Военна информация

Архив - от 1 до 15 октомври 2010 година

 
15.10.2010, 21:25

Русия ще достави 35 танка на Венецуела, заяви Владимир Путин

В най-скоро време Русия ще достави на Венецуела поредната партия от 35 танка (по всяка вероятност става въпрос за Т-72М1М), съобщи руският премиер Владимир Путин на среща с венецуелския президент Уго Чавес, съобщава РИА Новости.

Премиерът добави, че вече е започнала работа и по останалите венецуелски пoръчки.

От своя страна Чавес обеща, че Русия и Венецуела ще ускорят военно-техническото си сътрудничество. /ИА „Фокус”/

 
15.10.2010, 20:02

Военнослужещите от Българската армия отбелязват Деня на военния парашутист

Военнослужещите от 68-ма бригада „Специални сили” – Пловдив ще честват тържествено в понеделник, 18 октомври, Деня на военния парашутист и празник на поделението. Празникът ще започне с поднасяне на венци и цветя на паметните плочи на загиналите парашутисти от Българската армия. Военнослужещите ще се срещнат и с ветерани-парашутисти. Във Военния клуб в Пловдив ще се състои тържествен концерт.

В София, от 10.00 ч., ще се състои тържествен ритуал в памет на загиналите на „Алеята на парашутиста” на Централните софийски гробища. По-късно, пред Паметника на героите –парашутисти, от 12.30 ч., на площад „Народно събрание” ще бъдат поднесени венци.

18 октомври 1944 г. е първият боен ден на парашутната дружина в състава на І-ва армия. Денят на военния парашутист е обявен за празник на поделението със заповед на министъра на отбраната от 1994 г. /MO/

 
15.10.2010, 19:48

Ербас милитери” ще осигури обслужването на шест ВТС C-212, предадени на митническата служба на Испания

„Ербас милитери” е сключила с митническата служба на Испания (Direccion General de la Agencia Estatal de Administracion Tributaria – DAVA) контракт на стойност 5,5 млн евро за обслужване на шест разузнавателни самолета C-212.

Самолетите ще се използват за патрулиране на бреговата линия на Испания и противодействие на контрабандата и изпълнение на други „граждански” задачи.

Срока на действие на контракта е 2 години с опция за удължаване с още две години.

След ремонт първият от тези самолети ще започне да изпълнява задачи по патрулиране в началото на ноември тази година. Той ще бъде базиран в Аликанте. Останалите 5 самолета от състава на ВС на Испания ще бъдат предадени на митницата в близките месеци.

„Ербас милитери” ще отговаря за реализацията на контракта, включително модернизацията на самолетите (при необходимост), ремонт, обслужване и доставка на резервни части.

На компанията INAER, като подизпълнител на програмата, са възложени задачи по подготовка на пилотите. В съответствие с контракта, три C-212 ще бъдат в постоянна двучасова готовност за използване.

 
15.10.2010, 12:35

“Кенгсберг” ще достави бойни модули „Протектор” за БМ Страйкер

Норвежката компания „Кенгсберг” е сключила с „Дженерал дайнемикс ленд системз” поредния контракт за доставка на дистанционно управляеми бойни модули M-151 Протектор” за въоръжаване на бойните машини „Страйкер” на СВ на САЩ.

В стандартната версия „Протектор” представлява необитаем стабилизиран модул, който може да бъде оборудван с 12,7-мм картечница, пускова установка за ПТУР, 40-мм гранатомет, телекамера, способна да увеличи изображението 30 пъти, неохлаждаема ИЧ-камера и лазерен далекомер-целеуказател.

Бойната обстановка се изобразява на дисплей на пулта на мерача-оператор. Това позволява на екипажа дистанционно да управлява въоръженията, което снижава риска за техния живот. – Още бойни модули

 
15.10.2010, 10:28

Паметник на съветските войници в Израел

Израел обяви международен конкурс за най-добър проект в чест на победата на Червената армия над нацистка Германия. Паметникът ще бъде издигнат в град Нетания. Според премиера Бенямин Нетаняху, монументът ще изрази признателността на Израел към руския народ, изиграл ключова роля в победата на антихитлеровата коалиция във Втората световна война. Паметникът ще стане и символ на героизма на стотиците хиляди евреи, сражавали се в Червената армия. Монументът ще бъде издигнат на пожертвования на евреи от целия свят.

 
15.10.2010, 09:58

Във Въоръжените сили на Русия ще бъде създадена военна полиция

Въоръжените сили на Русия ще създадат военна полиция за укрепване на законността и правовия ред във войската, съобщи вчера за Интерфакс източник от руските силови структури.

„Окончателното решение за създаване на военна полиция е взето. В момента в Генералния щаб се подготвя организационно-щатната структура на военната полиция от отделната част (бригада) до военния окръг (флот) включително”, казва източникът.

По думите му, числеността на новата структура ще е около 20 000 души, като основно това ще са военнослужещи, уволнени от военна служба заради реформите във ВС на РФ.

 
15.10.2010, 09:49

Хилари Клинтън предупреди, че съкращаването на европейските бюджети за отбрана ще навреди на НАТО

Американският държавен секретар Хилари Клинтън предупреди, че съкращаването на бюджетите на европейските страни в опит да ограничат бюджетните си дефицити може да навреди на НАТО, предаде АФП.

Коментарът на Клинтън дойде само ден преди Великобритания да обяви драстично съкращаване на бюджета си за отбрана.

Американският държавен секретар призова съюзниците от Алианса да запазят най-успешния отбранителен съюз „в историята на света” и заяви, че страните-членки трябва да продължат да инвестират в НАТО, за да гарантират бъдещето на организацията. /ИА „Фокус”/

 
15.10.2010, 09:44

Руско-индийските военни учения „Индра 2010” започват в Индия

Съвместните руско-индийски учения с антитерористична насоченост „Индра 2010” започват от 15 октомври на индийска територия, съобщава РИА Новости, цитирайки информация на министерството на отбраната.

Тържествената церемония по откриването на ученията ще се състои днес в района на 99 планинско-пехотна бригада. Маневрите ще се проведат в североизточната част на Индия  и ще продължат до 24 октомври.

В ученията ще участват военнослужещи от различни специализирани формирования от двете страни, като от руска страна ще участват над 200 военнослужещи, прехвърлени на 14 октомври със самолети Ил-76.

Руските военни ще използват стрелково оръжие на Индия, индийските - на Русия. Военните учения „Индра" се провеждат в Русия и Индия редовно от 2003 година.

 
 
 
14.10.2010, 23:10

От космодрума Байконур е изстрелян американски спътник

От космодрума Байконур с ракета-носител „Протон-М” в 21:53 часа българско време е изстрелян американският комуникационен сателите Sirius XM-5, предаде РИА Новости.

Контракта за използването на „Протон-М” е сключен от американския оператор за спътниково радиоразпръскване SIRIUS XM Radio и компанията International Launch Inc. (ILS). Собственик на контролния пакет акции в ILS е Държавния космически производствен център „Хроничев” – производител на ракетите „Протон” и извеждащия блок „Бриз”. – Още космически системи

 
14.10.2010, 22:02

НАТО и Русия: поглед върху системата за ПРО

НАТО се нуждае от диалог с Русия по въпроса за създаването на ПРО, заяви министърът на отбраната на Франция Ерве Морен в кулоарите на срещата на министрите на отбраната и на външните работи на членките на НАТО в Брюксел. „Невъзможно е да се стремим към изграждане на система за ПРО, която да стане пространство на мира и стабилността, без да я обсъждаме с Русия" - подчерта министърът. Той съобщи, че Франция резервира своите съмнения по повод създаването на система за ПРО на НАТО, но няма да блокира този проект на срещата на високо равнище на 19-20 ноември в Лисабон.

 
14.10.2010, 18:25

Руската фирма „Роствертол” е предала на Китай трети вертолет Ми-26ТС

Роствертол” е предала на КНР трети вертолет Ми-26ТС в рамките на реализацията на контракт, подписан през март 2010 г., съобщава агенция ИТАР-ТАСС.

Този вертолет е предназначен за китайската компания „Лектерн авиейшн сеплайз.

Според информация на ЦАМТО, контракта за доставка в Китай на втория вертолет Ми-26 е бил подписан през ноември 2008 г.. Машината е била предадена на лизинговата компания „Янцзъ”.

Първият вертолет Ми-26 е получила през 2007 г. на тригодишен лизинг компанията „Фейлун”, след което компанията го е изкупила. – Още за Ми-26

 
14.10.2010, 18:00

ВВС на Афганистан получиха четири вертолета Ми-17-В5

Военновъздушните сили на Афганистан получиха четири многоцелеви транспортни вертолета Ми-17-В5 от поръчаните десет машини, съобщава „Ейр форс текнолоджи.

Като се отчете тази доставка, вертолетите Ми-17 в състава на ВВС на Афганистан достигна 31 единици, шест от които са вариант „В5”.

Доставката на останалите шест Ми-17-В5 трябва да завърши до края на 2010 година.

Вертолетите са произведени в Русия, като в конструкцията им са внесени някои изменения в съответствие с изискванията на афганистанските ВВС.

До 2013 г. военното ведомство на Афганистан планира да приеме на въоръжение още 21 вертолета Ми-17, увеличавайки парка на тези машини до 58 единици. – Още за Ми-17

 
14.10.2010, 17:27

Военнослужещите от Съвместното оперативно командване отбелязват днес своя празник

Командващият Съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов награди днес, 14 октомври, военнослужещи от командването, постигнали високи резултати при изпълнение на поставените задачи. Наградите бяха връчени на тържествено събрание по повод празника на СОК.

Съвместното оперативно командване е основна структура за прилагане на принципа за съвместимост в Българската армия на оперативно ниво. Приоритетна негова задача е успешното планиране и оперативното командване на войските от въоръжените сили при участието им в операции на територията на страната и извън нея.

 
14.10.2010, 17:10

Расмусен предлага броят на командните структури на НАТО да бъде намален до седем

Генералният секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен е предложил броят на командните структури на НАТО да бъде намален от 11 на седем, предаде РИА Новости, позовавайки се на източници от Брюксел.

Според Расмусен по този начин командната структура на НАТО ще стане по-ефективна и ще са нужни по-малко разходи. Ако през 1995 година щатът на 26-те командни структури на НАТО е бил 27 000 души, то сега той е намален до 13 000 души, а структурите са 11, съобщи по-рано говорителят на Северноатлантическия алианс Джеймс Апатурай. /ИА „Фокус”/

 
14.10.2010, 14:24

Латвия удължи с една година участието си в международната военна операция в Афганистан

Парламентът на Латвия подкрепи удължаването на мисията на страната в Афганистан с една година. Предложението бе подкрепено от 64 депутати, а 14 гласуваха „против”, съобщава ИТАР-ТАСС.

На закрито заседание на 12 октомври правителството взе решение да се удължи с една година участието на латвийските военнослужещи в мисията в Афганистан.

Латвия участва в мисията в централноазиатската страна от 2003 година. В момента в Афганистан има 175 латвийски войници. /ИА „Фокус”/

 
14.10.2010, 13:28

Турския парламент удължи срока на документа за задгранични операции

Парламента на Турция  удължи с една година срока на валидност на правителствения документ, упълномощаващ правителството да организира трансгранични операции в рамките на борбата с тероризма.

На проведеното при закрити врати заседание, срокът на документа бе удължен за трети пореден път с една година с гласовете на 428 депутата.

На заседанието, министърът на вътрешните работи Бешир Аталай информира депутатите относно стъпките, които се предприемат в борбата с тероризма.

Срокът на валидност на правителствения разрешителен документ изтичаше на 17-ти октомври 2010 година. /ТРТ/

 
14.10.2010, 13:05

Повишихме значително подготовката на летците

Интервю с полковник Златко Златев, командир на вертолетната авиобаза Крумово

 
14.10.2010, 12:28

Справяме се успешно с поставените задачи

Интервю с бригаден генерал Цанко Стойков, командир на 3 ИАБ „Граф Игнатиево”

 
14.10.2010, 12:18

Страните-членки на НАТО ще обсъдят нови заплахи за сигурността

Брюксел. Външните министри и министрите на отбраната на страните-членки на НАТО ще обсъдят в Брюксел нови заплахи за сигурността, заяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен, съобщи Би Би Си. Сред най-опасните предизвикателства Расмусен спомена заплахите от възможен ракетен удар и „електронна” война. За последен път списъка на основните заплахи за сигурността на страните-членки на НАТО беше сериозно преразгледан през 1999 година, допълва агенцията. /ИА „Фокус”/

 
14.10.2010, 10:36

Служба «Военна информация» - с нов правилник и класификатор

С постановление №230 от 11 октомври Министерският съвет прие Правилник за организацията и дейността, специфичните условия и ред за назначаване на личния състав и за изпълнение и прекратяване на службата в служба „Военна информация”. Със същия документ е приет и Класификатор на длъжностите на военнослужещите в службата. Предстои публикуването на явната част на постановлението в Държавен вестник.

Вчера стана асно, че създаванвето на нова Държавна агенция за разузнаване, която да обедини военното и цивилно разузнаване, предвижда законопроект, внесен от сините депутати Иван Костов и Димо Гяуров. Новата агенция да е подчинена на премиера, предлагат вностелите. /otbrana.alle.bg/

 
14.10.2010, 00:21

САЩ искат да разположат в Турция елементи от ПРО

Вашингтон иска да разположи елементи от противоракетния отбранителен щит в Турция, а този въпрос ще бъде обсъждан на утрешната министерска среща на НАТО в Брюксел. Това твърди Джим Таунсенд, представител от министерството на отбраната на САЩ, цитиран от турските медии.

Турция в изключително голяма степен е в позицията на преден фронт на опасността от нападения на балистични ракети. Поради геостратегическото си положение тя е подходящо място за разполагане на елементи от противоракетния щит, заяви той.

Според американския представител идеята за разполагане на елементи на ПРО на турска територия би могло да се осъществи поетапно. Въпросът е бил поставен на вниманието на Анкара от доста време и се водели усилени разговори, но засега от турска страна няма конкретен отговор, отбелязват турските медии.

В министерската среща на НАТО в Брюксел утре от турска страна ще участват министърът на отбраната Веджди Гьонюл и външният министър Ахмет Давутоглу. /Дарик радио/

 
 
 
13.10.2010, 23:35

Първите серийни Су-35 са готови

Сглобяването на първия сериен изтребител Су-35 е приключило и в момента вървят довършителни работи преди първият му полет. Първата партида серийни машини трябва да бъде доставена преди края на 2010 г. Това се съобщава в официално прессъобщение на Сухой.

По време на изложението МАКС 2009 руското правителство поръча 48 модерни многоцелеви изтребителя Су-35. Машините трябва да се доставят до 2015 г. Изпълнението на договора започна през есента на 2009 г. в завода КнААПО в Комсомолск на Амур.

Серийните Су-35 ще бъдат предадени на руските ВВС за войскови изпитания. Предполага се, че в бъдеще ще бъде сключен договор за още една партида Су-35 за руските ВВС. В същото време производителите на машината твърдят, че има сериозен интерес към модерния самолет от страни от Югоизточна Азия, Близкия изток и Латинска Америка.

Су-35 е изтребител от поколение 4,5 и е дълбоко развитие на базовия Су-27. Самолетът направи първия си полет през февруари 2008 г. /Aеро/ - Още за Су-35

 
13.10.2010, 23:30

Въоръжените сили от 37 000 души, а само армията – 26 000

Министерският съвет прие проекта на Бялата книга за отбраната като програма за развитие  определяне числеността на Въоръжените сили.

Численият състав на въоръжените сили постепенно до края на 2014 г. да бъде намален общо със 7000 души като военнослужещите на активна служба във въоръжените сили ще бъдат редуцирани с 5700 души, а цивилните служители с 1300 души. Анализите показват, че за поддържането и развитието на необходимите способности, числеността на въоръжените сили на страната трябва да бъде не по-малка от 37000. От тях военнослужещи на активна служба - 73% и цивилни служители - 19 %. Планирано е привличането на 3000 резервисти, които в кратки срокове могат да бъдат извикани на активна служба в Българската армия.

Българската армия, като основа на въоръжените сили, е необходимо да бъде не по-малко от 26 000 души – общо военнослужещи на активна служба и цивилни служители. Към тази численост следва да се прибавят и 2700 резервисти. Делът на военнослужещите на активна служба е 82 %, на резервистите – 10 % и на цивилните служители 8 %. С това съотношение ще се подобри ефикасността на изпълнение на задачите при ограничения разполагаем финансов ресурс.

Това е част от актуализирания проект, който бе одобрен от правителството. В съобщението на правителствената пресслужба се отбелязва, че документът е израз на декларирания и следван от правителството принцип на прозрачност, отчетност и отговорност в отбранителната политика. Бялата книга информира народното представителство, политическите партии и българското гражданско общество за провежданата отбранителна политика и има за цел да ги направи съпричастни към сложните процеси на реформиране на системата за отбрана и изграждане на модерни въоръжени сили.

Бялата книга, се посочва по-нататък в съобщението, отразява основните резултати от проведения Преглед на структурата на въоръжените сили на Република България и произтичащите от тях насоки за политически и практически действия. Въз основа на реалистичната оценка на рисковете и заплахите за националната сигурност, документът предлага такава численост, структура, роля, мисии и задачи на въоръжените сили, които отговарят максимално на националните интереси.

Според правителството Бялата книга полага основата на дългосрочното планиране на развитието на българските въоръжени сили като на тази база следва да бъдат приети План за развитие на въоръжените сили и Дългосрочен инвестиционен план. По същество одобреният от правителството документ представлява концептуална програма за развитие на въоръжените сили и следва да бъде приет и от Народното събрание. /otbrana.alle.bg/

 
13.10.2010, 20:49

Русия е сключила контракт с Израел за покупка на компоненти за сглобяване на БЛА

Генералния директор на „ОборонпромАндрей Реус и изпълнителния директор на „Израел аероспейс индастриз (IAI) Ицхак Ниссан са подписали на 12 октомври контракт за доставка на компоненти за сглобяване на БЛА и съпътващите услуги, съобщава пресслужбата на израелската компания.

Подписването на контракта е станало в присъствието на министъра на промишлеността и търговията на Русия Виктор Христенко.

Доставките на поръчаните компоненти ще започнат през 2011 г. и ще продължат три години.

Според данни на израелския вестник „Глобс, стойността на контракта е 400 млн долара, от които IAI ще получи 280 млн долара като авансово плащане, а останалите средства ще бъдат изплатени след изпълнение на поръчката.

За встъпване на контракта в сила е необходимо да се получи и одобрението на руските власти. – Още за БЛА

 
13.10.2010, 19:44

Радиотелескопът РТ-70 се използва в програмите за изследване на космоса

Ръководителят на компанията „Роскосмос" Анатолий Перминов се запозна в Крим, близо до Евпатория, със състоянието на един от най-големите в света радиотелескопи - РТ-70. Той има антена с размери почти колкото футболно игрище и вече 32 години се използва за изследване на далечния космос. Украйна предлага на Русия да го използва по-активно в своите проекти. Страните вече са се договорили, че управлението на руската изследователска космическа станция „Фобос- Грунт", изстрелването на който е насрочено за края на 2011 година, ще се осъществява именно от Крим. – Още космически системи

 
13.10.2010, 17:48

Шестима военнослужещи от силите на НАТО са били убити в Афганистан

Общо шестима военнослужещи от силите на НАТО са били убити при нападения в Афганистан днес, като четирима от военните са загинали в резултат на бомбена експлозия в южната част на страната, предаде АФП, позовавайки се на НАТО. От алианса не дадоха повече информация за гибелта на четиримата военни при бомбената експлозия, като заявиха, че тяхна политика е да не бъде разгласяване националността на загиналите.

По-рано от НАТО съобщиха, че един военнослужещ е бил убит при друга бомбена експлозия. Шестият военен е загинал при сражение с бунтовници в източната част на Афганистан. – Още за Афганистан

 
13.10.2010, 13:52

Премиерът Бойко Борисов ще посети Авиобаза Граф Игнатиево в четвъртък

Министър-председателят Бойко Борисов ще посети в четвъртък Авиобаза Граф Игнатиево, където ще наблюдава Съвместната българо-американска летателна тренировка “Тракийска звезда – 2010”. Учението се провежда от 4 до 15 октомври т.г. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В тренировката участват военнослужещи от 22-ра авиационна ескадрила от състава на 52-ро авиационно крило на ВВС на САЩ в Европа /USAFE/ и сили и средства на поделенията от ВВС на Република България.

Основната цел на съвместната тренировка е повишаване на оперативната съвместимост между ВВС на двете страни и на подготовката за работа в международна среда при съвместно използване на договорените съоръжения на територията на Република България. Изпълняват се задачи, включващи въздушни боеве с изтребители, тактически прехвати, бойно маневриране за преодоляване на ПВО, както и отбранителни и настъпателни въздушни операции на тактически фон.

С цел обмяна на опит и запознаване с процедурите, използвани от изтребителната авиация на двете страни, ще се проведат полети от смесени българо-американски екипажи на самолети F-16 и МиГ-29.

По време на летателната тренировка ще бъдат изпълнявани съвместни задачи и със самолети Су-25, РС-9М „Пилатус”, С-27J „Спартан”, вертолети АS 532 „Кугар” и Ми-17, както и с формирования от зенитно-ракетни войски от състава на ВВС.

 
13.10.2010, 12:58

САЩ предаде на Полша на лизинг поредния самолет С-130E „Херкулес

САЩ предадоха на ВВС на Полша поредния военнотранспортен самолет C-130E „Херкулес. В рамките на договор, подписан през януари 2006 г., полските ВВС трябва да получат пет възстановени самолета C-130E „Херкулес.

Заплащането се извършва за сметка на средствата, заделени за Полша в рамките на програмата „Задгранично военно финансиране” (FMF). Общата стойност на програмата се оценява на 120 милиона долара.

Първоначално бе планирано първият C-130E да бъде предаден на Полша през ноември 2007 г., но заради проблеми с интеграцията на редица системи на модернизирания „Херкулес” с б/н 1501, той се приземи на летището „Повидз” едва на 24 март 2009 г.. Вторият от поръчаните самолети C-130E (б/н 1502) пристигна в Полша на 26 април т.г.

Заради сериозното изоставане в графика през ноември 2009 г. ВВС на САЩ предадоха на МО на Полша на лизинг С-130E „Херкулес, който бе базиран в авиобазата „Рамштайн. През февруари 2010 г. този самолет (б/н 1506) претърпя авария при излитане от летището в Мазари-Шариф в Афганистан. Поредния доставен самолет е предназначен за неговата замяна. Планира се в близко време той да получи полски опознавателни знаци, бордови номер 1507 и след завършване на оценка на техническото му състояние да влезе в състава на 3-то авиационно крило, базирано в авиобазата „Повидз. Самолетът ще се използва за обучение на полския технически персонал и екипажите до юли 2011 г..

Доставката на останалите три самолета C-130E (б/н 1503, 1504 и 1505) ще бъде завършена до края на 2011 г. Самолетите за произведени през 1970-те години и са снети от въоръжение от американските ВВС през 2005 г. Планира се след ремонта и модернизацията те да се експлоатират в продължение на 20 години. – Още за С-130

 
13.10.2010, 12:23

Военните разведки временно с цивилен шеф

Цивилен шеф най-вероятно ще оглави временно военното разузнаване за неопределен период, докато се разреши кризата с липсата на титулярен началник, научи "Труд". Той щял да командва службата, докато президентът Георги Първанов реши да издаде указ за титуляр или му приключи мандатът..... Още

 
13.10.2010, 11:47

Държавата праща в забвение морската история

Държавата праща в забвение морската и военноморската история на България, коментираха от сдружение Национален морски музей...... Още

 
 
 
12.10.2010, 23:02

12 жертви след взрив във военна база в Иран

Взрив е избухнал във военна база в западната част на Иран, има ранени и загинали. Това съобщава АП, като се позовава на местни медии.

По информация на иранската агенция Fars, взривът е станал в базата Хорамабад, разположена на 500 км. югозападно от Техеран. Като причина за инцидента се посочва пожар в склад за боеприпаси. До този момент версията за терористичен акт се изключва. Според Fars информация за ранени и загинали ще бъде публикувана в сряда.

Според интернет сайта Mashreghnews.ir, за който се счита, че е близък до иранските власти, загиналите са 12 души, а ранените - 20. /news.bg/

 
12.10.2010, 20:42

Иновациите "свирят" сбор

Военнопромишленият комплекс и армията трябва да станат привърженици и постоянни клиенти на руския иновационен отрасъл

 
12.10.2010, 19:45

Стратегията на НАТО търпи провал

Стратегията на НАТО на антинаркотична насока в Афганистан търпи пълен провал, заяви директорът на Федералната служба за контрол върху оборота на наркотиците на Русия Виктор Иванов на съвещание по противодействие срещу незаконния оборот на наркотиците в акваторията на Каспийско море. Отказали се преди една година от унищожаване на наркопосевите, Северноатлантическият алианс обяви за приоритетна задача ликвидирането на нарколабораториите. Но през тази година са унищожени едва 2000 хектара наркопосеви, а броят лаборатории в сравнение с 2008 година се увеличи 2,5 пъти - до 425, каза Иванов.

 
12.10.2010, 18:19

Три фрегати за ЧФ на Русия ще бъдат построени в корабостроителницата „Янтарь” до края на 2014 г

Три фрегати 1135.6 за Черноморски флот на Русия ще бъдат построени в корабостроителницата „Янтарь” до края на 2014 г. Това съобщава пресслужбата на предприятието.

Според информацията, миналата седмица „Янтарь” е спечелил закрит тендер за строителството на първите три фрегати за ЧФ на Русия. Според условията на конкурса, в течение на 20 дни военното ведомство на Русия и „Янтарь” трябва да подпишат съответния контракт.

Строителството на фрегатите за ЧФ ще започне след като „Янтарь” завърши през 2012 г. изпълнението на контракта за строителство на три фрегати проект 1135.6 за ВМС на Индия. – Още за проект 1135.6

 
12.10.2010, 17:30

В Тирана България анонсира предложението щабът на Бригада Югоизточна Европа да бъде разположен постоянно у нас

България анонсира днес, 12 октомври, своето предложение щабът на многонационалното военно формирование Бригада Югоизточна Европа (БрЮИЕ) да бъде разположен постоянно на територията на страната след 2015 г. Предложението бе отправено по време на четиринадесетата годишна среща на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа, която се провежда в Тирана, Албания и е нова стъпка към трансформирането на бригадата в съвременна мобилна част за участие в мисиите на НАТО и ЕС под егидата на ООН.

На срещата бе отчетено успешното председателство на България на Процеса от срещи на министрите на отбраната, както и наложения добър модел на работа. Министрите на отбраната разгледаха дейността на Бригада „Югоизточна Европа”, състоянието на операциите на НАТО в региона и се обединиха около мнението, че процесът SEDM е необходим, но трябва бъде оптимизиран.

Министрите на отбраната възложиха на Политико-военния направляващ комитет да извърши анализ за вземане на решение на българското предложение щабът на БрЮИЕ да се разположи постоянно в страната след 2015 г. и да докладва на следващата среща през 2011 г. /MO/

 
12.10.2010, 17:10

НАТО скара Германия и Франция

Бъдещата стратегия на НАТО за ядрените оръжия и противоракетната отбрана предизвика напрежение между Германия и Франция, информира europe.bg 

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще потърси компромис по време на срещата с френския президент Никола Саркози в Париж, стана ясно от дипломати в Брюксел. При това ще стане въпрос за новата стратегическа концепция на НАТО, относно която ще заседават в Брюксел външните министри и министрите на отбраната на алианса.

По време на първите обсъждания на документа от 11 страници на ниво посланици по данни на съюза Германия и Франция са заели противоположни позиции.

Конфликтът се върти около това дали планираната противоракетна отбрана на НАТО може да замести временно ядрените оръжия, както си представя германският външен министър Гидо Вестервеле, или най-добре да бъде допълнение, както го вижда ядрената сила Франция, заяви високопоставен дипломат.

Припомняме, Расмусен отново агитира за ракетния щит, същевременно обаче поясни, че отказ от ядрените оръжия не се очаква в близко време. „Ракетният щит не е заместител на ядреното сплашване", заяви още той. /news.bg/

 
12.10.2010, 12:27

Военна станция губи 380 000 лв. само за 9 месеца

Военните доказаха, че са и най-лошите мениджъри. От началото на годината до 16 септември военно-почивната станция "Рибарица" е загубила 380 000 лв...... Още

 
12.10.2010, 11:55

Италия може да започне да изтегля контингента си от Афганистан през 2011 година

Италия може да започне изтеглянето на контингента си от Афганистан през лятото на 2011 година, посочва италианският министър на външните работи Франко Фратини в интервю за вестник „Ла Република”. Думите на министъра идват в момент, когато правителството е подложено на сериозен натиск да сложи край на мисията в Афганистан след смъртта на още четирима италиански войници, съобщава агенция Ройтерс.

Фратини отбеляза, че изтеглянето ще бъде съгласувано с останалите партньори, като най-вероятно може да започне през лятото на следващата година и да приключи до 2014 година.

В момента Италия има над 3000 свои военнослужещи в Афганистан, разположени предимно в западната част на страната. /ИА „Фокус”/

 
12.10.2010, 10:47

Двама военнослужещи от НАТО са загинали при експлозия на борда на американски хеликоптер в Афганистан

Двама военнослужещи от НАТО са загинали, а други 10 са ранени, при експлозия на борда на американски хеликоптер в Афганистан, съобщава АФП. От Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) посочват, че причината за експлозията се установява. На борда на хеликоптера е имало 26 души. Инцидентът е станал днес в Източен Афганистан. /ИА „Фокус”/

 
12.10.2010, 09:47

Военната сила на Китай не е заплаха за никого

Развитието на военната сила на Китай няма за цел да представлява заплаха за някого, предаде АФП, цитирайки китайския министър на отбраната. Думите му са по повод на тревогите на регионалните държави за нарастващата военна сила на държавата.

„Развитието на отбраната на Китай няма за цел да заплашва никого, но да донесе сигурност и да допринася за международен и регионален мир и стабилност”, заяви Лян Гуанлие по време на среща на министрите на отбраната от от държави от Азия и от САЩ. – Още за ВС на Китай

 
 
 
11.10.2010, 23:24

“Сидни морнинг хералд”: Австралийската служба за сигурност и разузнаване с нови правомощия

Постоянното увеличаване на правомощията на австралийската агенция за контраразузнаване продължава, законодатели промени предвиждат да дадат на Австралийската служба за сигурност и разузнаване (ASIO) правото да управлява подслушването на телефонните разговори за повече от десетина изпълнителни агенции в страната, пише вестник “Сидни морнинг хералд”. Промените целят още да се позволи на разузнавателните агенции да споделят повече информация и да повишат сътрудничеството си в разследвания на терористи и други заплахи за националната сигурност.

Предлаганите промени, внесени в парламента след изборите през август, са в трите закона уреждащи работата на ASIO, три други разузнавателни агенции и закона на британската Общност за подслушването. /ИА „Фокус”/ - Още специални служби

 
11.10.2010, 21:39

До края на октомври ВВС на Индия ще получат първите два модернизирани самолета Ан-32

До края на октомври ВВС на Индия ще получат първите два самолета Ан-32, модернизирани в Украйна в рамките на контракт на обща стойност около 600 милиона долара, съобщава „Хиндустан таймс.

В момента се провеждат изпитания и сертификация на тези машини. Съглашението за модернизация на Ан-32 се явява най-големия до момента контракт, подписван между двете страни.

Подписания през юни 2009 г. контракт предвижда изпълнение в продължение на пет години от компаниите „Антонов”, „Завод № 410 гражданска авиация” и Мотор Сич на работи свързани с капитален ремонт, удължаване на срока и преоборудване на 105 самолета Ан-32 на индийските ВВС. Според неговите условия, първите 40 самолета ще бъдат модернизирани в Украйна, а останалите 65 – в авиозавода на ВВС на Индия BRD-1 в Канпур.

Първите пет самолета бяха доставени в Украйна за модернизация през март 2010 г., още пет – през юни. Работите по модернизацията на първата машина бяха напълно завършени през юли, а на втората – през септември т.г.

Според изискванията на клиента, самолетите ще бъдат оборудвани със съвременно украинско и чуждестранно оборудване, включително нова РЛС, кресла за екипажа, кислородно оборудване, система за предупреждаване за сблъсък във въздуха, система за предупреждаване за сблъсък със земята, спътникова навигация и др. – Още за Ан-32

 
11.10.2010, 20:50

Русия все още не е дала отговор на НАТО за участие в срещата в Лисабон

Северноатлантическият алианс все още не е получил отговор от Русия на предложението срещата на Съвета Русия-НАТО да се проведе през ноември в Лисабон. Това съобщи днес генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ако срещата през ноември се състои, то това ще бъде първото заседание на Съвета Русия-НАТО на високо ниво след войната в Грузия през август 2008 година.

 
11.10.2010, 17:52

Разкрит е мистериозният купувач на Saab 2000 Erieye AEW&C

На 4 октомври шведската фирма SAAB съобщи, че е продала самолет Saab 2000 Erieye AEW&C на неназован купувач за сумата 487 милиона евро. Мистериозният купувач е настоявал сделката да остане класифицирана и да не се споменава коя е другата страна. На 8 октомври списанието Jane's Defence Weekly обявява, че купувачът е Саудитска Арабия, което е разкрито от SAAB по силата на финасовите закони в страната, изискващи да се предостави този вид информация. Според списанието продажбата на двата самолета е част от по-голям пакет от въоръжение, което Саудитска Арабия възнамерява да закупи от Швеция. /Pan.bg/

 
11.10.2010, 17:00

Руски и английски изтребители ще премерят сили

Намиращите се на въоръжения на Индия руски изтребители Су-30 и „Еврофайтъри" от състава на Кралските ВВС на Великобритания ще премерят сили на предстоящите идната седмица учения в Индия. Резултатите от учебния бой ще помогнат да се разкрият главните претенденти за победа в индийския международен тендер за закупуване на 126 изтребителя. В него ще участват и американските F-16 и F/А-18, шведският „Грипен" и френският „Рафаело".

 
11.10.2010, 14:13

Празник на военновъздушните сили на Република България

Поздравителен адрес на генерал-майор  Константин Попов по случай 16 октомври

 
11.10.2010, 13:43

МО започва да съкращава новоназначени

Министерство на отбраната призна, че е назначило много хора от началото на годината по допълнително щатно разписание. Според информация на "Сега" те са над 3200 души.

Зам. военният министър Валентин Радев обяви онзи ден пред колегите си от шуменския факултет "Артилерия, ПВО и КИС", че "предстои постепенно освобождаване и от назначените по допълнително щатното разписание, тъй като се оказало, че са много".

Ръководството на МО започна ударно да назначава хора на такива щатове, след като обяви гръмко, че е извършило 32%-но съкращение в сектора. Оказа се, че от 44 100 души са били освободени не повече от 300 човека. Част от тях дори са били преназначени на тези специални щатове.

Почти всички освободени служители от ИА "Военни клубове и ВПД" бяха преназначени в поделенията на армията на свободните щатове за цивилни служители.

Зам. военният министър се хвали, че парите за Военна академия, НВУ и ВВМУ ще бъдат повече в бюджета за следващата година, тъй като в условия на криза трябва да се инвестира в образованието и науката, откъдето могат да бъдат подсказани добрите решения. Според него една от големите отговорности на преподавателите във военните училища е да работят за високото самочувствие на българския офицер. /Сега/

 
11.10.2010, 13:23

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще вземе участие в четиринадесетата годишна среща на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа

Министърът на отбраната Аню Ангелов замина днес, 11 октомври, за Тирана, Албания, където ще вземе участие в четиринадесетата годишна среща на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа. За първи път, като пълноправни членове, в нея ще участват и министрите на отбраната на Черна гора и на Сърбия. Решението за пълноправното членство на двете страни бе взето на годишната среща в София през 2009 година.

Във форума ще участва и Августина Цветкова, заместник-министър на отбраната и председател, на ротационен принцип, на Координационния комитет на Процеса на срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа и на Политико-военния направляващ комитет на Многонационалните мирни сили от ЮИЕ.

В Тирана министрите ще разгледат актуални въпроси на регионалното сътрудничество в областта на сигурността и обраната.

В срещата ще участват и представители на страните със статут на наблюдател (Грузия и Молдова), представители на Щаб квартирата на НАТО в Брюксел, командванията на НАТО в Неапол и в Брюнсюм, щаба на Съвместното командване на силите на НАТО в Лисабон и други международни организации. /МО/

 
11.10.2010, 12:52

Властите на Афганистан водят неофициални преговори с "Талибан"

Афганистанските власти водят неофициални преговори с представители на движението "Талибан", потвърди президентът Хамид Карзай в интервю за телевизията „Си Ен Ен". До неотдавна се водиха неформални преговори с определени лица. Сега, когато в страната е създаден Върховен съвет на мира, тези преговори продължават и ще се водят още по-активно, каза Карзай. Според него, правителството ще продължи борбата с такива терористични групировки, като "Ал-Кайда". – Още за Афганистан

 
11.10.2010, 12:00

Френският транзит за Афганистан може да мине през Русия

Правителството на Русия одобри руско-френското споразумение за транзит на военно имущество и персонал през руска територия за Афганистан. Сега то трябва да бъде представено на президента на Русия, който ще го внесе за ратифициране в Държавната Дума. Аналогични споразумения Русия има със САЩ, Германия и Испания, както и с НАТО като цяло. В момента близо половината от военното имущество се изпраща транзит през Русия и военната база „Манас" в Киргизстан.

 
11.10.2010, 11:05

Индия ще снабди изтребителите си Су-30МКИ с нови РЛС

ВВС на Индия възнамерява да използва на изтребителите си Су-30МКИ РЛС "Жук-АЭ" с активна фазирана антенна решетка (АФАР), производство на руската компания "Фазотрон", съобщава Aviation Week. Предполага се, че новите РЛС ще се инсталират в рамките на започващата през 2012 г. мащабна модернизация на Су-30МКИ.

Индийските ВВС се запознаха с модефикация на РЛС "Жук-АЭ" по време на изпитанията на руския изтребител МиГ-35, участващ в конкурса задоставка на 126 нови изтребители.

Към момента Су-30МКИ са с РЛС с пасивна антенна решетка Н011М. Тя може да съпровожда едновременно 15 въздушни цели и да захване 4 от тях. РЛС Н011М може да открие цел с размерите на изтребител на около 140 км. За РЛС "Жук-АЭ" този показател е 200 км, като съпровожда 30 цели и може едновременно да захване 8 въздушни цели. /Pan.bg/

 
11.10.2010, 10:50

Министърът на отбраната на Иран ще обсъди военното сътрудничество с Азербайджан

Министърът на отбраната на Иран Ахмад Вахиди, който пристигна в понеделник на посещение в Азербайджан, ще обсъди разширяването на военното сътрудничество между двете страни и безопасността в региона на Каспийско море, съобщава РИА Новости.

„Надявам се, че срещите, които ще проведем в Баку, ще бъдат полезни за нашите страни и региона. По време на срещите ще обсъдим и разгледаме основно военния потенциал на двете страни”, заяви Вахиди при пристигането си на летището в Баку. /ИА „Фокус”/

 
 
 
10.10.2010, 23:08

US и български пилоти си сменят самолетите

Български пилоти ще летят с американски изтребители F-16, а янките ще се пробват на руските машини МиГ-29 и МиГ-21. Размяната ще е част от мащабната българо-американска летателна тренировка “Тракийска звезда 2010”, която започна на 4 октомври в авиобаза „Граф Игнатиево”.

В триседмичните активни "боеве" ще участват 500 летци и други военнослужещи. В голямото учение ще се включат 16 изтребителя F-16 и още толкова български МиГ-21, МиГ-29 и Су-25. В занятията са включени и вертолети АS 532 и Ми-17, както и формирования от зенитно-ракетни войски от състава на ВВС. Предвидени са и парашутни скокове от българския самолет „Спартан” и щатския „Херкулес”. Това е второто за тази година подобно учение на въоръжените сили на двете страни, като този път в него участва 52-ро авиокрило на ВВС на САЩ в Европа. Задачите са свързани със съвместното използване на въздушното пространство на България, изпълнение на тактиките, присъщи за страните членки на НАТО. /Moнитор/

 
10.10.2010, 21:55

Миротворците ще получават удостоверение за осигурителен стаж – образец УП-3

Готова е наредбата, с която се уреждат критериите за определяне степента на риска за всяка операция или мисия извън територията на страната. Тя бе приета от правителството с постановление от 5 октомври т. г. Предстои публикуването й в Държавен вестник. Този документ, който има пряко отношение към пенсионирането, се очакваше отдавна от военнослужещите. Той е в изпълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили, който влезе в сила през на 12 май 2009 г. и последвалите промени в Кодекса за социално осигуряване. За съжаление наредбата се приема почти с една година закъснение от регламентирания в закона срок.

Министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи или председателят на  Държавна агенция „Национална сигурност” назначават със свои заповеди работни групи за извършване оценка на риска за операцията или мисията, се посочва в наредбата. Финансов експерт, психолог, еколог, експерт по трудова медицина, по човешки ресурси, експерти по политико-военните аспекти на операцията или мисията и военната сигурност са задължителните членове на тази група. Те отчитат риска по пет критерия. Интензитетът на проявление на рисковите фактори се оценява по четиристепенна скала със съответен цифров еквивалент. Използават се теглови коефициенти за определяне относителната тежест на негативно влияние на рисковите фактори.

Наредбата определя механизма, по който се изчислява крайната оценка за степента на риска. Степените са две: ниска и висока. В двумесечен срок от влизането в сила на наредбата със заповед на министъра на отбраната, съответно на министъра на вътрешните работи и на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност”, се определя степента на риск при участие в операции и мисии, осъществени или започнали до влизането в сила на наредбата.

Какво казва Кодексът за социално осигуряване? При участие в операции и мисии извън територията на страната с висока степен на риск, както и при участие в бойни действия или във военно време, една година действително изслужено време се зачита за три години осигурителен стаж от трета категория. При участие в операции и мисии извън територията на страната с ниска степен на риск една година действително изслужено време се зачита за две години осигурителен стаж от трета категория. /otbrana.alle.bg/

 
10.10.2010, 14:42

В корабостроителница на компанията „Навантия” е спуснат на вода трети кораб от проекта BAM за ВМС на Испания

В корабостроителница на компанията „Навантия” в Сан Фернандо-Пуерто Реал на 6 октомври се състоя церемония по спускане на вода на третия голям стражеви кораб BAM (Buque de Accion Maritima) клас Метеоро, предназначен за испанските военноморски сили. Корабът получи името P-43 Релампаго.

Контракт за доставката на четири кораба BAM, общата стойност на които е около 340 милиона евро, ВМС на Испания сключиха с компанията „Навантия” на 31 юли 2006 г..Корабите „Метеоро, Райо, Релампаго и Торнадо” ще заменят стражевите катери „Барсело, Анага, Конейера и Торалла”клас „Дескубьерта.

Строителството на главния кораб P-41 Метеоро” започна на 4 октомври 2007 г. и бе спуснат на вода през октомври 2009 г. Очаква се „Метеоро” да бъде предаден на ВМС на Испания през април 2011 г. Останалите три кораба трябва да бъдат предадени до края на 2011 г.

Испанското военно ведомство е осигурило за 2011 финансова година средства за започването на строителството на втора партия (до 10 кораба) кораби BAM.

Модулната конструкция на кораба позволява използването му за решаване широк спектър задачи, включително защита и ескорт на други съдове, патрулиране на териториалните води, поддръжка на специални операции, борба с пиратството, наркобизнеса и незаконната миграция. – Още за ВАМ

 
10.10.2010, 10:27

Спомен от експедицията „Лейтенант Пущин”

Торпеден прицел от XIX век

 
10.10.2010, 10:22

Ханой празнува 1000 години с голям военен парад

Хиляди маршируващи войници преминаха покрай гроба на президента-основател на Виетнам Хо Ши Мин на най-голямата военна демонстрация от години в азиатската страна.

Парадът, част от церемонията за отбелязване на 1000-годишнината на Ханой е израз на националната гордост, който също така изпраща умело послание до гигантския съсед на Виетнам, Китай, с когото са в спор за територия в Южнокитайско море, отбелязва анализатор. Различни слоеве на обществото, сред които работници, младежи, етнически и религиозни групи участваха в парада, който според властите е включвал 31 000 души. "Много кръв се проля... за да имаме Ханой такъв, какъвто е днес", заяви на събитието президентът Нгуен Мин Чиет. "Много поколения се бориха, за да се посветят на Родината и на Ханой, да защитят земята на нашите деди", изтъкна той. Събитието започна под облачно небе, когато 10 произведени в Русия хеликоптери прелетяха, носейки националното знаме. Лидерите на комунистическата партия махаха от високото си място, разположено на мавзолея на Хо Ши Мин докато части с бели ръкавици и полицаи в празнични униформи в зелено, синьо бяло и кафяво се появиха в стегнато оформени блокове, марширувайки през площада.

 
 
 
09.10.2010, 18:10

Европа като зона на Афганистанската война

Войната в Афганистан е преляла извън границите на страната и това е ясно отдавна. Истината се премълчава, но се знае. Последните събития от региона обаче я напомнят с натрапчивост, която предизвиква притеснение, дори страх..... Още

 
09.10.2010, 17:11

В армията: учиш за висшист, служиш повече

Офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители от МО, армията и пряко подчинените структури могат да учат във висше учебно заведение само задочно или дистанционно и единствено с разрешение на министъра на отбраната. За войниците и сержантите има още едно допълнително условия  - да имат три години военна служба. Редът е указан в заповед на министъра на отбраната от 30 септември т. г. Получилите разрешение имат право да ползва допълнителен платен отпуск за кандидатстване и обучение.

В заповедта е записано следното условие: ”След завършване на обучението на военнослужещия за нуждите на Министерството на отбраната, на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и на Българската армия, оправомощеното длъжностно лице да сключи допълнително споразумение за удължаване срока на военната му служба, както следва: след придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър" по гражданска специалност - с 4 (четири) години; след придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър" по гражданска специалност – с 3 (три) години.” Цивилният служител се задължава да работи в съответните структури за период от една до три години. /otbrana.alle.bg/

 
09.10.2010, 15:55

Тихоокеанския флот на Русия получи малък десантен катер проект 11770 Серна

В корабостроителницата „Восточная верфь” във Владивосток се е състояла церемония по предаването на Тихоокеанския флот на малък десантен катер проект 11770 Серна. Катерът ще влезе в състава на 100-та бригада десантни кораби.

В състава на ВМФ на РФ вече има няколко десантни катера от този проект.

През декември 2007 г. в състава на ЧФ влезе един катер проект „Серна. Два катера от проекта бяха предадени на Каспийската флотилия през 2008 г. Тези катери бяха построени в корабостроителницата „Волга” в Нижний Новгород.

През март стана известно, че се водят преговори с „Рособоронэкспорт” за строителството в тази корабостроителница на още четири катера „Серна .

Малкия десантен катер проект 11770 Серна” е предназначен за транспортиране и десантиране на необорудван бряг на колесна и верижна техника с тегло до 45 тона и десант от 92 военнослужещи с оръжие. – Още за проект 11770

 
09.10.2010, 15:18

Пакистан отвори границата с Афганистан за доставки за силите на НАТО

Министерството на външните работи на Пакистан съобщи, че „незабавно” отваря пропускателния пункт по основния сухопътен маршрут за доставките за силите на НАТО в Афганистан в северозападната част на страната, предаде АФП.

„След оценка на сигурността във всичките й аспекти, правителството реши да разреши доставките за НАТО/ИСАФ през пакистанско-афганистанската граница в Торхам незабавно”, се казва в съобщението на министерството. /ИА „Фокус”/

 
09.10.2010, 12:00

Как Обама ще се измъкне от Афганистан

Поредни избори, белязани от измами, банкова криза, в която е замесено президентското семейство, неспирна корупция, война, която все още създава големи грижи и безпорядък в продължаващата ангажираност на Запада с тази война. Само слепец няма да види, че нещата в Афганистан не вървят добре за САЩ и НАТО.......... Още

 
09.10.2010, 11:54

Украйна - военна промишленост на ръба на краха

Украинският военнопромишлен комплекс (ВПК), конкурент и същевременно партньор на руския, до три години може да се разпадне. За тази опасност предупреждават в един глас представители на водещите “оръжейни” предприятия в страната и депутати от Върховната рада...... Още

 
09.10.2010, 10:57

Четирима италиански военнослужещи са били убити в Афганистан

Четирима италиански военнослужещи са били убити в Афганистан, предаде АФП, позовавайки се на италианското министерство на отбраната. По този начин общият брой на загиналите италиански военни в Афганистан от 2004 година досега достигна 34 души. По данни на италиански медии, четиримата военнослужещи са били убити, а още един военен е бил ранен, при засада в западната афганистанска провинция Фарах. Италианският военен контингент в Афганистан наброява около 3400 военнослужещи, като по-голямата част от тях са разположени в западната част на страната. До края на тази година броя на италианските военни в азиатската държава ще се увеличи до 4000 души, допълва агенцията. - Още за Афганистан

 
09.10.2010, 10:30

ВВС на Индия ще проведат изпитания на УТС T-6C

С учебно-тренировъчния самолет (УТС) T-6C на компанията „Хоукер Бичкрафт” от 11 октомври в индийската авиобаза „Джамнагар” ще започнат седмични летателни изпитания за оценка на летателните характеристики.

Хоукер Бичкрафт” взема участие в конкурса за доставка на ВВС на Индия на 75 УТС. Общото количество на планираните за доставка в рамките на програмата самолети ще бъде 181 единици, като 106 от тях ще бъдат изготвени с мощностите на индийската държавна компания „Хиндустан аеронотикс лимитед (ХАЛ). Очаква се победителят в тендера да бъде обявен в близките месеци.

T-6C се разглежда като един от вариантите за замяна на УТС HPT-32 Дипак, експлоатацията на които бе прекратена след станалата на 31 юли 2009 г. катастрофа, довела до гибелта на двама пилота.

Оценката на УТС T-6C ще включва изпитателни полети на индийски пилоти и инструктори, както и ремонтопригодността на машината.

Самолетът Т-6С е усъвършенстван вариант на УТС T-6A и T-6B. Т-6С е оборудван с интегрирана „стъклена” кабина и съвременно бордово оборудване. В състава на оборудването влиза индикатор на челното стъкло, преден панел за управление, три многофункционални дисплея, система за управление съответстваща на стандарта HOTAS (hands-on throttle-and-stick).

Усилените подкрилни точки за окачване могат да се използват за разполагане на горивни резервоари и въоръжение, което позволява самолета да се използва и като лек щурмовик.

Доставката на УТС T-6 за ВВС и ВМС на САЩ започна през 2000 г. в рамките на съвместна програма за начално обучение на пилоти (JPATS). Купувачи на самолета станаха и тренировъчния център на НАТО в Канада, получил 24 T-6A, както и ВВС на Гърция, Ирак и Мароко. – Още за Т-6

 
 
 
08.10.2010, 17:40

Компанията „Диргантара” ще достави на ВМС на Индонезия три самолета CN-235

Индонезийското правителство избра „Банк Ракиат Индонезиа” за финансов гарант на програмата за покупка на три морски патрулни самолета CN-235 на компанията „Ербас милитери, предназначени за военноморските сили на Индонезия.

Стойността на сделката се оценява на 80 милиона долара, съобщава „Джейнс дифенс уикли.

Самолетите, които ще бъдат изготвени по лиценз от държавната компания „PT Диргантара Индонезиа, са били поръчани през декември 2009 г., но реализацията на контракта бе отложена временно заради липса на финансово средства.

Новия контракт ще бъде подписан до края на месеца. Планира се самолетите да бъдат доставени през 2012 г, като една машина ще бъде дислоцирана на остров Суматра, а другите две – в източната част на страната.

В рамките на „Стратегическия план за 2010-2014 г.” на ВМС на Индонезия е предвидено до 2014 г. да бъдат получени още три самолета CN-235.

В момента морското патрулиране ВМС на Индонезия извършват с около 20 самолета „Номад” и седем NC-212-200.

 
08.10.2010, 16:10

Новата стратегическа концепция на НАТО

Генералният секретар на Андерс Фог Расмусен даде да се разбере по време на пресконференция в Брюксел, че новата стратегическа концепция на НАТО допуска провеждането на чуждестранни операции. Централната задача на НАТО, както и преди, си остава сигурността на страните от алианса, но в днешния глобален свят, според него, „с тероризма трябва да се борим в местата където се поражда". Не става дума за разширяване на НАТО, а за това, класическата териториална отбрана да се направи по-ефективна. Новата стратегическа концепция на НАТО ще се обсъжда на 14 ноември на в Брюксел на срещата на министрите на външните работи и отбраната на страните от НАТО.

 
08.10.2010, 16:05

Главна дирекция „Гранична полиция” ще получи утре пет нови кораба

Главна дирекция „Гранична полиция” ще получи утре пет нови кораба по Инструмента Шенген, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Стойността на плавателните съдове е 23 милиона евро. В изпълнение на Годишната индикативна програма 2007 по Инструмента Шенген утре Главна дирекция „Гранична полиция” ще получи 5 нови кораба – един 200-тонен, два 60-тонни и два 20-тонни. Модерните плавателни съдове ще бъдат включени в състава на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Бургас. С тях успешно ще бъде продължено модернизирането на граничния контрол и наблюдение на морските пространства на Република България за по-високо ниво на сигурност на морската ни граница като външна за Европейския съюз. Общата стойност на плавателните съдове е 23 милиона евро.

На тържествената церемония по вдигане на гранично-полицейските флагове и присвояване на имена на корабите ще присъстват министър-председателят на Република България Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Събитието ще се състои утре - 9 октомври, в 10.45 часа на Пристанище Бургас – Център. /ИА „Фокус”/

 
08.10.2010, 15:58

Държавата спира новия Военноморски музей

Тревога биха от сдружението „Национален морски музей“, че правителството отнема правото на Военноморския музей да ползва терен в м. Салтанат, който бе отреден за преместване на сбирките. С това решение единственият български морски музей се лишава не само от експозиционна площ, която му е изключително необходима, но и от база за фондовете си и се унищожават всякакви перспективи пред него, посочват от сдружението. Това означава оставяне на десетки хиляди експоната не без добро музейно фондохранилище, а без никакво място за тяхното съхранение и опазване. Това не само е форма на безхаберие спрямо специфичните културни паметници от фонда на музея, но и отнема възможността да бъдат спазвани изискванията на Закона за културното наследство от страна на музейните работници.

Не на последно място такова решение показва липса на заинтересованост към града като морска столица и като основна дестинация на културния туризъм. Не се отчитат и тесните връзки на поколенията, свързани с морските професии чрез своите бащи и деди, българи, уважаващи традициите, на които вече второ столетие са носители както военните моряци, така и тружениците от всички сектори на морското стопанство. /НД/       

 
08.10.2010, 09:53

Успешен старт на новия „Съюз”

Днес от космодурма в Байконур стартира първия модернизиран кораб „Съюз" от „цифровата" серия. Той се е отделил успешно от ракето-носителя и е излязъл на разчетената орбита в щатен режим. На борда на кораба се намират двама руски космонавти - Александър Калери и Олег Скрипочка, както и астронавта от НАСА Скот Кели. Те ще проведат в космоса 159 денонощия. За това време те трябва да приемат 2 совалки и 4 товарни кораба. Връщането на „Съюз" на Земята е планирано за 16 март следващата година. Още космически системи

 
08.10.2010, 09:47

Удължават срокът за трансгранични операции на турските въоръжени сили

Министерско постановление във връзка с удължаването на мандата на Турските въоръжени сили за трансгранични операции бе внесено за одобрение във ВНСТ.

В постановлението се подчертава, че продължава откритата опасност от терористични нападения на членовете на загнездилата се в Северен Ирак терористична организация ПКК, насочени срещу спокойствието, сигурността и националното единство на турския народ и териториалната цялост на държавата.

С постановлението срокът на правомощията на туркото правителство за провеждане на задгранични операции се увеличава с още една година считано от 17 октомври 2010 година. Очаква се на 12 октомври постановлението да бъде гласувано в Общото събрание на парламента. /TRT/

 
08.10.2010, 09:37

Израел купува от САЩ 20 изтребителя Ф-35

Израел е подписал договор със САЩ за закупуването на 20 изтребителя Ф-35, като по този начин засилва военната сила на страната с въздушно средство, което не се улавя от радарите, съобщава АФП.

След покупката Израел ще има най-усъвършенстваното въздушно средство в Близкия изток на фона на покачващото се напрежение с Иран и след голямата сделка за продажба, която САЩ осъществиха със Саудитска Арабия.

Ф-35 е многоцелеви стелт-изтребител пето поколение. Към момента от него са произведени само няколко бройки, като се очаква самолетът да навлезе в армията на САЩ след 4 години.

Досега се смяташе, че в близките години САЩ няма да продават Ф-35 на други държави. /Ekipnews/

 
08.10.2010, 09:26

Отбраната - приоритет със спорни приоритети

За разлика от много държави в НАТО, които в условията на криза намаляват средствата за отбрана българското правителство ги увеличава. Макар да се полагат усилия за оптимизиране на някои разходи, като например съкращение на персонал, секторът все още далеч не е реформиран и много от парите потъват в спорни пера....... Още

 
08.10.2010, 09:10

Холандия остава ангажирана с изпитанията на F-35

Новото коалиционно правителство на Холандия е постигнало съгласие страната да продължи участието си в изпитателната програма на многоцелев изтребител F-35 JSF. По-рано тази година участието бе замразено.

Въпреки, че Холандия ще продължи участието си във войсковите изпитания на F-35 с два предсерийни самолета, според новото правителство решението дали самолета ще бъде закупен няма да бъде взето поне още няколко години. Холандските ВВС са дефинирали необходимост от 85 нови многоцелеви изтребители, които да заменят днес използваните F-16.

В същото време изпитателните полети с F-35 бяха възстановени след справяне със софтуерния бъг открит в системите за управление на горивните помпи на самолета. Въпреки това програмата продължава сериозно да изостава от предварително зададените графици. /Аеро/ - Още за F-35

 
08.10.2010, 09:00

Тайланд ще модернизира F-16

Тайланд планира да извърши мащабна модернизация на 18 от изтребителите си F-16A/B. Програмата за модернизация ще бъде на стойност от около $700 млн.

В рамките на модернизацията ще се постави нов многорежимен импулсно-доплеров радар APG-68(V)9, нов транспондер APX-113, нови системи за РЕБ ALQ-213 и система за самозащита BAE ALE-47. В сделката е включено обучение на персонала и логистична поддръжка. Модернизацията ще се извърши на три фази, като във всяка фаза ще бъдат преработвани по шест самолета. Основната работа ще бъде свършена от Lockheed Martin.

Тайланд притежава около 50 изтребителя F-16, които преминаха през програма за усилване на конструкцията Falcon Star и Falcon Up, с цел постигане на максималния технически ресурс от 8000 часа.

Тайланд е поръчал шест шведски многоцелеви изтребители Gripen C/D, като правителството е оторизирало преговори за закупуването на още шест такива самолета. Предполага се, че те, заедно с модернизираните F-16, както и два летящи радара Erieye (един вече поръчан) ще са гръбнака на тайлнадската военна авиация. Пари за по-сериозна модернизация на тайландските ВВС за сега няма. /Аеро/ - Още за F-16

 
 
 
07.10.2010, 22:32

Европейската навигационна система забуксува

Пускането в употреба на „Галилео", европейската система за сателитна навигация, беше отложено с още три години, съобщи Engadget.

Според решение на Европейската комисия, страдащият от хронични организационни проблеми проект ще трябва да бъде завършен през 2017  г. (последният пусков срок беше някъде през 2014 г.) и ще изисква поне още 1,5 млд. евро.

Според финансовите прогнози, „Галилео" е изключително малко вероятно да излезе на печалба. Сметката, която ще платят европейските данъкопладци, се очаква да стигне потресаващите 20 млд. евро, когато цялата работа по разработка, строеж и въвеждане в експлоатация бъде приключена. /News.bg/ Още за „Галилео"

 
07.10.2010, 22:25

Инструктират американските войници срещу WikiLeaks

Американската армия обнови 17-годишно ръководство за борба с шпионажа след изтичането на класифицирана информация в сайта WikiLeaks, съобщи АП..... Още

 
07.10.2010, 21:35

“БАе системз” разработва нова система за радиоелектронно подавяне за самолетите EA-18G Гроулер” на ВМС на САЩ

Компанията „БАе системз” обяви за сключването на контракт, предвиждащ разработката на системи за радиоелектронно подавяне от ново поколение (Next Generation Jammer – NGJ).

Новата система е предназначена да замени контейнерната установка за РЕП в УКВ диапазона ALQ-99, която се използва от самолетите EA-18G Гроулер” на американските военноморски сили. Стойността на съглашението се оценява на 41,7 милиона долара.

Британската компания ще извършва разработката съвместно с компаниите „Кобхем, Дженерал електрик авиейшн и Харрис корп.. Оглавявания от „БАе системз” консорциум ще използва имащия опит на участниците в програмата в областта на радиоелектронната борба.

По-рано „БАе системз” бе избрана за доставчик на комплекси за РЕБ за изтребителите от пето поколение F-22 Раптор и F-35 Лайтнинг-2. Още за РЕБ

 
07.10.2010, 20:32

Опитните образци F-35 възобновяват полетите, но проблемите остават

Софтуерен проблем остави на земята за най-малко четири дни всички опитни образци F-35, докато забраната за полети на F-35B STOVL остава поради нерешен механически проблем.

Lockheed вдигна забраната за полети на 5 октомври, след като промени софтуера за управление на трите горивни помпи, произведени от BAE Systems. Официално забраната бе от 1 октомври, но полетите на всичките F-35 са спрени още от 28 септември.

Модификациите F-35B STOVL са допуснати до конвенционални полети и Lockheed очаква скоро да се възобновят изпитанията във въздуха. Инженерите са открили и отстранили причината за проблема със створките на допълнителния въздухозаборник, който се отваря при зависване и вертикално кацане, но изменението трябва да бъде сертифицирано, за да се подновят полетите със съкратен разбег на излитане и вертикално кацане.

Независимо, че забраните за полети бяха за малък период от време, комбинацията от двата проблема засегнаха още повече и без туй нарушения график за летателните изпитания.

Lockheed се стреми през 2010 да изпълни 394 изпитания във въздуха от първоначално планираните 1200 полета за годината. Към момента деветте F-35 са извършили 270 полета, надвишавайки актуализирания план най-малко с 25. Болшинството от полетите са изпълнени от F-35A (варианта с конвенциално излитане и кацане) – 115 от запланувани към 5 октомври 54.

Продължава изоставането при F-35B STOVL, където основният проблем е надежността – извършени са 141 полета, което е с 40 по-малко.

Дори и преди последната забрана темпото на планираните полети започна да намалява. Септември бе първия месец, когато общият брой на планирани полети за всички модификации не бе изпълнен – само 36 от 45 полета бяха проведени. До края на годината стават още 90 дни да се изпълнят 124 изпитателни полети. Допълнително Lockheed има други важни проекта – два нови експериментални самолета BF-5 и AF-4 трябва да изпълнят първия си полет до края на 2010. /Pan.bg/ - Още за F-35

 
07.10.2010, 18:02

Успешно изстрелване на ракета „Булава”

Днес Русия успешно проведе изпитателно изстрелване на ракетата „Булава". Поредното 13-то изстрелване е извършено от подводно положение от борда на стратегическата подводница „Дмитрий Донской" от акваторията на Бяло море по посока на полигон Кура в Камчатка. От 12-те предишни изстрелвания на „Булава" само пет бяха признати за успешни. „Булава" е най-модерна руска балистична ракета с твърдо гориво, предназначена за въоръжаване на подводници. Далечината на нейното действие е 8000 километра. – Още за Булава

 
07.10.2010, 16:40

НАТО иска да си сътрудничи с Русия в областа на Противоракетната отбрана

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен възнамерява да покани Русия за взаимодействие в областта на Противоракетната отбрана (ПРО) на предстоящата на среща на алианса 19-20 ноември в Лисабон. По този начин, по думите му, „НАТО ще демонстрира, че неговата система за ПРО не е насочена срещу Русия, а напротив, има за цел да защити общото ни население". – Още за ПРО

 
07.10.2010, 16:34

Русия ще компенсира Иран за отказа си да достави комплексите С-300

Русия води преговори за изплащането на компенсации на Иран във връзка с анулирането на договора за доставка на комплексите С-300. Това съобщи ръководителят на „Ростехнологии” Сергей Чемезов, цитиран от РИА Новости.

Чемезов не изключи С-300 да бъдат продадени на друга страна, а с част от парите Техеран да бъде компенсиран.

Договорът за доставката на комплексите за противовъздушна отбрана С-300 бе подписан в края на 2007 година. Русия трябваше да достави на Иран системи С-300ПМУ-1 на стойност около 800 милиона долара.

През септември руският президент Дмитрий Медведев подписа указ за спиране на доставката заради санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Иран. /ИА „Фокус/

 
07.10.2010, 13:37

За военните университети бюджетът не е в криза

За военните университети криза не съществува. Трите висши училища под крилото на военното министерство - Военната академия, Военният университет в Търново и Военноморското училище във Варна, ще получат безпринципно увеличение на бюджета за 2011 г., като най-толерирано е висшето училище с най-малко разходи - Военната академия, показа проверка на "Сега"..... Още

 
07.10.2010, 13:26

Правителственият контролен офис (GAO) на САЩ отхвърли жалбата на консорциума U.S. Aerospace&Антонов

Правителственият контролен офис (GAO) на САЩ отхвърли протеста на консорциума U.S. Aerospace&Антонов относно недопускане до конкурса за нов самолет-цистерна за ВВС на САЩ. С това се затваря една глава в тендера, който вече десет години преминава през редица противоречиви етапи. В конкурса, който може да приключи до края на тази година, остават двама участници - Boeing and EADS. /Pan.bg/

 
07.10.2010, 13:00

Генерал защити Николай Цонев в съда

Бившият началник на ГЩ на армията ген. Златан Стойков даде показания по делото срещу ексминистър Николай Цонев, като защити сделката за купуването на мобилен завод, произвеждащ хангари...... Още

 
07.10.2010, 11:52

Русия и Индия ще проведат съвместни военни учения на руска територия през 2011 г.

През следващата година Русия и Индия ще проведат съвместни учения на руска територия, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирайки думи на руския министър на отбраната Анатолий Сердюков.

В отговор на въпрос за перспективите за развитието на военно-техническото сътрудничество между двете страни, Сердюков коментира: „Между министерствата на отбраната на нашите страни се формира тясно взаимодействие. Между 15 и 25 октомври в Индия ще се състоят съвместните учения „Индра 2010 г.” Министърът допълни, че представителите на двете страни са се договорили за провеждане на общи маневри на руска територия през 2011 г. /ИА „Фокус”/

 
07.10.2010, 09:29

Талибани атакували камиони на НАТО в Пакистан

Група талибани на северозапад в Пакистан нападнаха поредната колона камиони на НАТО, пътували за Афганистан. 10 камиона изгоряха изцяло. Това е петата за тази седмица и втората за изтеклия ден атака на пакистански талибани срещу конвои за контратерористичната коалиция в Афганистан. По-рано "Талибан" беше поел отговорност за подпалването на 25 цистерни с гориво в град Квета.

 
07.10.2010, 08:03

Американската армия става екологична

Американската армия полага значителни усилия да намали зависимостта си от изкопаеми горива и да се ориентира към възобновяема енергия, тъй като заради увеличаващите се бунтовнически нападения на пакистанска територия става все по-трудно да се транспортират доставки за войските в Афганистан…… Още

 
07.10.2010, 07:55

Руския флот се връща в Азиатско-Тихоокеанския регион

Русия е готова да възстанови своята военноморска база в Камран, където безвъзмездно още по съветско време бяха дислоцирани руски военни кораби, подводници (включително и атомни) и авиация (включително и стратегическа). Базата е съществувала в продължение на 20 години, от 1979 година. Този път важният в геополитически план обект ще бъде взет под аренда от Виетнам за минимум 25 години с възможност за продължаване на ползването му. Пред вестник ”Независимая газета” източник от военното министерство съобщава, че съответното споразумение може да бъде подписано по време на визитата на президента Дмитрий Медведев във Виетнам, насрочена за края на октомври.

Косвено информацията се потвърждава и от съобщението за подготвени документи за необходимостта от възстановяването на пункт за базиране с цел поддръжка на руските кораби в Азиатско-Тихоокеанския регион. /ИА „Фокус”/

 
07.10.2010, 01:00

Индия ще купи още четири P-8

Индия ще купи още четири патрулни самолети P-8. Те ще бъдат добавени към вече поръчаните осем самолета от същия тип. Информацията е разпространена от индийските медии, но още не е официално потвърдена.

През януари 2008 г. Индия стана първия чуждестранен клиент на новия морски патрулен самолет Boeing P-8 Poseidon, създаден на базата на Boeing 737-800. Машините за Индия ще носят означението P-8I. Стойността на старата сделка е за около $2,1 млрд. Осемте поръчани Р-8 ще бъдат доставени между 2012 и 2016 г. /Аеро/ - Още за P-8

 
 
 
06.10.2010, 23:40

Реформата в армията ще засегне и генералите

Интервю с генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната

 
06.10.2010, 22:14

Бронята е здрава

В рейтинга на световните износители на танкове Русия е на първо място

 
06.10.2010, 22:08

Русия готви нови системи срещу ракетно нападение

Русия ще увеличава возможностите на наземните и космическите ешелони на Системите за предупреждение за ракетно нападение (СПРН), като ще добавя към нея елементи от ново поколение. Това, както съобщава ИТАР-ТАСС, е заявил командващият космическите войски генерал-лейтенант Олег Остапенко. По думите му, основно направление в развитието на СПРН ще бъде развръщането на територията на Русия на радиолокационни станции от модулен тип.

"В момента е създадена и носи бойно дежурство първата РЛС „Воронеж-М” в Ленинградска област", е разсказал Остапенко. Втората РЛС за далечно откриване, използвайки вълни в дециметровия диапазон "Воронеж-ДМ", се строи в момента в района на Армавир. По думите на Остапенко, в момента на нея се провежда опитна експлоатация заедно със специалисти от завода-изпълнител - ОАО „НПК НИИДАР". Двете станции ще превъзхождат по своите технически харакетристики РЛС от предишните поколения - "Днепър", "Дарял" или "Волга".

В близките няколко години всички остарели РЛС в СПРН се планира да бъдат заменени от новите радиолокационни станции, обезпечаващи наблюдение на въздушното пространство на далечина повече от шест хиляди километра. "Освен това се планира развитието на космическия ешелон на СПРН", е добавил Остапенко, като не уточнява, в какво ще се заключава модернизацията на тази система за предупреждение.

РЛС "Воронеж-М" работи в метровия диапазон на вълните и е била построена през 2005 г. Застъпва на опитно-бойно дежурство в края на 2006 г. станцията започва да носи бойно дежурство през 2009 г., като и й е присвоен шифър "обект 4524". РЛС е разположена на територията на войскова част 73845 в селището Лехтуси, Ленинградска област. Армавирската РЛС, или "обект 1653" е разположена на територията на войскова част номер 20608 и се намира в опитна експлоатация от февруари 2009 г. Високата степен на модулност позволява оперативно развръщане на станциите на място или бързо да сменят местоположението си в случай на необходимост. /Дума/

 
06.10.2010, 21:54

Най-малко 27 военнослужещи са загинали при катастрофа на военен хеликоптер в Таджикистан

Най-малко 27 военнослужещи са загинали при катастрофата на военен хеликоптер Ми-8, принадлежащ на Националната гвардия на Таджикистан, е съобщил пред РИА Новости източник от силовите структури. По думите му, сред загиналите са около 20 войници от елитното подразделение на Държавния комитет за национална сигурност „Алфа” и седем военнослужещи от Националната гвардия, включително един полковник, двама подполковници, старши лейтенант, лейтенант и младши лейтенант. /ИА „Фокус”/

 
06.10.2010, 21:41

Финландия ще закупи от САЩ още РСЗО M-270 MLRS

Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) на МО на САЩ е уведомила Конгреса за планирана доставка на Финландия на 24 РСЗО M-270 в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби”. Пълната стойност на контракта може да достигне до 100 милиона долара.

Финландия планира да използва РСЗО за модернизация на своите Въоръжени сили. В състава на финландската армия вече има РСЗО M-270 и приемането на въоръжение на новите системи няма да предизвика затруднения.

През 2006 г. МО на Финландия подписа контракт за доставката на 22 пускови установки 227-мм РСЗО М-270 MLRS, изведени през 2004 г. от състава на ВС на Холандия. Договора предвиждаше и доставката на машини за управление, средства за обслужване и изпитателно оборудване. През март 2006 г. сделката официално бе одобрена от Конгреса на САЩ, а през 2007 г. системите бяха предадени на ВС на Финландия и дислоцирани в базата „Пароланнумми. През 2009 г. тези РСЗО за първи път участваха в национални учения. – Още за MLRS

 
06.10.2010, 08:20

НАТО съкращава командните структури

Съкращаването на командните структури на НАТО ще стане главна тема на предстоящата на 14-ти октомври  в Брюксел среща на министрите на отбраната на 28-те членки на алианса. Цел на реформата е да се направи управлението по-ефикасно и по-евтино, съобщи на журналисти представителят на Северноатлантическия алианс Джеймс Апатурай. Според него, сега щатът на командните структури на НАТО съставлява 13000 военни против 27000 през 1995 година. Съкращаването ще продължи.

 
06.10.2010, 18:00

Германия ще се освободи от американските атомни бомби до 2013 година

Най-късно до 2013 година Германия може окончателно да се откаже от американското ядрено оръжие на нейна територия, съобщи RP-Online. ФРГ и по-рано официално е заявявала отказа си от ядрено оръжие, макар като член на НАТО тя може да ползва ядрения арсенал в отбранителна война.

За тази цел е предназначена 33-а ескадрила на луфтвафе, базирана в авиобазата Бюхел в Рейнланд-Пфалц. Там под охрана на американски войници се намират 20 атомни бомби тип В61. В случай на необходимост немските изтребители Торнадо” трябва да ги употребят.

На RP-Online станало известно, че в близко време устарелите Торнадо” ще бъдат бракувани и заменени с «Еврофайтър”, но с цел икономии на новите изтребители няма да бъдат инсталирани системи за носене на атомни бомби. Това означава излизане на Германия от договора за «ядрено участие” (nukleare Teilhabe).

Активен радетел за избавянето от ядрено оръжие е външният министър на Германия Гуидо Вестервелле, който включи това искане в предизборната си програма през 2009 година. /Блиц/

 
06.10.2010, 13:53

Перу провежда първите полеви изпитания в Украйна на танка Tifon 2

По време на свое посещение в Украйна на перуанска делегация начело с бригаден генерал Хуан Мендиз (Juan Mendiz) посети полигон на заводите Малышев и ХКБМ Морозов, съобщава Defensa.com.

Перуанската делегация е взела участие изпитания и оценка на танка Tifon 2.

В Украйна се състоя първият етап от тестовете за мобилност, движение по пресечена местност с висока скорост, преодоляване на препятствия и траншеи. През вторият етап се предвижда серия от изстрели, от движение и от място, с боеприпаси 3BM48 (APFSDS) и 3BK29 (HEAT) по цели, разположени между 2500 и 3500 метра.

Tifon 2 е разработка на украинския ХКБМ и перуанската компания Casanave (DICSA) и е вариант за модернизация на танковете Т-55 на армията на Перу. Това е най-дълбоко модернизирания вариант на тези остарели съветски танкове. Модернизацията на танковете включва монтирането на съвременно оборудване, сред което двигател 5ТДФМА с мощност 1050 к.с., който осигурява скорост по пресечена местност със скорост до 55 км/ч напред и до 30 км/ч назад.

Основното въоръжение включва оръдие КБМ-1М калибър 125 мм, оборудвано със система за управление на огъня с интегриран топловизор Буран-Катрин и автомат за зареждане, осигуряващ до 8 изстрела в минута. Танка ще може да поразява цели с бронебойни снаряди на разстояние до 3500 и с управляема ракета Комбат - до 5000 м. Екипажът се състои от 3 военнослужещи – командир, мерач и водач.

Tifon-2 е оборудван също и със система за оптико-електронно подавяне, допълнителна пасивна и динамична система за защита тип „Нож. Още за Т-55

 
06.10.2010, 12:54

Първата полева хирургическа болница бе предадена на турските ВС

Първата полева хирургическа болница и център за спешна помощ в Турция бяха предадени на Турските въоръжени сили.

Полевата болница е произведена от турска фирма с почти изцяло национални ресурси. Във въпросната болница ще бъде възможно провеждането едновременно на 4 операции. Интензивното отделение е с капацитет за 6 души.

Интегрираният комплекс е съставен от 38 контейнери и 42 палатки.

При нужда полевата хирургическа болница може да снабдява с вода 25 хиляди души, а с електричеството произвеждано от генераторите може да се захранва и пострадалия регион. /TRT/

 
06.10.2010, 12:35

МО тайно раздава 1.3 млн. лева за рязане на мини

МО продължава без никаква прозрачност да раздава пари на определени фирми. Само за няколко дни военното ведомство изненадващо е увеличило средствата за унищожаване на излишните боеприпаси от 800 хил. лв. на 1.3 млн. лв…… Още

 
06.10.2010, 12:02

Русия и Индия ще обсъдят военнотехническо сътрудничество

Министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков излетя за Индия, където по време на преговори с представители на индийското държавно ръководство ще обсъди въпроси за развитието на двустранното военно и военнотехническо сътрудничество, съобщи РИА Новости.

Руският военен министър ще бъде на посещение в Индия на 6 и 7 октомври, където ще участва в 10-то заседание на руско-индийската междуправителствена комисия по военнотехническото сътрудничество.

 
06.10.2010, 11:57

Ново изстрелване на балистичната ракета „Булава”

Руската стратегическа атомна подводница „Дмитрий Донской" навлезе в Бяло море за провеждането на поредното изпитателно изстрелване на междуконтиненталната морска балистична ракета „Булава” (Боздуган), което се очаква да бъде извършено в края на седмицата. Междуконтиненталната балистична ракета „Булава” в бъдеще ще бъде основата на морските стратегически ядрени сили на Русия. Максималното разстояние на полета на ракетата е 8 хиляди километра. За тази ракета вече се строят нови подводници. В момента с нея са оборудвани модернизираната стратегическа подводница „Дмитрий Донской", а също така „Юрий Долгорукий", Александър Невски", „Владимир Мономах" и други. До 2015 година се планира да бъдат построени общо 8 атомни подводници от този тип. Още за Булава

 
06.10.2010, 10:14

Афганистанските власти водят секретни преговори

Афганистанските власти водят секретни преговори с ръководството на талибаните с цел прекратяване на многогодишната война в страната, съобщава телевизия „Ал Джазира" като са позовава на информирани афганистански и арабски източници. По техни данни, в момента преговорите са „в предварителен етап". По-рано ръководството на талибаните публично категорично се отказа от каквито и да е преговори с правителството на Хамид Карзай до пълното извеждане на чуждестранните войски от Афганистан.

 
06.10.2010, 10:05

САЩ ликвидира 80% от химическите си оръжия

САЩ са елиминирали към  80% от арсенала си от химически оръжия, съобщиха от американската армия.

Според сведенията към 3 октомври тази година, САЩ са унищожили 24448 тона отровни вещества и повече от 2,1 милиона оръжия.

Със сегашния темп на утилизация на химическо оръжие, може да се заключи, че 90% от общия си обем ще бъдат отстранени през април 2012 година, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позова на Агенцията за химически материали към сухопътните войски на САЩ. Още химическо оръжие

 
06.10.2010, 09:54

Правителството на Полша продължи срока на пребиваване на полската военна мисия в Афганистан

Правителството на Полша продължи срока на пребиваване на полската военна мисия в Афганистан до 13 април 2011 година, предаде РИА Новости, позовавайки се на информационния център на полското правителство. Сегашният срок на пребиваване на полския военен контингент в Афганистан изтича на 13 октомври тази година.

„Това решение беше взето на поредното заседание на правителството”, се казва в съобщение на полския кабинет. В съответствие с установената процедура, правителството на Полша изпрати предложение до президента на страната Бронислав Коморовски, да утвърди решението.

В момента в Афганистан се намират 2600 полски военнослужещи, които са съсредоточени в провинция Газни, между градовете Кабул и Кандахар. Още за Афганистан

 
06.10.2010, 09:50

Какъв ще бъде военния бюджет за 2011 година

През тази седмица комисията по отбрана на Държавната дума на Русия ще даде своето заключение по проекта за военната част от бюджета за следващата година, пише вестник „Российская газета”. Именно от този документ ще се ориентират депутатите, утвърждавайки военните разходи. Обсъждането на първо четене на главния финансов закон на страната е планирано за 20 октомври. Ожесточени спорове военния бюджет, както обикновено не предизвиква. Съдейки по миналите години обаче може да се очаква, че законодателите все пак ще коригират някои цифри. Намаляване на финансите се случва много рядко. По-често депутатите гласуват увеличение на отбранителните разходи. Следващата година едва ли ще бъде изключение. Изобщо ръста на военния бюджет на Русия е устойчива тенденция през последните години, на която не можаха да попречат нито икономическата криза, нито трудната ситуация на финансовите пазари на страната. /ИА „Фокус”/

 
 
 
05.10.2010, 19:38

Серийният военно-транспортен самолет Ил-76МФ извърши първият си полет

На 30 септември от летището на ташкентския авиозавод (Република Узбекистан) се вдигна във въздуха първият сериен военно-транспортен самолет Ил-76МФ. Самолета се е пилотирал от съвместен руско-узбекски екипаж с командир главният пилот на ОАО “Авиационный комплекс им. С. В. Ильюшина” Николай Куимов. Полетът е продължил 38 минути и според летец-изпитателя Куимов “Ил-76МФ е великолепен самолет”.

Разработването на Ил-76МФ започва от началото на 90-те години. Първият полет на прототипа е извършен през август 1995 г. Самолетът е създаден на базата на Ил-76, който е най-масовият тежък транспортен самолет в света. Досега са произведени 900 самолета от този тип. От базовият самолет Ил-76МФ се отличава с увеличено максимално тегло на излитане с 15 тона (от 45 на 60 т) и удължен с 6.6 метра фюзелаж. Новата модификация е с двигатели ПС-90Ф-76, благодарение на които значително се увеличава далечината на полета. С товар от 40 т Ил-76МФ извършва полет до 5800 км, докато за Ил-76 този показател е 4700 км. Двигателите ПС-90Ф-76 и новият навигационно-пилотажен комплекс покриват всички изисквания на ИКАО за шум, вредни емисии, точност на самолетоводене и безопасност на полетите. /Pan.bg/

 
05.10.2010, 18:20

Москва призовава към подкрепа на инициативите на Русия и САЩ

Дълбокото съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения, предприемано от Русия и САЩ, води до възникване на качествено нова ситуация в сферата на ядреното разоръжаване. В Москва смятат, че всички ядрени държави са длъжни да се присъединят към инициативите по разоръжаването на двете страни - бе заявено на 65-та сесия на Общото събрание на ООН. Необходимо условие за по-нататъшно разоръжаване е спазването на принципа за равна и неделима безопасност за всички страни.

 
05.10.2010, 18:02

Турция пуска първия си разузнавателен през 2012 г.

Турция ще пусне първия си разузнавателен спътник през 2012 г., съобщи във вторник премиерът на страната Тайип Ердоган, предава РИА Новости.

Благодарение на реализацията на този проект, чиято стойност е за около 250 милиона евро, Турция ще намали зависимостта си от САЩ в разузнавателната информация, главно при провеждането на операциите срещу сепаратистката Кюрдската работническа партия на (ПКК), чиито лагери са разположени край границата с Ирак.

Спътникът ще бъде произведен от консорциума ТУСАШ с участието на турската фирма Aselsan и италианската Telespazio. Още космически системи

 
05.10.2010, 17:20

Предстои научна сесия в Шуменския военен факултет

Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ „В. Левски”, дирекция „Инвестиции в отбраната” – МО и Института по отбраната организират на 7 и 8 октомври научна сесия. Тематичните направления са „Организация и управление на Въоръжените сили: полева артилерия; противовъздушна отбрана, зенитно-ракетни войски и радио-технически войски; комуникационни и информационни системи”, „Въоръжение и техника”, „Национална сигурност”, „Комуникационна техника и технологии”, „Компютърни системи и технологии”, „Геодезия”, „Обществени науки: организация, управление и методика на обучението във висшите училища и ф илологии. Предвижда се да има и курсантско-студентска секция. /otbrana.alle.bg/

 
05.10.2010, 15:14

Турция се съгласи да удължи командването си в Кабул с една година

Турция се съгласи да удължи командването си на силите на НАТО в афганистанската столица Кабул с една година, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на турското министерство на външните работи.

Турция пое регионалното командване на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) в Кабул за една година на 1 ноември 2009 година.

„Решихме да удължим с една година командването си в афганистанската столица от 1 ноември 2010 година”, се казва в съобщение на министерството.

Турция е единствената мюсюлманска страна-членка на НАТО и е момента има около 1800 свои военнослужещи в Афганистан. /ИА „Фокус”/

 
05.10.2010, 11:25

Американски военнослужещ е с опасност за живота, след инцидент на летището в Граф Игнатиево

Американски военнослужещ е настанен в болница с опасност за живота, след инцидент на летището в Граф Игнатиево. Това съобщиха от ОД на МВР-Пловдив. По първоначални данни около 19 часа в неделя при товаро-разтоварни работи на пистата във военното поделение К.К. /28 г./, войник от американската армия, е бил ударен в областта на врата от 5-тонен агрегат. Съоръжението, което се използва за запалване на самолети, се е плъзнало и е паднало от платформа, около която военният е работил. /ИА „Фокус”/

 
05.10.2010, 11:20

Отново е бил нападнат конвой на НАТО на пакистанско-афганистанската граница

Правителствен източник съобщи, че малка бомба е нанесла щети на камион, превозвал петрол за силите на НАТО в Афганистан. Инцидентът е станал в близост до границата с Афганистан в Северозападен Пакистан, предаде ”Йедиот Ахронот”.

Това е четвъртото нападение срещу спрените конвои за доставки на НАТО, след като Пакистан затвори основния КПП миналата седмица в знак на протест срещу обстрела на полицейски пост край границата от хеликоптер на Алианса.

 
05.10.2010, 11:17

Авиобаза "Безмер" - на 59 години!

На 05.10.1951 г. с Указ на Народното събрание и Заповед на Министъра на отбраната на летище Граф Игнатиево е организиран 22 изтребителен авиационен полк и е пребазиран на летище Толбухин към I-ви ИАД (изтребителен авиационен дивизион)..... Още

 
05.10.2010, 10:48

Военното ведомство на Перу продължава програмата за модернизация на изтребителите МиГ-29

Министерството на отбраната на Перу продължава реализацията на програмата за модернизация на намиращите се на въоръжение съветски/руски образци техника, съобщава Defensa.com.

Степента на готовност на модернизиращите се до версия МиГ-29СМП осем перуански изтребителя МиГ-29 (6 едноместни и 2 двуместни) е около 75%. В средата на ноември на ВВС на страната трябва да бъдат предадени първите два усъвършенствани самолета. Останалите изтребители, които се модернизират в рамките на контракт на стойност 106,7 млн долара, подписан между МО на Перу и руската фирма РСК МиГ” през август 2008 г., ще бъдат въведени в строя не по-късно от март 2011 г.

В момента на въоръжение във ВВС на Перу има 17 изтребителя МиГ-29С и 2 двуместни МиГ-29УБ, влизащи в състава на 6-та авиационна група, дислоцирана в авиобазата „Педро Руис Гальо (Чиклайо). От тях 16 едноместни МиГ-29С и 2 двуместни МиГ-29УБ през 1996 г. са били закупени от Белорусия. През 1998 г. МО на Перу е3е сключило съглашение с компанията „Росвооружение” за осигуряване на обслужване на намиращите се на въоръжение самолети и допълнителна покупка на три МиГ-29С. През 1997 и 2001 г. два самолета МиГ-29 бяха загубени в резултат на аварии. – Още за МиГ-29

 
05.10.2010, 10:15

Индия ще инвестира над 25 млрд. долара в нови самолети за ВВС

Индия възнамерява да инвестира над 25 млрд. долара за снабдяването на ВВС с 250 самолета от пето поколение, разработвани съвместно с Русия, съобщава вестник ”Таймс ъф Индия” , позовавайки се на представители на военновъздушните сили на страната.

Това ще е най-големият проект в сферата на отбраната в историята на Индия. Цената на един такъв самолет за ВВС на Индия е около 100 млн. долара, посочва изданието.

 
05.10.2010, 09:13

САЩ се надяват Афганистан да поемат контрола върху сигурността през 2014 г.

Вашингтон. САЩ се надяват афганистанските власти напълно да поемат контрола за сигурността в страната през 2014 г., потвърди президентът на САЩ Барак Обама по време на видеомост с афганистанския му колега Хамид Карзай.

„Президентът Обама разговаря днес във видеомост с президента Карзай. Лидерите беседваха около три минути и обсъдиха редица теми, включително стратегическата оценка на перспективите на американско-афганистанските отношения, неотдавнашните президентски избори и въпроси на регионалните отношения”, се казва в предоставено на РИА Новости съобщение на Белия дом.

 
05.10.2010, 00:05

Отпускат повече пари за Военния университет

„В бюджета на Министерството на отбраната за следващата година за Националния военен университет „Васил Левски” са предвидени повече средства. Огромните натрупани задължения на университета към търновската топлофикация вече са изчистени“. Това съобщи при посещението си във висшето военно учебно заведение вчера военният министър Аню Ангелов.

МО ще отпусне средства и за основен ремонт на ВиК инсталацията на ВУЗ, която е в лошо състояние, коментира военният министър.

С цел по-рационално и ефективно използване на района и свободните корпуси пък НВУ заедно с БАН ще бъдат включени в европейска програма, добави Ангелов. Той присъства на тържествения ритуал по полагане на академична клетва от курсантите, кадетите и студентите от първи курс на НВУ и официалното откриване на новата академична учебна година. /Монитор/

 
 
 
04.10.2010, 23:04

Saab получи поръчка за летящ радар

Шведският отбранителен консорциум Saab е получил поръчка за една система за далечно радиолокационно откриване и управление Erieye. Клиентът за сега е неназован, а стойността е около 4,5 млрд. шведски крони (490 млн. евро).

Системата Erieye ще бъде монтирана в корпуса на турбовитлов самолет Saab 2000. В стойността на сделката е включена и техническа поддръжка. По настояване на клиента, обаче всякакви други подробности по споразумението не се съобщават.

До момента системата Erieye е на въоръжение в седем страни. В Швеция, Тайланд и Обединените арабски емирства радара е поставен на Saab 340, в Бразилия, Гърция и Мексико на реактивния Emraer ERJ-145, а пакистанските ВВС го експлоатират на Saab 2000. /Аеро/

 
04.10.2010, 22:18

Меката на ракетчиците събира поклонници

Среща на служителите в 129-а ракетна база - Карлово

 
04.10.2010, 20:58

В авиобаза Граф Игнатиево започна съвместната българо-американска летателна тренировка “Тракийска звезда – 2010”

Съвместната българо-американска летателна тренировка “Тракийска звезда – 2010” започна днес, 4 октомври, в авиобаза Граф Игнатиево. В нея участват военнослужещи от 22-ра авиационна ескадрила от състава на 52-ро авиационно крило на ВВС на САЩ в Европа /USAFE/ и сили и средства на поделенията от Военновъздушните сили на Република България.

Целта на съвместната тренировка е повишаването на оперативната съвместимост между ВВС на двете страни, както и подготовка за работа в международна среда. Изпълняват се задачи, които включват отбранителни и настъпателни въздушни операции на тактически фон, както и запознаване с процедурите, използвани от изтребителната авиация на двете страни.

По време на съвместната тренировка ще се проведат и полети от смесени българо-американски екипажи на самолети F-16 и МиГ-29. Ще бъдат изпълнявани съвместни задачи и със самолети Су-25, РС-9М „Пилатус”, С-27J „Спартан”, вертолети АS 532 „Кугар” и Ми-17, както и с формирования от зенитно-ракетни войски от състава на ВВС. /МО/

 
04.10.2010, 20:40

Русия и Украйна ще купят  13  модернизирани Ан-70

Русия и Украйна ще купят 13 модернизирани тактически транспортни самолети Ан-70 до 2015 г. Това заяви генералния директор на АНТК Антонов Дмитри Кива, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според Кива, изпитанията на Ан-70 ще приключат съвсем скоро и Антонов е готов да започне серийното производство на машината. Според него се разработва и модернизирана версия, която ще има подобрени двигатели и ВСУ, електродистанционна система за управление и нова авионика. Според генералния директор на Антонов по такъв начин Ан-70 успешно ще се конкурира с европейския А400М.

Към момента Украйна е поръчала две модернизирани машини, които трябва да бъдат доставени през 2011 и 2012 г. Останалите 11 самолета са предназначени за Русия, която ще ги получи между 2013 и 2015 г. /Аеро/ - Още за Ан-70

 
04.10.2010, 18:23

Пентагонът допусна "Антонов" до участие в конкурса на ВВС на САЩ

Министерството на отбраната на САЩ допусна консорциума между американската компания US Aerospace и украинската АНТК "Антонов" до участие в конкурса на ВВС на САЩ KC-X за доставка на самолети-цистерни от ново поколение, съобщава вестник "Левый берег". Консорциумът не успя да подготви всички документи на време, но след негова молба срокът бе удължен и участието потвърдено, заявява президентът на АНТК "Антонов" Дмитрий Кива. За сега няма официално потвърждение от американска страна.

Консорциумът US Aerospace и АНТК планира да участва в тендера с три самолета, създадени на базата на транспортните Ан-124-100 "Руслан", Ан-122 и Ан-112.

Конкурсът на ВВС на САЩ стартира през есента на 2009, а изискванията са публикувани през февруари 2010 г. С победителят ще бъде сключен договор за доставка на 179 самолета, като стойността на сделката се оценява между 25 и 50 милиарда долара. Другите участници в тендера са Boeing и EADS. /Pan.bg/

 
04.10.2010, 18:17

Американски самолетоносач с визита в Тайланд

Самолетоносачът George Washington в събота пристигна на петдневна визита в пристанище Лаем Чабанг в източната тайландска провинция Чонбури, съобщава агенция Xinhua.

Корабът извършва първата си визита в кралството след като премина в състава на 7-ми американски флот през 2008 г. На борда на самолетоносача се намират около 5500 военнослужещи и десетки бойни самолета.

George Washington пристигна в Тайланд след участието си в крупните учения на Тихоокеанското командване на ВС на САЩ Valiant Shield, в които освен самолетоносача участваха и десантен вертолетоносач, две фрегати УРО, два минни тралчика и крайцер УРО, а също и 10000 американски моряци, базирани в Япония, Гуам, Хаваите и Сан Диего. – Още за USS CVN73 GW

 
04.10.2010, 17:54

В резултат на падане на подемен кран крайцера „Монтерей” е получил значителни повреди

Военноморските сили на САЩ провеждат разследване на произшествие, в резултат на което значителни повреди е получил крайцера „Монтерей клас Тикондерога, съобщава „Джейнс неви интернешнл.

По време на ремонт във военноморската база „Норфолк (щат Вирджиния) се е преобърнал автокран TMS800 Гроув, собственост на компанията „БАе системз. Падналата на кърмовата част четирисекционна стрела е повредила 25-мм артилерийска установка, вертикалната пускова установка Mk.41 и елементи от конструкцията на кораба. Специална комисия провежда разследване на инцидента.

 
04.10.2010, 17:41

Израел взе окончателно решение да закупи F-35 Lightning II

Израелското правителство одобри закупуването на F-35 Lightning II. Не се съобщават детайли по сделката, но според израелските медии първата партида от 20 изтребители F-35 ще бъдат доставени в периода 2015-2017 г. Стойността на сделката е приблизително три милиарда долара. Според Тел Авив с придобиването на тези изтребители се елеминира заплахата от руските зенитни комплекси С-300. Серия компютърни симулации показват ясно, че американските “стелт” самолети успешно преодоляват руските зенитни ракети. /Pan.bg/ - Още за F-35

 
04.10.2010, 17:05

Трета година държавата не намира пари да увеличи възнагражденията на офицерите, сержантите и войниците.

От 1 януари 2011 г. базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите е 376 лв. Това е записано в проекта на закона за държавния бюджет за следващата година. Документът вече е в Народното събрание. Предстои неговото обсъждане и приемане. Един поглед назад показва, че вече трета година държавата не намира пари да увеличи заплатите на офицерите, сержантите и войниците от Българската армия. В това отношение проектът на Бюджет-2011 остава на позицията на бюджетите от 2010 и 2009 г. Разликата е в това, че на 1 януари 2009 г. тази база бе вдигната от 358 на 376 лв, което се запазва и за 2011 г. Така че тези, които пускат рапорти и напускат армията през тази година няма да загубят нищо, що се отнася до размера на еднократните парични обезщетения, ако сторят това през следващата година.

Правителството е решило, че през 2011 г. МО може да харчи 990,630 млн. лв. Съответно за текущи разходи – 890,630 млн. лв., а за капиталови – 100 млн. лв. Основната разлика е в капиталовите разходи. За 2010 г. те са 7,557 млн. лв. МО ще има по-малко задължения към приходната част. За 2011 г. те са 62 млн.лв., докато за тази са 72 млн. лв. Очевидно ще трябва да се правят икономии. Може би от предстоящите съкращения? Министърът на отбраната Аню Ангелов вече оповести информацията, че от съкращения през 2010 г. плюс обезщетенията, които трябва да бъдат изплатени, МО е на печалба с 10 млн. лв. Става дума за 34 процента съкращения в командната структура и администрацията.

Във връзка с аргументите защо се отпускат толкова пари в проектобюджета се посочва, че МО предвижда осъществяването на две основни политики: политика „Отбранителни способности”, като основната й стратегическа цел е усъвършенстване и развитие на отбранителните/оперативните способности с приоритет ускорено придобиване на способности за декларираните сили и политика “Съюзна и международна сигурност”, като основната й стратегическа цел е активно участие във формиране на политиката на НАТО и ЕС в областта на сигурността и отбраната и изпълнение на ангажименти към други международни организации.

Проектът на бюджет на Министерството на отбраната за 2011 г. е разработен в програмна структура от 10 основни програми, включени в съответните политики, които министерството ще провежда. В областта на отбраната през 2011 г. Министерството на отбраната ще провежда и изпълнява основните направления на политиката на правителството, а именно: стабилизиране на Министерството на отбраната; провеждане на политика на прозрачност и отчетност за премахване на условията за корупция и неефективно управление в Министерството на отбраната; систематично изграждане на отбранителните способности на Въоръжените сили; развитие на Министерството на отбраната като модерна отбранителна институция на демократична държава; усъвършенстване на военния и цивилния професионализъм; модернизиране на системата за военно образование, квалификация и бойна подготовка; осигуряване на надеждна колективна сигурност и отбрана.

От стенограмата на правителственото заседание за приемане на проектобюджета става ясно, че възражения по размера на средствата за МО не е имало. /otbrana.alle.bg/

 
04.10.2010, 17:00

Трябва да минат години, за да може Грузия да стане член на Алианса

Трябва да минат години, за да може Грузия да стане член на НАТО, смята говорителят на Северноатлантическия алианс Джеймс Апатурай, предаде РБК.

„В момента на Грузия са й нужни години, за да стане член на Алианса. Предстои да бъде извървян дълъг път и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен каза това на президента Михаил Саакашвили”, каза Апатурай.

В същото време той отбеляза, че вратите на НАТО са отворени за Грузия, но страната трябва да отговаря на всички изисквания и стандарти за членството. /ИА „Фокус”/

 
04.10.2010, 16:55

Европейската космическа агенция ще изстреля в орбита два спътника

Европейската космическа агенция (ЕКА) сключи договор с руската компания „Роскосмос" за изстрелването на още два спътника в орбита с помощта на руските ракети-носители „Рокот", съобщи в Москва пред журналисти ръководителят на представителството на ЕКА в Русия Рене Пишел, като добави, че един от апаратите е предназначен за изучаване на ледовете на Арктика. Той напомни, че с помощта на руските ракети вече бяха изстреляни три европейски спътника за дистанционно сондиране на Земята - два с помощта на ракетите „Рокот" и един - с помощта на ракетата „Днепр". – Още космически системи

 
04.10.2010, 12:49

40 години дивизион миночистачни кораби на ВМБ Варна

Във Военноморска база Варна се състоя тържество по случай 40-годишнината от създаването на Дивизиона миночистачни кораби..... Още

 
04.10.2010, 12:45

КФОР тихо си заминава от Косово

КФОР тихо си заминава от Косово, пише днес сръбският вестник ”Политика”. Изданието посочва, че никоя страна, която има контингент в мисията на ООН в Косово досега не е съобщила датата на оттегляне на своите войници, „но всички тайно искат това.”

Премиерът на Словакия Ивета Радичова преди няколко дни посети контингента на страната в Косово. Оттеглянето на словашките войници ще започне на 1 декември.

 
04.10.2010, 08:38

Бунтовници в Пакистан унищожиха конвой на НАТО с гориво

Бунтовници в Пакистан са атакували конвой на НАТО и са убили шестима души, предадоха агенциите. При нападението са били унищожени 28 цистерни с гориво за натовските сили в съседен Афганистан. Нападението е било извършено близо до столицата Исламабад. То е третото поредно за последните няколко дни. /DW/

 
04.10.2010, 08:34

Обсъждат опита на Италия в социалната политика

Семинар на тема „Социалната икономика – средство за преодоляване на социалното изключване; състояние в България; опитът на Италия и Европейската социална политика; Европейски социален фонд и идеи за новия програмен период 2014-2020 година” ще се проведе на 4 и 5 октомври в София. Място -  Технически университет, Център за международни събития. Проявата се организира от Сдружението Армадиля в рамките на проект EUGAD „Европейските граждани за глобална програма за развитие”: EuropeAid/126341/C/ACT/Multi. Проектът си поставя за цел да работи в подкрепа изпълнение на Целите на хилядолетието и създаването на постоянна мрежа от заинтересовани страни в областта на социалните политики, образованието и медиите като необходима стъпка за увеличаване на ползите от международната социлана политика. Въведение ще направи Енцо Реали, Президент на Фондация „Европейски независими експерти” и Фондация „Европейска интеграция и Регионална Конкурентноспособност”. Един от партньорите на тази фондация е Съюзът на офицерите и сержантите то запаса и резерва. /otbrana.alle.bg/

 
04.10.2010, 08:16

Аню Ангелов ще командва US база

Българо-американската военна база "Ново село" вече ще е под прекия контрол на министъра на отбраната Аню Ангелов. Досега бившият танков полигон се стопанисваше от Сухопътни войски. Промяната е записана в проекта на Бяла книга за отбраната, който правителството ще гледа на 29 септември. Освен "Ново село" под прекия контрол на министъра ще е и полигонът "Змеево" край Стара Загора. Промяната е заради особената важност на двата военни обекта. В момента в щатската база расте цял нов град, където ще живеят американските военни, които тренират в България. "Змеево" пък от години е атакуван с обвинения за обгазяване на старозагорци. Военното министерство обаче отрича. Полигонът се използва от частни компании за изпитване на нови оръжейни технологии./Монитор/

 
04.10.2010, 08:00

Танкисти тренират за визита на министър

От няколко дни бойци от Центъра за обучение на танкисти в Сливен правят сухи тренировки за посрещане на военния министър Аню Ангелов. Единственият в страната център за обучение на танкисти очаква шефа на отбраната на 6 октомври, когато се навършват 60 години от създаването на някогашната танкова бригада. Тренираме почетен караул на плаца, споделиха военни. Специално за посрещането на министъра районът на бригадата е разделен на няколко части, които се почистват усилено. Тази година юбилеят ще се чества в залата на драматичния театър "Стефан Киров".

 
 
 
03.10.2010, 13:44

Осем частни военни компании са забранени официално в Афганистан

Афганистанското президентство днес съобщи, че дейността на осем частни военни компании в Афганистан е забранена официално, предаде АФП.

От президентството съобщиха, че са били информирани от вътрешното министерство за разпускането и прибирането на оръжията на компаниите.

Мярката е предприета в рамките на усилията на президента Хамид Карзай да забрани всички частни военни компании в страната до края на годината.

Сред забранените компании е компанията Xe, бивша Blackwater, и White Eagle Security Services, които се грижат за охраната на афганистанските правителствени лидери и неправителствените организации в страната.

52 афганистански и международни дружества за охрана в момента извършват дейности в Афганистан. Още частни компании

 
03.10.2010, 09:17

Софтуерен бъг приземява F-35

Открит съвсем наскоро бъг в софтуера управляващ трите горивни помпи на новия изтребител F-35 принуди Lockheed Martin да прекрати временно всички изпитателни полети със самолета. Забраната е стартирала от петък, 1 октомври.

Предполага се, че до няколко дни проблема ще бъде разрешен. Горивните помпи се произвеждат от BAE Systems, a бъгът в софтуера може да доведе до внезапно спиране на работата им в полет.

В същото време изпитателните полети с вертикално кацащия F-35B са спрени и поради откриване на проблем в работата на люковете покриващи въздухозаборниците на гърба на самолета, които се отварят по време на висене. Не е ясно, кога ще бъде разрешен този проблем. Изпитателната програма на F-35B включва извършването на 50 вертикални кацания, преди да започнат реалните тестове на кораб. Този вариант трябва да стане първия приет на въоръжение, като корпуса на Морската пехота планира да го въведе на въоръжение през декември 2012 г. /Аеро/ - Още за F-35

 
03.10.2010, 08:45

Президентът да се разбере с МС за назначението на Гагашев

Интервю на министъра на отбраната Аню Ангелов пред "Седмицата" на Дарик

 
03.10.2010, 08:23

През 2010 година Великобритания е отпуснала 1,5 милиона долара като компенсация за Афганистан

Досега за тази година Великобритания е отпуснала 1,5 милиона долара на Афганистан като компенсация за смъртните случаи, пострадалите хора и материалните щети при военните операции в страната, предаде АФП.

Британските сили са се съгласили да изплатят около 1,5 милиона долара в отговор на предявените искове, направени между януари и средата на август 2010 година.

161 хиляди долара от средствата са отпуснати на семействата на най-малко 35 загинали мирни граждани, убити при операции на НАТО в Афганистан.

По-голямата част от парите са били компенсация за щети върху реколтата и домовете. /ИА „Фокус”/

 
 
 
02.10.2010, 19:21

Русия предлага да бъде подписано споразумение за военна сдържаност с НАТО

Москва. Русия предлага да бъде подписано споразумение за военна сдържаност с НАТО. Това е заявил в интервю за агенция Интерфакс руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко.

Въпреки че Северноатлантическият алианс признава, че всички заплахи идват основно от юг, военната инфраструктура на НАТО продължава да се развива и в страни близо до Русия, е посочил Грушко.

Руският дипломат е пояснил, че има предвид Балтийските страни, както и България, и Румъния. По думите на Грушко всичко това предизвиква безпокойство у Москва. /ИА „Фокус”/

 
02.10.2010, 19:15

Американският хеликоптер Viper е сертифициран за бойно използване

Корпусът на морската пехота е дал разрешение за бойно използване на новата модификация Z на вертолета AH-1 Viper, сообщава Flightglobal.

AH-1Z е въоръжен с оръжия с висока точност, значително е намалена натовареността на пилота и може да се използва в по-широк спектър военни операции в сравнение с предшественика си AH-1W. Серийното производство ще започне след няколко седмици.

Плановете на Корпуса на морската пехота е чрез модернизация на стари модификации и закупуване на нови вертолети общият брой на AH-1Z да достигне 189 единици към 2022 г. На въоръжение в морската пехота към момента са 167 AH-1W.

Конструктивно AH-1Z е базиран на AH-1W Super Cobra. Максималната скорост е 296 км/ч, а бойният радиус е 231 км. Ударният вертолет е въоръжен с трицевно 20 мм оръдие с боекомплект от 750 снаряда. Има шест точки за окачване за управляеми и неуправляеми ракети - Hydra 70, AIM-9 Sidewinder, AGM-114 Hellfire. /Pan.bg/

 
02.10.2010, 19:00

Помпат бюджета на армията с 10%

5700 военнослужещи ще бъдат съкратени от Българската армия, 10-12% от съкращенията са на незаети щатни бройки. Няма да има увеличение на заплатите на военните през 2011 година, но няма да има и орязване на възнагражденията и на компенсациите, които те получават за по-особения характер на работата си...... Още

 
02.10.2010, 18:50

Индия направи избора си за двигател

Министерството на отбраната на Индия определи победителя в конкурса за доставка на двигатели за модернизирания вариант на изтребителя HAL Tejas, съобщва Business Standard.

Сделката е за доставка от американската компания General Electric на 99 двигателя F414 на стойност 800 милиона долара. Другият участник в конкурса е европейската компания Eurojet, която твърди, че нейното последно предложение с доста по-ниска цена, подадено малко преди крайния срок, не е било разгледано от индийска страна. Офертата на американската компания е била за 822 милиона долара, а тази на Eurojet за доставка на двигатели EJ200 – 666 милиона. Но според индийската комисия предложението на General Electric е по-приемливо, тъй като са взели под внимание не само цената на самите двигатели, но и разходите за тяхното обслужване и ремонт за целия срок на експлоатация.

По информация на Министерството на отбраната на Индия преговорите с General Electric ще продължат до средата на 2011 г., след което компанията ще има на разположение 121 дни (плюс два месеца при необходимост) да получи разрешение от Конгреса на САЩ за експорт на технология за производство на двигателите в Индия.

Двигателите F414 ще се поставят на Tejas Mark II, като началото на проекта за нов индийски изтребител е от 1983 година. Според Business Standard избора за закупуване на американски двигатели значително ще увеличи шансовете на F/A-18 Super Hornet и JAS 39 Gripen NG в конкурса за доставка на 126 нови изтребители за ВВС на Индия. Super Hornet и Gripen (варианта за Индия) са с двигатели F414. При това намаляват шансовете на изтребителя Typhoon с двигатели EJ200. Останалите участници в тендера са Rafale, F-16IN Super Viper и МиГ-35. /Pan.bg/

 
02.10.2010, 13:44

Подготвяме петима наши лекари за Афганистан

България подготвя допълнителните военнослужещи, които ще заминат в Афганистан.

През юни Министерският съвет даде мандат да се изпратят общо до 65 души в групата за обучение и връзка на афганистанската армия, инструктори в Центъра за военно обучение в Кабул и медици.

Най-рано до края на годината България може да изпрати в Афганистан петима лекари - хирурзи, анестезиолози и травматолози, стана ясно от думите на полковник д-р Александър Парашкевов, който разглежда  документите на кандидатите.

Той обясни, цитиран от БНР, че сънародниците ни ще бъдат ангажирани в мултинационална болница. Лечебното заведение обслужва провинциите Кандахар, Забул, Хелманд, в които се водят доста активни бойни действия, добави Парашкевов. Той отбеляза, че районът е честа арена на атентати и в този смисъл лекарите в болницата ще бъдат доста ангажирани.

Най-новата задача на българските военни ще е изпращането на до 10 инструктори в Центъра за военно обучение в Кабул, каза още Парашкевов.

Най-важното изискване е те да бъдат специалисти по логистка, комумикационни, инфомационни, бойно осигуряване, планиране, операции.

Очаква се в края на ноември да бъдат сертифицирани военните, участващи в групи за обучение и връзка. /News.bg/ - Още за Афганистан

 
02.10.2010, 13:36

Швеция ще купи 15 вертолета UH-60

Швеция има сериозни намерения да купи 15 транспортни вертолета UH-60M Black Hawk. Машините ще са предназначени за операции в Афганистан. Стойността на потенциалната сделка е $546 млн.

Доставката на новопроизведените машини трябва да стане до 2013 г. Швеция е принудена да направи този ход след като в отбранителните способности на страната се създаде значителна празнина след пенсионирането на CH-46 Sea Knight и забавянето до 2017 – 2020 г. на доставките на построените по шведски изисквания модерни транспортни вертолети NH90.

15-те Black Hawk ще бъдат в конфигурация за бойно търсене и спасяване, както и за медицинска евакуация. /Аеро/ - Още за UH-60

 
02.10.2010, 08:45

Спирането конвоите на НАТО е временно, уверява пакистански дипломат

Пакистанският посланик във Вашингтон обеща страната му да отвори границата си с Афганистан за водените от САЩ международни сили, след като се убеди че е безопасно, предаде АФП. Пакистанската страна оповести, че е затворила КПП „Торкхам”, от жизнено значение за доставките за войските в Афганистан, след като хеликоптер на НАТО уби трима пакистански войници откъм тяхната страна на границата.

„Смятам, че възможно най-скоро, като гарантираме сигурността на конвоите минаващи през прохода Хубер, те отново ще се движат”, каза дипломатът пред Си Ен Ен.

По думите му, властите са наредили затварянето поради съображения за сигурността, опасявайки се от обществено недоволство след смъртта на войниците. /ИА „Фокус”/

 
 
 
01.10.2010, 22:07

"Арсенал" въоръжава индийската полиция

Договор за износ на голямо количество автомати с марката "Арсенал" в две разновидности - с твърд и сгъваем приклад, е подписала казанлъшката оръжейница с министерството на вътрешните работи на Индия. Това съобщи изпълнителният директор Николай Ибушев. Сделката ще позволи на основния завод да работи с пълен капацитет през първото полугодие на 2011 г. Тя е спечелена при ожесточена конкуренция с фирми от цял свят. Българските автомати спечелили с изключителното си качество и по-ниската цена. Преговорите са се водили близо 3 години, като са били преодолени претенциите на руснаците относно правата над някогашния "Калашников".

Междувременно стана известно, че на МО са отпуснати още 0,8 млн. лв. от фонда за борба с последиците от бедствия и аварии, които ще се използват основно за утилизация на остарели и негодни боеприпаси. Още този месец ще бъде обявен конкурс, уточни зам.-министър Валентин Радев, който участва в празника на централния артилерийски технически изпитателен полигон "Змеево" по повод 40-ата му годишнина. До края на годината ще бъдат изразходвани 1,3 млн. лв., като основно ще се унищожават запаси от противотанкови мини. Според Радев в складовете на БА вече няма от забранените противопехотни мини. /Дума/

 
01.10.2010, 19:32

Курсантите от „Випуск 2015” на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” ще положат военна клетва

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва от курсантите – „Випуск 2015” на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” ще се проведе утре, 2 октомври, в района на училището. Клетва ще положат общо 23-ма курсанти.

За първи път тази година курсантите са приети в отделни специалности – „Корабоводене за ВМС”, „Корабоводене за МВР”, „Корабни машини и механизми” и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи”.

Тържественият ритуал по полагане на военна клетва във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” ще започне в 10.00 ч. утре, 2 октомври 2010 г. Още за ВВМУ

 
01.10.2010, 16:31

Средствата за свръзка в руската армия ще бъдат модернизирани

Президентът на Русия Дмитрий Медведев постави задачата за модернизиране на остарелите системи за свръзка в армията. Изказвайки се на заседание на Съвета за сигурност на Руската Федерация, той изтъкна необходимостта от смяна в течение на 2 години на остарелите аналогови система с дигитални, както на командните пунктове, така и в полевите системи за управление. Дмитрий Медведев отбеляза, че значителна част от тези системи вече не отговарят на днешните изисквания. Според него, това се прояви и по време на учения, и през август 2008 година, когато след нападението на Грузия срещу Южна Осетия Русия проведе операция по принуждаване на агресора към мир. Още КИС

 
01.10.2010, 13:43

Минск иска да купи от Русия ракетни комплекси С-400, ако Москва е готова да ги продаде

Беларус е готов да купи от Русия най-новите зенитни ракетни системи С-400 и друга техника за противовъздушна отбрана, заяви зам.-председателят на Държавния военнопромишлен комитет на Беларус Александър Соломинко, предава Интерфакс.

„Готови сме да купим. А Русия може ли да продава С-400? Има ли какво да се продава?”, каза Соломинко, като допълни, че това е въпрос на време.

 
01.10.2010, 11:40

Сърбия премахва военната служба

Сръбското правителство взе решение за премахване на военната служба, пише днес белградският вестник ”Глас явности”. Ако бъде прието решението ще влезе в сила от 1 януари 2011 г. Предвижда се военната служба да бъде на доброволна основа. Решението е било внесено за разглеждане в парламента.

 
01.10.2010, 11:37

Сътрудничество между военните разузнавания на Балканите

Ръководителите на девет военно-разузнавателни служби се срещнаха вчера в Белград, предаде сръбското електронно издание Мондо. На срещата е било подписано съвместно изявление за сътрудничество между военните разузнавания на страните членки на Съвета за регионално сътрудничество на Югоизточна Европа. Във форума са участвали ръководителите на военните разузнавания на България, Босна и Херцеговина, Молдова, Хърватия, Черна гора, Румъния, Сърбия и Македония. Това е първо подобно изявление подписано в региона, посочва изданието. Участниците форума са постигнали съгласие за установяване и сътрудничество в областта на заплахите за сигурност и за сдружаване на усилията, с цел по-добър обмен на информации на регионално ниво. /ИА „Фокус”/

 
01.10.2010, 11:34

Бъдещето ще доведе до нов ренесанс на ЗРВ

За 50-ата годишнина, горчивите реалности и бъдещето на зенитно-ракетните ни войски разговаряме с командира на 1-ва ЗРБр бригаден генерал Ваньо Славеев..... Още

 
01.10.2010, 10:25

Испания ще достави система за откриване на подводници за шведските корвети „Висбю

Испанската компания SAES е сключила контракт с Агенцията за материално осигуряване (FMV) на ВС на Швеция за доставката на пет ретранслатора и системи за обработка на информацията SDL-SS от хидроакустически буйове, които ще бъдат поставени на корветите клас „Висбю” на ВМС на Швеция.

Стойността на съглашението е 18 милиона евро, като то ще се реализира в продължение на 4 години.

 
01.10.2010, 08:19

Шестима войници от НАТО бяха убити в Афганистан

Шестима войници от международните сили под командването на НАТО бяха убити при талибански нападения в южен Афганистан. Това съобщи командването на ИСАФ. Трима са загинали при експлозия на самоделна бомба, а други трима - при отделни атаки. С това броят на убитите в Афганистан чуждестранни войници от началото на годината става 547. Националността на загиналите не се уточнява, но повечето от войниците на ИСАФ в Южен Афганистан са американци, канадци и британци. /DW/

 
01.10.2010, 08:10

В Пакистан са нападнати десетки петроловози на НАТО

Най-малко 27 камиона с цистерни, превозващи гориво за войските на НАТО в Афганистан, са били нападнати от неизвестни въоръжени лица в Южен Пакистан, съобщава Би Би Си.

Инцидентът се е случил в покрайнините на град Шикарпур, провинция Синдх. Няма данни за пострадали.

 
01.10.2010, 08:06

Генералният секретар на НАТО пристигна на посещение в Грузия

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристигна на работно посещение в Грузия, съобщи Би Би Си. Срещите на генералният секретар на алианса ще започнат на 1 октомври. Планирани са срещи на Расмусен с президента на Грузия Михаил Саакашвили, премиера Ника Гилаури, министрите на външните работи и на отбраната, както и с председателя на грузинския парламент.

 
 
 

Още военна информация - архив

 
Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.




{START_COUNTER}