, което тя губи при предишните войни. Две години по-късно той не постига нищо, като претърпява няколко поражения и почти губи войната. Трябва му огромна победа, за да се измъкне, но получава шанса си.
На 9-10 юли 1790 г. започва тежка битка между флотовете на Швеция и Русия, недалеч от шведската крепост Роченсалм (швед. Свенскунд). С над 500 бойни кораба от двете страни тя се превръща в най-голямата военноморска битка, наблюдавана някога във водите на Балтийско море.
След като шведите отблъскват зле подготвената руска офанзива, корабите им организират успешна контраатака, която води до паника сред руския флот. Силната буря много допринася за поражението, при което неорганизираните руски кораби потъват, попадат в плен или остават безполезни.
Руският флот губи над 7000 мъже и 60 бойни кораба, 22 от които са пленени.  Шведите на свой ред губят само 5 кораба, а военният триумф е отнет от руските ръце.
Битката при Цушима (1905)
Без съмнение това е най-страшното военно поражение в руската история. Втората тихоокеанска ескадра прекарва повече от 6 месеца в прекосяване на половината свят, само за да се изправи пред трагичния си край.
Военноморска единица от 38 военни кораба напуска пристанището на Либава (днешна Лиепая в Латвия), за да се появи в Далечния изток през май идната година. На 27 май те участват в битка с превъзхождащия ги японски флот от 89 кораба пролива Цушима.
Численото превъзходство не е единственото предимство на Япония. Повечето от корабите им са два пъти по-бързи от руските, но и по-модерни и напреднали. Бойният опит на японските моряци засрамва руските новобранци.
Морската битка завършва с пълно поражение на руския флот. Двадесет и един руски кораба потъват, включително и шест бойни. Седем кораба са пленени от японците, шест са скрити в неутрални пристанища, а едва няколко успяват да избягат.
Катастрофата при Цушима силно допринася за загубата на Русия  във войната срещу Япония. Като губи основната си военноморска мощ, тя вече не се смята за морска суперсила. Япония напротив – прави значителна стъпка напред в превръщането си в лидер в азиатско-тихоокеанския регион.
Талинската катастрофа (1941)
Съветската евакуация на Талин, позната още като "Руския Дюнкерк", е една от най-кървавите морски катастрофи в световната история.
Когато през август 1941 г. германските войски прекъсват ЖП-линията Талин-Ленинград и стигат до Финския залив, естонската столица и основната база на Балтийския флот се оказват изолирани и обсадени от врага.
Въпреки че защитата на Талин при тези обстоятелства е безсмислена, съветското ръководство се бави със заповедта за евакуация до последния момент. Едва на 27 август, когато вече са започнали боеве по улиците на града, съветски конвой от 225 кораба напуска Талин в посока Ленинград.
Освен военните кораби, съветската армада включва и много транспортни такива – с остатъците от 10-я стрелкови корпус и гражданския персонал. Общият брой хора е над 41 000.
Въпреки краткото разстояние, пресичането на Финския залив не е лесна задача. Корабите попадат на вражески мини и непрекъснато са атакувани от финландски торпедни лодки.
Истинският ужас обаче идва, когато се появяват Luftwaffe. Съветската армада няма абсолютно никаква авиация, която да покрие корабите, а противовъздушната отбрана е много лоша.
Съветските кораби седят като патици пред немските пилоти. Докато конвоят стига до Ленинград на 31 август, той губи 62 кораба с над 10 хил. души. Германците от своя страна губят едва 10 самолета. - Още за ВМФ на Русия
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Откриха академична учебна година във Военноморското училище

29.09.2020, 07:12

Новата академична 2020/2021 година във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ беше открита на 28 септември. Церемонията се проведе в присъствието на началника на отбраната – адмирал Емил Ефтимов, командира на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, кмета на Варна – г-н Иван Портних, депутати, ректори на университети и други официални гости, съобщават от ВВМУ.
„Уважаеми млади колеги, с увереност поемаме отговорността за Вашето обучение, за формирането у Вас на ключови умения и компетенции, които да Ви гарантират успешна кариерна реализация, защото образованието, което ще получите тук, гарантирано отговаря на всички международни стандарти“, каза в своето слово началникът на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.
Студентите и курсантите бяха приветствани от началника на отбраната и командира на ВМС.
Заедно с учебната година, в Морско училище беше открито и ново спортно съоръжение – тенискорт – част от спортния комплекс на флотската Алма матер. След прерязването на лентата на новия корт, началникът на отбраната – адмирал Ефтимов, изпълни първия сервис.
„Бъдещото успешно изпълнение на задачите, които стоят пред Въоръжените сили на Република България, ще бъде във вашите ръце, сърца и умове. Вие ще сте тези, на чиито познания и умения, вдъхновение и дръзновение ще разчитаме занапред“. Това заяви днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на срещата с курсантите и студентите на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Той участва в откриването на новата 2020/2021 академична учебна година във флотската ни Алма матер, съобщава Пресцентърът на МО.
„Да бъдеш лидер означава да носиш отговорност не само за себе си, но и за подчинените си, да бъдеш компетентен, да бъдеш себе си. Това ще постигнеш само, ако си убеден, че знаеш и можеш. Възможностите пред вас ще дойдат, когато работите и се развивате“, категоричен бе началникът на отбраната.
Като възпитаник на Висшето военноморско училище адмирал Ефтимов разказа за своето обучение и мотивацията си да избере военната професия. Той се спря също на значими елементи от историята на строителството на ВМС в изпълнение на идеята за защита на родните брегове и съобразявайки се с физикогеографското разположение на страната и нейните ресурсни възможности. Началникът на отбраната акцентира и върху предизвикателствата в съвременната среда на сигурност.
„Не си мислете, че в 21-ви век всичко е открито, измислено и решено. Същите предизвикателства и авантюризъм съществуват и днес, разбира се в неотменна връзка с развитието на обществата и технологиите. Ако преди 500 години предизвикателството е било как да се плава 40 дни на дървени кораби и с оскъдни запаси, то днес това е да контролираш силата, способна мигновено да унищожи кораби с десетки човешки животи на борда“, заяви адмирал Ефтимов.
Той посочи, че Въоръжените сили трябва да бъдат продукт на стратегическите цели на държавата, а ключова задача е превръщането на ресурсите в отбранителни способности, гарантиращи териториалната цялост и националния суверенитет.
Началникът на отбраната разгледа членството на страната ни в НАТО преди всичко като свързаност между съюзниците, която се състои в общуване на един език, прилагане на стандартни процедури в комуникациите и еднакви тактики. „НАТО е политико-военен съюз, в който решенията се вземат с консенсус. За да се вземе решение в Алианса, което е в интерес на всички държави в политическо и военно отношение, страните трябва да имат ясно определени национален интерес и цели, както и да познават механизмите в колективната система за сигурност за тяхното постигане. Това е изкуство и за него са необходими подготвени хора“, категоричен бе адмирал Ефтимов.
Той наблегна и на планирането на стратегическо и тактическо ниво, за да може тези, които ще се влеят в редовете на Българската армия, да тренират тактики и да овладяват процедури, с които формированията да изпълняват оперативния и стратегически замисъл, като се отчитат обстоятелствата, ресурсите и познаването на етапите от планирането. „За всичко това трябват подготвени и мислещи хора“, заключи началникът на отбраната.
Пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи, че ще бъде създаден научен борд с цел да се търси най-добра симбиоза между нуждите на армията и приоритетите във военното образование. В него ще бъдат включени началниците на висшите военни учебни заведения, представители на Института по отбрана и на Военната академия. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

 

НАТО цели намаляването на употребата на изкопаеми горива

28.09.2020, 21:20

НАТО си поставя за цел да намали употребата на горива в своята дейност, за да ограничи зависимостта си от полезните изкопаеми, от уязвимостта на доставките и за да се включи в усилията за опазване на природата. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в разговор със студенти от водещи световни университети.
Той отбеляза, че промените в околната среда влияят отрицателно на работата на алианса. Столтенберг даде за пример това, че през отминалото лято температурата на въздуха в Багдад е достигнала 50 градуса по Целзий и дейността на военните от пакта е била особено затруднена. В Афганистан силите на Британската армия се е наложило да подменят вертолетни двигатели заради прегряване, което извадило машините от строя, предава БТА.
Столтенберг посочи като последица от повишението на температурите топенето на ледовете в Арктика и засиления интерес от военно присъствие в региона. По неговите думи светът ще се изправя все по-често пред наводнения и пожари. Той добави, че от промените в околната среда се наблюдават поражения върху инфраструктурата.
Генералният секретар съобщи, че НАТО е в готовност да помогне на държавите от алианса да изчислят какво въглеродно замърсяване предизвикват военните им сили. Той посочи, че военните от САЩ и Канада работят по нови средства за добиване на енергия от възобновяеми източници, холандските войски повишават употребата на слънчеви батерии, а други се насочват към използването на водород.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

ОАЕ вече са поискали оферта за F-35, а Израел ще настоява те да са опростена версия

28.09.2020, 21:12

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са поискали, вече официално, оферта за придобиване на изтребители F-35, a Израел се надява, че ще успее да убеди САЩ да продадат опростена версия на изтребителя на емирствата.
ОАЕ са поискали, по официални канали, оферта за придобиване на изтребители F-35. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на официално американски източници, запознати с процесите.
Официалното искане на оферта е първата стъпка, от относително продължителния процес за придобиване на изтребителя от пето поколение. Източниците на Bloomberg не съобщават за колко самолета е искането.
След като през август 2020 г. Израел и ОАЕ нормализираха отношенията си, стана ясно, че САЩ планират да продадат голям пакет въоръжение на емирствата, включително и изтребители F-35. Това действие на администрацията на президента Тръмп, обаче не се приема еднозначно, както в Съединените щати, така и в Израел.
В същото време, израелският телевизионен канал Channel 12 съобщи, че израелското правителство е изоставило усилията си да разколебае САЩ от продажба на F-35 на ОАЕ и вместо това е съсредоточило активността си към убеждаване в това на емирствата да бъде продадена опростена версия на изтребителя, която да отстъпва на израелските F-35I.
Израел освен това очаква, че с нормализацията на отношенията и с други страни от Близкия изток, САЩ може да продължат да пласират въоръжение, което да застрашава израелското военно превъзходство в региона.
Според Channel 12 опциите, които Израел предлага е, или продажба на радарни технологии, които да правят F-35 по-видим в радарния диапазон, или на ОАЕ изначално да се продаде F-35 с по-голяма радарна сигнатура. В тази връзка се очаквало скорошна визита на израелския военен министър в САЩ. - Още за F-35
Източник: https://aero-bg.com/

 

Гърция ще плати €2 млрд. за своите Rafale

28.09.2020, 20:56

Сделката за покупката на шест новопроизведени и 12 употребявани изтребителя Dassault Rafale между Франция и Гърция ще е на стойност €2 млрд. Това съобщава френското бизнес издание La Tribune.
Изданието съобщава, че самите самолети и всичко необходимо около тях ще струват €1,7 млрд., а с останалите €300 млн. Гърция ще купи сериозен пакет въоръжение от MBDA. Компанията произвежда повечето оръжия, които са интегрирани на Rafale, включително ракетите за далечен въздушен бой Meteor, крилатите ракети SCALP EG и противокорабните Exocet. Точното съдържание на пакета не се съобщава.
Първоначално се смяташе, че сделката ще е на стойност около €1,5 млрд., но гръцката страна е поискала значителен допълнителен пакет към нея, включително логистика, резервни части, въоръжение и всички изтребители, включително употребяваните, да са по последния производствен стандарт F3R, който бе въведен през 2018 г.
При него се интегрира ракетата Meteor, ново поколение целеуказващ контейнер Thales Talios и версията с лазерно насочване на боеприпасите „въздух – земя” AASM. В тази версия на Rafale има и множество подобрения по сензорите и авиониката. Всички новопроизведени изтребители се сглобяват по стандарта F3R, а вече наличните могат да се доработят по него.
Френското издание пише още, че се очаква сделката да бъде финализирана до ноември и подписана в рамките на 2020 г. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис вече обяви, че първите гръцки изтребители ще бъдат получени в средата на 2021 г. По-късно, но неофициално, бе съобщено, че цялата сделка ще бъде приключена до края на 2022 г.
Гърция, която ще стане четвъртият експортен клиент на Rafale след Египет, Катар и Индия, има дълга история в покупката на френски изтребители. През 1974 г. са поръчани 40 броя Mirage F1CG, през 1985 г. са купени 40 Mirage 2000EG/BG, а през 2000 г. са договорени още 15 броя Mirage 2000-5. - Още за Rafale
Източник: https://aero-bg.com/

 

Бригаден генерал от запаса Стефан Петров оглави Българската авиационна асоциация

28.09.2020, 20:34

Снимка: Димитър БебеновЗа дългогодишна упорита работа в интерес на укрепването на националната отбрана, на авторитета и влиянието на ВВС, развитието и укрепването на българското авиационно дело и за активна родолюбива дейност министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди председателя на Българската авиационна асоциация полковник от резерва Ангел Георгиев с награден знак „За достойнство и чест“ първи вариант, за офицери.  Отличието връчи Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“. Това стана в началото на редовната  IVX отчетно-изборна конференция на БАА, която се проведе в ЦВК. Асоциацията, посочи Иво Антонов е дългогодишен и надежден партньор на Министерството на отбраната. Полк. Георгиев бе удостоен с решение на ръководството на Съюза на ветераните от войните на България с юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“. От името на председателя на военно-патриотичната организация доц. д-р Иван Сечанов отличието връчи генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.
С други заповеди на министъра на отбраната с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ по повод навършване  на 90 години бяха наградени полковниците от запаса Цено Атанински и полковник от запаса Слав Петков. Същият медал получи полковник от запаса Нецо Ликов, който навърши 80 години. Подполковник от запаса Александър Александров бе награден с бинокъл Б8X30 от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Поздравителен адрес с пожелания за успешна работа на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев връчи неговият съветник по сигурност и отбрана Стефан Годжевъргов.
Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадаалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев удостои полк. Георгиев и БАА с плакет и грамота, посветени на 105-годишнина на организацията и сертификат на девиза „Всичко за България“. С добри думи за съвместната работа, особено в усилията на запасното воинство за обединение, се обърна към участниците във форума председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. Благодарствен адрес от командира на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров връчи подполковник Любомир Славов. Последваха поздравления от представители на организации на гражданската авиация и др.
БАА все повече затвърждава своето място сред авиационната общност, посочи в отчетния доклад полк. Георгиев. Той акцентира върху приноса на клубовете и сдруженията от авиацията за постигнатите успехи. Подчертан бе и приносът на асоциацията във връзка с две важни решения на политическото и военното ръководство на МО – придобиването на нови изтребители и възстановяването на ВВВУ „Георги Бенковски“. Отбелязано бе и участието на БАА в Европейската авиационна асоциация.  
Обявено бе решение на УС на БАА за награждаване с грамоти на български граждани със значим принос за развитието на асоциацията. Сред тях са президентът ген. Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов, полковник от запаса Манол Тенчев от същата дирекция, полковник Цветомир Нешевски от Щаба на обраната, полковник Калоян Гайдаров от Щаба на ВВС, командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, заместник-командирът на ВВС бригден генерал Петьо Мирчев, полковник от запаса проф. Павел Пенев, председателите на СОСЗР, Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на военноинвалидите и  военнопострадалите, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО  РВГ и „Брод за България“ ген. Златан Стойков, доц. д-р Иван Сечанов, младши лейтенант от запаса Петър Велчев, капитан далечно плаване Атанас Илев и Лазар Мурджев. Награди получиха и членовете на УС на БАА.
Повече от осем години полк. Георгиев ръководи организацията. Според докладите и изказванията престижът й в обществото действително е нараснал чувствително. Така че той спокойно сдаде длъжността на своя съвипускник бригаден генерал от запаса Стефан Петров. Новият председател на БАА премина в запаса като началник-щаб на СКС. По време на служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г. бе заместник-министър на отбраната. Последните му длъжности, като военнослужещ са началник на щаба на Съвместното командване на силите от 30.06.2014 г. до 04.03.2015 г.; директор на дирекция "Операции и подготовка"  в Щаба на отбраната – от 01.06.2013 г. до 30.06.2014г.; НЩ на Военновъздушно компонентно командване в Измир  през 2010-2013 г.  и  командир на 24 авиобаза Крумово  през 2003-2010 г.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Церемония по откриването на тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар 20“

28.09.2020, 17:20

Тактическото учение с бойни стрелби „ОТВЕТЕН УДАР - 20” беше открито с официална церемония на 27 септември на учебен полигон „Корен“.
Командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, който е офицер, провеждащ учението, прие строя и приветства всички участници.
На церемонията по откриването присъстваха полковник Георги Малинов – началник на сектор в командването на Сухопътните войски, заместник-командирът на 2-ра механизирана бригада полковник Недялко Ников, който е и директор на учението, офицери от щаба на бригадата и командири на участващи в учението военни формирования от състава на Сухопътните войски.
В словото си бригаден генерал Стоян Шопов изтъкна важността на взаимодействието и координацията, както между отделните военнослужещи, така и между формированията на батальона и придадените формирования, за да бъдат успешно изпълнени поставените задачи. Той обърна внимание за стриктното спазване на мерките за безопасност по време на учението и на всички противоепидемични мерки с цел недопускане на разпространението на COVID-19 сред участниците и пожела успех на военнослужещите по време на бойните стрелби и тактическите действия.
След издигане на националното знаме под звуците на химна на Република България, личният състав премина в тържествен марш. В края на официалната церемония бе проведен допуск на военнослужещите и техниката за готовност за участие в учението от комисия от 2-ра механизирана бригада, ръководена от началника на щаба на ръководството на учението подполковник Тихомир Димчев.
Тактическото учение с бойни стрелби „ОТВЕТЕН УДАР - 20” се провежда за времето от  29 септември до 1 октомври  с участието на 31-ви механизиран батальон, батарея от 20-ти самоходен артилерийски дивизион и зенитна батарея от щабния батальон на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора. В учението  участва и танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, вертолет за авиомедицинска евакуация Кугър и  щурмови вертолет МИ-24 от Военновъздушните сили.
Темата на учението е „Отбрана на усилен механизиран батальон във втори ешелон на механизирана бригада“.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Казанлък ще бъде домакин на кампанията „Бъди войник“

28.09.2020, 17:13

За първи път град Казанлък ще бъде домакин на националната информационна кампания „Бъди войник“ утре, 29 септември. От 15.00 ч. на паркинга до училище „Екзарх Антим Първи“ ще бъде разположена информационна борса, в която ще участват представители на видовете въоръжени сили. Те ще предоставят информация за вакантните длъжности в Българската армия, условията и начините за кандидатстване. Младите хора ще могат да разговарят с военнослужещите и да научат повече за особеностите на службата в различните формирования.
В същия район ще бъде показана техника, оборудване и въоръжение на Сухопътните войски. В събитието ще участват заместник-командирът та Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов и бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Присъстващите ще могат да видят отблизо подвижен зенитно-ракетен комплекс „Стрела 2М”, зенитна установка ЗУ-23, бойна машина 9А33БМ3, лек автомобил с повишена проходимост „Хамър”, 122 мм самоходна гаубица 2С-1, 120 мм минохвъргачка „Тунджа”, както и автомат „Калашников“, 7,62 мм картечница „Калашников”, ръчна противотанкова гранатомет РПГ-7 и много други. Ще бъде показана и специализрана екипировка и защитно облекло.
Събитието ще завърши с концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Той ще започне в 18.00 ч. на открита сцена на площад „Севтополис“, а при лошо време – в салона на Военния клуб в града.
Утре информационна борса „Бъди войник“ ще се проведе и в Карлово. От 11.00 ч на площад „20 юли“ (до сградата на Общината) гражданите ще могат да посетят информационния щанд на Централното военно окръжие, където експерти ще отговорят на въпросите на тези, които се интересуват от военна кариера. На място присъстващите ще могат да разгледат образци леко стрелково оръжие, които са на въоръжение в 61-ва Стрямска механизирана бригада.
Националната информационна кампания „Бъди войник“ се реализира от Министерството на отбраната за втора поредна година. Нейната цел е да популяризира възможностите за постъпване на служба в Българската армия, вакантните длъжности,условията и начините за кандидатстване, както и да насочи вниманието на младите хора към професионална реализация във Въоръжените сили. Една от основните цели на кампанията е и обогатяването на патриотичното възпитание на подрастващите.
Източник: https://www.mod.bg/

 

41 курсанти положиха клетва във ВВВУ Г. Бенковски“

28.09.2020, 16:03

За първи път, след 22-годишно прекъсване, днес във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия се състоя тържествен ритуал по полагане на военна клетва. Първите два випуска курсанти, приети след възстановяването на Училището, произнесоха тържествено „Заклех се“ в присъствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който ги поздрави за направения избор, съобщава Пресцентърът на МО.
„Полагането на военна клетва е един акт, който не е формален. Всеки мъж, минал през казармата в недалечното минало, цял живот помни този ден - денят, в който полагаш клетва да служиш на отечеството и ако трябва да се жертваш за него. Този ден ще бъде спомен за целия регион, ще бъде спомен за началото на вашето обучение като офицери в Българските военновъздушни сили“. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в своето слово към курсантите и кадетите и допълни, че с възстановяването на Висшето военновъздушно училище една несправедливост от близкото минало е поправена.
„Вие ще имате честта след пет години обучение да влезете в редовете на Българската армия, която в своята история не се е посрамила с нищо. През всички тези 1400 години, откакто съществува нашата държава, армията е тази институция, която никога не е изневерявала на своята държава и своя народ. В тази армия започва вашата подготовка като командири и като лидери - лидери не само на вашите подчинени. Убеден съм, че със знанието, с образованието, което ще получите, вие ще бъдете лидери и в българското общество“, категоричен бе министър Каракачанов.
В първите два випуска на ВВВУ – випуск 2024 и випуск 2025 са приети 41 курсанти (почти двойно в сравнение с миналата учебна година), от които 6 девойки. Те ще се обучават по 7 специализации. Студенти в образователна квалификационна степен „Бакалавър“ - редовна и задочна форма, ще се обучават в 4 специалности, а в задочна форма студенти ОКС „Магистър“ ще надграждат знанията си също по 4 специалности. Професионалният сержантски колеж прие кадети по две специалности.
На днешната церемония командването на ВВВУ „Георги Бенковски“ отличи петима преподаватели, които са оставили трайна диря в най-новата история на Училището. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

На косъм, швейцарците одобриха покупката на нов изтребител

28.09.2020, 08:10

С под 9000 гласа разлика, швейцарските избиратели одобриха покупката на нов многоцелев изтребител за въоръжените сили на страната. Това стана на референдум проведен вчера, 27 септември 2020 г.
Предварителните резултати показват, че 1 605 700 швейцарци са гласували в подкрепа на правителственото предложение за стартиране на процедура за покупка на нови многоцелеви изтребители на стойност 6 млрд. швейцарски франка (€5,6 млрд.). Срещу предложението са гласували 1 597 030 швейцарци или разликата е 8670 гласа, според предварителните резултати.
Избирателната активност е била почти 60%, което я прави най-висока от 2016 г. насам.
Резултатите са почти шокиращи, предвид социологическите проучвания, които показваха, че над 58% от швейцарците имат намерение да подкрепят правителственото предложение за покупка на нови изтребители.
В последните седмици, обаче в швейцарското общество се разви сериозен дебат по темата за придобиване на нови изтребители, които да заменят наличните F-5E/F и F/A-18C/D, като започнаха да се изказват мнения, че трябва да се гледа към алтернативи, включително и покупката на по-евтини самолети, от типа на въоръжени учебно-тренировъчни машини.
Географията на вота е изключително ясна, като за решението гласуваха основно по-консервативните немскоезични кантони, а против по-либералните френско и италианоезични кантони.
Основните неправителствени организации и политически партии, които бяха срещу решението, вече обявиха, че ще инициират референдум, след като бъде избран модела нов изтребител и ще се опитат да го блокират на този етап.
Швейцарските власти обявиха намерението си да са проактивни по темата за новия боен самолет, след като през 2014 г. граждански организации инициираха референдум, който отхвърли решението за покупка на Gripen E. Сега правителството само поставя въпроса за публично обсъждане, но с условието, че не се обсъжда конкретния тип, а въобще въпросът дали да се купува нов боен самолет.
Проектът за придобиване на нов боен самолет се нарича Air2030 и предполага покупката на 36 или 40 нови многоцелеви изтребители, които да заменят сега използваните F-5 и F/A-18. Част от проекта е и покупката на нови зенитно-ракетни комплекси, но темата не е част от референдума. Правителството обещава 60% от стойността на програмата да се върне в страната под форма на офсети.
Швейцария планира да получи окончателните оферти от участниците през ноември 2020 г. и да избере новия си изтребител през 2021 г. Подписването на договора трябва да стане през 2022 г., а доставката на първите самолети през 2025 г.
Традиционно в Швейцария различни решения и предложения минават през референдуми, които могат да се инициират, както от правителството, така и от гражданите. През 1993 г. бе направен опит да се забрани на правителството да реализира намерението да купи F/A-18, но тогава 57,2% от швейцарците отхвърлиха предложението. През 2014 г. на гласуване бе подложено решението за покупка на 22 броя Gripen E, като 53,4% от швейцарците бяха против него.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Нови сражения между Армения и Азербайджан с участие на авиация

28.09.2020, 08:03

Нови тежки сражения се разгоряха неочаквано вчера, 27 септември 2020 г., между въоръжените сили на Армения и Азербайджан в спорния регион Нагорни Карабах. И двете страни са използвали авиация.
Сраженията са стартирали сутринта, като и двете страни се обвиняват взаимно за началото им. Армения заявява, че азербайджанските сили са стартирали офанзива в някои райони на спорния регион, докато Азербайджан твърди, че арменските сили са започнали артилерийски обстрел, като в отговор армията на Азербайджан е предприела контраофанзива.
Ясно е, че и двете страни са задействали авиация, артилерия и бронирани машини в сраженията, които продължиха през целия ден. Азербайджан заяви, че в края на деня е заел няколко села и височини в спорния район, но от арменското МО отхвърлиха тези твърдения.
Армения официално заяви, че е свалила четири противникови вертолета и още 28 безпилотни апарата, както и че е унищожила 35 бронирани машини от различен тип. От своя страна Азербайджан твърд, че са унищожени 12 арменски зенитни комплекса „Оса”.
Армения признава за 16 убити и 100 ранени свои военнослужещи, а Азербайджан признава единствено за един свален вертолет, но без жертви.
Азербайджанските въоръжени сили публикуваха няколко видеоклипа, заснети от борда на БЛА, на които се вижда, че поне три пускови установки на ЗРК 9К33 „Оса-АКМ” са била унищожена. Много вероятно това да е извършено от въоръжени безпилотни апарати, като анализ на видеокадрите показва, че най-вероятно се касае за турските Bayraktar TB2 използващ малокалибрените боеприпаси MAM-L.
През лятото, сред поредния епизод на сражения в Нагорни Карабах, Азербайджан обяви, че купува неназован тип въоръжени турски БЛА, но няма официални съобщения дали сделката е била приключена. Има подозрения, че при днешните сражения турските Bayraktar TB2 са били оперирани от турски екипажи.
Отделно, през целия ден имаше активност на турски Bayraktar TB2 от собствената им територия, в граничните с Армения зони.
Армения от своя страна публикува множество клипове, на които се вижда унищожаване на азербайджански танкове и БМП, но от клиповете не става ясно как са поразени те. По-късно през деня бе публикувана и компилация с азербайджански жертви и унищожена техника, като в началото на клипа се виждат останки от летателен апарат от неизвестен тип.
След Войната за Нагорни Карабах (1988 – 1994 г.) двете страни влизат в периодични сражения по линията на контрол в спорният регион. Днешните сражения, обаче са най-тежките от 2016 г. насам, като и двете страни използват далекобойна артилерия и ракети, както и голямо количество бронирана техника. Прави впечатление и масовото използване на безпилотни апарати, най-вече от азербайджанска страна.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Кой изби и погреба невъоръжени и болни войници на 28 септември 1918 година?

28.09.2020, 07:42

Към 10 часа на 28 септември 1918 г. санитарен влак на БДЖ с 31 вагона, задъхан от владайските възвишения, се приближава към Захарна фабрика. Той е препълнен с болни и изтощени от погрома на Южния фронт войници.
В него пътуват и цивилни граждани, повечето жени и застарели хора. В първите 1-2 вагона се люшкат и военнослужещи от административна рота, прибиращи се от Перник в София.
Вместо червената шапка и ритуалния знак на гаровия служител, машинистът забелязва 2-3 товарни вагона на коловоза.......Прочети още

 

 

В Плевен отбелязаха 102 години от Дойранската епопея

27.09.2020, 15:59

Снимка: Вяра Йовевa„Преди 102 години воините от Девета пехотна Плевенска дивизия, начело със славния български генерал Владимир Вазов, записаха златни страници в българската военна история. История, която е съпроводена с войни и сражения за запазване на българската държава и осъществяване на българските национални идеали. България влезе в Първата световна война не по политически или идеологически причини. България влезе в тази война, за да осъществи националния идеал, завещан със Санстефанския договор, а именно - всички български земи да бъдат обединени в една държава и всички българи да живеят свободни под своята власт.“ Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов  по време на тържествения ритуал пред паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия в Плевен, с който бяха почетени 102 години от Дойранската епопея, съобщава Пресцентърът на МО.
„В резултат на политиката на великите сили след Освобождението на България и след Балканските войни българската общност бе разпокъсана. Българите в Македония, в Тракия и Добруджа бяха поставени под чужда власт – общо над 2 млн. души. Именно затова България влезе в Първата световна война – за освобождението на тези два милиона българи, и за осъществяването на един голям национален идеал“, подчерта министър Каракачанов. - (видео)
Той припомни героизма на воините от Девета плевенска дивизия: „Те  бяха участвали в Сръбско-българската, Балканската война, но именно на позициите при Дойран се окичиха със слава, но дадоха и хиляди жертви, чийто кости все още се намират по бойните полета на Македония и Гърция. Тези хора заслужаваха своя паметник. Тези хора заслужават да бъдат помнени. Тези хора заслужават цветя и преклонение. Тези хора заслужават уважението на цялото българско общество“.
Честването на 102 години от Дойранската епопея пред паметника на Девета плевенска дивизия в Плевен е първото след неговото откриване през 2019 г. Министър Каракачанов изрази надежда, че то ще се превърне в традиция. Заедно с него пред паметта на героите се поклониха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ „Г. Бенковски“, представители на местната власт и много граждани.
*********
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на тържествения ритуал по полагане на военна клетва на курсантите от випуск 2024 и випуск 2025 на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Церемонията ще се състои утре, 28 септември, от 10 ч. в района на училището. Тържествено ще бъде открита и новата учебна година.
Източник: http://otbrana.com

 

Интересно: С диплома от седми клас ставаш войник?! И то резервист!

27.09.2020, 15:53

Новият вид служба в армията ще се нарича „срочна служба в доброволния резерв“. Това предвиждат промените в Закона за резерва на Въоръжените сили, приети вече на първо четене. Само за шест месеца резервистът не само ще минава начална и специална военна подготовка, но и ще изпълнява задачи в състава на военни формирования. За което не са необходими кой знае какви знания, след като кандидатите могат да бъдат и с основно образование, т.е. завършен седми клас?! А става дума за попълване на длъжности в модернизирана и високотехнологична армия, което едва ли някой може да оспори. И за голяма лична отговорност от страна на резервиста. Той ще трябва самостоятелно да надгражда своите знания, доколкото това е възможно извън армията, за да бъде максимално полезен, когато бъде призован в строя. Ако въпросът опира само до попълване на бройките в резерва, може образованието изобщо да отпадне, като изискване за отбиване на срочна служба в доброволния резерв.
Да приемем, че всичко това е добре премислено. Според закона, министърът на отбраната ще определя длъжностите за приемане на срочна служба в доброволния резерв. Очевидно, в нашата армия има такива и за основно образование. В такъв случай може да се промени и Законът за отбраната и Въоръжените сили, където е регламентирано, че кандидатите за войници трябва да имат най-малко средно образование. И да се даде право на министъра на отбраната да определя длъжности за професионални войници с диплома за завършен седми клас. Така тези, които са с основно образование  и преминали въпросната срочна служба  ще могат да се възползват от възможността да станат професионални войници без конкурс, както е за останалите.
Интересен е и другият въпрос. Какъв стимул има този, който е изкарал шест месеца срочна служба в доброволния резерв и се е уволнил?  Българските граждани, преминали срочна служба в доброволния резерв, е записано в гласуваните промени, се ползват с предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, в т. ч. в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати от проведената процедура. Това е най-сериозния мотив, който, според вносителите, би довел до повече кандидати. Едва ли резервист със седми клас би могъл да ползва това право, което му дава законът! Та дори и със средно образование! Тогава къде остава стимулът на тези с основно образование, които, очевидно, или са безработни, или работят в частния сектор.
Въпросът със степента на образованието, като условие за приемане в редовната армия или в резерва, особено за войниците, подлежи на прецизиране. И то така, че да е в интерес на набирането на достатъчен и качествен личен състав.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Военнослужещи от СКСО участваха в многонационалното съвместно учение в Румъния

27.09.2020, 12:04

В периода 14 – 26 септември 2020 година в Република Румъния, седемнадесет военнослужещи от 3-та група Специални сили от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия участваха в многонационалното съвместно учение на Силите за специални операции CARPATIAN EAGLE 2020. В него взеха участие още тимове от Специалните сили на Албания, Гърция, Северна Македония, Турция и Румъния.
По време на учението нашите военнослужещи са отработили задачи по тактика в градски условия, огнева, инженерна и медицинска подготовка и са изпълнили над 40 парашутни скока. Тима се е обучавал и за планиране и изпълнение на мисия, свързана със залавяне на високо приоритетна цел, блокиране на превозно средство, извикване на близка огнева поддръжка и медицинска евакуация на ранен.
Работата на тимовете от Специалните сили на държавите участнички в многонационална среда и взаимодействието помежду им допринася за повишаване способностите на формированията в реална среда, а също така допринася и за успешното взаимодействие при посрещане на предизвикателствата на днешните операции за реагиране при кризи. Едновременните действия улесняват синхронизацията и координацията между балканските държави и способността им за провеждане на съвместни специални операции.
Учението CARPATIAN EAGLE 2020 е предназначено да продължи серията от ежегодни учения на Специалните сили на Балканските държави и целта му е да насърчава безопасна и сигурна регионална среда, взаимно разбирателство и сътрудничество. Териториалната сигурност на балканските страни е необходимо условие, за да може държавите да са защитени от нахлуване, а границите да са добре защитени от проникване на престъпни или терористични групи, незаконен трафик на оръжия, наркотици и хора.
На закриващата церемония присъстваха заместник-началникът на отбраната на Румъния генерал-майор Гюргица Влад, командирът на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия генерал-майор Явор Матеев и командирът на Специалните сили на Гърция генерал-майор Георгиус Цицикостас. Ръководството на учението и останалите участници в него оцениха високо работата на военнослужещите от 3-та група Специални сили на СКСО.
(Информацията е на СКСО.)

 

В Украйна спряха полетите с Ан-26

27.09.2020, 08:21

След тежката катастрофа с Ан-26Ш, украинските ВВС спряха полетите с всички налични самолети Ан-26. Това става след заповед на украинския президент Володимир Зеленски и ще продължи до изясняване на обстоятелствата около трагедията.
В момента, украинските ВВС разполагат с около 20 броя Ан-26 от различни варианти, които се използват и за учебни цели, какъвто е случая с катастрофиралия самолет.
По-рано вчера бе съобщено, че един от двамата ранени от катастрофата е починал в болница. Така броят на загиналите става 26 от намиралите се на борда 27 души.
Украинските разследващи органи са потвърдили информацията, че малко преди кацането екипажът е докладвал за отказ в левия мотор. Отказът не е бил тежък и двигателят е продължил да работи, но по неясни причини катастрофиралият Ан-26 е закачил земята с крилото си, след което се е врязал в земята. Това е станало на около 1500 m от прага на полосата. Предстои анализ на черната кутия.
Междувременно, бяха изнесени официални данни за катастрофиралият самолет. Той е бил със сериен номер 56-08, произведен през октомври 1977 г. Последният му капитално-възстановителен ремонт е бил проведен през юли 1996 г. От тогава самолетът е налетял 1800 часа и е извършил 2160 кацания. Общо е бил натрупал 5985 часа във въздуха. Последното му удължаване на междуремонтния ресурс по години е било проведено през август 2020 г. от компанията „Антонов”. Двата му двигателя са били произведени през декември 1977 г. Последният им капитален ремонт е бил през юни 1990 г. (за левия мотор) и март 1993 г. (за десния мотор). Те също са преминавали през многократни удължавания на междуремонтния ресурс по години от производителя „Мотор Сич“, като остатъчният им ресурс до следващ ремонт е бил съответно 200 и 125 часа.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Как се унищожава "неунищожаемия" Калашников

27.09.2020, 08:03

Специалисти от Kalashnikov.Media публикуваха резултатите от "краш-тест" на 5.45 mm АК-74М. Автоматът беше изпробван при непрекъснат огън, след което разгледаха и провериха измененията в детайлите на конструкцията му.
Според изискванията на руското министерство на отбраната автомат "Калашников" трябва да издържа на 180 изстрела в такъв режим - който не е нормален и води до неизбежни разрушения, предава Russia Beyond.
За изпитанията са подготвени 26 пълнителя с по 30 патрона. В стрелбата участва автомат, произведен през 2014 г., който вече има известна амортизация, отбелязват от "Российская газета".
На кадрите виждаме как след 587 изстрела с АК-74М се разрушава стволът в района на предния обков на цевта.
"Появява се пламък, всичко се топи, но държи формата си, не мога да го деформирам", пояснява в хода на изпитанията специалистът от "Калашников" Георгий Губич.
Когато оръжието изстива, специалистите оценяват степента на повредите. Затворът е покрит с ръжда, след като го заливат с вода в горещ вид, но не е деформиран, рамата на затвора е непокътната, а в камерата е "заварена" гилза.
Накладката на газовата тръба е напълно залепнала, оръжието не може да се разглоби в полеви условия. И все пак автоматът не само отговаря на изискванията на ведомството, но и ги превъзхожда. - Още за АК

 

"Железен купол" ще пази небето над Чехия

27.09.2020, 07:54

Министерството на отбраната на Чехия ще започне преговори с израелското правителство за закупуване на система за ПВО с малък и среден обсег, произведена от израелската държавна компания Rafael, съобщи "Ройтерс". Агенцията се позовава на чешкото министерство на отбраната.
Правителството в Прага увеличи разходи за отбрана, за да модернизира въоръжените си сили, но призна, че няма да изпълни обещанието си като член на Организацията на Северноатлантическия договор да похарчи 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана до 2024 г.
Чешкото военно министерство заяви, че очаква да бъде подписан правителствен договор с Израел в началото на 2021 г. Доставките се очакват от 2023 г.
Прага е избрала ПВО комплексът на Rafael - Spyder.
Това е станало след събиране на офертите за 9 ракети от 7 производители.
Чехия планира да похарчи 10 милиарда крони (430 милиона долара) за четири батерии. Всяка от тях включва радар, команден и контролен блок.
Spyder ще замени над 40-годишна съветска система за противовъздушна отбрана 2K12 KUB .
Припомняме, че "Железен купол" е израелска разработка с изключителна важност за отбраната и защитата на Държавата Израел.
"Железен купол" представлява система за противовъздушна отбрана срещу ракети и артилерийски снаряди. Системата е разработена за рекордния срок от по-малко от 2,5 години от инженери на Rafael и неговите партньори.
„Железният купол“ е прихванал хиляди ракети, изстреляни срещу Израел, като е спасил живота на безброй цивилни израелски граждани. - Още за Iron Dome
Източник: https://fakti.bg/

 

 

Големите царските маневри – едно послание на Борис III към Ньойския договор

26.09.2020, 23:09

На 24 септември 1937 край Попово започва провеждането военно учение с 35 000 души. Щиковете са демонстративно събрани от цар Борис III, който иска да заяви ясно пред целия свят, че България няма да съобразява с унизителния Ньойски договор, който й забранява да има собствена армия.
По силата на този договор България трябва да предаде Западните покрайнини около Босилеград, Цариброд и Струмица, както и няколко влашки села в Кулско, а Беломорска Тракия е дадена на Гърция. България трябва да изплати на съюзниците репарации в размер на 2,25 милиарда златни франка – на шестмесечни вноски като първото плащане трябва да е на 1 юли 1920 година, а последното на 1 януари 1958 година. Освен пари България трябва да компенсира съседките си и с добитък – общо 125 бика, 13 500 крави, 12 500 коня, 2 500 мулета, 9 200 волове, 33 000 овце. България трябва да доставя и на Кралството на сърби, хървати и словенци по 50 хиляди тона въглища в продължение на 5 години......Прочети още

 

Каква всъщност е обезвредената от ВМС стара морска мина край Созопол?

26.09.2020, 22:42

Както вече съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС“, на 24.09.2020 г. формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от Флотилия бойни и спомагателни кораби с ръководител капитан III ранг Милен Атанасов, след получен факс от Областния управител на област Бургас и положителна резолюция на Началника на отбраната, извършва преход  до  гр. Созопол, област Бургас.
Там е извършено разузнаване, извличане и унищожаване на открит предмет с крушовидна форма, наподобяващ морска мина......Прочети още

 

САЩ насрочиха нова дата за изстрелване на военен суперспътник

26.09.2020, 22:30

Изстрелването на ракетата носител Delta IV Heavy, която трябва да изведе в орбита нов, усъвършенстван разузнавателен военен спътник на САЩ ще бъде не по-рано от 28 септември. Това обяви компанията-оператор United Launch Allaince (ULA).
"Изстрелването на Delta IV Heavy за мисията NROL-44 сега е насрочено за не по-рано от 28 септември. На екипа е необходимо допълнително време, за да провери и оцени системата на задвижване на ръката-манипулатор", написа в "Туитър" ULA.
"Тъй като първо се съобразяваме със сигурността и сме посветени на успеха на мисията, отделяме време да прегледаме подробно данните, за да определим подходящия път напред", твърдят още от компанията.
Първоначално изстрелването на разузнавателния спътник бе насрочено за 27 август, но оттогава бе пренасрочвано няколко пъти. Едно от отлаганията на старта на ракетата от космодрума в Кейп Канаверал бе именно заради технически проблеми във функционирането на манипулатора.
Новият суперспътник е за нуждите на Националното управление на военно-космическото разузнаване на САЩ (NRO). Както съобщават специализираните издания в САЩ, в орбита ще бъде изведен апарат с големината на автобус, който е най-сложният и скъп, пускан от правителството на САЩ.
Източник: https://www.segabg.com/

 

"Кой е нашият враг?" Неутрална Швейцария гласува в неделя на референдум за нови изтребители

26.09.2020, 13:17

Швейцария, която за последно е водила война преди повече от 200 години и няма видими врагове, иска да похарчи милиарди за нови изтребители.
Много хора са против и казват, че тази неутрална страна нито може да си позволи, нито се нуждае от най-модерни самолети, за да брани алпийската си територия, която свръхзвуков изтребител може да прекоси само за 10 минути.
Ирландия, Малта и Люксембург нямат военна авиация, казват те, затова този план за модернизация на военновъздушните сили за 6 милиарда швейцарски франка (6,6 млрд. долара) е пилеене на пари.
"Кой е нашият враг? Кой ще напада една малка и неутрална страна, заобиколена отвсякъде от страни от НАТО?", попита Приска Зайлер Граф, депутат от Швейцарската социалдемократическа партия. "Това наистина е абсурдно".
Избирателите ще се произнесат по въпроса на референдум в неделя, 27 септември. Ако на всенародното допитване, което е със задължителен характер, бъде одобрено купуването на самолетите, догодина правителството ще може да избира между "Юрофайтър" на "Ербъс", "Рафал" на френския самолетостроител "Дасо", Ф/А-18 "Супер Хорнет" на "Боинг" и Ф-35 А "Лайтнинг-2" на "Локхийд Мартин".
Избраният самолет ще замени остарелия летателен парк на швейцарските ВВС от 30 Ф/А-18 "Хорнет", които през 2030 г. ще бъдат снети от въоръжение.
Зайлер Граф заяви, че има по-евтини алтернативи като например изтребителната версия на учебния самолет "Леонардо" М346 ще излязат доста по-рентабилно, отколкото "скъпите играчки", които в момента се обмислят.
"Нуждаем се от нов самолет, който да не поражда спорове, достатъчно е да купим по-лек, по-обикновен самолет", каза тя. "По-добре да имаме "Фиат", отколкото "Мазерати".
Преди шест години избирателите не позволиха да се стигне до сделка за купуване на изтребители "Грипен" от Швеция. През 1989 г. поставено за гласуване на референдум предложение за премахване изобщо на армията получи подкрепа от 35 процента.
Социологът Лукас Голдер от института "ГФС. Берн" заяви, че избирателите най-вероятно ще подкрепят намерението за закупуване на нови изтребители. За Швейцария въоръженият неутралитет е нещо много важно, каза той, това се дължи на убеждението, че тъкмо наличието на силна армия е накарало нацистка Германия да се откаже от нахлуване в Швейцария по време на Втората световна война. За наемническото минало на страната напомня и швейцарската гвардия на папата.
Депутатът Томас Хуртер от дясната Швейцарска народна партия, който е бивш военен летец, заяви, че Швейцария трябва да може сама да се защитава, без да зависи за това от други страни.
"Ако не подменим тези остарели самолети, това практически ще означава, че не разполагаме с Военновъздушни сили; край със защитата, а като няма защита, значи не изпълняваме и конституцията", каза той.
По-малките самолети не могат да летят достатъчно нависоко, каза швейцарският депутат, нито могат да развият нужното ускорение, за да реагират бързо на извънредни ситуации.
"Не знаем какво ще се случи през следващите 50 години", каза Хуртер. "В случай че някъде се запали къща, трябва да разполагаш с пожарна, която да в готовност да реагира, в противен случай става прекалено късно".
Източник: https://www.mediapool.bg, БТА

 

Ан-26 катастрофира в Украйна

26.09.2020, 07:54

Самолет Ан-26Ш (б.н. 76 "жълт", с.н. 56-08)  катастрофира вчера, 25 септември 2020 г. в Украйна. Той е бил от състава на ВВС на страната, като на борда му са се намирали 27 души, повечето от които са загинали.
Самолетът е катастрофирал при захода за кацане в авиобаза Чугуев, край Харков, след регулярен тренировъчен полет. На борда му са се намирали седемчленен екипаж и 21 курсанти от Военновъздушната академия на Украйна.
Самолетът се е врязал в земята в близост до главен път и е избухнал в пламъци около 20,40 часа местно време. Мястото на падане е на около километър от прага на полосата. - (видео)
По официални данни от украинската Прокуратура, намерени са телата на 25 души, двама са открити живи, но в тежко състояние и са откарани в болница. Първоначално се съобщаваше за общо 28 души на борда, но се оказа, че един от курсантите не е издържал изпита си и не е бил допуснат на учебния полет.
Губернаторът на Харковска област Олексей Кучев е съобщил пред журналисти, че пилотът е съобщил за отказ в един от двигателите, но информацията не е потвърдена.
Катастрофиралата машина е била Ан-26Ш, вариант предназначен за подготовка на щурмани, произведена през 1977 г. и от състава на 203-та учебна авиационна бригада, базирана в Чугуев.
Има неофициални индикации, че самолетът е преминал последно през капитално-възстановителен ремонт през 1996 г., след което междуремонтният му ресурс е бил многократно удължаван. За последно това е направено през 2018 г. от компанията „Антонов“. Връзката на това с катастрофата за момента не е ясна.
За украинските ВВС това е пореден тежък инцидент. От началото на 2018 г. насам при различни инциденти са загубени седем други летателни апарата, при което са загинали седем души. През миналата година 203-та учебна авиационна бригада загуби две машини – L-39 и Mи-2, като инцидентите се разминаха без загинали.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Не лъжете. Нашият военен флот воюва срещу съветския

26.09.2020, 07:33

От сутрин до вечер ни проглушават ушите как цар Борис III не изпратил български войници на Източния фронт, а неблагодарните болшевики окупирали царството му. Но защо почти никой не споменава какви ги вършат по височайши заповеди моряците на неговото величество? Ами че те водят ожесточени морски сражения със Съветския военен флот и в тях загиват стотици съветски моряци, най-вече подводничари.
Днес ви предлагаме със съкращения само два източника, с които се повдига димната завеса и се вижда кристално ясно, че българският бряг е даден без аренда на Абвера, че нашето море е превърнато във военноморска база на германските морски "братушки". Че в китното ни Черноморие се укриват германски подводници и военни кораби, нещо повече - ремонтират се и се строят нови. А нашите моряци охраняват и морските кервани с петрол от Румъния, с хромова и медна руда от Турция и всякакво друго продоволствие, най-вече наши храни, с което се оказва огромно влияние върху хода на Втората световна война.
Само през 1942 г. по река Дунав в Германия са били доставени 8 милиона тона товари!.......Прочети още

 

Як-141 – „Волният стил” на ОКБ "Яковлев"

26.09.2020, 07:29

Як-141 (по кодификацията на НАТО: Freestyle - «волен стил») е многоцелеви свръхзвуков палубен самолет с вертикално/съкратено излитане и кацане (СВ/СИК), разработен от ОКБ „Яковлев”. Той става третият в света СВ/СИК (след EWR VJ 101 и Dassault Mirage IIIV), който може да лети със свръхзвукова скорост.
Як-141 е предназначен за осигуряване на въздушно прикритие на авионосните съединения от авиацията на противника, завоюване превъзходство във въздуха, водене на близък маневрен и далечен въздушен бой, както и за нанасяне на удари по наземни и надводни цели.
Самолетът се е разработвaл в средата на 1970-те години, а първият полет e през 1987 г. Предполагало се е, че Як-141 ще влезе в състава на авиогрупи начело с авионосните тежки крайцери «Новороссийск», «Баку» (по-късно «Адмирал Горшков»), «Тбилиси» (по-късно «Адмирал Кузнецов»), «Рига» (по-късно «Варяг») и «Ульяновск», както и да замени Як-38 на ‘крайцерите’ «Киев» и «Минск», а така също и да бъде приет на въоръжение във ВВС.
Изпитанията на новата машина се забавят и първото кацане на Як-141 на палуба се извършва на днешната дата през 1991 година.
Разпадът на СССР, настъпилата криза, аварията с един от опитните образци и отрицателното отношение по онова време към самолетите с вертикално излитане и кацане водят до прекратяване на финансирането и закриването на проекта.
Днес Як-141 може да се види само в авиационните музеи. В редица медии се появи информация, че опитът по разработване на Як-141 е използван от Локхийд при създаването на F-35. - Още за Як-141

 

Забравените герои на България: Генерал от пехотата Никола Петков Бакърджиев

26.09.2020, 07:26

Навършват се 139 години от рождението на генерала от пехотата Никола Петков Бакърджиев. Той е роден на 26 септември 1881 г. в Търново. Завършва Военното училище в София (1901) и Генералщабна академия в Торино, Италия (1907). На 1 януари 1901 г. е произведен в чин подпоручик, а на 15 октомври 1908 г. в чин капитан. Служи първоначално в кавалерията, след това е командир на батарея в артилерийски полк. През 1907 г. е прикомандирован към Щаба на армията. Последователно е назначен за старши адютант на 1- ва бригада на 7- ма пехотна Рилска дивизия (1908); помощник-началник на секция за военни съобщения при Щаба на армията (1909); преподавател във военното училище (1909-1910); началник секция за военни съобщения при Щаба на армията (1911); началник на строева секция при организационно-строевото отделение (1912).
През Балканската война (1912-1913) е помощник-началник на оперативна секция при Щаба на действащата армията (до март 1914). На 5 август 1913 г. е произведен в чин майор. По време на Първата световна война (1915-1918) е началник на оперативна секция в Щаба на действащата армията и командир на дружина в 1- ви пехотен Софийски полк (1916), с който участва във войната с Румъния. На 16 март 1917 г. е повишен в чин подполковник.
След войната с чин полковник е назначен за началник отделение и председател на Военноисторическата комисия при Щаба на войската; командир на 2- ри пехотен тракийски полк (1925). На 6 май 1926 г. е произведен в чин генерал-майор. От 1926 до 1929 и от 1931 до 1934 г. заема длъжността началник на Щаба на войската. От 1929 до 1931 г. е военен министър. На 16 май 1934 г. е произведен в чин генерал от пехотата и уволнен от армията. Умира на 21 март 1954 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IIIст. 2 кл.; IV ст. 1 и 2 кл.; ордена „Св. Александър” V ст. с мечове; същия орден II ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” V ст. на военна лента и същия орден I ст. на обикновена лента.

 

 

„Тракийска пепелянка“ – нещо повече

25.09.2020, 22:24

Тазгодишното издание на българо-американска тренировка от серията „Тракийски“, датираща от началото на десетилетието, беше нещо повече от рутинните вече българо-американски съвместни военновъздушни подготовки, и ще се запомни като най-голямото събитие за годината.
Определено тренировката беше и най-интересното за нашите ВВС, които събраха всички скромни сили и средства за участие в нея......Прочети още

 

МиГ-21 катастрофира в Сърбия

25.09.2020, 20:36

Двуместен учебно-боен самолет МиГ-21УМ е катастрофирал в Сърбия днес, 25 септември 2020 г. Двучленният екипаж е загинал.
Изтребителят се е разбил около 09,10 часа местно време в района на град Мали Звоник, Западна Сърбия. Машината е излетяла от авиобаза Батайница, край Белград за рутинен учебен полет.
Мястото на катастрофата е било локализирано от вертолет на сръбското МВР, след което там са достигнали и наземни екипи, но двучленният екипаж (майор Дејан Крсник и капитан първи клас Звонко Васиљевић) е бил открит загинал. Машината е паднала в близост до къща и един човек е бил леко ранен на земята, информират от ВВС.
В някой сръбски медии се появи информация, че катастрофата е станала в близост до родното място на един от пилотите, който преди полета се е обадил на своята майка, за да я предупреди, че ще прелети над родната си къща. Няма официални коментари на тази версия.
Катастрофата става с единственият изправен МиГ-21УМ, който е на въоръжение в сръбските ВВС в момента. Машината има борден номер 16185 и е получена в някогашна Югославия през 1986 г.
Сърбия спря полетите с изтребителите МиГ-21бис през септември 2015 г., след като изтече техния технически ресурс, но реши да продължи да експлоатира трите налични спарки МиГ-21УМ. На следващата година две от тях преминаха през доработки за да могат да използват ракетите „въздух – въздух” Р-60М, както и през капитален ремонт с удължаване на ресурса. Те се използваха и за бойно дежурство. През 2018 г., обаче полетите и с тях спряха, поради липса на резервни части.
През май 2020 г. катастрофиралият борд 16185 бе възстановен за полети с идеята да бъдат възстановени и другите два Ми-21УМ. Те трябваше да се използват няколко години, до идването от ремонт и модернизация на всички МиГ-29.
В последните години аварийността в сръбските ВВС е висока. През миналата година се разби вертолет Gazelle, но без пострадали. През 2018 и 2017 г. бяха загубени два G-4 Super Galeb, при което загинаха трима пилоти. През 2015 г. се разби Ми-17 по време на мисия за медицинска евакуация, при което загинаха седем човека. През 2013 г. имаше инцидент с изтребител-бомбардировач J-22, при който пилотът се катапултира успешно, а през 2012 г. аварира лек учебен самолет Lasta 95 с един загинал.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Австрия избра AW169 за своята военна авиация

25.09.2020, 20:16

Военното министерство на Австрия обяви на 22 септември 2020 г., че е избрало италианския вертолет AW169М за победител в конкурса за нови леки свързочни и учебни машини за ВВС на страната, обявен през 2017 г.
Произвежданата машина от компанията Leonardo Helicopter Division (Leonardo Helicopters – бившата AgustaWestland) ще бъде закупен в 18 броя. Цената на сделката ще е около €300 млн., като в пакета се включват освен вертолетите също така наземно оборудване, полетен симулатор (тренажор), резервни части и първоначално обучение на летателен и инженерно-технически състав. Австрийските изисквания не включват специализирано военно оборудване, като например балистична защита и оборудване за самозащита срещу управляеми ракети.
Придобиването ще стане паралелно с Италия, чието военно министерство вече подписа договор за разработката на въоръжен вариант на AW169, означен AW169МA и поръча първоначална партия от 15 машини през април 2020 г., за доставка на армейската авиация (Aviazione dell’Esercito) в периода 2022-2023 г. Друг италиански клиент е Италианската финансова гвардия (Guardia di Finanza), с поръчка за 22 машини, на обща стойност €280 млн. Тя получава AW169M – военизиран вариант (преминал през военна сертификация и имащ различна авионика) на вертолета с триопорен прибираем колесник, като първата доставка е изпълнена още декември 2019 г., а последната машина ще бъде доставена през 2024 г.
През юли тази година армейската авиация на Италия получи два AW169 в цивилен вариант за използването им в качеството на учебни, на които да се подготвя състав, който ще лети и обслужва AW169МA, с цел да се ускори въвеждането в експлоатация на новия тип. Очаква се AW169MA да бъде снабден с плазово шаси, вместо триопорен колесник при цивилния вариант. Един от прототипите на модела 169, доработен с плазово шаси, беше забелязан в летателни изпитания по-рано тази година.
Във ВВС на Австрия AW169М ще замени сега използваните вертолети френско производство SA 316B Alouette III, въведени още през 1967 г. Закупени са били 28 броя, от които 22 остават в експлоатация до ден-днешен, като са планирани за извеждане от експлоатация към края на 2023 г. Шест от новозакупените AW169M ще се използват като учебни, а останалите 12 като свързочни и леки транспортни. Доставките ще се извършат от 2022 до 2024 г.
Все още не е известен обхвата на военните модификации в конструкцията на австрийските AW169М, но се очаква той да запази максималната излетна маса на своя цивилен предшественик – 4850 kg, като в транспортен вариант ще може да превозва от 7 до 10 пътници. До момента има поръчани общо над 220 броя AW169 в цивилен, полицейски и военен вариант, от които над 100 са доставени на клиенти по целия свят.
Австрия е първият чужд клиент на AW169М, като конкуренти в тръжната процедура са били френско-германският Н145М и американският Bell 429. До момента пазарът на леки транспортни и транспортно-бойни вертолети в Европа беше доминиран от Н145М с максимална излетна маса 3800 kg, като невъоържени варианти бяха закупени от Германия и Люксембург, а въоръжени машини постъпиха в Сърбия и Унгария.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в откриването на новата учебна година във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“

25.09.2020, 20:05

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще открие новата 2020/2021 академична учебна година на 28 септември 2020 г. (понеделник). В 10.00 ч. с академично слово на началника на Морското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров ще бъде поставено началото на тържествената церемония. В нея ще участва началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Прага на флотската ни Алма матер официално ще прекрачат 68 курсанти, 582-ма студенти първокурсници в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и 130 студенти в образователно-квалификационна степен „магистър“. Сред тях са приетите през тази година над 100 студенти от различни държави от Европа, избрали да продължат своето образование в Морското ни училище.
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще изнесе първата за годината академична лекция.
Тържеството ще завърши с откриване на спортно съоръжение към Спортния комплекс на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Откриха Мемориал на военните поделения, дислоцирани в град Средец

25.09.2020, 19:30

С тържествена церемония на 23 септември откриха Мемориал на военните поделения, дислоцирани в град Средец (Грудово) за периода 1945 - 2002 година. Тържеството съвпадна и с честване на 70-та годишнина от създаването на 53-ти мотострелкови полк, който е функционирал от 1945 до 2002 година на територията на общината, съобщава chernomorie-bg.
На тържеството присъстваха Иво Антонов - директор на дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание" в Министерството на отбраната, зам.-областният управител на област Бургас Владимир Крумов, Виолета Илиева - началник на Регионално управление на образованието в Бургас, Иван Жабов - кмет на Община Средец, полковник Петър Кинделов - заместник-командир на Гвардейски полк в Националната гвардейска част, жители на Средец.
Паметната плоча бе открита от кмета на Общината Иван Жабов и от Иво Антонов - представител на Министерството на отбраната. С военни почести бяха поставени и венци пред Мемориала.
Заупокойна молитва отправиха Неврокопският митрополит Серафим, Агатополският епископ Иеротей - игумен на поморийския манастир "Св. Георги", архиерейският наместник отец Севастиян, представители на духовенството в Средец.
Сувенирна карабина, произведена през 1944 година и участвала във Втората световна война получи кметът на Средец Иван Жабов. Тя му бе връчена от Иво Антонов - директор на дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание" в Министерството на отбраната на церемонията по откриването на Мемориала на военните поделения дислоцирани в град Средец за периода 1945 - 2002 година. Карабината се връчва със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за заслуги в опазване на българщината и военно дело.
Кметът на Средец обеща, че ще проучи историята на карабината и тя ще се изучава в часовете по история в училищата в града. Сайт "Черноморие" научи, че карабината е била произведена в Съветския съюз. Тя е била зачислена на редови войник от Българската армия - участник във войната. Военното оръжие е снело от употреба армейско снаряжение и е било на съхранение в складовете на Министерството на отбраната. Карабината не е годна за стрелба и е сувенирна.
11 ученически гвардейски отряд на СУ "Св. св. Кирил и Методий" в град Средец получи своето знаме. То бе връчено на тържествена церемония с участието на представителния отряд на Националната гвардейска част. Церемонията се състоя на площад "България" навръх днешния празник на Средец. Градът отбелязва през 2020 г. 60 години от обявяването си за град.
На площада бяха строени Духовия оркестър и отряд от Националната гвардейска част и гвардейския отряд на СУ "Св. св. Кирил и Методий". Това е третото учебно заведение в област Бургас, която има свой гвардейски отряд и получава гвардейското знаме.
В тържествената церемония участваха Иво Антонов - директор на дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание" в Министерството на отбраната, зам.-областният управител на област Бургас Владимир Крумов, Виолета Илиева - началник на Регионално управление на образованието в Бургас, Иван Жабов - кмет на Община Средец, полковник Петър Кинделов - заместник-командир на Гвардейски полк в Националната гвардейска част, Денислава Ангелова - председател на асоциация "Докосни дъгата" и други.
Церемонията започна с ритуал по освещаване на гвардейското знаме, извършен от Неврокопския митрополит Серафим. В него взеха участие и Агатополския епископ Иеротей - игумен на поморийския манастир "Св. Георги", архиерейският наместник отец Севастиян, представители на духовенството в Средец.
"За Средец днес е тържествен ден. Отбелязваме 60 години от обявяването му за град. За нас е чест и привилегия да посрещнем Националната гвардейска част. Това знаме ще бъде един от символите на Средец и ще участва във всички патриотични събития организирани от Общината", каза в приветствието си кметът на Община Средец Иван Жабов. Той пожела на учениците от гвардейския отряд да носят с чест униформите си. Малките гвардейци бяха поздравени и от директора на СУ "Св. св. Кирил и Методий" Владислава Цанева.
Кметът на Общината връчи почетни плакети по случай годишнината на Иво Антонов, Денислава Ангелова, Владимир Крумов, Виолета Илиева и полковник Кинделов.
Церемонията завърши под звуците на една емблематична българска песен на Емил Димитров - "Моя, страна!".
Източник:http://otbrana.com/

 

Специализиран екип от Военноморските сили обезвреди морска мина, открита край Созопол

25.09.2020, 13:36

Специализиран екип от Флотилия бойни и спомагателни кораби - гр. Бургас беше задействан на 24 септември със задача да извърши разузнаване, извличане и унищожаване на предмет с крушовидна форма, наподобяващ морска мина, открит в залив край гр. Созопол.

След извършване на опознавателните дейности, специалистите класифицираха открития обект като стара руска мина, образец 1926 г., силно корозирала и неподлежаща на извличане и транспортиране. - (видео)

При стриктно спазване на мерките за безопасност военнослужещите унищожиха мината на място. Ръководител на специализирания екип е капитан III ранг Милен Атанасов.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Започва тактическо учение с бойни стрелби на Сухопътните войски „Ответен удар -2020“

25.09.2020, 13:32

Тактическо учение с бойни стрелби „Ответен удар - 2020“ ще се проведе от 29 септември до 1 октомври на Учебен полигон „Корен“. В него ще участват до 780 военнослужещи и 190 специализирани машини от 31-ви механизиран батальон, батарея от 20-ти самоходен артилерийски дивизион и зенитна батарея от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, както и сили и средства на Военновъздушните сили. Темата на учението е „Отбрана на усилен механизиран батальон във втори ешелон на механизирана бригада”.
Планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, а провеждащ учението е командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов.
Подготовката за тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар - 2020” ще се извърши по време на полево лагерно обучение в периода 23 – 28 септември и включва ротни тактически учения.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Специалистите по ЯХБЗ и Е водят подготовка на „Корен“

25.09.2020, 11:25

На учебен полигон „Корен” се провежда полева подготовка, в която участват специалистите по ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) от 38-ми батальон в Мусачево и от 59-ти батальон в Горна Оряховица. Целта е военнослужещите да усъвършенстват практическите си навици и действия при възникване на ядрена, химическа и биологическа обстановка в резултат на използване на оръжие за масово унищожение, при аварии и терористични актове, съобщава Пресцентърът на МО.
По време на полевата подготовката се отработват задачи, свързани с изтичане на промишлени, токсични и химически вещества, както и с овладяване на опасности от ядрени и химически опасни аварии.
Ръководител на полевата подготовка е полковник Георги  Малинов от отдел „Подготовка на войските” в Командването на Сухопътните войски, а началник на лагерния сбор е командирът на 38-ми батальон подполковник Анатолий Димитров.
В хода на полевата подготовка ще се проведат две ротни тактико-специални учения  със специалистите по ЯХБЗ и военнослужещи от 3-та механизирана рота от 31-ви механизиран батальон на 2-ра  механизирана бригада.
В последните дни на полевата подготовка - от 29 септември до 1 октомври, формированията ще участват в тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар – 2020“.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Великобритания може да ореже поръчките за летящи радари

25.09.2020, 08:17

Великобритания обмисля да намали поръчаните летящи радари Boeing E-7A Wedgetail от пет на три, тъй като стойността на проекта е нараснала значително. Това съобщава Janes.
Фактът, че се водят разговори за намаляване на поръчката до три или четири самолета бе съобщена първо на The Times на 22 септември 2020 г. Източници на Janes са потвърдили за преговорите и са дали допълнителни детайли по тях.
Според източниците на Janes, преговорите за орязване на поръчката от едва три са стартирани през лятото и основната им цел е спестяване на разходи по програмата. Въпреки орязването, Великобритания нямала намерение да се отказва от възможностите си за далечно радиолокационно откриване и управление чрез летяща платформа.
През март 2019 г. Великобритания избра E-7 за свой нов летящ радар, без да провежда конкурс, въпреки че на пазара има алтернативни платформи с еквивалентни способности. Тогава бе обявено, че стойността на програмата ще е 1,98 млрд. паунда. Първият самолет трябваше да бъде получен през 2023 г. Самолетите трябва да заместят шестте E-3D, с които разполагат днес Кралските ВВС.
E-7 се базира на Boeing 737-700 и вече е на въоръжение в Австралия (шест броя), Южна Корея (четири) и Турция (четири).
E-7 разполага с фиксиран радар Northrop Grumman MESA разположен над фюзелажа, който има кръгов обзор и може да открива въздушни цели на дистанция над 322 km и малки морски цели на далечина от над 241 km. Продължителността на полета на самолета е 10 часа.
Екипажът на летящият радар е от 12 човека – двама пилоти и 10 специалисти по мисията.
E-7 ще има сходство с морските патрулни самолети P-8 Poseidon, който Великобритания има. Те са базирани на Boeing 737-800. И двете машини се задвижват от два CFM56 и имат много еднакви системи и агрегати, като вероятно пилотското им обучение ще е стандартизирано.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Днес празнуват свързочниците

25.09.2020, 07:57

На 25 септември 2020 г. се навършват 142 години от създаването на Свързочните войски и на органите по информационно осигуряване на Българската армия. Свързочните войски влизат в състава на всички видове въоръжени сили и родове войски. Организират радио- и радиорелейна, проводна, тропосферна, фелдегерско-пощенска, сигнализационна връзка, както и изграждат компютърна комуникационна система.

На днешния 25 септември 1878 г. е създадено първото свързочно подразделение в Българската земска войска. През ноември 1943 г. инженерно-свързочните войски се разделят на два отделни рода войски: инженерни и свързочни. От 1943 г. до днес свързочните войски постоянно усъвършенстват организационно-щатната си структура, снабдяват се с модерни средства за управление на войските, овладяват свързочното дело, с достойнство участват в двете фази на Отечествената война (1944-1945 г.) и във всички учения, провеждани от Българската армия. От 1 септември 1997 г. в състава на Свързочни войски организационно се включват и органите по автоматизация на управлението на войските.

От 1998 г. 25 септември се отбелязва като празник на Свързочните войски и органите за информационно осигуряване в Българската армия.

 
 

 

$28 млрд. ще струва на САЩ завръщането на Луната

24.09.2020, 22:48

NASA публикува доклад, в който дава финансовите измерения на плана за завръщане на Луната и алармира, че ако не започне да получава нужното финансиране, целта за повторно кацане на астронавти на Луната през 2024 г. може да не бъде реализирана.
Докладът, който NASA публикува на 21 септември 2020 г., показва, че между финансовата 2021 г. и финансовата 2025 г., агенцията трябва да получи $28 млрд., които ще отидат за първата фаза на програмата Artеmis. Тази фаза ще включва първото кацане на астронавти на естествения спътник на Земята от 1972 г. насам.
В сумата влиза работата по свръхтежката ракета-носител SLS, космическия кораб Orion, спускаемия апарат HLS, оборудването, което ще се използва за изследвания на лунната повърхност и други съпътстващи разходи. Общо ще бъдат извършени три полета – един безпилотен, един пилотируем, но без кацане и полет с кацане.
Лъвският пай от финансите ще отидат за HLS (Human Landing System), където трябва да бъдат налято $16,2 млрд. в рамките на следващите пет години. Конгресът на САЩ, обаче отпуска едва $600 млн. за спускаемия апарат в бюджета за финансовата 2021 г., при изисквани малко над $3,2 млрд.
Шефът на NASA, Джим Брайденстайн (на снимката), e заявил, че е критично важно агенцията да получи нужните пари, ако планът за кацане на Луната през 2024 г. остава в сила.
Финансовите години в САЩ стартират на 1 октомври от предходната година, но все още няма одобрен федерален бюджет. Очаква се, че могат да минат месеци, преди да бъде приет бюджетът. Докато това не се случи автоматично започва да се изпълнява бюджет, като от предишната година.
Брайденстайн е заявил, че ако нужните финанси се отпуснат преди Коледа, то кацането през 2024 г. ще е възможно. Това, обаче изглежда малко вероятно, предвид предстоящите президентски избори, икономическата криза, пандемията от COVID-19 и други вътрешнополитически проблеми в САЩ.
NASA планира да избере една или повече компании, с които да се продължи работата по HLS. В момента в надпреварата участват три фирми – Blue Origin, Dynetics и SpaceX. Брайденстайн е предупредил, че ако до март 2021 г. няма пълното финансиране за спускаемия апарат нещата стават изключително трудни и кацането няма да може да стане факт през 2024 г.
Първоначално NASA планираше да върне астронавти на Луната през 2028 г., но през 2019 г. администрацията на президента Тръмп настоя този срок да се измести за 2024 г. Това от своя страна принуди агенцията да измени сериозно първоначалните си планове. Сега се планира астронавтите да кацнат на естествения ни спътник във втората половина на 2024 г. по време на мисията Artemis 3.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Сезонът на военните игри на Русия обединява уморени от Запада съюзници

24.09.2020, 21:43

Русия организира поредица от военни учения с Китай и други съюзници на фона на нарастващата тревога за ново напрежение със Запада.
Най-голямото от тези учения, Кавказ-2020, започна в Южна Русия тази седмица и включва сухопътни и военноморски учения, в които участват общо 80 000 души, включително над 12 000 военнослужещи.
Китай, Иран и Мианмар участват заедно с няколко бивши съветски републики, включително Беларус.
"Тези учения са основният ежегоден тест за готовността на руските въоръжени сили да участват в мащабен конфликт", казва Василий Кашин (на снимката), московски военен анализатор, пред "Франс прес".
Ученията, които продължават до събота и включват военноморски разгръщания в Черно море и Каспийско море, са организирани "за висшите етажи на военното ръководство", допълва той.
Според руското военно министерство в ученията участват до 250 танка и около 450 бойни машини на пехотата и бронетранспортьора заедно с артилерийски системи и ракетни установки.
Руските сили ще изпробват тежките огнехвъргачки ТОС-2, за първи път дефилирали през Червения площад в Москва по време на честването на Деня на победата през юни.
Президентът Владимир Путин направи възраждането на армията един от основните приоритети на 20-годишното си управление.
След години на постсъветско пренебрежение въоръжените сили получиха нови самолети, танкове и ракети, отвориха нови бази в Арктика и възобновиха патрулирането на стратегически бомбардировачи по подобие на Студена война.
През последните години Москва организира по-чести мащабни военни учения в Кавказ, Балтика и Арктика.
През 2018 г. Русия проведе най-големите си военни учения досега, като 300 000 руски войници се присъединиха към китайски войници в демонстрация на сила, осъдена от НАТО.
Ученията на Русия тази есен също така се разглеждат като демонстрация на подкрепа за беларуския президент Александър Лукашенко, който се сблъска с безпрецедентни протести срещу спорното му преизбиране миналия месец и положи клетва за встъпване в длъжност по време на тайна церемония вчера.
Паралелно с ученията Кавказ-2020, съвместните руско-беларуски учения, наречени "Славянско братство", започнаха в средата на септември и в тях участват над 900 войници.
Ученията започнаха край югозападния белоруски град Брест на полската граница, а като част от игрите, два руски свръхзвукови тежки стратегически бомбардировача Ту-160 прелетяха над границата на Беларус с ЕС във вторник.
Лукашенко обвини Полша и прибалтийските държави в координация с опозицията и подчерта, че западните страни виждат Беларус като "трамплин" за нападение срещу Русия.
"Путин и аз сме на същото мнение: ние сме преследвани тук, за да могат след това да отидат за Русия", каза Лукашенко през август.
Следващия месец Беларус ще бъде домакин и на учения на шестте страни членки на предвождания от Русия блок за сигурност, Организацията на Договора за колективна сигурност.
Украйна, чиято армия се сражава с подкрепяните от Москва сепаратисти в източната част на страната, настоя, че предстоящите военни игри на Русия представляват сериозна заплаха.
"Присъстващите военни части, участващи в маневрите, могат да бъдат използвани за предизвикване на ескалация и заплаха за стабилността на Черно море", подчерта украинското военно министерство.
НАТО патрулира в Черно море, където украински и руски малки военни кораби се сблъскаха във води край Крим след анексирането на територията през 2014 г.
Няколко страни се оттеглиха от военни учения с Русия тази година, като Индия се позова на пандемията от коронавируса, но наблюдатели посочиха влошените отношения с Китай. Съюзникът на Москва Сърбия се отказа от ученията в Беларус след, както Белград го определи, "голям и незаслужен натиск" от Европейския съюз. Отношенията на Кремъл с Европа се влошиха, откакто Русия анексира Крим, а напрежението се изостря от твърденията за намеса в избори и шпионаж.
Отравянето на отявления критик на Кремъл Алексей Навални наскоро предизвика остри осъждания от европейски лидери, които заявиха, че могат да отговорят с допълнителни санкции срещу Москва.
Русия настоява, че целта на нейните "чисто отбранителни" учения е да отблъснат теоретичния враг, но вижда игрите като възможност да покаже своята военна мощ.
Москва извършва скъп основен ремонт на руските военни и тества десетки нови попълнения в арсенала си в Сирия от влизането в конфликта през 2015 г.
В сравнение с последните учения Кавказ-2020 през 2016 г., Русия добави повече безпилотни летателни апарати и артилерия, както и изтребители и системи за противовъздушна отбрана като известните системи С-400, посочва Кашин.
Путин също така похвали нови "непобедими" ядрени оръжия, които тепърва ще бъдат демонстрирани в учения.
Кашин повдигна възможността едно от новите оръжия - хиперзвуковата ракета "Кинжал" - да бъде представено по време на Кавказ-2020, както и изтребителят от пето поколение Су-57, който се очаква от няколко години.
Източник: https://news.bg/

 

102 - годишнината от Дойранската епопея ще честват в неделя в Плевен

24.09.2020, 19:50

Под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов , Сдружение „Героите на Дойран“, ВВВУ „Георги Бенковски“ и военните формирования от Плевенския гарнизон, с подкрепата на Община Плевен отправиха покана към гражданите и гостите на Плевен заедно да отдадат почит към славната 9-та пехотна Плевенска дивизия.
Събитията от септември 1918 г. край град Дойран по време на Първата световна война остават в световната и българска история като Дойранска епопея.
Близо 100 годишна е сагата с увековечаване смелостта , находчивостта и военния гений на генерал Владимир Вазов и неговите воини. Докато в навечерието на Празника на Сухопътни войски през 2019 година /на мястото на паметника на съветската армия/ на площад „Свобода“ е открит паметника на 9-а пехотна плевенска дивизия, благодарение усилията на Сдружение „Героите  на Дойран“, съпричастността на Министерство на отбраната и обществеността.
Авторският екип – арх. Анатолий Христов, инж. Милчо Илиев и скулптора Борис Борисов изгражда композиция от пет скулптурни фигури. Доминираща е фигурата на генерал Владимир Вазов. Около постамента са четирите войнишки фигури, символиращи воините от дивизията, участвали в Балканската, Сръбско-българската,  Първата и Втората световна война.
Пред паметника на 27 септември /неделя/ от 11 часа  ще бъде отслужена  панихида в памет на загиналите 2606 офицери и войници от 9-та пехотна Плевенска дивизия.
Военният историк полковник доцент д-р Мануш Христов ще припомни основните моменти от Дойранската епопея.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще отличи за народополезната и патриотична дейност по създаването на младежки гвардейски отряди и оркестри д-р Денислава Ангелова - Председател на Асоциация "Докосни дъгата" и на Сдружение "Младежки гвардейски отряди". Над 400 младежи от V-ти до  XI-ти клас  са ангажирани  с дейността на 11 гвардейски отряда и 3 гвардейски оркестъра в цялата страна. В Бургас, Казанлък и разбира се, в Плевен има отряди и оркестър.
Ще бъдат наградени Ваня Дражева - Директор на ОУ "Д-р Петър Берон" и Димитър Митев - Директор на СУ "Иван Вазов", Таня Цветанова - Ръководител на Втори ученически гвардейски отряд при ОУ "Д-р Петър Берон" и Красимир Янкулов - Ръководител на Първи ученически гвардейски оркестър при СУ "Иван Вазов".
Събитието ще завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност.
Източник: http://otbrana.com, Валя Минкова

 

Тревожно ниският нальот на летците застрашава безопасността на полетите и сигурността на страната

24.09.2020, 16:55

Очаквам енергични действия, за да бъде решен проблемът с тревожно ниския нальот на летците на МиГ-29, който тази година е най-нисък от много години насам, а това застрашава и безопасността на полетите, и сигурността на страната. Това заяви президентът Румен Радев в авиобаза „Граф Игнатиево“, където присъства на деня за високопоставени гости на международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2020“, съобщава неговата пресслужба.
Като предизвикателства пред българските Военновъздушни сили и Министерството на отбраната президентът Радев определи осигуряването на всички необходими условия, за да може новият боен самолет F-16, за който България вече е платила авансово, да се приеме, въведе в експлоатация и да носи бойно дежурство.
По думите на държавния глава до застъпване на бойно дежурство по охрана на въздушното пространство с новите самолети ни делят още дълги години и трябва да се направи необходимото, за да може българското небе да продължи да се охранява от български летци с български самолети. “Нашите момчета, които летят и поддържат наличната техника, са герои, но ние не можем до безкрай да разчитаме на техния героизъм, себеотрицание и отдаденост”, посочи Румен Радев.
„Трябва да получим още осем самолета, трябва да се разгърне цялата тази инфраструктура, наземно оборудване, обучение, начална експлоатация тук и едва тогава ще може да носим пълноценно бойно дежурство с новите изтребители“, коментира още държавният глава. Това според президента ще се случи не по-рано от 2025-2026 г. и то без да става дума за окомплектоването на цяла ескадрила.  
В отговор на въпрос държавният глава посочи, че е нужна цялостна модернизация на инфраструктурата, предоставяне и усвояване на цялото наземно оборудване, придобиване на въоръжение, подготовка на състава и най-вече дълбока трансформация на системата за поддръжка и логистично осигуряване. Румен Радев припомни, че е разговарял с ръководството на Министерството на отбраната, на Щаба на отбраната и на командването на ВВС относно сформирането на офис F-16 към Министерството на отбраната за минимизиране на риска за тази програма.
Президентът подчерта, че международното учение е ценно, защото съвременните въздушни операции са изключително сложни и развитието на наука, тактики, техники и процедури за тяхното водене изискват колосални ресурси, с които България не разполага. По думите на Румен Радев учението ще допринесе и за това нашите летци и авиационни специалисти да придобият умения и знания на високо ниво. Държавният глава поздрави представителите на страните-участнички  за високия професионализъм и способности да работят и да изпълняват съвместни задачи в сложна обстановка.
Международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка - 2020“ се провежда от 14 до 25 септември 2020 г. във въздушното пространство на България. В съвместните полети са включени 11 типа авиационна техника от Военновъздушните сили на България, Гърция, Канада, Румъния и САЩ, които оперират от 7 различни военни летища. В действията са включени и три типа зенитно-ракетни комплекси от състава на Българската армия. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Въвежда се срочна служба в доброволния резерв

24.09.2020, 13:15

Всеки българин до 40-годишна възраст може да се запише като резервист в армията. Това решиха депутатите, като приеха промени в Закона за резерва на въоръжените сили на първо четене.
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за резерва на въоръжените сили. Със 103 гласа "за", 42 "въздържали се” и без нито един „против“.
Доброволците ще служат в армията за срок от 6 месеца. През това време те ще получават възнаграждение, здравно и социално осигуряване. Те ще подписват договор и ще получат статут на срочна служба в доброволния резерв за срока на договора. Според вносителите от Министерския съвет, това ще доведе до повишаване на интереса и ангажираността на българските граждани към тяхната подготовката за защита на отечество.
Промените в закона предвиждат в часовете на класа в училищата младежите да придобиват умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили. В университетите студентите могат да избират това обучение като допълнителен курс.
Работодателите пък ще имат възможност да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците и служителите си и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.
По време на дебата Николай Цонков от БСП каза, че резервът от 3000 души е запълнен едва на 13%. Според него явно има безидейност и липса на достатъчно компетенции в ръководството, за да се намери начин да се реши този въпрос.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Сръбското военно министерство: Армията да се оттегли от мирните мисии на ЕС

24.09.2020, 10:00

Сръбското министерство на отбраната предложи на външното министерство членовете на сръбската армия да се оттеглят от мирните мисии на ЕС, научава вестник "Вечерне новости".
Предложението било изпратено вчера във външното министерство, посочва "Новости". Сръбското правителство може да разгледа предложението на министерството на отбраната едва след като получи мнението на външното министерство, предава БТА.
Вестникът припомня, че министърът на отбраната Александър Вулин (на снимката) още на 11 септември заяви, че след оттеглянето на сръбската армия от участие в международните военни учения през следващите шест месеца, остава да се вземе решение и за участието й в мисиите. Неговата позиция е, че сръбските военни трябва да се оттеглят и от тях, независимо дали става въпрос за мисии с мандат на ООН или на ЕС.
Сръбската армия има около 280 членове в осем умиротворителни мисии на ООН и ЕС. Най-многобройният контингент от около 170 души е в Ливан, отбелязва "Новости".
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Легенди на бойната ни авиация се срещнаха след 40 години

24.09.2020, 09:48

Снимка: Димитър БебеновСлед 40 години офицерите от първия двугодишен випуск „Асеновски“ на Военна академия „Георги С. Раковски“, профил „Командно-щабни ВВС“, се срещнаха днес, 23 септември, което не беше случайно с оглед на факта, че 38 години, именно на този ден се отбелязваше празникът на БНА. Както каза един от тях, нашата заслуга беше, че не позволихме Студената война да стане гореща.
Бяхме млади офицери – старши лейтенант и капитани, когато прекрачихме прага на академията, припомни организаторът полковник от запаса Красимир Мунев. Всички завършихме успешно и поехме по собствен път във военната служба, посочи още той. С необходимото уважение бяха посрещнати тогавашният класен ръководител полковник от запаса Захари Добрев и техният съвипускник и преподавател полковник от запаса проф. Павел Пенев.
Уникалността на випуска е в имената на офицерите, които оставиха трайна диря не само в българската военна авиация.  На срещата дойдоха бившият началник на ГЩ на БА и председател на Комисията по отбрана в 43-ото Народно събрание генерал от запаса Михо Михов, генерал-майор от запаса  Иван Парапунов, стигал в службата си до командир на 10-ти САК и заместник-командващ ПВО и ВВС, както и полковниците от запаса Красимир Мунев, Жечо Жечев, Димитър Хаджиламбрев и Камен Бонев. Почетена бе паметта на тези, които се пренесоха в небесния авиополк – капитан Пенчо Пенчев и полковниците Атанас Кисьов и Митко Салджиев.
Полк. Мунев прочете свой акростих, който разказва за обучението в академията. Той връчи на всеки един снимка от слушателските години. На нея са старши лейтенант Михо Михов, капитан Иван Парапунов, старши лейтенант Димитър Хаджиламрев, капитан Красимир Мунев, старши лейтенант Атанас Кисьов, старши лейтенант Димитър Салджиев, капитан Пенчо Пенчев и капитан Камен Бонев.
Освен спомени от дългогодишната си военна служба и впечатления от пенсионерския живот, генералите и полковниците от запаса обсъдиха редица актуални въпроси от днешното развитие на авиацията и Въоръжените сили, като цяло.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Президентът и американският посланик ще бъдат гости на "Тракийска пепелянка 2020" в авиобаза Граф Игнатиево

24.09.2020, 09:02

Президентът Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и американският посланик Херо Мустафа днес ще бъдат част от официалните гости по време на Медийния ден за международната летателна тренировка "Тракийска пепелянка 2020" в авиобаза Граф Игнатиево.
Гостите на базата ще бъдат запознати с целите и задачите на съвместната летателна тренировка, след което ще могат да наблюдават и елементи от нея.
"Тракийска пепелянка 2020" се провежда в периода от 14-ти до 25-ти септември. Ръководител от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.
В летателната тренировка участват 11 типа различна авиационна техника от България, Кралските канадски военновъздушни сили, Гърция, Румъния и Съединените щати, които оперират от седем различни военни летища. Цялостната координация и управление на полетите се осъществява от нашата страна съвместно с представители на партньорите. В действията са включени и три типа зенитно-ракетни комплекси от състава на Българската армия.

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Радко Русков Димитриев

24.09.2020, 08:03

Навършват се 151 години от рождението на генерал-лейтенант Радко Русков Димитриев. Той е роден на 24 септември 1859 г. в с. Градец, Сливенско. Учи в Априловската гимназия в Габрово. Участва в национално-освободителното движение в Котел (1876). През Руско-турската война (1877-1878) е зачислен като преводач в Улановския полк на 2- ра гвардейска дивизия в руската армия. След Освобождението завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Николаевската генералщабна академия в Санкт-Петербург (1884). На 18 октомври 1884 г. е произведен в чин капитан и е назначен в 1- ва пехотна Пловдивска дружина. Участва в подготовката за Съединението. След историческия акт (6 септември 1885) става началник-щаб на Южнобългарските войски. През Сръбско-българската война (1885) е назначен за помощник-началник-щаб на Западния корпус. Командва авангарда на лявата клона при овладяването на Пирот.
След войната е един от главните организатори на детронацията на княз Александър I Батенберг (9 август 1886). След неуспеха емигрира в Румъния и става член на комитета на офицерите емигранти. Участва в бунта на офицерите русофили в Силистра (1887). След неуспеха емигрира в Русия, където служи в руската армия.
В България се завръща през 1898 г. Произведен в чин подполковник и е назначен за помощник-началник на щаба на 5-та пехотна Дунавска дивизия, а след това е повишен в чин полковник (18 май 1900) и е назначен за началник оперативното отделение в Генералния щаб (1900-1904); за началник на Генералния щаб (1904-1907) и началник на 3 –та военноинспекционна област в Русе (1909). На 1 май 1905 г. е повишен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) е назначен за командващ 3- та армия (от 17 септември 1912- до 21 юни 1913). Тя осъществява оперативнотактическата изненада на турците на Тракийския военен театър в боевете при Лозенград, Люлебургаз и Бунархисар. При атаката на Чаталджанската укрепена линия (ноември 1912) поема командването на обединените 1- ва и 3- та армии.
По време на Междусъюзническата война (1913) е назначен за помощник-главнокомандващ (от юни с.г.) на българските войски. Същата година е изпратен като пълномощен министър в Санкт-Петербург.
В Първата световна война (1915-1918) участва в редовете на руската армия като командващ на 8-ми и 3-ти сибирски корпус и 3- та и 12- та армии. След Февруарската революция (1917) излиза в запаса. Заминава заедно със семейството си за Кавказ, близо до град Пятигорск. На 18 октомври 1918 г. заедно с около 100 генерали и офицери е разстрелян от есерите. Тленните му останки са пренесени и погребани в църквата в Пятигорск.
Награден е с българския военен орден „За храброст” II и IVст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” I ст. с мечове по средата ; със същия орден III ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” II ст. За участието си в руската армия е награден с военния орден III и IV ст. и удостоен със званието генерал от инфантерията. - Още за генерал-лейтенант Димитриев

 

 

Първите два ремонтирани Су-25 са вече в България

23.09.2020, 22:32

Първите два ремонтирани самолета Су-25 бяха доставени в авиобаза Безмер на 21 и 22 септември. Това съобщиха днес, 23 септември 2020 г., от МО.
Двата щурмови самолета са преминали основен капитално-възстановителен ремонт в „558-ми авиационен завод” в Барановичи, Беларус. В резултат самолетите са придобили нови бойни способности – разширен арсенал от възможни боеприпаси, увеличаване на точността на поразяване, като същевременно е увеличена и дистанцията, от която самолетът може да поразява земни цели, съобщават от МО.
Касае се за доставка на двуместния борд 002 и едноместния борд 246. И двата самолета бяха докарани в разглобен вид по въздуха с транспортни самолети Ил-76. Предстои тяхното сглобяване, облитане и официално предаване на българската страна.
Това са първите ремонтирани самолети Су-25 за последните 18 години. Ремонтът се извършва съгласно рамково споразумение и договор от 2018 г. Общо по договора трябва да бъдат ремонтирани осем самолета. Останалите шест самолета ще се изпращат на партиди по два до края на февруари 2021 г. - (видео)
Източник: https://aero-bg.com/

 

Изменя се Устройственият правилник на Министерството на отбраната

23.09.2020, 17:06

Министерският съвет прие Постановление на за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Министерството на отбраната.
Дирекция „Политика по въоръженията“ се преструктурира, като й се възлагат допълнителни функционални задължения и щатният й състав се увеличава с трима служители за сметка на този от дирекция от Щаба на отбраната. По този начин ще се постигне привеждане на функционалните задължения на дирекция „Политика по въоръженията“ с необходимостта от експертно осигуряване изпълнението на четирите договора за доставка на F- 16.
Ще се подобри управлението на дейностите по организиране, координиране и осъществяване на свързаната с изпълнението на договорите доставка на отбранителни продукти и услуги, както и реализиране на непрекъсваемост на усилията и проследяемост на действията, свързани с останалите договори по програмите на САЩ в областта на сигурността.
Ще се създаде единна точка за контакт, която да поддържа постоянна връзка с компетентните американски държавни структури, агенции, програмни мениджъри и техните екипи, с цел изясняване на разходването на финансови средства и изпълнявани дейности по изпълнението на договорите.
С изменението в чл. 60а от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България /обн. в Дв бр. 42 от 2019 г./ беше създадено Съвместното командване на специалните операции, а с изменение и допълнение в Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г., приет с ПМС № 382 от 2015 г. /обн. ДВ, бр. 86 от 2019 г./ са регламентирани функциите му, основно свързани с:
 - осъществяване непосредственото планиране, провеждане на подготовката и постигане на необходимите оперативни способности за изпълнение пълния спектър от специални операции по суша, въздух и вода; осъществяване планирането, командването и управлението на пряко подчинените му сили за специални операции, придавани и поддържащи формирования при провеждане на специални операции на или извън територията на страната;
 - осъществяване подбора и подготовката на пряко подчинения личен състав на формированията, сертифицирането на националните формирования за специални операции и щабните елементи към силите за отговор на НАТО, разработване на концептуални и доктринални документи, планиране, координиране, осигуряване взаимодействието и централизираното провеждане, командване и управление на пълния спектър от специални операции, по суша, въздух и вода, самостоятелно, в състава на съвместни сили на територията на страната или извън нея, така и във взаимодействие с други органи от държавната власт.
Същевременно, съгласно чл. 35, т. 20 от Устройствения правилник на Министерството на отбраната, на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната беше възложено да организира планирането и координирането на развитието на способностите на специалните сили и използването им. От изложеното е видно, че част от функциите на посоченото административно звено в министерството се дублират с тези на Съвместното командване на специалните операции, поради което се наложи отмяна на т. 20 от чл. 35 от Устройствения правилник на Министерството на отбраната. В тази връзка се предвиди намаляване числеността дирекция „Операции и подготовка“ с три щатни бройки, които бяха прехвърлени в дирекция „Политика по въоръженията“, с оглед обезпечаване на допълнителните й функционални задължения.
Функциите на финансовите контрольори в Министерството на отбраната от звено "Финансов контрол и материални проверки“ ще се приведат в съответствие с действащите разпоредби на чл. 13, ал. 3 от Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, обнародвано в ДВ, бр.13 от 12.02.2019г.
Ще се постигне привеждане на функционалните задължения на дирекция „Търговски дружества и разпореждане с излишни движими вещи“ с приетия с ПМС № 85/2020 г. Правилник за прилагане на Закона за публичните предприятия относно отмененото задължение за водене на регистър на търговските дружества по чл. 35 от отменения Правилник за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

 

Утре „Тракийска пепелянка - 2020“ е за официални гости и журналисти

23.09.2020, 13:40

Участниците в летателната тренировка „Тракийска пепелянка – 2020“ ще представят утре изпълнение на елементи от съвместната подготовка. Медийният ден на международната летателна тренировка ще започне в 10.00 ч.  в авиобаза Граф Игнатиево. Очаква се част от официалните гости, поканени да присъстват, да бъдат президентът на Република България Румен Радев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и американският посланик в Република България Н. Пр. Херо Мустафа, съобщава Пресцентърът на МО. На брифинг в авиобазата гостите и журналистите ще се запознаят с целите и задачите на съвместната летателна тренировка, след което ще могат да наблюдават елементи от  нея.                                                                         
Международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка – 2020“ се  провежда от 14 септември до 25 септември 2020 г. в българското въздушно пространство. Ръководител от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров. В нея участват 11 типа различна авиационна техника от страните-участнички България, Канада, Гърция, Румъния и САЩ, които оперират от 7 различни военни летища. Цялостната координация и управление на полетите се осъществява от нашата страна съвместно с представители на партньорите. В действията са включени и три типа зенитно-ракетни комплекси от състава на Българската армия.
Източник: http://otbrana.com/

 

Правителството предложи на президента да извърши промени във висшия команден състав

23.09.2020, 11:54

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да освободи генерал-майор Цанко Стойков от длъжността „Командир на Военновъздушните сили“, да го назначи на длъжността „Заместник-началник на отбраната“ и удостои с виеше офицерско звание „генерал-лейтенант“.
Правителството също така предлага бригаден генерал Димитър Петров да бъде освободен от длъжността „Командир на 3-та авиационна база“, да бъде назначен на длъжността „Командир на Военновъздушните сили“ и удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“.
Съгласно друго правителствено решение се предлага полковник Николай Русев да бъде назначен на длъжността „Командир на 3-та авиационна база“ и удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“.
Министерският съвет предлага също така Президентът на Република България да издаде указ, с който да удостои полковник Иван Маламов с висше офицерско звание „бригаден генерал”
Източник: http://otbrana.com/

 

ВМС участваха в тържествата за Деня на независимостта

23.09.2020, 11:52

На 22 септември 2020 г. в градовете Варна и Бургас тържествено бе отбелязана 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.
Празничният ден във Варна започна с тържествено издигане на националното знаме. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов прие строя на почетния караул и поздрави военните моряци със 112-та годишнина от обявяването на българската независимост. Маршът "Един завет" в изпълнение на Представителния духов оркестър на ВМС огласи площад "Независимост".
В град Бургас тържествата започнаха с ритуал по издигане на националното знаме на Република България на площада пред сградата на община Бургас.
Строят на представителните блокове от Военноморските сили, Съвместното командване на силите и Военновъздушните сили прие началника на гарнизон Бургас и командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков.
След това беше проведен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк пред Военен клуб Бургас, съобщават от ВМС.
Източник: http://otbrana.com/

 

В продължение на 38 години 23 септември е празник на БНА

23.09.2020, 11:46

С Постановление № П-129 на Министерския съвет от 1953 г. 23 септември е определяне ден на Българската народна армия. Празникът се чества в продължение на 38 години.
По това време, обикновено ставаха кадровите размествания и новоназначенията при висшия команден състав. (Впрочем в днешния дневен ред на заседанието на правителството първа точка са проекти на решения за предложение до президента за издаване на укази за удостояване с висши офицерски звания и назначаване на длъжности на военнослужещи.)
Дали в резултат на политическата конюнктура или защото във военната ни история имаме много победи на бойната поле празникът на армията е променян доста пъти. В първите години след своето създаване българската войска няма официален боен празник. През 1888 г. в празничния календар се въвежда Ден на падналите войници (7 ноември), определен за отслужване на молебени и панихиди, и Ден на българската победа при Сливница (8 ноември), в който се провеждат военни паради. По-късно (1898) те се сливат в един общ Празник на победите, отбелязван всяка година на 15/27 ноември. От 1926 г. Празникът на военния орден „За храброст“ (6 май) и Празникът на победите (27 ноември) се обединяват в Ден на храбростта и победите, честван в деня на Св. Великомъченик Георги Победоносец. В периода 1953 – 1990 г. за боен празник е установена датата 23 септември, а през 1991– 1992 г. – 23 август. На 27 януари 1993 г. с правителственото постановление, което е публикувано в Държавен вестник от 5 февруари с. г. традицията е възстановена и 6 май отново заема мястото си като Празник на Българската армия. - Още за БА
Източник: http://otbrana.com/

 

Русия смята да развие военно сътрудничество с Иран след изтичането на оръжейното ембарго

23.09.2020, 09:42

Русия смята да развие военно сътрудничество с Иран след изтичането на 18 октомври на международното оръжейно ембарго, наложено върху Ислямската република, съобщи Франс прес.
"След 18 октомври, когато настъпи краят на специалния режим, въведен с резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, пред нас ще се открият нови перспективи за сътрудничество с Иран" във военната сфера. Това каза пред агенция Интерфакс заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков (на снимката), предава БТА.
"В какви обеми и в каква насока ще се развие това сътрудничество, предстои да бъде решено. Но в никакъв случай това няма да зависи от незаконните действия на американското правителство, което опитва да сплаши целия свят", допълни той.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в средата на септември, че САЩ ще попречат на Иран да се сдобие с руски и китайски оръжия, когато изтече ембаргото. Няколко дни по-късно САЩ заявиха, че всички санкции на ООН срещу Иран влизат отново в сила, а оръжейното ембарго е продължено.
Тези санкции бяха отменени по силата на международно споразумение, сключено във Виена през 2015 г., чиято цел бе да ограничи иранската ядрена програма.
Източник: https://fakti.bg/

 

Петима моряци пострадаха при пожар на кораб на американската Брегова охрана

23.09.2020, 08:43

Пожар е избухнал в събота в 17:18 местно време на борда на кораб от състава на Бреговата охрана на САЩ. Инцидентът е станал на USCGC Wаеsche (WMSL 751) по време на планираното разгръщане в зоната на операции на 7-ми флот на САЩ, съобщиха от пресслужбата на Бреговата охрана.
Съдът е пристигнал в Йокосука, Япония, след овладяване на огъня, избухнал в машинното му отделение.
Пострадали са петима моряци от екипажа на Waesche. Няма опасност за живота им.
Около 90 минути е продължила борбата с пламъците на кораба. Започнало е разследване за установяване причините, довели до инцидента. Все още не са известни размерите на нанесените щети.
„Корабът е под тактически контрол на 7-ми флот на САЩ като част от рутинни операции за присъствие в подкрепа на ангажимента на САЩ за свободна навигация в Индо-Тихоокеанския регион“, коментират още от Бреговата охрана.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

В село Рибарица бе открит паметник на генерал Владимир Вазов

23.09.2020, 07:51

В тетевенското село Рибарица вчера бе открит и осветен паметник на генерал Владимир Вазов, съобщават от общинската администрация.
Пред къщата, в която генералът е прекарал едни от последните дни от живота си, към съществуващите две плочи от днес вече се извисява и негов паметник.
Идеята за откриване на паметник на героя от Дойран и реализирането й са дело на проф. Иван Гаврилов.
Тържествено паметникът е бил открит от професора и кмета на община Тетевен Мадлена Бояджиева.
В словото си тя е посочила, че България трябва да почита и тачи своите национални герои и да възпитава истински патриотизъм и национално достойнство у младите. Тя е допълнила, че изграждането на паметници като този е едно благородно и патриотично дело, което увековечава светлите моменти от българската история и великите личности.
На новооткрития паметник са изписани, изречените думи от ген. Вазов: "Трябва да победим или да умрем - друг избор няма!".
Проф. Гаврилов е връчил портрет на ген. Вазов за Историческия музей в Тетевен и икона на кмета на общината. Портрет е получило и читалището в Рибарица, а икони - основното училище в село Черни Вит и инж. Марин Радевски за оказаната подкрепа.
Програмата е продължила с поднасяне на венци и цветя, както и с концерт на Володя Стоянов.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Управляемо от човек торпедо на бавен ход – SLC

23.09.2020, 07:38

В един от най-важните туристически центрове на Сицилия - градчето Таормина, можете да се запознаете отблизо с прототипа на небезизвестното управляемо от човек торпедо на бавен ход - SLC (Siluri a lenta corsa).
Идеята за използването на бавноходното торпедо за диверсионни акции срещу противникови кораби се ражда и се реализира във ВМС на Италия през Първата световна война.
На базата на 510 мм германско торпедо морските офицери Р. Росети и Р. Паолучи разработват подводен апарат, който се задвижва със сгъстен въздух и се управлява от водолаз.
В стандартното бойно зарядно отделение на торпедото поставят два заряда от по 170 кг тротил, които могат да бъдат закрепени към корпуса на атакувания кораб с магнити.........Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Христо Димитров Бурмов

23.09.2020, 07:34

Навършват се 151 години от рождението на генерал-лейтенант Христо Димитров Бурмов. Той е роден е на 23 септември 1869 г. в Габрово. Завършва Военното училище в София (1889) и Генералщабна академия в Торино, Италия (1898). Военната си служба започва като подпоручик (18 май 1889) в пехотата. На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, а на 1 януари 1899 г. в чин капитан. Като строеви офицер командва рота, дружина и полк. От 1899 г. е прикомандирован в Щаба на армията като офицер за особени поръчки при Оперативното отделение, след това е редактор на сп. „Военен журнал” (1900). На 1 януари 1904 г. е произведен в чин майор; на 15 октомври 1908 г. в чин подполковник. По това време е старши адютант при щаба на 1-ва пехотна Софийска дивизия (1903); военно аташе във Виена (1904); командир на дружина в 6-ти пехотен полк (1907); началник-щаб на 3-та пехотна Балканска дивизия (1910); командир на 11-ти пехотен Сливенски полк (1911).
През Балканската война (1912-1913) е началник-щаб на 3- та пехотна Балканска дивизия, която в състава на 2-ра армия се отличава в боевете при Одрин и Чаталджа, а през Междусъюзническата война (1913) - при Кукуш и Пехчево срещу гръцката армия. На 15 октомври 1912 г. е произведен в чин полковник. От март 1914 г. е началник на Школата за запасни подпоручици, а след това е началник-щаб на 1- ва армейска инспекционна област.
По време на Първата световна война (1915-1918) командва 1- ва бригада от 7- ма пехотна Рилска дивизия. С нея преминава р. Вардар в Македония при Зелениково и принуждава противника да отстъпи град Велес. От април 1916 г. поема командването на 1- ва пехотна Беломорска дивизия. На 20 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор и назначен за командващ 2- ра пехотна Тракийска дивизия (до юли 1918), която заема боен участък източно от „Завоя на р. Черна” на Македонския фронт. От 15 юли до 30 септември 1918 г. заема длъжността началник-щаб на действащата армия.
След войната е началник на 2-ра военна инспекция. През лятото на 1919 г. преминава в запаса и се отдава на научна дейност. Той е първият председател на Военнонаучния институт, открит през 1932 г. На 6 май 1936 г. е произведен в чин генерал-лейтенант. Умира на 23 декември 1936 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св. Александър” III и IV ст. с мечове по средата и народния орден „За военна заслуга” II ст. с военно отличие.

 

 

В Деня на Независимостта наградиха ветерани военни разузнавачи

22.09.2020, 20:34

Заслужено признание за своята достойна служба с името на Родината получиха днес, 22 септември – Денят на обявяване на независимостта на България,  ветерани военни разузнавачи. Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за принос към националната сигурност с юбилеен медал „75 години от края на Втрата световна война“ са удостоени полковниците от запаса Тасо Тасев на 92 години, Наум Биков на 92 години, Найден Мездралийски  на 91 години, Николай Павлов на 90 години, Методи Алексиев на 91 години, Георги Клисурски на 92 години и Бою Каратанев на 90 години. Също със заповед на министъра с грамоти са отличени полковниците от запаса Иван Дойчински на 90 години и Ангел Ангелов на 89 години и старшина от запаса Кера Костадинова на 91 години.
Медалите и грамотите връчи председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. Това стана на нарочно организирано тържество на Столичния клуб на Асоциацията на военните разузнавачи (АВР).  
Ветераните бяха поздравени и от председателя на Асоциацията полковник от запаса Чавдар Борачев. Той връчи поздравителни адреси от и.д. директор на Служба „Военно разузнаване“ полковник Велко Атанасов, придружени със златния знак на Службата, на 90-годишните капитан I ранг от запаса Иван Колев и полковник от запаса Тасо Тасев и на 85-годишните полковници от запаса Иван Дойчински, Николай Павлов, Жельо Йорданов, Благо Медаров и Петър Матов.
Ген. Стефан Стефанов поздрави участниците в проявата от името на председателя на СОСЗР ген. Златан Стойков и връчи почетни грамоти от централното и столичното ръководство на Съюза на полковник от запаса Димитър Тосков на 87 години, капитан I ранг от запаса Людмил Средков на 89 години, капитан I ранг от запаса Георги Методиев на 87 години, полковник от запаса Петър Петров на 89 години, полковник от запаса Петър Матов на 85 години, полковник от запааса Илия Гешев на 87 години, старшина от запаса Галя Томова на 82 години, капитан I ранг от запаса Иван Колев на 85 години, капитан I ранг от запаса Жельо Йорданов на 85 години, полковник от запаса Благо Медаров на 85 години, полковник от запаса Йордан Владимиров на 82 години, полковник от запаса Георги Ляпев на 85 години и старшина от запаса Стефка Желева на 84 години. Полковник от запаса Митко Митков, който водеше срещата, бе удостоен с почетна грамота от ЦС на СОСЗР за активна дейност като член на АВР и председател на Районна организация „Витоша“.
От името на наградените благодари 92-годишният полковник Георги Клисурски. Той припомни и имената на някои разузнавачи, които са загинали по време на изпълнение на служебните си задължения. Следващото голямо мероприятие на военните разузнавачи от запаса ще бъде на 20 октомври. Тогава ще се проведе отчетно-изборната конференция на АВР.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

В Тверска област се разби изтребител Су-30, няма жертви

22.09.2020, 20:22

Изтребител Су-30 се разби днес на територията на Тверска област. Това съобщава пресслужбата на Западния военен окръг на ВС на Русия.
Отбелязва се, че екипажът е успял благополучно да се катапултира, след което пилотите са влезли във връзка с командването. Веднага са били евакуирани с вертолет Ми-8 до базовото летище, добави пресслужбата.
Отбелязва се, че самолетът се е разбил в гориста местност. Няма разрушения на земята. На мястото на произшествието е изпратена комисия. Пресслужбата на ЗВО отбеляза, че разбилият се изтребител е изпълнявал планов учебно-тенировъчен полет. - (видео)

 

Новите – стари тралчици за флота пристигнаха в Деня на Независимостта

22.09.2020, 17:12

Тежковозът Super Servant 4 (IMO: 8025343) днес влезе във водите на Варненското езеро. На борда на кораба са двата новопридобити минни ловци Hr. Ms. Maassluis (б.н. М856) и Zr. Ms. Hellevoetsluis (б.н. М859).
Корабите са от същия тип Tripartite като минния ловец “Цибър”, който беше купен от Белгия през 2004 г. От тях са построени 45 кораба между 1981 г. и 1989 г. за Франция, Белгия и Нидерландия. Проектът е съвместна разработка на Белгия, Холандия и Франция.

Припомняме, че 30-годишните съдове, които са изведени от експлоатация през 2011 година, бяха придобити за 2 милиона евро, а доставката им до България струваше други 2 милиона лева. - (видео)

 

Япония повишава военните си разходи

22.09.2020, 14:00

Бюджетът на Япония за отбрана за следващата финансова година ще достигне рекордните 51,6 милиарда долара и включва планове за изграждане на обекти за радиоелектронна война срещу Китай.
Военният бюджет на Токио, който се увеличава всяка година през последните девет години по време на мандата на премиера Шиндзо Абе, ще нарасне с 1,63% през фискалната 2021 г., съобщи агенцията Nikkei. Позовавайки се на засилените заплахи в региона, японското Министерство на отбраната обяви, че увеличаването на бюджета е "неизбежно".
По-рано Токио заяви, че следи отблизо ракетните заплахи на Северна Корея и китайските действия в Южнокитайско море и близо до островите Сенкаку, известни като островите Дзоюйдао в Китай. Тревогата на Япония спрямо Китай нараства, тъй като Пекин разполага все повече военни самолети в Тайванския пролив. Китайската военна активност беше осъдена и от президента на Тайван Цай Иг-Уен.
Новоназначеният министър на отбраната на Токио Нобуо Киши вероятно скоро ще укрепи връзките с Тайван. Той е по-малкият брат на Абе и се стреми към укрепването на връзките с Тайван, съобщи изданието The Japan Times. Китай предупреждава чуждите правителства за твърде тесните им връзки с Тайван. Министерството на отбраната на Япония заяви, че предложеният бюджет ще помогне на страната да развие своите космически и кибер- способности. Планът включва подразделения за радиоелектронна война, предназначени да противодействат на атаките на противника, използвайки оборудване от електромагнитния спектър.
Подразделенията за радиоелектронна война могат да извършват операции, при които деактивират комуникационните системи за приближаващите се вражески самолети. Японските военни разходи през 2021 г. също така ще покрият разработката на изтребителя от следващо поколение. Според известните данни Япония възнамерява да създаде нов боен самолет до 2035 г. (в замяна на изтребителите-бомбардировачи F-2).
Бюджетът за отбрана се представя в момент, в който Токио обмисля да замени отмененото разполагане на американската система за крайбрежна противоракетна отбрана Aegis Ashore. Изданието Sankei Shimbun обяви, че правителството обмисля изграждането на морски радар за противоракетна отбрана, който да управлява наземните противоракетни системи. Токио проучва два варианта - изграждане на нов разрушител със системата Aegis или на фрегата, оборудвана с радар Aegis, като алтернатива на Aegis Ashore, се казва в статията на споменатото издание.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Президентката на Тайван посети военна база след полети на китайски бойни самолети над Тайванския проток

22.09.2020, 12:57

Президентката на Тайван Цай Ингвен посети военна база след полетите на китайски бойни самолети над Тайванския проток миналата седмица, предаде Асошиейтед прес.
Пред стотина пилоти и поддържащ персонал във военновъздушната база в Пънху Магун Цай заяви, че Тайван има капацитета и решителността да опази територията си. Тя каза, че осъзнава как провокациите на китайските въоръжени сили са направили дълга на всеки в базата още по-тежък.
"Вярвам обаче, че всеки от нашите добре обучени братя и сестри от ВВС е способен да понесе този тежък товар", добави президентката.
Китайските ВВС изпратиха 37 изтребители и бомбардировачи да прелетят над Тайванския проток в петък и събота по време на посещението на високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ в Тайван. Пекин заяви, че това е целенасочено предупреждение.
Китай смята Тайван за част от своята територия и е против всякакви официални контакти между други държави и Тайпе.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Първият български Су-25УБК след ремонт

22.09.2020, 11:42

Първият български двуместен щурмови самолет Су-25УБК е готов от ремонт и модернизация в Беларус. Снимки на машината с борден номер 002 се появиха в беларуските Telegram канали, посветени на авиационен спотинг.
Борд 002 е бил заснет на 17 – 18 септември 2020 г. на летище Барановичи, където е разположен „558-ми авиационен завод“. Кадърът е заснет от „Александр Соц“.
По информация на АЕРО, първият ремонтиран и модернизиран Су-25 (борден номер 246) вече е пристигнал в Безмер. Това е станало вчера, 21 септември 2020 г.  Машината е била в разглобен вид и превозена на борда на беларуски Ил-76.
Очаква се днес или утре и двуместният борд 002 да бъде получен в България.
През ремонт, удължаване на техническия ресурс и модернизация трябва да преминат общо осем български щурмовици Су-25К/УБК. Стойността на договора бе 82,51 млн. лв.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Денят на независимостта е

22.09.2020, 08:34

Нa 22 ceптeмври 1908 г. във Вeликo Търнoвo княз Фeрдинaнд c мaнифecт oбявявa нeзaвиcимocттa нa Бългaрия. C тoзи aкт нa прaктикa ce oтхвърлят пocлeднитe вacaлни връзки c Ocмaнcкaтa импeрия. Княжecтвo Бългaрия cтaвa нeзaвиcимa държaвa нaчeлo c кoрoнoвaния цaр Фeрдинaнд. Виcoкaтa пoртa, a cлeд тoвa и вeликитe cили признaвaт oфициaлнo бългaрcкaтa нeзaвиcимocт.
Дeнят нa нeзaвиcимocттa e oбявeн зa oфициaлeн прaзник c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 10 ceптeмври 1998 г. Дългo врeмe знaчимocттa нa тoвa cъбитиe oт нoвaтa иcтoрия нe ce oцeнявa, нo нa тaзи дaтa прeз 1908 г. Бългaрия - eднa oт нaй-cтaритe в Eврoпa, oтнoвo ce пoявявa нa кaртaтa нa Eврoпa cлeд пeтвeкoвнoтo рoбcтвo......Прочети още

 

Каква е тайната на точността на "кремълската винтовка", която охранява Владимир Путин

22.09.2020, 08:05

Снайперската винтовка T-5000, с която се охранява президентът Владимир Путин, е самия връх на съветската прецизност и надеждност. Ето защо:
Федералната служба за охрана (ФСО) на Руската федерация, която отговаря за сигурността на Владимир Путин и други държавни служители, използва руската снайперска винтовка ОРСИС T-5000. Това оръжие е част от комплекса "Точност" и то не само по своето име. Когато става дума за надеждност и безупречна прецизност, T-5000 е най-доброто, което Русия може да предложи. Ето защо ФСО – служба, която може много да подбира - използва именно руското оръжие, вместо продуктите на британския производител Accuracy International.
Тайната на прецизността на T-5000 е в нейната цев. Тя е изработена от неръждаема стомана и е произведена по метода на еднопроходното нарязване. Това е технология, която изисква много средства и време, но си заслужава, когато става въпрос за прецизни оръжия, пише Forbes. За производството на тази руска пушка се използва германско производствено оборудване. А от изрязването на цевта до завършването на крайния продукт тя преминава през десетки други процедури. След това се провежда основна проверка, която включва интроскопско сканиране на цевния канал.
Алуминиевата ложа на T-5000 не само намалява масата на оръжието, но и позволява твърдо монтиране на прицелно и друго оборудване. Прикладът е телескопичен, с възможност за регулиране според нуждите на стрелеца. Освен това има допълнителен монопод за фиксиране в режим на готовност.
Тази руска винтовка има добре проектирани решения, които улесняват работата на снайпериста. Например, затворът може да бъде свален и демонтиран на земята без допълнително оборудване, само за няколко минути. Това е важно в ситуации, при които затворът е замърсен.
Винтовката може да използва пет вида боеприпаси. Най-мощният от тях е .338 Lapua Magnum. Този куршум с тегло 16,2 г излиза от цевта със скорост 900 м/сек, така че може да се използва и за далечни цели на разстояние до 2,5 км, а дори и повече.
Цевта на T-5000 за този калибър е с дължина почти 70 см и е снабдена с регулатор на удара, за да компенсира мощния откат. Голямото предимство на тази пушка е нейната многокалибреност. Само за 20 минути и в зависимост от задачата, при смяна на цевта и няколко други елементи, е възможно да се създаде оръжие за употреба на боеприпаси от друг калибър.
Т-5000 е модерна винтовка за прецизни операции и превъзхожда всички по-ранни руски модели. С това оръжие в арсенала си ФСО е в състояние да защити държавното ръководство по най-добрия възможен начин. - Още за Т-5000

 

 

Американски оръжеен гигант завлече Полша с три милиарда долара

21.09.2020, 20:10

В пресата се появи информация, че полският отбранителен концерн PGZ и американската корпорация “Рейтеън” не са постигнали споразумение за приложенията към офсетното споразумение за програмите “Висла” и “Нарев”.
Според авторитетното издание Defense24, преговорите са завършили с пълен провал. Полското министерство на отбраната и компанията PGZ отричат тази информация. По-рано президентът на PGZ Анджей Кенсбок заяви, че подписаните по-рано споразумения не гарантират връщането на PGZ на вече платени средства по сделката.
Епопеята с модернизацията на полската национална система за противовъздушна отбрана /ПРО/ е продължила много години. Изминаха точно 4 години от подписването на основното споразумение. Според неговите точки Полша трябваше да се превърне в 14-та държава в света и в шеста членка на НАТО, която закупува система за ПВО “Пейтриът”.
Тогава бившият министър на националната отбрана Антони Мачаревич заяви, че доставките ще започнат до 2019 г., но комплекси така и нямаше. Старият (но не безполезен) съветски комплекс С-200 от 60-те години все още стои на стража над въздушните граници на Полша.
Офсетната сделка предполага продажба не само на оборудване, но и на производствени технологии, както и значителни инвестиции в икономиката на приемащата държава.
Това може частично да оправдае надценената (почти 3 пъти), в сравнение с другите страни, цена на "Пейтриът" за Полша. Трябва обаче да се разбере, че продажбата на технологии за производството на скъпия комплекс е много съмнителна процедура. Все едно Русия да продаде технологията за С-400 или за хиперзвуковите си ракети на някого.
Разбра ли това полското министерство на отбраната? Може би, но желанието да се хареса по всякакъв начин на господаря си и сляпото доверие във Вашингтон доведоха до там, че сега Варшава се държи в силните ръце на магнатите на американския военно-индустриален комплекс.
Договорите са подписани, парите са платени. Но никой не се интересува за какво са платени. Сега полските военни изглеждат пребледнели и търсят оправдания за своята бездарност.
Ужасът на ситуацията е и във факта, че тя може да бъде сравнена с обикновено завличане с капарото, каквото често се случва в интернет в съмнителни онлайн магазини и при безплатни обяви. Администрацията на Дуда предаде много пари и бодро инструктира своите медии да хвалят американския военно-промишлен комплекс.
В момента “Рейтеън” държи всички козове в ръцете си и може да поиска от Полша абсолютно всяка сума. Победата на изборите на привърженика на американската демократична Анжей Дуда даде възможност да се договарят анекси към офсетната сделка до безкрай.
Съвсем ясно е, че Полша няма да получи ракетни технологии и дълго време ще се смучат пари от младата развиваща се икономика.
Източник: https://blitz.bg/

 

Открита паметна плоча на 24-ти пехотен черноморски полк в Бургас

21.09.2020, 17:13

На 21–ви септември 2020 година по повод 130 годишнината от основаването на 24-ти пехотен черноморски полк, в Морската градина на град Бургас беше открита паметна плоча, поставена на сградата, помещавала щаба му до 1958 г. (сегашната детска градина „Златна рибка“).
Полкът е формиран е в гр. Бургас на основание указ № 11/1889 г. от 3-та и 4-та дружини на 11-ти пехотен Сливенски полк.
В Първата балканска война (1912-1913 г.) воюва при с. Константиново, с. Ериклер, при Лозенград, с. Пурлия, Соуджак дере и Бунар Хисар, при атаката на Одринската крепост, Кум дере и Мезар тепе, при Чаталджанската позиция, с. Лазаркьой.
Във Втората балканска война води боеве при с. Долни Балван – с. Серчиево, при Царските и Доленските височини.
Участва в Първата световна война през 1915 г. в боевете при височината Киселица, позицията при Страцин, при р. Тиня, при Скопие, Белограц. През 1916 г. воюва на позициите при връх Рупите, Червена вода, Преслап, връх Борис, с. Сборско, Биюк Таш и Димова поляна. През 1918 г. воюва при с. Порой, р. Котер, участва в отстъпителните ариергардни боеве по посока на Михайлова поляна – Конопище, Кавадарско плато, Демир Капия и Беласица.
През 1919 г. полкът се разформирова. През юни 1928 г. се формира отново с явното наименование 39-та пехотна Солунска дружина. През 1941 г. полкът е на югоизточната граница. Участва в заключителния етап на Втората световна война в състава на 3-та пехотна Балканска дивизия. Воюва при Драва-Соболч и Гордиша.
На откриването на паментната плоча присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева, както и командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби – флотилен адмирал Велко Велков.
Плочата е открита по инициатива на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България и  Организационен комитет за честване на 130 години от създаване на 24-ти пехотен черноморски полк – Военен клуб Бургас.
След откриване на плочата официалните лица, граждани и гости на града поднесоха венци и цветя на паметника на загиналите войни през войните от Бургас.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Афганистанските уроци за САЩ

21.09.2020, 16:38

Както е известно през 80-те години на миналия век Афганистан се превърна в полигон за съветското въоръжение в реална бойна ситуация, където специалисти от ГРАУ (Главное ракетно-артиллерийское управление) на Министерството на отбраната на СССР събират информацията, необходима за подобряване, както на самото оръжие, така и на характеристиките на неговата експлоатация в различни условия.
През 2001 г. Международните сили за стабилизиране (International Security Assistance Force, ISAF), водени от Съединените щати, поеха „възстановяването на реда“ в Афганистан и коалиционните оръжия веднага попаднаха в адските условия на експлоатация в условия на екстремни температури, техните резки колебания и силната запрашеност.
Първият провал бе с германската автоматична пушка G36 от Heckler & Koch, която не можа да потвърди посочените експлоатационни характеристики в бойни условия. Проблемите със стрелковото оръжие на армиите на страните от НАТО обаче не приключиха само с нея, което стана причина за започване на изследователска работа за усъвършенстване на моделите на стрелковото оръжие, използвани в много от страните от ISAF. Така например американските въоръжени сили бяха изправени пред прегряването на цевите на карабини M4A1 при боевете. Наблюдавани са и случаи на самозапалване на заряда на патрона в патронника, загрят от интензивната стрелба. Цевта на M4A1, направена по-тежка в сравнение с M4, не реши този проблем.
И така, наскоро Научно-изследователският за въоръженията на армията на САЩ (United States Army CCDC Armaments Center) получи два патента за нова конструкция на цевта за M4A1. Двама конструктори, Томас Грего и Адам Фолц, са проектирали новата тежка цев в Picatinny Arsenal в Ню Джърси. Външната й повърхност има спирални канали в три отделни зони, които трябва да осигурят по-интензивно охлаждане (в сравнение с конвенционалната тежка цев на M4A1), като същевременно намаляват общото тегло с около 113 g. Новата конструкция значително намалява риска от прегряване на цевта или от самозапалване на патрона в нагретия патронник. В допълнение, според разработчиците, използването на новата цев намалява изместването на средната точка на попаденията по време на нагряване (дори до 487° C), увеличава ресурса и възможния брой изстрели в автоматичен режим. Тестовете на прототипи на новата цев са завършени успешно и армията планира да предаде технологията на предприятията, произвеждащи M4 за нейните нужди.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Честваха възвръщането на Балчик в пределите на България

21.09.2020, 16:04

Днес в град Балчик с тържествено издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя беше отбелязана 80-годишнината от възвръщането на гр. Балчик в пределите на България, съобщават от ВМС. Заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев прие  строя на почетния караул. Под звуците на Химна на Република България тържествено беше издигнато националното знаме.
На „Паметника на героите, паднали за Отечеството“, беше проведен военен ритуал, по време на който свещенници отлужиха заупокойна молитва и с минута мълчание беше почетена паметта на загиналите за България. Венци и цветя бяха положени от военните моряци, представители на държавната и местна власт и от граждани и гости на град Балчик.

********

На 21 септември 1940 г. българската войска навлиза в Южна Добруджа. Операцията по заемането на Южна Добруджа е възложена на 3-та армия (4-та пехотна преславска дивизия, 1-ва бърза дивизия, 4-ти граничен полк), усилена с флотски части (стражевият кораб „Бургас“, три торпедоразрушителя, два катера и рота морска пехота), под командването на генерал-лейтенант Георги Попов.
- Съгласно разработения план възвърнатата територия е разделена на четири зони, които трябва да се заемат последователно в срок до 1 октомври 1940 г.
- Със специална заповед от 21 септември 1940 г. цар Борис ІІІ нарежда на армията в 9.00 ч. да навлезе в градовете и селата на Южна Добруджа.
- Министърът на войната генерал-лейтенант Теодоси Даскалов командва колоната, настъпваща към Тутракан.
- Войските по направлението Варна – Балчик – Добрич са под командването на генерал-лейтенант Георги Попов.
- Начело на флотската групировка, предназначена за действия по Черноморското крайбрежие, е командващият морските войски капитан І ранг Асен Тошев.
- В указания срок 3-та армия излиза на границата от 1912 г., а силите на флота заемат всички пристанища и крайбрежието от Балчик до Дуранкулак.
Само за 10 дни Южна Добруджа е приобщена към Отечеството и по мирен начин е постигната една част от целите за национално обединение. Възвърнатата област е включена във военнотериториалното деление на страната.
Формирани са и се установяват като постоянни гарнизони 31-ви пехотен полк в Силистра, 46-и пехотен полк в Добрич и въздушна част, базирана на летище Балчик.

 

В предпразничния ден Батальонът за ЯХБЗ и Е - Мусачево празнува 42 години от своето създаване

21.09.2020, 12:40

Днес, 21 септември, военнослужещите и цивилните служители от батальона за ядрена, химическа, биологическа защита и екология празнуват 42 години от създаването на формированието.
Тържественото честване започна със слово на командира на формированието подполковник Анатолий Димитров, който поздрави личния състав с думите:  „Можем смело да заявим, че с натрупания богат практически опит, придобит от участието в международни и национални съвместни учения, както и в операции по оказване на помощ на населението при бедствия, батальонът се явява най-важният стълб в ядрената, химическата и биологическата защита на войските. Нееднократно, със своите навременни и професионални действия, военнослужещите от формированието са получавали уважението и благодарността на населението.”
Празникът продължи с прочитане на поздравителни адреси, заповеди за награждаване и повишаване в звание на военнослужещи за проявени отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Храм „Св. Николай“ в Морско училище отвори врати

21.09.2020, 09:46

След Военна академия „Г.С.Раковски“ и НВУ „Васил Левски“ и ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ има православен храм, който носи името на Св. Николай.  Ритуалът „Обновление“ бе извършен вчера от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в присъствието на десетки дарители, ктитори и приятели на училището, съобщават от ВВМУ. - (видео)
В края на 2015 г. на територията на Морско училище Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан освети мястото и положи основния камък, където бе съграден новият храм, посветен на свети Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец.
Храмът е построен изцяло от дарения и е уникален, защото е първият новопостроен във Варна от 100 години насам, и е в чест на един от най-прославените Божии последователи – Св. Николай Чудотвореца и бързия небесен застъпник на християните във всички времена, по всички земи, морета и океани.
От вчера Морско училище вече има свой духовен дом, в който всеки може да влезе и отправи молитва.
Източник: http://otbrana.com/

 

Военни маневри в Кавказ: в Русия започва голямо военно учение

21.09.2020, 08:59

Стратегическото КЩУ "Кавказ-2020", в което ще участват над 80 000 души, започна днес на военните полигони в Южна Русия. Това съобщиха пред журналисти от руското министерство на отбраната, предаде ТАСС.
"Във въоръжените сили на Русия започна стратегическото командно-щабно учение "Кавказ-2020", заяви ведомството. То уточни, че основните действия на войските в рамките на маневрите ще са на вътрешните полигони на Южния военен окръг на Русия Прудбой, Ашулук и Капустин Яр, както и на наземните авиационни полигони Арзгирски и Копанской.
Руското министерство на отбраната добави, че общо в "Кавказ-2020" ще участват около 80 000 души, в това число съединения и части от бойното, тиловото и техническото обезпечение, съединения на противовъздушната отбрана и военноморските сили, а също и на Росгвардия и министерството на извънредните ситуации. "Същевременно максималният брой на ангажирания личен състав на воинските части, попадащ под действието на Виенския документ от 2011 г., на учението, провеждано под единно оперативно командване, ще бъде до 12 900 души", подчерта военното ведомство.
В маневрите ще участват военнослужещи не само от Русия, но и от Армения, Беларус, Китай, Мианма и Пакистан. Броят на чуждестранния контингент не надвишава 1000 души. Като наблюдатели ще присъстват представители на Азербайджан, Индонезия, Иран, Казахстан, Таджикистан и Шри Ланка.
В първия етап от учението органите за военно управление ще планират действия в отговор на условна политическа обстановка и ще отработват взаимодействието със страните участнички. В рамките на втория етап ще бъдат решавани задачи по управление на войските при воденето на съвместни бойни действия.
На ученията се планира да бъде отработено разполагането на войскова групировка на коалиция от държави за гарантиране на военната сигурност в Югозападна Русия. Учението "Кавказ-2020" ще приключи на 26 септември, а негов ръководител ще бъде началникът на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов (на снимката), който е и първи заместник-министър на отбраната на Русия. - (видео)

 

 

Китай се оказа клиент на Ми-171Ш

20.09.2020, 23:59

Китай се оказа, че е поръчал неназовано количество вертолети Ми-171Ш. Това става ясно от репортаж излъчен по една от китайските държавни телевизии. - (видео)
Репортажът е бил посветен на вертолетостроителното предприятие в Улан Уде, Русия, където се сглобяват няколко варианта на Ми-17. В кадрите влиза и вертолет Ми-171Ш с китайски опознавателни знаци в процес на боядисване със синьо-сив камуфлаж. В репортажа се виждат и още два Ми-171Ш в същи камуфлаж, но без китайски знаци.
Предназначеният за Китай Ми-171Ш (това е експортното означение на Ми-8АМТШ) е с т.нар. „делфинов нос”, бронировка за пилотската кабина и задна товарна рампа. Вижда се също и оптико-електронна система за наблюдение поставена под пилотската кабина и устройство за разхвърляне на топлинни капани.
Ми-171Ш, който се строи в Улануденския авиационен завод (У-УАЗ), е въоръжен военен вариант на цивилния Ми-171Е, който Китай притежава в голямо количество и който в местни условия се въоръжава и доработва. Конфигурацията на показания вертолет напомня на Ми-8АМТШ, който се строи за руските въоръжени сили. От разпространените кадри, обаче не може да се разбере дали китайските вертолети ще са с двигатели ТВ3-117ВМА или ще е с по-новите ВК-2500-03, който е по-подходящ за високопланински условия.
По-късно репортажът на китайската телевизия бе свален от интернет, което показва, че явно е имало изтичане на информация.
Основният въпрос в момента е защо Китай поръчва отново вертолети от семейството Ми-17 от Русия. Последната сделка за Ми-17 между двете страни, за която е известно, бе приключена през 2014 г. Междувременно китайската авиационна индустрия започна да строи редица собствени конструкции, за като се смяташе, че попълват същата ниша, като Ми-17.
Между 1991 и 2014 г. Китай поръча от Русия малко над 300 броя вариации на Ми-17, като те се използват от ВВС на страната, армейската авиация и китайското МВР.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Тържествено откриване на родната къща на полковник Владимир Серафимов в с. Свежен

20.09.2020, 21:15

На 17.09.2020 г. на тържествена церемония с участието на военния духов оркестър и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада беше тържествено открита реставрираната родна къща на полковник Владимир Серафимов в с. Свежен, съобщават от формированието.
Серафимовата къща е най-старият архитектурно-исторически обект в Свежен и е на повече от 300 години. В нея се ражда и полковник Владимир Серафимов (1860-1934) - проявил героизъм в боевете за свободата на Родопския край. Заради драматичното сражение на връх Средногорец до село Аламидере, известен като "Родопската Шипка", той е наречен Освободителя на Родопите.
Гости на тържественото откриване на реновираната къща бяха господин Христо Енков - кмет на Община Брезово, бригаден генерал Деян Дешков - командир на 61 механизирана бригада, г-н Стойо Карагенски – заместник-кмет на община Карлово, г-н Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в Министерството на отбраната, полковник Димитър Кацаров – командир на 101 Aлпийски полк, представители на административната и местна власт и родолюбиви българи.
Г-н Енков, бригаден генерал Дешков, г-н Иво Антонов и полковник Кацаров заедно прерязаха лентата на реновирания роден дом на полковник Серафимов, а църковният ритуал по освещаването беше отслужен от енорийския свещенник на Брезово отец Младен.
По повод тържествения ритуал беше прочетена заповед на Министъра на отбраната за награждаване на кмета на Община Брезово. Отличието връчи г-н Иво Антонов.
В знак на признателност към полковник Владимир Серафимов бяха поднесени венци от името на Министъра на отбраната на Република България г-н Красимир Каракачанов, кмета на Община Брезово господин Христо Енков, Началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на 61 механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, родолюбиви граждани и институции.
Източник:  http://otbrana.com/

 

Как Русия взима Финландия от Швеция?

20.09.2020, 21:08

Ако за шведите преминаването на Финландия под господството на руския цар е велика трагедия, то за финландците това е надежда за създаване в бъдеще на първата им национална държава.
Когато през 1917 г. от руините на Руската империя се ражда независима Финландия, това не става от само себе си. Политическата свобода, която руските царе дават на финландците през столетието, в което те живеят в състава на Русия, им позволява да създадат "държава в държавата".

Много векове преди това финландците живеят под властта на шведските крале, но дори не могат да си мечтаят за подобно нещо.......Прочети още

 

ВВС и ВМС на Великобритания тестват отбраната на Русия

20.09.2020, 20:22

Британските военни самолети и кораби значително увеличиха интензивността на патрулирането по руската граница, за да разкрият слабостите на руската отбрана и да могат да ги използват в бъдеще, съобщава Sunday Times, наричайки подобна операция безпрецедентна.
От последната седмица на август 28 самолета на Кралските военновъздушни сили на Великобритания са забелязани близо до руските граници в Черноморския регион и край бреговете на полуостров Кола.
Изтребители "Тайфун", самолети-танкери "Вояджър", самолети за радарно разузнаване и управление на удари "Сентинел", стратегически разузнавателен самолет RC-135 и самолети за ранно предупреждение Boeing E-3 Sentry са участвали в далечни полети.
Преди две седмици е съобщено за първите полети на "Тайфун" над Украйна и позовавайки се на военни източници и данни от въздушни ресурси, оттогава патрулирането близо до руските граници по Черно море се е увеличило.
Други самолети "Тайфун" са изминали почти 2500 км, достигайки полярния кръг и извършвайки първите си полети близо до Мурманск.
Медията отбелязва, че това съвпадна с международната морска операция в Полярния кръг, която е водена от кораби на британския флот.
Както британското министерство на отбраната съобщава на 7 септември, целта на тази операция е да демонстрира ангажимента на страните от НАТО за корабоплаване в региона.
В операцията участваха фрегата тип 23 Sutherland и танкера Tidespring от класа Tide на британския флот, разрушителя Arleigh Burke от американския флот и фрегатата Thor Heyerdahl тип Fridtjof Nansen на норвежкия флот с подкрепата на датски патрулен самолет.
Висш разузнавателен източник заявява пред Sunday Times, че информацията, събрана по време мисиите, ще позволи на експертите на Министерството на отбраната да "идентифицират слабостите на опонентите и да се опитат да ги използват".
Източник: https://news.bg/

 

10 години Регионален клон "34-ти пехотен Троянски полк" от НД „Традиция“

20.09.2020, 19:52

На 18 септември Регионален клон (РК) "34-ти пехотен Троянски полк", Априлци – Троян – Севлиево, от НД „Традициия“, тържествено отпразнува 10 години от създаването си.  Събитието беше част от програмата на Български фестивал на сливата, Троян и Орешак.
Директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патиротично възпитание“ в МО Иво Антонов поздрави РК"34-ти пехотен троянски полк" за добрата  съвместна работа и приноса му към военно-патриотичното възпитание. От името на министъра на отбраната той награди изявени членове на НД „Традиция“ и председателя на Инициативния комитет за издирване и възстановяване на паметниците на загиналите троянци.
Бяха представени исторически и военни облекла и костюми от Априлското въстание и събитията след Освобождението. Майсторското изпълнение на Гвардейския духов оркестър и наградата, придружена с благодарствени топли думи, връчена от г-жа Донка Михайлова - кмет на гр. Троян, направиха честването завършен, тържествен и незабравим празник.
Източник: http://otbrana.com/

 

Смяна на контингента ни в Босна и Херцеговина

20.09.2020, 19:48

Ротация на българския военен контингент в операцията на Европейския съюз „Алтеа” в Босна и Херцеговина беше извършена през седмицата, съобщават от СКС.
Новият национален командир на контингента, той и заместник-началник на щаба на операцията полковник Анастас Бакалов от СКС прие правомощията от предшественика си полковник Пламен Петков.
По време на процеса на ротация новият контингент се запозна детайлно с изпълнението на задачите в района на мисията, като полковник Бакалов се срещна и с командира на операцията генерал-майор Рейнхард Тришак.
Към настоящия момент въоръжените сили на Република България участват в операцията с 11 военнослужещи в щаба на операцията със задачи, свързани с подпомагане подобряването на сигурността в Босна и Херцеговина.

Допълнително за изпълнение на задачите поддържаме 10 дневна готовност за развръщане в зоната на операцията на рота и национален поддържащ елемент до 140 военнослужещи, включени в състава на междинния резерв на операцията. До момента сме участвали с над 3600 военнослужещи.
Източник: http://otbrana.com/

 

НАТО спешно усилва защитата на маршрутите между Европа и САЩ

20.09.2020, 12:37

НАТО привежда в повишена бойна готовност подразделенията за защита на транспортните и комуникационни маршрути между Северна Америка и Европа, съобщава германското списание Focus, цитирано от Агенция Фокус.
Частите, които минават в повишена готовност се намират в американския пристанищен град Норфолк, щата Вирджиния. Те ще патрулират в Атлантическия океан. По този начин Алиансът реагира на руската политика, която се смята за агресивна на Запад. От Москва се страхуват най-вече държавите по Източния фланг на НАТО, особено след събитията в Източна Украйна и Крим, коментират от редакцията.
Военната организация на Запада се опасява, че руските подводници могат да прекъснат подводните кабели между САЩ и Европа, чрез които се обменят интернет данни. Такива атаки могат да бъдат част от хибридна война, отбелязва изданието.
Войските в Норфолк под ръководството на вицеадмирал Андрю Люис (на снимката) допълват поредното новосъздадено звено в Улм в германската провинция Баден-Вюртемберг. То отговаря за транспортирането на войници и военна техника до Европа.

Тези сили достигнаха първия етап на бойна готовност миналата година. До септември 2021 г. и двете части ще бъдат приведени в пълна бойна готовност.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Проект в Пловдив запознава децата с военната професия

20.09.2020, 11:50

Във връзка с провеждането на „Европейски дни на наследството 2020г.“, на 19 и 20.09.2020 г. деца и възрастни в гр.Пловдив имат възможност да разгледат изложба на парашутна екипировка, използвана в Българската армия и Аероклуб „Пловдив“ и колекция от над 120 военни и полицейски фуражки в Народна библиотека „Иван Вазов“, която е част от гостуващата изложба „Символи на държавността“ представена от доц. д-р Людмил Георгиев.
Експонати от личния фонд на Съвместното командване на специалните операции са изложени на втория етаж в детския отдел на РНБ “Иван Вазов“. Там посетителите могат да се запознаят с парашутните системи, използвани при подготовка на младежи за развитие в армейските структури и с техниките на изпълнение на парашутен скок, показани на информационни табла.
За всички деца, любители на екстремните спортове, военнослужещи от СКСО, съвместно със СНЦ "Клуб за планинско-приложни спортове АГАРТА" осигуряват изкачване на Библиотеката по алпийски способ на височина над 40 метра, а в павилиона на Борисовата градина са закачени подвесни системи, на които децата могат да добият представа за управлението на парашута във въздуха.
Проектът е осъществен от РНБ „Иван Вазов“, Съвместното командване на специалните операции и „Асоциация за социална, здравна и правна помощ”. Целта му е да запознае целевата група с дейността на СКСО и възможностите на армията, взаимодействието между НПО и държавни структури, да привлече вниманието на деца от социални институции за възможностите за обучение, работа и кариера в Българската армия, да запознае младежите с геоложката структура на тепетата, защитените видове и територии.
Източник: http://otbrana.com/

 

Защо Сталин унищожава линията “Сталин“?

20.09.2020, 07:49

При създаването на стратегическата визия на Червената армия на Укрепените райони (УР) се отрежда изключително важна роля. Съгласно плановете те са били длъжни да прикриват най-важните операционни направления и райони. От удържането на тези участъци зависи устойчивостта на отбраната.
Освен това те са опорни рубежи за действие на полевите войски, както в отбрана, така и при преминаване в решително настъпление. В случай на пробив на противника на съседни направления, УР е трябвало да осигурят стабилна основа с цел маневриране на военни части и въоръжение.
Съгласно тези планове, при инженерната подготовка на вероятните театри на военни действия, главно внимание се отделя на строителството на УР. .......Прочети още

 

Разкриха техническите характеристики на новия изтребител МиГ-35

20.09.2020, 07:40

Производителят определи най-новият изтребител МиГ-35 за връх в това самолетно семейство и публикува за първи път подробни технически характеристики, предава РИА Новости.
Машините са представени в две модификации – МиГ-35 (едноместен) и МиГ-35Д (двуместен), като и двата варианта са създадени на базата на технологиите за изтребител от пето поколение.
„За серийното производство на самолетите е модернизирана и успешно функционира производствено-технологическа база, която осигурява възможността за производство на самолетите с високи темпове и високо ниво на качество“ се казва в съобщение на корпорация „МиГ“.
Предсерийните модели за произведени по поръчка на Министерството на отбраната на Русия и преминават изпитания в интерес на Въздушно-космическите сили (ВКС).
Изтребителят е предназначен да унищожава въздушни цел през деня и нощта, в прости и сложни метеорологични условия, както и да поразява подвижни и неподвижни наземни (надводни) цели.
Основните му характеристики:
- Максимално тегло при излитане - 24 500 кг;
- Максимално външно натоварване - 6500 кг;
- Максимална тяга - до 18 000 kgf;
- Максимална скорост - 2100 км/ч;
- Практически таван - 16 000 м;
- Максимално експлоатационно претоварване - 9G;
- Максималният обхват на полета е 3000 км.
Сред основните предимства на самолета са:
- Намалена радиолокационна контрастност;
- Четирикратно резервиране по всички канали за управление;
- Авионика от ново поколение, включваща радарна станция с активна фазирана антенна решетка, оптична радиолокационна станция и система за обозначение и индикация, монтирана на каска;
- Съвременно информационно и контролно поле на кабината с високо ниво на автоматизация.
Най-съвременното бордово оборудване в съчетание с високоточното въоръжение позволяват на МиГ-35 да решава широк спектър от задачи и конкретно:
- Завоюване на господство във въздуха при борба с изтребители от четвърто и пето поколение;
- Прехващане на съвременни средства за въздушно нападение;
- Нанасяне на удари с високоточно оръжие по наземни и надводни цели без влизане в зоната на ПВО през деня и нощта и във всякакви метеорологични условия;
- Въздушно разузнаване с използване на оптико-електронни и радиотехнически средства;
- Участие в групови действия и изпълняване на функциите на въздушен пункт за управление на авиационни групи.
МиГ-35 е оборудван с нови двигатели с увеличена и управляема по вектора тяга, има възможно за дозареждане с гориво в полет и да изпълнява ролята на танкер. В допълнение, едноместната и двуместната версии на самолета са напълно унифицирани според дизайна на самолета, комплекса от бордово оборудване и изпълняваните функции.
В девет точки на външното окачване изтребителят може да носи широка гама оръжия:
- Управляеми ракети въздух-въздух с малък, среден и голям обсег;
- Ракети въздух-повърхност, предназначени за унищожаване на земни (надводни) цели;
- Управляеми въздушни бомби;
- Неуправляеми ракети;
- Авиобомби и еднократни бомбови контейнери с калибър от 100 до 500 кг
В допълнение, МиГ-35 има вградено 30 милиметрово автоматично оръдие. - Още за МиГ-35

 

 

Йенс Столтенберг: На нас не ни пречи, че Сърбия купува оръжие от Русия и Китай

19.09.2020, 17:24

Сърбия е суверенна държава и НАТО изцяло приема политиката й на военен неутралитет и избора й за снабдяване с въоръжение, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за сръбския в. "Курир", като подчерта, че на алианса не му пречи, че Сърбия купува оръжие от Русия и Китай.
"Покупките за отбраната са национално решение", каза Столтенберг, но предупреди, че при снабдяването с въоръжение трябва да се имат предвид и разходите по поддръжката му, които понякога могат да бъдат много големи, предаде БТА.
Генералният секретар на НАТО каза още, че НАТО подкрепя продължаването на диалога между Сърбия и Косово с посредничеството на Европейския съюз, като посочи, че той е от ключово значение както за двете страни, така и за мира и сигурността в региона.
Той каза, че мисията на НАТО в Косово КейФОР със своите 3500 войници ще продължи да действа за опазването на мира.
Говорейки за бомбардировките на НАТО над Сърбия през 1999 г., Столтенберг подчерта, че не бива да се забравя миналото, но трябва да се гледа към по-доброто бъдеще.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Началниците на отбраната на страните-членки на НАТО обсъдиха предизвикателствата пред международната сигурност на конференция на Военния комитет на Алианса

19.09.2020, 16:23

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов потвърди вчера, 18 септември, изпълнението на ангажиментите на Въоръжените сили на Република България по участието в операциите и мисиите на НАТО в Афганистан, Ирак, Косово и Средиземно море. Това посочи той в изказването си в рамките на конференцията на Военния комитет на Алианса, която поради усложнената епидемична обстановка с COVID - 19 се проведе като видеоконференция.
По темата за започналата трансформация на мисията в Афганистан бе посочено адаптирането на българското участие в нея. Началникът на отбраната отбеляза и увеличаването на ангажимента ни към операцията в Косово. Адмирал Ефтимов подчерта значението, което имат за България сигурността и стабилността в Черноморския регион и Западните Балкани. Той постави акцент върху готовността на страната ни да бъде домакин на Регионалната координационна функция на НАТО за Черно море, която да се изпълнява от националния ни военноморски координационен център.
В рамките на конференцията бяха обсъдени както операциите, мисиите и оперативните дейностите на Алианса, така и ролята на организацията в борбата с тероризма.
Началниците на отбраната одобриха основните елементи от съгласуването на дейностите по Концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона. Това е ясен знак за единството и солидарността на Алианса в процеса на приспособяване към променената среда на сигурност. Този акт спомага за допълнителното синхронизиране на усилията на НАТО за адаптиране на способностите му за възпиране и отбрана и повишаване на възможността за поддръжка на застрашен съюзник.
Дискутирани бяха също напредъкът в разработването на ключовата концепция на НАТО за бойните действия, както и поуките от практиката за ролята на организацията в противодействието на COVID-19.
Източник: https://www.mod.bg/

 

66 курсанти положиха клетва във ВВМУ, 20 от тях ще учат за военни лекари

19.09.2020, 16:14

„Няма просперираща държава в света, която няма боеспособна и силна армия“, това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов днес по време на тържествения ритуал по полагане на военна клетва от 66 курсанти във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.
Те влязоха в курсантските редици на 14 август 2020 г. и преминаха базова военна подготовка, която включва физическа и строева подготовка, обща тактика и обучение по дисциплините „Огневи системи и теория на стрелбата“, „Основи на военното право и нормативната уредба на въоръжените сили“ и „Ядрена, химическа, биологична защита и екология“.
Курсантите първокурсници ще се обучават в специалността „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“ в специализации: „Корабоводене за ВМС“, „Корабни машини и механизми за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“, „Кибероперации“, „Мехатроника“, „Военноморска логистика“ и „Военен лекар“.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че младите хора започват да осъзнават, че воинската професия е добра перспектива.
„Преди четири години, когато станах министър, випускът беше 18 човека, тази година е 66 и още двама медици ще допълнят строя. Това показва, че нещата вървят в положителна насока“, заяви Каракачанов пред журналисти. (Б.р. – От тях 20 младежи – 8 момчета и 12 момичета, са приети да се обучават по специалността „Военен лекар“. Това е четвъртият випуск, сформиран в резултат на тристранното сътрудничество между Военномедицинска академия (ВМА), Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“- Варна.)
Той бе категоричен, че след 25 години съкращения и липса на визия сред политиците, все повече хората разбират, че армията е един от най-важните стълбове на държавността.
„Неокомплектоването започна малко по малко да се преодолява.  Разбира се не с тези размери и темпове, които на мен ми се иска, но тенденцията е положителна. Хората, които постъпват във военните училища и армията са повече и това се дължи на отношението, което виждат“, допълни министърът на отбраната и припомни, че ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е класирано сред най-добрите военноморски училища в света.
След полагането на клетвата от курсантите академичният съвет на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ удостои със званието „Доктор Хонорис кауза“ генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. - (видео)
„Изключително съм признателен и горд, че преди няколко години намерихме общ език с Военноморската академия и с Медицинския университет - Варна да направим проект, който ще остави дълбока следа във военната медицина. Сега имаме едни изключително мотивирани млади хора, които се захванаха с нелеката задача да учат две специалности наведнъж и да попълнят редовете на военните офицери. Преживяхме над 20 години демилитаризация на военното здравеопазване, сега е време медицинското офицерство у нас да си върне достойното място в редовете на въоръжените сили“, заяви в словото си генерал-майор Мутафчийски.
На церемонията присъстваха началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Половин век от първия полет на Ми-24

19.09.2020, 07:52

Днес се навършват 51 години от първия полет на съветския щурмови вертолет Ми-24. Той е осъществен на 19 септември 1969 г. от изпитателната станция на конструкторското бюро Мил в Панки, край Москва.
Дебютният полет е извършен от летецът-изпитател на Мил Герман Алфьоров. Четири дни по-рано той изпълнява и първото зависване с първия прототип на вертолета, означен тогава като В-24.
През март 1967 г. Президиума на Министерския съвет на СССР дава нареждане до конструкторските бюра на Мил и Камов за изготвяне на технически проект на специализиран боен вертолет. В Камов създават въоръжена версия на морския вертолет Ка-25, докато в Мил пристъпват към проектирането на тежка скоростна и двудвигателна машина, която взаимства част от агрегатите и системите от съществуващите по това време Ми-8 и Ми-14.
Предпочитанията са за проекта на Мил, като през май 1968 г. е издадено постановление на ЦК на КПСС, с което се дава началото на работата по бойния вертолет В-24.
Ръководителят на проекта В-24 е самият Михаил Мил, който стриктно следи за прилагане на неговата идеология при конструиране на машината. За главен конструктор е назначен Виктор Кузнецов. Същинската проектантска работа започва през август 1968 г.
Залага се на използването на доста елементи от Ми-8/14. На първо място това са втулката и лопатите на носещия винт, опашният винт, автоматът-наклонител и елементи от трансмисията. Заложено е на двигателя Изотов ТВ3-117, който в края на 60-те вече задвижва първите морски вертолети Ми-14. От самото начало на вертолета се придава изключително изчистена аеродинамична форма. За разполагането на сериозното въоръжение се предвижда своеобразно крило – една от бъдещите отличителни черти на Ми-24.
През февруари 1969 г. правителствена комисия утвърждава окончателния вид на вертолета и почти веднага започва сглобяването на прототипа. Първият прототип излиза от халето за окончателно сглобяване през юни същата година.
Изпитанията не вървят много гладко, но няма непреодолими технически трудности. Общо в изпитанията се включват два прототипа и 10 предсерийни Ми-24. Държавните изпитания от страна на НИИ на ВВС започват през юни 1970 г. и продължават година и половина. Както обаче диктува съветската традиция, серийното производство на вертолета започва преди окончателното им завършване и първите серийни Ми-24А започват да излизат от завод „Прогрес”, град Арсениев във втората половина на 1970 г.
С известни пръсвания през 90-те години на миналия век, производството на Ми-24 продължава и до днес. Актуалната му версия се нарича Ми-35М и продължава да намира добър прием по света. - (видео)
През лятото на 1979 г. първите Ми-24 предназначени за българските ВВС пристигат у нас. - Още за Ми-24

 

 

L-39NG получи типова сертификация

18.09.2020, 23:20

Учебно-тренировъчният самолет L-39NG получи типова сертификация от чешкото МО, което дава зелена светлина за стартиране на експлоатацията му. Това обяви компанията производител Aero Vodochody днес, 18 септември 2020 г.
Сертификацията на дълбоката модернизация на добре познатия L-39 е проведена по нова процедура, която гарантира единни над национални стандарти, които се признават от военните органи във всички страни от ЕС и НАТО, съобщават още от Aero Vodochody
За провеждане на сертификационните изпитания са били задействани два прототипа за летателни и два прототипа за наземни изпитания. Първият полет на типа е от декември 2018 г. и от тогава са били натрупани 300 тестови полета.
Първоначално от Aero Vodochody планираха да приключат със сертификацията в края на 2019 г., но след това изместиха срока за третото тримесечие на 2020 г.
Aero Vodochody в момента има 26 твърди поръчки – 12 са за частната компания RSW Aviation, други 10 са за друг частен доставчик на военни услуги SkyTech. Останалите четири самолета са за африканската страна Сенегал.
Очаква се Чехия също да даде поръчка за самолета в скоро време. Страната вече покани Словакия за организирането на съвместен учебен център, който да използва L-39NG.
Сертифицирането на L-39NG идва малко, след като Aero Vodochody се сдоби с нов собственик. Инвестиционният фонд Penta, който управляваше компанията в последните 14 години, продаде самолетостроителя на унгарския бизнесмен Андраш Томбор (51%) и чешката компания Omnipol (49%).
Проектът L-39NG бе стартиран на изложението във Фарнбъроу през лятото на 2014 г. Промените в класическия дизайн на L-39 са няколко. Първо, самолетът се задвижва от модерния реактивен двигател Williams International FJ44-4M (тяга от 1700 kgf), който има цифрово управление. Новият мотор има редица предимства пред сега използвания АИ-25ТЛ – той ускорява по-бързо, има по-нисък горивен разход, няма нужда от спомагателна силова установка, има значително по-голям ресурс и по-евтина поддръжка. Освен това самият двигател е с около 100 kg по-лек, плюс още толкова от премахването на някои ненужни системи използвани от АИ-25, води до олекотяване на самолета със 200 kg.
Крилото е ново, при него се използват частично композитни материали и в него има горивни резервоари (а не в краищата му, както е при сегашните L-39). Авиониката е нова на компанията Genesys Aerosystems – дисплеи в пилотската кабина, съвместими с очила за нощно виждане, модулен архитектура и възможност за виртуален тренинг. Нов е и фанара на пилотската кабина, като той ще осигурява по-добра видимост. Самолетът ще има пет точки за окачване на въоръжение (четири под крилото и една под фюзелажа) и ресурс от 15 000 часа.
Повече за L-39NG може да прочетете тук.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 

Американският ексадрен миноносец "Рузвелт" ще посети Варна

18.09.2020, 20:45

От 18 до 20 септември 2020 година на неофициално посещение в гр. Варна ще бъде ескадреният миноносец „Рузвелт“ (USS Roosevelt, DDG-80, Arleigh Burke-class) от състава на ВМС на САЩ. Командир на кораба е капитан II ранг Райън Кендал (CDR Ryan Kendall).
Предвид извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, командването и екипажа на кораба няма да слизат на брега.
На 20 септември, след напускане на Пристанище Варна, ескадреният миноносец „Рузвелт“ съвместно с фрегата „Смели“ и корвета „Бодри“ от българските ВМС ще проведат учениe PASSEX.
Ученията от типа PASSEX са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните.
Целта на ученията е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство, оперативната съвместимост и повишаване подготовката на екипажите на море.
От началото на годината досега са проведени две учения от този тип.
В плана на ученията трaдиционно се включват учения по съвместно тактическо маневриране, епизод по приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер, които се ръководят основно от участващите български кораби, както и учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка.

 

В Граф Игнатиево пристигнаха шест американски F-16

18.09.2020, 19:45

Шест изтребителя F-16C от състава на 31-во крило на ВВС на САЩ в Европа осъществиха днес, 18 септември 2020 г., успешно пребазиране от авиобаза Авиано, Италия, в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от МО.
Машините, които пристигнаха около обед, ще се включат в изпълнението на съвместни задачи с участниците в летателната тренировка „Тракийска пепелянка – 2020“, а след това ще останат за изпълняване на мисията по съвместен „ер полисинг” от българска територия.
Международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка – 2020“ се провежда от 14 до 25 септември 2020 г. в нашата страна. Неин ръководител от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.
Съгласно сценария на тренировъчните бойни действия, българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в отбранителни и настъпателни въздушни операции съвместно със своите коалиционни партньори. Групировки за Противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на Военновъздушните сили и Сухопътните войски ще защитават територия и обекти от критичната инфраструктура на страната ни от действията на смесени авиационни групи, които ще симулират нанасяне на удари. Планът на тренировката предвижда сложността на изпълняваните задачи да нараства с хода на тренировъчните действия и да обхване изпълнението на специфични за родовете авиация и ПВО задачи.
От българска страна участват военнослужещи от базата за командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 и учебно-бойните L-39 от авиобаза Граф Игнатиево, вeртолети Ми-24 и AS 532 Cougar от авиобаза Крумово и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътните войски.
CF-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка Румъния. F-16 и МиГ-21 Lancer на румънските ВВС и ВВС на Гърция с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация.
„Тракийска пепелянка – 2020“ е най-мащабната за тази година международна летателна тренировка с участието и домакинството на българските Военновъздушни сили, която ще предостави на участниците възможности да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда, съобщават още от МО.
Целта е да бъдат усъвършенствани способностите на ВВС за работа в коалиционен формат и за гарантиране на стабилността и сигурността в един стратегически за Алианса регион на Югоизточна Европа. Българските ВВС ще повишат подготовката си за изпълнение на своите задължения за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната ни, както и за пълноценен принос в системата за колективна сигурност на Алианса, съобщават още от ВВС.
След приключването на летателната тренировка американските изтребители ще останат в България за извършване на съвместен „ер полисинг”. Правителството вече даде разрешение за изпълнение на тази задача между 28 септември и 30 октомври 2020 г. Военният министър обвърза американското присъствие у нас с напрежението между Гърция и Турция, а началникът на отбраната каза, че така ще се повиши нальота на българските летци.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев

 
 

Военни клетви в Благоевград и Враца

18.09.2020, 19:42

Новоназначени военнослужещи в Бригадното командване положихаднес  военна клетва Тържествените ритуали се проведоха в Благоевград и Враца. Общо 26 войници в двата гарнизона дадоха тържествен обет за вярност към народ и Родина в присъствието на своите семейства, близки, роднини и приятели, съобщава Пресцентърът на МО.
Командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев поздрави новоназначените военнослужещи и изрази своята увереност, че те ще се докажат като достойни приемници и продължители на славните традиции на Българската армия. „Поздравявам ви за осъзнатия избор да поемете нелеката отговорност да пазите най-свидното - Родината, както и да съхранявате изконните ценности на страната ни, запазили ни като народ и като нация“, каза в словото си той.
В Благоевград участие в тържествения ритуал взе и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, а водосветът за здраве и благоденствие бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

40-ият български военен контингент се завърнa на родна земя

18.09.2020, 19:40

„Добре дошли на родна земя! Вие успешно изпълнихте задачите си по време на мисията и успяхте да надградите извоювания авторитет сред коалиционните партньори.“ Това каза днес, командващият на Съвместното командване нас силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров при посрещането на 40-ия български военен контингент, участвал в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ в Афганистан, което се състоя на летище София, съобщава Пресцентърът на МО.
„В условията на усложнената от пандемията COVID обстановка вие показахте висока дисциплинираност и професионализъм, свидетелство за което са и високите оценки получени от командването на мисията. Това показа нивото на вашата подготовка и осигуряване,“ подчерта генерал-лейтенант Тодоров.
Военнослужещи от 30-ти отряд за контрол на придвижването от състава на Съвместното командване на силите осигуриха граничните и митническите процедури на Летище „София“ при завръщането на контингента.
Четиридесетият военен контингент се състои от структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. В мисията на НАТО в Афганистан в продължение на 6 месеца българските военнослужещи изпълняваха задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния трафик на летището в Кандахар.
Екипът от съветници изпълняваше своите задължения по съветване на Афганистанската армия в областта на разузнаването, гражданско-военното сътрудничество, инженерното и логистичното осигуряване и КИС.
Национален командир на контингента е полковник Светлозар Стефанов от дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната. Командир на ротата за охрана е капитан Христо Върбанов от военно формирование 42800 – гр. Плевен.
Източник: http://otbrana.com/

 
 

Смъртоносна реч на шефа на руското разузнаване: "Проектираме Новия Световен Ред без Запада"!

18.09.2020, 19:34

За янките и западните им васали от ЕС е предвиден последния вагон във влака на бъдещето. Това стана ясно от речта на шефа на руското разузнаване Сергей Наришкин. Много анализатори определиха тази реч като най-откровения отговор на Русия към запада от поне десетилетие насам. В нея Наришкин, който е дясна ръка на Путин директно казва: „Глобализмът умря. Градим нов световен ред. А ако Западът, воден от САЩ, не прояви зрялост и смелост и откаже да се движи в новата указана посока, останалите големи центрове на силата – Русия, Китай, Индия и Бразилия ще проектират глобално бъдеще без него.“
А каква е „указаната посока“? Отговорът е в речта на ръководителя на руското разузнаване Сергей Наришкин, произнесена на Международна конференция за сигурност MCIS-2020 с участието на 101 държави......Прочети още

 
 

Обявен е конкурс за заемане на 216 войнишки длъжности във военни формирования на Военновъздушните сили

18.09.2020, 12:36

Със заповед на министъра на отбраната са обявени 216 войнишки длъжности във Военновъздушните сили (ВВС) за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина. Кандидатите трябва да отговарят на изискванията на чл. 141, ал. 1 или ал. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Те трябва да подадат писмено заявление за участие в конкурса чрез структурите на Централното военно окръжие до 30 октомври 2020 г.
Конкурсът ще се проведе във военните формирования на ВВС в периода 11 – 29 януари 2021 г. и включва изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване с кандидатите.
Във военните формирования на ВВС в Граф Игнатиево, Крумово, Пловдив и Батак са обявени 34 длъжности за войници. Сто тридесет и четири са обявените войнишки длъжности във военните формирования на ВВС в Божурище, София, Медковец, Банкя, Костинброд и Долна Митрополия. Във военните формирования на ВВС в Безмер, Щръклево, Балчик, Черноморец, Стара Загора, Шабла и Кичево са обявени 48 длъжности. Те са за авиомеханици, метеонаблюдатели, електромеханици, планшетисти, радиомеханици, радиотелеграфисти, шофьори, помощник-готвачи, охранители и др.
Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, необходимите документи, критериите и редът за формиране на състезателния бал са посочени в обявата, публикувана на 17 септември 2020 г. в рубриките „Документи“ - „Обяви“ в интернет страницата на Министерството на отбраната (www.mod.bg)
Освен на посочените в обявата телефони, кандидатите за участие в конкурса могат да получат допълнителна и на телефона на националната кампания „Бъди войник“: 0700 20 407.
Източник: https://www.mod.bg/

 
 

Адмирал оглави парламентарната външна комисия

18.09.2020, 09:02

От 9 септември т.г. вицеадмирал от запаса Пламен Манушев е председател на Комисията по външна политика на Народното събрание. След като генерал оглавява Комисията по отбрана, вече адмирал е начело и на външната комисия. Честито и успех!
Бившият аташе по отбраната в Лондон, командир на ВМС и заместник-началник на отбраната, обаче остава в Комисията по отбрана. Там има още много работа, особено по модернизацията на армията, включително и на бойния ни флот.
До сега адм. Манушев беше заместник-председател на външната комисия. На негово място е избран друг член на Комисията по отбрана и кадър на Министерството на отбраната Христо Гаджев.

 

Румъния получи ракети “Пейтриът”

18.09.2020, 08:41

Румънската армия получи първата доставка американски ракети земя-въздух "Пейтриът", произведени от компанията "Рейтеон", в рамките на усилията на страната да подобри отбранителния си капацитет на фона на заплахи от страна на Русия, предаде "Ройтерс".
"Румъния току-що стана по-сигурна страна, приемайки тези ракети "Пейтриът" на територията си. Румънските граждани сега са по-добре защитени", заяви премиерът Лудовик Орбан на церемонията по приемане на ракетите на полигон в близост до черноморския бряг.
Ракетите ще бъдат част от интегрирана система за въздушна отбрана, включваща закупените наскоро изтребители Ф-16 в рамките на процеса на модернизация на остарялото военно оборудване на Румъния, за да отговаря на стандартите на НАТО.
Системата на стойност 4 милиарда долара е важен елемент от програмата за реформиране на отбраната на членката на ЕС и НАТО, която се опитва да подобри възпиращия си капацитет спрямо каквато и да е заплаха от страна на Русия.
Руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че Москва вижда разполагането на американски ракети в Източна Европа като голяма опасност и Москва ще бъде принудена да отговори със засилване на собствените си способности за нанасяне на ракетни удари.
Съединените щати поискаха членките на НАТО постепенно да увеличат бюджетите си за отбрана до 2 процента от брутния вътрешен продукт, а Румъния, близък съюзник на САЩ, е сред първите страни в Европа, които направиха това.
Румъния също така прие елементи от американската система за противоракетна отбрана и участва с военни контингенти във войните в Ирак и Афганистан.
Американската армия, която заяви, че противоракетният щит е необходим, за да защити страните от НАТО срещу ракетни нападения от Иран и не е заплаха за Русия, приведе в експлоатация румънската част от щита на стойност 800 милиона долара през 2016 г. - (видео)
Източник: bnr.bg

 

Координираща конференция на българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2020”

18.09.2020, 08:13

На 17 септември 2020 г. в Щаба на Флотилията бойни и спомагателни кораби - ВМС се проведе финална координираща конференция на българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2020”. Спазвайки противоепидемичните мерки конференцията отново се проведе в електронен формат по видео-конферетна връзка.
Учението е традиционно в партньорството между противоминните сили на Република България и Република Румъния. Поредното годишно издание на учението е предвидено да се проведе в края на октомври, като домакин ще бъде гр. Бургас. В учението участие ще вземат и корабите от Втората постоянна противоминна група на НАТО - SNMCMG2.
На конференцията бяха обсъдени въпроси свързани с отработването на действия на море, насочени към повишаване на нивото на подготовката на личния състав от флотилията по планиране и провеждане на противоминни действия в коалиционен формат.
Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункта за базиране Бургас от състава на Флотилията бойни и спомагателни кораби.
В учението ще вземат участие кораби от ВМС на България, Румъния, Гърция, Испания, Италия, Турция и Франция.
Източник: Връзки с обществеността на ВМС

 

NASA обмисля да изпрати сонда към Венера

18.09.2020, 07:48

В светлината на откриването на фосфин в атмосферата на Венера от NASA обмислят да изпратят сода към втората планета от Слънчевата система в рамките на следващия си програмен период. Това съобщава Reuters.
До следващия април NASA трябва да одобри една или две мисии в рамките на следващата фаза на програмата Discovery. В момента там се съревновават четири потенциални мисии, включително и две до Венера.
Този понеделник обаче, международен екип от учени обяви, че са открити следи от газа фосфин в атмосферата на Венера. На нашата планета този газ е свързан най-вече с бактерии, които живеят в некислородна среда. Това навежда на мисълта, че във венерианската атмосфера е възможно да съществува живот.
През февруари 2020 г. NASA отся четири потенциални мисии за изучаване на Слънчевата система. От тях трябва да бъдат избрани две или една, които да се реализират реално във втората половина на десетилетието.
Една от мисиите е DAVINCI (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging), чиято основна задача е да изучи атмосферата на Венера.
„DAVINCI е логичен избор, ако си мотивиран да направиш последващо проучване на това откритие. Само с тази сонда може да идем и да видим какво се случва в атмосферата на планетата”, обяснява за Reuters Дейвид Гринспуун, астробиолог, който работи в рамките на е DAVINCI.
Освен DAVINCI, от NASA разглеждат още три проекта – IVO, мисия за изучаване на Йо, вулканичния спътник на Юпитер; Trident, мисия за изучаване на спътника на Нептун Тритон и VERITAS, още една мисия насочена към Венера, но тя е с геоложка насоченост.
Венера не е сред основните места, където се търси живот в Слънчевата система, поради изключително суровите условия там. След откритието, което бе обявено този понеделник, шефът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката) заяви, че е време да се приоритизира изучаването на Венера, но уточни, че изборът на новите мисии в рамките на програмата Discovery ще бъде честно и без пристрастия.
DAVINCI вече беше пренебрегната през 2015 г., когато се избираха предишните мисии по Discovery. През миналата година, обаче тя бе отново предложена и стигна до финалния кръг. Идеята на DAVINCI е сондата да достигне до Венера, да навлезе в атмосферата ѝ и след това да започне да се спуска бавно към повърхността с парашут, докато да изучава атмосферата в рамките на спускането, което ще продължи около час. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Балчик по време на Кримската война на страниците на френското списание „Илюстрасион“

18.09.2020, 07:40

По време на Кримската война (1853-1856 г.) френското списание „Илюстрасион“ (L'Illustration, Journal Universel) публикува интересни описания на Балчик. Градът е една от главните бази на съюзническите английска, френска и турска флоти по време на войната. Защитен от североизточните ветрове заливът на Балчик (и Каварна) е избран за база на съюзническите флоти. В Балчик са квартирите на командващи военните флоти на Англия и Франция в Средиземно (и Черно) море - aдмиралите Джеймс Уитли Динс Дъндъс, Едмънд Лайънс, Фердинанд Алфонс Амлен и Арман Жозеф Брюа.
От 21 юли до 9 август 1854 г. френската Първа пехотна дивизия - 10 262 войници и сержанти, 328 офицери (тогава под командването на бригаден генерал Шарл Мари Еспри Еспинас), следвана на 22 юли от 3-хилядна кавалерия башибозуци (Spahis d’Orient) под командването на френския генерал Юсуф паша (Joseph Vantini), предприемат настъпление в Добруджа, за да изтласкат отвъд Дунава останалите край Бабадаг, Исакча и Тулча руски части, под командването на генерал-лейтенант Александър Клеонакович Ушаков.....Прочети още (pdf)

 

Забравените герои на България: Генерал-майор Панайот Вичев Бърнев

18.09.2020, 07:36

Навършват се 161 години от рождението на генерал-майор Панайот Вичев Бърнев. Той е роден на 18 септември 1859 г. в Ески Джумая (дн. Търговище). Завършва Военното училище в София (1883). На 24 май 1866 г. е произведен в чин поручик, на 1 януари 1888 г. в чин капитан, през 1903 г. в чин подполковник, а на 15 август 1907 г. в чин полковник.
Служи в пехотата. През 1903 г. е флигел-адютант на Н.В. княза, след това е назначен за началник на военното училище. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.
През Първата световна война е началник на 5- та пехотна Дунавска дивизия (1915), която в състава на 2- ра армия участва в настъплението към Скопие. По-късно става началник на 5- та дивизионна област (1918). След демобилизацията излиза в запаса.
Мястото и годината на смъртта не са установени.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 2 кл.; народния орден „За военна заслуга” II ст. с военно отличие; ордена „Св.Александър” III ст. с мечове по средата и същия орден IV ст. без мечове.

 

 

Съвместният „ер полисинг” със САЩ ще вдигне нальота на летците ни

17.09.2020, 22:14

Операцията по съвместен „ер полисинг” с ВВС на САЩ ще доведе до повече нальот за българските летци, а пък самата операция е заради повишаване на напрежението в Егейско море. Това заявиха днес, 17 септември 2020 г., началникът на отбраната и министъра на отбраната пред Комисията по отбрана в Народното събрание.
„Във връзка с трудностите за поддържането на МиГ-29 имаме два проблема – единият, все още се справяме с него, е носенето на „ер полисинг”, а другият проблем е ниският нальот в авиацията. С ангажирането на съюзници в носенето на „ер полисинг” ние имаме възможност ресурсът, който имаме за МиГ-овете ефективно да бъде използван за увеличаване нальота на българските летци”, каза пред депутатите адмирал Емил Ефтимов.
Началникът на отбраната каза още, че идеята е да имаме по-тясно сътрудничество с ВВС на САЩ за съвместния „ер полисинг” и за преминаване на ВВС към нов мениджмънт във връзка с експлоатацията на F-16 и постепенното му овладяване.
„Така, че ние ще продължим да търсим двоен ефект – придобиване на опит за експлоатация на F-16 и съвместен „ер полисинг” с цел вдигане нальота на летците”, каза още адмиралът.
Не е ясно как точно съвместният „ер полисинг” ще доведе до повишаване на нальота на българските пилоти-изтребители. Ако адмиралът има предвид икономисването на ресурса, който се хаби при вдиганията по тревога, то той в момента е пренебрежим, предвид много слабата руска активност над Черно море.
„Политическите съображения са ясни – това е една стъпка към задълбочаване на нашето военно сътрудничество със САЩ. Това става на готвената за подписване 10-годишна рамка за сътрудничество в сферата на отбраната. Това е една полезна стъпка за българската национална сигурност на фона на събитията, които наблюдаваме в региона и са в непосредствена близост до нашата граница и са в следствие на конфронтацията, която възниква в Егейско море между съюзнически държави, каквито са Турция и Гърция”, пък заяви министър Каракачанов.
По-късно в изказването си пред депутатите, Каракачанов продължи да развива тезата с кризата между Турция и Гърция, като каза, че там НАТО и ЕС в много отношения са с вързани ръце да се намесят по-категорично.
Правителството даде вчера, 16 септември 2020 г., разрешение за това САЩ да провежда „ер полисинг” от наша територия за периода 28 септември – 30 октомври 2020 г. Американските F-16, които изпълняват задачата ще пристигнат у нас утре и първо ще се включат в учението „Тракийска пепелянка”.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Финансовото министерство е прехвърлило парите за военни кораби към 2021 година

17.09.2020, 21:20

Финансовото министерство е прехвърлило разходите за покупката на два нови кораба за следващата година и това малко ще забави подписването на договора. Въпреки това военното министерство смята, че сделката за около 1 млрд. лева ще бъде подписана в първите две седмици на ноември, обясни зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков.
Преди дни министерството е получило известие от финансовото министерство, че предвидените в централния бюджет 171 млн. лева за проекта трябва да бъдат препланирани за 2021 година.
Правителството планира да изплати проекта разсрочено за 9 години.
Наложената промяна ще доведе до още един кръг преговори с избраната за изпълнител германска компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), но договорът ще е факт между 1 и 15 ноември, каза Величков.
Предстои военният министър Красимир Каракачанов да вкара и доклада за проекта в Министерския съвет.
Поръчката ще бъде изпълнена от "Люрсен", а подизпълнител се очаква да бъде варненската корабостроителница "МТГ Делфин". Планира се и двата кораба да бъдат построени в България.
Вторият голям проект за придобиването на нови бронирани машини за около 1.5 млрд. лева се движи далеч по-бавно.
Величков съобщи, че той е на етап отваряне на офертите на двете допуснати компании -  Patria (Финландия) и на мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG.
Проектът се движи много бавно и едва ли може да се реализира в мандата на това правителство.
Величков смята обаче, че пролетта може да има договор.
По информация на Меdiapool има вероятност той да бъде растартиран и реализиран по друг модел - с междуправителствени преговори за определена машина.
Величков обаче каза, че продължава работата по сегашния проект. Предстои да бъдат сравнявани предложенията на двете фирми.
МО иска да закупи 150 машини – 90 бойни и 60 спомагателни, за 1.46 млрд. лева с ДДС, като проектът закъсня сериозно заради дългите разправии около техническите изисквания.
Източник: https://www.mediapool.bg, Никола Лалов

 

Невероятните приключения на наемниците в Либия

17.09.2020, 21:00

Група бизнесмени, един от които е бивш австралийски пилот-изтребител, са планирали да предоставят специфични авиационни услуги на Либийската национална армия (ЛНА), предвождана от генерал Халифа Хафтар. Схемата се е провалила гръмко, което е довело до среднощно бягство от Либия на военните предприемачи. За това разказва австралийската обществена телевизия ABC, в обширно разследване, което бе публикувано на 13 септември 2020 г.
Според разследването на ABC, което се опира на разследване на ООН за нарушаването на оръжейното ембарго над Либия, основна фигура в схемата е австралийският гражданин Кристиан Дюрант. В периода 1989 – 2004 г. той служи в Кралските австралийски ВВС като пилот, за което време е летял основно на изтребителите F/A-18........Прочети още

 

Комисията по отбрана подкрепи промените в закона за резерва

17.09.2020, 20:38

Комисията по отбрана с председател генерал от запаса Константин Попов гласува на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ), внесен от Министерския съвет. Поправките бяха представени от заместник-министъра на отбраната генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов.
Христо Гаджев постави проблема за набиране на достатъчно резервисти, като смята, че една от причините е недостатъчното финансиране. Между двете четения той ще предложи текст в закона, който да даде възможност за използване на ресурса на студентите, които се обучават във Военната академия, НВУ „Васил Левски“, ВВВУ „Георги Бенковски“ и ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“. Идеята е по време на следването си да получават и необходимата военна подготовка, за да попълват доброволния резерв.
Също Христо Гаджев попита какъв е ефектът от т.нар. военно обучение в 9 и 10 клас на средните училища. Неговите впечатления за съдържанието на материала и начина на преподаване са по-скоро негативна. Постоянният секретар на МО Антон Ластарджиев сподели подобна оценка, но подчерта, че вината не е само в Министерството на отбраната. По този въпрос, каза той, има работна група в Министерството на образованието и науката. Намерението е тези часове да станат основни, а не, както е сега в часа на класа.
Доц. д-р Николай Цонков попита защо големият въпрос с недостига на военнослужещи се решава чрез закона за резерва. Той изрази скептицизъм във връзка с ролята в това отношение на предстоящото въвеждане на срочна служба в доброволния резерв. Според заместник-министър Запрянов срочната служба в доброволния резерв не цели попълване на мирновременния състав на Въоръжените сили, а военновременния, т.е. резерва. Ако този ход се провали, следващият е възстановяване на задължителната наборна военна служба, за да имаме подготвени хора при евентуална мобилизация. От МО виждат два проблеми при реализацията на идеята за срочната служба в доброволния резерв. Първият е липсата на подкрепа от бизнеса и вторият – незадоволителният здравен статус на евентуалните кандидати.
Генерал от запаса Симеон Симеонов адмирира предложените промени. Подчерта, че този въпрос е много сериозен, което поставя необходимостта от значително подобряване на неговото финансово осигуряване. Палиативни мерки, според него, няма да дадат очаквания резултат. Промените бяха подкрепени и в изказването на полковник от запаса Валентин Радев.
(Уточнение: Нарочно изписах изказалите се депутати с техните военни звания. Все още не съм убеден дали трябва да се изписват така. След въпрос на председателя на комисията заместник-министър Запрянов уточни, че са генерали или полковници от запаса. Никой според него, не може да отнеме това звание, т.е. носи се до живот. Съмнението идва от там, че по-широкото понятие в закона е резерв, който се състои от доброволен резерв и запас. Има и други въроси по тази тема, която, очевидно, остава отворена и има достатъчно мотиви за намеса на законодателя.)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в есенната конференция на Военния комитет на НАТО

17.09.2020, 15:56

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в есенната конференция на Военния комитет на НАТО, която ще се проведе утре, 18 септември. Във връзка с въведените в световен мащаб мерки за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19, срещата на началниците на отбраната от страните-членки на Алианса ще се осъществи чрез видеоконферентна връзка.
В рамките на онлайн заседанието ще бъдат обсъдени операциите, мисиите и оперативните дейности на НАТО, както и ролята на пакта в борбата с тероризма. Сред темите на конференцията са също операционализирането на Концепцията за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона, напредъкът в разработването на Ключовата концепция на НАТО за бойните действия, поуките от практиката за ролята на съюза за противодействие на COVID-19 и други въпроси от общ интерес.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Пентагонът вижда Русия и Китай като топ съперници

17.09.2020, 08:38

В ерата на състезания на велики сили Министерството на отбраната е дало приоритет на Китай, а след това на Русия, като на своите най-големи стратегически конкуренти. Това обяви американският министър на отбраната Марк Еспър в реч в центъра на корпорацията "Ранд". Речта му е публикувана на сайта на Пентагона.
"Тези ревизионистки сили използват хищническа икономика, политическа диверсия и военна сила в опит да променят баланса на силите в своя полза - и често за сметка на други", казва Еспър.
И двете страни модернизират своите военни сили и разширяват своите възможности за космическата сфера и киберпространство, допълва шефът на Пентагона, цитиран от БГНЕС.
"САЩ и техните партньори трябва да продължат да защитават нашите основополагащи принципи и нашия начин на живот. И ние сме решени да го направим", добавя той.
Според него Китай не може да се сравнява със САЩ, когато става дума за флота. И дори Вашингтон да спре да строи кораби, ще минат години, докато Китай го достигне. "Въпреки това трябва да останем първи. Трябва да запазим превъзходството си. И ще продължим да изграждаме модерни кораби, за да гарантираме, че ще останем най-големия флот в света", обяви Еспър.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Черна гора получи първия си Bell 505

17.09.2020, 08:00

Черногорските ВВС получиха своя първи лек газотурбинен вертолет Bell 505 на 15 септември 2020 г. Това стана на церемония в столицата Подгорица.
Вертолетът се приземи на военното летище „Княз Данило”, в Подгорица, след което в присъствие на военния министър на страната Предраг Бошкович той официално бе предаден от производителя Bell. Машината е произведена в Канада, превозена е по море и земя до Чехия, където е сглобена и облетяна, след което на собствен ход е пристигнала в Черна гора. - (видео)
Бошкович акцентира, че в последните четири години правителството на страната му е отпуснало €120 млн. за превъоръжаване, като част от тях са отишли за обновяване на ВВС на страната с нова вертолетна техника. Той е заявил, че освен сега договорените два вертолета Bell 505, скоро може да бъде подписан договор за още две машини от същия тип.
Договорът за двата Bell 505 бе подписан през май тази година и бе на стойност €3,3 млн. Очакваше се първият да пристигне още през юли, а вторият в началото на следващата година. Машините ще заместят леките газотурбинни вертолети SA341 Gazelle, които се експлоатират от ВВС на страната. Те ще се използват за летателно обучение, транспортни и свързочни задачи и мисии за разузнаване и наблюдение.
Предполага се, че Черна гора постепенно ще замести целия си флот от леки газотурбинни вертолети Gazelle с Bell 505. В момента са налични 13 броя Gazelle, от които обаче изправни се поддържат в изправно състояние около половината. Вертолетите, които са наследство от времената на Югославия, за произведени между 1976 и 1991 г. Ресурса на повечето от тях изтича в периода 2021 – 2025 г., но по-новите, които са преминали през скорошни ремонти, ще могат да се използват до 2030 г.
Черна гора ще се превърне в първия военен оператор на новия лек вертолет на Bell. Моделът 505 полетя за първи път през ноември 2014 г. и влезе в търговска експлоатация през март 2017 г. До момента са произведени над 200 броя от тази машина.
ВВС на Черна гора днес разполагат само с вертолети. През 2018 г. бяха получени три Bell 412 – два новопроизведени от модификацията EPI и един употребяван EP. Трите машини, които се използват за разнообразни операции, включително транспортни задачи, търсене и спасяване, пожарогасене от въздуха и други, струваха €30 млн.
Източник: https://aero-bg.com/

 

На тази дата през 1912 година се създава Трета българска армия

17.09.2020, 07:34

На 17 септември 1912 г. с Указ № 5 на княз Фердинанд I са мобилизирани българските въоръжени сили и от 3-та военноинспекционна област е сформирана Трета армия.
Макар сега да е в архивите, музеите и спомените, славните й победи във войните и приноса й за стабилността и мира в годините след ВСВ не могат да бъдат забравени!........Прочети още

 

 

45 години от първия полет на МиГ-31

16.09.2020, 23:00

Днес, 16 септември 2020 г., се навършват точно 45 години от първия полет на прототипа на тежкия изтребител-прехващач МиГ-31.
Първият полет на типа става факт на 16 септември 1975 г. на летището в изпитателния център Жуковски, край Москва. В пилотската кабина е летецът-изпитател Александър Федотов, а във втората кабина е бордният инженер Валерий Зайцев. Полетът преминава нормално.
Работата по МиГ-31 стартира с Постановление на Министерския съвет на СССР от 24 май 1968 г., в което се дава заръка за разработка на тежък многорежимен прехващач, който може да работи едновременно по нисковисочинни цели (включително крилати ракети), така и по височинни, които се движат със скорости от порядъка на M 3 (най-вече стратегическите разузнавачи SR-71).
По това време в ОКБ-155 (така е известно конструкторското бюро МиГ тогава) работят по серия от тежки бойни самолети под индекса Е-155. Вариантът Е-155МП предвижда създаването на изтребител-прехващач. Паралелно с това в Туполев разработват проектът Ту-148, който до голяма степен трябва да отговори на същите необходимости. През 1970 г., обаче работата по него е спряна. Междувременно Е-155МП минава през няколко варианти на аеродинамична компановка, но в крайна сметка е взето решение да се подобри вече наличната конструкция на МиГ-25.
Основните разлики идват от това, че крилото получава голям наплав и подобрена механизация, добавена е втора кабина за радарен оператор, диаметърът на носа е увеличен сериозно за да се помести мощният радар „Заслон”, главният калибър на изтребителя, ракетите „въздух – въздух“ Р-33, ще се носят в полупотопени под фюзелажа, поставени са малко по-мощни, но доста по-икономични двигатели, шасито е усилено, а в конструкцията се прилага повече алуминиеви сплави и титан, за разлика от почти изцяло стоманения МиГ-25. Отвъд това, като аеродинамика и конструкция, двата самолета са доволно еднакви.
Изтребителят първоначално е означен, като МиГ-25МП (Изделие 83). Първият прототип получава крило от МиГ-25РБ. В този си вид самолетът прави първи полет, но в последствие крилото е сменено. Вторият прототип, полетял година по-късно, вече е означен като МиГ-31 и носи на борда си и по-голямата част от авиониката, която се предвижда за серийните изтребители, но без радара „Заслон”. Той се монтира по-късно и именно с втория прототип преминават по-голямата част от изпитанията му.
През 1977 г. са построени два предсерийни изтребителя, единият от които е загубен при тестовете. В последствие са построени още осем предсерийни изтребителя. отново използвани най-вече за тестове. Държавните изпитания на МиГ-31 стартират през същата година, но вървят бавно, основно заради изключително сложната авионика и радар, както и проблемите около двигателите Д30Ф-6. Първият им етап приключва през декември 1978 г. с препоръка за стартиране на серийно производство, което и се случва през следващата година. Все пак, през 1979 г. стартира и вторият етап от държавните изпитания.
Сериозна част от изпитанията са посветени на това изтребителят да може да открива и прехваща множество цели летящи на различни височини, посоки и скорости, както и да обстрелва до четири от тях едновременно. Вторият етап на изпитанията приключва през декември 1980 г., а на 6 май 1981 г. МиГ-31 е официално приет на въоръжение. Масово МиГ-31 започва да постъпва във войските на ПВО през 1983 г.
Общо са построени 505 броя серийни МиГ-31 до 1994 г. След разпадът на СССР изтребителят се оказва на въоръжение в Русия и Казахстан, където служи и до момента. В руските ВКС той остава основна платформа за противовъздушна отбрана, особено в Крайния Север. Изтребителят преминава през няколко варианта и модернизации, но най-интересното му развитие в момента е МиГ-31К, където изтребителят става носител на хиперзвуковата ракета „въздух – земя” „Кинжал”. - Още за МиГ-31

 

Франция вижда съвместния европейски проект за дронове да стартира още през 2020-а

16.09.2020, 21:38

Франция е уверена, че тази година ще бъде подписано споразумение за разработване на съвместен европейски военен проект за дронове, след приключване на тежки преговори за цените с производители. Това обявиха от френското военно министерство, цитирани от "Франс прес".
"Няколко малки подробности" все още трябва да бъдат уточнени, но "ние сме оптимисти за този проект", заяви служител от кабинета на френския министър на отбраната Флоранс Парли.
Предприятието Eurodrone с участието на Франция, Германия, Италия и Испания беше обявено през 2015 г. като начин за европейските държави да намалят разчитането си на американските безпилотни самолети Reaper.
Паневропейският самолетостроител Airbus е водещият производител на планирания дрон на дълги разстояния на средна височина, като участие взеха и френската Dassault Aviation и италианската Leonardo.
Ала споровете относно цената на дрона задържаха официалното започване на разработката и производството.
Четирите правителства са определили бюджет от 7,1 милиарда евро за придобиване на 63 евродрона, разпределени в три операционни системи.
Целта е всеки дрон да струва около 160 млн. евро, много под 200 млн. евро за Reaper, като всеки полетен час струва 3000 евро вместо 4000 за американския съперник.
"Ние сме почти там", каза служителят на министерството, като допълни: "Очевидно има разходи за разработка, покупка за европейски безпилотен самолет - суверенитетът има цена, но не на всяка цена, но ние приемаме това."
Ако продължи тази година, първата система Eurodrone ще бъде доставена на Германия през 2027 г., а на Франция през 2028 г.
Утре Парли ще се срещне с германската си колега Анегрет Крамп-Каренбауер във френската авиобаза Евре, Северозападна Франция, в която ще бъде открит нов хангар, в който е разположена френско-германска ескадрила транспортни самолети C130J.
Френските власти твърдят, че ескадрилата е конкретен пример за по-тясно военно сътрудничество между членовете на ЕС, за която настоява президента Еманюел Макрон, който предупреди, че НАТО е в "мозъчна смърт".
След това Парли и Крамп-Каренбауер ще пътуват до завод на Airbus в Манхинг, Германия, за презентации на Eurodrone, както и на европейския изтребител от следващо поколение.
Изтребителят със свързаните с него технологии, известен като Future Combat Air System, трябва да влезе на въоръжение след около 20 години, след като първоначалният договор за научноизследователска и развойна дейност беше подписан по-рано тази година.
Източник: https://news.bg/

 

Английските "щикове" и 9 септември

16.09.2020, 21:30

Партийната пропаганда по времето на социализма "забравяше" за хилядите български бойци на тихия, и не само на тихия, фронт, които всеотдайно сътрудничат на Англия във Втората световна война. Предимно "дружбаши" и звенари са. Първите въоръжени акции у нас срещу българския и немския фашизъм са не след 22 юни 1941 г., а с близо година по-рано. Сега също никой не обелва и дума за тях, да не би някой да си помисли, че 9 септември идва благодарение и на английските "щикове", в по-малка степен на американските, а не само заради тези на Червената армия. А и самите англичани сега са "ослепели" за фашистките извращения в новата ни история, които обругават не само паметта на българските антифашисти, но и тази на британските, загинали в България. Спомнят ли си за един от ръководителите на английското разузнаване в България Вадим Гриневич, който оцелял по чудо, след Девети се връща в България, за да издирва български военнопрестъпници. Познайте с каква цел го прави......Прочети още

 

Великите военни изцепки – Битката за Египет (1940-1941 г.)

16.09.2020, 20:41

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

Български Су-25 след ремонт и модернизация в Беларус

16.09.2020, 17:15

В руския сайт russianplanes.net се появи кадър с български щурмови самолет Су-25К след капитално-възстановителния ремонт и малка модернизация, която се извършва в „558-ми авиационен завод” в Барановичи, Беларус. На кадъра се набива на очи новият дигитален камуфлаж в два тона на зеленото и един тон на кафявото.
Снимката, направена от потребителя Belspotting, е била заснета вчера, 15 септември 2020 г., на летището в Барановичи. Вижда се българският борд 246 с четири баки ПТБ-1150 по време на изпитателен полет.
Източници на АЕРО заявиха, че по план на 23 септември 2020 г. в авиобаза Безмер трябва да пристигнат по въздуха първите два Су-25 в разглобено състояние. След като самолетите бъдат сглобени и изпитани на земята, предстои тяхното облитане и официално приемане от ремонт.
Междувременно, от Беларус вече се е върнала група инженери и пилоти, които са били там на обучение за промените по модернизираните щурмовици.
От документацията по договора с беларуското предприятие се вижда, че заснетият борд 246 има заводски номер 25508110046. Началото на експлоатацията му е 31 август 1987 г., а последното му КВР е от 27 декември 1999 г. От началото на експлоатацията си е натрупал нальот от 1053 часа и 55 минути.
През ремонт, удължаване на техническия ресурс и модернизация трябва да преминат общо осем български щурмовици Су-25К/УБК. Стойността на договора бе 82,51 млн. лв.
Повече за договора може да прочетете тук.

 

Какво реши правителството днес?

16.09.2020, 17:07

Правителството прие решение във връзка с изпълнението на Постоянно действащия план за интегрирана ПВО и ПРО на НАТО
Министерският съвет прие решение, с което разрешава в периода от 26 септември до 30 октомври 2020 г. включително съвместно изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на Република България от ВВС на Република България и Силите на САЩ в състав до 8 самолета, като същите изпълняват и задачи по Постоянно действащия план за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.
Постоянно действащият план за интегрирана ПВО и ПРО на НАТО регламентира дейностите на съюзните държави в мирно време, по време на криза и при военен конфликт. В качеството си на член на НАТО България изпълнява задачи по този план.
На срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО взеха решения за изпълнение на мерки за гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа и засилено предно присъствие на съюзни сили по източния фланг на Алианса. Една от тези мерки касае усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип.
С настоящото решение се регламентират дейностите на българските ВВС и на Силите на САЩ по изпълнение на конкретни съвместни мисии, като се определят специфични ограничения за дежурните самолети на САЩ.
Всяка от страните поема разходите за собствените сили и средства, участващи в съвместните мисии.
Правителството прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан с реализация на проект „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования на Сухопътни войски“
Министерският съвет на Република България прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан с реализация на проект „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования на Сухопътни войски“.
Танковете остават основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на формированията на СВ. Като основно средство за поразяване на противниковите танкове и бойни бронирани машини, те трябва да притежават способности за привеждане в готовност в кратък срок, точност, далекобойност, подобрена мобилност, живучест, оперативна маскировка и автономност. С реализацията на проекта се цели преодоляването на технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост. Чрез него също така ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност.

 

Военноинвалидите тачат царица Елеонора

16.09.2020, 15:42

През 1913 -1915 г. у нас започва движение за организиране на пострадалите войници от войните. През 1913 г. е създадено първото дружество „Военноинвалид” в гр. София, а през 1915 г. е учреден Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, за което по косвен път е помогнала и участвала и Нейно Величество царица Елеонора. Тя има заслуга Цар Фердинанд I, като Главнокомандващ на Българската войска да поема патронажа на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. С неговата благословия и подпис на 13 април 1915 г. излиза Указ № 45 на министъра на войната „Закон за привилегии на инвалиди, техните семейства и семействата на загиналите през време на войните от рани и болести, добити при изпълнение на отечествения дълг”.
По късно патронажът се предава и поема от Негово Величество Цар Борис III, а след него Цар Симеон II до 1945 г. След възстановяването на организацията ни през 1990 г. патронажът е възстановен от д-р Желю Желев – президент на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. След него тази отговорност носят президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев. Всичко това дължим на тази прекрасна дама Нейно Величество Царица Елеонора Българска.
За нея народният поет Иван Вазов пише: „Жена венценосна, сестра милосърдна, сестра на героите из боя жестоки. Царице, ти любов си победна, душа изтъкана от чувства високи”.
Уникална личност за времето си, а и за днешното! Нейният девиз е „Вярност и постоянство”. Тя е единствената жена шеф на полк. С височайша заповед № 327 от 9 август 1912 г. е назначена за шеф на 24-ти Черноморски полк, който носи името „Полк на Нейно Величество Царица Елеонора“.
Царица Елеонора се разболява тежко в последната година на Първата световна война и след продължително боледуване умира на  12 септември 1917 г. в Евксиноград. Съгласно последната й воля е погребана до южната фасада на Боянската църква. Царица Елеонора е единствената жена носителка на Военния орден „За храброст“ (IV степен).
На 12 септември се навършиха 103 г. от смъртта на Нейно Величество Елеонора Българска, съпруга на Негово Величество Цар Фердинанд I. Тя е родена на 22 август 1860 г. в Тшебехов, Полша, като дъщеря на принц Хейнрих четвърти Ройс цу Кьостриц и принцеса Луиза Ройс цу Грайц с името Елеонора Каролина Гаспарина Луиза, принцеса Ройс цу Кьостриц и по-късно българска царица от 1908 до 1917 г., като втора съпруга на Цар Фердинанд I.
След смъртта на първата си съпруга Мария-Луиза Бурбон-Пармска през 1899 г., Фердинанд I се обръща към великата княгиня Мария Павловна, която е на посещение в България през 1907 г. за откриването на паметника на Цар Освободител, с молба да му предложи нова съпруга, която да не очаква много внимание и да се занимава с благотворителност. Великата Княгиня предлага своята първа братовчедка – Елеонора Ройс-Кьостриц, която е в близки роднински връзки с руското императорско семейство и е преценена като добра партия за българския монарх.
Състрадателна и грижовна, Елеонора бързо печели любовта на заварените деца на Фердинанд и на целия български народ. Основната дейност на царица Елеонора като съпруга на държавния глава е благотворителността. По нейна инициатива през 1910 г. със заповед на Министерството на просвещението е създаден фонд „Царица Елеонора“, чието предназначение е събиране на средства за построяване на отделни сгради на институтите за глухи и за слепи деца. Царица Елеонора създава Детския санаториум за лечение на костна туберколоза край Варна.
Наред с това благодарение на нейната намеса от събаряне е спасена Боянската църква, която през 1912 г.. трябвало да бъде разрушена, за да се построи на нейно място по-голям храм. За да спаси уникалната църква, Царицата лично издейства на боянчани парцел, заплаща с лични средства, за строеж на нова църква, а в средновековния храм започват реставрационни дейности. По-късно е погребана в двора на църквата.
По време на войните царица Елеонора организира курсове за милосърдни сестри, самата тя е на фронта като милосърдна сестра.
Царицата подарява главното знаме на Македоно-одринското опълчение, а заедно с княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска, царица Елеонора е основен дарител на създадения в 1885 г. Български Червен кръст. Царица Елеонора е основателка на подпомагащото го женско дружеството „Самарянка“.
Източник: http://otbrana.com, Младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

 

Военнослужещи от 31-ви механизиран батальон оказват помощ в гасенето на пожар

16.09.2020, 12:14

Военнослужещи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ в борбата с пожарите. Днес,16 септември, 20 военнослужещи от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на Втора механизирана бригада, участват в гасенето на огъня в района на село Владимирово, община Тополовград. Те действат в труднодостъпна местност съвместно със структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН). Ръководител на формированието е началникът на щаба на 31-ви механизиран батальон майор Георги Георгиев.
Военнослужещите се включиха в потушаването на пожара по искане на областния управител на област Хасково и по заповед на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.
Източнник: www.mod.bg

 

Американският флот иска 600 милиона долара за разработването на безпилотни кораби

16.09.2020, 09:00

Скорошен доклад на Изследователската служба към Конгреса разкри, че Американският флот може да замени традиционните кораби с безекипажни морски съдове, които се надява да разработи в идните години.
Според доклада, флотът планира да разработи и произведе няколко вида големи безпилотни машини и иска за целта 580 милиона долара за разработка и създаване за фискалната 2021-ва година.
"Флотът иска да придобие тези големи безпилотни машини като част от усилията за прехода на флота към по-разпределена флотска архитектура", се казва в доклада, като се добавя, че флотът ще включва по-малко ракетоносци и есминци и повече фрегати и крайбрежни бойни кораби.
Според доклада, докато по-малките безпилотни съдове могат да се разположат от кораби с екипажи и подводници за да "засилят оперативния обсег на тези кораи и подводници", то големите машини по-вероятно да бъдат "разположени директно от платформи за да изпълняват мисии, които иначе могат да се възложат на кораби и подводници с екипажи".
"В добавка, големите безпилотни машини ще бъдат между 200 и 300 фута дълги и ще могат да носят оръжия като анти-повърхностни и ударни ракети, което значи, че ще могат да водят противокорабни атаки, но и срещу сушата".
Флотът планира да разработи два прототипа на големите безпилотни машини идната година - единият през 2022, а другият през 2023-та.
Средните машини от друга страна ще бъдат между 45 и 190 фута на дължина и ще се използват предимно за електронни военни системи, както и разузнаване, наблюдение и проучване.
През юли флотът даде договор за 35 милиона долара на L3 Technologies, за разработката на прототип за средно голяма безпилотна бойна машина.
Докладът твърди, че има желание да се изпревари Китай и това е един от факторите зад решението на флота да инвестира повече в безпилотните машини.
"Флотът иска да използва акселерирани стратегии за придобиване на големи безпилотни машини, за да ги вкара на служба възможно най-бързо. Желанието на флота е да използва тези акселерирани стратегии за придобиване като израз на необходимостта, която се поставя върху големите машини за бъдещите военни предизвикателства от страни като Китай".
Източник: https://pogled.info/

 

Предстои реорганизация в Служба „Военно разузнаване“

16.09.2020, 07:55

Към 1 декември 2020 г. се предвижда реорганизация на Служба „Военно разузнаване“ в МО. Тя се налага от възложените със закона нови отговорности и дейности. Наред с това службата промени наименованието си от „Военна информация“ на „Военно разузнаване“. Това е една от причините, които налагат изменение в Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. Във връзка с това министърът на отбраната Красимир Каракачанов предлага проект на  Постановление за изменение и допълнение на Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г., приет с Постановление № 382 на Министерския съвет от 2015 г. както и на Постановление № 54 на Министерския съвет от 2010 г. за приемане на Устройствен правилник на Министерството на отбраната и за определяне на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.
На второ място се предвижда изменение на числеността на ВМС. През май т.г. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България, предостави безвъзмездно на Министерството на отбраната, за нуждите на Военноморските сили, моторен влекач „Мизар“, което изисква осигуряване на необходимите щатни длъжности за екипаж на кораба, както и неговото въвеждане във ВМС, чрез извършване на изменения в План за развитие на въоръжените сили до 2020 г.
Третата причина за промените е формирането на медицински пункт в структурите на СКСО. Това налага до края на годината да настъпят  изменения в организационната структура и числеността на личния състав на СКСО и ВМА, което може да се реализира единствено с извършване на съответните изменения в споменатите документи.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Швеция спря конкурса за нов учебен самолет

16.09.2020, 07:00

Швеция е спряла конкурса за доставка на нов учебен самолет за ВВС на страната. Причината е, че няма оферти, които да отговарят на изискванията.
Новината бе съобщена на 14 септември 2020 г., от шведското МО, които казват, че вече са уведомили всички участващи в процеса. Според ведомството, в момента се анализира ситуацията и се правят оценки на това, как да се продължи.
Швеция стартира конкурса за намиране на нов учебно-тренировъчен самолет за основно (базово) летателно обучение за ВВС през април 2020 г. Оферти се подаваха до 31 юли. Новата машина трябваше да бъде доставена през 2022 г. и да започне обучение на следващата година.
Търсеше се готов учебно-тренировъчен самолет, наличен в момента (тоест не се изискват допълнителни работи за разработка или модернизация) от лек клас, който да поеме първият етап от обучението на пилотите за ВВС на Швеция, заменяйки силно остарелите двудвигателни реактивни самолети Saab Sk 60 (Saab 105). Техническите спецификации включват изискване за максимална скорост не по-ниска от 200 kt (370 km/h) на морското равнище и 220kt (407 km/h) на височина 10 000 ft (3048 m), а максималното претоварване да е в диапазона +6/-3g.
Това бе първата реална стъпка за замяна на SK 60 – реактивен УТС от 60-те години, използван за целия курс на летателни обучение на военни пилоти в Швеция – от началната до напредналата фаза, след която пилотите преминават на боен самолет.
Източник: https://aero-bg.com/

 

16 септември 1918 г. Дойранската епопея

16.09.2020, 06:40

На 16 септември 1918 г. частите на Антантата започват масирано настъпление срещу Дойранската позиция. Тя е защитаване от Девета плевенска дивизия.
Край красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили - 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия. Девета плевенска е сама. Резерви няма. Знаейки съотношението на силите, нашите се готвят да умрат. Много офицери обличат парадните си униформи, войниците слагат приготвените за последно бели ризи.
На 16-ти септември по тях са изстреляни 350 000 снаряда, включително и газови, но фортификациите на генерал Вазов пак си казват думата — даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака.
В този момент 220 артилерийски дула започват да бълват огън. Генерал Вазов не пести снарядите - няма вече за кога. 400 български минохвъргачки превръщат скатовете на хълмовете в ад. 440 картечници направо косят настъпващите. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30 процента от атакуващите. А там пък ги посрещат с ужасна и съкрушителна контраатака на нож.
Противникът е спрян и обърнат в бягство, което скоро обхваща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 трупа в британски униформи. Отчаяният британски генерал Милн праща резервните две дивизии в обход през Беласица да опитат пробив между 9-та плевенска и 11-та македонска дивизия. Нашите ги пускат на 50 метра и ги избиват от упор с картечниците и огнехвъргачките си. 10 000 гърци изгарят по скатовете на Беласица.
На 19-ти септември генерал Милн събира всичко , което може да носи оръжие, за да попълни оределите си части. Но и последната атака е удавена в кръв. Побеснялата българска артилерия коси с барабанен огън, за първи път използва и газови снаряди. Това е най-кръвопролитното сражение в цялата Първа световна война, с най-голяма плътност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран.
В цялата тая сеч Девета плевенска дава само 494 убити и 1208 ранени. На 20 септември разузнаването докладва на генерал Вазов, че пред него няма вражески части. Той пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун. Не му разрешават. Благодарение на Дойранската победа, обаче, в подготвяното там споразумение за примирие, загубилата войната България е спасена от окупация.
През 1936 г. в Лондон е организирана среща на ветераните от първата световна война. Българската делегация се води от специално поканения о.з. генерал Владимир Вазов. На гара Виктория я посреща лично лондонският кмет, носител на най-високото английско благородническо звание. Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон. На парада на ветераните участват 3000 запасни войни и 200 бойни знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:
"Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят от Дойран!"
Българската победа при Дойран - най-голямата в цялата ни 14-вековна история - се изучава във всички военни академии. Тя е записала една невероятна статистика: близо 70 хиляди убити от Антантата срещу по-малко от 500 загинали българи. Седем дивизии - напълно унищожени от една. - (видео)

 

На този ден преди 65 години: Първи пуск на балистична ракета от руска подводница

16.09.2020, 06:30

Под ръководството на академик Королев, в съкратени срокове на базата на оперативно-тактическата ракета Р-11 е била създадена морската балистична ракета Р-11ФМ с далечина на действие 150 км. Като носител на две такива ракети е използвана модернизирана дизелова торпедна подводница проект 661.
Първото в света изпитание на стратегическа ракета с морско базиране е били извършено на 16 септември 1955 година на полигон в Бяло море от борда на подводницата Б-67 (командир капитан 2 ранг Ф.И. Козлов), намираща се в надводно положение.
След успешните изпитания е взето решение за преоборудване на още пет аналогични подводници, като на тях са монтирани по две пускови установки за ракети Р-11ФМ. – Още морско оръжие

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}