Военна информация

Архив - месец октомври 2009 година
 
 
 
31.10.2009, 21:42

Френската армия предаде на Турция командването на силите на НАТО в Кабул

Френската армия предаде в събота на Турция командването на силите на НАТО, разположени в Кабул, като приветства афганистанските сили за сигурност за нарастващите им отговорности в тяхната столица, предаде кореспондент на АФП.

„Искам да подчертая най-голямото постижение за мен през последните месеци - прехвърлянето на основната отговорност, свързана със сигурността на афганистанските национални сили за сигурност,” заяви генерал Марсел Друар на церемония в афганистанската столица.

 
31.10.2009, 20:46

Първата  в историята на Индия жена президент смята да лети на Су-30MKИ

74-годишният президент на Индия Пратибха Патил планира да лети на двуместен изтребител Су-30MKИ, който се намира на въоръжение в индийските ВВС.

Според индийския вестник "Times of India", който се позовава на източник от Министерството на отбраната, в плановете на военното ведомство е заложено организирането на такъв полет на 24-25 ноември  в авиобазата Лехегоан близо до Мумбай (Бомбай), където е базирана изтребителна ескадрила с машини Су-30MKИ. Още за Су-30МКИ

 
31.10.2009, 19:29

Русия смята да построи четири вертолетонасача по френски лиценз

Командването на руския ВМФ смята за нужно закупуването от Франция на един вертолетоносач тип „Мистрал”, както и лицензи за строителството на четири подобни кораба, каза пред РИА Новости заместник-началника на главния щаб на ВМФ на Русия вицеадмирал Олег Бурцев.

„Възнамеряваме да купим от Франция един кораб тип „Мистрал” и с техническата помощ на французите да построим по лиценз четири вертолетоносача от този клас”, каза той.

 
31.10.2009, 17:25

Raytheon предложи РЛС RACR за изтребителя F/A-50

Компанията Raytheon (САЩ) е предложила радиолокационна станция RACR (Raytheon Advanced Combat Radar) с активна фазирана решетка за южнокорейския изтребител F/A-50, съобщава Flight International.

Основната цел на компанията Raytheon при създаването на РЛС RACR е била тя да се използва при модернизирането на изтребителите F-16. Въпреки това, ръководството на компанията е уверена, че тази РЛС е подходяща и за изтребителите F/A-50, създадени на базата на учебно-тренировъчния самолет Т-50, в разработката на който активно е участвала американската компания Lockheed Martin.

Именно тази РЛС и стана причина за разногласия, възникнали между фирмите Korea Aerospace Industries (KAI) и Lockheed Martin. Американците искаха да видят на самолета РЛС APG-67 (V) 4, а Южна Корея избра радара Vixen 500E на компаниите Selex Sensors и Airborne Systems. САЩ се възпротивиха страхувайки се от изтичането на технологии. В резултат на това, първите четири опитни самолета F/A-50 ще използват израелската РЛС Elta Systems EL/M-2032, като с нейното инсталиране ще се занимават американски специалисти.

Своя РЛС - SABR (Scalable Agile Beam Radar) – за самолетите F/A-50 е предложила и компанията Northrop Grumman. Този радар също се конкурира на пазара с радара RACR за модернизация на изтребителите F-16. Изборът на корейския разработчик на някоя от тези станции може значително да опрости бъдещата съдба на самолета.

Първият полет на прототипа на F/A-50 е насрочен за август 2011 година. Летателните изпитания е планирано да завършат през септември на същата година. Първият договор може да бъде подписан за 12 или 20 машини. KAI разчита, че военновъздушните сили на Южна Корея първоначално ще купят 60 серийни самолета, а в бъдеще те ще достигнат до 150 единици, защото именно толкова нови изтребителя са необходими за замяната на самолетите Northrop F-5.

 
31.10.2009, 11:07

Lockheed Martin  е готова да достави на Южна Корея изтребители F-35 през 2014 година

Компанията Lockheed Martin (САЩ) е предложила на Южна Корея да започне доставките на изтребители F-35 през 2014 г., съобщава Flight International.

Компанията вярва, че именно F-35 ще победи в третия етап на тендера за нов изтребител за ВВС на Южна Корея F-X. Освен това, Lockheed Martin смята, че корейската промишленост има възможност да се превърне в "доставчик от второ ниво на самолетите F-35.

В съответствие с програмата F-Х военновъздушни сили на Южна Корея планират да закупят 60 нови изтребители. Но Сеул се опасява от забавяне на програмата F-35 и с право смята, че първата серийна машина от този тип няма да е толкова ефективена, колкото самолетите от по-късната серия..

Програмата F-X има цел да създаде национален изтребител от пето поколение с използване стелт технология. Предполагаше се след 2010 г. да бъдат построени около 250 такива машини, които да заменят изтребителите F-16. - Още за F-35

 
31.10.2009, 09:04

САЩ се отказват от F-22

Президентън на САЩ Барак Обама подписа Закон за военния бюджет на САЩ за 2010 г. , в който съкрати много програми.

Съгласно документа за отбраната ще бъдат заделени 680 млрд.долара. Едни от ненужните проекти са тези за нов президентски хеликоптер и за F-22. Самият Обама заяви: „Не смятаме да даваме излишни 2 млрд.долара за тези изтребители, от които Пентагона не се нуждае. Доказа се вече, че самолетът е абсолютно ненужен за ситуациите в Ирак и Афганистан.”

Обама каза още: „Прекратявам и финансирането на новия президентски хеликоптер, аз на тази машина няма да се возя”. Той добави, че има намерение да прекрати и още един проект – за алтернативни двигатели на F-35. - Още за F-22

 
 
 

http://pentagonus.ucoz.ru/_fr/0/8155572.jpg

Аз казах, 15 ......лицеви опори!

 
 
 
30.10.2009, 23:16

Бразилската армия получи първият „Леопард”

Немската компания Krauss-Maffei Wegmann (KMW) прераде на бразилската армия първият основен боен танк Леопард 1A5. Това се съобщава в официалната информация за пресата (PDF), публикувано на 29 октомври. В рамките на междуправителствено споразумение, Германия планира да достави на Бразилия 220 "Леопарда", както и различно учебно-тренировъчно оборудване.

През декември 2008 г. немската Федералната агенция по отбранителни технологии и доставки обяви, че компанията KMW ще се заеме с капиталния ремонт и модернизация на танковете, които ще бъдат доставени на Бразилия. Очаква се, че Германия ще може напълно да изпълни задълженията си по договора до 2012 година.

Производство на танкове Леопард 1 започва през 1965 година. Те са оборудвани със 105 мм оръдие. Теглото на танка, предназначен за екипаж от четирима души е около 40 тона. Той може да достигне скорост до 65 километра в час и да измине до 600 километра.

На въоръжение Бразилия има вече 128 танка Леопард 1А1, които са били закупени от Белгия. Общо са били произведени 4700 бойни танка Леопард 1, като в момента те са на въоръжени в повече от десет страни. Още танкове Леопард

 
30.10.2009, 20:21

Новата политика на Индия за отбраната ще отвори пазар за 100 млрд. долара

Индийските компании от отбранителната промишленост ще си спечелят достъп до пазар за около 100 млрд. долара през следващите десет години, според нова политика разрешаваща на индийски компании да наддават за големи поръчки в сферата на отбраната, пише вестник “Таймс ъф Индия”. Индия, един от най-големите вносители на оръжия, иска да увеличи ролята на частния си сектор, който държи около 20% от пазара на отбранителната индустрия, но има потенциал за значителен ръст.

Според новата политика на държавата, правителството ще разреши на местни компании сами да наддават за ключови проекти. /ИА „Фокус”/

 
30.10.2009, 17:23

Фрегата „Дръзки” се завръща в България след участие в операцията на НАТО „Актив Индевър”

Тържествен ритуал по посрещането на фрегата „Дръзки”, която се завръща след участие в операцията на НАТО в Средиземно море „Актив Индевър”, ще се състои на 2 ноември (понеделник) във Военноморска база – Бургас, съобщиха от Министерството на отбраната. Екипажът ще бъде посрещнат от началника на Щаба по подготовката на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев.

Фрегатата „Дръзки”, с командир капитан II ранг Панчо Панчев, се включи на 4 октомври 2009 г. в операция на НАТО с щатното си въоръжение и екипаж от 152 души. До 31 октомври тя участва в състава на постоянната тактическа група на НАТО, която провежда операцията под командването на контраадмирал Да Куня от Португалските ВМС. Основните задачи са: наблюдение и контрол на корабоплаването, ескортиране, спиране и претърсване на отказали да се идентифицират морски съдове.

Ритуалът по посрещането на фрегата „Дръзки” ще започне в 09.30 ч. на 2 ноември 2009 г. във Военноморска база Бургас. В района на базата ще бъдат допускани постоянно акредитирани журналисти, след представяне на лична и журналистическа карта.

 
30.10.2009, 15:23

Русия ще може да използва войски и в чужбина

Съветът на Федерацията – горната камара на русия парламент – одобри закона за оперативно използване на Въоръжените сили в чужбина. Документът предвижда, че Русия, съгласно нормите на международното право, ще може да използва свои войски извън границите на страната за отразяване на нападения, предотвратяване на агресия против друга държава, защита на свои граждани, борба с пиратството и защита на корабоплаването. Според руските сенатори, актуалността на закона е нараснала след агресията на Грузия против Южна Осетия през август миналата година. – Още за ВС на Русия

 
30.10.2009, 12:20

Инцидент над Тихия океан

9 души са загинали след като самолет C-130 на бреговата охрана на САЩ падна в Тихия океан, който се  сблъска с хеликоптер на американската морска пехота AH-1W Super Cobra, принадлежащ на 3 акр  на МП  от  Camp Pendleton, съобщава Military News.

Инцидентът е станал в 19:10 м.вр. близо до бреговете на южна Калифорния. Цяла нощ тече спасителна операция в района на катастрофата, съобщи СNN. Пилотът на самолета е съобщил за мълнии около 19:00 ч.  близо до мястото инцидента. Самолетът е превозвал 7 души, а на борда на хеликоптера е имало двама военнослужещи.

 
30.10.2009, 12:10

СССР извършва най-мощния ядрен взрив в историята

На 30 октомври 1961 г. на о-в Нова Земя СССР извършва най-мощния взрив в историята – на водородна бомба. Водородната (термоядрена) бомба е най-мощната бомба, взривявана някога по време на ядрени изпитания. Бомбата е конструирана в СССР от група физици под ръководството на академик Игор Курчатов. В групата на разработчиците влизат Андрей Сахаров, Виктор Адамски, Юрий Бабаев, Юрий Трунов и Юрий Смирнов. Бомбата е взривена на височина от 4 км над остров Нова Земя. Мощността й се равнява на 50 мегатонов тротилов еквивалент или близо 2500 пъти по-мощна от първата атомна бомба, взривена на 6 август 1945 г. над град Хирошима. Генерираната ударна вълна обикаля Земята три пъти. Ядрената гъба се издига на височина 64 километра, а от йонизацията на атмосферата радиовръзката на стотици километри от полигона прекъсва за час. Още ядрено оръжие

 
30.10.2009, 08:38

Китай изпрати още два кораба-разрушителя в Аденския залив

Днес Китай изпрати два кораба в Аденския залив, които ще бъдат включени в патрулирането на района, където действат пирати, съобщи РИА Новости.

Това е четвъртата група от кораби, която Пекин изпраща. Двата разрушителя ще заменят двете ракетни фрегати на Китай, които се намират в района от юли месец.

 
 
 
29.10.2009, 22:35

Самолет на бразилските ВВС изчезна над Амазония

От командването на ВВС на Бразилия са съобщили, че днес е изчезнал военно-транспортен самолет, съобщава РИА Новости.

Той е тип Cessna 208А Caravan, с военно означение С-98 и е излетял от летище в град Cruzeiro do Sul, щат Acre в северозападната част на страната. На борда има 11 души. Според AFP 7 служители на здравните власти на страната и 4 военни. Военновъздушните сили са задействали издирвателни отряди. В операцията вземат участие два хеликоптера Н-60 Blackhawk и самолет за издирване EADS CASA C-295 /С-105/ на армията на Бразилия.

 
29.10.2009, 19:49

Новите подводници на Австралия ще й струват 36 млрд. долара

Данъкоплатците ще трябва да покрият огромната сметка от 36 млрд. долара за осигуряването за ВМС на Австралия на 12 подводници от ново поколение, пише австралийският вестник “Дейли Телеграф”. Това е повече от предвидената сума от 35 млрд. долара в държавния бюджет за образование, и малко по-малко от размера на финансовите стимули на правителството от 42 млрд. долара за справяне с последствията от световната финансова криза, както и над една трета от стоте милиарда долара, похарчвания всяка година от нацията за здравеопазване.

Разпространен в четвъртък доклад предупреждава правителството, че плановете за построяването на 4000-тонните подводници в Австралия са твърде рискови. – Още подводници

 
29.10.2009, 17:19

САЩ и Япония са провели изпитания с ракета-прехващач

Военноморските сили за самоотбрана на Япония съвместно с американските ВМС са провели изпитания на ракета-прехващач. Това съобщават от пресслужбата(pdf) на Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ. Изпитания са се провели на 28 октомври 2009 г.

Балистична ракета-мишена със среден обсег на действие е била запусната от полигон на хавайския остров Кауаи (Kauai). След около 4 минути екипажа на японския есминец JS Myoko (DDG-175), въоръжен със системата за ПРО Aegis, е открил целта. След близо три минути ракета-прехващач Standard Missile-3 (SM-3 Block IA) успешно е поразила целта.

В информацията се съобщава, че в изпитанията участие са взели американския крайцер Lake Erie (CG 70) и есминеца Paul Hamilton (DDG 60). Тези кораби също са открили целта и са извършили имитационни пускове.

В момента на въоръжение в японските ВМС има шест кораба, въоръжени с противоракетната система Aegis. Освен САЩ и Япония такава система се използва и от Норвегия, Испания и Южна Корея.

 
29.10.2009, 16:42

Германците в Афганистан се сражават за безнадеждно дело

Гвидо Вестервеле официално оглави външното министерство на Германия. Приоритетите на външната политика в коалиционното споразумение в основни черти не са претърпели промени. Известно недоумение във Вашингтон и Брюксел предизвика заявлението на министъра за необходимостта от изтегляне на американските бойни атомни глави от Германия. На новобранеца недвусмислено му дадоха да разбере, че такива въпроси са извън неговата компетенция. Решението за изтеглянето, ако такова въобще някога бъде прието, е изключителен прерогатив на САЩ. Затова пък въпросът, интересуващ много германци, за сроковете на изтеглянето на бундесвера от Афганистан остава открит….. Още аудио

 
29.10.2009, 15:18

Задържаха военни с марихуана

645 г марихуана била открита при обиск в дома на сержант Петър Христов на 36 г. от шуменското поделение 42910, съобщиха от Варненската военноокръжна прокуратура. Прокурорите под пагон с постановление задържали служителя до 72 ч., като са внесли искане за налагането на постоянна мярка задържане под стража.

И друг сержант (от ВМС) е бил заловен за притежание на наркотици, съобщи военноокръжният прокурор Владимир Чавдаров. 26-годишният сержант Николай Михайлов Иванов-Петровски от под. 52 290 бил задържан от служители на РУ-Аксаково в околностите на Долище. Военният бил заедно 23-годишния Станко Кънев. При проверката на багажа им ченгетата открили голямо количество зелена тревиста маса, която при полеви тест реагирала на високорисково наркотично вещество съдържащо тетраканабинол  (марихуана), обясниха от военната прокуратура.   За случая незабавно бил уведомен прокурор, като под негово ръководство военни дознатели и служители на РС ”Военна полиция” - Варна поели разследването. При последващите мероприятия бил задържан и Мартин Дачев Стоянов на 29 години. При претърсване в домовете на военнослужещия и на другите двама била намерена и иззета още марихуана. Общото количество на иззетия наркотик е около 2 300 грама, допълни Владимир Чавдаров.

Варненският военноокръжен съд наложил постоянна мярка задържане под стража спрямо тримата.

 
29.10.2009, 14:33

Мащабни военни маневри започват в Южна Корея

В Южна Корея днес започват мащабни военни маневри, които имат за цел да засилят и укрепят боеспособността на националните въоръжени сили срещу евентуална севернокорейска агресия, предаде ИТАР-ТАСС.

В ежегодните учения взимат участие и трите вида въоръжени сили, съобщи източник от армията на Южна Корея. Маневрите ще продължат една седмица.

 
29.10.2009, 14:18

Четирикратно нараства числеността на руските войски в Северен Кавказ

В най-скоро време числеността на руските войски в Северен Кавказ ще се увеличи четири пъти, пише „Независимая газета”, позовавайки се на армейски източници.

Както стана известно, неотдавна приключи прехвърлянето на 474-ти автомобилен батальон от Московска в Ростовска област.

Освен това, в чеченското селище Борзой е сформирана 8-а отделна планинска мотострелкова бригада. В столицата на Северна Осетия Владикавказ на базата на 58-а армия се формира оперативно командване, в състава на което ще влязат седем мотострелкови и една танкова бригада.

По информация на вестника, увеличаването на силите в Северен Кавказ е свързано с необходимостта от отразяване на агресия от страна на Грузия. Също така и за борба с местните незаконни въоръжени формирования.

 
29.10.2009, 10:12

НАТО иска да подпише споразумение за тилово обезпечаване с Русия

Агенцията за техническо осигуряване и снабдяване на НАТО – НАМСА(NAMSA) иска да подпише споразумение с Русия за сътрудничество в областта на тиловото обезпечаване, предаде РИА Новости, позовавайки се на информация на служител на постоянното представителство на Русия в алианса.

По неофициални данни, това е заявил генералният мениджър на НАМСА Антониос Чатзидакис.

„Имаше коментар от страна на директора за това, че НАМСА е заинтересована от по-скорошно подписване на споразумение за сътрудничество с Русия в областта на тиловото обезпечаване”, е заявил руският представител.

 
 
 
28.10.2009, 22:49

Русия ще достави военнотранспортни хеликоптери на Еквадор

„Рособоронекспорт” е подписал първия в своята история договор с Еквадор, за доставка на военнотранспортни хеликоптери. Това съобщи руският посланик в Еквадор Ян Бурлай, предаде агенция Интерфакс.

„Що се касае до сделката за транспортните хеликоптери, това действително е пробив на „Рособоронекспорт”, който подписва първия в своята история договор с тази латиноамериканска страна. Мисля, че този първи договор ще отвори вратите за взаимноизгодно военнотехническо сътрудничество”, заяви Бурлай. В началото на тази седмица министърът на отбраната на Еквадор Хавиер Понсе заяви, че неговата страна ще закупи два военнотранспортни хеликоптера Ми-171Ш от Русия на стойност 22 милиона долара. – Още за Ми-171

 
28.10.2009, 21:29

Мерят си ракетите

В навечерието на публикуването на ежегодния отчет за военния потенциал на Китай анонимен представител на Министерството на националната отбрана на Тайван (Ministry of National Defence) е разсекретил приблизителното число на китайските ракети, които в момента застрашават безопасността на острова. По данни на правителството, се наброяват повече от хиляда и петстотин. През миналата година Тайпе съобщи за 1300 ракети, насочени към острова. Тяхното количество непрекъснато расте и на властите в Тайван се налага да подготовят достоен отговор на възможна заплаха от страна на КНР........ Още

 
28.10.2009, 21:17

Руският вицепремиер отрича за доставки на ракети С-300 на Иран

Русия не е доставяла противовъздушни ракетни системи С-300 на Иран, заяви вицепремиерът Сергей Иванов, цитиран от ИТАР-ТАСС. На въпрос дали Русия ще предостави такива системи на Иран, Иванов заявил, че "към днешна дата не е имало доставки на този тип отбранителен ракетен комплекс".

САЩ и Израел оказват натиск на Русия да не изпълнява договора с Иран за доставката на мощните зенитни ракетни системи. Според Израел Техеран може да използва ракетите, за да защити ядрените си обекти при евентуални въздушни нападения, съобщава БТА.

Модернизираната зенитно-ракетна система С-300ПМУ-1, известна като СА-20 по класификацията на НАТО, изстрелва ракети-прехващачи със скорост 2 км в секунда и може да порази крилати ракети и самолети в обсег до 150 км. – Още за С-300

 
28.10.2009, 20:46

Американски есминец обстреля крайбрежието на Полша

Приятелското посещение на американските съюзници в Полша завърши със скандал – американския есминец USS Ramage DDG61, напускайки пристанището в Гдиня е обстрелял полското крайбрежие, съобщи телеканала TVN24.

Тази информация е потвърдена от прес-секретаря на полската военна жандармерия Марчин Вянцек. Според него в сряда около 10:40 м.вр., от американския кораб, напускащ пристанището,  са се чули три изстрела (по неофициална информация от стрелково оръжие) в  посока на крайбрежието. Информация за жертви и разрушения няма. Американският есминец се намира недалеч от брега в очакване на приключване на разследването на инцидента. USS Ramage е участвал в съвместни учения с ВМС на Полша.

 
28.10.2009, 19:40

Швеция подобри офертата си към България за изтребители Грипен

Делегация на Шведската администрация за отбранително имущество (FMV) посети България в началото на тази седмица. Визитата стана повод за разговора с директора на Saab international – България  Даниел Боестад, който беше в състава на делегацията. Корпорацията Сааб произвежда изтребителите Грипен.....    Още

 
28.10.2009, 17:49

РЛС "Небо-У" (55Ж6У) е готова за серийно производство

Според информация на пресслужбата на ОАО "НИТЕЛ" в предприятието успешно са завършили квалификационните изпитания на модернизираната радиолокационна станция "Небо-У" (55Ж6У), като е дадено положително заключение за възможността да се започне серийно производство на изделието.

В момента вече има поръчки за изделието 55Ж6У за тази и следващата година. – Още РЛС

 
28.10.2009, 17:30

Крилатата ракета JASSM премина през изпитания за надеждност

Според информация на пресслужбата на компанията Lockheed Martin, успешно са завършили изпитанията на крилатата ракета JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) за надеждност. Целите са били поразени в 15 от извършените 16 пуска.

Изпитанията са били проведени на полигона White Sands (САЩ, щат Ню Мексико). Пусковете за били извършени от самолети В-52 и F-16 по широк спектър от цели и при различен тактически сценарий. – Още ракети

 
28.10.2009, 16:52

Октомври е най-кървавият месец за военните части на САЩ в Афганистан от 2001 г.

През настоящия месец 53 американски войници са загинали в Афганистан при различни атентати, предаде „Ал Джазира”, като се позова на доклад, изготвен от Пентагона.

Това е най-„кървавият” месец за военните части на САЩ в Афганистан от началото на войната там през 2001 г., обобщава катарската телевизия.

Говорителят на Белия дом Робърт Гибс заяви, че президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне в петък с високопоставени представители на военното ръководство в Афганистан.

 
28.10.2009, 16:50

Руските военни ще създават екипировка с елементи на екзоскелет

Министерството на отбраната на Русия разработва нова бойна екипировка за сухопътните войски, въздушнодесантните части и морската пехота, предаде агенция Интерфакс.

По думите на Владимир Бойко от военното ведомство на Русия, работата над екипировката „Боец-21”, в която ще бъдат внедрени елементи на екзоскелетни конструкции, ще бъде приключена към 2015 г.

Според Бойко, новата екипировка ще тежи 22 кг, което е с 14 кг по-малко от настоящия вариант. Той допълни, че комплектът от второ поколение ще включва системи за поразяване, защита, управление и жизнено и енергийно обезпечаване. Общата стойност на проекта „Боец-21” се оценява на приблизително 35 млн. долара. В САЩ, по думите на Бойко, за подобни цели са отделени 1,5 млрд. долара.

 
28.10.2009, 11:16

Японски боен кораб се блъсна с южнокорейски товарен плавателен съд

Ракетният ескадрен миноносец „Курама” на японския военноморски флот получи сериозни повреди след сблъсък с южнокорейски товарен плавателен съд в оживения пролив Камон. На борда на военния кораб е избухнал пожар. Ранения и натравяния с дим са получили шестима души от екипажа, предаде ИТАР-ТАСС.

Огънят се е прехвърлил и върху южнокорейския плавателен съд, където са се запалили контейнери. Никой от 16-членния екипаж не е пострадал.

 
28.10.2009, 10:14

Ден на руската армейска авиация

Датата за създаването на руската армейска авиация като отделен род войска е прието да се смята 28 октомври 1948 г., когато в гр. Серпухов е била сформирана първата авиационна ескадрила, окомплектована с вертолети.

През последните десетилетия армейската авиация няколко пъти е преминавала от военновъздушните сили в сухопътните войски и обратно. През 1990 г. тя стана самостоятелен род войска, а през януари 2003 г. влезе в състава на военновъздушните сили. – Още за руските ВВС

 
28.10.2009, 09:21

Износ на турски бойни машини за Персийския Залив...

Страните от Персийския Залив проявяват голям интерес към произвежданите от турската отбранителна индустрия бойни системи и машини. Фирмата Йонджа-Онук изнася за Обединените Арабски Емирства катери за бързо реагиране, а фирмата FNSS изнася за Саудитска Арабия БМП.

Фирмата Отокар, която изнася свои бойни машини за 15 страни, като последно изнесе за една страна от Персийския Залив бойни машини Кобра. Машини от този модел са снабдени с 20 милиметрови автоматични оръдия.

Същевременно и фирмата Отокар подписа с четири страни от региона договори за износ на бронирани машини. /TRT/

 
 
 
27.10.2009, 22:12

Японски боен кораб ще вземе участие в тестовете на системата за ПРО

Японският ескадрен миноносец „Миоко” днес ще вземе участие в ученията в рамките на изпитанията на системата за противоракетна отбрана с морско базиране, съобщи говорителят на Пентагона Ралф Скот, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По неговите думи японският кораб, който е въоръжен със зенитно-ракетния комплекс „Иджис”, трябва с помощта на прихващача „Стандарт-3” да засече и порази ракета-мишена, която ще бъде изстреляна от американски полигон на тихоокеанския остров Кауаи. Участието на кораба „Миоко” цели да провери неговата боеспособност, допълни Ралф Скот.

 
27.10.2009, 22:03

Военен хеликоптер се разби по време на парад в Еквадор

Хеликоптер HAL Dhruv от военновъздушните сили на Еквадор се разби по време на военен парад в столицата на страната Кито, пилотът и неговият помощник са хоспитализирани, предаде РИА Новости.

Хеликоптерът се запали във въздуха при изпълнение на групови маневри и падна на 30 метра от трибуната с почетните гости. Пожарът е потушен, никой от зрителите не е пострадал. Машината е купена преди няколко месеца от Индия. - видео

 
27.10.2009, 21:55

Хеликоптер с военни се разби в Перу

Армейски хеликоптер, превозващ военнослужещи, се разби при кацане на около 300 километра от столицата на Перу Лима, има ранени, съобщи министърът на отбраната на страната Рафаел Рей, цитиран от РИА Новости.

„Хеликоптерът е бил преобърнат от силния вятър. Намиращият се на борда персонал е получил ранения без опасност за живота”, уточни министърът и подчерта, че се изключва версията за терористичен акт.

 
27.10.2009, 19:29

Американците са изпитали нова ракета

Американската компания Lockheed Martin е извършила първият пробен пуск на новата управляема ракета AGM-114R Hellfire II, съобщават от пресслужбата на компанията. Изпитанията са се провеждали в авиобазата Еглин в щата Флорида. Новата ракета успешно е поразила цел на разстояние 5,1 километра.

Захвата на мишената е бил осъществен до пуска на AGM-114R с помощта лазерен целеуказател. Пускове на AGM-114R могат да се извършват както от вертолети, така и от наземни платформи. Местоположението на целта няма значение.

Според думите на представители на Lockheed Martin, многофункционалната бойна глава позволява на AGM-114R Hellfire II да унищожава всякакви цели – от бронирани машини и зенитни комплекси до патрулни катери и вражеска пехота.

Управляемата ракета AGM-114 Hellfire II е била разработена в началото на 90-те години. Според данни на Lockheed Martin до момента са били произведени повече от 25 хиляди единици Hellfire II. При това повече от 10 хиляди ракети са били успешно използвани в бойни условия.

AGM-114 се произвежда в няколко модификации, като се доставя за въоръжените сили на САЩ и още 14 държави по света. Максималния полет на Hellfire II е 8 километра. Стойността на една ракета може да достигне до 65 хиляди долара за единица. – Още за ракетите Hellfire

 
27.10.2009, 14:50

Нов парашут за американските въоръжени сили

На въоръжение във въоръжените сили на САЩ постъпва новия парашут T-11, който заменя прослужилия около 50 години T-10, съобщава Army Times.

Новия парашут вече започна да постъпва във войските и след 8 години трябва да замени напълно своя предшественик.

Плюсове:

• T-11 има купол с квадратна форма (което оказва влияние на скоростта при приземяване, планиране и управление);

• T-11 може да носи товар до 181,5 кг, което е с 18 кг повече от колкото при T-10.

Минуси:

- направения от нови и здрави материали парашут е по-тежък – тегло 24 кг. (17,2 кг – основен и 6,8 кг - запасен), а T-10 тежи около 20 кг.

Производител: Airborne Systems North America, Aerostar International Inc. и BAE Systems.

Количеството на поръчаните парашути - 50 000, като стойността на сделката е 220 милиона долара. – Още парашути

 
27.10.2009, 14:23

Сухопътните войски на Турция ще назначат 138 нови офицери

Командването на сухопътните войски на Турция ще назначи 138 нови офицери, от които 30 – на кадрова служба и 108 – на срочен договор, пише вестник „Хюриет”. В обява, публикувана в днешните вестници, се посочва, че кандидатите трябва да са завършили висше образование със срок на обучение най-малко 4 години по специалностите инженерство, личен състав, медицина или стоматология. Крайният срок за подаване на заявления е 1 ноември. Имената на кандидатите, чиито молби са приети, ще бъдат оповестени на 4 ноември по интернет. Кандидатите ще положат писмен изпит на 8 ноември едновременно в Истанбул, Анкара и Ерзурум. – Още за турските СВ

 
27.10.2009, 12:26

НАТО и Русия имат общи интереси в Афганистан

НАТО и Русия имат общи интереси в Афганистан, заяви за френския вестник „Фигаро” генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. Той посочил три основни области на тяхното сътрудничество. Според него, Русия може да увеличи транзита през своя територия на товари за международния контингент, да предоставя оборудване за афганистанските сили за сигурност и да участва в подготовката на афганистанската армия, не задължително в Афганистан, а например, на своя територия.

 
27.10.2009, 12:22

САЩ ще продължат да увеличават военния си бюджет

САЩ ще продължат да увеличават военните разходи, съобщава телевизия По време на среща със служители на военноморския флот и морската пехота президентът Барак Обама заяви, че тази седмица ще подпише военния бюджет за новата финансова година.

„Ние увеличаваме военния бюджет, в това число разходите за флота и за морската пехота, за да може вие да се справите със задачите си. Ще намалим разходите с десетки милиарди долара в тези области, за които дори самите военни говорят за напразно харчене на пари. По-добре е тези пари да се изразходват за вас и за вашите семейства, както и за създаването на въоръжени сили на 21 век”, каза Обама.

Новият военен бюджет ще състави 680 милиарда долара, което е с 30 милиарда повече от миналогодишния, допълва "Вести".

 
 
 
26.10.2009, 23:15

Русия обновява армията си

След 2 месеца Русия ще приключи структурното обновяване на Въоръжените сили. Те станаха компактни, нарасна бойната им готовност. Следващата задача е по-сложна – техническото им превъоръжаване. Президентът Дмитрий Медведев смята, че сегашното състояние на отбранително-промишления комплекс (ОПК) не позволява тази задача да се реши в кратки срокове. На съвещание с представители на военните и ОПК той поиска рязко увеличаване темповете на модернизирането на комплекса и намаляване цената на неговата продукция. Според президента, засега ОПК не е способен да конкурира производството на въоръжения в други страни. – Още руски ОПК

 
26.10.2009, 17:20

Базата на САЩ в Констанца става постоянна

Военната база на САЩ в румънското черноморско пристанище Констанца ще стане постоянна от следващата пролет, предаде агенция Аджерпрес. Според американския военен представител полк. Дениъл Херигстад в базата ще бъдат постоянно дислоцирани 1700 американски и румънски войници. Наскоро военното издание "Старс енд страйпс" припомни, че Пентагонът ще вложи общо $110 млн. за модернизирането на две бази в Румъния и България. Досега САЩ са изхарчили $48 млн. за базата в Констанца.

"Плановете на САЩ за Румъния и България са част от промяна на глобалната стратегия от първите години на администрацията на Джордж Буш, целяща преместването на американските военни сили от Германия на изток", пише в статия по този повод електронното издание Australia.to. "Нещо повече, появата на базите на НАТО по Черноморското крайбрежие ще бъде добавка към американските сили в Балтийския регион. Като резултат Русия ще открие, че е попаднала в капан", пише още авторът на статията. Според него базите ще подобрят способността на САЩ и НАТО да увеличат при нужда военното си присъствие в Централна Азия, част от Близкия изток и Югозападна Азия. /segabg.com/

 
26.10.2009, 17:10

Руските РВСН са с нов началник на щаба

Командващият на ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) на Русия генерал-лейтенант Андрей Швайченко представи новия началник на щаба на РВСН, той и първи заместник на командващия - генерал-лейтенант Сергей Каракаев.

Каракаев е бил назначен на тази длъжност на 22 октомври 2009 г.

През май 2006 г. Каракаев бе назначен за командващ на Владимировското ракетно обединение. Той смени на тази длъжност генерал-лейтенант Владимир Гагарин, който стана първи заместник на командващия на РВСН.

Каракаев е работил и в Главното кадрово управление на МО на РФ. През периода 1994 - 2001 година е командвал ракетен полк, а след това дивизия в Козелск, Калужска област. Завършил е академията на ГЩ на ВС на РФ. – Още за РВСН

 
26.10.2009, 16:04

Американската армия ще подготви грузински военнослужещи за Афганистан

В понеделник започна съвместно учение между американската армия и грузинските военнослужещи в навечерието на изпращането на грузински контингент в Афганистан през пролетта, съобщиха от министерството на отбраната на страната, предаде АФП.

Американското военно сътрудничество между САЩ и прозападно ориентираната Грузия обтегна отношенията между Вашингтон и Москва, като миналата година Русия проведе петдневна война с Грузия.

Ученията ще продължат две седмици, като включват общо 840 военни, по 420 души от всяка от двете армии.

 
26.10.2009, 14:30

В Северна Корея е построена голяма ракетна база

В Северна Корея е завършено строителството на голямата и съвременна ракетна база Тончхан (Dongchang-ri), от която могат да бъдат изстрелвани най-нови версии на междуконтинентални балистични ракети. Това съобщи неофициален източник, позовавайки се на разузнавателни данни, съобщи Yonhap news.

Строителството на базата в Тончхан продължава от няколко години. Обектът се намира на около 200 км. северозападно от Пхенян. Новата база е три пъти по-голяма от базата в Мусудан (Musudan-ri), от която Северна Корея изстреля през април тази година ракета с далечен обсег на действие. Според разузнавателни данни, от новата база може да бъдат изстрелвани ракети с обсег на действие до 5000 км.

 
26.10.2009, 13:02

Великобритания няма да строи самолетоносач поради недостиг на финансови средства

Военноморските сили на Великобритания са взели решение да се откажат от планираното строителство на самолетоносач, поради недостиг на финансови средства, съобщи електронното издание Газета ру, позовавайки се на британски медии. По данни на медиите, това ще позволи да бъдат икономисани 8,2 милиарда паунда. Британските адмирали настояват за необходимостта от построяване на самолетоносача „Принцът на Уелс” от около десет години, но сега са били принудени да отстъпят във връзка с „финансови обстоятелства”. Ръководителите на британските военноморски сили са взели решение „Принцът на Уелс” да бъде преоборудван в кораб от състава на десантните части, на палубата на който могат да бъдат разположени хеликоптери.

 
26.10.2009, 10:52

Вертолетни катастрофи в Афганистан

Най-малко 14 души са загинали, след като три хеликоптера са се разбили в Афганистан. По данни на Военновъздушните сили на САЩ едната машина е паднала в западната част на страната. Загинали са седем американски войници и три граждански лица, работещи за правителството на САЩ. При инцидента са ранени 12 американци и 14 афганистанци, предаде  ИТАР-ТАСС.

Освен това в Южен Афганистан са се сблъскали два хеликоптера на силите на НАТО. При инцидента са загинали четирима военнослужещи, а други двама са ранени. От военното командване на САЩ отричат хеликоптерите да са били свалени от вражеска ракета.

Междувременно талибаните съобщиха, че са свалили хеликоптер на НАТО в провинция Багдис, Северозападен Афганистан.

 
26.10.2009, 10:30

Австралия изпрати военен кораб за борба със сомалийските пирати

Австралия изпрати военния кораб HMAS Stuart (FFH153) за борба със сомалийските пирати в Аденския залив, съобщи изданието „Взгляд”.

„Екипажът, състоящ се от 170 моряци, ще патрулира в продължение на шест месеца и ще се противопоставя на разцвета на пиратството в този неспокоен регион. Това е нашето участие в международната коалиция за борба с пиратството”, заяви представител на австралийското правителство. Командирът на кораба Андрю Мастърс заяви, че екипажът не е преминавал специално обучение за противодействие на международното пиратство, но смята, че военната подготовка и опита ще станат гаранти за борбата с пиратите.

 
26.10.2009, 09:38

Руски кораби се завръщат от Аденския залив

Отряд от руски кораби се завръщат в родината от Аденския залив. Те участваха в международната мисия за борба с пиратите, патрулирайки залива в съпровождане на кервани от търговски плавателни съдове. Това е третият отряд от руски кораби, участващи в международната операция в региона. Общо от началото на 2009 година кораби на руския флот успешно се изпълнили съпровождане на повече от 100 руски и чуждестранни кораби. Били са предотвратени няколко опита за завземане на кораби от пирати.

 
26.10.2009, 08:41

Началникът на генералния щаб на израелската армия Габи Ашкенази започва днес визита в Германия

Началникът на генералния щаб на израелската армия Габи Ашкенази започва днес официално тридневно посещение в Германия, предаде израелското радио „Решет Далет”. Генерал Ашкенази ще разговаря с високопоставени представители на администрацията в Берлин по въпроси като иранската ядрена програма, похитения израелски войник Гилад Шалит, в преговорите за освобождаването на когото участва и германски посредник, както и други актуални проблеми. Ашкенази ще присъства на церемонията по почитане на паметта на жертвите от Холокоста, която ще се проведе на 1 ноември в Берлин.

 
 
 
25.10.2009, 23:32

Турско-британско военно учение започва утре в Англия

Съвместно учение на турските и британските въоръжени сили ще се състои в периода 26 октомври - 9 ноември, се казва в съобщения на турския Генерален щаб, цитирано от Анадолската агенция. Дивизия на турските сухопътни сили и бригада от Великобритания ще участват в учението TUNUK WARRIOR, което ще се състои на полигона в Солсбъри, Англия. То се организира на всеки две години в Турция и Великобритания с цел „да се развиват отношенията между сухопътните сили на двете страни и техният съвместен оперативен капацитет”, се казва в съобщението.

 
25.10.2009, 20:05

Испания и Франция са загубили правото да ползват въздушна база в Киргизстан

През този месец испанските и френски военнослужещи са били принудени да напуснат ключова въздушна база в Киргизстан, използвана за мисиите им в Афганистан, след като страната от Централна Азия е отказала да поднови правото им на ползване на обекта, съобщава АФП.

По данни на незазовани дипломатически източници Испания е преместила своите около 60 военнослужещи от базата „Манас” в град Херат в Афганистан на 13 октомври.

По същото време е бил преместен и френския контингент в базата. Към момента няма официално потвърждение на информацията.

 
25.10.2009, 10:13

Преброяване на пушките

Ако армията беше банка, със сигурност щеше да фалирала далеч преди американската "Лемън брадърс". Над милиард лева са вложени в превъоръжаването й за последните десетина години, но все така е неспособна да изпрати повече от 500 войника зад граница, и то зле екипирани. След пет години членство в НАТО, преструктуриране и инвестиции войската е толкова далеч от западните си аналози, колкото беше при първото споменаване за реформа и модернизация……. Още

 
25.10.2009, 09:14

Хеликоптер от военновъздушните сили на Пакистан катастрофира

Хеликоптер от военновъздушните сили на Пакистан е катастрофирал в близост до границата с Афганистан. В резултат на инцидента са загинали трима военнослужещи, а още двама военни са пострадали, предаде РИА Новости.

Представител на силите за сигурност на Пакистан съобщи, че хеликоптер Ми-17 се е връщал в база в района Байаур, когато се е разбил в близост до селището Шармунг. От пакистанските военновъздушни сили съобщиха, че катастрофата е станала поради „технически неизправности” на машината. – Още за Ми-17

 
 
 
24.10.2009, 22:48

Прага разглежда възможността за доставка на още машини IVECO 4x4           

Военното ведомство на Чехия заяви за плановете си за покупка на 90 бронирани машини (LMV) 4х4 на италианската фирма Iveco за своята армия.

Покупката е на стойност около 2,5 млрд крони (144 млн дол) и обхваща период от няколко години, с първа доставка през 2010 година.

По всяка вероятност болшинството машини ще бъдат използвани в Афганистан.

Чешката армия вече има 19 такива машини, получени без конкурс през 2008 година за 619 млн. крони, които са дислоцирани в Афганистан. – Още тактически автомобили

 
24.10.2009, 22:24

Изключение от правилата

Сухопътните войски на САЩ официално разрешиха на Capt. Kamaljeet Singh Kalsi (сикх по вероизповедание) да изпълнява службата си с тюрбан и с гъста „растителност” по лицето, съобщава Military Times.

Решението бе публикувано в сайта на американските сухопътни войски и там се указва, че този случай е изключение от правилата, и изобщо не е изменение в политиката спрямо фейсбръсненето.

 
24.10.2009, 20:55

Грузия и САЩ ще започнат в понеделник двуседмични военни учения

Грузия и САЩ ще започнат двуседмични съвместни военни учения под наименование „Незабавен отговор” на 26 октомври, съобщи представител на американското посолство в Тбилиси, предаде РИА Новости.

Ученията ще бъдат проведени в рамките на подготовката на военнослужещи, които ще бъдат изпратени за участие в мисията на НАТО в Афганистан. От посолството на САЩ в Грузия съобщиха, че „тези учения са част от програма, която поставя за цел подготовката на грузински военни за участие в операции по поддържане на международната сигурност в Афганистан. На този етап въоръжените сили на Грузия ще преминат извънредна подготовка за контратерористични операции. Тези операции ще бъдат проведени съвместно с американски военнослужещи”. Група американски инструктори вече пристигна в Грузия. Ученията ще преминат с учебния център Крцаниси.

 
24.10.2009, 17:00

Хеликоптерът Ми-8 продължава да бъде основата на руската армейска авиация

Хеликоптерът Ми-8 продължава да съставя основата на руската армейска авиация и е рано да бъде отписван от сметките, заяви в ефира на радио „Ехото на Москва” Алексей Ланде, и.д. началник на управлението на армейската авиация.

„Илюзия е, че Ми-8 е отслужил своето и трябва да бъде пенсиониран, тъй като между първите хеликоптери Ми-8Т и тези, които се произвеждат и използват в момента в руската армия, има голяма разлика”, отбеляза Ланде. По думите му, в новите Ми-8 значително са увеличени летателно-техническите характеристики. – Още за Ми-8

 
24.10.2009, 16:47

Пентагонът е предложил на Япония да изнасят общи въоръжения в трети страни

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс е предложил на Япония да бъде смекчена действащата в страната от края на 60-е години забрана за износ на въоръжения. Целта на предложението на Гейтс е САЩ и Япония да могат да изнасят съвместно разработваната ракета с морско базиране SM-3 Block 2A. Това съобщиха японски медии, позовавайки се на неофициални правителствени източници, предаде електронното издание „Взгляд”. САЩ разчитат, че Япония ще им съобщи своето решение до края на 2010 година, за да може да бъде започната доставка на ракетите за европейски страни, в частност за Германия. Разговор на тази тема се е състоял по време на срещата на Гейтс с министъра на отбраната на Япония Тосими Китадзавой. Ръководителят на японското отбранително ведомство е отбелязал, че правителството в Токио трябва детайлно да проучи предложението на Вашингтон.

 
 
 
23.10.2009, 23:03

Хеликоптер от ВМС на САЩ е катастрофирал по време на тренировъчен полет

Хеликоптер „Блек Хоук” на военноморските сили на САЩ е катастрофирал по време на изпълнение на тренировъчен полет, съобщи електронното издание Газета ру. От командването на ВМС на САЩ съобщиха, че в резултат на катастрофата е загинал един човек, а още осем души са пострадали. По време на изпълнение на полет, хеликоптерът се е врязал в кърмата на военен кораб. Причините за катастрофата са неизвестни.

 
23.10.2009, 20:49

Потънала подводница от Първата световна война е открита край бреговете на Естония

Шведски водолази са открили в близост до естонския остров Хийумаа британска подводница HMS E18, потънала през Първата световна война, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на естонски медии. Подводницата е била изпратена в Балтийско море, заедно с още пет подводници, за да помогне на руските военноморски сили в борбата с германския флот. За последен път подводницата е била видяна през май 1916 година, след което е изчезнала безследно. На борда на подводницата са се намирали 30 британски и трима руски моряци.

 
23.10.2009, 20:34

Командващият  на ВВС на Кралство Швеция пристига на тридневно посещение в нашата страна

Командващият Военновъздушните сили на Кралство Швеция генерал-майор Андерс Силвер пристига на 26 октомври на двудневно посещение в нашата страна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

На срещата с началника на Щаба по подготовката на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов ще бъдат обсъдени въпроси, свързани със състоянието и перспективите за развитие на сътрудничеството между военновъздушните сили на двете страни. В рамките на визитата генерал-майор Андерс Силвер ще посети 3-та изтребителна авиобаза „Граф Игнатиево” и 24-та вертолетна авиобаза „Крумово”.

 
23.10.2009, 19:33

Бъдещото германско правителство планира да намали срока на наборната военна служба

Бъдещото германско правителство планира да намали срока на задължителната военна служба с три месеца, съобщи ДПА.

Съгласно проектоспоразумението между Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и Свободните демократи, от януари 2011 г. германските войници ще служат по шест месеца.

Предстои планът да бъде подписан официално от двете партии, които спечелиха мнозинството от гласовете на парламентарните избори миналия месец и уточняват финалните щрихи на коалиционното споразумение.

Досега германците трябваше или да служат девет месеца в казармата, или алтернативно да работят на доброволни начала в социални домове, болници и други организации. Жените не подлежат на военна повинност.

Свободните демократи искаха да отменят напълно задължителната военна служба, но през юли Меркел заяви, че иска тя остане в сила.

Миналата година в германската армия постъпиха 68 270 новобранци. Близо толкова бяха и младежите, които предпочетоха доброволния труд. Сега германската армия наброява 250 000 души.

 
23.10.2009, 19:30

Изтребител Миг-27 се е разбил в Индия

Изтребител Миг-27 от военновъздушните сили на Индия се е разбил в провинция Западна Бенгалия, съобщи електронното издание Газета ру, позовавайки се на индийски медии. Самолетът се е разбил в чаена плантация. По данни на командването на военновъздушните сили на Индия, пилотът на изтребителя е катапултирал и се намира в добро състояние. Причините за катастрофата се изясняват. – Още за МиГ-27

 
23.10.2009, 16:08

Конгресът прие бюджетa на Пентагона

Американският конгрес одобри с 68 гласа „за" и 29 „против" проектобюджета за отбрана на стойност 680 млрд. долара, предаде АП.

Анализ на конгресни експерти сочи, че с разходите в бюджета на Пентагона за 2010 г. общо за войната в Афганистан от септември 2001 г. разходите ще възлязат на 300 млрд. долара.

През следващата година за войната в Ирак и  Афганистан ще бъдат похарчени 130 млрд. долара.

Освен това се предвижда заплатите на военните да бъдат повишени с 3,9%, което с 0,5% повече от обещаното от Обама.

Част от финансирането ще бъде използвано за разработка на нов бронетранспортьор срещу мини.

Законопроектът беше подложен на помирителна процедура, тъй като вариантът, приет от сената, предвиждаше 626 млрд. долара за отбрана.

Законът за разходите за отбрана е представен за подпис от президента Барак Обама.

 
23.10.2009, 15:37

Американски пилот бомбардира собствената си военна база

Пилот на щатски изтребител F-16 бе принуден да хвърли две 225-килограмови бомби и почти пълните си резервоари с гориво над другарите си във ВВС-базата “Хил” (Hill Air Force Base) вчера следобед местно време, за да извърши принудително кацане след авария, предава Associated Press. Инцидентът станал в щата Юта, на около 48 км. северно от Солт Лейк Сити. Въпреки че една от бомбите избухнала, “приятелският огън” се разминал без жертви, а пилотът успял да приземи неизправната машина……Още

 
23.10.2009, 14:59

Полша планира да изпрати още 600 свои военнослужещи в Афганистан

Полша планира да изпрати още 600 свои военнослужещи в Афганистан през следващата година, съобщава полският вестник  „Газета Виборча”, като се позовава на високопоставени армейски източници.

В момента Полша има 2000 свои войници в Афганистан.

Изданието отбелязва, че увеличението на числеността на военния контингент в централноазиатската страна няма как да бъде по-голямо, тъй като ще се наложи Варшава да изтегли войници от други райони.

До момента 15 полски военнослужещи са загинали в Афганистан.

 
23.10.2009, 14:56

Чешката армия ще изпрати три хеликоптера в Афганистан

Чешката армия ще изпрати три транспортни хеликоптера Ми-171С в Афганистан в края на годината, съобщи говорител на генералния щаб на въоръжените сили на Чехия за агенция ЧТК.

Според предварителна информация, хеликоптерите ще бъдат на разположение на цялата мисия на ИСАФ. Те също ще бъдат използвани от чешкия екип за реконструкция в провинция Логар.

 
23.10.2009, 11:20

Първият боен кораб на хърватските ВМС – на пиедестал

Катерът „Свети Влахо” е вдигнат на постамент като символ на отбраната на град Дубровник срещу Сръбско-черногорската агресия по време на войната между бившите югославски републики в периода 1991 – 1995 г. Според поставения надпис, това е първият боен кораб от състава на специалния отряд на хърватските Военноморски сили.

Корабът-паметник е разположен на пирса на пристанището в гр. Дубровник, а издигането му е заслуга на Асоциацията на хърватските военноморски доброволци. /МВ/

 
23.10.2009, 10:22

Русия прави нов калашник

Руски оръжейни експерти разработват нови автомати “Калашников”, съобщи вчера генералният директор на “Рособоронекспорт” Анатолий Исайкин. Очаква се първите бройки да станат готови до 1,5-2 години, след което ще бъдат приети на въоръжение в руската армия.

Според РИА Новости бъдещите калашници ще бъдат по-ефективни от досегашните, познати като “стотната” серия. Новите ще се различават с 40 до 50 на сто от днешните модели, твърдят производителите от концерна “Ижмаш”.

По сметки на руски експерти днес в света има над 100 млн. автомата “Калашников”. Половината от тях са били произведени без нужните лицензи и патенти, смята Исайкин. В момента единствено Венецуела изработва руските автомати, като спазва всички официални норми.

Автоматът “Калашников” е разработен през 1947 г. Две години по-късно АК вече е на въоръжение в армията на СССР. До днес има няколко модификации, “стотната” серия е последната. С АК са въоръжени армиите в 55 страни. – Още за АК

 
23.10.2009, 10:12

Хърватски хеликоптерни екипажи летят за КФОР

Хърватският военен контингент (HRVCON), част от мироподдържащите сили в Косово под командването на НАТО (КФОР), успешно завърши тримесечната си мисия по-рано този месец, а втори контингент неотдавна започна втора четиримесечна мисия.

Като най-нов член на НАТО Хърватия се включи в КФОР през юли. Контингентът е съставен от хеликоптерен отряд в състав от 20 души пилоти и наземен персонал и два транспортни хеликоптера Mil Mi-171 Sh, т.нар. "Хип". Отрядът е част от многофункционална хеликоптерна ескадрила, базирана на летището за хеликоптери в Плесо, близо до Загреб, и разположена в базата "Бондстийл" край Феризович.

 
 
 
22.10.2009, 22:05

Военен хеликоптер се разби в Северен Афганистан

Военен хеликоптер се разби днес в Северен Афганистан, съобщиха световните агенции, като се позовават на местните власти. Има жертви, но точният им брой не се съобщава. Няма данни и за това на коя държава принадлежи хеликоптерът.

Хеликоптерът се разбил в планинска местност в провинция Баглан, заявил местният началник на разузнаването генерал Абдул Маджид. Той уточнил, че хеликоптерът не е бил свален от вражески огън, съобщава БТА.

Говорител на ръководените от НАТО Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) заявил, че всички хеликоптери на ИСАФ и на командваните от САЩ коалиционните сили са налице. /dariknews/

 
22.10.2009, 20:50

Британски военни ще подновят обучението на иракски моряци

Британски военни през ноември ще се върнат в Ирак, след като иракските власти им разрешиха да продължат с обучението на местни военнослужещи, съобщи британския заместник-министър на отбраната Бил Рамел, предаде РИА Новости.

Шестгодишната британска военна мисия в Ирак завърши през април 2009 г., а до края на юли всички британски войници напуснаха границите на страната. Първоначално е планирано неголям контингент военнослужещи от Кралските ВМС на Великобритания да останат в Ирак за подготовка на иракски моряци, но поради забавяне на иракския парламент 150 британски военнослужещи бяха принудени временно да се изтеглят в Кувейт.

 
22.10.2009, 20:00

Обама благодари на Русия за вертолета

Всеотдайната постъпка на екипажа на руския вертолет Ми-26, евакуирал сваления в Афганистан американски хеликоптер „Чинук”, е удостоена с високата оценка и признателност на американския президент Барак Обама, съобщи в четвъртък официалният представител на руското МВнР Андрей Нестеренко. Според него, вертолетът на руската транспортна компания „Вертикал-Т”, която се занимава в Афганистан с товарни превози за международните сили, успешно евакуира свалената американска машина прелитайки с нея 110 километра. Още за Ми-26

 
22.10.2009, 15:35 

Близо 50 милиона са нелицензираните автомати „Калашников” по света

Близо 50 милиона са нелицензираните автомати „Калашников” по света. Това заяви генералният директор на „Рособоронекспорт” Анатолий Исайкин, предаде РИА Новости.

„По света има около 100 милиона автомата „Калашников”, като половината от тях са фалшиви – т.е произведени без лиценз, без патент и междуправителствено споразумение”, каза Исайкин. – Още за АК

 
22.10.2009, 15:29

Швеция разширява мисията си в Афганистан до края на 2010 г.

Швеция ще разшири военното си присъствие в Афганистан до края на декември 2010 г., заяви шведският министър на външните работи Карл Билд, цитиран от АФП.

"Само с продължителното ни присъствие в Афганистан можем да предприемем по-дългосрочни действия, за да прекратим военната намеса в страната", заяви шведският министър. Той добави, че Швеция иска да помогне в процеса, свързан с прехвърлянето на отговорността за развитието на страната на афганистанските власти. Има около 500 шведски военнослужещи в Афганистан, включително екипи, занимаващи се с обучението на афганистанската армия. /БГНЕС/

 
22.10.2009, 13:25

Русия и Украйна преговарят за Черноморския флот

Преговорите за бъдещето на Черноморския флот на територията на Украйна продължават. Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия Григорий Карасин, цитиран от руските медии.

„Осъществяват се срещи между експерти от двете страни, заседанията на работните групи продължават. През юни 2009 г. се проведе седмото заседание на Подкомисията по въпросите на функционирането на Черноморския флот и пребиваването му на територията на Украйна на руско-украинската междудържавна комисия”, заяви Карасин.

По думите му, в руското външно министерство има безпокойство относно опитите на украинските власти да изискат от руските военнослужещи справки за регистрация в миграционната служба като основание за легитимно пребиваване на територията на Украйна. Според Карасин, те не са необходими, тъй като моряците се намират в Украйна въз основа на базовите споразумения между двете държави. – Още за Черноморския флот на Русия

 
22.10.2009, 11:14

Афганистан ще погуби НАТО, предупреждава високопоставен канадски генерал

Почти осем години след началото на конфликта, продължаващата липса на фокус и решимост в Афганистан ще погуби НАТО, предупреждава в нова книга високопоставен канадски генерал от запаса, предаде АФП.

Бившият началник на генералния щаб на канадската армия Рик Хилиър пише в автобиографията си, която ще бъде публикувана следващата седмица: „Афганистан разкри, че НАТО е достигнал такъв етап, на който представлява един труп, разлагащ се труп”, който се нуждае от „животоспасяване” или „с алианса е свършено”.

По думите на о.з. генерала, Северноатлантическият съюз е уязвим към „всеки голям неуспех в Афганистан” и може да изчезне, ако не успее да „измъкне победа с посредствените усилия” досега.

В книгата си, "A Soldier First: Bullets, Bureaucrats and the Politics of War", Хилиър казва, че нито една западна страна не е предвидила афганистанския бунт след първоначалния успех на американското нахлуване през 2001 г.

Когато Хилиър оглави командването на водените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) години по-късно, „беше съвсем ясно, от самото начало, че за мисията в Афганистан няма стратегия”, пише той.

„НАТО пое по път, който ликвидира в голяма степен доверието в него и в крайна сметка подкопа подкрепата за мисията във всяка страна-членка на алианса. За съжаление години след това тази ситуация остава непроменени,” отбелязва Хилиър.

 
22.10.2009, 10:29

Кувейт ще купи до 28 френски изтребителя

Кувейт изрази готовност за покупката на френски изтребители Рафал, произвеждани от „Дасо Авиасион”, съобщава френският вестник „Лез Еко”.

Властите в Кувейт изразиха категорично намерение за закупуването на френски изтребители, но за момента изчакват условията на офертата от френска страна.

През февруари Франция обяви, че провежда преговори с Кувейт за продажбата на военни кораби и до 28 изтребителя Рафал. Вчера в Париж двете страни подписаха договор за двустранно сътрудничество при обмяната на информация, оказване на помощ, обучение, както и осигуряване на екипировката на военните сили. – Още за Рафал

 
22.10.2009, 10:23

САЩ ще доставят на Полша по-евтини ракети

Вчера във Варшава на официално посещение бе вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. В разговор с полския премиер Доналд Туск той потвърди, че САЩ ще доставят на Полша ракети-прихващачи със среден и малък обсег, вместо мащабни ракетни комплекси, пише „РБК Дейли”. Но тяхното разполагане ще започне не по-рано на 2018 г.

Посещението на Байдън в Полша бе предизвикано от необходимостта да увери ръководството на страната, че в САЩ продължават да разглеждат страната като свой основен стратегически съюзник в Европа. САЩ предложиха да разположат в Полша ракети SM-3, след като американската администрация се отказа от разполагането на по-мащабен комплекс на ПРО на територията на страната.

 
 
 
21.10.2009, 21:40

Австралия ще изхарчи близо половин милиард долара за артилерийски системи

Австралийското правителство е одобрило проект Land 17, предвиждащ покупката за армията на нови артилерийски системи, съобщава DefenceTalk.

Според министъра на отбраната Джон Фолкнер (John Faulkner) за реализиране на проекта са планирани 493 милиона австралийски долара (малко над 457 милиона американски долара).

В рамките на проекта военното ведомство на Австралия планира допълнително да закупи 35 свръхлеки гаубици M777A2. Освен това е планирано и покупката на самоходен артилерийски комплекс за осигуряване на огневата поддръжка на пехотата.

През юли миналата година Пентагона получи от австралийското правителство поръчка за доставката на 57 гаубици M777A2. Стойността на контракта бе 248 милиона долара.

Гаубицата е с калибър 155 и е най-лекото оръдие от подобен тип (тегло 4220 килограма). Гаубицата може да се транспортира на външна подвеска на вертолет.

Максималната далечина на стрелба на M777A2 при използване на управляеми снаряди Excalibur достига до 40 километра. Такива гаубици са на въоръжение в САЩ и Канада. Войските на тези страни са използвали M777A2 по време на бойните действия в Афганистан и Ирак. – Още САУ

 
21.10.2009, 14:04

Командващият на армията на Молдова подаде оставка

Командващият на армията на Молдова генерал Йон Коропчан подаде оставка, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на молдовското министерство на отбраната. От министерството отбелязват, че решението е взето след над 32-годишна военна кариера.

„В продължение на цялата си военна служба честно съм изпълнявал своята работа. Всички цели, предвидени до момента, за реформи в сферата на отбраната, са реализирани. Това е успех на целия екип. Надявам се, че новото ръководство на Молдова ще продължи започнатите от нас процеси”, каза генералът.

 
21.10.2009, 12:53

90 години специалност „Корабоводене

Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” усилено се подготвят за честването на  60-годишнината на катедра „Корабоводене” и 90-годишнината на специалност „Корабоводене”. Празникът на катедра “Корабоводене” ще премине при следната П Р О Г Р А М А:

27.10.2009 г.  Ден на отворени врати

09:00 - 12:00  Представяне на версия “NT Pro 5 000” на фирма “TRANSAS”

13:00 - 17:00  Използване на навигационния симулатор за военни цели

28. 10. 2009 г. Ден на отворени врати

09:00 - 10:30   Използване на навигационния симулатор за речно корабоплаване

10:30 - 12:00   Използване на навигационния симулатор за работа с влекачи

13:00 - 15:00   Използване на навигационния симулатор за търсене и спасяване

15:00 - 17:00   Използване на навигационния симулатор за обучение на щурмани на яхти

29.10.2009 г.  Ден на отворени врати

09:00 - 16:00  Изложба на навигационно оборудване на фирма „Скортел”

09:00 - 16:00  Изложба на GPS технологии на фирма „Гео Иванов”

09:00 - 11:00  Използване на навигационния симулатор за тестване на проекти и реконструкции на пристанища

11:00 - 13:00  Използване на навигационния симулатор за обучение при бедствия и аварии

16:00  Тържествено събрание

17:30  Коктейл

 
21.10.2009, 10:44

В Абхазия ще се проведат тактически учения

В района на полигона „Цабал” в Кодорското дефиле в Абхазия от днес до 23 октомври ще се проведат тактически учения с бойна стрелба с трети отделен планински стрелкови батальон на Въоръжените сили на републиката, съобщи абхазкият заместник-министър на отбраната Анатолий Зайцев, цитиран от РИА Новости.

Ученията са на тема „Водене на нощен отбранителен бой в планинско-гориста местност” - уточни министърът.

Бойните стрелби ще се проведат на 23 октомври.

 
21.10.2009, 10:21

Германия прави алтернативнa ПРО

Германската фирма HB Technology AG се опитва да създаде алтернатива на американската противоракетна отбрана. Проектът е финансиран с 500 млн. евро от правителството, предаде АФП. Тя ще е космически базирана и ще следи ракетите със среден обсег. Състои се от пет спътници, разположени на орбита по протежение на екватора. Изследванията и изпитанията текат от началото на миналата година. – Още за ПРО

 
21.10.2009, 10:00

Русия може да се откаже от доставката на C-300 за Иран без финансови последствия

Русия може да се откаже от доставката на зенитно-ракетни системи C-300 за Иран, без това да има финансови последствия за нея, тъй като плащания по договора все още не са извършвани, съобщи руската информационна агенция Интерфакс. Въпреки че договорът между Москва и Техеран е подписан преди няколко години, руската страна до този момент не е обявила встъпването му сила, а иранската страна, съответно, не е извършила плащания. По-рано от Държавния департамент на САЩ опровергаха твърденията, че Вашингтон оказва натиск на Русия, за да бъде предотвратена доставката на сложните системи за Иран. – Още за С-300

 
 
 
20.10.2009, 21:17

НАТО остава без пари

Парите на НАТО намаляват.

Бавно, но сигурно 28-членният отбранителен съюз харчи повече, отколкото има и върви към финансов крах, невиждан в 60-годишната му история, пише Дитер Ебелинг от ДПА.

Сега министрите на отбраната на държавите членки обсъждат какво да се прави. В четвъртък и петък НАТО ще проведе среща на министерско ниво в словашката столица Братислава…….. Още

 
20.10.2009, 21:00

Бивш пилот поема командването на въоръжените сили на САЩ в Азия и Тихия океан

Адмирал Робърт Уилард пое от вчера командването на въоръжените сили на САЩ в Азия и Тихия океан, съобщи Асошиейтед прес. Неговият предшественик адмирал Тимъти Кийтинг се пенсионира. Церемонията по предаването на командването се състоя в базата Кемп Смит на Хаваите, близо до пристанището Пърл Хърбър, в присъствието на министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс.

През последните две години бившият военен пилот командваше Тихоокеанския флот на САЩ, в който влизат 180 бойни кораба, 1500 самолета и 125 000 личен състав. Сега адмиралът поема командването на всички американски военни части в район, простиращ се от Калифорния до Индийския океан, и ще отговаря за близо 325 000 души.

Адмирал Уилард поема и контрола върху връзките на САЩ във военната област с 36-те държави в района, в това число Япония, Северна и Южна Корея, Китай и Австралия.

“Тази половина на света претърпя огромна еволюция през 36-те години на моята военна служба. И продължава да се променя”, заяви адмиралът на церемонията. “През цялото това време непроменено остана единствено схващането, че Азия е от огромно значение за останалия свят.”

Веднага след церемонията Робърт Гейтс и адмирал Уилард отпътуваха от Хаваите за Сеул, където се състоя годишната среща на политическото и военно ръководство на въоръжените сили на САЩ и Южна Корея. /EkipNews/

 
20.10.2009, 13:11

Мащабни военни маневри на САЩ и Израел започват в сряда

Израел и САЩ започват в сряда най-мащабните си военновъздушни маневри, които ще симулират ракетни атаки срещу еврейската държава, предаде АФП.

Около 1000 военнослужещи от американското командване в Европа и също толкова израелски войници ще участват в ученията „Juniper cobra”, които ще продължат до 5 ноември, съобщи израелската армия.

Ще бъде симулирана атака с ракети с голям обсег от Иран, Сирия и Ливан, като от армията съобщават, че „ученията не са свързани с никакви реални събития” и че планирането на маневрите е започнало преди повече от година и половина.

 
20.10.2009, 12:30

САЩ ще разработят специален план за членството на Грузия в НАТО

Американският заместник министър на отбраната Александър Вершбоу заяви, че Вашингтон ще окаже помощ на Грузия за членството й в НАТО, съобщава агенция Интерфакс.

„Имаме намерение да разработим специален план, който ще засили стремежа на Тбилиси за членство в Алианса”, каза той в Тбилиси по време на заседание на грузинско-американската група по въпросите на осигуряване на сигурността в Грузия.

 
20.10.2009, 10:10

Международна конференция за ядрена, химическа и биологична защита на НАТО се провежда в София

Четвъртата международна конференция на началниците на отдели (служби) за ядрена, химическа и биологическа защита в армиите на страните-членки на НАТО се провежда в София от днес до 23 октомври 2009 година, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Темата на форума е „Взаимодействието между държавните и недържавните институции за повишаване способностите на страните членки на НАТО по отношение на защитата от оръжията за масово унищожаване (ОМУ)”. Конференцията е организирана от дирекция „Операции” в Щаба по отбраната.

Основната цел на конференцията е обмен на опит в областта на ядрената, химическата и биологическата защита (ЯХБЗ), отчитайки съвременните предизвикателства, новите отговорности и задачи пред войските за ЯХБЗ. – Още за ЯХБЗ

 
20.10.2009, 09:41

Министърът на отбраната на Гърция Евангелос Венизелос пристига на посещение в София

Министърът на отбраната на Гърция Евангелос Венизелос днес пристига на посещение в София, предаде гръцката агенция АНА-МПА. В София Венизелос ще участва в двудневната годишна среща на министрите на отбраната на страните в Югоизточна Европа, в рамките на която ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с отбранителното сътрудничество между страните в региона. След това Венизелос ще замине за Братислава, където на 22 и 23 октомври ще участва в неформална среща на министрите на отбраната на НАТО, чиито основни теми ще бъдат средствата и разходите на организацията, противоракетният щит и ситуацията в Афганистан.

 
 
 
19.10.2009, 22:21

Американците строят команден център в немски курорт

САЩ са започнали строителство във Висбаден на единен команден център на американските войски в Европа, съобщава news.mail.ru позовавайки се на Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Според кмета на Висбаден Хелмут Мюллер, на 15 октомври на американските инженерни войски е била поставена задача да започнат строителството на обекта.

Според публикуваната информация строителството на командния пункт ще струва около 84 милиона евро. Това ще бъде четириетажно здание с обща площ около 26500 квадратни метра и с 1000 работни помещения. Строителството трябва да завърши за три години.

Заедно с това ще се изгражда и гарнизон за военнослужещите и техните семейства, а също и други инфраструктурни обекти. Изграждането на новия команден център става в рамките на реорганизацията на американските войски в Европа.

 
19.10.2009, 20:38

Брюксел иска интегрирано морско разузнаване

Европа трябва да положи повече усилия за интегрирано морско разузнаване, за да се пребори с трафика на наркотици и хора. Това заяви еврокомисарят по риболов и морско дело Джо Борг, цитиран от агенция Ройтерс. Той предложи два пилотни проекта в тази посока.

"Нуждаем се от много по-добре структуриран подход към международната престъпност", заяви той пред журналисти. "Не става дума за единна европейска брегова охрана, но това е стъпка за борба с общи предизвикателства".....Още

 
19.10.2009, 20:32

Плащаме вертолетите за флота на лизинг

Преговаряме с Франция за разсрочено плащане на шестте вертолета „Пантер“ за бойния флот, коментира за „Народно дело“ заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от резерва Аньо Ангелов. Той уточни, че бойните машини ще започнат да пристигат във вертолетната база „Чайка“ през следващата година. Франция е предложила да модернизира фрегатите „Дръзки“, „Горди“ и „Верни“, за да могат да кацат на тях новите вертолети. – Още

 
19.10.2009, 20:20

Посещение на руски военен кораб в Гърция

Големият десантен кораб на Черноморския флот на Руската Федерация БДК-64 „Цезар Куников” пристигна на посещение в гръцкото пристанище Пилос. Моряците ще участват в честването на 182-годишнината на Наваринското морско сражение, в което съединения на руско-френско-британска ескадра разгроми османския флот и защити независимостта на Гърция. Цел на визитата на руския кораб е укрепването на сътрудничеството между военно-морските сили на Русия и Гърция. Още десантни кораби

 
19.10.2009, 16:45

E-2D Advanced Hawkeye завърши първите изпитания при катапултно излитане

Палубният самолет за далечно радиолокационно откриване (ДРЛО) E-2D Advanced Hawkeye завърши първите изпитания при катапултно излитане, съобщават от компанията Northrop Grumman.

Изпитанията на първият опитен образец на самолета (Delta One) са се провеждали в авиобазата на американските ВМС Patuxent River. Те са станали част от подготовката на самолета за началото на експлоатационните изпитания на кораб. Вторият опитен самолет (Delta Two) в момента също участва в изпитания в Patuxent River. Изпитанията се извършват от специалисти на 20-та ескадрила на ВМФ на САЩ (VX-20).

Такива изпитания обикновено се провеждат с всички палубни самолети. Те включват излитане с катапулт, кацане с помощта на аерофиниш и проверка на съвместимостта на самолета и кораба.

E-2D Advanced Hawkeye е вече шесто поколение на палубния самолет за ДРЛО Е-2, който се експлоатира от над 45 години. Външно новата машина малко се отличава от своя предшественик  Е-2С, но вътрешно това е съвсем друг самолет. Главното отличие е новата, по-мощна РЛС AN/APY-9.

В съответствие с контракта (неговата стойност е $408 милиона), подписан през юли 2007 г., компанията Northrop Grumman трябва да изработи и достави на американските ВМС до 2010 г. три самолета E-2D. При положителни експлоатационни резултати може да бъдат поръчани още 75 такива машини. – Още самолети за ДРЛО

 
19.10.2009, 16:15

САЩ с планове за нови военни бази в България и Румъния

Stars and Stripes съобщава, че Пентагонът смята да похарчи над $100 млн. за изграждането на нови военни бази в България и Румъния, въпреки че администрацията на американския президент Барак Обама наскоро се отказа от плановете за разполагане на ПРО в Източна Европа...... Още

 
19.10.2009, 15:50

Турският министър на отбраната ще посети България и Словакия

Турският министър на отбраната Вежди Гьонюл ще посети България и Словакия, предаде Анадолската агенция.

Утре той ще замине за София за участие в среща с колегите си от Югоизточна Европа. След това министърът и придружаващата го делегация ще посетят Словакия, където ще участват в срещана на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО на 22 и 23 октомври. /БA/

 
19.10.2009, 15:46

Началникът на Генералния щаб на сръбската армия е на посещение във Великобритания

Началникът на Генералния щаб на сръбската армия генерал-полковник Милое Милетич е на посещение във Великобритания, предаде Международно радио Сърбия. Визитата ще продължи до 21 октомври.

Домакин на генерал Милетич ще бъде началникът на Генералния щаб на сухопътните войски на Великобритания генерал Дейвид Ричардс.

 
19.01.2009, 15:35

Правителството на Украйна отпусна над 30 млн. долара за модернизиране на въоръженията

Правителството на Украйна отпусна над 30 милиона долара за модернизиране на въоръженията на страната. Решението за това бе взето от министерствата на отбраната и на финансите, предаде  ИТАР-ТАСС.

От пресслужбата на украинското министерство на отбраната съобщиха, че средствата ще бъдат отпуснати от стабилизационния фонд за модернизиране на хеликоптерите Ми-8 и Ми-24 и за закупуването на устройства за кумулативна защита за танковете „Булат”. Част от средствата ще бъдат предназначени за създаването на военен кораб от типа „корвет”.

 
19.10.2009, 14:23

ВВС на САЩ и Индия започнаха петдневни учения

Военновъздушните сили на САЩ и Индия започнаха петдневни учения в района на град Агра, в северния индийски щат Утар Прадеш, пише местният вестник „Таймс ъф Индия”. Изданието отбелязва, че от американска страна в маневрите участват над 150 души личен състав, четири военно-транспортни самолета „Херкулес”, военно-транспортен самолет С-17 "Глоубмастър III”.

Индия е представена от един самолет Ил-76, четири самолета Ан-32 , два хеликоптера Ми-17.

В хода на ученията страните ще обменят опит за доставка на товари и ще проведат съвместни учения за борба със стихийните бедствия с използването на средни и тежки транспортни самолети. /ИА „Фокус”/

 
19.10.2009, 12:17

Либия ще закупи 20 руски изтребителя

Либия планира да закупи над 20 руски изтребителя на стойност над 1 млрд. долара, предаде АФП.

„Либия планира да закупи между 12 и 15 многофункционални изтребителя Су-35 и шест Як-130 от Русия”, е съобщил неназован военен източник. Договорите вероятно ще бъдат подписани в края на тази година или в началото на 2010 г. и ще бъдат на стойност 1 млрд. долара.

 
19.10.2009, 11:17

Правителството предлага нов национален военен представител

Правителството предлага на Президента да издаде указ за назначаването на контраадмирал Георги Георгиев на длъжността национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия. От същия пост ще бъде освободен, съгласно подаден от него рапорт, генерал-майор Стефан Василев. С решението си правителството предлага контраадмирал Георги Георгиев да бъде освободен от длъжността заместник-командващ на Съвместното оперативно командване, а на негово място да бъде определен контраадмирал Симеон Цеков.

 
19.10.2009, 09:44

Армейско учение „Македонски блясък 05” започва в Македония

Голямо военно учение под надслов „Македонски блясък 05” започва днес, съобщават медиите. То ще продължи до 28 октомври и ще се състои в казармите „Илинден” в Скопие, „Яне Сандански” в Щип и на полигона Криволак. Частите, участващи в учението, ще бъдат оценявани по стандартите на НАТО, с което ще стане ясно дали определена единица е годна за изпълнение на мисия. Ще участват около 1000 военнослужещи от армията на Македония, като от тях 730 ще бъдат оценявани, а останалите ще осигуряват логическа поддръжка. Работата на македонските оценяващи ще бъде контролирана по време на учението от представители на НАТО от командванията в Неапол и Мадрид.

Това е първото учение с участие на толкова голям брой военнослужещи, както и на оборудване и въоръжение, а на полигона Криволак ще се използват бойни муниции, са посочили от армията на Македония.

 
 
 
18.10.2009, 17:30

Пентагонът ускорява изтеглянето на американските войски от Ирак

Министерството на отбраната на САЩ ускорява темповете за извеждане на американските войски от Ирак. Вашингтон се отказва от предишните си планове за изпращане в Ирак през януари 2010 г. година на армейска бригада в състав от 3 500 души. На ротационен принцип тя трябваше да смени аналогично формирование.

“Приетото решение се основава на щателен анализ на положението в сферата на сигурността в Ирак. То отразява разширяването на възможностите на силите за сигурност на тази страна да охраняват гражданите и институциите си”, отбелязва в прессъобщение Пентагонът.

Както се уточнява, приетото решение се отнася до 1-а пехотна бригада от 10 дивизия на сухопътните войски на САЩ, дислоцирани във Форт Дъръм, щата Ню Йорк.

 
18.10.2009, 11:29

ВВС на САЩ прекратиха издирването на пилот, изчезнал при сблъсък между два изтребителя

Представители на военновъздушните сили на САЩ съобщиха, че пилота, изчезнал в резултат на катастрофа между два изтребителя F-16, най-вероятно е загинал, предаде агенция РБК. Издирването на капитан Никлъс Гиглио е прекратено. На 15 октомври два изтребителя F-16 се сблъскаха на 64 км. от крайбрежието на щата Южна Каролина, по време на нощни тренировъчни полети. Единият от пилотите успя да се спаси, докато втория пилот беше обявен за безследно изчезнал.

 
18.10.2009, 11:06

Ирански военни командири убити в атентат

Няколко командири с висок ранг на Гвардейците на революция – идеологическата армия на иранския режим – са убити тази сутрин в атентат в провинция Систан-Балучистан, югоизточен Иран, предава агенция Фарс.

В това терористично нападение загинаха генерал Нур-Али Шущари, заместник-командващ сухопътните сили на Гвардейците на революцията, генерал Мохамад Задех, командващ гвардейците в провинция Систан-Балучистан, командирът на гвардейците в град Ираншахр и командирът на войнска част Амир ал Моменим, уточнява Фарс.

Председателят на иранския парламент Али Лариджани потвърди смъртта на висшите командири в реч пред парламента, препредавана по телевизията. АФП отбелязва, че това е най-сериозният атентат за последните години срещу Гвардейците на революцията. /БГНЕС/

 
18.10.2009, 10:51

Учредиха клуб „1-ви дивизион патрулни кораби”

В планетариума на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – Варна, се състоя учредителното събрание на клуб „1-ви дивизион патрулни кораби”. Присъстваха 40 военнослужещи от строя и от резерва, сред които осем бивши командира на дивизиона, като половината от тях са адмирали. Сдружението е с нестопанска цел и ще се стреми в своята дейност да опазва и развива традициите, създадени в някогашния 1-ви дивизион противолодъчни кораби на Военноморска база Варна, както и да подкрепя усилията на военнослужещите от сегашния 1-ви дивизион патрулни кораби. За председател на управителния съвет от седем души бе избран капитан I ранг от резерва Михаил Йонов. За почетен председател единодушно бе посочен екс-военният министър вицеадмирал от резерва Димитър Павлов. Контраадмиралът от резерва Константин Богданов предложи след регистрацията на клуба той да кандидатства и стане колективен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Една от първите задачи на клуба вероятно ще бъде съдействие при подготовката и отбелязването на 20-та годишнина от включването в състава на българските ВМС на фрегатата „Смели”. /МВ/

 
18.10.2009, 10:29

НАТО взе решение да увеличи военния контингент в Афганистан

Военното ръководство на НАТО взе решение да увеличи военния контингент в Афганистан, предаде радио „Ехото на Москва”.

В страната ще бъдат изпратени допълнителен брой военнослужещи, както и нови технически средства. В обсъждането на този въпрос са взели участие ръководителите на военните ведомства на повече от 40 страни. Точният брой на военнослужещите, които ще бъдат изпратени допълнително в Афганистан ще бъде решен на среща в Братислава през следващата седмица. САЩ планират да изпратят в Афганистан допълнителни военни части до 40 хиляди души. Великобритания обяви, че ще увеличи военния си контингент в централноазиатската държава с 500 военнослужещи. /ИА „Фокус”/

 
18.10.2009, 10:21

Безпилотен самолет на НАТО е паднал в Афганистан

Безпилотен самолет от военновъздушните сили на НАТО е паднал в афганистанската провинция Каписа, съобщиха местните власти, предаде РИА Новости.

По информация на представители на местните власти, безпилотният летателен апарат е паднал поради техническа неизправност. Талибаните съобщиха, че самолета е свален от тях. От своя страна, пресслужбата на ИСАФ засега не коментира информациите. От 9 октомври досега два безпилотни самолета на НАТО паднаха в провинциите Кундуз и Хост. – Още безпилотни апарати

 
 
 
17.10.2009, 20:32

САЩ ще увеличат военната помощ за Пакистан

Американското министерство на отбраната ще увеличи военната помощ за Пакистан за борба с терористите в страната, пише „Вашингтон пост”, позовавайки се на информация на официални източници. Според тях Пакистан ще получи военна техника на стойност около 200 милиона долара.

По-рано през годината американският конгрес ратифицира специален законопроект за предоставянето на военна помощ за Исламабад. През тази година Пентагонът планира да предостави още една партия военна техника на стойност около 200 милиона долара и в бъдеще да увеличи помощта до 700 милиона американски долара.

Освен това, Държавният департамент предоставя на Пакистан ежегодно боеприпаси на стойност около 300 милиона долара.

 
17.10.2009, 09:57

Нито войник повече в Афганистан

Френският президент Никола Саркози заяви в интервю за вестник "Фигаро", че Франция няма да изпрати нито един войник повече в Афганистан, предаде агенция Франс прес. Още

 
17.10.2009, 09:42

В Полша ще бъде изградена американска военна база

Вероятно още преди визитата на вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън в полската столица ще бъде достигнато споразумение за разполагане в Полша на американски въоръжени сили, пише полският вестник „Джиенник”.

Този документ ще открие напълно реално пътя за изграждането на военна база на САЩ в Полша, което макар и в малка степен ще подобри ситуацията със сигурността на страната. Нападението срещу Полша автоматично ще въвлече във евентуална война и САЩ, което за потенциалния агресор е доста негативна перспектива. Предишните планове на администрацията на Джордж Буш за разполагане на елементи на противоракетната отбрана на полска територия не биха защитили страната в такава степен, коментира изданието.

 
17.10.2009, 09:39

САЩ отмениха планирано разполагане на 3 500 военнослужещи в Ирак

Американската армия обяви в петък, че отменя плановете си да изпрати армейска бригада от 3 500 души в Ирак, защото сигурността в страната се е подобрила, предаде АФП. Това решение може да освободи повече военен персонал за войната в Афганистан.

Първа пехотна бригада от 10-та Планинска дивизия във Форт Дръм, Ню Йорк, трябваше да замени друга бойна бригада в Ирак през януари, но сега това няма да се случи, се казва в съобщение на Пентагона.

 
 
 
16.10.2009, 16:52

Край бреговете на Германия започнаха крупни военноморски учения

Днес край бреговете на Германия в Балтийско море започнаха крупните военноморски учения Northern Coasts (Северни брегове), в които участват 40 кораба и подводници, 7 вертолета и 5 самолета на 13 държави, съобщават от пресслужбата на бундесвера.

Ученията ще продължат две седмици, като ще бъдат отработвани въпроси свързани с отражение на нападения на терористи, защита на конвои, провеждане на хуманитарни и спасителни операции.

В учението участват подразделения на ВМС на Германия, Дания, Швеция, Финландия, Франция и други страни (над 2000 военнослужещи). В учението са привлечени и граждански съдове.

Northern Coasts се провежда за трети път и трябва да завърши на 29 октомври.

 
16.10.2009, 13:00

Подводницата „Нерпа” ще влезе в състава на ВМФ на Русия през декември

Атомната подводница „Нерпа”, след провеждане на изпитания, през декември т.г. ще влезе в бойния състав на Тихоокеанския флот за последващо предаване на военноморските сили на Индия, съобщиха руските медии.

Запознат източник е заявил днес, че „Нерпа” успешно е приключила третия етап от изпитанията.

На 9 ноември 2008 г. трагичен инцидент на борда на руската атомна подводница “Нерпа” в Японско море отне живота на 20 души, военни и корабостроители. Безпричинно сработване на противопожарната система предизвика отделяне на газ фреон и натравяне на жертвите. При инцидента пострадаха други 21 души.

 
16.10.2009, 09:52

Франция няма да увеличава войските си в Афганистан

Франция не планира да увеличава своя контингент в Афганистан, съобщи президентът Никола Саркози в интервю за вестник „Фигаро”. Според него, за победа над талибаните в Афганистан е необходимо по-активно привличане на местни военни. В момента в Афганистан служат близо 3000 французи. По-рано премиерът на Великобритания Гордън Браун беше обявил за изпращане в Кабул на още 500 британски военни за укрепване на международната коалиция.

 
16.10.2009, 09:14

САЩ не включва украински обекти в своята ПРО

САЩ нямат намерение да включват украински обекти в новата архитектура на ПРО, съобщи официалният представител на Съвета по национална безопасност при Белия дом Майк Хамер. Според него, Вашингтон не планира и разполагане на някакви елементи на ПРО в Украйна. По-рано посланикът на Украйна в САЩ Олег Шамшур беше заявил, че въпросът за евентуално използване на украински РЛС в рамките на американската ПРО се обсъжда. Но във Вашингтон настояват, че никакви преговори на тази тема с Киев не се водят.

 
16.10.2009, 09:08

Два изтребителя на ВВС на САЩ се сблъскаха над Атлантическия океан

Два изтребителя F-16 на Военновъздушните сили на САЩ се сблъскаха вчера около 20:30 часа над Атлантическия океан, съобщава Air Force Times.

Изтребителите са провеждали тренировъчен полет и се числят към военновъздушната база Shaw.  Инцидента е станал на около 40 мили от Folly Beach, близо до Чарлстон.

Единият от самолетите, пилотиран от капитан Lee Bryant благополучно е кацнал в авиобаза Charleston. Съдбата на другия пилот капитаn Nicholas Giglio е неизвестна.  – Още за F-16

 
 
 
15.10.2009, 23:25

Немска фрегата потопи две пиратски лодки

Немската фрегата "Бремен" участваща в операцията на Европейския съюз "Аталанта" по борба със сомалийските пирати е потопила две пиратски лодки.

Сутринта на 13 октомври 2009 година "Бремен" е открил в близост до Сейшелските острови три подозрителни лодки. Пилотите от изпратения на разузнаване въртолет установили, че намиращите се в лодките хора хвърлят оръжие зад борда - се казва в официалната информация на бундесвера.

Лодките са спрени с предупредителни изстрели. Докато фрегата пристигне до местопроизшествието и бъде спуснат отряда за обиск, пиратите успели да изхвърлят във водата още няколко предмета.

Оръжие на лодките не е открито. При обиска са намерени 10 сандъка със взрив, които "показват за преднамерена пиратска дейност", се посочва в съобщението.

По заповед на командващия европейската военна мисия "Аталанта", пиратите били освободени. Всичките 11 човека са били натоварени на една лодка и им разрешили да продължат по своя курс. Останалите две лодки, били потопени.

Според данни на Welt, от страна на ФРГ в операцията на ЕС "Аталанта", край бреговете на Сомалия участват 450 човека и две фрегати - "Бремен" и "Карлсруе". Преди четири месеца, бундестага разшири района на действие на немските ВМС до Сейшелските острови. /Водна зона/

 
15.10.2009, 22:33

Високопоставен китайски генерал отива в САЩ

Вторият най-високопоставен военен на Китай ще посети САЩ по-късно този месец за едноседмична визита, чиято цел е изграждането на доверие и избягването на „недоразумения", обявиха от Пентагона. Генерал Су Кайхоу, заместник-председател на централната военна комисия на Народната освободителна армия, ще има срещи на високо равнище между 24 и 31 октомври и ще посети военни бази на различни места в САЩ, съобщи прессекретарят Джоф Морел. Американският министър на отбраната Робърт Гейтс посети Китай преди две години, като по думите на Морел Гейтс се е опитвал да организира реципрочна визита от китайска страна от „доста време".

 
15.10.2009, 22:00

Fort Bragg отново приема чужденци

От началото на януари 2010 година във Fort Bragg отново ще се приемат чужденци, естествено за „зелени барети”, съобщава Army Times.

От януари обучение ще започнат минимум шест офицера и шест сержанта, от „приятелски” въоръжени сили.

Подобна програма за подготовка на чуждестранни специалисти е действала във Fort Bragg от началото на 60-те години до 2005 година. По–късно са били създадени отделни курсове за чуждестранни военнослужещи.
 
15.10.2009, 20:38

Военноморска вертолетна авиобаза – Варна отбелязва 50 години от своето създаване

Военноморска вертолетна авиобаза "Чайка", гр. Варна ще чества утре, 16 октомври, 50 години от своето създаване. Тя е част от родовете войски на българските Военноморски сили.

Съвременната българска морска авиация води началото си от 1959 година, когато 3 екипажа започват да усвояват вертолети Ми-4. На 14 октомври същата година към Военновъздушните сили е сформирана отделна противолодъчна ескадрила, базирана на летище „Враждебна” край София. На 5 май 1961г. ескадрилата е прехвърлена на летище „Чайка” и преминава в подчинение на Военноморския флот. Първи командир на ескадрилата е майор Димитър Георгиев. От 1 септември 1998 г. ескадрилата е реорганизирана в авиобаза.- Още за вертолетна база "Чайка"

 
15.10.2009, 20:32

Атомната подводница „Юрий Долгорукий” ще влезе в състава на ВМФ на Русия до края на 2009 година

До края на 2009 година в състава на военноморския флот на Русия се влезе новата атомна подводница от четвърто поколение „Юрий Долгорукий”, съобщи електронното издание „Нейви ру”.

В момента подводницата вече е завършила поредния етап от ходовите изпитания в Бяло море и очаква следващото си излизане в морето, което е планирано за началото на ноември. По време на изпитанията, които бяха проведени от 15 септември до 9 октомври, екипажът на атомната подводница и специалисти са проверявали в действие работата на системите, и оборудването на подводницата. Още руски подводници

 
15.10.2009, 20:22

Американският кораб-музей „Мисури” е изпратен на ремонт

Американският линеен кораб „Мисури” ще бъде ремонтиран. Вчера бойният кораб, свален от въоръжение във военноморските сили на САЩ, преодоля път от 2 мили, съобщава Ю Ес Ей тудей.

В момента плавателният съд се намира в корабостроителница в Пърл Харбър. Планира се ремонтът да продължи до 7 януари 2010 г. Последните 11 години той се намираше на пристанище Пърл Харбър, функционирайки като музей. На 29 януари следващата година е планирано отново да бъде открит за посетители.

За ремонтът на „Мисури” ще бъдат изразходвани 18 млн. долара. Кораба е с водоизместимост 58 хиляди тона и е постъпил на въоръжение през 1944 г. На неговия борд е бил подписан Акта за капитулация на Япония, в резултат на което завърши Втората световна война.

 
15.10.2009, 17:43

Индия заема второ място в структурата на руския военен износ в периода 2001-2008 година

Индия заема второ място в структурата на руския военен износ в периода 2001-2008 година, с показател от 8,689 милиарда долара (21,3% от целия руски военен износ за този период), предаде АРМС-ТАСС.

През 2007 и 2008 година Индия за първи път от 2000 година е надминала Китай по внос на руски въоръжения. През 2007 година Русия е изнесла въоръжения на стойност 1,675 милиарда долара за Индия, докато показателят на износа за Китай е 1,356 милиарда долара. През 2008 година руският военен износ за Индия е бил за 1,449 милиарда долара, а за Китай – 1,357 милиарда долара. Очаква се в предстоящите четири години (2009-2012 година), на основание на сключените договори, Индия да стане най-големия вносител на руски въоръжения, с внос на стойност 16,205 милиарда долара.

 
15.10.2009, 17:10

Русия иска да заеме позиции на пазара на въоръжения в Бруней с помощта на вертолети Ка-52 и ЗРК „Бук”

Русия се надява да заеме позиции на пазара на въоръжения в Бруней, с помощта на свои военни вертолети Ка-52, съобщи вестник „Коммерсант”, позовавайки се на източник от руския военнопромишлен комплекс. Вертолети са основата на военновъздушните сили на Бруней и три ескадрили от тях трябва да бъдат модернизирани. Русия разчита да сключи договори и за доставка в Бруней на зенитни ракетни комплекси „Бук” и „Тор”, както и на катери, и оборудване за специалните части на султаната. В момента основната част от пазара на въоръжения в Бруней се заема от САЩ, Франция и Великобритания. Още вертолети Ка-52

 
15.10.2009, 16:32

Руски Ми-26 евакуира американски Chinook

Вертолет Ми-26 на руската компания "Вертикаль-Т" вчера евакуира американски вертолет CH-47 Chinook от района на Кандахар (Афганистан), съобщават от ОАО "Вертолеты России".

Американската машина Chinook попаднала под обстрел и била принудена да извърши принудително кацане край Кандахар. Американците са се опитали да евакуират вертолета с помощта еднотипна машина, но опитите се оказали неуспешни – товара бил доста голям, а района силно запрашен.

Наложило се да търсят помощта на руснаците: вертолет Ми-26 на компанията "Вертикаль-Т" прелетял заедно с СН-47 на външна подвеска 110 километра съпровождан от бойни вертолети на САЩ. – Още за Ми-26

 
15.10.2009, 16:20

Русия създава обединена военна база в Киргизстан

На територията на Киргизстан ще бъде създадена обединена база, в която ще влязат всички разположени в републиката руски военни обекти, включително авиобазата Кант, съобщи генералният секретар на Организацията на Договора за колективна сигурност Николай Бордюжа.

„Меморандумът, който бе подписан от президентите на Киргизстан и Русия, говори за това, че на територията на Киргизстан се създава една обединена база на въоръжените сили на Русия, в която ще бъдат включени всички елементи, съществуващи поотделно, в това число и базата в Кант”, заяви Бордюжа. Той отбеляза, че за тази обединена база ще бъдат изработени правила за пребиваването на територията на Киргизстан. Според меморандума, срокът на ползването й ще бъде 49 години.

 
15.10.2009, 13:57

Иран все още не е получил руските комплекси С-300, каза държавният секретар на САЩ

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, която посети тази седмица Москва, съобщи, че Русия все още не е доставила на Иран зенитно-ракетни комплекси С-300, предаде Интерфакс.

При това Клинтън отбеляза, че САЩ ще продължат да убеждават руската страна да не доставя въпросните комплекси на Иран. – Още за С-300

 
15.10.2009, 12:42

ВМС на САЩ са разработили безпилотен самолет с водороден двигател

Военноморските сили на САЩ са конструирали безпилотен летателен апарат с водороден двигател. По време на изпитания миналата седмица, апаратът е остана във въздуха без да бъде презареждан над 23 часа. Според информацията, продължителността на полета е „неофициален рекорд” за летателен апарат, снабден с подобно оборудване, предаде ИТАР-ТАСС.

„Йон тайгър” работи с електрическа енергия произведена при химична реакция между водород и кислород. Създателите на проекта смятат, че тяхната разработка е четири пъти по ефективна от двигателите с вътрешно горене.

Безпилотният летателен апарат тежи 16,8 кг и може да носи полезен товар до 2,3 кг. /ИА "Фокус"/

 
15.10.2009, 10:29

Русия и Индия планират съвместно разработване на военна техника

Русия и Индия възнамеряват заедно да разработват хеликоптери, БМП и изтребители пето поколение. Това съобщи руското Министерство на отбраната след деветото заседание на руско-индийската междуправителствена за военнотехническо сътрудничество, предаде РИА Новости.

Страните изразяват готовност за сътрудничество в областта на съвместното разработване на вертолетна техника и перспективни БМП. Решено е до края на годината да бъдат решени всички организационни въпроси, относно разработването на многофункционален изтребител от пето поколение и да се пристъпи към практическата работа по създаването му.

 
15.10.2009, 10:15

САЩ ще изпратят „до 45 хил. допълнителни войници в Афганистан”

Очаква се САЩ да обявят значително увеличение от около 45 хил. допълнителни войници за Афганистан, след като британският премиер Гордън Браун съобщи, че още 500 британски военнослужещи ще бъдат изпратени в страната, съобщава „Дейли телеграф”.

Администрацията на американския президент Барак Обама е съобщила на британското правителство, че може още другата седмица да обяви значителното увеличение на контингента си от 65 хил. войници, които вече са ситуирани в Афганистан.

Решението на Барак Обама трябва да дойде докато той обмисля молбата на американския командващ в Афганистан, ген. Стенли Маккристъл, за изпращането на хиляди войници като подкрепление в страната.

Обявяването на решението следващата седмица може да съвпадне със среща на министрите на отбраната на страните от НАТО в столицата на Словакия Братислава, която ще се проведе в четвъртък и петък.

 
 
 
14.10.2009, 20:53

Безпилотният летателен апарат А160Т завърши поредните летателни изпитания

Безпилотният вертолет A160T Hummingbird оборудван с РЛС FORESTER (Foliage Penetration Reconnaissance, Surveillance, Tracking and Engagement Radar) успешно е завършил летателните изпитания, съобщават от компанията Boeing.

От 31 август до 8 октомври апарата е извършил 20 полета във Форт Стюарт (Fort Stewart) с обща продължителност от 53 часа. Най-продължителния полет е бил с продължителност близо 6 часа.

РЛС FORESTER е разработена от агенцията DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) и е предназначена за откриване на войски и движещи се цели, скрити в разлистена гора.

Безпилотният вертолет A160T е способен да води разузнаване, наблюдение, да осигурява свръзка. На тази машина принадлежи рекорда за продължителност на полета в този клас – 18 часа. Вертолета е способен да лети на височина до 6000 метра и да вдига полезен товар с тегло до 1200 килограма. – Още безпилотни апарати

 
14.10.2009, 16:18

Пакистан прие от САЩ първият изтребител F-16 от нова модификация

Американската корпорация Lockheed Martin представи първият изтребител F-16 Block 52, произведен за Пакистан, съобщават от пресслужбата на компанията. Церемонията по предаването се е състояла в завод на корпорацията в Fort Worth, щат Тексас. Там е присъствал и началника на щаба на пакистанските ВВС маршала от авиацията Рао Кумар Сулейман (Rao Quamar Suleman), който официално прие първата от поръчаните 18 машини.

В рамките на контракта с Пакистан Lockheed Martin ще предаде на тази страна 12 едноместни изтребителя F-16C и шест двуместни F-16D, окомплектовани с двигатели Pratt & Whitney F100-PW-229. Първият двуместен самолет ще бъде доставен в мястото за базиране през декември 2009 г., а останалите – през 2010 година.

В момента на въоръжение в пакистанските ВВС се намират повече от 40 годни за използване изтребители F-16 от различни модификации. – Още за F-16

 
14.10.2009, 14:04

Отлагат поредните изпитания на руската ракета „Булава”

Изпитанията на балистичната ракета с морско базиран „Булава” са отложени за края на месеца или началото на ноември, предаде РИА Новости.

Първоначално поредният 12-ти пуск на „Булава” бе планиран за 15 октомври.

Последното изпитание на ракетата бе на 15 юли, при което тя се самовзриви поради технически проблем.

Настоящото отлагане е свързано с факта, че комисията за установяване на причините за последния неуспех още не е приключила официално своята работа. – Още за ракетите "Булава"

 
14.10.2009, 13:21

Пътят на САЩ към новия облик на Сухопътните войскистатия на руски език

 
14.10.2009, 09:08

САЩ ще допуснат Русия на своите ядрени обекти

Властите на САЩ ще разрешат на руските военни да провеждат инспекции на техните ядрени обекти. По данни на американския телеканал „Фокс нюз”, предварителна договореност за това била постигната на преговорите на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън с руския външен министър Сергей Лавров. Руснаците не само ще ги допуснат на американските ядрени обекти, но и ще им разрешат да преброят намиращите се там ядрени бойни заряди и техните носители, съобщи американския телеканал. По-рано САЩ не се съгласяваха на подобни отстъпки. Клинтън заявила, че ще бъде даден отговор на всеки въпрос, който зададат руските военни или правителството.

 
14.10.2009, 09:04

Разяснения за новата военна доктрина на Русия и нейната национална сигурност

В новата редакция на военната доктрина на Русия ще бъдат променени условията за използване на ядрено оръжие при отразяване на агресия с използването на обикновени средства за поразяване не само в широкомащабна, но и в регионална и дори в локална война, пише в днешния си брой „Известия”, позовавайки се на думите на секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев...... – Още

 
14.10.2009, 08:30

Някой да иска 4-то поколение руски изтребител?

Американската компания Tac Air обяви за продажба на частни лица два 2-местни руски изтребителя Су-27, купени за целите на военното разузнаване от Украйна през миналата година, съобщава специализираното издание Strategy Page...... – Още

 
14.10.2009, 08:23

Гордън Браун ще изпрати подкрепление от 500 военнослужещи в Афганистан

Британският премиер Гордън Браун ще обяви изпращането на подкрепление от 500 военнослужещи в Афганистан в отговор на усилията на САЩ да получат от европейските си съюзници засилване на присъствието в размирната страна, предаде АФП, позовавайки се на публикация в „Уол стрийт джърнъл”.

Днес Браун трябва да обяви решението, както и условията за изпълнението му. Според изданието министър-председателят на Великобритания ще поиска „стратегия на НАТО за обучението на цивилен и военен афганистански персонал, адекватна екипировка и реално установяване на ново афганистанско правителство”.

 
 
 
13.10.2009, 22:17

General Dynamics получи контракт за 352 БТР Stryker

Американската фирма General Dynamics Land Systems е получила контракт от автобронетанковото управление на американските сухопътните войски (TACOM) на стойност 647 милиона долара за доставката на 352 бойни бронирани машини Stryker.

Машините ще бъдат изработени в Аннистон (Алабама), Стерлинг-Хейтс (Мичиган), Лим (Охайо) и Лондон (Онтарио, Канада). Доставката на машините ще започне през юли 2010 година.

Първият контракт по програмата  Stryker General Dynamics получи през 2000 година, като до момента вече са доставени 2988 машини.

В сухопътните войски на САЩ има седем бригади Stryker, две от които са развърнати в Ирак, а една – в Афганистан. – Още за бойните машини Stryker

 
13.10.2009, 17:08

Boeing е извършила летателни изпитания на авиобомбата SDB

Авиационната бомба GBU-40 Small Diameter Bomb (SDB) II е поразила успешно цел по време на летателни изпитания, съобщава пресслужбата на компанията Boeing.

Бомбата е била хвърлена от самолет F-15E Strike Eagle на полигона на авиобазата Еглин. Бомбата е получила информация за целта по време на полета и. За мишена е бил използван изтребител F-8 разположен в железобетонно укритие. Бомбата е пробила бетона и се е взривила точно над целта.

Предишните летателни изпитания бяха проведени през май и август 2007 г.. Тогава се оценяваше работата на системата за свръзка и оръжейните подсистеми. – Още авиационни боеприпаси

 
13.10.2009, 16:43

Безпилотен летателен апарат на НАТО е паднал в Източен Афганистан

Безпилотен летателен апарат на НАТО е паднал в източната афганистанска провинция Хост, съобщава местното радио "Салам Ватандар", позовавайки се на представител от командването на НАТО за зона „Юг”. По информация на военните, апаратът се е разбил в района Сабари „поради техническа повреда”.

Но говорителят на талибаните Забиула Моджахед твърди пред представители на медиите, че летателният апарат е бил обстрелван и свален от талибаните, и сега е в техни ръце.

 
13.10.2009, 15:05

Армейско учение „Македонски блясък 05” ще се състои в Македония

Голямо военно учение под надслов „Македонски блясък 05” ще се състои от 19 до 28 октомври в казармите „Илинден” в Скопие, „Яне Сандански” в Щип и на полигона Криволак, съобщава агенция Макфакс. Частите, участващи в учението, ще бъдат оценявани по стандартите на НАТО, с което ще стане ясно дали определена единица е годна за изпълнение на мисия. Ще участват около 1000 военнослужещи от армията на Македония, като от тях 730 ще бъдат оценявани, а останалите ще осигуряват логическа поддържка. Работата на македонските оценяващи ще бъде контролирана по време на учението от представители на НАТО от командванията в Неапол и Мадрид.

Това е първото учение с участие на толкова голям брой военнослужещи, както и на оборудване и въоръжение, а на полигона Криволак ще се използват бойни муниции, са посочили от армията на Македония. /ИА Фокус/

 
13.10.2009, 15:00

Република Кипър и СКТР решиха да отменят годишните си военни учения в името на преките преговори

В Кипър се отменят годишните военни учения – на Националната гвардия на Република Кипър – „Никифорос” и на окупационните сили в Северен Кипър – „Таврос”, предаде гръцката агенция АНА-МПА. Целта на отмяната на военните учения е да бъде запазен умереният тон в преките преговори по кипърския въпрос. Говорителят на лидера на кипърските турци Хасан Ерчъкъджа заяви, че турската страна иска да изрази решимостта си за подобряване на политическия климат, докато продължават преговорите за обединение на острова.

 
13.10.2009, 10:03

Министърът на отбраната на Индия пристига на посещение в Русия

Министърът на отбраната на Индия Араккапарамбил Куриан Антъни пристига днес на посещение в Русия, за участие в работата на деветото заседание на руско-индийската междуправителствена комисия за военнотехническо сътрудничество, което ще се проведе на 14 и 15 октомври, предаде РИА Новости.

Това съобщиха от пресслужбата на министерството на отбраната на Русия. В рамките на посещението на индийския министър на отбраната е планирана негова среща с руския му колега Анатолий Сердюков. По-рано от министерството на отбраната на Индия съобщиха, че се подготвя мащабна модернизация на стоящите на въоръжение във военновъздушните сили на страната изтребители Су-30МКИ.

 
13.10.2009, 09:57 

Учебен военен самолет се е разбил в Ирландия

Вчера учебен военен самолет Pilatus PC-9 се е разбил в Ирландия, по време на тренировъчен полет в близост до границата на графствата Голуей и Мейо, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

Екипажът от двама души (старши инструктор и курсант) са загинали. Това съобщиха от командването на военновъздушните сили на страната. Три учебни военни самолета са излетели за тренировъчен полет от военното летище „Кейсмент”, но в базата са се върнали само два самолета. От военните власти съобщиха, че информацията за катастрофата на самолета е била подадена от местен жител. – Още за Пилатус

 
 
 
12.10.2009, 23:02

Северна Корея изстреля пет ракети с малък обсег на действие

Северна Корея изстреля днес пет ракети с малък обсег на действие. Смята се, че става дума за ракети от нова модификация, които може да поразяват цели на разстояние до 100 км, предаде  ИТАР-ТАСС.

По-рано южнокорейски източници съобщиха за изстрелването на две ракети. Военни експерти в Сеул смятат, че властите в Пхенян са провели планирано учение, но не е изключено целта на Северна Корея е била да привлече вниманието на международната общност.

По данни на южнокорейски правителствени източници КНДР от 10 до 20 октомври е забранила корабоплаването край източното и западното си крайбрежие.

 
12.10.2009, 14:44

Индия изстреля успешно две ракети, способни да носят ядрен заряд

Индия извърши успешно изпитания на две ракети с малък обсег, които могат да носят и ядрен боен заряд, предадоха световните агенции.

Ракетите Притхви-2 бяха изстреляни от полигона Чандипур он сий в индийския щат Ориса, в източната част на страната, съобщиха от индийското министерство на отбраната.

Ракетите са с дължина от 8,5 метра, диаметър 1 метър и с обсег от 150 до 300 км, уточняват Франс прес и ДПА. Ракетите могат да носят както конвенционален, така и ядрен боен заряд.

За първи път Индия тества ракета Притхви-2 през 1998 г., а за последен път на 15 април тази година, припомня Франс прес.

Притхви на хинди означава Земя и е първата индийска балистична ракета местно производство, припомня ДПА. Притхви е една от петте ракети, които са разработени от

индийските военни. Сред останалите са ракетата със среден обсег Агни, ракетата земя-въздух Акаш и противотанковата ракета Наг, допълва ДПА.

Само Притхви и Агни са балистични ракети, които могат да носят и ядрен боен заряд, отбелязва Франс прес. Индия има намерение да разработи и балистична ракета с обсег 5000 км, която ще се казва Сурия (Слънце), допълва Франс прес. Още ракети на Индия

 
12.10.2009, 13:40

Руско-американски консултации по въпросите на ПРО започнаха в Москва

Първите руско-американски консултации по въпросите на противоракетната отбрана се откриха в Москва. Преговорите се провеждат при закрити врата, предаде  Интерфакс.

Начело на руската делегация е заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, а на американската – заместник-държавният секретар Елън Таушър.

 
12.10.2009, 13:35

Началникът на Генералния щаб на сръбската армия пристигна на официално посещение в Кипър

Началникът на Генералния щаб на сръбската армия генерал-полковник Милое Милетич пристигна на официално посещение в Република Кипър, съобщи кипърският интернет сайт iKypros. Милетич, който е на посещение в Кипър по покана на началника на кипърската Национална гвардия генерал-лейтенант Петрос Цаликидис, ще остане на острова до 14 октомври. В програмата на началника на ГЩ на армията на Сърбия е включена среща с кипърския министър на отбраната Костас Папакостас и посещения в поделения на Националната гвардия.

 
12.10.2009, 09:45

Започва Седмицата на авиацията и Военновъздушните сили

Със среща на ръководството на Щаба по подготовката на ВВС с бившите командващи и ветерани от войските започва Седмицата на авиацията и Военновъздушните сили. Проявата ще бъде днес в НВИМ, научихме от Щаба на ВВС.

На 16 октомври през 1912 г. по време на Балканската война (1912-1913 е осъществен първият в света полет на самолет в реални бойни условия. Самолет <Албатрос>, управляван от поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев извършва разузнавателна дейност. Полетът завършва с хвърляне на две гранати над гара Караагач край Одрин.

Отбелязва се като празник с Разпореждане № 400 на Министерския съвет от 1 юни 1963 г.

В сряда седмицата ще продължи с полагане на венци и цветя пред трите паметника на площад „Народно събрание”, на алеята на летците в Централните софийски гробища и пред паметника в квартал „Иван Вазов”. В четвъртък в авиобаза „Граф Игнатиево” ще има открит летателен ден. Гостите ще се запознаят с въоръжението, авиационната и самолетообслужващата техника, ще наблюдават полети с изтребителите МиГ-21 и МиГ-29. Същият ден БНТ ще излъчи документален филм за празника. – Още за българските ВВС

 
12.10.2009, 09:35

КФОР започва военно учение „Балкански сокол”

В Косоро започва оперативно учение на КФОР за разпределение на силите, предаде сръбската агенция Танюг. Учението ще продължи до 8 ноември. Учението под името „Балкански сокол” се организира по нареждане на Обединеното командване на силите на НАТО в Неапол.

 
12.10.2009, 09:28

Отбелязаха годишнината на дивизиона миночистачни кораби

Във Военноморска база Варна бе отбелязана 39–та годишнина на дивизиона миночистачни кораби. На тържеството присъстваха капитан I ранг Димитър Йорданов – заместник-началник на Щаба на Съвместното оперативно командване, капитан I ранг Ивелин Калоянов – началник на отдел „Операции” в Щаба по подготовката на ВМС – и двамата бивши командири на дивизиона, капитан I ранг Коста Андреев - началник на щаба на Военноморска база Варна и командирите на дивизиони от съединението. Приветствия към личния състав бяха отправени от капитан II ранг Георги Николов – изпълняващ длъжността командир на поделението, и от капитан I ранг Калоянов. Заповедта на командира на дивизиона за награждаване на военнослужещи по случай празника бе обявена от командира на отряда рейдови миночистачи капитан III ранг Златко Янчев. /МВ/

 
 
 
11.10.2009, 19:28

Франция обмисля закупуването на 4 американски безпилотни самолета

Франция обмисля закупуването на 4 американски безпилотни самолета от вида Predator B, конструиран от американската компания „Дженерал Атомикс”, предаде АФП.

До момента не е получено потвърждение на информацията от френското министерство на отбраната.

Според медиите френската армия иска да увеличи броя на безпилотните си самолети в Афганистан. В тази връзка се обмисля възможността за закупуване на 4 самолета на стойност между 54 и 67 милиона евро. В момента два от трите безпилотни самолета, с които френските части в Афганистан разполагат, не могат да бъдат използвани. Още безпилотни апарати

 
11.10.2009, 17:16

Дмитрий Медведев: Русия и САЩ може да се договорят за СНВ до декември

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че Русия и САЩ „имат шанс” да сключат новия договор за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ) до изтичане на срока на действащия документ на пети декември, съобщава ИТАР-ТАСС. „Имаме всички шансове, тъй като сегашната американска администрация прояви по този въпрос изцяло нормален интерес”, каза той в интервю за „Первий канал”. „Срокът на действие на предишния договор за СНВ изтича на пети декември тази година. Ние поставихме за задача на нашите преговарящи да успеят да се договорят. Мисля, че шансовете са високи”, подчерта Медведев.

По неговите думи „в момента се работи активно – за Европа отпътува голяма руска компетентна делегация за продължаване на процеса по съгласуването на документа с американски експерти”.

 
11.10.2009, 11:07

Турция отхвърли участието на Израел в международно военно учение

Днес Турция обяви отмяната на провеждането на международно въздушно учение с израелско участие в една от военните бази на страната, съобщава в-к „Аарец”.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган беше поставен под натиск да отстрани Израел от учението с основанието, че Израел не бива да участва докато негови самолети бомбардират Ивицата Газа.

Отношенията между Ерусалим и Анкара са обтегнати след израелската операция „Излято олово” в Ивицата Газа, особено след излъчената по телевизията свада между израелския президент Шимон Перес и турския премиер Ердоган по време на конференцията в Давос през януари.

Турски военни представители са поискали Израел да се въздържи от участие в маневрите заради дейността на израелската армия в Газа.

Израел се е оплакал на САЩ от нетрадиционното искане, нарушаващо споразуменията за участие на Израел в учения на НАТО, вследствие на което Вашингтон оттегли участието си в маневрите, причинявайки отмяната на провеждането на цялото мероприятие. /ИА „Фокус”/

 
 
 
10.10.2009, 22:21

Алиансът разработва нова концепция, каза генералният секретар на НАТО

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който пристигна на посещение в Литва, заяви, че Алиансът разработва нова концепция, която да отразява всичките предизвикателства на 21 век, съобщава, китайският вестник „Пийпъл Дейли”.

Андерс Фог Расмусен посети в петък военната база на ВВС на НАТО „Зокняй” близо до литовския град Шяуляй, където се срещна с литовския президент Далия Грибускайте.

По думите на Расмусен, новата концепция на Алианса трябва да бъде одобрена през следващата година. Той поясни, че в нея трябва да бъдат отразени новите методи за борба с всичките възникващи заплахи, с други думи, да бъдат предложени пътища за гарантиране на енергийната и кибернетичната сигурност, както и за борба с тероризма и разпространението на оръжията. /ИА „Фокус”/

 
10.10.2009, 17:10

В САЩ успешно завършиха изпитанията на мини-безпилотник

Корпорацията Lockheed Martin на 8 октомври обяви за успешни изпитания на безпилотния летателен апарат Desert Hawk III с нов инфрачервен сензор с 360 градусов обхват. Производителя отбелязва, че такъв сензор се поставя за първи път на малогабаритен БЛА.

Изпитанията са били проведени на 23 септември в щата Минесота.

Благодарение на 360-градусовия обзор военните ще могат по-точно да определят координатите на обектите и да получават техни качествени изображения.

Безпилотния летателен апарат Desert Hawk е бил разработен в интерес на американските ВВС за охрана на границите на войсковите райони и е извършил първият си полет през 2003 година. В момента той основно се използва от британската армия в Афганистан. Апарата се отличава с простота на обслужване и малките си габарити. Той е способен автоматично да патрулира в зададен район, като в същото време оператора наблюдава на монитор траекторията на полета.

Теглото на БЛА Desert Hawk е около 3,2 килограма, размах на крилата - 1,32 метра. Той е окомплектован с електромотор и е способен да се намира във въздуха до един час. – Още безпилотни апарати

 
10.10.2009, 09:40

Пентагонът съобщи, че САЩ няма да разполагат радари на територията на Украйна

САЩ нямат намерения да разполагат свои радари на територията на Украйна, съобщи Пентагонът. Американските власти са счели за нужно да разяснят позицията си във връзка с изказване по въпроса на помощник-министъра на отбраната на САЩ Александър Вершбоу, предаде ИТАР-ТАСС.

Министерството на отбраната на САЩ пояснява, че Вершбоу не е говорил за разполагане на американски радари и „каквито и да е други системи за противовъздушна отбрана на територията на Украйна. Според Пентагона, помощник-министърът е казал само, че страни като Украйна „може също да имат радари, подпомагащи събирането на информация” свързана с ранното предупреждаване за ракетни нападения. /ИА „Фокус”/

 
10.10.2009, 09:30

В резултат на катастрофа на самолет в Хаити са загинали 11 миротворци от ООН

В резултат на катастрофа на самолет в Хаити в петък вечерта са загинали 11 миротворци от ООН, предаде ИТАР-ТАСС.

Инцидентът е станал в планинска местност в близост до границата с Доминиканската република. На борда на катастрофиралия самолет са се намирали уругвайски и йордански миротворци. Започнало е разследване на обстоятелствата и причините за катастрофата на самолета. В състава на мисията на ООН в Хаити влизат повече от девет хиляди души, включително седем хиляди военнослужещи от 17 страни. /ИА ”Фокус”/

 
 
 
09.10.2009, 22:12

Руската армия се стяга в юмрук

Обновяването на руската армия отива към логическия си завършек. През декември министърът на отбраната ще доложи на Върховния главнокомандващ за организационно-щатното престрояване на войските и готовността им да изпълняват бойни задачи в нов състав....... Още

 
09.10.2009, 21:05

Канадският премиер потвърди позицията си за изтегляне на страната от Афганистан през 2011 г.

Премиерът Стивън Харпър потвърди днес, че канадските бойни части ще се изтеглят от Афганистан през 2011 г., но обеща, че впоследствие страната ще насочи усилията си към хуманитарни помощи, предаде АФП.

„Канадската военна мисия в Афганистан ще приключи през 2011 г.”, заяви Харпър пред репортери. „И ние няма да удължаваме срока на активност на военната мисия, точка по въпроса”, допълни премиерът.

Харпър коментира още, че до изтичането на поставения срок канадската армия ще е прекарала в Афганистан повече време, отколкото е участвала в двете световни войни взети заедно. /ИА "Фокус"/

 
09.10.2009, 16:11

Авиационен инцидент в американската въздушна база Elmendorf

На 6 октомври 2009 г. в 13,24 местно време самолет Citation-560 на американската армия е извършил принудително кацане с прибрано шаси в авиобазата Elmendorf в Аляска, съобщава Air Force Times.

Няма пострадали. Провежда се разследване на инцидента.

 
09.10.2009, 15:35

Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България работен проект за обществено обсъждане

 
09.10.2009, 15:20

ВМФ на Русия ще закупи най-малко 24 изтребителя Миг-29К

Морската авиация към военноморския флот (ВМФ) на Русия ще започне през 2010 година закупуването на не по-малко от 24 палубни изтребителя Миг-29К и Миг-29КУБ, за базиране на самолетоносача „Адмирал Кузнецов”, предаде РИА Новости, позовавайки се на високопоставен източник от руското министерство на отбраната.

В момента на въоръжение във военноморския флот на Русия се намират палубни изтребители Су-33, чиито срок на използване завършва през 2025 година.

„Действително, въпреки, че ресурса на Су-33 изтича едва през 2025 година, ние се подготвяме да ги заменим и планираме от 2010 година да закупуване най-малко 24 нови изтребителя за нашия самолетоносач „Адмирал Кузнецов”, съобщиха от русото министерство на отбраната. – Още за МиГ-29К

 
09.10.2009, 15:13

Две руски атомни подводници са изстреляли междуконтинентални ракети към полигон в Северна Русия

Две руски атомни подводници от Тихоокеанския флот са извършили два опита с междуконтинентални балистични ракети РСМ-50 от акваторията на Охотско море към полигона Чижа в Северна Русия, предаде АРМС-ТАСС.

На 6 октомври такава ракета е била изстреляна от атомната подводница "Свети Георги Победоносец", на следващия ден - от подводницата "Рязан", докато двете били в потопено положение. Бойните глави на ракетите стигнали до полигона в предвиденото време, посочва ИТАР-ТАСС, като се позовава на пресслужбата на руското министерство на отбраната.

При анализ на стрелбите министерството и командването на руския военноморски флот констатирали, че "успешните пускове потвърждават надеждността на морските стратегически ядрени сили на Русия". Още руски подводници

 
09.10.2009, 09:50

ООН удължи мандата на коалицията в Афганистан

Съветът за сигурност на ООН удължи до октомври 2010 година пълномощията на международните сили за съдействие на безопасността (ISAF) в Афганистан. В резолюция, приета в четвъртък, се подчертава, че "Талибан", "Ал-Кайда" и други екстремистки организации представляват главната заплаха за безопасността в Афганистан и около него. В документа се признава централната роля на ООН, под егидата на която се осъществява уреждането в Афганистан.

 
09.12.2009, 09:20

До 2012 г. Украйна ще приеме на въоръжение нови ракетни комплекси

Украинският президент Виктор Юшченко очаква, че новите оперативно-тактически ракетни комплекси с морско и наземно базиране, които се създават по проект на украински специалисти, ще бъдат приети на въоръжение до 2012 г., предаде РИА Новости.

„Приключва техническата част на проекта и към 2012 г. Украйна ще има най-съвършения ракетен комплекс от този клас. Възможностите, които сме заложили в този комплекс превъзхождат тези на съществуващите образци, произвеждани от други държави с 20-25%,” каза Юшченко в отговор на журналистически въпроси след военното учение в село Новоозерное, западен Крим. Още ракети

 
 
 
08.10.2009, 17:55

Италианската компания за производство на оръжия "Берета" представи нова автоматична ловна пушка

В италианския град Бреша компанията за производство на оръжия - „Берета” представиха новия си продукт – автоматична ловна пушка A400 Xplor unico, предаде Агенция “Фокус”.

Оръжието съдържа характеристиките на 4 модела на „Берета”. То ще бъде по магазините в Европа от 1 ноември, с цена от 8 000 до 20 000 евро в зависимост от версиите. – Още ловни пушки на Beretta

 
08.10.2009, 17:48

Откриват новата учебна година в НВУ „Васил Левски”

Министърът на отбраната Николай Младенов ще присъства утре, 9 октомври, на тържествения ритуал по полагане на академична клетва от курсантите и студентите първи курс, както и на кадетите от Професионалния сержантски колеж. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

След полагането на академична клетва ще бъде открита и учебната 2009/2010 година.

Приетите за обучение през 2009 година курсанти са 91, студентите са 437 и кадетите от Професионалния сержантски колеж са 51.

Курсантите се обучават в четири военни специалности, като всяка от тях е с продължителност 5 години. При завършването си курсантите получават образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Студентите се обучават в 11 специалности, в продължение на 4 години. Специалностите имат редовна и задочна форма на обучение.

Обучението на кадетите от Професионалния сержантски колеж се провежда за една година, като те получават ІV-та степен на професионална квалификация по 11 специалности от професионално направление “Военно дело и отбрана”.

 
08.10.2009, 17:25

US войниците в Афганистан депресирани

Aмерикански войници на служба в Афганистан са депресирани и дълбоко разочаровани.

Мнозина смятат, че рискуват живота си,техните колеги загиват заради една безплодна мисия, а афганистанското население не прави нищо, за да им помогне.

Това разказват за британския вестник Таймс двама свещеници в импровизиран параклис във военна база в прашната кафява долина югозападно от Кабул.

Много войници, които идват при нас имат чувство за безполезност и гняв, за това че са тук. "Те са наистина в състояние на депресия и отчаяние и просто искат да се върнат при семействата си", заяви капитан Джеф Масънгейл, от 2-87 батальон на 10-а планинска дивизия. 1500 войници от батальона са в Афганистан от девет месеца. Тяхната цел е да осигурят безопасност в планинската провинция Уардак и след това да спечелят предаността на хората чрез развитие и добро управление.

Вместо това те се оказват заключени в една все по-порочна битка с талибаните, коментира Таймс. /news.bg/

 
08.10.2009, 16:08

Полетите на Ил-76 в Русия са преустановени

Командващият на военно-транспортната авиация на Русия генерал-лейтенант Виктор Качалкин преустанови полетите на военно-транспортните самолети Ил-76, до изясняване на причините на летателния инцидент възникнал по-рано на летището „Северен”, предаде РИА Новости.

Вчера на летището в близост до Иваново преди излитането се откъсва единия двигател на самолет Ил-76. Няма пострадали

„Сега на мястото на инцидента работи специална комисия, която установява причините за случилото се. До завършването на работата на комисията, всички полети на самолети Ил-76 са преустановени”, съобщиха от министерството на отбраната на Русия. Военно-транспортните самолети Ил-76 съставляват основната част от военно-транспортната авиация на военновъздушните сили на Русия. Още за Ил-76

 
08.10.2009, 15:33

Министерството на отбраната на Русия е закупило допълнителни пет бойни самолета и пет хеликоптера

Министерството на отбраната на Русия е закупило през тази година допълнителни пет бойни самолета и пет хеликоптера, и е модернизирало ред военни машини, предаде ИТАР-ТАСС. Това съобщи руският министър на отбраната Анатолий Сердюков на президента Дмитрий Медведев. Руският държавен глава одобри новата практика за закупуване на нова военна техника, вместо ремонт на остарялата.

„В бюджета за 2010 година ние изискахме около 40 милиарда рубли, които ще бъдат изразходвани за закупуване на нова техника и модернизиране на съществуващата”, заяви Сердюков. /ИА „Фокус”/

 
08.10.2009, 14:32

Новата военна доктрина на Русия ще промени основанията за използване на ядрено оръжие

Новата военна доктрина на Русия предвижда изменения в основанията за използване на ядрени и други оръжия, заяви пред журналисти председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Сергей Патрушев, цитиран от РИА Новости.

„От гледна точка на възможността за нанасяне на превантивни или ядрени удари, ние също ще формираме предписания. Те ще се отличават от досегашните”, каза той за нововъведенията в подготвящия се проект за военна доктрина. Патрушев пояснява, че тя няма да е нова, а се базира и използва правила от предишната.

 
08.10.2009, 09:06

Влезе в сила споразумението между Русия и САЩ по Афганистан

Споразумението между Москва и Вашингтон за американския военен транзит за Афганистан през въздушното пространство на Русия започна да се изпълнява, съобщи помощник-държавният секретар на САЩ Филип Кроули. По-рано Русия разрешаваше доставки в Афганистан само за невоенни американски товари по железница. Генералният секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен заявил, че алиансът е заинтересован от увеличение на ролята на Русия в уреждане на ситуацията в Афганистан, в частност, в обучаването на афганистански военнослужещи и доставка на оръжие, съобщи Би Би Си.

 
 
 
07.10.2009, 20:52

Форсаж... и после изведнъж падна

Изтребителят Rafale в последно време нееднократно приковава към себе си вниманието. На 7 септември гордостта на френската авиопромишленост бе обявен за победител в  големия търг на ВВС на Бразилия, а след два дни тази информация бе опровергана. На 24 септември два аналогични самолета на ВМС на Франция претърпяха катастрофа над Средиземно море......... - Още

 
07.10.2009, 15:48

Големи международни военни учения започват в Египет

Международни военни учения „Брайт стар 2009”, с участието на въоръжени сили от 12 страни, започват днес в Египет, предаде РИА Новости, позовавайки се на египетския генерал Ибрахим Дамати.

По думите на генерала, в маневрите, които ще продължат до 3 ноември, ще вземат участие военни от Египет, САЩ, Франция, Германия, Италия, Великобритания, Гърция, Холандия, Турция, Пакистан, Кувейт и Йордания. В ученията ще участват общо повече от 17 хиляди военнослужещи и офицери, на които предстои да изпълнят 186 различни задачи. В маневрите ще участват десетки военни кораби, самолети и хеликоптери.

„Целта на ученията е укрепване на военното сътрудничество между държавите, вземащи участие в маневрите, обмен на опит при използването на съвременни въоръжения и изучаване на методиките, които използват чуждестранните партньори”, заяви Дамати. /ИА "Фокус"/

 
07.10.2009, 14:53

USS Carr (FFG-52) и USS Hawes (FFG-53) се завръщат в Норфолк

В американската база Норфолк се готвят да посрещнат две фрегати УРО, завръщащи се след половин година от Карибско море, където те взеха участие в борбата с наркотърговците и международни учения, съобщава Navy Times.

USS Hawes (FFG-53) патрулира в Карибско море и участва в няколко учения с флотовете на Великобритания, Канада, Холяндия, Франция, Тринидад и Тобаго, Барбадос и Колумбия.

USS Carr (FFG-52) е преплува повече от 34 000 мили и посети шест страни в карибско море и източната зона на Тихия океан. – Още фрегати

 
07.10.2009, 14:28

Либийски изтребител се е разбил по време на военно изложение в Триполи

Либийски военен изтребител се е разбил по време на военно изложение в Триполи, предаде  РИА Новости.

Изтребителят МиГ-23 на Военновъздушните сили на Либия се е разбил по време на демонстрационен полет. Машината е паднала на около 2 км. от трибуните.

По предварителни данни двамата пилоти са загинали. – Още за МиГ-23

 
07.10.2009, 08:45

Сръбската армия ще проведе учението „Решителен отговор 2009”

Сръбската армия ще проведе днес на полигона „Пещер” учението „Решителен отговор 2009”, съобщават медиите. Ще участват и представители на специалната антитерористична част и на жандармерията на Сърбия. Това е най-голямото и най-важното съвместно тактическо учение на командването и частите на сръбската армия през тази година, посочват от сръбското министерство на отбраната.

На учението ще присъстват сръбският президент Борис Тадич, министърът на отбраната Драган Шутановац и началникът на Генералния щаб генерал-полковник Милое Милетич, както и представители на сръбското правителство, държавните институции, посланици и чужди военни представители. /ИА „Фокус”/

 
07.10.2009, 08:40

Сенатът на САЩ одобри бюджет на Пентагона за 2010 г. от 626 млрд. долара

Сенатът на САЩ одобри отпускането на Пентагона на 626 млрд. долара за финансовата 2010 г. (започваща на 1 октомври), предаде РИА Новости.

Сенаторите са ободрили бюджета с 93 срещу седем гласа. Бюджетът е съставен от две части: финансиране на военните операции в чужбина, в размер на 128 млрд. долара, и общи разходи на Пентагона, в размер на 498 млрд. долара.

С това одобрените разходи на САЩ за войната в Афганистан от септември 2001 г. се доближават до 300 млрд. долара.

 
 
 
06.10.2009, 22:25

В Полша ще бъдат разположени американски ракети „Пейтриът”

Полша ще разположи на своя територия американските бойни зенитни ракетни комплекси „Пейтриът”, съобщава РИА Новости.

Според информацията полска делегация, оглавявана от министъра на отбраната Станислав Коморовски, се е върнала от САЩ, където е получила съответните обещания от американските власти.

Във Варшава особено са доволно, че Полша ще получи бойни ракети, а не учебни, за които ставаше въпрос до сега. – Още ЗРК Пейтриът

 
06.10.2009, 16:15

Говорителят на НАТО се обяви за военно сътрудничество с Русия

Русия и НАТО трябва да укрепят военното си сътрудничество, заяви говорителят на Алианса Джеймс Апатурай в хода на видеомост, организиран от РИА Новости.

„Необходимо е по-голямо сътрудничество за Афганистан, в борбата с тероризма, с пиратството, както и в сферата на военното сътрудничество”, каза Апатурай.

„Има направления, по които ние можем да обединим повече нашите усилията”, добави той.

Говорейки са отношенията Русия – НАТО , говорителят на Алианса също подчерта необходимостта „от повишаване на нивото на политическия обмен” и създаването на конструктивна атмосфера на работа.

 
06.10.2009, 16:02

Сърбия и Румъния ще проведат съвместно военновъздушно учение

Военновъздушните сили на Румъния и Сърбия ще проведат във въздушното пространство на двете страни съвместно военно учение под наименованието "Въздушно решение 2009", съобщава електронното издание на вестник "Политика".

Учението ще бъде проведено на летищата "Батайница" и "Кампиа Турзи" и на полигоните на двете страни, съобщи министерството на отбраната на Сърбия. В учението ще участват части на военновъздушните сили на Сърбия и Румъния. /БА/

 
06.10.2009, 12:12

Министерството на отбраната на Русия може да разтрогне договорите с „Камаз” и „Урал”

Министерството на отбраната на Русия може да се откаже от закупуването на камиони „Камаз” и „Урал”, предаде информационна агенция Интерфакс.

От пресслужбата на министерството заявиха днес, че ведомството смята да преразгледа договорите за закупуване на камиони от компаниите „Камаз” и „Урал” през 2010 г.

„В момента се разглежда въпросът дали да разтрогнем договорите с „Камаз” и „Урал” за закупуване на автомобилна техника през 2010 г. или да помислим за възможността да намалим размера на поръчката,” заяви говорител на министерството. Още руски военни камиони

 
06.10.2009, 08:35

Британското правителство е отказало да изпрати подкрепления в Афганистан

Британското правителство е отказало да изпрати подкрепления в Афганистан, в разрез с препоръката на висшето командване на армията, предаде АФП, позовавайки се на изявление на бившия главнокомандващ на британската армия Ричард Данат.

Данат изрази разочарованието си от правителството на премиера Гордън Браун, което е отказало изпращането на още 2000 войници в Афганистан. Докато висшето командване на британската армия се опитва да получи подкрепление в размирната страна от началото на 2009 година, частите, които се намират там, трябва да се бият „с една ръка, извита зад гърба”, смята Данат.

В момента в Афганистан има 8300 британски войници, които се оказват недостатъчни при провеждане на операции срещу бунтовниците. /ИА „Фокус”/

 
 
 
05.10.2009, 20:25

Съкращаването на бюджета на чешката армия няма да повлияе на модернизацията й

Във връзка с очакваното съкращение на бюджета чешката армия се подготвя за намаляване на своя военен и граждански щат, предава радио „Прага”. Предполага се, че през следващата година бюджета на министерството на отбраната ще състави едва около 49 млрд. крони (около 2 млрд. евро), което е със 7 млрд. крони по-малко в сравнение с текущата година.

Предполага се, че армията ще уволни от своите редици 1800 военни и 1000 граждански лица. Но намаляването на финансирането няма да засегне техническата модернизация на чешките въоръжени сили. /БА/

 
05.10.2009, 17:02

Сърбия не възнамерява да се присъединява към НАТО, каза сръбският външен министър

Сърбия не разглежда възможността да се присъедини към НАТО, но смята за важно сътрудничеството с Алианса, заяви сръбският външен министър Вук Йеремич в интервю за радио „Ехото на Москва”.

Йеремич напомни, че Белград се е концертирал върху въпросите на европейската си интеграция, а с НАТО сътрудничи в рамките на програмата „Партньорство за мир”.

„Искаме тясно сътрудничество, защото НАТО е най-важният фактор за мира в света. Но що се отнася до Сърбия, то въпросът за членство не се разглежда”, подчерта сръбският външен министър.

 
05.10.2009, 14:15

Британците започнаха неземните изпитания на новия безпилотен апарат Demon

Във Великобритания започнаха наземните изпитания на новия безпилотен летателен апарат с изменяем вектор на тягата, който получи името Demon. Според съобщение на Flight Global, разработчик на апарата е Cranfield University и редица други учебни заведения, а сглобяването се извършва съвместно с корпорацията BAE Systems.

Стойността на проекта е около 10,4 милиона долара. Той се финансира от BAE Systems, а също и от британския съвет за машиностроене и физика (Engineering and Physical Sciences Research Council). Първият полет на БЛА Demon е планиран за тази година. – Още безпилотни апарати

 
05.10.2009, 13:20

Руски военни ще съпровождат абхазки кораби

Кораби и катери на морската гранична служба на Русия ще оказват помощ на Абхазия в съпровождането в неутрални води на търговски кораби, каращи товари за републиката, съобщи на агенция РИА-НОВОСТИ в руски силови структури. За необходимостта от съпровождане, което да гарантира срещу грузински провокации, заяви миналия петък министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по резултатите от преговори с президента на Абхазия Сергей Багапш.

 
05.10.2009, 12:50

Гуам и F-22. Кой кого?

Както стана известно, в самолетите F-22 от 525-та изтребителна ескадрила (525th Fighter Squadron Elmendorf Air Force Base, Alaska), които бяха развърнати на остров Гуам (авиобаза Андерсен) през месец май 2009 г., периодически са се появявали проблеми с електронното оборудване, предизвикани от високата влажност в района, съобщава Air Force Times.

Според заявление на офицера за връзки с обществеността на американските ВВС полковник Edward Thomas, за новия самолет това е нормално. Такива проблеми обаче са били значително по-малко при самолетите F-15 и F-16, които са били дислоцирани там преди това.

Трябва да споменем, че високата влажност в Гуам вече доведе до трагедията с B-2 (23 февруари 2008) и B-52 (21 юли 2008).

 
05.10.2009, 12:24

Началникът на генералния щаб на украинската армия подаде оставка

Началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Сергей Кириченко подаде оставка, предаде Интерфакс.

Според източник на агенцията той е направил това днес сутринта на съвещание в министерството на отбраната на страната. Като причина за решението си Кириченко посочил здравословното си състояние.

Изпълняващ временно длъжността началник на генералния щаб ще стане неговият първи заместник Генадий Воробьов.

 
 
 
04.10.2009, 23:56

При катастрофа на хеликоптер в Боливия загинаха двама военнослужещи

В резултат на катастрофа на хеликоптер в Боливия загинаха двама военнослужещи, съобщиха представители на военновъздушните сили на републиката, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Инцидентът се е случил в департамента Петоси в югозападната част на страната. За разследване причините за аварията е създадена специална военна комисия. /ИА „Фокус”/

 
04.10.2009, 23:42

САЩ разглеждат възможността за съвместно използване на руските радари в Габала и Армавир

Американската страна разглежда възможността за съвместно използване на руските радари в Габала и Армавир в рамките на сътрудничеството в сферата на противоракетната отбрана (ПРО) за обмен на данни за възможни ракетни нападения. Това заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ Александър Вершбоу, предаде Интерфакс.

„Мисля, че в самата идея за обмен на такъв род информация пред лицето на общата заплаха има смисъл. И разбира се, това може да стане само началото на сътрудничеството в сферата на ПРО между НАТО и Русия или САЩ и Русия,” заяви той в интервю за Интерфакс в отговор на въпрос за възможностите за съвместно използване на руските радиолокационни станции. /БА/

 
04.10.2009, 12:52

Япония ще плати на САЩ 11 милиона долара за получаване на информация за изтребителя F-35

Япония ще плати на САЩ около 11 милиона долара за получаването на секретна информация за най-новия изтребител F-35, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на неназовани дипломатически източници в азиатската страна.

Те отбелязаха, че Токио проявява голям интерес към този изтребител, но заради забраната в японското законодателство не може да участва непосредствено в разработването му. По тази причина Вашингтон е поискал от Токио изплащането на компенсация в замяна на секретната информация.

Върху F-35 САЩ работят съвместно с Великобритания и с други държави, добавя агенцията. Още за F-35

 
04.10.2009, 10:43

Турция отново поема регионалното командване в Афганистан

На първи ноември Туpция ще поеме от Франция регионалното командване на съюзническите сили в столицата на Афганистан Кабул. Турските сили няма да участват в операции по борба с тероризма, борба с наркотрафика и в разминирането на минирани зони.

Вчера в сградата на турския генерален щаб се състоя редовна седмична информативна пресконференция. В изявлението, което направи на пресконференцията бригаден генерал Метин Гюрак каза, че Туpция ще поеме на първи ноември от Франция командването на регионалните сили в Кабул и подчерта, че турските сили няма да вземат участие в прочистването от мини, в операции срещу терористи и в борба с наркотрафика. /TRT/

 
04.10.2009, 10:07

Ден на Космическите войски

За осемте години на своето съществуване Руските космически войски са подготвили и осъществили изстрелването на 200 ракети носители, с които в орбита са били изведени близо 250 космически апарата, съобщи ИТАР-ТАСС.

Руските космически войски отбелязват днес своя празник. Те бяха създадени през 2001 г. с указ на президента на Руската федерация. На 4 октомври 1957 г. от космодрума Байконур бе изведен в орбита първият изкуствен спътник на земята. Подготовката, стартът и контролът върху полета на първия спътник бяха поверени на воински формирования, създадени специално за изпълнението на тази задача, посочва ИТАР-ТАСС.

В космическите войски бяха обединени всички подразделения, които осигуряват дейността на руските въоръжени сили в космоса и от космоса, пише БТА. "Създаването на Руските космически войски бе обективна необходимост, възникнала поради съвременните световни тенденции за разширяване на ролята на космоса в осигуряването на отбраната на жизнено важни държавни интереси в икономическата, военната и социалната сфера", заявил за ИТАР-ТАСС командващият космическите войски генерал-майор Олег Остапенко.

Днес в състава на космическите войски влизат космическият комплекс в Плисецк, Главният център за изпитания и управление на космически средства, Главния център за контрол на космическото пространство, Главният център за предупреждение за ракетно нападение, както и подразделенията за противоракетна отбрана и други части. Още за руските космически войски

 
 
 
03.10.2009, 17:24

Първи център за подготовка на техници за безпилотните апарати MQ-9 Reapers

На 2 октомври 2009 г. в авиобазата на Националната гвардия Syracuse's Hancock, щат Ню Йорк, беше тържествено открит първият център за подготовка на техници, които ще обслужват БЛА MQ-9 Reapers, съощава Air Force Times.

Базата се използва от 174 изтребително авиокрило (174th Fighter Wing) на НГ. В съответствие с плана за реформиране на американските ВВС, това крило трябва да премине от F-16 на безпилотни апарати. Това ще стане в средата на 2010 година, но подготовката на техническия състав започва от сега. – Още безпилотни апарати

 
03.10.2009, 12:20

“Дръзки” пое към Средиземно море

Фрегатата “Дръзки” с командир капитан II ранг Панчо Панчев от състава на Военноморска база Бургас бе изпратена от пункта за базиране Атия в тържествена обстановка за участие в операцията на НАТО в Средиземно море “Active Endeavour”.

На изпращането присъстваха командира на базата Бургас комодор Георги Мотев, личен състав от дивизиона патрулни кораби и семействата на екипажа. На пирса бе и бойното знаме на южното флотско съединение. Това е четвъртото поредно участие на фрегата „Дръзки” в операцията на НАТО в Средиземно море “Active Endeavour”, където отново ще проведе съвместна плавателна подготовка с постоянната корабна група на НАТО в Средиземно море. Още фрегати

 
03.10.2009, 09:27

В Сърбия днес ще бъдат унищожени 17 000 броя оръжие

В Центъра за рециклиране в Железник днес ще бъдат унищожени 17 000 единици оръжие, съобщават медиите. На унищожаването ще присъства сръбският вътрешен министър Ивица Дачич.

Става дума за унищожаването на 17 000 пистолета, револвера, карабини, ловни пушки, въздушни пушки и други видове леко стрелково оръжие. Извършва се в рамките на съвместния проект на МВР на Сърбия и Центъра за контрол на малокалибреното въоръжение в Югоизточна Европа с подкрепата на Норвегия.

На унищожаването на оръжието ще присъстват и представители на ООН в Сърбия, полицейски офицери за връзка и военни аташета в посолствата в Белград.

 
03.10.2009, 09:24

В шведската армия се въвеждат редовни проверки за употреба на наркотици

Всички войници в шведската армия ще преминават през проверки за употреба на наркотици. Решението за това бе взето от Съвета по въпросите на срочно служещите, след запознаване с резултатите от допитване сред 1000 бивши военни, съобщава Шведското радио.

Според една трета от участвалите в допитването, те знаят за случаи на приемане на наркотици от военнослужещи както по време на служба, така и по време на отпуска. /ИА „Фокус”/

 
03.10.2009, 09:15

Боливия ще закупи от Китай шест учебно-бойни самолета К-8

Боливия ще закупи от Китай шест учебно-бойни самолета К-8 за борба с наркотрафика на стойност 57,8 милиона долара, съобщава РБК, позовавайки се на думите на боливийския министър на отбраната Уокър Сан Мигел. Сделката беше одобрена от правителството в началото на тази седмица.

Президентът на Боливия Ево Моралес отбеляза, че страната му е планирала да закупи аналогична летателна техника от Чехия, но договорът не е бил сключен заради позицията на САЩ. По неговите думи в чешките самолети се използва американска технология и Вашингтон е блокирал сделката. Още учебни самолети

 
 
 
02.10.2009, 18:02

Турция увеличава контигента си в Афганистан

Турция ще увеличи бойните си части в Афганистан, без да променя рамките на мисията си, която ще бъде ограничена в столицата Кабул и околностите й, съобщи АФП.

Промяната предвижда броят на военните, разположени в страната от 2002 г., да се увеличи от около 900 на 1700.

Това трябва да стане преди Турция да поеме за втори път на 1 ноември командването в Кабул на Международните сили за подпомагане на сигурността /ИСАФ/ за срок от една година.

Всички турски подкрепления ще пристигнат в афганистанската столица до десетина дни, отбеляза генерал Метин Гюрак.

"Нашата мисия остава същата - да гарантираме сигурността в Кабул и околностите му", уточни генералът и посочи, че турските войници няма да участват в борбата срещу "Ал-Кайда" и талибаните.

 
02.10.2009, 17:15

Индия ще закупи от Русия още 50 изтребителя Су-30МКИ

Индия ще закупи от Русия още 50 изстребителя Су-30МКИ, съобщава вестник „Таймс ъф Индия”. Решението е прието във връзка с увеличаване на военния потенциал от страна на Пакистан и Китай.

По-рано Делхи вече поръча 230 такива изтребителя, като сумата по договора съставя 8,5 милиарда долара. Според ръководителя на индийските военновъздушни сили Прадиб Наик новите машини ще позволят да се увеличи бойната нощ на ВВС на страната.

В момента в състава на ВВС на Индия има 105 изтребителя Су-30МК. – Още за самолетите Су-30

 
02.10.2009, 17:11

НАТО ще разположи германски и австрийски контингенти в Косово

НАТО ще разположи германски и австрийски контингенти в Косово следващата седмица, съобщиха от водената от Алианса мисия КФОР, предаде АФП.

Разполагането на двата батальона, наброяващи общо 600 души „не е в отговор на, или в подготовка за настоящи или очаквани проблеми в Косово”, съобщиха от КФОР в изявление.

От КФОР коментират, че „временното” решение цели да гарантира, че „войниците са запознати” с обстановката. /ИА „Фокус”/

 
02.10.2009, 11:20

Австралия успешно интегрира ракети Hellfire на вертолетите Eurocopter

Министерството на отбраната на Австралия съобщи, че е успяло успешно да интегрира ракети Hellfire на вертолетите Eurocopter, които са френско производство.

Франция, която достави хеликоптерите, първа заяви намерението си да снабди вертолетите с ракетите, американска изработка. Австралийците обявиха, че изпитанията са били особено успешни и са направили много точни попадения и в дневните и в нощните стрелби.

Изпитанията са били около 4300 часа, като за това време са проведени 16 пуска на Hellfire. Австралийските хеликоптери се различават малко от своя аналог, който се използва във Франция, Германия и Испания. В момента Австралия разполага с 22 Eurocopter-а. Повечето от тях са от 1-ви авиационен полк, дислоциран в Дарвин. /Pan.bg/

 
02.10.2009, 11:08

Русия ще участва в търг за доставка на 120 изтребителя на Бразилия

Руският изтребител Су-35 има всички шансове да победи в провеждания в Бразилия търг F-X2 за закупуване и лицензно производство на 120 многофункционални бойни самолета, смятат в Рособоронекспорт, предаде агенция Интерфакс.

„Разбира се ние бихме искали да спечелим този търг. По тази причина на Бразилия беше предложен изтребител Су-35 – новия руски боен суперсамолет. Аз съм уверен, че нашето предложение в най-голяма степен отговаря на потребностите на Бразилия”, заяви днес представителят на Рособоронекспорт Анатолий Исайкин. По неговите думи, търгът предполага закупуването на 36 многофункционални бойни самолета до 2015 година и още 84 изтребителя да бъдат сглобени в Бразилия до 2024 година. – Още за Су-35

 
02.10.2009, 10:40

Пентагона изпрати в Афганистан бронемашини за планинска местност

Военното ведомство на САЩ е изпратило в Афганистан първите седем образци от новите машини с повишена проходимост и защита от мини и самоделни взривни устройства M-ATV (Mine Resistant Ambush Protected All-Terrain Vehicles), съобщава Stars and Stripes.

Изданието подчертава, че M-ATV са по-леки и маневрени от аналогичните машини от по-стари образци, което позволява използването им в планински условия.

Да напомним, че британската корпорация BAE Systems е доставила на американската армия първите два опитни образци на свои машини M-ATV през февруари 2009 г. Те бяха специално разработени за използване от американската морска пехота и сухопътни войски в Афганистан.

Новите машини се комплектуват с дизелови двигатели V8 и са способни да развиват скорост до 80 километра в час. Още бронемашини

 
 
 
01.10.2009, 22:51

Войните

Към 1 октомври 2009 година във военната операция в Ирак са загинали 4667 военнослужещи, от които 4350 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN. Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Азърбейджан – 1; Великобритания – 179, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Грузия – 5, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 31514 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г –  1 октомври 2009 година, са загинали 1416 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 848, австралийци - 11, белгици – 1, англичани – 218, канадци – 131, чехи – 3, датчани – 25, холандци - 21, естонци – 6, финландци – 1, французи – 35, германци – 30, унгарци – 2;  италианци – 20, латвийци – 3, литовци – 1, норвежци – 4, поляци – 13, португалци – 2, румънци – 11, южно корейци – 1, испанци – 25, шведи – 2 и турци - 2.

За периода 4139 американски военнослужещи са били ранени.

 
01.10.2009, 19:47

Турският генерален щаб присъства на откриването на парламента на Турция

Генералният щаб на Турция, който в предишните години бойкотира откриването на парламента заради присъствието на Партията на демократичното общество тази година смени поведението си, пише турският вестник „Ватан”.

Началникът на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг и командващите видовете въоръжени сили дойдоха в парламента за откриването на новия законодателен сезон. Според първите реакции на наблюдателите с тази стъпка турският генерален щаб подава маслиново клонче на парламентарно представената прокюрдска партия.

 
01.10.2009, 17:26

ВМС на САЩ – Да направим света по-добър

На 13 октомври американските военноморски сили ще честват 234 години от своето създаване, съобщава Navy Times.

Флота е със славна история и един от съвременните флотове по света. Изменят се времената, променя се света, а значи променя се и флота. Това стана и е един от основните рекламни слогани. От днес, 1 октомври 2009 г., на 17-23-годишните американци се предлага на станат част от Глобални сили за добро  “A global force for good"

Рекламните продукти винаги имат своята целева група, те предлагат това, което се иска, а това се изяснява в т.ч. и с провеждане на социологически изследвания. - Още за американските ВМС

 
01.10.2009, 17:02

Нито една африканска държава не иска US войски

В Габон започнаха военни учения с участието на САЩ плюс още 25 африкански държави, предава АП. Маневрите се ръководят от щаб, разположен в... Германия, предава ИТАР-ТАСС.

За маневрите официално съобщи представителят на Африканското командване от Пентагона Винс Кроули. Целта на военните маневри, отбеляза Кроули, е "усъвършенстване на синхрона между управлението на войските и взаимодействите помежду им по време на миротворчески и антитерористични операции". Любопитното е, че ръководството на съвместните учения се осъщестява от щаб-квартира на AFRICOM, разположена в... Щутгарт. Германският град бе избран като компромисно решение, тъй като нито една от участващите в маневрите африканска страна не бе съгласна да приеме щаб-квартирата на своя територия, опасявайки се, че след края на ученията американските войски ще "забравят" да си тръгнат. /БГНЕС/
 
01.10.2009, 11:03

"Предаторите" поставиха нов рекорд

Вчера, 30 септември, пресслужбата на американските ВВС съобщи, че БЛА „Предатор” на 423 авиационно експедиционно крило са налетели вече 600000 часа. Интересното е, че първото ниво от 250000 часов нальот е бил достигнат през юни 2007 г., т.е. близо 12 години след първият полет на апарата. За вторият четвърт милион са били нужни само 20 месеца (нивото от 500000 часа бе достигнато през февруари 2009 г.).

Безпилотните апарати се управляват от операторите на 15 разузнавателна ескадрила, осигуряваща изпълнението на разузнавателни задачи, непосредствена авиационна поддръжка на СВ и поис.

До 1995 г. основните задачи на „Предатор” бяха разузнавателни и целеуказване на бойното поле. Сега БЛА решават и задачи по огнево поразяване. За целта те са въоръжени с многоспектрални разузнавателни средства и ракети с лазерно насочване „Хелфайер.

В момента БЛА Предатор се използват 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Само в Афганистан и Ирак са задействани повече от 30 апарата от този тип. – Още БЛА

 
01.10.2009, 09:25

В Пекин за първи път от десет години се състоя военен парад

В Пекин днес за първи път от десет години се състоя военен парад, предаде радио „Ехото на Москва”. Китайската Народна Република (КНР) отбелязва 60-годишнина от своето образуване. По площад „Тянанмън” преминаха танкове, ракетни и радарни установки, прелетяха военни самолети и хеликоптери, както и 56 полка от сухопътните войски. Значителна част от военната техника беше представена за първи път.

 
01.10.2009, 09:17

Военновъздушната база „Ванденберг” в САЩ беше евакуирана заради горски пожар

Властите в американския щат Калифорния обявиха евакуация на военновъздушната база „Ванденберг”, както и на прилежащите жилищни сгради, във връзка с избухали в района горски пожари, предаде агенция РБК.

По думите на ръководителя на противопожарната служба в Санта Барбара Дейвид Сидечки, стихията е излязла от контрола на пожарникарите. Засега няма пряка заплаха за съоръженията във военновъздушната база. /ИА „Фокус”/

 
01.10.2009, 08:40

Саудитска Арабия ще закупи оръжия от Русия, ако Москва се откаже от доставка на комплекси С-300 за Иран

Саудитска Арабия ще закупи въоръжения от Русия, ако Москва се откаже от доставката на зенитно-ракетни комплекси С-300 за Иран, пише руският вестник „Ведомости”.

Стойността на обсъждания пакет от военни поръчки е два милиарда долара, а в случай, че в него бъдат включени и най-съвременните зенитно-ракетни системи С-400 ще достигне около седем милиарда долара. Договорът за руски военни доставки за Иран не надвишава един милиард долара. Преговорите между Москва и Рияд се провеждат от 2005 година. Неофициален източник, близък до ръководството на министерството на отбраната на Русия заяви, че има вероятност до края на годината да бъдат сключени първите договори, на първо място за доставка на военни хеликоптери.

 
 
 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 

Още военна информация





{START_COUNTER}