Военна информация

Архив - от 1 до 15 септември 2010 година 
 
15.09.2010, 23:24

Министрите на отбраната на Русия и САЩ подписаха документи за развитие на военното сътрудничество

Два меморандума за разбирателство между министерствата на отбраната на Русия и САЩ подписаха след преговори във Вашингтон министрите на отбраната на двете страни Анатолий Сердюков и Робърт Гейтс, предаде Интерфакс.

Освен това двамата министри са подписали и Съвместно изявление за отбранителните отношения.

„Смятаме, че тези две съглашения ще доведат до това, че ще имаме повече съвместни мероприятия, учения, програми, които ще се осъществяват в редица направления”, коментира Робърт Гейтс.

 
15.09.2010, 21:41

Индия търси италианска помощ за вертолетите "Dhruv”

Индийската компания "Hindustan Aeronautics" е поканила специалисти от италианската фирма "Avio", за да й помогнат в подобряването на многоцелевите военни хеликоптери "Dhruv" местно производство, съобщи Lentd.ru. Индийските инженери се надват италианските им колеги да успеят да разберат защо вертолетът развива максимална скорост от 250 км/ч вместо предвидената скорост от 270 км/ч. През миналата година индийските военни трябваше да получат 20 хеликоптера "Dhruv", но доставката беше отклонена поради разминаване между рекламните и действителните скоростни характеристики на машината. Очаква се италианците да проверят работата на трансмисията на вертолета, която е индийско производство. За целта те ще изготвят същия механизъм в Италия, с италиански материли, но по индийски чертежи. Ако трансмисията работи добре в Италия, това щяло да е доказателство за некачествената работа на завода-производител на субконтинента. Ако тя не работи удовлетворително, "Avio" може да препроектира наново трансмисията на "Dhruv".

Според плановете през тази година индийската армия трябва да получи 31 хеликоптера от тази марка като част от по-мащабна доставка от общо 159 машини до 2015 г.

 
15.09.2010, 20:54

Преди 35 години МиГ-31 извърши първи полет

На 16 септември се навършват 35 години от първият полет на изтребителя МиГ-31. И досега по много параметри този самолет с двигател Д-30Ф6 се смята за един от най-добрите в света.

Двигателя Д-30Ф6, както и изтребителя МиГ-31, са уникална разработка на съветските конструктори. Високите параметри на двигателя осигуряват на самолета МиГ-31 голям обсег на действие, уникална скороподемност и скоростни характеристики.

През 1990-та година производството на самолетите МиГ-31 и двигателите Д-30Ф6 бе прекратено, но те продължават да носят и сега бойна служба във ВВС на Русия. – Още за МиГ-31

 
15.09.2010, 19:46

Време е за фискална разумност в Пентагона, смята Майк Мълън

Пентагонът трябва да ограничи излишните си разходи или рискува да се окаже принуден да ореже жизненоважни програми заради високия национален дълг, заяви адмирал Майк Мълън, главният американски военен представител, пред „Файненшъл таймс”.

Американската армия може да не е много далеч от държави като Великобритания и Германия, които направиха „драстични” съкращения в отбраната, ако не успее да контролира разходите си, предупреди той.

Бюджетът на Пентагона, много по-голям от този на която и да е армия в света, възлиза на 700 милиарда долара годишно. Заради войните в Афганистан и Ирак той се е удвоил от 2001 г. насам и възлиза на повече от 40% от общите световни разходи за отбрана. /ИА „Фокус”/

 
15.09.2010, 19:40

Лидерите на страните от НАТО трябва да поканят Русия да участва в проекта за ПРО

Лидерите на 28-те страните от НАТО трябва да поканят Русия да участва в проекта на алианса по създаването на Противоракетна отбрана в хода на предстоящата през ноември среща в Лисабон, заяви пред журналисти в Брюксел генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Срещата на алианса в португалската столица е насрочена за 19-20 ноември.

 
15.09.2010, 16:36

Пагоните превзеха гражданския контрол върху сигурността

Гражданското общество тихомълком изгуби всякакъв контрол над сектора за сигурност.

В последните години силовите министерства се чувстват недосегаеми. Властта и без това няма реална и действаща опозиция, а МВР и МО са оставени да работят, без граждански организации да имат възможност да наблюдават процесите в тях..... Още

 
15.09.2010, 13:46

ВМС на Португалия приеха първата подводница „Тип-209PN

Португалските военноморски сили приеха първата от двете поръчани многоцелеви подводници „Тип-209PN” по време на церемония, състояла се във военноморската база „Альфейте” в Лисабон, съобщава „Джейнс неви интернешнл.

Очаква се опитната експлоатация, по време на която да бъдат отстранени появили се нередности, да продължи около година.

Контракт на стойност 800 милиона евро за строителството на две подводници „Тип-209PN” ВМС на Португалия и немския производител на подводници „Джи-Ес-Си» (GSC), оглавяван от „Ховалдсверке-Дойче Верфт (HDW), подписаха през април 2004 г. след проведен международен тендер. Новите подводници заменят остарелите субмарини тип „Албакорра (френски проект „Дафне), които се експлоатират от 1960-те години. Последната от тези подводници бе снета от въоръжение в началото на 2010 г.

Церемонията по предаването на подводницата „Триденте” на ВМС на Португалия се състоя на 17 юни в корабостроителницата на немската компания „Ховалдсверке-Дойче Верфт в Кил. Подводната лодка пристигна в Португалия на 2 август 2010 г.

Строителството на главната подводница „Триденте” започна през март 2005 г. Церемонията по спускането на вода се състоя през юли 2008 г. Втората субмарина „Арпао беше спусната на вода на 18 юни 2009 г. и в момента с нея се провеждат морски изпитания. Очаква се тя да бъде предадена на клиента през първото тримесечие на 2011 г. – Още за „Тип-209

 
15.09.2010, 13:18

Представяне на Бялата книга за отбраната и въоръжените сили на Република България

Утре, 16 септември, в Министерството на отбраната ще бъде представена Бялата книга за отбраната и въоръжените сили на Република България.

В пресконференцията ще участват министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, началниците на Сухопътни войски и на Военновъздушните сили генерал-майор Стефан Василев и генерал-майор Константин Попов, както и висши офицери от Българската армия.

Представянето ще започне в 11.00 ч. в зала „Тържествена” на ведомството. /МО/

 
15.09.2010, 12:38

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в конференцията на Военния комитет на НАТО

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов заминава утре, 16 септември, за Словакия. Той ще участва в конференцията на Военния комитет на НАТО, която ще се проведе в град Високе Татри.

По време на четиридневния форум началниците на отбраната на страните-членки на Алианса ще обсъдят въпроси, свързани с трансформацията на НАТО, и бъдещето на операции, провеждани под командването на съюза . /МО/

 
15.09.2010, 10:23

До края на година ВВС на Филипините ще получат 4 нови самолета и 8 вертолета

ВВС на Филипините в близко време ще получат18 леки самолета и осем вертолета в рамките на програмата за модернизация на въоръжените сили, съобщиха филипинските СМИ.

Командването на филипинските военновъздушни сили очаква пристигането на четири от 18-те самолета и осемте вертолета да стане през тази година. Останалата авиотехника ще бъде доставена през 2011 г.

Очевидно, става въпрос за изпълнение на контракт, подписан през април 2008 г. с италианската компания „Алениа аермакки, за доставка на 18 учебно-тренировъчни самолета SF-260F/PAF, предназначени за начална летателна подготовка на пилотите от ВВС на Филипините, а също и на съглашение с полската PZL Свидник” за доставка на осем многоцелеви вертолета W-3 Сокол. Полските машини ще бъдат използвани при провеждане на бойни операции и спасителни акции.

 
15.09.2010, 08:51

Военни учения на ШОС в Казахстан

Хиляди руски, китайски и казахски войници започнаха вчера  двуседмични антитерористични маневри в Казахстан, предаде Ройтерс. Ученията се водят на полигона в Матибулак, на около 200 км западно от Алмати. Тяхната цел е да се отработи координиран отговор на заплахите за стабилността в региона като трафика на наркотици от Афганистан и ислямския екстремизъм.

Ученията "Мирна мисия 2010" са най-големите от три години насам, които се организират в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), спрягана от някои наблюдатели като противовес на НАТО. Освен Русия, Китай и Казахстан в нея влизат още централноазиатските републики Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан.

Киргизстан и Таджикистан изпратиха по 150 войници, а Узбекистан отказа участие в маневрите. За сметка на това Китай, Русия и Казахстан участват с по 1000 военнослужещи, подкрепени от 50 самолети и хеликоптери. /Монитор/

 
15.09.2010, 08:41

Русия не е заплаха за САЩ

Руските планове за нови балистични ракети не застрашават САЩ. Това заяви американският министър на отбраната Робърт Гейтс в интервю пред агенция Интерфакс.

„Програмите за модернизация, изготвени в рамките на новия договор СТАРТ, са абсолютно законни. Ние също ще имаме свои програми за модернизация”, заяви Гейтс. „Не гледам на Русия като на заплаха. Смятам, че настоящите руско-американски отношения са отношенията на две нормални страни. Ние сме партньори в някои области и конкуренти в други. Но когато става дума за важни въпроси, си сътрудничим”, посочи още Гейтс, като даде за пример борбата с тероризма и иранската ядрена програма.

 
 
 
14.09.2010, 23:36

Канада разследва дейността на специалните си сили в Афганистан

Канадското министерство на отбраната води разследване на операциите, проведени в Афганистан от канадските специални сили в периода 2005-2008 година под американското командване в Кандахар, предаде АФП.

Преди няколко месеца приключи първото разследване, което обаче не доведе до започване на съдебни процедури.

Второто разследване е започнало през 2008 година, след като канадски военнослужещ е подал сигнал за нередности, извършени от негов колега.

От министерството на отбраната са отказали коментар на информацията. /ИА „Фокус”/

 
14.09.2010, 23:25

Щабни маневри

Министерството на отбраната на Русия и военният комитет на Евросъюза ще създадат работна група, която ще се занимава с планиране и координиране на съвместните действия. До това решение стигнаха началникът на Генералния щаб Николай Макаров и колегата му от ЕС Хакан Сирен......... Още

 
14.09.2010, 21:30

„Терма” ще модернизира разузнавателните контейнери на JAS-39 „Грипен” на ВВС на Швеция

Компанията „СААБ” е сключила с датската „Терма” контракт на стойност 55 милиона крони за разработка на модернизирана версия на контейнерна разузнавателна система на изтребителите JAS-39 „Грипен” на ВВС на Швеция.

Програмата включва разработка и поставяне на ново програмно осигуряване за управление на датчиците, модернизация на конструкцията на контейнера и системата за захранване.

Планира се първите модернизирани контейнери да бъдат доставени в края на 2011 г.

През 2001 г. „Терма” вече сключи със „СААБ” контракт за доставка на системи за контрол на параметрите на околната среда (ECS), електрически системи и системи за управление на разузнавателните контейнери на шведските самолети „Грипен”.

 
14.09.2010, 21:06

Франция приема на въоръжение първият ЗРК SAMP/T

Командването на ВВС на Франция на 20 септември смята официално да обяви приемането на въоръжение на първият зенитно-ракетен комплекс със среден обсег на действие  SAMP/T (Sol-Air Moyenne Portee/Terrestre), съобщава „Джейнс дифенс уикли.

ЗРК SAMP/T е разработен в интерес на СВ на Италия и Франция и френските ВВС в рамките на европейската програма FSAF (Forward Surface to Air Family of missile systems – перспективно семейство ракетни системи клас „земя-въздух”). Той представлява мобилен наземен ЗРК, използващ ЗУР Астер-30, разработена от компанията MBDA. В състава на френската версия на ЗРК влиза система за управление на огъня, основа на която се явява многофункционалната РЛС за кръгов обзор с електронно сканиране „Арабел” на компанията „Талес, модул за индикация и захват на целите, от четири до шест вертикални пускови установки, всяка от които може да извърши пуск по цели на осем ЗУР, а също и две транспортно-зареждащи машини. Ракетните батареи могат да бъдат разположени на разстояние до 10 км. от РЛС.

Първата батарея, предназначена за ВВС на Франция, ще бъде разположена в авиобазата „Люксей-Сен Совер, където тя ще влезе в състава на дивизиона ПВО, който в момента е въоръжен със ЗРК Кротал”. Очаква се втората SAMP/T да бъде развърната в тази база през 2011 г. Третата батарея ще бъде доставена през 2011 г. в дивизиона ПВО, дислоциран в авиобазата „Мон Де Марсан в югозападна Франция.

Приемането на въоръжение на ЗРК SAMP/T е значителна крачка в повишаване на бойните възможности на ПВО на ВС на Франция. Обсега на поразяване на целите на ракетата „Астер-30” достига до 20 км.

Новият ЗРК притежава висока стратегическа и тактическа мобилност и е предназначен за защита на важни инфраструктурни обекти на територията на Франция, включително и АЕЦ, местата за дислоциране на войски, а също и осигуряване на въздушно прикритие на френските ВС при провеждане на операции зад граница.

Според публикувана информация, МО на Франция е сключило контракт за доставка на 12 ЗРК за  СВ и ВВС, а военното ведомство на Италия пък смята закупи 6 такива ЗРК. Още ПВО

 
14.09.2010, 18:19

В Атлантика ще има изпитания на нови дълбоководни апарати

В Атлантика през октомври са планирани изпитания на новите руски дълбоководни апарати „Рус" и „Консул". Както съобщи представител на корабостроителното предприятие от Санкт-Петербург, където са построени батискафите, планира се тяхното потапяне на дълбочина 6000 метра. „Рус" и „Консул" са предназначени за нуждите на военноморския флот на РФ.

 
14.09.2010, 18:13

Първата тренировка в рамките на съвместните учения

Летци от Русия, Казахстан и Китай проведоха първата тренировка в рамките на съвместните учения на членките на Шанхайската организация за сътрудничество „Мирна мисия - 2010". Маневрите бяха на територията на Казахстан. Бомбардировачи, щурмови самолети и хеликоптери носеха бойно дежурство по границите на трите държави. В ученията участват близо 5000 военни от Русия, Казахстан, Киргизия, Таджикистан и Китай, влизащи в ШОС. Те тренират съвместни действия в борбата с терористите.

 
14.09.2010, 18:09

Чехия също ще участва в проекта КС-390

След като Чили, Колумбия и Португалия, Чешката република също сключи предварително споразумение за участие в проектът за създаване на нов двудвигателен реактивен транспортен самолет Embraer KC-390.

Чешките ВВС са заявили необходимост от два КС-390, които ще допълнят договорените четири витлови C-295. Значително по-сериозно обаче ще е участието на чешката авиационна индустрия в лицео на Aero Vodohody. Според предварителното споразумение чехите ще произвеждат задната част на фюзелажа, вратите и механизацията на крилото.

След включването на Чехия в програмата броя на заявените самолетите КС-390 достига 54. /Aеро/

 
14.09.2010, 18:05

Изтребителите F-15 получават нов радар

След серия успешни летателни изпитания, първия изтребител F-15C от състава на ВВС на САЩ е получил нов радар AN/AGP-63(V)3. Модерният радар е снабден с фазирана антенна решетка и се произвежда от компанията Raytheon.

В момента Raytheon има договор за модернизиране на 14 F-15C/D от състава на Въздушната национална гвардия на САЩ и 10 изтребителя от ВВС. Работата трябва да се извърши до края на годината. AN/AGP-63(V)3 представлява дълбока модернизация на стандартния AN/AGP-63(V)1, който е стандартен за всички американски F-15C/D. При него се използва софтуера на AN/AGP-63(V)2 (вариант с активна фазирана решетка поставен на 18 американски F-15), но антената е взета от друг радар на Raytheon – AN/AGP-79 (радара на Super Hornet). Новият радар значително ще повиши способностите на F-15 при изпълнение на задачи „въздух-въздух”.

Модернизираните машини ще бъдат разположени в авиобаза Кадена, Япония и авиобаза Нелис, Невада. Ако войсковите изпитания преминат успешно, вероятно всички изтребители F-15 на САЩ ще преминат през тази модернизация. /Aеро/ - Oще за F-15

 
14.09.2010, 18:00

Безмерци изпълниха задачите си на „Есен 2010”

Лошите метеорологични условия на ВИП-деня на тазгодишните зенитно-ракетни стрелби в рамките на международното тактическо учение „Есен – 2010” не позволиха гостите да видят възможностите на авиацията. На следващия ден, въпреки че условията не бяха от най-простите, полковник Димитър Данев - командир на авиобаза „Безмер”, майор Румен Кържев и капитан Иван Иванов изпълниха полети в интерес на зенитно-ракетните войски и изтребителната авиация.

Непосредствено преди заключителния етап на учението имахме възможност на летище Балчик да се убедим в готовността на екипажите от авиобазата. Впрочем за безмерци е традиция да бъдат винаги на висота. Задачата им бе да участват в осигуряването на тактически учения за бойни стрелби на Първа зенитно-ракетна бригада и експериментални стрелби с екипажи от 3 изтребителна авиобаза с изпълнение на полети за навигационно бомбопускане на парашутна мишена СПМ-100. При хубаво време гостите, в т.ч. премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Аню Ангелов, щяха да видят например как екипажът на Су-25УБК в състав капитан Иван Иванов и полковник Димитър Данев изпълнява навигационно бомбопускане на четири  СПМ-100 в два захода за нуждите на зенитно-ракетни войски. Капитан Иванов е  старши специалист в отделение „Летателна и тактическа подготовка” в базата,  випуск 1996-ти на Висшето военновъздушно училище. Той е летец-пилот втори клас с общ нальот над 600 часа. Полковник Данев е командир на авиобазата, инструктор – пилот. Той е завършил Висшето военновъздушно училище Долна Митрополия през 1983 г., а през 2000 г. е завършил Военна академия “Г. Раковски”. През 2005 г. е завършил Военновъздушния колеж на САЩ. Летец-пилот първи клас с общ нальот над 1800 часа. Готовност за участие имаше и капитан Радостин Люцканчев. Със Су-25 той трябваше да изпълни навигационно бомбопускане на две  СПМ-100 в два захода за нуждите на разчетите на сръбските зенитно-ракетни войски. Капитан Люцканчев е началник на служба „Безопасност на полетите и обективен контрол”. Той е завършил Висшето военновъздушно училище 1996 г. Летец-пилот втори клас с общ нальот над 600 часа. /otbrana.alle.bg/

 
14.09.2010, 13:20

Корпорацията BAE Systems разработва за ВМС на САЩ нова система за РЕБ

Корпорацията BAE Systems е сключила контракт на стойност 41,7 млн долара за разработка на система за радиоелектронна борба (РЕБ) от ново поколение, която трябва да замени подвесната апаратура AN/ALQ-99, използвана в момента от самолетите EA-18G Growler на военноморската авиация на САЩ.

Съгласно контракта BAE Systems съвместно с компаниите Cobham GE Aviation и Harris Corporation ще изработят концепцията и общото проектиране на перспективната система за РЕБ, като Cobham GE Aviation ще се занимава с електронните съставляващи на системата, а Harris ще извърши интеграцията на системата към авиационния комплекс.

Според думите на ръководителя на проекта Джери Уохлец, новата система за РЕБ ще бъде по-надеждна и приспособена към изискванията на флота. – Още РЕБ

 
14.09.2010, 13:00

Военните отново покриха поръчки за милиони

Министерство на отбраната пусна за кратко на интернет страницата си над 100 проекта, които трябваше да бъдат обявени като обществени поръчки до края на годината.

Проектите възлизаха на стотици милиони и от тях се виждаше какви суми и за какво ще харчи армията. Така например около 200 000 лв. се предвиждаше да бъдат дадени по проекта "Странджа 2", за който бившият военен министър Николай Цонев е следствен, тъй като дал пари на следовател, за да прекрати проверката по него. Цонев бе арестуван показно на 1 април т.г. Той е дал разрешение да бъде закупена комуникационната система "Странджа 2" за 120 млн. лв.

Сегашният военен министър Аню Ангелов обяви, че няма нужда от такава система, а след това неговите експерти обявиха какви пари ще отпуснат за нея. "Свалихме проекта "Странджа 2", защото той е в прокуратурата. Цените на поръчките също бяха премахнати, за да не могат фирмите да се ориентират и да манипулират конкурсите", обясниха от МО. При обявяването на всяка обществена поръчка обаче се подчертава гаранцията, което е процент от предвидената стойност, и това може да се сметне от всеки, поясниха бизнесмени.

Първаночално военните бяха обявили на интернет страницата си кои проекти ще бъдат пуснати като специални и кои като обикновени обществени поръчки. Първо бяха премахнати специалните поръчки, които бяха над 20 и бяха пуснати за елементарни неща, като поддържане на климатици. При този тип поръчки ведомството не е длъжно да прави конкурс, а само да избере изпълнителя. Новото ръководство на МО дойде на власт с обещанието да няма повече такива поръчки, а всички резултати да бъдат публикувани на сайта на ведомството. /Сега/

 
14.09.2010, 11:12

Над 10 хиляди матроси, старшини и офицери са служили в I дивизион

Над 10 хиляди матроси, старшини и офицери от цялата страна са служили в I патрулен дивизион на база Варна. Това бе съобщено на брифинг по повод създаването на гражданско сдружение „Първи дивизион патрулни кораби“. Председателят офицерът от резерва Михаил Йонов коментира, че десетилетия наред дивизиона е бил ковачница за морски кадри. Един от командирите му адмирал Димитър Павлов е бил и военен министър. Стражевите кораби „Дръзки“ и „Смели“ осем пъти са плавали в Средиземно море. Дивизионът е участвал във всички наши и международни учения от 1958 година до днес. /НД/

 
14.09.2010, 10:25

Индийските ВС смятат да закупят 40 самолета-носители на ядрени боеприпаси

С цел повишаване възможностите на ударните сили на ядрената триада на Индия Командването на Стратегическите сили на страната (КСС) е представило на Министерството на отбраната предложение за закупуване на 40 изтребителя, които да имат възможност да носят ядрени боеприпаси, съобщава „Хиндустан таймс.

Предполага се да се сформират две ескадрили с такива самолети, които да влизат в състава на КСС.

Командването на Стратегическите сили планира да получи намиращи се в серийно производство и изпитани в бойни условия изтребители, които могат да носят ракети с ядрени бойни части.

Създаденото през януари 2003 г. Командване на стратегическите сили е подчинено на Управлението на ядреното командване (NCA – Nuclear Command Authority) и отговаря за използване на арсенала от тактическо и стратегическо ядрено оръжие, ако ръководството на страната вземе такова решение.

 
14.09.2010, 09:20

Сенатът може да ретифицира договорът по СНО-2 в течение на две седмици

Гласуването на ратификацията на руско-американския договор за Съкращаване на нападателните оръжия (СНО) в Сената на САЩ може да се състои в близките две седмици, заяви помощник държавния секретар на САЩ Роуз Готемюлер. Но тя не можа да прогнозира със сигурност резултатите от гласуването. Президентите на Русия и САЩ подписаха нов договор по СНО на 8 април 2010 година в Прага. Москва и Вашингтон възнамеряват да ратифицират този документ едновременно.

 
14.09.2010, 00:08

Руснаците решават съдбата на миноносеца

Русия е тази, която предстои да реши каква ще е съдбата на ескадрения миноносец „Лейтенант Пущин” (видео), каза контраадмирал Пламен Манушев - началник-щаб по подготовката на Военноморските сили. По официален път Министерството на отбраната щяло да информира руската страна за направеното откритие. В случай че имат желание, те могат да пратят експедиция или да обследват района съвместно с българските си колеги, уточни контраадмиралът. Вероятно щяло да се направи и траурна церемония в памет на загиналите моряци. По международните договори и „Женевската конвенция” Русия има и право да обяви това място за военен гроб. При такъв вариант никой няма да може да се спуска до кораба, за да не нарушава покоя и осквернява паметта на загиналите моряци. Манушев предположи, че на кораба все още има тленни останки на членове на екипажа, които са намерили смъртта си по време на експлозията и самото потъване на плавателния съд. „Приех тази задача не само като задължение да изясним историческото минало, но и за да може да се отдаде необходимата почит и уважение на загиналите бойци”, подчерта контраадмиралът. /Позвънете/

 
 
 
13.09.2010, 23:43

Предстоят „Тракийска есен” и „Тракийска звезда” – големи учения на българските ВВС

Списание "КЛУБ КРИЛЕ" както винаги информира първи от всички медии в България за предстоящи важни събития. От 1 до 21 октомври предстоят двете съвместни международни учения "Тракийска есен" и "Тракийска звезда".

Те ще бъдат между наши и американски ВВС. От страна на американците ще пристигнат 20 броя F-16, както и военно-транспортни самолети. В учениеята ще се включат и парашутисти, които ще скачат от американски C-130.

Очаква се в ученията да участват всичко налично в българските ВВС - "Пилатус", "Спартан", Су-25, МиГ-29 и МиГ-21, хеликоптери Ми-17 и "Кугър" от Крумово.

Проявата ще бъде на авиобаза Граф Игнативео, като цялата българска и американска техника ще е струпана там.

Очаква се медийния ден да бъде на 14 октомври и да е кулминацията на събитията във връзка с 16 октомври - празник на българските ВВС.

 
13.09.2010, 22:56

„Нортроп Грумман” сключи контракт за строителството на самолетоносача CVN-79

Компанията „Нортроп Грумман шипбилдинг” (подразделение на „Нортроп Грумман”) е сключила контракт с Командването за корабостроене и въоръжение на ВМС на САЩ за покупка на материали за строителството на атомния многоцелеви самолетоносач (АВМА) CVN-79 клас „Джералд Р. Форд”. Стойността на съглашението е 12,048 милиона долара.

Според условията на съглашението, „Нортроп Грумман шипбилдинг” ще изпълни в предприятие в Нюпорт Нюс проекто-конструкторските работи, ще обезпечи планирането и получаването на материали и оборудване с продължителен срок на изготвяне. Всички работи по контракта трябва да завършат до октомври 2011 г.

АВМА CVN-79 ще стане вторият от трите самолетоносача от ново поколение клас „Джералд Р. Форд”, който трябва да бъде построен по програма на обща стойност 35 милиарда долара. През миналата година с „Нортроп Грумман” бяха сключени два контракта в рамките на програмата за неговото строителството. Първият от тях на стойност 373,51 млн дол беше подписан на 16 януари 2009 г., а вторият на стойност 77,266 млн дол – през май миналата година. Очаква се основния контракт за строителството на CVN-79 да бъде сключен през 2013 г. Същата година ще започне и неговото строителство, като неговата доставка на ВМС на САЩ трябва да стане през 2019-2020 г.

Главния самолетоносач „Джералд Р. Форд” (CVN-78) беше заложен в корабостроителница на компанията „Нортроп Грумман шипбилдинг” на 14 ноември 2009 г. Планирано е той да бъде спуснат на вода през 2013 г. и предаден на ВМС на САЩ през септември 2015 г. Седемгодишен контракт на стойност 5,144 млрд дол за разработка и постройка на първият АВМА от следващо поколение с „Нортроп Грумман” бе подписан през септември 2008 г. – Още американски самолетоносачи

 
13.09.2010, 22:23

Русия започва да разработва нов свръхтежък транспортен самолет

В Русия започва разработката на нов свръхтежък транспортен самолет, известен за сега като „Проект 2500”. Това е заявил генералния директор на фирмата „Бериев” Виктор Кобзев по време на пресконференция, посветена на закриването на изложението „Хидроавиасалон-2010” в Геледжик.

Според неговите думи, разработката на самолета се извършва съвместно от „Бериеви ЦАГИ.

Мнението на конструкторите е, че за създаването на новия самолет ще са необходими 15-20 години. Техническите характеристики на новата машина не се съобщават.

 
13.09.2010, 20:19

През 2014 г. ще бъдат доставени новите изтребители на България

Според министъра на отбраната Аню Ангелов, първите нови многоцелеви изтребители за българските ВВС ще бъдат доставени през 2014 г. Това той каза на зенитния полигон Шабла и бе цитиран от otbrana.alle.bg.

Според Ангелов основния избор ще бъде между „трите най-модерни многоцелеви изтребители” Eurofighter Typhoon, Saab Gripen и F-16. Министъра подчерта, че до момента се е срещнал с експерти от САЩ и представители на концерна Eurofighter, като през есента му предстои посещение в Швеция.

Ако заявлението за доставка през 2014 г. трябва да бъде спазено, то конкурса трябва да стартира още през 2011 г., за да може да се осигури технологично време за качественото му провеждане, производство на изтребителите и обучението на персонал за тях. През това време ще се разчита на експлоатацията на изтребителите МиГ-29, чиято служба трябва да се застъпи с въвеждането на въоръжение на новите бойни самолети.

Все още не е ясно колко и какви (нови или втора ръка) бойни самолети ще търси България за своите ВВС. Очаква се т.нар. „Бяла книга за отбраната” да бъде внесена за обсъждане в Министерски съвет на 29 септември, а гласуването на документа от парламента трябва да стане след това. Предполага се, че именно в този документ ще е заложено развитието на ВВС в следващите години.

 
13.09.2010, 18:35

И Португалия ще се включи в проекта KC-390

Военните министри на Португалия и Бразилия сключиха споразумение за съвместна разработка на тактическия транспортен самолет Embraer KC-390. Това идва само няколко седмици след като Чили и Колумбия сключиха подобни споразумения.

Освен участие в разработката на двудвигателния реактивен самолет, португалските военни са заявили и желание за покупка на шест KC-390. Машините ще се използват за замяна на днес използваните от португалските ВВС шест витлови C-130H Hercules.

До момента твърд интерес към КС-390 са заявили Бразилия (28 самолета), Колумбия (12), Чили (6) и Португалия (6), или общо 52 машини. Embraer оценява интереса към КС-390 на над 400 самолета в следващите десетилетия, като основната цел е замената на остаряващите С-130.

Embraer все още не е замразил окончателно конструкцията на самолета и не е обявил кои ще са ключовите доставчици. Първият полет се очаква към 2014 г. /Аеро/

 
13.09.2010, 18:30

Подготвя се мега оръжейна сделка между САЩ и Саудитска арабия

Военни самолети и вертолети на стойност близо $60 млрд. ще бъдат договорени съвсем скоро при невиждана оръжейна сделка между САЩ и Саудитска арабия. За подготвящата се сделка се знае от няколко месеца, но сега авторитетния американски вестник The Wallstreet Journal изнася нови детайли.

Според вестника в рамката на сделката ще бъдат договорени 84 многоцелеви изтребителя F-15, модернизация на 70 от намиращите се днес на въоръжение в Саудитска арабия F-15, доставката на 70 щурмови вертолета AH-64 Apache, 72 транспортни вертолета UH-60 Black Hawk и 36 леки многоцелеви вертолета AH-6 Little Bird. В допълнение към това се водели преговори за още една сделка на стойност около $30 млрд. , която включва сериозна модернизация на Саудитския флот и доставка на модерни ПВО системи THAAD.

За сега не е ясно дали новопроизведените F-15 ще са по стандарта Silent Eagle, не е ясен и мащаба на модернизацията на която ще се подложат други 70 саудитски F-15. Не се съобщава и дали това ще са ударните F-15S или изтребителите F-15C/D. Според източници от Boeing сделката щяла да спаси около 75 000 работни места в компанията, която произвежда F-15, AH-64 и AH-6.

Според The Wallstreet Journal конкретните срокове, цени и условия на сделката щели да станат съвсем скоро известни, след като администрацията на президента Обама внесе проекто договора за одобрение в Конгреса на САЩ. /Аеро/

 
13.09.2010, 17:27

Русия ще отговори „асиметрично” на разполагането на стратегическа ПРО от страна на САЩ

Русия трябва да  е готова за „асиметричен" отговор на разполагането на стратегическа Противоракетна отбрана (ПРО) от страна на САЩ. Това заяви академик Андрей Кокошин. По неговите думи, „Русия има достатъчно основания за това". Особена тревога предизвикват потенциалните средства за прехващане на междуконтинентални ракети по всички участъци на полета. Ученият смята, че трябва да се реагира и на системите за нестратегическа ПРО, с които са оборудвани американските крайцери и ескадронни миноносци. Кокошкин е убеден, че Русия има научно-технически и икономически възможности за осигуряването на „асиметричен" отговор.

 
13.09.2010, 10:32

Идентифицираха потъналия руски ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин

Останките му свидетелстват за втората българска морска победа, постигната по време на Първата световна война.... Още

 
13.09.2010, 09:32

Военноморските сили са открили потънал кораб

Военноморските сили на Република България, са открили потънал в териториалното море боен кораб, участвал в Първата световна война.

Военноморските сили и Военноморският музей са извършили съвместна научно-изследователска експедиция, за идентифициране на потъналия кораб.

Днес началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев и директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева, ще вземат участие в пресконференция, на борда на аварийно-спасителен кораб "Протео". Поводът - приключване на първи етап от научно-изследователската експедиция.

Междувременно се появи и нова хипотеза за откритата от водолази потънала подводница край Варна. Според Капитан I ранг доц. д-р Асен Кожухаров, откритата подводна лодка е българската УБ-18 (Подводник №18). /news.varna24.bg/

 
13.09.2010, 09:11

Париж и Лондон обмислят сътрудничество в областта на ядрените подводници

Председателят на комисията за отбрана в долната камара на френския парламент, Ги Тесие, обяви пред вестник „Фигаро” възможността за сътрудничество между Париж и Лондон в областта на ядрените подводници.

По-тясното сътрудничество между двете страни „ще позволи предотвратяване на излишествата и общото използване на средствата”, заяви Тесие. Обединените усилия ще доведат и до намаляване на разходите, посочва още депутатът.

Въпреки че наскоро проектът за общо ползване на самолетоносачи беше оценен като „нереалистичен”, двете страни не изключват възможността за сътрудничество в други области на отбраната. Още подводници

 
13.09.2010, 08:55

Южна Корея публикува окончателен доклад за корабокрушението на южнокорейския военен кораб

Южна Корея днес публикува окончателен доклад за корабокрушението на южнокорейския военен кораб на 26 март, като вменява отговорност за инцидента на Северна Корея, предаде АФП.

Потъването на кораба „Чонан” е един от най-големите инциденти от примирието, сложило край на Корейската война. При инцидента загинаха 46 южнокорейски моряци.

Докладът на министерството на отбраната, който се състои от 300 страници, води до същите заключения, до които стигна международното разследване, сочещо като причина за инцидента обстрел със севернокорейско торпедо.

Докладът съдържа технически обяснения и доказателства в подкрепа на тезата за нападението от Пхенян. Въпреки това проучване на общественото мнение показа, че едва 30% от населението на Южна Корея има доверие на заключенията на международното разследване, направено от представители на САЩ, Швеция, Австралия, Великобритания и Южна Корея. /ИА „Фокус”/

 
 
 
12.09.2010, 23:55

Няма пари за здраве, няма пари за заплати, но купуваме турски изтребители втора употреба?

Понеже всичко в държавата е наред, остана само малко стари самолети да напазаруваме. С това се похвали военният министър Аню Ангелов. Симеон Дянков сигурно се е направил, че не го е чул. Или ако го е чул, явно не е разбрал за какво става въпрос. Въпросните самолети са F-16, турско производство, и според информация на вестник „Супер 19“ те са абсолютно ненужни поради недостиг на гориво за полети в нашата войска! Почти перфектно – след глупавите турски сериали ни липсват само ненужните самолети, които турската армия отдавна е изхвърлила от употреба..... Още

 
12.09.2010, 21:32

Идеята за отпадане на военната повинност печели нови привърженици в Германия

В Германия се разраства подкрепата за предложението на военния министър Карл-Теодор цу Гутенберг за отпадане на задължителната наборна военна служба. Един от досегашните критици на реформата на Бундесвера - баварският премиер и председател на Християн-социалния съюз Хорст Зеехофер заяви, че са отпаднали политическите съображения за запазване на задължителната военна повинност. За реформата междувременно се обяви и ръководството на ХДС в германската провинция Хесен. /DW/ 

 
12.09.2010, 17:40

Расмусен призова за нова ПРО с Русия

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова за изграждането на нова система за противоракетна отбрана (ПРО), която да защити Европа от евентуална иранска ядрена заплаха...... Още

 
12.09.2010, 11:27

Подводница UB7, UB14 или УБ-18? Това е въпросът

Публикацията на 9 септември 2010 г. Как съветската подводница С-34 стана германско-българската УБ-17?  предизвика определен читателски интерес. Като благодаря на всички, които ни писаха, искам да насоча вниманието ви към хипотезата на няколко от вас, сред които най-аргументиран е капитан I ранг доц. д-р Асен Кожухаров, че всъщност намерената подводница е българската УБ-18 (UB8)...... Още

 
12.09.2010, 10:40

Сухопътните войски на Венецуела закупиха зенитни установки ЗУ-23-2

Сухопътните войски на Венецуела получиха 23-мм сдвоени руски зенитни установки ЗУ-23-2 за въоръжаване на зенитните артилерийски групи и батареи, които ще осигуряват ПВО на бригадите на СВ, съобщава „Инфодифенса.

Освен зенитните установки, на въоръжение в тези батареи ще постъпят и ПЗРК „Игла-С.

ЗУ-23-2 е разработена през 1950-те години и е предназначена за борба с нисколетящи и лекобронирани наземни/надводни цели, живата сила на противника на разстояния до 2500 метра и височини до 2000 метра. Установката може да бъде монтирана на шаси на камион или бронирана машина. В момента ЗУ-23-2 се намират на въоръжение във ВС на много страни по света.

В последно време военното ведомство на Венецуела последователно повишава възможностите на ПВО на страната. Освен ЗУ-23-2 и ПЗРК Игла-С, МО е заявило намерение да закупи от Русия зенитноракетни системи С-300ВМ и ЗРК Тор-M1. Освен това в системата за ПВО, създавана заедно с Белорусия, ще бъдат включени и 12 китайски нови трикоординатни РЛС с голям обсег JYL-1. – Още за ЗУ-23-2

 
12.09.2010, 08:51

БАе системз” завърши изпитанията на вторият кораб, предназначен за Тринидад и Тобаго

Компанията „БАе системз” завърши морските изпитания на вторият от трите поръчани за Бреговата охрана на Тринидад и Тобаго стражеви кораби. Корабът трябва да бъда предаден на клиента през октомври.

Строителството на трите кораба се извършва от „БАе системз” („VT шипбилдинг”) съгласно подписан с правителството на Тринидад и Тобаго през април 2007 г. контракт на стойност 1,455 млрд тринидадски долара (150 млн фунта стерлинги). Съглашението включва изготвяне, оборудване, провеждане на изпитания, 5-годишна материално-техническа поддръжка на корабите и обучение на екипажите във Великобритания.

Основните задачи на новите стражеви кораби ще бъдат патрулиране в изключителната икономическа зона, противодействие на контрабандата и незаконната емиграция, провеждане на спасителни операции.

Церемонията по спускането на вода на главния кораб от серията, получил името „Порт оф Спейн, се състоя на 7 август 2009 г. В момента с него се провеждат морски изпитания. На 18 ноември 2009 г. на вода бе спуснат вторият кораб „Скарборо. Неговите изпитания с участието на специалисти от Бреговата охрана на Тринидад и Тобаго започнаха на 16 юли. В същия ден бе спуснат на вода и третият кораб от серията „Сан Фернандо.

Според информация на представител на „БАе системз, по време на изпитанията на „Скарборо” е превишил изискваната според контракта скорост от 25 възла, а също и редица изисквания към маневреността.

 
 
 
11.09.2010, 18:50

На този ден в армията на САЩ

-11.09.1960 г. - В Quantico, Вирджиния, официално е открит Музея на морската пехота;

-11.09.1993 г. - Във Филаделфия е изведен от експлоатация самолетоносача Forrestal, започнал своята служба на 1 октомври 1955 г.

 
11.09.2010, 18:28

Полша търси нов учебен самолет

На 2 септември полското Министерство на отбраната най-после стартира дългоочакваната процедура за избор на нов учебно-тренировъчен самолет за напреднало обучение. Полша е дефинирала необходимост от 16 реактивни УТС.

Всички желаещи да участват в процедурата трябва да предадат първоначалните си оферти до 4 октомври. За потенциални участници се спрягат Alenia Aermacchi M-346, BAE Systems Hawk 128 и Korea Aerospace Industries/Lockheed Martin T-50. Според първоначални оценки цената на сделката ще бъде около $440 млн. и ще включва освен 16-те самолета и обучение на пилоти и наземен персонал, тренажор и логистична поддръжка. Първите машини, които трябва да заменят днес използваните ветерани TS-11 Iskra трябва да бъдат доставени през 2013 г. /Аеро/

 
11.09.2010, 18:21

Знае ли министър Ангелов какво става във войската?

В армията има традиция- щом дойде нов министър, му лепват прякор. Тя не подмина и сегашния МО шеф. Не съм сигурен дали Аню Ангелов знае, че във войската му викат “деду Аню”. В него няма нищо обидно и лошо. Напротив - подобен прякор крие немалка доза симпатичност и добронамереност. Той предполага мъдрост и умение за разумни, премерени решения на неговия притежател.Така би следвало да е според знаците на родната народопсихология...... Още

 
11.09.2010, 18:00

Индия и Русия разработват заедно транспортен самолет

Правителствата на Русия и Индия са подписали споразумение за общо разработване на среден тактически транспортен самолет. Разботата ще се извършва от индийската HAL и руската Обединена авиостроителна корпорация (ОАК).

Машината, която е известна като Ил-214 ще се задвижва от два реактивни двигателя, ще има полезен товар от около 15 - 20 тона, а максималната и излетна маса ще е около 68 тона. Разработката и ще струва около $600 млн. и ще бъде поделена между Индия и Русия. Предвижда се Ил-214 да постъпи на въоръжение както във ВВС на двете страни. По първоначални оценки за двете държави ще се построят около 205 самолета.

Сечението на товарната кабина на Ил-214 ще бъде същото като на Ил-76, но дължината ще бъде наполовина. В Индия самолетът ще замести днес експлоатираните Ан-32. Предполага се, че първият полет на Ил-214 ще стане факт преди 2015 г. /Аеро/

 
11.09.2010, 17:45

Графа – задачата изпълнена

Упоритата работа и търпението бе възнаградено – днес изтребителите от авиобаза Граф Игнатиево изпълниха експерименталните стрелби (не вчера, както бе съобщено на сайта на една уважавана институция…)..... Още

 
11.09.2010, 14:30

9 години, 2 войни, хиляди жертви и ненаучен урок

Защо трябва да сме изненадани? Само погледнете всички други шантави размножавания на международните престъпления срещу човечеството- наполовина лудият Ахмадинеджад, Кадафи, Блеър с обезумялото му дясно око и Джордж Буш с черните му затвори, мъченията и „войната срещу тероризма"..... Още

 
11.09.2010, 09:36

"Уикилийкс" подготвя нова серия поверителни документи

Сайтът "Уикилийкс" се готви да публикува огромен брой поверителни документи на американската армия за войната в Ирак, съобщи списание "Нюзуик". Според седмичника става въпрос за "най-голямото изтичане на разузнавателни материали" в историята. Обемът на подготвяните материали е три пъти по-голям от този на публикуваните в края на юли данни за войната в Афганистан. Документите ще се появят в публичното пространство до няколко седмици, уточнява "Нюзуик". /DW/

 
11.09.2010, 09:07

Албански командири в македонската армия

Етнически албанци, служители на Армията на Република Македония (АРМ) във военното поделение във Велес пеят албански песни и се представят за командири на албанската армия, пише днес македонският вестник  “Вечер”. В стаята има поставено и албанско знаме. Те са заснели и видео клип, който са сложили в интернет страницата „Ютюб”. Изданието коментира, че скандалът е още по-голям, тъй като материалът е стар една година и никой досега не е реагирал.

„Кой защитава държавата? За коя държава се борят и с какво знаме се представя армията?”, коментира изданието. Текстът е озаглавен „Скандал – УЧК се събуди във Велес”. (УЧК – Армия за национално освобождение). /ИА „Фокус”/

 
11.09.2010, 08:22

Премиерът доволен от военните

Премиерът Бойко Борисов остана доволен от представянето на българските военни в тактическото учение с бойни стрелби „Есен 2010”, (видео) което вчера завърши на зенитния полигон край Шабла. За първи път през тази година в учението взеха участие и военни от Сърбия. Идеята Борисов определи като много добра. Според него това давало началото на нов подход в отношенията ни. Той изрази надежда, с това страната ни да успее да помогне на западните ни съседи да влязат по-бързо в НАТО.

Борисов коментира, че независимо от извършените и предстоящите съкращения в родната армия това няма да се отрази на боеспособността й. „Никога числеността в съвременния бой не е била предопределяща. Трябва да направим ефективна армията. Виждате с какви ракети и установки се работи, така че много по-малко хора, но висококвалифицирани, могат да се справят с новите съвременни бойни действия”, каза премиерът. Освен него стрелбите наблюдава и министърът на отбраната ген. Аню Ангелов. Той посочи, че през октомври му предстоят консултации с представители на шведския технологичен гигант SAAB за новия изтребител, който армията трябва да купи. Вече са проведени разговори по темата с Eurofighter. Министърът посочи, че в момента на пазара именно те предлагат най-добрите изтребители. Страната ни ще получи новия самолет вероятно след 2014 г., уточни Ангелов. /Позвънете/

 
11.09.2010, 08:20

Бюрокрацията – опасна за живота

"Дойче веле" представя някои от най-абсурдните разпоредби, които са длъжни да съблюдават германските военни..... Още

 
11.09.2010, 08:17

Магистралите „глътнаха” парите за подводници

Строителството на магистрали е „изяло” парите за нови подводници за родните Военноморски сили. Това стана ясно вчера от изказването на премиера Бойко Борисов, който наблюдава заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „Есен 2010”. „За мен първо е важно да направя магистралите, да запазя здравето и образованието на хората и тогава ще мислим и за въоръжаването”, заяви министър-председателят. Той добави, че правителството по възможност искало да има не една, а две подводници, но в момента парите се събирали за образование, здравеопазване и социални дейности. „За съжаление все по-малко българи работят, а все повече харчат и парите отиват за тях. Когато възстановим държавата, ще започнем да даваме и пари за подводници”, допълни Борисов. Той не пропусна да напомни, че бяха платени 300 млн. лв. за хеликоптери. „Просто парите не стигат”, обрисува ситуацията премиерът.

На 16 септември ще стане ясно кои от корабите на Военноморските сили ще излязат от въоръжение, каза от своя страна министърът на отбраната Аню Ангелов. След това предстояло на 21-ви да се обсъдят резултатите от проверката и основните застъпени въпроси в Бялата книга за отбраната с всички заинтересовани експерти. Утвърждаването й от Министерския съвет се очаква да стане на 29 септември. /Позвънете/

 
 
 
10.09.2010, 21:57

Пентагонът иска да спре издаването на мемоари

Министерството на отбраната на САЩ има намерение да изкупи и да унищожи целия тираж на мемоарите на свой бивш сътрудник, тъй като в книгата му се съдържали секретни сведения, съобщава вестник „Нью-Йорк таймс". Книгата спомени „Операция „Тъмно сърце", в която се разказва за службата в Афганистан, е написана от бившия сътрудник на разузнавателното управление на Пентагона Ентъни Шефер. Нейният тираж е 10.000 екземпляра. Книгата е написана при участие на военни консултанти и е разрешена за печат. Но специалисти от Пентагона, запознали се с книгата, са открили в нея повече от 200 откъса, съдържащи секретна информация.

 
10.09.2010, 21:03

ЗРК Бук-М2” на полигона Капустин Яр показаха 100-процентна резултатност

Зенитноракетен комплекс (ЗРК) Бук-М2” е демонстрирал по време на стрелби, проведени на полигона Капустин Яр, 100-процентна резултатност.

По време на изпитанията са били поразени пет мишени с пет изстрела, съобщава агенция ИТАР-ТАСС.

В момента на въоръжение във войските за ПВО на Русия се намират ЗРК Бук-М1. На полигона Капустин Яр стрелби е провела зенитноракетна бригада, първа получила на въоръжение ЗРК Бук-М2”. – Още за ЗРК Бук

 
10.09.2010, 20:12

Русия и Киргизстан ще обсъдят създаването на военен учебен център в Ош

Русия и Киргизстан ще обсъдят създаването на военен учебен център в Ош, съобщи руският министър на отбраната Анатолий Сердюков, цитиран от радио  „Дойче веле” .

В центъра ще се обучават руски и киргизки военнослужещи. Министърът на отбраната на Киргизстан Абибула Кудайбердиев ще пристигне в Москва на 13 септември.

Анатолий Сердюков изрази надежда, че при новото ръководство военното сътрудничество между двете страни ще се развива по-активно.

 
10.09.2010, 20:02

Мултинационални военноморски учения започват във Финландия

Военноморски служещи от 13 държави ще започнат съвместно обучение в понеделник в южния финландски град Турку, информира Синхуа.

Около 50 бойни кораба и 4000 военнослужещи от 13 държави, включително Финландия, Германия, Франция, Великобритания, САЩ, Швеция и Дания, се очаква да участват в двуседмично военно учение.

Повечето бойни кораби са пристигнали в петък в Турку се готвят да вземат участие в учението, чието официално начало е обявено за понеделник. /ИА „Фокус”/

 
10.09.2010, 17:23

Расмусен призова НАТО да изпрати още инструктори в Афганистан

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Алиансът да изпрати допълнително инструктори в Афганистан, които да обучават афганистанските полицаи и войници. По време на посещението си в Мадрид Расмусен заяви, че инструкторите са „ключов елемент”, който позволява на афганистанците да поемат отговорността за своята сигурност възможно най-скоро, съобщи Еуропа прес.

Според генералния секретар НАТО има правилна стратегия и ресурси в Афганистан, но се нуждае от повече хора, които да обучават общо 300 000-те афганистански войници и полицаи. Расмусен смята, че ИСАФ ще може да започне да предава част от отговорностите на афганистанските сили за сигурност през 2011 година. Още за Афганистан

 
10.09.2010, 17:04

„Адмирал Левченко” съпровожда 7 кораба

Големият руски противолодков кораб „Адмирал Левченко" съпровожда през опасните райони на Африканския Рог 7 граждански кораба, на борда на които се намират повече от 30 руски граждани. Отряд бойни кораби на ВМФ на Русия, заедно с колеги от много други страни, осигурява безопасността на корабоплаването в районите на Африканския Рог. По данни на Международното морско бюро, количеството нападения на пиратите през първото тримесечие на тази година се е съкратило с 34% в сравнение със същия период на миналата година.

 
10.09.2010, 15:20

Корабът „Прогрес” ще достави товари на Международната космическа станция

Руската ракета-носител „Съюз" е извела в орбита транспортния космически кораб „Прогрес". Както съобщават за „Интерфакс" от подмосковския Център за управление на полети, „камионът" е доставил на руско-американския екипаж в Международната космическа станция (МКС) над 2,5 тона различни товари, в това число кислород, вода, продукти, медицинско оборудване, а също така и анкетни листи за руските космонавти, които през октомври ще вземат участие във Всеруското преброяване на населението. Скачването е планирано за неделя. Още Космос

 
10.09.2010, 15:02

Калининградската корабостроителница "Янтарь" получи контракт за нов десантен кораб

Руската калининградска корабостроителницата "Янтарь" е получила контракт за продължаване на строителството на големи десантни кораби проект 11711. Пресслужбата на завода съобщава, че поръчката за новия кораб е направена от ВМФ на Русия.

Веднага след получаване на контракта завода е започнал неговото изпълнение. В момента се изготвят първите корпусни конструкции. Първата секция на кораба ще бъде заложена на стапела през месец ноември.

Главния кораб от тази серия - "Иван Грен" – беше заложен в завода през 2004 г. В момента корпуса му е готов, извършва се подготовка за монтиране на основното оборудване. Придобития опит при строителството на главния „десантчик” на проект 11711, ще позволи да се съкратят сроковете за строителството на втория кораб от тази серия. – Още десантни кораби

 
10.09.2010, 13:42

Руските граничари на Черно море получиха стражеви кораб "Рубин"

Руските граничари получиха стражеви кораб "Рубин" за охрана на държавната граница в Черно море, съобщава пресслужбата на управлението за брегова охрана на ФСБ на РФ.

Корабът е проектиран в Северното проекто-конструкторско бюро. Той е оборудван с най-съвременните въоръжения, средства за навигация и свръзка, има и система за автоматизация на управлението на основните прибори и механизми. В кърмовата част е разположена вертолетна платформа.

Водоизместимостта на кораба е 700 тона, осигурена е мореходност при 8 бала, автономност – 30 денонощия. Кораба ще бъде базиран в Новоросийск.

 
10.09.2010, 12:29

18-ти контингент от БА в Кабул се завърна в България

Завърши ротацията на 18-ти и 19-ти контингент от Българската армия за участие в операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Кабул, Афганистан - ISAF, съобщиха от Министерство на отбраната. Българският военен контингент, в състав от 222 военнослужещи, с национален командир полковник Димитър Шивиков, са завърна днес, 10 септември, в 03.53 ч. в нашата страна..... Още

 
10.09.2010, 11:13

Украйна увеличава с 30 процента военните разходи за 2011  година

Разходите на Министерството на отбраната на Украйна през 2011 година ще нараснат с 30% и ще бъдат 11,4 млрд гривни (1,44 млрд долара). Това е записано в проекта за държавен бюджет за 2011 финансова година, който бе представен на 9 септември от финансовия министър Федор Ярошенко.

 
10.09.2010, 10:52

В Казахстан започнаха антитерористични учения на ШОС

В Казахстан днес започнаха съвместни антитерористичните учения на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) - „Мирна мисия - 2010".

В тях участват всички страни членки на Шанхайската организация за сътрудничество, - Русия, Казахстан, Киргизия и Таджикистан, освен Узбекистан. Началниците на Генералните щабове на Въоръжените сили на страните от ШОС провеждат консултации по въпроса за използването на войски при разрешаването на „кризисни ситуации". Вторият и третият етап от ученията ще се проведат на полигона Матибулак (в южен Казахстан), където до 24 септември ще се разгърне съвместна антитерористична операция.

 
10.09.2010, 10:15

Изхвърлянето на гейове от US армията - противоконституционно

Федерален съдия от Калифорния постанови, че забраната за служба в армията на лица с хомосексуална ориентация нарушава конституцията, предаде AP. Според съдия Вирджиния Филипс, са били нарушени правата на гейовете и лесбийките, залегнали в първата и третата поправка на американската конституция..... Още

 
10.09.2010, 10:06

Учение на НАТО ще се проведе в Черна гора

Военно учение на НАТО ще се проведе в Черна гора, предаде македонската агенция Макфакс. В учението, наречено „Медкюр 2010” ще вземат участие около 300 участници от страните членки на НАТО и от Партньорство за мир. То ще продължи десет дена. Това е най-голямото военно учение организирано в Черна гора, а се организира от черногорското министерство на отбраната и командването на американските сили в Европа.

 
10.09.2010, 00:23

US рейнджъри режат пръсти като трофеи

Дванайсет американски войници безразборно са убивали цивилни афганистанци и са рязали пръсти от ръцете им като трофеи, съобщи в. "Гардиън". Петима от военнослужещите са обвинени, че са убили за забавление трима афганистанци при отделни нападения тази година. Според в. "Арми таймс" най-малко един от войниците е рязал пръсти от ръцете на жертвите като сувенири, а някои военнослужещи позирали за снимки с телата на убитите. Други седмина са обвинени за прикриване на убийствата и за насилие срещу новобранец, който разкрил престъпленията, като докладвал и за други нарушения, включително, че членове на поделението са пушили хашиш, откраднат от цивилни. Ако бъдат признати за виновни, войниците може да получат смъртна присъда. /Стандарт/

 
 
 
09.09.2010, 21:57

Катастрофа с IA-58 Pucarа в Аржентина

Военен самолет IA-58 Pucarа, пилотиран от лейтенант Марияно Форхит, се е разбил на 15 км от аржентинския град Реконкиста, провинция Санта Фе. Летящият ниско самолет е засегнал високоволтов кабел и се е забил в земята, като летецът не е успял да се катапултира. /Pan.bg/

 
09.09.2010, 20:40

Сърбите стрелят на полигон „Шабла” с „Нева” и „Куб”, а българите – с МиГ-29, „Волхов”, „Нева”, „Стрела-2М” и „Оса”

Премиерът Бойко Борисов, министрите на отбраната на България и Сърбия Аню Ангелов и Драган Шутановац, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-началникът на ГЩ на сръбската армия генерал-подполковник Младен Чиркович, заместник-министри, генерали, адмирали и офицери от двете армии се очаква да пристигнат в петък на зенитен полигон „Шабла”, за да наблюдават последния ден от заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „Есен-2010”. Темата е „Участие на подразделения за противовъздушна отбрана от Българската армия в операция за осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България”. От българска страна участват подразделения на ВВС, Сухопътни войски, ВМС и Гранична полиция, а от сръбска – 250 ракетна бригада за ПВО с командир бригаден генерал д-р Миодраг Гордич.

От наша страна тактическото учение включва експериментални стрелби на изтребителната авиация с участие на екипажи от авиобаза Граф Игнатиево с МиГ -29; експериментални стрелби със ЗРК „Куб”; зачотни стрелби със ЗРК „Нева” и „Куб”; бойни стрелби със ЗРК „Волхов”, „Нева” и „Куб” и бойни стрелби със ПЗРК „Стрела-2М” и ЗРК „Оса”. Сърбите ще изпълнят  зачотни стрелби със ЗРК „Нева” и „Куб” и бойни стрелби със ЗРК „Нева” и „Куб”. Офицер, планиращ учението е генерал-лейтенант Атанас Самандов - командващ СОК, а офицер, провеждащ учението е бригаден генерал Румен Радев –  заместник–началник на ВВС.

Осигуряването на стрелбите на полигон „Шабла” чрез разчетно бомбопускане на въздушните парашутни мишени СП-100 се извършва от екипажи на самолет Су-25 от авиобаза „Безмер”. По време на учението формированията  усъвършенстват практики, характерни за операция по осигуряване на въздушния и морски суверенитет на Република България.  Командир на Първа българска зенитно-ракетни бригада е бригаден генерал Ваньо Славеев. /otbrana.alle.bg/ - Още ПВО

 
09.09.2010, 18:18

Eurofighter е предложила на Полша да замени МиГ-29 и Су-22 с Typhoon

Западноевропейската компания Eurofighter предложила на Полша да замени МиГ-29 и Су-22 с Typhoon, съобщава FlightGlobul. Това предложение е направено от представители на компанията по време на международното военно изложение International Defence Industry, проведено в Полша от 6 до 9 септември.

Според Eurofighter закупуването на Typhoon, разходите по обслужването и ремонта му в близките 30-40 години няма да са по-големи от тези по обслужването, ремонта и удължаване ресурса на съветските изтребители до 2028 година. Такава сделка се подкрепя от компаниите EADS и Finmeccanica, които държат съответно 46% и 21 % от акциите на Eurofighter. Според източници на Flightglobal при евентуално закупуване на Typhoon на Полша ще бъдат предоставени и технологиите за производството на изтребителите. В момента тече тендер на Министерството на отбраната на Полша за закупуване на 16 учебно-бойни самолети, които да се използват и като леки изтребители. Но дори и придобиването им няма да запълни дефицита от бойни самолети.

В момента на въоръжение във ВВС на Полша са 48 изтребители Су-22 М3К/М4К, чийто ресурс изтича през 2011-2012 година. Разглежда се възможностите да се удължи ресурса им до 2016 г.

Но ако Су-22 излезат от въоръжение съгласно текущите планове, то ВВС на Полша остават с 31 МиГ-29 и 48 Lockheed Martin F-16C/D. Според разчетите на Министерството на отбраната на Полша броят на бойните самолети не трябва да бъде под 120.

Изтребителите Typhoon също така се предлагат и на други европейски страни като Чехия, Унгария, Словакия, България и Румъния. /Pan.bg/ - Още за Typhoon

 
09.09.2010, 17:24

Британските военни поръчаха 89 бронемашини Husky

Министерството на отбраната на Великобритания е поръчало допълнителна партия от 89 американски бронемашини Husky, които ще бъдат използвани в Афганистан.

Според информация на Defense News, сумата на сделката с компанията Navistar, производител на Husky, е 56 милиона долара. Доставките трябва да започнат през октомври 2010 г. и да завършат в началото на 2011 г.

През 2008 г. Министерството на отбраната на Великобритания вече получи от Navistar 262 машини Husky за 120 милиона фунта стерлинги (184,2 милиона долара). Всичките машини постъпиха на въоръжение в британския контингент в Афганистан. Там те основно се използват за превозването на товари, транспортирането на войници и в качеството на машини за тилово осигуряване.

Husky представлява модификация на бронемашината MXT-MVA, разработена специално за британските военни. Машината може да развива скорост до 115 километра в час и да превозва до десет бойци. – Още бронемашини

 
09.09.2010, 16:03

В Геленджик беше открит Международен хидроавиосалон

На черноморското крайбрежие на Русия, в град Геленджик днес беше открита 8-мата Международна изложба „Хидроавиосалон-2010". В нея ще участват 130 руски и чуждестранни фирми и компании. Това е единствената авиационна изложба, която дава възможност за демонстриране на работата на летателните апарати не само по суша, но и по вода. На нея са представени авиотехника, средства за наземно обслужване, ракетни комплекси, навигационно оборудване, средства за спасяване във водата и средства за екологичен мониторинг. Планирана е демонстрация на хеликоптери, плавателни съдове на въздушна възглавница, самолети амфибии и друга авиотехника.

 
09.09.2010, 13:22

Гърция призова Турция да изтегли войските си от Кипър

Гърция призова Турция да изтегли войските си от разделения Кипър в знак на добра воля към подкрепяния от ООН мирен процес за прекратяване на разделението на острова, предаде АФП.

„Призовавам Турция да направи необходимите стъпки, превръщащи думите в дела”, заяви гръцкият министър на външните работи Деметрис Друцас след среща с кипърския президент Деметрис Христофиас.

„Призовавам Турция да изтегли окупационните си войски от Кипър. Кипърският проблем е за нахлуване и окупация. Не сме забравили това”, коментира Друцас.

Гръцкият външен министър заяви, че Турция има задължение да даде позитивен сигнал, за да гарантира положителен изход на подкрепяните от ООН преговори за обединението на Кипър, подновени през септември 2008 г. /ИА „Фокус”/

 
09.09.2010, 13:05

Сухопътните войски на Аржентина получиха 9 вертолета UH-1

Сухопътните войски на Аржентина получиха девет многоцелеви вертолета UH-1 Huey” (седем UH-1H и два UH-1D), а също и комплект резервни части, които са били всети от състава на ВВС и ВМС на страната, съобщава „Джейнс дифенс уикли”.

Аржентинските ВВС са предали два UH-1H и два UH-1D, които са били снети от въоръжение през 2006 г. В състава на ВВС има още два летящи вертолета UH-1H, които също ще бъдат предадени в близко време.

ВМС на страната са дали на СВ пет вертолета UH-1H. Три от тях са пригодни за полет, четвъртият ще бъде възстановен, а последния ще се използва за резервни части.

След получаването на тези машини СВ на Аржентина ще имат в състава си 50 вертолета UH-1H, които се експлоатират от 1070-те години. От 2004 г. военното ведомство на страната реализира програма за модернизация до стандарта „Huey-2”. До момента са модернизирани 10 вертолета. – Още за UH-1

 
09.09.2010, 11:13

Алениа Норт Америка” е предала на Афганистан още два ВТС G-222

Компанията „Алениа Норт Америка (подразделение на „Алениа аеронаутика) е предала на Националния корпус армейска авиация на Афганистан ANAAC (Afghanistan National Army Air Corps) два военнотранспортни самолета G-222, съответно шести и седми по ред.

Единият от самолетите е изпълнен във VIP вариант за осигуряване на превозите на висшето ръководство на Афганистан. Вторият G-222 е останал в завода в Каподиччино, където ще бъде използван за подготовка на личния състав на ВВС на САЩ, които след това заминават в Афганистан като инструктори.

До момента нальота на предадените на ANAAC военнотранспортни самолети G-222 (американско обозначение C-27A) е над 1000 часа. Самолетите се използват от Обединената преходна групировка на ВВС в Афганистан (CAPTF) и ANAAC.

Контракт за възстановяване, модернизация и доставка на ANAAC на 18 излезли от експлоатация самолета G-222/C-27А от състава на ВВС на Италия, военното ведомство на САЩ подписа с компанията „Алениа Норт Америка” в края на септември 2008 г. Общата стойност на съглашението е 287 млн долара. 16 от самолетите ще бъдат използване за превоз на товари, десантиране и медицинска евакуация, а 2 самолета – за осигуряване на превозите на висшето ръководство на страната.

Първият самолет бе доставен през септември 2009 г. Доставките се извършват със среден темп от 1 самолет на месец, като предаването на всички ВТС трябва да завърши през 2011 г.

Компанията „Алениа Норт Америка” е основния изпълнител на проекта и отговаря за неговата реализация. Възстановяването на самолетите се извършва в завода на фирмата в Каподиччино (Италия), а материално-техническата поддръжка на машините в Афганистан се извършва от американската компания „L-3 Вертекс. Още за G-222

 
09.09.2010, 09:34

Как съветската подводница С-34 стана германо-българската УБ-17?

Медийният шум около откритата от водолазите на „Блек Сий Дайв Одесос” подводница и версията, че това е е издирваната съветска подводница от Втората световна война С-34 породиха много спорове и хипотези. Изнесената информация, че дължината на откритата подводница е 77 метра, а бордовото оръдие е с калибър 100 мм, даде достатъчно основание да се предположи, че става дума наистина за С-34. Сред тези, които не повярваха, бяха гмуркачите от фондация Black Sea Technical Diving...... Още

 
09.09.2010, 09:28

Продават централа на разведките

Поделението, в което след 1945 г. се е помещавала централата на военното разузнаване, се продава. Правителството реши вчера да се раздели с 9 армейски имота, като ги пусне на търг. Един от тях е бившата централа, която се намира на столичната ул. "Подп. Калитин". Имотът е с големина от 7,4 декара. Върху него има три сгради. Данъчната му оценка е 1 276 874 лв. В съседство с поделението се намира терен, върху който инвеститори планират изграждането на небостъргач.

Сред одобрените за продажба имоти е и летището Узунджово край Хасково. Началната му тръжна цена е 2,3 млн. лв. Другите шест имота са в Копривщица, Русе, Плевен, Ловеч, Троян и Дупница. /Стандарт/

 
 
 
08.09.2010, 24:00

Стрелбите в Шабла започнаха!

Днес започнаха стрелбите на зенитните поделения на СВ, ВВС и ВМС с ПЗРК Стрела 2М.

За мишени бяха използвани 122 мм снаряди с трасьори изстрелвани от 122 мм гаубица М-30 и 2С1 Гвоздика..... Още

 
08.09.2010, 22:53

Бразилия и Чили ще създават съвместно военнотранспортен самолет

Чилийското правителство е започнало преговори с Бразилия за присъединяване към програмата за създаване на военнотранспортен самолет КС-390, съобщава Flightglobal. Споразумението е било подписано на 24 август т.г. Преди това чилийците обявиха намеренията си да закупят шест КС-390. Връзките между самолетостроителната промишленост на двете страни предпоставят успешната реализация на договора. В момента чилийската компания Enaer доставя в Бразилия някои елементи от конструкцията на лайнера на Embraer ERJ-145. 

На 1 септември Колумбия подписа предварително споразумение с Бразилия за закупуването на 12 транспортни самолета КС-390. До момента Embraer е събрала 46 твърди поръчки за бъдещия военнотранспортен самолет, включително 28 за ВВС на Бразилия. От бразилската компания разчитат, че интерес към проекта ще проявят на първо място тези страни, които имат намерение да заменят остаряващия си парк от C-130 "Херкулес". Компанията има намерението да предложи на тези държави да произвеждат на своя територия някои от детайлите на самолета, в случай че решат да закупят бройки от него.

Първият полет на КС-390 е предвиден за 2014 г., а началните доставки за бразилските ВВС са насрочени за 2016 г. Стойността на целия проект се оценява на 440 милиона долара. Според заявените характеристики КС-390 ще може да развива скорост до 920 км. в час и да извършва полети на разстояние до 6,2 хил. км. Товароподемността ще бъде от 23,6 тона. КС-390 ще се използва за превоз на войнци и бойна техника. Предвидена е и модификация за летяща цистерна. По предварителна информация стойността на един сериен самолет ще достигне 50 млн. долара, но страните-участнички в проекта могат да разчитат на намаление. Бразилците смятат да се ориентират преди всичко към пазара на Латинска Америка, където в момента редица страни модернизират въоръжените си сили. /Дума/

 
08.09.2010, 22:27

Полша помоли Украйна да помогне при ремонт на военни кораби

Полша помоли Украйна да помогне при ремонта на корветите на своите ВМС тип „Тарантул”. За това на 7 септември съобщи министъра на отбраната на Украйна Михаил Ежель.

Той е добавил, че става въпрос за ремонт на газотурбинните двигатели, които се произведени в Украйна, на два кора от този клас.

Корветите Metalowiec и Rolnik тип Tarantul са зачислени в състава на ВМС на Полша съответно през 1988 и 1989 г. и организационно влизат в състава на 3-та флотилия бойни кораби.

 
08.09.2010, 22:05

Американската подводница Norfolk се завърна след шестмесечен поход

Многоцелевата подводница Norfolk на ВМС на САЩ се завърна в понеделник във военноморската база Норфолк след шестмесечен поход, съобщава NavyTimes.

Подводницата със 134 членен екипаж на борда е преодоляла около 34000 морски мили и е посетила с визити пристанища във Франция, ОАЕ, Бахрейн, Диего Гарсия и Сицилия.

Norfolk е подводница тип Los Angeles. Заложена е на 1 август 1979 г., пусната на вода на 31 октомври 1981 г., приета на въоръжение на 21 май 1983 г..

От 62-те остарели многоцелеви подводници тип Los Angeles на американските ВМС 18 вече са бракувани. Въоръжението им включва четири 533-мм торпедни апарата за изстрелване на торпеда Mark 48, крилати ракети BGM-109 Tomahawk и противокорабни ракети Boeing AGM-84 Harpoon. Още за подводници тип Los Angeles

 
08.09.2010, 21:48

В САЩ са се състояли поредните успешни изпитания на УР JAGM

Компаниите „Рейтеон и Боинг” обявиха за провеждане на полигона „Уайт Сендз” (щат Ню Мексико) на втория от трите финансирани от Министерството на отбраната на САЩ изпитателни пуска на опитен образец на новата лека единна авиационна управляема ракета JAGM (Joint Air-to-Ground Missile) клас „въздух-земя).

По време на изпитанията на УР JAGM, използваща ИЧ система за насочване, успешно е поразила мишена, в качеството на което е използван разположен на 4 км неподвижен танк T-72 с работещ двигател.

Проведените изпитания са четвърти пореден пуск на УР JAGM. Първите два се състояха през април, финансирани от производителите, а третия бе извършен на 28 юни и бе финансиран от СВ на САЩ.

СВ на САЩ подписаха с компаниите „Рейтеон” и „Боинг” контракт на стойност 125 милиона долара за разработката на УР с голям обсег на действие JAGM през октомври 2008 г. Според изискванията на съглашението, фирмите трябва в продължение на 27 месеца да разработят, изготвят и проведат изпитателни пускове на три опитни образеца на ракетата JAGM, оборудвана с трирежимна глава за насочване.

Важен елемент в новата ракета се явява високоточната многорежимна глава за насочване, която съвместява възможностите за радиолокационно, инфрачервено и получактивно лазерно насочване.

Новата ракета JAGM ще се доставя на СВ, КМП и ВМС на САЩ и ще трябва да замени ПТУР Хелфайр-2, Хелфайр Лонгбоу” и BGM-71 Тоу.

 
08.09.2010, 18:04

Армения участва в учения на НАТО в рамките на „Партньорство за мир”

Представители на Въоръжените сили на Армения взимат участие в няколко учения в рамките на програмата на НАТО „Партньорство за мир”, които ще се състоят в европейските страни през септември, съобщиха от министерството на отбраната на Армения, предаде РИА Новости.

Екипи от арменски военни ще участват в ученията „Медик 2010”, които ще се състоят в Черна гора, както и в ежегодни учения, провеждащи се в Германия и Румъния.

 
08.09.2010, 13:19

Полша увеличава военните си разходи

Министерството на отбраната на Полша ще увеличи военните разходи през 2011 г. със 7.1% в сравнение с преходната година и те ще достигнат 27.5 милиарда злоти (8.85 милиарда щ.д.), съобщава Defense Aerospace. Така бюджетът за отбрана на Полша ще нарасне от 1.71 на 1.95% от БВП на страната.

Половината от бюджета е предвиден за модернизация и превъоръжаване, като над 4.8 милиарда злоти ще се вложат в полския военнопромишлен комплекс. За текущите военни дейности, включително и за закупуване на гориво, боеприпаси, ремонт и техническо обслужване са заделени 13.395 милиарда злоти.

Част от военния бюджет може да се използва и за закупуване на нови 16 учебно-бойни самолети на стойност приблизително 1.45 милиарда злоти. Началото на конкурса за доставка на такива самолети е 2 септември 2010 г. . Предвижда се с новите учебно-бойни самолети да се подготвят летците за F-16, както и за замяна на 48 изтребители Су-22.

Министерството на отбраната планира да закупи още 8 израелски БЛА на фирмата Aeronautics Defense Systems на стойност 89 милиона злоти. Четири от тях ще се изпратят в Афганистан за усилване на военния контингент, а другите четири ще се използват за обучение в Полша. /Pan.bg/

 
08.09.2010, 13:13

Гърция ще модернизира 19 вертолета AH-64A Апач

Министерството на отбраната на Гърция е одобрило програма за модернизация на 12 ударни вертолета AH-64A+ до версия AH-64D блок-2, съобщава „Джейнс дифенс уикли.

Програмата за модернизация включва и действаща в продължение на три години след подписването на контракта опция за усъвършенстване и на останалите седем вертолета. Стойността на програмата се оценява на 400 млн евро (512 млн дол). Очаква се работите да завършат през 2013 година.

Според програмата за модернизация, вероятно четири вертолета да бъдат оборудвани с РЛС AN/APG-78 Лонгбоу.

Модернизацията се налага и от факта, че „Боинг” планира да закрие производствената си линия за вертолети „блок-2” в края на 2013 г..

Сухопътните войски на Гърция сключиха контракт за доставка на 20 вертолета AH-64A+ Апач”през 1995 г.. Доставените машини влязоха в състава на 1-ви батальон ударни вертолети, като един AH-64A+ бе загубен след авария през 2009 година.

През 2003 г. военното ведомство на Гърция сключи с „Боинг” втори контракт на стойност 650 милина долара за доставката на 12 ударни вертолета AH-64D Апач, които влязоха в състава на 2-ри батальон ударни вертолети, дислоциран в Мегаре (50 км западно от Атина). След доставката на машините през 2007 г., в тяхната конструкция бяха открити несъответствия на техническото задание, което доведе до отлагане на приемането им за 2009 година. В момента полетите на тези машини са прекратени до завършване на разследването на станалата на 30 юли т.г. катастрофа с една от машините, довела до гибелта на двама човека. Според предварителна информация, причината за катастрофата е технически проблем в рулевия винт. – Още за AH-64

 
08.09.2010, 12:34

Генерал Драгоев ще оглави Комитета на випуските на НВУ

На свое заседание изпълнителният съвет на Комитета на випуските на НВУ (Народно военно училище, Народно военно пехотно училище, Висше народно военно училище, Висше народно общовойсково училище, Национален военен университет) „Васил Левски” номинира за председател на организацията генерал-майор от резерва Петко Драгоев. Комитетът съществува вече 11-а година в състава на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). Ръководството реши на 13 октомври да се проведе общоделегатско събрание на комитета, което да реализира избора на председател.

Всички членове на ръководството изтъкнаха големите заслуги за утвърждаването на авторитета на комитета на досегашния председател генерал-лейтенант от резерва Христо Василев, който почина преди известно време. Генерал-майор Драгоев пое ангажимента да продължи неговото дело и да направи всичко необходимо за укрепването на военно-родолюбивата организация. Основната мисия на СОСЗР е да обедини цялото запасно войнство, смята генералът.

Генерал-майор от резерва Петко Драгоев е изявен професионалист в областта на националната сигурност, отбраната и Въоръжените сили. Завършил е танко-строевия профил на военното училище през 1964. 41 години от живота си посвещава на подготовката, изграждането и развитието на Сухопътните войски. Преминал е през всички командни и щабни длъжности, като стига до изпълняващ длъжността командващ на Сухопътни войски. Бил е и началник на управление „Военна полиция”. Той е пъривят български генерал съпредседател на учение по „Партньорство за мир”. Кавалер е на орден „За воинска доблест и заслуга”, на награден знак „За вярна служба под знамената” – първа степен и на почетен знак с лента „Слава и чест” на Съюза на българските командоси. Генерал-майор от резерва Драгоев е заместник-председател на Съюза на българските командоси и член на Управителния съвет на фондация „Героите на България”, която построи пометника на българските опълченци в София. /otbrana.alle.bg/ - Още за НВУ

 
08.09.2010, 12:26

Франция и Русия може да създадат съвместно предприятие за производство на безпилотни самолети

Франция и Русия може да създадат съвместно предприятие за производство на безпилотни самолети, съобщава  ИТАР-ТАСС.

В случай на успех със сделката за хеликоптероносача клас „Мистрал” руското министерство на отбраната ще е готово да разгледа предложения на френската страна за развитие на военнотехническото сътрудничество и в други направления, в това число производството на безпилотни самолети, съобщи министърът на отбраната Анатолий Сердюков.

„Френската страна ни отправи предложение в тази сфера. Ние предложихме да има съвместни предприятия на базата на нашите ремонтни заводи”, каза Сердюков. /ИА „Фокус”/ - Още БЛА

 
08.09.2010, 10:00

От Плесецк стартира ракетата-носител "Рокот" с три спътника

От космодрума в Плесецк стартира ракетата-носител "Рокот", която ще изведе в космоса спътника за връзка „Гонец-М" и два космически апарата на Министерството на отбраната на Русия. Нискоорбиталните космически апарати „Гонец-М" заедно с геостационарните спътници-ретранстлатори съставят двукатна система за космически връзки. Информацията от нискоорбиталните апарати стига до Земята чрез геостационарни спътници, което позволява да се осигури връзка в реално време. Още космически системи

 
 
 
07.09.2010, 23:30

Нови снимки от церемонията по извеждането на атомната подводница "Северодвинск" от производствения цех

На 15 юни 2010 г. в корабостроителницата "Севмаш" се състоя тържествена церемония по извеждането от производствения цех на главния атомен подводен крайцер "Северодвинск" проект 885.

В руския Централен Военноморски портал се появиха непубликувани до сега фотографии от тази церемония ( снимки 1,  2,  3 ) – Още за проект 885

 
07.09.2010, 21:19

НАТО очаква да се справи с талибаните около Кандахар до ноември

Военните сили на НАТО се надяват, че до края на месец ноември ще могат да смажат талибаните в областите около един от важните афганистански градове, Кандахар, предаде АФП, позовавайки се на изявление на командването на алианса в южната част на страната.

Между 15 и 17 хиляди афганистански войници и 15 хиляди войници от НАТО участват в операциите по потушаването на екстремистките сили в областите Аргхандаб, Панджваи и Захри, е казал британският генерал Ник Картър пред журналисти от Брюксел във видеовръзка от Кандахар. „Все още има талибани, с които трябва да се справим”, е казал още генералът. Той е изразил надежда, че до средата или края на ноември зоната около Кандахар ще бъде прочистена от талибани. /ИА „Фокус”/

 
07.09.2010, 18:04

Перспективният руски изтребител ПАК ФА е демонстриран пред индийска делегация

На 31 август руската компания “Сухой” е изпълнила демонтративен полет на перспективния изтребител от пето поколение ПАК ФА (Т-50) пред делегация на Министерството на отбраната на Индия и представители на индийския военнопромишлен комплекс, съобщава Flightglobal. Полетът на протипа Т-50 е продължил 10 минути, като е включвал прелитане с малка скорост и изпълнение на няколко фигури при високи ъгли на атака. Демонстративният полет е проведен в рамките на преговорите с Индия за разработването на индийски изтребител от пето поколение на базата на руския ПАК ФА. В Индия проектът е получил названието FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft), като в него ще участва индийската компания HAL. Индийските ВВС за заявили необходимост от 200 до 250 самолета от този тип.

Според руски източници ще бъдат произведена предсерийна партида от до 10 изтребители, които ще подпомогнат полетните тестови изпитания. Оперативните изпитания от страна на руските ВВС се очакват да стартират през 2012-2013 година. /Pan.bg/ - Още за ПАК ФА

 
07.09.2010, 17:50

„Патриа” ще достави минометни системио „NЕМО” за БМ LAV-2

Куполната минометна 120-мм система NEMO (New Mortar) на компанията „Патриа” бе избрана за въоръжаване на леките бронирани машини LAV-2, доставени от „Дженерал дайнемикс ленд системз Канада” в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” на Министерството на отбраната на САЩ.

Финландския производител не съобщава, кой се явява краен получател на системите. Според оценки на специалисти, те са предназначени за ВС на Саудитска Арабия. „Дженерал дайнемикс” ще достави за Националната гвардия на тази страна 724 бронирани машини LAV на стойност около 2,2 млрд долара, включително 36 единици самоходни минохвъргачки. Първоначално самоходните миномети се планираше да бъдат оборудвани със 120-мм купола AMS (Armoured Mortar System) на „Делко системз/RO дифенс, но понеже тя вече не се произвежда, бронемашините ще бъдат оборудвани със системата NEMO.

Компаниите „Патриа” и белгийската „Мекар (Mecar S.A.) са подписали меморандум, предвиждащ доставката на неуточнено количество системи NEMO. Вероятно „Мекар, явяваща се подразделение на „Елайд дифенс групп, ще отговаря за доставката на 120-мм боеприпаси, даващи възможност за поразяване на цели на големи разстояния (около 9 км.). През 2008 година белгийската компания вече сключи съглашение за доставка на мини за установките NEMO в една от страните на НАТО. – Още за NЕМО

 
07.09.2010, 13:40

Първи полет с биогориво

Американският военнотранспортен самолет Boeing C-17 Globemaster III извърши първия си полет с гориво, смес от керосин JP-8 и биогориво, съобщава Defense Aerospace. Изпитателните полети са извършени от 23 до 27 август 2010 г. от военновъздушната база Edwards. Изпитанията за сертифициране на алтернативни авиационни горива отбелязаха голям успех, когато на 27 август C-17 Globemaster III летя, като всичките му четири двигатели се захранваха с горивна смес от 50% JP-8, 25% гориво, извлечено от животинска мас и 25% синтетично гориво, получено от въглища.

С биогориво са извършвани полети и по-рано с А-10 Thunderbolt II и F/A-18 Super Hornet. Но тогава горивото е било смес от 50% JP-8 и 50% от гориво, получено от растението ленак (лат. Camelina), което не е хранителен продукт.

В САЩ е ход програма, която цели всички самолети да преминат на новото биогориво, което ще спести огромни средства, необходими за закупуване на керосин. Очаква се, ВВС на САЩ, които са най-големите консуматори на гориво в САЩ, от 2016 г. да използват биогориво на всички свои самолети. Сертифицирането на военните самолети за годност да използват биогориво трябва да приключи още през 2012 година.

Ноември 2009 г. ВВС на САЩ създават Изследователски център за горива за авиокосмическия отрасъл. Центърът се занимава с разработването на алтернативни горива за изтребителите, като в перспектива целта е да се премине изцяло към такова гориво и да се спре използването на авиационен керосин. За създаване на центъра са изразходвани 2.5 милиона долара. /Pan.bg/ - Още за C-17

 
07.09.2010, 13:34

Компанията „Фассмер” ще строи кораб за морската издирвателно-спасителна служба на Германия

Морската издирвателно-спасителна служба на Германия е сключила контракт с компанията „Фассмер” за разработка и изготвяне на спасителен кораб с нова конструкция.

Доставката е планирана за април 2012 година. Планирано е дължината на кораба да бъде 35,8 м, ширината – 8,1 м, газенето – 2,70 м. Корабът ще бъде с водоизместимост 220 тона и ще развива скорост до 25 възла.

 
07.09.2010, 13:25

Военното ведомство на Испания ще предаде на Мавритания патрулен самолет C-212-200

Правителството на Испания е одобрило предаването на Министерството на отбраната на Мавритания ма многоцелеви самолет C-212-200 от състава на 801-ва ескадрила на испанските ВВС на символичната цена от 100 евро.

C-212 е бил снет от въоръжение от ВС на Испания след получаването на новите морски патрулни самолети CN-235.

Предаването е в рамките на подписаните съглашения за противодействие на незаконната миграция и договор, подписан от министрите на отбраната на Испания и Мавритания. Машината ще се използва за морско патрулиране и провеждане на спасителни операции. По-рано на Мавритания вече бяха предадени четири патрулни катери и вертолет.

Самолети версия C-212-200 се намират на въоръжение във ВВС на Ангола, Мексико, Панама, Парагвай, ЮАР, Испания, Швеция, Уругвай, САЩ, Венецуела, Зимбабве, Индонезия и други страни.

 
07.09.2010, 10:57

Договорът по СНО може да бъде ратифициран още тази година

Договорът по стратегическите настъпателни оръжия между Русия и САЩ може да бъде ратифициран до края на годината, смята говорителят на Държавната Дума Борис Гризлов. Откривайки есенната сесия на долната камара на парламента, той отбеляза, че влизането на договора в сила може да стане важен фактор за осигуряване на световната безопасност. При това Борис Гризлов уточни, че американският Сенат действа в условията на избирателна кампания, което може да се отрази върху процедурата на ратифицирането. Една трета от състава на горната камара на Конгреса на САЩ се преизбира през ноември. По-рано страните се бяха договорили да ратифицират документа успоредно.

 
07.09.2010, 10:25

Су-27СКМ за Индонезия

Днес транспортен самолет Ан-124 ще достави в Индонезия два изтребителя Су-27СКМ, а последният ще пристигне на 16 септември. С това ще бъде изпълнен сключения през 2007 г. договор с Русия за закупуване на три Су-30МК2 и три Су-27СКМ. /Pan.bg/ Още самолети Су

 
07.09.2010, 10:18

Бойни стрелби на ЗРК и авиация на Шабла

Бойни стрелби на подразделения за противовъздушна отбрана (ПВО) от въоръжените сили на Република България и Република Сърбия ще се проведат от днес до 10 септември 2010 г. на зенитния полигон на Военновъздушните сили – Шабла  по време на заключителния етап от тактическото учение с бойни стрелби „Есен - 2010”. В стрелбите ще участват самолети МиГ-29 и Су-25, и зенитно-ракетни комплекси SA-2 „Волхов”, SA-3 „Нева”, SA-6 „Куб”, SA-8 „Оса” и ПЗРК SA-7 „Стрела-2М”. На 10 септември на зенитния полигон - Шабла ще се проведе Ден за високопоставени гости и медиен ден на учението. В него ще участват министрите на отбраната на Република България и Република Сърбия Аню Ангелов и Драган Шутановац, се посочва в съобщението. Още ПВО

 
07.09.2010, 09:34

САЩ ще финансират афганистанските сили до 2015 г.

САЩ планират да отделят по около 6 милиарда долара годишно за подготовка и издръжка на афганистанската армия и полиция, след като започнат да се изтеглят от страната през август 2011 година. Това се посочва в доклад на НАТО за обучението на афганистанските сили за сигурност. В документа се споменават големи инфраструктурни проекти в Афганистан, които ще бъдат финансирани от Вашингтон. Сред тях са военна болница и военни и полицейски академии.

Предвижда се разходите на САЩ за обучението на афганистанската армия да намалеят от 11.6 милиарда долара за 2011 година до средно 6.2 милиарда за следващите четири години. Документът се отнася за периода до 2015 година и от него може да се заключи, че Афганистан ще продължи да зависи в голяма степен от САЩ за гарантирането на своята сигурност. Още за Афганистан

 
07.09.2010, 09:30

Детайл от изтребител падна на улица в бразилски град

Детайл от пилотската кабина на изтребител на бразилските ВВС се е откъснал след излитане от авиобаза „Каноас”, в южния щат Рио Гранде до Сул, съобщават местните медии и пресслужбата на военните.

По думите на очевидци, горната част на кабината на самолет Northrop F-5E паднала на земята в очертанията на намиращият се на близо град Кошоейриня с население 120 хил. души. Детайлът паднал на оживена улица в жилищен квартал и единствено по щастлива случайност никой не е пострадал.

В съобщението на ВВС се посочва, че след инцидента пилотът извършил аварийно кацане. Започнато е разследване. - /ИА „Фокус”/

 
 
 
06.09.2010, 16:53

Русия и Израел подписаха споразумение за военно сътрудничество

Русия и Израел подписаха споразумение за военно сътрудничество и обсъдиха перспективите за сътрудничество във военно-техническата сфера. На церемонията в Москва присъстваха руският министър на отбраната Анатолий Сердюков и израелският му колега Ехуд Барак. Споразумението е дългосрочно, поясни руският военен министър. Той подчерта, че е много важно в процеса на придаване на нов облик на въоръжените сили на Руската Федерация да се почерпи опит от постигнатото от израелските въоръжени сили.

Русия вече е закупила от Израел 12 безпилотни самолета, а 50 руски военнослужещи се обучават сега да боравят с тях. Израел е готов и да сподели опита си с Русия в борбата срещу тероризма, каза израелският министър на отбраната Ехуд Барак. Той припомни, че Русия и Израел се намират непрекъснато под заплахата на радикални ислямски терористи.

 
06.09.2010, 14:57

Самолетоносачът Abraham Lincoln заминава за Индийския океан

Три кораба от 9-та авионосна група на ВМС на САЩ  самолетоносача Abraham Lincoln, есминците УРО Momsen и Shoup – на 7 септември се отправят от военноморската база Еверетт в планов продължителен поход в зоните за отговорност на 7-ми и 5-ти американски флотове, съобщава NavyTimes.

Зоната за отговорност на 7-ми флот е западната част на Тихия океан и източната част на Индийския океан, а на 5-ти флот е западната част на Индийския океан и Персийския залив.

Целта на похода е провеждане на операции за осигуряване на морската безопасност, в т.ч. и съвместно със силите на флотовете на страните от региона.

9-та авионосна ударна група се състои от самолетоносача (флагман на групата) Abraham Lincoln с 2-ро авиокрило на борда, крайцера УРО Cape St. George и 9-та ескадра есминци в състав Momsen, Shoup базиращи се в Еверетт и Halsey и Sterett базиращи се в Сан Диего. Последните два кораба в близко време също ще излязат на поход. – Още американски самолетоносачи

 
06.09.2010, 14:10

НАТО може да изпрати още 2000 военнослужещи в Афганистан

НАТО може да изпрати още 2000 военнослужещи в Афганистан след молба на командващия международните сили Дейвид Петреъс. Те ще отговарят преди всичко за обучението на афганистанските сили за сигурност, съобщи източник от НАТО, пожелал анонимност, предаде  АФП.

Според източника новият контингент, който включва 750 инструктори за афганистанските сили, ще бъде в допълнение към стратегията за увеличаване на числеността на международните войници в Афганистан.

Очаква се окончателното решение да бъде взето през следващите седмици или месеци. /ИА „Фокус”/

 
06.09.2010, 13:14

Ошкош дифенс” ще достави на американските СВ 1100 камиона FMTV

Компанията „Ошкош дифенс” е сключила с Командването за автобронетанкова техника и въоръжение на Сухопътните войски на САЩ (TACOM) контракт за доставката на 1100 единици автомобилна техника от семейството на тактическите транспортни средства със средна товароподемност (FMTV).

Стойността на контракта е 180 милиона долара. Всичката техника ще бъде произведена в предприятието в Ошкош (щат Уисконсин) и предадена на СВ на САЩ до 31 март 2012 година.

FMTV представлява семейство товарни автомобили с товароподемност от 2,5 до 10 тона, които се произвеждат в 17 модификации. Първоначално автомобилите от този тип за СВ на САЩ се доставяха от компанията „Стюарт и Стивенсон. През 2006 г. тя бе закупена от „Армор холдинг, влязла през 2007 г. в състава на „БАе системз. През май 2009 г. „Ошкош дифенс” победи „БАе системз” в проведен тендер на СВ.

Програмата предвижда доставка в продължение на пет години (до 2013 ф.г.) на над 23 хиляди единици техника, включително 12415 камиона и 10926 трайлера, а също оказване на материално-техническа поддръжка на същата. Стойността на съглашението е 3,023 млрд долара. През август 2009 г. с „Ошкош дифенс” бе сключен начален контракт на стойност 280,9 млн долара за доставката на 2568 камиона и трайлера. В момента с „Ошкош дифенс” са подписани съглашения за доставката на повече от 7300 товарни автомобила и трайлера. – Още за машините Oshkosh

 
06.09.2010, 12:20

Руски военноморски маневри на Балтика

Балтийският флот започна мащабни военноморски учения, в които участват близо 30 кораби, над 10 самолета и хеликоптера. По време на трениране на учебно-бойните задачи в морето, корабите ще проведат ракетни и артилерийски стрелби по морски, брегови и въздушни цели, хвърляне на бомби и други маневри. Кулминация на ученията ще стане операцията по морско и въздушно десантиране на необорудвано крайбрежие на Балтийско море, заето от условен противник. Ученията ще завършат на 9-ти септември.

 
06.09.2010, 09:39

Кипър купува танкове

Кипър ще закупи от Русия 41 танка Т-80. Очаква се танковете да бъдат предадени до края на годината.

Кипърският гръцки вестник „Симерини” писа, че е било постигнато споразумение за спешно предаване на танковете и е била изплатена част от сумата възлизаща на 105 милиона евро. – Още за Т-80

 
06.09.2010, 09:32

Адмирал Мулън отпътува от Турция

Началникът на генералния щаб на САЩ адмирал Майкъл Мулън приключи посещението си и отпътува от Анкара.

На организираната пресконференция адмирал Мулън даде ясен отговор на редица твърдения които се разпространяваха в течение на двудневното му посещение.

Той заяви, че целта на посещението му е била да се запознае с новия началник на турския генерален щаб армейски генерал Ъшък Кошанер и подчерта, че САЩ не планират да изтеглят тежкото си въоръжение от Ирак през територията на Турция.

Адмирал Мулън каза, че тероризмът е общ проблем и на двете страни и че са готови да окажат на Турция необходимата помощ в борбата с терористичната организация ПКК.

Той каза, че в НАТО се отдава голямо значение на въпроса с базирането на противоракетния щит и че се водят преговори с България, Румъния и Турция за базирането най-малкото на някои от системите на щита.

Същевременно американското посолство в Анкара направи поправка в изявлението на адмирал Мулън, че няма да участват във военновъздушните учения "Анадолски Орел" тъй като не е била отправена покана.

В изявлението на посолството бе подчертано, че САЩ са получили покана и американски представители са участвали в конференция засягаща планирането на маневрите, но тъй като през настоящата година американските сили са участвали в две учения с Турция и тъй като бойните самолети изпълняват мисии в други региони, американски сили няма да участват в насрочените за месец октомври маневри. /TRT/

 
06.09.2010, 09:21

Чехия планира да намали броя на своите военнослужещи в КФОР до края на годината

Министърът на отбраната Александър Вондра заяви в петък (3 септември), че страната му възнамерява да съкрати контингента си в силите на НАТО в Косово и да увеличи контингента си в Афганистан.

Планът е да се намали броя на чешките военнослужещи в Косово до около 90 през есента или до края на годината, тъй като положението в страната се е подобрило през последните две до три години, според мнението на Прага. Чешката република има 330 войници в КФОР. /SETimes.com/

 
 
 
05.09.2010, 22:14

От началото на военната операция на НАТО в Афганистан са загинали 333 британски военни

От началото на военната операция на НАТО в Афганистан през 2001 година са загинали 333 британски военнослужещи и офицери, предаде РИА Новости. Последният загинал е военнослужещ от Първи батальон на Кралския полк на Шотландия. От министерството на отбраната на Великобритания съобщиха, че военният е загинал в резултат на ракетна атака на талибаните в провинция Хелманд. Още за Афганистан

 
05.09.2010, 20:03

Антитерористичните мерки на военните обекти ще бъдат засилени

Министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков е поръчал изготвянето на доклад с предложения за предупреждение на атентати срещу военни обекти, съобщава Интерфакс.

Днес министърът на отбраната лично е проучил на място обстоятелствата около атентата срещу полигона в град Буйнакск. Освен това е поръчал на висши военни да проведат цялостно разследване на обстоятелствата и причините за произшествието, както и да изготвят подробен доклад с конкретни предложения за предупреждение на атентати срещу военни обекти.

 
05.09.2010, 14:01

Израелското правителство одобри назначаването на генерал-майор Йоав Галант за началник на Въоръжените сили

Израелското правителство одобри назначаването на генерал-майор Йоав Галант за началник на генералния щаб на ЦАХАЛ. Галант командваше израелската военна операция в Ивицата Газа през 2008-2009 г., припомня АФП. На този пост той сменя Габи Ашкенази, който бе на него от 2007 година.

Министърът на отбраната Ехуд Барак номинира Галант миналия месец, в разгара на скандал около разпространен в общественото пространство подправен документ, довело до т. нар. „битка на генералите”.

Документът, лобиращ за назначаването на Галант и петнящ неговите конкуренти, е бил подготвен от ПР фирма наета от генерала и предоставен на телевизионен канал.

 
05.09.2010, 10:23

БАе системз предлага УБС Хоук Mk.128 на ВВС на Полша

Компанията „БАе системз” е потвърдила намерението си да участва в планирания тендер за доставка на ВВС на Полша на нови реактивни учебно-бойни самолети (УБС).

Министерството на националната отбрана на Полша планира до края на тази година да обяви конкурс за доставката на 16 УБС LIFT (Lead-in Fighter Trainer), предназначени за подготовка на пилотите на закупените от САЩ изтребители F-16 блок-52+”. Новите УБС трябва да заменят намиращите се на въоръжение остарели машини TS-11 Искра.

Едно от основните изисквания, поставено от полското правителство към участниците в тендера, е ангажиране в проекта на полските отбранителни предприятия.

Компанията смята да предложи на ВВС на Полша самолет, създаден на базата на проекта УБС ХоукMk.128 (известен във Великобритания като „Хоук-T Mk.2 или Хоук T.2), разработен за ВВС на Великобритания. Основно тези самолети са предвидени за подготовка на британските пилоти за изтребителите F-35 Лайтнинг-2 и EF-2000 Тайфун.

МО на Великобритания и „БАе системз” през октомври 2006 г. са подписали съглашение за 450 млн фунта стерлинги (около 840 млн дол) за доставката на 28 УБС Хоук Мк.128, резервни части, наземно оборудване и обучение на летателния състав. До момента компанията е доставила на британските ВВС 22 самолета, като последният УБС Хоук T.2 трябва да бъде предаден до края на тази година.

УБС Хоук T.2  има дължина 12,43 м, размах на крилата - 9,94 м, максимално тегло при излитане - 9,1 т. Машината е оборудвана с турбореактивен двигател „Роллс-Ройс/Турбомека Адур Mk.951 с цифрова система за управление FADEC. Максимална му скорост е 1,2М. Още за УБС Хоук

 
 
 
04.09.2010, 21:00

„Скания” ще достави 119 камиона за ВС на Люксембург и Швеция

Компанията „Скания” обяви за подписан с агенцията за техническо осигуряване и снабдяване на НАТО (NAMSA) контракт за доставка на ВС на Люксембург на 31 пълнопроводни товарни автомобила, 13 от които ще бъдат оборудвани с комплекти за защита от мини и стрелково оръжие.

Същевременно шведската Агенция за покупка на военно оборудване (FMV) е поръчала 88 товарни машини за материално осигуряване, четири от които ще се използват за обучение на шофьорите.

Автомобилите за ВС на Люксембург ще бъдат от версия G 480 с колесна формула 8x8. Съглашението включва поставянето на нова модернизирана система за балистична защита, съответстваща на изискванията на STANAG 4569 „Ниво.3” за 13 машини. Камионите ще се използват от ВС на Люксембург в операции за поддържане на мира. Доставката трябва да бъде извършена през 2011 година.

Контракта с FMV включва доставката на 80 товарни машини за материално осигуряване G 400 с колесна формула 6x2. FMV е поръчала и осем камиона P 400 с колесна формула 8x2. Доставката на машините трябва да започне през първото тримесечие на 2011 година. – Още военни автомобили

 
04.09.2010, 17:48

В Украйна завършва сглобяването на първият ВТС Ан-32 за ВВС на Ирак

В Украйна завършва сглобяването на първият ВТС Ан-32, предназначен за ВВС на Ирак, съобщава агенция РБК.

След завършване на програмата за летателни изпитания машината ще бъде предадена на клиента до края на този месец. До края на 2010 г. ще бъдат произведени още два Ан-32, а останалите 3 машини ще бъдат предадени на Ирак през 2011 година.

Контракта за доставка на шест военнотранспортни самолета Ан-32 влиза в рамково съглашение на стойност  около 2,4-2,8 милиарда долара, подписано между Украйна и Ирак в края на 2009 година.

При подписване на съглашението са били съгласувани контракти за доставка на ВС на Ирак на 420 бронетранспортьора БТР-4, 6 транспортни самолета Ан-32, два вертолета Ми-8T, тренажори, боеприпаси, ремонт на авиотехника, а също и подготовка на летателен и технически състав. Стойността на самолетите Ан-32 е около 80 милиона долара.

Сделката се финансира за сметка на средства, заделени за Багдад от правителството на САЩ, в рамките на програмата за модернизация на иракската армия. – Още за Ан-32

 
04.09.2010, 12:43

Молдова не може да намери купувачи за шестте си изтребителя МиГ-29

Молдова засега не може да намери купувачи за шестте съветски изтребителя МиГ-29, съобщава радио  „Ехото на Москва”. Изтребителите се нуждаят от ремонт и в момента не са в експлоатация. Те са останали в националната армия на Молдова след разпадането на СССР.

Молдовското министерство на отбраната се надява, че всеки един от изтребителите може да бъде продаден поне за 1 милион долара. С парите ще бъдат закупени хеликоптери и друга военна техника. Още за МиГ-29

 
04.09.2010, 11:19

Последните два F-15C отлетяха от военновъздушната база Langly

На 3 септември последните два F-15C, носещи до този момент бойно дежурство, напуснаха военновъздушната база Langly, която от 1 септември прие на въоръжение най-новите изтребители F-22A Raptor. От 1976 г. базираното на Langly 1-во изтребително авиокрило е превъоръжено с F-15, а 71-а изтребителна авиоескадрила “Ironmen”, последната бойна част от ВВС на САЩ с този тип изтребители, ще бъде разформирована на 30 септември 2010.

В своята 34 годишна история крилото е отбелязало своебразен рекорд – неговите F-15 са унищожили 105 противникови самолети без да претърпят и една загуба. “Без всякакво съмнение изтребителите F-15 от военновъздушна база Langly не поставят под въпрос кой самолет се е доказал в бойни действия като най-добър изтребител за завоюване на въздушно превъзходство”, заявява командирът на 1-во изтребително авиокрило полковник Matthew Molloy.

Останалите изтребители F-15 са прехвърлени в други бази на ВВС и на Националната гвардия на САЩ, а крилото е в процес на усвояване на F-22 Raptor. /Pan.bg/ - Още за F-15

 
04.09.2010, 10:29

Общи военноморски учения на САЩ и Южна Корея

САЩ и Южна Корея организират нови общи военноморски учения за борба с подводници в Жълто море. Ученията се проведат от днес до четвъртък край западните брегове на Корейския полуостров. В тях участват  около 17 000 американски и южнокорейски войници, седем кораби и две подводници, както и самолети, съобщиха южнокорейският комитет на началник-щабовете и американскити сили в Сеул. Двете корейски държави официално продължават да са във война, тъй като Корейската война от 1950-1953 година завърши с прекратяване на огъня, но без подписване на мирно споразумение. /DW/

 
04.09.2010, 10:12

„Моите командващи флота

......Те, подводниците, бяха вече четири, чуваше се, че ще ставаме бригада и това ни ласкаеше силно. Нормално, мисля, че никой от колегите няма да отрече факта, че през осемдесетте години на миналия век бяхме достигнали ниво на „висш пилотаж” под вода. Все още дивизионът бе подчинен пряко на командващия флота – както е навсякъде по света.... Та, за „моите” командващи иде реч надолу......Още

 
04.09.2010, 08:56

Русия ще реши въпроса с „Мистрал” до края на годината

Русия до края на годината ще реши въпроса със закупуването на  хеликоптероносач „Мистрал" от Франция. Както заяви посланикът на Русия във Франция Александър Орлов, преговорите с френската страна, започнали през март, вървят успешно. Съгласно условията на продажбата на въоръжения, Русия обяви международен тендер. Според Орлов, Франция има добри шансове да го спечели.

 
 
 
03.09.2010, 21:13

Публикуван е работният проект на Закона за Военната полиция

Работният проект на Закона за Военната полиция е публикуван в Интернет страницата на Министерството на отбраната.

Вашите мнения и предложения можете да изпращате до 30 септември 2010 г. на електронна поща: mp_mod@md.government.bg

 
03.09.2010, 20:36

Румънското правителство избра пенсиите пред старите американски изтребители F-16

Румънското правителство очаква днес реакцията на САЩ, след като страната не уважи втория краен срок, съгласуван с Вашингтон, за изплащането на първата вноска от 750 милиона долара за покупката на употребявани изтребители F-16..... Още

 
03.09.2010, 18:03

Русия и Израел ще сключат на 6 септември споразумение за военно сътрудничество

Русия и Израел ще сключат на 6 септември споразумение за военно сътрудничество, съобщи Би Би Си. Подписите си под документа ще поставят министрите на отбраната на двете страни Анатолий Сердюков и Ехуд Барак. Преговорите ще се проведат в руското военно ведомство. По данни на източник от министерството на отбраната на Русия, споразумението ще представлява рамков документ, определящ общите направления на военното сътрудничество между двете държави.

 
03.09.2010, 16:25

САЩ предадоха безвъзмездно на Филипините 4 патрулни катера

САЩ безвъзмездно предадоха на морското подразделение (Maritime Group - Margroup) на Филипинската национална полиция (PNP) 4 въоръжени патрулни катера, съобщава „Инкурьер.

Снабдяването на полицията на Филипините се извършва от американското правителство в рамките на Международната програма за съдействие на обучението на методите за разследване на престъпленията ICITAP (International Criminal Investigative Training Assistance Program) на Департамента на юстицията на САЩ. Стойността на всеки катер се оценява на 18 милиона филипински песо.

Катерите са изработени от американската компания NAIAD, оборудвани са с два двигателя по 250 к.с. всеки, което им позволява да развиват скорост повече от 51 възла (95 км/ч). Катерите са въоръжени с картечница М-60, навигационна и комуникационна системи.

До края на годината Филипинската национална полиция трябва да получи още два катера. Общата потребност на PNP на катери от този тип е не по-малка от 10 единици.

 
03.09.2010, 16:01

Увеличава се възрастовата граница за професионалните македонски войници

Министърът на отбраната на Македония Зоран Коняновски и синдикатът са разговаряли за увеличаване на възрастовата граница за професионалните войници от 33 на 38 години, пише днес македонският вестник “Вечер”. Решението се очаква да стане част от измененията на закона за Армията на Република Македония (АРМ).

„Аз предложих решение, което в бъдеще ще се превърне в закон и ще увеличим възрастовата граница на 38 години, за да може да кандидатстват за подофицери”, изтъкнал Коняновски. /ИА "Фокус"/

 
03.09.2010, 15:57

Лондон и Париж отхвърлиха възможността за създаване на съвместна флотилия от самолетоносачи

Общото използване на самолетоносачи от страна на Франция и Великобритания е „нереалистично”, въпреки че двете страни имат общи отбранителни проекти, съобщи АФП.

„Що се отнася до поделянето на самолетоносачи, склонен съм да мисля, че това е напълно нереалистично”, заяви британският министър на отбраната Лиъм Фокс по време на обща пресконференция с френския му колега Ерве Морен в Париж.

По този начин британският министър опроверга излязлата в британски медии информация, че Лондон и Париж се подготвят за общи мисии с трите си самолетоносача с цел увеличаване на военния капацитет и намаляване на разходите си. Според медиите това споразумение ще позволи поне един от трите самолетоносача (два британски и един френски) да патрулира по море, докато останалите са подложени на техническа проверка. /ИА „Фокус”/

 
03.09.2010, 15:31

Ратифицирането на договора за СНО е възможно до края на годината

Договорът за стратегическите настъпателни оръжия (СНО) между Русия и САЩ може да бъде ратифициран до края на 2010 година, заяви председателят на международния комите на Държавната Дума на Русия Константин Косачов. В интервю за телевизията „Русия 24" той каза, че за 15 - 16 септември е насрочено заседание на сенатската комисия по външните работи. Ако тя се изкаже в полза на ратифицирането, сенаторите ще успеят да гласуват за договора до изборите в горната камара на Конгреса, насрочени за 3-ти ноември. Новият договор по СНО, който предвижда значително съкращаване на ядрените въоръжения на Русия и САЩ, е подписан през април тази година. Страните са длъжни да го ратифицират синхронно.

 
03.09.2010, 15:10

Едно виждане по обстоятелствата на гибелта на подводната лодка С-34

След откриването и идентифицирането на останките на загиналата съветска подводна лодка С-34 в края на август 2010 г. от група български водолази стана възможно създаването на версии за нейната гибел.

Като човек служил достатъчно дълго и управлявал подводна лодка, а също с голям опит в плаването и познаването на условията на плаване в българската черноморска зона бих искал да споделя някои мои виждания и разсъждения по обстоятелствата на гибелта на С-34 за доближаване до възможната действителна обстановка, тъй като понякога се лансират най-различни нехарактерни или невъзможни версии просто поради непознаване на условията на подводното плаване в този район…….. Още

 
03.09.2010, 14:55

Военното сътрудничество с Русия ще даде конкретни плодове

Председателят на военния комитет на Европейския съюз шведски генерал Хокан Сюрен изрази увереност в успеха на военното сътрудничество на ЕС с Русия. „Пример на нашето сътрудничество са съвместните миротворчески операции в Чад, където руските Въоръжени сили ни помагат със своите хеликоптери" - каза шведският генерал след преговори с началник Генералния щаб на Руската Федерация армейски генерал Николай Макаров. „Освен това,  - отбеляза той - ние патрулираме акваторията на морето край бреговете на Сомалия. И това е особено важно в светлината на сключения неотдавна Лисабонски договор", подписан от лидерите на членките на Европейския съюз в Португалия през декември 2007 година.

 
03.09.2010, 14:52

493-та изтребителна авиоескадрила в Прибалтика

493-та изтребителна ескадрила от състава на 48-мо изтребително авиокрило на ВВС на САЩ в Европа (USAFE) пое дежурството по охрана на въздушното пространство на Прибалтика. Крилото е базирано във военновъздушната база Лейкънхийт, Великобритания и тази година участва в съвместната летателна тренировка с нашите ВВС Sentry Gold 2010, проведена в периода 15 май - 4 юни на територията на авиобаза Граф Игнатиево.

Американските изтребители F-15C смениха МиГ-29 на полските ВВС и ще изпълняват задачи по Air Policing в Интегрираната система за ПВО на НАТО (NATINADS) в следващите четири месеца. /Pan.bg/

 
03.09.2010, 07:47

Русия е унищожила близо половината си химически оръжия

Русия съобщава, че е унищожила почти половината си запаси от химически оръжия, а процесът на унищожение ще бъде завършен в близките години, информира РИА Новости.

„Макар световната икономическа криза да внесе някои корекции в графика за завършване на федералната целева програма за унищожаване на химическите оръжия, ангажиментът на страната ни напълно да унищожи химическото си оръжие във възможно най-кратки срокове остава неизменен. Към 1 септември в Русия са унищожени 19 336 000 тона или 48,4% от наличните запаси. Този процес ще бъде завършен в близките години”, се казва в изявление на руското външно министерство. Още химическо оръжие

 
 
 
02.09.2010, 22:20

„Алениа аеронаутика”, „Авио” и „Локхид Мартин” ще осигурят поддръжката на ВТС C-130J „Херкулес” на ВВС на Италия

„Алениа аеронаутика”, оглавяваща промишлен консорциум, в който влизат и компаниите „Авио” и „Локхид Мартин”, е подписала 5-годишен контракт с ВВС на Италия за материално-техническо обслужване на транспортните самолети C-130J „Херкулес”.

Стойността на контракта е за 155 млн евро. Той включва всички аспекти по обслужването на C-130J, което ще позволи да се повиши ефективността на използване на тези самолети.

„Алениа аеронаутика” ще отговаря за доставка на резервни части и обслужване на оборудването.

На компанията „Авио” е възложена поддръжката на 92-та двигателя AE2100D3, включваща техния ремонт и техническо обслужване.

„Локхид Мартин”, която е проектирала и построила самолетите, ще отговаря за доставката на произведените в САЩ необходими компоненти за извършване на ремонт и модернизация.

Компаниите „Алениа аеронаутика”, „Авио” и „Локхид Мартин” отговарят за материално-техническото състояние на парка C-130J на ВВС на Италия от 2007 година. – Още за C-130J

 
02.09.2010, 21:26

Индия е купила американски ракети за 170 милиона долара

Правителството на Индия е сключило контракт за доставка на американски противокорабни ракети Harpoon Block II, пише индийския The Economic Times.

Според условията на контракта, Министерството на отбраната на страната получава 24 ракети производство на компанията Boeing за въоръжаване на изтребителите Jaguar. Сумата на контракта възлиза на 170 милиона долара.

Според представител на Boeing, сделката е била оформена окончателно през август 2010 г., като съгласие за доставка на ракетите е дадено и от правителството на САЩ. Самите преговори за доставката на Harpoon Block II за започнали през 2008 г..

По-рано се съобщаваше, че Индия ще получи от Boeing 20 крилати ракети AGM-84L и четири учебни ракети ATM-84L. Заедно с ракетите трябва да бъдат доставени резервни части и спомагателно оборудване, стойността на които влиза в стойността на контракта. Harpoon Block II са дозвукови (240 м/сек) и са способни да носят боен заряд с тегло 221 килограма. Обсега на действие на тези ракети не превишава 315 километра.

Такива ракети се намират на въоръжение и във ВС на Пакистан. През юни администрацията на президента на САЩ обвини Пакистан в незаконна модификация на тези ракети за поразяване на наземни цели, което пък бе опровергано от властите на тази страна. – Още за Harpoon

 
02.09.2010, 20:14

Първият контингент на черногорската армия в Афганистан се върна в Подгорица

Първият контингент на черногорската армия в Афганистан вчера се върна в Подгорица, съобщава радио Б92. Командирът на контингента Саша Йованович заявил, че е щастлив за това, че след шест месеца всички са се върнали живи и здрави. Миналата седмица първият контингент от Армията на Черна гора бе заменен с нов с 31 военнослужещи.

 
02.09.2010, 18:10

Плащат по 500 долара на американските воини, които знаят руски и чеченски

По 500 долара получават ежемесечно американските воини от Военновъздушните сили на Съединените щати, които  знаят чужд език и най-вече руски и чеченски, информира вестник "Правда". Голямата премия се налага от опита на американските рейнджъри от войните в Ирак и Афганистан. Американските  военни експерти  са стигнали до извода, че успешното изпълнение на мисиите и операциите зад граница в в голяма и пряка зависимост от способността  на военнослужещите да общуват пряко с жителите на държавата, където се провежда операцията.

Поощряването на изучаването на руски и кавказки езици според руската Академия за геополитически проучвания е свързано с амбициите и подготовката  на Съединените щати да разположат свои бази в много от бившите съветски републики в Азия.

 
02.09.2010, 18:05

В САЩ и Русия съкращават генерали и адмирали

Не само в България предстоят съкращения на военнослужещи, включително на висш офицерски състав. Американският секретар по отбраната Робърт Гейтс например е предложил в близко време да бъдат уволнени 50 генерали, съобщава „Независимое военное обозрение”. В това си начинание той се ползвал от подкрепата на президента Барак Обама. Нещо повече – колегата на българския министър на отбраната във Вашингтон има намерение да освободи стотици свои офицери, които служат в базите на НАТО в Европа. Смята се, че в бъдеще тези командни структури няма да има с какво да се занимават.

Всяка година числеността на висшия команден състав в САЩ се определя със специален закон, който се приема от Конгреса. Генералите и адмиралите не бива да бъдат повече от 5-6 на 10 хиляди военнослужещи, се посочва в публикацията. Също по закон половината от висшите военноначалници трябва да бъдат бригадни генерали и младши контраадмирали, на които у нас им казват комодори.

През последните години броят на офицерите в САЩ не надвишава 200 хиляди. Според експерти американската армия наброява 3 млн. души, от които половината са резервисти. Действащите генерали и адмирали са 879. Четиризвездните са 34, тризвездните – 115, двузвездните – 290 и еднозвездните – 440.

Какво е положението в Русия? Преди три години тогавашния министър на отбраната Сергей Иванов обяви, че към 1 януари 2011 г. армията ще бъде сведена до 1,13 млн. военнослужещи, като бъдат съкратени и 300 длъжности от висшия команден състав. Така генералите и адмиралите няма да са повече от 1100, т.е. един висш офицер на хиляда военнослужещи. През есента на тази година генералите и адмиралите в руската армия бяха сведени до 700, се уточнява в публикацията на „Независимое военное обозрение”. /orbrana.alle.bg/

 
02.09.2010, 18:03

Колумбия със сериозен интерес към KC-390

Колумбия официално е заявила пред бразилския самолетостроител Embraer интересът си към новия двудвигателен реактивен транспортен самолет KC-390. Южноамериканската страна иска да придобие 12 такива машини.

Освен интерес към покупка, колумбийската авиационна индустрия проявява интерес и към участие в разработката и производството на КС-390. Само преди няколко дни Чили също официално прояви интерес към машината и заяви, че иска да купи шест самолета. Така заедно с намерението на бразилските ВВС да придобият 28 КС-390, Embraer има вече 46 потенциални поръчки. В момента се водят и усилени преговори с Португалия и Южна Африка за привличането им в проекта.

Работата по КС-390 започна още през 2007 г. Двудвигателната реактивна конструкция трябва да има полезен товар от 24 тона и ще влезе в пряк сблъсък с вездесъщия витлов C-130 Hercules. Първият полет на машината се очаква около 2014 г., а първите доставки за клиенти през 2016 г. /Аеро/

 
02.09.2010, 17:37

Русия ще има представителство на Министерството на отбраната в САЩ

Русия планира да отвори в САЩ представителство на Министерството на отбраната, което да се заеме с изучаване на документите за интернираните в концлагерите на Третия райх, пленени по време на Втората световна война, съобщи на РИА-НОВОСТИ началник управлението на министерството по увековечаване паметта на загиналите при защита на Отечеството Александър Кирилин. Той поясни, че представители на Министерството на отбраната ще работят в САЩ по линията на руско-американската комисия по военнопленниците и изчезналите безследно лица.

 
02.09.2010, 14:17

Рисково спускане разбули мистерията на С-34

Спускането до унищожената през Втората световна война съветска подводница С-34 е предизвикало много противоречиви чувства у водолазите, направили откритието, разказа председателят на сдружението „Блек Сий Дайв Одесос“ Орлин Цанев...... Още

 
02.09.2010, 14:04

Турция пое командването на многонационалните сили в Аденския залив

Турция пое командването на многонационалните сили CTF-151, които бяха създадени за борба с морските пирати, с официална церемония в столицата на Бахрейн-Манама.

Командващ на многонационалните военноморски сили за срок от 3 месеца ще бъде турския бригаден адмирал Синан Ертугрул.

На церемонията проведена на фрегатата Гьокчеада, която е закотвена на пристанище Салман в Манама, бригаден адмирал Синан Ертугрул пое командването на многонационалните сили от корейския бригаден адмирал Беон Рим Ли.

Фрегатата Гьокчеада, която е изцяло турско производство е оборудвана със специалната бойна система GENESİS. Благодарение на тази система е възможно едновременно да бъдат следени над 1000 цели.

Морското пиратство представлява сериозна заплаха за международната икономика, морската сигурност и свободата на придвижване.

В рамките на борбата с морското пиратство Съветът за сигурност на ООН прие проекторезолюции по въпроса и създаде многонационални сили, които да се борят с морските пирати в Аденския залив, откритите води на Сомалия и Арабско море. /TRT/

 
02.09.2010, 13:42

Американският министър на отбраната е на изненадващо посещение в Афганистан

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс е на изненадващо посещение в Афганистан. Гейтс пристигна в Кабул, след като по-рано посети Ирак, където присъства на церемонията, с която официално бе сложен край на американската бойна мисия в арабската страна, предаде  АФП.

Очаква се министърът на отбраната да се срещне с президента на Афганистан Хамид Карзай, както и с командващия международните части генерал Дейвид Петреъс.

 
02.09.2010, 13:37

В космоса са изстреляни три спътника от системата ГЛОНАСС

Руска ракета-носител успешно изведе три спътника от тип „Глонасс -М" в орбита. Сега руската навигационна спътникова система ще се състои от 26 апарата. Системата ГЛОНАСС е предназначена за определяне с помощта на портативни спътникови прибори-навигатори на местоположението и скоростта на движение на морски, въздушни и сухопътни обекти, в това число и хора, с точност до един метър. – Още за ГЛОНАСС

 
02.09.2010, 13:28

Новата командна структура на ВС на България

По време на „Прегледа на структурите” е разработена командна структура на въоръжените сили с ясно разписани функции и задачи с цел да бъдат премахнати бюрократичните звена и процедури. Тя ще бъде изградена на три нива – стратегическо, оперативно и тактическо, посочи в лекцията си при откриването на учебната година във Военна академия „Г. С. Раковски” заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев. За какво става дума?..... Още  

 
02.09.2010, 09:04

Завършването на Втората световна война - паметна дата в Русия

Русия за първи път отбелязва Денят на завършване на Втората световна война като паметна дата на страната. Тя е установена през 2010 година от президента  Дмитрий Медведев. На 2 септември 1945 година беше подписан акт за капитулация на Япония и това събитие официално го смятат като дата на завършване на войната, в която СССР загуби около 27 милиона души. На паметната дата е посветена експозиция в Централния музей на Великата отечествена война в Москва. Почит към паметта на героите на Втората световна война ще отдадат участниците в откриващия  се на 4 септември  военно-музикален фестивал „Спаска кула". Ръководителите на музикалните колективи на ЕС, Франция, САЩ, Германия и други страни ще положат венци пред гроба на Неизвестния войник край Кремълската стена.

 
02.2010, 08:33

В Иран е разработен нов 130-мм активно-реактивен боеприпас

Министърът на отбраната на Иран бригаден генерал Ахмад Вахиди на 29 август е взел участие в церемонията по откриване на производствена линия за артилерийски боеприпаси, съобщава канал „Пресс TV.

Според генерала, разработката и производството на новите 130-мм активно-реактивни боеприпаси доказва неефективността на въведените срещу Иран санкции.

Новите снаряди са с твърдогоривни дънни газгенератори, което позволява да се увеличи обсега им на действие от 27 на 42 км.

 
 
 
01.09.2010, 22:30

Стана известен външния вид на малкият ракетен кораб проект 21631

Руския сайт flot.com съобщава за проектните изображения на малкият ракетен кораб проект 21631 (снимки 12,  3 ). Анализирайки изображенията, може да се направят някои изводи за състава на въоръжението на кораба.

МРК проект 21631 ще бъде въоръжен с вертикална пускова установка на комплекса 3Р-14УКСК за 8 ракети "Калибр" или "Оникс", една 100-мм артилерийска установка А-190М, една 30-мм артилерийска установка АК-630М1-2 "Дуэт", две пускови установки за ПЗРК "Гибка", две 14,5- и три 7,62-мм картечници.

 
01.09.2010, 20:20

Израел ще произвежда крила за F-35

Израелската фирма IAI (Israel Aircraft Industry) се е споразумя с американския самолетостоителен гигант Lockheed Martin да произвежда крила за многоцелевия изтребител от пето поколение F-35 JSF. Тази договорка вероятно е част от офсета на предстоящата сделка за 20 F-35.

На първо време IAI трябва да произведе крила за около 900 самолета F-35, a обема на сделката се оценява на около $4 млрд. Договорът ще бъде финализиран веднага след окончателното сключване на сделката за покупка от Израел на F-35. В същото време самата сделка за 20 F-35 за нуждите на ВВС на Израел изглежда все по-неизбежна, Тя се оценява на около $2,75 млрд. и среща сериозна съпротива заради високата цена и неясните технически параметри. Израелските компании като IAI и Elbit обаче са оптимисти, че могат да поемат още повече поръчки около машината и най-вече по специалния израелски вариант, който вероятно ще бъде създаден. /Аеро/ - Още за F-35

 
01.09.2010, 20:10

Войната в Ирак свърши, започна операция "Нова зора"

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и министърът на отбраната Робърт Гейтс присъстваха в Багдад на официалното прекратяване на бойните действия от американската армия и започването на операция "Нова зора". Нейната задача ще е "да подпомага и съветва" иракските сили за сигурност...... Още

 
01.09.2010, 17:34

САЩ няма да вземат участие в предстоящите военновъздушни учения в Турция

САЩ няма да вземат участие в предстоящите военновъздушни учения в Турция, съобщи източник от американското посолство в Анкара. По-рано турските медии посочиха, че САЩ са поставили като условие за своето участие Израел да бъде поканен в ученията, предаде АФП.

От посолството отбелязват, че американските ВВС няма да вземат участие в ученията през октомври, тъй като вече са участвали в предишните през месец юни.

Американското послание е било предадено на Анкара, след като за военновъздушните учения „Анадолски орел” са били изпратени покани до няколко страни, но не и до Израел, твърди турският вестник „Хюриет”, като се позовава на запознати военни източници.

Ученията се провеждат ежегодно от 2001 година. През миналата година Израел за първи път не получи покана заради операцията си в Ивицата Газа. /ИА „Фокус”/

 
01.09.2010, 17:24

Плащаме още три „Кугар”-а, три „Пантер”-а, един „Спартан, 155 единици транспортна техника и спираме до тук

На заседанието си преди ваканцията, т.е. на 4 август, правителството предостави на Министерството на отбраната 256 845 175 лв. от централния бюджет за финансиране на дължими плащания по международни договори за изпълнение на проекти за модернизация на въоръжените сили. Средствата се осигуряват от резерва за непредвидени и неотложни разходи. С предоставянето им се създават условия за извършване на дължими плащания към „Юрокоптер” (Франция), „Аления Аеронаутика” (Италия), „Даймлер” (Германия) и Кралство Белгия за доставка на вертолети, самолети, транспортни средства и кораби за Българската армия.

До края на тази година ще разплатим задълженията си към външни фирми, с което ще станат българска собственост още три хеликоптера „Кугар” и три хеликоптера „Пантер”, един самолет „Спартан” и 155 единици нова транспортна техника, каза днес министърът на отбраната Аню Ангелов в лекцията си при откриването на учебната година във Военна академия „Георги С. Раковски”. Ще направим всичко възможно  да постигнем съгласие с тях да прекратим договорите на това ниво. /otbrana.alle.bg/

 
01.09.2010, 17:11

Трябва да се преоцени като цяло политиката на Запада в Близко-Източния регион

Интервю с ген.-лейтенант Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване и министър на вътрешните работи.

 
01.09.2010, 16:41

Ocelot преодоля 41-то изпитание на устойчивост на взрив

Ocelot, лекобронирана патрулна машина, съвместна разработка на британските компании Force Protection Europe и Ricardo, успешно премина 41-то изпитание на взрив. Последните резултати от изпитанията бяха обявени от компанията Force Protection Europe. Те са демонстрирали не само устойчивостта на машината, но и нейната ремонтнопригодност.

Британската разработка премина през редица изпитания през последните 12 месеца, в т. ч. и през различни имитации на взривове на мини и самоделни взривни устройства. При всяко от тези изпитания Ocelot е демонстрирал висока живучест, което напълно съответства на очакванията на Force Protection Europe.

Уникалната модулна конструкция на Ocelot позволява лесно възстановяване на машината след взрив.

Ocelot ще може да участва при изпълнението на редица задачи, включително патрулиране и огнева поддръжка. – Още военни автомобили

 
01.09.2010, 13:15

За първи път Аржентина купува руска военна техника

Русия е подписала контракт за доставка на въоръжените сили на Аржентина на вертолети Ми-17, съобщава РИА Новости. Подписването на договора е станало вчера (31 август) в Буенос Айрес.

Аржентина е закупила два вертолета за 20 милиона долара. Те ще бъдат използвани вместо вече бракуваните транспортни вертолети CH-47C Chinook.

Покупката на вертолети Ми-17 е първият в историята случай на покупка от Аржентина на руска военна техника.

За първи път информация за това, че Аржентина проявява интерес към руското оръжие, се появи още през август 2006 година. През есента на същата година аржентинската страна е предала на МО на РФ списък с образците техника, които те желаят да закупят. Той включваше вертолети и системи за ПВО. – Още за Ми-17

 
01.09.2010, 12:55

Сърбия е готова да открие мисия в НАТО

Сърбия планира да открие мисия в щаба на НАТО в Брюксел по време на посещението на министъра на отбраната Драган Шутановац в белгийската столица следващия месец, е казал белградски представител в понеделник (30 август), цитиран от медиите..... Още

 
01.09.2010, 12:37

До 2015 г. ще останат не по-малко от 28 хиляди военнослужещи

Такива за разчетите на сегашния етап на подготовка на резултатите от стартиралия в средата на февруари Преглед на структурата на Въоръжените сили. Намалението на личен състав, каза министърът на отбраната Аню Ангелов в лекцията си при откриването на учебната година във ВА „Георги Стойков Раковски”  ще бъде с около 6000 военнослужещи на активна служба, но  то ще се компенсира с 50 % като броят на резервистите – военнослужещи от постоянния доброволен резерв достигне 3000 души.  Общият състав на цивилните служители във всички структури ще бъде намален с около 1200 души. В администрацията на МО ще служат до 700 военнослужещи и цивилни служители.

Начинът за постигане на тази обща численост към края на 2014 г., както и подробното описание на различните структурни елементи по всеки вид въоръжени сили ще се определи с Плана за развитие на въоръжените сили, каза още министърът. Сърцевина на този план ще бъде пътната карта за прилагането на резултатите от прегледа на структурата на силите. Основно, уточни министър Ангелов, до средата на 2011 г. ще проведем преструктурирането на администрацията и на оперативните командвания. През второто полугодие на 2011 г. ще започне трансформацията на поделенията на БА, като основното преструктуриране се планира да завърши до края на 2012 г.

От общо пет оперативни командвания и щабове ще останат четири оперативни командвания, като трите командвания на видовете въоръжени сили са в йерархическа подчиненост на съвместно командване на силите, посочи още министърът. Отпада необходимостта от преподчиняване на формирования от един оперативен щаб на друг при различни по характер операции и се избягва дублирането на структури  в тези командвания. Общият състав на четирите оперативни командвания и на Щаба на отбраната, взети заедно, няма да надвишава 2,5 % от общата численост на БА.

В лекцията бе отбелязано, че необходимите способности на Сухопътните войски, ВВС и ВМС, се определят от нивото на националната военнополитическа амбиция на България, съгласувана и приета при общото отбранително планиране на НАТО. Министърът обоснова  по-подробно само на предвиденото ниво на амбиция за СВ:” При участие в операции по чл. 5 на Вашингтонския договор: Участие на една средна механизирана бригада, усилена с елементи за бойно и логистично осигуряване в общ състав   4 300 души – 4 500 души в многонационално съюзническо съединение без възможност за национална ротация. При участие в операции извън чл. 5 – механизиран батальон или негов еквивалент с необходимото усиление в общ състав до 1000 души с възможност за национална ротация през 6 месеца. В случай на необходимост от развръщане на бригадата по чл. 5 извън територията на страната е необходимо на територията на страната да остане една бригада със способност за успешно разрешаване на локален конфликт с ниска интензивност на едно операционно направление.”

Резултатите от разчетите в прегледа показвали, че за изпълнение на подобно ниво на амбиция в състава на Сухопътните войски трябва да има две средни механизирани бригади със състав от 4200 души всяка, както и специални сили и елементи на бойна и логистична поддръжка, основната част от които ще имат полкова организация.

Във Военноморските сили, продължи министърът, ще се лишим от един род сили – ще свалим от въоръжение единствената подводница. Ще се разделим и с някои кораби с изтекъл ресурс.

Във  ВВС, подчерта той, се съсредоточаваме към по-голяма компактност на  наземната противовъздушна отбрана. Ще бъдат свалени от въоръжение типове зенитно ракетни комплекси, доставени преди няколко десетилетия. Ще поддържаме боеспособността на наличните самолети и вертолети със запазен ресурс и ще създадем необходимата основа за постепенна замяна от 2014 – 2015 г. на МиГ 29 с нов тип многоцелеви изтребител, съвместим с въоръжението на ВВС на страните членки на НАТО. /otbrana.alle.bg/

 
01.09.2010, 12:27

Тайланд закупува още изтребители JAS-39 "Gripen"

Камарата на представителите на тайландския парламент са одобрили военния бюджет на страната за 2011 г. в размер на 5.4 милиарда долара. В него се предвижда закупуване на втора партида от шест изтребители JAS-39 "Gripen". 25-30% от военния бюджет е за капиталови разходи, като освен закупуването на нови самолети се планира и модернизация на изтребителите F-16A/B.

Продажбата на Тайланд на щведските изтребители усили позициите на компанията SAAB. Тя удържа победа над най-силния си конкурент руския Су-30, който бе предпочитан от миналото правителство. Другите претенденти в конкурса за замяна на остарелите F-5 на ВВС на Тайланд бяха F-16, Rafale и МиГ-29. Офертата на SAAB включваше не само привлекателна цена и добри технически параметри, но и продажба на шведския самолет за далечно радиолокационно откриване Saab-340. /Pan.bg/ - Още за JAS-39

 
01.09.2010, 09:00

София изнесла оръжие за над 145 млн. евро

Оръжия за повече от 145 млн. евро са изнесли българските оръжейни компании през 2009 г. Най-големите купувачи са Алжир, Афганистан, САЩ и Ирак. Вносът през изминалата година е за 71 801 455 евро, като най-голямата част е от Франция, Украйна и Сърбия. Това е записано в доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Той трябва да бъде одобрен днес от правителството.

Кабинетът също така ще приеме и нова наредба, според която армията ще продава ведомствени жилища само в райони, където няма вече казарми. /Стандарт/

 
01.09.2010, 08:51

Възможни причини за гибелта на съветската подводница С-34

След извършването на втория водолазен оглед (видео) на подводният обект, открит от членовете на сдружението „Блек Сий Дайв Одесос” с председател Орлин Цанев и от председателя на асоциация „Техникал Дайвинг” Мирослав Стойчев, може определено да бъде класифициран като търсената съветска подводница С-34......Още

 
01.09.2010, 08:42

Расмусен: Няма график за изтегляне от Афганистан

Афганистанските власти ще започнат от 2011 година да поемат постепенно отговорността за сигурността в страната, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен по време на посещение в Дания - неговата първа визита в родната му страна, откакто пое поста миналата година. Расмусен подчерта, че няма график за този процес. Той посочи, че се надява да бъде поставено обща цел на срещата на върха на НАТО през ноември в Португалия. "Посланието ни към талибаните е да не разчитат на изтеглянето на НАТО", каза Андерс Фог Расмусен. Той подчерта, че силите на Алианса ще напуснат Афганистан едва когато местните власти бъдат в състояние да гарантират сами сигурността в страната.

Генералният секретар на НАТО изрази надежда, че догодина Афганистан ще има 300 000 обучени военнослужещи и допълни, че новата стратегическа концепция на НАТО, чието разглеждане ще започне на срещата в Португалия, предвижда активизиране на борбата с тероризма и престъпленията в интернет. /DW/

 
01.09.2010, 08:27

Китай започна военно обучение в Жълто море

Китай започна военноморски учения в Жълто море, съобщиха държавните медии, след като обявиха, че се противопоставят на подобни военни учения на САЩ и Южна Корея, предава АФП.

Флот на военноморските сили на Китай ще проведе обучение с тестване на амуниции в събота.

Много от самолетите, корабите и оръжията, които ще бъдат използвани при обучението, бяха представени по време на военния парад на националния празник на 1 октомври миналата година, когато Китай отпразнува 60 години комунистическо управление.

„Това е рутинно годишно обучение, главно включващо корабен артилерийски огън”. /ИА "Фокус"/

 
01.09.2010, 08:08

Тайван ще приеме на въоръжение крилатите ракети Hsiungfeng 2E

До края на 2010 година Тайван ще развърне комплекси крилати ракети Hsiungfeng 2E, произведени в страната. Серийното производство става възможно след като Тайван получава някои “ключови компоненти”, но не се съобщават нито тактико-технически данни, нито обема на производството. Според издавания в Тайван вестник China Times далечината на полета на ракетата е 800 км и е планирано производството на 300 броя. Първата модификация на тази ракета е имала радиус на действие под 600 км.

Комплексите Hsiungfeng 2E може да се базират както на суша, така и на кораби. В случай на въоръжен конфликт Тайван може да нанесе удари с тези ракети по летища и бази, разположени в юго-източен Китай, както и по някои големи градове, като Шанхай и Хонконг. /Pan.bg/

 
 
 

Още военна информация - архив

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.






{START_COUNTER}