Военна информация

Архив - от 16 дo 31 октомври 2011 година

 
31 октомври
 
31.10.2011, 23:33

Правителството не се съгласи с орязването на обезщетенията на военнослужещите

Министерският съвет не се съгласи с предложението максималният размер на заплатите, които военнослужещите получават като еднократно парично обезщетение при уволнение, да бъде намален от 20 на 15. Това става ясно от законопроекта за държавния бюджет за 2012 г., който бе внесен в понеделник в Народното събрание. Същия ден на извънредно заседание той бе одобрен от правителството.

Крайно неприятната идея бе на работодателските организации – Българска стопанска камара и Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България. Ако беше прието тяхното предложение, трябваше правителството да заложи в законопроекта за бюджета промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Това не е сторено, за което членовете на кабинета и особено министъра на отбраната Аню Ангелов заслужават поздравления. Щеше да бъде жалко, ако се стигнеше до поредното орязване на социалните права на военнослужещите.

 
31.10.2011, 23:13

Атомната подводница California е приета в състава на ВМС на САЩ

SSN781 California

ВМС на САЩ приеха в състава си осмата подводница тип Virginia - SSN781 California, съобщи официалния сайт на флота.

Тържествената церемония, на която присъстваха 1500 гости, се състоя на 29 октомври във ВМБ Норфолк, Вирджиния. Тържеството можеше да се наблюдава пряко по интернет. - видео

 
31.10.2011, 22:18

Армията на Чехия за трети път тази година забранява полетите на свои самолети

Чешката армия забрани полетите на четирите си самолета CASA C-295M, заради повреда в оборудването, съобщи говорител на армията. Това е третото за тази година решение военните машини да останат на земята, отбелязва АФП.

Навигационният екран и друго оборудване на самолет, пристигащ от Севиля, Южна Испания, „спрели да работят по време на приземяването”, каза говорителят Мира Требица.

„Един от двата двигателя изключил. Генерал Властимир Пицек разпореди незабавно всички самолети да останат на земята, докато оборудването не бъде проверено”, каза тя.

Двамата пилоти са успели да приземят успешно самолета с един работещ двигател.

През 2010 г. Чехия замени остарелите Антонов АН-26 със самолети CASA C-295M.

/ИА „Фокус”/

 
31.10.2011, 20:50

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев заминава на тридневно официално посещение в Украйна

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев заминава утре, 1 ноември, на тридневно официално посещение в Украйна. Визитата е по покана на командващия на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна генерал-полковник Генадий Воробьов. По време на разговорите двамата командващи ще обменят опит в подготовката на сухопътните войски на двете страни и ще обсъдят възможности за задълбочаване на двустранното военно сътрудничество.

В състава на делегацията, водена от генерал-майор Стефан Василев, са бригаден генерал Пламен Лилов, командир на военно формирование 32990 – Пловдив и командирът на военно формирование 52740 -Хасково подполковник Данчо Николов.

/МО/

 
31.10.2011, 19:56

"Тигърът" скочи на Курилите

На островите се прехвърля артилерия и комплекси на ПВО

 
31.10.2011, 19:44

Околосветското пътешествие на „Седов”

Платноход „Седов”

През 2012 година руския платноход „Седов” ще замине на околосветско пътешествие под девиза „От Арктика до Антарктика” – съобщи на изложбата „Hanseboot” в Хамбург ръководителят на пресслужбата на кораба Татяна Житник.

Експедицията на най-големият платноходен кораб в света стартира в Санкт-Петербург през 2012 година и ще завърши също в северната руска столица през юни 2013 година. „Седов” ще прекоси всички океани, ще мине край всички континенти, ще посети две руски и 30 чуждестранни пристанища. За „Седов” това ще е първото му околосветско пътешествие. – Още платноходи

 
31.10.2011, 18:57

Поемаме големи отговорности и се справяме достойно!

Интервю с бриг. ген. Златко Златев, командир на авиобаза „Крумово”

 
31.10.2011, 17:45

Нов радар за ВВС на Русия

А-50У

Военновъздушните сили на Русия получиха нов многофункционален комплекс за далечно радиолокационно откриване и управление А-50У, който представлява дълбоко модернизиран самолет А-50.

Първият А-50У (бордови номер "47 червен", регистрационен номер RF-92957) се отличава с подобрени показатели на бордовия радиотехнически комплекс, в него са използвани съвременна изчислителна база, модернизирана станция за спътникова свръзка, повишени са показателите за безотказна работа на бордовия комплекс. За сметка на това са разширени възможностите на самолета да открива въздушни цели от различен тип (самолети, вертолети, крилати ракети и свръхзвукови летателни апарати). - видео

В момента ВВС на Русия имат 26 самолета за ДРЛОиУ А-50М на базата на Ил-76МД.  А-50 е способен да извършва полети със скорост до 800 км/час на разстояние до 7500 километра и да открива въздушни и наземни цели на далечина до 650 и 300 километра съответно. При това комплексът осигурява съпровождане на максимум 300 цели.

Вторият серийно модернизиран самолет за ДРЛОиУ А-50У ще бъде предаден на ВВС на РФ през 2012 година, съобщиха от пресслужбата на компанията „Бериев”, която извършва модернизацията. – Още за А-50

 
31.10.2011, 17:33

Съвместни учения на Русия и Италия

Кораби на Черноморския флот на Русия – стражевият кораб „Сметливий” и спасителният „Епрон” – отпътуваха за далечен поход за Средиземно море за участие в руско-италианските учения „ИОНИЕКС-2011”. Те ще бъдат проведени от 10 до 12 ноември край бреговете на Италия.

Моряци от двете страни ще тренират действия в областта на комуникациите, провеждане на спасителни операции, отразяване на атаки на малки цели. Освен това, голямо значение се отделя на провеждането на прегледи съгласно международното морско право. – Още за ЧФ на Русия

 
31.10.2011, 17:27

В резултат на диверсия в база на йеменските ВВС в Сана са изгорели три изтребителя

Три изтребителя напълно са изгорели в резултат на извършена през миналата нощ диверсия в база на йеменските ВВС в покрайнините на Сана. Според днешна информация на военни източници, неизвестни са заложили взривни устройства в самолетите и са ги взривили, още три машини са частично повредени.

Летателните апарати сутринта е трябвало да излетят за бойно задание в Архаб, разположен на няколко десетки километра северно от столицата, и са преминавали предполетна подготовка. За сега извършителите не са известни. Базата е приведена в повишена бойна готовност, на територията и се провеждат обиски.

 
31.10.2011, 16:28

Пред спуснат флаг

Написано от капитан II ранг от резерва Марин Маринов – командир на подводница „Ленински комсомол” (Слава) през периода 1988 – 1992 г.

 
31.10.2011, 16:22

Доставки на оръжие за Ирак през периода 2003-2010 г. са извършвали 20 страни

Доставки на оръжие за Ирак през 2003-2010 г. са извършвали 20 страни (отчитайки категорията „неизвестен” – 21 страни). За 8-годишния период идентифицирания оръжеен импорт на Ирак с всички страни-експортьори, по оценка на ЦАМТО, е 7,7 милиарда долара.

В разчета са включени внесените нови въоръжения, лицензионни програми, ремонт и модернизация.

През този период Ирак е оформил пакет с поръчки за покупка на въоръжения на стойност 11,467 милиарда долара.

Първо място в класацията за най-крупен експортьор на военна продукция в Ирак в периода 2003-2010 г. заемат САЩ - 6,421 милиарда долара (83,4% от пазара). Портфейла с поръчки, сформиран през този период, е 8,913 милиарда долара (77,7% от пазара).

Второ място заема Сърбия с изнесена военна продукция за – 335 милиона долара (4,35% от пазара).

Трето място в класацията заема Полша с 254 милиона долара (3,3%).

На четвърто място е Русия с 262 милиона долара (2,28%), които включват предимно вертолетни програми.

На пето място е Италия със 105 милиона долара.

Сред останалите доставчици на въоръжения за Ирак следва да се споменат Йордания - 86,8 милиона долара, Турция – 76,2 милиона долара, Украйна – 72 милиона долара и ЮАР  - 53 милиона долара.

Други по-малки доставки на въоръжения са извършили България, Великобритания, Унгария, Германия, Гърция, Китай, ОАЕ, Пакистан, Словения, Хърватия и Южна Корея.

 
31.10.2011, 15:45

Дянков вече скрои “преврата” срещу новия президент

Росен Плевнелиев трябва да се справи с финансист №1, в противен случай заради безпаричието във войската и разузнаването рискува да остане "генерал без армия"

 
31.10.2011, 15:30

Шефът на НАТО пристигна изненадващо в Либия

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристигна днес на необявена визита в Триполи в последния ден на натовската въздушна операция, предаде АФП.

Седем месеца след първите въздушни удари на самолети на алианса по позиции на силите на Кадафи, Расмусен кацна в либийската столица, където ще разговаря с новите либийски ръководители, съобщи БТА.

Това е първа визита на генерален секретар на НАТО в Либия.

Днес официално се прекратява и операцията "Обединен защитник" на Алианса в Джамахирията, след като в края на миналата седмица бе преценено, че цивилните са вече много по-защитени след смъртта на либийския лидер Муамар Кадафи и падането на родния му град Сирт.

Това е втората важна необявена визита в Либия през последните две седмици. На 18 октомври държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна неочаквано в Триполи и заяви, че Вашингтон би желал Муамар Кадафи да бъде убит или бързо заловен. Два дни по-късно бившият либийски лидер бе заловен край Сирт и разстрелян.

/Dnes.dir.bg/

 
31.10.2011, 15:20

Новите руски подводници

Продължават изпитанията на нови подводници, които в най-близко време могат да бъдат приети на въоръжение във ВМФ на Русия.

В Северодвинск за първи път в морето беше спуснат най-новият ракетен подводен крайцер със стратегическо предназначение К-550 „Александър Невски”. Той ще направи кратка морска обиколка по Бяло море, където ще бъдат проверени всички системи и ще извърши първото потапяне под водата. „Александър Невски” ще влезе в строй не по-късно от 2012 година.

В морето беше спусната също така най-новата многоцелева подводница АПЛ-К-329 „Северодвинск”, проект 885 „Ясен”. Тя вече не за първи път напуска базата, но сега ще проведе стрелба с главното оръжие - противокорабни ракети „Оникс”. По резултатите от тези стрелби трябва да бъде прието решение за въвеждането на подводницата в строй. Очаква се, че това може да стане още до края на тази година.

Изпитанията на най-новите подводници внушават надежда за скорошно попълване на флота със съвременни бойни единици. Заедно с това остават и опасения относно подписването на контракти за строителството на следващите подводници от проектите 955 и 885, тъй като цената на подводниците силно се повиши и преговорите между министерството на отбраната и корабостроителниците не са завършили. – Още руски подводници

 
31.10.2011, 15:10

Потвърдено е наличието на химическо оръжие в Либия

Ръководителят на изпълнителния комитет на Преходния национален съвет Махмуд Джибрил потвърдил наличието на химическо оръжие в Либия. Според него за изучаване на положението в тази област тази седмица в страната ще пристигнат чуждестранни инспектори.

Нова Либия ще бъде миролюбива страна и съхраняването на химическо оръжие на нейна територия не е в неин интерес, заявил Джибрил. – Още химическо оръжие

 
31.10.2011, 15:05

С ново щатно разписание във Военна академия се осигуряват места за пълномощници на военния министър

В Алма Матер  Аню Ангелов  си  има пудели и те му се отблагодаряват със скимтене! Да беше само там......... Прочети още

 
31.10.2011, 15:00

Индонезия ще закупи 24 стари изтребители F-16 и девет нови C-295

ВВС на Индонезия ще придобият 24 изтребители F-16 Block 25, принадлежали на Въздушната национална гвардия на САЩ и девет средни транспортни самолета С-295, производство на Dirgantara Indonesia (PTDI)/Airbus. Изтребителите F-16 Block 25 ще бъдат модернизирани до стандарта Block 52 и сделката ще бъде извършена по условията на механизма на програмата за чуждестранни военни продажби (FMS) и трябва да бъде одобрена от Конгреса. През октомври представители на ВВС на Индонезия посетиха военновъздушната база Davis-Monthan в Аризона, където се съхраняват излезлите от въоръжение самолети на САЩ, за да подберат изтребителите.

Меморандум за разбирателство е подписан с PTDI за производството на девет транспортни самолета С-295 на стойност 325 милиона долара. ВВС на Индонезия ще започне да получава транспортните самолета през 2014 година и с тях ще бъдат заменени старите Fokker F27.

/Pan.bg/

 
31.10.2011, 14:55

Турция ще получи от САЩ сорс кодовете на софтуер на изтребителите си F-16

САЩ са се съгласили по принцип да предадат на Турция софтуерните сорс кодове на 206 изтребители F-16, които са на въоръжение в турските ВВС. Ако споразумението бъде одобрено от Конгреса, то турските ВВС ще могат да модифицират сорс кодовете на системите на въоръжение на изтребителя съобразно собствените си национални кодове. Така Турция може да стане първата страна между 26-те, които имат на въоръжение изтребители F-16, която ще притежава сорс кодовете и да ги заменя със националните такива, когато е необходимо.

САЩ забавяше одобрението на това споразумение главно поради обтегнатите отношения на Турция с Израел. Но предстоящата продажба на три вертолета AH-1W Super Cobra на Турция показва, че САЩ са смекчили позицията си. За това допринася и съгласието на Турция на нейна територия да бъде разположена РЛС, която е част от противоракетната система на САЩ и НАТО за защита на Европа.

Все още не е ясно дали ще бъде одобрено едно също така отдавнашно искане на Турция да закупи четири БЛА Predator и два Reaper. Има сведения от различни източници, че БЛА Predator са включени в американското въоръжение, което ще бъде изтеглено от Ирак и ще бъде предадено на Турция.

Тази година концернът Lockheed Martin ще достави на Турция допълнително 14 F-16C и 16 F-16D в рамките на споразумение, подписано през 2007 и на стойност 1.78 милиарда долара. Съгласно друг договор от 2005 година 213 турски изтребители F-16 се модернизират в завода на Turkish Aerospace Industries (TAI) в Анкара. Тази програма за модернизация струва 1.1 милиарда долара.

/Pan.bg/

 
31.10.2011, 14:52

Генералните промени в генералитета ще изчакат 22 януари

Министърът на отбраната Аню Ангелов даде да се разбере, че очакваните промени във висшето военно командване ще изчакат 22 януари, когато Росен Плевнелиев ще влезе в сградата на „Дондуков” 2, за да поеме държавното кормило. След като стана ясен новият президент той заяви, че ще има нов началник на служба "Военна информация", но не пожела да се съобщи името му. Само уточни, че ще предложи назначението на Министерския съвет, след като Плевнелиев влезе в президентството. Допълни, че ще бъдат направени и други промени във висшия команден състав.

Няма никаква изненада от думите на министъра на фона на споровете му с президента Георги Първанов, включително и по кадрови въпроси. От друго изявление на Аню Ангелов няколко дни преди втория тур на изборите може да се направи извода, че предстои промяна и в Указа на държавния глава за утвърждаване на длъжностите във Въоръжените сили, НРС и НСО, изискващи висши офицерски звания. Повод за подобна прогноза дават думите на министъра, че длъжността „съветник на върховния главнокомандващ по военната сигурност” не е необходима. В момента тя се заема от контраадмирал Николай Николов и като щат е в Министерството на отбраната. Според Аню Ангелов най-добрият съветник на президента по военните въпроси е началникът на отбраната.

Известно е, че Съветът по отбрана вече се занимава с предстоящите промени във висшето военно командване. Според запознати окончателните решения предстои да се вземат. На този етап се обсъждало основно движението на кадрите след излизането в резерва на заместник-началника на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев. На 24 ноември морският офицер навършва пределна възраст за военна служба и ще трябва да напусне армията. Логично е, с оглед на изявленията на министъра, мястото му да остане празно, докато Росен Плевнелиев получи конституционните си права на върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. За да е сигурно движението на тези кадри, които ще предложи министърът на отбраната. Засега се предполага, че основните промени ще бъдат по линия на ВМС. Евентуално командирът на бойния ни флот ще заеме мястото на вицеадмирал Кавалджиев и ще сдаде длъжността на своя заместник. Подобна идея се аргументирала и с бъдещи решения за определяне на следващия началник на отбраната. Дискусия е била предизвикана за бъдещия командир на единствената по Плана за развитие на Въоръжените сили Военноморска база, чието командване ще бъде в Бургас. Този въпрос най-вероятно предстои да се решава. Възможно е нещата да вземат и друг обрат, ако бюджетът за отбраната през следващата година отложи заложените за следващата година промени в тактическите формирования, което бе подсказано от министъра в едно от неговите телевизионни интервюта.

Ясно е, че с избирането на Росен Плевнелиев за президент за министъра на отбраната се създадоха прекрасни условия за реализиране на визията му по отношение на висшия команден състав. Аню Ангелов не отрича, че много разчита на диалога си с новия върховен главнокомандващ. Може би за това остави празни няколко генералски длъжности в МО и инспектората. Не бива да се забравя и друго негово намерение – да намали до минимум военните аташета с генералски звания. Така че ни очаква интересна генералска зима. По всичко личи, че нещата няма да се случат през есента.

/otbrana.com/

 
31.10.2011, 09:07

Предстоящо изстрелване на китайски космически кораб

Изстрелването на ракета-носител „Велик поход-2” с китайски космически кораб „Шенчжоу-8” ще се състои на 1 ноември.

Както съобщи агенция Синхуа, корабът ще стартира от космодрума Цзюцюан в автономния район на Вътрешна Монголия. Той ще извърши полет в безпилотен режим и до края на ноември ще проведе първото в историята на КНР автоматично орбитално скачване с модула „Тянгун.1”. Още Космос

 
31.10.2011, 08:15

Аню Ангелов готов с нов шеф на "Военна информация"

Радвам се, че на много по-диалогична основа ще говорим с новия президент за разрешаването на проблемите на отбраната.

Това коментира пред журналисти в НДК министърът на отбраната Аню Ангелов във връзка с победата на кандидата за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев.

Ангелов заяви, че той е имал принципни различия с президента и върховен главнокомандващ на Българската армия Георги Първанов за развитието на въоръжените сили.

Такива различия министърът е виждал и в изказванията за отбраната на кандидата на БСП за президент Ивайло Калфин.

Ще има нов началник на служба "Военна информация", каза Ангелов, но не пожела да се съобщи името му. Министърът ще предложи назначението на Министерския съвет, след като Плевнелиев влезе в президентството.

/News.bg/

 
31.10.2011, 08:12

Преговорите между НАТО и Русия за ПРО в задънена улица

Преговорите между Русия и НАТО за европейската противоракетна отбрана (ПРО) се намират в задънена улица поради нежеланието на Запада да предостави на Москва юридически гаранции, че системата няма да бъде насочена към Русия.

Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от „Новости".

„Към днешния ден ситуацията не изглежда обещаваща, но смятаме, че е необходимо да се положат усилия за достигане на договореност", изтъкна Грушко. Въпреки протестите на Москва, САЩ и НАТО продължават разместването на елементите на ПРО в Европа. Русия настоява за предоставянето на юридически гаранции за това, че системата няма да бъде насочена срещу нея.

Александър Грушко отбеляза, че перспективите за решение на този въпрос с всеки ден стават все по-малки.

Припомняме, че от Запада обещават, че преговорите ще приключат благополучно на срещата на върха на НАТО в Чикаго през 2012 г.

/News.bg/

 
30 октомври
 
30.10.2011, 23:58

Тайните договори на Хитлер с България

През март 1945 Адолф-Хайнц Бекерле - последният наместник на Хитлер в София - разказва в една килия на зловещия московски затвор Лубянка за тайните договори с българите. Неговите признания излязоха едва сега на бял свят........ Прочети още

 
30.10.2011, 16:43

"Прогрес М-13М" полетя към МКС

От космодрума Байконур за пръв път след аварията през август за Международната космическа станция (МКС) се отправи товарен кораб "Прогрес", предадоха руските агенции. – видео на старта

Корабът "Прогрес М-13М" бе изведен от ракета носител "Союз V". След три денонощия той ще достави на МКС повече от 2,6 тона оборудване за станцията, а също научния микроспътник "Чибис". Скачването на "Прогрес М-13М" с МКС ще е на 2 ноември, уточни Центърът за управление на полети край Москва.

Стартиралата на 24 август от космодрума Байконур ракета носител "Союз V" не успя за изведе на зададената орбита товарен кораб "Прогрес" и той падна на територията на република Алтай. Корабът трябваше да достави на станцията 3 тона различни товари, в това число вода, кислород, хранителни продукти и гориво.

/БГНЕС/

 
30.10.2011, 13:31

Изтребителят F-35B – зад кадър

На деня, посветен за журналисти, ВМС и Корпуса за морската пехота проведоха шоу с демонстрации на излитане със съкратен разбег и вертикално кацане на F-35B на борда на универсалния десантен кораб USS Wasp. USS Wasp е проектиран първоначално на него да се базират само вертолети.

Извършените изпитания имаха особено значение за концерна Lockheed Martin, след като по-рано началникът на Обединеният комитет на началниците на щабовете на ВС на САЩ генерал Демпси бе заявил пред Конгреса, че американските Въоръжени сили (ВС) нямат финансова възможност да закупят и трите модификации на F-35. И не е тайна, че най-подходящ за това бе версията за морската пехота - F-35В.

На деня, посветен за журналисти, ВМС и Корпуса за морската пехота проведоха шоу с демонстрации на излитане със съкратен разбег и вертикално кацане на F-35B на борда на универсалния десантен кораб USS Wasp. USS Wasp е проектиран първоначално на него да се базират само вертолети.

Извършените изпитания имаха особено значение за концерна Lockheed Martin, след като по-рано началникът на Обединеният комитет на началниците на щабовете на ВС на САЩ генерал Демпси бе заявил пред Конгреса, че американските Въоръжени сили (ВС) нямат финансова възможност да закупят и трите модификации на F-35. И не е тайна, че най-подходящ за това бе версията за морската пехота - F-35В.

Отзивите на журналистите за проведените демонстрационни полети бяха положителни, но експертите от Центъра за отбранителна информация видяха редица проблеми през този период. Така например два изтребителя F-35В, участващи в летателните изпитания, трябваше да прелетят обратно в центъра Patuxent River за извършване на текущ ремонт, който не можеше да бъде изпълнен от техническия персонал, намиращ се на кораба USS Wasp. По всяка вероятност поради тази причина демонстрационните полети пред журналистите бяха изместени с една седмица по-късно.

Непосредствено след като журналистите напуснаха авиощоуто на един от изтребителите с регистрационен номер ВF-4 отказва елемент от управлението на створките на вентилатора, осигуряващ вертикалната тяга в режимите на кацане и излитане. С тази система и преди имаше проблеми. Според специалистите от самолетостроителния концерн тези проблеми са били решени, но се оказва, не напълно.

Независимо от извършените плавни приземявания, изпълнени от ВF-4, трябваше да се намали планираната скорост на плаване на кораба. Причина се оказва конструкцията на кораба, който при по-голяма скорост създава завихряне на въздуха. За да се изключи вероятността за инцидент се налага и приетата мярка за намаляване на скоростта.

Ако се вземе предвид, че модификацията F-35В почти постоянно е преследвана от различни технически проблеми и намаленото финансиране на цялата програма, той най-вероятно тази най-сложна от техническа гледна точка модификация със съкратен разбег и вертикално кацане няма практически шансове да влезе в серийно производство. И ако това не би било голяма загуба за американците (морската пехота може да закупи конвенционалните F-35А със стандартно излитане и кацане), то ВМС на Великобритания биха пострадали най-много. Те възнамеряват да заменят изтребителите с вертикално излитане и кацане Harrier с F-35В и при тази ситуация трябва коренно да променят дизайна на сега строящите се самолетоносачи. Риск е и с непрекъснато нарастване цената на програмата JSF, която вече бие няколко рекорда. За изминалото десетилетие са изразходвани над 60 милиарда долара по тази програма. За тези пари можеха да се построят пет атомни самолетоносача Nimitz със 700 изтребители F/A-18E/F или 150 изтребители от пето поколение F-22. – Още за F-35

/Pan.bg/

 
30.10.2011, 13:00

Създадена е организация за гласуване на близо 800 военнослужещи зад граница

В Българската армия е създадена необходимата организация военнослужещите, които изпълняват своите професионални задължения, да упражнят правото си на глас в деня на балотажа за избор на президент и вицепрезидент и на местна власт в страната. Във военните формирования командирите (началниците) със своя заповед са осигурили на военнослужещите условия за участие в изборите без да се нарушава изпълнението на войсковите задължения.

Правото си на глас във втория тур за избор на президент и вицепрезидент могат да упражнят и близо 800 военнослужещи от Българската армия, които изпълняват задачи в мисии и операции зад граница.

В Афганистан изборният ден започна в 06.10 ч. местно времe (03.40 ч. българско време). В избирателните секции в Кабул и в Кандахар днес могат да гласуват над 600 военнослужещи, които участват в операцията на НАТО в състава на ИСАФ.

Близо 100 са военнослужещите, които участват в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина и могат да упражнят правото си на глас в избирателната секция в посолството на България в Сараево. Десетте военнослужещи, участващи в операцията на НАТО в Косово, могат да гласуват в избирателната секция в посолството в Прищина, а 12-те български военни наблюдатели, които участват в мисията на ЕС в Грузия - в секцията в българското посолство в Тбилиси.

/Пресцентър на МО/

 
30.10.2011, 11:11

За лавината от обществени поръчки в Министерството на отбраната

През последната седмица Министерството на отбраната пусна доста голям брой търгове. На ден излизат по една-две, а в някои случаи и повече процедури. Сред новите поръчки са: “Доставка на полеви облекла, фланелки, раници, чорапи и наръкавни знаци”, обособени позиции №1-7, „Сервизно обслужване на автомобилна техника за удовлетворяване потребностите на Съвместно командване на силите”, „доставка на сървърна конфигурация за система за оперативно планиране TOPFAS”, доставка на "Стационарна видеоконферентна станция с изнесен мобилен модул" и "Мобилна видеоконферентна система", доставка на противогаз филтриращ общовойскови, респираторен патрон и резервен дихател за филтриращ общовойскови противогаз.

Прави впечатление, че сред обявените процедури липсват такива свързани с прякото обслужване и поддръжка на авиационна техника от ВВС. Дали ще изпратим 2011 г. само с едно Рамково споразумение за изтребителите МиГ-29 и две (все още) неприключили процедури за транспортните самолети C-27J и Ан-30? Каква ще бъде съдбата на учебните самолети Л-39, вертолетите Бел 206 и „Кугър” ? Група за анализи прогнозира, че с настъпването на края на 2011 г. броят на обществените поръчки в Министерството на отбраната ще се увеличи допълнително. Вероятно поне три от тях ще бъдат свързани с ВВС и техниката, която към настоящия момент е спряна от полети.

/Pan.bg/

 
30.10.2011, 10:55

Иран вече има ядрено оръжие - от бившия СССР

Целият натиск, който САЩ и Западът се стремят да окажат върху Иран с цел да му попречат да се сдобие с ядрени оръжия, е напразен. Ислямската република не само вече има ядрени оръжия от някогашния Съветски съюз, но разполага с достатъчно обогатен уран за още. И което е по-лошо - има система за пренасяне на ядрени бойни глави. Западът почти от десетилетие се тревожи за разрастващата се дейност на Иран за обогатяване на уран, като смята, че Иран разработва атомна бомба, макар правителството да настоява, че уранът му е само са мирни цели....... Прочети още

 
30.10.2011, 10:22

Кабинетът реже пенсионните привилегии на военни и полицаи

Намаляване на обезщетенията при пенсиониране на работещите в системата на МВР, военното министерство и министерството на правосъдието ще трябва да обсъжда през уикенда правителството. Това се разбра от съобщение на Българската стопанска камара по повод обсъждания над 5 часа снощи бюджет за 2012 г. от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Освен обявените още снощи планове за увеличаване на всички пенсии и почти сигурното вдигане на минималната работна заплата от 270 на 290 лв. от април 2012 г., снощи е бил обсъден и вариант обезщетението при пенсиониране на униформените да бъде намалено от сегашните 100% от заплатата за всяка прослужена година на 75% от заплатата. Едновременно с това е било обсъдено и намаляване на максималния брой заплати при пенсиониране от сегашните 20 на 15. Освен това Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България е предложила униформените да се пенсионират след 27 години трудов стаж, а не след 25 както е сега.

Снощи нито синдикатите, нито вицепремиерът Симеон Дянков съобщиха за подобни намерения. От съобщението на БСК обаче излиза, че правителството е приело да разсъждава до понеделник върху предложението, наред с останалите промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Новите проекти за бюджет на държавата и за бюджет на ДОО трябва да са готови до понеделник, когато ще се гледат на извънредно заседание на правителството, преди да бдат вкарани в парламента, което трябва да стане още същия ден.

Предложението за въвеждане на акциз върху метана и върху природния газ, използван за битово отопление, ще бъде в размер по-малък от първоначалното предложение на МФ. Правителството също така се е съгласило да не намалява минималния праг на фискалния резерв, съобщи снощи вицепремиерът Дянков.

/livebiz.bg/

 
30.10.2011, 09:48

Иракската армия няма да може да защитава границите на страната до 2020 г., според иракски генерал

Ирак няма да е напълно способен да защитава границите си и въздушното си пространство преди 2020 г., цитира думите на иракски генерал в свои доклад американска независима правителствена агенция, месеци преди изтеглянето на американските войски, предаде АФП.

Командващият Генералния щаб на иракската армия генерал-лейтенант Бабакер Зебари „дава оценка, че ще отнеме няколко години преди Ирак да може да осигури своята външна защита без съдействието на международните партньори”, се казва в доклада на американския Специален генерален инспектор за възстановяването на Ирак.

„Генерал Забари предполага, че министерство на отбраната няма да може да изпълнява пълния спектър от задачи по отбраната до периода 2020-2024 г., позовавайки се на недостиг във финансирането като основна причина за забавянето”, пише в документа.

„Ирак няма да може да защитава въздушното си пространство до 2020 г., най-рано”, казва генералът пред агенцията и допълва, че „армия без въздушни сили е без защита”. - Още за Ирак

/ИА „Фокус”/

 
30.10.2011, 09:30

САЩ ще увеличат военното си присъствие в района на Персийския залив


САЩ планират да увеличат своето военно присъствие в района на Персийския залив след извеждането на американските войски от Ирак, съобщава The New York Times.

Очаква се, че допълнителни американски войски ще бъдат разположени в Кувейт, откъдето те ще могат да контролират ситуацията в Ирак и оперативно да реагират в случай на конфликт с Иран. Числеността на войските ще бъде решен по време на преговорите, които ще завършат в близките дни.

Освен това, администрацията на президента Обама разглежда въпроса за изпращане в международните води на Персийския залив на още военни кораби.

Този план е бил разработен след като Вашингтон не успя да се договори с властите в Ирак за оставане в тази страна на части от американския контингент. На 21 октомври Обама заяви, че всички американски войски ще бъдат изведени от там до края на 2011 година.

Според данни на Пентагона, в момента в района на Персийския залив носят служба 40 хиляди американски военнослужещи, 23 хиляди от които се намират в Кувейт.

 
30.10.2011, 07:53

Австралийският премиер защити участието на Австралия в афганистанската война

Австралийският премиер Джулия Гилард днес произнесе реч в защита на ангажираността на страната във войната в Афганистан, след като в събота трима австралийски войници бяха застреляни, а седем ранени при атака на нападател, облечен с униформа на афганистанската армия, предаде АФП.

Гилард изрази разбиране към възможната съпротива на австралийския народ срещу ангажираността на страната в Афганистан, особено след подобни жертви. Премиерът обаче подчерта, че разполагането на войници в размирната страна е в интерес на Австралия. Тя добави, че австралийските части в Афганистан имат конкретна мисия и осъществяват напредък по изпълнението й. Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
30.10.2011, 07:45

Авария с L-39 от ВВС на Нигерия

Учебно-тренировъчен самолет L-39 Albatros се е разбил в близост до летището Uyo, съобщава нигерийската агенция NAN. Двамата летци са успели да катапултират успешно и са в стабилно състояние. Самолетът е изпълнявал рутинен тренировъчен полет. Започната е разследване за установяване причините за аварията.

/Pan.bg/

 
29 октомври
 
29.10.2011, 22:22

Изтребителите Gripen, участвали в операцията в Либия се завърнаха в Швеция

Участието на шведските изтребители Gripen в операцията в Либия приключи. Петте самолета, които се включиха в операцията след решение на шведския парламент, взето в началото на април т.г., налетяха общо 2000 часа.

Първият полет над Либия бе извършен на 8 април, а последният на 24 октомври т.г. Екипът от инженери и техници наброяваше 140 души и беше базиран на о-в Сицилия. На 28 октомври изтребителите се завърнаха в Швеция.

/Pan.bg/

 
29.10.2011, 22:04

Разходите на Вашингтон за операцията в Либия възлизат на 1,2 милиарда долара

Разходите на САЩ в почти осеммесечната военна операция на НАТО в Либия възлизат на около 1,2 милиарда долара. Такива данни са публикувани в днешния брой на вестник "Вашингтон пост”.

Не се уточнява, колко общо е струвала мисията на НАТО. Отбелязва се, че разходите в либийска кампания са по-малки от разходите на САЩ за една седмица в Афганистан.

 
29.10.2011, 21:45

За работата на 15-те американски разузнавателни служби през 2011-та финансова година бяха отпуснати 54,6 милиарда долара

Джеймс Клеппер

За работата на 15 разузнавателни служби на САЩ през 2011-та финансова година, завършила на 30 септември, бяха заделени 54,6 милиарда долара. Това съобщи днес директора на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клеппер, координиращ дейността на всички американски разузнавателни ведомства.

Посочената от Клеппер сума с 1,5 милиарда долара превишава аналогичните разходи на САЩ през 2010-та финансова година. Не се съобщава как са разпределени средствата между всяко разузнавателно ведомство.

По-рано Клеппер заяви, че американското разузнаване планира да извърши милиардни съкращения на разходите за своята дейност през следващите десет години. – Още специални служби на САЩ

 
29.10.2011, 20:03

Днес в страната се завърнаха военнослужещи, успешно участвали в операцията на НАТО в Афганистан

На летище „Пловдив” в 10.55 ч. днес кацнаха с полет от Афганистан 165 военнослужещи  от българския военен контингент, участващ в операцията на НАТО в състава на ИСАФ. В страната се завърнаха бойците от десета охранителна рота, които в продължение на шест месеца изпълняваха задачи по охраната на вътрешния периметър на летище „Кандахар”, оперативните групи за обучение и връзка, екипът от старши съветници и  медицински екипи.

Командир на българския военен контингент в Кандахар е подполковник Емил Симеонов от военно формирование 22 180 – Казанлък, а командир на 10-та охранителна рота - капитан Руслан Колев. По време на мисията военнослужещите изпълниха успешно поставените им задачи. Бойците от ротата извършиха над 2 100 патрула за осигуряване сигурността на летище „Кандахар”,  проверени са над 12 500 автомобила и над 60 000 пешеходци. Българските медици от контингента по време на мисията си в Афганистан са осъществили над 500 различни по вид и обем операции, извършили са и многобройни прегледи и евакуации, основно на местното население. Военнослужещите от четирите оперативни групи са провели пълния обем от планираните занятия за подготовка на формирования от Афганистанската национална армия.

/Пресцентър на МО/

 
29.10.2011, 12:56

В нападението срещу конвой на ИСАФ в Кабул са загинали американски военни

Най-малко 10 чуждестранни военнослужещи са сред жертвите на самоубийствено нападение с кола-бомба срещу конвой на НАТО в афганистанската столица Кабул, предаде АФП, позовавайки се на източник от западно командване.

Сред жертвите на нападението в югозападната част на Кабул са и трима цивилни и един афганистански полицай.

Колата-бомба се е забила в автобус на НАТО. Жертвите са 10 или 11 военни, предимно американци.

Районът е отцепен от силите за сигурност, които полагат грижи за пострадалите и потушават избухналите пожари.

/ИА „Фокус”/

 
29.10.2011, 12:15

Полша отмени тендера за доставка на учебно-боен самолет

Полша отмени тендера на стойност 456 милиона долара за доставка на 16 учебно-бойни самолети, в който във финалната фаза останаха само корейската Korean Aerospace Industries (KAI) и италианската Alenia Aermacchi. Министерството на отбраната ще насрочи друг конкурс , в който изискванията ще са за самолет за учебно-тренировъчни цели, за да може се привлекат за участие повече компании. Така компании от Финландия и Чехия, които се оттеглиха още в началната фаза на вече от отменения тендер, ще могат да участват отново. Британската BAE Systems също излезе от конкурса, заявявайки, че Варшава трябва да направи избор какво желае – боен или учебен самолет (полските ВВС искаха новият самолет да поеме и част от задачите на намиращите се сега на въоръжение Су-22).

Според заместник-министърът Marcin Idzik „полското министерство на отбраната подготвя документи за обявяване на нов конкурс за доставка на учебно-тренировъчен самолет”.

Полша спешно се нуждае да поднови остарелите си учебни самолети, особено след няколкото катастрофи. През 2008 година военен самолет, превозващ завръщащи се от конференция по безопасност на полетите 20 висши офицери, се разбива в гориста местност и всички пътници и целият екипаж загиват. През 2010 година при опит за кацане в условия на гъста мъгла се разбива президентският самолет, при което загиват всичките намиращи се в него 96 души.

И в двата случаи изводите са за недостатъчна и ефективна учебно-тренировъчна подготовка и за пренебрегване правилата за безопасност.

Министър председателят Donald Tusk уволни министъра на отбраната след публикуване на доклада за причините за катастрофата на президентския Ту-154, от който става ясно, че не са изпълнени препоръките след катастрофата от 2008 и подобни фактори са причинили тази от 2010.

/Pan.bg/

 
29.10.2011, 10:30

Руските моряци на бойно дежурство край бреговете на Сомалия

На 28 октомври, в Деня на моряка, в Мурманска област тържествено посрещат големия противолодъчен кораб „Североморск”. Почти половин година той е давал бойно дежурство в Аденския залив и в района на Африканския рог.

Екипажът е изпълнил безупречно поставената от командването на руския ВМФ задача за борба с пиратството и осигуряване на безопасност на гражданските кораби. Край бреговете на Сомалия в много сложни климатични условия руските моряци са съпроводили 11 конвоя от граждански кораби от различни страни. Работили са, въпреки бурите и 50-градусната жега.

Екипажът на „Североморск” е предотвратил пленяването на гръцкия танкер „Юнайтед емблем”. Стойността на товара на борда му е била оценена на 100 милиона долара.

Борбата с пиратите в района на Африканския Рог и Аденския залив се води в рамките на провеждащата се от 2008 година военноморска операция на ЕС „Аталанта” и започнатата през 2009 година операция на НАТО „Оушън шийлд”. Руските военни кораби вече 4 години непрекъснато дават бойно дежурство край бреговете на Сомалия. Повечето пирати, нападащи граждански плавателни съдове, са младежи от Пунтланд - самопровъзгласила се държава в североизточна Сомалия. По данни на Асоциацията за съдействие на моряците от  Западна Африка, съществуват най-малко 5 основни пиратски банди, в които участват не по-малко от 1000 въоръжени бойци. Това са местни рибари, бивши военни, взели участие във гражданските войни в Сомалия, експерти, умеещи да работят с техника, и в частност притежаващи GPS-оборудване. Тази година само 12% от пиратските атаки са завършили с пленяване на кораба. Останалите са били отблъснати от военните патрулни кораби и морската авиация. Керваните, съпровождани от руския боен кораб „Североморск”, не са понесли загуби. Той бе заменен на бойната вахта от големия противолодъчен кораб от Тихоокеанския флот на Русия „Адмирал Пантелеев”. Заедно със спасителния буксир „Фотий Крилов” той успешно прекара през опасната зона първия керван кораби, плаващи под различни флагове.

/ruvr.ru/

 
29.10.2011, 10:03

Заместник на министъра на отбраната на САЩ подаде оставка

Clifford Stanley

Заместникът на министъра на отбраната на САЩ по кадрите Клиффорд Стенли (Clifford Stanley) в четвъртък, 27 октомври, подаде оставка. Според National Journal чиновника ще напусне военното ведомство през близките две седмици.

Кой ще бъде негов приемник, за сега не е известно. ВРИД ще бъде неговия заместник Джоан Руни ( Joann Rooney).

Клиффорд Стенли, бивш морски пехотинец и генерал от резерва, зае поста зам. министър на отбраната на САЩ през февруари 2010 г.

През август 2011 г. срещу него започна вътрешно разследване заради редица жалби за неоснователни уволнения, пренебрегване на програми за помощи на ранени военнослужещи, неоправдани лични разходи и разхищение на 400 хиляди долара.

От Пентагона са заявили, че решението за оставката Стенли е приел лично и не е свързано с разследването.

 
29.10.2011, 08:44

САЩ виждат обещаващ напредък в сферата на сигурността в Афганистан

За първи път се отчита спад на атаките, извършени от талибани в по-голямата част от Афганистан, гласи доклад на Пентагона, цитиран от АФП. Според доклада обаче има концентрации на насилие на границата, което заплашва усилията на САЩ във военния конфликт.

Увеличението на войници на САЩ и съюзнически сили е открило път за напредък в сигурността в южната част на страната и на други места. Талибаните не са успели да си върнат бивши техни крепости в южните провинции Хелманд и Кандахар.

"Най-значителното развитие по време на периода на доклада е понижението на насилието", гласи докладът, покриващ периода от 1 април до 30 септември.

В документа обаче се добавя, че лагерите на екстремисти в съседен Пакистан, които са извън обсега на силите на НАТО, както и дефицити при афганистанското правителство, са риск за цялостния прогрес. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
29.10.2011, 08:40

САЩ планират да продадат ударни хеликоптери на Турция

Пентагонът заяви, че планира да продаде на Турция три хеликоптери АН-1W Супер Кобра на стойност 111 милиона долара, предава АФП. Сделката се извършва по време на борбата на Анкара срещу кюрдски екстремисти близо до иракската граница.

Пентагонът уведоми конгреса на САЩ за планирана оръжейна продажба, след като турските власти стартираха голяма операция миналата седмица срещу кюрдски екстремисти. Турската операция беше ответен удар на атака, при която загинаха 24 турски войници.

Според американското законодателство администрация на САЩ трябва да уведоми Конгреса преди да задвижи големи оръжейни споразумения. До момента е неясно дали американските законодатели ще се опитат да спрат продажбата заради скорошното напрежение между Турция и Израел.

 
28 октомври
 
28.10.2011, 21:26

Бразилския самолет A-29 „Супер Тукано” е сертифициран в САЩ

Компанията „Ембраер” обяви за получаване от Федералното управление за гражданска авиация на САЩ на сертификат за лекия ударен/учебно-боен самолет A-29 „Супер Тукано”.

 
28.10.2011, 18:57

В събота ВМФ на САЩ ще приеме на въоръжение поредната подводница от клас „Вирджиния”

SSN-774 "Вирджиния"

Утре, 29 октомври, в САЩ ще бъде приета на въоръжение атомната подводница SSN-781 „Калифорния” от клас „Вирджиния”, съобщиха от министерството на отбраната на страната..

Церемонията ще се състои във военноморската база „Норфолк” в щата Вирджиния. Субмарината бе заложена за строителство в корабостроителницата “Newport News Shipbuilding” на 01.05.2009 г и спусната на вода на 14.11.2010 г . Тя е осмата по ред подводница на САЩ от клас „Вирджиния” и ще влезе в състава на ВМБ в Пърл Харбър, Хаваите.

Подводниците от клас "Вирджиния" имат водоизместване от 7800 тона и са дълги около 115 метра. Екипажът им е от 134 души. Подводницата може да се потапя на дълбочина до 250 м и да развива подводна скорост от 25 възла, или 46 км/ч. Въоръжена е с торпеда и крилати ракети "Томахоук". – Още за подводниците „Вирджиния”

 
28.10.2011, 17:51

ВМС получиха първия френски хеликоптер

Първият хеликоптер „Пантер” беше официално приет на въоръжение във Военноморските сили. Това се случи на официална церемония в морска вертолетна авиобаза „Чайка” – Варна, днес.

На церемонията командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев благодари на министър-председателя Бойко Борисов, на министъра на отбраната Аню Ангелов и на правителството за заделените средства за флота. "За пръв път, откакто служа, българските Военноморски сили получават най-добрата техника в света", подчерта в изказването си още той.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че българските военнослужещи заслужават най-доброто и подчерта, че хеликоптерът е важна придобивка за сигурността на българската шенгенска граница.

По време на церемонията министър Ангелов поздрави личния състав на базата за придобиването на новата техника и подчерта, че хеликоптерите "Пантер" могат да бъдат използвани и от други институции и ведомства поради доброто им оборудване и способността им да изпълняват разнообразни задачи във военно и в мирно време, при различни кризи, инциденти и аварии.

Вертолетът може да изпълнява задачи по контрол и наблюдение на морските пространства, търсене и спасяване, медицинска евакуация, доставка и вземане на товари и личен състав от борда на кораб или труднодостъпен терен, антитерористични действия, хуманитарни операции, борба с пиратство и други. Вертолетът може да изпълнява задачи по всяко време на денонощието и при всякакви метеорологични условия. Част от тях бяха показани в ефектен демонстрационен полет на хеликоптера, след като той беше официално зачислен в състава на Военноморските сили и осветен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

На церемонията присъстваха още министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, областният управител на Варна Данчо Симеонов, депутати, висши военни, представители на местните власти, Министерство на отбраната, френското посолство и на компанията-доставчик „Юрокоптер”.

Хеликоптер „Пантер” е оборудван със система за изстрелване на торпеда, 20 мм оръдие, система за кацане на корабна палуба, система за инфрачервено наблюдение, радар за търсене и спасяване, комбиниран с метеорологичен радар, система с надуваеми поплавки за аварийно кацане на вода, система за рапелинг с 4 точки за окачване, очила за нощно виждане, носилки, окачване за товари и др. Всички тези характеристики го нареждат сред най-модерните многоцелеви морски вертолети в НАТО.

Това е първият от общо три хеликоптера „Пантер” за нуждите на ВМС по Споразумение с френската компания „Юрокоптер”, които предстои да бъдат доставени до края на годината. През месец август и септември тази година шестима пилоти и девет души авиационен инженерен състав от ВМС премина успешно обучението си в учебния център на компания „Юрокоптер” – Франция. По споразумението с „Юрокоптер” вече бяха доставени и 12 хеликоптера „Кугар” за нуждите на Военновъздушните сили.

/Пресцентър на МО/

 
28.10.2011, 17:18

ГЛОНАСС ще догони GPS

Генералният щаб на Русия разчита, че руската глобална навигационна спътникова система (ГЛОНАСС) ще догони американската GPS по точност към 2015 година. В най-скоро време руските военни разчитат на развитие на космическия сектор с помощта на геодезическа система.

ГЛОНАСС беше пусната в експлоатация през 1993 година. Достъпът към гражданските навигационни сигнали на системата ГЛОНАСС се дава на руски и чуждестранни потребители от всяка точка на Земята безплатно и без ограничения.

 
28.10.2011, 16:40

ВВС на Полша получиха четвъртият модернизиран ВТС C-130E „Херкулес”

На летището „Повидз” на 33-та авиобаза на ВВС на Полша пристигна четвъртият от петте поръчани в САЩ военнотранспортни самолета C-130E „Херкулес”, съобщава пресслужбата на полските военновъздушни сили.

 
28.10.2011, 16:29

Компанията „Роствертол” е предала на ВС на РФ два нови вертолета Ми-26

Ми-26Т

От летището на „Роствертол” за ВС на РФ на 25 октомври са отправени два нови вертолета Ми-26, информира сайта на компанията.

Според вестник „Известия”, до 2015 г. в рамките на държавната програма за въоръженията на ВВС на Русия ще получи 22 транспортни вертолета Ми-26Т.

Трябва да се отбележи, че конкретна цифра от плановете за покупки на Ми-26 за руските ВВС в рамките на ДПВ-2020 се озвучават за първи път. По-рано се съобщаваше за планове за покупки на Ми-26 без детайлизация на тяхното количество. В същото време, в съобщението нищо не се споменава за бъдещи покупки на Ми-26 (след 2016 година в рамките на ДПВ-2020).

След като се отчитат вертолетите, които в момента се намират в експлоатация във ВВС на РФ, общата групировка на Ми-26 в края на 2015 година ще се състои от 45 машини. След като към тях се прибавят и намиращите се сега машини на ремонт, общото количество на Ми-26 ще достигне 52 единици. – Още за Ми-26

 
28.10.2011, 15:48

База на САЩ за БЛА в Етиопия

Американски БЛА осъществяват полети от отдалечено гражданско летище, разположено в южната част на Етиопия, в рамките на антитерористични операции на САЩ срещу международната мрежа „Ал Кайда”, съобщава вестник Washington Post. Според вестника САЩ са вложили милиони долара за обновяване на летището до етиопския град Арба-Минч. Там са базирани БЛА MQ-9 Reaper, въоръжени с ракети Hellfire и управляеми бомби. БЛА изпълняват задачи основно над съседна Сомалия, където САЩ и съюзниците водят борба с военизираната ислямистка групировка „Ал-Шабааб”, свързана с „Ал Кайда”. Арба-Минч е разположен на около 500 км южно от Адис-Абеба и на 965 км източно от сомалийската граница. Стандартните модификации на Reaper имат радиус на действие 1850 км.

Според вестника САЩ имат няколко бази за ударни и разузнавателни БЛА в региона, включително и на Сейшелските острови. Изключително само за разузнавателни цели се използва базата „Лемонер” в Джибути, като това е единствената постоянна американска база на африканския континент.

/Pan.bg/

 
28.10.2011, 15:42

Не правим съкращения, защото ни намалят бюджета, това е просто смешно

Интервю на министъра на отбраната Аню Ангелов за предаването „Нещо повече” на програма „Хоризонт”, Българско национално радио на 26.10.2011 г..

Интервю на министъра на отбраната Аню Ангелов в предаването „Денят започва” на БНТ на 28.10.2011 г. (pdf)

 
28.10.2011, 15:22

В Русия днес се отбелязва Ден на армейската авиация

В Русия днес се отбелязва Ден на армейската авиация. Този отделен род войски е основан през 1948 г. в подмосковския град Серпухов, когато се формира първата вертолетна ескадрила.

Един от основните центрове на армейската авиация се е град Торжок, където е разположен Център за бойна подготовка и усъвършенстване на летателния състав. Няколко дни назад там са получени шест нови бойни вертолети Ми-28. Успоредно се извършва и изпитания на бойна техника последно - четвърто поколение, а именно вертолетите Ка-52 „Алигатор”. - Wings of Russia: Helicopters

/Pan.bg/

 
28.10.2011, 15:14

Новият бюджет ще забави реформата в армията

По всичко личи, че Планът за развитие на Въоръжените сили до 2014 г. няма да издържи непокътнат и една година. Неочакваното неполучаване на очаквания бюджет за 2012 г. ще наложи поправки. Министърът на отбраната Аню Ангелов прогнозира днес по БНТ подобна промяна, но уточни, че тя няма да бъде радикална. Замисля се преглед на документа, който може да промени грифика на закриването и предислоцирането на някои войскови поделения. Има вариант изпълнението на планирането за 2012 г. да се отложи за 2013 г., когато министърът се надява, че ще има повече средства.

В приетите от правителството в края на миналата година и влязъл в сила в началото на тази план се посочва, че формированията на тактическо ниво основно ще се преструктурират през 2012 г. През първото полугодие на 2013 г. основно ще се преструктурира бригада „Логистика”, като складовете и базите за съхранение на въоръжение, техника и материални средства се консолидират в единна структура.

За първото полугодие на 2014 г. е предвидено разформиране на складове и бази за съхранение на въоръжение, техника и материални средства, като част от тях ще се разформират след освобождаването (реализиране или утилизация) на материалните средства.  

За реформата в армията през следващата година правителството разчете в плана 147, 317 445 млн. лв. От тях за обезщетения на освободените от армията - 49, 489 985 млн.лв. и за предислокация на поделения – 87, 624 879 милиона. Очевидно тези средства недостигат.

Министър Ангелов не е готов да каже кои реформи ще се забавят, какво точно ще бъде оставено за по-нататък. Това предполага, че и той е бил изненадан от проектобюджета. От думите му стана ясно, че министърът се надява Народното събрание да го чуе и да гласува по-висок военен бюджет от този, който залага Симеон Дянков.

/Otbrana.com/

 
28.10.2011, 15:10

Военни учения на Южна Корея

Южна Корея проведе мащабни военни учения недалеч от границата на КНДР в Жълто море. Съгласно сценария, части на сухопътните войски, военноморските сили, военновъздушните сили и морската пехота отразявали условно нападение от страна на Северна Корея.

Маневрите се провеждали недалеч от разделителната линия, която Пхенян не признава, искайки пренасянето й по на юг. На този участък на границата вече много години се запазва напрежение.

 
28.10.2011, 15:03

Успешно изстрелване на „Булава”

Русия осъществи успешно изпитателно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета „Булава” от борда на стратегическата атомна подводница К-535 „Юрий Долгорукий” проект 955 „Борей” от подводно положение в акваторията на Бяло море.

Това е третото през тази година успешно пускане, по време на което ракетата порази учебната цел на полигона Кура на полуостров Камчатка. Като цяло сегашното изпитание е 17-то по ред. От предишните изстрелвания за успешни са признати девет. – Още за „Булава”

 
28.10.2011, 09:27

Промениха наредба за продажба на жилища от фонда на МО

Важна промяна е направена в Наредбата за условията и реда за продажба на жилища, ателиета и гаражи от жилищния фонд на МО, които се намират в населени места, в които няма структури на МО, на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и на Българската армия. Отпада изискването правоимащите „да са държавни служители или служители по трудово правоотношение в администрацията, или военнослужещи и да имат най-малко три години стаж в съответната администрация, съответно в МО, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната или в Българската армия.” Разбира се, остава изискването да са заварени наематели в обявеното за продажба жилище, ателие или гараж. Освен това те и членовете на техните семейства трябва да отговарят на още две изисквания: да не притежават над 1/2 идеална част от жилище или вила, годни за постоянно обитаване и да не са прехвърляли жилище или вила, годни за постоянно обитаване, на други лица освен на държавата или на община и в случаите на прекратяване на съсобственост.

Тези поправки се налагат в резултат на промените в Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост в началото на август т.г. На практика сега се извършва съгласуване на наредбата с правилника и така се избягва изискването заварените наематели да са в момента служители в МО или армията. Така с днешната публикация в Държавен вестник се връща положението от преди 9 август т.г.

/Otbrana.com/

 
28.10.2011, 09:17

ВВМУ в два комитета на МАМУ

Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ получи право да участва в два комитета на Международната асоциация на морските университети (МАМУ). Това съобщи началникът на училището капитан І ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. ВВМУ ще участва в Комитет за прегледа на академичните програми и Комитет по политиката на организацията.

Преди броени дни в  Кобе /Япония/ се проведе Генералната асамблея на Международната асоциация на морските университети (МАМУ). На асамблеята е извършено приемане на мандат от новоприет Изпълнителен борд. В организацията членуват представители от 31 страни. Три са университетите, които са заявили желание за членство, което обаче им е било отказано по време на срещата.

По думите на проф. Медникаров на заседания са обсъдени възможностите за финансиране на образователните проекти, обмен на преподаватели, студенти и практики. ВВМУ е член на регионална група № 2 с председател проф. Копнел Панайт, ректор на Морския университет в Констанца /Румъния/.

Началникът на ВВМУ съобщи,че МАМУ ще финансира един от проектите, по който училището е партньор. Става въпрос за „Мениджмънт на водния транспорт“ на румънския морски университет, който ще бъде финансиран в период от 12 месеца.

/Maritime.bg/

 
28.10.2011, 09:01

САЩ ще съкрати разходите за отбрана с до 260 млрд. долара в продължение на 5 години

Пентагонът ще съкрати разходите си с до 260 милиарда долара в течение на пет години, съобщи председателят на министерството на отбраната на САЩ Леон Панета, цитиран от РИА Новости.

По-рано администрацията на САЩ заяви за намерението си да понижи разходите за отбрана с 450 милиарда долара в течение на 10 години. В изявление на ръководството на Пентагона, се споменава, че е готово да предприема бюджетни съкращения, но на по-ниска сума. Без да огласи точната цифра, военното ръководство на САЩ отбеляза, че бюджетът за отбраната ще бъде съкратен „значително, но не критично за поддържането на боеспособността”.

Окончателната програма за съкращения на разходите все още не е готова. Тя ще бъде представена през 2012 г., заедно с проектобюджета за 2013 г.

По думите на Панета, съкращенията на военния бюджет няма да поставят националната безопасност под заплаха, както и по-нататъшните съкращения няма да снизят боеготовността на американските въоръжени сили. Въпреки това, поради съкращенията от 450 милиарда долара, ще се наложи да бъдат закрити по-рано поддържаните от тях проекти по създаването на нови въоръжения, което, от своя страна, ще наложи съкращения на работна ръка в американските предприятия.

/ИА „Фокус”/

 

25-28 октомври, гр. Москва

 
27 октомври
 
27.10.2011, 23:08

Високи отличия за съюза на подводничарите

Във вторник, 26 октомври 2011 г. във Виена, Австрия, се чества националният празник на страната. Традиционно за трета поред година Съюзът на подводничарите в Република България (СПРБ) бе поканен от Австрийския Военноморски съюз (OMV) в лицето на неговия президент – полковник професор Карл Скриванек, за отбелязване на бележитата дата в качеството му на партньорска организация. СПРБ бе представен от Тодор Димитров.......... Прочети още

 
27.10.2011, 21:02

Средиземноморски поход на „Цезар Куников”

Големият десантен кораб на руския Черноморски флот „Цезар Куников” завършва далечното плаване в Средиземно море. За един месец той посети шест пристанище на Черна гора и Гърция. Сега корабът е в гръцкото пристанище Александруполис, където ще остане до 30 октомври.

Главно мероприятие в този град ще стане откриването на мемориал в чест на войниците на 9-ти Староингерманландския пехотен полк, които освободиха града по време на руско-турската война 1877-1878 години. След приключване на боевете полкът две години е бил разположен в града. За това време руски военни инженери извършили градска планировка, възстановили канализацията и водоснабдяването, построили фар, който и до сега е символ на Александруполис.

По предложение на местния митрополит Анфим погребението и паметникът станали част от мемориала край катедралния храм на града. Това е величествено мраморно съоръжение с размер 11 на 3,5 метра. В изграждането на монумента участвали руското  генерално консулство, рускоезичната община на града, администрацията и предприятия на град Соснов бор на Ленинградска област, който подписал договор за побратимяване с Александруполис. Откриването на мемориала е предназначено за празнуването на Деня на Оха - 28 октомври. В този ден през 1940 година правителството на Гърция отхвърлило ултиматума на Бенито Мусолини. В чест на празника ще се състои военен парад, в който ще участват моряците от кораба „Цезар Куников”.

По време на плаването „Цезар Куников” посетил остров Корфу, където се състоял фестивал „Руска седмица”. Ето какво сподели прес-секретарят на командващия Черноморския флот капитан 1-ви ранг Вячеслав Трухачьов:

  - Освен това моряците от „Цезар Куников” посетиха пристанище Пилас. Това е мястото на Наваринското сражение, в което обединената руско-английско-френска ескадра спечелила победа срещу турско-египетския флот. Тази година празнуваха 184-та годишнина от сражението. Там се състоя много красива церемония по изнасяне на знамената на Гърция, Русия, Англия и Франция от кметството. Всичко завърши с парад, в който по традиция участваха и наши военнослужещи.

Подобни походи за кораби на Черноморския флот станаха традиционни. Те служат за укрепване на взаимното разбирателство между моряците от Средиземноморието и развитие на културните връзки между народите. На 30 октомври „Цезар Куников” ще поеме курс към Севастопол.

/ruvr.ru/

 
27.10.2011, 20:34

Украйна ще създаде ракетния комплекс „Сапсан” до 2016 г.

Украинското конструкторско бюро "Южное" ще завърши работите по създаването на многофункционалния ракетен комплекс "Сапсан" до края на 2015 г. Това, както съобщава "Укрспецекспорт", е заявил генералният конструктор на предприятието Александър Дегтярев. По думите му в момента държавната програма по създаването на "Сапсан" вече практически е утвърдена. Съгласно документа серийното производство на комплекса трябва да започне през 2016 г. Проектът по разработката на комплекса "Сапсан" се откри в Украйна през 2007 г. КБ "Южное" води проекта съвместно с Националната космическа агенция на Украйна. Първоначално бе планирано ракетният комплекс да бъде готов през 2011 г., но поради недостиг на средства финансирането на програмата бе замразено. За създаването на комплекса по непотвърдени данни са необходими около 3,5 милиарда гривни (439,3 милиона долара). Следва да отбележим, че разработката на "Сапсан" се явява крайно важен проект за Украйна, където на въоръжение в момента стоят само комплекси "Скъд". Те трябва да бъдат отписани през 2015-2016 г. Затова, че проектът по разработката на "Сапсан" трябва да бъде размразен, заяви президентът на Украйна Виктор Янукович през април т.г. При това също бе съобщено, че КБ "Южное" вече е защитило скиците по проекта, подробности за който не се разкриват. Предполага се, че "Сапсан" ще може да поразява цели до 280 километра, а точността на попаденията ще се измерват до няколко метра.

/Дума/

 
27.10.2011, 20:30

НАТО ще прекрати военната си мисия в Либия на 31 октомври

В петък НАТО ще потвърди, че на 31 октомври ще прекрати военната си операция в Либия, предаде АФП, позовавайки се на генералния секретар на алианса Андерс фог Расмусен.

„Преди седмица взехме предварително решение да сложим край на военната операция в Либия. Утре ще потвърдим това решение”, посочи в четвъртък Расмусен.

 
27.10.2011, 20:25

Индия ще възобнови лицензионното производство на шведски гаубици

Министерството на отбраната на Индия има намерение да възобнови проекта за лицензионно производство на шведските буксируеми гаубици Bofors FH-77B с калибър 155 милиметра, съобщава Jane's. Този проект бе замразен в края 80-те години, след като няколко шведски и индийски участници в сделката по предаването на Индия на технологиите за производство на гаубиците бяха заподозрени в корупция. Разследването, започнато преди повече от 20 години, продължава и до днес.

Индия придоби от шведската фирма Bofors 410 гаубици FH-77B през 1987 г. С Швеция също бе сключен договор за предаване на индийската страна на цялата техническа документация за това оръдие и лиценз за производството на хиляди единици FH-77B. В рамките на лицензионното производство не бе сглобено нито една гаубица. Производството на FH-77B в Индия бе планирано да се развърне в предприятието OFB в град Джабалпур в централната част на страната. Индийското военно ведомство заключило с OFB контракт за сглобяване на шест прототипа на FH-77B до края на 2013 г. Две гаубици трябва да бъдат сглобени по оригиналната технология, две - с модернизирани системи за насочване, и две - с увеличен калибър на ствола (155 на 45 милиметра; 155 на 39 милиметра при оригиналния проект). Тези оръдия ще преминат през изпитания, след което ще бъде взето решение за възобновяване на производството на FH-77B в този или друг вариант.

Министерството на отбраната на Индия обяви за намерението си да възобнови производството на FH-77B, доколкото въоръжените сили на страната в момента изпитват сериозен дефицит от гаубици. През последните 25 години страната проведе няколко търга за доставка на нови гаубици с калибър 155 милиметра, но всичките бяха неуспешни.

Последният търг бе обявен в края на януари т.г., но министерството на отбраната прекрати неговото провеждане, след като в конкурса остана само един участник - останалите оттеглиха своите заявки. В момента на въоръжение в сухопътните войски на Индия стоят артилерийски оръдия с калибър 105, 130 и 155 милиметра, като болшинството от тях значително са остарели. – Още артилерия

/Дума/

 
27.10.2011, 19:48

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов награди командира на 24-та вертолетна авиобаза Крумово бригаден генерал Златко Златев

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов присъства днес, 27 октомври, на 50-годишния юбилей на 24-та вертолетна авиобаза Крумово.

„Бих казал, че авиобазата е едно уникално съединение в състава на ВВС, което изпълнява много широк спектър от задачи. И това се обуславя от типа авиационна техника на въоръжение в авиобазата - бойни, транспортни вертолети и леки вертолети за обучение”, каза в своето приветствие към личния състав на авиобазата началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. Той подчерта, че летателният състав на авиобазата е с много добра подготовката, което позволява реалните задачи да бъдат добре изпълнени.

По повод празника на вертолетната авиобаза генерал Симеонов награди командира на 24-та вертолетна авиобаза Крумово бригаден генерал Златко Златев с “Кортик на ВВС”.

Със заповед на министъра на отбраната бяха наградени военнослужещи от военното формирование.

Награди за добра служба връчи и командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов.

 
27.10.2011, 19:41

САЩ обвиниха Пакистан за съпричастност към нападенията срещу американските части

Пакистанската армия оставя екстремистите да извършват ракетни нападения срещу американските части, които се намират от другата страна на пакистанско-афганистанската граница, предаде АФП, цитирайки изявление на американски генерал.

„Понякога, на някои места присъстваме на нещо, което изглежда като сътрудничество или най-малкото на затваряне на очите пред нападенията с ракети или гранати, които провеждат екстремистите и които се виждат от един от пунктовете” на пакистанската армия, заяви генерал Къртис Скапароти, заместник-командващ на силите на НАТО в Афганистан.

/ИА „Фокус”/

 
27.10.2011, 15:30

От борда на самолет на БПА P-8A „Посейдон” е извършен първият изпитателен пуск на торпедо Mk.54

Военноморските сили на САЩ обявиха за успешно провеждане на първият изпитателен пуск на леко торпедо Mk.54 от борда на самолет на базовата патрулна авиация от ново поколение P-8A „Посейдон”.

 
27.10.2011, 15:10

F-35B извърши палубни изпитания

Перспективният изтребител с кратко излитане и вертикално кацане (STОVL) F-35B Lightning II завърши изпитанията на палубата на универсалния десантен кораб USS Wasp (LHD 1). В изпитанията, продължили 18 дни, участваха два прототипа с бордни номера BF-2 и BF-4. През това време са налетени 28 часа и извършени 72 излитания с малък разбег и 72 вертикални кацания. Полетите са извършени в различни условия, денем и нощем и с различни товари. Измерени са нивата на шума, както и топлинното и ударно въздействие върху палубата на кораба. Изпитанията са определени като успешни.

Както е известно F-35 ще се произвежда в три основни модификации: за ВВС - F-35A CTOL, за ВМС - F-35C CV и за Корпуса на морската пехота - F-35B STOVL. – Още за F-35

/Pan.bg/

 
27.10.2011, 15:05

Третият летателен образец на Т-50 практически е готов за летателни изпитания

В авиационното обединение КнААПО (Комсомольское-на-Амуре авиационно-промышленное объединение) завършва подготовката за летателни изпитания на третия опитен образец на изтребителя пето поколение Т-50 (ПАК ФА), съобщава РИА Новости. Остават само наземните изпитания на системите на самолета, но не се уточняват срокове кога самолетът ще полети. Източник от КнААПО добавя, че към момента е финалната фаза на производството на четвъртия опитен образец Т-50. – Още за ПАК ФА

/Pan.bg/

 
27.10.2011, 13:57

Навършиха се 25 години от рекорда за скороподемност на изтребителя Су-27

Су-27

На 27 октомври 1986 година летецът-изпитател на компанията „Сухой” Виктор Пугачев установи световен рекорд за скороподемност на 3000 метра – 25,4 секунди. Този рекорд не е подобрен и до днес.

Месец по-късно, на 15 ноември, пилотът достигна височинни от 6 км, 9 км и 12 км за 37,1, 47,0 и 58,1 секунди съответно, подобрявайки с над две секунди задържалите се над десет години рекорди на американския летец Р. Смит със самолет F-15.

През своята летателна дейност В.Пугачев е установил 13 рекорда, като на негово име е наречена една от фигурите във висшия пилотаж – „Кобрата на Пугачев”, демонстрирана за първи път пред публика през 1989 г. на авиосалона в Бурже.

Общо със самолети с марката „Су” са установени 70 рекорда, от тях 30 и до сега не са подобрени. – Още за Су-27

 
27.10.2011, 13:25

Сухопътните войски на САЩ купиха още 177 бронемашини Stryker

Самоходна минохвъргачка M1129

Командването за автобронетанкова техника и въоръжения (TACOM) на СВ на САЩ е сключило с американската компания General Dynamics контракт за производство и доставка на 177 бронемашини Stryker, съобщава Defense Aerospace. Сделката е на стойност 367 милиона долара и трябва да бъде изпълнена до юли 2013 г.

На новите БМ Stryker ще бъде поставена двойна V-образна защита на дъното (DVH). В момента General Dynamics се занимава с производството на 450 машини Stryker с DVH, поръчани от СВ на САЩ през юли 2010 година, като до сега са произведени вече 320 бронемашини, първата от които беше доставена на клиента през май 2011 г.

В рамките на двата контракта СВ на САЩ ще получат седем варианта на БМ Stryker: бронетранспортьор M1126, медицински транспортьор M1133, инженерна машина M1132, машина за огнева поддръжка M1131, командирска машина M1130, самоходна минохвъргачка M1129 и машина с противотанков ракетен комплекс M1134.

Освен тези седем варианта Stryker може да се произвежда и във версия машина за радиационна, химическа и биологична защита M1135, разузнавателна M1127 и самоходна артилерийска установка M1128. – Още за БМ Stryker

 
27.10.2011, 12:53

Руско-японски учения в Далечния Изток

Руските и японските граничари проведоха съвместни учения в Далечния Изток. Екипажи на патрулни кораби на двете страни отработваха действия при задържането на шхуни-нарушители, оказване на помощ на кораб в беда и спасяване на хора в морето.

Сътрудничеството между Русия и Япония помага морските пространства на двете държави да бъдат охранявани по-ефективно.

 
27.10.2011, 12:48

Турция сложи край на военната операция срещу ПКК

Турският министър на отбраната обяви за приключила голямата операция срещу кюрдски екстремисти, която беше стартирана в ответен удар на кюрдска атака, предава АФП. При атаката, извършена от кюрдски екстремисти, загинаха 24 войници.

„Операцията в Казанската долина, която започна след атаката, приключи. Но нормалната ни борба срещу тероризма продължава”, заяви Исмет Йълмаз.

/ИА „Фокус”/

 
27.10.2011, 10:24

Нальота на БЛА „Харфанг” на ВС на Франция в бойни условия достигна 5000 часа

Според информация на Министерството на отбраната на Франция, общия нальот в бойни условия на средния БЛА „Харфанг” с голяма продължителност на полета (MALE) достигна 5000 ч. – Още за БЛА

 
27.10.2011, 10:04

Аню не защити бюджета на армията, как ще защити страната при нужда ?

„Ашколсун, машалла, аферим, Аню паша!” - сигурно е възкликнал комшийският министър на отбраната, след като турският военен аташе в София му е докладвал какъв ще бъде военния бюджет на Българската армия през 2012 г. Нещо подобно със сигурност е прозвучало и на другите балкански езици, но с нюанси, като „Хвала!”, например. Интересно  е само дали и как ще бъде похвален родния ни военен министър на английски език, от съюзниците ни в НАТО.

Няма лошо да чуеш братското „евалла” от турците. Те отдавна са наш съюзник в НАТО. И другите ни комшии не са опасни вече, поне според  стратегията за национална сигурност, написана от същия Аню. Те сигурно го хвалят, защото е намерил сили да обърка всички планове на НАТО, а това не всеки го може…….. Прочети още

 
27.10.2011, 09:58

Краят на войната в Ирак и поражението на неоконсерваторите

Благодарение на свалянето на Саддам Хюсеин, най-големия враг на Иран, влиянието на Техеран в Ирак е по-силно от това на Америка

 
27.10.2011, 09:48

Всеки втори американец - с оръжие

Почти половината от гражданите на САЩ притежават огнестрелно оръжие, сочат резултатите от социологическо проучване на "Галъп".

47% от анкетираните за заявили, че държат в дома си огнестрелно оръжие - абсолютен рекорд спрямо резултатите от идентично проучване, проведено през 1993 г. През 2010 г. процентът е бил 41%.

Същевременно 26% от интервюираните са се изказали за забрана на личното огнестрелно оръжие - също рекорд.

Лично огнестрелно оръжие, според резултатите от допитването, притежават 43% от американските жени.

Най-въоръжени в САЩ са жителите на Средния запад - 51%. В източната част на страната процентът е 36%, а в западната - 43%.

Проучването е било проведено по телефона в периода 6-9 октомври във всичките 50 американски щата плюс федералния окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон.

В допитването са взели участие 1005 граждани на САЩ над 18-годишна възраст.

/Vesti.bg/

 
26 октомври
 
26.10.2011, 23:50

Приключи годишното политико-военно учение на НАТО по управление на кризи (CMX 11)

Приключи годишното политико-военно учение на НАТО по управление на кризи (CMX 11), което в Министерството на отбраната в София се проведе под ръководството на постоянния секретар на отбраната д-р Николай Милков.

Сценарият на учението съдържаше аспекти, свързани с новите заплахи за сигурността, очертани в Стратегическата концепция на НАТО от Лисабон. За изпълнение на целите и задачите на СМХ - 11 бяха използвани компютърни симулации без реално развръщане на военни сили и средства. Целта на учението бе да се отработят на стратегическо ниво процедурите на Алианса по управление на кризи при активиране на чл. 5 от Вашингтонския договор.

В учението взеха участие цивилни и военни експерти от Министерството на отбраната, Министерството на външните работи и Министерството на вътрешните работи. Във всяко от ведомствата бе сформиран координационен център, откъдето експертите в своята компетенция участваха в процеса на обобщаване и анализиране на получената информация при формиране на националната позиция и координиране участието на страната ни в СМХ 11.

/МО/

 
26.10.2011, 17:36

Японските военни създадоха сферична летяща машина

Японското Министерство на отбраната демонстрира днес прототип на първата летяща машина със сферична форма, съобщава технологичният блог TechCrunch. Проектът доби публичност през юни тази година, но едва сега машината за първи път вижда бял свят.

Устройството все още е в тестова фаза и засега не са ясни какви точно ще са неговите потенциални форми на (военно) приложение. Първата му демонстрация на живо обаче определено е впечатляваща.

Сферичният летателен апарат тежи само 350 грама, способен е да стои неподвижно във въздуха и да се придвижва във всяка посока по хоризонтала и вертикала. Скоростта, която може да развива, е до 60 км/ч.

Машината е оборудвана с триизмерни жироскопни сензори и датчици за разстояние, които й позволяват да стабилизира положението си в пространството, дори след като се удари в препятствие.

Тя може да възстановява хоризонталното си положение и да излита отново, дори след като е паднала на земята.

Стабилизацията на полета и възстановяването на нормалната позиция се случват автоматично, а ребрата на металната сфера защитават перките на машината и миниатюрните крила, с които се извършва управлението.

Интересно е също така, че производствените разходи за създаването на сферичното летящо устройство са изключително ниски – около 1400 щатски долара. Всички части, които са използвани, са достъпни в търговската мрежа.

Предполага се, че японската военна разработка първоначално ще се използва за разузнавателни и спасителни мисии. – Видео на демонстрацията

/Капитал/

 
26.10.2011, 17:07

Руският спътник „Глонасс-М" започна работа

Руският навигационен спътник „Глонасс-М", изстрелян на 3 октомври, е въведен в експлоатация. По този начин, в момента в орбита се намират 23 космически апарата на системата ГЛОНАСС. Със спътниците се провеждат всекидневни сеанси за връзка. Засега не възникват забележки по работата на космическите апарати.

Руската глобална навигационна система ГЛОНАСС оперативно осигурява предоставяне на услуги на неограничен брой ползватели с наземно, морско, въздушно и космическо базиране. – Още за ГЛОНАСС

 
26.10.2011, 15:56

Само 15 бази на САЩ са останали в Ирак

Само 15 американски военни бази са останали в Ирак, преди силите на САЩ да се изтеглят до края на годината, предава АФП, позовавайки се на американски генерал. За сравнение при кулминацията на присъствието на американските сили в Ирак има 505 бази.

Девет от тези бази са на САЩ, а шест са поддържани в партньорство с иракските сили, заяви бригадният генерал Рок Донахю.

Според данни на американските военни в страната има близо 39 хиляди американски войници. Всички бази трябва да бъдат предадени на иракските сили. САЩ трябва да изтеглят военните си сили от страната до края на годината – Още за Ирак

 
26.10.2011, 14:32

Русия и Белорусия обединяват усилията в отбранителната сфера

Днес в Москва се провежда заседание на Колегията на военните ведомства на Белорусия и Русия. На заседанието на Колегията  ще бъдат обсъдени програми на сътрудничеството между двете страни. Ще бъдат също така анализирани резултатите от руско-белоруските учения, станали най-голямото мероприятие на съвместна подготовка през тази година.

Русия и Белорусия разчитат да неутрализират съвременните предизвикателства и заплахи с обединени усилия в отбранителната сфера. Според министъра на отбраната на Русия, последните събития в света нагледно показаха, че за осигуряване на суверенитета на държавите са необходими мобилни и добре обучени войски.

 
26.10.2011, 14:14

МО готви съкращения през 2012-та

Около 20-25 % от предвидените за освобождаване до края на 2014-а година военнослужещи в Българската армия ще бъдат съкратени към 1 юли 2012 г.

Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов след края на редовното заседание на Министерски съвет. По думите му, тогава ще има нова структура в редица бойни поделения на Българската армия.

„Методика за допълнително материално стимулиране ще бъде разгледана днес на Съвет по отбрана и такова ще има през ноември в размер в зависимост от икономиите във Фонд „Работна заплата" тази година", обяви Ангелов.

Той посочи, че министерството на отбраната и Българската армия единствени не са получавали бонуси и допълни:„за тези две години и половина е дошло време да получим своето, като резултат от нашата дейност".

Плановете на министерството с оглед намаления бюджет за догодина ще претърпят промяна, но само по отношение на срокове, а не на идеи и на принципи, категоричен е Аню Ангелов.

Той обясни, че ще бъде подготвен инвестиционният проект за купуване на многоцелеви изтребители, който вероятно ще бъде представен в началото на следващата година.

„При липса на капитал за 2012-а година, когато трябва да стартира цялата процедура, нямам право да откривам такава", обясни министърът.

Той каза, че ако беше спазено решението на Народното събрание 1.5 % от БВП да отиват за отбрана, министерството е трябвало да получи 200 млн. лева повече. Според проектобюджета парите за Министерството на отбраната ще бъдат с 10 млн. лева по-малко за догодина.

„По отношение на тези 10 млн. лева можем да се справим, не е някакъв проблем", смята военният министър.

Той каза, че предстои доста солидна редукция на личния състав на Българската армия през 2012 година и това ще даде възможност да се маневрира.

До края на годината министърът ще представи на Министерски съвет предложение какво да бъде по-нататъшното участие на въоръжените сили в Афганистан.

„Използвайки НАТО като гарант на нашата сигурност, ние трябва да даваме своя принос", коментира той в отговор на въпрос до кога България ще изпраща свои мисии в Афганистан.

/News.bg/

 
26.10.2011, 14:00

България продаде своя дял в оръжейна фирма

Българската държава се е съгласила да продаде своя дял от 35,8 % от „Арсенал”, най-големият производител на оръжие в страната, съобщава агенция Ройтерс. България е продала своя дял на мажоритарните собственици за 15,1 млн. лева, съобщиха от агенцията по приватизация. Единственият друг кандидат се е оттеглил. Оръжейният производител от град Казанлък е притежаван от частната българска компания „Арсенал 2000”.

Сделката ще бъде подписана до месец. „Арсенал” има спечелен договор за доставка на леки огнестрелни оръжия за иракската армия и произвежда оръжия по стандартите на НАТО. България е член на Алианса от 2004 г.

През 2009 г. компанията е реализирала продажби на стойност 99 млн. лева, като чистата печалба е била 1,5 млн. лева. – Още български ВПК

/ИА „Фокус”/

 
26.10.2011, 13:55

Германия ще затвори 31 военни бази

Германското правителство обяви затварянето на 31 военни бази в Германия като част от плана за ограничаване на мащабите на немската армия, предава АФП.

Голям брой бази ще бъдат закрити до 2015 г. Други ще бъдат закрити до 2017 или по-късно, докато 381 военни бази ще бъдат смалени, според текста, приет от кабинета.

По-късно ще бъдат разкрити детайли от министерството на отбраната. Ходът е част от затягането на бюджета на германската армия, приет през май, който цели да намали отрядите от 250 000 до 185 000 за подобряването на ефикасността.

/ИА „Фокус”/

 
26.10.2011, 13:00

Започна сглобяването на първият вертолет CH-147F „Чинук”, предназначен за ВС на Канада

Започна сглобяването на първият тежък транспортен вертолет CH-147F „Чинук”, предназначен за ВС на Канада. Според информацията на Министерството на отбраната на Канада, проекта се реализира съгласно графика и в рамките на определения бюджет.

 
26.10.2011, 12:44

Българските хеликоптери COUGAR налетяха 6000 часа!

Днес на връх Димитровден и само един ден преди празника си авиобаза Крумово постигна забележителен успех – по време на полетите в подготовка за утрешния юбилей бяха отбелязани 6000 летателни часа с хеликоптерите AS 532 AL COUGAR. Това е своеобразен подарък за всеотдайния и упорит труд на летателния, инженерно-техническия и осигуряващ състав на базата.

Тези часове са достигнати за сравнително кратък период от време - първият хеликоптер AS 532 AL COUGAR пристига на 26 август 2006 г.. а последният на 19 ноември 2010 г..

А утре авиобаза Крумово ще отбележи 50-годишния си юбилей с открит летателен ден и редица други тържествени мероприятия.

/Pan.bg/

 
26.10.2011, 12:02

Русия е доставила на Иран станция за радиотехническо разузнаване 1Л222 „Автобаза”

Станция за РТР 1Л222 „Автобаза”

Русия е доставила на Иран станция за РТР 1Л222 „Автобаза”, производство на компанията „Отбранителни системи”, заявява за агенция „РИА Новости” зам. Директора на федералната служба за военнотехническо сътрудничество на РФ Константин Бирюлин.

Според неговите думи, с иранската страна „се водят преговори за бъдеща доставка на подобна техника, в частност в случая става въпрос за средства за РЕБ, които не попадат под санкциите на СБ на ООН”, - отбелязва „РИА Новости”.

Станцията „Автобаза” работи в автоматичен режим, извършвайки пасивен поиск на излъчващи цели, в т.ч. импулсни самолетни РЛС за обзор на земната повърхност и управление на оръжията, и влиза в състава на мобилен комплекс за РЕП. – Още за РЕБ

 
26.10.2011, 11:28

Военноморски музей – Варна обновява своята експозиция

Във връзка с обновяването на своята експозиция Военноморски музей- Варна, приема дарения и откупува свидетелства от морската и военноморската история: униформи, отличия и знаци, оръжия, навигационни уреди, снимки, документи и други вещи.

 

Военноморски музей гр. Варна, бул. „Приморски” №2,

тел. 052/731523

www.museummaritime-bg. com

e-mail: mus_maritime@abv.bg

 
26.10.2011, 10:03

Ще се пробиват още дупки на армейския колан !?

Аню Ангелов е "сърдитко Петко" с по-празна и олекнала с 10 млн. бюджетна мешка

 
26.10.2011, 10:00

Държавата прави икономии от подаръци на военнослужещите и обезщетения на безработните им съпругите

Много любопитни поправки предстоят в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Те са заложени в преходните и заключителни разпоредби на проекта на закон за държавния бюджет за следващата година, съставен от финансовото министерство. По всичко личи, че ще бъдат от голяма полза за стабилизиране на държавната хазна?!

Според сега действащите разпоредби на закона един път през календарната година военнослужещите могат да приемат подаръци на стойност до 50 на сто от минималната работна заплата, установена за страната. Предлаганата поправка ликвидира връзката с минималната работна заплата. И регламентира, че подаръкът не бива да бъде по-скъп от 100 лв. Т.е. с 35 лв. по-малко до 1 април следващата година и 45 след тази, придобила особена слава в народното творчество, дата, която е определена за вдигане на минималната работна заплата. 

Подобен принцип се предлага и при изплащането на обезщетенията на съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място и поради това са прекратили трудовите или служебните си правоотношения, както и на безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международни операции и мисии. Сега размерът на обезщетението е една минимална работна заплата. Ако поправката бъде гласувана от народните представители, той ще се определя всяка година в закона за бюджета. За 2012 г. ще бъде 270 лв., става ясно от проекта. Ще видим дали след 1 април ще се вдигне на 290 лв. или и от тук държавата ще прави икономии. Най-вероятно – да! Едва ли точно заради безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещи ще се променя на третия месец от годината законът за държавния бюджет!

/Otbrana.com/

 
26.10.2011, 09:42

В мотострелковите съединения, дислоцирани в Чеченската Република, постъпват модернизирани танкове Т-72Б

Т-72Б

В съответствие с плановете за превъоръжаване на войските на Южния военен окръг (ЮВО) на РФ продължава да постъпват съвременни образци въоръжения и военна техника, съобщават от групата за ИО на ЮВО.

На железопътната гара на Ханкала на 25 октомври за мотострелковото съединение, дислоцирано в Чеченската Република, е пристигнал ешелон с модернизирани танкове Т-72Б, оборудвани със съвременно ракетно-артилерийско въоръжение, нови комуникационни средства и ефективни системи за управление на огъня.

Представители на компанията „Уралвагонзавод”, пристигнали заедно с техниката, ще запознаят личния съставна съединението с особеностите при експлоатация на модернизираните танкове.

Според съобщението, парка на бойните машини на мотострелковите съединения, дислоцирани на територията на Чечня, до края на ноември т.г. ще бъде напълно обновен. – Още за Т-72

 
 25 октомври
 
25.10.2011, 23:09

Русия е доставила на Казахстан три типа бронетехника

През тази година Русия е доставила на Казахстан партида бронетехника, в т.ч. 12 БТР-82, три единици тежка огнеметна система ТОС-1 „Буратино” и три бойни машини за поддръжка на танкове (БМПТ) „Терминатор”, съобщава агенция „РИА Новости”.

Партидата БМПТ за ВС на Казахстан стана първата доставка в чужбина на този вид бойна техника. Машините бяха демонстрирани по време на военния парад в Астана на 30 август.

 
25.10.2011, 21:07

Спътник-контролата

Общата космическа система на Русия ще следи ракетните стартове

 
25.10.2011, 20:41

Първоначалната структура на ЕвроПРО ще бъде обявена по време на срещата на НАТО в Чикаго

Първоначалната структура на европейската система за противоракетна отбрана (ЕвроПРО) ще бъде обявена по време на срещата на НАТО в Чикаго. Това съобщи днес специалният представител на генералния секретар на Алианса за Южен Кавказ и Централна Азия Джеймс Апатурай, предаде ИТАР-ТАСС.

„По време на срещата в Чикаго през май 2012 година ще обявим създаването на първоначалната структура и възможностите на началната ЕвроПРО. Става дума за свързването на всички системи за ПРО в една обща”, каза Апатурай.

/ИА „Фокус”/

 
25.10.2011, 17:52

Навършват се 50 години от създаването на 24-та вертолетна авиобаза – Крумово

На 27 октомври 2011 г. тържествено ще бъде отбелязана 50-годишнината от създаването на авиобаза Крумово. На тази дата през 1961 г. е връчено бойното знаме на новосформирания 44-ти вертолетен авиационен полк, който поставя началото на вертолетната авиация в България.

Тържеството ще започне в 10.00 ч. с награждаване на военнослужещи и цивилни служители от авиобазата. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите летци и авиационни специалисти.

Във вертолетната авиобаза ще се проведе „Ден на отворени врати”.

В 11:45 ч. е началото на полетите с вертолети „Кугар” и Ми-17, които ще се проведат по програмата за подготовка на летателните екипажи.

В статичен показ ще бъдат представени всички вертолети, които са на въоръжение в базата. Гостите на празника ще имат възможност да посетят Музея на авиацията, намиращ се в района на формированието.

/МО/

 
25.10.2011, 16:28

В Русия показаха бронеавтомобил с повишен клас на защита

Bронеавтомобил "Тигър-6а"

Руската „"Военно-промишлена компания" показа на изложението „Интерполитех-2011, открито днес в Москва, бронеавтомобила "Тигър-6а" с повишено ниво на защита, съобщава „Интерфакс.

Според прессекретаря на компанията Сергей Суворов, този модел на машината е бил създаден по тяхна инициатива, за да се покажат възможностите на компанията за разработка на автомобили с ниво на защита „ако не по-голямо, то в краен случай, не по-малко от чуждите образци”.

"Тигър-6а" представлява купе с четири врати, което осигурява защита клас "6а" според държавния стандарт на Русия ГОСТ Р 50963-96 (кръгова защита от изстрел от винтовка СВД с патрон 7-БЗ-3 калибър 7,62 милиметра с бронебойно-запалителен куршум Б-32). Освен това на машината е поставена подобрена противоминна защита и специални енергопоглъщащи седалки, които нямат закрепване към пода.

Бронеавтомобила с колесна формула 4x4 и тегло 7,1 тона е способен да развива скорост до 125 километра в час. Запасът на хода на машината е около 1000 километра.

Наскоро стана известно, че тактическите бронеавтомобили "Тигър" ще се доставят във ВС на Русия в подобрената версия – Тигър-М. Тази машина е оборудвана с двигател ЯМЗ 53-47-10 с турбокомпресор с междинно охлаждане на въздуха и мощност 215 конски сили. Машината също е снабдена и с брониран капак на двигателя, подобрена спирачна система, планинска спирачка и климатик. – Още за „Тигър”

 
25.10.2011, 15:13

САЩ разглобяват най-мощната си атомна бомба

Последната от най-мощните атомни бомби в САЩ - стотици пъти по-силно оръжие от бомбата, пусната над Хирошима, е в процес на разглобяване близо половин век, след като бе взета на въоръжение в апогея на Студената война.

Последните компоненти на бомбата Б53 ще бъдат демонтирани днес в завода Плантекс близо до Амарило, щата Тексас - единственото място в САЩ, където се сглобяват и разглобяват ядрени оръжия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Приключването на Програмата за ядрено разоръжаване ще стане с година по-рано от предвидения график в съответствие с целта на президента Барак Обама за намаляване на ядрените оръжия, съобщи Националното управление за ядрена сигурност към министерството на енергетиката.

Председателят на управлението Томас Д`Агостино нарече елиминирането на бомбата значимо събитие. Взета на въоръжение за първи път през 1962 г., когато напрежението в Студената война достигна своя връх по време на кубинската криза, Б53 тежи 4530 кг и е колкото миниван.

Според Американската федерация на учените тя е 600 пъти по-мощна от атомната бомба, пусната над японския град Хирошима във Втората световна война. Б53 е създадена, за да руши съоръжения дълбоко под земята, и се пренася от изтребители Б52. Тъй като е направена по стара технология от инженери, които вече са пенсионирани или са починали, разглобяването й отнема време.

Специалисти разработиха сложни прибори и нови процедури, за да се гарантира безопасност.

Много от бомбите Б53 бяха разглобени през 80-те години на миналия век, но значителен брой остана в американския арсенал до 1997 г. Бомбата се смята за разглобена, когато експлозивите с тегло приблизително 136 кг бъдат отделени от специалния ядрен материал.

Ядрата от уран от разглобените в Пантекс бомби ще се съхраняват във временна база в завода, каза говорителят на Пантекс Грег Кънингам. Още ядрено оръжие

/Dnes.dir.bg/

 
25.10.2011, 15:06

Компанията „Рейнметалл” ще модернизира БТР M-113 на ВС на Колумбия

Немската компания „Рейнметалл AG” чрез своето подразделение е подразделение „Коламбия юниверсал трейнинг” в близко време ще започне реализацията на програма за ремонт, възстановяване и модернизация на бронемашините TPM-113 (местно обозначение на БТР M-113A1) на ВС на Колумбия.

 
25.10.2011, 14:38

AH-64D победи Ми-28Н на тендера в Индия

Министерство на отбраната на Индия е взело решение да закупи 22 американските ударни хеликоптери AH-64D Apache Longbow (с опция за още 22), съобщава "Интерфакс". Във финалния етап на конкурса бе и руският Ми-28Н "Ночной охотник".

Решението в полза на Apache Longbow е взето след сравнителни изпитания на двата вертолета, проведени в края на 2010 година, включващи и стрелби с щатното въоръжение. Според агенцията РИА Новости решението за закупуване на американския вертолет не е политическо. По данни на индийските военни руският хеликоптер не отговаря на 20 точки от изискванията на тендера. При това Apache е показал по-добри характеристики по редица показатели, като например възможност за използване и работа във всякакви метеорологически условия.

В Индия текат още два тендера за доставка на нови вертолети - за 12 тежки и 197 многоцелеви, като общата стойност на евентуалните сделки е около 2.5 милиарда долара. В първият конкурс финалисти са руския Ми-26Т2 и американския CH-47F Chinook, а във втория - Ка-226Т и Eurocopter AS550.

/Pan.bg/

 
25.10.2011, 14:10

Сухопътните войски на Аржентина ще получат вертолети „Белл-206B-3”

Според източници от Сухопътните войски на Аржентина, в близко време от САЩ ще бъдат получени 5 възстановени вертолета „Белл-206B-3” «Джет Рейнджер III», които ще бъдат използвани за подготовка на пилоти за вертолети.

 
25.10.2011, 14:04

Индия ще обяви избора си за нов многоцелеви изтребител през ноември

Конкурсът MMRCA (Medium Multirole Combat Aircraft – Среден многоцелеви боен самолет) за нов многоцелеви изтребител на обща стойност около 10 милиарда долара е към своя край. Министерството на отбраната е съобщило на останалите двете компании Dassault Aviation и EADS, че ще отвори предложенията им на 4 ноември и победителят ще бъде избран на основа на по-ниската по стойност оферта. Слет това следват преговори за уточняване на подробностите, като най-вероятно договорът ще бъде подписан през март 2012.

В тежкия конкурс отпаднаха американските компании Lockheed Martin и Boeing, шведската Saab и руската РСК „МиГ”, като на финалната права останаха изтребителите Rafale на Dassault и Eurofighter Typhoon.

Тендерът е започнат през 2007 година и предвижда придобиването на 126 нови изтребители с опция за още 60. Първите 18 изтребители ще бъдат произведени от компанията победител, а останалите 108 в Индия.

/Pan.bg/

 
25.10.2011, 13:55

Американски F-15C Eagle се разбил в Невада

Изтребител F-15C Eagle от военновъздушната база Нелис (Невада) се е разбил на около пет километра от Аламо в близост до магистрала 93. Районът е слабо населен. Пилотът е успял да се катапултира успешно и без наранявания. 30 минути по-късно той е открит и откаран в базата от хеликоптера на групата за търсене и спасяване.

Започнато е разследване за установяване причините за аварията. – Още за F-15

/Pan.bg/

 
25.10.2011, 13:51

Турска бронетехника в Ирак

Турски танкове прекосиха границата с Ирак за провеждане на контратерористична операция. Фактът на преминаването на границата от армейските поделения в понеделник беше потвърден от кюрдската агенция „Фират”. В операцията участват 20 танка и близо 30 бронирани коли.

Армията на Турция започна да предприема активни контратерористични мерки от средата на август след голямото нападение на сепаратисти от Кюрдската работническа партия срещу войници на югоизток в страната. От август са неутрализирани близо 270 екстремисти.

 
25.10.2011, 10:34

Най-малко четирима души са загинали при катастрофа на военен самолет в Йемен

Йеменски военен транспортен самолет се е разбил при кацане в база в южната провинция Лахидж, при което са загинали най-малко четирима от намиралите се на бодра 15 души, предаде АФП, позовавайки се на военен пилот.

„Триа сирийски техници и един йеменски пилот са загинали”, съобщава пред АФП източник от базара „Ал Анад”. По думите му, на борда на произведеният в Русия самолет са се намирали осем сирийски инженери и седем йеменци.

/ИА „Фокус”/

 
25.10.2011, 10:24

Властта опря дулото в челото на войската

Кризата в българската армия продължава, Симеон Дянков притисна Аню Ангелов до стената

 
25.10.2011, 10:09

Изчезна кораб на ВМФ на Никарагуа

Кораб на Военноморския флот на Никарагуа с 27 души екипаж изчезна в Карибско море след като тропичният щорм „Рина” се засили до ураган първа степен.

За евакуиране на жителите от крайбрежните райони на Никарагуа, които биха могли да бъдат потопени, властите на страната изпратиха три кораба. В момента „Рина” се отдалечава от Никарагуа.

 
25.10.2011, 10:00

Американски военен кораб идва на визита в Бургас

От 25 до 28 октомври 2011 година на неофициална визита в град Бургас ще пристигне военния кораб USS Philippine Sea (CG-58) от състава на Военноморските сили на САЩ, предаде Burgas24.bg.

Във вторник командирът на кораба капитан І ранг Стивън Шинего ще проведе последователно протоколни срещи в община Бургас и с областния управител на Бургаска област.

Работни групи от екипажа на кораба и от военноморска база Бургас ще участват в съвместна благотворителна инициатива. На 25 октомври от 14.00 часа те ще освежат и боядисат баскетболното игрище на спортната площадка в Професионална гимназия по електротехника и електроника "Иван Вазов" в Бургас, където на следващия ден /26 октомври/ от 14.00 часа ще де проведе баскетболна среща между отбора на американския кораб и отбора на гимназията.

На 26 октомври от 10.00 часа група от екипажа на кораба ще посети и Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, където учениците ще им приготвят традиционни и национални тестени изделия.

Американските моряци ще се запознаят с историческото минало и забележителностите на град Бургас.

Корабът ще отплава от пристанище Бургас на 28 октомври 2011 година. – Още за крайцерите клас Ticonderoga

/News.dir.bg/

 
25.10.2011, 00:08

Кой ще победи?

В последните месеци на страниците на АЕРО многократно сме излагали причините, поради които или въпреки които България рано или късно ще се сдобие с много модерен многоцелеви боен самолет и защо развитието на ВВС трябва да бъде приоритет на Министерството на отбраната. Изписали сме доста мастило за това, колко универсален инструмент е бойният самолет и как военната авиация може едновременно да е стабилен гарант за националната сигурност и в същото време да проектира военна мощ в далечни места по света.

И ако конкурс все някога ще има (надяваме се да тръгне по-скоро), то въпросът, кой, как и защо ще спечели, е друга интересна тема, която засега не сме засягали............ Прочети още

 
24 октомври
 
24.10.2011, 22:33

Русия достави на Виетнам вторият ПБРК „Бастион”

Подвижен брегови ракетен комплекс „Бастион”

Компанията „Рособоронэкспорт” е доставила на Виетнам вторият подвижен брегови ракетен комплекс (ПБРК) „Бастион” в рамките на контракт (за два комплекса), подписан през 2005 г., съобщава „Би Би Си Виетнам”.

Доставката на ПБРК, въоръжен с ПКР „Яхонт”, се е състояла в средата на октомври. Първият комплекс беше изпратен във Виетнам в средата на тази година.

Наскоро руските СМИ съобщиха, че Виетнам води преговори с руската страна за сключване на контракт за покупка на допълнителни ПБРК „Бастион”, които ще позволят значително да се усили отбраната на виетнамското крайбрежие.

Според информация на „Джейнс дифенс уикли”, преговорите за сключване на нов контракт се водят в рамките на даван от Русия държавен кредит, а доставките на комплексите могат да започнат през 2013-2014 г.

ПБРК К-300П „Бастион-П” е един от най-съвременните в света. Той представлява мобилен ракетен комплекс, въоръжен с унифицирана свръхзвукова противокорабна ракета K-310 „Яхонт”. Комплекса е предназначен за поразяване на надводни кораби от различни класове и типове от състава на десантните съединения, конвои, корабни и авиационни групи, а също и единични кораби и наземни радиоконтрастни цели в условия на интензивно огнево и радиоелектронно противодействие.

Далечината на действие на комплекса е до 300 километра, като по този начин той осигурява защита на 600 километров участък от крайбрежието от десантни операции. – Още за ПБРК „Бастион”

 
24.10.2011, 21:44

Поредно изстрелване на „Булава”

Подводният крайцер със стратегическо предназначение К-535 „Юрий Долгорукий” на ВМФ на Русия ще извърши третото поред изпитателно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета „Булава” в края на октомври. За това днес съобщиха в държавната комисия по изпитания на ракети.

Изстрелването на МБР „Булава” ще се извърши от акватория на Бяло море в рамките на държавните летателно-конструкторски изпитания на ракетния комплекс. Стрелбата ще се води с една ракета. – Още за „Булава”

 
24.10.2011, 18:07

До 2015 година руските ВВС ще закупят 22 вертолета Ми-26

Ми-26

До 2015 година в рамките на държавната програма за въоръженията (ДПВ) ВВС на РФ ще получат 22 вертолета Ми-26Т, съобщава ЦАМТО.

Трябва да се отбележи, че конкретна цифра от плановете за покупки на Ми-26 за руските ВВС в рамките на ДПВ-2020 се озвучават за първи път. По-рано се съобщаваше за планове за покупки на Ми-26 без детайлизация на тяхното количество. В същото време, в съобщението нищо не се споменава за бъдещи покупки на Ми-26 (след 2016 година в рамките на ДПВ-2020).

След като се отчитат вертолетите, които в момента се намират в експлоатация във ВВС на РФ, общата групировка на Ми-26 в края на 2015 година ще се състои от 45 машини. След като към тях се прибавят и намиращите се сега машини на ремонт, общото количество на Ми-26 ще достигне 52 единици.

Изпълнението на държавната поръчка за Ми-26 ще зависи от украинското предприятие „Мотор Сич”, което произвежда двигателите Д-436 за Ми-26. – Още за Ми-26

 
24.10.2011, 17:30

Два американски танка са били унищожени в Централен Афганистан

Два американски танка са били изцяло разрушени при взривяването на фугаси в афганистанската провинция Вардак, съобщи пред журналисти губернаторът на провинцията Мохамед Исмаил Уафа, цитиран от РИА Новости. Според информацията му, инцидентите са станали в селищата Левар и Гуали, в долината Хават. Хеликоптери на НАТО са транспортирали от местата на инцидентите телата на най-малко петима войници, допълва той.

От ИСАФ потвърждават само за един унищожен танк, но без жертви.

/ИА „Фокус”/

 
24.10.2011, 16:11

МЧС получи нов хидроплан Бе-200ЧС

Таганрогският авиационно научно-технически комплекс „ Бериев” (ТАНТК) достави на Министерството на извънредните ситуации (МЧС) на Русия нов хидроплан Бе-200ЧС "Петр Стрелецкий", съобщава АвиаПорт. Самолетът ще се базира в Красноярск и ще бъде в състава на Сибирския регионален център на МЧС. Втори самолет Бе-200ЧС се подготвя за летателни приемо-предавателни изпитания. През месец май тази година ТАНТК и МЧС подписаха договор за доставка на още 6 водосамолета, които трябва да са готови през 2013-2014 година.

Бе-200ЧС може да превозва до 32 тона вода, лети със скорост до 610 км/ч и има далечина на полета до 3100 км. Може да се експлоатира както от летища, така и от водоеми с височина на вълните до 1.2 метра. МЧС има на разположение седем самолета Бе-200ЧС. Франция също проявява интерес за закупуване на 12-15 самолета от този. – Още за хидропланите на Русия

/Pan.bg/

 
24.10.2011, 16:05

10 милиона по-малко разходи за МО през следващата година

В проектобюджета на държавата за следващата година се предвиждат 980, 630 млн. лв. разходи за МО. В тазгодишния са били 990, 630 милиона. В приходната част също има намаление с 10 милиона. От свиването на парите ще пострадат капиталовите разходи на министерството. От 100 милиона те падат на 61, 576 милиона. Текущите разходи се увеличават от 890, 630 милиона на  919, 053 милиона.

През 2012 г., се посочва в доклад на министъра на финансите към проекта, МО предвижда осъществяването на две основни политики: политика „Отбранителни способности”, чиято основна стратегическа цел е изграждането на единен комплект оперативно съвместими Въоръжени сили, способни да изпълнят целия обем от задачи, породени от тенденциите в развитието на геостратегическата среда на сигурност, с единна система за командване и управление за мирно време и при кризи, със съответстваща на ролята, мисиите и задачите им организация, численост, въоръжение, техника и подготовка; политика “Съюзна и международна сигурност”, чиято основна стратегическа цел е участие във формиране на политиката на НАТО и ЕС по сигурността и отбраната и адекватен принос към нейното реализиране.

Проектът на бюджет на Министерството на отбраната за 2012 г. е разработен в програмна структура от 10 основни програми, включени в съответните политики, които министерството ще провежда. Програмният формат на бюджета на Министерство на отбраната отразява въведените промени в начина на бюджетиране в резултат на проведената структурна реформа, насочена към вземане на бюджетни решения за планиране на цели и резултати по изпълнението на политиките и програмите, в рамките на разполагаемите финансови средства.

През 2012 г. Министерството на отбраната ще продължи да провежда и изпълнява основните направления на политиката на Правителството на европейското развитие на България в областта на отбраната, както следва: приложение на принципите на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили и изпълнение на Плана за развитие на Въоръжените сили; поддържане на съществуващите и изграждане на нови отбранителни способности; развитие на Министерството на отбраната като модерна отбранителна институция на демократична държава и промяна на командната структура на Българската армия; провеждане на политика на прозрачност и отчетност за премахване на условията за корупция и неефективно управление в Министерството на отбраната; усъвършенстване на системата за обучение във висшите военни училища; подобряване на осигуряването на бойната подготовка; осигуряване на надеждна колективна сигурност и отбрана.

/Otbrana.com/

 
24.10.2011, 15:55

Американският министър на отбраната заяви, че САЩ са ангажирани с това да бъдат тихоокеанска сила

Американският министър на отбраната Леон Панета пристигна в Япония с надежда да убеди Токио да премести военна база, която според Вашингтон е от ключово значение за ролята на САЩ като тихоокеанска сила, коментира АФП.

По време на първото си пътуване в Азия като шеф на Пентагона, Панета ще опита да увери съюзниците, че САЩ остават ангажирани с региона като противовес на нарастващата мощ на Китай. Част от тази ангажираност означава задействане на плановете за преместването на военноморска база в южна японска островна верига. В базара са ситуирани около 50 000 американски войници.

/ИА „Фокус”/

 
24.10.2011, 15:52

Полски войник е загинал при експлозия в Афганистан

Полски военнослужещ е загинал при експлозия на крайпътна бомба по време на патрул в Афганистан, предаде АФП.

От министерството на отбраната на Полша съобщават, че инцидентът е станал в неделя вечерта в централната провинция Газни. При експлозията е бил тежко ранен друг полски войник, но няма опасност за живота му.

От началото на мисията в Афганистан са загинали 31 полски военнослужещи. В момента Полша има около 2600 свои войници в централноазиатската страна. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
24.10.2011, 15:44

Русия и НАТО ще обсъдят ситуацията в Афганистан и борбата с пиратството

Ръководството на руския генерален щаб и делегация на НАТО в Москва ще обсъдят въпроси, свързани с борбата с пиратството, възможността за подпомагане на афганистанските национални сили за сигурност, а също така планирането и провеждането на съвместни учения, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости.

Делегацията на Северноатлантическия алианс ще бъде оглавена от заместник-върховния главнокомандващ обединените Въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Ричард Ширеф. Тя ще пристигне в Москва на 24 октомври в съответствие с плана за сътрудничество между руското министерство на отбраната и НАТО. Визитата ще се проведе в рамките на взаимния обмен на мобилни групи за обучение и подготовка на руското отбранително ведомство и НАТО.

/ИА „Фокус”/

 
24.10.2011, 15:36

Делегация на ВМС на КНДР пристигна в Камчатка

Делегация на Военноморските сили на Северна Корея пристигна днес в Камчатка в рамките на официалната и визита в руския Тихоокеански флот.

Във Владивосток севернокорейските моряци посетиха големия противолодъчен кораб „Маршал Шапошников”, дизеловата подводница „Краснокаменск” и бригада морски пехотинци.

Решението за развитие на сътрудничеството между флотовете на двете страни беше взето през август на срещата на президента на Русия Дмитрий Медведев с лидера на Северна корея Ким Чен Ир в Бурятия.

 
24.10.2011, 15:30

Първите изпитания на новата атомна подводница

Стратегическата атомна подводница от ново поколение К-550 „Александър Невски” за първи път излезе в открито море за провеждането на изпитания. Този сериен подводен ракетен крайцер от проект 955 „Борей” в бъдеще ще бъде оборудван с ракетния комплекс „Булава”, чийто изпитания са към края си.

Строителството на „Александър Невски” започва през 2004 година. Главният кораб от серията - „Юрий Дългоруки” - бе построен през 2009 година. Строителството на още един кораб от клас „Борей” в момента продължава. В съответствие с държавната програма за въоръжение, до 2020 година трябва да бъдат построени 8 подводни крайцера от този клас. – Още за проект 955

 
24.10.2011, 10:13

Започва строителството на космодрума „Източен”

По решение на „Роскосмос”, на космодрума „Източен” в Приамурието стартовите комплекси за ракетите-носители „Съюз-2” и „Ангара” ще бъдат разположени на няколко километра един от друг. Отначало ще бъде построен комплекса за ‘Съюз-2”, тъй като той се използва най-много.

Членовете на комисията на „Роскосмос” определиха и мястото, където ще бъде разположено „звездното градче”. Строителите вече започнаха работа. – Още руски космодруми

 
24.10.2011, 09:57

Американски крайцер пристигна в база на руския флот

В пристанище Севастопол - основната база на Черноморския флот на Русия - на официална визита пристигна крайцерът от Военноморските сили на САЩ клас Ticonderoga USS Philippine Sea (CG-58). За да избегнат протестни акции, градската администрация и пресслужбата на ВМС на Украйна не обявиха тази визита.

В петък представители на някои политически партии очакваха крайцера на пристанището, но след като той не пристигна, си тръгнаха. След свалянето на пикета, американският крайцер влезе в Севастополския залив. Целта на посещението му е среща с украинското командване.

Корабът разполага с 26 крилати ракети „Томахоук”, способни да поразяват наземни цели и цели във водата на разстояние над 2 хиляди км. – Още за крайцерите клас Ticonderoga

 
24.10.2011, 09:21

Наблюдатели от САЩ и Норвегия ще извършат полет над Русия и Беларус

Група инспектори от САЩ и Норвегия през тази седмица ще извършат наблюдателен полет над Русия и Беларус в рамките на договора „Открито небе”, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости.

По данни на руските военни полетът ще се състои между 24 и 29 октомври.

Руските и беларуските специалисти на борда на самолета ще контролират спазването на договореностите за използването на технически средства за наблюдение. Самолетът и апаратурата, с която е оборудван той, са преминали нужния международен преглед.

Договорът „Открито небе” бе приет от страните-членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през 1992 г. в Хелзинки. Целта му е да укрепи разбирателството и взаимното доверие като предостави на всички участници възможност открито да събират информация за въоръжените сили и мероприятията, които предизвикват загриженост.

 
24.10.2011, 09:12

Спрени са полетите и на базираните в Аляска F-22

Четиридесетте изтребители F-22 от военновъздушната база Elmendorf-Richardson в Аляска са спрени от полети със заповед на командира на авиокрилото. След възобновяване на полетите на F-22 преди месец с базираните в Аляска изтребители не са отбелязани инциденти, свързани със бордната кислородна система. Решението е взето на местно ниво и е вследствие на инцидента по време на полет с изтребител F-22 от 1-во изтребително авиокрило, базирано във военновъздушната база Langley, Вирджиния.

/Pan.bg/

 
24.10.2011, 00:23

Осем души пострадаха по време на военни учения в Латвия

Осем души пострадаха по време на военни учения на полигон в Латвия, съобщиха медицински източници в страната, цитирани от РИА Новости.

На Адажския полигон днес се провеждаха военни учения, в които участваха 18 военнослужещи от въоръжените сили на страната и 80 народни опълченци. Осем от участниците в ученията са ранени след непланирана експлозия на снаряд. Състоянието на няколко от тях се оценява от медиците като тежко. Инцидентът се разследва.

/ИА „Фокус”/

 
23 октомври
 
23.10.2011, 16:16

Снайпер на "Ремингтън" цели десетка на 1200 м

Нов американски снайпер бие по-далече и по-точно от предшественика си.

Далекобойността на модела ХМ2010 на "Ремингтън" вече е 1200-1300 м, докато старата пушка М24Е1 стреля на не повече от 700-800 м. ХМ2010 е изцяло ново оръжие, което в момента усилено се изпробва в Афганистан.

От М24Е1 е останала единствено цевната кутия на модела "Ремингтън" 700. Сменени са полуложата, спусковият механизъм, цевта, затворната група. Стандартните патрони 7,62 мм НАТО (.308 "Уинчестър") са заменени с усилените .300 "Уинчестър Магнум".

Конструктивно новият снайпер работи чрез ръчно презареждане, а заключването на затвора става с помощта на 2 бойни упора след завъртане. Пълнителите са 5-патронни. Цевната кутия е по-лека, тъй като е изработена от алуминий. Освен това е оребрена за по-добро охлаждане.

Голямо предимство на ХМ2010 е бързосменяемият заглушител Titan QD на фирмата Advanced Armament Corp., който освен това играе и ролята на компенсатор и пламегасител. Заглушителят е дълъг 250 мм и елиминира 98% от пламъка, компенсира 60% от отката и намалява шума от гърмежа с 32 децибела.

В момента ХМ2010 постъпва на въоръжение в частите на САЩ в Афганистан. Първите отзиви на майсторина точния огън са много окуражаващи. След края на полевите изпитания се очаква военните да поръчат минимум 2500 пушки. – Още снайпери

/24chasa.bg/

 
23.10.2011, 16:10

Kel-tek KSG е мощна US пушка за охрана на дома

Американската фирма Kel-tek CNS Industries, която се прочу с авангардните си продукти, извади супермощна пушка за охрана на дома.

Гладкоцевното оръжие Kel-tek KSG, което стреля с класически патрони 12-калибър, е показано за първи път публично през януари тази година на оръжейната изложба ShotShow 2011. А на пазара се очаква в началото на 2012 г.

Оръжието печели привърженици с две основни предимства – намалена дължина и габарити и увеличена вместимост на пълнителя. Те определятг и по-високата огнева мощ.. Kel-tec SGK е изпълнена в конфигурация „бул-пап” – част от механизмите са поместени зад пистолетната ръкохватка и спусковата скоба. Пушката е с два разположени един до друг подцевни цилиндрични пълнителя със 7 патрона във всеки, докато обикновените пушки помпи събират не повече от 7-8 патрона.

/24chasa.bg/

 
23.10.2011, 16:05

“Смит и Уесън” демилитаризира армейски пищов

Американската фирма Smith & Wesson пусна на гражданския пазар пистолетите SD9 и SD40, разработени на базата на Smith & Wesson Military & Police.

Резултатът е превъзходно оръжие със същите високи характеристики, но на по-ниска цена - 400 долара при 600 за армейския вариант. Голям плюс са пълнителите с по-голяма вместимост – 14 или 16 патрона. Освен това пистолетът е по-лек - само 650 г.

Пистолетите са разработени в две модификации – калибър 9х19 мм и калибър .40 S&W. Те работят с традиционна автоматика с къс ход на цевта. Рамата на оръжието е от удароустойчива пластмаса, а затворът и цевта са от неръждаема стомана със специално покритие. Ударно-спусковият механизъм е оборудван само с вграден в спусъка автоматичен предпазител, който блокира ударника до пълното му натискане. Пищовът няма механичен ръчен предпазител.

След изразходване на боеприпасите затворът остава отворен при застопорена в задно положение рама. Мерните прибори са нерегулируеми със светеща тритиева точка на мушката и бели контрастни точки на мерника.

В долната част на рамата оръжието разполага с релса „Пикатини” за монтиране на лазерен целеуказател или фенерче. – Още за Smith & Wesson

/24chasa.bg/

 
23.10.2011, 15:21

Индийски военен хеликоптер нахлу във въздушното пространство на Пакистан

Пакистански военни днес принудиха индийски хеликоптер, нахлул във въздушното пространство на страната, да се приземи, предаде РИА Новости.

Инцидентът се е случил на територията на Кашмир, който предмет на спор между двете държави. На борда на хеликоптера са се намирали четирима индийски военнослужещи, които са задържани от пакистанските власти.

Предполага се, че причината за нарушаването на пакистанското въздушно пространство от страна на индийския хеликоптер може да са лошите метеорологични условия.

/ИА „Фокус”/

 
23.10.2011, 15:14

Афганистан обеща поддръжка на Пакистан в случай на война със САЩ

Президентът на Афганистан Хамид Карзай

Президентът на Афганистан Хамид Карзай обеща, че ако Пакистан, който все по-силно се отдалечава от Вашингтон, изведнъж се окаже в състояние на война с друга страна, включително Америка, то Кабул ще застане на негова страна.

„Ако Пакистан бъде атакуван, и на неговия народ е нужна помощ, ние ще бъден на страната на Пакистан” – е заявил Карзай в интервю за пакистанския телеканал Geo.  „Ние никога няма да забравим радушните пакистански хора, и нито Китай, нито САЩ, нито Индия, нито една страна в света няма да настрои афганистанския народ против Пакистан ” – е добавил президента на Афганистан.

Заявлението прозвучава на фона на дълбоката криза в отношенията между Вашингтон и Исламабад, започнала след унищожаването на Осама бин Ладен през май в пакистанския град Абботабад. Пакистан изрази недоволство от това, че операцията не е била съгласувана с властите. В отговор Пентагона спря финансовата поддръжка на своя бивш съюзник. – Още за Афганистан

 
23.10.2011, 13:35

Тържествено прелитане на 20 изтребителя F/A-18F Super Hornet

Пристигането в Австралия на последните четири изтребителя F/A-18F Super Hornet бе отбелязано с тържествено прелитане на формация от 20 самолета над Queensland.

Общо кралските ВВС на Австралия получиха 24 изтребителя изтребителя F/A-18F Super Hornet, с които са комплектувани 1-а и 6-а ескадрили. Първите пет F/A-18F са доставени на 26 март 2010. Цялата програма за придобиване и експлоатация на тези 24 изтребителя за период от десет години е на стойност около 6 милиарда долара. Самата сделка за закупуване на изтребителите, въоръжението, инфраструктурата и обучението съставлява 2.7 милиарда от тази сума.

Първоначалната оперативна готовност е достигната на 8 декември, когато и са извадени от въоръжение легендарните F-111, а пълната боеспособност е планирана да се придобие в края на 2012. Изтребителите F/A-18F Super Hornet ще се експлоатират активно в австралийските ВВС до придобиването на перспективните F-35 Lightning II Joint Strike Fighter. – Видео

/Pan,bg/

 
23.10.2011, 12:47

За кого бият камбаните

Съдбата на крайцера "Адмирал Кузнецов" ще се реши след дълъг поход

 
23.10.2011, 12:30

ВВС на САЩ получиха първата партида от 50 нови системи за целеуказване "LITENING G4"

Компания тя Northtrop Grumman е доставила на ВВС на САЩ първата партида от 50 контейнера за целеуказване " LITENING G4" в рамките на договор на стойност 277.8 милиона долара. Втората партида ще е предназначена за Корпуса на морската пехота.

Контейнерът за целеуказване " LITENING G4" е създаден на базата на " LITENING АТ", като са реализирани последните научно-технически достижения на компанията в областите на прибори със CCD-матрица, лазери и системите за предаване на данни. Новият контейнер има по-широк ъгъл на обзор и осигурява по-точно опознаване на целите и на по-голямо разстояние в сравнение с предишните системи. Използваният лазер, работещ в КВ инфрачервена област, осигурява захват на цели в случаите , когато ИЧ система на преден обзор и останалите сензори са неефективни. Според експертите новият контейнер ще разшири бойните възможности на изтребителите F-16 и ще намали натоварването на летците.

До сега Northtrop Grumman е доставила над 550 контейнера за целеуказване на ВВС на САЩ и други страни, като процентът на изправност на системата е над 98% и са наработени над 540 000 летателни часа.

/Pan.bg/

 
23.10.2011, 11:40

Изтребители F-22 Raptor отново са спрени от полети

Всички изтребители F-22 Raptor от 1-во изтребително авиокрило от военновъздушната база Langley в щат Вирджиния са спрени от полети. Причината е, че по време на полет летец е изпитал симптоми на хипоксия /Хипоксията (от гр. hypo - малко oxios - кислород) е медицински термин, с който се означава недостатъчното снабдяване с кислород на клетки, тъкани, органи или целия организъм/. ВВС на САЩ ще вземат решение дали тази мярка да се приложи и към останалите изтребители F-22, разположени в другите бази. Заради подобни инциденти полетите с всички F-22 бяха спрени за четири месеца и само преди един месец забраната бе отменена. През този месец са извършени над 1300 полета с F-22.

/Pan.bg/

 
23.10.2011, 10:44

15 лева на военен, ако знае английски

Военните, които владеят един от официалните езици на НАТО(английски или френски - б. р.), ще получават добавки към заплатите си, научи “Труд”. Бонусите няма да зависят от званието, а ще се определят от степента на знанията. Те ще са от 10 до 15 лв.

Във войската ни е въведена общоприетата в алианса система за определяне нивото на владеене на чужд език- т. нар. СТАНАГ. Чрез нея всеки кандидат за сертификат, че знае езика на Шекспир, се оценява по 4 показателя - четене, говорене, слушане и писане, като оценките за всеки могат да са различни. Заповедта на военния министър за бонусите влиза в сила от 1.10.2011г.

Междувременно “Държавен вестник” пък публикува изменения в наредба Н-15 от 2010 г. за допълнителни възнаграждения за специфични условия на труд в армията. Например за пилотите на свръхзвукови самолети, които изпълняват летателната си програма, се полага месечна добавка от 378 лв.

А за летците на дозвукови самолети и бойни вертолети - 351 лв. За пилотите от транспортната авиация плюсът към заплатата е 333 лв., за парашутистите - 306 лв.

Промените регламентират, че тези пари се получават веднага, докато по старата наредба се изчакваше краят на календарната година. Другото изискване е реално да се лети или скача с парашут.

/Труд/

 
23.10.2011, 10:37

Германските тайни служби са знаели къде се укрива Муамар Кадафи

Германските тайни служби са знаели от няколко седмици къде се укрива бившият либийски лидер Муамар Кадафи, който в четвъртък беше заловен и убит, съобщи германското списание „Шпигел” в събота вечерта.

Въпреки това германските сили не са споделили данните за локализацията на Кадафи, които в крайна сметка доведоха до операцията на НАТО миналия четвъртък. Според германското издание местонахождението на бившия лидер е било открито благодарение на мрежа от добре осведомени информатори.

През март Германия отказа да участва заедно с Франция и Великобритания в операцията на НАТО за свалянето на Кадафи от власт.

Това не е първият случай, в който Германия има участие във война, която официално страната не води. През 2003 година агенти на германските тайни служби са помагали на САЩ да се сдобие с информация в Ирак, въпреки че Берлин отказа да участва във войната.

/ИА „Фокус”/

 
23.10.2011, 10:30

Трофеен съветски танк Т-62 поставиха на улицата в Пекин

Т-62 пред музея на НОАК

Съветски танк Т-62 се оказа в уличната експозиция на Музея на Народно-освободителната армия в Пекин. Бойната машина №545, завзета от китайците през 1969 година по време на боевете за остров Даманский, дълго време се намираше в залите на музея.

С помощта на многотонен кран бойната машина заедно с други трофеи (от корейската война и конфликта с Виетнам) зае място през входа на музея.

И досега с точност не е установено как точно е била поразена машината на 15 март 1969 година върху ледовете на река Уссури. Според участващи в бойните действия версиите са няколко – попадение на граната от РПГ-2, взривяване на мина, заклиняне на куполата. В резултат на това машината е изоставена от екипажа, като СА по-късно правени безуспешни опити за нейната евакуация, а след това и за унищожаването й с 240-мм минохвъргачка.

В края на краищата, танкът потъва на дъното на реката.

По-късно, през април, с помощта на водолази китайците успяват да извадят танка от реката и го доставят в едно от своите танкови предприятия за изучаване. В резултат на това те модернизират своя танк Тип-59 до ниво Тип-69.

На основата на Т-62 те се опитват да направят и друг, по-съвършен танк WZ-122. След неудачните му изпитания обаче става ясно, че недостатъчното технологично ниво на китайската военна промишленост няма да може напълно да възпроизведе заловените трофеи и те се отказват от идеята да клонират Т-62. – Още за събитията на остров Даманский

 
22 октомври
 
22.10.2011, 17:12

АП "Долгорукий" e готова за залпова стрелба с "Булава"

АП "Долгорукий"

Атомната подводница "Юрий Долгорукий" проект 955 е готова за излизане в открито море за продължаване на програмата за изпитания на ракетния комплекс Д-30 с ракета "Булава", съобщава flot.com.

В подводния крайцер са натоварени две ракети – едната е подготвена за пуск по полигон в Камчатка, а втората е макет за проверка на въздействието върху носителя при изпълнение на залпова стрелна от подводно положение. Стрелбата трябваше да се състои през периода 20-22 октомври, но заради лошите метеорологични условия в района пуска на ракетите е отложен за друго време.

Подготвен за първо излизане в открито море е и първият сериен крайцер проект "Борей" - "Александр Невский", като само лошото време в Бяло море задържа началото на неговите заводски ходови изпитания.

Поради същата причина се забавят и ходовите изпитания на главната многоцелева АП проект „Ясень" - "Северодвинск".

До края на тази година АП с балистични ракети "Юрий Долгорукий" и многоцелевата АП "Северодвинск" трябва да бъдат предадени на ВМФ на Русия. – Още руски подводници

 
22.10.2011, 16:21

Сайт ще събира имената и информацията за загиналите българи през войните

Специален сайт с рубрика „Памет за падналите воини” ще събере имената на загиналите българи през войните, които води България в новата си история. Сайтът е дело на Военноисторическата комисия със съдействието на Иво Антонов, държавен експерт в Министерство на отбраната, който отговаря за българските военни паметници и гробища. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” полк. Станчо Станчев, председател на Военноисторическата комисия.

„Имаме около 5500 души, от Балканските и от Първата световна война, чиито имена са качени в сайта – с мястото, където е загинал, мястото, където е погребан. Данните взимаме от историята на полковете и ги сверяваме с това, което е заложено в Централния военен архив. В Централния военен архив има фонд, в който са изписани имената абсолютно на всички, от всички полкове на загиналите български офицери, подофицери и войници с мястото, където е загинал, и мястото, където е погребан, заповедта, в която е описано погребението на този човек”, каза полк. Станчев.

Целта е - максимално искаме да улесним тези, които имат желание и намерение да издирят своите корени и имат загинали близки. Да бъдат улеснени, евентуално, ако имат и намерение, да посетят мястото – където да потърсят своите предци – каза полк. Станчев.

 
22.10.2011, 16:15

Оръжието на СССР: Щурмовик Ил-2


В периода на Отечествената война бронираният щурмовик Ил-2 става уникална бойна машина, която няма аналог в нито една от воюващите тогава страни. По време на Втората световна война самолети от този тип са произведени повече, отколкото от всеки друг тип - над 36 хиляди. Опити да се построи такъв самолет са правени нееднократно и в различни страни. Но те не се увенчават с успех. Между това ролята на авиацията в борбата с наземните войски постоянно нараства и потребността от щурмовици се усеща все по остро.

Първите серийни бронирани щурмовици, получили името Ил-2, започват да се произвеждат през 1941 година, а първите военни подразделения, във въоръжението на които влиза този самолет, са сформирани непосредствено преди самата война. Появата на Ил-2 на фронта е напълно неочаквана за противника. Въпреки, че тактиката за използването на бронирани щурмовици все още не е отработена, те започват да нанасят сериозни щети на противника и деморализират действията на фашистите, които скоро наричат Ил-2 „черна смърт" или „летящ танк".

В Червената армия, самолетът получава прозвището „Гърбавия" (заради характерната форма на неговия фюзелаж). Немските пилоти го наричат „Betonflugzeug" „бетоновия самолет" заради неговата издържливост и „Zementbomber" - „циментовия бомбандировач". В наземните войски на вермахта бомбандировачът се ползва с лоша слава и получава няколко нелицеприятни имена като „Касапин" (Schl ächter) или „Месомелачка" (Fleischwolf), „Железния Густав" (Eiserner Gustav) (тоест непробиваем). При това повреди са регистрирани при 50% от бойните полети на самолета. Регистрирани са случаи, когато самолетът самостоятелно се връща от бойна задача, с над 500 пробойни в крилата и фюзелажа. След възстановителен ремонт, проведен в полевите армейски работилници, самолетът се завръща в строя. Но загубите на щурмовици са повече, отколкото в изтребителната или бомбардировъчната авиация. Причина за това е тактиката с която те се използват. Самолетите Ил в по-голямата част от времето си във въздуха летят над фронтовата линия на малка височина, привличайки към себе си огъня на цялата вражеска зенитна артилерия. – Още за Ил-2

/ruvr.ru/

 
22.10.2011, 14:03

Франция ще извърши модернизация на палубните летящи радари

E-2C Hawkeye

Министерството на отбраната планира да извърши модернизация на четири палубни самолета за далечно радиолокационно откриване E-2C Hawkeye, съобщава DefenceTalk. Поръка за съответното оборудване френските военни вече са направили в САЩ. Стойността на комплектите за модернизация са на стойност 180 милиона долара, като с модернизацията на Hawkeye ще се заеме американската компания Northrop Grumman.

Управлението за военно сътрудничество (DSCA) на министерството на отбраната на САЩ вече е уведомило Конгреса за потенциалната сделка с Франция. След като контракта бъде одобрен, Франция ще получи пет комплекта сензори и някои системи за РЛС, а също и пет комплекта на системата „свой-чужд” Mode 5/S, включително запитващата система APX-122IFF и отговарящата APX-123IFF.

Министерството на отбраната на Франция извършва постепенна модернизация на всички налични самолети за ДРЛОиУ. В частност, от началото на 2010 г. американски концерн Boeing извърши модернизация на четири френски самолета за ДРЛОиУ E-3F Sentry. Последния такъв подобрен самолет ВВС на Франция получиха в средата на октомври 2011 г. – Още за E-2C Hawkeye

 
22.10.2011, 09:37

НАТО ще прекрати военните си операции в Либия на 31 октомври

Военните операции на НАТО в Либия са близо до своето приключване, а съюзниците в Алианса са взели предварително решение за приключване на кампанията на 31 октомври, каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от Ройтерс.

„Ние сме съгласни, че нашите операции са много близо до своя край и взехме предварително решение за прекратяване ма операция „Обединен защитник” на 31 октомври”, каза Расмусен на пресконференция в Брюксел, след срещата на представителите в НАТО.

„Дотогава НАТО ще следи ситуацията и ще запази способността си за реагиране при заплахи за населението, при необходимост”, допълни той.

По думите му Алиансът ще вземе официално решение за прекратяване на мисията в началото на следващата седмица. „Междувременно, аз ще се консултирам с ООН и Преходния национален съвет”, каза още Расмусен.

/ИА „Фокус”/

 
22.10.2011, 09:32

Всички американски войници ще напуснат Ирак до края на годината

Американският президент Барак Обама обяви, че всички американски войници ще напуснат Ирак до края на годината, предава АФП. Обама подчерта, че войната на САЩ в Ирак ще приключи до края на 2011 г. От изявлението му стана ясно, че иракският премиер Нури ал-Малики ще посети Белия дом през декември.

"Днес мога да съобщя, че, както обещах, останалата част от войниците ни в Ирак ще си дойде вкъщи до края на годината", заяви Обама.

Той направи изказването си близо девет години от началото на войната в Ирак, по време на която загинаха над 4400 американски войници. – Още за Ирак

/ИА „Фокус”/

 
21 октомври
 
21.10.2011, 18:19

Първият OPV Gowing - L'Androit бе предаден на френските ВМС

Днес 21 октомври 2011 г., само 1,5 години след разрязването на първата плоча и напълно в рамките на предвидения бюджет, водещия европейски корабостроителен гигант DCNS предаде L'Androit - първият кораб от проекта Gowind на ВМС на Франция. Корабът бе построен със собствени средства на компанията и в продължение на 3 години ще премине пълна оценка на възможностите за използване на способностите му от страна на ВМС, като остава собственост на компанията. Двата екипажа от френските ВМС ше се сменят на всеки 4 месеца, като целта е корабът да е на море 220 дни на година (7 месеца). Корабът е изключително иновативна платформа с огромен брой нови технологии и системи и те ще бъдат изпитани от френските ВМС в мисии в целия свят. В техния ход ще се отработва взаимодействието с бордовия БЛА, специалните съдове на командосите и бординг групите, безпилотни надводни и подводни апарати, акустичните оръдия, единната мачта на която са монтирани всички радиолокационни и комуникационни антени, мостика с пълен кръгов обзор.

/Pan.bg/

 
21.10.2011, 17:24

Военна полиция откри изчезналите боеприпаси от Челопечене, извършителите са разкрити

Разкрити са извършителите на кражбата на боеприпаси от района на бившето поделение в Челопечене, чиято липса бе установена на 14 октомври. Развръзката по случая е резултат от проведените през последната седмица оперативно – издирвателни мероприятия от служители на служба „Военна полиция”, в тясно взаимодействие с МВР, ДАНС и Военноокръжна прокуратура – София.

Двамата извършители са криминално проявени цивилни лица. Те са направили пълни самопризнания и са съдействали на разследващите военни полицаи за изясняване на начина на извършване на кражбата и за намиране на изнесеното от тях от района на бившето поделение.

Установено е, че са изнесли само гилзите на 14-те 85-милиметрови боеприпаси, а барутът и снарядите са укрити от извършителите в района на поделението.

До момента не е установено съучастие на военнослужещи.

/MO/

 
21.10.2011, 17:10

Накъде "лети" Ан-30?

В края на юли т.г. министерството на отбраната откри процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Oсигуряване на експлоатацията на самолет Ан-30”. В техническата спецификация се предвиждаше изпълнението на услуги по удължаване на общия технически и междуремонтен ресурс на самолета и комплектоващите го изделия, доставка на резервни части, агрегати и консумативи. Обявлението беше публикувано на 3 август в "Държавен вестник" със срок за получаване на документи 29 август и срок за подаване на оферти или заявления за участие - 17:00 часа на 8 септември и дата на отваряне на офертите - 12 септември.

С решение №237 от 14 септември обаче сроковете са удължени. Срокът за получаване на документация за участие става 16 септември, срокът за

получаването на оферти - 26 септември, а за отварянето им - 11:00 часа на 28 септември.

Към този проект традиционно проявяваха интерес няколко български и една украинска фирма, които направиха съответните презентации пред министерството на отбраната и ВВС през изминалата година. Още след публикуването на документацията за участие на уеб-сайта на министерството някои от тях поставиха важни въпроси. Кой ще бъде победител в конкурса и накъде "лети" Ан-30 ще разберем в най-скоро време.

/Pan.bg/

 
21.10.2011, 17:03

Военните продали летището в Кондофрей заедно с 38 мини

Министерството на отбраната е продало военното летище в радомирското с. Кондофрей без да знае с 38 мини. Закритото преди години летище е собственост от два месеца на фирма "Селим-КО" ООД, която го купи за 1 250 005 лв.

Едва вчера военни от поделение 34 340-София са вдигнати под тревога, за да унищожат 20 учебни противотанкови мини и 18 учебни противопехотни мини, съобщиха от МО. Не е ясно дали преди да бъде продаден, обектът е бил огледан от Военна полиция....... Прочети още

 
21.10.2011, 15:24

Су-25УБ – отново в производство

Компанията «Вертолеты России» е съобщила за възобновяване производството на учебно-бойния щурмовик Су-25УБ. Авиозаводът в Улан-Уде ще започне производството на нови Су-25УБ за ВВС на Русия. Радиоелектронното оборудване ще бъде ново, а по останалите ТТХ (тактико-технически характеристики) самолетът има огромен потенциал, който също ще се развива на основа на съвременните технологии. Планира се производство на около 16 учебно-бойни Су-25УБ.

През 70-те години на миналия век възниква идеята за създаване на учебно-боен самолет на основата на Су-25 за подготовка на личния състав от руските ВВС. Но проектът е отложен заради създаването на новата модификация Су-25Т, което довежда до закупуването от Чехословакия на около 2000 учебни самолета L-39 Albatros.

Едва през 1986 година завършват държавните изпитания на новия учебно-боен самолет Су-25УБ и влиза в серийно производство. Произведени са около 300 Су-25УБ, като няколко десетки от тях за изнесени (експортен вариант Су-25УКБ) – България (6), КНДР (4), Чехословакия (6), Ирак (12) и в Ангола (2). Построени са и няколко самолета Су-25УТГ за използване за обучение на летците от палубната авиация, действащи от самолетоносача „Адмирал Кузнецов”. – Още за Су-25

/Pan.bg/

 
21.10.2011, 15:10

Оман планира да закупи от САЩ ЗРК "Avenger" за близо 1,25 милиарда долара

ЗРК "Avenger"

Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) на МО на САЩ е уведомила Конгреса за планирана продажба на Оман в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” на ЗРК "Avenger".

Заедно със съпътстващото въоръжение, оборудване, комплектуващи и логистична поддръжка, общата стойност на контракта може да достигне до 1,248 милиарда долара.

Правителството на Оман се обърнало към САЩ със запитване за доставка на 18 пускови установки на ЗРК "Avenger", 266 ЗУР „Стингер-RMP” «блок-1», 6 изпитателни ЗУР „Стингер” «блок-1», 24 учебни ракети за тренировка без отделяне от носителя, 18 едноканални радиостанции SINCGARS AN/VRC-92E в експортна конфигурация, 20 високомобилни многоцелеви бронемашини MMWV, 1 комплект програмно осигуряване за РЛС AN/MPQ-64F1 „Сентинел”, 290 ракети със среден обсег на действие AIM-120C-7 във версия за използване от наземна пускова установка (SL-AMRAAM), 6 комплекта за насочване и програмно осигуряване за ЗРК SL-AMRAAM.

Доставката на ЗРК "Avenger" и ЗУР SL-AMRAAM ще повишат възможностите на ВС на Оман за противодействие на съществуващи и перспективни заплахи.

Условията за съпътстващата офсетна програма ще бъдат определени в хода на следващи преговори. – Още за ЗРК "Avenger"

 
21.10.2011, 14:37
„Союз” изстрелян от космодрума в Куру
Старт на руската ракета-носител "Съюз"

Руската ракета-носител "Съюз" за първи път стартира в западното полукълбо – от космодрум „Куру” на брега на френска Гвиана. Полезното й натоварване са два спътника на европейската навигационна система Galileo.

Спътниците са част от мащабния проект, имащ за цел значително да подобрят системата за спътникова навигация на Европа и да предоставят по-точни данни, отколкото действащата сега американска система GPS. В сравнение с американската система, Galileo използва по-точен атомен часовник, който е централен елемент на всяка навигационна система.

По принцип данните, предавани с помощта на Galileo, ще са доста по-точни, отколкото с помощта на действащата американска система. С помощта на достъпния GPS-сигнал може да се определи местоположението на някой обект с точност примерно 10 метра, а европейската система ще прави грешка най-много един метър. За пълното пускане на Galileo в орбита ще са необходими 28 спътника. За изстрелването на 14 от тях вече е подписан контракт между френската компания „Арианспейс” с руската страна, казва наблюдателят на вестник „Новости на космонавтиката” Игор Лисов:

  - За тези спътници Франция реши да поръча и ракетата, и стартовия комплекс в Русия. Руски специалисти са създали абсолютно нов стартов комплекс и са го построили във френска Гвиана на космодрум „Куру”. Най-новата модификация на ракетата "Съюз" е адаптирана за изстрелване в тропични условия. Изгодата от руско-френското сътрудничество е очевидна. Европейците получават възможност да имат в своя арсенал средства за извеждане на ракета със средна товароподемност, каквато сами едва ли биха направили, или пък това щеше да им коства прекалено скъпо. А Русия получава постоянни поръчки от Европейската космическа агенция за минимум 4 ракети годишно, което означава печалба във валута.

На свой ред, президентът на компания „Арианспейс” Жан-Ив Ле Гал, подписал контракта за следващите изстрелвания на руската ракета, смята, че "Съюз" на „Куру” днес по най-оптимален начин отговаря на изискванията на космическия пазар.

/ruvr.ru/

 
21.10.2011, 14:32

Правителството възложи военновременни задачи по отбраната на страната

Със свое постановление Министерският съвет възлага военновременни задачи по отбраната на страната на държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и на юридическите лица – бюджетни организации. Определена е и продължителността на военновременния период. Утвърден е и списък на основните отбранителни способности на страната (граждански компонент).

Държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и юридическите лица – бюджетни организации, във военно време продължават да изпълняват мирновременните си функции и задачи, като с приоритет изпълняват военновременните, регламентира постановлението. А държавните органи, на които не са възложени специфични военновременни задачи, разработват военновременните си планове въз основа на мирновременните си функции и общите военновременни задачи.

С постановлението се правят промени в Наредбата за планиране на граждански ресурси за отбрана. Кабинетът поставя задачата държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и юридическите лица – бюджетни организации, да определят военновременните си потребности и да ги изпратят в Министерството на отбраната в срок до 31 октомври 2011 г.

/Otbrana.com/

 
21.10.2011, 13:56

ВМФ на Русия ще бъде въоръжен с ракета „Лайнер”

Руският военноморски флот в най-близко време ще бъде въоръжен с  междуконтиненталната балистична ракета „Лайнер”, съобщиха  днес в ракетния център „Академик Макеев”.

По-рано бяха извършени две изстрелвания. „Лайнер” има сходни летателни характеристики с ракетата „Синева”, но притежава по-съвършени системи за преодоляване на противоракетната отбрана на противника и по-голяма далечина на полета.

По своя коефициент на полезно действие „Лайнер” превъзхожда всички съвременни стратегически ракети с твърдо гориво на Русия, Англия, КНР, САЩ и Франция.

 
21.10.2011, 12:48

Турската авиация бомбардира Северен Ирак

През нощта срещу петък и днес сутринта турска авиация нанесла нови масирани удари срещу бази на бойци на Кюрдската работническа партия в северната част на Ирак.

Във въздушните рейдове били задействани изтребители-бомбардировачи Ф- 16. Край границата с Ирак в готовност се намират бронетанкови подразделения.

В отговор на действията на кюрдските бойци от територията на Ирак  турската армия през нощта на 19 октомври, започна мащабна наземна операция в пет района на Ирак.

 
21.10.2011, 12:27

ВВС ускоряват модернизацията на бомбардировачите Су-24

Командването на ВВС на Русия възнамеряват да ускорят програмата за модернизация и обновяване на авиационния парк с фронтовите бомбардировачи Су-24. Очаква се модернизацията да се извърши за 10 години, а не както е планирано – за 15. Това означава, че към 2020 година 60-70% от самолетите Су-24 ще бъдат заменени с новите Су-34, а останалите – модернизирани до стандарта М2.

Окончателно решение за ускоряването на модернизацията не е взето, като то може да зависи от резултатите от разследването на катастрофата със Су-24 от 20 октомври 2011, при която загинаха двамата летци. Ако специалистите установят, че причина за загубата на пилотите и самолета е техническа неизправност, то решението за ускорена модернизация ще бъде утвърдено.

Според вестник "Известия" руските ВВС изпълняват полети на около четиридесет Су-24М2, като общият брой бомбардировачи от този тип с който разполагат е около 200. В близко бъдеще още 20-30 самолета ще преминат през програмата за модернизация, които ще останат на въоръжение до 2020-2025 година. По други данни в руските ВВС на въоръжение са около 556-590 Су-24, от които в бойните части се експлоатират около 370, а останалите са в резерв. От това количество 40 самолета са Су-24М2, а останалите Су-24М.

На 20 октомври т.г в 12 часа местно време (4 часа българско) на летище „Украинка” при кацане се разби Су-24.Пилотът и щурманът загиват. Бомбардировачът е изпълнявал прелитане от базата си край Воронеж до авиационния завод Воздвиженка за извършване на планов ремонт.

За сега са излъчени две вероятни причини за катастрофата. Първата е грешка в техниката на пилотиране, а втората е, че при съприкосновение с пистата носовата стойка се е чупила и самолетът се е преобърнал. – Още за Су-24

/Pan.bg/

 
21.10.2011, 10:43

Военните на НАТО обсъждат възможността за прекратяването на операцията в Либия

Военните на НАТО, в лицето на американския генерал Джеймс Ставридис ще обсъдят в Брюксел ситуацията в Либия, като предстои да оценят способността на Преходния национален съвет(ПНС) да осигури безопасността в страната, съобщава РИА Новости.

По думите на неназован източник от НАТО, на основание на изводите и препоръките на военния съвет на НАТО, алиансът може да вземе решение за прекратяването на операцията „Обединен защитник”.

В четвъртък след известието за смъртта на Муамар Кадафи, генералният секретар на НАТО Андерс фон Рассмунсен заяви, че операция „Обединен защитник” в Либия наближава края си. По неговите думи съответното решение ще бъде взето в координация с ООН и Преходния национален съвет на Либия.

/ИА „Фокус”/

 
21.10.2011, 10:38

Аржентина ще модернизира БРЕО на свои самолети C-130H „Херкулес”

С-130Н

Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) на Министерството на отбраната на САЩ е уведомила Конгреса за планирано оказване на Аржентина на помощ при модернизация на БРЕО на военнотранспортните самолети C-130H „Херкулес”.

Отчитайки свързаните с контракта услуги и оборудване, общата стойност на договора може да достигне до 166 милиона долара.

Правителството на Аржентина се обърна към САЩ със запитване за модернизация на БРЕО на пет свои самолета C-130H, включваща незначително усъвършенстване „Клас IV”, поставяне на наземно товарно-разтоварващо оборудване, извършване на ремонт, доставка на резервни части и агрегати, спомагателно и изпитателно оборудване, предоставяне на техническа документация, инструменти, обучение на персонала, техническа поддръжка от страна на подизпълнителя и правителството на САЩ.

Реализирането на тази програма ще повиши възможностите на самолетите C-130 на ВВС на Аржентина, които се използват при поддръжка на хуманитарни операции и доставка на товари в Антарктида.

Основните изпълнители на проекта още не са избрани. – Още за С-130

 
21.10.2011, 09:54

България незаконно продавала оръжие на Либия oт години

България е продавала оръжие на Либия през последните 5 години в нарушение на оръжейното ембарго, заяви пред БНР Хелън Хюз, главен експерт по търговията с оръжие и човешките права към "Амнести интернешънъл".

Според нея, страната ни е търгувала с оръжие в нарушение на човешките права и с Египет, и Йемен.

"По отношение на Египет, България е позволила износ на малко оръжие за  близо 100 000 евро и почти 11,5 млн. евро за муниции, както и военни машини за 800 000 евро. По отношение на Йемен стойността на оръжията е много по-висока. България е разрешила износ на малки оръжия на стойност 13 млн. евро, на оръжия с калибър 20 мм за 2,5 млн. евро и амуниции за 47 млн. евро", уточни Хюз.

Тя отбеляза, че данните са за 5 години и се базират на правителствени доклади, тъй като страната ни не е единствената.

Преди дни "Амнести интернешънъл" публикува доклад, според който още САЩ, Русия, Германия, Франция, Италия и други европейски държави са доставяли огромни количества оръжия на репресивни правителства в Близкия изток и Северна Африка преди тазгодишните въстания.

"Много е важно България и останалите правителства да направят изчерпателен преглед на доставките си на оръжия, на полицейските сили и силите за сигурност в региона, за да са сигурни, че няма да има бъдещи трансфери със значителен риск те да бъдат използвани за цели в сериозни нарушения.

В Либия например все още има оръжейно ембарго", коментира  правозащитничката.

Според нея, този износ на оръжие е проблемен, ако не и безотговорен.

Междувременно „Амнести интернешънъл” заяви, че Преходният национален съвет на Либия е длъжен да проведе независимо разследване на обстоятелствата по смъртта на бившия лидер Муамар Кадафи, който бил заловен жив, преди да бъде убит.

/Dnes.dir.bg/

 
21.10.2011, 09:50

Над 10 млн.лв. ще трябват на МО за борба с бедствията през следващата година

Според приетия от правителството план за 2012 г. за изпълнение на Националната програма за защита при бедствия, на Министерството на отбраната ще са необходими 10,434 млн.лв. Близо 6 милиона ще трябват за доокомплектоване н амодели за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси. Над 2 милиона са разчетени за модулите при наводнения, а близо 1 милиона – за модулите при пожари. Източниците за финансиране са от републиканския бюджет. Те трябва да бъдат заявени и заложени в бюджета на министерството в хода на бюджетната процедура за следващата година, т.е. сега........ Прочети още

 
21.10.2011, 09:45

Американски БЛА и "Мираж 2000" са участвали в операцията срещу Кадафи

Американски безпилотен самолет „Предатор” заедно с френски изтребител е атакувал конвоя от превозни средства в Либия, в който се смята, че е бил бившият либийски лидер Муамар Кадафи, предаде АФП.

Френският министър на отбраната Жерар Лонге по-рано посочи, че френски изтребител „Мираж-2000” е изстрелял предупредителен изстрел по колона от десетина превозни средства, които се опитвали да напуснат град Сирт.

Представител на американската армия, пожелал анонимност, посочи, че безпилотен самолет „Предатор” е обстрелвал същия конвой, но не е потвърдено, че Кадафи е бил в едно от превозните средства.

/ИА „Фокус”/

 
20 октомври
 
20.10.2011, 22:24

„Боинг” започва малкосерийно производство на РЛС APG-82(V)1 за F-15E на американските ВВС

ВВС на САЩ са дали разрешение за началото на малкосерийно производство на бордовата РЛС с активна фазирана решетка с електронно сканиране APG-82(V)1 в рамките на програмата за модернизация на изтребителите F-15E (RMP), съобщи компанията „Боинг”.

 
20.10.2011, 21:27

Wikileaks: "Подлизурко" командва българското разузнаване

Първанов държи шефа на НРС Кирчо Киров заради контрола на досиетата

 
20.10.2011, 20:55

В Аржентина ще се произвеждат китайски вертолети Z-11

Kитайски вертолет Z-11

Китай е направил сериозна заявка за предвижване на вертолетите Z-11 на пазара в Аржентина и други страни от Латинска Америка.

Според информация на Universoarmas.com.ar, Министерството на отбраната на Аржентина е сключило съглашение с Китайската авиационна  вносно-износна корпорация (CATIC), предвиждащо съвместна разработка и производство на първият аржентински лек вертолет с компанията La Fabrica Argentina de Aviones - FAdeA.

Министърът на отбраната на Аржентина Артуро Пуричелли по време на визитата си в FAdeA заяви, че целта на подписаното съглашение е организация на производство в страната на вертолети както за собствени нужди, така и за други страни от региона на Латинска Америка.

Партньорите са заявили, че в началния етап на сътрудничеството се планира производството на гражданска и военна версия на вертолета Z-11, като в перспектива не е изключено сътрудничество при разработката и производството и други видове китайска авиационна техника.

Вертолета Z-11 е разчетен за превоз на шест човека и може да се използва при спасителни операции, водене на разузнаване и нанасяне на удари по наземни цели.

 
20.10.2011, 18:07

Въздушни демонстрации по повод 50 години от създаването на авиобазата в Крумово

На 27 октомври 2011 г. ще бъде отбелязан 50-годишният юбилей на 24-та авиобаза. На тази дата през 1961 г. е връчено бойното знаме на 44-ти вертолетен авиационен полк, който поставя началото на вертолетната авиация в България.

Събитието ще започне в 10 ч. сутринта с тържествен строй на авиационната рольошка на в.ф. 32040 и прочит на заповеди за награди. След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите летци и авиационни специалисти от базата. От 11.45 ще се проведат въздушни демонстрации, включващи парад с вертолети Кугар и Ми 17, операции по бойно търсене и спасяване, медицинска евакуация и гасене на пожари. Също така ще има статичен показ на авиационна техника.

Поканени са ВИП гости от Президентството, Министерски съвет, Министерството на отбраната, чуждестранни посланици и аташета, представители на органите на местната и областната администрация и на бизнес средите от областта и региона. Също така ще присъстват ветерани и журналисти от средствата за масова информация. Още за АБ Крумово

/Plovdiv24.bg/

 
20.10.2011, 17:50

Успешно завърши сертифицирането на военно формирование 48 340 от състава на 61-ва механизирана бригада като декларирано формирование за силите на НАТО

Днес, 20 октомври, успешно завърши командно-щабното учение „Незабавен отговор - 2011”, с участието на военнослужещи от щаба на военно формирование 48 340 от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Учението, което се проведе в района на бригадата е завършващ етап от подготовката за сертифицирането на военното формирование по изискванията на CREVAL. Проверени бяха уменията на щаба за прилагане на щабни процедури на НАТО и разработените стандартни оперативни процедури на НАТО, както и оперативната подготовка на офицерите от щаба на дивизиона по планиране на операциите, обработка и анализ на информацията.

Комисията за оценка, с ръководител полковник Николай Караиванов постави оценка „боеготов” на формированието. Представителите на щаба на НАТО в Мадрид дадоха положителна оценка на действията на личния състав, участващ в учението.

/МО/

 
20.10.2011, 16:53

В безпилотни мишени QF-16 ще бъдат преоборудвани до 126 изтребителя F-16

Компанията „Боинг” е обявила за началото на програма за стендови изпитания в нова лаборатория на интеграция на системите (SIL) на безпилотната мишена QF-16, създавана на базата на изтребителя F-16.

 
20.10.2011, 13:48

В Русия се появи първата бригада с ракетни комплекси "Искандер"

ОТРК "Искандер"

В Русия в резултат на превъоръжаване се появи първата бригада с оперативно-тактически комплекси "Искандер", съобщава "Интерфакс". Бригадата влиза в състава на ЗВО, като в момента взема участие в тактически учения на полигон в ленинградска област.

В перспектива ОТРК "Искандер" трябва да заменят във войските остарелите тактически ракетни комплекси "Точка", намиращи се на въоръжение от 1970-те години. В сравнение със своя предшественик „Искандер” има преимущество по всички показатели, такива като далечина и точност на стрелба, маса на бойната част, количеството боеприпаси, скорост на предвижване на комплекса по пътища и пресечена местност.

Доставката на ОТРК "Искандер" в ЗВО започна в края на 2010 година, когато военните получиха шест такива комплекса, купени в рамките на държавните поръчки. В началото на август 2011 година заместника на министъра на отбраната армейски генерал Дмитрий Булгаков заяви, че Сухопътните войски ще приемат на въоръжение 120 ОТРК "Искандер". Тяхната покупка е предвидена в държавната програма за въоръженията за периода 2011-2020 година.

"Искандер" е предназначен за поразяване на командни пунктове, центрове за управление на авиацията, стартови и огневи позиции на ракетни комплекси и артилерия. Бойната част на ракетата може да бъде снабдена както с обикновена, така и с ядрена бойна глава. Далечината на стрелба на комплекса според различни данни е до 400-500 километра, а неговия експортен вариант - до 280 километра. – Още за ОТРК „Искандер”

 
20.10.2011, 13:18

Редовно заседание на Съвета по отбрана

Министър Ангелов разпореди в Българската армия да се извърши преглед на готовността на модулните формирования за помощ на населението в усложнена зимна обстановка на заседанието на Съвета по отбрана, проведен на 19 октомври. През тази седмица военнослужещи и военна техника на Българската армия се включиха в подпомагане на населението в бедстващите райони в страната – Сливен, Карлово и Варна.

На заседанието членовете на Съвета разгледаха анализ на резултатите от атестирането на военнослужещите през 2011 г. и обсъдиха промени в Наредбата за критериите, условията и реда за атестиране на военнослужещите.

На вниманието на членовете на Съвета беше представен доклад с резултатите от административната проверка, проведена от Съвместното командване на силите, по случая с кражбата на 14 броя 85-мм боеприпаси от района на бившето поделение в Челопечене. Министър Ангелов разпореди въз основа на административната проверка да се предложат съответните дисциплинарни мерки спрямо виновните лица в срока и по процедурата, установени от ЗОВСРБ и Правилника за неговото прилагане.

Продължава изпълнението на оперативно-издирвателни мероприятия от органите на Военна полиция в тясно взаимодействие с МВР и ДАНС. По образуваните досъдебни производства се провеждат процесуално-следствени действия под ръководството на Военноокръжна прокуратура – София.

/МО/

 
20.10.2011, 13:14

ViaSat-1 успешно се откачи от „Протон”

Американският спътник за съобщения ViaSat-1 в сряда бе изстрелян от космодрум "Байконур" в Казахстан с помощта на руската ракета-носител „Протон” и сега продължава полет в автономен режим.

Първоначално изстрелването бе планирано за средата на май, но бе отложено поради повреди на космическия апарат в процесa на изпитания. Спътникът ще осигурява високо качествена транслация на информация за клиенти в Северна Америка.

 
20.10.2011, 13:05

Търгът за Ми-24 - за трети път през ноември

Епизод 3 от "Продажба на 6 броя Ми-24" ще гледаме през ноември. Всъщност министърът на отбраната Аню Ангелов в неделя на празника на ВВС заяви че: "През ноември ще продадем 6 броя Ми-24", но може би това ще стане на по-късен етап. Защото - първо не е обявена дата за търга, второ - не са обявени цените, трето - след това тепърва предстои отваряне на офертите (ако има такива) и четвърто - чак накрая МО ще реши кои са купувачите и ще прибере сумата. А това всичкото едва ли ще стане през ноември. Очаква се, че на търга през ноември цената на 1 брой Ми-24 да бъде вече достъпна за фирмите-купувачи.

Припомняме че на 25 август в 10 сутринта търговското дружество на МО "Търговия и снабдяване" трябваше да отвори документите за повторния търг с намалени цени за продажба на 6 български бойни хеликоптера Ми-24, снети от въоръжение от състава на ВВС.

Както и преди 2 месеца и през август не се яви нито един кандидат и вертолетите остават непродадени заради високите цени.

Очаква се следваща оферта при вероятно още 20% намаление за трети поред търг. Най-вероятно тогава продажбата ще бъде извършена.

Припомняме че и конкурсът за продажба на 6 броя Ми-17 все още се бави, но има голям интерес от български представител на украински интереси, който вече неколкократно е отправял запитвания към МО с високи оферти.

Целта и на двата конкурса е да бъдат продадени 6 броя Ми-24 и 6 броя Ми-17, за да може с получените пари да се направи ремонт на същите бройки Ми-24 и Ми-17. В началото на 2011 г. министър Ангелов обяви, че до края на тази година ремонтът на хеликоптерите трябва да започне. Дали това ще стане през декември поне за Ми-24, (защото реално за Ми-17 все още нямаме конкурс) - предстои да видим...

/Pan.bg/

 
20.10.2011, 09:45

Мълчанието на откраднатите снаряди

Обществото знае за 14-те откраднати снаряда от Челопечене. Но толкова ли са ? Кой гарантира, че още  десетки или стотици  от  изстрелите и бомбите открити в Челопечене или други складове  не са изчезнали от района или  по пътя за Сливница и от самия бивш полигон.......... Прочети още

 
20.10.2011, 09:34

Южна Корея ще проведе учения близо до границата с КНДР

Армията на Южна Корея съобщи, че през следващата седмица ще проведе мащабни военни учения на територията на цялата страна, включително близо до границата с КНДР, предаде АФП.

В ученията от 27 октомври до 4 ноември ще вземат участие южнокорейските сухопътни части, авиацията и военноморските сили. Предвиждат се и маневри в района на островите в Жълто море.

Очаква се в ученията да вземат участие около 140 000 военнослужещи, включително и 500 американски морски пехотинци.

/ИА „Фокус”/

 
20.10.2011, 08:51

Катастрофа с бомбардировач Су-24

Днес, 20 октомври, на летище „Украинка” (Амурска област) се е разбил фронтови бомбардировач Су-24, съобщава РИА Новости. Самолетът е изпълнявал прелитане за планов ремонт от Воронеж до военновъздушната база „Воздвиженка”. В резултат на "твърдо" кацането на летище „Украинка”, където е трявало да се извърши дозарядка с гориво, се счупва носовата стойка на колесника, бомбардировачът изляза от пистата и се запалва. Двамата летци (капитани, пилоти 2 клас) са загинали. – Още за Су-24

 
20.10.2011, 08:42

„Ото Мелара” ще достави на Малайзия бойни модули „Хитрол”

Компанията „Ото Мелара” (подразделение на Финмекканика”) пристъпи към реализацията на контракт за доставка на Малайзия на 18 броя 12,7-мм морски куполни модули с дистанционно управление „Хитрол”.

 
20.10.2011, 08:38

Индонезия ще произвежда китайски ПКР С-705 за своите ВМС

Министерството на отбраната на Индонезия е потвърдило, че национални компании съвместно с китайски производители ща произвеждат противокорабни ракети C-705 за военноморските сили на страната.

 
20.10.2011, 08:29

Секскапан за генерал

Гвоздеят на тази игра е познат. Носен е от ухо на ухо четири десетилетия до 10 ноември 1989 година, разкарван е из разни вестници след това. Наивно е като тъп американски екшън сериал. Но си има доза истина: през декември 1945 година във Вашингтон пристига като политически представител в дипломатическата ни мисия генерал Владимир Стойчев. Апетитната за ФБР хапка е усетена тутакси....... Прочети още

 
20.10.2011, 08:22

Вашингтонски противоракетни сигнали

Едновременно два гръмки сигнала към Русия прозвучаха от САЩ за готовността на Вашингтон за отстъпки към Москва по въпросите на противоракетната отбрана (ПРО). Единият от председателя на Агенцията за ПРО към Пентагона генерал-лейтенант Патрик О’Райли, а другият от заместник държавния секретар по контрола над оръжията Елън Таушер, пише вестник ”Независимая газета”.

Първоначално О’Райли, на Атлантическия съвет, предложи на руските военни да се убедят, че разгръщането на системата в Европа не е заплаха за Русия. По думите му, данните за включените ракети могат да бъдат получени с помощта на руските радари. Още повече, че използваните в американската ПРО ракети „стандарт мисъл 3” са „неголеми”, тежат два тона и технически не могат да се използват за прихващане на руските стратегически ракети.

После, на семинар за сътрудничеството с Москва в областта на ПРО се изказа и заместник държавния секретар на САЩ по контрола над оръжията Елън Таушер. Тя каза, че Вашингтон последователно информира Русия, че системата на ПРО никак не застрашава нейния стратегически потенциал. „Системата на ПРО, която създаваме в Европа, не е насочена против Русия. Заявявали сме това и публично, и на закрити преговори на различни нива. Ние сме готови да закрепим тази позиция и на хартия”, каза тя.

/ИА „Фокус”/

 
20.10.2011, 08:16

Бойко Борисов се среща с шефа на Сикрет сървис

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с шефа на Сикрет сървис Марк Съливан. Директорът на службата е в София, за да участва в международната конференция по киберсигурност и киберпрестъпност.

Това съобщиха пресслужбата на Министерски съвет. Борисов и Съливан ще обсъдят разширяването на сътрудничеството между американската агенция и българските служби за сигурност. След срещата е предвиден брифинг на двамата.

Разговорите между Борисов и Съливан започват в 13,30 часа в кабинета на министър-председателя.

 
19 октомври
 
19.10.2011, 23:55

Германия иска предоговаряне на големите си оръжейни договори

В сряда германският министър на отбраната се е срещнал с предприемачи от областта на военната промишленост, за да се опита да намали някои големи поръчки за въоръжение, от които държавата смята, че вече няма нужда, предаде АФП.

„Целта на мерките вече не е намаляване на военните разходи, а преразглеждане на някои от договорите” в полза на други оръжейни покупки, заяви министър Томас де Мезиер.

Германия възнамерява да намали поръчките си за изтребители „Юрофайтър”, военни хеликоптери „Тайгър” и транспортни хеликоптери NH-90, за да закупи на тяхно място бронирани транспортни машини, които може да бъдат използвани в Афганистан.

/ИА „Фокус”/

 
19.10.2011, 23:26

Катастрофа с изтребител Mirage V от ВВС на Пакистан

По време на тренировъчен полет изтребител Mirage V от ВВС на Пакистан се е разбил в планински район. Летецът е загинал.

Първоначалните сведения са, че причината за катастрофата е техническа повреда, довела до пожар на борда на изтребителя. Тялото на пилота е откарано във военновъздушната база Masrur (до Карачи), от където е излетял самолета.

/Pan.bg/

 
19.10.2011, 22:11

Южна Осетия ратифицира споразумение с Русия

Парламентът на Южна Осетия ратифицира споразумението с Русия за сътрудничество във военната област. Страните, в частност, се задължават да съгласуват действията си по осигуряване на безопасност и контрол на въздушното пространство, да взаимодействат по въпроси на военните съобщения и разузнаването.

Споразумението предвижда възможност за Русия да строи и използва военни бази и инфраструктурата на територията на Южна Осетия, а също създаването на съвместна групировка войски както в мирно, така и във военно време.

 
19.10.2011, 21:50

Военнослужещите от Алпийския батальон в Смолян отбелязват утре празника на военното формирование

Военнослужещите от Алпийския батальон в Смолян отбелязват утре, 20 октомври, своя професионален празник. На тържеството ще присъства началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев.

В празничния ден във военното формирование ще бъде открит стадион “Алпинист Арена”, построен от военнослужещите, с финансови средства на военните от спортния клуб на батальона „Десант 68 - секция 101 Смолян”. Новопостроеният стадион ще бъде открит с първата приятелска среща по футбол между отборите на Алпийския батальон и Областната дирекция на МВР в гр. Смолян.

По-късно същия ден гости на военнослужещите от военното формирование ще бъдат представители на Асоциацията на военните аташета, акредитирани за България. Пред тях командирът на военното формирование подполковник Димитър Кацаров ще изнесе брифинг за историята и задачите на военното формирование, както и за участието в международни учения и мисии зад граница. Ще бъде извършен показ на алпийско и ски оборудване. Гостите ще присъстват на водосвета на бойните знамена (копие от знамето на 21 Средногорски полк) и на церемония по откриване на възстановения музей на военното формирование.

Празникът на Алпийския батальон е свързан с историята и участието на 21-ви Средногорски полк в битките за освобождението на Родопите през Балканската война.

/МО/

 
19.10.2011, 21:27

Охраняваме Шенгенското пространство със скъпоструващи и нелетящи хеликоптери

Припомняме едно изказване от изминалата седмица на премиерът на България Бойко Борисов по време на откриването на изложбата "Съкровища от България. Златото на тракийските воини" в Европейския парламент в Брюксел. Ето какво каза той:

" За мен темата за Шенген е изчерпана, ние нищо повече не можем да направим по този въпрос, заяви премиерът.

Повече вертолети няма да купим, имаме най-доброто - седем машини "Агуста", три "Пантер", 14 катера, отбеляза Борисов."

Вече го опровергахме, че хеликоптерите на италианската фирма "Аугуста" не са 7, а 3 ...... Прочети още

 
19.10.2011, 18:04

Война на пазара за бойни самолети

Осем държави в Централна и Източна Европа планират да закупят изтребители в следващите 10 години

 
19.10.2011, 17:52

Турски войски влязоха в Ирак

Големи подразделения на турските специални части навлязоха в територията на Северен Ирак в отговор на серията атаки на бойците от сепаратистката Кюрдска работническа партия в югоизточна Турция, в резултат на които днес сутринта загинаха 24 полицаи.

За провинцията Хакяри, където станаха инцидентите, спешно заминаха началникът на генералния щаб и други турски военначалници. Премиерът на Турция Реджеп Ердоган, във връзка с рязкото изостряне на обстановката, отмени визитата си в Казахстан днес. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу също отмени визитата си в Сърбия.

 
19.10.2011, 17:48

Русия предложи безплатно да обучава украински военни

Руското министерство на отбраната предложи безплатно да обучава украински военнослужещи във висшите военни учебни заведения в страната, заяви министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков, който е на работно посещение в Киев, предаде РИА Новости.

„Руската страна е предлагала и продължава да предлага обучение на украинските военнослужещи във висшите учебни заведения на руското министерство на отбраната на безвъзмездна основа и в пълния обем, който е необходим на въоръжените сили на Украйна”, посочи Сердюков. Той допълни, че Русия е готова да обсъжда с украинската страна натоварването на украинските заводи, които се занимават с обслужването на руския Черноморски флот в Крим.

/ИА „Фокус”/

 
19.10.2011, 17:43

Румънското правителство одобри законопроекта за разполагане на елементи от ПРО на САЩ

Правителството в Букурещ одобри законопроекта за ратифициране на споразумението за разполагането на елементи от американската система за противоракетна отбрана (ПРО) на територията на Румъния, предаде агенция Медиафакс.

Законопроектът ще бъде внесен в парламента, за да бъде одобрен до края на годината.

Преговорите за противоракетния щит между Румъния и САЩ продължиха една година, като на 13 септември във Вашингтон бе подписано споразумение между румънския министър на външните работи Теодор Баконски и американския държавен секретар Хилари Клинтън.

Споразумението ще влезе в сила, след като бъде ратифицирано от румънския парламент.

/ИА „Фокус”/

 
19.10.2011, 11:36

Министерството на отбраната на Република България участва в годишното политико-военно учение на НАТО по управление на кризи (CMX - 11)

Министерството на отбраната на Република България, съвместно с Министерството на външните работи и Министерството на вътрешните работи, ще участва в годишното политико-военно учение на НАТО по управление на кризи (CMX - 11). Учението ще се проведе от 19 до 26 октомври 2011 г.

Целта на учението е да бъдат отработени на стратегическо ниво процедурите на Алианса по управление на кризи. Общ ръководител на учението е генералният секретар на НАТО, като в управлението са включени граждански и военни щабове от държавите-членки на НАТО. Участват също така представители от Главната квартира на Алианса и от двете стратегически командвания. За разлика от реалните учения, за изпълнение на целите и задачите на СМХ - 11 няма да се развръщат военни сили и средства.

Сценарият за учението съдържа аспекти, свързани с новите заплахи за сигурността, посочени в Стратегическата концепция на НАТО, приета на срещата в Лисабон през ноември 2010 г.

В процеса на планиране на учението са запознати и страните от Евроатлантическия съвет за партньорство (ЕАСП). Като наблюдатели участват екипи от Организацията на обединените нации (ООН), Европейския съюз (ЕС), Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Международния комитет на Червения кръст (МКЧК).

/МО/

 
19.10.2011, 11:30

Във Филипините е построен първият национален десантен кораб

В корабостроителницата „Филиппин айрон констракшн енд мерин уоркс” (PICMW) е завършено строителството на първият национален многоцелеви десантен кораб.

Корабът е предназначен за превозване на личен състав, товари и техника, включително танкове, бронетехника и артилерия, а също и за поддръжка на десанта при стоварване на брега.

Строителството на кораба се финансира в рамките на проект за многоцелеви десантни кораби.

Корпусът изцяло е построен на стапелите на PICMW. Силовата установка е произведена от „Пропмех корпорейшн” (Propmech Corporation), която се явява филипински представител на компанията „Катерпиллар”.

Дължината на кораба е 51,43 м, ширината – 10 м, газенето – 2,44 м, водоизместимостта – около 579 т. Транспорта е способен да превозва до 200 човека, а също и товар с тегло до 100 тона на товарна палуба с площ 250 кв.м. Максимална скорост - 14 възла, екипаж - 15 човека. В носовата част е монтирана рампа за товарене на техниката.

 
19.10.2011, 11:00

Подготвя се стартът на ракетата „Протон-М”

На космодрума Байконур днес в 22:48 московско време е планирано изстрелването на ракетата-носител „Протон-М” с американския спътник ViaSat-1. Това ще бъде 6-ти старт на „Протон-М” тази година.

ViaSat е най-мощният спътник в света, построен за едноименната американска телекомуникационна компания. През следващото десетилетие новият апарат ще може да удовлетвори нарастващото търсене на високоскоростен достъп до Интернет.

 
19.10.2011, 10:54

Изтребител МиГ-29 се разби в Северна Индия

Изтребител МиГ-29 на военновъздушните сили на Индия катастрофира вчера в планинските райони на територията на северния щат Химачал-Прадеш, предаде Би Би Си.

Инцидента е станал, когато звено изтребители от две машини е летяло към Лех, щат Джамму и Кашмир. Пилотът на водещата машина е съобщил в базата, че вторият МиГ-29 е паднал и вижда огнено кълбо.

Мястото на катастрофата е в труднодостъпна местност, в момента там се издирва пилотът. – Още за МиГ-29

 
19.10.2011, 10:13

Най-малко 24 турски военнослужещи загинаха при сблъсъци с кюрдски екстремисти

Кюрдски сепаратисти убиха най-малко 24 турски войници и раниха 18 при координирани нападения в югоизточната част на Турция, съобщиха местните сили за сигурност, цитирани от АФП.

Нападенията на активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК) бяха извършени в няколко селища в провинция Хаккани в близост до границата с Ирак. Турските медии съобщават, че в отговор на атаките армията предприема операция с подкрепата на авиацията срещу сепаратистите, а също така ръководителят на генералния щаб и някои военни командири заминаха спешно за региона.

/ИА „Фокус”/

 
19.10.2011, 10:00

Първите 200 френски войници днес ще напуснат Афганистан

Първата група от 200 френски военнослужещи ще напуснат днес Афганистан като част от обявеното през юли от президента Никола Саркози начало на изтеглянето на войските, предаде АФП.

Още 200 френски войници ще се завърнат у дома до края на годината, а други 600 ще напуснат страната през 2012 г. Пълното изтегляне на военнослужещите от мисията на НАТО е насрочено за 2014 г. Франция има около 4000 войници в Афганистан, те са дислоциани главно в района Суроби и в съседната провинция Каписа.

/ИА „Фокус”/

 
 19.10.2011, 09:50

41 бронетанкова бригада на СВ на Венецуела получи руско въоръжение

Бойна машина на пехотата БМП-3

41 бронетанкова бригада на 4 бронетанкова дивизия на Сухопътните войски на Венецуела напълно е окомплектована с руско въоръжение, съобщава „Инфодифенса”.

В частност, съединението е получило танкове T-72Б1, бойни машини на пехотата БМП-3 в три версии (БМП-3M, БМП-3K и БРЕМ-Л „Беглянка”), 120-мм самоходни минохвъргачки 2С23 „Нона-СВК” с колесна формула 8x8, 23-мм сдвоени зенитни установки ЗУ-23/ZOM-1-4, РСЗО 9K51 БМ-21 „Град”, 152-мм самоходни гаубици 2С19 „Мста-С”, бронемашини МТ-ЛБ за управление на огъня на артилерията, 6-тонни камиони „Урал-4320” с колесна формула 6х6 и 4,5-тонни „Урал-43206” с колесна формула 4х4.

Намиращата се по-рано на въоръжение в 41 бригада френска бронетехника и артилерийско въоръжение (танкове AMX-30B1 и AMX-13M51/C.90, бронемаши AMX-13VTT и 155-мм САУ AMX-13 F3) са предадени на други бригади, основно на 1 бронетанкова бригада на 1 пехотна дивизия, дислоцирана в „Фуерте Мара” (щат Зулия).

41бронетанкова бригада е дислоцирана във „Фуерте Парамакай де Нагуанагуа” (щат Карабобо) край столицата на щата Валенсия. Подчинените и подразделения са развърнати в щатовете Арагуа и Карабобо. В момента в състава на бригадата влизат следните единици:

 - 4101 рота за управление;

 - 4102 моторизиран кавалерийски ескадрон;

 - 4104 свързочна рота;

 - 4109 снайперско отделение;

 - 411 механизиран батальон;

 - 412 бронетанков батальон;

 - 413 бронетанков батальон;

 - 414 бронетанков батальон;

 - 415 самоходен артилерийски дивизион;

 - 416 група зенитна артилерия.

Продължава сформирането на ротите за снабдяване и транспорт, инженерната и медицинска служба.

 
19.10.2011, 09:25

Русия е поканена да участва в проекта ExoMars

Русия официално е поканена да участва в европейско-американския проект ExoMars. На 14 октомври, директора на ЕКА ХанХак Дорден, лично е предложил на ръководителя на Роскосмос, участие в този научен проект.

Неофициално от ЕКА казват, че съгласието на Роскосмос - това е единственият шанс да бъде спасен проекта ExoMars, който е изправен пред риска да бъде спрян поради липса на средства.

Мисията ExoMars предвижда извеждането в космоса на два апарата към Марс. Първият ще представлява орбитален модул – 2016 г, втория - спускаем апарат – 2018 г.

Сега САЩ и Европа казват, че ако Русия се съгласи за своя сметка поне да изведе апаратите в космос, то останалите моменти от мисията са достижими. В същото време, от НАСА и ЕКА разбират , че ако Роскосмос се съгласи да участва в проекта, то едва ли ще е в ролята на космическо такси.

В този случай, западните партньори имат готов отговор: те са готови да включат руски инструменти и технологии в ExoMars, а руските учени ще могат да влязат в екипа от европейски и американски учени, получаващи данни от апаратите.

По рано, ЕКА и НАСА са информирали Роскосмос, че има определени финансови проблеми с проекта ExoMars, а в отделно интервю ръководителя на Роскосмос Владимир Поповкин е отбелязал, че Роскосмос ще се радва да вземе участие в проекта, ако има официална покана.

"За руснаците има вариант да участват в проекта за марсохода, но също така могат да предложат уреди и за орбиталния апарат .Разбира се до 2016 г няма много време за да се подготви всичко, затова е нужно преговорите да се водят още сега и по бързо " е казал Алваро Гименез, директор по научните изследвания в ЕКА.

Какво имено Русия би искала да получи като участие в проекта, засега не е ясно, от Роскосмос не коментират поканата за участие в проекта. Очевидно е, че орбиталния апарат е преминал определени етапи от разработката, а в САЩ и Европа, групите специалисти по заявените направления са отделени. В Италия вече е започнало създаването на спътника, макар в последно време да има забавяне поради неяснотата с перспективите на проекта като цяло.

Ако Роскосмос се откаже от участие в ExoMars, то НАСА и ЕКА ще се откажат от орбиталния модул и ще съкратят ExoMars само до мащабите на марсохода. Но в този случай, пред проекта възникват няколко фундаментални технически проблеми, за решаването на които трябва здраво да се потрудят учените."Като минимум, с марсохода ExoMars без орбитален апарат, ще бъде проблем да се свързва с Земята" казват от ЕКА. Още Космос

/Space News/

 
19.10.2011, 09:07

ВВС на Уганда са получили втората партида руски изтребители Су-30МК2

Уганда получи втора партида Су-30МК2, съобщава изданието Daily Monitor. Не се дава информация каква е бройката на придобитите самолети, тъй като тези данни са квалифицирана информация според представителя на ВВС на Уганда капитан Киконко Табаро.

През юли 2011 Русия достави първата партида Су-30МК2, като тогава също не бе съобщена бройката. По неофициална информация Министерството на отбраната на Уганда е закупило тогава осем изтребителя Су-30МК2 на обща стойност 740 милиона долара. От първата серия получени изтребители един не лети, тъй като по време на полет на 8 септември 2011 в единия двигател попада птица и избухва пожар. Летецът успешно приземява самолета и пожарът е потушен. – Още за Су-30

/Pan.bg/

 
19.10.2011, 08:45

Скок в броя на US жертвите

За по-малко от три години под управлението на Барак Обама в Афганистан са загинали над два пъти повече американски войници, отколкото в периода от над 7 години при управлението на президента Джордж Буш, предадоха осведомителните агенции.

През тази седмица бе съобщено, че докато при управлението на Буш в Афганистан са били убити 575 американци, през последните 33 месеца броят им е бил 1153-ма и краят на този процес не се вижда.

Въпреки факта, че броят на жертвите драматично расте, правителството във Вашингтон твърди, че печели битката с талибаните. – Още за Афганистан

/Монитор/

 
19.10.2011, 08:40

Членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани за Република България, ще посетят военни формирования от Сухопътните войски

Членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани за Република България, ще посетят в периода 19-20 октомври военни формирования от Сухопътните войски, в изпълнение на плана за работа с асоциацията през 2011 година.

На 19 октомври 2011 г. военните аташета ще посетят военно формирование 32990 – Пловдив. Делегацията ще се запознае с функциите и задачите, изпълнявани от военнослужещите, с основното въоръжение, снаряжение и техника, използвани от формированието.

На 20 октомври делегацията на военните аташета, акредитирани за България, ще посети военни формирования 24490 – Асеновград и 28330 – Смолян. Военните аташета ще се запознаят с функциите и задачите, които се изпълняват от двете военни формирования. В Асеновград ще бъдат представени възможностите на Артилерийско-стрелковия комплекс. Ще бъде изпълнена огнева задача от Курса за подготовка на артилерията. Във военното формирование в Смолян ще бъде показано използваното алпийско и ски оборудване. Военните аташета ще посетят и военния музей в района на военното формирование и параклиса „Св. Св. Константин и Елена”.

/МО/

 
19.10.2011, 08:34

Доставиха Eurofighter номер 300

Тристотният сериен многоцелеви изтребител Eurofighter Typhoon е доставен вчера от Cassidian на ВВС на Испания. Благодарение на този факт Eurofighter вече е най-разпространеният боен самолет от ново поколение.

Флотът от Eurofighter е налетял до момента над 130 000 часа и може да се похвали с отличен процент боеготови бойни самолети и участие в реални бойни мисии над Либия. Машината е на въоръжение в четирите страни партньорки стояши в основата на консорциума Eurofighter (Германия, Италия, Испания и Великобритания) и е експортиран за Австрия и Саудитска арабия. Изтребителят е кандидат за няколко различни изтребителни конкурси по света, включително и в България. – Още за Eurofighter

/Аеро/

 
19.10.2011, 08:27

Очаква се днес министърът на отбраната да вземе решение във връзка с изчезналите боеприпаси

Днес ще бъдат обсъдени обстоятелствата във връзка с изчезването на 14 невзривени боеприпаси от поделението край Челопечене. Това ще стане на основата на доклада на командващия СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов. След Съвета по отбрана ще взема решение, каза министърът на отбраната Аню Ангелов.

Единственият въпрос, който у нас възниква съвсем логично, посочи министърът, е след като има пост караул, защо той не е успял да забележи прерязването на оградната мрежа и влизането. Както и изкарването на тези 14 боеприпаси, всеки от който обикновено се носи от двама души. Всички версии са на масата и оперативните служби работят по тях, Нито една от тях, отбеляза министърът, няма приоритет. В този смисъл той не може да подкрепи твърдението в някои от медиите, че военните са изнесли боеприпасите.

Генерал-лейтенант Самандов извършва т.нар. административно разследване, което трябваше да завърши до края на вчерашния ден. То следва да даде отговор какви заповеди са отдавани, как е бил подготвен караулът, инструктиран ли е, спал ли е и т.н. Това, уточни министърът, ще ни докладват и ние ще вземем своите административни мерки. Ще има много сурови наказания за всички виновни, допуснали тази кражба, включително и дисциплинарно уволнение, заяви по-рано министър Ангелов.

В хода на последния етап от операция „Горещо лято" за прочистване на района на бившето поделение в с. Челопечене преди пет дни  бе установена липса на 14 броя невзривени боеприпаси - 85 мм изстрели с кумулативни снаряди. При прочистването на района на 13 октомври, 14 броя изстрели са оставени на мястото на откриването им за обезвреждане на следващия ден, съгласно инструкцията за действие.

На 3 юли 2008 г. се взривиха складовете на поделението в Челопечене, където се съхраняваха близо 1500 тона боеприпаси. По чудо загинали нямаше, но в огромен радиус бяха разпръснати невзривени боеприпаси.

/Otbrana.com/

 
18 октомври
 
16.10.2011, 23:25

Москва предлага "Звездни войни"

Съвместна "Стратегическа отбрана на Земята" ще ни пази не само от ракети, но и от космически заплахи, убедена е Русия

 
18.10.2011, 23:20

Отбелязаха Деня на българския военен парашутист

Денят на парашутиста и празник на 68-ма бригада "Специални сили" - 18 октомври, бе отбелязан днес с тържествени церемонии в София и Пловдив. В София пред Паметника на героите-парашутисти на площад "Народно събрание" се проведе традиционната тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя. Преди това на "Алеята на парашутиста" на Централните софийски гробища се проведе ритуал в памет на загиналите парашутисти. На събитието присъстваха останалите живи ветерани от Втората световна война, ръководствата и членове на военно-патриотичните съюзи, кадрови офицери и резервисти командоси, граждани от столицата.

Денят на парашутиста - 18 октомври, е обявен за един от официалните празници на Българската армия със заповед на министъра на отбраната от 1994 г. На тази дата през 1944 г. парашутната дружина получава своето първо бойно кръщение, атакувайки и превземайки силно укрепения и смятан за непревземаем връх Стражин.

/Дума/

 
18.10.2011, 23:14

Залъгват морската авиация с "трохи"

Българската армия винаги е приемала постъпващата на въоръжение нова бойна техника с радост и надежда за укрепване на бойните си възможности. За занемарената ни в последните две години национална отбрана, събития от такова естество са много редки и епизодични. Затова, честито на родните ВМС за новия и така дълго очакван боен вертолет "Пантер". Но флотските ни офицери много добре знаят, че според актуализирания "План 2015", приет от предишното правителство, морската ни авиация трябваше да получи общо 6 (шест) такива машини. Знаят също така, че пратеникът на ГЕРБ в МО Аню Ангелов реши те да бъдат само три. За да замаже положението, Аню обеща да се ремонтират още три Ми-14. Някога, но не сега....... Прочети още

 
18.10.2011, 23:07

За поддържане на отбранителната способност на Афганистан са нужни 5 млрд. долара годишно

За поддържане на отбранителната способност на Афганистан след изтеглянето на международния контингент от страната през 2014 г. ще са необходими пет милиарда долара годишно. Това съобщи министърът на отбраната на Афганистан Абдул Рахим Вардак, цитиран от РБК.

Той подчерта, че сред целите на правителството е създаването на армия, която с времето да стане независима от международната подкрепа. За тази цел Афганистан има нужда от високотехнологично съвременно въоръжение, като например бойни самолети, допълни той.

Обявената от министъра сума надвишава над три пъти приходите в бюджета на страната за 2012 г. Правителството се надява да възстанови икономиката на страната чрез привличането на инвестиции в находищата на мед и желязна руда, запасите от които се оценяват на три трилиона долара. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
18.10.2011, 23:03

Военен самолет изчезна в Западен Непал

Представител на въоръжените сили на Непал съобщи, че в планините в западната част на страната е изчезнал самолет с шестима души на борда. Самолетът е трябвало да достави болен военнослужещ в Катманду, но връзката с него е била изгубена, когато той се е намирал на 200 километра от крайната цел, предаде Би Би Си.

Освен болния на борда се намираше един негов роднина, двама членове на екипажа, лекар и медицинска сестра.

/ИА „Фокус”/

 
18.10.2011, 23:00

САЩ са готови писмено да потвърдят ненасочеността на ЕвроПРО срещу Русия

САЩ са готови да фиксират в писмена форма факта, че създаваната от тях система за европейска противоракетна отбрана (ЕвроПРО) не е насочена срещу Русия, но не могат да предоставят юридически обвързващите гаранции, които Русия изисква, заяви заместник държавният секретар на САЩ по контрола върху въоръженията и международната сигурност Елън Тошър, цитирана от РИА Новости.

Решението за разгръщане на системата за противоракетна отбрана бе прието на провелата се през миналата година среща на НАТО в Лисабон. При предишната администрация на Джордж Буш САЩ имаха намерение да разположат противоракети в Полша и радар от системата за ПРО в Чехия. Москва сметна това за пряка заплаха за своя стратегически потенциал. Настоящият президент на САЩ Барак Обама промени стратегията за ПРО и реши да отложи тези планове, но не се отказа окончателно от тях, което също доведе до негативната реакция на Русия.

/ИА „Фокус”/

 
18.10.2011, 18:50

"Локхид Мартин" е доставила нов тренажор за изтребителя F-35

Изтребител F-35

Компанията "Локхид Мартин" е доставила първият тренажор за тренировка поставянето на въоръжението на изтребителя F-35. Тренажора е доставен в обединения център за подготовка на летци и техници на изтребителите F-35 ITC (integrated pilot-and-maintenance training center) в 33-то изтребително крило в базата на ВВС Еглин (Eglin Air Force Base).

Според информация на представител на компанията, тренажора ще позволи да се обучава наземния персонал за поставяне на въоръжението на всичките три варианта на F-35 "Лайтнинг II", да работят с горивните резервоари и ракетните системи на самолета. Това е първият от петте възможни тренажора за поставяне на въоръжението на F-35, които могат да бъдат доставени в центъра ITC.

Тренажорите ще позволят да се води обучение и тренировки на наземни персонал без да се нарушава графика за полети на изтребителите. – Още за F-35

 
18.10.2011, 17:10

В Националния военноисторически музей ще бъде открита фотоизложбата „Рота 4093”, посветена на първата българска рота в НАТО

Фотоизложбата „Рота 4093” на Националния военноисторически музей, с която се отбелязват 60 години от създаването на първата българска рота в НАТО, включва повече от 100 фотоса, запечатали важни моменти от ежедневието на доброволците.

Фотосите показват знамето и емблемата на ротата, униформите и въоръжението, командния й състав, моменти от изпълнението на бойната служба, стрелковата подготовка, тренировки и учения, създаването на параклис в гарнизона в Гермерсхайм, отбелязването на различни празници и др. В изложбата се припомнят имената на офицери и сержанти от личния състав на ротата с кратки биографични данни за тях.

Българската национална доброволческа рота 4093 е формирана на 20 октомври 1951 г. След двегодишно пребиваване в гарнизоните Цайлсхайм, Ешборн и Брюхмюлбах-Мизау, през октомври 1953 г. ротата е преместена в Гермерсхайм, където охранява оръжейни депа и други важни военни обекти. Съставът й е от 200 войници. Командири на ротата последователно са: лейтенант Стефан Бойдев, капитан Борислав Байчев и капитан Димитър Кръстев. Рота 4093 е разформирана през юни 1964 г.

Изложбата ще бъде открита на 21 октомври (петък) 2011 г. от 14.00 ч. в Националния военноисторически музей в София.

/МО/

 
18.10.2011, 15:03

Сухопътните войски на Индия допълнително ще закупят 204 БРЕМ WZT-3

БРЕМ WZT-3

Индийската държавна компания „Бхарат ерс муверс лтд.” (BEML) без провеждане на тендер допълнително ще произведе 204 бронирани ремонтно-евакуационни машини (БРЕМ) WZT-3 по лиценз на полската „Бумар”, съобщава „Дифенс нюс”.

Доставките във войските трябва да завършат до три години. Стойността на една БРЕМ е около 1,4 милиона долара.

Според информация на ЦАМТО, Сухопътните войски на Индия са закупили три партиди БРЕМ WZT-3 в периода от 2000 до 2007 г. Първият контракт на стойност 31 милиона долара за доставката на 44 машини беше сключен през 1999 г. Според условията на вторият контракт са били закупени 80 машини за 60 милиона долара, като половината от БРЕМ са били сглобени в Индия.

Третият контракт на стойност 202 милиона долара за производството на 228 WZT-3 е бил сключен през 2003 г. Според залегналите в него условия, от 18 до 40 процента от комплектуващите се планира да бъдат произведени в Индия. Машините са били доставени в периода от 2006 до 2007 г.

При реализацията на текущия контракт на BEML ще бъде предадено 100 процента на технологичното производство на БРЕМ.

 
18.10.2011, 13:45

Нова РЛС за морската модификация на Ка-52

Корпорацията „Фазотрон-НИИР” разработва вертолетна РЛС с ФАР (фазирана антенна решетка) за морската модификация на Ка-52 К, съобщава руският ВПК. Необходимостта от създаване на военноморски ударен вертолет е свързан с договора за строителство на четири вертолетоносача клас „Мистрал” за нуждите на ВМФ на Русия. Първият кораб ще бъде доставен през 2014, а вторият – през 2015.

ВМФ планирана тези кораби да се базира смесено авиокрило, въоръжено с ударни хеликоптери Ка-52К и транспортни Ка-29. Ка-29 е специално създаден за морски операции, докато Ка-52 е предназначен за нуждите на сухопътните войски за изпълнение на специални операции и за това трябва да се адаптира за използване в морски условия. Разработването на морската модификация Ка-52К вече е започнато, независимо, че военните все още не са определили окончателните технически изисквания. Първият прототип на Ка-52К трябва да е готов през 2014 година.

Ка-52К трябва да им по-голяма далечина на откриване на цели и възможност за използване на противокорабни ракети Х-31 и Х-35. Чрез изменение на честотния диапазон на РЛС далечината на откриване на цели може да се увеличи почти до 200 км при по-малки размери на антенната решетка. Серийните РЛС „Жук-АЕ” тежат 275кг, докато вертолетната модификация не трябва да превишава 80 кг. Чрез използване на най-новите технологии размерите на ФАР могат да бъдат в границите на 600х400 мм.

Корпорацията планира да тества първата нова РЛС на Ка-52 през 2012 година.

/Pan.bg/

 
18.10.2011, 12:53

НАТО изпраща свои части към границата на Косово със Сърбия

НАТО днес е изпратил свои части към двата гранични пункта в Северно Косово, които наскоро станаха сцена на напрежения, предаде АФП.

Мисията на силите на НАТО ще има за цел да провери дали пътищата са проходими. Според кореспондент от Косово конвой на НАТО е спрял пред първата барикада на пътя към пункта Бърняк.

От септември косовските сърби блокират двата контролно-пропускателни пункта на границата на Косово със Сърбия, Ярине и Бърняк, в знак на протест срещу разполагането на косовски граничари.

/ИА „Фокус”/

 
18.10.2011, 12:27

Красимир Каракачанов: силната дипломация се изгражда на базата на силна армия

Всеки кандидат за български президент, след като ще изпълнява функциите на главнокомандващ на въоръжените сили, трябва да има отговорно мнение  по въпросите на националната сигурност и отбрана и ясна визия за българската армия....... Прочети още

 
18.10.2011, 11:34

МО препоръчва: Учете английски и френски, за да получавате повече

На военнослужещите, които владеят официалните езици на НАТО – английски и/или френски, ще се изплаща допълнително възнаграждение. Това е регламентирано в промяна на Наредбата за условията и реда за изплащане на възнагражденията и обезщетенията на военнослужещите, която е публикувана в днешния броя на Държавен вестник. Как ще се плаща и колко, ще определи в своя заповед министърът на отбраната. Промяната влиза в сила от 1 октомври 2011 г. Така че учете английски и френски, за да повишите доходите си.

 
18.10.2011, 11:03

Българската армия се включи в подпомагане на населението в бедстващите райони в страната

Модулна група за действие в зимни условия от военно формирование 22 220-Сливен участва от днес, 18 октомври, от 08. 45 ч. в разчистване на пътищата от снежната покривка и оказване на помощ на закъсали моторни превозни средства в района на местността „Агликина поляна”, на 30 км от гр. Сливен. Тя е в състав от 6 военнослужещи и техника - тежък колесен влекач (трайлер МАЗ-537), булдозер с гребло (БАТ-М) и УАЗ-469.

Модулната група разчиства и заснежен пътен участък и оказва помощ при спасяването на хора от аварирали автомобили и на пътя Сливен – Стара река. Ръководител на групата е майор Иван Байрактаров.

Високопроходима техника от Военноморските сили се използва днес за изваждане и извозване на закъсали автомобили и автобуси от критичните места на територията на град Варна по искане на община Варна.

/MO/

 
18.10.2011, 10:41

Размененият срещу стотици затворници Гилад Шалит вече е в Израел

Израелският войник Гилад Шалит, който бе държан в плен от радикалното палестинско движение Хамас над 5 години, бе предаден на израелски военни представители, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на израелската армия.

По-рано тази сутрин, той бе предаден от палестинското ислямистко движение на египетските власти.

Гилад Шалит беше отвлечен от палестински екстремисти на 25 юни 2006 година. За неговото освобождаване „Хамас” настояваше да бъдат пуснати на свобода над хиляда палестински затворници.

На Шалит е бил направен общ медицински преглед в израелската военна база "Керем Шалом", близо до границите с Египет и ивицата Газа. Оттам той ще бъде транспортиран във военновъздушната база "Тел Ноф" в Централен Израел, където вече го чака неговото семейство, премиерът Бенямин Нетаняху, министърът на отбраната Ехуд Барак и армейското ръководство.

После Гилад Шалит ще бъде подложен на по-подробен медицински преглед и след това ще бъде транспортиран заедно със семейство си в дома им в Мицпе Хила в северната част на страната.

Междувременно израелските власти започнаха да предават палестинските затворници, които са освобождавани в замяна на Шалит, на представители на Международния комитет на Червения кръст. Те ще ги отведат в Египет, откъдето палестинците ще бъдат прехвърлени на Западния бряг на река Йордан и в ивицата Газа.

От Хамас обявиха вчера извънредно положение за силите за сигурност и затваряне на основните пътища в ивицата Газа от 10 ч. тази сутрин, като призоваха "населението и близките на затворниците да се въздържат да използват оръжия и муниции в израз на радостта си", съобщи АФП.

/Dnes.dir.bg/

 
18.10.2011, 09:48

СВ на Германия ще продължат да закупуват ББМ „Боксер А1”

ББМ "Боксер"

Сухопътните войски на германия взеха решение да продължат да купуват всички произвеждани версии на бойната бронирана машина (ББМ) „Боксер” в „афганистанската” конфигурация А1.

Според „Джейнс дифенс уикли”, доработката на ББМ „Боксер” до версията А1 включва поставянето на допълнителна броня под дъното на машината за усилване на защитата от самоделни взривни устройства и мини, интегриране на предавател за РЕП на радиоуправляеми взривни устройства, монтиране на 76-мм пускови установки за димови гранати на бойните модули с дистанционно управление FLW 200.

Производството на ББМ „Боксер” се извършва от немско-холандския индустриален консорциум ARTEC GmbH, включващ компаниите „Краусс-Маффей Вегманн” (36%), „Рейнметалл лендсистем” (14%), както и „Рейнметалл Недерланд” (50%).

Общата стойност на контракта, сключен през 2006 г с Европейското управление за покупки на въоръжения (OCCAR) за серийно производство на 472 машини, включително 272 ББМ „Боксер” за Германия и 200 машини за Холандия, е 1,2 милиарда евро. – Още за ББМ „Боксер”

 
18.10.2011, 08:40

Отношението на институциите към отбраната

Варна, октомври 2011: Кръгла маса „Отбранителната политика на България през второто десетилетие на 21-и век”

 
17 октомври
 
17.10.2011, 23:51

Обявиха процедура за пиросредства за самолети и вертолети

МО обяви процедура за сключване на рамкови споразумения за доставка на пиросредства – руско и френско производство, за авиационна техника, т.е. за самолети и вертолети. Срокът на действие на рамковите споразумения е 48 месеца, считано от датата на сключването им. Срокът за изпълнение на доставките по отделните договори, сключени в срока на действие на рамковото споразумение е най-късият, с оглед спазване технологичното време за изпълнение на поръчката, но не по-голям от девет месеца от датата на подписване на всеки от тях. Поръчката се възлага от Министерството на отбраната за нуждите на Военновъздушните сили.

Подробности по обявяването на процедурата и документацията може да се намерят на сайта на МО.

/Otbrana.com/

 
17.10.2011, 21:34

Русия ще създаде нов ескадронен миноносец

Ескадронният миноносец от ново поколение, който се разработва в Русия, трябва да замени едновременно три класа кораби: ескадронните миноносци, големите противолодъчни кораби и ракетните крайцери от проекта 1164.

Най-голямото достойнство на новия кораб ще бъдат универсалните корабни комплекси за стрелба, които ще могат да стрелят с различни ракети и ракети-торпеда, както и със системи за Противовъздушна отбрана от ново поколение. Ескадронният миноносец може да бъде снабден с атомна или газотурбинна установка.

Строителството на новия ескадронен миноносец може да започне още през 2012 година. В течение на 15-20 години трябва да бъдат построени 14-16 нови кораба, снабдени с боен комплект противокорабни ракети, противолодъчни ракети-торпедо, крилати ракети за стрелба по наземни цели и зенитни ракети със средна и голяма далекобойност от 80 до 130 единици. Артилерийското му въоръжение ще се състои от 2-4 оръдия с калибър 152 мм в двойни установки. Освен това, корабът ще има зенитни ракетно-артилерийски системи за близък бой и въздушна група от 2-3 хеликоптера. Той ще бъде снабден и с хидроакустично оборудване за идентифициране на подводници, мини и подводни диверсионни сили.

Водоизместимостта на перспективния ескадронен миноносец в зависимост от избрания вариант на въоръжение и енергийна установка ще бъде от 9-10 до 12-14 хиляди тона.

Флотът ще може оперативно да формира малки, но доста мощни ударни групи от новия ескадронен миноносец и 3-4 по-малки кораба. Това ще даде основа, на която ще може да се формират вече по-големи разнородни съединения, включващи, в зависимост от задачата атомен ракетен крайцер, десантен кораб, самолетоносач и подводници.

/ruvr.ru/

 
17.10.2011, 21:18

Таджикистанската армия не се отказва от АК-47

Въоръжените сили на Таджикистан не разглеждат никакви алтернативи на намиращия се в момента на въоръжение автомат Калашников (АК), съобщи днес първият заместник-министър на отбраната на републиката Рамил Надир. „Мисля, че в течение на близките 10-15 години Таджикистан няма да се откаже от АК”, - каза той.

Въпросът за смяната на АК-47 с друго оръжие започна да се обсъжда в някои страни от СНГ след като Министерството на отбраната на Русия съобщи, че не планира да купува повече автомати от този тип.

 
17.10.2011, 20:00

САЩ нахлуват в Африка

Американски бойни части вече се дислоцират в различни "критични" точки на континента в очакване на поредната военна авантюра на тема петрол

 
17.10.2011, 19:42

Министерство на отбраната на Япония удължава срока за пълна забрана на полетите на изтребителите F-15

 Изтребителите F-15 на японските ВВС

Японското министерство на отбраната е удължило срока за пълна забрана на полетите на изтребителите F-15, която бе въведена преди седмица за „неопределен срок”. Това е заявил министъра на отбраната на страната Ясуо Итикава.

Пълната забрана на полетите на изтребителите F-15 бе въведена на 7 октомври, след като по време на тренировъчен полет се откъснаха подкачващ се горивен резервоар (тегло 115 кг., дължина 6,6 метра) и учебна ракета. Инцидента стана в района на град Номи в префектура Исикава в централната част на остров Хонсю. Фрагменти от резервоара и ракетата паднаха в населен район, но пострадали и разрушения нямаше.

Изтребителите F-15 се произвеждат в Япония по американски лиценз, като в момента на въоръжение във ВВС на страната има около 200 такива машини.

 
17.10.2011, 18:10

Швеция предлага „Грипен” на Хърватия

Шведската Агенция за експорт на отбранително имущество FXM покани на пресконференция медиите в Загреб, за да представи офертата на Швеция към хърватското правителство за изтребители „Грипен”.

Чрез FXM шведското правителство подаде оферта, включваща продажбата на 12 или 8 изтребителя „Грипен” C/D. Офертата включва и споразумение за поддръжка и обучение на пилоти и техници.

За да може хърватските ВВС да работят без прекъсване, след като настоящите им изтребители МиГ-21 излязат от употреба, Швеция първоначално предлага да даде на заем на страната по-ранна модификация на изтребители „Грипен” – „Грипен” А – докато бъдат доставени „Грипен” C/D.

Фирмата Сааб предлага пакет за индустриално сътрудничество, свързан с евентуалната покупка на „Грипен” от Хърватия. Като част от силна индустриална мрежа от компании с опит и ресурси, Сааб предлага на Хърватия партньорство чрез програма за отбрана и индустриално сътрудничество от ново поколение. Сааб е готова да предостави индустриално сътрудничество на стойност 100% от стойността на договора.

„Сааб постигна отлични резултати в изпълняване на задълженията и обещанията си по офсета в Чехия, Унгария и Южна Африка. Предлагаме на Хърватия програми за индустриално сътрудничество, които ще създадат и поддържат работни места в индустрията на високите технологии. Така ще се привлекат инвестиции и ще се генерира устойчив ръст на износа. По този начин ще се генерират средства за финансиране на придобиването на нова изтребителна система,” каза Пиер Гофин, маркетинг директор от Сааб на „Грипен” за Хърватия.

„Грипен” е на въоръжение във ВВС на Швеция, Чехия, Унгария, Южна Африка и Тайланд. Британската Кралска школа за пилоти-изпитатели също използва „Грипен” за обучение на пилоти-изпитатели от цял свят. – Още за JAS 39 Gripen

/Pan.bg/

 
17.10.2011, 17:42

Тъжно събитие за подводничарите

УС на СПРБ и командването на дивизиона за подводни операции известяват на членовете и съмишлениците на Съюза, че в 10:00 часа на 01.11.2011 г. (вторник) във военноморска база Варна ще бъде спуснат флага на последната българска подводница "С-84".

Влизането в базата ще бъде разрешено през морска гара и КЗ. Катер ще бъде осигурен в 09:15 часа. – Още за подводниците на България

 
17.10.2011, 17:10

18 октомври - Ден на парашутиста и празник на 68-ма бригада „Специални сили”

С тържествени церемонии в София и Пловдив утре, 18 октомври, ще бъде отбелязан Денят на парашутиста и празник на 68-ма бригада „Специални сили”.

В София министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в тържествена церемония по поднасяне на венци на Паметника на героите – парашутисти на площад „Народно събрание”. Ритуал в памет на загиналите ще се проведе и на „Алеята на парашутиста” в Централните софийски гробища. В него ще участва заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. В отбелязването на Деня на парашутиста ще участват висши офицери от Министерството на отбраната и видовете въоръжени сили.

В честването на Деня на парашутиста в Пловдив ще участват заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев.

Празникът ще се отбележи в 68-ма бригада „Специални сили”. По време на церемонията ще бъдат наградени военнослужещи от бригадата и ще бъде извършен показ на въоръжение, както и демонстрация на бойни техники и умения.

Митрополитът на Пловдивската епархия Негово Високопреосвещенство Николай ще освети храм-паметника „Св. Йоан Рилски Чудотворец”. В София ритуалът в памет на загиналите на „Алеята на парашутиста” на Централните софийски гробища започва в 10.00 ч.

Тържествената церемония по поднасяне на венци на Паметника на героите –парашутисти на площад „Народно събрание” от 12.30 ч. Началото на церемонията в Пловдив, в 68- ма бригада „Специални сили”, е от 10.00 ч.

--------------------------------------------------------------------------------

Първата българска парашутна дружина е сформирана с указ на Негово Величество цар Борис III на 18 март 1943 г. Неин пръв ръководител е началникът на въздушните на Негово Величество войски генерал-майор Айранов, а първи командир на дружината е капитан Ноев.

Бойното си кръщение българската парашутна дружина получава на 18 октомври 1944 г. в Страцин - Кумановската настъпателна операция на Българската армия при овладяването на укрепената Стражинска позиция. Парашутната дружина атакува смятания за непревземаем връх Стражин и го превзема. За периода на своето участие във войната, дружината дава 59 загинали, 151 ранени, а 23-ма воини остават за цял живот инвалиди.

За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на парашутната дружина е повишен в звание, а телата на парашутистите - герои със заповед на командващ Първа Българска армия генерал Стойчев са пренесени в София и погребани в Алеята на парашутистите в Централните софийски гробища.

Днес военнослужещите от Силите за специални операции са достойни наследници на героите от войната.

Със заповед на министъра на отбраната от 1994 г. датата 18 октомври е обявен за Ден на парашутиста от Българската армия.

/МО/

 
17.10.2011, 16:30

Американски военен кораб е пристигнал за учения в Грузия

Американски крайцер клас Ticonderoga USS Philippine Sea (CG-58) е пристигнал на пристанището в грузинския град Батуми за провеждането на учения с грузинската брегова охрана в Черно море, предаде АФП.

Корабът ще участва в „общи учения с грузинската брегова охрана”, посочиха от посолството на САЩ в Тбилиси.

„Визитата се вписва в рамките на усилията на 6-ти американски флот за установяване на морско партньорство с нациите от региона на Черно море и подобряване на нивото на морската сигурност”, се казва още в изявлението на посолството. – Още за крайцерите клас Ticonderoga

 
17.10.2011, 15:04

Всички резервисти да бъдат повишени в по-горно звание

Президентът да подпише укази за повишаване по резерва и запаса на всички полковници в първо генералско звание, а на всички генерали в следващо генералско звание. Министърът на отбраната да повиши в звание всички останали военнослужещи по резерва и запаса в следващо звание.  Това предлага в писмо до държавния глава, председателя на Народното събрание, премиера и министъра на отбраната полковник от резерва Николай Кисьов, независим кандидат за вицепрезидент на Република България, издигнат от Единна народна партия....... Прочети още

 
17.10.2011, 14:48

В Русия са завършени изпитанията на многофункционален радиолокационен комплекс от ново поколение

Завършени са изпитанията на многофункционален радиолокационен комплекс от ново поколение, съобщава пресслужбата на ОАО Концерна ПВО „Алмаз-Антей».

Според информацията в съобщението, в руската армия започва да постъпва високоефективно средство за контрол на въздушно-космическото пространство с далечина на откриване на аеродинамични и балистични обекти до 1800 км и височина до 1200 км.

Иновационната разработка на Нижегородския научноизследователски институт по радиотехника се отличава с висока мобилност и благодарение на своите възможности е в състояние да замени цяло радиотехническо подразделение. Комплекса няма други руски аналози.

 
17.10.2011, 14:20

Нальота на бразилските военни самолети C-295 достигна 25 хиляди часа

Общия нальот на 12-те военнотранспортни самолета C-295 на ВВС на Бразилия достигна 25000 часа. На това събитие бе посветена церемония, състояла се вчера, 16 октомври, в центъра за обслужване в Сан Пауло.

 
17.10.2011, 13:50

ВС на Перу приеха руски вертолети Ми-171Ш

Ми-171

По време на церемония, състояла се на 10 октомври в базата на 8-ма авиогрупа на ВВС на Перу (FAP), Министерството на отбраната на страната официално прие последните три военнотранспортни вертолета Ми-171Ш, получени от Русия, съобщава „Инфодифенса”.

Контракт за доставка на 8 вертолета (шест Ми-171Ш и два транспортно-бойни Ми-35П) военното ведомство сключи с руската компания „Рособоронэкспорт” през юли 2010 година. Съглашението включва и подготовка на пилоти и технически персонал.

Машините са произведени от Улан-Уденския авиационен завод и струват 107,9 милиона долара. Вертолетите ще бъдат използвани за борба с наркотрафика и поддръжка на операции, провеждани от ВС на страната срещу въоръжените отряди на екстремистката групировка „Сендеро Луминосо” в долината на реките Апуримак и Ене.

Два Ми-35П (б/н FAP 695 и FAP 696) са били предадени на ВС на Перу в края на април тази година. Първите 3 Ми-171Ш пристигнаха в Перу на борда на Ан-124 „Руслан” на 22 май. Два от тях (FAP 606 и FAP 607) са предадени на 1-ва, третият (EP-664) – на 3-та авиогрупа на 1-ва бригада армейска авиация. – Още за Ми-171

 
17.10.2011, 12:48

Командно-щабно учение „Незабавен отговор 2011” започва във военно формирование 34750 – Карлово

Двудневно командно-щабно учение „Незабавен отговор 2011” на тема „Участие на зенитно-ракетния дивизион в отбранителна операция на механизираната бригада от състава на многонационални съвместни сили” започва от утре, 18 октомври, във военно формирование 34750 – Карлово.

В него ще участват 61-и зенитно-ракетен дивизион, модул за ядрена, химическа и бактериологична защита, медицински модул и комуникационно-информационен възел. Директор на учението е полковник Емил Янев, началник на щаба на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Командно-щабното учение „Незабавен отговор 2011” е планирано в изпълнение на Националния план за сертифициране на декларираните сили от Българската армия за НАТО и Плана за подготовка на командирите, щабовете и войските от Сухопътни войски за учебната 2011 г. Учението е завършващ етап от подготовката на 61-и зенитно-ракетен дивизион за сертифицирането му по CREVAL под мониторинга на представители на Сухопътното командване на НАТО в Мадрид.

Председател на комисията за оценка действията на дивизиона е полковник Николай Караиванов, началник на отдел „Бойна подготовка на войските” в Командването на Сухопътни войски.

/МО/

 
17.10.2011, 12:40

Полево лагерно обучение ще проведе военно формирование 28880 – Белене

Подразделения от военно формирование 28880 – Белене започват от днес, 17 октомври, четиридневно полево лагерно обучение по изпълнение на задачи по инженерното осигуряване на бойните действия в специфична среда.

Обучението ще се проведе на полигона на военното формирование до 21 октомври 2011г. Общ ръководител на обучението е майор Калоян Василев.

/МО/

 
17.10.2011, 11:54

Франция е във „финални разговори” с ОАЕ за продажба на бойни самолети „Рафал”

Франция е във финален етап на преговори с Обединените арабски емирства за продажбата на бойните самолети „Рафал”. Това предава АФП, позовавайки се на френския министър на отбраната Жерар Лонге. Лонге добави, че шансовете за продажбата на френските бойни самолети на ОАЕ са „много силни”, и че ще бъде подписан договор.

/ИА „Фокус”/

 
17.10.2011, 11:25

По 600-700 лв. бонус ще получат военните летци

По 600-700 лв. бонус ще получат военните летци до края на годината, съобщи вчера в Пловдив министър Аню Ангелов. Точната сума ще бъде изчислена индивидуално според степента, която авиаторите заемат в базите, и трудовия им стаж.

Компенсациите ще бъдат изплатени заради невъзможността пилотите да изпълнят годишната летателна програма. Тя бе драстично орязана заради липсата на гориво. "До средата на 2011 г. имаше проблем с осигуряването на авиационното гориво и затова теглихме от запаса. Бяхме на критичния минимум, но вече нещата се нормализират", обясни Ангелов.

/24часа/

 
17.10.2011, 11:12

Индийски ракети на границата с Китай

Ракети „БраМос”

Индия реши да разположи един дивизион крилати ракети „БраМос” на границата с Китай. По този начин индийските тактически ракети за първи път се появяват на позиции за неутрализиране на военна заплаха от Китай. От своя позиционен район „БраМос” ще могат да поразяват цели в Тибетския автономен район на Китай, съобщава ruvr.ru.

Крилатите свръхзвукови ракети PJ-10 „БраМос” са създадени съвместно с руското АД „НПО Машиностроене” и Организацията за отбранителни изследвания и разработки на Министерството на отбраната на Индия. – Още за „БраМос”

 
17.10.2011, 10:19

Българо-американският гаф в Челопечене не е за 14 снаряда, а за милиони

Пешкирът ще опере я някой войник, я някой от охраната !? Синоним ли е „българизация” на „анювизация”

 
17.10.2011, 08:44

ВВС отбелязват празника с Ден на отворените врати

Военновъздушните сили на Република България ще отбележат празника си, 16 октомври, с Ден на отворените врати в някои от своите поделения. На 17 октомври, понеделник, ще бъдат отворени вратите в авиобазите Граф Игнатиево, Безмер,  Враждебна и Долна Митрополия.

Откритият ден в авиобаза Безмер ще започне в 10,00 часа и ще продължи до 13,30 часа. На наземен показ ще бъде изложени самолети Су-25К, Су-25УБК, МиГ-15УТИ и вертолетите на Гранична полиция AW109 и AW139. От 13,00 часа в конферентната зала на КДП ще се състои прожекцията на документалния филм „В спиралата на времето”.

Откритият ден в авиобаза Граф Игнатиево ще бъде между 10,00 и 14,00 часа. Ще бъде показана авиационна техника (МиГ-21 и МиГ-29), самолетообслужваща техника, стрелково оръжие и други. От 11,30 часа ще се състои прожекцията на документалния филм „Небесни рицари”.

За транспортната авиобаза Враждебна открития ден ще бъде между 09,30 и 15,00 часа. На статична изложба ще бъдат показани C-27J, Ан-30, Ан-2 и L-410. Ще има възможност да се наблюдава и дейността на летище София.

Откритият ден във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски”, Долна Митрополия ще се състои между 13,30 и 16,00 часа. Ще бъде показана авиационна техника PC-9M и L-39ZA, както и МиГ-21, МиГ-23 и друга техника използван като учебни пособия. Ще има възможност и за разглеждане на музея на базата. - Още за ВВС на България

/Аеро/

 
17.10.2011, 08:18

Британски военни наблюдатели ще прелетят над Русия и Беларус

Представители на Великобритания ще извършат тази седмица наблюдателен полет над Русия и Беларус в рамките на договора „Открито небе”, приет и ратифициран от 27 държави-участнички в Организацията за безопасност и сътрудничество в Европа, предаде РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на Министерство на отбраната на Русия.

По информация на военните, полетът ще бъде извършен в периода 17 - 21 октомври със шведски самолет за наблюдение СААБ-340.

 
16 октомври
 
16.10.2011, 18:24

Оръжието на Русия: Противотанков ракетен комплекс „Корнет”

Противотанков ракетен комплекс „Корнет”

Противотанковият ракетен комплекс (ПТРК) „Корнет” е една от последните разработки на тулското Конструкторско бюро. Комплексът е предназначен за поразяване на съвременни и перспективни основни военни танкове, включително и такива с динамична защита, а също така и на огневи средства, фортификационни съоръжения и жива сила в укрития.

Комплексът се състои от установка за изстрелване и управляеми ракети с кумулативна или фугасна бойна част. Установката за изстрелване е монтирана на сгъваем триножник. Разположената на нея апаратура за управление има модулна конструкция и малки габарити, което позволява комплексът да бъде монтиран на различни превозни средства. За управление на стрелбата се използва термомерник. Ракетата със 152 мм калибър има тандемно кумулативна или фугасна бойна част с термобарическо действие. В първия случай се осигурява поразяване на всички съвременни танкове от какъвто и да е ракурс, а във втория – разрушаване на мощни бетонни фортификационни съоръжения. Прицелването се осъществява с помощта на командна полуавтоматична система за прицелване с използването на защитеният от грешки лазерно-лъчев канал.

ПТРК „Корнет-Е” (вариантът за износ) участва във военните действия между армиите на Израел и групировката Хизбула в южен Ливан през 2006 година. Няколко установки за изстрелване и неизползвани ракети бяха пленени от израелската армия. Ракетният комплекс, вероятно, е попаднал в ръцете на ливанците от Сирия, където той бе официално доставян. В този конфликт бяха унищожени 46 танка „Меркава”. Освен в руската армия, комплексът „Корнет” е на въоръжение в армиите на Алжир, Индия, Гърция, Перу и Южна Корея. – Още за ПТРК „Корнет”

 
16.10.2011, 13:20

16 октомври е! Честит празник на всички бивши и настоящи военнослужещи от българските ВВС!

Днес празнуват българските ВВС. Каква е тяхната история?

Днес празнуват българските ВВС. Каква е тяхната история? - Продължение

 
16.10.2011, 10:35

СПРБ и приятели организираха пореден гребно-ветроходен поход

Вчера, (15.10.2011 г.) в района на Варненското езеро от 09:00 ч. до 15:00 ч. Съюзът на подводничарите, Военният спортен клуб (ВСК) на ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров”, Варненската морска гимназия (ВМГ) ”Св. Николай Чудотворец” с помощта на ВМС, проведоха при много добра организация и отлични условия утвърдилия се вече като традиционен гребно-ветроходен поход........ Прочети още

 
16.10.2011, 10:25

През 2012 година военните разходи на Азербайджан ще бъдат 1,77 милиарда долара

През 2012 финансова година военните разходи на Азербайджан ще бъдат 1 милиард 381 милиона 347 хиляди маната (1,77 млрд долара), което е с 1,2% повече в сравнение с текущата година, съобщава АПА.

Според агенцията, през 2012 година военните разходи ще бъдат 14,8% от общите разходи на държавния бюджет, което от своя страна е с 1,9% повече в сравнение с показателите за текущата година.

Освен това, по статията „капиталови държавни вложения и инвестиции” също са предвидени инвестиционни разходи за отбрана и безопасност.

 
16.10.2011, 09:30

Тайван ще предаде на ВС на Парагвай вертолети UH-1H

Вертолет UH-1H

Парагвай разчита да получи многоцелеви вертолети UH-1H от състава на ВС на Парагвай.

Според информация на „Инфодифенса”, след предаването от азиатската страна на партида от 10 UH-1H през 2004 г. и скорошната доставка на двудвигателния „Белл-427” за използването му в качеството на президентски вертолет, Тайван планира да достави на ВВС на Парагвай втора партида от 11 UH-1H.

За предаването на вертолетите правителството на Тайван трябва да получи одобрение от парламента на страната, както и разрешение от САЩ, която се явява страна–производител.

Според оценка на тайванското военно ведомство, получаването на тези разрешение е чисто технически въпрос, но ще заеме известно време, поради което точната дата за доставка на втората партида вертолети UH-1H в Парагвай за сега не е определена. – Още за UH-1H

 
16.10.2011, 08:43

Британски войник е убит в Афганистан

Британски войник е убит на военен пост в афганистанската провинция Хелманд, съобщи министерството на отбраната на Великобритания, цитирано от АФП.

Той загина по време на съвместна операция с афганистански полицаи в района Нахр-е Сарадж.

Броят на британските военнослужещи, загинали след началото на операцията в Афганистан през октомври 2001 г., достигна 383 души. Той е 35-ият войник убит тази година. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
16.10.2011, 08:38

Пентагонът отрече съобщенията, че смята напълно да изтегли войските си от Ирак след 2011 г.

Пентагонът отрече съобщенията, че американската армия се отказва от плановете си да остави няколко хиляди военнослужещи в Ирак след крайния срок за изтегляне до края на годината и уточни, че преговорите с Багдад все още продължават, предаде АФП.

Властите на САЩ и Ирак преговарят за евентуалното оставяне на около 4000 военнослужещи за участие във военна мисия за обучение на иракската армия, но споровете относно предоставянето на имунитет на американските сили застрашава споразумението.

Говорителят на Пентагона Джордж Литъл отхвърли съобщенията, че преговорите са се провалили и посочи, че администрацията на Барак Обама все още не е взела решение за бъдещето на мисията.

/ИА „Фокус”/

 
 
 

Още военна информация - архив

 
Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.




{START_COUNTER}