Военна информация

Архив - от 16 до 31 октомври

 

 

130 години от създаването на Шеста пехотна Бдинска дивизия отбелязаха във Враца

31.10.2022, 20:00

С откриването на паметен знак на стената на военния клуб във Враца жители на града под Околчица отбелязаха 130 години от създаването на Шеста пехотна Бдинска дивизия, съобщава БНР.
В "Памет нашенска"  подполковник от запаса Иван Джунов разказа как е създадена Шеста пехотна Бдинска дивизия:
"Дивизията е създадена в края на 1891 година с указ на Цар Фердинанд от 27 декември, а както е традицията в онези години- започва работа от първите дни на месец януари. Нашата дивизия, казвам "нашата", защото тя е на българския Северозапад, е с пореден номер 6. Шеста пехотна Бдинска дивизия може да се сподели, че в някои материали, в едни документи, тя е посочена като Врачанската дивизия. И възниква въпросът "Защо Врачанска?". Ами защото в град Враца е щабът на тази дивизия, в днешната болница за белодробни заболявания, някога в тази сграда, на един етаж е командването на щаба на дивизията. В парковата територия е всичко необходимо за командването и точно от това място са тръгнали всички заповеди, разпореждания, поощрения, наказания и всичко, което е необходимо за гарнизоните на дивизията".
Не случайно е избрана именно тази дата - 31 октомври, обясни още подполковник Иван Джунов:
"Местният съюз на офицерите и сержантите от запаса- той предложи тази дата. Какво е интересното за тази дата? На тази дата е битката при Люле Бургас, т.е. по стария календар това са дните 16, 17 и 18 октомври, отбелязани на врачанския паметник Лъвчето. Това са дните, когато за пръв и последен път нашата дивизия, дивизията на Северозапада, пехотните полкове Видин, Белоградчик, Враца и Оряхово са построени в една линия. Това става, когато е и битката при Люле Бургас".
Новооткритият паметен знак съдържа определен текст, посветен на годишнината. Там е и първият паметен знак във Враца, открит през 1927 година, който е посветен на Шеста пехотна Бдинска дивизия. На него са изброени поименно и всички загинали офицери с фамилните си имена, а загиналите войници, подофицерите и другия личен състав е с цифри - това са около 5900 човека от Северозапада.
Източник: https://otbrana.com/

 

Норвегия повишава военната си готовност

31.10.2022, 19:50

Норвегия, член на НАТО, която граничи с Русия в Арктика, ще повиши военната си готовност, заяви днес министър-председателят Йонас Гахр Стор като подчерта, че не е открита пряка заплаха, предава АФП.
“От утре военните ще повишат готовността си в Норвегия”, заяви той пред репортери.
“В момента нямаме основания да смятаме, че Русия иска да въвлече Норвегия или която и да е друга държава пряко във войната, но войната в Украйна означава, че е необходимо всички държави от НАТО да бъдат нащрек”, добави премиерът.
След нахлуването на Москва в Украйна Норвегия изпревари Русия като основен доставчик на природен газ за Европа.
Скандинавската държва вече повиши сигурността около стратегическите си обекти, след като бяха наблюдавани мистериозни полети на безпилотни самолети в близост до морските ѝ петролни и газови платформи и след подозренията за саботаж на тръбопроводите на “Северен поток” в Балтийско море.
През последните седмици няколко руснаци бяха арестувани в Норвегия за незаконни полети на дронове във въздушното ѝ пространство или за нарушаване на ограниченията за снимане в забранени зони.
Миналата седмица норвежката контраразузнавателна служба обяви и ареста на мъж, заподозрян като руски агент под прикритие, който, според експерти, може да е висш офицер от военното разузнаване ГРУ.
“Трябва да подчертая, че през последния ден или дни не се е случило нищо, което да ни е накарало да повишим готовността си сега. Това е еволюция във времето, която ни накара да предприемем тази стъпка”, заяви Стор.
Междувременно министърът на отбраната Бьорн Арилд Грам заяви, че повишената военна готовност ще включва мерки, свързани с логистиката, сигурността на комуникациите и сигурността на военните обекти.
На фона на нарастващото напрежение между Русия и Запада Норвегия вече увеличи военния си бюджет и усилията си в областта на разузнаването в Северна Норвегия, където има обща 198-километрова граница с Русия.
Източник: bnr.bg

 

Полева подготовка на щатните и нещатни специалисти по ЯХБЗ от военните формирования на ВМС

31.10.2022, 17:00

В периода от 24.10.2022 г. до 04.11.2022 г. на УП “Ново село” – район 2 “Чубра” се провежда полева подготовка на щатните и нещатни специалисти по ЯХБЗ от военните формирования на Военноморските сили, под ръководството на капитан II ранг Валентин Йорданов, главен експерт в отдел “Подготовка” в Щаба на Военноморските сили на Република България
Целта на полевата подготовка е военнослужещите от ВМС да усъвършенстват практическите действия при възникване на ядрена, химическа и биологична (ЯХБ) обстановка в резултат на използване на оръжия за масово унищожение, терористични актове с използване на ЯХБ агенти, възникване на ЯХБ опасни аварии с изтичане на токсични индустриални материали (ТИМ) и трансгранично заразяване (замърсяване) на територията на България.
На 26.10.2022 г. беше проведена съвместна подготовка с военнослужещи от въоръжените сили на Република Италия – CBRN Team от състава на батальонната бойна група, провеждаща подготовка в района на УП “Ново село”. За ръководител на занятието от българска страна бе назначен м-р Иван Русев, флагмански специалист по ЯХБЗ и Е (ядрена, химическа, биологическа защита и екология) на флотилия бойни и спомагателни кораби от състава на Военноморските сили.

 

„Крънка“ или как бяха преработени старите руски капсулии

31.10.2022, 16:47

След като Руската империя губи Кримската война (1853-1856) и предвид новите достижения в оръжейното дело в средата на века, изплува нуждата руската армия да бъде превъоръжена с ново оръжия. Модернизацията се случва по време на двадесет години управляващия руското военно министерство Дмитрий Милютин, останали известни като “Милютиновите реформи”. Те са проведени основно в навечерието на войната и включват основно превъоръжаване на армията, включващо амяната на преднопълнещите капсулни оръжия, останали от Кримската война с по-съвременни образци.
Работата по превъоръжаването протекла в две основни направления. Първото направление, изпитване и приемане на въоръжение на нови образци заднопълнещи се оръжия. То изисквало по-продължително време и много средства за усвояване на новото производство.......Прочети още

 

Кой взриви атомна бомба в Индийския океан

31.10.2022, 16:30

През септември 1979 г. американският шпионски сателит Vela регистрира двойно проблясване на ядрена експлозия в Индийския океан, близо до островите Крозе и Принц Едуард. Нито една държава в света не поема отговорност за случилото се. Експертите излагат различни версии, но все още не е известно кой точно е виновникът за експлозията. Въпреки това има двама основни заподозрени - Южна Африка и Израел.
Предисторията
На 5 август 1963 г. в Москва е подписан Договорът за забрана на изпитанията на ядрено оръжие в атмосферата, космоса и под водата. Под споразумението се подписват представители на СССР, САЩ и Великобритания. Документът влиза в сила през октомври. Съединените щати изстрелват шпионски сателити Vela, за да наблюдават спазването на споразумението от своя основен геополитически съперник, Съветския съюз. През целия период на работа, американците регистрират повече от 40 двойни огнища. Но винаги има виновни. По правило неподписалите Франция и Китай провеждат атмосферни тестове. Но за инцидента, който се случва през септември 1979 г., нито една държава не поема отговорност.......Прочети още

 

Започна съвместното българо-румънско противоминно учение „Посейдон 2022” във Военноморска база – Варна

31.10.2022, 16:07

От 31 октомври до 05 ноември 2022 г., във Военноморска база – Варна и териториалните води на Република България ще се проведе съвместното българо-румънско противоминно учение „Посейдон 2022”.
Учението се провежда ежегодно от 2002 г. като домакини са Военноморските сили на Република България и Република Румъния на ротационен принцип.
„Посейдон 2022” е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав по планиране и провеждане на противоминни действия, обследване в плитководни райони и унищожаване на невзривени боеприпаси в коалиционен формат. Същото е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и ще се проведе в териториалното море на Република България в райони, които са обявени своевременно.
Съвместното българо-румънско противоминно учение „Посейдон 2022” започва днес във Военноморска база – Варна
В учението ще вземат участие кораби и личен състав от ВМС на България, Румъния, Белгия, Гърция, Латвия и Турция.
„Посейдон 2022” се провежда под ръководството на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби, а непосредственото управление на тактическите единици е възложено на командира на дивизиона противоминни кораби, дислоциран във Военноморска база – Бургас.
Днес, 31 октомври във Военноморска база – Варна се проведоха редица брифинги и работни срещи, като част от финалната подготовка за действията на море.
Източник: navy.mod.bg

 

САЩ и Южна Корея започнаха най-голямото съвместно военновъздушно учение в историята си

31.10.2022, 08:07

САЩ и Южна Корея започнаха в понеделник едно от най-големите си съвместни военновъздушни учения с участието на стотици бойни самолети и от двете страни, предаде Ройтерс. Те ще тренират симулирани атаки 24 часа дневно през по-голямата част от седмицата.
Операцията под кодовото име “Бдителна буря” ще продължи до петък и ще включва около 240 самолета, които ще извършат приблизително 1600 полета, съобщиха през миналата седмица военновъздушните сили на САЩ. Броят на мисиите е най-големият в историята на ежегодното събитие.
Северна Корея осъди учението като репетиция за инвазия и доказателство за враждебната политика на Вашингтон и Сеул. В знак на протест Сеул извърши пускове на ракети, проведе тренировки за въздушно нападение и артилерийски стрелби в морето.
Съюзниците казват, че учението е необходимо като контрамярка срещу потенциални заплахи от Северна Корея, която изстреля рекорден брой ракети тази година и се готви да поднови ядрените си тестове за първи път от 2017 г.
“Бдителна буря” ще включва, наред с останалите типове летателни апарати, и варианти на изтребителя Ф-35 както от американска, така и от южнокорейска страна, а Австралия ще предостави самолет за въздушно презареждане.
В петък южнокорейските сили приключиха 12-дневното полево учение “Хогук 22”, в което отработиха десантни операции и пресичане на реки, като проведоха някои тренировки заедно с американски части.
Източник: bta.bg

 

САЩ планират да разположат бомбардировачи Б-52 в Австралия, твърди източник

31.10.2022, 08:04

В условията на засилено напрежение с Китай САЩ планират да разположат до шест бомбардировача Б-52, способни да носят ядрено оръжие, във военновъздушна база в Северна Австралия, е съобщил в понеделник запознат източник, цитиран от Ройтерс.
Специализирани съоръжения за бомбардировачите ще бъдат изградени в отдалечената база Тиндал на около 300 км южно от Даруин, столицата на австралийската Северна територия, е казал източникът, който е пожелал да остане неназован, защото не е упълномощен да говори публично по темата.
За първи път за предстоящото разполагане на бомбардировачите съобщи австралийската телевизия ABC, която се позова на американски документи.
Според ABC от американските военновъздушни сили са заявили, че възможността на САЩ да разположат бомбардировачи с голям радиус на действие в Австралия изпраща силно послание към евентуалните противници за способностите на Вашингтон да демонстрира въздушна мощ.
През миналата година САЩ, Великобритания и Австралия сключиха споразумение в сферата на сигурността, което ще осигури на Австралия технология да придобие подводници с ядрено задвижване. Това предизвика раздразнение от страна на Китай.
Разполагането на Б-52, които имат радиус на действие от около 14 хиляди километра, в Австралия би било предупреждение към Пекин в момент, в който нарастват опасенията от евентуално нападение срещу Тайван, е казала Бека Уосър, старши изследовател в базирания във Вашингтон Център за нова американска сигурност.
През тази година САЩ разположиха бомбардировачи Б-52 във военновъздушната си база Андерсън на о. Гуам в Тихия океан.
Източник: bta.bg

 

 
 

Турските дронове ще носят ракети "въздух-въздух"

30.10.2022, 21:42

Главният изпълнителен директор на Baykar Турция Халук Байрактар заяви, че компанията се готви да оборудва своите ударни дронове с ракети "въздух-въздух", съобщи Daily Sabah.
"Нашите Bayraktar TB2 и Bayraktar Akıncı скоро ще имат ракети въздух-въздух за борба не само с дронове, но и с вражески самолети, провеждаме тестове", каза Байрактар.
По-рано от "Байрактар" заявиха, че строителството на завод за безпилотни самолети в Украйна се планира да бъде завършено до две години.
В Украйна ще има изследователски център и център за модерно производство.
Преди това украинският посланик в Турция Василий Боднар заяви, че във Върховната рада е изпратено споразумение за изграждане на завод за производство на ударни дронове Bayraktar в Украйна.
Според него собственикът на компанията за производство на дронове вече е създал компания в Украйна, е закупил парцел и е разработил проект за предприятието, което възнамерява да го реализира докрай.

 

Русия: САЩ свалят ядрения праг с разполагането на нови ядрени оръжия в Европа

30.10.2022, 20:00

Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко заяви, че ускорено разполагане на модернизирани ядрени оръжия B61 в бази на НАТО в Европа би "свалило ядрения праг" и Москва ще вземе това предвид при военното си планиране, предава Ройтерс.
По-рано през седмицата "Политико" съобщи, че САЩ са ускорили разполагането на модернизирани тактически ядрени оръжия B61-12 в бази на НАТО в Европа и то ще се извърши през декември - няколко месеца преди предвиденото. Медията цитира информация от проведена закрита среща на Алианса.
"Не можем да игнорираме плановете за модернизиране на бомбите със свободно падане, които се намират на територията на Европа", заяви Александър Грушко.
B61-12 представляват бомби със свободно падане, които носят по-малки ядрени глави от предходните модели, но са значително по-точни и могат да проникнат под земята, според изследване на Федерацията на американските учени.
"САЩ ги модернизират, повишават точността им и намаляват ядрения заряд, което ги превръща в "оръжия за бойно поле" и сваля ядрения праг", коментира още Грушко.
Русия разполага с около 2000 тактически ядрени оръжия, докато САЩ имат около 200, половината от които са в бази в Италия, Германия, Турция, Белгия и Нидерландия.
Източник: https://trud.bg/

 

Черният вторник за американските ВВС в Корея

30.10.2022, 08:37

На 30 октомври 1951 г. по време на Корейската война, 21 бомбардировача B-29 Superfortress, ескортирани от почти 200 изтребителя различни типове, са атакувани от 44 МиГ-15. При въздушния бой съветските летци свалят 12 В-29 и 4 F-84. Много от бомбардировачите са получили различни поражения – практически във всеки завърнал се бомбардировач е имало убити или ранени. Американците свалят само един МиГ-15.
В историята на ВВС на САЩ този ден влиза като „черният вторник“.
В следващите три денонощия нито един американски самолет не се появява в зоната на действия на „МиГ“-те.
Едва след месец три бомбардировача В-29, прикривани от изтребители, се опитват отново да извършат бомбардировка денем на переправата на река Ялуцзян. И трите бомбардировача са свалени от изтребители МиГ-15 (от американска страна няма потвърждение за тези загуби). - Още за МиГ-15

 

Как съветската "Цар-бомба" помогна да се съхрани мира

30.10.2022, 08:30

Днес се навършват шестдесет и една години от изпитанията в СССР на най-мощната в историята термоядрена бомба АН602 (наричана често "Цар-бомба"). Тя стана ключов фактор, позволил на СССР да обезпечи ядрено-оръжеен паритет със САЩ.
Бомбата е конструирана в СССР от група физици под ръководството на академик Игор Курчатов. В групата на разработчиците влизат Андрей Сахаров, Виктор Адамски, Юрий Бабаев, Юрий Трунов и Юрий Смирнов. Бомбата е взривена на височина 4 km над остров Нова Земя на 30 октомври 1961 г. Мощността ѝ се равнява на 58,6 мегатона тротилов еквивалент или близо 3600 пъти по-мощна от първата атомна бомба, взривена на 6 август 1945 г. над град Хирошима.
На 30 октомври 1961 г. Ту-95Б с командир майор Дурновцев излита от Оленя към ядрения полигон „Сухой нос“ на остров Нова земя. Съпроводен е от самолет-лаборатория Ту-16А. Бомбата е пусната с парашут от височина 10 500 m и взривена чрез барометричен способ на 4 000 m от повърхността на земята. При взрива се е създало налягане от 1 милион атмосфери, а температурата е била около 10 милиона градуса. Огненото кълбо по време на взрива е с радиус 4,6 km, ядрената гъба е с височина от 64 km, а върхът на "шапката" ѝ е с диаметър от 95 km. Светлинно лъчение е могло да причини изгаряния трета степен в диаметър от 100 km. Ударната взривна вълна обикаля земното кълбо три пъти, а йонизация на атмосферата причинила радиосмущения на стотици километри от мястото на взрива в продължение на 40 минути. - Още за АН602

 

Още пистолети

 
 

 

Иран-Русия – брак по сметка в Украйна

29.10.2022, 22:21

Макар и в затруднено положение на украинския фронт, руската армия успява да запази натиска си върху населението благодарение на логистичната подкрепа на Иран, пише в анализ седмичникът „Льо Нувел економист“. Техеран се съгласи да подкрепи един от малкото си съюзници, като му предостави в услуга своя опит в областта на балистичните ракети и модерните безпилотни самолети – умения, придобити и усъвършенствани през последното десетилетие, които вече предизвикаха хаос в Йемен и Саудитска Арабия.
"Тези незабележими устройства, оборудвани с експлозивен заряд и способни да изминат повече от 2500 км със скорост 185 км/ч, имат двойно предимство: много елементарно управление, което е лесно за програмиране, което ги прави много достъпни.".....Прочети още

 

Аржентински контраадмирал с 12 полярни експедиции стана „Почетен професор на ВВМУ“

29.10.2022, 13:49

Контраадмирал Марсело Тарапов - генерален директор на обучението и подготовката на Военноморските сили на Аржентина, стана почетен професор на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Тържествена церемония по присъждане на почетното звание се проведе в присъствието на посланика на Аржентина в България Н. Пр. Алфредо Атанасов, командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, началника на Щаба на съвместното командване на Въоръжените сили на Румъния, директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, състава на Академичния съвет на Морското училище и други. Домакин на церемонията бе началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.
Контраадмирал Тарапов бе удостоен с почетното звание „Почетен професор на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ с решение на Академичния съвет на флотската Алма матер от 8 август 2022 г. Негова лична заслуга е включването на двама офицери от Морско училище: командира на научноизследователския кораб 421 „Св. св. Кирил и Методий“, от състава на ВВМУ - капитан II ранг Николай Данаилов, и неговия помощник - капитан III ранг Радко Муевски, в курсове по антарктическа навигация в Училището по морски науки на ВМС на Аржентина през 2021 и 2022 г. Самият контраадмирал Тарапов има 12 експедиции до Антарктида и е действащ президент на Antarctica Academy в Аржентина.
„Благодаря много!“, каза контраадмирал Тарапов на български език в емоционалното си слово, в което описа позитивните си впечатления от Морското училище. Той допълни, че му е оказана огромна чест с присъждането на званието. След края на церемонията, той засади дърво в парка на Училището.
Източник: https://morskivestnik.com/

 

Те трябваше да изчакат подкрепления, но решиха да тръгнат сами и да спасят живота на пехотинците

29.10.2022, 17:38

В късния следобед на 14 януари 1967 г. три танка с нарисувано асо пика се насочват към командния пункт на 3-ти батальон и 1-ва пехота. Локацията Чау Ха – на около 30 километра южно от Да Нанг. Танковете са част от тежката бригада на 2-ри лейтенант Джим Рей. Лейтенантатът е изпратен в Хаваи на почивка и лечение, оставяйки своите машини под командването на сержант Джон Бартюсевич – 12-месечен ветеран.
Машините ескортират пехотинците през горска местност, оризови полета и пясъчни дюни. Точно този батальон е свикнал да изпраща машини за ремонт на 3-5 дена. Извършват се поправки, презареждане с гориво и попълване на изчерпаните муниции. Всяка една такава операция отнема не повече от 1-2 часа, но точно в този ден нито един от посочените танкове не е успял да премине своето сервизиране. За да не се пътува през нощта, Бартюсевич решава да остане близо до командния пост с план, че ще се върне за презареждане на сутринта......Прочети още

 

Последната тежка мисия на войната – церемонията по предаването на Япония

29.10.2022, 13:21

Церемонията на 2 септември 1945 г. на борда на 45 000-тонния боен кораб USS Мисури (ВВ-63) е логистичен кошмар за персонала на Макартър и екипажа на кораба. Мъжете почистват цялата машина с бели ръкавици безупречно. Твърдите, калени в битка бойни лидери сега ръководят подготовката на външния вид, разположението и правилното поведение на хиляди морски пехотинци и моряци, които трябва да присъстват на церемонията.
Операцията включва стотици документи, представители и делегати, да не говорим за прецизната координация на четири американски миноносеца, които служат като водни таксита за превозване на VIP лица до Мисури. На всичкото отгоре американските бойни сили трябва да се погрижат за нуждите на 225 новинарски кореспонденти и 75 фотографи.......Прочети още

 

Пентагона: Китай е главната заплаха, а Русия - актуален проблем

29.10.2022, 12:02

Министерството на отбраната на САЩ публикува едновременно три стратегически документа - Националната отбранителна стратегия, Преглед на ядрената политика и Преглед на противоракетната отбрана.
Отворените версии на документите са публикувани, а класифицираните версии няма да станат публични, съобщи Би Би Си.
В Националната отбранителна стратегия се посочва, че нарастващата военна и икономическа мощ на Китай е основната заплаха за сигурността на САЩ. Тя е наречена "най-сериозното и системно предизвикателство пред националната сигурност на САЩ".
Заплахата от страна на КНР, според обобщението на основните послания на Стратегията на уебсайта на Пентагона, е "агресивното желание на Китай да промени Индо-тихоокеанския регион и международната система, така че да отговарят на неговите интереси и авторитарни предпочитания."
Русия е представена в стратегията като една от актуалните заплахи, а основният аргумент е войната, която тя започна в Украйна, пише БТА.
"В допълнение към важността на темата за Китай и значението на партньорствата, стратегията обръща внимание на предизвикателствата от страна на Русия, особено предвид нахлуването в Украйна, както и на заплахите от страна на Северна Корея, Иран и екстремистки организации. Стратегията включва и въпроси като пандемиите и изменението на климата", заяви Пентагонът в съобщение на своя уебсайт.
В Прегледа на ядрената политика ядреният арсенал на Русия се счита за едно от двете основни предизвикателства, наред с ядреното възпиране на Китай.
"През 30-те години на този век САЩ ще се сблъскат с двама стратегически съперници и потенциални противници за първи път в историята. Това ще доведе до нови напрежения върху [международната стратегическа] стабилност и ще изисква нови решения за поддържане на възпирането, гаранциите за [сигурност], контрола върху въоръженията и намаляването на риска", се казва в текста на публичната версия на Прегледа на ядрената политика.
Като цяло ядрената стратегия не се е променила съществено в сравнение с предишни подобни документи, се отбелязва в коментар на Breakingdefense.
Съединените щати продължават да разглеждат ядрената триада като средство за защита на тях самите и техните съюзници в случай на използване на ядрени оръжия срещу тях, както и на неядрени сили с потенциални стратегически последици, заяви на брифинг в Пентагона високопоставен служител на отбраната на САЩ.
В текста на прегледа обаче изрично се споменават нестратегически ядрени бойни глави, които не се контролират от Договора за стратегическите нападателни оръжия.
Прегледът на противоракетната отбрана се фокусира върху заплахата от балистични ракети от страна на Северна Корея и Иран.
Той обаче съдържа и някои нови заплахи, които се появиха наскоро.
Сред тях е използването на безпилотни системи. Доскоро безпилотните летателни апарати не бяха разглеждани като заплаха за националната сигурност в стратегическите документи.
Освен това в прегледа се споменават хиперзвуковите ракети, които Русия е използвала в Украйна.

 
 

Загадъчна гибел: линейният кораб "Новоросийск" избухва преди 67 години

29.10.2022, 08:57

В нощта на 28 срещу 29 октомври 1955 г. се случва една от най-страшните катастрофи в историята на военноморския флот: линейният кораб "Новоросийск" потъва в Севастополския залив, буквално пред очите на целия град. Трагедията отнема живота на 829 души, включително тези, които се опитват да спасят моряците от потъващия плавателен съд.
Бойният кораб "Новоросийск" получава името си през 1949 година. Първоначално той е италианският дреднаут Giulio Cesare, спуснат на вода през 1911 година. Прекарва Първата световна война спокойно, като никога не влиза в битка. След това се превръща в учебен артилерийски кораб, модернизиран е и през Втората световна война участва в бойни действия, като получава много щети. Той служи до 1942 г.: оказва се страшно скъп за ремонт и поддръжка, пише "Российская газета".
След войната страните-победителки разделят италианския флот. СССР не получава веднага вече остарелия кораб. Всъщност той остава на котва от 1943 до 1948 г. без подходяща поддръжка. Има много какво да се желае от състоянието му, а корабните системи изискват сериозен ремонт. През следващите шест години той е ремонтиран нееднократно, въоръжението и оборудването му биват променяни. В резултат на това "Новоросийск" става най-силният кораб на Черноморския флот и се използва за бойна подготовка на моряците до фаталния ден.
Последният поход на линейния кораб e свързан с честването на 100-годишнината от отбраната на Севастопол. Той се завръща в залива вечерта и акустира в района на Морската болница. Нищо обаче не предвещава бедата, а част от екипажа излизат на брега.
В 1:31 ч. сутринта се чува страшен взрив. В подводната част на линейния кораб е пробита дупка с площ от 150 кв.м: това е установено по-късно. Почти 200 души загиват веднага: експлозията се случва при каютите в носовата част. Останалите членове на екипажа се втурват да спасяват кораба.
Първоначално се опитват да го изтеглят до по-плитък участък, но командирът на Черноморския флот вицеадмирал Виктор Пархоменко им дава заповед да спрат. След това тегленето на линейния кораб вече е безсмислено. Корабът се накланя пред очите им, започва да потъва в калния слой, който достига 30 м в дълбочина. Решението за евакуация на моряците е взето твърде късно. Линейният кораб първо ляга изцяло на левия си борд, а след това се обръща с кила нагоре. Под него има стотици хора, които не успяват да скочат във водата.
Много хора остават в капан в отсеците с въздушните възглавници. Спасителите чуват гласовете им до 1 ноември - хората пеят песни и удрят по стените. В корпуса е направена дупка, от която да бъдат извадени моряците: седем души успяват да се спасят. Въздухът обаче започва да излиза през дупките и линейният кораб потъва пред очите им. Извадени са още двама изпод палубата.
През лятото на следващата година корабът е вдигнат от дъното. Впоследствие е нарязан за метал.
От нощта на 29 октомври 1955 г. дълго време стои въпросът: какво причинява гибелта на линейния кораб? Каква е експлозията, гръмнала във фаталната нощ? Официалната версия е посочена от правителствената комисия, разследваща бедствието. Линейният кораб потъва поради дънна мина, поставена по време на Великата отечествена война.
Както преди, така и след трагедията, по дъното на залива са открити много германски мини от типа LMB (теглото им е 986 кг, зарядът на взривното вещество е 690 кг) и RMH. Една вероятно детонира друга - и експлозията е достатъчна, за да потопи такъв огромен кораб. Опонентите на тази версия с основание твърдят, че генераторът, без който взривателят не би работил, няма да издържи до 1955 г. в работоспособно състояние.
Има и версии за диверсия на кораба, както вътрешна, така и външна - от британците. Най-екзотичният сценарий включва "Черният принц" Валерио Боргезе, който командва италианските подводници и е яростен антисъветчик. Неговите подчинени са замесени в редица европейски терористични атаки. Тази версия обаче е отхвърлена от критиците поради многото несъответствия: как италианските диверсанти ще успеят да стигнат до Севастопол и да доставят тон взривни вещества до мястото?
Починалите моряци през 1999 г. са наградени с Орден за храброст. На Братската могила в Севастопол е издигната възпоменателна плоча с думите "На смелите моряци от линейния кораб "Новоросийск", загинали при изпълнение на воинския си дълг на 29 октомври 1955 г. Любовта към Родината и верността към военната клетва за вас са по-силни от смъртта".
Източник: https://bg.rbth.com/

 

 

Седма мотострелкова дивизия се събра в София

28.10.2022, 23:00

Генерали и офицери от Седма мотострелкова дивизия, чийто щаб в годините назад беше в Ямбол, се срещнаха днес в София. Организатор на традиционната проява, която бе прекъсната за известно време поради КОВИД-кризата, бе Клуб „7 мсд“ с председател полковник от запаса Богомил Гълъбов. Домакин бе председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. В срещата участва и председателят на Клуб „Трета армия“ генерал-майор от запаса Йордан Йорданов, който е председател на ЦКК на СОСЗР.
С благодарност за службата в редовете на армията се обърна към присъстващите генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров, който беше командир на дивизията през 1986-1987 г., а по-късно бе командващ Трета армия и началник на Генералния щаб на Българската армия. По време на цялата си служба в Седма мотострелкова дивизия сме били като на война, каза той.
Най-възрастният от участниците полковник от запаса Иван Йорданов подчерта, че срещата е посветена на 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.) и участието на Трета армия в тях. Ген. Тотомиров представи госта проф. Венелин Цачевски, който е автор на голям брой публикации в областта на историята, развитието и външната политика на България, Балканите, малките европейски държави, европейската интеграция и др. Негова е и книгата за генерал Радко Димитриев, който е първият командващ Трета армия. Професорът подари екземпляри от книгата, която, както казва той, е за една от най-големите личности в българската история.
Дивизията е наследник на Трета пехотна балканска дивизия, предислоцирана в Ямбол през 1945 г. Щабът на дивизията е преместен от Ямбол в Елхово, за да освободи място на новосъздадения четвърти отделен стрелкови корпус. На 13 ноември 1950 г. е преименувана на Седма мотострелкова дивизия „Ф. И. Толбухин“. Нейните полкове също са преименувани: 11-и пехотен сливенски полк на 12-и стрелкови полк, 29-и ямболски на 33-ти стрелкови полк, трети дивизионен артилерийски полк на 20-и оръдеен артилерийски полк. През юни 1956 г. щабът отново е върнат в Ямбол след закриването на корпуса. През 1958 г. в състава на дивизията са включени частите от разформированата 24-та стрелкова дивизия. Историята на 7 мотострелкова дивизия завършва през 2008 г.
Източник: https://otbrana.comм Спирдон Спирдонов

 

Флотските ракетчици отбелязаха 60-та годишнина от създаването на военното формирование

28.10.2022, 20:07

На 28 октомври 2022 г., се състоя военен ритуал за тържественото отбелязване на 60 години от създаването на първообраза на настоящия Брегови ракетно-артилерийски дивизион на Военноморските сили.
Строят на формированието беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Гости на тържеството бяха офицери от Щаба на ВМС, командири и началници на военни формирования и структури от гарнизона.
На плаца, редом с офицерите, старшините и матросите, които понастоящем служат във военното формирование, присъстваха и много ветерани, бивши командири на ракетното формирование, офицери, които през годините са служили във формированието.
Със заповед на командира на Военноморските сили с предметни награди и грамоти бяха отличени командирът на военното формирование капитан II ранг Пламен Янкулов, офицери, старшини и матроси, проявили висок професионализъм и отговорност при изпълнение на функционалните си задължения. Капитан II ранг Янкулов награди военнослужещи и ветерани по случай годишнината и празника.
В края на тържествената церемония военнослужещите от формированието преминаха в тържествен марш начело с бойното знаме.
За гостите на тържеството беше осигурена възможността да разгледат музейната сбирка, намираща се в района на формированието.........Прочети още

 

В с. Овча могила откриха паметник на 24 опълченци

28.10.2022, 16:31

Днес в свищовското село Овча могила с участието на военнослужещи от 55-ти Инженерен полк – Белене, бе открит паметник на 24 опълченци, загинали в Руско-турската война през 1877-1878 г.. Освещаването извърши Великотърновския митрополит Григорий.
Автор на монумента е скулпторът Атанас Миндов от с. Овча могила. Инициативният комитет за изграждането е с председател Димитър Събков. Построяването е в резултат на съвместните действия на  Общински съвет – Свищов, Областния управител на област Велико Търново, Областната комисия „Военни паметници“ и Министерство на отбраната. В откриването участваха началникът на политическия кабинет на министър ана отбраната Владко Владов, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Диян Валянов, представители на местната власт и на военно-патриотични организации.
Паметникът представлява композиция от три тела – едно централно с височина 4 м. и две странични с височина 2,7 м. Пилоните са изградени от стоманобетон, а върху тях ще се монтират пана на военна тематика. В шестоъгълния обем на тялото е предвидена плоча с надпис „Вечна памет!“. Селото се нарежда на второ място по брой на опълченците в Свищовско и на пето в България. Опълченците от седма до дванадесета дружина са изпълнявали преди всичко интендантски и караулни задължения. Тяхната роля във военните действия се доказва и от факта, че в съседното село Горна Студена се намира Главната квартира на руското командване, поради което околните села представляват временни стоянки на придвижващите се руски войски.
Източник: https://otbrana.com

 
 

Полша сваля от експлоатация един МиГ-29, за да ни продаде два двигателя

28.10.2022, 16:30

След началото на войната в Украйна и наложените санкции на Руската федерация Министерството на отбраната, поради невъзможността за продължаване на ремонта и поддръжката на самолетите МиГ-29 от руски компании, потърси решение за продължаване н аексплоатацията на самолетите чрез извършване на ремонти или доставки с подкрепата на Полша.
В началото на август МО е изпратило запитване до полската страна за закупуване или ремонт на шест двигателя за МиГ-29. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в отговор на въпрос на народния представител Атанас Зафиров по време на парламентарния контрол. В резултат на проведените от него срещи Полша е поела ангажимент за ремонт на шест двигателя. За да бъде по-бърза помощта за българските изтребители МО на Полша е взело решение да свали от експлоатация един самолет МиГ-29 и двигателите му да бъдат подготвени за продажба. Всеки един от двата двигателя има остатъчен ресурс от над 200 часа. В момента се работи активно по подготовката и реализацията на двата двигателя при стриктно спазване на националните законодателства на двете страни. В МО е получен информация, че Полша ще предложи оферта и проект на договор през следващата седмица, съобщи министър Стоянов.
По отношение на ремонта на шестте двигателя, който се очаква да приключи до края на тази година до полската страна е изпратен проект на писмен договор. Сключването на такова споразумение ще изисква най-вероятно повече време, необходима е и ратификация от Народното събрание, посочи министърът. Допълнително време и допълнителни средства за усвояване на двигателите няма да бъдат необходими. Нашият инженерно-технически състав ги познава, защото такива се експлоатират в авиацията ни.
Тази стъпка, подчерта министърът, не гарантира дългосрочната експлоатация на МиГ-29, а цели осигуряване на приемлива подготовка на летателния състав до края на 2023 г. Тя се налага, защото след началото на войната в Украйна и наложените санкции на Руската федерация не може да продължи ремонта и поддръжката на самолетите МиГ-29 от руски компании.
С министъра на отбраната на Словакия също са проведени разговори за предоставяне на двигатели, стана ясно от думите на министъра. Отговорът бил, че тези самолети с резервните части са предвидени за Украйна. Въпреки това нашето министерство е изпратило писмо с оферта за закупуване на двигатели за МиГ-29. Отговор все още няма.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Варна преди фотографията: Руската обсада на Варна върху гравюра от 1830 година

28.10.2022, 08:48

Гравюрата върху медна плоча с размери 21,2 х 14,8 см (размер на листа 22,4 x 35 см), е с неизвестен автор. Датирана е към 1830 г. Гравюрата е поглед към Варненската крепост от „Турна тепе“ (Жеравен връх) по време на руската обсада (22 юли 1828 – 29 септември (11 октомври) 1828 г.). На преден план е представена императорската палатка, пред нея палатката за църковни служби (параклис). Под тях в равнината – палатките на руската армия. В далечината – Варненската крепост, с червени керемидени покриви и извисяващи се над тях островърхи минарета на джамии, и Варненският залив, пълен с бомбардиращи крепостта руски военни кораби.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 
 

Япония е на финален етап на преговори със САЩ за закупуване на ракети „Томахоук“

28.10.2022, 08:44

Япония е във финалната фаза на преговори със САЩ за закупуване на американски крилати ракети „Томахоук“, съобщи днес японският всекидневник „Йомиури“ като се позова на неназовани японски правителствени източници, предаде Ройтерс.
„Томахоук“ могат да поразяват цели на разстояние над 1000 километра, което включва в обсега им части от Китай и руския Далечен изток.
Токио се стреми да се сдобие с най-голям обем оръжия след Втората световна война, изправен пред бързата военна модернизация на Пекин и засилената активност в близките морски води.
Главният секретар на кабинета Хирокацу Мацуно каза, че знае за медийната публикация, но отказа коментар.
Той каза, че правителството обмисля способности за контраатака, но засега няма конкретни решения.
Загрижеността от китайската военна дейност в морето и небето около Тайван и Япония се засили откакто през февруари Русия нахлу в Украйна.
Япония се тревожи, че това осигурява на Китай прецедент, за да използва сила срещу Тайван.
През август Китай изстреля ракети в морето на разстояние по-малко от 160 километра от Япония като демонстрация на сила, разгневен след посещението на председателката на американската Камара на представители Нанси Пелоси в Тайпе.
Миналата седмица, на 20-тия конгрес на Китайската комунистическа партия китайският лидер Си Цзинпин призова за ускоряване на плановете за изграждане на въоръжени сили на световно равнище. Той каза още, че неговата страна никога няма да се откаже от правото да използва сила, за да разреши тайванския проблем.
Източник: bta.bg

 
 

САЩ ще изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност 275 милиона долара

28.10.2022, 08:36

Пентагонът изпраща на Украйна нов пакет оръжия и друга помощ в опит да подкрепи усилията за отблъскване на руските сили от ключови райони в южната част на Украйна в навечерието на зимата, съобщиха американски представители, цитирани от Асошиейтед прес.
Източниците казаха, че в този пакет, който се очаква да бъде обявен днес, няма нови големи оръжия. Тази американска военна помощ е насочена към попълване на запасите с хиляди боеприпаси за оръжейни системи, които са вече там, включително за Високомобилните артилерийски ракетни системи ХАЙМАРС, които Украйна вече използва успешно в контраофанзивата си срещу Русия.
Новата помощ се изпраща в момент, когато федерални служители обявиха, че правителството на САЩ се старае да гарантира, че оръжията, прехвърлени в Украйна, няма да попаднат в ръцете на руските войски, техни подставени лица или други екстремистки групи.
Планът, обявен вчера от Държавния департамент, отбелязва, че отчетността за оръжията е особено трудна по време на активни бойни действия, когато няма голямо американски присъствие на терен.
Американски служители постоянно получават въпроси от членове на Конгреса за това как администрацията следи къде отиват оръжията за милиарди долари, които бяха изпратени на Украйна през тази година.
Администрацията обаче не е склонна да разкрива подробности от работата си по въпроса от съображения, свързани със състоянието на конфликта и опасения, че така може да насочи потенциални контрабандисти към потенциални техники за укриването им.
Планът от три компонента включва краткосрочни, средносрочни и дългосрочни инициативи за засилване на американския и украинския надзор върху прехвърляния материал, по-специално по-усъвършенстваните ракетни системи и противовъздушни устройства, както и подобряване на авиацията и граничната сигурност на Украйна, за да се бори срещу злоупотребата с оръжията и да предотвратява възможен трафик на оръжия.
До момента засиленото търсене на оръжия на бойното поле от страна на Украйна изглежда възпрепятства достигането до черния пазар на малки оръжия, преносими системи за ПВО и противотанкови оръжия като преносимата ракетна система „Джавълин“. Посочва се, че главният проблем е оръжия да не попаднат в ръцете на руските сили при техни настъпления и това, че Москва може да ги използва за разработване на контрамерки или за провеждане на операции под фалшив флаг.
Американският министър на отбраната Лойд Остин каза вчера пред журналисти, че в началото на следващия месец САЩ ще доставят на Украйна дългоочакваните усъвършенствани системи за ПВО НЕЙСАМ (NASAM) и ще обучават войници как да си служат с тях.
Остин каза, че в момента способностите за противовъздушна отбрана остават най-важни за Украйна.
С тази помощ на стойност 275 милиона долара, общата военна помощ, доставена от САЩ на Киев от началото на войната на Русия в Украйна на 24 февруари вече е за близо 18 милиарда долара.
Източник: bta.bg

 
 

Украйна увеличава военния си бюджет с над 10 млрд. долара

28.10.2022, 08:31

Украйна ще увеличи военните си разходи с над 10 млрд. долара до края на годината съгласно изменения бюджет, подписан вчера от украинския президент Володимир Зеленски, съобщи ДПА.
Министерството на отбраната ще получи лъвския пай от увеличението, а останалата част ще бъде разпределена между другите украински агенции за сигурност.
По официалните данни разходите за отбрана на Украйна са се увеличили десетократно в резултат на руската инвазия и продължаващата война.
“За да се покрият допълнителните разходи от общия държавен бюджет, беше увеличен вътрешният дълг и съответно беше увеличен максималният размер на държавния дълг до 31 декември 2022 г.”, заяви администрацията на парламента в Киев.
През юли украинският премиер Денис Шмигал определи месечните разходи на 130 млрд. гривни (3,5 млрд. долара). Украйна получи допълнително военно оборудване и доставки на стойност милиарди долари от западните си поддръжници.
Досега украинското правителство беше заложило в бюджета си за следващата година еквивалента на около 30 млрд. долара.
Източник: bta.bg

 
 

 

Плавала ли е първата българска подводница УБ-18 по река Дунав?

27.10.2022, 22:47

Няколко промонархически интернет сайта разпространяват тази снимка, публикувана в немско (или австрийско?) издание по време на Първата световна война. На нея добре се вижда първата българска подводница УБ-18, а в пояснителния текст се съобщава, че на борда й се намират престолонаследникът принц Борис и принц Кирил. Това отдавна не е новина за българските изследователи.
Известно е, че при първото демонстрационно плаване във Варненския залив, направено ден след вдигането на българския флаг на подводницата, на борда й се намират както принцовете Борис Търновски и Кирил Преславски, така и началникът на Щаба на Действащата армия полковник (една година по-късно генерал-майор) Иван Луков. Позовавайки се на спомените на кондуктора (флотско звание през този период, съответстващо на фелдфебел) Мишо Бачовски (старши минен специалист от първия екипаж на УБ-18) проф. д-р Вълкан Вълканов цитира диалог между принц Борис Търновски и полковник Иван Луков. „Дано не научи дъртия (визирайки баща си цар Фердинанд І) че сме слизали с подводника на дъното на морето“ - заявява престолонаследникът. На което полковникът отвръща: „Голям риск направихме, Ваше височество, с влизането Ви в подводника за първо плаване“…
Да, но в текста под снимката от посочената публикация, се твърди, че подводницата е снимана по време на плаване по река Дунав! Такова плаване, нито с принцовете, нито без тях, няма фиксирано в известните до сега документи за участието на УБ-18 в Първата световна война. Направих консултация с проф. дин Велико Лечев, който най-обстойно е изследвал корабоплаването по река Дунав по време на Първата световна война. Според него, в прегледаните от него стотици документи на немски, руски, румънски и български език, има само едно съобщение за поява на подводница в най-долното течение на река Дунав, но става въпрос за руска, а не за българска подводница.
Остава ни само да гадаем защо се е появила такава публикация в този си вид. Неинформираност на редакцията, или тъкмо обратното - публикация с цел дезинформация на противника, в чиито ръце би могло да попадне изданието? Вдигането на българския флаг на подводницата УБ-18 е проведено в условията на строга секретност и дори във Варна никой (освен определени длъжностни лица) не узнава за това събитие, състояло се в пристанището на Евксиноград. И изведнъж - бием тъпана за нейното плаване с принцовете на борда, но в издание на съюзническа държава… Казват, че използването на медиите за дезинформация на противника е патент на Наполеон. Повече от век след неговите войни това вече е обичайна практика. Основание за такова подозрение ни дава видът на брега, който се вижда зад подводницата. Май е твърде висок за речен бряг… - Още за подводник №18
Източник: http://morskivestnik.com, Атанас Панайотов

 

Първите плащания за вторите осем F-16 са предвидени в бюджета на МО

27.10.2022, 17:54

Министерският съвет на Република България прие решение за одобряване на проекта на международен договор (LOA) BU-D- SAD „Придобиване на 8 (осем) нови самолета F-l6C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за българските Военновъздушни сили“ и проект на международен договор (LOA) BU-P­LBC „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“. Правителството упълномощи министъра на отбраната да подпише договорите след приемане от Народното събрание на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ (втори етап). Според Конституцията договорите подлежат на последваща ратификация от Народното събрание.
Министърът на отбраната Димитър Стоянов опроверга пред журналисти във Военна академия „Г.С. Раковски“, твърденията, че едва ли не ще трябва да платим голяма сума за вторите осем самолета в условията на днешната криза. Става дума за разсрочено плащане, т.е. за около 30 млн. лв. тази година и около 40 млн. лв. следващата. Парите са предвидени в бюджета на МО. Важното е да се спази срокът, договорен в офертата на американската страна, до 15 декември. До тогава трябва да бъде ратифициран международният договор и да бъде извършено първото плащане. В противен случай има опасност цената да се вдигне. Така че вече всичко е в ръцете на Народното събрание.
Все още се очаква отговор от Израел и САЩ на запитването за предоставяне на самолети, които да бъдат използвани за охрана на въздушното пространство в периода от изтичането на ресурса на МиГ-29 и въвеждането на въоръжение във ВВС на новите F-16. Очаква се да бъдат предоставени и оферти от Швеция и Франция. „Следващата седмица представители на френската страна ще извършат оглед на инфраструктурата на летищата Граф Игнатиево и Безмер, където евентуално ще бъдат разположени транзитните платформи“, съобщи министър Стоянов.
„Преди да се вземе решение за помощта за Украйна, трябва да се направи оценка на риска и то така, че да са ясни всички последствия за Българската армия.“ Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти. Такава оценка на риска е направена от 47-ото Народно събрание, което прие решение за оказване на военно-техническа помощ, припомни министърът на отбраната. „Ред е на 48-ото Народно събрание да направи своя оценка на риска и да вземе такова решение, каквото счита за приемливо за страната и за Българската армия“, заяви той.
В отговор на въпрос от какви оръжейни системи може да се лиши България, за да бъдат предоставени на Украйна, без да се наруши националната ни сигурност, министър Стоянов заяви: „Първо трябва да видим това, което ще поиска украинската страна. Това, което беше декларирано пред мен от посланика на Украйна, е искане за предоставяне на зенитно-ракетни комплекси и на оперативно-тактически ракети. Определено от такова въоръжение ние няма как да се лишим. Ние нямаме излишно такова имущество, което може да предоставим на Украйна.“ По думите на министъра не е реалистично да се предполага, че ако предоставим въоръжение на Украйна, ще можем веднага да получим от съюзниците в НАТО аналогично модерно оборудване. „Модернизацията е дълъг процес. Трябва изключително внимателно да се следят процесите в другите страни, които предоставиха военна техника за Украйна, преди да се вземе окончателното решение“, категоричен беше Стоянов.
По отношение на Инвестиционната план-програма министър Стоянов обясни, че тя покрива най-належащите нужди на въоръжените сили. „Бих акцентирал на проекта за бойната машина на пехотата. Това е единственият вид от въоръжените сили, за който не е стартирал модернизационен проект“, каза той.
„Българският военнослужещ е убеден, че дава своя принос към колективната отбрана. От началото на годината изпълняваме редица мероприятия по повишената бдителност на Алианса, които подлагат на изпитания личния състав и възможностите на въоръжението и техниката, но ние ги изпълняваме и то така, че не се налага към момента съюзници да предислоцират допълнителни сили и средства“, заяви и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той подчерта, че военните органи на НАТО оценяват действията на Българската армия в системата на колективната отбрана като своевременни, оперативни и достойни. Началникът на отбраната подчерта важността на развитието на всички дейности по укрепването на Югоизточния фланг на Алианса, сред които и целенасоченото инвестиране в адекватна и способности.
Модернизацията на танковете Т-72 върви успешно, до края на годината ще бъдат приети около 50 машини, каза още началникът на отбраната. Скоро командирът на ВВС ще ми предложи да възстановим полетите със Су-25, съобщи адмирал Ефтимов.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Христо Гаджев бе избран за председател на Комисията по отбрана

27.10.2022, 17:48

Христо Гаджев от ПГ „ГЕРБ-СДС“ бе избран за председател на Комисията по отбрана на 48-ото Народно събрание.  Той има парламентарен опит от последните пет състава на Народното събрание в сферата на отбраната и Въоръжените сили. Роден е на 28 май 1983 г. По професия е политолог. В периода 2010-2013 г. бе парламентарен секретар в Министерство на отбраната. Комисията се състои от 17 депутати.  
Заместник-председатели са Георги Георгиев от „Продължаваме промяната“, Джейхан Ибрямов от ДПС и Николай Дренчев от „Възраждане“.

 

Австралия ще обучава украински войници и ще изпрати още бронирани машини в Украйна

27.10.2022, 09:23

Австралия съобщи вчера, че ще изпрати 70 свои военни във Великобритания да съдействат в обучението на украински войници там. Освен това тя ще прати на Киев още 30 бронирани машини, за да му помогне да противодейства на руската инвазия, предаде Ройтерс.
"Вече очакваме конфликтът да бъде продължителен", каза пред телевизия Ей Би Си министърът на отбраната Ричард Марлс. С най-новия пакет помощта на Австралия за Украйна от началото на конфликта през февруари ще достигне около 655 милиона австралийски долара (425 млн. американски).
"Наясно сме, че сега Украйна трябва да бъде подкрепена в по-дългосрочен план, ако искаме да е в позиция да разреши този конфликт според своите условия", отбеляза Марлс.
Австралия, една от страните, нечленуващи в НАТО, с най-голям принос в подпомагането на Украйна от Запада, предоставя помощи и отбранително оборудване, а освен това забрани износа на алуминий и алуминиеви руди, включително боксит, за Русия. Канбера наложи също санкции на стотици руски физически и юридически лица.
Австралийските войници, които ще пристигнат във Великобритания през януари догодина, ще се присъединят към ръководено от Обединеното кралство международно военно обучение, но няма да навлизат във военната зона в Украйна, уточни Марлс.
Украинският министър на отбраната Дмитро Кулеба благодари на Австралия за най-новата помощ за страната му. "Бронетранспортьорите "Бушмастър" показаха отлични резултати на бойното поле и поискахме още от тях. Винаги ще помним подкрепата на Австралия!", заяви Кулеба в Туитър.

 

Исторически календар

27.10.2022, 09:17

На 27 октомври 1875 година в Сливен е роден генерал-майор Петър Мидилев (1875 – 1939).
Завършва Военното училище в София (1897) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1904). Служи като младши адютант в щаба на 3-та пехотна балканска дивизия (1904 – 1906), началник-щаб на 1-ва бригада от 3-та пехотна дивизия (1906 – 1908) и адютант в 1-ва военноинспекционна област (1908 – 1910).
По време на Балканските войни (1912 – 1913) е старши адютант в 3-та пехотна дивизия и воюва при Одрин и Чаталджа. От 1914 г. инспектира класовете във Военното училище, а през 1915 г. е дружинен командир в 9-и пехотен пловдивски полк.
Воюва в Първата световна война (1915 – 1918) като началник-щаб на 2-ра пехотна тракийска дивизия (1915 – 1916), началник на Оперативното отделение в щаба на 1-ва армия (1916 –1917), командир на 58-и пехотен полк (1917) и началник на Оперативния отдел в щаба на 1-ва армия (1917 – 1918).
На 12 октомври 1918 г. е назначен за началник на Военното училище, а през ноември 1919 г. – за Главен интендант на войската. От 3 септември до 3 декември 1920 г. заема длъжността началник на Щаба на армията, след което излиза в запаса. През 1924 – 1934 г. е подпредседател на Съюза на запасните офицери, а в периода 1934 – 1935 г. – министър на вътрешните работи. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

 

На тази дата през 1961 година

27.10.2022, 09:12

С указ № 480/27.10.1961 г. на Президиума на Народното събрание на Република България е връчено бойното знаме на 44 вертолетен авиополк (ВАП), основан с разпореждане № 00267/30.09.1961 г. на началник ГЩ. За командир е назначен летецът- пилот майор Милан Асенов Миланов.
Полкът е базиран на летище Пловдив. Подготовката на 44 ВАП започва с 3 вертолета Ми-4 и 4 Ми-1, които достигат през 1963 г. до 37 броя Ми-4 и 12 броя Ми-1. Съвременните вертолети 8 броя Ми-8 и 14 Ми-2 постъпват в периода 1970 – 1978 г. През 1985 г. на въоръжение влизат 19 броя Ми-17 и Ми-17П. Доставката на бойните вертолети Ми-24Д и Ми-24В през 1978 г. повишават бойните възможности на полка. Пребазирането на 44ВАП на летище Крумово се извършва през1980 г. Със създаването на 13 вертолетен полк бойни вертолети (впбв) през 1983 г., бойните вертолети се пребазират на летище Стара Загора. Летателният, инженерно-техническият и осигуряващ състав изпълняват задачи за транспортиране на войски, бойна техника, включително на външен товар, десантиране, специални задачи. Извършват аварийно-спасителни работи, авиомедицинска евакуация, спасително-издирвателни операции над суша и море, в интерес на армията и гражданските структури, гасене на пожари на територията на страната и извън нея, както и операции по ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и катастрофи. Летателният състав се подготвя за изпълнение на задачи във всички метеорологични условия денем и нощем, над суша и море.
През 1994 г. след промяната в структурите на армията, 44 ВАП се реорганизира в 24 вертолетна авиобаза(ВАБ). През лятото на 1999 г. шест летци и група от инженерно-техническия състав от авиобазата преминават успешно курс за приучване на вертолет Бел-206 във Форт Уърт, Тексас, САЩ. Първите американски вертолети 6 Бел-206 и 1 Бел-430 пристигат в България през 1999 г. От 2000 г. бойните вертолети от Ст. Загора се завръщат в състава на 24 вертолетна авиобаза. В периода 2006-2007 г. Двадесет и четири летци и група от инженерно-техническия състав от авиобазата преминават успешно курс за приучване на вертолет Кугър (COUGAR AS 532 AL) в Маринян, Франция. Първите вертолети френско производство пристигат през 2006 г.
44ВАП и наследника му 24АБ участват в най- мащабните учения на Варшавския договор, в съвместни мисии в страната и чужбина след членството на България в структурите на НАТО.
В авиобазата се поддържа постоянно бойно дежурство за Аварийно спасително осигуряване (АСО) с готовност за излитане в рамките на 30 минути. - Още за 24-та АБ

 

Самозарядният пистолет на Браунинг

27.10.2022, 09:07

Джон Браунинг е един от най-известните оръжейни конструктори, а оръжието, произведено в милионен тираж и донесло му слава е пистолет с индекс M 1900. Сега ви представяме една интересна дисекция на този самозаряден пистолет, направена от доц. д-р инж. Георги Маринов, който твърди, че именно Browning M 1900 е пистолетът, запалил Първата световна война.
Едно от първите оръжия, които Браунинг създава във Fabrique Nationale е неговият самозаряден пистолет 7,65 mm Browning M 1900. Преди това, през 1899 г., конструкторът разработва новия пистолетен патрон 7,65 mm Browning. Патронът е зареден с 0,16 г бездимен барут, което му осигурява превъзходство по своята поразяваща способност над револверните патрони с димен барут. Куршумът му с маса 5,6 г се изстрелва с начална скорост около 310 м/с и получава дулна енергия около 220 джаула.
Пистолетът 7,65 mm Browning M 1900 е самозарядно оръжие, автоматиката на който работи на принципа на отката на свободния затвор при неподвижна цев. Характерна особеност на оръжието, че възвратната пружина е разположена над цевта, което е създало условия да се намали значително общата широчина на оръжието.
Друга особеност на пистолета е, че възвратната му пружина изпълнява ролята и на бойна пружина. Ударно-спусковият му механизъм е с единично действие. Предпазителят е разположен отляво на рамата на оръжието. Ниското разположение на цевта е наложило прозорецът за изхвърляне на изстреляните гилзи да се изработи на рамата.
Прицелните приспособления са открити нерегулируеми. Горният край на лоста, съединяващ възвратно-бойната пружина с ударника, служи като указател за взвеждането на ударника. При спуснат ударник лостът прикрива прореза в мерника и закрива линията на прицелване. Дължината на цевта на пистолета първоначално била 122 мм, а впоследствие тя била намалена до 102 мм. Захранването с патрони се осъществява от едноредов пълнител с вместимост 7 патрона.
Ключалката на пълнителя е разположена в долната задна част на ръкохватката. Оръжието се получило компактно и мощно, като превъзхождало всички съществуващи до този момент пистолети и револвери. В периода от 1900 до 1911 г. били произведени около 700 000 пистолета от този модел. Оръжието било широко използвано от полицейските сили и граждански лица, като значително количество копия от него били произведени в Азия - основно в Китай. През 1912 г. бил произведен неговият милионен екземпляр. - Още пистолети

 

 

Правителството одобри проекта на договора за придобиване на 8 нови самолета Ф-16 блок 70

26.10.2022, 19:57

Министерският съвет на Република България прие решение за одобряване на проекта на международен договор (LOA) BU-D- SAD „Придобиване на 8 (осем) нови самолета F-l6C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за българските Военновъздушни сили“ и проект на международен договор (LOA) BU-P­LBC „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване“.
Правителството упълномощава министъра на отбраната да подпише договорите след приемане от Народното събрание на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ (втори етап).
Съгласно чл. 85, ал. 1, т. 4 и т. 7 от Конституцията на Република България, договорите подлежат на последваща ратификация от Народното събрание.
Източник: МС

 

Путин наблюдава учение на руските ядрени войски, заяви Кремъл

26.10.2022, 19:24

Президентът на Русия Владимир Путин наблюдава днес учение на стратегическите ядрени сили на страната, включващо изстрелвания на балистични и крилати ракети, предадоха световните агенции, като се позоваха на Кремъл.
Руският президент "проведе учение на стратегическите сили за възпиране... Задачите, поставени по време на подготовката на силите за стратегическо възпиране, бяха изпълнени изцяло, всички ракети достигнаха целите си, потвърждавайки зададените характеристики", заяви пресслужбата на Кремъл.
В съобщението беше посочено, че Путин е поддържал връзка с министъра на отбраната Сергей Шойгу и с началника на генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов от ситуационния център в Кремъл.
Шойгу е докладвал на Путин, че учението е имало за цел да симулира "голям ядрен удар", нанесен от Русия в отговор на атомно нападение срещу нея.
Герасимов е казал на президента, че в учението са участвали междуконтинентални балистични ракети "Ярс", подводници и стратегически бомбардировачи "Туполев".
От космодрума "Плесецк" е била изстреляна ракета "Ярс" към полигона "Кура" в Камчатка, а от Баренцово море е била изстреляна балистична ракета "Синева". Самолети "Ту-95МС" са изстреляли крилати ракети.
Министерството на отбраната публикува кадри от изстрелването на "Синева" от атомната подводница "Тула" и от изстрелването на "Ярс".
САЩ заявиха, че Русия предварително ги е уведомила за маневрите.
Учението беше проведено в момент, когато Москва предупреждава, че Киев планира да взриви "мръсна бомба" при инсценирано нападение с цел да обвини Русия. Украйна и нейните съюзници категорично отхвърлят това твърдение.

 

Събраха се поколения метеоролози от ВВС

26.10.2022, 14:03

100-годишнината от създаването на Метеорологичната служба в Българските Военновъздушни сили беше поводът за провеждане на сбор на метeoспециалистите от метеорологичните служби на ВВС.
С крилата фраза на Апостола "Времето е в нас и ние сме във времето“ беше поставено началото на събитието на 21 октомври 2022 г. в курортен комплекс Боровец, съобщават от ВВС.
На едно място се събраха поколения метеоролози от ВВС. С присъствието си уважиха и специално поканените доайени в метеорологията, които са имали през годините основен принос за изграждането и развитието на военната метеорология в Република България.
Впечатляващ беше изнесеният брифинг от един от най-бележитите специалисти по военна авиационна метеорология о.р. полковник доктор Румен Райков. В него о.р. полковник Райков запозна присъстващите с значимите моменти и основните етапи в развитието на Метеорологичната служба във въоръжените сили от нейното основаване до наши дни.
По време на сбора бяха дискутирани важни за науката военна метеорология въпроси, в които активно се включиха всички действащи офицери от метеорологичните служби на ВВС.
По въпросите, свързани с изменението на климата с акцент глобалното затопляне старши-лейтенант Милена Колева от военно формировние 44510 – София изнесе задълбочен доклад.
Капитан Димо Делчев от военно формировние 32040 – Крумово представи на аудиторията спецификата, касаеща успешното осигуряване на полетите във витломоторната авиация.
Беше дадена думата и на ветераните, които споделиха незабравими случаи от тяхната дългогодишна служба, с някои от които разчувстваха цялата аудитория.
Под съпровода на бурни аплодисменти о.р. майор Атанас Атанасов рецитира негово авторско стихотворение, посветено на фундаменталната наука Метеорология.
С едноминутно мълчание беше почетена паметта на всички военнослужещи от Военновъздушните сили загинали, изпълнявайки служебния си дълг към Родината. По-младите колеги обещаха да помнят, пазят и следват техния завет.
В заключение началникът на метеорологичната служба на ВВС полковник Милко Николов изрази своята голяма надежда и увереност, че личният състав на Метеорологичните служби в Българските Военновъздушни сили ще продължават все така упорито, с вдъхновение и непрестанна отдаденост да надграждат и развиват наследените постижения, и ще имат силата да отговорят подобаващо на съвременните предизвикателства на времето.
Източник: https://otbrana.com/

 

Четете обновената наредба на МО за компенсациите при ползване на жилища на свободен наем

26.10.2022, 13:58

На сайта на МО е публикувана с последните промени, които влязоха в сила от 1 октомври т.г. Наредба № Н-22 от 16.07.2010 г. за ползване под наем на имоти от жилищния фонд на Министерството на отбраната и за изплащане на компенсационни суми на военнослужещите и цивилните служители, които живеят при условията на свободно договаряне.
В отделно приложение можете да се запознаете с новите размери на компенсационните суми, които се изплащат на военнослужещите и цивилните служители, които живеят при условията на свободно договаряне.
Четете на https://www.mod.bg/bg/doc/podzakonovi_aktove/20221025_Naredba_22.pdf

 

На този ден през 1999 година

26.10.2022, 09:51

Последен пуск и отлична оценка на огнева задача N-1 от първа стартова батарея на 101 кордн (9 ордн). - Още Ракетни войски

 

Исторически календар

26.10.2022, 09:25

На 26 октомври 1855 година в Габрово е роден генерал-майор Христо Цонев Луков (1855 – 1923).

Завършва Военното училище в София (1880) и служи в пехотата. Участва в Сръбско-българската война (1885) като адютант по стопанската част.

През Първата балканска война (1912 – 1913) е етапен комендант в с. Стралджа, Ямболско.

Във Втората балканска война (1913) поема командването на новосформираната 13-а пехотна дивизия (62-ри, 63-ти и 64-ти пехотен полк, 13-и артилерийски полк и 13-а пионерна рота), с която воюва срещу сръбските войски.

По време на Първата световна война (1915 – 1918) ръководи последователно Етапното и Транспортното отделение в Главно тилово управление. След войната преминава в запаса (1918). Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

На 26 октомври 1865 година в Калофер е роден генерал-майор Генко Мархолев (1865 – 1937).

Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец в 1-ви пехотен софийски полк и се отличава в боя при Гургулят (7 ноември). През 1887 г. завършва Военното училище в София и служи в 3-ти и 1-ви конен полк. На 15 октомври 1912 г. е назначен за началник на Кавалерийската школа, а от 7 ноември с. г. командва Лейбгвардейския конен полк в състава на 2-ра армия при Одрин. Под неговото ръководство гвардейците охраняват левия фланг на войските от Източния сектор и извършват успешни разузнавания и нападения на турските предни постове. Като командир на Конния отряд (Лейбгвардейски конен полк, Тимошки сръбски конен полк, Дунавски сръбски конен полк) участва в щурма и превземането на Одринската крепост (11 – 13 март 1913). Начело на отряда влиза в Одрин и пленява коменданта на крепостта Шукри паша и неговия щаб в укреплението Хадарлък (13 март 1913).

Във Втората балканска война (1913) командва Лейбгвардейския конен полк в боевете при вр. Букова глава и Босилеград, а след войната – 2-ри конен полк. От 1 януари 1916 г. заема длъжността командир на 2-ра конна бригада, с която участва в овладяването на Македония през Първата световна война (1915 – 1918). На 12 ноември 1916 г. излиза в запаса, а на 6 май 1936 г. е произведен в звание генерал-майор. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас и IV степен.

На 26 октомври 1866 година в Копривщица е роден генерал-майор Димитър Кацаров (1866 – 1958).

Завършва Военното училище в София (1887) и Щабен офицерски курс във Виена (1894). От 1887 до 1903 г. командва последователно 3-та, 6-а и 8-а батарея в 4-ти артилерийски полк. През есента на 1903 г. поема командването на 1-ва батарея от 1-во товарно артилерийско отделение, след което е назначен за командир на отделение във 2-ри артилерийски полк (1906 – 1911), помощник-командир на 2-ри (1911 – 1912) и на 5-и артилерийски полк (1912).

Участва в Балканските войни (1912 – 1913) като командир на 5-и нескорострелен артилерийски полк и се сражава при Ески Полос, Петра, Караагач и Чаталджа.

До включването на България в Първата световна война (1915 – 1918) е началник на Строево-домакинското отделение в Артилерийската инспекция (1913 – 1914) и командир на 4-ти артилерийски полк (1914 – 1915).

По време на войната командва 1-ва артилерийска бригада, с която се сражава при Пирот, Власотинци, Лесковац (1915) и на Добруджанския фронт (1916). През февруари 1918 г. е назначен за помощник-началник на артилерията в Действащата армия, а след края на Първата световна война – за Инспектор на артилерията (1918 – 1919). На 1 октомври 1919 г. излиза в запаса. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ и ІV степен.

 

Варна преди фотографията: Атаката на първи бастион на Варненската крепост - две немски гравюри от 1828 г.

26.10.2022, 09:11

Гравюрата № 1 (в ляво), с размери 21,2 х 16 см, е с неизвестен автор. Тя е издадена от издателството „Johann Andreas Endter Erben” (1670-1854) в Нюрнберг (Nuremberg) през 1828 г.
Авторът представя мощна крепостна стена, усилена с полукръгли, високо извисяващи се над куртината кули. Руските егери щурмуват разрушения от мина Първи бастион. Това е представата на немския художник за Варненската крепост.
Атаката на Първи бастион (по време на Руско-турската война от 1828-1829 г.), взривен от мина на 21 септември (3 октомври) 1828 г. , е извършена на 25 септември (7 октомври) 1828 г. в 5 часа сутринта. В нея участват 110 стрелци от 13-и и 14-и егерски полкове, под командването на капитан Николай Абрамович Докудовски (Докудовский) от 13-и егерски полк и 40 матроси от Черноморския флот, под командването на лейтенант Ефим Петрович Зайцевски (Зайцевский) и мичман Карл Адамович Гюленген [4]. Атакуващият отряд е в състав от 620 души, под командването на подполковник Лисецки (Лисецкий), командир на 13-и егерски полк и резерв от 1 060 души, под командването на флигел-адютант полковник княз Алексей Яковлевич Лобанов-Ростовски (Ростовский). С привлечените резерви руснаците задържат бастиона повече от два часа, но са изтласкани от турците с тежки загуби.
Гравюрата № 2 е с неизвестен автор. Тя има размери 21,2 x 16 см. Авторът представя мощна крепостна стена, усилена с квадратни високо извисяващи се над куртината кули. Руските егери и матроси щурмуват разрушения от мина бастион. В залива на Варна - руският военен флот.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 
 

Джон Т. Томпсън – оръжейният създател, който открадна дизайнът на всяко качествено оръжие

26.10.2022, 09:08

Прословутият автомат „Томпсън“ нашумява много сериозно през Втората Световна война. Можем да видим, че дори Уинстън Чърчил има снимки с безпогрешното оръжие с дисков пълнител. Жителите на Сицилия, които все пак успяват да намерят пътя до Щатите, също приемат оръжието като един ефективен инструмент за разчистване на сметките, особено около сухия период на САЩ. Какво обаче трябва да знаем за това магическо оръжие и неговият създател.
Бригаден генерал Джон Т. Томпсън променя значително воденето на битки, но нека не забравяме, че освен мистичният Томпсън, генералът разработва и още някои интересни идеи за подобряването на военната индустрия. За повечето създатели, едно изобретение е напълно достатъчно да останат в историята само с едно изобретение, но генерал Томпсън дава малко повече на света, впрочем много повече от другите оръжейни производители........Прочети още

 
 

 

САЩ показаха готовност да нанесат ядрен удар по Русия

25.10.2022, 22:57

Имат ли Съединените щати способността незабавно, в рамките на няколко минути, да нанесат обезоръжаващ и без отговор ядрен удар срещу Русия? В продължение на десетилетия конвенционалната мъдрост беше, че не, всяка атака на САЩ би предизвикала незабавен подобен отговор от руската армия. Но сега има основание да се смята, че Вашингтон е стигнал до друго заключение – и нагло го демонстрира.
В четвъртък, 20 октомври, в Арабско море се случи изключително събитие. Публично беше обявено, че Майкъл Курила, командир на Централното командване на САЩ, е посетил атомната подводница „Западна Вирджиния“ (SSBN-736) от клас „Охайо“, която изплува нарочно в Арабско море. Тази подводница, подобно на всички нейни „сестри“, е въоръжена с 24 балистични ракети „Тридент-2“, всяка от които може да носи максимум 10 бойни глави, което общо дава на лодката боеприпаси от 240 стратегически ядрени заряда.......Прочети още

 

САЩ може да предоставят на Украйна предшественика на Patriot - системата Hawk

25.10.2022, 20:53

Според правителствени кръгове САЩ обмислят да доставят на Украйна по-стари системи за противовъздушна отбрана MIM-23 Hawk от запасите си заради масираните руски ракетни нападения и нападения с дронове.

Според двама души, запознати с плановете, администрацията на президента Джо Байдън ще се възползва от президентските правомощия Presidential Drawdown Authority, които ѝ позволяват бързо да прехвърля отбранително оборудване и услуги от собствените си запаси в извънредни ситуации без одобрението на Конгреса. Белият дом отказва да коментира темата пред Ройтерс........Прочети още

 
 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Капацитетът за бързо развръщане на ЕС ще издигне на ново ниво способностите на съюза за бърз и адекватен отговор

25.10.2022, 20:31

„Своевременното операционализиране на Капацитета за бързо развръщане на Европейския съюз (ЕС) ще издигне на ново ниво способностите на съюза за бърз и адекватен отговор.“ Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на заседанието на Военния комитет на Евросъюза, което се проведе на 24 и 25 октомври в Брюксел, Белгия.
В изказването си адмирал Ефтимов подчерта важността от извършването на предварително планиране на стратегическо ниво и дефиниране на ролята на военния инструмент в рамките на интегрирания подход на ЕС по управление на кризи. Той отбеляза важността от провеждането на съвместни учения, което ще допринесе за повишаването на оперативната съвместимост на формированията. Началникът на отбраната подчерта, че е целесъобразно този инструмент да се използва предимно в географски райони, които са в непосредствена близост до Евросъюза, Черно море и Западните Балкани. Той също отбеляза, че Звеното за планиране и провеждане на мисии и операции на ЕС следва да се разглежда като предпочитана структура за командване и управление на Капацитета му за бързо развръщане. Адмирал Ефтимов постави акцент върху важността на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина EUFOR Althea, като подчерта приноса на България в нея.
На форума началниците на отбраната на страните-членки обсъдиха актуални теми от дневния ред на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Сред тях бяха сформирането и практическото прилагане на Капацитета за бързо развръщане в отговор на кризи, подобряването на военната мобилност и текущото състояние на мисиите и операциите на съюза в различни географски региони. Отделна сесия бе посветена на стартираната от ЕС нова военна тренировъчна мисия за подпомагане на украинските въоръжени сили.
Участниците разгледаха също предизвикателствата, съпътстващи бъдещото развитие на архитектурата за командване и управление на водените от Евросъюза мисии и операции. Акцент се постави върху развитието на Звеното за планиране и провеждане на мисии и операции на ЕС на стратегическо ниво и ролята на военните структури в процеса на тяхното планиране и изпълнение. Началниците на отбраната подчертаха, че подобряването на военната мобилност и архитектурата за командване и контрол са от ключова важност за гарантирането на ефективността на Капацитета за бързо развръщане на съюза. Те отбелязаха, че военната мобилност се превръща в една от пресечните точки на съвместните усилия на ЕС и НАТО в стремежа на двете организации да предоставят бърз военен отговор. Подчертаха и необходимостта от адаптирането на командната структура към динамиката на обстановката по сигурността и засилването на ролята на Военния комитет на ЕС при вземане на решение за отговор на кризи.
Източник: mod.bg

 

Подготвят програмата за отбелязване на 110 години от Балканските войни

25,10,2022, 16:48

Основните акценти и проектопрограмата за отбелязване на 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.) бяха обсъдени днес в МО от членовете на Националния инициативен комитет (НИК), създаден с решение на правителството. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие патронажа на честванията през септември м.г. Председател на НИК е министърът на отбраната Димитър Стоянов. Заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, която е и заместник-председател на НИК подчерта, че проявите и посланията трябва да бъдат насочени към всички българи, включително да имат международен отзвук. В този смисъл ще бъде изработена комуникационна стратегия, в която основна роля ще имат БНР, БНТ, ВТК, в. „Българска армия“, в. „Българско войнство“, интернет платформите на институциите, чийто ръководители и представители участваха в заседанието. Вече работим по темата, ВТК има програмни намерения за по-нататък, вестник „Българска армия“ периодично ще информира за събитията, включително се очаква да издаде един до 64-страничен брой, посветен на годишнината, стана ясно от думите на Румяна Станимирова, директор на Информационния център на МО. Готовност за активно участия изявиха и другите национални медии. Предложено бе в националния план да се включи специално издание на вестник „Българско войнство“, който в края на следващата година да обобщи участието на военно-патриотичните организации в честванията.
Генерал от запаса Златан Стойков информира, че СОСЗР ще организира специално отбелязване на обсадата и отбраната на Видин през 1913 г. и участието на запасните военнослужещи. Младши лейтенант от запаса Петър Велчев припомни, че през следващата година се навършват 110 години от създаването на дружество „Военноинвалид“, което също трябва да се има предвид в програмата. От Съюза на ветераните от войните на България бе предложено съвместно с МОН да се проведе национален ученически конкурс за разказ или есе  „За мой родственик, участник в Балканските войни“, като най-добрите творби намерят място в специално издание. Тази идея вероятно ще бъде разширена с участието и на МО, Централното военно окръжие други институции.
Ние имаме богат опит за отбелязване на важни исторически годишнини и вече сме подготвили конкретен план, каза началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев. В него намира място и пътуваща научна конференция с международно участие. От ДА „Архиви“ съобщиха, че подготвят изложба и албум с усилията на Военно-историческия архив във Велико Търново. Съвсем скоро НВИМ ще открие изложба, посветена на годишнината, каза неговият директор доц. д-р Соня Пенкова. Необходим е и ремонт на Военния мавзолей-костница в София. Доц. Пенкова се спря специално на посланията, които трябва да търсим с организирането и провеждането на мероприятията от плана.
Николай Димитров от външно министерство обърна внимание на ролята на Македоно-одринското опълчение, на неговия командир генерал-лейтенант Никола Генев и военните кореспонденти по време на войните. Според генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-началник на отбраната, всичко, което правим, трябва да бъде мост към настоящето и бъдещето на България. Началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Владко Владов информира членовете на НИК, че Българската армия от няколко месеца участва в различни прояви, включително в тържествени проверки (зари), каквито имаше в Свиленград, Кърджали, Смолян и други градове.
Заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов направи редица предложения. Много от тях са свързани с прякото участие на учениците, музеите в страната, историческите факултети, културните ни институти зад граница и др. Според него е добре да има и филателно издание, посветено на българския воин. Заместник-министърът на финансите Александър Свраков изрази уважение към направените предложения.
Секретарят на НИК Диян Валянов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ съобщи основните мероприятия, набелязани в проектоплана от страна на МО. Предвижда се ремонт и обновяване на военни паметници на участници в Балканските войни.  Съвместно с Военна академия „Георги С. Раковски“ ще бъде организирана военно-историческа експедиция по стъпките на Българската армия през войните. Ще бъдат положени грижи за седемте надгробия в църквата „Св. Георги“ в Одрин. 110-годишнина от героичната гибел на полковник Константин Каварналиев ще бъде отбелязана по подобаващ начин на паметника му в района на Дойран, Република Северна Македония. Той загива на 23 юни 1913 г. на 47 години. Възпоменателни ритуали ще има и в Република Сърбия за загиналите в Междусъюзническата, т.е. втората, Балканска война. Във военните формирования ще бъдат проведени традиционните за такива случаи дни на отворени врати. И през 2023 г. ще се проведе ученическия поход по стъпките на Българската армия в област Кърджали.  
Следващото заседания на НИК ще бъде на 10 ноември, когато трябва да бъде приет План за националните чествания на 110 години от Балканските воини с финансов разчет на необходимите разходи, както е записано в решението на Министерския съвет.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Исторически календар

25.10.2022, 09:50

На 25 октомври 1876 година в Сливен е роден полковник Стефан Нойков (1876 – 1925). Завършва Военното училище в София (1897) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1908). От 1908 г. служи като офицер за поръчки в щаба на 2-ра военноинспекционна област и като батареен командир в 3-ти артилерийски полк.
През Първата балканска война (1912 – 1913) е старши адютант в щаба на 9-а пехотна плевенска дивизия, а през Втората балканска война (1913) – командир на дружина от 65-и пехотен полк и началник-щаб на отделната пехотна бригада в състава на 1-ва армия. От януари 1915 г. преподава военна история във Военната академия в София.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) е началник на Разузнавателната секция (1915 – 1916) и на Оперативното отделение (1916; 1917), началник-щаб на 4-та пехотна дивизия (1916). На 6 декември 1917 г. е назначен за началник на Оперативния отдел в Щаба на Действащата армия. След войната заема длъжностите началник на Оперативния отдел в Щаба на армията (1918), командир на 8-и пехотен приморски полк (1918 – 1919), началник на Военното училище (1919 – 1920) и помощник-началник на Щаба на армията (1920 – 1921). Участва като военен експерт в състава на българската делегация при подписването на мирния договор в Ньой (1919).
На 6 януари 1921 г. преминава в запаса и постъпва на дипломатическа работа. По предложение на министър-председателя Александър Стамболийски от 18 май до 9 юни 1923 г. заема длъжността началник на Щаба на армията. Загива при атентата в църквата „Света Неделя“ (25 април 1925).
Автор на книгата „Защо не победихме 1915 – 1918“ (1922). Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ степен и IV степен 2 клас.

Войници от Бронираната бригада, ноември 1944 г.От 25 октомври до 30 ноември 1944 година Втора армия провежда Косовската настъпателна операция. В края на Нишката операция 2-ра армия (4-та, 6-а, 9-а и 12-а пехотна дивизия, Бронираната бригада, 6-и пехотен граничен полк, 4-ти конен полк и армейски части) получава задача да настъпи към Подуево – Прищина и да овладее Косово поле.
От 25 октомври до 3 ноември съединенията пробиват противниковата отбрана и овладяват Подуево, а оттеглилите се на Копаоник планина германски части оказват ожесточена съпротива на подстъпите към Косово поле. При трудни зимни условия войските на 2-ра армия преодоляват Копаоник, на 19 ноември освобождават Прищина и излизат с главните си сили в Косово поле като прекъсват направлението Скопие – Прищина – Сараево.
До края на месеца част от силите преследват оттеглящия се противник и достигат линията Рашка – Нови Пазар. Общите загуби на 2-ра армия в Косовската операция възлизат на 4893 убити, ранени и безследно изчезнали офицери, подофицери и войници.

 

Моравецки заговори за включване на Полша и НАТО във войната в Украйна

25.10.2022, 08:56

Полша и НАТО са готови за всички възможни сценарии що се отнася до заплахи от Изток, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки, предаде Полската агенция по печата, цитирана от БТА.
Моравецки, заедно с министъра на отбраната Мариуш Блашчак и американския посланик в Полша Марк Бжежински, посетиха 32-ра тактическа военновъздушна база в Ласк (централна Полша), където се срещнаха с полски и американски пилоти на Ф-16 и Ф-22 – участници в мисията НАТО по охрана на въздушното пространство на източния фланг на алианса.
„Готови сме за всички сценарии и засиленото присъствие на американски войски, честите срещи между президента Дуда и президента Байдън, моите срещи и тези на г-н заместник министър-председателя Мариуш Блашчак с нашите колеги от САЩ са свидетелство за това“, заяви той на пресконференция в Ласк.
Моравецки допълни, че всички сценарии включват и най-лошите последствия.
„Нека да оставим настрана всякаква наивност, глупост и липса на въображение … днес ние се стремим да подсилим армията, за да защитим Полша и нашите съюзници в сътрудничество с най-силните ни съюзници и най-вече със Съединените щати.“
„Съгласен съм с министър-председателя, ние сме готови за всякакви възможности“, заяви Бжежински. Той добави, че „военният апарат на НАТО и способностите му за управленски контрол“ са „синхронизирани.“
„Ние сме добре организирани, добре екипирани и обучени, и демонстрираме пълна координация в действията си.“ Бжежински посочи особените технологични способности на американските Ф-22 и се позова на мнението на главнокомандващия натовските сили в Европа генерал Дарил Уилямс.
"НАТО Еър Шилдинг" е мисия, която има за цел да усили въздушната защита на източните държави членки, като изгради отбранителен щит, простиращ се от балтийските държави до Черно море.
Източник: https://blitz.bg/

 

От България стартира Карибската криза и разминаването с ядрена война през 1962 г.

25.10.2022, 08:17

Карибската криза е най-острата международна криза по време на Студената война, възникнала в отношенията между СССР и САЩ във връзка с построяването на съветски установки за изстрелване на балистични ракети в Куба.
Кризата започва на 14 октомври 1962 г., когато американското разузнаване информира американския президент Джон Кенеди за наличието на стартови площадки на съветски атомни ракети на острова и завършва 13 дни по-късно на 28 октомври 1962 г., когато съветският лидер Никита Хрушчов обявява, че инсталациите ще бъдат демонтирани.
Кубинската криза се смята за момента, когато Студената война е най-близо до прерастването ѝ в ядрена война. Руснаците я наричат „Карибска криза“, американците – „Кубинска ракетна криза“, а кубинците – „Октомврийска криза“.
Различни изчисления показват, че САЩ има решително превъзходство над Съветския съюз през периода, водещ до Кубинската криза. Към края на 1962 г. Америка има огромно превъзходство по отношение на ядрените оръжия с повече от 300 шахтно базирани междуконтинентални балистични ракети и флот от ядрени подводници, въоръжени с ракети Поларис. От своя страна СССР разполага със само 4 до 6 шахтни установки, по изчисления на Белия дом през 1962 г. Разработването на съветските Р-16 междуконтинентални балистични ракети значително се забавя след октомври 1960 г., когато по време на Катастрофата в Байконур загива целият технически екип и проектът изостава с година.
През 1961 г. Щатите започват разполагането на 15 ракети „Юпитер“ със среден радиус на действие край Измир, Турция, които директно заплашват градовете в западните части на СССР. Президентът Кенеди смята, че тези ракети имат спорна стратегическа стойност; една ядрена подводница е способна да осигури същото, едновременно с незабележимост и по-голяма огнева мощ.
Съветският лидер Хрушчов публично изразява своя гняв заради разполагането в Турция и приема тези ракети като персонална обида. Разгръщането на ракети в Куба (за първи път съветски ракети са разположени извън СССР) е най-вече смятано за директен отговор на Хрушчов за турските ракети.
Съветските ракети със среден радиус на действие на кубинска почва, със своя радиус на действие от 2000 km, могат да заплашат Вашингтон и половината от американските бази с базирани атомни бомбардировачи. Времето на полета на тези ракети е около 20 мин. Освен това, американските радарни системи, ориентирани към СССР, не биха могли да засекат изстрелване от Куба.
През късния август, самолет U-2 фотографира серия установки за ракети земя-въздух, но на 4 септември 1962 г. това е опровергано от президента Кенеди пред Конгреса на САЩ. През нощта на 8 септември първата пратка от ракети SS-4 е разтоварена в Хавана, а втората партида пристига чак на 16 септември. Съветите строят 9 площадки – шест за SS-4 и три за SS-5 с радиус на действие 4000 km. Планираният арсенал е 40 стартови площадки. които ще увеличат капацитета на СССР за първи удар със 70%. Това веднага е забелязано от кубинците и около 1000 съобщения достигат Маями. Те са сметнати за фалшиви от Американското разузнаване.
Серия от несвързани проблеми отлага разкритието за 14 октомври, когато самолет U-2 открива строителната площадка за ракета SS-4 край Сан Кристобал. Снимките са показани на Кенеди на 16 октомври. До 19 октомври полетите на самолетите U-2 показват, че четирите площадки са в бойна готовност. Първоначално американският парламент запазва секретността на информацията, информирайки само 14-те лица от изпълнителния комитет. Великобритания не е информирана до вечерта на 21 октомври. На 22 октомври в телевизионна реч, Кенеди известява за откритието на инсталациите и огласява, че всяка ракетна атака от Куба ще се счита за атака на СССР и ще ѝ бъде отговорено по съответен начин. Също така е организирана морска блокада на Куба, за да се предотвратят следващи доставки на оръжие.
Разполагайки с доказателства за разполагането на ракетни бази в Куба, Кенеди свиква специална група от старши съветници на секретна среща в Белия дом. Тази група по-късно става известна като изпълнителен комитет на съвета за национална сигурност. От сутринта на 16 октомври групата се среща често, за да разработи отговор на заплахата. Незабавното бомбардиране е отхвърлено в началото. Остава само възможността за дипломация, стеснявайки избора до морска блокада и ултимитализъм или пълномащабна инвазия. Избрана е блокада и е планирана инвазия, за която се мобилизират войници във Флорида. Но американското разузнаване греши в броя на съветските и кубински войници в Куба, вярвайки, че те са 10 000 и 100 000, а всъщност те са съответно 43 000 и 270 000. Също те не са наясно с факта, че 12 ядрени бойни глави са вече доставени и монтирани на артилерийски установки Фрог 3 Луна и могат да бъдат изстреляни при заповед на съветския командир на острова – генерал Плиев, в случай на нападение. Въпреки че не са пряка заплаха за континентална Америка, нападението вероятно ще е предшествано от ядрен удар по настъпващите сили с катастрофален резултат.
Това са няколко от проблемите относно морската блокада. Според Фидел Кастро няма нищо нелегално в ракетните инсталации; те със сигурност са заплаха за САЩ, но подобни ракети, насочени към СССР са разположени в Европа (60 междуконтинентални балистични ракети Тор в четири ешелона близо до Нотингам във Великобритания; 30 ракети Юпитер в Италия и един ешелон в Турция). Има известни притеснения за съветската реакция към блокадата, която може да се превърне в ескалиращ ответен удар.
Кенеди прави телевизионно обръщение към американския народ и към съветското правителство на 22 октомври. Той потвърждава присъствието на ракети в Куба и обявява морска блокада като карантинна зона от 926 km около кубинския бряг. Той предупреждава, че военните са подготвени за всяка възможност и осъжда СССР за секретност и лъжа. САЩ са изненадани от голямата подкрепа на своите европейски съюзници, по-специално от подкрепата на президента на Франция Шарл дьо Гол. Въпреки всичко, английският министър-председател Харолд Макмилан, както и по-голяма част от международната общност, не разбират защо не се търси дипломатическо решение.
На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН американският посланик Адлай Стивънсън опитва да принуди съветския посланик Валериан Зорин да отговори на въпроса за съществуването на ядрени оръжия със знаменитата си реплика „Не чакайте превода!“. След отказа на Зорин, Стивънсън показва снимки, направени от американски разузнавателен самолет, които показват ракетни инсталации в Куба.
Хрушчов изпраща писма към Кенеди на 23/24 октомври твърдейки за възпиращата роля на ракетите в Куба и мирните намерения на Съветския съюз. Въпреки това, СССР предлага две различни спогодби на американското правителство. На 26 октомври те предлагат изтегляне на ракетите в замяна на гаранция за ненападение или инвазия на Куба. Втората спогодба е излъчена по радио Москва на 27 октомври и изисква премахването на ракетите в Турция в допълнение на условията от предишното споразумение. Кризата достига своя връх на 27 октомври, когато самолет U-2 (пилотиран от Рудолф Андерсън) е свален над Куба и пилотът загива, а друг самолет U-2 е почти прихванат в Русия, след като се изгубва край източните съветски граници в Сибир. На същата дата американски кораб разкрива присъствието на съветска подводница B-59 с торпедо с ядрена бойна глава в близост до блокадата и само по случайност не избухват военни действия. По същото време съветски търговски кораби приближават карантинната зона. Отговорът на Кенеди е публично да приеме първата спогодба и да изпрати Робърт Кенеди в съветското посолство тайно да приеме втората. Ракетите Юпитер ще бъдат премахнати от Турция след 6 месеца. Съветските кораби се връщат и на 28 октомври Хрушчов оповестява, че е наредил премахването на съветските ракети от Куба. Думите на държавния секретар на САЩ Дийн Ръск „Бяхме се втренчили очи в очи и другият току-що мигна.“ са резултат от това решение. Доволен от оттеглянето на ракетите Кенеди нарежда край на карантината на Куба на 20 ноември. - Още за операция "Анадырь" (видео)

 

25 октомври 1922 г. Край на гражданската война в Съветска Русия

25.10.2022, 08:13

В 4.00 ч. сутринта на 25 октомври 1922 г. Червената армия влизат във Владивосток. Корабите с остатъците от японските и белогвардейски войски два часа преди това са напуснали града.
След абдикацията на цар Николай II през февруари 1917 г. и последвалата победа на болшевиките през октомври същата година, Русия е разкъсана от кръвопролитен конфликт.
През февруари 1922 г. частите на Червената армия преминават в настъпление в Далечния изток на Русия. Те отхвърлят предните части на противника и на 10 февруари предприемат щурм на Волочаевската позиция. Три денонощия при температури от минус 35-градуса и дълбока снежна покривка червеноармейците непрекъснато атакуват противника. Накрая отбраната му е сломена. На 14 февруари Червената армия заема Хабаровск. Белогвардейците отстъпват зад неутралната зона под прикритието на японски войски. През септември 1922 г. белите отново се опитват да преминат в настъпление, но са разгромени.
На 24 октомври японското командване е принудено да сключи споразумение с Червената армия за своите войски от Далечния Изток. Ден по-късно пада и Владивосток.

 

 

Литва купува шведски ракети на стойност €45 милиона в опит да подсили отбраната си

24.10.2022, 23:16

Литва възложи договор на стойност 45 милиона евро на шведската отбранителна фирма Saab за производство и доставка на управляеми ракети за нейната система за противовъздушна отбрана с малък обсег RBS-70.
Сделката е част от стремежа на страната да увеличи разходите за отбрана на фона на нарастващите регионални заплахи.
Според министъра на отбраната Арвидас Анушаускас, управляемите ракети Bolide и MK2 ще помогнат на литовските военни да осигурят по-ефективно изпълнение на противовъздушната отбрана, повишавайки готовността на европейската нация, ако инвазията на Русия в Украйна се разпространи в други страни.
"Литва се учи от уроците на Украйна и се съсредоточава върху инвестирането в противовъздушната отбрана: придобива системи за противовъздушна отбрана, засилва наблюдението и контрола на въздушното пространство и укрепва подкрепата на страната домакин, за да гарантира способността да приема съюзници бързо и ефективно", заявиха от Министерството на националната отбрана, цитирани от The Defense Post.
Управляваните ракети MK-2 могат да поразяват цели на разстояние до седем километра, докато Bolide може да се похвали с подобрен двигател за увеличена скорост, надморска височина и разстояние.
RBS-70 на Saab е противовъздушна система с малък обсег, която може да се управлява независимо в самостоятелен режим и да бъде свързана с радар за наблюдение.
Той използва детектор на лазерен лъч, за да насочи ракетата към нейната цел.
Системата за каране на лазерен лъч на оръжието, монтирана на опашката на ракетата, може също да победи сложни устройства за заглушаване.
Министерството на отбраната на Литва избра RBS-70 за своя система за противовъздушна отбрана с малък обсег поради лесната й поддръжка, повишената мобилност и устойчивостта на електромагнитни смущения.
В момента системата е на въоръжение в батальона за противовъздушна отбрана на литовските въоръжени сили. - (видео)
Източник: https://money.bg/

 

Проектобюджет - 2023: 350 млн.лв. повече за персонал в МВР, 200 млн. лв. – в МО

24.10.2022, 23:06

Разходите за отбрана, съгласно класификацията на НАТО, са разчетени на 1,85 % от БВП. Това анонсира министърът на финанасите Росица Велкова във връзка с подготовката на бюджета за 2023 г.  Най-голям е ръстът в средствата за персонал в системата на Министерството на вътрешните работи, който в абсолютен размер възлиза на 350 млн. лв., или 19 на сто от разходите за персонал по бюджета на МВР, утвърдени със ЗДБРБ за 2022 г., следван от Министерството на отбраната (в т.ч. държавните висши военни училища) в размер на 200 млн. лв., или 16 на сто от разходите за персонал по бюджета на МО, утвърдени със ЗДБРБ за 2022 година. Най-висок ръст в относителен размер се наблюдава в системата на Министерството на земеделието, където разходите за персонал са увеличени с 43 на сто спрямо утвърдените със ЗДБРБ за 2022 г. разходи за персонал по бюджета на министерството. На втора позиция по процентно увеличение на разходите за персонал, спрямо утвърдените със ЗДБРБ за 2022 г. е Министерството на иновациите и растежа – 36 на сто.
В законовите срокове, до 31 октомври, Министерството на финансите ще разработи проектозакон за държавния бюджет за 2023 г. и ще го предложи на Народното събрание и на редовното правителство. Тя уточни, че МФ е подготвило три варианта на проектобюджет: проект на удължителен закон, който запазва разпоредби на закона за бюджет за 2022 г., вторият законопроект е законопроект при действащи политики през 2022 г., разработен е и законопроект, който отговаря на фискалните правила за дефицита, но има значителни промени в политиките, които служебното правителство не може да направи. Ще бъде предложен вторият вариант – този със запазени действащи политики през 2022 г., каза министър Велкова.
Източник: https://otbrana.com/

 

Български и испански изтребители ще изпълняват съвместно задачи по охрана на въздушното пространство

24.10.2022, 20:23

Българските и испанските изтребители ще изпълняват съвместно задачи по охрана на въздушното пространство в периода 14 ноември – 2 декември 2022 г. Съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Испания одобри със свое решение Министерският съвет. Мисията е в изпълнение на мерките за гарантиране на сигурността на съюзниците от Алианса и на задачите в Постоянно действащия план за противовъздушна и противоракетна отбрана в Интегрираната система на НАТО (NATINAMDS).
Военновъздушните сили на Кралство Испания ще предислоцират в нашата страна до 200 военнослужещи и до 8 самолета Eurofighter F-2000 Typhoon.
В усилената охрана на въздушното пространство съвместно с българските ВВС ще участват 2 самолета в денонощно дежурство заедно с българските ВВС. Испанските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Българските Военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана /NATINAMDS/. Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.
Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.
Участието на личен състав и техника от българските Военновъздушни сили в съвместните операции по Air Policing доказват способностите на бойната авиация на България да действа интегрирано със силите на съюзническите държави за гарантиране на въздушната сигурност на страните от Алианса.
Решения за гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа бяха взети от държавните и правителствени ръководители на страните-членки на срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. Едно от тези решения е усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от Източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип. До тази година българските Военновъздушни сили са изпълнявали съвместно задачи по Air Policing през 2014 г. и 2016 г. със сили и средства от ВВС на САЩ и през 2017 г. - със сили и средства от ВВС на Република Италия. През тази година в усилената орана на въздушното пространство съвместно с българските ВВС участваха сили и средства на военновъздушните сили на Испания и Нидерландия.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Румънският министър на отбраната Василе Дънку подаде оставка

24.10.2022, 20;15

Министърът на националната отбрана на Румъния Василе Дънку обяви днес, че е подал оставка от поста, предаде агенция Аджерпрес.
“Тази сутрин подадох оставката си като министър на националната отбрана на министър-председателя на Румъния Николае Чука”, написа Дънку на страницата си във Фейсбук.
Той прилага и текста на оставката, изпратена до премиера, в която говори за “невъзможност за сътрудничество” с президента Клаус Йоханис.
“Мотивирам жеста си през перспективата за невъзможност за сътрудничество с президента на Румъния, който е върховен главнокомандващ на армията. Смятам за необходимо да се оттегля от тази позиция, за да не накърня по никакъв начин процесите на вземане на решения и програмите, които изискват плавност в цялата верига на командване, и за да не блокирам редица проекти, които са абсолютно необходими за оптималното функциониране на министерството на националната отбрана и румънската армия“, посочва Василе Дънку.
Източник: bta.bg

 

В Румъния пристигнаха два конвоя с френска военна техника за бойната група на НАТО в страната

24.10.2022, 20:03

Два конвоя с френска военна техника влязоха в Румъния в неделя вечерта през ГКПП Нъдлак на границата с Унгария, предаде агенция Аджерпрес.
Първият конвой е съставен от леки пехотни бронирани машини, а вторият – от тежки пехотни бронирани машини, съобщи румънското министерство на националната отбрана.
Двата конвоя са били посрещнати от френския полковник Александър дьо Фелигонд от бойната група на НАТО и полковник Тибериу Кожокару от командването на многонационалната дивизия “Югоизток”. Конвоите са предназначени да допълнят техническите средства на предната бойна група на НАТО, разположена в базата Чинку в окръг Брашов.
Логистичната операция по изпращане на оборудването от база във Франция до базата Чинку в Румъния започна на 18 октомври. Военните конвои са изминали над 2000 км. Операцията е наречена “Балаур” на името на митологичния змей от румънските легенди.
Бойната група на НАТО в Румъния беше сформирана през май чрез трансформиране на многонационалните съюзнически елементи на силите за отговор на НАТО, разположени в страната.
След предложението на Франция да поеме ролята на рамкова държава, френският батальон, разположен в Румъния, считан за острието на силите на НАТО с много високо ниво на реагиране, формира предна бойна група на територията на страната, интегрирайки на ротационен принцип войски от Белгия и Нидерландия, уточнява румънското министерство на отбраната.
Източник: bta.bg

 

Архангелова задушница ще бъде отбелязана във всички гарнизона в страната

24.10.2022, 13:58

Министърът на отбраната Димитър Стоянов е отдал заповед за организиране отбелязването на Архангелова задушница на 5 ноември т.г. В документа се посочва, че началниците на гарнизони в страната във взаимодействие с командирите на военни формирования трябва да организират и да участват в отбелязване на Архангелова задушница с ритуал по полагане на венци и цветя и отслужване на панихида. В заповедта се уточнява, че ритуалите и панихидите следва да се провеждат на регистрирани, като военни паметници в областта, българско военно гробище, костница или паметник на загиналите в Сръбско-българската война през 1885 г., двете Балкански войни през 1912-1913 г., Първата световна война през 1915-1918 г. и Втората световна война през 1941-1945 г.
Според заповедта организацията на отбелязването на Архангелова задушница, известна още като Войнишка, трябва да се осъществи от началниците на гарнизони, съвместно с най-висшите духовници в съответните населени места. В България има 21 гарнизона, които са в Асеновград, Белене, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Карлово, Казанлък, Ловеч, Плевен, Пловдив, Русе, Самоков, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол.  
Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Израелското правителство избра нов началник на ГЩ  на армията

24.10.2022, 13:23

Правителството на Израел одобри номинацията на бившия ръководител на военни операции в ивицата Газа и по границата с Ливан генерал-майор Херци Халеви за нов началник на ГЩ на ВС на страната, съобщи Франс прес.
Догодина той ще наследи на поста Авив Кохави, чийто тригодишен мандат изтича. Министърът на отбраната Бени Ганц предложи през септември Халеви и вчера кандидатурата му бе одобрена от  правителството, ръководено от Яир Лапид. “Предизвикателствата пред израелската армия са многобройни и сложни, като започнем с антитерористичната операция “Разбиване на вълната” в Дженин и Наблус (на окупирания Западен бряг), борбата срещу иранската ядрена програма и пропагандирането на тероризма от Техеран в Близкия изток”, заяви Лапид на седмичното заседание на кабинета. “Въпреки успехите ни на всички фронтове, битката никога не трябва да спира, ние не можем да си позволим да сваляме гарда”, добави израелският премиер и пожела успех на генерал Халеви.
Новият началник щаб е роден през 1967 г. в Ерусалим, завършил е философия и търговия. Магистър е по управление на човешките ресурси от Университета за национална отбрана във Вашингтон.
Херци Халеви влиза в израелската армия през 1985 г., първо служи в парашутно-десантен батальон и се издига до елитната специална част “Сайерет Маткал”, която впоследствие оглавява. Ръководи и 91-ва дивизия, отговаряща за защитата на границата с Ливан – страна, която на практика е във война с Израел, отбелязва Франс прес.
През 2014 г. Халеви става началник на военното разузнаване, а четири години по-късно ръководи южното командване, отговарящо за операции срещу палестинската групировка “Хамас” и “Ислямска държава” в ивицата Газа, преди да заеме вторият по важност пост в израелската армия.
През последните месеци напрежението в северните части на окупирания от 1967 г. Западен бряг расте, като в бастионите на въоръжени групировки Дженин и Наблус зачестяват операциите на израелската армия в отговор на смъртоносните нападения от март и април.
Източник: bta.bg

 

Исторически календар

24.10.2022, 13:10

На 24 октомври 1865 година в Прилеп, Македония, е роден генерал-майор Григор Кюркчиев (1865 – 1925).
Участва като юнкер в Сръбско-българската война (1885) и се сражава при Драгоман, Сливница и Пирот, след което завършва Военното училище в София (1885). Служи в пехотата (8-и пехотен резервен полк, 18-и пехотен етърски полк, 19-и пехотен шуменски полк) и като началник на 19-о полково военно окръжие (1909), помощник-командир на 3-ти пехотен бдински полк (1911) и командир на дружина в същия полк (1912).
По време на Първата балканска война (1912 – 1913) командва дружината в боевете при Лозенград, Люлебургаз, Изетин и Ялос. През юни 1913 г. поема командването на 65-и пехотен полк, с който се сражава във Втората балканска война (1913) срещу сръбските войски. От август 1913 до септември 1915 г. е командир на 24-ти пехотен полк.
В Първата световна война (1915 – 1918) командва 2-ра бригада от 11-а пехотна македонска дивизия и воюва на Южния фронт в Македония. Тежко ранен в боя при с. Долно Чичево (1 ноември 1915) генерал Кюркчиев загубва десния си крак. След като се възстановява отказва да служи в тила и с дървен крак отново се връща на фронта. До края на войната е начело на бригадата, а войниците му изработват специален стол – носилка за любимия си командир, с който го носят по скалите и върховете на Беласица. Излиза в запаса през август 1919 г. и до 1922 г. е председател на Главната ликвидационна комисия. Кавалер на военния орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас и IV степен 2 клас.

Загива при атентата в църквата „Св. Неделя“ на 16 април 1925 г.

 

Модернизацията на армията чака гласуване от Народното събрание

24.10.2022, 13:04

Програмата за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната е внесена от служебното правителство в 48-ото Народно събрание и чака гласуване, за да стартира изпълнението й. В нея са включени всички идентифицирани към момента проекти за модернизация, които са на стойност над 100 млн. лева. Те са разделени в две групи, в зависимост от сроковете на реализиране. Десет са до 2026 г. и три за периода 2026-2032 г.
В първата група са включени  придобиване на бронирани машини за изграждане на механизирана бригада; развитие на способностите за артилерийска поддръжка, чрез придобиване на 155 мм гаубици; изграждане на система за противовъздушна отбрана (ПВО) на механизирана бригада; придобиване на ракетна система за залпов огън с повишена мобилност; придобиване на 8 F-16 Block 70 за доизграждане на изтребителна авиационна ескадрила; придобиване на нови трикоординатни радари; придобиване на зенитно-ракетни комплекси; придобиване на БЛС от висок клас; придобиване на брегови противокорабни комплекси и придобиване на многоцелеви дизел-електрически подводници.
Във втората група за периода 2026-2032 г. са предвидени  придобиване на специални  бронирани инженерни машини за батальонните бойни групи; ридобиване на тактически комуникационно-информационни системи и овишаване способностите на ВМС чрез придобиване на ракетни катери. За периода 2026-2032 г. са предвидени.
За тези 13 проекта са предвидени разходи за 6 640,7 млн. лева. Освен тези средства, за изпълнение на вече сключени договори (включително и за придобиване на първите самолети F-16, многофункционалните патрулни кораби, строителство и строителни услуги и други), както и за по-малки проекти на стойност под 100 млн. лева, за периода 2022-2032 г. по бюджета на МО са планирани 2 660,9 млн. лв.
Освен това, се посочва в програмата, съществена роля за постигането на отделните способности и тяхното ефективно използване ще играе изграждането на необходимата инфраструктура.
Цялостният процес по поддържане и развитие на способностите включва допълнителни инвестиционни разходи за реализацията и на по-малки проекти. Отделно, по прогнозния бюджет на Министерството на отбраната са заложени необходимите равнища на разходи за личен състав и издръжка, от които се финансират останалите елементи на отбранителните способности.
Основен източник за финансиране на изпълнението на проектите за модернизация за изграждане на отбранителните способности на Въоръжените сили са бюджетът на министерството за отбрана и разходите за отбрана по централния бюджет, се отбелязва в документа. Освен това, се посочва, че средства е възможно да бъдат осигурени чрез държавен заем; двустранни механизми за финансиране с участие на САЩ (Програма за чуждестранно военно финансиране - FMF, Програма за чуждестранни военни продажби - FMS, Програма за изграждане на капацитет - BPC, Фонд за подпомагане на европейската отбрана - ESAF, Фонд за намаляване на руското влияние - CRIF, Фонд „Подобряване на морската осведоменост“ - MDA); европейски програми (Постоянно структурирано сътрудничество - PESCO, Европейски фонд за отбрана - EDF,  Европейска програма за промишлено развитие в областта на отбраната - EDIDP и др.). и програма на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP).
Изпълнението на проектите за модернизация изисква устойчив финансов механизъм за дългосрочно планиране и управление на капиталовите разходи, е записано в програмата. В тази връзка се смята, че е целесъобразно с нормативен акт на Министерски съвет, приет за съответната бюджетна година, да се предвиди възможност за прилагане на сметка за чужди средства при извършването на разплащанията по проектите за модернизация за сметка на предвидените за тази цел разходи по бюджета на Министерството на отбраната (включително и разходи, прехвърлени по бюджета на Министерството на отбраната текущо през бюджетната година за сметка на централния бюджет или други бюджети). Аргументите са, че по този начин ще се осигури по-голяма гъвкавост и минимизиране на риска от неусвояване на средства за проекти, свързани с модернизацията.
Има и едно предупреждение. Посочва се че изпълнението на задачите на Въоръжените сили произтичащи от Конституцията на Република България и съюзните ангажименти изисква запазване на разходите за отбрана на ниво не по-ниско от 2% от БВП след 2024 г. до края на периода през 2032 г. Ефективно и ефикасно изразходване на средствата ще се постига при заделянето на не по-малко от 20% от разходите за отбрана за капиталови разходи. Обаче, дори при изпълнение на параметрите 2% от БВП разходи за отбрана и от тях 20% за капиталови разходи, в периода 2023-2025 г. се очертават сериозни дефицити по линия на капиталовите разходи.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Великите военни изцепки: Битката в Тевтобургската гора

24.10.2022, 08:16

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл......Прочети още

 

 

Положихме венци и цветя на българското военно гробище в Ново село

23.10.2022, 16:44

 Снимка: Димитър БебеновС възпоменателна проява в Ново село, Република Северна Македония, завърши военно-историческата визита на Съюза на ветераните от войните на България, водена от неговия заместник -председател полковник от запаса Петър Пандурски и представители на Министерството на отбраната. След поклонението пред героизма на българските воини при Страцин през октомври 1944 г. и панахидата на паметника на полковник Константин Каварналиев, загинал през 1913 г., днес участниците в инициативата, посветена и на 110 години от Балканските войни,  посетиха българското военно гробище на 20 км. от Струмица и 30 км. от Петрич.
Венец от името на министъра на отбраната Димитър Стоянов поднесоха Кристина Алексова и Радослав Симеонов от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“. Венецът на СВВБ бе поставен от ветераните от войните Мария Георгиева, Любен Ризов, Иван Прангов, Иван Караджов и Марин Узунов. За всеки надгробен знак имаше карамфили. Тук лежат костите на български войни от двете балкански войни и Първата световна война.    
Със заповед на председателя на СВВБ помощник-военният ни аташе в Скопие майор Диян Динев бе удостоен с награден знак „За признателност“. Отличието връчи 99-годишният ветеран от Варна Иван Караджов. Моментът беше особено вълнуващ за председателя на Областната организация на СВВБ в Пазарджик Петко Генуров, който се поклони на гроба на своя чичо Атанас Генуров от 40-ти пехотен полк, загинал на 28 юни 1913 г.
СВВБ е член на Националния инициативен комитет за отбелязване на 110 години от Бълканските войни, създаден с решение на правителството. До края на тази и следващата година военно-родолюбивата дейност на Съюза е посветена на тази годишнина и на героизма на българския воин за освобождението и обединението на нашите земи.
***********  
Ново село се намира в Република Северна Македония (РСМ). Разположено е в южното подножие на планината Огражден. Надморската му височина е 240 m. Център е на едноименната община. Най-близките градове са Струмица – на 21 km, и Петрич – на 29 km. Българското военно гробище се намира недалеч на югозапад от селището.
Ако се идва от България, след пресичането на границата – при ГКПП „Златарево“, се продължава по шосето за гр. Струмица. В началото се минава през с. Ново Конярево, след което се достига Ново село. В неговия център се поема наляво – югоизток, по пътя за с. Мокриево. Веднага след последните къщи основният път се изоставя и се поема наляво – в почти южна посока. След 250 m се достига до оградата на гробищния парк, в източния край на който е военното гробище.
То е оградено с каменна ограда. Все още не е известна годината на неговото изграждане. В него са положение телата на 71 български войници загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Петнадесет от тях са родом от селища, днес в пределите на днешната Република  Северна Македония (в това число двама души от самото Ново село), трима от Егейска Македония, двама от Западните покрайнини, по един от Източна Тракия, Косово и Северна Добруджа. В гробището са погребани също един пленник – сърбин, а по-късно и двама жандармеристи, също сърби.
По политически причини след 1944 г. военното гробище остава без нужните грижи. През 1966 г. властите разрушават централният му паметник. Но защото тук са телата на гореспоменатите трима сърби, гробището е спасено от пълно унищожение.
През октомври 1996 г. е получено разрешение за извършване на възстановителни дейности. Средствата са осигурени от д-р Милен Врабевски и ръководената от него фондация „Българска памет“. Надгробията – кръстове  от мрамор, са наново изработени. Те са със същата форма, размери, големина и надписи като старите. На всяко от тях има кръст за храброст, под който е името на загиналия, неговият военен чин, датите на раждане и смърт, както и родното му място. Отново е изграден и централният паметник. Върху него също има  кръст за храброст и надпис „Българио, за тебе тѣ умрѣха“. Работата е подкрепена от местните жители и общинската администрация в Ново село.
Откриването на възстановеното военно гробище става още същата година – на 4 ноември (Архангелова задушница). На церемонията присъстват множество официални лица и граждани от България и Македония, сред които и тогавашният български президент – Георги Първанов. Оттогава всяка година тук се отслужват панахиди. Паметта на загиналите бойци се почита също от граждани и представители на различни институции от двете страни.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Германия изпраща нова партида оръжия на Украйна

23.10.2022, 08:42

Германските власти обявиха, че са изпратили поредната партида военна помощ за Украйна.
Това съобщи Би Би Си. Медията се позова на уебсайта на правителството в Берлин.
Както бе съобщено, украинската страна получи пет бронирани ремонтно-евакуационни машини Bergepanzer 2, седем тежки и средни понтонни системи, както и 167 000 патрона за огнестрелни оръжия.
Украинската армия е получила и 30 зенитни самоходни артилерийски системи Gepard, 500 зенитни ракети Stinger, близо 15 000 противотанкови мини, 350 000 детонатора, както и 10 оръдия и 14 сензора и заглушителя за борба с безпилотни летателни апарати.
Освен това Германия е предала на Украйна различни видове оборудване и зимна екипировка за военните.
По-рано беше съобщено, че Германия е предала на Украйна най-новата германска зенитно-ракетна система IRIS-T.

 

Исторически календар

23.10.2022, 08:26

На 23 октомври 1863 година в Свищов е роден генерал от пехотата Пантелей Киселов (1863 – 1927). Завършва Военното училище в София (1883) и служи в 15-а пехотна ломска дружина.
През Сръбско-българската война (1885) командва рота в 3-ти пехотен бдински полк и участва в отбраната на Видинската крепост. Последователно заема длъжностите ротен командир в 13-и пехотен рилски полк (1886), командир на дружина от 8-и пехотен полк (1899), комендант на София (1906 – 1908), командир на 5-и пехотен дунавски полк (1909).
От 10 март 1912 г. командва 8-и пехотен приморски полк, с който воюва в Балканските войни (1912 – 1913) при Селиолу, Гечкенли, Караагач и на Калиманската укрепена линия. През септември 1913 г. е назначен за командир на 2-ра бригада в 4-та пехотна преславска дивизия, а от следващата година поема командването на дивизията. Ръководи войските при овладяването на Тутраканската крепост (6 септември 1916), пробива на Кубадинската позиция (21 октомври 1916) и успешните отбранителни действия на Южния фронт при Завоя на р. Черна
(1917 – 1918). На 12 октомври 1918 г. става началник на 3-та военноинспекционна област, а през 1919 г. е произведен в чин генерал от пехотата и приведен в запаса. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 1 и 2 клас.

 

Су-25 в България – Началото

23.10.2022, 08:11

В средата на 80-те години бойната авиация на България се развива много динамично, като модернизацията става според възможностите на икономиката на страната.
Особено внимание се отделя на повишаване на ударните възможности.
В движение са променени редица планове и възгледи, заложени при дългосрочното планиране още в средата на 70-те години.
След като през 1976 г. в 25-и изтребително-бомбардировъчен авиополк (ибап) в Чешнигирово започва да постъпва изтребителя-бомбардировач с изменяема геометрия на крилото МиГ-23БН, се предполага, че през следващите години именно този тип самолет трябва да продължава да заменя морално остарелите изтребители-бомбардировачи МиГ-17 в 22-ри ибап в Безмер.......Прочети още

 

Варна преди фотографията: две гравюри на Георг Бенедикт Вундер от руската обсада на Варна през 1828 г.

23.10.2022, 08:07

Гравюрите са работа на немския художник, гравюр и литограф Георг Бенедикт Вундер (Georg Benedikt Wunder, 1786-1858). Те са издадени през 1831 г. в Нюрнберг (Nurnberg) от Фридрих Кампе (Friedrich Campe, 1777-1846), гравьор, картограф и издател.
Първата гравюра представя сражението (вылазка) между турците и руснаците на 12 септември 1828 г. пред крепостните стени на Варна (увенчани с високи зъбери).
Втората гравюра представя предаването на ключовете на Варненската крепост на руския император Николай I на 29 септември (11 октомври) 1828 г. на фона на Варненската крепост и Варненския залив, пълен с руски военни кораби*.
* В действителност церемония по предаване на ключовете на Варненската крепост на сушата не е имало. Ключовете на крепостта са предадени на 29 септември (11 октомври) в 1 часа след обед на борда на адмиралтейския кораб „Париж“.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 
 

Последното пътуване на Каспийския звяр - от водите до музея

23.10.2022, 08:04

Той се е отпуснал спокойно край бреговете на Каспийско море. Прилича повече на колосален воден звяр - причудливо творение, което се чувства по-удобно в дълбините, отколкото над вълните. Със сигурност не прилича на нещо, което някога би могло да лети.
След като повече от три десетилетия Каспийското чудовище лежи в морето, то отново е в движение. Една от най-причудливите летящи машини, създавани някога, е на път да завърши последното си пътешествие.
През юли тази година, след 14 часа в морето, флотилия от три влекача и два ескортни кораба маневрира бавно по бреговете на Каспийско море, за да достави своя обемист товар до местоназначението му - участък от брега близо до най-южната точка на Русия. Именно тук, до древния град Дербент, в руската република Дагестан, 380-тонният Lun-class Ekranoplan намери своя нов и най-вероятно окончателен дом........Прочети още

 
 

 

Испания потвърди: Разполагаме изтребители в България

22.10.2022, 20:40

Испания потвърди днес, че през следващите месеци ще разположи изтребители в България и Румъния, предаде Франс прес.
Целта е да бъде подсилен източният фланг на НАТО, в рамките на стратегията за възпиране, на фона на руската инвазия в Украйна. Испанското министерство на отбраната съобщи в комюнике, че между средата на ноември и началото на декември ще изпрати в България шест изтребителя "Юрофайтър" със 130 военни, които ще изпълняват "тренировъчни мисии за еър полисинг". От декември до края на март 2023 г. в Румъния ще бъдат разположени осем изтребителя Ф-18М също със 130 души персонал от испанските военновъздушни сили.
В комюникето пише още, че от 17 октомври в Румъния е инсталиран "радар за въздушно наблюдение с голям обсег". Той се намира в базата "Скиту", където ще остане до края на март или до края на юни 2023 г. Радарът е активен 24 часа в денонощието благодарение на 38 военни, изпратени да го поддържат. Това позволява "да бъде контролирано въздушното пространство по източния фланг на НАТО", отбелязва испанското министерство на отбраната.
В комюникето се обяснява, че по този начин Испания участва в усилията "на съюзниците за реакция и възпиране", по-конкретно като "осигурява въздушен щит чрез увеличаване на редовните мисии на военновъздушните сили". След руската инвазия в Украйна през февруари тази година страната вече изпрати 12 военни самолета в България, Литва и Естония.
Източник: https://fakti.bg/

 

60 гoдини oт Kapибcĸaтa ĸpизa - мoмeнтът, в ĸoйтo cвeтът бeшe нa pъбa нa ядpeнa вoйнa

22.10.2022, 20:27

Ha 22 oĸтoмвpи 1962 г. aмepиĸaнcĸият пpeзидeн Джoн Keнeди пpaви тeлeвизиoннo oбpъщeниe ĸъм aмepиĸaнcĸия нapoд и ĸъм cъвeтcĸoтo пpaвитeлcтвo.
B нeгo тoй пoтвъpждaвa пpиcъcтвиeтo нa paĸeти в Kyбa и oбявявa мopcĸa блoĸaдa ĸaтo "ĸapaнтиннa зoнa" oт 926 km oĸoлo ĸyбинcĸия бpяг.
Toй пpeдyпpeждaвa, чe вoeннитe ca пoдгoтвeни зa вcяĸa възмoжнocт и ocъждa CCCP зa ceĸpeтнocт и лъжa.......Прочети още

 

Исторически календар

22.10.2022, 19:57

На 22 октомври 1850 година в Санкт Петербург, Русия, е роден санитарен полковник Димитър Виницки (1850 – 1935). Завършва ветеринарния отдел на Императорската медико-хирургическа академия в Санкт Петербург (1877).
Участва в Руско-турската война (1877 – 1878) като ветеринарен лекар, а през 1880 г. постъпва в Българската армия, където заема длъжностите главен ветеринарен лекар на Източнорумелийската милиция и жандармерия (1880 – 1885) и ветеринарен лекар във 2-ри артилерийски полк (1885 – 1887).
Симпатизира на делото на Съединението и поддържа близки връзки със 3ахари Стоянов, Райчо Николов и др. През 1887 – 1893 г. се числи в запаса, след което служи като ветеринарен лекар в 3-ти артилерийски полк (1893 – 1895) и завеждащ конските военноремонтни депа и конезавода в Божурище (1895 – 1906).
От 1906 до 1914 г. е Главен ветеринарен лекар на Българската армия и началник на Военно-ветеринарното отделение и Ветеринарно-ремонтната част при Военното министерство. Избран е за почетен член на Съюза на ветеринарните лекари в България (1900).
Излиза в запаса през 1914 г. Автор е на „Спомени за Освободителната война 1877 – 1878. Източна Румелия, Съединението 1885 и детронирането на княз Батенберг 1886 г. Регентството.“ (1928). Награден с военен орден „За храброст“ IV степен.

На 22 октомври 1881 година в Ловеч е роден генерал-майор Анастас Ватев (1881 – 1967). Завършва Военното училище в София (1903) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1912).
Воюва в Първата Балканска война (1912 – 1913) като командир на батарея от 4-ти гаубичен артилерийски полк и е ранен в боевете при Чаталджа.
През Първата световна война (1915 – 1918) заема длъжностите началник-щаб на 1-ва и на 2-ра бригада от 7-а пехотна дивизия, командир на дружина в 13-и пехотен полк и началник на Оперативния отдел в Щаба на Действащата армия.
В следващите години служи като помощник-командир на 8-и и на 1-ви пехотен полк (1919 – 1923), началник-щаб на 6-а пехотна дивизия и началник на Врачанското окръжие (1923 – 1927), командир на 8-а пехотна дивизия (1928 – 1932) и началник на 2-ра военноиспекционна област (1932 – 1934). От 1932 до 1934 г. ръководи Централното управление на Военния съюз.
На 9 май 1934 г. е назначен за министър на войната. При подготовката на военния преврат (19 май 1934) не изпълнява нареждането на Централното управление да постави начело на частите от Софийския гарнизон верни на Военния съюз офицери. Поради това на 18 май 1934 г. е арестуван, уволнен от армията и екстерниран от страната, където се завръща след година и половина. Награден с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

 

В района на Дойран загива славен български командир

22.10.2022, 17:20

Членове на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) и представители на Министерсвото на отбраната почетоха днес героизма на полковник Константин Каварналиев и неговите войници преди 109 г. Възпоменателната проява бе пред паметника на славния командир в района на Дойран, Република Северна Македония. Заупокойна панахида отслужи отец Стоил от местната епархия. Самият той е получил богословството си образование във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. За героя говори полковник от запаса Кирил Парапанов.
Поднесени бяха венци и цветя от СВВБ и Министерството на отбраната. Тук бе 95-годишният ветеранът от Втората световна война Любен Ризов, чийто двама дядовци по майчина и бащина линия са загинали в боевете край Дойран. Бащата на Иван Караджов, който, макар че кара вече стотната си година, изкачи върха до паметника, е участвал през 1913 г. в превземането на Одрин.  Моят дядо Данчо също е бил на фронта на Балканската война, каза капитан от запаса Марин Узунов, който е на 100 години и 6 месеца. Дядото на 99-годишния д-р Иван Прангов е участвал с първия набор в Сръбско-българската война, а баща му с 34-ти Троянси полк – в Първата световна война. Самият д-р Прангов е ветеринарен лекар, но войнишката му специалност е минохвъргач. Чест прави на тези мъже ветерани от последната война, които събраха сили и дойдоха на възпоменанието. И си пожелаха догодина на 23 юни да бъдат пак тук, за да отбележат 110 години от гибелта на полковник Каварналиев. Вчера на Страцин, днес на Дойран, а утре на Ново село с ветераните са помощник-военният ни аташе в Скопие майор Диян Динев, д-р Димитър Петков от МО и представителите на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Кристина Алексова и Радослав Симеонов.   
*********
Паметникът на полковник Константин Каварналиев се намира на няколко километра преди Дойран на пътя между Дойран и Валандово. Разположен е на хълм и е лесно различим. Трябва да завиете по черен път, за който има поставена указателна табела, и да продължите около половин километър по него.
Полковник Константин Каварналиев, един от най-смелите командири в Българската армия. Във Втората Балканска или  Междусъюзническата война командва защитата на Дойран, като срещу 3000 български воини гърците атакуват с 42 000. На 23 юни 1913 г. полковник Каварналиев напуска командния бункер и с пушка в ръка контраатакува с войниците си в първия боен ред. Врагът е отблъснат, българите удържат позицията и гърците се отказват да настъпват към България. По време на сражението е ранен в крака. Смятайки, че раната е лека, продължава да се сражава. Но куршумът се оказва, че е засегнал важна артерия и умира няколко часа по-късно от кръвозагуба.
Първоначално е погребан в близкото село, но през нощта неговите офицери го препогребват на друго, по-значимо според тях място. Паметникът на полковник Каварналиев е построен през 1917 г. от 9-а Плевенска дивизия. Той е с надпис „Полковник Каварналиев, загинал за свобода и родина, от 9-ата Плевенска дивизия“. Около 50 години след това е взривен. През 2000 г. гробът е осквернен. По инициатива на сдружение „Плиска” е възстановен, но не получава разрешение от македонските власти за поставянето му и намира място в родния Шумен. Все пак край Дойран е открит повторно на първоначалното си място на 1 август 2019 г. от тогавашните премиери на България и Северна Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев. Така днес героят има два паметника – в родния си град Шумен и на мястото, където е загинал геройски – край Дойран.
Той е роден на 15 февруари 1886 г. в Шумен. Завършва Военното училище в София (1885) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1897). През Сръбско-българската война (1885) командва рота от 5-и пехотен дунавски полк в боевете при Сливница, Драгоман и Пирот. До 1892 г. служи в 5-и пехотен дунавски полк, 4-ти артилерийски полк и в 1-ва пехотна софийска дивизия. След придобиване на висше военно образование в италианската Академия на ГЩ той заема длъжностите командир на батарея във 2-ри артилерийски полк, старши адютант в щаба на 6-а пехотна бдинска дивизия, командир на дружина в 35-и пехотен врачански полк, началник-щаб на 2-ра бригада от 6-а пехотна бдинска дивизия, командир на 15-и пехотен ломски полк. От януари 1908 г. е началник-щаб на 5-а пехотна дунавска дивизия, с която воюва в Първата балканска война (1912 – 1913) при Ериклер, Караагач, Лозенград, Бунархисар и Чаталджа. Признание за неговите умения на отлично подготвен щабен офицер е награждаването му с военния орден „За храброст“ IV степен.
През януари 1913 г. поема командването на 3-та бригада от 3-та пехотна балканска дивизия. Планира и ръководи действията й в драматичните дни на Втората балканска война (1913) при отбраната на Дойран. На 23 юни 1913 г. върху българската позиция южно от града се стоварва огневата мощ на гръцките артилерийски полкове. Полковник Каварналиев разполага с непълен личен състав, резерви няма, а очакваните подкрепления все още пътуват от Източна Тракия и Беломорието. В продължаващите през целия ден атаки дружините остават без офицери. Когато разбира, че трудно ще удържи натиска на десетократно по-многобройния противник, той изпраща в тила адютанта на бригадата с думите: „Поручик, тръгни по пътя за София и ако срещнеш дори един български войник, прати ми го, за да го хвърля в боя!“. Подкрепления така и не пристигат и той „хвърля в боя“ единствения резерв – себе си. Напуска командния пункт и повежда войниците в решителна контраатака, но взрив на артилерийски снаряд отнема живота му. За своята „безпределна самопожертвователност, достойна за удивление“ посмъртно е повишен в чин генерал-майор и награден с военен орден „За храброст“ III степен 2 клас.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Япония и Австралия подписаха историческо споразумение за сътрудничество в сферата на сигурността

22.10.2022, 13:00

Австралия и Япония подписаха днес споразумение за сътрудничество в сферата на сигурността, насочено към противодействие на нарастващата военна мощ на Китай, предаде Франс прес.
По време на визита в Австралия японският премиер Фумио Кишида се срещна с австралийския си колегата Антъни Албанезе в Пърт, Западна Австралия, за да актуализира подписан преди 15 години договор, сключен във време, когато основното безпокойство беше свързано с джихадистките атаки и разпространението на оръжия.
„Този исторически документ изпраща силен сигнал към региона за нашето стратегическо обвързване“, каза Албанезе, приветствайки споразумението, подписано между двете страни.
Без да споменава директно Китай и Северна Корея японският премиер, каза, че споразумението е отговор на „все по-сложната стратегическа среда“.
Това е първото посещение на японски премиер в Австралия от 2018 г.
Двете тихоокеански държави ще се съсредоточат по-специално върху обмена на разузнавателни данни, събрани от електронно подслушване или сателити. Понастоящем нито една от двете държави не разполага с мащабни разузнавателни мрежи в чужбина като американското ЦРУ или Главната дирекция за външна сигурност на Франция.
Споразумението се разглежда и като допълнителна стъпка към включването на Япония в разузнавателния съюз “Петте очи”, в който влизат Австралия, Великобритания, Канада, Нова Зеландия и САЩ.
Кишида и Албанезе изразиха готовност също да засилят своето военно и енергийно сътрудничество.
Източник: bta.bg

 

Изстрелват "Союз-2.1б" с 4 спътника

22.10.2022, 12:50

Днес от космодрума Восточни се очаква изстрелването на ракетата-носител "Союз-2.1б" с първия спътник от орбиталната група "Сфера-Скиф-Д" и три спътника "Гонец-М", съобщи "Интерфакс".
Както съобщи Роскосмос, изстрелването на четири космически кораба от ракетата-носител "Союз-2.1б" с горна степен "Фрегат" ще бъде извършено от площадка 1С в 22:57 московско време.
Според "Роскосмос" това ще бъде първото изстрелване на ракета-носител от фамилията Союз-2 изцяло на ново екологично гориво - нафтил.
Демонстрационният спътник "Скиф-Д" е предназначен за тестване на нови технически решения за високоскоростен достъп до Интернет и защита на орбитално-честотния ресурс. Той ще бъде изведен в средна кръгова орбита на височина 8070 км.
Космическите кораби "Гонец-М" се използват за организиране на мобилни сателитни комуникации, събиране и предаване на данни от промишлени и екологични сензори за наблюдение и определяне на местоположението на мобилни обекти.
"Общото тегло на четирите апарата е около един тон", съобщават от държавната корпорация.
Орбиталното съзвездие "Сфера" ще включва пет съзвездия от комуникационни спътници - Ямал, Експрес-РВ, Експрес, Скиф и Маратон и пет спътникови съзвездия за дистанционно наблюдение на Земята - Беркут-Х, Беркут-О, "Беркут-ВД", "Беркут-С". " и "Смотр". - Още Космос

 

Канада замрази продажбата на пистолети

22.10.2022, 08:45

В Канада влязоха в сила разпоредби, забраняващи продаването, купуването или прехвърлянето на късоцевно огнестрелно оръжие, а премиерът Джъстин Трюдо заяви, че това е продължение на досегашните усилия за забрана на вноса на такъв вид оръжия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Новите разпоредби забраняват и внасянето в страната на новопридобити оръжия, заявиха от канцеларията на премиера.
Замразяването на продажбите на огнестрелни оръжия беше обявено през май, когато бе предложено и законодателство за налагане на най-строгите мерки за контрол върху оръжия в страната от 40 години в изпълнение на плана на Трюдо за справяне с насилието с огнестрелни оръжия, съобщиха от кабинета му.
"Замразихме пазара на пистолети в тази страна", заяви вчера Трюдо на пресконференция в Съри, Британска Колумбия, на която присъстваха членове на семейства на жертви на насилие с огнестрелно оръжие и активисти. Станахме свидетели на задълбочаване на насилието и затова наш дълг е да предприемем действия, каза Трюдо, обявявайки влизането в сила на забраната.
Канадският министър на обществената сигурност Марко Мендичино каза, че това е най-значимото действие срещу насилието с употреба на огнестрелно оръжие в Канада за едно поколение.
Канада има по-строги закони за огнестрелните оръжия от САЩ, но канадците могат да притежават огнестрелни оръжия, ако имат разрешително. Някои огнестрелни оръжия трябва да бъдат регистрирани.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 
 

 

Исторически календар

21.10.2022, 20:01

На 21 октомври 1881 година в Елена е роден генерал-лейтенант Петко Златев (1881 – 1948). Завършва Военното училище (1903) и Военната академия (1919) в София.
Участва в Първата балканска война (1912 – 1913) като офицер в щаба на 1-ва конна бригада и ескадронен командир в 1-ви конен полк.
По време на Първата световна война (1915 – 1918) е началник-щаб на 1-ва и на 5-а конна бригада, командир на дружина в 52-ри пехотен полк и офицер за поръчки в щаба на 1-ва конна дивизия.
След войната заема длъжностите помощник-командир на 7-и конен полк, началник секция за личен състав в Кавалерийската инспекция, командир на 1-ви, 6-и и 9-и конен полк. От 1928 г. е Инспектор на конницата.
Като един от ръководителите на Военния съюз след преврата на 19 май 1934 г. е назначен за министър на войната (19 май 1934 – 22 януари 1935) в кабинета на Кимон Георгиев. На 22 януари 1935 г. съставя ново правителство, в което заема длъжностите председател на Министерския съвет и министър на войната (22 януари – 21 април 1935). Извършва значителни кадрови промени, при които отстранява противници на Военния съюз. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ степен 2 клас, ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

 

На този ден

21.10.2022, 17:45

Днес, 21-ви  октомври  2022 г., във Военноморска база Бургас в тържествена обстановка се отбелязаха 17 години от приемането на фрегата „Дръзки” в състава на Военноморските сили на Република България.
На 21 октомври 2005 г. във военноморска база Зеебрюге, Кралство Белгия на борда на фрегата „Ванделар”, тържествено бе вдигнат военноморският флаг на Република България и присвоено името „Дръзки”.
Началникът на щаба на флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Павлин Петков поздрави командира на кораба и екипажа и им благодари за ежедневните усилия и високия професионализъм, проявен при изпълнение на всички поставени през годината задачи. Той пожела на всички здраве, семейна топлота, щастие и нови професионални успехи при изпълнение на отговорностите и ангажиментите за гарантиране на морският суверенитет на Република България.
В поздрава си към екипажа на кораба командирът на дивизиона патрулни кораби капитан I ранг Радко Пенев подчерта, че празника е чудесен повод за благодарност към мъжеството и храбростта на българския военен моряк, за изключителните му професионални качества, които неведнъж е доказвал в моменти на трудности и изпитания, и които продължава да доказва в напрегнатата ежедневна дейност на нашето съвремие.
Командирът на фрегата „Дръзки” капитан ІІ ранг Стоян Христов изказа своята благодарност и изрази своята увереност в способностите на екипажа, техния професионализъм, несломим дух и решителност да работят все така всеотдайно за издигане престижа и авторитета на дивизиона патрулни кораби и на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
По повод празника грамоти от името на командира на флотилията и командира на дивизиона вяха връчени на отличилите се със своите качества и професионализъм военнослужещи. Капитан II Стоян Христов връчи почетни плакети на моряците от първия екипаж на кораба, които са го приели от ВМС на Кралство Белгия и са го пребазирали от военноморска база Зеебрюге до вмб Бургас и все още служат на фрегата „Дръзки“.

 
 
 
 
 
 

Белият терор в Русия

21.10.2022, 09:43

Не пресъхва потокът от статии и бележки за „добрия Цар-батюшка“ в Русия, за благородното бяло движение и за противниците му, червените болшевики - кръвопийци. Няма да заставам нито на едната, нито на другата страна на барикадата. Просто ще ви предоставя малко факти. Обикновени голи факти, взети от открити източници. И нищо повече.
Отреклият се от престола Цар Николай II бил арестуван на 2 март 1917 г.от  генерал Михаил Алексеев – началник на неговия щаб. Царицата и семейството на Николай II са арестувани на 7 март от генерал Лавр Корнилов – командващ Петроградския военен отряд. Да, да, същите тези герои-създатели на бялото движение.......Прочети още

 
 

 

Руските военновъздушни сили патрулират по беларуските граници, заяви Минск

20.10.2022, 21:43

Руските военновъздушни сили извършиха днес планирани патрулни полети по границите на Беларус, заяви беларуското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.
Русия изпрати в Беларус оперативна група от 9000 войници и стотици единици военна техника, след като беларуският президент Александър Лукашенко каза миналата седмица, че има опасност Украйна да нападне страната му.
“В момента руският авиационен елемент от регионалната войскова група осъществява планиран патрул по въздушните граници на Съюзната държава”, заяви министерството, имайки предвид обединението, в което участват Русия и Беларус
Отделно беларуската служба за вътрешна сигурност каза, че е арестувала украински шпионин и двама беларуски граждани по обвинения в държавна измяна. Според службата те са се опитали да предадат военна информация на украинското разузнаване.
Източник: bta.bg

 

Купуваме 24 италиански торпеда срещу подводници за новите патрулни кораби

20.10.2022, 20:56

България смята да закупи 24 италиански торпеда за борба с противникови подводници. Това става ясно от стенограмата от правителственото заседание на 5 октомври.
324 мм самонасочващи се торпеда са основно въоръжение на корабите, които се придобиват по сключения през 2020 година договор.
Защитата на морския суверенитет се осигурява изключително ефективно чрез използване на самонасочващи се торпеда, чиято зона на въздействие позволява бързо противодействие срещу подводните сили на противника на средни и големи дистанции и с висока точност, информира още МС.
По време на заседанието служебният министър на отбраната Димитър Стоянов докладва: „На основание подписания договор с германската компания „NVL B. V. & Co. KG“ първият от двата кораба ще бъде предоставен на възложителя през второто полугодие на 2025 г. Предвид необходимия срок за изработка и доставка на торпеда, договорът за придобиването е необходимо да бъде сключен в максимално кратък срок, за да може корабите да бъдат въоръжени с 324 милиметрови самонасочващи се торпеда веднага след приемането им от ВМС. Спецификата на обществената поръчка е в изричното изискване три-тръбните торпедни установки В515/3 – „Triple Torpedo Launcher“ да бъдат въоръжени с 324 милиметрови самонасочващи се торпеда.
„На второ място, на наличните във Военноморските сили хеликоптери AS 565MB „Panther“ е инсталиран торпедо-носач за 324 мм торпеда А244, както и бордово оборудване за управление на торпедна стрелба, което е съвместимо с използването на торпеда А244. Хеликоптерите “Panther” са предвидени за палубно базиране на новите кораби за Военноморските сили, както и участието им в борбата с подводните сили на противника. С цел постигане на техническа и оперативна съвместимост между три-тръбните торпедни установки В515/3 на новите кораби и възможността за използване на торпедното въоръжение от хеликоптери “Panther” е необходимо придобиването на 324 мм самонасочващи се торпеда А244 Mod.3, производство на италианската компания „Leonardo“. Компанията „Leonardo“ е оригиналният производител на тези торпеда, проектирани и произведени в базите на „Leonardo“ – Италия. Правата върху интелектуалната и индустриалната собственост се държат от „Leonardo“, като не е предоставен лиценз на никоя компания за дейности по производството и поддръжка, свързани с въпросните боеприпаси“, докладва още военният министър.
„Прогнозното разпределение на финансовите средства в лева с ДДС по години за доставка на 24 броя торпеда, 2 броя учебно тренировъчни глави, два броя габаритно – теглови макети, ЗИП, оборудване, елементи и документация е предоставена в документацията, изпратена до всяко едно от министерствата“, казва още Димитър Стоянов.
Без възражения и коментари правителството приема внесения от него проект на Решение за определяне наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който да бъде защитен при сключване на договор за обществена поръчка в случаите по чл. 149, ал. 1, т. 2 от Закона за обществените поръчки при реализацията на обществена поръчка за „Придобиване на 324 мм самонасочващи се торпеда за многофункционални модулни патрулни кораби на Военноморските сили“.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Великите битки, променили историята: Битката при Зама

20.10.2022, 20:10

Военната история е изтъкана от много епоси и легенди. Могъщи пълководци, величави армии, страховити империи и достойни бранители на отчаяни каузи. В тези легендарни епизоди от историята човешката трагедия, героизъм и саможертва се преплитат по уникален начин, който разкрива цялата пъстрота на нашата душевност. Наяве излизат героите, страхливците, достойните и недостойните.
Всяка битка е откровение. Всяка война е изпитание. Ала дори и сред пелената от кръв, чест и стомана, има имена на полесражения, които и до ден днешен грабват умовете на поколенията. Всяка битка е величава по свой начин, но сред куршумите, стрелите и остриетата на хиляди стълкновения изпъкват такива, които променят съдбата на народи, региони и континенти.
В самия край на III в. пр. Хр. Западното Средиземноморие е разкъсано от мащабен конфликт, в който се вкопчват двете суперсили на тогавашния свят – Рим и Картаген. Как се стига до тази ситуация?........Прочети още

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на командно-щабното учение „Балкан - 22“: Сухопътните войски вдъхват увереност със способностите и възможностите си за реакция

20.10.2022, 19:28

„С действията си Сухопътните войски вдъхват увереност, че в тази сложна обстановка са на мястото си, способни са и могат да реагират. Те действат като истински военнослужещи и в интерес на обществото“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 20 октомври, на заключителния етап на командно-щабното учение „Балкан 22“. Той поздрави командването и личния състав на Сухопътните войски за планирането, организирането и провеждането на учението.
„Балкан - 22“ е в унисон със задачите, които изпълняват Сухопътните войски, както и с ролята и мястото на Българската армия в осигуряване на отбраната и националната сигурност“, категоричен беше адмирал Ефтимов. Той изказа благодарност на командира генерал-майор Михаил Попов и неговия заместник бригаден генерал Николай Караиванов за това, че с действията си водят организирано и планомерно целия сложен механизъм на Сухопътните войски.
„Показахме, че Сухопътните войски могат да изпълняват задълженията, възложени им от Конституцията, и то, основното – за защита на териториалната цялост на страната. Въпреки че техниката ни не е най-новата, тя е в изправност и с нея се поразяват успешно набелязаните цели. Имаме достатъчно боеприпаси и амуниции за нея“, заяви командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, който е планиращ офицер на учението. Той благодари за професионализма, желанието и чувството за отговорност на целия личен състав на Сухопътните войски.
Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, който е и провеждащия офицер на „Балкан - 22“, акцентира върху участието на модернизираните танкове Т-72. „Новата техника предполага и нови изисквания към нас и много подготовка. По-големите възможности изискват по-голяма натренираност и повече знания“, подчерта той.
Двустепенното командно-щабно учение „Балкан -22“ с войски за реални действия на местността се провежда от 13 до 20 октомври 2022 г. на учебните полигони „Корен“ и „Сливница“ и в пунктовете за постоянна дислокация на формированията. В него участват военнослужещи от Командването и щабовете на формирования от Сухопътните войски, както и сили и средства от състава на Военновъздушните сили и Военномедицинска академия.
Темата на учението е „Участие на формированията от Сухопътни войски в отбранителна операция в състава на сухопътния компонент”, а основната цел - да се повиши сглобеността и да се усъвършенстват способностите на щабовете при планиране и провеждане на отбранителна операция в състава на сухопътния компонент, както и ефективното управление на формированията.
В рамките на командно-щабното учение „Балкан - 22“ се проведоха осем ротни тактически учения, пет ротни тактико-специални учения, едно батальонно тактическо учение и две тактически учения с бойни стрелби (ТУБС) с наименования „Верея - 22“ и „Пирински страж -22“, в които участваха над 1500 военнослужещи и около 500 единици бойна, специална и транспортна техника. В ТУБС „Верея - 22“, което се проведе на учебен полигон „Корен“, участва механизиран батальон от състава на 2-а механизирана бригада“. ТУБС „Пирински страж - 22“ се проведе на учебен полигон „Сливница“ и в него участва механизиран батальон от 3-о Бригадно командване.
Днес в командния пункт на учението присъстваха висши офицери от Въоръжените сили. След брифинга на провеждащия учението бригаден генерал Николай Караиванов за целите и задачите на учението на „Балкан-22“, чрез видеоконферентна връзка от полигоните „Корен“ и „Сливница“ бяха наблюдавани настъпателните бойни действия на механизираните формирования на 2-а механизирана бригада и на 3-о Бригадно командване.
След приключване на учението от днес, 20 октомври, до 22 октомври по националната пътна инфраструктура ще се извърши придвижване на военнослужещи и военна техника, участвали в ученията, от учебните полигони „Сливница“ и „Корен“ към пунктовете за постоянна дислокация на формированията в гарнизоните Враца, Мусачево, Стара Загора, Асеновград, София, Благоевград и Сливен.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Създаваме набирателна сметка по проекта F-16

20.10.2022, 19:10

„Министерският съвет взе днес решение за създаване на набирателна сметка по проекта F-16. Това ще позволи неусвоените в края на годината финансови средства да останат в Министерството на отбраната. Те ще бъдат отделени от средствата, отпуснати с държавния бюджет.“ Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов. „Това беше един от ангажиментите, който поех, когато встъпих в длъжност“, припомни министър Стоянов. Той подчерта, че разкриването на такава сметка е от изключителна важност, тъй като в края на годината остават средства, които се връщат в държавния бюджет.
Второто важно решение на кабинета за Министерство на отбраната е да бъде разкрита сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк. Целта е да бъде осигурена доходност от авансово внесените 1,2 млрд. долара по договора за изтребителите F-16 от 2019 г. Министър Стоянов обясни, че има проекти на две подобни решения от 2021 г. и 2022 г., които поради прекратяване на дейността на Народните събрания, са останали без последствия. В резултат на това България е загубила над 10 млн. долара, съобщи министър Стоянов. „Това са значителни средства за Министерството на отбраната и дават глътка въздух по отношение на модернизацията“, подчерта министър Стоянов. Решението на МС е за разкриване на сметката по международен договор, който също трябва да бъде ратифициран от Народното събрание.
Във връзка с решението за усилване на охраната на въздушното ни пространство от Военновъздушните сили на България, съвместно със сили и средства на Кралство Испания, министър Стоянов подчерта, че това е поредната мисия по усилен Air Policing, каквито се провеждат от 2016 г. насам. „Това е съвместно носене на дежурството по охрана на въздушното ни пространство, не е само носене от испанските ВВС. Практикували сме го и друг път, правено е с Испания и Италия например“, припомни министърът на отбраната. Той съобщи, че мисията ще се проведе от 1 ноември до 23 декември, като испанските ВВС ще участват в нея с до 8 самолета Eurofighter.
Източник: https://otbrana.com/

 

Нидерландия каза, че ще похарчи милиарди евро за военни поръчки

20.10.2022, 09:15

Нидерландското правителство ще инвестира 3,5 милиарда евро във военни поръчки, заяви министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.
Решението представлява промяна в политиката на Нидерландия, която се предприема в резултат на нахлуването на Русия в Украйна. От години нидерландските разходи за отбрана намаляваха, но сега армията ще купи между 2023 и 2026 г. ракетна артилерийска система и 10 гаубици на стойност 1 милиард евро.
Нидерландия ще купи и подвижна система за противовъздушна отбрана за 2,5 милиарда евро, заяви държавният секретар в министерството на отбраната Кристоф ван дер Мат в писмо до парламента.
"Войната на европейския континент подчертава необходимостта да може да се действа във всички части на спектъра на насилието", каза той.
Нидерландия не е имала ракетна артилерия от 2004 г., когато съкращения във военния бюджет доведоха до продажба на тогавашната ѝ система за ПВО на Финландия.
Според Ван дер Мат новата система е предназначена да подобри защитата от заплахи от вражески хеликоптери, самолети, дронове и крилати ракети.
През юни нидерландското правителство заяви, че ще инвестира повече във военната област, така че националният бюджет за отбрана да достигне определената от НАТО цел от минимум 2 процента от брутния вътрешен продукт.
Източник: https://www.bta.bg/

 

F-35 се е разбил в американския щат Юта

20.10.2022, 08:24

Изтребител от пето поколение F-35 се е разбил вчера в 18:15 местно време в американския щат Юта. Това съобщи Си Ен Ен. - (видео)
Телевизията се позова на 388-о авиокрило на ВВС на САЩ, базирано във военновъздушната база Хил край Солт Лейк Сити.
“F-35 от 388-и авиоотряд се разби в северния край на пистата. Пилотът е катапултирал. Спасителните екипи са реагирали”, се казва в изявлението.
Пилотът е открит и е настанен в местна болница за изследвания. Те са рутинни след такъв инцидент, уточняват властите.
Местни жители разпространиха в “Туитър” снимки от мястото на авиокатастрофата.
От 388-о авиационно крило не посочват причината за катастрофата на изтребителя.
Започнало е разследване на инцидента. - Още за F-35
Източник: news.bg

 

Исторически календар

20.10.2022, 08:17

На 20 октомври 1915 г. в Божурище се създава първото Аеропланно училище в България. За негов временен началник е назначен капитан Продан Таракчиев, а от 22 ноември капитан Симеон Петров.
По това време са доставени шест от поръчаните 12 разузнавателни самолета ЛВГ.С-ІІ. Взето е решение обучението на българските пилоти да бъде извършено в Аеропланното училище.
Първата група се състои от 7 пилоти и 9 наблюдатели, обучавани от немския летец Франке. Усвояването на самолетите е извършено за по-малко от месец.

На 20 октомври 1951 година в Западна Германия е сформирана Българска доброволческа рота 4093.
Вдъхновител на идеята за нейното създаване е председателят на Българския национален комитет д-р Георги М. Димитров, главен секретар на БЗНС в изгнание.
Със заповед № 53 на началника на Главната квартира на Американските въоръжени сили в Европа, ротата е включена в структурите на Северноатлантическия пакт (НАТО) с постоянно местоположение в гарнизона на 7-а американска армия до гр. Гермерсхайм, Германия. Тя е в състав 200 войници български доброволци, организирани в четири взвода по образец на американската пехотна рота.
Командири на военната част последователно са лейтенант Стефан Бойдев, капитан Борислав Байчев и капитан Димитър Кръстев. Рота 4093 изпълнява охранителни функции до разформирането й на 20 юни 1964 г.

 

Варна преди фотографията (The siege of Varna, 1828)

20.10.2022, 08:09

Акварелът (с размери 32,7 x 47,2 см) е продаден през октомври 2009 г. на аукцион от Artnet Worldwide Corporation. Заглавието е на аукционната къща. Авторът на акварела е неизвестен.
Акварелът представя поглед от „Турна тепе“ (Жеравен връх) към Варненската крепост и Варненския залив по време на обсадата на града от руската армия през 1828 г. Тя се провежда от 22 юли до 29 септември (11 октомври) 1828 г., когато Варна пада в руски ръце. На преден план (вдясно) - императорската палатка. Долу в равнината - палатковите лагери на руската армия. Близо до морския бряг - лагерът на граф Михаил Семьонович Воронцов - командващ (18 август - 29 септември) обсадата на Варна. В залива - руския флот, бомбардиращ Варненската крепост*.
*На 29 септември (11 октомври) 1828 г., след 3-месечна обсада по време на Руско-турската война от 1828-1829 г., Варна е превзета от руските войски. Най-голямата турска крепост и пристанище по западния бряг на Черно море, прикриваща един от пътищата, водещи към столицата на Османската империя - Константинопол (Истанбул), е в руски ръце.
Обсадата се ръководи от вицеадмирал княз Александър Сергеевич Меншиков и неговият началник-щаб генерал-майор Василий Алексеевич Перовски, а след раняването на княз Меншиков - от граф Михаил Семьонович Воронцов.
Източник: http://morskivestnik.com, Атанас Ангелов

 

Няколко съвета при избор на ловна пушка

20.10.2022, 08:05

Индивидуалните особености на тялото на ловеца не бива да се пренебрегват. При покупка на ловна пушка трябва да се вземат пред вид теглото на ловеца, височината му, дължината на ръцете, височината на шията и раменете.
Калибърът на пушката не е най-важното. Макар че между двата най-употребявани калибри 12 и 16 има разлика в далекобойността и концентрацията на сачмите в битата площ, той има значение за теглото на ловеца. Тежката пушка изморява бързо ловеца.
Установено е, че теглото на пушката трябва да не надвишава 1/22 част от теглото на стопанина си, пише hunter.bg. Така че, ако ловецът тежи около 70 kg, пушката му не трябва да тежи повече от 3.2kg. Ловецът с това и повече от това тегло може да си закупи пушка 12-ти калибър. За лица под 70kg тя трябва да бъде 1б-ти калибър.
Дължината на цевите на ловната пушка също има значение. При пушка с къси цеви по-бързо се взема прицел, но е неточен, а при такава с дълги — по-бавно, но е по-точен. В гористи местности не се препоръчва ловуването с дългоцевна пушка. Тя е по-пригодна за стрелба по открити места.
Двуцевка или надцевка? Под понятието двуцевка разбираме ловна пушка с хоризонтално споени две цеви една до друга (двуцевка), а под надцевка - пушка, на която цевите са споени вертикално една над друга.
Какви са предимствата на надцевката? Цевите, поставени една върху друга, дават възможност да се запои върху цевта една по-тясна мерна планка, което осигурява по-голяма точност при прицелването, по-голяма видимост при стрелбата, особено при „покриването" на целта.
Откатът при стрелба с надцевката е по-малък. При този вид пушки долната цев е първата, с която се произвежда изстрел с предния спусък (тя се явява дясната цев на успоредната). Вибрацията сравнително се намалява, а това позволява по-точно прицелване. Тези и други по-второстепенни предимства са причина напоследък надцевките да са търсени наравно с успоредките. Те се предпочитат от младите ловци.
Автоматичните предпазители имат недостатъка, че се задействуват заедно с ударниците и когато разглобяваме пушката, те остават натегнати (взведени). Това ни принуждава да ги спускаме напразно, нещо, което понякога води до счупване на бойните пружини. При пушките, които не са с автоматичен предпазител, тази опасност е избегната. - Още ловно оръжие
Източник: https://fakti.bg, Радослав Славчев

 

 

Владимир Путин въвежда военно положение в четирите новоприсъединени към РФ области: Запорожка, Донецка, Луганска и Херсонска

19.10.2022, 20:20

Руският президент Владимир Путин на заседание на Съвета за сигурност обяви, че е подписал указ за въвеждане на военно положение в четирите новоприсъединени към РФ области: Запорожка, Донецка, Луганска и Херсонска. Създава се специален съвет с ръководител министър-председателя на РФ Мишустин.
Държавният глава на РФ припомни, че във всички тези региони такъв режим е действал и преди завръщането в Русия.
"Сега трябва да формализираме този режим вече в рамките на руското законодателство. Затова подписах указ за въвеждане на военно положение в тези четири съставни образувания на Руската федерация. Той незабавно ще бъде изпратен за одобрение в Съвета на федерацията“, каза президентът.
Путин отбеляза, че режимът в Киев отказва да признае избора на жителите на тези региони и отхвърля всякакви предложения за преговори. Украинските войски ежедневно обстрелват градовете на Донецката и Луганската народни републики, като активно използват за това например 155 мм артилерия и комплексите HIMARS.
„Неонацистите използват открито терористични методи: диверсии в заведения за препитание, убийства на представители на местните власти“, добави Путин.
Има няколко нива на реакция.
—в ДНР , ЛНР, Запорожие и Херсонска област - максимално ниво на реакция - създават се щабове на териториалната отбрана;
—в Крим, Севастопол , Краснодарски край , Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска, Ростовска област се въвежда средно ниво на реагиране, засилва се режимът за опазване на обществения ред, важните транспортни, комуникационни и енергийни съоръжения и специален се въвежда режим на работа на тези съоръжения.
Освен това ръководителите на субекти, граничещи с Украйна, могат временно да преселват жители в безопасни зони.
Путин инструктира кмета на Москва  Сергей Собянин да координира комуникацията на регионите с федералния център за създаването на щабове на териториалната отбрана.
Както се отбелязва в документа, военното положение ще влезе в сила в полунощ.
В съответствие с президентския указ ръководителите на субектите ще получат допълнителни правомощия за гарантиране на сигурността. - (видео)

 

Изрел: Няма да доставяме оръжие на Украйна

19.10.2022, 20:07

Израел продължава да изключва възможността да доставя оръжие на Украйна, въпреки руските нападения с ирански бойни дронове, предаде ДПА.
"Искам ясно да заявя, че не продаваме оръжия на Украйна", каза снощи израелският министър на отбраната Бени Ганц пред радио "Кол Чай". Той отбеляза, че в в Украйна се изпраща единствено медицинска и хуманитарна помощ, и така ще остане и занапред.
"Аз съм министърът на отбраната и аз отговарям за износа на израелски оръжия", подчерта Ганц.
Според украински медии украинският външен министър Дмитро Кулеба е казал вчера, че страната му трябва да поиска от Израел системи за противовъздушна отбрана, за да се защитава от руските атаки.
"Ако политиката на Израел наистина е последователно да противодейства на разрушителните действия на Иран, то тогава е време Израел открито да подкрепи Украйна", заявил Кулеба.
Според Киев през последната седмица и половина при нападения с дронове и ракетни атаки в Украйна са загинали над 70 души.
Израел до голяма степен се въздържа да заема позиция във връзка с войната на Русия в Украйна, за да не застраши отношенията си с Москва, отбелязва ДПА.
Източник: https://www.cross.bg/

 

След танковете и оръдията Полша ще купи от Южна Корея и ракетни установки, обяви Сеул

19.10.2022, 19:48

Полша ще купи от Южна Корея ракетни системи за залпов огън, след като вече купи от азиатската страна танкове и оръдия, обявиха днес иточници от Сеул, предадоха Ройтерс и АП.
Според тях днес се очаква Полша да подпише договор с “Хануа дифенс”, военното звено на южнокорейската корпорация “Хануа”, за придобиването на установките “Кей 239 Чхунму” (K239 Chunmoo). Според договора Южна Корея ще достави 288 такива комплекси, като първите 18 от тях ще пристигнат не по-рано от 2023 г. съобщи министерството на отбраната във Варшава.
През юли Варшава и Сеул подписаха договор за 5,8 милиарда долара за танкове и гаубици. Първите десет “Кей2 Блак пантер” (K2 Black Panther) от договорените 180 танка ще пристигнат в Полша през 2025 г., като Сеул вече е пратил 24 от поръчаните 212 самоходни гаубици Кей 9, последните от които ще бъдат доставени през 2029 г. През юли полският министър на отбраната а Мариуш Блашчак каза в интервю, че доставката на закупените южнокорейски изтребители “ЕФ Ей-50” (FA-50) ще започне догодина.
По думите на Блашчак Полша няма да купува американските системи “Хаймарс”, които са съвместими с южнокорейските “Кей 239 Чхунму”.
Източник: bta.bg

 

Министър Стоянов: Внасяме в парламента проекта за вторите F-16 и инвестиционния план за модернизация

19.10.2022, 12:37

„Днес в Народното събрание ще бъдат внесени проектът за инвестиционен разход за придобиването на вторите осем изтребителя F-16 BLOCK 70 и инвестиционната план-програма за модернизация на Българската армия“. Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов преди старта на 48-ото Народно събрание. Министърът на отбраната изрази надежда, че двата проекта ще бъдат разгледани от народните представители в най-кратки срокове.
Министър Стоянов поясни, че планът за инвестиционен разход за придобиване на вторите 8 самолета F-16 предвижда разсрочено плащане в рамките на 10 години. За тази година предвиденото плащане е в размер на 30 млн. лв., а за следващата година - 42 млн. лв. Схемата за плащане е съобразена със състоянието на икономиката  на държавата и е направена така, че да не натоварва бюджета, коментира министърът.
„Говорим за проект за инвестиционен разход за F-16. Още от тази година ще започне плащането по този проект. То е разсрочено за 10-годишен период, като схемата е направена щадящо, така че да откликнем на състоянието на икономиката и на перспективите пред държавата“, коментира министърът.
Той съобщи също, че е подготвил отчет на свършеното в Министерството на отбраната, който ще бъде предаден на следващото ръководство.

 

Турция тества тайно разработена балистична ракета в Черно море

19.10.2022, 09:30

Турция е изстреляла местно произведена балистична ракета с малък обсег над Черно море във вторник. Това съобщава "Блумбърг", позовавайки се двама източници, запознати с въпроса.
За изстрелването на ракетата е била използвана мобилна платформа край пристанищния град Ризе в източната част на черноморския турски регион около 7.00 часа местно време. - (видео)
Ракетата е прелетяла 561 км и е паднала край бреговете на пристанище Синоп в Северна Турция.
Секретният ракетен проект, наречен "Тайфун" (Tayfun), е в ход от няколко години, твърдят източниците, пожелали анонимност.
Ръководството на отбранителната промишленост, което контролира разработването на оръжия местно производство, е отказало да разкрие информация за проекта.
През 2019 г. Турция получи усъвършенствана система за противоракетна отбрана С-400 от Русия - основен враг на НАТО. Това се случи две години, след като Анкара подписа споразумение с Москва за закупуване на системата с надеждата, че сътрудничеството може да ѝ помогне да разработи собствена програма за противоракетна отбрана.
Като ответна мярка САЩ наложиха санкции на Турция и ѝ забраниха доставката на стелт изтребители F-35 на "Локхийд Мартин".
Източник: News.bg

 

Исторически календар

19.10.2022, 09:05

На 19 октомври 1856 година в Габрово е роден майор Константин Никифоров (1856 – 1891). Завършва Константиновското военно артилерийско училище (1878) в Санкт Петербург и Михайловската артилерийска академия (1883) в същия град. Като юнкер участва в Руско-турската война (1877 – 1878) и воюва в състава на 26-а артилерийска бригада.
След Освобождението служи в 1-ва видинска батарея. От 1883 до 1885 г. е помощник-началник на артилерията и преподавател по артилерия във Военното училище. Под негово ръководство се извършва превъоръжаването на Българската армия със стоманените оръдия „Круп“.
След Съединението (1885) поема управлението на Военното министерство (10 септември 1885). Ръководи отбраната на западната граница и участва в избора и укрепяването на Сливнишката отбранителна позиция. Сформира Северния отряд и осигурява отбраната на Петроханския проход.
По време на Сръбско-българската война (1885) осъществява връзката между корпусите и Щаба на войската. За заслугите му във войната е произведен предсрочно в чин майор и утвърден на длъжността военен министър (22 ноември 1885 – 12 август 1886).
По негово нареждане започва превеждането на руски устави и наставления за нуждите на българската войска. На 22 септември 1886 г. се уволнява от армията по здравословни причини. В края на 1890 г. заминава на лечение в гр. Мерано, Италия, където умира на 20 януари 1891 г. Автор на „Ръководство по артилерия. Ч. І – ІІ“ (1889; 1891). Награден с военен орден „За храброст“ ІІ степен.

 

На 19 октомври 1912 г. загива поручик Христо Топракчиев. При полета си със самолет Блерио ХІ над турските позиции на 17 октомври 1912 г., Христо Топракчиев се завръща със 11 пробойни от куршуми.
На следващия ден той извършва ремонт за отстраняване на повредите по самолета и управлението му. На 19 октомври предстои да бъде проведен контролен полет след ремонта. Самолетът е изведен на пистата, проверен и подготвен за излитане.
След като се отделя от земята, на височина около 20 метра се срива, рязко се наклонява и се забива в земята. Машината изгаря, а пилотът загива.
Българската военна авиация дава своята първа жертва. Със заповед № 90 от 25 юни 1920 г. на министъра на войната поручик Топракчиев е повишен в чин капитан със старшинство от 11 октомври 1912 г. Награден с военен орден „За храброст“.
В дневника на аеропланното отделение е записано: „...изпитване на аеропланите над аеродрума. Смъртно падане на поручик Топракчиев“. Признателното българско население от новоосвободения град Мустафапаша /Свиленград/ изпраща с почести капитан Христо Топракчиев.

 

На 19 октомври 1925 г. Гърция нахлува в България

19.10.2022, 08:56

Нa 19 oктoмври 1925 гoдинa в мecтнocттa Дeмир кaпия бългaрcки вoйници грaничaри кoпaят клaдeнeц. Гръцкитe чacoвoи нe прeцeнявaт прaвилнo дeйcтвиeтo, извършвaнo oт тях и cмятaт, чe тe кoпaят oкoп – нeщo, кoeтo нямaт прaвo дa прaвят.
Към 14:30 чaca eдин гръцки грaничaр cъвceм бeзцeрeмoннo ce зaпътвa към тях, нaвлизaйки в бългaрcкa тeритoрия. Бългaрcкият чacoвoй Рaдoй Гeoргиeв cтрeля пo нaрушитeля и гo убивa.
Зaпoчвa прecтрeлкa, в кoятo e рaнeн друг гръцки вoйник, кoйтo пo - къcнo cъщo умирa, рaзкaзвa caйтът „Бългaрcкa иcтoрия“........Прочети още

 

Сръбската 155-mm самоходна гаубица "Александар"

19.10.2022, 08:52

Тя бе представена по време на международното изложение за въоръжение и военна техника Partner 2019, което се проведе в Белград. По време на това изложение компанията Yugoimport показа нова версия на колесната САУ МГС-25 "Александар" със 155-mm оръдие на шасито на камиона MAN 8Х8. Компанията- разработчик вече представи на обществеността своите САУ „Александар“, но оръдието преди това беше монтирано върху шасито на камиона КамАЗ 6560.
Бойната машина „Александар“ е ново поколение самоходни артилерийски системи, използващо 155-mm/52-калиброво оръдие, монтирано на товарно шаси. Управлението на оръдието се извършва дистанционно от кабината. Има две версии на оръдието: първата версия има 23-l зарядна камера и отговаря на изискванията на стандарта на НАТО JBMOU, втората версия има 25-l зарядна камера и следователно има по-големи мощност и далечина на поражението на целите.
Оръдието е оборудвано с автомат за зареждане с 12 снаряда в бойното отделение. Автоматът осигурява скорострелност от 6 изстр./мин. Други 12 снаряда са в отделно бойно отделение, откъдето могат да бъдат дозаредени в автоматичен режим. "Александар" може да използва всякакви боеприпаси от НАТО с калибър 155 mm, както и сръбските боеприпаси с увеличено разстояние на стрелбата ERFB (37,5 km), далекобойните боеприпаси ERFB BB (49 km), както и активно-реактивните боеприпаси VLAP с обхват 62 km.
Платформата, на която е монтирано оръдието, е въртяща се и дава възможност е да се стреля и в двете посоки спрямо посоката на движение. Две хидравлични опори разположени от всяка страна на корпуса могат да бъдат спуснати на земята за по-добра стабилизация при стрелба. Екипажът на машината се състои от 3 души: водач, командир и насочвач. Бронираната кабина защитава войниците от огъня на стрелковото оръжие и осколките на артилерийските снаряди. - Още артилерия
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

 

Исторически календар

18.10,2022, 22:04

На 18 октомври 1857 година в с. Плевня, Драмско (дн. Петруса, Гърция), е роден майор Андрей Букурещлиев (1857 – 1925).
Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и служи в пехотата.
В Сръбско-българската война (1885) командва народното опълчение от Царибродска околия и Долноневлянския отряд, който прикрива направлението Пирот – Трън – Брезник. Сражава се при Мало Малово, Бански дол, Сливница и Пирот.
До 1887 г. служи във Военното училище и като началник на Военното окръжие в Бургас, след което се уволнява от армията.
През Първата балканска война (1912 – 1913) е мобилизиран и назначен за комендант на жп гара Ръждавица. Награден с военен орден „За храброст“ IV степен.

Войници от 9-а трудова дружина строят жп линията Гюешево – Куманово, 1942 г.На 18 октомври 1938 година е създадена Школата за подготовка на трудови офицери.
Успешно завършилите едногодишния курс на обучение получават първо офицерско звание „трудов подпоручик“. За периода 1938 – 1946 г. са произведени 8 випуска с над 400 трудови офицери.
През септември 1951 г. Школата е реорганизирана в Народно училище за трудови офицери „Генерал Благой Иванов“, което на 21 август 1969 г. е преименувано в Полувисше народно военно училище за офицери от Строителните войски. От 1973 г. учебното заведение преминава към висш курс на обучение и се преименува във Висше народно военно строително училище „Ген. Благой Иванов“.
Завършилите ВНВСУ получават военно звание „лейтенант“ и висше образование по специалността „Промишлено и гражданско строителство“.
През 1984 г. към ВНВСУ е открито и Средно сержантско военно строително училище.
На 15 август 1991 г. с Президентски указ № 248 ВНВСУ е преименувано на Висше военно инженерно строително училище „Любен Каравелов“. От 1998 г. започва обучението и на редовни студенти, а приемът на курсанти е преустановен. След влизане в сила на Закона за преобразуване на Строителните войски, Войските на Министерството на транспорта и Войските на Комитета по пощи и далекосъобщения в държавни предприятия (2000), училището е девоенизирано и преименувано във Висше строително училище „Любен Каравелов“.

 

НАТО спешно дава на Украйна системи за борба с руски и ирански дронове

18.10.2022, 21:55

Северноатлантическият алианс скоро ще предостави на Украйна стотици единици оборудване за противодействие на безпилотни летателни апарати, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на Берлинския форум за външна политика.
"През следващите дни НАТО ще достави на Украйна системи за борба с дронове, стотици станции за активно заглушаване, за да им помогне да реагират на тази конкретна заплаха, включително и от ирански дронове", заяви генералният секретар на Алианса.
Според него "е необходимо не само да се предоставят на Киев обещаните системи за противовъздушна отбрана", но и да се увеличат доставките на този вид оборудване.
Столтенберг нарече събитията в Украйна миналата седмица най-сериозната ескалация от 24 февруари насам и подчерта, че алиансът ще продължи да оказва необходимата помощ на Украйна.
От 10 октомври, след като руските военни започнаха да нанасят масирани удари по военни и енергийни обекти в Украйна, официален Киев съобщава за атаки срещу инфраструктура с помощта на „дронове камикадзе“. Руски официални лица потвърдиха използването на БПЛА Орлан-10, Ланцет, Иноходец и Геран-2 в Украйна. Последният, според украинските власти, е версия на иранския боен дрон тип "Шахед". Още през лятото САЩ заявиха, че Вашингтон разполага с информация за плановете на Иран да предостави на Русия до няколкостотин дрона, включително безпилотните самолети Shahed-191 и Shahed-129.
През август „Вашингтон пост“ публикува статия, в която се твърди, че Иран доставя на Русия свои дронове, припомня БГНЕС. Впоследствие подобни твърдения бяха отправени и от служители на американската администрация. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече тези съобщения лъжа. Песков заяви, че Кремъл не разполага с информация за закупуването от Русия на ирански дронове - въпрос, който трябва да бъде прехвърлен към Министерството на отбраната. Той също така подчерта, че Русия използва дронове местно производство.
В края на септември иранският външен министър Хосейн Амир Абдоллахиан заяви, че Техеран не подкрепя нито една от страните в конфликта в Украйна и се противопоставя на доставките на чуждестранно оръжие както за Киев, така и за Москва.
В същото време във вторник бе обявено, че Иран е обещал да предостави на Русия ракети земя-земя, в допълнение към повече дронове. Това са казали пред Ройтерс (link is external)двама висши ирански служители и двама ирански дипломати. Според агенцията това е ход, който вероятно ще вбеси Съединените щати и други западни сили. Сделката беше договорена на 6 октомври, когато първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер, двама висши служители от могъщата Революционна гвардия на Иран и служител от Върховния съвет за национална сигурност посетиха Москва за разговори с Русия относно доставката на оръжията.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Турция ще отдели рекордна сума за отбрана през 2023 г.

18.10.2022, 21:35

Бюджетът за отбрана и сигурност на Турция за 2023 г. се предвижда да бъде в размер на 468,7 млрд. турски лири, което е най-високият бюджет за отбрана в историята на републиката, съобщава специализираният турски сайт в областта SavunmaSanayiST.com.
Това е съобщил вицепрезидентът Фуат Октай по време на среща за представяне на проектобюджета за 2023 г.
Бюджетът на Турция за отбрана и сигурност за 2023 г. съответства на 25,2 млрд. долара по днешния обменен курс на щатската валута и на 21,7 млрд. долара според средния обменен курс на долара, предвиден в Средносрочната програма за 2023 г.
През 2019 г. бюджетът за отбрана на Турция възлизаше на 20,6 млрд. долара, което беше абсолютен рекорд. През 2020 г. бюджетът за военни разходи е бил на стойност 17,4 млрд. долара, а през 2021 г. - 15,4 млрд. долара, напомня сайтът.

 

“Локхийд Мартин” се стреми да увеличи производството на ракетни установки, предпочитани от Украйна

18.10.2022, 20:35

Аерокосмическата и отбранителна компания “Локхийд Мартин” (Lockheed Martin) обяви стъпки за увеличаване на производствения капацитет за своя HIMARS, ракетната установка, която се превърна в ключова оръжейна система за украинската армия във войната й срещу Русия.
“Ние инвестираме в производствен и поддържащ капацитет за решенията, необходими сега, за да защитим нашите съюзници и нашата нация, включително F-35, Javelin и HIMARS”, посочи главният изпълнителен директор Джим Тайлет при представяне на финансовите резултати на компанията за последното тримесечие, предаде “Файненшъл таймс”.
Западните страни въоръжават Украйна с оборудване на стойност десетки милиарди долари, като изпращат оръжия от националните си запаси. Това остави отбранителните групи със задачата да увеличат производството на множество оръжия, за да попълнят тези запаси.
Досега САЩ са изпратили около 16 високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS в Украйна, докато европейските правителства са изпратили 10 еквивалентни системи. Миналия месец Пентагонът се ангажира да изпрати в Украйна допълнителни 18 от ракетните установки, произведени от Lockheed, въпреки че ще отнеме няколко години, докато те пристигнат.
През август Пентагонът заяви, че са му били отпуснати почти 400 милиона долара за запълване на запасите от HIMARS и управляеми ракетни системи с многократно изстрелване и ще инвестира още 200 милиона долара за разширяване и ускоряване на производството на оръжия. Тези долари от Пентагона биха могли да отидат за възлагане на договори, създаване на нови производствени линии и добавяне на повече работни смени.
Lockheed, един от петте най-големи изпълнители на Пентагона, произвежда системите HIMARS в Камдън, Арканзас.
Източник: bnr.bg

 

Иранските дронове и ракети могат да променят хода на войната в Украйна

18.10.2022, 20:28

Иран ще достави балистични ракети "земя-земя" и още дронове на Русия, съобщава Ройтерс позовавайки се на високопоставени ирански чиновници. Доставките са договорени на 6 октомври по време на визита на първия вицепрезидент на Иран Мохамед Мокбер и други ирански чиновници в Москва.
Западни източници на агенцията също потвърждават споразумението между Москва и Техеран за доставката на ракети от типа Fateh и Zolfaghar.
В Украйна смятат, че тези доставки могат да променят съществено хода на войната. Един от съветниците на украинския президент Алексей Арестович коментира, че масираните атаки с иранските дронове целят изтощаването на запасите на системите за противовъздушна отбрана (ПВО) на Украйна, за да може след това Русия безпрепятствено да извършва въздушни удари по фронтовата линия и в тила. Проблемът не е толкова качеството, а количеството - доставени до сега са повече от 2400 дрона, коментира той.
Но пък и ударите от последните дни върху обекти от гражданската инфраструктура и жилищни сгради ускоряват доставките на оръжия и ПВО за Украйна, обясни още Арестович. Според него в момента правителството води много активни преговори и се очаква доставка на оръжия от държави, които до скоро отказваха да предоставят въоръжение на Киев.
Масираните ракетни удари, започнали на 10 октомври, са унищожили 30% от енергийните мощности в страната, коментира в Twitter украинският президент Володимир Зеленски. Това е и причина за сривове в енергийната система на много места в страната. Властите помолиха хората да намаляват потреблението в пиковите часове (между 17 и 23 часа), за да може да устои мрежата.
Сривовете спряха износа на електроенергия от Украйна към Европа. Страната е лишена и от най-голямата си ядрена централа - Запорожката АЕЦ, която е окупирана от руските военни още от март. Реално всички реактори на централата са изключени заради периодични ракетни обстрели, за които двете воюващи страни се обвиняват взаимно.
Иранските власти са категорични, че доставките на ракети и дронове за Русия не могат да бъдат нарушение на правилата на Съвета за сигурност на ООН. Според Техеран продавачът не може да носи отговорност къде се използват продадените оръжия. Източниците на Ройтерс коментират, че желанието на Иран всъщност е да бъде намерено дипломатическо решение на кризата.
Досега Иран официално отрича да е давал дронове на Русия, макар че кадри от Украйна показват именно останки от тях. Кремъл пък официално заяви по-рано днес (18 октомври), че нямат информация ирански дронове да се използват в "специалната операция" на Москва. Говорителят на Владимир Путин заяви на брифинг, че подобни въпроси трябва да бъдат отправени към Министерството на отбраната.
Министерството на отбраната на Русия пък отказва коментар по темата.
Западните съюзници обясняват договорите с Иран и със Северна Корея с невъзможността на Москва да произведе собствено въоръжение заради санкциите. САЩ обещават, че военна помощ, "съобразена с иранските дронове", ще бъде изпратена скоро на Киев.
В последните седмици дипломатическо решение на кризата става все по-невъзможно. Още с анексирането от страна на Москва на четири от окупираните украински провинции, Володимир Зеленски заяви, че няма да преговаря със своя руски колега Владимир Путин. Сега с масираните обстрели опциите за среща между двамата вече изглеждат нулеви.
Източник: https://www.investor.bg/

 
 

Военните разузнавачи ще добиват информация и от киберпространството

18.10.2022, 11:31

Добавя се нов способ за извършване на стратегическото разузнаване, а именно разузнаване в киберпространството (киберразузнаване). Това ще стане с приемането на предстоящите промени на Правилника за устройството и дейността на Служба „Военно разузнаване”. По сега действащата уредба Службата организира и води стратегическо разузнаване, като добива разузнавателна информация чрез извършване на оперативно-разузнавателна дейност, електронно разузнаване, разузнаване чрез изображения и разузнаване чрез открити източници.
Проектът предвижда изменения в длъжностните разписания,  в приемането, изпълнението и освобождаването от военна служба на военнослужещи. Промени има в  нормативните текстове, които подробно уреждат дейността на Службата, свързана с отбраната на страната, защитата на националната и колективната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи и вътрешното ѝ функциониране. По широко са развити разпоредбите, които се отнасят до дейността на Службата, свързана с вътрешна сигурност, контраразузнавателно и оперативно осигуряване. Изрично е записано, че тя организира и обезпечава самостоятелно вътрешната си сигурност, контраразузнавателното и оперативното си осигуряване с цел разкриване, противодействие, предотвратяване и пресичане на замислени, подготвяни, извършващи се или извършени посегателства, рискове и заплахи, насочени срещу нейната сигурност.
Иточник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

На 18 октомври отбелязваме празника на военния парашутист от Българската армия

18.10.2022, 09:40

На 18 октомври се навършват 78 години от първото сражение на Парашутната дружина. Годишнината от паметната битка на височината Стражин и Денят на военния парашутист от Българската армия ще бъдат отбелязани с тържествени церемонии на 18 и 19 октомври в гр. София и в гр. Пловдив.
В столицата днес, 18 октомври, от 13.00 ч. военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) ще отдадат воински почести пред паметника на героите-парашутисти на площад „Народно събрание“. В тържествения ритуал ще участват министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, представители на военно-патриотичните съюзи, ветерани.
По-рано същия ден военнослужещи от СКСО ще почетат паметта на загиналите военни парашутисти с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя в Алеята на парашутиста в Централните софийски гробища. Ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите герои.
В гр. Пловдив на 19 октомври в района на СКСО (на ул. „Ген. Радко Димитриев“ №2) от 10.30 ч. ще бъдат наградени военнослужещи от Специалните сили, отличени за проявен висок професионализъм със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и на командира на СКСО. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи благодарствен молебен по повод храмовия празник на параклис „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в района на формированието, след което ще освети новопридобитата бойна и специална техника на Специалните сили.
**********
18 октомври е определен за Ден на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На този ден през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви, дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки живота си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в България в „Алеята на парашутиста“.

 

Какви територии искаше Гърция от България през 1946 г.

18.10.2022, 08:35

На 15 октомври 2019 г. се навършиха 76 години от края на Парижката мирна конференция. Макар и не кръгла годишнина, съдбовното значение за България на този голям международен форум налага по-често да си спомняме за него. За втори път след 1919 г. България бе поставена на подсъдимата скамейка като съюзник на най-агресивната държава през Първата световна война – Германия, и на най-варварския режим в световната история – нацизма. Претенциите на победителите и на двата форума към българската държава са стряскащи. Огромни репарационни и териториални претенции, които застрашават дори бъдещата българска държавност.
За разлика от унизителното положение, в което бе поставена България през 1919 г. от победителите и особено обидното високомерие на Англия и арогантната надменност на Франция, отношението към България през 1946 г. е съвършено различно. През 1919-а българската държава нямаше нито един приятел, нито една делегация, която да прояви съчуствие към тази страна, вкарана във войната като съюзник на Германия от авантюриста Фердинанд......Прочети още

 

 

Радев атакува предложението да дадем оръжие на Украйна

17.10.2022, 20:16

Това каза на брифинг държавният глава Румен Радев. Той участва в официалната церемония по поемането на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на България в контекста на усилените мерки за бдителност в рамките на НАТО.
"Предоставянето на въоръжение от българската армия за Украйна в момента, без да са въведени нови образци като заместване, ще задълбочи дефицита от способности за дълъг период от време и то в условия на влошаваща се среда за сигурност. Мантрата, че предоставяйки въоръжение на Украйна, веднага ще получим натовско въоръжение, издава опасна наивност или тежка компетентност", заяви държавният глава.
"Домогванията до властта в България трябва да изключват некомпетентността и лъжата, която някои хора непрекъснато разпространяват. Същите участваха в няколко правителства, в няколко Народни събрания, същите спъваха години наред модернизацията, не въведоха никакво ново въоръжение. Сега същите бързат да предоставят въоръжение на Украйна, без да са въвели нищо ново и по този начин бързат да ни лишат и от това, което имаме в момента", допълни Румен Радев.
"Днешният ден ясно показва, че всяка една държава член на Алианса трябва да може да разчита на неговата подкрепа, в случай на нужда за подкрепа за националната сигурност. Това показва още нещо – че всяка една държава трябва да е в състояние да генерира съвременни способности. И аз искам още веднъж, след четири Консултативни съвета за националната сигурност (КСНС), посветени на ускоряване на модернизацията, да напомня, че няма място за повече оправдания за отлагане на модернизацията", коментира държавният глава.
По думите му от три десетилетия българските политици реформират българската армия по своите конюнктурни съображения. "Резултатът го знаем – драстични съкращения, липса на финансиране, липса на ново въоръжение, ограничена оперативна съвместимост и дефицит от способности", посочи Радев. „Искам още веднъж да призова в никакъв случай да не се политизират проблемите на българската армия, да не се ползват за политически цели, да се работи поне в това поле с единство за решаване на проблемите на въоръжените сили“, коментира държавният глава.

 

Започва учението “Steadfast noon”. НАТО тества ядрените си сили за сдържане

17.10.2022, 13:17

Започва учение на ядрените сили на НАТО. Маневрите ще се проведат на Североизточна Европа и ще продължат до 30 октомври. В тях ще вземат участие 60 самолета от 14 съюзни държави.
Учението има за цел да провери готовността на ядерните сили за сдържане на Алианса. В него тази година ще се включат изтребители от четвърто и пето поколение, бомбардировачи Б-52 и самолети-цистерни. В тренировката ще бъдат използвани единствено макети на ядрено оръжие, уточниха от щаб-квартирата на НАТО.
Предвижда се извършване на полети над Северно море, Великобритания и Белгия, която е страна-домакин на учението. Занятието е рутинно и е в редовния календар на НАТО повече от десетилетие. И макар да  няма пряка връзка със събитията в Украйна, както заяви миналата седмица генералният секретар Йенс Столтенберг, погледът на съюзниците безспорно е насочен към Москва, която също обичайно засилва военната си активност в района на Баренцово море в края на октомври.
Традиционните есенни учения „Гръм“ служат на руската армия да тества ядрения си арсенал – бомбардировачи, подводници и ракети. Начинание, което в контекста на войната в Украйна, Вашингтон определи като безотговорно.

 

Южна Корея и САЩ започнаха нови съвместни учения

17.10.2022, 13:12

Войските на Южна Корея започнаха годишните си отбранителни учения “Хогук”, предназначени да подобрят способността им да отговорят на ядрените и ракетните заплахи от страна на Северна Корея, съобщи Ройтерс.
Ученията, които се очаква да приключат в събота, са част от поредица южнокорейски военни учения, организирани през последните седмици, включително съвместно със САЩ и Япония.
Последното полево учение започва в момент, когато Северна Корея извършва тестове на оръжия с безпрецедентно темпо, като изстреля балистична ракета с малък обсег и стотици артилерийски снаряди близо до силно милитаризираната граница между двете Кореи.
Пхенян реагира гневно на съвместните военни учения, като ги нарече провокации и заплаши с контрамерки. Сеул заяви, че провежданите учения са редовни и с отбранителен характер.
В ученията “Хогук” южнокорейските сили, подкрепяни от части на САЩ, ще се съсредоточат върху поддържането на готовността и подобряването на способността на войските да изпълняват съвместни операции, съобщи Обединеното командване на въоръжените сили на Южна Корея.
“Силите ще провеждат дневни и нощни маневри, симулиращи противодействие на ядрените, ракетните и различни други заплахи от страна на Северна Корея, за да могат да придобият способности за изпълнение на мисии във военно и мирно време и да подобрят оперативната съвместимост с някои сили на САЩ”, се казва в изявлението.
Източник: bta.bg

 

The National Interest: Съветската САУ "Гвоздика" е уникат

17.10.2022, 08:40

В годините на Студената война в СССР е създадена самоходна гаубица-амфибия, чиито характеристики и днес си остават уникални. Редакторът на The National Interest Питър Сичиу си спомни за необичайния образец на съветска военна техника.
През миналата година Националната гвардия на САЩ проведе "извънредно необичайни" учения в щата Вирджиния. Те включваха стрелба от 105-мм гаубица М118 от борда на десантен кораб. Така американците искаха да демонстрират каква мобилна огнева поддръжка могат да оказват по време на изпълнение на задачи в крайбрежни зони. По-рано това е правено от неголеми кораби.
Но за подобни цели съветската армия още преди десетилетия разполага със самоходната гаубица 2С1 "Гвоздика" (Карамфил), създадена на базата на многоцелеви брониран лек транспортьор МТ-ЛБ (МТ-ЛБу е негова удължена версия, шассито има по 7 ролки от всяка стана), на който е монтирано 122-мм оръдие.
"Особено уникално в тази верижна машина е това, че тя не изисква особена подготовка за влизане във вода. Преди началото на движение към водоема се включва водна помпа във вътрешната част на корпуса на гаубицата, в предната част на корпуса се издига водоотблъскващ щит, над задвижващите колела и предните паразитни колела се поставя защитен кожух, а отзад се спускат водоотражатели. За всичко това са необходими максимум 20 минути, а резултатът фактически се свежда до схемата "нагазил във водата и заплавал", пише редакторът.
Максималната скорост на "Гвоздика" във вода е 4,5 км/ч. При това по шосе машината може да вдига до 60 км/ч, а по пресечена местност – до 29 км/ч. Силовата ѝ установка се състои от дизелов двигател с 300 к.с. мощност и механична трансмисия.
Екипажът на машината е от четирима души – командир, водач, мерач и зареждач.
Освен стандартната противоосколъчна защита машината разполага и със система за защита от поразяващи фактори от ядрен взрив.
Основното ѝ въоръжение е гаубица 2А31 – доработена версия на буксируемото оръдие Д-30. Тя позволява използването на всякакви боеприпаси от 122-мм калибър: осколъчни, осколъчно-фугасни, кумулативни, касетъчни, димни и осветителни. Обсегът на стрелба на обикновени снаряди е около 15 км, а снаряди с ракетен ускорител – до 22 км.
През годините на Студената война "Гвоздика" е изнасяна в страните от Варшавския договор. В последните години остава на въоръжение в редица страни, включително България, Украйна, Беларус и Индия.
В Русия 2С1 е в резерва и се използва основно по време на обучения на артилеристи. Във войсковите подразделения машините са заменени от 152-мм гаубици 2С19 "Мста".
"Разработената в края на 1960-те години съветска гаубица-амфибия си остава най-необикновен пример за оръжейна технология. Предлага решение на проблема, с който не всички страни могат да се справят", обобщава авторът, цитиран от "Российская газета". - Още за 2С1

 

На фокус: Нов сръбски бронетранспортьор

17.10.2022, 08:33

На проведеното през миналата година в Белград (11 до 14.10. 2021 г) отбранително-промишлено изложение "Партньор-2021" сръбското обединение "Југоимпорт - СДПР" за първи път представи опитен образец на новия колесен бронетранспортьор „Лазански“ (8х8), оборудван с руския необитаем боен модул „Кинжал“ с 57-мм автоматично оръдие 2А91. - (видео)

 

Българското посрещане на френски, ирландски и британски дивизии в Македония през Първата Световна война

17.10.2022, 08:27

След катастрофално проведената френска кампания в Дарданелите, френските сили, както обикновено, откриват начин да отстъпят и да насочат силите си в съвсем друга посока. Веднъж изгонени,  генерал Морис Сарай решава да прояви някаква форма на героизъм на Балканите. Ето защо, неговите дивизии акустират в Солун през октомври 1915 г. Сърбия вече е пропищяла, след като е нападната от три страни – силите на Австро-Унгария, Германия и България.
Не трябва да забравяме, че след жестоката демонстрация на сила по време на Балканската война и самосиндикалното разправяне с Османската империя, родният войник е ухажван от всички страни, за да се включи в конфликта. Морис трябва да подпомогне бягащата сръбска армия, която се опитва да мине през Албанските планини и да стигне до своите съюзници. Отчаяната операция се оказва доста трудна и почти невъзможна, а в спасителната акция се освобождават около едва 100 000 души......Прочети още

 

Италиански командир с опит от мисии на Балканите ще командва бойната група

17.10.2022, 08:24

Полковник Франческо Алаймо ще приеме командването на Бойната група за  изпълнение на дейности по усилена бдителност на Алианса (Enhanced Vigilance  Activities (eVA) на тържествена церемония днес, 17 октомври, понеделник, от 16 ч. на учебен полигон „Ново село“. От българска страна ще участват президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов и други представители на политическото и военното ръководство на Въоръжените ни сили. Поканени са началникът на отбраната на Италианската република Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Каво Драгоне, върховният командващ Съюзното командване на НАТО по операциите генерал Кристофър Каволи, представители на дипломатическия корпус, на местните власти и др. В рамките на церемонията ще бъдат наградени военнослужещи от българска и италианска страна.
Италианските военнослужещи са от 82-ри пехотен полк  „Торино“ от състава на механизирана бригада „Панероло“, който е дислоциран в град Барлета на Адриатическото крайбрежие. Командир на полка е полковник Франческо Алаймо. Според публикации в италианската военна преса (сайта Defense Report и портала Bari Live), командирът има опит от мисии в Босна и Херцеговина и Косово. Освен военно образование на всички нива, в биографията му фигурира, включително, магистърска степен в областта на политическите и дипломатическите науки. Той приема командването на 82-ри пехотен полк точно преди една година – 16 октомври 2021 г. На тази длъжност идва от армейското логистично командване в Рим. При изпращането на 750-те италиански военнослужещи, което е много тържествена, в т.ч. с участието на семействата им, командирът на бригадата генерал Паоло Сандри ги поздравява за отличната предварителна подготовка и ги призовава да покажат високия си професионализъм по време на мисията за укрепване на защитата на югоизточния фланг на НАТО. Той определя приемането на командването на бойната група, като ярко доказателство за международиня престиж на Италианските въоръжени сили.
Бойната група се сформира на територията на нашата страна, съгласно решения на Министерския съвет от 2 март и от 20 май 2022 г. за принос в усилването на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните-членки. Предислоцирането на италианския контингент започна в края на юли. От пристанището на град Бари бяха натоварени 55 контейнера, 49 тактико-логистични превозни средства и материали. Полковник Франческо Алаймо имаше няколко срещи в България. Те бяха включително с началника на отбраната адмирал Емил Евтимов, командира на СКС генерал-майор Валери Цолов, командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов и  сегашния командир на бойната група подполковник Велин Кехайов.
Междувременно бойната група се изграждаше. На 13 септември български и американски военнослужещи демонстрираха способности в съвместни действия на учебен полигон „Ново село“. Това стана пред новия командир на Съюзното съвместно командване на силите в Неапол адмирал Стюърт Мънч, който се запозна с процеса на съвместна подготовка на бойната група в България. В демонстрациите участваха българска механизирана рота и американски пехотен взвод с поддръжката на екипаж на безпилотни летателни апарати от 61-а механизирана бригада. Военнослужещите показаха високо ниво на подготовка при съвместни действия за настъпление. Гостите наблюдаваха и статичен показ на въоръжение и техника, използвани от формированията от бойната група, в който участваха и представители на италианската армия с командир полковник Франческо Алаймо.
Адмирал Мънч даде висока оценка на способностите, които бойната група е постигнала в процеса на съвместната подготовка с участието на български и американски военнослужещи. „Всички ние, страните-членки на НАТО, заедно изграждаме колективната отбрана и чрез създаването на бойните групи осигуряваме допълнителни сили за укрепване на възпирането и отбраната на Алианса“, заяви той.
Генерал-лейтенант Димитър Илиев поздрави военнослужещите за постигнатото ниво на оперативна съвместимост. „Вие показахте, че тренирате упорито и действате като един тим. Това е още една възможност да покажем нашата решимост да работим съвместно със съюзниците за суверенитета и независимостта на нашата държава и на страните-членки на НАТО“, отбеляза заместник-началникът на отбраната. Състоянието и основните предизвикателства пред бойната група представи нейният командир подполковник Велин Кехайов – командир на 42-и механизиран батальон от състава на 2-а Тунджанска механизирана бригада.
Три дни след това полковник Алаймо представи на среща в СКС своите приоритети по развръщането, осигуряването и подготовката на бойната група за постигане на пълни оперативни способности. Според Министерството на отбраната, изграждането на боеспособна бойна група на българска територия е израз на решимостта на страната ни и на съюзниците да споделим отговорността за гарантиране на сигурността на страните-членки, като допринесем за усилване на възпиращия отбранителен потенциал на Източния фланг на НАТО.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Министърът на отбраната не вижда какво можем да дадем на Украйна от изправното оръжие

16.10.2022, 15:07

България няма много излишно оръжие, да не казвам, че няма много изправно оръжие. Ако имахме, армията нямаше да среща такива трудности. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в голям процент тя е неизправна. Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите способности. Така министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира по Нова телевизия евентуалния износ на оръжия към Украйна. И попита: „Ако го дарим, с какво ще изпълняваме нашите задължения за националната сигурност?”.
Министърът обяви, че има сигнали от Украйна, с които настояват страната ни да помогне с оръжие. „Имат определен списък с желания какво да им бъде предоставено от страните. Но пак казвам - България не разполага с толкова излишно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим способностите си”, категоричен е той.
Министърът на отбраната обясни, че Източният фланг вече е подсилен: „Има четири многонационални бойни групи - България, Румъния, Унгария и Словакия. Това е стратегическата концепция, съгласно която бяха създадени батальонните бойни групи. България не прави изключение”, уточни той, като подчерта, че страната ни не е слабото звено в НАТО.
Министърът обвърза кибератаката към сайтове на български институции със замесването на името на България във взрива на Кримския мост.  „Те са свързани действия, не е случайно. Някои ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България, че е участвала по един или друг начин. В крайна сметка страната ни не е участвала във взривовете. А хакерската атака беше отбита успешно”, увери той.
„Заплахите, които идват от Русия, трябва да се приемат сериозно. Аз лично се надявам, че разумът ще надделее и едва ли ще се допусне достигане до ядрена война. Защото в такава победител няма да има”, коментира министърът въпросът за евентуално използване на ядрено оръжие.
НАТО започва тренировки за защита при ядрен удар. Министърът на отбраната обаче поясни, че те са рутинни. „Нищо чрезвичайно няма в случая”, заяви Стоянов.
Встъпвайки в длъжността министър на отбраната, Димитър Стоянов заяви, че няма да е този, който ще „приземи” българската авиация. Кой обаче може да го направи: „Българските политици могат да я приземят. Като откажат да чуят експертите за пореден път. В момента ударната ни авиация се намира в изключително тежко състояние”, предупреди той.
Министър Стоянов каза, че с МиГ-29 можем да охраняваме въздушното си пространство до края на 2023 г. И то при съществено условие - да успеем да доставим вече договорените двигатели. „В момента подготовката на летателния състав е изключително ниска. Хората не летят достатъчно. Изключително рисково е всяко излитане и кацане с нашите самолети. Не заради техниката, а защото нямаме достатъчно изправна техника, за да подготвяме летателния състав”, добави министърът. Подчерта, че инсинуациите как служебното правителство купува „Грипен”-и са меко казано неуместни. „Противопоставянето на експертизата с политиката доведе до това, че в момента ние нямаме западен самолет, с който да носим бойното си дежурство. Ако бяха послушали експертизата, в момента щеше да има”, каза още министър Стоянов. Според него да дойде съюзна държава, която да носи дежурствата на авиацията ни, ще бъде „срам”.
Източник: https://otbrana.com/

 

Възможно най-бързо трябва да се вземе решение и за следващите самолети

16.10.2022, 15:03

Войната в Украйна е дестабилизиращ фактор, не само за нашия регион, но и за цяла Европа. Това заяви пред БНР адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.
„Военните действия се водят близо до зоната на отговорност на Алианса и до нашата граница. Това е предпоставка за повишаване на рисковете за националната сигурност. Но в момента пряка военна заплаха за България и страните от Алианса не съществува“.
Не е повишена бойната готовност на българската армия, но се изпълняват мероприятия по повишена бдителност, за да се минимизират всякакви рискове, обясни той в предаването „Неделя 150“.
„Предприемаме засилена стратегическа отбрана на нашата критична инфраструктура.  Защитата на националните стратегически обекти, тези от критичната инфраструктура, са както обект на нашата национална система, така и на интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, в която участват и формирования на българската армия. Усилено е наблюдението, работи се по ранното предупреждение, не само на наша територия, но и на съседните държави. Това е една комплексна система, която не предполага разполагане на допълнителни сили и средства към настоящия момент. Те обаче са в готовност и когато се оцени, че има нужда от такива действия, те ще бъдат предприети“.
14 държави от Алианса, включително България, се включват в общ европейски противовъздушен щит.
„След инвазията в Украйна редица държави предприеха мерки по усилване на отбранителния си потенциал. Германия отдели допълнително 100 млрд евро. Ние сме в контакт с началниците на отбраната на НАТО. На последната ни среща, която се проведе в Талин, тази инициатива беше обявена. Така се създава възможност за колективно придобиване на способности за противовъздушна отбрана. Важно е, че ще имаме общи процедури“.
Адмирал Емил Ефтимов не се ангажира с конкретен коментар на твърдението на министъра на отбраната - Димитър Стоянов, според когото няма какво толкова да изпратим на Украйна, защото съществува проблем с поддръжката на техниката, а и тя е ограничена от финансовите възможности на нашата страна.
„Надявам се ,че партиите ще влязат информирани в дебата по тази тема“, отбеляза той.
След началото на войната в Украйна модернизирането и придобиването на нови отбранителни способности е много труден и дълъг процес, дори да имате финансовите средства за това, отбеляза още началникът на отбраната.
„Търсенето е огромно и възможностите са малки“.
Обучението на силите за отговор на НАТО е планиран процес, той не се извършва като отговор на случващото се в Русия и Беларус, обясни адмирал Ефтимов.
Изграждането на бойни групи на наша територия е силен знак от страна на Алианса за готовността му да защитава всяка страна - членка, смята той.
Състоянието на българската армия е резултат от недостатъчното финансиране през последните 30 години, отчете той.
„Това няма как да не се отрази на сегашните способности. В голямата си част експлоатираме въоръжение и техника от съветско време. Има значителни проблеми по нейното поддържане. Трябва все повече да се мисли за заменянето й“.
Народното събрание утвърди проект за инвестиционен разход за 8+8 самолета, обясни началникът на отбраната.
„Плащаме 8 и чакаме те да дойдат в определения срок. Имаме забавяне, но с тях ние не можем да превъоръжим авиацията. Трябва да се предприемат необходимите действия за следващите 8. През това време правим всичко възможно да поддържаме МиГ 29. Но това става все по-сериозен проблем. Има възможност да не може да поддържаме МиГ 29 и да не са дошли всички нови самолети. Това означава, че няма да сме в оперативна способност да изпълняваме конституционните си задължения“.
Той призова възможно най-бързо да се вземе решение и за следващите самолети.
Адмирал Ефтимов поздрави българските военновъздушни сили по повод днешния Празник на българската бойна авиация.
Източник: https://otbrana.com/

 

Преди 110 години е спасена бойната светиня на Преславци

16.10.2022, 08:24

Днес, 16 октомври 2022 г. се навършват 110 години от спасяване на знамето на 7-ми пехотен Преславски полк, събитие наподобяващо спасяването на Самарското знаме.
Бойното знаме е символ на всяка войскова част. В „Общь войнишки учебникь” от 1936 г. кратко и ясно е определено значението му: „Знамето служи за водач на войските на бойното поле. Около него се групират всички и начело с него побеждават”. Пленяването на бойното знаме се приема за позор, а частта се разформирова. Ето защо опазването му по време на бой и спасяването му в критични ситуации се приема за особена храброст и героизъм.
7-ми Преславски полк е формиран през 1884 г. на основата на Врачанската № 8, Орханийската № 11 и Разградската № 22 пеши дружини. За знаме на полка се приема знамето на Врачанската дружина. Това знаме се извисявало над Сливница и Пирот (1885 г.), Лозенград-Караагач и Чаталджа (1912-1913 г.), Тутракан-Черна вода и Тулча (1915-1918 г.).
В тези войни всеки български полк е имал трудни и кръвопролитни боеве, в които полковата светиня е била в опасност. За 7-ми Преславски полк това е боят на 16 октомври 1912 г., тогава хубав и слънчев есенен ден. Този ден е най-кръвополитният ден за Българската армия в Люлебургас-Бунархисарската операция. Полкът е острието на атаката на IV пехотна дивизия и има за задача да настъпи южно от село Караагач в посока р. Карагач дере.
Противникът е разположен на левия стръмен бряг на реката и има тактическо и огнево предимство. В 15 ч. Преславци достигат реката, но с мощния си артилерийски и в последствие стрелкови огън, противникът ги спира и преминава в контраатака. В тези критичните минути, полковият знаменосец пада ранен. Един след друг са ранени още няколко войници, опитали да задържат знамето. Накрая, знамето попада в ръцете на редник Иван Тотев Цонев от 15 рота на 4 дружина, подкрепен от група войници, командването на която е поето от подпоручик Христо Йорданов Михнев - командир на взвод в 8рота от 2 дружина. Така знамето е изнесено успешно от бойното поле.
За проявения героизъм и съобразителност участвалите в спасяването са отличени. Редник Цонев е произведен в чин младши подофицер и остава полкови знаменосец до края на войните. През 1913 г. младши подпоручик. Цонев е награден с орден "За храброст" IV степен.
Командир на рота, в която служи редник Иван Цонев, е капитан Марин Куцаров. Това е офицерът, който в края на Първата световна война, вече като командир на полк, ще спаси в Македония знамето на 19-ти пехотен Шуменски полк.
През 1937 г., вече окъсано, напоено с кръв и подвизите на преславци, знамето на полка бива подменено. Понастоящем светинята на 7-ми пехотен Преславски полк се съхранява в Националния военноисторически музей в София.
През 2011 г. на стената на Военния клуб в Шумен е поставена паметна плоча „Спасители на шуменските бойни знамена”, на която са изписани имената на героите, опазили честта на своите части и допринесли да няма пленено наше знаме. Гарнизон Шумен не забравя своите герои и помни редник Иван Тотев Цонев.
На снимката: През 2011 г. на стената на Военния клуб в Шумен е поставена паметна плоча „Спасители на шуменските бойни знамена” от СОСЗР, СВВБ и дружество „Краеведи“.
Източник: https://otbrana.com, подполковник Георги Георгиев

 

Мисията на ЕС в Босна и Херцеговина ще проведе голямо военно учение “Бърз отговор 2022”

16.10.2022, 07:45

Мисията на ЕС в Босна и Херцеговина EUFOR обяви, че от 17 октомври до 20 ноември ще проведе голямо военно учение “Бърз отговор 2022”, съобщава информационният сайт Кликс.
В учението ще участват войници от 20 държави. Те ще демонстрират способността и решимостта на EUFOR да допринесе за безопасна среда за всички граждани на Босна и Херцеговина.
“Както и в предходните години, EUFOR временно ще увеличи своя отпечатък чрез разполагане на допълнителни войски, увеличено патрулиране и тактически учения в избрани градски и селски райони”, казаха от мисията.
EUFOR ще си сътрудничи тясно с въоръжените сили на Босна и Херцеговина, с местните общности и правоохранителните органи, които ще предоставят административна и логистична подкрепа, се допълва в съобщението.
“Както беше и с предишните учения на EUFOR , “Бърз отговор 22″ още веднъж демонстрира ангажимента на Европейския съюз за европейско бъдеще за всички граждани на Босна и Херцеговина”, подчертават от европейската мисия.
Източник: bta.bg

 
Радев ще посети полигона в ”Ново село”
16.10.2022, 07:40

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще посети учебен полигон „Ново село“ в понеделник – 17 октомври, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Той ще участва в официалната церемония по поемане на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на България в контекста на усилените мерки за бдителност в рамките на НАТО.
Президентът Румен Радев ще бъде посрещнат с почетен строй и ще приеме рапорта на командващия церемонията. На учебния полигон „Ново село“ преди това през деня Румен Радев ще има среща с върховния съюзен командващ за Европа генерал Кристофър Каволи.
На събитието на полигона в „Ново село“ ще присъстват служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на отбраната и началникът на отбраната на Италианската република Лоренцо Гуерини и адмирал Джузепе Каво Драгоне.
В рамките на церемонията ще бъдат наградени военнослужещи от българска и италианска страна с принос към изграждането на бойната група. Ще бъдат представени въоръжение и техника на бойната група.
Бойната група се сформира на територията на България съгласно решения на Министерския съвет от 2 март и от 20 май т. г. за принос в усилването на отбранителния потенциал на НАТО за защита на териториалната цялост на страните-членки.

 

За английската и френската ескадри в Балчик по време на Кримската война

16.10.2022, 07:30

На 2 ноември 1853 г., със султанско разрешение, съюзническите - английска  и френска ескадри навлизат в Босфора и на 8 ноември хвърлят котва в залива Бейкоз (Beykoz) в Константинопол (Истанбул).
На 4 януари 1854 г., съюзническите ескадри навлизат в Черно море. Те получават заповед от своите правителства да защитят турските брегове и да неутрализират руския черноморски флот.
На 6 януари 1854 г. английскaта парна фрегата „Retribution” („Възмездие“), с капитан Джеймс Робърт Дръмонд (James Robert Drummond) доставя в Севастопол уведомителните писма на вицеадмиралите Дъндъс и Амлен до коменданта на Севастопол за навлизането на английската и френска ескадри в Черно море. На 12 януари 1854 г. посланиците на Англия и Франция в Санкт Петербург информират руското правителство за навлизането на техните ескадри в Черно море. На 21 февруари 1854 г. Русия скъсва дипломатическите си отношения с Англия и Франция. До голямата война остава само една крачка.........Прочети още

 

Исторически календар

16.10.2022, 07:15

На 16 октомври 1912 г. поручик Радул Милков и наблюдател поручик Продан Таракчиев със самолет Албатрос Ф-II извършват първия боен разузнавателен полет в историята на българската авиация. Машината излита в 9.30 ч.от летище Мустафа паша (Свиленград) в направление Одрин на височина 400-500 м със скорост 70 км/ч.. Поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев наблюдават разположението на турските позиции над гара Караагач и с. Кадънкьой. Над Папазтепе, на височина 800 м, откриват две роти в резерв и други две, които водят бой с българската войска. Полетът продължава 50 мин.
В донесението на инспектора на инженерните войски при ЩДА генерал Симеон Янков до Главното командване с телеграма № 474/16.10.1912 г. е написано: „Днес 16 октомври, към 11 часа преди пладне, се направи едно летение с аероплан към Одрин в продължение на 50 минути. Събраните сведения се съобщиха в щаба на командващия 2-ра армия...“. Записаното в дневника за военните действия на 2-ра армия за 16 октомври „...при днешното летене на аеропланите открити били 18 групи от около по 1 табор пехота зад Кадънкьой, които произвеждаха днес вилазката...“.
До края на Първата балканска война са изпълнени 70 бойни полета от 10 пилоти българи и чужденци с 29 самолета. С разпореждане на Министерския съвет от 1963 г. 16 октомври е обявен за празник на Българската авиация и Военновъздушните сили.

 
 

На този ден преди 58 г. Китай изпитва първата си атомна бомба

16.10.2022, 07:00

В началото на 1956 г. ЦК на КПК взема решение за развитие на атомната енергетика, в съответствие с която в Китай се предполага да се създадат стратегически ракети и ядрено оръжие.
Към края на 1956 г. за реализацията на програмата е създадено „Трето министерство на машиностроенето” – аналог на съветското Средмаш, като за ръководител на атомната програма е назначен шефът на Държавната сигурност Кан Шен.
Ядрената програма отначало се изпълнява при активното съдействие от страна на СССР: за периода 1950-1960 г. Китай е посетен от около 10 000 съветски специалисти в атомния отрасъл, като освен това около 11 000 китайски специалисти и 1000 техни учени от атомния отрасъл преминават подготовка в СССР...........Прочети още

 
 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}