Военна информация

Архив - от 1 до 15 септември

 

 

Институцията казарма

15.09.2022, 23:13

Преди повече от половин век Джон Озбърн пише пиеса с показателното заглавие “Обърни се с гняв назад”. Днес, когато вече над десет години сме дистанцирани от една толкова впечатляваща част от миналото, каквато е срочната войнишка служба, е по-удачно да погледнем назад със смях.
Така както поколения мъже го правят всеки път, щом дружеският разговор се завърти в тази посока. В сладките раздумки за казармата винаги е преобладавало позитивното начало независимо от тежестта на службата; в паметта остава комичното, дори когато в безкрайните дни и нощи е отсъствало съвсем.
Целта на настоящата статия е именно такава - да хвърлим един поглед към казармата като институция, такава, каквато беше тя през един период от около 40 години. Да си спомним с усмивка за нещо, останало (може би) безвъзвратно в миналото. Да си припомним някои позабравени и останали завинаги в младостта на няколко поколения българи порядки, обичаи, традиции, които неизбежно са оставили отражение в тяхното формиране като хора и като мъже. Гледната точка ще бъде преимуществено тази на простия войник, а това означава обикновения човек.......Прочети още

 

Двама летци със самостоятелен полет на L-39ZA

15.09.2022, 22:05

Лейтенантите Димитър Ташев и Янул Димитров извършиха първия си самостоятелен полет на учебно-бойния самолет L-39ZA на 15 септември 2022 г. в рамките на курса за приучване на типа самолет в авиобаза Граф Игнатиево. Това   съобщиха от ВВС.
Етапът на самостоятелна летателна дейност започна, след като двамата обучаеми успешно преминаха контролните полети по-рано през днешния ден.
Началникът на курса майор Павел Джуров и другите двама инструктори майор Петър Милков и капитан Георги Чаушев ще продължат да водят цялостната им подготовка до покриване на всички изисквания за придобиване на степен за класна специалност „Военен пилот трети клас“ на L-39ZA.
Курсът на двамата млади летци стартира преди почти месец. Те са завършили ВВВУ през миналата година.

 

Швейцарският парламент одобри закупуването на изтребители Ф-35 за 5,5 млрд. долара

15.09.2022, 20:41

Швейцарският парламент даде окончателно одобрение за покупката на 36 самолета Ф-35А на авиокомпанията „Локхийд Мартин“, съобщи Ройтерс.
Законодателите са взели това решение и няма да изчакват одобрение от референдум за сделката на стойност 5,5 млрд. долара.
Миналата година Швейцария избра Ф-35 като следващо поколение изтребители, с които да въоръжи своите ВВС. Противниците на това решение заявиха, че ще има референдум, за да бъде отменено.
Правителството беше заявило, че ще подпише договора преди референдума, посочвайки, че е малко вероятно покупката да се осъществи при същите условия, ако се наложи сделката да бъде предоговорена, след като офертата изтече през следващата година.
Много държави увеличиха разходите си за оръжейни системи, посочи правителството като аргумент в своя полза, информирайки, че Финландия е решила да закупи 64 Ф-35A, Германия иска да закупи до 35 такива изтребителя, а Канада ще закупи 88.
Източник: bta.bg

 

Щабният елемент за интегриране сили на НАТО в България отбелязва седем години от активирането си

15.09.2022, 20:31

„Благодарение на усилията и решимостта на ръководството, на мотивацията и отдадеността на личния състав, Щабът потвърди безапелационно своето място сред щабовете от Командната структура и структурата на Силите на НАТО“. Това каза заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска в приветствието си към военнослужещите от състава на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България на церемонията по повод седмата годишнина от неговото активиране. „Категорично можем да заявим, че многонационалната структура на наша територия допринася за колективната отбрана на Алианса“, заяви тя.
В тържеството по повод годишнината присъства и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той изказа благодарност от името на военното ръководство на Министерството на отбраната към личния състав на многонационалната структура за демонстрираната от тях силна мотивация и професионализъм. „Щабният елемент за интегриране силите на НАТО успя да установи така важното взаимодействие между силите на страната-домакин и многонационалните сили на Алианса. Той играе ключова роля в дейностите по планирането и провеждането на учения на Алианса и подпомага потенциалното усилване на вече разположените войски и сили“, подчерта генерал-лейтенант Илиев.
За проявени отговорност и всеотдайност при изпълнение на задачите бяха наградени български и чуждестранни военнослужещи от съставя на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България.
********
Решението за създаването на щабни елементи за интегриране на силите на НАТО (NATO Force Integration Unit – NFIUs) в страните-членки на Алианса с приоритет България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, бе взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. Създаването на щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война.
Основната им цел е да подобрят взаимодействието между националните сили и силите за отговор на НАТО (NATO Response Forces). - Още за НАТО
Източник: https://www.mod.bg/

 

Германската армия е “в свободно падане”, заяви германската военна асоциация

15.09.2022, 17:30

Председателят на Асоциацията на Бундесвера, която представлява интересите на всички германски военнослужещи, даде изключително критична оценка за настоящето състояние на германските въоръжени сили, предаде ДПА.
Ефектите от историческата инвестиция в размер на 100 милиарда евро все още не се усещат, каза Андре Вюстнер пред телевизия А Ер Де. “В момента все още сме в свободно падане”, допълни той.
Бундесверът изпълнява задълженията си на източния фланг на НАТО, както и в чуждестранните мисии. В същото време обаче той предоставя оборудване на Украйна и все още не е попълнил отново запасите си, отбелязва ДПА.
Инвестицията на стойност 100 милиарда евро, която германският канцлер Олаф Шолц обеща във важна реч през февруари – малко след началото на руската инвазия в Украйна – все още не се е материализирала под формата на договори, заяви Вюстнер. Той призова да бъдат взети съответните решения през последното тримесечие на тази година.
Вюстнер подкрепи неотдавнашни изявления на германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт (на снимката), която се обяви за това страната да поема водеща военна роля в Европа
Военни и цивилни експерти ще обсъдят бъдещето на германските въоръжени сили на конференция, която ще започне днес в Берлин. Във форума ще участват Кристине Ламбрехт и най-висшият германски военен – началникът на отбраната Еберхард Цорн. Очаква се да присъства и канцлерът Олаф Шолц.
Източник: bta.bg

 

Правителството предлага полковник Станимир Йорданов да бъде назначен на длъжност „Директор на дирекция „Операции и подготовка“ в МО

15.09.2022, 09:06

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ, с който да назначи полковник Станимир Йорданов на длъжност „Директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната и го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“, считано от 01.10.2022 г.
Правителството предлага също така бригаден генерал Емил Шошев да бъде освободен от длъжността „Директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ и от военна служба, считано от 03.10.2022 година, поради навършване на пределната възраст за притежаваното звание.
Кабинетът предлага бригаден генерал Васил Събински да бъде освободен от длъжността „Командир на Командване за комуникационно- информационна поддръжка и киберотбрана“ и да бъде назначен на длъжността „Директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи” в Министерството на отбраната, считано от 03.10.2022 година.
Полковник Димитър Хлебаров е предложен за назначаване на длъжността „Командир на Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана“, и за удостояване с висше военно звание „бригаден генерал“ считано от 03.10.2022 година.
Източник: МС

 

Дирлевангер и бригадата му, от които бяха отвратени дори най-големите нацисти

15.09.2022, 08:54

СС Щурмбригада Дирлевангер се гордее със съмнителното отличие, че е най-кръвожадното звено на нацистката военна машина.
Известен със своята бруталност и открития си садизъм, проявен от командващия офицер – мъж, който преди това е затворен за изнасилване на младо момиче – действията на бригадата са толкова скверни, че дори много от горните етажи на самото нацистко главнокомандване са отвратени от тях.
И така, как възникна това звено, защо са толкова брутални членовете му и защо въобще им е позволено да бъдат брутални?.....Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Атанас Григориев Назлъмов

15.09.2022, 08:50

Навършват се 159 години от рождението на генерал-лейтенант Атанас Григориев Назлъмов. Tой е роден на 15 септември 1863 г. в Болград, Бесарабия. Завършва Военното училище в София (1882) и като младши офицер получава назначение в 1- ви конен полк. През Сръбско-българската война (1885) е в разпореждане на командира на Западния корпус като ординарец при началника на левия фланг на Сливнишката позиция. Участва в боевете при Сливница и овладяването на Пирот.
След войната учи във Военна академия в Белгия. След първия курс се премества във Военната академия в Торино, Италия, която завършва през 1890 г. След това служи последователно като началник отделение при Щаба на войската (1898), командир на военен полк(1899) и помощник-началник Щаба на армията (1904). След това става началник на военното училище (1905), началник на Щаба на войската (1907-1910) и инспектор на конницата (1910-1912). На 15 ноември 1900 г. е произведен в чин полковник, а на 1 януари 1906 г. в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) командва кавалерийската дивизия, която няма записани големи победи, но подпомага другите родове войски в изпълнението на крайната цел. През август 1913 т. се уволнява от армията по собствено желание, но при мобилизацията през 1915 г. получава назначение в тила на действащата армия. При започването на войната срещу Румъния (1916) е началник на отбраната на р. Дунав, между Силистра и Тутракан. По-късно командва войските, които действат на левия бряг на р. Дунав. След разформироването на 3- та армия (септември 1918) поема командването на окупационните войски в цяла Добруджа с правата на командващ армия. След войната се уволнява от армиятя. Умира през 1934 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” III ст. 1 кл.; III ст. 2 кл.; IV ст. 2 кл.; ордена „Св. Александър” I I ст. с мечове , със същия орден III ст. без мечове; народния орден „За военна заслуга” II ст.

 

Генерал Атанас Стефанов – любимецът на Борис III във всички войни

15.09.2022, 08:48

В родната история ще открием присъствието на личности, които остават завинаги в архивите, макар и тяхната роля да е често водеща. Атанас Стефанов Атанасов е точно такъв пример. Макар и неговият живот да е обвързан изцяло с войните на XX век.
Военната му кариера започва от най-ниското ниво, като до края на живота си ще достигне чин генерал-лейтенант. Не трябва да бягаме и от още една много важна подробност – семейството изиграва огромния роля и когато е захранено с правилните добродетели, то създава качествени хора.
В семейство, в което дядото е пример за селска възрожденска интелигенция ще открием, че именно той изиграва особена роля в образованието, религията и революционния комитет.....Прочети още

 

Третоармейци пазят бойния дух на славната си армия

15.09.2022, 08:38

В Сливен тържествено бе чествана 110 – годишнината от създаването на Трета българска армия. Организатори на проявата бяха Областният и Общинският съвет на СОСЗР и Центърът за подготовка на специалисти с командир полковник Любомир Вачев. Включиха се областният управител на област Сливен Минчо Афузов, кметът Стефан Радев и други представители на местната власт, командирът на Втора механизирана тунджанска бригада бригаден генерал Станимир Христов, генерали, офицери, сержанти и войници, служили в армията, представителна войскова част и много граждани.
Празникът започна с военен ритуал и полагане на венци и цветя на паметника „Орлето“ на Седми конен полк, който участва във всички войни за национално обединение на страната и на паметната плоча, поставена по повод 100 години от създаването на армията. Всички учестници преминаха в тържествено шествие по главната улица на града, където имаше и фотоизложба за историята на армията,  начело с Военния духов оркестър на Центъра.
Във Военния клуб се проведе тържествено събрание – концерт  с участието на Ансамбъла на Въоръжените сили. Честването е ясен знак за голямата наша любов към Отечеството, военната служба и дълга, каза председателят на Областния съвет на СОСЗР в Сливен полковник от запаса Божидар Борденяшки.
Трета българска армия е създадена през 1912 година с щаб в Русе в навечерието на Балканската война с Указ №5 от 17 септември на княз Фердинанд за обща мобилизация. Първият командващ е генерал-лейтенант Радко Димитриев. Тя участва в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна войни. След преодоляване на последиците от Ньойския договор Трета армия възкръсва за нов живот през 1940 г. с щаб във Варна. След Втората световна война щабът се предислоцира в Шумен, а през  1951 г.- в Сливен. В своята 110-годишна история има 35 командващи (командири). Един от тях стига в кариерата си до министър-председател, трима до -военни министри, а двама - до началници на Генералния щаб. Генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров, който командва армията от 30 август 1991 г. до 14 май 1993 г., а от от  2 септември 1994 г. до 11 юни 1997 г. е началник на Генералния щаб,  бе  на тазгодишния празник.
От 1 януари 1996 г. в съответствие с приетата програма за реорганизация на Българската армия и преминаването на корпусно-бригадна организация Трета армия е преобразувана в Трети армейски корпус, а от 1 юни 2003 г.  – в Командване "Изток". На 31 декември 2006 г. Трета армия престава да съществува. Последният командир в историята на поредицата от организационни трансформации е полковник Добрин Сарачев. Днес тя е част от военната история и скъп спомен от близкото минало.
Който не познава миналото си, е осъден на изчезване, посочи в  словото си ген. Тотомиров, благодарейки на организаторите на честването. Той припомни, че войнишкото творчество дава на армията прозвището „Трета бойна“. Изброявайки победите през войните, генералът стигна и до най-близката история, като даде пример, че в полосата на армията се провежда най-голямото многонационално учение „Щит-82“. Вие, обърна се бившият командващ към потомците, дадохте много, дадохте всичко, за да запази Трета армия бойния си дух, като изпълнявате съветите, завещани от нашите предци. „Сега, когато отбелязваме 110-ата годишнина Трета армия я няма вече. Ние хората, служили под нейното знаме прогресивно намаляваме. Затова в мигове на размисъл всички бленуваме за отминалата слава, без да желаем да даваме жертвите във войните. Но не бива да забравяме, че след най-черните погроми, духът на българина е възкръсвал и изригвал с много по-голяма мощ.“, каза още генералът. Кметът на Общината Стефан Радев поздрави третоармеийци и награди ген. Тотомиров с почетен знак.
„За мен е чест да съм тук, сред вас. Гордея се, че, Сливен е бил част от Трета армия, че първият командир е от нашия край - генерал Радко Димитриев, който е от Градец. Гордея се с това, че през 1951 г. Сливен се превръща в щаб на Трета българска армия и развитието на нашия град е силно свързано с развитието на армията през тези години. Силно се надявам, че славата и величието на българската армия ще се върне отново. Тя е една от първите институции, създадени след Освобождението в България и винаги е символизирала държавността и гарантирала териториалната цялост и независимост на страната. Огромна почит и уважение пред всички достойни мъже и жени, свързали живота си с армията и бранят интересите на държавата и нейната териториална цялост!“, каза кметът Стефан Радев.
"Благодаря на кмета за хубавите думи за Трета армия и за почетния знак, който възприемам като награда за всички вас, за всички, които са служили и продължават да служат в армията. Тя е чест и признателност за всички, които работихме в града на Сините камъни, Града на стоте войводи, Града на Фабрикацията, Града на Хаджи Димитър, Града на Трета армия. Това е градът, за който винаги съм казвал, че е най-хубавият град, в който съм служил и работил", каза от своя страна генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров.
Поздравления към служилите в Трета армия и техните потомци от войсковите формирования в града изпрати президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев.  Днес отдаваме почит, посочва държавния глава, на високия морален дух и себеотрицания на бойците и командирите, свързали житейския си път с това военно формирование.

„Със своите постигнати победи, преодолени трудности и изпитания Трета армия и днес си остава бойната армия на България“ се посочва в поздравителния адрес на министъра на отбраната Димитър Стоянов. Приветствия имаше още от началника на отбраната адмирал  Емил Ефтимов, командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, председателя на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков, председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов и други институции и неправителствени организации.
Честването бе добър повод за спомени от съвместната служба. Който не дойде, пропусна много. Видяхме такива генерали от близкото минало на войската ни, като Цветан Тотомиров, Галимир Пехливанов,  Иван Добрев, Йордан Йорданов, Иван Цеков, Кирчо Куртев, Цветан Харизанов, Кольо Милев и редица още. Най-възрастният бе полковник от запаса Иван Йорданов, дългогодишен заместник-командващ на Трета армия по тила. Всички те не спестиха благодарностите си за тези хубави мигове към полковник Любомир Вачев, полковник от запаса Божидар Борденяшки – председател на Областната организация на СОСЗР, майор от запаса Митко Манев – председател на Общинската организация на СОСЗР, членовете на Съюза полковниците от запаса Ангел Васков и Марин Пандохов, но списъкът на инициаторите и организаторите е толкова дълъг, че е трудно да намери място в една кореспонденция. Не по-маловажен бе фактът, че макар и за малко гражданите на Сливен живяха няколко часа със своята Трета армия. - (видео)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
 

Над 400 военнослужещи се включват в помощ на пострадалите райони в Карловско

14.09.2022, 20:53

Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов над 400 военнослужещи се включват в помощ за възстановяване на населените места, пострадали от големите наводнения в Община Карлово, съобщава Пресцентърът на МО.
В аварийно-възстановителни дейности в селата Богдан и Карлово утре, 15 септември, ще участват 165 военнослужещи от Сухопътните войски, 100 от Командването за логистична поддръжка, както и по 50 човека от Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. За изпълнението на задачите от Командването за логистична поддръжка ще бъдат осигурени инструменти.
И днес над 120 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили помагат за отстраняването на последиците от бедствието, причинени от наводнението, в обществените сгради и частни домове, в най-засегнатите населени места на Община Карлово.

 

Висш германски офицер призова за предпазливост във връзка с украинската контраофанзива

14.09.2022, 20:49

Началникът на отбраната на Германия генерал Еберхард Цорн призова днес за предпазливост във връзка с украинската контраофанзива, която според него не е достатъчна да принуди Русия да отстъпи на широк фронт, предаде Франс прес.
В момента украинските сили провеждат "контраатаки, които позволяват отвоюването на населени места и части от зоните на бойни действия, но те не са достатъчни за отстъпление на Русия на широк фронт", каза ген. Цорн пред седмичника "Фокус".
Все пак, по неговите думи, Киев "действа интелигентно... като провежда своите операции независимо една от друга и с голяма гъвкавост". "Преди две седмици заявих, че Донбас ще бъде в ръцете на Русия и след шест месеца. Днес бих казал, че няма да го задържат", прогнозира германският началник на отбраната.
Ген. Цорн оправда нежеланието на Берлин да изпрати поисканото от Киев тежко въоръжение. По думите му военнотехническото оборудване, което Германия е предоставила досег,а е значително като количество и качество. Той не смята, че Германия трябва да изчерпва военните си запаси прекалено. "Всичко, което доставяме, ще трябва да ни бъде върнато", каза още Цорн.
Генералът смята, че изправена пред руския президент Владимир Путин, който разбира единствено езика на силата, и за да притежава възпиращи възможности, Германия трябва да разполага с военна мощ.
Путин би могъл да открие нов фронт "в Балтийско море, Калининград, границата с Финландия, Грузия, Молдова... съществуват много възможности. А Путин притежава капацитет за това", предупреди ген. Цорн. Той се аргументира, че "дори 60 процента от Сухопътни войски (на Русия) да са ангажирани с войната в Украйна, то останалата част, заедно с военноморските и военновъздушните сили, все още разполагат с неизползван капацитет".
През последните дни германският канцлер Олаф Шолц е под натиск както от Киев така и от партньорите си в управляващата коалиция да достави на Украйна танкове "Леопард 2", което засега той не възнамерява да направи.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Исторически календар

14.09.2022, 08:40

На 14 септември 1838 година в с. Къкрина, Ловешко, е роден Христо Иванов. Известен сред другарите си като Големия, Книговезеца, Ловчалията и Войводата, той е сред най-забележителните дейци на българското националноосвободително движение, близък другар и съратник на Васил Левски.
Христо Иванов завършва взаимното училище „Свети Апостоли“ в Ловеч и се занимава с кожухарство и подвързачество. От края на 1860 г. пребивава в Белград, където усвоява модерния по онова време книговезки занаят. Работи като книговезец при различни майстори и в Сръбската правителствена книговезница. През 1862 г. постъпва в Първата българска легия и участва в сраженията за Белградската крепост. Тук се сближава с Васил Левски, с когото го свързва приятелство за цял живот, със Стефан Караджа и Матей Преображенски. След разпускането на Легията и кратък престой в Букурещ се установява в Пловдив, където по лична покана на Хр. Г. Данов започва работа в неговата книговезница. Съдейства за освобождаването на В. Левски от пловдивския затвор.
През 1867 г. Хр. Иванов постъпва във Втората българска легия и след положени изпити е произведен във военно звание капрал (ефрейтор). От 1868 г. работи като книговезец в Търново. Става един от основните сподвижници на Апостола в изграждането на Вътрешната революционна организация. Натоварен е с организирането на тайната полиция и има голям принос в създаването и функционирането на тайната поща по канала Търново – Русе – Гюргево – Букурещ. Полага основите на Търновския таен революционен комитет (1870 г.), придружава Левски при обиколките му из Търновско и Габровско и участва в събранията на местните комитети. Съзнателната му и предана революционна дейност е високо оценена от Левски, който го снабдява със специално пълномощно като негов помощник.
След избухването на Априлското въстание (1876 г.) Хр. Иванов ръководи чета в Троянския балкан. По време на Руско-турската война (1877 – 1878 г.) участва в освобождаването на Ловеч и начело на доброволческа чета оказва ценна помощ на руското командване. В Сръбско-българската война (1885 г.) организира доброволческа чета в помощ на обсадения Видин. Деен член на Народно-либералната партия (стамболовисти) и народен представител от Ловеч в VI Обикновено народно събрание (1890 – 1893 г.). Умира в Търново на 29 януари 1898 г. Оставя ценни „Спомени“ за националноосвободителните борби.

На 14 септември 1860 година в Свищов е роден генерал от пехотата Димитър Гешов (1860 – 1922).

Завършва Пехотното юнкерско училище в Одеса, Русия (1880) и служи в 11-а пехотна орханийска дружина. Участва в Сръбско-българската война (1885) като ротен командир в 3-ти пехотен бдински полк и воюва при Брезник и Пирот.

След войната командва 3-ти пехотен резервен и 4-ти пехотен плевенски полк. От 1903 г. е командир на 1-ва бригада от 2-ра пехотна тракийска дивизия, с която воюва в Първата балканска война (1912 – 1913) в района на Родопите. През декември 1912 г. поема командването на 2-ра пехотна тракийска дивизия и се сражава при Сяр, Драма и Ксанти.

По време на Втората балканска война (1913) ръководи действията на дивизията при Криволак, Неготин и Калиманци, а в Първата световна война (1915 – 1918) – при Криволак, Дойран и Фурка. От декември 1916 до декември 1917 г. командва 1-ва армия и отстоява позициите при Дойран и р. Вардар, след което е назначен за началник на Моравската военноинспекционна област (1918 – 1919) и за инспектор на пограничните войски (1919).

На 1 юли 1919 г. е произведен в чин генерал от пехотата, а в края на годината е уволнен от армията. Награден е с военен орден „За храброст“ III степен 2 клас.

 

Военноморско учение на НАТО започна край западните брегове на Турция

14.09.2022, 08;17

Въпреки напрежението в отношенията си и Турция, и Гърция участват в голямото военноморско учение на НАТО, което започна край западните брегове на Турция и ще продължи до 22 септември, съобщи Асошиейтед прес.
В учението „Дайнамик Маринър – Мави Балина 22“ (Dynamic Mariner-Mavi Balina 22)  участват сили от общо 12 страни-членки на Северноатлантическия алианс.
Учението започна във вторник във военноморската база „Аксаз“ близо до курорта Мармарис. В него участват 50 кораба, 5 подводници, 5 самолета и 1500 морски пехотинци и друг персонал.
Зам.-командващият на обединеното военноморско командване на НАТО, френският вицеадмирал Дидие Пиатон, каза, че тази година в учението участват повече ресурси, отколкото през предишните години, което допринася за увеличената оперативна съвместимост и за укрепване на бойната готовност. “Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с Турция и останалите съюзници и партньори за възпиране на агресията и защита на Алианса”, заяви Пиатон.
Източник: bta.bg

 

Преди 78 години излиза първият брой на в. „Народна войска“

14.09.2022, 08:05

Днес е Кръстовден. Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.
Днес е и важна дата за военната ни история. Краткото прекъсване на периодиката на военните вестници у нас е преустановено с излизането на първия брой на в. „Народна войска“ на 14 септември 1944 г. Разпространението му има адрес – окопите на фронта, където българската войска участва в заключителния етап на Втората световна война.
На 14 февруари 1892 г.  излиза първият брой на в. „Военни известия”, първообразът на в. „Българска армия”. Със заповед на министъра на отбраната Стефан Янев в началото на тази година 14 февруари бе обявен за Празник на военните медии – в. „Българска армия“ и Военният телевизионен канал. Това стана по повод 130-ата годишнина от издаването на първия брой на в. „Военни известия“.
През 1919 г Министерството на войната преименува изданието на „Народна отбрана” и му дава задачата, като независим военен всекидневник, да защитава българската войска от обвинения и нападки от страна на партийни централи и всички, които търсят виновник за националните катастрофи за сметка на българската армия.
През годините по-нататък официалният вестник на Министерството на отбраната е имал  различни наименования – „Народна войска” „Народна армия” и сега „Българска армия”. Неговата функция винаги е била и е една и съща – да отразява и популяризира  българското военно дело, да защитава честта и достойнството на българския воин.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

ВВВУ набира дарения за изграждане на паметник МиГ-21

13.09.2022, 23:20

Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски” стартира дарителска кампания с цел набиране на средства за поставянето на изтребител МиГ-21Ф-13, като паметник пред новия учебен комплекс в град Плевен.
ВВВУ предстои да открие Изнесения комплекс за авиационно образование (ИКАО) в Плевен. Комплексът ще се помещава в бившето училище „Марин Дринов“. Идеята е пред официалния вход на сградата да се постави паметник с изтребител МиГ-21Ф-13.
„За подготовката на площадката, транспортирането на самолета и поставянето му на определеното място, са необходими средства“, обяснява Валя Минкова, старши експерт във висшето училище, цитирана от БТА.
Даренията могат да се превеждат по сметката на ВВВУ, като трябва да се отбележи, че сумата е за дарение за паметника МиГ-21. Банковите данни са следните:
ВВВУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“, ГРАД ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ
БАНКА: БАНКА ДСК, КЛОН ПЛЕВЕН
IBAN:BG17STSA 9300 3132 3200 01
BIC: STSABGSF
Средства в брой ще се събират и чрез дарителската кутия в приемната на началника на училището.
Срокът на дарителската кампания е до окончателното поставяне на самолета МиГ-21Ф-13 пред сградата на ИКАО.
За целта ще се използва МиГ-21Ф-13 с борден номер 422, който в момента е наличен във ВВВУ. Машината има заводски номер 1118 и е произведен в Авиационен завод 30 в Москва през септември 1963 г. Заедно с останалите 11 броя МиГ-21Ф-13 той е получен в България на следващия месец и започва службата си на военното летище Граф Игнатиево. Още през 1972 г. самолетът е предаден, като учебно пособие във военното училище в Долна Митрополия.
През 1963 г. България получава общо 12 броя фронтови изтребители МиГ-21Ф-13. По време на експлоатацията им са загубени три машини. От останалите девет, пет са нарязани за скрап, един е запазен в авиационния музей в Крумово, един е паметник в град Хасково, друг е паметник в самоковското село Радуил и последният е във ВВВУ.
Повече за това как започва експлоатацията на МиГ-21Ф-13 в България, може да прочетете тук.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Командирът на Съюзното съвместно командване на силите в Неапол посети Учебен полигон “Ново село”

13.09.2022, 13:02

В рамките на посещението си в България на 11 и 12 септември 2022 г., новият командир на Съюзното съвместно командване на силите - Неапол Allied Joint Force Command Naples - JFCNP адмирал Стюърт Мънч посети Учебен полигон “Ново село” и се запозна с процеса на съвместната подготовка на бойната група в България, съобщават от СКС
Той беше посрещнат от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, които заедно наблюдаваха демонстрация на способности по съвместни деиствия с участието на български и американски военнослужещи.
Брифинг за мисията, структура и основните задачи на СКС беше изнесен от полковник Христо Христов – заместник началник на щаба на СКС по операциите. Адмирал Мънч се запозна и със текущото състояние и основните предизвикателства пред бойната група, представени от подполковник Велин Кехайов – командир на 42-и механизиран батальон от състава на 2-ра тунджанска механизирана бригада, той и командир на бойната група.
Българската механизирана рота и американски пехотен взвод, с поддръжката на екипаж безпилотни летателни апарати от 61-ва механизирана бригада  демострираха съвместни действия при настъпление в населено място. Демонстрацията на способности завърши със статичен показ на въоръжение и техника, използвани от формированията от бойната група, в който участваха и представители на италианската армия с командир полковник Франческо Алаймо.
Адмирал Мънч заяви, че днешното посещение е прекрасна възможност да види лично и непосредствено чудесните способности, които България е постигнала до момента, чрез сформирането и подготовката на бойната група, с международното участие на италиански и американски военнослужещи.
България трябва да знае, че всички ние, страните-членки на НАТО сме заедно в това дело, заедно изграждаме колективната отбрана и чрез създаването на бойните групи осигуряваме допълнителни сили за укрепване на възпирането и отбраната на Алианса.
Всяка страна, която иска да бъде агресор срещу НАТО, ще трябва да вземе под внимание това единство, което имаме тук, високото ниво на умения,  което силите от България, Италия и Съединените американски щати показаха в демонстрацията, подчерта в заключение адмирал Мънч и благодари за българското гостоприемство.
“Ние използваме тази възможност, за да подчертаем още веднъж нашата решимост да работим заедно, съвместно със съюзниците за суверенитета и независимостта, както на нашата държава, така и на страните членки на НАТО”, отбеляза генерал-лейтенант Димитър Илиев.
„Днес ние имаме честта да посрещнем адмирал Стюърт Мънч като новия командир на Съюзното съвместно командване на силите в Неапол, изпозвахме възможността да споделим идеи за бъдещата ни съвместна  работа, като изразихме нашата убеденост в голямата роля и принос на командваването за гарантиране на сигурността в тази част на региона и очакваме съвместни тренировки и в бъдеще, заяви командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов.
За спомен от срещата и в знак за благодарност за организираната визита адмирал Мънч и генерал-майор Цолов си размениха взаимно плакети, съответно на Съюзното съвместно командване на силите и СКС.
На събитието присъстваха още заместник-командирът на Многонационалната дивизия „Югоизток” в Румъния бригаден генерал Пламен Йорданов, командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, заместник-началникът на щаба на Сухопътни войски полковник Васил Енчев. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

Над 120 военнослужещи продължават да помагат в Карловско

13.09.2022, 12:24

125 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили днес, 13 септември, продължават да отстраняват щетите, причинени от наводнението в населени места в Карловско.
От 61-ва Стрямска механизирана бригада на терен в селата Слатина, Каравелово и Богдан са 85 военнослужещи с 6 единици техника. От авиобазите в Крумово и Граф Игнатиево 40 военнослужещи действат в село Богдан.
От Министерството на отбраната уточняват, че приоритетно се отстраняват щети в обществените сгради и частни домове на самотни хора, в най-засегнатите от бедствието населени места на Община Карлово.

 

Започнаха честванията за 30 години от създаването на 61 Стрямска механизирана бригада

13.09.2022, 08:47

В зали „Стремци“ на 61 механизирана бригада се проведе конкурс за рисунка за деца на военнослужещи и цивилни служители на тема: „Аз обичам България” или „Стремци – минало и настояще”. Мероприятието е част от тържественото честване посветено на 30 години от създаването на  61 Стрямска механизирана бригада, съобщават от формированието.
В конкурса участваха над 30 деца от районите Карлово и Казанлък, които проявиха голямо желание и творчески подход.
Оценяването на рисунките се извърши от г-жа Десислава Минчева – специалист в художественото изкуство и преподавател в основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” град Карлово съвместно с главните сержанти на бригадата.
Мероприятието завърши с тържествена церемония по награждаването на участниците, заели призовите места. Наградите връчи бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61 механизирана бригада. Първо място при децата от 15 до 18 години завоюва Дария Димитрова, на второ се класира Александра Янкова, а на трето Никол Кутева. Призът при децата от 9 до 14 години спечели Александра Александрова, второто място зае Гергана Жекова, а трети остана Никола Тончев. Надпреварата при най-малките беше спечелена от Габриела Стойчева, а нейни подгласници станаха Стоян Великов  и Белослава Зелямова.
Източник: https://otbrana.com/

 

Износът на френско въоръжение е нараснал повече от два пъти през 2021 г.

13.09.2022, 07:56

Износът на въоръжение, произведено във Франция, отбелязва ръст от повече от два пъти през 2021 г., като достигна стойност от 11,7 милиарда евро, предаде Франс прес. Основна причина за ръста е продажбата на изтребителите “Рафал”, се посочва в годишния доклад пред френския парламент, огласен от списание “Шаланж” (Challenges), с откъси от които разполага Франс прес.
С този резултат Франция се утвърждава като третия световен износител на военна техника след САЩ и Русия.
“С поръчки на стойност 11,7 милиарда евро през 2021 г., Франция регистрира своето трето най-високо ниво в историята по отношение износа на въоръжение. Отсега е ясно, че и през 2022 г. резултатите ще бъдат значителни”, посочва министърът на въоръжените сили Себастиан Льокорню в увода на доклада. Документът ще бъде представен от френските министри на външните работи, икономиката и въоръжените сили на закрито заседание в долната камара на парламента, планирано за 27 септември, след което същото ще се случи и във френския Сенат.
Френските оръжейни предприятия са постигали по-добри резултати през 2015 г. (16,9 милиарда евро) и 2016 г. (13,9 милиарда евро) отново благодарение на изтребителите “Рафал”. Ръстът през 2021 г. отново е заслуга на подписаните договори за бойните самолети на концерна “Дасо” (Dassault). Франция продаде шест нови и дванадесет използвани изтребителя на Гърция, дванадесет използвани на Хърватия и допълнителни тридесет на Египет.
Сред другите важни оръжейни договори е продажбата на петдесет и две самоходни гаубици “Сезар” на Чехия, както и десет хеликоптера “Н145М”, заедно с радарни и противовъздушни системи на Сърбия, се посочва още в доклада.
Според икономическото списание “Шаланж” Египет е държавата най-голям купувач на френско въоръжение с поръчки на стойност 4,5 милиарда евро, следвана от Гърция, Хърватия, Индия и Саудитска Арабия. По-малките договори, които не надхвърлят 200 милиона евро, формират 4,1 милиарда от общата сума.
Износът за Европа, към която Франция се опитва да пренасочи интереса си, представлява 38% от поръчките за 2021 г.
Тази година също се очертава успешна за френския оръжеен износ. Основната причина е голямата сделка за осемдесет изтребителя “Рафал” с Обединените арабски емирства, както и продажбата на шест допълнителни самолета и три бойни фрегати на Гърция.
Източник: bta.bg

 

Сам пристигна: как през 1969 г. СССР се сдобива с таен американски дрон

13.09.2022, 07:45

През ноември 1969 г. в Съветския съюз от Съединените щати пристига невероятен коледен "подарък" - елегантна летяща машина, много подобна на известния стратосферен разузнавач SR-71 Blackbird ("Черна птица"), само че по-малка - с дължина само 3 м
Това е безпилотният разузнавач D-21, разработен от компанията Lockheed, където е създаден и Blackbird ("Черната птица"), пише The National Interest. Устройствата са сходни по дизайн и предназначение: шпионски полет със свръхзвукова скорост и на огромна надморска височина, като единствената разлика е, че след изпълнение на мисията SR-71 се връща в базата, а D-21 пуска касетата със заснетия филм и се самоунищожава. Дронът тръгва от специално оборудван Blackbird. По-късно е разработена опция за стартиране от B-52.
Първият боен полет на устройството завършва сконфузно. Тръгвайки от Blackbird, D-21B (вариант с ракетен ускорител) прелита над Китай, снима ядрен полигон близо до езерото Лобнор, а след това по неизвестна причина не се връща по обратния курс, а продължава да лети до изразходване на горивото и каца в околността на Байконур. Съветските инженери проучват апарата много внимателно, пище "Российская газета".
"Той представляваше голям интерес за съветската авиационна промишленост, тъй като беше доста компактна машина, оборудвана със съвременна разузнавателна техника и проектирана за дълги разузнавателни полети с висока свръхзвукова скорост при условия на силно кинетично нагряване", казват руските авиационни историци Ефим Гордън и Владимир Ригмант, цитирани от The National Interest .
С решение на Министерския съвет на СССР от 19 март 1971 г. в Съветския съюз започва разработването на стратегическия дрон "Ворон", подобен на D-21. Носителят на апарата трябва да бъде ракетоносецът Ту-160.
И американските, и съветските дронове обаче стават жертва на напредъка в областта на спътниците шпиони. Кадрите от космоса и в двете страни са признати за по-обещаваща насока и безпилотните проекти са затворени. "Ворон" така и не е построен. Две дузини D-21 се съхраняват в "гробището за самолети" - американската авиобаза "Дейвис Монтен".

 

 

Военноморска база Варна е домакин на международно обучение по контрол на корабоплаването и провеждане на бординг операции

12.09.2022, 22:37

От 12.09.2022 г. до 16.09.2022 г., във Военноморска база Варна, ще се проведе международно обучение “EPMIO/VBSS – обучение по контрол на корабоплаването и провеждане на бординг операции”.
В мероприятието, ръководено от инструктори от САЩ и България, ще вземат участие военнослужещи от Грузия, Румъния, България и служители на Главна дирекция „Гранична полиция“.
Съвместното обучение е организирано от Военноморските сили на Република България и Военноморските сили на САЩ.

 

Ракета на Blue Origin се отклони от курса след изстрелване

12.09.2022, 21:08

Ракета на американската компания "Blue Origin" на Джеф Безос се отклони от курса малко след изстрелването си с капсула, натоварена с апаратура за експерименти, без екипаж, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.
Капсулата се отдели от ракетата след проблем, възникнал около двигателния сектор и се приземи с парашут след няколко минути в пустинята в Тексас. - (видео)
Проблемът възникнал, когато ракетата била на височина около 8500 метра, движейки се със скорост от 1126 км/ч. "Проблем с ракетата на днешния полет без екипаж. Системата за евакуация се представи според планираното", написаха от компанията в Туитър. Не бяха съобщени повече подробности.
Това е първи неуспешен полет от общо 23 на програмата "Ню Шепард" на компанията на Безос. Същата ракета и капсула бяха използвани за 10-минутните полети на туристи до ръба на космоса. Това бе девети полет на тази ракета. - Още Космос

 

Германия трябва да изпълни целта на НАТО за военни разходи в размер на 2 процента от БВП в дългосрочен план

12.09.2022, 20:26

Германия трябва да изпълни целта на НАТО за военни разходи в размер на 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната в дългосрочен план, дори и след изчерпването на специалния фонд от 100 милиарда евро, и да приеме военното лидерство, от което по-рано се въздържаше, заяви германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт, предаде Ройтерс.
"Два процента от нашия БВП за нашата сигурност... нуждаем се от тези пари без "ако" или "но" и се нуждаем от тях в дългосрочен план, така че усилията, които полагаме със стоте милиарда, да не бъдат напразни", заяви днес Ламбрехт.
"Трябва да предотвратим ситуация, при която след няколко години да не можем да си позволим поддръжката на оборудването, което закупуваме сега."

 

Гостува ни новият командир на Съюзното съвместно командване на силите в Неапол

12.09.2022, 17:30

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе днес среща с новия командир на Съюзното съвместно командване на силите – Неапол адмирал Стюарт Мънч, който встъпи в длъжност през юни тази година, съобщава Пресцентърът на МО.
Адмирал Ефтимов акцентира върху стратегическото значение на Черно море за страните в региона и НАТО в контекста на настоящите условия на сложна военностратегическа среда и на война в непосредствена близост до нашите граници. Той подчерта, че  България остава ангажирана в подкрепата си към колективните усилия за осигуряването на безопасно и свободно корабоплаване. „Отговорност на страните-членки на Алианса от Черноморския регион е да гарантират свободата на движение и безопасността на морския трафик, търговските пристанища и военноморските бази“, изтъкна началникът на отбраната. Той бе категоричен, че през годините военните лидери от региона са подчертавали  многократно критичната важност на Черно море за националната и колективната сигурност.  
На срещата адмирал Ефтимов и адмирал Мънч  разгледаха процеса на отбранителното планиране на НАТО, мерките за повишена бдителност и тези за дългосрочно повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, както и инициативата за засилено предно присъствие в отговор на войната в Украйна.
Акцент беше поставен и на развитието в сухопътния домейн по отношение на възпирането и отбраната на Югоизточния фланг на НАТО. Адмирал Ефтимов и адмирал Мънч обсъдиха трансформацията на бойната група, разположена на българска територия, в съответствие с взетите решения на Срещата на върха на НАТО в Мадрид.
В рамките на визитата си в нашата страна  новият командир на Съюзното съвместно командване на силите – Неапол ще се запознае с текущото състояние и подготовката на батальонната бойна група.
Източник: https://otbrana.com

 

Ген. Кирил Цветков бе удостоен с „Почетен знак на президента“

12.09.2022, 17:27

Снимка: Димитър БебеновС указ държавният глава Румен Радев удостои генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков с „Почетен знак на президента“. Отличието е за принос в развитието и укрепването на националната отбрана и Въоръжените сили и във връзка със 75-годишнина на генерала. То бе връчено на тържествена церемония в централата на СОСЗР от съветника на президента по сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев. Вие се доказахте, като истински професионалист и достоен български офицер, се посочва в поздравителния адрес на президента до ген. Цветков.
Бившият командващ Сухопътни войски, а от създаването до днес председател на Асоциацията на Сухопътните войски в България получи редица поздравления и награди от институции, неправителствени организации, колеги и приятели. Директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайков Прокопиев връчи плакети и други награди  от министъра на отбраната Димитър Стоянов, началника на отбраната  адмирал Емил Ефтимов и постоянния секретар на отбраната Антон Ластарджиев. От името на командира на СКС генерал-майор Валери Цолов и командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов ген. Цветков бе поздравен от полковник Юлиян Петров и бригаден генерал Николай Караиванов.
Благодарност за съвместната работа в армията и в обществената дейност изрази председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. Поздравителен адрес имаше от председателя на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. Със заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов ген. Цветков бе удостоен с най-високо отличие на Съюза знак „За признателност“. Грамоти и награди връчиха още председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев и представители на други неправителствени организации от сигурността и отбраната.
Ако съм постигнал нещо, го дължа на съпругата си и на моите колеги и приятели, каза в благодарност ген. Цветков. Неоспорим факт, че  постигнал много не само във военната си кариера, е включването му в  списъка на бележитите българи на съвременността.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

На този ден през 1683 г. полски крал спасява Виена от османците

12.09.2022, 12:16

На 12 септември 1683 г. приключва двудневната битка за Виена. До нея се стига, след като Османската империя е обсаждала града в продължение на 2 месеца.
Битката спира повторния опит на Османската империя да превземе австрийската столица. Първият е през далечната 1529 г. Сражението поставя началото на хегемонията на Хабсбургската династия в Централна Европа.
Виновникът за поражението на османците е полският крал Ян III Собиески (на картината). Той е командващ на обединените полско – австрийско - германски сили срещу османската армия, ръководена от великия везир Кара Мустафа паша.
Тази победа не само спира експанзията на Османската империя в Европа, но и осигурява международен престиж на Полша, която получава славата на „предна крепост на християнството“.
Обсадата на Виена започва на 14 юли 1683 г. Близо 90 000 османска армия, включително 12 000 еничарски корпус пристига пред стените на града.
Преди да дойде развръзката виенчани са разрушили къщите извън града, оставяйки празна равнина, която да изложи турците на ответен огън, ако се опитат да щурмуват града. Кара Мустафа паша нарежда създаването на мрежа от окопи, чрез които турците постепенно се приближават до градските стени. Оръдията на турците са остарели, а стените на Виена подсилени, поради което турците се съсредоточават върху копането на тунели и поставянето на мини, с които да взривят стените.
Кара Мустафа паша може да нареди щурмуване на града от армията си, която превъзхожда защитниците в съотношение 20:1, но това би му коствало големи загуби в жива сила, което великият везир иска да избегне. Според някои историци Кара Мустафа паша е искал да запази богатствата на града, които са щели да попаднат в ръцете на войниците, ако им е било заповядано да превземат града с щурм.
На 11-ти септември 1683 г. идва помощ в лицето на европейската армия от около 84 000 души. Битката е забележителна и с най-голямата кавалерийска атака в историята.
Турците понасят около 15 000 жертви, 5 000 пленени заедно с всички оръдия. Съюзниците дават около 4500 жертви (убити и ранени). Въпреки разгрома и отстъплението турците намират време да избият пленниците си, с изключение на благородниците, които могат да им донесат голям откуп.
В чест на Ян Собиески австрийците издигат църква на хълма Каленберг, северно от Виена. Железопътният маршрут от Виена до Варшава също носи неговото име, както и съзвездието Скутум Собиескии (Щитът на Собиески).
Тъй като Собиески поверява кралството си в ръцете на Богородица (Ченстоховската Богородица или Богородица от Ченстохова) преди битката папа Инокентий XI обявява празника на Святото име на Мария, който се чества само в Испания и Неаполитанското кралство, е валиден за цялата католическа църква.
Празнува се на 12 септември.

 

Преди 64 години в бойния строй на българските ВМС постъпват на въоръжение подводници проект 613

12.09.2022, 12:11

През 1958 г. две подводници проект 613 от състава на 131 отделен дивизион подводни лодки на КЧФ (гр. Одеса) след ремонт са подготвени за предаване на българските ВМС: С-244 (въведена в строя на 31.08.1956 г.) и С-245 (въведена в строя на 14.09.1956 г.) с командири съответно капитан II ранг Николай А. Шашков и капитан II ранг Александр Д. Шароваров.
На 12 септември 1958 г. в тържествена обстановка във Военноморска база Варна е издигнат българският военноморски флаг над двете средни подводни лодки, които получават бордови номера С-41 и С-42 и имена „Победа“ и „Слава“. Подводниците са зачислени в бойния състав на ВМС на 20.09.1958 г. заедно с новополучените един СКР проект 50 („Смели“) и други кораби. Дивизионът е преподчинен пряко на командващия Флота като 8 одпл (осми отделен дивизион подводни лодки).........Прочети още (pdf)

 

 

Министър Стоянов: Армията е там, където има необходимост от нея

11.09.2022, 20:54

"Близо 1200 военнослужещи са на терен и са в помощ на хората от началото на бедствието в Карловско на 2 септември. Средно на ден в разчистването и възстановяването се включват над 120 военнослужещи от 61-ва бригада и двете авиобази в Граф Игнатиево и Крумово, както и курсанти". Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването на  бТВ "Защо, господин министър?“, днес, 11 септември. "Армията е там, където има необходимост от нея“, изтъкна той, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.
По думите му, реакцията на държавните институции по отношение на бедствието в Карловско е била адекватна. "Оказването на помощ в тази тежка ситуация върви по всички линии, с евакуация и спасяване в деня на бедствието, впоследствие с тежка техника, разчистване, възстановяване на големите щети. Във всичко това армията присъства от първия ден, съвместно с Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ и другите служби", подчерта той.
"Над 500 военнослужещи в момента изпълняват задачи по охрана на границата, съвместно със служители на ГД "Гранична полиция“. Армията е там не за първи път, ние не сме прекъсвали присъствието си на граница, нашите военнослужещи познават чудесно терена. Така усилваме и подпомагаме действията на "Гранична полиция“ и Министерството на вътрешните работи“, на които е основната отговорност по охрана на границата', подчерта министър Стоянов. В охраната на държавната граница са включени военнослужещи и техника от различни военни формирования. Логистична група от военнослужещи следи и възстановява целостта на преградното съоръжение, когато се констатират нарушения. "Пробиви се правят, предимно от мигрантите, имаше отнесени участъци от природни стихии. Постоянно възстановяваме целостта му. В сравнение с лятото на миналата година, сегашното състояние на оградата е много по-добро“, посочи той.
"Сегашното ръководство на Министерството на отбраната прави всичко възможно да бъде удължена експлоатацията на самолети МиГ-29 поне до края на 2023 г.", съобщи министър Димитър Стоянов. Има финансови ресурси за това. "В момента наличието на изправна авиационна техника е единствено и благодарение на инженерно-техническия състав от авиобаза Граф Игнатиево, дължи се само на техните знания и възможности“, подчерта той и допълни: “Имах среща с полския министър на отбраната и с министъра на отбраната на Словакия. Засега разговорите с Полша вървят в добра посока – надявам се в краткия мандат, който ни остава, да постигнем да ни доставят авиационни двигатели. Говорил съм да закупим шест плюс два двигателя и да удължим живота на нашата авиационна техника поне до края на 2023 г.“ Той отбеляза, че подготовката, която бойните пилоти водят в момента, е крайно недостатъчна и с тези двигатели те ще могат да водят по-интензивна летателна подготовка.
По думите му компенсации за забавянето на доставката на първите осем самолета F-16 страната ни няма да получи, тъй като обстоятелствата се определят като "форс мажор“. Отстъпка ще има в цената на вторите осем самолета, ако се вземе решение за тях.
Министерството на отбраната има инвестиционна план-програма, която сочи, че 12 са най-необходимите проекти в модернизацията на въоръжените сили. "За съжаление, нагаждаме нашите бойни способности спрямо наличните финансови средства, а не би трябвало да е така. Убеден съм, че имам подкрепата от Министерския съвет и се надявам инвестиционната план-програма в рамките на 6 – 8 милиарда лева да влезе в следващо Народното събрание. Цените растат с всеки изминал ден, ако се забави реализирането на проектите, те поскъпват“, коментира министър Стоянов.
На заседанието на Контактната група за оказване на отбранителна помощ на Украйна, което се проведе през седмицата в американската авиобаза "Рамщайн“, министър Стоянов е съобщил, че България предоставя хуманитарна помощ на Украйна и дистанционно обучение на украински военнослужещи в наши висши военни учебни заведения. Подготвя се изпращане на нова пратка медицински пакети в помощ на украинската страна.
Източник: https://www.focus-news.net/

 

Днес генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков навършва 75 г. Честито!

11,09.2022, 08;40

Поздравления за генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков! Днес на бойния си пост, като председател на Асоциацията на Сухопътните войски в България, той навършва 75 години. Честито, г-н генерал!
********
Генерал-лейтенант Кирил Цветков е роден на 11 септември 1947 г. в София. През 1968 г. се дипломира във ВНВУ "Васил Левски" във Велико Търново, профил „Химически войски“, с отличен успех. Задочно придобива и висше образование като инженер по органичен синтез. През 1980 г. постъпва във Военната академия за химическа защита в Москва, която завършва със златен медал.
Последователно служи като началник на химическа служба в Девета Горнобанска танкова бригада в София, старши помощник в отдел "Химически войски" на Първа българска армия и в управление "Химически войски" към командването на Сухопътните войски.
През 1988 г. преминава пълния курс на Академията на Генералния щаб на Руската федерация. Назначен е за началник на щаба на управление "Химически войски" в Сухопътните войски (СВ), а от 1989 г. е началник на управлението. През 1997 г. става началник на Оперативното управление на Главния щаб на СВ, а от 2001 г. е началник на Главния щаб на Сухопътните войски на България.
През 2001 г. му е присвоено звание генерал-лейтенант. През 2003 г. излиза в резерва. След напускането на редовната военна служба се занимава с обществена дейност. Излизайки от редовна военна служба генерал-лейтенант Кирил Цветков се занимава с обществена дейност. Създава през 2005 г. Асоциацията на Сухопътните войски на България като сдружение с дейност в обществена полза и е негов председател. Бил е и председател на Асоциацията за подпомагане на населението и защита на околната среда при природни бедствия „Свети Иван Рилски“ до нейното закриване и вливане в Асоциацията на Сухопътните войски на България през 2009 г. През 2012 г. е избран от военнопатриотичните организации в България за председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната. Активно работи и като член на УС и ЦС на СОСЗР. Неговата експертиза е ценена от различни институции, включително Комисията по отбранат в Народното събрание, Министерството на отбраната и Щаба на отбраната.
Занимава се редакторска и писателска дейност. Ръководи разработването и издаването на поредиците от книги: „Алманах на Сухопътните войски на България“, История на Сухопътните войски на България и Българска Военноисторическа Енциклопедия и сам разработва отделни издания и глави от тях. Автор е на книгата „Под сянката на промените и пагона“ наричана от съвременниците му Библията на прехода. Автор е на десетки статии, анализи и експертизи, ползвани от различните управленчески екипи в България.
Генерал-лейтенант Кирил Цветков е награждаван с много ордени и медали между които и с „Вярна служба под знамената“ - Първа и Втора степен. Включен е в списъка на бележитите българи на съвременността. Женен за Иванка Господинова Цветкова. Има дъщеря и син.
Източник: https://otbrana.com/

 

Американска медия оцени възможностите на руската винтовка ВСС

11.09.2022, 08:38

Въпреки, че винтовката BCC (Винтовка снайперская специальная, 6П29) е разработена през 80-те години на миналия век, тя все още представлява интерес. На нея преди време обърнаха внимание и журналистите от изданието National Interest, които признават уникалността на конструкцията.
Този модел е разработен като отговор на рязкото увеличаване на защитеността на войниците на потенциалния противник. Появиха се бронежилетки, които са способни да спрат автоматния патрон от времето на СССР 5,45х39 mm, така че е бил необходим инструмент за ефективно, гарантирано и безшумно премахване на целта.
ВСС става това средство, спечелило любовта на много руски военни. Винтовката представлява оръжие, чиято автоматика действа на принципа на отвеждане на част от барутните газове. Оръжието е с интегриран шумозаглушител, който може сериозно да намали шума от изстрела.
Струва си да се обърне внимание и на патрона, който се използва във BCC. Това са дозвуковите боеприпаси 9х39 mm. Работата е там, че повечето междинни патрони ускоряват куршума до скорост, превишаваща скоростта на звука. В този случай се чува силен шум, който демаскира стрелеца. Но тежкият и бавен куршум на BCC не преодолява звуковата бариера, което го прави почти перфектен снаряд. Патронът съчетава спиращ ефект, почти два пъти по-висок от този на 7,62x39, висока пробивна способност и безшумност.
Всичко това, според американските журналисти, прави BCC актуално оръжие и до днес. National Interest също така отбелязва постоянното развитие на въоръжението на руската армия. - Още за ВСС

 

122 години от рождението на авиоконструктора Лавочкин

11.09.2022, 08:35

На 11 септември 1900 г. е роден Семьон Алексеевич Лавочкин - руски авиоконструктор, член-кореспондент на Академията на науките на СССР (1958 г.).
Завършва Московското висше техническо училище през 1927 г. От 1935 г. е главен конструктор, ръководител на конструкторско бюро. Под негово ръководство са създадени изтребителите "ЛаГГ-3" (заедно с В. П. Горбунов и М. И. Гутков), "Ла-5", "Ла-7" и много техни модификации, които имат високи бойни качества и са използвани по време на Втората световна война.
След войната създава реактивни самолети (Ла-15 и др.), сред които и първия експериментален свръхзвуков самолет в СССР, както и няколко типа ракети "земя-въздух". - Още самолети Ла

 

Официална безпаметност. Защо България предава Русия

11.09.2022, 08:31

Руснаците и българите имат стари национални, културно-езикови и духовни връзки. Сега малцина помнят, че по времето на руския княз Святослав Игоревич (велик княз киевски 945-972 г.) русите и българите-славяни са били практически един народ.
Когато воините на Святослав воюват в България, те почти с нищо не се различават от местното население. Българите наскоро са приели християнството и в селските местности все още са свежи езическите култове (включително култа към Перун), а езикът, духовните и материалните традиции са били общи. Руснаците и българите са принадлежали към една етнокултурна и езикова общност.
Не е учудващо, че самият Святослав възнамерява да пренесе столицата на Рус на Дунав, в България......Прочети още

 

 
 

Как британците опозориха славата на своите самолетоносачи

10.09.2022, 22:03

Великобритания беше принудена спешно да смени самолетоносача за разполагане край източното крайбрежие на Съединените щати - вместо HMS "Принца на Уелс“, на поход тръгна HMS „Кралица Елизабет“. И всичко това, защото „Принцът на Уелс“ позорно се повреди още в началото на своето пътуване. Какво се случи с най-модерния кораб на Великобритания, защо тази страна има проблеми със самолетоносачите през последните десетилетия - и какви уроци носи това за Русия?
Британският самолетоносач „Кралица Елизабет“ отпътува от Портсмут, за да участва в съвместни военноморски учения с американците и канадците. "Кралица Елизабет" трябва да замени своя аналог "Принцът на Уелс". И всичко това, защото на 28 август „Принцът на Уелс“ получи техническа неизправност, която принуди кораба да се върне и да хвърли котва в Ламанша край остров Уайт........Прочети още

 

52-ма нови курсанти се заклеха в Морско училище

10.09.2022, 21:00

52 момчета и момичета положиха военна клетва във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. 20 от тях са бъдещи военни лекари, приети в специализация „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“, съобщават от училишето.
Новобранците изрекоха думите „Заклех се!“ пред своите родители, приятели и близки. Церемонията уважиха: кметът на Варна – Иван Портних, областният управител – Марио Смърков, командирът на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, ректори на университети, представители на институции и приятели на Морско училище.
„Поздравявам Ви за решението да станете част от редиците на Българската армия: на Военноморските сили, на Военномедицинската академия, на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана. След края на своето обучение, с калени характери и със знания и умения, придобити в едно от най-престижните морски висши училища в света, каквото е ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, вие ще сте се изградили като достойни, компетентни и устойчиви на превратностите на живота, офицери“, се обърна към младите курсанти началникът на ВВМУ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и им пожела да бъдат упорити и уверени в себе си.
Ритуалът по полагане на клетва завърши с тържествен марш. - (видео)

 
 

Ердоган: Турция може да се обърне към Русия за доставка на модерни изтребители

10.09.2022, 08:40

Турция може да се обърне към Русия за доставка на модерни изтребители, ако Съединените щати откажат да ѝ доставят нови Ф-16, заяви турският президент Реджеп Ердоган.
Американският президент Джо Байдън обеща през юни, че ще удовлетвори турското искане, но Конгресът се възпротиви заради войнствената риторика на Ердоган срещу натовския съюзник Гърция.
Ердоган, който ще се срещне с руския президент Владимир Путин идния четвъртък, сподели днес, че се надява на отстъпка от цената на природния газ, който Турция получава от “Газпром”.
Марк Пиерини, посланик на Европейския съюз в Анкара през периода 2006-2011 година, посочи в интервю за БНР, че през последните 3-4 години Турция под управлението на Ердоган става все по-зависима от Кремъл:
“Но все пак Турция си остава зависима от Русия и заради природния газ, и заради ядрената централа в Аккую, изграждана от руснаците. Русия проявява изключителна ловкост когато използва слабостите на президента Ердоган във вътрешната политика. Икономическата ситуация е изключително тежка. Президентът Ердоган се нуждае от подкрепа отвън. Не я получава от САЩ, нито от ЕС. Русия го поддържа само донякъде, но все пак го поддържа. Затова той ще се стреми по всякакъв начин да запази тази поддръжка”.
Източник: bnr.bg

 
 

Исторически календар

10.09.2022, 08:26

На 10 септември 1905 г. в с. Поповяне, Самоковско, е роден Кръстю Антонов Атанасов. Завършва основно училище в съседното село Ковачевци, а гимназия в Самоков. От 1921 г. учи в Морското училище във Варна. Заедно с група ученици се явяват на летище Казанлък, за да помагат като аеромонтьори. Младият Кръстьо Атанасов се запалва по авиацията и три пъти кандидатства в Авиационното училище. На третия опит е приет и през 1928 г. полага първия си пилотски изпит. Завършва Военното училище в София на 6 август 1932 г., 51-ви випуск и получава чин подпоручик. Поручик от 3 октомври 1935 г., капитан от 6 май 1941 г., майор от 1ноември 1944, подполковник от 9 август 1945 г.
Изпратен в Полша през 1934 г., където се обучава в школа за висш пилотаж. Веднага след завръщането си е назначен за инструктор в Изтребителната школа в Пловдив, а след това за началник на Висша изтребителна школа – Карлово.
През 1940 г. е определен за командир на 682-ро ято, въоръжено с най-новите изтребители Месершмит 109 Е. От 1942 г. е началник на Школа за висш пилотаж в Долна Митрополия. На 9 август 1944 г. става командир на 3/6 изтребителен орляк на мястото на заболелия капитан Чудомир Топлодолски. Във въздушни боеве в група има свалени два тежки бомбардировача и два повредени. След 9 септември 1944 г. командва Изтребителния полк и участва до края на Втората световна война в бойни полети за осигуряване бомбардировъчната, щурмовата авиация и сухопътни войски.
Полковник Кръстю Атанасов се пенсионира през 1948 г. като най-възрастния летец-изтребител до този момент във Въздушни войски, награден е с два ордена „За храброст”. Умира на 3 април 1978 г.

 
 

 

Боевете на 15-а пехотна охридска дивизия при Прилеп

09.09.2022, 22:02

Български войници на Охридското езеро, май 1941 г.От 9 септември 1944 година 5-а армия в Македония започва да се оттегля към довоенните граници, при което се стига до стълкновения с германски части и съединения. Особено ожесточени боеве в района на Прилеп водят 15-и дивизионен артилерийски полк и две дружини от 45-и и 54-и пехотен полк в състава на 15-а пехотна дивизия.

Командирът на дивизията полковник Димитър Младенов решава да води упорита отбрана до пристигането в Прилеп на другите части от дивизията, след което да продължи изтеглянето към заповядания район. По негова заповед на 9 септември войските на Прилепския гарнизон нападат немския батальон „Щрошке“ и пленяват 300 души, 60 моторни коли и складовете му. Немското командване оценява, че войските на 15-а пехотна дивизия сериозно застрашават оттеглянето на групата армии „Е“ и от 10 до 16 септември привлича допълнително към Прилеп три батальона, два артилерийски дивизиона и други сили, от които формира бойните групи „Гулман“ и „Пабст“. При поддръжката на изтребително-щурмова авиация тези бойни групи в продължение на 4-5 дни атакуват частите на 15-а пехотна дивизия. На 19 септември основната група на дивизията начело с командира полковник Димитър Младенов напуска Прилеп и заема за отбрана превала Мукос, с. Ореховац и прохода Плетвар. На 21 септември под прикритието на 10-и граничен участък българските части започват да се оттеглят към Велес. През следващия ден групата преминава р. Вардар между Велес и Градско и движейки се южно от Щип, се насочва към планината Плачковица. На 30 септември дивизията се съсредоточава в района на гара Симитли.

От 9 до 23 септември 1944 г. Прилепският гарнизон блокира пътя Прилеп – Велес и спира изтеглянето на шест германски дивизии от групата „Е“ към Белград. При изтеглянето си от Вардарска Македония 15-а пехотна дивизия губи 138 убити, над 200 ранени и около 4500 пленени при Битоля. Загубите на противника възлизат на 1350 убити, ранени и пленени.

 

МО потърси опита и знанията на генералите и офицерите от запасното войнство

09.09.2022, 20:41

Няма как един служебен кабинет да реши наболелите въпроси в отбраната, на може да даде тласък на процесите. Желанието ни е да подготвим определени документи, които да бъдат на входа на новоизбраното Народно събрание за своевременното им приемане, каза днес заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска. Тя и други представители на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната проведоха в ЦВК първата от поредицата срещи с представители на военно-патриотичните организации. Целта е, както преди по-малко от месец каза министърът на отбраната Димитър Стоянов, да ползваме опита и знанията на тези, които са градили армията и са ни учили на военна служба.
Три бяха предварително обявените теми на кръглата маса. Те обхващаха превъоръжаването на армията, актуални въпроси, свързани с военно-образователната система у нас и промените в Наредбата Н-12 от 17 юли 2014 г. за условията е реда за предоставяне на финансова и материална помощ и за предоставяне на помещения  във военните клубове или в сгради в управление на МО или структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.
Първата новина бе, че на последното си заседание Съветът по отбрана е обсъдил и приел проекта на Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната. Втората е, че проектът за бойните бронирани машини на Сухопътни войски остава първи приоритет и се работи за избор на най-доброто за пехотата, както и за бързо решение, защото вече е определящ и факторът време. Във връзка с финансовото осигуряване на Въоръжените сили бе потвърдена амбицията на МО още през 2023 г. да бъдат отделени 2 процента от БВП за отбрана, което означава между 100 и 160 млн. лв. повече в сравнение с тази година. работим, Работи се и по създаването на целеви „Фонд за отбрана", където да се акумулират неизразходваните финансови средства за капиталови разходи през съответната бюджетна година и да се реинвестират във въоръжение и бойна техника, вместо да се връщат обратно в централния бюджет.
Според генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков, председател на Асоциацията на Сухопътните войски в България, при модернизацията на армията трябва да се изхожда от два основни принципа. Първият,  какво е необходимо да се модернизира, а вторият – какви са възможностите на родната отбранителна промишленост. Имаме оценка на превъоръжаването на армията, както и конкретни предложения, които сме предоставяли на ръководствата на министерството, посочи полковник от запаса Вилис Цуров, председател на СОР „Атлантик“. За необходимостта от нова архитектура в организационното изграждане на Въоръжените сили, с оглед на съвременните изисквания, говори бригаден генерал от запаса Бойко Симитчиев, председател на Асоциацията на комуникационно-информационните специалисти. Да не се подценява ролята на военната експертиза, бе акцентът в изказването на капитан I ранг от запаса Цвятко Дончев, председател на Сдружение „За честта на пагона“. Според старши лейтенант Мария Крашевска, председател на Сдружението на жените военнослужещи, модернизацията на армията има пряко отражение върху  интереса към военната професия и мотивацията на военнослужещите.
Конкретни становища имаше и по състоянието на военно-образователната система. Според генерал-майор от запаса Георги Георгиев, бивш началник на НВУ и на ВА, не бива да се пипа формата на военното ни образование, а да се работи по подобряване на неговото съдържание. Той постави въпроса за изучаване на военна история, за мотивиране на преподавателите и за технологичното обновление на военните учебни заведения. Изрази мнение, че ръководството на военните училища и академията трябва да бъде под шапката на Щаба на отбраната, както и несъгласие от раздробяването на военно-образователната система. Полковник Невяна Митева даде пример, как една неправителствена организация, като Сдружението на жените военнослужещи, може да изгражда и кабинети във военните училища.
Като проблем за изоставането в модернизацията бе поставен недостатъчният обществен, включително политически, консенсус. Прави впечатление, че в националните медии, а и не само в тях, армията се показва повече от недобрата й страна. В други случаи тя е на втори план. Подобни мнения за подценяване ролята на армията бяха изразени по отношение на репортажите за спасителните действия в наводнените райони в Карловско.  Не само по този повод, а с оглед на посланията, които трябва да се отправят към обществото, се работи по реализиране на Концепцията за стратегическите комуникации.
Друга новина бе, че от тази година във военните училища в обем от 60 часа ще се изучава „История на военното изкуство“, а във Военна академия за „История на оперативното изкуство“ са отделени 25 часа. Акцентът ще бъде върху опита от войните. Това каза полковник Милен Илиев, началник на отдел „Образование и квалификация“ в дирекция „Управление на човешките ресурси“. За преподавателите се предвиждат стажове във войските и задължително участие в многонационални и национални учения. Във Военна академия се въвежда доста амбициозен модел на обучение. Що се отнася до подчинеността на военно-учебните заведения бе подчертано, че в интегрирания модел на МО дирекциите Управление на човешките ресурси в отбраната“ и „Операции и подготовка“ работят заедно по поставените въпроси.
Подготвят се изменения и допълнения на Наредба № Н-12 от 17 юли  2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова или материална помощ и за предоставяне на помещения във военните клубове или в сгради в управление на Министерството на отбраната или структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, каза Илияна Дамянова от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“. Целта на промените е, посочи тя, да се улесни кандидатстването от страна на военно-патриотичните организации. Главният секретар на СОСЗР полковник от запаса Павел Станев предостави писмените предложения на Съюза за промени в наредбата.
Заместник-министър Генчовска изрази удовлетворение от обсъждането на въпросите и изразените мнения и становища. Тя беше категорична, че има колаборация (съвместна работа по изпълнението на общи или различни цели) между политическото и военното ръководство на министерството. В същото време се очаква помощта на запасното войнство, поради което е занапред ще има и други подобни срещи.
Източник: https://otbrana.comм Спирдон Спирдонов

 

САЩ няма да изтеглят военната си техника от Япония и след края на ученията

09.09.2022, 15:55

Съединените щати няма да бързат да изтеглят своите ракетни установки и друго военно оборудване от японската военна база на брега на Източнокитайско море дори след като съвместното обучение между двете страни приключи, съобщава “Ройтерс”.
Част от оборудването просто ще оставим тук до следващите съвместни учения, заяви Чарлз Флин, главнокомандващ на американските сухопътни войски в тихоокеанския регион, при посещение в базата на японските сухопътни сили за самоотбрана на Амами Ошима – част от островна верига, простираща се към Тайван.
Това означава, че военното оборудване на САЩ може да остане в базата “Амами” още няколко месеца, тъй като до края на годината са планирани още две съвместни учения. То включва две артилерийски ракетни системи с висока мобилност (HIMARS). Те могат да изстрелват снаряди на разстояние до 500 км и Вашингтон вече предостави такива оръжия на Украйна, за да й помогне във войната срещу Русия.
Използването на тренировъчни учения може да бъде лесен и бърз начин за Вашингтон да преразпредели силите в Източна Азия, дори и само временно, тъй като напрежението с Китай относно Тайван нараства.
Открита през 2019 г., “Амами” е една от поредицата нови бази, които Япония изгражда на своите югозападни острови, за да противодействат на евентуална атака от съседен Китай.
Посещението на Флин в Амами идва в момент, когато Токио се готви да засили армията си в отговор на нарастващата заплаха от страна на Китай и Русия след атаката на Москва срещу Украйна.
Миналия месец Япония разкри план за разполагане на ракети с по-голям обсег като част от значително увеличение на разходите за отбрана, което също ще осигури повече средства за съвместни учения с американските сили.
Военни експерти посочват, че друг спешен приоритет за Япония е увеличаването на запасите от боеприпаси.
Източник: news.bg

 

111 млади мъже и жени избраха срочната служба в доброволния резерв

09.09.2022, 11:47

Вторият випуск кандидат-резервисти влезе в Националния военен университет Вторият випуск кандидат-резервисти влезе в Националния военен университет „Васил Левски“. 111 млади мъже и жени са избрали срочната служба в доброволния резерв на Българската армия и всички те, до края на февруари следващата година, ще преминат трите етапа на военна подготовка, съобщават от НВУ.
86 от кандидат-резервистите започват обучението си в Националния военен университет във Велико Търново и днес те бяха посрещнати от началника на сектор „Военна подготовка“ подп. Мирослав Илиев. 28 са пожелали да се обучават в район Шумен.
През първия месец резервистите преминават начална военна подготовка. След това им предстоят два месеца специална военна подготовка за придобиване на квалификация „Автоматчик“ във Велико Търново и квалификация „Номер от разчет“ за Шумен. Доброволната военна служба завършва с три месеца колективна подготовка.
След изпълнението на срочната служба, резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв без провеждане на конкурс. Освен това те ще се ползват с предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.
Източник: https://otbrana.com/

 

Полша иска да купи 96 бойни хеликоптера “Апачи” от САЩ

09.09.2022, 09:01

Полша планира да укрепи отбранителните си способности като закупи голям брой военни хеликоптери от американски производители, съобщи ДПА.
Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обяви, че Варшава е подала искане до САЩ за закупуване на 96 хеликоптера АН-64 “Апачи”, като добави, че Полша ще получи и трансфер на технологии, без да даде повече подробности.
Полската информационна агенция ПАП съобщи, че първите хеликоптери ще отидат в армейска част, оборудвана с американски танкове “Ейбрамс”.
Двете оръжейни системи заедно образуват “неудържима сила”, цитира ПАП думите на Блашчак в рамките на срещата на контактната група за Украйна във военновъздушната база на САЩ Рамщайн в Германия.
Посланикът на САЩ в Полша Марк Бжежински написа в Туитър, че това решение ще направи Полша втория по големина оператор на “Апачи” в света след САЩ.
Според него този ход, съчетан със закупуването на танкове “Ейбрамс” и други модерни системи, ще засили оперативната съвместимост и бойната готовност на Полша.
Полша подсилва армията си със стотици нови и употребявани танкове “Ейбрамс”, за да замени танковете от съветските времена, които Варшава подари на Украйна, за да ги използва в отбраната си срещу руските сили.
Полша е един от най-активните военни и политически поддръжници на Украйна и също се въоръжава срещу потенциално нападение от страна на Русия. - Още за АН-64
Източник: bta.bg

 

Създателят на първата българска картечница

09.09.2022, 08:40

Капитан Христо Николов Спасов е роден през 1894 г. в Самоков. През 1900 г. баща му – останалият без работа гайтанджия Никола Спасов Чешмеджийски, заедно жена си и четирите си деца (две момчета и две момичета) се преселва от Самоков в софийския квартал Лозенец и започва работа като шлосер във Военния арсенал. Покрай баща си малкият Христо надниква в тайните на оръжията и за пръв път прави от отпадъчни материали малък топ, който изпробва пред приятелите си от махалата.
Той завършва гимназия и през 1912 г. постъпва в подготвителен клас на Военното училище. През Първата световна война (1915-1918 г.) Христо получава офицерско звание подпоручик и е назначен за взводен командир в картечна рота.

На фронта вижда как с развети бойни знамена българските роти и дружини атакуват на нож противника. Те са близо до първите му окопи, когато отсреща затракват смъртоносно вражеските картечници, подавят атаката и принуждават нашите атакуващи вериги да залегнат. Френските картечници «Хочкис", «Пюто" и «Сентетиен" стрелят с дълги редове, без прекъсване, а българските «Максим» отказват периодично и блокират........Прочети още

 
 

“Оръжие да не се използва”: Как СССР обявява война на България

09.09.2022, 08:24

По повод тоталното разделение сред българите 78 години след промяната на 9 септември 1944 г. и предизвикалата много коментари позиция на нашето Външно министерство, че „Съветската армия е окупирала България“, предлагаме един интересен коментар на известния руски автор Дмитрий Окунин за случилото се в онези години.
Преди 78 години Съветският съюз обявява война на България. Ответна нота от страната, в която бушува вътрешна политическа криза няма. Части от Червената армия навлизат на нейната територия, без да срещнат съпротива. И само след четири дни, в резултат на преврат, организиран от антифашистите под ръководството на комунистите, на власт идват просъветските сили. Ето и подробности за онези събития тогава........Прочети още

 
 

На този ден преди 60 години в рамките на секретната операция „Анадир“ в Куба са доставени първите балистични ракети

09.09.2022, 08:15

Министерството на отбраната на Русия преди време публикува официални данни за загубите на съветски граждани в Куба по време на острата фаза на Карибската криза. По данни на ведомството, от 1 август 1962 година до 16 август 1964 година в Куба са загинали 64 съветски граждани.
Проведената операция е отговор на разполагането на американски ракети в Турция и Италия, а също на заплахата от американското военно нахлуване в Куба. По-рано точният брой загуби на съветски военнослужещи по време на операцията не са публикувани.
Точно преди 58 години, на 9 септември 1962 година, в рамките на секретната операция „Анадир“ в Куба бяха доставени първите съветски балистични ракети, след което СССР достави и ядрени бойни глави за тях. Прехвърлени са два вида балистични ракети със среден обсег на действие: Р-12 (с радиус над 2 хиляди километра) и Р-14 (над 4 хиляди километра) с ядрени бойни глави с мощност 1 мегатон всяка. Общо е било планирано да се развърнат 40 РСД (24 единици Р-12 и 16 - Р-14).
Идеята за разполагането на ракети с ядрени бойни заряди принадлежи на първия секретар на ЦК на КПСС и председател на Съвета на министрите на СССР Никита Хрушчов. - Още за операция „Анадир“

 
 

 

Норвегия предостави на Украйна ракети Hellfire

08.09.2022, 20:28

Норвегия е предала на Украйна около 160 ракети Hellfire (Адски огън-англ.), стартови установки, устройства за насочване и устройства за нощно виждане, които са били на въоръжение в норвежката армия, съобщи министърът на отбраната на северната страна Бьорн Арилд Грам (на снимката) на среща на министрите на отбраната на около 40 съюзнически на Украйна страни в базата Рамщайн в Германия, информира руската служба на Би Би Си.
"Това е оръжието, което Украйна поиска, и то ще бъде полезно в борбата срещу руските окупационни сили", каза министърът
Според него ракетите са лесни за управление, могат да се използват както срещу наземни, така и срещу морски цели.
Срокът на експлоатационна годност на системата Hellfire е към края си. За това беше планирано тя да бъде изведена от въоръжение от норвежката армия.
Hellfire е американска управляема противотанкова и зенитна ракета в различни модификации, изстрелвана от затворена позиция без пряк визуален контакт с целта. Използва се срещу обекти със силна защита: хеликоптери, самолети, безпилотни летателни апарати, наземни превозни средства. Обсегът на поражение е до 8 километра.
Докато тези ракети могат да бъдат изстрелвани и от хеликоптери, Украйна получава само ракети, които да бъдат изстрелвани от земята от мобилни екипи.
Източник: https://news.bg/

 

Сухопътни войски и ВВС продължават да помагат на пострадалите в Карловско

08.09.2022, 12:59

Близо 140 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили (ВВС) са в помощ на пострадалите от Карловско и днес, съобщава Пресцентърът на МО.
След отстраняване на щетите от обществени сгради и улици в засегнатите от наводненията места в селата Слатина, Каравелово и Богдан, близо 100 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада и 40 военнослужещи от авиобазите в Граф Игнатиево и Крумово от състава на ВВС отстраняват последствията от бедствието в частни домове на самотни хора, съгласувано с общински координатори.

 

Беларус започна военни учения край границата с Полша

08.09.2022, 11:53

Беларус започна военни учения край град Брест, в близост до границата с Полша, столицата Минск и във Витебска област в североизточната част на страната, съобщава "Ройтерс".
От беларуското Министерство на отбраната посочват, че ученията ще продължат до 14 септември, предаде news.bg.
Те имат за цел "освобождаване на територия, временно превзета от врага" и възстановяване на контрола над граничните региони.
От ведомството отбелязват, че нивото на войските и военната техника, които вземат участие в учението, не е изисквало да бъде предоставено уведомление съгласно насоките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).
В края на юни Полша завърши започнатата стена по 186-километровата си граница с Беларус.
Преди месец Беларус отново проведе военни учения, като тогава тества готовността на войските си в региони по споделената граница с Украйна.

 

Испания отбелязва 500 години от първото околосветско плаване с голямо ВМС учение

08.09.2022, 08:21

Тази година се навършват 500 години от пристигането на мореплавателя Хуан Себастиан Елкано (на снимката) след първото околосветско плаване*. Испанският крал Фелипе VI отбеляза този момент, като наблюдава голямо военноморско учение близо до Кадис.
На Хуан Себастиан Елкано му отнема три години, за да обиколи света с кораба си “Виктория”.
Испанският крал отбеляза околосветското плаване, като присъства на голямо военноморско учение, което се проведе в крайбрежните води на Санлукар де Барамеда близо до град Кадис.
Крал Фелипе започна посещението си във военноморската база в Рота. Приет е от председателя на Конгреса на депутатите, испанския министър на отбраната, началника на флота и редица адмирали и генерали. Фелипе посети военноморски учебен кораб. На борда кралят излезе в морето, за да наблюдава военноморските сили в действие.
След пътуване от девет мили Фелипе пристигна на мястото на учението, където наблюдава това, което се смята за испанска демонстрация на военноморска мощ в смутни времена в Европа. Редица от най-модерните военни кораби на Испания участваха във военноморските учения, но също така няколко исторически реконструирани кораба присъстваха на кралския преглед.
Корабът “Виктория”, историческа реплика на този, използван в първото околосветско плаване, както и пет други исторически кораба бяха използвани по време на събитието.
Когато военноморският преглед приключи, Фелипе отдаде почит на загиналите по време на Първото околосветско плаване с поднасяне на цветя към морето.
*Фернандо Магелан организира експедиция като става първият мореплавател, достигнал от Европа до Азия в западна посока и първият европеец, плавал в Тихия океан, но умира преди завръщането си в Европа, част от екипажа, ръководен от Хуан Себастиан де Елкано, се завръща в Испания през 1522 г., завършвайки първото в историята околосветско пътешествие, с което окончателно се доказва кълбовидната форма на Земята.

Крал Карлос I (Карл V) присвоява на Елкано личен герб, на който бива изобразено земното кълбо с девиз на латински: Primus circumdedisti me („Ти първи ме обиколи“) и му назначава ежегодна пенсия.
Източник: news.bg  

 

Вижте първите руски подводници

08.09.2022, 08:00

Руските инженери и подводничари от XIX в. са пионерите, които се престрашават да навлязат в дълбините с първите предшественици на съвременните подводници.
Макар наистина животът да се е зародил в моретата, хиляди години те са постоянен източник на голяма опасност и обаяние заради загадката, която крият.
При все това водните маси винаги са били полезна функция за военните, предлагайки им възможност да извършат внезапни атаки и след това незабелязано да се оттеглят.
Дори войските на Александър Македонски използват куполи, пълни в въздух, за да се движат под водата с разузнавателни цели. Бойците на древна Рус пък дишат през тръбички, докато са скрити в засада край брега на някоя река.
Също ката самолетния парашут, подводният апарат, който се движи самостоятелно, е създаден преди векове от изобретателни мечтатели. В началото на XVIII в., през епохата на техническите иновации и създаването на имперския флот по време на управлението на Петър Велики, един дърводелец на име Ефин Никонов работи по създаването на "таен кораб" от този тип......Прочети още

 

Защо британски войски нападат Русия през 1918 година?

08.09.2022, 07:57

Войници на Негово Величество се сражават срещу Червената Армия на север и на юг в Русия, в Средна Азия, Кавказ и в Далечния изток. Боеве се водят и в град Царицин, който след няколко десетки години ще стане известен на цял свят като Сталинград.  
Причината за интервенцията на държавите от Антантата в Русия по време на заключителния етап на Първата световна война изобщо не е ненавистта към комунизма, макар тя също да изиграла роля.
Главният мотив е била политиката на дошлите на власт болшевики, които обявяват курс на оттегляне на страната от войната срещу Централните държави........Прочети още

 

 

 

 

4th Azerbaijan International Defence Exhibition (6-8 септември)

 

8 септември: Преди 78 г. войските на 3-ти Украински фронт навлизат в България

08.09.2022, 07:53

На 8 септември 1944 г. войските на 3-и Украински фронт навлизат в България и я окупират, без да срещнат съпротива. Това става след като на 5 септември Съветския съюз обявява война на България. Също на 8 септември България обявява война на Германия и по този начин държавата ни е сама срещу всички участници във войната. Трети Украински фронт настъпва основно през Добруджа със силите на три общовойскови армии: на десния фланг с 46 А, в центъра с 57 А и с лявофланговата 37 А. Последната с ускорен марш се дислоцира в района на Бургас, Казанлък и Ямбол, с цел да замести полковете на 3-та пехотна Балканска дивизия на Прикриващия фронт срещу Турция. До края на окупацията през декември 1947 г. 37 А е основната окупационна войска у нас.
Твърденията, че българският народ отива да посрещне руските войски само от любопитство, както е направило през април 1941 г. при навлизане на германците, не са верни. Първо, по онова време народът все още е настроен русофилски, а не германофилски; Второ, народът по време на войната е оголял и обосял – германските задължения за изнесени български стоки по клирингови взаимоотношения надхвърлят тогавашни 100 млн. долара; Трето, частите на Съветската армия са посрещнати с цветя от ликуващ народ, който се надява на положителни промени............ Прочети още

 

Забравените герои на България: Генерал от пехотата Велизар Манолов Лазаров

08.09.2022, 07:50

Днес се навършват се 154 години от рождението генерал от пехотата Велизар Манолов Лазаров. Той се ражда на 8 септември 1868 г. в София.
Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец. Завършва Военното училище в София (1889). Служи в пехотата. На 2 август 1892 г. е произведен в чин поручик, а на 1 януари 1899 г. в чин капитан. Командва рота в 1-ви пехотен Софийски полк (1900) и служи във Военното училище (1909).
През Балканската война (1912-1913) е командир на дружина в 14- ти пехотен Македонски полк. По време на Първата световна война (1915-1918) е комендант на София. От 1916 г. е командир на 1- ви пехотен Софийски полк, с който се сражава в Добруджа, а през следващите години на Южния фронт. Произведен е в чин генерал-майор.
След войната командва 1- ва пехотна Софийска дивизия (1919-1921), а по-късно е назначен за началник на Софийския гарнизон (1923-1929). Умира в София на 6 април 1941 г.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст. 2 кл.; орден „Св.Александър” I ст.; народния орден „За военна заслуга” 5 кл. на военна лента, 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” на обикновена лента.

 

 

Министърът на отбраната ще участва в заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна

07.09.2022, 21:04

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще участва в заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. То ще се проведе в американската база „Рамщайн“ във Федерална Република Германия утре, 8 септември, с участието на представители от различни държави и институции. Заседанието е поредно след създаването на Контактната група по инициатива на САЩ през април 2022 г. в отговор на руската агресия в Украйна.
В българската делегация са включени още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска.
Сред предвидените теми за обсъждане на форума в четвъртък са актуална информация за обстановката в Украйна, информация за предоставената до момента международна помощ и необходимостта от продължаване на подкрепата.

 

САЩ съобщиха за успешен опит с междуконтинентална балистична ракета

07.09.2022, 20:34

Съединените щати съобщиха, че извършили успешен опит с междуконтинентална балистична ракета, предаде Франс прес, като се позова на Пентагона. Тестът е бил обявен предварително, за да бъде избегнато повишаване на напрежението с Русия в разгара на войната в Украйна.
Ракетата “Минитмен 3”, на която не е била поставена бойна глава, е била изстреляна днес от военновъздушната база “Ванденберг” в югозападния щат Калифорния в 1.13 ч. (11.13 ч. българско време). Тя е прелетяла около 6760 километра над Тихия океан, преди да падне край Маршаловите острови, съобщиха военновъздушните сили на САЩ. В комюникето се отбелязва, че “става въпрос за рутинен тест и периодични операции, предназначени да покажат, че ядреният арсенал на Съединените щати е сигурен, обезопасен, надежден и ефективен”. “Изпитания от този вид са били извършвани над 300 пъти и нямат нищо общо със сегашните събития в света”, казаха още американските ВВС.
Съединените щати обикновено не обявяват предварително подобни оръжейни опити. Предишното пробно изстрелване на ракета “Минитмен 3”, на която може да бъде поставена ядрена бойна глава, обаче бе отложено два пъти заради международното напрежение, отбелязва АФП. Първоначално предвиден за март, тестът бе пренасрочен, за да не послужи като претекст на Русия, нахлула предишния месец в Украйна, да разшири конфликта с други държави. В началото на миналия месец той бе отложен за втори път след посещението на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван, което предизвика гневна реакция на Китай. В крайна сметка опитът бе извършен успешно на 16 август.
На въоръжение от половин век, след 2005 г. “Минитмен 3” остана единствената ракета тип земя-въздух в ядрения арсенал на САЩ. Такива оръжия са разположени в три американски военни бази – в северозападните щати Уайоминг, Северна Дакота и Монтана.
Ядреният арсенал на САЩ включва още ракети “Трайдънт”, изстрелвани от подводници, и атомни бомби, които може да бъдат хвърлени от стратегически бомбардировачи.
Източник: bta.bg

 

Сърбия купува от Турция дронове Bayraktar за няколкостотин милиона евро

07.09.2022, 16:50

Сръбските въоръжени сили ще закупят от Турция безпилотни летателни апарати Bayraktar на стойност няколкостотин милиона евро. Това каза в Белград сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предава ТАСС.
“Днес говорихме за разширяване на сътрудничеството между нашите министерства на отбраната, военното сътрудничество, сътрудничеството в отбранителната индустрия. Искам да кажа, и не го крием, че Сърбия планира да закупи дронове Bayraktar. Ние виждаме, че целият свят иска да ги купува, така че застанахме на опашката и чакахме”, каза Вучич. “Надяваме се, че ще успеем да реализираме това през следващата година. Ще платим много повече от предварително договореното. Вместо първоначално договорените няколко десетки милиона евро, ние сме готови да преминем към цифра от няколкостотин милиона евро, която ние сме готови да платим за дронове Bayraktar”, подчерта президентът.
Сърбия обяви намерението си да купи дронове Bayraktar от Турция през април тази година. Тогава Вучич съобщи, че се е договорил с Ердоган за техните извънредни доставки, но те така и не се състояли.
Президентите на Сърбия и Турция Александър Вучич и Реджеп Тайип Ердоган говориха след срещата по между си, пише сръбският вестник “Политика”.
Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че отношенията между Сърбия и Турция са се издигнали до най-високото ниво в съвременната история на двете страни, а търговският обмен се е увеличил до почти 2,5 милиарда долара, в турските компании в Сърбия работят почти 10 000 души.
Източник: news.bg

 

Южна Корея и Япония проведоха първите преговори на високо ниво относно отбраната от 6 години насам

07.09.2022, 16:37

Южна Корея и Япония проведоха двустранни преговори между заместник-министрите на отбраната в Сеул днес за първи път от шест години, стремейки се да засилят сътрудничеството в областта на сигурността срещу нарасналите военни заплахи от Северна Корея, предаде агенция Йонхап.
Заместник-министърът на отбраната на Сеул Шин Бум-чхул и заместник-министърът на отбраната на Токио по международните отношения Масами Ока се срещнаха в кулоарите на годишния тридневен диалог по отбраната в Сеул, който започна вчера.
Подобни преговори в сферата отбраната не са провеждани от 2016 г., тъй като Сеул и Токио отдавна водят исторически и териториални спорове, произтичащи от японската колонизация на Корейския полуостров в периода 1910-1945 г.
„Срещата се проведе въз основа на споделеното разбиране на двете страни за необходимостта от нормализиране на двустранното сътрудничеството в областта на отбраната“, каза Шин.
„Двете страни особено споделят мнението за значението на тристранното сътрудничество в областта на сигурността между Юга, САЩ и Япония за възпиране и реагиране на ядрените и ракетни заплахи на Северна Корея. Те също така се съгласиха да продължат сродната съвместна работа“, добави той.
Шин каза още, че срещата е засегнала и неуредения спор между двете страни за японския морски патрулен самолет, който прелетя необичайно ниско над южнокорейски военен кораб през декември 2018 г. „Двете страни постигнаха разбирателство относно необходимостта от решаване на (този въпрос) за развитието на сътрудничеството между министерствата на отбраната на двете страни“, каза Шин. „По този въпрос се съгласихме да проведем допълнителни дискусии на работно равнище.“
Друга тема на срещата беше поканата на Токио към Военноморските сили на Южна Корея да присъстват на прегледа на флота на Япония, който ще се проведе през ноември. Тогава ще се отбележи 70-ата годишнина от основаването на Японските морски сили за самоотбрана. Шин каза, че корейската страна е в процес на разглеждане на това предложение.
Планираният преглед на флота предизвиква противоречия, тъй като включва издигането на флага на изгряващото слънце на японски кораби. Знамето се разглежда в Корея като символ на империалистическото минало на Япония.
Източник: bta.bg

 

Честваха 130 години от създаването на Първа пехотна Софийска (Желязна) дивизия

07.09.2022, 12:52

В  Деня на Съединението на България, 6 септември, в бившия казармен район в град Сливница, тържествено бяха отбелязани 130 години от създаването на Първа пехотна Софийска (Желязна) дивизия, съобщават от КСВ.  Организаторите съчетаха честването с участието на Първи пехотен полк с командир капитан Христо Попов в отбраната на Сливнишката позиция през 1885 г. Във военно-родолюбивата проява се включиха почетен взвод от състава на 3 Бригадно командване -Благоевград и представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.
За нас това е знаково място, като полковник от запаса Добри Стоянов. Първоначалната идея при организиране на проявата е била тържеството на бъде в София, пред НДК, но както е известно вече дълги години въпросът с възстановяването на паметните плочи на Първи и Шести пехотен полк не се решава. В Сливница е и последният щаб на Първа мотострелкова дивизия след предислоцирането й от София.
Пред паметниците на капитаните и на загиналите във войните в центъра на града бяха поднесени венци и цветя в знак на почит на падналите за защитата на България. Съветникът по сигурност и отбрана на президента полковник от запаса Илия Милушев и кметът на община Сливница Васко Стоилков откриха пред входа на щаба на бившата дивизия паметна плоча „130 години от създаването на Първа Софийска дивизия“. Офицерите и сержантите от запаса разгледаха с умиление ремонтните дейности, които текат в сградата. За много от тях това е мястото, където са отдали своята младост.
Подполковник Калин Ранчев от Военна академия „Георги Раковски“ изнесе доклад за създаването и бойния път на дивизията. Полковник от запаса  Добри Стоянов награди с паметни монети бивши командири на поделения от  състава на дивизията.
Източник: https://otbrana.com/

 

Над 100 военнослужещи шести ден оказват помощ в Община Карлово

07.09.2022, 12:31

Продължава участието на военнослужещи в преодоляването на последиците от водното бедствие в Община Карлово и днес, 7 септември. Над 100 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили (ВВС) отстраняват щетите по обществените сгради и улици. По преценка и решение на общинските координатори по места те ще бъдат насочвани и в помощ за разчистването на домовете на самотни хора, съобщава Пресцентърът на МО.
Двадесет военнослужещи от 61-ва механизирана бригада действат в село Слатина, а 40 – помагат в село Каравелово. В село Богдан съдействие оказват 47 военнослужещи от ВВС.
Общ ръководител на всички военни формирования, действащи в региона на селата Каравелово, Богдан, Слатина и др., е бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
Източник: https://otbrana.com/

 

Военнослужещи от Македония ще участват в бойната група на НАТО в България и Румъния

07.09.2022, 09:22

Правителството на Република Северна Македония реши да изпрати военнослужещи от армията на страната за участие в бойната група на НАТО в България и Румъния, съобщиха от правителствената пресслужбата. Решението беше взето на правителствено заседание.
Задачата на тази бойна група е да укрепи защитата на източните граници на Алианса, а реализацията на дейностите укрепва партньорството и сътрудничеството между Република Северна Македония и други съюзници в рамките на НАТО и същевременно влияе върху разширяването на двустранното сътрудничество на Република Северна Македония с Република България, с Република Румъния, със Съединените американски щати, както и с други съюзници и останалите нации, пише в прессъобщението.
Източник: bta.bg

 

Варна върху картата на Албино де Канепа от 1489 година

07.09.2022, 09:12

Албино де Канепа (Albini de Canepa) е генуезки картограф, за който се знае твърде малко.
Картата (Canepa portolan chart) е на два пергамента (фино обработена овча кожа), залепени в средата. Тя е с размери 80 х 120 см и е датирана от 1489 г. Картата се съхранява в библиотеката Джеймс Форд Бел на Университета в Минеаполис, Минесота (САЩ) (University of Minnesota Libraries, James Ford Bell Library) https://umedia.lib.umn.edu/item/p16022coll251:106
Картата е украсена с винетки (изгледи) на градове, като най-голямата е на родният град на картографа - Генуа, над който се вее знамето на града - червен кръст върху бял фон. Картата е украсена с красиви шатри и две компасни рози с 16 посоки, ориентирани на север.
С червено мастило, знак за значими градове и пристанища, по западния бряг на Черно море са нанесени нос Калиакра (chaliacra), Варна (varna), Несебър (mesenbre) и Инеада (stagnera). Над генуезките търговски пунктове в района на Черно море, Албино де Канепа е представил знамето на Генуа - червен кръст върху бял фон.
Топоними по западния бряг на Черно море: grosea (лиман Синое), zanauarda (нос Мидия), costansa (Кюстенджа), pangala (Мангалия), loxilucico (нос Шабла), chaliacra (нос Калиакра), gauarna (Каварна), carbona (Балчик), castrici (резиденция „Евксиноград“), varna (Варна), rosico (на южния бряг на Варненския залив в местността „Карантината“), galato (нос Галата), maro (Черни нос), lanisa (Обзор), cauo delemano (Емона), mesenbre (Несебър), lasillo (Поморие), poro (Бургас), scafida (Димчево), asine (Маслен нос), verduizo (нос Урдовиза), gatopoli (Ахтопол), stagnera (Инеада).
Източник: https://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

Всички германски гаубици PzH 2000 излязоха от строя в Украйна

07.09.2022, 08:46

Към днешна дата на въоръжение в украинската армия вече няма германски самоходни артилерийски системи PzH 2000, които могат да се използват за нанасяне на удари, съобщават световните издания.
Последната способна да стреля САУ излезе от строя миналата седмица и сега всички гаубици, които преди това бяха на украинска служба, се нуждаят от ремонт и поддръжка.
По-рано украинските военни вече се оплакваха от факта, че германското въоръжение се е оказало неефективно, тъй като не може да бъде обслужвано на място.
На свой ред, нито една от 12-те гаубици PzH 2000, доставени на украинската армия, не е унищожена, въпреки това поддръжката и ремонтът могат да отнемат няколко месеца, а ситуацията се усложнява значително от факта, че Германия не е предоставила на Украйна резервни части за това въоръжение.
Към днешна дата германските гаубици PzH 2000, въпреки високите си технологии, се смятат за едни от най-неефективните на въоръжение в Украйна. - Още за PzH 2000
Източник: https://blitz.bg/

 

Исторически календар

07.09.2022, 08:36

На 7 септември 1940 година България си възвръща Южна Добруджа. След премахването на ограничителните военни клаузи през 1938 г., възвръщането на Южна Добруджа се превръща в главна стратегическа цел на българската външнополитическа програма за мирна ревизия на Ньойския договор.
Основен обект на дипломатическата акция е Германия, която оказва силен натиск върху Румъния и я принуждава да се съгласи на преговори по Добруджанския въпрос, започнали на 19 август 1940 г. в румънския гр. Крайова. В състава на българската делегация, предвождана от пълномощния министър Светослав Поменов, са включени командващият 3-та армия генерал-лейтенант Георги Попов и началникът на Оперативното отделение полковник Иван Попов. Участието им в българо-румънските преговори допринася за очертаването на граничната линия в зависимост от топографските и тактическите условия и изгодите за отбраната на страната.
На 7 септември 1940 г. в 15. 20 ч. двете страни подписват договор, който възстановява границата между България и Румъния от 1912 г. и донася националното освобождение на Южна Добруджа. Към Отечеството е възвърната територия от 7696 кв.км, населена изключително с българи и отнета с Ньойския договор (1919) в противовес на всякакви исторически и етнически реалности.
Възвръщането на областта е сред най-значимите събития в живота на Третата българска държава и остава единствената териториална придобивка за страна от Тристранния пакт, призната от държавите на Антихитлеристката коалиция.

7 септември 1916 година е денят, в който Добрич бе България. Тогава е кулминацията на боя при Добрич, по-известен като Добричката епопея. Боевете обхващат дните от 5 до 7 септември 1916 г. Тогава Българската армия се сражава в хода на Първата световна война. В него части от Трета Българска армия отблъскват настъплението на румънци и руснаци и с победата си допринасят за освобождението на Южна Добруджа.
През септември 1916 г. Южна Добруджа получава своето освобождение благодарение на победоносния ход на Българската армия, активно подпомагана от местното население. Това са дни на себеотрицание, мъжество и храброст. Героичният ход на Трета българска армия, известен като Добричката епопея, е едно от най-великите дела за свободата на България, пред което днес признателните потомци сведоха чела в знак на признателност.

 

 

Президентът: Само единни сме оцелявали и единни сме побеждавали

06.09.2022, 23:30

Това каза държавният глава Румен Радев в словото си тази вечер на тържествената проверка-заря в Пловдив за 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Преди това за историческия акт говори кметът на Община Пловдив Здравко Димитров.  Командващ тържествената проверка-заря, в която участваха представителни блокове на гарнизона, бе командирът на СКСO генерал-майор Явор Матеев. Участваха още  вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Димитър Стоянов и други представители на правителството, заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и генерал-лейтенант Цанко Стойков, чуждестранни дипломати, ръководители на местната власт и политически партии, членове на военно-патриотични организации и др.  Представителни военни формирования от въоръжените сили участваха във военни ритуали във всички гарнизони от страната по повод 137-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 3, 4, 5 и 6 септември.
*********
Словото на държавния глава
Скъпи сънародници,
През септември 1885 година, само на седмата година от свободата си народът ни зачеркна несправедливите граници, натрапени от великите сили и обяви Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Този дързък, но премислен акт на нашите предци е пример за историческа отговорност и творчество, защото дейците на Съединението творяха безкръвна история, сбъдвайки въжделенията на милиони българи.
Те отвориха вратата пред Родината за епоха на невиждан материален и духовен възход, който за съжаление просъществува кратко, но доказа потенциала ни като народ и превърна България във фактор на Балканите.
Няма да припомням славното минало, с което всички ние се гордеем, но ще кажа няколко думи за настоящето.
Съединението е важен етап, но истинският ключ към успеха винаги е бил и ще бъде в единението. Саможертвата и смиреното служение на Отечеството, родиха, съградиха и отстояха България. Политическите бесове и егоизмът - лични, класови, партийни - ерозират устоите на нацията. Защото етиката е в основата на успеха и провала на всяко общество.
Днес в Европа отново бушува война. Надигат се старите демони на шовинизма и ксенофобията. Скъпите ресурси, миграцията, климатичните промени са другите стихии, които вече изпитваме на гърба си. Само на километри оттук бедстват хиляди наши сънародници, загубили домовете и поминъка си в наводненията.
Но в изпитанията ще оцелеят онези държави и народи, които осъзнаят общата си съдба и надмогнат лутанията и заблудите на егоизма. Навръх Съединението нека си спомним, че само единни сме оцелявали и единни сме побеждавали. Че силата ни като народ зависи от всеки от нас, но и всеки българин трябва да усеща зад гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали.
Поклон пред дейците на българското Съединение!
Да живее свободна и единна България!

 

Американски военен в оставка: САЩ не знаят какво искат да постигнат в Украйна

06.09.2022, 20:33

През цялото време, докато продължава конфликтът в Украйна, американската администрация не успя да формулира каква е целта на нейната намеса в ситуацията и какво очаква да постигне, пише колумнистът на 19FortyFive, бивш подполковник от американската армия Даниел Дейвис, информира RT. Всъщност това е същата безцелна, некомпетентна външна политика, която САЩ провеждат от десетилетия, включително в Ирак, Афганистан, Сирия, Либия и други страни, смята авторът на статията.
Както при повечето действия на САЩ и Европа, свързани с конфликта в Украйна, неотдавнашното съобщение за съгласието на Г-7 за ограничаване на цените на руския петрол беше риторично натруфено, но лишено от всякакви доказателства за последователна стратегическа цел, смята Дейвис. Както отбелязва авторът на статията, глобалното търсене на петрол не може да бъде задоволено без близо 9 милиона барела петрол на ден, доставяни от Русия, „и ако Путин внезапно спре производството, произтичащият шок от предлагането може да изпрати цените на петрола в стратосферата".
Остава да видим дали Г-7 ще успее да реализира своите стремежи и действително да разработи и приложи план за ограничаване на цената на руския петрол на световно ниво. Въпреки това, както при други действия, насърчавани или одобрени от правителството на Съединените щати, по никакъв начин не е ясно каква крайна цел се надява да постигне Вашингтон.
Както припомня Дейвис, в началото на февруари Джо Байдън и неговият съветник по сигурността Джейк Съливан казаха, че санкциите, с които правителството на САЩ заплаши Русия, са предназначени да я предотвратят да изпрати войски в Украйна. Въпреки това, след като заплахите за санкции не успяха да възпрат Путин, Байдън коригира обосновката, заявявайки, че всъщност „никой не е очаквал санкциите да предотвратят нещо".
В края на април министърът на отбраната Лойд Остин и държавният секретар Антъни Блинкен пътуваха до Киев, за да се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски и да проучат начините, по които САЩ могат да помогнат на украинската армия. След срещата им Остин заяви, че Съединените щати искат Украйна да остане „суверенна държава" и искат да видят Русия „отслабена до точката, в която да не може да направи нещата, които направи, като вкара войски в Украйна".
В същото време до момента нито един висш американски лидер не е казал, че подкрепата на Киев трябва да доведе до желаните резултати, отбелязва подполковникът в оставка. „Никой не е формулирал как изглежда „отслабена" Русия, как ще разберем кога този стандарт е достигнат или дори защо отслабването на Русия е жизненоважен интерес на САЩ.
Както подчертава Дейвис, още преди началото на конфликта САЩ не са имали визия за крайния резултат, който биха искали да постигнат. Например, ако целта на Байдън до 24 февруари наистина е била Русия да не започне военни действия, тогава е ясно, че заплахата от санкции сама по себе си не би била достатъчна, за да убеди Путин да не изпраща войски в Украйна.
За да постигне тази цел, Вашингтон ще трябва да се включи в агресивни дипломатически преговори както с Киев, така и с Москва, за да използва пълната мощ на Съединените щати, за да намери начин да предотврати конфликта. Междувременно няма доказателства, че САЩ са положили сериозни дипломатически усилия за предотвратяване на военни действия, посочва наблюдателят. Резултатът, според Дейвис, беше предвидим: политически провал.
Единствената цел, изразена от екипа по национална сигурност на Байдън от началото на конфликта, беше гореспоменатото желание на Остин да види Русия „отслабена". „И все пак, ако Белият дом не знае как изглежда една отслабена Русия, как ще знае дали нейните действия допринасят за успешен резултат, който е в полза на Америка?", пита бившият войник.
Тъй като САЩ не знаят какво се опитват да постигнат, никой не може да каже на американския народ колко ще струва това усилие, колко време ще отнеме или дори как ще изглежда успехът, пише Дейвис. Всъщност това е същата безцелна, некомпетентна външна политика, която САЩ водят от десетилетия, включително в Ирак, Афганистан, Сирия, Либия и други страни. По думите му "цената на всички тези провали за САЩ беше огромна".
Източник: https://www.cross.bg/

 

Гарнизон Ямбол отбеляза тържествено 137-та годишнина от Деня на Съединението

06.09.2022, 19:54

С тържествен ритуал по издигане на националния флаг в гарнизон Ямбол бе отбелязан 6-ти септември  - Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, съобщават от Командването на ВВС.
Почетния караул, сформиран от представителни блокове от военните формирования на ямболския гарнизон бе приет от началника на щаба на авиобаза Безмер – подполковник Стоил Христов.
Събитието се проведе на площада пред Община Ямбол в присъствието на депутати от ямболския избирателен район, кмета на община Ямбол, представители на местната власт и администрация, жители и гости на града.
След отслужения благодарствен молебен от архиерейския наместник архимандрит Димитрий, честването на 137-годишнина от Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия продължи с тържествено шествие до паметника на загиналите за националното ни освобождение, където бяха поднесени венци и цветя на признателност.

 

Как се отнася Русия към надпреварата във въоръжаването вътре в ЕС

06.09.2022, 17:45

Еманюел Макрон, следвайки Олаф Шолц, постави задачата на своя военен и военно-промишлен комплекс да превърне армията на страната в най-силната на континента. Въпреки кризата в надпреварата във въоръжаването се инвестират десетки милиарди евро. Полският премиер Моравецки също обещава "в лицето на украинския конфликт" да удвои военните разходи. Каква е целта на страните от Европа да започнат бързо да изграждат своя военен потенциал?
Френският президент Еманюел Макрон обеща да направи армията на Петата република първа в Европа по оборудване. „Силната армия е ключов момент в нашата стратегия. Имаме програма за въоръжение за 2019-2024 г., която ще ни позволи да възстановим нашите способности, както и да се адаптираме към настоящата ситуация в света, което ще направи френската армия първа армия в Европа“,заяви Макрон на конференцията на френските посланици. Президентът на Франция, в частност, подчерта "необходимостта от укрепване на ядреното възпиране"........Прочети още

 
 

Путин пристигна на полигона, където се провеждат военните учения “Восток-2022”

06.09.2022, 11:53

Руският президент Владимир Путин пристигна на полигона “Сергеевски” в Приморския край, където се провежда активната фаза на стратегическите командно-щабни учения “Восток-2022”. Това съобщи Дмитрий Песков, говорител на руския лидер, цитиран от ТАСС.  
Песков добави, че Путин ще проведе среща при закрити врата с министъра на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили армейски генерал Валерий Герасимов.

В маневрите участват над 50 000 военнослужещи от 14 държави, над 5000 единици въоръжение и военна техника, включително 140 самолета, 60 военни кораба, катери и спомагателни кораби. Освен Русия в тях участват представители на Азербайджан, Алжир, Армения, Беларус, Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Лаос, Монголия, Никарагуа, Сирия и Таджикистан. От въоръжените сили на Руската федерация в маневрите участват органите на военното командване и войските на ПВО, част от силите на ВДВ, далечната и военнотранспортната авиация.
Ученията „Восток-2022" се провеждат в съответствие с разпоредбите на Споразумението за укрепване на военното доверие от 1996 г. в граничната зона между Руската федерация, Република Казахстан, Република Киргизстан, Република Таджикистан и Китайската народна република.

 

300 лева повече за участие в многонационалната бойна група

06.09.2022, 11:48

На военнослужещите, изпълняващи военна служба на длъжности в  многонационално формирование на територията на страната „Бойна група за  изпълнение на дейности по усилена бдителност на Алианса (Enhanced Vigilance  Activities (eVA)“ се изплаща допълнително месечно възнаграждение в размер на  300 лв. Това е записано в проект на МО за изменение и допълнение на наредбата за условията,  размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за  специфични условия при изпълнение на военната служба.
Изменението е свързано, се посочва в мотивите, с изпълнение на поетите ангажименти по отношение на задълженията на  Република България, в контекста на въведените от НАТО усилени мерки за  бдителност и в отговор на криза. То е резултат от завишените специфични изисквания към състава бойната група. Очаква се да помогне за преодоляване на негативните тенденции по отношение на комплектоването и  своевременната ротация на личния състав.
Източник: https://otbrana.com/

 

Тутраканската крепост се строи три години, за да падне за 3 дена

06.09.2022, 08:48

Между 2 и 6 септември, преди повече от век, архивите разказват историята за Тутраканската битка или операция, напомняща за един отдавна чакан реванш между България и Румъния. Сражението се води около 5 дена, а резултатът, освен победа, е и възможност за западните медии да погледнат за първи път най-грозното лице на войната. Историята на това сражение започва още през 1913 г. с внезапното нападение на Румъния, която бърза да нападне в гръб и да изпълни своята уговорка от тайния план за унищожаването на страната.
В разгара на Междусъюзническата война ще открием, че румънците наистина успяват да вземат с лекота територия, която дълго време ще стои като отворена рана за обществото, управляващите и войниците. Въпреки съвършената подготовка и желанието за сражение, България за първи път е изтощена от тежките битки и подло предателство, но  реваншът се подготвя и само 3 години по-късно ще открием, че армията бързо ще напомни на гостите, че е време да се върнат от другата страна на Дунав. В този период става ясно, че северната съседка се старае да инвестира средства и хора в укрепването на новите територии, а Тутракан се превръща в една почти съвършена крепост.........Прочети още

 

Исторически календар

06.09.2022, 08:37

На 6 септември 1891 г. във Варна е роден Атанас Григоров – създателят на първия български водосамолет. Участва в Балканските войни. От 7 юни до 12 ноември 1917 г. специализира в Германия, а от 21 юни до 31 август в работилницата на аеропланната фабрика Albatros-Flugzeugwerke GmbH, разположена на проливите Категат и Скагерак, където се строят водосамолети.
След завръщането си в България организира ремонтната работилница към водолетище „Пейнерджик“ до Варна. През 1923 г. по настояване на началника на гражданската авиация летецът Асен Агов, Атанас Григоров е назначен в Аеропланната работилница в Божурище. Тук той предлага своя проект за водосамолет.

Машината е построена в Божурище, а за основни материали са използвани липа и ясен. Водосамолетът е двуместен с двигател „Мерцедес“ 150 к.с и развива скорост до 135 км/ч. Максималната далечина на полета е 300 км. През 1924 г. на водолетището край Варна са проведени първите изпитания. С него бързо се набира височина, лесно се изпълняват различни маневри във въздуха, показва стабилност при кацане във вода, а за излитане са му необходими само 50-60 м.
Водосамолетът получава името „Лейтенант Ляпчев“ и е зачислен към Морската въздухоплавателна служба. За жалост експлоатацията му не е дълга. През 1924 г. силна буря разбива вратата на хангара и корпусът и крилата на водосамолета са разрушени така, че тяхното възстановяване се оказва невъзможно.
Атанас Григоров умира през 1959 г.

 

Гръцка и израелска компания ще доставят безпилотни апарати за Сухопътни войски

06.09.2022, 08:29
Гръцката Ucandrone PC и израелската Innocon Innovative Controllers спечелиха обществената поръчка за доставка на безпилотни летателни апарати за Сухопътни войски. Това се чете в решение на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, което бе публикувано на 25 август 2022 г.
Финалното класиране на кандидатите е извършено изцяло по критерии „най-ниска цена” сред компаниите, които да допуснати до провеждане на преговори. Техните оферти са отговаряли на всички технически и правни изисквания на българската страна. Преговорите са проведени на два етапа през април 2022 г.
Крайната оферта на Ucandrone PC, които печелят позицията за доставка на безпилотни системи от клас „Мини” е била малко над 6,7 млн. лева без ДДС. Предложението е над 300 000 лева по-евтино от това на класирания втори Innocon Innovative Controllers. Тази компания, обаче печели позицията за доставка на системи от клас „Малки” с крайна оферта от 8,941 млн. лева без ДДС. Офертата на вторият, обединение „Български безпилотни летателни системи“, в което влизат  компании „Телесис” ЕООД и „Контракс” АД, е едва 8000 лева по-скъпа.
След излизането на класирането и при липса на обжалвания, трябва да се премине към подписване на рамкови споразумения с победителите и сключване на конкретни договори за доставка на безпилотни системи.
MO стартира на 1 октомври 2021 г. процедурата за избор на изпълнители на обществена поръчка по две обособени позиции – за две безпилотни системи от клас „Малки” (с минимум три броя БЛА в система) и за 12 системи от клас „Мини” (отново с поне три апарата във всяка система). Кандидатите можеха да подават оферти за двете или само за една от обособените позиции. Това практически бе втори опит за изпълнение на поръчката. Първият опит бе прекратен през март 2020 г. след откриване на редица нередности в тръжната документация.
В предварителния подбор участваха осем компании за позицията от клас „Малки” и седем фирми за позицията от клас „Мини”. Документите за участие в предварителния подбор бяха подадени в началото на ноември миналата година. Всички тези компании са били поканени да дадат първоначални оферти. В началото на март оферти идва от шест компании за клас „Мини” и четири за клас „Малки”. До преговори са допуснати съответно пет и четири участници.
От публикуваната от МО документация не става ясно с какви модели печелят двете фирми. На сайта на гръцката компания Ucandrone PC е посочен модела Phoreas, който се вписва в българските изисквания. При израелците от Innocon вероятно се касае за модела им MiniFalcon I.
Основната задача на системата от клас „Малки” ще е предаване на информация, целеопределяне и целеуказване в хода на осъществяването на непосредствена и обща огнева поддръжка на механизирана бригада от състава на Сухопътни войски.
Летателните апарати трябва да са с фиксирано крило, хоризонтално излитане, максимална маса до 150 kg., размах на крилото до 5 m., дължина до 5 m. и таван от минимум 4500 m. Апаратът трябва да може да предава видеокартина на отдалечение минимум 120 km от наземната станция при автономен полет, а на поне 50 km трябва да може да се управлява активно и да предава картина на земята. Задвижването трябва да се извършва от двигател с вътрешно горене.
Всеки безпилотен апарат трябва да е снабден с електро-оптична и инфрачервена камера, както и лазерен далекомер. Оптичното приближение трябва да е минимум 5 пъти. Освен това, на всяка система трябва да има по един радар със синтетична апертура със селекция на движещи се цели. Изисква се отделен полезен товар фотоапарат на стабилизирана платформа с възможности за правене на снимки с размери минимум 20 мегапиксела.
Системите от клас „Мини” също трябва да могат да се използват за тактическо въздушно разузнаване в интерес на Сухопътни войски. Сензорите ще се състоят от електро-оптична и инфрачервена камера с оптично приближение от поне осем пъти.
Апаратите към системата ще се задвижват с електрически двигател. Максималната им разпереност е 3 m, a излетната им маса трябва да е до 8 kg. Апаратите от системата трябва да могат да предават картина на минимум 20 km, когато летят автоматично и на минимум 10 km, когато се управляват от земята.
Източник: https://aero-bg.com, Красимир Грозев
 

 

Още за първото българско морско минно заграждение (1912 г.)

05.09.2022, 20:58

За използването на парните катери „Амалия“ и „Войвода“ в началото на Балканската война (1912 - 1913 г.) като катамаран - минен заградител, има публикация, в която съавтор съм и аз. Когато през 2006 г. съвместно с д-р М. Кръстева подготвяхме официалното издание „Военноморските сили на България 1879 - 2006 г.“ (с. 6, 9) това твърдение вече се бе превърнало в азбучна истина. Това, което редактирахме, бе в промяната: вместо „минен плот“ ние приехме „катамаран - минен заградител“. Подобно определение приема Ил. Тодоров (Българските кораби, С., изд. Техника, 1981, с. 58), като използва израза „своеобразен катамаран“. Това определение е по-правилното, защото под „плот“ част от моряшкото съсловие разбира и „сал“.........Прочети още

 

Военнослужещи от Карловската бригада участват в учение на 10 държави

05.09.2022, 20:44

Над 100 военнослужещи от щаба, 2-ри механизиран батальон, батальон ISTAR и самоходен артилерийски дивизион на 61-ва Стрямска механизирана бригада с 15 единици техника участват в подготовката и провеждането на съвместното многонационално учение „SABER JUNCTION 2022”. Учението се провежда в тренировъчния център на Силите на САЩ Хохенфелс, Германия и в него участват военнослужещи от над 10 държави, съобщава Пресцентърът на МО.
Българските военнослужещи са в състава на 173-а въздушно-преносима бригада от Въоръжените сили на САЩ и провеждат занятия, които са част от подготовката им за участие в учението.
„SABER JUNCTION 2022” ще завърши на 21 септември 2022 г.

 

Шумен посрещна тържествено военнослужещи от мисия в Босна и Херцеговина

05.09.2022, 15;16

В Шумен днес, 5 септември, на площад „Освобождение“ бе официално посрещнато формированието от Сухопътни войски от състава на междинния регионален резерв в операцията на Европейския съюз (ЕС) в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“. Съставът му е до 110 военнослужещи. Той е основно от 29-и механизиран батальон – Шумен от състава на Единния център за начална подготовка – Плевен, който е наследник на 7-ми Пехотен преславски полк, попълнен с военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив. Механизираната рота застъпи в дежурство на 1 юли 2021 г. Основните задачи, които изпълняваха военнослужещите, бяха механизирани и пеши патрули, защита на силите (охрана на базата) и действия на формированията за бързо реагиране. Национален командир бе полковник Красимир Ценов от Съвместното командване на силите.
Военнослужещите бяха приветствани от полковник Васил Енчев, заместник-началник на Щаба на Сухопътни войски по операциите. Той предаде благодарностите на командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов за достойната служба на контингента в Босна и Херцеговина. Вие, обърна се полковник Енчев към завърналите се военнослужещи, демонстрирахте висока подготовка, професионализъм и отговорност, съчетано с мотивация, за изпълнение на съвместните задачи. Вие, продължи той, показахте, че можете да се интегрирате успешно в оперативната обстановка, в многонационалното формирование, да служите под многонационално командване и да изпълнявате съвместни задачи с коалиционните партньори. Полковник Енчев отбеляза високата оценка, получена от командването на мисията, което показва, че с достойнство и чест нашите военнослужещи пазят флага и името на България, на Българската армия и на Сухопътните войски. Той благодари на семействата на военнослужещите, на държавната и на местната власт за подкрепата.
Изключително съм щастлив не само, че изпълнихме своята мисия с достойнство, но и че всички се връщаме живи и здрави, посочи в словото си помощник-националният командир и командир на националния поддържащ елемент подполковник Георги Георгиев, който е командир на 29-ти механизиран батальон – Шумен. През изминалите шест месеца всички от контингента демонстрираха отлична бойна и физическа подготовка и на практика реализираха високата си теоретична подготовка, каза още той. Тази операция, продължи подполковник Георгиев, даде възможност на всеки от нас да надгради своите знания, умения и компетенции, а ежедневните предизвикателства, с които заедно се справихме, поставиха основата за изграждане и на трайни приятелства. Чрез достойното си представяне защитихме честта на нашата нация и армия, бе категоричен той.
Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов бяха наградени всички военнослужещи от състава на контингента с награден знак „За участие в мисия“ и правоъгълна плочка с надпис „Босна и Херцеговина“. От името на командира на СКС генерал-майор Валери Цолов предметни награди на военнослужещи връчи  полковник Юлиян Петров, заместник-началник на Щаба по ресурсите на Командването. Наградите от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов връчи полковник Васил Енчев. Военнослужещи от контингента бяха отличени с грамоти от командира на Единния център за начална подготовка – Плевен, полковник Иван Вълев.
До посрещнат военнослужещите от задгранична мисия дойдоха още областният управител на област Шумен Христо Христов, кметът на Община Шумен Любомир Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, главен инспектор Галин Божилон, началник на сектор „Охранителна полиция“ при МВР – Шумен, комисар Иван Иванов, директор на Регионална дирекция ПБЗН, Константин Стоянов, директор на Териториална дирекция на ДАНС, полковник Добромир Добрев, началник на гарнизон Шумен, командири на военни формирования, близки на военнослужещите от контингента и военнослужещки от гарнизона. Церемонията завърши с тържествен марш под звуците на Духовия оркестър на Сухопътни войски.
*******
Контингентът се завърна на родна земя през нощта на 2 септември. Ротацията в база Бутмир, Сараево бе извършена в периода 23 август - 1 септември под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите. Досегашният помощник-национален командир и командир на националния поддържащ елемент подполковник Георги Георгиев, който е командир на 29-ти механизиран батальон – Шумен, предаде българския флаг на новия командир подполковник Калоян Стоянов. Присъстваха националният командир на българския контингент полковник Красимир Ценов и командирът на многонационалния батальон, в състава на който е българското формирование подполковник Лукас Ламач. Новият контингент е в състав до 110 души и ще продължи да изпълнява задачи по патрулиране, защита на силите и действия на формированията за бързо реагиране. Основната му част е сформирана от 4-и механизиран батальон от Единния център за начална подготовка – Плевен. Допълнен е с военнослужещи от 61-а механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спиронов

 

Израелският министър на отбраната предложи генерал Херци Халеви за бъдещ ръководител на въоръжените сили

05.09.2022, 08:56

Израелският министър на отбраната Бени Ганц предложи генерал Херци Халеви (на снимката), бивш ръководител на израелските операции, свързани с ивицата Газа, за бъдещ ръководител на генералния щаб на страната, съобщи Франс прес.
Предстои коалиционното правителство, управляващо от юни 2021 г., да потвърди номинацията.
Халеви ръководеше “Южното командване” на израелската армия, отговарящо за операциите в Газа, преди повишението си миналата година, с което стана вторият най-високопоставен командващ на израелските въоръжени сили, след Авив Кошави. Очаква се Халеви да го наследи през февруари догодина.
Роден на 17 декември 1967 година в религиозно ерусалимско семейство, Херци Халеви има диплома по философия и търговия от еврейския университет на Ерусалим и магистърска степен по управление на човешките ресурси от Университета по национална отбрана във Вашингтон.

Той се присъединява към армията през 1985 г. в парашутна част. През 2014 г. застава начело на военното разузнаване, а четири години по-късно поема командването на Южното командване, което е ръководил и по време на последната война между Израел и Хамас през май 2021 г., припомня АФП. 11-дневната война доведе до 260 жертви от палестинска страна и 14 загинали в Израел.
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

05.09.2022, 08:40

Дело Жулев e роден на 05 септември 1930 г. в с. Лесичево, Пазарджишко. Баща му майор Георги Жулев загива в Испанската гражданска война. През 1947 г. като ученик в Пазарджишката гимназия Дело Жулев участва в бригадирското движение при изграждането на ж. п. линията Перник – Волуяк. По това време лети и в пловдивския аероклуб.
През 1948 г. постъпва в летателната школа към Дирекцията на въздушните съобщения в София. Там изпълнява първия си самостоятелен полет на самолет По-2 и извършва първия си скок с парашут. През 1950 г. е произведен в чин подпоручик и е назначен в 27-и лекобомбардировъчен нощен разузнавателен полк на летище Стара Загора. През същата година заминава на курс в СССР за изучаване на реактивните самолети МиГ-15.
След обучението е назначен за старши пилот в изтребително звено и заместник-командир на изтребителна ескадрила със самолети МиГ-15 в летище Граф Игнатиево. През 1953 г. е назначен за командир на ескадрила в летище Узунджово, а през 1956 г. преминава офицерски летателно-тактически курс в Липецк, СССР. От 1959 г. майор Д. Г. Жулев заема длъжността командир на 21-ви иап на летище Узунджово. През 1965–1968 г. той е слушател във Военната академия „Г. С. Раковски“ в София. От 1968 г. е на работа в щаба на ПВО и ВВС. През 1971–1973 г. е слушател в Генералщабната академия „Суворов“ в Москва.
След завръщането си в България е назначен за командир на 2-ра дивизия ПВО в Ямбол. През 1975 г. е повишен в звание генерал-майор. На 04. 03.1976 г. в 13.18 ч. със самолет МиГ-17Ф, при прелитане от летище Равнец за летище Безмер в сложни метеорологични условия над местността „Бакаджика“, радиовръзката с генерал Дело Жулев прекъсва. На място е констатирано, че самолетът се е снижил и ударил във височината, а генералът е загинал.

***********

На 5 септември 1893 година в Стара Загора е роден генерал-майор Димитър Айранов (1893 – 1950).
Завършва Военното училище в София (1912). Служи в свитата на цар Борис ІІІ (1929) и заема длъжностите командир на Автомобилната дружина (1932), командир на 2-ри инженерен полк (1935), началник отделение в Инженерна инспекция (1935) и командир на 4-та пехотна дивизия, с която влиза във възвърнатата Южна Добруджа (1940). От 11 август 1941 г. до 9 септември 1944 г. е командир на Въздушните войски.
Разработва и внедрява мирновременната и военновременната структура на българската авиация. С негова заповед през март 1943 г. започва строителството и организационното изграждане на летище Граф Игнатиево.
Уволнен е от армията на 13 септември 1944 г., а на 15 март 1945 г. Народният съд го осъжда на доживотен затвор. Умира при неизяснени обстоятелства.

 

Отплаването на съюзническите армии от Варна и Балчик по време на Кримската война - 5 септември 1854 година

05.09.2022, 08:45

На този ден през 1854 г., по време на Кримската война (1853-1856 г.), съюзническите армии - 56 053 войници и офицери (28 223 французи, 20 830 англичани и 7 000 турци), 128 полеви и 90 обсадни оръдия, натоварени на 89 военни и 267 търговски кораба, в три конвоя, отплават от Варна и Балчик към Крим. Първи, на 5 септември, от Балчик отплават французите и турците. Англичаните отплават от Варна за Балчик на 5 септември, и оттам на 7 септември, за сборния пункт определен от маршал Сент-Арно, край остров Фидониси (Змейний), срещу устието на река Дунав. На 14 септември 1854 г. съюзническите армии дебаркират в залива Каламита (Old Fort) при Евпатория......Прочети още

 

 

Първата бразилска подводница от клас Scorpene е приета на въоръжение

04.09.2022, 22:05

На 1 септември 2022 г. в бразилското корабостроително предприятие Itaguai Construçoes Navais (ICN) в Итагуай в залива Sepetiba близо до Рио де Жанейро се проведе церемония по въвеждането в състава на ВМС на водещата голяма дизелово-електрическа подводница S 40 Riachuelo от модифицирания френски проект Scorpene (бразилско обозначение на типа SBR). Подводницата е построена по проект и със съдействието на френската корабостроителна асоциация Naval Group и става първата от серия от четири единици. - (видео)

 

С участието на армията отбелязяха 106-годишнина от Тутраканската епопея

04.09.2022, 14:42

Сто и шестата годишнина на Тутраканската епопея бе отбелязана днес с национален събор-възпоменание в мемориала "Военно гробище - 1916 година" край тутраканското село Шуменци.  Организатори на проявата бяха община Тутракан и Историческият музей в крайдунавския град.
Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов с плакет на МО бе награден кметът на Община Тутракан Димитър Стефанов, а с „Нож-щик АК 74“ – директорът на Историческия музей Петър Бойчев, съобщават организаторите. Наградите връчи Кристина Алексова от дирекция „Социална политика и политика по военно-патиротично възпитание“ в МО. В събора се включиха началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ полковник доц. Дилян Димитров, офицери и курсанти от университета, полковник Борислав Калчовски от Военна академия „Георги С. Раковски“, бившият президент Петър Стоянов, областни управители, кметове, членове на НД „Традиция“, представители на военно-патриотични организации и много граждани.
Тутраканска епопея е наречена военна операция на българската армия от Първата световна война, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история. Победата на българската войска при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа.
В мемориала са положени костите на повече от 8000 войници и офицери от различни националности, участвали в битката за Тутракан през 1916 година. Потомците на мнозина от тях редовно участват в проявата.
Наскоро в мемориала бе направена първата копка по проекта на Община Тутракан „Изграждане на мемориален комплекс „Тутраканска епопея-1916“ и прилежащите му публични пространства. Проектът е финансиран от ОП „Региони в растеж 2014-2020 г.“ с приоритетна ос „Развитие на туризма“, а днес се отправя призив към населението да подкрепи с финансови средства осъществяването на проекта.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Сухопътни войски продължават да помагат в наводнените райони

04.09.2022, 14:37

130 военнослужещи от Сухопътните войски продължават и днес, 4 септември, да оказват помощ на населението в община Карлово за преодоляване на последствията от наводненията, след падналите обилни дъждове. Деветдесет военнослужещи от 61-ва механизирана бригада, двадесет военнослужещи от 110-ти логистичен полк и двадесет военнослужещи от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка, от състава на 55-ти инженерен полк, с товарни автомобили с повишена проходимост и с моторни резачки са на терен и разчистват последствията от наводненията в селата Богдан, Каравелово и Слатина.
Действията на военнослужещите се ръководят от командира на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков.

 

Честваха 40-годишнината от създаването на военно формирование 34420 – Костинброд

04.09.2022, 11:25

Вчера тържествено беше отбелязана 40-годишнината от създаването на военно формирование 34420 – Костинброд от състава на Зенитно-ракетната база, съобщават от ВВС. На празника присъстваха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, командирът на базата полковник Димо Илиев, командири на зенитно-ракетни формирования, настоящи и бивши военнослужещи от воинската част, както и представители на Община Костинброд.
За празничния повод военното формирование отвори врати за ветераните от Зенитно-ракетни войски и военнослужещите, свързали съдбата си с него. Те и техните семейства имаха възможност отново да се докоснат до експонирана на плаца специална бойна техника, да си направят снимки за спомен и срещнат с колеги и приятели.
Впоследствие празникът продължи с тържествена церемония в читалището на гр. Костинброд. В словото си към гостите временно изпълняващия длъжността командир на формированието майор Димитър Донев заяви: „През годините нашата воинска част е наричана и „Формированието на изгряващото слънце”, и „Дългата ръка на ЗРВ”, но това което я описва най-точно е „Групата”. То говори за дивизионната ни структура, но и за хората, гордеещи се, че са били или са част от нея. За общността ни, опираща се на всеотдайност, сплотеност и взаимопомощ, за да се изпълняват поставените задачи по най-добрия начин, независимо от обстоятелствата. „Групата” е емблема, стандарт за най-високо качество, определен от Вас, скъпи ветерани, за което ви изказвам искрена признателност и най-дълбоко уважение! Чест е за мен да служа с колеги, които дават всичко от себе си, за да продължаваме традицията и да се гордеем с постиганато.”
След изказване на благодарност за подкрепата и разбирането, които получават от командването на ВВС и Зенитно-ракетната база, честването продължи с награждаване. Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на Зенитно-ракетната база с предметни награди и грамоти за принос в развитието на формированието, професионализъм, отлична подготовка и инициативност бяха отличени офицери от запаса и военнослужещи.
В изказването си пред присъстващите командирът на ВВС генерал-майор Петров изказа дълбокото си благодарност към хората, изградили с много усилия, на едно сурово и неприветливо място (бивш авиационен полигон) „гнездото” на българската зенитно-ракетна система „Вега” и днешните продължители на делото им: „Благодаря ви като командир и гражданин, който се чувства сигурен, защото нашето небе е добре защитено от вас с най-далекобойното и мощно оръжие, което имаме във ВВС. Привилегия е в трудно време като днешното да имам до себе си хора с вашия дух, отдаденост и воля за продължаване напред, въпреки тежките дефицити. От сърце ви желая крепко здраве и нека успеха да увенчава всяко наше начинание, защото всяка обща победа е в името на България”.
От името на ветераните на Първа зенитно-ракетна база, слово произнесе полковникът от резерва Стефан Бозов – един от най-дългогодишните командири на формированието. Той подчерта, че макар и не лека службата му там е била удоволствие заради сплотеността и задружността на колектива и пожела да дочакат дълго отлаганото придобиване на нова зенитно-ракетна техника.
Официалната част приключи с поднасяне на плакети за празника на официалните гости и прочитане на множество поздравителни адреси. След това присъстващите се насладиха на празнична програма на изпълнителите и танцьорите от представителния ансамбъл на Българската армия.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

През 1941-1944 г.: Дали Царство България е неутрално по отношение на СССР?

04.09.2022, 08:12

В последните години, особено около датата 5 септември, рязко се увеличи публикуването на материали, посветени на темата „Защо СССР обяви война на неутралната към нея България“. Тук ще се опитам да покажа, че Царство България не е неутрално към СССР през годините 1941-44, когато Третият райх воюва със СССР. Това ще направя на основа на дейността на България в Черно море, т.е. на фона на морската война на Третия райх срещу СССР в Черно море. Има и много други факти доказващи, че България не е неутрална към СССР, но те са за дейността на вермахта в сухопътните граници на България, но това излиза извън поставените от мен рамки на този материал.
За да се счита една държава неутрална в случай на военни действия, тя следва да спазва Хагската (V) конвенция относно правата и задълженията на неутралните държани, приета през 1907 г., а също и Хагската (XIII) конвенция относно правата и задълженията на неутралните държави в случай на морска война, приета през 1907 г. И двете конвенции са ратифицирани от Княжество България през 1908 г. Всички Хагски конвенции са били валидни по времето на Втората световна война, други подобни международни договори към това време няма разработени.......Прочети още

 

 

ВМФ на РФ - строящи се кораби към 01.09.2022

03.09.2022, 22:00
 

За втори път НАСА не успя да даде старт на мисията „Артемида 1“

03.09.2022, 19:10

Американската космическа агенция НАСА отложи за втори път тестовия полет на мисията „Артемида1", който трябваше да изпрати капсула да орбитира около Луната. Вторият опит за изстрелване на свърхмощната ракета, която да извади в космоса капсулата „Орион", се провали заради ново изтичане на гориво при пълненето на резервоарите на ракетата. - (видео)
Първият опит трябваше да бъде по-рано през седмицата, но той също се  провали по сходна причина. Тогава течът беше на друго място в 98-метровата ракета, предава DPA.
Трима манекени се намират в капсулата „Орион" на върха на високата 98 метра ракета, която ще лети около Луната в продължение на шест седмици и след това ще се върне на Земята. Това е първият подобен полет на НАСА след програмата "Аполо" преди 50 години.

 
 

Тайван обяви, че ще закупи американско оръжие за 1,16 милиарда долара

03.09.2022, 09:39

Тайванското министерство на отбраната изказа благодарност на САЩ за сделката за 1,16 милиарда долара с правителството “Байдън” за закупуването от островната демокрация на ракети въздух-въздух и въздух-вода, предаде ДПА.
Министерски говорител обяви тази сутрин, че правителството “Байдън” е уведомило предварително американския Конгрес за предложената продажба съгласно Закона за отношенията с Тайван (Taiwan Relations Act).
Сделката включва пакет на стойност 655 милиона долара за логистична поддръжка на радарна система за противовъздушна отбрана, 60 противокорабни ракети “Харпун” (AGM-84L Harpoon) и 100 ракети въздух-въздух “Сайдуиндър” (AIM-9X Sidewinder), съобщи днес тайванската Централна информационна агенция.
Говорителят изрази благодарност от името на правителството в Тайпе за продажбата, която се очаква да повиши отбранителните способности на Тайван по въздух и вода по отношение на Китай и способностите на армията за ранно предупреждение.
В четвъртък тайванските сили свалиха предполагаем китайски дрон, летящ над зона с ограничен достъп между контролираната от Тайпе островна група Цзинмин и град Сямън на крайбрежието на континентален Китай.
Войници на един от островите от архипелага Цзинмин изстреляха предупредителни сигнални ракети срещу няколко китайски граждански дрона, които били забелязани в района вчера следобед, съобщи снощи тайванското министерство на отбраната.
Китай, който смята самоуправляващия се Тайван за своя провинция, засили военния натиск по въздух и вода и кибератаките срещу острова, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси направи противоречиво посещение в Тайван на 2 август, отбелязва ДПА.

********

Китай ще отговори с контрамерки, ако САЩ не отменят одобрената от тях продажба на оръжие за 1,1 милиарда долара на Тайван, съобщи говорител на китайското посолство във Вашингтон, цитиран от агенциите.
По думите на представителя на дипломатическата мисия евентуалната продажба “застрашава сериозно” американско-китайските отношения.
“Китай ще предприеме необходимите енергични и легитимни контрамерки с оглед на развоя на ситуацията”, каза той.
По-рано правителството на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на американско оръжие за 1,1 млрд. долара на Тайван, включващо противокорабни ракети и ракети въздух-въздух. Преди да може да стане факт, тя ще трябва да бъде одобрена и от Конгреса на САЩ, но според хора от Демократическата и Републиканската партия, цитирани от Ройтерс, не се очаква да има съпротива срещу сделката.
Източник: bta.bg

 

На този ден кавалерията на генерал Колев посича румънска бригада

03.09.2022, 09:22

На 3 септември 1916 г. Първа конна дивизия под командването на ген.-майор Иван Колев, която едва предния ден започва бойни действия срещу Румъния в Първата световна война, разгромява със сабите си румънска бригада от 19-а пехотна дивизия в паметен бой между Карапелит и Кочмар.
Генералът лично предвожда кавалеристите си, удряйки противниковата колона във фланг. След страшния удар на бойното поле остават посечени над 600 румънски трупа, а повече от 1000 войници са взети в плен. Ефектът от поражението е толкова голям, че още същата вечер румънците изоставят Добрич.
Трябва да се отбележи, че генералът не е получил задачата от командването, а сам проявява инициатива и поема отговорност, след като разкрива румънския замисъл бригадата да бъде изпратена в помощ на обсаждания от българите Тутракан............Прочети още

 

 
 
 
 
 
 

Български офицер участва в курс по антарктическа навигация

02.09.2022, 21:05

Старши помощник-командирът на научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ с бордови № 421 - капитан III ранг Радко Муевски, участва в курс по антарктическа навигация в гр. Буенос Айрес, Аржентина. Той е вторият представител на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, който взема участие в този курс, след командира на кораба - капитан II ранг Николай Данаилов.
Курсът е открит на 29 август 2022 г. от контраадмирал Марсело Тарапов, генерален директор за обучението във ВМС на Аржентина, и ще продължи до 19 септември 2022 г. На откриването присъства и посланикът на България в Аржентина г-н Стоян Михайлов. В курса участват военноморски офицери от Испания, Италия, Перу, Уругвай и Аржентина, както и капитани на пасажерски кораби, които плават в района на Антарктида.
Командването на ВМС и ръководството на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ отдават голямо значение на предварителната подготовка на екипажа и кораба за предстоящото първо антарктическо плаване през есента на тази година.
Източник: http://www.naval-acad.bg/

 
 

Български контингент в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“ се завърна в родината

02.09.2022, 17:40

Успешно премина първата ротация на контингента от Въоръжените сили на Република България от състава на междинния регионален резерв в операцията на Европейския съюз (ЕС) в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“. Тя бе извършена в периода 23 август - 1 септември 2022 г., под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите, съобщава Пресцентърът на МО.
Тържествената церемония по предаване на отговорностите между военнослужещите от двата контингента се проведе в база Бутмир, Сараево. Досегашният помощник-национален командир и командир на националния поддържащ елемент подполковник Георги Георгиев предаде българския флаг на новия командир - подполковник Калоян Стоянов. Присъстваха националният командир на българския контингент полковник Красимир Ценов и командирът на многонационалния батальон, в състава на който е българското формирование подполковник Лукас Ламач.
Новият контингент е в състав до 110 души и ще продължи да изпълнява задачи по патрулиране, защита на силите и действия на формированията за бързо реагиране.
Контингентът, участвал до момента успешно се завърна на родна земя тази нощ, 2 септември. Предстои военнослужещите да преминат медицински прегледи.
******
На 5 септември, понеделник, от 10.00 ч в Шумен на площад „Освобождение“ ще се проведе тържественият ритуал по официалното посрещане на формированието от въоръжените сили, взело участие във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина „АЛТЕА”. Съставът на контингента е до 110 военнослужещи. Основаната част беше сформирана от 29-и механизиран батальон – Шумен от състава на Единния център за начална подготовка – Плевен и беше попълнен с военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив. Механизираната рота застъпи в дежурство на 1 юли 2021 г. Основните задачи, които изпълняваха военнослужещите, бяха механизирани и пеши патрули, защита на силите (охрана на базата) и действия на формированията за бързо реагиране. Национален командир е полковник Красимир Ценов от Съвместното командване на силите.
Източник: https://otbrana.com/

 

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Над 500 военнослужещи усилват охраната на границата

02.09.2022, 12:57

Охраната на българо-турската граница е подсилена с военнослужещи, като до седмица техният брой ще достигне над 500 души. Освен от Сухопътните войски, в ход е изпращането на служители и от "Военна полиция". Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти тази сутрин в Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово. Заедно с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев двамата инспектират днес участъци от българо-турската граница, за да бъдат предприети допълнителни мерки срещу мигрантския натиск, съобщава Пресцентърът на МО.
Военнослужещите извършват наблюдателни и охранителни действия в патрули съвместно със служители на ГД "Гранична полиция". Задържането на нарушители на границата се извършва от граничните полицаи. След 7 септември служители на "Военна полиция" ще могат да извършват самостоятелни патрули и те ще имат правомощия и за задържане на нарушители, поясни министър Стоянов.
Друго специализирано формирование военнослужещи ще извърши оглед и възстановяване на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип на границата, ако е необходимо.
Сред първостепенните задачи е подобряването на пътната инфраструктура в региона преди зимния сезон. Лошите пътища причиняват щети върху техниката. Военнослужещите на границата разполагат с над 60 единици специализирана техника, поясни министърът на отбраната.
По време на работното посещение министрите на вътрешните работи и на отбраната извършват оглед на участък от предпазното съоръжение на българо-турската граница. При огледа на границата министър Димитър Стоянов разговаря и с част от патрулиращите военнослужещи и гранични полицаи. - (видео)
*******
Поради засиления мигрантски натиск Сухопътните войски участват в оказване на помощ на МВР по охрана на южната граница на България от 1 ноември 2021 г. с близо 300 военнослужещи. Периодично се извършва ротация на формированията като досега общо 1559 военнослужещи са участвали в съвместни патрули със служители на ГД „Гранична полиция“. Освен това в периода 29 октомври – 30 декември 2021 г. 25 военнослужещи от състава на 55-и инженерен полк извършиха ремонтно-възстановителни дейности на над 63 км от инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница и прилежащия път.
От 27 август 2022 г. Българската армия увеличава поетапно участието си в охраната на държавната граница с военнослужещи с необходимите технически средства и транспортна техника с повишена проходимост. Военнослужещите провеждат съвместни патрули със служители на ГД „Гранична полиция“.
Източник: https://otbrana.com/

 

3 процента от БВП за отбрана. Как и кога?

02.09.2022, 09:44

Във вчерашната ми информация от откриването на учебната година във Военната академия посочих, че амбицията е да бъдат постигнати 3 процента от БВП за отбрана. Това стана ясно от лекцията на министъра на отбраната Димитър Стоянов. Според Националния план през 2024 г. трябва да достигнем 2 процента. Понеже се породи дискусия в социалните мрежи по този въпрос предлагам по-подробна информация.  
В лекцията бе категорично посочено, че е необходимо адекватно ресурсно осигуряване на Въоръжените сили, за което ръководството на МО работи в няколко направления. Кои са те?
„Съгласно поетия ангажимент на Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. България изпълнява Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. След Срещата на върха в Мадрид през юни т.г., този параметър вече се смята като основа, върху която да се надгражда за постигане на 3% от БВП за отбрана. В координация с Министерството на финансите работим по Законопроекта за бюджета за следващата година. Целта е разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП още през 2023г. Това ще гарантира поне още 100 млн. лв. за въоръжените сили“ се посочва в лекцията.
Друга важна задача, по която се работи, е създаването на целеви „Фонд за отбрана", където да се акумулират неизразходваните финансови средства за капиталови разходи през съответната бюджетна година и да се реинвестират във въоръжение и бойна техника, вместо да се връщат обратно в централния бюджет.
На следващо място, основа за модернизацията е проектът на Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната. Програмата се подготвя за разглеждане от Министерския съвет, с цел последващо приемане от Народното събрание.
Подготвя се и предложение за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, с което се цели да се променят или премахнат ограничителните прагове, които на база стойността на проекта за инвестиционен разход определят правомощията на министъра на отбраната, Министерския съвет и Народното събрание да вземат решение за неговото реализиране.
„При липса на действащ парламент правим всичко възможно да бъде направена предварителна документална подготовка по неотложните законодателни инициативи и по крупните инвестиционни проекти“, се посочва в лекцията на министъра.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Исторически календар

02.09.2022, 08:28

На 2 септември 1896 г. в София е роден Асен Христов Йорданов. Учи последователно в София, Враца и Свищов. На 15 години, през 1912 г. прави опити да конструира планьор и да полети с него. При посещението си във Франция посещава като слушател училището за пилоти на известния френски летец-конструктор Луи Блерио в парижкото предградие Етамп. Завръщайки се в България, се записва доброволец в Балканската война като аеромеханик в Аеропланното отделение.
На 10 август 1915 г. построява първия български самолет, с който Радул Милков извършва успешен изпитателен полет. По-късно 10 август е обявен за ден на българското самолетостроене. Записва Аеропланното училище, което завършва година по-късно, и е произведен в чин подпоручик летец-пилот. Участва в Първата световна война в състава на 1-во аеропланно отделение. След Ньойския договор Асен Йорданов е демобилизиран.
През 1921 г. правителството на Александър Стамболийски осигурява 6000 долара за участието в околосветска обиколка със самолет на Асен Йорданов и Александър Стоянов. Обиколката трябва да започне от САЩ, но не се осъществява. Асен Йорданов остава в Америка, за да не се завърне в родината до края на живота си. Успява да започне работа в самолетостроителната компания „Къртис Райт“ пръвоначално като чертожник, след това като летец- изпитател и инструктор. Завършва химия, физика и аероинженерство. Работи като конструктор в заводите „Боинг“, „Къртис“, „Дъглас“, „Пайпър“ „Локхийд“ със значителен принос в разработката на бойните самолети Боинг Б-17 „Флайнг Фортрес“, Боинг Б-29 „Сюпърфортес“, Локхийд Р-38 „Лайтнинг“, Р-40 и особено на пътническия и военно-транспортен самолет Дъглас ДС-3 „Дакота”. Създател на основните принципи на инструменталното(сляпо) летене. През 1941 г. в Ню Йорк основава авиационна компания – „Джорданов Авиейшън Корпорейшън“, с основна дейност създаване и разпространение на авиационна техническа литература за комплексно обучение на военни и граждански пилоти и механици. Издава 9 книги, преведени на всички основни езици, дори на японски и китайски. Компанията просъществува до 1950 г.
Асен Йорданов е награден със званието „почетен гражданин“ на Ню Йорк, вписан е в Златната книга на Америка за високи заслуги към авиацията, в залата „Слава на въздуха” е поставен негов барелеф. Умира на 18 октомври 1967 г. в Ню Йорк.

***********

На 2 септември 1888 година в с. Горско Сливово, Севлиевско, е роден генерал от пехотата Теодоси Даскалов (1888 – 1945). Завършва Военното училище (1907) и Военната академия в София (1928). Участва в Първата балканска война (1912 – 1913) като командир на батарея от 5-и артилерийски полк. Сражава се при Лозенград, Люлебургаз и Чаталджа.
През Първата световна война (1915 – 1918) командва отделение от 5-и артилерийски полк в боевете за Добрич, Кубадин и Черна вода. При управлението на БЗНС е уволнен от армията и излиза в запаса (1920 – 1924). След възвръщането му служи в Шуменския укрепен пункт (1924) и в 4-ти пехотен полк (1925).
Последователно заема длъжностите главен редактор на военните издания (1927 – 1928), началник на отделение в Щаба на войската (1928 – 1929), началник-щаб на 4-та пехотна дивизия (1929), командир на 5-и артилерийски полк (1929 – 1930), преподавател във Военното училище (1930 – 1931), инспектор на класовете във Военното училище (1931 – 1932), военен аташе в Рим (1932 – 1934), началник-щаб на Трета военноинспекционна област (1934 – 1935), командир на 5-а пехотна дивизия (1935 – 1936) и началник на Четвърта военноиспекционна област (1936 – 1938). На 24 януари 1938 г. е назначен за Министър на войната. Ръководи модернизирането на Българската армия след Солунското споразумение (31 юли 1938 г.), отменило военните ограничения на Ньойския договор (1919). Участва в изготвянето на нов „Закон за военните сили на Царство България“ (1940), с който се възстановява задължителната военна повинност. Организира заемането на възвърнатата към България Южна Добруджа (1940) и на предоставените за временно администриране територии на Вардарска Македония, Западна Тракия, Западните покрайнини и Поморавието (1941), както и включването им във военнотериториалното деление на страната. На 11 април 1942 г. е повишен в чин генерал от пехотата и освободен от длъжността министър на войната поради колебанията му в правилността на провежданата политика.
За дейността му в правителството на Богдан Филов, обвързало България с Третия райх и обявило война на Великобритания и САЩ, е осъден от Народния съд на смърт (1 февруари 1945). С решение №172 от 26 август 1996 г. на Върховния съд присъдата е отменена.
Автор е на трудовете „Тактика на артилерията. Записки“ (1932), „Артилерията в боя“ (1937), „Подготовката на държавата за война“ (1943), „Театърът на войната през 1915 г.“ и др., на статии във вестник „Народна отбрана“ и в списанията „Военен журнал“, „Артилерийски преглед“ и „Съвременна пехота“. Награден е с военен орден „За храброст“ IV степен 1 и 2 клас.

 

Кой вербува ген. Заимов и Боевой за съветската разведка

02.09.2022, 09:20

Азорски и Боевой - това са конспиративните имена на ген. Владимир Заимов и д-р Александър Пеев, които заемат почетно място в историята на световното разузнаване.
Помислете си само - на ген. Заимов е присъдено най-високото съветско отличие Герой на Съветския съюз, същото, което получава и разузнавач № 1 на Втората световна война Рихард Зорге. А Боевой е отличен с най-високия съветски орден "Ленин".
Много се знае за тях и дейността им, но не е толкова известно, че и двамата, и не само те, са вербувани за съветското разузнаване  от младия български писател Кръстьо Белев (1908-1978) (на снимката).
Той е Август. А едва е навършил 30 години. Написал е за краткия си живот дотогава няколко книги, които се посрещат много добре от литературната критика - сега, разбира се, и те са "забравени".
Много са знаците на преклонение и почит към делото на Заимов в Съветския съюз. Достатъчно е да си спомните частичка от неговите шифрограми до центъра в Москва, за да се разбере защо.Сред тях е и информацията, която той предава на съветското висше ръководство, че на 22 юни 1941 г. Германия ще нападне СССР......Прочети още

 

На този ден преди 77 години капитулира Япония

02.09.2022, 08:17

Смята се, че Втората световна война започва на 1 септември 1939 г. с нападението на Германия срещу Полша. Според китайските историци войната започва през 1931 г., когато японските войски нахлуват в Манджурия. През 1941-42 г. Япония окупира значителна част от Китай.
За това помага правителството на маршал Петен в Южна Франция, което пропуска нейните войски през Виетнам, тогава френска колония.
Япония притежава многобройна армия (над 5 млн.), много добре обучена и въоръжена. Всеки генерал, офицер и войник е готов да даде живота си, за да се разпространи властта на обожествявания микадо (император Хирохито) над цяла Азия и тя да бъде включена в поднебесната империя, насочват се дори към Австралия.
Японският войник е обучен да се сражава до последния си дъх, предаването в плен се смята за позорна измяна към императора, родината и народа, има десетки хора-камикадзета, които при необходимост стават живи торпили.
През 1941 г. японските самолети нападат и почти напълно унищожават американския боен флот, базиран в Пърл Харбър на Хаваите. Преди това, през 1938-39 г., Япония прави няколко опита да нахлуе в Съветския съюз, но претърпява поражения, най-сериозните от които са тези при езерото Хасан и река Халкин Гол. След това между Москва и Токио е сключен договор за ненападение, който включва и сигурността на Монголия. Нещата започват да придобиват неблагоприятен обрат за страната на Изгряващото слънце, когато САЩ обявяват война на Япония. Американската индустрия преминава на военни релси и започва да произвежда в големи количества ръчно оръжие, боеприпаси, танкове, самолети, оръдия, кораби и самолетоносачи. Американската тихоокеанска армия тръгва в настъпление. Първите й успехи са превземането на Маршаловите и Соломоновите острови, които стават бази на флота и авиацията. В голямата морска битка при Миндао американците губят един самолетоносач и 8 кораба, а японците съответно 4 и 14. Американците придобиват превъзходство във въздуха благодарение на по-многобройните и усъвършенствани самолети. С цената на големи жертви - 32 хил. убити и 14 хил. ранени, превземат японските острови Окинава, които са само на 650 км от Токио. Това им дава възможност през февруари-март 1945 г. да осъществят мащабни бомбардировки от въздуха над японската столица. Освен бомби с тротил, използват и такива с наскоро открития напалм, които причиняват големи щети, защото значителна част от сградите са дървени и те пламват като факли. Във военните хроники това е записано като сриването на Токио. Въпреки това духът на армията и населението остава висок независимо, че започва да се чувства остър дефицит от продоволствие. Развръзката обаче наближава.
В началото на май Германия капитулира. Японците са изтласкани от цяла Югоизточна Азия. В Манджурия обаче е елитната 2,5-милионна квангтунска армия, в Корея има още 100 хил., в Япония се провежда нова мобилизация и под знамената се стичат още 400 хил. На Подстдамската конференция (16 юли-2 август) новият президент на САЩ - Хари Труман, настоява пред Сталин Съветският съюз колкото се може по-скоро да се включи във войната срещу Япония и получава съгласието на чичо Джо, както те го наричат. Събитията се развиват със светкавична бързина.
На 6 август американците пускат първата атомна бомба над Хирошима. На 8 август Съветската армия напада квангтунската в Манджурия, а след това и тази в Корея. На 9 август американците хвърлят втора атомна бомба над Нагасаки. При тези обстоятелства на 14 или 15 август император Хирохито обявява капитулацията на Япония. Тя е официално подписана от министъра на външните работи Мамору Шигемицу в 10 ч. на 2 септември 1945 г. на борда на американския линеен кораб "Мисури", акостирал в Токийския залив. С това се слага краят на Втората световна война. Япония е окупирана от американски войски, а императорът се отказва от божествения си произход. Стотици генерали и офицери си правят харакири, за да запазят самурайската си чест.
Оказва се обаче, че не за всички японци войната е свършила. Командири на взводове и роти, които краят на войната е заварил във временните японски владения в различни страни, не признават капитулацията. За известно време те са били господари над местното население и не искат да се откажат от привилегированото си положение. Превръщат се в нещо като подобие на партизански отряди, които години наред след 1945 г. продължават да воюват. Постепенно те са ликвидирани, но има и уникални случаи, два от които приключват чак през 1974 г. Лейтенант Онода Хиро до март 1974 г. се укрива на филипинския остров Лубанг и се предава едва когато идва висш военен от Токио, а филипинският президент обявява, че е амнистиран за деянията си. В Индонезия "воюва" пак до 1974 г. сержант Никамура Теруо. И двамата са посрещнати в страната си като национални герои.

 

 

Русия започна съвместни военни учения с Китай и други страни

01.09.2022, 22:35

Русия започна едноседмични военни учения с участието на войски от Китай и други държави. Учението е израз на задълбочаващото се отбранително сътрудничество между Москва и Пекин в условията на напрежение в отношенията им със САЩ, предаде Асошиейтед прес.
Маневрите имат за цел и да покажат, че Русия притежава достатъчно военна мощ едновременно да организира големи учения и да води бойни действия в Украйна.
Руското министерство на отбраната съобщи, че учението "Восток 2022" ("Изток 2022") ще продължи до 7 септември на седем военни полигона в руския Далечен изток и Японско море и в него ще участват над 50 000 военнослужещи с над 5000 единици техника, включително 140 самолета и 60 военни кораба.
Началникът на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов лично ще наблюдава ученията, в които ще участват войски от няколко бивши съветски републики, Китай, Индия, Лаос, Монголия, Никарагуа и Сирия.
Руското министерство на отбраната уточни, че като част от маневрите военноморските сили на Русия и Китай в Японско море ще отработват съвместни действия за защита на морските комуникации, зоните на морска икономическа активност и оказване на поддръжка на сухопътните войски в крайбрежни райони.
Ученията показват засиленото военно сътрудничество между Москва и Пекин, което се задълбочи още повече след руската инвазия в Украйна на 24 февруари, отбелязва Асошиейтед прес. Китай отказа да критикува руските действия в Украйна и обвини САЩ и НАТО, че са предизвикали Москва. Пекин освен това остро разкритикува и тежките санкции на Запада срещу Русия.
Москва от своя страна категорично подкрепи Китай в напрежението със САЩ, което избухна след неотдавнашното посещение на председателя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси в Тайван. Президентът Владимир Путин дори направи паралел между подкрепата на Вашингтон за Украйна и визитата на Пелоси и ги определи като опити на САЩ да предизвикат нестабилност в света.
Александър Габуев, политически анализатор, който внимателно следи руско-китайските отношения, отбеляза, че "е много важно за Китай да покаже, че разполага с лостове за натиск върху САЩ и глобалните им интереси".
"Общите учения с Москва, включително военноморските, имат за цел да дадат сигнал, че ако натискът върху Пекин продължи, Китай няма да има друга възможност, освен да задълбочи военното сътрудничество с Русия", каза Габуев. "Това ще засегне пряко интересите на САЩ и съюзниците им като Япония".
По думите му Кремъл от своя страна иска да покаже, че Русия е способна да демонстрира военна мощ не само в Украйна, но и на други места, едновременно с бойните действия там.
"Руското ръководство показва, че всичко върви по план и че страната и армията имат нужния ресурс да провеждат едновременно военни учения и специалната военна операция", каза Габуев.
Учението сега е продължение на поредицата руско-китайски военни учения през последните години, включващи маневри на военноморските им сили и общи патрули на стратегическите им бомбардировачи над Японско и Източнокитайско море. Миналата година руски войски за пръв път участваха в съвместни маневри на китайска земя.
Китайското участие в ученията "има за цел да задълбочи прагматичното и приятелско сътрудничество между армиите на участващите страни, да повиши равнището на стратегическото взаимодействие между всички страни участнички и да повиши способностите за общ отговор на различни заплахи за сигурността", каза миналата седмица говорител на китайското министерство на отбраната.
Путин и китайският президент Си Цзинпин поддържат добри лични взаимоотношения помежду си, за да задълбочат стратегическото партньорство между двете страни в условията на противопоставянето им със САЩ. По време на комунизма Китай и СССР бяха дълго време противници.
Въпреки че Москва и Пекин отрекоха да имат намерение да сключат официален военен съюз помежду си, Путин заяви, че подобна възможност не бива да се изключва. Той допълни, че Русия споделя с Китай секретни военни технологии, които са допринесли за значително повишаване на китайските отбранителни способности.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Ерата на асовете може би приключи над небето на Виетнам – първият американски ас ще се окаже и последният

01.09.2022, 22;28

От Виетнамската война насам често има още един особен период за авиаторите – Ерата на асовете. По това време и двете велики сили – СССР и САЩ ще се опитат да премерят сили в небето над всяка гореща точка. Апогоеят на въздушните битки със сигурност ще бъде точно тази война в Азия, но след нея сякаш започва успокояването на нервите. Нито един американец все още не е успял да намери правилното противодействие срещу Микоян-Гюревич и техният МиГ.
Един от най-близките с титла за ас е Цезар Родригез, но за съжаление има само 3 попадения. Цезар успява да извоюва своите победи в рамките на 90-те години и то за едно цяло десетилетие. Каква е причината? Тя не е една, а няколко – на първо място СССР не иска да хвърля повече ръкавицата на американците във въздушни двубои. По това време и ПВО системите стават изключително качествени, радарите също започват да помогат за защита, следователно въздушните дуели сякаш напускат полесражението......Прочети още

 

На 1 септември 1878 година е сформирано Военното училище

01.09.2022, 22:07

Със Заповед № 14 по Военното управление на Българската земска войска, издадена от императорския руски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков, е назначен първият команден състав на Софийското военно училище. За негов началник е определен гвардейския капитан Николай Флейшер (на снимката - от 1.09.1878 до 21.05.1819 г).
Първият район на училището е зад днешния Централен военен клуб, където на 26 ноември то е официално открито и осветено. На 10 май 1879 г. завършва първият випуск офицери в състав 165 души, който дава на България талантливи и смели военачалници.
В Сръбско-българската война (1885) и по време на Балканските войни (1912 – 1913) целият личен състав на училището получава назначение в частите на войската. През периода 1915 – 1918 г. са произведени четири випуска, които воюват по фронтовете на Първата световна война. На 9 април 1924 г. XXI Обикновено народно събрание приема специален Закон за признаване на училището за висше специално учебно заведение. От 1928 г. в него се обучават кадри за Въздушните и Морските войски, а след Втората световна война става основно учебно заведение за подготовка на офицерски кадри за Сухопътните войски.
На 18 февруари 1945 г. за патрон на училището е определен Апостолът на свободата Васил Левски. От есента на 1958 г. то е преместено във Велико Търново. През юни 2002 г. военните училища във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия са обединени в Национален военен университет „Васил Левски“. Военното училище „Васил Левски“ е наградено с военен орден „За храброст“ І степен.

 

Преговаряме за двигатели за МиГ-29 с Полша и Словакия

01.09.2022, 21:38

В момента се прави всичко възможно за удължаване на живота на МиГ-29 поне до 2023 г. Водят се разговори за евентуално закупуване на двигатели от Полша или Словакия. Това заяви пред БНТ служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.
Той обясни, че в Полша има ремонтно предпрятие, в което в момента има ремонтирани шест двигателя и те са основната ни цел. В Словакия също се оказало, че има резервни ремонтирани двигатели, които няма да са им необходими, защото те спират да летят с МиГ-29 от края на тази седмица.
По негови думи все още няма прекратени лицензи за техния ремонт от руската страна, но има такова намерение.
Министърът посочи, че се работи и по друг вариант - придобиване на друга възможна платформа, която да запълни празнината, която се отваря от евентуално спиране на МиГ-29. Изпратени са писма до Швеция, Франция, Израел и САЩ.
Той уточни, че към момента не се ремонтира украинска техника у нас.
Стоянов заяви и че батальонната бойна група, която България формира, не е окомплектована напълно, като първоначалните оперативни способности се очакват към средата на октомври.
"Не става въпрос за недостиг на хора, а подписване на необходимите документи, с които страните желаят да участват в тази група. Подготвя се и техническо споразумение, което трябва да мине за решение през Министерския съвет", обясни той и допълни, че към България и Италия ще бъдат включени също Гърция, Северна Македония, Албания и Черна гора, а също и американската рота "Страйкър".
Рота "Страйкър" не е част от легендарните американски "Крещящи орли" - това е щабът на дивизията, който ще бъде в Румъния, не в България, но под оперативно командване на този щаб ще е нашата бойна група, отбеляза министърът.
Той посочи, че към момента у нас се очакват 150 американски военни. Очакването е броят на участващите в бойната група да бъде над 1500 души.
Има нова стратегическа концепция на НАТО, според която имаме предна отбрана, допълни Стоянов.
Според него ще е много трудно да се освободим от руското въоръжение, защото модернизацията на българската армия е забавена с години.
По негови думи 30 млн. лв. е нищожна сума за модернизация, тъй като българската армия е подценявана с години.
Стоянов изтъкна, че ако няма приемственост между отделните правителства, няма как да се постигне модернизиране на армията.
Министърът заяви, че са сключени два договора за доставка на самолети F-16 - 8 броя, и новия многоцелеви патрулен кораб - 2 броя. Служебното правителство, подпомогнато от предходното правителство, е сключило договор за придобиване на противокорабни ракети. Предстои да бъде сключен такъв за зенитно-управляеми ракети, а на по-късен етап за торпеда за новите патрулни кораби. В инвестиционната план-програма са заложени около 12 проекта.
По думи на Стоянов за процеса на превъоръжаване ще са необходими между 6 и 8 млрд. лв.
Относно охраната на българската граница той бе категоричен, че отслабване на охраната от страна на българската армия няма.
Министърът посочи, че на границата има над 350 военнослужещи, които подпомагат МВР, които използват различни технически средства - от очила за нощно виждане, безпилотен летателен апарат, който ще бъде включен в по-нататъшен етап. От 2018 г. има план, съгласно които Министерството на отбраната може да увеличи силата на над 1400 души.
Естествено, че има канали, по които минават мигрантите, но се прави всичко възможно това да бъде ограничено, заради което ще се включат допълнително сили и допълнително средства, обясни министърът.
Източник: https://news.bg/

 

Втора Тунджанска механизирана бригада отбеляза своя празник

01.09.2022, 20:40

Днес от 10.30 часа в района на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора започнаха тържествата по случай   24-та  годишнина от нейното  създаване, съобщават от формированието.
Празникът започна с полагане на венец пред Паметника на загиналите в сражението при Пирот през 1885г.
Командирът на бригадата бригаден генерал Станимир Христов прие строя на формированията и ги поздрави по случай празника.
С поздрав към всички се обърна заместник – началникът на отбраната генерал – лейтенант Димитър Илиев. Той благодари на военнослужещите и цивилните служители за доблестната служба, компетентността, волята, дисциплината и всеотдайността, които обединени в едно правят силата на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Генерал – лейтенант Димитър Илиев подчерта, че тези качества градят доверието с което се ползват сред съгражданите и уважението сред колегите в страната и чужбина и пожела на целия личен състав на бригадата здраве и успех.
В словото си командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, бригаден генерал Христов изрази своята благодарност към военнослужещите и цивилните служители за положения неуморен воински труд, за професионално изпълнените задачи, които с цената на много лишения и усилия изпълняват.   
„..Искам да изразя искрената си благодарност към всички Вас, които и в този момент изпълнявате своите професионални задължения за вашата решителност и професионализъм! Да благодаря на всички военнослужещи и цивилни служители от бригадата, воините от резерва от всички поколения, за вярната Ви служба, за приноса и заслугите Ви към Българската армия, за Вашето родолюбие, самоотверженост и всеотдайност! Уверен съм, че и занапред, независимо от трудностите във нашата ежедневна дейност, ние ще продължаваме да защитавате с решителност  и чест авторитета на 2-ра Тунджанска механизирана бригада”.
Съветникът на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военната сигурност генерал – лейтенант Любчо Тодоров обяви поздравителен адрес от името на Президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили към личния състав на бригадата.
Негово високопреподобие Архимандрит Богослов – Протосингел на Старозагорската епархия в служение с местни свещеници извърши празнично водоосвещение за здраве, благоденствие и успех на военнослужещите.
Гости на събитието бяха заместник – началникът на отбраната генерал – лейтенант Димитър Илиев, съветника на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военната сигурност генерал – лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, Негово високопреподобие Архимандрит Богослов, областният управител на област Стара Загора - господин Иван Чолаков,  главния секретар на община Стара Загора - господин Делян Иванов, командири на формирования от Българската армия, бивши командири на бригадата, представители на държавни институции, офицери от резерва и запаса от военно-патриотични сдружения и съюзи.
В празничния ден 9 военнослужещи от бригадата бяха наградени с предметни награди от Командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов,  а командира на 2-ра  Тунджанска механизирана бригада, бригаден генерал Станимир Христов награди 32 военнослужещи и цивилни служители, от които 8 с обявяване на благодарност и 17 с грамоти.
Бригаден генерал Христов не пропусна да поздрави и своите предшественици, бившите командири на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, на които връчи военна грамота и картина на бригадата и им благодари за достойното наследство и предначертания път, който днес всички военнослужещи и цивилни служители от състава на бригадата следват с решителност и чест. - (видео)
Празникът завърши с празничен концерт изнесен от Военния духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада с диригент капитан Цветомир Василев и ансамбъл „ЗАГОРЕ”.
Източник: https://otbrana.com/

 

Медиен ден на тристранната съвместна подготовка „Balkan Spirit – 2022“

01.09.2022, 08:28

Медиен ден на тристранната съвместна подготовка „Balkan Spirit – 2022“ на Специалните сили на България, Гърция и Румъния ще се проведе днес, 1 септември в района на Учебния тренировъчен комплекс (УТК) „Црънча“.
В рамките на медийния ден ще бъдат демонстрирани съвместни оперативни процедури, оттренирани в хода на учението. Действията на военнослужещите ще бъдат наблюдавани от директора на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев и командирите на Специалните сили на Румъния и Гърция.
„Balkan Spirit“ е традиционна съвместна подготовка, която се провежда през последните няколко години на териториите на различните държави -участнички от Балканския полуостров. През тази година домакин на тристранната съвместна подготовка е нашата страна.
Източник: mod.bg

 

Сълзите на Беслан не са изсъхнали

01.09.2022, 07:45

Първи септември е празничен ден в Русия - започва учебната година. Вече 18 години обаче това е и ден на траур. На 1 септември 2004 година в град Беслан, Северна Осетия, терористи превзеха училище номер едно и взеха 1128 души за заложници. Повечето от тях - деца.
Три дни терористите ги държат в сградата на училището, отказвайки им дори вода. На 3 септември стават експлозии и пламва пожар, в резултат на което сградата частично е разрушена. Федералните сили започват атака.
По време на стрелбата са убити 28 терористи. Единственият бандит, заловен жив - Нурпаши Кулаев, е арестуван и осъден на доживотен затвор. Загива всеки четвърти заложник.
Общо при този терористичен акт живота си загубиха 334 души, от тях 186 деца на възраст от 1 до 17 години.............Прочети още

 

Снайперската пушка B&T SPR 300, Швейцария

01.09.2022, 07:40

Снайперската пушка SPR 300 (Special Purpose Rifle, 300 е обозначението на калибърa в английската система от мерки) e разработена и произведена от швейцарската оръжейна компания Brugger & Thomet AG.
B&T SPR 300 е компактно, безшумно бойно снайперско оръжие, предназначено за контраснайперска борба, елиминиране на терористи, опасни престъпници, които са взели заложници, деактивиране на детектори за движение, алармени системи, осветление, а също така успешно решава и на други задачи на малък обхват до 150 m.
Пушката B&T SPR 300 се използва там, където се изискват скритост и много висока точност в комбинация с безшумен изстрел, чиято сила не надвишава тази на изстрел от въздушна пушка. Изпълнява се в калибър 7,62 mm с патроните .300 AAC Blackout и .300 Whisper, които в този случай са взаимозаменяеми.
Пушката B&T SPR 300 работи на принципа на надлъжно плъзгащ се въртящ се затвор с кратък гладък ход, заключващ отвора на патронника на 3 бойни упора. Приемникът е изработен от дуралуминий с твърдо покритие с анодизиране. Бързоразглобяема с полимерна регулируема пружина двунога е монтирана на специална тръбоподобна поставка в предната част, която, ако е необходимо, се сгъва напред по цевта. Върху резбата на цевта е завинтен шумозаглушителят. Ресурса на заглушителя е за най-малко 10 000 изстрела. Всеки модерен телескопичен мерник може да бъде монтиран върху направляващата шина на Picatinny с дължина от 410 mm. Тази дължина на водещата шина позволява допълнително инсталиране на нощни прибори, ако е необходимо. Стандартният мерник на пушката е дневен оптичен мерник Meopta 1,5-6x42. Няма открити мерници. От двете страни на ложата в предния й край са фиксирани тактически блокове, съдържащи две 95-mm направляващи, върху които могат да се монтират допълнителни аксесоари, например лазерен целеуказател, фенерче и т.н. Пълнителят за 10 патрона е изработен от устойчива полупрозрачна пластмаса. Има гилзосъбирач, лесно закрепващ се към специален адаптер пред прозореца за извличане на изразходваните гилзи. Трипозиционният плъзгач на предпазителя е разположен от дясната страна на оръжието над спусъка. Положението на предпазителя е ясно видимо благодарение на ярките визуални обозначения в червено и бяло, както и по индикатора за положението му. Спускането е едностепенно, по подразбиране е настроено на сила от 1,4 kg, която е оптимална за постигане на максимална точност. Спусковата скоба е широка, подходяща за стрелба с ръкавици. Пистолетната ръкохватка тип САА е с променливи модули, които стрелецът избира сам, като взема предвид индивидуалните анатомични характеристики на дланта си за максимален комфорт и ергономичност. По желание тя може да бъде заменена, с която и да е пистолетна ръкохватка от пушката AR-15. Сгъвайки се на шарнир вдясно отстрани, прикладът се регулира по дължина, по височина на гребена под бузата на стрелеца и по положение на амортизиращия задтилък. Ако е необходимо транспортиране, оръжието се разглобява на основните компоненти и се побира в компактен мек калъф за оръжие, удобен за носене.
Пушката B&T SPR 300 е достъпна само за представители на полицията/органите на реда, както и за военните. B&T SPR 300 е на въоръжение в специалните полицейски звена на Швейцария, Германия, Дания, Швеция, Норвегия, Франция и други европейски страни, както и Канада.
Характеристиките й са: калибър 7,62 mm; боеприпаси .300BLK; .300 Whisper (шепот); дължина (приклад разгънат/ прибран) 1032/761 mm; дължина на цевта 250 mm; тегло (без двунога и мерник) 3,97 kg; капацитетът на пълнителя е 10 или 20; ефективното разстояние на стрелбата е 150 m. - Още снайпери

 

Колко струва едно напълно обучено военно куче?

01,09.2022, 07:35

Войната е ад. Всеки, който се докосне до нея, може да почувства това. Включително животните. В продължение на десетилетие САЩ не са спирали да разчитат на специално обучени военни кучета. Те съпътстват въоръжените сили по време на всички мисии, като тези в Ирак и Афганистан. Сега обаче Пентагонът предприема стъпки за връщане на голяма част от кучетата в САЩ. В момента в армията на САЩ има около 1600 военни кучета. Те се подвизават на два фронта – директно на бойното поле и в подкрепа на завърнали се ветерани. В Афганистан има около 1 куче на всеки трима американски военни. Тези кучета са особено ценен ресурс. Във времена, в които тероризмът започва да се превръща в ежедневие, търсенето на обучени кучета, които могат да откриват бомби в населени места, нараства главоломно.
Едно добре обучено военно куче струва около 25 хил. долара на свободния пазар, пише Bloomberg. Освен от военните, кучетата се ползват и от частни охранителни фирми. Поради наличието на четириноги войници министерството на отбраната на САЩ се е снабдило с манекени, наподобяващи кучета, за да обучава своите военни медици да оказват първа помощ на паднали в бой кучета.
Засиленото търсене на обучени кучета се оказва доходоносен бизнес за компании като TraumaFX, които произвеждат моделите на кучета, използвани за обучение. Компанията, която наема холивудски филмови дизайнери, вече разполага с шест вид кучешки кукли. Моделът K9 Hero на компанията струва около 20 хил. долара. Манекенът имитира всичко до най-малки подробности – от дишане до мимики. Изкуствените кучета дори кървят реалистично, ако се налага за целите на обучението. Голямото търсене на тренирани кучета може да е провокирано и от недостига на подобен ресурс.
По данни на Air Force армията на САЩ използва понастоящем 38% по-малко кучета спрямо войната в Афганистан. Въпреки, че САЩ разчитат на военни кучета, страната не е сред лидерите по създаване на четириноги специалисти. Повечето военни кучета в САЩ са внос от Централна и Източна Европа, където обучаването на кучета има сериозна традиция. Армията на САЩ прави 4 курса годишно до Европа, за да набавя нови попълнения в редиците си. Това провокира притеснения, че страната става зависима от чуждестранно ноу-хау. Веднъж, когато Пентагонът плати около 25 хил. долара за обещаващо куче, отделя допълнителни 42 хил. долара за обучение, свързано с откриване на експлозиви и наркотици, което се провежда в Lackland Air Force Base в Сан Антонио, Тексас. Някои кучета се подлагат на втори рунд тренировки, свързани с граничен патрул, обезвреждане на враг или директно нападение. За допълнителното обучение на едно такова мултифункционално куче са необходими около 120 дни.
Когато целият тренировъчен процес приключи и се тегли чертата, излиза, че едно обучено куче струва колкото малка ракета. Командирите в американската армия знаят колко скъпо е едно такова куче, но не само поради разходите му за обучение, а и поради приноса му за морала на военнослужещите.
„Военните третират кучетата си като злато”, казва Боб Брайън, съосновател на НПО, което търси домове на пенсионирани кучета. По думите му, едно тренирано куче се очаква да бъде на разположение за период от 8-9 години. Това обаче не се случва често. 60% от разпределените по домове пенсионирани кучета са извън играта не поради старост, а поради контузии и наранявания. Оказва се, че военните кучета често страдат от разкъсани сухожилия, проява на спонтанна агресия и поради някаква причина – високи разпространение на ракови заболявания. Брайънт разкрива и друга тъмна тайна. Когато военно куче умре в битка, често водачът му също загива с него. - Още служебни кучета

 

На този ден през 1939 г. започва Втората световна война

01.09.2022, 07:30

С нападението на Германия над Полша е поставено началото на Втората световна война. Във Втората световна война е вземат участие 61 държави. Военните действия се водят на териториите на 40 държави, на морски и океански театри. Воюващи страни са държавите от т. нар. Ос - Германия, Италия, Япония, Унгария, Финландия, Румъния, България, Словакия, Хърватско, Испания; другата воюваща страна включва Англия, Франция, СССР, САЩ, Полша, Чехословакия и др.
В навечерието на войната в Москва се водят преговори между Великобритания, Франция и СССР за сключване на военния пакт срещу Германия и нейните съюзници. Неясната и недостатъчно твърда и искрена позиция на съветската делегация проваля преговорите. На 23 август 1939 г. в Москва е сключен пактът за ненападение между Германия и СССР, наречен пакт Молотов - Рибентроп. На 26 август са оформени тайните клаузи на пакта. Двете тоталитарни държави си поделят Европа и се договарят за съвместни действия при постигане на интересите.
На 1 септември 1939 г. Германия напада Полша и до 15 септември я завладява. На 3 септември Великобритания и Франция обявяват война на Германия, но не предприемат решителни действия до май 1940 г. На 17 септември СССР напада Полша от изток и за кратко време окупира останалата част от страната, като между Вермахта и Червената армия се установява демаркационна линия; в Брест се провежда съвместен парад на Вермахта и Червената армия.

 

На днешната дата преди 134 години е роден бележития летец Симеон Петров

01.09.2022, 07:19

На 1 септември 1888 г. в Русе е роден Симеон Константинов Петров. Завършва Военното училище в София през 1907 г. и служи в 4-ти артилерийски полк. През 1912 г. завършва летателната школа на Луи Блерио в Етамп, Франция. Извършва първото принудително кацане на самолет със спрял мотор. Получава бревет № 68 на Аероклуба на Франция и международен бревет № 949 от 25 юли 1912 г. на FAI. На 13 август 1912 г. извършва първия самостоятелен полет на български авиатор в родното небе с аероплан „Блерио-ХXI“. При обявяване на мобилизацията на българската армия за Балканската война на 17 септември 1912 г. е командир на аеропланното отделение. Командирован в Русия за закупуване на 15 нови самолета. Завръща се на 21 октомври 1912 г. и се включва в бойните действия като пилот в състава на Аеропланното отделение на летище Мустафа паша. Извършва 2 разузнавателни полета над Одрин. На 3 ноември 1912 г. поручик Симеон Петров прелита със самолет „Блерио-ХІ“ на летище Чорлу в състава на Второ аеропланно отделение. Участва в поддържане бойните действия на 1-ва и 3-та българска армия на Чаталджанския фронт. В периода от 14 януари до 15 март 1913 г. извършва 11 разузнавателни полета над Чаталджанската позиция и един в района на Цариград .
Във Втората балканска война 2-ро аеропланно отделение се пребазира на летище Сливница. Симеон Петров изпълнява 4 разузнавателни полета в районите на Пирот, Враня и Ниш.
На 22 ноември 1915 г. капитан Симеон Петров е назначен за началник на Аеропланното училище. Под негово ръководство се изгражда летище Божурище. В края на1918 г. е назначен за командир на 1-во аеропланно отделение и участва в Първата световна война до нейния край. След войната е демобилизиран. Създава акционерно дружество за производство на грамофонни плочи „Симонавия“ през 1924 г., което съществува до неговата национализация през 1947 г. Основава се Държавното предприятие „Балкантон“. За негов технически ръководител е назначен Симеон Петров. Умира през 1950 г.
/Музей на авиацията – Крумово/

 
 

Преди 39 г. съветската ПВО сваля над Сахалин южнокорейски Боинг 747

01.09.2022, 07:11

На 1 септември 1983 г. в последните часове на нощта съветската ПВО сваля южнокорейски Боинг 747-230B над остров Сахалин, след като се е отклонил от маршрута странично с 500 км. „Боингът” извършва рейс KAL-007 по маршрута Ню Йорк – Сеул (с дозареждане с гориво в Анкоридж), но навлиза в затворено за полети въздушно пространство на СССР, прелита над няколко съветски военни обекта, поразен е от изтребител-прехващач Су-15 с две ракети, след което пада в океана и се разбива югозападно от остров Сахалин близо до остров Монерон. Загиват всичките 246 пътници и 23-членен екипаж. Сред жертвите е членът на Камарата на представителите на САЩ Лари Макдоналд.
Предистория
Това е втори пореден инцидент с южнокорейски самолет „Боинг“ над въздушното пространство на СССР. Първият е на 20 април 1978 г. над Карелия, в близост до база на Северния флот на Бяло море, когато Боинг-707 е поразен от изтребител с ракета Р-60 и аварийно каца на съветска територия.
На 4 април 1983 г. американска авионосна група начело с авионосеца „Ентърпрайз” на 300 км. от Южните Курили изпълнява планови полети. Тогава звено от 4 палубни изтребителя F-14 се отправя за Южните Курили и нарушава преднамерено държавната граница на СССР, като изпълнява боен завой над спорните с Япония територии и веднага се отдалечава. Независимо че съветските изтребители не са имали теоретична възможност да реагират, цялото командване на ПВО в Далечния Изток е наказано. Това предварително изостря обстановката.
В добавка през цялото лято в района непрекъснато курсират американски военни самолети: разузнавателни RC-135 и противолодъчни „Орион”, а понякога съветската ПВО я „опипват” стратегическите скоростни самолети SR-71.
Начало на инцидента
„Боингът” изобщо започва полета си с отклонение на север от зададената пътна линия. Рейсът трябва да тръгне от радиомаяк Бетел, но вместо това той минава 20 км. северно. Това трудно е могло да остане незабелязано от екипажа и съветските радиолокационни постове са обърнали внимание на тази нередност.
По това време във въздуха се намира американски самолет-разузнавач RC-135, който започва да се сближава с ”Боинга”. Те се събират толкова близко, че отметките на радарните екрани се сливат.
След като се разделят единия взема курс към територията на СССР, а другият поддържа курс близо до международното въздушно трасе. Това е моментът, в който съветската ПВО разменя целите, като взема пътническия самолет за разузнавателен. За това спомага и обстоятелството, че самолетите са със сходни габарити и конфигурация, като дават почти еднакви по големина и яркост радарни отметки.
На територията, над която преминава, се намират военни обекти, поради това в този район са забранени полетите на чужди самолети. При приближаването на Камчатка за прехват излитат 6 изтребителя МиГ-23. Те многократно предават на лайнера радиосъобщения за нарушаване на въздушните граници на СССР, но реакции не последват.
Следваната пътна линия излиза в международно въздушно пространство над Охотско море и изтребителите се връщат в авиобазата.
За 4 часа след излитането от Анкоридж самолетът вече се е отклонил на 300 км. от курса, като се насочва към остров Сахалин.
Срещу ”Боинга” излитат два изтребителя-прехващача Су-15 съответно в 3:42 и 3:54 ч. местно време.
В 4:16 ч. лайнерът повторно навлиза във въздушното пространство на СССР над остров Сахалин. Земна радиостанция го информира на аварийна международна честота за нарушението. Тук отклонението от маршрута достига 500 км.
Тежкият жребий да свали ”Боинга” се пада на земестник-командира на 777-и изтребителен авиополк подполковник Генадий Осипович. Той настига нарушителя и известно време го съпровожда. Когато получава команда да стреля на поражение, той се бави около 15 сек. с надежда да се случи чудо. Чудото наистина става, командата за стрелба е отменена, но летецът получава нова: да застави нарушителя да кацне на съветска територия.
Осипович доближава кабината на лайнера до пределно възможно разстояние (все още е нощ!), но не вижда осветените илюминатори, защото щорите им са спуснати. Той подава международно установените сигнали на самолет-нарушител чрез аеронавигационното си осветление и последователни странични наклони. Реакция не последва.
След това Осипович получава команда да открие предупредителен огън. Той пуска няколко серии с оръдията, като изстрелва 243 снаряда (по 82 на секунда). Сред снарядите няма трасиращи, а само бронебойни и осколочно-фугасни, затова пък заревото нощем от четирите цеви е впечатляващо. Отново няма реакция.
В това време самолетът-нарушител започва да намалява скоростта до 400 км/ч (приборна), която е извън възможностите на тежкия изтребител, заплашва го влизане в свредел. Осипович докладва, а в земния команден пункт това е оценено като опит да се измъкне. (По-късно е установено, че ”Боингът” същност започва да набира височина, за да премине в друг височинен коридор.)
В 4:26 ч подполковник Осипович получава повторна заповед за ракетен пуск. С форсиран завой Су-15 излиза зад ”Боинга” на около 2 км и изстрелва две ракети: дясната е с радиолокационна глава и улучва опашката с кормила за управление, а лявата, с инфрачервена глава, попада в крайния ляв двигател и го откъсва заедно с част от крилото.
Самолетът планира 7-8 мин. от височина 9000 метра и пада в океана.
Последици
След като става известно, че е свален пътнически „Боинг” и е определено ориентировъчно мястото на падане, започва търсене на отломките от съветски, американски и южнокорейски съдове. Поради изострените отношения между страните, действията не са координирани. Всяка страна се надява да намери улики да защити своята теза, като взаимно се дезинформират.
След два месеца търсене съветски водолази намират всички бордови прибори, включително бордовите самописци (”черните кутии”), обаче те стават публично достъпни чак при второто разследване на Международната организация на гражданската авиация (ИКАО) през 1993 г.
Още на 2 септември 1983 г. Федералното управление за гражданска авиация на САЩ закрива пряката авиолиния R-20 от Анкоридж за Сеул, обаче под натиска на авиокомпаниите, губещи един от най-кратките маршрути между Аляска и Източна Азия, я открива на 2 октомври.
През 1986 г. СССР, САЩ и Япония създават единна система за следене на движението на авиационния транспорт над северната част на Тихия океан. Освен това е установена пряка връзка между диспечерските служби на трите страни.
ИКАО провежда първото си разследване веднага след произшествието. Второто стартира след като президентът Борис Елцин в началото на 1993 г. предава копия от всички записи на ”черните кутии” и копия на всички разговори между командните пунктове в Далечният Изток през нощта срещу 1 септември.
Бордовите самописци показват, че ”Боингът” през цялото време е летял с постоянен магнитен курс 245°, вероятно с включен автопилот. До попадането на ракетата в самолета пилотите са били спокойни и са водели делнични разговори. Нищо не свидетелства, че те са знаели за отклонението на самолета или са видели прехващача Су-15.
Втората комисия идва до извода, че най-вероятната причина за отклонението по маршрута е неправилното настройване на автопилота на ”Боинга” и след това екипажът не е изпълнявал съответните проверки за уточняване на текущите координати. От това следва, че нарушаването на въздушното пространство не е умишлено. Този извод обаче предполага недостатъчна компетентност или небрежност на южнокорейския екипаж.
На 7 ноември 1988 г. окръжният съд на окръг Колумбия в САЩ отказва да ограничи горния таван на компенсациите, искани от роднините на американските пътници от авиокомпанията Korean Air. Съдът счита, че съответната конвенция не може да бъде приложена, тъй като в действията на пилотите са налице признаци за съзнателно пренебрегване на задълженията им (willful misconduct). Съдът указва, че след инцидента с южнокорейския ”Боинг” през 1978 г. пилотите на компанията трябвало да се запознаят с методите на действие на съветските прехващачи.
Алтернативни версии
Алтернативна версия може да бъде прочетена на линка https://en.wikipedia.org/wiki/Korean_Air_Lines_Flight_007_alternative_theories.
На линка https://www.airforce.ru/history/kal007/ може да бъде намерена в превод на руски книгата „Сахалинский инцидент. Истинная миссия рейса KAL 007” от Мишел Брюн.
Брюн твърди, че на 1 септември 1983 г. въздушното пространство на СССР са нарушили и са свалени от съветската ПВО минимум девет самолета. Там се твърди, че южнокорейският Боинг-747 от рейс KAL 007 всъщност е свален много по-южно от точката, призната в официалната версия (примерно с около 400 мили или 640 км.), тоест над територията на Япония и то не от съветските ВВС.
Като обосновка се сочи фактът, че при издирвателните работи около остров Монерон не е намерен нито един труп на пътник, вдигнат е обаче стабилизатор на свръхзвуков самолет.
Авторът твърди, че отломките не могат да бъдат отнесени на юг, тъй като в тази местност има постоянно течение от юг на север. Едновременно с това Брюн твърди, че многократно е намирал парчета от материал с клетчата структура (от която е изработена обшивката на ”Боинга”) в зоната на прибоя в рибарските села в околностите на Ниигата.
Също така се твърди, че ”сваленият Боинг” е влизал във връзка с Ниигата 50 мин. с`лед своята гибел от ракетите на Г. Осипович, след което той действително изчезнал. В района на Ниигата, според твърдения не Брюн, са намерени отломки от американска ракета.
/По материали в интернет/

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}