Военна информация

Архив - от 1 до 15 октомври
 

 
Западът носи вина за кризата в Украйна
15.10.2014, 22:15

На Запад преобладава мнението, че кризата в Украйна е предизвикана изключително от руската агресия. По тази логика руският президент Владимир Путин прибягнал до анексията на Крим заради осъществяването на заветната си мечта да възроди Руската империя, а впоследствие може да се опита да установи контрол над цяла Украйна и другите страни от Източна Европа.

Но това е погрешна гледна точка: по-голямата част от вината за кризата трябва да поемат САЩ и европейските им съюзници.

Главната причина за сполетялата ни беда е разширяването на НАТО, което се превърна в крайъгълен камък на по-мащабна стратегия за извеждането на Украйна от руската орбита и нейната интеграция със западния свят. Други важни елементи от тази стратегия бяха разширяването на ЕС на Изток и западната подкрепа за продемократичното движение на Украйна, като се започне с "оранжевата революция" от 2004 г. .............Прочети още

 
Леон Панета: През 2010 година САЩ можеха да използват ядрено оръжие срещу Северна Корея
15.10.2014, 22:00

Леон ПанетаПрез 2010 година САЩ са можели да използват ядрено оръжие срещу Северна Корея в случай на нахлуване в Южна Корея. Това казва бившият министър на отбраната на САЩ Леон Панета в мемоарите си, предаде РИА Новости.

В книгата си Панета припомня за брифинга на командващия американските сили в Южна Корея, генерал Уолтър Шарп, през 2010 година в Сеул.

„Ако Северна Корея беше пресякла границата, нашите военни планове предвиждаха командващият американските сили на полуострова да поеме контрола над всички войски на САЩ и Южна Корея и да го защитава, използвайки, ако се наложи, дори ядрени оръжия”, пише в своите мемоари Панета.

Някои експерти коментират това твърдение като нереалистично, а други отбелязват, че Северна Корея отдавна е разбрала, че Сеул „се намира под ядрения чадър на САЩ”.

http://www.focus-news.net/

 
USS Mount Whitney е на посещение в Батуми
15.10.2014, 21:00

Флагманския кораб на 6-ти американски флот Mount Whitney (LCC 20) акостира днес в пристанище Батуми, където ще направи петдневна визита.

През това време са планирани срещи на екипажа с ръководството на автономната република Аджария и департамента на бреговата охрана на граничната полиция на МВР на Грузия. Планирани са съвместни антитерористични и противопожарни учения. Ще има и открит ден за посетители на американския кораб.

Освен USS Mount Whitney в акваторията на Черно море се намира още един американски кораб – есминецът USS Cole (DDG-67).

Очаква се на 17 октомври към тях да се присъедини френския разузнавателен кораб A-759 Dupuy de Lôme, който за последно беше в региона от 20.09 до 10.10.2014 г. Това ще бъде негово шесто поред посещение в Черно море за тази година.

 
„Непоколебима решимост" - операцията срещу ислямистите в Ирак и Сирия
15.10.2014, 20:18

генерал Мартин Демпси Американските военни са нарекли коалиционната операция срещу „Ислямска държава" в Ирак и Сирия „Непоколебима решимост" ("Inherent Resolve"), обяви шефът на Обединения армейски щаб на САЩ генерал Мартин Демпси пред СиЕнЕн.

Междувременно от Централното командване на САЩ съобщиха, че американски самолети са провели 18 въздушни удара по позиции на ислямистите до сирийския град Кобани във вторник и сряда. Военните добавиха, че последните атаки са били насочени към няколко позиции на „Ислямска държава" и 16 сгради, окупирани от групировката.

Американски изтребители също са бомбардирали джихадистите в Ирак, провеждайки 5 авиоудара за последните 24 часа, отбелязват от командването. При една от атаките до язовира Хадита е унищожена бронирана машина на ислямистите, докато при останалите четири до Байджи са унищожени сграда и артилерия.

Централното командване уточни, че 21 въздушни атаки са били проведени в понеделник и вторник, пояснявайки, че има признаци, които сочат, че е било забавено настъплението на „Ислямска държава" към Кобани.

http://news.ibox.bg/

 
Възраст за пенсиониране на военни и полицаи с 3-5 години преходен период
15.10.2014, 20:06

През 2013 и 2014 г. Европейският съвет препоръча на България „да премахне постепенно възможностите за ранно пенсиониране“, както и други промени в сферата на социалното осигуряване, се посочва в съобщение на Пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. В отговор на тези препоръки Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система (КСООС) към министъра на труда и социалната политика е разработил различни варианти за реформа. В тях се търсят решения на множество въпроси, включително на една от основните критики на ЕС - за ефективната възраст за пенсиониране в България, която е най-ниската в Европа.

Тази възраст, според съобщението, е най-ниска за работещите в системата на министерствата на отбраната (МО), на вътрешните работи (МВР) и на правосъдието (МП). Уточнява се, че в момента единствено за служителите в тези специални ведомства няма изискване за минимална възраст за пенсиониране – работещите в МО, МВР и МП могат да се пенсионират, ако имат 27 г. осигурителен стаж, от които 18 в системата съответно на МО, МВР или МП.

В резултат на този, наречен от социалното министерство либерален режим по последни данни на Националния осигурителен институт (НОИ) средната възраст на пенсиониралите се от специалните ведомства е: 2010 г. - 50.6 г.; 2011 г. - 49.4 г.; 2012 г. - 49.7 г.; 2013 г. - 50.5 г. Повечето от тези хора са продължили да работят, след като са се пенсионирали. Според НОИ от пенсиониралите се на 50-годишна възраст служители в специални ведомства през 2010 г. в легалната икономика са продължили да работят и да се осигуряват 66%. През 2011 и през 2012 г. делът на новите пенсионери от МО, МВР и МП, които са взимали едновременно пенсия и заплата, е 61%.

Това не е единствената тревога на социалното министерство. Другата е, че според статистиката на НОИ бившите служители на специалните ведомства получават пенсия средно 25.9 години (за 2013 г.), като от 2010 г. насам тази продължителност непрекъснато се увеличава, т.е. трябва да се намери начин да получават по-кратко време пенсия.

Въз основа на анализа на тези данни в единия от разработените варианти КСООС предлага въвеждането на възраст за пенсиониране за служителите на специалните ведомства. Идеята е тази възраст да е различна за различните длъжности в МО, МВР и МП съобразно тяхната специфика.

Членовете на съвета не са обсъждали конкретни възрасти за отделните длъжности в МО, МВР и МП. Експертите са единодушни, че този въпрос тепърва трябва да бъде поставен на по-широка дискусия, в това число с ръководствата на специалните ведомства и синдикалните организации в тях, където има такива.

Все пак във ведомството и съвета са разбрали, че се създава напрежение сред хората в специалните ведомства. За да се избегне напрежение и масово напускане с цел пенсиониране, което би затруднило работата на МО, МВР и МП, се посочва в съобщението, консултативният съвет предлага въвеждането на преходен период от три до пет години, в който оставащите на работа в системата ще имат право да се пенсионират при досегашните условия - 27 години осигурителен стаж, от които 18 години в съответната система.

Другото уточнение, което е не по-малко важно: „Консултативният съвет никога и по никакъв повод не е обсъждал намаляване на броя на брутните работни заплати, получавани при пенсиониране на кадровите военнослужещи и работещите в МВР и МП. Към момента те са до 20 в зависимост от прослужените години в съответната система.“

Въвеждането на възраст било защита от произволни уволнения: „Освен че е отговор на препоръките на Европейския съвет, въвеждането на минимална възраст за пенсиониране в специалните ведомства ще предпазва служителите на МО, МВР и МП от произволни уволнения. За заетите в специалните ведомства със сигурност е по-добре да работят в държавна система, отколкото в частни охранителни фирми или пък да останат без работа.“

Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система не извършва реформи, а разработва предложения за реформи, които служебното правителство ще остави на следващия редовно избран кабинет. Той ще реши кои от тях да внесе за обсъждане и гласуване в парламента, се отбелязва още в съобщението.

Препоръките на Съвета на ЕС

   • ПРЕПОРЪКА НА СЪВЕТА на ЕС от 9 юли 2013 година относно Националната програма за реформи на България за 2013 г. и съдържаща становище на Съвета относно Конвергентната програма на България за периода 2012—2016 г.

„Да премахне постепенно възможностите за ранно пенсиониране, да въведе една и съща законово установена пенсионна възраст за мъжете и за жените и да прилага активни политики по заетостта, които да позволят на по-възрастните работещи да останат по-дълго на пазара на труда. Да въведе по-строги критерии и механизми за контрол при отпускането на пенсии за инвалидност, така че да се ограничат ефективно злоупотребите.“

   • ПРЕПОРЪКА НА СЪВЕТА на ЕС от 8 юли 2014 година относно Националната програма за реформи на България за 2014 г. и съдържаща становище на Съвета относно Конвергентната програма на България за 2014 г.

„Да приеме дългосрочна стратегия за пенсионната система, като продължи планираното годишно увеличение на законоустановената пенсионна възраст и установи механизъм за обвързване на законоустановената пенсионна възраст с очакваната продължителност на живота в дългосрочен план, като същевременно премахне постепенно възможностите за ранно пенсиониране и въведе еднаква законоустановена пенсионна възраст за мъжете и за жените.“

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
България прекратява участието си в ISAF, включва се в операцията „Решителна подкрепа”
15.10.2014, 16:18

Правителството прие решение за прекратяване участието на военнослужещи от въоръжените сили на България в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан, считано от 31 декември 2014 г., и за участие от 1 ноември т. г. с до 110 военнослужещи в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа", съобщиха от правителствената информационна служба.

„Решителна подкрепа” е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и национални сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията съответства на отговорностите на България като член на НАТО и е в пълно съответствие с приетата през 2011 г. Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на Република България в ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

http://www.focus-news.net/

 
Столична община ще продължава да се грижи за част от парка на Военна академия
15.10.2014, 15:42

Церемонията по подписване на споразумението бе в Царските зали на Военна академия.Началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ контраадмирал Митко Петев и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова подписаха днес споразумение за сътрудничество за предоставяне парковото пространство на академията за обществено ползване. Целта на споразумението е да бъде дадена възможност на гражданите и гостите на София да могат да използват уникалната паркова територия за отдих.

На практика става дума за подновяване на сключеното преди четири години споразумение. Тогава, каза г-жа Фандъкова, благодарение на добрата воля на министъра на отбраната генерал Аню Ангелов и ръководството на академията, бе отворена за първи път за посещение от софиянци част от прекрасния парк. Тогава и сега Столична община носи отговорността за поддръжката. Всяка година за това се планират в бюджета на общината около 40 хиляди лева. Ще продължим да го правим, защото наистина си струва, посочи Йорданка Фандъкова.

Контраадмирал Петев и г-жа Фандъкова са разговаряли и по отношение на обучението на кметската администрация за действие при екстремни ситуации. Във връзка с това бе и демонстрацията в Центъра за кризисни ситуации. През тази година се планира още едно обучение на районни кме0тове и на специалисти от екипа на столичния кмет. Такава подготовка в академията минават и екипите от доброволци и звеното за аварийно-спасителни дейности от 20 души, които дават денонощно дежурство. Едновременно с това Столична община развива център в Панчарево за подготовка на населението за действие в подобни условия.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Награди за най-добрите от ВВС
15.10.2014, 15:33

 

 

Фоторепортаж на екипът на авиационното списание „Клуб КРИЛЕ“

 
В София и Пловдив ще бъдат отбелязани Денят на военния парашутист
15.10.2014, 14:52

На 17 октомври в София и Пловдив военнослужещите от Сухопътните войски тържествено ще отбележат Деня на парашутиста от Българската армия - 18 октомври и 70 години от първия боен полет на парашутната дружина във Втората световна война, съобщава КСВ.

Ритуалът в памет на героите – парашутисти пред „Алеята на парашутиста“ в Централните софийски гробища ще започне в 10.00 часа и ще продължи с церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на героите-парашутисти на площад „Народно събрание“ в София в 12.30 часа.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев ще участва в отбелязването на Деня на парашутиста и празник на 68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив, който ще започне в 10.30 часа в района на бригадата на ул. „Радко Димитриев“№2. В програмата са предвидени среща на командването и личния състав от бригадата с ветерани-парашутисти (офицери, сержанти и войници), прочитане на заповеди за награждаване от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски и командира на 68-ма бригада „Специални сили“.

Пред параклиса „Свети Йоан Рилски Чудотворец“ ще бъде отдадена почит пред паметната плоча на военнослужещите от бригадата, загинали при изпълнение на войнския си дълг. По време на празника е организиран статичен показ на бойна техника и въоръжение.

****************

18 октомври е определен за празник на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На този ден през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви, дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки дори себе си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в майка България със заповед на Командващия Първа Българска армия в „Алеята на парашутиста” в централните Софийски гробища.

http://www.otbrana.com/

 
Върховната Рада одобри новия украински министър на отбраната
15.10.2014, 14:20

Степан ПолторакВърховната Рада на Украйна одобри вчера новия украински министър на отбраната Степан Полторак, който заема мястото на Валерий Гелетей, отстранен от президента Порошенко в края на миналата седмица, предадоха световните агенции. Досега Полторак беше командващ украинската Национална гвардия.

При необходим минимум от 226 гласа, за новия министър гласуваха 245 депутати. Президентът Порошенко лично присъства на заседанието на парламента, за да защити кандидатурата на Полторак. От началото на събитията в Украйна през февруари т.г. той вече e четвъртият министър на отбраната.

Новината за номинацията на Полторак бе съобщена най-напред в профила на Порошенко във Facebook

"Внесох за разглеждане в парламента кандидатурата на командващия националната гвардия Степан Полторак за длъжността министър на отбраната на Украина" - написа Порошенко. "Общувах с генерали, срещнах се с обикновени бойци, с командири на батальони и в разговорите с тях се убедих в правилността на моя избор".

49-годишният Полторак досега заемаше поста главнокомандващ националната гвардия, като той бе назначен на поста на 15 април в началото на "Анти-терористичната операция". Досегашният министър на отбраната Валери Гелетей "преминава на друга работа", но все още не се знае с какво точно ще се заеме той. "Президентът определи задачите, с които ще се занимавам в бъдеще, но те не са в министерството на отбраната" - заяви Гелетей за ТВ-канал "112".

http://temadaily.bg/

 
Русия разработва изтребител от шесто поколение
15.10.2014, 14:00

Т-50Руските учени вече пристъпиха към работата по създаването на изтребител от шесто поколение, който ще се произвежда от композитни материали, заяви генералният директор на Фонда за перспективни изследвания Андрей Григориев.

Понастоящем в Русия се провеждат изпитания на изтребител от пето поколение, който ще влезе на въоръжение през 2016 година. Т-50 е руски изтребител от пето поколение, снабден с нов комплекс перспективна радиолокационна станция с фазирана антенна решетка. Главен разработчик е ОАО „Компания „Сухой“, влизаща в Обединената авиостроителна корпорация (ОАК). По сравнение с изтребителите от предното поколение, Т-50 обладава редица уникални особености, като съчетава в себе си функциите на ударен самолет и изтребител.

„Нашата задача е състои в това да създадем резерв за създаване на изтребител от шесто поколение. Такива проекти се разглеждат в момента. На първо време те са свързани с материалите и двигателите. Има интересен проект на ОКБ „Люлки‘ по създаването на двигатели с уникална характеристика, но за момента е в стадий на разглеждане“, каза Григориев пред журналисти.

Освен това, фондът е възможно скоро да разработи проект относно композитните материали за изтребителите на бъдещето.

„На първо време това се отнася не само за композитните материали, а по-скоро за методите на контрол на тяхното състояние. Това е ключов момент при този вид материали“, добави Григориев.

Както по-рано споделиха пред РИА Новости военните анализатори, водещите европейски страни няма да създават бойна авиация от пето поколение, а направо ще преминат към шестото безпилотно поколение.

Фондът за перспективни изследвания е създаден през 2012 година. Основна цел на неговата дейност е съдействието за осъществяване на научни изследвания и разработки за отбраната и сигурността на държавата.

http://www.fbr.bg/

 
Русия ще създаде авиобаза в Беларус през 2016 г.
15.10.2014, 13:54

Су-27СМ3Руски изтребители Су-27 ще бъдат разположени във военновъздушна база в беларуския град Бобруйск, която ще бъде създадена през 2016 г., съобщи главнокомандващият на руските Военновъздушни сили ген.-полк. Виктор Бондарев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Генералът говори пред журналисти в татарстанската столица Казан, където се запознава със строежа на обекти за нуждите на федералната бойна авиация.

Руските самолети, базирани в Бобруйск, ще бъдат разположени на местно военно летище, чиято реконструкция предстои, посочи той.

По-рано Русия реши да прехвърли на беларуското летище Барановичи авиополк, включващ 24 изтребителя Су-27СМ3, напомня агенцията.

След среща с белоруския премиер Александър Лукашенко министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви намерението на ведомството си да разположи база на авиацията в Беларус през 2015 година. Тогава бе съобщено, че тя ще бъде в Лиде, Гроденска област.

Самолетите Су-27, които ще бъдат базирани в Беларус, са съветски многоцелеви изтребители от четвърто поколение. За първи път Су-27 са показани през 1977 г., а употребата им от руските ВВС започва през 1982 година. Днес те са сред основните изтребители на руската армия.

http://www.cross.bg/

 
Американските пилоти в Близкия Изток: Малко бомбардираме!
15.10.2014, 13:25

F-15От началото на нанасяне на въздушни удари по позициите на ИДИЛ, разположени в Ирак и Сирия, самолетите от водената от САЩ коалиция са извършили около 4800 полета. От тях само в 362 случая са нанесени реални удари. 1300 полета са извършени от самолети-цистерни, а останалите са били разузнавателни, търсене, уточняване на цели и други.

Американските летци са изразили своето недоволство , че в дадената ситуация болшинството удари са били по транспортни средства и сгради на ислямистите, а не по живата сила на ислямистите.

Основните причини за неудовлетворителната работа на ВВС на коалицията са следните:

   1. Липса на собствени насочвачи от земята;

   2. Отсъствие на координация с кюрдските сили и с иракската армия ;

   3. Отсъствие на ефективна координация с останалите членове на коалицията;

   4. Отсъствие на ефективна координация между различните авиационни звена (след откриване на целите от БЛА, бомбените удари се нанасят едва след 2 часа, когато целите вече може и да ги няма);

   5. Невъзможност ясно да се разграничат ислямистите от гражданското населени;

   6. Отсъствие на реални разузнавателни данни за противника на земята;

По мнението на пилотите са необходими не ограничен брой ‘хирургически’ точни удари, а масирани бомбардировки на голяма територия 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата. При това ударите по всяка вероятна цел да се нанасят бързо, а да не се губи време за стотици полети за допълнително разузнаване.

Само тогава, според американските бойни пилоти, действително може да се нанесат сериозни загуби на екстремистите от ИДИЛ.

http://www.pan.bg/

 
Празник на авиацията и ВВС
15.10.2014, 10:48

П Р И В Е Т С Т В И Е

на командира на ВВС, генерал-майор Румен Радев по случай 16 октомври – Празник на авиацията и ВВС

Уважаеми генерали, офицери, сержанти, войници и цивилни служители,

Честит 16 октомври!

Честит празник на Вас, които всеки ден, всеки час вграждате частица от сърцето си в небето на България!

Този празник е ден на уважение към гордите традиции на Военновъздушните сили, които изпълняват своите задачи и се развиват като надежден и добре подготвен партньор на съюзниците ни от НАТО и ЕС.

И това е така, защото ние имаме ТРИ сигурни опори, благодарение на които вървим напред – славното ни минало със своите победи и изградени традиции, настоящето, с предизвикателствата и трудностите си, бъдещето, чиито основи полагаме днес с ясна визия, точни разчети и планомерно изпълнявани програми.

Свързващ фактор на нашите три опори е сте Вие, специалистите от всички родове войски във ВВС, за които небето е призвание, а работата – втори дом.

Гордея се с професионализма Ви! Гордея се със силата и мъжеството Ви!

Благодаря Ви за куража да отдадете себе си, живота си, съдбата си на суверенитета на Родината!

Благодаря Ви за тревожните дни и безсънните нощи, за тревогите и за човешките радости в името на каузата ВВС!

Благодаря на семействата и близките Ви за търпението и любовта, за дните на тревоги и очакване, за силата и стоицизма, за вярата и твърдостта, с които крачат рамо до рамо с Вас! Благодаря!

Желая Ви щастие, здраве, силна воля и успешни дни!

 
Китай подписва за Су-35 през ноември
15.10.2014, 09:38

Су-35Русия и Китай ще подпишат договора за продажбата на многоцелевите изтребители Су-35 през ноември. Това е заявил руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от „Интерфакс”.

„През ноември ще има заседание на смесената комисия по военно-техническо сътрудничество. Тогава въпросът ще бъде приключен. Каквито и да е остри и нерешими въпроси по сделката няма или поне на мен не са известни.”, обяснява още Рогозин.

Рогозин е заявил още, че в момента се съгласуват ценовите въпроси по сделката.

Все още не е официално обявено за какво количество Су-35 преговарят Китай и Русия, но се предполага, че става дума за 24 изтребителя. Китайските Су-35 ще се различават от серийните изтребители за руските ВВС. - Още за Су-35

http://aeropress-bg.com/

 
Авария с индийски изтребител Су-30МКИ
15.10.2014, 09:12

Су-30МКИИндийски изтребител Су-30МКИ (р.н. SB050; с.н. 10МК2306) се е разбил вчера в 17:30 местно време близо до град Pune. Двамата пилоти успешно са се катапултирали. Изтребителят е изпълнявал рутинен тренировъчен полет. - (видео).

Авиационното произшествие е станало на около 22 км от оенновъздушната база Lohegaon, разположена близо до града, съобщава http://ibnlive.in.com

По първоначално сведения причината за аварията е възникнал технически проблем.

Преди около две години при подобни обстоятелства се е разбил друг изтребител Су-30МКИ от същата авиобаза.

http://www.pan.bg/

 

 
Ден на отворени врати в Музея на авиацията
14.10.2014, 22:37

Музеят на авиацията отбелязва с фотоизложба и Ден на отворени врати Празника на авиацията и Военновъздушните сили – 16 октомври

Празникът ще бъде отбелязан с фотоизложбата „Въздушните защитници на България 1943–1944 г.“, която разказва за героизма на българските летци-изтребители, защитавали небето на България в съюзническите бомбардировки през Втората световна война. Изложбата може да бъде видяна в периода 16 октомври – 15 ноември 2014 г. в центъра на Пловдив на ул.„Александър I“.

По повод празника Музеят на авиацията – филиал на Националния военноисторически музей, обявява и Ден на отворени врати. Посетителите ще имат възможност да разгледат кабините на самолет МиГ-23УБ, вертолет Ми-24 и самолет Ан-2. В салона на пътническия самолет Ан-24 ще бъдат представени филми, свързани с историята на българската авиация. Малките гости ще могат да рисуват във външната експозиция на музея или да оцветят специално подготвени изображения със самолети.

http://www.otbrana.com/

 
Царският разузнавач №1 помилван от комунистите
14.10.2014, 22:26

Андрей ПраматаровВ един обичаен пролетен ден на 1942 г. Андрей Праматаров - началник на тогавашното външно разузнаване, влиза в кабинета си. Неочаквано за него там заварва неканени гости – директора на полицията Христо Драголов, началника на Държавна сигурност Павел Павлов и Никола Гешев, шеф на политическата полиция. Удобно разположени на столове седят и двама германци. По лицата им личи, че са изкарали безсънна нощ. Драголов представя Праматаров на чужденците, като същевремен но изстрелва новината: „Задържахме ген. Владимир Заимов като агент на съветското разузнаване.“ След това нарежда на разузнавач номер едно да води по-нататък дознанието срещу влиятелния военен генерал, участник в Балканската, Междусъюзническата и в Първата световна война.

По-късно Павлов и Гешев му разказват, че двамата германци са полицаи, пристигнали от Братислава. В словашкия град била разкрита комунистическа организация, която имала връзка със София. За тази цел оттам била изпратена жена, която у нас се свързала с ген. Заимов и посетила съветската легация (посолство). Павлов и Гешев заедно с германците организирали ареста на ген. Заимов.............Прочети още

 
Норвегия прие задължителна военна служба за жените
14.10.2014, 17:38

Норвежките жени ще трябва задължително да преминават през служба в армията. Закон за всеобща военна повинност бе одобрен от парламента на страната днес, 14 октомври.

Според информация на Bloomberg, всички жени на кралството, родени през 1997 година и по-късно, ще бъдат задължени да преминат през армията до достигане на 19-годишна възраст. Законът влиза в сила от 1 януари 2015 година, като първите наборнички ще влязат в редовете на норвежката армия през лятото на 2016 г.

По този начин, Норвегия стана първата страна в Европа, членка на НАТО, която призовава на задължителна военна служба жените. Срокът за служба ще бъде от 7 до 19 месеца, като пределната възраст за призив ще бъде 44 години.

В момента във въоръжените сили на страната жените на професионална служба представляват около 13 процента.

Задължителна военна служба за жените за сега са въвели само Израел, Северна Корея и Малайзия.

 
Военнослужещи от Белене разузнават за невзривени боеприпаси в Горни Лом
14.10.2014, 17:20

Днес, 14 октомври, продължават действията на сформираната Специализирана инженерна група от военно формирование 28880 – Белене с ръководител капитан Николай Георгиев за извършване на дейности по разузнаване, транспортиране и сдаване на открити невзривени боеприпаси и взривни остатъци в района на завод „Миджур” в село Горни Лом, общ. Чупрене, обл. Видин.

Вчера, 13 октомври, военнослужещите със специализирана техника и материална част изпълняваха задачи по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежаща територия от външната страна на завода. Разузната и повърхностно прочистена е площ от 120 дка.

Утре, 15 октомври, продължават действията на военнослужещите по разузнаване и повърхностно прочистване на прилежащата територия от външната страна на завода и поддържане на готовност за оказване на съдействие и осигуряване на безопасността на екипите на Следствието и Прокуратурата.

http://landforce.mod.bg/

 
На „Корен“ сертифицират Петата батальонна бойна група
14.10.2014, 17:17

От днес, 14.10.2014 г., на полигон „Корен” се провежда същинската част на тактическото учение „Ответен удар 14” за сертифициране на 5-та батальонна бойна група от Българската армия съгласно стандартите на НАТО.

Темата на учението е „Действие на батальонна бойна група като резерв на Сухопътния компонент в отбранителна операция”.

Батальонната бойна група е формирана на основата на в.ф. 52740 – Хасково от състава на 2-ра мбр, усилена с формирования за специални сили, психологически операции, разузнаване, гражданско-военно сътрудничество, логистично осигуряване, защита на силите и Военна полиция.

От българска страна в учението участват над 800 военнослужещи и над 200 единици бойна, транспортна и специална техника, а от американска страна над 140 военнослужещи от Корпуса на морската пехота на САЩ и Националната гвардия на щата Тенеси.

Заключителният етап е предвиден за 16.10.2014 г.

http://landforce.mod.bg/

 
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов ще участва в Среща на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа
14.10.2014, 17:12

Велизар Шаламанов Министърът на отбраната Велизар Шаламанов ще участва в Среща на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа, която ще се проведе в Будва, Черна гора, на 16 октомври (четвъртък). Срещата се провежда ежегодно във формат Процес на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM) и ще бъде последвана от Обща регионална среща на министрите на отбраната. В хода на дискусиите министър Шаламанов ще изрази позицията на Република България за засилване на взаимодействието между страните от региона и повишаване ефективността на сътрудничеството в областта на отбраната.

Преди това, на 15 октомври (сряда), министър Велизар Шаламанов ще участва в заседание на посланиците на НАТО във формат NATO Caucus в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). По време на срещата, която ще се проведе във Виена, Република Австрия, министърът на отбраната ще направи изказване на тема „Ролята на НАТО за сигурността в региона на Черно море в контекста на кризата в Украйна”. Към момента България е страна-председател на формата на ротационен принцип.

http://www.mod.bg/

 
Военновъздушните сили ще отбележат утре своя професионален празник
14.10.2014, 17:08

Празникът на авиацията и на Военновъздушните сили ще бъде отбелязан утре, 15 октомври, с тържествени ритуали.

Честването в София ще започне с почитане на паметта на българските летци, загинали във войните и при изпълнение на служебния си дълг в мирно време. В 9.00 ч. е началото на ритуалите по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца на площад „Народно събрание“, в Алеята на летците на Централните софийски гробища и пред Паметника на летците от 6-ти изтребителен полк в квартал „Иван Вазов“.

Тържествена церемония с участието на представителни подразделения от ВВС ще се проведе от 10.00 ч. на площад „Авиационен” (4-ти километър). В нея ще участва заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов. Пред Монумента на авиацията и българските ВВС ще бъдат връчени награди на военнослужещи и цивилни служители, отличили се с висок професионализъм при изпълнение на задачите.

По повод празника командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев ще награди и ветерани от авиацията. По-късно същия ден командирът на ВВС ще проведе среща с военнослужещи и ветерани от ВВС, слушатели от Военна академия „Раковски” и студенти от висши учебни заведения.

 
Германия търси глобална роля, но няма армия за това
14.10.2014, 16:69

министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер ЛайенПокрай засилващата се ангажираност на западните страни в борбата срещу напредващите екстремисти от "Ислямска държава" в Близкия изток се видя, че военната подготовка на някои от водещите страни в Европа явно не е на нужното ниво. Една от тях се оказа Германия, която независимо от икономическите си успехи има постоянни проблеми в своята армия - Бундесвера, в която постоянно избухват различни скандали.

Най-свежият пример е изпращането на оръжия за кюрдите в Северен Ирак, което накара анализатори да говорят за катастрофа, и то с оглед на амбициите на Берлин за по-голяма роля в международните кризи. Първо бяха проблемите с транспорта на шестима инструктори, които трябваше да останат три дни в България, тъй като Ирак не пусна самолета им. Заради дефект той бе сменен в последния момент и в Багдад не получили опознавателните му знаци. Когато получили разрешение, намиращата се в Бургас машина се оказа с теч на гориво и от Германия трябваше да пратят друга. След това се появи проблем с доставката на първата пратка оръжия - 520 автомата, 20 картечници и 50 противотанкови гранати. Тя трябваше да поеме към Ирак с холандски военен самолет, който обаче дал дефект. И той трябваше да бъде сменян...........Прочети още

 
Седем военни паметника в Пиринско се нуждаят от спешен ремонт
14.10.2014, 13:38

Седем войнишки паметника, разположени на територията на област Благоевград, ще бъдат предложени за финансиране от републиканския бюджет на Националния комитет за отбелязване на 100 г. от Първата световна война и участието на България в нея. Това беше решено на редовно заседание на Областната комисия за войнишките паметници, председателствана от областния управител Димитър Димитров. Заседанието се свиква във връзка с получено писмо от Добромир Тотев, постоянен секретар на отбраната на МО на Република България и в изпълнение на разпоредбите на Решение на МС №449 за отбелязване на годишнината, съобщават от областната управа.

Паметниците са избрани на база предложения на кметовете от общините в областта за обекти нуждаещи се от спешен ремонт и освежаване. Това са: в община Благоевград - Паметник–костница на загинали във войните 1912–1918 г. в старите гробища на Благоевград; Чешма-паметник на загиналите във войните 1912–1918 г. редници и офицери на площада в с. Падеш; Паметна плоча на загинали във войните 1912–1945 г. в с. Селище; в община Сатовча - Паметник–костница на загиналите във войните 1912-1918 г. с паметни плочи за тях и за загиналите в Отечествената война; община Гърмен - Паметник на загиналите във войните 1913-1918 г.; Паметник на загиналите във войните 1912–1918 г. в с. Скребатно; община Кресна – Храм-паметник – костница „Св. Иван Рилски” на загиналите във войните 1912–1918 г., град Кресна. Областната комисия актуализира и Правилник за организацията и дейността на областната комисия за военните паметници.

Членове на Областната комисия, присъствали на заседанието са: подполковник Иванов - командир на военно формирование 26400, който презентира войнишките паметници, зачислени на военно формирование 26 400 Благоевград; майор Велев, зам.-началник Областен военен отдел Благоевград; Недко Шопов – началник Военен клуб; Христина Цонева - директор на Регионален исторически музей; Елена Арнаудова - началник отдел култура в Община Благоевград и представители на местните структури на военнопатриотичните организации.

http://www.otbrana.com/

 
Руските „Стрижи” с МиГ-29 кацнаха в Белград!
14.10.2014, 12:00

MiG-29Вчера, 13 октомври, 5 броя руски МиГ-29 от пилотажната група "Стрижи" кацнаха в сръбската авиобаза Батайница. - (видео)

Те ще останат тук до 16 октомври, като ще участват в голям военен парад по случай 70-та годишнина от освобождението на Белград от фашизма, на който ще присъства и президента на РФ Владимир Путин.

Командирът на летателната група Сергей Асакин заяви, че е доволен от условията и че ще направят няколко тренировки, за да може да постигнат отлична слетяност и да покажат разнообразни фигури в белградското небе на 16 октомври.

Планира се руските изтребители да преминат и над центъра над Белград, а отдолу да маршируват 4500 военнослужещи от сръбската армия.

Командващ парада е сръбският началник на Генералния Щаб - ген. Любиша Дикович.

http://www.pan.bg/

 
Секретната автоматична мини совалка на САЩ се завръща на Земята
14.10.2014, 10:46

X-37BАмериканските военни планират да приземят секретната совалка X-37B в Калифорния през тази седмица и с това да поставят край на продължилата 22 месеца мисия, съобщава Reuters

Точния час и дата ще зависи от времето и други технически фактори, са казали от ВВС на САЩ. Космическата совалка X-37B, известно още като Orbital Test Vehicle бе изведена в космоса с помощта на ракета носител Атлас-5 от Кейп Канаверал Флорида на 11 декември 2012 г.

9 метровата безпилотна мини совалка е експериментален кораб, който летя в космоса за пръв път през април 2010. Тогава мисията продължи 8 месеца. Следваща совалка бе изведена в космоса през март 2011 г и остана на орбита 15 месеца.

Военните казват, че совалките, построени от Боинг, са проектирани и използват за тестване на технологии, но детайлите по мисиите са засекретени.

През последната седмица, ВВС на САЩ и НАСА финализираха споразумението за преместването на програмата X-37B от Калифорния във Флорида - Космическия център Кенеди. Военните казват, че разглеждат различни варианти - места за кацане, но по всяка вероятност, X-37B която е на орбита в момента ще кацне на базата Ванденберг в Калифорния, както и предишните две мисии.

http://www.spacenewsbg.com/

 
Меркел: Не трябва да изоставяме Афганистан!
14.10.2014, 10:34

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че мисията на НАТО в Афганистан трябва да бъде продължена и след 2015 г., предадоха информационните агенции.

Според информация на списание „Шпигел“ на заседание на комисията по външните работи към Бундестага Меркел е изразила безпокойство заради плановете на алианса да прекрати обучението на афганистански военни в края на 2016 г.

Тя е напомнила, че след изтеглянето на американските войски от Ирак силите за сигурност на тази страна бяха значително отслабени и трудно се справят с атаките на терористите от Ислямска държава.

Ангела Меркел е подчертала, че това трябва да се има предвид и да не се допуска подобна ситуация в Афганистан. По думите й, още веднъж трябва да се обсъди със САЩ възможността за продължаване на мисията по оказване на помощ на афганистанската армия, в рамките на която бундесверът ще изпрати в Афганистан около 300 войници.

Преди това германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че Берлин е направил сериозни грешки по време на военния си ангажимент в Афганистан от 2001 година и предупреди, че е прибързано изтеглянето от азиатската страна.

Междувременно трима цивилни бяха убити и девет души, включително трима натовски войници, бяха ранени вчера сутринта при две самоубийствени нападения в Афганистан, предаде ДПА.

Един цивилен е загинал и трима натовски войници са били ранени при сутрешното нападение в Кабул с кола бомба срещу автоколона на ИСАФ на пътя за Джалалабад. В източната провинция Нангархар атентатор самоубиец е убил двама цивилни и е ранил шестима пред болница в окръг Шинвар.

Талибаните поеха отговорността и за двете атаки.

http://www.monitor.bg/

 
Руски военни кораби през проливите
14.10.2014, 10:00

проект 775Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 12 октомври през турските проливи в южно направление е преминал големия десантен кораб „Калининград” 102, проект 775 от състава на Балтийския флот на РФ.

 
Катастрофа с алжирски Су-24, има жертви
14.10.2014, 09:45

Su-24Алжирски бомбардировач Су-24 се е разбил вчера по време на рутинен тренировъчен полет в централната част на страната. Двамата пилоти са загинали, съобщава Foxnews.com.

По първоначални сведения причината за катастрофата е техническа повреда.

Бомбардировачът е излетял от военновъздушната база Хаси Бабах, намираща се на около 240 км южно от столицата Алжир.

http://www.pan.bg/

 
Канада удължава службата на CF-18
14.10.2014, 09:32

 CF-18Канада планира да удължи службата на своите изтребители CF-18 (канадски вариант на F/A-18A/B Hornet) и така да отложи в бъдещето приемането на въоръжение на новия F-35.

Планира се наличните CF-18 да преминат през модернизация и след това да служат до 2025 г., а не както до сега се планираше 2020 г. Модернизационната програма трябва да се изпълни между 2016 и 2019 г. и включва структурно укрепване на самолетите, модернизация по авиониката, софтуера и комуникацията. Планира се обновяване и на наземните тренажори.

Планът трябва да премина през oдобрение от страна на канадския парламент.

В момента Канада планира да започне да получава новите изтребители F-35 към 2018 г. и две години по-късно да пенсионира окончателно наличните CF-18.

Канада, обаче не е взела окончателно решение по покупката на F-35, поради множеството обвинения за изкривяване на процедурата за избор на заместник на CF-18. През октомври 2015 г. предстоят парламентарни избори и удължаването на живота на CF-18 се разглежда, като опция за намаляване на напрежението около F-35.

Канадските ВВС днес експлоатират 78 броя CF-18. Машините многократно са модернизирани, като последния модернизационен цикъл е приключил през 2010 г.

http://aeropress-bg.com/

 
Чехия пое мисията по „ер полисинг” над Исландия
14.10.2014, 09:28

Saab GripenПет многоцелеви изтребителя Saab Gripen от състава на въоръжените сили на Чехия пристигнаха на 10 октомври в авиобазата Кефлавик, Исландия, от където ще поемат мисията „ер полисинг” в следващите девет седмици.

Контингентът включва освен петте изтребителя и 70 души летателен и технически състав от 21-ва тактическа авиобаза Чеслав. Персоналът е прехвърлен в Кефлавик на 6 октомври на борда на чешки военен Airbus A319CJ. Мисията ще продължи до 3 декември.

„В сравнение с мисиите над Балтийските страни тук в Исландия ще има някои малки разлики, като например по-голямата отдалеченост от домашната ни база и по-суровите климатични условия.”, това коментира полковник Мартин Незбед, командир на мисията и заместник командир на авиобаза Чеслав.

Първоначалният план е включвал разполагането на четири самолета, 50 души персонал за пет седмици, но в светлината на кризата в Украйна и честото присъствие на руски военни самолети в района, е принудило НАТО да поиска от Чехия да удължи мисията си с още четири седмици.

http://aeropress-bg.com/

 

 
200 млн. лв. повече за военните
13.10.2014, 21:35

С близо 200 млн. лв. по-висок бюджет за 2015 г. ще иска военното ведомство, научи „Преса“. Тази цифра най-вероятно ще залегне в проектосметките, тъй като започва изготвянето на параметрите на военния бюджет за следващата година. На въпрос на репортер на вестника от МО нито потвърдиха, нито отрекоха новината. За тази година военният бюджет е около 1 млрд. лв. и се изразходва предимно за заплати, осигуровки и текуща издръжка на войската. Парите са малко и едва покриват и най-насъщните нужди на армията. За да се води нормален учебен процес, като се увеличат полевите тренировки, ученията и останат някакви средства за превъоръжаване, парите за отбрана трябва да са поне 1,2 млрд. лв. Това е санитарният минимум, под който не бива да се слиза. Армейски финансисти обясниха, че не е сигурно дали финансовото министерство ще одобри такава сума.

На индустриалния форум на НАТО в Бояна миналата седмица служебният зам.-министър на отбраната Десислава Йосифова заяви, че МО много се надява парите за отбрана за догодина да са 1,2 млрд. лв. Това ще даде възможност да се заделят повече средства за капиталови разходи. Сега по линия на това перо МО харчи 50 млн. лв., но в тях влизат и парите за ремонти, поддръжка на инфраструктурата, като за купуване на нови оръжия не остава почти нищо.

Идеята на служебния кабинет е бюджетът за отбрана с всяка година до 2020 г. да се увеличава със 130 млн. лв., за да достигне 2 млрд. лв. - почти двойно колкото е сега. Това ще даде възможност да реализираме проектите за модернизация на ВВС, флота и пехотата, които сме заявили пред Брюксел. Най-важните от тях са купуване на нови изтребители, превъоръжаване със съвременни ракетни комплекси на белгийските фрегати, придобиване на нов патрулен кораб и закупуване на няколко наземни радара.

http://pressadaily.bg/

 
Висока оценка за български военнослужещи
13.10.2014, 20:54

На 10 октомври 2014 г. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е посетил разположените в покрайнините на гр. Газиантеп зенитно-ракетни батареи „Patriot”, които усилват противовъздушната отбрана на Република Турция.

Активно участие в операцията „Active fence” имат и българските военнослужещи, които изпълняват задачи по осигуряването на комуникационно-информационната поддръжка.

Йенс Столтенберг лично е поздравил българските военнослужещи за високия професионализъм, с който изпълняват поставените им задачи.

http://jfc.armf.bg/

 
Ритуал по изпращане на офицер от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" в запаса
13.10.2014, 20:48

кап. I ранг Драгомир МитевДнес, 13.10.2014 г., на плаца във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” се проведе тържествен ритуал по изпращане в запаса на кап. I ранг Драгомир Митев – началник на Център за военна подготовка във ВВМУ„Н. Й. Вапцаров”.

След посрещането на бойното знаме и приемането на строя, бе обявена кратка кадрова справка на кап. I ранг Драгомир Митев. Слово поднесе началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Обявена бе заповед на Министъра на отбраната г-н Велизар Шаламанов и заповед на Началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” за награждаване за отлично изпълнение на служебните задължения, проявен висок професионализъм, достойна офицерска служба във ВМС и цялостен принос за утвърждаване на авторитета на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

Ритуалът завърши с тържествен марш и изпращане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

http://www.naval-acad.bg/

 
Китай смята да преразгледа подготовката на въоръжените си сили
13.10.2014, 16:53

Слабата военна подготовка на китайската армия поставя под заплаха способностите на страната да спечелят конфликт в случай на възникването на необходимост за водене на реални военни действия, пише официалния военен вестник на Китайската народна република People's Liberation Army Daily (PLA).

Както съобщава изданието, военното ръководство на китайската армия е изпратило на бойните части документ с подробно описание на 40 недостатъци в действащите методи на военните учения. Проблемите били определени в хода на наблюдение на военните учения, в това число съвместните учения с подразделения на чуждестранните армии.

„Тези проблеми отразяват недостатъците и слабите места в структурата на военната сила. Ако оперативно не се внесе порядък в тази област, тези проблеми със сигурност ще повлияят на способностите на нашата армия в условията на война“, цитира дадения отчет вестникът.

По мнение на изданието, Китай трябва да намери лекарство от „мирната болест“, за да могат въоръжените сили на Китай във всеки един момент да са готови да спечелят реален конфликт. - Още за китайската армия

http://www.fbr.bg/

 
USS Mount Whitney навлезе в Черно море
13.10.2014, 15:27

USS Mount Whitney (LCC 20)Командването на американските ВМС информира, че корабът за управление и контрол, флагманът на 6-ти американски флот USS Mount Whitney (LCC 20) е преминал през проливните зони и на 11 октомври е навлязъл в акваторията на Черно море.

LCC-20, заедно с другия американски кораб USS Cole (DDG-67), който се намира тук от 10 октомври, ще съдействат за „опазване на мира и стабилността в региона“, ще укрепват взаимодействието между САЩ и нейните регионални партньори в Черно море.

Очаква се на 17 октомври към тях да се присъедини френския разузнавателен кораб A-759 Dupuy de Lôme, който за последно беше в региона от 20.09 до 10.10.2014 г. Това ще бъде негово шесто поред посещение в Черно море за тази година.

 
Провалът е успех - как работи американското разузнаване на XXI век
13.10.2014, 13:09

Какви са шансовете за успех? Всяка година харчите 68 милиарда долара за цял лабиринт от 17 водещи разузнавателни ведомства. За тях са построени великолепни щабквартири, като по този начин се създава глобална държава за масово следене.

Вие се занимавате с подслушването на своите граждани и събирате огромно количество данни за техните разговори. Вашите сътрудници дори се превръщат в аватари и проникват във видеоигри, за да не прояви нито един американец склонност към злодеяния по време на някоя игра.

Вие също така събирате информация за посещенията в различни порносайтове на даден обект, за да може някога в бъдеще да го изнудвате.

Вие разпространявате голи снимки на различни хора, за да ... ами просто заради похотливи страсти. Вашите сътрудници използват някои аспекти на създадената от вас система за следене на бивши любовници и вътре във вашия тайнствен свят този акт на шпионското изкуство дори придобива собствено име – LOVEINT (любовно разузнаване)..............Прочети още

 
В Русия може да се появят няколко резервни армии
13.10.2014, 12:56

Министерството на отбраната на Русия работи над проект за създаването на няколко армии от резервисти, пише вестник „Известия”.

Стоящите в резервните армии доброволци ще продължат да се трудят на работните си места, а за това , че се водят в списъците на определена воинска част и за регулярно участие в сборове, те ще получават заплати.

По думите на заместник-председателя на комисията по отбрана към руската Държавна дума Франц Клинцевич, тези военнослужещи ще бъдат готови във всеки един момент да се явят в съответния сборен пункт, да получат оръжие и да вземат участие в сформирането на предварително определено поделение.

 
Порошенко резна главата на Гелетей
13.10.2014, 10:38

Валерий ГелетейПрезидентът на Украйна Петро Порошенко удовлетвори рапорта за оставка на министъра на отбраната Валерий Гелетей, който той е подал днес пред държавния глава. Това съобщи официалният украински информационен портал УНИАН, цитирайки съобщение на президентската пресслужба. Информацията на Франс прес обаче звучи по-иначе, а именно: украинският президент Петро Порошенко в неделя уволни трети министър на отбраната само за тази година, позовавайки се на пропуски в сигурността, заради които правителствените сили понасят ежедневни загуби от проруските сепаратистки бунтовници в източните части на страната.

В официалния сайт на подкрепяния от Запада лидер се съобщава, че той ще предложи нов шеф на отбраната в понеделник, след като "приеме оставката" на Валери Гелетей.

Гелетей се прочу с бомбастични изявления за готовността му да командва парад на победата в Севастопол, след като превземе Крим, както и за необходимостта Украйна да използва дори ядрено оръжие, за да сломи съпротивата на Донбас.

Уволнението на Гелетей, който в Русия е разследван за геноцид, става дни преди срещата между Порошенко и Путин.

http://www.blitz.bg/

 
Турция дава базите си на САЩ за борба с ИД
13.10.2014, 10:20

"Турция ще разреши на САЩ да ползват нейни бази за борбата с Ислямска държава", гласи заглавие на в. "Ню Йорк таймс".

Турция ще разреши на войски на САЩ и на коалицията да ползват базите й, включително ключово важен обект на около 150 км от сирийската граница, за операции срещу екстремистите от Ислямска държава (ИД) в Сирия и Ирак.

Представители на администрацията на Обама от известно време приканваха турското правителство да играе по-важна роля в борбата с екстремистите, които са превзели големи райони в Ирак и Сирия и са прогонили бежанци в Турция. Американски военен екип ще пристигне в Турция тази седмица да договори подробностите по тренировъчната програма на сирийски опозиционни бойци и да обсъди какви въздушни мисии може да се изпълняват от турските бази. Споразумението за ползването на базите идва след два дни преговори в Анкара между турските власти и генерала от резерва Джон Алън, който координира отговора на коалицията на ИД.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл беше съобщил по-рано, че САЩ искат достъп до турските военновъздушни бази, включително тази в Инджирлик, Южна Турция, пише "Ню Йорк таймс".

Съветничката на Обама по националната сигурност Сюзан Райс заяви, че Турция се е присъединила към Саудитска Арабия - страна, с която е в обтегнати отношения - в съгласието да помага по тренировъчната програма, пише в. "Вашингтон пост".

По думите на американски официални представители ще са нужни няколко месеца да се даде одобрение за обучението на 5000 опозиционни бойци и още осем месеца за завършване на обучението им. Турция доскоро проявяваше нежелание да се включи в коалицията за борба срещу ИД, защото смята, че това отклонява вниманието от усилията за сваляне на сирийския президент Башар Асад. Правителството й отдавна критикува забавянията в американската тренировъчна програма за сирийската опозиция, отбелязва "Вашингтон пост".

Според в. "Гардиън" Турция е поставила условие сирийските опозиционни бойци, които ще бъдат обучавани в нейни бази, да са не повече от 4000 души и да бъдат предварително проверени от турското разузнаване. Вестникът се спира на изказване на Сюзан Райс, която подчертава, че САЩ не са искали от Турция да праща свои сухопътни сили в Сирия.

Американски официални лица продължават да обсъждат с турците други начини, по които могат да играят важна роля. Те вече са от решаващо значение при опитите да се спре потокът от чуждестранни бойци (в Сирия), както и в усилията да бъде попречено на екстремистите да изнасят петрол през Турция. Така че Турция може да допринася по много начини, отбелязва Райс, цитирана от "Гардиън".

http://www.dnes.bg/

 
Афганистан наряза за скрап дарени самолети за $500 млн.
13.10.2014, 10:03

G222Товарни самолети на стойност 500 милиона долара, дарени от САЩ на Военновъздушните сили на Афганистан, са били нарязани за скрап срещу 3 цента за килограм, или около 32 000 долара на машина, съобщава телевизия Фокс нюз.

Вашингтон купува 20 италиански самолета G222 през 2008 г. по специална програма за укрепване на афганистанската армия. От тях Кабул е предал 16 на вторични суровини. Като причина афганистанските власти посочват постоянни проблеми с резервните части и поддръжката на машините, заради което през март 2013 г. те били преместени на международното летище в Кабул. Скандалният случай стана причина за разследване на правителството във Вашингтон за какво се харчат парите на американските данъкоплатци.

Джон Сопко, специален представител на САЩ в програмата за възстановяване на Афганистан, е поискал от правителството в Кабул цялата налична документация по случая, която да разкрие как се е стигнало до решението за унищожаване на дарените самолети. Остава открит въпросът и какво ще стане с останалите четири машини.

http://pressadaily.bg/

 
Катастрофа с вертолет на турските ВМС, има жертви
13.10.2014, 09:45

Sikorsky S-70B-28 SeahawkВчера, 12 октомври, в 12:25 местно време вертолет Sikorsky S-70B-28 Seahawk е изчезнал от радарите на контролните служби.

В изявление на ГЩ на турската армия се казва, че машината се е разбила в планински район северозападната провинция Коджаели, няколко минути след като излита от военната база Cengiz Topel.

Намиращите се на борда четирима военнослужещи (Lieutenant Commander Deniz Akdeniz, Sub Lieutenant Çağrı Ceyhan, Chief Petty Officer Mehmet Karakaşoğlu, Chief Petty Officer Ömer Burak Öğüt) са загинали. Жертви и разрушения на земята няма. Започнало е разследване на инцидента.

Турция избира S-70B през 1997 г. Машините заместват остарелия флот от Agusta-Bell AB206/212. Доставката на първите машини стартира през 2002 г. и приключват през юли 2014 г. Общо Турция получава 25 машини. През ноември 2002 г. катастрофира един S-70B с двама загинали.

 

 
Полицаите и пожарникарите са последователни в борбата си срещу промените в пенсионирането
12.10.2014, 22:35

Полицаите и пожарникарите готвят протест. Заплашват с масови демонстрации заради решението на служебното правителство да промени чл. 69 от КСО, т.е. да въведе възраст, като второ изкискване за придобиване право на пенсия от служителите в силовите ведомства.

Униформените са разгневени, а в системата се очакват хиляди оставки, съобщава БТВ. Експерти предупреждавали, че от МВР могат да си тръгнат 5000 души. И то не чиновници, а редови полицаи и пожарникари. Според телевизията в петък е било разпространено успокоително писмо до регионалните полицейски дирекции, в което се твърди, че МВР също не приема поправките.

Синдикалната организация на служителите в МВР (СФСМВР) продължава да иска оставката на министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков. Поредната гневна реакция бе през миналата седмица. По БТВ служебният вицепремиер и социален министър СФСМВР като комедианти и съобщи, че от 6500 български полицаи, пожарникари, спасители, лица, работещи по трудово провоотношение в МВР не зависи нищо.

От синдиката разпространиха следното съобщение: „Това изключително "демократично" и "етично" изказване на въпросния служител, ни дава основание да попитаме Президента на Република България, чийто кабинет управлява страната в момента, както и премиера на Република България, чийто служител е лицето Христосков, както и колегата му в Министерски съвет, министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Министър Христосков не само говори неистини, но и нарушава Конституцията на Република България. Министър Христосков демонстрира арогантност пред суверена не само поради факта, че нарече 6500 български граждани - комични, но и като каза, че не са те хората, които могат да му поискат оставката.”

http://www.otbrana.com/

 
На USS Cole се проведе възпоменателна церемония
12.10.2014, 22:18

На борда на американския есминец USS Cole (DDG-67), който от 10 октомври е в акваторията на Черно море, днес се проведе траурна церемония в чест на загиналите при терористичната атака на 12 октомври 2000 година военни моряци, съобщава сайта на американските ВМС.

Церемонията започна в 11:18 часа, времето в което атентатори взривиха лодка с експлозиви в левия борд на кораба, зареждащ гориво в залива на Аден, Йемен. От взрива се поличи пробойна с размери 6х12 метра, като седемнадесет моряци бяха убити, а други 37 получиха различни степени на нараняване.

Близо месец след инцидента с транспортния кораб Blue Markin есминеца DDG-67 е доставен за ремонт в Ingalls Shipbuilding, където за близо година и половина са били подменени елементи на корпуса и отделни конструкции с тегло около 550 тона. Монтирани са нови системи и въоръжение, съпоставими със системите и въоръжението на последните есминци тип “Арли Берк“. На 19 април 2002 година DDG-67 отново влиза в състава на ВМС на САЩ.

 
Германия призна за сериозни грешки в афганистанската мисия
12.10.2014, 19:07

Франк-Валтер Щайнмайер Германският външен министър заяви, че Берлин е направил сериозни грешки по време на военния си ангажимент в Афганистан от 2001 година и предупреди, че е прибързано изтеглянето от азиатската страна, предаде „Франс прес".

Франк-Валтер Щайнмайер предложи трезва оценка на продължаващата вече 13 години мисия. Има много индикации, че нашата най-голяма грешка бе формирането на очаквания, които са твърде високи, написа той в коментар за всекидневника Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Ние не само искахме да отстраним заплахата за сигурността, която Афганистан представляваше, но също и да доведе страната до бързо придвижване към бъдещето според нашата собствена визия, поясни той.

Според него въпреки прогреса в Афганистан, държавата още не може да се справи с търговията с наркотици и разяждащата корупция. По думите му дълго време талибаните са били подценявани като политически играч. Но той подчерта, че изпращането на международни войски в страната не трябва да се разглежда като провал.

Външният министър е против прибързано изтегляне от страната, „както американците направиха във Виетнам през 1975 година". Трябва да се обвържем с Афганистан по-решително, не само да гледаме военните аспекти, подчерта Щайнмайер. Германия е третата държава с най-голям принос към международния контингент на НАТО в Афганистан - преди нея са САЩ и Великобритания.

В края на тази година приключват бойните операции на контингента. След 1 януари в страната ще останат 9 800 американски войници и около 3 хиляди войници от Германия, Италия и други държави, които ще обучават афганистанската армия.

http://news.ibox.bg/

 
Как Русия се оказа вечен враг на НАТО
12.10.2014, 14:35

В дипломацията думата „враг“ не се използва. Но невинаги езикът във външната политика е дипломатичен.

През последните няколко месеца НАТО открито започна да използва тази дума спрямо Русия. У нас също се появяват хора, които открито наричат Русия враг, и те се оказват тясно свързани с НАТО. Доколко е оправдано подобно явно недипломатично отношение?

Говоренето в НАТО се определя от САЩ, тъй като те са политическо, финансово, а и военно ядро на организацията. Логично е да допуснем, че позицията на НАТО е по същество декларация на САЩ в смисъл, че за тях Русия е врагът в момента. Нищо ново под слънцето. През цялата студена война тези две държави трупаха ядрен потенциал една срещу друга и досега той си остава в 30-минутна бойна готовност.

Противопоставянето в онова време се приемаше за идеологическо, за борба на комунизма с либералния свят. След падането на Берлинската стена последваха серия промени, белязани от демонтирането на комунистическата система. В бившите социалистически страни, включително и в Русия, се установи либерализмът; те се оказаха част от световното пазарно пространство. Варшавският договор и Съветът за икономическа взаимопомощ останаха в историята.

Не останаха в историята обаче нито НАТО, нито ООН. И за двете могъщи организации настъпи време да търсят място под новото слънце на неудържимо глобализиращия се свят..............Прочети още

 
Въздушни спектакли, кюмбета и отбранителни приоритети
12.10.2014, 11:04

Бойко Ноев

 

 

Интервю с Бойко Ноев, министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова и в правителството на Иван Костов, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург.

 
Руските войски се връщат от ученията в Ростовска област
12.10.2014, 10:23

Руският президент Владимир Путин е наредил войските от Южния военен окръг на Русия да бъдат върнати в пунктовете за постоянна дислокация, предаде Интерфакс, позовавайки се на прессекретаря на държавния глава Дмитрий Песков.

Песков е уточнил, че заповедта се отнася за 17,6 хиляди военнослужещи, които през лятото са участвали в учения на полигони в Ростовската област.

Заповедта е дадена след оперативно заседание на президента Путин с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия. След срещата държавният глава е разговарял и с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който е представил резултатите от летните учения в Южния военен окръг.

 
Белият дом натиска Анкара за битка с ИД
12.10.2014, 09:45

Белият дом заяви, че е необходимо Турция бързо да започне да оказва военна помощ в борбата с екстремистите от групировката Ислямска държава в Ирак и Сирия след боевете в сирийския пограничен град Кобане, предаде Ройтерс.

Сътрудничката на президента Барак Обама за националната сигурност Лиса Монако се срещна във Вашингтон с шефа на турското разузнаване Хакан Фидан. Това бе една от срещите между САЩ и Турция за турската подкрепа в обучението на умерени сирийски бунтовници.

На срещата Монако благодари за подкрепата, която Турция оказва на американските военни операции в Ирак и Сирия, и подчерта значението да се ускори турската помощ като част от общата стратегия за отслабването и в крайна сметка унищожаването на ИД, се казва в изявление на Белия дом.

Монако посочи също, че трябва да се ускори оказването на съдействие на силите за сигурност на Ирак и на умерената сирийска опозиция. Тя отбеляза, че трябва да се предприемат допълнителни мерки по укрепването на сигурността на границата и по пресичането на потока от чуждестранни бойци и терористи в Сирия и в обратната посока, т.е. в Турция.

Междувременно АФП съобщи, че военните шефове на 21 държави от водената от САЩ коалиция за борба с групировката Ислямска държава в Ирак и Сирия ще се съберат на среща във Вашингтон. Извънредната среща ще се състои във вторник във военновъздушната база „Андрюс” в предградие на Вашингтон. В нея ще участват представители на всички европейски партньори в коалицията, както и на петте арабски страни, които играят активна роля във въздушните удари срещу ИД ­ Бахрейн, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, уточниха американски представители. Очаква се и Австралия да изпрати военния си ръководител, добавиха те.

Водената срещу джихадистите на ИД въздушна кампания навлезе в третия си месец в Ирак и в третата си седмица в Сирия. САЩ изразиха завчера опасение от атентати срещу западни интереси по света в отмъщение на военните операции срещу ИД.

http://www.monitor.bg/

 
Изтребители на кило - нови и още по-нови
12.10.2014, 09:33

МиГ-29През изминалата седмица "някой си Рогозин" използва империалистическата интернет мрежа Twitter, за да пусне поредната си глупава шега или активна манипулация на тема НАТО.

По този начин може да се коментира започналата словесна канонада между Дмитрий Рогозин, руски вицепремиер, и българското правителство в лицето на Даниел Митов, външен министър, който отговори официално, и според някои - пресилено, на известния със неуравновесеното си поведение скандален руски министър.

Темата на престрелката обаче е важна и независимо, че Рогозин се сеща сега за българските ВВС, те имат нужда от нов не руски изтребител вече повече от десетилетие...........Прочети още

 

 
Белгия купува по-модерни изтребители
11.10.2014, 22:38

Saab JAS-39 GripenНовото правителство на Белгия, чието встъпване в длъжност предстои, възнамерява да предприеме стъпки за смяната на изтребителите Ф-16 с по-съвременни машини. Това се посочва в документ от преговорите по съставянето на новата четиристранна управляваща коалиция, цитиран от местните медии.

Засега не е известно какви нови самолети желае да получи Белгия, нито на каква цена. Новата коалиция е решила, че въпреки намаляването на разходите в много сфери и частичното увеличаване на данъците с цел държавният бюджет да бъде балансиран до 2018 г., парите за отбраната няма да бъдат ограничавани.

Съвременната войска представлява стратегическа застраховка и заслужава съвременни средства, се посочва в одобрения от коалицията текст. Допълва се, че на подмяна ще подлежат също бойни фрегати и миночистачи. Новото правителство предвижда да въоръжи Военновъздушните сили (ВВС) и с безпилотни самолети. Намеренията за извеждане на Ф-16 от ВВС се появиха още при управлението на правителството в оставка на премиера Елио Ди Рупо.

Преди няколко месеца бе съобщено, че Белгия обмисля да купи изтребители Ф-35 (производство на Локхийд Мартин, САЩ), които са най-скъпите машини на пазара в този клас. Предвижда се Ф-16 да бъдат подменени след 2023 година. Министърът на отбраната в оставка Питер де Крем изпрати проучвателни писма до няколко производителя на изтребители, сред които Боинг (Ф/А-18Ф), Дасо (Рафал), Сааб (Грипен) и БАе (Юрофайтър)

http://www.novini.bg/

 
Естония купува ПТРК Javelin
11.10.2014, 22:14

ПТРК JavelinНа 6 октомври 2014 година Агенцията на военното ведомство на САЩ за военно сътрудничество (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) е изпратила официално писмо (Major Arms Sales Notification) до Конгреса на САЩ за намерението да се предостави на Естония по линия на Foreign Military Sales (FMS) партида преносими противотанкови ракетни комплекси Javelin на предполагаема обща стойност 55 млн долара.

В доставката ще влязат 120 пускови установки (CLU) ПТРК Javelin с интегрирани прицели, 350 противотанкови ракети серия FGM-148, 102 тренажорни изстрела Missile Simulation Rounds (MSR) и 16 тренажорни комплекса Enhanced Performance Basic Skills Trainers (EPBST). Производството на ПТРК Javelin се извършва от едноименно съвместно предприятие на корпорациите Raytheon и Lockheed Martin.

Конгреса има 30 дни (за страните от НАТО и "приравнените към него" - 15 дни) за да блокира предложената сделка, като в противен случай страните получават право да подпишат междуправителствено съглашение за доставка.

Според известната досега информация, Естония ще стане 18-та страна експлоатираща ПТРК Javelin. Според естонски източници, комплексите трябва да бъдат доставени през 2016 година. - Още за ПТРК Javelin

 
ВВС на САЩ са нанесли 6 въздушни удара по позиции на „Ислямска държава” в района на Кобани
11.10.2014, 21:20

Ф-15Военновъздушните сили на САЩ са нанесли 6 въздушни удара по позиции на „Ислямска държава” по границата между Сирия и Турция, съобщава Reuters.

Ударите са нанесени в района на град Кобани, който вече три седмици е обсаден от джихадистите. Цели на въздушните удари са били транспортни средства и жива сила на „Ислямска държава”.

Освен въздушните удари, ВВС на САЩ са хвърлили пратки с припаси и снаряжение за силите за сигурност на Ирак.

http://www.focus-news.net/

 
Сърбия посреща Владимир Путин с военен парад
11.10.2014, 20:44

Владимир ПутинВладимир Путин ще участва в тържествените церемонии в Белград по случай 70-та годишнина от освобождението на града от фашистката окупация в края на Втората световна война.

Това съобщи сръбският президент Томислав Николич в телевизионно интервю за телеканала Россия 1. По случай годишнината в Белград ще се проведе военен парад - първа демонстрация на отбранителните сили на Сърбия от 1985 г. насам. - (видео)

На парада ще участва и авиационната група за висш пилотаж на руските ВВС "Стрижи", съобщава Николич.

По време на посещението на Путин, което се очаква да се състои на 16 октомври, се планира да бъдат обсъдени ключови въпроси от двустранното сътрудничество, най-вече в търговско-икономическата сфера, заявява сръбският президент.

Очаква се да бъде подписан и договор между двете страни за даването на дипломатически имунитет на служителите от Сръбско-руския хуманитарен център в Ниш, който според западни представители служи за прикритие на разузнавателно учреждение.

След това президента на Русия заминава за Милано, Италия, където ще уаства във форума Азия-Европа.

 
България преговаря с Гърция за изтребители F-16
11.10.2014, 19:56

Ф-16За нещо, което бе заложено в "Програма 2020" на министъра на отбраната Велизар Шаламанов - именно евентуална покупка на употребявани изтребители F-16 от Гърция, пишат днес гръцките национални медии.

Напомняме, че вчера Бойко Борисов заяви, че е против идеята на Велизар Шаламанов да се купуват стари гръцки изтребители.

Ето точното съобщение от информационния сайт "Катемирини".............Прочети още

 
ВВС отбеляза 102 години със зашеметяващо авиошоу при огромен интерес
11.10.2014, 16:05

Хиляди посетиха летище "Варждебна", за да видят авиошоуто на Военновъздушните сили под надслов "Това сме ние", съобщи БГНЕС. - (видео)

Въздушният спектакъл е по случай 102-годишнината от създаването на военната авиация. На 16 октомври 1912 година, по време на Балканската война, двама български летци осъществяват първия боен полет в Европа, който ще се запише в авиационната история като първото европейско бойно използване на самолета. Тогава се отбелязва и празникът на авиацията и Военновъздушните сили.

Шоуто на летище "Враждебна" беше открито от парашутисти, които изпълниха скокове от транспортен самолет Спартан. След тях прелетяха вертолети Бел 206, Кугар и Ми-17. Именно вертолетите Ми-17 се използват за потушаване на пожари.

Фигурен пилотаж в двойка, десант по способа "бързо въже", аварийно-спасителна акция бяха само част от атракциите на авиошоуто. Всички вертолети приключиха участието си като застанаха в една линия пред публиката и се поклониха.

Кулминацията на шоуто бе, когато командирът на ВВС ген. -майор Румен Радев показа изключително сложната фигура "Кобра", пилотирайки изтребителя МиГ-29.

В "Това сме ние" беше изпълнен и групов пилотаж на самолети. Изтребителната ни авиацията показа сложни маневри и въздушен бой с изтребители МиГ-29. Включиха се и МиГ-21 и Су-25. Спектакълът беше закрит от формация от три бойни самолета.

Летците осъществиха шоуто ниско над земята, на около 100 метра височина, което допринесе за още по-голямата еуфория на зрителите.

 
В “Арсенал” откриват 1000 работни места
11.10.2014, 10:25

В казанлъшката оръжейна "Арсенал" ще бъдат разкрити 1000 нови работни места, а в производството ще бъдат инвестирани милиони левове за суперново оборудване. Инвестициите ще бъдат направени в близките 2-3 години, каза изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев по време на традиционното тържество по повод годишнината на завода.

Арсеналци вчера отбелязаха 90 години от пребазирането на военните заводи в Казанлък. Разширяването и модернизирането на оръжейното производство щяло да засегне двата най-големи завода - 4 и 5, както и цех 600 на основната площадка. Вече са закупени 20 супермодерни японски металообработващи машини с цифрово-програмно управление, които щели да пристигнат съвсем скоро в оръжейната. Големите инвестиции в оръжейното производство били резултат от сключените дългосрочни договори с чуждестранни партньори. "Най-радостното е, че част от тях са за съвсем нови оръжейни продукти като сълзотворни и ръчни гранати", казва шефът Ибушев. Според него времето, когато за всяка нова сделка са били назначавани на пожар нови оръжейници, а след това освобождавани или пускани в продължителен отпуск, е безвъзвратно отминало. Това се потвърждавало и от сериозното увеличение на работните заплати с 20% от 1 септември. Става дума за инженерно-технически кадри, които били около 40 на сто от неколкохилядния колектив на "Арсенал".

http://paper.standartnews.com/

 
Русия се оплака, че Франция продължава да отлага доставката на ”Мистрал”
11.10.2014, 10:05

Франция отлага сроковете за доставка на универсалния десантен кораб "Владивосток" от типа "Мистрал", като засега това се вписва в рамките на договорните задължения, съобщава агенция РИА Новости. В съответствие с първоначалните условия на договора, предаването на кораба трябва да се състои в началото на ноември 2014 г., но крайният срок е изместен поради технически причини.

"Франция постоянно измества предаването на първия "Мистрал", като обяснява, че това е по чисто технически причини, което е допустимо в рамките на договора. Ние засега се съгласяваме с това" – казва събеседник на агенция РИА Новости. От своя страна Русия изпълнява договорните си задължения навреме, заяви официалният представител на "Рособоронэкспорт" Вячеслав Давиденко.

"Това се отнася за доставката на корабни кърми, както и за извършването на плащания" – каза Давиденко. Според докладите, Русия вече е изплатила 880 млн. евро от общата сума на договора (1,2 млрд.). Октомврийското плащане бе в размер на 60 млн. евро.

 
Американски есминец отново в Черно море
11.10.2014, 09:37

USS Cole, DDG-67Американския боен кораб УРО "Коул" (USS Cole, DDG-67) вчера е преминал Босфора в северно направление и е навлязъл в акваторията на Черно море.

Есминицът от състава на 6-ти американски флот навлиза за да „съдейства за мира и стабилността в региона“, са казва в съобщение на американските ВМС. Освен това визитата е насочена за укрепване на взаимодействието между САЩ и нейните регионални партньори в Черно море.

 
ГДК "Калининград" се връща в Средиземно море
11.10.2014, 09:16

БДК-58Големия десантен кораб (ГДК) на руския Балтийски флот "Калининград" (БДК-58, проект 775, б/н 102) вчера напусна пристанището на Новоросийск и взе курс към Средиземно море.

Очаква се днес той да премине през турските проливи и да се включи към състава на оперативното средиземноморско корабно съединение на ВМФ на Русия.

ГДК "Калининград" напусна Балтийск на 24 декември 2013 година, като в порт Новоросийск корабът се намираше от края на септември, където попълваше гориво, вода и продоволствия.

За екипажа това е пореден поход в Средиземноморието. Предното бойно дежурство в този регион продължи почти осем месеца.

 

 
Руската армия предсрочно получи 108 самоходни гаубици Мста-С
10.10.2014, 23:42

САУ Мста-С„Уралвагонзавод“ предаде днес на Министерството на отбраната на Русия последната партида от 15 единици 152-милиметрови самоходни гаубици 2С19М2, съобщи представител на фирмата-производител.

С тази партида се завършва изпълнението на тригодишен контракт за доставка на 108 самоходни гаубици. Контракта е изпълнен предсрочно, информира РИА Новости. - Още за САУ Мста-С

 
Фотооко
10.10.2014, 20:54

 

 

Страхотна тренировка преди голямото авиошоу утре!

 
Черно море като театър на военните действия
10.10.2014, 20:22

Вашингтон разглежда Черно море като център на единния театър на военните действия. За главен свой враг на Черно море той смята Русия. А последната, разгръщайки на кримска насока пълноценна групировка войски, на всички войнствени заявления от Вашингтон и Брюксел спокойно отговаря: „Готови сме. Чакаме“.

Това е основната мисъл на статията на Джордж Фридман, президент на американската компания „Стратфор“ „Украйна, Ирак и черноморската стратегия“. Неговите разсъждения представляват определен интерес, защото това е частна разузнавателно-експертна компания, обединяваща бивши сътрудници на американските специални служби, държавни структури и различни „мозъчни центрове“. Освен това, авторът признава, че САЩ разглеждат ставащото в Украйна като възможност за нанасяне на стратегически удар по националната сигурност на Русия.

Публикацията на Фридман всъщност изцяло потвърждава думите на постоянния представител на Русия в НАТО Александър Грушко, че Северноатлантическият алианс стремително нараства военното си присъствие в акваторията на Черно море, което води до съществени промени в стратегическия и регионалния баланс. Тя потвърждава и заявлението на новия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че ръководството на блока е готово да разговаря с Русия само от позицията на силата.

Процесът на нарастване на военното присъствие на НАТО в региона започна още преди държавния преврат в Киев. Още тогава в акваторията на Черно море започна да се увеличава военноморската групировка на нечерноморски държави, преди всичко на САЩ, от най-разнообразни кораби. За оказване на натиск върху неприемащата Майдана Москва американците избраха кораб със система за противоракетна отбрана „Иджис“. Министерството на отбраната на Русия абсолютно логично прецени появата на тези кораби като стремеж на САЩ „максимално да доближат до територията на Русия морската съставка на своята система за противоракетна отбрана“.

МВнР на Руската Федерация постоянно напомня, че НАТО използва своите кораби в Черно море с нарушение на конвенцията на Монтрьо, изискваща идването на кораби в Черно море на нечерноморски страни да не надхвърля три седмици. Но американските кораби често пъти направо игнорират международното право: например американската фрегата USS Taylor превиши този лимит с 10 дни.

Източноевропейският вектор на черноморските устреми на НАТО се характеризира със засилване на присъствието на блока в Румъния и България. В Румъния, която през септември се съгласи да разположи у себе си войски на алианса, ще се появят бойни самолети и бази на Северноатлантическия алианс. Край бреговете на България, чрез която западните стратези планират да окажат натиск върху Русия по въпроса за Южен поток, от 4 до 11 юли се проведоха ученията „Бриз 2014“. В тях участваха турски, италиански и британски бойни кораби на 2-ра постоянна противоминна групировка на НАТО.

Военноморските сили на Румъния, България и САЩ демонстративно проведоха маневри в Черно море край бреговете на Украйна в навечерието на референдума в Крим, над блокпоста „Турски укрепителен вал“ беше свален американски безпилотен апарат. На 8 септември НАТО отново тренира свои действия по време на военноморските учения „Си Бриз“ в северозападната част на Черно море, недалеч от Одеса, превърнала се в главна база на военноморските сили на Украйна и територия за перспективни операции на НАТО в Източна Европа.

Сега всички действия на НАТО и САЩ в региона са насочени срещу Русия, запазила, благодарение на завръщането на Крим в състава на страната, своето военноморско присъствие на Черно море. Целите им са много прости:

   - да лишат Русия от достъп до Черно и Средиземно море с помощта на военноморските сили и базите на НАТО;

   - да минимизират ролята на Русия като световна държава и потенциална пречка на глобалните имперски амбиции на Вашингтон, в това число в суровинната сфера;

   - да превърнат Украйна в стратегически плацдарм за подкрепа и координиране на действията на неолиберални и неофашистки пронатовски марионетки на Запада в Русия, както и проникване на НАТО в Кавказ и южна Русия.

Не е за учудване неотдавнашното заявление на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, че на кримско направление ще бъде разгърната пълноценна групировка руски войски.

На кримски летища вече има фронтови бомбардировачи и разузнавачи Су-24, амфибии Бе-12, бойни и транспортни хеликоптери. Има информация, че след модернизиране на инфраструктурата на летищата на полуострова допълнително могат да бъдат прехвърлени изтребители Су-27, противолодъчни Ту-142 и Ил-38, хеликоптери Ка-27 и Ка-29. Освен това, за защита от въздушни удари там ще бъде създадена съвременна ешелонирана система за противовъздушна отбрана. В Крим неотдавна бяха формирани две нови части - артилерийски полк и отделен полк за радиационна, химическа и биологическа защита. Едновременно с това за Черноморския флот се произвеждат 6 нови дизелови подводници от проект 636. Съгласно някои данни, част от тях ще се намират в дивизиона в Севастопол.

Така че - на всички войнствени заявления от Вашингтон и Брюксел Москва спокойно отговаря: „Готови сме. Чакаме“.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
61-ва и 2-ра бригада спориха на титлата на военното първенство по футбол
10.10.2014, 20:10

В Карлово се проведоха финалите на Държавното военно първенство по футбол за мъже, чийто домакин бе 61-ва Стрямска механизирана бригада, съобщава КСВ. В спортната надпревара взеха участие и отборите на Военноморски спортен клуб - Варна, ВСК „Тракиец” от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, ВСК „Дунав” от 55-ти инженерен полк – Белене.

Шампионатът бе открит вчера от началника на щаба на бригадата полковник Маргарит Михайлов, а приветствие към участниците направи полковник Христо Зафиров – главен ръководител на първенството.

Днес се проведе решителната финална среща между отборите на 61-ва и 2-ра механизирана бригада. След оспорвана борба почетното първо място зае отборът на домакините със старши треньор майор Георги Тодоров, а второто място остана за отбора на 2-ра механизирана бригада. Трето място завоюва отборът на ВСК „Дунав” от 55-ти инженерен полк – Белене и на четвърто място се класира Военноморски спортен клуб - Варна.

Призьорите бяха наградени от генерал-лейтенант от запаса Стефан Василев – председател на Управителния съвет на Националната военна спортна федерация, полковник Маргарит Михайлов и полковник Христо Зафиров. Първенството бе закрито от генерал-лейтенант от запаса Стефан Василев, който изрази задоволство от създадената организация и добрите условия за провеждане на шампионата и поздрави участниците за проявения спортсменски дух.

http://www.otbrana.com/

 
Празник на „Отряд притивоминни кораби” в Пункт за базиране Варна
10.10.2014, 17:14

На 10 октомври 2014 г. в Пункт за базиране Варна се състоя ритуал по отбелязване празника на отряда притивоминни кораби и бе чествана 44-та годишнина от създаване на дивизиона миночистачни кораби, чийто наследник е отряда.

Гости на тържеството бяха началника на щаба на Военноморските сили капитан І ранг Коста Андреев, вицеадмирал о.з. Петър Петров, контраадмирал о.з. Иван Йорданов, капитан I ранг о.з. Тодор Йотов, капитан I ранг о.з. Веселин Русинов – бивши командири на дивизиона, офицери и старшини служили на миночистачните кораби.

За висок професионализъм и положен труд със заповед на командира на дивизион миночистачни кораби к-н I ранг Павлин Щерев, бяха отличени офицери, старшини и матроси от военното формирование.

Ритуалът завърши с поднасяне на цветя на „Монумент на морската слава на военно формирование 36680”.

http://www.navy.mod.bg/

 
Закриване на двустепенното командно-щабно учение "Съвместна поддръжка 2014"
10.10.2014, 17:10

Днес, 10.10.2014 г. в района на НВУК „Чаралица” заместник-началникът на щаба на СКС капитан I ранг Димитър Йорданов закри двустепенното командно-щабно учение „Съвместна поддръжка 2014”.

В учението взеха участие над 500 военнослужещи и около 130 единици автомобилна и специална техника от щаба на Съвместното командване на силите, бригада „Логистика”, Мобилна КИС, щаба за контрол на придвижването и Центъра за наблюдение и контрол на радиационната, химическата, биологическата и екологическата обстановка.

Оценката на ръководството на учението е, че поставените цели и задачи са изпълнени.

http://jfc.armf.bg/

 
Военно формирование в Шумен чества своя празник
10.10.2014, 17:04

Днес, 10.10.2014 г. военно формирование 54060 – Шумен отпразнува 130-та годишнина от създаването на 7-ми Преславски пехотен полк, чийто наследник се явява формированието. В приветственото си слово командирът на формированието заяви, че този празник е повод за гордост за повдигане на духа и самочувствието на днешните поколения български офицери и войници. „Днес във времена на снижена духовност, празникът на баталъона ни е необходим не само за повдигане на духът ни. Празникът ни е необходим, защото е източник на гордост , че сме потомци на славни воини. След 130 години ние знаем и помним, какво изковаха и какво добиха преславци в славните битки за свободата и независимостта на родината за освобождение и обединение на Отечеството ни.”

По традиция за празника във военно формирование 54060 се проведоха спортни игри в които военнослужещите премериха своите сили в няколко дисциплини. След края на спорните състезания първенците бяха отличени с грамоти. Военнослужещите, постигнали високи успехи в учебната и бойната дейност, бяха наградени от командира на формированието. Бе прочетена и заповед на командира на Сухопътните войски за награждаване на военнослужещи, участващи в бойните стрелби на зенитен полигон на ВВС „Шабла".

Военно формирование 54060 – Шумен е наследник на славния 7-ми Преславски пехотен полк, създаден с указ на княз Фердинанд от 12 октомври 1884 г. Създадено преди повече от столетие формированието изминава дълъг и сложен път на развитие, претърпява множество промени и преобразувания, но продължава да носи достойно завещаното от 7-ми Преславски пехотен полк.

http://landforce.mod.bg/

 
Политика „първо НАТО и ЕС” за модернизация на армията
10.10.2014, 14:46

 

 

Изказване на министъра на отбраната Велизар Шаламанов на заседанието на Индустриалния форум

 
Украйна и да иска не може да възстанови ядрения си статут
10.10.2014, 14:10

Украйна няма да възстановява изгубения си ядрен статут, тъй като не разполага с необходимия капацитет. Това заяви Валерий Чали, заместник-ръководител на администрацията на президента на Украйна.

По информация на редица украински медии, заместник-ръководителят на администрацията на Порошенко е коментирал темата за връщането на ядрения статут на Украйна. Чали е изразил мнението си в реч в рамките на конференцията "Предизвикателствата на европейската архитектура на сигурност: украинският контекст". Събитието се е провело с участието на длъжностни лица от украинското Министерство на външните работи, представители на Националния институт за стратегически изследвания на Украйна и сътрудници от отделенията по връзка с НАТО в Киев.

В средата на септември министърът на отбраната на Украйна Валерий Гелетей заяви, че Украйна може да възвърне статута си на ядрена страна и без подкрепата на западните страни.

След разпадането на СССР Украйна се оказа собственик на третия по големина ядрен арсенал в света след Съединените щати и Русия. Според някои оценки, на територията на Украйна останаха 130 междуконтинентални балистични ракети УР-100Н УТТХ РС-18, 46 междуконтинентални балистични ракети РТ-23УТТХ РС-22 и повече от 1000 крилати ракети X-55 (с опция за екипиране с ядрена бойна глава).

През 1994 г. Украйна се присъедини към Договора за неразпространение на ядрено оръжие и продаде на Русия (а също така и предаде за сметка на намаляване на дълга), голяма част от този арсенал. Останалата част от носителите са били утилизирани. При това част от крилатите ракети X-55 са били продадени на Иран и Китай. Това съобщи пред изданието Financial Times главният прокурор на Украйна Святослав Пискун. През 2005 г. в статията Ukraine admits exporting missiles to Iran and China ("Украйна признава износа на ракети за Иран и Китай") се отбелязваше, че Украйна е продала 12 крилати ракети X-55 на Иран и 6 на Китай.

http://www.fbr.bg/

 
Патрулните самолети на гръцките ВМС ще бъдат ремонтирани и модернизирани в САЩ
10.10.2014, 13:45

Р-3 ОрионДържавния департамент на САЩ е одобрил сделка за модернизация на седем патрулни самолета P-3 Орион на ВМС на Гърция.

Сделката е на стойност 500 милиона долара. Освен капитален ремонт и модернизация, гръцките ВМС ще получат съпътстващо оборудване, резервни части, услучи при обучението на персонала и техническата поддръжка. Срокът на служба на всеки самолет ще бъде удължен до 15000 часа.

Базовия самолет за противолодъчна отбрана Р-3 Орион се произвежда от 1960-те години в САЩ и Япония. Намира се на въоръжение в много страни по света. ВМС на Гърция получиха тези машини през втората половина на 1990-те години. - Още за Р-3 Орион

 
US изтребители ни хвърлят в прегръдката на Турция
10.10.2014, 12:50

Ф-15Въпросът за окомплектоването на Българската армия с нови бойни изтребители стоеше още преди 15 години. Тогава част от самолетния ни парк беше унищожен и на въоръжение останаха само МиГ-21 и МиГ-29 като основни изтребители във Военновъздушните сили (ВВС). Двамата основни изпълнители на дългогодишната проатлантическа политическа линия са бившият военен министър Тодор Тагарев и сегашният - Велизар Шаламанов. Познавам техния мироглед и техните действия - те провеждат политика, която не е само българска, а общонатовска. Тази политика преследва пълното отделяне на Русия от България във всички области - икономически, културни и духовни. Всичко останало е вторично и подчинено на тази стратегическа линия.

Преди години имаше вариант да купим шведски изтребител "Грипен", който сега е изключен като опция от плана за модернизация на армията до 2020 г. Тези самолети притежават добри тактико-технически данни. Оттам нататък всички варианти с купуването на американските F-15 или F-16 имат задкулисна основа. Ако ние обновим нашия парк с щатски самолети от някоя от двете модификации, това означава да станем абсолютно зависими от Турция. Южната ни съседка произвежда F-16 по лиценз и притежава всички възможности за сервизно обслужване, снабдяване с резервни части, снаряжение, въоръжение и т.н. В предложението за изтребителите е обяснено, че всички грижи по самолетите ще се поемат от Турция.

Аз съм привърженик на пълния суверенитет на България, но който днес говори за пълен суверенитет, не е много в час, тъй като подобен вариант няма как да се осъществи. Така че спорът е дали да сме зависими от руската или от турската страна.

Покупката на високотехнологично военно изделие, поддръжката, снабдяването с боеприпаси, обучението на пилоти и т.н. е доста скъпо. Ако самолетите са нови, предвидените 600 млн. лв. няма да стигнат за покупката и въвеждането на 10 нови изтребителя, тъй като един изтребител струва поне 60 млн. лв.

Когато се сменя военна техника, която е използвана и обслужвана по различни парадигми, може да настъпи голям срив. Трудно е например военен пилот, който е летял 10 години на МиГ-29, бързо да се приучи на F-16. Това е сериозен проблем, който допълнително натоварва цената.

Настоящата политика по отношение на ВВС ще продължава и ще се налага с всички средства и ние не можем да се противопоставим от никаква гледна точка

Което и правителство да дойде, дори премиерът да се казва Янаки Стоилов, особена разлика няма да има. Въпросът за избора на изтребители е първо политически въпрос, а след това военнотехнически.

Обновяването на самолетния парк е неизбежно и отделяните досега годишно 1,5% от БВП за военни цели няма да стигнат. Неслучайно в НАТО и ЕС върви агитация да се повишат разходите за отбрана до над 2 процента. Не само ние отлагаме модернизацията - на никого в Европа не му се харчат пари за въоръжаване. Ако в другите североатлантически страни става дума за подмяна на парка, при нас въпросът опира за цялостна замяна, което винаги е по-скъпо. Ако искаме нови изтребители, ще трябва да затягаме коланите. Самолетите ни са съветски, тоест руски, и всички се налага да бъдат изчистени и заменени с нови по стандартите на НАТО. Няма смисъл да сравняваме западните самолети с МиГ-29 или МиГ-31, тъй като, както вече казах, въпросът не е военнотехнически.

По принцип ако сме сериозна държава, не би трябвало да има значение какво оръжие ползваме. Гърция и Турция, които са в НАТО от основаването на пакта, спокойно купуват руско оръжие. България обаче не може да си позволи самостоятелност, тъй като нямаме кадърни политици и държавници. Нашите се подмазват - едни на Изток, други - на Запад.

Разправията за самолетите между руския вицепремиер Рогозин и министър Шаламанов показва, че хората, които отговарят за съдбините на България, не са наясно с процесите, които текат в света. Външният министър Даниел Митов успя най-адекватно и деликатно да отговори на предизвикателството от Кремъл. На нас в Москва гледат като на една геополитическа въшка. Рогозин, с когото имам честта лично да се познавам, не подходи много джентълменски към нас, като каза: "някой си там Шаламанов". В сравнение с военния министър на Русия армейски генерал Шайгу обаче наистина е "някой си там" временен министър. Русия и САЩ са велики държави и могат да си говорят, каквото си искат, докато ние трябва да си знаем гьола.

http://paper.standartnews.com, проф. Евгений Гиндев

 
САЩ искат да използват базата Инджирлик в Турция
10.10.2014, 12:02

 Чък ХейгълСАЩ биха искали да използват военновъздушната база Инджирлик в Турция и да се сключи споразумение в помощ обучаване и оборудване на умерените сирийски бунтовници. Това заяви военният министър на САЩ Чък Хейгъл, предаде АП.

Хейгъл поясни, че американски официални лица са повдигнали тези въпроси пред турските лидери при обсъждания тази седмица.

Докато Анкара настоява пред САЩ за установяване на буферна зона по турско-сирийската граница, той подчерта, че американското ръководство е открито за такава дискусия.

Военният министър поясни, че турските военни възможности ще бъдат ценни в борбата срещу „Ислямска държава. САЩ биха искали да могат да приземяват различни самолети във военната база до сирийската граница, призова той.

Хейгъл говори пред репортери в самолета преди да започне шестдневна обиколка, при която ще посети три държави в Южна Америка. Първа спирка е Колумбия, а след това ще посети Чили и Перу, където ще участва в конференция на военните министри на държавите от Северна, Централна и Южна Америка.

Междувременно американски представители са се срещнали със свои турски колеги в Анкара в опит да привлекат Турция в борбата срещу ислямистите.

Вчера външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу каза, че не може да се очаква Анкара да действа сама срещу „Ислямска държава".

 
Руската армия ще бъде обзаведена с най-нови безпилотни комплекси
10.10.2014, 08:33

Ту-300На базата на безпилотния летателен апарат Ту-300 ще бъде създаден най-модерният разузнавателно ударен комплекс с оперативно предназначение. Модернизираният вариант ще има подобрени полетни характеристики.

Скоростта на полета на новата машина ще е до 950 км/час, масата при излитане – над 3 тона. Радиоелектронното оборудване и ракетно-бомбеното оръжие ще се намира във фюзелажа и на външни точки за окачване.

Компания „Туполев“ е добре известна с цяла редица безпилотни системи. Златният период в това отношение се пада на 70-те години на миналия век, когато бяха създадени такива системи, като „Рейс“ и „Стриж“. Безпилотният комплекс Ту-300 „Коршун“ бе създаден през 90-те години и по онова време нямаше аналог в света. По редица причини (финансови и организационни) тогава проектът не беше реализиран, но можеше да служи за прототип за по-нататъшни разработки, казва главният редактор на сайта UAV.RU Денис Федутинов:

   - Има смисъл не да се модернизира съветския комплекс, а да се използва опитът на специалистите от компания „Туполев“ в сферата на безпилотната авиация. Това ще потрябва на Обединената авиостроителна корпорация, която сега действа в областта на безпилотната техника.

Проектът Ту-300 не е единственият. Компания „Транзас“ от Санкт Петербург продължава работата върху безпилотен апарат с маса близо един тон. Казанската фирма „Симонов“ създава апарат с маса близо 5 тона. Продължителността на полета на тези дронове може да състави 20 – 30 часа.

Компания „Сухой“ създава тежък безпилотен апарат с маса примерно 20 тона. Първият полет се планира за 2018 година. Негово предимство ще стане ниската му забележимост от радарите на противника, високите му скорости и способността му да носи по-голямо бойно натоварване.

Междувременно, в сухопътните войски вече идват безпилотни комплекси руско производство „Гранат“, „Елерон“, „Тахион“, „Застава“. „Елерон“, например, е специално разузнавателно средство за близки разстояния. В зависимост от задачата, той може да носи фотокамера, топловизор, видеокамера или средства за радиоелектронно разузнаване.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Русия ще създаде център за поддръжка на хеликоптери в Египет
10.10.2014, 08:30

Ръководителят на руската държавна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов заяви вчера пред журналисти, че през 2015 г. Русия ще създаде сервизен център за поддръжка на хеликоптери в Египет.

Чемезов каза, че по-рано тази година сервизен център за поддръжка на руски хеликоптери е бил открит в Южна Африка, а през 2015-2016 година, такива центрове ще бъдат открити в Египет, Бразилия, Перу и Индия.

В средата на февруари 2014 г. Русия и Египет сключиха предварителен договор за доставката на руски оръжия и военна техника на стойност повече от 3 милиарда долара.

 
Руските ВВС усвояват лекия самолет-амфибия Бе-103
10.10.2014, 08:24

Бe-103Руските ВВС са започнали обучение на летци за усвояване на лекия самолет-амфибия Бе-103. За целта са избрани 12 пилоти, които преминават стаж в ОАО „ТАНТК Бериев“ . До сега са проведени 20 полета от летището на компанията, предстоят полети от водна повърхност.

Самолетите-амфибии Бе-103 са били произведени за Китай, но така и не са били платени . Към момента дванадесетте Бе-103 се намират в авиационен завод в Комсомолск на Амур (сега филиал на ОАО "Компания "Сухой").

http://www.pan.bg/

 
Военното ни авиационното образование навърши 100 години, но гледа преди всичко напред
10.10.2014, 08:19

Вековният юбилей на военното авиационно образование в България е достоен повод да се гордее всеки един от нас. С тези думи започна академичното си слово началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Тодор Дочев на научната юбилейна конференция „100 години авиационно образование в България”, която се проведе в четвъртък във факултет „Авиационен” на университета. Според него е важно да помним историята, но от голяма значение е следващата крачка, „за да бъдем ние достойни пред идните поколения, които ще оценяват нашия труд”.

Днес авиационното образование в университета, продължи бригаден генерал Дочев, спомага за изграждането на редица способности във ВВС, но изискванията към него непрекъснато нарастват. Той съобщи, че ръководството на НВУ е провело работна среща с командването на ВВС, във връзка с разширяване на възможностите на университета и на факултета, за да се отговори максимално на съвременните изисквания за подготовка на авиационни кадри. Началникът на университета изрази решимост, че съвсем скоро авиационното образование ще отговори на изискванията на Командването на ВВС и на гражданските компании..........Прочети още

 

 
Острите нокти на "Грабливата птица"
09.10.2014, 23:13

F-22Грабливите птици се отличават от останалите летящи животни със силното си зрение, големите крила, мощния клюн и острите нокти. Те са властелините на небето и намират място в гербовете на държави като САЩ, Германия и Русия. Подобна, но по-малко величествена е историята на американския изтребител от пето поколение F-22 Raptor (хищна, граблива птица - от английски, бел. ред.).

Проектиран в последните години на студената война, този метален звяр трябваше да доминира въздушното пространство с помощта на високите технологии. Падането на желязната завеса осуети тези планове и от първия полет на прототипа до влизането му в серийно производство трябваше да минат 12 години. Най-накрая F-22 направи бойния си дебют срещу екстремистите от "Ислямската държава на Ирак и Леванта" (ИДИЛ) на 23 септември. Изтребителят пусна бомби със спътниково-инерционно насочване JDAM над сграда в Хорасан, Сирия, за която се предполага, че е център за обучение на екстремисти. Целта беше успешно поразена и така остана в историята като първата бойна акция на "Грабливата птица". Операцията беше посрещната с фурор от военното командване и някои американски медии. Причината е, че в продължение на години F-22 имаше доста технически затруднения да бъде приведен в бойна готовност и затова държеше "наземни" дежурства по военните бази на територията на САЩ и Япония. Всъщност "Рапторът" беше на гладна диета цели девет години – от 2005 г., когато е приет на въоръжение, до сега..........Прочети още

 
Гърция пусна на вода първата си собствена подводница
09.10.2014, 23:00

Първата подводница, построена в Гърция, бе пусната на вода в корабостроителницата Скарамангас в западнатата част на Атина. За събитието съобщава Български новини.

На кръщението на „Пипинос” присъстваха гръцкият премиер Андонис Самарас, заместник министър-председателят Евангелос Венизелос, министърът на отбраната Димитрис Аврамопулос, министър Милтиадис Варвициотис, председател на гръцкия парламент Евангелос Меймаракис, министър на обществения ред Василис Кикиляс и архиепископ Йеронимос.

Самарас използва случая, за да демонстрират как правителството продължава да има волята и силата да ръководи отбраната на страната в периода след кризата.

http://www.blitz.bg/

 
Иран показа тристволно оръдие
09.10.2014, 22:15

Иранските СМИ показаха първите изображения на тристволно 23-милиметрово зенитно оръдие Asefeh, разработено по схемата Гатлинг, съобщава Jane's.

По данни на изданието, оръдието е създадено на базата на 20-милиметровото авиационно оръдие M197, с което са комплектувани вертолетите Bell AH-1J Sea Cobra, доставяни в Иран през 70-те години.

В основата на M197 на свой ред стои шестстволното оръдие M61A1 Vulcan. Заявената скорострелност на Asefeh е 900 изстрела в минута. За сравнение скорострелността на M197 е от 750 до 1500 изстрела в минута, а на Vulcan от 4000 до 6000 изстрела в минута.

На публикуваните от иранските СМИ фотографии оръдието Asefeh е заредено с лента с боеприпаси, калибър 23x152 милиметра. Такива боеприпаси се използват на леките сдвоени зенитни установки ЗУ-23, съветско производство. Но в същото време, отбелязва Jane's, публикуваните снимки могат да бъдат фалшиви, а новото оръдие, както и М197, да е разчетено за 20-милиметрови боеприпаси. През април т.г. иранските военни представиха още едно оръдие, разработено по схемата Гатлинг - шестстволна 12,7-милиметрова картечница Moharram. Нейната заявена скорострелност е 2,5 хиляди изстрела в минута.

http://www.duma.bg/

 
ВВС на Афганистан ще получат дузина вертолети MD 530F
09.10.2014, 22:07

MD 530F Фото: MD HelicoptersУправлението за нестандартна вертолетна авиация (NSRW) към армията на САЩ е сключило с американската компания MD Helicopters договор за доставка за ВВС на Афганистан на 12 учебни вертолета MD 530F, съобщава Defence Talk.

Сумата по сделката не се уточнява. Известно е само, че към съглашението ще бъде реализирана опция към основния контракт за доставка на шест вертолета MD 530 за Афганистан, който бе подписан през 2010 г. Очаква се първите шест вертолета по новия договор да бъдат доставени на ВВС на Афганистан през зимата на 2015 г., а през пролетта на с.г. афганистанските военни ще получат останалите шест машини. Новите вертолети ще се използват от ВВС за подготовка на летците.

По-рано бе съобщено, че общо за афганистанските военни могат да бъдат закупени 48 вертолета MD 530F. Първите шест американски машини бяха доставени на ВВС на Афганистан през декември 2011 г., като военните получиха и учебни самолети Cessna 280 Grand Caravan. Благодарение на тази техника ВВС на Афганистан ще могат да възобновят подготовката на летците на територията на страната.

http://www.duma.bg/

 
Във Варна завършва ремонта на руския ГДК "Цезарь Куников"
09.10.2014, 21:34

ГДК "Цезарь Куников"Завършва ремонта във варненския „Флотски арсенал“ на големия десантен кораб на Черноморския флот на Русия "Цезарь Куников" (БДК-64) проект 775/II. За целта от Севастопол за ръководство на ходовите изпитания е заминал командирът на 197-ма бригада десантни кораби капитан 1 ранг Алексей Комаров.

Големия десантен кораб (ГДК) на ЧФ "Цезарь Куников" под командването на капитан 2 ранг Роман Котляров пристигна във Варна за продължителен основен ремонт на 6 юли 2013 година.

През тази година беше взето решение от руското държавно ръководство за забраната за ремонт на руски военни кораби в чужди държави, но за "Цезарь Куников" беше направено изключение, понеже плана за неговия почти двегодишен ремонт беше утвърден по-рано, а и ремонта се извършва за сметка на държавния дълг на България към СССР.

В момента във „Флотски арсенал“ се извършва основен ремонт и на още един руски военен кораб – това е учебния кораб на Балтийския флот „Перекоп“ проект 887. Той пристигна във Варна на 20 август 2013 година, като е планирано ремонта му ще приключи през 2015 година.

Миналата година там бе ремонтиран и другия учебен кораб от същия проект - „Смольный“, който в момента се използва като плаваща казарма от руските екипажи, преминаващи обучение във Франция на новите десантни кораби тип „Мистрал“.

 
Русия настоя Франция да връща парите за Мистралите, ако няма да ги доставя
09.10.2014, 19:47

Руското външно министерство настоя Франция да заяви ясно какво се случва с доставката на първите два военни кораба „Мистрал" в края на октомври, каквато е договорката.

Ако Париж реши да анулира сделката, тогава парите трябва да бъдат върнати, добавиха от руското външно.

„Време е французите да определят своята позиция, защото през лятото ние чухме, че, въпреки настоящата ситуация, договорът ще бъде спазен. Ситуацията е проста - договорите трябва да се изпълняват. Сега е време да решават и ако не възнамеряват да спазват договора или ако френската страна има нови варианти, трябва да ни каже и да не използва метода на дипломатическия мегафон. Иначе парите трябва да бъдат върнати", каза говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от РИА „Новости".

В началото на септември френският президент Франсоа Оланд, под натиск от няколко натовски страни да се въздържа от предаването на корабите на Русия в отговор на анексирането на Крим и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна, заяви, че доставката ще бъде финализирана, само ако ситуацията в Украйна се подобри.

Русия непрекъснато протестира относно всяко възможно анулиране на доставката, настоявайки Франция да спази сделката, която е на стойност 1,2 млрд. евро.

 
Военнослужещи от Сухопътни войски помагат на разследващите органи в Горни Лом
09.10.2014, 19:42

От днес група в състав от 6 военнослужещи от военно формирование 54470 - Белене от състава на 55-ти инженерен полк, оказва съдействие на разследващите органи с осигуряване на безопасност при извършване на процесуално-следствени действия на територията на завод „Миджур” в село Горни Лом, общ. Чупрене, обл. Видин, съобщава КСВ.

Ръководител на групата е капитан Николай Георгиев, като дейността на военнослужещите на територията на завод „Миджур” ще продължи до второ нареждане.

Дейностите по координация с представителите на органите на следствието в района се извършва от командира на военно формирование 54470 подполковник Калоян Василев.

http://www.otbrana.com/

 
Столтенберг: НАТО не обсъжда буферна зона в Сирия
09.10.2014, 12:56

Йенс СтолтенбергВъпросът за създаване на буферна зона в Сирия, както призова Турция, не се обсъжда от страните членки на НАТО на този етап, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от БГНЕС. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган уточни, че безопасна зона за бежанци, подкрепена от забранена за полети зона, трябва да бъде създадена в Сирия, за да обмисли Анкара военни действия там. "Обсъдихме този въпрос днес по време на срещата ни тук", заяви Столтенберг след среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара.

"Това не е на масата на преговорите в НАТО за момента и не е въпрос, който се обсъжда в НАТО", допълни той. Турция е подложена на все по-голям натиск да използва военната си тежест срещу джихадистите в Сирия, но до момента Анкара не е направила нищо, въпреки че получи разрешение от парламента за действия миналата седмица.

Чавушоглу от своя страна заяви, че не може да става дума Турция да изпрати войски в Сирия без помощ отвън. "Не е реалистично да очакваме, че Турция ще ръководи сухопътна операция сама", допълни той. Столтенберг каза, че джихадистите от "Ислямска държава" представляват "голяма заплаха за иракския, сирийския народ и за региона като цяло". "Важно е да бъдем солидарни", каза още той и допълни, че НАТО приветства гласуването на турския парламент, който даде разрешение за военни действия.

"НАТО е готова да подкрепи всички съюзници срещу заплахите, пред които са изправени", заяви Столтенберг.

http://pressadaily.bg/

 
Представителния отбор на СВ със сребро на състезанието с ПМ
09.10.2014, 10:52

На полигона в Сливница се проведе ежегодното гарнизонно състезание с пистолет „Макаров”, в което взеха участие 9 отбора от Софийска област. Въпреки лошото време и проливния дъжд участниците показаха майсторски умения в стрелбата.

Домакин на мероприятието беше военно формирование 28610 – София, а военнослужещите от него за поредна година успяха да се справят със сложните метеорологични условия и стрелбата протече безупречно.

Шампионка при жените стана капитан Ралица Симова от отбора на Сухопътните войски, а при мъжете титлата грабна подполковник Добромир Милев от отбора на Министерство на отбраната.

В отборното класиране бронза взе отбора на Военна академия, втори станаха Сухопътните войски, а шампиони станаха Военна полиция.

Наградите на участниците връчи директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси” г-н Антон Ластарджиев от Министерство на Отбраната, а съдии на състезанието бяха полковник Зафиров и подполковник Дерибеев.

http://landforce.mod.bg/

 
Ад в гранична застава: Войник застреля 14 другари
09.10.2014, 10:38

В далечната 1967 година на погребите на “Голямата звезда”, на 30 км от Харманли и на 20 от Тополовград, премръзнал на пост войник в яда си застрелва с автомат “Калашников” почти от упор 14 свои колеги. Касапницата става в караулното помещение, седем от войниците умират, другите са ранени в различна степен и някои оцеляват по чудо. Част от простреляните е можело да бъдат спасени, ако не са били неадекватните мерки на военните, които не допуснали веднага лекарския екип.

Денят 19 декември 1967 година е снежен. Започналият да вали още през нощта сняг не спира през целия ден, трупа непрекъснато, все повече и повече. Същия ден в близкото село Черепово прожектират съветски филм със сюжет от Втората световна война. Гледат го осем от войниците, охраняващи военните погреби под “Голямата звезда”............Прочети още

 
Предрешен ли е изборът на нов изтребител
09.10.2014, 10:20

МиГ-29В последните дни от мандата си военният министър Велизар Шаламанов излезе с позиция по още един ключов за българската армия и за данъкоплатците въпрос - плана за модернизация на войската до 2020 г. и в частност какви ще са новите й изтребители - руски или западни. С което си навлече гневните реакции както на руските медии, така и на проруски настроените среди в страната.

Случващото се не е изненада, като знаем колко активен е през цялото време служебният военен министър. Дали заради ситуацията в Украйна, или заради срещата на върха на НАТО в Уелс - още в първите дни на мандата си Шаламанов привлече вниманието с плановете си за реформи в армията. Неговият вариант на визията за България в НАТО до 2020 г., в който се говореше, че Русия води информационна война срещу България, предизвика буря от коментари и накара правителството да смекчи тона, въпреки че до последно военният министър не се отказа от констатациите в него. ..........Прочети още

 
За пръв път от 14 г.: Русия с ядрено надмощие над САЩ
09.10.2014, 09:54

proekt 955Русия има 1,643 ядрени ракети готови за изстрелване, с една повече от Пентагона, според официален доклад на Държавния департамент на САЩ. Така за първи път от 2000 г. насам Москва има ядрено надмощие над Вашингтон. В момента и двете страни подобряват активните си ядрени арсенали, след началото на конфликта в Украйна.

Американският доклад е базиран на официални данни, които двете държави са разменили в рамките на договорa за разоръжаване New START (Договор за намаляване и ограничаване на стратегическите оръжия за нападение) и включва ракети, разположени преди 1 септември. Данните показват, че има значително увеличаване от март, когато Вашингтон имаше капацитет от 1,585 бойни глави, а Москва – 1,512.

Текущите бройки са в нарушение на договора New START, подписан през 2010 г. от Барак Обама и тогавашния президент на Руската федерация Дмитрий Медведев, по време на краткотрайното подобряване на отношенията между двете страни. Споразумението определя лимит от 1550 ядрени бойни глави.

Общо, Центъра за контрол на оръжията и неразпространяването в Щатите изчислява, че Москва разполага с повече от 8000 бойни глави, а Вашингтон с над 7000, въпреки, че не всички могат да бъдат зачислени към ефикасни системи за изстрелване.

Наскоро Русия обяви планирана ревизия на целия си ядрен арсенал до 2020 г. като част от по-голяма програма за превъоражаване, която ще струва 700 млрд. долара.

Въпреки, че Москва не е предоставила подробна разбивка на увеличения ядрен капацитет от последните няколко месеца, експерти от двете страни предполагат, че покачването на общия брой единици се дължи на въоръжението на една или две ядрени подводници клас „Борей“.

Подводниците от клас „Борей“, са по проект, смятан за най-скъпия във военната история за Русия. Те са въоръжени с междуконтинентални балистични ракети „Булава“, които след много проблеми при разработването, най накрая бяха обявени за готови за пускане.

Руският президент Владимир Путин наскоро се похвали, че свръхзвуковите ядрени глави, способни да менят траекторията си много бързо, не могат да бъдат унищожени от никоя друга ситема за противоракетна отбрана в света, колкото и модерна да е тя.

Русия също е инвестирала в подвижни системи „Ярс“ и планира да възроди влаковете, въоръжени с ядрените глави от съветско време.

Вашингтон изрази голямо безпокойство от кампанията за превъоръжаване на Кремъл. Страстите се разгорещиха след като през юни администрацията на Обама обвини Москва, че с ракетите от клас „Искандер“ е нарушила Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г. Това пък предизвика отричане и контра обвинения от страна на Русия.

„Русия се преструва, че договаря намаляне на броя на ракетите, докато в същото време строи ядрени оръжия. Това е директна заплаха за САЩ“, написа миналия месец Джим Айнхоф, член на Комисията по стратегически сили към Комитета по въоръжени сили на американския сенат. Той обвини Щатите, че намляват броя на ядрените си единици, докато Русия ги увеличава.

„Прекалено късно е да убеждаваме руснаците да спазят споразумението. Те са изпробвали тази възможност и няма как да знаем със сигурност дали ще пуснат в действие тези системи.“, допълни тогава Айнхоф.

Докато данните може да изглеждат обезпокоителни, общият брой на единици и за двете държави остава много по-малък от това, което са имали през 1980 г., когато Съветският съюз е притежавал над 40 хиляди бойни глави.

„Не мисля, че сме на прага на ново състезание за това кой има повече оръжие. Русия поне със сигурност няма да участва в подобно нещо. В случая, просто дойде време да модернизираме ядрения и стандартния арсенал“, обясни външния министър на Русия Сергей Лавров за новинарите от RT News миналия месец.

„Ядреният арсенал на САЩ е по-нов от нашия, но може би и те трябва да помислят за модернизация. Само се надявам да се придържат клаузите на договора New START, които са правно обвързващи“, предупреди Лавров.

http://www.fbr.bg/

 
Делегация от ВМС на САЩ посети ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"
09.10.2014, 09:28

Вчера, 08.10.2014г., на посещение във ВВМУ”Н. Й. Вапцаров” бе делегация от петима души от Военноморските сили на САЩ, ръководена от капитан I ранг Дъглас Хеди, началник на сектор за дейности, свързани с военноморското обучение и подготовка в сферата на сигурността във ВМС на САЩ.

Пред централния вход на училището делегацията бе посрещната от капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ”Н. Й. Вапцаров” и капитан I ранг доц. Калин Калинов – зам.-началник по учебната и научна част. В заседателната зала се състоя кратка презентация на училището чрез аудиовизуална техника, която изнесе доц. К. Калинов. Последва приятелски разговор между ръководството и гостите относно двустранни отношения, международни контакти и бъдещо сътрудничество с ВМС на САЩ във връзка с обучението на студентите и курсантите в областта на сигурността.

Гостите от САЩ бяха поканени да разгледат материално-техническата база с новите кабинети, лаборатории, тренажор и зали.

http://www.naval-acad.bg/

 
ВВС приеха ремонтирания си L-39ZA
09.10.2014, 09:22

Екипаж на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” проведе успешно облитане на поредния основно ремонтиран учебно-тренировъчен реактивен самолет L-39ZA. С това приключи приемането на машината в строя. Това съобщават от учебната група.

В изпълнение на рамковия договор между ВВС и производителя Aero Vodochodi той премина през капитално – възстановителен ремонт, извършен в авиоремонтния завод „Авионамс” ЕАД – Граф Игнатиево. На 30 септември 2014 г. пилотиран от чешки пилоти самолетът прелетя до Летище Долна Митрополия, където бе извършено техническо и документално приемане на машината.

След приключване на тези мероприятия на 06 октомври 2014 г. самолетът бе успешно облетян от български екипаж - подп. Юлиян Радойски – зам. командир на авиогрупата и майор Пламен Попов – началник на Авиационен учебен център.

По време на изпитателния полет те направиха тестове на всички системи на летателния апарат. Заключението на летателния и инженерно – технически състав бе, че самолетът отговаря на всички изисквания за провеждане на безаварийна летателна дейност, след което борд 203 бе приет отново в строя на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”.

http://aeropress-bg.com/

 
The Guardian: Австралия с първи удари срещу джихадистите в Ирак
09.10.2014, 08:59

F-15Австралия е осъществила своите първи въздушни удари в Ирак, пускайки две бомби срещу база на групировката „Ислямска държава”, предаде британският в. The Guardian. Австралийските сили на отбраната потвърдиха, че са извършили нападението в сряда срещу четвъртък през нощта, за разлика от по-ранните си мисии, в които не бяха използвани оръжия. Всички летателни апарати са се върнали безопасно в базата. В момента няма на разположение други подробности.

Потвърждението идва ден, след като австралийските сили съобщиха, че са извършили три мисии, но не са стреляли срещу цели. В единия случай, изтребителите не са атакували набелязаната цел, тъй като рискът от жертви сред цивилното население е бил твърде висок.

http://www.focus-news.net/

 

 
Кабинетът заседава за реплика в Туитър
08.10.2014, 22:45

МиГ-29Реплика на вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин в Туи­тър изправи на нокти властта в София. „Някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на употребявани Ф-15“, написа той в социалната мрежа заради намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети със западни.

Краткият коментар на известния с пиперливия си език руски политик предизвика остра реакция на служебния кабинет, който се събра по спешност на оперативно заседание.

Като лично засегнат пръв се изказал военният министър Велизар Шаламанов. „Това е опит за намеса във вътрешните работи на страната. Зависимостта от военните доставки от Русия е опасна и трябва да се ограничи“, заявил той разгневено. Уверил, че неговото министерство и това на външните работи ще излязат с обща позиция......Прочети още

 
В направление Крим ще бъде разгърната пълноценна войскова групировка
08.10.2014, 22:05

Крим ще бъде защитен от всички страни. Това заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу по време на семинар на Министерството на отбраната. И обясни защо се налага засилване на военното присъствие в този регион.

От началото на тази година военно-политическата обстановка на Югозападното стратегическо направление съществено се промени, - каза Шойгу. - До голяма степен това е свързано с разширяването на територията на Южния военен окръг, след като Крим влезе в състава на Русия. Освен това ситуацията в Украйна силно се изостри и се увеличи чуждестранното военно присъствие в непосредствена близост до нашата граница.

Развитието на военната инфраструктура в Крим ще се проведе по вече утвърден план, в който се предвижда дислоцираните на полуострова съединения и части да бъдат снабдени със съвременно въоръжение и техника. Генералите ще синхронизират тяхната доставка до местата за базиране с подготовката на инфраструктурата за новия арсенал и със задачите, които ще се решават от войските в Крим. А разположената на полуострова групировка ще влезе в състава на Южния военен окръг. А що се отнася до Черноморския флот, то адмиралите най-сетне ще могат да обновят корабния му състав - досега Украйна всячески се противопоставяше срещу това. След две години военните моряци ще имат на разположение шест нови фрегати по проект 11356, които идеално подхождат както за действия в Черно море, така и за оперативното съединение на ВМФ на Русия в Средиземно море. Корабите ще бъдат оборудвани с универсално ракетно-артилерийско въоръжение и със съвременни радиотехнически средства за борба с подводници и за противовъздушна отбрана.

В същото време за Черноморския флот се правят шест нови дизел-електрически подводници по проект 636. Две от подводните лодки трябва да попълнят бойните редици на ЧФ до Нова година, още две – през следващата година, а останалите през 2016-та.

Що се отнася до авиацията, след като бъде модернизирана летищната инфраструктура, то на полуострова ще могат да бъдат прехвърлени допълнително изтребители Су-27, специализираните за борба с подводници Ту-142 и Ил-38, както и вертолети. Освен това ще бъде създадена съвременна ешелонирана система за ПВО.

http://www.duma.bg/

 
Американски изтребител F-15 се разби в Англия, пилотът оцеля
08.10.2014, 20:50

F-15Изтребител F-15D Eagle (регистрация 86-0182) на американските ВВС се разби днес в 15:28 местно време по време на тренировъчен полет в покрайнините на селцето Western Hills, графство Lincolnshire, югоизточно от град Spalding, информира http://www.lakenheath.af.mil.

Пилотът е успял успешно да се катапултира. Малко по-късно е транспортиран с вертолет HH-60G Pave Hawk до военна болница.

 

Официален представител на 48-мо изтребително крило (RAF Lakenheath) потвърди, че инцидента е станал с машина от тяхното формирование.

Жертви и разрушения на земята няма. Започнало е разследване на произшествието. - (видео).

 
Тренировка на турските ВМС по търсене и спасяване на аварирала подводница
08.10.2014, 20:22

Миналата седмица турските ВМС извършиха тренировка по търсене и спасяване на аварирала подводница с използване на високо технологичен атмосферен костюм за гмуркане (ADS). - (видео)

Съгласно сценария подводницата TCG Dolunay (S-352, клас Atilay) подава авариен сигнал от дълбочина 100 метра от място, намиращо се на около 20 км от средиземноморския град Мерсин. При получаване на сигнала в Щаба на турските ВМС се задейства процедурата по транспортиране по въздух до военновъздушната база Инджирлик на костюма ADS, водолаза-оператор и осигуряващия състав. От там те се прехвърлят до пристанището на Мерсин и се натоварват на спасителния буксир (влекач) A-590 TCG Inebolu.

При достигане на мястото на потъването на „авариралата“ подводница водолазът с ADS се спуска до нея. Операторът в ADS подсъединява към подводницата шланг, подаващ от повърхността пресен въздух. Циркулацията на пресен въздух във вътрешността на „потъналата“ подводница е изключително важно за екипажа до пристигането на останалото спасително оборудване.

ADS е произведен от Oceanworks (известен още като Hardsuit Quantum 1200), е в експлоатация от 2007 г. и работи на дълбочина до 365 метра. Независимо от риска за спускане на човек на такава дълбочина, това носи редица предимства пред използването на дистанционно управляеми устройства. Подобен костюм ADS (с дълбочина на потапяне до 600 метра) ще бъде на борда на спасителния кораб (MOSHIP) A-601 TCG Alemdar, когато бъде приет на въоръжение.

http://www.pan.bg/

 
Експерти от агенции на НАТО и ЕС и представители на българската индустрия ще обсъдят възможности за взаимодействие
08.10.2014, 17:20

По време на Индустриален ден, който ще се проведе утре, 9 октомври, в рамките на Индустриалния форум, експерти от агенции на НАТО и Европейския съюз ще обсъдят с представители на българската индустрия възможностите за взаимодействие при изграждане на отбранителни способности.

Индустриалният ден ще бъде открит от постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев в 09.00 ч. в резиденция „Бояна“. Експертите от международните организации ще разяснят процедурите за участие в проекти на НАТО и ЕС и ще запознаят представителите на българската отбранителна индустрия с предстоящи проекти на агенциите.

http://www.mod.bg/

 
През 2015 г. ще сме домакини на среща на военните министри от Югоизточна Европа
08.10.2014, 15:12

Правителството одобри българската позиция за участие в Общата регионална среща на министрите на отбраната, която ще се проведе на 16 октомври в Будва, Черна гора. На срещата България ще постави въпроса за засилване на взаимодействието между страните от региона и повишаване ефективността на сътрудничеството в областта на отбраната.

През последните години военното сътрудничество в региона на Югоизточна Европа (ЮИЕ) се развива като много ползотворно, но повече се фокусира върху срещи, разговори, консултации, насочени към изграждане на доверие между страните. България ще предложи да бъде извършен преглед на ефективността и ефикасността на съществуващите форми на сътрудничество, като за целта бъде създадена работна група от представители на държавите-участнички, която да проведе проучване, съдържащо анализ и оценка на опита от работата на Процеса от срещи на министрите на отбраната на страните от ЮИЕ.

Виждането е да бъдат разработени варианти за трансформация на съществуващите формати за регионално сътрудничество в един по-съвременен механизъм за сътрудничество под условното име SEEDEFCO (South Eastern Europe Defence Cooperation), ориентиран към проекти, които гарантират резултати, с цел повишаване на отбранителните способности и оперативната съвместимост в региона.

България ще предложи домакинство на Общата регионална среща на министрите на отбраната от ЮИЕ през 2015 г.

http://www.otbrana.com/

 
Ротата за течни товари на Съвместното командване на силите ще получи 5,4 млн. долара за пълно техническо оборудване през 2017 година
08.10.2014, 14:54

Ротата за течни товари на Съвместното командване на силите ще получи 5,4 млн. долара за пълно техническо оборудване през 2017 година. Това стана ясно по време на двустепенното командно-щабно учение „Съвместна поддръжка 2014”, което се проведе в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас.

Това бе докладвано на зам.-началника на отбраната генерал-майор Нейко Ненов. Оборудването ще стане факт по проект по програма FMF, който вече е одобрен. Техниката ще покрие задачите и задълженията на двата центъра за дозареждане на гориво и за техническо обслужване и ремонт. Техниката е за приемане, зареждане и транспортиране на горива. По този начин ротата за течни товари ще има възможност сама да получава горивата от рафинерията или от централни складове и ще извършва зареждането с чисто нова техника.

 
България с вноска от 500 000 долара за Афганистан
08.10.2014, 14:38

http://www.bulgaria-embassy.org/DAO_files/image003.jpgБългария ще внесе през 2015 г. в доверителния фонд за поддържане на Афганистанските сили за сигурност левовата равностойност на 500 000 щатски долара.

Приемането на решението на Министерския съвет урежда осигуряването на необходимото финансиране за приноса на страната ни към трайното партньорство и дългосрочния ангажимент на НАТО към Афганистан след приключване на операцията на ръководените от Алианса Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) в края на 2014 г.

В центъра на трайното партньорство е поетият от съюзниците дългосрочен политически и практически ангажимент за изграждането и поддържането на надеждни Афганистански сили за сигурност, способни да поемат отговорност за сигурността на населението на цялата територия на страната и да запазят постигнатото от ISAF след края на изтеглянето.

 
Свален е вертолет на иракските ВВС
08.10.2014, 14:25

Bell 407 Командването на иракските ВВС съобщава, че днес сутринта бунтовници от "Ислямска държава" са свалили с ПЗРК вертолет Bell 407 край град Beiji, намиращ се на 130 мили северно от столицата на страната.

Двамата пилоти на борда са загинали. Не се съобщава за разрушения и жертви на земята.

Това е втори свален иракски военен вертолет за тези дни в този район. В петък, също с ПЗРК, бе свален ударен вертолет Ми-35 (YI-35X). И двамата пилоти също загинаха.

 
Нови въздушни удари срещу джихадистите от "Ислямска държава"
08.10.2014, 13:33

Международната коалиция, ръководена от САЩ, извърши тази сутрин нов въздушен удар срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава", които обсаждат сирийския град Кобане.

Веднага след атаката гъст черен дим се издигна над хълма, разположен в източната част на града, където боевете продължават от няколко дни между кюрдските бунтовници и силите на ИД. През целия ден вчера самолетите на коалицията бомбардираха многократно позициите на джихадистите около и във вътрешността на третия по големина кюрдски град в Сирия.

Според директора на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман ударите принудили ИД да се оттегли от някои сектори на изток и в югозападната периферия на града. Джихадистите влязоха в Кобане в понеделник три седмици след началото на офанзивата им в региона, която принуди близо 200 000 души да избягат в Турция.

Според центъра най-малко 412 души са загинали в боевете, но броят им може да се окаже много по-голям.

 
Това сме ние!
08.10.2014, 13:03

 

 

Всичко за авиошоуто на 11 октомври на летище София - авиобаза Враждебна

 
Франция получи първия модернизиран изтребител Rafale M
08.10.2014, 09:57

Dassault Aviation достави на Агенцията за придобиване на отбранителни продукти (DGA) първия модернизиран изтребител Rafale M за ВМС на Франция. Той е първият от общо десет Rafale от базовата версия F1 до съвременната F3. Те са били произведени в края на 1990-те години за замяна на приетите още през 1964 г. F-8 Crusader. Всички нови изтребители, предназначени за ВМС, се произвеждат по стандарта F3.

По програмата за модернизация, договорена през 2009 г., десетте изтребителя Rafale трябва да получат нови бордни компютри и дисплеи, система за РЕБ и РЛС, както и нова система за подкачване на въоръжение. Доставката на модернизираните изтребители трябва да завърши през 2017 г.

По данни на Flightglobal MiliCAS на въоръжение във френските ВМС 24 Rafale M, поръчани са още 12. Други 80 изтребителя Rafale В/С са в състава на ВВС, като още 149 са поръчани или са в процес на модернизация.

Изтребителите Rafale летят със скорост до 1912 км/ч и имат боен радиус 1852 километра. Версията F3 има на въоръжение 300 мм оръдие, УР Mica IR/EM (от 2018 г ще бъдат заменени с Meteor), управляеми ракети Exocet AM39 Block 2, крилати ракети Scalp, управляеми ракети GBU-12/24 и Hammer, както и ракети ASMP-A, имащи възможност да са с ядрени бойни глави.

http://www.pan.bg/

 

 
Светлото бъдеще на изтребителите
07.10.2014, 21:52

Понякога - винаги като радикална изненада, човек може да получи истинско знание за политическата ситуация около себе си, а не да вярва на клишетата, които иначе са естествено състояние на обществената мисъл.

Помощ за разбиране на истината този път ни предостави служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов. Четете и плачете от неговото изявление: "С 8 - 10 нови изтребители България ще е петкратно по-добре"...

Което означава, че ако купим 20 изтребителя, сигурно ще бъдем 10 пъти по-добре, и така нататък в изящна геометрична прогресия. Изтребителите - основен символ на просперитета на едно общество!

Нека да разграничим нещо. Българската армия със сигурност се нуждае от нова техника, ако искаме да изпълнява поне минимума от задълженията си. Но е съвсем ясно, че това правителство, този президент, този министър всъщност са лобисти на техниката не сама по себе си, а на изявена корпоративна поръчка. Трябва да се купува американско въоръжение, по възможност трета ръка. И точка. Ами че Плевнелиев си го каза, още когато стана президент.

Ето как изтребителят трета ръка се превръща в символ на основния смисъл на съществуването на българската политика. До това се свежда цялата ни прословута "отговорност" към НАТО. Те искат да сме консуматор на военната им техника. Нищо повече. Българската политика трябва да съществува и да произвежда "стабилност", за да е сигурно, че на всеки пет години политическият елит ще постига консенсус по закупуването на нов пакет бойна техника. Толкова е простичко. Това е големият замисъл зад надутите приказки.

Съвсем очевидно е, че тази власт изпълнява основните си цели. Те не са да осигури благосъстояние на българите, по-добро здравеопазване или промяна в образованието. Целта е: на всяка цена самолетите да бъдат купени и да бъде направено така, че разни там недоволстващи гласове срещу подобни сделки и по принцип срещу агресивното посегателство над националния интерес да бъдат изкарани маргинални, платени и какво ли още не. Българският политически модел съществува и е контролиран, за да може да подсигури, че няма да бъдат чувани и вземани предвид мненията на тези нещастници, които не осъзнават ценността на корпоративните връзки и начините, по които постоянното купуване на военна техника въздейства вдъхновително на икономиката. Всичко останало е просто една красива розова приказка за бъдеще, което я дойде, я не.

Не само хибридна война ще измислят, за да втъкнат изтребителите на обществото. Ако трябва, грантовите политолози ще твърдят, че ни заплашва извънземно нашествие, само и само да си осигурят това, че България ще купува, купува, купува..., показвайки, как го наричаха, съюзническа лоялност.

http://www.duma.bg, Александър Симов

 
Откъде „Ислямска държава“ взема оръжието си?
07.10.2014,  21:30

Независима група по мониторинг на оръжията събра доказателства, че бойците на „Ислямска държава“ (ИД), която президентът Обама нарича „мрежа на смъртта, използват оръжия и муниции, произведени в поне 21 страни, сред които са Китай, Русия и Съединените Щати.

Докладът, публикуван вчера от Conflict Armament Research показва, че в действителност, наскоро формираните сили на "ИД" лесно са стигнали до оръжията, с които са били захранвани по-рано конфликтите в Ирак и Сирия.

Те произхождат не само от световните сили но и от напредничави износители като Судан............... Прочети още

 
НАТО се надява на турските военни бази
07.10.2014, 21:24

Според военния анализатор Айван Иланд, Турция е в състояние сама да се защитава от 20-30 хил. бунтовници на "Ислямска държава" (ИД), при положение, че армията ѝ е една от най-големите в региона. "Турция е член на НАТО, но през последните години тази организацията се занимава основно с прехвърлянето на сили на чужда територия, а не със защитата на страните, които членуват в нея" – казва Иланд. Той смята, че НАТО възнамерява да използва турските военни бази, за да организира въздушни нападения над Сирия и Ирак. Освен това, от алианса се надяват Турция да успее да предостави сухопътни войски, с които да се влезе в съседните страни и да прогонят терористите оттам. Но експертът не вярват, че Турция ще предприеме такива мерки. - (видео)

Професорът по международно право в Джорджтаунския университет Дауд Хайралла е съгласен, че Турция е в състояние да предизвика бойците от "Ислямската държава" без помощта на НАТО или други страни. Но според него Анкара не е готова да направи това. Хайралла смята, че настоящите стъпките, предприети от Турция и нейните съюзници, са опасни. По думите на експерта, по-голямата заплаха е вече направеното от тези страни. Специалистът се надява, че Турция ще позволи провеждането на разследване на това дали е съдействала на ИД и други групировки, плод на "Ал-Кайда".

Следва да припомним, че вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не изключва възможността за въвеждане на сухопътни сили на НАТО в Турция, ако е налице заплаха за нейната сигурност. "Нашата основна задача е да защитим териториалната цялост на Турция" – каза Столтенберг, в отговор на въпрос за събитията в Сирия.

http://www.fbr.bg/

 
Най-новата руска атомна подводница "Владимир Мономах" завърши държавните изпитания
07.10.2014, 21:09

proekt 955Атомната стратегическа подводница от четвърто поколение (проект 955 "Борей") – К-551 "Владимир Мономах" - завърши програмата на държавните изпитания, съобщава „РИА Новости“.

Подводницата се върна от морския поход, по времето на който се проведоха заключителни разширени акустични изпитания. Сега тя ще бъде подготвена за предаване на Военноморските сили на Русия.

На 10 септември 2014 година К-551 "Владимир Мономах" изстреля балистична ракета Р-30 "Булава" от акваторията на Бяло море по полигона Кура в Камчатка, като изпитанията преминаха успешно. - Още за проект 955

 
Голям процент небоеготови изтребители Eurofighter във ВВС на Германия
07.10.2014, 20:45

Eurofighter След спиране от полети на повечето от военноморските хеликоптери, немският министър на отбраната Ursula von der Leyen заповяда да се направи оценка на състоянието на останалата материална част на въоръжение в Бундесвера.

В изготвения доклад се оказва, че сериозни проблеми има с броя изправни изтребители Eurofighter. От приетите на въоръжение 109 самолета от този тип, 35 се намират в ремонтните заводи, оставяйки 74 в бойните части. От тях 42 могат да участват в операции, учения или рутинни тренировъчни полети. Това означава, че само 38.5% от немските изтребители Eurofighter са в летателна годност.

В доклада не се споменават причините за това състояние, но според специализираната медия Jane's намаленият6 брой изправни изтребители се дължи на недобрата политика с осигуряване на резервни части и тяхната висока цена.

След появата на доклада немските парламентаристи от всички партии изразяват загриженост дали Германия може да изпълни предоставяне в обединените сили на НАТО за подкрепа на прибалтийските републики декларираните 60 изтребителя в случай на ескалиране на напрежението в региона.

Според Бундесвера при възникване на подобна ситуация е предвиден 180 дневен подготвителен период, за което време ще има възможност да се приведат в боеготово състояние още 18 изтребителя, за да се изпълни поетото задължение.

Малко по-добре стоят нещата с изтребителите Eurofighter Typhoon от състава на кралските ВВС на Великобритания. От намиращите се на въоръжение 100 Тайфун-а, 25 са в авиоремонтни заводи. Няма информация колко от останалите в бойните части 75 изтребителя са в изправно състояние.

***********************************

Бел.ред. - Преди години в българските ВВС се допускаше само 10% небоеготова авиационна техника, като в този процент се включваха самолетите, намиращи се на планови регламентни прегледи и в авиоремонтните заводи…

http://www.pan.bg/

 
САЩ използваха за първи път хеликоптери срещу "Ислямска държава " в Ирак
07.10.2014, 16:59

AH-64САЩ използваха за първи път хеликоптери "Апачи" срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак, съобщи Централното командване, което отговаря за американските сили в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Хеликоптерите са летели в неделя и вчера, обстрелвайки позиции на джихадистите близо до Фалуджа, по молба и в подкрепа на иракските въоръжени сили, които се опитват да изтласкат "Ислямска държава" от града.

Кристофър Хамър, бивш офицер от ВВС на САЩ, който сега е анализатор в Института за изследване на войната, коментира, че използването на бойни хеликоптери е значително повишаване на равнището на риск, поеман от американските сили. Самолетите са напълно неприкосновени за оръжията, с които разполагат джихадистите, но същото не се отнася за хеликоптерите, посочи той.

Говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън заяви, че решението за използването на хеликоптерите е било взето поради спецификата на мишените. Той не уточни кой е взел решението, посочва Ройтерс.

В съобщението на Централното командване се казва също, че от 9 август досега САЩ и съюзниците им са извършили общо 341 въздушни удара, от които 94 в Сирия и 247 в Ирак. С изключение на 8 удара срещу свързаната с Ал Каида групировка "Хорасан" близо до Алепо в Сирия на 23 септември, всички останали са били срещу джихадистите от "Ислямска държава". Унищожени са танкове и други бронирани коли, противотанкови оръдия, хъмвита и други автомобили, завзети от ислямистите от иракската армия, огневи позиции, укрепени пунктове, командни постове, складове за оръжие и боеприпаси, тренировъчни лагери и редица други цели.

Централното командване съобщи, че сред коалиционните сили няма понесени жертви с изключение на един загинал американски войник на 1 октомври при инцидент с военен конвертоплан V-22 Оспри в Персийския залив.

http://www.mediapool.bg/

 
Правителството на Канада изпрати военно подразделение в Близкия Изток
07.10.2014, 16:14

Правителството на Канада изпрати в Близкия Изток военно подразделение за среща с основната ударно-разузнавателна авиогрупа, която участва в борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в Ирак и Сирия в състава на международната коалиция. Това съобщи в понеделник канал CTV.

Мястото на дислокация на военните специалисти и други подробности не се съобщават. Така, канадските военнослужещи се оказаха в Близкия Изток още преди официалното гласуване на националния парламент по въпроса за изпращането им в този регион.

Консервативното правителство на премиера Стивън Харпър планира да изпрати шест изтребителя F-18 за борба с ИД, както и два самолета-разузнавачи, един товарен самолет, а също и 600 военнослужещи „за подкрепа на военновъздушната мисия“. Също така се предполага, че пребиваването на 69-те канадски военни специалисти ще бъде удължено – те бяха изпратени през септември в качеството на съветници, които помагаха на иракските и кюрдските военни в борбата с ИД. Харпър подчерта, че канадските войски ще бъдат задействани в тази съюзническа мисия „до шест месеца“. Наземна операция не се обсъжда.

Гласуването по този важен въпрос трябваше да се състои в парламента на Канада в понеделник, но заради продължителните дебати то продължи и във вторник. Против участието на канадските военни в международната операция под ръководството на САЩ се обявиха опозиционните Либерална и Нова демократична партии.

 
Откриване на Двустепенното командно-щабно учение "Съвместна поддръжка 2014" в района на НВУК "Чаралица"
07.10.2014, 15:28

Днес, 07.10.2014 г. в района на НВУК „Чаралица” беше открито двустепенното командно-щабно учение „Съвместна поддръжка 2014”.

Учението беше открито от началника на щаба на СКС бригаден генерал Стефан Петров. В своето встъпително слово към участниците бр. генерал Петров подчерта „Ръководството на Съвместното командване на силите отдава голямо значение на провеждането на командно-щабните и компютърно-подпомаганите учения и щабни тренировки, защото те ни доближават до съвременните стандарти на оперативно планиране, до експериментиране на нови модели в организацията и управлението на бойните действия”. По - нататък в своето приветствие бр. генерал Петров изрази увереност, че личният състав ще прояви чувство на отговорност, висок професионализъм и решимост в действията си за изпълнение на поставените задачи.

През днешния ден участниците проведоха мини учение, на което бяха отработени стандартни оперативни процедури по някои основни събития и инциденти.

Утре на 08.10.2014 г. от 10.00 часа в района на кв. Долно Езерово на гр. Бургас ще се проведе динамичен показ, на който ще бъдат показани придобити способности за развръщане на Район за приемане и временно настаняване на формирования на НАТО при изпълнение на задълженията по чл.5 и Район за натоварване на техниката и материалните ресурси на жп подвижен състав.

http://jfc.armf.bg/

 
Полеви лагерни обучения провеждат инженерни формирования от 55-ти инженерен полк
07.10.2014, 15:25

В изпълнение на „План за дейността на 55-ти инженерен полк през учебната 2014 г.” на 29 септември започнаха полевите лагерни обучения с личния състав от инженерни формирования на полка.

От 29.09 до 03.10.2014 г. преминаха полевите лагерни обучения на инженерната рота за бойна поддръжка и понтонно-мостовата инженерна рота на военно формирование 54470 – Белене. В хода на полевото обучение, което се проведе на полигон „Операции по поддържане на мира” на река Дунав и в различни местности около град Белене, военнослужещите от инженерната рота за бойна поддръжка отработиха задачи по устройване на инженерни заграждения, устройване на проходи в инженерни заграждения, миниране на пътища, летища и населени пунктове и цялостно разминиране на местност. Благодарение на добрата подготовка на военнослужещите задачите бяха изпълнени професионално.

Военнослужещите от понтонно-мостовата инженерна рота изпълниха успешно задачи по устройване, оборудване и поддържане на паромни и мостови преправи.

На 6 октомври, започнаха полевите лагерни обучения на другите две роти от военно формирование 54470, които ще продължат до 10 октомври. Основните задачи, които ще трябва да изпълнят военнослужещите от ротата за унищожаване на невзривени бойни припаси /РУНБП/ са: откриване и обезвреждане на импровизирани взривни устройства и невзривени бойни припаси /ИВУ/ и прочистване на сгради от ИВУ, а на инженерната мостова рота за обща поддръжка - устройване и оборудване на механизирани мостове и нисководен дървен мост.

Полевите лагерни обучения се провеждат под ръководството на командира на военно формирование 54470 подполковник Калоян Василев.

http://landforce.mod.bg/

 
Промени в пенсионирането на военнослужещите не могат да бъдат правени без анализ
07.10.2014, 15:20

Министерството на отбраната (МО) изпрати становище до държавните институции, във връзка с предложените промени в системата за пенсиониране на военнослужещите, съобщиха от пресцентъра на МО.

В писмото се казва, че изпълнението на препоръката на Съвета на Европейския съюз за постепенно ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране следва да бъде предшествано от обстоен анализ на очакваните комплексни последици от прилагането й. В него министърът на отбраната Велизар Шаламанов подчертава, че взимането на прибързани решения в тази сфера би оказало силно негативно влияние върху сектора за сигурност.

„Въоръжените сили на Република България гарантират суверенитета и независимостта на страната, и защитават нейната териториална цялост. Военната служба е държавна служба с особено предназначение за подготовка и осъществяване на въоръжена защита на страната, като на военнослужещите се възлагат задачи в условия на непосредствена опасност за здравето и живота им“, пише министър Шаламанов. В писмото се подчертава още, че от 2000 г. до настоящия момент численият състав на военнослужещите от въоръжените сили е намалял от 110 000 на 29 000, което е безусловно доказателство, че това е най-реформираната система в страната.

В документа се посочва, че в редица страни-членки на НАТО (САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Турция, Полша, Румъния, Гърция, Албания, Латвия, Хърватия) не е налице кумулативно изискване за навършена възраст и прослужени години (осигурителен стаж) за придобиване право на пенсия от военнослужещите. В становището се очертават и очакваните негативни последици при прибързано утежняване на условията за придобиване на пенсия. Сред тях са рязко увеличаване броя на военнослужещите, които ще искат да се пенсионират при досегашните условия, които ще доведе до нарушаване на боеспособността на армията, както и намаляването на атрактивността на военната професия.

Промяната на реда и условията за ранно пенсиониране на военнослужещите предполага извършването на задълбочен анализ. За целта в Министерство на отбраната, ще бъде сформиран Експертен съвет, в който ще бъдат поканени за участие и експерти от Министерството на труда и социалната политика, НОИ и други ведомства. Той трябва да предложи модел за пенсионирането на военните, който да бъде обсъден преди края на годината. Според становището на Министерството на отбраната, решение не може да бъде взето преди окончателното мнение на този Експертен съвет.

 
Бъдещето е на проектното управление
07.10.2014, 13:37

Министър Велизар ШаламановБъдещето е във въвеждането на проектното управление, това каза министърът на отбраната Велизар Шаламанов днес, 7 октомври, при откриването на Международната научна конференция „Научните изследвания в отбраната: вековна традиция и нови хоризонти“ във Военната академия „Г. С. Раковски“. Днес ще се проведе съвещание за стартиране на система за проектно управление в Министерството на отбраната, в съответствие с решението на Министерски съвет за създаване на управляващ орган за Националната програма „България в НАТО и Европейската отбрана 2020“ – съобщи министър Шаламанов в словото си пред присъстващите. По думите му - проектното управление не е достатъчно развито в институтите и във военнообразователните структури, а новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е невероятна възможност за още по-активно сътрудничество между Българската академия на науките, българските университети, военнобразователните структури. „България в НАТО и ЕС, трансатлантическата връзка, работата със съседите в Югоизточна Европа – това е формулата за успешните програми, сигурен съм, че тя е успешна и във военното образование“ – каза министър Шаламанов.

Сред първите проекти, които трябва да стартират, са такива за усъвършенстване на авиационното образование, за създаване на организация за оперативна съвместимост и трансформация, за оборудване на модулите за подпомагане на гражданските власти – нещо, което бе поставено като въпрос по време на срещите във военните формирования, каза министър Шаламанов.

„Това проектно управление, след като се оказа толкова успешно за кметовете и за другите министерства, съм сигурен, че ще бъде много успешно и за Министерството на отбраната, и трябва да си го поставим като приоритет номер едно“, каза министърът на отбраната Велизар Шаламанов.

Пред журналисти той съобщи подробности за проекта, свързан с авиационното образование. „Нуждите на авиационните компании нарастват, а изискванията за единно европейско небе ще поставят много сериозни предизвикателства за подготовката на кадрите, работещи в авиацията. Имаме традиции, възможности, за съжаление, нещата са много разпръснати в различни висши учебни заведения – София, Пловдив, Плевен и на други места. Става въпрос за проект, който ще бъде управляван по най-добрия начин, с привличане на експерти от Министерството на отбраната, и извън него. Всичко ще бъде направено в съответствие с най-добрите практики за проектно управление“, посочи министър Шаламанов.

На въпрос на журналисти - дали е предрешен изборът на нов изтребител, министър Шаламанов заяви: „Нищо не е предрешено. Министерски съвет възлага на министъра на отбраната в срок от 6 месеца да предложи мандати на основните проекти. Националната програма очертава рамка и механизми за работа. Важни решения ще се взимат стъпка по стъпка, прозрачно, с ясна отговорност. Това е смисълът на програмата, решението на Министерски съвет и въвеждането на проектния принцип на управление, който трябва да изключи всякакъв волунтаризъм, и да направи нещата така, както се прави в другите страни от НАТО и ЕС. При тези ограничени средства, които някои хора дори поставят под въпрос, практически не може да бъдат реализирани всички проекти. Ние искаме балансирано развитие на нашите въоръжени сили. Това означава, че всички големи проекти трябва да преминат консултиране на правителствено ниво между България и страните-членки на НАТО и Европейския съюз, за намиране на най-изгодни решения. Чисто пазарният принцип за реализация на тези проекти, с този обем от средства, е невъзможен. Но със солидарността на страните-членки в НАТО и ЕС може да бъде намерено много добро решение, и то трябва да бъде намерено бързо и отговорно. Затова разчитаме на Министерски съвет, на парламента, и на ефективно проектно управление, което доказа качеството си в България в рамките на оперативните програми“, каза министър Велизар Шаламанов.

По думите му – България за първи път в историята си има национална програма за превъоръжаване. „Всички трябва да участват в намирането на най-добро решение в рамките на тази програма, и това решение да бъде намерено бързо. От 2000 година, когато бях зам.-министър, се говори, че има готов проект за изтребителите, и досега той не е внесен в Министерски съвет. Така че е крайно време да има срок, и този срок е шест месеца. Тече от миналата седмица“, каза министър Велизар Шаламанов.

http://www.mod.bg/

 
Изпращаме фрегата “Верни” в операцията на НАТО “Актив Индевър”
07.10.2014, 10:28

фрегата „Верни”Днес, 7 октомври 2014 г., в пункт за базиране Бургас /Атия/ на военноморска база – ВМС ще бъде изпратена фрегата „Верни” F-42 от състава на дивизион патрулни кораби, която ще участва в операцията на НАТО в Средиземно море „ACTIVE ENDEAVOUR”.

Операцията “Актив Индевър” (Active Endeavour, ОАЕ) е една от мерките на НАТО за борба с тероризма и се изразява във възпиране; защита и откриване на терористични действия в акваторията на Средиземно море.

Първоначално зоната на отговорност на ОАЕ е източното Средиземноморие, а от март 2004 г. операцията вече обхваща цялото Средиземноморие.

Военноморските сили на НАТО продължават да провеждат възпиращи атнтитерористични операции в Средиземно море с четири кораба, една подводница и авиация за морско разузнаване. Операцията подкрепя усилията на военноморските сили на нациите по защитата на морската енергийна инфраструктура и морските линии за комуникации срещу терористични атаки.

От 2005 г. практически израз на подкрепата на България за ОАЕ е ежегодното участие за срок от един месец в операцията с една фрегата с екипаж от около 110 души и една група от специалния морски отряд за проверка на корабите.

Мисията на фрегатата включва осъществяването на наблюдение на морски превози в зоната на отговорност (международните води на Средиземно море) и при съгласие извършваше проверка на кораби и товари съгласно поставените й от командващия операцията задачи. Екипажът поддържа постоянна готовност по заповед да защити определени кораби. Фрегатата ни участва и в провеждане на операции по ескортиране на граждански кораби на страни-членки на НАТО през Гибралтарския пролив.

http://www.maritime.bg/

 
Френска фрегата горя във водите на Индийския океан
07.10.2014, 10:20

френската фрегата Nivôse F732Пожар избухна в машинното отделение на френската фрегата Nivôse F732 (клас Floreal) през нощта на 30 септември при преход към остров Мавриций, съобщaва http://www.fleetmon.com.

Инцидента е станал на 177 мили северно от Port Louis (17 14S 05703E).

Корабът е бил провлачен до военноморската база Port De La Galets на остров Reunion, където е пристигнал на 3 октомври.

От френския флот съобщиха, че няма пострадали моряци. Според редица издания пораженията са изключително големи. Започнало е разследванена произшествието.

 
Съюзниците на САЩ в Ирак и Сирия са нанесли 10% от всички въздушни удари срещу „Ислямска държава”
07.10.2014, 09:53

Самолети на страните от международната коалиция срещу радикалната групировка „Ислямска държава” в Сирия и Ирак са нанесли 10% от близо 2000 въздушни удара в рамките на въздушната операция срещу джихадистите, съобщава AFP, позовавайки се на съобщение на министерството на отбраната на САЩ.

По данни на източници от Пентагона, от началото на въздушната операция на коалицията под ръководството на САЩ самолети на американските ВВС са нанесли 1768 въздушни удара, докато самолети на други страни, влизащи в коалицията, са нанесли 195 удара.

Тези цифри, които за пръв път хвърлят светлина върху участието на арабските коалиционни партньори, отразяват доминантната роля на американската армия във военната кампания.

http://www.focus-news.net/

 
Военноморските сили на САЩ тестват безпилотни патрулни катери
07.10.2014, 09:42

Военноморските сили на САЩ тестват безпилотни патрулни катери, оборудвани със сензори, които сканират заобикалящата ги среда. Те разполагат със специален софтуер, анализиращ постъпващата информация, пише Washington Post. Софтуерът е базиран на технологията, използвана от марсоходите на Националната космическа агенция на САЩ. Концепцията прилича на самоуправляващите се автомобили на Google. Автономните катери, които функционират и в група, биха могли да станат част от американския флот до една година. - (видео)

Службата за военноморски изследвания разработва роботизираните катери, за да автоматизира в по-голяма степен отбраната. Един моряк би могъл да контролира група от патрулни лодки и да им възлага наблюдението на подозрителни плавателни съдове. Катерите, които са оборудвани с картечници 50-ти калибър (12,7 мм), не биха могли да стрелят без човешка намеса. Определяне на цел и даване на команда за стрелба биха могли да се извършат само от оператори.

По време на тест на военноморските сили е пресъздадена ситуация, в която 13 кораби охраняват голям кораб. При доближаване на подозрителен съд, 5 от тях са се отделили, за да го обкръжат. Това показва как патрулните катери биха могли да защитават товарен кораб или самолетоносач. Целта на демонстрацията е била да се наподоби пътуване през пролив. Автоматизацията понижава цената на всяка технология, а това означава, че охраната на карго кораби би могла да бъде по-лесна. Компаниите, извършващи морски транспорт също биха могли да използват технологията за защита от пирати.

 

 
Повече способности, с по-добро използване на ресурсите
06.10.2014, 22:40

ген.-майор Румен Радев

 

 

Интервю с ген.-майор Румен Радев, командир на българските ВВС

 
Английския есминец HMS Defender се присъедини към АУГ USS George H. W. Bush (CVN-77) в Персидския залив
06.10.2014, 21:31

HMS DefenderАнглийския боен кораб HMS Defender се присъедини към американската авионосна ударна група, водеща операция срещу ислямистите в Ирак и Сирия.

HMS Defender напълно се е интегрирал в съединението предвождано от самолетоносача "Джордж Буш", подчертават Кралските ВМС. Въоръжен със зенитно-ракетната система Sea Viper, есминецът осъществява противовъздушната отбрана на съединението.

Английския кораб се намира в Персийския залив от месец юни с цел осигуряване на безопасността на мореплаването в района.

HMS Defender е един от няколкото кораба на кралските ВМС, намиращи се Персийския залив, които демонстрират важността на региона за Великобритания.

 
Полша натиска НАТО да ускори плана за ПРО в Европа
06.10.2014, 20:25

Полша призова новия генерален секретар на НАТО да ускори плана за разполагане на противоракетен щит в Европа на фона на противоречията с Русия, съобщава „Франс прес".

Твърдо подкрепяме създаването на тази противоракетна система на НАТО, защото това има дълбок политически и отбранителен смисъл, каза полският президент Бронислав Коморовски на съвместна пресконференция с новия шеф на Алианса Йенс Столтенберг.

„Полша е решена да се изгради този противоракетен щит и противовъздушна система за отбрана - това не е важно само за Полша - и ние ще спазваме нашите задължения за американско участие в този проект", поясни полският президент.

Столтенберг, който избра Варшава за първата си чуждестранна визита в качеството си на шеф на НАТО, обяви, че Полша е ключова държава, която допринася за противоракетния щит.

Полша заяви, че миналата година е изхарчила 33,6 милиарда евро за собствен противоракетен щит.

През 2010 година страните членки на НАТО взеха решение за създаване на щит, базиращ се на американска технология. Проектът трябва да бъде завършен през 2020 г. Значителни елементи от него ще бъдат разположени в Румъния и Полша.

http://news.ibox.bg/

 
Унгарски изтребители охраняват въздушното пространство на Словения
06.10.2014, 20:18

JAS-39 GripenИзтребители Gripen на ВВС на Унгария ще контролират и защитават словенското въздушно пространство, съобщава Словенската информационна агенция, предаде ИТАР-ТАСС.

Бившият министър на отбраната на Словения Роман Якич и неговият унгарски колега Чаба Хенде са подписали в началото на януари тази година споразумение за военно сътрудничество в областта на авиацията и ПВО. Документът позволява използване на унгарската военна авиация в рамките на НАТО за контрол и обезпечаване безопасността на словенското въздушно пространство.

По-рано тази задача поемаше Италия след влизането на Словения в НАТО през 2004 година.

През ноември 2011 година Унгария подаде заявление за изпълняване на тази задача. Ръководството на алианса одобри тази инициатива.

Представител на военното министерство на Словения обяви, че военната стратегия до 2015 година не разглежда създаване на собствени сили за осъществяване на тези мероприятия.

http://news.ibox.bg/

 
Провеждане на двустепенното - командно щабно учение "Съвместна поддръжка 2014"
06.10.2014, 16:37

В периода от 06.10.2014 г. до 10.10.2014 г. Съвместното командване на силите провежда заключителната фаза на двустепенното командно – щабно учение „Съвместна поддръжка 2014”.

Целта на учението е да се повишат способностите на участващия личен състав от щаба на Съвместното командване на силите, бригада „Логистика”, щаба за контрол на придвижването и Центъра за наблюдение и контрол на радиационната, химическата, биологическата и екологическата обстановка при подготовка и провеждане на операция по изпълнение на мисия „Отбрана”.

Учението бе планирано и се провежда от щаба на Съвместното командване на силите под ръководството на контраадмирал Георги Мотев. Офицер провеждащ учението е началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Стефан Петров. Директор на учението е заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите капитан I ранг Димитър Йорданов.

По време на неговото провеждане пред личният състав са поставени за изпълнение следните задачи:

   - Усъвършенстване подготовката на командирите (началниците) и личния състав от участващите военни формирования по планиране на поддръжката и осигуряването на провежданата операция във взаимодействие с органите за сигурност, държавната власт, местното самоуправление и населението в зоната на операцията;

   - Подобряване на взаимодействието между нивата на управление на оперативно и тактическо ниво и повишаване организационните способности на командния състав;

   - Повишаване сглобеността на участващите в учението военни формирования;

   - Оптимизиране информационния обмен между щаба на СКС и подчинените му военни формирования в процеса на планиране и управление на операции и създаване на условия за ефективна подготовка с малък разход на ресурси;

   - Отработване на процедури за подготовка и осигуряване разполагането на съюзнически сили на националната територия в изпълнение изискванията на чл. 5 от Вашингтонския договор.

В „Съвместна поддръжка 2014” участват над 500 военнослужещи и около 130 единици различна бойна и специална техника.

В хода на учението е предвидено е на 08.10.2014 г. от 10.00 часа в района на кв. Долно Езерово на гр. Бургас да се проведе динамичен показ, като в района на демонстрацията за първи път през последните години военнослужещи от състава на Бригада „Логистика” и военно-транспортните органи в Българската армия ще покажат придобити способности за развръщане на Район за приемане и временно настаняване на формирования на НАТО при изпълнение на задълженията по чл.5. (в района до складовете на „ДЕСПРЕД”) и Район за натоварване на техниката и материалните ресурси на жп подвижен състав (в района на жп гара Долно Езерово).

http://jfc.armf.bg/

 
С печеливша тактика „Ислямска държава” преодолява авиоударите
06.10.2014, 14:30

Джихадисти от „Ислямска държава" се движат през нощта на малки групи с цел избягване на авиоударите на международната коалиция в Сирия и Ирак, съобщава американска медия.

Жители в Сирия и Ирак заявиха пред Wall Street Journal, че групировката се движи постоянно от бази на бази, мести оръжията и заложниците в лагери на територии, които са окупирали преди въздушните удари. Според активисти при тази ситуация авиоударите оказват малко влияние върху възможностите на „Ислямска държава".

„До момента авиоударите са безполезни", каза активистът Мохамед Хасан пред американското издание. „Повечето от тренировъчните лагери и бази са опразнени, когато коалицията ги атакува", добави той.

Коалицията признава, че бомбардировките карат ислямистите да сменят тактиката си.

Според Централното командване на САЩ американските сили са нанесли повече от 250 въздушни удара в Ирак и повече от 80 в Сирия от началото на операциите, респективно на 8 август и 23 септември.

Активисти и бунтовници в Сирия казаха, че „Ислямска държава" е започнала да се изтегля от ключовия град Ракка след обявените от президента Обама военни удари в Сирия.

Има малко признаци, че ислямистите губят територии или способностите си.

Междувременно кюрдските сили защитават обсъдения от „Ислямска държава" сирийски град Кобани, предаде ДПА. Те подчертаха, че са готови за улични боеве.

Тази нощ най-малко 19 кюрдски бойци и 29 джихадисти са убити около града.

От Сирийския център за човешки права информираха, че ислямистите са достигнали на 200 метра от жилища в Кобани от югоизточната страна, след като кюрдските сили са били принудени да се изтеглят около 500 метра назад.

http://news.ibox.bg/

 
Започна учението „Ответен удар 14“ за сертифициране на 5-та батальонна бойна група
06.10.2014, 13:58

От днес до 16 октомври на УП „Корен” се провежда тактическо учение „Ответен удар 14” за сертифициране на 5-та батальонна бойна група, съобщава КСВ..

Темата на учението е „Действие на Батальонна бойна група като резерв на Сухопътния компонент в отбранителна операция”. Заключителният етап е предвиден за 16 октомври.

В учението ще вземат участие български и американски военнослужещи и повече от 100 единици бронетанкова и автомобилна техника.

Офицер, провеждащ учението е бригаден генерал Димитър Илиев – командир на 2 механизирана бригада, а директор - заместник-командирът на бригадата полковник Недялко Ников.

http://www.otbrana.com/

 
Сливенското военно формирование чества своя боен празник
06.10.2014, 13:55

Днес военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС)-Сливен отбелязват 64 години от създаването на военното формирование, съобщава КСВ.

По повод празника командирът на ЦПС полковник Христо Стаматов прие и поздрави личния състав, а слово за създаването и развитието на формированието произнесе майор Светлана Георгиева, началник на Отделение „Административно” в Центъра.

Командирът на формированието изказа благодарност за добрата работа и награди отличилите се военнослужещи, като пожела нови успехи на целия личен състав.

Във връзка с празника, на 2 октомври личният състав на ЦПС посети три военни паметника в гр. Сливен - Паметника на загиналите от 6-ти артилерийски полк, Портал-паметника на 11-ти пехотен Сливенски полк и Паметника-чешма в бившия свързочен полк, с което отдаде своята почит към героите от българската военна история.

********

Формированието е създадено организационно през есента на 1948 г. чрез дислоцирането в Сливен на три танкови дружини, една от които – 3-та Казанлъшка – с боен опит от Дравската епопея. 50 години по-късно, през 1998 година, формированието получава знаковото име „13-та Сливенска танкова бригада”. Днес, след последната реорганизация от 01.12.2012 г., формированието е Център за подготовка на специалисти с командир полковник Христо Стаматов, и има в състава си четири подчинени структури – три в Сливен и една в Русе. В центровете на ЦПС – Сливен, се извършват обученията на военнослужещи от различни формирования на Сухопътни войски. Военнослужещи с натрупан вече опит повишават своята квалификация съгласно утвърдената „Програма за подготовка на военнослужещи от Сухопътните войски за придобиване на първо сержантско звание - Първи модул”. Провеждат се и обучения по втори модул – за специалност. След текущото оценяване в края на всяко обучение се провеждат изпити по тактическа, огнева, физическа и строева подготовка. Тренировките, упражненията и изпитите преминават в учебните зали, на плацовете и спортните площадки, на танкодрум „Камен”, на огневи комплекс „Батмиш”. Освен това ЦПС – Сливен осигурява и начална военна подготовка на новоприети военнослужещи в различни формирования на СВ.

http://www.otbrana.com/

 
Малайзийски военен катер изчезна в бурно море
06.10.2014, 12:58

CB90-classМалайзийски военен катер е изчезнал в бурното море. Това предизвика мащабно издирване край крайбрежието на щата Сабах, съобщават световните медии.

Лошите метеорологични условия затрудняват операцията. Шест военни кораба и самолета са се включили в издирването на изчезнал малайзийски кралски военен катер CB204 (CB90-class, шведско производство).

Това съобщи главнокомандващият на малайзиския флот Тан Шри Абдул Азиз Джафар, цитиран от "The Malaysian Insider".

Бойният катер с екипаж от 7 души изчезнал от радарите, докато ескортира кораб до военноморска база.

 
Холандските F-16 излетяха за Йордания
06.10.2014, 10:18

F-16Последните пет холандските изтребителя F-16, които ще участват в операцията срещу екстремистите от ИДИЛ, са излетели от военновъздушната база Волкел (Volkel) за Йордания. Холандия ще участва в международната коалиция срещу ИДИЛ с общо осем изтребителя, от които два са резервни.

Очаква се по-късно през тази седмица холандските пилоти да нанесат първите въздушни удари по цели на ИДИЛ. В Йордания вече са пристигнали 150 холандски военнослужещи, като в близките дни към тях ще се присъединят още 100.

Други 130 холандци ще обучават кюрдски войници в Ирак.

http://www.pan.bg/

 
Генералният секретар на НАТО заяви, че алиансът може да разполага свои войски където поиска
06.10.2014, 09:57

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в понеделник е на посещение в Полша, заяви, че алиансът може да разполага свои войски, където иска. На фона на украинската криза НАТО значително увеличи активността си по източните граници и изрази намерение да създаде високомобилна група за бързо реагиране, заради която дори се предполага създаване на инфраструктура в Източна Европа, пише вестник„Московский комсомолец‎”.

„През следващата година, по време на срещата на министрите, ще вземем решение относно силите за бързо реагиране”, заяви Столтенберг, като добави, че и без тяхното създаване НАТО има мощна армия.

„Можем да разположим войските си където искаме”, добави новият секретар на НАТО.

Изявлението идва, след като Русия заяви, че наблюдава безпрецедентно увеличаване на военната активност на алианса в Европа.

 
До шест месеца МО трябва да е готово с решението за многоцелевия изтребител
06.10.2014, 08:42.

Министърът на отбраната трябва да подготви в шестмесечен срок решения на Народното събрание за приемане на проекти за инвестиционни разходи за придобиване или модернизация на въоръжение и техника, когато стойността на всеки от проектите надвишава 100 млн. лв. Това записано в решението на служебното правителство на проф. Георги Близнашки при одобряването на Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020“ като стратегия за модернизация.

Приоритетните инвестиционни проекти, според програмата, са нов тип основен, многофункционален боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка; модернизация на фрегати клас E-71 и усъвършенстване на тяхното въоръжение; изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните бригади; нови 3D радари; модулен патрулен кораб; технически системи за водене на стратегическо разузнаване; кибернетична защита; съвместен оперативен център (СОЦ) на Съвместно командване на силите (СКС); автоматизирана информационна система на МО, БА, оперативните и тактическите щабове.

Също в рамките на половин година министърът на отбраната трябва да подготви решения на Министерския съвет за приемане на проекти за инвестиционни разходи за придобиване или модернизация на въоръжение и техника, когато стойността на всеки от проектите е от 50 до 100 млн. лв.

Министерския съвет следва да приеме правила за проектно управление и създаване на управляващ орган по Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020“, се посочва в решението.

И още нещо, което е много важно „Финансирането на проектите, регламентира служебното правителство, е за сметка на бюджета на Министерството на отбраната в рамките на разходните тавани, определени за съответните години.”

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 
Извънземни маневри: Изтребител Су-35 спира насред въздуха
05.10.2014, 22:55

СУ-35Су-35 е руският реактивен, свръхманеврен, многоцелеви изтребител от поколение „4++“. По своите характеристики той съответства на повечето изисквания, които се търсят у самолетите от 5-то поколение. Летецът-изследовател Михаил Шило бе един от четиримата пилоти, които доставиха новите изтребители в авиоцентъра в Липецк. Преди да седне зад кормилото, всеки от тях е минал теоретичен курс, и в продължение на седмица, по 8 часа всеки ден, е тренирал в специален тренажор.

Михаил Шило, старши инструктор и летец-изследовател, разказва: „Су-35 може наведнъж да атакува няколко наземни цели“.

Вече установените възможности на Су-35 демонстрира началникът на авиоцентъра Александър Харчевски. Изтребителят има нови двигатели с увеличена тяга и сопла, които могат да се завъртат за изменяне на вектора на тягата. В съчетание с работата на комплексната система за управление това позволява да се реализира режим на свръхманевреност по време на въздушна битка. Самолетът дава възможност на пилота по време на полет да намали скоростта практически до нулата.

Харчевски сподели: „Да спра самолет насред въздуха бе само мечта. Може да се наложи в дадена ситуация да идеш зад противника, или да го накараш да попадне в такова положение, в което той просто те губи от поглед. Досега не можеше да спреш самолет насред въздуха, а ето, че вече е възможно.“

Още един нагледен пример. По-рано, ако изтребителят влезеше в плосък свредел, в почти всички случаи това завършваше с катапултиране на пилота. За Су-35 понятието плосък свредел не съществува. Освен това, на него могат да се изпълняват други, по-рано невъзможни маневри.

Александър Харчевски заяви, че днес задачата е не само да се изучат всички възможности на самолета, но и да бъдат подготвени нужното число пилоти, способни да го управляват, като използват всички негови достойнства. Планира се Су-35 да постъпи на въоръжение у военновъздушните сили още тази година. - Още за Су-35

http://www.fbr.bg/

 
Създават две военни бригади в Арктика
05.10.2014, 22:21

През 2015 – 2016 г. групировката руски войски в Арктика ще се попълни с две отделни мотострелкови арктически бригади, съобщи пред журналисти главнокомандващият на Сухопътните войски на Русия генерал-полковник Олег Салюков: „Сега завършва формирането на отделната арктическа мотострелкова бригада в Мурманска област. Втората ще бъда формирана през 2016 г. в Ямало-Ненецкия автономен окръг.”

Салюков напомни, че за защита на руските национални интереси в Арктика се създава междувидова група войски. Генералът уточни, че двете арктически мотострелкови бригади, които ще влязат в нея, ще трябва да решават следните задачи: патрулиране на крайбрежната зона, охрана на обектите и териториите край бреговете на северните морета и Северния ледовит океан, осигуряване на проход и съпровождане на кораби по Северния морски път, както и демонстрация на военно присъствие в Арктика.

Главнокомандващият добави: „Арктическите съединения ще бъдат снабдени с високопроходими транспортни средства — двузвенни транспортьори, снегоходи, кораби на въздушна възглавница. Въоръженията и специалната екипировка ще способстват успешното изпълнение на задачите пред личния състав в северните ширини. Бойната подготовка ще бъде организирана, като се имат предвид климатичните условия.”

Салюков информира също така, че за окомплектоването с офицери в създаващите се арктически бригади в далекоизточното висше военно училище на Сухопътните войски е започнала подготовка на кадри по специалностите „Управление на арктически подразделения” и „Управление на планински подразделения”, а в Новосибирското висше военно командно училище са внесени промени в програмата за подготовка на войсковите разузнавачи.

По-рано ИТАР-ТАСС съобщи, че на базата на Северния флот до края на тази година в Арктика ще бъде създадено ново обединено стратегическо командване „Север”. Освен Северния флот и другите привлечени от Западния военен окръг части и подразделения в „Север” ще бъдат включени и нови групировки, разгърнати в арктическата зона, в това число на Нова Земя, Новосибирските острови, Земята „Франц Йосиф”, остров „Врангел”.

На Новосибирските острови тактическа група на Северния флот заедно с екипажа на големия противолодъчен кораб „Адмирал Левченко” проведоха учения с бойни стрелби, съобщиха от пресслужбата на Западния военен окръг. От позиция на остров „Котьолний” от комплекс „Рубеж” беше изстреляна крилата ракета-мишена „Термит”, която беше поразена от разчет на зенитния комплекс „Панцир-С1″. Екипажът на „Адмирал Левченко” обстреля условния противник с ракетния комплекс „Кинжал”. Отряд кораби на Северния флот пристигна на Новосибирските острови на 15 септември. На архипелага бяха доставени около 3000 тона товари — техника, имущество, материални средства. Личният състав на тактическата група създаде на място брегови плацдарм и организира всички видове негова защита.

http://www.rusiadnes.bg/

 
Български военнослужещи гласуваха и зад граница
05.10.2014, 21:12

Военнослужещите от българския военен контингент в Кандахар, Афганистан, гласуваха днес в избирателна секция, разкрита в зоната за отговорност на контингента. Изборният ден започна в 06.00 ч. и приключи в 19.00 ч. местно време (17.30 ч. българско време). Гласували са всички военнослужещи от контингента, заявили правото си на вот.

По време на изборния ден не са констатирани нарушения на правилата за гласуване. Организацията на изборите е преминала, съгласно Решенията на ЦИК за условията и реда за гласуване на български граждани извън страната и образуване на избирателни секции.

Военнослужещите от останалите български военни контингенти зад граница упражниха правото си на вот в разкритите избирателните секции, разкрити в посолствата на Република България в Сараево, Прищина, Тбилиси, Лондон, както и в секцията в гр. Мерсин, Турция.

 
Руски военни инспектори извършват наблюдателен полет над територията на Испания
05.10.2014, 15:23

Ан-30БВ рамките на реализацията на международния Договор за открито небе руски инспектори извършват наблюдателен полет с руски самолет за наблюдение Ан-З0Б над територията на Испания, съобщава военното ведомство на РФ.

Полетът ще се изпълнява от 5 до 11 октомври 2014 година от летище Хетаф и ще бъде с максимална дължина до 1800 км.

Руската машина за наблюдение ще лети по съгласуван с наблюдаваната страна маршрут, като на борда ще се намират испански специалисти, които ще контролират реда за използване на специалната апаратура за наблюдение.

Това е 31-ви по ред наблюдателен полет на Русия над територии на страни-участнички в Договора за открито небе за 2014 година.

 
Генерал Вазов се опълчва на Фердинанд
05.10.2014, 09:55

генерал Георги ВазовТази година се навършиха 80 години от смъртта на един от най-славните наши пълководци - генерал Георги Вазов. Той е роден през 1860 г. като четвърти син на Съба и Милчо Вазови. Завършил военно училище в Одеса и произведен за храброст в чин капитан в Сръбско-българската война през 1885 г. Участвал активно в детронирането на Батенберг и емигрира след това в Русия.

Благодарение на голямата си подготовка на военен инженер и натрупания опит в отбранителното строителство в Закаспийския край на Русия и въпреки пречките на Фердинанд, изпитващ недоверие към детронаторите, започва да расте във военната йерархия. През 1896 г. достига до поста началник на инженерните войски, а е произведен в чин генерал-майор през 1906 г............Прочети още

 
Русия ще изведе в космоса нови военни спътници през 2015 година
05.10.2014, 09:43

 Сергей БоевПрез 2015 , Русия ще изведе на орбита нови военни спътници за засичане на изстрелване на ракети, информира ТАСС.

В момента не се уточнява колко спътника ще бъдат изведени в космоса. С течение на времето, групировката от спътници за засичане на ракетно нападение ще бъде увеличена до нужното количество.

Както е отбелязал генералния директор на компанията 'Радиотехнически институт Минц“ Сергей Боев, западните санкции няма да повлияят на сроковете на реализация или качеството на спътниците.

"Ние отдавна се занимаваме с разработката на електронно - компонентна база и аз разчитам на това, че ние ще успеем да заменим ред вносни компоненти с наши" е отбелязал Сергей Боев.

http://www.spacenewsbg.com/

 
Поздравления за Безмерци!
05.10.2014, 00:05
 

 
Полша не планира да доставя оръжия на Украйна
04.10.2014, 22:32

Гжегож СхетинаПолша не планира да доставя оръжия на Украйна. Това каза в ефира на местна телевизия полският външен министър Гжегож Схетина, предаде ИТАР-ТАСС.

„Украйна си има свои оръжия, както и прекрасно оръжейно производство”, каза министърът и допълни, че Полша „ще вземе участие в оказването на хуманитарна помощ” на съседната й държава.

По-рано министърът на отбраната на Полша Томаш Семоняк допускаше възможността за доставки на оръжия за Украйна, но само при закупуването от Киев на определени оръжия след сключване на договор.

 
Sikorsky представи новия си високоскоростен вертолет S-97 Raider
04.10.2014, 19:37

S-97 Фото: SikorskyКомпанията Sikorsky представи прототип на новия си високоскоростен вертолет S-97 Raider, построен по новата технология X2. Очаква се скоро да започнат летателните изпитания. - (видео)

Теглото на празен S-97 е около 4900 кг. Хеликоптерът е построен по съосна роторна схема с тласкащо витло в задната част и развива скорост до 410 км/ч. Може да изпълнява както разузнавателни, така и ударни задачи.

Екипажът се състои от двама летци, а в транспортния отсек може да носи до шест десантчици или допълнителни резервоари с гориво или боеприпаси и въоръжение в зависимост от изпълняваната мисия.

Фюзелажът е построен от композиционни материали, което намалява теглото и радиолокационната забележимост.

http://www.pan.bg/

 
Русия ще модернизира и ще отвори радарната станция в Крим
04.10.2014, 17:08

Радарната станция „Днепър”Руските войски ще модернизират и ще отворят отново радарната противоракетна станция в Крим, предаде AFP, позовавайки се на високопоставен представител на руската армия.

„Радарната станция „Днепър”, която е разположена в Севастопол, ще бъде пусната в употреба след модернизирането си и ще заработи през 2016 година”, заяви командващият на Въздушно-космическата отбрана Александър Головко.

През юли руският президент Владимир Путин заяви, че Русия трябва да възстанови военните инфраструктури в Крим, за да засили защитата на страната в отговор на увеличеното присъствие на НАТО в Източна Европа, и по-конкретно в Черно и Балтийско море.

Съгласно договор от 1997 г. с властите в Киев РЛС "Днепър" се използваше от Русия до началото на 2009 г. заедно с аналогична станция в друга част на Украйна – тази в Мукачьово в Закарпатието. (Подобни станции на руска територия има в Мурманск и Иркутск.)

Те следяха космическото пространство над Централна и Южна Европа, както и над Средиземноморието и Близкия изток (включително за спътници) като "Днепър" можеше да засече изстрелване на балистична ракета на разстояние 2500 - 3500 км. През февруари 2008 г. обаче руснаците сами се отказаха от подновяване на договора с Украйна заради новата серия станции "Воронеж-ДМ".

"Днепър" е модел от началото на 70-те години, но според специализирани издания модернизацията му е позволила на някои места да се откриват цели на разстояние до 4800 км. - Още руски РЛС на ПРО

 
Катар купува БРМ Fennek
04.10.2014, 16:02

FennekГерманския вестни "Sueddeutsche Zeitung" съобщи на 2 октомври 2014 година, че правителството на ФРГ е одобрило редица контракти за доставка на въоръжение и военна техника на няколко арабски държави. Сред тези контракти особено внимание се обръща на планираната доставка на Катар на 32 бойни разузнавателни машини Fennek и 13 бронирани машини Dingo 2.

Бойната разузнавателна машина (БРМ) Fennek е с колесна формула 4х4 и е съвместна германо-холандска разработка. От 2003 година се произвеждат машини от германската компания Krauss-Maffei Wegmann за Бундесвера (доставени са 222 единици), а холандската компания Dutch Defence Vehicle Systems (по-рано SP Aerospace) произвежда за ВС на Холандия (доставени са 410 единици). Катар става първият чуждестранен клиент на БРМ Fennek.

 
Германия ще участва в създаването на център за бойна подготовка в Северен Ирак
04.10.2014, 13:14

Правителството на Германия възнамерява значително да разшири пълномощията на армията в рамките на военното съдействие на Ирак, който се бори срещу джихадистката групировка „Ислямска държава”, предаде ИТАР-ТАСС.

Германия разглежда възможността за създаване на център за бойна подготовка в столицата на Иракски Кюрдистан – Ербил. Германската армия може да вземе участие и в програмата за обучение на иракските военнослужещи на територията на близкоизточната държава.

Освен това, възможно е увеличение в числения състав на германските офицери във военните щабове, които ръководят антитерористичната операция срещу „Ислямска държава”. Германската армия не планира обаче да участва във въздушните удари по позиции на джихадистите.

http://www.focus-news.net/

 
Военна академия „Г. С. Раковски“ удостои Кристалина Георгиева с почетното звание „Доктор хонорис кауза“
04.10.2014, 12:59

Кристалина Георгиева Академичният съвет на Военна академия „Г.С.Раковски“ присъди почетно звание „Доктор хонорис кауза“ на Кристалина Георгиева - европейски комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи и кандидат за заместник-председател на Европейската комисия и комисар за бюджета и човешките ресурси.

Решението беше обявено от началника на Военната академия контраадмирал Митко Петев на официална церемония днес, 4 октомври, във Военна академия „Г.С.Раковски“. На нея присъстваха заместник-министърът на отбраната Павел Анастасов, съветникът на президента по военна сигурност контраадмирал Георги Фиданов, представители на висши учебни заведения, преподаватели и офицери от Военната академия.

Академичният съвет на Военна академия „Г. С. Раковски“ удостоява с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ Кристалина Георгиева за заслуги в областта на политиката за сигурност и приноса й за създаване на национални способности за лидерски умения и експертна поддръжка на централната и местната власт, както и за значимата й роля за усъвършенстване на процеса на обучение и създаване на нови учебни програми във Военната академия в областта на защитата на населението, критичната инфраструктура и хуманитарната помощ.

http://www.mod.bg/

 

Германия давала в продължение на години данни за свои граждани на американското разузнаване

04.10.2014, 11:22

Федералната разузнавателна служба на Германия (БНД) е предавала на американската Агенция за национална сигурност (АНС) данни за граждани на Германия, в продължение на няколко години.

Това съобщиха на 3 октомври телевизионните и радиокомпании VDR и EDR, както и вестник Süddeutsche Zeitung.

Медиите се позовават на секретни документи, които федералното правителство е предоставило на парламентарния комитет по разследване дейността на чуждестранните служби на територията на Германия.

Този комитет е създаден след разкритията на бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън...........Прочети още

 
Екстремисти от ИДИЛ са свалили иракски Ми-35
04.10.2014, 10:25

Mi-35Един от ново доставените на ВВС на Ирак ударни хеликоптери Ми-35 (YI-35X) е бил свален вчера от екстремистите от ИДИЛ с ракета, изстреляна от китайски ПЗРК FN-6. Двамата пилоти са загинали. - (видео)

Вертолетът е бил свален в район между градовете Baiji и Al-Senniyah в северната част на страната. Baijiе разположен на около 200 км северно от Багдат и до него е разположена най-голямата иракска петролна рафинерия.

http://www.pan.bg/

 
Призрачното бъдеще на американския флот
04.10.2014, 09:42

Корабът Ghost Частна компания е разработила бъдещето на военноморския флот на САЩ – многофункционален стелт кораб, който пори вълните на острите си понтони.

Корабът Ghost (“призрак”) е създаден от американската компания за корабни технологии Juliet Marine Systems и обединява технологията на бойните самолети тип стелт с тази на военните хеликоптери. Той има за цел да отблъсква масирани атаки от бързи вражески кораби, импровизирани експлозиви във водата и пирати - (видео).

Както личи и от името му, Ghost е предназначен да не оставя никакви следи на радара, като би трябвало да е труден за забелязване от врага, а какво остава да бъде мишена. Съдът няма магнитни свойства и е трудно забележим на сонар, което го прави идеален за внедряване и наблюдение във вражески територии.

Ghost може и да има научнофантастичен вид, но е нарочно построен да сведе до минимум както радарната си видимост, така и турболентността от вълните. Плавателния съд е задвижван от два подводни двигателя с формата на торпедо. Те обграждат потопяемата част от корпуса в газ, който намаля триенето и стабилизира движението.

Корабът е изграден от три компонента – два подвижни цилиндрични понтона от тънък метал, които плават под вода, и контролния модул, намиращ се над тях. Този модул може да бъде повдиган, за да се избегнат високите вълни и прибоя. Ghost се управлява от тричленен екипаж – пилота, оръжеен офицер, и механик. Може да настани до 18 души или най-различни видове оръжие. Също като на военен хеликоптер, на Ghost могат да се разположат картечници Гатлинг, снаряди Грифин, както и ракети от самия корпус. Тъй като корабът може да плава по вълните без да се люлее, точността на оръжията му е много по-голяма от тази на стандартни лодки с подобен размер. Съдът също има вместимост за гориво, която хипотетично му позволява да се намира във вражески води цели 30 дни. Засега Ghost е предназначен за Пентагона, но с цена от 10 млн. долара за бройка, може да се окаже твърде скъп за американските военни.

http://www.fbr.bg/

 
Алекс Янгър е новият шеф на МИ6
04.10.2014, 09:08

Алекс Йънгър Професионалният разузнавач Алекс Йънгър (Alex Younger) беше определен за ръководител на службата на външно разузнаване на Великобритания МИ-6 (Secret Intelligence Service / MI-6). Информацията съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Външният министър Филип Хамънд, който обяви назначението, каза, че дейността на МИ-6 е от "жизненоважно значение за безопасността и сигурността на Великобритания", информира БТА.

Новият шеф на разузнавателната служба има богат опит - работил е в Афганистан и е помагал за поддържане на сигурността по време на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Йънгър, който е икономист по образование, работи в МИ-6 от 1991 г. Той е изпълнявал задачи в Европа, Близкия изток и Афганистан.

 
Армията е готова да се притече с това, с което разполага
04.10.2014, 08:50

Велизар ШаламановАрмията е готова да се притече с това, с което разполага. Това е повод още веднъж да кажем, че за да разчитаме на армията трябва да има достатъчно средства за модернизация, за подготовка на личния състав, което намален до минимум, каза в Смолян военният министър Велизар Шаламанов.

„Още от мига, в който имахме информация за взрива, от МО предложихме помощ на министъра на вътрешните работи. С най-новото, което имаме в МО- безпилотните самолети, които мога да заснемат, да определят координати и денем и нощем. Това е специализираният робот, което е в Белене за действие в такъв тип ситуации. Специализираните машини на Военна полиция, т.нар. „пустинни котки", както и експерти сапьори и по взривни вещества, участие от Военната болница в Плевен. Но всичко това е в помощ на МВР, които са водещи в такива ситуации", каза министърът.

Според него все още е рано да се каже какво е причинило взрива.

„Всичко, което може да бъде набавено като информация от нашите средства и като експертиза от специалисти в МО, ще бъде предоставено, така че следствието да си свърши работата. Надявам се, когато тази работа бъде приключена, ще бъдат взети сериозни мерки, защото не можем да си позволим да продължаваме по този начин", категоричен бе военният министър.

Той заяви още, че е готов да участва в дискусия дали мерките за контрол на боеприпасите трябва да преминат към военното министерство.

Относно настояването на синдиката по отбрана за национален утилизационен център, военният министър заяви, че такъв тип дейности трябва да бъдат под много по-строг контрол от държавата.

„Решението с национален център е един от добрите варианти, но това не е въпрос, който може да бъде решен веднага. Аз съм за обсъждане на тези варианти. Специално за унищожаване на боеприпасите ние можем да ползваме експертизи от всички наши съюзници, включително и финансова помощ", допълни министърът.

 

 
Помощник-генералният секретар на НАТО Хайнрих Браус и представители на агенции на НАТО и ЕС ще участват в Индустриалния форум
03.10.2014, 21:40

Индустриален ден и заседание на Индустриалния форум ще се проведат в София на 9 и 10 октомври 2014 г. За участие във форума в България ще пристигнат помощник-генералният секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране Хайнрих Браус, представители на Европейската агенция по отбрана (EDA), Агенцията на НАТО по комуникации и информация (NCIA) и Агенцията на НАТО за поддръжка (NSPA).

Целта на форума е да се задълбочи взаимодействието с компетентните агенции на НАТО и ЕС, разширяване на партньорските отношения и диалог на държавните институции с индустрията и научноизследователската общност с интереси в отбраната и сигурността. На заседанието ще бъде представена Националната програма „България в НАТО и Европейската отбрана 2020“. Сред темите, които ще бъдат обсъждани, са още как се участва в проекти на НАТО и ЕС, какви са възможностите на българската отбранителна индустрия, какво показва опитът до момента и др.

http://www.mod.bg/

 
Създадена е организация за гласуването на военнослужещите в изборите за 43-то Народно събрание
03.10.2014, 21:34

Във военните формирования на територията на страната е създадена необходимата организация военнослужещите, които изпълняват своите професионални задължения на 5 октомври (неделя) да упражнят правото си на глас в изборите за народни представители. Командирите със своя заповед са осигурили на военнослужещите условия за участие в изборите, без да се нарушава изпълнението на войсковите задължения.

На военнослужещите, които участват в мисии и операции зад граница, също е осигурена възможност да гласуват. Заявление за гласуване в изборите за 43-то Народно събрание са подали общо 343 военнослужещи от българските военни контингенти зад граница. Тези от тях, които изпълняват задачи в операциите на ЕС и НАТО в Босна и Херцеговина (Операция на Европейския съюз „Алтеа”), Косово (операция на НАТО), Грузия (Операция на Европейския съюз за военни наблюдатели) и в оперативния щаб на операция „Аталанта“ в Нортууд, Великобритания, ще могат да гласуват в избирателните секции, разкрити в посолствата на Република България в съответните държави. Военнослужещите, които участват в операцията на НАТО „Active Fence“ в Турция ще имат възможност да гласуват в избирателната секция, разкрита в гр. Мерсин, Турция. Ще бъде разкрита избирателна секция и в Кандахар, където правото си на глас ще могат да упражнят военнослужещите, участващи в Операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

http://www.mod.bg/

 
"Хризантеми" в Крим
03.10.2014, 20:48

противотанков ракетен комплекс 9К123 "Хризантема-С"Руския информационен военен портал www.military-informant.com съобщава, че в Крим са доставени най-новите самоходни противотанкови ракетни комплекси 9К123 "Хризантема-С". Комплексите са постъпили на въоръжение в противотанковия дивизион на 8-ми отделен артилерийски полк на Бреговите войски на Черноморския флот на Русия. Бойните машини са с парадна "георгиевска" маркировка, и вероятно това са комплексите, взели участие във военния парад в Москва в чест на Деня на Победата на 9 май 2014 година.

8-ми отделен артилерийски полк (дислокация - Симферопол) беше създаден през пролетта на 2014 година след реорганизация на бившата 406-та Симферополска отделна брегова артилерийска група на ВМС на Украйна, преминала през март на служба във ВС на Русия (70% от личния състав, начело с командира). През юли 2014 года пресслужбата на Южния военен окръг съобщи, че „в Крим е сформиран нов артилерийски полк. Военнослужещите от края на юни са пристъпили към изпълнение на задачи по прикритие на бреговата линия. Структурно полка влезе в състава на Черноморския флот".

Полка е сформиран от кадрови и наборни военнослужещи, на въоръжение има около 300 единици въоръжение и бойна техника, в т.ч. 60 единици нови артилерийски системи – противотанкови комплекси "Хризантема", 152-мм гаубици "Мста" и реактивни системи за залпов огън "Торнадо". - Още за "Хризантема-С"

 
Турция: мандатът за трансгранични операции - подготовка за мащабна война?
03.10.2014, 17:16

Парламентът на Турция разреши използването на армията в борбата с бойци на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия. Дадено е също разрешение за пребиваването на въоръжени сили на други държави в Турция. Това споразумение ще действа в течение на една година, започвайки от 4 октомври.

Според турския премиер Ахмет Давутоглу, разрешението ще се използва по указание на правителството за премахване на всички рискове и заплахи.

Мнението си по повод на възможни последици за предоставянето на това разрешение с „Гласът на Русия“ сподели директорът от Отдела за международни програми на Института за външна политика Актай Аксой:

- Турция изпитва големи опасения по повод на онова, което сега става в Сирия. Засилването на охраната на нашите граници със Сирия и разрешението на парламента да бъдат използвани въоръжени сили за провеждане на трансгранични операции имат изключително отбранителен характер. Ще бъде ли това разрешение да бъде използвано на практика ще покаже времето. Но при днешните условия Турция била принудена да предприеме такива мерки. Например, известно е, че в турски населени пунктове близо до сирийските граници периодично попадат снаряди от минохвъргачки.

Безусловно, турският народ не желае война. А и турските власти нямат намерение да се въвличат в „сирийската авантюра“ при отсъствието на съответна резолюция на Съвета за сигурност на ООН, или поне с решение на НАТО. Но днес националната сигурност на страната се оказа под пряка заплаха и ситуацията продължава да се влошава. Затова не е изключено, че все пак ще се наложи това разрешение да се използва.

Това беше мнението на известния експерт-международник от Анкара. А за това, какво мислят жителите на турските провинции, разположени близо до сирийските граници, ни разказа ръководителят на регионалното отделение на опозиционната Народно-републиканска партия Сервет Молаоглу:

- От самото начало смятахме близкоизточната политика на сегашното турско правителство за погрешна. Особено провален си оказа сирийския вектор. Турция със цел сваляне на Башар Асад подкрепи опозицията, която първоначално се опитваше да се покаже умерена, но след това откри пред света истинското си лице. Тази погрешна политика стана една от главните причини за укрепването на „Ислямска държава“ и на други радикални ислямистки групировки.

Международната общност очакваше от Турция по-балансирани стъпки и спазване на принципите на международното право. Но Анкара не се съобразява с това и продължава в своята регионална политика да извършва недопустими грешки. Не може в условията на отсъствие на съответна резолюция на Съвета за сигурност на ООН в едностранен ред да се намесва в събития в чужда страна. Подобна авантюра може да се обърне в трагедия за нас. Нашите населени пунктове могат да се окажат под прекия прицел на бойци от терористични групировки. Във външната си политика Анкара разчита на западните страни, които днес са с нас, а утре – не. А на нас ще се наложи да се сблъскаме с последиците след интервенция.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Ген. Бъчваров: Армията ни заслужава уважение и разбиране от политиците
03.10.2014, 17:08

генерал-майор Kольо Бъчваров

 

 

Представяме Кольо Бъчваров, генерал-майор от запаса, пети в листата на КП „България без цензура” в 16 МИР в Пловдив - град

 
Открит производствен дефект в изтребителите Eurofighter Typhoon
03.10.2014, 17:03

Eurofighter TyphoonНемските ВВС съобщават за производствен дефект в задната част на фюзелажа на изтребителите Eurofighter Typhoon. Проблемът е в технологията за нитоване. Спрени са доставките на нови изтребители, но за сега няма спрени от полети самолети. Изтребителите Typhoon са на въоръжение в шест страни и е произведен от консорциум, в който влизат компании от Великобритания, Германия , Испания и Италия (BAE Systems in Britain, Airbus Defence & Space и Finmeccanica).

Според представител на МО на Германия дефектът е открит първо във Великобритания. Немските ВВС ограничават годишния нальот на своите 109 изтребители Eurofighter от 3000 на 1500 часа. Австрийските ВВС намалиха пълния ресурс на своите изтребители Typhoon от 6000 на 2000 часа, което означава, че могат да ги експлоатират още 15 години.

По-голямата част от фюзелажа се произвежда от Premium Aerote (дъщерна компания на Airbus Group), но част от опашната част се произвежда от BAE Systems.

До сега са доставени над 400 изтребителя от общо 571 поръчани с опция за производство на още 148. - Още за Eurofighter Typhoon

http://www.pan.bg/

 
Австралия също се включва във военната операция срещу Ислямска държава
03.10.2014, 13:28

Тони Абът Войници от австралийските специални сили ще бъдат разположени в Ирак, за да подпомагат борбата с групировката „Ислямска държава“, съобщава премиерът на страната Тони Абът, цитиран от Ройтерс. Военновъздушните сили на Австралия също така ще се включат в операцията срещу групировката с въздушни удари.

Австралийските военни ще се ангажират с обучение и подкрепа за иракската армия в битката ѝ срещу ислямистката групировка, обяснява Абът.

САЩ осъществяват въздушни удари срещу джихадистите от две седмици насам с помощта на арабските си съюзници, Великобритания и Франция.

През миналия месец Тони Абът изпрати самолети и 600 военни в Обединените арабски емирства (ОАЕ), които да се подготвят за присъединяване към международната коалиция срещу екстремистката групировка, като междувременно изпълняват хуманитарни операции. И докато участието на военновъздушните сили на страната се подкрепя, то разполагането на сухопътни войски в Ирак не се оценява особено добре.

Австралия е в повишена готовност за атаки от радикализирани ислямски групировки или от завръщащи се в страната бойци, които са подкрепили „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Канбера повиши нивото на заплаха и предприе поредица от операции в редица градове.

Длъжностни лица от Австралия смятат, че около 160 австралийски граждани са активно ангажирани в борбата в Близкия изток или активно подпомагат радикални организации, които действат там. Смята се, че най-малко 20 души са се върнали в Австралия и представляват риск за сигурността.

Във вторник властите обвиниха един човек за финансиране на терористична организация. Миналия месец имаше и друг арест, след като полицията разкри заговор за отвличане и обезглавяване на произволен гражданин на страната.

Видни австралийски мюсюлмани казват, че тяхната общност е несправедливо обвинявана от властите в страната и е застрашена от десни групи. Те изразяват опасенията си, че политиките, насочени към борба с радикалните ислямисти, може да предизвикат враждебна реакция.

Абът коментира в изявлението си, че „Ислямска държава“ представлява сериозна заплаха за сигурността не само на Австралия, но и на целия свят, както и че Канбера не може да си позволи да бяга от отговорност. Според него американците вече са разположили специални сили и на земята, които се подкрепят от канадски и британски войници.

http://www.investor.bg/

 
От 2017 година щабът на Бригадата за Югоизточна Европа предстои да бъде в Пловдив
03.10.2014, 13:20

Правителството одобри проекта на таблица за ротация на щаба на Бригада Югоизточна Европа (SEEBRIG) и на командните длъжности в щаба за периода 2015-2035 г. Това се налага поради изтичането на досегашното разпределение. От 2017 година щабът на Бригадата за Югоизточна Европа предстои да бъде за шест години отново в Пловдив

До момента на ротационен принцип щабът на бригадата беше домакинстван от четири от седемте страни-участнички в SEEBRIG – България, Румъния, Турция и Гърция. Таблицата за ротация 2015-2035 г. се основава на принципите за формиране на ротациите в периода 1999-2015 г. и е в съответствие с постигнатия от министрите на отбраната консенсус за разполагане на щаба след 2017 г. на ротационен принцип в България, Турция и Гърция за период от шест години. Предвижда се до 2017 г. щабът на бригадата да остане в Лариса, Гърция.

През годините на своето съществуване многонационалната бригада се утвърди като успешен проект с принос към регионалната сигурност и стабилност, към засилването на взаимоотношенията на страните-участнички и тяхната интеграция в евроатлантическите структури.

С друго решение кабинетът увеличи с един броя на експертите в Службата на съветника по въпросите на отбраната в Делегацията на България към НАТО. Новата длъжност е в рамките на планираните финансови ресурси за издръжка. Разкриването й ще подпомогне координацията между националните власти, от една страна, и агенциите на НАТО и Европейската отбранителна агенция, от друга, участието в многонационални проекти, както и в проекти и програми, финансирани от НАТО и Европейския съюз с реализация в България.

http://www.pan.bg/

 
Десантния кораб "Мистрал" с вторият руски екипаж се завърна в Сен Назер
03.10.2014, 13:10

Десантния кораб "Мистрал" Десантния вертолетен кораб-док "Владивосток" с вторият руски екипаж на борда завърши своето учебно плаване в открито море и се завърна снощи късно в пристанище Сен Назер, където се намира корабостроителницата STX.

Всички поставени задачи по време на десетдневното плаване в Бискайския залив са отработени без особени забележки. На борда на кораба, плаващ под френски флаг, са се намирали 250 руски моряци и 200 френски специалисти от STX. По-рано първият руски екипаж на хеликоптероносача извърши също десетдневен поход за придобиване на навици за управление на кораба.

Вчера министъра на отбраната на Франция Жан-Ив Льо Дриан е заявил, че построения от Франция десантен кораб „Владивосток“ (клас „Мистрал“) може да бъде предаден на Русия в края на октомври или началото на ноември при условие на прекратяване на сблъсъците и начало на политическо урегулиране в Украйна.

 
Русия постигна ядрен паритет със САЩ
03.10.2014, 12:11

„Топол-М"Според данни на американския Държавен департамент, Русия за първи път от началото на века е стигнала САЩ по количество на носители на ядрени оръжия, предаде „Звезда".

Информацията за количеството ядрени оръжия е предоставена на Вашингтон от Москва в рамките на руско-американския договор за Стратегически настъпателни въоръжения.

Паритетът е постигнат благодарение на приемане на нови ядрени подводници от проект 955, снабдени с ракети „Булава". В края на 2014 г. в състава на ВМФ на Русия бе включена втора подводница от този вид - „Александър Невски", като тя е снабдена с 16 ракети, а всяка от тях е с 6 бойни глави. Освен това, междуконтиненталните балистични ракети „Топол-М" са заменени с ракети „Ярс" с по 3 бойни глави, пише lenta.ru.

Напомняме, че руско-американския договор за Стратегически настъпателни въоръжения е подписан през 2011 г. Съгласно него Русия и САЩ трябва да съкратят общо число на броя на ядрени бойни глави до 1550 единици, от които само 800 могат да бъдат на бойно дежурство. Количеството на стратегически носители, междуконтинентални ракети, балистични ракети на подводници и тежки стратегически бомбардировачи, трябва да бъде намалено до 700 единици.

 
Ген. Стефанов: Защо участвам в изборите?
03.10.2014, 11:47

бригаден генерал Стефан Стефанов

 

Представяме Стефан Стефанов, бригаден генерал от резерва, шести в листата на Коалиция „БСП – Лява България” в 25 МИР в София.

 
Сааб получи поръчка за на медицинско оборудване на борда на норвежки кораб
03.10.2014, 11:44

Шведската компания за отбрана и сигурност Сааб получи поръчка от DSME (Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co.) за проектирането и интегрирането на медицинско оборудване на борда на норвежки кораб по поддръжката.

Норвежките военноморски сили поръчаха плавателен съд за поддръжка на южнокорейската корабостроителница DSME (Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co.). Корабът ще доставя гориво и провизии и ще указва медицинска помощ на норвежкия флот. От своя страна, DSME поръча на Сааб да проектира и внедри на борда на кораба медицинско оборудване.

Норвежкият кораб е от вида плавателни съдове за логистична поддръжка (LSV - Logistic Support Vessel) и е с големина, достатъчна да подпомага Норвежкия военноморски флот в глобален мащаб, като доставя допълнително гориво, храна, хеликоптери като например MEDEVAC (за медицинска евакуация), както и медицински изделия за животоспасяващи операции.

Медицинското отделение, което ще бъде интегрирано на борда на кораба от Бизнес направлението на Сааб „Поддръжка и Услуги“ през 2016 г., ще има място за операции и лечение на травми, сортировъчна зона, както и помещения за изолация на болни, както и скенер.

"Тази поръчка потвърждава нашата способност да произвеждаме и интегрираме медицинско оборудване независимо от платформата. Ние доставяме и интегрираме изключително сложно медицинско оборудване като скенери и рентген“, каза Аксел Кавали-Бьоркман, директор на бизнес направление „Поддръжка и Услуги“ в Сааб.

Оборудването ще обслужва предимно норвежките ВМС, но също ще оказва медицинска и хуманитарна помощ в случаи на бедствия с големи нарушения в инфраструктурата.

Тази поръчка означава, че Сааб ще продължи ангажиментите си към DSME и към норвежките ВМС. През март 2014 Сааб и DSME успешно подписаха споразумение за доставката на интегрирана комуникационна система за същия кораб.

Сааб присъства на световния пазар с водещи продукти, услуги и решения в областта на отбраната и гражданската сигурност. Сааб има заводи и служители на всички континенти и постоянно развива, прилага и подобрява нови технологии, за да посрещне нуждите на клиентите си.

http://www.otbrana.com/

 
Гръмнали са противопехотни мини от САЩ и Германия
03.10.2014, 10:10

M14Гръцки противопехотни мини от Втората световна война, които са били произведени в САЩ и Германия, са били обезвреждани във фабриката в с. Горни Лом. Това става ясно от доклад на международната кампания за забрана на противопехотните мини, в която членуват 100 държави. Гърция е имала ангажимент до март 2008 г. да унищожи 1 566 532 мини. Затова през юни 2007 г. е бил организиран търг, в който освен компанията "Видекс" е участвал и военният холдинг "Терем". По-голямата част от тях обаче са били много опасни и трудно се обезвреждат, което е отказало военните от участието в конкурса. Интересна подробност е, че тези мини са били премахнати от границите с България, Албания и Югославия. Това означава, че взривателят не е бил отделен и те са били особено опасни. "Знае се, че гръцките мини, обезвреждани в завода в Горни Лом, са много по-опасни от съветските, слагани у нас след 9 септември. Явно гърците са почнали да ги вадят и да ги пращат при нас да ги обезвреждаме", каза бившият зам.-кмет по сигурността на столичната община Иван Бояджиев пред БНР.

Мините са били разделени в пет лота - модел M2 (214 374 броя), модел DM31 (794 400 броя), M16 (553 359 броя), M14 (3 895 броя) и касетъчни боеприпаси ADAM (504). Моделът М2 е произведена в САЩ и бил използван в Кипър, Иран, Ирак, Корея, Лаос, Оман, Руанда, Тунис и Западна Сахара. При настъпване на мината основното тяло изхвърча във въздуха и се взривява, като покосява всичко наоколо. В нея има 154 грама TNT. Мината DM31 е германско производство. При настъпване мината отскача на 1-1.2 м, а части от нея се разпръскват в диаметър от 24 м. Мината е модерна модификация на германската S-Mine. Също модификация на тази мина е третият тип - М16. Тя е щатско производство. Отскача на височина от 30 сантиметра до 1.7 м. Радиусът на осколките е 27 м. М14 е малка противопехотна мина, която е била доставена от САЩ за първи път през 1955 г., съдържа 29 г тротил. Касетъчните боеприпаси ADAM се доставят със 155-мм снаряд. Те се използват за бързо изграждане на точкови или тактически минни полета за ограничаване движението на вражеските армии. - Още противопехотни мини

http://www.segabg.com/

 
Военачалник от НАТО: Русия и Западът не могат да се разберат от Студената война насам
03.10.2014, 09:34

генерал Кнуд БартелсРязкото изостряне на отношенията между Русия и Запада през 2008 г., както и през тази година, може би са следствие от неспособността на двете страни да се разберат взаимно. Такова мнение изрази в четвъртък в интервю за журналисти председателят на Военния комитет на НАТО генерал Кнуд Бартелс.

Както подчерта датският военачалник, „наистина ми е интересно, какво мислят и в какво вярват руснаците”. „Посветил съм значителна част от живота си да изследвам първо Съветския съюз и Варшавския договор, а след това Русия”, разказа генералът. В тази връзка той изрази увереност, че НАТО и Западът като цяло трябва да гледат на възникналите проблеми през очите на руснаците. „Наистина мисля, че трябва да обърнем географската карта и да погледнем света така, както го вижда Москва, няма значение дали става дума за самата Русия, за Запада, Изтока или Севера. Това е, което искам да кажа”, отбеляза Бартелс, който в момента е на посещение във Вашингтон.

Второ, засягайки въпроса за конфликта в Кавказ през 2008 г. и присъединяването на Крим към Русия, генерал Кнуд Бартелс каза: „Може би това, че Русия използва военна сила се случи заради нашата неспособност да се разберем, което според мен, е един от фундаменталните въпроси, или пък заради липсата на готовност за взаимно разбиране. Така или иначе Русия използва военна сила.” Той съобщи по-нататък, че през 1993-1994 г. е преминал обучение в Колежа за сухопътни войски на САЩ. „Един от последните, който говори пред студентите беше новоназначеният тогава председател на Комитета и началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Джон Шаликашвили. През 1994 г. той каза, че главното предизвикателство през следващите години ще стане формирането на правилни отношения с Русия. Явно не успяхме”, заяви председателят на Военния комитет.

Той обаче е сигурен, че „когато се обсъждат подобен род въпроси, трябва да се гледа на тях от двете страни”. „А аз сякаш не чувам много гласове на руснаци, които биха изразили загриженост за грешките, вероятно допуснати от тяхна страна”, добави Бартелс.

http://www.fbr.bg/

 
Леон Панета критикува политиката на Белия дом към Ирак
03.10.2014, 09:25

Леон ПанетаБившият министър на отбраната на САЩ Леон Панета разкритикува Белия дом, като обвини съветниците на президента Барак Обама, че са положили усилия да саботират сключването на споразумение през 2011 година, което е можело да осигури оставането на американските войски в Ирак, предаде AFP.

В мемоарите „Достойните битки”, които скоро ще бъдат публикувани, Панета твърди, че оставянето на малобройни американски сили в Ирак е щяло да помогне за овладяването на религиозното насилие и за предотвратяването на условията, които са оставили отворена врата пред офанзивата на групата „Ислямска държава”.

През есента на 2011 година „за мен и за много други хора бе ясно, че пълното изтегляне на силите ни би заплашило крехката стабилност, която тогава едва крепеше целостта на Ирак”, пише Панета.

„Неофициално различни управленски групи в Ирак споделяха, че искат някакви американски сили да останат като тяхна опора срещу религиозното насилие”, се казва още в мемоарите на Панета.

Но докато Държавният департамент и Пентагонът се опитвали да сключат споразумение с лидерите в Багдад, Белият дом е дал заден ход и е показал слаба решимост за постигане на такова споразумение, твърди още бившият министър.

http://www.focus-news.net/

 
САЩ вдигна оръжейното ембарго за Виетнам
03.10.2014, 09:16

САЩ частично вдигна оръжейното ембарго на Виетнам, за да се гарантира неговата морската сигурност, според AFP. Агенцията се позовава на говорителя на Държавния департамент Джен Псаки.

Това изявление беше направено след среща на държавния секретар на Джон Кери и външният министър на Виетнам Фам Бин Мин във Вашингтон.

Сега САЩ ще извърши продажбата на средства за морската безопасност и в надзора на отделните нарушения, каза Псаки.

В момента Виетнам е в териториален спор с Китай за Южнокитайско море. Псаки подчерта, че вдигането на ембаргото няма нищо общо с тази ситуация.

САЩ наложи ембарго върху доставките на оръжие за Виетнам през 1984 година.

 
Великобритания ще предостави още 2 бойни самолета в борбата срещу „Ислямска държава”
03.10.2014, 08:57

Tornado GR-4По време на посещението си в базата на Кралските военновъздушни сили Акротири на остров Кипър, откъдето излитат самолетите , изпълняващи бойни мисии срещу ИДИЛ британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Великобритания ще предостави още 2 бойни самолета в борбата срещу „Ислямска държава”, пише “Express Daily”.

В Акротири Камерън благодари на британските военнослужещи за тяхната „жизнено важна работа – да ни защитават от варварските терористи, застрашаващи нашата сигурност”.

„Ние искаме да се уверим, че ще запазим това темпо и за напред. Ще разположим още 2 бойни самолета „Торнадо” в Акротири следващите 24 часа. Също така ще удължим срока на Втори ескадрон до април 2016 година , за да сме сигурни, че можем да обезпечим нашите цели месеци напред”, заяви Камерън.

http://www.focus-news.net

 
Новите управляващи вече получиха задачи от служебното правителство в областта на отбраната
03.10.2014, 08:40

Преди да си тръгне служебният кабинет постави задачи в областта на отбраната поне на две правителства и два парламента. Четири дена преди парламентарните избори то одобри Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“ като дългосрочна стратегия за модернизация на Въоръжените сили. Документът дава насоки на следващите управляващи как да постигнат определени способности на Въоръжените сили за период от 6 до 10 години.

Сега ни остава да видим как спечелилите изборите на 5 октомври ще се обединят около идеите на проф. Георги Близнашки и Велизар Шаламанов. Впрочем и загубилите, защото без политически консенсус програмата ще си остане на хартия. Дали ще се случи всичко това, е в кръга на вероятностите, защото и самите резултати от вота в неделя са доста притеснителни, от гледна точка на съставяне на стабилно правителство. Следващият въпрос е дали 43-ото Народно събрание ще гласува още за следващата година бюджет за отбрана, който е 1,5 на сто от БВП. Ако това не стане, всички разчети в програмата на служебното правителство рухват още в началото. В документа пише, че има такова съгласие, но дали така ще мислят и новоизбраните парламентарни сили? Дано!..........Прочети още

 

 
29 организации са против промените в пенсионирането на военни и полицаи
02.10.2014, 22:29

Кирил ЦветковОбщественият съвет по въпросите на отбраната заявява, че ако продължат подобни тенденциозни изказвания и опити за налагане на незаконни решения, ще предприемат адекватни протестни действия, включително и с искане оставката на виновните министри или на правителството, което вземе подобно решение.

Поводът за декларацията е: „Както стана ясно от думите на социалния министър Йордан Христосков, експертите от Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система са решили, че ранното пенсиониране се отнася и за военните, и полицаите. Такова тенденциозно тълкуване на препоръките, законите и Кодекса за социално осигуряване, нанася непоправими вреди на отбраната и сигурността.”........Прочети още

 
В САЩ започна строителството на нови бойни кораби
02,10,2014, 21:35

клас „Arleigh Burke“В корабостроителницата Huntington Ingalls Industries на 12 септември е заложен за строителство поредния ракетен есминец USS „Ralph Johnson“ (DDG-114) клас „Arleigh Burke“. Това е тридесетият по ред кораб от този тип, който се залага в корабостроителницата.

Корабът ще носи името на героя от Виетнамската война Ралф Джонсън, който посмъртно е бил награден с Медал на почета.

Строителството на кораба ще продължи до 2017 година.

На 30 септември в същата корабостроителница започна да се строи следващият кораб от тази серия USS „Paul Ignatius“ (DDG-117).

Есминците "Арли Барк" се намират на въоръжение в американските ВМС от 1991 година и са участвали във всички военни кампании на САЩ през последните 20 години.

 
Русия предлага на Египет изтребители МиГ-35
02.10.2014, 20:48

МиГ-35 Руската самолетостроителна корпорация „МиГ“ има намерение през този месец да проведе преговори с Египет за доставка на партида леки многофункционални изтребители МиГ-35. Това, както съобщава ИТАР-ТАСС, е заявил генералният директор на корпорацията Сергей Коротков. По думите му по-точна информация ще се появи след преговорите.

В средата на февруари т.г. Русия и Египет парафираха договор за доставката на въоръжения и военна техника на обща сума повече от три милиарда долара. В частност, става дума за доставката на изтребители МиГ-29М/М2, зенитни ракетни комплекси от няколко типа, транспортно-бойни вертолети Ми-35, брегови противокорабни комплекси, различни боеприпаси и леко въоръжение.

По думите на министъра на отбраната на Египет Абдел-Фатах ас-Сиси, покупката на въоръженията и военната техника ще бъде финансирана от Саудитска арабия и Обединените арабски емирства. За възможността от сключване на договор между Русия и Египет стана известно през ноември 2013 г. Тогава стойността на възможното съглашение се оценяваше на четири милиарда долара.

Между другото, през септември т.г. се появиха съобщения, че „Рособоронекспорт“ е договорил доставката за Египет на зенитни ракетни комплекси С-300ВМ на обща сума от 500 милиона долара. Обемът и сроковете на доставката засега са неизвестни. Не е изключено на Кайро да бъдат доставени комплекси, по-рано предназначени за Сирия. - Още за Миг-35

http://www.duma.bg/

 
Виетнам купи БЛА Orbiter 2 от Израел
02.10.2014, 20:40

Orbiter Фото: AeronauticsВиетнам е купил от Израел безпилотния комплекс Orbiter 2, съобщава Flightglobal.

По данни на изданието, системата е планирана да се използва за координиране на действията на артилерията. Стойността на сделката не се уточнява. През май 2013 г. бе съобщено за плановете на Виетнам да купи безпилотни апарати белоруско производство. Освен това страната разработва собствени безпилотни апарати.

Компактният БЛА Orbiter може да се вдига на височина до 5,5 километра и развива скорост до 130 километра в час. Може да носи до 1,5 килограма полезен товар и да се намира във въздуха до 4 часа. Orbiter стоят на въоръжение в много страни, включително Израел, ЮАР, Мексико, Полша и Финландия.

 
Съвместното командване на силите ще проведе двустепенно командно-щабно учение „Съвместна поддръжка – 2014 г.“
02.10.2014, 20:21

контраадмирал Георги МотевСъвместното командване на силите (СКС) ще проведе в периода 6 - 10 октомври двустепенно командно-щабно учение „Съвместна поддръжка – 2014 г.”. В него ще участват военнослужещи и техника от щаба на СКС, бригада „Логистика” и други структури, подчинени на командването. Основната цел на учението е да се повишат способностите на участващите военни формирования при подготовката и провеждането на операция по изпълнение на мисия „Отбрана”.

В „Съвместна поддръжка – 2014 г.“ ще участват над 500 военнослужещи и около 130 единици бойна и специална техника. Учението се планира и провежда от щаба на Съвместното командване на силите, под ръководството на контраадмирал Георги Мотев. Офицер, провеждащ учението е началникът на щаба на СКС бригаден генерал Стефан Петров. Директор на учението е заместник-началникът на щаба на командването капитан I ранг Димитър Йорданов.

На 8 октомври в района на кв. Долно Езерово в гр. Бургас ще се проведе динамичен показ. За първи път военнослужещи от състава на бригада „Логистика” и военно-транспортните органи в Българската армия ще покажат придобити способности за развръщане на район за приемане и временно настаняване на формирования на НАТО при изпълнение на задълженията по чл.5 (в района до складовете на „ДЕСПРЕД”), както и район за натоварване на техниката и материалните ресурси на ЖП подвижен състав (в района на ЖП гара Долно Езерово).

http://www.mod.bg/

 
С позицията си относно "Мистрал" САЩ вредят не на Русия, а на Франция
02.10.2014, 17:27

хеликоптероносач "Мистрал"Министърът на военноморските сили на САЩ Рей Мабус заяви, че Америка не бива да допуска предоставянето на френските хеликоптероносачи "Мистрал" на Русия. Според руския експерт Владимир Евсеев, това поведение на Вашингтон може да се отрази негативно върху отношенията на САЩ със собствените си съюзници.

На 30 септември Рей Мабус каза, че САЩ следва да изучат всички възможни варианти за недопускане на доставките на "Мистрал" от Франция на Русия. По-рано Вашингтон беше предлагал на НАТО да купи построените за Русия хеликоптероносачи, но това предложение не намери подкрепа в Северноатлантическия алианс. Темата продължава директорът на руския Център за обществено-политически изследвания Владимир Евсеев:

   - Мисля, че препродажбата на "Мистрал" е невъзможна, защото при създаването им палубата е направена, имайки предвид руски хеликоптери, както и места за разполагане на оръжията. В сегашния си вид тези кораби "Мистрал" не са нужни на никого, освен на Русия. Никой няма и намерение да плаща за тях. За САЩ интересите на Франция, Германия или други държави нямат голямо значение. А вижте, какви щети ще понесат тези страни от прекратяването на военното си сътрудничество с Русия. Този хегемонизъм на САЩ създава проблеми за техните съюзници. В резултат, ако Вашингтон продължи да го прави, САЩ ще получат проблеми в двустранните си отношения, но за съжаление, те не искат и да мислят за това.

В случая САЩ накърняват интересите на Франция, а не на Русия, както разчитаха, казва Владимир Евсеев:

   - Не е ясно, доколко тези "Мистрал" са нужни на самата Русия. В действителност и сами сме способни да правим такива кораби. И да се говори, че Русия не можела да живее без тях, не е правилно. САЩ биха искали да създадат допълнителни проблеми на Русия, а на дело проблеми получава Франция. Става дума за много големи суми, както и загуба на много работни места.

http://bulgarian.ruvr.ru/

 
Наградиха военнослужещи и цивилни служители от 61-ва механизирана бригада
02.10.2014, 17:10

На 2 октомври се навършиха 22 години от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада. За сравнително кратката си история бригадата се утвърди като водещо военно формирование от Сухопътните войски и БА, декларирано за участие в пълния спектър от операции на НАТО.

На ритуала, който се проведе в района на бригадата, слово произнесе командирът на формированието бригаден генерал Димитър Шивиков.

Със заповеди на Министъра на отбраната на Република България, Началника на отбраната и командира на Сухопътните войски бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от бригадата, показали високи резултати в служебната дейност, усърдие и професионализъм. Наградите връчи генерал-майор Андрей Боцев – командир на Сухопътните войски.

На церемонията присъстваха кметове на общини и населени места, директори на дирекции и управления, командири на военни формирования, представители на държавната и местна власт, военно-патриотични сдружения и съюзи, културно-просветни учреждения и спомоществователи.

Молебен за здраве, благоденствие и успех отслужи Архиерейски наместник отец Марко. Поднесени бяха венци и цветя на „Паметника на загиналите във войните 1912-1918 г.”.

Програмата продължи с тържествен ритуал по откриването на военен музей „Стремци” в района на бригадата, събрал на едно място историята, героичния подвиг на предшествениците и живота и дейността на личния състав от 61 Стрямска механизирана бригада от нейното създаване до наши дни.

Денят завърши с откриването на авторската изложба на живописеца Атанас Москов под надслов „22 ГОДИНИ ВЕРНИ НА РОД И РОДИНА”, посветена на 22-та годишнина от създаването на 61 Стрямска механизирана бригада. Художествената експозиция включваше 61 авторски картини, показващи различни моменти от живота и 22 фотографии, запечатали богатството и разнообразието на войсковото ни ежедневие.

Бригаден генерал Димитър Шивиков благодари на твореца и пожела на всички да запазят въодушевлението си от положителните емоции и от наситената с изключителен емоционален заряд атмосфера на деня, както и да се опитат да го предадат на своите деца и внуци, защото това е един от начините да се поддържа патриотичния дух и националното ни самочувствие, защото именно историята и традициите възпитават и ни учат да уважаваме делата на нашите деди и да се гордеем, че сме достойни наследници на истински патриоти.

http://landforce.mod.bg/

 
Ген. Цветков: Необходими са ясни приоритети пред отбраната и сигурността
02.10.2014, 14:18

 генерал-майор Димитър Цветков

 

Представяме генерал-майора от запаса Димитър Цветков, втори в листата на КП „България без цензура” в 17 МИР в Пловдив-област и трети в листата на КП „България без цензура” в 16 МИР в Пловдив–град.

 
Започнати са изпитанията в открито море на японския вертолетоносач JS Izumo
02.10.2014, 12:52

JS Izumo (DDH 183)На 29 септември японските ВМС са започнали изпитанията в открито море на вертолетоносача JS Izumo (DDH 183). - (видео)

Корабът е с дължина 248 м, водоизместимост от 24 000 тона и може да носи до 14 хеликоптера. Той е най-големият японски военен кораб, построен след Втората световна война. JS Izumo и все още неименувания кораб DDH 184 от същия проект ще заменят двата разрушителя клас Shirane - JS Shirane (DDH 143) и JS Kurama (DDH 144), приети на въоръжение съответно през 1980 и 1981 година.

Предвижда се изпитанията да продължат около шест месеца, а през март 2015 г. JS Izumo да бъде приет на въоръжение.

Според IHS Jane's Fighting Ships, Izumo ще е съоръжен със сонарна система OQQ-22 за откриване на подводници, а за зашита от крилати ракети е въоръжен с две пускови ракетни Raytheon RIM-116.

Независимо от безпокойствието от съседните държави относителната липса на нападателни оръжия потвърждава твърденията на Япония, че вертолетоносачът ще се използва основно за наблюдение и охрана на морските граници, както и за оказване на помощ при природни бедствия и аварии.

Освен хеликоптерите за борба с подводници SH-60K Seahawk anti-submarine warfare helicopters и MCH-101, на кораба може да се поместват до 970 души.

Вторият вертолетоносач DDH 184 ще бъде заложен за строителство през март 2015 г., а приемането му на въоръжение се очаква да бъде през март 2017 г..

http://www.pan.bg/

 
Ген. Михов: Да заложим и на военните кадри, които са добри държавници
02.10.2014, 10:52

генерал Михо Михов

 

 

Представяме генерала от резерва Михо Михов, водач на листата на АБВ във 2-ри МИР в Бургас и в 31-ви МИР в Ямбол.

 
САЩ обновяват ядрените си сили
02.10.2014, 10:12

Барак ОбамаПо-голяма от Пентагона, пълна с футуристичнo оборудване и хиляди работници, ядреният военен завод в Канзас Сити, открит тържествено миналия месец, модернизира остарелите оръжия на САЩ. Той е част от националната вълна за атомно възраждане, която включва планове за ново поколение оръжия. Скорошно проучване определи цената на тези планове за следващите три десетилетия на около един трилион долара.

Разширяването се случва по време на управлението на президент, който призоваваше за "безядрен свят" и направи разоръжаването главна цел на американската защитна политика. Първоначалната му идея беше, че скромното надграждане на разпадащия се ядрен комплекс на страната е част от подновяването на оръжейния арсенал, ще увеличи доверието в него и ще павира пътя за нови договори, които значително ще намалят броя на бойните глави. Вместо това заради политически сделки и геополитически кризи администрацията на Обама се занимава със значително атомно възстановяване, докато получава в замяна само скромно разоръжаване. ..........Прочети още

 
Британските военни си взеха като сувенир от Ирак три съветски танка
02.10.2014, 09:36

T-55Три съветски танка се оказаха сред над 300 трофеи, които британските военни взеха като сувенири от Афганистан и Ирак. Както пише вестник Mirror, стотици пушки, пистолети, снайперски винтовки и други огнестрелни оръжия, а също и церемониален меч са били получени „на легални основания“. Сред тях има и редки кремъчни мускети на стойност над 6,5 хиляди долара всеки.

Съветските танкове Т-55 са били доставени от Ирак и се намират в изложбени места, разположени във военните бази във Великобритания.

Полицията изрази загрижеността си, че оръжието от зоните на военните действия може да попадне в ръцете на престъпни групировки, но източници от министерството на отбраната настояват, че тези трофеи не са функциониращи.

Mirror напомня, че целия персонал, който е на служба в Ирак или Афганистан, е бил обискиран за наличието на контрабанда и подлежи на жестоки дисциплинарни санкции в случай, че при тях бъде намерено оръжие. Така, през 2012 година войникът Дени Найтингейл бе осъден за съхраняването на взет от Ирак пистолет „Глок“ и още 200 патрона за него.

Както отбелязаха от министерството на отбраната, да се вземе от друга държава подобен сувенир не е забранено, но трябва всичко да мине по правилата, да се платят необходимите мита и такси.

http://www.fbr.bg/

 
Военнослужещи от СВ са на мястото на взрива в село Горни Лом
02.10.2014, 09:29

След постъпило искане от МВР и със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев 2 модулни групи от Сухопътните войски вече са на мястото на инцидента в село Горни Лом.

Първата група военнослужещи пристигна на мястото на инцидента в 2.50 сутринта. Тя е в състав от пет военнослужещи от в.ф. 54880 – Казанлък от състава на 61 Стрямска механизирана бригада и е водена от капитан Николай Николов. Групата разполага с 6 броя безпилотни самолети.

Втората група, пристигнала в Горни Лом в 4.30 тази сутрин е модулна група за обезвреждане на невзривени боеприпаси от състава на в.ф. 28880 – Белене. Групата е в състав от 6 военнослужещи под командването на капитан Николай Георгиев.

Военнослужещите от Сухопътните войски са в пълна готовност отново да приложат своя доказан професионализъм.

http://landforce.mod.bg/

 
Полски военен портал: За 48 ч. войските ни могат да са пред Калининград
02.10.2014, 09:15

За възможностите на полската армия се съобщава в аналитична статия на Мариуш Челмар, редактор на полския военен портала Dziennik Zbrojny.

"Армията на Вармия и Мазурия (области от Варминско-Мазурското войводство, населено с голям брой етнически украинци, бел. ред.) има голям потенциал, заради необходимостта от военна изолация от Калининградска област и от примерите с подкрепата на прибалтийските съюзници" – превеждат от полския културен център в Калининград статията на Челма.

Мариуш Челма съобщава, че, по негови данни, на 60 километра от границата с Калининградска област в Елблонг се намира механизирана дивизия, в Бранево – девета бронетанкова бригада, в Бартошице – 20-та механизирана бригада, в Голдап – зенитен полк и така нататък. "Една такава групировка може да бъде ефективна и е в състояние да достигне Калининград, който се намира само на 40 км от границата" – пише Челма.

Според автора на статията руските войски в Калининградска област не са толкова развити. Редакторът на полския военен портал смята, че отбранителните линии на града, който е важна военноморска база и административен център, биха били уязвими пред полската армия. За поляците би било най-лесно да прехвърлят десантчици над международни води, тъй като е трудно това да се направи от континенталната част на Русия, констатира Челма.

"Въпреки че този анализ е опростен, ако полският президент заяви: "След два дни можем да бъдем пред Калининград", то това не биха били празни приказки" – пише Dziennik Zbrojny.

Следва да се отбележи, че това не е първото странно изявление, направено от Варшава. Така например в края на август полският политик и заместник-председателят на Европейския парламент Ришард Чарнецки предложи рублата да бъде изключена от международния финансов оборот и да бъде обявена за не-конвертируема валута. Председателят на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин тогава коментира тези думи, като каза, че подобни изявления показват степента на политическа безотговорност на автора им и нивото на интелектуалните му способности.

http://www.fbr.bg/

 
Директорът на „Сикрет сървис“ подаде оставка
02.10.2014, 09:09

Джулия ПиърсънДиректорът на "Сикрет сървис" – службата, отговорна за защитата на американския президент и други високопоставени политици – Джулия Пиърсън се оттегли от поста заради поредицата от пропуски в охраната на Белия дом през последните месеци.

Министърът на вътрешната сигурност Джей Джонсън съобщи, че Пиърсън е предложила своята оставка и той я е приел.

На нейно място временно е назначен Джоузеф Кланси – бивш специален агент, част от отдела на "Сикрет сървис" за защита на президента.

Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че Барак Обама е на мнение, че оставката на Пиърсън е в интерес на службата.

Вчера президентът се обадил на Пиърсън, за да изрази признателността си към нея за дългогодишната ѝ работа в службата, каза още Ърнест.

Най-фрапиращият пропуск в охраната на Белия дом от последните месеци е от 19 септември, когато въоръжен ветеран от войната в Ирак успял да проникне в сградата.

42-годишният Омар Гонсалес се покатерил по оградата в Белия дом, изтичал през поляната, влязъл през отключената врата и се озовал в Източната зала, където в крайна сметка бил заловен от агенти, които дори не били на работа. В автомобила на Гонсалес били открити над 800 патрона, мачете и две брадви.

 
В събота първокурсниците на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще положат военна клетва
02.10.2014, 08:43

На 04.10.2014 г. от 10.00 ч. в района на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва на курсантите от „Випуск 2019”.

Седемнайсет млади курсанти, от които 12 младежи и 7 девойки прекрачиха прага на Морското училище на 22 август т.г. Те ще се обучават по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, в три специализации: „Корабоводене за ВМС”, „Корабни машини и механизми за ВМС” и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи за ВМС”.

Курсантите са от градовете Варна, Бургас, Димитровград, Добрич, Търговище и Силистра.

Ритуалът по полагане на военна клетва ще започне с посрещане бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Клетвата ще бъде ръководена от командира на батальона за подготовка на курсанти - к-н Мирослав Мезев.

След приемането на строя от старшия началник, курсантите ще положат военна клетва и поединично ще преминат под знамената. Следва приветствие на старшия началник и изпълнение на химна на Р България. Положилите военна клетва ще бъдат поздравени от началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. От името на първокурсниците, слово ще произнесе курсант Петър Генов.

Ритуалът ще завърши с тържествен марш и изпращане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

 
САЩ продават „Пейтриът” на Саудитска Арабия
02.10.2014, 08:38

Държавният департамент на САЩ е дал съгласието за доставка на зенитно-ракетен комплекс „Пейтриът" на Саудитска Арабия, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната към Пентагона.

В сделката са включени 202 ракети към комплекса, оборудване за модернизация и резервни части. Общата сума на контракта е 1 75 милиарда долара.

„Предполагаме, че сделката няма да измени основния военен баланс на силите в региона", пояснява Агенцията.

Конгресът на САЩ има 30 дни да изучи новия оръжеен договор със Саудитска Арабия.

http://news.ibox.bg/

 

 
Франция изпраща три изтребителя и фрегата в Персийския залив
01.10.2014, 23:30

RafaleФранция ще изпрати допълнително три изтребителя и фрегата от френските военноморски сили за борбата срещу джихадистите от „Ислямска държава" в Ирак, съобщи „Франс прес".

Те ще бъдат насочени към базата на Военновъздушните сили във Франция в аль-Дафра, (Обединени Арабски Емирства), където в момента се намират шест изтребителя, които от средата на септември извършват различни разузнавателни и бойни задачи в небето над Ирак.

Припомняме, че на 19 септември президентът Франсоа Оланд обяви, че Франция е нанесла първите въздушни удари по цели на "Ислямска държава" в Ирак.

 
Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов докладва резултатите от приключилия в срок преглед на структурата на ВС
01.10.2014, 21:05

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов докладва днес, 1 октомври, на министъра на отбраната Велизар Шаламанов за изпълнението на заповедта за провеждане на преглед на структурата на силите. Вицеадмирал Николов представи основните заключения от проведения преглед, който обхваща структурата, елементите на структурата, нивата на командната система, дислокацията и числеността на въоръжените сили. Той отбеляза, че прегледът не предвижда промяна в числеността на личния състав на силите.

Докладът на началника на отбраната за прегледа на структурата на въоръжените сили ще бъде обсъден на заседание на Съвета по отбрана, което ще се проведе на 21 октомври 2014 г. На негова основа ще бъде разработен план за развитието на въоръжените сили.

На срещата присъстваха също заместник-министрите на отбраната Павел Анастасов и Десислава Йосифова.

http://www.mod.bg/

 
Изтребител JF-17 се е разбил в Пакистан
01.10.2014, 20:55

JF-17 Изтребител JF-17 Thunder от ВВС на Пакистан се е разбил днес в област Куета. Пилотът е успял да се катапултира. Аварията е станала по време на рутинен тренировъчен полет. По първоначални сведения причината за произшествието е възникнала техническа неизправност.

Назначена е комисия за разследване на причините за аварията.

http://www.pan.bg/

 
Военен вертолет се разби в Индия, има жертви
01.10.2014, 20:44

HAL CheetahВертолет HAL Cheetah (Aérospatiale SA 315B Lamа) се е разбил тази сутрин в северния индийски щат Утар Прадеш (Uttar Pradesh), съобщава http://www.aviafora.com. - (видео)

Инцидента в станал около 07:45, непосредствено след като машината е излетяла от авиобазата. Първоначалната информация е, че вертолетът е извършвал изпитателен полет след ремонт и е получил технически проблем, в резултат на което се разбива и избухва в пламъци.

Двамата пилоти майор Abhijit Thapa (29) и капитан Avinash (26), както и бордовия инженер Vikas Baryani (29) са загинали.

Жертви и разрушения на земята няма. Започнало е разследване на инцидента.

 
Учението „Ramstein Guard-8” в разгара си
01.10.2014, 20:17

MiG-29, TyphoonВтора седмица продължава учението на НАТО „Ramstein Guard-8”, провеждано във въздушното пространство на България, Гърция и Румъния. За първи път от наша територия съвместно действат ВВС на Италия и България. Тренират се по различни сценарии и обстановката е много динамична. Лети се в различни по състав групи - български МиГ-29 прикриват италиански ударни самолети Tornado, които трябва да ‘преодолеят’ силна ПВО (многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon, МиГ-21 и зенитно-ракетни дивизиони), прикриваща стратегически обекти.

Прехватите и на италианските и на български изтребители се насочват от български щурмани, полетите се провеждат изцяло на английски език. Съставът на групите се променя и това спомага за повишаване на натренираността на екипажите в действия срещу различни самолети средства за ПВО. Допълнително обстановката се усложнява от два самолета-смутителя, единият от които осигурява електронно прикритие на едната от страните, а другият има за цел да преодолее смущенията и унищожи „неприятеля”.

В понеделник в авиобаза Граф Игнатиево кацна двойка модернизирани полски МиГ-29 и военно-транспортен самолет CASA C-295M с осигуряващия ИТС,завърнали се от авишоу в Гърция. Днес полската група би трябвало да отлети обратно за страната си. - (снимки и видео)

 
44 години "Тихина"! Честит празник!
01.10.2014, 17:21

Със заповед на министъра на отбраната № 00110 от 08.08.1970 г. се сформира военно формирование 22580 - Варна- "Тихина" на 01.10.1970 г.

1 октомври 1970 г. се счита за рожден ден на поделението на ВМС за специални операции. То обаче има дълга и трудна предистория. През периода 1958-1959 г. във флота се обсъжда възможността и се отработват отделни задачи, които през 1960 г. влизат във функциите на специализирано поделение, което започва организирана водолазна и парашутна подготовки. Набират се кадри, усвоява се новопостъпваща техника и имущества, създават се учебни програми и пособия, сменят се райони, активна бойна подготовка се води на място и в други поделения на армията. През 1961 г. се провеждат първите учебно-тренировъчни парашутни скокове, а през 1962 г. поделението вече заема ІІІ място в Общоармейския парашутен многобой. Едва създало организация на службата и усвоило кръг от свойствени задачи, но вече съизмерващо се с колегите си по света и у нас, поделението е закрито за около 7 години. Съкращават му щата...

През 1970 г. поделението се ражда повторно и окончателно. Но отново започва с изграждане на района, набиране на кадри, организиране на учебния процес и службата и всички други перипетии, съпътстващи стремежа на ентусиазирания личен състав към мъжество, отговорност и професионализъм. Първи командир на поделението е капитан ІІІ ранг (в последствие І) Веселин Цветков. Началото на въздушно-десантната подготовка е поставено с помощта и в района на парашутния полк в Пловдив. Първите парашутни скокове от вертолет са на летище Калиманци. Сериозни грижи се полагат и за водолазната подготовка. При цялата им секретност командосите се разчуват във флота защото в ученията обикновено играят чуждите диверсанти, а способността им да се появяват изненадващо от суша, въздух, вода и под вода материализира необходимостта от едно важно направление в самоотбраната на корабите и бреговите поделения. Днес то има ново име, отговаря на съвременни рискове и заплахи, а силите за специални операции, много повече „свои” решават отговорни задачи в системата на националната и коалиционна сигурност. В антитерористичната им компонента се въплътени дръзновението и опита на стотици момчета, бързо превърнали се в мъже, за които „Тихина” не е толкова име на един от районите, в който са служили на родината, а по-скоро парола за мъжество и другарство.

Обявено през 1980 г. за „брегово поделение – първенец на флота”, от 1987 г. то ежегодно се включва с отбор в общоармейските състезания по парашутен многобой, завоюва призови места, мерейки майсторство през последните години и с представителните отбори на други държави. Проплавали достоен 35-годишен фарватер, днес „Черноморските акули” участват във всички крупни национални (на военноморските бази и флота), двустранни и многонационални военноморски учения и операции, а техните мъжествени, рискови и професионални действия са белязани както с всеобщото флотско уважение (по празници – от възхищението на гражданството), така и от два войнски паметника. - Още за "Тихина".

http://www.pan.bg

 
Полк. Валентин Радев: ГЕРБ предвижда 8 неотложни стъпки в отбраната
01.10.2014, 17:05

Полк. Валентин Радев

 

Представяме полковника от резерва Валентин Радев, пети в листата на ПП ГЕРБ за избор на 43-ото Народно събрание в 24 МИР в София.

 
Поделение 46690 – Пловдив чества своя боен празник
01.10.2014, 17:00

Днес, 1 октомври, военнослужещите от 110 логистичен полк - гр. Пловдив отбелязват 14-годишнината от сформирането на военното формирование.

На празника присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, командири на формирования от Сухопътни войски и Военновъздушните сили на Българската армия, директори и началници на военни и държавни структури от гарнизон Пловдив.

Генерал-майор Андрей Боцев награди отличилите се военнослужещи, след което в своето приветствие към личния състав изказа необходимостта от съществуването на логистично формирование за нуждите на Сухопътните войски и Българската армия.

http://landforce.mod.bg/

 
Военнослужещите от Сухопътните войски се завърнаха с награди от международното учение „RAPID TRIDEN – 2014“ в Украйна
01.10.2014, 16:54

На 28.09.2014 г. военнослужещите от 101 алпийски батальон – Смолян от състава на 68 бригада Специални сили се завърнаха от международното учение RAPID TRIDEN – 2014 г., което се проведе от 15 до 25.09.2014 в Република Украйна. В него участваха военнослужещи от Украйна, САЩ, Азърбайджан, България, Канада, Грузия, Литва, Латвия, Румъния, Норвегия, Великобритания, Испания, Германия, Молдова и Полша.

По време на учението бяха отработени въпроси по патрулиране, конвоиране, ескортиране, устройване не контролни постове, противодействие на ИВУ, блокиране и претърсване на сграда, медицинска евакуация и охрана на предна оперативна база.

Задачите, поставени пред българските военнослужещите по време на учението, бяха изпълнени, а участниците получиха почетен плакет и поименни сертификати.

За постигнати отлични резултати по време на учението бяха наградени капитан Иван Атанасов, капитан Асен Христов, старши лейтенант Костадин Гергьовски и сержант Емил Ковачев.

http://landforce.mod.bg/

 
Краят на една ера: Режат най-големия в света атомен разузнавателен кораб
01.10.2014, 13:16

ССВ-33Краят на една ера. Така в Русия определиха повторно обявената в страната обществена поръчка за нарязване на най-големия в света атомен разузнавателен кораб Урал (ССВ-33), проект 1941 „Титан“ (Nato Codename „Kapusta“).

Корабът е построен в Ленинград през 1983 г., в състава на руския флот влиза шест години по-късно. Две години по-късно, на борда му избухва пожар, който нанася сериозни поражения на основните възли. Инцидентът съвпада с разпадането на СССР, което вероятно е и причината за невъзможността на Русия да осигури финансиране за ремонта на гиганта.

Урал е бил въоръжен с две 76-мм АК – 176 М артилерийски установки на носа и кърмата. Въоръжението му включва още четири 30-мм установки АК-630 и четири 12,77-мм установки “Утес-М”, четири установки за комплекс “Дъжд”. На борда си съдът е приемал хеликоптер Ка-27. Екипажът на Урал е бил от 890 души, 400 от тях са били офицери. В шест специални служби пък е бил разделен персоналът, който обслужва разузнавателното оборудване. Основният комплекс на борда е бил “Корал”. Съдът има водоизместване 32 780 t, дълъг е 265 метра, широчината му е 30 метра, гази 7,8.

Очаква се операцията по утилизиране да струва около 310 млн. щ. долара. Съдът трябва да е напълно нарязан до 30 ноември 2017 година. Наддаването в търга ще бъде тайно и ще се осъществи през интернет на 5 ноември.

Властите вече съобщиха, че ядреното гориво е било премахнато в края на 2009 г. Някои части и възли пък ще бъдат използвани за ремонт на атомни ледоразбивачи, уточняват още от “Росатом”.

http://www.maritime.bg/

 
Откриха паметна плоча на адмирал Бранимир Орманов във Варна
01.10.2014, 13:05

На 30 септември 2014 г. от 11:00 часа пред гарнизонния военен стол „Маяк” (бул. „Сливница” № 59 - срещу Община Варна) бе открита паметна плоча на адмирал Бранимир Орманов.

Плочата бе открита по инициатива на Българската военноморска конфедерация и с подкрепата на Военноморските сили по повод 100-годишнината от рождението на адмирал Орманов и приносът му в изграждането на военния флот.

 
Ген. Симеонов: Необходим е консенсус в парламента за развитието на Българската армия
01.10.2014, 12:40

 генерал Симеон Симеонов

 

Представяме генерала от резерва Симеон Симеонов, водач на листата на ДПС на изборите за 43-ото Народно събрание в 24 МИР в София.

 
Авария със Су-25 от ВВС на Беларус
01.10.2014, 11:58

На 30 септември в 11:50 местно време щурмовик Су-25 от състава на 116 щурмова авиационна бригада на ВВС на Беларус се е разбил в окръг Лида. - (видео)

По първоначални сведения причина за аварията е техническа неизправност. Пилотът, след като е извел самолета в безопасно направление, се е катапултирал успешно. Малко след това е бил открит от групата за търсене и спасяване.

Жертви и разрушения на земята няма. Започнало е разследване на инцидента.

http://www.pan.bg/

 
Ген. Йорданов: Продължава да ме дразни несигурността в армията
01.10.2014, 10:40

генерал-майор Йордан Йорданов

 

Представяме генерал-майора от резерва Йордан Йорданов, водач на листите на ПП „Българска социалдемокрация“ за избиране на народни представители за 43-ото Народно събрание в 16 МИР в Пловдив и в 21 МИР в Сливен.

 
Приветствие на генерал-майор Румен Радев по случай 1 октомври – празникът на зенитно-ракетните войски
01.10.2014, 09:58

 генерал-майор Румен РадевКолеги военнослужещи и цивилни служители от Зенитно-ракетни войски,

Скъпи ветерани,

Приятели на Военновъздушните сили,

На днешния ден, 1 октомври, преди 54 години натискането на бутона “Пуск” провъзгласи едно ново начало за Българската армия.- (видео)

Оглушителният грохот на първата изстреляна зенитна ракета на полигон в реални условия обяви на света, че България придобива нов род войска, който и днес остава най-младият.

Измина много време оттогава. Страната бързо се насити с различен вид съвременни зенитно-ракетни комплекси, които бяха обвързани в една единна система за противовъздушна отбрана. Тя вдъхваше респект и с нея се съобразяваха всички потенциални врагове на Република България.

В исторически план и обстановката в света се промени изключително. Тези промени оказаха съществено влияние върху развитието на ЗРВ. Съставът на нашите ЗРВ намаля като количество, но не и тяхното качество, не и тяхната мощ. Доказателство за това са успехите, които днес воините от Зенитно-ракетни войски постигат във всички направления.

Сега тези войски са важна и неделима част от интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО.

Днес е празник. И аз съм горд да споделя, че това, което правите Вие на полигоните, в ученията заедно с нашите съюзни и съседни държави, е достойно за гордост и възхищение. Днес Вие работите по съвременни тактики, техники и процедури. Доказвате, че сте една ефективна неделима част не само от системата за въздушен суверенитет на България, но и от системата за въздушен суверенитет на Алианса.

Необходими са много качества, за да упражняваш професията на ракетчик. Преди всичко това е твърдост и решителност. Защото в тези, наистина понякога, тежки условия трябва да си непреклонно твърд, за да изпълниш задачата. Трябва много интелект, защото само умни и знаещи хора могат да боравят с такива високотехнологични системи. Трябва да бъдеш иновативен, за да може в обстановката на тези нови предизвикателства и ситуации да изтръгваш максимума от това, с което разполагаш.

И нещо много важно – трябва да бъдеш колективен играч. И Вие всеки ден го доказвате, защото благодарение на сплотеността на Вашите разчети ние постигаме изпълнение на задачите на 100 процента. И сме това, което сме в момента – надежден щит на Република България.

Последните години са решаващи за развитието на Зенитно-ракетни войски. Вие показахте, че можете да работите с много иновативни подходи, можете да подхождате творчески, можете да постигате всяка една цел. И най-важното – освен високите резултати в бойната подготовка, Вие внушавате сигурност в българина – този, който зависи от Вашите действия. Вече камерите могат да бъдат на полигоните, хората могат да дойдат тук и да видят реално това, което вършите. Да усетят тръпката от истинските пускове, да видят динамиката, да видят това, което Вие, воините от Зенитно-ракетни войски, постигате.

Гордея се с Вашия труд. Ще бъда редом до Вас и ще Ви подкрепям за всяка Ваша идея, която води до новото, води до повече бойни способности!

Като командир на Военновъздушните сили изказвам от името на Командването нашата признателност и дълбок поклон към всички Вас – командирите и воините от Зенитно-ракетни войски, към ветераните и към тези, които вече не са сред нас.

Честит празник!

 
Долна Митрополия: Обучават специализанти и резервисти за ПВО
01.10.2014, 09:49

В кабинетите и станциите, с които разполага сектор „Противовъздушна отбрана” от състава на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” кипи интензивна учебна дейност, информират от Командването на Авиационната група.

В ход е подготовката на един курс за обучение на специализанти от Радиотехнически войски /РТВ/ и три курса за нуждите на Зенитно-ракетни войски /ЗРВ/.

От началото на следващата седмица предстои да стартира обучението и на резервисти за попълване на разчетите от РТВ.

Секторът разполага с различни типове зенитно-ракетни комплекси и радиолокационни станции, които са на въоръжение в Българската армия. Съдържанието на учебната и административна документация на курсовете е подчинено на основната цел специализантите да получат необходимите базови знания по електротехника, радиотехника, електронни и полупроводникови прибори, автоматика и тактическата подготовка. Вниманието на обучаемите е ангажирано с познаване и овладяване тънкостите на материалната част и бойната работа на ЗРК от ЗРВ и Радиолокационните станции, които са приети на въоръжение от ВВС на Република България.

За да се отговорят на повишените изисквания за практико-приложна насоченост на обучението, основните усилия на командно-преподавателския и инструкторски състав са съсредоточени към идеята да се осмисля и прилага постоянно разбирането за индивидуалната подготовка като непрекъсната система от дейности, които следва да осигуряват знания и на второ, но не на последно по своята важност място - умения.

Паралелно с това обхватът на индивидуалната подготовка е насочен и към обвързване на тренировъчния процес с изпълнението на определените от длъжностните характеристики конкретни функционални задължения .

http://www.otbrana.com/

 
Истерия - военни и полицаи се пенсионират спешно
01.10.2014, 09:23

Военни и полицаи масово се стягат да излязат в пенсия до края на годината, защото служебното правителство планира да се въведе пенсионна възраст за служителите от силовите министерства от догодина. „От една-две седмици основно работещи в системата на МВР, МО и ДАНС идват за съвети”, обяснява столичен пенсионен консултант. Интересът на работещите в силовите ведомства към спирането на работа е от началото на годината, след като пенсионната възраст за тях беше премахната. Така през 2014 г. работещите под пагон трябва да имат само 27 г. осигурителен стаж, 18 от които в системата.

За първото полугодие на годината работа са спрели 1409 работещи от МВР, МО и ДАНС което е с 28,7% повече спрямо същия период на 2013 г. „След предложението за въвеждане на възраст всички, придобили право на пенсия, бързат да излязат в трудов отдих до края на годината”, уточни още пенсионният консултант. От началото на годината експертът е съветвал най-много полицаи, пожелали да прекъснат работа.

В отговор на предложението на служебното правителство за въвеждане на изискване за възраст от МВР синдикатите заплашиха с протести и блокада на Ларгото. Към служителите на реда щели да се присъединят пожарникари, военни и надзиратели от затворите. Ефективните действия ще започнат в момента, в който следващото правителство вземе решение за въвеждане на пенсионна възраст, уверяват от синдиката. „Ако решението бъде взето, аз и още служители ще напуснем системата заяви пред „Монитор” зам.-председателят на МВР синдиката Борислав Мазнев. Пенсионната възраст за служителите на силовите министерства беше въведена от ГЕРБ и отменена от кабинета „Орешарски” през тази година. Аргументът на социалния министър Йордан Христосков за връщането на изискуема възраст за военните и полицаите е, че сега те спират работа, преди да са навършили 50 г.

„Пенсионирах се от армията на 46 г. и вече 2 г. работя като детска учителка. За тези 2 г. труд ще мога да увелича пенсията си с около 30 лв. обяснява една от клиентките на пенсионния консултант. Практиката му показва, че именно бившите служители под пагон най-често прибягват до възможността да увеличат пенсията с труд след работа или като продължават да работят, но без да излизат в заслужена почивка.

Според Кодекса за социално осигуряване българите, които продължават да работят, въпреки че са навършили нужните години и стаж за пенсия, могат да увеличат сумата си за старини с около 10%.

„Тази година сред най-желаещите да се пенсионират бяха и служителите първа и втора категория труд”, казват още консултантите. Причината за огромния интерес е, че ако следващото правителство не вземе ново решение, пенсионната възраст ще се увеличи с 4 месеца от началото на следващата година.

http://www.monitor.bg/

 
Карабините на мода заради забраната на едрите сачми
01.10.2014, 09:10

Блазер Р-8 е чудесен избор за лова на глигани, който се открива в събота СНИМКА: 24 ЧасаПрез последните 2-3 години рязко нарасна търсенето на самозарядни ловни карабини за сметка на гладкоцевните пушки. Авджиите обясняват предпочитанията си към нарезното оръжие със забраната, наложена върху използването на едрите сачми от 11-и до 14-и калибър.

Каква обаче карабина да предпочетем за откриващия се в събота лов на диви свине?

Най-добрият избор е немското бижу "Блазер Р-8", са единодушни ловни експерти. Може да е скъпичка за нашите джобове, но пък защо да не помечтаем?!

"Блазер Р-8" дойде на смяна на уникалната версия Р-93, пред която не устоя и бившият ни президент Георги Първанов. При новото оръжие са запазени начинът на работа и системата за презареждане. Новото е възможността да се сваля пълнителят заедно със спусковата скоба.

При Р-93 патроните се поставяха директно през затвора. Първото предимство на новата карабина е, че зареждането става доста по-лесно. И второ - при свален пълнител, дори и да остане патрон в цевта, изстрел е невъзможен, тъй като спусъкът го няма! Освен това двустранното заключване на затвора свежда до минимум възможността за неволен изстрел при движение из храсталаци.

Р-8 на "Блазер" е истинско произведение на изкуството - особено вариантите с дървен приклад. Супердизайн обаче е заложен и при пластмасовите приклади, при които първокачествена кожа е вградена в ръкохватката, ложата и на мястото, където се опира бузата при прицелване. Обшивката на кожата е с червен конец, който придава уникален вид на приклада.

Още по-красиви са моделите "Монца" и "Рутениум" на Р-8, при които главата и топчето на затвора са покрити със сплав от благородни метали. Сплавта е изключително твърда и практически няма износване. Предпазителят на карабината е малко по-широк, отколкото при Р-93, за по-лесно боравене.

В някои модели цевта е оребрена за повишаване на общата повърхност, което съществено подобрява охлаждането.

Истинска грехота е такова оръжие да съчетаваш с нисък клас оптика, твърдят специалисти. Затова искрено препоръчваме В-8 - най-новата версия на "Цайс". При този оптически прицел е постигнат невероятният 8-кратен зум и освен това - много висока, до 95% светосъбираемост. Новият балистичен ринг на тази оптика дава възможност за регулиране по вертикала. Примерно може предварително да се простреля на 3-4 различни дължини - 100, 200, 300 и 400 метра, да се запамети и по време на лов да не се губи време за измерване.

В т.нар. среден клас карабини истински адмирации събира новата "Арго Ендюрънс" на "Бенели". Тя категорично зае нишата на самозарядните карабини, която се освободи, след като мина модата на карабините на "Браунинг".

"Бенели Арго" е със съвсем нова система на презареждане. При нея газовото бутало е изнесено доста назад, което на практика ликвидира почти всички предпоставки за засечки. Подобрено е и буталото на системата за презареждане - то вече е стоманено и де факто вечно, за разлика от другите пушки, при които е от алуминий.

Суперинтересна е системата за намаляване на отката. Тя се състои от гумени вложки, разположени в приклада, от мека гума е и задтилъкът. Да не бъркаме със системата "Кик-оф" на "Берета". Първо, тя е за гладкоцевни оръжия, и второ - видимо утежнява оръжието заради металните амортизатори, разположени в приклада.

При "Бенели Арго" теглото изобщо не мърда, пушката е много лека и притежава невероятен баланс.

На по-близки дистанции от 30-40 метра се препоръчват бързомерци от типа "Батю". Те са изпработени от специални светосъбиращи оптически влакна.

Карабината се произвежда в най-масовите калибри - 30,06, 308 "Уинчестър", 9,3х62 и 300 "Уинчестър магнум".

Дължината на цевта е 51 см, само при калибър 9,3х62 е 56 см.

Плаваща цев при "Тика Т3" подобрява точността

Т3 на финландската "Тика" все повече се налага в т.нар. среден клас карабини. Тя предлага доста високо качество за приличната цена от 1900 лв. Т3 се отличава с невероятна точност. Първата причина за прецизността се крие във факта, че цевта на оръжието е изработена от студено кована високачествена стомана. Това гарантира дълъг живот на цевта и нищожно износване на каналите.

Другата причина е в суперинтелигентното решение за плаваща цев. При Т3 тя е закрепена единствено за цевната кутия и изобщо не контактува с ложата. Благодарение на това влиянието на вибрациите при изстрел пада до минимум.

Затворът на "Тика Т3" се заключва с два бойни упора. Изхвъргачът и отражателят са вградени в главата. Това опростено решение позволява затворът да остане максимално кръгъл, което пък води до по-лекото му придвижване. За разлика от старите маузери, застави и ЧЗ-та, при които затворът е по-едър и по-тежък и при придвижване дори задира, а в крайна сметка и по-мъчно се презарежда

Докато затворът на "Тика Т3" почти не се чува при зареждане. Високата точност на оръжието се дължи и на възможността за регулиране на усилието за задействане на спусъка.В зависимост от индивидуалните предпочитания на стрелеца усилието може да се наглася от 1 кг до 2 кг. - Още ловно оръжие

http://www.24chasa.bg, Любомир Денов

 
Британски изтребители за първи път участваха в операцията срещу ИДИЛ в Ирак
01.10.2014, 08:54

„Торнадо" GR4Британските изтребители „Торнадо", участващи в международната коалиция срещу ИДИЛ, нанесоха първите въздушни удари срещу позиции на джихадистите в Ирак, съобщи Би Би Си с позоваване на министъра на отбраната на Обединеното кралство Майкъл Фелън.

Припомняме, през миналата седмица британският парламент одобри участието на военновъздушните сили на страната в бомбардировките срещу радикалната ислямистка групировка.

Преди това беше съобщено, че в операцията ще вземат 6 британски бомбардировача „Торнадо" GR4, базирани в Кипър.

 
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов посети военни формирования в гарнизоните Карлово и Казанлък
01.10.2014, 08:49

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов посети вчера, 30 септември, военните формирования в гарнизоните Карлово и Казанлък. По време на срещите с командния състав на формированията министърът на отбраната обсъди актуални въпроси по подготовката на военнослужещите и предстоящите задачи пред военните формирования.

Командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Димитър Шивиков запозна министъра на отбраната с историята, структурата, мисиите, задачите за подготовката на личния състав и състоянието на учебно-материалната база. Бригаден генерал Шивиков изрази и безпокойството на военнослужещите по отношение на промените в социалното осигуряване, които ще се предприемат без участието на военни експерти. По този въпрос министър Шаламанов разясни, че при обсъжданията на промените, свързани с ранното пенсиониране на военнослужещите, ще присъстват и експерти от Министерството на отбраната.

На срещата присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, началникът на политическия кабинет Илия Налбантов и постоянният секретар по отбраната Добромир Тотев.

В разговор с военнослужещите, министърът на отбраната Велизар Шаламанов заяви: „В своята работа ръководството на Министерството на отбраната се стреми да осигури стабилност по отношение на структурите, тяхното осигуряване, модернизиране и въвеждане на високоефективни технологии“. Той изрази надежда, че Народното събрание ще приеме „Национална програма България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“ не само като визия, а и като национална програма, с ясно дефинирани източници на национално финансиране и съфинансиране от европейски програми.

В рамките на посещението министър Шаламанов се срещна с главните сержанти от военните формирования на гарнизоните. По време на разговорите с тях министърът на отбраната разгледа ролята на сержанта в обучението на войниците и сержантите и някои актуални въпроси, свързани с обучението и повишаване на квалификацията на сержантите.

По-късно във Военния клуб на град Казанлък министърът на отбраната Велизар Шаламанов награди ветерани от гарнизона с представителен знак на Министерство на отбраната и грамоти.

http://www.mod.bg/

 
Йенс Столтенберг встъпва в длъжност като генерален секретар на НАТО
01.10.2014, 08:41

Йенс Столтенберг Йенс Столтенберг, бивш премиер на Норвегия, от днес поема поста генерален секретар на НАТО, като заменя датчанина Андерс Фог Расмусен, който ръководеше Алианса през последните пет години. Столтенберг застава начело на организацията в труден момент, когато е изправена пред няколко предизвикателства - заплахата от Ислямската държава, завзела територии в Сирия и Ирак, кризата в отношенията на Запада с Русия заради Украйна и ситуацията в Афганистан, където многонационалните сили приключват 13-годишната си мисия, предаде ДПА.

Петдесет и пет годишният Столтенберг е син на бившия министър на отбраната и на външните работи Торвалд Столтенберг, а майка му Карин е била държавен секретар. Като дете Столтенберг е живял известно време в Белград и говори добре сръбски език, отбелязва Франс прес.

По образование Столтенберг е икономист. Депутат е от 1991 г. После става министър на търговията и на енергетиката в кабинета на тогавашната министър-председателка Гру Харлем Брунтланд. През 1997 г. е назначен за министър на финансите от приемника на Брунтланд - Турбьорн Ягланд. През 2000 г. на 41-годишна възраст Столтенберг става най-младият премиер на страната, но заема поста за кратко, тъй като оглавяваната от него Норвежка работническа партия напуска правителството.

Столтенберг се връща на премиерския пост през 2005 г. чрез смел ход - сформиране на трипартиен съюз между Норвежката работническа партия, Партията на центъра и Социалистическата лява партия. Преди това Работническата партия никога не е споделяла властта с друга формация. Премиер е до октомври 2013 г., когато губи парламентарните избори.

През 70-те години Столтенберг е бил противник на войната и НАТО. По време на Виетнамската война дори е участвал в протести пред американското посолство в САЩ и е замерял сградата му с камъни, припомня Франс прес. Той е протестирал и срещу френските ядрени опити в Муруроа, участвайки в протестен велопоход от Осло до Париж през 1995 г. Постепенно обаче Столтенберг променя отношението си.

Под негово ръководство Норвегия участва във войната в Афганистан и във въздушните удари срещу режима на Муамар Кадафи в Либия, припомня Франс прес. Столтенберг е премиер и когато на 22 юли 2011 г. екстремистът Андерш Брайвик извърши бомбения атентат в Осло и масовата стрелба на остров Ютьоя и отне живота

на 77 души. Тогава Столтенберг призова хората "да се противопоставят с повече демокрация и повече човечност на екстремистките атаки" и неговата реакция беше похвалена както от неговите политически опоненти в Норвегия, така и от чуждестранни лидери.

Столтенберг е много популярен в родината си. Според анализатори той притежава харизма подобно на Бил Клинтън. "Когато Столтенберг говори с теб, се чувстваш най-важният човек на света", казва Франк Ореброт, преподавател по политически науки в Университета в Берген, цитиран от Ройтерс.

Столтенберг си е изградил широка мрежа от контакти в политиката и има добра политическа интуиция, в което се корени неговата сила, отбелязва Ройтерс. Новият генерален секретар на Алианса е известен като специалист в изкуството на компромиса, отбелязва Франс прес. Именно той помогна за сключването на историческо споразумение между Норвегия и Русия, уреждащо определянето на общата им граница в Баренцово море, сложило край на дългогодишен спор. Той установи приятелски отношения с бившия руски президент и сегашен премиер Дмитрий Медведев, както и с настоящия руски президент Владимир Путин. Според норвежкия в. "Афтенпостен" тези връзки може да са от полза в момент, когато Алиансът и Русия преживяват най-тежката криза в отношенията си от края на Студената война. Според Франс прес обаче е все още трудно да се прогнозира как ще се държи Столтенберг отсега нататък спрямо Русия и дали той ще бъде "ястреб" или "гълъб".

Столтенберг защити пред Китай решението на Нобеловия комитет да връчи Нобеловата награда за мир за 2010 г. на китайския дисидент Лю Сяобо, което разгневи Пекин. Освен това подтикваше правителството си да преговаря, често пъти тайно, за уреждането на някои от най-продължителните кризи в света. Норвежки дипломати например помогнаха на масата на преговорите да седнат колумбийските власти и бунтовниците от ФАРК. Международните интереси на Столтенберг са насочени също към проблемите на здравеопазването и климатичните промени, допълва ДПА.

От март насам, когато беше обявено назначението му, той посети ключови натовски столици като част от подготовката си за поста. Освен това посещаваше уроци по френски, за да засвидетелства уважение към втория официален език на Алианса, отбелязва ДПА.

Женен е, с две деца, почитател на ските.

/БТА/

 
Американската армия ще изпрати около 1400 войници в Либерия
01.10.2014, 08:35

През следващите седмици американската армия ще изпрати около 1400 войници в Либерия в рамките на усилията на Вашингтон да помогне за спирането на епидемията от ебола, предаде агенция AFP.

Войниците ще бъдат разположени в столицата Монровия към края на октомври.

В Либерия вече се намират около 200 американски военнослужещи, които са част от контингент от 3000 души в помощ на обучението на здравни работници и построяването на болници и други съоръжения.

Същевременно същата агенция информира, че американската морска пехота обмисля да изпрати в Близкия изток 2300 души, които да бъдат задействани бързо в случай на кризи в региона.

Звеното няма да бъде свързано с „настоящите операции в Ирак”, уточнил е говорителят на американското министерство на отбраната. Разположените в Близкия изток сили ще разполагат с няколко самолета и ще бъдат готови да се придвижат бързо в случай на „непредвидени събития”.

Според офицер от морската пехота 2300-те военнослужещи ще бъдат разположени в Кувейт.

http://www.focus-news.net/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света и у нас.

 

 





{START_COUNTER}