Военна информация

Архив - от 1 до 15 октомври

 

 

Американски миноносец се е опитал да наруши руската морска граница

15.10.2021, 21:46

Москва. Американски миноносец направи опит да наруши държавната граница на Русия в Японско море. Големият противолодъчен кораб на руския Тихоокеански флот "Адмирал Трибуц" 564 не е допуснал нарушаването й, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости. - (видео)
Съобщава се, че на 15 октомври около 17.00 ч. местно време миноносецът на ВМС на САЩ Chafee (DDG 90), който от няколко дни е в Японско море, се приближил до териториалните води на Руската федерация и „се опитал да премине държавната граница. "
"Адмирал Трибуц", който беше в тази област, предупреди чуждестранния кораб по международния комуникационен канал за недопустимостта на подобни действия. Добавя се, че американският кораб също е бил уведомен, че се намира в зона, затворена за плаване поради „артилерийски огън“ в рамките на съвместното руско-китайско учение „Морско взаимодействие-2021“, което се провежда от 14 до 17 октомври.
„След полученото предупреждение разрушителят Chafee, вместо да промени курса си, за да напусне затворената зона, вдигна цветните си знамена, показващи подготовка за излитане от палубата на хеликоптер, което означава, че е невъзможно да се промени курса и скоростта, и предприе действия за нарушаване на държавната граница на Руската федерация в залива Петър Велики", казаха от Министерството на отбраната на Руската федерация.
Подчертава се, че действайки в рамките на международните правила за плаване, корабът „Адмирал Трибуц“ е взел курс за изгонване на чуждия кораб от руските териториални води.
"Chafee, убеден в решимостта на екипажа на руския кораб да не допусне нарушаване държавната граница, промени посоката и в 17.50 се върна на курс. Действията на екипажа на разрушителя на ВМС на САЩ Chafee са грубо нарушение на международните правила за избягване на сблъсъци на кораби в морето и руско-американското междуправителствено споразумение за предотвратяване на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него през 1972 г.", добави руското военно ведомство.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Базов миночистач “Шквал” се завърна от задгранично плаване

15.10.2021, 21:03

На 13 октомври, базов миночистач „Шквал“ с бордови номер 62, от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, се завърна от поредното си участие в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2). Корабът застана в Пункт за базиране Бургас след близо 20 дни на море и 2100 проплавани мили в акваторията на Черно море.
За времето от 23 септември до 13 октомври корабът беше част от противоминната група, заедно с кораби от ВМС на Румъния, Турция, Италия и Испания. По време на плаването корабът участва в отработването на пълния спектър от действия по воденето на  минна война в коалиционен формат. Екипажът на кораба имаше възможността да отработи противоминна операция с контактен трал в териториалните води на Република Грузия, както и различни сериали съвместно с корабите от групата.  Беше проведено и учение от типа PASSEX с TCG Yildaram (F-243) от състава на ВМС на Република Турция.
Командирът на SNMCMG2, капитан I ранг Хавиер Нунез де Апарисио от ВМС на Испания изказа личната си благодарност на командира на кораба капитан ІІІ ранг Христо Генчев за отлично изпълнените от екипажа на базов миночистач „Шквал“  задачи по време на участието му в групата.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Президентът: Поднасям своето възхищение и благодарност към хората със сини пагони

15.10.2021, 12:34

Поднасям своето възхищение и благодарност към хората със сини пагони, които не само пазят и развиват богатите традиции на бойната ни авиация, но и с много ентусиазъм, всеотдайност, интелект и отговорност се справят с предизвикателствата, работят във все по-сложна среда, с по-високи технологии и отстояват въздушния суверенитет, свободата и достойнството на България. 

Това каза днес президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев при поднасянето на цветя пред Паметника на летеца в градинката до Народното събрание. Поводът бе утрешния Празник на авиацията и  Военновъздушните сили. Той припомни, че преди 109 години български пилоти откриха нова страница  в световната авиационна история. Разбира се, продължи президентът, Военновъздушните сили имат своите предизвикателства, но най-важното е, че хората в тях са мобилизирани, гледат уверено към утрешния ден. Той вярва, че модернизацията ще настъпва все по-силно и ще предоставя все по-добри възможности Военновъздушните сили да развиват онези способности, от които имат нужда.
Заедно с държавния глава бяха министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Ивайло Сотиров и други представители на Въоръжените сили. Да засвидетелстват уважение към Военновъздушните ни сили дойдоха още представители на президентската администрация, председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и акредитирани у нас военни аташета.
Държавният глава очаква коректна предизборна кампания за президент и парламент, която започва днес. Той смята, че в нея трябва да водят идеите, не компроматите, и да има ясни позиции. Да има възможност да се спори, всеки кандидат да може да развие своята визия, своите позиции и способности.
Трябва „зелена сделка”, трябва „зелен преход”, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкуренция и да не платят една много висока цена, отговори на въпрос президентът. И продължи: „Ще отстояваме,  при всички положения, нашите въглищни централи, защото към момента те дават нашата автономия, нашата независимост, те дават балансиращите мощности в нашата енергийна система, дават онзи микс, от който България към момента има нужда и няма с какво да замени. Това са дългосрочни процеси, знаете, че дълги години не беше взето абсолютно никакво решение. Ще направим така, че енергийният комплекс „Марица-Изток” не само да се запази, но да се развива като енергийно сърце на България. Заедно с въглищата, при една добра политика и технология за намаляване и улавяне на вредните мисии, трябва да разгръщаме и други нови технологии за добиване на енергия -  и зелен водород, и добиване на слънчева енергия.Най-важното е, че там има прекрасни природни условия, за чието съхраняване работят и нашите учени”.
Във връзка с поредното поругаване на български военен паметник в Република Северна Македония, президентът посочи, че това е част от един системен процес на дебългаризация, на унищожаване на нашето историческо наследство там. В момента Министерството на външните  заедно с Министерството на отбраната изясняват случая  и категорично ще се реагира, каза той. Ние няма да оставим повече нито един такъв случай, заяви още държавният глава. - (видео)
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Втори механизиран батальон от 61-ва бригада с оценка „Боеготов“

15.10.2021, 12:00

От 13 до 15 октомври 2021 г. на учебен полигон „Корен” се проведе тактическо учение „МИРЕН СТРАЖ 21”, за сертифициране на втори механизиран батальон с командир подполковник Момчил Димитров, като декларирано формирование, съобщават от КСВ.
Учението се проведе по фиктивен сценарий разработен от щаба на 61 механизирана бригада, адаптиран към географските граници на учебен полигон „Корен”. По време на учението беше създадена максимално реалистична обстановка, гарантираща изпълнение на поставените задачи.
Основната цел на учението беше да се проверят и оценят способностите на    2-ри механизиран батальон за водене на отбранителни бойни действия и смяна на формированията на фона на интензивна, постоянно развиваща се тактическа обстановка и в съответствие с разработения списък с основни събития и инциденти.
Тежките метеорологични условия през целия период на учението не попречиха на личния състав на батальона и формированията, осигуряващи провеждането на занятието да проявят чувство на отговорност и висок професионализъм и да докажат, че са много добре подготвени и мотивирани за изпълнение на поставените задачи.
Комисия от командването на Сухопътните войски оцени способностите на 2-ри механизиран батальон и му постави оценка „БОЕГОТОВ”.
Предстои не по-малко важната задача за предислоциране на личния състав и техниката участващи в учението от полигон „Корен” до пунктовете за постоянна дислокация.
Източник: https://otbrana.com/

 
 
 
 
 

Исторически календар

15.10.2021, 08:37

На 15 октомври 1912 г. се осъществява първото бойно кръщение на българското въздухоплаване. В 9.00 ч. балонът „София-1” с командир капитан Йордан Казанджиев извършва въздушно наблюдение над Одрин.
При издигането на балона на следващия ден капитан Йордан Казанджиев разкрива позициите на турските войски, опитващи се да преминат в настъпление в посока с. Кемал. В резултат на разузнаването, бойците от 34-ти полк, 5-та и 6-та артилерия разбиват турските сили. За отлично изпълнената задача, капитан Йордан Казанджиев е представен за награждаване.

Александър Атанасов Чирпанлиев е роден на 24 юни 1908 г. в село Шипка, Казанлъшко. Завършва педагогическото училище в град Казанлък. През 1927 г. е приет в Аеропланното училище в Казанлък. През 1928 г. той и още 29 курсисти са изпратени да учат в Школа за запасни офицери (ШЗО) в София. Това е първият випуск на летци-пилоти от ШЗО. Същата година е произведен в чин „фелдфебел-школник“ и се връща в Казанлък, за да продължи летателната си подготовка. Присвоена му е длъжността „военен пилот-авиатор“.
Поради политически причини е уволнен заедно с целия си випуск от армията и от 1931 г. до 1935 г. е учител в село Велковци, Брезнишко. През 1935 г. випускът е възстановен и Александър Чирпанлиев е разпределен в Пловдив, а след това отново изпратен в ШЗО-София. На 9 ноември 1936 г. е назначен във Втора летателна част – Пловдив. Участва в Царските маневри през 1937 г. През 1938 г. е преместен в Казанлък, където става офицерски кандидат и инструктор-летец при Въздушните школи на Въздушните на Н. В. войски.
В началото на октомври 1939 г. е командирован в Германия за доставката на самолети Летов-Шмолик-328 „Врана“. На път за България, на 15 октомври 1939 г., малко преди Виена самолетите попадат в условия на гъста мъгла, където машината на Александър Чирпанлиев се сблъсква с друг Летов-Шмолик и се разбива, а той самият загива.

Четири дни по-късно командването на Луфтвафе в Германия провежда тържествена траурна церемония с отдаване на военни почести.

 
 

МО сключи рамково споразумение за поддръжка на самолетите Pilatus

15.10.2021, 08:30

На 6 октомври 2021 г. Министерство на отбраната е сключило рамково споразумение с швейцарската компания Pilatus за поддръжка на самолетите PC-9M и PC-12 на въоръжение в българските ВВС.
Споразумението е с продължителност от седем години от датата на подписването. В неговите рамки могат да се подпишат отделни конкретни договори на стойност до 40 млн. лева без ДДС.
Тези конкретни договори могат да покриват доставка на оборудване за самолетите; доставка на автоматизирани системи за обучение; доставка на консумативи, инструменти, средства за наземно обслужване, контролно-измервателна апаратура и контролно-проверовъчна апаратура; извършване на планови и непланови ремонти; доставка на хардуер и софтуер; осъвременяване на техническата документация; обучение на персонал и други подобни.
На 31 май тази година МО стартира процедурата по схемата за договаряне без публикуване на обявление за поръчка. Това е олекотен метод за работа по Закона за обществените поръчки (ЗОП), в рамките на който, не се прави подбор на участниците в процедурата, а директно се изпращат покани до компания или компании, които имат компетенция да извършат поръчката.
Единственият поканен участник бе оригиналният производител Pilatus Aircraft.
Това бе вторият опит на МО на сключи рамково споразумение за логистична поддръжка на самолетите Pilatus. Предишната процедура бе пусната през септември 2020 г., но бе прекратена през март 2021 г., след като Pilatus Aircraft не успяха да подадат документация за участие, която да отговаря на изискванията на ЗОП.
Предишното рамково споразумение за поддръжката на PC-9 и PC-12 бе сключено през май 2014 г. и бе със срок от седем години. Справка показва, че за това време по в неговите рамки са сключени конкретни договори на стойност малко под 20 млн. швейцарски франкa (36 млн. лева). Тогава бяха сключени и договори за ремонт на авариралия борд 665 и за изграждане на тренажорен комплекс в Долна Митрополия.
Въпреки тези вложения (повече от половината, от които направени по времето на министър Каракачанов) през това лято спряха полетите с последния изправен PC-9M. По неофициална информация, основната трудност при този тип е обслужването на катапултните му кресла. През миналото лято ВВС обяви, че вече има готова лаборатория за изпълнение на регламентни работи и обслужване на катапултните седалки CH-11A на самолетите РС-9М. Липсват, обаче консумативи за работата, като има индикации, че в близките седмици проблемът ще се разреши след отделно споразумение с производителят на седалките. - Още за РС
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

МВнР на Русия: Призоваваме ЕС да се откаже от разполагането на военно-учебна мисия в Украйна

14.10.2021, 22:53

Изпълнението на плановете на Европейския съюз за разполагане на военно-учебна мисия на територията на Украйна ще допринесе за ескалация на напрежението в Донбас. В тази връзка Москва призовава Брюксел да се откаже от тази необмислена стъпка. Това заяви в четвъртък на брифинг официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава ТАСС.
„Плановете на Брюксел за разполагане на военна тренировъчна мисия на Европейския съюз в Украйна, разбира се, предизвиква загриженост. Реализацията на тази инициатива, която, между другото, пряко противоречи на Минските споразумения, ще допринесе за милитаризацията на Украйна и ескалацията на напрежението в Донбас. Тя също ще насърчи властите в Киев да продължат да саботират комплекса от мерки от Минск. И в тази връзка призоваваме да се откажат от тази, меко казано, прибързана стъпка“.
Захарова добави, че ако решението на Брюксел е добре обмислено, тогава целите на такива мерки пораждат въпроси.
На 12 октомври в Киев се проведе среща на върха Украйна-EC. След събитието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че лидерите на Общността и Украйна все още проучват възможността за създаване на военно-учебна мисия на ЕС в тази страна и по-нататъшното участие на украински военни в чуждестранните мисии на Блока.
Източник: Агенция “Фокус”

 

Музеят на авиацията със свободен вход на 16 октомври

14.10.2021, 22:37

На 16 октомври 2021 г. (събота) от 10,00 до 17,00 часа Музеят на авиацията в Крумово, ще работи с вход свободен по случай Празника на авиацията и Военновъздушните сили на Република България. Това съобщиха оттам.
В празничния ден ще бъде достъпна за посетители фотодокументалната изложба „70 години полкова и базова структура във Военновъздушните сили на България“. Тя представя историята на авиационните подразделения на българските ВВС, част от които тази година отбелязват своите кръгли годишнини.
Любителите на авиацията ще могат да гледат и филма „Чудото“ със сценарист проф. Димитър Недялков и режисьор Марин Градинаров. Той е посветен на легендарния командир на 3/6 орляк майор Чудомир Топлодолски – един от летците герои, защитавали небето над България по време на бомбардировките от Втората световна война.
Програмата ще се реализира при спазване на всички наложени противоепидемични мерки, съобщават още от музея.

 

Трети опит МО да спаси учебната авиация

14.10.2021, 21:35

Военното министерство отново ще се опита да стегне учебните самолети L-39, като вече е обявило поръчка за основен ремонт на четири машини и друго оборудване за над 28 млн. лева без ДДС.
Това е поредният опит да се ремонтират машините, на които разчита учебната авиация.
Подобна поръчка се пуска за трети път.
Миналата година МО търси кой да ремонтира два самолета. Тогава оригиналният производител "Aero Vodochody" и другата поканена фирма "Йотов и син" отказаха да участват.
През 2019 година пък подобна поръчка бе спряна, след като бяха засечени пропуски и неточности в условията.
В момента МО се опитва да вдигне във въздуха и самолетите Pilatus PC-9М и L-39, като вече е подготвено рамково споразумение за 40 млн. лева без ДДС с швейцарската компания Pilatus Aircraft.
През последните четири години България инвестира около 2.5 млрд. лева само в закупуването на нови изтребители F-16, поддръжката на съветските МиГ-ове и щурмовиците Су-25, но в един момент се оказа, че е на път да остане без учебна авиация заради системното неглижиране на поддръжката на самолетите Pilatus PC-9М и L-39.
МО има системни проблеми с провеждането на поръчките, зад които обикновено се крие липсата на административен капацитет.
През последните седмици МО за втори път пусна и поръчка за закупуването на дронове за над 20 млн. лева, след като първата поръчка пропадна. - Още за L-39
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Станаха известни имената на китайските тайконавти, които утре ще полетят в космоса

14.10.2021, 21:10

В навечеривето на стартът на китайският пилотиреан кораб "Шенчжоу-13" в Канцеларията на пилотираните програми на Космическото агентство на Китай е имало конференция, на която са назовани имената на тайконавтите, които ще полетят в поредната мисия.
Както се очакваше, в екипажът са включени Чжай Чжиган, Ван Япин и Е Гуанфу.
Стартът на КК "Шенчжоу-13" е запланиран за 15 октомври в 16:23 UTC (19:23 наше време).
За Чжай Чжиган и Ван Япин това ще бъде втори полет в тяхната кариера, а Е Гуанфу ще полети за първи път.
Планираната продължителност на мисията е 6 месеца. - Още Космос

 

Руските комплекси “Панцирь” застъпиха на бойно дежурство в системата за ПВО на Белград в рамките на учения

14.10.2021, 20:10

Руските зенитни ракетно-артилерийски комплекси “Панцирь” застъпиха на бойно дежурство в системата за противовъздушна отбрана на Белград в рамките на учения, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.
В Сърбия се провеждат сръбско-руски учения на ПВО “Славянски щит 2021” и в неговите рамки руските ракетно-артилерийски  комплекси “Панцирь-С” на Въздушно-космическите сили /ВКС/ на Русия застъпиха на бойно дежурство”, се казва в съобщението. - (видео)
В рамките на съвместните учения във военновъздушната база Батайница е сформирана съвместна руско-сръбска смесена групировка за ПВО. Подразделения на групата застъпиха на бойно дежурство на противовъздушната отбрана на Белград, база Батайница и централния промишлен район на Сърбия.
В съвместните учения участват подразделения въоръжени с “Панцирь-С” на ВКС на Русия и на ВВС и ПВО на Сърбия, както и сръбско зенитно ракетно съединение, въоръжено с комплекси “Нева-М1Т”.
Източник: bta.bg

 

Гърция и САЩ ще удължат с 5 години договора за сътрудничество в отбраната

14.10.2021, 14:30

Вашингтон. Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас пристигна на посещение във Вашингтон в сряда, където ще участва в третия кръг на Стратегическите консултации Гърция-САЩ и ще подпише удължаване на договора за отбрана между страните, пише Protothema.
Дендиас ще бъде приет в Държавния департамент в четвъртък, където ще проведе лична среща с американския си колега Антъни Блинкен, последвана от продължителни разговори. След това в 16:45 ще има съвместни изявления пред пресата, последвано от подписването на Втори протокол за изменение на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната.
Договорът ще бъде с продължителност 5 години и ще предостави на въоръжените сили на САЩ правото да използват още повече военни бази в Гърция. Според protothema.gr, в допълнение към съоръженията във военноморската база Суда, въоръжените сили на САЩ ще имат институционализиран достъп до полигона „Литохоро“, военно-въздушната бригада в Стефановикейо, Магнезия и в Александруполис, портал за придвижване на американските войски, разположени в Източна Европа.
В момент, когато САЩ намаляват присъствието си в топлите региони по целия свят, пренасочвайки интереса си към Тихоокеанския регион, Вашингтон увеличава присъствието си в Гърция, в момент, когато Анкара ескалира провокациите си в Егейско море, Източното Средиземноморие и Кипър, отбелязва гръцкото издание.
Източник: Агенция “Фокус”

 

Бабий Яр - конвейерът на смъртта край Киев

14.10.2021, 08:48

За два дни - на 29 и 30 септември 1941 година - в покрайнините на Киев са разстреляни 33 771 души. Сред тях е имало евреи, роми, съветски военнопленници, партизани. Но броят на евреите е бил най-голям – над 30 000 души. Разстрелите в Бабий Яр са една от най-масовите екзекуции на хора през Втората световна война.
До войната в Киев са живеели около 50 000 евреи. След началото на военните действия много от тях бягат на изток – към вътрешността на СССР, други заминават на фронта, а най-голямата част от тях, която остава в града, по-късно е унищожена.
Ловът на евреи започва веднага след като нацистите превземат Киев – залавят ги по улиците и в къщите и ги избиват на място. През септември 1941 из целия град били разлепени обяви, че на 29 септември всички евреи са задължени да се явят на определено място, като носят със себе си документи, ценности и топли дрехи. Всяко неподчинение щяло да се наказва с незабавен разстрел.......Прочети още

 

Военноморската вертолетна авиобаза "Чайка" край Варна стана на 62 години

14.10.2021, 08:45

На днешния 14 октомври 2021 г. Военноморската вертолетна авиобаза отбелязва 62-та годишнина от своето създаване.
Авиобаза "Чайка" е единственото въздушно подразделение на българските военноморски сили. Разположена е на южния бряг Варненското езеро, по пътя за с. Константиново.
Съвременната българска морска авиация води началото си от 1959 г., когато 3 екипажа започват да усвояват 2 вертолета Ми-4. На 14 октомври същата година официално е сформирана отделната противолодъчна ескадрила, която първоначално организационно е към Военновъздушните сили и е базирана на летище „Враждебна” край София. На 5 май 1961 г. ескадрилата е прехвърлена на летище „Чайка” и преминава в подчинение на ВМФ. Първи командир на ескадрилата е майор Димитър Георгиев. От 1 септември 1998 г. ескадрилата е реорганизирана в авиобаза.
Условно историята на Военноморската авиация може да бъде разделена на два периода: първия – от 1917 г. до края на 50-те години, свързван с използването на водосамолети, и втори такъв – с начало 14.10.1959 г., в който на въоръжение са военноморски вертолети.
На днешния ден се отбелязват 61 години от деня, в който е сформирана отделна противолодъчна ескадрила /ОПЛЕ/ в състав от три екипажа. От създаването на ескадрилата до 1978 г. на въоръжение са вертолети Ми-4 и Ми-4М.
В края на 1978 година е утвърден нов щат, включващ две звена Ми-14 и едно звено Ми-4.
На 30.01.1979 г. от СССР са пребазирани в „Чайка” първите 4 бр. вертолети Ми-14 ПЛ. Започва усвояването на нови видове подготовки и още по–убедително се утвърждава авторитета на ескадрилата във Военноморските сили.
В началото на 80-те години е доставен и един Ка-25Ц уникален със своите способности за отвъд хоризонтно целеуказване в интерес на ударните ни сили. Ескадрилата заема полагащото й се място в редиците на Военноморските ни сили и затвърждава авторитета си изпълнявайки широк кръг от задачи. Апогеят в развитието на Военноморската авиация е в края на 80-те и началото на 90-те години - 11 вертолета от три типа Ми-14 ПЛ, Ми-14 БТ и Ка-25Ц на щат, значителен процент на изправна техника и широк кръг от изпълнявани задачи.
Следват трудни години за Военноморската авиация.
На 9 октомври 2011г. в авиобаза „Чайка” с тържествен ритуал е приет първия вертолет AS 565 MB “Panther” в състава на Военноморските сили. Веднага след това постъпват още два.
До средата на 2012 година целият летателен и инженерно-технически състав е допуснат до експлоатация на вертолетите Panther.
След проведено обучение по аварийно – спасителни операции екипажите на вертолетите AS 565 MB “Panther бяха сертифицирани от тренировъчния център на „Eurocopter”.
От 1 август 2012 г., същите носят денонощно дежурство за участие в операции по търсене и спасяване и оказване на помощ: за спасяване човешки живот на море, на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати.
След инцидент по време на учение през юни 2017 година, авиобаза "Чайка" губи единият си вертолет с бордови номер 902. При опит да спаси живота на екипажа си, командирът капитан първи ранг Георги Анастасов приводнява авариралия вертолет в близост до фрегата "Дръзки". При последвалата спасителната операция, от потъналия вертолет, са извадени живи двама от членове на екипажа – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов, но не и командирът Анастасов, който губи живот са. По късно е повишен посмъртно в майор.
От края на миналата година Военноморска вертолетна авиобаза "Чайка" край Варна отново разполага с три вертолета, припомня Moreto.net.
На въоръжение е вертолет AS 365N3 „Dauphin” в състава на военното формирование. Хеликоптерът е получен в резултат на договора между Airbus Helicopters (като наследник на Eurocopter) и МО на България за уреждане на насрещните искове по договора за доставка на вертолети AS532AL Cougar и AS565MB Panther.
Новопридобитият вертолет е на 6 години, предишният оператор е била частна норвежка компания. Преминал е 2400-часов преглед в завода на Airbus Helicopters Romania в Брашов (Румъния) и отговаря в максимална степен на сега експлоатираните от българските ВМС вертолети AS565MB Panther. Ще носи борден номер 905 (настоящите вертолети са с бордни номера 901 и 903). - Още за АБ "Чайка"

 

74 години от преминаването на звуковата бариера

14.10.2021, 08:40

Точно преди 74 години, на 14 октомври 1947 г., капитан Чарлз „Чък” Йегър прави първото документирано преминаване на звуковата бариера и осъществява свръхзвуков полет с изпитателния ракетоплан Bell X-1.
Ракетоплана X-1 (в началото има означението XS-1) полита за първи път през януари 1946 г. и основната му цел е изпитания на полети с много висока скорост. След юли 1947 г. апаратът е задействан за изпитания под шапката на NACA (предшественика на NASA), a 24-годишният ас от Втората световна война Чък Йегър е избран да пилотира.
На 14 октомври 1947 г. Йегър сяда в кабината на X-1 (борден номер 46-062 и име „Glamorous Glennis”), който е закачен под модифициран бомбардировач B-29, който ги издига на голяма височина и след това пуска. Йегър задейства ракетния двигател на самолета си и над пресъхналото езеро Роджърс в пустинята Мохаве, той достига скорост от M 1,07 (съответстваща на около 1300 km/h) в хоризонтален полет на височина от 13 700 m. След това Йегър приземява ракетоплана на пресъхналото езеро.
Полетът е добре документиран, но остава в тайна. Чак през декември същата година американските медии съобщават за него, но минава още близо година преди ВВС на САЩ и NACA да признаят официално за свръхзвуковия полет. - (видео)
Йегър вероятно не е първия човек, който преминава звуковата бариера. Има множество съобщения, че и други летци са преминавали звуковата бариера, но това е ставало в пикиране и тези случаи не са добре документирани, а някои от тях са приключвали и с катастрофи.

 

 

ЕС праща 30 постоянни военни съветници в Украйна

13.10.2021, 20:28

Брюксел ще разположи военно-учебна мисия в Киев до края на годината
Новината съобщи украинският министър на отбраната Андрей Таран, коментирайки резултатите от срещата на върха ЕС-Украйна, проведена във вторник в Киев.
Военно-учебна мисия на Европейския съюз ще бъде разположена в Украйна до края на тази година. Това заяви украинският министър на отбраната Андрей Таран, коментирайки резултатите от срещата на върха ЕС-Украйна, проведена във вторник в Киев, предават ТАСС и Агенция “Фокус”.
„До края на годината в Украйна ще бъде разположена военно-консултативна и обучителна мисия на ЕС“, заяви Таран, цитиран от уебсайта на украинското военно ведомство.
„Правим всичко необходимо, така че до края на тази година военно-консултативна и обучителна мисия от ниво разработване на правна база да премине в състояние на практическо изпълнение в полза както на Украйна, така и на ЕС“, добави той.
Според Таран, в рамките на мисията Украйна ще получи 30 постоянни военни съветници от ЕС.
„Изпълнението на подобен проект ще позволи привличане на най-добрите практики и помощ в процеса на реформиране на системата за военно образование на въоръжените сили на Украйна, които са характерни за страните членки на Европейския съюз“, каза министърът на отбраната на Украйна.
„В дневния ни ред има много ясни инициативи и сигналите, които подаваме на колегите от ЕС, се възприемат по-скоро положително. А стъпките, които Министерството на отбраната предприема в хода на военната реформа, са инструмент за сближаване с ЕС“, отбеляза Таран.
Очаква се, че благодарение на активното участие на европейски съветници и резултатите от одит на съществуващите отбранителни институции, във въоръжените сили на Украйна да бъде създадена многостепенна система за военно образование, ще бъде въведено висококачествено дистанционно обучение, отбелязва украинското министерство на отбраната.
От своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви във вторник след срещата на върха ЕС-Украйна в Киев, че лидерите на Европейския съюз и Украйна все още проучват възможността за създаване на европейска военна мисия за обучение в тази страна и по-нататъшното участие на украински военни в чуждестранни мисии на Европейския съюз. Той каза, че ръководните органи на ЕС преди това са решили да възложат на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел да изпрати мисия от европейски експерти в Киев.
Мишел съобщи, че група експерти от ЕС са пристигнали в Украйна преди няколко дни, за да се срещнат с представители на правителството и да разберат по-добре какъв конкретен напредък могат да постигнат страните заедно във военното образование и обучение. На тази основа ще бъде взето решение, по което могат да бъдат разработени конкретни проекти, каза Мишел, отговаряйки на въпрос за създаването на военна учебна мисия на ЕС в Украйна.
Източник: Epicenter.bg

 

Двама военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград с доблестни постъпки

13.10.2021, 20:25

Двама военнослужещи от Бригадно командване – Благоевград от състава на Сухопътните войски се отличиха в последните дни с доблестни постъпки, спасяващи човешки животи. Днес, 13 октомври, с бърза и навременна реакция, младши сержант Атанас Секулов (на снимката) оказва първа помощ на припаднал млад мъж в търговски обект в Благоевград. С придобитите знания по време на международни и полеви занятия, той веднага разпознава характерните признаци на припаднал човек, който си е глътнал езика. Виждайки, че жизнените показатели на пострадалия се влошават бързо, решава да приложи наблюдаван от него в подобна ситуация алтернативен метод. Военнослужещият изчаква пристигането на Спешна помощ и помага на екипа за поставянето на медикамент и пренасянето на пострадалия до линейката. По-късно днес младши сержант Атанас Секулов стана баща за втори път.
Дни по-рано, на 10 октомври, старши сержант Добромир Якимов от Десети механизиран батальон – Враца (от състава на Бригадното командване) помогна на пострадали в катастрофа на пътя между Враца и Криводол. Той изчакал на място екипите на Бърза помощ, полицията и пожарната и се включил в спасителната операция на 70-годишен шофьор, който е бил в тежко състояние.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Русия разположи първите С-500 да пазят Москва

13.10.2021, 12:21

Москва. Първият бригаден комплект от най-новата серийна зенитно-ракетна система (ЗРС) С-500 „Прометей“ беше доставен на войските на 15-та армия с особенно назначение на Военно-космическите сили (ВКС) на Русия, обхващаща Москва и Централния индустриален район, предава ТАСС.
„Първият бригаден комплект от системи за противовъздушна отбрана С-500 постъпи на въоръжение в частта, която носи бойно дежурство по защита и отбрана на въздушно-космическото пространство над столицата на страната“, каза източник, близък до военното ведомство на 13 октомври.
Той не уточни състава на съединението и датата на предаването му.
Източникът каза пред ТАСС, че втората бригада С-500 ще бъде предадена на войските през първата половина на 2022 г., като добави, че това е „многогодишен договор“.
Зенитно-ракетната система С-500 „Прометей“, произведена от концерна „Алмаз-Антей“, е предназначена да поразява всички налични и перспективни космически оръжия за атака на потенциален противник във всички диапазони на височини и скорости. Обучението на специалисти за работа с нея се провежда от 2017 г. С-500 ще замени системата за противовъздушна отбрана С-400 „Триумф“. - Още за С-500
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Системата за безопасност в морските пространства ще бъде обсъждана на кръгла маса

13.10.2021, 09:54

Да се организира междуведомствена работна кръгла маса на националните институции, които отговарят за контрола на корабоплаването и сигурността в морските пространства. Това предлагат министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Предложението е получило подкрепата и на министър-председателя Стефан Янев. На форума ще бъде обсъдено оптимизирането на системата за безопасност в националните морски пространства.
Предложението е резултат от проведено работно съвещание на тема „Усъвършенстване на контрола в морските пространства“. То се състоя в Командването на Военноморските сили (ВМС) в град Варна по инициатива на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Разгледани бяха контролът, осъществяван от ВМС и другите институции на корабоплаването, и възможностите за търсене и спасяване на море.
Представителите на ВМС и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ изнесоха доклади и направиха анализ на морското пространствено планиране и контрола на корабоплаването в националните морски пространства. В резултат от дискусията бе формулирано предложение за оптимизиране на контрола на корабоплаването, посредством организационни и координиращи действия.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Инженер от ВМС на САЩ бе уловен в опит да продаде секретни данни за ядрена подводница

13.10.2021, 09:24

Съпруг и съпруга бяха арестувани в събота, 9 октомври, след като изпращат строго секретна информация за американските ядрени подводници до човек, който според тях е представител на чуждестранно правителство. Той всъщност е агент на ФБР под прикритие, който събира доказателства срещу мъжа. Двамата са обвинени в нарушения на Закона за атомната енергия.
Обвиненията са повдигнати срещу 42-годишния Джонатан Тоби и съпругата му Даяна Тоби, на 45 години, която му помага да предаде секретната информация. Министерството на правосъдието заявява, че Джонатан е продавал тайни през последната година на това, което според неговите представи е чужда държава. Не се разкрива на коя държава се опитват да продадат тайните.
Арестът става в Западна Вирджиния, след като и Джонатан, и Даяна пристигат на предварително уречено място, на което трябва да предадат секретната информация.......Прочети още

 

 

Китай разработва безпилотни бойни кораби

12.10.2021, 21:30

Китай провежда изпитания на експериментални бойни безпилотни кораби в секретна военноморска база в северозападната част на страната, съобщи USNI News, позовавайки се на спътникови снимки и на данни от открити източници.
Според изданието, два безпилотни кораба са били забелязани в нова морска база на около 14 км от базата за подводници в Сяопиндао и на 8 км от големия корабостроителен център Далян.
За единия от корабите се казва, че приличал на JARI, забелязан в района през 2020 г. Става въпрос за малък ескадрен миноносец, снабден с мощно въоръжение. Вторият кораб наподобява голям катамаран, който също има сходни с JARI характеристики.
Изданието посочва, че Китай неведнъж е провеждал изпитания на своите безпилотни кораби във военноморското пристанище близо до Далян. Строителството му започна през 2016 г. и според спътниковата информация е продължило 2 години. Оттогава то се използва периодично за провеждане на краткосрочни изпитания и учения. Отдалечеността на пристанището от основните военноморски бази осигурява пространство за безопасни маневри.
По информация на медията, Китай разполага с достатъчен брой проекти на безпилотни кораби. Някои от тях са представени на изложби на въоръжения, а за другите се знае единствено от изтекли в публичното пространство разузнавателни данни.
Източник: БНР

 

Предстои среща на поколенията във Военновъздушните сили

12.10.2021, 20:05

Традиционната среща на поколенията във Военновъздушните сили ще се проведе в четвъртък, 14 октомври от 13,30 ч. във Военна академия „Георги С. Раковски“. Тя е под мотото „Подкрепа на младежкия, професионалния  и научния устрем“.
Посветена е на празника на българските Военновъздушни сили – 16 октомври, 105-та годишнина на изтребителната авиация и 62 години от създаването на катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“ в академията.
Организатори на проявата са Военна академия „Георги С. Раковски“, Командване на ВВС и фондация „Български военновъздушни сили“.

 

В 29-ти механизиран батальон – Шумен тържествено отбелязаха 137 години от създаването на славния 7-ми пехотен Преславски полк

12.10.2021, 14:08

Днес, 12 октомври, командването и личния състав на 29 механизиран батальон – Шумен от състава на Единен център за начална подготовка – Плевен, отбелязаха 137 години от създаването на славния 7-ми пехотен Преславски полк, чиито наследник е формированието.
В своето обръщение заместник - командирът на батальона майор Ерхан Сюлейман поздрави личния състав с думите: “Изразявам своята благодарност за ежедневните усилия, които полагате и неспирния стремеж да служите с чест и достойнство на Родината! Благодарение на Вашите знания и опит, вие – офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители от състава на батальона, изпълнявайки безупречно задачите си и по трите мисии на въоръжените сили, доказвате, че българските воини могат и служат така, както го изисква воинският дълг. Бъдете и занапред достойни наследници на славните преславци!“ По повод празника бяха наградени отличилите се  военнослужещи и цивилни служители.
След церемонията батальонът извърши 10 км пеши марш до паметника 1300 години България.
29-ти механизиран батальон – Шумен е наследник на славния 7-ми Преславски пехотен полк, създаден с указ на княз Фердинанд от 12 октомври 1884 г. Създадено преди повече от столетие формированието изминава дълъг и сложен път на развитие, претърпява множество промени и преобразувания, но продължава да носи достойно завещаното от 7-ми Преславски пехотен полк.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Шумен дава пример за срочната служба в доброволния резерв

12.10.2021, 12:18

„Българските граждани, които са преминали срочна служба в доброволния резерв по чл. 59, ал. 1 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, се ползват с предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация при постигнати равни крайни резултати от проведената процедура.“ Това е записано на сайта на Община Шумен в обява за конкурс за заемане на длъжност.
Вярно е, че все още срочната служба в доброволния резерв не е стартирала. Според заповедта на министъра на отбраната това ще стане от 10 януари следващата година. На 22 октомври изтича срокът за подаване на документи за първите 150 места. За 30 от тях обучението ще бъде в Шуменския факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ. Не може да се отрече, обаче, че по този начин  администрацията в Община Шумен подпомага набирането на кандидати, което й прави чест.  
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Турция поиска от САЩ още F-16

12.10.2021, 09:50

Турция е отправила искане за покупка на новопроизведени F-16 Block 70 и модернизационни китове за част от наличните изтребители от същия тип. За това съобщи Reuters, позовавайки се на собствени източници.
Според агенцията, турската страна е отправила на 30 септември официално искане за даване на проектодоговор (LoR for LOA) за покупката на 40 новопроизведени F-16 Block 70 и 80 модернизационни кита, за обновяване на наличните F-16C/D до стандарта V.
Евентуалната сделка, чиято приблизителна цена стойност е около $6 млрд., трябва да премине през две нива на одобрение. Първото е от Държавния департамент на САЩ. Ако такова одобрение бъде получено, то ще бъде уведомен Конгреса на САЩ за потенциалната сделка. Конгресмените имат право да започнат процедура по блокиране на бъдещия договор.
Държавният департамент, както и турското посолство в САЩ са отказали официален коментар за Reuters.
Турският вестник Milliyet, който се смята за приближен до средите на турския президент Реджеп Таип Ердоган пише, че е малко вероятно САЩ да одобрят сделката. Изданието подчертава, че различията между Турция и САЩ са много и далеч не се изчерпват само с покупката на прословутия ЗРК С-400, формално заради който Турция бе изхвърлена от програмата F-35 през 2019 г.
Milliyet пише и за това, че по време на интервюто, което Ердоган даде за американския телевизионен канал CBS на 28 септември 2021 г., турският президент изрично е посочил, че в момента САЩ затрудняват поддръжката на изтребителите F-16, с които страната му разполага и това не е признак на добри съюзни отношения между двете страни.
Американското издание Bloomberg пък пише, че въпросът с покупката на нови F-16, както и модернизацията на част от старите машини, ще бъде сред основните, които Ердоган ще обсъжда с американския си колега Джо Байдън по време на двустранните им разговори в рамките на срещата на G20, която ще стане факт на 30 – 31 октомври 2021 г.
Bloomberg, обаче посочва, че среща между Байдън и Ердоган може да няма въобще, а ако има такава, въпросът за оръжейния експорт за Турция едва ли ще бъде основния, особено на фона на липсата на ясни ангажименти от страна на турската страна по въпроса за С-400.
Интересно е, че на 28 септември Ердоган се срещна с руския президент Владимир Путин в Сочи. Официално бе съобщено, че една от обсъжданите сфери е била сътрудничество във военно-техническата сфера, като турският президент изрично е споменал, че са обсъдени въпросите за покупка на реактивни двигатели и бойни самолети.
Така, посланието, което Ердоган се опитва да изпрати към САЩ е пределно ясно – продайте ни нови F-16, иначе ще получим бойни самолети от Русия.
Не е кристално ясно обаче, дали Русия наистина има намерение да продаде модерни модели, като Су-35 или Су-57 на Турция, която все пак е член на НАТО и може да направи нов рязък завой към САЩ, особено при падане на Ердоган от власт.
Турция имаше намерение да купи 100 броя F-35A, като те да заменят сега използваните F-4 и най-старите F-16. Изхвърлянето на югоизточната ни съседка от програмата, обаче я остави без реалистичен вариант за обновяване на бойната си авиация.
Страната работи по създаването на изтребител от следващо поколение от почти десетилетие, но напредъкът там е малък. Програмата известна, като TF-X цели създаването на двудвигателен многоцелев изтребител с максимална излетна маса от 27 тона. Основен изпълнител е местната компания TAI. Доскоро се твърдеше, че първият прототип ще полети през 2023 г., но това лято от TAI заявиха, че срокът се измества за 2025 г.
Така или иначе, малко вероятно е TF-X да бъде приет на въоръжение преди средата на 2035 г.
Турция вече стартира процес за удължаване на ресурса на наличните F-16 Block 30 доставени в края на 80-те и началото на 90-те, като целта е да се осигури експлоатацията им поне до 2030 г. Паралелно с това се работеше и по модернизацонна програма за по-новите машини от този тип, която до голяма степен бе еквивалентна на F-16V предлаган от Lockheed Martin.
Турските ВВС в момента разполагат с около 13 ескадрили F-16 (около 230 – 240 броя), включително учебните и изпитателните части, както и една ескадрила с F-4. Има индикации, че боеготовността на наличните F-16 е паднала до под 50%, заради обтегнатите отношения със САЩ. - Още за ВВС на Турция
Източник: https://aero-bg.com/

 

The National Interest: Колко е силна армията на Турция?

12.10.2021, 09:26

Простираща се на два континента, Турция разполага с една от най-силните въоръжени сили в Европа или Азия, коментира американското списание The National Interest.
С численост над 400 хил. души, въоръжените сили на Анкара са разделени на сухопътни сили, военновъздушни сили и флот. Съществуват и спец части, които са под директното командване на генералният щаб на турската армия. Преди години тя представляваше основната преграда пред страните от Варшавският договор, като беше изправена пред войските на България, Румъния и Съветския съюз, които във военно време биха могли да прекосят Тракия и да превземат Босфора.
След разпада на СССР, размера на турските въоръжени сили беше намален, като те освен това бяха механизирани. Турските военновъздушни сили са едни от най-силните в региона, като в състава си включват почти 300 изтребителя Ф-16. Турският флот също е един от най-големите в Източното Средиземноморие и разполага с множество подводници и морски пехотинци на свое разположение.
Голяма част от екипировката на войската е внесена от чужбина, но страната прави опити да създаде своя собствена военна индустрия. Турция разработва танкове и ракети и също така разширява връзките си с външни сили. Турските компании бяха включени в програмата за изтребители Ф-35, а след като страната беше изключена от нея сега се опитват да разработят собствени самолети. Като се има това предвид, Турция разполага с няколко основни оръжия в своя арсенал.
Едно от тях е крилатата ракета „SOM-J”. Тя беше създадена като част от програмата за изтребителите Ф-35 и представлява първата турска крилата ракета, създадена да поразява цели по земя и по море. Тя е създадена, за да бъде използвана от изтребителите Ф-35, но може да бъде прикачена и към Ф-16.
Турция също така разполага и с множество танкове „Леопард 2“, като германската машина е основният боен танк на сухопътните сили. Той разполага с напреднала и дебела броня, 120 мм гладкоцевно оръдие и дизелов двигател с 1500 конски сили. Той е бил разработен за да предостави на силите на ФРГ през студената война надежден танк в случай на съветска инвазия. След края на студената война Турция закупува няколкостотин използвани танкове „Леопард 2“. Те обаче не разполагат с подобренията, които други страни като Швеция, Сингапур и Германия използват.
През 2016 поне десет турски „Леопард 2“ танка бяха унищожени в сражения с „Ислямска държава“.
Турските военновъздушни сили разполагат с 270 изтребителя Ф-16, но страната също така е една от малкото производители на самолета. Опитът на Анкара с него стои в основата на разработеният в Турция самолет Т-FX. Той беше представен през 2019 г. в Париж.
Турция разполага и с множество подводници „Тип 209“, общо 14 на брой, което представлява един от най-големите подобни флотове в Средиземно море. Турските подводници са способни да се движат със скорост от 22 възела (около 40 км/ч) и са въоръжени с американски торпеда тип „Марк 37“.
Турция не е, строго казано, държава с ядрено оръжие. Въпреки това, статутът на страната като фронтова държава от Студената война доведе до това, че Анкара стана пазител на голям брой американски тактически ядрени оръжия. Съединените щати съхраняват приблизително 90 ядрени бомби във военновъздушна база в Инджирлик, като 50 са разпределени за пилоти на ВВС на САЩ и 40, предназначени за пилоти на турските ВВС.
Ядрените бомби са поставени под строги военни мерки за контрол и безопасност от страна на САЩ, които правят почти невъзможно никоя друга страна, освен американските сили, да ги използва. Турските сили нямат достъп до тях, освен във военно време и дори тогава само под ръководството и надзора на американското командване. - Още за ВС на Турция

 

 

Александър Вулин за РИА Новости: Сърбия ще получи въоръжение и боеприпаси от Русия

11.10.2021, 21:42

Сърбия ще купува въоръжение и боеприпаси от Русия за нуждите на армията и полицията. Това обяви в интервю за РИА Новости министърът на вътрешните работи на западната ни съседка Александър Вулин.
„Не бих говорил за подробностите сега. Но армията и полицията, въз основа на сключени по-рано сключени споразумения и договори с Руската федерация, ще станат много по-силни, отколкото бяха преди“, коментира министърът.
Сърбия е най-големият вносител на руски оръжия в Европа. През последните няколко години Русия достави на страната 30 модернизирани танка Т-72МС и шест изтребителя МиГ-29.
По-рано държавният глава на Сърбия Александър Вучич поиска от руския президент Владимир Путин да помогне на страната му да се справи с енергийната криза.
Източник: Агенция “Фокус”

 

Отбелязваме бойното кръщение на българската брегова артилерия

11.10.2021, 21:18

На днешната дата 11 октомври през 1912 г. става бойното кръщение на българската брегова артилерия.
Началото на флотската брегова артилерия на Черно море е поставено през 1906 г. със закупуването на една двуоръдейна 240-мм батарея от френската фирма „Шнайдер“. Монтажът на оръдията в местността Св. Никола [днес „Почивка“] край Варна започва през 1909 г., а през 1910 г. се провеждат първите изпитателни стрелби.Бойното кръщение на бреговата артилерия е по време на Балканската война.
За този епизод от войната, изследователят на морската и бреговата ни артилерия полковник Петко Велев пише: „На 11 (24) октомври турският крайцер „Меджидие“ навлиза в залива и в далекобойността на батареята, но извън минното заграждение. Железов командва „залп!“ с 240 мм батарея. Точността на попаденията е респектираща. Един от снарядите пада близо до кораба – къс, а другият много близо до кораба – дълъг. На артилерийски език това се нарича – целта е накрита на вилка. Противниковият крайцер прави рязък ляв завой и с обратен курс започва бързо отдалечение. При дадения втори залп корабът вече е излязъл извън възможностите на батареята и снарядите не го достигат … Крайцерът отговаря на огъня, но те не достигат позицията и падат във водата на неколкостотин метра пред батареята.

Това е първият, единствен и последен двубой на тази батарея с противников кораб. Макар и кратък, той изиграва решаваща роля за промяна на практическите задачи на ескадрата и нейната тактика. За командването на същата става ясно, че пред Варненския залив има създадена солидна минно-артилерийска позиция, която не може да бъде преодоляна, че собствените им оръдия, поради голямото им (над 20 годишно) износване, са загубили далекобойност, която е по-малка от тази на батареята, че точността на огъня на батареята и мощните 180 кг снаряди са опасни за навлизане по-дълбоко в залива. Поради това задачата за осигуряване на военните превози от Кюстенджа до Босфора не може да се изпълни чрез унищожаване на нашите миноносци в пристанището и тактиката им се променя. Скоро ескадрата турски кораби се изтегля далече зад н. Калиакра за непосредствена охрана на конвоите, където според тях нашите миноносци не биха рискували да се появят…“
Така бреговата батарея се включва ефективно в защитата на Варна. Днес едно от двете оръдия на батареята е експонат на Военноморския музей.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

109 години от създаването на Семафорно-наблюдателната служба на флота

11.10.2021, 21:05

Днес отбелязваме 109 години от създаването на Семафорно-наблюдателната служба на флота.
Преди 109 години в навечерието на Балканската война със Заповед по флота на Негово Височество №170/11.10.1912г. под ръководството на капитан II ранг Димитър Добрев се сформира Семафорно-наблюдателната служба на флота. Учредени са 11 семафорно-набюдателни поста по Черноморското крайбрежие – Шабла, Калиакра, Каварна, Екрене, св. Константин, Галата, Камчия, Емине, Месемврия, Созопол и Зейтин. За командир на Семафорно-наблюдателната служба е назначен лейтенант Никола Тодоров.
В периода 1913 г. – 1917 г. Семафорно-наблюдателната служба се разширява, като включва в състава си и 14 поста по поречието на река Дунав и 9 поста в Беломорското крайбрежие.
През пролетта на 1944 г. Семафорно-наблюдателната служба значително разширява състава си, като увеличава броя на постовете, комплектовани по щата за военно време. В края на годината морското наблюдение разчита на 23 гранично-наблюдателни поста, разположени по цялото Черноморско крайбрежие.
С откриване на преимуществата на радиолокационните станции, командването на ВМС взема решение за изграждане на брегова радиолокационна система за наблюдение и през 1956 г. започва монтиране на радиолокационни станции „Лот-М“ и опознавателните апаратури „Никел-К“ на постовете за наблюдение и свръзка.
На 01 юни 2008 г. действащите сили за брегово наблюдение по Черноморското крайбрежие са обединени в едно военно формирование 32300, подчинено на Щаба на ВМС.
Така за първи път в историята си, бреговите постове за радиотехническо наблюдение по цялото българско Черноморие се обединяват в една структура, която става първоприемник на славните традиции на създадената през 1912 г. Семафорно-наблюдателна служба.
На 01.07.2011 г. официално е открита „Бреговата радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница – ЕКРАН“, осигуряваща създаването на единна картина на обстановка на море.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Руски капитан: Американската подводница може да се е сблъскала само с друга подводна лодка

11.10.2021, 20:51

Американската ядрена подводница USS Connecticut (SSN 22) се завърна на собствен ход във военноморската база на о. Гуам, след като на 2 октомври се сблъска с неизвестен обект. САЩ съобщиха за инцидента шест дни по-късно. Вече започна оценката на нанесените на подводната лодка щети. Военноморският флот на САЩ съобщи, че при удара не е засегнат реакторът на USS Connecticut. Единадесет подводничари пострадаха при инцидента. Той стана по време на международни маневри в Азиатско-тихоокеанския регион, в които участваха сили на редица страни, а целта – демонстратиране на сила пред Китай.
Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян заяви, че Китай е сериозно загрижен за инцидента и помоли САЩ да изяснят точното място на сблъсъка и да предоставят повече подробности. Той също така отбеляза, че Китай и неговите съседи имат право да задават въпроси на Вашингтон за случая и да разберат истината.
Това не е първи инцидент с американска подводница. През 2005 г. атомната USS SAN FRANCISCO (SSN-711) удари подводен скалист масив на дълбочина 160 метра. Тогава загина един моряк, а 98 подводничари бяха ранени. Подводницата изплава успешно.
Много такива инциденти възникват поради некоригирани карти, използвани на кораба. Екипажът трябва да знае обстановката в района, да проследява например коралови рифове, плитчини, които могат да променят позицията си, и други подводни обекти“, коментира пред „Известия“ бившият командир на подводница контраадмирал Всеволод Хмиров. „Не можем да правим предположения за тази конкретна ситуация, тъй като не е известно на каква дълбочина е плавала подводницата. Но една от причините винаги са действията на екипажа. В допълнение към изправността на оборудването, важна е готовността и професионализмът на екипажа, който трябва да може да контролира подводница, за да не се случват подобни инциденти“, добавя още той.
Бившият командир на атомната подводница, капитан I ранг Игор Курдин от ВМФ на Русия, смята, че версията за сблъсък с друга подводница не може да бъде изключена, въпреки изявленията на САЩ.
„Има така наречена безопасна дълбочина на плаване. Това е 45 метра както за нас, така и за американците“, коментира той. „Това означава, че не можем да се сблъскаме с нито един надводен кораб, защото никой няма такова газене. Ако беше в арктическите райони, това можеше да е сблъсък с айсберг. Но те са в топлото Южнокитайско море. Следователно можем да предположим само един вариант – сблъсък с друга подводница“, отбелязва кап. Курдин.
Въпреки факта, че както руските, така и американските и други подводници са оборудвани със съвременни сонарни и други средства, подобни сблъсъци се случват регулярно, според думите на кап. Игор Кудрин. Поради особеностите на водната среда, двете подводници могат просто да се намират в зоната на „акустичната сянка“.
Според морските традиции, в случай на сблъсък, и двете подводници трябва да изплават и да съобщят за това, да поискат помощ, обяснява още бившият руски капитан и допълва, че по правило един от участниците в инцидента предпочита да се скрие, за да остане неизвестен.
Източник: https://www.maritime.bg/

 
 

Тактически учения с бойни стрелби на формирования от 61-ва механизирана бригада

11.10.2021, 16:35

От 04 до 10 октомври на учебен полигон „Корен“ се проведоха тактически учения с бойни стрелби на формирования от състава на 1-ви, 2-ри, 3-ти механизиран батальон и самоходен артилерийски дивизион от 61 Стрямска механизирана бригада под ръководството на командирите на батальони и дивизион, с което в бригадата завърши етапът на подготовка на рота/батарея, съобщава КСВ. Отработените бяха въпроси бяха свързани с развръщане на маневрените формирования и формированията за бойна поддръжка, организиране на бойните действия и взаимодействието на местността, управление на подчинените формирования при водене на отбранителни и настъпателни бойни действия. Действията на маневрените формирования бяха поддържани от самоходните минохвъргачни батареи и смесените противотанкови взводове на съответните батальони.
Ученията преминаха при много добра организация, като поставените от ръководството цели бяха постигнати напълно. Военнослужещите показаха висока мотивация и демонстрираха способностите си за изпълнение на поставените им задачи в условия, близки до реалните.
От 13 до 15 октомври предстои провеждането на тактическо учение „МИРЕН СТРАЖ 21” за сертифициране на втори механизиран батальон, като формирование от състава на пехотна бригада тежък тип. Темата на учението е „Отбрана на механизиран батальон в първи ешелон на механизирана бригада”.
Източник: https://otbrana.com/

 

От утре започва отбелязването на Празника на авиацията и ВВС

11.10.2021, 16:30

На 16 октомври 2021 г. се навършват 109 години от първия боен полет на българската авиация. Във връзка с годишнината Kомандването на Военновъздушните сили организира следните мероприятия:
12 октомври: 11:00 часа – Връчване на годишни награди за офицер на 2021 г. на номинираните от родовете войски във Военновъздушните сили, осигурени от издателска и рекламна агенция „Еър груп 2000“.
 - Зала „Тържествена“ на Централен  военен клуб – София.
14 октомври: 14:00 часа – Валидиране на марка „70 години авиобаза Граф Игнатиево“ и среща на поколенията.
 - Аулата на Военна академия „Г.С.Раковски“ – София.
15 октомври: 10:00 часа  Ритуал по поднасяне на венци и цветя:
 - Паметникът на летеца (пред Народното събрание);
 - Алеята на летците (Централни софийски гробища);
 - Паметникът на загиналите летци (кв. „Иван Вазов“).
*******
Датата 16 октомври 1912 г. остава в историята като бойното кръщение на българската военна авиация. Пилотът поручик Радул Милков и наблюдателя поручик Продан Таракчиев летят със самолет “Албатрос” над Одринската крепост. Те разузнават разположението на резервите и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач. Извършен е първият боен полет в историята на нашата авиация, той е и първият боен полет в Европа. Освен разузнаване на силите на противника е осъществено първото над стария континент бомбардиране от въздуха в истинска фронтова обстановка. Доказано е, че самолетът може да бъде използван и като нападателно бойно средство.
С Разпореждане на Министерския съвет под № 400 от 01 юни 1963, 16 октомври е обявен за Празник на авиацията и Военновъздушните сили. - Още за ВВС

 

Гърция и САЩ ще подпишат във Вашингтон актуализиран протокол към споразумението си за сътрудничество в отбраната

11.10.2021, 14:35

Гърция и САЩ ще подпишат на 14 октомври във Вашингтон актуализиран протокол към споразумението си за сътрудничество в отбраната, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
Протоколът е бил подготвен след продължили около две години преговори между министерствата на външните работи и отбраната на двете страни, отбелязва телевизията. Подписи под документа ще поставят американският държавен секретар Антъни Блинкън и министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас.
Досега протоколът бе подновяван ежегодно, но за първи път актуализираният му вариант, който предстои да бъде подписан, ще е с петгодишна валидност. Документът ще доведе до значително засилване на военното присъствие на САЩ на о. Крит и в Александруполис, посочва още СиЕнЕн-Тюрк.
Телевизионният канал отбелязва, че подписването на протокола към настоящото Споразумение за отбранително сътрудничество между Гърция и САЩ идва след подписания на 28 септември договор между Гърция и Франция за стратегическо партньорство в отбраната и сигурността.
Атина очаква същевременно да получи от Блинкън писмо, в което държавният секретар на САЩ да даде уверения относно териториалната цялост и суверенитета на Гърция, отбелязва още телевизията.
Източник: bta.bg

 

В Плевен връчиха удостоверения на новоназначени войници

11.10.2021, 11:40

На строевия плац на Единния център за начална подготовка – Плевен в петък , се проведе тържествен ритуал по връчване на удостоверенията на първия модул новоназначени войници, съобщава КСВ.
В словото си командирът на ЕЦНП полковник Марин Господинов изрази увереност, че новоназначените войници ще се впишат достойно в новите си колективи и с действията си ще допринесат за издигане престижа на военната служба и реномето на българския войник зад граница.

В допълнение той каза, че придобитите от обучаемите знания и практически умения ще им  дадат основание с уважение да си спомнят за своите командири и инструктори и им пожела още по-големи успехи във военната служба, длъжностно развитие и повече енергия при изпълнение на задълженията им като защитници на родината ни.
Източник: https://otbrana.com/

 

Разхищения, измами за милиарди - какво остави след себе си САЩ в Афганистан

11.10.2021, 09:58

Камуфлажни униформи за афганистанската армия, чийто модерен десен би струвал допълнителни 28 млн. долара. Здравно заведение, посочено като разположено в Средиземно море…
Това е част от каталога с оплаквания за "разхищение, измама и злоупотреба" срещу усилията на Съединените щати за възстановяване на Афганистан - усилия на обща стойност 145 милиарда долара за 20 години - направени от главния инспектор на самите Съединени щати за войната. Но задълбочените одити, в които се описват тези констатации, в по-голямата си част са изключени от интернет по искане на Държавния департамент, позовавайки се на съображения за сигурност.
Общата стойност на войната според Пентагона е 825 млрд. долара, което е най-ниската оценка: дори президентът Джо Байдън цитира оценка, според която сумата е над два пъти по-голяма - повече от 2 трилиона долара, като тази цифра включва дългосрочните разходи, като например грижите за ветераните. Лихвите по дълга вече възлизат на стотици милиарди.....Прочети още

 

 

Вертолетоносач ще бъде новият флагман на Черноморския флот на Русия

19.10.2021, 09:47

Новият универсален десантен кораб-вертолетоносач от проект 23900 „Митрофан Москаленко“ ще бъде флагман на Черноморския флот на Русия.
Това ще стане след приключване на строителството на плавателния съд, което започна след провала на сделката за придобиване на хеликоптероносачи „Мистрал“ от Франция.
В Севастопол вече се подготвя инфраструктурата за базиране на кораба, съобщи руската информационна агенция ТАСС.
Корабът се строи в керченския корабостроителен завод „Залив“.
Първоначалните планове на Русия бяха флагман на Черноморския флот да стане вторият кораб от серията.
Универсалният десантен кораб, който ще бъде базиран в Черно море, е в състояние да транспортира група тежки хеликоптери с различно предназначение, както от няколкостотин до хиляда или повече морски пехотинци. Корабите от серията имат док за по-малки плавателни съдове, които осигуряват десантните войски, и транспортират бронирани машини.
В състава на Черноморския флот на Русия влизат над 260 единици – бойни кораби, катери, подводници и спомагателни съдове. Главната военноморска база е в Севастопол. Флотът разполага с пунктове за базиране във Феодосия и Донузлав (Република Крим), както и Новоросийск (Краснодарски край). Личният състав на Черноморския флот е най-малко 25 000 души. В момента флагман на флота е ракетният крайцер МОСКВА, проект 1164 „Атлант“. Корабът има водоизместване 11 280 т., далечина на плаване 7000 nm, максимална скорост 32 kn и екипаж от 680 моряци. - Още за ЧФ
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Няма добър и лош пистолет, важен е стрелецът

10.10.2021, 08:20
Чешкият СZ-75/85 е удбоен и надежден
Това е едно от най-успешните творения на чешките оръжейници. Пистолетът е създаден през 80-те години на миналия век с калибър 9×19 мм. Удобство, надеждност и простота на дизайна донася на това оръжие доста голяма популярност на запад. CZ-75/85 има отлична далекобойност и точна стрелба, а също така и много добра пробивна способност. Поради това броят на продадените копия от него е почти колкото на „Колт”.
Командоси от 7 държави гърмят с Heckler & Koch USP
Този пистолет е изработен от немската фирма Heckler & Koch в началото на 90-те години. През 1993 г. той е приет на въоръжение в Бундесвера и има голям брой модификации. Heckler & Koch USP е считан за едно от най-подходящите оръжия за специалните части и полицията. Той е изключително надежден и непретенциозен, има много точна стрелба. Оръжието може да се използва във всяка среда – и при голям студ, и при жега, не му влияе замърсяване или удар. Heckler & Koch USP е на въоръжение в спецчастите на Германия, САЩ, Италия, Франция, Украйна, Полша и Япония. В особеностите на пистолета трябва да се отбележат универсалната рама и буферната система за намаляване на триенето, както и възможността за бърза смяна на калибъра на боеприпаса.
„Стечкин“ пуска и откоси като автомат
„Стечкин“ е един от доста популярните пищови в света. Изработен е в СССР в края на 40-те. АПС (автоматичен пистолет Стечкин) използва патрон калибър 9х18 мм, автоматиката му работи на принципа на свободния затвор. Този пистолет е много популярен в Русия и в други бивши съветски републики. Предимството на „Стечкин“ е, че може да произвежда и автоматичен огън, което не е присъщо за обикновените пистолети. Кобурът му пък може да се използва и като приклад. Стандартният пълнител съдържа 20 патрона. АПС е разработен за служители на специалните служби, но много бързо е снет от въоръжение. Недостатъкът му е прекомерно тегло и обемност, което го прави неподходящ за скрито и продължително носене. Освен това е недостатъчно мощен. Въпреки това пистолетът е използван много успешно в десетки конфликти по време на Студената война и в горещите точки на територията на бившия СССР.
Beretta 92 се използва и с дясна, и с лява ръка
Един от най-добрите пистолети в света, създаден от най-старата европейска фирма за производство на оръжия. Той е приет на въоръжение през 1980 г., използва патрон 9 х 19 мм. Beretta 92. За неговите качествата е показателен фактът, че през 1985 г. е приет като основно въоръжение (вместо Colt M1911) в САЩ. Beretta 92 е в ръцете и на израелските войници. Всяка година се произвеждат около 100 хиляди пистолета от различните модификации. Има много версии на този пистолет, много популярен е моделът за гражданския пазар. Предимствата на Beretta 92 са отличната ергономичност, добър баланс, което осигурява висока точност и прецизност на изстрела. Специалната ръкохватка позволява да се стреля и лява, и с дясна ръка. Куршумът има мощна пробивна сила. Сред Негови недостатъци са теглото и чувствителност към замърсяване.
И бронежилетка не спасява от съветския TT
Това легендарно оръжие е първият съветски пистолет, разработен от оръжейния конструктор Токарев в началото на 30-те години. ТТ е на въоръжение в Червената армия през цялото време на Втората световна война. Използван е и във всички конфликти в следвоенния период, на въоръжение е и до днес в Русия. Пистолетът е просто и надеждно оръжие, което използва мощен патрон 7,62 х 25 мм. Пробива по-голяма част от всички модели бронежилетки. TT има сравнително малък размер, удобен е за скрито носене, въпреки че има оплаквания за ергономията на пистолета.
Walther PP е любимецът на танкисти и пилоти
Това е един от най-известните и най-успешните модели пистолети с изключително много произведени бройки. Walther PP е една от първите марки масови пистолети, който е с ударно-спусков механизъм с двойно действие. Разработен е през 1929 г. в Германия като полицейски пистолет, но по-късно е широко използван като лично оръжие. Любимото оръжие на танкисти, пилоти и моряци. През 60-те години на миналия век масовото производство на този пистолет е възобновено и продължава и до днес. Пистолетът се прави по лиценз и в САЩ. По света са произведени повече от милион такива оръжия. Съветският „Макаров” на практика е реплика на германския пистолет.
Colt M1911- легендата на миналия век
Colt M1911 е легендарен пистолет, създадена от гениалния оръжейник Джон Браунинг преди началото на Първата световна война. Той е на въоръжение в армията на САЩ и до ден днешен. Този пистолет е изпитал само една значителна модернизация през 1926 г. Армията на САЩ го е използвала в двете световни войни, в Корея, Виетнам и във всички конфликти по време на Студената война. Този пистолет е бил доставен в Русия по време на Първата световна война, а след това и по време на Великата отечествена война. Colt M1911 използва 0,45 патрон АКТБ (11,43 23 мм). Пистолетът има спусков механизъм с едно действие, което често се определя като една от основните му слабости. Както и високото тегло и размери.
Въпреки някои недостатъци Colt M1911 е най-известният и почитан пистолет на миналия век.
Белгийският FN Five-seveN е на мода сред US командосите
Белгийският пещов FN Five-seveN е създаден от белгийската компания Fabrique Nationale в края на 90-те години в допълнение към P90 автомат. А това определя и неговите характеристики. Пистолетът исползва същия уникален патрон 5,7?28 мм с остър връх, който пробива по-голямата част от съществуващите днес бронежилетки. Това оръжие е много популярно сред командосите от специалните части, особено в САЩ. В последните години тези оръжия са все по-търсени на цивилния пазар. FN Five-seveN е използван в няколко войни и конфликти.
Desert Eagle – емблематичното оръжие на Холивуд
Desert Eagle, дело на израело-американски екип, се счита за един от най-мощните пистолети в света. Разработката е от 80-те години. Патронът му е голям калибър (12.7 мм). Конструкторите са търсили мощно оръжие за лов и самоотбрана. Desert Eagle не е на въоръжение в нито една армия по света, не го използват и в специалните сили, но е любимото оръжие на Холивуд. Именно поради тази причина е едно от най-разпознаваемите оръжия в света. Професионалистите не използват Desert Eagle заради прекомерното му тегло и обемност. А и защото има чудовищен откат и оглушителен изстрел, поради което е забранен в стрелбища на закрито. Този пистолет не е много надежден и е с много скъпи патрони.

Бижуто Glock 17 стреля и под вода
Това е пистолетът, който оглавява топ 10, той е истински стожер в производството на късоцевни огнестрелни оръжия. Glock 17 използва патрони 9 х 19 мм Parabellum, като автоматиката работи на принципа на откат при къс ход на цевта. Историята за създаването на пистолета е много интересна. През 1980 г. е бил обявен конкурс за самозареждащ се пистолет за нуждите на австрийската армия и полиция. Заедно с другите утвърдени фирми участва и неизвестната Glock GmbH, която по-рано се е занимавала основно с доставката на щиковете на армията, изкопни инструменти и други боеприпаси, но никога и с оръжия. Въпреки това точно пистолет Glock 17 печели конкурса. Веднага е пуснат в масово производство. Отделно от австрийската армия, Glock 17 е на въоръжение в армиите и полициите на повече от трийсет страни по целия свят. За производството на пистолета е използвана удароустойчива и топлоустойчива пластмаса (полиамид), което го прави изключително здрав и лек. Освен това е и много устойчив на корозия, но при продължително използване неизбежно дава микропукнатини. Пистолетът има изключително точна и прецизна стрелба, много удобен за държане и лесен за разглобяване. Характерна особеност на този пистолет е, че той няма предпазител. Затова много бързо влиза в бойна готовност. С Glock 17 може спокойно да се стреля под вода. - Още пистолети

 

Варна върху гравюра на Йохан (Джон) Шьонберг от 1877 година

10.10.2021, 08:09

Рисунката (гравирана на дърво) е работа на Йохан (Джон) Шьонберг, австрийски военен художник и илюстратор*. По време на Руско-турската (Освободителна) война от 1877-1878 г. той е художник-кореспондент на „Илюстрейтед Лъндън нюз“ (The Illustrated London News). Гравюрата е поглед от брега към митницата, пристана и Варненския залив. На преден план - местни жители. На котва в залива е турски параход от който се разтоварват войски и муниции.
* Йохан (Джон) Непомук Шьонберг (Johann (John) Nepomuk Schonberg, 1844-1913).
Източник: http://morskivestnik.com/

 

Оръжие на победата: как легендарната картечница ДШК оставя следа в историята

10.10.2021, 08:04

Малко преди началото на Втората световна война в СССР е създадена 12,7-мм картечница. През следващите години тя не само придобива широко разпространение, но и оставя следа в световната история, пише The National Interest.
Смята се, че голямокалибрените картечници са създадени за по-ефективно унищожение на пехотата на противника. Много по-ценна особеност на това оръжие обаче е способността му да унищожава лекобронирана техника.
Разработката на ДШК започва в края на 1920-те години. Вече известният по онова време конструктор Василий Дегтярев получава задача да създаде голямокалибрена картечница, предназначена преди всичко за борба със самолетите на противника. Скоро Дегтярев представя своя ДК, който се отличава с ниска скорост на стрелба и пълнител, който побира само 30 патрона. Тези недостатъци стават причина картечницата да бъде модернизирана от Георги Шпагин – бъдещият създател на не по-малко известната ППШ. Той разработва модул за лентово подаване на патроните и прави още няколко подобрения. В края на 1930-те години започва и серийното производство на ДШК.
"Душката" работи с патрони 12,7х108 мм. Те са с 9 мм по-дълги от тези, които използват американците (M2 12,7x99мм), заради което ДШК може да пробива броня с дебелина до 15-20 мм на разстояние до 500 м. Принципно М2 се смята за малко по-точна, а ДШК – за по-лесна за обслужване. По време на войната са произведени 9000 ДШК. Те се монтират на камиони ГАЗ-АА, патрулни и торпедни катери, бронирани влакове, танкове Т-40 и др.
Дори на по-късните етапи на войната немската авиация понякога създава доста проблеми на съветските танкове, затова скоро започват да монтират ДШК на танковете ИС-2 и самоходките ИС-152. Това позволява не само да се отблъскват и унищожават атакуващите самолети на противника, но и да се стреля по снайперисти по горните етажи на сградите в градски условия.
ДШК доказва полезността си в хода на войната, затова скоро след края ѝ е разработена усъвършенстваната ДШКМ, в която е променена конструкцията на устройството за захранване на пълнителя с патрони и монтирането на цевта. Смята се, че общо са произведени над 1 милион такива картечници. Те се изнасят в държави от Азия, Африка, Близкия изток и Източна Европа. Китай създава собствено копие на оръжието, което кръщава Ти-54, а под лиценз картечниците се произвеждат в Пакистан, Иран, Югославия, Румъния и Чехословакия.
Това оръжие оставя забележителна следа в историята. По време на битката при Диен Биен Фу бойците от Виетнам под командването на генерал Во Нгуен Зиап обкръжават укрепена база, където е разположена писта за самолети, осигуряващи доставки, както и за разузнавателни машини и изтребители. Виетнамците разполагат около 100 картечници ДШК, както и 80 тежки 37-мм зенитни оръдия на позиции, които им позволяват да контролират пистата. В резултат на операцията френските военни губят 62 самолети и достъпа си до надежден път за снабдяване. След седемседмичната обсада те се предават, което слага край на френското колониално присъствие в Югоизточна Азия.
ДШК се използват активно като зенитно оръдие и в хода на Виетнамската война. Те не са толкова смъртоносни, колкото по-тежките зенитни оръдия, затова могат по-лесно да се транспортират в Южен Виетнам, Камбоджа и Лаос. "Душките" са и много ефективни при борба с хеликоптери и неголеми самолети-разузнавачи като O-1 Bird Dog. Именно картечният огън, а  не ракетите "земя-въздух" и "въздух-въздух" са основната причина за загубите на американската авиация във Виетнам.
Картечницата се използва и за неутрализиране на бронирана техника. С нея се унищожават бронетранспортьори като М113 и дори някои БМП.
СССР на свой ред продължава да монтира ДШК (ДШКТ) на танкове и други бойни машини и картечниците на танковите куполи с цев, насочена към небето, се превръща в един от символите на съветската военна мощ.
По време на войната в Афганистан обаче съветските военни сами разбират колко е неприятно да си под обстрела на тази картечница. Възползвайки се от откритата местност, бунтовниците масово използват "Душки", за да обстрелват противника от укрепените си позиции в планините и пещерите. Картечниците се използват успешно и в Близкия изток и Северна Африка, където ги монтират на пикапи и камиони. Те са важен елемент от оборудването на въоръжените сфомирования на сомалийските полеви командири и изиграват важна роля в сраженията по улиците на Могадишу. ДШК, монтирани на камиони, и до днес играят важна роля в конфликтите на територията на Афганистан, Сирия, Либия и Ирак, посочва "Российская газета".

 

 

Пътят на оръжието

09.10.2021, 22:10

„Знаете ли кой ще наследи Земята? Оръжейните търговци. Защото всички други са заети да се избиват едни-други. Това е тайната на оцеляването. Никога не тръгвайте на война. Особено със себе си.“
Историята е много близка до реалната и не трябва да пропускаме фактите. Балканите се превръщат в територията, която получава едно смъртоносно завещание. Тонове оръжие, което трябва да се използва, ако евентуално възникне следващата световна война, като фронтът най-вероятно се очаква да бъде Европа. Веднъж след като едната страна официално капитулира, а бойният арсенал остава, но бързо има нужда от иновация, което означава бракуване на старото, като тук се заражда един особен проблем – никой не може да гарантира дали то се бракува или не.
Едно разследване на изданието VICE разказва историята на френски журналист, който успява да си купи бойна глава от България. Изненадани от резултата, журналистите от американското издание решават да разследват случая, като най-накрая дори достигат до човек, който се представя за пратеник на Осама Бин Ладен и който има намерение да закупи използвано ядрено гориво, за да произвежда мръсни бомби – практически тяхната сила не е като на атомна бомба, но пък е отново достатъчно мощна. Тяхното разследване можем да видим тук......Прочети още

 

Откриха учебна лаборатория 3DEXPERIENCE във ВВВУ „Георги Бенковски“

09.10.2021, 16:53

По време на годишната научна конференцията на ВВВУ „Георги Бенковски“ бе открита учебна лаборатория, в която ще се използва платформата 3DEXPERIENCE, съобщават от училището.
Лабораторията е съвместен проект на Хайкад Инфотех ООД с управител Спасена Генчева,  International Aviation Services (IAS), собственост на Тодор Иванджиков и ВВВУ „ Георги Бенковски“.
Началникът на катедра „Тактика, въоръжение и навигационна подготовка“ полковник доцент д.н. Милен Атанасов изрази удовлетвореността си, че в кабинетът дарен от „Дунарит“ АД ще има възможност да се използва и платформата 3DEXPERIENCE на Dassault Systèmes, пригодени изключително за Aerospace & Defense.
Това стана възможно благодарение на Хайкад Инфотех ООД- официален представител на инженерните IT решения на софтуерния концерн Dassault Systemes-CATIA, 3DEXPERIENCE, ENOVIA, DELMIA.
Абонамента към системата е дарение от фирмата на председателя на Асоциацията на Българската Авиационна Индустрия /АБАИ /Тодор Иванджиков – International Aviation Services (IAS), който е възпитаник на ВНВВУ „Георги Бенковски“.
Matteo Cocco презентира пред участниците в конференцията, преподаватели и курсанти  същността, основните характеристики и  функционалните възможности на платформата 3DEXPERIENCE на френския концерн Dassault Systèmes.
Заместник-началника по професионалното обучение и международното сътрудничество полковник Андриян Колев благодари на всички, благодарение на които се задълбочава и хармонизира съвместната дейност между науката, образованието и бизнеса.
Така, ВВВУ „Георги Бенковски“ се нарежда до българските ВУЗ и индустриални фирми, които вече успешно работят в областта на дигитализацията на университетското образование, научната дейност и производството, използвайки високотехнологичните проекти на Dassault Systèmes.
Източник: https://otbrana.com/

 

САЩ продават на Австралия 12 хеликоптера и 1 самолет за над 1 милиард долара

09.10.2021, 14:00

Съединените щати ще продадат на Австралия 12 щурмови хеликоптера “Сийхоук” и един самолет за радиоелектронна война “Гроулър” за над един милиард долара, съобщи Държавният департамент, цитиран от Франс прес.
Австралия, която неотдавна сключи стратегическо партньорство със Съединените щати и Обединеното кралство за противодействие на териториалните амбиции на Китай, бе поискала да се сдобие с 12 хеликоптера МХ-60-Р.
Американското правителство е уведомило Конгреса, че е решило да изпълни тази заявка, каза Държавният департамент.
Хеликоптерите “Сикорски СХ-60 Сийхоук” са мултифункционални. Те могат да кацат и излитат от борда на кораб и да извършват операции срещу обекти на сушата и срещу подводници, но също така и спасителни, снабдителни и транспортни мисии.
Канбера пожела също така да закупи самолет “Боинг ЕА-18Г Гроулър”, специализиран в смущаването на комуникации. Американското правителство е приело и това искане.
Източник: bta.bg

 

Грандиозен скандал със секс и нацизъм в немската армия

09.10.2021, 13:34

Германски военнослужещи са били отстранени от германския гвардейски батальон след подозрения за сексуална агресия и за сформиране на крайнодясна група, предадоха световните агенции.
Обикновено военните от батальона участват в церемонии по посрещане на чуждестранни лидери, припомня Франс прес.
Първи разкрития по случая направи изданието "Шпигел". То съобщи за отвратителни ритуали по посвещение и за сексуални агресии срещу новобранци. Освен това свидетел е разказал, че в батальона се била формирала и крайнодясна група, включваща най-малко шест военнослужещи. Те се били кръстили "Шайката на вълците". Лидер на тази група отправил расистки обиди срещу военни от чуждестранен произход. Друг представител на групата пък носил тениска с надпис, включващ цифрата 88 на гърдите и текста "Ние сме кафяви" на гърба. Цифрата 88 се асоциира с осмата буква от латинската азбука H и с нацисткия поздрав Heil Hitler (Хайл Хитлер). Надписът на гърба пък се асоциира с това, че първоначално паравоенното крило на нацистката партия е носело кафяви униформи, предава БТА.
В последно време бе съобщено за случаи на военни с крайнодесни убеждения и това безпокои правителството на Ангела Меркел. Сред тези военни имаше и членове на специалните сили.
През юни батальон, разположен в Литва, беше отзован, след обвинения в расистко и антисемитско поведение.
Миналата година отряд от специални сили беше разформирован заради това, че членовете му откраднали голямо количество муниции и изпълнявали хитлеристки поздрав по време на празник.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Каракачанов и Панайотов в спор за бойни машини

09.10.2021, 13:13

Бившият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов алармира, че наближава крайният срок за решения по проекта за новите бойни машини. От сегашното ръководство на военното ведомство уверяват, че Щабът на отбраната има анализ на вариантите.
Проектът за новите бойни машини е единственият от трите големи проекта, който не се осъществи по време на управлението ГЕРБ-„Обединени патриоти“.
Още в средата на март, по време на редовния кабинет, процедурата за машините беше прекратена. С мотива, че двете класирани фирми значително са превишили одобрената цена от около милиард и двеста милиона лева, без ДДС.
През май пак предишното правителство предложи ТЕРЕМ да поеме поръчката. Но до решение не се стигна заради редовните, а след това и заради няколкото извънредни избора.
Именно заради това с днешна дата бившият военен министър Каракачанов смята, че нещата се бавят.
„Има едни разчети, които са валидни към това време, имат своята давност. Ако се позабавят още един, два месеца, всичко трябва да почне отначало, това означава поне още две години губене на време и доста повече пари, това означава“.
Министерството на отбраната има документ от Щаба на отбраната с анализ на вариантите, каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов.
„В момента се разглеждат тези варианти. Ще изберем един и ще работим по него. Проектът ще бъде осъществен. Сухопътните войски ще получат тежките бронирани машини, от които имат нужда“.
А парите от милиард и 200 милиона не били малко…
„Защото от разговорите между потенциални изпълнители и такива, които са участвали в предишния конкурс, имам уверение, че парите са достатъчни“.
Работата по новия бюджет за отбрана ще вземе предвид нуждите на армията, увери Георги Панайотов.
„От крайната цел до 2023 година ще бъде разходите за отбрана да са два процента от брутния вътрешен продукт, от които 20 процента ще бъдат заделени за придобиване на ново въоръжение“.
Източник: https://fakti.bg/

 

Климатичният план на Пентагона: Водене на военни действия в един по-горещ и по-суров свят

09.10.2021, 09:30

Нов план на Пентагона призовава армията на САЩ да отчита реалностите при по-горещи и по-сурови условия на Земята – от това да превърне влошаващите се климатични обстоятелства в задължителна част от стратегическото планиране до обучаване на войските как да пазят своите водни запаси и да лекуват топлинни травми.
Пентагонът, чиито изтребители, самолетоносачи, конвои от камиони, бази и офис сгради изгарят като цяло повече петрол от повечето страни, беше едно от федералните ведомства, на които президентът Джо Байдън нареди да преразгледат своите планове за климатична устойчивост, след като встъпи в длъжност през януари. Двайсетина ведомства оповестиха своите планове вчера.
“Това са съществени стъпки не само за изпълнение на изискване, но и за защита на страната при всякакви условия”, заяви министърът на отбраната Лойд Остин в писмо, придружаващо климатичния план на Пентагона.
Планът беше оповестен, след като от десетилетия американската армия прави оценки, че климатичните промени са заплаха за националната сигурност на САЩ, имайки предвид повишените рискове от конфликт заради вода или други по-оскъдни ресурси, заплахите за американски военни обекти и снабдителски вериги и допълнителните опасности за войските.
Американската армия е най-големият институционален потребител на петрол в света и като такъв има значителен принос за влошаването на климата в глобален план. Но планът на Пентагона е съсредоточен върху приспособяване към климатичните промени, а не върху намаляване на причиняваното от ведомството значително замърсяване с изкопаеми горива, което съсипва климата.
Той очертава в делови дух пред какви рискове са изправени американските сили в мрачните времена, които предстоят в света: рухване на пътища под преминаващи конвои в резултат на разтопяването на трайно замръзнали територии; излизане от строя на важно оборудване при извънредни горещини или студове; конкуренция между американските войски в сухи региони в чужбина и местните жители за намаляващи водни запаси, което би предизвикало “напрежение или дори конфликт”.
Ставащите все по-опустошителни горски пожари в американския Запад, все по-мощните урагани по крайбрежията и все по-големите горещини в някои райони вече прекъсват учения на армията на САЩ и нарушават нейната боеготовност.
Новият план на Министерството на отбраната посочва като пример урагана Майкъл през 2018 г., връхлетял военновъздушната база “Тиндал” във Флорида. Освен че нанесе щети за 3 милиарда долара, бурята извади от строя за месеци наред главния обект за тренировки и зала за обучение в страната за летене с изтребители “Ф-22” тип “стелт”. Това беше само един от няколкото урагана и наводнения, засегнали дейности в американски бази през последните години.
Планът за климатично приспособяване се съсредоточава върху изтъкваната от него необходимост да се отчитат точните и текущи климатични данни и съображения при вземането на стратегически, оперативни и тактически решения. Това включва продължително обучение на висши офицери и други по климатична грамотност, както я нарича докладът.
“Ако не бъде внедрено по подходящ начин разбиране за рисковете, свързани с климатичните промени, може значително да се увеличат разходите на министерството за приспособяване и оперативни нужди с течение на времето, . . . да бъде застрашена снабдителската верига и/или да се стигне до отслабване и неактуалност на капацитета на министерството”, предупреждава планът.
Според американското Управление за енергийна информация министерството на отбраната от 2001 г. консумира цели 80 процента от цялото потребление на енергия в САЩ годишно.
Съсредоточаването на американската армия върху оборудване с по-голяма енергийна ефективност намалява в някои отношения използването на изкопаеми горива и позволява на някои военни кораби например да увеличат обхвата и времетраенето на своите назначения, казва армията.
Но вниманието на Пентагона продължава да е насочено главно към задачата му да поддържа ударната мощ на армията. Оповестеният вчера план предлага да бъдат разполагани технологии, смекчаващи измененията на климата, като устройства за съхранение на енергия и микромрежи, когато това съответства на задачата за отбрана на САЩ. Той предлага да се “проучат”, а не да се разпореждат, стъпки като това да бъдат призовани доставчиците да докладват какво замърсяване с изкопаеми горива причиняват.
Източник: bta.bg

 

Операция "Връх на надеждата": как ЦРУ краде съветски хеликоптер Ми-25 от Чад

09.10.2021, 08:14

Военната техника на СССР е високо ценена от военните в чужбина, затова те се опитват да се сдобият с нея по най-различни начини, пише "Российская газета", като цитира интернет изданието War is Boring. През юни 1988 г. ЦРУ успява да открадне военен хеликоптер Ми-25 съветско производство. Машината е изоставена от пилоти от ВВС на Либия на авиобазата Уади-Дум по време на войната с Чад.
Ми-25 (експортен  вариант на Ми-24Д, отличаващ се с някои изменения в състава на оборудването) привлича интереса на Пентагона заради своите високи летателни характеристики и мощно въоръжение.
"Моделът Hind-D представлява голям интерес за САЩ, тъй като по онова време това е най-тежкият боен хеликоптер и има възможности, за които американските пилоти могат само да мечтаят", се посочва в материала на интернет изданието.
Освен мощно и разнообразно въоръжение, съветският вертолет може да транспортира и осем военни в отделна кабина. Американското разузнаване проявява интерес и към уникалното брониране на Ми-25.
Властите в Чад дават зелена светлина за тайната операция на ЦРУ, но не гарантират нейната сигурност. Либийските военни все още действат в този район. Освен това предаването на машината на американците може да предизвика и дипломатически скандал.
Американските военни прекарват в Чад общо 67 часа. В операцията, наречена "Връх на надеждата", са задействани два американски хеликоптера MH-47 (вариант на СН-47 за специални операции), два самолета C-130 Hercules и транспортен самолет C-5 Galaxy. Включват се общо 75 военни, които са прикривани от въздуха от френски изтребители Mirage F1.
За операцията американските пилоти от 160-и авиационен полк със специално предназначение (известни като "Нощните ловци") се готвят няколко месеца. Тя започва на 10 юни 1988 година. Независимо от пясъчната бюра, американските хеликоптери изминават 970 км под прикритието на нощта и пристигат в Африка. От Ми-25 са свалени всички всички витла и друго оборудване, а след това той е транспортиран на външно очакване до летището на столицата на Чад – в Нджамена. Оттам Ми-25 заминава за САЩ. - Още за Ми-24

 

 

Приключи летателната тренировка European Spartan Exercise 2021

08.10.2021, 22:07

Вчера, 7 октомври 2021 г., на терминала на летище Пловдив се проведе официалната церемония по повод закриването на летателната тренировка European Spartan Exercise 2021 (ESE 2021) и връчване на сертификати на участниците. Това съобщиха от ВВС.
ESE 2021 се организира и провежда от българските ВВС и в нея взеха участие, освен родните военновъздушни сили и въздушните армии на Италия, Литва и Словакия. Всички те с по един самолет C-27J, а също и личен състав и техника от Сухопътните войски, Съвместното командване на специалните операции, Военномедицинска академия и Командването за логистична поддръжка.
Церемонията започна в 15,30 часа, след изпълнение на планираните за деня мисии. В своите приветствия към участниците и гостите на церемонията, представителите на Европейската агенция по отбрана и Тренировъчния център на италианските Военновъздушните сили в Пиза, подчертаха приноса на тренировката за повишаване на оперативната съвместимост, благодариха на домакините за гостоприемството и изразиха задоволството си от постигнатите резултати.
Ръководителят на тренировката полковник Пейо Дончев, от Командването на ВВС, връчи сертификати за успешното ѝ завършване.
На събитието присъстваше заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, който в приветствието си към участниците акцентира върху важността на подобен вид подготовки и техния принос за изграждането и поддържането на способности за изпълнение на задачи по мисиите на Въоръжените сили, в национален и съюзен формат. Бяха връчени и плакети от името на командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров.
На церемонията присъстваха командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, командирът на 16-та транспортна авиационна група – Враждебна полковник Филип Ангелов, заместник-командирът на Съвместното командване на специалните операции полковник Иван Райков, заместник-началникът на щаба на ВВС полковник Юрий Луканов, началникът на отдел “Подготовка” във ВВС полковник Николай Тушев и началникът на ВМА – Пловдив полковник Ангел Гозманов.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Базоя миночистач “Шквал” ивърши преход до турското пристанище Самсун

08.10.2021, 21:33

На 7 октомври, базов миночистач “Шквал ” с бордови номер 62, застана в пристанище Самсун. От 30 септември до 07 октомври корабът, в състава на Втората постоянна противоминнa група на НАТО (SNMCMG2) извърши преход от пристанище Батуми, Република Грузия до пристанище Самсун, Република Турция.
По време на прехода бяха изпълнени учения по прехвърляне на леки товари и поща на ход, буксировка на аварирал кораб, комуникационни тренировки с използване на светлинен семафор и флагове. Беше отработено и тактическо маневриране на корабите, както и тренировки по борба за живучест на кораба на ход. На 30 септември групата проведе противоминна операция в териториалните води на Република Грузия.
Командирът на противоминната група, капитан I ранг Хавиер Нунез Де Апарисио от ВМС на Испания благодари за отлично изпълнените задачи на командира на базов миночистач „Шквал“ – капитан  III  ранг Христо Генчев и на екипажа на кораба.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Босна и Херцеговина инвестират в спасителна и противопожарна авиация

08.10.2021, 20:10

Правителството на Федерация Босна и Херцеговина е взело решение за покупка на противопожарни самолети и спасителни вертолети. Това съобщава сръбската авиационна медия Tango Six.
Изданието съобщава, че правителството на федерацията е решило да купи два противопожарни самолета Air Tractor и два вертолета за спасителна дейност. Според Tango Six иде реч за два противопожарни AT-802 Fire Boss (единият едноместен, а другият двуместен). Вертолетите ще са Bell 505 и Bell 412.
Машините ще бъдат експлоатирани от „Гражданска защита” на федерацията и ще се занимават с разбообразни задачи, включително борба с пожарите, търсене и спасяване, медицинска евакуация, превоз на спасителен персонал и други подобни.
Паралелно с това, стана ясно, че кантона Сараево смята със собствени средства да купи един вертолет, който също да се занимава със спасителна дейност.
Федерация Босна и Херцеговина е част от държавата Босна и Херцеговина. В нейния състав влиза и Република Сръбска. Там вече започна изграждане на система за HEMS (спешна медицинска помощ по въздуха).
Източник: https://aero-bg.com/

 

Полева подготовка на УТК „Црънча“

08.10.2021, 17:18

През тази седмица  формирование от Съвместното командване на специалните операции проведе полева подготовка на УТК "Црънча", съобщават от СКСО.
Бяха проведени полеви занятия по тактико-специална подготовка, засягаща активни елементи и действия по време на устройване на засада, алпийска подготовка и военна топография. Също така се проведоха и стрелби с щатното въоръжение в групата „Специални сили“ от различни позиции и способи денем и нощем.
Осигуряващите формирования в групата допълнително оттренираха елемент по развръщане на отделен комуникационно-информационен възел и команден пункт.
Поставените цели на полевата подготовка са изпълнени в пълен обем, а участващият личен състав значително повиши нивото на своите способности.
Източник: https://otbrana.com/

 

Полковник Теодор Тодоров е новият командир на Мобилна КИС

08.10.2021, 17:15

Тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Мобилна КИС“ се проведе вчера на строевия плац на формированието в Горна Малина. В присъствието на командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, временно изпълняващият длъжността майор Даниел Димчев сдаде длъжността на полковник Теодор Тодоров, съобщават от СКС.
“Назначаването на полковник Тодоров на тази длъжност е израз на висока оценка от досегашната му дейност. Пред Вас стои дълъг и изпълнен с предизвикателства път, пред Вас стоят задачите да установите едно нормално и устойчиво темпо в Мобилната КИС за ефективно изпълнение на всички дейности по отношение на комуникационно-информационната поддръжка на Съвместното командване на силите. Да утвърдите и повишите авторитета на  Мобилната КИС в гражданското общество, така че всеки един офицер, сержант и войник да бъде горд, че служи в това формирование.
Желая Ви добро здраве и успех. Все така всеотдайно и отговорно изпълнение на поставените пред всички вас задачи“, с тези думи генерал-майор Валери Цолов се обърна към полковник Тодоров и го поздрави за назначаването му на новата длъжност.
Майор Димчев сдаде чисто и неопетнено знамето на формированието на командира на СКС, а той от своя страна връчи знамето на новия командир, който обеща да го пази.
В своето слово полковник Теодор Тодоров отбеляза, че приема тази длъжност с огромна отговорност и ясното съзнание, че пред него стои нелеката задача да бъде продължена традицията на неговите предшественици и, че предизвикателствата пред които ще се изправи са сериозни и изискват изключително много работа и последователност в действията.
„В своята работа ще разчита на професионализма, компетентността, дисциплината и отговорността на всеки един от Мобилна КИС, защото вие сте богатството на най-голямото формирование за осигуряване на полева комуникационно-информационна поддръжка в Българската армия“, допълни той.
На церемонията присъстваха още заместник-началника на щаба по ресурсите  на СКС полковник Юлиян Петров и офицери от Съвместното командване на силите.    
********
Полковник Теодор Тодоров е роден на 06.02.1975 година в град Велико Търново.
През 1998 г. завършва ВВОВУ „Васил Левски“  - Велико Търново със специалност „Свързочни войски“ и Военна академия „Г.С.Раковски“ с профил командно-щабен, специалност „Организация и управление на комуникационните системи“ през 2012 година.
Военната кариера на полковник Тодоров започва като командир на свързочен взвод в Горна Малина. През годините службата му преминава през различни командни длъжности. Той е първият командир на Националния мобилен модул по КИС на НАТО, което е и първото Натовско формирование в България.  Последната длъжност, която заема е главен експерт в отдел „Комуникационни мрежи и системи“ в Дирекция „Комуникационни и информационни системи“, Щаба на отбраната.
Източник: https://otbrana.com/

 

Турция е изпратила искане до САЩ за покупка на 40 F-16

08.10.2021, 12:31

Турция е изпратила на Съединените щати искане за покупката на 40 самолета F-16, предаде турската частна телевизия НТВ. В писмото, изпратено на 30 септември, се отправя искане и за модернизацията на 80 изтребителя F-16 от инвентара на Турските въоръжени сили, предаде БТА.
Искането на Турция ще бъде разгледано от Пентагона. Ако бъде дадено разрешение, то ще бъде прехвърлено към Конгреса на САЩ за финално одобрение. Едва след това продажбата би могла да бъде осъществена.
Според икономически кръгове стойността на продажбата възлиза на 10 милиарда долара.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и президентът на САЩ Джо Байдън предстои да се срещнат в Рим покрай срещата на Г-20 в края на октомври. Очаква се по време на разговора да бъде повдигната темата за изтребителите, които Турция желае да купи.
НТВ посочва, че процедурата по евентуална продажба е дълга. Първо Пентагонът следва да се свърже с компанията Локхийд Мартин, която да предложи цена. После предстои процес на одобрение от Държавния департамент, а след това идва и получаването на одобрение от Конгреса. Ако всички тези процеси приключат благоприятно, това ще означава че е прието искането на Турция както за продажба на нови самолети, така и за модернизация на сега наличните, пояснява НТВ.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 
 

Винтовката на Мосин: "трилинейната" легенда на Русия

08.10.2021, 09:30

С простата си конструкция, но по-голяма здравина и надеждност от по-изтънчените си конкуренти, "трилинейната" винтовка на Мосин се превръща в стожер на Руско-японската война, двете световни войни и Руската гражданска война благодарение на практическите си достойнства, доказани на бойното поле.
При споменаването на думите "руско" и "оръжие", в съзнанието на повечето хора веднага изниква Калашников АК-47. Не толкова славен, но не по-малко достоен съперник на емблематичния автомат обаче е трилинейната винтовка на Мосин от 1891 година. Тя е стожер на Руско-японската война, двете световни войни и Руската гражданска война.
Винтовката на Мосин е толкова успешна, че е модернизирана четири пъти в рамките на половин век, докато на други страни им се налага да обновяват арсенала си с изцяло нови модели. Трилинейката, наречена така заради стария руски метод да се използва линия за измерването на калибъра на дадено оръжие, има впечатляваща служба по цял свят. През Втората световна война пленените винтовки на Мосин са били особено ценени от германските и австрийските войски заради своята ефективност и лесна употреба.
Мосинът е използван и от източноевропейските армии след Втората световна война, преди да стигне чак до развиващия се свят и да влезе в употреба във войните във Виетнам и Афганистан през 1970-те и 1980-те години.
Възникването му е продукт на времето, тъй като през последните десетилетия на 19-и век интензивната, бърза и точна стрелба стават все по-важни на бойното поле. Пушките с барут, с които изстрелват оловните куршуми, бързо са изместени от оръжия с по-малък калибър и пълнител.
Опитите да се адаптират по-старите модели обаче удрят на камък и поставят началото на поредната надпревара във въоръжаването сред водещите нации. През 1886 г. е направен пробив, след като Франция приема на въоръжение 8-милиметровата пушка на Никола Лебел. Тя използва амуниции с бездимен барут и е с два пъти по-голяма далекобойност от всяка друга пушка на бойното поле.
Русия незабавно купува мострена партида, взема най-успешните ѝ характеристики и прави някои сериозни подобрения. Цевта на руската винтовка, която се произвежда в Ижевския оръжеен завод, превъзхожда френския си предшественик. Тя е с по-малък трилинеен калибър (всяка линия обозначава ширина от 0,254 см, което се равнява на калибър 7,62 мм – образец, който ще доминира оръжейното производство през идните десетилетия). Така стрелецът може да носи повече амуниции в сравнение с чуждите модели с по-голям калибър. А през 1890 г. химикът Дмитрий Менделеев създава руска версия на бездимния барут.
Налице са всички предпоставки за създаването на руски оръжия от ново поколение, но, въпреки ускорената надпревара във въоръжаването, е взето решение да се изчака. Руската армия се нуждае от оръжейна система, тясно съвместима с използвания арсенал и подходяща за масово производство при наличния промишлен капацитет.
След това, през 1891 г., на конкурс, организиран от министерството на войната, начело в класацията излизат два модела – винтовката на капитан Сергей Мосин и винтовката на белгийския инженер Леон Наган. Те са много различни – руската е с по-груба конструкция и е по-скоро прототип, отколкото окончателен модел. Пушката на Наган пък е с всички финални детайли и е готова за производство.
Изтънчените характеристики на белгийския модел в крайна сметка му изиграват лоша шега – оръжието не е подходящо за средностатистическия новак, който няма стрелкови умения, да не говорим за скъпото ѝ производство. И въпреки че трилинейката изглежда простовата, тя бързо доказва здравината си, сглобява се и се разглобява лесно и е надеждна при неблагоприятни условия.
Моделът на Мосин побеждава чуждестранния си конкурент и за първи път влиза в действие през 1893 г. в сблъсък между руските войски и афганистанските племена. Три милиона пушки са на служба при избухването на Руско-японската война през 1904 г. и доказват своите качества на тежък терен и при неблагоприятни климатични условия, въпреки недостига на резервни части и лошата логистична подкрепа.
През Първата световна война винтовките на Мосин, с които служат руските войници, бързо демонстрират предимството си пред по-сложните британски и френски модели, които царското правителство е закупило и изпробвало по-рано.
Но недостигът на мощности принуждава Русия да изнесе част от производството в заводи в Америка, а днес създаденият в САЩ Мосин е ценен експонат за колекционерите на оръжие. Между войните в трилинейката са направени още подобрения. В началото на Втората световна война Червената армия е на път да премине към по-съвременната полуавтоматична винтовка на Токарев, но простотата на Мосин и лесното ѝ производство ѝ гарантира позициите на основно оръжие за войската.
През 1944 г. е извършена една последна модификация и след войната производството е прекратено. Милиони винтовки на Мосин обаче остават на служба по целия свят, а някои от тях все още гордо стоят на раменете на военните като официални и церемониални оръжия. - Още за Мосин

 
 

В САЩ посочиха най-опасните руски бомбардировачи

08.10.2021, 09:22

Повечето от руските бомбардировачи са разработени и създадени в съветско време. Поради постоянната модернизация както на самите апарати, така и на електронните „пълнежи“ и оръжия, те представляват сериозна сила, с която трябва да се вземе предвид.
До този извод е стигнал авторът на американското издание The National Interest, който запозна читателите с най-опасните руски бомбардировачи. Този списък включва Tу-95 „Медвед“, Tу-22M, Tу-160 „Бял лебед“ и перспективните самолети ПАК ДА.
Tу-95 е разработен през 50-те години на миналия век, неговата конструктивна функция са най-мощните турбовитлови двигатели, които имат два комплекта витла с противоположно въртене. Благодарение на тях той остава най-бързият нереактивен самолет в света, докато бойният му товар може да достигне 12 тона.
Авторът на статията отбелязва, че мощните двигатели правят Ту-95 твърде шумен и по-забележим, но при съвременните оръжия това няма значение. „Мечката“ е способна да носи крилати ракети от различни видове, включително такива с ядрени бойни глави. Например, ракетата X-101 има обсег на полета до 5500 километра, което позволява на бомбардировача да атакува противника извън обхвата на неговата ПВО.
Освен това, както вече е писано, много от вероятните цели на Ту-95 могат лесно да бъдат постигнати, без изобщо да напуснат въздушното пространство на Русия. А фактът, че бомбардировачът не оставя въздушна следа, като реактивен самолет, го прави незабележим за спътниците на вероятния враг. - Още за Ту-95
Акцентът на свръхзвуковия бомбардировач Tу-22M е променливото крило, което му позволява да изпълнява бойни мисии в широк диапазон от височина и скорост (до мах 1,88). Максималното му натоварване с бомби е 24 тона. Интересно е също, че в задната част на самолета е разположено 23-мм оръдие ГШ-23M, който се управлява дистанционно. - Още за Ту-22М

 

 

 

 

 

 

Що се отнася до Ту-160, това е "наистина звяр", признава авторът, освен това бомбардировачът става първият в света в много отношения, притежава няколко ненадминати рекорда. Натоварването чу с бомби достига 40 тона и скорост на Мах 2,05. На първо място, все пак това е ракетоносец, способен да носи различни видове крилати ракети с далечен обсег, включително такива с ядрени бойни глави. - Още за Ту-160
Е, авторът счита за най-опасния бомбардировач в Русия перспективния ракетоносец ПАК ДА, който с течение на времето ще замени по-голямата част от действащите понастоящем Ту-22М, Ту-95 и Ту-160 в аерокосмическите сили. ПАК ДА е проектиран по схемата на „летящото крило“, използвайки стелт технологии и ще стане първият напълно нов бомбардировач, създаден в Русия в постсъветския период. Разгръщането на прототипа е планирано за 2021-2022 година.

 
 

Франция: Няма руски наемници в Мали

08.10.2021, 09:00

Френските специални части, участващи в антитерористичната операция "Бархан" в зоната на Сахел, не са открили никакви признаци за присъствието на руската частна военна компания "Вагнер" в Мали. Това съобщи в четвъртък на брифинг полковник Паскал Яни, официален представител на Главния щаб на френските въоръжени сили, цитиран от в. "Фигаро".
"Не открихме следи от присъствието на "Вагнер" в Мали", каза той. В същото време Яни отбеляза, че "не знае дали властите в Мали са сключили споразумение с "Вагнер" или не".
"Нашето сътрудничество с Мали на военно ниво продължава, то е много близко. Ние не изпитваме никакви трудности", каза говорител на френския Генерален щаб. "Ние извършихме редица съвместни операции тази седмица, като продължихме това, което правим от няколко месеца", добави той.
В края на септември френският министър на въоръжените сили Флоренция Парли предупреди властите в Мали, че страната ще се "изолира и ще загуби подкрепата на международната общност", ако прибегне до услугите на наемниците от Русия. Преди това Париж многократно критикуваше възможността за разполагане на "Вагнер" в Мали, наричайки дейността му несъвместима с присъствието на френския военен контингент в африканската държава.
Източник: https://news.bg/

 
 

Американска ядрена подводница се сблъска с неизвестен обект, 15 моряци са пострадали

08.10.2021, 08:07

15 американски моряци са леко пострадали, след като ядрена подводница удари неизвестен обект във водите край Южнокитайско море. В официално съобщение на военноморските сили на Съединените щати се посочва, че задвижването и управлението на подводницата USS Connecticut (SSN 22) не са засегнати.
Остава неясно какво е ударила, докато е под вода. Това може да са неподвижни обекти като подводна морска планина или обект, теглен от повърхностен кораб.
Двама анонимни източници от ВМС на САЩ са коментирали пред Асошиейтед прес, че не е ясно какво е ударила подводницата, но това не е било друга подводница.
Подводницата се насочва към американската военноморска база Гуам, където оценката на щетите по корпуса на подводницата може да помогне да се определи какво корабът е ударил под водата.
Инцидентът става на 2 октомври в момент на нарастващо напрежение в силно оспорвания регион. През последните дни рекорден брой китайски изтребители и бомбардировачи участваха в учения в района на Тайван, навлизайки във въздушното пространство на острова.

USS Connecticut (SSN 22) е от  клас Seawolf. Пределната й дълбочина на потапяне е 610 м. На борда е монтиран адрен реактор S6W на Westinghouse с мощност около 45 хиляди к.с. Екипаж - 126 човека. Базовата стойност на субмарината превишава 4 млрд долара. - Още за клас Seawolf

 
 

 

Гърция продължава с покупката на нови бойни самолети

07.10.2021, 22:27

Гърция ще продължи да изпълнява програмата си за превъоръжаване в периода 2020 – 2025 г. и планира да купи още нови многоцелеви изтребители. Това заяви днес, 7 октомври 2021 г. гръцкият министър на отбраната Николаос Панайотопулос в изказване пред местния парламент.
Панайотопулос е посочил, че в този период трябва да се купят 48 нови многоцелеви изтребителя, като в бройката влизат и изтребителите Rafale, които вече са договорени.
През януари 2021 г. страната подписа споразумение за 18 броя Rafale, като шест от тези машини са новопроизведени, а останалите 12 са втора ръка, от наличностите на френските ВВС. През този септември гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви, че скоро ще бъде подписан договор за още шест машини от същия тип. Още не е ясно, дали става ясно за нови или употребявани Rafale.
Междувременно, през лятото бе получен първия гръцки Rafale, като първите шест изтребителя ще бъдат доставени накуп до края на годината.
Остава открит въпроса, какви ще са останалите 24 нови изтребителя, които Гърция иска да придобие до средата на десетилетието. В началото на годината Панайотопулос каза, че рано или късно страната му ще започне сериозно да разговаря за придобиването на F-35. Известно е, че през есента на 2020 г. Гърция е изпратила питане към САЩ за цените и наличностите (LOR for Price and Availability) на типа, включително е искан и вариант за придобиването на употребявани изтребители. Засега, няма публична информация какъв е бил американският отговор.
Интересно е, че в началото на годината Панайотопулос говореше за покупка на общо 40 нови изтребителя, но сега е количеството е нараснало до общо 48.
Гърция активно се опитва да обнови военната си авиация, на фона на изострените отношения с Турция. Вече е започнала програмата за модернизация на 84 от най-новите гръцки F-16C/D (54 броя D Block 52+ и още 30 от Block 52+ Advanced) до стандарта F-16V. Първите самолети ще бъдат доставени през 2022 г., а работата трябва да приключи до средата на 2027 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военна клетва ще положат курсантите от 148-ия випуск на НВУ “Васил Левски”

07.10.2021, 22:12

Военна клетва ще положат курсантите от 148-ия випуск на НВУ “Васил Левски”, съобщиха от пресцентъра на висшето училище.
Клетва ще положат 168 курсанти-първокурсници. Те се обучават по 14 военни специализации във факултетите “Общовойскови” и “Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ “Васил Левски”.
Тържественият ритуал ще се състои на 8 октомври, петък, от 11.00 часа на Строевия плац на университета.
След полагане на клетвата пред официалните гости, родителите и близките на курсантите първокурсници ще бъде направен показ на въоръжение и бойна техника и демонстрации на умения на курсанти.
Източник: bta.bg

 

Курсанти с демонстрационни стрелби на артилерийския полигон „Марково“

07.10.2021, 22:06

Офицери от армиите на Румъния, Латвия и Полша, ученици и курсанти от първи и втори курс наблюдаваха демонстративните стрелби на обучаемите от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Демонстрациите се проведоха на артилерийския полигон „Марково“, съобщават от НВУ.
Началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов прие строя на курсантите и даде начало на демонстрацията, която беше финалът на едноседмично занятие, в което участва почти целият офицерски състав и всички обучаеми във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“.
„Провеждаме тези стрелби всяка година. Те са бойни и бележат края на курс лекции за нашите обучаеми. И са демонстративни, защото целта ни е да покажем на курсантите от първи и втори курс с какво разполага факултетът, какво представляват занятията, в които им предстои да се включат и да ги мотивираме да бъдат усърдни в обучението си“, коментира деканът на факултета полк. доц. д-р инж. Дилян Димитров. След това уточнява, че в демонстративното занятие участват курсанти от четвърти и пети курс от специализациите „Полева артилерия“, „Артилерийско и зенитно-ракетно въоръжение, оптика и бойни припаси“ и „Противовъздушна отбрана на войските“.
„Първите стрелби бяха с леко стрелково оръжие - от пистолет „Макаров“ и пистолет „Зиг Зауер“ до фамилията „Калашников“. След това курсантите демонстрираха учебните минохвъргачки ЗУ-23 и по-тежките системи като стационарната минохвъргачка СПГ-9, която е предназначена за унищожаване на бронирани цели на противника. Продължиха с батальонната артилерия, а именно 120-мм минохвъргачка „Тунджа“ и със самоходните артилерийски системи, с които беше изпълнен залповият огън. Кулминацията винаги са стрелбите със 152-мм оръдие гаубица Д-20 и реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град“, обяснява ръководителят на демонстративното занятие полк. доц. д-р инж. Станчо Станчев, който е началник на катедра „Артилерия и геодезия“ във факултета.
По традиция стрелбите започнаха с празничен водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Иван и с кратка възстановка и изстрел на черешово топче, направена от представители на комитет „Крум Страшни“, чийто председател е полк. Марин Казаков.
Сред гостите на занятието беше и зам.-областният управител на Шумен Сашо Евлогиев, който е възпитаник и дългогодишен преподавател в Националния военен университет „Васил Левски“, бил е и декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. Той подари на факултета книгата на полк.о.р. доц. д-р Петър Пашов „В служба на Родината“. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

Стремци водят учения с бойни стрелби и печелят награди на „Тракийски царе“

07.10.2021, 21:58

От понеделник до днес на учебен полигон „Корен“ 2-ра самоходна артилерийска батарея от 61 самоходен артилерийски дивизион проведе тактическото учение с бойни стрелби. Основната задача, която изпълни батареята в хода на учението беше осъществяване на огнева поддръжка на механизиран батальон в настъпление, чрез поразяване на противостоящите сили от различни огневи позиции, съобщаватт от формированието.
Преди артилеристите също на учебен полигон „Корен“ 2-ра механизирана рота от 1 механизиран батальон на 61 механизирана бригада проведе тактическо учение с бойни стрелби. Ротата извърши придвижване, заемане на опорен пункт, организиране на боя на местността и подготовка за настъпление. На 6 октомври тя осъществи настъпление с цел овладяване на обект в отбраната на противника. Действията на механизираната рота не минаха без артилерие. Те бяха поддържани от самоходната минохвъргачна батарея на батальона
На 3 октомври 2021 г. представителният отбор на ВСК „Стрямци – 61” взе достойно участие в престижното планинско състезание „Тракийски царе -21” в полите на Стара планина, северно от град Казанлък.
Тимът на Стремци ръководен от майор Христо Касалиийски, който също взе участие в надпреварата на 9 км., участва в следните дисциплини: старши лейтенант Станимир Томов от батальона за защита на силите, лейтенант Боряна Ангелова от военно формирование 22620, ефрейтор Андрей Кехаяминчев и редник Станислав Иванов от 2 механизиран батальон в планинско бягане 9 км., а редник Славян Генчев от батальон ISTAR в планинско бягане 24 км.
Редник Станислав Иванов завоюва престижното 1-во място на дистанцията от 9 км., а лейтенант Боряна Ангебова се класира на почетното 3-то място при жените на същото разстояние.
Стремци демонстрираха голям хъс и воля за победа при преминаване на стръмните изкачвания и съревнованието със 130 от най – добрите планински бегачи в България и достойно защитиха авторитета на 61 механизирана бригада.
Източник: https://otbrana.com/

 

Столтенберг: Пактът AUKUS не трябва да разцепва НАТО

07.10.2021, 20:01

Пактът за отбрана на САЩ, Великобритания и Австралия (AUKUS) не е насочен срещу европейските страни от НАТО и не трябва да разцепва алианса, коментира в четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел след заседание на Съвета на НАТО.
"Обсъждахме споразумението AUKUS, което предизвика разногласия между членовете на НАТО. Това споразумение не е насочено срещу Европа или НАТО и имаме общо разбиране, че това споразумение не трябва да разцепва нашия трансатлантически съюз", каза той.
Съветниците по национална сигурност от целия Алианс се срещнаха в Брюксел, за да прегледат напредъка в ключови области, включително засилване на възпирането и отбраната, технологични иновации и реагиране на изменението на климата.
"Днешната среща беше значителна стъпка към срещата на върха на НАТО в Мадрид догодина, където ще продължим нашата военна и политическа адаптация", каза генералният секретар на НАТО след срещата.
Столтенберг каза, че съветниците по националната сигурност обсъдиха следващия официален генерален стратегически документ на НАТО, неговата "Стратегическа концепция", който ще бъде приет на срещата на върха.
По отношение на Афганистан генералният секретар повтори необходимостта НАТО да изпълни своята роля, за да помогне за запазването на печалбите, постигнати в борбата с тероризма.
Той добави, че дискусиите засягат и уроците, които могат да се извлекат от 18-годишния ангажимент на Алианса в Афганистан.
"Във време на засилена глобална конкуренция Европа и Северна Америка трябва да продължат да бъдат силни заедно в НАТО."
Източноик: https://news.bg/

 

В София ще бъдат възстановени паметници, свързани с Балканската война

07.10.2021, 16:42

В Областна администрация на област – София, днес се проведе заседание на Областна комисия  „Военни паметници“. То бе ръководено от заместник-областния управител Димитър Иванов. Участваха още изпълнителният секретар на комисията арх. Миломир Богданов, секретарят на комисията Иво Йорданов, председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Спирдон Спирдонов, представители на НИМ, на Музея за история на София и др. Обсъдени бяха предложенията на районните администрация на София за ремонт на военни паметници. Акцента поставяме върху паметниците и паметните плочи, свързани с Балканската война, във връзка със 110 години от нейното начало през есента на 1912 г., каза заместник-областният управител. От възстановяване се нуждаят военни  паметници в столичните райони Връбница, Илинден, Кремиковци, Люлин, Нови Искър, Студентски и Витоша. Предложенията на районните кметове бяха подкрепени от членовете на комисията. Всички решения на Областна комисия „Военни паметници" ще бъдат изпратени за съгласуване в Министерство на отбраната.
Изразено бе желание на друго заседание да се обсъди ходът на възстановяването на Мемориала на загиналите войници и офицери от Първи и Шести пехотен полк на Първа Софийска дивизия в района на НДК.  Арх. Богданов връчи на членовете на комисията най-новото и богато илюстровано издание „Военни паметници в административна област София“.В него са публикувани данни за 1236 паметника.
Източник: https://otbrana.com/

 

Столтенберг: Турските С-400 няма да бъдат интегрирани в ПВО на НАТО

07.10.2021, 08:57

Руският зенитно-ракетен комплекс С-400, закупен от Турция, при никакви обстоятелства няма да бъде интегриран в противовъздушната отбрана на НАТО. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.
Генералният секретар на НАТО, отговаряйки на въпрос за по-нататъшната съдба на закупената от Турция зенитна система С-400, заяви, че руската система за ПВО при никакви обстоятелства няма да бъде интегрирана в зенитната система на НАТО. Този въпрос трябва да бъде премахнат завинаги от дневния ред. В същото време той призна, че Турция има право да закупува всякакви зенитни системи, но без интеграция.
Столтенберг отбеляза, че в момента за Турция се обмислят алтернативни варианти за изграждане на система за противовъздушна отбрана. Като зенитни системи, които биха могли да засилят противовъздушната отбрана на тази страна, се разглеждат американските системи за ПВО Patriot или френският SAMP / T. Кога ще бъде взето подходящото решение и дали турците са съгласни да изоставят С-400, той не обясни.
Генералният секретар на Алианса подчерта, че Анкара е най -важният съюзник и съществуващите различия могат да бъдат разрешени в рамките на НАТО.
Както е известно, Турция възнамерява да закупи втори комплект системи за противовъздушна отбрана С-400, страните са близо до подписване на окончателен договор. - Още за С-400
Източник: pan.bg

 

73 години от създаването на ОКБ „Камов“

07.10.2021, 08:35

На 7 октомври 1948 г. е създадено опитното конструкторско бюро ОКБ-2 с ръководител Николай Илич Камов. По-късно е преименувано на Ухтомски вертолетен завод (УВЗ), а през 1974 г. му е присвоено името на главния конструктор - Н. И. Камов. От 13 февруари1991 г. заводът е с ново име – Вертолетен научно-технически комплекс „Камов“, а от 2008 . АО „Камов“ влиза в холдинга «Вертолеты России».
Особено важен етап в развитието на ОКБ и корабната авиация на флота е първият съветски специално проектиран боен вертолет Ка-25 (1961 г.). Той е предназначен за унищожаване на противниковите атомни подводници. На него за първи път в света е монтирана РЛС с кръгов обзор. Ка-25 е бил на въоръжение във флота около 30 години.
Ка-27 е корабен вертолет от следващото поколение, като на негова база са построени Ка-27 (за търсене и спасяване), Ка-28 (противолодъчен, експортна версия), Ка-29 (за извършване на морски десант и огнева поддръжка) и Ка-31 (за ДРЛОиУ, без аналог в света). С помощта ма мощна РЛС за кръгов обзор (размахът на антената е 6 м) може автоматично да се съпровождат 50 цели. Данни за целите в автоматичен режим се предават на наземните и корабни пунктове за управление.
От началото на 1980-те години започват да се разработват и вертолети за щурмовата авиация на СВ: едноместния ударен Ка-50 „Черна акула“ и неговата модификация модификации – двуместния многофункционален Ка-52 „Алигатор“.
По задание ма МО на РФ е построен скоростният многоцелеви вертолет Ка-60, който може да превозва 12 напълно екипирани и въоръжени десантчици, да извършва медицинска евакуация, да превозва товари и личен състав.
Важно направление в ОКБ „Камов“ е създаването и на граждански хеликоптери – Ка-32, Ка-226 и комфортния скоростен Ка-62. - Още за Ка

 

Омер Паша във Варна – литография на Филип Беноа от времето на Кримската война

07.10.2021, 08:30

Литографията „Mer Noire. Omer-Pacha debarquant a Varna. Benoist lith.” е работа на Филип Беноа (Philippe Benoist, 1813-1905). Тя се съхранява в Музея на армията в Париж (Musee de l'Armee / Hotel National des Invalides).

Публикувана е в албум с цветни литографии, изобразяващи военните операции по време на Кримската война (1853-1856 г.). Той е отпечатан от издателство „Лемерсие“ (Imprimerie Lemercier), Париж, 1854-1855 г.
Литографията представя посрещането на Омер Лютфи паша, главнокомандващ турската Дунавска армия, на Варненския пристан след края на съюзническата конференция, проведена на 19 май 1854 г. на турската парна фрегата „Шехпер“ във Варненския залив......Прочети още

 

 

САЩ получиха първия модернизиран EA-18G Growler

06.10.2021, 20:52

ВМС на САЩ получи първия модернизиран самолет за радиоелектронна борба EA-18G Growler, който е преминал през нова програма за модернизация и обновяване на системите. Модернизацията включва различни подобрения на радиоелектронните системи. Например, приемната система на самолета ALQ-218 е получила модификация на Airborne Electronic Attack System Enhancements, която ще позволи на EA-18G да работи във все по-сложни електромагнитни среди. Това съобщават от пресслужбата на компанията Boeing.
Също така, особеност на бордовото оборудване на самолета EA-18G е наличието на системата INCANS (Interference CANcellation System), която осигурява стабилна УКВ комуникация за екипажа на Growler при включена апаратура за заглушаване. В допълнение, модернизираният самолет Growler е оборудван с терминал за сателитна комуникационна система MATT (Multi-mission Advanced Tactical Terminfl).
Платформата EA-18G е 90% идентична със самолета F/A-18F block II. Единственото изключение е конструкцията на крилата. Самолетът рутинно носи контейнери с тактическа система за заглушаване ALQ-99. Вместо крайни пилони на крилата за управляеми ракети AIM-9, се монтират подвижни контейнери с антени на системата AN-ALQ-218. Типичното въоръжение на самолета EA-18G включва две управляеми ракети “въздух-въздух” AIM-120 AMRAAM за самозащита и две противорадиолокационни ракети AGM-88 HARM. - Още за EA-18G
Източник: https://armymedia.bg/

 

Изтребител F/A-18F Super Hornet се е разбил в САЩ

06.10.2021, 20:17

В понеделник изтребител F/A-18F Super Hornet на ВМС на САЩ се е разбил в Националния парк „Долината на смъртта“. Аварията е станала в 15:00 часа местно време, самолетът е паднал в отдалечен район в южната част на парка.
На борда на двуместният самолет е имало само един пилот, който е успял да се катапултира и след преглед в болница е освободен.
Изтребителят е от 9-та изпитателната ескадрила (VX) 9 Vampires (‘XE-2xx’), дислоцирана на летището на ВМС Чайна лейк, щат Калифорния.
Сред изпитваните от ескадрилата самолети е и най-новата версия на Super Hornet -Block III, но на този етап не се знае дали разбилият се изтребител е от тази модификация.
Назначена е комисия за разследване на аварията.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Кораби от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби провеждат тактически учения на море

06.10.2021, 20:25

Спасителен кораб “Протео”, с командир капитан III ранг Тенко Стефанов, изпълнява планираната подготовка по линия на проект “Повишаване на способностите на ВМС за подводни интервенции”. Част от тази подготовка е провеждането на експериментални водолазни спускания за валидиране на нови декомпресионни таблици и процедури, в интерес на развитието на дълбоководни водолазни способности във ВМС.
От  4 до 8 октомври малък военен транспорт „Сириус“ с командир капитан-лейтенант Мартин Петров, патрулен катер 213 с командир мичман Валентин Зенгинов  и  танкер-бункеровчик “Балчик” с командир лейтенант Ясен Златанов отработват елементи по плаване в сложни условия и тренировки на екипажа по борба за живучест.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Вече 35 български военни могат да участват в KFOR

06.10.2021, 17:58

Променят правителственото решение във връзка с участието на военнослужещи в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово, съобщиха от Министерския съвет, след днешното заседание на служебния кабинет "Янев-2".
Това е промяна в РМС № 122 от 2020 г. за разрешаване участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и за изменение и отменяне на решения на Министерския съвет.
С това решение се увеличава приносът на Република България към операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) от 30 (тридесет) на до 35 (тридесет и пет) военнослужещи.
Сигурността на Косово винаги е била от стратегическо значение за сигурността на Западните балкани. Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) генерират възпиращ ефект срещу всички фактори, целящи дестабилизиране на региона. Поради тази причина Република България, продължава да подкрепя съвместните усилия на операцията като инвестира сили и средства с цел повишаване на доверието за местното население.
В допълнение, всяко увеличение на приноса ни към операциите и мисиите на НАТО е доказателство за устойчивото изпълнение на ангажиментите на Република България към съюза и се отразява при оценката на приноса ни като държава-членка.
Източник: https://news.bg/

 

71 години от създаване на 13 танкова бригада

06.10.2021, 17:40

В края на месец октомври 1948 година в град Сливен са дислоцирани три танкови дружини: 1-ва танкова дружина от Казанлък, 2-ра танкова дружина от София, 3-та танкова дружина от Пловдив. Сформирана е  3-та танкова бригада, която е вписана в регистрите на Българската народна армия със заповед на Министерството на отбраната от 01.01.1949г. и става съществена част от Трета Българска армия.
С указ №532 от 06.10.1950 г. на Президиума на Народното събрание е зачислено бойно знаме на формированието – събитие и дата, които се честват, и от които се отбелязват годишнини.
По-късно формированието е с името „13-та танкова бригада”, а след 1998 година носи знаковото име „13-та Сливенска танкова бригада”.
От 2002 година, след организационно-щатна структурна промяна, продължава своя път като „13-та бронетанкова бригада”.
След реорганизация от 01.06.2008 година става Център за подготовка на танкови подразделения.
Последната промяна е от 01.12.2012 г., и формированието вече е Център за подготовка на специалисти.
Командирите на поделение 22220 през годините са подполковник Димитър Попов – от 1949 г. до 1951 г.; подполковник Атанас Бакалов – от 1951 г. до 1952 г.;  полковник Никола Грънчаров – от 1955 г. до 1956 г.; подполковник Цоцо  Цоцов – от 1956 г. до 1962 г.; полковник Калин Проданов – от 1963 г. до 1970 г.; полковник Генко Данков – от 1970 г. до 1978 г.; полковник Колю Колев – от 1978 г. до 1980 г.; полковник Димитър Одрински – от 1980 г. до 1982 г.; подполковник Панто Пантев – от 1982 г. до 1986 г.; подполковник Васил   Вълков – от 1986 г. до 1987 г.; полковник Ганчо Денев – от 1987 г. до 1989 г.; подполковник Иван Добрев – от 1989 г. до 1992 г.; полковник Васил Василев – от 1992 г. до 1997 г.; полковник Галимир Пехливанов – от 1997 г. до 2002 г.; полковник Стефан Василев – от 2002 г. до 2003 г.; полковник Цветан Харизанов – от 2003 г. до 2005 г.; полковник Пламен Атанасов – от 2006 г. до 2008 г.; полковник Николай Спиров – от 2008 г. до 2010 г.; полковник Христо Стаматов – от 2010 г.до 2015 г.; полковник Любомир Вачев – от 2015 г.

Честването започна със строяване на личния състав и  посрещане на бойното знаме. Командирът на формированието полковник Любомир Вачев прие строя, поздрави присъстващите и произнесе празнично слово, в което подчерта: „В днешния ден, прекланяйки глава пред саможертвата и безпримерната храброст и героизъм на дедите ни, с гордост можем да отбележим, че в своята история Центърът за подготовка на специалисти винаги е бил достоен наследник и продължител на най-добрите традиции и умения на българското воинство“.

 

На връх Велиица почетохме загиналите в първия ден на Балканската война

06.10.2021, 12:42

Със смъртта на храбрите в първия ден от военните действия на Балканската война (1912-1913 г.) край връх Велиица и Чисто тепе загиват 42 войници, подофицери и един офицер. Има и много ранени от 27-ми и 39 –ти полкове. В памет на героите  на връх Велиица е издигнат скромен паметник, на който са изписани имената на загиналите войни. Всяка година това място, високо в дебрите на Родопа планина се посещава от представители на различни обществени организации.
По повод 109 години от битката и съобразявайки се с ограниченията за епидемията представителна група запасни офицери и сержанти от Пазарджик, Дорково и Белово поднесоха цветя и отдадоха своята почит на мястото на сраженията. Пред паметника секретарят на Областния съвет на СОСЗР- Пазарджик подполковник от запаса Христо Христосков припомни героичните подвизи на българската армия през тези паметни дни на война.
Присъстващите споделиха нови инициативи с които да засвидетелстват признателността и популяризират подвига на сражаващите се от двата полка. А в близост до издигнатия православен кръст в началото на поляната  се предложи да се построи параклис който да напомня на поколенията , че от тук започва освобождението на Родопите и Пирин .
*******
На 5 октомври 1912 година започват първите сражения от Балканската война. С тях продължават усилията на българския народ за освобождение на значителни територии извън пределите на Отечеството по силата на Берлинския договор от 1878 г. В отговор на искането султанът да предостави автономия на етническите малцинства на 4 октомври същата година Турция обявява война на балканските съюзници.
За настъпление в Западните Родопи и Пиринско, българското командване формира Родопски отряд в състав от една пълна дивизия, други части и 4 доброволчески чети под командването на генерал Стилян Ковачев. В дясната колона  на отряда действа 27 Чепински полк и 39 пехотен полк.
В ранното утро на 5 октомври 1912 година Четвърта пехотна дружина от състава 27 Чепински полк и 1 дружина на 39 пехотен резервен полк атакуват турските редовни части на граничните позиции  от село Чепино и село Лъжене, днешния Велинград , по поречието на река Яденица и към височината Велиица. След тежки боеве вечерта на същия ден българската армия изтласква от укрепените гранични застави турската армия и башибозук и следващите часове започва  настъпление по поречието на река Черна Места към Якоруда, Мехомия и Неврокоп. Успеха на българските части не идва даром. Със смъртта на храбрите в този първи ден от военните действия край връх Велиица и Чисто тепе загиват 42 войници, подофицери и един офицер. Има и много ранени от 27 и 39 полкове.
Източник: https://otbrana.com, Димитър Шулев

 

В Дупница почетоха героя от Балканската война подпоручик Борис Змияров

06.10.2021, 12:31

По инициатива  на Народно читалище „Генерал Георги Тодоров-2011” и военно-патриотичните съюзи вчера на  гроба на подпоручик Борис Змияров в двора на черквата в Дупница бяха положени цветя в знак на признателност. Председателят на читалището полк. Стoян Шатов разказа за живота и дейността на подп. Борис Змияров и припомни, че мероприятието е в знак на уважение и преклонение към всички загинали за освобождението, обединението и независимостта на България.
********
Подпоручик Борис Змияров е командир на 8-ма рота в 50 полк, от състава на Трета бригада, командвана от ген. Спас Георгиев. Тя е в състава на  Седма рилска дивизия под командването на ген. Георги Тодоров. В началото на войната, на 5 октомври 1912 г. , сутринта, изпълнявайки заповедта за атака, той повежда ротата си напред и пада смъртно ранен, едва на 28 години. В 17.00 часа, същия ден Горна Джумая е освободена. След два дни Борис Змияров умира от раните си и Дупнишката община организира грандиозно погребение и в знак на почит и уважение , той е погребан зад олтара на черквата „Свети Георги” в Дупница.
В ония времена, жителите на град Дупница приели известието за смъртта на подп. Змияров с голяма скръб, защото той е син на известния сред македонските емигрантски среди адвокат и общественик Костадин Змияров, родом от Струмица, активен деец на дружество „Единство” и ВМОРО. Майка му е учителка и създателка на първото женско благотворително дружество в Дупница „Надежда”, а самият той е уважаван, високоинтелигентен и образован юрист, завършил право в Софийския университет и Женева, както и школата за запасни офицери. Новосформираното общинско ръководство в Горна Джумая изпраща съболезнователна телеграма до семейството на подпоручик Змияров.
По инициатива  на Народно читалище „Генерал Георги Тодоров-2011” и военно-патриотичните съюзи, гробът му в двора на черквата  бе възстановен през 2012 г.
Източник: https://otbrana.com, Валентина Караганова

 

Столтенберг: Трансатлантическото единство е по-важно от когато и да било

06.10.2021, 09:59

Трансатлантическото единство сега е по-важно за съюзниците от НАТО от когато и да било след края на Студената война, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от VoA. Той говори на форум във Вашингтон, организиран от института "Брукинг" и Джорджтаунския университет.
"Винаги трябва да се отнасяме сериозно към нашите разногласия и да ги решаваме, но те не променят цялостната картина: важността на единството между Европа и Северна Америка в Алианса." - посочи Столтенберг, цитиран в съобщение от пресофиса на НАТО.
Основна тема на форума е стратегията на НАТО в новата международна обстановка, при която съюзниците от Алианса имат сериозни и опасни съперници.
"Ние не сме сами щом сме в НАТО. Всички заедно ние представляваме 30 страни, един милиард души, и притежаваме половината от световната икономическа и военна мощ. И всички ние се адаптираме към условията на все по-голяма неопределеност в света." - заяви Столтенберг.
"Ние се отдалечаваме от практиката на големите военни операции извън територията на НАТО, за да укрепим още повече способностите си за сдържане на заплахите и вътрешната си отбрана, както и да се подготвим за това, че съперничеството между държавите ще нараства." - отбеляза той.
Столтенберг добави, че тази промяна в стратегията, наред с модернизацията, ще укрепи общата ни сигурност.
Той подчерта, че НАТО реорганизира силите си, а страните-съюзници от организацията се подготвят за новите предизвикателства, идващи от Русия и Китай.
Генералният секретар на НАТО констатира, че днес отношенията на НАТО с Москва се намират на най-ниското си ниво от края на Студената война досега.
Според него влошаването е започнало през 2008 г., когато руската армия превзе част от територията на Грузия, но повратният момент в партньорските отношения са събитията от 2014 г. в украинския Крим, а след това и войната в Донбас. И през следващите години агресивната политика на руското ръководство се увеличи, каза още той.
По отношение на членството на Грузия и Украйна в Алианса Столтенберг е категоричен, че само членовете на НАТО заедно с Киев и Тбилиси трябва да решат кога двете страни ще се присъединят, а не Русия.
"Никой друг няма право на вето", подчерта той.
Припомняме, Украйна поиска ускоряване на приемането й в НАТО заради пускането на газопровода "Сверена поток 2", който Киев приема като заплаха за националната си сигурност. Русия използва газопровода "Северен поток 2" като геополитическо оръжие, напомня украинската страна.
Източник: https://news.bg/

 

Държавният департамент разкри броя на ядрените оръжия на САЩ

06.10.2021, 08:36

Държавният департамент разкри броя на ядрените оръжия в американския арсенал. Според външнополитическото ведомство на САЩ това ще помогне на глобалните усилия за контрол върху разпространението на тези оръжия, предаде Асошиейтед прес.
Решението представлява промяна в сравнение с политиката на правителството на предишния американски президент Доналд Тръмп.
Правителството на сегашния президент Джо Байдън прави преглед на политиката в областта на ядрените оръжия, който се очаква да приключи в началото на следващата година.
Държавният департамент заяви, че оръжията на САЩ, включително активните, както и тези на дългосрочно съхранение, са наброявали 3750 към септември 2020 г. За сравнение през 2019 г. те са били 3805, а през 2018 г. – 3785.
През 2003 г. ядреният арсенал на САЩ наброяваше малко повече от 10 000 оръжия, а най-големият им брой беше през 1967 г. – 31 255.
САЩ за последно разкриха броя на ядрените си оръжия през март 2018 г., когато казаха, че те са били 3822 към септември 2017 г. Това беше в началото на президентството на Тръмп, чието правителство впоследствие пазеше в тайна актуалната информация за броя на ядрените оръжия. - Още ЯО
Източник: bta.bg/

 

44 години от първият полет на прототипа на МиГ-29

06.10.2021, 08:00

На 6 октомври 1977 г. се е състоял първият полет на прототипа на свръхзвуковия фронтови изтребител МиГ-29 (по кодификация на NATO: Fulcrum) – един от най-добрите изтребители в света.
Първият опитен образец на МиГ-29 (самолет 9-01) излиза от завода през август 1977 г. След наземните изпитания на 6 октомври същата година шеф-пилотът на ММЗ „Микоян” Александр Федотов вдига самолета във въздуха за първи път.
Изтребителят е създаден основно за завоюване превъзходство във въздуха, но може да се използва и за унищожаване на малоразмерни наземни цели. Изискванията на МО с били за висока скорост и голяма маневреност.
Първите МиГ-29 постъпват на въоръжение през 1983 г. и стават основен изтребител на съветските ВВС. Произведени са над 1600 изтребителя МиГ-29 различни модификации, а производството на някои модернизирани версии продължава и сега.
Изтребители МиГ-29 са на въоръжение във ВВС на над 25 държави по света. - Още за МиГ-29

 

 

Руски конструктор представи нови интересни данни за ударния дрон С-70 "Охотник"

05.10.2021, 22:16

Системата за управление на новия ударен дрон С-70 "Охотник" ще може да обезпечи връщането му на летището дори при загуба на връзка с оператора.
За това съобщи в ефира на програмата "Военная приемка" на ТВ "Звезда" главният конструктор на дрона на компания "Сухой" (част от състава на Обединената авиостроителна корпорация на държавната корпорация "Ростех") Сергей Бибиков.
"Системата за управление на "Охотник" обезпечава автономното действие на летателния апарат най-малкото за безопасно връщане в точката на базиране. ИУС (Информационно-управляваща система) напълно изпълнява функациите на оператор в случай на загуба на връзка", заяви той, цитиран от ТАСС.
По негови думи принципната разлика между ИУС и аналогичните системи за пилотируеми самолети е в това, че тя е много по-интелектуализирана. "Той ("Охотник") се превръща в апарат, който работи без вмешателството на летец. Той сам знае каква трябва да бъде скоросттта, той я контролира автоматично и в този режим функциите се изпълняват напълно автоматично", подчерта Бибиков.
Източник на ТАСС по-рано информира, че, благодарение на изкуствения интелект, "Охотник" ще може самостоятелно да изпълнява бойни задачи, а именно – той ще има режим на напълно автономна работа и ще може самостоятелно да провежда търсене на отделни типове цели, да докладва за тях и да ги атакува.
По-рано беше съобщено, че най-новият ударен дрон вече е тестван в бойни условия в Сирия.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Съкращават стотици работници от един от най-големите военни заводи в България

05.10.2021, 19:44

Завод "Аркус“ в Лясковец съкращава 600 работници, пише "Десант“. В най-големия оръжеен завод в Северна България, произвеждащ огнестрелно оръжие и боеприпаси, започна процедура за масови съкращения, а уведомлението за това по Кодекса на труда вече е подадено в Бюрото по труда в Горна Оряховица.
"През миналата година отново имахме процедура за съкращаване на 600 човека, но реално работата си загубиха и се регистрираха при нас 254 работници, от които 87 бяха на срочни договори“, коментира Нели Николова, директор на трудовата борса. Тя посочва, че сега от завода ги информират, че хората ще бъдат освободени поетапно до края на годината.
Във връзка с предстоящите съкращения в момента тече атестация на работниците. Тези от тях, които получат най-ниска оценка за работата си, отиват в списъка за освобождаване.
"Причината за съкращенията е, че дружеството има спечелен проект за износ на продукция, но за него все още няма подписан договор“, уточнява Донка Александрова, председател на КНСБ във Великотърновска област.
Оръжейниците чакат от държавната "Кинтекс“ договор за Индия и голям контракт за Египет. В момента се изпълняват малки поръчки за Турция и Тайланд, а заради липсата на работа оръжейниците са на 5-часов работен ден.
В "Аркус“ на щат се водят 1250 работници и служители, пред угрозата да станат безработни са 48 на сто от персонала. Тази неделя почина и собственикът на завода инж. Банко Банков.
Източник: https://fakti.bg/

 

Ще ремонтират 6 военни паметника в област Велико Търново

05.10.2021, 17:26

Днес в Областна администрация – Велико Търново се проведе заседание на Областна комисия „Военни паметници”, председателствана от областния управител Георги Гугучков. Срещата бе във връзка с получено писмо в Областната администрация от Министерството на отбраната на Република България, свързано с постъпили искания от общинските администрации за ремонт на военни паметници, включени в регистъра, съобщават от Областната администрация. Предвидените за целта финансови средства от Министерството на отбраната ще бъдат използвани за възстановяването на паметниците свързани с предстоящото отбелязване на 110 г. от Балканските войни. На срещата присъстваха Станислав Николов – заместник - областен управител и Радослав Симеонов – гл. експерт в отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в Министерството на отбраната.
Комисията подкрепи 6 предложения, постъпили от общините за ремонт на военни паметници в лошо състояние:
1. Паметник на загиналите в Балканската война в с. Момин сбор, разположен м двора на църквата „Св. Пророк Илия“ за сумата от 3307.20 лв.
2. Паметник на падналите във войните в с. Балван за сумата от 1874.00 лв.
3. Паметник на загиналите в Балканската война в с. Чакали за сумата от 1128.24 лв.
4. Паметник на загиналите във войните от селата Петковци и Попрусевци за сумата от 6804.00 лв.
5. Паметник „За тебе те умряха“ в Сухиндол за 4000.00 лв.
6. Паметник на загиналите в Балканската война 1912 – 1913 г. в с. Горско Ново село за 1352.16 лв.
Предложенията ще бъдат изпратени до Министерството на отбраната.
Източник: https://otbrana.com/

 

В Стара Загора обмениха опит за работа с ветераните от войните

05.10.2021, 17:22

Зонална среща на областни ръководства на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) се проведе в Стара Загора. Тя бе открита от секретаря на Областния управителен съвет Николина Тенева, която запозна присъстващите с грижите, които се полагат за социалното и здравното състояние на ветераните. По тези въпроси опит обмениха и останалите участници в срещата. Сред тях бяха представители на областните организации на Съюза във Варна, Търговище, Ямбол, Хасково и Пловдив и на общинските в Казанлък, Раднево и Чирпан.
Заместник-председателят на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски изрази тревога, че неумолимата съдба бързо ни отнема един след друг великите герои, дарени да съхраняват мъдростта на годините за цяло едно столетие. Те, посочи той, ни оставиха безсмъртен пример, защото записаха славни страници в историята ни, а техният дух и безпримерна храброст ще пазят завинаги земята ни. Полк. Пандурски посочи, че е наша грижа да предадем спомена за тази храброст на младите хора, включително с грижата за военните паметници.
Председателят на ЦКРК на СВВБ Ели Кощрова запозна участниците с изискванията по правилното отчитане на средствата от държавния бюджет, които по закон се предоставят на СВВБ. Това се оказа много ценно, за да не се допускат грешки по незнание или злоупотреби.
С приветствия и пожелания за ползотворна работа на срещата дойдоха полковник Димитър Матев – началник на Военното окръжие в Стара Загора, Виолета Прокопиева – главен експерт към Военния клуб, д-р Иван Яров – председател на най-голямото читалище в града „Св. Климент Охридски“, Ирина Минева – председател на Сдружение „Руски клуб“, на Областния съвет и член на НС на НД „Русофили“ и инж. Кирилка Кирова – заместник-председател на  Тракийско дружество „Одринска епопея“.
Участниците приеха резолюция по обсъжданите теми и положиха цветя на паметната плоча на героите-победители пред Военния клуб.  
Източник: https://otbrana.com/

 

Франция обсъжда излизане от НАТО, нарекоха го стъпка към независимост

05.10.2021, 16:29

Днес, както пишат френски журналисти, цяла група експерти вече работят по въпроса за оттеглянето на Франция от Съвместното командване на силите на НАТО.
Френските суверенисти засилват исканията за излизане на Франция от НАТО. За това днес пише френското издание на Le Figaro, откъси от статията на който са цитирани от «ИноСМИ».
„Призивът на френските суверенисти като Жан-Люк Меланшон, Марин Льо Пен и Ерик Земур, за излизане на Франция от НАТО не е празна фраза! И сега тя придобива все повече нови поддръжници, които не са съгласни с действията на САЩ“, Френските журналисти пишат в публикацията си.
Те припомнят генерал дьо Гол, който се противопостави на ядреното възпиране на Франция контролирано от американците, безспорните господари на алианса. От 1966 до 2009 г. Франция беше член на НАТО, но не беше част от съвместното командване на алианса. Всичко се промени с идването на власт на Никола Саркози, който вярваше, че Париж трябва да присъства в органите за вземане на решения.
„По това време Френската социалистическа партия изпрати своите най-изявени представители в Народното събрание, за да се противопостави на намерението му. Социалистите Лионел Жоспен и Лоран Фабиус декларираха единодушно, че това ще доведе до зависимост от САЩ“, «ИноСМИ» цитират Le Figaro.
Днес, както пишат френски журналисти, цяла група експерти вече работят по въпроса за оттеглянето на Франция от Съвместното командване на силите на НАТО и всеки път стигат до извода, че точно тази стъпка ще позволи на Париж да си върне суверенитета и независимостта, които се основават на Френското ядрено оръжие.
Фактът, че НАТО отживява във Франция, започна да се говори още през 2019 г. Например, журналистите припомниха думите на президента Макрон за „смъртта на мозъка на НАТО“. Освен това авторите цитират думите на републиканеца Ерик Чоти, който говори за безполезността на Северноатлантическия алианс и неговата несъстоятелност.
„Намесата в Мали доказа, че Франция е сама въпреки съюзите, а поражението в Афганистан доказа, че НАТО днес е остаряло. Ерата на американското надмощие приключи. Нашата дипломация трябва да се адаптира към такава реалност, като си възвърне различното мнение в общността от нации, за което се застъпваше де Гол“, каза Чоти.
Освен това, журналистите на Le Figaro подчертават, че много френски политици малко е вероятно да успеят да простят на САЩ за осуетената сделка с Австралия за 66 млрд. долара.
Източник: pan.bg

 

Ракетата-носител “Съюз-2.1а” изведе успешно на орбита космическия кораб “Съюз МС-19” с първия кино екипаж в Космоса

05.10.2021, 16:17

Пилотираният космически кораб “Союз МС-19” с космонавта Антон Шкаплеров, актрисата Юлия Пересилд и режисьора Клим Шипенко в 11,55 бе изстрелян с ракетата “Съюз-2.1а” от площадка 31 на космодрума “Байкунур”. Първата, втората и третата степен на ракетата-носител “Союз-2.1а” се отделеха в щатен режим и корабът “Съюз МС-19” започна автономен полет до МКС. Срещата с МКС ще следва схема с 2 обиколки на Земята и ще отнеме приблизително 3 часа и 17 минути. Скачването с модула “Рассвет” на МКС е насрочен за 15:12 часа московско време днес. - (видео)
Обучениета на актрисата и режисьор в Центъра за обучение на космонавти се провеждат от май 2021 г. През това време те преминаха технически, физически, психологически и други видове обучение. Актрисата и режисьорът летят до МКС, за да заснемат космическа драма, условно озаглавена „Предизвикателството“, за жена-лекар, която лети на орбита, за да спаси живота на астронавт. В заснемането на филма ще участват и руските космонавти – Антон Шкаплеров, Олег Новицки и Пьотр Дубров.
Юлия Пересилд и Клим Шипенко ще прекарат 12 дни в орбита и ще се върнат на Земята с космическия кораб “Союз МС-18” заедно с космонавта Олег Новицки, който е на МКС от април 2021 г.
На 17 октомври 2021 г. Олег Новицки ще се върне на Земята, а Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров ще прекарат още 174 дни на гарата. Руските членове на екипажа на МКС ще посрещнат на орбита пилотирания космически кораб “Союз МС-20” с космически туристи и “Союз МС-21” с астронавти, както и товарни кораби “Прогрес”; одулът за скачване “Причал” и ще извършат 3 космически разходки за интеграцията към МКС на многофункционален лабораторен модул “Наука”. - Още Космос
Източник: https://armymedia.bg/

 

Медиен ден на летателната тренировка „European Spartan Exercise -2021“

05.10.2021, 16:08

Медиен ден в рамките на европейската летателна тренировка „European Spartan Exercise 2021“ (ESE 2021) ще се проведе на 7 октомври (четвъртък) на летище Пловдив. От 9.30 ч. до 11.00 ч. постоянно акредитираните журналисти ще имат възможност да интервюират тактическия директор на тренировката подполковник Денис Иноченти, заместник-директора на тренировката подполковник Антонио Де Сеса – представител на Европейската агенция по отбрана, ръководителя на летателното учение полковник Пейо Дончев от Командването на ВВС и летателен състав, участващ в учението.
Програмата на медийния ден включва още снимане от 11.00 ч. до 12. 00 ч. на излитането на военно-транспортните самолети за изпълнение на последните задачи в тренировката, както и закриване на „European Spartan Exercise 2021“ (ESE 2021) и връчване на сертификати на участниците. Официалната церемония ще започне в 15.00 ч.
Източник: https://www.mod.bg/

 

МО отново ще се опита да купи малки БЛА

05.10.2021, 15:38

Министерство на отбраната стартира процедура за покупка на безпилотни летателни системи от класовете „Малки” и „Мини”. Общата прогнозна на поръчката, разделена по две обособени позиции, е малко над 20,5 млн. лева без ДДС.
Процедурата за възлагане на обществена поръчка е ускорена, с договаряне, пусната от МО на 1 октомври 2021 г., включва две обособени позиции. Първата е за доставка на две безпилотни системи от клас „Малки” (с минимум три броя БЛА в система), а втората предвижда покупката на 12 системи от клас „Мини” (отново с поне три апарата във всяка система). Кандидатите ще могат да подават оферти за двете или само за една от обособените позиции.
МО търси покупката на системи за тактическо въздушно разузнаване в клас „Малки”. Основната задача на тази система ще е предаване на информация, целеопределяне и целеуказване в хода на осъществяването на непосредствена и обща огнева поддръжка на механизирана бригада от състава на Сухопътни войски.
Летателните апарати трябва да са с фиксирано крило, хоризонтално излитане, максимална маса до 150 kg., размах на крилото до 5 m., дължина до 5 m. и таван от минимум 4500 m. Апаратът трябва да може да предава видеокартина на отдалечение минимум 120 km от наземната станция при автономен полет, а на поне 50 km трябва да може да се управлява активно и да предава картина на земята. Задвижването трябва да се извършва от двигател с вътрешно горене.
Всеки безпилотен апарат трябва да е снабден с електро-оптична и инфрачервена камера, както и лазерен далекомер. Оптичното приближение трябва да е минимум 5 пъти. Освен това, на всяка система трябва да има по един радар със синтетична апертура със селекция на движещи се цели. Изисква се отделен полезен товар фотоапарат на стабилизирана платформа с възможности за правене на снимки с размери минимум 20 мегапиксела.
Двете системи от клас „Малки” трябва да струват максимум 11 666 666,67 лева без ДДС.
Системите от клас „Мини” също трябва да могат да се използват за тактическо въздушно разузнаване в интерес на Сухопътни войски. Сензорите ще се състоят от електро-оптична и инфрачервена камера с оптично приближение от поне осем пъти.
Апаратите към системата ще се задвижват с електрически двигател. Максималната им разпереност е 3 m, a излетната им маса трябва да е до 8 kg. Апаратите от системата трябва да могат да предават картина на минимум 20 km, когато летят автоматично и на минимум 10 km, когато се управляват от земята.
12-те системи от клас „Мини” трябва да имат максимална стойност от 9 млн. лева без ДДС.
Краен срок за подаване на заявления за участие в 2 ноември 2021 г. След предварителен подбор, компаниите ще бъдат поканени да дадат първоначални оферти. Ако една оферта отговаря на техническите изисквания, то основния критерии за избор е най-ниска цена. Окончателният избор на изпълнителя ще се извърши с преговори, при които участниците може да правят подобряване на първоначалната си оферта.
Цели се сключване на рамково споразумения, по чиято сила могат да се сключват конкретни годишни договори за доставка на системи. За системите от клас „Мини“ рамковото споразумение ще трае шест години, а за поръчката за клас „Малки“ – две години.
В документите от процедурата е записано, че доставката трябва да се осъществи във военно формирование 24 620 – село Свобода. В откритите източници се чете, че това е разузнавателен батальон в рамките на Сухопътни войски.
Техническите спецификации на апаратите в двете позиции до известна степен се придържаха към спецификациите на два безпилотни апарата, които са на въоръжение в България. Апаратите от клас „Мини” се приближаваха до модела RQ-11 Raven (на снимката) на фирмата американската фирма AeroVironment, които се използват от Сухопътни войски, а тези от клас „Малки” се приближаваха до Aerosonde Mk 4.7, производство на американската фирма Textron, днес използвани от Съвместно командване на специалните операции.
И двете системи са получени под формата на безплатна военна помощ от САЩ. Преди месец стана ясно, че системата Aerosonde не е оперативно готова, защото служебното правителство поиска от парламента извънредни 5 млн. лева за справяне с този проблем, в светлината на потенциалната мигрантска криза по границата с Турция.
На 30 декември 2019 г. МО стартира аналогичен процес, за същото количество системи от двата класа, същия бюджет и много сходни технически изисквания. Тогава процесът се движеше по процедура по ЗОП с покана да потенциални изпълнители. Сега, обаче процедурата се пуска по ЗОП като открита – тоест може да кандидатстват всички потенциални изпълнители .
Тогавашната процедура бе прекратена на 26 март 2020 г., след откриване на нередности в тръжната документация, свързани с методиката на оценка на офертите.
Източник: https://aero-bg.com/

 

САЩ даде срок до 22 ноември всички служители на военното министерство да са ваксинирани

05.10.2021, 09:44

До 22 ноември всички цивилни, които работят в американското министерство на отбраната и военните служби, трябва да са изцяло ваксинирани срещу COVID-19 съгласно огласени вчера нови указания на министерството, цитирани от Асошиейтед прес.
В документ, подписан от заместник-министърката на отбраната Катлийн Хикс в петък, се посочва, че новото нареждане е в съзвучие с президентска директива от миналия месец, която разпорежда на федералните служби да изпълнят ваксинационните изисквания.
"Ваксинирането на цивилните служители срещу COVID-19 ще спаси живота на хора и ще даде възможност да браним страната ни. Благодаря ви, че се фокусирате върху тази критична мисия", заявява Хикс.
В документа е описан график за ваксините в две и в една доза.
По-рано тази година Пентагонът изиска от всички военнослужещи да се ваксинират, като всеки вид войски определи свои дати за военните на редовна служба и за резервистите, така че да се изпълни нареждането.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

„Изразявам своята признателност за упоритостта и волята ви по съхраняване боеспособността на щурмовата ни авиация, за отговорността и борбения дух, с които преодолявате предизвикателствата в службата, и за стремежа за модернизация на съществуващата авиационна техника и грамотната й експлоатация на високо ниво на безопасност на полетите“. Това заяви днес, 5 октомври, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков на тържественото честване на 70 години от създаването на авиобаза „Безмер“.
Той посочи, че военното ръководство цени усилията, които личният състав полага през годината за повишаване на теоретичната си и практическа подготовка. Генерал-лейтенант Стойков бе категоричен, че участието на военнослужещите и техниката от състава на авиобазата в съвместни тренировки на Военновъздушните сили със съюзнически сили и средства спомагат за повишаването на бойните способности и постигането на по-висока оперативна съвместимост между страните.
„Работим, за да бъде стартиралият процес по модернизация и придобиване на нова техника и въоръжение устойчив във времето и заделеният от държавата финансов ресурс в близките години да спомогне за реализирането на още важни проекти за видовете въоръжени сили“, посочи генерал-лейтенант Стойков. Той подчерта, че освен модернизирана авиационна техника – 8 щурмови самолета СУ-25, в авиобазата са ремонтирани и съоръженията - летателно поле и полоса. Военното формирование е включено в плановете за инфраструктурна модернизация за постигането на изискванията за база за предно разполагане на новия тип боен самолет Ф-16, както и в модернизирането с безпилотни летателни апарати, които ще дадат в технологично отношение ръст и високо ниво на подготовка на личния състав. Генерал-лейтенант Стойков призова, отбелязвайки годишнината на авиобазата, погледът да бъде отправен още по-напред в бъдещето. „За да осигурим не само следващите 10, а бъдещите 70 години“, заключи той.
„Авиобаза Безмер е важна за българските Военновъздушни сили. През годините на съществуването си сме се доказали като необходим и надежден партньор при участието в съвместни учения и тренировки със сили и средства както на Сухопътните войски, така и на Военноморските сили“, заяви командирът на авиобазата полковник Милен Димитров.
Той подчерта, че към момента летище Безмер разполага с необходимата инфраструктура и навигационно оборудване за приемане на всякакъв тип авиационна техника. Като съвместно съоръжение, съгласно договора между правителствата на Република България и САЩ, както и заради близостта си до полигон „Ново село“, то се използва за провеждането на учения на самото летище и като входен и изходен пункт за трениращи на полигона войски и техника. „Всичко това показва значимостта на летището като съоръжение, а за да функционира то пълноценно, се нуждае от необходимия брой подготвен и мотивиран персонал в лицето на личния състав на авиобаза“, посочи командирът. Той допълни, че модернизираните самолети Су-25 са усвоени от инженерно-техническия и летателен състав на ниво безопасно изпълнение на поставените задачи. Провежда се успешно курс за приучване на самолет Су-25 на млади летци от випуските 2014 - 2016 г. След завършването на теоретичната част, от месец юли е започнало летателното обучение на петимата нови пилоти. До края на годината е планирано те да преминат обучение за полети по маршрут на малка височина, бойно използване и групова слетяност.
Авиобазата е създадена на 5 октомври 1951 г. като 22-ри изтребителен авиополк на аеродрум "Граф Игнатиево". През 1955 г. авиополкът е пребазиран на летище "Безмер". Годишнината днес бе отбелязана с военен ритуал и награждаване на отличили се военнослужещи със заповеди началника на отбраната и командира на ВВС. На тържеството присъстваха още съветникът на президента по военната сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, представители на местната и държавната власт, бивши и настоящи военнослужещи от състава на авиобазата. Бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите при изпълнение на служебния си дълг. Като авиационен поздрав над базата прелетяха самолети и хеликоптери от състава на Военновъздушните сили. - Още за АБ Безмер

 

Навършват се 109 години от избухването на Балканската война

05.10.2021, 08:07

На 5 октомври през 1912 година България и Гърция обявяват война на Турция, с което се поставя началото на Балканската война. Във войната като съюзници участват България, Сърбия, Гърция и Черна гора (държавите от Балканския съюз 1912-1913 г.) против Османската империя.
Предизвикана е от нерешения национален въпрос на Балканите през последната четвърт на XIX и началото на ХХ в. По волята на западните европейски велики сили значителни части от полуострова, населени с българско, гръцко, сръбско и албанско население, остават в пределите на империята след Руско-турската освободителна война.
По този начин обществено-икономическото и културно развитие е възпрепятствано, както от съществуващите феодални порядки в Османската империя, така и от упражнявания национален и религиозен натиск.
Българската армия, мобилизирана през втората половина на септември, наброява около 600 000 военнослужещи с 1116 оръдия. В Действащата армия, която провежда бойните операции, служат 366 000 войници и офицери. Останалите са разпределени в доброволческите, опълченските, допълващите и граничните части. Български бежанци от Османската империя, които не са приети в редовните войски, сформират Македоно-одринското опълчение с численост 14 670 души.

 

 

Исторически календар

04.10.2021, 23:30

На 04 октомври 1935 г. на летище Божурище загива Дончо Бенчев Дончев. Той е роден на 26 март 1914 г. Завършва летателна школа в Казанлък и е зачислен в 1-ва летателна част на летище Божурище.
При полет със самолет КБ-2УТ на летище Божурище двигателят спира и довежда до срив на самолета поради загуба на скорост. Следва удар в земята, който причинява смъртта на пилота.
Производството на самолети КБ-2УТ започва през 1933 г. в самолетна фабрика „Български Капрони“ в Казанлък. Произведени са 8 апарата с три различни двигателя, останали от Първата световна война. Те притежават редица недостатъци – ниска мощност и чести откази на двигателите, лоша видимост от пилотското място и изключително неудобна кабина за наблюдателя. Затова не се ползват с популярност сред българските летци, но въпреки това се експлоатират интензивно до края на 30-те години на ХХ век.

 

Разходите на Естония за отбрана през 2022 г. ще възлязат на 748 милиона евро

04.10.2021, 23:23

Одобрените от естонското правителство разходи за отбрана за FY2022 ще се увеличат до 748 милиона евро, т. е. увеличението е от 103 милиона евро, което е 2,31% от прогнозирания БВП. Според съобщение за пресата от естонското министерство на отбраната, министърът на отбраната Кале Лаанет (на снимката) заявил, че „благодарение на икономическия растеж и политическия консенсус, най -големият бюджет за отбрана в историята на страната ще гарантира по -бързото запълване на съществуващите пропуски в бойните способности, което ще засили сигурността."
Новият бюджет за отбрана включва разходи, свързани със съюзнически ангажименти, програма за инвестиции в отбраната и разработване на нови способности за въоръжените сили. В допълнение към финансирането от държавния бюджет, значителни суми са спестени чрез реформи в отбраната, които ще бъдат пренасочени към развитие на бойния потенциал.
През следващите години се планира да продължи кадровата реформа, като същевременно се комбинират услугите за ремонт и поддръжка на техниката, както и подобряване на логистиката. Реформите ще помогнат за създаването на по-реалистично екипирани бойни подразделения. По отношение на придобиването на нова военна техника е обявено, че се планира закупуване на РСЗО. Скоро ще бъде подписано споразумение на стойност 46 милиона евро за закупуване на противокорабни ракети. Освен това 25 милиона евро ще бъдат отпуснати за закупуване на боеприпаси с голям калибър и същата сума за закупуване на колесна техника. През FY2022 ще бъдат закупени самоходни артилерийски установки в размер на 15 милиона евро и ще бъде завършена доставката на половината от поръчаните бронирани машини CV-90 (общата стойност на проекта е 36 милиона евро). Ще бъде построена сграда за щаба на Силите за отбрана на страната. Отбелязва се, че през настоящата година е направено много за актуализиране на дългосрочния план за финансиране на отбранителния сектор за следващите години. Новият „Национален план за развитие на националната отбрана за 2022-2031 г.“. ще получи одобрение през октомври.
Източник: https://www.pan.bg/

 

Актьорът Уилям Шатнър ще лети до космоса с Blue Origin

04.10.2021, 23:04

Компанията Blue Origin обяви, че легендарният актьор Уилям Шатнър, известен с ролята си на капитан Джеймс Т. Кърк от поредицата “Star Trek”, ще изпълни суборбитален полет на 12 октомври 2021 г.
Преди месец, сайта TMZ, който се занимава с новини от Холивуд, съобщи, че легендарният актьор ще лети на следващия полет на Blue Origin. Едва днес, 4 октомври 2021 г., новината бе потвърдена от компанията и от Шатнър.
Той ще бъде пасажер по време на втория старт с пътници на ракетата New Shepard. Това ще бъде 18-ото изстрелване въобще и първото, след като през юли на New Shepard летя основателя на компанията Джеф Безос, брат му Марк, авиаторката Уоли Фънк и холандския тийнеджър Оливер Дамен. Те достигнаха височина от 107 km.
Фънк се превърна в най-възрастният човек, който е достигал до космоса. По време на старта ѝ на 20 юли тя бе на навършени 82 години. Този рекорд, обаче ще бъде продобрен от Шатнър, който е роден на 22 март 1931 г., тоест е навършил 90.
Преди седмица от Blue Origin обявиха имената на двама от пасажерите за полета на 12 октомври. Това са двама заможни предприемачи, които са платили неназована сума за полета. Приходите от билетите им ще идат за благотворителност. Днес от компанията обявиха другите двама. Освен Шатнър, на борда ще е и Одри Пауърс – вицепрезидент на Blue Origin.
Шатнър, който освен, че изпълнява легендарната роля, е и космически ентусиаст, отдавна мечтае да полети в реалния космос.
Полетът с New Shepard трае около 10 минути. Ракетата изстрелва малка херметична капсула с шест места, като на голяма височина те се разделят. Капсулата описва балистична траектория, като максималната височина надминава 100 km над морското равнище. След това ракетата и капсулата се приземяват меко.
Пасажерите ще имат възможност да изпитат безтегловност в рамките на няколко минути, през което време могат да се откопчаят от седалките си, да полетят из капсулата и да се полюбуват на Земята от космоса.
Все още не е ясно, кога ще започнат регулярните туристически полети с New Shepard, нито каква ще е цената на родовния „билет” до космоса. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Завърши държавния военен шампионат по футбол на малки врати

04.10.2021, 20:19

В продължение на четири дни единадесет армейски отбора спориха за призовите места в Държавния военен шампионат по футбол на малки врати „Варна 2021”. Шампионатът се проведе на  игрищата на Гранд хотел Варна в к.к. „Св.Св. Константин и Елена” с логистичната подкрепа на Пункт за базиране Варна от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС.
Представител на Министерството на отбраната, отговарящ за добрата организация и провеждане на шампионата  беше полковник Венелин Дерибеев, който обяви и крайното класиране:
- 1 място – Сухопътни войски;
- 2 място – Национална гвардейска част (сборен отбор на МО);
- 3 място – Военноморски сили.
Бяха раздадени награди за:
- Най-полезен играч за отбора на редник Веселин Бакърджиев от Сухопътни войски;
- Най-добър нападател на редник Саид Саид от Сухопътни войски;
- Най-добър вратар на сержант Илия Илиев от Сухопътни войски;
- Най-добър защитник на капитан Мариан Боромски от служба „Военна полиция”;
Наградите бяха връчени от командира на Пункт за базиране Варна капитан I ранг Тодор Богданов.
Участниците в шампионата отправиха благодарност към домакините  за гостоприемството и добрата организация, а домакините от своя страна  изразиха готовност да посрещнат футболистите и през 2022 година.

 

Военнослужещи от Сухопътните войски взеха участие в международно учение „Rapid Trident 21”

04.10.2021, 20:11

От 17 септември до 2 октомври на полигон Яворив в  Украйна се проведе учението „Rapid Trident 21”, в което взеха участие военнослужещи от България, Румъния, Полша, Молдова, САЩ, Украйна, Канада, Грузия, Турция, както и представители от полско-литовско-украинската бригада.
От българска страна участваха военнослужещи от 10-ти механизиран батальон от състава на Бригадното командване – Благоевград и от 38-ми батальон за ядрена, химическа и биологична защита – Мусачево, които бяха част от украински батальон в състава на многонационална бригада.
„Rapid Trident 21” се проведе на два етапа - батальонно и бригадно тактически учения с реални бойни стрелби.
Целите на учението бяха насочени към повишаване способността за работа в международна среда за усъвършенстване на способностите по организиране на координацията и взаймодействието между формированията при участие в съвместна операция.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

MO пусна обществена поръчка за ремонт на L-39

04.10.2021, 19:50

Повече от година след провала на предишния опит, Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA. Процедурата е публикувана на 1 октомври 2021 г.
Военното ведомство търси да сключи рамково споразумение с изпълнител за основния ремонт на четири броя самолети L-39ZA (бордни номера 139, 207, 211 и 213), четири реактивни двигателя АИ-25ТЛ и един пусков двигател „Сапфир-5”. Прогнозната стойност на цялата поръчка е 28 235 413,37 лева без ДДС.
В рамките на основния ремонт, всеки L-39 трябва да се извършат няколко дейности: Ремонт на агрегати, възли, блокове и детайли по самолета; Увеличаване на общия технически ресурс, така че се осигури използването на новия междуремонтен ресурс, който трябва да е минимум 7,5 години или 1500 часа; Подмяна на системи, които не подлежат на поддръжка, като например навигационната система РБСН-5С, радиостанцията Р-832М, полетното записващо устройство САРПП-12, монтиране на транспондер с Mod S и други; Изпълнение на бюлетини издадени от оригиналния производител/конструктор, както и обучение на личен състав.
Всички дейности трябва да се извършват по актуална заводска документация от конструктора/производителя или от организация, която е оторизирана или сертифицирана от него.
При ремонта на двигателите АИ-25ТЛ се изисква междуремонтен ресурс от минимум 750 часа.
Крайният срок за подаване на заявления за участие е 5 ноември 2021 г. Срокът на рамковото споразумение ще е 48 месеца.
Припомняме, че през август 2020 г. тогавашният министър на отбраната Красимир Каракачанов прекрати сходна обществена поръчка, която търсеше изпълнител на ремонта на два български L-39ZA. Тогава оригиналният производител Aero Vodochody отказа да дава оферта, оправдавайки се с пандемията от COVID-19, а другата допусната компания, българската „Йотов и син”, също не подаде оферта, без да дава обяснение. През февруари 2019 г. МО пак пусна обществена поръчка със същия предмет, но през април същата година трябваше да я спре, защото в нея бяха допуснати редица неточности.
Наличните български L-39ZA са пред изчерпване на своя междуремонтен ресурс, което ще спре експлоатацията им в периода 2022 – 2023 г.
Предвид, че са нужни поне шест месеца за приключване на стартиралата сега обществена поръчка, а ремонта на всеки L-39 ще отнеме около 12 месеца (така е по задание), не е изключено да се стигне до ситуация да няма изправни машини от този тип.
При изминалите процедури на МО, българската компания „Йотов и син” се опитваше да ги атакува през Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), заради изискването работата да се извършва от оригиналния конструктор/производител или от оторизирани от него компании. „Йотов и син” работят с украински подизпълнители, които не са оторизирани от Aero Vodochody. При настоящата процедура има същото изискване и при нова жалба в КЗК процедурата ще се забави още. - Още за L-39
Източник: https://aero-bg.com/

 

Китай изпрати 52 самолета в зоната на ПВО на Тайван

04.10.2021, 16:50

Тайван съобщи за най-голямото нахлуване на китайските ВВС в зоната на ПВО в понеделник с 52 самолета, като заяви, че тайванските ВВС трябва да се борят за четвърти пореден ден, за да гонят натрапниците, докато напрежението се засилва, съобщава "Ройтерс".
От петък, когато Китай отбеляза своя национален празник, страната започна масирано увеличение на мисиите си, като почти 150 самолета летяха в зоната за отбрана за период от четири дни.
Последната мисия включва 34 изтребителя J-16 и 12 ядрени бомбардировача H-6, които летяха в район до островите Пратас.
Тайвански изтребители бяха вдигнати, за да посрещнат китайските самолети, а ракетни системи бяха разгърнати, за да ги наблюдават, добави той.
САЩ призоваха в неделя Китай да прекрати провокативните си военни дейности близо до Тайван, докато правителството на острова също осъди Пекин.
Китай все още не е коментирал. Обаждания до китайското министерство на отбраната в понеделник останаха без отговор. Страната е в средата на едноседмичния си национален празник.
Тайван определи действията на Китай като война в "сивата зона", предназначена да изтощи тайванските сили и да изпита техните способности.
Източник от Тайван, запознат с въпросите за сигурността в региона, каза пред "Ройтерс" по-рано в понеделник, че китайските самолети вероятно извършват симулирани атаки срещу американските самолетоносачи, съобщи източникът, каквито Китай многократно е извършвал близо до Тайван през последните няколко месеца.
ВМС на САЩ изпратиха въпроси към Пентагона, който не отговори веднага на искане за коментар.
Самолетоносачът "Роналд Райгън" влезе в Южнокитайско море в края на миналия месец. В понеделник японското министерство на отбраната заяви, че корабът, заедно с друг самолетоносач USS Carl Vinson, са провели многонационални съвместни учения във води югозападно от Окинава, въпреки че не са посочили точно местоположение.
Окинава е дом на голяма американска военна база и се намира североизточно от Тайван.
Началото на дейностите на Китай също може да бъде умишлено и определено като сплашване към Япония. Фумио Кишида представи кабинета си по -рано в понеделник.
Представител на японското министерство на отбраната отказа коментар.
"Въпреки че наблюдаваме отблизо развитието между Китай и Тайван, не коментираме всеки един от тях", каза служителят пред "Ройтерс".
Китай по-рано заяви, че подобни полети имат за цел да защитят суверенитета и са насочени срещу "тайно споразумение" между Тайван и САЩ, най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжие за острова.
Китай засили военния и политическия натиск, за да се опита да принуди Тайван да приеме китайския суверенитет.
Източник: https://news.bg/

 

Ген.-майор Груди Ангелов: 16% е ръстът на първокурсниците във Военната академия в сравнение с миналата учебна година

04.10.2021, 12:56

София. 16% е ръстът на първокурсниците във Военната академия в сравнение с миналата учебна година. Това каза началникът на Военната академия „Г. С. Раковски” генерал-майор д-р Груди Ангелов по време на откриването на новата учебна година 2021 – 2022, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Учебният процес в Академията е интегриран и обединява научната дейност и практика. В учебните програми са въведени съвременни форми за проверка и оценка на знанията.в условията на ограниченията, които ни налага COVID-19, преобладава интерактивният характер на обучение. Модернизирането и разширяването на пакета от знания и умения, които се предоставят на Вас, нашите студенти, са и ще бъдат ключов елемент в политиките на академичния състав. Стремежът ни е да се утвърждава и издига ролята на Академията като водеща национална институция за висше образование, квалификация, научни и научно-приложни изследвания“, посочи Ангелов.
„Показател за конкурентната мощ на Академията е броят на студентите. Тази година броят на първокурсниците ни отново бележи ръст – 16%. Формите на обучение магистър и бакалавър наброяват 610 обучаеми. Това е в сравнение с миналата учебна 2020-2021 г. Това е на фона на намаляващите студенти в цялата страна. Това е висока оценка за усилията на нашия академичен състав, за качеството, което предлагаме като образование, поведение и отношение“, допълни началникът на Академията.
„Военната академия е единственото висше училище, което през последните години увеличава броя на своите студенти“, каза още ген.-майор Груди Ангелов.
„Продължете славните традиции на нашите предци и създайте нови етални, за да я има вечно България. На добър час!", добави той.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

64 години от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята

04.10.2021, 09:25

На 4-ти октомври 1957 г. е изведен в орбита първия изкуствен спътник на Земята. Ракетата-носител е Р-7, първата междуконтинентална балистична ракета е създадена от конструкторското бюро на Сергей Корольов. - (видео)
Първоначално е решено спътникът да се оборудва с научна апаратура за проследяване на множество параметри, но изработката и щяла да забави старта. Първият спътник представлява кълбо с диаметър 58 см. и тегло 83.6 кг, запълнено с азот. Той имал два радиопредавателя с мощност 1 ват, излъчващи сигнали на дължина на вълните 15 и 7.5 м. На повърхността на кълбото били закрепени 4 антени с дължина 2,4-2,9 м. Продължителността на сигнала била 0,3 секунди и можел да бъде уловен на разстояние до 10 хил.км. Нарекли го ПС-1 („Простейший спутник-1”).
На 4-ти октомври 1957 година в 22:28 часа московско време човечеството навлиза в космическата си ера. Спътникът извършвал една обиколка около Земята за около 96 минути. Той останал в орбита до 4-ти януари 1958 година и направил 1440 обиколки. На 3-ти ноември 1957 г. бил изстрелян и «Спутник-2», на борда на който се намирало първото живо същество – кучето Лайка.
Първият спътник на САЩ - Авангард TV-3 е изстрелян на 6 декември 1957 г., но след секунди ракетата му губи тяга заради взрив на горивните резервоари. Американците изстрелват първия си успешен сателит – 9,5-килограмовия „Експлорър“ на 1 февруари 1958 г.
Днес в орбита около Земята има над три хиляди спътника, по-голямата част от които вече не функционират. - Още Космос

 

Русия отбелязва Денят на Космическите войски

04.10.2021, 09:19

На 4 октомври ежегодно се отбелязва от Въоръжените сили на Русия Денят на Космически войски (КВ са в състава на Въздушно-космическите сили).
В компетенцията на КВ влиза проследяването на пуска на балистичните ракети и предупреждаването на висшите звена в управлението на ВС на Русия за ракетно нападение: защита на важните обекти от инфраструктурата и войските на страната от удари чрез средства за въздушно-космическо нападение от страна на противника.
КВ извършват мониторинг на космическите обекти, откриват заплахите за Русия в космоса и при необходимост отговарят на заплахите.
Този род войски се занимава също с пуска на космическите апарати в орбита и управлението на спътниковите системи с военно и двойно назначение. - (видео)

 

Алжир забрани на френски бойни самолети да прелитат през въздушното му пространство

04.10.2021, 09:04

Алжир забрани на френски бойни самолети да прелитат през въздушното му пространство, съобщи агенция Франс прес.
Френски военен говорител увери, че решението на алжирските власти няма да се отрази негативно на операциите и разузнавателните мисии, които френската армия провежда срещу джихадистите в региона Сахел в Северозападна Африка.
Напрежението между Франция и бившата ѝ колония обаче нараства, след като френските власти намалиха рязко броя на визите, издавани за алжирски граждани, а президентът Еманюел Макрон си позволи да разкритикува властите в Алжир за “пренаписване” на историята на войната за независимост.
Вчера алжирският посланик бе отзован от Париж.
Франция намали тази седмица визите за граждани на Алжир и на още две свои бивши колонии – Тунис и Мароко, с обяснението, че правителствата им не правят достатъчно, за да приемат обратно незаконни имигранти, които Франция иска да им върне.
Източник: bnr.bg/

 

 

Китай представи нов самолет за електронна борба

03.10.2021, 22:56

На авиоизложението Airshow China-2021, което се провежда от 28 септември до 3 октомври на летището край гр. Жухай, провинция Гуадун, дебютира специален самолет за електронна борба, което бе пръв поглед към новоразработения тип.
Единственият екземпляр, който е официално обозначен като Shenyang J-16D, бе паркиран в статичната зона на авиошоуто, което се проведе от 28 септември до 3 октомври.
Двуместният J-16D е базиран на многоцелевия изтребител J-16, който e развитие на прехващача J-11B. Той от своя страна e вариант на руския изтребител „Сухой” Су-30MKК, който пък е наследник от втори ред на прочутия съветски изтребител „Сухой” Су-27.
Китай закупи изтребители Су-30МКК и Су-30МК2 за ВВС на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) и за ВМС на НОАК. Към втората половина на 2021 г. се счита, че около 70 самолета от двата типа, придобити между 1996 и 2002 г., все още са в експлоатация.
Изображенията на J-16D, направени на земята и във въздуха, и публикувани в китайски интернет източници, показват, че той има някои забележими разлики от стандартния J-16. Най-забележимите от тях са чифт контейнери, монтирани на краищата на полукрилата му. Другата видима разлика е липсата на оптико-електронна станция за откриване и захват на цели пред кабината на пилота. Още една видима разлика е липсата на оръдие, традиционно монтирано от дясната страна на фюзелажа за моделното семейство на Су-27/-30.
Смята се, че двата контейнера на краищата на полукрилата изпълняват подобна функция на американските контейнери Northrop-Grumman AN/ALQ-218 на самолета за радиоелектронна борба Boeing EA-18G Growler на ВМС на САЩ. Това е пасивна, високопроизводителна сензорна система за радиоразузнаване, използвана за откриване, идентифициране, локализиране и анализиране на източниците на радиочестотни излъчвания. Други отличителни разлики на J-16 включват забележимо по-къс носов обтекател, който предполага, че е монтиран по-малък радар.
Изложеният в Жухай J-16D има бордови номер 0109, разположен отстрани, на въздухозаборниците на двигателя, което показва, че това е деветият самолет от първата производствена партида. Той носи маркировката в недемаскиращ цвят на ВВС на Китай, но няма номер на опашката, което прави невъзможно да се идентифицира към коя бойна ескадрила е разпределен. - (видео)
Източник: https://armymedia.bg/

 

Стрелбите на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен продължават и през октомври

03.10.2021, 20:17

Сливен. Центърът за подготовка на специалисти обяви датите на планираните за месец октомври стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Замятия по ОП ще се провеждат на 5, 7, 8, 11, 12, 15, 18, 19, 20, 21, 22, 25, 26, 27, 28 и 29 октомври - от 8.00 до 13.30 ч., а на 13 и 14 октомври – от 9.00 до 16.00 ч.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

ЕС обмисля собствена военна тренировъчна мисия в Украйна

03.10.2021, 19:30

Европейският съюз (ЕС) обмисля отделна военна учебна мисия, наречена EU Military Advisory and Training Mission Ukraine (EUATM). „Една такава военна мисия би подчертала видимостта и ангажираността към страните в партньорството“, се казва във вътрешноведомствен работен документ на Европейската служба за външна дейност (EAD), с който разполага германският Welt am Sonntag.
В документа EAD обещава учебна мисия за украински офицери. „Такава мисия би била израз на солидарност с Украйна с оглед на продължаващите военни дейности на Руската федерация по границите със страната и в незаконно анексирания Крим“, се посочва в работния документ, цитиран от вестника.
Освен това агенцията, ръководена от главния дипломат на ЕС Жозеп Борел, споменава три други начина, по които ЕС може да помогне за подобряване на военните възможности на украинската армия. Те включват и разширяване на консултативната мисия за реформиране на сектора на гражданската сигурност (EUAT Ukraine), която съществува от 2014 г.
Посланиците на ЕС наскоро обсъдиха за първи път документа на EAD в Комисията по политика и сигурност (PSK), съобщава вестникът. По-специално трите балтийски държави от ЕС, както и Полша, Румъния и Словакия настояха за независима военна мисия за обучение. Те ще бъдат подкрепени от Швеция и Финландия.
Украйна е във фактическа война с подкрепяни от Русия сепаратисти в източната част на страната от 2014 г. Въпреки това боевете са замразени от месеци, с изключение на размяна на огън на фронтовата линия, а Русия анексира украинския полуостров Крим.
Украйна се стреми към по-тесни връзки със Запада и се надява един ден да бъде приета в НАТО. От своя страна Русия гледа на това като на заплаха за собствената си сигурност.
Източник: https://www.investor.bg/

 

САЩ даряват на Украйна патрулни катери

03.10.2021, 10:06

Военноморските сили на Украйна ще получат от САЩ шест многоцелеви патрулни катера от клас Mark VI. Това съобщиха от военното министерство на щатите, предаде украинското издание „Думская“.
Твърди се, че един съд от тези, които ще бъдат предадени на ВМС на Украйна, има стойност над 10 млн. щ. долара.
През миналата година Пентагонът заяви, че ще предостави на черноморската страна общо 16 катера тип Mark VI. Шест от тях ще бъдат предадени безвъзмездно, а за останалите Украйна следва да осигури средства. По-късно стана ясно, че водят разговори за намаляване броя катери, за които страната ще плаща.
Очаква се първи съд да влезе в състава на ВМС на Украйна през следващата година.
Maritime.bg припомня, че през 2018 г. Военноморските сили на България приеха четири подарени от Америка лодки за 2 млн. долара.
В средата на миналия месец Белгия предаде научно-изследователския кораб BELGICA (IMO: 8222563) на Украйна.
BELGICA е сравним по размери с българския научно-изследователски кораб АКАДЕМИК, за който са нужни средства за ремонт.
Припомняме, че Украйна очаква дарение от Великобритания на два миночистача. Подобни бяха закупени от България и ще струват на данъкоплатците близо 10 млн. лева.
България наскоро придоби и 37-годишен научно-изследователски кораб, който ще извършва полярни експедиции. Украйна също придоби подобен съд – бившия британски ледоразбивач JAMES CLARK ROSS.
Украйна също придоби подобен съд – бившия британски ледоразбивач JAMES CLARK ROSS.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Русия оборудва подводници с нов хидроакустичен комплекс

03.10.2021, 09:58

Завършиха държавните изпитания на хидроакустичния комплекс от ново поколение „Лира“.
Оборудваната с новия хидроакустичен комплекс дизел-електрическа подводница Б-586 „Кронштадт“ е първният сериен плавателен съд по проект 677 „Лада“, който участва и в Главния военноморски парад в Санкт Петербург, пише „Российская газета“.
„При „Лира“ има три големи постижения. Първо, пасивна носова антена. По-рано тя имаше формата на сфера или цилиндър. Антената на „Лира“ е квазиконформна, разположена по носовата част. В резултат тя има значително повече елементи и е по-ефективна“, разказа за ТАСС научният ръководител на разработчика на антената ЦНИИ „Електроприбор“ Владимир Пешехонов.
При предишните антени получената информация се е обработвала в здравия корпус на подводницата. При „Лира“ този процес е изнесен в херметичните прибори зад здравия корпус. Това позволява съществено да се съкрати дължината на комуникационните линии и паразитните прихващания. Новата антена има много компактна изчислителна част и усъвършенствани алгоритми.
„Пасивният хидроакустичен комплекс стана много по-ефективен от тези на други подводници. Не случайно американците започнаха да приемат конформни антени на своите най-нови атомни подводници от типа Virginia Block III, но 10 години по-късно от нас“, отбеляза Пешехонов.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Ракетата, която не обърна войната, но обърна света, скърши животи

03.10.2021, 08:35

Годината е 1942, датата – 3 октомври. Германският учен и инженер Вернер фон Браун, заедно с негови сътрудници на германския изследователски реактивен център в Пенемюнде, извършва първия успешен тест на нещо невиждано към този момент - първата балистична ракета в света, останала в историята с името Фау-2 (V-2).
Третият ден от октомври, 1942-ра година, е първият ден от една нова ера – тази на космическото пътуване, заявява полк. Валтер Дорнбергер, лидер на програмата, веднага след успешния тест. И както историята ще покаже – ще се окаже прав........Прочети още

 

Исторически календар

03.10.2021, 08:08

На 3 октомври 1895 г. в с. Мозире (Словения) е роден Владимир (Влайко) Александров Тодоров-Балан.

Учи в колеж в Истанбул, а след това в гимназия в София. Завършва Военното училище през 1914 г. Произведен e в чин подпоручик. Постъпва в Аеропланното училище в Божурище. Той е един от седемте, завършили първия випуск за пилоти през 1916 г. Участва в Първата световна война (1915-1918) в състава на 1-во аеропланно отделение, придадено към Втора българска армия. Първите разузнавателни полети изпълнява от летище Белица. През юни 1916 г. e изпратен от българското командване на Западния фронт за изучаване бойния опит на германските пилоти в състава на 70-то разузнавателно пруско аеропланно отделение. Изпълнява разузнавателни полети, бомбопускане, участва в провеждане на въздушни боеве в района на крепостта Вердюн.

Завърнал се в България, продължава да воюва. На 8 юли 1917 г., заедно с поручик Иван Узунов излитат от летище Левуново със самолети Роланд Д-2 и свалят британския самолет R.A.F. Be 2, пилотиран от командира на 17-та британска ескадрила - капитан О’Дуайър. Това е първата победа, постигната от български пилоти от новосъздадената изтребителна авиация в класически въздушен двубой. До края на войната изпълнява общо 29 бойни полета. Награден е с орден „За храброст” и с германския „Железен кръст”.
След войната Владимир Балан заминава за Брауншвайг, Германия, където следва аероинженерство.Завършва образованието си и работи като асистент в политехниката.
През 1932 г. се завръща в България. Започва работа на летище Божурище в ремонтната работилница. За кратко време е инженер и в самолетната фабрика „Български Капрони”.

През Втората световна война, като офицер от запаса е мобилизиран и назначен за началник на авиоремонтната работилница на летище Скопие. След 9 септември 1944 г. Владимир Балан изчезва и съдбата му остава неясна.

На 3 октомври 1886 г. в Търговище е роден Никифор Йорданов Богданов – един от първите български пилоти. Завършва школата за подпоручици в Княжево. На 19 февруари 1911 г. е повишен в поручик, на 18 май 1914 г. в чин капитан.
През 1911 г. е проведен конкурсен изпит за подбор на първите български авиатори. Поручик Богданов е одобрен и заминава за Франция, където през 1912 г. се обучава в аеропланната школа на Луи Блерио в Етамп. След приключване на подготовката се завръща в България и участва в Балканската война. На 17 октомври 1912 г. извършва първия си разузнавателен боен полет над турските позиции. До края на войната изпълнява общо осем бойни полета със самолет Блерио ХІ. По време на Втората балканска война през 1913 г. в състава на 3-то аеропланно отделение от летище Серес, провежда два разузнавателни полета. Участва в Първата световна война. На 16 юли 1916 г. е назначен за командир на 2-ро аеропланно отделение базирано на летище Удово на Вардарския фронт. Под негово ръководство, отделението изпълнява полети до Олимп, Островското езеро и цялата фронтова линия от Кожух до Круша планина.
След войната капитан Богданов напуска армията и започва работа в застрахователно дружество. Умира през 1935 г.

 

 
 

Търсим възможност за добро управление на преведените пари за изтребителите

02.10.2021, 20:16

На 7 август 2019 г. България преведе 1, 2 млрд. щатски долара  по подписаните и ратифицирани от Народното събрание четири международни договора  за доставка на самолети F-16 Блок 70 със съответното оборудване. Съществен елемент от договорите е начинът на плащане, който предвижда определената цена да се депозира по сметка на федералното правителство на САЩ. Сумите са обособени по отделна сметка (Trust Fund Account), предназначена за всички договори на Република България за придобиване на оборудване по програмата за чуждестранни продажби за военни цели. Депозираните средства ще се използват от Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността за извършване на плащания в хода на изпълнението на договорите. В тази сметка не се начисляват лихви и не се заплащат такси за обслужване на сметката. Това обяснява министърът на отбраната Георги Панайотов по време на заседанието на Министерския съвет на 29 септември.   
В тази връзка правителството предлага на Народното събрание за ратифициране на Договора за създаване на сметка между Министерството на отбраната на Република България и Федералната резервна банка на Ню Йорк. И на Споразумение, относно някои сметки, свързани с чуждестранно финансиране на продажби за военни цели между Министерството на отбраната на Република България, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк. Ако искаме да използваме тези средства за инвестиции от наша страна, които евентуално по наша преценка биха ни носили доходи, трябва да сключим тези споразумения, смята министър Панайотов.
Условията на програмата на САЩ за чуждестранни продажби за военни цели дават възможност след превеждане на сумите за изпълнение на договорите, част от тях да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк, като за реализирането на тази възможност от американска страна са получени проекти на споразумения, уреждащи правата и задълженията на страните във връзка с откриване на сметките и тяхното управление. Размерът на средствата, които биха могли да се прехвърлят по този начин ще се определя от Агенцията на Департамента по отбраната на САЩ, като в сметката следва да се поддържат средства за покриване на текущи разплащания на агенцията по проекта за следващите 90 дни. Тъй като се предвижда възможност за инвестиционни операции според предоставената информация стандартно средствата се инвестират в краткосрочни депозити и ниско рискови краткосрочни федерални съкровищни бонове, уточнява министърът.  
Министерството на отбраната ще има възможност да следи състоянието на сметката ежедневно и в случай, че бъде преценено, че по-нататъшното инвестиране е нецелесъобразно може да разпореди средствата, преведени по сметката на Министерството на отбраната във Федералната резервна банка на Ню Йорк да се прехвърлят обратно.
Министерство на отбраната е сключило договор с  Българска народна банка за консултантска помощ с цел осигуряване на специализиран експертен анализ. От изготвения от банката в началото на настоящата година макроикономически анализ на Съединените американски щати и преглед на пазарните очаквания за развитието на паричния пазар в щатски долари и пазара на американски държавни ценни книжа става ясно, че въпреки реализираното намаляване на размера на лихвения процент доходността на инвестициите във Федералната резервна банка в Ню Йорк остава положителна величина. Този факт на настоящия етап, подчертава министърът, подкрепя целесъобразността от предприетите действия за разкриване на сметка на Министерство на отбраната за депозит във Федералната резервна банка на Ню Йорк. Според премиера Стефан Янев, става въпрос за възможното, което можем да направим, за доброто управление на тези пари в момента. Остава 47-ото Народно събрание, което предстои да изберем, да си каже думата.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

61 Стрямска механизирана бригада отбеляза 29-я си рожден ден

02.10.2021, 13:20

В район Карлово на 61 Стрямска механизирана бригада вчера бяха тържествено отбелязани 29 години от създаването й, съобщават от формированието.
На празника на бригадата присъстваха заместник-началникът на отбраната – генерал-лейтенант Димитър Илиев, кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-командирът на Сухопътните войски – бригаден генерал Николай Караиванов, главният секретар на Областна администрация Пловдив – г-н Георги Янев, Негово Високо благоговейнство отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на Карловска духовна околия, командири на бригадата през годините, командири и началници на формирования от Българската армия, ръководители на структури от Министерство на отбраната и Министрество на вътрешните работи, представители на държавната и местна власт, военно-патриотични сдружения и съюзи, директори на фирми и музеи.
Честването на годишнината започна с поднасяне на венец от командирите на бригадата през годините на „Паметника на загиналите войни във войните 1912 г .- 1918 г.”
Отбелязването на празника продължи на строевия плац с празнично приветствие към личния състав, произнесено от командира бригаден генерал Деян Дешков и слово на д-р Емил Кабаиванов, след което бяха наградени отличилите се военнослужещи с награди от началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на 61 механизирана бригада.
Молебен за здраве, благоденствие и успех беше отслужен от Негово Високо благоговейнство отец Марко Тодоров.
Специален поздрав към всички военнослужещи от бригадата по повод празника беше поднесен от Военновъздушните сили и 3-та Авиационна база - Граф Игнатиево.
Честването продължи с преминаване в тържествен марш, след което гостите имаха възможността да наблюдават новото въоръжение и снаряжение в бригадата.
Празникът завърши с концертна програма от военния духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада и младите таланти от вокална група „Карловойс” към Военен клуб - гр. Карлово с ръководител г-жа Анита Илиева. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

51 години от създаването на Трети дивизион противоминни кораби

02.10.2021, 12:17

На 1 октомври 2021 г. в Пункта за базиране Варна се проведе ритуал по тържественото отбелязване на 51-та годишнина от създаването на Трети дивизион противоминни кораби. Гости на тържеството бяха заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС, капитан І ранг Ваньо Мусински и командирът на Пункта за базиране Варна капитан І ранг Тодор Богданов, както и предишните командири на дивизиона: офицерите от запаса вицеадмиралите Петър Петров и вицеадмирал Пламен Манушев, флотилните адмирали Димитър Йорданов и Никола Каранов, капитан I ранг Тодор Йотов.
По повод празника и за безупречно изпълнение на функционалните задължения бяха наградени офицери, старшини и матроси от името на командира на ВМС, командира на Флотилията бойни и спомагателни кораби - ВМС, и командира на дивизиона. Грамотите бяха връчени от флотилен адмирал Пенев, капитан I ранг Мусински и от ВРИД командира на дивизиона капитан II ранг Лъчезар Иванов. Приветствия отправиха флотилен адмирал Георги Пенев и капитан І ранг Ваньо Мусински, както и  о.з. вицеадмирал Петър Петров от името на ветераните.

 

82 години от първия полет на Ил-2

02.10.2021, 08:55

Днес се навършват 82 години от първия полет на знаменития щурмови самолет Ил-2, чийто първи полет става факт на 2 октомври 1939 г.
Замисълът за създаване на специализиран брониран щурмови самолет датира от декември 1937 г., след като първоначалните анализи от боевете в гражданската война в Испания показват, че авиацията в момента е слабо ефективна при изпълнение на задачи за непосредствена авиационна поддръжка на сухопътните войски.
През май 1938 г. съветското правителство одобрява проекта и натоварва с него авиоконструктора Сергей Илюшин и неговото конструкторско бюро. Машината трябва да е се задвижва от един бутален двигател АМ-34, двуместна, с максимална скорост при земята от 400 km/h, да има бомбов товар от 300 kg., сериозна бронировка и картечно въоръжение.
През януари 1939 г. Илюшин приключва с проектирането на самолета, който по онова време в известен, като БШ-2. Междувременно е решено щурмовикът да получи новия и по-мощен мотор АМ-35 (1350 hp), което позволява усилване на бронировката и въоръжението.
През лятото на 1939 г. проектът става приоритетен и Илюшин е принуден да ускори темпа на работа.
Първият прототип на БШ-2 полита на 2 октомври. Самолетът се управлява от летеца-изпитател Владимир Коккинаки. Той обаче продължава едва 10 минути, заради прегряване на двигателя. Вторият прототип изпълнява дебютен полет на 30 декември.
Заводските изпитания, обаче вървят мъчно, най-вече заради неудовлетворителната работа на новия бутален двигател АМ-35 и проблемите с охлаждането му, предвид, че той фактически се намира в изцяло бронирания корпус на самолета.
Държавните изпитания стартират през април 1940 г. Съветските военни обаче не са доволни, като определят самолета, като твърде утежнен за двигателя си. Прави се препоръка за поставяне на още по-мощния АМ-38 (1625 hp), иска се и поставяне на две 23-mm оръдия вместо 12,7-mm картечници, както и редица други подобрения.
Илюшин, който по същото време работи и по подобряването на бомбардировача ДБ-3 има проблем да отговори на всички тези изисквания. Междувременно, съветското правителство поръчва на Сухой да започне работа по своя щурмовик ОБШ (Су-6), като резервен вариант.
С цел решаване на част от техническите проблеми е решено БШ-2 да се преработи в едноместен самолет, като се елиминира бордния стрелец. През октомври работата по усъвършенстването на самолетът е приключена. През декември 1940 г. БШ-2 официално е прекръстен на Ил-2.
Едноместният Ил-2 с двигател АМ-38 преминава през държавни изпитания през февруари – март 1941 г. Серийното производство стартира практически веднага след това.
Ил-2 се сглобява до 1945 г. и е произведен в 36 183 броя, което го превръща в най-масово строения боен самолет в историята. Щурмовикът се сражава от първия до последния ден на съветското участие във Втората световна война, спечелвайки си безспорна бойна слава.
България получава 120 броя Ил-2 през лятото на 1945 г. Бойната служба на типа у нас е сравнително кратка. През 1947 г. 48 броя Ил-2 са предадени на Югославия, а останалите служат активно до началото на 50-те, когато започват да се подменят от по-съвършения Ил-10. Ил-2 служи в българските ВВС до към края на 1955 г., като последната му роля е самолет за коригиране на артилерийския огън. Един такъв щурмовик е запазен в Музея на авиацията в Крумово. - Още за Ил-2

 
 

Може ли военнослужещ да се кандидатира за президент или вицепрезидент?

02.10.2021, 08:41

Този въпрос е уреден в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Ще припомня регламента, с оглед на това, че в медиите се появи подобна възможност. Законодателят е казал, че  военнослужещият може да се кандидатира за президент, вицепрезидент на републиката, народен представител, член на Европейския парламент от Република България, общински съветник или кмет при условия, определени със закон.
Уточнено е, че военнослужещ, регистриран за кандидат за изборна длъжност от политическа партия или коалиция, се освобождава от военна служба след обявяване на регистрацията от съответната избирателна комисия.
И още - военнослужещият, избран за президент, вицепрезидент на републиката, народен представител, член на Европейския парламент от Република България, общински съветник или кмет от независима листа, се смята в неплатен отпуск за времето на мандата и след прекратяване на пълномощията му се осигурява заемането на същата или друга длъжност в съответствие с притежаваното военно звание и квалификация.
Според закона има и друга политическа перспектива за военнослужещия. Ако е назначен за министър-председател, министър или заместник-министър в служебно правителство, той се смята в неплатен отпуск и след прекратяване на пълномощията му се осигурява заемането на същата или друга длъжност в съответствие с притежаваното военно звание и квалификация.
Така че сега е моментът. Предстоят избори за президент и вицепрезидент, както и за народни представители. Няма проблем военнослужещи да се включат в надпреварата. След изтичането на мандата ще се върнат във формированието си, за да продължат службата до придобиване на право на пенсия.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

 

Единствената подводница, потопена от друга подводница, докато са под вода

01.10.2021, 22:20

Въпреки че филмите обичат да ни показват интензивни битки между подводници, които се водят единствено под водата, този тип битки всъщност са изключително редки.
Всъщност толкова редки, че всъщност само една-единствена подводница е потопена, докато и тя, и нападателят й са се били под повърхността.
Това се случва точно в края на Втората световна война, в двубой между британска и германска подводница, заподозряна в транспортиране на свръхсекретни стоки до Япония......Прочети още

 

Български МиГ-29 и румънски F-16 преследваха самолет-нарушител в небето ни

01.10.2021, 20:20

Двойка МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево и двойка F-16 от летище Фетещи на румънските Военновъздушни сили изпълниха тренировъчна мисия „Air Policing“. Това стана по време на българо-румънската летателна тренировка „Blue Bridge 2021“, съобщиха от военното министерство.
В ролята на „самолет-нарушител“ бе военно-транспортен самолет „Спартан“ C-27J от авиобаза Враждебна. Тренировката премина в две фази на съвместни действия. Първо двойка дежурни МиГ-29 излетя от авиобаза Граф Игнатиево със задача прехват, визуална идентификация и съпровождане на „самолета-нарушител“ до напускане на българското въздушно пространство. Двойка F-16 от състава на румънските Военновъздушни сили отработи действията по приемане, съпровождане и принуждаване за кацане на военно-транспортния самолет в Румъния.
Вторият етап от сценария повтори действията по ескортиране и предаване от румънските на българските изтребители на „Спартан“ C-27J.
Тренировъчните полети „Blue Bridge“ за подготовка на екипажите, носещи бойно дежурство, се провеждат ежегодно от 2012 г. Целта им е постигане на точна координация и добра оперативна съвместимост при извършването на презгранични операции за контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство.
Източник: https://trud.bg/

 

Подготовка на море

01.10.2021, 15:02

През настоящата седмица протича подготовката на море с две от  фрегатите от състава на дивизиона патрулни кораби от Флотилия бойни и спомагателни кораби. Фрегата „Дръзки“ с командир капитан II ранг Стоян Христов и фрегата „Горди“ с командир капитан II ранг Станислав Георгиев провеждат третото си тактическо учение на единичния кораб. По време на плаването се извършва втория етап от сертификацията на корабите по стандартите на НАТО MAREVAL от назначена комисия от Командването на Военноморските сили.
На борда на учебно-спомагателен кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев“ с бордови номер 206 и командир капитан III ранг Павел Павлов се провежда щурмански поход с участие на офицери и старшини, отговорни за осигуряване на навигационната безопасност на корабите на море.
По време на похода личният състав се запознава с навигационните, хидрографските и хидрометеорологичните особености по българското черноморско крайбрежие и усъвършенства уменията си по определяне мястото на кораба по различни способи, решаване на задачи по тактическо маневриране и водене на щурманската документация.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Нови ракетни комплекси ще охраняват небето ни до 2032 г.

01.10.2021, 14:40

Българските въоръжени сили трябва да имат нови зенитно-ракетни комплекси, а следващият парламент ще задвижи процедурата за покупка на 3D радари. Това обяви силовият министър Георги Панайотов по време на демонстрация на оборудването на противовъздушната ни отбрана, съобщава bTV.
Най-новите ни комплекси "земя - въздух" са С-300, неголям брой от които са доставени през 1989 г. Останалите системи са съветски и са от 60-те и 70-те години, подобно е положението и с радарите.
По думи на министъра и с наличното военните ни поразяват 90% от целите при учебните стрелби на Шабла. Нужна е обаче нова техника.
Панайотов посочи, че покупката на зенитно-ракетни комплекси е предвидена в Програмата за развитие на въоръжените сили до 2032 г.
Той увери, че това ще се случи, но отказа да се ангажира с конкретна година.
По-ясен бил въпросът със закупуването на 7 мобилни и стационарни 3D радара за максимум 390 млн. лева.
През следващата седмица се очаква правителството да обсъди решение, с което процедурата да се разглежда от следващия парламент.
Относно новите бойни машини на пехотата Панайотов заяви, че вече е готов анализът на предложените варианти, а за тези за силите за специални операции нямало информация за сериозни пречки по процедурата.
Вече се работи по бюджета за 2022 г., като той ще е поредна стъпка по поетия ангажимент 2% от БВП да отиват за отбрана. 20% от парите за армията ще са за придобиване на нови способности:.
На армията трябват 3D радари, бронирани машини, зенитно-ракетни комплекси, кораби, подводници, посочи министърът и допълни, че е било отправено запитване до "Локхийд-Мартин" за втората група самолети F-16. Имало нужда от индивидуална екипировка, радиостанции и др.
Армията трябва да е способна да изпълнява конституционните си задължения и това трябва да се разбере и от политиците, и от българския народ, категоричен бе той.
Източник: https://news.bg/

 

Демонстрационни стрелби по случай 29-ата годишнина от основаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада

01.10.2021, 11:44

На 30 септември  2021 г. на УЦ „Тюлбето” и на УЦ „Анево” бяха организирани демонстрационни стрелби във връзка с празника на 61-ва Стрямска механизирана бригада. В мероприятието взеха участие представители на държавните и местните институции от общините Карлово и Казанлък, военно-патриотични сдружения и съюзи, директори на фирми, финансови и банкови институции и регионални медии.
Демонстрационните стрелби предизвикаха интерес у поканените и предоставиха отличнa възможност да бъдат наблюдавани на живо огневата мощ и функционалност на образците въоръжение на бригадата. Всички присъстващи имаха възможност под надзора и ръководството на специалисти да стрелят с желания от тях вид стрелково оръжие.
Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков благодари на всички гости за присъствието и изрази своята увереност, че съвместната им дейност ще продължи да се развива и за в бъдеще.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Ракетчиците от 13 дивизион празнуват!

01.10.2021, 09:07

Още ракетни войски

 

Първокурсниците курсанти от ВВВУ „Г. Бенковски“ ще положат военна клетва

01.10.2021, 09:00

Долна Митрополия. Днес ще се състои тържественият ритуал по полагане на военна клетва от първокурсниците курсанти от Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ ще се състои. Това съобщиха от Министерство на отбраната. В ритуала ще участват 47 бъдещи офицери (от общо 49 първокурсници двама вече са полагали военна клетва).
15 от новоприетите курсанти започнаха обучението си по специализация „Летец-пилот“ и 34 по специализации „Ръководител на полети (Щурман - управление на въздушното движение)“, „Летателни апарати и авиационни двигатели“, „Летищно осигуряване“, „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати“, „Авиационни, електроприборни и автоматични системи“. Осем са жените, които ще усвояват основните авиационни специализации (две – „Летец-пилот“, една –„РВД“ и пет - в инженерните специализации).
На церемонията по полагане на военна клетва ще присъстват представители на Министерство на отбраната, аташетата по отбрана на САЩ, Румъния и Виетнам, гости от структурите на Българската армия, авиационни организации, областната и общинска администрация, военно- родолюбиви и партньорски организации, родители и близки на курсантите. Ще бъде отслужен водосвет за здравето на личния състав на ВВВУ.
След церемонията ще бъде открит реновираният корпус А, чийто ремонт е част от подобряването на инфраструктурата на ВВВУ „Георги Бенковски“ след възстановяването му през 2020 г.
Източник: http://www.focus-news.net/

 
 

60-ата годишнина от създаването на Първа зенитно-ракетна база от състава на Военновъздушните сили ще бъде отбелязана в София

01.10.2021, 08:50

София. Шестдесетата годишнина от създаването на Първа зенитно-ракетна база от състава на Военновъздушните сили ще бъде отбелязана в София със статичен показ на бойна техника. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. От 9.00 до 14.00 часа жителите и гостите на столицата за първи път ще имат възможност да разгледат компоненти от състава на зенитно-ракетните комплекси C-75М3 „Волхов” (SA-2), C-125М "Нева" (SA-3), 2К12 "Куб" (SA-6), C-200 "Вега" (SA-5) и C-300 (SA-10), които ще бъдат разположени на площад „Свети Александър Невски”.
Министърът на отбраната Георги Панайотов в 11.00 ч. ще посети статичния показ и ще поздрави военнослужещите от зенитно-ракетни войски по повод празника.
Показът ще даде възможност на жителите и гостите на град София да се запознаят отблизо с бойната техника от системата за охрана на българското небе. Зенитно-ракетните комплекси не могат да бъдат видени по друго време, тъй като са разположени във войскови райони със строго ограничен достъп. До машините ще бъдат и воините, които денонощно бдят за спокойствието и сигурността на българските граждани.
Първа зенитно-ракетна база (1 зрб) е наследник и продължител на славната история на Първа зенитно-ракетна бригада, която е създадена през 1961 г. като част от системата за противовъздушната отбрана (ПВО) на Република България. От момента на формирането си до днес дивизионите на някогашната бригада от състава на Зенитно-ракетни войски, преобразувана през 2012 г. в Първа зенитно-ракетна база носят непрекъснато бойно дежурство в националната система за ПВО.
Първа зенитно-ракетна база от състава на ВВС сили е съединението, което представя съвременните Зенитно-ракетни войски на страната. Личният състав и техниката от нейните военни формирования поддържат готовност във всякакви условия на обстановката да реагират адекватно на въздушната заплаха в установените срокове и успешно да изпълнят поставените им задачи.
Независимо от промените през годините, основната мисия на 1 зрб остава отбраната на страната. Главната ѝ задача са контролът на въздушното пространство и режимът на полетите и прикритието на стратегически, оперативни и инфраструктурни обекти от националната критична инфраструктура и на групировките на Въоръжените сили. Тя се изпълнява чрез носене на постоянно бойно дежурство по изискванията и процедурите на НАТО заедно с изтребителната авиация. - Още ПВО
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Днес руските пехотинци имат празник

01.10.2021, 07:00

Първата редовна армия на Русия е създадена на този ден през 1550 г.
Това е професионален празник на военнослужещите от Сухопътните войски, който се чества ежегодно на 1 октомври. На тази дата се отбелязва денят, в който цар Иван Грозни издава специален документ за създаването на редовна армия – в далечната 1550 г.
Денят на Сухопътните войски се отбелязва съгласно Указ на Президента на РФ № 549 от 31 май 2006 година. Този професионален празник се чества от всички родове и специални войски от състава на СВ, включително пехотинци, танкови войски, артилерия и др. - (видео)
Сухопътните сили са най-многочислените в руската армия. - Още за СВ на Русия

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}