Военна информация

Архив - от 16 до 30 септември 2010 година
 
30.09.2010, 23:30

Над 4600 военни сменят работните си места

Над 4600 военни ще сменят работните си места, а вероятно и градовете, в които служат, в следващите две години. Това предвиждат плановете за реформа в армията, съобщи началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов пред „Монитор”.  В Сухопътните войски ще бъдат реорганизирани управления и щабове, логистични формирования, механизиран, химически и инженерен батальон и артилерийски дивизион. Други механизирани подразделения пък ще бъдат преместени в други градове. Промените ще засегнат около 3300 души. Около 800 души от ВВС пък също ще бъдат обхванати от новата организация на войската. Там преместването ще засегне зенитно-ракетни, технически и транспортни подразделения. В проекта „Бялата книга на отбраната и ВС”, въз основа на който ще се извършва модернизацията, е предвидено двете военноморски бази във Варна и Бургас да се съберат в една база, но с две места на локация. Въпреки че и двата морски града ще имат поделения на ВМС, там също ще има реорганизация, някои подразделения за подводни операции и със спомагателно предназначение ще бъдат разформировани. Тези промени засягат около 500 души. Реформите в бригадите и базите ще стартират през втората половина на 2011 г. и ще продължат до края на 2012 г. До следващото лято пък трябва да приключи интегрирането на Министерство на отбраната, както и на съвместното оперативно командване и щабове на въоръжените сили.

Базите за съхранение на излишни материални средства ще се разформироват до средата на 2013 г., като дотогава армията трябва да се освободи от излишъците си. Военното министерство ще разработи програма за интеграция на излезлите от системата й служители. Военният министър Аню Ангелов разясни вчера, че в планираното съкращение на 5700 военнослужещи влизат и около 15-20 процента (над 1000) незаети щатни бройки. /Монитор/

 
30.09.2010, 23:12

Руското правителство одобри продажбата на САЩ на 21 вертолета Ми-17

Американската компания „Дифенс текнолоджи(DTI) е обявила за получено одобрение от руското правителство за закупуване на 21 нови вертолета Ми-17.

Запитването за предложението на Командването на авиационните системи на ВМС на САЩ е постъпило на 8 юли. В рамките на питане RFQ N00019-10-R-0032 ВМС на САЩ на конкурсна основа планират закупуването на 21 руски вертолета Ми-17 за доставка в Афганистан. В момента тези машини се явяват основата на вертолетния парк на Корпуса армейска авиация на Афганистан ANAAC (Afghanistan National Army Air Corps).

Според информация на „Дифенс текнолоджи, плана за доставка на 21 вертолета Ми-17 е бил потвърден от Министерството на отбраната на РФ. Освен това е получено и предварително разрешение за износа на вертолетите.

Планира се окончателното решение за доставката на 21 вертолета Ми-17, стойността на които се оценява на 370 милиона долара, ще бъде прието през октомври 2010 г. – Още Ми-17

 
30.09.2010, 21:20

Финансирането на НАСА е одобрено от конгреса на САЩ

Конгресът на САЩ одобри законопроекта за финансиране на дейността на НАСА до края на 2013 година, който позволява, освен планираните полети, през 2011 година да бъде извършен още един полет на совалка към Международната космическа станция. Документът също така предвижда да бъде осъществен плана за пилотирани полети до един от астероидите на Марс. Средствата за тези цели през следващата година възлиза на 19 милиарда долари. Общо за НАСА, до 2013 година включително, ще бъдат отделени 58 милиарда долари, което ще позволи да се осъществят няколко космически проекта. Още космически системи

 
30.09.2010, 21:17

Срещата Русия-НАТО трябва да бъде много добре подготвена

Срещата Русия-НАТО, ще се състои, ако тя бъде подготвена „много старателно", - заяви постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин. Той напомни, че генералният секретар на Североатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен е предложил да бъде проведена среща Русия-НАТО на най-високо ниво на 20 ноември в Лисабон. По-рано официалният представител на НАТО Джеймс Апатурай заяви, че предложението на Расмусен е било прието от лидерите на 28 от НАТО, и се очаква само отговорът на президента на Русия Дмитрий Медведев. По думите на Рогозин, Русия се интересува от съдържанието на новата стратегическа концепция на НАТО.

 
30.09.2010, 18:17

Индонезия планира да закупи 180 изтребители “Су” в следващите 15-20 години

Индонезия планира да закупи 180 изтребители “Су” в следващите 15-20 години, съобщава “Jane’s Defense Weekly”. Това е заявил нинистърът на отбраната на Индонезия Пурномо Юстиангоро на церемонията при приемането на последните три изтребителя Су-27СК, закупени от Индонезия през 2007 г. Според министъра за защита суверинитета на страната е необходимо да се закупят още 180 изтребители “Су” и от тях да се сформират десет ескадрили. Към момента на въоръжение във ВВС на Индонезия са пет Су-27СУ и пет Су-30МК.

Освен руските изтребители Индонезия възнамерява да придобие през следващите десет години и около 50 южнокорейски изтребители от ново поколение KFX. Договорът е подписан през 2010 г. и предвижда участието на Индонезия в проекта за създаване на новия изтребител.

Според експерти закупуването на допълнително 180 изтребители “Су” би струвало около 8 милиарда долара. Бюджетът за отбрана на Индонезия за 2011 г. е приблизително 5 милиарда долара. Освен това Индонезия планира да закупи и учебно-тренировъчни самолети, подводници, фрегати, транспортни самолети и друга военна техника. Затова по-реално е Индонезия да закупи през следващите няколко години още от 6 до 10 изтребители “Су” и да реализира програмите за модернизация и придобиване на нови транспортни самолети.

В същото време по данни на Международния валутен фонд икономическият ръст на Индонезия ще има положителна динамика и ще нарасва с 6.2% през 2011 до 7% през 2015. Това прави икономиката на страната една от най-бързоразвиващите се в света след Индия и Китай, което дава основание за реализация на проектите във военната област. /Pan.bg/

 
30.09.2010, 18:15

Изпитанията на алтернативния двигател за F-35 са преустановени временно

Компаниите General Electric/Rolls-Royce изследват данните за производството и сглобяването на двигателя F136, след като на 23 септември той получи сериозна повреда при наземните изпитания. Алтернативният двигател за перспективния изтребител Lockheed Martin F-35 е бил изключен “по контролиран начин”. Това става когато при стендовите изпитания, при развъртане на вентилатора на почти максимална скорост, по неизвестна причина се повреждат лопатки на вентилатора, както и части от компресора.

General Electric/Rolls-Royce продължават изпитанията на други два тестови двигатели, след като извършените инспекции не са показали съмнения за поява на подобен отказ. Пет прототипни двигатели F136 са наработели общо над 1000 часа от началото на 2009 г.

От 2006 г. Министерството на отбраната се опитва да спре разработването на алтернативния двигател F136, тъй като според военните двигателят Pratt & Whitney F135 отговаря на изискванията. Но мнозинството от законодателите считат, че рискът да се разчита само на един модел двигател е твърде висок и настояват да продължи разработването на конкурентен двигател за F-35. /Pan.bg/

 
30.09.2010, 16:48

Въоръжените сили на Колумбия получиха първите леки гаубици LG-1 Mk.III

Въоръжените сили на Колумбия приеха първата партия 105-мм леки буксируеми гаубици LG-1 Mk.III на френската компания „Некстер системз, съобщава „Инфодифенса.

Контракт на стойност 32 милиона долара за доставката на 20 гаубици LG-1 MK.III военното ведомство на Колумбия сключи с „Некстер” през декември 2008 г. Доставката на всички поръчани оръдия трябва да завърши до края на 2010 г.

Леките гаубици могат да се използват в труднодостъпните райони, където ВС на Колумбия провежда операции за борба с незаконните въоръжени формирования. Оръдията са с малко тегло (1520 кг.), мобилни са и могат да се транспортират с широк спектър въздушни и морски средства.

Гаубиците са оборудвани с инерциална навигационна система KN-4051 Кеарфотт корп., дисплеи на системата за бойно управление на „Астронотикс корп., система за снижаване на вибрациите на фирмата „Динамика” и спомагателна енергийна установка. В близко време се очаква Колумбия да сключи договор и за доставка на 105-мм боеприпаси с голям обсег на действие.

Досега „Некстер” е подписала контракти за доставка на LG-1 Mk.II на ВС на Белгия (14 ед.), Канада (28 ед.), Индонезия (20 ед.) и Тайланд (24 ед.). СВ на Сингапур получиха 37 гаубици LG-1 версия  Mk.I, които се снемат от въоръжение. – Още за LG-1

 
30.09.2010, 15:17

Военният комитет на НАТО направи оценка на постиженията на КСС

Военният комитет на НАТО похвали Косовските сили за сигурност (КСС), но отбеляза, че все още е рано местните сили да поемат защитата на границите на Косово. По време на посещение в Косово във вторник (28 септември) председателят на Военния комитет адмирал Джампаоло Ди Паола каза, че КСС „се справят отлично и ние сме доволни от напредъка, който виждаме до момента”. Той обаче не коментира бъдещето на КСС. Министърът на силите за сигурност Фехми Муйота каза, че те имат за цел да постигнат своя пълен оперативен капацитет до 2012 г.

 
30.09.2010, 15:00

Бригаден генерал Чулев напуска МО

Бригаден генерал Милко Чулев напуска Министерството на отбраната. По информация на източници от военното ведомство, той е взел решение да пусне рапорт за уволнение, след като е разбрал, че няма да бъде назначен за Главен инспектор на МО. Досега такъв бе генерал-майор Володя Цветанов, който ще става военен аташе в Украйна. Няколко месеца инспекторатът е без началник. Запознати твърдят, че бригаден генерал Чулев е "ритнал"  длъжността си, след като не е бил съгласен с някои от министерските решения за преминали проверки на инспектората. Бригаден генерал Чулев оглави служба  "Военна полиция" през 2008 г. и получи сърмени пагони от президента Първанов. Година по-късно той бе принуден да сдаде поста си и да приеме да стане заместник-главен инспектор на МО. Преди това той не искаше да напуска директорското място във Военна полиция, което трябваше да се заеме от новопроизведения  бригаден генерал Иван Мечков. Военни специалисти предвиждат, че на бригаден генерал Чулев ще му бъде предложена цивилна длъжност в някое от ведомствата или в структури на бизнеса. /otbrana.alle.bg/

 
30.09.2010, 13:35

Планираните съкращения на военни започнаха леко да избледняват

Военният министър Аню Ангелов разясни в четвъртък, че в планираното съкращение на 5700 военнослужещи влизат и около 15-20 процента (над 1000) "кухи", незаети щатни бройки..... Още

 
30.09.2010, 13:21

Аварийно кацане на AH-64 Apache

Днес в 15.30 местно време хеликоптер на ВВС на Сингапур е направил аварийно кацане в населено място в празно пространство между улица и минаващо наблизо шосе. При инцидента опашната част се е откъснала и е паднала на 50 метра настрани. Няма пострадали нито от от цивилното население, нито от двучленния екипаж. /Pan.bg/

 
30.09.2010, 12:07

Пакистан прекъсна транзита на военни товари на НАТО за Афганистан

Пакистан блокира доставките на гориво и храни за войските на НАТО в Афганистан. Както съобщава британската телевизия „Скай нюз", това решение е прието от Исламабад след гибелта от военен удар на натовски хеликоптери на трима военни на пакистанската армия. Транзитът на военни товари на Северноатлантическия алианс за Афганистан върви основно през граничния пост между пакистанския Пешавар и афганистанския Джелалабад. Натовското командване обеща да разследва всички обстоятелства на инцидента, жертви на който станаха пакистанските военни.

 
30.09.2010, 08:57

Истински „Звероукротител” учи деца на война

Поводът за странния подарък пък бе денят 21 септември, обявен от ООН за Световен ден на мира. БС-3-100 е най-мощното противотанково оръдие, създадено през Втората световна война в СССР……… Още

 
30.09.2010, 08:45

Сеул и Пхенян започнаха военни преговори

Южна Корея съобщи, че е започнала първите си военни преговори със Северна Корея от две години насам. Южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че офицери от двете страни са се срещнали в село Панмунджом в демилитаризираната зона, която разделя полуострова. За последен път подобни преговори са водени през октомври 2008 година. Преговорите започнаха броени часове след като Северна Корея заяви, че ще подсили ядрения си възпиращ арсенал в отговор на "заплахите от страна на САЩ". /DW/

 
30.09.2010, 08:40

Великобритания и Франция ще разговарят за общи отбранителни проекти

Въпреки че преди последните парламентарни избори във Великобритания тогавашният премиер Гордън Браун отхвърли възможността Лондон и Париж да извършват съвместни патрули с подводниците на двете страни, сега този вариант е разглеждан като отговор на съкращенията на разходите за отбрана, пише в. „Индипендънт”.

Възможността за подобен проект ще бъде в дневния ред на срещата между Дейвид Камерън и Никола Саркози, която ще се състои в Лондон през тази есен.

Политически деликатното предложение за общи френско-британски патрули с ядрени подводници, което наскоро потъна безследно, сега изплува на повърхността след колосалните съкращения в бюджета за отбраната и в двете страни. /ИА „Фокус”/

 
30.09.2010, 08:35

„Боинг” и американското министерство на отбраната са сключили договор за 12 милиарда долара

Американското министерство на отбраната е сключило с „Боинг” договор на стойност 12 милиарда долара, предаде АФП.

С поръчката министерството цели модернизацията на оръжейната система на бомбардировачите B-52 в следващите 8 години. Още за В-52

 
 
 
29.09.2010, 22:34

Израел ще създава безпилотен конвертоплан

Израелската компания Israel Aero-space Industries (IAI) се занимава със създаването на безпилотен летателен апарат, който ще бъде конструиран по схемата на конвертоплана, съобщава Flightglobal. Безпилотникът с шифър K-80 се създава в рамките на търга, обявен от Министерството на отбраната на Израел за конструирането му и доставката на бригадно ниво. IAI е помолила военното ведомство да продължи срока за подаване на заявки за участие в конкурса, доколкото на компанията е необходимо допълнително време за провеждане на изпитания.

Заявки за участие в конкурса се приемаха до 20 септември включително. Засега е неизвестно ще се съгласили ли Министерството на отбраната на Израел да продължи срока. Във всеки случай IAI има всички шансове да стане участник в конкурса, доколкото в момента на приключването на приема на заявки необходимите документи е подала само компанията Elbit Systems. Тя е представила на търга безпилотника Skylark 2. Не е изключено военното ведомство да бъде принудено да отмени търга и да го обяви повторно. Израелската компания вече е провела няколко пробни полета на новия безпилотник, който е с излетна маса от 60 килограма. Както се очаква, новият апарат ще може да бъде във въздуха до шест часа и ще бъде оборудван със системи за дневно и нощно виждане. K-80 ще може вертикално да излита и да се приземява в изцяло автоматичеен режим.

Полет по маршрут апаратът ще може да извършва или под управлението на оператор, или по по-рано заложена програма. В хода на предварителните изпитания на апарата са били открити някои технически недостатъци, като малка издръжливост на акумулаторните батерии, а също и по-голямо от предвиденото насрещно съпротивление при полет. В изпитанията е изпробван прототип на апарата, оборудван с два носещи и един тласкащ винт. В последващите модификации на K-80 също ще бъдат използвани три винта. Първите полети с полезен товар безпилотния конвертоплан ще извърши в началото на следващата година. /Дума/

 
29.09.2010, 22:09

Швеция сключи контракт за производство на УР  Метеор

Агенцията за материално осигуряване на ВС на Швеция (FMV) е подписало с военното ведомство на Великобритания контракт за доставка на управляеми ракети (УР) с голям обсег на действие клас „въздух-въздух” (BVRAAM – beyond visual range air-to-air missile) Метеор.

Ракетите са предназначени за въоръжаване на изтребители JAS-39C/D Грипен, което значително ще повиши тяхната възможност за поразяване на въздушни цели на големи разстояния.

Програмата за разработка на УР Метеор, която е с обсег на действие над 100 километра, се реализира от 2002 г. от оглавяван от MBDA и ЕАДС консорциум от компании в интерес на шест европейски страни - Франция, Германия, Италия, Испания, Швеция и Великобритания. СААБ Дайнемикс” е партньор на MBDA в разработката и ще участва в производството на компоненти на ракетата при организиране на серийното и производство. Окончателното сглобяване на УР Метеор” ще се организира във Великобритания.

Швеция стана третата страна, която сключи съглашение за производство на УР след Великобритания и Испания.

В рамките на реализацията на тази програма FMV подписа на 8 септември с компанията „СААБ” контракт на стойност 312 милиона шведски крони (42,8 милиона долара) за извършване на работи за интеграция на УР Метеор с изтребителя JAS-39C/D Грипен версия 20. Ракетата трябва да постъпи на въоръжение във ВВС на Швеция през 2015 г. – Още ракети

 
29.09.2010, 20:24

Аню Ангелов ще участва в тържественото честване на 50-та годишнина от създаването на Зенитно-ракетни войски

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва утре, 30 септември, в тържественото честване на 50-та годишнина от създаването на Зенитно-ракетни войски. Церемонията ще се състои в Националния военноисторически музей.

На тържеството ще присъстват началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, началникът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов и командирът на Първа зенитно-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славев.

Във връзка с юбилея, в залите на музея е подредена предметна и фотоизложба за историята на Зенитно-ракетни войски.

Тържественото честване започва в 15.30 ч. на 30 септември 2010 г. в Националния военноисторически музей. Още ПВО

 
29.09.2010, 20:00

Иран произвежда разузнавателни екраноплани

Иранските въоръжени сили получиха първите три ескадрили малкозабележими екраноплани Bavar-2 (Надежност-2), съобщава вестник The Daily Telegraph.

"Летящата лодка" представлява малък по размер апарат с широки триъгълни крила и един двигател с тласкащо витло. Според иранските военни Bavar-2 е въоръжен с картечници, снабден е с прибори за нощно виждане и разузнавателно оборудване. Получената информация може да се предава в реално време.

В края на август Иран започна серийно производство на бързоходни ракетни катери Serak и Zulfiwar. Публично бе представен БЛА Karar, който може да носи четири крилати ракети и две бомби. В последно време Иран активира разработването и изпитанията на нови образци оръжия, както и започна производството на ракети, изтребители и БЛА. /Pan.bg/

 
29.09.2010, 19:55

Кувейт ще закупи транспортни самолети C-17 Globemaster III

Министерството на отбраната на Кувейт иска да закупи от американската компания Boeing военнотранспортни самолети C-17 Globemaster III, съобщава Defense Aerospace. Управлението за военно сътрудничество към Пентагона вече е уведомило Конгреса на САЩ за възможната сделка, която е на стойност 693 милиона долара. ВВС на Кувейт ще използват самолетите в спасителни и мироопазващи операции.

Ако сделката бъде одобрена от Конгреса освен самолетите Кувейт ще получи пет резервни двигатели F177-PW-100 на компанията Pratt & Whitney, а така също и системата за противодействие на заплахи AN/ALE-47 и системата за оповестяване за изстрелване на ракети AN/AAR-47. Технически и летателен състав от ВВС на Кувейт, който ще обслужва C-17 Globemaster III, ще премине обучение в САЩ.

Към момента на въоръжение във ВВС на Кувейт има три транспортни самолета Lockheed Martin L-100-30 Hercules, които са цивилната версия на военнотранспортния самолет C-130 Hercules.

Globemaster III може да лети със скорост до 830 км/ч на разстояние до 4500 км. С-17 може да превозва товари до 78 тона в различни конфигурации: 189 пътника, 102 десантчици, 48 носилки с ранени, AH-64 Apache или няколко десантни платформи с техника. /Pan.bg/

 
29.09.2010, 13:41

НАТО планира да създаде съвместна Противоракетна отбрана

НАТО е готово да привлече Русия, Украйна и други европейски страни за създаването на Противоракетната отбрана (ПРО), заяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. До пролетта на 2008 година НАТО беше на мнение, че ПРО трябва да се фокусира върху защитата на военните подразделения. „Сега смятаме, че ПРО трябва да бъде противоракетна териториална защита, която може да защити нашето население, а не само военните подразделения", - отбеляза генералния секретар на алианса. Отговаряйки на въпроса за новата стратегическа концепция на алианса, Расмусен отбеляза, че колективната защита на населението и територията ще бъде ключова задача на НАТО. - Още ПРО

 
29.09.2010, 13:36

Чили ще получи холандски F-16

Холандия ще достави на Чили шест поддържани изтребители Lockheed Martin F-16AM/BM Fighting Falcon, съобщава Flightglobal. В момента тези изтребители се намират във военновъздушната база Леуварден и им се извършват летателни изпитания. Прелитането до Чили е запланувано да стане на 12 ноември 2010 г. Доставката на шесте F-16 ще се извърши в рамките на сключения през май 2009 г. договор , съгласно който Чили ще закупи от Холандия 18 изтребители F-16A/B на обща стойност около 100 милиона долара. В Холандия ще бъдат обучен и технически състав от ВВС на Чили.

С доставката на тези шест самолета F-16 общит брой на намиращите се на въоръжение във ВВС на Чили на изтребители от този тип ще достигне 34. През 2006 г. Чили закупува 18 холандски F-16A/B, както и десет F-16C/D от американската компания Lockheed Martin. /Pan.bg/

 
29.09.2010, 13:34

Индия обяви конкурс за доставка на самолети за дозареждане във въздуха

Министерството на отбраната на Индия обяви конкурс за доставка на шест самолета-цистерни, съобщава Indian Express. Писма със запитване за информация са изпратени до най-големите руски, западноевропейски и американски самолетостроителни комапнии. С победителя ще бъде подписан договор на стойност два милиарда долара.

Това е втория конкурс за закупуване на самолети-цистерни. През 2009 г. резултатите от конкурс са отменени от Министерството на финансите на Индия. Участници са били руския Ил-78 и западноевропейския Airbus A330 MRTT. Военните са предпочели А330, но според Министерството на финансите на Индия цената е била твърде висока.

В новия конкурс ще се вземат под внимание разходите по обслужване, ремонт и модернизация в рамките на целия жизнен цикъл на експлоатация на самолетите. Предполага с, че в новия тендер ще участват Airbus, Boeing и "Рособоронэкспорт", но няма информация с какви самолети.

Към момента на въоръжение във ВВС на Индия се намират шест самолета-цистерни Ил-78МКИ, доставени през 2003 година. В бъдеще Индия планира да изведе от експлоатация тези самолети. През 2009 г. главният маршал на авиацията на Индия Фали Хоми Маджор заявява, че ВВС на страната периодически изпитват затруднение със своевременното доставяне от Русия на запасни части за Ил-78МКИ, както и трудности с експлоатацията след изтичане на гаранционния период. /Pan.bg/

 
29.09.2010, 12:14

Сингапур избра М-346

Градът-държава Сингапур обяви, че въоръжените сили на страната ще купят 12 реактивни учебно-тренировъчни самолети Alenia Aeromacchi M-346. Машините ще се използват в ролята на УТС за напреднало обучение и ще бъдат доставени към 2012 г. Стойността на сделката е около $410 млн.

Цялата програма по придобиване и експлоатация на 12-те M-346 ще бъде мениджирана от сингапурската компания Singapore Technologies Aerospace, а тренажорите ще бъдат произведени от Boeing. M-346 бе избран за победител в конкуренция с KAI/Lokcheed Martin T-50 и BAE Systems Hawk 128. M-346 ще замени днес използваните за целта Douglas TA-4SU Skyhawk. Поради липсата на достатъчно площ в Сингапур тренировъчните операции се извършват във Франция.

До момента M-346 е поръчан от ВВС на Италия и Обединените арабски емирства (но там окончателен договор все още няма). /Аеро/ - Още за М-346

 
29.09.2010, 12:09

Започнаха мащабни учения на Черноморския флот

Започна мащабни учения на Черноморския флот на Русия, съобщи Интерфакс.

В ученията ще вземат участие над 20 кораба на Черноморския флот, които ще действат по единен замисъл. Маневрите се провеждат в морските райони на Новоросийската военноморска база и в района на полигона „Опук” в Крим. Още за ЧФ на Русия

 
29.09.2010, 08:47

Япония обмисля разполагане на войски край оспорваните между нея и Китай острови

Япония обмисля разполагането на свои войски в близост до островна верига, стояща в основата на тежък спор с Китай, съобщава японският ежедневник „Никкей”.

От министерството на отбраната на страната са помолили за отпускането на средства за проучване на възможността за разполагане на наземни войски в югозападните японски острови, включително оспорваните малки острови.

Двете най-големи икономики в Азия спорят от три седмици, след като Япония арестува капитана на китайски кораб, забил се с кораба си в два японски кораба от бреговата охрана в близост до спорната територия в Източнокитайско море. /ИА „Фокус”/

 
29.09.2010, 08:40

Военнослужещ от силите на НАТО е бил убит в Афганистан

НАТО съобщи, че военнослужещ от силите на алианса е бил убит при нападение на талибаните в южната част на Афганистан, предаде АФП. Националността на загиналия военнослужещ не се съобщава. По тази начин броят на загиналите военнослужещи от силите на НАТО в Афганистан през тази година достигна 541 души.

 
 
 
28.09.2010, 23:20

Президентът на Русия за пръв път уволни генерал

Президентът на Русия Дмитрий Медведев  уволни държавен служител - генерал - за недостоверни сведения за доходите му. Както съобщи сайта на Кремъл, изпратеният в оставка е генерал-майор Гайдуков, който е подал декларация за доходите си с неверни данни. Медведев издаде съответния указ на основание на материалите, представени на комисията за борба с корупцията, създадена при президента. Това е първия случай на уволнение на държавен служител за предоставяне на недостоверни данни за доходите си.

 
28.09.2010, 21:06

Наблюдателна мисия по договора „Открито небе”

В изпълнение на договора „Открито небе”, в периода от 27 септември до 1 октомври 2010 г., над територията на Република България ще се проведе наблюдателна мисия. Тя се изпълнява от Руската федерация съвместно с Кралство Швеция и се извършва с руски самолет за наблюдение Ан-30Б.

От българска страна в нея участват военнослужещи от дирекция „Отбранителна политика” на Министерство на отбраната и от Военновъздушните сили. /МО/

 
28.09.2010, 20:29

Военен самолет се е разбил в Йордания

Самолет от военновъздушните сили на Йордания е катастрофирал по време на маневри, като пилотът на машината е загинал, предаде РИА Новости. Йорданският министър на информацията Али Айед съобщи, че катастрофата е станала във „военна зона”, като причината за инцидента е технически проблем. По данни на местни медии, катастрофиралият самолет е изтребител „Ф-16”. Още за Ф-16

 
28.09.2010, 17:58

ВМС на САЩ преустановиха експлоатацията на патрулни катери клас „Циклон”

Американските ВМС преустановиха експлоатацията на пет големи патрулни катери клас „Циклон” заради съществени повреди и корозия на елементи от конструкцията, съобщава „Джейнс дифенс уикли”.

Петте катера клас „Циклон („Тайфун” (PC 5), „Сирокко” (PC 6), „Чинук” (PC 9), „Файрболт” (PC 10) и „Велвинд” (PC 11)) изпълняваха задачи по патрулиране в Персийския залив. През 2003 г. в този регион Бреговата охрана на ВМС на САЩ развърна шест катера клас „Айленд” и пет клас „Циклон”.

Откриването на повредите в корпуса на базираните в Бахрейн 350-тонни кораби клас „Циклон” е наложило необходимостта от провеждане на извънпланови ремонти, които трябва да започнат в близките месеци. Повредите са резултат от продължителната експлоатация в тропически условия.

Построените в корабостроителницата на компанията „Боллинджер” в Локпорт (щат Луизиана) 13 катера клас „Циклон” са били спуснати на вода от 1993 до 1996 г. Последният кораб „Торнадо” (PC 14) беше приет на въоръжение през 2000 г.

В състава на ВМС на САЩ има 9 катера, три катера са били предадени на Бреговата охрана на САЩ, а главния кораб от серията – на ВМС на Филипините. Командването на американските ВМС вече е уведомило филипинския флот за проблемите, възникнали с катерите клас „Циклон”. – Още катери "Циклон"

 
28.09.2010, 17:38

Ошкош дифенс” ще достави на Сухопътните войски на САЩ 2060 камиона FMTV

Компанията „Ошкош дифенс(подразделение на „Ошкош корп.) е сключила с командването за автобронетанкова техника и въоръжения на американските СВ (TACOM) контракт за доставката на 2060 единици тактически транспортни средства със средна товароподемност (FMTV).

Стойността на контракта е 260,056 милиона долара. Договора предвижда доставката на над 1300 товарни автомобила в осем версии и около 700 трайлера. Цялата техника ще бъде произведена в завода в Ошкош (щат Уисконсин) и предадена на СВ на САЩ до 31 март 2012 г.

FMTV представлява семейство товарни автомобили с товароподемност от 2,5 до 10 тона, които се произвеждат в 17 модификации. Унификацията на техниката достига 80%. Програмата предвижда доставката в продължение на 5 г. на 23 хиляди единици техника, включително 12415 камиона и 10926 трайлера, а също и оказване на материално-техническа поддръжка и обучение до 2014 финансова година.  Стойността на договора се оценява на 3,023 млрд долара. – Още за Oshkosh

 
28.09.2010, 17:20

Иракският министър на отбраната е на посещение в Турция

Иракският министър на отбраната Абдул Кадер Обейди е на посещение в Турция, съобщава АФП. Основната тема по време на визитата ще бъде желанието на турските власти да бъде удължено разрешението за извършването на въздушни удари срещу бази на Кюрдската работническа партия (ПКК) на иракска територия.

Малко след пристигането си в Анкара Обейди се е срещнал с турския министър на отбраната Веджди Гьонюл. Двамата са обсъдили координирането на усилията в сферата на сигурността, обмена на информация, както и продължаването на работата за намаляване на дейността на екстремистки групи в района на иракско-турската граница. /ИА „Фокус”/

 
28.09.2010, 17:15

Генералният секретар на НАТО ще посети Грузия

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще посети Грузия в петък, 1 октомври, съобщава ИТАР-ТАСС.

Расмусен ще открие офис за връзка Грузия-НАТО. Генералният секретар на Северноатлантическия алианс ще се срещне в Тбилиси с президента, премиера и с министрите на външните работи и на отбраната на Грузия.

 
28.09.2010, 17:01

ЗРВ имат бъдеще

И за тази година Зенитно-ракетни войски ще получат много висока оценка, казва началникът на ВВС генерал-мейор Константин Попов. Значимостта им за отбраната и националната ни сигурност не подлежи на съмнение, подчертава той..... Още

 
28.09.2010, 16:48

ЦВК дава зала за безплатно ползване

Един наболял, особено за военно-патриотичните съюзи, въпрос намира решение в заповед на изпълнителния директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” Мария Димчева. Документът е подписан в петък. Той определя, че зала №1 на ЦВК се ползва безвъзмездно от МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната – за служебни и представителни цели, вкл. обучения, конкурси, лекции, семинари, работни срещи, конференции и други. Може би има допълнителни уточнения или друга регламентация за структурите на Българската армия? От февруари насам след промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили тя вече не е част от МО, а самостоятелна институция.

Същата зала също безвъзмездно имат право да ползват военно-патриотичните съюзи, неправителствени организации, сдружения на военнослужещи, резервисти, ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали за осъществяване на обществено-полезна дейност – за провеждане на годишни отчетни или изборни събрание, както и меропирятия, свързани с военно-патриотичното възпитание, вкл. честване на бележити годишнини, лекции, изложби, четения, конференции и др.  За тази категория организации е посочено, че за да ползват залата трябва да направят писмена заявка до 25 число на предходния месец. Останалите зали също могат да се ползват, но срещу заплащане, регламентирано в друга заповед на изпълнителния директор, в която са определени цените в зависимост оттова дали ползващите за от системата на МО или не. Който се интересува от подробности, може да отвори сайта на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” и да се запознае със заповедите. /orbrana.alle.bg/

 
28.09.2010, 16:40

480-та американска ескадрила идва в България

На 1 октомври 480-та американска ескадрила пристига в България за поредното международно учение.

Според информация на списание "Криле" 14 до 20 броя F-16Block 50 ще пристигнат на летище Граф Игнатиево. Те са базирани в немската военна авиобаза SpangDahlem.

Както списание "Криле" първо информира от 1 до 21 октомври предстоят двете съвместни международни учения "Тракийска есен" и "Тракийска звезда".

Те ще бъдат между наши и американски ВВС. В ученията ще се включат и парашутисти, които ще скачат от американски C-130.

Очаква се в ученията да участват всичко налично в българските ВВС - "Пилатус", "Спартан", Су-25, МиГ-29 и МиГ-21, хеликоптери Ми-17 и "Кугър" от Крумово.

Очаква се медийния ден да бъде на 14 октомври и да е кулминацията на събитията във връзка с 16 октомври - празник на българските ВВС.

 
28.09.2010, 13:03

Сухой” проведе заводските летателни изпитания на първият сериен изтребител Су-30М2 за руските ВВС

Компанията „Сухой” завърши заводските летателни изпитания на първият от четирите двуместни серийни многофункционални изтребителя Су-30М2, предназначени за ВВС на Русия. Изпитанията са се провели на летателно-изпитателната станция в Комсомолск на Амур.

Държавния контракт за доставка на Министерството на отбраната на РФ на четири самолета от тази серия в периода 2010-2011 г. бе подписан по време на авиосалона „МАКС-2009. Там бяха сключени и контракти за доставката на 48 многофункционални свръхманеврени изтребителя Су-35С и 12 модернизирани Су-27СМ.

Су-30М2 е ударен самолет с голям обсег на действие. Създаден е на базата на изтребителя Су-30 и е оптимизиран за нанасяне на удари по наземни и надводни цели с високоточно оръжие. – Още за Су

 
28.09.2010, 12:21

Вертолетна база „Чайка“ оцелява

В авиобаза „Чайка“ се стягат за посрещането на няколко нови френски вертолета „Пантер“ за спасяване на море, разузнаване и борба с подводници, научи „Народно дело“. Според старши офицер от военното министерство въпреки кризата и изявленията на премиера вече има решение за купуването на поне три от договорените преди няколко години шест хeликоптера с френска военна фирма. Сделката ще се осъществи и заради френския натиск върху страната ни. Вертолетите са хангарен тип и заради това трябва да се направят специални укрития. На първо време те могат да се съхраняват и обслужват в общ стар хангар, строен преди много десетилетия. Със сигурност бойните машини ще дойдат във Варна, а не в базата в Крумово, както предлагаха генерали и военни чиновници. Новите машини ще повишат бойната мощ на флота и ще издигнат на много по-високо ниво степента на морското спасяване. Офицери от базата коментираха, че ще усвоят новата бойна техника без никакви проблеми. Вертолетчиците ще помогнат и за подобряването на подготовката на екипажите на бойните и спомагателните кораби от флота. Вече е сигурно, че база „Чайка“ няма да спусне бойното знаме. – Още за база „Чайка”

 
28.09.2010, 12:14

През 2011 година Сеул ще увеличи военните си разходи

Южна Корея ще увеличи значително военните си разходи през 2011 година с цел да засили сигурността си и да се сдобие с ново въоръжение след потопяването на военен кораб, за което беше заподозряна Северна Корея, предаде АФП.

През 2011 година разходите за военни нужди ще бъдат увеличени с 5,8% в сравнение с 2010 година. Общата им стойност ще възлезе на 20,27 милиарда евро, или 10% от общия бюджет на страната.

 
28.09.2010, 09:17

Русия възстановява програмата си за строителство на екраноплани

Серийното производство на руски екраноплани ще започне след 2015 година. За тези планове съобщи генералния директор на ЦКБ, Сергей Платонов. Според него концепцията с двойно предназначение за създаване на "Екраноплани от ново поколение", ще бъде представено на руското правителство да края на 2010 година. Преди време министъра на отбраната на РФ, Анатолий Сердюков заяви, че в переспектива е планирано строителството на екраноплани с голяма товароподемност.

Според Платонов, на първи етап ще се възстанови производството на екраноплани с водоизместване 50, 100 и 600 тона. "Това е близката переспектива и след четири-пет години ще можете да видите главните образци. До 2020 година ние планираме да преминем към строителството на екраноплани с водоизместване 2-3 хиляди тона. Финансирането на работата вече започна и се провежда за сметка на държавната програма за въоръжение, програмата за развитие на гражданската морска техника и развитие на отбранително-промишления комплекс".

Перспективните кораби ще бъдат с двойно предназначение и в случай на военен конфликт ще бъдат използване от Министерството на отбраната на Русия.В едно от последните си изказвания, Платонов заяви, че вече се работи над проектирането на екраноплани. На един от разработените проекти могат да бъдат разместени 32 ракети от типа "Клаб". Проектните работи ще продължат до 2011-2012 година, а след 2012 година ще започне етапа на опитно-конструкторските работи и създаване на първия прототип.

В СССР производството на екраноплани започва през 1957 година и е прекратено през 1990-те години. През този период са построени около 30 апарата, които според международните класификации са определени като "морски съдове". Екраноплана използва ефекта на аеродинамичесия екран при движение над водната или земна повърхност. В сравнение с машините на въздушна възглавница, корабите на подводни криле, екранопланите се отличават с висока скорост - до 250 възла.

Най-известните от съветските екраноплани са транспортно-десантния "Орленок" (построени са пет апарата), ударния екраноплан-ракетоносец "Лунь" (построен 1 апарат и е изведен от състава на Черноморския флот през 1990-те години) и експерименталния "Каспийски монстр" (потънал през 1980 година в резултат на авари). Във въоръжените сили на СССР, екранопланите са предвидени да се използват в десантни операции, за доставка на товари, а така също и за борба с подводни, надводни и наземни цели. /Водна зона/ - Още екраноплани

 
28.09.2010, 09:11

Делегация на Военния комитет на НАТО ще посети Косово

Делегация на Военния комитет на НАТО начело с италианския адмирал Джампаоло ди Паола ще посети във вторник Косово и ще проведе срещи с командването на международните сили КФОР, съобщава РИА Новости.

В официално съобщение на КФОР се казва, че „представителите на Военния комитет ще посетят електростанцията в Обилич, манастира Девич и щаба на многонационалната бойна група „Север” в Ново село”.

На територията на електростанцията членове на силите за безопасност в Косово ще проведат учение. /ИА „Фокус”/

 
28.09.2010, 09:03

Армията ще бъде според джоба ни

Играем честно и открито с НАТО, казва д-р Николай Милков, постоянен секретар на военното ведомство...... Още

 
28.09.2010, 08:32

НАТО ще умре преди някой да забележи

По всеобщо мнение НАТО е най-успешната политическо-военна организация в съвременната история. Тя съществува по-дълго от почти всички други, има повече членове и постигна основните си цели без да произведе и един изстрел. След като Студената война приключи, тя успя да се предефинира, като прие по-широк обхват мисии в областта на сигурността и играе скромна, но полезна роля във войната в Афганистан. Като оцеля дълго след разпадането на Съветския съюз, тя отправи предизвикателство към прогнозите на реалисти, според които дните (или поне годините) й са преброени...... Още

 
28.09.2010, 08:08

НАТО подготвя новата си стратегическа концепция

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е разпратил до 28-те страни-членки на Алианса проект за нова стратегическа концепция, която лидерите на съюзническите държави ще гласуват на среща на върха през ноември. Първоначален вариант на текста от десет страници е предоставен на постоянните представители на съюзниците в НАТО, като неофициалните обсъждания на документа започват днес.

Предишната стратегическа концепция на НАТО датира от 1999 година, непосредствено след Студената война, когато в Алианса членуваха 16 държави. Очаква се новата концепция да бъде обсъдена от министрите на външните работи и отбраната на НАТО на 14 октомври на съвещание в Брюксел. Завършената версия на новата стратегическа концепция на НАТО ще бъде предоставена на държавните и правителствени ръководители на насрочената за 19 и 20 ноември в Лисабон среща на върха на Алианса. /DW/

 
 
 
27.09.2010, 22:31

Обръчът на студения мир

Америка застрашава Русия, пише в обстойна статия в канадския сайт Global Research Рик Розоф. САЩ изграждат нови бази в Източна Европа от Балтийско море до Средиземноморието..... Още

 
27.09.2010, 22:21

Eurocopter показа концепцията си за скоростен вертолет

Европейският вертолетен производител Eurocopter показа технологичен демонстратор наречен Х3, който трябва да доведе до създаването на ново поколение скоростни вертолети. Концепцията е наречена H3 - High-speed Hybrid Helicopter (високоскоростен хибриден вертолет) и представлява отговор на програмите на Sikorsky X2 и AgustaWestland AB609.

Хибдридният вертолет има стандартен петлопатен носещ винт и два газотурбинни двигателя. Освен тях обаче в краищата на малки криле машината има и две теглещи витла, задвижвани от газотурбинните двигатели. Целта на проекта е да се достигне крайсерска скорост от около 410 km/h.

Демонстраторът Х3 е направил първият си полет на 6 септември 2010 г. във Франция. Пред него предстоят тримесечни тестове, при които трябва да се достигне скорост от колко 330 km/h. След това ще последва период от три месеца в които ще се извършват модификации по машината преди през март 2011 г. да започнат същинските тестове, когато трябва да се достигне крайсерска скорост от 410 km/h.

Според Eurocopter тази конфигурация може да има огромно приложения, както в цивилния, така и във военният сектор и определено ще бъде в основата на следващото поколение вертолети на компанията.

Демонстарторът Х3 е изграден от фюзелаж на вертолет AS 365 Dauphin, носещ винт от EC 155 и главен редуктор от модела ЕС 175. /Аеро/

 
27.09.2010, 17:50

Киберкомандването в САЩ предложи спасение от хакерите в „защитена зона“

Съединените щати трябва да засилят мерките си на противодействие срещу кибератаките, за да избегнат нежеланите последствия от тях в бъдеще. Това заяви ръководителят на Киберкомандването в САЩ генерал Кит Александър пред комисията по въоръжени сили на САЩ и представители на Конгреса, съобщи АП.

По думите на Александър компютърната мрежа на САЩ регулярно е подложена на атаки на киберпрестъпници, болшинството от които не успяват да създадат вреди и поражения. Част от атаките обаче са на терористични организации, криминални структури и чуждестранни структури, които се стремят да получат достъп до важни държавни данни, да съботират работата на ключови ведомства, а в редки случаи – и да отслабят сигурността на страната.

Във връзка с това ръководителят на Киберкомандването заявил, че е необходимо създаването на „защитена зона“ - ограничено виртуално пространство, в което да функционират важните компютърни мрежи на САЩ – държавни учреждения, разузнавателни и отбранителни агенции, както и фирми, работещи в стратегически за страната отрасли.

Съвременните технологии според Александър позволяват създаването на подобна мрежа без особени усилия. Единственото, от което се нуждае проектът, е добро съгласуване.

Според Александър терористите все още не представляват значителна киберопасност за безопасността на страната. По време на срещата станало ясно, че той е създал група от експерти в Афганистан, които се заели със задачата да модернизират компютърната мрежа на американския военен контингент в страната.

Указът за създаване на Киберкомандване като част от Пентагона бе подписан от министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтсъм през юни 2009г. През май тази година за директор на подразделението е назначен Кит Александър. Част от задачите на Кит Александър влиза осигуряване безопасността на военните мрежи.

Бюджетното подразделение, в което влизат около стотина души, е подсигурено с ресурс в размер на 120 млн. долара. /investor.bg/

 
27.09.2010, 17:45

Украйна планира да продаде над 400 военни градчета

Министерството на отбраната на Украйна планира да генерира приходи в размер на до 9 млрд. украински гривни (1,13 млрд. долара) от продажбата на пустеещи военни градчета*, съобщи директорът на отдела за реализация на ненужното имущество на министерството Александър Черпицкий, цитиран от украинското онлайн издание rbc.ua.

По думите му тази сума може да бъде достигната само ако имотите се продават със земята, иначе приходите ще възлязат на около 1 млрд. гривни (около 125 млн. долара). Действащото законодателство в страната обаче не позволява продажбата на военни имоти заедно с терените, върху които са разположени. Очаква се скоро в парламента да влезе законопроект относно възможността да се предлага за продажба земя.

В списъка с недвижими имоти, които подлежат на продажба, към момента са включени 412 напълно освободени военни градчета с обща площ над 30 хил. хектара. Освен това частично са освободени още 338 градчета, които заемат над 20 хил. хектара. Предвижда се да бъде направена инвентаризация на военните имоти за една година, при която да бъдат определени площите на терените, точното им местоположение, статут и предназначение. Едва след това излишните имоти ще бъдат обявени за продажба.

Към 1 септември 2010 г. към украинското министерство на отбраната се водят 1875 военни градчета с обща площ над 531 хил. хектара. За последните 4 години броят на военните градчета под управление на ведомството са намалели около два пъти.

Миналата година Латвия обяви на търг бивше военно градче с начална цена от едва 153 хил. лата (около 306 хил. долара). /investor.bg/

 
27.09.2010, 16:23

ВМС на Испания са готови да приемат на въоръжение УДК Хуан Карлос I

Церемонията по приемането на въоръжение от ВМС на Испания на универсалния десантен кораб (УДК) Хуан Карлос I (L-61) ще се състои до края на този месец, съобщава „Инфодифенса”.

На мероприятието ще присъства крал Хуан Карлос I, на когото е кръстен кораба.

УДК Хуан Карлос I е предназначен за осигуряване на транспортиране и десантиране на подразделения на морската пехота, оказване на хуманитарна помощ и евакуация на пострадали. Корабът може да се използва в качеството на платформа на авиогрупа и плаваща болница.

Морските изпитания на УДК Хуан Карлос I” завършиха през август.

Правителството на Испания одобри програмата за строителство на УДК проект BPE (Buque de Proyeccion Estrategica) през септември 2003 г. Контракт на стойност 360 милиона евро за проектиране и строителство на УДК беше подписан с компанията „Навантия” през март 2004 г. Работите започнаха през май 2005 г., като церемонията по спускането на кораба на вода се състоя през март 2008 г.

След приемането на въоръжение на УДК Хуан Карлос I”, той ще стане най-големият кораб в състава на испанските ВМС. Новия УДК ще замени използваните от началото на 1970-те години танко-десантни кораби „Ернан Кортес и Писарро.

УДК има максимална водоизместимост 27500 т и може да транспортира десант от 1400 човека, включително щаб от 103 човека, 902 пехотинеца с пълно бойно снаряжение, авиогрупа от 173 човека, до 46 основни бойни танка „Леопард, 2150 тона дизелово гориво, 800 тона авиационно гориво,40 тона смазочни материали, 480 тона питейна вода. – Още за „Хуан Карлос I

 
27.09.2010, 15:28

Позицията на Русия за доставката на С-300 на Иран не може да бъде оспорена в съда

Доставката на руските зенитно-ракетни комплекси С-300 на Иран попада под санкциите, наложени на Съвета за сигурност на ООН по отношение на Техеран. Това означава, че има форсмажорна ситуация, която е предвидена в подобни договори, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от  ИТАР-ТАСС.

Лавров посочи, че не е чувал за плановете на Иран да се обърне към съда заради неспазването на договора от страна на Русия.

„Доставките попадат под забраната, която въведе Съветът за сигурност на ООН”, подчерта руският министър.

На 22 септември президентът Дмитрий Медведев издаде указ, забраняващ изпълнението на договора по доставка на ракетни комплекси С-300 на Иран. Още за С-300

 
27.09.2010, 13:40

Турската разведка търси служители, говорещи български

Националната служба за разузнаване на Турция търси да назначи сътрудници говорещи езиците на държави, с които Анкара от скоро развива отношенията си, съобщава в. „Земан", цитиран от БНР.

Кандидат-разузнавачите трябва да знаят поне един от следните езици: български, иврит, арменски, арабски, китайски, албански, босненски, македонски, гръцки, грузински, руски или кюрдския диалект сурани.

Според вестника, „обявата" на турската разведка демонстрира желанието на Анкара да придаде тежест на разузнавателната си дейност в региона.

Припомняме, че през 2001г. полицията в южния руски район Ставропол залови двама турски граждани, обвинени в шпионаж. Единият от тях дошъл от България и имал контакти в общността на кримските татари. Другата задържана беше турска гражданка, която опитала да вербува агент на Федералната служба за сигурност. /news.bg/

 
27.09.2010, 13:31

Пентагонът унищожи 10 000 копия на книга с държавни тайни

Пентагонът купи и унищожи почти 10 000 копия от първото издание на мемоарите на пенсиониран офицер, които съдържат държавна тайна, съобщиха официални източници, цитирани от Си Ен Ен.

Телевизионният канал е получил потвърждение от Министерството на отбраната, че копията на книгата "Operation Dark Heart", написана от подполковник Антъни Шафър, са били унищожени. "Министерството реши да закупи мемоарите, тъй като те съдържат информация, застрашаваща националната сигурност", заяви пред Си Ен Ен говорителка на Пентагона. /БГНЕС/

 
27.09.2010, 13:20

Аню Ангелов очаква до средата на октомври решение за шефа на военното разузнаване

Министърът на отбраната Аню Ангелов очаква до средата на октомври решение на казуса с новия шеф на военното разузнаване. Това заяви той днес пред журналисти, цитиран от БТА...... Още

 
27.09.2010, 12:40

Започнаха съвместни военноморски учения между САЩ и Южна Корея

Започнаха съвместни военноморски учения между САЩ и Южна Корея, които целят показването на сила пред Северна Корея, подготвяща се за ключова конференция на управляващата партия, съобщава АФП.

Ученията започват само ден преди откриването на конференцията на Работническата партия в Пхенян, на която се очаква да бъде дадено началото на предаването на властта от Ким Чен Ир на неговия син Чен Ун. Това са поредните военноморски маневри между САЩ и Южна Корея, след като Сеул обвини Северна Корея за потъването на южнокорейски военен кораб през март, когато загинаха 46 души. /ИА „Фокус”/

 
27.09.2010, 08:43

Русия ще поиска от Китай да не копира изтребителите Су-27 и Су-30

По време на посещението на руския президент Дмитрий Медведев в Китай пред китайската страна ще бъде поставен въпросът за копирането на руски въоръжения, съобщава вестник  „Ведомости”, като се позовава на източници от Кремъл.

Руското ръководство се безпокои от опитите да бъдат копирани доставените по-рано на Китай изтребители Су-27 и Су-30, чиято продажба е основна част от руския оръжеен експорт. Засега китайците не са успели да доведат характеристиките на копията до приемливо ниво, все още изтребителите не са приети на въоръжение във ВВС на Китай, но вече започват да се рекламират зад граница. /ИА „Фокус”/ - Още за самолетите Су

 
 
 
26.09.2010, 23:35

3000 тайни агенти на ЦРУ скрити в Кабул

Тайна армия от 3000 агенти на ЦРУ, повечето от които афганистанци, действа в Кабул. Те са натоварени със задачата да преследват и ликвидират лидери на талибаните. Тази информация, която беше потвърдена и от отговорен американски служител, сериозно разбуни духовете във Вашингтон..... Още

 
26.09.2010, 23:31

Хора на Щази работят за НАТО

Криптолози - бивши служители на Щази, тайната полиция на комунистическата ГДР, вече над 10 години са на служба в германски ведомства и работят по-специално за НАТО, пише берлинският седмичник "Шпигел".

След падането на Берлинската стена десетина експерти шифровчици тайно били взети на работа от западногерманското правителство на Хелмут Кол, за да не предложат услугите си на държави от Близкия изток, уточнява изданието в броя, подготвен за излизане в понеделник.  "Става дума за изключителни математици, които нямат никаква лична вина", заявил Ото Лайберих, заемал висок пост в тогавашните тайни служби на Западна Германия и участвал в операцията.

Официалното включване на хора от ГДР в западногерманските структури обаче изглеждало твърде деликатна задача. Затова правителството в Бон решило да маскира операцията и експертите били наети от частното дружество "Роде и Шварц", чиято централа днес е в Берлин, пише седмичникът. /Монитор/

 
26.09.2010, 20:06

Завърши пореден етап от изпитанията на новия реактивен БЛА Барракуда

Консорциума ЕАДС е завършил поредния етап на летателните изпитания на опитния образец на реактивния БЛА Барракуда.

Целта на проведените изпитания е била проверка на автоматичната система за управление на полета, системите за откриване на цели и работата на различни датчици. Изпитанията са били проведени в авиобазата  Гус Бей” в Канада. Общо са били изпълнени 4 полета (2 часа и 42 минути) в напълно автономен режим. Общия нальот на демонстратора на БЛА Барракуда” достъгна 4 ч 15 мин.

Според информация на ЕАДС, Барракуда” представлява изработен от композитни материали безпилотен летателен апарат с дължина 8 м, размах на крилата над 7 м и максимално тегло при излитане над 3 тона. Апарата е оборудван с турбореактивен двигател на компанията „Пратт енд Уитни, тройно резервирана система за управление и има открита модулна архитектура.

Резултатите от изпитанията ще бъдат използвани в програмата за разработка на перспективния разузнавателен БЛА Таларион, финансирана от военните ведомства на Германия, Франция и Испания. – Още за БЛА „Барракуда

 
26.09.2010, 17:40

Lockheed Martin достави 200-я C-130J Super Hercules

На 23-ти септември работниците от завода Мариета в Джорджия на компанията Lockheed Martin празнуваха излизането от завода на 200-я самолет от семейството на C-130J Super Hercules. Това е модификацията HC-130J, който е първи за ВВС на САЩ, както и 1500-я самолет от серията С-130, приет на въоръжение в САЩ. /Pan.bg/ - Още за С-130

 
26.09.2010, 14:18

Южен Афганистан под "Удара на дракона"

Американските и афганистанските войски са започнали поредното настъпление в южната част на Афганистан, съобщи Би Би Си.

В Южен Афганистан талибаните имат изключително силни позиции и се ползват и с подкрепата на голяма част от населението.

В операцията под кодовото име „Ударът на дракона" в провинция Кандахар взимат участие около 8 хиляди военнослужещи.

Досега не е известно да е имало преки сблъсъци с бунтовници. Единствената информация от района на операцията е, че двама военнослужещи на НАТО са загинали след като бронетранспортьорът им е попаднал на мина.

Също се съобщава, че при спецоперацията са открити бункери и скривалища с оръжия и боеприпаси.

От началото на годината жертвите, дадени от антитерористичната коалиция в Афганистан, са 536 души. За сравнение за цялата 2009 година убитите военни бяха 521. /news.bg/ - Още за Афганистан

 
26.09.2010, 10.13

Американската армия ще проведе първите изслушвания за убийствата на цивилни в Афганистан

В понеделник американската армия ще проведе първите изслушвания по случай за тежки военни престъпления, извършени от петима американски войници, убивали афганистански цивилни за удоволствие и планирали да прикрият следите си, съобщава АФП.

Властите съобщиха, че войниците са откривали огън срещу афганистанските цивилни в южната провинция Кандахар, като някои от войниците са обвинени и в обезобразяване на труповете и отстраняване на костите.

Случаят носи потенциално взривоопасни последствия за усилията на водените от САЩ международни сили за спечелване на доверието на местните афганистански жители и изтласкването на талибаните от Кандахар. /ИА „Фокус”/

 
26.09.2010, 05:12

Eвропа започна да се досеща

Франция предупреди партньорите си от ЕС, че при сегашния темп на намаляване на военните бюджети Европа ще се озове след време под доминацията на Съединените щати и Китай, предаде Франс прес.

"Европейските страни се отказаха в по-голямата си част от една проста амбиция - европейците да разполагат с военен капацитет, позволяващ им да имат тежест в световните дела", подчерта френският министър на отбраната Ерве Морен след неофициална среща с 26-имата си колеги от Европейския съюз в Гент, Белгия. България бе представлявана от министъра на отбраната Аню Ангелов.

"Със сегашния ритъм Европа е на път да се превърне постепенно в протекторат, а след 50 години ще станем пионка в противоборството между новите сили и ще се окажем под китайско-американско господство", предупреди Ерве Морен. Той изрази съжаление, че докато "всички страни в света се превъоръжават, военните бюджети на европейците бяха изключително ниски преди икономическата криза и те се готвят да направят нови бюджетни съкращения". В заключение Морен призова държавите от ЕС да започнат незабавно анализ на целите си във военната област.

Френският министър на отбраната уточни, че повтаря думите, които е казал пред своите колеги от ЕС на вечеря снощи и на работно заседание тази сутрин.

Белгийският министър на отбраната Питер де Крем, чиято страна е ротационен председател на съюза, заявил на срещата, че ще внесе в европейските институции предложенията, направени от държави членки, включително от Франция, съобщи Ерве Морен. Френският министър на отбраната приветства "енергичността" на своя белгийски колега. /Дума/

 
26.09.2010, 03:45

Камбоджа получи 100 танка и бронетранспортьора

На 20 септември Камбоджа получи партида от 100 танка и бронетранспортьора, за това съобщава вестник Phnom Pehn Post.

Според медиите танковете са T-55 и са 55 броя от Украйна. Техниката е разтоварена на порт Сиануквил.

Според представител на камбоджанското външно министрество това е втората голяма военна сделка с бронетехника. На докараната техника се предвижда да се обучават 800 военни.

В същото време министърът на отбраната бе на посещение в Китай, където е посетил няколко военни завода. През последните години Камбоджа реализира голяма програма за модернизация и въоръжение на армията си. Това донякъде се свързва и с нарастващия конфликт с Тайланд. /Pan.bg/

 
 
 
25.09.2010, 21:16

Ирак вероятно ще купи 18 изтребителя F-16

Иракското правителство има сериозно намерение да закупи 18 многоцелеви изтребителя F-16. Това намерение е съобщено официално на Конгресът на САЩ от Агенцията по сътрудничество в областта на сигурността и отбраната (Defense Security Cooperation Agency). Потенциалната сделка ще е на стойност $4,2 млрд.

Версията, която ще бъде предложена на Ирак е особена поради ред политически съображения. По същество това ще са новопостроени машини F-16C/D block 50/52, но лишени от най-модерното въоръжение и авионика. Вместо модерните ракети за въздушен бой AIM-120 и AIM-9X, иракските машини означени като F-16IQ ще бъдат въоръжени с остарелите AIM-7M-F1/H Sparrow и AIM-9L/M-8/9 Sidewinder. В офертата са включени и ракети „въздух-земя” AGM-65D/G/H/K Maverick, лазерноуправляеми бомби, целеоказващи контейнери, разузнавателни контейнери, конформни резервоари, обучение, резервни части, наземно оборудване и други.

Освен остарялото въоръжение иракските F-16 няма да притежават военни GPS системи (тоест няма да притежават военните кодове за системата), системата им „свой-чужд” също ще е с ограничени параметри. Радарите на иракските F-16IQ ще бъдат стандартните импулсно-доплерови AN/APG-68.

Възможно това да е първата от серия сделки за усилване на ВВС на Ирак с модерни многоцелеви изтребители. По различни оценки иракските въздушни сили имат необходимост от поне 100 многоцелеви изтребители.

Тази потенциална сделка идва във времето, когато Lockheed Martin всячески се опитва да удължи живота на производствената линия за F-16 в Форт Уърт, Тексас, което в момента е заета до около 2013 г. и има да изпълнява едва около 80 поръчки. /Аеро/ - Още за F-16

 
25.09.2010, 20:27

Полската компания „Пимко” представи нов БЛА

Полската компания „Пимко(Pimco) демонстрира опитен образец на БЛА, предназначен за изпълнение на задачи по събиране на информация, наблюдение и разузнаване, съобщава „Флайт интернешнл.

БЛА може да носи полезен товар с тегло 3,5 килограма, включително видеокамера и датчици. Пуска на БЛА се осъществява от релсова пускова установка, кацането – на фюзелаж или с използването на парашут.

Крейсерска скорост – от 32 до 64 възла (60-120 км/ч), автономност - 1,5 ч, радиус на действие – 10-20 км, практически таван  – 3000 м. Управлението на полета се извършва от пулт по радиолиния в пределите на зоната на пряката видимост.

БЛА може да се използва и за изпълнение на задачи по контрол на радиоактивното, биологическо и химическо заразяване, като в този случай той ще бъде оборудван с детектори Cherdes II/III, разработени от компанията „Пимко. Още за БЛА

 
25.09.2010, 17:05

Черноморският флот на Русия след 2013 г. ще получи нови кораби

Черноморският флот на Русия след 2013 г. ежегодно ще получава по една-две нови фрегати проект 1135 (експортен вариант 11356). Това казва в интервю за РИА Новости  главнокомандващият ВМФ Владимир Висоцкий. По думите му, калининградския завод „Янтар” вече е получил поръчка за строителството на първите три кораба. Тези кораби ще участват и в решаването на проблемите в борбата с пиратството в района на Аденския залив. Още за ЧФ на Русия

 
25.09.2010, 13:30

Руско-българска експедиция ще издирва край бреговете на България съветска подводница

В събота работа ще започне руско-българска експедиция за издирването на съветската подводница С-34, потънала край бреговете на България през ноември 1941 г., съобщи ръководителят на руската подводна издирвателна експедиция „Поклон пред корабите от Великата победа – 2010” Константин Богданов. От българска страна ще участва екипът BSTD. Издирването ще започне в предполагаемия район на потъване на подводницата, пише вестник “Известия”.

За първи път в историята на руско-българските отношения токова мащабни издирвателни действия се провеждат от неправителствени организации. /ИА „Фокус”/

 
25.09.2010, 13:19

Русия е получила покана да присъства на срещата на НАТО в Лисабон

Русия е получила от НАТО официална покана да присъства на срещата на Алианса през ноември в Лисабон. Окончателното решение за участие във форума ще бъде взето от президента Дмитрий Медведев, съобщи външният министър Сергей Лавров. „Ние получихме поканата буквално преди отпътуването ми за Ню Йорк. Подготвяме доклад за президента”, каза Лавров в интервю за телевизия "Россия 1".  Министърът подчерта, че решението ще бъде взето от президента.

 
25.09.2010, 09:50

Въоръжените сили на Израел развърнаха първата РЛС EL/M-2084

Пресслужбата на ВС на Израел обяви, че в зоната за отговорност на Северното командване е развърната нова радиолокационна станция с фазирана антенна решетка.

EL/M-2084  е многофункционална РЛС с активна антенна решетка с електронно сканиране и е произведена от компанията „Елта системз лтд. (подразделение на IAI).

Опитния образец на станцията премина изпитания по време на операцията „Cast Lead” срещу групировката „Хамас” през 2007-2008 г. РЛС осигурява откриване на стартови позиции на ракети клас „земя-земя” с малък и среден обсег на действие, артилерийски оръдия и миномети, определя координатите на тяхното местоположение, очакваната точка на попадение и осъществява целеуказване на средствата за огнево поразяване.

РЛС влиза в състава на артилерийския корпус на ВС на Израел. Разчета на станцията е от 20 човека. В близките две години израелските военни смятат да развърнат още четири такива РЛС. По време на изпитанията системата е осигурявала точни координати на цели на средствата за поразяване до 20 секунди след пуска на ракетата.

Новата РЛС ще стане компонент на системата за противоракетна отбрана „Айрон Дом, която Израел планира да развърне до края на годината на границата със Сектора Газа. В перспектива РЛС тя ще влезе в състава на системата за ПВО/ПРО Меджик Уонд (Станнер), която се разработва от компаниите „Рафаел» и Рейтеон” по поръчка на военното ведомство на Израел. Задача на EL/M-2084 ще бъде откриване и съпровождане на ракети, изтрелвани от територията на Ливан и Сектора Газа. Информацията ще се предава в мрежата на перспективната цифрова система за бойно управление, свръзка и разузнаване на СВ „Цайяд, която се разработва от „Елбит.

Според информация на „Джейнс, РЛС EL/M-2084 е монтирана на мобилно шаси и осигурява откриване на артилерийски позиции на разстояние до 100 км., въздушни цели, включително самолети и ракети – до 350 км. – Още РЛС

 
25.09.2010, 09:04

Словакия изтегля контингента си в Косово

Министерството на отбраната на Словакия съобщи, че е предложило пълното изтегляне на словашкия контингент в Косово. министерството посочва, че 140-те военнослужещи, намиращи се в Косово под командването на мисията на НАТО, ще се приберат у дома до края на годината. Правителството и парламента предстои да одобрят решението на министерството, предаде ”Йедиот Ахронот”.

 
25.09.2010, 08:04

Лондон успокоява Вашингтон във връзка с намаляването на военните разходи

Великобритания иска да увери САЩ, че силното съкращаване на военните разходи няма да промени по никакъв начин статута й на главен съюзник на Вашингтон в сферата на отбраната, предаде АФП.

Лондон предвижда да съкрати военните си разходи с 10-20%. В тази връзка британският министър на отбраната е обяснил на американския си колега Робърт Гейтс, че икономиите няма да окажат влияние върху основните програми и въоръжението на британската отбрана. /ИА „Фокус”/

 
 
 
24.09.2010, 23:44

Офицери от подводницата „Запоріжжя” провеждат стажировка на руска подводница

Група офицери от подводницата "Запоріжжя" на ВМС на Украйна започна стажировка на подводницата на Черноморския флот на Русия "Алроса".

По време на стажировката украинските моряци ще отработват алгоритъм на действията при евакуация от подводницата в надводно и подводно положение с използване на колективни и индивидуални спасителни средства, ще получат и допуск за излизане в открито море в състава на екипажа на "Алроса".

От 6 октомври украинските офицери започват практическо изпълнение на задачи на руската подводница. Стажировката на моряците ще завърши на 15 октомври. – Още подводници

 
24.09.2010, 20:50

Великобритания прие на въоръжение есминец клас клас D

ВМС на Великобритания приеха на въоръжение трети есминец клас клас Type 45, известен също като клас D, или Daring. Според информация на Defense Aerospace, церемонията по предаване на кораба, получил името Diamond, се е състояла в базата на ВМС в Портсмут. Корабът е предаден на военните по-рано от предвидения срок – очакваше се есминеца да постъпи на въоръжение не по-рано от 2011 г.

Първият кораб от проекта Type 45 (Daring) завърши изпитанията през септември 2008 г., а през юли 2009 г. бе приет в състава на ВМС на Великобритания. Вторият кораб (Dauntless) постъпи на въоръжение на 3 юни 2010 г. Общо е планирано строителството на шест есминеца клас D, като последния кораб трябва да бъде предаден на ВМС през 2013 г.

Есминците клас Type 45 са с водоизместимост 7,5 хиляди тона и могат да развиват скорост до 30 възла. Корабите са въоръжени с зенитно-ракетни комплекси PAAMS(S) с ракети Aster 15 и Aster 30, оръдие Mark 8 калибър 113 милиметра, две 30-милиметрови оръдия и две шестцевни картечници калибър 7,62 милиметра. В авиогрупата на есминеца може да влизат вертолети Lynx HMA8 или Westland Merlin HM1. Още есминци

 
24.09.2010, 17:54

Военноморските сили ще участват в отбелязването на 70-та годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България

Представителни подразделения от Военноморските сили ще участват утре, 25 септември, в тържествата по повод 70-та годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България.

Тържествата ще започнат с военен ритуал-панахида на военното гробище в град Добрич. По-късно същия ден представителните подразделения на ВМС ще участват в тържественото издигане на националния флаг на централния площад в града. Представителният духов оркестър на ВМС ще изнесе спектакъл „Вълни” по повод историческото събитие и празника на град Добрич. /МО/

 
24.09.2010, 13:50

Министър превзема военното разузнаване отвътре

Сагата с битката за военното разузнаване между военния министър Аню Ангелов и президента Георги Първанов навлиза в нова фаза.

Шефът на военното ведомство е решил да назначи цивилен човек от своето обкръжение като зам.-началник на служба "Военна информация" (СВИ). В момента военното разузнаване се ръководи от и.д. шеф - бригаден ген. Детелин Мажгуров, който бе заместник на излезлия в пенсия ген. Пламен Студенков. Другият заместник е полк. Венцислав Истатков, които бе харесан от президента за началник на службата.

В момента службата не може да има началник, тъй като предложението на Аню Ангелов и на правителството е постът да бъде зает от комодор Валентин Гагашев. Президентът обаче не подписа указа, а от МО твърдят, че няма мотиви, за да изпратят ново предложение.

Сегашното статукво не е изгодно на министъра, тъй като президентът настояваше службата да се ръководи от заместник на ген. Студенков, което в момента е факт. Затова Ангелов ще използва правомощията си да открие още един началнически пост за приближен човек.

Службата очаква да бъдат извършени и съкращения на личния състав, които могат да достигнат 30%. Ръководството на МО вече закри дейността на службите на военното аташе в Адис Абеба, Аман, Брюксел, Кувейт, Мадрид, Прага, Рим, Сараево, Тирана и Ханой, а съставът в Берлин, Киев, Белград, Москва, Атина и Букурещ е бил редуциран. Временно е била прекратена и задграничната командировка на военните ни аташета в Баку, Ереван и Варшава.

В момента военното ведомство поддържа 23 служби на военния аташе в 42 страни. /Сега/

 
24.09.2010, 13:35

Индия ще получи първият Super Hercules през декември 2010 година

Американската компания Lockheed Martin е обявила, че първият от поръчаните от Индия военнотранспортни самолети C-130J-30 Super Hercules ще бъде предаден на клиента през декември 2010 г., съобщава India Defence. Първият изпитателен полет на самолета ще бъде извършен през октомври т. г.. Освен с предаването на самите самолети Lockheed Martin ще се занимава и с продължително техническо обслужване на самите машини.

Контракта за доставка на Индия на шест Super Hercules е бил сключен през март 2008 г. и е на стойност 962,45 милиона долара. Очаква се, че контракта напълно ще бъде изпълнен до декември 2011 г. Всичките транспортни машини ще постъпят на въоръжение в силите за специални операции на Индия. Според условията на контракта, индийските самолети ще бъдат специално оборудвани с различно допълнително оборудване, което ще осигури многофункционалност на Super Hercules.

Военнотранспортния самолет C-130J е способен да развива скорост до 670 километра в час и да извършва полети на разстояние до 3,8 хиляди километра с максимален товар. Машината е способна да вземе на борда си до 92 човека или около 22 тона товар. C-130J-30 се отличава от базовата версия на самолета с по-дългия си фюзелаж при напълно съвпадащи останали характеристики. В момента самолети от серията C-130 се намират на въоръжение в повече от 70 страни по света. – Още за С-130

 
24.09.2010, 12:38

Solar Eagle - самолет, който може да остане във въздуха 5 години

"Боинг" успя да подпише договор за 89 милиона щатски долара с Агенцията за перспективни изследователски проекти на САЩ (DARPA) за изграждане на безпилотни самолети, които могат да останат във въздуха в продължение на 5 години. Представителят на компанията Пат О'Нийл заяви, че самолета, наречен Solar Eagle, може да лети без прекъсване в продължение на 5 години на стратосферна височина (над 18000 метра).

Това е възможно благодарение на електрически двигатели и витла, 400-футови крила и подобрена аеродинамика. Специалистът отбеляза, че чрез използването на високо надеждни слънчеви батерии, Solar Eagle е в състояние да изпълнява "постоянни мисии за свръзка, разузнаване и наблюдение".

По време на изпитателния полет самолета трябва да остане във въздуха в продължение на 30 дни. Слънчевата енергия, която ще се съхранява в акумулаторите на устройството ще се използва за задвижване на Solar Eagle през нощта, съобщава TG Daily.

Първият изпитателен полет Solar Eagle трябва да се осъществи през 2014 година. /БГ Фактор/ - Още БЛА

 
24.09.2010, 12:17

В Индия се разби изтребител МиГ-27

Днес , 24 септември, изтребител МиГ-27 е катастрофирал в индийския щат Западна Бенгалия, съобщава Press Trust of India. Пилотът е успял успешно да се катапултира. Засега не се съобщава за причините за катастрофата. Самолетът е излетял от военновъздушната база Калайкунда (Kalaikunda) и извършвал тренировъчен полет. Започнало е разследване на инцидента.

От началото на 2010 г. това е четвъртата катастрофа с изтребител от този тип. През февруари за три дни индийските ВВС загубиха два МиГ-27, а през юли още един.

През месец май 2010 г. индийските ВВС съобщиха, че през следващите пет години ще извадят от въоръжение голяма част от изтребителите МиГ-27, най-вече поради изтичане на назначения технически ресурс. Още за МиГ-27

 
24.09.2010, 11:48

Цигани опоскаха летището в Равнец

Цигани опоскаха изцяло бившето военно летище край село Равнец , което беше един от славните символи на българската авиация,  но вече години наред  държавата е оставила на произвола на съдбата. Местните хора едва удържат набезите на наглите мургави крадци, които всяка вечер изнасят с каруци и малкото останали ламарини и кабели от аеропорта...... Още

 
24.09.2010, 11:30

Мексико ще закупи шест вертолета Super Cougar

Министерството на отбраната на Мексико е сключило втори договор с компанията Eurocopter за закупуване на още шест транспортни вертолета EC-725 Super Cougar, съобщава Defense Aerospace. Доставките на първите хеликоптери ЕС-275 ще започнат през второто тримесечие на 2011 г. Стойността на договора не се съобщава. Цената на един EC-725 Super Cougar по каталог е 50 милиона долара. Мексико ще изполва вертолетите за транспорт на хора и товари, за осигуряване обществения ред и за борба с наркотрафикантите.

Super Cougar може да лети със скорост до 324 км/ч на разстояние до 857 км. Хеликоптерът може да превозва 29 войници или товар с тегло до 5.6 тона. ЕС-725 спада към класа на средните двудвигателни многоцелеви вертолети. Освен на Мексико Eurocopter ще достави общо 64 хеликоптера от този модел на Индонезия, Малайзия и Бразилия. /Pan.bg/

 
24.09.2010, 10:10

Пилот на 67 г. пада с делтаплан, оцелява

67-годишният доцент от ВВС Велчо Велчев е със счупени крака, след като падна с мото-делтаплана си на пистата до Долна Митрополия в сряда вечерта..... Още

 
24.09.2010, 09:28

Гърция продава акции от военна корабостроителница

Правителството на Гърция одобри продажбата на 75,1% от акциите на гръцката корабостроителница Скарамангас на арабската компания "Абу Даби Мар". Продажбата ще позволи да се довърши строителството на заложените на стапелите подводници.

Решението за продажбата е взето на заседание на правителствения Съвет по външните работи и отбрана и комитета по приватизация. Според решението на тези два органа, германската компания "Тисен Круп Марин", закупила по-рано корабостроителницата, предава контролния пакет на арабската фирма и си запазва 24,9% от акциите. "Абу Даби Мар" в сътрудничество с Гърците ще дострои три подводници, строителството на които беше започнато от германците. Гръцкото правителство си е запазило правото на вето за изменение състава на акционерите на корабостроителницата и състава на съвета на директорите.

Тристранната сделка разрешава продължаващия доста месеци спор между гръцките власти и германската "Тисен Круп Марин" по повод строителството на поръчаните подводници от проект U214 за нуждите на гръцкия флот. Министерството на отбраната на Гърция е заплатило над 2 милиарда евро по този договор, но Атина се отказа да приеме през 2006 година първата подводница Papanikolis, от дадената серия, с твърдението, че в нея са открити сериозни дефекти. Министъра на националната отбрана отбеляза, че "правителството е развързало гордиевия възел, който създаваше проблеми на правителството и ВМС, дълги години. Сега ние обезпечихме гаранциите и достроените подводници ще постъпят във ВМС на Гърция. По този начин заплатените вече 2 милиарда евро от правителството, без да е получило нищо - няма да пропаднат".

Законопроекта за продажбата на 75,1% от акциите на корабостроителницата ще бъде внесен незабавно в парламента, за да бъде одобрен най-късно до 30 септември. /Водна зона/ - Още за U214

 
24.09.2010, 09:01

Проучването на откритата подводница продължава

Във връзка с публикациите в средствата за масова информация за откриването на неизвестна до сега потънала подводница на морското дъно в български териториални води, Щабът на ВМС съобщава, че са предприети конкретни мерки за локализирането и идентифицирането на този подводен обект. На този етап е установено, че става въпрос за германска подводница от проекта UB-I от времето на Първата световна война. Идентифицирано е и бордовото оръдие от калибър 37 мм. Проучването както под вода, така и в архивите, продължава. След получаването на конкретни резултати, Щабът на ВМС ще направи ново съобщение до медиите. /МВ/ - Още подводници

 
 
 
23.09.2010, 22:24

Пентагонът поръча 32 изтребителя F-35

САЩ поръчаха Lockheed Martin производството на 32 многоцелеви изтребителя F-35 JSF. Стойността на сделката ще е $5 млрд. Това е четвъртата поредна покупка на F-35 от американското правителство.

От 32-та самолета, 30 са предназначени за САЩ, един за Великобритания и има опция един да бъде изпратен в Холандия. Това са машини от малосерийното производство, които се предвиждат да бъдат доставени след 2012 г. Единичната стойност на F-35 в рамките на този договор е $156 млн., но без да се смята двигателя. В същото време в тази сума са включени някои допълнителни разходи изникнали около проекта напоследък. Така до момента официално са поръчани 63 самолета F-35.

Въпреки това програмата продължава да среща огромни трудности. До момента Lokcheed Martin са изпълнили едва около 10% от общо 5000-те часа изпитателни полети необходими за успешното приключване на програмата. /Аеро/ - Още за F-35

 
23.09.2010, 22:14

Самолет МиГ-29 се е разбил при тренировъчен полет в Беларус, пилотите са загинали

Самолет МиГ-29 се е разбил при тренировъчен полет в Беларус, като и двамата пилоти на машината са загинали, съобщиха от белоруското министерство на отбраната, предаде ИТАР-ТАСС.

Инцидентът е станал при изпълняването на маневри с повишена сложност на минимална височина. След възникването на технически проблем с цел предотвратяване на падането на самолета в населено място пилотите са насочили машината към незаселена гористо-блатиста местност, изпълнявайки докрай войнския си дълг, отбелязват от министерството.

Военна комисия разследва причините и обстоятелствата около инцидента. – Още за МиГ-29

 
23.09.2010, 21:55

Започна реализирането на програмата за строителство на 9 стражеви кораба за Бреговата охрана на Канада

Министърът на националната отбрана на Канада Питер Маккей обяви за началото на строителството на стражеви кораби за прибрежната зона MSPV (mid-shore patrol vessel), предназначени за канадската Брегова охрана.

Техническото задание за покупката на до дванадесет нови кораба е било обявено през април 2009 г. След оценка на постъпилите предложения през септември 2009 г. контракт за доставка на девет нови средни стражеви кораба е бил сключен с канадската компания „Ирвинг шипбилдинг инк. (Халифакс, Нова Шотландия). Стойността на съглашението е 194 млн канадски долара (176 млн долара САЩ). Контракта включва опция за доставката на три допълнителни кораба. Планирано е първият кораб да бъде предаден на клиента през 2011 г., а останалите – до 2013 г.

Според контракта, за Бреговата охрана на Канада ще бъдат произведени кораби клас „Стен Патрол-4207, проектиран от холандската компания „Дамен шипьярдс. Офсетната програма предвижда влагане на средства в промишлеността на Канада на сума, равна на стойността на контракта.

Стандартния кораб проект „Стен Патрол-4207” има стоманен корпус и алуминиева надстройка. Дължината му е 42,8 м, ширина – 7,1 м., екипаж – 6-8 човека, максимална скорост  – 25 възла, обсег на действие – 2000 морски мили, автономност – 14 денонощия.

 
23.09.2010, 21:24

Русия е доставила на Индонезия три вертолета Ми-35М

С военнотранспортен самолет Ан-124 в Индонезия са доставени три ударни вертолета Ми-35М, съобщава РИА Новости”.

Според данни на ЦАМТО, през 2003 г. Индонезия вече е получила два руски вертолета Ми-35М. Доставката на втората партия от тези вертолети се явява част от пакета въоръжение, който бе договорен през 2006 г. Тогава Русия предложи на Индонезия държавен кредит на стойност 1 милиард долара за покупка на руска военна техника. Официално съглашението за това бе подписано на 6 септември 2007 г. по време на официалната визита на Владимир Путин в Джакарта.

В частност по този кредит е планирано доставката на от 3 до 5 ударни вертолета Ми-35М и 10 транспортни вертолета Ми-17В-5.

През 2003 г. на индонезийското военно ведомство вече бяха доставени 8 вертолета Ми-2 и 2 вертолета Ми-171 на обща стойност 12 милиона долара. – Още за Ми-35

 
23.09.2010, 20:30

Чехия ще изпрати още 200 свои военни в Афганистан

Чехия ще увеличи контингента си в Афганистан от следващата година до около 700 военнослужещи спрямо сегашните 535, съобщиха от министерството на отбраната на страната, предаде АФП.

„Говорим за число, близко до 700 войници за следващата година, като мандатът до края на настоящата година е 535”, съобщи Ян Пейшек, ръководител на пресслужбата на министерството.

В по-ранна информация на чешки медии беше цитиран министърът на отбраната Александър Вондра, който е заявил, че крайният брой на войниците може да достигне 730 души.

Увеличението на контингента в Афганистан е за сметка на изтеглянето на болшинството от чешките военнослужещи от Косово.

Повечето чешки войници в Афганистан работят в екип за регионално възстановяване в източната провинция Логар. /ИА „Фокус”/

 
23.09.2010, 17:45

Новоприетите курсанти от НВУ „Васил Левски” ще положат военна клетва

Новоприетите курсанти от Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново ще положат утре, 24 септември, военна клетва на Ритуалния плац на университета. Обучението на 79-те курсанти, от които 14 са жени, ще е с продължителност 5 години. Те ще се обучават по четири военни специалности.

При завършването на курсантите се присвоява звание „лейтенант”. Те получават и образователно-квалификационната степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Началото на клетвата ще е от 10.00 ч. на 24 септември 2010 г. в НВУ „В.Левски". Още за НВУ

 
23.09.2010, 17:01

Германия е готова да изпрати още свои военни инструктори в Афганистан

Германското правителство се е съгласило да изпрати още военни инструктори в Афганистан, които ще се заемат с подготовката на военнослужещите от афганистанската армия, съобщава радио  „Дойче веле”. В замяна на това Германия ще изтегли шест свои разузнавателни самолета от типа „Торнадо”.

Още днес се очаква министърът на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг писмено да информира ръководителите на всички политически групи в Бундестага за предстоящото предислоциране на самолетите „Торнадо”, твърди телевизия А Ер Де. /ИА „Фокус”/

 
23.09.2010, 16:58

Два бойни самолета са се сблъскали в Хърватия, пилотите са катапултирали

Два бойни самолета МиГ-21 са се сблъскали по време на учение в Хърватия, като и двамата пилоти са оцелели невредими, съобщиха от министерството на отбраната на страната, предаде АФП.

В изявление на министерството се посочва, че инцидентът е станал около 13:40 часа българско време, като и двамата пилоти са съумели да катапултират и да се свържат с командването. Двата самолета са се сблъскали в район на около 106 км югозападно от Загреб. Още за МиГ-21

 
23.09.2010, 14:56

Ще оставим ли ВВС без пилоти?

Съюзът на летците ветерани в България (СЛВБ) изразява тревогата си от текста на Решение № 576/06.08.2010 г. на Министерския съвет, с което е приет законопроект за поправка в Кодекса за социално осигуряване (КСО), отнасящ се до пенсиите на военните летци от реактивната авиация, който е влязъл в 41-ото Народно събрание..... Още

 
23.09.2010, 12:53

Войските на САЩ ще бъдат изведени през юли 2011 година

Определеният от Барак Обама юли 2011 година като краен срок за извеждането войските от Афганистан ще бъде само началото на този процес,заяви командващият войските на САЩ и НАТО в Афганистан Дейвид Петреус в ексклузивно интервю за вестник „Таймс". Генералът изясни, че като се отчита обстановката в страната той оставя за себе си правото сам да определи този срок. Според него, отначало е необходимо да се създаде страна, способна да се защитава и управлява самостоятелно. - Още за Афганистан

 
23.09.2010, 09:00

“Кървави” битки във Вашингтон заради Афганистан

Журналистът от в. “Вашингтон пост” Боб Удуърд излиза идната седмица с поредните си разкрития от кухнята на американската власт. Новата му книга “Войните на Обама” разказва за битките в администрацията около новата стратегия за войната в Афганистан. Сред най-известните книги на Удуърд досега са “Цялото президентско войнство” (1974 г.) за скандала “Уотъргейт” и “Пелена: тайните войни на ЦРУ” (1987 г.)...... Още

 
 
 
22.09.2010, 22:40

ВМС на Норвегия получиха ракетен катер от ново поколение

ВМС на Норвегия са приели на въоръжение бързоходнен ракетен катер от ново поколение от клас Skjold, съобщава Defense Aerospace. Предаването на катера на военните се е състояло на 15 септември т.г. в корабостроителницата Umoe Mandal, разположена в град Мандал. В състава на ВМС на Норвегия катерът е бил включен под името Storm. Така в момента на въоръжение в Норвегия стоят два ракетни катера от клас Skjold, построени с използване на технологията стелтс. Първият  Skjold е бил включен в състава на военноморските сили на страната през април 1999 г.  Разработката на такива кораби започва през 1996 г. в рамките на проекта SMP 6081 по поръчка на ВМС. Storm се явява първият сериен катер от проекта, и първият, създаден по поръчката на серията. Катерите от клас Skjold са построени с използването на безехово и радиопоглъщащо покритие. Способни са да развиват скорост до 60 възела, а далечината на плаването е около 800 мили. Корабите от клас Skjold са снабдени с многофункционални радари, способни да водят радиолокационен контрол на въздушното и морското пространство със средствата на радиоелектронната борба и подавяне на електронно-оптически сензори. Обмен на информация с други военни подразделения на норвежките въоръжени сили може да се провежда  от катера посредством тактическата мрежа по стандартите Link 11 и Link 16. Бързоходните съдове са въоръжени с осем противокорабни ракети Kongsberg SSM, зенитни ракети Mistral, 76-милиметрово скорострелно оръдие Oto Breda и 12,7-милиметрови картечници. /Дума/ - Още катери

 
22.09.2010, 20:43

Холандия модернизира транспортните си вертолети Cougar

Министерството на отбраната на Холандия обяви своята средносрочна програма за модернизация на 17 транспортни вертолета Eurocopter AS-532 Cougar, съобщава Flightgloglobal. Очаква се работите да започнат през 2012 г. Благодарение на модернизацията срока на служба на машините ще бъде удължен до 2026 г. Усъвършенстването на AS-532 ще бъде извършено още и заради това, че от 2015 г. се прекратява производството на някои резервни част за тях.

В рамките на програмата за модернизация на Cougar ще бъде поставено ново далекомерно оборудване, радиостанции работещи в диапазона VHF (30-300 МХц), обновена GPS система, спътникова свръзка и оборудване за обмен на информация Link 16, а също и радиостанции Tetra за свръзка с гражданските служби за бързо реагиране. Освен това пилотската кабина ще бъде цифровизирана.

Според предварителна информация, през 2012 г. ще бъдат модернизирани два вертолета Cougar, а последните машини трябва да са готови до 2017 г. Стойността на програмата се оценява на 50-100 милиона евро. – Още за AS-532 Cougar

 
22.09.2010, 18:25

Крупна презентация на Gripen в България

На 21 септември 2010 г. представители на шведската агенция за отбранително имущество FMV, на ВВС на Швеция и Saab се срещнаха с представители на българското министерство на отбраната и ВВС, за да презентират технически детайли по шведската оферта за многоцелеви изтребители Gripen.

“Имаше запитване за извършване на голяма и детайлна презентация на техническите характеристики, детайли около обучението на пилоти и инженери и други подобни” – коментира за АЕРО майор Робърт Йохансон, програмен директор на Gripen за Унгария. Според Йохансон представителите на българските ВВС и МО са се интересували основно от експлоатационните разходи на машината, разходите при извършване на тежки технически поддръжки и други детайли свързани с техническите аспекти на експлоатация. Майор Йохансон твърди, че Gripen е най-изгодната, от икономическа гледна точка, алтернатива пред България. Без разбира се да се забравят изключително модерните технологии интегрирани в него.

Швеция остава силно ангажирана в процеса на модернизация на българските Военновъздушни сили. Компанията Saab се надява на открита и прозрачна тръжна процедура за придобиването на изтребители.

 „Ние силно подкрепяме плановете на българското министерство на отбраната да проведе открит и прозрачен търг за придобиване на изтребители и продължаваме диалога си с българската страна. Шведската агенция за oтбранително имущество FMV, шведските ВВС и Saab представиха подробности за техническите характеристики на изтребителя Gripen пред представители на българското министерство на отбраната. Ние вярваме, че Gripen е финансово най-изгодният изтребител за България, който напълно задоволява нуждите на българските ВВС,” каза Даниел Боестад, директор на Saab за България.

Шведското правителство предлага на България чисто нови многоцелеви изтребители Gripen, напълно съобразени с изискванията на НАТО. Предложението включва и оферта от Saab за 100% офсет, който ще създаде хиляди нови работни места и ще подпомогне българската икономика.

Според последните намерения обявени от министъра на отбраната Аню Ангелов процедурата по избор на нов боен самолет трябва да стартира в края на 2011 г., а победителя трябва да бъде обявен през 2012 г. /Аеро/ - Още за Gripen

 
22.09.2010, 15:33

Русия няма да доставя на Иран комплекси С-300

Русия реши да не доставя зенитно-ракетни комплекси С-300 на Иран, заяви началник Генералния щаб на Въоръжените сили Николай Макаров. Според него, „тези комплекси, безусловно, са под забраната на санкциите на Съвета за сигурност на ООН, въведени спрямо Иран". Контрактът за доставки на Иран на С-300 беше подписан преди две години. Имайки предвид тревогата на световната общност от ядрената програма на Иран, реализирането на контракта беше отложено, а в началото на юни тези година официално „замразено", което през август беше потвърдено от министъра на отбраната на Руската Федерация Анатолий Сердюков. Още за С-300

 
22.09.2010, 12:39

Военното министерство освободи 500 души и назначи 3500 дърводелци и хигиенисти

Старият армейски управленски принцип "Дръж ги в мъгла да им е ясно" все още е "на въоръжение" и е особено приложим по отношение на т.нар. "оптимизация", с която от години ни обещават по- малобройна, но по-професионална армия..... Още

 
22.09.2010, 12:35

Военната мощ на Иран има само отбранителен характер

Растящата военна мощ на Иран има единствено отбранителен характер, заяви началникът на Генералния щаб на тържество по случай 30-ата годишнина от началото на кръвопролитната война с Ирак (1980-1988 г). "Задачата на растящия военен капацитет на Иран е единствено да възпира евентуални агресори и да защитава нашата страна от вражески заплахи", подчерта генерал Хасан Фирусабади в речта преди традиционния военен парад, организиран всяка година на днешния ден. През последните години САЩ и Израел заявяват, че не изключват възможността за военен удар срещу Иран, обвиняван от Запада, че се стреми да се сдобие с ядрено оръжие. В отговор на това иранските ръководители все по-често организират военни маневри, съобщават за укрепване на военния арсенал и по-специално на ракетните си войски. /АФП /

 
22.09.2010, 10:52

Индия и САЩ ще подпишат най-голямата между двете страни досега отбранителна сделка

Индия и САЩ ще подпишат сделка за отбраната на Индия на стойност около 3,5 милиарда долара, предаде АФП, като се позовава на публикации в американска преса. Това е най-голямото споразумение, което някога е сключвано между двете страни.

Според споразумението индийските военновъздушни сили ще закупят 10 транспортни самолета "Глоубмастър" C-17, които ще заменят остаряващата въздушна флотилия на руските "Илюшин" Ил-76, според данни на неназовани източници.

Преговорите за сключване на сделката навлизат във финален етап и се очаква тя да бъде подписана през ноември, по време на посещението на американския президент Барак Обама в Индия. /ИА „Фокус”/

 
22.09.2010, 10:22

Израел няма да подпише ДНЯО

Израел отказва да подписва Договора за неразпространение на ядреното оръжие - заяви на общата конференция на Международната агенция по атомна енергия във Виена ръководителят на израелската комисия по атомна енергия Шаул Хорев. Инициативата, задължаваща Израел да подпише договора, направиха няколко арабски страни. Хорев отбеляза, че Израел не е единственият член на МААЕ, който се възползва от суверенното право да не се присъедини към договора, ръководен от интересите на своята национална безопасност.

 
22.09.2010, 10:19

Медведев е подписал указ за „Военно-административно деление на Руската федерация”

Президентът на Русия Дмитрий Медведев е подписал указ за „Военно-административно деление на Руската федерация”, съобщават руските СМИ.

Оптимизирането на структурите за управление на Въоръжените сили на РФ ще бъде извършено в два етапа.

От 1 септември 2010 г. се създава Западен военен окръг на базата на Ленинградският и Московският военни окръзи. Съществуващите в момента Северо-Кавказски военен окръг, Приволжско-Уралски военен окръг, Сибирски военен окръг и Далекоизточния военен окръг се запазват.

От 1 декември 2010 г. се въвежда ново военно-административно деление на Руската федерация, в което освен създадения Западен военен окръг ще влязат още три нови военно окръга.

На базата на Северо-Кавказския военен окръг се създава Южен военен окръг.

На базата на Приволжско-Уралския военен окръг се създава Централен военен окръг.

Сибирския военен окръг и Далекоизточния военен окръг се преобразуват в Източен военен окръг. – Още за Военните окръзи на РФ

 
22.09.2010, 08:55

Бялата книга имала слабости

Бялата книга за въоръжените сили  не обяснява как трябва да реагират хората при природни бедствия и това е една от слабостите й. Това посочи вчера по време на обществено обсъждане бившият началник на Генщаба ген. Цветан Тотомиров.

Министърът на отбраната (1999-2001) Бойко Ноев подкрепи това твърдение, като допълни, че Бялата книга има и друг съществен пропуск. “Документът се фокусира предимно върху Министерството на отбраната и въоръжените сили, но трябва да бъдат разгледани ресурсите и на другите ведомства за защита на националната сигурност”, обясни той. И допълни, че е пропуснато да се спомене и как се е стигнало до сегашното положение на армията.

Липсата на информация за трансформацията на въоръжените сили и малкото заложени пари за модернизация бяха сред другите акценти в дискусията. Военният министър Аню Ангелов каза, че Бялата книга няма за цел да бъде отчет и да отправя критики към предишни ръководства. Той изслуша всички изказвания и заяви, че са записани и ще бъдат разгледани внимателно. /Труд/

 
22.09.2010, 08:15

Ще влезе ли Русия в НАТО?

Влизането на Русия в НАТО е възможно, но тя трябва сама да вземе решение за това и да види дали членството е в неин интерес.

Това заяви постоянният представител на САЩ в НАТО Иво Далдер, цитиран от РИА Новости...... Още

 
22.09.2010, 00:07

НАТО идва на ревизия

Екип на НАТО ще пристигне в България идната седмица, за да направи ревизия на изпълнението на договорките между София и Брюксел. Експертите ще се водят от директора по планирането на силите в НАТО Франк Боланд, научи "Стандарт". По време на срещите в българското Министерство на отбраната ще бъде направен преглед на т. нар. цели на силите. Това са оперативните способности, които армията трябва да има като част от Алианса.

От години София изостава в изпълнението на целите. Още през 2008 г. трябваше да се представи в Брюксел визия за придобиването на многоцелеви изтребител, но това не бе направено. Документът тепърва ще се пише. Не бяха декларирани и обещаните хеликоптери Ми-24 за операции на Алианса зад граница. Според източници от министерството очаква се на срещите да бъдат преразгледани някои срокове, но не и поетите ангажименти от българската страна.

Ревизията на НАТО се налага и заради изготвянето на Бялата книга за отбраната, която предвижда свиване на войската до 26 хил. души, както и покупка на нова техника. Вчера документът беше обсъден с експерти във Военна академия.

 
 
 
21.09.2010, 20:50

ВС на Чехия приеха на въоръжение нова система за РЕП

Въоръжените сили на Чехия са приели на въоръжение нова система за радиоелектронно подавяне (РЕП) на радиоуправляеми взривни устройства STAR-V, които ще бъдат предадени на подразделенията, развърнати в Афганистан.

Системата се монтира на борда на многоцелева бронирана машина LMV на компанията „Ивеко и ще повиши защитата на конвоите.

Системата STAR-V е разработена и изготвена от чешката компания „URC систем” и е най-съвременната в семейството на предавателите за смущения STAR (STAvebnicovy RuUic – модулен предавател за смущения). Комплекта тежи 85 килограма и има изходна мощност от 740 Вт.

Системата работи в СВ, УКВ и DSC диапазони, както и в диапазона на мрежовите комуникационни стандарти GSM (Global System for Mobiles) и UMTS (Universal Mobile Telephone System) и на свръзката WiFi. Системата е разработена с открита архитектура, което позволява модернизацията и в бъдеще и формиране на конфигурация в зависимост от изпълняваните задачи.

Чешките подразделения в Афганистан вече използват малогабаритна преносима версия на предавателя за смущения STAR-Manpack, който е с мощност до 40 Вт.  Още средства за РЕП

 
21.09.2010, 17:13

Русия е унищожила почти половината от своето химическо оръжие

В Русия са унищожени над 19 хиляди тона химическо оръжие - почти половината от съществуващите запаси, заяви чиновникът от Министерството на промишлеността на Русия Виктор Холстов. Той отбеляза, че тази година от федералния бюджет за тази цел са били отделени 20 милиарда рубли (около 500 милиона евро). Русия, която подписа конвенцията за химическото оръжие, е задължена да ликвидира 40 хиляди тона от своите отровни вещества до 2012 година. Но във връзка със световната икономическа криза Русия е отложила това с 2 години. Още химическо оръжие

 
21.09.2010, 17:09

Русия разкрива планове за нов бомбардировач

Москва избира авиационния завод в Казан за производство на нов стратегически бомбардировач, за който досега не е споменавано, разкри министър председателят на Русия Владимир Путин. Казан ще продължи да усъвършенства сега приетите на въоръжение Ту-22 и Ту-160 и след това “ще започне производството на стратегически бомбардировач от ново поколение”, цитира думите на Путин агенцията РИА Новости. Прави впечатление, че тези думи на руския премиер идват няколко дни след като министърът на ВВС на САЩ съобщи за началото на програма за разработване на нов стратегически американски бомбардировач от ново поколение, представляващ в същност система от различни платформи. /Pan.bg/

 
21.09.2010, 17:01

Италия ще изпрати още военни инструктори в Афганистан

Италия ще изпрати още 100-150 военни инструктори в Афганистан по молба на НАТО. Това съобщи италианският министър на отбраната Иняцио ла Руса, цитиран от агенция  АНСА.

„Смятам, че изпращането на още инструктори е полезно, тъй като ще ни позволи да изпълним целта си – да се предаде отговорността за сигурността на афганистанските части”, посочи министърът.

В момента Италия има около 3300 свои военнослужещи в Афганистан, като до края на годината техният брой ще бъде увеличен на 4000.

 
21.09.2010, 12:59

Русия ще изразходва 19 трилиона рубли за превъоръжаване на армията си

Министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков съобщи, че през следващите десет години ще бъдат изразходвани 19 трилиона рубли за закупуването на въоръжения и технологии за руската армия, съобщава  Газета ру.

По думите на Сердюков част от технологиите ще бъдат закупени от САЩ. Министърът добави, че скоро ще бъде готово предложението за увеличаване с 46% на бюджета на руското министерство на отбраната за периода 2011-2020 година. /ИА „Фокус”/

 
21.09.2010, 12:02

Оръжейна сделка между Русия и Сирия безпокои САЩ

САЩ изразяват безпокойство от руските планове да доставят на Сирия противокорабни крилати ракети „Яхонт", които Израел възприема като пряка заплаха за своята сигурност

Министърът на отбраната Робърт Гейтс подкрепи опасенията, изказани от колегата му Ехуд Барак на среща във Вашингтон, пише БиБиСи. По думите на Барак разпространението на оръжието ще дестабилизира региона.

"Русия има право да продава оръжие на други страни, но ние се надяваме, че тя ще отчита стратегическите последствия от всяка една продажба", излезе с официален коментира пресслужбата на Пентагона.

Припомняме, вчера министърът на отбраната Анатолий Сердюков, който беше на няколкодневно посещение във Вашингтон, призна че сделката е била обсъждана, но изключи възможността въоръжението да попадне в ръцете на терористи, тъй като в договора със Сирия се съдържа забранителна клауза то да се продава или предава на трети страни.

Според информацията Дамаск разчита да получи не по-малко от две системи „Бастион", като окомплектовката на комплексите ще включва до 36 ракети „Яхонт".

Това прави обемът на оръжейната доставка значителен и на стойност около 300 млн. долара. /news.bg/

 
21.09.2010, 11:51

СААБ” ще достави маскировъчни комплекти за бронетехника на американските морски пехотинци

Компанията „СААБ” обяви, че е подписан договор с американското и подразделение „СААБ Барракуда” на стойност 850 хиляди долара за производство и доставка на комплекти за защита и маскировка на бронетехника SOLSCONS за корпуса морска пехота на САЩ.

Доставките започват този месец. Комплектите ще се използват от КМП за снижаване на забележимостта на танковете M-1A1 "Абрамс" и бронираните евакуационни машини M-88 „Херкулес.

От 2006 г. „СААБ Барракуда” е предала на ВС на САЩ повече от 6000 комплекта SOLSCONS.

 
21.09.2010, 10:40

Взето е принципно решение за закупуването на хеликоптероносач клас „Мистрал”

Вече е взето принципно решение за закупуването от Русия на хеликоптероносач клас „Мистрал”. Съгласувани са основните параметри и финансови условия с френската страна, съобщи високопоставен представител на Генералния щаб на Военноморския флот на Русия, цитиран от  Интерфакс.

По неговите думи търгът, който ще бъде обявен от министерството на отбраната до края на месец септември, ще има само „формален характер”. Източникът посочва, че целта на търга е не да бъде определен изпълнител на договора, а максимално да се намали цената на сделката с Франция. /ИА „Фокус”/ – Още за Мистрал

 
21.09.2010, 10:27

В Русия отбелязват Денят на победата в Куликовската битка

В Русия отбелязват годишнината от победата на Куликовското поле (южно от Москва). Битката е се води на 21 септември 1380 година. Победата в Куликовската битка става събитие от световен мащаб, което въвлича в своята орбита цялата Евразия. Руската армия е командвана от Дмитрий Иванович, наречен впоследствие Донски, а войските на Ордата - от хан Мамай. Въпреки големите загуби, руските войски разгромяват противкника. Тази победа става началото на освобождението на Русия от игото на Златната орда и полага основата на бъдещото единство на Руската държава.

 
21.09.2010, 09:06

Военни действия срещу Иран не са идеалното решение

Американският президент Барак Обама каза днес, че ако Иран разполага с ядрено оръжие, това би било истински проблем, но че не смята, че военни действия от страна на Израел или САЩ са идеалният начин за решаване на кризата. "Продължваме да сме готови за дипломатически стъпки в разрешаването на кризата", каза Обама за телевизия СиЕнБиСи. "Не смятаме, че война между Израел и Иран или военни действия са идеалният начин, но имаме предвид всички опции", допълни Обама.

Американски военни командири също предупредиха, че американски или израелски военни удари срещу Иран могат да предизвикат ответна реакция от страна на Техеран и на групи като Хизбула в Ливан и Хамас в ивицата Газа, които могат да дестабилизират целия регион. /DW/

 
21.09.2010, 08:50

При катастрофа на хеликоптер на НАТО в Афганистан са загинали девет военнослужещи

При катастрофа на хеликоптер на НАТО в южната част на Афганистан са загинали девет чуждестранни военнослужещи, съобщиха от Алианса, предаде АФП.

При инцидента са ранени още четирима души, двама от които военни от НАТО, войник от афганистанските сили за сигурност и американски цивилен.

До момента няма информация за причините за катастрофата, но от Алианса уточниха, че "няма данни за вражеска активност в региона на инцидента".

 
 
 
20.09.2010, 22:50

Обсъждане на проекта на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили на Република България

Обсъждане на проекта на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили на Република България ще се проведе утре, 21 септември, във Военна академия „Г.С.Раковски”.

На обществената дискусия ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, постоянният секретар на отбраната Николай Милков, заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев и генерал-майор Йордан Йорданов, ръководителите на работните групи, участвали в процеса на Прегледа на структурата на въоръжените сили, и експерти от Центъра за гражданско-военно сътрудничество, Монтерей.

На форума са поканени да вземат участие представители на Президентството и Министерския съвет, членовете на Комисията по външна политика и отбрана към Народното събрание, експерти от академичната общност и неправителствените организации и сдружения със сфера на дейност в областта на сигурността и отбраната.

Обсъждането ще започне в 13.00 ч. в аула „Раковски” на Военна академия „Г.С.Раковски”. /МО/

 
20.09.2010, 20:51

В Афганистан разобличиха американски войници, убиващи мирни жители за забавление

Органите на американското военно правосъдие в Афганистан са разобличили група американски военни, убиващи мирни афганистански жители за забавление и пазещи костите им като „трофеи”, съобщава ИТАР-ТАСС.

По данни на предварителното следствие жертви са станали трима афганистанци, които не са имали връзка с въоръжените отряди на талибаните. Арестувани са петима войници, обвинение в убийство.

Други седем военнослужещи са арестувани за опит за възпрепятстване на следствието. Обвинените могат да получат доживотни присъди. /ИА „Фокус”/

 
20.09.2010, 20:06

Eurocopter започва изпитания на нова модификация на вертолет Tiger

В средата на септември европейскаta компания Eurocopter започна летателни  изпитания на нова модификация на ударния хеликоптер EC-665 Tiger – HAD (Helicoptere d'Appui Destruction - вертолет за огнева поддръжка), съобщава FlightGlobal. Изпитанията се извършват на полигона на Eurocopter до испанския град Албасете и ще завършат през 2011 г.

До края на годината от хеликоптера ще се извършат стерлби с ракети, включително с Mistral клас "въздух-въздух" на френската компания MBDA и със Spike клас "въздух-повърхност" на израелската Rafael.

Работите по създаването на Tiger HAD се изпълняват в интерес на амиите на Франция и Испания. Испания ще получи първия от общо 24 от новите модификации хеликоптери в началото на 2012 г. Новият вертолет ще е с по-мощни двигатели MTRI MTR390-E, благодарение на които максималното полетно тегло ще се повиши от 6 на 6.6 тона. На новата версия ще се инсталира съвременно бордово оборудване, включително и цифрова система за управление на полета.

Към момента общо 57 хеликоптера EC-665 Tiger са на въоръжение в Австралия, Франция, Германия и Испания. За сега няма информация дали останалите страни ще модернизират вертолетите си до стандарта HAD. /Pan.bg/ - Още за Tiger

 
20.09.2010, 18:42

ВМС на Египет ще закупят от САЩ хидроакустични системи LFATS

Военноморските сили на Египет смятат да повишат възможностите си за борба с подводниците на противника, като закупят от фирмата „L-3 коммьюникейшнз” нискочестотни активни буксируеми хидроакустични системи LFATS (Low-Frequency Active Towed Sonar).

Агенция „Ассошиейтед Пресс” съобщи за сключен между Командването за корабостроене и въоръжения на ВМС на САЩ и подразделението „L-3 коммьюникейшнз оушн системз” на контракт на стойност 24,711 милиона долара. Доставката е в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” и ще започне да се изпълнява от януари 2013 г. Съглашението предвижда и опция, при реализация на която стойността на контракта ще достигне до 27,3 милиона долара.

Системата LFATS е разработена за използване от малоразмерни кораби и според информация на L-3, хидролокатора е способен да открива подводници на дълбочина от 15 до 300 метра и далечина до 30 мили (48,28 км).

 
20.09.2010, 17:31

Изпитания на американска водородна бомба са имали глобални последствия на Земята

Изпитанието на американската водородна бомба на тихоокеанския атол Бикини през 1954 година е имало глобални последствия. До този извод са достигнали учени от Хирошимския институт за мир, съобщава КРОСС, позовавайки се на вестник „Асахи". Изследователите, начело с проф. Хирохито Такахаси са изучили архивните документи, които били разсекретени от Министерството на енергетиката на САЩ.

Според данните, открити там, радиоактивната пепел, издигнала се във въздуха след взрива на бомбата е била фиксирана, в продлъжение на четири месеца от 122 метеорологични станции по света. На базата на получената информация японските учени са направили карта на замърсяването.

Тя покзва. че облакът пепел след взрива е покрил Тихия океан и се е разпространил над Източна Азия, Австралия, Северна Америка, Карибско море и северната част на Южна Америка. Радиоактивни вещества са били открити дори в атмосферата над Африка.

„Документите свидетелстват за това, че ядрените изпитания в атола Бикини са се отразили на екологичната обстановка в целия свят", е заявил проф. Такахаси. Още за ядреното оръжие

 
20.09.2010, 17:06

Ученията на ШОС в Казахстан

На полигона в Казахстан участниците в контратерористичните учения „Мирна мисия - 2010" членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) тренираха действия по освобождаване на „превзет от терористи" град. Самолети и хеликоптери на руския, казахския и китайския контингент нанасяха огнени удари, поддържайки наземната групировка. Кулминацията на маневрите ще бъде на 24-ти септември: в този ден на полигона за наблюдения на действията на войските ще дойдат министрите на отбраната на членки на ШОС и техни колеги от Азербайджан и Украйна.

 
20.09.2010, 14:15

Безпилотен разузнавателен самолет на НАТО се е разбил в Афганистан

Безпилотен разузнавателен самолет на НАТО се е разбил в Афганистан, съобщава  РБК. Инцидентът е станал в провинция Лугар в южната част на страната. Според официалната информация самолетът се е разбил заради технически проблем. Няма пострадали при инцидента.

В същото време талибаните твърдят, че те са свалили безпилотния летателен апарат.

 
20.09.2010, 14:10

Противоиранска отбрана

Президентът на САЩ Барак Обама е подготвил обръщение към Конгреса на САЩ с молба да бъде одобрена сделка по продажбата на оръжие, която може да се превърне в най-голямата в историята на страната. Съгласно плановете на Белия дом на Саудитска Арабия може да бъдат доставени 84 самолета, 178 хеликоптера, както и бойни кораби, радиолокационни станции и системи за противоракетна отбрана на стойност около 60 милиарда долара. От администрацията на Обама не скриват, че основната цел на превъоръжаването на Саудитска Арабия и на други близкоизточни съюзници на САЩ е изолацията на Иран.... Още

 
20.09.2010, 12:17

Чешките JS-39 Gripen – 10 000 часа във въздуха

По повод налетените 10 000 часа от чешките JS-39 Gripen един от тях е получил специална окраска. На предните хоризонтални управляващи повърхности са нарисувани очи на тигър. Това е вторият чешки Gripen с подобна тигрова маркировка. /Pan.bg/ - Още за JS-39 Gripen

 
20.09.2010, 12:00

ВМС на Пакистан приеха трета фрегата клас F-22P

По време на церемония, състояла се в Шанхай на 15 септември, командващият на ВМС на Пакистан адмирал Номан Башир прие третата фрегата „Саиф” клас F-22P, построена в Китай.

Той е отбелязал, че както и първите два кораба, фрегата е била предадена преди указания в контракта срок, съобщава пакистанския вестник „Дейли таймс.

Министерството на отбраната на Пакистан сключи контракт на стойност 750 милиона долара за строителството на четири фрегати F-22P (Тип-053H3 Джангвей-2) с китайската корабостроителна компания CSTC (China Ship trading Company) през октомври 2005 г. Според условията в него, първите три кораба трябва да бъдат построени в китайската корабостроителница „Худонг Чжунгхуа” в Шанхай, а четвъртият – в корабостроителницата „Карачи шипъярд енд инжиниринг уоркс» (KSEW) в Карачи. Съглашението предвижда и доставката на шест вертолета Z-9EC.

Главния кораб от серията „Зульфикар” бе приет на въоръжение от ВМС на Пакистан през септември 2009 г. Втората фрегата пакистанския флот получи през февруари 2010 г. Фрегата „Саиф” бе заложена през ноември 2008 г. и спусната на вода през май 2009 г.

Церемонията по залагането на четвъртата и последна фрегата се състоя на 10 декември 2009 г. в корабостроителницата KSEW. Тя трябва да бъде предадена на ВМС на Пакистан през 2013 г. – Още фрегати

 
20.09.2010, 10:50

Летище Кандахар бе подложено на три ракетни атаки

На 17 и 18 септември летище Кандахар, Афганистан беше подложено на три ракетни атаки. В петък, 17 септември, летището е атакувано в 19.20 часа местно време (17.50 часа българско време) с една ракета. На 18 септември, събота, са извършени две атаки в 13.25 часа местно време (11.55 часа българско време) и в 22.24 часа местно време (20.54 часа българско време) с по една ракета.

Няма пострадали български военнослужещи и не са нанесени материални щети. /МО/

 
20.09.2010, 10:34

Британските части предадоха отговорността за сигурността на район в Южен Афганистан на САЩ

Британските части предадоха отговорността за сигурността на район в Южен Афганистан на САЩ, съобщава  АФП.

От Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) обявиха, че британските сили са предали отговорността за сигурността на Сангин на американските военнослужещи. Сангин се намира в размирната провинция Хелманд. В района са загинали над 100 британски войници. /ИА „Фокус”/

 
20.09.2010, 10:19

Евтин резервист ще смени скъпия боец

Резервисти, чиято издръжка струва в пъти по-малко от военните на кадрова служба, ще компенсират предстоящото орязване на войската. Министерство на отбраната планира да наеме на работа в доброволния резерв около 3000 души. Всеки мераклия подписва първоначален договор. Сега експертите умуват за какъв срок - 5 или 8 години..... Още

 
20.09.2010, 10:10

Не по-малко от 40 военнослужещи загинаха в източен Таджикистан

Не по-малко от 40 военнослужещи от Министерството на отбраната на Таджикистан, сред които и 5 офицера, загинаха, а 10 са ранени след въоръжено нападение в неделя. Колона от правителствени войски от 75 души, която се е била на път към Раштските райони в рамките на операцията по хващането на особено опасни престъпници, избягали от следствените изолатори на Държавния комитет по националната сигурност на 23 август. В заявлението на Министерството на отбраната по случая се казва, че колоната е била нападната от бандата на Абдул Рахимов - бивш полеви командир, отказал се да сложи оръжие след подписването на Споразумението за мир през 1997 година, сложило край на гражданската война в Таджикистан.

 
20.09.2010, 10:02

Афганистанският фронт

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро изглежда, че е научил някои неща за дипломацията след решението на правителството му да изтегли военнослужещите от Ирак и Косово и сега ги прилага по отношение на Афганистан, където Испания има около 1600 войници, коментира испанският вестник  „Ел Паис”.

Въпреки настояването на опозицията и на други групи в Конгреса Сапатеро отказа да определи дата за изтеглянето от Афганистан. Той посочи, че военнослужещите ще останат в централноазиатската страна докато тяхната мисия не бъде завършена. Ако причините за изтеглянето от Ирак и Косово бяха породени от вътрешната политика, то по отношение на Афганистан има редица външнополитически изисквания и ангажименти, отбелязва изданието. /ИА „Фокус”/

 
20.09.2010, 09:17

Jupiter C

На тази дата (20.09.1956 г.) от нос Канаверал е извършен първи пуск на ракетата Jupiter C.

 
20.09.2010, 08:58

Изтребител Су-27 се е разбил в руския Приморски край

Самолет Су-27, изпълняващ планов полет след ремонт в 322-ри ремонтен завод, се е разбил в руския Приморски край, предаде Интерфакс.

Двамата летци са успели да се катапултират и не са пострадали. Няколко минути след излитането самолетът започнал да губи височина и рухнал на земята близо до летището Воздвиженка. Една от вероятните версии за аварията е техническа неизправност. Окончателната причина  за произшествието ще бъде определена от комисия, която вече е започнала работа. Жертви и разрушения на земята няма.

Тази година това е втора авария със самолет Су-27. На 14 януари, на около 30 километра от Комсомолск-на-Амур се разби друг самолет, изпълняващ планов полет.Още за Су-27

 
 
 
19.09.2010, 22:05

Министерството на отбраната на Таджикистан призна за 23 убити военнослужещи

В официално съобщение министерството на отбраната на Таджикистан призна за 23 убити военнослужещи при днешното нападение, предава агенция Регнум. Няколко други военнослужещи са били ранени.

Според официалните власти нападението е било извършено от бандата на Абдул Рахимов и Аловудин Давлатов, действаща в район в близост до границата с Афганистан.

 
19.09.2010, 10:09

F-22

На този ден (19.09.2001 г. ) американските военновъздушни сили сключват контракт с корпорацията Lockheed Martin за производство на самолета от пето поколение Raptors F-22. – Още за F-22

 
19.09.2010, 09:58

В момента имаме най-непрозрачното ръководство на Министерство на отбраната

Интервю с депутата от Парламентарната група на Коалиция за България и заместник-председател на парламентарната комисия по външна политика и отбрана Ангел Найденов.

 
19.09.2010, 09:26

Северна Корея е разположила допълнително въоръжение по границата с Юга

Северна Корея е подсилила военния си арсенал в близост до границата с Юга въпреки тежката икономическа криза в страната, е съобщил южнокорейски правителствен източник, цитиран от агенция Йонхап.

Миналата година комунистическият Север е разположил около 200 единици от 240 мм ракетни установки, които могат да изстрелват по 22 снаряда на всеки 35 минути и имат обсег от 60 км. Южна Корея счита този тип въоръжение за „ключова заплаха” за столицата Сеул и гъсто населените й предградия.

Сеул се намира на около 50 км от границата, като населението на града от около 10,4 млн. души е около една пета от общото население на Южна Корея.

САЩ разполагат с контингент от 28 500 военнослужещи в Южна Корея, които трябва да защитават Юга от евентуална агресия от страна на Севера. /ИА "Фокус"/

 
19.09.2010, 09:21

НАТО съобщи за смъртта на още трима военнослужещи в Афганистан

Трима чуждестранни военнослужещи са загинали в Афганистан, съобщиха от НАТО, предаде АФП. Двама войници са станали жертва на бомбена експлозия в южната част на страната, друг е загинал при нападение на екстремисти в Северен Афганистан.

От контролираните от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) излязоха с три различни изявления за смъртните случаи, без да предоставят детайли около инцидентите, случили се по време на вчерашния избирателен ден в Афганистан.

С новите случаи броят на жертвите на НАТО в събота достигна петима души. Общият брой на загиналите чуждестранни военнослужещи в Афганистан от началото на годината достигна 515 души. - Още за Афганистан   

 
 
 
18.09.2010, 23:11

Руската армия е провела учения в база в Южна Осетия

Руските военни са осъществили батальонно тактическо учение с бойни стрелби с различни видове въоръжение на полигона „Дзарцеми” в Южна Осетия, съобщи Андрей Бобрун, прессекретар на командването на руския Северно-Кавказки военен окръг, предаде РИА Новости.

„В съответствие с плановете за бойна подготовка на 18 септември в полигона „Дзарцеми” завърши батальонно тактическо учение с бойни стрелби”, е съобщил Бобрун.

 
18.09.2010, 16:31

Снаряди са избухнали на борда на украински военен кораб, четирима моряци са ранени

На борда на десантния кораб „Кировоград” на ВМС на Украйна са избухнали два артилерийски снаряда, като четирима моряци са тежко ранени, съобщава агенция УНИАН, позовавайки се на източници от министерството на отбраната на Украйна.

Експлозията е избухнала по време на стрелби по наземни цели на кримския полигон „Опук” в рамките на ученията „Взаимодействие 2010”. Пострадалите моряци са хоспитализирани в тежко състояние. /ИА „Фокус”/

 
18.09.2010, 10:40

Владимир Тошев за контрола на разузнавателните служби

Интервю с Владимир Тошев, председател на подкомисия, която осъществява парламентарен контрол върху дейността на Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и служба “Военна информация”.

 
18.09.2010, 10:32

При повторение на неудачните пускове с балистичната ракета „Булава”, ще бъде изменена цялата система за производство и контрол

В случай, че има пак неудачни пускове с балистичната ракетата „Булава, които са планирани за есента на тази година, ще бъде изменена цялата система за производство и контрол. Това е заявил министърът на военното ведомство на Русия Анатолий Сердюков по време на официалното си посещение в САЩ.

Той е потвърдил, че за есента на тази година са планирани три пуска на балистичната ракета с морско базиране „Булава”, която в перспектива трябва да стане основа на морските стратегически ядрени сили на Русия. – Още за БР „Булава”

 
18.09.2010, 09:10

Военна полиция проведе учение по стандартите на НАТО

Военнослужещи от Регионална служба „Военна полиция” - Пловдив проведоха учение по програмата за подготовка на военнополицейски взвод за готовност за действия към НАТО /NRF/.

В продължение на два дни военните полицаи тренираха патрулиране в зона за отговорност, охрана на VIP, разузнаване на маршрути и организиране на контролен пункт. Учението се проведе в района на бившата авиобаза на летище Чешнигирово и полигона на село Червен, където военнослужещите изпълниха бойни стрелби с лично стрелково оръжие и бордови картечници на бронираните машини „SAND CAT”.

В хода на учението военнослужещите от взвода с командир капитан Людмил Хараламбиев усъвършенстваха своите умения за прилагане на стандартните оперативни процедури, правилата за поведение и употребата на сила в операция на NRF на НАТО.

Тренировъчното учение на взвода се проведе под ръководството на полковник Теодор Чолев – директор на Регионална служба „Военна полиция” – Пловдив. /МО/

 
18.09.2010, 09:05

Успехи на турския военен авиационен сектор

Министърът на Националната отбрана на Турция Вежди Гьонюл заяви, че турските компании са осъществили дългосрочни стратегически сътрудничества с изтъкнати световни фирми в областта на въздухоплаването и са спечелили успехи в глобален мащаб.

Министър Гьонюл взе участие в презентацията на сдружение на турска и две чуждестранни компании в сектора на възухоплаването.

Смесената фирма с 51 % турско и 49 % чуждо участие ще поеме производството на части за двигателя на самолети от типа Ф-35.

Фирмата ще започне дейността си в Истанбул, след което ще изгради завод в свободната зона в Измир ЕСБАШ с първоначална инвестиционна стойност 60 милиона долара. Предвижда се заводът да влезе в експлоатация през 2011 г. Още за Ф-35

 
18.09.2010, 08:40

Британският принц Уйлям получи диплом за вертолетен пилот

Британският принц Уйлям завърши тренировъчен курс от година и половина за управление на вертолет съобщи CBS News.

Последният етап от обучението на Уйлям струвал на кралското семейство около милион и половина долара. Той включвал 50 часа тренировки на авиационен симулатор и 70 часа реални полети. Получилият диплом от Кралските ВВС принц скоро ще започне служебни полети на спасителна машина Westland WS-61 Sea King.

Във Великобритания службата в армията е традиционно задължение на мъжете от кралското семейство. Обаче за разлика от брат си Хари, преминал службата си в Афганистан, принц Уйлям няма да бъде допуснат до участие в бойни действия, защото се явява наследник на престола.

Принц Уйлям станал пилот в Кралските ВВС на 11 април 2008 година, когато му е присвоено първото пилотско звание. Престолонаследникът е получил „крилцата” на униформата от своя баща принц Чарлз.

 
 
 
17.09.2010, 20:37

Рейтеон” е провела първите изпитания на пускова установка на ЗРК SL-AMRAAM на платформа FMTV

Компанията „Рейтеон” е провела на полигона на авиобазата „Еглин (щат Флорида) успешни огневи изпитания на опитен образец на пускова установка на нов мобилен ЗРК със среден обсег на действие SL-AMRAAM, монтиран на шаси на машина от семейството на тактическите транспортни средства със средна товароподемност (FMTV).

СВ на САЩ за подписали с компанията „Рейтеон” контракт за създаване на система за ПВО с малък/среден радиус на действие на базата на ракетата АIМ-120 AMRAAM през 2004 г. Комплекса е предназначен за замяна на ЗРК „Евенджер”. Планира се първият ЗРК да постъпи на въоръжение в СВ на САЩ през 2012 г.

Според заявление на представител на „Рейтеон, компанията ще продължи съвместно със СВ на САЩ разработката на системата SL-AMRAAM, която трябва да бъде достъпна по стойност и да противодействие на всички заплаха на съвременните бойни действия. – Още ПВО

 
17.09.2010, 17:18

НАТО трябва да предложи на Русия ясни пътища за сътрудничество за създаването на обща система за ПРО

НАТО трябва да направи ясно предложение на Русия за сътрудничество по създаването на обща система за ПРО. Това заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен по време на свое изказване в Италия, предаде  ИТАР-ТАСС.

„Системата за ПРО не трябва да разделя, а да обединява Европа. Има увеличаваща се ракетна заплаха за цяла Европа. Над 30 страни вече имат или разработват балистични ракети. Една от тези страни е Иран, чиито ракети могат да поразят територията както на европейските държави, така и на Русия”, каза Расмусен. /ИА „Фокус”/

 
17.09.2010, 16:52

Германия спира от полети всичките си изтребители Eurofighter

От 15 септември 2010 ВВС на Германия са преустановили за неопределено време всички полети с изтребителите Eurofighter поради технически проблеми със системата за катапултиране. Решението е взето след като двуместен изтребител от този тип катастрофира в Испания през месец август. Според експерти причината за катастрофата е удар с птица, довела до изваждаne от строя на важна система на самолета. Двамата пилота се катапултират, но докато при испанския летец системата сработва нормално, то при саудитския му колега паращутът се откачва от катапултната седалка и летецът загива.

Всичките 55 немски изтребители са на земята, като техните задачи по air policing са поети от ветераните F-4 Phantom. /Pan.bg/ - Още за Eurofighter

 
17.09.2010, 12:21

Авиобаза „Чайка” – в патова ситуация и с надежда

Във всички планове за развитието на армията присъства и Морската вертолетна авиобаза, там където й е мястото – в състава на ВМС. Но от април тази година не разполагаме с изправна авиационна техника......... Още

 
17.09.2010, 12:15

Новият изтребител ще модернизира ВВС

Интервю с началникът на ВВС генерал-майор Константин Попов пред сп."КЛУБ КРИЛЕ"..... Още

 
17.09.2010, 11:08

Сажем и „Елбит системз” създават съвместно предприятие за производство на тактически БЛА

Компаниите  Сажем дифенс секюрити (група Сафран) и израелската „Елбит системз” обявиха за подписването на меморандум за създаване в началото на 2011 г. на съвместно предприятие (СП) с равно участие на страните.

СП ще се занимава с проектиране, производство и продажба на тактически безпилотни летателни апарати.

Планира се БЛА да бъдат доставяни както за ВС на Франция, така и за износ (след съгласуване на страните).

Предприятието ще бъде построено във Франция. – Още БЛА

 
17.09.2010, 10:45

Индонезия ще закупи още шест руски изтребителя 

Правителството на Индонезия възнамерява да закупи още една партида руски тежки изтребители Су-30МК2, съобщава РИА Новости цитирайки командващия на ВВС на Индонезия Имам Суфаат .

Предполага се, че договорът ще бъде сключен през октомври 2010 г. Първите четири изтребитела “Су” Индонезия закупува през 2003 г. за 192,9 милиона долара – два Су-30МК и два Су-27СК, както и два бойни вертолета Ми-35. През 2007 г. Индонезия закупува още шест машини - три Су-27СКМ и три Су-30МК2 и сега на въоръжение във ВВС на страната са общо десет изтребитела марка “Су”.

Плановете на ВВС са с придобиването на още шест изтребители Су-30МК2 да формират на една ескадрила, която да отговаря за оперативното покритие на цялата територия на страната. В рамките на този проект предстои сключване на договор за модернизация на първите руски изтребители “Су”, закупени през 2003 г. Срока на служба на модернизираните самолети ще бъде удължен. – Още за Су

 
17.09.2010, 10:21

Русия лидира по износ на танкове

Русия се нареди на първо място в рейтинга на световните  износители на бойни танкове. По данни на Центъра за анализ на световната търговия с оръжия, през 2006-2009 година Русия е доставила на чуждестранни поръчители 482 нови танка на сума 1,5 милиарда долара. Съгласно прогнози, през 2010-2013 година обемите на руския износ на въоръжения ще се увеличат два пъти. Най-голям купувач на руска бронетехника е Индия. През последните няколко години Русия сключи контракти за доставки на нови танкове за Алжир, Венецуела, Туркменистан и Кипър. – Още руски танкове

 
17.09.2010, 09:47

Русия е за нов договор вместо ДКВС

Москва ще удължи мораториума върху действащото споразумение по Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа (ДКВС), докато не й предложат вариант, който да я задоволява, съобщи министърът на отбраната Анатолий Сердюков. „Американската страна прекрасно разбира, че да се изпълнява ДКВС в онзи вид, в който той съществува сега, е доста странно" - подчерта руският министър, който е на посещение в САЩ. Той отбеляза, че излизането на Русия от ДКВС от военна гледна точка не е повлияло върху интересите на безопасността на държавата.

 
17.09.2010, 09:45

Сенатът на САЩ одобри новия договор по СНО

Комитетът на Сената на САЩ по външните работи препоръча на горната камара на Конгреса да одобри новия руско-американски договор за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия (СНО). Решението е прието с 14 гласа „за" против 4.

Президентът Барак Обама призова сената да не протака с ратифицирането на договора, като заяви, че той отговаря на интересите на националната безопасност на САЩ. Договорът за СНО, подписан от президентите на Русия и САЩ, предвижда съкращаване с 1/3 на ядрените арсенали и средствата за тяхното доставяне. Страните се договориха синхронно да ратифицират документа.

 
17.09.2010, 09:28

Русия ще продаде на Сирия противокорабни ракетни комплекси

Русия ще изпълни контракта за доставка на Сирия на ракетни комплекси със свръхзвукови противокорабни ракети П-800 Яхонт”, съобщава „Интерфакс”.

Срещу тази сделка решителното си несъгласие обяви Израел, който иска замразяване на доставките.

От военното ведомство на Русия напомнят, че контракта със Сирия е сключен през 2007 г. и не виждат никаква причина да се отказват от тази сделка.

Комплексите с ракети П-800 Яхонт” са способни да унищожават противникови кораби на разстояние до 300 километра. – Още за П-800

 
17.09.2010, 09:08

Днес и утре военният комитет на НАТО заседава в Словакия

Висшите военни ръководители на 28-те държави членки на НАТО обсъждат днес и утре в Словакия изпращането на нови попълнения в Афганистан и перспективите за модернизиране на Алианса. Военният комитет на НАТО заседава в град Високи Татри в рамките на подготовката на срещата на върха на Алианса, насрочена за 19 и 20 ноември в Лисабон. Говорителят на Военния комитет полковник Масимо Паници заяви, че в началота на дебатите ще се разискват текущите операции на НАТО, най-вече в Афганистан, но и проблемите, свързани с Косово. Дискусиите около трансформацията на НАТО ще засегнат предимно проекта за нова стратегическа концепция за новите заплахи, пред които е изправен Алианса. Очаква се висшето ръководство на НАТО да одобри документа на срещата в Лисабон. Ще бъде обсъдена и нова по-ефективна структура на военното командване и приоритетите в развитието на военните средства на НАТО. Командващият многонационалните сили в Афганистан генерал Дейвид Петреъс ще участва в заседанието чрез система за видеоконференции. /DW/

 
17.09.2010, 09:00

В края на месеца ще бъде обявен конкурс за строителство и закупуване на вертолетоносачи

В края на септември ще бъде обявен конкурс за строителство и закупуване на универсални десантни вертолетоносачи за нуждите на военноморския флот на Русия, предава РИА „Новости", позовавайки се на информация от руското военно ведомство.

Агенцията припомня, че Русия води преговори с Франция за закупуването на 4 вертолетоносача тип „Мистрал”. Още за Мистрал

 
17.09.2010, 07:51

Обама награди с Медал на честта за първи път след Виетнам жив военнослужещ

Старши сержантът от американската армия Салваторе Джюнта ще бъде награден с висшата военна награда в САЩ Медал на честта, съобщи Fox News. Той ще стане първият военнослужещ от времето на Виетнамската война, получил наградата лично, тъй като всички останали са загинали..... Още

 
17.09.2010, 07:33

Забравете слуховете, 20-те заплати при уволнение остават

Това е записано в представения проект на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, която визира периода до края на 2010 г. На този етап остават само слухове приказките, че някой министър, биел той и финансовият, има намерение да намали 20-те заплати на шест. На практика в книгата е записан законовият текст. Такъв принцип се прилага и при останалите социални текстове.

По отношение на военнослужещите ще се съхрани начина на формиране на тяхното основно месечно възнаграждение. Наред с това, остава допълнителното заплащане на възнаграждение за продължителна служба, специфични условия при изпълнение на военната служба, рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени, изпълнение на възложени задължения извън установеното служебно време, образователна и научна степен и постигнати високи резултати в служебната дейност. Важно е да се знае, което също бе обект на дискусия, че здравните осигуровки, както и тези срещу смърт и неработоспособност в резултат на злополука, настъпила при или по повод изпълнение на служебните им задължения и гражданска отговорност са за сметка на държавния бюджет.

Дано не се намери някой по пътя на Бялата книга през правителството и парламента да превърне слуховете в истина и така да намали социалните придобивки на военнослужещите. Както става в момента с промените в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат вдигане на осигурителния стаж за придобиване на право на пенсия на военнослужещите от 25 последователно на 26, 27 и 28 години. /otbrana.alle.bg/

 
 
 
16.09.2010, 16:45

Сухопътни войски – с две бригади, ВВС – с две авиобази, ВМС – с една военноморска база

Кое е новото във военното ни командване и структурата на армията, което се предвижда в Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили?

тпада Щабът за осигуряване и поддръжка. СОК се трансформира в Съвместно командване на силите (СКС), което ще се управлява от командващ. СКС придобива функции по управление на Видовете въоръжени сили като цяло чрез съответните командири. Сухопътни войски, ВВС и ВМС ще имат командири.

Сухопътни войски ще разполагат с две средни механизирани бригади. Сега са пет. Бригада „Специални операции” става полк. Ще има инженерен и логистичен полк. Предвиждат се и самостоятелни батальони. Двете механизирани бригади ще имат по една рота Военна полиция.

Като структури най-много съкращения има във ВВС, каза министърът на отбраната Аню Ангелов при представянето на проекта на книгата. Ще има две авиационни бази: „Граф Игнатиево” и „Крумово”, една база за предно разполагане в Безмер, една зенитно-ракетна база, база за командване и управление, база за специална техника и рота Военна полиция.

ВМС остават с една Военноморска база с два пункта за базиране – Варна и Бургас. Лишаваме се от някои способности, които не са необходими, като подводните сили, каза министърът.

На началника на отбраната непосредствено ще бъде подчинен командващия СКС.

СКС ще разработва единния оперативен план за цялата армия и за Въоръжените сили, когато се отнася за време на кризи, поясни министърът на отбраната. След това тези планове ще се свеждат до съответните командири, които разработват своите части. На тази основа, подчерта министърът, всеки командир запазва правомощията си и отговорността спрямо своите подчинени поделения, които действат в съвместната операция. /otbrana.alle.bg/

 
16.09.2010, 16:42

Резервистите ще доокомплектоват щатните подразделения

Доброволният резерв на Въоръжените сили ще бъде 8 процента от техния състав или 3000 души. Това стана ясно от представянето на проекта на Бялата книга за отбраната. Само в Българската армия неговият дял ще бъде 10 процента или около 2700 души. Резервистите ще доокомплектоват отделни щатни подразделения до щат, който ще им позволи да действат при кризи, отговори на въпрос на „Отбрана” министърът на отбраната Аню Ангелов. Те ще имат право да участват в учения и операции зад граница.

Резервът ще е доброволен, т.е. няма да бъде задължителен. След подписването на договора обаче задълженията възникват и трябва да се изпълняват стриктно, предупреди министърът. Още в началото на следващата сесия на Народното събрание ще бъде внесен закон за резерва, който да влезе в сила от 1 януари 2012 г.

Военният отчет за тези, които са извън доброволния резерв няма да отпадне. Ще запазим възможността, каза министърът, на българското правителство и на парламента в условия, когато възниква такава ситуация, да можем да създаваме формирования на основата на този военен отчет. Като правило, уточни той, на военен отчет ще се водят всички, които са служили в армията. Може да не искат да бъдат част от доброволния резерв, но ще подлежат на военен отчет. Няма да водят подготовка в мирно време. Ще бъдат извикани в особено тежки случаи, когато се налага. Това, посочи министърът, ще се запази като форма на българската държава да мобилизира всичките си възможности в определен момент. /otbrana.alle.bg/

 
16.09.2010, 16:24

Компанията „Авибрас” смята да разработва нова РСЗО Астрос-2020

Компанията „Авибрас” смята да разработи за Сухопътните войски на Бразилия усъвършенствана версия на РСЗО Астрос-2”. Според информация на „Инфодифенса”, разработката ще продължи около 6 години.

Бюджета на програмата се оценява на 1,2 милиарда реала (680 млн дол), 210 млн реала от които ще задели самата „Авибрас.

Новата РСЗО, получила обозначението „Астрос-2020, ще бъде оборудвана с широк спектър съвременно оборудване, включително цифрова система за бойно управление (C2), нова навигационна и комуникационна апаратура. „Астрос-2020” ще позволява пуск на високоточни тактически ракети, които ще имат обсег на действие до 300 км.

Компанията „Авибрас” до сега доставяше РСЗО Астрос-2” на ВС на Бразилия (версия Mk.3), Ирак (Mk.1), Саудитска Арабия (Mk.2), Катар и Малайзия. Компанията очаква да получи експортни поръчки и за новата РСЗО.

Има още една версия на РСЗО Астрос-2, която се разработва от компанията и е получила обозначението „Астрос-2Mk.5. Тази РСЗО се разработва на базата на шаси на автомобил „Татра AS T815-7, оборудван с бронирана кабина. Установката може да бъде транспортирана с военнотранспортен самолет С-130 „Херкулес.

Стандартната конфигурация на батарея „Астрос-2” се състои от шест пускови установки (AV-LMU), шест транспортно-зареждащи машини (AV-RMD), една РЛС за управление на огъня (AV-UCF) и ремонтна работилница (AV-OVFE). Освен това, в състава на всяка батарея влизат една машина за управление (AV-PCC) и една мобилна метеорологична станция (AV-MET), които са разположени на шаси на бронирани машини AV-VBL с колесна формула 4x4. На ниво дивизион има и машина за бойно управление C2 (AV-VCC), която обезпечава управлението на огъна на три батареи. – Още за РСЗО Астрос-2

 
16.09.2010, 16:00

Бялата книга за отбраната e готова, след още едно обсъждане влиза в правителството

До края на 2014 г. числеността на Въоръжените сили ще падне от 44 100 на 37 000, а само на армията – от 34 500 на 26 000. Въвежда се нова система за командване и управление. На върха на йерархията е интегрираното МО, следва командващият Съвместното командване на силите, на когото са подчинени командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС. Трите вида въоръжени сили ще имат щабове, които ще работят съвместно със щаба на Съвместното командване на силите.

Бялата книга е средносрочна визия за развитие на Въоръжените ни сили, каза министърът на отбраната Аню Ангелов, представяйки проекта пред журналисти. Хоризонтът й е до края на 2014 г.   Той не скри, че реформите са радикални, а не леки и козметични. Според него добрият подход при анализиране на констатациите, тезите и намеренията е фокусирането върху способностите на Въоръжените сили, а не толкова върху тяхната численост. Книгата отговаря на въпроса каква отбрана ни е необходима и каква можем да си позволим. Разчетите се правят на основата на прогнозата, че бюджетът на МО ще е 1,5 процента от БВП. Сега е 1,46 на сто. Отчита се значението на членството ни в НАТО и ЕС. Прави се изводът, че България не може да се защитава при необходимост без колективните способности на НАТО.

До края на 2014 г. от Въоръжените сили ще бъдат освободени 5 700 военнослужещи и 1300 цивилни служители. Доброволният резерв ще бъде 8 процента, т.е. 3000 души. Само в Българската армия резервът ще наброява 2700 души. Законът за резерва е в напреднала фаза. Подготвя се и закон за военното разузнаване. Очаква се те да влязат в сила от 1 януари 2012 г. На този етап във военното образование няма да има структурни промени. Ще настъпят нови моменти в структурата на обучение от следващата година. Петгодишният курс обаче се запазва. Възможно е да има и структурни промени, но те сега не са на дневен ред, каза министърът.

На 21 септември във Военна академия „Георги С. Раковски” проектът на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, който днес бе подробно представен от комодор Георги Фиданов, директор на дирекция „Стратегическо планиране”, ще бъде обсъден от експерти. На 29 септември ще влезе на заседание на Министерския съвет. След приемането му от Народното събрание на основата на План за развитие на Въоръжените сили ще започнат промените./otbrana.alle.bg/

 
16.09.2010, 15:40

ВМС на Еквадор получиха два вертолета „Белл-430

Компанията „Юнайтед роторкрафт солюшн” е доставила на ВМС на Еквадор два вертолета Белл-430.

Първият „Белл-430” е оборудван с GPS-навигация „Гармин GNS400, обединена с автопилот, усъвършенствана система за предупреждаване за опасно сближаване със земята Mark XXII EGPWS на компанията „Ханиуелл” и разположена на десния борд лебедка.

Вторият вертолет също разполага със системата Mark XXII EGPWS и лебедка на десния борд. Освен това машината е снабдена и система за осигуряване на плавучест.

 
16.09.2010, 14:45

Личният състав на БА в момента основно се информира от слухове

В момента в Българската армия поради липса на ясна и точна визия, слуховете са тези, с които основно се информира личният състав. Това каза капитан Иван Милов, председател на Българската офицерска легия „Раковски” по време на дискусия, организирана от СФСМВР, Националния синдикат на пожарникарите „Огнеборец”, Българската офицерска легия „Раковски” и Синдиката на служителите в затворите, която има за цел да обедини проблемите на служителите от т. нар. „силовите ведомства”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Капитан Милов посочи, че в момента отсъства чувството за сигурност на военнослужещите в Българската армия, а напротив има напрежение заради съкращенията.

„Не сме чули нищо за визията на Министерството на отбраната за промените в Кодекса за социално осигурявана за заетите първа категория труд”, коментира още капитан Милов.

Капитан Милов коментира още и факта, че в Националния съвет за тристранно сътрудничество не участват представители на военнослужещите. „Защо никога не са канени синдикати от МО или МВР. Защо хора, които не са запознати с нашата специфика на работа, вземат решения, които пряко засягат хората в пагони и хората в МВР”, посочи капитан Милов.

 
16.09.2010, 14:42

Около 250 000 военнослужещи ще се грижат за сигурността по време на парламентарните избори в Афганистан

Около 250 000 военнослужещи ще се грижат за сигурността по време на парламентарните избори в Афганистан, съобщи началникът на оперативното управление на афганистанското министерство на отбраната генерал-лейтенант Мохамад Афзал Аман, предаде РИА Новости.

За сигурността на избирателните секции на цялата територия на страната ще се грижат 140 000 афганистански войници и 100 000 полицаи, както и военнослужещи от Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

По-рано бе съобщено, че около всеки избирателен център ще има „три нива на сигурност”. Във външното ниво ще бъдат разположени чуждестранни войници, а в средното – афганистанци. Още за Афганистан

 
16.09.2010, 14:36

Москва е готова за преговори относно пребиваването на военните обекти в Киргизия

Москва е готова за преговори отнсоно пребиваването на военните бази в Киргизия, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. Той коментира предложението на Бишкек да обедини руските военни обекти в републиката и да увеличи 3-4 пъти наема за тях. В същия дух по темата се изказа и генералният секретар на Организацията на договора за колективна сигурност Николай Бордюжа. Съответните преговори започнаха още преди година и половина. Неотдавна новите власти в Киргизия също обсъдиха идеята за създаване на обединена структура на среща в Москва с министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков.

 
16.09.2010, 12:27

САЩ искат да махнем старите оръжия

България и държавите в Югоизточна Европа да унищожат излишъците си от конвенционални (обикновени) оръжия и aмуниции. Това предложение на САЩ е било разгледано вчера на заседанието на координационния комитет в резиденция "Бояна". На него се уточняваха темите, по който ще се разговаря на срещата на военните министри в Югоизточна Европа (SEDM) в средата на октомври в Тирана, пише Монитор.

В проекта за декларация, която трябва да бъде подписана от всички военни министри в Албания, пише: "Днес ние се ангажираме да работим заедно, за да унищожим излишъците от националните запаси от конвенционални оръжия и амуниции възможно най-бързо и безопасно..."

Предложението на САЩ стъпва върху декларация на SEDM от 2008 г. , когато министрите са стигнали до извода, че излишъците от оръжия са заплаха за сигурността на региона.

Във формата на SEDM освен България участват Албания, Босна и Херцеговина, Хърватска, Гърция, Италия, Румъния, Турция, Украйна, САЩ, Сърбия, Македония и Молдова.

Известен смут в заседанието внесе предложението на представителката на Албания Косово да бъде включено в срещите на министрите на отбрана извън състава на Сърбия.

 
16.09.2010, 11:00

Всички спорни въпроси трябва да се решават на основата на споразуменията

Всички спорни въпроси относно земите и обектите на Черноморския флот в Крим трябва да се решават на основата на споразуменията от 1997 година. Така руското Министерство на външните работи  коментира информацията в някой медии за разразил се скандал между Москва и Киев заради отчуждаването на земите на Черноморския флот. Представител на руското външно политическо ведомство отбеляза, че диалогът между страните относно базирането на флота се развива конструктивно. Готвят се допълнителни споразаумения за осигуряване на функциониранетп на руската база, съобщи дипломатът. – Още за ЧФ

 
16.09.2010, 10:57

Разузнавателните служби на страните от ОНД се договориха да се борят с тероризма заедно

Разузнавателните служби на страните от Обединените независими държави (ОНД) ще се борят съвместно с тероризма заедно. За това представителите на ведомствата се договориха на 11-тото заседание на Съвета на ръководителите на органите за сигурност на страните от ОНД. Участниците също така изразиха готовност да се противопоставят на пропагандата на екстремистките възгледи и въвличането на граждани от страните от ОНД в дейността на радикалните организации. В меморандума, приет след края на заседанието, участниците в срещата заявяват своето намерение да търсят нови ефективни методи на взаймодействие и се обявяват за мирно решаване на проблемите на региона.

 
16.09.2010, 10:13

НАТО покани Русия на разговори в Лисабон

НАТО покани Русия на разговори с лидерите на страните-членки на Алианса в Лисабон през ноември, с надеждата това да доведе до задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността. НАТО се надява да засили сътрудничеството си с Русия по проблеми като войната в Афганистан и системата за противоракетна отбрана. Генаралният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви на брифинг в Брюксел, че външните министри от НАТО ще се срещнат с руския си колега Сергей Лавров в Ню Йорк на 22 септември по време на сесията на Общото събрание на ООН. Той изрази надежда, че тази среща ще придаде нови импулси на сътрудничеството между НАТО и Русия в Афганистан и по въпроса за борбата срещу тероризма, пиратството и разпространението на ядрено оръжие. /DW/

 
16.09.2010, 09:55

Северна Корея предлага военни преговори с Южна Корея

Северна Корея е предложила провеждането на военни преговори с Южна Корея, където да бъдат обсъдени съществуващите спорове, заявиха от Министерството на отбраната на Южна Корея, предава АФП.

Северна Корея е предложила провеждането на преговорите в сряда. Военните разговори ще бъдат първите от близо две години насам.

Северна Корея иска да обсъди спорната граница в Жълто море и памфлетите срещу Пхенян, разпространявани в северната страна от активисти на Южна Корея.

Границата в Жълто море беше прекарана първоначално от ООН след войната от 1950-53 г., но Северна Корея настоява, че тя трябва да се намира по на юг. /ИА „Фокус”/

 
16.09.2010, 09:41

Мексико купува от Франция шест вертолета за борба с наркотърговците

Мексико купува от Франция шест военни вертолета, които ще бъдат използвани в борбата с наркотърговците. Съответния договор е бил подписан вчера, 15 септември, съобщава агенция France-Presse.

Според представител на френското посолство, Мексико планира да получи вертолети EC 725 Cougar. С производството на тези машини се занимава компанията Eurocopter. Мексико вече има шест вертолета, доставени от европейския концерн EADS.

Сумата на сделката за доставка на машините EC 725 Cougar не се уточнява. – Още за EC 725

 
16.09.2010, 09:07

Китайската армия развива сътрудничеството с чуждестранните армии

По покана на мексиканското Министерство на отбраната, днес почетни гвардейци на КНОА ще участват в парада по случай 200-годишнината от независимостта на Мексико. Представител от прескабинета на китайското отбранително министерство Дзън Уънюн заяви, че китайската армия активно развива сътрудничеството и с армиите на други страни. Контактите между армиите са от полза за защитата на мира.

По думите му, според статистически данни, всяка година КНОА изпраща повече от десет хиляди войници за участие в мероприятия с други армии под различна форма. През последните години, Китай непрекъснато изпраща умиротворителните екипи, конвои за защита на кораби, медицински екипи, което е отражение на позицията на китайската армия по сътрудничеството с чуждестранните армии. /CRI/

 
16.09.2010, 08:25

Русия и НАТО търсят финансови гаранции за доставянето на руски хеликоптери за афганистанската армия

Такива сериозни проекти, като доставката на руски хеликоптери за армията на Афганистан, не могат да бъдат реализирани без разрешаването на финансовите въпроси, заяви постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин, предаде Интерфакс.

„Готови сме да участваме в този проект, но в същото време трябва да мислим какво ще кажат за него руските данъкоплатци. Те трябва да разберат какво ще получи Русия от това и в икономически, а не само в общ план”, коментира Рогозин.

„Възможно е да ни се наложи да отделим тези хеликоптери от руските въоръжени сили. А е възможно и е по-добре да ограничим заплахите, идващи от Афганистан, ако укрепим руската армия? Това са много сериозни проблеми и без решение на въпроса кой ще заплати за всичко това, не можем да се придвижим напред”, подчерта руският представител.

 
 
 

Още военна информация - архив

 
Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.




{START_COUNTER}