Военна информация

Архив - от 16 до 30 септември
 

 
ВВС получават още един ремонтиран L-39
30.09.2914, 22:45

L-39Българските ВВС получават още един ремонтиран реактивен учебно-тренировъчен самолет L-39ZA. Машината с борден номер 203 бе прехвърлена днес, 30 септември 2014 г. на летище Долна Митрополия.

Самолетът преминава през капитално-възстановителен ремонт в авиоремонтното предприятие Авионамс (бивш ТЕРЕН „Георги Бенковски” в Граф Игнатиево). След него машината има междуремонтен ресурс от 7,5 години.

Ремонтът се извършва по силата на рамково споразумение между Министерство на отбраната и Авионамс за извършването на КВР на шест самолета от този тип. По силата на първия договор в тези рамки бе направено удължаване на междуремонрния ресурс на два L-39 и ремонт на един (борд 202), който бе предаден през миналото лято.

През февруари 2014 г. бе сключен нов договор за КВР на два самолета. Борд 203 се ремонтира по този договор, а до края на тази есен на ВВС ще се предаде и втората машина, борд 147.

http://aeropress-bg.com/

 
Ирак е получил ЗРАК Панцирь С1
30.09.2014, 21:30

Панцирь С1Официалния сайт на министерството на отбраната на Ирак съобщава, че въоръжените сили на страната са получили руски съвременни средства за ПВО.

На публикуваните снимки и видео се виждат зенитен ракетно-артилерийски комплекс Панцирь-С1, ПЗРК Игла-С с инфрачервен прицел 1ПН97М "Маугли-2М" и опорно-пускова установка "Джигит".

Фактически това са едни от първите съвременни средства за ПВО на иракската армия, която до момента разполагаше само с доставените от САЩ ЗРК Avenger и стари зенитни оръдия, останали от старата иракска армия. - Още за Панцирь С1

 
Ирак получи трета партида вертолети Ми-35М
30.09.2014, 20:27

Ми35Министерството на отбраната на Ирак на 27 септември официално съобщи, че от Русия е получена трета партита бойни вертолети Ми-35М. Количеството на получените машини не се съобщава, но по-всяка вероятност става въпрос за четири вертолета.

Машините са произведени от ОАО "Роствертол" и са доставени в рамките на контракти, сключени с компанията през 2012-2013 година, за продажба на Ирак на 28 бойни вертолета Ми-35М и 15 бойни вертолета Ми-28НЭ.

Първите четири Ми-35М бяха доставени в Ирак на 8 ноември 2013 година. Втората партита от четири Ми-35М и първите три вертолета Ми-28НЭ бяха доставени в края на август 2014 година. - Още за Ми-35

 
Москва очаква да подпише споразумение с Париж за трансфер на "Мистрал"
30.09.2014, 16:15

хеликоптероносача "Мистрал"Русия и Франция могат да подпишат споразумението за предаване на първия френски хеликоптероносач „Мистрал" на Русия в края на октомври или началото на ноември. Това обяви Игор Севастянов, заместник-директор на руския държавен износител на оръжия Рособоронекспорт, предаде РИА „Новости".

„Ако Франция изпълни задълженията си, то актът за прехвърляне ще бъде подписан в края на октомври или началото на ноември", подчерта той.

На 25 септември руският индустриален и търговски министър Денис Мантуров обяви, че доставките на хеликоптероносачите се очакват по план.

Русия сключи сделка с Франция за закупуване на два и с опция за още два хеликоптероносача "Мистрал". Първият, „Владивосток", трябва да бъде доставен есента на 2014 година, а вторият, „Севастопол", през 2015 година. Сделката е на стойност 1,2 милиарда евро.

В началото на септември френския президент Франсоа Оланд заплаши да прекрати споразумението заради намесата на Русия в украинската криза. Обаче по-късно френски дипломатически източник каза, че поръчката не е блокирана, а просто Оланд е заявил политическата си позиция. Френският президент обяви, че крайното решение за доставката ще бъде взето в края на октомври. Той постави две условия: да се запази примирието в Източна Украйна и политическо решение на конфликта.

В момента „Владивосток" извършва второ десетдневно учебно плаване в открито море с втори руски екипаж (около 250 военнослужещи), което трябва да завърши на 2 октомври.

 
Афганистан и САЩ подписаха двустранно споразумение за сигурност
30.09.2014, 16:00

Днес САЩ и Афганистан подписаха дълго отлаганото споразумение за сигурност, което ще позволи оставането на ограничен брой американски войници в държавата след декември месец тази година.

Споразумението бе подписано в Кабул от афганистанския съветник по национална сигурност Мохамед Ханиф Атмар и американския посланик Джеймс Кънингхем.

Американското военно присъствие в Афганистан след 2014 г. бе под въпрос допреди сключването на сделката. През февруари правителството на Обама за пръв път започна да обмисля възможността за изтегляне на американските войски от Афганистан, ако не бъде подписано споразумение за сигурност.

Преговорите по въпроса започнаха с бившия президент на Афганистан – Хамид Карзай – който впоследствие преосмисли позицията си по въпроса и стана ясно, че няма да бъде постигнат консенсус преди президентските избори тази година.

http://www.fbr.bg/

 
За първи път от 20 години в руската армия ще влязат новобранци от Чечня
30.09.2014, 15:56

Сергей Шойгу, Рамзан КадировЧеченската република се готви за есенна призивна кампания. Военните комисии ще започнат да набират новобранци от 1 октомври.

Както съобщиха представители на пресслужбата на Южния военен окръг на Русия, тази година е планирано да бъдат избрани 500 младежи, като първата целева група ще стане част от войската още през октомври.

„Всички младежи ще преминат медицинска комисия, а също така ще бъдат подложени на психологически тестове с цел определяне на професионалната им годност за различните военни специалности. Активно участие в работата на комисията ще вземат родителите на младежите, както и представители на обществените организации на републиката”, съобщиха от пресслужбата.

Служителите на военните комисариати признават високото ниво на професионална подготовка на чеченските военнослужещи. Над 35% от кандидатите имат завършено висше образование, 24% - средно специално, а една четвърт от новобранците имат шофьорска книжка за категория „С”.

Последната пълноценна призивна кампания в Чечня беше проведена в началото на 90-те. След началото на военните действия привличането на младежи от републиката вече не беше възможно.

Решението за призив на новобранци от Чечня беше взето от руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Това съобщи на 19 септември чеченският президент Рамзан Кадиров след срещата си с руския министър.

„Имаме прекрасни приятелски и делови отношения с министър Шойгу. По времето, когато беше лидер на Министерството на извънредните ситуации, той оказа голяма помощ на републиката. Министър Шойгу е готов да подкрепи нашите начинания и в работата ни по военнопатриотичното възпитание на младежите и укрепването на връзките между органите на властта и военното командване на подразделенията, разположени в района”, написа Кадиров на една от официалните си страници в социалните мрежи.

http://www.fbr.bg/

 
Военно формирование 54060 – Шумен с нов командир
30.09.2014, 15:03

Днес, 30 септември, на тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на военно формирование 54060” подполковник Веселин Христов сдаде длъжността на подполковник Митко Митев. Това стана под ръководството на командира на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Димитър Илиев.

В обръщението си бригаден генерал Илиев благодари на подполковник Христов за професионализма и достойно изпълнения служебен дълг и му връчи награда за показан висок професионализъм, проявено усърдие и трудолюбие.

„За мен беше чест да бъда Ваш командир и съм напълно уверен, че и занапред ще продължите да полагате усилия за утвърждаване авторитета на военно формирование 54060”, каза в обръщението си към личния състав, който подполковник Веселин Христов ръководи повече от 10 години. Той благодари и на общинското и областното ръководство и на обществените организации за разбирането и помощта, която са им оказвали през годините.

Подполковник Христов предаде бойното знаме на новия командир на формированието подполковник Митев.

Новият командир на военното формирование подполковник Митко Митев е роден през 1965 г. в гр. Харманли. Завършил е Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново. Преминал е през всички командни длъжности.

На церемонията присъстваха още командирите на военните формирования от състава на 2 механизирана бригада и от гарнизон Шумен, генерали и офицери от запаса, представители на община Шумен, на обществени организации, на военнопатриотичните съюзи и много гости.

http://landforce.mod.bg/

 
Вицеадмирал Петров: Да прекратим безконечните реформи в армията
30.09.2014, 14:57

вицеадмирала от запаса Петър Петров

 

Представяме вицеадмирала от запаса Петър Петров, пети в листата на Коалиция „БСП – Лява България” за кандидати за народни представители в 3-ти МИР във Варна.

 
Съобщение на МО
30.09.2014, 12:48

На 18 септември Министерският съвет прие Постановление за условията и реда за предоставяне на спешна военна помощ на правителството на Република Ирак. Военната помощ е осигурена от Министерството на отбраната, което предоставя близо 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 милиона броя боеприпаси. Дарението от излишни за Българската армия леко въоръжение и боеприпаси е на стойност близо 5 960 000 лева.

Министерството на външните работи проведе консултации с правителството на Ирак и координира изпращането на помощта. Дарението вече е получено и прието от иракската страна. Транспортирането му бе извършено с помощта на партньорски държави.

Правното основание за предоставянето на военната помощ е Резолюция на СС на ООН от 8 юни 2004 г. и Обща позиция на ЕС от 19 юли 2004 г., съгласно които доставки на оръжие и свързани с него материали за Ирак са допустими, когато същите са необходими на иракското правителство.

В последните месеци се разраства влиянието на организацията „Ислямска държава” на територията на Ирак, като експанзията придобива наднационален характер, като застрашава сигурността и стабилността на целия регион. Още на 15 август 2014 г., на своето извънредно заседание Съвет „Външни работи" на ЕС прие Заключения по Ирак и изрази силно безпокойство за значителното влошаване на сигурността и изключително тежката хуманитарна обстановка в страната. Съветът заклейми по най-категоричен начин действията на „Ислямска държава” и приветства решението на отделни държави-членки за положителен отговор на призива на кюрдските регионални власти за спешно осигуряване на военна помощ.

В настоящата крайно нестабилна ситуация, потенциал и реална възможност за противопоставяне на силите на организацията „Ислямска държава” имат кюрдските сили за сигурност пешмерга, което, в светлината на реакциите на международната общност, определя необходимостта от предоставяне на спешна военна помощ за тях чрез иракското правителство.

http://www.mod.bg/

 
Ген. Стоян Тонев: Ситуацията в отбраната е по-ясна, отколкото в здравеопазването
30.09.2014, 10:40

Ген. Стоян Тонев

 

Представяме генерал-майора от запаса проф. Стоян Тонев, водач на листата на ПП ГЕРБ за избор на 43-ото Народно събрание в 13-ти МИР в Пазарджик

 
Путин иска ”Руското НАТО” да работи в пълна секретност
30.09.2014, 09:28

Владимир Путин Президентът Владимир Путин внесе в Държавната дума законопроект за ратификацията на споразумението за основни принципи при създаване на системи за скрито управление на сили и средства на системата за колективна сигурност на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), става ясно от електронната база на данни на руския парламент.

По-рано беше съобщено, че споразумението трябва да запази в тайна мероприятията под ръководството на съюза и средствата на системата за колективна сигурност на ОДКС, наричана още "Руското НАТО".

В сайта на организацията е съобщено, че тя е създадена на основата на договора за колективна сигурност, който е подписан в Ташкент (Узбекистан) на 15 май през 1992 год. от Армения, Казахстан, Киргизстан, Русия, Таджикистан и Узбекистан. По-късно са се присъединили Азербайджан, Беларус и Грузия (1993 год.).

В основата на договора лежи споразумение за това, че ако една от държавите-членки е подложена на агресия от страна на някоя държава или група държави, то това ще се разглежда като агресия срещу всички държави-членки на Договора. В случай на извършен акт на агресия срещу всяка една от държавите, всички останали държави трябва да ѝ предоставят необходимата помощ, включително военна, а също така да окажат подкрепа със средствата, с които разполага, при упражняване на право на колективна отбрана в съответствие с Устава на ООН.

http://www.fbr.bg/

 
100 години от рождението на адмирал Бранимир Иванов Орманов, откриват паметна плоча
30.09.2014, 09:03

Контраадмирал Бранимир Орманов – командващ ВМС – 1950 г.Паметна плоча на адмирал Бранимир Орманов ще бъде открита по инициатива на „Българската военноморска конфедерация” с подкрепата на Военноморските сили. Официалното откриване ще започне днес в 11.00 часа пред гарнизонния военен стол във Варна.

Бранимир Иванов Орманов е роден на 30 септември 1914 г. в Омуртаг в семейство на учители. Ранното си детство прекарва в село Стражица, Великотърновско, където родителите му, Иван и Ружа Орманови, са учители. Баща му Иван Орманов е бил всестранно надарена личност, голям педагог за своето време, от рано е прегърнал социалистическата идея и е виден функционер на БКП (т.с.). 

Той е основател на партията в Стражица и е председател на кооперация „Освобождение“, чрез която се изпращат храни за гладуващите в Поволжието. И заминава за Одеса, където посреща корабите и организира предаването на храните на съветското правителство. За революционната си дейност е уволнен от учителска длъжност за цяла България. А превратът през 1923 г. го превръща в политически емигрант в СССР. Започва животът му на професионален революционер, публицист, кооперативен деятел, научен работник - крупен специалист по аграрните въпроси, доктор на икономическите науки в Съветския съюз, чийто гражданин става под името Михаил Горов. В България се пази паметта за Иван Орманов - в Стражица и Омуртаг са изградени негови паметници, а училището в Стражица до IX.1990 г. носеше неговото име...........Прочети още

 
Норвегия обмисля да увеличи приноса си в създаването на ПРО на НАТО в Европа
30.09.2014, 08:52

Правителството на Норвегия обмисля възможността за увеличи приноса на кралството в създаването на системи за противоракетна отбрана на НАТО в Европа, съобщава вестник Bergens Tidende. Норвегия води преговори за възможно присъединяване към Форума за морска арена на ракетната отбрана (Maritime Theatre Missile Defense Forum), създаден през 1999 г. от Германия, Холандия и САЩ. Сега в него членуват девет държави - Австралия, Великобритания, Германия, Испания, Италия, Канада, Холандия, САЩ и Франция.

От 2013 г. Норвегия е със статут на наблюдател в организацията.

„Министерство на отбраната смята, че участието в работата на форума ще ни позволи по-добре да разберем каква роля корабите от ВМС на Норвегия биха могли да изиграят за бъдещото развитие на общата система за ПВО и ПРО на НАТО”, казва пред изданието говорителят на министерството Пол Бьорсет.

http://www.focus-news.net/

 
Военната авиация на САЩ е извършила 4100 бойни полета над територията на Ирак и Сирия
30.09.2014, 08:45

Ф-18Военната авиация на САЩ е извършила 4100 бойни полета над територията на Ирак и Сирия за периода от 8 август до 27 септември, предаде Интерфакс, позовавайки се на източник от Пентагона.

Той отбеляза, че в това число не влизат разузнавателните полети.

По сведения на източника, от 23 септември американските военни самолети са извършили 43 бойни полета, а самолетите на арабските съюзници на САЩ – 23 полета.

Официалният представител на Пентагона полковник Стив Уорън не потвърди съобщенията за загинали мирни граждани в резултат на въздушни удари по обекти на Ислямска държава в Сирия.

 
Служебният кабинет отказва да разкрие какво оръжие пращаме в Северен Ирак
30.09.2014, 08:40

АКСлужебното правителство отказва да разкрие какво оръжие ще изпрати в помощ на кюрдите в Северен Ирак, съобщава БНР.

Решението за военните доставки беше обявено след призива, през август, на външните министри от Европейския съюз правителствата да помогнат във войната срещу групировката "Ислямска държава". От 2 седмици обаче, списъкът с българската оръжейна помощ е засекретен.

България, чрез Министерството на отбраната, предоставя безвъзмездно на правителството на Ирак военна помощ. Това е узаконено чрез постановление на служебния кабинет "Близнашки" от 18 септември. В различни интервюта на министри стана ясно, че пращаме леко стрелково оръжие и боеприпаси.

До момента Министерският съвет и Министерството на отбраната обаче отказват да оповестят точните количества и модел на въоръжението. Официално няма обяснение, но неофициално мотивите са, че въпросното приложение със списъка на оръжията е класифицирано като държавна тайна.

Така българският данъкоплатец не може да узнае нито какво точно изпращаме на Ирак, нито колко ще ни струва, нито цената, която ще плати бюджетът за неговото транспортиране. За сравнение правителството на Германия публикува в интернет със снимки пълното описание на военната помощ на стойност 70 милиона евро, която Берлин изпраща за Северен Ирак.

http://www.cross.bg/

 
Холандия изпраща F-16 за борба с Ислямска държава
30.09.2014, 08:32

F-16Холандското правителство обяви, че ще изпрати осем многоцелеви изтребителя F-16 MLU в Близкия изток в подкрепа на международните усилия за борба срещи терористичната организация Ислямска държава.

Контингентът ще се състои от шест машини, които активно ще се използват за въздушни удари и два изтребителя в резерв. Ударите ще са в помощ на иракските сухопътни сили. Няма да се извършват удари на територията на Сирия, поради липса на резолюция на ООН по въпроса.

Холандските F-16 ще се базират на неназовано място в Близкия изток, но това няма да бъде в Ирак. За сега се планира мисията да продължи между шест месеца и година.

В момента Кралските холандски ВВС имат зад граница шест F-16 базирана на полското летище Малборк в помощ на мисията „ер полисинг” над Балтийските републики, както и четири AH-64A Apache и три CH-47 Chinook на мисия на ООН в Мали.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Руски военни кораби през проливите
29.09.2014, 22:58

големия противолодъчен кораб „Вицеадмирал Кулаков“ 626, Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 27 септември 2014 г през турските проливи в южно направление е преминал големия противолодъчен кораб „Вицеадмирал Кулаков“ 626, проект 1155 на Северния флот на Русия.

На следващи ден, 28 септември, през проливите в северно направление са преминали два кораба - големия десантен кораб „Новочеркаск” 142, проект 775 на Черноморския Флот и големия десантен кораб „Калининград” 102, проект 775 от състава на Балтийския флот на РФ.

 
"Фаворит" в резерва
29.09.2014, 21:42

С-300Производството на известните в цял свят зенитни ракетни системи С-300 "Фаворит" в Русия може да бъде прекратено още през следващата година. Проблемът, разбира се, не е в качеството на нашето противовъздушно въоръжение. То, както си е било, така си и остава търсено и в армията на Руската федерация, и на външния пазар. В същото време обаче разработването на нов арсенал, в това число по линията на ПВО, в страната ни не стои на място. На смяна на отлично показалите се през минали години "тристатици" вече идват по-усъвършенстваните системи С-400 "Триумф".

Според някои данни шест полка, снабдени с това страховито оръжие, вече са на бойно дежурство в различни субекти на Руската федерация: три покриват небето над Москва и Централния индустриален район на Русия, по една има в Източния и Южния военен окръг, а също така в Балтийския флот. През есента списъкът ще попълни още един полк със С-400. "Триумф" постепенно се превръща в основна система за противовъздушната отбрана на страната.

Междувременно се подготвя още по-мощна техника - С-500. Тези дни командващият ПРО и ВО на войските на въздушно-космическата отбрана генерал Андрей Дьомин каза, че първият полкови комплекс от С-500 ще покрива столицата и Центъра на Русия. Тази система ще застъпи на бойно дежурство, след като премине всички необходими изпитания. А доставките й в чужбина няма да започнат преди 2016 година.

Колкото до "Фаворитите", никой не планира да ги маха от позиции веднага. Смяната им с по-усъвършенствано оръжие ще стане постепенно. Същото засяга и експортните доставки на С-300 - в отбранително-промишления комплекс на страната обещават, че всички договори за производството им ще бъдат изпълнени в срок.

Нещо повече, производството на части за тази система на ПВО ще се запази и в близка перспектива дори ще се увеличи. Това е необходимо за поддържането на бойната готовност на вече намиращите се на въоръжение комплекси. Според експертите "Фаворит" ще остане в бойния строй най-малко още десет години. Генералите обаче вече не виждат смисъл масово да се произвежда техника, която при цялата си ефективност вече не отговаря напълно на новите изисквания.

Зенитната ракетна система С-300 е предназначена за защита от удари по въздуха на важни административни, индустриални и военни обекти. Тя е способна да поразява самолети и крилати ракети, летящи със скорост до 1200 метра в секунда, на разстояние до 300 километра. Последните модификации на С-300 позволяват да се унищожават до 36 аеродинамични или балистични цели, изстрелвайки срещу тях до 72 ракети. "Фаворит" може да работи в условията на масиран удар на авиацията на противника и сложна обстановка. Комплексът се произвежда в три варианта: армейски (С-300В на верижна база), обектов - С-300 с различни модификации на колесна база и в експортно изпълнение. - Още за С-300

http://www.duma.bg/

 
Откриха новата академична учебна 2014/2015 година във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"
29.09.2014, 19:47

Днес, 29.09.2014 г. във ВВМУ »Н. Й. Вапцаров» бе открита новата академична учебна 2014/2015 година . Пред централния вход на училището, ръководството посрещна с шпалир на почетен караул в чест на вицеадмирал Румен Николов – началник на отбраната на Р България. Останалите гости на церемонията бяха г-н Димитър Чутурков – заместник-областен управител на Област с административен център Варна, г-н Пейчо Пейчев – заместник-кмет на Община Варна, свещеник Георги Великов от храм „Св. Прокопий Варненски”, проф. д.т.н. Петър Колев – ректор на Висшето транспортно училище „Т. Каблешков”, капитан I ранг Никола Каранов – началник на отдел в Щаба на ВМС, капитан II ранг Марко Фаусто – представител на Военноморските сили на Р Италия в Щаба на ВМС в България, к.д.п. Валентин Енчев – директор на ИА »Морска администрация»- Варна, к.д..п. Димитър Димитров – председател на Асоциацията на морските капитани, капитан Петър Тухчиев – председател на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище, представители на обществени организации, ръководители на държавни и частни фирми, преподаватели, офицери и старшини, родители на студентите, приятели на Морско училище.

Тържеството по откриването на новата академична година започна със слово на началника на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, к-н I р. проф. д.в.н. Боян Медникаров. Слово по повод новата учебна година поднесе вицеадмирал Румен Николов с пожелания към курсантите и студентите от Морско училище успешно да усвояват знания, да овладеят морските науки да са горди, че учат в престижното висше учебно заведение и да вървят смело по пътя, който са избрали. Поздравления към ръководството, преподавателите, курсантите и студентите поднесе и г-н Пейчев от свое име като прочете и поздравителен адрес от г-н Иван Портних – кмет на гр. Варна. Свещеник Георги Великов от храм «Св. Прокопий Варненски» също поднесе поздралителни думи към присъстващите курсанти и студенти. По време на официалната церемония бе дадена думата на г-жа Милка Пашункова от фондация «Пашункови». Тя предостави финансова помощ-стипендия от 150 лева месечно на курсант или студент от специалност «Корабоводене» при условието, да е без родител или в затруднено финансово състояние. Почетен кортик на изявен курсант от завършващия випуск – курсант-мичман Златан Красимиров Златев със специализация „Корабоводене за ВМС” бе връчен от капитан II ранг Марко Фаусто, представител на Военноморските сили на Р Италия в Щаба на ВМС, Р България.

Академична лекция „Първата световна цивилизация – хипотези и доказателства” пред студенти от ВВМУ”Н. Й. Вапцаров” изнесе доц. д-р Христо Смоленов в зала „Вапцаров”, непосредствено след официалната част. „Златната мяра на титаните” е авторският филм на д-р Смоленов, който се прожектира след лекцията. По същото време вицеадмирал Румен Николов – началник на отбраната на Р България, изнесе лекция пред курсантите.

Морско училище продължава тенденцията на модернизиране на учебно-материалната база. По случай откриването на новата 201 4 /201 5 учебна година, официалните гости откриха два нови кабинета. Кабинет № 3319 „Морско дело” - изцяло обновена зала за обучението на студенти от специалностите „Експлоатация на флота и пристанищата, „Корабоводене”, както и от изучаващите дисциплината „Морско дело”. Оборудвана е с мултимедия, мобилен интернет, климатична инсталация. В залата са изложени макети на кораби, спасителен плот и оборудването за него, тренажор за спускане на спасителни лодки, и други, необходими за качеството на обучението пособия. Тя е създадена със средства на училището, труда и усилията на студентите. В кабинета могат да се обучават едновлеменно повече от 150 студенти.

Лаборатория 1315 „За превенция и преодоляване на последствията от нефтени разливи и аварии в морския транспорт” - втората придобивка за обучение на курсанти и студенти в Морско училище. Три тренажорни ленти са на разположение на обучаемите. Новите тренажори работят в мрежа, а на екраните се създава виртуална среда, която възпроизвежда реална такава при инциденти с пожар на кораба и разлив на нефтени продукти. Средствата за оборудването на лабораторията са осигурени по европейска програма за развитие от холандската компания VSTEP.

http://www.naval-acad.bg/

 
Министър Велизар Шаламанов: Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“ е съдбоносна
29.09.2014, 18:00

 Велизар Шаламанов„Основата на държавността е отбраната, затова програмата, която предлагаме е съдбоносна за държавата ни“. Това заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов днес, 29 септември, пред студенти от Университета за национално и световно стопанство по време на лекция на тема „Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020”, съобщиха от пресцентъра на министерството. Публичната лекция на министъра на отбраната беше организирана от катедра „Национална и регионална сигурност“ и Центърът за стратегически изследвания в отбраната и сигурността при УНСС.

„Пред нас стои ясен избор: от една страна да увеличим средствата за отбрана, или от друга - да си представим още по-големи съкращения на армията, или същата армия без самолети, които летят, и кораби, които могат да плават“, каза още министърът на отбраната. Според него редица правителства, избрани от парламента, не са си направили труда да направят подобна комплексна програма, която да модернизира армията. „Отбраната е национална отговорност и ако ние се провалим в нея е силно съмнително, че ще можем да очакваме големи инвестиции и просперитет“, обясни залога в програмата министър Шаламанов. По думите му, такава програма не може да е с голям обхват, не може да е за 20 г. Тя трябва да е достатъчно ясна, да обхваща кратък период от време - 6-10 години, и да посочен ясен механизъм на управление на финансовите средства, въпреки че ще е повече като референтна рамка за следващите правителства.

Министър Шаламанов обясни и най-важните елементи на програмата. В нея ясно е разписана тенденцията за нарастване на разходите за отбрана. „Дори и да не се достигнат 2% от БВП за отбрана, ако искаме да имаме армия, трябва да спрем тенденцията за намаляване на разходите. Без армия България ще се превърне в една голяма община“, беше категоричен министър Шаламанов.

По думите му Националната програма предвижда и въвеждане на проектното управление, включително система за управление на риска. „Целта ни е да направим така, че тези близо 1,8 милиарда лева за модернизационните проекти през следващите 6 до 10 години да бъдат управлявани от Министерството на отбраната по-прозрачно и по-ефективно от изхарчените в периода 2001-2013“, посочи министър Шаламанов. Друга от идеите на „Националната програма България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020“ е създаването на фонд за модернизация, в който да влизат приходите на Министерството на отбраната. „Трябва да преминем бързо от поддържане на недвижима собственост към създаване на бойни способности на армията“, заяви министър Шаламанов.

http://www.mod.bg/

 
Два щурмовика Су-25 се пребазираха по земя в авиобаза Граф Игнатиево
29.09.2014, 17:47

Екип на сп. Клуб КРИЛЕ засне как два броя Су-25 (спарка и боен) се придвижат по магистралата с тежкотоварна техника към района на авиобаза Граф Игнатиево.

Пребазирането по земя става заради ремонта на пистата на Безмер.

С това броя на летящите Су-25 в навечерието на празника на базата ще нарасне на отличната цифра 6 - нещо непостижимо от няколко години насам. ............Прочети още

 
Ген. Стойков: Да върнем спокойствието на военнослужещите
29.09.2014, 17:32

 Златан Стойков

 

Представяме генерала от резерва Златан Стойков, кандидат за депутат в 43-то Народно събрание, четвърти в листата на Коалиция „БСП- Лява България” в 23 МИР в София.

 
Интересът към стратегическите бомбардировачи се възвръща
29.09.2014, 16:55

B-52Да имат на разположение междуконтинентален бомбардировач, способен значително да повиши офанзивната мощ и въздействие като излита от авиобаза на собствена територия, всички суперсили си мечтаят!

В САЩ тази мисия исторически е поверена на USAF. Съвсем логично за USAF е изработена обществена поръчка в рамките на програмата LRS-B (Long Range Strike-Bomber), предназначен за замяната на вече остарелите В-52, както и на В-1 и В-2.

В Русия началникът на Главния щаб на ВВС на Русия, генерал-лейтенант Виктор Бондарев заявява на 10 август в ефира на едно държавно радио, че в глобален аспект дефиницията за руския перспективен бомбардировач (ПАК-ДА) вече е изработена, а серийното му производство трябва да започне в периода 2021-2022 г. Програмата ПАК-ДА е тотално класифицирана, но все пак се знае, че самолетът ще притежава значително понижена ЕОП, скоростните му характеристики няма да надвишават дозвуковия диапазон, а въоръжението ще включва хиперзвукови управляеми ракети.

Китай също заявява намеренията си да разработва свой собствен стратегически бомбардировач в отговор на американския проект LRS-B. С подобно решение Китай, наследникът на някогашната Поднебесна империя, все още не разполага с необходимия капацитет за реализация на един толкова амбициозен проект, но демонстрира воля да излезе от геополитическата изолация и да се насочи към еволюция на своята бойна авиация, организирана единствено за териториална отбрана и локални конфликти.

Максим Генов, сп.КРИЛЕ

 
Празник на базата за предно разполагане Безмер
29.09.2014, 13:56

На 05.10.2014 г. се навършват 63 години от създаването на авиобаза Безмер.

Командването на авиобазата организира тържествено честване на Празника на 03.10.2014 г. – петък, в авиобаза Безмер в следната последователност:

   - 09:30 ч. – отваряне на вратите на базата за гости, посетители и представители на медиите;

   - 09:45 ч. – тържествен строй на личния състав на базата;

   - 10:45 ч. – поднасяне на венци и цветя на Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг;

   - 11:00-12:30 – показ на авиационна техника – Су-25 и Су-22 и разглеждане на музейната експозиция;

http://airforce.mod.bg/

 
Вицеадмирал Манушев: ГЕРБ няма намерения да отнема придобивките на военнослужещите и полицаите
29.09.2014, 13:49

Вицеадмирал Манушев

 

Представяме вицеадмирала от резерва Пламен Манушев, кандидат за депутат в 43-то Народно събрание, втори в листата на ПП ГЕРБ в 3-ти МИР във Варна.

 
Ген. Люцканов: Пълната отмяна на наборната служба беше прибързана
29.09.2014, 12:23

Люцкан Люцканов

 

Представяме генерал-лейтенантa от запаса Люцкан Люцканов, кандидат за депутат в 43-то Народно събрание, четвърти в листата на КП „България без цензура“ в 23 МИР в София и пети в 29 МИР в Хасково.

 
САЩ изпратиха още военни експерти в Киев
29.09.2014, 10:35

В Украйна са изпратени още военни експерти от САЩ, които ще консултират украински военни структури относно тактиките за планиране и водене на военни действия спрямо опълченците в Източна Украйна, предаде The Washington Times, позовавайки се на прессекретаря на Пентагона Ейлин Лайнез. По думите й, експертите са пристигнали в Киев още миналата седмица.

Мисията се състои от осем души и е разделена на 2 групи. От Пентагона съобщиха, че задачата на първата група е да оцени потребностите на Украйна в сферата на сигурността, в това число и нуждата от конкретно военно оборудване, което евентуално САЩ биха могли да доставят на Киев.

Втората група от американски военни ще проучва възможностите за оказване на помощ на украински военни в сферата на медицинското обслужване. Работата на тази група ще бъде предвидена както за незабавни действия, така и за дългосрочно сътрудничество в тази област.

Двете групи ще формират препоръки за Обединения щаб и Секретариата на министерството на отбраната на САЩ относно по-нататъшна помощ за Украйна в областта на сигурността, която евентуално може да бъде необходима или потърсена от страна на Украйна", съобщи Лайнез.

http://www.cross.bg/

 
Турската армия може да влезе в Сирия за изграждане на буферна зона
29.09.2014, 10:28

Турски войски може да навлязат в Сирия за изграждане на зона за сигурност за бежанци, ако има такова решение на международната общност, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. "Това трябва да се направи от страните в района, като се разговаря с всяка една от тях, защото освен това ще ни трябва и легитимност в рамките на международната общност", заяви той.

Това стана малко преди поредния инцидент на турско-сирийската граница, когато четири снаряда от минохвъргачка паднаха на турска територия край Тавшанлъ и раниха двама души. Страната е залята от поредната вълна бежанци - този път сирийски кюрди, бягащи от отрядите на групировката "Ислямска държава".

Засега Анкара отказва да се включи активно в предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", но през миналата седмица официални лица заявиха, че Ердоган преговаря каква би могла да бъде ролята на Турция.

"Погрешно е да се смята, че Турция няма да заеме военна позиция", каза президентът в интервю за в."Хюриет" при завръщането си от Ню Йорк, където участва в Общото събрание на ООН. По думите му се обсъждат и потенциални сухопътни операции на коалицията и Турция е готова да участва.

"При разпределяне на отговорностите всяка държава трябва да носи своята. Каквато и да е ролята на Турция, тя ще я изпълни", каза той и добави, че очевидно само с въздушни удари няма да се мине..........Прочети още

 
Тайванска корвета-катамаран в открито море
29.09.2014, 10:13

корвета TuojiangНа 27 септември 2014 за заводски изпитания в открито море е излязла корветата Tuojiang, построена по програмата на ВМС на Тайван Hsun Hai за ниско забележим скоростен кораб. Корветата е построена в тайванската частна корабостроителница Lung Teh Shipbuilding Co.

Компанията Lung Teh Shipbuilding Co. Е получила на 4 май 2021 поръчка на стойност 890 млн. тайвански долара (30,1 млн щ.д.) за построяване на експериментален прототип на перспективна корвета-катамаран по програмата Hsun Hai. С официална церемония е заложено началото на построяването й на 23 май 2013 г., а даване името на кораба се е състояло на 1 май 2014. По първоначален план тайванските ВМС е трябвало да получат корветата на 4 декември т.г., но предаването е отложено за първата половина на 2015 г.

След завършване на изпитанията ВВС на Тайван трябва да решат за преминаване към построяване на до 11 броя по-големи серийни корвети по програмата Hsun Hai. За проекта през 2012 г. е гласувано отпускането на 24.98 милиарда тайвански долара (853.4 милиона щ.д.).

Серийните корвети, при запазване на същото въоръжение, ще имат по-големи размери и водоизместимост (Tuojiang има водоизместимост 600 т и дължина 60,4 м).

http://www.pan.bg/

 
САЩ пуска ново поколение подводници за защита от Русия и Китай
29.09.2014, 09:36

Ohio class SSBN/SSGNЗаформя се състезание по отношение на подводниците. САЩ обяви, че новото поколение подводници клас „Охайо“ са готови да посрещнат заплахи от Русия и Китай. По този начин щатския флот изрази притеснението си от бързо разрастващите се подводни флоти на Русия и Китай, пише International Business Times.

Вицеадмирал Майкъл Конър, командир на Атлантическия подводен флот на Морските сили на САЩ, заяви, че бързото развитие на подводниците на Русия и Китай, които могат да изстрелват балистични ракети, изисква още по-бързи темпове на подобрение на щатския подводен флот.

Това, което притеснява най-много САЩ е сериозния ядрен арсенал на Русия, който се трупа още от Съветската ера. Така Русия се превръща в заплаха, защото продължава да трупа ядрено оръжие, показва и желание за повече влияние, особено в териториите на стария СССР.

Последната седмица, Русия обяви решението си да подобри подводната си флота и пусна снимки на ядрени подводници клас „Акула 2“, които са в процес на разработка. Покрай Русия, щатския флот наблюдава и нарастващия подводен флот на Китай и неговото насочване към възможностите за глобални удари, което също извиква притеснение у американските военни.

Китай има много подводници с балистични ракети, но вицеадмирал Конър отбелязва, че Китай всъщност цели да увеличи броя на ядрените подводници. Офисът за морско разузнаване (ONI) наблюдава как китайския флот еволюира от средна сила в сериозна мощ с възможност за разнообразни мисии с цел нанасянето на удари по цели, намиращи се на стотици мили от китайската територия.

Десетилетието на Китай

Като цяло ONI отбелязва, че Китай е направил огромен скок в развитието на военните си технологии през последните 10 години, особено по отношение на подводниците. Преди това странта е имала само няколко подводници, които са били снабдени с ракети против кораби. Сегашната мощ на Китайския подводен флот вече се разпростира и на ядрено ниво.

Когато подводната ядрена надпревара започнала през 60-те години на миналия век, САЩ са били лидер с техните 41 подводници. Сега подводния флот на страната е намален до 14 ядрени подводници. Вицеадмирал Конър добави, че по план американския флот трябва да пусне в експлоатация новите адрени подводници „Охайо“ до 2021 година. Това действие е познато като „Програмата за замяна „Охайо“. По данни от доклад, американския флот е подписал договор с General Dynamics Electric Boat, която се задължава да планира строителните и инженерните работи по новите ядрени подводници. - Още подводници клас „Охайо“

http://www.fbr.bg/

 

 
Повече секретар, отколкото генерал
28.09.2014, 19:50

Йенс СтолтенбергСлед датчанина Андрес Фог Расмусен на поста генерален секретар на НАТО на 1 октомври отново застава скандинавец. Става дума за бившия премиер на Норвегия Йенс Столтенберг.

Каква ирония: мъжът, който на младини е бил против членството на страната си в НАТО, сега застава начело на Алианса. Новият генерален секретар на НАТО и двукратен министър-председател на Норвегия Йенс Столтенберг има доста скандална за евроатлантик репутация, която го прави много симпатичен в Москва и не толкова в Киев и, разбира се, в Брюксел.

Той още от младежките си години е функционер на Норвежката работническа партия, която загуби 98 свои млади активисти, избити от неонациста Андерш Брейвик.

За избирането му на високия пост не му попречиха и миналите му увлечения по марксизма-ленинизма, довели до антинатовски изказвания, нито съмненията, че е работил за КГБ под името "агент Стеклов". Впоследствие Йенс Столтенберг проявява чувство за хумор, като си избира именно "Стеклов" за псевдоним в любимите си компютърни игри.

Столтенберг е заемал премиерския пост на Норвегия два пъти - от 2000 до 2001 г. и в периода 2005-2013 година. На изборите през 2013-а социалдемократите останаха най-силната партия, само че управляващата коалиция на Столтенберг не успя да получи достатъчно места в парламента. Така правителството бе поето от консервативната Ерна Солберг. При встъпването си в длъжност Солберг изказа дълбоко уважение към ролята на предшественика си, която той изигра след жестоките престъпления на Андерш Брайвик през юли 2011-а. "Ти бе твърд като скала в бурно море", похвали го тогава тя.

Йенс Столтенберг в действителност придоби по-широка популярност извън родината си едва покрай масовото убийство, извършено от Андерш Брайвик в един летен лагер на младежкото крило на Работническата партия на остров Ютьоя. По време на обществените си прояви тогава той се държеше като баща на нацията. Столтенберг утешаваше сънародниците си и избягваше прибързани и необмислени реакции. "Трябва упорито да защитаваме ценностите ни", каза тогава той със сълзи в очите. "Норвежкият отговор на насилието е демокрацията, още повече откритост и по-голямо политическо участие", гласяха думите му. Драматичните седмици след жестокия атентат, когато цял свят бе отправил поглед към Норвегия, се превърнаха в сериозен политически тест за Йенс Столтенберг. Наблюдателите бяха единодушни: той издържа този тест блестящо.

Освен премиер Столтенберг е бил многократно и министър, както и държавен секретар в различни правителства, но пък досега не е заемал важни постове в сферата на отбраната. Единствено през 1990-те години е бил член на Комисията по отбраната. Това обаче кара малцина да свързват Столтенберг с НАТО. Всъщност първоначално той е бил против членството на Норвегия в Северноатлантическия алианс. С течение на времето обаче променил мнението си. По-късно като премиер е подкрепял международни военни операции. Така например страната му се включи както в мисията в Афганистан, така и в интервенцията в Либия.

"Въпреки това Йенс Столтенберг ще бъде по-скоро политико-цивилен, а не военно ориентиран шеф на НАТО", смята норвежкият журналист Харалд Стангхеле. Той описва новия генерален секретар на НАТО така: повече секретар, отколкото генерал. В публикация за големия норвежки всекидневник "Афтенпостен" Стангхеле пише, че бившият норвежки премиер е създал добри контакти с много от правителствените и държавните ръководители на страните членки на НАТО, например с Меркел, Обама и Камерън.

Сред най-важните предизвикателства пред новия генерален секретар безспорно се нарежда кризата с Русия. Анексирането на полуостров Крим се смята за най-ниската точка в отношенията между НАТО и Москва от съветското нашествие в Чехословакия през 1968 година.

Още преди избухването на кримския конфликт основно американците караха европейските си съюзници от Алианса да влагат повече финансови средства във въоръжаването. Сега това настояване се изрича на все по-висок глас. Тъкмо Йенс Столтенберг обаче има добри позиции в това отношение: докато повечето от членките на НАТО намаляваха все повече военните си разходи, то при неговото управление Норвегия ги повиши. Каква ирония: мъжът, който на младини е бил срещу НАТО, сега ще се бори за неговото бъдеще.

http://www.duma.bg/

 
Министърът на отбраната на Германия призна, че армията не може да изпълни задълженията си пред НАТО
28.09.2014, 19:40

Урсула фон дер Лайен В момента Бундесверът не е в състояние да изпълнява задълженията си пред НАТО, каза министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен в интервю за вестник Bild am Sonntag.

„Поради сериозната липса на оборудване, Бундесверът в момента не е в състояние да изпълнява всички свои задължения пред НАТО. Що се касае броят на летателните апарати, то ние към момента не сме изпълнили поставените миналата година цели и не може да предоставим на НАТО обещаното количество такива апарати в рамките на 180 дни, случай на криза”, казва тя. По думите й, основните проблеми в министерството на отбраната са свързани с доставките на резервни части за самолетите, както и с извеждането от строя на хеликоптери на военноморските сили.

http://www.focus-news.net/

 
Синдикалната организация на служителите на МВР иска оставката на министъра на труда
28.09.2014, 16:08

Йордан ХристосковЗаради безцеремонно погазване на основни принципи на социалния диалог, както и за демонстрирана от него по време на заседание на Министерския съвет очевидна некомпетентност в тази област, УС на СФСМВР настоява за незабавната оставка на министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков (на снимката). Причината е подкрепата от страна на служебното правителство на въвеждането на възраст, като изискване за придобиване право на пенсия в силовитe ведомства.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Във връзка с разпространената от медиите информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на заетите в Сектор Сигурност, Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР

З А Я В Я В А :

Всякакви обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли не само без участието на професионалните организации на служителите в Сектора Сигурност, но и без те да бъдат информирани.

Заради това безцеремонно погазване на основни принципи на социалния диалог, както и за демонстрирана от него по време на заседание на Министерския съвет очевидна некомпетентност в тази област, УС на СФСМВР настоява за незабавната оставка на министъра на труда и социалната политика.

Искаме незабавно да бъде публично оповестен истинският вносител на предложението, както и чия политика той обслужва.

СФСМВР ще се противопостави категорично на всякакви опити да бъдат ограничени социалните права на нейни членове с всички позволени от закона средства – ако се наложи, в най-крайните и безкомпромисните им форми.

При липса на бърза и адекватна реакция от страна на управляващите УС на СФСМВР ще счита Федерацията в състояние на протестна готовност и ще започне процедура по допитване до синдикалните дружества за начало и форма на ефективни протестни действия.

В такъв случай за нарушаване на социалния мир ще считаме пряко и персонално отговорни Президента на Република България и назначения от него Председател на Министерския съвет.

УС на СФСМВР

http://www.otbrana.com/

 
ДАНС подменя целия си автопарк
28.09.2014, 14:15

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е избрала компанията "Мото-Пфое" за доставчик на новите си автомобили. Това стана ясно от обявление в агенцията за обществените поръчки. Компанията е спечелила тръжната процедура с цена от 2 996 300 лв. Поръчката беше за доставка на 84 коли, с което на практика ще се подмени целият автопарк на спецагенцията. "Мото-Пфое" е Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover. По неофициална информация ДАНС са избрали да се возят на "Волво". Един от автомобилите ще е клас "Е" и вероятно на него ще се вози председателят на агенция Владимир Писанчев.

На практика парите за автомобилите са почти цялата сума, която агенцията изненадващо получи от правителството на Пламен Орешарски през пролетта. Тогава, без да бъде обявено, кабинетът даде 3.6 млн. лв. към раздутия бюджет на службата. С тях средствата на ДАНС за тази година достигнаха 115 847 000 лв. За сравнение предвидените пари за инфраструктура са 200 млн. лв.

Както "Сега" съобщи, поръчката е една от стотиците, които министерства и агенции побързаха да пуснат, преди да влезе в сила новият Закон за обществените поръчки. В описанието на търсените коли от ДАНС бяха изключително подробни. Например, автомобилът от клас "Е" трябва да бъдат черен металик, обем на двигател - 2950 куб. см, не по-малко от 300 конски сили, шестстепенна автоматична скоростна кутия, максимален разход на гориво 10 л на 100 километра, дължина на автомобила - 4800-4900 мм, широчина 1800-1900 мм и междуосие - 2800-2900 мм. Минималната вместимост на резервоара на автомобила е 70 литра. По същия начин прекалено подробно бяха описани и изискванията за другите автомобили.

http://www.segabg.com/

 
Китай планира през 2016 да изведе в космоса втори орбитален модул 'Тянгун-2“
28.09.2014, 10:00

Шънчжоу 9Китай планира за 2016 за изведе в космоса втори орбитален модул 'Тянгун-2' /'Небесен дворец-2'/ в рамките на проекта по строителството на космическа пилотирана станция /КС/. Това е съобщил за Синхуа в интервю началника на канцеларията Програми за пилотирана космонавтика на Китай Ван Чжаояо.

В продължение на три години от този момент, в който стартира този проект , всички дейности вървят строго по график, провеждат се разработки и производство на съответните космически апарати, строят се обекти от наземната структура, провеждат се комплексни изпитания, е съобщил той.

По негови думи, на ключов етап се намира строителството на основните апарати - орбиталния модул 'Тянгун-2', товарния кораб 'Тянчжоу' /'Небесен кораб'/, РН 'Чанчжен-7' /'Великия поход-7'/, пилотираният кораб 'Шенчжоу-11' /'Вълшебен кораб-11'/ и РН 'Чанчжен-2F-Y11'.

"По план, 'Тянгун-2' ще бъде изведен в космоса през 2016 г, към него ще направят полети полотираният кораб 'Шенчжоу' и товарният кораб 'Тянчжоу' - е казал Ван Чжаояо. Главната цел на този етап, е отбелязал той - е овладяването на такива ключови за космическата станция технологии, като средносрочно пребиваване на космонавти на КС, работа на регенеративните системи за поддържане на живота, реализиране на снабдяване на КС с товарни кораби.

Стартът на модулът 'Тянгун-2' ще бъде реализиран от новият космодрум в провинция Хайнан /Южен Китай/. На текущия момент дейностите по неговото строителство вече практически са завършени, създадени са условия за началото на неговата експлоатация е казал Ван Чжаояо.

http://www.spacenewsbg.com/

 
Строителството на стартовия комплекс за РН „Ангара“ ще започне по рано
28.09.2014, 09:52

Строителството на стартовият комплекс, предназначен, в това число и за полотирани стартове, на новата ракета-носител „Ангара“, на новият космодрум „Восточний“ ще започне още в края на 2014г, това е съобщил директора на Роскосмос Олег Остапенко.

"Ние коригирахме плановете по строителството на комплекса „Ангара“ на „Восточний“. По сроковете на работа ние отместихме графика „наляво“ - т.е. ще направим всичко по рано. Мисля, че първите стъпки по създаването на комплекса „Ангара“ ние ще направим още през тази година. Аз в началото на октомври ще бъда на „Восточний“ и лично ще проконтролирам процеса - е заявил Остапенко пред журналистите.

http://www.spacenewsbg.com/

 
US военни искат операция по суша
28.09.2014, 09:40

генерал Мартин ДемпсиВъздушните удари са нанесли щети на "Ислямска държава", но не са достатъчни да я победят и затова е необходимо политическо решение, съчетано със сухопътна операция в Сирия и Ирак. Такова мнение изрази председателят на съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Мартин Демпси. По думите му за тази операция ще са необходими около 15 000 души. "Идеалният вариант е това да бъдат иракчани, кюрди и бойци от умерената сирийска опозиция", обясни генералът. В подкрепа на подобен вариант за сухопътни части се изказа вчера и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който коментира на връщане от Ню Йорк, че само въздушни удари няма да са достатъчни. Някои медии предполагат, че парламентът в Анкара може да одобри изпращането на пехотинци на 2 октомври.

Първи за необходимост от сухопътна операция заговори преди десетина дни американският генерал Джей Гарнър. Той препоръча да бъдат изпратени специални сили, които да се справят с джихадистите, но само в Ирак. Веднага след изказването му Барак Обама потвърди, че няма да изпраща сухопътни войски в Близкия изток.

Според ЦРУ "Ислямска държава" има между 20 000 и 31 000 бойци, т.е. между 4 и 5 пъти повече от 5000 "умерени" бунтовници, които американските военни ще обучават през следващата година според плана, одобрен от Конгреса, посочва АФП.

Към водената от САЩ въздушна коалиция освен Франция и Холандия, в петък се включиха и Великобритания, Белгия и Дания.

http://paper.standartnews.com/

 
Британски самолети са извършили първи боен полет срещу позиции на „Ислямската държава” в Ирак
28.09.2014, 09:05

Tornado GR4Британските власти са наредили изпращането на два бойни самолета „Торнадо” в Ирак за нанасяне на удари по позиции на групировката „Ислямска държава”, се посочва в изявление на министерството на отбраната на Обединеното кралство, предаде РИА Новости.

Изтребителите Tornado GR4 на ВВС на Великобритания на 27 септември са излетели от базата Акротири, разположена на остров Кипър. Те са били снабдени с ракети и управляеми бомби с лазерно насочване.

В хода на бойния полет британската авиация не е нанесла удари по обекти на ИДИЛ, понеже не е успяла да идентифицира цели.

„Въпреки, че целите за поразяване не са били идентифицирани, събраните разузнавателни данни може да се окажат важни за властите на Ирак, както и за коалиционните ни партньори”, се посочва в изявлението.

 
Социалните мрежи: Защо МО мълчи за пенсионирането на военните?
28.09.2014, 08:45

Това се питат хората в социалните мрежи, след като стана известна стенограмата от последното правителствено заседание. Тогава всички министри, с изключение на вътрешния, подкрепиха позицията за въвеждане възраст за придобиване право на пенсия от военнослужещите, полицаите и служителите в специалните служби. Има ли Министерството на отбраната позиция по този въпрос или, разбирайки, че служебното правителство не разполага с правомощия да промени Кодекса за социално осигуряване, просто изчаква да минат изборите и да сдаде властта и проблема на следващите?

Ръководството на министерството, респективно целият кабинет „Близнашки”, може и да си отидат, но хората във Въоръжените сили ще останат. Няма смисъл да се нагнетява напрежение. Още повече, че никой не пита войника, сержанта и офицера. А и те, за разлика от колегите им в МВР, където има синдикати, няма как да изразят мнението си. Така е устроено у нас законодателството и те са длъжни да го спазват. Остава една възможност – социалните мрежи. Казваш си отношението – с аргументи или не, макар и в повечето случаи да не си пишеш името. Разбираемо е.

Няма друг начин. Липсва форма на диалог. От години Министерството на отбраната не поддържа отношения с БОЛ „Раковски”. Къде е причината, не е съвсем ясно. Остана много назад времето, когато тази организация беше призната и работеше с МО по определено споразумение. Може да се каже, че в този смисъл военнослужещите ни страдат от липса на професионална организация, която, ако не друго, поне може да изрази мнение. Не забравям, разбира се, съществуването и активността на Сдружението на жените военнослужещи. Но само толкова.

Така изходът отново е в социалните мрежи. Колкото и да ги неглижират институциите, все пак добрият ръководител трябва да си прави необходимите изводи. Ако трябва и да извършва определени проверки. Ето и сега хората пишат – в това или онова военно формирование вече има по 15-20 военнослужещи, които носят в себе си рапорти за уволнение. Т.е. връщат ни в есента на 2012 г. Основателен е въпросът дали няма да се повтори същата история. Тогава финансовият министър Симеон Дянков натисна военния Аню Ангелов и заради 9-процентно увеличение на заплатите запали пожара в армията. Хората разбраха, че с въвеждането на възраст за пенсиониране, може да останат на улицата без нищо, в резултат на безконечните съкращения, и заваляха рапортите. Отидоха си обидени тези, на които все още не могат да се намерят достойни заместници.

За съжаление тогавашното правителство и 41-ото Народно събрание допуснаха елемент на дискриминация. Утежниха режима за пенсиониране само на военнослужещите. Останалите? Просто техните министри и директори на служби не се съгласиха. Днес от стенограмата на въпросното правителствено заседание става ясно че лентата се връща назад. Отново има защита за служителите на МВР. И това е обяснимо. От години у нас в политиката на управляващите, които и да са те, вътрешното ведомство е с един гърди, а може би и повече, пред военното. Включително и през последната година. Докато МО търсеше решения в по-глобален аспект, правеше преглед на структурата на въоръжените сили, който се очаква да приключи до края на този месец, МВР си направи нов закон, който, макар и критикуван, беше приет. Така от 1 юли т.г. бяха увеличени разходите за възнаграждения, материалното и социалното осигуряване за служители. Което е една от причините за обявения от финансовото министерство проект на актуализация на държавния бюджет. На първо място заради това и още няколко министерства се прави промяната, според мотивите в проекта. Там обаче го няма Министерството на отбраната.

От мотивите към проекта на актуализирания бюджет наистина може да се направи изводът, че финансовият проблем в отбраната не е чак толкова страшен, както се говореше през август. Ето какво пише финансовото министерство: „Една от първите стъпки на служебното правителство бе назначаването на паралелна мащабна одитна проверка от екипи на Агенцията за държавна финансова инспекция и на звената за вътрешен одит на министерствата, която да установи реалното състояние на изпълнението на бюджета в отделните бюджетни системи, да направи оценка на ангажиментите за разходи до края на годината, поетите задължения, в т.ч. и просрочените задължения и да идентифицира рисковете пред бюджета. На база на извършените одитни проверки и изготвения обобщен доклад бяха идентифицирани проблеми и недостиг за финансиране на вече поети ангажименти за разходи в редица разпоредители с бюджет. Някои бюджетни системи са поставени в ситуация да не могат да изпълняват своите функции и отговорности след като разходните им тавани бяха намалени за последните 4 месеца на годината.” Кои са тези бюджетни системи – МВР и още – министерствата на труда и социалната политика, на здравеопазването, на регионалното развитие, на транспорта и съобщенията и на държавен фонд „Земеделие”.

Показателни са решенията дори само на последните заседания на служебното правителство. От централния бюджет например се предоставят допълнително 11 млн.лв. на Министерството на здравеопазването. И 1 милион пак от същото място на НРС. Бюджетът на МО обаче се преструктурира, за да се осигурят необходимите средства за висшите военни училища. С което, забележете, се вземат пари, включително от заделените за подготовка и използване на Въоръжените сили?!

Но, да се върнем на диалога. И да си припомним, че само преди 2-3 месеца военнослужещите бяха питани в рамките на едно социологическо изследване от Института за перспективни изследвания за отбраната към Военна академия „Георги С. Раковски”. 65,3 на сто от анкетираните одобряваха промяната на Кодекса за социално осигуряване и премахване на изискването за възраст при придобиване право на пенсия. Служебното правителство на проф. Георги Близнашки обаче не е на мнението на военнослужещите. Може би, за съжаление!

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Поредната безкрайна война
27.09.2014, 21:58

Барак ОбамаВашингтон направи крачката, която светът очакваше и започна ракетни атаки по позиции на екстремистите от “Ислямска държава” в Сирия. Интересното е, че операцията се извършва в коалиция с пет арабски държави, отбелязва сп. “Икономист”.

С ударите се постави началото на това, което президентът Барак Обама се опитваше да избегне близо 3 години – пряка намеса в сирийската гражданска война. Но американският държавен глава успя да намери съюзници, които да се включат активно в офанзивата като Саудитска Арабия, Йордания, Бахрейн и ОАЕ, Катар оказа логистична подкрепа.

Обратно в Съединените щати, операцията срещу “Ислямска държава” обедини политическите врагове от Републиканската и Демократическата партии. Не само това, но и общественото мнение се промени коренно след публичното обезглавяване на двама американски журналисти и вече американците настояват за конкретни действия срещу радикалната организация.

Но все още има липса на консенсус по редица въпроси. Един от основните е дали използването на сила трябва да е свързано с донасяне на стабилност в Близкия изток или да се гони по-конкретната цел неутрализиране на терористична организация, която би могла в бъдеще да е директна заплаха за американската национална сигурност.

Самият Барак Обама не внесе особена яснота по въпроса. Той обясни, че “Ислямска държава” е заплаха за хората в Близкия изток и не спираше да повтаря, че “тази битка не е само на Съединените щати”.

Интересен факт е, че режимът на Башар Асад, определен от Вашингтон като враг номер едно на демокрацията и свободата, е готов да сътрудничи с американците. Има спекулации, че Дамаск е предоставил изключително важни разузнавателни данни на САЩ във връзка с позициите на “Ислямската държава”.

Негласният съюз срещу терористите обаче далеч не е гаранция за успех в краткосрочен план. Истината е, че битката тепърва започва. За Съединените щати обаче има много важен пробив – явна подкрепа за военни действия на територията на арабска държава от други арабски държави. С други думи най-големият коз на екстремистите – религията, е силно разклатен.

Саудитските власти демонстрираха явно позицията си – бяха разпространени снимки на двама пилоти, връщащи си от успешна изпълнена мисия в Сирия. И двамата са принцове от кралската фамилия, като единият е в линията наследници на трона. Йорданският крал Хюсеин също публично изрази категоричното си мнение – това е борба между доброто и злото.

Създаването на коалицията и нейният състав може да се счита за значим успех, но доколко ефективна ще бъде операцията? Успешно бяха ударени ключови цели, свързани с разпространението на заграбения от екстремистите петрол. В същото време е ясно, че джихадистите са очаквали подобна реакция след обезглавяванията и едва ли не са взели нужните мерки за защита на най-ценните си авоари.

Освен това за наистина успешен и бърз развой на офанзивата е нужна и сухопътна подкрепа. Същото важи и за ситуацията в Ирак, където местното население все още не е убедено дали да подкрепят компрометираното правителство на премиера Малики. И фактите говорят – въпреки американската въздушна мощ и многочислената иракска армия, джихадистите продължават с настъплението към Багдад и извоюват победа след победа.

След първите удари в Сирия, командирът от Пенгатона лейтенант-генерал Уилям Мейвил съвсем отговорно заяви, че кампанията ще продължи поне няколко години. А това едва ли ще се хареса на американската общественост.

Обама ще опита да даде пример, за да може и други да поемат инициатива и да се намесят решително. В такъв случай, той ще приложи постепенно оттегляне и недопускане на афганистанския сценарий. Но дали другите страни ще последват американския пример, предстои да разберем.

http://www.dnes.bg/

 
Новият хеликоптер Ми-171А2: безопасни полети по всяко време на денонощието
27.09.2014, 20:30

Ми-171А2Компанията „Хеликоптери на Русия“ съвместно с концерна „Радиоелектронни технологии“ започна изпитания на хеликоптера Ми-171А2 в базата на Московския завод за хеликоптери „Мил“.

Хеликоптерът е снабден с нов навигационен комплекс, което позволява да се извършват полети по всяко време на денонощието, в това число в сложни метеорологични условия. По такъв начин работата по създаването на най-нов хеликоптер навлязоха в заключителен стадий. Тази машина трябва да продължи комерческия успех на семейството на хеликоптери Ми-8/17.

Широко известните Ми-8 вече почти половин век успешно се експлоатират както в гражданската авиация, така и във въоръжените сили в десетки страни на света. Те както и преди запазват водещи позиции на пазара благодарение на съчетаването на добри ценови фактори и транспортна ефективност на използването, отбелязва главният редактор на списание „Излитане“ Андрей Фомин:

- Но е понятно, че времето взема своето и на фона на новите предизвикателства, които постъпват от чуждестранните конкуренти, необходима е модернизация. Вариантът Ми-171А2 е опит да се даде нов живот на стария добър Ми-8. При това модернизацията се провежда по няколко направления.

Това са и новите двигатели, по-икономични и по-мощни. А новият комплекс на оборудване позволява да бъде облекчена техниката на пилотиране и да бъдат реализирани значително количество нови режими на навигация и пилотиране. При това екипажът е намален от трима на двама души, отбеляза Фомин:

- Модернизирана конструкция, нова силова установка, нова носеща система, позволиха да бъдат подобрени летателните характеристики на хеликоптера – при него се увеличава както максималната, така и крайцерската скорост на полета, по-добри ще бъдат височинните характеристики.

Внесените подобрения и нови характеристики трябва да осигурят на хеликоптера Ми-171А2 добри перспективи на пазара, дори на фона на появата на значително по-късни конструкции на аналогични машини на Запад.

Серийното производство на Ми-171А2 се планира да започне след завършване на сертифицирането в 2015 година. - Още за Ми-17

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Кораби на НАТО напуснаха Черно море
27.09.2014, 17:24

FFH-333 HMCS "Toronto"Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 25 септември 2014 г през турските проливи в южно са преминали два бойни кораба на НАТО - канадската фрегата FFH-333 HMCS "Toronto" и испанската фрегата F-102 "Almirante Juan de Borbon".

Корабите бяха в региона от 6 септември и участваха в международни военноморски учения, направиха и посещение във Варна от 19 до 22 септември.

В момента в Черно море за пети пореден път от 20 септември се намира френския разузнавателен кораб A-759 Dupuy de Lôme.

 
Saab с впечатляваща демонстрация на живо на гранатомета Carl Gustav M4
27.09.2014, 16:27

Шведската компания за отбрана и сигурност Saab направи дебют на новата и вече много търсена версия на оръжейната система Carl-Gustaf M4. Тя беше в центъра на вниманието на присъстващите на демонстрацията на наземни бойни системи в тестовия център на подразделението Saab Bofors, информира пресцентъра на компанията.

Интелигентна, лека и подвижна, системата Carl-Gustaf M4 е най-новата преносима многоцелева оръжейна система на Saab. Тежаща по-малко от 7 кг, Carl-Gustaf M4 е с дизайн, който позволява на войниците да останат подвижни във всеки боен сценарий. - (видео)

От създаването на модела М1 през 1948 г., Carl-Gustaf се превърна в една от най-престижните и доказани в битка оръжейни системи. Тя е на въоръжение в повече от 40 страни по целия свят.

М4 е продължението на Carl-Gustaf M3, която е широко позната днес. Въпреки че изглежда подобна на предишните си версии, М4 дава съвсем ново преживяване.

„Тя е по-лека и по-къса, операционната адаптивност и акуратност предлагат истински силна комбинация от качества. М4 е направена в отговор на нуждите на нашите клиенти и за нас беше удоволствие да я демонстрираме пред толкова изявена публика“ заяви Улф Ериксон, продуктов директор на Saab.

Демонстрацията на M4 беше проведена в Швеция на 24-25 септември 2014 г. Около 120 гости от над 20 държави присъстваха на събитието, на което за пръв път бяха показани способностите на М4. Настоящите и бъдещите клиенти станаха свидетели как Carl-Gustaf M4 дава на войниците истинска многоцелева способност с широка гама от бойни средства.

Събитието включи подробни демонстрации на стрелба с муниции срещу подвижни и статични цели. Бяха представени и други нови продукти на Saab като АТ4, противотанковата система NLAW и муниции за минохвъргачките MAPAM.

"Искахме нашите клиенти да видят и да знаят какво могат да очакват от нашите продукти и как те се представят в бойна ситуация. С удоволствие мога да кажа, че продуктите ни се представиха според моите очаквания и съм много щастлив от резултатите. Съдейки по реакцията на нашите гости, демонстрацията имаше голям успех“ сподели Торбьорн Саксмо, директор на бизнес направлението „Наземни бойни средства” в Saab.

Saab вижда огромен потенциал за идните години във всички свои наземни бойни системи. Новата Carl-Gustaf M4 вече привлича сериозен интерес. Тя е логичната следваща стъпка за клиентите, които вече имат богат опит и доверие в системата Carl-Gustaf.

Вариантът М4 е и перфектно решение за всички бъдещи клиенти, които ще оценят новия вариант като приложим в широк спектър от бойни сценарии, по-всеобхватен откогато и да било преди. Saab вече води разговори с клиенти, а настоящото събитие само затвърждава водещата позиция на компанията като доставчик на съвременни наземни оръжейни системи.

Carl-Gustaf M4 ще бъде официално пусната в продажба по време на изложението AUSA във Вашингтон, САЩ на 13-15 октомври 2014 г.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Новите руски подводници в Черно море ще получат ракети с голям обсег на действие
27.09.2014, 13:47

Новите шест подводници от проект 636.3, строящи се за Черноморския флот на РФ, ще носят на борда си крилати ракети с обсег на действие над 1500 километра, съобщи във вторник, 23 септември, пред президента Путин командващия на ЧФ. Експертите са уверени, че става въпрос за ракетата 3М-14 тип "Калибр" със специална бойна част, основно предназначена за поразяване на наземни брегови обекти.

Отчитайки спецификата на субмарините от този проект, запуска на крилатите ракети ще се извършва от 533 мм торпедни апарати, което налага сериозни ограничения на техните габаритни и теглови характеристики.

Има информация, че тези ракети се комплектуват с два вида бойни части – обикновенна ("конвенционална") и специална. Ракетата със СБЧ, заради по-малкото си тегло, има значително по-голям обсег на действие (по някои публикации до 2600 км) и според анализатори ще може да поразява цели зад пределите на Черно море без носителите да излизат от пунктовете за постоянно базиране.

Руските експерти са уверени, че подводници с такива комплекси ще позволят напълно да се контролира акваторията на Черно море, Проливната зона, а при включването на такива субмарини в състава на Средиземноморското корабно съединение – значителна част и от акваторията на Средиземно море. - Още за проект 636.3

 
В Северодвинск са доставени две атомни подводници за модернизация
27.09.2014, 10:43

проект 971На 25 септември в кораборемонтния завод „Звёздочка“ в Северодвинск за основна модернизация са били доставени две атомни подводници проект 971 (К-295 „Самара“ и К-391„Братск“) от състава на Тихоокеанския флот на Русия, предаде телеканал Поморье. - (видео)

По Северния морски път те са транспортирани от Камчатка с холандския кораб-док „Transshelf“. Преходът е продължил около месец, като сложните участъци на арктическия път на кораба са преодолявани с помощта от ледоразбивачи. - Още за проект 971

 
600 американски войници ще пристигнат в Полша и балтийските държави
27.09.2014, 09:19

Близо 600 американски войници с танкове и други бронирани бойни машини ще пристигнат в Полша и балтийските държави в края на тази седмица за военни учения, предаде Ройтерс, като се позова на полското министерство на отбраната.

Американските войници ще заменят по-леко въоръжен контингент от десантчици и ще участват в учения на ротационен принцип, имащи за цел да покажат ангажимента на САЩ към източните съюзници на НАТО. Според министерството целта на маневрите, които са част от Операция "Атлантическа решителност" на алианса, е "да гарантира сигурността на европейските съюзници пред лицето на последната агресия на Русия в Украйна".

"Американците ще упражняват разполагане на сили и сътрудничество със съюзници", заяви пред Ройтерс Артур Голавски, говорител на въоръжените сили на Полша. По думите му от общо близо 600 войници, около 200 ще пристигнат в Полша заедно с 12 танка "Ейбрамс", осем бронетранспортьори М-2 "Брадли" и десетки поддържащи бойни машини.

"Присъствието на военни части е израз на силата на двустранните американско-полски отношения, както и на ангажимента според член 5 (от договора за НАТО) за колективна отбрана", заяви полското министерство.

http://pik.bg/

 
На този ден през 1529 година започва първата турска обсада на Виена
27.09.2014, 09:15

На 27 септември 1529 г. турците започват обсада на Виена – първи опит на Османската империя да завладее столицата на Австрия. Тази обсада е крайната точка на османското нахлуване в Европа и отблъскването на турците слага край на разширението на империята им на Запад, макар че през 1683 г. те правят втори опит за превземането на Виена.

Предистория

През август 1526 г. султан Сюлейман I побеждава войските на унгарския крал Лайош II в битката при Мохач. В резултат на това османците завладяват Южна Унгария, а австрийският ерцхерцог Фердинанд I Хабсбургски, брат на императора на Свещената Римска империя Карл V, предявява претенции към унгарския престол от името на съпругата си Ана, сестра на бездетния Людвиг II.

Фердинанд обаче е признат за крал само в Западна Унгария. В Трансилвания благородникът Йоан Заполя иска короната за себе си и е признат за крал от Сюлейман I, в замяна на което Заполя му става васал в границите на Османската империя. След законодателното събрание в Пресбург (дн. Братислава) на 26 октомври 1526 г. Фердинанд е признат за крал, той тръгва на поход, за да си възвърне контрол над Унгария и в 1527 г. освобождава Буда, но османците контраатакуват и до 1529 г. му отнемат спечеленото през 1527 и 1528 г.........Прочети още

 
Британските бомбардировки срещу ИД ще започнат след часове
27.09.2014, 09:04

Panavia TornadoВеликобритания се впуска във войната в Близкия изток и в следващите 48 часа ще започне въздушните удари по цели на „Ислямска държава” в Ирак, след като депутатите с убедително мнозинство одобриха участието в операцията срещу джихадистката групировка, пише The Guardian.Министри от кабинета казаха пред Палатата на общините, че „Ислямска държава” в крайна сметка ще бъде смазана, ако терористичната група бъде преследвана до базите й в Сирия, сигнализирайки евентуално разширяване на конфликта, който се очаква да продължи няколко години.

Даунинг стрийт заяви, че много скоро шест изтребителя „Торнадо” ще достигнат въздушното пространство на Ирак и добави, че парламентът е одобрил и изпращането на британски военни инструктори в Ирак, които да обучават иракската армия. Депутатите гласуваха с 524 гласа за срещу 43 гласа против въздушните удари, ограничени само на територията на Ирак, като 69 депутати се въздържаха.

http://www.blitz.bg/

 
САЩ с нови удари срещу джихадисти
27.09.2014, 08:58

Мартин ДемпсиСАЩ са започнали нова серия от въздушни удари в Сирия срещу Ислямска държава, съобщи американски военен. През последните дни Пентагонът усилено удря от въздуха цели на джихадистите.Мога да потвърдя, че операциите на американската авиация в Сирия продължават, каза пожелал анонимност висш американски служител.

По-рано бе съобщено, че въздушните удари на САЩ в Сирия са убили 14 екстремисти и 5 цивилни.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Мартин Демпси заяви за необходимостта от сухопътни военни операции в Ирак и Сирия срещу бунтовниците от Ислямска държава, предаде Би Би Си. Въздушните удари на международната коалиция, водена от Съединените щати, вече са нанесли щети на Ислямска държава, но това не е достатъчно, каза Демпси. Според него е необходимо да се вземе политическо решение за Сирия и Ирак за сухопътна операция. Той отбеляза, че за освобождението на териториите от бунтовниците ще са нужни около 15 000 военни.

http://news.ibox.bg/

 
Украйна пред нова война с отцепниците
27.09.2014, 08:52

Украйна не се е примирила със загубата на Крим и Донбас и започва сериозна подготовка за нова война, за да освободи териториите си от сепаратистите, твърди в. “Независимая газета”.

В сряда вечерта украинският президент Петро Порошенко подписал таен указ, от който става ясно, че стратегията на Киев е националната икономика да премине в специален режим. Това в отбранителната лексика означава в страната да се обяви военно положение, което ще доведе до провеждането на дейности, свързани с подготовка за война.

Порошенко ползва примирието не за да реши конфликта по цивилизован начин, а за почивка на армията, която да се подготви за нови сражения, разкрива изданието.

Руският президент Владимир Путин изпрати писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, в което поиска да бъде преразгледан ратифицираният договор между ЕС и Украйна. Той е написал, че страната му ще отговори с незабавни ответни мерки, при условие че Киев изпълни каквото и да било договора.

Украинският премиер Арсений Яценюк обвини Русия в опит да остави страната му да замръзне от студ през зимата, използвайки природния газ, за да я подчини, съобщи Ройтерс.

Руски и украински военни се срещнаха вчера, за да определят буферна зона в Източна Украйна, от която да изтеглят военното си оборудване.

http://www.24chasa.bg/

 

 
Дания ще изпрати седем изтребители F-16 срещу „Ислямска държава” в Ирак
26.09.2014, 20:50

Хеле Торнинг-ШмитДания ще участва със седем изтребителя F-16 във военновъздушните операции срещу ислямистите в Ирак, обяви днес датският премиер Хеле Торнинг-Шмит, цитирана от Ройтерс и ДПА.

На пресконференция в Копенхаген тя каза, че вчера е получила официално искане от Вашингтон Дания да се включи в оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава".

По думите й правителството е в готовност "бързо да изпрати седем изтребителя F-16, но решението за това трябва да бъде одобрено от парламента идната седмица.

Торнинг-Шмит уточни, че става дума за участие в бойни действия само над Ирак, но не и над Сирия.

Тя отбеляза, че в Копенхаген обсъждат искането да изпратят датски инструктори за военно обучение на иракски кюрди.

/БТА/

 
Курсантите от първи курс на Националния военен университет „Васил Левски” днес положиха военна клетва
26.09.2014, 20:22

Курсантите от първи курс на Националния военен университет „Васил Левски” положиха днес, 26 септември, военна клетва. Ритуалът се проведе във военния университет в гр. Велико Търново и на него присъстваха началникът на политическия кабинет Илия Налбантов, временно изпълняващият длъжността командващ на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, представители на щабовете на видовете въоръжени сили.

Днес клетва положиха 143 курсанти, от които 31 жени. Те ще се обучават по осемнадесет военни специализации. Обучението е с продължителност 5 години. При завършването на курсантите се присвоява звание „лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Първокурсниците бяха поздравени от началника на Националния военен университет бригаден генерал Тодор Дочев.

Националният военен университет „Васил Левски” организира Ден на отворените врати. Поканени бяха директорите и учениците на средни училища в градовете Велико Търново, Лясковец, Горна Оряховица, Дебелец, Килифарево, Златарица, Дряново, както и деца от домовете за деца лишени от родителски грижи в региона. В програмата бяха включени демонстрации на строеви хватки и движение с оръжие, както и на специализирани бойни умения, представени от обучаемите на университета. Гостите имаха възможност да разгледат въоръжение и бойна техника, стрелково оръжие, танк Т-72 и други бронирани машини, инженерно и химическо оборудване, които се изучават в часовете по военните специалности в Националния военен университет.

http://www.mod.bg/

 
Паметникът пред НДК ще бъде преместен и ще бъдат възстановени мемориалните плочи
26.09.2014, 20:12

Паметникът пред Националния дворец на културата (НДК) в София ще бъде преместен и на негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк, научи "Дневник". По-рано днес се разбра, че журито на конкурса за нов облик на монумента не е успяло да избере победител сред деветте проекта, които кандидатстваха.

Пред "Дневник" председателят на групата общински съветници на ГЕРБ в общинския съвет Малина Едрева потвърди, че съветниците от партията ще подкрепят това решение. От ГЕРБ имат пълно мнозинство със 33 общинари в 61-местния съвет.

Днес се е провела среща между общинския съветник от ГЕРБ Николай Стойнев и представители на Съюза на ветераните от войните, Съюза на запасните офицери, Съюза на военноинвалидите и Съюза на парашутистите, които са настояли за възстановяване на мемориалните плочи. Те са обещали да се срещнат с автора на "1300 години България" Валентин Старчев, с когото да обсъдят къде би могъл да бъде преместен сегашният паметник.

Подкрепа за възстановяването на плочите на първи и шести пехотен полк даде и военният министър Велизар Шаламанов. Граждани, които бяха създали "Фейсбук" група със същото искане, този месец внесоха и подписка в Столичната община.

Плочите са премахнати през 1977 г., когато започва строежът на НДК, който до тогава е бил казармен регион. Плочите са поставени в почит на над 3000 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Представлявали са три стени, разположени във формата на буквата П, а на специални табели са били изписани имената на загиналите за отечеството. Открити са през 1934 г. от цар Борис III.

От години Столичната община обмисляше каква да бъде съдбата на паметника, който е в окаяно състояние от поне две десетилетия. През 2012 г. от него бяха премахнати тонове желязо от елементите, които застрашаваха минувачите. След това по инициатива на главния архитект на София Петър Диков беше направена онлайн анкета, в която отговорът демонтаж надделя. След няколко отлагания през пролетта на тази година беше обявен и конкурс за нов облик на мястото, който остана без победител.

Решението за преместването на "1300 години България" и възстановяването на мемориалните плочи ще се разгледа следващия месец в общинските комисии и общинския съвет.

http://www.dnevnik.bg/

 
Курсанти трети курс изпълниха полети на отлично ниво
26.09.2014, 17:14

Снимка: капитан Иван ДончевВ Учебна авиационна група „Георги Бенковски” вчера се проведе семестриален изпит по летателна подготовка с курсантите – летци 3-ти курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”, съобщават от формированието.

Сержант курсантите Александър Варимезов, Анелия Атанасова, Бетина Дикова, Здравко Димов, Костадин Недев, Стефан Стефанов, Цветелин Пъловски и Георги Енев преминаха през задълбочена теоретична подготовка и бяха допуснати до летателна дейност на самолет РС-9М. Планираните задачи за периода на стажа бяха възстановяване на летателната подготовка от миналата година, обучение в зона прост пилотаж и полагане на семестриални изпити.

Обучението на младите летци бе поверено в опитните ръце на инструкторите – летци капитан Асен Райков, капитан Димитър Вачков и капитан Андрей Воденичаров. С изключителна отговорност и всеотдайност те изграждаха летателните уменията на младите орли, посветили се на бойната авиация. След като достигнаха необходимото ниво на подготовка курсантите бяха допуснати до изпълнение на контролен полет в зона прост пилотаж на средна височина.

Изпитът се проведе под председателството на майор Пламен Попов – началник на Авиационен учебен център. Неговото заключение бе, че курсантите са усвоили много добре елементите от простия пилотаж и са изпълнили полетите на отлично ниво.

Заместник Командирът на УАГр – подп. Юлиян Радойски връчи на курсантите сертификати за завършен летателен стаж. Той ги поздрави за отлично представяне и им пожела със същата воля и амбиция да продължават да овладяват летателната професия, на която са се посветили.

http://www.otbrana.com/

 
Посещение на членовете на Асоциацията на военните аташета акредитирани в Р България във военно формирование 18270 - Горна Малина
26.09.2014, 16:30

В изпълнение на Плана за работа с членовете на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България за 2014 г. на 26 септември 2014 г. членовете на Асоциацията посетиха военно формирование 18270 – Горна Малина.

По време на посещението членовете на Асоциацията бяха запознати с историята, структурата и основните задачи изпълнявани от военното формирование. Пред присъстващите бяха демонстрирани възможностите за провеждане на компютърно подпомагани командно-щабни учения посредством използването на притежаваните в НВУК „Чаралица” симулационни системи / DITS, JCATS,VBS-2/ и софтуер, предоставен от Агенцията на НАТО ( NCIA ), за извършване на разбор и анализ на постигнатите резултати и поуки от практиката.

Посещението премина в дух на откритост и диалогичност, и допринесе за утвърждаване на добрите контакти между членовете на Асоциацията на военните аташета акредитирани за нашата страна и Българската армия.

http://jfc.armf.bg/

 
Успешна проверка и оценка на бойните способности на щаба на 61 Стрямска механизирана бригада
26.09.2014, 16:27

От 23 до 26.09.2014 г., в района на военно формирование 34750-Карлово беше извършена проверка и оценка на бойните способности на щаба на 61 мбр по CREVAL. Тя се проведе по документи и включваше проверка на:

   - плановете, СОП и СОИ на щаба на бригадата;

   - окомплектоването на военнослужещите;

   - съхранението и наличността на дълготрайните активи и материалните средства;

   - подготовката и способностите на щаба;

   - изпълнението на изискванията към силите на НАТО по CREVAL.

Целта на проверката бе да се проверят и оценят бойните способности на щаба на бригадата като декларирано формирование за силите на НАТО.

Комисията включваше оценители от Министерството на отбраната под ръководството на комодор Кирил Михайлов – директор на дирекция „Операции и подготовка” и контролна група от Сухопътното командване на НАТО (LANDCOM) в гр. Измир, Турция.

По време на анализа бяха отчетени резултатите от проверката и бяха направени изводи и препоръки. Комисията даде оценка „БОЕГОТОВ” на щаба на 61 мбр.

http://landforce.mod.bg/

 
Визита на военни аташета в поделение 24620 – Свобода
26.09.2014, 16:22

Вчера, на 25.09.2014 г., във военно формирование 24620 – Свобода се състоя протоколна визита на 28 военни аташета от 20 държави, водени от полковник Венцислав Симеонов – държавен експерт в дирекция “Oтбранителна политика”.

По време на брифинга командирът на в.ф. 24620 подполковник Добромир Дамаков запозна гостите с ролята, мястото, структурата и задачите на формированието.

Военните аташета посетиха музейната експозиция, отразяваща историята на батальона, а след това разгледаха техниката, въоръжението и снаряжението на формированието.

В края на визитата полковник Симеонов и гостите изразиха задоволството си от добрия тон на посещението и ползотворното сътрудничество.

http://landforce.mod.bg/

 
Отново възраст за пенсиониране на военните и полицаите?!
26.09.2014, 12:17

Йордан БакаловОтново се задава опасността от въвеждане на възраст за придобиване право на пенсия по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване, т.е. за военнослужещите, полицаите и служителите в спецслужбите.

Този път, като че ли рискът е много голям. Поне това е изводът от дискусията по време на последното заседание на служебното правителство по приемане на Решение за одобряване на Доклад с нови и актуализирани мерки, в отговор на Препоръката на Съвета от 8 юли 2014 г. относно Националната програма за реформи на България за 2014 г. и съдържаща становище на Съвета относно Конвергентната програма на България за 2014 г. .

Ако се стигне до конкретни предложения за възраст, тук става въпрос за 52 до 55 години максимум, казва социалният министър Йордан Христосков...........Прочети още

 
За първи път жена-пилот от ВВС на ОАЕ участва в бойна мисия срещу ИДИЛ
26.09.2014, 12:03

Майор Мариам ал-Мансури (Mariam al-Mansouri)Майор Мариам ал-Мансури (Mariam al-Mansouri) е първата жена-пилот в историята на ВВС на ОАЕ, която изпълнява реална бойна мисия. Тя участва в нанасянето на въздушни удари срещу ИДИЛ.

Нейни снимки, публикувани в държавната информационна агенция бързо се разпространяват по социалните мрежи.

Майор Мариам ал-Мансури (на 35 г.) най-вероятно е участвала в бомбардирането на позиции и цели на ИДИЛ, намиращи се в сирийските провинции Идлиб, Алепо и Рака. Според някои публикации тя дори е била начело на групата изтребители от ВВС на ОАЕ, които са участвали в съвместната операция, заедно с ВВС на САЩ, Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар и Йордания.

Мариам ал-Мансури завършва военновъздушното училище през 2007 г. и вече е опитен пилот на F-16.

http://www.pan.bg/

 
Няколко министри прахосаха парите за модернизация на армията
26.09.2014, 10:23

 

 

Интервю с Велизар Шаламанов, министърът на отбраната

 
Иран успешно ремонтира Су-24
26.09.2014, 10:17

Су-24МИранските ВВС успешно са ремонтирали няколко бомбардировача Су-24. Ремонтните дейности са извършени във военновъздушната база Шахид Доран (Shahid Doran), разположена до град Шираз (Shiraz), Южен Иран.

За ремонта са изразходвани 35 000 човекочаса. След успешно проведени летателни изпитания бомбардировачите отново са върнати в експлоатация в бойните части.

След наложените на Иран санкции, страната успява да усвои ремонта на редица военни и граждански самолети, както и да произведе собствени образци въоръжение.

http://www.pan.bg/

 
Андерс Фог Расмусен напуска поста на генерален секретар на НАТО
26.09.2014, 09:55

Андерс Фог Расмусен Андерс Фог Расмусен напуска поста генерален секретар на НАТО. Не се предвижда той да прави изявления по този повод, съобщиха от Алианса, цитирани от БТА. Расмусен (61 г.) днес ще положи венец пред паметника на загиналите бойци в мисиите на пакта и ще ръководи заседание на посланиците на 28-те държави от организацията.

След това той ще се срещне със своите най-приближени сътрудници. Бившият датски премиер и досегашен генерален секретар зае поста в НАТО на 1 август 2009 година. Правомощията му приключват на 30 септември. Той ще бъде наследен от Йенс Столтенберг (55 г.), бивш премиер на Норвегия. Предвижда се новият генерален секретар да встъпи в длъжност с церемония идната сряда, предшествана от първата му пресконференция в това качество.

 
В понеделник откриват новата учебна година във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”
26.09.2014, 09:44

На 29.09.2014 г. (понеделник) в 10.00 ч. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще бъде открита новата учебна 2014/2015 година.

В 9.50 ч. ще бъдат посрещнати официалните гости пред централния вход на училището.

Тържеството по откриването на новата академична година ще започне със слово на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. Почетен кортик на изявен курсант от завършващия випуск - курсант-мичман Златан Красимиров Златанов със специализация „Корабоводене за ВМС”, ще бъде връчен от капитан II ранг Марко Фаусто, представител на Военноморските сили на Р. Италия в Щаба на ВМС, Р. България.

След края на тържествената част академична лекция пред студенти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще изнесе доц. д-р Христо Смоленов. В същото време вицеадмирал Румен Николов - началник на отбраната на Р. България, ще изнесе лекция пред курсантите.

Морското училище продължава тенденцията на модернизиране на учебно-материалната база. По случай откриването на новата 2014/2015 учебна година, официалните гости ще открият два нови кабинета.

Кабинет „Морско дело” - изцяло обновена зала за обучението на студенти от специалностите „Експлоатация на флота и пристанищата”, „Корабоводене”, както и от изучаващите дисциплината „Морско дело”. Оборудвана е с мултимедия, мобилен интернет, климатична инсталация. Тук са разположени макети на кораби, спасителен плот и оборудването за него, тренажор за спускане на спасителни лодки, и други, необходими за качеството на обучението пособия.

Лабораторията „За превенция и преодоляване на последствията от нефтени разливи и аварии в морския транспорт” е втората придобивка за обучение на курсанти и студенти в Морско училище, съобщиха от ВВМУ.

 
Космическият кораб „Союз” излетя успешно от космодрума „Байконур” за МКС
26.09.2014, 08:37

Космическият кораб „Союз” излетя от космодрума „Байконур” в Казахстан с двама руснаци и един американец на борда, предаде AFP.

Единият от руските астронавти е Елена Серова – първата жена, която Русия изпраща в космоса за последните 17 години.

„Союз - TMA14M” излетя в 00:25 часа московско време (четвъртък, 23:25 часа българско време) към Международната космическа станция. Изстрелването е протекло успешно, а членовете на екипажа се чувстват добре, заявиха от Руската космическа агенция. - (видео)

38-годишната Елена Серова ще прекара 169 дни на МКС в компанията на Александър Самокутяев и американеца Бари Уилмор. През 2013 година Русия отбеляза 50-годишнината от полета на първата жена в космоса – Валентина Терешкова.

След 6-часов полет космическият кораб „Союз TMA-14M” с руско-американски екипаж на борда се скачи с Малкия изследователски модул 2 (МИМ) от руската част на Международната космическа станция (МКС), предаде Интерфакс. - (видео).

Автоматичното скачване е извършено в 6:11 часа московско време (5:11 часа българско време). Операцията е преминала успешно, въпреки че един от соларните панели не се разгърна.

http://www.focus-news.net/

 
Военните моряци в София припомниха живота и делото на адмирал Бранимир Орманов
26.09.2014, 08:13

За своя баща, като педагог, говори неговият син капитан I ранг от запаса доцент д-р Чавдар Орманов, който е преподавател в Техническия университет във Варна.  Снимка Димитър Бебенов100-годишнината от рождението на вицеадмирал Бранимир Орманов бе отбелязана снощи в ЦВК. Проявата е организирана от Асоциацията на възпитаниците на морското училище (АВМУ) – София, и Клуб „Военни моряци” от Столичната организация на СОСЗР.

Бранимир Орманов, който е роден на 30 септември 1914 г., е първият адмирал в Народна Република България. Той учи и служи в Съветския съюз и след Деветосептемврийските събития се завръща в родината. Изключителна светла личност, живял в сложно време, дал много за развитето на военно-морския ни флот, подчерта председателят на АВМУ-София, вицеадмирал от запаса Минко Кавалджиев.

За служебния път на адмирала, който е бил десет години командващ Военноморските ни сили – 1950-1960 г., говори капитан I ранг от запаса Румен Тотев. В професионалното си развитие той стига до заместник-началник на ГЩ на БА, заместник-министър на народната отбраната и началник на Гражданска отбрана. След пенсионирането си е председател на Националния океанографски комитет. Според всички участници в честването, става дума за човек, достойно изпълнил своя служебен и граждански патриотичен дълг към България. Припомнено бе веруюто на адмирала: „Който е загубил доверие, той няма какво повече да губи!”.

За своя баща, като педагог, говори неговият син капитан I ранг от запаса доцент д-р Чавдар Орманов, който е преподавател в Техническия университет във Варна. Да не забравяме времето, в което живяхме и да отстояваме истината за него, призова дъщерята на адмирала Елена.

Сред участниците във възпоминателната вечер бяха още вицеадмирал от запаса Емил Люцканов, контраадмирал от резерва Георги Георгиев, контраадмирал от запаса Петър Странчевски, председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев и други членове на асоциацията и клуба.

Редица проблеми, създавани през целия му живот в работата на Бранимир Орманов, нанасят сериозни удари по здравословното му състояние. След тежко боледуване на 19 август 1985 год. той почива, малко преди неговия 71-ви рожден ден. За съжаление адмиралът напуска този свят твърде рано. А е бил личност, човек с главна буква, достоен да се помни, да се пише и говори за него. В паметта на поколения военни моряци, командири и редови остава светлият образ на флотоводеца, първият адмирал, получил заслужено висше военно звание от народнодемократичната власт, подчерта в словото си капитан I ранг от запаса Румен Тотев, който е секретар на Столичната организация на СОСЗР.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Военновъздушните сили участват в тренировка на НАТО „Ramstein Guard-8”
25.09.2014, 22:50

Военновъздушните сили започнаха участие в тренировката на НАТО „Ramstein Guard-8”. Тя се провежда от 22 септември до 3 октомври 2014 г. във въздушното пространство на България, Румъния и Гърция и на територията на нашата страна, съобщава Пресцентърът на МО. Целта й е да се повиши подготовката на силите и средствата за противовъздушна отбрана на държавите от Алианса за действия в условия на радиоелектронни смущения.

Тренировка с такъв характер се провежда за четвърта поредна година в България. Новото е, че за първи път сега тя се разиграва в двустранен формат от наша територия. В нея си партнират Военновъздушните сили на България и Италия. От българска страна вземат участие летателни екипажи на самолети МиГ-29 и МиГ-21, зенитно-ракетни дивизиони, радарни постове и командни пунктове. Италианските ВВС са представени от 3 ударни самолети Tornado и 3 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon, които временно са пребазирани в авиобаза Граф Игнатиево.

Самолетите Eurofighter Typhoon и Tornado за първи път участват в учение на българска територия. По време на „Ramstein Guard-8” у нас ще се пребазират и самолети-смутители на Северноатлантическия пакт.

http://www.mod.bg/

 
Нямаме работа в "Коалицията на желаещите"
25.09.2014, 20:57

 

 

Интервю с Димитър Йончев, професор в Центъра за изучаване на рисковете и сигурността на НБУ по теория на разузнаването и на сигурността

 
Япония разработва собствени летящи радари
25.09.2014, 20:30

E-2C HawkeyeМинистерството на отбраната на Япония е обявило за необходимост от разработка на национален проект за самолет за далечно радиолокационно откриване, съобщава Defense News.

В състава на Въздушните сили за самоотбрана на Япония новият летящ радар трябва да замени американските E-2C Hawkeye. Японското министерство на отбраната вече е запитало за начално финансиране на проекта за самолета от 80 милиона йени (733,5 хиляди долара).

Средствата за базовото проектиране на летящия радар се планира да бъдат отделени през 2015 финансова година, която в Япония започва през април догодина. Тези средства ще бъдат похарчени за построяване на голямогабаритен макет на перспективния самолет.

Като цяло разработката и приемането на въоръжение на новите летящи радари е планирано да завърши през 2025 г. По данни на министерството на отбраната на Япония потребността от разработка на самолет за ДРЛО е възникнала във връзка с растящото напрежение от страна на Китай и Русия, чиито самолети в последно време често са откривани в близост до въздушните граници на Япония. За последната година японските ВВС са се вдигали за прехват на руски и китайски самолети повече от 800 пъти.

http://www.duma.bg/

 
ДЕПЛ „Владикавказ” ще влезе в състава на ВМФ през 2015 г.
25.09.2014, 20:25

проект 877Голямата дизел-електрическа подводница (ДЕПЛ) "Владикавказ", преминала модернизация във военните докове на „Центъра за кораборемонт „Звездочка” в Северодвинск, ще бъде предадена на ВМФ през следващата година. Това съобщава ИТАР-ТАСС, цитирайки пресслужбата на предприятието, която информира за спускането на субмарината на вода.

"След спускането на вода в ремонтния цикъл започва завършващ етап, когато се достроява корабът. В края на годината за "Владикавказ" са швартовите изпитания, а в началото на лятото на 2015 г. с откриването на навигацията в Бяло море корабът започва заводските ходови изпитания по море - разказват от завода. - Предаването на Военноморския флот на ДЕПЛ "Владикавказ" ще се състои през 2015 г., след което корабът ще носи служба в продължение на десет години". От пресслужбата са уточнили, че в хода на модернизацията на "Владикавказ" са извършени работите по ремонта на корпуса, оборудването, механизмите на винторулевата група, главната енергетична установка и други системи, които обезпечават живучестта на подводницата.

Субмарините от проекта 877 "Палтус" са предназначени за борба с надводни и подводни кораби, за поставяне на минни заграждения, водене на разузнаване. Те са едни от най-малошумните руски серийни подводници. По сведения от източници корабите от проекта 877 (шифър "Палтус") имат водоизместимост повече от 3000 тона и развиват скорост под водата до 17 възла. Дължината на корпуса е 72,6 м, ширината - 9,9 м. Субмарините са въоръжени с шест 533-мм торпедни апарата, а екипажът е 57 души. - Още за проект 877

http://www.duma.bg/

 
ВМС на Тайланд ще получат вертолети EC645 T2 Airbus
25.09.2014, 20:12

EC645 T2 AirbusКралските ВМС на Тайланд са подписали договор с Airbus Helicopters за доставка на пет леки многоцелеви вертолета EC645 T2. Както съобщава Jane's, стойността на сделката е 2,5 милиарда бата (77 милиона долара). Доставката на машините трябва да завърши през септември 2016 г.

По думите на представителя на ВМС на Тайланд, на който се позовава изданието, EC645 T2 ще заменят парка от остарели многоцелеви вертолети Bell 212, купени още през 70-те години. По данни на Flightglobal MiliCAS на въоръжение в тайландските военноморски сили сега стоят 9 такива машини. От петте поръчани EC645 T2 три вертолета ще бъдат зачислени на стражеви катери от ВМС от типа «Патани», а останалите два ще се държат в резерв. Машините ще бъдат използвани за огнева поддръжка и разузнаване, издирвателно-спасителни операции и евакуация на ранени. Контрактът с Airbus Helicopters за Тайланд е трети за последните години. През 2013 г. сухопътните войски на кралството придобиха шест леки многоцелеви вертолета UH-72A, които както и EC645 T2 са построени на базата на EC145. Тяхната доставка трябва да завърши догодина. ВВС на свой ред поръчаха четири издирвателно-спасителни EC725, които ще бъдат доставени през 2015 г. Още шест такива машини е планирано да се купят в близко бъдеще.

EC645 T2 Airbus има максимална излетна маса от 3,7 тонна, развива скорост до 268 километра в час и може да измине до 663 километра. На въоръжение на вертолетите, поръчани от тайландските ВМС, ще стоят 20-милиметрови оръдия и пускови установки с управляеми ракети с калибър 70 милиметра.

http://www.duma.bg/

 
Полковник Росен Арабаджиев пое командването на 55-ти инженерен полк в Белене
25.09.2014, 20:00

Днес, 25 септември, на тържествен ритуал заместник-командирът на 55-ти инженерен полк подполковник Росен Арабаджиев официално пое командването на полка и беше повишен в звание „Полковник”.

Пагоните на новия командир връчи заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Любчо Тодоров пред личния състав на формированието.

Тържественият ритуал започна със слово на бригаден генерал Тодоров, в което той поздрави личния състав и отправи пожелания за здраве, упоритост, всеотдайност и много успехи в изпълнение на отговорните задачи по трите мисии на Българската армия – „Отбрана”, „Подкрепа на Международния мир и сигурност” и „Принос към националната сигурност в мирно време”.

От своя страна полковник Арабаджиев благодари на командването на Сухопътните войски за гласуваното доверие, изказа своята признателност към офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители на полка за проявените професионализъм, всеотдайност и коректност, и завърши с думите „Уповавам се на вашите знания, професионални умения и силна воля в реализирането на нови успехи и осъществяването на всяка набелязана цел”.

http://landforce.mod.bg/

 
В Сухопътни войски поздравиха специалистите по КИС
25.09.2014, 16:33

В Командването на Сухопътните войски беше отбелязан професионалния празник на свързочни войски и органите за информационно осигуряване – 25 септември.

В тържеството взеха участие командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Любчо Тодоров, началници на отдели и самостоятелни сектори от Щаба на Сухопътните войски.

От името на Ръководството генерал-майор Андрей Боцев благодари на военнослужещите и цивилните служители-специалисти по КИС за неуморния труд и високия професионализъм, които проявяват при изпълнение на задачите по комуникационно-информационно осигуряване на военните формирования и им пожела здраве, спорна работа и нови професионални успехи.

За постигнати високи резултати генерал-майор Андрей Боцев награди отличилите се през годината специалисти от военните формирования на Сухопътните войски. - Още КИС

 
Първа копка на паметника на генерал Стойчев, откриването е на 22 октомври
25.09.2014, 16:30

 Първата копка на поставянето на паметник на генерал Владимир Стойчев бе направена пред сградата на Министерството на младежта и спорта.  Снимка Димитър Бебенов Министърът на младежка и спорта Евгения Раданова, председателят на БОК Стефка Костадинова, нейният заместник Йорданка Благоева, председателят на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов, почетният председател на съюза д-р Тодор Анастасов и фронтовакът полковник от запаса Николай Георгиев – Шмайзера, направиха днес първа копка на паметника на генерал Владимир Стойчев. Откриването на монумента ще бъде на 22 октомври пред сградата на Министерството на младежка и спорта.

За мен е изключителна чест, като министър на младежта и спорта, каза Евгения Раданова, да направя първата копка за поставянето на бюст паметника на един достоен българин, какъвто е генерал Владимир Стойчев. Тя припомни, че той е основоположник на Върховния комитет по физкултура и спорт към Министерския съвет, 30 години управлява БОК, а цели 35 години е активен член на Международния олимпийски комитет. Всички го познаваме, продължи г-жа Раданова, като майстор на висшата езда. От днес, каза още тя, инициативата на Съюза на ветераните от войните ще се увенчае с успех. Министър Раданова изрази признателност към архитект Здравец Хайтов и скулптура Александър Хайтов, които проектираха изработиха бюста.

Днешният повод е прекрасен, защото генерал Стойчев е една забележителна личност, символизираща по невероятен начин българския XX век, подчерта Тодор Чобанов, заместник-кмет на столицата. Генералът, продължи г-н Чобанов, е човек, съчетал в себе си много качества: невероятен патриот, смелчага, пълководец, общественик, деец на българското олимпийско движение. Толкова са много неговите заслуги, толкова са различни и многообразни неговите качества, че е трудно да бъдат изброени в една крачка реч, посочи заместник-кметът. Но сме щастливи, отбеляза той, че благодарение на това прекрасно творение на изкуството, ще отдадем заслужената почит към забележителния генерал Стойчев.

Тук ще се издигне паметник на нашия командир генерал Владимир Стойчев, командвал многохилядната Първа българска армия, която благодарение на своите героични подвизи на страната на антифашистките сили в редиците на Трети украински фронт от Съветската армия, даде своя принос за победния край на Втората световна война. Това подчерта председателят на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сечанов. Той и неговите бойни другари, които с годините стават все по-малко, са воювали под командването именно на генерал Стойчев. Той припомни, че по този начин Българската армия съхрани границите на България и я спаси от поредната национална катастрофа. За първи път в нашата история Българската армия достигна Австрийските Алпи, каза още д-р Сечанов.

След 20 години мечтата ни да има в София паметник на нашия командир генерал Владимир Стойчев е на път да се осъществи, каза д-р Тодор Анастасов, който освен почетен председател на Съюза на ветераните от войните, е и председател на Столичната организация. За нас воюващите, посочи той, генерал Стойчев беше кумир. С този паметник, заяви д-р Анастасов, който днес навърши 91 години, ще отдадем почит на последния ни генерал, командвал българска армия по време на война.

Инициативата за построяването на паметника е на Съюза на ветераните от войните. Тя е подкрепена от Министерството на младежта и спорта, Столична община, БОК, Министерството на отбраната, както и на всички институции, които по един или друг начин се свързаха с нейната реализация. На церемонията участваха още председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, цялото ръководство на Съюза на ветераните от войните, кандидатът за народен представител и председател на Столичната организация на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков, неговият заместник генерал-майор от запаса Петко Драгоев, ветерани от Втората световна война, запасни и резервисти.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Германският министър на отбраната пристигна на изненадващо посещение в Северен Ирак
25.09.2014, 15:42

Урсула фон ден ЛайенГерманският министър на отбраната Урсула фон ден Лайен пристигна на изненадващо посещение в Северен Ирак, предаде ИТАР-ТАСС. Нейният самолет се приземи на летището в административния център на Иракски Кюрдистан – град Ербил. Визитата на германския министър продължи няколко часа.

Фон ден Лайен обсъди с лидера на автономия регион Масуд Барзани въпросите за оказване на помощ на бойците на кюрдските военизирани формирования в борбата срещу екстремистката групировка „Ислямска държава”, посети и един от центровете, където германските военнослужещи ще обучават кюрди.

Днес бе изпратена първата партида германски оръжия за иракските кюрди. Заради техническа неизправност холандският военнотранспортен самолет излетя с 12-часово закъснение. На борда му има 27 тона оръжия и боеприпаси, включително 50 преносими противотанкови комплекси, 520 винтовки и 20 картечници.

http://www.focus-news.net/

 
Разработват алтернатива на GPS за руски безпилотни самолети
25.09.2014, 15:23

БЛА Дозор-50Руските безпилотни летателни апарати ще използват технологията GPS още минимум пет години. Това е мнението на Дмитрий Степанов, експерт от Руската академия на науките (РАН), изразено на конференцията, посветена на изкуствения интелект в град Казан, Русия.

Според експерта, GPS и системата ГЛОНАСС (руска спътникова радионавигационна система, подобна на американската GPS и европейската Галилео) не винаги са ефективни, защото могат да се окажат недостъпни заради градските сгради и релефа на планинската местност. „Това е причината, поради която изследователският център за мултипроцесорни системи на РАН в момента разработва система за позициониране на безпилотни летателни апарати, които ще бъдат независими от данните на сателитните навигационни системи, при помощта на фото- и видеофайлове”, съобщи Степанов.

Същността на разработката е в идеята за установяването на фото- и видеокамери на корпуса на летателния апарат. Това ще позволи контролът на полета на безпилотния самолет да се осъществява на базата на множеството снимки, които ще бъдат предоставяни от камерите.

Степанов отбеляза, че има няколко фактора, които затрудняват разработката. „Законодателството все още не ни позволява да осъществяваме подобни тренировъчни полети, а другият фактор е финансирането”, съобщи експертът.

На конференцията, посветена на изкуствения интелект в Казан, бяха разгледани 170 доклада на учени от Русия, Казахстан и Украйна. - Още системи за глобално позициониране

http://www.fbr.bg/

 
Методически семинар с главните сержанти на Сухопътните войски
25.09.2014, 12:50

Вчера, 24 септември, бе проведен методически семинар на главния сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов, в който взеха участие полковник Росен Кльонтов, подполковник Невяна Митева, майор Весела Игнатова, главните сержанти от Сухопътните войски, психологът на Сухопътните войски Александър Петков, както и главният сержант на Военновъздушните сили Румен Петров.

Семинарът започна с презентации и последващи дискусии по темите „Бъдещи предизвикателства пред сигурността и ролята на сержанта в процеса на индивидуалното обучение на войници и сержанти” и „Сержантът – лидер на малка бойна група”.

Участниците във форума обсъдиха актуални въпроси, свързани с ролята, обучението и повишаването на квалификацията на сержантите и дискутираха добри практики и модели за професионално развитие на сержантите и войниците от армиите-членки на НАТО.

Интерес предизвика дискусията на тема: „Кратко запознаване с въпросите на равнопоставеността и ролята на жените в сигурността и отбраната”, изнесена от подполковник Невяна Митева – главен експерт в Дирекция „Отбранителна политика” – МО.

Методическият семинар завърши с разбор и дискусия с предложения за подобряване качеството на обучение и контрол на дисциплината в СВ.

http://landforce.mod.bg/

 
Tornado ще остане на въоръжение до към 2030 г.
25.09.2014, 09:18

Panavia TornadoУдарните самолети Panavia Tornado вероятно ще останат на въоръжение в Европа до около 2030 г. Самолетът наскоро отбеляза 40 години от първия си полет. Това съобщава Flight Global.

Tornado днес е експлоатира в две основни версии – ударната IDS и версията за подавяне на ПВО – ECR. Машината е на въоръжение във Великобритания, Германия, Италия и Саудитска арабия в общо 362 броя.

Макар формално Италия и Германия да смятат да летят с типа до около 2025 г. представители на двете страни са потвърдили пред Flight Global, че гледат сериозно на възможността да удължат живота на самолета до 2030 г.

Великобритания, която някога бе най-големия оператор на типа, твърдо ще пенсионира своите Tornado GR4 през 2018 – 2019 г.

За сега няма яснота за плановете на Саудитска арабия, но се смята, че там Тornado ще служи поне още 10 години.

Създаването на Tornado започва през 1969 г. Първият прототип прави дебютния си полет на 14 август 1974 г., две години по-късно Италия, Германия и Великобритания подписват договор за серийното производство, което стартира през юни 1979 г. Общо до 1998 г. са произведени 992 броя, като Саудитска арабия е единствен експортен клиент. - Още за Panavia Tornado

http://aeropress-bg.com/

 
Южна Корея ще закупи от САЩ 40 изтребители F-35A за 7,04 млрд. долара
25.09.2014, 09:04

F-35Република Корея е взела решението да закупи 40 изтребители F-35A на стойност 7,04 млрд. долара от американската компания Lockheed Martin.

Като част от сделката, американската компания ще предаде на Сеул 17 сектора от технологията за производство на изтребителите. Те ще бъдат използвани за производството на собствен южнокорейски модел от следващо поколение.

„Преговори за технологиите, цените и условията на сделката се провеждат от септември. Взехме решението да закупим 40 самолета с ограничени условия за продажба на чужди правителства. Цената на един изтребител е около 115,7 млн. долара”, заяви говорител на правителството на Република Корея.

Договорът за доставка на изтребители F-35A ще бъде подписан до края на септември. Въоръжените сили на Република Корея разчитат да направят тези самолети част от въоръжението си в периода между 2018 и 2021 година.

Според някои източници, сред технологиите, които предстои да бъдат предадени на Сеул, са системите за управление и гасене на пожар. Тези изтребители трябва да заменят остарелите самолети F-4 и F-5, с които в момента разполагат южнокорейските ВВС.

В рамките на проекта за производство на южнокорейски модел изтребители, който е на стойност почти 8,2 млрд. долара, за ВВС на Южа Корея ще бъдат произведени 120 средни изтребители, които ще влязат в употреба през 2015 година. - Още за F-35

http://www.fbr.bg/

 
Военната помощ на САЩ за Украйна не включва оръжия
25.09.2014, 08:27

Военната помощ на САЩ за Украйна не включва оръжие, каза пред РИА Новости говорителят на Съвета по националната сигурност към Белия дом Катлин Хейдън.

Президентът на САЩ Барак Обама нареди в сряда на държавния секретар Джон Кери да предостави на Украйна помощ в размер на 5 млн. долара под формата на „отбранителни стоки и услуги на министерството на отбраната”, както и до 20 млн. долара под формата на друга помощ.

„Нищо от това не е животозастрашаваща помощ”, каза Хейдън, отговаряйки на въпрос включвали новата помощ оръжия.

Говорителката поясни, че тези средства се предоставят в рамките на пакета от 46 млн. долара военна помощ, обявен от Обама на 18 септември по време на посещението на украинския държавен глава Петро Порошенко в САЩ.

http://www.focus-news.net/

 
Турски F-16 в Азербайджан
25.09.2014, 08:06

F-16Поне дузина турски самолети и хеликоптери участват във второто съвместно учение тази година на ВС на Турция и Азербайджан. В началото на седмицата турски изтребители F-16, ВТС C-130 Hercules и хеликоптери Super Cobra и Black Hawk са кацнали на неназовано военно летище в Азербайджан. Учението ще продължи до 3 октомври. Първото учение между двете страни е проведено през февруари в близост до турската граница с Армения В него са участвали 1600 турски и 100 азербайджански военнослужещи.

Подобни учения стават все по-чести след подписания през 2010 г. договор между Турция и Азербайджан за „стратегическо партньорство и взаимопомощ”. Не е ясно дали това споразумение обвързва Турция да участва на страната на Баку в един евентуален военен конфликт с Армения.

Също през 2010 г. е сключено споразумение между Русия и Армения за увеличено присъствие на руски военен контингент, разположен до град Гюмри, в близост до границата с Турция. През миналата година там бяха прехвърлени 16 модернизирани МиГ-29, а до края на 2014 там ще бъдат разположени и 24 бойни хеликоптери.

http://www.pan.bg/

 

 
Ирак вероятно се отказва от Apache
24.09.2014, 23:40

AH-64E ApacheИрак вероятно се е отказал от покупката на щурмовите 24-те вертолети AH-64E Apache, които заяви през януари 2014 г. Това съобщават Defense News.

След, като Ирак формално заяви интерес към покупката на стойност $4,8 млрд. на страната бе дадена оферта, която трябва да бъде официално приета. Този акт трябва да бъде последван от официално подписване на договор.

Офертата към Ирак, обаче е изтекла през август и страната не е заявила, нито интерес от получаване на нова, нито от удължаване на срока на старата. Това са съобщили от Пентагона за Defense News.

САЩ все още не са загубили надежда, че сделката може да стане факт. Освен 24-те AH-64E Ирак трябваше да придобие резервни части, обучение, логистична поддръжка и голямо количество боеприпаси. В отделна сделка се разглеждаше взимането на лизинг на шест AH-64D, които да се ползват за обучение.

Ирак, който води тежки сражения с групировката Ислямска държава не веднъж вече е изрaзявал недоволство от бавната доставка на американското въоръжение. След, като Ислямска държава започна офанзивата си в началото на юни Ирак започна да търси спешна доставка на въоръжение от различни страни. Така например бяха доставени употребявани Су-25 от Русия и Иран.

http://aeropress-bg.com/

 
Полски МиГ-29 кацнаха за дозареждане в Граф Игнатиево
24.09.2014, 23:37

МиГ-29Два полски изтребителя МиГ-29 кацнаха за дозареждане с гориво в авиобаза Граф Игнатиево днес, 24 септември 2014 г.

Двата самолета пътуват от Полша за авиошоуто в Истанбул, Турция, което ще се проведе от 25 до 28 септември 2014 г. В началото на следващата седмица двата изтребителя ще кацнат отново в Граф Игнатиево на обратния път за Полша.

Двете машини са от 1-ва ескадрила на 23-та тактическа авиобаза Минск Мазовски в Източна Полша. Полските ВВС разполагат с две ескадрили МиГ-29.

http://aeropress-bg.com/

 
НАТО приключи AWACS мисията си над Афганистан
24.09.2014, 23:34

Boeing E-3A Airborne Warning and Control System (AWACS)НАТО е изпълнило последната мисия с летящ радар Boeing E-3A Airborne Warning and Control System (AWACS) над Афганистан на 21 септември. Това са съобщили от самата организация.

Мисиите бяха изпълнявани под името операция „Afghan Assist” в рамките на силите за ранно предупреждаване и въздушен контрол на НАТО. Полетите се изпълняваха от Мазар е Шериф, в северната част на Афганистан.

Разполагането на неназован брой E-3A в Афганистан бе обявено през 2009 г. и стартира в средата на януари 2011 г. Основната роля на самолетите бе да контролират въздушния трафик над Афганистан, както за военните, така и за цивилните апарати. В тези задачи самолетите на НАТО се допълваха с американските Е-3, които продължават да се намират в азиатската страна.

С приключване на афганистанската мисия НАТО ще изтегли всички свои самолети и персонал в домашната им база в Германия.

НАТО разполага с 17 броя Е-3А, които се експлоатират от 1982 г. Машините летят със знаците на Люксембург, но се оперират от няколко НАТО-вски страни едновременно.

http://aeropress-bg.com/

 
5 американски флот се попълни с USS Mitscher
24.09.2014, 22:30

USS Mitscher (DDG-57)Еминецът USS Mitscher (DDG-57) на ВМС на САЩ в понеделник, 22 септември, се отправи от базата в Норфолк в района за развръщане на 5-ти американски флот.

В продължение на осем месеца заедно с ударната група на самолетоносача Carl Vinson корабът ще изпълнява задачи по осигуряване на безопасността и противоракетната отбрана на групата, съобщава Navy Times.

Есминецът извърши над двегодишен ремонт в кораборемонтен завод и сега се намира в отлично състояние, съобщават членове на екипажа.

5-ти флот е развърнат в района на Персийския залив. В момента въоръжените сили на САЩ провеждат в региона операция срещу терористичната организация "Ислямска държава".

 
Войната, която Обама не искаше да води
24.09.2014, 20:49

Барак Обама Месец преди инвазията в Ирак през 2003 г. тогавашният държавен секретар на САЩ Колин Пауъл опетни забележителното си политическо наследство с впечатляваща презентация на "Пауър пойнт" пред Съвета за сигурност на ООН, която днес не се помни с добро. В нея ставаше дума за предполагаемото притежаване на оръжия за масово унищожение от Ирак и за тайно споразумение на Саддам Хюсеин с терористи от Ал Кайда, пише Салим Лоун във в. "Гардиън".

Съветът за сигурност отказа да даде разрешение за война, но обвиненията на Пауъл дадоха ясно да се разбере, че конфликт все едно ще има и то скоро. Така започна тази неморална война и многобройните породени от нея по-малки конфликти, чиято цел бе изкореняване на тероризма и на несигурността, но която всъщност донесе невъобразимо човешко страдание, кръвопролитие и нестабилност, каквато не можехме да си представим. На Пауъл не му се водеше война, но нямаше друг избор, освен да настоява за конфликт, който неговият президент искаше.........Прочети още

 
Към момента не се дискутира въпросът за участие на България в коалицията срещу Ислямска държава
24.09.2014, 20:30

„Към момента не се дискутира въпросът за участие на България в коалицията, водена от САЩ, срещу „Ислямска държава“. Това каза министърът на отбраната Велизар Шаламанов пред журналисти днес, 24 септември, след като откри кръгла маса по въпросите на управление на кризи, организирана от Софийски форум за сигурност съвместно с Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Столична община.

Министър Шаламанов заяви, че към момента българските Военновъздушни сили не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет поради ограничени способности на оборудването. „Това, с което се опитваме да помогнем заедно със съюзниците от Европейския съюз и НАТО, е чрез дарения на леко въоръжение и боеприпаси“, уточни министърът на отбраната. На журналистически въпрос доколко сме заплашени от терористични атаки от „Ислямска държава“ той отговори, че всички страни, които държат на свободата и на демокрацията, са заплашени от едно такова движение, което определено е против основните ценности, които изповядваме. „Взимаме мерки и на национално ниво, и в рамките на ЕС и НАТО, и правим възможно най-доброто за защита на интересите ни“, заяви министър Шаламанов.

Той обясни, че това, което Министерството на отбраната извършва е подготовка на въоръжените сили и тясно участие в подготовки със страните-съюзници. „Въпросът тук е много повече свързан с разузнаване, укрепване на структурите за вътрешна сигурност, граничен контрол, което е извън компетентностите на Министерството на отбраната. Считаме, че трябва да има много по-добра координация за максимално използване на ресурси и способности“, уточни министър Шаламанов.

Той заяви, че по отношение на бойните способности България трябва да намали зависимостта си от всички страни, които не са членове на Европейския съюз, включително и Русия. „Ние принадлежим към два съюза – ЕС и НАТО и нашето бъдеще, нашата сигурност, нашето развитие зависят от това колко добре сме интегрирани в тях“, заяви министърът на отбраната.

Правителството ще предложи национален координатор по киберсигурност, съобщи още министър Шаламанов. По думите му това се изисква от киберстратегията и Плана за действие по киберсигурност на Алианса.

http://www.mod.bg/

 
Подготвят програма за 70-годишнина от края на Втората световна война
24.09.2014, 20:26

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов председателства първото заседание на Националния инициативен комитет за отбелязването на 70 години от края на Втората световна война, съобщава Пресцентърът на МО. Пред членовете на комитета министър Шаламанов бе категоричен, че не става дума само за рутинно отбелязване и честване на няколко събития, във връзка с Втората световна война. „Отбелязването на годишнината е възможност за по-задълбочено разбиране на събитията, свързани с българското участие във войната“ – заяви министърът. „Важно е това, което искаме да постигнем, с националната програма за честванията, какви са посланията към обществото, към съседите ни, към европейските граждани“ – заяви още министър Велизар Шаламанов. Началникът на отбраната контраадмирал Румен Николов се ангажира пред присъстващите - да има приемственост в работата на Националния инициативен комитет.

Предложенията за конкретни инициативи във връзка с отбелязването на годишнината вече са внесени в Министерството на отбраната. На заседанието бе определен Секретариат на Националния инициативен комитет, който в срок от две седмици, ще обобщи и изготви националната програма с мероприятията. По предложение на министъра на отбраната Велизар Шаламанов, беше определен срок до 10 октомври 2014 г., в който да се изготви финансовата обосновка на мероприятията, за да бъде внесено искане в Министерството на финансите, и да бъдат предвидени средства за инициативите през 2015 г.

Постигнато бе съгласие около предложението на директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, че е необходимо отбелязването на годишнината да не се свързва само с участието на България в заключителната фаза на Втората световна война 1944 – 1945 година, а да обхване периода от 6 април 1941 г. до края на Втората световна война – 9 май 1945 г.

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов информира членовете на Националния инициативен комитет за отбелязване на 70 години от края на Втората световна война, сред които има изтъкнати български историци, представители на военнопатриотичните и родолюбиви организации, граждански организации и други, за позицията на Министерството на отбраната във връзка с гражданската активност за възстановяването на мемориала на 1-ви и 6-ти пехотен полк в София. „В Министерството на отбраната има пълно единство за подкрепа на инициативите в обществото за възстановяване на паметните плочи на 1-ви и 6-ти полк на историческото им място. Трябва да използваме този период на засилен интерес и много сериозна обществена поддръжка, за да се реши този проблем“, заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов.

http://www.mod.bg/

 
В Полша започна мащабното военно учение „Анаконда“
24.09.2014, 14:16

Мащабно военно учение започна днес в Полша с участието на 12 500 войници, предаде ИТАР-ТАСС.

Сред военните, участващи в учението, наречено "Анаконда-14", има 750 души представители на армиите на 8 страни от НАТО (Естония, Литва, Холандия, Чехия, Унгария, Канада, САЩ и Великобритания), освен домакините от Полша.

Учението ще продължи до 3 октомври с участието на всички родове войски на полигони в северната част на страната.

Маневрите "Анаконда" се организират от 2006 г. на всеки две години и са част от обучението на Северноатлантическия алианс.

В последното учение "Анаконда-12" през 2012 г. участваха 11 500 военнослужещи и около 2300 единици бойна техника.

 
Бригаден генерал П. Петров – генерал-майор и гл. инспектор на МО, полк. Б. Ставрев – бригаден генерал
24.09.2014, 13:14

Бригаден генерал П.ПетровПравителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за назначаването на бригаден генерал Петър Петров (на снимката) на длъжността „Главен инспектор на Министерството на отбраната”. Предлага се със заемането на поста той да бъде произведен в звание генерал-майор.

Бригаден генерал Петров е завършил ВНВУ „Васил Левски”, ВА „Г. С. Раковски” и Командно-щабния колеж Форд Бракнел, Великобритания. На военна служба е от 1980 г. Във военно звание бригаден генерал е от 2010 г.

За командир на Националната гвардейска част и за произвеждане в звание бригаден генерал е предложен полк. Боян Ставрев, който и в момента ръководи гвардейците.

Предложенията са във връзка с промените в президентския указ за утвърждаване на длъжностите във въоръжените сили на Република България, НРС и НСО, изискващи висши офицерски звания.

http://www.otbrana.com/

 
Две визии за развитието на Видовете въоръжени сили
24.09.2014, 12:09

Служебното правителство обяви, като свой приоритет, приемането на Национална програма „България в НАТО 2020 и Европейска отбрана 2020“ на базата на решенията на Съвета по сигурност и отбрана на Европейски съюз от 2013 г. и срещата на върха на НАТО от 2014 г. за достигане на разходи за отбрана 2% от БВП, а от тях 15-20% за инвестиции в отбранителни способности и иновации при оптимално използване на национални и съюзни ресурси.

Изпълнението на задачата е в ход. Мина и едно обществено обсъждане на съдържанието на програмата, която е необходима и във връзка с изтичането до края на годината на срока на действие на Плана за развитие на Въоръжените сили. Насоките даде приетият от Съвета по сигурност към служебното правителство на проф. Георги Близнашки работен документ „Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“. Визия 2020 бе разработена от екипа на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Със заповед на предишния министър на отбраната Ангел Найденов Институтът за перспективни изследвания за отбраната към Военна академия „Георги С. Раковски“ разработи проект на Визия за развитие на Въоръжените сили до 2035 г. Изследванията по нея бяха проведени в периода февруари– юни 2014 г. В тях участваха над 80 експерти от различни структури на въоръжените сили, както и външни партньори – институти на БАН, Сдружение „Българска отбранителна индустрия” и независими експерти. Проектът се разработваше в сътрудничество с представители на Съюзното командване по трансформацията на НАТО и екипа на проекта „Войник на бъдещето“.

Какво развитие на Видовете въоръжени сили прогнозират Визия 2035 от времето на министъра на отбраната Ангел Найденов и Визия 2020 на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов? ............ Прочети още

 
"Мистрал" излезе в открито море с вторият руски екипаж
24.09.2014, 10:20

Десантен  кораб тип "Мистрал" Десантният кораб "Владивосток" (тип "Мистрал") късно снощи излезе от френското пристанище Сен Назер в открито море с вторият руски екипаж на борда си.

Корабът трябва да извърши второ десетдневно тренировъчно плаване, което ще продължи до 2 октомври, с 250 руски моряка и не по-малко от двеста френски специалиста.

Плаването с първият руски екипаж завърши на 22 септември.

 
Въздушните удари на САЩ в Сирия са сигнал за ново бойно поле
24.09.2014, 10:02

На “Ислямска държава” не й трябваше много време, за да се възползва от слабостите на кампанията на президента Обама срещу нея. Миналата седмица групировката предприе настъпление към населена с кюрди област в северната част на Сирия, където до тази седмица Обама не одобряваше американски въздушни удари или доставяне на помощ на местни сили. До понеделник повече от 130 000 души бяха избягали през границата в Турция, а местни командири казаха, че отчаяно се нуждаят от помощ за защитата на стратегическия град Кобане.

В понеделник вечерта представители на американското правителство съобщиха, че Обама е одобрил въздушни удари в Сирия, макар че първоначално отказаха да уточнят какви цели са били поразени. Ако въздушните удари са признание, че САЩ не могат да разгромят “Ислямска държава”, като водят битка с нея само в Ирак, оставяйки й убежище в Сирия, те трябва да бъдат приветствани. Действията на Обама - подобно на това, което той направи през август в Ирак, - биха били оправдани, след като са в името на спасяването на уязвимо население - в този случай сирийски кюрди.

Със сигурност ситуацията в Сирия е по-сложна от тази, с която се сблъска Обама в района на планината Синджар в Ирак през август. Атакуваната област е контролирана от кюрдската партия Демократичен съюз, която е съюзник на Кюрдската работническа партия - бунтовническа организация в Турция, известна като ПКК. Въпреки че между ПКК и турското правителство има примирие, отношенията не са добри, а Анкара не е съгласна да оказва подкрепа на сирийските кюрди. В неделя Турция затвори част от границата си със Сирия, очевидно за да не позволи на кюрди да влязат в Сирия, за да се бият с “Ислямска държава”.

Това контрапродуктивно действие беше в съзвучие с проблематичната досегашна реакция на Турция към “Ислямска държава”. Правителството на Реджеп Тайип Ердоган отказа да подпише разработения от САЩ и арабски държави план, съдържащ ангажимент за борба с екстремистите, като се обоснова с факта, че “Ислямска държава” държи за заложници 49 нейни дипломати и други граждани. Тези пленници бяха освободени през уикенда при обстоятелства, които турски служители отказаха да обяснят. Няма обаче признаци, че Ердоган ще има по-голямо желание от преди да се присъедини или открито да подкрепи военни операции в Сирия или Ирак.

Непокорството на Турция е една от няколкото дупки в стратегията на Обама. Неговият план призовава за борба с “Ислямска държава” в Сирия чрез обучаване и въоръжаване на умерени сирийски бунтовнически сили. Но предвижданите от плана на САЩ 5000 бойци едва ли ще са достатъчни, за да бъде разгромена групировката, дори когато след година приключи обучението.

Правителствени служители нямат отговор на въпроса как подкрепяните от Съединените щати сили ще бъдат защитени от сирийската армия и военновъздушните сили на Башар ал Асад, нито има разработен план за разгромяване на режима на Асад или за създаване на нов политически ред в Сирия.

САЩ ще се нуждаят от съгласуван и амбициозен подход към Сирия, ако искат да изпълнят обявената от Обама цел за отслабване и унищожаване на “Ислямска държава”. Въздушните удари сами по себе си няма да са достатъчни, но са необходими. А ако в краткосрочен план могат да спасят сирийските кюрди от ситуация, която в интервю за Би Би Си в понеделник техен заместник-командир описа като “спешна” и “ужасна”, те ще бъдат във висша степен оправдани.

http://e-vestnik.bg, БTA

 
В Казахстан се разби изтребител Су-27
24.09.2014, 09:50

Су-27Министерството на отбраната на Казахстан потвърди информацията за катастрофа на военен самолет Су-27 от талдикорганската авиобаза, намерен в Коксуски район на 15 километра от село Жаналик. - (видео)

„На 23 септември в 20:42 метно време при провеждането на учебно-тренировъчни полети връзката със самолета Су-27 е била изгубена“, се казва в съобщение на министерството на отбраната на републиката. „В хода на издирването е открито мястото на падане на самолета. Търсенето на пилотите продължава“.

Бе съобщено, че екипажът на самолета се е състоял от двама пилоти, всеки с ранг подполковник.

Създадена е специална комисия за изясняване причините за авиокатастрофата.

http://www.fbr.bg/

 
Държавите от Централна Европа няма да участват в бомбардировките в Сирия
24.09.2014, 09:40

Държавите от Централна Европа не планират да участват в бомбардировките по позициите на ислямистите от „Ислямска държава“ в Сирия. Това съобщи за ИТАР-ТАСС източник от словенската делегация в 69-тото заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. „Формално те не с членове на международната коалиция, която нанася удари по ислямистите“, казва източникът. „Действащите в Близкия изток ислямисти не представляват непосредствена заплаха за нас. Тя в значително по-голяма степен произлиза от фанатичните екстремисти и стоящите по техните позиции наемници в редиците на „Ислямска държава“, които се връщат по местата си на постоянно пребиваване в държавите от Западна Европа“, подчерта дипломатът.

Гражданите на тези страни, участващи в терористични актове в Близкия изток, могат да използват за транзит териториите на държавите от Централна Европа. Не е изключено, че те ще се стремят към контакти с организации на екстремисти. Но максимална активност от тях се очаква след завръщането им в Западна Европа, където има голям брой общини на пришълци от мюсюлмански страни, смята източникът.

Прага, по думите на неговия чешки колега, също потвърждава липсата на непосредствена заплаха за националната си сигурност от „Ислямска държава“. Сред екстремистите, според налични сведения, чешки граждани няма.

По думите на премиера на Холандия Марк Рюте, властите на страната засега не са взели решение каква помощ да окажат в борбата с „Ислямска държава“. „Както и много други страни, ние в момента разглеждаме различни варианти. Подкрепата може да бъде оказаха по хуманитарна, политическа и, вероятно, по военна линия. Обсъжданията по този въпрос се водят много енергично“, каза Рюте. „Ако става дума за изпращането на холандски военни за борба с „Ислямска държава“, то това решение трябва да бъде много внимателно обмислено“, подчерта той.

По-рано холандският вестник “Телеграаф", позовавайки се на източници в министерството на отбраната разказа, че нерешителността на кралството е предизвикана от неопределеността на американските планове в дългосрочна перспектива. „Спомените от 2003 година, когато Холандия бе въвлечена във войната в Ирак, са още доста пресни, а Вашингтон в същото време не е дал никакви конкретни отговори за стратегията по изтегляне от Ирак след приключването на мисията“, отбелязва изданието.

http://www.blitz.bg/

 
В Черно море – „черна дупка“
24.09.2014, 09:23

проект 636.3Най-южният руски военен флот – Черноморският – официално беше попълнен с първата серийна дизел-електрическа подводница от проект 636.3 „Варшавянка“. Спусната на вода през есента на миналата година, подводницата, на чиято рубка е написано името на града-герой Новоросийск, ще бъде регистрирана именно там.

Наистина, фактически това няма да стане нито днес, нито утре. Сега подводницата се намира на кея на санкт-петербургския завод „Адмиралтейски корабостроителници“, където тя беше построена и изведена за пръв път в морето. И преди подводницата да тръгне към мястото на постоянното си базиране, нея я чака друг поход – към Северния флот. Именно там, на дълбоководните полигони в студените морета, ще се проведе заключителния етап от държавните изпитания на Б-261 „Новоросийск“. Нейният екипаж, в частност, ще изпълни ракетни стрелби с високоточния комплекс с голям обсег „Калибър“. Ако при пусковете не възникнат проблеми и бордното въоръжение на подводницата потвърди високата си ефективност и надеждност, то до края на тази година новата подводница ще вземе курс към Черно море.

Известно е, че е решено там да бъде сформирана бригада подводници в състав от два дивизиона. Те ще бъдат дислоцирани в Севастопол и Новоросийск. Адмиралите отдавна са изготвили плановете за превъоръжаване на подводните сили на Черноморския флот. Първоначално, още преди връщането на Крим в състава на Руската федерация, те смятаха да разположат основните подразделения на бригадата в Новоросийск. Сега се появи възможност командването на флота да извърши дислокационен маньовър. Вече никой не пречи на полуострова да бъде създаден пълноценен дивизион от съвременни подводници. Още повече, че от много години нашите подводни сили в Крим бяха представени от единствената дизелова подводница Б-871 „Алроса“ от проект 877В. А нали, ако си спомним историята, в съветските времена на полуострова се базираше цяло съединение – 14-а дивизия подводници. Наистина, те не бяха на севастополските кейове, а в Балаклава. Сега, според някои данни, пункт за дислокация на подводничарите ще стане Южния залив на града-герой.

Известно е каква техника ще бъде въведена на въоръжение на новата бригада. За това по-рано съобщи Главнокомандващия на ВМФ Виктор Чирков. По неговите думи, до 2016 година подводните сили на Черноморския флот ще получат на свое разпореждане шест съвременни дизелови подводници, които се строят в „Адмиралтейските корабостроителници“.

   - Ние планираме с подводниците от проект 636 да изградим пълноценно съединение с постоянна готовност, което ще позволи на Черноморския флот да решава широк кръг задачи в своята оперативна зона на отговорност, – каза адмиралът.

Първата подводница – „Новоросийск“ – вече е включена в състава на Черноморския флот. Сега се провеждат швартовите изпитания на втората подводница от този проект – „Ростов на Дон“. В края на август беше спусната на вода „Старий Оскол“. А преди шест месеца в Санкт Петербург беше заложен четвъртия сериен подводен кораб за черноморци – „Краснодар“. Сега в завода се строи неговия корпус. И накрая, планира се през октомври да започне строителството на подводниците „Колпино“ и „Великий Новгород“.

Защо при избора на новия арсенал за Черноморския флот адмиралите се спряха именно на тези подводници? Причините за това са няколко. Преди всичко, притежаването там на по-мощните атомни подводници е забранено за Русия и за другите страни от международните споразумения. При това няма смисъл да се държат атомни подводници в море, което няма пряк излаз към океан. Затова пък за нашите „Варшавянки“ не твърде дълбоките води на Черноморието са като родна къща. Тези подводници са толкова безшумни, че могат да откриват целта на разстояние три-четири пъти по-голямо от разстоянието, на което може да ги засече противника. Поради голямата скритост на подводницата по проект 636 натовците са я нарекли „черна дупка“. При това корабът може да се потапя на дълбочина до 300 метра, да набира скорост до 20 възла и да извършва походи с дължина 7500 морски мили. Подводницата е въоръжена с шест апарата с торпеда калибър 533 милиметра, мини и ударния ракетен комплекс „Калибър“. Всичко това се управлява от екипаж от 52 души. - Още за проект 636.3

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Превъоръжаването на руската армия върви с ускорени темпове
24.09.2014, 09:06

Дмитрий РогозинРусия до 2020 г. напълно ще обнови въоръжението на стратегическите ядрени сили. Това заяви вицепремиерът Дмитрий Рогозин, който отговаря за военно-промишления комплекс на страната.

Програмата за превъоръжаване на армията, приета в рамките на руската военна реформа върви с по-бързи темпове. Както съобщи вицепремиерът Дмитрий Рогозин, до 2020 г. Русия ще обнови въоръжението на стратегическите ядрени сили не на 70%, както се предполагаше, а на 100%.

В същото време, се залага не на количеството, а на принципно новите качества на оръжията, които ще позволят да се повиши отбранителната способност на страната на фона на целевото намаляване на личния състав, заяви Дмитрий Рогозин:

   - Ние имаме огромна страна, най-голямата в света, а населението е относително малко – както на Франция и Германия, взети заедно. Затова нашата задача е да се създаде такова оръжие, което ще позволи на всеки войник и офицер да воюва за петима души.

За превъоръжаването на армията правителство е отпуснало много пари. Само през 2014 г. разходите на Министерство на отбраната възлизат на 2,3 милиарда рубли (60 милиарда долара). От тях, всяка пета рубла отива за актуализиране на ракетно-ядрения щит на Русия, изчислил е военния наблюдател Виктор Литовкин:

   - Днес бойно дежурство започват новите стратегически ракетни подводници от класа „Юрий Долгорукий „. Ще има общо 8 такива подводници. На всяка има по 16 ракети „Булава“ с 6 ядрени бойни глави. Още сега в нашия боен строй има 423 стратегически ракети с 1494 ядрени бойни глави на тях.

Но те трябва да се обновяват. Например, легендарната междуконтинентална балистична ракета „Воевода“ (по класификацията на НАТО – „Satan“) може да остане на бойна служба до 2026 г.

В края на гаранционния период на службата си се намират и ракетите „Сотка“ (по класификацията на НАТО – „SS-19 Stiletto“). Те трябва да бъдат заменени от разработваната в момента в Русия нова тежка междуконтинентална балистична ракета с течно гориво „Сармат“, която по своите параметри превъзхожда „Воевода“.

Вместо „Сотка“ вече се използват ракетите на твърдо гориво РС-24 „Ярс“. До края на тази година с такива ракети ще бъдат снабдени трите дивизии.

Съвременното високотехнологично оръжие, включително ядреното, ще помогне армията да бъде в състояние на висока бойна готовност, към което и е насочена военната реформа в Русия като цяло.

http://infobalkani.wordpress.com/

 
Кабинетът отпуска 1 млн. лв. допълнително на разузнаването
24.09.2014, 08:57

Правителството ще отпусне на днешното си заседание допълнително 1 млн. лв. за Националната разузнавателна служба (НРС).

Средствата са за неотложни текущи разходи за дейности, пряко свързани с изпълнението на основните й функции и задачи до края на 2014 г., съобщиха от правителствената пресслужба. Парите ще дойдат от икономии в държавния бюджет.

Бюджетът на НРС за тази година е 17 474 000 лв., но с актуализацията на парите за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през август тази година средствата на службата бяха намалени.

В бюджета на Министерството на отбраната също ще бъдат направени промени - 1.7 млн. лв. от средствата за политика на отрабнителните способности ще бъдат насочени за Военната академия (близо 600 000 лв.), за Националния военен университет (почти 850 000 лв.) и за Националното военноморско училище (300 000 лв.)

http://www.cross.bg/

 
Полша поръча крилати ракети за своите F-16
24.09.2014, 08:47

AGM-158A JASSMПолша ще се сдобие с крилати ракети AGM-158A JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missiles), които ще се използват за изтребителите F-16, с които разполага страната. Това става ясно от съобщение на американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността.

Полша иска да се сдобие с 40 крилати ракети AGM-158, четири учебни ракети, тестова апаратура, резервни части, софтуерна интеграция за полските F-16C/D Block 52, обучение, както и други стоки и услуги свързани с придобиването на JASSM.

Цялата стойност на сделката се изчислява на $500 млн. сроковете за нейното изпълнение не се уточняват. Усилването на бойните възможности на полските F-16 е свързано най-вероятно с изострените отношения на страната с Русия.

JASSM има далекобойност от над 370 km, има GPS и инерциално насочване и носи 450-kg бойна глава. Полша ще стане четвъртия оператор на ракетата след САЩ, Финландия и Австралия. - Още за AGM-158A JASSM

http://aeropress-bg.com/

 

 
Ираел получи поредната нова подводница
23.09.2014, 21:13

подводница клас "Делфин"В Израел пристигна четвъртата нова германска дезел-електрическа подводница клас "Делфин" (Dolphin).

Церемонията по посрещането на подводницата "Танин" ("Крокодил") се състоя на 400 км от крайбрежието на Хайфа, на това място, където на 25 януари 1968 година потъна израелската субмарина "Дакар". На церемонията, на която присъстваха началникът на ГЩ Бени Ганц и командващия на ВМС на Израел Рам Ротберг, бяха прочетени имената на 65-те военнослужещи, загинали в резултат на тази трагедия. Във водата бе спуснат венец.

До сега на въоръжение в израелските ВМС имаше три подводници от този клас: "Делфин", "Левиатан" ("Кит") и "Ткума" ("Възраждане").

Пристигането на "Танин" в Израел се очакваше в края на 2013 година, но поради констатирани технически проблеми то бе отложено за по-късен срок.

Още една субмарина - „Раав" – трябва да пристигне в Ираел през тази година. През 2017 година Израел трябва да получи шестата немска подводница клас "Делфин".

Според данни на чужди СМИ, подводниците клас "Делфин" имат възможност да изстрелват ракети с ядрени бойни глави. Те се явяват модификация на подводниците Тип 212 и са разработени специално за Израел и се строят в корабостроителницата в град Кил.

 
МО подкрепя възстановяването на мемориала на софийските полкове
23.09.2014, 22:12

Министерството на отбраната подкрепя инициативата за възстановяване на мемориал „Паметни плочи на I-ви и VI-ти пехотни полкове“ от Първа Софийска пехотна дивизия на историческото му място, където понастоящем се намира паметникът „1300 години България“. Това се посочва в становище, представено от министъра на отбраната Велизар Шаламанов на среща с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Срещата се състоя в Министерството на отбраната на 23 септември и на нея присъстваха още – заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов и директорът на Дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната полк. Атанас Милин.

Възстановяването на паметника на загиналите за обединението и величието на Родината софиянци, е дълг не само към героите, но и към обществото и България. Позицията на Министерството на отбраната е в подкрепа на всяка инициатива, която ще доведе до възстановяването на този мемориал, заяви министърът на срещата със столичния кмет.

Министерството на отбраната счита, че мемориал „Паметни плочи на I-ви и VI-ти пехотни полкове“ на Първа пехотна Софийска дивизия следва да бъде възстановен на историческото си място, където е възникнал през 1934 г. в оригиналния си вид, се казва в становището на министерството. Министър Шаламанов увери на срещата, че старият проект на архитект Агура от 2001 година за възстановяване на паметника няма да бъде развиван.

Обсъдени бяха и възможностите за бъдещо финансиране на проекта за възстановяване на мемориала на I-ви и VI-ти пехотен полк. Присъстващите се обединиха около това, че е необходимо да продължи диалогът между Министерството на отбраната, Столична община, Министерството на културата, военнопатриотичните и родолюбиви организации и гражданското общество по темата за възстановяване на мемориала. Възстановяването на мемориала „Паметни плочи на I и VI пехотни полкове“ има голяма обществена подкрепа, както и подкрепа на военнопатриотичните организации, стана ясно още на срещата. Министър Шаламанов посочи, че темата е приоритет на министерството и изрази надежда, че тя ще остане такава и за всеки един бъдещ министър на отбраната. „Търсим връзка с обществото, връзка с историята, защото от там идва силата на армията“, заяви министър Шаламанов.

http://www.otbrana.com/

 
Завърши фестивалът на военните духови оркестри във Велико Търново
23.09.2014, 20:09

Днес приключи VІІІ международен фестивал на военните духови оркестри, който се проведе под патронажа на кмета на община Велико Търново, съобщава КСВ.

Тази година във фестивала взе участие гръцкият военен оркестър от гр. Солун. От България се включиха Гвардейския духов представителен оркестър и Военния духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада под диригентството на капитан Юлиян Атанасов.

Редом със своите колеги от фестивалния военен оркестър с диригент майор Николай Косев, всички участници в Международния фестивал се включиха в празнично шествие и в грандиозен финален шоу-спектакъл, който се проведе на площад „Майка България” в центъра на старата столица.

Всички участници във фестивала се представиха на ниво както в индивидуалните, така и в общите изпълнения и за пореден път демонстрираха майсторството на българската военна духова музика.

http://www.otbrana.com/

 
Русия създава втора база в Черно море и попълва флота с нови 80 кораба
23.09.2014, 16:37

Русия ще разшири Черноморския флот до 2020 година с повече от 80 нови бойни кораба и ще създаде втора военноморска база за флота си до град Новоросийск до 2016 година.

Това обяви командирът на флота вицеадмирал Александър Витко, предаде Интерфакс, цитиран от Ройтерс.

Витко направи коментара по време на посещението на руския президент Владимир Путин в пристанищния град.

Вицеадмиралът подчерта, че втората база в Черно море е необходима като допълнение на основната база в Крим.

„80 бойни кораба и други плавателни съда се очаква да пристигнат в Новоросийск преди 2020 година. Черноморският флот ще има 206 кораба до 2020 година", обърна се Витко към Путин.

Кораби на НАТО имат постоянно присъствие в Черно море и организацията планира да създаде военноморска база в акваторията, добави шефът на Черноморския флот.

Алиансът често провежда военноморски учения в района.

Източник на НАТО заяви, че не е запознат с никакви планове за нова военноморска база в региона, но добави, че съюзникът България има база в Черно море, която може да бъде използвана от кораби на Алианса. Румъния и Турция също могат да предоставят пристанищата си за натовски кораби.

До 2020 г. Путин планира да изхарчи 545 милиарда долара за обновяване на руската армия.

http://news.ibox.bg/

 
Ще правят преглед на стратегията за изтеглянето ни от Афганистан
23.09.2014, 13:02

До края на годината трябва ще бъде направен преглед на изпълнението на Стратегията за трансформиране участието на въоръжените сили на Република България в операцията в Афганистан и да бъде разработена нова стратегия за цялостно участие от 2015 г. Това се посочва в съобщението на Пресцентъра на МО от заседанието на Междуведомствения съвет по участието на България в НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Според стратегията сега се намираме в третия етап от първия период на трансформирането на участието ни в Афганистан. Той предвижда прекратяване на участието на рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар – до края на 2014 г. Намаляване с около 78 % на числеността, отнесено към общия брой на личния състав на българския контингент през 2011 г. Вторият период, според документа, е след 2014 г. Той обхваща участие в обучението и подготовката на Афганистанските сили за сигурност.

В самата стратегия, която е от декември 2011 г., е записано, че тя е гъвкава и подлежи на преглед през 2014 г., когато ще се конкретизират параметрите за участието през втория период. Става дума за т.нар. междинен преглед. Времевият хоризонт на самата стратегия е десет години.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Израелската ПВО е свалила сирийски МиГ-21
23.09.2014, 12:05

МиГ-21Днес в около 9 часа сутринта израелската ПВО е свалила с ракета, изстреляна от ЗРК Patriot сирийски МиГ-21, малко преди да навлезе във въздушното пространство на страната.

Това е първият подобен случай от 1989 г.

Сирийският изтребител е паднал в провинция Quneitra, намираща се в южната част на Сирия и граничеща с Израел.

Според други източници сирийският изтребител е атакувал позиции на ИДИЛ в близост до границата с Израел и по погрешка е навлязъл в израелското въздушно пространство.

За сега няма информация за съдбата на пилота.

http://www.pan.bg/

 
Първо бойно използване на F-22
23.09.2014, 12:02

F-22Във въздушните удари по позициите на ИДИЛ в Сирия са участвали и ‘стелт изтребители F-22 Raptor. Това е първото бойно използване на американския изтребител пето поколение, който бе доработен с цел да придобие възможности за нанасяне на удари по земни цели. Информацията е публикувана в ABC News и Wall Street Journal.

Група от няколко F-22 Raptor поддържат постоянно бойно дежурство в Близкия Изток – най вероятно във военновъздушната база Al Dhafra в ОАЕ.

http://www.pan.bg/

 
Половината от вертолетите на ВМС на Германия имат дефекти
23.09.2014, 08:54

Sea LynxБойната готовност на военноморските сили на Германия е ограничена заради това, че половината от вертолетите, намиращи се на въоръжение във ВМС остават на земята заради установени дефекти в корпусите. Това съобщи Suddeutsche Zeitung, позовавайки се на информация на Министерството на отбраната.

По данни на вестника, всичките 22 вертолета от типа Sea Lynx не извършват полети заради това, че в корпусите на някои от тях са открити пукнатини. По този начин, под контрола на ВМС на Германия в момента остават едва 21 вертолета от вида Sea King.

По време на проверката, проведена на 16 юни, на един от вертолетите от вида Sea Lynx е била забелязана 20 см. пукнатина в обшивката около задната част”. Във връзка с това министерство на отбраната е решило да прекрати всички полети на машини от този вид. При допълнителна проверка още три самолета се оказали „с подобни повреди”.

На 7 август забраната бе свалена, но ремонтът на машините се удължи, „така че в момента нито една от тях не е готова за полет”, цитира вестникът откъси от документа.

Липсата на готовност в половината вертолети на ВМС на Германия за изпълнение на бойни задачи може да ограничи възможностите на Бундесвера при участие на въоръжените сили на Германия в антипиратската мисия „Атланта”, провеждана от ЕС в района на Сомалийският полуостров в Източна Африка, известен в политическата география и като Африканския рог.

http://www.fbr.bg/

 
Blue Origin е представила замяна на руския ракетен двигател РД-180
23.09.2014, 08:40

ракетен двигател РД-180Директорът на Blue Origin е представил алтернатива на руския ракетен двигател РД-180, който в момента се използва за американските ракети Atlas V. По заявление на компанията, замяната на руския двигател ще бъде готова към 2019г.

Джеф Безос (Jeff Bezos), основателя на Амазон и директор на частната космическа компания Blue Origin е представил двигателя ВЕ-4, с който американците планират да заменят руският РД-180. През миналата седмица UnitedLaunch Alliance и Blue Origin са подписали договор за съвместно финасиране на разработката на ВЕ-4. По заявление на Джеф Безос, стендовите изпитания на работния прототип на двигателя ще започнат през 2016 г, а първият полет на ракета с ВЕ-4 е запланиран за 2019 г.

В момента РН Atlas V използва руските двигаетли РД-180. По този начин, ключов американски носител, извеждащ в космоса в това число и секретни военни товари, например безпилотната совалка X-37B, лети в космоса на двигатели разработени в руското НПО Енергомаш „В.П.Глушко“.

Двигателят РД-180 е създаден в средата на 1990-те на базата на РД-170, който имаше уникално съчетание на висока мощност и малко тегло. През 1996 г компанията General Dynamics придобива лицензия за използване на РД-180 на ракетите Атлас. От тогава, най-тежките американски ракети, над 50 пъти са летели в космоса на РД-180. Въпреки това, в САЩ постоянно се водят разговори за разработка на собствен двигател.

Един от проектите по замяна на РД-180 това е опитът да се модернизира двигателят AR-1, който бе използван за луната ракета Saturn 5. Над този проект работят компаниите Aerojet Rocketdyne и Dynetics, като те се надяват, че използвайки съвременни материали, технологии за проектиране и производство на части за двигателя ще позволят да се намали масата на AR-1 и същевременно ще се повиши ефективността на неговата работа.

ВЕ-4 - това е нов двигател, който използва последни технологични решения.

Както и РД-180, двигателят ВЕ-4 използва в качеството на окислител течен кислород, но горивото на американския аналог не е керосин а втечнен метан . Двойката метан-кислород, осигурява по голяма тяга, и освен това, метана има 3 пъти по добра охлаждаща способност от керосина. Също така се опростява схемата за работа на двигателя, което положително влияе на неговата надеждност.

Мощността на ВЕ-4, на морско ниво е 2.4 меганютонтона (на РД-180 3.8 ) По този начин, за замяна на един РД-180 ще трябва да се използват два ВЕ-4. По заявление на Джефа Безос, ВЕ-4 ще бъде по евтин в експлоатация от руския двигател. Остава да се реши въпроса за надеждната работа - именно с това ще се занимават конструкторите през следващите 5 години.

http://www.spacenewsbg.com/

 
Завършва подготовката за старт на РН „Протон“, първи след поредната авария
23.09.2014, 08:30

От Роскосмос са съобщили, че на Байконур се провеждат заключителни дейности по подготовката на РН „Протон“ с ускорител „Бриз-М“ и руския КА „Лъч“ за първи старт, след аварийния старт през май месец.

"Ракетата е доставена от монтажно изпитателния корпус на площадката за зареждане, където е специалистите са започнали зареждането на резервоарите на ускорителния блок. Там „Протон“ ще остане два дни, докато бъдат заредени резервоарите на „Бриз-М“, се казва в съобщението.

През деня ще се проведе техническо съвещание, на което ще се направи анализ на готовността на РН „Протон“ и наземната структура за предстоящия старт. След което се очаква решение на държавната комисия за извозване на РН на стартова позиция. - Още космически системи

http://www.spacenewsbg.com/

 

 
Пристигнаха италианските участници за „Рамщайн гард”
22.09.2014, 22:53

Tornado ECRВ следобеда на 22 септември 2014 г. в авиобаза Граф Игнатиево пристигнаха италианските участници в учението „Рамщайн гард”( Rammstein Guard), което стартира утре и ще продължи до 3 октомври 2014 г. Основен фокус на учението е действия на авиация, РТВ и ЗРВ в условия на силни радиоелектронни смущения.

В авиобаза Граф Игнатиево пристигнаха три самолета за огнево подавяне на ПВО – Tornado ECR. Машините пристигнали у нас носят по един имитатор на противорадарната ракета HARM и са част от 155-та ескадрила на 50-то крило, базирано в Пиаченца, Северна Италия.

Трите едноместни изтребителя Eurofighter са от две различни крила. Два от тях са от 4-то крило, базирано в Гросето, а третата машина е от 36-то крило, базирано в Джоя дел Коле. И трите машини носят имитатори на ракетата за близък въздушен бой IRIS-T.

Освен сили и средства на българските ВВС, в „Рамшайн гард” традиционно взима участие и специализиран самолет за създаване на разнообразни електромагнитни смущения. През миналата година машината бе от Кралските норвежки ВВС.

http://aeropress-bg.com/

 
Нови успехи на Saab
22.09.2014, 22:25

Embraer и Saab подписаха Меморандум за партньорство в съвместната програма за управление на проекта F-X2, който произхожда от решението на Бразилия за купи изтребителя Gripen NG. Според документа Embraer ще има водеща роля в реализирането на проекта, както и в извършването на значителна част от производството и доставката на една и двуместните версии на Gripen NG за бразилските ВВС.

Embraer също така ще координира от името на Saab всички дейности по развитието и производството в Бразилия, и в допълнение към това фирмата сама ще участва в развитието на системите, интегрирането им, крайното сглобяване, тестовете и доставките.

В допълнение, Еmbraer и Saab ще бъдат солидарно отговорни за завършването на развитието на Gripen NG, като двете компании ще дискутират и възможности за бъдещото маркетиране и промоция на една и двуседалковите версии. ...........Прочети още

 
Десантния кораб "Владивосток" с първият руски екипаж се завърна в Сен Назер
22.09.2014, 21:42

тип "Мистрал"Във френското пристанище Сен Назер днес през нощта се завърна универсалния вертолетоносен кораб-док "Владивосток" тип "Мистрал".

Корабът завърши първото от двете планирани излизания в открито море със смесени руско-френски екипажи. В продължение на десет дни на борда на "Владивосток" са работили 250 руски моряка и не по-малко от двеста френски специалиста.

Сега "Владивосток" се подготвя за второто излизане в открито море с вторият руски екипаж, което ще започне на 23 септември и трябва да продължи до 2 октомври.

 
Украинската армия използва примирието за превъоръжаване
22.09.2014, 21:20

Петро ПорошенкоУкраинският президент Петро Порошенко призна, че е принуден да решава конфликта в Донбас с мир. Но въпреки призивите на ООН и ОССЕ да не бъде използван режимът на прекратяване на огъня за получаване на военно преимущество, украинската армия активно води преговори и укрепва позициите си в източната част на Украйна.

Киевските власти признаха, че мирният план не им е по сърце, но те нямат друг изход. „Никакви илюзии – ние няма да можем да формираме в Луганск и Донецк няколко батальона военни и да уредим ситуацията. Просто няма да ни позволят да направим това”, - съобщи президентът Петро Порошенко в интервю за местните телевизионни канали.

И това не е просто опит да се успокои войнствено настроената аудитория в навечерието на назначените за 26 октомври парламентарни избори, смята политологът Виктор Кувалдин:

   - Президентът Порошенко каза истината. Разбира се, киевският елит, включително и него самия, биха искали да приключат конфликта в югоизточната част по военен път, да разгромят Донецка и Луганска народни републики. Но те просто не са в състояние да направят това. Украинската армия се оказа неспособна за военна победа в конфликта.

Порошенко това и призна. ОССЕ, ООН и всички други международни обществени и правозащитни организации трябва да имат предвид това много важно изявление. То показва, че киевската страна засега не е готова доброволно да реши конфликта в Украйна по мирен, политически начин, че тя, всъщност, се готви за нов етап във военния конфликт.

Това, че украинската армия активно се въоръжава, за никого не е тайна. Миналата седмица президентът Порошенко дори направи задатланическа обиколка: беше в Канада и САЩ, поиска тежка военна техника и друго оръжие. Вярно, наложи му се да се удовлетвори с финансова помощ за трансформиране на системата за сигурност и партията на каските. Но от замисъла си Киев не се отказва. Местните военни заводи работят на пълна мощност. Излезлите от конвейера бронемашини веднага се изпращат в югоизточната част на страната. Там върви мащабно прегрупиране на въоръжените сили на Украйна – като че ли няма мирни договорености.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Изпратиха крайцера „Аврора” на ремонт
22.09.2014, 17:45

крайцер „Аврора”

Един от символите на Санкт Петербург - легендарният крайцер „Аврора“, е напуснал своята вечна стоянка на Петровската набережна улица, и се е отправил към дока на Кронщатския морски завод за ремонт. Кораб №1 на Балтийския флот не може да плава на собствен ход от 1987 г, поради което са го теглили четири буксирни кораба. - (видео).

„Аврора“ ще бъде в дока 45 денонощия. След провеждането на оглед ще бъде определен обемът на по-нататъшните работи и ще бъде съставена ремонтна ведомост. Екипажът на кораба в съответствие с регламентите на министерството на отбраната ще вземе участие в ремонта», е заявил временно изпълняващият генерален директор на ОАО „33 кораборемонтен завод“ Иля Самарин пред «Российская газета».

На крайцера „Аврора“ в началото на пролетта на следващата година ще бъде открита обновена експозиция.

Главното съдържание на предишната експозиция са били събитията от 1917 г. Сега се планира да се акцентира върху историята на руското корабостроене и трагичните събития на ХХ век, в които е взел участие крайцерът „Аврора“.

 
Нов шеф на разузнаването в Пакистан
22.09.2014, 16:30

Rizwan AkhtarВ Пакистан днес бе назначен нов шеф на могъщата разузнавателна служба, която често е обвинявана, че се меси в политиката на страната, управлявана от генерали през почти половината от историята й, предаде ДПА.

Генерал-лейтенант Ризван Ахтар (Rizwan Akhtar) поема поста генерален директор на Междуведомственото разузнавателно управление (МРУ) от 1 октомври, съобщи военен говорител. Неговият предшественик генерал-лейтенант Захир ул Ислам напуска поста след изтичането на двегодишния му мандат.

Генерал Ахтар има опит в контратероризма от предишен пост в Южен Вазиристан, граничещ с Афганистан, посочва Ройтерс. Преди да оглави разузнаването, той отговаряше за борбата срещу ислямистките групировки и престъпните кланове в най-големия пакистански град Карачи.

Шефът на разузнавателната служба е един от най-важните постове в Пакистан, а също и най-критикуваният. Службата често е обвинявана, че се меси в политиката и че поддържа връзки с афганистанските талибани и други бунтовнически групи, които се борят срещу международната коалиция в Афганистан - обвинения, които военните отричат.

Макар че по конституция МРУ е на пряко подчинение на премиера, на практика то се контролира от армията, изтъква Ройтерс.

Назначаването на новия шеф става в момент на масови протести срещу премиера Наваз Шариф. Някои политически коментатори смятат, че армията подкрепя протестите с цел да отслаби Шариф, посочва ДПА.

http://pik.bg/

 
Командващият Съюзното военноморско командване на НАТО вицеадмирал Питър Хъдсън на посещение в град Варна
22,09,2014, 14:50

Днес 22 септември 2014 година пред Щаба на Военноморските сили с почетен караул бе посрещнат командващият Съюзното военноморско командване на НАТО в гр. Нортууд вицеадмирал Питър Хъдсън.

След официалната церемония се проведе работна среща с командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев на която бяха обсъдени въпроси по сътрудничеството на българските ВМС с партньорите от НАТО в Черно море и съвместните учения в региона.

От 11.30 часа вицеадмирал Хъдсън и контраадмирал Денев посетиха канадския военен кораб „Торонто”. Делегацията от НАТО ще отпътува от страната по-късно през деня.

http://www.navy.mod.bg/

 
Руско-индийски антитерористически учения в южна Русия
22.09.2014, 14:44

На полигона Прудбой във Волгоградска област на Русия на 23 септември стартират съвместните учения на Русия и Индия „Индра 2014“, които ще продължат до 2 октомври, съобщава пресслужбата на Южния военен окръг на ВС на РФ.

Военните ще поразят 300 цели, 100 от които ще са подвижни, ще тренират унищожаване на условни бандитски групировки в горски масив, действия в тила, ще организират засади и наблюдателни постове.

През юли имаше руско-индийски военноморски учения в Японско море.

 
Запасните и резервистите от Пазарджишка област отбелязаха Деня на независимостта
22.09.2014, 14:32

С посрещане на съюзните знамена започна областният събор на СОСЗР в Пазарджик, който се проведе в местността „Добра вода”.С голям събор Областната организация на СОСЗР в Пазарджик „Генерал Кимон Георгиев” отбеляза Деня на независимостта. На събитието, което се проведе в местността „Добра вода” над с. Дебращица, дойдоха със съюзните си знамена групи на общинските организации от Пазарджик, Велинград, Пещера, Брацигово, Стрелча, Батак и Панагюрище.

Председателят на Областната организация подполковник от запаса Христо Христосков поздрави участниците с празника и пожела всички членове на съюза да си тръгнат от този събор още по-единни. Ние сме, посочи той, единствената организация в страната, която по традиция провежда такъв събор. Негово е предложението във връзка с 25-годишнина от възстановяването на СОСЗР на подобна проява да се съберат групи от цялата страна.

Гости на събора бяха председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на КК на съюза генерал-майор от запаса Геориг Кендеров, директорът на дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната бригаден генерал Валентин Кръстев, началникът на Областния военен отдел в Пазарджик подполковник Емил Колегов, кметът на Стрелча Иван Евстатиев, оперната певица Татяна Спиридонова, бившият председател на съюза генерал-полковник от запаса Петко Прокопиев и др. Запасните и резервистите бяха поздравени от Янаки Стоилов, който е водач на листата на Коалиция „България – Лява България” в 13 МИР – Пазарджик, в предстоящите парламентарни избори за 43-то Народно събрание. Прочетен бе поздравителен адрес от областния управител Иван Йорданов, който е офицер от запаса и член на СОСЗР, както и от Общинската организация на съюза в Карлово.

Началото на празника постави подполковник от запаса Иван Ташев от Велинградската организация със заглушителен изстрел от направеното лично от него черешово топче. Генерал-лейтенат от запаса Стоян Топалов прочете решение, с което Управителният съвет на съюза удостоява със званието „Почетен член на СОСЗР” полковник от запаса Димитър Георгиев, дългогодишен председател на организацията в Брацигово. Той връчи грамоти на общински организации, на техни председатели и членове.

Художествената част на събора започна с изпълнение на хор „Тракийска лира” към Пазарджишката организация на СОСЗР. В нея се включиха таланти от цялата област. Аплодисменти събра и Татяна Спиридонова, която съвсем скоро спечели международната премия на Министерството на културата в Рим.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Започна многонационалното учение “SEESIM 14”
22.09.2014, 14:27

Днес, на 22 септември - Денят на независимостта на България, в Загреб, Република Хърватска, беше даден старт на многонационалното учение “SEESIM 14”.

Компютърно подпомаганите учения „SEESIM“ (South Eastern Europe Simulation) са част от инициативата на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа (SEDM Initiative).

Основна цел на този тип учения е установяване и експериментиране на система от взаимни връзки и процедури между държавите от региона - за облекчаване и ускоряване на процеса по искане и оказване на помощ в случай на природни бедствия и други хуманитарни катастрофи.

В седмото поред учение участват представители на седем от страните-членки на инициативата SEDM, САЩ, Грузия (като страна-наблюдател) и щабът на Многонационалната бригада “Югоизточна Европа” (SEEBRIG).

Република България е съорганизатор на учението, като в центъра за ръководство на “SEESIM 14”, в Загреб, участват представители от българското Министерство на отбраната, от Съвместното командване на силите, и от Центъра за изследване, изграждане и развитие на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE).

Учението ще продължи до 26.09.2014 г., като на 25 септември ще се проведе Ден за високопоставени гости.

http://www.otbrana.com/

 
Два китайски бойни кораба с визита в Иран
22.09.2014, 14:05

фрегата Type 054AДва китайски бойни кораба – ракетния крайцер „Changchun“ (Type 052С, борден номер 151) и фрегата „Changzhou“ (Type 054A, борден номер 549) - пристигнаха на 20 септември сутринта в иранското пристанище Бандар Абас в безпрецедентна визита, която демонстрира сближаването между Китай и Иран, съобщава военното ведомство на Китай.

Петдневното посещение е първо за китайски военноморски кораб на пристанище на Ислямската република, като се има предвид, че в района на Персийския залив е разположен 5-и американски флот.

Двата кораба ще участват в съвместни учения с ВМС на Иран. Според адмирал Хюсеин Азад, високопоставен командир на иранските Военноморски сили, двете държави ще участват в учения по претърсване и спасяване, и обучение справяне със ситуация при морски инцидент.

Иранските ВМС засилиха международното си присъствие през последните години с цел защита на търговските си кораби от пиратски атаки в Аденския залив.

В миналото ирански кораби са посещавали китайски пристанища.

През последните години Иран и Китай засилиха търговските и икономически отношения.

Китай е най-големия търговски партньор на Иран. Търговският оборот между тях тази година се очаква да надвиши 45 милиарда долара въпреки санкциите срещу Техеран заради спорната ядрена програма.

 
Руски ракетен кораб премина през Босфора
22.09.2014, 09:30

ракетен кораб „Самум“Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 21 септември 2014 г през турските проливи в южно направление е преминал ракетния кораб „Самум“ (бордови номер 616) проект 1239 от състава на Черноморския флот. Очаква се в близко време той да премине на оперативно подчинение на постоянното оперативно съединение на ВМФ на Русия в Средиземно море. - (видео).

Корабите от този проект представляват катамарани с уникален алуминиево-магнезиев корпус на въздушна възглавница (каверна), което позволява да развиват скорост до 55 възла в час.

Въоръжението им включва 2х4 ПУ за противокорабни ракети „Москит“, 1х2 ПУ на ЗРК „Оса-М“, 1-76 мм АУ Ак-176, 2х6 30мм АУ АК-630М. Екипажът се състои от 68 военнослужещи.

Другият кораб на ЧФ от същия проект - „Бора“ (бордове номер 615) – участва миналата година на изложението IDEF в Истанбул.

 
Германия няма да участва във въздушни удари или сухопътни операции срещу джихадистите в Ирак
22.09.2014, 08:49

Франк-Валтер Щайнмайер Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че Германия няма да участва във въздушни удари или сухопътни операции в борбата срещу джихадистката групировка „Ислямска държава” в Ирак, предаде AFP.

Като част от водената от САЩ международна коалиция, формирана с цел да се спре напредъкът на джихадистите в Ирак и Сирия, Щайнмайер каза, че задачите се споделят между партньорите и че Германия няма да поема по-силна роля.

Взетите от Берлин решения да изпрати оръжия на кюрдските бойци, борещи се срещу екстремистите, не са били лесни, каза министърът. Той добави, че Германия не е подлагана на натиск да се присъедини към САЩ и Франция в нанасянето на въздушни удари по територията, контролирана от „Ислямска държава”. „Това не е начинът, по който работи коалицията. Алиансът ще разпределя работата. Ние поехме нашата част от отговорността”, каза германският топ дипломат в ефира на радио ARD.

http://www.focus-news.net/

 

 
Самолет на въоръжените сили на Египет е катастрофирал
21.09.2014, 17:56

Военнотранспортен самолет С-130 Hercules на въоръжените сили на Египет днес е катастрофирал в провинция Ал Фаюм (Fayoum), шест от намиращите на борда му седем военнослужещи са загинали, съобщава BBC News.

Вероятната причина за катастрофата е техническа неизправност. Жертви и разрушения на земята няма. Започнало е разследване на инцидента.

 
A-759 Dupuy de Lôme за пети път през тази година в Черно море
21.09.2014, 12:51

A-759 Dupuy de Lôme Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 20 септември 2014 г през турските проливи в северно направление за пети поред път през тази година е преминал френския разузнавателен кораб A-759 Dupuy de Lôme, който за последно бе в акваторията на Черно море в периода от 16 август до 5 септември.

 
Обръщение на випуск „74” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”
21.09.2014, 12:14

випуск „74” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”Относно: Събиране на средства за приемане на почивка на деца-сираци на загинали родители, от двете воюващи страни в Украйна.

Уважаеми съграждани,

Ние, възпитаниците от 74-ти випуск на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров”, водени от хуманни чувства и жалост за безсмислените жертви в една братоубийствена, гражданска война в Украйна, оставяща множество деца сираци,

Подвластни на заветите на нашия патрон - поетът-революционер Никола Йонков Вапцаров, по-точно финалните му пророчески слова, от речта произнесена, при завършване на училището (1932 г.), а именно ….....Прочети още

 
ВМС в тържествата по случай 106 г. от обявяването на независимостта на България
21.09.2014, 12:07

По случай 106-та годишнина от обявяването на независимостта на България Военноморските сили ще участват в тържествата във Варна, Бургас и Созопол както следва:

В град Варна на 22 септември 2014 г. от 11.00 часа на площад „Независимост” тържествено ще бъдат издигнати националното знаме и флаговете на Европейския съюз и Варненската община. Свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия ще отслужат молебен за здравето и благоденствието на българския народ.

От 18.00 часа на площад „А. Новак”, пред входа на Морската градина, Представителният духов оркестър на Военноморските сили ще изнесе концерт за гражданите и гостите на Варна.

В град Бургас на 22 септември 2014 г. от 10.00 часа пред сградата на община Бургас тържествено ще бъдат издигнати националното знаме и флаговете на Европейския съюз и Бургаска община. Строят на представителните блокове на Военноморските сили, Сухопътни войски и Военновъздушните сили, ще бъде приет от началника на гарнизона комодор Мален Чубенков – командир на Военноморска база – ВМС. Ще бъде отслужен празничен молебен за благоденствието на независима България. Ритуалът ще продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк пред Военен клуб Бургас.

В град Созопол на 19 септември 2014 г. от 10.00 часа пред Амфитеатъра тържествено ще бъдат издигнати националното знаме и флаговете на Европейския съюз и община Созопол. Ще бъде отслужен празничен молебен. Ритуалът ще продължи с поднасяне на венци и цветя пред Паметната арка на загиналите за освобождението на Созопол.

http://morskivestnik.com/

 
В Пловдив припомниха уроците от Първата световна война
21.09.2014, 10:17

В Пловдив се проведе възпоменателна вечер под надслов: „ Уроците на историята не трябва да се забравят”, посветена на 100 - годишнината от началото на Първата световна война 1914-1918 г. и участието на България в нея”. Проявата бе организирана от Регионалния държавен архив, Народна библиотека „Иван Вазов”, Съюза на ветераните от войните и Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - гр. Пловдив и Сдружение „Русофили”.

По повод юбилейната годишнина бе открита тематична изложба, в която бяха експонирани архивни материали, оригинални фотоси, репродукции на батални картини, вестници, брошури и книги, плакети, ордени и медали, отразяващи драматичните години на Първата световна война и героизма на българските воини в нея. Експонираните материали бяха предоставени от Регионалния държавен архив, Народна библиотека „Иван Вазов, Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерв - гр. Пловдив и бившия народен представител Захари Георгиев, известен на пловдивската културна общественост, със своята колекционерска страст към оръжия, предмети от войсковия бит и почетни знаци, свързани с Българската армия и военната ин история .

Директорът на Регионалния държавен архив Димитър Севов представи изложбата. Доклад по темата изнесе военният историк, полковник от запаса д-р Петър Ненков. В словото си той подчерта, че Първата световна война - е малко позната тема за широката българска аудитория. Със същите мотиви, с които води и предишните войни за национално обединение, българската държава влиза през 1915 г. във войната на страната на Централните сили. Тя пролива кръвта на десетки хиляди свои синове по бойните полета на Балканите, за да обедини българския народ в неговите изконни етнически граници - Мизия, Тракия и Македония и по този начин да реши успешно българският национален въпрос, породен след несправедливите клаузи на Берлинския диктат на Великите сили от 1 юли 1878 година. Участниците във възпоменателната вечер изгледаха с голям интерес на мултимедия документален филм за войната и чуха записи на най-популярните български военни маршове и войнишки песни от онези драматични години.

http://www.otbrana.com/

 
В Украйна няма истинско примирие
21.09.2014, 09:57

Генерал Филип БрийдлавНай-висшият военен командир на НАТО генерал Филип Брийдлав заяви по време на среща на организацията във Вилнюс, че примирието между Украйна и проруските сепаратисти в момента съществува „само привидно”. „В основни линии примирието там е само една дума”, каза пред журналисти той.

Генерал Филип Брийдлав информира, че броят на артилерийските снаряди изстреляни наскоро са сравними с тези от периода преди примирието да влезе в сила преди две седмици.

НАТО планира да засили военното си присъствие в страните, граничещи с Русия, включително балтийските държави, които са били част от съветския блок.

Генерал Брийдлав приветства новото примирие, което бе подписано в Минск в събота сутринта. - (текст на меморандума)

Споразумението бе сключено след среднощни преговори между представители от Украйна, Русия, сепаратистите и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Споразумението включва създаването на 30 км буферна зона за забрана на полети на военни самолети в част от Източна Украйна и оттеглянето на „чуждестранни наемници” от двете страни.

Москва нееднократно отрече изпращането на руски войски в Украйна или въоръжаването на украинските сепаратисти.

 
21.9.1217 г.: В битката при Вилянди немските рицари разбиват естоните
21.09.2014, 09:48

На 21 септември 1217 г. в битката при Вилянди немските рицари разбиват двойно превъзхождащите ги в численост обединени сили на естите (естоните). Това довежда до завладяването на голяма част от Естония.От една страна противостои коалиция от шест основни области (мааконди) на континентална Естония: Ревел, Ляенемаа, Харюмаа, Вирумаа, Ярвамаа и Сакала. Само областта Уганди не участва в битката, тъй като две години преди това (1215 г.) е претърпяла 9-кратни набези на кръстоносците и летоните, като в резултат нейното население е практически напълно изтребено и през 1216 г. вече е подчинена на немците.

Армията на коалицията наброява около 6 хиляди войници и е под командването на старейшината Лембиту. Естонците разчитат на руска помощ, но те не вземат участие в битката.

Срещу естите застава 3-хилядната ливонска армия, състояща се от войската на рижския епископ, кръстоносците на граф Алберт отХолдщиния, ордена на мечоносците и опълчението на лантгалите (летони) и ливони. Начело на войската стоят Бернард II, Фолквин и ливонецът Каупо от Турайда.

За хода на сражението има малко достоверни исторически сведения. Известно е, че кръстоносците нанасят на естите съкрушително поражение. Общите загуби на коалицията наброяват почти 1000 души, без да се броят естите, загинали докато се опитват да се скрият в гората. Немците вземат като трофей около 2000 бойни коне.

От хрониките също е известно, че Лембиту и другите старейшини на Сакала са се били храбро, но са принудени да отстъпят. Латишът Веко разпознал Лембиту, преследвал го, убил го и му взел дрехите. Кръстоносците отсичат главата на Лембиту и я отнасят в Ливония.

Загубите на рицарите не са известни, защото историята я пишат победителите. Хрониките обаче отбелязват, че техният предводител Каупо от Турайда е ранен смъртоносно по време на битката и умира на другия ден.

Тази победа на немците в значителна степен предопределя по-нататъшната съдба на Централна и Южна Естония, която е покорена през следващите две години. Не случайно в края на ХІІІ век авторът на Ливонската римувана хроника оценява битката като решаващ епизод в завоюването на естонските земи. Поетът пише, че след това сражение естите са принудени да плащат църковен десятък, да строят замъци и църкви, макар „рядко правели това без принуда от господа и охотно биха се избавили от това бреме, даже ако им се наложеше да търпят мъките на ада”.

С това обаче процесите в Ливония не спират. По време на въстание през 1236 г. в битката при Шауле е убит Фолквин - още един предводител в сражението при Вилянди. А в битката на Чудското езеро (1242) княз Александър Невски разгромява за пореден път тевтонците.

http://www.blitz.bg/

 
За първи път в Източния военен окръг на Русия бе осъществен пуск на ракети от комплекса "Искандер-М"
21.09.2014, 09:35

Постоянната готовност за изпълнението на бойна задача във всяка посочена точка е главният принцип на мащабните учения "Восток-2014". В източния военен окръг на РФ вчера за първи път бяха изстреляни ракети от оперативно тактическия комплекс "Искандер-М", съобщава 1tv.ru.

В съответствие със заповедта, получена рано сутринта, пускът е осъществен от труднодостъпен горски масив в Еврейската автономна област. Стартът на ракетите се е състоял след многокилометров марш и само 20 минути за привеждане на комплекса в състояние на готовност за пуск.

След получаването на команда "пуск" двете ракети са изстреляни и целите – унищожени. "Искандерите" поразяват с точност до няколко метра объекти, отдалечени на няколкостотин километра. ОТРК „Искандер-М” се смята за един от военните отговори на Русия на приближаването на НАТО до границите и вследствие на конфликта в Украйна. - Още за РК „Искандер“

 
На тази дата преди 50 години бе сформирана 76 фронтова ракетна бригада
21.09.2014, 00:05

Още за ракетните войски на България

 
Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов участва в Конференцията на Военния комитет на НАТО във Вилнюс
21.09.2014, 08:44

вицеадмирал Румен Николов Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов участва в годишната конференция на най-висшия военен орган на Алианса – Военния комитет на НАТО. Форумът, който протича във формат началници на отбраната, се провежда до 21 септември в град Вилнюс, Република Литва.

Дневният ред на конференцията се фокусира върху регионалната сигурност и свързаните с нея предизвикателства, операции и мисията на НАТО в Афганистан. Началниците на отбраната обсъдиха и ръководните насоки относно решенията, взети от държавните и правителствени ръководители по време на срещата на върха на НАТО в Уелс по отношение на Плана за готовност за действие на НАТО и Съвместните сили с много висока степен на готовност.

 

 
Боингът пикира над Киев
20.09.2014, 23:55

Германия опроверга версията на Запада за съпричастността на Русия към гибелта на малайзийския авиолайнер

След редица жестове за примирие руската дипломация може най-накрая да тръгне в контранастъпление на фронта на информационната война със Запада. В петък, 19 септември, по молба на Русия в Ню Йорк ще се съберат участниците в Съвета по сигурност към ООН, за да обсъдят разследването на авиокатастрофата на малайзийския Боинг 777 над Донбас.

Заседанието ще започне в 18 ч. московско време. Постоянното представителство на Русия в ООН се позовава на приетата след авиокатастрофата резолюция 2166, в която се казва, че генералният секретар на ООН трябва периодично да представя пред Съвета за сигурност отчети за хода на разследването. Имайки предвид, че инициатор за конкретното заседание е Русия, то събитието, както може да се предполага, няма да има формален характер. Допускаме, че руската делегация няма да пристигне с празни ръце, а с изрядно изготвена домашна работа, която, по всяка вероятност, ще има сензационен характер. Припомняме, че митът за руската следа в трагедията със самолета е един от ключовите елементи в пропагандната риторика на Запада. Според „легендата“, Москва участва в украинския конфликт пряко, а това означава, че носи отговорност за ескалацията............Прочети още

 
Три китайски патрулни кораба навлязоха днес в зоната на спорните острови Сенкаку
20.09.2014, 23:18

Три китайски патрулни кораба навлязоха днес в зоната на спорните острови Сенкаку (наричани от Китай Дяоюй), смятана от Япония за нейни териториални води в Източнокитайско море.Това съобщи японската брегова охрана, предаде ИТАР-ТАСС.

Японските граничари настоявали чрез радиовръзка китайските кораби незабавно да напуснат "териториалните води на Япония", без обаче да предприемат активни действия срещу тях.

Според бреговата охрана в Токио тази година кораби на Китай вече 23 пъти навлизат в района около Сенкаку.

Териториалният спор между Япония и Китай заради архипелага се изостри, след като през 2012 г. Токио заяви, че е купил островите от частните им собственици.

В КНР бяха организирани масови антияпонски демонстрации. Оттогава китайски кораби наобикалят островите почти постоянно и редовно навлизат демонстративно в крайбрежната зона.

 
Чешки генерал оглави ключов пост в НАТО
20.09.2014, 21:53

General Petr PavelЗа нов председател на Военния комитет на НАТО е избран ген. Петер Паул, началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Чешката република, предаде РИА "Новости". Агенцията се позова на официалния говорител на Министерството на отбраната в Прага Ян Пейшек.

"Допълнителен аргумент в подкрепа на генерала е фактът, че страните от Централна и Източна Европа, които бяха приети в НАТО през последното десетилетие, никога не са били избрани за ключови позиции в Алианса," - каза Ян Пейшек.

Военният комитет е най-висшият военен орган на НАТО. Изборът се състоя на заседанието на Военния комитет на НАТО във Вилнюс.

 
1.8 млрд. лв. за отбраната ще развият високотехнологична индустрия в България
20.09.2014, 15:28

Велизар Шаламанов.Близо 1.8 млрд. лева в следващите 6 години да бъдат похарчени за отбрана и инвестиции за бойни самолети, бойни кораби и за модернизация на българската армия, според стратегията за членството ни в НАТО в следващите години. Това заяви пред БНР министърът на отбраната в служебното правителство Велизар Шаламанов.

Развитието на въоръжените сили на страните от Източна Европа, пълната им интеграция в структурата на силите на НАТО и постигане на високооперативна съвместимост са най-важните задачи от днес и занапред. Това изисква съответно и повишаване плавно на разходите за отбрана, коментира още Шаламанов. В същия този период - до 2020 г, България от редица оперативни програми ще получи над 30 млрд. лева от ЕС. Няма оперативна програма, свързана с отбраната, тъй като отбраната е национален приоритет, национална задача. Тази програма е жизнено необходима, тъй като за изтеклите 10 години са похарчени същото количество пари, но при лошо управление и недобро планиране, обясни военният министър.

Предпочитам българската армия да бъде превъоръжена, тъй като последните 25 години не са правени планирани и целенасочени инвестиции. Основната бойна техника е от времето на Варшавския договор, все по-трудно се поддържа, и все по-голяма степен на зависимост на държави извън НАТО и ЕС. Тези 1.8 млрд. ще бъдат управлявани по ефективен начин, което да позволи не само придобиване възможно най-добрите възможности за българската армия във възможно най-кратко време, и да сме оперативно съвместими със съюзниците, но ще позволи и развитие на високотехнологична отбранителна, а и не само отбранителна индустрия в България, обобщи министърът.

 
Преди 35 години
20.09.2014, 12:11

Това се случи през 1979 г. Щабът на 11-та Бригада за охрана на водния район (11 БрОВР - тогава така се наричаше Военноморска база Варна) се подготвяше да посрещне съветски кораби от Обединения Черноморски флот.

За целта трябваше да се извърши контролно-разузнавателен поиск за мини (КРП) в район, непосредствено до източната част на Варненския вълнолом с контактен трал MPG в дънен вариант.

Командирът на 5 ОДРТЩ (5-и отделен дивизион рейдови тралчици) капитан II ранг Георги Динев, получавайки задачата си от командира на базата - контрадмирал Иван Николов, започна траленето в заповяданото време.......Прочети още

 
НАТО ще открие командни центрове в Източна Европа
20.09.2014, 09:50

НАТО ще открие "регионални командни центрове" в Източна Европа, съобщи днес литовски генерал в навечерието на среща във Вилнюс на висши военни представители на алианса за обсъждане на укрепването на сигурността на балтийските страни, предаде АФП.

Военният комитет на НАТО се събира през уикенда в литовската столица с участието на американския генерал Филип Брийдлав, главнокомандващ въоръжените сили на НАТО в Европа, на фона на опасенията от политиката на Русия по отношение на Украйна.

Регионалните "командни и контролни центрове" ще бъдат открити в четири или пет страни - Литва, Латвия, Естония и Полша или Румъния, заяви пред журналисти началникът на литовския генерален щаб генерал Йонас Витаутас Жукас.

 
Руски самолети са били прихванати от американски изтребители край Аляска
20.09.2014, 09:43

Ту-95Два изтребителя F-22 са прихванали шест руски самолета, наближаващи западните брегове на Аляска.

Около 01:30 ч. в четвъртък, два канадски изтребителя CF-18 прихванали два руски бомбардировача над море Бофорт, на около 40 морски мили (74 км.) от канадския бряг.

Лейтенант-полковник Майкъл Джаздик, говорител за Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД), заяви че американските изтребители прихванали самолетите на около 55 морски мили (101 км.) от бреговете на Аляска в 19:00 ч. американско време в четвъртък.

Руските самолети били идентифицирани, като два самолета-цистерни ИЛ-78, два бойни изтребителя МиГ-31 и два бомбардировача Ту-95. Те обърнали на юг и се насочили към базата си, след като били засечени.

И в двата случая, руските самолети навлезли в зоната за идентификация на въздушната отбрана, която се простира на около 320 км. от брега. Машините не са навлизали в суверенното въздушно пространство на САЩ или Канада.

През последните 5 години, изтребители на НОРАД са прихващали над 50 руски бомбардировача да приближават въздушното пространство на САЩ.

Вчера британски изтребители прихванаха руски самолети, наближаващи въздушното пространство на Великобритания.

 
500 чеченци ще се присъединят към руската армия
20.09.2014, 09:38

За пръв път от много години в руската армия ще се набират войници от Чечения. За това се споразумяха министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу и президентът на Чеченската рупублика Рамазан Кадиров. Първите 500 младежи ще заминат на служба тази година. Кадиров съобщи новината в блога си, Министерството на отбраната потвърди набирането на войници от Чечения.

Информацията за изпращането на войници от Чечения в армията съобщи в своя Instagram президентът на републиката Рамазан Кадиров. Той публикува снимка, на която заедно с министъра на отбраната стои пред гигантски глобус, положил длани върху Севрна Америка. Кадиров е закрил с длан Ню Йорк и Флорида, а Сергей Шойгу – западна Канада.

Чеченци не са призовавани в руската армия от 90-те години насам. От 1999 г. в републиката действа режим на контратерористична операция, който е отменен чак през 2009 г. Впрочем, в началото на 21 век в Чечня е наложена военна служба и са започнали да набират млади хора. Пресата тогава информира, че за създаването на подразделения с младежи от Чечня са се споразумели тогавашният началник на Генералния щаб Анатолий Квашнин и тогавашният президент на републиката, баща на сегашния лидер на Чечения, Ахмат Кадиров. Скоро медиите обаче започват да информират за скандали, свързани с чеченските военнослужещи – отказвали да мият подовете и да събират спалното бельо в казармите, тъй като това е „женска работа”, изисквали време за молитва, криели Корана в табуретки и под леглата си. В интернет и досега си припомнят за отминал побой над офицер от чеченски военнослужещи в московския регион Топли Стан. През следващите години привикването на войници от републиките в Северен Кавказ престанало.

През август тази година лидерът на Чеченската република Рамазан Кадиров повдигна въпроса за призоваването в армията. Той назначи новия военен командир Ахмед Джейраханов и му поръча да положи всички усилия за това чеченците да бъдат изпращани на служба в армията.

„В Чечения има десетки хиляди млади хора, готови да станат военни. Но по непонятни причини те не се изпращат във войските”, написа в мрежата Кадиров.

Той смята, че законът трябва да е еднакъв за всички и ако има някакви причини, поради които чеченци не се набират в руската армия, то те трябва да бъдат изложени писмено. В четвъртък около полунощ Кадиров обяви в блога си, че е успял да се споразумее за изпращането на 500 наборници в руската армия.

Кадиров споделя още в блога си, че със Сергей Шойгу са успели да установят приятни делови отношения. В качеството си на военен министър, той е оказал действителна помощ на републиката, като е допринесъл за укрепването на връзките между органите на властта и военното командване. Двамата са обсъдили още редица други въпроси и са определили пътя за тяхното решаване.

http://www.fbr.bg/

 
Нашият несъюзник в Анкара
20.09.2014, 09:25

Не беше ли само преди седмица, когато министърът на отбраната Чък Хейгъл състави “ядрото на коалиция” от десет държави, желаещи да се присъединят към усилията на САЩ да ликвидират “Ислямска държава”? Оттогава Великобритания категорично изключи военни удари в Сирия, а Германия изключи всякаква употреба на сила. Сега Турция се измъква.

Турското отстъпване отива крачка по-назад от това на британците или германците. Не само че Анкара няма да предприеме никакви военни действия, но и ще забрани на САЩ да използват военновъздушната база в Инджирлик, разположена на по-малко от сто мили от сирийската граница, за да извършват въздушни удари срещу терористите. Това ще усложни логистичните и разузнавателни предизвикателства пред Пентагона, особено за една кампания, която се предполага, че ще отнеме години.

САЩ несъмнено ще намерят някакво решение за въздушната си кампания, точно както направиха и през 2003 г., когато Турция също отхвърли искането да разреши на САЩ да извършват атаки по Ирак от нейна територия с цел сваляне от власт на Саддам Хюсеин. Турция споделя със Сирия и Ирак дълга 750 мили граница, което означава, че приносът й към една кампания срещу ИДИЛ би могъл да е повече от символичен. Дотук за това.

По-трудно е да се подмине фактът, че правителството на Турция, член на НАТО, отдавна е спряло да действа като съюзник на САЩ или приятел на Запада. Бившият посланик на САЩ в Турция Франсис Ричардоне обяви тази седмица, че турското правителство “открито е работело” с фронта Ан Нусра - разклонение на Ал Каида в Сирия - и с други терористични групи. Анкара освен това поглеждаше на другата страна, когато чуждестранни джихадисти използваха Турция като транзитен пункт по пътя си към Сирия или Ирак. Ричардоне за малко да бъде обявен за персона нонграта от правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган през декември.

Това минало, както и дългото досие на правителството на Ердоган на подкрепа за Хамас в Газа и Мюсюлмански братя в Египет, обясняват защо бият на кухо обясненията за неизпълнението на ангажиментите на Турция. ИДИЛ взе за заложници турски дипломати и техните семейства в Мосул, Ирак, но Турция не е единствената държава, чиито граждани са били взети за заложници. Анкара се страхува също, че оръжията, изпратени на противниците на ИДИЛ, може да попаднат в ръцете на ПКК, кюрдска терористична организация. Но това не оправдава затварянето на Инджирлик за операция на САЩ.

Неизбежното заключение е, че САЩ трябва да намерят по-добър регионален съюзник за борба срещу ИДИЛ. Както се оказва, арабски държави като Саудитска Арабия са неохотни партньори, най-малкото публично, и е неясно какъв принос би могло да има новото правителство в Багдад преди преструктурирането на армията му.

По-добрият залог са кюрдите, които имат най-много да губят и желаят да осигурят сили на терена, което другите не могат или не искат. Инджирлик е база за силите на САЩ от почти 60 години, но може би е време да го заменим с нова американска военновъздушна база на кюрдска територия в Северен Ирак. Америка може и вече да няма приятели в Анкара, но това не значи, че нямаме варианти в Близкия изток.

http://e-vestnik.bg, БТА

 
Електрошокови палки блокират мускулите
20.09.2014, 08:47

MAРТНай-новата мода в израелските полицейски формирования напоследък са електрошоковите палки на руската фирма МАРТ.

Те не са нещо ново, изобретени са преди двадесетина години. Просто практическите им свойства ги налагат.

До този момент израелските полицаи предпочитали американските електрошокови палки от типа тейзър. При тях противникът се неутрализира с помощта на изстреляни електроди, които пресичат мозъчните алфа-вълни. По принцип тейзърът е несмъртоносно оръжие. То привежда нападателя в безпомощно състояние за кратко - колкото е нужно полицаят да го обезоръжи и да му сложи белезниците

Но засяга мозъка. Не е съвсем безопасно за епилептиците, както и за хората с електронни стимулатори на сърцето.

Тестовете с руските палки доказали две големи предимства. Първо, те блокират определена група мускули вследствие на мощен електрически заряд, който достига до 90 000-10 0000 волта, но с мощност - само 10 вата. Както е известно от физиката убива (амперажът) силата, а не волтажът (напрежението). Тестовете са показали, че стреличките пробиват дрехи с дебелина 14-17 мм.

И второ - освен като източник на електричество руската МАРТ може да се използва и като обикновена палка за непосредствено въздействие Защото в затворите например, където по принцип пространствата са доста тесни, тейзърът е почти неприложим. Него като палка трудно можеш да използваш.

Руското чудо е изработено от стъклонапълнен полиамид с висока якост, който издържа особено високи натоварвания.

За работа в тесни пространства главата с електродите се снема и оръжието е готово за работа като обикновена палка.

Защо МАРТ се появи именно в Русия? Един от отговорите на този въпрос е фактът, че местното законодателство забранява притежаването на каквото и да е огнестрелно оръжие за самоотбрана. Разрешени са единствено ловните пушки, но режимът на придобиване е изключително строг. Преди години руснаците масово се въоръжаваха с т.нар. резинострели - устройство, което изстрелва гумени стрелички, предизвикващи при попадение силна болка. В тази огромна пазарна ниша електрошоковите палки МАРТ буквално избухват. Много скоро интересът към тях надхвърля границите на Русия и се пренася в чужбина.

Как действа палката от типа МАРТ?

Да допуснем, че късно вечер пред входа на блока ви напада крадец. Достатъчно е едно натискане (2-3 секунди) на спусъка и агресорът ще се свлече на земята поне за 10 минути Изстреляните електроди блокират група мускули - в зависимост от попадението, в резултат на което нападателят първо губи ориентация, след това равновесие, получава кратък мускулен спазъм, а нерядко се стига и до загуба на съзнание. Всичко това обаче продължава не повече от 5-10 минути и последиците не са опасни за здравето. Няма трайни наранявания, не се провокират алергични реакции, безопасни са за хора с пейсмейкъри.

Най-честата дистанция, на която се използват палките, е 3-5 м, много рядко - до 7 м. Обикновено на разстояние 4-5 м разсейването на стреличките не превишава 10-15 см.

Освен това батерията на МАРТ не се изхвърля, след като натрупа определен брой разреждания или 3 г. живот, както е при тейзъра. Руската батерия

може да се зарежда направо от електрическия контакт.

При правилно боравене и спазване на режима "заряд-пауза" едно зареждане на батерията гарантира не по-малко от 200 изстрела. А средният брой импулси до пълния отказ на устройството е не по-малко от 3000.

Цената на електрошока на МАРТ се движи в рамките на 1100-1200 лв. Докато тейзърите не падат под 3000 в зависимост от разновидностите.

Тук задължително трябва да се добави и по-скъпата поддръжка на американското устройство.

Тя включва не само подмяна на батерията на всеки 3 години, но и задължителното обучение и преквалификацията, която щатските ченгета трябва да преминават през определени срокове. - Още несмъртоносно оръжие

http://www.24chasa.bg/

 

 
Новата руска атомна подводница "Княз Суворов" ще бъде заложена през декември
19.09.2014, 22:34

проект 955 "Борей"Строителството на най-новия атомен ракетоносец проект "Борей-А", получил името "Княз Суворов", ще започне през декември в Северодвинск, съобщи днес за РИА Новости началникът на военното производство на корабостроителницата "Севмаш" Николай Семаков.

„През декември, ако всичко върви по план, ще заложим още един подводен крайцер, и това ще бъде "Княз Суворов". Това е още една подводница от усъвършенствания проект "Борей-А"", - каза Семаков.

"Княз Суворов" ще стане шестата субмарина от проект 955 "Борей". До 2020 година е планирано да бъдат построени осем подводници от този клас – носители на ракетите "Булава".

В момента в състава на ВМФ на РФ има две подводници проект "Борей" - "Юрий Долгорукий" и "Александър Невски". Третата субмарина "Владимир Мономах" ще бъде предадена на ВМФ през декември 2014 года, а още две - "Княз Владимир" и "Княз Олег" – в момента се намират в различни стадии на строителство. - Още за проект 955

 
Обявиха програмата за авиошоуто в София на 11 октомври
19.09.2014, 21:04

ВВС обявиха програмата за авиошоуто, под надслов "Това сме ние", които ще се проведе на 11 октомври 2014 г. на летище София. Летателната програма започва в 13 часа и ще продължи два часа.

Шоуто ще бъде открито в 13,00 часа от парашутисти, които ще изпълнят скокове от транспортен самолет C-27J Spartan.

След тях следват полет във формация „клин” от вертолети Bell 206, Cougar и Ми-17. След това Ми-17 ще демонстрира пожарогасене с кофа на външно окачване от типа „бамби бак”.

Bell 206 ще демонстрира фигурен пилотаж на малка височина в двойка.

Следващо в програмата е комплексна демонстрация на вертолетната авиация, която ще започне с демонстрация на десант по способа „бързо въже” от AS 532, а Ми-17 ще осигурява охрана от въздуха. Веднага след това ще бъде показана аварийно-спасителна акция с използване на носилка „Спенсър” и след това десантната група ще бъде изтеглена от зоната. Всичко това ще приключи с групов поздрав от Bell 206, Cougar и Ми-17.

В програмата следва групов пилотаж на пределно малка височина на транспортни самолети C-27J и сложен пилотаж на PC-9M на малка височина.

Следващата част от шоуто е посветена на реактивната бойна авиация и започва със сложен пилотаж на малка височина от МиГ-29. Су-25 ще покаже бойно маневриране и атаки по земни цели в двойка, след което единичен щурмовик ще демонстрира сложен пилотаж на малка височина.

МиГ-21 ще демонстрира фигурен пилотаж в двойка и прикритие на летището, а след него МиГ-29 ще демонстрира на публиката маневрен въздушен бой.

Последните демонстрации ще са с реaктивния учебно-тренировъчен самолет L-39, който ще покаже фигурен пилотаж в двойка и сложен пилотаж на малка височина.

Шоуто ще се закрие с формация МиГ-21, МиГ-29 и Су-25.

През това време на земята ще бъдат изложени на показ МиГ-21, МиГ-29, Су-25, РС-9М, РС-12, L-39ZA, AS 532AL Cougar, Ми-17, Bell 206, C-27J Spartan, Ан-2, Ан-26, Ан-30 и L-410. Както и зенитни комплекси „Нева”, „Волохов”, С-200 и С-300 и радиолокационни станции ВТ-1 и „Венера”.

Шоуто ще се проведе на 11 октомври (събота). Входът за публиката ще е от към Северния район на летище София. Вратите ще бъдат отворени в 11,00 часа. Входът е свободен.

http://aeropress-bg.com/

 
Формированието в Мусачево стана на 36 години
19.09.2014, 20:05

Днес военно формирование 42600 – Мусачево, отбеляза тържествено 36 години от своето създаване.

Честването започна с кратък брифинг и тържествено слово на командира на формированието подполковник Анатолий Димитров и награждаване на военнослужещи и цивилни служители, показали отлични резултати при изпълнение на функционалните си задължения.

С плакет бяха отличени майор Валентин Спасов Първанов-заместник командир по логистичното осигуряване и капитан Атанас Боянов Колев – заместник командир на 1-ва рота за ЯХБЗ. С грамота и обявяване на благодарност бяха наградени офицери, сержанти, войници и цивилни служители.

Тържеството продължи с празнична програма, в която взеха участие танцова група ,,Капаклия’’ от гр. Елин Пелин и военнослужещи от батальона. Бе показана и демонстрация на дейността на батальона по мисия ,,Принос към националната сигурност в мирно време’’.

Изложена за разглеждане бе и експозиция на художествени произведения на редник Ели Калдъшева .

На празника присъстваха началникът на сектор „ППЯХБЗ И Е” в Командването на Сухопътните войски полковник Васко Михайлов, началникът на служба „РСПБЗИ” инж. Тихомир Тодоров, началникът на отдел “ЯХБЗ и Е” в Щаба на отбраната полковник Стефан Нонов, генерал-лейтенант о.р Кирил Цветков, полковниците от резерва Пепи Джуренов, Петър Петров, Георги Шимов, отец Серафим от Елин Пелинската епархия, както и други бивши и настоящи офицери от химически войски, дали своя принос за изграждане и развитите на военното формирование.

********

Историята на 38-ми батальон за ЯХБЗиЕ е част от дългогодишната история на Химически войски.

Със заповед на министъра на народната отбрана на Народна република България №0099/20 септември 1978 година се формира 38-ми отделен батальон за специален контрол - Резерв на Главното Командване с военно пощенски номер 42600.

През годините военното формирование преминава през няколко етапа: от Батальон за специален контрол през Химически полк на Централно подчинение, 38-ми полк за ядрена, химическа и биологическа защита и ликвидиране на последствията от радиационни и химически опасни аварии до 38-ми полк за ядрена, химическа, биологическа защита и екология, като запазва военнопощенския номер 42600 с дислокация с. Мусачево.

От 01.12.2012 година 38-ми полк е трансформиран в 38-ми батальон за ЯХБЗиЕ. Понастоящем батальонът е пряко подчинен на Командването на Сухопътните войски.

Мисията на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е през настоящата 2014 г. е да проведе целенасочена подготовка за придобиване, развитие и поддържане на способности по мисия “Отбрана” на БА; да усвои основните тактики, техники и процедури по мисия “Подкрепа на международния мир и сигурност” и да поддържа в готовност формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за участие в мисия “Принос към националната сигурност в мирно време”

На 27 октомври до 07 ноември предстои полигонна подготовка в изпълнение на Плана за подготовката през учебната 2014 г.

Военнослужещите от батальона и днес с достойнство изпълняват задачите по издигане на бойната подготовка и участие в операции по оказване на помощ на населението при бедствия и аварии.

http://www.otbrana.com/

 
Полша няма да изпраща оръжие в Украйна
19.09.2014, 17:36

Ева КопачПолша няма да изпраща оръжие, нито по какъвто и да било друг начин ще се намеси в конфликта в съседката им Украйна, обяви министър-председателят Ева Копач, съобщи Expatica.uа.

„Не трябва да ставаме активен участник в този въоръжен конфликт", заяви Копач и допълни, че Полша ще участва във всички общи за ЕС действия спрямо Украйна.

„Полша трябва да се държи като разсъдлива полска дама. Нашата сигурност, страната ни, домът ни и децата ни - това са най-важните неща", каза премиерът.

Полша и вече бившият външен министър Радослав Сикорски, когото Копач остави извън кабинета си, бяха сред най-големите поддръжници на украинското правителство и сред най-големите врагове на Русия.

Вчера президентът на Украйна Петро Порошенко призова пред Конгреса на САЩ за по-мащабна политическа и военна помощ и по-строги санкции срещу Русия, която по думите му, представлява опасност за световната сигурност.

http://news.ibox.bg/

 
Франция е нанесла първите си въздушни удари срещу ИД
19.09.2014, 17:16

Франция заяви, че тази сутрин е нанесла първите си въздушни удари в Североизточен Ирак и е разрушила „логистичен склад“ на джихадистите от групировката „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ), предадоха осведомителните агенции, като се позоваха на комюнике от Елисейския дворец.

Френските самолети "Рафал" „улучиха и разрушиха изцяло целта“, се казва в текста, цитиран от АФП и ИТАР-ТАСС. - (видео).

„В близките дни“ бойната авиация на Франция ще продължи действията си в зоната на конфликта, се казва още в изявлението на президента Франсоа Оланд.

Междувременно днес за Ирак отпътува първата група инструктори от Бундесвера, които ще обучават кюрдските бойци, воюващи с ИД, да си служат със стрелкови и противотанкови оръжия. Тя включва шестима военни от 26-а въздушно-десантна бригада на ФРГ и един санитар, съобщил за ИТАР-ТАСС подполковник Хаген Месер от военновъздушната база на НАТО в с. Хон, провинция Шлезвиг-Холщайн.

Германските инструктори ще организират в Ербил и курсове за издирване и обезвреждане на мини.

След няколко дни за Северен Ирак заминава и първата пратка с германски оръжия

за кюрдските формирования. Тя ще включва 4000 пушки G3, 4000 пистолета P1, 20 противотанкови комплекса „Милан“, 120 базуки, 50 сигнални пистолета и 20 картечници MG3. Освен това кюрдите ще получат камиони, полеви кухни, палатки и защитни очила.

Предвижда се в Ирак да бъдат доставени оръжия и военна техника от Германия общо за 70 млн. евро.

Германското правителство обаче вече изключи възможността страната да участва във въздушните атаки срещу позициите на ИД.

Европейският парламент прие днес резолюция за ситуацията в Ирак и Сирия, в която се отбелязва сериозната заплаха не само за населението на двете държави, но и за стабилността и мира в целия близкоизточен регион, породена от терористичната организация Ислямска държава. Евродепутати осъдиха безразборните убийства на мирно население и незачитането на човешките права, особено спрямо религиозни и етнически малцинства, както и екзекуциите на тримата западни граждани. В резолюцията си Европейският парламент призовава международната общност и ЕС да осигурят военна и техническа подкрепа на новосформираното иракско правителство и на кюрдското население в борбата им срещу терористите, а иракските власти - да прекратят политиките на дискриминация, за да гарантират обединение на държавата.

http://www.vesti.bg/

 
„Съзвездие“ ще е отговорът на Русия
19.09.2014, 17:10

Дезинформационната кампания в САЩ, че Русия започва нова Студена война е в рамките на старата тактика да се прехвърлят върху противника собствените грехове. Отново става дума за ПРО на САЩ в Европа.

Анализираме отдавна американския ракетен щит, който може да бъде разбран само в контекста на геостратегическото ядрено противопоставяне. ПРО не е дефанзивна. Нейната цел е да се постигне над противника - Русия, такова невъзстановимо превъзходство, че той да бъде постоянно под заплахата от ядрено унищожение, ако не се подчини на волята на САЩ.

Въведен беше и новият термин " принудителност, т.е. ако САЩ имат възможност за първи ядрен удар, ще принудят Русия да се подчини в условия на криза.

Темата за изпреварващия удар, който може напълно да обезоръжи Русия или да направи остатъка от нейните ракети уязвим за ПРО на САЩ в Европа, става все по-популярна. Разглеждаме я по-скоро в нейния професионален контекст като си даваме сметка, че тя е хипотетична възможност, до която пътят е дълъг, ако въобще се стигне.

Ясно е обаче, че светът навлиза в качествено нов геополитически и термоядрен паритет. Оформя се трайна тенденция, водеща към неизбежен сблъсък между САЩ и Русия. ...........Прочети още

 
Кораби на НАТО акостираха във Варна
19.09.2014, 13:23

Kораби от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО са на посещение в пристанище Варна, съобщиха от Военноморските ни сили.

От днес до 22 септември 2014 на рутинна неофициална визита в българското пристанище акостираха канадският военен кораб „Торонто" (HMCS Toronto) с командир капитан II ранг Джейсън Армстронг (CDR Jason Armstrong) и испанският военен кораб „Алмиранте Хуан де Борбон" (ESPS Almirante Juan de Borbón) с командир капитан II ранг Фернандо Росети (CDR Fernando Rosety). Двата кораба са от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2).

Още днес командирите на кораби ще направят протоколни посещения при областния управител на Варненска област, при кмета на град Варна и при заместник-командира на Пункт за базиране Варна капитан І ранг Камен Кокуров в Информационен център на ВМС - бившо комендантство.

Във връзка с пристигането на корабите, на посещение в град Варна, на 21 и 22 септември 2014 година ще бъде командващият Съюзното военноморско командване на НАТО в гр. Нортууд вицеадмирал Питър Хъдсън.

Програмата на визитата включва официално посрещане на вицеадмирал Хъдсън пред Щаба на Военноморските сили на 22 септември 2014 година от 09.00 часа. Работна среща с командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев до 11.00 часа, посещение на канадския военен кораб „Торонто" от 11.30 до 13.00 часа и отпътуване на делегацията по-късно през деня.

Междувременно на 17 и 18 септември България и Румъния проведоха съвместно учение от типа PASSEX югоизточно от град Констанца извън териториалните води на Румъния.

Това бяха учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на България, при изявено желание от двете страни.

Целта на учението бе да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море.

От българска страна участваха фрегата „Дръзки" с командир капитан II ранг Георги Савов. От румънска страна участваха 2 кораба, а от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2) - канадският военен кораб „Торонто" (HMCS Toronto) и испанският военен кораб „Алмиранте Хуан де Борбон" (ESPS Almirante Juan de Borbón).

В плана на учението бяха включени комуникационни учения, учения по съвместно тактическо маневриране, учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка, учения за отразяване атаките на въздушен и надводен противник и учения по борба за живучест.

http://news.ibox.bg/

 
Използването на F-16 в операцията „Защитно острие” в Ивицата Газа
19.09.2014, 12:57

Няколкостотин от над 6000 ударени цели от въздуха по време на 50 дневната градска война в Ивицата Газа са били извършени от F-16, които са използвали еднотонни бомби, пуснати в непосредствена близост до израелските части и до 30 минути след поискването на въздушна подкрепа.

Анализите на операцията „Защитно острие” показват безпрецедентно използване на изтребители за непосредствена авиационна поддръжка (CAS) на своите сили в градска среда. По време на конфликта в Ивицата Газа към всяка израелска бригада са предадени F-16, които създават „огнен защитен вал” за своите части, които се бият на по-малко от 350 метра целите, по които действат изтребителите. Това е подобрение от три пъти от традиционната до тогава безопасна дистанция от 1000 метра, когато през 2006 в ливанската война за последен път е използвана изтребителната авиация за непосредствена авиационна поддръжка. То се дължи на многобройните съвместни учения между СВ и ВВС на Израел през последните години, проведени на база на изводите от предишните конфликти.

„Да използваш изтребител да хвърли еднотонна бомба по цел, която е на разстояние само три футболни игрища е удивително. Това може да се постигне само при истинско взаимодействие и взаимно доверие”, споделя бригаден генерал Орен Авман от СВ.

Друго съществено подобрение е времето, за което се отреагира от получаване координатите на целта от сухопътният командир до нанасяне на удара от изтребителите. По време на 19-дневния сегмент от операция, през който израелските войски навлязоха в Ивицата Газа, непосредствената авиационна поддръжка се оказваше в рамките на 30 минути от момента на поискването й, а в някои случаи само 20. Целта е това време да се съкрати на 10 минути с усъвършенстване на мрежовата система за контрол и управление на ВС.

„При бойните действия в градски условия неизменно участват и ударните хеликоптери. Но когато се налага да се въздейства по три или четири етажна жилищна сграда, при условие, че цивилните предварително са я напуснали, тогава използването на високоточни мощни боеприпаси от изтребителната авиация е най-доброто решение”, допълва бригаден генерал Амикам Норкин от израелските ВВС.

Друга цел, към която израелските ВВС би трябвало да се стремят, е въвеждането на въоръжение на високоточни боеприпаси с по-малка мощ.

Войната в Ивицата Газа и дадените многобройни жертви предизвика разследване от страна на ООН. Израелските ВС също извършват свое разследване по 44 „изолирани инциденти”, при което са разкрити още 50 случая, при които „военната активност е довела до значителен или неприемлив брой жертви сред мирното население”.

Според израелските военни от убитите по време на операцията „Защитно острие” над 1200 палестинци, почти половината са били въоръжени активисти на военните организации или легитимни цели по силата на международното законодателство. Според оценката на различни международни организации на всеки един убит въоръжен терорист се падат пет загинали цивилни.

По всяко време на 5- дневната кампания на „Защитно острие” в ограниченото въздушно пространство над Ивицата Газа се намират едновременно около 40 летателни апарати с различно предназначение. Те трябва да действат при непрекъсната координация и безконфликтност с ПВО системата Iron Dome, артилерията и тактическите БЛА на СВ, които летят в същото въздушно пространство. Преди и по време на атакуването на всичките над 6000 цели те са наблюдавани и записвани непрекъснато от въздуха от израелски БЛА.

http://www.pan.bg/

 
Конгресът на САЩ одобри въоръжаването на 5000 сирийски бунтовници
19.09.2014, 09:03

Американският Конгрес одобри въоръжаването на сирийски бунтовници срещу "Ислямска държава", предадоха световните информационни агенции.

Със 78 "за" срещу 22 гласа "против" завърши гласуването.

Президентът Обама приветства резултатите от гласуването като заяви, че така САЩ дават знак на света за единство в борбата срещу джихадистите.

В изявлението си, той отново е повторил, че няма да бъдат изпращани войски за сухопътна операция в Ирак.

Пентагонът обяви миналата седмица, че смята да обучи повече от 5000 сирийски бунтовници в рамките на една година, като това ще е част от новата стратегия на президента Барак Обама за борба с „Ислямска държава", пише „Вашингтон таймс".

Администрацията на Обама обяви план на стойност 500 млн. долара, целящ да подготви и въоръжи част от сирийската опозиция.

От Пентагона допълниха, че 5-те хиляди сирийски бунтовници ще бъдат обучавани в неизвестна засега чуждестранна страна в продължение на една година.

Обама дълго се съпротивляваше на призивите за въоръжаване и обучаване на умерените бунтовници, които се борят с режима на сирийския президент Башар ал Асад.

http://news.ibox.bg/

 
Близнашки: Ще произведем още една серия генерали, но какво да правя
19.09.2014, 08:39

На последното си заседание правителството предложи на президента да промени указа, с който се определят генералските и адмиралските длъжности. Т.е. да увеличи броя им с две – за командира на Националната гвардейска част и за главния инспектор на МО. Министърът на отбраната Велизар Шаламанов прави предложенията. А премиерът проф. Георги Близнашки е повече от прозорлив: „Знам какво ще пишат утре във вестниците, но какво да правя? Ще произведем още една серия генерали.” Но вдига ръка. И всички останали след него

Какво показва стенограмата по тази точка от заседанието?

ВЕЛИЗАР ШАЛАМАНОВ: Това е указът, който определя кои длъжности във въоръжените сили, които включват и Националната разузнавателна служба, и Националната служба за охрана, са за висши офицерски звания, тоест генерали и адмирали.

Към момента една от длъжностите „заместник-началник на отбраната“ е за генерал-лейтенант, другата е за генерал-майор. Просто и другата длъжност искаме да я направим генерал-лейтенант, тъй като трябва да са равнопоставени. Аналогична промяна по отношение на званията – от генерал-майор в генерал-лейтенант, правим за началника на НСО. Другото предложение е длъжността за Националната гвардейска част да бъде бригаден генерал поради особения статут на Националната гвардейска част. В миналото е бил бригаден генерал, намален е на полковник и това показва, че се затруднява…

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: Колко са гвардейците? Цял бригаден генерал?

ВЕЛИЗАР ШАЛАМАНОВ: Четиристотин.

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: И слагаме бригаден генерал? Добре. Щом Вие настоявате.

ВЕЛИЗАР ШАЛАМАНОВ: Те са разпоредител втора степен, сключват много договори и реално работят като изпълнителна агенция. Освен това, взаимодействат с почти всички институции в страната, с всички кметове и областни управители.

Последната длъжност, уважаеми колеги, е началникът на Инспектората на Министерство на отбраната. Тази длъжност винаги е била за генерал. Последното правителство е решило по някакви съображения да бъде полковник, който практически не е в състояние да извършва инспекция на бригадните звена и по-високи и освен това е невъзможно от полковник да искаме да има опит като командир на бригада и в международен щаб. Затова предлагаме да бъде генерал-майор, с което да засилим ролята на Инспектората във връзка със сертифициране и афилииране на структурата на въоръжените сили на Република България със структурата на силите на НАТО.

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: Знам какво ще пишат утре във вестниците, но какво да правя? Ще произведем още една серия генерали.

Моля, който е съгласен да даде знак с ръка.

Благодаря ви.

Въздържали се и против няма. Решението се приема единодушно.

http://www.otbrana.com/

 
Остава ангажиментът за 2 процента от БВП за отбрана до 2020 г.
19.09.2014, 08:34

Нарастване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП. Това ще бъде един от основните акценти в Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“. От Пресцентъра на МО съобщават, че е имало обществено обсъждане на структурата и основните идеи на проекта на документа.

Заместник-министър Десислава Йосифова, която е секретар на Междуведомствената група за разработването на програмата, казала, че е необходимо обществено и национално съгласие за плавното нарастване на разходите за отбрана в периода 2015 - 2020 г. до 2 на сто от БВП.

Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов е подчертал, че един от основните аспекти на програмата е увеличаването на бюджета за отбрана. Според него модернизацията е изключително важна за развитието на една мобилна система, каквато е Българската армия”, заяви той........ Прочети още

 

 
Индонезия закупи три корвети проект F2000
18.09.2014, 20:58

Корвети проект F2000 Фото: timawa.netПървата корвета „Бунг Томо“ (KRI Bung Tomo 357, проект F2000), която Индонезия закупи от Бруней, дойде от Великобритания в пристанище Белаван (остров Суматра), съобщава „Tempo.co“.

Общо Индонезия закупи 3 кораба от този проект. Първоначално през 1995 година те бяха поръчани на „BAE Systems“ от Бруней, който по-късно по ред причини се отказа от сделката. Независимо от това, през 2007 г. компанията все пак предаде корветите на клиента, които през 2012 година той продаде на Индонезия само за една пета от първоначалната им стойност.

Според данни на „Tempo.co“, „втората и третата корвета - „Джон Ли“ (бордови номер 358) и „Усман Харун“ (359) – ще пристигнат в Индонезия на 24 септември.

Дължината на „Бунг Томо“ (бордови номер 357) е 95 м, ширината - 12,7 м, водоизместимостта – 2 хиляди тона. На кораба са монтирани 4 дизелови двигателя, позволяващи той да развива скорост до 31 възла (57,4 км/час).

Въоръжението му включва: 76-мм оръдие „Oto Melara“, 30-мм зенитно оръдие DS30 REMSIG, торпеда калибър 324 мм от „BAE Systems“, а също ЗРК „Sea Wolf“ и противокорабни ракети „Exocet MM40 Block II“.

 
АП „Юрий Долгорукий” ще извърши пуск на „Булава” през октомври
18.09.2014, 20:05

Пускът на междуконтиненталната балистична ракета "Булава" през октомври ще се изпълни от стратегическата атомна подводница (АП) "Юрий Долгорукий" от проект 955 ("Борей"). Това е съобщил пред ИТАР-ТАСС източник от Главния щаб на ВМФ на Русия. Пусковете на "Булава" се възобновяват през есента, е съобщил и заместник-министърът на отбраната на РФ Юрий Борисов. Междувременно на 10 септември т.г. сутринта руската атомна подводница К-551 "Владимир Мономах" е извършила своя първи пуск от подводно положение на балистична ракета "Булава" от акваторията на Бяло море по условна цел на полигона Кура в Камчатка. Изпитанията са се провеждали в рамките на програмата за държавните изпитания на оръжейните системи на атомната субмарина и са преминали успешно. „набелязаният за ноември пуск на "Булава" - трети през тази година, най-вероятно ще изпълни още един "Борей" - АП "Александър Невски", е казал източникът от Главния щаб на ВМФ. Главнокомандващият ВМФ на Руската федерация адмирал Виктор Чирков също е потвърдил, че през есента ще се състоят още два пуска на "Булава" от две стратегически подводници от проект "Борей". "През октомври и ноември на Военноморския флот предстои да изпълни още две ракетни стрелби от два ракетни крайцера, снабдени с балистични ракети", е казал той.

Междуконтиненталната балистична ракета Р-30 „Булава“ е най-новата руска тристепенна с твърдо гориво ракета, която поразява цели на разстояние до 8 хил. км. Стартовото тегло на ракетата е 36,8 тона.

http://www.duma.bg/

 
Мексико ще похарчи за въоръжаване 1,7 млрд. долара
18.09.2014, 19:59

 UH-60M Фото: defenseindustrydaily.comПрезидентът на Мексико Енрике Пеня Нието е помолил за отбранителните нужди на страната в бюджета за 2015 г. да бъдат отделени средства в размер на 98,3 милиарда песо (7,4 милиарда долара), съобщава Jane's. средствата ще се разделят между министерството на отбраната и военноморския секретариат. От тях 22,62 милиарда песо (1,7 милиарда долара) се планира да бъдат похарчени за въоръжение и техника. До 15 ноември предложението на държавния глава трябва да бъде одобрено от Конгреса. Както отбелязва изданието, най-вероятно бюджетът ще бъде утвърден. Даже повече, може да бъде увеличен до 103 милиарда песо.

Съгласно проекта на бюджета Министерството на отбраната на Мексико ще усвои 71,3 милиарда песо, а ВМС - 27 милиарда. Съвкупната численост на сухопътните войски (СВ) и ВВС на Мексико трябва да бъде 214,8 хил. души. Проектният числен състав на ВМС - 60,3 хил. души, от които около 40 процента се пада на морската пехота.

За закупуване на въоръжения и техника се предлага средствата между Министерството на отбраната (МО) и ВМС да се поделят почти поравно: за СВ и ВВС 11,8 милиарда песо, а за ВМС - 10,7 милиарда. МО се кани да похарчи бюджетните пари за покупка на хиляда високопроходими джипа HMMWV (Hummer), 14 многоцелеви вертолета Bell 407GX и 18 Sikorsky UH-60M Black Hawk, два транспортни самолета Airbus C295M, 48 учебно-бойни самолета Beechcraft T-6C+ Texan II и 25 учебни самолета Grob Aircraft G120TP, четири разузнавателни самолета King Air 350ER, един King Air 350i, а също по един самолет Boeing 737-700, 787, Bombardier Challenger, Gulfstream G150, G450 и G550. ВМС, на свой ред планират да се сдобият с четири патрулни кораба с водоизместване 1524 тона, 14 кораба за крайбрежен дозор и 24 катера-прехващачи от проект Polaris-II. Ведомството иска също да се въоръжи с десет вертолета Airbus AS565MBe Panther, два EC225 и пет Sikorsky UH-60M Black Hawk, а също четири морски патрулни самолета Airbus CN235MP Persuader, 17 учебно-бойни Beechcraft T-6C+ Texan II, осем разузнавателни King Air 350ER и 20 учебни Zlin Z242 Guru. Отделно перо от бюджета се отнася за строителството на пет бази за морската пехота. Съвкупният отбранителен бюджет на Мексико за 2014 г. е 6,9 милиарда долара.

http://www.duma.bg/

 
Кораби от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО на посещение в пристанище Варна
18.09.2014, 17:45

HMCS Toronto (FFH 333)От 19 до 22 септември 2014 година на рутинна неофициална визита в пристанище Варна ще бъдат канадският военен кораб „Торонто” (HMCS Toronto) с командир капитан II ранг Джейсън Армстронг (CDR Jason Armstrong) и испанският военен кораб „Алмиранте Хуан де Борбон” (ESPS Almirante Juan de Borbón) с командир капитан II ранг Фернандо Росети (CDR Fernando Rosety). Двата кораба са от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2).

На 19 септември 2014 година командирите на кораби ще направят протоколни посещения при областния управител на Варненска област от 11.00 часа, при кмета на град Варна от 11.45 часа и при заместник-командира на Пункт за базиране Варна капитан І ранг Камен Кокуров от 12.30 часа /в Информационен център на ВМС – бившо комендантство/.

Във връзка с пристигането на корабите, на посещение в град Варна, на 21 и 22 септември 2014 година ще бъде командващият Съюзното военноморско командване на НАТО в гр. Нортууд вицеадмирал Питър Хъдсън.

Програмата на визитата включва официално посрещане на вицеадмирал Хъдсън пред Щаба на Военноморските сили на 22 септември 2014 година от 09.00 часа. Работна среща с командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев до 11.00 часа, посещение на канадския военен кораб „Торонто” от 11.30 до 13.00 часа и отпътуване на делегацията по-късно през деня.

http://www.navy.mod.bg/

 

По-трудно се воюва с началници, отколкото с противник

18.09.2014, 17:42

 

 

 

Интервю с генерал-лейтенант Атанас САМАНДОВ за вестник "Българска армия"

 
Българи съдействаха за предоставяне на дарения и хуманитарна помощ в Афганистан
18.09.2014, 17:38

На 13 август и 16 септември 2014 година, изпълнявайки функционални си задължения в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан, Кандахар в състава на 27-ми контингент с командир полковник Никола Митев от Съвместното командване на силите, „Екип от съветници” с командир подполковник Георги Манев от СKС и съветниците по „Гражданско и военно сътрудничество” – капитан Анелия Божинова и старши сержант Веселин Абаджиев проведоха успешно две CIMIC операции за времето на техния 3-месечен престой.

Специалисти от „Контрол на проектите” и съветника по „Грижа за обществото” от DynCorp International в Афганистан (летище Кандахар) със съдействието на представители на сектор „Информационно осигуряване” в Регионално командване – Юг осъществиха контакт и проведоха среща със съветниците по CIMIC на 205 Коалиционен екип от съветници - капитан Божинова и ст. серж.Абаджиев, с идеята да дарят 7 контейнери с дрехи и принадлежности на местното афганистанско население. На 13 август 2014 година хуманитарната помощ беше предоставена в 205 Корпус на АНА.

След провеждане на срещи между българските CIMIC съветници и офицери от „Информационен” сектор на Регионално командване – Юг на 16 септември 2014 година 4 L-палети с дарения, включващи одеала, училищни принадлежности (тетрадки, цветни моливи, химикалки и др.), футболни топки и гумени ботуши бяха предоставени от Международното съвместно командване, с цел да окажат съдействие за провеждане на CIMIC подкрепа за 205 Корпус на Афганистанската национална армия.

Българските съветници координираха с офицера по CIMIC на 205 Корпус – бригаден генерал Хан Ага Амин дейността по приемането на помощите от АНА и последващото им предоставяне на местното население. Транспортирането на даренията от летище - Кандахар до база „Хиро” се извърши със съдействието на австралийския тим от 205 Коалиционен екип от съветници, който предостави и група за защита на силите по време на придвижването .

Помощите, осигурени от DynCorp International и Международното съвместно командване бяха любезно приети от бригаден генерал Амин, който реши, че част от тях ще бъдат заделени, съхранени и използвани в случай на бъдещи спешни ситуации. Другата част ще бъде разпределена между четирите бригади на подчинение на корпуса с идеята да бъде подпомогнато цивилното население, засегнато от военните операции на 205 Корпус. По предложение на българските съветници по CIMIC училищните принадлежности ще бъдат предоставени на учениците по случай започване на новата учебна година.

Това бяха едни успешни многонационални и добре организирани CIMIC операции. Помощите бяха високо оценени от бригаден генерал Хан Ага Амин. Тези дарителски и хуманитарни операции и мероприятия подобни на тях, но със строго военно наблюдение са надежда за повишаване на способностите на CIMIC дейностите в 205 Корпус на AНА.

http://jfc.armf.bg/

 
Saab с първи договор за сухопътната система за защита LEDS-50 MK2
18.09.2014, 17:33

 LEDS-50 MK2Saab е сключила договор за най-новия си продукт за самозащита LEDS-50 MK2. Договорът е на стойност 48 млн. шведски крони. Клиентът е пожелал анонимност.

LEDS-50 MK2 осигурява допълнителна защита на бойната машина и екипажа чрез откриването и на най-новите поколения оръжия с лазерно насочване и автоматично прилага мерки за отклоняването им от машината преди те да са достигнали целта си.

Договорът е особено важен за Saab на пазара за системи за самозащита за Сухопътни войски, той като това е първи договор за тази нова система за защита на бойни машини. Договорът потвърждава привлекателността й на международните пазари като ценово ефективно решение за повишаване на защитеността на бойните машини в комплексна оперативна среда.

Клиентите които използват досегашните решения за защита на сухопътни сили включват Кралската армия на Холандия, която има система за защита от лазерно насочвани оръжия на своите машини CV90/35, като част от общ пакет за самозащита. Saab продължава да отчита засилен интерес към средства за защита на бойни машини на международния пазар.

Новата система ще се произвежда в Центурион, Южна Африка, в подразделението Saab Grintek Defence.

http://www.airgroup2000.com, Димитър Ставрев

 
Бойците на Ислямска държава са напуснали базите си в Сирия
18.09.2014, 17:05

Бойците от групировката „Ислямска държава“ вече са напуснали базите в Сирия, които ВВС на САЩ възнамеряваха да ударят, съобщи БТА.

Телевизия „Ал Арабия“ съобщи, че ислямистите се прегрупират и се местят на нови позиции. Телевизията се позовава на източник от опозиционна групировка, действаща наред с други подобни в сирийската провинция Дейр аз Зур, контролирана главно от екстремистите.

Според него ислямистките бойци са напуснали „повечето си бази“ и „дори петролните находища“; спешно са били евакуирани и семействата на чуждестранните наемници, настанили се в района. В провинцията Дейр аз Зур бойците са водили битки с ислямисти от други групировки, контролирали по-рано тази територия, но в крайна сметка регионът, който е богат на петрол, е минал в ръцете на ИД.

Групировката е действаща не само в Сирия, но и в Ирак. Част от региона, включително военновъздушната база в град Дейр аз Зур – център на провинцията, е под контрола на правителствени войски, верни на президента Башар Асад. По-рано САЩ ступаха над 100 самолета и 8 кораба в зоната на Персийския залив, за да могат да провеждат въздушни операции срещу ИД.

Американската стратегия в борбата с ИД, представена от президента на САЩ Барак Обама, предвижда формиране на международна коалиция за нанасяне на въздушни удари срещу ислямистите не само в Ирак, но и в Сирия, без тези действия да се съгласуват с Дамаск, напомня агенцията.

 
Най-висшия действащ US военен: Да, нашите арабски съюзници финансират ИДИЛ
18.09.2014, 16:57

генерал Мартин ДемпсиПо време на своите показания пред Комитета за въоръжените сили към американския Сенат, генерал Мартин Демпси – началник на щаба на американската армия, потвърди, че арабските съюзници на САЩ в Близкия Изток финансират ислямистите от ИДИЛ.

Генерал Демпси, който е с най-висшия военен чин в американската армия, беше запитан от сенатор Линдзи Греъм: “Знаете ли за някой наш арабски съюзник, който e в добри отношения с ИДИЛ?”

Неговият отговор беше: “Знам за един основен наш съюзник, който ги финансира.”

“Да, но дали са в приятелски отношения?” Отвърна Греъм. “Те ги финансират, защото Свободната Сирийска Армия не може да се бори с Асад. Те се опитват да победят Асад. Мисля, че осъзнават своето безумие.”............Прочети още

 
Крумовци с оценка от НАТО „Готови за мисия”
18.09.2014, 16:43

Вертолетните екипажи от 24-а авиобаза-Крумово, които участваха в Съвместна ротационна подготовка Saber Junction „Пълен спектър от операции”, се завърнаха у нас с най-високата възможна оценка от НАТО: „Готови за мисия”съобщават от ВВС. В хода на учението те успешно преминаха инспекция от експерти на пакта (TACEVAL-Рамщайн), която потвърди готовността на Модула за авиомедицинска евакуация от състава на българските ВВС за участие в международни операции. Това е най-високата оценка, давана досега на авиационен модул от състава на Военновъздушните сили на България.

Българските Военновъздушните сили се включиха в подготовката Saber Junction (23 август – 15 септември) с летателни екипажи, инженерно-технически състав, два вертолета AS-532 Cougar и самолет C-27J „Спартан” от 24-та авиационна база. Учението се проведе в Тренировъчния център на въоръжените сили на САЩ в Хохенфелс, Германия, като задачите се изпълняваха на териториите на Федералната република, Латвия и Литва.

В хода му екипажите на вертолетите AS-532 Cougar бяха придадени към армейската авиация на американските сухопътни войски. Основната им мисия бе да подпомагат сухопътните маневри на бригада на латвийската армия. Изпълниха множество полети за авиомедицинска евакуация. Голяма част от тях – през тъмната част от денонощието с очила за нощно виждане. Участваха и в мащабни тактически авиодесанти в интерес на интернационалните сили, съвместно с групи американски вертолети UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook и AH-64 Apache.

„За първи път бяхме използвани както реално ни предстои да оперираме при евентуални бъдещи участия в мисии на модула. Реално видяхме ролята си и нашето място в един такъв формат. Как ще бъдем интегрирани и осигурени от тази по-голяма структура. – сподели подполковник Филип Ангелов (на снимката), старши на групата крумовски авиатори в учението. – Предвид ясните процедури и отличното осигуряване от американска страна се получиха изключителни резултати.

Ползите от подготовката са огромни. Получихме обективна оценка от експертите на НАТО в Рамщайн, чийто ангажимент е да сертифицират формированията, предложени от държавите-членки за използване в рамките на коалиционни сили в НАТО. Тази оценка е изключително важна на българските Военновъздушни сили и за въоръжените ни сили като цяло. Тя показва, че във всеки един момент можем да бъдем използвани, като равностойни партньори, в коалиционна операция под егидата на НАТО.”

В тренировката се включи и самолет „Спартан” на 16-а транспортна авиационна група с два екипажа. Те оперираха от авиобаза Рамщайн в Германия. Изпълняваха задачи по тактически превоз на войски и стоварване на тактически въздушни десанти на пряко подчинение на командира на ротационна подготовка Saber Junction. Една от осъществените мисии бе стоварване от въздуха на група командоси, чиято цел е да разузнаят определено за превземане „притивниково” летище. Десантната група включва военнослужещи от 68-а бригада специални сили и американски рейнджъри. В хода на подготовката си партнираха с екипажи на самолети С-130 и С-17 от ВВС на САЩ.

http://www.otbrana.com/

 
Генерал-майор Боцев участва в 22-а годишна конференция на Сухопътните войски на европейските държави
18.09.2014, 13:32

По покана на командващия на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал – лейтенант Доналд Кембъл, командирът на Сухопътните войски на Българската армия генерал-майор Андрей Боцев взе участие в 22-та годишна конференция на Сухопътните войски на европейските държави, която се проведе в от 15 – 17 септември 2014 г. в гр. Висбаден, Германия, съобщава КСВ.

Конференцията на Сухопътните войски бе под домакинството на Сухопътните войски на САЩ в Европа и бе на тема „Сухопътните войски 2020: Глобално ангажирани и отговорни”. Във форума взеха участие представители на Сухопътните войски на 39 държави от Евроатлантическата зона.

Конференцията на командващите на Сухопътните войски на европейските страни е уникален форум, даващ възможност за провеждане на дискусии, свързани с актуални военни въпроси, възникващи в хода на дейността на СВ на страните от Европа. По време на тазгодишната конференция бяха обсъдените теми и споделени мнения и идеи за повишаване на оперативната съвместимост, способностите за развръщане в съюзен формат и съвместната подготовка в рамките на инициативата за свързаност на силите.

В социалните мероприятия на форума лекции изнесоха и председателят на Конференцията за сигурност – Мюнхен, посланик Волфганг Ишингер, професор Джулиан Линдли – представител на френския институт за държавническо изкуство и посланикът на САЩ в Украйна господин Джефри Пиат, които представиха интересен поглед върху бъдещата среда за сигурност и глобални заплахи.

http://www.otbrana.com/

 
Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада тренираха с представители на още 13 армии
18.09.2014, 13:23

Над 120 военнослужещи от състава на 61-ва механизирана бригада-Карлово, под ръководството на майор Митко Балтов от 24 август до 16 септември взеха участие в ротационна подготовка 1408 по време на многонационалното учение „Saber Junction 14”, който се проведе в тренировъчния център на САЩ за подготовка на силите в Хоенфелс, Германия, съобщава КСВ.

По време на подготовката бяха проведени ситуационни учения на тема „Отбрана и настъпление в град”. В периода от 31август до 3 септември българската рота, от състава на чешкия батальон, взе участие в отбранителна операция на главното направление на удара. Ротата изпълни задача по осигуряване вътрешния кордон на столицата за безпрепятствено влизане и свобода на придвижване на основните сили от чешкия батальон.

За първи път командирът на ротата капитан Кирил Димчев реално управлява близката авиационна поддръжка АН60 – хеликоптер от батальона на САЩ.

Военнослужещите от 61-ва механизирана бригада тренираха рамо до рамо със своите колеги от армиите на Босна, Хърватия, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Италия, Румъния, Словения, Сърбия, Полша, Швейцария и САЩ, като умело използваха естествените укрития на местността. Те демонстрираха отлично познаване на процедурите за провеждане на пълния спектър от операции в многонационална среда и показаха необходимите способности за постигане на оперативна съвместимост.

http://www.otbrana.com/

 
Египет купува от Русия оръжия за 3,5 млрд. долара
18.09.2014, 09:23

Русия и Египет са подписали договор, според който руската страна ще достави оръжия на стойност 3,5 млрд. долара на Кайро, съобщи ръководителят на руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество Александър Фомин, цитиран от РИА „Новости".

По-рано генералният директор на държавното предприятие „Ростех" Сергей Чемезов заяви, че договорите са за доставка на стрелково оръжие, ПВО установки и артилерия.

Ръководителят на "Рособоронекспорт" обяви, че компанията, която се занимава с износ на оръжия, получава много поръчки за оръжие независимо от санкциите, наложени на Москва зараси конфликта в Украйна.

"С днешната сделка общата стойност на поръчките ни е 38,7 милиарда долара. Това е едно от най-добрите постижения на "Рособоронекспорт" през последните години", заяви директорът на предприятието Анатолий Исайкин.

Припомняме, Русия е вторият по големина износител на оръжия в света. Москва от известно време опитва да подобри тези си взаимоотношения с Египет, след като влошаването на отношенията между Кайро и Вашингтон сложи край на голяма част от военното сътрудничество между двете страни.

САЩ и ЕС наложиха санкции срещу руската оръжейна индустрия и забраниха износа на военна техника и инструменти с потенциална двойна употреба за руски фирми. - Още руски ВПК

http://news.ibox.bg/

 
Първият полет на KC-46 се забавя
18.09.2014, 09:05

Първият полет на новата летяща цистерна за ВВС на САЩ KC-46 ще се забави с няколко месеца и ще бъде извършен през април 2015 г. Проблемите се дължат на окабеляването на модифицирания Boeing 767.

По-рано Boeing заяви, че има проблем с окабеляването на самолетите, което трябва да е трикратно резервивано за да отговаря на военните изисквания. Оказало се е, че около 5% от 98 000-те кабела на борда на KC-46 се намират прекалено близо до своите резерви. За да се отговори на военните изисквания е необходимо основния и резервния кабел да са на по-голяма дистанция един от друг.

От около 1700 засегнати кабела, 350 трябва да бъдат преинсталирани напълно на ново, което налага работата да бъде съблюдавана от инспектори от FAA и ВВС на САЩ. Макар, че проблемът не е сериозен преинсталирането на кабелите на прототипните самолети ще отнеме време.

От ВВС на САЩ са съобщили, че е критично важно първия полет на прототипа на KC-46 да стане факт в рамките на следващите шест месеца, иначе ще има забавяне в стартирането на малосерийното производство. От Boeing планират да доставят първите 18 цистерни до август 2017 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Boeing и SpaceX ще превозват персонал до МКС
18.09.2014, 09:00

Boeing – CST-100NASA възложи на Boeing и SpaceX да разработят космически апарат, който да доставя и връща персонал до Международната космическа станция (МКС). Двете компании трябва да са готови с апаратите си след 2017 г.

Boeing получава договор с фиксирана стойност от $4,2 млрд, а SpaceX получава $2,6 млрд. С тези средства двете компании трябва да покрият разноските си по разработването и изпитанието на апаратите им, включително и извършването на един тестов полет с астронавт на борда. Изпитателната програма трябва да потвърди възможностите на апаратите да излитат, маневрират на орбита, да се скачват със станцията и да се връщат успешно на Земята.

След пенсионирането на Совалката през 2011 г. NASA разчиташе на Русия за превоз на екипажите до МКС, но агенцията планира да сертифицира частни компании, които да извършват превозите до там, докато тя съсредоточи усилията си върху пилотируеми полети до Марс.

Проектът на Boeing – CST-100, може да превозва седем космонавти или микс от товар и персонал. В рамките на договора с NASA ще се извършат три изпитателни полета. Първият през 2016 г. ще имитира аварийно прекратяване на полета, вторият в началото на 2017 г. ще бъде безпилотен, а през средата на същата година ще се извърши и пилотируем полет до МКС.

SpaceX ще създаде пилотируем вариант на своя космически апарат Dragon, който и в момента се използва от NASA за доставка на товари до станцията. Dragon ще използва ракетата носител Falcon 9, която също се създава от SpaceX.

И двата апарата ще бъдат за многократно използване. - Още космически системи

http://aeropress-bg.com/

 
Чехия ще обучава иракски военни пилоти
18.09.2014, 08:55

Mi-17Чешкото министерство на отбраната обяви, че е сключило договор с Ирак за обучението на 31 военни вертолетни пилоти, които ще служат във ВВС на арабската страна.

Според съобщението обучението ще се извършва в учебния център на чешките ВВС край град Пардубице. Обучението на всеки иракски пилот ще отнема 12 месеца и началото на програмата се планира за началото на следващата година.

Това е поредна стъпка във военното сближаването на Чехия и Ирак.

По-рано през лятото европейската страна се съгласи да продаде 15 леки бойни самолета L-159, а миналата седмица, в светлината на боевете с Ислямска държава, Чехия обяви, че ще достави 500 тона боеприпаси на кюрдските сили в Северен Ирак.

http://aeropress-bg.com/

 
Британски военни: Напускането на Шотландия ще унищожи отбраната
18.09.2014, 08:42

Вестник The Sun публикува открито писмо на 14 бивши високопоставени военни с призив към шотландците да гласуват против независимостта от Лондон, защото запазването на Великобритания в сегашния й вид, по думите им, е „критично важно за общата сигурност“. Писмото е подписано от седем бивши министри на отбраната, трима бивши ръководители на ВМФ, трима главнокомандващи на армията и бивш ръководител на ВВС. Според тях, положителният отговор по време на референдума за независимост „ще подкопае отбранителната способност както на Шотландия, така и на Обединеното кралство“.

Авторите на писмото смятат, че не трябва да се говори за самодостатъчност на шотландските въоръжени сили. „Ние тренираме като едно, сражаваме се като едно цяло и се подчиняваме на един командир. Нито сега, нито някога ние сме се делили на ние и вие“, се казва в посланието.

„На карта е поставен най-успешния съюз в историята, в рамките на когото мъже и жени от цялата страна са участвали в защитата на свободите, с които ние днес разполагаме. Този съюз запази нашите граници и ни даде простор за разцвет в този неспокоен свят“, заявяват военните в оставка.

В края на писмото военните пишат, че „излизането на Шотландия от състава на Обединеното кралство не може да бъде оправдан нито икономически, нито политически, а от гледна точна на отбраната: то ще отслаби всички ни“.

На писмото реагираха както противниците, така и поддръжниците на независимостта на Шотландия. Поддръжниците определиха призива на силоваците като „оскърбление“, а представителите на „По-добре заедно“ (Better Together) смятат, че „това е гледна точка, около която Шотландия може да се обедини“.

http://www.blitz.bg/

 

 

На тази дата през 1912 година с Указ № 5 на княз Фердинанд се създава Трета българска армия

17.09.2014, 21:50
Още за 3 армия (3 армейски корпус, командване Изток)
 
Военноморските сили България, Румъния и кораби от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО провеждат учение в Черно море
17.09.2014, 20:35

фрегата „Дръзки”Военноморските сили България, Румъния и кораби от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО провеждат учение в Черно море, съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили.

Военноморските сили на Република България, Република Румъния и кораби от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2) провеждат, на 17 и 18 септември, съвместно учение от типа PASSEX югоизточно от град Констанца извън териториалните води на Република Румъния. Това са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание от двете страни.

Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море.

От българска страна участва фрегатата „Дръзки” с командир капитан II ранг Георги Савов. От румънска страна участват 2 кораба, а от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2) – канадската фрегата FFH-333 „Торонто” (HMCS Toronto) и испанската фрегата F-102 „Алмиранте Хуан де Борбон” (ESPS Almirante Juan de Borbón).

В плана на учението са включени комуникационни учения, учения по съвместно тактическо маневриране, учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка, учения за отразяване атаките на въздушен и надводен противник и учения по борба за живучест.

Двата кораба от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО ще направят рутинна неофициална визита в пристанище Варна от 19 до 22 септември 2014 година.

http://www.focus-news.net/

 
Генерал-лейтенант от запаса Самандов става секретар по отбрана и сигурност на президента
17.09.2014, 20:12

Атанас СамандовДържавният глава Росен Плевнелиев подписа указ за назначаването на генерал-лейтенант от запаса Атанас Самандов за секретар по отбрана и сигурност на президента.

**********

През 1977 г. генерал-лейтенант Самандов завършва военния университет „В. Левски“ във Велико Търново, а през 1985 г. – Военна академия „Г. С. Раковски“ с командно-щабен, оперативно-тактически профил. Възпитаник е и на Генерал-щабна академия в Москва, Русия. В своята 41-годишна военна служба генерал–лейтенант Атанас Самандов преминава през всички основни командни длъжности - от командир на взвод до командир на мотострелкова дивизия.

От 2006 до 2009 г. е последователно началник на Щаба и заместник-командващ на Сухопътните войски. От 1 юли 2009 г. е командващ на Съвместното оперативно командване, а от 1 юли 2011 г. е командващ на Съвместното командване на силите. На 15 септември т. г. генерал-лейтенант Атанас Самандов сдаде длъжността Командващ на Съвместното командване на силите.

***********

Назначението идва като своеобразен подарък за днешния рожден ден на генерал-лейтенант от запаса Самандов. Не само президентът обаче зарадва генералът. На днешното си заседание правителството предложи на президента да издаде указ, с който да удостои генерал-лейтенант Атанас Самандов с орден „За военна заслуга“ I степен. Държавното отличие ще бъде връчено за приноса му за развитието на Българската армия.

Длъжността „секретар по отбрана и сигурност” в президентската администрация бе свободно. В началото на мандата на Росен Плевнелиев то се заемаше от Васил Маринов, който си подаде оставката и стана заместник-министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски. Така в президентския екип вече има секретар по отбраната – генерал-лейтенант от запаса Атанас Самандов, и съветник на върховния главнокомандващ по военната сигурност контраадмирал Георги Фиданов. Все още няма съветник по националната сигурност, какъвто беше генерал-майор от запаса д-р Стоимен Стоименов, който също напусна, изразявайки несъгласие с политиката в сектор „Сигурност”.

http://www.otbrana.com/

 
Три държави направиха у нас център на НАТО
17.09.2014, 20:09

Президентът и Върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев, министрите на отбраната и външните работи Велизар Шаламанов и Даниел Митов и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов прерязаха днес лентата и откриха Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (Crisis Management and Disaster Response Centre of Excellence – CMDR COE) като международна организация. Събитието бе в сградата на хотел „Шипка“ в София.

Три държави – България, Полша и Гърция, създадоха първата по рода си международната организация на наша територия, отбеляза при представянето на центъра неговият директор полковник Васил Русинов. Очаква се, допълни той, в края на ноември т.г. комисия от Съюзното командване на НАТО да посети центъра с цел получаване на акредитация от Северноатлантическия съвет на статут на международна военна организация на Алианса. С този акт CMDR COE ще бъде международно призната организация , която ще има съществен принос в изследването, изграждането и развитието на способностите на страните членки на НАТО и страните партньори в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия, подчерта полковник Русинов.

Велизар Шаламанов изрази благодарност на министерствата на Полша и Гърция, че се включиха в стартирането на работата на центъра. Той обаче очаква още страни да се присъединят, включително и от съседите ни в Югоизточна Европа, както и от партньорите, като Швеция, Финландия, а защо не, посочи министър Шаламанов, и Украйна, която има все по-големи амбиции за сътрудничество в региона. За нас като домакини, продължи той, е важно да демонстрираме опит и способности за взаимодействие с различните ведомства и неправителствени организации. Справянето с кризи и действията в извънредни ситуации, посочи министър Шаламанов, са все пак отговорност на гражданските власти, а армията и Въоръжените сили само могат да им помагат. Този център бе определен от него и като един мост на сътрудничество между НАТО и ЕС, защото управлението на кризи е обща отговорност и в Европа, и в региона.

Мирът и сигурността не са безплатни, те имат своята цена, която ние трябва да сме готови да платим, за да ги гарантираме. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев при откриването на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Нито една държава, колкото и голяма и силна да е тя, вече не е самодостатъчна, тя не може сама да гарантира своята сигурност, това се отнася в пълна степен и за България, каза в приветственото си слово президентът Плевнелиев. Според него ще бъдем винаги слаби, когато сме изолирани, и силни - когато сме интегрирани в достойното

семейство на демократичните държави. Ще работим за по-силно присъствие в инициативи и проекти в рамките на НАТО и ЕС, подчерта държавният глава. Целта ни е центърът скоро да бъде акредитиран, добави той.

Върховният главнокомандващ смята, че към нарасналите заплахи и рискове от асиметричен характер сега трябва да се научим ефективно да противодействаме и на "новия хибриден тип действия за дестабилизация и противоборство". Членството в НАТО е ключово за България, изтъкна той, като добави, че то е най-сигурната гаранция за сигурността на нацията и суверенитета на държавата.

България е водеща нация в изграждането на този Център, този факт е доказателство за нашите амбиции да бъдем активни в интеграционните процеси, изтъкна Плевнелиев. Центърът ще работи като част от мрежата от центрове за компетентност на Алианса по света. Изграждането му е плод на съвместните усилия на България, Гърция, Полша и на Съюзното командване по трансформацията.

На церемонията по откриването присъстваха министри, генерали, адмирали и офицери, посланици и военни аташета и представители на неправителствени организации. За да се стигне до откриването на този център, работиха още екипите на бившите министри на отбраната Аню Ангелов, Тодор Тагарев и Ангел Найденов.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Кога Обама ще бомбардира Украйна?
17.09.2014, 17:46

Барак ОбамаНе, това не е просто смешно, а си е истински цирк. Президентът на САЩ Барак Обама обяви на всеослушание, че американските ВВС скоро ще нанесат удари по частите на "Ислямска държава" в Сирия. Да ви припомня, точно преди една година пиех кафе в Дамаск и гледах към небето – сирийците чакаха всеки ден в града да се изсипят американски ракети.

Защото Вашингтон се готвеше "да накаже" режима на Башар Асад. Тогава войната беше избегната, но ето, оценете как за много кратко време ситуацията се промени коренно. Сега Щатите са готови да "тормозят" враговете на сирийския президент. Това е прелестно, нали? Само си помислете как в продължение на четири години Америка създаваше, въоръжаваше и финансираше сирийската опозиция... а сега, когато нейните бойци пускат в интернет видеозаписи с рязането на глави на граждани на САЩ, Вашингтон изведнъж разбра – даа, нещата се променят........Прочети още

 
Служебното правителство предлага увеличаване броя на генералските длъжности
17.09.2014, 13:42

След като на миналото си заседание правителството промени Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили, днес то предлага на президента да направи изменения и в генералските длъжности.

Начело на НГЧ вече ще може да се назначава бригаден генерал или комодор. Това става възможно в резултат на промяната на правилника, която влезе в сила от вчера, че командирът на представителното военно формирование по чл. 105 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, т.е. на гвардейците, се повишава във висше офицерско звание, ако е завършил генералщабен или стратегически курс (висш щабен курс) или приравнени на тях курсове в чужбина.

Другата нова генералска длъжност е за главния инспектор на МО. Изискването за нея ще бъде звание генерал-майор или контраадмирал. Т.е. там ще бъде назначен офицер най-малко със звание бригаден генерал или комодор.

По отношение на длъжността „заместник-началник на отбраната“ се предлага тя да бъде с изискване за притежавано висше военно звание генерал-лейтенант/вицеадмирал. Досега длъжността можеше да бъде заемана от висш офицер със звание генерал-майор/контраадмирал. Аналогична промяна се прави по отношение на началника на Националната служба за охрана. В момента заместник-началниците на отбраната са със звание генерал-майор или контраадмирал.

В решението си Министерският съвет предлага на Президента на Република България да измени и допълни Приложението към Указа от 2012 г., с който са утвърдени длъжностите във въоръжените сили, НРС и НСО, изискващи висши офицерски звания, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителственото предложение e промените да бъдат направени от 1 октомври 2014 г.

Очакванията, че и за длъжностите на командирите на трите вида въоръжени сили – Сухопътни войски, ВВС и ВМС, ще се изисква звание генерал-лейтенант или вицеадмирал не се оправдаха. Те си остават за за генерал-майор или контраадмирал.

http://www.otbrana.com/

 
Черноморския флот на Русия получи нова подводница
17.09.2014, 13:02

проект 636.3 „Варшавянка“В бойния състав на Черноморския флот на РФ влезе главната подводница от трето поколение „Новоросийск“ Б-261, проект 636.3 „Варшавянка“, съобщават от пресслужбата на Южния военен окръг.

„В момента субмарината се намира в Санкт Петербург, където се подготвя за преход до морските полигони на Северния флот, къде ще се проведе заключителния етап на държавните изпитания, завършващ с изпълнение на ракетни стрелби с високоточния комплекс с голям обсег на действие „Калибр“, - отбелязва пресслужбата.

Главната подводница от серията за Черноморския флот беше заложена през август 2010 година и получи името „Новоросийск“ Б-261, втората подводница - „Ростов на Дон“ Б-237 - е заложена през ноември 2011 година. В средата на август 2012 година в корабостроителницата е заложена третата подводница „Старый Оскол“, а строителството на четвъртата - „Краснодар“ Б-265 - започна през февруари 2014 година.

Според плановете на Главното командване на ВМФ до 2016 година трябва да бъдат построени шест подводници от този проект. Те ще влязат в състава на Черноморския флот на Русия. В началото на следващата година там ще бъде сформирана бригада подводници, състояща се от два дивизиона. Първият дивизион ще бъде дислоциран в Севастопол (Южна бухта), а вторият – в Новоросийск. - Още за проект 636

 
Съветът по отбрана обсъдил прилагането на решенията от срещата в Уелс
17.09.2014, 09:47

Основни мерки за прилагане на решенията на срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс са били обсъдени вчера на заседание на Съвета по отбрана. В него участваха президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев и вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов, съобщава Пресцентърът на МО.

На заседанието бяха набелязани необходимите стъпки за развитието на способностите на въоръжените ни сили, се посочва още в съобщението. „Сигурността на България може да бъде гарантирана само чрез все по-голяма интеграция в Европейския съюз и НАТО“, казал президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев в обръщението си към участниците в заседанието. Членовете на Съвета по отбрана обсъдили финансовото осигуряване на въоръжените сили, както и международни програми в подкрепа на националната отбрана.

Днес президентът отново ще бъде с политическото и военното ръководство на Въоръжените сили. Официална церемония за откриване на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (Crisis Management and Disaster Response Centre of Excellence – CMDR COE) като международна организация ще се проведе в сградата на хотел „Шипка“ в София, съобщава Пресцентърът на МО. Международната организация, първа по рода си в нашата страна, ще бъде открита от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев и от министъра на отбраната Велизар Шаламанов.

Акредитирането на Центъра от Северноатлантическия съвет на НАТО като международна военна организация на Алианса е сред основните приоритети на Министерството на отбраната през 2014 г. Проектът има важно значение за изграждането на способности в национален, съюзен и регионален аспект. Мисията на Центъра е чрез съвместно партньорство да служи като катализатор за усъвършенстване на способностите на НАТО, страните-членки и партньорите в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия, уточняват от ведомството.

http://www.otbrana.com/

 
Слаба иракска армия затруднява смазването на "Ислямска държава"
17.09.2014, 09:14

Слабостите на иракската армия, проличали при светкавичната офанзива на джихадистите от “Ислямска държава” (ИД) през юни северно от Багдад, може да усложнят задачата на международната коалиция, решила да смаже тази групировка.

Съединените щати, изграждащи международен алианс с цел да “унищожат” ултрарадикалната групировка, всяваща ужас в Ирак и съседна Сирия, няма да изпратят на терена войски и разчитат на иракските въоръжени сили за разгромяването на джихадистите, срещу които Вашингтон все пак смята да засили въздушните удари.............Прочети още

 
Индия и Русия са разрешили разногласията около FGFA
17.09.2014, 08:41

PAK-FAИндия и Русия са разрешили разногласията си около проекта FGFA (на базата на ПАК ФА). Това съобщава Defence News, позовавайки се на руски дипломатически източник в Индия.

Повечето разногласия по създаването на индийски вариант на Т-50 (ПАК ФА) са се въртели около процента работа, която ще бъде възложена на индийската компания HAL. Въпреки, че на индийците бяха обещани 25% в последните планове за проекта тяхното участие се оценяваше на 13 – 18%.

Според руския дипломатически източник HAL ще получи обещаните 25% и постепенно процента на участието им във FGFA ще се увеличи до 40%. Така системата за управление на вектора на тяга ще се проектира съвместно, изтребителят ще получи индийски софтуер и авионика, като се планира и интеграция на индийската ракета „въздух-въздух” Astra.

Според източника на Defence News руската страна дори се е съгласила да разработи двуместен вариант на изтребителя, нещо което бе отхвърлено на по-ранен етап.

Финалният договор за разработката на FGFA се очаква да стане факт до края на годината.

Индийската страна е отказала официален коментар по темата.

В момента се очаква първия прототип на FGFA да бъде готов през 2016 г. Последван от още два прототипа през 2018 и 2019 г. Серийното производство на самолета трябва да започне през 2021 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Израел отказа да изнася БЛА за Украйна
17.09.2014, 08:37

Израелското правителство е блокирало сделка за продажба на безпилотни разузнавателни апарати за Украйна. Това съобщава Втори канал на израелската телевизия, позовавайки се на собствени източници.

Сделката между Украйна и израелския производител Aeronautics Defense Systems е била сключена наскоро и е включвала доставката на неназован тип безпилотен летателен апарат. Сделката е била одобрена от израелското Министерство на отбраната, но е била спряна от Външното министерство на страната.

Според израелската телевизия възраженията на Външното министерство са били свързани с евентуални ответни реакции на Русия, включително и демонстрационно въоръжаване на Сирия или Иран.

Aeronautics Defense Systems и израелското правителство са отказали официален коментар. - Още БЛА

http://aeropress-bg.com/

 
Френски изтребители Rafale започнаха разузнавателни полети над Ирак
17.09.2014, 08:33

На 15 септември два френски изтребители Rafale, дислоцирани във военновъздушната база Al Dhafra (ОАЕ), извършиха първия разузнавателен полет над позиции на ИДИЛ в Ирак. Те са били с новите подтелно подкачени разузнавателни контейнери Reco NG.

Франция разположи в ОАЕ група от шест изтребителя Rafale, танкер C-135FR и разузнавателен самолет от ВМС Atlantique, които ще извършват разузнаване и наблюдение на ислямистите от ИДИЛ.

http://www.pan.bg/

 
Китайска подводница проект „032”
17.09.2014, 08:29

На китайски сайтове се появиха детайлни схеми на вътрешността на най-голямата в света неатомна подводница – китайската подводница проект „032” (западно обозначение Qing, китайско „Великата стена 201”).

Оказва се, че тя може да носи само две балистични ракети. Има също така четири установки за вертикално изстрелване на крилати ракети, торпедни апарати и отсек за ново специално оборудване.

„Великата стена 201” е предназначена за комплексни изпитания на различни системи въоръжение – балистични, крилати и противокорабни ракети, торпеда, нови хидроакустични системи и други.

http://www.pan.bg/

 

 
В Афганистан се разби Ми-17
16.09.2014, 22:24

Mi-17В централната част на Афганистан (провинция Дайкунди) на 14 септември се разби военнотранспортен вертолет Ми-17 на ВВС на Афганистан, съобщава www.janes.com.

В резултат на катастрофата е загинал един военнослужещ, а други шестима са ранени.

Машината се е врязала в сграда на армейско поделение, други подробности не се съобщават.

ВВС на Афганистан имат в своя състав около 50 вертолета от този тип, които се използват за транспортиране на товари и личен състав в интерес на афганистанските национални сили за безопасност.

Ми-17 се използва също и като щурмова машина заедно с шестте ударни вертолета Ми-35. Единственият друг тип вертолет, намиращ се в афганистанската армия е MD 530F – използван изключително в качеството на учебно-тренировъчна машина. - Още за Ми-17

 
САЩ ни въоръжават с 10 бойни машини „Командо“
16.09.2014, 22:00

Commando selectРейнджърите ни в Афганистан ще получат подарък 10 чисто нови бойни бронирани машини „Командо-селект“, научи „Преса“. БТР-ите са на американската оръжейна компания „Текстрон“ и са произведени в завода в Ню Орлиънс, щата Луизиана.

Преди дни шефът на Съвместното командване на силите ген. Атанас Самандов и командващият пехотата ген. Андрей Боцев бяха там, за да огледат пратката. До 15 ноември „Текстрон“ трябва да даде бронираните машини на американското правителство, а то да ги дари на нас. Според американското законодателство оръжейният експорт на страната минава през Държавния департамент.

Дарението, което получаваме, е по т.нар. Програма 1206 на американското правителство за Афганистан. Висши военни обясниха, че нито една държава досега, кандидатстваща по тази програма, не е получавала такъв бонус като България.

След като получим БТР-ите и американците ни ги прехвърлят документно, те стават собственост на Българската армия. Когато се изтеглим окончателно от Афганистан, ще си ги докараме у дома. България е кандидатствала да получи още шест БТР-а от този тип. Дали ще бъде одобрена, ще стане ясно след година.

От Луизиана бронираните машини ще заминат директно за Афганистан, където са дислоцирани рейнджърите. Вариантите за маршрута са два - да бъдат прехвърлени с военнотранспортни самолети до Кабул и Кандахар или с кораб до Персийския залив и оттам да бъдат качени на самолет до Афганистан. Всички разходи по транспортирането, които не са никак малко, са изцяло за сметка на американското правителство.

*****************

Цената на дарението е близо 25 млн. лв.

Дарението от общо 10 машини включва 9 бойни бетеера и един оборудван като линейка. Цената на един БТР е около 2,5 млн. лв. „Командо“ е следващото поколение на американския БТР „Гардиън-М117“ на „Текстрон“, който вече е на въоръжение във войската. При него обаче защитата срещу взривове от мини е увеличена с 30%. Усилена е и балистичната му защита. Тъй като базата на „Командо“ е по-дълга, може да вози десант от 4 души. Основното му предназначение е за патрулиране, охрана и конвоиране на военни колони и товари.

„Командо“ може да води бой в градски и полеви условия. Може да води и разузнаване. Всички машини, които ни даряват американците, са с въоръжение, боеприпаси и комуникации.

Оборудвани са със средства за разузнаване и системи срещу химически и биологични оръжия. На две от машините са монтирани специални терминали, на които може да се получава разузнавателна информация за бойната обстановка от пилотирани и безпилотни самолети.

През ноември 2007 г. България купи от САЩ седем БТР-а „Гардиън“ за 14 млн. лв. Оттогава шест от тях са в Афганистан. Машините са навъртели по 50 000 км и след няколко месеца ще ги върнем в България. След техническо обслужване БТР-ите ще се включат в бойната подготовка на войската.

http://pressadaily.bg/

 
"Ще отговорим на НАТО"
16.09.2014, 21:45

Съветът за сигурност на Русия планира към края на годината да приключи работа по промени и допълнения във военната доктрина на страната. Сега върху това работи междуведомствена работна група, създадена при апарата на Съвета за сигурност.

Както обясниха в Съвета, промяната на основния военен доктринален документ е свързана с проблемите на ПРО и приближаването на инфраструктурата на НАТО до границите на Русия, а също така с възникването на нови военни опасности и военни заплахи. В това число със ситуацията в Украйна и около нея.

- Не се съмнявам, че въпросът с приближаването на военната инфраструктура на страните членки на НАТО към границите на страната ни, в това число чрез разширяване на блока, ще запази мястото си в качеството на един от най-големите външни рискове за Руската федерация - заяви в интервю за РИА "Новости" зам.-секретарят на Съвета за сигурност Михаил Попов..........Прочети още

 
Русия предлага на Запада нова стратегия за борба с тероризма
16.09.2014, 20:53

Русия призовава световната общност да изработи комплексна стратегия за борба с тероризма. Експертите се надяват на здравия разум на Запада, който засега предпочита да действа с традиционни, но грешни методи.

Сериозен разговор за тероризма се проведе на международната конференция в Париж, която събра представители на около 30 държави. Повод за срещата станаха събитията в Ирак, където стряскащата степен на насилие от страна на „Ислямска държава” позволява да се говори за опасност за цялото човечество. Участниците на срещата се споразумяха да оказват на иракските власти всякаква, включително и военна подкрепа. В окончателното комюнике не се уточнява за какви конкретно мерки от военен характер става въпрос. Само се отбелязва, че те ще съответстват строго на питанията и нуждите на иракските власти, а също „ще отговарят на международното законодателство”, без да бъде подлагано при това цивилното население на опасност.

Русия предлага да бъде свикана международна конференция за дълбоко и комплексно изследване на екстремизма и тероризма в Близкия Изток и Северна Африка. Според руския външен министър Сергей Лавров заплахата от тероризъм е много по-комплексна, отколкото днешният дневен ред, много по-обхватна е от географска гледна точка. Трябва да бъдат изучени причините, а не просто симптомите на подем на вълната на екстремизъм:

   - Русия вече отдавна е повдигала въпроса за тероризма в Близкия Изток и Северна Африка след така наречената „арабска пролет”, когато задачата да бъде свален режимът се поставяше по-високо от задачата да се противодейства на терористичната заплаха. Русия не се опитва да обвинява някого за миналите грешка. Но изхожда от това, че уроците на миналото трябва да се имат предвид при създаването на новата стратегия. Трябва да се помни, че не може да има двойни стандарти в борбата с тероризма; че няма добри и лоши „терористи”; че в борбата с тероризма трябва да сме много последователни.

При това Русия е готова да участва в разработването на допълнителни общи мерки за борбата с тероризма. Тя вече предоставя значителна военна и друга помощ за укрепване на антитерористичния потенциал на Ирак, Сирия и другите държави в региона, които се намират на предна линия в борбата си срещу „Ислямска държава” и други екстремистки групировки.

„Командирите на „Ислямска държава” не трябва да имат никакви илюзии. Те не представляват исляма и никога няма да им позволят да създадат собствена държава”, - заяви руският външен министър. Но за да успеем в това, всички действия трябва да се основани на твърдото и ясно разбиране, че подемът на вълната на екстремизма е главната опасност в региона.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Крумовци се завърнаха от подготовката в Германия
16.09.2014, 20:20

Днес голяма част от военнослужещите от 24-а авиобаза Крумово, които заедно с 2 хеликоптера "Кугър" бяха на подготовка в Германия се завърната в ранния следобед на родна земя. Те заминаха за Германия на 22 август. В Германия останаха двата хеликоптера с техните екипажи.

Припомняме, че от 25-ти август до 15-ти септември крумовци взеха участие в Съвместна ротационна подготовка Saber Junction „Пълен спектър от операции”, която се проведе в Тренировъчния център на въоръжените сили на САЩ в Хохенфелс, Германия.

Участието на екипажите от ВВС в подготовката е част от изпълнението на споразумението между правителствата на Република България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

Два вертолета „Кугар” с бордни номера 711 и 712 заедно с 43-ма военнослужещиот в.ф. 32040 – Крумово участваха в тренировките.

С тях бе екипаж на военнотранспортен самолет „Спартан” . Българите изпълняваха задачи по превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушени десанти, въздушно разузнаване, десантиране по способа „бързо въже” и „рапел”, полети за търсене и спасяване, и авиомедицинска евакуация на ранени от бойното поле (CASAVAC). Задачите се изпълняваха на териториите на Германия, Латвия и Литва. Самолет С-27J „Спартан” оперираше от авиобаза Рамщайн.

В хода на подготовката се проведе инспекция от НАТО за потвърждаване на готовността на Модула за авиомедицинска евакуация от състава на българските ВВС за участие в международни операции.

http://www.pan.bg/

 
Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия ще бъде открит като международна организация
16.09.2014, 20:16

Официална церемония за откриване на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (Crisis Management and Disaster Response Centre of Excellence – CMDR COE) като международна организация ще се проведе утре, 17 септември, от 14.30 ч. в сградата на хотел „Шипка“ в София. Международната организация, първа по рода си в нашата страна, ще бъде открита от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев и от министъра на отбраната Велизар Шаламанов.

Акредитирането на Центъра от Северноатлантическия съвет на НАТО като международна военна организация на Алианса е сред основните приоритети на Министерството на отбраната през 2014 г. Проектът има важно значение за изграждането на способности в национален, съюзен и регионален аспект. Мисията на Центъра е чрез съвместно партньорство да служи като катализатор за усъвършенстване на способностите на НАТО, страните-членки и партньорите в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия.

http://www.mod.bg/

 
Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов се срещна днес с новия аташе по отбраната на Федерална република Германия подполковник Марк Аскуи
16.09.2014, 20:14

Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов се срещна днес, 16 септември, с новия аташе по отбраната на Федерална република Германия, подполковник Марк Аскуи, акредитиран за Република България, със седалище в Букурещ, във връзка с неговото представяне.

По време на разговорите беше отбелязано успешното военно сътрудничество между двете страни и бяха разгледани някои аспекти на перспективите за бъдещо развитие. Беше заявено желанието ни нашата страна да се присъедини към водеща нация Германия в рамките на реализацията на Концепцията за рамкови страни на НАТО.

В срещата участва и досегашният аташе по отбраната на Федерална република Германия подполковник Бертолд Айзенрайх.

Гостите проведоха срещи и с представители на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски и Военновъздушните сили.

http://www.mod.bg/

 
Проверката за бойна готовност в Русия продължава
16.09.2014, 17:07

Над 300 руски десантчици в Приморие ще изминат за 48 часа около 150 километров марш на скок в рамките на ученията, които се провеждат по време на внезапната проверка за бойна готовност на руската армия, съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщението на пресслужбата на министерството на отбраната на Русия.

„Над 300 военнослужещи на Военновъздушните войски на Усурийското десантно-щурмово съединение с въоръжение десантираха с парашутни системи Д-10 в района за приземяване „Корсаково" (Приморски край)", се казва в съобщението.

След десантирането военнослужещите ще извършат 150 километров марш на скок в непознат район.

Разстоянието трябва да бъде преодоляно за по-малко от 48 часа и да се излезе в район за товарене на десантни кораби на ТОФ, след което заедно с подразделения на морската пехота десантчиците ще изминат по море около 1000 километра до район на остров Сахалин.

Напомняме, че на 11 септември руският президент Владимир Путин нареди внезапна проверка за бойната готовност на Източния военен окръг. Проверката ще продължи до 18 септември, като в нея са задействани около 100 хиляди руски военнослужещи. - Още за ВДВ

 
Брийдлав: Русия следва сценария за "хибридна война" и в Молдова
16.09.2014, 14:09

генерал Филип БрийдлавРусия изглежда следва същия сценарий за „хибридна война“, който беше приложен преди анексирането на Крим и интервенцията в Източна Украйна, и в Молдова, коментира върховният главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, цитиран от АП.

По думите на Брийдлав "малки зелени човечета" - войници в униформа с неясен национален произход, са помогнали на бунтовниците да оформят военната ситуация в Украйна. В същото време Русия е подготвила военните си сили в близост до границата с Украйна под прикритието на извършване на учения.

„Що се отнася до малките зелени човечета, сега вече ясно виждаме сценария, който се разигра в Крим, както и действието, което се разигра в Източна Украйна. Започваме да виждаме части от този сценарий и в Молдова и Приднестровието“, посочва Брийдлав в дискусия в Атлантическия съвет.

Руските войски по-рано тази година организираха военни учения в отцепилата се област Приднестровие в Молдова, която граничи с Украйна на югозапад, припомня информационната агенция. Президентът на Молдова предупреди Москва да се въздържа от евентуално анексиране на региона по сценария с анексията на Крим.

Същевременно руският заместник министър-председател Дмитрий Рогозин миналата година предупреди Молдова, че в стремежа си за по-тесни връзки с Европа може да загуби контрол над Приднестровието и това да доведе до по-скъпи енергийни връзки с Русия, основен доставчик на газ за страната.

Брийдлав коментира още, че НАТО има общо разбиране за това как Русия използва своите хибридни военни тактики. Според него е важно да се открие как да се помогне на държавите от Източна Европа да устоят на първоначалните атаки.

НАТО обаче не може да се намесва във вътрешните конфликти на държава-членка, подчертава Брийдлав. Алиансът може да действа само ако е налице разграничим външен агресор.

Брийдлав посочва, че съюзниците в Алианса трябва да решат какви да бъдат отговорностите им в ситуация като в Украйна – страна, изпаднала в конфликт, но непринадлежаща към организацията. „В момента НАТО няма политика за реакция в страни извън съюза и извън Руската федерация“, коментира той.

След като съюзниците решат тези въпроси, те могат да започнат да говорят и за евентуална помощ за такива страни, формите на подпомагане и дали помощта ще идва от отделните страни, от коалиция или от съюза като цяло.

Брийдлав подчертава обаче, че Русия все пак „трябва да бъде част от решението“. „Не мисля, че някога може да постигнем единна, свободна и мирна Европа без Русия като партньор“, отбелязва той.

http://www.investor.bg/

 
Учениците в Стрелча имат военен кабинет, благодарение на Централното военно окръжие
16.09.2014, 13:30

С тържествена церемония днес СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр Стрелча, бе открит обновен и преоборудван кабинет за провеждане на учебен процес от школниците от 1-ви Специализиран ученически батальона с командир подполковник от запаса Михаил Неделев. Лентата преряза началникът на Централното военно окръжие (ЦВО) полковник Стоян Стаматов.

Прави чест на ЦВО, че изпълни ангажимента си поет в края на февруари т.г., когато бе подписано споразумение за съвместна работа с батальона. В документа бе записано и оборудването на кабинета. Днес това е факт и с конкретната помощ на военните окръжия в Пловдив и Пазарджик, за което бяха удостоени от началника на ЦВО с благодарност и грамоти.

Единодушно бе мнението на всички, че ЦВО заслужава аплодисменти за подадената ръка, което е показателен пример за отношението към военната подготовка на учениците. Полковник Стаматов съобщи, че батальонът получава и десет комплекта камуфлажно облекло – многогодишна мечта на командира. Военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили” проведоха първи урок с школниците от батальона, като показаха свързочно, алпийско и парашутно имущество.

В тържественото откриване участваха председателят на Общинския съвет на Стрелча Марияна Няголова, секретарят на общината Надя Клисурска, която поздрави школниците от името на кмета Иван Евставиев, директорът на училището Гроздан Гозев, началникът на Военното окръжие в Пловдив полковник Ангел Илиев, началникът на Областния военен отдел в Пазарджик подполковник Емил Колегов, председателят на Областната организаци на СОСЗР в Пазарджик подполковник от запаса Христо Христосков и всички ученици и учители от СОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Школниците бяха поздравени лично от председателя на СОСЗР генерал-.лейтенант от запаса Стон Топалов, който е възпитаник на същото училище. Той благодари на началника на ЦВО за високо патриотичната инициатива и награди школници от батальона. От името на съюза връчи дарение от книги за нуждите на кабинета. Той предаде и дарението на БЧК – учебни помагала за оказване на първа долекарска помощ на работното мсто и оборудване на школниците санитари.

Полковник Стаматов съобщи, че е в ход подготовката за занятията по т. нар. военно обучение в 9 и 10 клас. Началото бе поставено през миналата година. 60 на сто от анкетираните ученици са изразили положително отношение към тази форма на подготовка за действие в екстремални ситуации. Силно е изразено и желанието за повече практически занятия.

Директорът на СОУ Гроздан Грозев благодари за дарението и не скри удовлетворението си, че именно в неговото училище е ученическият батальон. Днешното откриване е своеобразно начало на 70-ата учебна година на нашето училище, каза той. От този батальон, посочи командирът подполковник Неделев, са излезли 46 кадрови войници и няколко офицери от армията и полицията.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Атентатор-самоубиец атакува конвой на ИСАФ, има жертви
16.09.2014, 09:37

Силна бомбена експлозия разтърси афганистанската столица Кабул, съобщава Би Би Си. Дим се вижда над града, а сградите са се разтресли. Източници на вътрешното министерство заявиха, че бомбата е избухнала в близост до сградата на Върховния съд на пътя за летището.

Съобщава се още, че сирена за предупреждение е била задействана в посолството на САЩ, което се намира недалеч от експлозията.

Полицейските власти, цитирани от АП, информират, че атентатор-самоубиец е атакувал чуждестранен конвой само на няколкостотин метра от американското посолство в Кабул. Полицейски началник заяви, че все още няма информация за вида на атакувания конвой или за броя на жертвите.

Смята се, че при смъртоносната експлозия, която разтърси Кабул, са загинали десетки, съобщава IBTimes UK.

Точният брой на жертвите при взрива все още се уточнява, но свидетели посочват, че по улиците лежали няколко тела на цивилни.

Афганистанските власти все още не са коментирали експлозията. Четирима войници на ИСАФ са загинали, съобщава ITV.

Говорител на талибаните пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул, съобщава NBC News.

Междувременно говорител на международните стабилизиращи сили в Афганистан ИСАФ потвърди, че експлозията е била насочена срещу техни представители.

Атаката идва на фона на продължаващите между двамата претенденти за президент преговори за формиране на някакъв вид правителство на националното единство.

AP уточнява, че при атентата са ранени 13 души. - Още за Афганистан

http://news.ibox.bg/

 
Вашингтон удря ПВО-то на Сирия, ако US изтребителите са атакувани
16.09.2014, 09:33

F-18САЩ ще ударят сирийската противовъздушна отбрана, ако тя преследва американските самолети, които ще участват в бомбардирането на позициите на „Ислямска държава" в Сирия, обявиха източници от Белия дом, цитирани от АП.

Според тях САЩ „имат добро предчувствие къде е позиционирана противовъздушната отбрана на Сирия, заедно с техните командни и контролни центрове. Ако сирийският президент Башар Асад използва тези способности да заплашва американските сили, САЩ ще поставят под риск неговата отбрана".

Преди няколко дни американският президент Барак Обама разкри неговата стратегия за борба срещу „Ислямска държава". Планът включва формиране на международна коалиция за борба с радикалната организация и провеждане на въздушни удари по позиции на „Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

Вашингтон планира също да предостави военна техника за кюрдите, иракските сили и сирийската опозиция за борба с групировката.

Очаква се днес Конгресът да проведе дебат за отпускане на оръжия за сирийските бунтовници.

По-рано стана ясно, че САЩ са провели авиoудари до иракската столица Багдад.

http://news.ibox.bg/

 
Нигерия поръчва руски вертолети
16.09.2014, 09:10

Mi-17Нигерия е поръчала вертолети Ми-171Ш и щурмови машини Ми-35М. Това е заявил заместник директора на Рособоронэкспорт, Сергей Гореславский, като по думите му сделката е станала факт през август 2014 г.

По думите на Гореславский поръчаното количество транспортни вертолети Ми-171Ш е „сериозно”, а поръчаните щурмовите Ми-35М са „няколко”. Той не е е дал по-точно количествено изражение на сделката. Според него Мозамбик също е заинтересуван от покупката на Ми-171Ш.

Още през ноември 2012 г. Нигерия бе заявила, че ще поръча поне девет военни вертолета от Русия, като в това число влизат шест Ми-171Ш и три от неуточнен тим, за които основно се спекулира, че са Ми-35.

През юли 2014 г. нигерийските медии съобщиха, че страната ще закупи поне 40 бойни и транспортни вертолета от Русия и САЩ с цел борба с ислямските фундаменталисти от "Боко Харам".

http://aeropress-bg.com/

 
Пентагонът тества самолети с лазерни оръжия
16.09.2014, 09:02

The Aero-adaptive Aero-optic Beam Control turret that Lockheed Martin is developing for the Defense Advanced Research Projects Agency and the Air Force Research Laboratory has completed initial flight testing. The prototype turret was tested on the University of Notre Dame’s Airborne Aero Optical Laboratory Transonic Aircraft in Michigan. (Photo: Air Force Research Laboratory.)Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA) работи съвместно с гиганта Lockheed Martin по изпитанията на ново контролиращо устройство, което осигурява 360-градусово покритие на високоенергийно лазерни оръжия, функциониращи на борда на боен самолет, пише CNET.

От Lockheed посочват, че “първоначалните тестови полети са потвърдили концепцията на дизайна на АВС”. ABC означава Aero-adaptive Aero-optic Beam Control (Въздушно-адаптивен въздушно-оптичен безжичен контрол) и е позволява на високоенергийни лазери да стрелят по вражески сили и ракети на пълни 360 градуса - нагоре, надолу и зад самолета.

Технологията прави голяма крачка напред към неизбежното сливане на света на “Междузвездни войни” с т.нар. “реалност”, коментира CNET. Вече сме свидетели на лазера на военноморските сили на САЩ, което скоро ще влезе на въоръжение, a науката откри как да създадем истински лазерен меч.

http://www.focus-news.net/

 
Австралия изпраща F/A18 за участие във войната срещу ИДИЛ
16.09.2014, 08:54

Премиер министърът на Австралия Тони Абоб е заявил, че Австралия ще участва в кампанията срещу екстремистите от ИДИЛ с до осем изтребители F/A18. Те, както и самолет за ДРЛОиУ E-7A Wedgetail и транспортен самолет-цистерна КС-30А скоро ще бъдат прехвърлени в ОАЕ.

http://www.pan.bg/

 
Израелските ВВС ще тестват излитане на F-16 с ракетни ускорители
16.09.2014, 08:50

Израелските ВВС разработват програма, която ще позволи на всички модификации на F-16 (A/B, C/D и I) да излитат от къси писти с помощта на ракетни ускорители. Първият експеримент е планиран за 2015 година. Подобни ракетни ускорители могат да се използват и от транспортни самолети, когато излитат с голям товар или от къси писти.

Ракетните ускорители ще се монтират на крилата и след излитане ще се изхвърлят. Главно внимание ще се обърне на безопасността при използване на ускорителите.

През последните години израелските ВВС предприемат редица мерки за осигуряване на непрекъснатост на операциите в случай, че авиационните бази са подложени на атака. Най-реалистичният сценарий е обстрел на пистите и съоръженията с ракети, нещо, което вече се случи по време на последните събития в Ивицата Газа. Разработват се и методи за бързо възстановяване на целостта на пистите.

http://www.pan.bg/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света и у нас.

 

 





{START_COUNTER}