Военна информация

Архив - от 1 до 15 октомври

 

 

Въоръжените сили на РФ през миналата седмица

15.10.2019, 22:15
 

Високи награди за ветерани от ВВС

15.10.2019, 21:33

Във връзка с утрешния празник на ВВС, днес в ЦВК се проведе традиционната среща на командването с ветерани. Заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев за награждаване прочете полковник от запаса Манол Тенчев – началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО. Отличията връчи командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.
Със заповед на министъра на отбраната с почетен знак на МО „Св. Георги“ – втора степен за сержанти, бе удостоен старшина от запаса Янко Кличев. Юбилеен медал „100 години Първа световна война“ получиха полковниците от запаса Величко Пенчев, Георги Начев и Иван Йорданов, а „Сувенирен нож за Манлихер“ – подполковник от запаса Лальо Енчевски.
Със заповед на началника на отбраната със „Сувенирен нож за АК-74“ бяха наградени полковниците от запаса Светлозар Асенов и Любен Лозанов и подполковник от запаса Динко Динков. „Сувенирен нож за АК-47“ получи полковник от запаса Трифон Триифонов. С грамоти бяха отличени полковник от запаса Красимир Вътов и подполковник от запаса Явор Димитров.
Срещата бе организирана от Българската авиационна асоциация с председател полковник от запаса Ангел Георгиев. Ветераните бяха приветствани от генерал-майор Цанко Стойков.  

 

39-и контингент от Българската армия ще се включи в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан

15.10.2019, 19:38

"Сертификацията, през която преминахте само преди дни, показа, че сте подготвени за изпълнение на задачите, с които ще бъдете натоварени в Афганистан. Предстои по-трудното – да дадете категорична изява на силния си характер, да демонстрирате високия си боен дух, воинска дисциплина и професионализъм.“ Това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев днес, 15 октомври, в своето приветствие към военнослужещите, които заминават за участие в мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Церемонията по изпращане на 39-ия контингент от Българската армия се проведе на площада пред административната сграда на община Стара Загора. От името на министъра заместник-началникът на отбраната подари на контингента икона на Свети Георги Победоносец.
На церемонията по изпращането присъстваха командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на Втора механизирана бригада - Стара Загора бригаден генерал Стоян Шопов, командирът на 61-ва механизирана бригада - Карлово бригаден генерал Деян Дешков, представители на държавната и местната власт, общественици и жители на градa. Молитва за здраве и благополучие на военнослужещите прочете Негово Високопреподобие Архимандрит Богослов.
Българският военен контингент е с общ състав до 160 военнослужещи със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. Контингентът е подготвен във военно формирование 48 430 – Стара Загора. В мисията на НАТО в Афганистан българските военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с обучението и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.
Национален командир на контингента е полковник Красимир Горанов, помощник-национален командир на контингента за Кабул е полковник Мирослав Маринов, помощник-национален командир на контингента за Кандахар е подполковник Вичо Вичев, а командир на ротата за охрана – капитан Росен Начев от военно формирование 48 430 - Стара Загора. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

Турските ВМС получиха четвъртата и последна корвета Milgem

15.10.2019, 19:24

На 29 септември 2019 г. Командването на ВМС на Турция (TNFC) получи TCG Kinaliada (F 514) - четвъртата си и последна противолодъчна корвета тип Ada (Milgem), по време на церемонията по въвеждане в експлоатация в Морската корабостроителница в Истанбул.
"Последните събития по света и в Средиземно море ни показаха, че трябва да сме много по-силни в моретата, точно както сме в други области" заяви по време на церемонията турският президент Реджеп Таип Ердоган. Той допълни, че TCG Kinaliada ще се различава от предходните три корвети, тъй като ще бъде оборудвана с разработените от турската държавна компания Roketsan противокорабни крилати ракети Atmaca (Ястреб), които са предназначени да заменят американските противокорабни ракети AGM-84. Изградената от Roketsan и Havelsan система за управление на кораби Advent също ще бъде инсталирана за първи път на борда на TCG Kinaliada. Други държавни местни компании също са извършили основни дейности по TCG Kinaliada: STM Defense е осигурила проектиране, строителство и инженерни дейности, докато Aselsan е осигурил главното оръдие и сензорни системи за кораба. Президентът Ердоган заяви, че Турция се е превърнала в една от едва 10-е държави, способни да развиват, изграждат и поддържат военен кораб, използвайки изключително собствени средства.
"Скоро ще строим собствени бойни самолети, точно както създадохме собствени БПЛА и вертолетите ATAK. Ако събудят спящия гигант, те ще понесат последствията" добави той, като се позовава на опитите Турция да бъде изгонена от ръководената от САЩ програма F-35 Joint Strike Fighter. "Проектът Milgem достигна местно ниво на индустриално съдържание от 70%, като 50 турски компании участват като подизпълнители в проекта" отбеляза президентът Ердоган. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

За 9 месеца са приети 602 войника

15.10.2019, 16:45

Резултатите от кампанията „Бъди войник“ до момента показват, че интересът към военната служба расте. В резултат на проведените конкурси през първите 9 месеца тази година са приети на служба 602-ма войника/матроса, което е два пъти повече в сравнение със същия период през миналата година. Това каза вчера заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев  на пресконференция по повод информационната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ в Пловдив. Той посочи, че средната възраст на кандидатите, които подават документи е 25 години, което е оптимистично за бъдещето на Българската армия.
„Събитието от кампанията „Бъди войник“ се провежда в Пловдив на 17 октомври, един ден след празника на Военновъздушните сили и в навечерието на празника на военния парашутист, с които са свързани три от най-големите формирования в района“, подчерта командирът на 24-та авиобаза в Крумово бригаден генерал Димитър Иванов и заяви, че съвсем заслужено Пловдив може да определен като българската авиационна столица. Той съобщи, че на 17 октомври в динамичния показ ще участват два вертолета „Кугър“, един Ми-24, както и един самолет „Спартан“.
„Военнослужещите от различните видове и родове войски сме едно. Нас ни обединява това, че служим на Родината, заедно работим, заедно ще бъдем и на демонстрациите на събитието от кампанията „Бъди войник“, каза командирът на 3-та авиобаза в Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров. Той съобщи, че на 17 октомври ще има полети над площада в града на два самолета L-39 и на два изтребителя МиГ-29.
„Събитието ще бъде открито с почетен строй на военнослужещите от 68-ма бригада „Специални сили“, по повод 75-ата годишнина от първия боен ден на парашутната дружина“, каза заместник-командирът на бригадата полковник Иван Райков. Той заяви, че динамичният показ на командосите ще включва стоварване на група от хеликоптер по способа бързо въже, скокове с парашут и демонстрации по водене на огнева подготовка, съобщава Пресцентърът на МО.
Източник: http://otbrana.com/

 

Южнокорейският БЛА KAI Night Intruder 600 VT излетя за първи път

15.10.2019, 12:55

Korea Aerospace Industries (KAI) съобщи, че БЛА с вертикалното излитане и кацане (VTOL) Night Intruder 600 VT успешно е извършил първият си полет в провинция Южна Джола на 24 септември.
БЛА е вътрешно финансирана разработка, получена от лек хеликоптер от клас 600 кг и е първият опит на компанията за разработване на VTOL БЛА. Служители на KAI по-рано заявиха пред Jane's, че Night Intruder 600 VT е с обща дължина 9 m, ширина 2 m и височина 2,5 m. Въпреки че е конфигуриран с максимално тегло при излитане (MTOW) от 600 кг, бъдещата доработка може да доведе до увеличаване на масата на БЛА до над 750 кг с напредване на програмата.
Разработването на БЛА Night Intruder 600 VT започна през 2017 г. и той бе показан публично за първи път на изложението DX Korea през ноември 2018 г. След това KAI придоби специален сертификат за летателна годност от Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта през юли и разрешително за полет от Регионална авиационна администрация в Пусан през август в съответствие със Закона за авиационна безопасност, за да се проправи път за неговия първи полет.
KAI има за цел да завърши разработването на първата фаза на БЛА до края на 2019 г. По-нататъшната работа за усъвършенстване на системата за автоматично излитане и кацане се очаква да започне незабавно във втората фаза на развитие.
По-рано Jane's съобщи, че БЛА обикновено е оборудван с подобна на брадичка стабилизирана електрооптична инфрачервена (EO/IR) топка с дневна ТВ и ИЧ камери с висока разделителна способност. Други полезни товари, които се планират, включват лазерен далекомер или подсвет, както и радар със синтетична апертура (SAR). Компанията възнамерява да доработи Night Intruder 600 VT, за да отговори на предстоящото изискване на VTOL БЛА на СВ на Република Корея (RoKA).
Източник: http://www.pan.bg, Димитър Ставрев

 

Тръмп: Военните на САЩ остават в Близкия изток!

15.10.2019, 09:02

Президентът Доналд Тръмп каза, че близо 1000-та американски военни, на които е наредил да се изтеглят от Сирия, ще останат в Близкия изток, за да предотвратят нова заплаха от Ислямска държава, предаде асошиейтед прес.
В декларацията, с която снощи обяви налагането на икономически санкции на Турция, президентът уточни, че всички американски военни ще напуснат Сирия, ще се предислоцират и ще останат в района. Мисията им е да наблюдават ситуацията и да предотвратят повторение на 2014 г., когато бойци на ИД, организирали се в бойна сила в Сирия, преминаха и в съседен Ирак и завладяха иракските северни и западни райони, пише БТА, позовавайки се на АП.
Тръмп потвърди, че малък брой американски военни ще останат в база в южна Сирия. Президентът, който не е голям познавач на историята, изненадващо спомена в серия от туитове и Наполеон Бонапарт, отбелязва Франс прес.
"След като победихме стопроцентово халифата на Ислямска държава, изтеглих повечето наши военни от Сирия. Казах на моите генерали: защо да се бием за Сирия и Асад, за да защитаваме територията на нашия враг? Който иска да помага на Сирия да защитава кюрдите, за мен няма проблем - без значение дали е Русия, Китай или Наполеон Бонапарт. Надявам се всички да се справят добре, ние сме на 7000 мили!"
Откакто обяви преди осем дни изтеглянето на американските войски от сирийско-турската граница, което отвори пътя на турската военна интервенция, президентът републиканец прави противоречиви изявления, които пораждат много въпроси за американската стратегия в тази част на света, добавя АФП.
Източник: https://www.dnes.bg/

 

Въведоха в експлоатация на новия учебен тренажор - симулатор за самолети „Пилатус“ РС – 9М

15.10.2019, 08:46

Българската армия трябва да се модернизира с ново въоръжение, което да отговаря на всички изисквания. В същото време - наличните бойни платформи, които могат да бъдат използвани, трябва да бъдат поддържани и модернизирани. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов вчера на тържествената церемония по въвеждането в експлоатация на новия учебен тренажор - симулатор за самолети „Пилатус“ РС – 9М във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, съобщава Пресцентърът на МО.
„Моето дълбоко убеждение е, че след 30 години липса на внимание към Въоръжените сили на Република България обществото и най-вече политиците са длъжници на Българската армия. Длъжници са на всички тези мъже и жени в униформа, които са избрали много тежката но достойна професия - защитници на Родината“, посочи министърът на отбраната.
„Във Военновъздушните сили (ВВС) тече много активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника. Сключен бе и договор за закупуване на осем изтребителя. На фона на всичко това беше нормално и закономерно да се възстанови Военновъздушното училище „Георги Бенковски“, заяви министър Каракачанов и допълни: „Нашата амбиция е със средствата, с които разполагаме, да се свърши максимум работа, за да може хората, които служат в Българската армия да имат самочувствието, че служат на все по-модерна и сигурна техника. И също така – обществото да проумее, че без Българската армия и нейната надеждна защита няма съществуване и на българската държава“.
„Убеден съм, че тонът, който зададохме, и летвата, която вдигаме с ваша помощ, няма как да бъдат пренебрегнати от следващите правителства. Всичко, което се прави, е необходимо и армията не може повече да бъде слагана на втори план за сметка на други приоритети“. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към присъстващите във ВВУБ „Георги Бенковски“ и ги поздрави с предстоящия празник на българските ВВС и 107-ата годишнина от тяхното създаване.
„Всички наши усилия са насочени към покриване на съвременните изисквания, реалности и предизвикателства“, това каза генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС, в словото си на тържествената церемония. За доброто сътрудничество в интерес на българската авиация през последните години Нил Сморхит, директор на отдела за военна, гражданска и правителствена авиация в компанията – производител „Пилатус Еъркрафт“,  беше награден с почетен плакет на Министерството на отбраната.
На церемонията по въвеждане в експлоатация на новия тренажор днес присъстваха още заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на местната власт в Плевен и региона, курсанти и преподаватели от Факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“ в град Велико Търново и др.
Пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че подобна техника като новия учебен тренажор позволява по модерен начин да се постигат оптимални резултати в обучението на бъдещите авиационни специалисти. Чрез него се отработват различни ситуации, полезни за обучението на бъдещите пилоти. В момента на тренажора се обучават инструкторите, преди да влезе в учебната програма на курсантите. Със системата ще се трупат опит и умения и в известна степен ще се компенсира липсата на реален нальот. С договора за осемте нови изтребителя се предвижда и система от 3 тренажора за обучение на новите пилоти на изтребителите Ф-16, посочи още министърът на отбраната Красимир Каракачанов. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Обновиха паметника в Смоляновци на загиналите във войните

15.10.2019, 08:43

Вчера бе открит обновеният паметник на загиналите в с. Смоляновци, община Монтана. Паметникът на загиналите в Балканските и Първата световна войни в с. Смоляновци е изграден и открит още в началото на 20-те години на миналия век. По-късно са добавени и имената на загиналите във Втората световна война. През 2018 г с ПМС номер 157/30.07.2018 по повод 100 години от Първата световна война са предоставени 3 500 лв за ремонтиране на паметника, възстановяване на кръста върху паметника и дописване на имена на открити впоследствие загинали герои от селото. Общият брой на загиналите от селото във всички войни е 66.
В откриването участваха Кристина Алексова от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ – МО,  прочете поздравителен адрес от МО, подполковник Илиян Илиев - началник на Военното окръжия в Монтана с част от екипа си, бившият кмет и настоящ кандидат за кмет на Монтана Златко Живков, бившият кмет и настоящ кандидат за кмет на с. Смоляновци Пламен Иванов, проф. Георги Петков от селото, издирил имената на хората, гости и жители на селото. Бяха поднесени венци и цветя от общината, Военното окръжие и Министерството на отбраната.
Вчера бе и храмовият празник на църквата в селото Св. Петка, свещениците отслужиха молитва и осветиха курбан за празника.
Източник: http://otbrana.com/

 

Спомените на ветеран от 31-ви Силистренски пехотен полк

15.10.2019, 08:18

Казвам се Христо Новаков Митев. Роден на 27-ми октомври 23-та година в Горна Манастирица (Бел. съст. К. Г. Село Борово е образувано през 1948 г. от сливането на селата Горна Манастирица и Горазд. На 5.IX. 1984 г. селото е обявено за град.). Преди да ида в казармата, орях на хората нивите. Земеделие. Баща ми е железничар, пък аз ора на хората нивите.
Най-напред, кат„ тръгнахме на турската граница, след Градетево Свищовският полк (Бел. съст. К. Г. 33-те пехотен Свищовски полк) откри огън срещу нас – не дават да се товарим. Ние сме овце, де да знаем къде ше вървим. Свищовският полк не дават да вървим, да се товарим. Къде ше се товарим, де да зная я, ний не знаеме. И зад Градетево отзад се върнахме, стояхме десетина дена, на лагер там. И стана 9-ти септември, майор Стоев го арестуваха и ний останахме пилета без квачка. И оттам поручик Ковачев пое......Прочети още

 

Възходът и падението на титаничния ССВ-33 "Урал"

15.10.2019, 08:10

За определен период титанът на съветското разузнаване наблюдава цялата северна част на Тихия океан, прихващайки радиокомуникациите на Военновъздушните сили, Военноморските сили и подводната отбрана на САЩ и Япония. Само че късметът му изневерява.
ССВ-33 "Урал" е гигантски кораб, задвижван от ядрен реактор. Създаден е през 1983 година. Оборудван с най-модерните разузнавателни технологии, той е един от най-съвременните плавателни съдове на своето време.
При всичко това капризите на историята са причина в крайна сметка краят му да бъде забулен в сенки.
През 1983 г. един невероятен кораб излиза от Балтийската корабостроителница Балтийск в Ленинград (сега Санкт Петербург)......Прочети още

 

Наградна система в Съветската армия през ВСВ

15.10.2019, 08:06

Военните награди в СССР се делят на ордени и медали. Орденът се счита за по-висока награда, отколкото медала. За награждаването с орден е нужен указ на Президиума на Върховния съвет на СССР, който се издава въз основа на награден лист или представяне за награда.
Ако наградата (орден или медал) има няколко степени, то награждаването следва да се извършва само последователно, като се започне с най-ниската степен, но не повече от една награда (орден или медал) за всяка една степен........Прочети още

 

 

ВВС информират

14.10.2019, 16:57

Командването на ВВС уведомява гражданите на гарнизон Пловдив, че във връзка с подготовката и провеждането на динамичен (въздушен) показ в рамките на Националната кампания за популяризиране на военната професия под надслов „Бъди войник“ в град Пловдив, самолети и вертолети от българските Военновъздушни сили ще изпълнят полети на малка височина над площад „Централен“ на дати и времеви прозорци както следва:
– на 15.10.2019 г. – от 11:00 до 12:00 часа – репетиция;
– от 16:30 до 18:00 часа – репетиция;
– на 17.10.2019 г.– от 16:30 до 18:00 часа – участие в динамичен (въздушен) показ.
Източник: http://af.armf.bg/

 

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на министрите на отбраната от Югоизточна Европа

14.10.2019, 16:50

Делегация на Министерството на отбраната, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, ще участва в срещата на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (ЮИЕ), която ще се проведе на 15 и 16 октомври в Букурещ, Румъния.
На срещата ще бъдат обсъдени въпроси за развитието на проектите и инициативите в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната от ЮИЕ, както и дейностите и плановете на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ).
България запазва досегашното си участие в ММСЮИЕ. Освен страната ни, в инициативата участват още Албания, Гърция, Република Северна Македония, Румъния и Турция. Тя има съществен принос за подобряването на взаимоотношенията между страните, за тяхната интеграция в евроатлантическите структури и за повишаването на регионалната сигурност и стабилност в Югоизточна Европа.
В делегацията за форума са включени и експерти от Министерството на отбраната.
Източник: https://www.mod.bg/

 

За първи път британски изтребители F-35B кацнаха на самолетоносача HMS Queen Elizabeth

14.10.2019, 15:49

На 13 октомври 2019 г. за първи път четири изтребители F-35B Lightning II на британските ВВС кацнаха на самолетоносача HMS Queen Elizabeth (R08).
Изтребителите са управлявани от пилоти от състава на ВВС и ВМС на Великобритания. С кацането на борда на самолетоносача се дава началото на оперативните изпитания, които ще се извършат в крайбрежните води на източното крайбрежие на САЩ. - (видео)
Преди това през миналата години изтребители F-35B Lightning II от Корпуса на морската пехота на САЩ са извършили 500 излитания и кацане по време на 11 седмичен период в открито море.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

В Лакатник откриха паметник на загиналите във войните

14.10.2019, 15:38

На празника на църквата си  „Св. Петка“ с. Лакатник се сдоби с красив паметник-чешма на загиналите в Първата и Втората световна война. На него са изписани имената на 31 воини от Лакатник и Губислав. Той е непосредствено до 104-годишния паметник на загиналите през Балканската и Междусъюзническа война. Непосредствено до новия паметник е поставена зенитна установка С-60.
В церемонията по откриването с участието на гвардейци се включиха народният представител Юлиян Ангелов,  началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, командирът на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев, командирът на НГЧ полковник Кънчо Иванов,  директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов, началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ полковник от запаса Манол Тенчев, главният експерт от дирекцията Радослав Симеонов, заместник-председателят на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски и членът на ИБ на СВВБ генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Сред домакините бяха заместник-областният управител на Софийска област Николай Борисов, заместник-кметът на Община Своге Илия Богданов, секретарят на Общината Даниела Докова, председателят на Общинската организация на СОСЗР капитан от запаса Цветан Ангелов и ВРИД кмет на с. Гара Лакатник Лорета Димитрова, като и десетки жители на Лакатник.
Паметникът бе осветен от отец Константин Папазов. Кметът Лорета Димитрова посочи, че паметникът е изграден изцяло със средства на Министерството на отбраната. Тя благодари на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за успешното родолюбиво начинание. Отбеляза и конкретния принос на старшина Валери Савов от Комендантството на МО.  Приветствен адрес от името на министъра прочете г-н Налбантов.
Със заповед на министъра на отбраната с юбилеен медал „100 години Първа световна война“ бяха удостоени заместник-областният управител Николай Борисов, кметът на селото Лорета Димитрова и Евтим Евтимов, а редник от запаса Венцислав Благоев – с „Бинокъл Б8x30“. Заповедите прочете полк. Тенчев, а отличията връчи Илия Налбантов. Венцислав Благоев е скулпторът, изградил паметника-чешма. Негово дело са още военните паметници в селата Заселе, Дружево, Миланово, старият паметник в Лакатник, бюстът на майор Томпсън в Батулия и др. Иво Антонов връчи юбилеен медал "100 години Първа световна война" на заместник-кмета на Община Своге Илия Богданов.
Церемонията води Галя Димитрова от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. В нея се включиха още квартет „Армейска песен“ и фолклорна формация на деца от с. Лакатник. Празникът продължи в двора на църквата  с курбан, подготвен от жителите на Лакатник. - (видео)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Самолет на канадските ВВС се разби в САЩ, няма жертви

14.10.2019, 12:43

В близост до американския град Брукс е катастрофирал учебно-тренировъчен самолет CT-144 Tutor (CL-41, р.н. 114071, с.н. 1071) на Кралските канадски ВВС, който трябвало да участва във въздушно шоу в Атланта. Това съобщиха от пресслужбата на аерогрупата Snowbirds.
Съобщава се, че пилотът капитан Kevin Domon-Grenier е успял успешно да се катапултира и не е пострадал. По предварителни данни самолетът му се е разбил вчера в 13:30 местно време в безлюдна зона, няма жертви. Причините за катастрофата все още не са ясни.

 

Reuters: Сирийските кюрди сключиха споразумение с Дамаск

14.10.2019, 12:33

Сирийската армия ще се разположи по границата с Турция според споразумение с кюрдската администрация в Северна Сирия, според което Дамаск трябва да помогне за отразяването на турската офанзива, съобщава Reuters, като се позовава на източник от администрацията на кюрдите.
Армията на президента Башар Асад ще подкрепи доминираните от кюрдите „Сирийски демократични сили“ (СДС) в противопоставянето „срещу тази агресия и освобождаването на районите, които турската армия и нейните наемници заеха“, твърди източникът.
Според източника, това ще позволи освобождението на други сирийски градове, като Африн, които бяха „окупирани“ по-рано от турската армия.
Британската агенция отбелязва, че споразумението идва след изненадващия ход на САЩ от миналата седмица да изтегли своите сили от границата на Сирия с Турция, като по този начин отвори пътя за настъпателната операция на Анкара.
СДС, жизненоважен съюзник на САЩ в кампанията срещу „Ислямска държава“, определи действията на Вашингтон като „удар в гърба“.
„С цел предотвратяване и блокиране на това (турско) нападение е постигнато споразумение със сирийското правителство - чието задължение е да защитава границите на страната и да защитава сирийския суверенитет - сирийската армия да влезе и да се разположи по дължината на сирийско -турската граница“, се казва в изявлението.
Оглавяваните от кюрдите сили установиха контрол върху големи територии в Източна и Северна Сирия, след като страната бе обхваната от конфликт през 2011 година, създавайки свои собствени правителства там, твърдейки, че се борят за автономия, а не за независимост.
Въпреки взаимната враждебност между кюрдските формирования и Дамаск, СДС рядко се сблъскваше със сирийската правителствена армия по време на войната.
Освен това понякога страните координираха съвместни военни кампания срещу общи врагове, като например, подкрепяните от Турция бунтовници, които в момента са част от турската операция.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Изтребител Су-27УБК се е разбил в Етиопия

14.10.2019, 11:56

На 11 октомври изтребител Су-27УБК от ВВС на Федерална демократична република Етиопия се е разбил, двамата пилоти са загинали.
Катастрофата е станала почти веднага след излитане от военновъздушната база Debrezeit, разположена на около 50 км от столицата Адис Абеба.
Възможна причина за авиационното произшествие е възникване на пожар в един от двигателите при излитане. Самолетът е участвал в тренировките за авишоу по случай завършването на поредния випуск военни пилоти, което е трябвало да се състои на 15 октомври.
Загиналият инструктор е майор Себри Тоик (37 г.), който е на служба във ВВС от 2007 г. Преди това е учил инженерство в университета Jimma, който е напуснал поради любовта си към авиацията. Бил е отличник на курса за военни пилоти.
Назначена е комисия за разследване на причините за катастрофата.
ВВС на Етиопия имат на въоръжение 22 изтребителя Су-27СК/УБК, които се експлоатират в 5-та и 19-та иае.
ВВС на Етиопия са основани през 1940-те години с помощта на шведските ВВС. По-късно повечето от летателния и технически състав се е обучавал в САЩ. От началото на 1970-те години до края на Студената война етиопските ВВС са били подпомагани от тези на бившия Съветски съюз.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Няма добър и лош пистолет, важен е стрелецът

14.10.2019, 08:41

Чешкият СZ-75/85 е удбоен и надежден
Това е едно от най-успешните творения на чешките оръжейници. Пистолетът е създаден през 80-те години на миналия век с калибър 9×19 мм. Удобство, надеждност и простота на дизайна донася на това оръжие доста голяма популярност на запад. CZ-75/85 има отлична далекобойност и точна стрелба, а също така и много добра пробивна способност. Поради това броят на продадените копия от него е почти колкото на „Колт”.

Командоси от 7 държави гърмят с Heckler & Koch USP
Този пистолет е изработен от немската фирма Heckler & Koch в началото на 90-те години. През 1993 г. той е приет на въоръжение в Бундесвера и има голям брой модификации. Heckler & Koch USP е считан за едно от най-подходящите оръжия за специалните части и полицията. Той е изключително надежден и непретенциозен, има много точна стрелба. Оръжието може да се използва във всяка среда – и при голям студ, и при жега, не му влияе замърсяване или удар. Heckler & Koch USP е на въоръжение в спецчастите на Германия, САЩ, Италия, Франция, Украйна, Полша и Япония. В особеностите на пистолета трябва да се отбележат универсалната рама и буферната система за намаляване на триенето, както и възможността за бърза смяна на калибъра на боеприпаса.

„Стечкин“ пуска и откоси като автомат
„Стечкин“ е един от доста популярните пищови в света. Изработен е в СССР в края на 40-те. АПС (автоматичен пистолет Стечкин) използва патрон калибър 9х18 мм, автоматиката му работи на принципа на свободния затвор. Този пистолет е много популярен в Русия и в други бивши съветски републики. Предимството на „Стечкин“ е, че може да произвежда и автоматичен огън, което не е присъщо за обикновените пистолети. Кобурът му пък може да се използва и като приклад. Стандартният пълнител съдържа 20 патрона. АПС е разработен за служители на специалните служби, но много бързо е снет от въоръжение. Недостатъкът му е прекомерно тегло и обемност, което го прави неподходящ за скрито и продължително носене. Освен това е недостатъчно мощен. Въпреки това пистолетът е използван много успешно в десетки конфликти по време на Студената война и в горещите точки на територията на бившия СССР.

Beretta 92 се използва и с дясна, и с лява ръка
Един от най-добрите пистолети в света, създаден от най-старата европейска фирма за производство на оръжия. Той е приет на въоръжение през 1980 г., използва патрон 9 х 19 мм. Beretta 92. За неговите качествата е показателен фактът, че през 1985 г. е приет като основно въоръжение (вместо Colt M1911) в САЩ. Beretta 92 е в ръцете и на израелските войници. Всяка година се произвеждат около 100 хиляди пистолета от различните модификации. Има много версии на този пистолет, много популярен е моделът за гражданския пазар. Предимствата на Beretta 92 са отличната ергономичност, добър баланс, което осигурява висока точност и прецизност на изстрела. Специалната ръкохватка позволява да се стреля и лява, и с дясна ръка. Куршумът има мощна пробивна сила. Сред Негови недостатъци са теглото и чувствителност към замърсяване.

И бронежилетка не спасява от съветския TT
Това легендарно оръжие е първият съветски пистолет, разработен от оръжейния конструктор Токарев в началото на 30-те години. ТТ е на въоръжение в Червената армия през цялото време на Втората световна война. Използван е и във всички конфликти в следвоенния период, на въоръжение е и до днес в Русия. Пистолетът е просто и надеждно оръжие, което използва мощен патрон 7,62 х 25 мм. Пробива по-голяма част от всички модели бронежилетки. TT има сравнително малък размер, удобен е за скрито носене, въпреки че има оплаквания за ергономията на пистолета.

Walther PP е любимецът на танкисти и пилоти
Това е един от най-известните и най-успешните модели пистолети с изключително много произведени бройки. Walther PP е една от първите марки масови пистолети, който е с ударно-спусков механизъм с двойно действие. Разработен е през 1929 г. в Германия като полицейски пистолет, но по-късно е широко използван като лично оръжие. Любимото оръжие на танкисти, пилоти и моряци. През 60-те години на миналия век масовото производство на този пистолет е възобновено и продължава и до днес. Пистолетът се прави по лиценз и в САЩ. По света са произведени повече от милион такива оръжия. Съветският „Макаров” на практика е реплика на германския пистолет.

Colt M1911- легендата на миналия век
Colt M1911 е легендарен пистолет, създадена от гениалния оръжейник Джон Браунинг преди началото на Първата световна война. Той е на въоръжение в армията на САЩ и до ден днешен. Този пистолет е изпитал само една значителна модернизация през 1926 г. Армията на САЩ го е използвала в двете световни войни, в Корея, Виетнам и във всички конфликти по време на Студената война. Този пистолет е бил доставен в Русия по време на Първата световна война, а след това и по време на Великата отечествена война. Colt M1911 използва 0,45 патрон АКТБ (11,43 23 мм). Пистолетът има спусков механизъм с едно действие, което често се определя като една от основните му слабости. Както и високото тегло и размери. Въпреки някои недостатъци Colt M1911 е най-известният и почитан пистолет на миналия век.

Белгийският FN Five-seveN е на мода сред US командосите
Белгийският пещов FN Five-seveN е създаден от белгийската компания Fabrique Nationale в края на 90-те години в допълнение към P90 автомат. А това определя и неговите характеристики. Пистолетът исползва същия уникален патрон 5,7?28 мм с остър връх, който пробива по-голямата част от съществуващите днес бронежилетки. Това оръжие е много популярно сред командосите от специалните части, особено в САЩ. В последните години тези оръжия са все по-търсени на цивилния пазар. FN Five-seveN е използван в няколко войни и конфликти.

Desert Eagle – емблематичното оръжие на Холивуд
Desert Eagle, дело на израело-американски екип, се счита за един от най-мощните пистолети в света. Разработката е от 80-те години. Патронът му е голям калибър (12.7 мм). Конструкторите са търсили мощно оръжие за лов и самоотбрана. Desert Eagle не е на въоръжение в нито една армия по света, не го използват и в специалните сили, но е любимото оръжие на Холивуд. Именно поради тази причина е едно от най-разпознаваемите оръжия в света. Професионалистите не използват Desert Eagle заради прекомерното му тегло и обемност. А и защото има чудовищен откат и оглушителен изстрел, поради което е забранен в стрелбища на закрито. Този пистолет не е много надежден и е с много скъпи патрони.

Бижуто Glock 17 стреля и под вода
Това е пистолетът, който оглавява топ 10, той е истински стожер в производството на късоцевни огнестрелни оръжия. Glock 17 използва патрони 9 х 19 мм Parabellum, като автоматиката работи на принципа на откат при къс ход на цевта. Историята за създаването на пистолета е много интересна. През 1980 г. е бил обявен конкурс за самозареждащ се пистолет за нуждите на австрийската армия и полиция. Заедно с другите утвърдени фирми участва и неизвестната Glock GmbH, която по-рано се е занимавала основно с доставката на щиковете на армията, изкопни инструменти и други боеприпаси, но никога и с оръжия. Въпреки това точно пистолет Glock 17 печели конкурса. Веднага е пуснат в масово производство. Отделно от австрийската армия, Glock 17 е на въоръжение в армиите и полициите на повече от трийсет страни по целия свят. За производството на пистолета е използвана удароустойчива и топлоустойчива пластмаса (полиамид), което го прави изключително здрав и лек. Освен това е и много устойчив на корозия, но при продължително използване неизбежно дава микропукнатини. Пистолетът има изключително точна и прецизна стрелба, много удобен за държане и лесен за разглобяване. Характерна особеност на този пистолет е, че той няма предпазител. Затова много бързо влиза в бойна готовност. С Glock 17 може спокойно да се стреля под вода.

Още пистолети
 

72 години от преминаването на звуковата бариера

14.10.2019, 08:23

Точно преди 72 години, на 14 октомври 1947 г., капитан Чарлз „Чък” Йегър прави първото документирано преминаване на звуковата бариера и осъществява свръхзвуков полет с изпитателния ракетоплан Bell X-1.
Ракетоплана X-1 (в началото има означението XS-1) полита за първи път през януари 1946 г. и основната му цел е изпитания на полети с много висока скорост. След юли 1947 г. апаратът е задействан за изпитания под шапката на NACA (предшественика на NASA), a 24-годишният ас от Втората световна война Чък Йегър е избран да пилотира.
На 14 октомври 1947 г. Йегър сяда в кабината на X-1 (борден номер 46-062 и име „Glamorous Glennis”), който е закачен под модифициран бомбардировач B-29, който ги издига на голяма височина и след това пуска. Йегър задейства ракетния двигател на самолета си и над пресъхналото езеро Роджърс в пустинята Мохаве, той достига скорост от M 1,07 (съответстваща на около 1300 km/h) в хоризонтален полет на височина от 13 700 m. След това Йегър приземява ракетоплана на пресъхналото езеро.
Полетът е добре документиран, но остава в тайна. Чак през декември същата година американските медии съобщават за него, но минава още близо година преди ВВС на САЩ и NACA да признаят официално за свръхзвуковия полет. - (видео)
Йегър вероятно не е първия човек, който преминава звуковата бариера. Има множество съобщения, че и други летци са преминавали звуковата бариера, но това е ставало в пикиране и тези случаи не са добре документирани, а някои от тях са приключвали и с катастрофи.

 

 

The National Interest: Колко е силна армията на Турция?

13.10.2019, 19:21

Простираща се на два континента, Турция разполага с една от най-силните въоръжени сили в Европа или Азия, коментира американското списание The National Interest.
С численост над 400 хил. души, въоръжените сили на Анкара са разделени на сухопътни сили, военновъздушни сили и флот. Съществуват и спец части, които са под директното командване на генералният щаб на турската армия. Преди години тя представляваше основната преграда пред страните от Варшавският договор, като беше изправена пред войските на България, Румъния и Съветския съюз, които във военно време биха могли да прекосят Тракия и да превземат Босфора.
След разпада на СССР, размера на турските въоръжени сили беше намален, като те освен това бяха механизирани. Турските военновъздушни сили са едни от най-силните в региона, като в състава си включват почти 300 изтребителя Ф-16. Турският флот също е един от най-големите в Източното Средиземноморие и разполага с множество подводници и морски пехотинци на свое разположение.
Голяма част от екипировката на войската е внесена от чужбина, но страната прави опити да създаде своя собствена военна индустрия. Турция разработва танкове и ракети и също така разширява връзките си с външни сили. Турските компании бяха включени в програмата за изтребители Ф-35, а след като страната беше изключена от нея сега се опитват да разработят собствени самолети. Като се има това предвид, Турция разполага с няколко основни оръжия в своя арсенал.
Едно от тях е крилатата ракета „SOM-J”. Тя беше създадена като част от програмата за изтребителите Ф-35 и представлява първата турска крилата ракета, създадена да поразява цели по земя и по море. Тя е създадена, за да бъде използвана от изтребителите Ф-35, но може да бъде прикачена и към Ф-16.
Турция също така разполага и с множество танкове „Леопард 2“, като германската машина е основният боен танк на сухопътните сили. Той разполага с напреднала и дебела броня, 120 мм гладкоцевно оръдие и дизелов двигател с 1500 конски сили. Той е бил разработен за да предостави на силите на ФРГ през студената война надежден танк в случай на съветска инвазия. След края на студената война Турция закупува няколкостотин използвани танкове „Леопард 2“. Те обаче не разполагат с подобренията, които други страни като Швеция, Сингапур и Германия използват.
През 2016 поне десет турски „Леопард 2“ танка бяха унищожени в сражения с „Ислямска държава“.
Турските военновъздушни сили разполагат с 270 изтребителя Ф-16, но страната също така е една от малкото производители на самолета. Опитът на Анкара с него стои в основата на разработеният в Турция самолет Т-FX. Той беше представен през 2019 г. в Париж.
Турция разполага и с множество подводници „Тип 209“, общо 14 на брой, което представлява един от най-големите подобни флотове в Средиземно море. Турските подводници са способни да се движат със скорост от 22 възела (около 40 км/ч) и са въоръжени с американски торпеда тип „Марк 37“.
Турция не е, строго казано, държава с ядрено оръжие. Въпреки това, статутът на страната като фронтова държава от Студената война доведе до това, че Анкара стана пазител на голям брой американски тактически ядрени оръжия. Съединените щати съхраняват приблизително 90 ядрени бомби във военновъздушна база в Инджирлик, като 50 са разпределени за пилоти на ВВС на САЩ и 40, предназначени за пилоти на турските ВВС.
Ядрените бомби са поставени под строги военни мерки за контрол и безопасност от страна на САЩ, които правят почти невъзможно никоя друга страна, освен американските сили, да ги използва. Турските сили нямат достъп до тях, освен във военно време и дори тогава само под ръководството и надзора на американското командване. - Още за ВС на Турция
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в землището на село Горно Александрово

13.10.2019, 19:09

Специализиран екип от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен извърши днес, 13 октомври, разузнаване, транспортиране и унищожаване на силно корозирал изстрел за СПГ-9.

Той е открит в землището на село Горно Александрово, община Сливен. Боеприпасът е транспортиран до Учебен полигон „Ново село“, където е унищожен.
Модулното формирование от състава на Сухопътните войски е в състав от 5 военнослужещи и два специализирани автомобила и е действало под ръководството на капитан Гавраил Гандев.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в церемония по въвеждане в експлоатация на тренажор/симулатор на самолет „Пилатус“

13.10.2019, 19:05

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на тренажор/симулатор на самолет „Пилатус“ РС - 9М във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия на 14 октомври, понеделник, от 13.00 ч. На събитието ще присъства и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.
Тренажорът - симулатор на полетни и навигационни процедури (Flight and navigation procedure trainer/FNPT) е изграден от компанията „Пилатус“ в сътрудничество с италианската компания „Елит“. Системата се състои от пълноразмерен макет на кабината на самолета с реално и функционално оборудване. Математическият модел позволява изпълнението на всички фигури от сложния и висш пилотаж. Визуалната база данни позволява симулация на полети денем и нощем и задаване на различни параметри на метеорологичните елементи (вятър, полетна видимост, метеорологични явления).
Събитието е част от поредицата мероприятия, посветени на празника на авиацията и Военновъздушните сили (ВВС) 16 октомври и 107-ата годишнина от провеждането на първия боен полет. В рамките на него ще бъде представена благотворителна фотоизложба в подкрепа на децата на загинали военнослужещи от ВВС.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Пакистан закупува противотанкови ракети "Корнет"

13.10.2019, 09:20

Главната дирекция за покупки за отбраната на Пакистан купи противотанкови управляеми ракети "Корнет" (ПТУР). Това бе съобщено в сряда, 9 октомври от медиите, които се позовават на годишника на Министерството на отбранителната индустрия на Пакистан.
Според годишника са поръчани 52 единици въоръжение на стойност 62,46 милиона долара. Формата на документа не позволява да се определи дали става въпрос за продажба на отделни ракети или пускови установки с ракети (в този случай броят на последните не е известен).
За големината на покупката може да се съди по подобен договор за доставка на ПТРК "Корнет-E" за Анкара: през 2008 г. Турция поръча 80 пускови установки "Корнет-Е" с 800 ракети на обща стойност 70 милиона долара. По този начин е много вероятно на Пакистан да са продадени 52 пускови установки и няколкостотин ПТУР.
Докладът отразява данни от миналата година. Няма информация дали доставките на поръчаните комплекси вече са направени. Както бе отбелязано, сключването на договора свидетелства за готовността на Русия да подкрепи усилията на пакистанските власти в борбата срещу незаконните въоръжени групировки.
В същото време се отбелязва, въпреки високите бойни възможности на "Корнет-E", че пречка за по-нататъшните продажби може да бъде законът на САЩ „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“ (CAATSA). Руската федерация може също да се сблъска и с конкуренция от Турция, Украйна и други страни.
Така директорът по разработките на турската компания Roketsan Худай Оздамар още по време на изложението IDEAS-2018 заяви, че сухопътните сили на Пакистан могат да изпитат ПТУР OMTAS и UMTAS през 2019 г. Могат да се изискат допълнително ПТУР от този тип за оборудване на хеликоптерите T-129 ATAK. Украинският "Укроборонпром" изрази интерес към съвместната разработка и производство на "високоточно оръжие" с Пакистан. В допълнение, Пакистан може да се заинтересува и от разработените от южноафриканската компания Denel ПТУР Mokopa и Yngve. - Още за ПТРК „Корнет“
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Американски разрушител навлезе в Черно море

13.10.2019, 08:51

Американският разрушител USS Porter (DDG 78, Arleigh Burke-class), въоръжен с управляеми ракети, навлезе на 10 октомври в акваторията на Черно море, съобщи пресслужбата на 6-ти американски флот.
Черноморският флот на РФ веднага пое контрола над американския гост с фрегатата „Адмирал Есен“ 490 проект 11356 (30-та дивизия надводни кораби), както и с двата малки ракетни кораба проект 21631 "Вышний Волочек" 609 и "Орехово-Зуево" 626 (41-ва бригада ракетни катери).
Това е седмото влизане на кораб от американския флот в Черно море през 2019 година.
Според международна Конвенция от Монтрьо от 1936 г., военните кораби на държави извън Черноморския басейн имат право да останат в акваторията му за не повече от 21 дни.

 

 

Rheinmetall ще извърши основната част от производството на танкове и самоходни оръдия за Унгария

12.10.2019, 21:10

Германската група Rheinmertall обяви на 30 септември 2019 г., че е получила договор на стойност около 300 милиона евро от другата германска компания Krauss-Maffei Wegmann (KMW) за извършване на по-голямата част от производството на 44 броя основни танкове Leopard 2A7 плюс 24 самоходни гаубици PzH 2000 с калибър 155 mm/52 за Унгария.
Известно е, че на 19 декември 2018 г. KMW подписа в Будапеща договор с унгарското Министерство на отбраната за доставка на посочената бойна техника. Танковете и самоходните оръжия трябва да са новопроизведени. В доставката са включени и 12 танка Leopard 2A4 от наличните в Бундесвера за обучение, 13 камиона MAN HX и TGS, боеприпаси, резервни части и оборудване. Цената на договора е повече от 160 милиарда унгарски форинта (около 500 милиона евро). Доставката трябва да се извърши от 2021 до 2025 година. Така Унгария ще стане 19-ят оператор на танкове от семейството Leopard 2 в света. - Още за Leopard 2A7
Сега Rheinmertall съобщи, че тя ще поеме по-голямата част от работата, съгласно условията на договора с KMW. Rheinmertall ще произвежда основното въоръжение (120-mm танкови оръдия Rh120 L55A1 и 155-mm/52 - за гаубиците), системите за управление на огъня, както и бронекорпусите за танковете Leopard 2A7 и самоходните гаубици PzH 2000. За самоходните гаубици PzH 2000, групата Rheinmertall също ще направи ходовите им части. - Още за PzH 2000
За KMW и Rheinmertall договорът за доставка на танковете Leopard 2A7 и САУ PzH 2000 за Унгария стана първи договор за производство и доставка на нови танкове от семейството Leopard 2 и САУ след договора от 2013 г. за доставка на 62 Leopard 2A7 и 24 САУ PzH 2000 за Катар реализиран в периода от 2015 - 2017 г. По този начин унгарският договор дава възможност да се съхрани производствената линия за танкове Leopard 2 в Германия. Rheinmertall също така заяви, че модифицираното 120-mm танково оръдие Rh120 L55A1 успешно е завършило сертификационните си тестове в края на 2017 г. и че от средата на 2018 г. серийните оръдия на тази модификация са доставени в две страни за монтиране на танковете от семейството Leopard 2. Оръдието L55A1 се разработва от Rheinmetall от 2004 г. по инициативен ред, но с държавно финансиране и е по-нататъшно развитие на оръдието L55, инсталирано на Leopard 2A6/A7 с дължина на цевта от 55 калибра. Беше съобщено, че оръдието L55A1 трябва да има повишено допустимо налягане в канала на цевта (700 МРа срещу 670 МРа за L55) и живучест на цевта до 1500 изстрела (не е ясно с кой вид снаряди) и е снабдено с модифициран ежектор и подсилена противооткатна система K900. Въпреки че подобно увеличение на налягането няма значение за съществуващите бронебойни подкалибрени снаряди DM53 (начална скорост 1750 m / s, налягане в канала на цевта при изстрел 575 MPa) и DM63/63A1 (начална скорост 1720 m/s) за оръдието L55, но то трябва да бъде използвано за увеличаване на мощта на създадения от Rheinmetall перспективен 120-mm бронебоен подкалибрен снаряд KE2020, планиран за приемане около 2022 година. Поради използването на нов барутен заряд, подобрената аеродинамична форма и волфрамовата сърцевина, поразяващата способност на снаряда KE2020 трябва да бъде приблизително 20 % по-голяма от тази на DM63/63A1. Също така L55A1 може да изстрелва и осколъчно-фугасните снаряди DM11 HE с програмируеми взриватели.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Германия спира да продава оръжие на Турция заради офанзивата в Сирия

12.10.2019, 19:45

Германският външен министър Хайко Маас обяви, че Берлин няма да издава никакви нови разрешителни за износ на оръжие на Турция заради нейното настъпление в Североизточна Сирия срещу сирийските кюрди, което предизвика масови критики.
"В контекста на турската военна офанзива в Североизточна Сирия, федералното правителство няма да издава никакви нови разрешителни за всички въоръжения, които биха могли да бъдат използвани от Турция в Сирия", изтъкна Маас пред "Билд ам Зонтаг".
Германският първи дипломат се е въздържал да обяви пълно прекратяване на продажбите на оръжие на Анкара, като вместо това заявил, че оръжията, които могат да бъдат използвани срещу кюрдите в Северна Сирия, ще бъдат засегнати. Оръжията, изнасяни съгласно съществуващите разрешителни, вероятно ще останат незасегнати.
Германия е продала оръжие на стойност над 240 млн. евро на Турция през 2018 г., което представлява почти една трета от износа на оръжие на страната. Анкара, партньор на Германия в НАТО, е купувач номер едно на германско оръжие.
След изтеглянето на американските войски от президента на САЩ Доналд Тръмп от контролираната от кюрдите Северна Сирия, Турция веднага предприе офанзива срещу кюрдските милиции в района, които тя смята за терористични групировки. Тръмп беше разкритикуван за изоставянето на кюрдите, които бяха съюзници на САЩ в борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") и изнесоха голяма част от тежестта на сраженията.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също е критикуван от световните лидери за операцията си срещу кюрдите. Вашингтон заплаши да наложи икономически санкции, докато лидерите на страните членки на ЕС се срещат през следващата седмица, за да обсъдят подобни наказания, а Норвегия прекрати продажбите си на оръжие на Анкара в отговор.
Ердоган обаче остава непреклонен. Вчера той настоя, че "никога няма да спрем тази битка, независимо какво казва някой си". Той побърза да добави, че турското настъпление няма да удря цивилни.
Източник: https://news.bg/

 

Морското училище отбеляза 60 години от създаването на специалност „Корабостроене“

12.10.2019, 19:38

60 години от създаването на специалността „Корабостроене“ бяха отбелязани на 11 октомври 2019 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. На тържествената церемония присъстваха представители на първия випуск от специалност „Корабостроене“ (1959 – 1964), заместник-началникът по учебната и научна част – капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов, капитан I ранг доц. д-р Христо Христов – декан на Факултет „Инженерен“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, и преподаватели. На мероприятието бяха и роднини на капитан III ранг Неделчо Великов – човека, разработил учебния план за първия випуск корабостроители, съобщават от ВВМУ.
Церемонията бе открита от зам.-началника на Училището, който изнесе доклад „60 години от откриването на специалността „Корабостроене“.
Специалността „Корабостроене“ е разкрита през 1959 г. с постановление на Министерския съвет, заради необходимостта от интензивно развитие на корабостроенето в страната и осигуряването му с компетентни инженерни кадри. Срокът на обучение е 4 години и 9 месеца. Завършилите тази специалност получават квалификация „инженер корабостроител“ за нуждите на гражданското и военното корабостроене и кораборемонт.
Учебният план за първия випуск е разработен в много съкратен срок от ст. лейт. Неделчо Великов – инженер корабоводител, завършил Военноморското инженерно училище в Санкт Петербург. Заради липсата на традиции в обучението на тази специалност у нас, във ВВМУ като преподаватели са били привлечени цивилни – водещи специалисти в областта на проектирането, строителството и кораборемонта, завършили в България и чужбина.
Обучението по специалност „Корабостроене“ във ВВМУ продължава в периода 1959 – 1967 г., със завършили 4 випуска с 92-ма инж. корабостроители и 3 випуска с 56 инж. механици. Тези кадри са очаквани с нетърпение в производствените проектантски звена на отрасъла през онези години. За кратък период от време те стават ръководители и водещи специалисти в управлението и производствения сектор на корабостроенето; в проектантската и научноизследователската дейност; в автоматизацията на процесите по проектиране и производство и др.
Източник: http://otbrana.com/

 

ВМС на САЩ приеха в строя си бойния кораб за крайбрежната зона LCS-20

12.10.2019, 19:22

Командването на ВМС на САЩ обяви на 5 октомври, че в Гълфпорт, щата Мисисипи се е състояла церемония по въвеждането в строя на кораба за крайбрежната зона LCS-20 Cincinnati от клас Independence. На събитието присъствали над 1400 души. - (видео)
Строителството на корабите LCS се извършва от два основни изпълнителя - Lockheed Martin и Austal USA, по алтернативни проекти. Лидерният кораб от серията, Independence LCS-2, построен от консорциум, в който влиза и Austal USA, бе приет от ВМС на САЩ на 16 януари 2010 г. На 2 март 2019 г. в Чарлстън (Южна Каролина) се състоя церемонията по въвеждането на 9-ят боен кораб от клас Independence - (LCS-18) Charleston в бойните сили на ВМС на САЩ. Церемонията за полагането на кила на Cincinnati LCS-20 се проведе в Austal USA Mobile на 10 април 2017 г. Корабът бе спуснат на вода през май 2018 г. Тестовете за приемане на LCS-20 успешно приключиха на 14 февруари 2019 г. Cincinnati бе предаден на ВМС от компанията-изпълнител в Мобайл (Алабама) на 21 юни 2019 г. В близко бъдеще корабът ще бъде изпратен до базовото му пристанище - ВМБ "Сан Диего".
Сега в предприятията на Austal USA в Мобайл (Алабама) още няколко кораба от серията са на различни етапи на строителство: LCS-22 Kansas City, LCS-24 Auckland, LCS-26 Mobile, LCS-28 Savannah и LCS-30 Canberra. Kansas City LCS-22 се тества и се очаква да бъде предаден на американския флот през есента на 2019 година. В момента тече подготовка за изграждането на следващите кораби от серията.
LCS е ново поколение надводни бойни кораби на американския флот, които са в състояние да изпълняват широк спектър от бойни задачи, както в открито море, така и в крайбрежната зона. Сред основните функции на корабите са: патрулиране, борба с надводните кораби и подводници на противника, защита на флота от атаки на малки надводни кораби, противоминни действия, разузнаване, поддръжка на действията на силите за специални операции.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Путин: Сирия трябва да бъде освободена от чуждестранно военно присъствие

12.10.2019, 16:10

Москва е готова да изведе войските си от Сирия, ако бъдещите власти в Дамаск вземат такова решение, заяви президентът на Русия Владимир Путин в интервю за телевизионните канали РТ, "Ал Арабия" и "Скай нюз Арабия", откъс от което, на арабски език, показа днес руски канал, предаде ТАСС.
"Тези, които се намират незаконно на територията на друга държава, в тази случай на територията на Сирия, трябва да напуснат този регион и това се отнася за всички държави", каза президентът. "Ако бъдещото легитимно ръководство на Сирия каже, че повече няма нужда от присъствието на руски въоръжени сили в тази страна, това ще се отнася и за Русия", посочи Путин, цитиран от БТА.
Руският държавен глава каза още, че Москва осъжда нападението срещу саудитски нефтопреработващи предприятия, независимо кой стои зад него. Той допълни, че нападенията срещу танкери и нефтената инфраструктура в региона на Персийския залив няма да унищожат сътрудничеството между Русия и арабските страни, включително и в рамките на сделката ОПЕК+.
Путин подчерта, че Москва е в постоянен контакт с ръководството на Обединените арабски емирства, защото тази страна играе важна роля в решаването на проблемите в региона. Руският лидер каза, че Русия гледа на Саудитска Арабия като на приятелска държава. "Създадох добри отношения с краля, както и с престолонаследника и отношенията ни практически се развиват във всички направления", подчерта Путин.
Приближаването на НАТО до границите на Русия "не е повод за радост", заяви президентът. "Това е военен блок, и разбира се, когато инфраструктурата на военен блок приближава до нашата граница, това не е причина да се радваме", посочи Путин в отговор на въпрос загрижена ли е Русия от придвижването на НАТО на Изток.
Президентът изтъкна, че не се съмнява в способността на разработените в Русия ударни комплекси да преодолеят всяка система за противоракетна отбрана. Путин напомни, че системите за ПРО действат срещу балистични ракети. "А ние, освен че ги усъвършенствахме (балистичните ракети), създадохме и друго оръжие, каквото никой друг в света няма".
Идната седмица руският президент ще осети ОАЕ и Саудитска Арабия.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Към новото безсрочно военно споразумение между Гърция и САЩ

12.10.2019, 09:49

В интервю за гръцкия вестник „Реал" гръцкият министър на отбраната Николаос Панайотопулос (на снимката) разкри подробностите на новото споразумение за сътрудничество в областта на отбраната със САЩ. Споразумението беше подписано в резултат на посещение в Атина на 6 октомври от държавния секретар на САЩ Майк Помпео.
В допълнение към разширяването на американската база „Суда бей“ на Крит, на Съединените щати е предоставена инфраструктурата на гръцките военни бази край Стефановикио, Лариса и Александруполис. Гръцкият министър на отбраната подчерта, че това е „общ интерес“ между САЩ и Гърция, като гръцко-американските военни планове „не са ограничени във времето“.
Предишното споразумение за взаимно сътрудничество в областта на отбраната (Mutual Defense Cooperation Agreement, MDCA) е подписано през 1990 г. и се подновява всяка година. Според него в Гърция официално има само една американска база - на остров Крит. Сега ще има четири: новото споразумение узаконява разполагането на три нови американски бази на гръцка територия. В авиобазата на 110-ото въздушно крило в Лариса вече са поставени американски безпилотни апарати MQ-9 Reaper. Нова американска хеликоптерна база е планирана в пристанището на Александруполис в Северна Гърция. Атакуващите хеликоптери ще бъдат разположени в Стефановикио край Волос. Освен това САЩ възнамеряват да закупят стратегическото пристанище Александруполис от гърците, заключвайки Русия в Черно море.
Подписването на споразумение за сътрудничество в областта на отбраната стана на фона на антиамериканските демонстрации в Атина. Както съобщават местните медии, хиляди жители на гръцката столица са излезли на улиците по време на посещението на Помпео, протестирайки срещу подписването на новото споразумение с Вашингтон. Те са изгорили американското знаме пред американското посолство, като са скандирали „Убийци!” И са изсипали торба с червена боя върху паметника на американския президент Хари Труман. Полицията използва сълзотворен газ.
„Вашингтон предприе подписването на военното споразумение с Гърция докато отношенията с Турция се влошават след закупуването от Анкара на руските системи за ПВО С-400. Освен това според анализаторите САЩ ще се стремят да увеличат доставките на оръжие “, пише сайтът „Руска Атина“. През април тази година на Конгреса на САЩ беше внесен законопроект за сътрудничество в областта на сигурността и енергетиката в Източното Средиземноморие, в който се посочва възможното прекратяване на доставките на изтребители F-35 за Турция, ако Анкара не се откаже от намерението си да придобие руски системи за ПВО С-400. Авторите на законопроекта, по-специално сенаторите Марк Рубио и Боб Менендес, предлагат премахване на оръжейното ембарго върху Република Кипър. "В Атина и Никозия", пише "Руска Атина", като цяло приветстваха този план на американските партньори, с изключение на момента, в който гръцката страна е помолена да блокира достъпа на руските военни кораби до техните пристанища. "
Турско-гръцкият конфликт има дълга история. През 1974 г. към това е прибавено и разделянето на Кипър, когато Турция превзема северната му част, където живеят кипърските турци, провъзгласявайки там Севернокипърката република Кипър (СТРК), която не е призната от никоя държава в света, освен от Турция.
Към това се добавя и перспективата за превръщане на Източното Средиземноморие (Левантински басейн) в гореща точка поради спора за собствеността на големите запаси от газ и нефт, открити там. Съвсем наскоро Анкара изпрати друг кораб до брега на Кипър с цел сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър. Това стана отделна тема за дискусия по време на посещението на Помпео в Атина.
След като Анкара обяви намерението си да придобие руски системи С-400, отношенията ѝ с Вашингтон се влошиха. На 7 октомври Тръмп заплаши, че „напълно ще унищожи“ турската икономика, ако турските власти не следят движението на заловените бойци от "Ислямска държава" На 7 октомври Белият дом обяви, че САЩ няма да участват във военната операция, която Турция възнамерява да проведе на север и североизток от Сирия.
Между другото, руските зенитно-ракетни системи от предишната модификация С-300 бяха разположени в Гърция още през 90-те години. Две подразделения С-300 ПМУ1 бяха закупени от Москва през 1996 г. от Кипър, но поради съпротива от страна на САЩ, Великобритания и Турция, тези системи за ПВО по-късно бяха прехвърлени в Гърция. В момента съществува руско-гръцка комисия по военно-техническо сътрудничество. Москва многократно предлага Атина да модернизира гръцката противовъздушна отбрана, но обсъждането на този въпрос все още не е започнало. Междувременно през 2018 г. Русия и Гърция подписаха междудържавно споразумение за „Удължаване на живота на оръжейните системи“. Подробности за документа не са разкрити.
Запазени са симпатиите на гърците към руснаците, които се основават на вековни връзки. Това беше забележимо по време на международния обществен форум „Руска седмица на Йонийските острови“, проведен на остров Корфу 28 септември - 2 октомври. За участие в седмицата на Корфу, където е открит паметник на адмирал Ф.Ф. Ушаков, посещение направи фрегатата „Адмирал Макаров“ от руския Черноморски флот. По време на тържественото преминаване на руските и гръцките военни по улиците стотици местни жители ги посрещнаха с аплодисменти и викаха „Руснаците! Руснаците идват! ” - (видео)
Руските паметници в Гърция и парадните маршове на руски военни моряци обаче са едно, а четирите военни бази, използвани от американците, са съвсем различни ... Наскоро гръцките власти не разрешиха на Русия да участва в приватизацията на гръцките пристанища, железници, големи предприятия, давайки ги на западни или китайски компании и никой все още не е отрекъл слуховете, че американските ядрени оръжия са складирани в Гърция ...
Източник: https://pogled.info/

 

 

САЩ ще разположат допълнително 3000 войници в Саудитска Арабия

11.10.2019, 21:32

Вашингтон ще разположи 3000 допълнителни войници в Саудитска Арабия, заяви днес Пентагонът, цитиран от Франс прес, предаде БТА.
В изявлението на Пентагона се казва, че освен войници в Саудитска Арабия ще бъде разположено и допълнително въоръжение, като например ракетни комплекси "Пейтриът".
"(Министърът на отбраната) Марк Еспър нареди разполагането на допълнителни американски сили" в Саудитска Арабия, се посочва в изявлението.
Съединените щати вече заявиха в края на миналия месец, че изпращат 200 войници в саудитското кралство, припомня Франс прес.
Саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман е бил информиран тази сутрин за допълнителното разполагане на войници, което, съгласно изявлението на Пентагона, има за цел "да гарантира и засили сигурността на Саудитска Арабия".
В Саудитска Арабия ще бъдат разположени и противовъздушни комплекси ТААД.
Информацията за разполагането на допълнителни американски войници и оръжия в кралството бе оповестена на фона на засилващото се напрежение в региона на Персийския залив.
Предполага се, че ирански танкер бе поразен днес от две ракети в Червено море, на около сто километра от саудитския бряг.
Инцидентът е най-скорошният от серията подобни в региона. Той бе предшестван от атака срещу петролни обекти в Саудитска Арабия, задържания на петролни танкери и унищожаване на американски дрон от Техеран.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Нигерия e получила от Русия шест вертолета Ми-35М

11.10.2019, 20:55

Военно-въздушните сили на Нигерия са получили от Русия шест транспортно-бойни вертолета Ми-35М. За това съобщава посланикът на Нигерия в Русия Стив Дейвис Угба. Дипломатът е добавил, че сключения договор е за общо шест хеликоптера от този тип.
Според Угба, Нигерия би се изправила с големи проблеми, ако не са доставките на руска бойна техника.
Хеликоптерите Ми-35М са много високо оценени от чуждестранните военни.
Ми-35М е единственият вертолет в света, който освен задачите за нанасяне на удари по земни цели, може да изпълнява и транспортиране на до осем войници с пълно снаряжение. В случай на необходимост в товарната кабина може да поберат две носилки с ранени и един лекар.
Ми-35М е въоръжен с подвижно двуцевно 23 мм оръдие, противотанкови ракети "Атака", неуправляеми 80 мм и 122 мм реактивни снаряди, а така също и с авиобомби. В товарната кабина може да се монтира и бордна 12.7 мм картечница "Корд".
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

ЕС се готви да повдигне въпроса за членството на Турция в НАТО

11.10.2019, 19:50

Лидерите на страните от Европейския съюз ще обсъдят темата за членството на Турция в НАТО по време на предстоящата си среща на върха следващата седмица.
„Всички разговори“ ще бъдат проведени следващата седмица, заяви френският министър по въпросите на ЕС Амели дьо Моншален на въпроса дали членството на Турция в НАТО трябва да бъде прекратено, съобщава Bloomberg.
Сред другите теми, които ще намерят място в дебата, е и тази за възможни санкции срещу Анкара.
Външните министри на страните от блока имат в петък насрочена среща, на която да бъдат обсъдени действията на Турция в Близкия изток.
Европейските лидери пък ще се срещнат в Брюксел на 17 октомври.
„Очевидно това ще бъде обсъдено на Европейския съвет следващата седмица“, отговори Моншален на въпрос за възможни санкции на ЕС срещу Турция. По думите й Брюксел няма да се ограничи само до осъдителни думи.
Европейската реакция идва, след като турският президент Реджеп Ердоган заплаши да изпрати милиони сирийски бежанци, настанени в Турция, към Европа. Предупреждението бе направено в отговор на критиките срещу военната операция на Анкара в Северна Сирия срещу кюрдските бунтовници.
„Ако се опитате да определите нашата операция като инвазия, ще улесните работата ни“, заяви той пред привърженици на своята Партия на справедливостта и развитието. „Ще отворим границите и ще изпратим 3,6-те млн. бежанци към вас“, закани се той.
Турция започна операция „Мирна пролет“ в сряда, като официално целта й е да спомогне за създаването на зона за сигурност в пограничните с Турция сирийски райони. Там позиции държат силите на сирийските кюрди, които Анкара приема за част от Кюрдската работническа партия.
Действията на турските власти се отразиха и на все още нестабилната турска лира. Нейното движение варира около цена от 5,85 лири за долар – ключово техническо ниво, след като държавните банки в Турция предприеха това, което трейдърите описват като агресивна разпродажба на долари, по рано през седмицата.
Цената й достигна до дъно от 5,8982 лири за долар в четвъртък, като десет минути преди 13 ч. българско време в петък цената ѝ е 5,8701 лири. Очакванията са поевтиняването за седмицата да е от над 2%.
В петък турската армия заяви, че „Мирна пролет“ вече е довела до смъртта на стотици „терористи“ от сряда насам.
Операцията стана възможна след като САЩ – основен съюзник на кюрдите в Сирия, обявиха, че няма да пречат на турските действия.
Това от своя страна представлява промяна в политиката на администрацията във Вашингтон. През януари Тръмп заплаши Анкара с икономически санкции, ако нападне кюрдските сили в Сирия след планираното изтегляне на американските сили. Месец по-рано Тръмп обяви изненадващо изтеглянето на всички американски сили от страната, което предизвика объркване у американските съюзници.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Фамилията V-22 достигна нальот от 500 000 часа

11.10.2019, 19:33

Паркът от конвертоплани V-22 Osprey, производство на Bell Textron Inc. и Boeing, е надминал прага от 500 000 полетни часа. Към днешна дата повече от 375 V-22 са в експлоатация в US Air Force (CV-22) и в US Marine Corps (MV-22).
"V-22 оферира несравнима способност за морските пехотинци и командването на специални операции на ВВС на САЩ (US Air Force Special Operations Command)", каза полковник Матю Кели от US Marine Corps.
V-22 Osprey е единственият летателен апарат в производство - конвертоплан - в света, което позволява на военните да изпълняват различни мисии във всички най-трудни оперативни среди. Съвсем наскоро конвертопланът беше изпратен за оказване на помощ в Бахамските острови след урагана Дориан.
Bell Boeing поема осигуряването и подготовката на цялостната логистична поддръжка V-22, която включва поддръжка, обучение, представители на място и анализ на данни. Bell Boeing също работи с програмния офис V-22 за подобряване на оперативната готовност на V-22.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзвривени боеприпаси, открити в Хасковско

11.10.2019, 16:58

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха днес, 11 октомври невзвривени боеприпаси, открити в Област Хасково.

След искане на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от военното формирование 52 740 – Хасково извърши разузнаване и унищожаване на 100 мм танков снаряд, открит в землището на село Брягово и 152 мм артилерийски снаряд, открит в село Остър камък.

Формированието е с ръководител капитан Слави Краев.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Български военнослужещи участват в комуникационно-информационното учение “CETATEA 19” в Румъния

11.10.2019, 16:55

Български военнослужещи от Щаба на Съвместното командване на силите и Мобилната КИС, под ръководството на полковник Веселин Василев – заместник-началник на отдел „КИС”, участват в международното комуникационно-информационното учение "CETATEA 19", което се провежда от 9 до 18 октомври 2019 в гр. Ръснов, Румъния.
Учението е двустепенно и статично за осигуряване на оперативна и технологична съвместимост между системите за командване, управление, комуникации, компютъризация, разузнаване, наблюдение и рекогносцировка (C4ISR) на участниците от Румъния, Италия Полша, България и Молдова, която участва като страна партньор.
Българските военнослужещи участват с комуникационно-информационна техника в изграждането на класифицираната мрежа на НАТО за предоставяне на глас, видео, съобщения за системата за командване и управление. Целта е тестване на комуникационната техника и повишаване на комуникационно-информационната поддръжка на формированията от Българската армия при изпълнение на задачи в съюзен формат.
Източник: https://armymedia.bg/

 

За първи път от 10 години Министерството на отбраната ремонтира танкове Т-72

11.10.2019, 16:45

За първи път от 10 години Министерството на отбраната договори капитално-възстановителни ремонти за танкове Т-72. Това става в цеховете на завод „Терем – Хан Крум“ ЕООД, Търговище. Заводът е част от „Терем – холдинг“ ЕАД, с който Министерството на отбраната сключи договор за ремонт.
Ремонтите вървят по план, а ремонтираните танкове се транспортират с трейлери до полигон край Търговище поради необходимост от рутинни изпитания. След като капитално-възстановителните дейности приключат, машините ще бъдат транспортирани по същия начин до съответните военните формирования.
Министерството на отбраната предвижда да продължи процеса на възстановяване на танковете Т-72 след нови договори с предприятия на „Терем – холдинг“ ЕАД.
Съобщаваме този факт по повод появили се твърдения в публичното пространство, че танкове на Българската армия били извозвани в неизвестна посока с цел нарязването им на скрап.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Няма да пращаме войници за конфликта Турция – Сирия

11.10.2019, 16:39

За първи път курсантите представят новите си униформи пред публика. От 2002 г. официалната курсантска униформа е премахната. Ние решихме да възстановим традицията, за да може тези млади момичета и момчета, които са избрали професията на командира, да имат самочувствие от първия ден, в който влизат във Висшето военно училище. Тук обучаваме не само командири за армията, но и лидери. От тези млади хора се очаква не само да бъдат добри командири, но да бъдат пример за подражание в цялото българско общество. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес в отговор на журналистически въпроси след тържествения ритуал по полагане на военна клетва от курсантите-първокурсници на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ в гр. Велико Търново, съобщава Пресцентърът на МО. - (видео)
На въпрос за неизпълнения с 30% план прием в НВУ министър Каракачанов отговори, че в продължение на 30 години на воинската професия се е гледало пренебрежително и това отношение не може да се възстанови за година-две. „Липсата на адекватно заплащане и на добри условия на труд, както и други проблеми, водеха години наред до незаинтересованост към професията на военнослужещия. Тази тенденция се обръща. През миналата година приетите кандидати да служат в армията са повече от напусналите. Некомплектът в армията намаля с 200 човека в сравнение с миналата година“, съобщи той.
На въпрос за увеличения бюджет на Министерството на отбраната, който през тази година достига близо 4 милиарда лева, министър Каракачанов уточни, че 2 милиарда от тях представляват еднократен разход - те са за придобиването на нов тип изтребител. От следващата година се предвижда да се правят регулярно по около 200 милиона лева допълнителни разходи за двата проекта за нов тип модулен патрулен кораб и за нови бойни бронирани машини за Сухопътните войски.
Помолен да коментира изказванията на председателя на политическа партия АБВ Румен Петков за ремонта на самолети L-39, министърът на отбраната заяви: „От много години насам за първи път всички самолетни платформи на българските ВВС се ремонтират и обновяват. Това са изтребителите МиГ-29, бомбардировачите Су-25 (осем вече заминаха за ремонт в Беларус), учебно-бойните самолети L-39, на които ще се обучават курсантите и младите пилоти, „Пилатус“ – след два дена ще открием модерен тренажор в Долна Митрополия, хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, транспортните самолети „Спартан“ и вертолетите за флота. Няма такъв период в Министерството на отбраната, в който всички бойни платформи на авиацията да се възобновяват за действие.“
На въпрос има ли вероятност в скоро време България да се включи с военна сила в конфликта Турция – Сирия, министърът на отбраната категорично заяви: „Нямаме работа там. Българските войници не могат да бъдат пушечно месо в експериментите, които стават в Близкия Изток, и няма да бъдат. Отказали сме да изпратим войски в Сирия. Абсурд е сега да ги изпращаме заради конфликта. Но може би ще се наложи, ако се засили емиграционният натиск, отново да използваме армията за защита на границите. Направени са необходимите разчети, взаимодействието с Гранична полиция е много тясно. Знаете, че на няколко пъти до лятото на тази година имаше наши подразделения, които участваха в охраната на границата и сме готови по график при необходимост отново да ги вдигнем и да ги изпратим и да не допуснем България да бъде наводнена. Но към момента подобна заплаха няма. Наблюдаваме ситуацията и в Гърция – там, където има лагери близо до нашата граница, наблюдаваме движението на трафика на турска територия и още преди да се сформират подобни маси, които да тръгнат към България,  ние ще ги установим и ще вземем необходимите мерки. Към момента няма движение на големи бежански групи към България. Вчера през целия ден е установен един опит за нарушение“.
Източник: http://otbrana.com/

 

Черна гора ще закупи американските бронирани машини JLTV

11.10.2019, 16:28

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, който посети Черна гора на 4 октомври 2019 г. и имаше среща с президента на страната Мило Джуканович, заяви, че между САЩ и Черна гора ще бъде подписано споразумение на стойност 36 милиона долара за снабдяване на Черна гора с леки бронирани машини американско производство.
Според неофициална информация, получена от неназован представител на Министерството на отбраната на САЩ, става дума за закупуването от Черна гора на 67 нови американски бронирани машини Oshkosh JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) 4x4.
Споразумението ще бъде сключено чрез американската програма за междуправителствени чуждестранни военни продажби Foreign Military Sales ( FMS). По този начин Черна гора ще действа като втори или трети действителен чуждестранен клиент на машините JLTV.
Обединеното кралство планира да бъде първият чуждестранен клиент на JLTV - през юли 2017 г. Министерството на отбраната на САЩ чрез своята Агенция за сътрудничество в отбраната (DSCA) изпрати уведомление до Конгреса на САЩ за предстоящата продажба на Великобритания чрез FMS на 2747 машини JLTV, с прогнозна цена на доставката в размер на 1,035 млрд. долара. Към днешна дата обаче междуправителственото споразумение за закупуване на JLTV от Обединеното кралство не е финализирано.
В резултат на това Словения стана първият действителен чуждестранен клиент, който през 2018 г. подписа споразумение за закупуване на 38 машини JLTV по линия на FMS с доставка през 2021-2023 година. През август 2019 г. бе издадено известие на DSCA за предстоящата продажба чрез FMS на 500 бронемашини JLTV в модификацията M1278A1 Heavy Guns на Литва при прогнозни разходи в размер на 170,8 милиона долара. Всъщност Литва води преговори за закупуването на само 200 JLTV, а и споразумението все още не е подписано.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Южна Корея купува допълнително 20 изтребителя F-35

11.10.2019, 11:50

Южна Корея купува още 20 самолета F-35 в рамките на поредния етап на програмата F-X III за обновяване на изтребителния си парк със самолети пето поколение, съобщава DefenseNews.
През 2014 г. Южна Корея подписа договор на стойност 6.4 милиарда долара за закупуване на 40 F-35A, като първите изтребители бяха доставени тази година. Новите 20 изтребителя F-35 ще струват около 3.3 милиарда долара. До края на годината Южна Корея ще получи още пет изтребителя F-35А, през 2020 – 14, а останалите 13 – през 2012, когато ВВС на страната ще разполагат с общо 40 самолета от този тип.
Очакваше се новите 20 изтребители да бъдат от модификацията F-35B със съкратен разбег и вертикално кацане, но Агенцията по отбранителна аквизиция взе решения да се закупят F-35А. Изборът е продиктуван не само от по-ниската цена на F-35А, но и това, че построяването и въвеждането в строя на авионосещ кораб е още далеч в бъдещето.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

На фокус: Ту-160М2

11.10.2019, 09:54

В Новосибирския авиационен завод „Чкалов“, в края на септември 2019 година, е приключило изготвянето на първия мотоотсек (мотогондола) на стратегическия бомбардировач Ту-160 (има се предвид, първият сериен бомбардировач Ту-160М2). Мотоотсекът е подготвен за изпращане на Казанския самолетен завод „Горбунов“, осъществяващ строителството на бомбардировачите Ту-160.
На 25 януари 2018 година Министерството на отбраната на Русия, в присъствието на президента Владимир Путин, подписа в Казан с „Туполев“ договор на стойност 160 милиарда рубли за строителството до 2027 година на десет нови бомбардировача Ту-160М2. Според известните данни първият полет на първия от тях е планиран за 2021 година с начало на доставките през 2023 година. - Още за Ту-160

 

Румъния иска неустойка от "General Dynamics" заради забавена доставка на БТР-и

11.10.2019, 09:23

Министерството на отбраната в Румъния поиска 8.5 млн. евро неустойка от компанията "General Dynamics" заради забавена доставка на бронираните машини Piranha V за румънската армия.
Договора с американската група "General Dynamics" за доставката на 227 бронирани машини Piranha V бе подписан през януари 2018 г. Общата му стойност е 895 млн. евро.
Първите машини е трябвало да бъдат доставени в началото на 2019 година, но това не се е случило, съобщи изданието Romania-insider.
"Минаха близо 8 месеца, тъй като от началото на февруари трябваше да имаме първите 36 машини, и пристъпихме към съставяне на документите за издаване на фактура за наказателна глоба от около 8.5 милиона евро", посочи министърът на отбраната Габриел Леш.
Освен това според румънското военно министерство бронираните превозни средства не отговарят на минималните изисквани спецификации.
Според договора 197 от 227-те машини трябва да бъдат сглобени в Машиностроителния завод в Букурещ.
В момента България също подготвя сделка за закупуването на бронирани машини. Проектът е на обща стойност около 1.4 млрд. лева, като плановете на правителството са сумата да бъде изплащана разсрочено за осем години.
През август военното министерство изпрати искане за оферти до четири компании - ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).
Те имат срок до средата на декември да ги представят.
Източник: https://www.mediapool.bg/

 

Червена лампичка за нашата ПВО

11.10.2019, 09:07

Съвременното военно противопоставяне между великите сили има няколко важни измерения, сред които особено се откроява стратегията  за водене на прокси-война, т.е. война с посредници, която е силовият елемент на т.н. хибридна война, а новото във военно-техническо отношение е все по-активното разработване и използване на безпилотни летателни апарати /БЛА/ като многоцелево военно средство за решаване на различни задачи на бойното поле, в т.ч. и в прокси-войните.
Смята се, че първият БЛА с радиоуправление за многократно използване е разработен през 1933 г. от английски инженери, а първите ударни БЛА са германската Фау-1, с която през Втората световна война се нанасят удари преди всичко по територията на Англия, и съветският тежък безпилотен бомбардировач ТБ-3, използван за взривяване на крупни обекти.
Активното създаване на БЛА започва в началото на настоящето столетие – към 2012 г. Само в САЩ се използват над 6000. Разработват се четири класа БЛА с маса от 10 кг до 20 т, с продължителност на полета от 30 минути до денонощие и с далечина на полета от няколко до хиляди километри.......Прочети още

 

 

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

10.10.2019, 22:56

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.
Програмата бе официално разписана от полския военен министър Мариуш Блашчак и покрива периода от 2021 до 2035 г., като общата ѝ стойност е 524 млрд. злоти (€121,5 млрд.).
В програмата е заложена покупката на 32 броя F-35A в рамките на програмата „Harpia”. Още през февруари Полша обяви, че се ориентира към покупката на американския изтребител от следващо поколение, а в началото на септември Държавният департамент на САЩ даде разрешение за продажбата на изтребителите на ориентировъчна цена от $6,5 млрд.
Страната ще получи изтребители от все още неполетелия стандарт Block 4, а сделката ще се реализира на два етапа – една ескадрила от 16 самолета с доставка за 2024 – 2026 г., като първите четири изтребителя ще останат в САЩ за обучение. Втората ескадрила от още 16 самолета ще бъде доставена между 2026 и 2030 г.
Новост в обявената днес програма бе проектът „Harpi Szpon” (в превод, Ноктите на харпията), който предвижда покупка на бойни безпилотни летателни апарати, които да действат в близко сътрудничество с пилотираните бойни самолети. Това е т.нар. концепция „loyal wingman”, по която активно се работи в САЩ в последните години.
През март 2019 г. ВВС на САЩ започнаха тестове с технологичния демонстратор XQ-58A Valkyrie, който трябва да провери концепцията. Все още няма твърд срок за приемане на въоръжение в Съединените щати на подобни апарати. Видно е обаче, че Полша има желание да ги придобие.
В програмата за превъоръжаване е залегнала и покупка на още F-16, но за сега не са известни никакви детайли по този проект. Полските ВВС в момента експлоатират 48 броя F-16C/D получени между 2006 и 2010 г.
Ще бъдат купени и още транспортни вертолети, като програмата „Kruk” за покупка на нов щурмови вертолет, остава актуална, макар и сериозното закъснение с което се движи.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

10.10.2019, 22:51

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.
„Двете държави споделят отношения на стратегическо партньорство и ще продължат да задълбочават сътрудничеството си в областта на отбраната, беше общата позиция на Румен Радев и Кириакос Мицотакис. Двамата постигнаха принципно съгласие Военновъздушните сили на България и Гърция да си сътрудничат и за охраната на въздушното пространство на Република Северна Македония”, се казва в съобщението разпространено от Президентството днес.
Друга информация не бе официално оповестена.
Може да се предположи, че България ще поиска или вече е поискала, "ер полисинг" над Македония да се носи на ротационен принцип между гръцките и българските ВВС. За това, обаче най-вероятно ще трябва сключване на тристранно споразумение между Македония, България и Гърция. От техническа гледна точка, охраната на Македония от авиобаза Граф Игнатиево е напълно постижимо. Разстоянието от българската изтребителна авиобаза до Охрид е практически същото, както между нея и Шабла.
Предстои Македония да бъде приета в НАТО, а това значи и интеграцията ѝ в интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО (NATO's integrated air defense and missile defense system - NATINAMDS). Тъй като страната не разполага с изтребители, задачата ще бъде поета от друга държава членка на Алианса.
През април 2019 г., предишният гръцки премиер Алексис Ципрас подписа военно споразумение с македонския си колега Зоран Заев, което уреждаше въпроса за поемането на мисията „ер полисинг” от гръцките ВВС.
През юни, премиерът Бойко Борисов каза, че се е разбрал със Заев, когато България получи своите F-16 да поеме охраната на македонското въздушно пространство, защото според Борисов „те така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близо и ходят над Македония”.
Преди няколко седмици гръцкият военен министър Никос Панайотопулос даде интервю за местния вестник „Катимерини”, от което стана ясно, че все още няма подписан конкретен договор за „ер полисинг” над Македония, тъй като още не е постигнато работно споразумение между двете страни. Панайотопулос подчерта в интервюто, че е от изключителна важност Гърция да подпише такъв договор, тъй като към македонския „ер полисинг” интерес имала и Турция, както и България, но тя нямала реални възможности за това.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Норвегия спира износа на оръжия за Турция

10.10.2019, 21:29

Норвегия обяви днес, че спира износа на оръжия за Турция след началото на турската военна офанзива в Североизточна Сирия, предаде Франс прес.
"Предвид сложната и бързопроменяща се ситуация, министерството на външните работи, като предпазна мярка, спира да разглежда до второ нареждане нови искания за линцензи за износ на отбранителни продукти и продукти с двойно предназначение към Турция", каза министърката на външните работи Ине Ериксен Сьорейде.
"Сега ще преминем към преразглеждане на всички действащи лицензи", се казва в прессъобщението, изпратено по имейл.
Турция започна вчера настъпление срещу кюрдските сили, съюзници на Запада в борбата срещу джихадизма, което предизвика редица международни критики, предаде БТА.
Норвегия и Турция са членки на НАТО.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Оръжие на победата: как легендарната картечница ДШК оставя следа в историята

10.10.2019, 20:12

Малко преди началото на Втората световна война в СССР е създадена 12,7-мм картечница. През следващите години тя не само придобива широко разпространение, но и оставя следа в световната история, пише The National Interest.
Смята се, че голямокалибрените картечници са създадени за по-ефективно унищожение на пехотата на противника. Много по-ценна особеност на това оръжие обаче е способността му да унищожава лекобронирана техника.
Разработката на ДШК започва в края на 1920-те години. Вече известният по онова време конструктор Василий Дегтярев получава задача да създаде голямокалибрена картечница, предназначена преди всичко за борба със самолетите на противника. Скоро Дегтярев представя своя ДК, който се отличава с ниска скорост на стрелба и пълнител, който побира само 30 патрона. Тези недостатъци стават причина картечницата да бъде модернизирана от Георги Шпагин – бъдещият създател на не по-малко известната ППШ. Той разработва модул за лентово подаване на патроните и прави още няколко подобрения. В края на 1930-те години започва и серийното производство на ДШК.
"Душката" работи с патрони 12,7х108 мм. Те са с 9 мм по-дълги от тези, които използват американците (M1 12,7x99мм), заради което ДШК може да пробива броня с дебелина до 15-20 мм на разстояние до 500 м. Принципно М2 се смята за малко по-точна, а ДШК – за по-лесна за обслужване. По време на войната са произведени 9000 ДШК. Те се монтират на камиони ГАЗ-АА, патрулни и торпедни катери, бронирани влакове, танкове Т-40 и др.
Дори на по-късните етапи на войната немската авиация понякога създава доста проблеми на съветските танкове, затова скоро започват да монтират ДШК на танковете ИС-2 и самоходките ИС-152. Това позволява не само да се отблъскват и унищожават атакуващите самолети на противника, но и да се стреля по снайперисти по горните етажи на сградите в градски условия.
ДШК доказва полезността си в хода на войната, затова скоро след края ѝ е разработена усъвършенстваната ДШКМ, в която е променена конструкцията на устройството за захранване на пълнителя с патрони и монтирането на цевта. Смята се, че общо са произведени над 1 милион такива картечници. Те се изнасят в държави от Азия, Африка, Близкия изток и Източна Европа. Китай създава собствено копие на оръжието, което кръщава Ти-54, а под лиценз картечниците се произвеждат в Пакистан, Иран, Югославия, Румъния и Чехословакия.
Това оръжие оставя забележителна следа в историята. По време на битката при Диен Биен Фу бойците от Виетнам под командването на генерал Во Нгуен Зиап обкръжават укрепена база, където е разположена писта за самолети, осигуряващи доставки, както и за разузнавателни машини и изтребители. Виетнамците разполагат около 100 картечници ДШК, както и 80 тежки 37-мм зенитни оръдия на позиции, които им позволяват да контролират пистата. В резултат на операцията френските военни губят 62 самолети и достъпа си до надежден път за снабдяване. След седемседмичната обсада те се предават, което слага край на френското колониално присъствие в Югоизточна Азия.
ДШК се използват активно като зенитно оръдие и в хода на Виетнамската война. Те не са толкова смъртоносни, колкото по-тежките зенитни оръдия, затова могат по-лесно да се транспортират в Южен Виетнам, Камбоджа и Лаос. "Душките" са и много ефективни при борба с хеликоптери и неголеми самолети-разузнавачи като O-1 Bird Dog. Именно картечният огън, а  не ракетите "земя-въздух" и "въздух-въздух" са основната причина за загубите на американската авиация във Виетнам.
Картечницата се използва и за неутрализиране на бронирана техника. С нея се унищожават бронетранспортьори като М113 и дори някои БМП.
СССР на свой ред продължава да монтира ДШК (ДШКТ) на танкове и други бойни машини и картечниците на танковите куполи с цев, насочена към небето, се превръща в един от символите на съветската военна мощ.
По време на войната в Афганистан обаче съветските военни сами разбират колко е неприятно да си под обстрела на тази картечница. Възползвайки се от откритата местност, бунтовниците масово използват "Душки", за да обстрелват противника от укрепените си позиции в планините и пещерите. Картечниците се използват успешно и в Близкия изток и Северна Африка, където ги монтират на пикапи и камиони. Те са важен елемент от оборудването на въоръжените сфомирования на сомалийските полеви командири и изиграват важна роля в сраженията по улиците на Могадишу. ДШК, монтирани на камиони, и до днес играят важна роля в конфликтите на територията на Афганистан, Сирия, Либия и Ирак, посочва "Российская газета".
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в ритуала по полагане на военна клетва от курсантите на НВУ „В. Левски“ в гр. Велико Търново

10.10.2019, 19:20

Курсантите от 146-ия випуск на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” ще положат утре, 11 октомври 2019 г., военна клетва. Тържественият ритуал ще се състои от 11.00 ч. в района на Военния университет в гр. Велико Търново и на него ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.
Клетва ще положат 163 курсанти - първокурсници. Те се обучават в 19 военни специализации в трите факултета на НВУ „Васил Левски” в градовете Велико Търново, Долна Митрополия и Шумен.
През тази година в Националния военен университет се обучават общо 729 курсанти. Университетът разкрива нова военна специализация - „Артилерийско инструментално разузнаване” с гражданска специалност „Геодезия”. Курсантите по тази специализация се обучават във факултет „Артилерия, ПВО и КИС” съвместно с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.
11 октомври 2019 г. е Ден на отворени врати в Националния военен университет „Васил Левски”. На строевия плац ще бъдат направени показ на въоръжение и бойна техника, демонстрации на специализиран ръкопашен бой, действия на пеши патрул при попадане в засада и задържане на терорист. Курсантите ще покажат строеви хватки и движения с оръжие.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Предстоят изпитания на британските F-35B от борда на самолетоносача Queen Elizabeth

10.10.2019, 19:14

На 9 октомври 2019 г. три изтребителя F-35B Lightning от кралските ВВС на Великобритания са излетяли от базата си Marham (Великобритания) за авиобазата на Корпуса на морската пехота (КМП) Beaufort (щат Южна Каролина, САЩ). Там пилотите и ИТС ще се подготвят за предстоящите оперативни изпитания от борда на самолетоносача Queen Elizabeth от състава на ВМС на Великобритания, който плава към водите на Източното крайбрежие на САЩ.
Три други британски F-35 от 17-та иае, които в момента са в авиобаза Edwards (щат Калифорния) също ще прелетят до авиобаза Beaufort. По-късно шестте британски изтребителя ще се прехвърлят на самолетоносача Queen Elizabeth, който се е насочил към крайбрежните води на Вирджиния.
Очаква се също, че в друг момент четири изтребителя F-35B от КМП също ще кацната на британския самолетоносач.
Учението "Westland 19",което ще продължи няколко седици, ще се фокусира върху първата фаза на Оперативните изпитания (OT-1), през която пилотите ще тренират да извършват полети и да воюват в морска среда.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Празник на авиацията и Военновъздушните сили

10.10.2019, 12:44

На 16 октомври 2019 г. се навършват 107 години от първия боен полет на българската авиация. Във връзка с годишнината командването на Военновъздушните сили организира следните М Е Р О П Р И Я Т И Я:
- 11 октомври – 10:00 часа – Провеждане на турнир по стрелба с пистолет „Макаров“ ВВС (авиобаза Крумово);
- 14 октомври – 13:00 часа – Тържествена церемония по въвеждане в експлоатация на тренажор/симулатор на самолет РС-9М (ВВУБ „Георги Бенковски“, град Долна Митрополия);
- 13:40 часа – Благотворителна фотоизложба с фотографии на служители във ВВС (ВВУБ „Георги Бенковски“, град Долна Митрополия);
- 15 октомври – 11:00 часа – Среща с бивши командири и ветераните от ВВС (Централен военен клуб, зала „Концертна“ – гр. София);
- 16 октомври – 10:00 часа – Ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметникът на летеца (пред Народното събрание), алеята на летците (Централни софийски гробища) и паметника на загиналите летци (кв. „Иван Вазов“).
- 11:30 часа – Благотворителна изложба с фотографии на служещии във ВВС и фотоизложба, посветена на Празника на авиацията с автор Вилхелм Йоцов – СКС (театър „Българска армия“);
- 12:00 часа – Тържествено събрание-концерт (театър „Българска армия“);
Уважаеми журналисти,
Каним на мероприятията всички постоянно акредитирани представители на средствата за масова информация.
На 16-ти октомври 1912 година двама български военни авиатори заставиха Европа да подпише първия си боен въздушен диплом. В небето над Одрин поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев за първи път в реална обстановка използваха самолета като бойно средство.
С Разпореждане на Министерския съвет под № 400 от 01 юни 1963, 16 октомври е обявен за Празник на авиацията и Военновъздушните сили.

 

Поколения от Военновъздушните сили се срещнаха преди празника

10.10.2019, 12:07

Среща на поколенията във ВВС се проведе днес във Военна академия „Георги С. Раковски“. Тя бе посветена на предстоящия празник на ВВС – 16 октомври, 60 години от създаването на катедра „ВВС и ПВО“ в академията и 15 години членство на България в НАТО. Организатори бяха Командването на ВВС, фондация „Български ВВС“ и Военната академия.
Различните поколения във ВВС сме единни в това, в което вярваме, посочи в приветствието си председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов. Вярваме, продължи той, че заедно можем да направим нещо добро и за авиацията, и за защитата на Родината. Той поздрави всички по повод успешните усилия за възстановяване на ВВВУ „Г. Бенковски“ и подчерта значимостта на подписания договор със САЩ за придобиване на нови изтребители Ф-16.
Първопроходците в нашето въздухоплаване ни завещаха в мирно и във военно време да пазим въздушния суверенитет на Родината, каза командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Този завет, посочи той, стана верую на всички поколения във военната авиация, зенитно-ракетните и радиотехническите войски, свързочните и логистичните специалисти. Мой основен приоритет, като командир, заяви генералът, е изграждането и развитието на съвременни, технологични и модерни ВВС, за което работим заедно. Първата ни задача, каза още той, е да съхраним хората и да привлечем нови, за да осигурим приемственост.
Бригаден генерал от запаса Спас Спасов, председател на фондация „Български ВВС“, прочете поздравителен адрес от генерал-майор от запаса Иван Парапунов, бивш ръководител на организацията. От името на най-младото поколение говори старши лейтенант Николай Байчев, пилот на Бел-206 от авиобаза Крумово. Той благодари на всички, които са дали живота си за развитието на ВВС и обеща да продължи тяхното дело.
Бригаден генерал от запаса Спасов връчи сертификати и плакети във връзка с успешно поразените мишени на тазгодишните зенитно-ракетни стрелби на полигон „Шабла“. С тях бяха удостоени генерал-майор Цанко Стойков, командирът на Първа зенитно-ракетна база полковник Валери Ценов и командирът на 6-и зенитно-ракетен дивизион подполковник Светослав Василев. За заслуги към ВВС плакети на фондацията получиха генералите от запаса Константин Попов, Михо Михов и Стефан Попов, както и Боянка Кънева от РУО в София. Полковник от запаса проф. Димитър Недялков представи най-новата си книга „Въздушният компонент на Царство България през Първата световна война“.
В срещата, освен действащи и запасни генерали и офицери, участваха десетки ученици и студенти. Съобщено бе, че на 15 октомври в ЦВК ще се проведе среща на генерал-майор Цанко Стойков с ветраните от ВВС. На празника на ВВС – 16 октомври, от 10 ч., ще има ритуал с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца в София, а след това тържествено събрание в театър „Българска армия“.
По-рано днес Военна академия „Г. С. Раковски“ бе домакин на научната конференция на тема „Въздушен суверенитет и единно европейско въздушно пространство”. Командно-преподавателският състав на Военната академия, слушателите и студентите почетоха паметта на Георги Раковски – титан на българското национално-освободително движение и пръв военен теоретик. Тържественият ритуал бе по повод 152-ата годишнина от смъртта на патрона на академията.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Русия изстреля крилати ракети от подводница в Черно море

10.10.2019, 09:57

Подводницата "Колпино" проект 636.3 вчера изстреля крилати ракети "Калибър-ПЛ", съобщават ТАСС и РИА "Новости", позовавайки се на съобщение на Министерството на отбраната на Русия.
Екипажът на подводницата Б-271, влизаща в състава на 4-та отделна бригада подводници на Черноморския флот, изпълни стрелба с ракети "Калибър-ПЛ" по крайбрежни и морски цели на полигон за бойна подготовка в акваторията на Черно море. Пускът на ракетите е извършен от подводно положение, отбелязва ведомството.
Министерството уточнява, че ракетите успешно са поразили целите, разположени на крайбрежието в района на полигона "Опук" и на един от морските полигони на Черноморския флот. - (видео)

 

Dassault и Airbus подканиха Франция и Германия за конкретни договори по FCAS

10.10.2019, 09:15

В обща декларация, ръководителите на Dassault Aviation Ерик Трапие и на Airbus Defense and Space Дирк Хоке, подканиха правителствата на Франция и Германия да подпишат възможно най-скоро нови договори за разработката на бойната система от следващо поколение FCAS (Future Combat Air System).
Очакваше се през юни тази година, по време на изложението в Бурже, да бъдат подписани два договора – за създаване на технологичен демонстратор на самолета и за създаване на технологичен демонстратор на двигателя му. Това не стана факт тогава, а само бе показан макет на бъдещия боен самолет и Испания официално бе приета в проекта.
На 16 октомври 2019 г. се очаква в Тулуза да се срещнат представители на Франция и Германия, които да обсъдят бъдещите действия по проекта FCAS.
„Ако Европа не продължи напред и не се движи достатъчно бързо с тази програма, ще бъде невъзможно да поддържаме способности за самостоятелна разработка и производство. Целта FCAS да бъде на въоръжение не по-късно от 2040 г., може да изглежда далечна, но е необходимо работата вече да е стартирала”, се казва в съвместната позиция на двете компании.
Трапие и Хоке са посочили, че е необходимо да има надеждно финансиране на програмата, за да може тя да бъде реализирана в нейната пълнота, особено предвид голямата ѝ сложност.
През септември, във френската преса се появи новината, че Германия настоява финансирането на FCAS да се осъществява на малки траншове, докато френската страна иска плащанията да са по-нарядко, но с по-големи суми. Стойността на договорите за създаване на технологични демонстратори се изчислява на около €2 млрд.
През тази пролет се появиха сведения и за други търкания между Германия и Франция, включително по въпроса за експорта на бъдещия боен самолет, така и заради общия проект за създаване на нов основен боен танк.
Проектът FCAS е фактически система от системи, която съдържа създаване на боен самолет NGF (New Generation Fighter), двигател за него, създаване на широк спектър от безпилотни апарати, както и ново поколение въоръжение.
Airbus и Dassault са основни изпълнители по програмата, чийто старт официално бе даден през февруари 2019 г. с подписване на договори за първоначална разработка. Safran Aircraft Engines и MTU Aero Engines ще създават двигателя на NGF.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Шойгу разказа за комплексното доработване на самолета Ил-112В

10.10.2019, 08:55

Заводските полетни изпитания на перспективния самолет-цистерна са предвидени за завършване през май 2020 г. Това съобщи руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, информира ТАСС.
"Що се отнася до лекия военно-транспортен самолет Ил-112В, който ще замени Ан-26: сега неговият прототип е подложен на цялостна ревизия, включително с цел намаляване на теглото. Полетните изпитания ще се подновят през първото тримесечие на следващата година", заяви Шойгу.
Той каза още, че изпитанията на новия военно-транспортен самолет Ил-76МД-90A ще продължат този месец. "Днес приключва завършването на прототипа Ил-76МД-90A, за да се съобрази напълно с тактическите и техническите спецификации. През октомври изпитанията ще продължат”, заяви министърът.
Той допълни , че на срещата ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с актуализирането за флота на военно-транспортни самолети. "Бойната готовност на въоръжените сили пряко зависи от оперативното решение на тази задача", каза Шойгу.
Източник: https://pogled.info/

 

Генерал Ходжес разчита на помощта на ЕС за защита от Русия и Китай

10.10.2019, 08:50

Бившият командващ сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес се опасява, че през следващото десетилетие може да избухне война между Америка и Китай. Следователно Вашингтон се нуждае от надеждни и обучени европейски съюзници, които да помогнат за защита на Европа от Русия, заяви Ходжес в интервю за Wirtualna Polska.
В резултат на постигнатите споразумения между Съединените щати и Полша за изграждане на военно присъствие на полска територия скоро ще бъдат формирани мощни сили за надеждно укрепване на „системата за сдържане“, уверен е генерал Бен Ходжес, бивш командващ американските сухопътни сили в Европа. Той обясни, че не толкова появата на допълнителни хора е особено важна тук, колкото укрепването на системите за логистика, командването, комуникационните и разузнавателните системи - всичко това отнема време, но това са ключови сфери, от които зависи дали полските, американските и натовските сили могат бързо да реагират. "Ако руснаците погледнат отвъд границите си и видят цялата тази американска логистична система, те ще разберат, че ние сме напълно сериозни", каза Ходжес в интервю за Wirtualna Polska......Прочети още

 

 

Холандия купува още девет F-35

09.10.2019, 23:15

Холандското правителство обяви вчера, 8 октомври 2019 г., плановете си за покупката на още девет изтребителя от следващо поколение F-35A.
Според калкулациите на холандското МО, които са били изпратени до парламента на страната, покупката на девет F-35A ще излезе €1,016 млрд., като отделно са заделени €143 млн. за покриване на евентуални промени в цената на изтребителите. Парите са само за самите изтребители.
Покупката на деветте F-35A трябва да стане от бюджетните излишъци на Холандия, като парите трябва да се похарчат в рамките на годината.
Холандското МО е дало и калкулация за това, колко ще струва допълнително експлоатацията на деветте допълнителни F-35. Сумата е €43 млн. за 2023 г., €93 млн. за 2024 г. и €97 млн. за 2025 г.
Холандия, която замества своите F-16 MLU с F-35, първоначално планираше да купи 85 изтребителя от следващо поколение, но в последствие сви бройката до едва 37, поради високата цена за придобиване и експлоатация. През тази година стана ясно, че увеличаващия се военен бюджет на страната ще позволи бройката да се повиши на няколко транша и в идеалния случай трябва да достигне до 67.
Ако холандския парламент одобри покупката на още девет машини, холандските ВВС ще се сдобият с 46 броя. В момента в експлоатация се намират 68 броя F-16A/B MLU. - Още за F-35
източник: http://aeropress-bg.com/

 

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев посети 101-ви алпийски полк в Смолян

09.10.2019, 21:00

„Тук се генерират уникални отбранителни способности за решаване на много специфични бойни задачи и то в едни екстремални условия – голяма надморска височина, труден терен, тежки зимни условия. Хората тук са наистина подготвени и много високо мотивирани и това го доказват в множество учения и мисии зад граница, в мисии за помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи“, посочи президентът Румен Радев.
В 101-ви Алпийски полк той прие строя на почетния караул и беше посрещнат от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и  командира на формированието полковник Димитър Кацаров. В своя брифинг полковник Димитър Кацаров представи мисиите и задачите, които изпълнява 101-ви алпийски полк.
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев разгледа въоръжението, специализираното ски и алпийско оборудване на полка и проведе среща с личния състав. Той пожела на военнослужещите  здраве и бъдещи успехи за покоряване на нови върхове. - (видео)

 

Ердоган започна военната операция в Северна Сирия

09.10.2019, 20:53

Турция започна военната си операция източно от река Ефрат в Сирия срещу силите на сирийските кюрди, които според турските власти са терористи, съобщават световните информационни агенции. Началото на операцията беше обявено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, като целта ѝ била да се ликвидира "терористичния коридор". Операцията бе назована "Извор на мира". Според Ердоган операцията се провежда не само срещу милициите на сирийските кюрди, които според Анкара са свързани със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), но също така и срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").  Нашите цели са да унищожим терористичния коридор, който се опитват да създадат по южната ни граница и да установим мир и спокойствие в региона, написа той в Туитър.
Турска авиация и артилерия е започнала да поразява позиции в Сирия веднага след обявлението на Ердоган. Според сирийската държавна телевизия турската армия е извършила бомбардировки по град Рас ел Айн в северозападната част на провинция Хасака, също така е било ударено село Ал Маджараф в покрайнините на града и позиции на сирийските кюрди в Ал Машраф и Харбат ал Банат.  Според телевизия "Ихбария" се наблюдава бягство на бежанци от град Рас ел Айн, където американски войски имаха присъствие до понеделник, и се намира на стотици километри източно от река Ефрат. Западно от нея бойци, подкрепяни от Анкара, владеят обширни територии край границата.
Очевидци твърдят, че и в Тел Абяд, на стотина км западно от Рас ал Айн, жители масово са напуснали града. Между Тел Абяд и Рас ал Айн се очаква да е първият етап на операцията. Водените от кюрди Сирийски демократични сили(СДС) потвърдиха военната операция. Пресцентърът им съобщи, че военни самолети вече бомбардират Североизточна Турция и се създава "огромна паника". Според СДС е нужно създаването на "зона, забранена за полети" за предпазване от турска агресия. „Двама цивилни загубиха живота си, други двама бяха ранени при турски въздушни бомбардировки“ срещу селище западно от пограничния район Рас ал-Айн, съобщиха от Сирийските демократични сили в късния следобед.
В района на турско-сирийската граница са разположени гаубици, бронирана техника и около 5000 военни от различни поделения в цяла Турция. Смята се, че фронтът на операцията ще бъде около 120 км, а дълбочината на проникване – 30 км. Така общата площ, която се очаква да бъде овладяна от турската инвазия, е около 3500 кв. км. Главни цели на операцията са сирийските градове Рас ал Айн и Тел Абияд.
Малко преди началото на офанзивата турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин. По-рано външното министерство в Дамаск остро осъди турските действия като нарушение на международното право и на резолюциите на ООН, които уважават сирийския суверенитет и териториална цялост. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Анкара да прекрати военната си офанзива в Северна Сирия, започнала по-рано през деня. "Призовавам Турция, както и останалите участници, да действат сдържано и да спрат операциите", каза той пред Европейския парламент. Брюксел няма да плаща за каквато е било "безопасна зона", която Турция може да се опита да установи, подчерта Юнкер.
Турция вече проведе на територията на Сирия две военни операции досега - "Щит на Ефрат" и "Маслинова клонка". В резултат беше създадена буферна зона за сигурност между пограничните градове Азаз и Джараблус, а също така беше окупиран Африн.  
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова в сряда Турция да прояви „сдържаност“ в своята операция срещу кюрдските сили в Сирия, като предупреди, че борбата срещу групата на „Ислямска държава“ не трябва да бъде изложена на риск. "Разчитам на Турция да действа сдържано и да гарантира, че придобивките, които постигнахме в борбата срещу ИД, не са застрашени. Ще обсъдя този въпрос с президента Ердоган в петък", каза Столтенберг.
Франция "остро осъжда" офанзивата на Турция в североизточната част на Сирия, заяви министърът по европейските въпроси Амели дьо Моншален минути след началото на трансграничните удари на Анкара. Дьо Моншален заяви, че Франция, Германия и Великобритания работят по съвместна декларация, "която ще бъде изключително ясна по факта, че много остро осъждаме" турската кампания срещу кюрдските сили в североизточна Сирия.
Председателстващият Съвета за сигурност на ООН, посланикът на Южна Африка Джери Матюс Матила, призова в сряда Турция да "защити цивилните граждани" и да упражнява "максимална сдържаност" във военните си операции в Сирия. Матила изрази надежда, че Съветът може бързо да се срещне по ситуацията, но подчерта, че зависи от съставителите на резолюции относно Сирия да свикат такава сесия. Белгия, Германия и Кувейт са членовете на съвета, определени да следят хуманитарната ситуация в Сирия, така че ще им падне да свикат заседание на съвета.
Междувременно сенаторът Линдзи Греъм продължи с критиките си срещу турската офанзива. Обикновено лоялният съюзник на президента Доналд Тръмп остро критикува политиката на САЩ. "Ще положа усилия в Конгреса да накара Ердоган да плати висока цена", написа в Туитър републиканецът.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Представят антология с поезия писана от авиатори

09.10.2019, 19:21

На 10 октомври 2019 г. (четвъртък), от 18:30 ч., в Зала 1 на Централния военен клуб – София, ще бъде представена антологията „Поети, родени да летят“. Организатори са Командването на ВВС, Българското астронавтическо дружество – Пловдив и Издателство „Вион“.
Стиховете в антологията са на дванадесет военни летци-поети – офицерите от резерва, подполковник Бойко Методиев, капитан Веселин Мичев, полковник Владимир Пампоров, Георги Пройчев, капитан Любомир Димитров, майор Михаил Зиновиев, майор Рангел Тасков, майор Руси Русев, полковник Светослав Димитров, подполковник Стоян Бобев, полковник Стоян Янакиев и подполковник Христо Ганеков. Те не са завършили българска филология или други литературни специалности, а ВНВВУ „Георги Бенковски“. Те са военни летци по професия и поети по дарба.
За всеки един от тях стиховете са едно докосване до съвършеното, прекрасно и неповторимо опиянение от полета! На мигове, които са преживели в своя втори дом - небесната синева! Всеки един от тях по различен свой начин изживява и обожествява небето, в което лети.
Заповядайте на презентацията. Входът е свободен. Ще можете да закупите и антологията.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Приета е наредба относно мерките за защита на информационните и комуникационните системи на стратегическите обекти

09.10.2019, 17:22

Правителството прие Наредба за условията и реда за определяне на мерките за защита на информационните и комуникационните системи на стратегическите обекти от значение за националната сигурност и за осъществяването на контрол.

С Наредбата се регламентира специфичен ред, по който се определят критичните за дейността на стратегическите обекти и дейности информационни и комуникационни системи, меките за защита, които се прилагат, взаимодействието между Държавна агенция „Национална сигурност“ и ръководителите на обектите, както и редът за осъществяването на контрол по изпълнението на Наредбата.

Наредбата се приема на основание чл. 40а, ал. 4 от Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“.

 

Литва започна да получава зенитноракетните системи NASAMS 2

09.10.2019, 17:05

Литовското министерство на националната отбрана съобщи на 3 октомври 2019 г., че в края на септември специалисти от литовските ВВС са започнали да приемат и изпробват зенитноракетната система със среден обсег NASAMS 2, произведена за литовските въоръжени сили от норвежката компания Kongsberg. Елементите на системата за противовъздушна отбрана, произведени специално за военновъздушните сили на Литва, първо ще преминат фабрични изпитания, а след това от февруари 2020 г. - полеви тестове, след което до края на 2020 г. и двете поръчани батареи за противовъздушна отбрана NASAMS 2 ще бъдат доставени в Литва.
На 26 октомври 2017 г. Министерството на националната отбрана на Литва подписа във Вилнюс договор на стойност 110 милиона евро с норвежката група Kongsberg за закупуване на две батареи от система NASAMS 2 за литовските въоръжени сили. Според последните съобщения всяка батарея ще включва четири возими пускови установки и два мобилни радара AN/MPQ-64F1 Sentinel.
Според Министерството на националната отбрана на Литва основните елементи на ЗРК са нови, но самите возими пускови установки ще постъпят от наличните във въоръжените сили на Норвегия след ремонт и модернизация. Съдейки по фотоматериалите, пусковите устройства ще бъдат транспортирани на автомобили с колесна формула 8x8.
Като част от военновъздушните сили на Литва, системите за противовъздушна отбрана NASAMS 2 ще влязат в експлоатация в дивизиона за противовъздушна отбрана (Oro gynybos batalionas), като образуват две нови батерии в състава му. Понастоящем дивизионът разполага само с ПЗРК Stinger (с двузарядни опорни пускови установки), RBS-70 и Grom 2.
ЗРК със среден обсег NASAMS (първоначално Norwegian Advanced Surface to Air Missile System, сега означава National Advanced Surface to Air Missile System) е съвместно разработен и произведен от норвежката група Kongsberg (служи като интегратор на ЗРК) и американската корпорация Raytheon. Системата се базира на комбинацията от радара AN/MPQ-64F1 Sentinel и използването на ракетите "въздух-въздух" с активно радарно самонасочване от семейството AIM-120 AMRAAM. Далечината на стрелбата на системата в съвременната конфигурация на NASAMS 2 е до 25 km, а досегаемостта по височина е до 14-15 km. Първоначално системата NASAMS е създадена в интерес на норвежките въоръжени сили, а сега се използва в Норвегия и в малки количества в Съединените щати (където тази система за ПВО се използва от 2004 г. за противовъздушна отбрана на Вашингтон). Комплексът е придобит и от Холандия, Испания, Чили, Финландия и Оман (последният получи системата през 2018 г.), а наскоро, освен Литва, беше поръчан и от Индонезия, Австралия и Катар и беше избран за придобиване от Унгария. През юли 2018 г. решение за закупуване на системи за противовъздушна отбрана NASAMS 2 също беше взето и от правителството на Индия.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Алпийци от Смолян участват в международното учение „SARMIS -2019” в Румъния

09.10.2019, 13:27

Военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк с ръководител майор Данаил Карабов участват в международно учение „SARMIS - 2019”, което се провежда от 5 до 18 октомври в Румъния, Южни Карпати.
Българските военнослужещи са включени в щаба и формированията на 2-ра планинска бригада на Румънската армия.
Задачите, които се изпълняват по време на учението, са свързани с уеднаквяване на стандартни оперативни процедури за действия в планинско-гориста местност. Предвидени са тактически действия в силно пресечена високопланинска местност, бойни стрелби, придвижване и оцеляване в планинско-гориста местност, използване на алпийски способи за изпълнение на специални задачи, медицинска подготовка и евакуация.
В „SARMIS -2019” участват военнослужещи от Румъния, Великобритания и наблюдатели от Армения.
Източник: https://www.mod.bg/

 

ТАСС: СДС обявиха мобилизация на границата с Турция

09.10.2019, 12:55

„Сирийските демократични сили“ (СДС) обяви обща мобилизация на границата с Турция в очакване на новата, трета по ред военна операция на Анкара в страната, предава TACC, като се позовава на телевизионния канал Al Mayadeen.
Съгласно разпространената информация, в отрядите на СДС „е обявена обща тридневна мобилизация в отговор на заплахата от нахлуване на турски войски в северните райони на Сирия“.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на 1 октомври, че Анкара възнамерява самостоятелно да създаде зона за сигурност източно от река Ефрат в Сирия, тъй като не би могла да постигне желания резултат при преговори с американската страна. На 6 октомври Ердоган проведе телефонен разговор с Тръмп, след което Белият дом обяви, че Вашингтон няма да подкрепя или участва по никакъв начин във военната операция на Турция в Северна Сирия, а американските военни няма да бъдат разположени в близост до мястото й на провеждане.
На 7 октомври турският президент обяви, че САЩ започват да изтеглят войските си от Североизточна Сирия, където Анкара възнамерява да проведе операция за създаване на зона за сигурност. Тръмп от своя страна отбеляза, че ако Турция "направи нещо извън рамките на хуманността, тогава ще се изправи пред заплахи за икономическа гибел".
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Операция "Връх на надеждата": как ЦРУ краде съветски хеликоптер Ми-25 от Чад

09.10.2019, 10:06

Военната техника на СССР е високо ценена от военните в чужбина, затова те се опитват да се сдобият с нея по най-различни начини, пише "Российская газета", като цитира интернет изданието War is Boring. През юни 1988 г. ЦРУ успява да открадне военен хеликоптер Ми-25 съветско производство. Машината е изоставена от пилоти от ВВС на Либия на авиобазата Уади-Дум по време на войната с Чад.
Ми-25 (експортен  вариант на Ми-24Д, отличаващ се с някои изменения в състава на оборудването) привлича интереса на Пентагона заради своите високи летателни характеристики и мощно въоръжение.
"Моделът Hind-D представлява голям интерес за САЩ, тъй като по онова време това е най-тежкият боен хеликоптер и има възможности, за които американските пилоти могат само да мечтаят", се посочва в материала на интернет изданието.
Освен мощно и разнообразно въоръжение, съветският вертолет може да транспортира и осем военни в отделна кабина. Американското разузнаване проявява интерес и към уникалното брониране на Ми-25.
Властите в Чад дават зелена светлина за тайната операция на ЦРУ, но не гарантират нейната сигурност. Либийските военни все още действат в този район. Освен това предаването на машината на американците може да предизвика и дипломатически скандал.
Американските военни прекарват в Чад общо 67 часа. В операцията, наречена "Връх на надеждата", са задействани два американски хеликоптера MH-47 (вариант на СН-47 за специални операции), два самолета C-130 Hercules и транспортен самолет C-5 Galaxy. Включват се общо 75 военни, които са прикривани от въздуха от френски изтребители Mirage F1.
За операцията американските пилоти от 160-и авиационен полк със специално предназначение (известни като "Нощните ловци") се готвят няколко месеца. Тя започва на 10 юни 1988 година. Независимо от пясъчната бюра, американските хеликоптери изминават 970 км под прикритието на нощта и пристигат в Африка. От Ми-25 са свалени всички всички витла и друго оборудване, а след това той е транспортиран на външно очакване до летището на столицата на Чад – в Нджамена. Оттам Ми-25 заминава за САЩ. - Още за Ми-24
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Драстичен скок на разходите за военната ни авиация

09.10.2019, 08:43

Модернизацията на Сухопътните войски и ВМС все още не е започнала, а за 18 месеца са изхарчени колосалните 2,4 млрд. лева само за ВВС, включително за 4 леки витлови учебни самолета, известни с високата степен на аварийност, ненадеждност и откази.
В периода от началото на 2018 до септември 2019 г. разходите за модернизация, ремонт и поддръжка на авиационна техника в българските военновъздушни сили (ВВС) се увеличават драстично. За цитирания период Министерството на отбраната провежда процедури и подписва договори за закупуване на нов боен самолет (1,256 млрд. долара или 2,188 млрд. лв.), осигуряване на летателната годност на изтребители МиГ-29 (81 294 416 млн. лева без ДДС), ремонти на самолети Су-25 (82 млн. лева без ДДС), възстановяване и осигуряване на летателната годност на вертолети Ми-17 и Ми-24 (31 083 333 млн. лева без ДДС), интегрирана логистична поддръжка на вертолети "Пантер" (9 188 000 лева без ДДС)........Прочети още

 

 

ТАСС: Турският парламент продължи мандата за провеждане на военни операции в Сирия и Ирак с една година

08.10.2019, 22:50

Великото национално събрание на Турция удължи мандата за операции в Сирия и Ирак с още една година, предава TACC.
Според решението мандатът за действие на турските въоръжени сили в тези две страни е удължен до 30 октомври 2020 г.
В съответствие с мандата турската армия има възможност да провежда военни операции извън страната, в Сирия и в Ирак. Той също така позволява разполагане на контингенти и военни бази на държави на територията на Турция, които подкрепят въоръжените сили на републиката или участват в тези трансгранични операции.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на 1 октомври, че Анкара възнамерява самостоятелно да създаде зона за сигурност източно от река Ефрат в Сирия, тъй като не би могла да постигне желания резултат при преговори с американската страна. На 6 октомври Ердоган проведе телефонен разговор с Тръмп, след което Белият дом обяви, че Вашингтон няма да подкрепя или участва по никакъв начин във военната операция на Турция в Северна Сирия, а американските военни няма да бъдат разположени в близост до мястото й на провеждане.
На 7 октомври турският президент обяви, че САЩ започват да изтеглят войските си от Североизточна Сирия, където Анкара възнамерява да проведе операция за създаване на зона за сигурност. Тръмп от своя страна отбеляза, че ако Турция "направи нещо извън рамките на хуманността, тогава ще се изправи пред заплахи за икономическа гибел".
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Взрив на боеприпаси от Втората световна война уби 2-ма сапьори и рани 4-ма в Полша

08:10.2019, 22:10

Двама полски сапьори бяха убити, а други четирима - ранени, при днешна експлозия на боеприпаси от Втората световна война, които те е трябвало да обезвредят, съобщи министърът на отбраната Мариуш Блашчак в Туитър, цитиран от Франс прес.
Военните са били от парашутен батальон, базиран в Гливице. Двама от четиримата ранени са в тежко състояние и са били транспортирани с хеликоптер към близки болници.
Полските граждански и военни власти съобщиха, че експлозията е станала в горски комплекс, близо до град Кужня Рачиборска в южния регион Шльонск, предава БТА.
Според полицията, преди няколко дни хора, които се разхождали в района, се натъкнали на старите артилерийски снаряди.
74 години след края на войната в Полша още са откривани неексплоадирали снаряди. В гората край Кужня Рачиборска са останали много такива боеприпаси.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

САЩ с план за възпиране на Москва - Русия да бъде удавена в Черно море

08.10.2019, 21:54

Докато президентът Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу се разхождаха заедно из сибирската тайга, САЩ не дремеха и измислиха нов план за противодействие на Русия. Американският правителствен аналитичен център "Ранд Корпорейшън" публикува доклад, представящ стратегия за "възпиране" на Русия в Черноморския регион.
Анализаторите са загрижени, доколкото Русия модернизира наскоро своя Черноморски флот (ЧФ) и събра още сили в Южния военен окръг.
Според американските анализатори за отпор на "растящото руско влияние" в региона трябва да бъдат разположени в Румъния и България системи за противовъздушна отбрана и брегови ракетни комплекси.
Предлага се също да бъдат разширени ученията на НАТО и да се подпомогне развитието на ракетните потенциали на Украйна и Грузия, пише Виктор Сокирко, "Свободная преса"......Прочети още

 

И последните четири Су-25 заминаха за ремонт в Беларус

08.10.2019, 21:44

И последните четири щурмови самолети Су-25 бяха изпратени за ремонт в Беларус. Последната машина е заминала днес, 8 октомври 2019 г. от авиобаза Безмер на борда на товарен Ил-76.
Всички български Су-25 са били изпратени в разглобено състояние по въздуха с беларуски транспортен самолет Ил-76ТД (EW-412TH) на местната авиокомпания Ruby Star.
Въпросният самолет е правил курсове между авиобаза Безмер и беларуския град Барановичи, където се намира държавно предприятие „558-ми авиоремонтен завод”, което е натоварено с дейностите по българските самолети.
Полетите са били на 27 септември, 2 октомври, 4 октомври и 8 октомври 2019 г.
Предишната партида от осем български Су-25 бе изпратена в Беларус между 28 август и 5 септември.
В договора за ремонт, удължаване на ресурса и модернизация на българските Су-25 е заложено, че отделните самолети ще бъдат изпращани в Беларус през 40 дни, но АЕРО научи, че е било взето решение да се изпратят на две партиди по четири броя.
Първият готов Су-25 ще бъде получен в България през следващото лято.
Общо осем самолета ще преминат през ремонт, удължаване на ресурса и модернизация. Стойността на договора е 82,51 млн. лева. Договорът бе подписан през миналия декември, но поради множество причини се реализира едва в момента.
Повече подробности за това какво ще представляват дейностите по българските Су-25, може да прочетете тук.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Dassault предаде на Индия първите четири изтребителя Rafale

08.10.2019, 21:18

На специална церемония, проведена в завода на Dassault в Merignac (югозападна Франция), индийският министър на отбраната прие първите четири изтребителя Rafale. - (видео)
Така започва края на продължилата няколко десетилетия одисея да придобият нов изтребител. Сделката за закупуване на 36 изтребителя е подписана от правителството на Моди през 2016 г., малко след пропадане на конкурса MMRCA за придобиване на 126 нови изтребители. И въпреки, че победител в конкурса бе Dassault, договор така и не се подписа след три години преговори. Основна причина за това бе посочено несъгласието на френската компания да отговаря за качеството на сглобените в Индия 108 самолета.
Независимо, че тези 36 изтребителя Rafale значително повишават мощта на индийските ВВС, необходимостта от модернизация на изтребителната авиация е спешна. За това МО на Индия започна процедура за нов конкурс за придобиване на 110 изтребители. За сега интерес са проявили Lockheed Martin с F-16V (обозначен като F-21 за конкурса), Boeing с F/A-18E/F Super Hornet, Saab с Gripen E/F и Eurofighter с Typhoon.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Изтребител F-16CМ от ВВС на САЩ се е разбил в Германия

08.10.2019, 20:44

Изтребител F-16CМ (р.н 90-0831, с.н. СС-31, позивна "Warhawk 11") от състава на 480 изребителна ескадрила на 52-ро авиокрило, базирана в авиобаза Шпангдалем, се е разбил днес в 15:00 местно време в гориста местност, северно от Триер, информират американските ВВС.
Пилотът се е катапултирал, но е получил наранявания и е транспортиран от екипа за търсене и спасяване в болница. Жертви и разрушения на земята няма.
За сега няма информация за причините за аварията.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Гарнизон Шумен с нов началник на гарнизона

08.10.2019, 16:59

С тържествен ритуал, днес, 8 октомври, в гр. Шумен се извърши смяна на длъжността командир на Базата за съхранение на въоръжение и техника и подготовка на резервисти, той и началник на гарнизон Шумен. На церемонията присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов и комисия от щаба на Сухопътните войски.
Досегашният командир полковник Емил Симеонов е назначен за началник на щаба на 2-ра механизирана бригада.
За нов командир на Базата със заповед на министъра на отбраната е назначен полковник Добромир Добрев.
В обръщението си към личния състав генерал – майор Михаил Попов изрази увереността си, че полковник Добрев ще продължи да следва създадените добри традиции, ще създаде и нови за по- доброто изпълнение на поставените задачи. „Полковник Добрев е високо подготвен офицер с доказани професионални качества и със своя опит и умения достойно ще продължи да работи за издигането авторитета на формированието, както сред местната общественост, така и сред формированията от Сухопътните войски“, каза още генерал-майор Попов.
Командирът на Сухопътните войски благодари на полковник Симеонов за службата и му пожела късмет и успехи на новата длъжност. От своя страна полковник Симеонов благодари на военнослужещите и цивилните служители от Базата. Пожела им да продължат да се трудят за благото на Родината и да бъдат добър пример за останалите формирования от Сухопътните войски.
Генерал – майор Попов пожела на полковник Добрев и на личния състав на формированието много здраве, лично и семейно щастие, и бъдещи успехи!
Полковник Добрев заяви, че най-важни за него са хората с тяхната мотивация, отговорност и подготовка. „….Вие сте гръбнакът на формированието, с Вашата лоялност и трудолюбие взаимно ще продължим да се подкрепяме и надграждаме това, което сме постигнали досега....”.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Силистра ще бъде домакин на информационната кампания „Бъди войник“

08.10.2019, 16:55

Град Силистра ще бъде домакин на информационната кампания „Бъди войник“ утре, 9 октомври. На проявите ще присъства началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов. Програмата предвижда от 16.00 ч. на площад „Свобода” да започне информационната борса за набиране на войници и матроси. В нея ще бъдат представени Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, служба „Военна полиция“, Националната гвардейска част, Централно военно окръжие. На място присъстващите ще могат да се запознаят с възможностите, условията и сроковете за кандидатстване и постъпване на служба в Българската армия.
В информационната борса ще участват и представители на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ и на Висшето Военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“, които ще разясняват условията за прием и обучение във висшите военни училища.
По същото време ще се проведе и статичен показ на въоръжение, оборудване и военна техника на Сухопътните войски, Специалните сили и служба „Военна полиция” (на паркинга зад сградата на общината).
Военнослужещи от Специалните сили ще демонстрират действия по обезвреждане на терористи и извличане на заложник, както и военни ръкопашни техники, част от физическата и психологическа подготовка в хода на тяхната работа.
От 18.30 ч. в Драматичния театър на Силистра започва концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Участие ще вземат и местните изпълнители – гайдарски групи „Школа Великов” и „Чавдарчета”; вокална формация „До ре ми” и фолклорен ансамбъл „Добруджа”. Събитието се реализира с любезното съдействие на Община Силистра.
Входът е свободен!
Източник: https://www.mod.bg/

 

61-ва Стрямска механизирана бригада провежда батальонно тактическо учение с бойна стрелба „Мирен страж – 2019 г.”

08.10.2019, 16:53

Батальонно тактическо учение с бойна стрелба на 61-ва Стрямска механизирана бригада „Мирен страж – 2019 г.” се провежда от 8 до 10 октомври на учебен полигон „Корен”. Темата на учението е „Механизиран батальон в настъпление”. Целта е повишаване на способностите на батальона за водене на настъпателни бойни действия, синхронизиране и интегриране на усилията с формированията за непосредствена артилерийска поддръжка, както и с формированията за логистична поддръжка.
В учението участват около 800 души личен състав с над 150 единици техника. В него са включени основно военнослужещи от състава на 3-ти механизиран батальон с командир подполковник Пейчо Генов и допълнителен обучаем състав от самоходен артилерийски дивизион, батальон за защита на силите, батальон ISTAR, както и от батальон за логистично осигуряване.
„Мирен страж – 2019 г.” беше предшествано от поддържащи и свързани с учението ротни тактически учения, батарейно тактическо учение със самоходна артилерийска батарея, тактико-специални учения с инженерна рота за бойна поддръжка и инженерна рота за хоризонтални конструкции, тактико-специално учение с ремонтна рота и комплексно занятие с разузнавателно формирование.
Планирано е в тактическото учение с бойна стрелба да участват и формирования от Военновъздушните сили.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Президентът ген. Румен Радев ще посети 101-ви алпийски полк от Сухопътните войски

08.10.2019, 15:21

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ген. Румен Радев ще посети утре 101-ви алпийски полк от Сухопътните войски в Смолян.

В 9.00 часа президентът ще приеме строя на почетния караул, след което ще проведе среща с личния състав и ще разгледа въоръжението, специализираното ски и алпийско оборудване на полка, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

 

Командирът на ВМС беше на официално посещение в Полша

08.10.2019, 13:58

От 30 септември до 3 октомври 2019 г. командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Кирил Михайлов беше на официално посещение в Щаба на Военноморските сили на Република Полша.
При визитата си контраадмирал Михайлов имаше среща с полския си колега вицеадмирал Ярослав Зиемански - инспектор на ВМС на Република Полша.
По време на разговорите във военноморския инспекторат контраадмирал Михайлов бе запознат от домакините с организационната структура на полския военен флот и задачите, които са изпълнявани от полските екипажи при участието им в международни учения.
Командирът на българските ВМС посети и Военноморската академия на Република Полша, където бе запознат с базата и оборудването на военноморския университет, както и на полската военноморска въздушна бригада.
По време на престоя си в Полша контраадмирал Михайлов се качи на борда на минния ловец ORP Kormoran и посети Европейския център за солидарност.
Връзки с обществеността на ВМС

 

Защо са им на ВМС на Китай универсални десантни кораби Тип 075?

08.10.2019, 11:47

За първи път в историята на военноморските сили на Китайската народна република в Шанхай беше пуснат на вода първият универсален десантен кораб (УДК) Тип 075. Такива кораби са предназначени за десант на пехота и бронетанкова техника на морски бряг. Новия кораб се разработва изключително от китайски дизайнери и корабостроители, като той може да бъде адаптиран, освен за десант, и за други военни задачи.
Според информацията, получена от китайски военноморски експерти, дължината на универсалния десантен кораб тип 075 не надвишава 250 метра с ширина 30 метра, водоизместването се оценява на 40 хиляди тона. Очевидно китайците са взели за модел подобните американски универсални десантни кораби типа „Оса“ (Wasp), водоизместването на които е не повече от 40,5 хиляди тона. Китайските експерти отбелязват уникалните технически решения, които са приложени при изграждането на първия УДК. Особено се отбелязва осигуряването на висока скорост на товарене на войските на кораба, както и високата му маневреност при изпълнение на бойните мисии. Досега китайците трябва да изразходват толкова пари за създаването на УДК, колкото обикновено са предназначени за изграждането на цял самолетоносач.
Универсалните десантни кораби са на въоръжение във водещите флоти на света. Те се използват в бойната практика на флотите не само в САЩ и НАТО, но и в Япония и Южна Корея. Най-големите УДК преди това бяха на въоръжение единствено в САЩ. Но сега китайците ги настигнаха.
За китайския флот въвеждането в експлоатация на десантен щурмов кораб собствено строителство е от революционно значение, отбелязва китайската преса. Китайските моряци особено се нуждаят от такива кораби, за да атакуват островите. Тук си струва да разгледаме дългогодишните проблеми на Китай с Тайван и Япония, с които има спорове за някои островни територии. Сега китайските морски пехотинци ще могат бързо да нанасят бързи удари в посоки, които китайското военно ръководство ще счита за приоритет.
Американските десантни кораби от клас „Оса“ имат водоизместимост до 40 хиляди тона. Те могат да стоварят от един кораб до 2 хиляди пехотинци бронирани машини и техника. Корабите разполагат с докинг-камери в кърмата за обслужване на десантни баржи на въздушна възглавница, както и традиционни такива, които да разтоварват тежките бронирани машини на брега.
Смята се, че УДК може да се разглежда като потенциален ескортен самолетоносач или самолетоносач за борба срещу подводници. По време на Студената война в Съединените щати са разработени версии за подобно използване на УДК с насищане на тяхната въздушна група със самолети с кратко излитане или хеликоптери за борба срещу подводниците. Американският УДК се задвижва от газови турбини. Повишеният шум от газовите турбини не играе особена роля за десантния кораб. Скоростта може да достигне 23-24 възела с обхват от 10000 морски мили.
По-рано ВМС на Китай разчитаха на универсални десантни кораби в стил „Цинченшан“ или Тип 071, които имаха на борда бойни хеликоптери, произведени от Китай. Такива кораби трябваше да извършват не само десант, но и служат за контролен център за операции, болници и бази за военна служба. С водоизместимост от 19 хиляди тона корабът можеше да поеме на борда до хиляда десантнчици, както и четири хеликоптера Z-8 или четири хеликоптера с кратко излитане.
Източник: https://pogled.info/

 
Американската интервенция в Русия преди сто години
08.10.2019, 11:40

Преди сто години, през лятото и есента на 1919 г., в Далечния Изток избухват партизански акции срещу американските окупатори, които се присъединяват към чуждестранната интервенция в Съветска Русия през 1918 година. Тогава покрайнините на страната, измъчвана от гражданската война, са подобни на Ирак през 2004 г., окупиран от силите на международната коалиция.
Военните контингенти от 14 държави нахлуват едновременно, а най-многобройните от тях (американци, японци, британци, канадци, китайци) дебаркират в Далечния изток. Броят на чуждестранните военни в Далечния Изток достига 100 хиляди души. Общо над 1 милион чуждестранни интервенти дебаркират на територията на бившата Руска империя през 1917-1919 г.......Прочети още

 

Винтовката на Мосин: "трилинейната" легенда на Русия

08.10.2019, 11:17

С простата си конструкция, но по-голяма здравина и надеждност от по-изтънчените си конкуренти, "трилинейната" винтовка на Мосин се превръща в стожер на Руско-японската война, двете световни войни и Руската гражданска война благодарение на практическите си достойнства, доказани на бойното поле.
При споменаването на думите "руско" и "оръжие", в съзнанието на повечето хора веднага изниква Калашников АК-47. Не толкова славен, но не по-малко достоен съперник на емблематичния автомат обаче е трилинейната винтовка на Мосин от 1891 година. Тя е стожер на Руско-японската война, двете световни войни и Руската гражданска война.
Винтовката на Мосин е толкова успешна, че е модернизирана четири пъти в рамките на половин век, докато на други страни им се налага да обновяват арсенала си с изцяло нови модели. Трилинейката, наречена така заради стария руски метод да се използва линия за измерването на калибъра на дадено оръжие, има впечатляваща служба по цял свят. През Втората световна война пленените винтовки на Мосин са били особено ценени от германските и австрийските войски заради своята ефективност и лесна употреба.
Мосинът е използван и от източноевропейските армии след Втората световна война, преди да стигне чак до развиващия се свят и да влезе в употреба във войните във Виетнам и Афганистан през 1970-те и 1980-те години.
Възникването му е продукт на времето, тъй като през последните десетилетия на 19-и век интензивната, бърза и точна стрелба стават все по-важни на бойното поле. Пушките с барут, с които изстрелват оловните куршуми, бързо са изместени от оръжия с по-малък калибър и пълнител.
Опитите да се адаптират по-старите модели обаче удрят на камък и поставят началото на поредната надпревара във въоръжаването сред водещите нации. През 1886 г. е направен пробив, след като Франция приема на въоръжение 8-милиметровата пушка на Никола Лебел. Тя използва амуниции с бездимен барут и е с два пъти по-голяма далекобойност от всяка друга пушка на бойното поле.
Русия незабавно купува мострена партида, взема най-успешните ѝ характеристики и прави някои сериозни подобрения. Цевта на руската винтовка, която се произвежда в Ижевския оръжеен завод, превъзхожда френския си предшественик. Тя е с по-малък трилинеен калибър (всяка линия обозначава ширина от 0,254 см, което се равнява на калибър 7,62 мм – образец, който ще доминира оръжейното производство през идните десетилетия). Така стрелецът може да носи повече амуниции в сравнение с чуждите модели с по-голям калибър. А през 1890 г. химикът Дмитрий Менделеев създава руска версия на бездимния барут.
Налице са всички предпоставки за създаването на руски оръжия от ново поколение, но, въпреки ускорената надпревара във въоръжаването, е взето решение да се изчака. Руската армия се нуждае от оръжейна система, тясно съвместима с използвания арсенал и подходяща за масово производство при наличния промишлен капацитет.
След това, през 1891 г., на конкурс, организиран от министерството на войната, начело в класацията излизат два модела – винтовката на капитан Сергей Мосин и винтовката на белгийския инженер Леон Наган. Те са много различни – руската е с по-груба конструкция и е по-скоро прототип, отколкото окончателен модел. Пушката на Наган пък е с всички финални детайли и е готова за производство.
Изтънчените характеристики на белгийския модел в крайна сметка му изиграват лоша шега – оръжието не е подходящо за средностатистическия новак, който няма стрелкови умения, да не говорим за скъпото ѝ производство. И въпреки че трилинейката изглежда простовата, тя бързо доказва здравината си, сглобява се и се разглобява лесно и е надеждна при неблагоприятни условия.
Моделът на Мосин побеждава чуждестранния си конкурент и за първи път влиза в действие през 1893 г. в сблъсък между руските войски и афганистанските племена. Три милиона пушки са на служба при избухването на Руско-японската война през 1904 г. и доказват своите качества на тежък терен и при неблагоприятни климатични условия, въпреки недостига на резервни части и лошата логистична подкрепа.
През Първата световна война винтовките на Мосин, с които служат руските войници, бързо демонстрират предимството си пред по-сложните британски и френски модели, които царското правителство е закупило и изпробвало по-рано.
Но недостигът на мощности принуждава Русия да изнесе част от производството в заводи в Америка, а днес създаденият в САЩ Мосин е ценен експонат за колекционерите на оръжие. Между войните в трилинейката са направени още подобрения. В началото на Втората световна война Червената армия е на път да премине към по-съвременната полуавтоматична винтовка на Токарев, но простотата на Мосин и лесното ѝ производство ѝ гарантира позициите на основно оръжие за войската.
През 1944 г. е извършена една последна модификация и след войната производството е прекратено. Милиони винтовки на Мосин обаче остават на служба по целия свят, а някои от тях все още гордо стоят на раменете на военните като официални и церемониални оръжия. - Още за Мосин

 

В САЩ посочиха най-опасните руски бомбардировачи

08.10.2019, 10:02

Повечето от руските бомбардировачи са разработени и създадени в съветско време. Поради постоянната модернизация както на самите апарати, така и на електронните „пълнежи“ и оръжия, те представляват сериозна сила, с която трябва да се вземе предвид.
До този извод е стигнал авторът на американското издание The National Interest, който запозна читателите с най-опасните руски бомбардировачи. Този списък включва Tу-95 „Медвед“, Tу-22M, Tу-160 „Бял лебед“ и перспективните самолети ПАК ДА.
Tу-95 е разработен през 50-те години на миналия век, неговата конструктивна функция са най-мощните турбовитлови двигатели, които имат два комплекта витла с противоположно въртене. Благодарение на тях той остава най-бързият нереактивен самолет в света, докато бойният му товар може да достигне 12 тона.
Авторът на статията отбелязва, че мощните двигатели правят Ту-95 твърде шумен и по-забележим, но при съвременните оръжия това няма значение. „Мечката“ е способна да носи крилати ракети от различни видове, включително такива с ядрени бойни глави. Например, ракетата X-101 има обсег на полета до 5500 километра, което позволява на бомбардировача да атакува противника извън обхвата на неговата ПВО.

Освен това, както вече е писано, много от вероятните цели на Ту-95 могат лесно да бъдат постигнати, без изобщо да напуснат въздушното пространство на Русия. А фактът, че бомбардировачът не оставя въздушна следа, като реактивен самолет, го прави незабележим за спътниците на вероятния враг. - Още за Ту-95

Акцентът на свръхзвуковия бомбардировач Tу-22M е променливото крило, което му позволява да изпълнява бойни мисии в широк диапазон от височина и скорост (до мах 1,88). Максималното му натоварване с бомби е 24 тона. Интересно е също, че в задната част на самолета е разположено 23-мм оръдие ГШ-23M, който се управлява дистанционно. - Още за Ту-22М

Що се отнася до Ту-160, това е "наистина звяр", признава авторът, освен това бомбардировачът става първият в света в много отношения, притежава няколко ненадминати рекорда. Натоварването чу с бомби достига 40 тона и скорост на Мах 2,05. На първо място, все пак това е ракетоносец, способен да носи различни видове крилати ракети с далечен обсег, включително такива с ядрени бойни глави. - Още за Ту-160
Е, авторът счита за най-опасния бомбардировач в Русия перспективния ракетоносец ПАК ДА, който с течение на времето ще замени по-голямата част от действащите понастоящем Ту-22М, Ту-95 и Ту-160 в аерокосмическите сили. ПАК ДА е проектиран по схемата на „летящото крило“, използвайки стелт технологии и ще стане първият напълно нов бомбардировач, създаден в Русия в постсъветския период. Разгръщането на прототипа е планирано за 2021-2022 година.
Източник: https://pogled.info/
 

Новият командир на индийските ВВС обяви плановете за бъдещото им развитие

08.10.2019, 08:44

Новият командир на индийските ВВС генерал Rakesh Kumar Singh Bhadauria, който пое поста на 1 октомври 2019 г., обяви плановете за развитието на индийската военна авиация в следващите 12 години. Това съобщава индийският вестник Business Standard.
Според плана обявен от генерал Бхадауриа, броя на ескадрилите с бойни самолети в състава на ВВС на Индия, който в момента е 30, трябва да достигне до 37 през 2025 г., но след това ще намалее до 33 през 2032 г. Широко разпространена е оценката, че Индия се нуждае от 42 ескадрили, за да може да се противопостави едновременно на Пакистан и Китай.
В момента индийските ВВС имат 12 ескадрили Су-30МКИ, по три ескадрили МиГ-29 и Mirage 2000, шест ескадрили Jaguar и още толкова ескадрили МиГ-21.
Командващият индийските ВВС е заявил, че последните шест ескадрили МиГ-21 ще бъдат пенсионирани в края на 2021 г., а малко след това предстои пенсионирането на шест ескадрили с ударни самолети Jaguar, тъй като тяхната техническа поддръжка ще стане твърде скъпа и плановете за подмяната на двигателите им се е забавил прекалено много.
Бхадауриа е посочил, че немодернизираните МиГ-21 ще спрат да летят най-късно през март 2020 г., докато модернизираните МиГ-21 Bison ще продължат да летят до края на 2021 г.
На теория МиГ-21 и Jaguar трябва да бъдат подменени с нов многоцелеви изтребител, който Индия в момента избира в рамките на програмата MRFA (Multi-Role Fighter Aircraft). Няма яснота, обаче кога ще се реализира програмата, но със сигурност не може да се очакват първите доставки преди 2025 г., макар и според плановете на Бхадауриа, към този момент трябва да има четири ескадрили от него на въоръжение. В момента индийското правителство е на ниво изготвяне на инвестиционен проект и RFP.
Бхадауриа смята този проблем да се реши с ускорено строителство на 83 броя от лекия индийски изтребител Tejas Mk. 1A. Според този план, през 2025 г. на въоръжение трябва да има две ескадрили Tejas Mk. 1, четири с Tejas Mk. 1A и една с Tejas Mk. 2.
Реализацията на тези планове изглежда много малко вероятна, тъй като в момента индийската промишленост се опитва да приключи оригиналната поръчка за 40 броя Mk. 1, като в същото време върви разработка на подобрените Mk. 1A и Mk. 2. Построяването на над 100 броя Tejas в следващите пет години, обаче ще бъде повече от трудна задача.
Командващият индийските ВВС е заявил, че през 2032 г. на въоръжение трябва да постъпи и първата ескадрила от новия индийски изтребител от следващо поколение, който е известен, като AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft).
Проектът се разработва от над 10 години, като по последни данни, първият прототип трябва да полети през 2025 г.
Генерал Бхадауриа е потвърдил, че се планира спешната поръчка на още МиГ-29 и Су-30. Конкретно става въпрос за 21 броя МиГ-29, които ще попълнят загубите на типа и с които ще се създаде още една ескадрила. Те ще преминат през модернизация по стандарта UPG.
Отделно ще се поръчат още 12 броя Су-30МКИ, които трябва да са достатъчни за още една ескадрила. За флота Су-30МКИ се планира сериозна модернизация, която е свързана с подмяна на радара, поставяне на нова система за самозащита и други подобрения.
Отхвърлени са били слуховете, че Индия директно ще купи още 36 броя Rafale, като единствената програма за покупка на самолети в момента е MRFA и тя е за 114 броя. Бхадауриа е потвърдил, че доставката на първите Rafale се бавят и машините ще пристигнат в Индия едва през май 2020 г. - Още за ВВС на Индия
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 

САЩ обявиха най-голямото прехвърляне на американски войски в Европа от 25 години

07.10.2019, 21:16

През пролетта на 2020 г. САЩ ще проведат големи учения в Европа, в рамките на които се планира "най-голямото прехвърляне на войски" на континента през последните 25 години, пише германското издание "Шпигел", позовавайки се на съобщение на американското командване в Европа.
Според списанието Пентагонът ще прехвърли през Атлантическия океан 20 000 военнослужещи.
Целта на ученията "Defender 2020" ("Защитник 2020") е да се увеличи боеспособността на страните от НАТО и сдържането на потенциалните противници.
37 000 войници от 19 страни от Алианса ще вземат участие в маневрите. Военнослужещи ще бъдат прехвърлени и в Полша и прибалтийските страни. Германия ще се превърне в логистичен център по време на провеждането на ученията.
Германски политици прогнозират влошаване на отношенията с Русия заради обявените учения.
"Тези учения ще провокират реакция от страна на Русия, което неминуемо ще доведе до по-нататъшна ескалация", заяви Александър Ной, член на комисията по отбраната на Бундестага (долната камара на германския парламент).
Той призова Берлин да откаже участието си в Defender 2020 и да не предоставя територията на Германия за тяхното провеждане.
Източник: https://news.bg/

 

Румен Радев очаква оборудван изтребител в срок за родните ВВС

07.10.2019, 21:08

България очаква устойчивост и финансова предвидимост в процеса на модернизация на Военновъздушните сили. Това е заявил президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с директора за бизнес развитие на "Локхийд Мартин" Ранди Хауърд. Съобщението за срещата дойде от пресцентъра на администрацията.
Държавният глава е посочил, че българските ВВС следва да разполагат с многофункционален самолет с пълен пакет способности и необходимото оборудване, които да позволяват неговата надеждна поддръжка и пълноценно обучение на българските пилоти. Пълнотата на пакета наземно оборудване и въоръжение, както и спазването на сроковете за доставка са от ключово значение за оперативните способности на българските ВВС, заяви още Румен Радев.
Ранди Хауърд е подчертал, че "Локхийд Мартин" ще изпълни заложените в договора срокове за производство и доставка на F-16 за страната ни. Той е уверил и че България ще получи многофункционални самолети със съвременни отбранителни способности, а компанията ще търси финансови буфери в споразумението за пълноценната поддръжка на самолетите и тяхното оборудване, както и за постигане на търсените от България способности.
Сред акцентите на разговора е било и предвиденото в рамковото споразумение индустриално сътрудничество в областта на високите технологии също беше сред акцентите на разговора.
Източник: https://news.bg/

 

Стрелбите на „Батмиш” за месец октомври 2019 г.

07.10.2019, 21:00

По информация на Военно формирование 22 220, във връзка с разпределението и реда за използване на учебните полигони и стрелбищата за подготовка на военните формирования и организациите извън въоръжените сили, планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен ще се провеждат и през октомври:
- от 08.00 до 16.00 часа: 21, 22, 23, 24, 25, 28, 29, 30 и 31-ви октомври;
- от 08.00 до 17.00 часа на 09, 10, 11, 12, 15 и 17-ти октомври;
- от 08.00 до 21.00 часа на 16-ти октомври.
Това съобщи инж. Снежана Кънева, отдел „Сигурност и управление при кризи“ към община Сливен..
За да не се допускат инциденти, живущите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони, съобщи още инж. Кънева и напомни на собствениците на ферми, че трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

Комисията по отбрана е на посещение в Долна Митрополия

07.10.2019, 20:43

Комисията по отбрана към 44-то Народното събрание в момента е на посещение в Долна Митрополия, като днес, 7 октомври 2019 г. се проведе изнесено заседание на комисията във факултет „Авиационен“ на НВУ.
На заседанието Комисията изслуша бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на ВВС, който говори за „Изграждане на взаимодействието между ВВС и ВВУ – обективна необходимост и възможности за реализация“ и полк. д-р инж. Ивайло Ангелов, зам.-началник на НВУ „Васил Левски“ по ВВС, който запозна народните представители с Плана и практическите стъпки за възстановяване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.
"Нещата се движат и аз съм сигурен, че ще имаме едно прекрасно училище - да бъде марката Долна Митрополия. Това ВВВУ беше марка, навсякъде позната в света с подготвените си кадри. Искаме отново това училище да бъде марката "Долна Митрополия", известна не само в България, но и в много други държави", заяви Константин Попов, председател на комисията.
Според Попов има ентусиазъм за възстановяване на ВВВУ в Долна Митрополия, но той някак не личи, поради това, че трябва да се решават много ежедневни въпроси и тежки задачи.
"Възстановяването на училището изисква енергия и страхотни усилия от МО. Ако няма силната воля на министъра на отбраната, няма да стане, защото трябва да се заделят ресурси, да се прояви гъвкавост. Трябва да може да се изпращат хора, които да учат на Запад и да се гледа дългосрочно. Бих искал малко по-бързо да вървят нещата, но си давам сметка, че има и доста неща, които са нови, има доста предизвикателства", посочи Попов.
Той оцени като правилен подход едно по-ефективно ползване на летището, за да може да бъде използвано максимално пълноценно, включително за гражданска авиация.
След заседанието, Комисията по отбрана се срещне с личния състав във факултет „Авиационен“ и разгледа учебно-материалната база, където се обучават курсантите.
Утре, 8 октомври 2019 г., народните представители ще посетят Военновъздушната учебна база - Долна Митрополия, където ще се запознаят с кабинетите по аеродинамика и автоматика, конструкция на L-39 „Албатрос”, с авиационно артилерийско въоръжение, авиационни прицелни системи, лабораторията по мехатроника и ще видят новия тренажор, който беше закупен за обучение на курсантите.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Премиерът Борисов се оплака, че имало подла съпротива срещу F-16, но той направил сделката необратима

07.10.2019, 19:44

Премиерът Бойко Борисов се оплака, че срещнал подла и яростна съпротива при реализацията на сделката за покупката на F-16, но се похвали, че направил нещата така, че тя да бъде необратима. Това каза той днес, 7 октомври 2019 г., по време на бизнес закуска на Американската търговска камера.
Ето какво точно каза премиерът по време на 5-минутния си монолог по въпроса за покупката на F-16:
„Що се касае за сделката с Lockheed Martin. Изключителна роля има вицепремиерът Каракачанов, министър Горанов, Караниколов (министър на икономиката - бел.ред.), Запрянов (заместник-министър на отбраната – бел. ред.), Стойков (командир на ВВС – бел. ред.)... Разбира се, и аз, но без такъв екип при тази яростна съпротива, което имаше от страна... Яростна съпротива! Когато говориш за национална сигурност, когато говориш за геостратегическа, когато говориш за членство в НАТО ... В един размирен регион, защото виждате между Сърбия и Косово, Босна и Херцеговина, нашите съседи, в Крим да са утихнали или поне има надежда да утихнат. Няма! Ние закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда от този клас в света. Нов F-16 Block 70. Не се изкуших да дадеме по-малко пари за израелските F-16! Или както нашите съседи от Румъния купиха старите португалски самолети. Да, можеше да ги дадеме за пенсии и заплати, както ни упрекват. Нашите пилоти заслужават, нашите Военновъздушни сили, па и цялата армия трябва да има най-доброто. Те ни обвиниха в лобизъм. Лобизъм! За сделка между българското и американското правителство. Аз съм имал срещи, разговори с президента Тръмп, с шефа на департамента (най-вероятно се говори за Майк Помпео, държавен секретар на САЩ - бел. ред.), със заместник-държавният секретар Съливан. И винаги сме поставяли геостратегическата ориентация и силата на България, на единственото място, на единствения разговори. Никога, по никакъв начин не е ставал разговор за нещо, което дори е приличало на лобизъм. Във всичките ни разговори са участвали посолството и американските власти. Какво ли не чухме, какви ли внушения не чухме. А това, че другия тип самолети, 10 години трябва да си вземат ракетите от тях. И те няма да ни ги дадат! Това ви казвам, защото искат да си продадат техния самолет. Всички съседни държави карат такива самолети. И те Block 50 мисля, а нашият е Block 70! Така, че беше подло, беше трудно, но с финансовия министър, с вицепремиера Каракачанов го направихме необратимо! Сега върху нашите пари, които ги изпратихме в Америка се начисляват лихви в наша полза! Но те не могат да съборят сделката! И нашите геостратегически партньори от Съединените щати могат да са сигурни. Това беше целта! Имаше много трудности. Всичко това департамента (вероятно Държавният департамент на САЩ – бел. ред.) го знае. Затова така сте усетили, че се бори за България, защото зная на какво бяхме подложени тука”. - (видео)
Както винаги, монологът на Борисов заслужава известен коментар, най-вече заради факта, че той явно изпада в откровения пред представителите на американското правителство, гонейки някакви свои цели.
Едно от най-интересните му признание е за „изкушението” да се дадат по-малко пари за употребявани F-16 от Израел. Факт е, че към края на 2017 и началото на 2018 г. Израел много активно предлагаше на България употребявани F-16C/D, като обещанието беше за 12 самолета под българския бюджет. По това време бяха направени някои промени в инвестиционния проект за покупката на нов изтребител, който позволи търсенето на оферта от Израел.
Израелската страна в крайна сметка не даде оферта, въпреки че имаше сериозни очаквания, че това ще стане факт. Междувременно САЩ блокираха продажбата на употребявани израелски F-16 за Хърватска.
Другият интересен момент бе, когато Борисов заяви „А това, че другия тип самолети, 10 години трябва да си вземат ракетите от тях”, като посочи присъстващия на сцената Джъстин Фридман, временно управляващ американското посолство у нас.
Под „другия тип самолет” трябва да се разбира шведския Gripen, като премиерът просто изговаря една от опорните точки срещу него, която широко бе тиражирана, включително от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, че САЩ може да не ни продадат въоръжение за него. Струва си да се отбележи, че в шведската оферта изтребителят бе окомплектован с европейско въоръжение.
Вероятно най-важното послание, което Борисов отправи бе това, че той лично е направил сделката необратима. И това признание бе отправено към американската страна, а не към българските данъкоплатци.
Действително, кабинетът „Борисов 3” и 44-тото Народно събрание направиха абсолютно всичко възможно сделката да се движи по възможно най-ускорен ред и с минимални забавяния, като наистина в момента тя е практически необратима. Може да се отбележи, че другите две големи модернизационни сделки за въоръжените сили – за бронирани машини за пехотата и за патрулни кораби за ВМС, се движат със сериозни закъснения и при нулев ентусиазъм от страна на премиера Борисов.
По-късно през деня министър-председателят се срещна с представители на Lockheed Martin, като по време на срещата е било обсъдено сътрудничеството между компанията и българското правителство.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Италианският флот изведе от строя още два кораба

07.10.2019, 17:00

ВМС на Италия продължава да оптимизира броя на корабите си: във военноморската база в Таранто се проведе церемония по извеждане от експлоатация на фрегатата Euro F 575 и патрулния кораб Aviere F 583. Според изданието Naval Today, корабите са служили съответно 35 и 36 години.
Изданието отбелязва, че фрегатата и патрулният кораб „се оттеглят в пенсия“ само седмица след като последните две корвети от клас Minerva бяха извадени от състава на италианския флот във военноморската база Аугуста.
Плановете на командването на италианския флот предполагат намаляване на броя на корабите на 65% за десет години. Остарелите фрегати, патрулни кораби, минни ловци и др. ще се извеждат от експлоатация. Тяхното място във флота трябва да бъде заето по-специално от десет фрегати от клас FREMM (седмата от тях спуснаха на вода през април 2019 г.) и седем многоцелеви кораби клас PPA (лидерният корпус беше спуснат на вода през лятото на 2019 г., а предаването му на клиента се планира за 2021 г.).
Освен това се строи вертолетоносачът Trieste, на който ще могат да се базират и изтребителите от пето поколение F-35B с късо излитане и вертикално кацане.
Euro е шестият кораб в серията от осем фрегати Maestrale, изградени за италианския флот от 1978 до 1985 година. Тези 3000-t кораби достигат скорост до 33 възела, а далечината на плаването им е до 6000 мили. Фрегатите са въоръжени с противокорабните ракети Teseo, зенитните системи Albatros, 127-mm артилерийски установки Oto Breda и 30-mm зенитноартилерийски системи Oto Melara, 12,7- mm картечници, а така също 533- mm и 324- mm торпеда. На италианския флот все още му остават пет кораба от този тип.
Aviere е вторият от четирите патрулни кораба от клас Soldati, построен през първата половина на 80-те години за флота на Ирак, но заради ембаргото бе предаден на италианския флот. Снабдените с газотурбинни двигатели 2500-t кораби достигат скорост до 35 възела и имат далечина на плаването до 5000 мили. Подобно на фрегатите от клас Maestrale, тези "патрули" са въоръжени с противокорабните ракети Teseo, зенитните системи Albatros и 127-mm артилерийски установки Oto Breda. На борда им са установени и 40-mm зенитни артилерийски системи Breda Dardo. Aviere беше досега последният кораб от този клас в италианския флот.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пожела успех на отбора на военните спортисти в Седмите световни военни игри в Китай

07.10.2019, 16:14

„Убеден съм, че сте добре подготвени. На това състезание представяте не само вашите умения, но и Българската армия. Затова ви пожелавам успех и на добър час“. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към българските участници в Седмите световни военни игри в У Хан, Китай, които бяха изпратени днес, 7 октомври, с официална церемония в Министерството на отбраната. Министър Красимир Каракачанов подари на всеки един от състезателите икона на Свети Георги – патрон на Българската армия с пожелание за добро представяне на спортния форум.
Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов изказа признателност към командирите за полаганите грижи към военния спорт. Той благодари на спортистите за тяхната отдаденост и отговорност при подготовката за предстоящата световна надпревара.
На церемонията присъстваха още заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов, аташето по отбраната на Китайската народна република старши полковник Лю Вейдон, висши военни и др.
От името на военните спортисти майор Илия Куцаров изказа благодарност за осигурената подготовка и възможност за участие в спортната надпревара в Китай с думите: „Ние ще дадем всичко от себе си и ще представим достойно Българската армия“.
Българската делегация за Световните военни игри включва 36 души, от които 22-ма спортисти в 8 вида спорт, треньори, съдии, ръководители и официални лица. Спортната надпревара ще се проведе в У Хан, Китай, от 18 до 27 октомври 2019 г.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски участваха в честванията посветени на 107-ата годишнината от Освобождението на Благоевград и Банско

07.10.2019, 16:10

Военнослужещи от съставa на Бригадно командване – Благоевград  и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие в честванията посветени на 107 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.
По традиция, честванията започнаха с камбанен звън и молебен за здраве, който бе отслужен в двора на православния храма „Въведение Богородично”, а по-късно на площад „Георги Измирлиев“ се състоя ритуала по издигане на националното знаме. Официален гост на церемонията беше заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната господин Красимир Каракачанов, който поздрави военнослужещите по случай 107 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Родината.
След приключване на военния ритуал, членове на Национално дружество „Традиция” от различни населени места проведоха дефиле с военни униформи и знамена от 1876 година до днес, а официалните гости положиха цветя пред паметника на Георги Измирлиев.
Празничната програма с участието на военнослужещите от Бригадното командване и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски продължи на площад „Мите Марков” пред паметника на Македоно- одринското опълчение, където се състоя ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред героите отдали живота си за освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. Венци бяха положени от името на заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, Областната администрация Общината и Общински съвет на Благоевград, национални и местни институции, граждани и гости на града.
Кулминацията на честванията посветени на 107 години от Освобождението на Горна Джумая беше тържествената сесия на Общинския съвет, по време на която традиционно се състоя церемонията по връчване на наградите „Личност на годината”. Тази година с приз за изключителен принос в категорията „Пример за професионализъм и гражданска отговорност” беше награден капитан Борислав Кирилов Войнов, от състава на Бригадното командване.
По същото време военнослужещи от Бригадното командване взеха участие и в честванията посветени на 107 годишнината от освобождението на град Банско. В празнична атмосфера, в присъствието на стотици граждани и гости, в деня посветен на свободата, военнослужещите с тържествен ритуал откриха паметник на Гоце Делчев и сведоха глави пред подвига на героите отдали живота си в името на свободата.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Kathimerini: Бившият министър на отбраната на Гърция коментира сделката за военно сътрудничество между Вашингтон и Атина

07.10.2019, 12:10

Продължаването на споразумението за сътрудничество в сферата на отбраната между Атина и Вашингтон, подписано в събота и увеличението на американското военно присъствие в южната ни съседка ще помогне на Гърция да се чувства по-сигурна и да модернизира военната си инфраструктура. Това заяви пред вестник Kathimerini бившият министър на отбраната на Гърция в правителството на СИРИЗА Евангелос Апостолакис.
Военният, който е и бивш началник на Генералния щаб на гръцките въоръжени сили, заяви, че внесените поправки в Споразумението за сътрудничество в отбраната ще улеснят разполагането на американски военни кораби и военен персонал в гръцките бази, когато това се наложи.
„Освен това, те ще могат да изграждат или подобряват съществуващата инфраструктура, за да могат да разполагат повече войници“, уточни той.
Апостолакис заяви, че приоритетите на Гърция трябва да бъдат реорганизацията на армията, завършването на модернизацията на изтребителите F-16 и подобряването на флотилията от фрегати „Меко“. Но той също вижда възможност за Атина да се включи в програмата за изтребителите от пето поколение F-35 след изключването на Турция заради придобиването на руски системи за противовъздушна отбрана.
„Ако получим възможност да се включим бързо в програмата... ние можем да модернизираме само част от нашите F-16“, заяви военният, като добави, че вместо това Гърция може да поръча няколко F-35.
На въпрос относно „агресията на Турция в Източното Средиземноморие“, Апостолакис заяви, че „усилията на Турция да наложи своите възгледи и военни цели създава проблеми не само за Гърция, но и за всички държави“ в региона.
Той съжалява, че Вашингтон не е натиснал Анкара по този въпрос толкова, колкото се е надявала Атина. „Защото американците искат да задържат Турция близо до себе си на всяка цена, натискът беше слаб“, заяви бившият военен министър. „Същевременно, Европейският съюз, по причини, които всички ние разбираме, не иска да влиза в директна конфронтация с Турция“, добави той.
Макар че Апостолакис не изключва шанса за „инцидент“ в Егейско море, той смята, че не е в интерес на Турция да предизвиква такъв.
„Това ще добави пореден проблем във вече дългия списък (на Турция), без да дава някакви значителни придобивки“.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

САЩ: Няма да участваме в тази война

07.10.2019, 09:45

Белият дом заяви, че американски военни няма да участват в турската операция в Северна Сирия и няма да се намират близо до района, където се извършва тази операция, предаде Ройтерс.
Асошиейтед прес цитира прессекретаря на Белия дом Стефани Гришам (на снимката), че американски военни няма да подкрепят, нито да участват в операцията и повече няма да се намират в района, където тя се извършва.
Изявлението на Белия дом, че Турция скоро ще нахлуе в Северна Сирия, поражда несигурност за съдбата на кюрдските бойци, съюзени със САЩ в кампанията срещу групировката "Ислямска държава".
Гришам каза, че след телефонния разговор между президентите Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган, Турция ще носи отговорност за всички бойци на ИД, пленени в Сирия през последните две години и задържани от кюрдските сили, подкрепяни от САЩ.
Кюрдските сили поеха основната тежест на кампанията по суша срещу ИД, но са смятани за терористи от турското правителство.
Според декларацията на Гришам европейските страни са отказали да приберат и да изправят пред съда своите граждани, присъединили се към "Ислямска държава" и заловени в района. Съединените щати нямат намерение да харчат за тях парите на своите данъкоплатци.

*****************

Съединените щати трябва да се измъкнат от "нелепи безкрайни войни" и да се бият "само там, където е от наша полза", заяви президентът Доналд Тръмп в понеделник, след като реши да изтегли американските войски от съвместни операции с Турция в Северна Сирия.
"Съединените щати трябваше да бъдат в Сирия в продължение на 30 дни, това беше преди много години. Ние останахме и навлизаме все по-дълбоко и по-дълбоко в битки, без да виждаме каква е целта", започна Тръмп поредица от туитове, като продължи да изразява и недоволството си от отношенията на Европа към заловени бивши бойци на Ислямска държава.
"Кюрдите се биеха с нас, но платихме огромни средства и оборудване, за да го направят. Те се бият с Турция от десетилетия. Удържаха тази битка почти 3 години, но е време да се измъкнем от тези нелепи безкрайни войни, много от които са родови, и да върнем нашите войници у дома. Можем да се бием там, където имаме полза, и да се бием само, за да спечелим", написа Доналд Тръмп.
Турция, Европа, Сирия, Иран, Ирак, Русия и кюрдите сега трябва сами да се справят със ситуацията, добави той, но обеща отново да "смаже" ИДИЛ, "ако те дойдат някъде близо до нас!".

 

Тракийска Есен 2019

07.10.2019, 09:11

На 30 септември 2019 г. на територията на летище Чешнегирово се проведе медиен ден в рамките на провелото се на територията на авиобазите Крумово и Чешнегирово съвместно българо-американско учение „Тракийска Есен 2019“.
Учението се проведе за 11-та поредна година и в него участваха над 600 български военнослужещи от 68-а Бригада, ВВС и ВМС, а от американска страна около 100 военнослужещи от Военновъздушните сили на САЩ в Европа.
От българска страна участие в учението взеха самолети C-27J Spartan и МиГ-29, а гостите с три военно-транспортни самолета C-130J Hercules.
По време на ученията от тази серия се отработват различни елементи от основните мисии на Силите за специални операции, като основно се набляга на парашутно-десантната подготовка. Изпълняват се скокове с въоръжение и снаряжение, от различна височина, денем и нощем, в условия максимално близки до бойните.
По думите на бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада Специални сили, тази година половината от тренировката е отделена на практическата част от преминаването на курс за усвояване на нова парашутно-материална част, която е получена в бригадата през септември и октомври 2018 година.
В курса участват общо 15 човека - най-добрите инструктори от състава на 68-а бригада, двама от Военноморските сили и един от ВВС. След приключването на курса, тези инструктори ще придобият правото да обучават останалите военнослужещи, за да може след това тази система масово да се приеме на въоръжение в Българската армия.
Моделът на новите парашути е RA-1 Intruder и е една от най-съвременните парашутни системи тип „летящо крило“, предназначени за военна употреба. Тя дава възможност за скокове с въоръжение и снаряжение с принудително отваряне на парашута (на въже), на стабилизация или с ръчно отваряне.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 

Турция подсилва войските си по границата със Сирия

06.10.2019, 22:32

Турция започна да подсилва военните си части, разположени по границата със Сирия, съобщава "Блумбърг".
Действията й идват само часове, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че до дни ще започне задгранична операция срещу кюрдските милиции в Северна Сирия, които разчитат на подкрепата на САЩ.
По данни на турски медии Анкара е изпратила допълнителни бронирани машини и войници до граничният град Акчакале.
Припомняме, вчера Ердоган обяви, че Турция е готова за военна операция, която може да започне в най-скоро време и ще бъде насочена срещу територии под контрола на подкрепяните от Вашингтон кюрдски отряди за народна самоотбрана в Северна Сирия. Той заплаши с военни действия по земя и въздух на изток от река Ефрат.
Турският президент обеща да създаде буферна зона в Сирия, която да изведе кюрдските милиции от региона и в която да засели част от сирийските бежанци в Турция. Анкара подозира Вашингтон, че подкрепя кюрдските амбиции за самоуправление в Сирия. По тази причина тя е готова да използва военна сила срещу това, което според нея е "преначертаване" на границите на региона. Ердоган неколкократно отправяше призив към САЩ да се присъединят към усилията му за разширение на договорената зона за сигурност, като отдавна заплашва и с военни действия, ако това не се случи.
Причина за обтегнатите отношения между Вашингон и Анкара са именно отрядите за народна самоотбрана в Северна Сирия. Според Турция милициите застрашават сигурността й заради връзките си с Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), която оперира и в Турция и настоява за автономия. Освен от Анкара ПКК е призната за терористична групировка и от САЩ и ЕС.
Източник: https://news.bg/

 

69 години от създаване на 13 танкова бригада

06.10.2019, 16:54

В края на месец октомври 1948 година в град Сливен са дислоцирани три танкови дружини: 1-ва танкова дружина от Казанлък, 2-ра танкова дружина от София, 3-та танкова дружина от Пловдив. Сформирана е  3-та танкова бригада, която е вписана в регистрите на Българската народна армия със заповед на Министерството на отбраната от 01.01.1949г. и става съществена част от Трета Българска армия.
С указ №532 от 06.10.1950 г. на Президиума на Народното събрание е зачислено бойно знаме на формированието – събитие и дата, които се честват, и от които се отбелязват годишнини.
По-късно формированието е с името „13-та танкова бригада”, а след 1998 година носи знаковото име „13-та Сливенска танкова бригада”.
От 2002 година, след организационно-щатна структурна промяна, продължава своя път като „13-та бронетанкова бригада”.
След реорганизация от 01.06.2008 година става Център за подготовка на танкови подразделения.
Последната промяна е от 01.12.2012 г., и формированието вече е Център за подготовка на специалисти.
Командирите на в.ф. 22220 през годините са подполковник Димитър Попов – от 1949 г. до 1951 г.; подполковник Атанас Бакалов – от 1951 г. до 1952 г.;  полковник Никола Грънчаров – от 1955 г. до 1956 г.; подполковник Цоцо  Цоцов – от 1956 г. до 1962 г.; полковник Калин Проданов – от 1963 г. до 1970 г.; полковник Генко Данков – от 1970 г. до 1978 г.; полковник Колю Колев – от 1978 г. до 1980 г.; полковник Димитър Одрински – от 1980 г. до 1982 г.; подполковник Панто Пантев – от 1982 г. до 1986 г.; подполковник Васил   Вълков – от 1986 г. до 1987 г.; полковник Ганчо Денев – от 1987 г. до 1989 г.; подполковник Иван Добрев – от 1989 г. до 1992 г.; полковник Васил Василев – от 1992 г. до 1997 г.; полковник Галимир Пехливанов – от 1997 г. до 2002 г.; полковник Стефан Василев – от 2002 г. до 2003 г.; полковник Цветан Харизанов – от 2003 г. до 2005 г.; полковник Пламен Атанасов – от 2006 г. до 2008 г.; полковник Николай Спиров – от 2008 г. до 2010 г.; полковник Христо Стаматов – от 2010 г.до 2015 г.; полковник Любомир Вачев – от 2015 г.

 

80 години на служба: Легендарната съветска гаубица М-30 отбеляза юбилей

06.10.2019, 12:47

Легендарната съветска гаубица М-30 е също оръжие на Победата, както и танкът Т-34, щурмовият самолет Ил-2 и реактивната установка БМ-13. Според местните и чуждестранни историци това оръжие се счита за едно от най-съвършените от онези, произведени по време на Втората световна война.
Наскоро “Тридесетицата” отбеляза своята годишнина: на 29 септември 1939 г. тя е приета от Червената армия под името “122 мм гаубица модел 1938 г.”
Работата по нейното създаване е ръководена от блестящия конструктор на руската артилерия Фьодор Петров.
Гаубицата участва във всички решителни битки на Великата Отечествена война и се показа в най-добрата светлина, печелейки истинска любов и уважение от бойците.
М-30 се използва не само за унищожаване на жива сила, различни укрепления, но и за борба с бронирани машини, включително срещу тежки танкове.
Тя може да поразява цели със снаряди с тегло над 21 кг на разстояние над 11 000 метра. Скоростта на огъня достига шест изстрела в минута.
Бойното тегло на оръдието е 2450 кг, като в екипажа са включени 8 души.
Трябва да се спомене, че вариант на гаубицата е използван монтиран в самоходната артилерийска установка Су-122. Общо са произведени над 19 200 броя.
След 1945 г. тази артилерийска легенда все още е на служба на Съветската армия и други държави. Под наименованието Тип-54, тя е произвеждана в Китайската народна република, където също е използвана за създаването на лекото самоходно оръдие Тип-70.
В момента М-30 може да се види в репортажите от Сирия, като част от правителствените сили, тези оръдия помагат за унищожаване на терористите. - Още за М-30
Източник: https://pogled.info/

 

42 години от първият полет на прототипа на МиГ-29

06.10.2019, 08:33

На 6 октомври 1977 г. се е състоял първият полет на прототипа на свръхзвуковия фронтови изтребител МиГ-29 (по кодификация на NATO: Fulcrum) – един от най-добрите изтребители в света.
Първият опитен образец на МиГ-29 (самолет 9-01) излиза от завода през август 1977 г. След наземните изпитания на 6 октомври същата година шеф-пилотът на ММЗ „Микоян” Александр Федотов вдига самолета във въздуха за първи път.
Изтребителят е създаден основно за завоюване превъзходство във въздуха, но може да се използва и за унищожаване на малоразмерни наземни цели. Изискванията на МО с били за висока скорост и голяма маневреност.
Първите МиГ-29 постъпват на въоръжение през 1983 г. и стават основен изтребител на съветските ВВС. Произведени са над 1600 изтребителя МиГ-29 различни модификации, а производството на някои модернизирани версии продължава и сега.
Изтребители МиГ-29 са на въоръжение във ВВС на над 25 държави по света. - Още за МиГ-29

 

 

В САЩ прекратиха учения поради неуспешно десантиране на парашутисти

05.10.2019, 22:23

Американската армия беше принудена да спре 10-дневните си учения в лагера Шелби, Мисисипи, след като 87 парашутисти бяха отхвърлени от внезапен порив на вятъра в борова гора по време на неуспешно нощно десантиране. Най-малко 32 парашутисти на американската армия от 4-та бригада от бойната група на 25-та пехотна дивизия са ранени, от които 18 войници са хоспитализирани, включително и някои с фрактури.
Този инцидент е станал в четвъртък 03.10 сутринта местно време. Според подполковник Матю Майер, командир на 1-ви батальон от 501-и пехотен полк, в социалните мрежи са били разпространени куп слухове и „неверни изявления“ за инцидента. Много членове на семействата на военните са изразили открито загрижеността си, че от дълго време не се издава официален доклад за нещастния случай. Както е пояснил споменатият офицер, един от 18-те хоспитализирани парашутисти е претърпял операция на гърба и „се очаква да се възстанови“, докато друг войник с гръбначна травма се очаква да се възстанови след „необходимите грижи“.
Явно ученията въпреки инцидента ще бъдат възобновени. Непострадалите парашутисти ще продължат да участват в тях. Някои подразделения ще бъдат разпределени за евакуация на техниката, заседнала в боровата гора.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Празник отряда противоминни кораби във Варна

05.10.2019, 20:27

На 4 октомври 2019 г. в Пункта за базиране Варна се състоя ритуал за тържествено отбелязване празника на отряда противоминни кораби и беше чествана 49-та годишнина от създаване на Трети дивизион миночистачни кораби.
Гости на тържеството бяха началникът на щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров, флотилен адмирал Коста Андреев, заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Ваньо Мусински, предишните командири на дивизиона и отряда вицеадмирал о.з. Петър Петров,  флотилен адмирал о.з. Димитър Йорданов, флотилен адмирал о.з. Никола Каранов, капитан I ранг о.з. Тодор Йотов, капитан I ранг Петър Димитров, офицери и старшини, служили на миночистачните кораби и командирите на военните формирования, дислоцирани в Пункта за базиране Варна.
По случай празника, за безупречно изпълнение на функционалните задължения, бяха наградени офицери, старшини и матроси. От името на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби, грамотите бяха връчени от капитан I ранг Мусински и от временно изпълняващият длъжността на командир на отряда капитан III ранг Лъчезар Иванов. - Още за Трети дивизион 
Връзки с обществеността на ВМС

 

Военният парад в Пекин - демонстрацията, която стресна САЩ

05.10.2019, 19:40

На пекинския площад "Тянанмън" на 1 октомври се състоя най-грандиозният военен парад в историята на Китайската народна република, посветен на 70-ата годишнина от основаването й. В проявата участваха 15 000 военнослужещи с 580 единици техника, а също така 160 самолета и хеликоптера.
Особен интерес съвсем разбираемо предизвика нивото на китайските ракетни технологии. На парада бе показана за пръв път най-новата междуконтинентална балистична ракета (МБР) DF-41 ("Дунфън-41"). В превод "Дунфън" значи "Източен вятър".
DF-41 е тристепенна ракета с твърдо гориво и обсег 12 000 - 14 000 километра. По данни от открити източници бойната й част включва 6 до 10 отделни ядрени бойни блока, които могат да маневрират по време на полет. Ракетата е дълга 21 метра и широка от 2,2 до 2,5 метра, пише в свой материал Владимир Василиев от руската Информационна агенция REGNUM.......Прочети още

 

За честта на пагона и още нещо

05.10.2019, 19:20

 

Част първа......

 

Част втора......

 

Италианският флот се раздели с последните корвети от клас Minerva

05.10.2019, 17:02

Италианският флот изведе от строя последните две корвети от клас Minerva. Според изданието Naval Today, тържествената церемония за сбогуване с корабите "Дриаде" F 555 и "Химера" F 556 се е провела на 25 септември, във военноморската база Аугуста.
Корветата "Дриаде" е на служба от април 1990 г., а "Химера" - от януари 1991 г. С извеждането от експлоатация на тези корвети италианският флот продължава да изпълнява плана си за намаляване на броя на остарелите кораби.
Общо осем корвети от клас Minerva са построени за италианския флот от 1985 до 1991 година. Тези кораби имат водоизместимост 1300 t и дължина на корпуса 87 m. Военноморските сили започнаха да ги изтеглят от флота през 2015 година. Четири корвети бяха предадени на бреговата охрана на Бангладеш. Останалите кораби, включително „Дриаде“ и „Химера“, се планира да бъдат утилизирани.
Освен корветите от клас Minerva, италианският флот "се отървава" и от фрегатите от клас Maestrale (от които пет единици остават в експлоатация), както и от различни патрулни катери и минни ловци.
Според Naval Today, до десет години броят на корабите във флота ще бъде намален на 65%. Изтеглените от експлоатация корвети от клас Minerva ще се заменят от седем многоцелеви кораби от клас PPA (Pattugliatore Polivalente d'Altura), изградени като част от дългосрочната програма за възстановяване на флота на Италия.
Лидерната фрегата на серията бе спусната на вода през лятото на 2019 година. Тя трябва да бъде предадена на клиента през 2021 г. В допълнение за ВМС на Италия, се създават серия от десет фрегати от клас FREMM , като седмата от тях спуснаха на вода през април 2019 г. През май т. г. спуснаха на вода вертолетоносача "Триесте", на който могат да се базират изтребителите от пето поколение F-35B с късо излитане и вертикално кацане.
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

ВМС на САЩ извършиха последен полет с F/A-18C Hornet

05.10.2019, 16:53

На 2 октомври ВМС на САЩ извършиха от летището на военноморската база Oceana (щат Вирджиния) последен полет с F/A-18C Hornet (р.н. 163506/AD-300), летящ от състава на бойните ескадрили. Изтребителят е бил ескортиран от три F/A-18F Super Hornet, като полетът е продължил около 90 минути.
Изтребител-бомбардировачът е от ескадрилата VFA-106 "Gladiators". Първият изпитателен полет при приемане на въоръжение е извършен на 14 октомври 1988 г. Лейтенант Andrew Jalali, който пилотира самолета в последния полет, също е роден през 1988г.
През цялата си 31-годишна експлоатация, този изтребител е бил в състава на 106-та ескадрила. След последния полет изтребителят ще бъде изваден от въоръжение, разкомплектован и предаден за скрап.
През последната година 106-та ескадрила е предала над 50 изтребителя F/A-18C Hornet на различни авиационни части от резерва на ВМС и на Корпуса на морската пехота, както и за съхранение в авиобаза Девис-Монтан, щат Аризона.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Завърши многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабно учение „Balkan Bridges - 2019“

05.10.2019, 09:17

„Ние имаме нужда да се опознаем един с друг, преди да имаме нужда един от друг. Това отново, категорично заяви командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров по време на церемонията по закриване на учението вчера, 4-ти октомври, в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”, съобщават от СКС.  Тези думи се превърнаха не само в мото на учението, но те се затвърдиха и с положителните резултати от съвместните усилия по време на петдневното многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабно учение „Balkan Bridges - 2019“. Той изрази своето задоволство от отличната комуникация и сътрудничеството между участниците от 9-те балкански държави, и многонационалната бригада „Югоизточна Европа”, не само в заключителната фаза на учението, но и по време на планирането и подготовката му.
Генерал–лейтенант Любчо Тодоров лично връчи сертификати за успешно участие на офицера, ръководещ учението бригаден генерал Валентин Кръстев, директора на учението полковник Пламен Йорданов, съдиректорите  - полковник Мико Бранкович от Сърбия и полковник Бюлент Касъм от Турция, командирите на многонационалната бригада Югоизточна Европа и Центъра за подготовка на специалисти – бригаден генерал Тудорика Петраке и полковник Любомир Вачев.
Генерал-лейтенант Тодоров изказа благодарност на участниците от Центъра за съвместна подготовка силите на НАТО – Битгошч, Полша и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия за изключителното им съдействие за тестването и развитието на информационната мрежа за подготовка и провеждане на учения на страните от Югоизточна Европа (SEETN), както и на офицерите от Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО.
„Благодарим за отличната организация по планирането и провеждането на учението, за създадените условия и възможността да се прилагат процедурите на НАТО при планиране и ръководене на операции от всички участващи нации. България показа изключително домакинство и добросъседство, което може да бъде за пример”. Това, от своя страна каза командирът на многонационалната бригада „Югоизточна Европа” бригаден генерал Тудорика Петраке.
„Ние  участвахме за първи път в такова международно компютърно подпомагано командно-щабно учение. Благодарим на Съвместното командване на силите за поканата да бъдем част от този международен форум и за подкрепата, която ни оказаха по време на всички фази на учението. За нас това беше безценен опит и възможност да прилагаме процедурите на НАТО по планиране и водене на операция, и начин да повишим оперативната ни съвместимост с нашите съюзници и партньори”, подчерта полковник Любомир Вачев, командир на Центъра за поготовка на специалисти – Сливен.
Всички участници получиха сертификати и снимка за спомен от участието си в учението „Balkan Bridges - 2019“.
*******
Многонационалното командно-щабно компютърно-подпомагано учение „Balkan Bridges“ се проведе от 30 септември до 4 октомври 2019 г. в Националния военен учебен комплекс „Чаралица” в рамките на инициативата на началниците на отбраната/началниците на генералните щабове на Балканските държави за повишаване на сътрудничеството в региона. В него участваха близо 200 военнослужещи от страните по инициативата - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Черна Гора, Румъния, Сърбия, Северна Македония и Турция, многонационалната бригада „Югоизточна Европа”, Щабния елемент за интегриране силите на НАТО, Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия и Центъра за съвместна подготовка на НАТО в Бидгошч, Полша. От българска старана участваха представители от Дирекция ,,Операции и подготовка”, Съвместното командване на силите, щаба на Сухопътните войски и Центъра за поготовка на специалисти , 24 авиобаза – Кумово, Военна академия „Г.С.Раковски”, НВУ ,,Васил Левски”, Служба ,,Военна полиция“, Военномедицинска академия.
Източник: http://otbrana.com/

 

Комисията по отбрана ще се запознае с хода на възстановяването на Висшето военновъздушно училище

05.10.2019, 09:11

На 7 и 8 октомври, Комисията по отбрана към 44-то Народното събрание с председател ген. Константин Попов ще проведе изнесено заседание във факултет „Авиационен“ на НВУ „В. Левски” и във Военновъздушната учебна база - Долна Митрополия (7 – ми октомври, понеделник, 11.30 ч, Конферентна зала на факултет „Авиационен“, Долна Митрополия).
На заседанието Комисията ще изслуша бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на ВВС, който ще говори за „Изграждане на взаимодействието между ВВС и ВВУ – обективна необходимост и възможности за реализация“ и полк. д-р инж. Ивайло Ангелов, зам.-началник на НВУ „Васил Левски“ по ВВС, който ще запознае народните представители с Плана и практическите стъпки за възстановяване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в гр. Долна Митрополия.
След заседанието, Комисията по отбрана ще се срещне с личния състав във факултет „Авиационен“ и ще разгледа учебно-материалната база, където се обучават курсантите.
На 8 октомври, народните представители ще посетят Военновъздушната учебна база - Долна Митрополия, където ще се запознаят с кабинетите по аеродинамика и автоматика, конструкция на Л-39 „Албатрос”, с авиационно артилерийско въоръжение, авиационни прицелни системи, лабораторията по мехатроника и ще видят новия тренажор, който беше закупен за обучение на курсантите.
Източник: http://otbrana.com/

 

Награди за флотските свързочници

05.10.2019, 09:08

Вчера, 4-ти октомври, се състоя военен ритуал за тържественото отбелязване на 67 години от създаването на Свързочния полк и 60-та годишнина на Подвижния комуникационно-информационен възел на Военноморските сили.
На плаца на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, в района където е положено началото на т.нар. флотски свързочен възел „на колела”, редом с офицерите, старшините и матросите, които понастоящем служат във военното формирование, присъстваха и много ветерани – бивши командири на полка, офицери, които през годините са управлявали подразделенията, осигуряващи информационните канали за командването на ВМС, мичмани и старшини - началници на радиостанции, свързочни специалисти по различни направления.
Строят на формированието беше приет от заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев. Гости на тържеството бяха заместник-началникът на ВВМУ, офицери от Щаба на ВМС, командири на военни формирования от гарнизона.
Със заповед на командира на ВМС с предметни награди и грамоти бяха отличени офицери – действащи и от запаса, офицерски кандидати и матроси. Командирът на формированието капитан І ранг Олег Георгиев награди военнослужещи и ветерани по случай годишнината и празника.
След като батальоните преминаха в тържествен марш начело с бойното знаме, за гостите на тържеството беше осигурена възможността да разгледат свързочни машини, развърнати в района на ВВМУ, съобщават от ВМС.
Източник: http://otbrana.com/

 

Авиобаза Безмер празнува 68 години

05.10.2019, 09:01

Още за АБ Безмер

 

 

The National Interest оцени шансовете на МиГ-35 да оцелее в реален бой срещу F-22

04.10.2019, 21:47

Американското списание The National Interest продължава поредица диванни битки за придобиване на надмощие във въздуха.
Този път руският изтребител МиГ-35 бе избран за спаринг партньор на двата основни американски изтребителя – „Локхийд“/“Боинг“ F-22 „Раптор“ и „Локхийд Мартин“ F-35 „Лайтнинг-II“.
Авторът на публикацията разглежда достатъчно подробно предимствата на руския самолет, който принадлежи към поколението 4++. Това означава, че според някои характеристики той все още не достига до петото поколение, пише "Поглед инфо".
Например, в неговия дизайн не се използват напълно технологии за стелт. Той има само покритие от абсорбиращ радарните вълни материал. Но конструкторите са използвали вече съществуващ планер, принадлежащ към семейството на изтребители МиГ-29, който не е бил оформен, за да се постигне максимална дисперсия в пространството на радиовълните, излъчвани от вражеския радар......Прочети още

 

Румъния купува четири бойни кораба със стелт технология от Франция за 1,4 милиарда долара

04.10.2019, 20:37

Правителството на Румъния е поръчало във Франция четири бойни кораба със стелт технология за общо 1,4 милиарда долара, което е само част от цялостната модернизация на въоръжените сили, стартирана от Букурещ, пише белградският ежедневник „Политика“.
Според портала на Balkan Security Network френската компания Naval Group ще достави четири корвета Gowind 2500 на Румъния, а част от парите ще отидат за румънски корабостроители, тъй като само първият кораб до 2022 г. ще бъде произведен във Франция, а останалите три в румънската корабостроителница в Констанца.
„Споразумението между румънското правителство и френския производител предвижда модернизацията на румънските фрегати тип 22, с участието на местни подизпълнители, както и изграждането на ремонтно-тренировъчен център. Французите ще дадат на румънските корабостроители технологията за изграждане на Gowind“, отбелязва порталът и добавя, че това е корвет, проектиран със стелт технология, който може да се използва за борба с кораби, самолети, ракети и подводници.
Новите френски кораби ще бъдат гръбнакът на румънските военноморски сили, които сега имат четири корвета, построени през 80-те години със съветски оръжейни системи.
Придобиването на тези кораби е продължение на модернизацията на румънската армия, която започна със закупуването на самолети F-16 от Португалия и поръчката на американската система за ПВО Patriot за четири милиарда долара.
За армията Румъния закупи нови ракетни установки HIMARS и GMLRS от американския производител Lockheed Martin за 1,2 милиарда долара, а сега е в ход модернизацията на сухопътните сили с бронирана бойна машина Pirana V.
Порталът добавя, че програмата за модернизация е възможна заради подобряващата се икономическа ситуация в Румъния, стратегическите партньорства със САЩ, но и заради факта, че кризата в Украйна и анексирането на Крим от Русия са увеличили значението на сигурността на страната в Черно море и югоизточното крило на НАТО.
„Позицията на Букурещ като надежден съюзник в очите на Вашингтон и Брюксел стана още по-силно изразена заради бурното положение в отношенията между САЩ и Турция, породено от решението на страната да придобие от Москва система за ПВО С-400. Заради това не е учудващо, че Вашингтон разположи именно в Румъния част от ракетния щит на НАТО и САЩ“, отбелязва агенция Beta.
Източник: http://focus-militarynews.net, Иван Христов

 

САЩ и Черна гора ще подпишат военно споразумение

04.10.2019, 20:30

САЩ и Черна гора, която се присъедини към НАТО през 2017 г., финализират преговорите за най-голямото си двустранно военно споразумение. Това обяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, предава Reuters.
„САЩ очакват с нетърпение да доставят леки тактически бронирани машини на стойност 36 милиона долара на нашия съюзник в НАТО, след като това споразумение бъде финализирано", обяви първият дипломат на Вашингтон.
Помпео е на кратка обиколка в Черна гора и Северна Македония. Последната е в процес на присъединяване към Алианса. Той похвали сътрудничество с Черна гора в областта на разузнаването, чрез което „успяхме да разработим противодействие срещу най-новия руски зловреден софтуер, който сега защитава милиони устройства по целия свят“.

 

Русия разполага противоракетни радари в Арктика

04.10.2019, 20:15

Две нови мощни радиолокационни станции ще се появят в Арктика. Те ще работят като част от системата за предупреждение за ракетно нападение (СПРН), съобщиха от руското министерство на отбраната.
Новите радари се строят в Република Коми и в Мурманска област. В момента в СПРН на бойно дежурство са далечните РЛС от ново поколение 77Я6 "Воронеж-М (ДМ, СМ)", разположени в Иркутска, Калининградска, Ленинградска и Оренбургска област, в Алтайския, Краснодарския и Красноярския край.
В близките години на територията на Русия ще заработят над 10 нови радиотехнически и лазерно-оптични комплекси за засичане, разпознаване и класификация на космически обекти. Първият лазерно-оптичен комплекс от ново поколение вече работи в Алтай, припомня "Российская газета".
Източник: https://bg.rbth.com/

 

САЩ няма да имат избор, освен да се изтеглят от Сирия, ако Турция започне военна операция

04.10.2019, 16:49

САЩ няма да имат избор, освен да изтеглят войските си от Северна Сирия, ако правителството на Турция реши да започне военна операция в региона, пише вестник Yeni Safak, като се позовава на статия в американското издание Wall Street Journal.
Според изданието, притесненията на САЩ са за увеличаване на напрежението между Вашингтон и Анкара, след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано, че страната няма да има друг избор, освен да поеме по свой път, що се отнася до Сирия.
Крайната дата, преди която двете страни трябваше да установят зона за сигурност в северната част на Сирия беше края на септември и това остави заплахата от едностранна военна интервенция от страна на Анкара в региона.
„Може наистина да нямаме друг избор, освен да напуснем“, цитира The Wall Street Jorunal американски държавен служител.
Президентът Ердоган заяви пред Общото събрание на ООН, че иска да установи зона за сигурност, дълга 480 км и дълбока 30 км. в Сирия, по границата й с Турция. Според плана в нея ще бъдат настанени до два млн. сирийци, с помощта международната общност.
Ако бъде осъществен, проектът ще намали наполовина броя на бежанците, които Турция е приела от началото на конфликта в Сирия и ще принуди членовете на обявената от Анкара за терористична групировка „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) да се изтеглят от региона.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Български военен отбор заминава за Седмите световни военни игри в Китай

04.10.2019, 13:05

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в церемонията по изпращането на българския военен отбор за участие в Седмите световни военни игри в Китай. Тя ще се проведе на 7 октомври, понеделник, от 11.00 ч. в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната. Поканени са още министърът на младежта и спорта Красен Кралев и представители на Китайската народна република (КНР).
Българската делегация за Седмите световни военни игри ще бъде ръководена от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Ръководител на българската мисия е полковник Венелин Дерибеев.
Делегацията включва 36 човека, от които 22-ма спортисти в 8 вида спорт, треньори, съдии, ръководители и официални лица. Спортната надпревара ще се проведе в У Хан, Китай, от 18 до 27 октомври 2019 г.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военнослужещи от Националния мобилен модул по КИС на НАТО заминават за участие в съюзното учение „Trident Jupiter - 2019” в Кралство Норвегия

04.10.2019, 13:00

Група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС на НАТО заминава днес, 4 октомври, за участие в учението „Trident Jupiter - 2019”. То се провежда в Кралство Норвегия и е едно от най-мащабните учения на Алианса през тази година за сертифициране на щабовете на декларираните формирования към Силите за отговор на НАТО – 2020 г.
„Trident Jupiter - 2019” ще се проведе в района на Съвместния военен център на НАТО в гр. Ставангер от 11 октомври до 15 ноември 2019 г. Основната задача на българските специалисти по комуникационно-информационни системи (КИС) е да осигурят поддръжка с цел управление и наблюдение на оперативната картина по време на съвместни операции за един от главните щабове на Алианса – Еврокорпус, определен за Силите за отговор на НАТО през 2020.
Участието в „Trident Jupiter - 2019” не е единственото предизвикателство за Националния мобилен модул по КИС на НАТО през тази година. Успоредно с изпълнението на задачи в учението, модулът ще води и подготовка за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан, където през 2020 г. ще участват 9 военнослужещи от неговия състав.
Източник: https://www.mod.bg/

 

На фокус: Ми-26

04.10.2019, 12:53

Новият тежък транспортен вертолет Ми-26, построен за министерството на отбраната на Русия от АО "Роствертол" (влиза в състава на АО "Вертолеты России"). Машината има характерната „арктическа окраска" и бордови номер "71 червен". - Още за Ми-26
Ростов на Дон, 02.10.2019 (с) Erik Romanenko

 

Катастрофа с мексикански военен хеликоптер Bell 206

04.10.2019, 12:24

Вертолет Bell 206L LongRanger (р.н. 1679 от състава на ВВС) се е разбил вчера малко след 15:00 в труднодостъпен район на Мексико при операция срещу производители на наркотици.
Пилотът е загинал, а тримата ранени пасажери са откарани в болница с хеликоптер UH-60.
Катастрофата е потвърдена от МО на Мексико.
Министърът на отбраната генерал Луис Кресченсио Сандовал е изпратил съболезнованията си на семейството на загиналия пилот.
Назначена е комисия за разследване на причините за катастрофата.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Продължава подкрепата на предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините"

04.10.2019, 09:09

1. Решение от 03.10.2019 г. на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Ловеч и Асоциацията на възпитаниците на Морско училище клуб - Варна, „секция Ловеч”, за подкрепа на Предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”, по случай 110 годишнината от рождението на поета Никола Йонков Вапцаров – 7 декември 2019 г.........Прочети още
2. Предложение за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” за стимулиране развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постижения в областта на безопасността на корабоплаването.........Прочети още
3. Предложение за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и Машините” публикувано в електронното списание „Литературен свят”........Прочети още

 

В Южна Корея започна монтажът на прототипа на KFX

04.10.2019, 12:13

През миналата седмица в Сеул, корейската агенция за закупуване на оръжие (DAPA), приключи критичния си преглед на концепцията на перспективния южнокорейски изтребител и го одобри миналия петък. Производството на прототипа ще започне преди края на октомври.
Korea Aerospace Industries (KAI) активно разработва дизайна на KFX (Korean Fighter Experimental).
В Сачон, в Южен Кьонсанг, в завода на KAI около 1250 изследователи и инженери работят усилено върху развитието на KFX от 2001 г. В момента проектът се оценява на около 15 млрд. US$. Според говорителя на KAI 78% от проекта, заедно с много от ключовите компоненти вече са готови за производството на прототипа.
Като основен национален проект разработката на KFX се ръководи от правителствената Агенция за развитие на отбраната (ADD) и авиопроизводителя KAI, но около 225 частни компании също са част от процеса, включително всички основни подизпълнители в сектора на отбраната на страната.
Сред чуждестранните участници в проекта са индонезийската компания Indonеsian Aeronautics, американската Lockheed Martin, която ще предостави техническо съдействие.
KFX в крайна сметка ще замени изтребителите F-4 и F-5 във ВВС на Южна Корея, закупени през 60-те години на миналия век. В началото на програмата, перспективният боен самолет KFX е класифициран като изтребител от поколение 4 ++ с подобрени авионика и бойни възможности. Но той ще притежава и характеристики stealth и някои други, които биха могли да го позиционират при изтребителите от 5-о поколение.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Сърбия ще наблюдава Косово с китайски дронове

04.10.2019, 09:46

Сърбия ще използва китайски дронове за наблюдение на Косово, твърди скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Миналия месец Сърбия обяви закупуването на безпилотни летателни апарати от Китай – сделка, която ще бъде най-голямата за Пекин в Европа във военната област след края на Студената война. Освен това от 18 септември по улиците на Белград се извършват съвместни патрули на сръбски и китайски полицейски служители.
Дроновете, които Белград закупи от Пекин, могат да летят до 12 часа в радиус от 100 км, което ще позволи на сръбските военни да наблюдават голяма част от Косово. Деветте апарата Wing Long ще бъдат предадени на Сърбия през следващите шест месеца.
Дистанционно пилотираният самолет оперира в редица азиатски и африкански страни, включително Обединените арабски емирства, Нигерия, Пакистан, Индонезия, Казахстан, Саудитска Арабия, Узбекистан и Египет, пояснява медията.
Източник: https://trud.bg/

 

62 години от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята

04.10.2019, 08:17

На 4-ти октомври 1957 г. е изведен в орбита първия изкуствен спътник на Земята. Ракетата-носител е Р-7, първата междуконтинентална балистична ракета е създадена от конструкторското бюро на Сергей Корольов, което ползва придобитата след Втората световна война документация на „Фау-2”.
Първоначално е решено спътникът да се оборудва с научна апаратура за проследяване на множество параметри, но изработката и щяла да забави старта. Първият спътник представлява кълбо с диаметър 58 см. и тегло 83.6 кг, запълнено с азот. Той имал два радиопредавателя с мощност 1 ват, излъчващи сигнали на дължина на вълните 15 и 7.5 м. На повърхността на кълбото били закрепени 4 антени с дължина 2,4-2,9 м. Продължителността на сигнала била 0,3 секунди и можел да бъде уловен на разстояние до 10 хил.км. Нарекли го ПС-1 („Простейший спутник-1”).
На 4-ти октомври 1957 година в 22:28 часа московско време човечеството навлиза в космическата си ера. Спътникът извършвал една обиколка около Земята за около 96 минути. Той останал в орбита до 4-ти януари 1958 година и направил 1440 обиколки. На 3-ти ноември 1957 г. бил изстрелян и «Спутник-2», на борда на който се намирало първото живо същество – кучето Лайка.
Първият спътник на САЩ - Авангард TV-3 е изстрелян на 6 декември 1957 г., но след секунди ракетата му губи тяга заради взрив на горивните резервоари. Американците изстрелват първия си успешен сателит – 9,5-килограмовия „Експлорър“ на 1 февруари 1958 г.
Днес в орбита около Земята има над три хиляди спътника, по-голямата част от които вече не функционират. - Още Космос

 

Русия отбелязва Денят на Космическите войски

04.10.2019, 08:13

На 4 октомври ежегодно се отбелязва от Въоръжените сили на Русия Денят на Космически войски (КВ са в състава на Въздушно-космическите сили).
В компетенцията на КВ влиза проследяването на пуска на балистичните ракети и предупреждаването на висшите звена в управлението на ВС на Русия за ракетно нападение: защита на важните обекти от инфраструктурата и войските на страната от удари чрез средства за въздушно-космическо нападение от страна на противника.
КВ извършват мониторинг на космическите обекти, откриват заплахите за Русия в космоса и при необходимост отговарят на заплахите.
Този род войски се занимава също с пуска на космическите апарати в орбита и управлението на спътниковите системи с военно и двойно назначение. - (видео)

 

 

B-17 катастрофира в САЩ

03.10.2019, 23:34

Бомбардировач-ветеран B-17G катастрофира при опит за аварийно кацане на летището Брадли Интернешънал, Кънектикът. При инцидента са загинали седем души, а други седем са ранени.
Самолетът е излетял от летището в 09,48 часа местно време на 2 октомври 2019 г. На борда му са се намирали тричленен екипажи и 10 души пасажери, с които е трябвало да се извърши кратък развлекателен полет около летището.
Почти веднага след излитането от самолета започва да излиза черен дим и в 09,50 часа екипажът съобщава на контролната кула на Брадли Интернешънал, че има пожар в двигател номер 4 и предприемат аварийно кацане.
Самолетът, обаче идва лошо за кацане, закача се в системата за инструментално кацане ILS, след това се докосва до пистата, но веднага излиза от нея и се врязва в съоръжението за съхранение на течност за протовообледеняване. Бомбардировачът избухва в пламъци. - (видео)
Загиват седем от намиращите се 13 души на борда, останалите шестима са тежко ранени. Ранен е и един човек намиращ се на земята.
Летището остава затворено за три и половина часа.
Катастрофиралият B-17G (сериен номер 44-83575 и цивилна регистрация N93012,) е произведен през април 1945 г. Не взима участие във Втората световна война, но се използва за търсене и спасяване. В началото на 50-те е използван в няколко теста на ядрено оръжие. След 13 години на съхранение е продаден за старо желязо, но е купен от компания, която го преоборудва за гасене на пожари от въздуха. В средата на 80-те е препродаден и възстановен в оригиналния си вид.
Самолетът претърпява два сериозни инцидента – единият през 1987 г., когато излиза от пистата заради силен страничен вятър. Машината е сериозно повредена, но е възстановена. Вторият инцидент е от 1995 г., когато се приземява с прибран колесник.
Катастрофиралата машина е летяла с цветовете на друг бомбардировач - "Nine-O-Nine", който между февруари 1944 и май 1945 г. е извършил 140 успешни бойни полета. Реалният "Nine-O-Nine" е бил нарязан за скрап в края на 40-те години на миналия век.
В САЩ в момента има около 10 броя B-17, които се намират в летателно състояние. - Още за В-17
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

“Реактивният” танк Т-80БВМ е снабден със система за управление на огъня от Т-90

03.10.2019, 20:40

Танкът Т-80БВМ е машина, проектирана специално за северните условия и е подобрена с нова система за контрол на огъня, с цел унификация на изделията. В резултат на модернизацията са нараснали редица оръжейни характеристики.
Използвайки новата система, става възможно да се увеличи огневата мощ, сигурността, мобилността и командната управляемост, заяви представителят на „Уралвагонзавод“ за военно-техническо сътрудничество о.з. армейски генерал Алексей Маслов.
В доклада се казва, че по-специално обсегът на стрелба на всички видове боеприпаси е увеличен при дневни, нощни условия и в условия на ограничена видимост. Осигурена е всестранна защита на машината срещу модерното противотанково оръжие. Намален е експлоатационният разход на гориво по време на работа на газови турбини.
T-80БВМ влезе в армията от 2018 година. Това е модернизацията на танка Т-80ВВ с бойно тегло 46 тона. Има многоканален мерник с термоизолатор, който позволява се унищожават цели по всяко време на денонощието, 125-милиметровото оръдие, газово-турбинният двигател е с мощност 1250 конски сили, който лесно може да бъде включен в студено време, оръжеен стабилизатор и устройство за наблюдение на водача. В сравнение с основната версия, тази има подобрена защита под формата на реактивна броня „Реликт“. Тя е способен да неутрализира кумулативните противотанкови боеприпаси, включително сдвоени, и бронебойни подкалибрени снаряди.
Преди това танкистите, които успяха да изпробват машината сравниха T-72 и T-80БВМ. Танковият батальон на Северния флот трябва да премине към новите превозни средства до края на годината. - Още за Т-80
Източник: https://pogled.info/

 

Пето поколение ще стане последно

03.10.2019, 20:34

На 1 октомври Пентагонът планира да преразгледа бъдещата си изтребителна програма, известна като „Следващо въздушно поколение“. Изглежда, че ясно разделение на поколенията вече няма да има.
Американските военни не са доволни от факта, че новите поколения самолети се създават с десетилетия. И се случва как една много скъпа машина, създадена с големи затруднения, вече да не е напълно способна да отблъсква нови заплахи. Съдейки по наличната информация, акцентът ще бъде върху постоянното и задълбочено надграждане на съществуващите изтребители.
У нас този път отдавна е основен. Най-вече по финансови причини. Но има и добра страна. Както се оказа, изтребителите, които са базирани на МиГ-29 и Су-27, създадени преди десетилетия, са по всички характеристики по-слаби от американските F-22 и F-35, освен по цена.
Това се постига чрез постоянно актуализиран софтуер, отдавна приетата концепция за отворена архитектура и активното въвеждане на цифрови технологии в проектирането и поддръжката.
Американските военни обаче трябва да отдадат длъжното на това. Те планират да засилят конкуренцията между известни производители на самолети и по-активно да включват изцяло нови, включително частни компании в проектирането на бойни самолети. Те също планират да поставят нова моделна гама от самолети на бъдещето. В този случай отворената платформа ще включва постоянна модернизация. А това означава, че школата за проектиране на самолети няма да замръзне върху образците от миналия век, но ще има стимул за непрекъснато развитие.
Източник: https://pogled.info/

 

Висока е оценката за работата на участниците в многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабно учение „Balkan Bridges - 2019“

03.10.2019, 19:40

„Многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабно учение „Balkan Bridges - 2019“ доказа, че ние можем да градим мостове на доверие и разбирателство чрез инструментите на военното сътрудничество“. Това каза заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов днес, 3 октомври, на заключителния етап на учението, което се проведе в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. „Balkan Bridges - 2019“ постигна целите си. Съставът на участниците е многонационален, но прилагахме еднакви процедури – процедурите на НАТО“, допълни той.
В деня за високопоставени гости и медии на многонационалното учение „Balkan Bridges - 2019“ присъстваха заместник-началникът на отбраната по операции и подготовка на Румъния генерал-майор Василе Тоадер, командирът на Центъра за подготовка на силите на НАТО в Бидгошч, Полша, генерал-майор Адам Йокс, директорът на Генералния щаб на армията на Република Северна Македония генерал-майор Зоран Милевски, заместник-командващият на Съвместното оперативно командване на Сръбската армия генерал-майор Илия Тодоров, директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Красимир Кънев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, висши офицери от въоръжените сили на страните-участващи в учението.
За втори път нашата страна е домакин на многонационалното командно-щабно компютърно-подпомагано учение „Balkan Bridges“. През тази година то се провежда от 30 септември до 4 октомври 2019 г. в Националния военен учебен комплекс „Чаралица” в рамките на инициативата на началниците на отбраната/началниците на генералните щабове на Балканските държави за повишаване на сътрудничеството в региона. В него участват близо 200 военнослужещи от страните по инициативата - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Черна Гора, Румъния, Сърбия, Северна Македония и Турция, многонационалната бригада „Югоизточна Европа”, Щабния елемент за интегриране силите на НАТО, Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия и Центъра за съвместна подготовка на НАТО в Бидгошч, Полша.
„Постигнахме основната цел на учението, което беше и негово мото – преди да търсим необходимостта от взаимопомощ, да се познаваме“, посочи командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, който е и офицерът, провеждащ „Balkan Bridges – 2019 г.“. Той отбеляза, че ученията от този тип спестяват ресурси, защото с използването на симулационните системи може да се изгради обстановка, близка до реалната, и да се приложат процедурите на НАТО при планиране и провеждане на операция по поддържане на мира в интерес на сигурността в Балканския регион. „Подобрихме оперативната съвместимост с колегите от Балканските страни. Информационната мрежа за управление, която беше изградена в рамките на учението, постигна своите цели. Тя може да бъде използвана и при реална кризисна ситуация в региона“, посочи генерал-лейтенант Любчо Тодоров и даде висока оценка на участниците. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военнослужещите от ВВС постигнаха целите на подготовката в рамките на тренировката на НАТО „Ramstein Guard Bgr - 2019”

03.10.2019, 19:32

По време „Ramstein Guard Bgr - 2019” формированията от изтребителната и щурмовата авиация, както и от зенитно-ракетни и радио-технически войски от състава на българските Военновъздушни сили извършиха съвместни тренировки в условията на радиоелектронни смущения.
Изтребителите МиГ-29 от авиационна база Граф Игнатиево изпълниха прихвати и съпровождане на самолет-смутител „Falcon“ DA-20 под влиянието на различни типове смущения върху работата на бордните радиолокационни станции. Целите на изтребителната авиация бяха изпълнени успешно.
В рамките на тренировката беше осъществен за първи път полет на самолет Су-25 от авиобаза Безмер за преодоляване на наземно базирания зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) „Куб“ от Първа зенитно-ракетна база на ВВС под прикритието на създадени електронни смущения. Щурмовикът Су-25 успешно изпълни поставените задачи. 
Източник: https://www.mod.bg/

 

Успешно участие на военнослужещи от Специалните сили в международно учение в Румъния

03.10.2019, 19:28

Военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“ завършиха успешно участието си в международното учение „Neptune Strаike 2019“. То се проведе в района на Констанца - Мангалия - Тузла - Капу Мидия, Република Румъния от 16 до 27 септември 2019 г. Участваха формирования от Силите за специални операции на България, Румъния, Гърция, Сърбия. От българска страна това бяха 15 военнослужещи от 1-ви батальон Специални бойни действия на бригада Специални сили. Старши на групата беше майор Борис Василев.
По време на учението бяха сформирани многонационални групи за специални операции с цел уеднаквяване на стандартни оперативни процедури, което допринася за повишаване съвместимостта. Проведени бяха тренировки по стрелба с различни видове оръжие, десантиране от вертолет над суша и морска среда, провеждане на парашутни скокове от самолет С-27J „Spartan” и вертолет IAR 330 „Puma“ на суша и вода, стоварване на бойни плувци от вертолет в морска среда, тренировки на бойни действия в затворени/малки пространства, действия като щурмова група при провеждане на бординг операции, медицинска подготовка и евакуация с автомобил и вертолет.
По време на проведения ден за високопоставени гости на полигона в град Мангалия присъстващите дадоха много добра оценка на участващите военнослужещи от формированията на Силите за специални операции на България, Румъния, Гърция и Сърбия. От българска страна учението „Neptune Strаike 2019” наблюдаваха командирът на Силите за Специални операции бригаден генерал Явор Матеев и заместник-командирът полковник Иван Райков Демонстрирана беше високата степен на интеграция между Специалните сили на участващите балкански държави при изпълнение на операция по залавяне и неутрализиране на терористичен лидери. Предложено бе да продължи военното сътрудничество със Силите за специални операции на съседните страни и провеждане на учения с цел споделяне на ресурс и способности, обмен на новости във военната практика.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Новоназначени матроси положиха военна клетва във Варна

03.10.2019, 19:25

Ритуал по полагане на военна клетва от новопостъпили във Военноморските сили матроси се проведе днес, 3 октомври. В състава на военните формирования от флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за базиране Варна, са назначени и започват своето професионално развитие двадесет и четири девойки и младежи.
Пред своите командири и колеги в присъствието на роднини и приятели те преминаха пред бойното знаме и се заклеха във вярност към Родината.
С приветствие към тях се обърна заместник-командирът на флотилията капитан I ранг Ваньо Мусински, който ги поздрави с направения избор и им пожела успех в овладяването на военноморската служба. - (видео)
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол повишиха своята подготовка по време на учението „Saber Junction - 2019“ в Германия

03.10.2019, 19:16

Взвод от 42-ри механизиран батальон – Ямбол от състава на Втора механизирана бригада участва в триседмична ротационна подготовка в рамките на многонационалното учение „Saber Junction - 2019“, което се проведе в Германия. Командир на механизирания взвод е капитан Илиян Рачев.

При официалното посрещане на взвода в гр. Ямбол командирът на 42-ри механизиран батальон подполковник Ивайло Иванов поздрави военнослужещите за успешно изпълнените задачи по време на полевите занятия в рамките на подготовката. „Отново имам повод да ви благодаря за отдадеността в професията и да ви кажа, че се гордея с вас за отличното представяне в многонационален формат“, заяви той.
За постигнати високи резултати на участниците в „Saber Junction - 2019“ бяха връчени сертификати от командването на многонационалния батальон, в чийто състав беше включен българския взвод по време на ротационната подготовка.
Източник: https://www.mod.bg/

 

До края на годината израелските ВВС ще имат на въоръжение 21 изтребителя F-35I Adir

03.10.2019, 16:18

До края на 2019 г. израелските ВВС ще получат още два изтребителя F-35I Adir, като общият брой ще достигне 21, съобщава Scramble Facebook News (SFN.
21-ят F-35I Adir се издигна за първи път във въздуха в първия ден на израелската нова година (1 октомври 2019). Той е със с.н. „932“ (з.н. AS-21, номер по FMS 17-5329) и ще бъде доставен на израелските ВВС през месец декември, заедно с F-35I със с.н. „930“ (з.н. AS-20, номер по FMS 17-5328).
Двата изтребителя ще прелетят Атлантическия океан с междинно кацане във военновъздушната база Lajes на Азорските острови (Португалия).
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 
САЩ ще проведат най-големите учения в Европа от Студената война
03.10.2019, 13:21

САЩ възнамеряват да проведат най-големите военни учения в Европа от Студената война. Това заяви калифорнийският конгресмен от Демократическата партия Джон Гараменди, член на комисията на Палатата на представителите за въоръжените сили, в изказване на заседание на Варшавския форум по сигурността, предава ТАСС.
„САЩ, в сътрудничество с други страни, ще проведат най-големите от времето на Студената война европейски военни учения“, заяви политикът. „Целта на маневрите ще е укрепване на нашата отбрана и взаимодействието със съюзниците“, подчерта Гараменди.
„Конгресът смята, че НАТО има ключово значение за нашата и вашата сигурност“, заяви той в обръщението си към участниците във форума, като призова руските власти „дори да не се съмняват в ангажираността на Америка към НАТО“.

 

65 години от построяването на първите сгради на Морското училище на ул. „Васил Друмев“ 73

03.10.2019, 12:35

В своята история до 1954 г. Морското училище почти винаги е имало необходимост от специално построени за него сгради. За кратко време от 1913 до 1916 г. то е било в сграда, построена за него във Флотския район във Варна. След това сградата се използва за други цели, а училището обитава много и различни сгради. През част от 1916 и част от 1917 г. - в паянтови постройки в местността Карантината на брега на Варненския залив, през част от 1917 и 1918 г. - в сградата на Средното търговско училище (днешния Икономически университет във Варна), от 1919 до 1922 г. в сградата на Аквариума, от 1922 до 1934 г. - в сгради на 8-ма пехотна дружина (по-късно 8-ми пехотен полк), от 1934 до 1940 г. в сградата на бившето Рибарско училище на остров Кирил (Кирик) в Созопол, от 1940 до 1954 г. в сградата на Пансиона за сираци на ул. „Стефан Караджа“ 34. През този период до 1953 г. част от училището е била разположена в сгради в 8-ми приморски полк, и други сгради в гр. Варна. Общо през своята история училището е било в повече от 15 сгради в Русе, Варна и Созопол. Даже част от училището за няколко месеца през лятото и есента на 1944 г. е било в гр. Шумен. Там е бил приет випускът през тази година.
След коренните обществено-политически промени в България през 1944 г. настъпват съществени изменения и в армията, и във Военноморския флот.......Прочети още

 

Северна Корея потвърди: Изстреляла е нов тип балистична ракета от подводница

03.10.2019, 08:47

Северна Корея потвърди днес, че вчера е изстреляла балистична ракета от подводница край източното си крайбрежие, предаде Ройтерс, като се позова на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).
В съобщението се казва, че става въпрос за нов тип ракета, наречена „Пукгуксон-3“. Тя е била изстреляна от подводно положение, уточни КЦТА, потвърждавайки преценката на южнокорейските въоръжени сили.
В съобщението се подчертава, че „успешният опит с нов тип балистична ракета, изстреляна от подводница, е от голямо значение, тъй като възвести нова фаза от сдържането на заплахата за КНДР от външни сили и по-нататъшното укрепване на военната й мощ за самоотбрана“.
КЦТА увери, че тестът „не е имал неблагоприятни последици за сигурността на съседните страни“. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун „изпрати топли поздравления“ на онези, които извършиха успешния опит, пише още в съобщението, като се уточнява, че самият той не е присъствал на теста.
Северна Корея извърши ракетния опит ден след като обяви, че ще възобнови преговорите със Съединените щати за слагане на край на ядрената си програма. Според анализатори това е най-провокативният севернокорейски тест от началото на преговорите миналата година, отбелязва Ройтерс.
Източник: https://trud.bg/

 

Bell представи нов проект за разузнавателно-ударен вертолет

03.10.2019, 08:40

Американският вертолетостроител Bell представи своя проект за нов разузнавателно-ударен вертолет наречен 360 Invictus. Машината е предназначена за участие в проекта FARA (Future Armed Reconnaissance Aircraft), който трябва да създаде нов вертолет скаут за армейската авиация на САЩ.
360 Invictus използва динамичната система на цивилния модел Bell 525 Relentless от супер средния клас, който още се намира в процес на изпитания. Отвъд това, 360 Invictus е изцяло нова разработка, която може да полети още през есента на 2022 г., ако Bell бъде избран да изработи прототипи в рамките на FARA.
Армейската авиация на САЩ избра тази пролет пет компании, VX Aircraft Co. в партньорство с L-3 Communications Integrated Systems, Bell Helicopter, Boeing, Karem Aircraft и Sikorsky, които получиха малко финансиране за изработка на идейни проекти за нов вертолет скаут.
В началото на 2020 г. от петте компании ще бъдат избрани две, които ще получат пари за създаване на летящи прототипи за сравнителни изпитания.
Пентагона се надява през 2023 г. да избере печелившата конструкция и пет години по-късно да получи първите серийни бойни вертолети, които ще са идеологически заместници на скаутите OH-58D Kiowa Warriors.
Армейската авиация на САЩ иска да получи сравнително малки машини, като диаметъра на носещия винт е ограничен до 12,2 m., но висока крайсерска скорост от поне 333 km/h. Вертолетът трябва да може да се използва, както за разузнаване и наблюдение, така и за чисто ударни задачи. Машината трябва лесно да се превозва по въздуха от C-17.
От Bell твърдят, че 360 Invictus ще отговаря напълно на техническото задание на Пентагона, а скоростта му ще надхвърля 343 km/h, благодарение на технологиите разработени за Bell 525. Бойният радиус ще достига 250 km с 90 минути време за оставане в района на бойните действия.
От илюстрациите, които Bell разпространи се вижда, че 360 Invictus има доста изчистен дизайн, крило за създаване на допълнителна подемна сила, опашен винт тип „Фенестрон” и възможност за носене на въоръжението във вътрешни отсеци. Вертолетът ще разполага с едно 20-mm оръдие. Управлението ще е електродистанционно.
Bell твърди, че 360 Invictus ще бъде нискорискова опция, поради използването на редица готови технически решения. Компанията е заявила, че ще демонстрира пълномащабен макет на вертолета на 14 октомври.
Проектът на Bell показва множество сходни черти с прекратения преди 15 години проект RAH-66 Comanche, който тогава бе джойнт венчър между Sikorsky и Boeing. Това породи редица саркастични и шеговити коментари от страна на специализираните журналисти в САЩ.
FARA фактически ще замести вече свалените от въоръжение OH-58D Kiowa Warrior. Тяхната функция в момента се изпълнява от щурмовите вертолети AH-64E Apache в партньорство с БЛА Shadow.
За последните три десетилетия, това ще е четвъртият опит за намиране на заместник на OH-58. Първият опит бе RAH-66 Comanche, който бе спрян през 2004 г. Следващият опит бе ARH-70 Arapaho (на базата на Bell 407), който бе спрян през 2008 г. През 2010 г. е стартирана програмата Armed Aerial Scout (AAS), която обаче не стига до същински конкурс и през 2013 г. тя е прекратена, а заедно с това е решено и да се пенсионират всички OH-58D, без да им бъде намерен директен заместител.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Генерал от запаса е с най-високо доверие в столицата

03.10.2019, 08:27

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили генерал-майор от запаса Румен Радев е политикът, който се ползва с най-високо доверие сред столичани. Това показват данните от най-новото изследване на Центъра за анализи и маркетинг. То е направено сред 1007 пълнолетни граждани на София между 20 и 30 септември. Проучването е със собствено финансиране и е част от изследователската програма на Центъра, уточни неговият ръководител Юлий Павлов.
Доверието към ген. Радев е 51,1%, а недоверието - 43,7%. Мая Манолова има 45,2% доверие и 46,1% - недоверие, на Йорданка Фандъкова вярват 44,8% от столичани, а недоверие изпитват 48,9%.
Към премиера Бойко Борисов, който също е генерал от запаса,  доверие изразяват 36,0%, а 59,4% - недоверие.
Вицепрезидентът Илияна Йотова се радва на 30,4% доверие, недоверието към нея обаче е 62,5%
Източник: http://otbrana.com/

 

През тази година 280 военнослужещи са напуснали армията при близо 700 през миналата

03.10.2019, 08:23

Това казал заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев в Габрово по време на кампанията „Бъди войник“, става ясно от съобщението на Пресцентъра на МО. „В хода на кампанията на базата на наши анализи подобрихме значително процеса на кандидатстване като съкратихме някои процедури по конкурсите и по този начин намалихме и времето, и разходите на кандидатите за участие в един конкурс, а ние успяваме по-бързо да назначаваме хората на военна служба“, разяснил генералът. Той заявил, че като резултат от предприетите мерки от правителството, включително и за заплащането, броят на напусналите армията през тази година е значително по-малък в сравнение с миналата година - само 280 военнослужещи, докато през 2018 г. те са близо 700.
„Целта на кампанията „Бъди войник“ е да покажем армията пред обществото и да обърнем внимание на младото поколение за възможностите, която дава професията на българския военнослужещ - на войника, сержанта, офицера. Това, че на тези събития има много млади хора показва, че както в Габрово, така и в много други краища на България отдавна не са виждали българска войска, а нашата идея е да събудим интереса на младите българи към служба в армията“, посочил министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В отговор на журналистически въпрос за доброволната военна служба той подчертал, че законопроектът е готов и предстои да бъде разгледан в Министерския съвет. Той заяви, че някои от министерствата са направили критични бележки и предложения, които ще бъдат отчетени в законопроекта, без това да нарушава цялостната му концепция. (Б.р. – На практика такъв законопроект за доброволната военна служба няма. На сайта на Министерството на отбраната  и в портала за обществени консултации е качен проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за резерва на Въоръжените сили на Р България. Там става дума за срочната доброволна служба. Текстовете, които я регламентират, обаче, са само една четвърт от целия проект. За съжаление никой не проявява интерес към другите не по-малко важни проекторазпоредби.)
Гражданите и гостите на града са имали възможност да разгледат образци на картечница „Калашников”, противотанкови гранатохвъргачки, снайперови пушки „Хеклер и Кох” и „Драгунов”, пистолет „Зиг-Зауер”, както и образци на преносими зенитни комплекси. Най-голям интерес сред младите хора предизвикали бронираната машина „Пустинна котка“ на служба „Военна полиция“ и бронираните високопроходими бойни машини (БТР) на 61-а механизирана бригада и Националния военен университет.
По време на динамичните покази специалисти от Сухопътните войски демонстрирали способностите на роботизираната система модел „510 Packbot“ за обезвреждане на импровизирани взривни устройства. Военнослужещите от 68-а бригада „Специални сили“ представили техники по интуитивна стрелба с маркиращи боеприпаси и военни ръкопашни техники, а представителна рота от Националния военен университет демонстрира хватки с оръжия.
Информационната е посетена от десетки ученици и студенти, които са запознати с обявените конкурси за войнишки длъжности във Въоръжените сили, като и със сроковете и условията за кандидатстване.
Събитието от националната информационна кампания „Бъди войник“ традиционно завършило с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния военен оркестър на Сухопътните войски, се посочва още в съобщението.
Източник: http://otbrana.com/

 

Ракетата, която не обърна войната

03.10.2019, 08:15

Годината е 1942, датата – 3 октомври. Германският учен и инженер Вернер фон Браун, заедно с негови сътрудници на германския изследователски реактивен център в Пенемюнде, извършва първия успешен тест на нещо невиждано към този момент - първата балистична ракета в света, останала в историята с името Фау-2 (V-2).
Третият ден от октомври, 1942-ра година, е първият ден от една нова ера – тази на космическото пътуване, заявява полк. Валтер Дорнбергер, лидер на програмата, веднага след успешния тест. И както историята ще покаже – ще се окаже прав........Прочети още

 

 

80 години от първия полет на Ил-2

02.10.2019, 23:00

Днес се навършват 80 години от първия полет на знаменития щурмови самолет Ил-2, чийто първи полет става факт на 2 октомври 1939 г.
Замисълът за създаване на специализиран брониран щурмови самолет датира от декември 1937 г., след като първоначалните анализи от боевете в гражданската война в Испания показват, че авиацията в момента е слабо ефективна при изпълнение на задачи за непосредствена авиационна поддръжка на сухопътните войски.
През май 1938 г. съветското правителство одобрява проекта и натоварва с него авиоконструктора Сергей Илюшин и неговото конструкторско бюро. Машината трябва да е се задвижва от един бутален двигател АМ-34, двуместна, с максимална скорост при земята от 400 km/h, да има бомбов товар от 300 kg., сериозна бронировка и картечно въоръжение.
През януари 1939 г. Илюшин приключва с проектирането на самолета, който по онова време в известен, като БШ-2. Междувременно е решено щурмовикът да получи новия и по-мощен мотор АМ-35 (1350 hp), което позволява усилване на бронировката и въоръжението.
През лятото на 1939 г. проектът става приоритетен и Илюшин е принуден да ускори темпа на работа.
Първият прототип на БШ-2 полита на 2 октомври. Самолетът се управлява от летеца-изпитател Владимир Коккинаки. Той обаче продължава едва 10 минути, заради прегряване на двигателя. Вторият прототип изпълнява дебютен полет на 30 декември.
Заводските изпитания, обаче вървят мъчно, най-вече заради неудовлетворителната работа на новия бутален двигател АМ-35 и проблемите с охлаждането му, предвид, че той фактически се намира в изцяло бронирания корпус на самолета.
Държавните изпитания стартират през април 1940 г. Съветските военни обаче не са доволни, като определят самолета, като твърде утежнен за двигателя си. Прави се препоръка за поставяне на още по-мощния АМ-38 (1625 hp), иска се и поставяне на две 23-mm оръдия вместо 12,7-mm картечници, както и редица други подобрения.
Илюшин, който по същото време работи и по подобряването на бомбардировача ДБ-3 има проблем да отговори на всички тези изисквания. Междувременно, съветското правителство поръчва на Сухой да започне работа по своя щурмовик ОБШ (Су-6), като резервен вариант.
С цел решаване на част от техническите проблеми е решено БШ-2 да се преработи в едноместен самолет, като се елиминира бордния стрелец. През октомври работата по усъвършенстването на самолетът е приключена. През декември 1940 г. БШ-2 официално е прекръстен на Ил-2.
Едноместният Ил-2 с двигател АМ-38 преминава през държавни изпитания през февруари – март 1941 г. Серийното производство стартира практически веднага след това.
Ил-2 се сглобява до 1945 г. и е произведен в 36 183 броя, което го превръща в най-масово строения боен самолет в историята. Щурмовикът се сражава от първия до последния ден на съветското участие във Втората световна война, спечелвайки си безспорна бойна слава.
България получава 120 броя Ил-2 през лятото на 1945 г. Бойната служба на типа у нас е сравнително кратка. През 1947 г. 48 броя Ил-2 са предадени на Югославия, а останалите служат активно до началото на 50-те, когато започват да се подменят от по-съвършения Ил-10. Ил-2 служи в българските ВВС до към края на 1955 г., като последната му роля е самолет за коригиране на артилерийския огън. Един такъв щурмовик е запазен в Музея на авиацията в Крумово. - Още за Ил-2
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Кои са морските специалности на бъдещето

02.10.2019, 22:30

Киберсигурност  и мехатроника са понятия, които в ушите на мнозина звучат като думи от книга в раздел „Фантастика“, но се оказва, че не е точно така. Това са едни от най-актуалните специалности, по които работи единственото в България висше училище за подготовка на морски кадри. Това стана ясно от гостуването на флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров" в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов. - (видео)

„Намираме се в условията на нарастване на човешкото знание и драматични промени в областта на технологиите и тотално обновяване на редица индустриални сектори, отбеляза проф. Медникаров. Някои експерти казват, че децата, които през тази година влязат в училище и ще завършат след 15-16 г. ще  работят професии, които все още не съществуват. Така, че  ако ние успеем да видим как ще изглежда индустрията след 15 години, това ще бъде уникално достижение и гаранция за успех на образователната институция. Според нас ние сме на прага на навлизането на автономни кораби в морското корабоплаване. В близките две декади ние няма да имаме класическите морски капитани и инженери, а по-скоро IT –специалисти, някои от които – с повече капацитет в областта на позиционирането, други – по-подготвени в областта на машинните технологии. Все повече ще говорим за изкуствен интелект, за виртуална и смесена реалност. Това са ключови направления, в които ние се опитваме да развием научен и образователен  капацитет.
Планираме от следващата година да започнем една нова специалност, която условно сега наричаме МЕХАТРОНИКА. Тя ще има военна и гражданска проекция и ще подготвя офицери, които ще поддържат системи с изкуствен интелект от типа на дронове във въздуха, водата и на земята. Те вече имат широко приложение в морския транспорт и в пристанищните дейности“, допълни проф. Медникаров.
По негови думи, в момента във ВВМУ се обучават над 570 български студенти в степен бакалавър и 120 магистри; над 120 студенти от чужбина, повечето от Гърция и 50 курсанта държавна поръчка. Продължава трайната тенденция на интерес към морските професии. От няколко години се работи по ново направление – информационно-комуникационни технологии. По отношение на качества, които трябва да притежава един кандидат за курсант, проф. Медникаров уточни, че той трябва да бъде комплексна личност, с интелект и подготовка, да е лидер, да има висока езикова подготовка, физическо и психическо здраве. За инженерните специалности се иска силна математика и физика, а за лекарските специалности -  химия и биология.
„Стартирахме уникална за България специализация – кибероперации за курсанти от въоръжените  сили, каза още проф. Медникаров. Подготвяме кадри не само за ВМС, а и за всички видове въоръжени сили на страната. Започнахме и гражданския аналог на тази специалност – киберсигурност. Има много сериозен интерес от индустрията, от банковото дело. Наскоро училището бе посетено от главния изпълнителен директор на наша банка, за да се търсят начини как да се подготвят кадри за нуждите на банковия сектор в областта на киберсигурността. Традиционно се запазва интереса към специализацията военен лекар. Нашето военно и държавно ръководство и нашите приятели от НАТО с лека завист оценяват качествата на тази програма.  През тази година бе напълно обновен района на катедра Кораборемонт. Продължава да нараства нашия капацитет в областта на дигиталното образование, виртуалните технологии. Открихме мостици номер 12 и 13. Над 250 виртуални кораба едновременно могат да бъдат управлявани във виртуалния океан на Морското училище“, допълни проф. Медникаров.
По думи на ректора, реализацията във военния флот е осигурена, тъй като държавата и Министерството на отбраната заявяват такова количество курсанти, които да имат безпроблемна и директна реализация във ВМС. Дори има лек недостиг на випускници. Все повече фирми с глобално присъствие в областта на корабоплаването, включително пасажерското, проявяват траен интерес към възпитаниците на варненското морско училище, за да ги привлекат в своите флотове.
Забелязва се трайна тенденция на повишен интерес към морските професии и от дамите. „Нашите момичета имат информация за това как се развива пазара на труда и те кандидатстват в тези специалности, в които има по-голяма реализация. Това са информационните технологии, експлоатация на флота, управление на флота. Нараства и броя на момичета военнослужещи“, каза още проф. Медникаров.
През месец май 2020 г. се подготвя международна конференция, посветена на проблемите на сигурността в Черноморския регион, която ще се проведе с партньори от САЩ и Израел.
Източник: http://www.chernomore.bg/

 

Две компании са заявили желание за поддръжка на флотските AS 565

02.10.2019, 20:24

Две компании са подали заявления за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на вертолетите AS 565 и AS 356 от състава на българските ВМС.
Обществената поръчка е с две отделни обособени позиции – поддръжка на самите вертолети и поддръжка на газотурбинните двигатели Arriel 2C. Safran Helicopter Engines Germany GbmH е подала заявление за поддръжка на двигателите, докато Airbus Helicopters Romania е подала заявление за поддръжка на самите вертолети. Така фактически, за всяка позиция има точно един кандидат.
Процедурата за възлагането на обществена поръчка бе стартирана в средата на юли, като на 30 септември 2019 г. бе публикуван протокола от работата на комисията, в който се чете, че освен двете споменати компании, няма други постъпили заявления за участие.
Safran Helicopter Engines Germany GbmH и Airbus Helicopters Romania се допускат до участие в следващия етап от процедурата, който включва даване на първоначални ценови оферти и стартиране на преговори.
Очакваната стойност на поръчката е малко под 9,2 млн. лева без ДДС.
От публикуваните документи се чете, че рамковото споразумение за Интегрираната логистична поддръжка ще бъде с продължителност 60 месеца (пет години). Целта е да се осигури средно по 100 летателни часа годишно на вертолет, като общо се цели 200 или 300 часа годишно, в зависимост от наличните финанси.
Струва си да се отбележи, че в процедурата е залегнала поддръжката на един брой AS 365N3+. Това е по същество цивилен вариант на наличните AS 565MB Panther, които се експлоатират от ВМС на България. През май 2018 г. МО се споразумя с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу вертолетостроителя, което се водеше заради неизпълнени ангажименти по офсетното споразумение. Част от договора от миналата година включва доставката на употребяван вертолет AS 356N3+, на мястото на катастрофиралия през юни 2017 г. борд 902.
По неофициална информация, употребяваният AS 356N3+ се очаква да пристигне в България в близките седмици.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

САЩ изстреляха междуконтинентална ракета

02.10.2019, 20:08

Въоръжените сили на Съединените американски щати днес в 1:13 Тихоокеанско време са провели изпитание с междуконтинентална балистична ракета, предаде NDTV.
Ракетата Minuteman III е била изстреляна от военна база в Калифорния, обявиха от Главното командване на Военновъздушните сили. Ракетата е поразила цел на Маршаловите острови в Тихия океан. - (видео)
Изстреляната ракета е прелетяла близо 6750 километра, преди да порази предварително подготвената цел. От американските сили посочиха, че изпитанието е показало гъвкавостта на ядрените сили да възпрат заплахите. САЩ посочиха също, че имат готовност да осигурят безопасността на своите съюзници.
САЩ харчат милиарди долари, за да разработят технологии, които биха им позволили да спрат изстреляна срещу тях балистична ракета. През последните години Северна Корея се превърна в заплаха за Вашингтон. Пхенян на няколко пъти заплаши, че ще нанесе удар по американска земя. Доналд Тръмп и Ким Чен Ун обаче изразиха готовност да постигнат мир на Корейския полуостров.

 

Странно: Първи полет на петия турски F-35A

02.10.2019, 19:45

На 1 октомври 2019 г. този изтребител F-35A (с.н. 18-0005, з.н. AT-5) извършва първия си полет ... със знаците на турските ВВС.
Както е известно, през месец юли 2019 г. САЩ прекратява участието на Турция в програмата F-35A, след като Анкара закупи и получи първия дивизион руски ЗРК С-400.
Най-вероятно самолетът вече е бил напълно сглобен и е излетял за първи изпитателен полет, преди да бъде прехвърлен във военновъздушната база Люк.
На 25 септември 2019 г. четирите до сега доставени на турските ВВС изтребители F-35A са забелязани на стоянката на 63-та иае/56-то авиокрило в авиобаза Люк, щат Аризона. По неофициална информация с тях не са извършвани полети от месец юли, когато турските летци са принудени да напуснат САЩ.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Украйна купува от САЩ 150 противотанкови ракети на стойност 39 млн. долара

02.10.2019, 16:57

Украйна ще купи от САЩ 150 противотанкови ракети FGM-148 „Джавлин“. Сделката е на стойност 39 милиона долара, предадe Ройтерс.
Покупката, която е била одобрена от Конгреса, е отделна от американската военна помощ за Украйна в размер на близо 400 милиона долара, която е в центъра на разследването за импийчмънт на Доналд Тръмп, подето от Камарата на представителите на американския Конгрес.
Сделката е финансирана от украинското правителство, а не с американски средства. Тя беше финализирана през лятото, седмици преди телефонния разговор на Доналд Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски, който породи полемика след разкритията за него на американски разобличител. - Още за FGM-148

 

Променят План-2020, за да се формира Съвместно командване на специалните операции (СКСО)

02.10.2019, 16:34

Готов е проектът на постановление за изменение и допълнение на Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. Това ес налага от поправките в Закона за отбраната и Въоръжените сили от май т.г., които регламентират формирането на Съвместно командване на специалните операции (СКСО) в състава на Българската армия.
Формирането на структурата на СКСО и военни формирования на пряко подчинение на командира на СКСО ще се реализира на базата на съществуващата бригада „Специални сили”, се посочва в проекта. Предвижда се увеличаване на личния състав на СКСО, което е за сметка на общата численост от личен състав на Българската армия, определена в План за развитие на въоръжените сили до 2020 г.
В мотивите се посочва, че с формирането на СКСО ще се синхронизират архитектурата и системата за командване и управление на силите за специални операции на Р България с тази на страните членки на НАТО, като ще се даде и възможност за бързо адаптиране на командната верига към рязко променящата се военно-политическата обстановка при кризи, конфликти и непредвидени обстоятелства.
Освен План – 2020, промени настъпват в Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия и на  Постановление № 175 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на първостепенния и второстепенните разпоредители с бюджет в Министерството на отбраната.
Според предложените промени в класификатора командирът на СКСО е на едно длъжностно ниво с директора на Щаба на отбраната, началника на Военна академия „Г. С. Раковски” и съветника на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност. Това предполага, че командирът на СКСО ще бъде със звание „генерал-майор”.
Съвместното командване на специалните операции (СКСО) ще осъществява непосредственото планиране, провеждане на подготовката и постигане на необходимите оперативни способности за изпълнение пълния спектър от специални операции по суша, въздух и вода, осъществява планирането, командването и управлението на пряко подчинените му сили за специални операции, придавани и поддържащи формирования при провеждане на специални операции на или извън територията на страната.
По мисия „Отбрана” Съвместно командване на специалните операции с подчинените и придадени формирования ще изпълнява пълния спектър от специални операции, чрез провеждане на самостоятелни специални операции или участие в съвместни операции. По мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност” Съвместно командване на специалните операции с подчинените и придадени формирования ще изпълнява пълния спектър от специални операции в състава на многонационални съвместни сили за специални операции или чрез участие в национални контингенти за международни операции в отговор на кризи извън територията на страната за гарантиране на мира и сигурността.
По мисия „Принос към националната сигурност в мирно време” Съвместно командване на специалните операции с подчинените формирования ще изпълняват пълния спектър от специални операции, самостоятелно в съвместни операции или съвместно с органите на държавната и местна власт, както следва: провеждане на специални операции в противодействие на тероризма и преодоляване на последствията от тероризъм; операции по ранно предупреждение за потенциални рискове и заплахи; операции по оказване на хуманитарна помощ; спасителни и евакуационни дейности; участие в операции по подпомагане на МВР за охрана на държавната граница чрез предотвратяване нелегалното навлизане на мигранти на територията на страната; операции по оказване помощ за реагиране при бедствия и кризи от невоенен характер. СКСО ще осъществява подбора и подготовката на пряко подчинения личен състав на формированията, сертифицирането на националните формирования за специални операции и щабните елементи към силите за отговор на НАТО, разработва концептуални и доктринални документи, планира, координира, осигурява взаимодействието и централизираното повеждане, командване и управление на пълния спектър от специални операции, по суша, въздух и вода, самостоятелно, в състава на съвместни сили на територията на страната или извън нея, така и във взаимодействие с други органи от държавната власт.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Представиха бойната машина Patria 6x6

02.10.2019, 16:22

В периода от 28.09 до 3.10.2019 г. скандинавската фирма Patria, предоставяща услуги и решения в сферата на отбраната, сигурността и авиацията и поддръжка през целия жизнен цикъл, представи за пръв път в България бойната машина Patria 6x6 по време на Международната конференция „Бронирани машини - Източна Европа“, която се проведе в София. Изложената машина Patria 6х6 пред столичния хотел „Маринела“ предизвика силен интерес сред експертите, посетителите и официалните лица, съобщават от организаторите на представянето.
Patria 6x6 е последно поколение колесна бойна машина, съвместима със стандартите на НАТО и пригодена към индивидуалните нужди на отделните клиенти.
Бойната машина Patria 6x6 е с усилена структура на шасито, като запазва компонентите на предшественика си - бронираната модулна машина Patria AMV. Бойната машина Patria 6x6 може много лесно и рентабилно да се адаптира към различните нужди на пехотата: бойна машина за пехотата, бронетранспортьор, машина за командния щаб, линейка, спасителна и аварийно-възстановителна машина, ремонтно-евакуационна машина, и др.
Бойната машина Patria 6х6 може да побере тричленен екипаж и до десет войника. Екипажът е разположен в предната част на корпуса, докато седалките, предназначени за войниците, са разположени в напълно изолираното отделение в задната част на машината.
Patria 6x6 осигурява висока степен на защита на войниците. Модулната балистична система за защита на машината осигурява стандартна балистична защита на пътниците ниво 2 според STANAG. Възможно е бойната машина да бъде интегрирана с комплект за защита, отговарящ на ниво 4 според STANAG за защита срещу стрелба от картечница. Също така, бронираното шаси на бойната машина предлага защита срещу мини и самоделни взривни устройства с до 10 кг динамит.
Продуктите от семейството на Patria AMV комбинират висок капацитет на полезен товар с най-новите технологии. Тези характеристики позволяват едновременната интеграция на високо ниво на защита и системи за тежко въоръжение, без да се компрометира изключителната мобилност на машината. Вариантът амфибия на бойната модулна машина Patria AMV беше демонстрирана за първи път в България в реални условия на язовир „Копринка“ миналата година.
Избирайки Patria, българската отбранителна промишленост ще получи най-високо ниво на трансфер на технологии и най-голяма степен на независимост от външни доставчици. Този подход ще донесе значителни директни инвестиции за модернизирането и развитието на българската производствена инфраструктура.
Трансферът на технологии допринася за засилване на способностите на местните предприятия, отваря нова възможности за износ, като по този начин прави сделката по-рентабилна.
„Убедени сме, че нашите машини и офертата ни гарантират най-високото ниво на способности на българската пехота и българската отбранителна промишленост. Това е най-добрият избор за България; едно решение, което е проверено в реални бойни условия, представляващо оптималната комбинация от способности, качество и цена“, каза Яне Райколайнен, вицепрезидент на Patria Land busness unit, се посочва в съобщението.
Източник: http://otbrana.com/

 

ЗРК С-500 е изпитан в Сирия

02.10.2019, 13:50

Преди известно време бе съобщено за извършени изпитания на перспективния ЗРК С-500. По време на изпитанията са констатирани няколко технически проблема, които впоследствие са отстранени. Тогава от завода-производител не бе съобщено къде конкретно са проведени изпитанията.
Сега става известно, че част от изпитанията са проведени в Сирия, което е потвърдено от източници от ВПК. Тази новина предизвика бурна реакция. В частност се отбелязва, че Русия продължава да използва територията на Сирия „като площадка за изпитания на свои въоръжения“. Там руските ВС вече са изпитали крилатите ракети «Калибр», изтребители пето поколение Су-57, а сега и ЗРК С-500 «Прометей».
Трябва да се отбележи важността именно на „сирийските“ изпитания на С-500. Тя (важността) се състои не само в проверка на комплекса в особени климатични условия. В случая е имало възможността да се изпита комплекса в направление откриване на „малко забележими“ цели –американските „стелт“ изтребители F-22 и израелските F-35, което е особено ценно както за конструкторите, така и за военните. - Още за С-500
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

**********************

По-късно руското министерство на отбраната отрече информацията за провеждане на изпитания на противоракетната система С-500 в Сирия, за които по-рано съобщиха някои СМИ.
"Системата С-500 е предназначена за борба с балистични и аеродинамични цели на големи разстояния. Няма никаква нужда от тестове и особено от използването на С -500 в Сирийската арабска република", коментираха от военното ведомство публикациите.
Според МО за тестване на тези системи в трудни климатични условия може да се използват полигоните в Астраханска област, където условията за експлоатация на всяка система за ПВО не са по-леки, отколкото са тези в Сирия.

 

Днес празнува 61-ва механизирана бригада. Честито!

02.10.2019, 12:36

61-ва механизирана бригада е създадена на 02 октомври 1992 година със заповед № 00400 на министъра на отбраната на Република България. Тогава се формират управлението на бригадата и 1-ви механизиран батальон. Командир на бригадата е полковник Иван Кръстев, началник щаб – майор Димитър Митев.
На 19 ноември 1998 година, на празника на Сухопътните войски, на 61-ва механизирана бригада е присвоено наименованието Стрямска механизирана бригада, като наследник на бойните традиции на 28-ми Стремски полк, 21-ви Средногорски полк и 11-та танкова бригада.
Първото бойно знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада е връчено на полковник Йордан Йорданов, тогава командир на бригадата, от началника на ГЩ генерал Михо Михов на 27 април 1999 година. На 09 ноември 2001 година полковник Йордан Йорданов получава новото бойно знаме на бригадата, отново връчено му от генерал Михо Михов. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

От космодрума “Плесецк” изстреляха ракета “Тополь-М”

02.10.2019, 09:50
Успешен изпитателен пуск на междуконтиненталната балистична ракета "Тополь-М" беше извършен от държавния изпитателен космодрум "Плесецк" в Архангелска област на 30 септември. Тя успешно порази целта си на полуостров Камчатка. - (видео)
Според Министерството на отбраната на Руската федерация целта на пуска на стационарната ракета с твърдо гориво е била да се потвърдят нейните технически и полетни показатели.
Тази задача е изпълнена изцяло, съобщиха от военното ведомство.
Стартирането на МБР “Тополь-М” за пореден път потвърди техническата готовност на ракетните системи от този тип, които носят бойно дежурство в състава на Стратегическите ракетни сили. - Още за "Тополь-М"
 

Patria Land ще предостави технологии за местно производство на оръжия

02.10.2019, 09:01

Работим в България от много години и сме провели много срещи с представители на различни компании, които могат да осигурят местното производство на оръжейната система. Това каза Яне Райколайнен, вицепрезидент на Patria Land, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.
Patria Land е една от четирите компании, допуснати в битката за модернизация на българските Сухопътни войски. Целта е окомплектоване с бойна техника на високо военно-техническо ниво в съответствие със съвременните изисквания за бойна ефективност в страните членки на НАТО.
"Ние можем да предоставим ефективен трансфер на технологии на България. Така оръжейната система ще бъде произвеждана в България от български компании с български служители. Имаме подобен опит в четири страни, посочи Райколайнен. "От наша гледна точка е естествен процес, че технологиите ще бъдат предоставени на българската армия под контрола на държавата", посочи още той.
Вицепрезидентът на Patria Land акцентира върху качествата на системите – достъпни за употреба, поддръжка и закупуване. “Оръжейната система е много е надеждна, което води до ниски оперативни разходи по време на нейния живот”, коментира той.
Яне Райколайнен обяви, че Patria Land ще предостави технологичния трансфер и ще осигури местно производство.
“Оръжията, машините, оборудването за учения ще бъдат предоставени на български компании, съобщи вицепрезидентът на компанията. "Уверени сме, че ще изпълним всички изисквани за местно производство. Това са прекрасни бизнес възможности за българската промишленост. Много добре разбираме, че армията и военните имат оперативни концепции. Готови сме да предоставим това, което се изисква от нас. В също време знаем, че има определен бюджет от правителството и ще се съобразим с него", допълни той. - (видео)
Източник: https://www.investor.bg/

 

 

Честит празник на всички от ЗРВ !!!

01.10.2019, 23:24

Още ЗРВ на България

 

Аржентина купува четири P-3C Orion

01.10.2019, 22:28

Аржентина е купила четири морски патрулни самолета Lockheed P-3C Orion, които ще заменят по-старите модификации P-3B.
За това съобщава аржентинският министър на отбраната по време на конференцията "Intereses Argentinos en el Atlántico Sudoccidental" (Аржентинските интереси в Юго-западния Атлантик“. Сделката е извършена на междуправителствено ниво между Буенос Айрес и Вашингтон.
„Новите“ самолети ще заменят сега намиращите се на въоръжение шест P-3B Orion, които са придобити в периода 1997-1999 и нито един от тях не е в летателна годност.
Тъй като ремонтът им е изключително скъп, е взето решение да бъда заменени с по-новата модификация Р-3С, които неотдавна бяха извадени от въоръжение от ВМС на САЩ.
Източник: http://www.pan.bg, Н.Димов

 

Отряд руски бойни кораби извърши арктически поход до базата в Североморск

01.10.2019, 21:48

Отряд бойни и помощни кораби на Северния флот пристигна в неделя в базата в Североморск след почти два месеца плаване в Северния ледовит океан, съобщиха от пресслужбата на Северния флот на ВМС на РФ.
“Походът на далечни разстояния беше следващата стъпка по пътя към развитието на руска Арктика и добро изпитание за способността на съвместното стратегическо командване на Северния флот да гарантира нашата сигурност”, гласи съобщението на вицеадмирал Александър Моисеев, командващ на Северния флот.
От 5 август големият кораб за борба с подводниците “Вицеадмирал Кулаков” 626 проект 1155, големите десантни кораби “Александър Отраковски” 031 и “Кондопога” 027 проект 775, спасителният влекач “Памир” проект 1452 и танкерът “Сергей Осипов” проект 1559-В изминаха повече от 5600 мили. В опасните ледени райони отрядът кораби се придружи от атомния ледоразбивач “Вайгач” на държавната корпорация “Росатом”.
По време на кампанията отрядът проведе повече от 10 мащабни учения на сушата и в морето. Съдовете преминаха Северния морски път, посещавайки арктическите архипелази Нова Земя, Северна Земя и Франц-Йосифова земя, както и полуостров Таймир.
Силите на отряда отработиха взаимодействие по осигуряване на сигурността с граничарите - проведени са повече от 2000 корабни учения.
„Един от ключовите етапи на кампанията беше преминаването на бойните кораби на Северния флот по Енисей, провеждането на междувидови учения в Таймир, десанта на остров “Болшевик”, инспекцията на островите Виза и Уединение в Карско море”, гласи съобщението.
Източник: https://pogled.info/

 

Москва и Дамаск настояха САЩ да напуснат окупираната територия в Сирия

01.10.2019, 21:00

Москва и Дамаск настояха САЩ да напуснат окупираната от тях територия в арабската република – при това незабавно. Това се посочва в съвместно изявление на координационния щаб на Русия и Сирия, цитирано от вестник „Российская газета“.
Документът отбелязва неспособността на американските сили да гарантират изпълняването на ангажиментите по оперативния план на ООН, поети в зоната Ал Танф. Според представители на външните министерства на двете държави ситуацията в района близка до хуманитарна катастрофа.
Представителите на Координационния щаб също така се обръщат към съответните звена на ООН с искане да дадат правна оценка на действията в контролираната от американските военни зона. Военнослужещи на Вашингтон контролират Рукбан, който се намира в 55-километрова зона около американската военна база в района на Ал Танф на границата на Сирия с Йордания.
Министърът на външните работи на Сирия Валед Муалем поиска от трибуната на ООН незабавното изтегляне на американските и турските войски от страната и заяви, че неговото правителство си запазва правото да защитава територията й по всякакъв начин, ако те останат. „САЩ и Турция поддържат незаконно военно присъствие в Северна Сирия. Всички чуждестранни сили, действащи на нашите територии без наше разрешение, са окупатори и трябва незабавно да се изтеглят от тях. Ако откажат, имаме право да предприемем всички мерки за противодействие, разрешени от международното право", припомня изданието думите на първия дипломат на Дамаск.
В Сирия има около 1000 американски войници, разположени като част от мисия за борба с терористичната групировка „Ислямска държава“. САЩ също подкрепят кюрдските групировки в Североизточна Сирия, които се противопоставят на правителството в Дамаск и се борят срещу сунитските екстремистки организации.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че иска да върне американските войници у дома, но Пентагонът се застъпват за „поетапен подход" в процеса.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Белоруският БЛА "Буревестник"

01.10.2019, 20:00

Трябва да се отбележи, че през последните години Беларус се превръща във все по-забележим "играч" на пазара на безпилотните летателни апарати, както за военни, така и за граждански нужди. Още по време на военно-техническия форум „Армия-2016” беларуските дронове предизвикаха фурор.
Особен интерес предизвиква и днес тежкият БЛА "Буревестник", с тегло до 250 kg и полезен товар от 70-80 kg. Този летателен апарат е изработен по схемата twin-boom с тласкащо витло. Максималната му скорост е 250 km/h, крейсерската - 80-120 km/h, а диапазонът на работната му височина е от 200 до 5000 m. Във въздуха "Буревестник" може да бъде до 10 h, като през това време покрива до 1000 km. Гарантираният обхват на предаване на информация е 290 km, което е най-важната характеристика на всеки съвременен БЛА. Събирането на данни става практически в реално време, почти без забавяне.
Това безпилотно средство е в състояние да носи стабилизирана платформа, върху която може да се поставят видеокамера, топловизор, лазерен далекомер или други сензори. Първоначално тази машина е разработена за нуждите на беларуското Министерство на извънредните ситуации, но след началото на летателните изпитания става ясно, че нейните характеристики ще бъдат по-подходящи за военните. - (видео)
Източник: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на кампанията „Бъди войник“ в Габрово

01.10.2019, 19:50

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на събитията от националната информационна кампания „Бъди войник“ в Габрово утре, 2 октомври. Проявите ще бъдат наблюдавани и от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев,началника на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, командира на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев.
От 16.00 ч. на площад „Възраждане“ в Габрово ще започне информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея ще бъдат представени Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, служба „Военна полиция“, Националната гвардейска част, Централно военно окръжие. На място присъстващите ще могат да се запознаят с възможностите, условията и сроковете за кандидатстване и постъпване на служба в Българската армия. В информационната борса ще участват и представители на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“, които ще разясняват условията за прием във висшето училище.
На същото място посетителите ще могат да видят и образци на военна техника, въоръжение и екипировка от състава на 61-ва механизирана бригада. Военнослужещи от Специалните сили ще демонстрират действия по обезвреждане на терористи и извличане на заложник, както и военни ръкопашни техники. Представителна рота от НВУ ще покаже хватки с оръжие.
В кампанията ще се включат и представители на национално дружество „Традиция“, които ще подредят старинни военни експонати.
От 18,30 ч. в Дома на културата „Емануил Манолов“ ще започне концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, представителния духов оркестър на Сухопътните войски и местни творчески колективи. Входът е свободен.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Провежда се тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”

01.10.2019, 19:41

В периода от 29 септември до 4 октомври 2019 г. българските Военновъздушни сили ще вземат участие в тренировка на сили и средства за ПВО за работа в условия на радиоелектронни смущения „Ramstein Guard BGR 2019”. Това съобщиха от ВВС.
Тренировката е под ръководството на Центъра за въздушни операции – Торехон, поддържани от Центъра на НАТО за радиоелектронна война и се провежда на територията и във въздушното пространство на Република България.
Контролът за действията на участващите сили и средства се осъществява от Военновъздушното командване на НАТО в Рамщайн. Тренировката се провежда в изпълнение на „Интегрираната програма на силите на НАТО за електронна борба” и България взема участие в нея ежегодно от 2009 г. насам.
По време на тренировката на наше военно летище ще се базира и самолет смутител DA-20 Falcon. Транспортната авиационна група – Враждебна е домакин и оказва логистична поддръжка на самолет за радиоелектронна борба DA-20. В рамките на учението той ще изпълнява полети от летище София.
Общ ръководител на участващите в тренировката сили и средства е полковник Пейо Дончев от отдел “Подготовка” в Командването на Военновъздушните сили.
Основна и обща цел на тренировката е да се повиши нивото на подготовка и устойчивостта на състава при действия в условия на радиоелектронни смущения. Изпълнението на съвместни задачи от формированията за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътни войски допринася за повишаване на ефективността в процеса на подготовка и усъвършенстване на координацията между видовете Въоръжени сили.
Конкретни цели са: повишаване на подготовката на летателния състав, носещ дежурство по мисия Аirpolicing; повишаване на подготовката на структурите от ВВС и СВ за работа в условия на радиоелектронни смущения; повишаване на взаимодействие с Центъра за въздушни операции – Торехон.
За първа година в тренировката участие ще вземат екипажи от авиобаза Безмер със самолет Су-25, които ще изпълнят съвместни задачи с екипажа на самолета смутител DA-20 Falcon и ще симулират полети за преодоляване и унищожаване на земно базираните средства за ПВО, участващи в тренировката. Изпълнението на тези задачи предполага прилагането на комплекс от действия и процедури от разчетите на земята, усложнява изпълнението на поставените задачи и повишава експертизата на състава от ВВС при планиране на подготовката с използване на възможностите и оборудването на Центъра на НАТО за радиоелектронна война.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

ВВС на САЩ тренират бързо пребазиране в България

01.10.2019, 19:37

ВВС на Съединените щати са тренирали бързо пребазиране в българската авиобаза Граф Игнатиево през миналата седмица. Това съобщават от ВВС на САЩ.
Тренировката, наречена Rapid Buzzard, е била осъществена от изтребители F-16C/D от състава на 31-во изтребително крило, базирано в Авиано, Италия. Тя е била реализирана между 24 и 27 септември 2019 г.
Основна задача в рамките на тренировката е била отработване на дозареждане с горива при работещ двигател на изтребителя (т. нар. „hot pit refueling”). В нейните рамки е участвал 435-та ескадрила за наземна поддръжка и три военно-транспортни самолети C-130J от състава на 86-то транспортно крило, базирано в Рамщайн, Германия.
Тренировката е включвала източване на гориво от транспортните самолети C-130, пълненето му в камиони-цистерни R-11 и зарядка на F-16 с работещи двигатели.
ВВС на САЩ съобщават още, че в рамките на тренировката са били отработени и операции „въздух - въздух” с българските МиГ-29, както и операции „въздух – земя” с части на ЗРВ.
Българското МО съобщи пестеливо за въпросната тренировка през миналата седмица, като отбеляза само, че между 24 и 27 септември „в небето над Тракия ще се проведат интензивни дневни и нощни полети. Български и американски екипажи ще извършват бойно маневриране, въздушен бой с изтребители и тактически прехвати.”
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

В Черно море започнаха изпитания на нов кораб с ракети "Калибър"

01.10.2019, 16:27

Малкият ракетен кораб "Ингушетия" по проект 21631 "Буян-М" започна заводски изпитания в Черно море. Това съобщи говорителят на Черноморския флот Алексей Рульов, цитиран от "Российская газета".
"Екипажът на новия малък ракетен кораб "Ингушетия" излезе от Новороссийск и пристъпи към провеждане на заводски ходови изпитания. Това е първото излизане на кораба на самостоятелно плаване", разказа Рульов.
На екипажа му предстои да провери всички системи и механизми на новия кораб: енергийните установки, рулевото устройство, средствата за комуникация, навигацията и останалото оборудване и въоръжение. Освен това моряците ще оценят и мореходните качества на кораба в различни режими.
Заедно с екипажа в изпитанията участват и представители на завода-производител.
МРК "Ингушетия" е осмият кораб от модернизираната версия на "Буян-М", която се изгражда в Зеленодолския завод "Горки". По-рано в Черноморския флот постъпиха още два кораба от тази серия – "Вышний Волочёк" и "Орехово-Зуево". МРК е носител на ракетен комплекс с голям обсег "Калибр-НК". Предназначен е за охрана и защита на икономическите зони на държавата. - Още за проект 21631
Източник: https://bg.rbth.com/

 

AH-6i за Тайланд

01.10.2019, 14:42

Тайланд може да закупи вертолети AH-6i чрез процедурата FMS. Държавният департамент на САЩ даде съгласието си за продажба леките щурмови и разузнавателни хеликоптери AH-6i.
Тази FMS (foreign military sale, чуждестранна военна продажба), която все още чака одобрение от Конгреса, включва осем вертолета, 50 ракети Hellfire и свързаното с тях оборудване и услуги. В момента се оценява на 400 милиона US$.
Хеликоптерите AH-6i ще помогнат на Кралската тайландска армия (Royal Thai Army) да подсили способностите си за атака и за удари "въздух-земя". Те ще бъдат използвани за провеждането на вътрешни мисии за сигурност и операции за поддръжка на специалните сили, пехотата и бреговата охрана. Придобиването на тези хеликоптери също така е част от усилията за модернизация. Така AH-6i ще заменят седемте AH-1F Cobra в момента в експлоатация.
Източник: http://www.pan.bg/

 

Южна Корея показа купените от САЩ изтребители F-35

01.10.2019, 12:24

Южна Корея показа за пръв път новозакупените американски изтребители "стелт" F-35 на церемония по повод Деня на въоръжените сили, предаде Асошиейтед прес. Демонстрацията на новото въоръжение вероятно ще разгневи Северна Корея, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.
По силата на най-голямата сключвана от Сеул сделка за доставка на бойна техника, до 2021 г. страната ще закупи 40 изтребителя F-35 от корпорацията "Локхийд Мартин". Първите самолети пристигнаха в Южна Корея тази година, предизвиквайки рязка реакция от Пхенян, който ги окачестви като сериозна провокация, нарушаваща споразуменията за намаляване на военното напрежение между двете Кореи.
Южнокорейският президент Мун Дже Ин инспектира военни самолети, включително F-35, ракетни и артилерийски системи, които бяха демонстрирани в началото на церемонията във военновъздушна база в югоизточната част на страната. Той и други високопоставени лица наблюдаваха три от новите изтребители, летящи в стегната формация.
В предавана по телевизията реч по време на церемонията президентът Мун заяви, че се чувства "уверен в мощта на нашите въоръжени сили, снабдени с нова техника като F-35А, която показваме за пръв път". Южнокорейците също ще бъдат много горди с военните възможности на страната, добави президентът.
Мун е либерал, който подкрепя стъпки за помирение със Северна Корея и насърчава активни дипломатически контакти между Пхенян и Вашингтон по въпроса за севернокорейската ядрена програма. По време на третата му среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Пхенян двете Кореи сключиха серия от споразумения, целящи намаляване на напрежението, включително спиране на ученията с бойни стрелби по границата и премахването на охранителни постове по границата.
Мнозина южнокорейски консерватори заявиха, че споразуменията са навредили на националната сигурност, защото севернокорейската ядрена заплаха не е изчезнала. На днешната церемония Мун заяви, че силната национална сигурност ще помогне за диалога и сътрудничеството със Севера и усилията за постигане на траен мир на Корейския полуостров.
Днешната обстановка в областта на сигурността е трудно предсказуема и изисква сила и иновативност, заяви президентът, цитиран от Ройтерс. "Както показа неотдавнашното нападение с дронове в Близкия изток, предизвикателствата, пред които ще се изправим, ще са напълно различни от тези в миналото", подчерта той в обръщение към армията. "Войната на бъдещето ще бъде борба на науката и интелекта срещу всички елементи, които заплашват безопасността и просперитета на нашия народ", добави Мун.
Южнокорейски самолети патрулираха и над спорни острови, към които предявяват териториални претенции Сеул и Токио. Южнокорейците ги наричат Докдо, а японците Такешима.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Военен парад в чест на 70-тата годишнина от създаването на КНР

01.10.2019, 08:55.

Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) за първи път показа редица нови въоръжения на парада по случай 70-тата годишнина от образуването на Китайската народна република (КНР), съобщи кореспондент на ТАСС от трибуната на площад Тянанмън.
Ракетно въоръжение
Една от най-очакваните премиери стана новата междуконтинентална балистична ракета (МБР) DF-41 (Дънфен-41, или CSS X-10 по класификацията на НАТО). По-рано тя никога не е участвала в тържествени паради.
МБР е оборудвана с разделяща се бойна глава, която включва от 10 до 12 ядрени блока с индивидуално насочване. Според различни оценки, максималният обсег на полета на DF-41 е около 14 хиляди километра, което я прави една от най-далекобойните балистични ракети в света.
Още една важна новост на парада стана демонстрацията на балистичната ракета със среден обсег DF-17, която се използва за извеждане на зададената височина на хиперзвуковия глайдер DF-ZF (по-рано е използвано обозначението WU-14). Предполагаемо, обсегът на действие на апарата е 12 хиляди километра.
Следващата премиера беше на свръхзвуковата стратегическа крилата ракета CJ-100. Както писаха по-рано китайските медии, тя може да се използва за унищожаването на добере укрепени цели и подземни бункери.
В същото време източник на хонконгското издание South China Morning Post съобщи, че CJ-100 вече е на въоръжение в НОАК и е предназначена за унищожаване на големи морски цели. Обсегът на действие на ракетата е около 2-3 хиляди км.
Безпилотни апарати
Още един ярък момент от наземната част на парада бе демонстрацията на най-новия ударен дрон GJ-11. Той е създаден с използване на стелт технология и освен непосредствено унищожение на цели, той може да се използва за изпълнение на далечно разузнаване и прихващане.
Известно е, че дронът се разработва от 2009 година, а първият му полет е през 2013 година, но по-голямата част от тактико-техническите му характеристики остават неизвестни.
Друга новост беше свръхзвуковият разузнавателен безпилотен летателен апарат WZ-8. Предполага се, че по време на неговото разработване са били използвани технологиите на няколко подобни американски височинни разузнавателни летателни апарата Lockheed D-21, паднали в средата на XX век в Китай.
Също така бе представен и безпилотен подводен апарат HSU001. Той е предназначен за далечно подводно разузнаване и събиране на информация.
Бомбардировачи
Наблюдателите отбелязаха появата във въздушната част на парада на нова модификация на стратегическия бомбардировач H-6N (последната модификация на основата на съветския Ту-16). Една от отличителните особености на бомбардировача е наличието на щанга за зареждане с гориво във въздуха, което значително ще увеличи радиуса на действие на самолета. Той е разработен като носител на стратегическата крилата ракета DF-10A, чийто обсег е около 2 хиляди километра.
В днешния парад участваха 15 хиляди военнослужещи, както и 160 бойни самолета и 580 единици военна техника. Това е най-големият парад в историята на Китай. -
видео

 

Израел съветва Саудитска арабия да използва руски ракетни системи „Панцир“

01.10.2019, 08:39

Бившия директор на държавната организация за противоракетна отбрана на Израел Узи Рубин заяви на Саудиска Арабия от страниците на Defence News: „Нямате нужда от нищо необичайно“, пише Рубин, „руската система SA-22„ Pancir-C1“, която разполага с 30-милиметрови оръдия, ракети и инфрачервени търсачи, е напълно подходяща“ за защита от нападенията с нисколетящи обекти, пише руският вестник “Независимая газета“.
Според бившия директор на държавната организация за противоракетна отбрана на Израел Узи Рубин, написал материал, който той сподели на страниците на Defense News, комплексите „Пейтриът“ са ефективни само срещу цели над хоризонта. Радарите игнорират ниско летящи обекти. Второ, голямата територия на Саудитска Арабия допринася за успешното нападение с ракети и дронове, което значително усложнява защитата на нейното въздушно пространство
Бригаден генерал Яхя Сари, който представлява хуситските въстанически милиции от движението „Ансар Аллах“, заяви, че те са успели да спечелят най-голямата победа над саудитската коалиция в граничната провинция Найран в последно време. Междувременно саудитите, според контролирания от хуситите информационен портал Al-Masira Media Network, не са се отказали от бомбардировките над определени райони на страната, включително гъсто населени градове.
Според хуситите по време на мащабна офанзивна операция, наречена "Победа от Аллах", продължила няколко месеца, три саудитски бригади са напълно унищожени, пленени са стотици превозни средства и бронирани машини, заловени са няколко хиляди войници и офицери на врага, включително опълченци, лоялни към президента в изгнание Абд Рабо Хади. Стотици други са ранени или убити.
Трудно е да се каже дали загубите на саудитската коалиция наистина са толкова впечатляващи. Обикновено страните са склонни да преувеличават своите военни успехи и да омаловажават собствените си неуспехи. Според водещия Виктор Надеин-Раевски, най-вероятно хуситите са завишили значително оценката на своите резултати.
В същото време войските на саудитската коалиция продължават да нанасят ракетно-артилерийски и въздушни удари по позиции на бунтовниците и редица селища под техен контрол, по-специално в Сана и на север от пристанищния град Ходейда. Това съобщи телевизионният канал Al masira, опровергавайки информационната агенция Bloomberg преди време, че Рияд уж е започнал нападение срещу хуситите, които обещаха да спрат обстрела на Саудитска Арабия с дронове и ракети, ако Саудитска Арабия е готова на подобни стъпки.
Хуситите наистина обявиха преди около седмица, че са готови да се откажат от обстрела на Кралството, след като поеха отговорност за нападението върху най-големите саудитски рафинерии за нефт в Абкайк и Хуреис. Рияд пренебрегна тези предложения и почти веднага започна поредица от ответни атаки. На теория беше трудно да се очаква друга реакция от престолонаследника Мохамед бин Салман.
Източник: http://focus-militarynews.net/

 

Новата германска БМП Lynx може да се превърне в американски безпилотен танк

01.10.2019, 08:25

Компаниите Raytheon и Rheinmetall се обединиха, за да участват в конкурса Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV). Според изданието Warspot, като се позовава на портала armyrecognition.com, компаниите възнамеряват да предложат подобрена версия на БМП Lynx KF41. В американската версия машината ще получи ПТРК TOW, система за активна защита, мерници от трето поколение, система за боеприпасите Coyote и комплексна киберзащита.
Според описанието на програмата OMFV, перспективната бойна машина ще действа на бойното поле заедно с пехотата и е предназначена за близък бой. Основните задачи на машината са маневриране и поразяване на целите с комбинирано оръжие. В този случай бойната машина ще може да бъде управлявана от екипажа или дистанционно.
Lynx е нова БМП с най-новите системи за защита и въоръжение. Германският отбранителен концерн Rheinmetall за първи път я показа на френското изложение Eurosatory 2016. Според описанието Lynx е експортна версия на БМП Puma, която Rheinmetall разработи за Бундесвера заедно с компанията Krauss-Maffei Wegmann.

БМП Lynx е разработена в две основни версии - KF31 и KF41 (KF - Kettenfahrzeug, верижна машина; цифрата показва масата на машината празна в тонове).
Моделът KF31 е дълъг 7,73 m, ширината му е 3,6 m и височината - 3,3 m. Побира трима членове на екипажа и шест десантчици. Общото бойно тегло е 38 t. Моделът KF41 има удължен корпус и побира осем десантчици.
Информация: http://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Днес руските пехотинци имат празник

01.10.2019, 00:30

Първата редовна армия на Русия е създадена на този ден през 1550 г.
Това е професионален празник на военнослужещите от Сухопътните войски, който се чества ежегодно на 1 октомври. На тази дата се отбелязва денят, в който цар Иван Грозни издава специален документ за създаването на редовна армия – в далечната 1550 г.
Денят на Сухопътните войски се отбелязва съгласно Указ на Президента на РФ от 31 май 2006 година. Този професионален празник се чества от всички родове и специални войски от състава на СВ, включително пехотинци, танкови войски, артилерия и др. - (видео)
Сухопътните сили са най-многочислените в руската армия. - Още за СВ на Русия

 

Откриха на новата учебна година във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

01.10.2019, 00:20

С тържествена церемония на 30 септември 2019 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бе поставено началото на новата академична 2019/2020 година. Официални гости на церемонията бяха: заместник-министърът на отбраната – генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, народни представители от 44-ото народно събрание, представители на Община Варна, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на ВМС; к-н III ранг Остин Гълет – помощник-военноморски аташе на САЩ в България; к-н I ранг Антонио Скуео – представител на италианските ВМС; посланикът на Казахстан в България – Н. Пр. Иван Иванов, полк. проф. д-р Ивайло Въжаров, д.м., началник на МБАЛ – Варна, към ВМА, капитан Петър Тухчиев – председателят на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище, както и над 450 курсанти, студенти, преподаватели, възпитаници и приятели на Училището.
Церемонията започна с посрещане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и приветствено слово от началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. В своето обръщение към младежите той каза: „Поздравявам Ви за интелигентния избор да се обучавате в най-престижното техническо висше училище на България. Тук Вие ще получите качествено и адекватно образование, отговарящо на всички международни изисквания и стандарти.“
Приветствие отправи и заместник-министърът на отбраната, в което обърна внимание на това, че Висшето военноморско училище разполага с една от най-съвременните учебно-материални бази в страната – множество тренажори, симулатори, обновени лекционни зали. Не пропусна да спомене и това, че дипломите от Морско училище са конвертируеми на световния пазар, непрекъснато се подписват двустранни сътрудничества между академии и университети в полза на обучаемите на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
От името на курсантите и чуждестранните студенти поздравление отправиха курсант мичман Георги Стамов и студент Филипос Никитакис.
След края на церемонията началникът на Училището и заместник-министърът на отбраната откриха реновираните кабинети в катедра „Кораборемонт“  към Факултет „Инженерен“, както и два нови мостика към навигационния тренажор в катедра „Корабоводене“ към Факултет „Навигационен“, съобщават от ВВМУ. - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

Ракетчиците от 13 дивизион празнуват!

01.10.2019, 00:15

Още ракетни войски

 

 
 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}