Военна информация

Архив - месец октомври 2008 г.
 

Airshow China 2008

7-ма международна авиокосмическа изложба

Zhuhai, Guangdong, China, 04.11 - 09.11.2008 г.

 

Петреъс оглави централното US командване

Бившият командващ американските войски в Ирак ген. Дейвид Петреъс оглави централното командване на САЩ, което ръководи военните операции в Средния изток и Централна Азия. Това са Ирак, Афганистан, Пакистан и Иран. Петреъс, един от авторите на стратегията на САЩ в Ирак, не е привърженик на бързото им изтегляне от тази страна.

Според анализатори новият му пост ще доведе до промяна на стратегията в Афганистан и активизиране на борбата с талибаните. /Монитор/

31.10.2008, 23:10
 

Ядрената подводница на Северния флот "Карелия" през ноември ще бъде спусната на вода след модернизация

Ядрената подводница с балистични ракети K-18 "Карелия", минаваща през среден ремонт и модернизация в кораборемонтния завод в Северодвинск, ще бъде спусната на вода през ноември. Това съобщиха днес от пресслужбата на завода.

Подводницата от проект 667БДРМ беше качена в дока през ноември 2006 г. Преди това в завода са ремонтирани още четири подводници от този проект: К-51 "Верхотурье" (1999), К-84 "Екатеринбург" (2003), К-114 "Тула" (2006) и К-117 "Брянск" (2008). В резултат на това техния живот е удължен с 10 години.

K-18 "Карелия" е построена и предадена на ВМФ на Русия през 1989 г., като е изпълнила 12 бойни служби, 29 дежурства и 14 ракетни стрелби. През 1994 г. подводницата направи успешно пътуването до Северния полюс. По време на това пътуване 60 членове на екипажа бяха удостоен с държавни награди. На борда и през април 2000 г. се качи и президента Владимир Путин.  

От 1984 до 1992 г., Военноморските сили на РФ са получили седем подводници от този тип. Според открити източници, тези субмарини са с дължина 167 и ширина 12 м, водоизместимост 12 хиляди тона. Максимална дълбочина на потапяне - 400 метра, максимална скорост под вода - до 24 възла (44,5 км / ч), екипаж - 140 души. Всяка е въоръжена с по 16 междуконтинентални балистични ракети.

Още руски подводници

31.10.2008, 23:00
 
 

Малайзия ще купува италиански вертолети

Малайзия ще получи три вертолета AW139, които ще бъдат използвани за патрулиране по крайбрежието и контролиране на реда по бреговата линия, поискови и спасителни операции, съобщава Defense Aerospace. Съответния договор е подписан с италианската фирма Agusta Westland.

AW139 е 15-местен двумоторен вертолет с военно назначение, който може да се използва и за мирни цели. AW139 може да лети до 5 часа със скорост до 300 км в час. Неговият първи полет се състоя сравнително неотдавна - през февруари 2001 година, но машината вече стана популярна по целия свят. Вертолета се използва от военновъздушните сили и правителствата на почти 20 страни, както и от граждански организации в над 10 държави.

През юли тази година корпорациите „Оборонпром” и AgustaWestland подписаха основния договор за създаване на съвместно предприятие за производство на вертолети AW139. Проекта за сглобяването на AW139 включва производство „от нулата” в завод край Москва. Вертолетите AW139, произвеждани в Русия, ще бъдат предоставени предимно на руски потребители.

Общо до момента компанията Agusta Westland е предоставила на крайните си потребители около 400 машини.

Още вертолети

31.10.2008, 22:25
 

Сухопътни войски ще получат 52 транспортни автомобила дарение от САЩ

Министърът на отбраната Николай Цонев и посланикът на САЩ Н.Пр. Нанси Макълдауни ще участват на 3 ноември (понеделник) в церемония по връчването на дарение от 52 транспортни машини („Хамър”) за Българската армия, съобщиха от Министерството на отбраната. На церемонията, която ще се проведе в гр. Варна, ще присъстват началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков, командващият Сухопътни войски генерал-лейтенант Иван Добрев, висши военни.

Дарението е предназначено за окомплектоването на Сухопътни войски с 30 бронирани автомобили, 20 – с повишена бронезащита и 2 линейки. То е за близо 16 милиона долара и е от Фонда за солидарност на правителството на САЩ за страните, участващи в коалиционни операции в Ирак и Афганистан. По време на българо-американското съвместно обучение „Българска пантера - 2008”, което се проведе от 1 до 30 септември т.г. на Полеви учебен полигон „Ново село”, бяха обучени български военнослужещи за управление на транспортните автомобили. Четирима военнослужещи от Сухопътни войски завършиха курс по техническа поддръжка и ремонт на машините в САЩ.

От 1993 г. до сега Министерството на отбраната е получило над 130 милиона долара по програмите за чуждестранно военно финансиране (FMF) и за международно военно обучение (IMET) на САЩ. Получените финансови средства са насочени към подготовка на личния състав на Българската армия, за изпълнение на Целите на силите и повишаване на оперативната съвместимост с армиите на страните-членки на НАТО. /ИА "Фокус"/

Още за автомобилите Хамър

31.10.2008, 16:00
 

Муамар Кадафи ще предложи на Русия да разположи в Либия своя военноморска база

Либийският лидер Муамар Кадафи, който ще извърши днес първото си официално посещение в Москва след 1985 г., ще предложи на Русия да разположи в арабската страна военна база, предаде АФП, като се позова на публикация в руската преса.

„Либия е готова да приеме руска военноморска база”, се казва в статия във в. „Коммерсант”, който се позовава на източник, близък до Кадафи. Предполага се, че базата ще бъде разположена в град Бенгази. В публикацията се посочва още, че руската военна база ще служи като възпиращ фактор срещу евентуална американска агресия. /ИА "Фокус"/

31.10.2008, 09:40
 

ВМФ на Русия ще проведе учения в Средиземно море

Кораби от Северния и Черноморския флот на Русия ще проведат учения в Средиземно море, съобщава днес РИА Новости.

Корабна ударна групировка на Северния флот начело със самолетоносача "Адмирал флота Советского Союза Николай Кузнецов" ще излезе през ноември от главната база на флота - Североморск – с курс към Средиземно море за провеждане на учения с кораби на черноморския флот. Черноморската групировка ще оглави ракетния крайцер "Москва".

Руските кораби ще проведат учения, имитиращи морски бой на две ударни групи. Съобщава се, че ученията в Средиземно море ще продължат около месец.

Още за ВМФ на Русия

30.10.2008, 22:00
 

Американски военен кораб ще акостира в румънското пристанище в Констанца

В пристанището в румънския град Констанца утре ще акостира американският военен кораб “Маунт Уитни”, който ще проведе учения с една от румънските фрегати, съобщава румънското електронно издание Зиаре.ком. Американският кораб разполага с екипаж от над 300 души. Според капитан Мугурел Пашку от румънските военноморски сили корабът “Маунт Уитни” ще остане в пристанището в Констанца в периода 31 откомври – 4 ноември.

По време на престоя на американския кораб в Констанца ще бъдат проведени срещи в Главния щаб на Военноморските сили, където ще бъдат обсъдени административни и логистични проблеми. Преди да напусне Румъния, американският плавателен съд ще проведе и спасителни учения заедно с една от румънските фрегати, посочва изданието.

30.10.2008, 21:40
 

САЩ, Русия и Великобритания - световни лидери в продажбата на оръжия

САЩ, Русия и Великобритания остават световни лидери в продажбата на оръжия.

Тези данни са посочени в нов доклад, публикуван след проучване на американския конгрес.

Съединените щати, които са първи в списъка, са продали оръжия на стойност 24,8 млрд. долара през 2007 година, което с 8 млн. долара повече от 2006 година.

Русия заема втора позиция, като стойността на оръжейните й доставки е 10,4 млрд. долара.

Великобритания е продала оръжия за 9,8 млрд. долара.

Саудитска Арабия, Индия и Пакистан са основните купувачи сред развиващите се страни.

Докладът отбелязва, че Индия и Китай остават най-големите пазари за продажба на руско оръжие.

30.10.2008, 18:00
 

САЩ изпращат двойно повече войници в Афганистан?

Армията на САЩ обмисля изпращането на двойно повече военни в Афганистан от предварително предвиденото, съобщи АП.

Възможно е вместо очакваните 10 000 да заминат 20 000.

Причината е в атаките на бунтовници в страната, които не намаляват, както и невъзможността да се приключи войната в рамките на мандата на Коалицията и да се предаде навреме властта изцяло в ръцете на афганистанските власти.

Необходимо е също така да се възстанови инфраструктурата на страната и да се обучи войската.

По-рано стана ясно, че американското правителство и военното командване разглеждат възможността за преговори с някои представители на афганистанското движение на талибаните.

Макар че преговорите няма да се водят с лидерите на талибаните, според специалисти тази крачка е резултат от сериозното влошаване на положението на САЩ в Афганистан. /news.bg/

30.10.2008, 13:06
 

Британците ще получат нови бронемашини

Нови бойни машини за осигуряване Wolfhound, Husky и Coyote ще получи британския военен контингент в Афганистан, съобщава военното ведомство на Великобритания. За реализирането на тази програма ще бъдат заделени около 700 милиона фунта.

Планира се в Сухопътните войски да постъпят около 700 леки, средни и тежки машини за осигуряване, които ще изпълняват различни функции – от санитарни автомобили до бронемашини, предназначени за подвоз на артилерийски боеприпаси. Сегашните образци, които са се оказали много уязвими на взривни устройства, ще бъдат усъвършенствани или заменени.

Новите машини, според британските военни специалисти, ще позволят да се намали риска при изпълнение на бойни задачи в Афганистан, а също и да се увеличи мобилността и оперативността на подразделенията.

Британцы получат новые бронемашины (Lenta.ru)

Още бронемашини

30.10.2008, 09:50
 

В Полша се е разбил вертолет Ми-2 на полските ВВС

В района на полското селище Любартов, Любелско воеводство, се е разбил вертолет Ми-2 на ВВС на Полша, предаде руската телевизия ”Вести”. В района на инцидента се провежда спасителна операция.

Говорителят на полската Висша офицерска школа на ВВС полковник Януш Хоецкий съобщи, че пилотите на разбилия се хеликоптер са оцелели. По предварителни данни единият пилот е ранен.

Причините за инцидента се изясняват. /ИА "Фокус"/

Още вертолети Ми

29.10.2008, 18:20
 

Французите дострояват първата „Баракуда”

Френската корабостроителна компания DCNS е започнала завършващия етап от строителството на първата атомна подводница от типа Barracuda, съобщава Defensenews. Контракта, според който за тази цел се отделят 600 милиона евро, е подписан в Париж. Планира се до 2027 година да бъдат построени шест подводници от този тип. Те ще трябва да сменят подводниците тип Rubis.

Многоцелевите атомни подводници тип Rubis, намиращи се на въоръжение във френските военноморски сили, са били построени в периода 1976-1993 г. Те са най-малките и евтини атомни подводници в света. Общата сума за строителството на шест субмарини е само 2,1 милиарда долара, малко повече от стойността на една американска подводница тип Seawolf.

Според контракта новите шест подводници ще струват около 7.9 милиарда евро. Четирите носови торпедни апарата ще имат калибър 533 милиметра, а боезапаса ще включва 20 единици тежки торпеда Black Shark и крилати ракети с морско базиране Scalp Naval и Exocet. В специален модул, прикрепян към подводницата, ще могат да се превозват до 12 командоси със снаряжението си.

Първата подводница ще носи името Suffren.

Французы достроят первую "Барракуду" (Lenta.ru)

Още подводници

29.10.2008, 17:50
 

Руските военни ще получат до 30 вертолета “Алигатор” до 2012 г.

Руските военни ще получат до 30 вертолета “Ка-52 Алигатор” до 2012 г., съобщи генералният директор на авиозавода “Прогрес” Юрий Денисенко, предаде РИА Новости.

“В рамките на държавната поръчка за отбраната предприятието планира до 2012 г. да доставки на клиентите 30 вертолета “Ка-52””, каза той. /ИА "Фокус"/

Още вертолети "Ка"

29.10.2008, 08:35
 

Русия е унищожила 30% от химическите си оръжия

Русия изпълнява програмата за химическо разоръжаване с изпреварващи темпове в сравнение с другите страни, разполагащи с химическо оръжие, заяви директорът на специалните проекти на Организацията за защита от химическо оръжие Кшиштоф Патурей (от Полша), предаде Интерфакс.

“По данни на организацията, до момента Русия е унищожила 11 600 метрически тона отровни вещества от първи клас, което съставя 30% от нейните запаси. Темповете на химическото разоръжаване на Русия са най-бързите сред останалите страни”, каза Патурей по време на форум-диалог. /ИА "Фокус"/

Още химическо оръжие

28.10.2008, 14:10
 

Американски военен кораб пристига във Варна

Американският военен кораб „Barry" пристига във Варна на рутинно посещение. Командирът на кораба капитан ІІ ранг Дъглас Едсън ще се срещне с командира на военноморска база Варна бригаден адмирал Румен Николов. В 11.45 ч. официалните лица ще посетят Община Варна. По-късно група военнослужещи от екипажа на "Barry" ще посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" и Планетариума на училището.

В сряда от 14.00 до 16.00 ч. на общинското игрище в кв. "Аспарухово", ще се проведе футболна среща между отбори от екипажа на „Barry" и от военноморска база Варна. На 30 октомври американският военен кораб ще отплава от пристанище Варна. /Varna24.bg/

28.10.2008, 09:45
 

Военен парад ще се състои в Солун

Военен парад ще се състои днес в Солун по повод Деня “Охи”, съобщават медиите.

Той ще бъде проследен от президента и премиера на Гърция Каролос Папуляс и Костас Караманлис, министри, депутати. За първи път на военния парад по повод деня “Охи” до държавния глава ще застане и италиански посланик. Ще присъстват министри на отбраната от Югоизточна Европа, сред които и този на Турция.

За празника в града ще има и ученически парад.

Агенция “Фокус” припомня, че на 28 октомври 1940 Гърция отхвърля нотата на Бенито Мусолини за доброволното предаване на страната. Денят е известен като деня “Охи” (“Не”).

28.10.2008, 08:55
 

INTERPOLITEX-2008

XII Международно изложение на средства за осигуряване безопасността на държавата

Москва, Русия, 28.10 - 31.10.2008 г.

 

Турция отказва американски фрегати

Турските военноморски сили са се отказали от покупката на американски фрегати от клас Perry, които са били спуснати на вода в края на 1970-те и излезли от състава на американския флот през 2003 година, съобщава Bosphorus Naval News.

Оказало се е че, стойността за въвеждане на корабите отново в експлоатация се е оказала много по-голяма от колкото се е предполагало по-рано. На въоръжение в турския флот вече се намират фрегати от този клас, които в момента преминават през дълбока модернизация.

Турция отказалась от американских фрегатов (Lenta.ru)

Още фрегати

27.10.2008, 20:30
 

Ще разформироват Таманската мотострелкова дивизия

2-ра мотострелкова Таманска дивизия, дислоцирана край руската столица, ще бъде разформирована през 2009 година. На базата на една от най-известните в Русия дивизии ще бъдат създадени две мотострелкови бригади, които ще влизат в състава на Московския военен окръг, съобщава Lenta.ru.

Официално потвърждение на тази информация за сега няма.

Според информацията числеността на новите бригади ще бъде около 7,5 хиляди човека. Първата бригада ще бъде създадена на базата на полковете, въоръжени с бойни машини на пехотата БМП-3, а втората на базата на частите въоръжени с бронетранспортьори БТР-80 и БТР-90. Дислокацията на частите остава същата – селцето Алабино, Наро-Фомински район край Москва.

Още за Таманската дивизия

27.10.2008, 20:10
 

Чуждестранни специализанти ще наблюдават военни маневри на Китай

Днес, 27 октомври, над 170 чуждестранни специализанти от Китайския университет за отбраната и Института по управление на сухопътните войски в Нанкин ще пристигнат във военната база в град Дзинан, за да наблюдават военните маневри „Нападател - 2008".

За първи път китайската армия кани чуждестранни специализанти за наблюдение на военни маневри. Съобщено бе, че те са от 67 страни и са военни командири от различни степени в своите страни. По време на маневрите, ще им бъде разрешено да влязат в мястото за управлението на ученията, освен това ще могат да разгледат и оръжията, използвани в маневрите и да разговарят с военнослужещите на място. /China Radio International/
27.10.2008, 17:30

 

Euronaval – 2008

XXI Mеждународно изложение за морска отбрана и безопасност

Paris-Le-Bourget, Франция, 27-31.10.2008 г.

 

 

Въоръжените сили на Япония проведоха най-големите военни учения за последния четвърт век

Въоръжените сили на Япония проведоха на остров Хокайдо най-големите военни учения за последния четвърт век, предаде ИТАР-ТАСС. Това съобщиха от министерството на отбраната на Япония. В ученията взеха участие около три хиляди военнослужещи, танкове и друга военна техника. Подобни мащабни учения на японската армия не са провеждани от 1984 година. Местни военни анализатори смятат, че ученията са организирани във връзка с активността на руските и китайските въоръжени сили в региона. Официален представител на министерството на отбраната на Япония заяви, че маневрите не са предвиждали отработването на действия, в случай на нападение от страна на някаква конкретна държава. /ИА "Фокус"/

27.10.2008, 09:09
 

Руски военен кораб пристигна в Йемен за борба със сомалийските пирати

Военният кораб „Неустрашимий” от Балтийския флот на Русия пристигна днес в пристанището Аден, в Йемен, предаде РИА Новости. Това съобщиха от главния щаб на военноморския флот на Русия.

„След попълването на запасите от вода и продоволствие, корабът ще провежда мероприятия по охрана на корабоплаването в крайбрежните води на Сомалия, където действат морски пирати. В частност, корабът може да осъществява конвоиране на пътнически и търговски плавателни съдове”, заяви източник от главния щаб на военноморския флот на Русия. По неговите думи, руският кораб ще си взаимодейства с военни кораби от САЩ, Франция и други страни, които следят за ситуацията в района на крайбрежието на Сомалия. /ИА "Фокус"/

25.10.2008, 17:30
 

Днес руското ГРУ има празник

На 24 октомври 1950 година с директива № Орг/2/395832 на военния министър на СССР Маршала на СССР Василевски и началника на ГЩ Щеменко в  общовойсковите и механизираните армии, а също и във военните окръзи, нямащи армейски обединения, под ръководството на Главно Разузнавателно Управление на ГЩ (ГРУ) са били създадени шест отделни роти със специално назначение с по сто и двадесет човека във всяка.

Този ден е обявен за рождена дата на СПЕЦНА на ВС на Руската Федерация.

Още СПЕЦНАЗ

24.10.2008, 21:30
 

Най-малко четирима души са ранени при падане на вертолет в Колумбия

Колумбийските власти съобщават, че военен вертолет е паднал в гористата зона на град Аноре, провинция Антиохия, в североизточната част на страната, в резултат на което са ранени четирима военни, пътували на борда, предаде колумбийското радио “Каракол”. Причина за инцидента е техническа неизправност. /ИА "Фокус"/

24.10.2008, 21:05
 

ВВС на Мароко закупиха италиански транспортни самолети

От пресслужбата на компанията Alenia Aeronautica съобщават за подписан контракт с министерството на отбраната на Мароко за доставката на 4 военнотранспортни самолета (ВТС) C-27J Spartan. Стойността на сделката е 130 милиона евро. Планираните срокове за доставка на техниката не се съобщават.

Отчитайки мароканската сделка компанията Alenia Aeronautica до момента има поръчки за 121 ВТС C-27J Spartan, от които 78 единици ще бъдат доставени за ВВС и СВ на САЩ в рамките на програмата JCA (Joint Cargo Aircraft).

Мароко става първата страна извън НАТО, която е закупила самолети C-27J Spartan. Сега на въоръжение в мароканските ВВС се намират около 40 транспортни самолета, в т.ч. 17 американски C-130H Hercules и 6 испански CN-235.

Още военнотранспортни самолети C-27J Spartan

24.10.2008, 20:40
 

Беларуската армия ще закупува нови ракетни комплекси

Беларуската армия ще закупува нови ракетни комплекси, съобщи началникът на Генералния щаб и пръв заместник-министър на отбраната на Беларус Сергей Гурулев, цитиран от агенция Хартия 97.

“Не става дума за разполагане на руските ракетни комплекси “Искандер”, но ние планираме закупуването на комплекси подобни на “Искандер”, посочи Гурулев. Плановете за превъоръжаване на Въоръжените сили на Беларус включват придобиването на зенитно-ракетни комплекси от тип “Тор” и “С-400”. По думите на Сергей Гурулев Беларус няма да се ограничава само с руско въоръжение. /ИА "Фокус"/

24.10.2008, 13:30
 

Тайланд ще купува руски вертолети

Правителството на Тайланд е решило да наруши монопола на САЩ в доставките на военна техника и да купи вертолети от Русия, пише днес руският вестник “Коммерсанть”.

Главата на правителството Сомчай Вонсават е утвърдил контракт за покупката на три вертолета Ми-17. Стойността на всяка машина – 316 милиона бата (9,2 милиона долара). По всяка вероятност става въпрос за транспортните вертолети Ми-171 на ОАО „Улан-Уденски вертолетен завод”.

Сделката е безпрецедентна: до момента една от най-големите в Югоизточна Азия страни купуваше оръжие само от САЩ.

В момента на въоръжение в армията на Тайланд се намират над 200 вертолета американско производство. Но примерно половината от тях са на възраст над 20 г. и не могат да бъдат експлоатирани поради амортизация. През последната година в Тайланд бяха фиксирани седем катастрофи на военни вертолети с човешки жертви, отбелязва изданието.

Още вертолети Ми

23.10.2008, 09:45
 

Разби се тренировъчен самолет на израелските ВВС

Днес по време на изпълнение на учебен полет в района на военната база „Цеелим” е претърпял крушение тренировъчен самолет "Цукит" на ВВС на Израел. В резултат на  катастрофата за загинали двама човека – курсанта Илан Карми, 19 г. и инструктора капитан Матан Аса, 24 г..

В момента се провежда разследване на инцидента.

"Цукит" е тренировъчен реактивен двуместен самолет, който се използва за обучение на курсанти от летателното училище. Машината е разработена на базата на френския самолет "Фуга Маджистер", който е бил на въоръжение в израелските ВВС като боен реактивен самолет, а от 1960 година е използван за обучение на пилоти. Самолета развива скорост до 685 километра в час.

Стария френски самолет е бил модернизиран от израелските техници и под името "Цукит" се е вдигнал във въздуха през септември 1980 года, а през май 1981 година машината е предадена на ВВС за изпитания.

По молба на военните машината е претърпяла още редица изменения, след което през юни 1983 постъпва на въоръжение в израелката военна авиация.

Още учебни самолети

22.10.2008, 23:50
 

Успешен пуск на руска балистична ракета

Ракетните войски със стратегическо назначение на Русия днес извършиха успешен пуск на междуконтинентална балистична ракета РС-18 "Стилет" от космодрума "Байконур", съобщава РИА Новости .

Изпитанията са потвърдили надеждността на тези ракетни комплекси и ракети, намиращи се на въоръжение в руските ракетни войски. Срокът на тяхната експлоатация ще бъде удължен. Според официално съобщение на руското военно ведомство, ракетите от този тип ще останат на бойно дежурство и след 2010 година.

Ракета РС-18 е една от най-съвършените междуконтинентални балистични ракети на Русия. Създаването и е започнало през 1967 година, а първият полк с такива ракетни комплекси е застъпил на бойно дежурство през 1979 година.

РВСН произвели пуск межконтинентальной ракеты (Lenta.ru)

22.10.2008, 23:00
 

Ракетните войски на Русия ще приемат на въоръжение през 2009 година ракетен комплекс от пето поколение

Стратегическите ракетни войски на Русия (РВСН) планират през следващата година да приемат на въоръжение нов ракетен комплекс, предаде РИА Новости, позовавайки се на командващия РВСН генерал-полковник Николай Соловцов.

„Провеждат се успешни изпитания на ракетния комплекс с ракета РС-24. В момента продължава доработката на отделни агрегати и системи на комплекса. Приемането му на въоръжение е предвидено за 2009 г.”, каза генерал-полковник Соловцов.

През 2007 година бяха извършени два пуска с РС-24.  Тази година е планиран още един пуск от стартова позиция на космодрума „Плисецк”.

Новия комплекс с ракета РС-24 се предвижда да се произвежда в стационарен и мобилен вариант.

Още ракети

22.10.2008, 15:00
 

В Израел предстоят изпитания на безпилотния разузнавателен самолет, който Турция ще закупи

Министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл ще присъства заедно с технически екип следващата седмица на изпитания в Израел на безпилотния разузнавателен самолет “Херон”, който Турция ще закупи за нуждите на своята армия, пише електронното издание на вестник “Хюриет”.

Ако изпитанията са успешни, до края на ноември ще бъдат доставени два от поръчаните общо 10 безпилотни разузнавателни самолета израелско производство. Търгът за тези самолети беше проведен преди близо три години и бе спечелен от Израел, посочва изданието. /ИА "Фокус"/

Още безпилотни самолети

22.10.2008, 14:20
 

Британците вдигнаха във въздуха първият саудитски "Тайфун"

Британската компания BAE Systems е започнала летателните изпитания на изтребителите EF-2000 Typhoon, които се строят по поръчка на Саудитска Арабия.

Според информация на Defense News, първият боен самолет е бил вдигнат във въздуха на заводското летище на BAE Systems във Вартон, северозападна Англия, на 20 октомври.

В съответствие с подписания през миналата година контракт на стойност 4,43 милиарда фунта стерлинги Рияд  ще получи 72 EF-2000 Typhoon.

В момента завършват работите по втория изтребител. В различни статии на производство се намират още осем саудитски "Тайфуна". Началото на доставката на изтребителите на купувача е планирано за средата на 2009 година.

Британцы подняли в воздух первый саудовский "Тайфун" (Lenta.ru)

Още за изтребители EF-2000 Typhoon

22.10.2008, 13:30
 

Над балтийските страни се провеждат мащабни въздушни учения на НАТО

В небето над Естония, Латвия и Литва днес започнаха мащабни въздушни учения на НАТО, целящи отработването на гарантирането на сигурността на въздушното пространство на балтийските страни, съобщиха от пресцентъра на естонското министерство на отбраната, предаде РИА Новости.

В ученията ще участват 15 самолета на НАТО. Ръководенето на маневрите ще се извършва от Германия, където е разположен център за наблюдение над въздушното пространство на Алианса.

В хода на маневрите, в които участват военни от Естония, Литва, Латвия, САЩ, Полша и Дания, ще бъде отработено прилагането на методи на единната отбрана на въздушното пространство на НАТО.

По думите на естонския министър на отбраната Яак Аавиксоо, ученията ще станат постоянна мисия на НАТО за гарантирането на сигурността на въздушното пространство, както и “ще потвърдят сериозността на сътрудничеството между балтийските страни и военните на алианса”. /ИА „Фокус”/

21.10.2008, 12:50
 

Американски самолет се разби в Афганистан, загинали няма

Американски патрулен самолет се разби в Афганистан, след като по време на приземяване на база северно от столицата Кабул, машината не е уцелила пистата за кацане, съобщи източник от военното командване на САЩ в централноазиатската страна, предаде агенция Ройтерс.

В резултат на инцидента сред екипажа на самолета няма сериозно пострадали.

Самият самолет – “P-3 Orion” – е значително повреден от неуспешния опит за приземяване и избухналия след него огън. Подробностите около инцидента се уточняват. /ИА "Фокус"/

21.10.2008, 10;18
 

Румъния вдига  военния бюджет

Румънското министерство на отбраната ще има през 2009 г. бюджет в размер на близо 1,58-1,60% от БВП, което е увеличение от 1,3 млн. леи (около 353 000 евро) спрямо 2008 г. Министерството ще има право да ползва извънбюджетни кредити в границата на тавана от 2,38% от БВП. Тези кредити ще са предназначени за стратегически програми за снабдяване на армията, заяви ресорният министър Теодор Мелешкану. Проектобюджетът предвиждаше първоначално отпускането на 1,47% от БВП за министерството, но след заседанието на Висшия съвет по отбрана и последните преговори с правителството МО получи повече средства. Наскоро президентът Траян Бъсеску обвини министерството, че купува автомобили по завишени цени, докато в същото време нямаше достатъчно пари за военни проекти. /Монитор/

20.10.2008, 23:50
 

Либия е готова да купува руско оръжие

Пристигането на лидера на Либия в Русия се очаква на 31 октомври. За последен път Кадафи е посещавал Москва през 1985 година.

За посещения се подготвят редица оръжейни контракти, към които Либия проявява интерес. Преди всичко става въпрос за зенитно ракетни комплекси С-300ПМУ2 „Фаворит” (няколко дивизиона), „Тор-М1” (около 20 единици) и „Бук-М1-2”. Освен това е известно и желанието на Триполи да закупи две ескадрили изтребители - по една МиГ-29СМТ и Су-30МК, шест учебно-бойни самолета Як-130, няколко десетки вертолети от типа Ми-17, Ми-35 и Ка-52, около 50 танка Т-90С, подводница от проект 636, ракетни системи за залпов огън „Град” и друго въоръжение.

Готвят се и редица контракти за модернизация на съветската бойна техника, която днес е около 90% от цялата бойна техника на либийската армия.

20.10.2008, 23:15
 

Чилийската армия получи първите БМП Marder

Армията на Чили получи първата партида бойни машини на пехотата (БМП) Marder 1A3. Това съобщава Altair без да уточнява количеството на постъпващата техника. Общо Германия ще достави 138 бронирани машини, които от 1988 година са били на въоръжение в Бундесвера.

Подготовка на техника за продажба се извършва от компанията Krauss-Maffei Wegmann. Общата стойност на контракта се оценява на 46,6 милиона долара.

По-рано сухопътните войски на Германия се отказаха от модернизацията на БМП Marder 1A3 в полза на закупката на нови бронемашини Puma. Старата техника бе предложена на Гърция, но тя предпочете руските БМП-3М.

От снетите от въоръжение машините Marder 1A3 се заинтересуваха въоръжените сили на Чили, които първоначално планираха закупката на 200 единици. През 2007 година се водеха преговори за доставката само на 120 машини. Последно бяха поръчани 138 БМП Marder 1A3.

Чилийская армия получила первые БМП Marder (Lenta.ru)

20.10.2008, 20:55
 

Шведите разработват бронетранспортьор за британските войски

Компанията BAE Systems Hagglunds (шведско подразделение на британската компания BAE Systems) работи над създаването на верижен съчленен бронетранспортьор Viking Mk2, който ще получи усилена защита и повишена товароподемност.

Според информация на Defense News, новата машина ще бъде предложена на британските въоръжени сили в рамките на конкурса по програмата за замяна на старите БТР Bv206.

Министерството на отбраната на Великобритания смята да закупи от 47 до 212 съчленени бронетранспортьора. Освен BAE Systems Hagglunds в конкурса участие ще вземе и сингапурската компания Singapore Technologies Kinetics със своята машина Bronco.

Шведските производители планират да създадат опитен образец на Viking Mk2 в началото на следващата година, а през лятото да започне и серийното му производство. Техническите характеристики на новия бронетранспортьор за сега не се съобщават.

Шведы разрабатывают бронетранспортер для британских войск (Lenta.ru)

Още бронетранспортьори

20.10.2008, 18:10
 

Венецуела започва да произвежда автомати “Калашников”

В Каракас днес пристигна първата партида на оборудването за лицензно производство на автомати “Калашников”, съобщава АРМС-ТАСС.

Сглобяването ще се осъществява в завод, който се строи в Каракас, като през 2010 ще започна серийно производство на АК-103. В подготовката на работата на завода участват руски специалисти.

През юли 2006 година между Русия и Венецуела бе подписан контракт за създаване на предприятие за лицензно производство на АК-103. Това е най-голямата поръчка през последните 25 години за концерна „Ижмаш”.

АК-103 представлява експортна модификация на АК-74М. През 2006 година 100 хиляди АК вече бяха закупени за ВС на Венецуела.

Още за автомат Калашников

20.10.2008, 13:05
 

Американските Сухопътни войски са поръчали бойни модули CROWS II

Сухопътните войски на САЩ са сключили контракт с компанията Kongsberg Defence & Aerospace за доставката на дистанционно управляеми бойни модули Protector, които ще бъдат интегрирани към системата за борба със снайперисти Vanguard Sniper Defense System.

Стойността на договора е 15 милиона долара, като той се явява част от друг, подписан през август 2007 г. контракт на стойност 1,4 млрд. долара за доставката на Стандартни дистанционно управляеми бойни модули (CROWS II).

Армия США заказывает у компании Kongsberg боевые модули CROWS II на сумму $15 млн (Army Guide)

Още бойни модули

19.10.2008, 15:45
 

До 2012 година състава на техниката на руската армия ще бъде обновен на 30%

Началникът на Генералния щаб на руската армия генерал Николай Макаров заяви днес, че през следващите три години, между 2009-2011 година, „ние ще успеем да обновим с нови образци почти 30% от състава на техниката на Въоръжените сили, а до 2020 година този процент ще достигне 90-100%”, предаде РИА Новости. Макаров отбеляза, че поради несъвършенства в организационно-щатната структура, числеността на ремонтните подразделения в армията сега е силно занижена.

„В момента ремонтните органи съставят по-малко от 3%, т.е. почти няма кой да ремонтира техниката и ние разбираме, че това положение трябва да бъде променено”, заяви Макаров. /ИА "Фокус"/

18.10.2008, 14:55
 

Пентагона прекрати програмата за създаване на вертолета ARH

Пентагона е анулирал програмата за разработка на армейския разузнавателен вертолет ARH (Armed Reconnaissance Helicopter) във връзка със значителното превишаване на предвидените разходи. Според Defense News, уведомлението за отказването от повторна сертификация на програмата е било изпратено в Конгреса на САЩ от заместника на министъра на отбраната по закупуването на въоръжения и военна техника.

Новия разузнавателен вертолет ARH-70 е разработван от компанията Bell на базата на многоцелевия Bell-407 като трябваше да замени OH-58D Kiowa Warrior. През периода от 2005 година, когато беше сключен контракта, до юли 2008 година оценъчната стойност на вертолета е пораснала с повече от 40 процента – от 8,6 на 12,3 милиона долара за една машина.

Пентагон аннулировал программу создания вертолета ARH (Lenta.ru)

Още вертолети

17.10.2008, 15:18
 

Временно са преустановени всички полети на МиГ-29 в Русия

В Русия временно са преустановени всички полети на изтребителите МиГ-29, съобщава агенция "Интерфакс". Според представител на информационната служба на ВВС на РФ, полетите ще бъдат възстановени след изясняване на причината на катастрофата на самолета от този тип, станала днес сутринта в Читинска област, на 60 километра от летището Домна.

От щаба на Сибирския военен окръг са заявили, че по предварителни данни причината за инцидента са технически проблеми с техниката. На мястото на падането на машината в момента се издирват бордовите самозаписващи устройства.

Пилотът е успял да катапултира и се намира в удовлетворително състояние. Жертви и разрушения при падането на самолета на земята няма.

Още за МиГ-29

17.10.2008, 14:50
 
 

Иран започна ново учение на ВВС

Иран оповести, че е започнал ново военновъздушно учение в съответствие с предварително определения план, предава Анадолската агенция. Целта е да бъде повишена възпиращата мощ на иранските ВВС. В хода на учението, което има нападателен характер, ще бъдат изпробвани последните технологични разработки. Държавната телевизия съобщи, че в започналото вчера учение участват много и различни типове самолети на иранските ВВС: бойни самолети Ф-4, Ф-5, Ф-7, Ф-14, самолети руско производство “Сухой” и иранско производство “Saege”, както и самолети-цистерни Боинг 707, които могат да извършват зареждане във въздуха.

Учението се провежда във въздушното пространство в района над Тебриз, участие вземат и военни части от близките градове и ще продължи до 21 октомври.

За последен път Иран проведе учение ВВС в периода 15-18 септември, което беше във въздушното пространство над цялата страна и имаше отбранителен характер, посочва агенцията. /ИА "Фокус"/

17.10.2008, 13:30
 

Сухопътните войски на САЩ поръчаха нови пластини за бронежилетки за 6 милиарда долара

Американските сухопътни войски са сключили три крупни контракта за доставката на бронепластини за бронежилетки  от следващо поколение. Според Defense News общата сума на поръчките превишава 6 милиарда долара.

Като изпълнители на поръчките са избрани компаниите BAE Systems, Ceradyne и Protective Group, които съответно ще заработят по 2,8, 2,4 и 1,2 милиарда долара.

Серийното производство на новите бронепластини, получили обозначението XSAPI (X Small Arms Protective Inserts), се планира да започне през първото тримесечие на 2009 година.

XSAPI ще осигурят по-добра защита на личния състав, но се очаква да са с около 10 процента по-тежки от използваните в момента ESAPI (Enhanced Small Arms Protective Inserts). Последните пластини се изработват от керамичен композитен балистичен материал и всяка тежи около 2,5 кг.

Още индивидуални средства за защита

16.10.2008, 15:55
 

Генералният щаб на Турция ще назначи нови цивилни служители

Генералният щаб на Турция ще назначи нови 20 цивилни служители, които ще постъпят на работа в подчинените му части и институции, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Кандидатите трябва да са издържали успешно изпитите за държавни служители през 2008 г. и към датата на явяване на изпита да не са били навършили 31 години. За мъжете се изисква ефективно да са отслужили редовната си военна служба. За постъпване на работа е необходимо и специално разрешение от компетентните органи за работа в структурите на Генералния щаб. /ИА "Фокус"/

16.10.2008, 13:55
 

Безпилотен летателен апарат Sky Warrior за първи път е изпълнил автоматично излитане и кацане

Безпилотния апарат Sky Warrior за първи път излита и каца в атоматичен режим, съобщават от компанията General Atomics Aeronautical Systems (GA ASI, САЩ).

Три успешни кацания са били извършени в автоматичен режим в изпитателния център El Mirage на компанията GA ASI в град Аделанто (щат Калифорния) на 29 август, а на 26 септември БЛА Sky Warrior е извършил три автоматични излитания. Управлението на полета се е извършвало от наземна станция OSGCS (One System Ground Control Station).

Програмата за БЛА ER/MP предвижда постройката на 17 апарата Sky Warrior и 7 наземни станции OSGCS. Стойността на програмата, включвайки и потенциалната възможност за серийно производство, се оценява на 2 милиарда долара.

БЛА Sky Warrior представлява модификация на БЛА Predator, адаптиран за нуждите на сухопътните войски на САЩ. Той е с малко по-големи размери и е способен да носи не 2, а 4 ракети Hellfire. Изпитанията на опитния образец са започнали през март 2008 година, а през лятото компанията GA ASI е получила поръчка за 33 апарата.

Командването на американските СВ отдавна се стреми  към създаването на собствен безпилотен апарат. Сега американските командири на подразделения, дислоцирани в Афганистан и Ирак, ще могат да приемат в реално време на своите компютри информация от Sky Warrior, а пилотите на вертолетите Apache ще получават от БЛА координатите на целите без да ги съгласуват допълнително с представители на ВВС.

Още безпилотни апарати

15.10.2008, 23:50
 

Испански изтребители получиха „умни” бомби

Компанията Raytheon е завършила монтирането на оборудване на изтребители F/A-18 Hornet на испанските ВВС за използване на управляеми бомби GBU-48. Според съобщение на компанията, на заключителния етап на програмата са били проведени успешни изпитания на шест боеприпаса. Данни за общия обем на доставките не се съобщават.

УАБ GBU-48 (EGBU-16) има калибър 1000 фунта (455 килограма) и е снабдена с комплекта Enhanced Paveway II (EP2) с блок за управление, стабилизатори и двурежимна лазерна и GPS система за насочване. Същата осигурява възможността за нанасяне на високоточни удари по наземни цели при всякакви метеорологични условия.

Комплектите EP2 могат да се използват за модернизация на свободнопадащи авиобомби от различни калибри. Досега те се доставяха на ВВС на САЩ, Великобритания и Дания. През тази година компанията Raytheon е получила поръчки от Гърция, Холандия и Франция. За първи път авиобомби с комплекти EP2 са били използвани през 2001 година в Афганистан.

Raytheon Completes Integration of Enhanced Paveway™ II on Spanish F/A-18 (Raytheon)

Още авиационни боеприпаси

15.10.2008, 23:15
 

Войните

Към 14 октомври 2008 година във военната операция в Ирак са загинали 4496 военнослужещи, от които 4182 войника и офицера на САЩ, съобщава CNN.

Подразделения на други страни, които влизат или са влизали в състава на коалиционните сили, също имат жертви в Ирак. Военните командвания съобщават за гибелта на военнослужещи от: Австралия - 2, Азърбейджан – 1; Великобритания – 176, България – 13, Чехия – 1, Дания – 7, Холандия – 2, Естония – 2, Фиджи – 1, Грузия – 5, Унгария – 1, Италия – 33, Казахстан – 1, Корея – 1, Латвия – 3, Полша – 22, Румъния – 3, Салвадор – 5, Словакия – 4, Испания – 11, Тайланд – 2 и Украйна – 18.

Американските военни съобщават и за 30702 ранени американски военнослужещи.

В антитерористичната операция в Афганистан за периода 7 октомври 2001 г – 14 октомври 2008 година, са загинали 982 коалиционни войници и офицери, от които: американци - 607, австралийци - 6, англичани – 120, канадци – 97, чехи – 3, датчани – 16, холандци - 17, естонци – 3, финландци – 1, французи – 22, германци – 23, унгарци – 2;  италианци – 12, литовци – 1, NATO/ISAF – 4; норвежци – 3, поляци – 8, португалци – 2, румънци – 8, южно корейци – 1, испанци – 23 и шведи – 2.

За периода 2514 американски военнослужещи са били ранени.

15.10.2008, 23:00
 
Още военна информация




{START_COUNTER}