Военна информация

Архив - от 16 до 30 ноември
 

 
Армията продаде 535 бронирани машини на тъмно
30.11.2014, 21:58

T-72535 танкове и всякакъв друг вид бронетанкова техника са били продадени от военното дружество „Снабдяване и търговия - МО“ ЕООД за първите десет месеца на годината, става ясно от отговора на Министерството на отбраната до "Труд" по Закона за достъп до информация. В него е посочено: „ извършена е търговска реализация на 314 единици бронетанкова техника от 7 вида и 221 единици друга специална техника от различни видове. Общата продажна цена на техниката е 5 390 521.80 лв. без включен ДДС“.Военните категорично отказват да посочат точния вид на въоръжението, колко и кои фирми са участвали в търговете и кои са спечелили. По този начин става невъзможно да се види за колко е продаден един танк или бронетранспортьор и дали е постигната истинската му пазарна цена.

Продажбата на излишни оръжия, боеприпаси, техника и вещево имущество е възложена на „Снабдяване и търговия - МО” ЕООД, „съгласно Рамково споразумение № УД-07-12-53/31.10.2011 г., сключено между МО и дружеството, чрез подписване на комисионни договори, посочват от МО. Комисионерът продава техниката по свои вътрешни правила. В отговора се казва, че в министерството не получават информация за всеки търг поотделно, нито за участниците в търговете и не съхраняват такива данни.

Оръжейни експерти от години алармират, че това военно дружество е създадено, за да генерира средства за определени кръгове. Неговата дейност би могла да се осъществява и от един чиновник от МО, а при прозрачни и открити търгове могат да се постигат много по-високи цени на въоръжението и техниката. Абсурдно е в МО, което е 100% собственост на дружеството, да не се получава информация за продаденото оръжие, коментират военни експерти. Не е нормално и държавно дружество да взема комисионни при продажба на държавно имущество, допълват те.

За 10 месеца са продадени 10 141 шинели, чорапи, халати, фланелки, торби, платове, одеала, клинове, куртки и други, на обща стойност 12 858,63 лв., без включен ДДС.

http://www.blitz.bg/

 
Поредният Ан-140 извърши първи полет
30.11.2014, 20:14

Ан-140−100В Самара извърши първи полет поредният самолет Ан-140−100, имащ заводски номер 14А005.

Това е 11-ят сериен самолет произведен в самарския авиационен завод „Авиакор“ и осми по контракт с Министерството на отбраната на Русия.

Самолетът е получил регистрация RF-08853 и е предназначен за Морската авиация на ВМФ на РФ.

Турбовитловия регионален товаро-пасажерски самолет Ан-140−100 е способен да превозва до 52 човека на разстояние 2400 километров или 6 тона товар на разстояние 1400 километров. Крейсерската скорост на машината е 540 км/ч, екипажът е 2 човека.

 
Не режете крилете на армията!
30.11.2014, 19:42

Николай Ненчев Идеята на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов да купим нови изтребители с държавен заем бе отхвърлена от коалиционното правителство на Бойко Борисов. Ставаше дума за 800 млн. лв., но финансовият министър Владислав Горанов, верен последовател на Симеон Дянков, спусна още една бариера пред превъоръжаването на родните Военновъздушни сили. Военният Николай Ненчев си премълчал на правителственото заседание, което е много трудно да се възприеме, особено на фона на защитата, която Лиляна Павлова направи на своите проекти, макар че и те бяха отхвърлени от финансовото министерство. И на фона на готовността му да облекчи бюджета на държавата, давайки половин милион лева от и без това крайно недостатъчните пари на Българската армия, за да изпълни страната ни ангажимента си по хуманитарната криза в Киев.

Ако министърът на отбраната беше казал две думи, поне щеше да стане ясна позицията му. Впрочем Николай Ненчев все още не е формулирал приоритетите си, макар че изминаха три седмици, откакто прие високия държавен пост. Поне не ги е огласил. Не е представил и екипа си. Неговите предшественици правеха това почти веднага. Дори огласяваха заповедта за разпределението на функциите между членовете на политическия кабинет. За армейската общественост и не само за нея е важно да знае кой какъв е в новото ръководство на Министерството на отбраната.

А имаше какво да каже министърът на отбраната на заседанието миналата сряда, когато бе отхвърлена идеята на Велизар Шаламанов. Ако не е съгласен доставката на нови самолети да стане с държавен заем, да се обоснове. Защото в първите дни на своя мандат беше подхвърлил, че ще разговаря с един високопоставен натовски генерал американците да ни подарят няколко F-16. Въпросният генерал дойде, направи си срещите, изнесе си лекцията, но за подаръка не стана и дума. Като не става със заем или с подарък, да поиска целеви средства от държавния бюджет. В тази идея има хляб, стига да се „заработи” политическата воля на управляващите, което по същество е задължение на министъра на отбраната. Сигурно и тук ще има мълчание. И то напълно обяснимо. В разстояние на три години Бойко Борисов се изказва поне два пъти кога ще купим нови изтребители. Едната перспектива беше, когато построим магистралите. Другата, като оправим пенсиите. Сега става ясно, че парите на старите хора ще скочат с близо 2 процента. Ако това се разбира под „оправяне”, ще чакаме самолетите. Само че днешният премиер беше казал през 2012 г., че няма за какво да купуваме танкове, кораби и самолети, като може да има обща европейска армия. Днес е друго. Светът се сдоби със ситуацията в Украйна и т.нар. Ислямска държава, заговори за хибридна война, за нова студена война. Ние хвърляме усилия във вътрешно-партийни проблеми и как да извадим архивите на военното разузнаване.

В интерес на истината, в бъдещата политика на Николай Ненчев имаше някаква яснота. Още на 7 ноември той заяви, че Велизар Шаламанов му е оставил много добро наследство и той ще следва плътно Визията и Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020”. Дори обеща да вкара документа в парламента. Само че основите му рухнаха. Бюджетът за отбрана за 2015 г. ще бъде далеч под поетия ангажимент от президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев на срещата на върха на НАТО в Уелс в началото на септември т.г. и от това, което пише в споменатите визия и програма. Не се вижда и светлина в тунела през следващите три години. Прогнозата на финансовото министерство е категорична в това отношение. Най-вероятно само ще си мечтаем за 2 процента от БВП за отбрана през 2020 г. Това правителство не е поемало такъв ангажимент. То дори прави и приема бюджет без да има управленска програма. Тогава какво изпълняваме?

Но да се върнем на въпроса за самолета. Пагубно ще бъде, ако продължава рязането на крилете на Българската армия, както се очертава на този етап. Априори се знае, че всеки военен министър ще пада, ще става, но ще търси пари за превъоръжаване. Не е добре да сложиш край на историята на каквото и да е, особено на една армия и нейната авиация, която има световни постижения.

Първата работа на всеки ръководител е да вдигне духа на хората си. Доказано от практиката е, че когато дойде нов треньор, обикновено отборът тръгва нагоре. Така трябва да става и с всяка армия при идването на нов министър. Николай Ненчев щеше да получи заслужени поздравления от военнослужещите, ако на споменатото заседание, когато се обсъждаше въпросът за нови изтребители, макар и в светлината на вземане на държавен заем, беше заявил няколко принципни неща. За какво става дума? Нальотът е опасно малък, застаряването е бич за авиацията ни, липсата на техника води до свръхнатоварване на определена част от летателния състав, заплащането не съответства на степента на риска и отговорността. Всичко това прави пилотите и инженерно-техническите кадри герои, защото все пак си изпълняват задълженията, но от друга страна ги кара да подават рапорти и да се разделят с военната професия. Особено, когато трудът им се умаловажава и някъде в министерствата хора, без дори да ги познават, смятат в продължение на колко години трябва да вземат пенсия. Те, които едва ли правят разлика между МиГ-29 и МиГ-21, или между Ми-17 и Ми-24!

Нека все пак новият министър на отбраната да каже как ще продължи историята. За да вдигне отбора на крак. В противен случай ще има магистрали, ще има пенсии, но няма да има армия.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Универсалния десантен кораб Canberra влезе в състава на австралийския флот
30.11.2014, 19:17

 L 02 CanberraНа 28 ноември в Сидни се състоя тържествена церемония по вдигане на военноморския флаг и въвеждането в състава на Кралските ВМС на Австралия на универсалния десантен кораб (УДК) HMAS Canberra L 02 – първият от двата, поръчани за австралийския военен флот.

Контракт за строителство за австралийските ВМС на два УДК (на базата на испанския кораб Juan Carlos I) беше сключен с испанското корабостроително обединение Navantia през ноември 2007 година. В своята корабостроителница в град Ферол (провинция Ла Коруня) компанията Navantia построи корпусите на двата кораба, като след това със специалния транспортен кораб Blue Marlin те бяха превозени в Австралия за окончателно дострояване в завода на BAE Systems Australia (бивша Tenix) в Уилямстаун, приградие на Сидни. - (видео).

Корпусът на вторият австралийски УДК L 01 Adelaide беше доставен от Испания в Уилямстаун за достройка на 12 февруари 2014 година, като по план корабът трябва да бъде сдаден в началото на 2016 година

 
Външният министър на Германия: Всички дискусии за членството на Украйна в НАТО са преждевременни
30.11.2014, 18:05

Франк-Валтер ЩайнмайерВсички дискусии за членството на Украйна в НАТО са преждевременни към настоящия момент, каза днес германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю, цитирано от ДПА и ТАСС.

„Членството на Украйна в НАТО не е на дневен ред, доколкото аз съм запознат”, каза той пред немската обществена телевизия Цет Де Еф. „Най-малкото не виждам Украйна по пътя за НАТО”, добави той, като изрази мнение, че продължаващият конфликт с проруските сепаратисти може да накара украинските лидери да се заинтересуват от военната и политическата подкрепа, която би донесло членството в алианса.

Щайнмайер заключи, че „дипломатическата отговорност”, която носи, изисква от него да не подклажда допълнително надежди за членство на Украйна в НАТО, на което Русия се противопоставя.

Германският министър препоръча да се подхожда към този въпрос реалистично, тъй като „сме в центъра на опасен конфликт”. По думите му за провокирането на конфликт може да са достатъчни 14 дни, но за намирането на изход от него може да са необходими 14 години.

Украинският президент Петро Порошенко е заявявал, че се надява някой ден в Украйна да има референдум за влизане в НАТО.

http://pik.bg/

 
Преди 161 г. ескадрата на Нахимов унищожава турски флот край Синоп
30.11.2014, 16:22

Синопското сражение е последната морска битка на ветроходи, състояло се на 18 (30) ноември 1853 г. и представляващо начало на Кримската война (1853 - 1856), обявена от султана на 11 (23) октомври.

Руският флот, ръководен от вицеадмирал Павел Нахимов, разгромява и унищожава османския флот в течение само на няколко часа. Битката дава повод на Великобритания и на Франция да обявят война на Руската империя.

Важен момент е, че 13 дни преди сражението при Синоп, на 5 (17) ноември е проведен бой между руската парна фрегата „Владимир“ (адмирал Владимир Корнилов) и турския боен параход „Перваз Бахри“, завършил с пленяване на турския кораб.

Тази битка и последвалото я Синопско сражение стават първите военни сблъсъци от Кримската война...........Прочети още

 
Пореден руски конвой достави помощ в Донбас
30.11.2014, 15:56

Русия достави поредната хуманитарна помощ в Югоизточна Украйна. Моторизираната колона се състои от над 100 камиона, превозващи повече от 1200 тона различни товари. - (видео).

Това е осмата поред хуманитарна пратка от Русия за жителите на двете самопровъзгласилите се народни републики в Донбас. 400 тона от хуманитарната помощ бяха разтоварени в Луганск, а над 800 тона в Донецк. Представители на Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че основната част от товара са хранителни продукти, гориво, а също така строителни материали, необходими за възстановяването на повредените по време на боевете жилищни постройки.

Колоната, която този път беше проверена и от украинските гранични служби, се движеше бавно заради тежките метеорологични условия и затова бе необходимо повече време да стигне до местоназначението.

Първият конвой с руска хуманитарна помощ беше изпратен в Донбас в средата на август. От тогава до сега в Югоизточна Украйна бяха доставени близо 9.5 хиляди тона товари - предимно храни, медикаменти строителни материали.

Междувременно около 1000 души се събраха на площад "Независимост" в Киев, за да отбележат първата годишнина от разпръсването на студентско събиране от специалните сили "Беркут" в нощта срещу 30 ноември 2013 година.

http://bnr.bg/

 
Първият румънски пилот полетя сам на F-16
30.11.2014, 13:32

Ф-16На 26 ноември 2014 г. първият румънски пилот е направил самостоятелен полет на португалски изтребител F-16A MLU. Това съобщава сайта f-16.net.

Честта да полети първи на F-16 е имал подполковник Константин Андрей.

След, като през октомври 2013 г. Румъния подписа с Португалия за покупката на 12 броя употребявани многоцелеви изтребителя F-16 MLU, на 30 септември 2014 бе изпратена първата румънска група за приучаване към тима. Тя включва 23 летци, инженери и щабни офицери. Обучението се извършва в португалската авиобаза Монте Реал.

Пилотският състав е преминал през теоретично обучение и полети на симулатор. На 5 ноември са започнали полетите на спарка F-16B, а след последните проверки на 22 ноември част от румънските летци са били допуснати до самостоятелен полет.

Освен подполковник Андрей на 26 и 27 ноември самостоятелно са полетели още двама негови колеги – полковник Каталин Миклос и майор Михайта Марин. Цялата първоначална румънска група е с голям опит на МиГ-21 Lancer.

Общо в Португалия ще се обучат деветима румънски пилоти, като всички те ще достигнат ниво „готови за мисия”. Първите румънски F-16 ще бъдат доставени в страната през 2016 г.

http://aeropress-bg.com/

 
ОССЕ: Руски танкове в Украйна няма
30.11.2014, 13:15

Ръководителят на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Ростовкса област Пол Пикар заяви в ефира на Полското радио, че, въпреки изявленията на Киев, руско тежко въоръжение границата с Украйна не е пресичало.

Пикар заяви, че наблюдателите на ОССЕ по граничните пунктове „Донецк“ и „Гуково“ не са регистрирали движение на тежко въоръжение.

Така ръководителят на мисията на ОССЕ в Ростовска област коментира поредните слухове от Киев за руски танкове, камиони с войници и ракетни установки, които се движат към Украйна.

ОССЕ наблюдава вече 4 месеца руско-украинската граница.

http://www.blitz.bg/

 

 
Военноинвалидите очакват до сряда среща с министъра на отбраната
29.11.2014, 20:32

 Николай НенчевСъюзът на военноинвалидите и военнопострадалите очаква среща с министъра на отбраната Николай Ненчев. В писмо, подписано от неговия председател младши лейтенант от запаса Петър Велчев, се изразява увереност, че срещата ще се проведе до 3 декември, когато се отбелязва Световния ден на хората с увреждания.

Желанието ни е да обсъдим доста въпроси, чието решаване не търпи отлагане, каза г-н Велчев. Една част от тях са свързани с организирането на честването на 100-годишнината от учредяването на съюза и провеждането на 32-я конгрес на военно-патриотичната организация в края на март следващата година.

Наложително е, се посочва в писмото, да бъде активизирана работата на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните, чийто председател по закон е министърът на отбраната. От съюза очакват да се уточни програмата на съвета през следващата година. Посочени са и конкретни проблеми, които създава прилагането на Наредба № Н-12 от 17.07.2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова или материална помощ и за предоставяне на помещения във военните клубове или в сгради в управление на Министерството на отбраната или структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Военноинвалидите и военнопострадалите очакват подкрепа от министър Ненчев във връзка с реализиране на предложенията за промени в техния закон. Не търпи отлагане решаването на въпроса със заплащането на лекарствените средства. Налага се също инцииране на промени в Наредбата за реда за установяване качеството на военноинвалид или на военнопострадал и за създаване и водене на съдържанието на Централния регистър на военноинвалидите и военнопострадалите, както и във връзка с изтичане възможността за презаверка на всички книжки, издавани на базата на наредбата през 2015 г.

Петър Велчев е на мнение, че не търпи отлагане и изпълнението на министерската заповед от март т.г. за изработването на награден знак „За достойнство и чест”, с който да бъдат удостоявани военноинвалиди, ветерани от войните, запасни и резервисти. Още повече, че вече отбелязваме 70 години от края на Втората световна война и 100 години от Първата световна война.

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите възлага големи надежди на министър Ненчев да възстанови една прекъсната през годините традиция. Става дума за провеждане на предколедна среща на политическото и военното ръководство на МО и армията с ръководствата на военно-патриотичните съюзи. Очакванията са, че това ще се случи още този декември.

http://www.otbrana.com/

 
Ген. майор о.з. Кольо Бъчваров: Време е да съхраним оперативните си способности, а не да ги унищожавaме!!!
29.11.2014, 20:24

Ген. майор о.з. Кольо БъчваровНа 25 ноември в ЦВК в гр. София се проведе Общо събрание на членовете на Обществения съвет по въпросите на отбраната. Двадесет и осем военнородолюбиви организации участват в общото събрание на ОСВО.

В хода на събранието бяха обсъждани редица въпроси, за които излезе подробна информация, но най-важният от тях бе въпроса за приноса на ОСВО.

Всички членове на Общото събрание се обединиха около идеята, че ОСВО може да бъде незаменим помощник на Министъра на обраната, а защо не и на Министър- председателя и на Президента на Република България...........Прочети още

 
"Александър Невски" изстреля МБР "Булава" от акваторията на Баренцово море
29.11.2014, 09:10

В съответствие с плана за бойна подготовка от борда на първата руска серийна атомна подводница К-550 "Александър Невски" проект 955 вчера успешно беше изстреляна междуконтинентална балистична ракета "Булава" към изпитателния полигон Кура на полуостров Камчатка, съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия.

22-ят пореден пуск с МБР "Булава" е извършен от подводно положение, като полета е преминал в щатен режим и бойните блокове успешно са пристигнали на полигона. - (видео)

"Булава" е най-новата руска тристепенна ракета на твърдо гориво, с която са въоръжават новите субмарини.Тя има оперативен обхват от 10000 километра и е в състояние да носи до 10 свръхзвукови, индивидуално управляеми ядрени бойни глави със заряд от 100-150 килотона всяка.

Сега в бойния състав на руския флот има две подводници от проекта 955 "Борей" - носители на ракетите "Булава". Планира се, до 2020 г. да бъдат построени общо 8 подводници от този проект. - Още за „Булава“

 
НАТО потвърди, че руски военни кораби се намират в Ламанша
29.11.2014, 08:44

НАТО потвърди, че в петък руски бойни кораби са навлезли в Ламанша, но опроверга информацията на руските медии, че те са част от военно учение, предаде Voice of America.

Говорител на НАТО заяви, че организацията е осведомена за присъствието на руските кораби в протока. „По наша информация корабите са преминавали оттам и са били забавени от метеорологичните условия. Те не участват в учения, както някои руски медии съобщиха”, заяви подполковник Джей Янсен.

По-рано руският Северен флот съобщи, че негови кораби се намират в международни води в залива на Сена и чакат бурята да премине.

 

 
Отбелязаха празника на българското електронно разузнаване
28.11.2014, 20:02

Служба „Военна информация“ отбеляза вчера празника на електронното разузнаване (ЕР). Тази година на тържествен коктейл в резиденция „Лозенец“ беше чествана 72-ата годишнина от създаването му. Директорът на служба „Военна информация“ Веселин Иванов поздрави присъстващите бивши и настоящи военнослужещи и цивилни служители.

„Историята и настоящето на електронното разузнаване са белязани от ежедневната борба за гарантиране на спокойствието на българските граждани и сигурността на страната“, заяви той. Веселин Иванов благодари за проявените висок професионализъм, отдаденост и лични умения в процеса на изграждане и реформиране на българското електронно разузнаване в съответствие с глобалните предизвикателства. Той подчерта, че добрите традиции и приемственост между поколенията са запазени, което е и гаранция за бъдещото развитие на възможностите на ЕР и постигането на нови успехи.

Поздравителни адреси бяха получени от началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, от временно изпълняващия длъжността командващ на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев и от командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

Със заповед на министъра на отбраната ОХ-758/02.11.2012 г. последният четвъртък на ноември е обявен за официален празник на електронното разузнаване. - Още ЕР

http://www.otbrana.com/

 
Съвместно участие в операции тренира Втора бригада
28.11.2014, 19:57

Семинар на тема „Операции по конвоиране“ и „Функциониране на Тактически оперативен център“ се проведе във Втора механизирана бригада.

Обучението премина под ръководството на екип от военнослужещи с ръководител ст. лейтенант Ричард Бенинг от 2-ри батальон на 2-ри полк на Морската пехота на САЩ, придадени към Черноморски ротационни сили 14.2А (BSRF 14.2A), дислоцирани в съвместните съоръжения „Михаил Когълчиану“, Румъния. От българска страна участваха военнослужещи от формирования на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Мероприятието организира Европейското командване на Силите на Морската пехота на САЩ (MARFOREUR) по програмата за двустранно сътрудничество на Българската армия и Въоръжените сили на САЩ. Целта е подобряване на оперативната съвместимост и изграждане на способности за съвместно участие в операции.

http://armymedia.bg/

 
Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада преминават в редиците на военно формирование 54 990 – Враца
28.11.2014, 19:45

Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада от 1 декември 2014 г. ще преминат в редиците на военно формирование 54 990 – Враца.

С военен ритуал днес, 28 ноември, те се разделиха с бойното знаме на Стрямската бригада, под което служиха досега. Командирът на механизираната бригада бригаден генерал Димитър Шивиков благодари за всеотдайната им служба във формированието и им пожела успех в състава на батальона във Враца.

От 1 декември 2014 г. започва работа по окомплектоването на възстановеното формирование в града. Предстои официална церемония за неговото откриване, за което ще ви уведомим допълнително.

http://www.mod.bg/

 
Съобщение на Военноморските сили
28.11.2014, 19:42

На 28 ноември 2014 г. в Щаба на Военноморските сили в присъствието на командването на ВМС, командването на Военноморска база – ВМС, командирите на военни формирования, началниците на отдели и личния състав Щаба на флота, след дългогодишна доблестна служба в редиците на Военноморските сили, с тържествена церемония бяха изпратени в запаса капитан І ранг Любомир Милков Друмев – заместник-началник на Щаба на ВМС и подполковник Здравко Георгиев Ташков – главен експерт в Щаба на ВМС

Със своя заповед контраадмирал Димитър Денев награди капитан І ранг Друмев и подполковник Ташков с предметни награди и им връчи благодарствени адреси.

 
Офицери от 61-ва механизирана бригада ще участват в многонационално учение в Гърция
28.11.2014, 19:40

Шест щабни офицера от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада ще участват от 1 до 12 декември в многонационалното компютърно подпомагано командно-щабно учение „Gordian Knot/Trident Lance - 2014" (GOKT/TRLE-14 ) на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Република Гърция.

Групата се ръководи от подполковник Станимир Йорданов – заместник-началник щаб по огневата поддръжка на бригадата.

В многонационалното учение ще участват и военнослужещи от Гърция, Турция, България, Испания, Италия и многонационална бригада.

То е основно за сертификацията на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Република Гърция.

http://www.mod.bg/

 
Военни пилоти от всички авиобази обсъждаха визията за своята подготовка
28.11.2014, 16:35

Летателната подготовка е темата на симпозиума, който ВВС провеждат в Дома на културата в Пловдив. В проявата участват всички пилоти от авиобазите, както и курсанти от факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”.

За първи път го правим, каза командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев. Това е, продължи той, в отговор на предизвикателствата, които стоят пред нас. Задачите ни са сериозни и трябва да намерим най-добрия път за тяхното решаване с полагащите ни се ресурси, подчерта генералът. Той открои приемствеността и подмладяването на летателния състав, като ключови задачи.

Има много пътища, по които ВВС могат да продължат по-нататък, отбеляза генерал-майор Радев. Ние, заяви той, въпреки ограничените ресурси, сме избрали пътя на запазване и повишаване на способностите. Става дума по-точно за оптималното използване на ресурсите. Показателен пример в това отношение е новата програма за подготовка на млади пилоти за изтребители, която започна на 11 ноември в Учебната авиационна група „Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Имаме готовност да приложим същия подход и при другите самолети и вертолетите, каза командирът на ВВС.

Всичко е важно, и техниката, и парите, отговори на въпрос генерал-майор Радев. Без финансово осигуряване, просто няма ВВС, бе категоричен той. В същото време подчерта, че „ние сме длъжни с това, с което разполагаме да постигнем максимум способности и то безопасно”.

Командирът на ВВС каза на военните пилоти: „Обществото е много чувствително къде влага своите пари. То няма да вложи парите си в едно губещо предприятие. Ще влага пари там, където има ясна визия, където има стратегия как да бъде постигната тази визия, където има интелигентни и мислещи хора. Там където има продукция, а нашата продукция са способности.” Аз, заяви командирът, съм на 100 процента убеден, че тези момчета ще продължат по най-добрия за България начин напред.

Военновъздушните сили са скъпо удоволствие, но необходимо, подчерта още генерал-майор Радев. Според него трябва да бъде много ясно, че те не са лукс. И даде един пример. Играчите на футболния отбор на Ливърпул, който в сряда гостува в София на Лудогорец, струват много милиони, но в залата на Културния дом в Пловдив днес стоят милиарди. В този смисъл, той посочи, че в авиацията няма нищо по-важно от човека. Затова хората във ВВС трябва да знаят какви са програмите, проблемите, предизвикателствата, какви са изискванията на командването и с какви средства ще се постигат целите. Точно това направи и този пилотски симпозиум.

Генерал-майор Радев отчете усилията не само на летателния състав. Той даде много висока оценка и на инженерно-техническия. От презентациите например стана ясно, че благодарение на усилията на тези хора в авиобазите са спестени милиони средства на държавата.

Няколко сериозни проблема бяха поставени на симпозиума: неефективното авиационно образование, опасно малкия нальот, застаряването на състава, който носи бойно дежурства и неговата свръхнатовареност, несъответствието на заплащането на степента на риска във военната авиация. Не се отказваме от идеята за самостоятелно Военновъздушно училище, каза генерал-майор Радев. За реализирането на новия модел за подготовка, който е поне три пъти по евтин от досегашния, е необходимо доставянето на лек витлов учебен самолет. Той не пропусна и необходимостта от адекватна социална програма, включително и тревогата от предстоящи промени в режима за пенсиониране на военнослужещите, които са голямо предизвикателство пред приемствеността във военната авиация. В буквалния смисъл приемствеността е равна на оцеляване, което би трябвало да се има предвид от всички, които решават бъдещето на ВВС.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
4 самолета с оръжие заминаха за Саудитска Арабия, още 2 готови да излетят
28.11.2014, 15:24

АКЧетири самолета, натъпкани догоре с оръжие, заминаха от София за Саудитска Арабия. Още два ще излетят всеки момент. Това научи Фрог нюз от службите за сигурност.

„Да, така е. Това стана по време на служебното правителство, продължава и в момента. Вероятно ще има още полети”, заяви пред медията ни шефът на фирма „Спидекс” ООД, през която е минал специалният товар Красимир Семков.

Според запознати самолети „Джъмбо” кацали празни само вечер на летище София. След няколко часа излитали, натоварени със стрелково оръжие и боеприпаси. Стоката се разтоварвала на летище Табук. Твърди се, че въпросната оръжейна сделка между България и Саудитска Арабия е била сключена със съгласието на американската страна. Посредническа роля в нея е играл иракчанин, близък до кабинета на бившия външен министър Николай Младенов. В сделката помагал и палестинец от ливански произход с инициали И. Ю.

Официално българското оръжие е предназначено за арабската страна. На практика, обаче в нея се използват основно американски пушки и бомби, последно поколение. Международни експерти напомнят, че Саудитска Арабия и Катар са основни помагачи на сирийската опозиция, изградена от различни терористични клетки на Ал Кайда и други ислямски организации. За това не се изключва вероятността българското оръжие да „кацне” някой ден в ръцете на терористите. Установено е, че оръжието, което се праща като помощ от Саудитска Арабия за Сирия, минава с камиони през Йордания. Любопитното е, че преди това наше оръжие е търгувано с американо-катарска фирма. Пушкалата отново са се товарили на летището и са отлитали за Катар.

https://frognews.bg/

 
2500 долара вземат наши офицери в Донецк. От Варна тръгват наемниците за Украйна
28.11.2014, 13:38

Бивши кадрови офицери от армията ни се уредили със заплата от 2500 долара, за да се бият на страната на опълченците. Със същото месечно възнаграждение са и наемниците, които отиват да служат на властите в Киев.

"Цял живот съм се обучавал да се бия, сега, на 50 години ми се отвори шансът да приложа теорията на практика. Пък и такива пари не можеш да получиш никъде. По-добре ли е да си жив и в мизерия, при такъв шанс? Ако те застрелят, ще умреш и толкоз", казва запасен офицер-кашик от Велико Търново. "От началото на кризата руските медии на няколко пъти обявиха, че българи се бият на страната на Киев, но повечето са в редиците на сепаратистите", добави той. Цитираният от радио "Дойче веле" руски военен експерт Владислав Шуригин обаче признава, че българи се бият на страната на опълченците заедно със сърби и поляци.

От средата на август Варна се превърна в основен сборен пункт за наемници за двете страни на сраженията в Украйна. В супермаркетите в града често могат да се видят групи от по 3-4 млади здрави момчета, които обикалят по рафтовете за евтина българска водка и бира в пластмасови шишета. Повечето от тях са скандинавци и германци, които изчакват в частни квартири транспорт до Приднестровието и Одеса. Вербуваните на страната на бунтовниците пък пътуват с товари кораби до Керч и Новоросийск.

"В града е пълно с млади цивилни американци. Вечер влизат по двойки в заведенията край плажа, пият по едно малко и бързо си тръгват", свидетелстват сервитьори. През юни на няколко пъти на Морска гара се появи украински речен пасажерски кораб, на чийто борд се качваха остригани яки мъже.

"Каквото и да стане, руснаците ще си вземат тяхното", коментира офицер от плавателния съд пред клечащите за сафрид местни рибари. - Още за Украйна

http://www.24chasa.bg/

 
Сухой Т-50 - Супер оръжието на руската военна авиация
28.11.2014, 13:23

Т-50Руският Сухой Т-50 ПАК ФА (Перспективен авиационен комплекс на фронтовата авиация) стелт изтребител може да се окаже сериозен конкурент на американските бойни самолети от пето поколение Lockheed Martin F-22 Raptor и F-35 Joint Strike Fighter. Вярно е, че по някои характеристики, новият руски военен самолет ще надминава и двата американски изтребителя, но все пак ПАК ФА си има своите недостатъци, пише американското издание The National Interest.

„Анализът който видях за ПАК ФА показва много качествен дизайн, който е поне равен, ако не и по-висш от този на петото поколение щатски изтребители“, каза генерал-лейтенант Дейв Дептула, който е бивш шеф на въздушното разузнаване на САЩ, пред National Interest. „Със сигурност има по-добра маневреност в комбинация с векторна тяга, и перфектен аеродинамичен дизайн, в сравнение с F-35.”

Точно като Raptor-ът, ПАК ФА е с дизайн, който му позволява да лети високо и бързо, за да приложи максимум бързина към пусковата сила на арсенала си от далекобойни ракети. Подобно на F-22, руската машина се очаква да може да лети свръхзвуково за голям период от време – вероятно по-бързо от Mach 1.5. Максималната скорост на самолета трябва да е по-висока от тази на Mach 2.0.

Но за разлика от американските си конкуренти от пето поколение, ПАК ФА залага по-малко на стелт-технологията и повече на възможността за маневриране. Той се противопоставя смело на Raptor що се отнася до суровата кинематична работоспособност и значително надвишава в това отношение F-35. И този резултат само може да се увеличава.

Самолетът се задвижва от мощна модифицирана версия на двигателя на Su-30 Flanker, наречен „Изделие 117“ или AL-41F1, който създава 33 хиляди паунда тяга. За съжаление двигателят който е много по-мощен от оригиналния AL-31, не е толкова надежден, колкото се очакваше. Но сегашните двигатели са само временни. Скоро ще бъдат снабдени с „Изделие 30“, който ще влезе във въоръжение през 2020 година.

Руският изтребител също е екипиран с добра авионика, която е еволюция в работа на Сухой по серията изтребители Flanker. „Авиониката е взета от Su-35S, като е прибавен много мощен X-band мултифункционален радар AESA“, казва Дептула.

Освен добрите си радари и електроника, ПАК ФА е снабден и с инфрачервен сензор и проследяващи способности.

Висш служител на авиостроителната индустрия на САЩ коментира изказванията на Дептула. "Що се отнася до авиониката, ПАК ФА е по-близък до Боинг F/A-18E/F Super Hornet или F-16E/F Block 60, отколкото до F-22 или F-35. “Поради това ПАК ФА е по-скоро поколение 4,5, а не 5, считано по американските стандарти“, каза той. - Още за Т-50

http://www.fbr.bg/

 
Путин поиска запазване на темповете за модернизация на армията
28.11.2014, 10:28

Владимир Путин Руският президент Владимир Путин в хода на продължилото няколко дни съвещание, посветено на развитието на силите на отбраната, констатира почти пълното изпълнение на плана за модернизация на армията през текущата година и поиска пълното изпълняване на сроковете и обемите за доставка на оръжие за армията до 2020 г.

„Тези планове трябва безусловно да бъдат реализирани без всякакви извинения от обстоятелствата. Сроковете и обемите трябва да бъдат напълно спазени. Ние имаме всичко необходимо за това“, заяви той.

Путин припомни, че до 2020 г. процентът съвременна техника в руските войски трябва да бъде не по-малко от 70 %.

Президентът поиска от отбранителния комплекс при заместването на вносната продукция да бъде осигурено високото качество на новите разработки. „Задачата се състои не в това, просто да заменим вносната продукция, макар това разбира се, да е важно, но най-главното е да осигурим високо качество на новите разработки“, заяви Путин. Според него, „продукцията трябва да бъде и по качество, и по цена по-добра от тази на чуждите производители, а родните предприятия трябва да получат нови умения и технологии, в това число и технологии с двойна употреба“.

„Много от това, което ние внасяхме, отдавна е морално остаряло. Ние имаме обективната възможност да направим крачка напред“, убеден е руският президент.

Той напомни, че за модернизирането на предприятията от отбранителния комплекс са заделени 3 трлн. рубли. „Всички тези средства трябва да бъдат похарчени максимално ефективно“, подчерта руският държавен глава.

http://www.cross.bg/

 
Колумбия получи Hermes 900
28.11.2014, 09:18

Elbit Hermes 900ВВС на Колумбия получиха на въоръжение израелския безпилотен апарат Elbit Hermes 900. Това съобщава IHS Jane’s.

През август 2012 г. Колумбия обяви плановете си за покупка на безпилотни апарати Hermes 450 и Hermes 900. Сделката е била за два комплекса от модела 450 и един от по-големия 900. Първият Hermes 450 е получен през октомври 2013 г.

Основното предназначение на безпилотните апарати ще е патрулиране над петролопроводите на държавната нефтена компания Ecopetrol. Освен израелските апарати през 2006 г. страната е купила и по-малкия ScanEagle.

Сделката за покупката на Hermes 900 се оценява на $50 млн.

Hermes 900 може да носи полезен товар до 300 kg, развива крайсерска скорост от 220 km/h и има автономия от 36 часа. На въоръжение освен в Колумбия, е в Израел, Бразилия, Мексико, Чили и Швейцария.

http://aeropress-bg.com/

 
EC 645T2 изпълни първи полет
28.11.2014, 09:13

Airbus Helicopters EC 645T2Първият полет на обновения вертолет Airbus Helicopters EC 645T2 бе изпълнен на заводската площадка на компанията в Донаувьорт, Германия.

Вертолетът, който е в 3,7-тонния клас е военна версия на цивилния EC 145T2, който получи гражданската си сертификация през юли 2014 г.

EC 645T2 има редица подобрения, включително олекотена опашна греда с обновена конструкция, нов комплекс авионика Helionix и подобрените двигатели Turbomeca Arriel 2E. Машината е предназначена за изпълнява широк кръг задачи, включително огнева поддържка, търсене и спасяване, медицинска евакуация и други.

Германия е поръчала 15 броя от този тип, които ще се използват от силите за специални операции на страната KSK. Кралският тайландски флот е поръчал също пет броя.

http://aeropress-bg.com/

 
На 1 декември започват Вапцаровите дни, организирани от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”
28.11.2014, 09:07

На 1 декември т.г. от 11 часа във фоайето на Фестивален и конгресен център - Варна, ще бъде открита постерна изложба, посветена на живота и творчеството на Никола Йонков Вапцаров. С това започват „Вапцарови дни”, които организира ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. (Програмата със събитията).

От 15.00 ч. В Планетариума на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще се проведе беседа на тема „Чака ме светът” за влиянието на Никола Вапцаров върху испано- и португалоезичната поезия.

Беседата ще води проф. Румен Стоянов - преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, писател, преводач, почетен професор на Бразилския университет.

 
НАТО трудно създава новите сили за бързо реагиране
28.11.2014, 09:01

НАТО среща трудности при създаването на планираните нови сили за бързо реагиране заради недостиг на техника и спорове за финансиране.

"Установихме, че изграждането на такива възможности е свързано с по-големи трудности от онези, които очакваше НАТО, когато взе решението в Уелс", каза пред журналисти британският посланик в НАТО Адам Томсън, цитиран от Ройтерс и БТА.

Една от причините е намаляването на въоръжените сили на НАТО, както и ограничаването на способностите за прехвърляне на техника в различни райони на Европа след Студената война.

"Много силно се отдалечихме от възможностите, които НАТО бе създала за колективна отбрана през Студената война", добави Томпсън.

НАТО решиха да създадат нови "авангардни" сили от сухопътните войски с подкрепа от ВМС, ВВС и специални сили, за да вдъхнат увереност на източноевропейските съюзници, обезпокоени от действията на Русия в Украйна.

Лидерите на НАТО планираха сили за бързо реагиране, които в случай на нужда да окажат подкрепа на държави от Източна Европа - включително страни, доминирани от Съветския съюз през Студената война, но сега членуващи в НАТО.

Замислено бе части от тези сили да са готови за действие за два дни, в сравнение със сегашните сили за бързо реагиране на НАТО, които имат пет дни, за да се подготвят за действие.

Външните министри на страните в НАТО ще се срещнат идния вторник, за да направят преглед на напредъка, постигнат след Уелс, посочва Ройтерс.

НАТО очаква министрите на отбраната да одобрят числеността и предназначението на "авангардните" сили през февруари догодина.

Дипломати обаче смятат, че тези сили ще бъдат изцяло оперативни най-рано през 2016 г.

Друг дипломат от НАТО, пожелал анонимност, каза, че дебатите за "авангардните" сили ще се фокусират към въпроса: "Кой ще плати и кой ще осигури войници и техника?"

Очакванията са европейските страни да поемат водеща роля. Но поради дългогодишните финансови ограничения, европейците може би ще разчитат на Съединените щати за тежка военна техника и за разузнаване, посочва Ройтерс.

http://dnes.dir.bg/

 
Унищожаването на Българската Армия и нещо за НАТО
28.11.2014, 08:47

Какво беше армията ни през годините?

След Освобождението на България със заповед № 1 от 15 юли 1878 г. на руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков се създава Българската земска войска. В края на 1878 г. Българската земска войска има в състава си общо 31 400 души, оборудвани с оръжие, материална част и боеприпаси от руската армия.

През ноември 1879 г. в София е създадено военно училище в което постъпват на обучение 255 български юнкери. Освен тях в руски военни училища са изпратени 132 български младежи, а във Велико Търново се създава учебна дружина за подготовка на унтерофицери. На военна повинност подлежат всички български граждани от 21 до 40 -годишна възраст.

Българската войска се състои от 21 пеши дружини, 4 конни сотни, 6 пеши, 1 планинска и 1 конна батарея, 1/4 сапьорни роти, 1 обсадна рота и артилерийска паркова команда. С княжески указ от 1884 г. се преминава от дружинна към полкова структура в армията. Формирани са 8 пехотни и 2 артилерийски полка, към които са придадени пионерна дружина и морска част.............Прочети още

 

 
Китай строи патрулни кораби на базата на проект 056
27.11.2014, 20:50

Проект 056В китайски специализирани сайтове на 24 ноември 2014 година се появи фотография на спуснат на вода и дострояващ се в корабостроителницата Guangzhou Huangpu Shipbuilding Сompany първи патрулен кораб за Бреговата охрана на КНР. Той използва корпуса на строящите се за ВМС на НОАК корвети проект 056 (западно обозначение Jiangdao class). Името на строящия се патрулен кораб не е известно. Стандартната дължина на корпуса е 90 м, а водоизместимостта - около 1500 т.

Общо през 2013 и 2014 година ВМС на НОАК получиха 17 корвети проект 056 (в т.ч. през ноември 2014 година – първите две корвети от последната модификация на проекта 056А с усилено въоръжение за борба с подводници), като тяхното строителство продължава.

Guangzhou Huangpu Shipbuilding Сompany е една от четирите китайски корабостроителници, участващи в програмата за строителство на корветите проект 056 за ВМС на НОАК (вече e сдала пет такива кораба) и затова не е учудващо, че сега тя е привлечена за строителството на тяхна база на нови патрулни кораби за Бреговата охрана на КНР.

 
В Долна Митрополия военнослужещи получиха първо сержантско звание
27.11.2014, 16:05

Снимка: Ирена АнгеловаРитуал по производство в първо сержантско звание на специализантите от курс „Младши сержант – първи модул” се проведе в Учебна авиационна група „Георги Бенковски”, съобщиха от формированието.

Мероприятието бе открито от началника на „Център за подготовка и обучение” подполковник Мануш Христов. В словото си той се позовава на историческите факти от миналото на българския подофицерски корпус за нуждата и значението на сержантския състав. „Историята на тази категория състав, в която ви предстои да се влеете е славна и богата. Прехвърляйки мост от миналото към настоящето и бъдещето, ние следва да бъдем наясно, че предизвикателствата пред вас и възможностите да докажете себе си са също толкова големи и реални, както тези, които са стояли пред нашите бащи и деди. Само броени дни след този тържествен момент вие ще почувствате върху плещите си възложените ви отговорности като лидери, които ще отговарят едновременно както за обучението, така и за възпитанието на своите подчинени.”

Удостоверенията и пагоните на новопроизведените сержанти бяха връчени от Командира на 3-та авиационна база Граф Игнатиево – бригаден генерал Иван Лалов. Той ги приветства за постигнатите високи резултати по време на обучението си и им пожела да съхранят и вложат същият ентусиазъм и на новите длъжности.

В поздравителния адрес от Кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков дмн се казва: „Това е важен момент за цялото ни общество, защото в редиците на Българската армия се влива ново попълнение подготвени кадри, които убедени сме, ще вложат целия си професионализъм и компетентност при изпълнението на своя воински дълг. Удовлетворени сме, че Учебна авиационна група „Георги Бенковски” остава достойна емблема на Плевенска област и България с доказаното ниво на подготовка и успешна реализация.”

За постигнати отлични резултати бяха наградени младши сержант Цветан Енчев от военно формирование 28000 Граф Игнатиево и младши сержант Мирослава Колева от военно формирование 34920 Хасково.

В слово – отговор от името на специализантите мл. сержант Колева заяви: „ние разбрахме и осмислихме теоретичните постановки за лидера и неговото място и отговорност за всеки един член на воинската група и колектив. Изказваме своята благодарност към нашите преподаватели и инструктори, които не пожалиха труд и усилия да ни научат и подготвят за новото начало, към което вече се отправяме.”

Кулминация на мероприятието бяха демонстрациите на командни качества на обучаемите. При отлична организация бяха изпълнени различни нормативи от огневата подготовка - заемане на положение за стрелба, разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников” и пистолет „Макаров”, хвърляне на настъпателна граната в пеши строй от място.

Голям интерес предизвика оръжейната изложба „Оръжието на БА от Освобождението до Втората световна война”. Тя бе осигурена с любезното съдействие на регионален клуб „Традиция – Васил Ганчев Плевналията”, с цел да даде възможност на специализантите и гостите на тържеството да се докоснат до оръжията, с които са воювали нашите предшественици, деди и бащи и да придобият една по- богата култура по отношение на боравенето със стрелково оръжие.

http://www.otbrana.com/

 
Министерството на отбраната на Русия ще модернизира 50 самолета МиГ-31
27.11.2014, 15:45

МиГ-31Министерството на отбраната на Русия и Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) подписаха пореден договор за модернизирането на 50 самолета МиГ-31. Неговата стойност е повече от 30 милиарда рубли.

Модернизираните самолети МиГ-31БМ трябва да бъдат предадени на Въоръжените сили на Русия до края на 2018 г.

До 2020 г. се планира въоръженията на руските войски да бъдат напълно обновени. Съвременните въоръжения в армията, флота и авиацията трябва да бъдат увеличени до 70%. - Още за МиГ-31

 
Сливането на двете разузнавателни служби е вредно за националната сигурност и държавата, като цяло
27.11.2014, 15:23

Кирил Цветков, генерал-лейтенант от резерваДЕКЛАРАЦИЯ

на Обществения съвет по въпросите на отбраната

Общественият съвет по въпросите на отбраната (ОСВО), като координиращ орган на 28 организации от сферата на отбраната, изразява своето и на съставните му организации безпокойство от непрекъснатите необмислени реформи в сферата на сигурността и отбраната. Подадената от определени депутати заявка за сливане на двете разузнавателни служби – Военна информация (ВИ) и Национална разузнавателна служба (НРС) ще нанесе поредния удар върху националната сигурност. Азбучна истина в разузнаването е, че информацията, за да бъде достоверна, трябва да се придобива от няколко независими източника. Като пример може да се посочи, че само министерството на отбраната на САЩ разполага със 7 (седем) независими разузнавателни служби.

Ние помним как бе реорганизирана НРС в периода 1997−2003 г. и доведена до невъзможност да изпълнява елементарни задачи. Помним как бяха реорганизирани и слети Военна полиция и Военно контраразузнаване и практически поставени в състояние повече от година да не функционират нормално. Помним как през 2007 г. военното контраразузнаване бе вкарано в ДАНС и сега много професионалисти се питат има ли изобщо такова...А задачите на специалните служби, в това число и на разузнаването, непрекъснато нарастват в динамично променящия се свят.

В тази връзка ОСВО заявява своята категорична позиция, че подобна реорганизация е вредна не само за националната сигурност, но и за държавата като цяло. Създават се условия за манипулиране на държавното ръководство с разузнавателна информация, без то да има възможност за обратна проверка от други източници. Увеличават се рисковете за военните ни мисии зад граница, които няма да разполагат с достатъчно достоверна информация за рисковете в района на мисиите и ще разчитат на такава от други източници Анализирайки случилото се през последните 25 години в сферата на сигурността и отбраната имаме чувството, че някои политици и политически сили не работят за сигурността на България и на нейните граждани.

Днес, когато се навършват 95 години от злощастния за България Ньойски договор, от името на всичките 28 организации на Обществения съвет по въпросите на отбраната призоваваме да не се предприемат никакви действия по сливане на двете разузнавателни служби, без широко обществено обсъждане, в което да могат да се чуят аргументите на всички експерти и специалисти. Призоваваме всички политици и политически партии, които споделят нашата позиция остро да се противопоставят на подобни действия, за да не се повтарят рецидивите от миналото.

Обществен съвет по въпросите на отбраната

Кирил Цветков, генерал-лейтенант от резерва, председател

http://www.otbrana.com/

 
Руски военни заселиха втори град в Арктика
27.11.2014, 14:42

Руските военни се заселиха във втория построен за тях град в Арктика на нос Ото Шмид. Това съобщи командващият на войските в Източния военен окръг генерал-полковник Сергей Суровикин по време на военен съвет с участието на Върховния главнокомандващ на руските ВС президента Владимир Путин в Сочи.

Русия възнамерява да укрепи позициите си в Арктика по всички фронтове – и по военнополитическия, и по финансово-икономическия. Руският президент Владимир Путин през април даде нареждане да бъде създадена там единна система за базиране на кораби и подводници от ново поколение, да се укрепи границата и да се образува нов държавен орган за реализацията на политиката на Русия в Арктика.

В края на октомври от военни бе заселен град на остров Врангел.

„Буквално преди 2 дни бе въведен в експлоатация такъв блок на нос Шмид”, каза Суровикин.

Според него, до края на годината в Чукотския автономен окръг ще бъде завършено формирането на отряд от безпилотни летателни апарати.

„През 2015 г. работата по развитието на военната инфраструктура в арктическата зона ще бъде продължена. След завършването на изграждането на модулни комплекси, предстои да бъде възстановено летището на н. Шмид и редица други обекти на територията на Чукотски автономен окръг”, отбеляза командващия ВВО.

По-рано стана ясно, че до края на тази година Русия планира да разшири военната си групировка в арктическата зона. Но остров Котелни ще бъде базирана 99-та тактическа група, а 80-та отделна мотострелкова бригада – в Алакурти в Мурманска област.

Освен това, на островите Земята на Александър I, Нова Земя, Врангел и н. Шмид ще бъдат разположени радарни станции и пунктове за насочване на авиацията. Планира се подсилване на граничните войски от ФСБ.

До октомври 2015 г. на арктическите острови трябва да бъде завършена работата по възстановяването на инфраструктурата на противовъздушната отбрана.

http://www.cross.bg/

 
Обмен на курсанти между ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и Военноморската академия на Р Румъния „Мирча чел Батран”, Констанца
27.11.2014, 12:20

От 1 до 5 декември т. г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще пристигне група от курсанти четвъртокурсници от Военноморската академия на Румъния в Констанца „Мирча чел Батран”.

Посещението е на базата на сключен двустранен договор между румънската академия и Морско училище за обмен на курсанти и студенти. В рамките на няколко дни те ще проведат тактически тренинг тук под ръководството на преподаватели и офицери. Четирима курсанти и две дами курсантки са с ръководител капитан III ранг Каталин Клинч. Освен своите занятия и тренинг занимания румънските курсанти ще осъществят и еднодневна културна програма.

На 8-ми декември наши шестима курсанти ще отпътуват за Румъния на същия обмен в Румънската военноморска академия в Констанца, ръководени от капитан II ранг Никола Стоянов.

http://www.naval-acad.bg/

 
Смятат новия бюджет без въвеждане на възраст за пенсиониране на военните
27.11.2014, 11:53

Проектът на държавния бюджет за следващата година е готов, съобщи Министерството на финансите. До утре е срокът за изпращане на становища. В актуализираната средносрочна прогноза за 2015-2017 г. , която представлява мотивите към Законопроекта за държавния бюджет за 2015 г. е посочено, че средствата за пенсионната политика се разчитат без въвеждане на възраст за пенсиониране на военнослужещите, полицаите и другите служители в системата за национална сигурност.

Ще цитирам текста в документа за по-голяма достоверност и защото звучи малко странно: „по чл. 69 на КСО – лицата по чл. 69 на КСО или т.нар. „военнослужещи” придобиват право на пенсия при осигурителен стаж от 27 години, независимо от възрастта.“ Странното е, че официален документ на министерство използва формулировката „т.нар. „военнослужещи“ за всички служители в отбраната и сигурността, които придобиват право на пенсия по чл. 69 на КСО. Това, разбира се, е друга тема.

Това обаче все още не означава, че няма да има промяна на режима за пенсиониране на „т.нар. „военнослужещи“. Тази сутрин по БНТ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин отново потвърди, че ще се въведе възраст за пенсиониране на тези хора. Той обаче уточни, че дългосрочната пенсионна реформа ще бъде обсъждана през първата половина на следващата година.

Вчера съобщихме, че проектът на държавен бюджет за 2015 г. предвижда за разходи на Министерството на отбраната да бъдат отделени 954, 589 млн. лв. Доста под очакваните от министъра на отбраната Николай Ненчев 1,250-1,300 млрд. лв. Перспективата също не е добра. Във въпросната актуализирана прогноза на финансовото министерство същите пари за МО се предвиждат за 2016 и 2017 г.

В документа на финансовото министерство са посочени основните направления на политиката в областта на отбраната, която се изпълнява изцяло от Министерството на отбраната:

   - участието в многонационални проекти по изграждане и развитие на способности в рамките на инициативите на НАТО „Интелигентната отбрана” и на ЕС „Обединяване и споделяне” да продължи да се утвърждава като важно направление, допълващо националните ни усилия за изграждане на необходимите отбранителни способности;

   - чрез изграждане на отбранителни способности, да се работи за устойчивото развитие на националната отбранителна, технологична и индустриална база;

   - целенасочено използване на публично-частно партньорство и други форми на сътрудничество на институциите и бизнеса и/или научния сектор за развитие на национални отбранителни способности в бързо развиващи се и високотехнологични области;

   - планиране на ресурсите за отбрана на базата на утвърдените в НАТО области от отбранителни способности.

Всичко това със средства под 1 милиард. А има и още. Очаквано Министерството на финансите никога няма да предложи увеличаване доходите на военнослужещите например. Този, който следи в годините мотивите към държавния бюджет, що се отнася до отбранителните разходи, би могъл да си помисли, че и един лев да се отдели за армията задачите ще останат същите. А може и да се увеличат.

Няма да е лесно на министъра на отбраната. В Закона за отбраната и Въоръжените сили е регламентирано, че „министърът на отбраната ръководи и отговаря за провеждането на държавната политика в областта на отбраната на страната“. А политиката за отбрана се определя от бюджета. Сегашният министър на отбраната Николай Ненчев няколко пъти припомня думите на Наполеон Бонапарт „Народ който не храни своя армия, скоро ще храни чужда.“ Ще цитирам друга мисъл на великия пълководец, която е важна за един военен министър, който е и политик: „Във войната, както и в политиката, пропуснатият момент не се връща“.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Руският изтребителен авиополк в Крим получи изтребители Су-27СМ и Су-30М2
27.11.2014, 11:43

На 26 ноември 2014 на кримското летище Белбек са кацнали 16 изтребителя от серията Су-27 – дванадесет Су-27СМ, един учебно-боен Су-27УБ и три двуместни Су-30М2. Те ще са на въоръжение в трансформирания 62-ри смесен авиационен полк от състава на новата 27-ма смесена авиационна дивизия към 4-то командване на ВВС/ПВО на Русия. - (видео)

От снимките и видеорепортажите са идентифицирани изтребители Су-27СМ със сини б.н. "24", "26", "28", "31" и "33" и червени .б.н. "72", "78", "81" и "83", един Су-27УБ със син б.н. "55 ", както и три нови Су-30М2 със сини б.н. "91", "92" и "93" (тези Су-30М2 са доставени на руските ВВС на 5 август 2014 г.). Изтребителите Су-27СМ със сини бордни номера и Су-27УБ са били до сега на въоръжение в 22-ри изтребителен авиополк (иап), базиран в далекоизточното летище Централная Угловая (Владивосток), а Су-27СМ с червени б.н. са от състава на 23 иап (летище Дземги, Хабаровски край).

До сега в състава на 62-ри смесен авиополк влизаха само немодернизирани Су-27П с червени б.н. "10", "15", "19", "20" и "50" и Су-27УБ с б.н."65" – всичките са взети от състава на 159-ти гвардейски иап (летище Бесовец, Карелия), явно само временно.

http://www.pan.bg/

 
A-10 отново в Близкия Изток
27.11.2014, 09:00

Няколко американски щурмовика А-10 са прехвърлени от Афганистан в Кувейт, от където ще изпълняват мисии срещу силите на ИДИЛ в Ирак. Предния ден САЩ са активирали 332-ра Експедиционна авиогрупа.

А-10 заедно с БЛА MQ-9 Reaper ще подпомогнат иракската армия в боевете срещу ислямските екстремисти.

А-10 се връщат отново на бойното поле в момент, когато командването на американските ВВС се опитва да ги извади от въоръжение в рамките на програма за намаляване на разходите поради ограничения военен бюджет. Според американските генерали спестените средства са необходими за финансиране на други проекти като например Joint Strike Fighter.

A-10, наричан също Warthog (африкански глиган), е повече от любим и ценен от сухопътните сили, тъй като той осигурява най-добра непосредствена авиационна поддръжка.

Законодателите в САЩ и най-вече сенаторът Джон Мак Кейн блокираха опитите на Пентагона да стартира изваждането от въоръжение на А-10.

http://www.pan.bg/

 
Европейски страни се готвят да купят общи въздушни танкери
27.11.2014, 08:54

Няколко европейски страни стартираха официално процесът на придобиване на общ флот от самолети-танкери. Програмата е под името Multinational MultiRole Tanker Transport (MRTT) Fleet (MMF).

Изискванията към програмата се хармонизират от Европейската отбранителна агенция, а придобиването ще се движи от агенцията на НАТО OCCAR.

Основни страни в проекта в момента са Холандия и Норвегия, но се очаква включването на още европейски държави, като имената на Белгия, Гърция, Франция, Унгария, Чехия, Люксембург, Португалия, Испания и Полша се спрягат най-често.

Очаква се основните претенденти за договора да са Airbus A330-200MRTT и Boeing KC-46A Pegasus. Също се чакат оферти и от частните компании AirTanker (предоставяща такива услуги на Кралските ВВС) и Omega Air.

Очаква се изборът да стане факт преди края на 2015 г., а първоначалното ниво на способности да се достигне през 2019 г.

Европейските държави от години страдат от липсата на достатъчно въздушни танкери. Схемата по която ще се купят и експлоатират танкерите в момента са прилага за общите C-17A на НАТО.

http://aeropress-bg.com/

 

 
Най-грандиозният военен парад в Москва през 2015 година
26.11.2014, 22:24

От Министерството на отбраната на РФ обещават, че в парада ще участват повече от 15 хиляди души и над 200 летателни машини. През 2014 г. в парада, посветен на 69-та годишнина от Победата, участваха 69 самолета и вертолета.

Заместник министърът на отбраната на РФ Николай Панков каза, че освен в Москва, пълномащабни паради ще се проведат в още 26 града в Русия, а в 36 града ще се състоят тържествени маршове на войските, без да бъде привличана техника.

По думите на заместник министъра, за парада ще бъде задействана цялата военна техника, която се намира на въоръжение в руската армия.

„Основно събитие на тържествата ще бъде парадът на Червения площад на 9 май 2015 г. По същество, ще бъдат представени всички видове военна техника, намираща се на въоръжение в руската армия. Това ще бъде най-големият парад в най-новата руска история“, каза Панков. Той поясни, че в парада и в празничните тържества ще вземат участие 23 чуждестранни делегации.

Във военния парад на Червения площад на 9 май 2014 г. са участвали 151 единици бойна техника, а броят самолети и вертолети е бил 69, което е символизирало 69-та годишнина от Победата във Великата Отечествена война. В наземния строй са участвали танкове Т-90А, бронирани коли „Рис“ и „Тигър“, зенитно-ракетни комплекси „Бук-М2“, пускови установки на „Топол-М“ и „Искандер“. В небето над Червения площад са прелетели вертолети, транспортни самолети, бомбардировачи, изтребители, щурмови самолети, прихващачи, бомбардировачи за далечни разстояния. Общо в парада са участвали около 10 хиляди военнослужещи.

 
Три варианта за нов британски учебен вертолет
26.11.2014, 21:20

AW109 TrekkerТри са вариантите за нов учебен вертолет за британските въоръжени сили. Тези машини се разглеждат в контекста на проекта MFTS (Military Flight Training System). Това съобщава Flightglobal.

Програмата MFTS се изпълнява от консорциума Ascent, в който влизат Lockheed Martin и Babcock. От своя страна консорциума преговаря с вертолетостроители за доставка на учебни вертолети.

Според Flightglobal в момента се разговаря с Airbus Helicopters, AgustaWestland и Bell Helicopter.

Airbus Helicopters ще предложи двудвигателните EC135 или EC145. AgustaWestland ще предложи AW109 Trekker (версията с плазово шаси, а не с колесник), а от Bell Helicopter ще оферират модела 407.

Очаква се в третото тримесечие на 2015 г. да има избран победител в конкурса, а договорът да се сключи в началото на 2016 г. Стартирането на самата програма и обучението на първите курсанти ще стане факт през април 2018 г.

В момента Великобритания използва за обучение на военните си пилоти AS350 Squirrel и Bell 412.

http://aeropress-bg.com/

 
Чехия търси по-тежък транспортен самолет
26.11.2014, 21:14

C-130J Super HerculesЧешкото Министерство на отбраната обяви, че ще търси възможност да купи един или два по-тежки транспортни самолета от наличните в момента C-295. Това съобщава IHS Jane’s.

В момента въоръжените сили на страната експлоатират четири тактически транспортни самолета C-295M, от чешкото МО искат по-голям транспортен капацитет, който да осигури на страната гъвкавост при отговор на различни кризи.

Според IHS Jane’s в момента сериозно се разглеждат две опции – още неполетелия бразилски реактивен KC-390 и четиридвигателния турбовитлов C-130J. За покупката ще се търси бюджет от 3 млрд. чешки крони (около $140 млн.).

Чешката компания Aero Vodochody има сериозно участие, като подизпълнител в проекта KC-390, което може да позволи на Чехия да придобие на по-изгодни условия. В същото време още през 2008 г. имаше планове за покупка на C-130, но финансовата криза ги провали.

Чешкото МО е заявило още, че е възможно да се купят и още два C-295, тъй като наличните самолети не са достатъчни. В момента един е на техническо обслужване, един на мисия на ООН в Синай, което оставя чешките ВВС само с две машини.

http://aeropress-bg.com/

 
Семинар на тема: „Умения на батальонно ниво – ТОЦ операции” се проведе в 61-ва бригада
26.11.2014, 21:05

От 24.11. до 26.11.2014 г. в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово се проведе тридневен семинар на тема „Умения на батальонно ниво – ТОЦ операции”. Обучението бе по линия на двустранното българо-американско сътрудничество в областта на отбраната и в изпълнение на „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина”.

В семинара взеха участие трима лектори от Американската морска пехота към Black Sea Rotational Force 14.3, офицери от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово и 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.

Капитан Робърт Буш изнесе лекция на тема „Процес на вземане на решения”, сержант Рафаел Лио представи тема за тактическите оперативни центрове и сподели опита си при докладване на различни ситуации по време на операции, а главен сержант Джейсън Франко представи планирането и отчета на подготовката на ниво батальон. Офицерите бяха запознати със задълженията на всички, които оперират в ТОЦ.

Освен теоретична, участниците в обучението преминаха и практическа подготовка - отработване на ситуации по различни сценарии, отнасящи се до работата на личния състав в ТОЦ и дискутиране опита от мисиите на участниците.

Участващите в семинара офицери получиха сертификати, с което бе продължена добрата традиция в българо-американското военно партньорство.

http://landforce.mod.bg/

 
Френски експерти: Франция ще дължи на Русия 3 млрд. евро
26.11.2014, 20:58

Франция ще трябва да плати на Русия компенсация в размер на 3 милиарда евро, в случай, че се откаже да изпълни договореностите от договора за доставка на два хеликоптероносача тип „Мистрал" предполагат експерти за вестник Parisien.

Източник на вестника от дипломатически среди на Франция прогнозира, че в допълнение към стойността на договора за доставяне на корабите (1,2 милиарда евро), Русия ще има пълното право да претендира за компенсация в размер на около 800 милиона за всеки от двата «Мистрал». Предвид това, общият размер на сумата, която Франция ще трябва да заплати на Русия е почти 3 милиарда евро.

Обаче, мненията сред френските медии относно размера на компенсацията се разминават. Така например според Nouvel Observateur, минималната сума на компенсацията ще бъде 250 милиона евро. Същевременно журналисти от вестник Monde залагат на сумата от 1 милиард евро.

Заедно с това Франция ще трябва да върне на Русия авансовата сума, която по-рано внесе. Та е ¾ от стойността на договора, а именно - 800 милиона евро.

Напомняме, че договорът за доставките на хеликоптероносачите тип „Мистрал" е сключен между френската компания DCNS и руския "Рособоронэкспортом" през 2011 година. Стойността на договора е 1,2 милиарда евро. Първият хеликоптероносач «Владивосток» според договора, трябва да бъде предаден на руския флот до края на 2014 година, а вторият «Севастопол» през 2015 година.

Във вторник стана известно, че президентът на Франция Франсоа Оланд реши да преустанови доставянето на първия хеликоптероносач «Владивосток» на Русия, с обяснението: «заради ситуацията в Украйна». Срещу доставянето на корабите на Русия активно се изказват САЩ.

От една страна, Париж по-рано заяви, че е задължен да изпълни условията на договора с Русия, а от друга, свързва доставянето на корабите с напредъка в разрешаването на ситуацията в Украйна.

На свой ред, Министерството на отбраната на Русия отбеляза, че руските военно-морски сили не се нуждаят толкова много от «Мистралите», тъй като разполагат с подобни кораби от клас «Мистрал», те са базов елемент в руския флот. Това заяви пред в. «Комерсантъ» зам.-министърът на отбрана по въоръжението Юрий Борисов.

«Хеликоптероносачът не представлява необходим елемент за развитието на нашия военно-морски флот, но парите, които ще ни върнат във вид на вече платения от нас аванс, ние ще намерим къде да вложим най-рационално», поясни Борисов.

http://www.cross.bg/

 
Няма официално запитване към нашата страна за разполагане на военна техника на САЩ на територията на България
26.11.2014, 20:47

Във връзка с изявление на генерал-лейтенант Бен Ходжис, командващ въоръжените сили на САЩ в Европа, относно разполагане на сили на САЩ на ротационен принцип в страни от Източна Европа, уведомяваме, че няма официално запитване към нашата страна, постъпило по военно-дипломатически канали, за бъдещо разполагане на военна техника на САЩ на територията на България. Изявлението на командващия въоръжените сили на САЩ в Европа визира концепцията на САЩ за регионално разполагане на формирования от сухопътните войски на ротационен принцип на територията на страни от Източна Европа, включително интензифициране на сътрудничеството в областта на съвместни подготовки, тренировки и учения с въоръжените сили на тези държави.

Припомняме ви, че съгласно Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано през 2006 г., на територията на нашата страна всяка година се провеждат съвместни българо-американски подготовки и учения, които способстват за повишаване на оперативната съвместимост между въоръжените сили на двете страни. През последните четири години се запазва тенденция за увеличаване на броя на съвместните подготовки, тренировки и учения като за участие в тях се привличат и военни формирования от въоръжените сили на други държави-членки на НАТО и страни-партньорки.

В изпълнение на Споразумението през следващата година – 2015 г., предстои на територията на нашата страна да се проведат около 23 съвместни подготовки и учения с участието на военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили. Целта е да се повишава натренираността на личния състав и формированията за изпълнение на задачи в съвместни операции. Част от тези съвместни подготовки са в контекста на провеждащото се в момента на територията на Република Полша учение „Атлантическа решителност“.

http://www.mod.bg/

 
Русия подписа договор с Китай за доставка на С-400
26.11.2014, 19:42

С-400Днес стана известно, че руската компания „Рособоронэкспорт“ и министерството на Китай са подписали договор за доставка на китайската армия на шест дивизиона зенитно-ракетни системи С-400.

Сделката се оценява на 3 млрд. долара. Преговорите за покупка на С-400 се водят от 2011 година.

Трябва да се отбележи, че Китай бе един от крупните купувачи на ЗРС С-300П – последния контракт за доставка на 15 дивизиона С-300ПМУ-2 беше изпълнен от „Рособоронэкспорт“ през 2010 година.

Руската армия започна поетапно да се превъоръжава с новите ЗРС С-400. Няколко такива дивизиона вече са застъпили на бойно дежурство. - Още за С-400

 
Военни разузнавачи приветстват Пламен Даракчиев
26.11.2014, 18:47

Пламен ДаракчиевПредставители на военно-разузнавателната общност се обадиха в редакцията на „Отбрана“ с молба да поздравим парламентарния секретар на МО Пламен Даракчиев за последната му позиция, изразена във Фейсбук. Смятам, че двете разузнавания не бива да се обединяват, казва той.

Известно е, че Атанас Атанасов и още 21 депутати от Реформаторския блок вече внесоха в парламента законопроект за Държавна агенция „Разузнаване“, според който Служба „Военна информация“ трябва да излезе от състава на МО и да се влее в една нова структура на пряко подчинение на премиера.

Тази идея, която не е толкова нова, не се подкрепя от военно-разузнавателната общност. И не само от нея. Парадоксално е да лишиш не само командирите в армията, но и самия министър на отбраната, от военно разузнаване............Прочети още

 
Под 1 милиард лева за отбрана през следващата година.
26.11.2014, 18:40

Проектът на държавен бюджет за 2015 г. предвижда за разходи на Министерството на отбраната да бъдат отделени 954, 589 млн. лв. Доста под очакваните от министъра на отбраната Николай Ненчев 1,250-1,300 млрд. лв. В държавния бюджет за 2014 г. срещу Министерството на отбраната са записани разходи за 1, 021 475 млрд. лв., т.е. отстъплението е с 66, 886 млн. лв.

Документът е публикуван на страницата на финансовото министерство. От 954, 587 млн. лв. за текущи разходи са разчетени 897, 907 млн. лв. Като че ли едва ли ще покрием изискването за 1,5 на сто от БВП за отбрана, както е записано в приетата от служебното правителство Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“.

Няма надежди и за увеличаване на заплатите на военнослужещите. Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност се запазва същата – 376 лв. Безработните съпруги или съпрузи на военнослужещите, които имат право на обезщетение по Закона за отбраната и Въоръжените сили, ще продължават да получават 340 лв. на месец.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Украйна - подразделение на въоръжените сили на САЩ?
26.11.2014, 13:43

Стотици хиляди долари пристигат от САЩ в личните сметки на украински военни. Това сочат секретни документи, с които са се сдобили украински хакери от групата "Киберберкут".

"Анализът на само няколко материала оставя впечатлението, че армията на Украйна е подразделение от въоръжените сили на САЩ. Обемът на финансирането смайва с мащабите си, а упадъкът на украинските войски - със своята дълбочина.

Стотици хиляди долари идват в личните сметки на военнослужещи и някои офицери ги използват за лични нужди", твърди организацията на своя сайт.

Хакерите от "Киберберкут" твърдят, че по време на посещението на Джо Байдън в Киев на 20 и 21 ноември са получили достъп до поверителни материали на Държавния департамент, пазени в паметта на мобилно устройство, което носел член на американската делегация.

Според тях някои секретни документи сочели, че министерството на отбраната на Украйна е поискало от САЩ 30,7 милиона долара като военнотехническа помощ.

Средствата щели да бъдат изразходвани за покупка на свързочни средства, системи за корабоплаване, уреди за наблюдение, които ще се монтират на кораби на бреговата охрана, роботи за разминиране, екипировка за военнослужещите и компютри за Националния университет за отбрана в Киев.

"Ние - "Киберберкут", вече сме предупреждавали, че е недопустимо Вашингтон да се меси във вътрешните работи на страната ни. Неведнъж сме заявявали освен това, че не приемаме антинародната политика на киевската власт, поставила Украйна в зависимост от САЩ", се казва в изявление на групата, поместено на сайта ѝ.

/БТА/

 
Серийните МиГ-29К/КУБ с френска нашлемна система и нова окраска
26.11.2014, 10:44

MiG-29KВ Интернет се появиха снимки, направени на летището на Производствения комплекс на РСК „МиГ” в Луховица, на произведените за ВМС на Русия палубни изтребители МиГ-29К/КУБ. Съобщава се също, че там се извършват полетни изпитания на поне пет серийни изтребители МиГ-29К (едноместни със сини б.н. «33», «34», «35», «36», «37», вероятно са произведени и изтребители с б.н. , «32») и един двуместен МиГ-29КУБ (син б.н. «52 »). Всичките нови серийни изтребители са с двуцветна окраска – тъмно сива отгоре и небесно синя отдолу.

През февруари 2012 г. е сключен договор с РСК „МиГ” за доставка в периода 2013-2015 на 20 палубни изтребители МиГ-29К и четири ‘спарки’ МиГ-29КУБ (някъде се обозначават и като МиГ-29КР и МиГ-29КУБР). Първите четири по тази програма са вече доставени на руското МО през ноември 2013, но до неотдавна само два от тях са ‘забелязани’ - МиГ-29К (черен б.н. «30 ») и един МиГ-29КУБ (черен б.н. «50 »). И двата са без камуфлажна окраска и се използват за летателни изпитания в Жуковски. През октомври 2014 там се появяват още два изтребителя - МиГ-29К (син б.н. «31 ») и един МиГ-29КУБ (също със син б.н. «51 »), най-вероятно от предадените на ВВС самолети през 2013 г.. През настоящата година ще бъдат произведени още осем МиГ-29К и два МиГ-29КУБ, а през 2015 – последните десет МиГ-29К. Преминаващите сега летателни изпитания в Луховица са най-вероятно първите излезли през 2014 г. от завода изтребители.

Една от най-интересните снимки е тази на МиГ-29КУБ с б.н. „52”, на която ясно се вижда, че летецът в първа кабина е с френска нашлемна система за целеуказване TopSight, производство на Thales. През 2012 г. РСК „МиГ” сключва договор с Thales за закупуване на 24 нашлемни системи TopSight за комплектация на руските палубни изтребители МиГ-29К/КУБ. Така Руси става третата страна, която експлоатира Thales TopSight - след ВВС на Франция (използват се на Dassault Mirage 2000?5F) и Индия (на МиГ-29К/КУБ и трябва да се използва на модернизираните МиГ-29UPG).

http://www.pan.bg/

 
The National Interest: Русия има една от най-мощните армии в света
26.11.2014, 10:26

Да се определи кои пет армии са най-мощни в света се оказва сложна задача, признава изданието The National Interest, което си беше поставило задачата да състави този рейтинг.

Всяка страна има своя собствена уникална ситуация, свързана със сигурността. Размерите на армиите се определят от много аспекти — географски, политически, дипломатически, финансови. Дали страната живее в неспокоен регион като например Индия, Афганистан или Йордания, или в традиционно благополучно място като САЩ, Люксембург или Канада. Дали съсредоточава войските си само вътре в страната, или действа зад нейните предели. Какъв обем военни разходи може да си позволи правителството. Аналитиците на изданието са се постарали да отчетат всички тези фактори.

„Краят на студената война беше отбелязан с началото на преместването на вектора на военната мощ на Изток. Британската армия, която през 1990 г. има 120 хил. военнослужещи, към 2020 г. ще намали тяхната численост до 82 хил. Френската армия от 236 хил. през 1996 г., се съкрати до 119 хил. Най-мащабното съкращение стана в Германия, където от 360 хил. военни през 1990 г. днес има почти шест пъти по-малко — 62 хил.”, пише списанието.

В същото време се отбелязва, че няколко азиатски армии днес имат повече от полумилионни армии — Индия, Пакистан, Северна и Южна Корея, както и Китай. А всяка от страните като Мянма, Иран и Виетнам разполагат с въоръжени сили, поне пет пъти надвишаващи числеността на германската армия.

Кадрите обаче изобщо не решават всичко — според разчетите КНДР има около 950-хилядна армия, но въоръжението и е остаряло, тя не е осигурена със съвременни военни технологии.

Дали 62 хил. войници от Бундесвера могат да разбият 1,1 милиона индийски войници? Самата постановка на този въпрос е некоректна, смята The National Interest. И предлага свой рейтинг на петорката от най-мощни армии в света.

На първо място е армията на САЩ — 535 хил. военнослужещи, много от които ветерани от бойни действия. Съвременно снабдяване и оборудване, надеждни логистични системи. Американците са способни да водят многопрофилни бойни действия далеч от пределите на своето полукълбо.

Втора е Народноосвободителната армия на Китай (НОАК). Най-голямата в Азия. Само Сухопътните войски наброяват 1,6 млн. активни бойни единици. НОАК осигурява защитата на границите на Китайската народна република и е способна да води бойни действия в глобален мащаб.

Третото място в петицата е за армията на Индия. Тя се състои от 1,12 млн. души и е втора по численост в Азия. Индия, географски притисната между традиционни конкуренти — Пакистан и Китай — се нуждае от армия, способна да защити нейните териториални граници. Честите вътрешни метежи и неспокойната обстановка в страната подтикват към поддържане на мощни сухопътни войски. През последното десетилетие въоръженията на индийската армия претърпяха значително модернизиране по западен образец, поради което е повишена нейната мобилност, отбелязва изданието.

Изданието класира Въоръжените сили на Русия на четвърто място. Сухопътните войски на Руската федерация, отбелязва The National Interest, наброяват 285 хил. души — това е около половината от числения състав на американската армия. Те са достатъчно добре оборудвани и напълно механизирани. Русия обаче е страна с огромна територия и на всеки неин войник се падат по 23 квадратни мили (около 60 хил. квадратни километра). В същото време много от руските военнослужещи имат значителен боен опит, придобит в началото на 90-те години на миналия век в Чечня, пише списанието.

Петорката се затваря от армията на Великобритания с нейните 102 хил. военни. Доста малка според световните стандарти, тя днес е най-боеспособна в Европа и е готова да води най-широк спектър от военни операции както на суша, така и във въздуха и на море, твърди The National Interest.

http://www.rusiadnes.bg/

 
Запасното войнство – във федерация, конфедерация или…
26.11.2014, 09:52

Четвъртото общо събрание на организациите от сферата на отбраната се проведе на 25 ноември в ЦВК. Участваха представители на 21 организации от общо 29. Основните въпроси бяха два: отчет на Обществения съвет по въпросите на отбраната (ОСВО) с избор на ново ръководство и обсъждане на идеи за по-нататъшно обединение на военно-родолюбивите организации.

Директорът на дирекция „Социална политика” на МО полковник Атанас Милин и неговият заместник Николай Икономов приветстваха участниците със специален поздравителен адрес, в който бе посочено, че министерството оценява високо военно-патриотичните инициативи на съюзите и организациите на запасното войнство.

За тези четири години, посочи в отчетния доклад председателят на ОСВО и председател на Асоциацията на Сухопътните войски генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков, нашият съвет придоби известност, ползва се с добро име в обществото и е търсен партньор. Причината за това са позициите, които ОСВО заема по редица ключови и в много случаи болезнени за армейската общественост въпроси. И другото обяснение за авторитета – съветът не влиза в договорки с политически партии и няма политически амбиции............Прочети още

 
Основният претендент за военен министър на САЩ отказва да заеме поста
26.11.2014, 09:23

Мишел ФлорнойМишел Флорной, основният претендент да замени подалия оставка министър на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, се оттегли от надпреварата за поста, съобщава Foreign Policy.

Така Флорной усложнява едно от най-важните решения, които президентът Обама трябва да вземе през втория си мандат.

Флорной, съосновател и изпълнителен директор на Центъра за нова американска сигурност, щеше да бъде първата жена, която поема този пост.

От Центъра съобщиха, че Флорной е казала, че ще остане на поста в института и че е поискала Обама да я изключи като вариант да замени Хейгъл. Тя подчертала пред борда на института, че здравословни проблеми в семейството й са помогнали да вземе това решение и фактът, че две от децата й влизат в колеж през следващите две години.

Така за поста остават следните спрягани имена: Аштън Картър, бивш зам.-министър на отбраната и сенатор Джак Рийд. Но Рийд намекна веднага след оставката на Хейгъл, че няма да се бори за мястото.

http://news.ibox.bg/

 
САЩ обмисля да разположи танкове в България заради кризата в Украйна
26.11.2014, 09:05

 генерал Бен ХоджесЩе обсъдим няколко варианта, например разпределяне на оборудването на малки партиди, примерно за батальон или за рота. Може би в балтийските държави, Полша, Румъния или България. Това каза главнокомандващият на сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес, съобщи АФП.

Според него американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирана техника в няколко страни членки на НАТО. Част от тях ще бъдат позиционирани в страни от Източна Европа за участие във военни учения.

Генерал Бен Ходжес съобщи, че това "е част от операция "Атлантическа решителност". Тя има за цел да успокои балтийските държави и Полша, които са притеснени от действията на Русия в Украйна.Освен бронираните машини ще бъдат изпратени и сухопътни войски за няколко месеца и те ще участват в съвместни учения в тези страни.

"Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане там на място", каза Ходжес и поясни, че това решение е много по-икономично.

При тези учения танковете и бронираната техника няма да се транспортират през Атлантическия океан, каза още той. В близко време генерал Ходжес ще направи препоръки относно начина на разпределение на тези танкове и бронирана техника из страните от Източна Европа, които са членки на НАТО.

http://www.24chasa.bg/

 
До края на годината Южна Корея ще избере победителите в конкурсите за нов изтребител и въздушен танкер
26.11.2014, 08:45

F-35Според един от най-висшестоящите южнокорейски генерали Република Корея (РК) ще избере до края на годината победителите в конкурсите за нов изтребител и въздушен танкер. Това съобщава заместник началникът на щаба на ВВС на Южна Корея генерал-лейтенант Hyungchul Kim по време на среща на Асоциацията на ВВС на САЩ във Вашингтон.

Програмата за придобиване на нов изтребител F-X цели замяната на остарелите вече бойни самолети F-4 и F-5, като най-вероятно това ще е Lockheed Martin’s F-35 Joint Strike Fighter.

След като бъде направен изборът, според генерал Ким, до края на годината ще бъде подписан и договора. Това ще даде тласък и на проекта KF-X за ‘стелт’ изтребител местно разработване и производство. Двете програми F-X и KF-X са взаимно свързани, защото определящ фактор при първата е какъв обем технологии ще бъдат предоставени на РК.

През октомври т.г. Южна Корея обяви конкурса KC-X за придобиване на въздушен танкер, като стойността на евентуалната сделка е малко под един милиард долара. Новият самолет-цистерна трябва да има възможности да зарежда по двете системи (шланг-конус и с телескопичната щанга), както и да има възможност да е в транспортна конфигурация. Основни претенденти са Airbus A330, Boeing KC-46A и предложението на Израел на основа на платформата на Boeing 767. Според генерал Ким първите доставки на въздушните танкери се очакват преди 2020.

Предвижда се осъществяването и на други проекти – следващият месец ще бъде доставен първия военно-транспортен самолет C-130J, предвижда се „съвсем скоро” и закупуването на четири БЛА Global Hawk.

От своето си съществуване до сега РК е закупила над 40 различни типове самолети от САЩ. Генерал Ким разглежда и сътрудничеството в отбранителната индустрия, отбелязвайки, че то е двупосочно. Генералът отделя място в речта си и за развитие на възможностите на южнокорейския учебно-боен самолет KAI T-50 Golden Eagle. Компаниите KAI и Lockheed Martin работят съвместно, за да участват с Т-50 в конкурса на ВВС на САЩ Т-Х за придобиване на нов съвременен учебен самолет.

http://www.pan.bg/

 

 
Стремежът на Киев към НАТО бил проблематичен
25.11.2014, 21:45

Лоран Фабиюс Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че изразеният от Украйна стремеж да влезе в НАТО звучи проблематично. В интервю пред радио Франс Ентер френският първи дипломат заяви, че "има въпроси към двете страни, т.е. и към Русия, и към Украйна".

"Що се отнася до Русия, ние виждаме или пряко присъствие (в Източна Украйна), или косвено - чрез сепаратистите. Това е недопустимо. Аз обаче не зная дали през последните дни сте обърнали внимание на изявленията на украинската страна, които са много проблематични. Когато украинската страна говори, че няма да плаща пенсии на хората в източната част на страната, или когато новото правителство говори, че сегашната му цел е присъединяване към НАТО, това представлява сериозни проблеми", подчерта Лоран Фабиюс.

Миналата седмица участници в бъдещата коалиция в Държавната Рада постановиха в коалиционното споразумение, че Украйна ще се откаже от извънблоковия си статут и ще поднови интеграцията в НАТО. Това споразумение ще бъде подписано на 27 ноември на първото заседание на Върховната Рада.

 
„Адмирал Нахимов“ ще бъде основно модернизиран
25.11.2014, 20:54

проект 1144Руският атомен ракетен крайцер „Адмирал Нахимов“ 085 е поставен в сух док в кораборемонтния завод „Севмаш“ (Северодвинск) за по-нататъшен ремонт и модернизация, които трябва да завършат през 2019 година, съобщава РИА Новости.

Крайцера се намира на ремонт от две години и до момента са снети корабните системи и остарялото оборудване. Предвижда се да се заменят всички системи, ракетните и артилерийските комплекси, ще бъде обновено радиотехническото въоръжение. След завършване на работите проекта ще получи номер 11442М .

Атомния крайцер „Адмирал Нахимов" проект 11442 "Орлан" до 1992 година се наричаше „Калинин". Той беше заложен на 17 май 1983 година в Балтийския корабостроителен завод и спуснат на вода на 5 април 1986 година. На 30 декември 1988 година корабът бе приет в бойния състав на ВМФ на Русия, а в края на април 1992 година бе преименуван на „Адмирал Нахимов". - Още за проект 1144

 
Първи полет на модернизирания Ми-171А2
25.11.2014, 20:04

Ми-171А2 След продължителни наземни изпитания и полети на висене, дълбоко модернизираният вертолет от тежък клас Ми-171А2 изпълни дългоочаквания първи полет на 14 ноември. Той е бил предназначен за проверка работата на основните системи на машината и според пилота-изпитател на МВЗ „Мил“ Салават Садриев е преминал успешно, като системите са работели безупречно.

Първият образец за летателни изпитания на Ми-171А2, означен ОП-1, ще се използва за оценка на работоспособността на новата авионика, представена от комплекса бордно оборудване КБО-17 и четириосния автопилот ПКВ-171А, включително интеграцията с новите опитни двигатели ВК-2500ПС-03 и новата система за електрозахранване.

Първият полет на ОП-1 е станал възможен след продължителни наземни изпитания с работещи двигатели. Първото висене е през октомври, след което машината преминава цикъл от изпитания на висене в различни условия. Новата носеща система и двигатели са предварително изпитани на борда на летяща лаборатория Ми-171ЛЛ.

Резултатите от първия цикъл изпитания, изпълнени от Ми-171ЛЛ са показвали, че новата носеща система, в съчетание с по-мощните двигатели, осигурява 20% нарастване на подемната сила (над 800 kg) и по-ниски нива на вибрация при използване на щатния виброгасител. Летящата лаборатория потвърждава и очакваната максимална скорост от 280 km/h, заложена за Ми-171А2.

Новата носеща система включва композитни лопати, нова втулка и автомат-наклонител. Х-образният опашен винт също е изцяло нов, като осигурява по-добра управляемост при висене и 20% намалени нива на шум.

Пълният пакет нововъведения и усъвършенствания по конструкцията и оборудването на Ми-171А2 ще бъде въведен на втория летящ опитен образец – ОП-2, който в момента се сглобява завода на МВЗ „Мил“ в Томилино до Москва и се очаква да полети в началото на 2015 г. Серийното производство на най-новия вариант на моделното семейство Ми-8/17/171 ще се извършва от завода в Улан-Уде (У-УАЗ), част от корпорацията „Вертолеты Росии“.

Пакетът нововъведения и усъвършенствания при ОП-2, в допълнение към тези вече реализирани на ОП-1, ще включва вертикален и хоризонтален стабилизатор с увеличена площ, система за превозване на товар от 5 тона на външен товар (с вграден измерител на тежестта), въздушен кондиционер, 24 енергопоглъщащи кресла за пътници и нови прахозащитни филтри с ефективност 97%.

http://aeropress-bg.com/

 
Белгия получи последния си вертолет NH90 TTH
25.11.2014, 20:00

NH90 TTH Белгийските ВВС на 13 ноември 2014 г. получиха последния от поръчаните 4 тактически транспортни вертолета (TTH) по договора сключен с консорциума NH Industries. Церемонията по предаването на вертолетите се състоя в завода в Маринян, а машините NH90 ще се базират в авиобаза Бювечейн край столицата Брюксел. Последният вертолет бе представен заедно с 2 вертолета от същия тип на които в момента белгийски вертолетни пилоти преминават обучение в трудно условия в планините край Перпинян, в югозападна Франция.

Всички 4 10,6-тонни машини са на въоръжение в 1-ва ескадрила на белгийския военновъздушен компонент. Той има поръчани 4 машини и от морския вариант NFH-90, като първия вариант от тях бе предаден днес - 25 ноември 2014 г. а последният, четвърти, ще бъде предаден в началото на 2015 г.

Досега предадените 3 машини, задвижвани с двигатели Turbomeca RTM322 имат налетени 450 летателни часа, с постигната оперативна готовност от около 70%.

Доставката на последния вертолет NH90 TTH е резултат от отличното ни партньорство с белгийските въоръжени сили” сподели Винсент Дубрюл, президент на консорциума NHI. „Оттук нататък ни предстои заедно с нашите партньори да работим заедно така, че да гарантираме на флота от NH90 че машините ще са все така на високо ниво през целия си жизнен цикъл.

Доставеният на Белгия вертолет е 217-та машини в програмата и 38-мата за 2014 г. От NHI твърдят че са навреме с графика си, който предвижда доставката на 52 вертолета през настоящата години. На практика това е 1 вертолет седмично.

Д. Ставрев, сп.Криле

 
Националният военен университет „Васил Левски“ ще отбележи 136 години от създаването си
25.11.2014, 17:18

Националният военен университет „Васил Левски“ ще отбележи 136 години от създаването си. Тържеството ще се проведе утре, 26 ноември, от 10.30 ч. в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” в гр. Велико Търново и в него ще участват началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, висши офицери от видовете въоръжени сили.

През тази учебна година в Националния военен университет се обучават над 2 600 курсанти, студенти и докторанти.

****************

Националният военен университет „Васил Левски” води началото си от есента на 1878 г. Военното училище е създадено на 1 септември 1878 г. със заповед по Военното управление на Българската земска войска. Официално то е открито в София на 26 ноември 1878 г. и днес тази дата е официалният празник на Националния военен университет. На 10 май 1879 г. е произведен първият випуск в състав 165 офицери. Те участват в защитата на Отечеството по време на Сръбско-българската война като капитани, а впоследствие изнасят на плещите си подготовката и участието на българската армия във войните за национално обединение и прославят българското оръжие по бойните полета на Тракия, Македония и Добруджа.

През септември 1958 г. висшето военно училище е преместено в гр. Велико Търново. - Още за НВУ

http://www.mod.bg/

 
Франция спря предаването на първия „Мистрал” на Русия
25.11.2014, 14:20

Президентът на Франция Франсоа Оланд реши да спре процедурата по предаването на Русия на първия кораб от типа „Мистрал”, съобщиха официално от пресцентъра на Елисейския дворец.

Както е известно, датата за предаването на десантния плавателен съд бе 14 ноември.

„Президентът на Републиката счита, че днешната ситуация в Източна Украйна не позволява предаването на бойния кораб на Русия и затова отсрочва датата за предаването до ново нареждане”, се казва в официално разпространената декларация.

Веднага след това от Министерството на отбраната на Русия заявиха официално, че засега не се предвижда да бъдат предявени претенции срещу Париж за отсрочката. Преди дни бе уточнено, че ако има закъснение с предаването на „Мистрал”, Русия ще поиска и наказателни глоби, които ще се пресмятат за всеки просрочен ден.

 
Синдикатите искат при военнослужещите да има първа, втора и трета категория труд
25.11.2014, 13:34

Възраст, като второ изискване за придобиване право на пенсия от военнослужещите, полицаите и другите служители в системата за сигурност, трябва да има, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той заяви това при представянето на предложенията на КНСБ към правителството за спешни мерки и основни приоритети за управление и стабилност на страната. Дори даде пример, че трудът на военнослужещите в Щаба на отбраната, например, може да се брои за трета категория.

Министърът на отбраната Николай Ненчев все още няма конкретна позиция по този въпрос, който очевидно вълнува и то съвсем основателно военнослужещите. И не само тях, защото броят на желаещите да напуснат армията нараства непрекъснато, което би трябвало да бъде сериозен сигнал за политическото ръководство на министерството. Той обещава да се бори с депутатите за най-доброто решение, но не казва кое е то.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: „Ние смятаме, че дори и при военните, и при всички, които са под пагон трябва да има диференциация. Трябва да има възраст. Не трябва да е една. Вероятно и там трябва да се подходи, както се подхожда при икономиката, в индустрията. Знаете, че има първа, втора и трета категория, в зависимост в какви условия работят. И в тези военизирани ведомства има различни условия на работа. Едно е да си на мисия в Афганистан или в Ирак, друго е да си зад бюрото в министерството, в щаба в София.“

Николай Ненчев, министър на отбраната пред военнослужещите в Ямбол: Пътят е един. Трябва да се видим с ръководствата и с всяка една от парламентарните групи, за да съберем там мнозинство. И да прокараме текстовете в закона, така както ние бихме искали да изглеждат. За да можем да ги задържим тук тези хората, защото аз разбирам, че голяма част от тях напускат поради липса на сигурност. Но това е пътят. Вие сте интелигентни хора и сами разбирате. Ще направим всичко възможно да убедим Народното събрание да приеме възможно най-добрите текстове за Българската армия.“

Очевидно е обаче, че военнослужещите чакат конкретен отговор от министъра на отбраната. Особено при такива изявления на синдикатите. При всички случаи проблемът, създаден изкуствено или не, с назначаването на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната, е много по-малко значим, отколкото риска изведнъж армията да остане без 700-800-офицери. И не по-малко сержанти и старшини. Като че ли обаче повече усилия се хвърлят за разрешаване на политически казуси. Което не е най-доброто за едно военно министерство.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Celestia Aerospace ще извежда в космоса спътници с Миг-29
25.11.2014, 10:20

Испанската компания Celestia Aerospace е започнала работа над нова транспортна система SALS за извеждане на наноспътници. Тя ще е построена на основата на изтребител Миг-29 и ще може да извежда наноспътници на орбита с височина до 600 км.

Испанската компания Celestia Aerospace планира да използва изтребител Миг-29УБ руска разработка за извеждане в космоса на наноспътници с маса до 10 кг. За целта от изтребителя ще бъде свалено всичко излишно военно оборудване, благодарение на което височината на полета ще може да достига до 20 км. На тази височина, летеца ще изстрелва ракета носител, която ще извежда наноспътниците на орбита с височини 400-600 км. Предвидени са две модификации на ракетата - лека за 4 и тежка 16 спътника.

По този начин, транспортната система SALS (Sagitarius Airborne Launch System) ще се състои от следните компоненти: изтребител, именуван Archer (Стрелец) и пускова система Space Arrow (Космическа Стрела).

Сглобяването ще се провежда в офиса на компанията в Барселона, а интеграцията на ракета-носител-самолет - в хангара в испанското летище Кастельона (Валенсия). Процеса на създаване на новата транспортна система се облекчава от това, че за нея ще се използват добре проверени военни системи.

Ако Celestia Aerospace успее да реализира своята идея, на пазара ще се появи аерокосмическа компания, която предлага готови услуги по извеждане на наноспътници на орбита. Това е търсена услуга, отчитайки, че засега, наноспътниците се извеждат като вторичен полезен товар и в някои случаи се налага дълго да се чака.

Освен това, Миг-29ЪБ е двуместна учебно бойна модификация на изтребителя, и поради това Celestia Aerospace ще предлага и туристически услуги: полет на височина 20 км, където добре се вижда кривизната на Земята и чернотата на космоса.

Celestia Aerospace предлага пълен комплекс услуги, от проектиране и сглобяване на наноспътника, до неговото извеждане в космоса и предаване на данните до крайния потребител. Компанията обещава рекордно кратки срокове от поръчката до старта - само две седмици.

Испанската компания разчита на това, че нейните наноспътници и транспортна система ще се използват в това число за провеждане на експерименти в интересите на биотехнологиите, електрониката и фармацевтиката.

В близко време, компанията планира да наеме екип от 40 учени, инженери , техници и пилоти . В крайна сметка Celestia Aerospace планира да достигне разширение поне до 350 сътрудника

http://www.spacenewsbg.com/

 
Япония протестира срещу южнокорейски военни учения край спорни острови
25.11.2014, 09:53

Lockheed P-3C Orion.Правителството на Япония изрази протест срещу Южна Корея във връзка с провеждането на учения в района на островите Токто (японско название Такесима), които са предмет на териториален спор между Сеул и Токио. Военните маневри за защитата на островите Токто се провеждат от въоръжените сили на Южна Корея два пъти годишно от 1986 г. насам. В тях участват подразделения на ВВС, ВМС и сухпътните войски.

Участват още изтребители F-15 и патрулни самолети Lockheed P-3C Orion.

В хода на провелите се в понеделник учения трябваше да се състои и полет на десантни части с вертолети UH-60, но планът не беше осъществен заради неблагоприятни климатични условия.

Протестът на японската страна, според канал NHK, е изразен от директора на департамента по Азиатско-Тихоокеанския регион към външното министерство на Япония Дзюнъити Ихара в телефонен разговор с представител на южнокорейското посолство в Токио.

След Втората световна война Япония претендира за собственост над групата малки острови Токто в западната част на Японско море, които се намират под суверенитета на Южна Корея. Островите са известни също като скалите Лианкур. През август миналата година Япония се обърна към Южна Корея с поредно предложение за свеждане на въпроса за принадлежността на островите към Международния съд на ООН, което Южна Корея отказа.

Южнокорейската страна на свой ред смята, че няма никакво съмнение в принадлежността на островите Токто, тъй като те са исторически и географски територии на Южна Корея съгласно международното законодателство.

http://www.fbr.bg/

 
Преди 71 г. е основан лагер за пленени англоамерикански летци край Шумен
25.11.2014, 09:30

На 25 ноември 1943 г. е основан лагер за военнопленници на 2,5 км. край Шумен в почивна станция. Той функционира до 25 септември 1944 г., но военнопленниците са освободени още на 8 септември. За времето на съществуване на лагера в него са приети 32 групи военнопленници с обща численост 329 души. В този брой не влизат летците, които попадат в партизански отряди в България, Сърбия и Гърция.

В лагера са концентрирани основно оцелелите екипажи на свалени бомбардировачи, както над България, така и в окупираните от нея територии в Гърция и Югославия – общо 120 самолета заедно с изтребителите от ескорта. Някои от самолетите са свалени от български и немски пилоти, други са засегнати от ПВО на румънска територия (нефтените рафинерии край Плоещ), технически неизправности и др.

По правило екипажите на засегнатите самолети правят всичко възможно да излязат извън пределите на Румъния и се стремят към територията на неутрална Турция, но не всички успяват.........Прочети още

 
Делегацията участва в работата на 40-то заседание на Изпълнителния комитет на Международната морска конфедерация
25.11.2014, 09:06

Момент от церемонията по полагане на венци пред мемориала.На 20 и 21 ноември 2014 г., в Лабое, Германия, се проведе 40-ото заседание на Изпълнителния комитет (Executive committee) на Международната морска конфедерация (International Maritime Confederation - IMC ), в която членуват организации на флотски ветерани от Австрия, Белгия, България, Германия, Италия, Обединеното кралство, Франция и Хърватия. Домакини на срещата бяха колегите ни от Германския морски съюз (DMB) - една организация с 124 годишна история.

Лабое e градче известно като морски и спа курорт, отстоящо на 20 километра от Кил. Това място е тясно свързано с историята на германския флот. В него е издигнат мемориал на немските моряци загинали през Първата световна война, който след края на Втората световна война е превърнат в място за поклонение и отдаване на почит към всички моряци от всички нации, които са загубили живота си на море. Мемориалът е издигнат на морския бряг на входа на Килския залив и Килския канал. Непосредствено до него, на самия пясъчен бряг, върху бетонен постамент е поставена немска подводница от Втората световна война, превърната в музей.

На комитета Българската военноморска конфедерация (БВМК) бе представена от делегация в състав: капитан ІІІ ранг (р) Иван Гоцев - заместник председател на Конфедеративния съвет (КС) на БВМК, и председател на варненския клуб на СОР „Атлантик“; инж. Димитър Димитров - член на КС на БВМК и председател на Федерацията по морски многобой и приложен туризъм (ФММПТ) - Варна; капитан-лейтенант (р) Пламен Петров - организационен секретар на БВМК.

Като гости на срещата взеха участие и членовете на КС на БВМК - капитан І ранг (р) Васил Кръстев - председател на Сдружение „Клуб миноносец „Дръзки” - Варна и Максим Максимов -председател на Съюза на възпитаниците на военните, на Негово Величество училища, школи за запасни офицери, родолюбивото воинство, и гражданство (СВВНВУ, ШЗО и РВГ) - клуб Варна.

Заседанията се проведоха на 20 и 21 ноември. Първият ден бе предвиден за дебати и обсъждания по въпроси касаещи изминалата година, както и развитието на IMC в бъдеще. Капитан ІІІ ранг (р) Иван Гоцев представи в резюме извършеното от БВМК през 2014 г. и задачите ,които сме си поставили за решаване през 2015 г. Инженер Димитър Димитров в кратък доклад отчете планирания и проведен международен младежки морски лагер на IMC - „Варна 2014”. Всички присъстващи дадоха изключително висока оценка на проведения лагер. От страна на австрийската и английската делегация бяха оценени за пример добрите взаимоотношения и помощта, оказана от страна на ВМС на България, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, Община Варна и останалите съорганизатори на събитието.

През втория ден бяха завършени обсъжданията и гласувани решения по разглежданите въпроси. Бе приет отчетния доклад на досегашния президент на IMC - г-н Карл Хайд - президент и на Германския морски съюз. В него той изрично благодари на БВМК за организирания летен лагер.

За нов, ротационен, президент на Международната морска конфедерация бе избран председателят на Френската морска конфедерация (FAMMAC) - г-н Жан-Марк Шиндлер - световно признат експерт по изследване на морски инциденти, секретар на Френската морска академия. Бе потвърдено решението на Изпълнителния комитет за по-нататъшно разширяване на организацията. Официалната част завърши с церемония по полагане на венци пред Мемориала на всички моряци от всички нации, които са загубили живота си на море. И през двата работни дни бяха проведени много неофициални разговори с другите делегации, за подобряване на взаимодействието с тях, на двустранна основа.

Решено бе 41-вото заседание на Изпълнителния комитет на организацията да се проведе през ноември 2015 г. в Белгия. Срещата завърши с пожелания за успешна работна година и развитие на организациите - членки на Международната морска конфедерация.

Капитан лейтенант (р) Пламен ПЕТРОВ, Секретар на КС на БВМК

http://morskivestnik.com/

 
Русия съсредоточава на летище Белбек в Крим най-нови изтребители
25.11.2014, 08:54

ВВС на Русия съсредоточават на летище Белбек в Крим най-нови изтребители. В намиращата се близо до Севастопол база са прехвърлени нови изтребители Су-27СМ, Су-30СМ, както и най-новите самолети 4++ Су-35.

По неофициална информация в Белбек са предислоцирани около 20 многофункционални изтребители - 9 Су-27СМ, 5 Су-30СМ и 3 Су-35.

Военното летище Белбек се е експлоатира от 1941 г. Във втората половина на 1980-те години ПИК е разширена за приемане на големи пътнически самолети. Сега летището се използва съвместно от ВВС и гражданската администрация на Севастопол. След присъединяването на Крим към Русия на летището са започнати активни строителни дейности.

http://www.pan.bg/

 

 
Жена може да оглави Пентагона за първи път
24.11.2014, 22:55

Чък Хейгъл Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл се оттегля от поста си под натиск. Новината излезе в понеделник сутринта, само няколко часа преди очакваното официално изявление на президента Обама. Оставката му не е пълен шок, тъй като Хейгъл отдавна е осмиван като нерешителен за този пост, но представлява едно от най-значимите разклащания на администрацията, откакто Обама е в Белия дом.

Кой би могъл да замени Хейгъл? Трябва да се отбележи, че наследникът му вероятно ще трябва да премине през процеса на одобрение, в който сенатор Джон Маккейн от Аризона води Комитета по въоръжените сили на Сената, уточнява Washington Post.

Той е отявлен критик на администрацията на Обама и по време на одобряването на Хейгъл през януари 2013 г. го обстрелваше с трудни въпроси. Хейгъл се справи, но едва.

Да погледнем възможните заместници на Хейгъл:

Мишел Флоурной

Едно от имената, които веднага трябва да се разгледат, е Мишел Флоурной. Тя беше заместник-министър на отбраната от февруари 2009 г. до февруари 2012 г., докато Робърт Гейтс и Лион Панета бяха начело на Пентагона.

Тя каза, че трябва да възстанови баланса в живота си, когато се оттегли от поста, но остана активна във Вашингтон.

В момента Флоурной е главен изпълнителен директор на Центъра за нова американска сигурност (CNAS), непартийна организация на специалисти, за която се смята, че помага на администрацията на Обама в разработването на политики за национална сигурност. Флоурной също бе един от основателите на CNAS през 2007 г. и бе неин президент до 2009 г., когато влезе в кабинета на Обама.

Робърт Уърк

В момента Робърт Уърк е заместник-министър на отбраната, а преди това е работил като помощник-секретар на Военноморските сили. Уърк, пенсиониран морски полковник, е бил и главен изпълнителен директор на CNAS преди Сената го одобри за настоящия му пост през април.

Уърк има репутацията на откровен оратор и като вторият най-важен лидер на Пентагона е имал основна роля при разглеждането на бюджета на военното министерството, както и на различни кризи през последните месеци. Например в момента той е председател на Групата за спиране на ядреното оръжие, която преценява как Пентагона трябва да управлява остарелия си арсенал от ядрени оръжия в светлината на няколко скорошни скандали.

Аштън Картър

Аштън Картър бе вторият най-силен в Пентагона, или заместник-министър на отбраната, от октомври 2011 г. до декември 2013 г. и се оттегли, след като Хейгъл бе предпочетен за този пост.

Точно както Уърк, той ръководеше намаляването на бюджета на Пентагона, и е в света на националната сигурност в продължение на години. Той се присъедини към администрацията на Обама през 2009 г. като най-големия купувач на оръжия на Пентагона, а две години по-късно се издгигна до заместник-министър на отбраната.

Други възможности

И други имена изплуваха като възможни заместници на Хейгъл, включително сенатор Джак Рийд, демократ от Роуд Айлънд и бивш офицер в армията. Но говорител на Рийд заяви в понеделник сутринта, че сенаторът не се интересува от позицията.

Секретаря на Военноморските сили Рей Мейбъс бе обсъден като възможен вариант през 2011 г., преди Панета да поеме поста. Секретаря на армията Джон Макхю също е сред официалните лица на Пентагона в продължение на години, а и е бивш конгресмен републиканец от Ню Йорк.

Какъвто и да е изборът на Барак Обама не трябва са се забравя, че номинацията ще трябва да бъде одобрена от доминираният от републиканци Сенат.

http://www.fbr.bg/

 
Във Варна завърши ремонта на руския десантен кораб „Цезарь Куников“
24.11.2014, 21:20

десантен кораб „Цезарь Куников“Големия десантен кораб (ГДК) на Черноморския флот на РФ „Цезарь Куников“ преди няколко дни излезе на ходови изпитания след капитален ремонт. Ремонтните работи бяха извършени в кораборемонтния завод „Флотски арсенал“ във Варна за сметка на погасяване на държавния дълг на България към бившия СССР. Десантния кораб се ремонтира от юли 2013 година, като след окончателното завършване на изпитанията ще се завърне в Севастопол и вероятно ще се включи активно в т.н. „Сирийски експрес“.

В момента завода продължава с ремонта на още един кораб на ВМФ на Русия – учебния кораб „Перекоп“ 200, проект 887.

ГДК "Цезарь Куников" 158 (БДК-64) проект 775/II, е построен в корабостроителницата в Гданск (Полша) през 1986 година и е в състава на 197-ма бригада десантни кораби на Черноморския флот базирана в Севастопол.

Кратки тактико-технически характеристики на десантния кораб проект 775: Водоизместимост - над 4000 тона; дължина - над 112 метра, ширина - 15 метра, скорост - 18 възла; Далечина на плаване- около 6000 мили при скорост 12 възла; Автономност - 30 денонощия; Екипаж - около 100 човека, от които 15 офицери; Въоръжение – две 57-мм артилерийски установки АК-725, две 122-мм ПУ МС-73 РСЗО "Град-М"; Товар - 10 танка и над 300 военнослужещи.

 
Водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава” е нанесла общо 24 удара по позиции на екстремистите в Ирак и Сирия
24.11.2014, 19:55

Военновъздушните сили на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава” са нанесли общо 24 удара по позиции на екстремистите в Ирак и Сирия, съобщава Reutres.

По данни на Централното командване на въоръжените сили на САЩ, самолети на коалицията са нанесли 15 въздушни удара в Ирак и 9 в Сирия, като са унищожени три бойни позиции на джихадистите в околностите на градовете Кобани и Ракка. Също така е поразена сграда, контролирана от екстремистите.

В Ирак въздушни удари са нанесели в околностите на градовете Мосул, Ал Асад, Багдад, Рамади, Тал Афар и Хит. Унищожени са пропускателни пунктове на „Ислямска държава” и една сграда, в която са се намирали членове на групировката.

 
Военният министър на САЩ Чък Хейгъл подава оставка след натиск
24.11.2014, 16:58

Чък ХейгълВоенният министър на САЩ Чък Хейгъл напуска поста след натиск, обявиха официални представители на Белия дом, предаде „Ню Йорк Таймс".

Това е първата рокада в кабинета заради изгубеното от Демократическата партия мнозинство в Сената и заради кризите в глобален план, отбелязва изданието.

Президентът Обама, който се очаква да обяви оставката на Хейгъл днес, е взел решението да поиска оставката на военния си министър - единственият републиканец в неговия екип по национална сигурност - миналият петък след серия от срещи през последните две седмици, обявиха високопоставени лица от администрацията на Барак Обама.

Официалните представители описаха решението на Обама да махне 68-годишния Хейгъл като признание, че заплахата от „Ислямска държава" ще изисква различни умения от тези на настоящия военен министър.

Републиканец с военен опит, който беше скептичен по отношение на последната иракска война, Хейгъл пое поста, за да направлява прекратяването на бойните мисии в Афганистан и съкращаването на военните разходите в ерата на бюджетното секвестиране.

Но сега „през следващите няколко години ще се изисква различен фокус", поясни източник от администрацията на Обама. Той подчерта, че Хейгъл не е уволнен, допълвайки, че военният министър е инициирал дискусия с президента за неговото бъдеще преди две седмици и че двамата са постигнали съгласие, че е време да напусне поста.

Но съветници на Хейгъл през последните седмици твърдяха, че той ще изкара целия си мандат от четири години.

В списъка на заместниците на Хейгъл се спрягат Мишел Флоурной, бивш заместник-министър на отбраната, сенатор Джак Рийд, демократ от Род Айлънд и бивш офицер в армията и Аштън Картър, бивш заместник-министър на отбраната.

http://news.ibox.bg/

 
Индия ще похарчи 2,4 милиарда долара за артилерийски системи
24.11.2014, 16:52

Manohar ParrikarНовият министър на отбраната на Индия Манохар Парикар (Manohar Parrikar) одобри търга за покупка на 814 артилерийски системи калибър 155 милиметра на стойност 2,4 милиарда долара. Както съобщава The Times of India, 100 от тях ще бъдат закупени от други страни, а останалите 714 ще бъдат изготвени от местните предприятия в рамките на програмата „Купувай и произвеждай индийско”.

Сред потенциалните участници в конкурса са индийските компании L&T, TATA и Bharat Forge. По информация на източник на вестника, условията на търга допускат и участието и на чуждестранни производители.

Заедно с това индийският министър на отбраната отложи закупуването на допълнителна партида от 106 учебни бойни самолета Pilatus на стойност около 1,34 милиарда долара и производството на 56 военно-транспортни самолета за подмяна на остарелите Hawker Siddeley 748M Avro.

С идването на власт на правителството на Нарендра Моди в Индия стартира програмата „Купувай и произвеждай индийско”, в рамките на която бяха отменени няколко големи търга за купуване на чуждестранно оръжие и техника и бяха обявени нови по-мащабни конкурси за производство, насочени към местните предприятия.

http://www.fbr.bg/

 
Отлага се срещата на Николай Ненчев с Валери Симеонов
24.11.2014, 15:13

Очакваната за днес среща на министъра на отбраната Николай Ненчев със съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов не се оправдаха.

Пресцентърът на МО разпространи информацията, че срещата на министъра на отбраната Николай Ненчев със съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов се отлага за друго, удобно и за двете страни време, поради натоварения график и предварително планирано пътуване на народния представител.

Във вчерашното предаване по БНР „Неделя 150” министър Ненчев каза, че срещата ще бъде обсъден казусът около заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, срещу чието назначение се обяви Патриотичният фронт. Той бе категоричен, че очаква да се проведе открит разговор с г-н Валери Симеонов, в който съпредседателят на ПФ да изложи аргументите си, срещу назначението на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната. Министър Николай Ненчев съобщи, че очаква от лидера на Народна партия Свобода и достойнство (НПСД) – Корман Исмаилов удостоверение, че зам.-министър Орхан Исмаилов не е член на тази партия, което ще предостави на Валери Симеонов. „Уважавам парламентаризма и правото на всеки един народен представител да изрази безпокойство. Ще помоля г-н Симеонов - да ми изложи безспорни факти и аргументи и да помислим върху тях“, заяви министър Ненчев. Много бих искал да разбера какви са основните аргументи, поради които се иска оставката. До момента няма нито едно съществено основание, което да ме накара да поискам оставката му, каза министър Николай Ненчев.

http://www.otbrana.com/

 
Двама военнослужещи на НАТО са загинали при нападение в Кабул
24.11.2014, 12:36

Двама военнослужещи на НАТО са загинали при нападение срещу конвой от автомобили на Алианса в източната част на Кабул, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на ИСАФ.

В него не се уточнява националността на загиналите. Началникът на полицията в афганистанската столица посочва, че в близост до конвоя се е взривил велосипед със заложено взривно устройство.

От началото на годината в Афганистан са загинали 63-ма чуждестранни военнослужещи, 46 от които са граждани на САЩ. - Още за Афганистан

 
За България две разузнавания не са много
24.11.2014, 11:57

бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов

 

 

Интервю с бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов, бивш заместник-директор на Служба „Военна информация“ в Министерството на отбраната

 
Военнослужещи от 101 алпийски батальон участваха в тържества, посветени на 102 години от Балканската война
24.11.2014, 10:34

Представителни роти от 101 алпийски батальон участваха в тържествата в град Златоград, посветени на 102 години от Балканските войни и освобождението на града. Военнослужещите се поклониха и поднесоха венци пред Паметника на загиналите за освобождението на Златоград, след което се състоя тържествена проверка – заря, командвана от началника на щаба капитан Владимир Сариев и приета от заместник- командира на смолянските алпийци майор Здравко Михайлов.

В тържеството участва и представителният оркестър на ВВС – град Пловдив. Слово пред Паметника произнесе кмета на община Златоград господин Янчев, в което почете паметта на загиналите за освобождението на града и пожела здраве и успехи на смолянските алпийци.

Гости на празника бяха народни представители, кметове на гръцки побратимени градове, както и много граждани.

http://landforce.mod.bg/

 
Униформата на Папската гвардия навърши век
24.11.2014, 10:01

Пъстроцветната униформа на швейцарските гвардейци, която е една от големите атракции за всички посетители на Ватикана, навърши 100 години.

На 22 ноември 1914 година командирът на Папската швейцарска гвардия полковник Жюл Репон обявява пред личния състав, че папа Бенедикт Петнадесети е одобрил предложението за въвеждане на униформа по модел, датиращ от 16-и век, когато е създадена гвардията. На следващия ден е издадена заповед за подготовка на новите униформи, но работата по тях отнема много време и гвардейците за първи път се появяват в тях публично едва на 6 май 1915 година.

Създаден на 22 януари 1506 година от папа Юлий Втори, корпусът на Папската швейцарска гвардия е най-старото действащо военно формирование. Отговаря за личната безопасност на светия отец, за охраната на Апостолическия дворец и на основните входове към Ватикана. Корпусът често е наричан „най-малката армия в света” и съгласно член 7 на неговия устав личният му състав възлиза на 110 души. Командирът на корпуса е полковник, неговият заместник е подполковник, а капеланът (корпусният свещеник) е приравнен към длъжността на заместник-командир и принадлежи към офицерския състав. Останалите офицери са един майор и двама капитани. Подофицерският състав включва един старшина, петима сержанти, десет младши сержанти и десет ефрейтори. Към редовия състав спадат 78 гвардейци, наричани алебардиери заради алебардите, които са част от въоръжението им. По традиция офицерско звание получават предимно етнически немци. Само два пъти за повече от 500 години командири на корпуса са били етнически французи - в края на 19-и век и през първата половина на миналия век. - Още военни униформи

http://www.monitor.bg/

 
Владиката освети параклис и музей в поделение 22 220
24.11.2014, 09:24

Във военно формирование 22 220-Сливен, с командир полковник Христо Стаматов, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий освети параклис, който беше изграден през тази година и ще носи името на Свети Димитър Солунски. Владиката освети и музея на открито „Славата на българската броня”.

Параклисът е построен с дарения от целия личен състав. В различните етапи своя труд вложиха военнослужещи и цивилни служители, които притежават необходимите умения. От основите, през зидарията, измазването, декоративния камък, иконите – стъпка по стъпка танкистите на Сливен изградиха свой параклис, който да събира – минало, настояще и бъдеще, да е поклон пред воините-бранители на България, да дава надежда и упование, за вдъхва вяра, да носи светлина, да е път към доброто.

Бронираните машини, наредени в стройна редица в музея на открито „Славата на българската броня” „разказват” етапите на въоръжение, на усъвършенстване на бойната техника.

 
Американските войници в Полша, Литва, Естония и Латвия ще останат там и през 2015 година
24.11.2014, 09:14

генерал-лейтенант Фредерик ХоджисРазположените в Полша и балтийските държави американски войници ще останат там и през 2015 година, за да „възпират руската агресия”, каза във Вилнюс началникът на европейското командване на армията на САЩ, генерал-лейтенант Фредерик Ходжис, предаде AFP.

„Ще има американски военни сили тук в Литва, като и в Естония, Латвия и Полша, докато е наложително възпиране на руската агресия”, каза генерал Ходжис. „Планирали сме ротация за през цялата следваща година. Подразделенията са предназначени да правят това”, каза той пред репортери в литовската столица.

През април САЩ изпратиха около 600 войници в бившите съветски балтийски държави и бившия член на Варшавския договор Полша в отговор на напрежението с Русия относно войната в Украйна.

http://www.focus-news.net/

 
Руският космически кораб "Съюз” се скачи с МКС
24.11.2014, 09:04

Руският космически кораб „Съюз TMA-15M” се скачи в автоматичен режим рано тази сутрин с Международната космическа станция.

Корабът беше изстрелян снощи малко преди полунощ българско време с ракета-носител „Съюз-ФГ“ от 31-ва площадка на космодрума Байконур с трима космонавти на борда, между които и първата италианка, която излита в космоса. Стартът беше излъчен на живо. - (видео).

Изстрелването премина по план. Екипажът на 43-та експедиция се чувства добре. След скачването на Съюз с Международната космическа станция космонавтите на борда на станцията станаха шест, а за първи път на станцията попадат две жени на дългосрочна мисия - италианката Саманта Кристофорети и рускинята Елена Серова.

 

 
Дебатите около ранното пенсиониране оголи армията ни
23.11.2014, 22:23

Дебатите около отмяната на ранното пенсиониране на военните са довели до масово подаване на рапорти за напускане и оголване на редиците в десетки поделения в армията. Заради недостиг на военнослужещи Министерството на отбраната (МО) обяви най-сериозното от години набиране на офицери, сержанти и войници - за 2034 души. Това става ясно от списъците, качени на електронната му страница. Търсят се 1592 войници. Най-много са вакантните места в Сухопътните войски - 1306, следвани от бойната авиация - 86, и флота - 77. Обявени са и свободни места за 25 гвардейци, както и за 347 сержанти.

Стотици са свободните места за офицери, тъй като при тях преждевременните рапорти за напускане създадоха най-голям проблем. Търсят се 371 офицерски кандидати, майори, подполковници и полковници. Най-притеснителна се очертава липсата на военни лекари - 55. Има нужда от началници на отделения във Военномедицинската академия, както и от лекари в различни медицински пунктове по поделенията. Бойната авиация също го е закъсала откъм липсата на команден състав - там не достигат 143 души. Търси се дори командир на изтребително авиационно звено. Свободните позиции са в авиобазите "Граф Игнатиево", "Безмер" и "Крумово".

Независимо от високата безработица засега шансовете да се попълнят всички вакантни позиции изглеждат минимални заради специфичните изисквания за военната служба. Това важи особено за офицерите, където се изисква военно училище и много често - военна академия.

Това е втората вълна от масови напускания през последните години. Предишният сериозен отлив беше по времето при първия мандат на ГЕРБ, когато беше въведена пенсионна възраст за армията. Дотогава военните се пенсионираха само с изискване за 27 години стаж, от които 18 армейски. По времето на правителството на Пламен Орешарски възрастта беше отменена. Последният служебен кабинет отново заяви намерение за въвеждане на минимална пенсионна възраст с мотива, че военните се пенсионират средно под 50 години, след което продължават да работят, и това е прахосничество на средства в осигурителната система. Възрастта за пенсиониране трябва да бъде регламентирана чрез промени в Кодекса за социално осигуряване, като за това има изрична препоръка от Европейската комисия.

От няколко месеца генерали алармират за създалото се напрежение в армията. В интервю пред "Сега" командващият бойната авиация ген. Румен Радев заяви, че "за последните 3 месеца има рязък скок на напусналите, който се увеличава прогресивно". "Това са хората с опит. Особено тревожно е положението в изтребителната авиация, където само трима летци нямат право на пенсия. Можем да си представим какво ще стане, ако летците с право на пенсия си тръгнат. България ще загуби не само въздушен суверенитет, но и национално достойнство", посочи ген. Радев.

Седмица по-късно същото каза и командващият сухопътните войски ген. Андрей Боцев. "Само за тази година, и то от август досега, рапорти за напускане са подали 150 души. От тях само 47 военни са с право на пенсия. Другите си тръгват, без да са си осигурили парите за старост. Въобще хората са разтревожени, обидени, объркани. Подписали са договори да служат на държавата вярно и всеотдайно при едни условия, а сега тя иска да смени правилата на играта", заяви генералът.

Въпросът с недостига на военни беше повдигнат в петък и на срещата на министъра на отбраната Николай Ненчев с военни от гарнизона в Ямбол. Темата е била дискутирана и на заседание на Съвета по отбрана. По неофициална информация предстои среща на Ненчев със социалния министър Ивайло Калфин, за да обсъдят въпроса. Пред военните в Ямбол Ненчев обеща, че ще проведе разговори с всички парламентарни групи. "Ще направя всичко възможно, за да убедим Народното събрание да приеме възможно най-добрите текстове за военнослужещите в Българската армия", заяви той.

***************************************

Конкурсите за запълване на вакантните места в армията ще включват изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване. Изпитът по физическа подготовка се състои от лицеви опори, коремни преси, бягане совалка 10х10 м и крос 1000 м. Тестът за обща култура е с продължителност 60 минути и включва 100 въпроса по учебното съдържание на предмети, изучавани в средните училища. Стартовата заплата за войник е 602 лв., за сержант - 658 лв., а за лейтенант - 916 лв. Всички имат право на безплатен порцион от 90 лв. месечно.

http://www.segabg.com/

 
Америка се прицелва във всяка точка на планетата
23.11.2014, 22:04

Приключилото с провал в края на август 2014 г. изпитание на новия боеприпас AHW (Advanced Hypersonic Weapon – “Перспектиевно хиперзвуково оръжие”) предизвика силен интерес към стратегията “Бърз глобален удар” (Prompt Global Strike), за реализирането на която то е предназначено. Поради сериозен проблем на борда хиперзвуковата ракета беше взривена принудително четири секунди след старта. Целта на този проект е създаването на перспективно ударно средство, способно да унищожи дадена цел в която и да е точка на планетата в продължение на няколко десетки минути. Това е втори експеримент на прототипа.

Първият пуск на хиперзвуковия летателен апарат беше изпълнен през ноември 2011 година. Апаратът стартира от Хавайските острови и измина около 3,7 хиляди километра. Очаква се следващите изпитания да се състоят не по-рано от 2015-2016 година. Предвижда се тази ударна система да унищожава цели на разстояние няколко хиляди километра и да лети със скорост 5-10 пъти по-голяма от скоростта на звука. Концепцията “Бърз глобален удар” е разработена в началото на 2003 г. по времето на Джордж Буш. След експериментиране на нейни елементи във войната срещу Ирак през лятото на 2007 г. е утвърдена за изпълнение от Конгреса на САЩ.........Прочети още

 
С две години бе удължена антипиратската мисия на Европейския съюз
23.11.2014, 21:54

Европейският съюз удължи антипиратската военноморска мисия – “Аталанта” с още две години. Въпреки, че броят на пиратските атаки е значително намалял през последните месеци, според ЕС опасността все още е сравнително висока.

Основната задача на мисия “Аталанта” е да осигурява сигурността на Световната продоволствена програма и съдовете, които я обслужват. Тези кораби доставят хуманитарна помощ в Сомалия. Другата важна задача на европейската мисия е да осигурява безопасността на корабоплаването в района от опасността от пиратски нападения.

Поредното удължаване на мисията е до 12 декември 2016 година.

14,7 млн. евро струва на европейските страни антипиратската мисия за 2015 и 2016 година. В момента тя се ръководи от генерал-майор Мартин Смит от Великобритания. В момента в “Аталанта” участват сили от 21 страни-членки на ЕС и на други две страни извън съюза.

През тази година е имало само 2 пиратски нападения край бреговете на Сомалия, спрямо 7 за предходната година, уточняват от мисията. Пикът на пиратската активност в тези води бе през 2011 година когато бяха извършени 176 нападения.

 
Франк-Валтер Щайнмайер е срещу присъединяването на Украйна към НАТО
23.11.2014, 17:55

Франк-Валтер ЩайнмайерМинистърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер обяви позицията си срещу желанието на Украйна да се присъедини към НАТО, съобщи Spiegel.

В петък Киев постави като основна цел на бъдещото коалиционно правителство присъединяването на страната към организацията. Москва от своя страна иска от Запада гаранция, че Украйна няма да се присъедини към НАТО. Щайнмайер каза, че приветства партньорските връзки между НАТО и Украйна, но е против присъединяването на страната към алианса.

Според него дори дългосрочната прогноза за присъединяване на Украйна към НАТО не е реалистична. По мнение на политика модернизацията на страната е един „проект на поколения” и няма смисъл да се спекулира относно скорошно присъединяване на страната към НАТО.

http://www.focus-news.net/

 
Долната камара на афганистанския парламент одобри пакта за сигурност
23.11.2014, 14:32

Долната камара на афганистанския парламент одобри пакта за сигурност, който позволява на военнослужещите на САЩ и НАТО да останат в страната, предаде BBC. Споразумението предлага правна защита за войниците в новата мисия на НАТО, която трябва да започне след официалния край на бойните операции на 31 декември.

Споразумението трябва да бъде ратифицирано и от горната камара на парламента.

Одобрението идва ден след като стана ясно, че през 2015 г. американските войници ще могат да извършват атаки срещу талибаните.

http://www.focus-news.net/

 
Министърът на отбраната Николай Ненчев: Отивам с цялата си добронамереност на среща с г-н Валери Симеонов
23.11.2014, 13:32

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще се срещне в понеделник със съпредседателя на Патриотичния фронт (ПФ) и лидер на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов. На срещата ще бъде обсъден казусът около заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, срещу чието назначение се обяви Патриотичният фронт. В интервю за предаването „Неделя 150“ на Българското национално радио министърът на отбраната Николай Ненчев бе категоричен, че очаква да се проведе открит разговор с г-н Валери Симеонов, в който съпредседателят на ПФ да изложи аргументите си, срещу назначението на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната. Министър Николай Ненчев съобщи, че очаква от лидера на Народна партия Свобода и достойнство (НПСД) – Корман Исмаилов удостоверение, че зам.-министър Орхан Исмаилов не е член на тази партия, което ще предостави на Валери Симеонов. „Уважавам парламентаризма и правото на всеки един народен представител да изрази безпокойство. Ще помоля г-н Симеонов - да ми изложи безспорни факти и аргументи и да помислим върху тях“, заяви министър Ненчев.

„Много бих искал да разбера какви са основните аргументи, поради които се иска оставката. До момента няма нито едно съществено основание, което да ме накара да поискам оставката му“ – заяви министър Николай Ненчев.

По отношение на бюджета за отбрана за следващата година, министърът посочи ангажиментите, поети по време на Срещата на върха в Уелс през септември 2014 г. В тази връзка той ще настоява за увеличение на бюджета за отбрана, тъй като страната ни трябва да изпълнява ангажиментите си към партньорите от НАТО и Европейския съюз. „Отчитам тежката икономическа криза, необходимостта от съкращаване на бюджетите, но на Срещата в Уелс беше поет ангажимент - бюджетът за отбрана постепенно да нараства, до 2020 г. да достигне 2 % от БВП и 20 % от бюджета да отива за модернизация на съответната армия. Мое основно задължение е да пледирам за по-висок бюджет. Средствата са в недостиг, има проблеми с издръжката, оборудване, модернизация на армията. Ще се опитам да направя всичко възможно бюджетът да нарасне, поне с малко“, заяви той.

Министър Николай Ненчев съобщи, че провежда редица срещи за изясняване на конкретните проблеми, свързани със състоянието на отбраната и въоръжените сили. Той се е срещнал с военнослужещи в Карлово, а в петък разговаря с военнослужещите от гарнизон Ямбол. „Водя много разговори. Опитвам се с колеги, генералитета, адмиралите, ръководителите на различни родове войски, да си изясня положението. Намирам съществени проблеми, към които възнамерявам да насоча усилията си в близко време. Пътувам, виждам се с личния състав, стремя се да придобия ясна представа, виждайки се и разговаряйки с тези хора. Върху това ще бъде изградена моята позиция и по-нататъшни действия“, заяви министър Ненчев.

Той изрази безпокойство от международната обстановка във връзка с кризата в Източна Европа, ситуацията в Украйна и положението с т.нар. Ислямска държава. „До момента няма нито едно безспорно доказателство за участие на българи в т.нар. Ислямска държава, имаме съмнения, които не са потвърдени официално“, заяви министър Ненчев. „Трябва да работим по превенцията, в тясна форма на сътрудничество с различните министерства и агенции“ – допълни той.

http://www.mod.bg/

 
Руски военен кораб премина през проливите
23.11.2014, 13:15

Сайта Bosphorus Naval News информира, че вчера, 22 ноември, след дълго прекъсване през турските проливи в южно направление е преминал големия десантен кораб БДК-54 „Азов” 151, проект 775/III от състава на 197-ма бригада десантни кораби на Черноморския флот на РФ. Това е негово трето напускане на акваторията на Черно море за тази година.

 
САЩ залагат на многопластови и невоенни войни
23.11.2014, 10:06

Украинската криза показа, че светът е навлязъл в една нова реалност на конфронтацията. Западът се въвлече в борба срещу Русия и това е част от неговото противопоставяне срещу цялата независима и незападна общност.

Русия е избрана за първостепенна цел, защото, от една страна, е потенциално организирано ядро на съпротива срещу плановете на Запада, а, от друга страна, е ресурсна база на всяка една антизападна коалиция. Русия е единствената глобална сила, която е способна и готова да противодейства във военно и идеологическо отношение.

Политическото и военното ръководство на САЩ формира стратегия на войната от нов тип, насочена не за разгрома на противника, а за неговото "удушване". При наличието на оръжие за масово унищожаване у редица държави дори една локална, да не говорим за мащабна война, е безперспективна и крие рискове от неприемливи щети. Но откритостта на повечето държави и зависимостта им от глобалната икономика предоставят на САЩ и съюзниците им други възможности. Превъзходството на САЩ на световните финансови пазари, контрола върху глобалните информационни потоци позволяват да се оказва разнопосочен натиск, който е не по-малко разрушителен от въоръжения конфликт. Както използването на авиацията коренно промени войната през миналото столетие, така и системният натиск във финансовата, икономическа и информационни сфери променя същността на войната през XXI век.

Съвременната война е многопластова. Тя съчетава информационно, военно, финансово, икономическо и дипломатическо въздействие върху противника в реално време. Смята се, че масираното и координирано използване на всички невоенни методи може да се окаже достатъчно да отслаби противника и да сведе до минимум използването на въоръжените сили. Наличието на информационно пространство без граници, общуването чрез социалните мрежи позволиха да се изработят ефективни методи на взаимодействие с групи от населението в отделни държави, способни да насочват идеологическата, етническа или религиозна опозиция. Спрямо Русия САЩ разчитат да избегнат военни средства благодарение на "невоенни" и "непреки" действия - от санкции и технологичен саботаж до информационни провокации. В Украйна капанът щракна. Скоро към "украинския фронт" може да се добавят кавказкият и средноазиатският.

Но как изглежда една многопластова война? Първо, това е всеобхватна война, с едновременното използване на всички средства, с допълването на военните и невоенните форми. Тези елементи бяха обиграни в различни стълкновения - в Ирак, Иран, Югославия, Египет, Либия, Сирия. В пълна степен те се прилагат в хода на украинската криза. Ключов момент е планирането и координирането в реално време на акции, при които едновременно са задействани спецслужби, финансови органи, дипломация, глобалните информационни източници, неправителствени организации, а също редовни и наемни въоръжени формирования. Организационната структура на тези многопластови операции представлява набор от концентрични кръгове, където само централният кръг включва няколко държавни структури като Пентагона, ЦРУ, Държавния департамент или Министерството на финансите. Участниците в останалите кръгове се набират в зависимост от задачата. Някои дори и не подозират, че работят за войната.

Второ, това е непрекъсната война, при която целта се постига с изтощаване, с подкопаване отвътре чрез използването на слабите места на противника. При нея фазите на изостряне може да се редуват с "примирие". Хилядите малки удари целят да изтощят, задушат и обезкървят, като едновременно се водят преговори и се предлагат алтернативи, които да се харесат на част от населението. За разлика от ХХ век окупирането и разрушаването на държавата не е актуално, човешките и природните ресурси може да се контролират и без окупация. В "новата война" от Русия ще се изисква не да признае поражението си, а да смени политиката си, съюзите, законите, ръководството, което ще се представи като желание да стане част от "цивилизования" свят.

Трето, изчезват понятията "фронт" и "тил". Армията влиза в употреба само в краен случай, само като гарант да не би противопоставянето да прерасне в мащабни бойни действия. Всъщност, бремето ще легне върху подразделенията със специално предназначение. Разузнавателните и контраразузнавателни органи ще имат още по-голяма тежест. Първо, защото те са главният доставчик на информация за вземането на решения, и второ защото спецслужбите са най-приспособени да водят непряка подривна дейност.

В същото време, основна особеност на многопластовата война е, че максималните вреди и щети се нанасят от хора, които нямат военен статут и не са на държавни служба. Това са не само частни военни компании, но и персонала на икономически и финансови учреждения, банки, бизнеса, университетите, медиите, неправителствените организации.

Накрая това е идеологическа война за хората, за техните възгледи и убеждения и едва след това за територия. Доколкото всяка една операция трябва да въздейства на хората, пропагандата е едва ли не най-главният елемент. Особено значение придобива привличането на медиите на своя страна - както на ръководства, така и на редови репортери. Целта е медиите да се превърнат в информационно-психологическо оръжие. Необходимо условие е разделянето на света на "добри" и "лоши". Така американските медии преуспяха в създаването на чудовища от Хюсеин, Кадафи, Асад, Янукович. Същото се опитват да направят с Путин.

http://www.klassa.bg/

 
Мъгла приземи американски военни хеликоптери в Полша
23.11.2014, 09:18

Мъгла принудила вчера пет хеликоптера на американската армия да извършат аварийно кацане в нива в Полша и да прекарат нощта там, което е втори подобен инцидент от септември, предаде Асошиейтед прес, като се позова на длъжностни лица от въоръжените сили на САЩ.

По данни на американската армия 15 военнослужещи осъществявали задача по преместване на снаряжение към тяхната база в Германия след съвместни учения през последните месеци с полски военни. Поради гъста мъгла обаче те кацнали като предпазна мярка в нива близо до село Кшенчин и предвид лошата видимост решили да прекарат нощта там заедно с четирите си хеликоптера "Апачи" и "Блек хок".

През септември около десетина вертолета на американската армия отново се наложи да кацат непредвидено в земеделски площи поради лоша видимост по време на буря.

 
Русия и Турция с най-много полицаи в света
23.11.2014, 09:06

Русия има най-много полицаи на глава от населението в света, пише британският в. “Индипендънт”, позовавайки се на данни на ООН. 564,6 полицаи се падат на 100 000 руснаци.

На второ място в класация е Турция, където има 474,8 полицаи на 100 000 души.

Италия е на трето място при съотношение 467,2 полицаи на 100 000 италианци.

Португалия и Хонконг са на четвърто и пето мястосъответно с 454,2 и 450,7 полицейски служители на 100 000 граждани.

Изданието отбелязва, че е изненадващо, че европейски страни като Италия, Португалия и Чехия са в първата десетка в света по полицаи на глава от населението.

Все пак в данните на ООН не са включени страни като Беларус, Северна Корея и Узбекистан.

 
Украйна отказа канадските изтребители
23.11.2014, 08:57

F/A-18Разходите по поддръжката и отсъствието на квалифицирани пилоти принуди правителството на Украйна да се откаже от канадските изтребители-бомбардировачи CF–18, предаде ТАСС, позовавайки се на изявление на бившия заместик-министър на отбраната на Украйна Леонид Поляков, който в момента заема длъжността на консултант на Комитета по националната сигурност и отбрана към Върховната Рада.

По-рано тази година стана ясно, че в рамките на проект за модернизация на военновъздушните сили, правителството на Канада може безвъзмездно да даде на Украйна до 20 изтребителя F-18, които по-рано са били отстранени и изведени от експлоатация.

http://www.focus-news.net/

 
Lockheed и Пентагонът сключват сделка за 4,7 млрд. долара
23.11.2014, 08:37

F-35Пентагонът заяви в петък, че е сключил с производителя Lockheed Martin Corp оценяван на 4,7 милиарда долара договор за доставка на осми партиди изтребители F-35, който понижава средната цена на джет с 3,5 на сто спрямо последния договор и с 57% спрямо първата партида, предава Ройтерс.

Сделката включва 29 самолета за САЩ и 14 джета за пет други страни: Израел, Япония, Норвегия, Великобритания и Италия.

След като производството на тези самолети бъде завършено, повече от 200 броя F-35 ще бъдат в експлоатация в осем страни, показват данни на поделението в Пентагона, което работи над програмата за F-35 програма на стойност 399 млрд. долара.

Пентагонът е подписал отделен договор за 1,050 млрд. долара за осми партида двигатели, които ще бъдат създадени от Pratt & Whitney, подразделение на United Technologies Corp. Pratt заяви перз миналия месец, че договорът ще намали разходите за двигатели с между 3,5% до 4,5 на сто.

Цената на B-модела на F-35, който може да излита от къси писти и да се приземява като хеликоптер, ще бъде 102 млн. долара, без двигател, докато C-моделът на самолета ще струва по 115,70 милиона долара.

Пентагонът не предоставя подробни разбивки на разходите за двигателите на Pratt предвид загрижеността на компанията за чувствителност на данните, но официални представители на САЩ заявиха, че очакват цената на въздухоплавателното средство с двигател да падне до около 80 млн. долара до 2019 г.

Lockheed и ключовите му подизпълнители, Northrop Grumman Corp и BAE Systems Plc, както и Pratt инвестират в различни мерки, насочени към опростяване на производството на джетове и намаляване на разходите за изграждането и експлоатацията им. - Още за F-35

http://www.investor.bg/

 

 
Руската атомна подводница "Владимир Мономах" ще влезе в състава на ВМФ на 19 декември
22.11.2014, 18:50

подводница проект 955 Третата стратегическа атомна подводница проект 955 (шифър "Борей") "Владимир Мономах" ще бъде официално приета в състава на ВМФ на РФ на 19 декември, съобщава ТАСС.

Приемо-предавателния акт на третият "Борей" е планирано да бъде подписан на 10 декември.

К-551 "Владимир Мономах" е атомна подводница със стратегическо назначение от четвърто поколение, строителството й започна на 19 март 2006 година в корабостроителницата в Северодвинск. - Още за проект 955

 
Руски военен кораб премина през проливите
22.11.2014, 18:31

Сайта Bosphorus Naval News информира, че на 20 ноември през турските проливи в северно направление е преминал големия десантен кораб БДК-100 „Александр Шабалин” 110, проект 775 на Балтийския Флот на РФ.

 
САЩ са предоставили на Украйна три леки радара за откриване на минометни позиции
22.11.2014, 11:48

LCMR (Lightweight Counter-Mortar Radar)САЩ са предоставили на Украйна първите три от общо двадесет леки радара за откриване на минометни позиции LCMR (Lightweight Counter-Mortar Radar), съобщава говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън. - (видео)

„Тези радарни системи засичат изстреляните мини, бързо изчисляват координатите на мястото, от където са изстреляни и позволяват да се отговори ‘подходяшо’”, пише Telegraph.

Украинците ще решат кога, къде и как ще използват тези радари. Те могат да бъдат интегрирани към системите за управление на огъня на артилерийските батареи или да бъдат предадени на пехотните подразделения.

Доставката на радарните системи е част от струващата 118 милиона долара програма за подпомагане ВС на Украйна. Освен предоставянето на бойни системи, тя включва и различни проекти за обучение. Неотдавна група от 12 американски военни лекари са провели курс в Украйна на свои украински колеги.

http://www.pan.bg/

 
Началникът на ГЩ на британската армия предупреди, че военните удари няма да бъдат достатъчни за унищожаването на ИДИЛ
22.11.2014, 09:10

General Sir Nicholas CarterНачалникът на ГЩ на британската армия, генерал-лейтенант Ник Картър (Nicholas Carter) предупреди, че военните удари няма да бъдат достатъчни за унищожаването на „Ислямска държава”, пише Daily Telegraph.

Водената от САЩ коалиция е нанесла стотици въздушни удари върху позициите на ИДИЛ и провежда обучения на силите на кюрдите и иракските сили за сигурност. Лондон и Вашингтон обаче предупреждават, че Багдад трябва да преодолее сектантското разцепление в иракското общество.

„Всички признават, че голямото предизвикателство тук е политическото. Трябва да има политическа стратегия, която да се справи с последиците от тези събития. Военните действия може да бъдат решаващи, може да бъдат много полезни, но трябва да има политическа стратегия за времето след „Ислямска държава”, заяви , генерал Ник Картър .

http://www.focus-news.net/

 
Барак Обама ще разшири военната мисия на САЩ в Афганистан през 2015 година
22.11.2014, 08:58

Барак ОбамаАмериканският президент Барак Обама е взел решение да одобри по-мащабна военна мисия в Афганистан през 2015 година - действие, което вероятно ще даде на американските военнослужещи пряка роля в сраженията в раздираната от война страна за най-малко още една година, пише New York Times.

Указът на Обама позволява на американските сили да предприемат мисии срещу талибаните и други групировки, които застрашават американския контингент в Афганистан или афганистанското правителство. Също така изтребители на САЩ, бомбардировачи и безпилотни апарати ще могат да подкрепят афганистанските сили за сигурност в бойни мисии.

През май тази година Обама заяви, че американските военнослужещи няма да имат бойна роля в Афганистан следващата година и че мисията от 9800 войници ще бъде ограничена само в обучение на афганистанските сили за сигурност и залавяне на „останки от Ал Кайда”.

Високопоставен представител на Белия дом заяви, че американските сили в Афганистан няма да изпълняват редовни патрули или да провеждат офанзивни мисии срещу талибаните следващата година.

„Ние повече няма да атакуваме екстремистите само защото те са талибани. Ако талибани обаче директно застрашават САЩ и коалиционнните сили в Афганистан, или предоставят директна подкрепа към Ал Кайда, то ние ще вземем съответните мерки, за да защитим американските граждани”, заяви източникът.

http://www.focus-news.net/

 
Тихоокеанският флот получава нови самолети Ил-38Н
22.11.2014, 08:48

Ил-38Руският Тихоокеански флот е получил първият модернизиран самолет за борба с подводници Ил-38Н. Той е снабден със съвременната наблюдателно-прицелна система “Новелла-П-38”. Системата има възможност да открива въздушни цели на разстояние до 90 км, а морски – до 320. “Новелла-П-38” може да ‘води’ до 50 цели, като предаваните данни за тях протичат в реално време.

До 2020 година общо 28 самолета ще бъдат модернизирани до стандарта на Ил-38Н. В бъдеще te ще бъде заменен от нови самолети, създадени на базата на Ил-114 и Ту-204.

Създаденият на базата на пътническия лайнер Ил-18 противолодъчният самолет с голям радиус на действие има възможности да открива и съвместно с кораби за борба с подводници или самостоятелно да унищожава противниковите подводници. Може да се използва също така в операции по търсене и спасяване, разузнаване или поставяне на минни заграждения.

Предстои през 2016 година самолети Ил-38Н да бъдат базирани и в авиобаза Гвардейское (Крим). - Още за Ил-38

http://www.pan.bg/

 
Катастрофа с пакистански Mirage
22.11.2014, 08:35

Вчера вечерта в покрайнините на Карачи по време на рутинен полет се е разбил пакистански двуместен изтребител Dassault Mirage. Загинал е инструкторът подполковник Танвир Ахмад (Tanveer Ahmad), вторият пилот е успял да се катапултира.

Започнато е разследване на причините за катастрофата. Това е третото авиационно произшествие през последните няколко месеца, но при другите два случаи не е имало жертви. На 1 октомври изтребител JC-17 се разби поради технически проблем, а на 20 септември учебно-тренировъчен самолет MFI-17 Mushshak падна в околностите на военновъздушната база Халид.

Пакистанските ВВС разполагат с около 70 изтребителя Mirage III и 90 Mirage 5 от различни модификации, произведени в края на 1960-те и началото на 1970-те години.

http://www.pan.bg/

 

 
Военното министерство на Южна Корея купува 100 нови танка XК-2
21.11.2014, 20:45

XK-2Южнокорейската агенция за военни покупки (DAPA) обяви за доставка във въоръжените сили до 2017 година на около 100 танка XК-2 „Black Panther“, съобщава „Army Recognition“.

Решението е били взето на заседание на комитета за отбранителни проекти, проведено под ръководството на министъра на отбраната на страната Han Minkoo.

Масовото производство на новия основен боен танк, който трябва да замени остарелите К-1 и М48, бе планирано да започне през 2009 г. Проблеми с двигателите и трансмисията обаче промениха плановете на висшите военни за ускорено превъоръжаване.

Танкът XК-2 се разработва в Корея от 2006 година, той е въоръжен със 120-мм оръдие, може да развива скорост до 70 км/ч и да преодолява водни прегради с дълбочина до 4,1 метра. Машината е оборудвана с двигател и трансмисия корейско производство, като за основа на силовата установка е послужил немския двигател MTU-890 с мощност 1500 конски сили.

К-2 започна да постъпва във войските от юли 2014 година. - Още за XК-2 „Black Panther“

 
Специалните части на турската армия ще обучават кюрдски бойци пешмерга
21.11.2014, 18:10

Специалните части на турската армия стартират програма за обучение на кюрдски бойци пешмерги от автономния район на Иракски Кюрдистан. Това съобщава в. "Хюриет дейли нюз", като се позовава на турски официален представител.

Турция е предприела стъпки за програма за обучение на пешмерги за срок от един месец в рамките на съвместните усилия за борба срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

Същевременно турският премиер Ахмет Давутоглу, който днес е на посещение в Ербил - столицата на Иракски Кюрдистан, обеща всякакъв вид подкрепа за сигурността на кюрдския район в Ирак.

На съвместна пресконференция с президента на автономния района на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани той каза, че сигурността на кюрдския район е от жизненоважно значение и за сигурността на Турция.

http://www.fbr.bg/

 
До лятото на 2015-а в Сирия ще бъдат унищожени 12 обекта за производство на химическо оръжие
21.11.2014, 17:20

12 различни обекта за производство на химически оръжия в Сирия трябва да бъдат унищожени до лятото на 2015 г. Това съобщи в петък специалният координатор на съвместната мисия на ООН и на ОЗХО в Сирия Зигрид Кааг на международна конференция в Москва.

"Пресметнахме, че до лятото седем хангара и пет тунела ще бъдат унищожени", каза тя.

И добави: "Аз не използвам дипломатическия термин "производствени съоръжения" за химически оръжия,а термините "тунел" и „хангар ". Това е част от производствения комплекс".

"Работата вървеше в правилната посока", каза още тя.

По думите й от първия до последния ден сирийските власти са били конструктивно настроени по въпроса с химическото разоръжаване.

"Сирия предостави своя персонал и отдели средства. Разбира се, имаше забавяния и сирийската опозиция беше недоволна от работата ни. Но работата се вършеше в правилната насока", посочи Кааг.

"Ние работим в името на решаване на общите проблеми. Това е колективно усилие от началото до края", каза специалният координатор.

„Сега Сирия е в криза. Време е това да спре. Страната се разпада, загиват хора", добави тя.

Кааг призова световната общност да намери начин за излизане от ситуацията. "Неразпространението е много важно за Сирия", добави тя.

http://www.cross.bg/

 
В Румъния катастрофира военен вертолет, има жертви
21.11.2014, 17:06

IAR 330 Puma  SOCATОсем военнослужещи са загинали днес в 10:40 местно време при катастрофа с вертолет IAR 330 Puma SOCAT на румънските ВВС.

Хеликоптерът е пътувал към американската база Чинку в Румъния за участие в съвместни маневри с военните на САЩ. Бойната машина е паднала близо до град Медиаш в Сибиу.

На борда му е имало десет човека, двама от които са били ранени и са били хоспитализирани в град Търгу Муреш. Хеликоптерът е бил зачислен към военната база Кимпия Турзий.

Румънските власти започнаха разследване на катастрофата. Съгласно една от версиите, тя се е случила заради лошите атмосферни условия, по друга – заради техническа неизправност на борда на хеликоптера, който, по свидетелствата на очевидци, се е запалил във въздуха. За аварията станало известно благодарение на един от ранените, който потърсил помощ чрез телефона си.

През последните десет години това е десетата авария на хеликоптер в Румъния, в която има пострадали хора. Голяма част от инцидентите са се случили при употреба на хеликоптери IAR, които се произвеждат от румънската фирма ICA-Brasov по френски лиценз.

 
Министърът на отбраната Николай Ненчев: Никой не може да си позволи да подценява Българската армия
21.11.2014, 16:50

Николай НенчевМинистърът на отбраната Николай Ненчев се срещна днес, 21 ноември, с военнослужещи от военните формирования в гарнизон Ямбол. Той беше запознат с организационната структура, задачите и проблемите от командирите на трите военни формирования от гарнизона.

На срещата с военнослужещите от военните формирования 54100, 52590 и 22130 от гарнизон Ямбол министър Николай Ненчев запозна присъстващите с приоритетите на Министерството на отбраната и предстоящите задачи, които стоят за решаване. „Моята загриженост е по отношение на духа на Българската армия. Имам усещането, че нямате достатъчно самочувствие и съм обезпокоен от това. Тук съм, за да ви чуя“, с тези думи се обърна министърът на отбраната Николай Ненчев към военнослужещите, в началото на срещата.

„Никой не може да си позволи да подценява Българската армия. Искам да открехна завесата за проблемите. Нещата не са неразрешими. Убеден съм, че решаването на някои от проблемите е въпрос на организация. Други ще бъдат решени като спрем порочните практики, като запушим пробойните“, заяви министърът. Той подчерта, че ще бъде безкомпромисен по отношение на съмнения или прояви на корупция. „Възложени са проверки на Инспектората на Министерството на отбраната на подобни сигнали, очаквам резултатите“, каза още министър Николай Ненчев.

По време на разговора с военнослужещите бяха поставени въпроси, свързани с вещевото доволствие на офицерите, сержантите и войниците, некомплекта от военнослужещи във формированията, осигуряването на финансови средства за ремонт и осигуряване на автобронетанковата техника и др.

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че ръководството на Министерството на отбраната е запознато с голяма част от поставените въпроси и в следващите седмици ще се търсят решения по приоритети. Той беше категоричен, че ще представи и най-наболелите въпроси, които военнослужещите поставят, и пред министър-председателя Бойко Борисов.

Министърът на отбраната подчерта дейността на военнослужещите в подкрепа на населението в случаи на природни бедствия и изрази увереност, че ще се направи необходимото да бъдат оборудвани с още по-добра техника, за да продължат да оказват подкрепа на гражданските власти.

По отношение на пенсионната реформа, министър Ненчев заяви, че ще проведе разговори с всички парламентарни групи: „Ще направя всичко възможно, за да убедим Народното събрание да приеме възможно най-добрите текстове за военнослужещите в Българската армия“, заяви той.

На въпрос каква е вероятността за коледни бонуси, министър Николай Ненчев заяви, че ще бъде направено всичко възможно, за да бъдат осигурени средства. „Много бих искал да се случи, проведох няколко срещи, имаме готовност за нещо, но не бъдете с големи очаквания“, заяви министърът на отбраната. Той съобщи, че няма проблеми с изплащането на трудовите възнаграждения на военнослужещите до края на годината.

На срещата на министъра на отбраната Николай Ненчев с военнослужещи от Сухопътните войски от гарнизон Ямбол присъстваха генерал-майор Андрей Боцев - командир на Сухопътните войски, командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Димитър Илиев, началникът на кабинета на министъра на отбраната Илия Налбантов.

По време на визитата си в Ямбол министърът на отбраната Николай Ненчев ще се срещне и с кмета на общината Георги Славов.

http://www.mod.bg/

 
СОСЗР е против въвеждането на възраст за пенсиониране на служителите в отбраната и сигурността
21.11.2014, 16:44

Аргументите си за запазване сегашния режим за придобиване право на пенсия от военнослужещите, полицаите и другите служители в сектор „Сигурност“ изложиха представители на Съюза на офицерите и сержантите то запаса и резерва (СОСЗР) на среща с управителя на НОИ Бисер Петков. В разговора участваха председателят на Контролната комисия на съюза генерал-майор от запаса Георги Кендеров, заместник-председателят на СОСЗР и председател на Национална асоциация „Сигурност“ полковник от запаса Чавдар Петров и председателят на Комисията по социално и пенсионно подпомагане при Столичния съвет на съюза полковник от запаса Атанас Иванов.

Управителят на НОИ посочи, че предстои обсъждане на по-нататъшното развитие на пенсионния модел у нас. Впрочем и вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин вече определи 2015 г., като година за решаването на този въпрос в дългосрочен план. Бисер Петков сподели позицията на представителите на СОСЗР, че решенията трябва да се вземат и с участието на заинтересованите страни. В този смисъл се очаква и становището на създадения със заповед на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов Консултативен експертен съвет за предлагане на модел за пенсиониране на военнослужещите. Застъпено бе становището, че излизането на необичайно голям брой военнослужещи и полицаи в пенсия, заради евентуална промяна в КСО и въвеждане на възраст за придобиване право на пенсия, ще затрудни чувствително администрацията и бюджета на НОИ.

От СОСЗР бе посочено, че военнослужещите и полицаите не бива да попадат в графата „ранно пенсиониране“. Аргументирано бе, че изискването за пенсиониране, независимо от възрастта, е обективно необходимо. Причината е, че тези служители трябва да поддържат добра физическа и умствена работоспособност в условията на психическа и умствена натовареност от работата с бойната техника и въоръжението. Подчертано бе също, че няма основания за въвеждане на диференциация по отношение на осигурителен стаж и възраст за пенсиониране. Не би могло да се определи коя длъжност е по-важна за изпълнение на конституционните задължения на армията и полицията. От съюза смятат, че ако се създаде отделен фонд „Отбрана и сигурност“ в рамките на бюджета на ДОО, както е за учителите, ще отпадне и теорията за ранното пенсиониране.

В позицията на СОСЗР бе застъпена необходимостта през 2015 г. да се промени формулата за осъвременяване на пенсиите с швейцарското правило, т.е. увеличаването на пенсиите да бъде с процент в зависимост от ръста на осигурителния доход през 2014 г. спрямо 2013 г., който се очаква да бъде 6. Смята се, че това е необходимо, защото около 1, 3 милиона души у нас получават пенсии, чийто размер е под прага на бедността от 286 лв.

Като необходимо, бе определено от представителите на СОСЗР, от 1 януари 2016 г. да бъдат преизчислени отпуснатите към 31 декември 2015 г. пенсии на базата на отчетения осигурителен доход за 2015 г. Последното преизчисляване бе през януари 2008 г. на базата на осигурителен доход от 398, 17 лв. Очаква се за 2015 г. осигурителният доход да нарасне на 800 лв., т.е. става дума за нарастване малко повече от два пъти, в сравнение с използвания през 2008 г. Точно поради това се налага преизчисляване на пенсиите през 2016 г. в размер на 190 лв. или приблизително 50 на сто от минималната работна заплата или около 40 на сто от размера на прага на бедността. На тази основа да бъдат коригирани размерът на социалната пенсия и свързаните с нея плащания.

СОСЗР ще запознае със своите становища вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министрите на отбраната и вътрешните работи Николай Ненчев и Веселин Вучков, както и съответните комисии в парламента. Изразена бе готовност за участие в дебата за подобряване на реформата в социалното осигуряване. Главната цел е да няма напрежение сред военнослужещите, полицаите и другите служители в системата за национална сигурност и държавата да не си променя постоянно правилата за придобиване право на пенсия.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Вкараха в парламента законопроекта за закриване на Служба „Военна информация“
21.11.2014, 12:17

Парламентарната група на Реформаторския блок, коалиционен партньор на ГЕРБ, внесе в Народното събрание законопроект за Държавна агенция разузнаване (ДАР). С него се предлага закриване на Служба „Военна информация“, т.е. на военното разузнаване в системата на Министерството на отбраната.

ДАР, са записали вносителите, е правоприемник на активите, пасивите, архива, личния състав, съответно персонала, и другите права и задължения на Националната разузнавателна служба и Служба “Военна информация” към министъра на отбраната. И още: „Дълготрайните материални активи на Националната разузнавателна служба и на Министерството на отбраната, ползвани от Служба “Военна информация” към Министъра на отбраната, се предоставят на Държавната агенция за разузнаване.“

Вносителите са изброили и основните задачи на ДАР: събиране на външнополитическа, военна и икономическа разузнавателна информация, имаща значение за националната сигурност на Република България; охрана и защита на обектите и дейностите си, както и в други случаи, определени в нормативен акт; информационно осигуряване на дейността си; взаимодействие и координация с органите на държавна власт; международно сътрудничество със сродни органи на други държави.

Тези, които са служили по Закона за отбраната и Въоръжените сили и бъдат назначени в ДАР, няма да губят осигурителния си стаж при пенсиониране, става ясно от проекта. Има обаче и текст, който се определя, като лустрационен. Той регламентира, че служители на ДАР не могат да бъдат щатни и нещатни сътрудници на бившата ДС и РУ на БНА.

Държавната агенция за разузнаване предоставя в еднакъв обем информация на председателя на Народното събрание, президента и министър-председателя, е записано в проекта. За министъра на отбраната текстът е следният: „ДАР предоставя информация на министъра на отбраната, съобразно функциите и задачите на Министерството на отбраната“

Какви са мотивите на вносителите за обединяването на НРС и Служба „Военна информация“? „Сериозна слабост на тези служби е, че дейностите им в повечето случаи се дублират, като се изразходват средства без да се постига желаната ефективност. В тази връзка не рядко се създават ситуации на нездрава конкуренция между тях, което води до изкривяване на информацията и рискове да бъде подвеждано държавното ръководство. Именно поради липсата на законова регламентация все още не са предвидени онези мерки за граждански контрол върху дейността на тези служби, които да гарантират върховенството на гражданското общество, а това е основно изискване за хармонизиране на българското с европейското законодателство. В тази връзка практиката в САЩ, Германия и други страни от Европейския съюз показва, че след обединяването на дейността на тези служби ефективността й нараства при общо намаляване на разходите.“

Парламентарната група на Реформаторския блок е от 23 депутати. Проектът е подписан от 22-ма. Известно е, че 41-ото и 42-ото Народно събрание не успяха да приемат пакета от четири законопроекта за специалните служби, включително и устройствен за системата за национална сигурност. Именно 41-ото Народно събрание, в което мнозинството бе на ГЕРБ, бяха приети на първо четене тези законопроекти, включително и за военното разузнаване. За окончателното приема не остана време. Тогава законопроектът за военното разузнаване беше определян, като най-добър. Остава да видим как ще реагират управляващите днес. Впрочем с този законопроект една част от тях – Реформаторският блок, заяви аргументите си за закриване на НРС и Служба „Военна информация“ и създаване на ДАР.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
САЩ гласят оръжия за Украйна
21.11.2014, 09:30

Антъни БлинкънЗаместник-помощникът на американския президент за националната сигурност Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон може да предостави военна помощ на Украйна, съобщи Ройтерс.

В реч пред Конгреса Блинкън предложи да се преразгледа сегашната политиката на САЩ за ограничаване на доставките на оръжие за Украйна. „Русия нарушава подписаното в Минск споразумение; единственото нещо, което може да спре Москва от по-нататъшни стъпки, е укрепването на потенциала на украинските въоръжени сили, включително и чрез доставки на смъртоносни оръжия – заяви Блинкън. – Мисля, че трябва да разгледаме този въпрос.”

При това самият Блинкън избегна да отговори на директния въпрос дали подкрепя идеята за доставки на оръжие за Киев.

След междинните избори в Конгреса на САЩ, които се проведоха на 5 ноември, мнозинството в Сената получиха републиканците, които подкрепят предоставянето на пряка военна помощ на Украйна, напомня Ройтерс. По данни на Семьон Семенченко, политик и командир на един от украинските батальони, става въпрос за противотанкови средства, противовъздушна отбрана и стрелково оръжие.

 
НАТО ще разположи допълнителни органи за управление в шест страни на Европа
21.11.2014, 08:54

НАТО ще разположи в Източна Европа няколко нови пункта за управление. Такива органи ще се появят в балтийските страни, а също и в Полша, Румъния и България. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на визитата в естонската столица, пише „Комсомолская правда”.

"Органи на управление на силите на НАТО в Източна Европа ще бъдат разположени в шест държави – три страни от балтийския регион, Полша, Румъния и България. През декември на среща на външните министри на НАТО ще бъде разгледана ситуацията с подготовката на „Плана за готовност за действие”, а решенията по този въпрос ще бъдат приети на среща на министрите на отбраната на Алианса през февруари следващата година”, каза Столтенберг. Той добави, че в споменатите органи ще бъде създадена военна инфраструктура. Планира се там да се провеждат учения, а също да се разполагат сили за бързо реагиране.

http://www.focus-news.net/

 
Първите двама бразилски пилоти са започнали обучение на Gripen
21.11.2014, 08:43

SAAB 39GripenПървите двама бразилски пилоти, които са в Швеция за приучване на многоцелевия изтребител SAAB 39 Gripen, са извършили първия си полет на 19 ноември. Полетът над Балтийско море е бил с продължителност 50 минути. Те са летели на двуместния вариант Gripen D с инструктори от шведските ВВС. След излитане е последвал набор на височина, като изтребителите са се издигнали на 10850 м (35,000ft) за 1,5 мин., след което полетът е продължил по планирания курс за обучение. Бразилските пилоти са били впечатлени от аеродинамичните качества на изтребителя, за което особено допринасят предните управляеми повърхности. След първия полет бразилските пилоти продължават обучението си на летателен тренажор по нова програма.

Бразилските летци капитаните Gustavo de Oliveira Santos и Capt Ramon Pascotto F?rneas, бивши пилоти Northrop F-5 и Dassault Mirage 2000 , се обучават във военновъздушната база Сатенас (Satenas). Програмата за приучване е с продължителност от шест месеца и те ще станат първите бразилски инструктори за изтребителите Gripen E/F. Бразилия сключи през октомври т.г. договор със SAAB на стойност 5.8 милиарда долара за придобиване на 36 самолета Gripen E/F, които ще заменят излезлите вече от експлоатация Mirage 2000C и на по-късен етап F-5 и Alenia/Embraer A-1M (AMX).

Един ден преди първия полет бразилските ВВС обявиха плановете си да имат на въоръжение общо 108 Gripen E/F. Първата партида от 36 изтребителя ще бъдат доставени в периода 2019-2024 г.

http://www.pan.bg/

 
Пакистан получи ескадрила F-16 от Йордания
21.11.2014, 08:39

F-16Пакистанските ВВС получиха ескадрила F-16A/В от Йордания. Изтребителите вече са в Пакистан и ще се използват в борбата срещу терористите в западната част на страната.

Преговорите са започнати през февруари 2014 и още през април първите изтребители са пристигнали в Пакистан. Според IHS Jane's Пакистан са получили 12 12 F-16A и 1 F-16B Block 15. Всички те са минали програма за модернизация MUL (mid-life upgrades).

Получените изтребители са зачислени към 19 иае, дислоцирана във военновъздушната база Мушаф (Саргода).

Преди сделката с Йордания пакистанските ВВС са имали на въоръжение 12 F-16C и 6 F-16D Block 50/52 и между 45 и 50 F-16A/B . Последните са модернизирани в Турция до стандарта Block 52.

http://www.pan.bg/

 

 
Шефът на ЦРУ готви революционни промени в агенцията
20.11.2014, 22:50

Директорът на ЦРУ – Джон Бренън – планира мащабни промени в организационната структура на агенцията.

Една от възможните промени е разпускане на отделните шпионски и аналитични отдели, които съществуват вече десетилетия, с цел създаване хибридни единици, които да са разпределени регионално и да реагират на определени заплахи за сигурността на САЩ.

Резултатът от предложението по своя смисъл би имитирал структурата на Центъра за борба с тероризма към ЦРУ, както и подобни органи. Това отразява разширените роля и влияние на Центъра след атентатите от 11 септември 2001 г.

Източниците на изданието Washington Post споделиха, че идеята е в ранните си фази и все още може да бъде променяна или дори цялостно оттеглена. Реформата и без това бе посрещната със съпротива от някои бивши и настоящи разузнавателни експерти, според които тя ще разклати структурата на агенцията прекалено много, което от своя страна би могло да застраши ключови дейности и експертния потенциал на разузнаването.

Ако Бренън продължи с реформата, промените ще бъдат сред най-амбициозните в историята на ЦРУ. Възможно е създаването на отделни центрове, съсредоточени върху Китай, Латинска Америка и други региони или проблеми, които в момента са разпределени между различните отдели в агенцията.

През септември Бренън нареди в ЦРУ да бъде сформирана вътрешна комисия, която да оцени предложението, като част от поредица реформи за по-широко преразглеждане на структурите в агенцията. В обръщение към персонала на агенцията, Бренън обърна внимание на „нарастващите брой и сложност на проблемите в сигурността“, като продължаващата заплаха от „Ал-Каида“, гражданската война в Сирия и ролята на Русия в украинската криза. „Все по-уверен съм, че настъпи моментът за нов поглед на това как сме организирани и дали настоящата ни структура и практики имат нужда от преразглеждане“, пише в съобщение на Бренън, придобито от Washington Post.

Бренън не е представил конкретни планове, но е изразил притеснения, че съществуващите отдели подкопават ефективността на ЦРУ във време, когато „необходимостта от интеграция никога не е била по-голяма“ и когато все повече мисии „поставят организационните ни лимити на изпитание“.

Бивши служители в ЦРУ са на мнение, че желанието на Бренън за организационни промени е подклаждано от разочарованието от трудностите, с които американското разузнаване се срещна по време на сирийската криза, която пък от своя страна се превърна в люпилня за терористични групировки.

Говорителят на ЦРУ – Дийн Бойд – заяви, че вътрешната комисия била натоварена със задачата да проведе щателен преглед на реформите и да реши „дали има нужда от промени и ако да – какви да бъдат те“.

Основната структура на ЦРУ е запазила вида си още от създаването на службата, като служителите са разделени в четири основни отдела на базата на своите функции.

Бившият директор на ЦРУ – Майкъл Хейдън – предупреди комисията да не бърза с реорганизирането на структурите на разузнаването без да има ясна представа как иска да функционира в бъдеще.

Освен с Хейдън, комисията се е консултирала и с други бивши, високопоставени лица от ЦРУ, сред който бившият заместник-директор на агенцията – Майкъл Морел – и Стивън Капес. И двамата отказаха коментар пред журналисти.

http://www.fbr.bg/

 
Равносметката на конфликта в Украйна досега - 4000 убити, 10 000 ранени
20.11.2014, 22:26

Повече от 4000 души са загинали, а 10 000 са били ранени от началото на конфликта в Източна Украйна досега. Това обяви на заседание на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа специалният представител на председателя на ОССЕ за Украйна Хайди Талявини, цитирана от ТАСС. „Стотици хиляди са били принудени да напуснат района”, допълни тя.

Според Талявини изгледите за уреждане на конфликта са все още неясни. Кризата остава опасна не само от гледна точка на стабилността в района. „Ако не се отнесем към нея крайно сериозно, тя може да застраши и Европа”, предупреди специалният представител.

Примирието в Източна Украйна не спря насилието. От обявеното на 5 септември прекратяване на бойните действия в боевете са умирали средно 13 души на ден, посочи в комюнике от Женева Върховният комисар на ООН за правата на човека Заид Раад ал Хусейн, цитиран от Ройтерс.

По данни на службата на ООН по правата на човека убити от началото на примирието са общо 957. Общо 4317 души са убити в бойните действия между украинската армия и проруските сепаратисти от април досега, ранените са 9921, сочи мрачната статистика на ООН и Световната здравна организация. Според тях обаче реалните цифри са много по-големи. Броят на изселилите се от Източна Украйна се е увеличил от 273 489 към 18 септември на 466 829 към 19 ноември, посочи Ал Хусейн.

Всички страни трябва да положат много по-искрени усилия за мирно решаване на този продължителен конфликт съгласно международното право и норми в областта на правата на човека, настоя Върховният комисар на ООН за правата на човека.

Договореностите, постигнати от контактната група в Минск, дадоха възможност да се избегнат мащабни военни операции в Украйна, посочи представителката на ОССЕ. „Не мога да се съглася с твърденията, че примирието не се е състояло, то е единственото споразумение, което укрепва мирния процес”, подчерта тя.

Талявини призова за цялостен политически диалог за намиране на решение. Такъв може да се води както като преговори на официално равнище, така и под формата на кръгла маса с широк спектър участници, представляващи дадените райони, уточни тя.

ОССЕ не вижда алтернативи на мирното уреждане на конфликта. „Убедени сме, че той не бива да се решава с военни средства, няма алтернатива на мирния подход”, каза Талявини.

http://www.24chasa.bg/

 
Спуснаха на вода вторият „Мистрал“
20.11.2014, 21:30

Днес, 20 ноември, в корабостроителницата във френския град Сен Назар се състоя скромна церемония, без официални лица, на която бе спуснат на вода вторият вертолетоносен десантен кораб-док тип „Мистрал“ - „Севастопол“, предназначен за ВМФ на Русия, съобщава агенция РИА Новости. - (видео)

Корабът се е намирал в сух док, който след това е бил запълнен с вода.

Договорът за два такива кораба беше сключен между френската DCNS и “Рособоронекспорт” през 2011 година, на стойност €1,2 милиарда.

Първият “Мистрал” следва да бъде предаден на Русия до края на текущата година, а вторият – през 2015.

Срещу този проект са САЩ, под натиска на които Франция не веднъж е съобщавала за отлагани или прекратяване на сделката.

 
Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов се срещна с началника на ГЩ на Армията на Черна гора адмирал Драган Самарджич
20.11.2014, 20:58

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов се срещна днес, 20 ноември, с началника на Генералния щаб на Армията на Черна гора адмирал Драган Самарджич.

Делегацията, водена от началника на Генералния щаб на Армията на Черна гора, беше посрещната с пълен военен церемониал. Адмирал Драган Самарджич поднесе венец на Паметника на Незнайния воин.

По време на разговорите двамата командващи обсъдиха насоките на развитие на двустранните военни отношения и въпроси на сигурността и отбраната в региона. Вицеадмирал Румен Николов подчерта, че нашата страна ще продължава да оказва методическо съдействие на черногорската страна за интеграционния процес и успешното участие в програмата на НАТО „Партньорство за мир”. Беше споделен опит от участието в многонационални проекти по инициативата на НАТО „Интелигентна отбрана“ и инициативата на Европейския съюз „Обединяване и споделяне“ в цялостния контекст на развитието на способностите на въоръжените сили.

Началникът на отбраната вицеадмирал Николов отбеляза, че Република България изразява своята подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Черна гора. Той изтъкна, че постигнатият от Черна гора напредък е високо оценяван и страната ни ще подкрепя конструктивното й сътрудничество с НАТО. Беше изразена убеденост, че предприетите от Черна гора стъпки в тази насока са доказателство за готовността й да следва своите приоритети и ангажименти за по-бързото адаптиране на армията към стандартите на Алианса.

Адмирал Самарджич изтъкна, че контактите между военните ръководства на Република България и Черна гора допринасят за развитието на двустранното военно сътрудничество.

На срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с участието в проекти и инициативи в областта на отбраната в интерес и на двете страни.

По-късно същия ден началникът на Генералния щаб на Армията на Черна гора адмирал Драган Самарджич беше приет от министъра на отбраната Николай Ненчев.

В рамките на официалната си визита в България адмирал Драган Самарджич посети днес Военна академия „Г. С. Раковски“.

http://www.mod.bg/

 
Два американски военни кораба се сблъскаха в Аденския залив
20.11.2014, 20:40

Два кораба от състава на Военноморския флот на САЩ са се сблъскали днес в 05:26 (GMT) във водите на Аденския залив. Това съобщиха от командване на американския флот.

Сблъскали са се кораби USNS Amelia Earhart (T-AKE 6) и USNS Walter S. Diehl (T-AO 193). И двата кораба са снабдителни. Инцидентът е станал в момент на сложна маневра за прехвърляне на товари.

Двата съда не са понесли сериозни щети, уточняват от щаба на флота. При сблъсъка не са пострадали моряци.

Започнало е вътрешно разследване за установяване причините за сблъсъка.

 
Делегация на НАТО е пристигнала на работно посещение в Киев
20.11.2014, 20:27

Делегация на НАТО е пристигнала на работно посещение в Киев, като ще се срещне с представители на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна и на Генералния щаб на украинските въоръжени сили, съобщава РИА Новости.

„Целта на това посещение е поддържане на военно-политическия диалог на високо ниво и обсъждането на отделни въпроси относно партньорството между Украйна и НАТО, както и демонстрация на подкрепа към Украйна от страна на Алианса”, се посочва в съобщение на украинското министерство на отбраната.

Делегацията е ръководена от председателя на военната комисия на НАТО генерал Кнут Бартелс.

 
Ядреният арсенал на Китай расте и се модернизира, разтревожени САЩ
20.11.2014, 20:00

Нов доклад, финансиран от Конгреса на САЩ, рисува мрачна картина относно ядрените оръжия на Китай и усилията на комунистическата държава да ги модернизира, пише Defensenews.com

В доклада се посочва, че Китай ще представлява заплаха за въоръжените сили на САЩ и военните им бази в Западния Тихи океан в следващите 10 години.

Китай също така ще е в състояние да атакува военните сателити на американците по множество начини - чрез кинетично, лазерно, електронно заглушаване и в крайна сметка завладяването им. Според доклада способностите на Китай ще застрашават всички военни сателити на САЩ в орбита през следващите пет до десет години.

„В Космоса Китай през 2014 г. продължава да провежда широка контраамериканска космическа програма, за да оспорва информационното превъзходство на САЩ, а също и да вади от строя или да разрушава американски сателити, ако е необходимо", се посочва още в доклада.

Като развива космическите си въоръжения Китай цели да увеличи равнището на ядрено сдържане, но също така да предотврати намесата на САЩ или други страни във вътрешните работи на Китай.

В доклада се отбелязва, че в следващите 5 години ядрените сили на Китай ще претърпят бързо нарастване и модернизиране. В същия период тяхната мощ ще се увеличи и чрез допълнителни мобилни платформи за ядрено оръжие - пет атомни подводници, които са в състояние да носят на борда си по 12 междуконтинентални балистични ракети, както и развитие на междуконтинентални балистични ракети с касетъчни бойни глави.

През 2013 г. по информация на Пентагона ядреният арсенал на Китай се е състоял от 50-75 междуконтинентални балистични ракети, а в близките 15 г. броят на тези ракети може да достигне 100.

В доклада е посочено, че в момента в Китай се провеждат изпитания на нови междуконтинентални балистични ракети на подвижни агрегати. Те може да бъдат разположени догодина и всяка една от тях може да носи до 10 касетъчни бойни глави с обсег на действие 11 900 км.

В доклада е разгледано предположението за китайски ядрен удар срещу големи американски градове като Лос Анджелис, при което оцеляването на хора в радиус от 1200-1400 км от епицентъра на взрива е почти изключено.

http://news.ibox.bg/

 
Формирования на Сухопътните войски отбелязаха празника
20.11.2014, 16:53

На 17 и 18 ноември 2014 г. военните формирования от състава на 34750 – Карлово и военни формирования 24490 – Асеновград, 28330 – Смолян, 26400 – Благоевград, 52740 – Хасково, 22160 – Плевен, 28880 – Белене, 24620 – Свобода, 42600 – Мусачево и 34200 – Шумен проведоха дни на отворените врати по случай празника на Сухопътните войски – 19 ноември, съобщава КСВ. Освен възможността да видят различно въоръжение и бойна техника, гостите присъстваха на различни демонстрации.

Военнослужещи от в.ф. 28880 – Белене и в.ф. 24620 – Свобода взеха участие в турнири по стрелба на СВ, демонстрирайки точността на своя мерник, като завоюваха призови места.

По повод празника бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от военни формирования 28880 – Белене и 42600 – Мусачево. Военнослужещи от в.ф. 54890 – Казанлък поднесоха венци и цветя на паметника на 23 Пехотен Шипченски полк, а военнослужещите от в.ф. 52740 – Хасково поднесоха венци и цветя пред паметника на Незнайния воин. Бяха организирани и тържествени концерти във в.ф. 52740 – Хасково и 42600 – Мусачево с участието на местни фолклорни и танцови групи.

В честванията взеха участие и представители на местната власт. На всички, които уважиха празника на Сухопътните войски благодарим от сърце!

 
Държавата не дава пари за медали на ветераните от войните
20.11.2014, 16:06

 58 ветерани и потомци от цялата страна заседаваха в ЦВК  Снимка Димитър БебеновЗа отбелязване на 70-годишинина от края на Втората световна война държавата отказва да финансира изработването на юбилейни медали. Това стана ясно днес на заседание на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните, което се проведе в ЦВК. Първоначално бяха заложени 40 хил. лв., след това сумата падна на 30 хиляди, за да се стигне до този тъжен край, каза заместник-председателят на съюза и главен секретар капитан I ранг от запаса Марин Петков.

Ще търсим други пътища, но не бива да оставяме без медали тези, които участваха във Втората световна война, посочи председателят на съюза доцент д-р Иван Сечанов. Вече има предложения за организиране на благотворителни концерти и други прояви, за да се съберат необходимите средства. Съюзът е разработил и няколко проекта.

За разлика от българската държава, Русия и Украйна ще отдадат заслуженото на нашите ветерани. Изпратено е обръщение до президента на Руската федерация Владимир Путин. Като резултат от това и от позицията на украинския президент Петро Порошенко вече се създава необходимата организация за връчването на медалите на българските фронтоваци.

Ветераните от войните у нас непрекъснато намаляват. Днес те са малко над 5 хиляди. Само за една година са починали 1708. Редно е живите да бъдат зарадвани и най-вече да се уважи тяхната самопожертвователност, когато са били само на 18-20 години.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Шойгу на първо посещение Пакистан, където ще подпише споразумение за военно сътрудничество
20.11.2014, 13:07

Сергей ШойгуРуският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу ще бъде днес на официално посещение на Ислямска република Пакистан. Това е първата визита от времето на СССР на представител на руското министерство на отбраната в Пакистан, предаде ИТАР-ТАСС.

Последното посещение в страната е през 1969 г. от руския министър на отбраната на СССР маршал Андрей Гречко.

Според официалния представител на руското отбранително ведомство Игор Конашенков, Шойгу ще проведе преговори в Исламабад с пакистанския си колега Хаваджа Асиф.

„Планира се руският министър на отбраната да бъде приет от премиера на Пакистан Наваз Шариф”, съобщи Конашенков, като поясни, че по време на срещите ще бъдат обсъдени „актуалните въпроси на регионалната сигурност и активизацията на военното и военно-техническото сътрудничество на двете държави”.

„Министрите на отбраната планират подписването на споразумение между отбранителните ведомства на Пакистан и РФ за военно сътрудничество”, отбеляза още Конашенков.

Споразумението ще бъде рамково и ще положи правната основа за сътрудничество между министерствата на отбраната на двете държави, поясни още руската делегация.

http://www.cross.bg/

 
Кораби от ВМФ на Русия се отправиха в североизточната част на Атлантическия океан
20.11.2014, 12:57

„Североморск” 619Отрядът от кораби на Северния флот на Русия пое курс към североизточната част на Атлантическия океан, където ще осигурява сигурността на морската икономическа дейност. Това съобщи в четвъртък представите на флота, цитиран от РИА Новости.

Североизточният район на Атлантическия океан включва Баренцово, Норвежко и Балтийско море, Източна Гренландия и Исландия, Азорските острови, Ла Манша и др.

„Днес отрядът от кораби и спомагателни плавателни съдове, водени от големия кораб за борба с подводници „Североморск” 619, проект 1155 излезе от основната база на Северния флот в гр. Североморск в Баренцово море и пое курс към североизточните води на Атлантическия океан”, съобщи представителят на флота.

Освен „Североморск”, в отряда влизат и големия десантен кораб БДК-55 „Александр Отраковский” 031, проект 775, спасителен влекач и танкерът „Дубна”.

Основната цел на поредния поход е „осигуряване на военноморското присъствие на Русия в оперативно важни райони на Световния океан”. Освен това, корабите ще следят за сигурността на плаването и други видове морска икономическа дейност на РФ.

Предишният такъв поход на „Североморск” продължи от декември 2012 г. до юни 2013 г. Корабът измина повече от 30 хил. мили и успешно изпълни задачите за борба с пиратството в Аденския залив и в района на Африканския рог.

 
Нова РЛС за изтребителите Eurofighter Typhoon
20.11.2014, 11:37

Германия, Великобритания, Испания и Италия, партньори в производството на Eurofighter постигнаха споразумение за разработване и интегриране на РЛС с АФАР за изтребителите Typhoon.

Съобщението бе оповестено вчера по време на срещата на представители на четирите страни в Единбърг (Шотландия). Споразумението ще доведе до довършване на работите по новата РЛС с АФАР Captor E-Scan и нейното интегриране в изтребителите Typhoon. Стойността на проекта е 1 милиард долара, като полетните изпитания с новата РЛС ще се подновят през 2015 г. В изпитанията ще се включат два опитни образци IPA5 и IPA8, както и „самолет-цел”, също оборудван с тестова апаратура и датчици, за да се определят характеристиките на откриване и следене на РЛС.

Предвижда се новата РЛС Сaptor E-Scan да се монтира в края на десетилетието на останалите за производство изтребители от серията Tranche 3A. По-рано произведените изтребители от Tranche 2 също могат да бъдат модернизирани с новата РЛС, но за целта ще трябва да преминат в заводите за конструктивни промени.

Новата РЛС ще е увеличен обхват на търсене и следене, ще работи много по-ефективно в режим „въздух-земя”, ще има значително подобрена защита от радио-електронни смущения, както и обхват от 200?. С тези показатели изтребителите Eurofighter Typhoon ще излязат пред основните си конкуренти Rafale и Grippen, което ще увеличи възможностите за експорт.

Към момента се работи и по интегрирането и на ново въоръжение, сред което са крилатите ракети MBDA Storm Shadow и УР „въздух-въздух” с голям обхват Meteor.

www.pan.bg

 
Новият затвор на ЧЗ-557 ускорява презареждането
20.11.2014, 09:22

На снимката добре се вижда новият кръгъл затвор, който ускорява презарежданетоЧешката карабина ЧЗ- 557 е уникално съчетание на модерен дизайн, високо качество на изпълнението и добра цена. Тя е лека като тегло, с удобна скъсена цев и въпреки това много точна. Става идеално за лов на хищници и на диви свине.

По-старите авджии помнят как по времето на социализма да притежаваш ловно оръжие с марката на ЧЗ бе въпрос на престиж. Чешките пушки не бяха толкова масови като съветските ИЖ, но изработката им бе по-добра, по-прецизна. Затова и цената им бе малко по-висока.

За разлика от нас чехите не само запазиха традициите си в оръжейното производство, но и го издигнаха на по-високо ниво Как е станало това - е друг въпрос. Важното е, че те вече са не само европейски, а и световен фактор в бойното и ловното оръжие. Че с тях се съобразяват такива утвърдени производители като Германия, Белгия, Австрия, САЩ.

Защо ЧЗ-557 не само лови окото, но е и за предпочитане пред някои утвърдени марки като американските "Ремингтън" и "Рюгер" и финландските "Тика"?

Всъщност ЧЗ-557 е подобрена версия на класиката ЧЗ-550, която се радва на силен интерес и у нас от доста години.

Най-голямата промяна, която са направили конструкторите, е при затвора. При ЧЗ-557 е премахнат старият изхвъргач на гилзите, който наистина бе здрав и надежден, но морално остарял. Той е правен още по времето на Първата световна война, когато е било важно в кал и прах затворът да не блокира и макар бавно и трудно - все пак да презарежда.

Днес обаче надеждността се приема като нещо задължително и на преден план излиза необходимостта от по-леко и по-бързо презареждане.

С тази цел на мястото на тежкия маузеров изхвъргач в главата на затвора е монтиран по-лек вграден изхвъргач. Новият е идеално кръгъл и се движи много по-леко и почти безшумно. Това увеличава бързината на презареждането, което пък осигурява повече време за прицелване и съответно влияе чувствително на точността.

Освен това чехите са подобрили рязко качеството на приклада. Той е баварски тип, с т.нар. буза, и няма нищо общо със стария модел, който е доста по-груб и непохватен. Изработен е от по-висок клас дърво, а пистолетната ръкохватка е леко издадена напред за по-голямо удобство при премерване.

Версията ЧЗ-557 се отличава и с подобрена спускова система. Спусъкът е видимо по-силно извит със значително по-къс ход. Спусъкът на стария модел ЧЗ-550 е почти прав и доста по-неудобен. При новата карабина е запазен класическият модел на вкарване на патроните - отгоре, без пълнител.

Цевта е студено кована и се произвежда във всички масови европейски калибри. Тя плава свободно без да опира в ложата, което създава условия за по-точна стрелба.

Мушката е снабдена с яркочервен белег от фиброоптично влакно, а мерникът - с отчетливи бели точки за по-прецизно прицелване.

ЧЗ-557 разполага с класическа "лястовича опашка" за монтиране на оптика. За разлика от други марки чехите не търсят вносни модели, а сами са си разработили доста разнообразна серия оптически прицели. Те не се състезават с "Цайс" и "Сваровски" например, но пък цените им варират в диапазона от 500 до 1500 лв. и параметрите им са доста добри.

На българския пазар карабината ЧЗ-557 върви по около 1800 лв.

Наскоро чехите пуснаха и специална луксозна серия карабини CZ Exclusive Ebony.

Тя се произвежда във версиите 550 и 527. Първата е в калибър 30-06 и 308 "Уинчестър", а втората - в калибър 223 "Ремингтън". И двете може да се намерят на цени, малко над 2 хил. лв.

Новата серия се отличава с по-висок клас дърво за приклада и ложата и по-хубави шарки. Прикладът е баварски тип с красива "буза" и двойни накадки. По ръкохватката и ложата е използвано абаносово дърво, което придава на карабината особен аристократичен дух.

Няма как да сбъркате цевта и затвора на Еbony. И двете части са с особено усукана повърхност, резултат от оригинален начин на обработка.

Затворът е маузеров, а спусъкът - класически.

Оксидацията на цевта не е матирана, а класическа - много по-твърда и устойчива на драскане. И двата модела са без мерници.

За любителите на суперточната стрелба чехите са разработили модела Warmint Laminated. Версията 550 е в калибър 308 Уинчестър, а 527 - за 223 Ремингтън. Ще познаете тези карабини по тежките и дълги цеви и по приклада от ламинат.

Използват ги главно за лов на хищници и едър дивеч и за спортна стрелба на по-големи дистанции.

Не се препоръчват особено при гонки в пресечена местност заради по-високото им тегло и по-дългата и неудобна цев. "Варминт" е за по-търпеливите любители на точния изстрел, които могат да дебнат с часове от чакалото.

Цевите са матирани, лесни за поддръжка. - Още ловно оръжие

http://www.24chasa.bg/

 
Тестваха модернизирания Ту-160
20.11.2014, 08:53

Tu-160Казанският авиационен завод проведе успешно първия изпитателен полет на Ту-160 преминал през капитално-възстановителен ремонт и модернизация. Това съобщават от Туполев.

Полетът е продължил 2 часа и 40 минути, а в кабината се е намирал заводския летец изпитател Алексей Рябов.

Модернизационната програма на Ту-160 се готви от повече от 10 години и включва удължаване на техническия ресурс, пълна подмяна на авиониката и интегриране на възможности за използване на новите крилати ракети Х-101/Х-102.

Планира се до 2020 г. руските ВВС да разполагат с 10 модернизирани бомбардировача означени, като Ту-160М.

След 2025 г. Ту-160 и Ту-95МС постепенно ще бъдат заменени с новия стратегически бомбардировач създаван в рамките на програмата ПАК ДА. - Още за Ту-160

http://aeropress-bg.com/

 
Американските Harrier ще бъдат пенсионирани по-рано
20.11.2014, 08:48

AV-8B HarrierКорпусът на Морската пехота на САЩ ще пенсионира своите вертикално излитащи и кацащи самолети AV-8B Harrier през 2025 г., което е пет години по-рано от предвижданото до сега. Това става ясно от актуализирания план за развитие на бойната авиация на Корпуса.

По-ранното пенсиониране на Harrier се прави с цел икономия на около $1 млрд. Празнините в бойните способности на Корпуса ще се попълват с наличните F/A-18 Hornet, които ще останат на служба до 2030 г.

В следващите 10 години наличните Harrier ще продължат да се модернизират. Предвижда се интеграция на апарат за разхвърляне на топлинни капани ALE-47 V2, система за предупреждение за облъчване ALR-67 и система за РЕБ ALQ-164. Планира се поставянето на Link-16 и може би новата система за обмен на данни TTNT.

Освен това ще се интегрира следващо поколение целеоказващ контейнер Litening, както и ракетите за въздушен бой AIM-120C/D и AIM-9X Block II.

Наличните F/A-18 Hornet ще продължат да бъдат подобрявани също, като там ще се заложи и на мероприятия по удължаване на техническия ресурс.

Корпусът на Морската пехота предвижда да се сдобие с 353 броя от вертикално кацащия F-35B и 67 броя от палубните F-35C. Те трябва да оборудват общо 22 ескадрили и да заместят сега използваните Harrier и Hornet до 2030 г.

Корпусът предвижда достигане на първоначално ниво на бойна готовност на своите F-35B през юли 2015 г. - Още за Harrier

http://aeropress-bg.com/

 

 
Морските тюлени и руските барети - кой е по-по-най?
19.11.2014, 23:06

Често се спори кои части със специално предназначение са най-добре подготвени. Не напразно бойците от отряд „Делта” (САЩ) и SAS (Великобритания) преминават обучение по сходни програми.

На 29 април 2011 г. Барак Обама издава заповед за провеждане на най-важната операция в съвременната история на САЩ — да се превземе с щурм дом в пакистанския град Аботабад, където се крие Осама бен Ладен. За изпълнение на това толкова сложно задание, което може да има най-непредсказуеми епизоди, американският президент избира малка група от тактическото подразделение на ВМС „Морски тюлени”, която в хода на престрелка унищожава главатаря на „Ал Кайда” в нощта срещу 1 май.

Две години по-късно в медиите се промъкнаха сведения, че само двама от членовете на групата Team 6 — бойците от подразделението „Морски тюлени”, които унищожиха терорист №1 — са останали живи след гибелта на 23-​ма от 25-имата при авиокатастрофа в Афганистан. Според вестник „Кориере дела сера” през април миналата година е загинал още един боец по време на неуспешен скок с парашут.

Високата смъртност за пореден път доказва, че тази група, състояща се от преминали най-строг подбор бойци, е подложена на постоянен риск...........Прочети още

 
Военен хидрографски кораб се обърна в Малайзия
19.11.2014, 22:15

 KD ParantauХидрографски кораб от състава на Кралските военноморски сили на Малайзия потъна частично във военната корабостроителница Boustead в гр. Лумут.

Кораб KD Parantau се е накренил силно вчера през деня, а в късните часове на деня е потънал частично, съобщават местни медии. Предстоял е 9-месечен ремонт на 67,8-метровия съд.

Властите в Малайзия съобщават, че при инцидента няма пострадали. ВМС на страната пък обясниха, че всички хидрографски възли и системи са били свалени преди започване на ремонта.

Корабът влиза в състава на флота през 1998 г. и е един от съдовете, които участва в търсенето на полет MH317.

http://www.maritime.bg/

 
Франция изпраща шест изтребителя Mirage в Йордания
19.11.2014, 20:54

Франция ще изпрати шест изтребителя „Мираж" на Йордания за въздушни нападения срещу „Ислямска държава" в Ирак, заяви френският военен министър Жан-Ив Ле Дриан, съобщава Ройтерс.

„Има 9 самолета „Рафал" в Обединените арабски емирства и те ще бъдат подсилени с шест изтребителя „Мираж", за да подкрепят нашите действия", каза министърът пред парламента на страната.

Двама френски дипломати заявиха пред медията, че новите самолети в Йордания ще помогнат за увеличаване на мисиите срещу „Ислямска държава".

 
И Ивайло Калфин е за въвеждане на възраст за пенсиониране в силовите ведомства
19.11.2014, 20:42

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин направи разочароващо за военните, полицаите и другите служители в отбраната и сигурността изказване. От думите му след днешното правителствено заседание стана ясно, че на практика той се придържа към становището на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система, който бе сформиран от предшественика му в служебния кабинет проф. Йордан Христосков. Т.е. – въвеждане на възраст, като второ изискване за придобиване право на пенсия от военнослужещите и полицаите, освен осигурителния стаж.

Аргументите са в препоръките на Брюксел към България, които се обвързват с намаляване на договорено финансиране, ако не бъдат изпълнени. Основната препоръка към България, каза министър Калфин, е, че няма никакво движение, дългосрочност и предвидимост на пенсионната реформа.

Що се отнася до въвеждането на възраст за пенсиониране в силовите ведомства, Ивайло Калфин посочва, че трябва да се отчете тежкият труд на служителите. Ето какво каза той: „Някой полицай или военен, който е изпълнявал тежки мисии, надали може да ги изпълнява след примерно 15-те години, които са в закона. Това не означава, че трябва да се пенсионира на 34-35 години, но трябва да има възможност за работа в условия, които са приемливи за състоянието му след това. Един летец има 15 години на изтребител и се смята, че след тези 15 години не може толкова добре да изпълнява това натоварване, което има в самолета. Може би след 15 години стаж не трябва автоматично да излиза в пенсия, но той трябва да има възможност и сигурност в тази система, за да натрупа съответните години, които да му позволяват стаж и възраст.“

По всичко личи, че по отношение на пенсионирането в силовите ведомства, правителството на Бойко Борисов ще мисли като служебния кабинет на проф. Георги Близнашки. Ще се съобразява с препоръките на Брюксел, макар че там няма нищо конкретно за военните и полицаите, но те вече са нарочени. Засега е ясно, че социалният министър Ивайло Калфин няма да прави тотална пенсионна реформа до края на тази година. По този въпрос ще се дискутира през 2015 г. Ясно е, че трябва да се мисли много. Какви длъжности например ще се намерят за един военен пилот на изтребител след 15 години? Най-вероятно във ВВС трябва да изградят една голяма административна структура, за да осигурят сигурност и чиновнически задължения до навършване на определена възраст.

Крайно време е всяко правителство да разбере, че що се отнася до Българската армия, първо трябва да осигури необходимата техника, условия за служба и достойно заплащане и едва тогава да се захваща с промяната на режима на пенсиониране на военнослужещите. Най-лесно е да отнемаш социални придобивки без да има насреща съответните компенсации. Това не приляга поне на двама министри, в който и да е кабинет – на социалния и на военния. Впрочем все още очакваме становището и на министъра на отбраната Николай Ненчев, което е много важно, защото офицерите продължават да подават рапорти за уволнение.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Гърция отново в разговори с Русия за придобиване на четиридесет Су-35
19.11.2014, 20:24

Су-35Според информация в сайта DefenceNet руската държавна компания „Рособоронекспорт” е в сериозни разговори за продажбата на 40 изтребителя „4 ++” поколение Су-35 на гръцките ВВС.

Първите разговори са започнати през 2010 и водени до 2011. Според руската компания гръцката национална сигурност ще застрашена след 2018 г., когато Турция ще придобие изтребители F-35 и ще получи голямо предимство. Лошото финансово положение в Гърция няма да позволи страната да закупи подобен изтребител пето поколение. Единствената алтернатива са руските Су-35, които са на половина цената на съвременен западен изтребител. Две ескадрили Су-35 успешно ще се противопоставят на турските F-35. Един от проблемите на подобна сделка е цената на смяната на руското оборудване и въоръжението на руските изтребители с такива, отговарящи на стандартите на НАТО.

От гръцка страна няма официално потвърждение за воденето на разговори с Русия за закупуване на руска авиационна техника. Но от „Рособоронекспорт” са оптимистични, защото в гръцките ВС имат на въоръжение руска военна техника, основно в ПВО: С-300 и ТОР (SA-15 Gauntlet). - Още за Су-35

http://www.pan.bg/

 
Началникът на ГЩ на Армията на Черна гора адмирал Драган Самарджич пристига на тридневно официално посещение в нашата страна
19.11.2014, 16:45

Dragan SamardžićНачалникът на Генералния щаб на Армията на Черна гора адмирал Драган Самарджич пристига днес, 19 ноември, на тридневно официално посещение в нашата страна по покана на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Целта на визитата е да бъдат обсъдени състоянието и перспективите за развитие на двустранното военно сътрудничество.

В програмата на посещението са предвидени срещи на адмирал Самарджич с вицеадмирал Николов и с министъра на отбраната Николай Ненчев. Военната делегация от Черна гора ще посети Военна академия „Г. С. Раковски“ и военни формирования от Българската армия.

Церемонията по официалното посрещане на началника на Генералния щаб на Армията на Черна гора адмирал Драган Самарджич с пълен военен церемониал и полагане на венец ще се състои от 9.00 ч. на 20 ноември 2014 г. пред Паметника на Незнайния воин в София.

http://www.mod.bg/

 
В КООСО разпределиха ресорите на заместниците
19.11.2014, 16:14

Ръководството на Конфедерацията на организации от сигурността и отбраната (КООСО) проведе първото си заседание, след като преди няколко дни отчете свършеното за периода 2012-2014 г. Тогава бе избран и нов Управителен съвет. За председател на КС на КООСО бе подкрепена кандидатурата на офицера от резерва Лазар Мурджев – издател на списание „Сигурност“ и ръководител на Българското бюро за разследване. Негови заместници са офицерите от резерва бригаден генерал Бойко Симитчиев и полковниците Румен Кисьов и Цанко Цанков.

На първото заседание на ръководството са уточнени ресорите на заместниците, съобщи за „Отбрана“ полковник от запаса Цанко Цанков (на снимката). За вътрешно-организационната дейност ще отговаря бригаден генерал от резерва Бойко Симитчиев от Асоциацията на комуникационните и информационните специалисти, за работата със сродните организации – полковник от запаса Румен Кисьов от Сговор за демократична алтернатива и за връзките с обществеността и медиите – полковник от запаса Цанко Цанков от Сдружение на офицерите от резерва и запаса клуб 199.

http://www.otbrana.com/

 
Продължаваме доброто сътрудничество в отбраната с Швейцария
19.11.2014, 16:10

Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов се срещна днес с новоназначения аташе по отбраната на Конфедерация Швейцария, акредитиран за Република България, полковник Ларс Вейлструп, съобщи Пресцентърът на МО. По време на разговорите беше обсъдено двустранното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов отбеляза, че ние сме готови да продължим доброто сътрудничество, водено в духа на открития диалог, конструктивната и ползотворна съвместна работа. Обсъдени бяха възможности за сътрудничество в областта на обучението, както и съвместната подготовка за управление на кризи и оказване на помощ при бедствия.

Полковник Ларс Вейлструп проведе срещи и с представители на Съвместното командване на силите, на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили.

http://www.otbrana.com/

 
Шестата батальонна бойна група ще бъде от Втора механизирана бригада
19.11.2014, 16:06

В ход е подготовката за сертифицирането и на Шестата батальонна бойна група, което ще стане през първата половина на следващата година на полигон „Ново село“. Тя е формирана на базата на 42-ри механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада, каза за „Отбрана“ командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Процесът на сертифициране на батальонните бойни групи, припомни той, стартира през 2012 г.

До момента резултатите доказаха умението на личния състав от формированията да изготвя необходимите оперативни и административни документи в съответствие със стандартите на НАТО, продължава командирът на Сухопътните войски. Неговата оценка е, че органите за управление на батальонните бойни групи демонстрират в пълен обем способности да управляват формированията при изпълнение на поставените задачи. Петте формирования са боеготови, притежават способности и демонстрират бойни възможности за изпълнение на поставените задачи, подчертава генерал-майор Боцев.

Шестата батальонна бойна група, отбелязва генералът, се явява последна за сертифициране, но с това не завършва процесът на изграждане на групите. Той смята, че ако не се поддържат постигнатите на определен етап способности, могат много лесно да бъдат загубени. Следователно нашата задача е, посочва командирът на Сухопътните войски, да поддържаме вече придобитите способности, а така също и да доразвиваме и изграждаме нови, с което ще повишим боеспособността както на нашите войски, така и на Българската армия за участие в операции по гарантиране на националния суверенитет и независимост, защита на териториалната цялост на страната и на страните-членки на НАТО в условията на активиран чл. 5 от Вашингтонския договор, подкрепа на международния мир и сигурност и принос към националната сигурност в мирно време.

За любознателните ще припомним, че батальонната бойна група е интегрирано тактическо военно формирование за провеждане на операции, притежаващо гъвкава структура; необходимата подготовка за съвместни или самостоятелни действия; подходящо оборудване и екипировка за всякакви условия на оперативната обстановка; в състояние да провежда пълния спектър както от бойни операции, така и на такива в отговор на кризи. Тя е без универсална структура, формира се в съответствие с мисията, оперативните изисквания, желаните ефекти и крайното състояние.

Основа за изграждането на батальонната бойна група е механизираният батальон. За придобиване на необходимите оперативни способности за изпълнение на конкретна мисия батальонът се усилва за временно изпълнение на специфични задачи или за целия период на операцията със сили и средства за разузнаване, огнева поддръжка, инженерна поддръжка, защита от ЯХБЗ, ПВО, специални операции, гражданско-военно сътрудничество, медицинско осигуряване, формирование от военна полиция, екипи за взаимодействие с ВВС, преводачи, административни, логистични и други елементи.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
Русия смята за "мъртъв" Договора за обикновените въоръжени сили в Европа
19.11.2014, 12:53

 Сергей ЛавровРусия смята за "мъртъв" Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и възнамерява да спре изпълнението му.

Това обяви външният министър на Русия Сергей Лавров, като добави, че връщане към договора няма да има, предаде РИА "Новости".

„ДОБСЕ за нас не действа. След като се разпадна Варшавският договор и старият договор за обикновени въоръжени сили в Европа бе адаптиран към ситуацията, когато Варшавски договор вече няма, ние го ратифицирахме в адаптирания му вид, а НАТО отказа да направи това. Затова почакахме няколко години. Вече не смятаме стария ДОВСЕ за задължаващ, излязохме от него в съответствие с предвидените процедури", каза Лавров пред Държавната дума на Русия.

„Преустановихме изпълнението му, ДОВСЕ за нас е мъртъв и връщане към него няма да има", добави той.

 
Агенцията за национална сигурност на САЩ ще продължи с масовото подслушване
19.11.2014, 10:23

Американският Сенат блокира законопроект, който би сложил край на масовото подслушване на американски телефони от Агенцията за национална сигурност (АНС), предаде Асошиейтед прес.

Законопроектът беше подкрепен от необичайна коалиция от демократи и консервативни републиканци, загрижени за неприкосновеността на личния живот на американците, но те не осигуриха необходимите за прокарването на проекта 60 гласа.

Вотът до голяма степен отрази двете партийни линии - повечето демократи застанаха зад законопроекта, а повечето републиканци гласуваха против него.

Според висши републикански представители от него биха се ползвали враговете на САЩ, включително джихадистите от "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс. Белият дом подкрепи мярката, отхвърляйки твърденията, че той ще облагодетелства терористичните групировки.

Камарата на представителите прие по-малко ограничаваща версия на проекта по-рано тази година.

Малко вероятно е мярката скоро да стане закон, тъй като републиканците ще имат мнозинство в Сената от 1 януари.

Това е първата законодателна мярка, обсъдена от Сената във връзка с опасенията за правото на личен живот, породени от разкритията на бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън, че американското разузнаване събира и съхранява огромно количество комуникационни данни, като записите от милиони телефонни разговори на американските граждани.

Проектът предвижда АНС да иска разрешение от комуникационните компании да ползва данни за определено лице, когато разследва случаи на тероризъм, вместо да ги ползва неограничено и безразборно.

http://www.fbr.bg/

 
Украйна проявява интерес към производство на китайски самолети L-15
19.11.2014, 09:53

L-15Украйна проявява интерес към производство на китайски самолети Hongdu L-15. Окончателно решение не е взето. Ако този проект бъде одобрен, то украинските ВВС ще получат относително евтин лек щурмовик.

Проектът предвижда Китай да достави на Украйна планери на самолети L-15. Те ще бъдат с украински двигатели АИ-222-25 (същите се поставят на китайските самолети) и украинско оборудване и въоръжение.

Според Jane's евентуалният избор на Украйна в тази насока е оправдан. Украинските ВВС са добре запознати с проекта за руски учебно-боен самолет Як-130, с който китайският лек щурмовик има много общо. В началото на 2000-те години Украйна и Русия разглеждаха възможността за съвместно производство на учебно-бойни самолети Як-130, но по-късно се отказаха от тези планове.

Ако се осъществи производството на L-15 в Украйна, това би създали нови работни места в военно-промишления комплекс на страната. През пролетта на 2014 г. Украйна въведе забрана на доставка за Русия на продукция с военно и двойно предназначение, което доведе до намаляване на производството на такава продукция със 75%.

Към момента китайските самолети L-15 се произвеждат в модернизираната версия Lift. На тях се поставят украински двигатели АИ-222К-25Ф с форсажна камера, РЛС с ФАР и шест мнофункционални дисплеи (по три за всеки пилот). В бойната модификация самолетът е с шест точки на окачване за ракети „въздух-въздух’ и авиобомби.

L-15 лети със скорост до 1600 км/ч и има боен радиус 550 км..Другите страни, включени в програмата са Белгия, Люксембург и Испания, както и Малайзия.

http://www.pan.bg/

 
Доставен е първия британски A400M Atlas
19.11.2014, 09:48

А400МКралските ВВС на Великобритания официално приеха първия военно-транспортен самолет (ВТС) Airbus A400M Atlas, който в понеделник кацна във военновъздушната база Брайз Нортън.

Първият от общо 22 поръчани ВТС А400М първоначално ще се използва предимно за обучение на летателни екипажи. До края на годината Великобритания ще получи още два Atlas-а. Към момента британските ВВС експлоатират още три транспортни типа самолети - Lockheed Martin C-130J, Boeing C-17 и Airbus A330 MRTT (последният се използва и като въздушен танкер).

До края на месеца и Германия ще получи първия си от общо 53 поръчани ВТС А400М и ще стане четвъртия оператор – останалите два са Франция и Турция.

Към момента Airbus има поръчани 171 самолета А400М от ВВС на осем страни.Другите страни, включени в програмата са Белгия, Люксембург и Испания, както и Малайзия. - Още за А400М

http://www.pan.bg/

 
Ядреното оръжие отново е на масата
19.11.2014, 09:31

Гидиън РахманНикога не съм обръщал особено внимание на жените при “Грийнъм комън”. Като донякъде реакционно настроен студент през 80-те години аз смятах тези жени - и техния протестен лагер край британската база за ядрени оръжия - за глупави и заблудени. Все пак десетилетният опит показа, че ядреното възпиране работи.

Оттогава изминаха трийсет години, а ядреният мир още се поддържа. Но вярата ми, че ядрените оръжия никога няма да бъдат използвани, започва леко да се разклаща.

Притеснението ми е продиктувано от три причини. Първо, разпространението на ядрени оръжия в нестабилни страни като Пакистан и Северна Корея. Второ, все по-голямото количество доказателства за това как светът в различни моменти е бил толкова близо до ядрен конфликт. Третата причина за моето безпокойство е свързана с по-скорошни събития: значителното увеличаване на заплашителната ядрена реторика на Русия.............Прочети още

 
Утре във Варна представят книгата „Пети дивизион”
19.11.2014, 09:05

На 20 ноември т.г. (четвъртък) от 16.30 ч. в Дома на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) - Варна, ул. „Генерал Столетов” № 3, ще бъде представена книгата „Пети дивизион” с автор о.з. капитан ІІ ранг Димитър Ялъмов.

Начинанието е по идея на Творческия клуб към Общинския съвет на СОСЗР - Варна.

Вход – свободен.............Прочети още

 
Шойгу заяви за особеното значение на военното сътрудничество на Русия и Китай
19.11.2014, 08:56

В условията на постоянно усложняваща се международна обстановка, военното и военно-техническото сътрудничество (ВТС) между Русия и Китай придобива особено значение, заяви в сряда министърът на отбраната на Русия армейски генерал Сергей Шойгу по време на срещата със заместник-председателя на Централния военен съвет на КНР генерал-полковник Сюй Цилян.

„Равнището на нашите отношения говори за това, че ние нямаме неразрешими проблеми. Нашата работа ще бъде насочена към реализиране на проектите на нашето ВТС”, отбеляза министърът на отбраната на Русия.

Министърът на отбраната на Русия e на официално посещение в Китай от 17 до 19 ноември.

 
Пехотата празнува!
19.11.2014, 00:05
Още за Сухопътните войски на България
 

 
Бразилия иска общо 108 броя Gripen E/F
18.11.2014, 23:20

Gripen E/FБразилските ВВС имат желание да поръчат общо 108 броя от многоцелевите изтребители Gripen E/F. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на източници в бразилските ВВС.

Според източника на изданието поръчаните наскоро 36 броя Gripen E/F ще служат за замяна на вече свалените от въоръжение изтребители Mirage 2000C. Трябва обаче да се подменят модернизираните леки изтребители F-5EM, както и изтребителите-бомбардировачи A-1M. Това обяснява нуждата от общо 108 броя Gripen.

108-те изтребителя ще бъдат разделени на три поръчки, като първата е вече факт. За сега не е ясно, кога ще бъдат реализирани следващите две. Не е ясно и колко от машините ще са едноместни и колко двуместни.

Бразилските Gripen ще получат местната ракета за въздушен брой Denel Dynamics A-Darter, както и ракетата „въздух-земя” Mectron MAR-1.

http://aeropress-bg.com/

 
Нигерия се интересува от Scorpion
18.11.2014, 23:14

Textron ScorpionНигерия разглежда възможността да купи лекия ударен самолет Textron Scorpion и да го използва в борбата срещу ислямистките групировки в страната. Това съобщава IHS Jane’s.

Изданието цитира представител на нигерийските ВВС, който по време на конференцията за бойна авиация IQPC, провеждаща се в Лондон, е заявил, че Scorpion много добре отговаря на необходимостите на африканската страна.

Офицерът от нигерийските ВВС е заявил, че настоящите бойни възможности на страната са скромни и Scorpion е това, от което те се нуждаят. ВВС на страната вече са направили постъпки пред правителството за закупуването на ескадрила такива самолети, като желанието е броят им да нарасне в бъдеще.

Нигерийските ВВС днес разполагат само с изтребителите F-7 от Китай, както и учебни самолети L-39ZA, MB-339 и Alpha Jet, които се използват и за ударни задачи. Освен това разполагат и с щурмови вертолети Ми-24.

Scorpion изпълни първия си полет през декември 2013 г. Двуместният двудвигателен дозвуков реактивен самолет е предназначен за нанасяне на удари от въздуха и извършване на разузнаване и наблюдение. Според Textron единичната му цена е $20 млн., а експлоатационните разходи са в рамките на $3000 на час.

http://aeropress-bg.com/

 
Руснаците вече ще могат да носят оръжие за самоотбрана
18.11.2014, 21:58

Правителството на Русия разреши на гражданите, които имат съответното разрешително да носят оръжие за самоотбрана. Решението влиза в сила с постановление от вторник, 18 ноември, предаде Новости.

По-рано руснаците, които имат разрешително за съответния вид оръжие можеха да го носят само по време на лов, спортни мероприятия, тренировъчни или учебни стрелби. Новата поправка в постановлението допълва тези положения с думите „както и с цел самоотбрана”.

Данните за нововъведенията се отнасят до притежателите на служебно или гражданско оръжие.

Според руското законодателство, към гражданското оръжие се отнася онова, което се използва за спорт, лов, както и за културни и образователни цели. Към огнестрелното гражданско оръжие не се отнася автоматичното оръжие, както и оръжието с капацитет на пълнителя над 10 патрона.

През пролетта на миналата година, като се позоваха на Министерството на вътрешните работи на Русия, медиите съобщиха, че в Русия има 6,5 млн. валидни разрешителни за носене на гражданско оръжие.

Не веднъж по темата за обръщението на огнестрелно и травматично оръжие са се изказвали представители на държавното ръководство. Така през април миналата година президентът Владимир Путин се обяви срещу свободното използване на оръжие в Русия. По думите му „в Русия така или иначе оръжията са много,... затова е много опасно изкуственото стимулиране на този процес”.

Преди това министър-председателят Дмитрий Медведев изказа мнение, че не трябва да се разрешава свободната продажба на оръжие в страната „заради различни причини, включително културни традиции”. Според него съществуващите правила в САЩ от създаването му досега са „абсолютно неприемливи нито за Русия, нито за самата Америка, както показва опитът от последните години”. По времето на своето президентство Медведев не изключи, че свободното използване на оръжие в Русия може да бъде напълно забранено.

http://www.fbr.bg/

 
С крилете на мисълта
18.11.2014, 21:02

генерал-майор от авиацията о.з. Йордан МилановКато журналист, който отдавна пише за авиацията и космонавтиката, говори ли ти нещо тазгодишната дата 20 ноември? - изненадващо ми позвъня в началото на месеца заслужилият летец на Н.Р. България генерал-лейтенант Добрин Добрев, на когото преди няколко седмици ДУМА посвети цяла страница.

Отдавна зная, че на тази дата през 1924 г. в село Иваняне, община Банкя, е роден генерал-майор от авиацията о.з. Йордан Миланов, военен летец, д-р на военните науки, завършил Въздушното училище в Казанлък през 1945 г., Общовойсковата военна академия "Г.С.Раковски" през 1958 г. и Военната академия на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР през 1965 г.

Има десетки публикации по тактиката и оперативното изкуство на ВВС, автор на тритомния исторически труд "Авиацията и въздухоплаването през войните 1912-1945 година" и на претърпялата две издания фундаментална книга "ХХI век и войната". С него работихме ползотворно над няколко книги, но при всеки мой опит да науча нещо в личен план генерал Миланов тактично отклонява въпроса и е категорично против каквото и да е отбелязване на неговия юбилей. Надеждата ми е във вас - в разговорите с него неведнъж съм слушал обръщението "Данчо".

Поради това ми се струва, че бихте могли да помогнете, като започнете разказа си още от годините му като млад офицер, отговорих на генерал Добрев.........Прочети още

 
Първият военно-транспортен самолет C-295M за ВВС на Виетнам направи първи полет
18.11.2014, 19:43

Първият военнотранспортен самолет (ВТС) C-295M за ВВС на Виетнам пристъпи към летателни изпитания преди предаването му на купува.

Новият самолет е производство на компанията Airbus Defence and Space – Airbus DS и ще замени остарелите вече съветски транспортни самолети Ан-24 и Ан-26, намиращи се сега на въоръжение във виетнамските ВВС.

През 2013 г. Виетнам подписва договор за закупуване на три ВТС C-295M на обща стойност около 100 милиона долара. В тази сума влиза доставка на трите самолета, резервни части за тях, както и обучение на екипажи.

http://www.pan.bg/

 
Китай и Русия правят военни маневри в Средиземно море
18.11.2014, 19:24

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу и китайският му колега генерал Чан Ванцюан са изразили загриженост от опитите на САЩ да укрепят военнополитическото си влияние в Азиатско-тихоокеанския регион и са изтъкнали необходимостта от разширяването на военните връзки между Москва и Пекин, предаде РИА Новости.

На преговорите в китайската столица е станало дума за доставката на изтребител от поколение 4++ Су-35 за Китай, както и за "формирането на колективна по своя характер система за регионална сигурност".

Русия и Китай ще проведат съвместни военноморски учения в Тихия океан и Средиземно море през 2015 г. , обяви още Сергей Шойгу след среща с китайския си колега генерал Чан Ванцюан.

"Планираме да проведем съвместни военноморски учения през пролетта на следващата година в Средиземно море. Съвместното учение е планирано и в Тихия океан", каза Шойгу. Той отбеляза, че в рамките на разговорите и двамата установили със задоволство, че съвместните дейности във военната сфера са се подобрили значително и са придобили системен характер.

Шойгу напомни, че през май тази година успешно са преминали трети руско-китайски военни учения "Морско взаимодействия".

"Нашето сътрудничество във военната област има голям потенциал и руската страна е готова за неговото развитие в широк спектър от области", заключи руският министър на отбраната.

http://www.blitz.bg/

 
САЩ нареди военнослужещите в Европа да не носят униформа извън базите
18.11.2014, 19:23

Американското военно командване в Европа е наредило на военнослужещите да избягват носенето на униформите си, когато са извън военните бази и да променят настройките си в профилите си в социалните мрежи, за да не се показва къде се намират в момента, съобщава АП.

Говорителят на американското командване съобщи днес, че заповедта е издадена на 10 ноември - два дни преди трима американски моряци, които са били без униформа, да бъдат нападнати в Истанбул до акостиралия им кораб.

Представителят подчерта, че решението е взето на базата на оценка на заплахите, но не разкри подробности.

В Европа има около 70 хиляди американски войници, които са базирани в Щутгарт.

 
Министърът на отбраната Николай Ненчев участва в заседанието на Съвета „Външни работи“ на Европейския съюз
18.11.2014, 19:14

Николай НенчевМинистърът на отбраната Николай Ненчев участва днес, 18 ноември, в заседанието на Съвета „Външни работи“ с участието на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз (ЕС).

Международният форум започна със заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана. Министрите на отбраната от страните-членки на ЕС обсъдиха изпълнението на приоритетните проекти по способностите, политическата рамка за развиване на систематично и дългосрочно сътрудничество в областта на отбраната и стимулите за поощряване на сътрудничеството в сферата на отбраната и изследванията, технологиите и индустрията за отбрана и сигурност, както и други актуални въпроси.

По време на заседанието на Съвета „Външни работи“ във формат министри на отбраната акцент беше поставен върху бюджета на Европейската агенция по отбрана, военните операции на ЕС и ситуацията в широкото съседство (Украйна, Близкия Изток, Либия). Министрите обсъдиха и програмата „Обучение и екипировка“ за повишаване на ефективността на операциите и мисиите на ЕС, политическата рамка за киберотбрана и разширяването на финансирането на военните операции на съюза.

Председател на двете заседания беше върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини. Във формата „министри на отбраната“ на Съвета на ЕС, участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Министрите на отбраната проведоха и стратегическа дискусия по темите за предстоящия Европейски съвет по въпросите на отбраната, който ще се проведе през юни 2015 г. Беше обсъден въпросът за осъвременяването на Европейската стратегия за сигурност, приета през 2003 г.

По време на посещението си в Брюксел, на 17 ноември, министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна със заместник-генералния секретар на НАТО Александър Вършбоу. Бяха обсъдени ангажиментите на нашата страна към Алианса. Министър Ненчев представи основните насоки на работа на Министерството на отбраната и инициативите за превъоръжаване и модернизация на Българската армия.

http://www.mod.bg/

 
Построиха голяма станция за радиоелектронно разузнаване в Хонконг
18.11.2014, 13:01

Голяма станция за радиоелектронно разузнаване създаде в Хонконг Народноосвободителната армия на Китай (НОАК).

Военният обект се намира на най-високата (957 м.) в тази местност планина Таймошан, съобщи базираната в Хонконг Kanwa - канадска анализаторска агенция за военни новини.

По данни на агенцията новият комплекс е снабден с мощна антена с диаметър над 15 метра. Покривайки цялата територия на града, тя е способна да прихване сигнала на мобилни телефони, факсове, Wi-Fi и други безжични комуникационни мрежи, както и електронните пощи.

Както твърдят от Kanwa, фактически това е „китайският аналог на американската свръхсекретна програма за мащабен електронен шпионаж PRISM“.

Агенцията отбелязва, че подобна система ще позволи на НОАК да следи дейността на „хонконгските продемократични активисти“ и работата на чуждите посолства в бившия британски анклав.

От Kanwa също твърдят, че аналогични комплекси за радиоелектронно разузнаване са били създадени от НОАК и в редица други региони на Китай, в това число и в Синдзян-Уйгурск и Тибетския автономни региони, на крайбрежието на Тайванския проток, на територията на провинциите Цзилин и Хайнан.

http://www.fbr.bg/

 
Ямболският Музей на бойната слава привлича все повече посетители
18.11.2014, 12:24

Музеят на бойната слава в Ямбол се радва на все повече почитатели, сочат данните за посетителския интерес в най-новия културен институт в града, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Отворил врати на 9 май 2013 г., музеят набира все повече популярност както сред местните, така и сред гостите на града. За първата година от съществуването си е бил посетен от 562 души, а през настоящата 2014 в периода от януари до септември, експозициите му са били разгледани от 1868 човека.

Растящият интерес към Музея на бойната слава се дължи както на интригуващите експонати, които могат да се видят на открито и в тематичните зали, така и на активната политика по популяризирането му. В последната година музеят привлече стотици посетители чрез дните на отворени врати по повод официални празници и организирането на тематични беседи, свързани с важни дати от историята ни.

Значително завишен е интересът от страна на студенти и ученици, които в сравнение с 2013 г., през настоящата са се увеличи съответно от 27 на 97 студенти и от 94 на 204 ученика. Във връзка с развитието и обогатяване на музейните сбирки, продължава кампанията по събиране на лични дарения от страна на граждани. Приемат се всякакъв вид снимки, отличителни знаци, лични вещи, документи, облекло и др., които могат да дадат допълнително информация и обогатят фонда за военната история на Ямбол.

http://www.focus-news.net/

 
Западът се страхува, че Русия е изпратила в космоса „изтребител на спътници”
18.11.2014, 12:05

Западните космически агенции провеждат наблюдения за обект, изпратен в орбита от руска ракета, подозирайки, че той е противоспътникова система („изтребител на спътници”), пише Financial Times.

Обектът е обозначен като “Обект 2014-28E” на специализирания сайт, където може да се проследява движението на спътниците в орбита. Този обект е изпратен в космоса през май с помощта на руска ракета, която също така извела в орбита три военни спътника „Родник”, пише още изданието.

Според Financial Times, предметът, който в началото експертите помислили за космически отпадък, извършвал насочени движения около руските апарати. През изминалите почивни дни “Обект 2014-28E” се приближил към отломките на ракетата, с помощта на която бил изведен в космоса.

„Западните космически агенции провеждат наблюдение на загадъчния обект, изведен в космоса от руски военни, който поражда страх по повод подозренията във възраждането на прекратената от Кремъл програма за унищожаване на спътници”, пише изданието, според което командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка е дало на “Обект 2014-28E” свое собствено наименование – “39765”.

„Какъвто и да е този предмет, то той изглежда като нещо експериментално, – смята специалистът в областта на космическата безопасност от британския Кралски институт за международни отношения Патрисия Люис. – Той може да има няколко функции, както граждански, така и военни. Възможно е, той да е оборудван за превземане на предмети или оръжие с кинетична енергия. А може да става дума и за кибернетична атака от един спътник на друг или за приглушаване на сигнали”, смята експертът.

„Способността да разрушава или да нарушава работата на спътниковите връзки на противника се разглежда като мощна част от военния потенциал след началото на „космическото преследване”, обаче след падането на „желязната завеса” много секретни разработки на съветски и американски учени бяха потулени тихомълком. В същото време, през последните години интересът към космическото въоръжаване са възроди”, отбелязва Financial Times.

„В миналото Русия бе сред най-големите привърженици на сключването на международен договор за прекратяване на разпространението на оръжие в космоса, но усилията й в тази насока не доведоха до резултати”, констатира британското издание.

Financial Times цитира думите на неназован руски военен експерт, според когото „на фона на бързото придвижване напред на другите страни и скорошното влошаване на отношенията между Москва и Запада, възраждането на програмата („Изтребител на спътници”) би имало смисъл”.

http://www.cross.bg/

 
Серийното производство на новата противорадиолокационна ракета за ПАК-ФА започва през 2015 г
18.11.2014, 10:08

ракета Х-58УШКРуската корпорация „Тактическое ракетное вооружение“ (ТРВ) завършва държавните изпитания на противорадиолокационна ракета Х-58УШК, предназначена за изстрелване от вътрешния отсек на изтребителя от пето поколение Т-50 (ПАК-ФА).

„Това е абсолютно нов иновационен продукт, който няма нищо общо със старата ракета Х-58, освен сходство в обозначението. Новата ракета е с 0.5 метра по-къса от Х-58 и е снабдена с нова глава за самонасочване. Ние завършваме държавните изпитания на новата ракета, включително и с изстрелвания от летателния прототип Т-50”, съобщава пред Jane's генералният директор на ТРВ» Борис Обносов.

Ракетата може да се използва и от МиГ-35, Су-30МК, Су-34 и Су-35.

Ракетата се разработва от филиала на ТРВ - МКБ „Радуга“, който се намира в подмосковския град Дубна. Държавните изпитания са пред завършване и серийното производство ще започне през 2015 г.

Старата ракета Х-58 е с четири варианта на пасивната радиолокационна глава за самонасочва, работещи в определени честотни диапазони. Новата Х-58УШК има иновационна широкополосна глава за самонасочване, която позволява да се насочва по съвременните наземни радари, работещи в честотните диапазони от 1,2 ГХц до 11 ГХц.

Новата ракета тежи 650 кг с бойна част от 149 кг, дължина – 4,19 м, размах на крилата – 0,8 м, диаметър – 0,38 м. Максималната скорост на Х-58УШК е 4200 км/ч, може да се изстрелва от самолети, летящи със скорост 0,47 до1,5 М и на височина от 20 до 20 000 метра. Максималната далечина на стрелбата е 245 м, а минималната е 10-12 км при стрелба от 200 м височина. Х-58УШК има 80% вероятност за поражение на целите. - Още авиационно въоръжение

http://www.pan.bg/

 
Великобритания ще предостави 10 бронемашини в помощ на мисията на ОССЕ в Украйна
18.11.2014, 09:20

Великобритания ще предостави 10 бронемашини, оборудвани с техника на стойност около 1.8 милиона долара, за да окаже помощ на мисията за наблюдение на ситуацията в Източна Украйна на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа(ОССЕ), предаде РИА Новости, позовавайки се на министъра на външните работи на Великобритания Филип Хамънд.

„Великобритания открито поддържа украинския народ и правителство, защото те защитават независимостта на страната си. Те се опитват да осъществят политически, икономически и управленски реформи, които са от голяма необходимост за възстановяването на Украйна. ОССЕ ще играе ключова роля в наблюдението за спазване на Минския договор между Русия и Украйна”.

http://www.focus-news.net/

 
Патриотите заплашват да оттеглят подкрепата си за правителството
18.11.2014, 09:05

 Валери Симеонов Патриотичният фронт ще оттегли подкрепата си към правителството, ако назначеният за заместник-министър на отбраната Орхан Исмаилов не бъде оттеглен от поста.

Решението бе съобщено от лидера на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеoнов след поредица от срещи с ръководствата на структури в страната. Предстоят ни разговори и с другия коалиционен партньор, посочи той. Срокът за оттеглянето на определеното като "скандално" назначение ще бъде определен след заседание на политическия съвет на Патриотичния фронт, каза Валери Симеонов.

http://www.otbrana.com/

 
Командирът на Сухопътните войски се срещна с генерали от резерва и запаса
18.11.2014, 09:01

Действащи и запасни генерали от Сухопътни войски се срещнаха в навечерието на празника на Сухопътните войски. Между гостите на генерал-майор Андрей Боцев бяха генерал от резерва Златан Стойков, генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров, генерал-полковник от запаса Петко Прокопиев, генерал-лейтенантите от запаса Тенчо Добрев, Кирил Цветков и Захарин Илиев, генерал-майорите от запаса Петко Драгоев, Цанко Доленски и Кольо Бъчваров, бригаден генерал от запаса Красимир Кънев и др.   По повод на тържественото честване на 129-ата годишнина от Сръбско-българската война и Празника на Сухопътните войски – 19 ноември, снощи ръководството на Сухопътните войски проведе традиционна среща с генерали от резерва и запаса, които са били в командването на Сухопътните войски, съобщи КСВ. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев изнесе брифинг на тема „Перспепективи и развитие на Сухопътните войски”

„Възползвам се от повода в навечерието на нашия празник да изразя моето уважение към всички Вас за всичко направено от Вас през годините за развитието, укрепването и усъвършенстването на Сухопътните войски”, каза в приветствието си генерал-майор Андрей Боцев.

От името на гостите приветствие произнесе генерал-лейтенант Люцкан Люцканов-командващ на Сухопътните войски в периода 01.08.1991 г. – 12.05.1993 г.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев награди с предметна награда всички генерали от запаса.

Срещата завърши с музикална програма, подготвена от Ансамбъла на Въоръжените сили към Националната гвардейска част с художествен ръководител Снежина Темелкова.

http://www.otbrana.com/

 
Катастрофа с тайландски военен Bell 212
18.11.2014, 08:44

Вчера в северната част на Тайланд се е разбил военен хеликоптер Bell 212.

Всичките девет военнослужещи, намиращи се на борда на вертолета (сред които и заместник командващия северния военен регион генерал майор Songphol Thongjeen) са загинали. - (видео).

Катастрофата е станала 10 мин след излитане от военен лагер в провинция Phayao.

http://www.pan.bg/

 

 
Рецептата за военен министър
17.11.2014, 21:42

Вече разбрах основния принцип на българската политика и мога да си подам автобиографията, за да стана министър в кабинета на новата четворна коалиция. Когато пенсионерите, работещите или всякакви други лузъри поискат увеличение на доходите - почваш да ги обвиняваш, че са фискално безотговорни, потенциални болшевики и да намекваш, че няма да търпиш левичарски богохулства срещу името на св. Айн Ранд.

Когато американската посланичка обаче иска американски фирми да модернизират армията, тогава казваш, че няма никакъв проблем държавата да извади 2 милиарда и да направи богатите фирми още по-богати. Толкова е простичко, че дори Цветан Цветанов ще може да го разбере.

И независимо от шегата, това е повтарящ се сюжет в нашата политика. Първата официална среща на новия военен министър Николай Ненчев беше не с друг, а с американската посланичка Марси Рийс. Паметливите сигурно помнят, че служебният министър Велизар Шаламанов също побърза първо да се срещне с нея. Не знам как протичат тези срещи, но след тях министрите са готови веднага щедро да отварят кесиите и да ръсят обещания за милиарди за техника, която се оказва все трета или четвърта ръка. Въобще НАТО и САЩ наистина се опитват да станат най-големия доставчик на нерециклирани отпадъци в световен мащаб, въпросът е защо България приема ролята на такова бунище? Но всъщност големият въпрос след тези срещи е съвсем друг. Военните министри ходят да се отчитат на американската посланичка. Премиерите и те. А пък накрая платените анализатори все пищят, че сме в руска зависимост. Ти да видиш, значи.

http://www.duma.bg, Александър Симов

 
Албания получи последния си Cougar
17.11.2014, 21:02

CougarАлбания получи четвъртия си, той и последен транспортен вертолет Airbus AS 532AL Cougar.

През 2009 г. е сключен договор с Airbus Helicopters на стойност 78.7 милиона евро за доставка на пет Cougar-а в четири различни конфигурации – два транспортни, един за медицинска евакуация, един за търсене и спасяване (SAR) и един във VIP конфигурация.

Този за VIP трябваше да бъде първият доставен, но той катастрофира през юли 2009 г. в изпитателен полет, при което загиват петимата души на борда, всички от компанията Airbus Helicopters. Тогава Албания избира вместо този хеликоптер да получи два вертолета EC145, които ще бъдат доставени през втората половина на 2015 г.

http://www.pan.bg/

 
Руският „космически прозорец“ премина изпитания
17.11.2014, 20:54

Завършиха държавните изпитания на комплекса за разпознаване на космически обекти „Окно“ (бълг. „Прозорец“), създаден в Таджикистан за интересите на войските на военнокосмическата отбрана (ВКО) на Русия, съобщи пред РИА Новости днес Алексей Злотухин – полковник от ВКО.

„Във войските на въздушнокосмическата отбрана бяха завършени държавните изпитания на пълния състав на оптично-електронния комплекс за откриване на космически обекти, наречен „Окно“. Това е руска система за контрол над космическото пространство“, каза събеседникът на агенцията.

"Въведени са в експлоатация още четири оптично-електронни станции за откриване и събиране на информация за космически обекти. Освен това е инсталирана съвременна телевизионна апаратура за откриване и изчислителни средства от ново поколение, създадени въз основа на националната елементна база. Всичко това ще позволи да се контролират средствата на комплекса във всички орбити, а „откриващите характеристики, пропускателната способност на „Окно“ и възможността за обработка на данните се повишиха няколко пъти“, допълва полковник Злотухин.

Понастоящем „Окно“ е подготвяно за приемане на въоръжение и вкарване в пълен боен ред. От гледна точка на световната общност, важно свойство на комплекса е възможността той да бъде използван за екологичен мониторинг на космическото пространство в рамките на реализацията на международни програми по наблюдаване на малки обекти („космически отпадъци“), които представляват заплаха за пилотираните полети.

http://www.fbr.bg/

 
Руски военен кораб премина през проливите
17.11.2014, 20:49

Сайта Bosphorus Naval News информира, че вчера, 16 ноември, през турските проливи в северно направление е преминал големия десантен кораб „Новочеркаск” 142, проект 775 на Черноморския Флот на РФ.

 
EA-6B Prowler извършиха последните си бойни полети
17.11.2014, 20:06

Самолетите от ВМС на САЩ EA-6B Prowler извършиха последните си бойни полети. EA-6B Prowler от ескадрилата VAQ-134 прелетяха от самолетоносача USS George H.W. Bush (CVN-77) до остров Видбей, с което се слага началото на края на тяхната експлоатация – ще бъдат напълно извадени от въоръжение в началото на 2015 г.

Отбелязва се, че EA-6B Prowler са извършили 104 бойни полети в небето на Афганистан и още 109 полета в рамките на операцията срещи силите на ИДИЛ.

EA-6B Prowler е палубен самолет от американските ВМС, предназначен за РЕБ и разузнаване. Влиза на въоръжение през 1971 г. Заменя се от самолетите EA-18G Growler. - Още за EA-6B Prowler

http://www.pan.bg/

 
Завърши командно-щабното учение „Тримонциум 2014”
17.11.2014, 16:37

Успешно завърши многонационалното командно-щабно учение „Тримонциум 2014”, с участието на военнослужещи от България, Румъния, Грузия и Хърватия, което се проведе от 10 до 15 ноември във военно формирование 44220 – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк.

На 14 ноември се проведе разбор на учението, на което бяха отчетени постигнатите резултати и бяха набелязани мерки за подобряване на по-нататъшната работа.

Благодарение на добрата подготовка и отличното сътрудничество между участниците, учението протече на високо ниво и всички планирани задачи бяха изпълнени професионално.

Учението завърши с церемония по закриване и награждаване на участниците. Наградите бяха връчени от началника на сектор „Подготовка на инженерните подразделения” в Командването на Сухопътните войски полковник Иван Сяров.

Проведена бе и конференция на експертно ниво за планиране на предстоящи учения на Многонационално интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка за предстоящата 2015 г. в Унгария и Грузия.

http://landforce.mod.bg/

 
Министърът на отбраната Николай Ненчев заминава на двудневно посещение в Брюксел
17.11.2014, 16:33

Николай НенчевМинистърът на отбраната Николай Ненчев заминава днес, 17 ноември, на двудневно посещение в Брюксел, Белгия. Той ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи“, с участието на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз. В рамките на форума ще се проведе и заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана.

По време на работните заседания с участието на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС ще бъдат обсъдени изпълнението на приоритетните проекти на Европейската агенция по отбрана и нейния бюджет, военните операции на ЕС и тяхното финансиране и други актуални въпроси, между които необходимостта от осъвременяване на Европейската стратегия за сигурност.

В рамките на посещението си в Брюксел министър Ненчев ще се срещне със заместник-генералния секретар на НАТО Александър Вършбоу.

http://www.mod.bg/

 
Сухопътните войски отбелязват своя празник
17.11.2014, 16:30

Заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов ще участват утре, 18 ноември, в тържественото събрание-концерт по повод празника на Сухопътните войски и отбелязването на 129 години от Сръбско-българската война. Ще бъдат връчени награди на отличили се военнослужещи и цивилни служители от името на министъра на отбраната Николай Ненчев и началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

По време на Сръбско-българската война от 1885 г. Сухопътните войски провеждат решителното сражение при Сливница на 19 ноември. Това е първата голяма победа на Българската войска след нейното възраждане.

С решение на Министерския съвет № 477 от 1992 г. и Заповед № 3478 на министъра на отбраната от същата година, този ден е определен за празник на Сухопътните войски

 
Вече има три законопроекта за промяна на Кодекса за социално осигуряване
17.11.2014, 16:23

В 43-ото Народно събрание са внесени три законопроекта за промени на Кодекса за социално осигуряване (КСО). Два от тях са на депутати от БСП, а един – на Атака. Нито един от тях не предлага промяна на изискванията за придобиване право на пенсия от военнослужещите, полицаите и останалите служители в сектор „Сигурност“, т.е. на чл. 69 от КСО.

Волен Сидеров и неговите колеги от ПГ на Атака смятат, че трябва да се спре увеличаването на необходимата възраст за пенсиониране. И освен това – размерът на минималната пенсия да бъде 500 лв.

Мая Манолов и група народни представители предлагат вариант за нормативното уреждане на правото на пенсия на лицата, чийто осигурителен стаж е положен изцяло или частично при условията на първа и втора категория труд преди въвеждането от 1 януари 2000 г. на допълнителното задължително пенсионно осигуряване в професионален пенсионен фонд.

Михаил Миков и още 24 депутати от ПГ „БСП лява България“ смятат, че от 1 януари 2015 г. трябва да се преустанови процесът на едновременното увеличение на пенсионната възраст и необходимия осигурителен стаж за придобиване на пенсия. Аргументите са, че по този начин ще се намалят негативните ефекти от предприетите мерки в областта на пенсионната система от 2000 г. и особено тези в края на 2010 г. и 2012 г., които основно засягат едни и същи поколения.

Трите законопроекта са разпределени във временната комисия по бюджет и финанси, но не са обсъждани. Вносителите им отчитат, че предстои цялостна пенсионна реформа. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин вече каза няколко пъти, че този въпрос ще се обмисля през следващата година. Така е записано и в програмната декларация на правителството на Бойко Борисов. Впрочем социалното министерство вече свали от сайта си заповедта на служебния министър проф. Йордан Христосков, който сформира и даде ход на работа на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система, който предложи въвеждане на възраст като второ изискване за придобиване право на пенсия от военнослужещите, полицаите и другите служители от сектор „Сигурност“.

Очаква се становището на създадения със заповед на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов Консултативен експертен съвет за разработване на модел за пенсиониране на военнослужещите. Според документа до 10 декември на министъра на отбраната, в случай на Николай Ненчев, трябва да бъдат предложени варианти за реда за пенсиониране на военнослужещите.

http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
90% от българските участници в мироопазващите операции са от пехотата
17.11.2014, 16:18

90% от участниците в международните операции в мисията „Подкрепа на международния мир и сигурност” са от Сухопътните войски, съобщи в интервю за Радио „Фокус” ген. майор Андрей Боцев - командир на Сухопътните войски на Българската армия в навечерието на празника на пехотата.

Той уточни, че засега имат военнослужащи за участие в такива мироопазващи операции на 7 места, като най-голямата част е съсредоточена в Афганистан. Очаква се след 20-на дни да се върне ротата за охраната на външния периметър на страната – летище Кандахар. Генерал Боцев допълни, че в неделя е заминал новият контингент, който ще изпълнява мисията през 2015-та година. Той припомни, че до 2014-та година частите на НАТО ще се изтеглят оттам, затова и България също изтегля пехотната рота за охрана на външния периметър, която е от около 300 човека, и започва участие с охранителен взвод и съветници за обучение на афганистанската армия до 2015-та. И евентуално, ако се приеме решение на Народното събрание на политическо ниво, от Сухопътните войски имат готовност да продължат участие и след това. Ген. Андрей Боцев съобщи и, че модулите по места на Сухопътните войски за действие при зимни условия са напълно готови и във всяка точка на страната те могат да оказват помощ на населението.

 
Русия създава собствена орбитална космическа станция
17.11.2014, 13:04

Русия ще започне от 2017 г. да работи по собствената си орбитална космическа станция. За нейното създаване ще може да се използва част от модула, който по-рано беше предназначен за руския сегмент на Международната космическа станция (МКС), пише в понеделник вестник „Комерсант“, позовавайки се на източник, близък на ръководството на Централния научноизследователски институт по машиностроене.

„Новата станция ще се намира в геометрично благоприятно положение с възможност за разширен сектор на обзора на земната повърхност. От станция ще се вижда до 90% от територията на Русия и арктическия шелф, а този показател на МКС стига до 5%“, цитира изданието думите на източника.

Според него, обемът на разходите все още не е определен. Първоначално, пише изданието, е планирано да се използват модули и апарати, които са разработени за руския сегмент на МКС.

„Първоначалната конфигурация ще бъде сформирана на база многоцелеви лабораторни и възлови модули на космическия апарат „ОКА-Т“. Експлоатацията на станцията ще бъде осигурена от корабите „Съюз-МС“ и „Прогрес-МС“, а в периода 2020-2024 г. е възможно усъвършенстването на енергийния и трансформиращия се модул, използвани в лунната програма”, заяви източникът.

По негови думи, една от главните задачи на станцията ще бъде летателно конструкторските изпитания на пилотираните средства на лунната инфраструктура, т.е. тя ще изпълнява ролята на „плацдарм“, тъй като се планира първо да се доставят специалните апарати, а после да следват Луната.

Изданието съобщи, че руската орбитална станция е един от ключовите предложение на проекта за развитие на пилотираната космонавтика в периода до 2050 година. - Още космически системи

http://www.cross.bg/

 
Министър Ненчев запозна посланика на САЩ с приоритетите си
17.11.2014, 12:38

Министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна днес с посланика на САЩ в България Н. Пр. Марси Рийс, съобщи Пресцентърът на МО. По време на разговорите беше акцентирано върху традиционно добрите отношения между двете страни и тяхното развитие в бъдеще. Министър Ненчев запозна Н. Пр. Рийс с приоритетите на новото ръководство на Министерството на отбраната – по-пълна и задълбочена интеграция на страната ни в НАТО и Европейския съюз, както и превъоръжаване на Българската армия с техника, отговаряща на стандартите на Алианса.

Той изрази безпокойство относно развитието на ситуацията в Украйна и отражението й върху сигурността в Черноморския регион, както и относно случващото се в Ирак и Сирия. Министър Ненчев акцентира върху разрастващата се дейност на „Ислямска държава“ и възможността за навлизане на терористи на територията на България като подчерта, че очаква подкрепата на международните организации в това отношение.

Министърът на отбраната подчерта важността на изготвената от екипа на предшестващия го служебен министър Велизар Шаламанов Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020“. Той заяви, че ще следва заложените в нея принципи и изрази увереност в реализирането им с подкрепата на парламента, министър-председателя и президента на Република България. Министър Ненчев заяви, че ще бъдат изпълнени и основните приоритети след Срещата на върха в Уелс, като акцентира върху прилагането на Плана за готовност за действие на Алианса и постепенното увеличаване на бюджетите за отбрана.

Н. Пр. Марси Рийс изтъкна значимостта на дългогодишното сътрудничество между Въоръжените сили на България и САЩ и изказа благодарност за големия принос на страната ни като партньор в НАТО.

На срещата присъстваха още заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов и Росица Димитрова – директор на Дирекция „Отбранителна политика“ в министерството.

http://www.otbrana.com/

 
Британски военнослужещи може да бъдат задължени да се бият в Ирак и Сирия срещу „Ислямска държава”
17.11.2014, 08:43

генерал Лорд ДанатБритански военнослужещи може да бъдат задължени да се бият в Ирак и Сирия срещу „Ислямска държава”, пише “Scotsman”.

По думите на бившия главнокомандващ британската армия , генерал Лорд Данат, западните лидери „може да си помислят немислимото”, ако комбинацията от въздушни удари и действията на местните сили не успеят да се противопоставят на джихадистите.

„Британското правителство трябва да си помисли отново дали да се присъедини към въздушните удари срещу ИДИЛ в Сирия, но само бомбардировките може да не са достатъчни”, заяви Данат.

Той добави, че е „пряко засегнат” от последната екзекуция на пленник на ИДИЛ, понеже неговото семейство е познавало Питър Касиг.

„Ние трябва да изградим местни сили, които бързо и ефективно да действат на земя. Да отиват там и не само да защитават собствените си села и градове, но и да атакуват силите на „Ислямска държава”. Ако това не е достатъчно, ще трябва да се замислим и за възможното изпращане на западни сухопътни сили”, добави Данат.

http://www.focus-news.net/

 

 
Първи полет на ДАР-1
16.11.2014, 21:30

ДАР-1На 16 ноември 1925 г. Марко Първанов – началник на работилницата в ДАР – Божурище, заедно с конструктора Херман Винтер облитат първия български самолет, заложен за индустриално производство в България – Дар-У-1 (Узунов-1). Самолетът носи името на загиналия при катастрофа през 1925 г. пилот Иван Узунов.

Машината е копие на известния по това време в Германия самолет ДФВ-CV. Произведени са седем машини. При построяването на У-1 са използвани двигателите „Бенц“- 220 к. с. и металическите схватки от самолетите ДФВ. Конструкцията му е дървено-платнена, тялото се състои от дървени надлъжници и обшивка от напластено дърво.

/Музей на авиацията - Крумово/

 
Някои подробности за перспективния китайски военнотранспортен самолет Y-30
16.11.2014, 21:14

Y-30В раздаваните по време авиационното изложение Airshow China 2014 (11-16 ноември) в Чжухае информационни материали компанията AVIC (Aviation Industry Corporation of China) дава следните характеристики за перспективния самолет Y-30:

   - Крейсерска скорост - 600 км/ч;

   - Крейсерска височина на полета - 9000-10000 м;

   - Практически таван – над 10000 м;

   - Далечина на полета с пълен товар - 3000 км;

   - Продължителност на полета – над 12 ч;

   - Дължина на разбега при излитане – по-малко от 1200 м;

   - Дължина на пробега при кацане – по-малко от 1100 м;

   - Максимална маса на полезния товар – над 20 т;

   - Максимално количество превозвани военнослужещи – над 110 човека;

Тези данни включват самолета в „търговската ниша“ на произвежданите в момента в Китай на базата на Ан-12 самолети Y-8C и Y-9.

 
С уважение, "вежливи хора"
16.11.2014, 20:44

Доста неочаквано изказване направи министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл. Изказвайки се на годишното събрание на асоциацията на армията на САЩ, той призова американските военнослужещи да бъдат готови "да си имат работа с руската армия". При това ръководителят на Пентагона успя едновременно да похвали армията ни, като я нарече "модерна и боеспособна", и веднага да сложи руските военнослужещи в една редица с ислямските терористи. Хейгъл заяви, че на американците ще им се наложи да се борят с терористите, а също така с "боеспособната армия на Русия".

Всъщност, не бива да се учудваме, военачалникът само подкрепи войнствената риторика на своя непосредствен началник. Преди това президентът на САЩ Барак Обама постави Русия в една редица с "Ислямската държава" и епидемията ебола.

Преди това изказване риториката на ръководителя на Пентагона беше със съвсем друг характер. При едно от неотдавнашните си изказвания той заяви, че Русия както и преди продължава да предприема много опасни стъпки, които водят до ескалиране на напрежението в Украйна, но въпреки това Съединените щати "няма да предприемат заради това военни действия срещу Русия".

Сега обаче шефът на Пентагона, настроен далеч по-решително, анонсира по-строги изисквания към американската армия. Това, по думите му, също е предизвикано от руската заплаха. Той нарече армията на Русия "ревизионистка" и я обвини, че вече стои на прага на НАТО.

"Но нали именно Вашингтон през последните 20 години упорито местеше този праг към нашите врати", коментира изказването на отвъдокеанския колега руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Думите на американския военачалник предизвикват тревога, призна руският министър. "Тезата на Чък Хейгъл свидетелства за разработката в Пентагона на сценарии за операции край границите на страната ни", отбеляза той.

При това Шойгу спомена, че с Хейгъл се познава лично, затова речта му, в която руските въоръжени сили са обявени за военен противник, меко казано, го е учудила. "Днес в света няма нито едно огнище на напрежение, където да не присъстват американски военни. Нещо повече, след приключването на мисиите за установяване на демокрация такива региони изпадат в истински кръвопролитен хаос. Примерите са известни: Ирак, Либия, Афганистан и сега Сирия. Дори при трагичните събития в Украйна не е минало без откритото наставничество на представители на оперативната група на Централното командване на САЩ", каза пред журналисти Сергей Шойгу.

Шефът на Пентагона наистина премълча какви тактики за смяна на режимите използват властите на САЩ. В същото време зловещото изказване на американеца за евентуално противопоставяне с армията ни, изглежда, не предизвика тревога в Русия. Обратното, всички го възприеха в духа на - е, най-накрая и САЩ признаха, че руските бойци в камуфлажни униформи са сериозна сила, с която трябва да се съобразяваш.

Между другото, през последните години руснаците забелязват позитивните промени в армията ни. Коренно бяха променени структурата, съставът, въоръжението и, накрая, имиджът на въоръжените сили. През 2012 г. ръководството на армията бе поето от Сергей Шойгу. Първоначално много от военните не харесваха първите стъпки на новия министър за "очовечаването" на армията. Подмяна на партенките с чорапи, бани в казармите, почивни дни за призивниците. Някои смятаха, че министърът превръща армията в санаториум. По-късно обаче всички тези мерки, както и други по-важни, се оправдаха.

Като направи армията не толкова страшна за постъпващите в нея и за майките им, военният министър се зае с бойната подготовка. В резултат днес имаме модерна мобилна армия, способна да прехвърли хиляди бойци и стотици единици бойна техника на огромни разстояния. Постоянно практикуваните напоследък от Генералния щаб неочаквани проверки потвърждават способността на войските оперативно да се преместват, без да губят бойната си способност.

Днес нашите въоръжени сили може и да не са най-големите в света (числеността им е 1 милион "щика"), но със сигурност са едни от най-боеспособните. През последните години държава даде огромни средства за техническото осигуряване на армията и флота. Председателят на Комитета по отбрана в Думата адмирал Владимир Комоедов разказа, че през 2015 година за националната отбрана в проекта на бюджета са планирани рекордни разходи от 3 трилиона 286,8 милиарда рубли, което са 4,2 процента от вътрешния брутен продукт на страната.

В сравнение с текущата година отбраната ще получи с 812,16 млрд. рубли повече. През 2016-а пък разходите са планирани в размер на 3,7% от БВП, а през 2017 г. - 3,6 процента. "Това е далеч повече от параметрите през 2014 година, където са били 3,4% от БВП, а през 2013 г. - 3,2 на сто", каза Комоедов. При това основното перо в структурите на разходите отива в раздела "Въоръжени сили на Руската федерация", на който през 2015-а и следващите две години се падат от 81,2 до 86,5 процента от разходите. Министерството на отбраната не крие, че по-голямата част от средствата ще отидат за превъоръжаване. През тази военното министерство, в частност, подписа договор за доставка на ВВС на 16 изтребители МиГ-29СМТ. Този самолет представлява качествено нова версия на лек фронтови изтребител. В сравнение с базовия МиГ-29 бойната му ефективност е нараснала средно до три пъти, а стойността на експлоатацията е намаляла почти наполовина. Освен това върви доставката във войските на изтребителите бомбардировачи Су-34 и най-новите многофункционални изтребители Су-35. Според пилотите днес това са най-добрите самолети в света. Характеристиките и възможностите им наистина са уникални.

Освен това през тази година в Северния и Тихоокеанския флот трябва да завършат изграждането на базите за новите подводни ракетоносачи от проекта 955 "Борей". В Черно море приключват дейностите в новоруската военноморска база. Очаква се и предаването на два големи обекта на Военнокосмическата отбрана. Освен това строителите предават на ВВС за експлоатация шест военни летища. Спрямо постъпването на новата техника е пресметнат и графикът на изграждането на четири бази за новите оперативно-тактическите ракетни комплекса "Искандер".

Освен сериозното модернизиране на арсенала на военните, във войските постепенно промениха бойната подготовка и решиха задачата, свързана с доставките на високотехнологично оръжие. В частност, роботизирани комплекси и безпилотни самолети.

http://www.duma.bg/

 
Две самоубийства на висши офицери във ВМС на Китай
16.11.2014, 19:24

Вицеадмирал от китайските ВМС се е самоубил, съобщава китайското издание South China Morning Post, позовавайки се на източник, предаде ДПА.

Вицеадмирал Ма Фашянг е скочил от сграда в Пекин в четвъртък, отбелязва изданието.

Ма е бил политически комисар, отговорен за идеологическото образование на въоръжените сили.

Същият източник разкри, че на 2 септември се самоубил още един офицер от китайските ВМС - контраадмирал, който е скочил от хотел в Чжоушан. Контраадмиралът е служил в отдела по въоръжаване към Южния морски флот.

Във Военноморските сили на Китай знаят за двата смъртни случая, заяви източникът и поясни, че никой не може да обсъжда причините за самоубийствата.

http://news.ibox.bg/

 
Пентагонът засилва отбраната на САЩ чрез нови технологии
16.11.2014, 12:59

 Чък Хейгъл В условията, когато доминирането на САЩ във военните сфери отслабва, Пентагонът смята да използва съвременни технологии, включително роботика и триизмерен печат. Това зави в събота министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл по време на форум, посветен а отбраната.

„Настъпва ера, когато доминирането на САЩ в ключови военни сфери намалява и трябва да намерим нови и продуктивни начини да подобрим и разширим нашите постижения”, каза той. Хейгъл отбеляза, че днес сложните видове въоръжение, с които по-рано са разполагали само развитите страни, имат дори такива държави като Северна Корея.

„Трябва да се занимаваме с иновации, да действаме по друг начин”, продължи той. Министърът обяви, че от Пентагона смятат да започнат нова дългосрочна програма за разработка на нови решения в ключови технологични сфери, като роботиката, миниатюризацията и триизмерния печат. Това начинание Хейгъл нарече „Инициатива по отбранителни иновации”. За реализирането ѝ също така ще бъдат привлечени висши учебни заведения и представители на частния сектор.

http://www.fbr.bg/

 
Няма да се поддам на натиск относно предаването на корабите „Мистрал”
16.11.2014, 11:54

Президентът на Франция Франсоа Оланд каза в неделя, че няма да търпи да бъде притискан по въпроса за доставката на два бойни кораба на Русия, след отлагането на предаването им заради украинската криза, предаде агенция "Фокус", позовавайки се на AFP.

„Аз ще взема моето решение без никакъв натиск, откъдето и да идва той, базирайки се на два критерия – интересите на Франция и оценката ми за ситуацията”, каза Оланд на пресконференция, след срещата на Г20.

В петък Русия предупреди за сериозни последствия, ако Париж не достави първия от двата поръчани кораба „Мистрал”.

Предаването на първия военен плавателен съд се забави, заради загрижеността на Запада от ролята на Москва в украинската криза.

 
Италия изпраща 4 разузнавателни Tornado в Кувейт
16.11.2014, 10:34

Италия ще изпрати четири изтребителя Tornado в кувейтската военновъздушна база Ahmed Al Jaber, от където ще извършват разузнавателни полети над Ирак като част от оперaцията на коалиционните сили срещу ИДИЛ.

Самолетите ще бъдат поддържани от 135 италиански военнослужещи – летци, техници и друг осигуряващ персонал.

През октомври италианското правителство обяви, че ще изпрати също самолет-цистерна В767, както два разузнавателни БЛА Predator в помощ на провежданата операция.

http://www.pan.bg/

 
Имаме незаети около 1600 места
16.11.2014, 10:30

генерал-майор Андрей Боцев

 

Интервю с генерал-майор Андрей Боцев. Командир на Сухопътните войски

 
Преди 140 г. е роден адмирал Колчак - командващ антиболшевишката Бяла гвардия
16.11.2014, 09:10

адмирал КолчакНа 16 ноември 1874 г. е роден Александър Василевич Колчак - руски адмирал, полярен изследовател, учен-океанограф, участник в Руско-японската война, в Първата световна война и в Гражданска война в Русия като неин Върховен управител и главнокомандващ антиболшевишките сили (т.нар. Бяла гвардия) през 1918-1920 г.

След всяка гражданска война само победителите имат герои и мъченици. Победените са низвергнати, обречени на позор и забрава.

Но ако в Русия е нямало братоубийствена Гражданска война, като какъв щеше да остане Колчак в паметта на поколенията?

Дали нямаше да е героят от няколко войни с външни врагове на Русия, известен полярен изследовател и дори като военен философ и теоретик?........Прочети още

 
Първи нощни полети на F-35C от самолетоносач
16.11.2014, 08:50

На 13 ноември изтребител F-35C Lightning II извърши първи нощен полет от самолетоносач. Изпитателният образец на Joint Strike Fighter излетя с помощта на катапулт в 18:01 (PST) мин от борда на самолетоносача USS Nimitz (CVN 68). - (видео)

След няколко простартирвания изтребителят кацна на палубата в 18:40 мин.

Самолетът бе пилотиран от летецът от ВМС на САЩ майор Ted “Dutch” Dyckman. Полетът е част от изпитателната летателна програма Development Testing I (DT-I), при която постепенно изтребителят се изпитва при различни условия на полета от самолетоносач в открито море – излитания и кацане при нормални МТУ, както и при силен страничен вятър, част от първоначалните изпитания в открито море.

Тази фаза от общо три в открито море, започнала на 3 ноември, ще продължи две седмици. До 13 ноември двата опитни образци на F-35C са извършили 28 полета с продължителност 34.5 часа, като са изпълнени 75% от заложената изпитателна програма. Извършени са 108 излитания, 215 планирани простартирвания и 110 кацания, без да има някакви извънредни ситуации.

http://www.pan.bg/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света и у нас.

 

 





{START_COUNTER}