Военна информация

Архив - от 16 дo 30 ноември 2011 година

 
30 ноември
 
30.11.2011, 23:00

Ще има два вида военен резерв - доброволен и запас

Правителството одобри проект на закон за резерва на въоръжените сили и предложи на парламента да го приеме. Той предвижда още през 2012 г. да започне набирането на резервисти, като планът е първата година да се приемат пробно около 350 души.

Целта е резервистите да заместят освободените от армията след преструктурирането на поделенията. Със закона ще се запълва нормативната празнота по подготовката на гражданите за защита на страната след отмяната на задължителната военна служба, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Предвижда се резервът от нов тип да има две съставни части - доброволен -  за комплектуване на доброволен принцип с резервисти и техника-резерв на въоръжените сили в мирно време, и запас - за комплектуване на задължителен принцип със запасни и техника на силите от системата на национална сигурност за военно време.

Резервистите ще трябва да са български граждани, които желаят да служат в доброволния резерв. Те ще сключват договор с министъра на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице и ще получават финансово възнаграждение за службата си.

Аналогични са разпоредбите по отношение на собствениците на техника, желаещи да я предоставят за потребностите на доброволния резерв.

Пределната възраст за служба в доброволния резерв ще е 55 г. за войниците и сержантите и 60 г. за офицерските кандидати и офицерите.

За военно време е предвиден задължителен принцип за комплектуване на запасни и техника-запас на военните формирования. Запасните ще трябва да са български граждани, които се водят на военен отчет и не са сключили договор за служба в доброволния резерв. Те ще трябва да отговарят на едно от следните условия: да са били на военна служба, да са завършили успешно курс по военна подготовка, да са били част от структури от другите сили от системата за национална сигурност, да притежават гражданска специалност, необходима за военните формирования от въоръжените сили.

Пределната възраст за служба в запаса ще е 63 години.

В изпълнение на Конституцията е предвидена подготовка на гражданите за усвояване на знания за отбраната на страната, уточняват от правителството. Тя ще започва в средните училища и впоследствие ще може да продължи на доброволен принцип в граждански висши училища, военни академии и висши военни училища в курсове по начална и/или специализирана военна подготовка.

С проекта се предвижда значително намаляване на броя на водещите се на военен отчет граждани и на техните задължения по отчета. Задължения ще имат само резервистите, запасните, военнослужещите, освободени от военна служба, прекратилите служебните си правоотношения с министерствата и другите ведомства от системата на националната сигурност и притежаващите граждански специалности, необходими за въоръжените сили.

/dnes.dir.bg/

 
30.11.2011, 21:50

Българо-румънското споразумение за Air Policing е предложено за ратификация

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира подписаното на 12 октомври т. г. споразумение с Румъния за презгранични операции за Air Policing.

Air Policing е мирновременна дейност по охрана на въздушното пространство, осъществявана в интегрираната система за ПВО на НАТО.

Споразумението регламентира основните принципи, процедури и условия за провеждане на операциите. С него се определят националните органи, които разрешават и ръководят действията на ВВС на двете държави при изпълнение на задачите. На основата на споразумението ще бъдат разписани детайлните военно-оперативни процедури по изпълнение на операциите.

/Pan.bg/

 
30.11.2011, 21:46

Швейцария избра шведския изтребител Gripen

Швейцария избра шведските изтребители Gripen да заменят остарелите американски F5 Tiger. Новината бе съобщена днес. Правителството е направило избора си на основа на препоръките на министъра на отбраната Ueli Maurer. Парламентът трябва да одобри решението преди да бъде подписан договора.

В конкурса участват Dassault с Rafale и EADS с Eurofighter. „Правителството избра Gripen тъй като изтребителят отговаря на изискванията на ВВС е финансово приемлив за министерството на отбраната и Въоръжените сили, както в близка, така и в далечна перспектива”, се казва в заявлението на правителството. Пред медиите министър Ueli Maurer съобщава, че Saab е дал много по-ниска цена в сравнение с другите две компании – 3.4 милиарда долара за 22 изтребителя. Gripen не е избран, защото е „най-новият и съвременен изтребител”, а защото е най-подходящ за Швейцария”, казва по-нататък министъра. В някои характеристики той е по-добър от другите два изтребителя, но поради подписаното споразумение за класифицирана информация Ueli Maurer отказва да даде подробности. – Още за Gripen

/Pan.bg/

 
30.11.2011, 21:16
Подаръкът за уволнените войници ще бъде увеличен до 20 хиляди шекела

 

Кнесетът (парламента) на Израел днес утвърди на предварително четене законопроект, предвиждащ увеличаване на размера на паричното възнаграждение на уволняващите се войници. Според този проект, военнослужещите, отбили тригодишна срочна служба, ще получават по 20 хиляди шекела (1 BGN = 2.5761 ILS) – вместо сегашните 9 хиляди. Въвеждането на новите възнаграждения ще стане поетапно до 2016 година.

Сега законопроекта трябва да бъде разгледан от парламентарната комисия и след това предаден за утвърждаване на второ и трето четене. – Още за ВС на Израел

 
30.11.2011, 20:27

Изстрелването на „Globalstar-2” е отложено

Русия отложи изстрелването на ракета-носител „Союз-2-1А” със шест американски спътника за нискоорбитални съобщения „Globalstar-2„ от 5 декември за 28 декември, се казва в съобщение на Руската космическа агенция. Изстрелването е отложено по молба на американската страна, поясни представител на агенцията.

Освен това, през декември Роскосмос планира да извърши изстрелвания на космически апарати „Луч-5” и „Амос-5” (11 декември), на транспортния пилотиран кораб „Союз ТМА-03М” (21 декември) и на спътник за съобщения „NSS-14” (26 декември). Предполага се, че всички изстрелвания ще бъдат извършени от космодрума Байконур.

 
30.11.2011, 20:05

Родолюбието изисква да съкратим войската!

След БАН и БДЖ е време да помислим за ВВС и ВМФ. От авиация и от кораби може да се съкрати повече, отколкото от бюра и влакове.

Военните ни казват, че повече оръжия били равни на повече безопасност. Но нещата не са толкова прости. През ХХ век Германия бе добре въоръжена и въпреки това на два пъти бе разгромена. Съветският съюз бе още по-добре въоръжен и все пак загуби Студената война. От друга страна, има много държави, които не дават и стотинка за отбрана и въпреки това не са били окупирани или разрушени. Такъв е например случаят с Коста Рика. Други поддържат символични въоръжени сили. Сред тях са Исландия и Панама. Страни като Япония също дават незначителни суми за въоръжаване, като се има предвид брутният им вътрешен продукт. При това те имат Северна Корея за съсед!

Оръжията не са нищо друго освен инструмент. Ако си плочкаджия, трябва да имаш машинка за рязане на теракот. Ако няма да слагаш плочки, няма смисъл да я купуваш........... Прочети още

 
30.11.2011, 17:45

Край Казанлък ще се проведат стрелби през първата половина на месец декември

Край Казанлък ще се проведат стрелби през първата половина на декември, съобщиха от пресцентъра на общината.

Военно формирование 22180 - Казанлък, уведомява гражданите, че на 1, 6, 7, 8, 13, 14, и 15 декември от 8.00 до 23.00 часа ще се проведат стрелби със стрелково оръжие, бойни машини и артилерийската материална част на ГУЦ "Тюлбето".

Преди стрелбата ще бъдат разставени постове на отцепление с цел недопускане на хора, животни и машини в района на полигона, за да не се допуснат нещастни случаи. На всички лица, преминаващи през постовете и неизпълнили техните разпореждания, ще бъде търсена наказателна отговорност на основание чл. 389 ал. 1 от Наказателния кодекс.

/МО/

 
30.11.2011, 17:40

Франция започва строителството на първия „Мистрал” за Русия

Френската страна започва строителството на първия хеликоптероносач „Мистрал” за Русия и вече е получила аванса, предаде РИА Новости.

Договорът на стойност 1,2 милиарда евро за закупуването от Русия на два френски хеликоптероносача клас „Мистрал” бе подписан през юни 2011 година.

Очаква се първият кораб да бъде доставен през 2014 година, а вторият – през 2015 година.

Строителството на втория „Мистрал” ще започне до няколко месеца.

/ИА „Фокус”/

 
30.11.2011, 17:30

Към сирийските брегове

Група кораби от руския военноморски флот начело със самолетоносача „Адмирал Кузнецов” през декември ще тръгне на далечен поход. В рамките на похода е планиран престой в сирийското пристанище Тартус, където е разположена база на Военноморския флот на Русия.

Военните отричат политически елемент на пътуването. Но експертите са сигурни, че присъствието на руските кораби край бреговете на обхванатата от вълнения Сирия може да разхлади горещите глави на Запада, настояващи за използването на сила по отношение на режима на Башар Асад.

По думите на военните, пътуването ще премине в рамките на плановите учения на флота. През ноември екипажите на корабите проведоха няколко ракетни и артилерийски стрелби. „Адмирал Кузнецов” взе на борда си авиогрупа от палубни изтребители, щурмовици и противолодъчни хеликоптери. Представителят на пресслужбата на окръга Вадим Серга увери за „Гласът на Русия”, че информация за всички етапи на похода ще бъде предоставена на пресата, но отказа да коментира задачите му.

Руската база Тартус е единствената в чужбина. Тя се използва като пункт за техническо обслужване на корабите от Черноморския флот. В момента в базата няма руски кораби. Но неотдавна край бреговете на Сирия се появи ударна групировка на Военноморските сили на САЩ, в състава на която беше атомният самолетоносач от последно поколение „Джордж Буш”.

Руските военни подчертават - походът на корабите на Северния флот е бил планиран през 2010 година, когато в Сирия още е било спокойно. Затова той не трябва да се разглежда като „симетричен отговор” на присъствието на американците. Но само по-себе си наличието на кораби на Военноморския флот на Русия край бреговете на Сирия, която е заплашена от санкции от Запада, ще има забележим ефект на въздържане от военни действия. Такова мнение сподели пред „Гласът на Русия” директорът на Центъра за обществено-политически изследвания Владимир Евсеев:

  - Пристигането на „Адмирал Кузнецов” в Средиземно море говори за това, че Русия, всъщност, възпрепятства силовото решаване на сирийския проблем от страна на НАТО. Във всеки случай наличието на такъв кораб прави невъзможно провеждането на морска операция срещу Сирия. И това е предупреждение за страните от НАТО срещу опитите им за силово решаване на проблема. Самолетоносачът „Адмирал Кузнецов” ще бъде съпровождан в похода от противолодъчния кораб „Адмирал Чабаненко”. След това към тях ще се присъедини корабът за охрана „Ладний”. Освен маневрите по вода, военните планират да проведат полети на палубната авиация, които ще бъдат достатъчно отдалечени от сирийските брегове.

/ruvr.ru/

 
30.11.2011, 15:32

20 години от първото българо-американско военноморско учение

Вчера, 29 ноември 2011 г., се навършиха 20 години от провеждането на първото в историята българо-американско военноморско учение.

 
30.11.2011, 14:15

Китай изведе в орбита спътника „Яоган-13”

Китай успешно изведе в орбита спътника за дистанционно сондиране на Земята „Яоган-13”. Както съобщи Централната телевизия на Китай, изстрелването се е състояло днес с помощта на ракетата-носител „Чанчжен-2Б” от космодрума Тайюан в северната провинция Шанси.

Апаратът е предназначен за провеждане на научни експерименти, наблюдение на поземлените ресурси, селскостопанските земи, а също и за прогнозиране на стихийни бедствия.

Това изстрелване е вече 13-то поред от 2006 година, когато Китай изведе в орбита първия си спътник за дистанционно содниране на Земята от серията „Яоган”.

 
30.11.2011, 14:01

През 2013 г. изтегляме ротата от Кабул, до края на 2014 – от Кандахар

Стратегия за трансформиране на участието на нашите Въоръжени сили в операцията ИСАФ в Афганистан прие днес правителството, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов. От днес до края на 2014 г. ще намаляваме нашето участие на три етапа. До края на 2012 г. снемаме двата медицински екипа от болницата в Херат. В началото на 2013 г. изтегляме ротата, която охранява външния периметър на летище в Кабул. До края на 2014 г. изтегляме ротата, която охранява летището в Кандахар. Така в края на 2014 г. намаляваме с три четвърти контингента ни в Афганистан, каза министърът. След 2014 г. остават само инструкторите, т.нар. тимове за менторинг и връзка с афганистанската армия. Като състав те няма да се увеличават. Може да нарастне гражданското участие, но Въоръжените сили нямат отношение към него.

Не предвиждаме никаква бойна батальонна група да се развръща в Афганистан и където и да е било, бе категоричен министър Ангелов.  Първата ни батальонна бойна група трябва да бъде сертифицирана до края на 2012 г. От 2013 г. ще започне формирането на други три такива групи, като до края на 2020 г. Българската армия трябва да има общо шест батальонни бойни групи.

/otbrana.com/

 
30.11.2011, 13:59

Войската дава 600 млн. само за един батальон

Военните смятат да изхарчат над 600 млн. лв. за оборудване и обучение на първата бойна батальонна група (ББГ) на армията ни.

Секретните разчети са правени от 30 военни експерти и са за период от 2011 до 2018 г.

За настоящата година са предвидени най-малко пари - 1 200 000 лв. за доставка на робот за обезвреждане на бомби и тежки сапьорски костюми. Поръчките за тях вече бяха обявени. През 2012 г. ще има различни обществени поръчки за 7 500 000 лв., а за 2013 г. са предвидени 18 000 000 лв. Парите за въоръжение и обучение се увеличават рязко след 2014 г. За оставащите 4 г. е планирано да бъдат похарчени близо 500 000 000 лв. Най-много пари ще бъдат дадени за доставка на нови бойни машини за пехотата (БМП) и за бронирани машини за прочистване на минни полета. Около 80 нови единици техника са предвидени за тази батальонна бойна група. Средната цена на една БМП от типа Stryker е близо 5 млн. евро. В тях може да се вози едно отделение от 12 души.

Първата ББГ трябва да е готова като окомплектоване на личен състав в края на 2012 г., заяви вече началникът на Сухопътни войски ген.-майор Стефан Василев. Той вече имаше и среща с командващ на сухопътните войски на САЩ в Европа ген.-лейтенант Марк Хъртлинг. Двамата подписаха меморандум за разбирателство, който предвижда да нарасне броят на инициативите за съвместна подготовка и придобиване на нови способности от Сухопътните войски и Българската армия. Военният министър Аню Ангелов и секретарят по отбраната на САЩ Робърт Гейтс също се договориха за създаване на такава група миналото лято на среща между двамата в САЩ.

Според Ангелов Америка е готова да ни даде помощ от 20 млн. долара, ако парите бъдат използвани единствено за тази група, която да се включи в операцията на САЩ в Афганистан.

ББГ ще наброява 900 души, които ще бъдат изпращани в най-горещите точки на света, за да участват в преки военни действия. Сега армията ни зад граница изпълнява само охранителни работи.

140 военни вече са минали обучение в обединен тренировъчен център в Германия.

/в-к Труд/

 
30.11.2011, 13:55

Руски изтребители Су-30СМ с двигатели АЛ31-ФП

За първи път изтребители от руските ВВС ще бъдат с двигатели с променлив вектор на тягата, съобщат от обединението ОАО «Уфимское моторостроительное производственное объединение» (УМПО).

Двигателите АЛ31-ФП до сега се произвеждаха само за експорт. Четири двигатели от това изделие са доставени на Иркутския авиационен завод, които ще се поставят на два изтребителя Су-30СМ. След преминаване на сертификационни изпитания те ще бъдат приети на въоръжение във ВВС на Русия.

/Pan.bg/

 
30.11.2011, 13:51

Генерал Марк Уелш III , командващ ВВС на САЩ в Европа ще посети България

Генерал Марк Уелш III, командващ ВВС на САЩ в Европа и командващ на Съюзното Командване на ВВС на НАТО в Рамщайн, Германия, пристига днес, 30 ноември, на официално посещение у нас. Визитата е по покана на генерал-майор Константин Попов, командир на Военновъздушните сили.

Генерал-майор Попов и генерал Уелш ще обсъдят развитието на способностите на ВВС на двете страни и сътрудничеството между тях, както и задачите, които изпълняват Военновъздушните сили на страните-членки на НАТО. Генерал Уелш ще се запознае и с перспективите пред българските ВВС.

По време на визитата си генерал Уелш ще се срещне и с министъра на отбраната Аню Ангелов и с началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

/МО/

 
30.11.2011, 13:47

Започва серийното производство на FA-50 в Корея

В началото на този месец DAPA-Агенцията по поръчки за отбраната на Република Корея обяви, че стартира серийното производство на FA-50, учебно боен вариант на учебно-тренировъчния Т-50. Той има за задача да стане лек армейски изтребител и да замести празнината появила се след остарелите A-37 и F-5, а също е сравним по качества с KF-16. ВВС на Корея ще получат първия изтребител през август 2013 година. До 2016 година ще бъдат произведени 60 самолета.

/aeronews.alle.bg/

 
30.11.2011, 13:43

Втори Ил-76ТД-90ВД във въздуха

Компанията "ОАК-Транспортные самолеты" завърщи заводските летателни изпитания на втория транспортен самолет Ил-76ТД-90ВД. Съгласно договора, сключен с «Волга-Днепр» до първата половина на 2012 година ще бъде построен и третия самолет.

Ил-76ТД-90ВД е с нови двигатели ПС-90А-76, които отговарят на всички изисквания на ICAO. Други различия с предишните модификации са многофункционални цветни дисплеи, нова навигационна система Купол-III-76М-ВД и ново цифрово оборудване. Увеличени са максималното тегло при излитане, полезния товар и далечината на полета – при 50 тона товар Ил-76ТД-90ВД може да прелети над 4000 км. Преките експлоатационните разходи и консумацията на гориво са намалени. – Още за Ил-76

/Pan.bg/

 
30.11.2011, 07:20

Пакистанската армия смята, че ударът на НАТО е бил преднамерен акт на агресия

Въздушният удар на НАТО по пакистанския военен пост по границата с Афганистан е преднамерен акт на агресия, заяви високопоставеният представител на командването на пакистанските въоръжени сили генерал-майор Исхак Надим, цитиран от Ройтерс.

През нощта на 26 ноември няколко бойни хеликоптера на НАТО нахлуха във въздушното пространство на Пакистан от афганистанска територия и нанесоха удар по военен пост в племенната област Мохманд в северозападната част на страната. Загинаха между 24 и 28 пакистански военни, включително и двама офицери. Още 14 военнослужещи бяха ранени.

Вчера Пакистан потвърди, че правителството на страната смята да бойкотира международната конференция за Афганистан в знак на протест срещу атаката на НАТО. Правителството я оцени като нападение срещу суверенитета на Пакистан.

/ИА „Фокус”/

 
30.11.2011, 07:17

Куба ще модернизира свой завод за патрони

Русия възобновява сътрудничеството си с Куба в сферата на доставките на оръжие. Страните са близо до подписването на договор за покупката на технологична линия за производство на патрони 7,62 мм образец от 1943 за автомат „Калашников” и патрони за винтовки със същия калибър. Изпълнител на договора ще е влизащият в „Ростехнологии” централен научноизследователски институт за точно машиностроене, който също така разчита да получи договор за модернизирането на цялото производство на патрони в Куба. В същото време срещу Хавана действа търговското ембарго на САЩ, което предвижда санкции срещу компаниите от трети страни, търгуващи с Куба, пише „Коммерсант”.

Ръководителят на едно от отраслевите предприятия посочва, че автоматизираното производство на 7,62-милиметрови патрони образец от 1943 г. с производителност до 1,2 хиляди патрона в минута е било внедрено в руските заводи още през 70-те години на миналия век. „Оборудването фактически изчерпа своя ресурс. Произвежданите в него патрони не притежават висока точност”, отбеляза той. Пикът на износа от СССР на оборудване и технология за патронни заводи е бил през 70-те и 80-те години, когато такива предприятия са построени в Китай, Румъния, България и Куба. През 1987 г. е построен патронен завод в Либия, но поради наложеното от САЩ вето проектът така и не бе реализиран в пълна степен.

/ИА „Фокус”/

 
29 ноември
 
29.11.2011, 22:30

Tejas е извършил 1748 полета

Според индийската агенция India Aeronautical Development Agency самолетът Tejas е направил 1748 излитания към 28 ноември 2011 година. По програмата Light Combat Aircraft (LCA) трябва да бъдат направени повече от 2500. От тях двата технологични демонстратора са извършили съответно полети TD1-233 и TD2-305, прототипите PV1-242, PV2-211, PV3-319 и PV5-36, както и 5 машини от лимитираната серия LSP1-67, LSP2-195, LSP3-46, LSP4-42 и LSP5-50 или общо всичко 11 машини.

/aeronews.alle.bg/

 
29.11.2011, 22:23

JF-17 Thunder е направил над 10 000 полета

Командирът на ескадрила от Pakistan Air Force, Khalid Mahmood е заявил, че в света има руски MiG-21, MiG-23, американски Northrop F-5 и френски Mirage-III/V от четвърто поколение повече от 4000 самолета. Те трябва да бъдат заменени. Няма друг самолет в света, който да предлага такива възможности на такава цена, казва пилотът, който е и директор на програмата JF-17 Thunder.

Вече са извършени повече от 10 000 полета. Формирани са две ескадрили и започна формирането на трета, съобщи Khalid Mahmood за пакистанските медии на пресконференция през ноември 2011 година. – Още за JF-17 Thunder

/aeronews.alle.bg/

 
29.11.2011, 21:57

Военен хеликоптер се разби в Беларус, трима души са загинали

Хеликоптер Ми-24 на военновъздушните сили на Беларус се разби, загинали са тримата членове на екипажа, се посочва в съобщение на беларуското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости.

„В 19.45 ч. местно време по време на планови учебно-тренировъчни полети при заход за кацане в района на летище „Пружани” катастрофира хеликоптер Ми-24. Екипажът от трима души загина”, се уточнява в съобщението. Инцидентът се разследва. – Още за Ми-24

/ИА „Фокус"/

 
29.11.2011, 19:52

Изпитания на индийска балистична ракета

Изпитания на новата индийска междуконтинентална балистична ракета Agni V е насрочено за февруари 2012 година, а въоръжаването с нея на националните сили за ядрено сдържане – за 2014 г. Ако всичко мине съгласно плана, Индия, след Русия, САЩ и Китай, ще стане притежателка на междуконтинентални ракетни средства, способни да носят ядрени бойни глави..

Тристепенната ракета можа да поразява цели на разстояние до 5000 километра и да носи няколко ядрени заряда. Първите изпитания бяха проведени през декември 2010 година, но поради нередности в системата за управление завършиха неуспешно. – Още индийски ракети

 
29.11.2011, 19:50

Русия и НАТО ще обсъдят ЕвроПРО

Утре в Москва представители на Русия и НАТО ще обсъдят положението в Европа във връзка с реализирането на плановете на САЩ по разгръщане на системата за ПРО.

В срещата ще участват заместник началник Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската Федерация Валерий Герасимов и началник международния военен щаб на Северноатлантическия алианс Юрген Борнеман, който на 1 декември ще изнесе реч пред преподаватели и слушатели на Военната академия на Генералния щаб на Русия.

 
29.11.2011, 18:01

Готов е първия ZDK-03 (Karakoram Eagle)

Първият пакистански ZDK-03 (Karakoram Eagle ) самолет за далечно радиолокационно откриване ще бъде предаден скоро на Пакистан. Страната подписа договор с китайската „China Electronics Technology Group Corporation“ за разработка и производство на 4 самолета през 2008 година. На базата на транспортен Y-8F-400 (серия 3), произведен от „Shaanxi Aircraft Company“ през ноември 2010 година е монтирана допълнително апаратура. Самолетът извършва редовно полети от началото на 2011 година и вече са обучени и пакистански екипажи. Той има бордови номер 11-001 и ще бъде до края на годината вероятно в база Masroor AB, до столицата на страната.

/aeronews.alle.bg/

 
29.11.2011, 17:35

Няколко дизелови подводници на Тихоокеанския флот ще сменят своето базиране

В Тихоокеанския флот на РФ в рамките на реформиране на подводните сили и с цел по-ефективното им разпределение в зоната за отговорност в главната база на флота във Владивосток ще бъдат предислоцирани няколко дизелови подводници.

Според пресслужбата на ТОФ, утре, 30 ноември, в съединението подводници във Владивосток ще се състои тържествено посрещане на дизеловата подводница „Усть-Камчатск”, която след преход от обединението на войските и силите в Камчатка ще пристигне в главната база на Тихоокеанския флот.

От 1 декември, с началото на новата учебна година, подводницата Б-464 „Усть-Камчатск” (проект 877) официално ще влезе в състава на съединението и ще бъде дислоцирана в залива Улисс. – Още за проект 877

 
29.11.2011, 17:11

Полицаи и военни сами да си плащат осигуровките

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на експертна група, до 2-3 месеца да изработи проект за реформи, засягащи заплати, осигуровки и пенсиониране на служителите в МО и МВР.

 
29.11.2011, 16:44

Провеждане на ТСУ в поделения на Сухопътните войски

В периода 29.11.- .02.12.2011 г. подразделения от състава на военните формирования 24150 – Стара Загора,  32990 – Пловдив, 22160 – Плевен и 24620 – Свобода ще проведат тактико-специални учения.

Целта на ученията е да се усъвършенстват практическите умения на командирите при организиране и водене на различни бойни действия и да се повиши полевата натренираност на военнослужещите.

/landforce.mod.bg/

 
29.11.2011, 16:31

В американски центрове в Германия ще обучаваме наши военнослужещи за батальонната група

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев заминава утре на тридневно официално посещение в командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа в Хайлдеберг, Германия по покана на генерал-лейтенант Марк Хъртлинт, командващ Сухопътните войски на САЩ в Европа.

Генерал-майор Стефан Василев ще обсъди с генерал-лейтенант Марк Хъртлинт възможностите за практическо изпълнение на Меморандума за разбирателство между Сухопътните войски на САЩ в Европа и Сухопътните войски на Българската армия за първата батальонна бойна група.

Според документа, Сухопътните войски на САЩ в Европа ще оказват помощ при подготовката на българските военнослужещи от батальонната бойна група. Те ще се обучават на ротационен принцип в американските центрове за обучение в Германия.

/МО/

 
29.11.2011, 13:39

Защо депутатите изпращат Военното издателство на пазара?

Вече стана ясно, че икономическата комисия на парламента е на твърдото становище, че „Военно издателство” ЕООД и още няколко прпедприятия трябва да бъде извадени от забранителния списък за приватизация. Това е записано в доклада за второто четете на поправките на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Защо се прави тази стъпка? ...... Прочети още

 
29.11.2011, 13:29

Радиолокационната станция в Калининградска област не е насочена срещу Запада

Радиолокационната станция "Ворожеж -ДМ" в Калининградска област не е насочена срещу западните партньори на Русия, каза руският президент, цитиран от РИА Новости.

„Ние и сега сме готови да използваме уникалните възможности на тази станция заедно с нашите партньори за противодействие на евентуални ракетни заплахи”, каза Медведев на съвещание с ръководството на Въоръжените сили на Русия.

„Сама по себе си тя не представлява заплаха за нашите съседи. Нейното създаване не затваря вратите за диалог, за продължаване обсъжданията на въпросите, които водим с нашите колеги. Заложените при създаването й възможности позволяват използването на информацията от радиолокационната станция в интерес на европейската система за противоракетна защита”, каза Дмитрий Медведев.

/ИА „Фокус”/

 
29.11.2011, 13:24

Нова доставка на Ми-17В-5 в Индия

Нова партида е доставена Ми-17В-5 е доставена в Индия. Вертолетите са транспортирани до град Чандигарх. Там ще бъдат сглобени и изпитани. След това ще бъдат прехвърлени в постоянната им база.

Както вече съобщих, първите пристигнаха в края на септември с 6 месеца закъснение спрямо плановете. До края на годината изоставането на доставките ще бъде преодоляно и общо се очаква броя на вертолетите да надмине 20.

/aeronews.alle.bg/

 
29.11.2011, 12:55

Испания съкращава броя на NH90 TTH

Испания съкращава броя на хеликоптерите NH90 TTH от 45 на 38 единици. Заедно с това ще бъде преразгледан и плана на плащане на вноските, като те ще бъдат задържани. Съгласно договора от 2006 година стойността е 1,26 милиарда евро, като 106 милиарда вече са платени. С началото на икономическата криза Испания решение да съкрати следващите три години военния бюджета с 7 милиарда евро. Първият испански NH90 TTH направи първи полет на 17 декември 2010 година в центъра в Маринян. Вторият също ще се сглобява там. Беше предвидено доставката им да стане през март 2012 година. Сега тя се отлага с една година и последните трябва да бъдат доставени през 2019. Следващите ще бъдат сглобявани в Испания и ще имат специално програмно осигуряване и по-мощни двигатели. Първите ще постъпят в армията. Не е ясно и как ще бъдат разпределени доставките между ВВС, ВМС и армията.

/aeronews.alle.bg/

 
29.11.2011, 12:32

Военен хеликоптер се е включил в гасенето на пожара в района на връх "Бунай" и по посока Стрелча

В гасенето на големия пожар в района на връх „Бунай” по посока за Панагюрище и по посока за Стрелча се е включил и военен хеликоптер от 24-та авиобаза Крумово. Това съобщи за радио "Фокус" - Пазарджик говорителят на ОД на МВРР в Пазарджик Мирослав Стоянов. Хеликоптерът първоначално е направил облитане с цел установяване общата площ и огнищата на пожара и впоследствие се е включил в гасителните действия. В момента на място са и около 150 души екипи от пожарникари от Пазарджик, Панагюрище и Пещера, служители на Регионалното управление по горите в Пазарджик и доброволци. По първоначални данни общата площ на територията на Софийска и Пазарджишка област, която е обхванал пожара е 15 000 декара, допълни Стоянов.

/ИА „Фокус”/

 
29.11.2011, 11:54

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи” в Брюксел

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова заминава днес, 29 ноември, за Брюксел, Кралство Белгия. Тя ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи” във формат министри на външните работи и на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз.

По време на заседанието, което ще се проведе утре, 30 ноември, ще бъдат обсъдени военните операции и партньорства на Европейския съюз -„Алтея” в Босна и Херцеговина, Военноморската операция за борба с пиратството в крайбрежните води на Сомалия и Аденския залив, мисията за подготовка на силите за сигурност на Сомалия, операцията в подкрепа на оказването на хуманитарна помощ в отговор на кризата в Либия, изграждането на регионални способности в морските пространства в зоната на Африканския рог, както и сътрудничеството на ЕС с ООН и НАТО.

В рамките на работната вечеря външните министри и министрите на отбраната от ЕС ще разгледат инициативите в областта на Общата политика за сигурност и отбрана – развитието на способностите на ЕС за военно и гражданско планиране, провеждане на операции и мисии в отговор на кризи, развитие и използване на Бойните групи на съюза, както и инициативата на ЕС за обединяване и споделяне на способности (Pooling & Sharing).

Работата на Съвета ще бъде предшествана от заседанието на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) във формат „министри на отбраната”. На него ще бъдат представени програмата на агенцията за следващата година, работният план за периода 2012 -2014 г. и бюджетът за 2012 г. Акцент в дискусиите ще бъдат проектите на ЕАО, свързани с отбранителните способности на държавите-членки.

/MO/

 
29.11.2011, 11:50

Typhoon 2020 за ВВС на ОАЕ

Вероятността за появата на нова модификация на изтребителя на Eurofighter Typhoon – Typhoon 2020 се увеличават след малко изненадващото Писмо за предложения, изпратено от ВВС на ОАЕ до европейския концерн и най-вече след като принц Sheikh Mohamed bin Zayed (заместник-командващ Въоръжените сили на страната) заяви пред медиите, че офертата на Dassault е „неконкурентна и неработеща”.

Но това не означава, че нещата които са се случили по време на авиоизложението Дубай 2011 непременно ще доведат до сключване сделка за доставка на 60 изтребителя Typhoon 2020 (това е наименованието на модернизираната многоцелева версия) на ВВС на ОАЕ,които водеха в продължение на 3 години преговори за закупуване на френския Rafale. Все още не е приключил и жестоката борба за спечелване на индийския конкурс MMRCA за 126 нови изтребителя, независимо от отличните резултати при използването на ‘всецелевия’ Rafale по време на операцията „Обединен защитник” (може би неслучайно през юли френските Rafale бяха пребазирани от Солензара /Корсика/ в Сигонела /Силцилия/, където са по-близо до Либия, но и до изтребителите F-16 Block 60 и Mirage 2000на ВВС на ОАЕ…)

Вероятно предлаганият на ОАЕ Typhoon 2020 ще има комформални резервоари, двигатели с променлив вектор на тягата и ще може да носи две крилати ракети Storm Shadow, четири УР Meteor и две УР IRIS-T.

/Pan.bg/

 
29.11.2011, 10:48

Натовски войници простреляни при сблъсъци в Северно Косово

Двама войници на силите на НАТО в Косово (КейФОР) са били ранени днес от огнестрелно оръжие при сблъсъци със сръбски протестиращи в Северно Косово, предаде агенция Ройтерс.

Сблъсъците са станали, след като натовските войници започнали да премахват барикада в района на град Зубин поток, на главен път, свързващ доминираната от етнически албанци южна част на Косово и населената предимно със сърби северна част.

Сърбите започнаха да издигат барикадите от чакъл, камъни и бетон през юли, след като доминираните предимно от албанци косовски власти се опитаха да изпратят гранична полиция в Северно Косово.

Войниците на КейФОР са използвали и сълзотворен газ срещу протестиращите косовски сърби, които се опитали да им попречат при премахването на барикада.

Повечето сърби в този район отхвърлят обявената от Косово независимост от Сърбия през 2008 г. и смятат, че НАТО подкрепя косовските институции.

Миналата седмица при подобна операция бяха ранени около 20 войници от португалски и унгарски произход.

/Vesti.bg/

 
29.11.2011, 10:03

Военни маневри в Жълто море

Военноморските сили на Южна Корея провеждат на западното крайбрежие на страната, където сега се създава голяма американска военна база, ежегодни еднодневни учения с участието на 20 миноносци, фрегати, патрулни кораби и бързоходни катери за повишаване на бойната готовност на южнокорейските въоръжени сили в случай на възможно нахлуване на КНДР.

Според сценария, севернокорейска подводница тайно е пресякла междукорейската морска граница, чиято роля изпълнява непризнатата от Пхенян на т.н. северна разграничителна линия. За издирването й са привлечени също така тактическа авиация и армейски хеликоптери.

 
29.11.2011, 09:17

Решението за авиобазата на САЩ в Киргизстан трябва да бъде взето на основание обстановката в Афганистан

Бишкек. Решението за закриването на американската авиобаза в Киргизстан, за което се обяви новоизбраният президент на страната Алмазбек Атамбаев, трябва да бъде взето след отчитане на обстановката в Афганистан, смята действащият държавен глава Роза Отунбаева.

Пълномощията на Отунбаева на поста президент на Киргизстан изтичат на 31 декември 2011г., припомня Би Би Си.

Базата на ВВС на САЩ е разположена на международното летище Манас в столицата на Киргизстан от 2001 г.

/ИА „Фокус”/

 
29.11.2011, 09:11

Втори прототип на БЛА X-47B се включва в изпитанията

Интензивността на летателните изпитания на новия БЛА X-47B ще се увеличи с включването на втория прототип Air Vehicle 2 (AV-2). Първият полет на AV-2 се е състоял на 22 ноември 2011 г. от военновъздушната база Едуардс, Калифорния. Предстои до края на годината преместването един от двата прототипа във военноморската база Patuxent River. Там от началото на 2012 ще започнат изпитания, симулиращи излитане и кацане на самолетоносач, както и тестване на системите за навигация и управление.

През 2013 са планирани изпитания от борда на самолетоносач в открито море, а за 2014 се предвиждат първите автономни презареждания с гориво във въздуха.

/Pan.bg/

 
29.11.2011, 09:07

Полетите с Hawk T2s и Tucano T1 са възобновени

Кралските ВВС ще възобновят полетите с учебно-тренировъчните самолети Hawk T2s и Tucano T1, но забраната остава за по-старата модификация - Hawk T1. Полетите на тези два типа самолети, както и на Tornado GR4 бяга спрени на 8 ноември, след като пилот от демонстративната пилотажна група Red Arrows загина трагично при задействане на катапултната седалка Martin-Baker Mk 10 на самолета Hawk T1

Забраната за полети с изтребителите Tornado GR4 бе вдигната на 17 ноември т.г.

/Pan.bg/

 
29.11.2011, 09:04

Индийски космонавт обвинява бюрокрацията за катастрофите с МиГ-те

Неправилно и нереалистично планиране и лош мениджмънт на компаниите с преобладаващо държано участие, като например индийските Hindustan Aeronautics Limited (HAL) и Defense Research and Development Organisation (DRDO), са причина за голяма част от катастрофите с изтребителите МиГ от ВВС на Индия. Тези компании се управляват като феодални имения, заявява в своето изказване пред Института по мениджмънт (Institute of Management-Ahmedabad /IIM-A/) първият индийски космонавт Ракеш Шарма. Според него трябва да се приложи модела на частно-държавното сътрудничество (public private partnership - PPP), използван в други индийски компании.

Говорейки за работата си с HAL като летец-изпитател Ракеш Шарма споделя, че когато при облитане на самолет се констатират проблеми с определени агрегати и части от дадена система, то те се изпращат в лабораториите. Но пилотът е изненадан да открие, че вместо тези агрегати или части да бъдат изследвани и открити причините за отказите, част от тях се поставят на други изтребители.

Според Ширма в държаните предприятия липсва прозрачност и отчетност, а служителите не се държат отговорни за слабите резултати. Непрекъсната намеса на бюрократи и политици в микро мениджмънта на тези компании спира развитието им и води до ниска ефективност в работата им. „Бюрократите не разбират цялостния процес на производство, а политиците са дори и по-зле от тях”, споделял в изказването си Шарма. Като пример за липса на правилно планиране и визия пилотът дава факта, че HAL няма дори собствен екип от летци-изпитатели.

Запитан за мнението си относно работата на Индийската космическа организация (ISRO), Шарма споделя, че тя е под директното ръководство на министър-председателят на Индия. А тъй като той е много зает с други неща, ISRO е относително автономна и затова е много по-добра в сравнение с останалите държавни организации и предприятия.

/Pan.bg/

 
29.11.2011, 09:00

Руски бойни кораби ще посетят Сирия

Руски бойни кораби ще посетят базата си в сирийското пристанище Тартус, в което имат 600 души постоянен персонал.

Руската военноморска група се състои от три кораба, начело със самолетоносача „Адмирал Кузнецов” (тежък ракетен крайцер със самолети на борда е официалното руско обозначение на кораба). Според руски официални лица тази визита е планирана преди година и няма връзка с продължаващата криза в региона. Освен Сирия самолетоносачът и ескортиращите го кораби ще посетят Бейрут, Геноа и Кипър.

Според бившият командващ на ВМФ на Русия присъствието на руските бойни кораби в региона ще предотврати избухването на военен конфликт.

Новината за посещението на руските кораби в Сирия идва малко след информацията на световните медии за това, че към този район се е отправил и американския атомен самолетоносач USS George HW Bush. В Средиземно море постоянно се намират и корабите от 6-ти американски флот.

Мисията на руските кораби започва в началото на декември, когато „Адмирал Кузнецов”, придружен от тежкият кораб за борба с подводници „Адмирал Чабаленко”, ще отплават от Баренцово море. В Средиземно море към тях ще се присъедини фрегата от Черноморския флот на Русия „Ладни”.

На самолетоносача „Адмирал Кузнецов” ще се базират осем палубни изтребители Су-33, два вертолета за бора с подводници Ка-27 и няколко чисто нови МиГ-29К. МиГ-те са произведени за Индия и ще бъдат ‘тествани’ по време на мисията. Всички полети ще бъдат извършвани в международното въздушно пространство, се подчертава в изказването на руските военни.

За разлика от американските самолетоносачи, руският ‘крайцер’ „Адмирал Кузнецов” е тежко въоръжен. На борда има 12 противокорабни ракети с голям обсег на действия „Гранит” , зенитни ракети „Кинжал” и уникална ракетно-артилерийска система „Каштан” за борба с ракети и самолети на противника.

„Адмирал Кузнецов” е посещавал Тартус на два пъти до сега – през 1995 и 2007.

/Pan.bg/

 
29.11.2011, 08:48

Лупинги във военен търг

Фирма се кани да съди Министерството на отбраната заради пропуснати ползи

 
29.11.2011, 08:43

Великобритания ще превози военна техника през Русия

Британското командване планира да използва железопътните магистрали на Русия за евакуацията на военната си техника от Афганистан през 2014 година. По този начин оборудването на стойност стотици милиони лири стерлинги трябва да бъде превозено от афганистанския град Марази-Шариф в английския Саутхемптън.

Маршрутът с дължина над 5500 км, както предполагат от Лондон, ще премине през територията на републиките от Средна Азия, Русия, Украйна, Полша, Германия, Белгия, Франция.

 
28 ноември
 
28.11.2011, 21:10

Египет е купил от САЩ 125 танка Abrams

M1 Abrams

Египет е получил от САЩ машинни комплекти за сглобяването на 125 основни бойни танка M1A1 Abrams, съобщава Strategy Page. Стойността на всеки комплект е 3,2 милиона долара, или 400 милиона за цялата партида. Доставките на компонентите за египетските военни ще бъдат извършени през близките четири години. След новата доставка числото на танковете Abrams в състава на въоръжените сили на Египет ще достигне до 1130 единици.

Поръчката за доставка на машинокомплектите беше направена през юли 2011 година. Освен самите танкове, Египет е поръчал също и 125 120-милиметрови гладкоцевни оръдия M256, 125 картечници калибър 12,7 милиметра, 250 картечници калибър 7,62 милиметра, 125 двигателя AGT-1500 и същото количество трансмисии за тях, резервни части и оборудване за сглобяване и изпитания на техниката. Общо сделката се оценява на 1,329 милиарда долара.

Египетското военно ведомство купува американски танкове от 1984 година, а поточната линия бе открита в страната през 1992 година. За последните 27 години Египет е получил 11 партиди танкове Abrams. В момента на въоръжение в Сухопътните войски на Египет, според оценка на DSCA, има 1005 американски бойни танка M1 Abrams в различни версии, както и около 500 танка Т-54/55, 550 Т-62, 34 Т-80, 260 Ramses II и 1435 M60 Patton. – Още за M1 Abrams

 
28.11.2011, 20:00

Алжир получи първите три самолета Як-130

Със самолет Ан-124  в Алжир бяха доставени първите самолети Як-130. Освен с руския двигател АИ-222-25 , самолетът може да има и американски F124-GA-200 по желание на клиента. Договорът за 16 самолета Як-130 бе подписан през март 2006 година и се оценява на 250 милиона долара. За предаване се подготвя следващата партида от три самолета, като според източник от завода производител до края на 2011 година всичките машини ще бъдат в Алжир.

При успешна реализация на този контракт, анализатори не изключват възможността за покупка от Алжир на втора партида от 12-16 УБС Як-130, които да заменят L-39. Възможен срок на доставка на тази партида – след 2015 година. – Още за Як-130

 
28.11.2011, 19:20

Сухопътни войски - миротворецът на армията

Интервю с генерал-майор Стефан Василев, командир на СВ

 
28.11.2011, 17:38

В съединенията на ЮВО са доставени самоходни гаубици „Мста-С”

САУ „Мста-С

В съединенията на Южния военен окръг (ЮВО) на РФ, дислоцирани на територията на Чеченската Република, продължава интензивно да постъпват съвременни артилерийски системи.

Според информация на пресслужбата на ЮВО, до края на 2011 година парка на артилерийското въоръжение напълно ще бъде обновен.

През този месец във войсковите части, дислоцирани в този регион, са доставени 26 единици 152 мм самоходни гаубици (СГ) „Мста-С”, които заменят по-малко ефективните 152 мм СГ „Акация”. Представители на завода-производител, пристигнали заедно с техниката от Екатеринбург, ще помагат на военнослужещите при усвояване на експлоатацията и използването на новите СГ.

В момента над 60 младши специалисти от артилерийските подразделения изучават устройството, експлоатацията и използването на СГ „Мста-С” в учебния център на на МО на РФ в Мулино (Нижегородска обл.). – Още за САУ „Мста-С

 
28.11.2011, 16:43

Министерство на шменти-капелите

Един по един хората започват да провиждат лъсналите лъжливи задници в МВР

 
28.11.2011, 16:34

Първи хеликоптер ЕС-145 за МО на Казахстан

„Eurocopter“ е предал на 25 ноември 2012, първият от 6-те хеликоптера на Министерство на отбраната на Казахстан EC-145. Те са част от сделката за 45 машини, които ще бъдат доставени до края на 2016. От тях 39 ще бъдат сглобени в Казахстан в компания създадена с участието на „Eurocopter“ и „Kazakhstan Engineering“ с дялово участие 50/50. Центърът за асемблиране ще се намира на Astana International Airport на 14 километра от столицата на Казахстан. Той ще поеме и поддръжката и ремонта на хеликоптери в целия регион на Азия.

/аeronews.alle.bg/

 
28.11.2011, 16:17

На 29 ноември РЛС ще бъде включена

Официалната церемония по застъпване на бойно дежурство на системата за предупреждение за ракетни нападения „Воронеж-ДМ” в Калининград ще се състои на 29 ноември, съобщават от министерството на отбраната на Руската Федерация. Преди това в течение на цялата 2011 година радиолокационната станция (РЛС) беше работила в опитно-боен режим.

Тази РЛС има далечина на действие 6000 километра и ще позволи да се контролира цяла Европа и Атлантика.

Двете първи РЛС „Воронеж” са на опитно-бойно дежурство в Лехтуси (Ленинградска област) и Армавир (Краснодарски край).

 
28.11.2011, 16:10

Изпитанията на руската ракета „Булава” са отложени за 2012 г.

Изпитанията на руската стратегическа ракета с морско базиране „Булава” ще се възобновят през 2012 г., съобщи високопоставен източник в генералния щаб на руския военноморски флот, цитиран от Интерфакс.

„Изпитателни пускове на „Булава” до края на годината няма да има. Взето е решение за пренасянето на изпитанията за 2012 г.”, посочи източникът и допълни, че според предварителните планове трябваше да бъде извършен пуск на „Булава на 28-29 ноември. Още за „Булава”

 
28.11.2011, 16:11

Спътникът „ГЛОНАСС-М” успешно е изведен в целева орбита

Изстреляният днес от космодрума Плесецк в Архангелска област на Русия навигационен спътник „ГЛОНАСС-М” успешно е изведен в целева орбита, съобщи говорителят на руските космически войски полковник Алексей Золотухин, цитиран от РИА Новости.

По този начин през 2011 г. в орбита са изведени вече шест спътника от руската навигационна система. Благодарение на това орбиталната групировка не само достигна пълния си състав, но и ще има резервни спътници.

Със спътника е установена и се поддържа устойчива телеметрична връзка. Бордовите му системи функционират нормално, уточни полковникът. – Още за ГЛОНАСС

/ИА „Фокус”/

 
28.11.2011, 16:02

ВВС на Аржентина получиха два вертолета Ми-171Е

На 25 ноември 2012 година ВВС на Аржентина са получили два вертолета Ми-171Е. Те са доставени от Русия с самолет Ан-124 и имат бордови номера Н-94 и Н-95. Имат жълта окраска и ще се присъединят към спасителният отряд на ВВС на Аржентина, който действа в сложни условия, включително и Антарктида. Договорът е на стойност около 20 милиона евро и има клауза за допълнителна поръчка от 3 машини. Русия ще отпусне кредит на Аржентина и за тях. Виктор Комардин, генералният директор на „Рособоронэкспорт“ потвърди на МАКС2011, че опцията ще бъде задействана.

/aeronews.alle.bg/

 
28.11.2011, 15:58

Кралския австралийски флот бракува HMAS Kanimbla

Кралският австралийски флот е взел решение за бракуване и на втория десантен кораб HMAS Kanimbla (L51). Двата кораба, вторият е HMAS Manoora трябваше да бъдат ремонтирани. Сега е преценено, че ремонта е нецелесъобразен и се бракуван и втория. През октомври 2011 година, МО на Австралия взе решение да закупи от Великобритания десантния кораб "Largs Bay" клас "Bay" за 150 милиона долара, който беше снет от експлоатация. Той получи ново име Choules и ще остане на въоръжение до 2015 година, когато се очаква първият десантен кораб Canberra class да постъпи на въоръжение. Година-две по-късно Австралия ще получи още един кораб способен да носи хеликоптери от същия клас.

/aeronews.alle.bg/

 
28.11.2011, 09:37

САЩ смятат да похарчат над $6 млрд. в Ирак през 2012

САЩ планират да похарчат над 6 милиарда долара в Ирак през 2012 г., когато американската армия ще е приключила изтеглянето си от иракска територия, заяви американският посланик в Багдад Джеймс Джефри, цитиран от Франс прес.

"Подготвяме програма за 6,5 млрд. долара, която включва не само предвидения от Държавния департамент за 2012 г. бюжет, предназначен за страната, а и програми за бежанците и програми, свързани със сигурността и различни други области", посочи посланикът.

Бюджетът за бежанците и изселниците е малко под 300 милиона долара, като известна част от тези средства ще бъде използвана в Йордания и Сирия, каза още Джефри.

По отношение на продажбите на американска военна техника на Ирак - те се изчисляват на около 8 млрд. долара, като това не включва обявената в края на септември продажба на самолети Ф-16,която ще увеличи сумата с няколко милиарда долара, поясни той.

Съгласно сключеното между Багдад и Вашингтон през 2008 г. споразумение американските войски трябва да напуснат Ирак до края на годината.

Около 16 000 души обаче ще продължат да работят в различни точки на Ирак от името на американското посолство.

/Dnes.bg/

 
28.11.2011, 09:25

Многоцелевата атомна подводница „Воронеж” се завърна в пункта за постоянна дислокация

Руската многоцелева атомна подводница (АП) К-119 „Воронеж” се върна в пункта за постоянна дислокация на Северния флот след проведен ремонт северодвинския кораборемонтен завод „Звездочка”.

След проведените ремонтни работи и модернизация службата на АП „Воронеж” е удължен с 3,5 години.

Подписването на акта за предаването на субмарината на ВМФ на РФ ще се състои през декември тази година.

В момента на плаващия док на предприятието за възстановяване на техническата готовност и извършване на модернизация е качена атомната подводница „Смоленск”, също влизаща в състава на Северния флот, съобщава пресслужбата на СФ. – Още руски подводници

 
28.11.2011, 09:10

Руски самолет Ту-154 Лк-1 ще извърши наблюдателен полет над САЩ

В периода 28 ноември – 3 декември руска група инспектори ще извършат от борда на Ту-154 Лк-1 наблюдателен полет над САЩ в рамките на международния договор „Открито море”.

Полетът ще се осъществи от летище Тревис (Калифорния). На борда на руския самолет специалисти от Русия и САЩ съвместно ще осъществяват контрол за реда на използване на средствата за наблюдение и изпълнението на постигнатите договорености.

Това е третият наблюдателен полет, който представители на Русия изпълняват над територии на страни, подписали договора.

/Pan.bg/

 
28.11.2011, 08:53

Безвъзвратната смърт на един договор за въоръженията

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), станал през 90-те крайъгълен камък в укрепването на доверието на стария континент, умря окончателно и безвъзвратно. Този извод налагат двете противоречиви изявления за съдбата му, които чухме във вторник от Вашингтон и от Кишинев. От едната страна на Атлантика за документа се изказа говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, от другата - външният министър на Русия Сергей Лавров............ Прочети още

 
27 ноември
 
27.11.2011, 21:58

Приключват предварителните полети на Т-50-3

Третият прототип Т-50-3 на 22 ноември 2012 г излетя за първи път, а на 24 и 25 ноември е направил още два полета. С това вече голяма част от предварителните изпитания са извършени. Възможно е самолетът да е натоварен днес и да пристигне в Жуковски. След това екипът, който извършва тази част от програмата, ще се прехвърли на четвъртия образец. Скоро и той ще направи първия си полет. – Още за Т-50

/aeronews.alle.bg/

 
27.11.2011, 21:43

Лондон плаща на талибаните да не воюват

Тези талибани, които се откажат от борбата, ще получават по 100 британски паунда на месец.

На тях ще им бъде позволено да задържат оръжията си в рамките на нова инициатива, за да се сложи край на бунтовническите действия на екстремистката група, съобщи вчера вестник „Сънди телеграф".

Програмата за „реинтеграция", която е предложена от британското правителство и напълно се подкрепя от НАТО, е предназначена да защити талибаните от атаките на коалиционните сили на НАТО в Афганистан.

В рамките на програмата на тези талибани, които се откажат от насилието, ще им бъде позволено да запазят оръжията си, ще им се даде амнистия, включително и на тези, които са участвали в жестоки убийства. Също така, ако се откажат, ще могат да участват в тримесечна програма за обучение, в която ще бъдат запознавани с ценностите на доброто гражданство, както и да зачитат законите на Афганистан.

Над 2700 талибани са реинтегрирани в афганистанското общество от октомври 2010 година. Около 800 талибани в момента „проявяват интерес да се присъединят към общността и да напуснат екстремистката група", пише вестникът.

Много критици на програмата обаче смятат, че тя не оказва голям ефект, тъй като не са напуснали много талибани, както в началото се е очаквало.

Бившият министър на вътрешните работи на страната Ханиф Атмар заяви миналата седмица: „Около 30 000 бунтовници - само 8 процента, са напуснали екстремистката група и 99 на сто от тях не са от южните части, където влиянието на талибаните е най-силно.”

/Монитор/

 
27.11.2011, 19:50

Най-големият скандал по времето на Рейгън

Тайни оръжейни продажби на Иран, подкрепа за контрите в Никарагуа: преди точно 25 години външната политика на американския президент Роналд Рейгън бе разобличена пред очите на целия свят........ Прочети още

 
27.11.2011, 19:37

В Афганистан започва вторият етап от предаването на територията под контрола на националните сили за сигурност

В Афганистан започва вторият етап от предаването на административните райони под пълния контрол на националните сили за сигурност във връзка с изтеглянето на международните войски, предаде радио „Свобода”.

В изявление на президента на Афганистан Хамид Карзай се посочва, че става дума за шест провинции, седем големи града и десетки райони. В документа, обаче не се посочват конкретни срокове. Според съществуващите споразумения всички войски на международната коалиция ще бъдат изтеглени от Афганистан до края на 2014 г. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
27.11.2011, 18:53

Първи полет на Ил-76(476) до Нова година

Днес Алексей Федоров-президентът корпорация "Иркут" обеща, че до Нова година новият Ил-76(476) ще бъде изкаран на летище, готов за първи полет. ВВС на Русия имат голяма поръчка за нови и модернизирани самолети Ил-76(476). При модернизация се намалява броя на членовете на екипажа от 5 на 3 души и чрез монтиране на нови по-икономични двигатели ПС-90А-76 вместо Д-30КП се намалява разхода на гориво до 20%. При новият Ил-76(476) е оптимизирана конструкцията, като са свалени няколко тона от теглото на самолета.

/aeronews.alle.bg/

 
27.11.2011, 17:45

В Южния военен окръг на Израел се създава нова дивизия

Емблема на щаба на СВ на Израел

В момент на високо напрежение на египетско-израелската граница в щаба на Южния окръг е взето решение за създаване на ново съединение, което ще се нарича дивизия „Ейлат”.

Дивизията ще бъде сформирана от части на действителна служба и резервисти, съобщава информационния сайт WALLA.

Дивизията „Ейлат” ще трябва да реши тези проблеми, които възникнаха на границата с Египет през последните месеци.

За сега дивизията ще се командва от генерал Амир Абулафия. След половин година на съединението ще бъде назначен нов командир.

Дивизията „Ейлат” ще се присъедини към дивизия „Саги”, отговаряща до този момент за границата с Египет и към дивизия „Арава”, която охранява йорданската граница. – Още за СВ на Израел

 
27.11.2011, 17:30

Иран е спуснал на вода три подводници

Днес държавната телевизия на Иран съобщи, че три нови подводници са спуснати на вода и за включени в състава на ВМФ на Ислямската република.

Подводниците са тип „Гадир” (Ghadir) и се присъединяват към други четири субмарини от съшия тип, построени по-рано в Иран. Церемонията се е състояла в иранското пристанище Бандар Аббас в южната чст на страната.

Новите ирански подводници са въоръжени с торпедно и ракетно въоръжение и ще действат основно във водите на Персийския залив.

 
27.11.2011, 15:28

Иран провежда мащабни маневри в Персийския залив

Мащабна маневра на иранските военни започна днес на южния бряг на Иран в Персийския залив, предава ИТАР- ТАСС. В учението участват 50 хиляди души, най- вече от бази в южната провинция Бушер.

Главната задача на маневрите, които се провеждат по протежение на иранската брегова линия, да се отработят действията по защитата на сухопътните, морските и въздушните граници на страната. За хода на обучението следи министърът на отбраната на Иран Ахмад Вахиди.

/ИА "Фокус"/

 
27.11.2011, 14:38

Братът на Румен Петков съди военното министерство

Ген. Володя Цветанов, брат на депутата от БСП Румен Петков, и ген. Валентин Цанков са завели съдебни дела срещу заповедите на министъра на отбраната за освобождаването им от длъжност.

В отговор на въпрос на Меdiapool, oт Министерството на отбраната съобщиха, че двама военни аташета, чиято принадлежност към ДС бе обявена от Комисията по досиетата, съдят ведомството за освобождаването им от длъжност.

Военният министър Аню Ангеров съобщи по-рано, че отзовава Володя Цветанов и ген. Валентин Цанков заради работата им за бившите служби.

От МО потвърдиха неофициално, че двамата са завели дела.

Володя Цветанов бе военен аташе в Киев, а Валентин Цанков във Вашингтон. Преди това Цветанов беше главен инспектор на МО.

Аню Ангелов се възползва от възможността да ги отзове, тъй като за това не е нужен указ от президента, както при връщането на посланиците.

Четирима посланици, работили за бившата Държавна сигурност, вече съдят Министерството на външните работи заради връщането им в София. Дела са завели посланикът в Швейцария и Лихтенщайн Атанас Павлов Велчев, посланикът в Гърция Андрей Караславов, посланикът в Белград Георги Димитров и посланикът в Холандия Златин Тръпков. Всички те са работили в администрацията на президента Георги Първанов.

Според справка на МО става ясно още, че в периода 2010-2011 г. срещу ведомството са заведени седем трудови дела.

Четири от тях са висящи, две са приключили с влезли в сила съдебни решения в полза на ищците. Едно дело е приключило в полза на Министерството на отбраната.

Един човек е бил възстановен на работа след дело.

/Меdiapool/

 
27.11.2011, 14:34

НАТО съжалява за убитите пакистански войници

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен определи вчерашния инцидент, при който бяха убити 24 пакистански войници като "трагичен и неволен" и поднесе съболезнованията си, предаде БГНЕС, като се позова на АФП.

Писах на премиера на Пакистан и го уверих, че смъртта на пакистанските войници е също толкова неприемлива и достойна за съжаление както смъртта на афганистанските войници и на военнослужещите от международните сили. Това е неволен инцидент, се казва в комюнике на Расмусен, огласено в Брюксел.

Както съобщихме вчера, при атака по грешка на натовски хеликоптери загинаха 24 пакистански войници в племенната зона в северозападен Пакистан, граничеща с Афганистан.

/fakti.bg/

 
27.11.2011, 14:23

Броя на предадените Ка-52 от „Прогресс“ ще достигне 30 вертолета до края на годината

До края на годината завод „Прогресс“ в град Арсенев трябва да предаде общо 30 вертолета Ка-52 съгласно сключения договор през 2008 година с ВВС на Русия. На 31 август 2011 година беше подписан нов договор за доставка на Министерство на отбраната за 144 машини в периода от 2012 до 2017 година, като общата стойност на договора е над 120 милиарда рубли (около 4 милиарда долара). В тях са включени и вертолети Ка-52К за десантни кораби от типа „Мистрал“. Започна изработването на първата пробна серия от машините. Те трябва да бъдат готови през следващата 2012 година. От 2014 година трябва да започне серийното им производство и същата година първите серийни, трябва да бъдат предадени на флота. – Още за Ка-52

/aeronews.alle.bg/

 
27.11.2011, 14:15

4 оръжейни фирми се борят за приза “Цар на войната”

Четири фирми в България успяват да печелят най-много от търговия с оръжие и се стремят към приза “Цар на войната” (по едноименния филм с участието на Никалъс Кейдж). Тяхната единствена цел е да надушат къде в света започва да мирише на барут и да започнат търговия. По-сладко е, ако успееш да снабдяваш и двете страни в конфликта с оръжие и боеприпаси. Още по-хубаво е този конфликт да е локален, да е далеч от България, да продължи дълго време и да е в държави, в които има петрол или други природни богатства...... Прочети още

 
26.11.2011, 00:45

Ще ударим щита на НАТО в Турция, ако бъдем заплашени

Иран ще се прицели в противоракетния щит на НАТО в Турция ако бъде заплашена от чуждестранни военни действия, заяви командващият военновъздушните сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, генерал Амир Али Хаджизадех, предава АФП. „Ние сме подготвени да ударим противоракетния щит на НАТО в Турция ако бъдем заплашени. И после ще преминем към друга цел”, цитира агенцията.

Представители на иранската власт няколко пъти заявиха, че могат да отвърнат с балистични ракети срещу Израел, при атака, насочена срещу Иран.

/ИА „Фокус”/

 
26 ноември
 
26.11.2011, 22:43

Пакистан отказа на САЩ използването на авиобаза „Шамси” в отговор на удара на авиацията на НАТО

Пакистанските власти категорично отказаха на САЩ правото на по нататъшно използване на авиобазата „Шамси” в отговор на днешното нападение на авиацията на НАТО, в резултат на което загинаха 25 пакистански гранични войници. Предадено на американците е предписание за изнасяне военните си подразделения от базата, разположена в провинцията Белуджистан, която се явява един от ключовите обекти на американското военно присъствие на територията на Пакистан. Съответното решение е било взето на извънредното заседание на правителствената комисия по отбрана, предава ИТАР-ТАСС. „Днешното нападение на авиацията на НАТО срещу нашите военни е неприемливо”, гласи заявление, публикувано след заседанието. „Нападението не трябва да се назовава случайно. В бъдеще ще се защитаваме от посегателството на суверенитета и териториалната цялост на Пакистан на всяка цена.”

/ИА „Фокус”/

 
26.11.2011, 20:53

Навършват се 92 години от Ньойския договор

На 27 ноември се отбелязва Деня на националната памет. Датата е включена като значима в календара през 1996 по предложение на националното сдружение "Мати Болгария". На този ден през 1919 година България подписва Ньойския мирен договор, по силата на който губи около 10 процента от територията си и й са й наложени непосилни за онези времена репарации и ограничения.

На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньойи-сюр-Сен е подписан мирният договор между България и победителите от Първата световна война, групирани в т.нар. Антанта, останал в българската история като Ньойски договор.

По силата на разпоредбите му България губи 11 000 кв. км от довоенната си територия. Районите на Цариброд, Босилеград и Струмица, както и няколко села в Кулско са дадени на новосъздаденото Сърбо-хърватско-словенско кралство, територията между реките Места и Марица е поставена под управлението на Антантата, а после предадена на Гърция, а Южна Добруджа отново минава под румънски контрол.

На страната са наложени и изключително тежки репарации и контрибуции, които трябва да компенсират загубите на противниците от българското участие във войната. За срок от 37 години България трябва да изплати 2.25 млрд. златни франка, както и да предостави на съседите си 250 000 тона каменни въглища, 33 000 овце, 13 500 крави, 12 500 коне, 9200 волове и др. Договорът забранява на България да има наборна армия, а въоръжените й части могат да се състоят само от доброволци и да не надхвърлят 33 000 души.

В него са включени и специални клаузи за размяна на малцинства с Гърция, които са използвани от властите в Атина през 20-те и 30-те години за етническо прочистване на Южна Македония и Беломорска Тракия от българи. Подпис под договора слага българският премиер Александър Стамболийски, а според популярната легенда веднага след това публично чупи писалката си, за да покаже на Антантата отношението си към диктата, който тя налага над България.

/EkipNews.bg/

 
26.11.2011, 20:17

На 3 декември откриват „Нашето летище Узунджово”

Близо 500-килограмов каменен блок, с изобразена на него самолетна писта, поставиха под издигнатия в центъра на село Узунджово изтребител МиГ-21. Инициативата е на дружеството на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Генерал Велков“ в Узунджово. Активните приготовления са във връзка с откриването на самолетния мемориален комплекс „Нашето летище Узунджово“. Официалната церемония, за която са поканени всички служили на славното летище и висши офицери от министерството на отбраната, ще е на 3 декември.

Под МиГ-а вече са поставени бюст-паметник на Георги Бенковски и паметна плоча с имената на загиналите в полет 21 летци. За да проследят поставянето на каменната писта, бяха дошли приелият летището през 1953 г. о. з. полковник Видин Ковачев и о. з. майор Найден Василев, бивш командир на радарното поделение. С негово съдействие зад самолета в Узунджово ще бъде монтирана и огромна радиолокационна антена. Още за АБ Узунджово

/otbrana.com/

 
26.11.2011, 20:11

Германски войски ще останат в Афганистан след оттеглянето на НАТО

Германия ще остави войски в Афганистан след като силите на НАТО напуснат страната в края на 2014 г., предава АФП, позовавайки се на германския министър на отбраната Томас де Мезиер.

Оставащите войски ще се съсредоточат върху подготовката на афганистанските сили.

„Те ще бъдат въоръжени задоволително, така че да могат да се отбраняват, но това няма да е свързано с подготовка на войски, които да встъпят в битка”, поясни Мезиер.

/ИА „Фокус”/

 
26.11.2011, 16:25

Проведен бе успешен изпитателен полет с първият турски безпилотен самолет „АНКА”

Изпитателният полет с безпилотния самолет АНКА, привличащ внимание с модерната си технология, бе проведен в Сиврихисар, окръг Есхишехир.

В рамките на 6-часовия изпитателен полет бяха проведени 240 различни тестове.

През идните дни ще бъде изпробвано осъществяването на 24 часов полет с апарата, а така също ще бъде тествана и монтираната на самолета инфрачервената камера, производство на турската фирма АСЕЛСАН. – Още БЛА

/TRT/

 
26.11.2011, 12:24

Turbomeca с презентация в България

През изминалата седмица френският производител на двигатели за вертолети Turbomeca направи презентация в България. Презентацията е била подготвена в сътрудничество с Института по отбрана и на нея са били поканени представители на Министерството на отбраната, ВВС, вертолетна авиобаза "Крумово" и морска вертолетна авиобаза "Чайка".

Централата на Turbomeca се намира във Франция. Фирмата разполага с 26 центрове за поддръжка и 24 центрове за ремонти и генерални ремонти по целия свят. Тя има общо 2350 клиенти в 155 държави.

В България Turbomeca се интересува от ремонтите и инспекциите на двигателите на българските вертолети "Кугар". Както е известно по-голяма част от тях не летят и се нуждаят спешно от извършване на инспекции и ремонти, както и от доставки на резервни части и консумативи.

За съжаление Turbomeca не предлага целия този спектър от услуги. Фирмата може да извършва само ремонти и инспекции на двигателите на вертолетите. За да полетят отново българските "Кугар"-и е необходима фирма-изпълнител с доста по-широк спектър на предлаганите услуги, включително ремонти на вертолетите, доставки на резервни части, наземно оборудване и консумативи за тях, технически бюлетини, допълнителни инженерни часове, техническа помощ и т.н. Такава фирма би трябвало да е и добър интегратор, за да може да интегрира трите основни дейности в едно бъдещо рамково споразумение за поддръжка на българските вертолети "Кугар", а именно: инспекции и ремонти на двигателите, планови и непланови ремонти на вертолетите и доставки на резервни части.

Пакет от цялостни логистични решения за нашите вертолети "Кугар" вече бе предложен на МО, Щаба по отбраната и ВВС от норвежката фирма Heli-One.

/Pan.bg/

 
26.11.2011, 11:18

Министър Ангелов се срещна със синдикални лидери

Министерството на отбраната поддържа конструктивен социален диалог – с тази констатация започна вчера срещата на министъра на отбраната Аню Ангелов с президента на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидента на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. В разговорите, които се проведоха в Министерството на отбраната, участваха още заместник-министрите на отбраната Августина Цветкова и Валентин Радев, председателите на ФНСО „Българска армия” и на НС „Отбрана” Георги Братованов и Тодор Воденов, постоянният секретар на отбраната д-р Николай Милков, заместник-председателите на двата синдиката, експерти от дирекции на военното ведомство.

Беше обсъден процесът на подготовка на Колективния трудов договор в Министерството на отбраната за периода 2012 – 2013 г. Страните изразиха увереност, че всички спорни въпроси ще бъдат решени в Отрасловия съвет за социално сътрудничество в Министерството на отбраната и в началото на декември процесът ще бъде финализиран.

Представителите на синдикатите поставиха въпроси, свързани с разширяването на социалния диалог в процеса на подготовка на конкретни нормативни документи, със състоянието на търговските дружества към Министерството на отбраната и с осигуряването на здравословни условия на труд.

Министър Ангелов увери синдикалните лидери, че ръководството на Министерството на отбраната ще продължава да обсъжда промените в нормативните документи в хода на тяхната подготовка. Той припомни, че след обсъждане в Отрасловия съвет и на базата на икономии през тази година са възстановени допълнителните възнаграждения за работа в отдалечени гарнизони, намален е таванът на височинните и от 1 октомври е въведено възнаграждение за владеене на чужд език.

По отношение на търговските дружества министър Ангелов заяви, че всички задължения на Министерството на отбраната към дружествата от холдинга ТЕРЕМ ЕАД, както и към „Интендантско обслужване” ще бъдат изплатени до края на годината. Вече има разработени бизнес програми за тяхното стабилизиране и развитие. Проблемни остават два диагностични консултативни центъра в Стара Загора и в Хасково, както и „Военно издателство” ЕООД. Предстои да бъде взето решение и за тяхното бъдеще.

Синдикатите изразиха своята подкрепа за мерките на ръководството на Министерството на отбраната за стабилизиране на предприятията.

По време на срещата бяха обсъдени и други актуални теми, сред които бъдещето на пенсионната система. Министърът на отбраната Аню Ангелов и ръководството на двата синдиката се договориха в рамките на социалния диалог да обменят мнения в тази връзка.

/Пресцентър на МО/

 
26.11.2011, 10:10

При атаката на НАТО са убити 25 пакистански войници, съобщиха пакистански военни представители

При атаката на хеликоптери на НАТО на военен пост в Северозападен Пакистан са убити до 25 пакистански войници и са ранени 14 войници. Това предава Ройтерс, позовавайки се на пакистански военни официални представители.

Високопоставен пакистански военен представител съобщи, че са започнали действия за прибиране на телата на убитите от поста, намиращ се близо до границата с Афганистан.

"Атаката на силите на НАТО върху нашия пост ще има сериозни последици, тъй като те без причина атакуваха поста ни и убиха спящи войници", добави анонимният представител.

/ИА „Фокус”/

 
26.11.2011, 08:19

Приключват държавните съвместими изпитания на „МиГ-31БМ“

Приключват държавните съвместими изпитания на „МиГ-31БМ3“. Новост е, че в боекомплекта на машината са включени и някои нови ракети предназначени за Т50. Благодарение на новата радиолокационна станция „Заслон-М“, става възможно използването на новата ракета „РВВ-БД“. В изпитанията се тества и  „РВВ-СД“. Отзивите на пилотите участващи в изпитанията са отлични. Новата електроника е увеличила значително възможностите на самолета, като същевременно е намалено теглото на авиониката повече от два пъти. Може би някои от ескадрилите „МиГ-31БМ3“ ще минат към Космически войски с въвеждането на нова ракета за отбрана носена от „МиГ-31БМ3“. Изпитанията предстоят по нова програма. Всъщност имаше преди време такъв проект за изстрелване на малки спътници с помощта на ракета от МиГ-25/31.

/aeronews.alle.bg/

 
26.11.2011, 08:15

Индия тества новия двигател "АЛ31Ф серия 42“

Индия тества новия двигател "АЛ31Ф серия 42“ произведен по лиценз от Русия. През 2010 година страната сключи договор за закупуване на лицензно производство на 100 двигателя за 360 милиона долара. Двигателите се произвеждат на производствената линия на "АЛ31ФП“.

Първите двигатели са пристигнали с два самолета от допълнителната поръчка за 40 машини през декември 2009 година. Няма още официални резултати от изпитанията, но закупуването на лиценз е красноречив признак, че индийците са доволни от новия двигател. – Още двигатели

/aeronews.alle.bg/

 
26.11.2011, 08:00

Адмирал Ди Паола – първият действащ военен, назначен в италианско правителство

Бившият началник на Генералния щаб на италианските Въоръжени сили адмирал Ди Паола става министър на отбраната в новото италианско правителство. Той става първият действащ военен в италианско правителство след 24 юли 1943 г., когато крал Виктор Емануел отстранява Бенито Мусолини от поста министър председател и назначава на негово място генерал Пиетро Бадоджлио. Вестта заварва Ди Паола в Афганистан, където е на посещение в качеството си на председател на Военния комитет на НАТО.

Адмирал Ди Паола започва кариерата си във ВМС, бил е командир на италианския самолетоносач Garibaldi. Независимо, че е ‘моряк, на 29 септември е летял на изтребител Typhoon. Неговото име е свързано и с историята на легендарния изтребител F-104 Starfighter – на 27 юли 2005 г. той лети заедно с полковник Реапарто Воло на изтребителя TF-104G (M MM54260/RS-08) – това е последния полет във италианските ВВС (а и в света) на F-104 Starfighter.

/Pan.bg/

 
25 ноември
 
25.11.2011, 23:05

Атомният самолетоносач навърши 50 години

На 25 ноември 1961 г. Военноморските сили на САЩ приемат на въоръжение първия в света атомен самолетоносач. USS Enterprise CVN-65 изиграва ключова роля в Карибската криза само година по-късно, когато взема участие в блокадата на Куба като част от Втори американски флот.

CVN-65 е единадесетият щатски военен кораб, който носи името Enterprise. Неговият предшественик от клас “Йорктаун“ е най-титулуваният американски плавателен съд и достига върха на славата си в Битката при Мидуей.

342-метровият Enterprise CVN-65 е най-дългият военен кораб в света, но с тонаж от 93 284 отстъпва на суперсамолетоносачите от клас “Нимиц“. Построен е от Huntington Ingalls Industries. По проекта работят 915 инженери.

Захранва се от 8 атомни реактора Westinghouse с мощност 210 мегавата и развива максимална скорост от 33.6 възела (62.2 км/ч). Може да измине неограничен пробег в рамките на 20-25 години и превозва до 90 самолета. На борда има около 1000 километра кабели и 60 км въздухопроводи.

На 14 януари 1969-а неправилно закрепена 500-килограмова авиационна бомба избухва на палубата. Взривът убива 23 и ранява 343 матроси и техници. Унищожени са 15 самолета и друго оборудване.

Enterprise CVN-65 ще бъде снет от въоръжение до 2015 г. Неговата роля във Военноморските сили на САЩ ще бъде поета от следващото поколение самолетоносачи CVN-78. – Още за CVN-65

/ Fakti.bg/

 
25.11.2011, 22:53

Танкове Тип 99А2 постъпиха на въоръжение в китайската армия


Най-новата модификация на танка Тип 99 постъпи на въоръжение в 112-та елитна механизирана дивизия на 38-ма армия на Пекинския военен окръг.

Първата информация за новата модификация на танка се появи през 2007 година. Говореше се, че 99А2 ще бъде снабден с усилена нова динамична защита, способна да защитава от тандемни бойни части на противотанковите системи.

Предполагаше се, че командирът на танка ще поучи многофункционален панорамен прицел. Планираше се и съществена доработка на лазерния комплекс за активно противодействие. Пред китайските конструктори стоеше още и задачата за повишаване на огневата мощ и характеристиките за подвижност.

Очакваше се, че модернизирания танк ще бъде показан през октомври 2009 година на юбилейния парад, но тогава зрителите видяха старата версия на Тип 99.

Чуждестранни наблюдатели предположиха, че китайските инженери са се сблъскали по време на работата с редица трудности. Независимо от това периодически в интернет се появяваха „случайно направени” снимки на танка. През лятото на тази година беше показан ешелон с новите бойни машини.

Външно танка има редица съществени различия от ранните Тип 99 А2. Куполата е била подложена на радикална доработка. Моторно-трансмисионното отделение също е изменило своя вид. По-рано се съобщаваше, че Тип 99А2, по всяка вероятност ще има 140-мм оръдие. От снимката се вижда, че е останало старото оръдие, което е копие на съветското 125-мм оръдие. Не се отличават по външен вид и прицелите, което показва, че за сега конструкторите не са успели да създадат съвременен многоканален панорамен прицел.

Понеже китайците не бързат да разпространяват данни за танка, за другите характеристики на новата машина може само да се предполага.

Във всеки случай, китайките танкостроители са направили нова стъпка за усилване на настъпателните възможности на китайските сухопътни войски. – Още китайски танкове

 
25.11.2011, 21:30

Вицеадмирал Минко Кавалджиев: Не съм мълчал и смятам, че съм бил прав!

Крайно време е реформата да спре и нещата да улегнат, казва заместник-началникът на отбраната на тръгване от строя след 35-годишната си служба

 
25.11.2011, 16:40

НАТО ни съветва да развиваме регионален проект за охрана на въздушното пространство

В инициативата „Интелигентна отбрана” на НАТО има 16 проекта. България участва в 6 от тях, като в един е водеща държава. Това стана ясно по време на визитата на заместник-генералния секретар на НАТО Клаудио Бизониеро у нас. След срещата си с министъра на отбраната Аню Ангелов той изнесе лекция в ЦВК и отговори на въпроси.

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова отбеляза, че България има амбиция да бъде водеща страна в дългосрочен проект „Ролята на жените на ръководни позиции в областта на сигурността и отбраната” като част от многонационалните подходи за изграждане на способности, както и да стане домакин на Център за изследване, изграждане и развитие на способности на НАТО за управление на кризи и оказване на помощ при бедствия (Center of excellence), който ще се намира в НУЦ „Чаралица”.

Да укрепим своята сигурност на достъпна цена. Това ще бъде една от целите на предстоящата среща на върха на НАТО през 2012 г. в Чикаго, посочи Клаудио Бизониеро. Според него от тук нататък ударението ще падне върху икономиите, което обаче трябва да доведе до изграждане на по-големи способности с по-малко разходи. На форума в Чикаго може да бъдат отправени и някои призиви към страните членки.  Например да отделят 2 процента от военните си бюджети за целите на Алианса.

Заместник-генералният секретар Клаудио Бизониеро посочи, че двустранните споразумения за водене на презгранични операции по охрана на въздушното пространство (Air Policing) в рамките на Интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО (NATINADS) с Гърция и Румъния са работещ пример за „интелигентна отбрана”. Нещо повече, той подчерта, че в това отношение България може да бъде движеща сила, ако има разбиране и се отделят необходимите средства, както от нас, така и от останалите държави. Решението, заяви заместник-генералният секретар на НАТО, зависи от вас. Очевидно става дума и за доставяне на нови самолети. Известно е, че МО започна проучване на пазара, този въпрос стои в инвестиционния план, но най-вероятно, по думите на премиера Бойко Борисов, търгът за закупуване на многоцелеви изтребител ще бъде отложен поне с една година.

На срещата с министъра на отбраната е било посочено, че България вече активно участва и в други проекти за съвместно развиване на способности – Програмата за развиване на способности за стратегически въздушни превози (Strategic Airlift Capability-SAC C-17), Програмата за Съюзно земно наблюдение (Allied Ground Surveillance-AGS) и е сред страните, работещи за създаването на Група на държавите, експлоатиращи самолети С-27J „Спартан” (C-27J Spartan User Group).

/otbrana.com/

 
25.11.2011, 16:28

Индийски пилоти ще се обучават в Русия

10 индийски военни летци ще пристигнат в Русия за обучение за полети с изтребители МиГ-29К за палубно базиране. Това се съдържа в договора между двете страни, според който Индия ще купи авионосача „Адмирал Горшков” и 16 палубни изтребители.

Руската страна ще осигури обучението на индийските пилоти за около 3 месеца до планираното предаване на авионосеца на ВМС на Индия, набелязано за декември следващата година.

 
25.11.2011, 16:21

Airbus е започна финалния монтаж на първия сериен ВТС A-400M

Airbus е започнал окончателния монтаж на първия сериен ВТС A-400M от 174 поръчани самолета. Той е предназначен за Франция и ще бъде предаден през следващата година. Тялото с корпусен номер 7, пристигна на 23 ноември 2011 година със самолет Airbus A300-600ST Beluga в Севиля. Няколко седмици преди това пристигнаха  крилата и носа. В следващите няколко дни ще пристигне и опашката. Вече осем серийни самолета са на различен етап от сглобяването. – Още за A-400M

 
25.11.2011, 13:33

Rheinmetall ще строи в Русия полигон за сто милиона евро


Министерството на отбраната на Русия е сключило с Rheinmetall контракт за строителство в Мулино на център за подготовка на Сухопътните войски, съобщава пресслужбата на немската компания. Сделката се оценява на сто милиона евро. Според условията на договора, строителството на центъра, я който ежегодно ще се обучават около 30 хиляди военнослужещи, ще бъде завършен през 2014 година. Площта на новия полигон ще бъде 500 квадратни километра.

На територията на центъра в Мулино ща може да се моделира практически всяка тактическа обстановка на бойното поле до ниво механизирана бригада. По време на ученията военнослужещите и техниката ще бъдат снабдени с лазерни датчици и устройства за предаване на данни от системата за глобално позициониране. Воденето на огън ще се имитира от специални лазерни устройства, като имитацията ще бъде достъпна за всички видове оръжия: от пистолета до танковите оръдия и артилерия.

За това, че в Русия ще бъде построен нов център за бойна подготовка, стана известно през февруари 2011 година, когато МО и Rheinmetall сключиха съглашение за проектиране на полигона. Партньор на немската компания в създаването на центъра в Мулино стана руската "Оборонсервис".

/lenta.ru/

 
25.11.2011, 12:35

Нова авиационна техника за руските ВВС

Вестник "Красная звезда" публикува малко по-подробни данни каква авиационна техника ще получат руските ВВС през следващата година. Най-общо това са около 90 нови и модернизирани самолети и вертолети. На първо място става въпрос за изтребители МиГ-29, МиГ-31, Су-27, Су-25, Су-24М и Су-34, както и новия Су-35С. През 2012 предстои да бъдат модернизирани десет прехващача МиГ-31 до стандарта МиГ-31БМ и да се получат 10 фронтови бомбардировача Су-34, над 20 ударни вертолета Ми-28Н "Ночной охотник" и Ка-52 "Аллигатор", над 30 транспортни хеликоптера Ми-8, пет тежки вертолета Ми-26Т, модернизирани Ми-35.

През 2012 година за модернизация на намираща се на въоръжение военна техника и за закупуване на нова са предвидени 1.109 трилиона рубли.

/Pan.bg/

 
25.11.2011, 11:37

Индийската HAL няма да може да сглоби Су-30МКИ в срок

В сряда министърът на отбраната на Индия направи изявление, че Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) базирана в Bangalore няма да може да изпълни задълженията си по договора с ВВС. До 2015 година тя трябваше да достави 180 самолета Су-30МКИ. До момента е доставила 99 и през следващите 4 години може да достави най-много по 16 на година или 64 самолета или ще и трябва още една година 2016 за да изпълни договора си.

/aeronews.alle.bg/

 
25.11.2011, 11:33

Беден ли си дядо попе...

Следващото поколение историци и публицисти вероятно ще разберат все пак кой кого изклати в доставките на агрегати за белгийските фрегати...

 
25.11.2011, 11:29

Автомат „Калашников” за една ръка

Конструкторите на един от най-големите военни заводи в Русия - „Ижмаш” - приспособиха автомат „Калашников” за пълноценно използване с една ръка и ще го представят през декември.

В случай на раняване на войника или ако едната му ръка е заета с нещо, той все пак ще може да извършва с автомата всички необходими операции - да превключва предпазителя, да придърпа затвора и даже да смени пълнителя. По думите на главния конструктор Владимир Злобин, въпреки всички промени е запазена фирмената надеждност и безотказност на автомат „Калашников”. – Още за АК

 
25.11.2011, 11:20

ВС на Аржентина планират да закупят бразилски БТР VBTP-MR „Гуарани”

БТР VBTP-MR „Гуарани”

Командването на ВС на Аржентина разглежда възможността да формира лека механизирана бригада, въоръжена с колесни бронетранспортьори „Гуарани”.

Според информация на „Алтаир”, министърът на отбраната на Аржентина Артуро Пуричелли е обявил, че неговото ведомство води преговори с МО на Бразилия за присъединяване на Аржентина към програмата за серийно производство на бронемашините VBTP-MR „Гуарани”. Бразилският проект се явява първата стъпка към модернизация на бронетанковата промишленост на Латинска Америка, крайната цел на който е проектиране и производство на собствени основни бойни танкове.

Италианската компания „Ивеко дифенс вииклз” на 18 декември 2009 година подписа със СВ на Бразилия контракт за доставка на 2044 нови БТР VBTP-MR „Гуарани” с колесна формула 6x6 в базова версия. Общата стойност на програмата се оценява на 2,5 млрд евро. Първият опитен образец БТР VBTP-MR е бил представен през април тази година. Серийното производство на машините трябва да започне в края на 2011 г – началото на 2012 г. и да завърши през 2030 година.

Освен Бразилия и Аржентина, планове за възстановяване на бронетанковата промишленост имат още няколко страни от региона на Латинска Америка. Според оценки на експерти, възможен е вариант и те да се включат в програмата, реализирана от Бразилия. – Още за VBTP-MR

 
25.11.2011, 10:33

„Протон” ще изведе в орбита китайски спътник

Руската ракета-носител „Протон-М” ще стартира днес от космодрума Байконур в Казахстан, като ще изведе в орбита китайския спътник за връзка „АзияСат-7”. Изстрелването е насрочено за 23:10 московско време.

Спътникът е създаден по поръчка на базираната в Хонг Конг едноименна компания - азиатският оператор за връзка. Апаратът е предназначен за предоставяне на комплекс съвременни услуги, включително излъчване на телевизионен сигнал, телефония и поддръжане на мрежи VSAT на територията на Азиатско-Тихоокеанския регион. Предполага се, че той ще работи в орбита в продължение на 15 години.

 
25.11.2011, 10:30

Ракетните комплекси „Искандер” ще бъдат разположени в Калининградска област в определените срокове

Ракетните комплекси „Искандер” ще бъдат разположени в Калининградска област в определените от ръководството на Русия срокове. Това заяви днес командващият войските на Военно-космическата отбрана на Русия генерал-лейтенант Олег Остапенко, предаде Интерфакс.

„Оперативно-тактическите ракетни комплекси „Искандер” са уникално оръжие. Те могат да изпълняват задачи в рамките на предотвратяването на разполагането на ПРО, но и редица други задачи”, посочи Остапенко. – Още за Искандер

/ИА „Фокус”/

 
25.11.2011, 10:25

Австралийските F-111 свършват на сметище

Почитателите на легендарните F-111 са гневни, че голяма част от самолетите са били закопани в сметище в близост до Ипсуич. Говорител на кралските ВВС на Австралия е потвърдил, че 23 от прословутите изтребител-бомбардировачи са закопани в сметището Swanbank. ........... Прочети още

 
25.11.2011, 08:50

Модернизирани Су-25М1 във ВВС на Украйна

Вчера, 24 ноември 2011 година, 299-та щурмова авиационна бригада Кульбакино (Николаев) от ВВС на Украйна получи два модернизирани Су-25М1 от ГП "Запорожский государственный авиаремонтный завод "МиГремонт". През 2010 година базата получи два Су-25М1 и един Су-25УБМ1, съобщава МО на Украйна. Говорителят допълни, че Украйна е постигнала оптимална цена,  според други източници около 10 милиона гривни(около 1,25 милиона долара) срещу добри възможности. Заводът разполага с множество чуждестранни заявки за модернизация на Су-25. ВВС на Украйна разполагат с общо 30 машини, част от които са Су-25УБ и всичките ще бъдат модернизирани в рамките на четири години. – Още за Су25

/aeronews.alle.bg/

 
24 ноември
 
24.11.2011, 22:51

Кои ще са генералите в президентския екип на Плевнелиев?

Говори се че новият президент Росен Плевнелиев подбира изключително прецизно екипа си за 5 годишния си мандат.

Казват че в подбора участват министър председателя Бойко Борисов, министъра на финансите и вицепремиер Симеон Дянков и особено министъра на външните работи Николай Младенов. Независимо от някои предварителни изказвания, че на новия президент и главнокомандващ на въоръжените сили няма да бъдат необходими секретар по националната сигурност и съветник по военната сигурност ( в екипа на Георги Първанов това бяха ген.-майор Веселин Марков и контраадмирал Николай Николов) и той ще се съветва директно с длъжностните лица в съответните институции, Плевнелиев се е насочил към конкретни имена за тези постове.

Източник на Pan.bg твърди, че вече са водени разговори с настоящия министър на отбраната Аню Ангелов да заеме поста секретар по национална сигурност. Има се предвид, че неговите качества и модерните му идеи за развитието на националната сигурност и реформите, които той успя да извърши само за година и половина като министър на отбраната, ще бъдат изключително полезни на новата, несъмнено по-висока позиция. Плюс за него е идеалният му английски и дипломатическата му работа като аташе по отбраната в Лондон.

За съветник на Президента по военната сигурност се спрягат няколко имена между които Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, Командирът на ВВС ген. майор Константин Попов, ген. лейт. Атанас Самандов (командващ съвместното командване на силите) и Командирът на Сухопътните войски ген. майор Стефан Василев

 
24.11.2011, 22:16

НВУ чества официалния си празник

Навършват се 133 години от началото на  военно-образователната система у нас

 
24.11.2011, 22:02

Секретната Америка

На 26 септември 2002 г. един мъж свидетелства пред комисията на Конгреса за атентатите от 11 септември. Той се обръща към сенаторите със следните думи: "Искам всички американци да ме погледнат в очите и аз да ги погледна в очите и да им кажа: "Казвам се Кофър Блек, ръководя тайните операции на ЦРУ (1974-2002). Всичко, което трябва да знаете, е, че има ПРЕДИ 11 септември и СЛЕД 11 септември. След 11/9 правилата и законите вече не бяха валидни!"........... Прочети още

 
24.11.2011, 21:38

Започват изпитания на F-15

Flightglobal съобщава, че рамките на 4 години ще бъде оценен остатъчния ресурс на самолетите F-15 C, D и E. Ще бъдат подложени на разрушаване самолети с цел на продължаване на летателната годност до 40 години, според директора на програмата F-15 в Boeing Brad Jones. Ще бъде поучена възможността за увеличаване летателните часове от 9000 на 18000 за F-15C/D и от 8 хиляди на 32 хиляди на F-15Е. Средно около 300 часа летят този тип самолети и след удължаването ще могат да летят още няколко десетилетия. Очаква се около 414 самолета да бъде удължен ресурса, след което ще минат през модернизация. Предвижда се подмяна на системите ALR-56C , ALQ-135 и ALE-45.

Явно има промяна на плановете, защото преди две години се споменаваше за замяната на машините с F-35A Lightning II. Още за F-15

/aeronews.alle.bg/

 
24.11.2011, 21:33

САЩ достави на Турция 4 БЛА MQ-1 Predator

САЩ достави в турската база Инжилик (южна Турция), 4 безпилотни летателни апарати MQ-1 Predator за борба с РКК. От 22 ноември 2011 година апаратите са в оперативна готовност, заяви външния министър на страната Ahmet Davutoğlu. Турция искаше да закупи БЛА, но все още няма отговор от американското правителство.

За 100-та от създаването на нашата република през 2023 година Турция ще може да проектира, разработва, произвежда и изнася танкове, самолети, хеликоптери и БЛА. Сега Turkish Aerospace Industries (TAI)се превърна в международен център за модернизация на изтребителите F-16 и нейният БЛА Anka ще започне да се произвежда серийно през следващата година. През 2002 година оръжейната продукция на Турция изнесена в чужбина е била на стойност 247 милиона долара, през 2010 година достигна 1 милиард долара, а след 3-4 години ще бъде 5 милиарда долара е заявил Министърът на транспорта Binali Yıldırım в неделя пред журналисти по време на церемонията по приемането.

/aeronews.alle.bg/

 
24.11.2011, 21:31

Република Корея ще купи 140 радара

Управлението за държавни покупки DAPA на Южна Корея е обявило конкурс за закупуване на РЛС за изтребители F-16 Fighting Falcon. Ще бъдат закупени около 140 радара за 134 самолета на страната. Представители на Корея,  преди време заявяваха, че разработват радар в рамките на тяхната програма за създаване на изтребител и няма да закупуват чужди. Едно от изискванията е за 50% офсет и да бъдат тип AESA.

Две американски компаниi са готови с предложения. Northrop Grumman ще предложи радар SABR, на база РЛС AN/APG-81 за F-35 Lightning II и AN/APG-80 за F-16. Raytheon ще участва с RACR, създаден на база РЛС APG-79 за F/A-18E/F Super Hornet.

/aeronews.alle.bg/

 
24.11.2011, 21:23
Мерки за укрепване на руския военен потенциал
Медведев

Вчера президентът на Русия Дмитрий Медведев направи остро заявление, в което даде отговор на плановете на САЩ по разгръщане на система за ПРО в Европа. В него се съдържа план за възможни ответни действия на Русия и пряко указание за вероятността от излизане на руската страна от договора за стратегическите нападателни оръжия – СНО-3.

За първи път за времето на президентството на Медведев беше направено всеобхватно програмно заявление за мерките по укрепване на руския военен потенциал във връзка със създаването на система за ПРО на САЩ. Ще се опитаме да анализираме това заявление.

„Първо. Възложих на министерството на отбраната на Русия незабавно да въведе в бойния състав радиолокационна система за предупреждение за ракетно нападение в Калининград”.

Този пункт е най-лесно изпълним – радарът „Воронеж-ДМ” в селището Пионерское в Калининградска област (обект № 2461) вече е построен и сега се намира в опитен режим на експлоатация. Привеждането му в боен режим е напълно възможно още сега. Тази станция „закрива” западния сектор, който след отказа на Русия за получаване на данни от украинските радари в Мукачев и Севастопол само отчасти е прикрит от радара в Белорусия, близо до селището Барановичи. Освен това, новата станция дава възможност да бъде усилено наблюдението на твърде отговорния северозападен сектор. Тук нейната зона за наблюдение се пресича със зоната на радара в Барановичи и с новата станция близо до Санкт Петербург.

„Второ. В рамките на създаване на система за противовъздушна отбрана на Русия на първо място ще бъде усилено прикритието на обекти на стратегическите ядрени сили”.

Прикриването на стратегическите сили от възможен удар „отгоре” днес става все по-актуална задача във връзка с продължаващите от САЩ работи по програмата Prompt Global Strike – „Мигновен глобален удар”. В рамките на тази програма САЩ създават системи на високоточно неядрено оръжие, способни да унищожат каквато и да е цел на Земята в течение на един час. За сега до реализирането на програмата в пълен обем все още е далеч, но се провеждат изпитания на перспективни образци оръжие, включително хиперзвукови самолети.

От своя страна перспективните руски системи на ПВО/ПРО още сега се създават с оглед на необходимостта от противопоставяне на подобни атаки. Определени възможности за борба с хиперзвукови цели притежават съществуващите системи С-300, особено „Антеевската” от типа С-300В, при С-400 тези възможности са разширени, а С-500, чието серийно производство ще започне във втората половина на десетилетието, трябва да може да унищожава, в това число, и такива сложни цели, каквито са бойните блокове  на междуконтиненталните ракети.

Новите комплекси на ПВО/ПРО трябва да формират своеобразни „противоракетни крепости”, които ще прикриват не само стратегическите ядрени сили, но и важните икономически центрове и районите за разгръщане на силите с общо предназначение.

Заедно с това, говорейки за прикриване на стратегическите ядрени сили, не трябва да се акцентира единствено на системите за ПРО. Твърде значителна заплаха са действията на диверсанти и терористи: както показва практиката на ученията, мобилните ракетни комплекси са твърде уязвими срещу подобни противници. В условията на обща дестабилизация на обстановката близо до границите на Русия тази заплаха само се увеличава и изисква ответна реакция.

„Трето. Стратегическите балистични ракети, които постъпват на въоръжение в ракетните войски със стратегическо предназначение и военноморския флот, ще бъдат снабдени с перспективни комплекси за преодоляване на ПРО и с нови високоефективни бойни блокове”.

Усъвършенстваното оръжие трябва да стане главен коз на всички най-нови руски стратегически ракетни комплекси: „Булава” и „Синева” (”Лайнер”) за ВМФ, „Топол-М”, „Ярс” и перспективните ракети за ракетните войски със стратегическо предназначение.

Преди всичко става дума за маневриращи бойни блокове, способни „да заблудят” противоракетните системи, предназначени за прехващане на традиционни блокове, падащи по балистична траектория. Прехващането, което и без това е малко вероятно поради огромните скорости и дефицита на време, в случая с маневриращите блокове става практически нереално. При това темповете на производство на новите междуконтинентални балистични ракети трябва да бъдат увеличени – към средата на десетилетието до 50-60 ракети годишно за да не бъде допуснато нарушение на числеността на поставените на дежурство ракети.

„Четвърто. Пред въоръжените сили поставих задачата за разработване на мерки, осигуряващи при необходимост разрушаване на информационните и управляващите средства на системата за ПРО. Посочените мерки са адекватни, ефективни и сравнително евтини”.

Този пункт в изказването на Медведев може да се нарече най-интересният. Той обхваща целият комплекс от мерки, от борбата в киберпространството и до унищожаване на спътници на орбита. При това трябва да се има предвид, че американската система за ПРО, както и всички останали елементи на военната машина на САЩ много сериозно, в много по-голяма степен, отколкото в Русия, са свързани със спътникови системи за съобщения, за разузнаването и посочването на цели, в същата степен, както и с компютърните мрежи.

Грамотно планиран и добре подготвен удар в тази точка може сериозно да подкопае бойната способност на въоръжените сили на САЩ, и вниманието към подобни мерки за противодействие е абсолютно оправдано, особено като имаме предвид богатия опит от разработване на противоспътникови системи на руската отбранителна промишленост.

„Пето. Ако посочените мерки бъдат недостатъчни, Русия ще разгърне в западната и южната част на страната съвременни ударни системи от оръжия, осигуряващи огнево унищожение на европейските компоненти на ПРО.Една от такива стъпки ще стане разполагането на ракетния комплекс „Искандер” в особения Калининградски район”.

Разполагането на „Искандер” в граничните райони на страната като отговор на създаването на европейски район на американската система на ПРО, е отдавна оповестена мярка, която не е загубила актуалност и днес. Преди 3 години, през ноември 2008 година, Русия заяви за готовността си да разположи в тази част на страната „Искандер” в отговор на разгръщането на позиция на американската система за ПРО в Полша.

Тогава след отказа на американците от „северния вариант на ЕвроПРО”, ракетни комплекси с „Искандер” също не бяха разгърнати. Обаче сега, отново става дума за възможна поява на бази на ПРО в Полша, което и предизвика симетричен отговор на Русия.

При това Полша се оказва главната пострадала страна – в случай на хипотетичен конфликт на Русия против НАТО, базите на ПРО на САЩ в тази страна практически ще се окажат цели за удрен удар в първия час на войната. При това обсегът на действие на „Искандер”, възлизащ на 500 км., дава възможност да бъдат унищожени цели на цялата територия на Полша.

Впрочем, главният аргумент Медведев, както се казва, остави „за закуска”:

„При неблагоприятно развитие на ситуацията Русия си запазва правото да се откаже от по-нататъшни стъпки в областта на разоръжаването и съответно, над контрола на оръжията. Освен това, имайки предвид неразделната взаимна връзка между стратегическите нападателни и отбранителни оръжия, могат да възникнат основания за излизане на нашата страна от Договора за стратегическите нападателни оръжия. Това е предвидено от текста на самия договор - СНО-3”.

Тук става дума не само за СНО-3. Фактически става дума и за отказ от участие в по-нататъшния преговорен процес, а също за излизане от вече съществуващите договори, включително Договора за ракетите със среден и малък радиус на действие и Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). За изпълнението на ДОВСЕ Русия вече наложи мораториум след като страните на НАТО фактически провалиха процеса на ратификация на обновения договор. Именно с ДОВСЕ се оказа свързана и поредната демонстрация на САЩ, които заявиха за отказ от изпълнението на договора уж поради неизпълнението му от страна на Русия. Вече се появиха мнения, че подобна стъпка на САЩ ще накарат Москва да се върне към изпълнението на договора, но не се виждат причини за подобно връщане. По-скоро обратното: в условията на растящо недоверие между страните, Русия едва ли ще се върне към ДОВСЕ.

Обратното, „ескалацията на напускане” е напълно реална: като минимум Русия обяви за възможен отказ от СНО-3 още на стадия на разработването на договора. Дали ще стане излизане на Русия от договора не е известно, но едва ли за САЩ е тайна, че развитието на системата на ПРО в Европа почти със сигурност ще провокира Москва именно към такава стъпка. Времето ще покаже до каква степен това е необходимо на САЩ.

/ruvr.ru/

 
24.11.2011, 20:56

Военният комитет на ЕС обсъди операциите на съюза

Oперациите на Евросъюза обсъди на редовната си есенна сесия Военният комитет на ЕС в Брюксел, Белгия. В работата на форума участва и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, съобщиха от МО.

В рамките на сесията върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън представи пред участниците ангажимента на ЕС в зоната на Африканския рог. Председателят на Военния комитет на ЕС - шведският генерал Хакан Сирен, информира участниците за развитието на стратегическите приоритети на комитета.

По време на работните сесии началниците на отбраната обсъдиха операцията “Алтеа” и ролята й за стабилизацията на Босна и Херцеговина и за сближаването на тази страна с ЕС. Дискутирани бяха мерките за осигуряване на по-нататъшния успех на операцията “Аталанта” край бреговете на Сомалия.

Участниците разискваха и ключовите аспекти на инициативата за обединяване и споделяне, както и програмата за развитие на управлението на единния европейски въздушен трафик.

/БA/

 
24.11.2011, 20:46

“Непобедимите 2“ снимат в София със самолет на турските ВВС

Самолет на турските военновъздушни сили ще бъде използван във филма "Непобедимите 2", който се снима в България и трябва да излезе по кината през август 2012 г.

Фирмата-продуцент е наела самолет от типа амфибия CL-215, които са на въоръжение в турските военновъздушни сили, посочва БТА. Заради сценария на филма с участието на Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун и Брус Уилис самолетът бил боядисан отново.

Машината е изпратена в София заедно с турски екипаж - двама пилоти от турските ВВС, двама координатори и четирима техници.

Снимките в София, които ще бъдат правени с турския самолет, ще продължат една седмица.

/inews.bg/

 
24.11.2011, 20:35

Русия харчи $ 30 млрд. за военни нужди за 2012 г.

През следващата година над 1 трилион рубли ( 30 милиарда долара) ще бъдат похарчени за провизии и военно оборудване за руските въоръжени сили. Това заяви вицепремиерът Сергей Иванов, цитиран от „Новости".

Сумата е с 17% повече от предната година, подчерта Иванов.

По думите му общо 4 трилиона рубли ще бъдат похарчени за тези цели през следващите три години. 60% от парите ще бъдат изразходвани за възлагането на обществени поръчки с цел усъвършенстване на оръжията.

Тези нива на финансиране са доста значителни, констатира вицепремиерът, добавяйки, че е „неприемливо" да се заявява, че парите за отбрана и други военни програми са „недостатъчни".

От първостепенно значение е да се гарантира, че тези средства са дадени за „добра употреба", заключи Иванов.

/news.bg/

 
24.11.2011, 20:11

Русия ще купува чешки самолети

Л-410

За ръководството на Министерството на отбраната на Руската Федерация ще бъдат закупени три самолета чешко производство от бизнес-класа Л-410ВП-Е20 на сума над 11 милиона евро. Срокът за доставка е една година.

Самолетът Л-410ВП-Е20 е способен да превозва до 1,7 тона товари на разстояние до 1500 километра. Крейсерската му скорост е 310 км/час.

 
24.11.2011, 16:55

Започнаха морските изпитания на втората фрегата клас „Сигма” за ВМС на Мароко

фрегата клас „Сигма

Компанията „Дамен шелде навал шипбилдинг” обяви, че е започнала морски изпитания в Северно море на втората от трите поръчани от ВМС на Мароко фрегати клас „Сигма”.

В съответствие с графика на 18 ноември 98-метровата фрегата клас „Сигма” напусна завода във Влиссинген за извършване на морски приемни изпитания в Северно море. Ще бъде проверено функционирането на основните системи на кораба, системите за откриване, въоръжения и комуникации.

В изпитанията участие вземат представители на компанията, ВМС на Мароко и Холандия.

Главната фрегата клас „Сигма” бе предадена на мароканските ВМС на 10 септември 2011 година. Церемонията по спускането на вода на втората фрегата се състоя във Влиссинген на 2 февруари 2011 година, като се очаква тя да бъде предадена на клиента през февруари 2012 г. Третият кораб в момента се строи в същата корабостроителница. Неговите изпитания трябва да започнат през май 2012 година.

 
24.11.2011, 16:07

Закриването на Държавния резерв променя Закона за отбраната и Въоръжените сили

Поредната промяна в Закона за отбраната и Въоръжените сили идва в резултат на решението на правителството да закрие ДА „Държавен резерв и военновременни запаси”. В парламента вече са внесени поправките в Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти, с които се закрива агенцията. Проектът предвижда създаване на Изпълнителна агенция „Задължителни запаси от нефт и нефтопродукти”.

В Закона за отбраната и Въоръжените сили се създава отделна глава „Военновременни запаси”.

Уточнява се, че военновременните запаси са частна държавна собственост и представляват материални ресурси, предназначени да осигурят при положение на война или при военно положение потребностите (включително производство и ремонт) от военна и гражданска продукция и услуги за въоръжените сили, структурите, изпълняващи задачи по отбраната на страната, националното стопанство и населението  за период от време, определен с акт на Министерския съвет.  Освен това самото министерство Министерството на отбраната създава за свои нужди ведомствени военновременни запаси.

На министъра на отбраната се възлага да организира, координира и контролира дейностите по планирането на военновременните запаси, както и да  организира съхранението на техническата документация от български разработки и лицензионна техническа документация, без да притежава авторски права, за производство и ремонт на военна и специална продукция, която е свързана с изпълнение на задачи  по отбраната на страната (военновременни задачи).

Съхраняваните към момента запаси от ДА „Държавен резерв и военновременни запаси”, предназначени за задоволяване потребностите на  населението при бедствия, ще се управляват МВР. Предвижда се кризисните запаси да се използват и при положение на война, при военно или извънредно положение.

Предвижда се образуване на еднолично търговско дружество с ограничена отговорност с държавно участие в капитала. Дружеството ще поеме управлението на недвижимите имоти на закритата агенция, включително на складовите бази. Управлението на имотите ще се осъществява на пазарен принцип, което ще доведе до  намаляване на разходната част на държавния бюджет.

Ще бъде създадена ликвидационна комисия, която ще разпредели и предаде на съответните министерства, на новообразуваната агенция и на едноличното търговско дружество наличните резерви,  запаси, активи и пасиви от закритата агенция съобразно техните функции.

В изпълнение на законопроекта се очаква в едногодишен срок да бъде преодоляно констатираното дублиране на функции във връзка със създаването и поддържането на кризисни и военновременни запаси и  оптимизиране на разходите, свързани с изпълнението на тези дейности. 

/otbrana..com/

 
24.11.2011, 13:30

Китайските ВМС ще проведат учение в Тихия океан

В следващите няколко дни китайските ВМС ще проведат учения в Тихия океан. Според министъра на отбраната на Китай ученията са рутинни и не са насочени към никоя държава. Японски военни източници съобщават, че в международни води, южно от префектурата Окинава, са забелязани шест китайски военни кораба.

Китай е в спор с редица държави относно морските граници, а напоследък САЩ обявиха за усилване присъствието си в региона. Президентът Обама обяви, че в северната част на Австралия ще се установи американска оперативна група на Морската пехота. Според експертите това решение на САЩ е директно предизвикателство към опитите на Китай да доминират в региона и демонстрира подкрепа на съюзниците си в диспута за границите на Южнокитайското море.

/Pan.bg/

 
24.11.2011, 13:00

Американският ударен атомен самолетоносач "Джордж Буш" се отправя към бреговете на Сирия

Най-новият многоцелеви ударен атомен самолетоносач на ВМС на САШ "Джордж Буш" (USS George H.W.Bush) се отправя към бреговете на Сирия, съобщава ИТАР-ТАСС по информация на британската агенция ВВС.

Самолетоносачът е спуснат във вода през 2006 г., а е приет на въоръжение през есента на 2009 г.. На "Джордж Буш" могат да се базират до 70 летателни апарата, от които 48 ударни самолети. 

/Pan.bg/

 
24.11.2011, 11:40

ВМФ на Русия се отказа от новите подводници

В сряда от Главния щаб на ВМФ съобщиха, че се е наложило програмата по  изпитанията на проекта „Лада” да бъде прекратена.

Единствената построена през 2004 година дизелова подводница „Санкт Петербург” ще остане като опитен екземпляр. Работата по другите подводници на проекта „Лада” – „Кронщад” и „Севастопол”, чиито корпуси са напълно готови, сега е замразена. Може би те ще бъдат продадени в чужбина.

До 2020 година ВМФ на РФ ще купи около 10 дизелови подводници. Сега се изграждат две от  типа „Варшавянка”, които се доработват и ще бъдат с цифрови системи за комуникация и управление.

/ruvr.ru/

 
24.11.2011, 11:10

Премиерът Борисов се осмели да каже истината за досегашните модернизационни проекти в БА

Макар словото му от вчера да е пълно с фразеологични каламбури и смислови и фактологически неточности за първи път премиер на България казва това, което авиоспециалистите говорят от 7-8 години - липсата на здрав смисъл и здрава икономическа, стратегическа и военнотехническа обосновка при провеждането на проектите за модернизация на БА и ВВС....... Прочети още

 
24.11.2011, 10:57

Израелските изтребители F-35 ще бъдат разположени в авиобаза „Неватим”

F-35 „Лайтнинг-2”

Първата партида изтребители от пето поколение F-35 „Лайтнинг-2” се очаква да пристигнат в Израел през 2015 година. Според информация на пресслужбата на ВВС на страната, изтребителите F-35 ще бъдат базирани в авиобаза „Неватим”, разположена в пустинята Негев.

Авиабаза „Неватим” е въведена в експлоатация през 1982 година и активно се използва във всички мероприятия по бойната подготовка на ВВС на Израел. През април 2008 година базата беше модернизирана и в момента има най-дългата писта в Близкия Изток.

През октомври 2010 година Израел подписа контракт на стойност 2,75 млрд долара за доставката на ескадрила от 20 самолета F-35 в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби”. Доставката на изготвените от „Локхид Мартин” самолети трябва да започне в края на 2015 година.

ВВС на Израел планират да започнат подготовката на пилотите в САЩ една година преди началото на доставките. Същевременно военните разглеждат и възможността за получаването на втора ескадрила F-35 в рамките на дългосрочния план за покупки на въоръжения. – Още за ВВС на Израел

 
24.11.2011, 10:20

Съкратиха 16 цивилни служители от Военноморска база Бургас

Шестнадесет души са освободени от Военноморска база – Бургас. Те са цивилни служители. Уведомлението за масовото съкращение в Атия е постъпило през октомври в Бюрото по труда, съобщи Пенка Кирилова, началник-отдел в Регионална служба по заетостта Бургас, цитирана от Черноморски фар.

Според запознати става дума за работещи в ремонтната база, които са в пенсионна възраст. По закон един месец по-рано работодателят е длъжен да информира териториалното поделение на Агенцията по заетостта, а тя съответно да уведоми общината и Инспекцията по труда. След това предстои процедура по регистрация на лицата в Бюрото по труда. Кирилова уточни, че е възможно част от тях да не се явят в бюрото, ако са си намерили друга работа или са се пенсионирали. Според Бялата книга за развитие на сектора до 2014 година ще бъдат съкратени 7 100 души – 5700 военнослужещи и около 1300 цивилни. ВМС ще има само една военноморска база, която ще бъде в Бургас, с два пункта за базиране – във Варна и в Атия.

/Maritime.bg/

 
24.11.2011, 09:51

Австрия ще снеме от въоръжение две трети от своята бронетехника

танк Leopard

Министерството на отбраната на Австрия е взело решение да снемане от въоръжение две трети от бронетехниката, намираща се на въоръжение в сухопътните войски на страната. Според Defense News, такова заявление е направил министърът на отбраната на страната Норберт Дабарос (Norbert Dabaros). Извеждането на техниката от експлоатация ще завърши до началото на 2013 година. Болшинството от снетите от въоръжение машини ще бъдат или утилизирани, или разглобени и използвани за резервни части за останалата на въоръжение бойна техника.

Плавно съкращаване на парка се извършва през последните четири години, но до началото на 2013 година числото на машините от сегашните 1147 ще бъде намалено до 389 единици. При това някои модели, като например 400-те бронетранспортьора Saurer 4K 4FA, намиращи се на въоръжение от 1960-те години, ще бъдат напълно утилизирани.

Част от основните бойни танкове Leopard също ще бъдат снети от въоръжение и предложени за продажба. Според данни на военното ведомство на Австрия, някои държави и компании вече са проявили интерес към закупуването на тази техника.

След като Австрия снеме техниката от въоръжение ще може всяка година да икономисва от обслужване, ремонт и модернизация до 15 милиона евро, а от продажбите на машините може да получи до 19 милиона евро.

Министерството на отбраната ще бъде принудена да изхарчи два милиона евро за утилизация на излишните боеприпаси, останали след извършеното съкращение на бойна техника.

 
24.11.2011, 08:38

Двустранно учение между ВВС на Швеция и САЩ във Великобритания

Във военновъздушната база Lakenheath във Великобритания се състоя двустранно учение между ВВС на Швеция и САЩ с участието на изтребители JAS-39C/D Gripen и F-15C Eagle and F-15E Strike Eagle. Домакин на шведската 211 ескадрила бе 493 "Grim Reapers" иае (въоръжена с F-15C), като участие взеха и 492 "Madhatters" и 494 „Panthers" иае ( F-15E) – всичките от 48-о изтребително авиокрило от ВВС на САЩ в Европа.

Сценарият включваше въздушни боеве между шведските пилоти с JAS-39 Gripen срещу американските летци с F-15C Eagle и F-15E Strike Eagle, както и изпълнение на съвместни мисии в големи формации.

Ползата от учението е взаимна и е натрупан опит за действия срещу друг тип изтребител. Американците са останали впечатлени от възможностите на шведския изтребител, както и шведските летци от тези на F-15. Предстои гостуване на американската ескадрила в Швеция.

/Pan.bg/

 
24.11.2011, 08:14

Немски Майбах тръгна с руски двигател от Сливен към Ямбол

Немски танк уникат от Втората световна война ще потегли от Сливен към Ямбол с руски двигател. Майбахът, който бе основно ремонтиран в сливенско поделение, ще тръгне на ход с двигател ЯМЗ, производство на Ярославските машиностроителни заводи.

Идеята е на група любители на бойната техника, които не жалят средства за възстановяване на находките от Втората световна война. Само един от десетте майбаха, възстановени в Сливен, ще получи двигателя, който ползват бронираните машини МТЛБ.

За инсталацията на новия двигател е готов да дари пари частен дарител.

Десетте възстановени танка след Нова година заминават от Сливен към Ямбол, където ще бъдат положени в местния Музей на бойната слава. Останалите девет машини ще бъдат превозени с влекачи. Голямата атракция обаче - танкът Панцер-4 Майбах, ще потегли на собствен ход, твърдят запознати.

Междувременно се разбра, че кметът на Ямбол вече е опредилил щата на новия музей на бойната слава. В нега ще бъдат разположени танковете Майбах, оръдия, минохвъргачки, картечници и бойна техника. Първият експонат-пушка, бе дарен за музея от министъра на отбраната Аню Ангелов.

Майбаховете бяха изровени от граничната полоса след разтърсваща публикация на вестник "Стандарт" за първата кражба на танк в историята на българската армия.

/Sliveninfo.com/

 
23 ноември
 
23.11.2011, 23:04

Индия даде детайли около FGFA

Индийската аерокосмическа компания HAL разпространи на сайта си информация около руско-индийския проект за създаване на изтребител от пето поколение наречен FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft). На сайта на компанията има дори графика на проекта.

Според сайта на HAL FGFA трябва да има ниска радарна забележимост, свръхзвукова крейсерска скорост, висока маневреност и възможност за опериране в мрежова среда. Според описанието FGFA трябва да има дължина от 22,6 m, височина от 5,9 m, максимална излетна маса от 34 тона, скоростта трябва да е два пъти по-голяма от звука, бойният товар да е 2,25 тона на вътрешно окачване или 5,75 тона на външно, а самолетът ще се задвижва от два двигателя с управляем вектор на тягата, като всеки от тях трябва да има тяга от 14 000 kgf.

FGFA ще бъде индийския вариант на Сухой Т-50. Според последните данни от индийската страна машината трябва да има значителен процент индийска авионика и да влезе на въоръжение през 2017 г. Индия възнамерява да поръча 214 изтребителя от този тип – 166 едноместни и 48 спарки.

/Аеро/

 
23.11.2011, 23:00

ВВС на САЩ удължават ресурса на F-15

ВВС на САЩ и Boeing започват четири годишна програма за проучване на възможността за удължаване на ресурса по часове на изтребителите F-15C/D и многоцелевите изтребители F-15E. Освен това ВВС са заявили интерес към допълнителна модернизация на съществуващите 414 бойни самолети от тези типове.

В момента ресурсът по часове на F-15C/D е 9000 часа, а на F-15E – 12 000 часа. Целта е да се докарат ресурси от съответно 18 000 и 32 000 часа. Това ще позволи F-15C/D да летят дори след 2030 г., а F-15E след 2050 г., при годишен нальот от не повече от 300 часа на самолет.

Освен изследванията за евентуалното повишаване на техническия ресурс, ВВС на САЩ са силно заинтересувани от подобряването на системите за самозащита на двата варианта на F-15, както и от продължаване на програмите за поставяне на нови радари с фазирани антенни решетки.

Тази новина идва на фона на приближаващия край на производството на F-22 и все по-бавещата се и оскъпена програма F-35.  Припомняме, че в същото време ВВС на САЩ проучват и възможността за модернизация на част от най-новите F-16. – Още за F-15

/Аеро/

 
23.11.2011, 22:55

Джеймс Пардю бил против покупката на "Кугар"-ите

Бившият посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю е настоявал през 2005 г. тогавашният американски държавен секретар Доналд Ръмсфелд да протестира срещу сделката на България за покупка на хеликоптерите „Кугар“.

Пардю е предложил на Ръмсфелд да изрази негативното отношение на САЩ пред българския си колега Николай Свинаров.

Това става известно от публикуваната през май порция секретни грами на американското посолството в София.

Документите са публикувани от сайта „Биволъ“, който има споразумение с WikiLeaks за партньорство при обработката на грамите от България...... Прочети още

 
23.11.2011, 22:47

Нова подводница за руските ВМС

В Санкт-Петербург в най-старото корабостроително предприятие на Русия „Адмиралтейски верфи” се състоя тържествена церемония във връзка с началото на строителството на дизеловата подводница „Ростов на Дон”.

„Ростов на Дон” е модернизиран вариант от трето поколение на големи дизелово-електрически ракетно-торпедни подводници, които сега се строят в „Адмиралтейски верфи” за ВМФ на Русия. Надводната водоизместимост  на тази подводница е 2,300 тона, дължината - 76 метра, ширината - 10 метра с екипаж от 57 души. Въоръжението на подводницата са 6 носови торпедни апарата с 18 ракети. Подводницата е оборудвана със съвременни системи за навигация, за връзка и мощно ракетно-торпедно въоръжение. Това е модифициран вариант на подводниците от проект 877, които показаха добри качества при експлоатация и получиха чуждестранната квалификация „Импрувд Кило”. Компания „Адмиралтейски верфи” е лидер на руското корабостроене на подводници. Тук са построени повече от 300 подводници, като 41 от тях са атомни, отбеляза заместник-председателят на правителството на Русия Дмитрий Козак:

   - Продукцията на „Адмиралтейски верфи” отговаря на световните стандарти. Не случайно през последните години предприятието получава много поръчки от чужбина като по този начин се създават условия за успешното функциониране на предприятието. До 2020 година държавата ще осигури поръчки за корабостроителниците на страната на търговски и научни плавателни съдове, на кораби в рамките на държавната поръчка за отбрана на сума повече от 300 млрд. рубли (10 млрд. долара).

В предприятията по поръчка на ВМФ се строи също дълбоководния апарат „Бестер-1”, способен да се потапя на дълбочина до 1,000 метра. Той е предназначен за спасение на екипажи на попаднали в бедствия подводници. Апаратът е главен елемент на спасителния плавателен съд „Игор Белоусов”, чието строителство ще бъде завършено през 2013 година. Също в „Адмиралтейски верфи” се изграждат две серийни неатомни подводници от четвърто поколение - „Кронщадт” и „Севастопол”. – Още руски подводници

/ruvr.ru/

 
23.11.2011, 22:40

Самолетоносачът George Washington завърши патрулиранията си за 2011 година

Самолетоносачът CVN73 George Washington

Самолетоносачът CVN73 George Washington на 22 ноември се завърна във военноморската база Йокосука (Япония), завършвайки плановата програма за бойна служба за 2011 година, съобщава сайта на американския флот.

По време на бойната служба корабът е посетил 4 чужди пристанища, взел е участие в две крупни учения и е преодолял над 57 хиляди мили.

Общо в морето George Washington прекара над 150 денонощия, а базираното на него 5-то палубно авиационно крило изпълни 6220 излитания, изразходвайки при това 47,7 милиона литра гориво JP5, които самолетоносачът е получил по време на двадесетина зареждания в открито море. – Още за американски самолетоносачи

 
23.11.2011, 21:58

„Разузнаването премахва заплахите”

Ексклузивно интервю с ръководителя на най-секретното ведомство на Русия

 
23.11.2011, 20:44

Ще правят лупинги, ще гонят подводници, а са без никакво въоръжение. И защо са ни "Кугър" и "Спартан" - кого ще нападаме?

Изключително негативно, но и много точно се изказа българският премиер Бойко Борисов пред КРИБ - най-голямата бизнес организация в страната ни. Той говори за схемите и за сделките със "Спартан"-ите, белгийските фрегати, "Пантер"-ите и "Кугър"-ите....... Прочети още

 
23.11.2001, 17:41

Операцията в Либия показа нуждата от по-икономични самолети

Въпреки че фокусът по време на военната операция в Либия беше върху платформи като Tornado GR4, Eurofighter Typhoon и Dassault Rafale, беше констатирана нуждата от по-икономични изтребители, които да се използват в по-продължителни военни операции.

„Трябва да помислим за нуждата от платформи, които са икономични и които при нужда ще са в състояние да извършват такива военни операции”, обясни бригаден генерал Силвано Фригерио, заместник-началник за въздушното планиране в италианските ВВС и началник на Дирекцията за таргетиране на операциите на НАТО в Либия.

„Ако не разполагаме с многофункционална високотехнологична флотилия, съставена от сравнително по-изгодни изтребители, как бихме могли в продължение на десетки хиляди летателни часове да издирваме един единствен БТР в зона на съвместни военни операции с високотехнологичните и скъпи самолети, които ще пилотираме в бъдеще? Може би тогава няма да можем да си позволим да провеждаме толкова дълги операции като тази в Либия”, добави ген. Фригерио. В речта си пред Международната конференция за изтребителите в Лондон, организирана от Международния център за оценка на качеството и продуктивността, той подчерта, че по време на либийската операция силите на НАТО са били обезпокоени от продължителността на конфликта.

Италия видя разликата в цената при управлението между напълно зареден самолет за поразяване на наземни цели AMX и други средства за поразяване. Конфликтът в Либия изведе на дневен ред нуждата от по-малки и по-ефикасни средства за поразяване.

Ген. Силвано Фригерио посочи още, че има и други неефективности, които НАТО трябва да преодолее. Например, да подобри способностите си в разузнаването и наблюдението, тъй като по време на либийската операция Алиансът в 80% от случаите е разчитал на САЩ.

Говорейки за проекти като Програмата на НАТО за наземно наблюдение, която цели придобиването на Global Hawks за НАТО, ген. Фригерио подчерта, че „трябва да се продължи по този начин”.

/Pan.bg/

 
23.11.2011, 17:30

Обявиха за продажба още 7 военни имота

Правителството разреши да бъдат продадени седем военни имота, които са с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и Българската армия, предадоха от пресцентъра на Министерския съвет.

Ето и списъка със самите имоти:

  - землището на с. Банево, община Бургас – поземлен с площ 1 541 805 кв. м, застроен с девет сгради, данъчна оценка 23 192 898,40 лв.;

  - землището на с. Банево, община Бургас – поземлен с площ 82 411 кв. м, застроен със седем сгради, данъчна оценка 1 471 896,20 лв.;

  - Свищов, ул. „33-ти Свищовски полк” №85 – поземлен с площ 169 954 кв. м, застроен с 37 сгради, данъчна оценка 1 567 068,40 лв.;

  - Свищов, ул. „33-ти Свищовски полк” №85б – поземлен с площ 96 854 кв. м, застроен със 17 сгради, данъчна оценка 1 455 069,30 лв.;

  - Балчик, ул. „Варненска” №1 – поземлен с площ 9699 кв. м, застроен с пет сгради, данъчна оценка 637 043,52 лв.; - Балчик, ул. „Варненска” №1 – поземлен с площ 5520 кв. м, застроен с две сгради, данъчна оценка 1 013 152,87 лв.;

  - Русе, ул. „Мадарски конник” №8 – поземлен с площ 15 740 кв. м, застроен с 11 сгради, данъчна оценка 1 602 972,90 лв. Имотите ще бъдат продадени на търг по реда на Закона за държавната собственост и Глава Пета от правилника за прилагането му.

Първоначалната цена ще бъде определена като данъчните оценки на предлаганите имоти се завишат с 10 на сто.

/cross.bg/

 
23.11.2011, 17:13

ВМС на Япония направиха отчет на резултатите от участието през октомври в международната антипиратска операция

Р-3С Orion

Самолетите на ВМС на Япония Р-3С Orion, участващи в провеждането на антипиратската операция, през октомври 2011 година са изпълнили 18 патрулни полета, съобщава сайта на МО на Япония.

През този месец Р-3С Orion са били във въздуха общо 140 часа.

Общо от началото на юни 2009 година – началото на участието на Морските сили за самоотбрана на Япония в антипиратската операция са изпълнени 563 полета и нальот от 4350 часа.

В резултат на проведените полети са открити и опознати 42540 комерчески съда, като на борда на есминците на ВМФ на Япония, чуждестранни военни и (или) граждански кораби са предадени 5090 предупреждения за опасност.

През този период японските военни кораби са участвали в провеждането на 296 ескортни операции, по време на които са конвоирани 2151 търговски кораба.

 
23.11.2011, 16:44

Екзекуции заплашват информатори на ЦРУ

Десет информатори на ЦРУ в Иран и Ливан са заплашени с екзекуции, след като бяха разкрити заради серия от грешки на американските шпиони, с които работели, съобщи Асошиейтед прес.

Информаторите - местни граждани на двете страни, шпионирали проиранската шиитска групировка “Хизбула” в Ливан и Иран заради ядрената му програма. Те били “осветени”, тъй като шефовете им от ЦРУ използвали проследими мобилни телефони.

При един от случаите разузнаването на “Хизбула” засякло няколко мобилни телефона, които били използвани рядко или еднократно от конкретни места за кратък период от време. В друг случай двама двойни агенти на ливанската групировка се представили за сътрудници на ЦРУ и успели да открият ресторанта, в който информаторите се събирали - пицария “Хът” в Бейрут. Паролата, която агентите използвали, била “пица”.

“Шпионажът е рискована дейност. Ако тези информатори наистина са работили за ЦРУ, то не вярвам да ги видим живи повече. Хората в “Хизбула” са много, много зли и не прощават”, заяви бившият агент на ЦРУ Робърт Баер.

Представители на US разузнаването, пожелали анонимност, заявиха, че разкритието е сериозен провал за операциите им. Нито Белият дом, нито ЦРУ, обаче коментираха информацията..

/в-к Труд/

 
23.11.2011, 16:40

Армията ударно разпродава оръжията си

Армията започна да разпродава ударно въоръжението си, за да запълни дупки в бюджета за следващата година. Фирма “Снабдяване и търговия” обяви, че вади на тезгяха 90 броя БТР-60ПБ със средна цена 4600 лв., 96 машини МТЛБ на цени от 4800 до 7700 лв.

Гаубиците са оценени по 1700 лв. всяка, като МО предлага 150 бройки. Особен интерес има към самоходните 122-милиметрови оръдия, които се продават по 28 000 лв. Оръжейните търговци смятат, че при добър късмет могат да им намерят пазар в Африка, като цената им се завиши двойно. Продават се и всякакъв вид картечници, автомати, снаряди, патрони и дори армейски хромирани ножове.

За първи път армията обявява и продажбата на шест транспортни хеликоптера МИ-17. Тяхната цена варира между 840 хил. лв. и 1,240 млн. лв. За щурмовите хеликоптери МИ-24 са обявени цени от 235 000 лв. до 275 000 лв. в зависимост на пролетяното време и годината на производство.

В закупуване на въоръжението и техниката могат да участват всички фирми, които имат лиценз за търговия с оръжие и стоки с двойна употреба.

В същото време армията купува големи количества гориво. МО е сключило договори за доставка на авиационно и дизелово гориво с фирмите “Сакса” ООД и “Бент ойл” АД. Стойността на горивото възлиза на близо 26 млн. лв. Парите са за сметка на Съвместното оперативно командване (СОК), което имаше бюджет за тази година в размер на 44 млн. лв., но успя да усвои едва 7-8% от него.

Командирите от СОК негодуват срещу ръководството, тъй като тези пари са предназначени за закупуване на ново оборудване и въоръжение, а се дават за гориво.

/в-к Труд/

 
23.11.2011, 16:10

Русия си оставя правото за отказ от разоръжаване, заяви Дмитрий Медведев

Русия при липсата на договор със САЩ за противоракетната отбрана (ПРО) си оставя правото за отказ от по-нататъшни стъпки за разоръжаване и контрол на въоръженията, заяви руският президент Дмитрий Медведев.

При това руският лидер отбеляза, че страната му е настроена за продължаване на диалога относно ПРО, но ще действа с оглед на реалното развитие на събитията на всеки етап от реализацията на плановете на САЩ, предаде РИА Новости.

По думите на държавния глава руското министерство на отбраната незабавно ще въведе в бойния състав радиолокационната станция в Калининград за предупреждаване на ракетно нападение и ще засили прикриването на обектите на ядрените сили.

Стратегическите балистични ракети ще бъдат снабдени с перспективни комплекси за преодоляване на ПРО и с нови високоефективни бойни блокове, подчерта Медведев. Той заяви още, че при необходимост Русия ще разположи в западната и южната част на страната съвременни ударни системи въоръжение, които ще осигурят огнево поражение на европейската противоракетна отбрана.

/ИА "Фокус"/

 
23.11.2011, 15:47

Rheinmetall разработва лазерно оръжие

Rheinmetall Defence принадлежи към известната германска компания и се занимава с разработки с военна насоченост. От компанията съобщиха на 22 ноември 2011 година, че са демонстрирали възможностите на нова лазерна система. Тя използва „Oerlikon Skyguard system“, на известната швейцарска компания, прилагана успешно при C-RAM оръжията, която открива и проследява целта, като предава информация в електронен вид към лазер, който я унищожава.

Новост в разработения лазер от Rheinmetall Defence, че той е сравнително прост и не изисква скъпи материали. Освен това проекта му върви с такива темпове, че за една година мощността му се удвоява. При направената демонстрация тя е била 10 киловата. Цялата установка е разположена на мобилна платформа TM 170. Като успешно е унищожен БЛА.

Перспективите са от 3 до 5 години мощността да нарасне от 50 до 100 киловата. С това ще се увеличи значително далечината на действие. Възможно е монтирането на кораби и самолети.

/aeronews.alle.bg/

 
23.11.2011, 11:15

Boeing е получил договор за 135 милиона долара за IRST

Компанията Boeing е получила договор за 135 милиона долара за изработване на вероятно около 150 системи (толкова бяха по плановете) на Infrared Search and Track (IRST) -инфрачервени системи. Системата е пасивна, търси и открива инфрачервени лъчи на далечни разстояния и може да следи няколко цели в условията на причинени смущения. Тя е важен елемент от F/A-18E/F Block II Super Hornet и гарантира високите му възможности. Производител е Boeing, като доставчик на сензора е Lockheed Martin, на енергийната система GE Aviation и Meggitt Defense Systems за оптичните системи и охлаждането.

/aeronews.alle.bg/

 
23.11.2011, 11:05

Ердоган предлага изкупуване на военната служба

Турският министър-председател Реджеп Ердоган оповести пред парламентарната група на управляващата партия подробностите около новия проектозакон за изкупуване на военната служба. Ердоган очаква подкрепа от депутатите и се надява законът да бъде приет в парламента до две седмици.

Според предложения нов закон всеки турски гражданин навършил 30 години ще може да заплати 30 000 турски лири (12 000 евро, бел.ред). Половината от тази сума трябва да се заплати веднага, а останалата част на 6 равни вноски. Всеки, който плати тази сума, ще бъде освободен и от задължителното военно обучение.

Ердоган смята, че новият закон няма да нанесе щети в борбата срещу тероризма, а средствата получени от изкупуването на военната служба ще се използват за подпомагане на семействата, които имат загинал войник или за ветераните.

Военната служба в Турция е задължителна за всички мъже на възраст между 18 и 41 години. Всеки, който откаже да отбие военната си служба поради лични убеждение може да получи до 5 години затвор, а след изтърпяването на наказанието ще бъде извикан отново от армията. 140 души са осъдени в периода между 1989 и 2008 г. поради отказ да служат в армията.

/vesti.bg/

 
23.11.2011, 10:27

Самолет от ВВС на Уганда се разби

Самолет на ВВС на Уганда се е разбил при кацане на летище Entebbe Airport, на около 30 километра от столицата Кампала. Инцидентът е станал в 21:30 часа местно време на 21 ноември 2011 година и двамата пилоти са с леки наранявания. Няма яснота около инцидента. Повече от 36 часа вече следа противоречивата информация около случая. Още по-смущаващо е, че след инцидента е загаснало част от осветлението на пистата и летището е било затворено. По неофициална информация ВВС отричат самолета да е техен и казват, че е частна собственост. Ако действително е така, според мен отдавна в пресата щеше да има регистрацията му.

/aeronews.alle.bg/

 
23.11.2011, 10:08

САЩ повече няма да предоставят на Русия данни по ДОВСЕ

САЩ повече няма да предоставят на Русия информация за въоръженията в Европа, позовавайки се на неспазването от страна на Москва на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), съобщи говорител на държавния департамент на САЩ, цитиран от Би Би Си.

Официален Вашингтон също така заяви, че прекратява допускането на руски инспектори на американски военни обекти.

Преговорите за съдбата на ДОВСЕ продължават през последните няколко години. Русия настоява към договора да се присъединят балтийските страни. Москва също така държи да бъдат променени груповите лимити на въоръжение във връзка с разширяването на НАТО и разполагането на американски бази в България и Румъния. Освен това Русия се стреми към отстраняване на т.нар флангови ограничения в Северен Кавказ и северозападната част на страната, които не позволяват на армията да концентрира войски на собствена територия във важни за нея региони.

/ИА „Фокус”/

 
23.11.2011, 09:18

В Турция започна военноморското учение „Нусрет“

В Турция започна редовното учение „Нусрет“ съвместно с НАТО. То се провежда в северната част на Егейско море. В маневрите участват военноморски сили на Турция, Италия, Испания и Германия.

Контраадмирал Ерджюмент Татлъоглу от турските военноморски сили заяви на пресконференция, че целта на ученията е обмен на информация и опит по прочистването на минирани зони в морето, както и укрепване на сътрудничеството на НАТО с военноморските сили на другите държави в алианса, предаде кореспондентът на БНР в южната съседка.

Ученията ще се провеждат в залива Сарос и ще продължат до 30 ноември.

/Maritime.bg/

 
23.11.2011, 09:13

Новата структура на Военна академия предвижда съкращения в администрацията и обслужващите звена

Съставът ни е от 330 души, налага се да го намали с 25, редукция в академичния и преповадателския състав няма, казва в интервю на «Отбрана» и в. «Българско войнство» комодор Димитър Ангелов, началник на Военна академия «Георги С. Раковски».

 
23.11.2011, 09:10

Синдикати и легия в МО пак заплашват с дървена сабя

И този път гласът на синдикалисти и легисти ще е глас в Сахара !

 
21.11.2011, 09:06

Пак по повод 99 години от торпилирането на „Хамидие” от „Дръзку”

Метаморфозите, които претърпя гробът на капитан І ранг Георги Купов

 
23.11.2011, 09:02

Първият британски F-35В Lightning II излезе от завода

Първият изтребител F-35В Lightning II, предназначен за ВМС на Великобритания, излезе от завода на Lockheed във Fort Worth, Тексас. Английското министерство на отбраната ще използва тази модификация F-35B за съкратено излитане и вертикално кацане (STOVL), известна като BK-01, за обучение и оперативни тестове. Изтребителят ще премине редица наземни и летателни изпитания през следващите месеци, преди да бъде предаден формално на Великобритания през 2012 година.

В края на 2010 година британското правителство решава да промени договора и да използва палубните изтребители F-35C, вместо договорните по-скъпи F-35B. За компенсация Великобритания все пак закупува първият предназначен за краските ВМС изтребител F-35B, но постигат споразумение следващият изпитателен образец да е F-35C. Под британски контрол BK-01 ще се използва в програмата на Корпуса на морската пехота на САЩ за изпитания на F-35B. Още за F-35В

/Pan.bg/

 
23.11.2011, 08:58

През 2012 руските ВВС ще получат 90 самолета и вертолета

По информация на Министерството на отбраната руските ВВС ще получат през 2012 година около 90 нови и модернизирани самолети и вертолети. В това число се включват около десет изтребител-бомбардировачи Су-34, десет Су-25СМ и неизвестен брой Су-33С.

/Pan.bg/

 
23.11.2011, 08:55

Британска фрегата е била въоръжена само с 4 ракети по време на операцията „Обединен защитник”

Според информация от ВМС британската фрегата HMS Westminster и екипажът й от 190 души са били „опасно незащитени” когато през март 2011 корабът е бил изпратен да патрулира в близост до либийското пристанище Бенгази. Фрегата е била въоръжена само с четири зенитни ракети Seawolf, използвани за унищожаване на противникови самолети и противокорабни ракети. Като се има предвид, че тези ракети се изстрелват по две едновременно, то реално корабът е можел да противодейства максимум на две евентуални заплахи от страна на силите на Кадафи. Фрегата може да носи 32 ракети Seawolf и 8 противокорабни ракети Harpoon.

По друга информация британските ВМС не са могли да отделят нито един кораб за защита на териториалните води на страната в продължение на целия месец октомври след последните съкращения във военния бюджет. Според вицеадмирал (от запаса) Крис Пери „просто е невероятно, че фрегатата Westminster е оставена с толкова малко ракети на борда, докато по време на войните в Залива и за Фолклендските острови корабите са били с цялото си щатно въоръжение. Това още веднъж показва колко е несвързан миналогодишния „Стратегически преглед на отбраната и сигурността”. Какво биха казали правителството и ВМС, ако фрегата Westminster бе ударена от противникова ракета? Те са поели голям риск.”

/Pan.bg/

 
22 ноември
 

На фокус!

подводници пр.877ЭКМ / 636

Подготовка на две подводници пр.877ЭКМ/636 за изпращане в Китай с кораба Tai An Kou, гр. Санкт Петербург, Рибно пристанище, края на май 2005 г. (автор на снимката - scorpionishe, http://heavytransport.livejournal.com/).

 
22.11.2011, 20:58

Полицаи и военни решават за протест

Полицаите, военните и цивилните служители в Министерството на отбраната до дни ще решат дали и под каква форма ще протестират.

Те не приемат увеличението на стажа за пенсиониране на военни и полицаи от 25 на 27 години наведнъж от идната година, вместо това да става постепенно, както беше планирано в приетата миналата година пенсионна реформа. Униформените  настояват и за по-добри условия на труд и реформиране на сектора на сигурността.

От Синдикалната федерация на служителите в MВР съобщиха, че в петък ще се проведе национална конференция на синдикатите, на която ще бъде взето окончателното решение дали полицаите ще излязат да протестират.

Майор Иван Милов, председател на Българска офицерска легия "Раковски", съобщи, че военните смятат да изчакат внасянето на поправките в бюджетните и социални закони в Народното събрание за второ четене, преди да вземат решението си.

В зависимост от предлаганата отмяна на привилегиите за военните, ще бъде взето и решението дали ще има протест. Военните по закон нямат право на протести, но Милов коментира, че те са достатъчно изобретателни и ще успеят да изразят мнението си по адекватен начин.

/в-к Дума/

 
22.11.2011, 17:40

Контракт за доставки на Ми-17: за руските хеликоптери плащат американците

Mi-17

Министерството на отбраната на САЩ връчи на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС) на Русия сертификат за признаване на процедурите за оценка на полетната пригодност на  военнотранспортния хеликоптер Ми-17В-5. Тези машини, в рамките на подписания през май контракт, ще бъдат доставени на афганистанската национална армия.

Сертификатът беше предаден на руската делегация начело със заместник директора на ФСВТС Анатолий Пунчук в Хансуил (щат Алабама) по време на тържествена церемония. Още допреди няколко години беше трудно да се повярва в реалността на този контракт, поне защото американците и сами са солидни износители на хеликоптери „Апач”, които са на въоръжение на армиите в много страни. Но руските Ми-17 са значително по-евтини от американските, те са максимално пригодени към действия в афганистанските планини и местните летци ги овладяват по-бързо, подчертава отговорният редактор на списание „Независимо военно обозрение” Виктор Литовкин:

  - Уникалността на тази операция е там, че за руски хеликоптери плащат не афганистанците, и дори не и НАТО, а именно САЩ. По този повод в САЩ имаше големи спорове и конфликти. Част от американските сенатори отказваха да плащат за руските хеликоптери, защото разбираха, че волно или неволно по този начин подкрепят руския отбранително-промишлен комплекс. И те изобщо не искаха да го правят. Но, тъй като тези хеликоптери са предназначени не само за афганистанската армия, но и за снабдяване на американските войски на територията на Афганистан, те бяха принудени да гласуват за решението да се плати на руснаците за тяхната продукция.

И с това да се признае, че в определени случаи руската хеликоптерна техника е по-добра и ефикасна, отколкото американската, подчертава експертът. Руският хеликоптер е добър с това, че може да извършва полети в планините на височини, на които „Апач” не може да се вдига. Изобщо, това е една универсална машина, която може да се използва и като ударен хеликоптер, и като военнотранспортен.

Сумата на подписания с Министерството на отбраната на САЩ контракт за доставки на афганистанската армия на 21 хеликоптера Ми-17, съгласно неофициална информация, съставлява примерно 350 милиона долара. - Още за Ми-17

/ruvr.ru/

 
22.11.2011, 16:37

Първият украински Ан-32 за Ирак

Украйна осигури доставката за Ирак на първия от шестте леки транспортни самолета Ан-32, които се сглобяват в Киев в рамките на контракт с обем над 550 милиона долара за доставки на украинска военна техника.

Ан-32 пристигна от Киев в Багдад на 18 ноември, където се състоя официалното му предаване на министерството на отбраната на Ирак.

 
22.11.2011, 13:44

Френският военен кораб „Командант Биро” е на посещение във Варна

Френският военен кораб „Командант Биро” е на посещение във Варна. По този повод днес зам.-кметът на града доц. д-р Христо Бозов се срещна с кап. II ранг Удо Дьо Посес - командир на военния кораб, предаде репортер на Радио „Фокус”-Варна. В състава на френската делегацията беше и полковник Мишел Мийо – военен аташе на Франция у нас. По думи на кап. II ранг Удо Дьо Посес корабът е построен през 70-те години на миналия век, но е влязъл в състава на ВМС на Франция едва през 1984 г. Самият кораб е построен за плитки води за борба с подводниците. По-късно се е оказало обаче, че той може да бъде използван и за други цели, като дори е включван в борбата с пиратството. Екипажът му е от 100 души, като във Франция има общо 9 такива кораба. Операциите, които провежда, са по три месеца, като „Командант Биро” се очаква да се върне в Пулон през декември. Във Варна ще бъде организирано обучение с патрулен български кораб. Корабът ще остане три дни в града, а след това ще посети Констанца, Новоросийск и ще се върне в Средиземно море. Визитата му е част от редовна обиколка в Черно море, при която се посещават партньорите на Франция.

/ИА „Фокус”/

 
22.11.2011, 13:24

Нови 6 самолета Су-34 за ВВС на Русия

В НАПО Чкалова, Новосибирск, е започнало приемането на 6 самолета Су-34 от група от авиобазата във Воронеж, съобщава пресслужбата на Западния военен окръг.

Всички участници пилоти и техници са изкарали курс за подготовка и преподготовка за новата авиационна техника в Липецкия център за подготовка на авиационния персонал. След приключване на приемането на техниката ще пристигнат летци, които до края на седмицата ще прехвърлят самолетите в базата във Воронеж. Там вече са подготвени специални стоянки за машините, в т.ч. и специални модули за съхранение на самолетите. – Още за Су-34

 
22.11.2011, 12:42

Съобщение

Летище Кандахар, Афганистан е било подложено днес, 22 ноември, на ракетна атака в 06.04 ч. местно време (03.34 ч. българско време).

Няма пострадали български военнослужещи и не са нанесени материални щети.

/МО/

 
22.11.2011, 12:40

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев ще посети взривения склад за боеприпаси в село Ловнидол, община Севлиево

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев и експертна група от Щаба на отбраната ще посетят днес, 22 ноември, складовете за боеприпаси на фирма „ЕМКО” ЕООД в село Ловнидол, община Севлиево.

През последните 24 часа не са регистрирани взривове, което позволява на групата да влезе в района на складовете. По време на огледа ще бъде организирано взаимодействието между представители на МО, МВР и Гражданска защита. По-късно днес ще стане ясно участието на модулни групи от Българската армия за оказване на конкретна помощ по ликвидиране на последствията от взривовете и прочистването на района.

На 12 ноември 2011 г. се взривиха боеприпаси в складовете на фирма „ЕМКО” ЕООД в село Ловнидол, община Севлиево. Бившите военни складове са продадени през 2008 г. от Министерството на отбраната на фирмата за съхранение на боеприпаси. Взривовете продължиха няколко дни. През последните 24 часа не са забелязани топлинни огнища и не са регистрирани нови взривове.

/МО/

 
22.11.2011, 12:37

Десантния кораб LPD-22 San Diego е приет на въоръжение във ВМФ на САЩ

В САЩ успешно е приключило приемането на десантния кораб LPD-22 San Diego, съобщи производителят Huntington Ingalls Industries, Inc. Той е 6-ят от вида LPD-17 приет на въоръжение. На кораба има площадка за хеликоптери и хангар за съхранението им. В него може да се съхраняват 2 MV-22 Osprey или 2 СН-53Е Super Stallion, както и до 4 СН-46E Sea Knight.

/aeronews.alle.bg/

 
22.11.2011, 12:30

САЩ ще подарят на Мексико още 4 хеликоптера

САЩ ще подарят на Мексико още 4 хеликоптера „UH-60M Black Hawk“ в рамките на „План Мерида“. От началото на 2008 по програмата американците предоставят 1,5 милиарда долара за борба с организираната престъпност и наркомафията. През септември бяха доставени три машини и заедно със последните общия им брой ще достигне 14. Цената на един хеликоптер е около 20 милиона долара и са специално оборудвани за полети в нощни условия.

Програмата предоставя помощи не само на Мексико, но и на всички страни от Северна и Южна Америка борещи се с наркотрафика.

/aeronews.alle.bg/

 
22.11.2011, 10:25

Първи полет на Т-50-3

Днес, 22 ноември, в град Комсомолск-на-Амур (Далечния Изток на Русия) се състоя първият полет на третия опитен образец на Перспективния авиационен комплекс на фронтовата авиация (ПАК ФА, Т-50), известен още като изтребител от пето поколение. Самолетът прекара във въздуха малко повече от един час. - Видео

Полетът мина изцяло в съответствие със задачата, съобщиха от пресслужбата на създателя на новата машина – авиационния холдинг „Сухой”. Пилот на самолета беше Сергей Богдан. След още около 5 полета за настройване на системите, самолетът ще бъде доставен на Жуковски. Там ще продължи дооборудването му с нови системи и след около месец-два ще се включи към другите два самолета за продължаване на изпитанията.

Първата публична демонстрация на изтребителя се състоя на 17 август в град Жуковски край Москва на авиосалона МАКС 2011. Авиационният комплекс има редица уникални особености, като съчетава функциите на ударен самолет и изтребител. Той е практически невидим за радарите. Още за Т-50

 
22.11.2011, 10:20

„Адмирал Пантелеев” пристигна в Аденския залив

Отрядът кораби от Тихоокеанския флот на Русия начело с големия противолодъчен кораб „Адмирал Пантелеев” започна съпровождането на четири търговски кораба, плаващи под флаговете на различни страни в Аденския залив, където сомалийските пирати извършват нападенията си. Това е шестият отряд руски кораби, които участва в международната мисия за борба с пиратството и осигуряването на безопасност на корабоплаването в Аденския залив.

 
22.11.2011, 09:57

В МО взеха решение за преминаване в резерва на бригаден генерал Валентин Цанков

Какво става  с двамата генерали-сътрудници на ДС, които Аню Ангелов прибра от чужбина- бригаден генерал Валентин Цанков от Вашингтон и генерал-майор Володя Цветанов от Киев?

 
22.11.2011, 09:51

Спираме обмена на информация с Русия по ДОВСЕ

Правителството реши временно да преустановим изпълнението на някои задължения по Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), подписан на 19 ноември 1990 г. в Париж, от страна на Република България спрямо Руската федерация. За какво става дума? За предоставяне на информация в рамките на годишния обмен на информация, осигуряване на нотификации и приемане на инспекции, поискани от Руската федерация, на своя територия...... Прочети още

 
22.11.2011, 09:43

Клуб „Дръзки” чества победата на „Дръзки”

На 21 ноември във Варна Сдружение „Клуб Миноносец Дръзки” съвместно с Военноморския музей (ВММ) организира честването на 99-ата годишнина от победата на миноносец „Дръзки” в морската битка с турския крайцер „Хамидие” през Балканската война. В начинанието участваха ученици от училище „Капитан Петко войвода” и деца от детска градина „Моряче”. Директорът на ВММ д-р Мариана Кръстева и капитан I ранг Васил Кръстев – председател на Сдружението, говориха по историческия повод. Венци и цветя бяха положени пред паметника на капитан II ранг Димитър Добрев – командир на дивизиона миноносци по време на войната......Прочети още

 
22.11.2011, 09:37

Американски военнослужещ, барикадирал се в база на ВВС в Колорадо, се предаде след преговори

Американски военнослужещ, барикадирал се вчера в едно от зданията на територията на военновъздушната база в щат Колорадо, се е предал на полицията. Според информация на агенция АП, след няколкочасови интензивни преговори, престъпникът доброволно е напуснал завзетото от него здание. Допълнителни подробности не се съобщават.

По-рано се съобщаваше, че сътрудникът от службите за безопасност за завзел постройка, в която са били разположени офисни и складови помещения. Той е бил въоръжен с пистолет.

Базата на ВВС на САЩ „Шривер”, разположена на 100 километра южно от град Денвер /щат Колорадо/, извършва контрол на работата на над 60 американски военни спътника и системата за глобално позициониране. Армейското командване заявява, че при инцидента работата на центъра за контрол не е била нарушена.

 
22.11.2011, 09:23

В Аржентина се сблъскаха два самолета

В Аржентина лек граждански самолет Cessna 150 се е блъснал във въздуха със самолет Piper P-28 Dakota, принадлежащ на аржентинските ВВС, съобщи вчера, 21 ноември, агенция Associated Press.

Според умите на представител на ВВС на Аржентина, сблъсъка е станал на малка височина близко до летище, разположено на около 100 километра западно от Буенос Айрес.

В резултат на инцидента гражданския самолет е паднал на земята, при което намиращите се на борда му двама човека са загинали. По предварителна информация те са били сътрудници на местната летателна школа. Машината на ВВС е получила значително по-малки повреди и е успяла да извърши аварийно кацане, като екипажа не е пострадал.

В момента се извършва разследване на инцидента. - Видео

 
22.11.2011, 08:54

САЩ готвят “фризер” за ракетния щит

Плановете за изграждане на система за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа ще бъдат замразени, ако спецкомисията на американския Конгрес не успее да постигне споразумение за план за намаляване на бюджетния дефицит, писа в. “Вашингтон таймс”.

Комисията, съставена от равен брой републиканци и демократи, трябва да реши до сряда от кои сектори на икономиката на САЩ да бъдат орязани общо $ 1,2 трилиона през следващите 10 години. Ако не успее да го направи, а това е твърде вероятно, “под ножа” автоматично ще попаднат програми в почти всички сфери на живота. Пентагонът ще е едно от най-засегнатите министерства.

Не е известно от кои точно разходи ще трябва да се лиши военното ведомство, но най-вероятно сред тях ще е ПРО, чиято цел е да предотвратява ирански ракетни атаки. Тя е принос към колективната отбрана на НАТО и е обект на критики от скептиците във Вашингтон, които не са доволни от нежеланието на европейските съюзници да харчат толкова, колкото САЩ, посочи “Вашингтон таймс”. И припомни, че президентът Барак Обама вече даде да се разбере, че Азия и Тихият океан са по-голям приоритет за него, отколкото Европа.

/в-к Труд/

 
22.11.2011, 08:33

„Съюз” се приземи в Казахстан

Пилотираният кораб „Съюз” благополучно се приземи в Казахстан в район, близо до планирания. На борда на „Съюз” се намират руският космонавт Сергей Волков, а също и астронавтите от САЩ и Япония Майкъл Фосум и Сатоши Фурукава. Те работиха на Международната космическа станция над 167 денонощия.

 
22.11.2011, 08:26

Медведев размаха пръст на НАТО

Руската военна намеса в Южна Осетия преди три години не само спаси много човешки животи, но и осуети съществено разширяване границите на НАТО.

Това заяви руският президент Медведев, който бе на посещение в щаба на 58-ма армия, която именно бе изпратена в Южна Осетия и Грузия.

Наричат 58-ма армия най-воюващата в Русия. „Новости" припомнят, че бойците й са участвали както в боевете в Чечения през 1995-96, така и четири години по-късно - в Дагестан, а като цяло отговарят за сигурността в Северен Кавказ.

Ако през 2008 година се бяхме засуетили, геополитическата ситуация сега щеше да е много по-различна, като редица страни, които изкуствено бяха придърпвани към НАТО, сега щяха да са част от алианса, коментира още Медведев по време на разговорите си с бойците от 58-ма.

Руският президент не скри, че Русия е обезпокоена от присъствието на НАТО до границите си, което „създава определени неудобства".

По думите на Медведев Пактът планира разгръщане в Европа на ПРО система, без да дава гаранции, че тя няма да бъде използвана срещу Русия.

Медведев обаче обеща ответни действия срещу това, като те ще бъдат „разумни и достатъчни", без да прекратяват обаче възможностите за преговори.

Предстои да вземем определи решения по този въпрос, които скоро ще обявя, заяви Медведев като добави в коментар, че ПРО системата, във вида предложен от САЩ, има възможности съществено да промени системата на паритет.

/News.bg/

 
22.11.2011, 08:20

Няма компетентност без висше образование

За състоянието и развитието на морското образование в страната разговаряме с началника на ВВМУ  „Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров.

 
22.11.2011, 08:07

Кметът на Ямбол предложи щата на танковия музей

Кметът Георги Славов внесе предложение в Общински съвет – Ямбол относно структурата и числения състав на изграждащия се Музей на бойната слава, съобщиха от Пресцентъра на община Ямбол..

Предвидено е за покриване дейностите, изисквани по Закона за културното наследство и Закона за закрила и развитие на културата, да бъдат разкрити 4 щатни бройки, едната от които за директор на музея. Утвърждаването числеността на структурата е поредна стъпка в подготовката за утвърждаването на музея като културен институт.

Междувременно приключиха възстановителните дейности по образци на бронетанкова техника, сред които и уникалните немски танкове Майбах – Т4. Предстои скорошното им предаване на общината и разполагането им в района на „пионерските казарми”. Обсъден е вече вариант за първоначалния вид на експозицията. Предстои да се възложи изготвянето на идеен проект за Музея на бойната слава.

Припомняме, че идеята за създаване на музея бе обявена от кмета Георги Славов в началото на първия му мандат и бе подкрепена от местната общност и от държавата. Благодарение на последователните усилия в тази посока на общината бяха върнати 9 дка терен в района на бившите пионерски казарми. В ход е кампания по набиране на експонати.

/sliveninfo.com/

 
21 ноември
 
21.11.2011, 21:53

Полетите с британските Tornado GR4s са възстановени

Полетите с британските изтребител-бомбардировачи Panavia Tornado GR4 са възстановени без каквито и да било ограничения, но самолетите Hawks и Shorts T1 Tucanos продължават да остават на земята за по-нататъшни технически проверки.

Ограниченията за полети със самолетите Hawk, Tornado и Tucano бяха наложени след трагичния инцидент от 8 ноември, при който загина капитан Sean Cunningham, летец от пилотажната група Red Arrows. Тогава катапултната седалка Martin-Baker Mk 10 се задейства докато неговият самолет Hawk бе на земята, пилотът бе изстрелян на височина около 60 метра, но парашутът не се отвори. Разследването н причините за инцидента продължава.

/Pan.bg/

 
21.11.2011, 21:39

Самолетоносачът George H.W. Bush пристигна в Средиземно море


Ударната група на самолетоносача CVN-77 George H.W. Bush на ВМС САЩ на 20 ноември пристигна в зоната за отговорност на 6-ти американски флот, съобщава сайта на американския флот.

В Средиземно море George H.W. Bush ще изпълнява задачи по осигуряване на морската безопасност и взаимодействие със силите на други ведомства и държави с цел повишаване професионалните навици на личния състав и укрепване на мира и стабилността в региона.

George H.W. Bush излезе на бойна служба на 11 май от Хорфолк. През ноември корабът завърши петмесечна вахта в зоната за отговорност на 5-ти флот в Персийския залив и западната част на Индийския океан, където бе сменен от самолетоносача John C. Stennis. На борда на George H.W. Bush е разположено 8-мо авиокрило. В ударната група влизат крайцерите УРО Gettysburg и Anzio и есминците  УРО Truxtun и Mitscher. Още за CVN-77

 
21.11.2011, 20:39

А ти не пий!

Подразделенията на руското вътрешно министерство ще получат най-новото, което на практика няма аналози в света, оборудване. Повечето образци от невероятни уреди и апарати бяха показани на ХII международна експозиция на средства за осигуряване на безопасността на държавата "Интерполитех-2011", която се състоя в Москва....... Прочети още

 
21.11.2011, 20:24

Иран се надява Израел да го нападне

Техеран се заканва да прати Израел на "бунището на историята"

 
21.11.2011, 20:00

Нов тренажор на руските ВВС за МиГ-29СМТ

Нов тренажор е постъпил в „ГЦПАПВИ-Государственного центра подготовки авиационного персонала и войсковых испытаний“ към министерство на отбраната на Русия в град Липецк. Той е предназначен за обучение на изтребители МиГ-29СМТ, които се произвеждат серийно от 2004 година. За основа на разработката е послужило високо технологичното съоръжение за индийските самолети МиГ-29К. Скоро в центъра се очакват да постъпят още тренажори. Сред тях е и разработения за обучение на новата модификация самолети „МиГ-31БМ2“.

/aeronews.alle.bg/

 
21.11.2011, 19:52

Чуждестранна техника за руската армия

Президентът на Русия Дмитрий Медведев увери, че държавата ще продължи да отделя пари за закупуване на нова военна техника. При това той изтъкна, че чуждестранни образци могат да се купуват в единични екземпляри за анализ на въоръжаването на други армии.

Дмитрий Медведев смята, че понятието „нови Въоръжени сили” предполага нова организационна система, нова техника и нови условия на службата, в това число въпросите на заплащането и жилищата.

 
21.11.2011, 18:17

Русия може да разположи ракетни комплекси „Искандер” в Беларус

В случай на провал на преговорите със САЩ по проблема за противоракетната отбрана (ПРО) Русия може да разположи оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер” в Калиниградска област, Беларус и Краснодарски край, съобщава Интерфакс, позовавайки се на военно-дипломатически източник от Москва.

По-рано се планираше разполагането на „Искандер”-и единствено в Калининградска област. Сега се обмисля възможността и за Беларус, и Краснодарски край. Това ще позволи да се парират заплахите за стратегическите ядрени сили на Русия, отбелязва източникът.

/ИА „Фокус”/

 
21.11.2011, 18:15

Китайски самолет за борба с подводници "Gaoxin-6"

Китайската компания Shaanxi Aircraft, част AVIC е създала нов самолет за борба с подводници. Той е създаден на базата на транспортния Y-8 има ново име "Gaoxin-6". От външният вид на самолета, може да се съди, че той разполага с мощна оптична система, радар и система за засичане на измененията в магнитното поле. Четирите двигателя имат нови въздушни винтове. Може да се предполага, че те са от новата модификация Wojiang FWJ-6C. Това предполага и нови по-високи характеристики за машината. Китай има слаба защита срещу подводници, въпреки огромния си флот от обикновени и ядрени подводници.

През 2001 година при конфликт около остров Хайнан се случва инцидент между самолет от ВМФ на САЩ „EP-3E ARIES II“ и китайски изтребител-прехващач „J-8II“ в резултат на което самолетът за борба с подводници е принуден да кацне на китайска територия. Екипажът и самолета са пленени. Китай ги задържа с формалният повод, че са унищожили китайски самолет, на който пилота е загинал. Отказва да върне машината и вероятно са „заснели“ устройството и системите й. Едва през юни тази година Китай върна самолетът в разглобен вид.

Сега от Китай получаваме и обратна връзка за извършеното от специалистите му.

/aeronews.alle.bg/

 
21.11.2011, 17:40

На стапелите на „Адмиралтейские верфи” е заложена ДП проект 636.3 „Кило” за ЧФ на РФ

проект 636

В руската корабостроителница „Адмиралтейские верфи” днес се състоя церемония по залагането на първата серийна дизелова подводница (ДП) Б-237 „Ростов на Дон” проект 636.3 „Кило” (Improved Kilo-II) за Черноморския флот на Русия.

През август миналата година в същата корабостроителница започна строителството на главната ДП „Новороссийск” проект 636.3 „Кило”, също предназначена за ЧФ.

По план строителството на „Новороссийск” трябва да бъде завършено през 2013 година, а през 2014 г. подводницата да влезе в състава на ЧФ. Още две еднотипни ДП ще влязат в състава на ВМФ на РФ през периода 2014-2015 г.

Във варианта на ДП „Кило” за ЧФ са предвидени изменения в конструкцията на редица системи и оборудвания, отчитащи условията за тяхната експлоатация на черноморския ТВД.

Общо за ВМФ на РФ до 2016 г. ще бъдат построени шест ДП проект 636.3 „Кило”, като всички ще постъпят в Черноморския флот.

В „Адмиралтейские верфи” в различни стадии на строителство се намират още и две подводници от четвърто поколение проект 677 „Лада” – „Кронштадт” и „Севастополь” (експортен вариант –„Амур-1650”), проектирани от ЦКБ МТ „Рубин”. Водоизместимостта на субмарините от този проект е 1765 тона, дължината - 67 м, ширината - 7,1 м, скорост в подводно положение - 21 възла, надводна - 10 възла, пределна дълбочина на потапяне - 300 м, автономност - 45 денонощия. Подводницата има шест торпедни апарата калибър 533 мм (боекомплект - 18 торпеда). Мощност на електродвигателя - 4100 кВт. На ДП проект 677 „Лада” е използвано нов тип хидроакустично покритие на корпуса, осигуряващо висока скритност на плаването.

Според публикуваните планове, за ВМФ на РФ се планира да бъдат построени 8 ДП проект 677. – Още руски подводници

 
21.11.2011, 16:49

Правителството се готви да подпише най-скъпия военен договор в края на мандата

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че през 2012 година България няма да обяви конкурс за закупуването на самолети, но, ако бюджетът позволи, това може да стане през 2013 година.

"България е изпратила запитване до всички големи производители и до една година се очаква те да предложат цени и тактически характеристики и варианти за разсрочено плащане през годините. Целта е да не се натовари тежко бюджетът за 2013 година в момент, когато ще трябва да се платят над 1.7 млрд. лв. за еврооблигации", обясни Борисов след среща с премиера на Швеция Фредерик Райнфелд в София.

България иска да закупи осем изтребители, като към поръчката проявява интерес и шведската компания СААБ с машината "Грипен".

След като дълго време представяше разчети за проекта доста под пазарната му цена и влизаше в спорове, че той нямало да достигне 1 млрд. лева, през лятото военният министър Аню Ангелов призна, че различните оферти са били за между 600 млн. долара и 1.4 млрд. долара за осем изтребители.

Ако правителството на ГЕРБ сключи най-скъпият договор от модернизацията на армията през 2013 година, плащането по договора ще остане за следващите правителства.

/mediapool.bg/

 
21.11.2011, 16:36

Швеция първа купува „UH-60M Black Hawk“

В началото на април тази година правителството на Швеция отдели 755 милиона долара. Те са за закупуване на 15 хеликоптера „UH-60M Black Hawk“, 34 двигателя „T700-GE-701D“, допълнително оборудване, разходи по техническото обслужване на машините и разходите по обучението на пилоти и технически персонал до 2020 година. На 17 ноември 2011 година се състоя предаването на 4-та машина от компанията „Sikorsky Aircraft“ на U.S. Army по програмата „Foreign Military Sales“. Тя ще постъпи в Центъра за обучение на американската армия във Форд Rucker, Алабама. Там се извършва обучението на шведските пилоти и техници. Първите 4 машини ще пристигнат в Швеция в началото на 2012 година. Обучението на пилотите ще продължи в Швеция до натрупване на опит, така, че през април 2013 година, три хеликоптера да се присъединят към шведският контингент в Афганистан. От септември до декември тази година по план ще бъдат предадени 7 хеликоптера, а останалите 8 ще бъдат доставени до есента на 2012 година.

/aeronews.alle.bg/

 
21.11.2011, 16:33

ВВС на Филипините ще получат 4 хеликоптера „W-3A Sokol“

До края на месеца ВВС на Филипините ще получат 4 от 8 поръчани хеликоптера „W-3A Sokol“. Сделката беше сключена в началото на тази година за 64,5 милиона долара с полската компания „РZL Swidnik“. Останалите 4 ще бъдат доставени през второто тримесечие на 2012 година. Хеликоптерът може до превозва до 12 души и е предимно с транспортни функции.

Във ВВС на Филипините има 88 хеликоптера UH-1H/V Iroquois предимно от 70-те години. В началото на тази година САЩ подариха на страната 5 UH-1. Има също и около 22 леки ударни MD 520MG на MD Helicopters, които също се нуждаят от модернизация, като поставяне на навигационни и за нощно виждане системи, а и по-мощни двигатели.

/aeronews.alle.bg/

 
21.11.2011, 14:05

Руският Генерален щаб се готви за ядрена война

Началникът на руския Генерален щаб, армейски генерал Николай Макаров, предупреди в доклад пред Обществената палата за нараснал риск от ядрена война край границите на Русия, пише в. “Комсомолская правда”.

 
21.11.2011, 13:57

ДАНС уплаши Борисов

Задаващото се масово бягство на квалифицирани агенти бе потвърдено и в парламента

 
21.11.2011, 13:47

Русия предупреди, че ще отговори на разполагането на ПРО на САЩ в Европа

Русия предупреди, че ще отговори на разполагането на системата за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ в Европа. Руският президент Дмитрий Медведев посочи, че действията на Москва ще бъдат „разумни и достатъчни”, но няма да затворят възможността за бъдещи преговори, предаде ИТАР-ТАСС.

„Ще се наложи да приемем определени решения. Нашите действия ще бъдат разумни и достатъчни и няма да затворят пътя за това да продължи обсъждането на ситуацията около ЕвроПРО с нашите партньори от Северноатлантическия алианс”, каза Медведев.

/ИА „Фокус”/

 
21.11.2011, 13:43

Франция купува 14 „Airbus A330MRTT“

През 2013 година Франция ще закупи нови самолети цистерни “Airbus A330MRTT“,  с които ще замени остарелите 14 „Boeing KC-135 Stratotanker“. Първата партида от 7 самолета ще бъде доставена по ускорен трафик. Втората партида ще замени и остарелите транспортни А310 и А340. Замяната беше предвидена за 2017 година, но по време на операцията срещу Либия се видя, че старите самолети се нуждаят от замяна. Тяхната експлоатация е спряна и Франция ще сключи договор с Великобритания за използване на нейните 14 „Airbus A330MRTT“, които тя закупи през 2008 година. Споразумението ще важи до получаване на новите цистерни. Те могат да приемат до 111 тона гориво и са универсални, защото могат да бъдат използвани и за транспортни самолети, като носят товар до 45 тона. Могат да зареждат едновременно до два самолета и имат два гъвкави шлангове на крилата и един щанга в опашката. – Още за Airbus A330MRTT

/aeronews.alle.bg/

 
21.11.2011, 13:38

Връчване на отличителни знаци на командващите обединения във ВВС на Русия

На 23 ноември 2011 година в Москва ще се състои връчването на отличителните знаци на командирите на обединения в руските ВВС. След последните промени във структурата те са:

 - Командващ авиацията с далечно действие генерал-майор Анатоли Жихарев;

 - Командващ транспортната авиация генерал-лейтенант Виктор Качалкин;

 - Командващ войските на 1-во командване на ВВС и ПВ(западен военен окръг- Санкт Петербург) генерал-майор Игор Макушев;

 - Командващ войските на 2-ро командване на ВВС и ПВ(централен военен окръг- Екатеринбург) генерал-майор Виктор Севостянов;

 - Командващ войските на 3-то командване на ВВС и ПВ(източен военен окръг- Хабаровск) полковник Сергей Дронов;

 - Командващ войските на 4-то командване на ВВС и ПВ(южен военен окръг- Ростов на Дон) генерал-майор Михаил Никифоров. - Още за ВВС на РФ

/aeronews.alle.bg/

 
21.11.2011, 13:25

Обновяване на вертолетния парк на ВС на Русия

Mи-26

Армейската авиация продължава да поставя рекорди по темповете на превъоръжаване: през 2011 година войските вече са получили повече от 100 нови и около 70 модернизирани хеликоптери от различни марки.

Превъоръжаването на хеликоптерния парк на въоръжените сили на Русия започна през 2007 година, през 2007-2009 години войските получиха около 70 хеликоптера, през 2010 година - 59.

В сравнение с общата численост на парка (повече от 1500 хеликоптера) това не е толкова много, но имайки предвид обемите на подписаните контракти и ръста на възможностите на промишлеността, може уверено да се каже, че до 2020 година Русия напълно ще замени парка на армейската си авиация и в значително степен парка на морските хеликоптери.

Днес за ВВС доставят свръхтежки транспортни хеликоптери Ми-26 и средни Ми-8МТВ5, многоцелеви Ми-8АМТШ, бойни Ми-28Н, Ка-52 и леки многоцелеви Ка-226 и „Ансат”.

Морската авиация получава модернизирани Ка-27ПЛ и ПС (за борба с подводници и спасителни), Ка-29 (транспортно-боеви) и Ка-31 (хеликоптер за далечно радиолокационно откриване). Но скоро трябва да започне серийното производство на хеликоптери Ка-52К за хеликоптероносачи от типа „Мистрал”, обсъжда се и въпроса за доставка на спасителни хеликоптери и за борба с подводници от ново поколение.

В близките две години в интересите на министерството на отбраната ще започне серийно производство на многоцелеви хеликоптер Ка-62, който по товароподемност ще заеме място между леките Ка-226 и средните Ми-8, и на тежкия Ми-38, който се окаже между Ми-8 и Ми-26.

Причините за такова скоростно обновяване са достатъчно прости: днес хеликоптерите са основата на мобилността и непосредствената огнева поддръжка на войските в локални конфликти и от тяхното количество може в буквалния смисъл да зависи изхода на бойните действия в такива ключови региони като Кавказ и Средна Азия.

Втората причина има към военната мощ на страната косвено отношение, но също е твърде важна: съвременните руски хеликоптери са високотехнологичен продукт на руската промишленост, който се ползва с голямо търсене във всички континенти.

Държавната поръчка за отбрана днес е малко повече от 40% от общия обем на производството на хеликоптери. Планира се към 2015 година този обем да надхвърли 400 машини, от които на държавната поръчка ще се  пада около една трета. Останалите хеликоптери по равно ще бъдат продадени на руски и чуждестранни клиенти (както на представители на въоръжените сили, така и на граждански потребители). Ако руските производители на хеликоптери запазят темповете на ръста, то в близките 20 години те ще могат да реализират в страната и чужбина повече от 8000 хеликоптери от различни видове е с различно предназначение. Печалбата от това производство ще достигне повече от 100 млрд. долара в текущи цени. – Още руски вертолети

/ruvr.ru/

 
21.11.2011, 13:15

САЩ са готови да предоставят данни за ракетите си

САЩ са готови да предоставят на Русия данни за ракетите си за европейската ПРО. Основа на системата ще съставят прехващачи SM-3, пише вестник „Комерсант” с позоваване на заместник-държавния секретар на САЩ Елен Тошер.

Русия и НАТО се договориха за сътрудничество по създаване на европейска система за ПРО преди една година на срещата в Лисабон. Москва иска от САЩ писмени гаранции за ненасоченост на европейската ПРО против Русия.

Към края на тази година радар от системата на ПРО ще бъде разположен в Турция, към 2015 година някои елементи ще се появят в Румъния.

 
21.11.2011, 11:02

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще участва в есенната сесия от заседания на Военния комитет на ЕС

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов заминава днес, 21 ноември, за Брюксел, Белгия, където ще вземе участие в редовната есенна сесия от заседания на Военния комитет на Европейския съюз.

По време на заседанията висшите военни ще обсъдят развитието на инициативата за обединяване и споделяне на способностите на ЕС, както и текущите операции на съюза.

/МО/

 
21.11.2011, 10:53

Боливия купува още 6 китайски хеликоптера

Президентът на Боливия Ево Моралес е заявил, че страната ще закупи от китайската компания AVIC хеликоптери. Те ще са за СВ на страната и ще бъдат 6 машини Н425 (или военната му версия Z-9).

Боливия вече закупи от Китай 6 самолета „K-8 Karakorum“(опция за още 12) 6 хеликоптера „Harbin Z-9“(лицензиран AS.365N1) и два самолета „Xian МА60 (поръчани са още 2)“ за ВВС на страната.

/аeronews.alle.bg/

 
21.11.2011, 10:47

За съкращенията и бонусите в армията, за питанките в бюджета и финтовете на юпито Дянков

В петък министърът на отбраната  Аню Ангелов отговори в парламента  на въпрос по отмяната на  заповедта си за бонусите на военнослужещите. Дали беше убедителен или си призна, че не са се съобразили с него ....., ще решат десетките хиляди излъгани военнослужещи, цивилни служители и техните семейства.

По-интересно е какво  посочи  военният министър за умишлените съкращения на армията:  „Икономията от фонд работна заплата се реализира по следния начин: от една страна, от 1 юли 2011 г. числеността на администрацията на МО бе намалена с 184 щатни бройки, а структурите на пряко мое подчинение - с 525 щатни бройки. Общо през 2010 и 2011 г. администрацията на МО бе намалена с 50% - от 1432 на 796 щатни длъжности ..... Ето така се получи тази икономия”. ........ Прочети още

 
21.11.2011, 10:45

Дойде времето на закона за резерва

Очаква се през тази седмица правителството да обсъди и подкрепи проекта на закон за резерва на Въоръжените сили. Това прогнозира министърът на отбраната Аню Ангелов преди няколко дни на срещата си с Обществения съвет по въпросите на отбраната. На основата на този закон ще започне кампанията за набиране на резервисти и попълване с тях на поделенията....... Прочети още

 
21.11.2011, 10:42

Съобщават победителя в конкурса за Ан-30

През тази седмица вероятно ще бъде съобщено официално името на фирмата победител в конкурса за самолет Ан-30 от състава на българските ВВС.

Комисията по Решение № 237/14.09.2011 г. „Осигуряване на експлоатацията на самолет Ан-30 с регистрационен знак 055”, отвори ценовите оферти (плик № 3) от 14:00 ч. на 08.11.2011 г. в дирекция „Инвестиции в отбраната” – гр. София, ул. „Иван Вазов” № 12, ет. 5”.

Каква е стойността на договора, в какъв срок ще бъде изпълнен и допълнителни детайли предстои да бъдат оповестени от МО в близко бъдеще.

/Pan.bg/

 
21.11.2011, 07:50

Днес отбелязваме първата българска морска победа

Днес в 10.00 ч. служителите от Военноморския музей и ентусиастите от клуба „Дръзки” ще поднесат цветя пред паметника на капитан І ранг Димитър Добрев по случай 99-та годишнина от успешната атака на отряда български торпедоносци срещу турския крайцер „Хамидие”......... Прочети още

 
21.11.2011, 07:43

Модернизират ударния БЛА X-47B

На 30 септември 2011 година направи поредният си изпитателен полет ударният БЛА X-47B. Едни месец по-късно излезе информация, че той ще бъде снабден със системи за презареждане във въздуха. Зареждането ще може да се осъществява от самолети-цистерни или от F/А-18. Без презареждане апаратът лети от 5-10 часа в зависимост от режима. Сега с възможността да се презарежда от 5-10 пъти с толкова се увеличава времето му, което може да бъде във въздуха. Апаратът БЛА X-47B се изработва по поръчка на флота на САЩ и предназначен да оперира от самолетоносачи.

/aeronews.alle.bg/

 
20 ноември
 
20.11.2011, 20:16

Lockheed Martin получи 7,4 милиарда долара за обновяване на F-22

Според информация на Associated Press, Пентагона е избрал Lockheed Martin за контракт на стойност 7,4 милиарда долара за модернизация на системи на F-22 Raptor.

Контрактът предвижда „разработка на системи за обновяване, добавяне на нови възможности и подобряване на характеристиките на самолета".

В конкурса за модернизация е участвала само Lockheed Martin, която естествено е получила и контракта.

Да напомним, че в началото на тази година ВВС на САЩ временно прекратиха полетите на F-22. Забраната, предизвикана от проблеми в системата за снабдяване с кислород продължи четири месеца, и макар причините да не бяха открити, забраната за полети бе снета през септември. – Още за F-22 Raptor

 
20.11.2011, 19:51

Летателни изпитания на Т-50 с РЛС с АФАР

До края на годината ще започнат летателни изпитания на третия прототип на Т-50, оборудван с радиолокационна станция с активна фазирана антенна решетка (РЛС с АФАР). Новата РЛС с АФАР е част от системата ВМИРС (високоавтоматизирана многофункционална интегрирана радиоелектронна система) и е разработена в института „В.В. Тихомиров”. Две години продължават стендовите изпитания, преди РЛС да бъде инсталирана на третия опитен образец на Т-50-3. Новата РЛС има много режими на работа, които в Русия ще се използват за първи път практически.

/Pan.bg/

 
20.11.2011, 16:40

„Супер Сухой“ що е то?

От около три години в индийският печат се носят слухове за следващите „свръхсамолети“ на Индия? Какви са реалностите и какво се знае до днес? Официално има две модификации на „Су-30К“ изнесени за Индия. Първата е Су-30К Мк1 от 8 самолета, внесена в страната през 1997 и която до дни ще напусне страната според индийски официални лица и Су-30К Мк2 от 10 самолета внесени в страната през 1999 година и вече са на територията на Белорусия според индийски източници. Съществуват и три модификации на внесени от Русия готови 32 самолети. Те са Су-30МКИ, съответно Мк1, Мк2 и Мк3 и са внесени в страната до 2004 година. След започване на сглобяването на самолета в Индия има също три модификации. Разликата в тях е, какъв процент от детайлите от машината се изработва в Индия, но също в тях има и нови детайли, които са индийско производство или от внос, така, че всяка се дели от своя страна на няколко вида и според година, в която е влязла в производство.

През 2008 година, когато се появиха и слуховете за „Супер изтребителя“ се сключи договор за допълнителна поръчка от 40 самолета, а от индийски източници близки до Министерство на отбраната бе съобщено, че те ще бъдат по нова спецификация. Такова споразумение е постигнато с Русия и за това самолетите са с по-висока цена (според руски източник около 35-40 милиона долара) от доставяните до сега комплекти за 25 милиона долара за машина. Цената по която държавната компания HAL продава на ВВС на Индия не се оповестява. Сумата е значителна, тъй, като се ползват и други пера от бюджета за финансиране на научни разработки влагани в машината. Предполага се, че на Индия самолетът излиза двойно по-скъп около 50 милиона долара и цената расте всяка година.

Преди дни съобщих, че индийците се похвалиха, че вече изработват частите за самолета в Индия и не получават комплекти от Русия (не се отнася за последните 40 самолета по допълнителното споразумение). Още тогава през 2008 година са водени преговори и за закупуване на новия руски двигател "АЛ31Ф серия 42". Индия иска също да закупи лиценз за производството му. Тя притежава лиценз и изработва двигатели „АЛ-31ФП“, които се монтират на самолетите „Су-30МКИ“. В края на 2009 година в Индия бяха получени 2 самолета по допълнителното споразумение. Според руски източници те са „Су-30МКИ2“ и е постигнато споразумение, останалите машини да се доставят, като комплекти и да се сглобяват в HAL. Почти сигурно е, че на тях стоят двигатели „АЛ31Ф серия 42“. Другата голяма новост е, че е модифицирана РЛС. Според едни източници, тя е старата „Н011 Барс“ с модифицирана активно фазирана решетка, такава опция се предлага на страницата на производителя, а според други е орязан вариант на „Ирбис-Э“. Нови са електронно-оптична система и другите системи за РЕБ.

Във всички случаи обаче, новата модификация не е аналогична на „Су-35“, тоест няма много от неговите елементи. За тава модификация, може да се смята следващата, която е поискана от индийците с последните новости на руснаците да влязат в спецификация. Те искат 42 машини с допълнително споразумение към договора. Руснаците им изпратиха сметката от около 100 милиона за машина (според индийски източник) и вече трета година преговорите буксуват.

 

В прощалното си слова на 30 октомври 2011 година, бившият вече президент на HAL господин Ashok Nayak обяви допълнителното споразумение за почти сигурно. От тогава липсва официална информация за сделка за „Супер Сухой“. Може би Индия ще избере пътя на "Boeing", който тихо модернизира свой самолет с елементи на стелт технологиите на значително по-ниска цена.

/aeronews.alle.bg/

 
20.11.2011, 15:46

Талибаните отхвърлиха афганистанско-американско споразумение

Талибаните отхвърлиха приемането от традиционното събрание на споразумение за стратегическо партньорство със САЩ, предава АФП. Споразумението може да позволи на американските военни да останат в Афганистан с години. В изявление, разпратено до медиите, ислямистката екстремистка организация казва, че традиционното събрание е било оркестрирано от афганистанското правителство за постигане на американски цели.

Събранието на афганистански старейшини, или лоя джирга, приключи в събота след четири дни на разговори. То предвижда присъствието на американски войници и след 2014 г., когато всички ръководени от НАТО чуждестранни сили трябва да се изтеглят.

/ИА „Фокус”/

 
20.11.2011, 14:07

В МО трябва да работят опитни хора, които разбират от Въоръжени сили

Министърът на отбраната Аню Ангелов в интервю за Дарик радио

 
20.11.2011, 09:31

Складовете за боеприпаси на МО изпълняват международните критерии

Боеприпасите в складовете на Министерството на отбраната се съхраняват добре. Всички складове на Българската армия се охраняват. Контролът, който се прилага спрямо държавните и частни складове обаче, е различен. Това заяви в ефира на TV7 зам. -министърът на отбраната Валентин Радев и допълни, че военното ведомство разполага с 25 склада, в които се съхраняват боеприпаси. Той добави, че наскоро е бил направен международен одит на складовете, в които армията съхранява боеприпасите си. Изпълняваме международните критерии. Само по една точка трябва да се поработи, поясни Радев.

Няма да бъде отнет лиценза на фирмата, стопанисваща складовете край Севлиево. КОС и прокуратурата трябва да установят причините за взривовете. Вътрешното министерство отговаря за частните складове. За военните отговаря Министерството на отбраната.

Няма никакво замърсяване на въздуха и околната среда в следствие на станалите миналата седмица Севлиевско, каза още Валентин Радев.

/cross.bg/

 
20.11.2011, 08:28

Спокойно моряци – война няма да има!

„Определени кръгове” кипят от неприязън, защо някой си „комодор”, началник на Военната академия, бил обърнал академичния съвет в свой съвещателен орган! Господин Неврокопски с възмущение е написал в „отбранката” (вестника за войската и народа): „По този начин  е обезмислена дейността и решенията на този основен законов орган за управление дейността на вуза и му е присвоена обидната роля на регистратор на подготвените от година административни безумия и разправа с академичния състав на един от най-стойностите със своите постижения ВУЗ от  военнообразователната ни система”....... Прочети още

 
19 ноември
 
19.11.2011, 21:42

Американски довереник е новия ръководител на генералния щаб на Косово

Новият ръководител на генералния щаб на силите за сигурност на Косово, които в бъдеще трябва да се трансформират в армия на Косово, ще бъде генерал-майор Кадри Кастрати, предаде радио "Свободна Европа".

Както предаде кореспондентът на МИА, той ще заеме мястото на Сюлейман Селими, който се готви да замине за посланик на Косово в Албания.

Според косовските медии, Кастрати има голяма подкрепа и от международните представители.

Президентът на Косово Атифете Яхяга, която по Конституция е върховен началник на косовските сили за сигурност, ще назначава Кастрати на 22 ноември.

Досега Кастрати заемаше поста на директор на Управлението за операции на силите за сигурност и беше част от персонала в министерството, които се обучаваше в САЩ.

/cross.bg/

 
19.11.2011, 19:30

Новият китайски БЛА HQ-4 Xianglong е готов за полет

БЛА HQ-4 Xianglong

Китайският БЛА HQ-4 Xianglong наскоро бе наблюдаван на летището в Chengdu, както се предполага, по време на подготвителни работи за първият изпитателен полет. (Видео)

Xianglong използва иновационния дизайн „съвместено крило”, използвайки крила с обикновенна форма, съвместени с крила с обратна стреловидност. Модел с такава конфигурация бе показан на авиосалона Zuhai China Airshow 2006.

Xianglong се задвижва от един реактивен двигател, разположен в горната част на фюзелажа. Има тегло при излитане 7500 кг, крейсерска скорост 750 км/ч, максимална далечина на полета 7000 км с полезен товар 650 кг. – Още БЛА

 
19.11.2011, 17:09

Шведският премиер ще лобира за Gripen

Премиерът на Кралство Швеция Фредерик Райнфелд пристига в понеделник на работно посещение в България. Той ще разговаря с българския си колега Бойко Борисов. Очаква се акцент в разговорите да бъде предстоящият конкурс за покупка на нови изтребители. Това съобщава в днешния си брой вестник „Стандарт”.

Швеция представи вече оферта на военното министерство за евентуална доставка на осем нови многоцелеви изтребители Gripen C/D. Шведите заедно с американският F-16 и европейското предложение Eurofighter се очакват да бъдат основните конкуренти в конкурса за покупка на нови изтребители.

Преди няколко седмици министър Аню Ангелов заяви, че проектът няма да стартира през 2012 г., но процесът няма да спира и още в началото на следващата година в Народното събрание ще бъде внесен инвестиционен проект за придобиване на нов изтребител. – Още за Gripen

/Аеро/

 
19.11.2011, 16:57

„Призракът” от дъното на Нева

КВ-1

Край Санкт-Петербург беше изтеглен съветски танк от периода на Втората световна, лежал почти 70 години война на дъното на Нева. Експертите са определили модификацията на машината - КВ-1, която е военна рядкост. В целия свят има запазени едва 10 такива танка. Този е единадесетия. (Снимки)

КВ-1 или „Клим Ворошилов” е бил кръстен така в чест на съветския народен комисар на отбраната. Заради бойните си качества германците го наричат „призрак”. Преди началото на войната той наистина няма равни - притежава мощна броня и оръдие с калибър 76 мм. Снарядите му са поразявали всяка бронирана техника на Вермахта. Но първата година от войната показва, че той е неуязвим, но прекалено тежък. И армията се отказва от КВ.

Мястото, където тази пролет случайно бе намерен КВ, някога е било участък от фронта, където кръвопролитните сражения са продължили 400 дни. Специалистите трябваше да си блъскат главата, докато решат как да изтеглят 50-тонната машина на повърхността. На буксир не се е получава - танкът практически напълно е затрупан с пясък и въжетата се късат от колосалния товар. Танкът е изтеглен с плаващ кран. Най-трудната работа се пада на водолазите. Температурата на водата в Нева е почти 0 градуса, а има и буря. Те трябваше да се спуснат няколко пъти на дълбочина 15 метра. След като машината беше изтеглена на брега, първи я провериха сапьорите. Танкът е потънал с боеприпасите си, разказва Андрей Бобрун, началник на пресслужбата на Западния военен окръг:

  - Специалистите от Министерството на извънредните ситуации на Русия, участвали в операцията по изтеглянето, извадиха от танка остатъците от боеприпасите за утилизация. Останки от екипажа в танка не са намерени, което говори за това, че танкистите са успели да напуснат потъващата бойна машина. Танкът, най-вероятно, е потънал при преминаването на понтонен мост в района на бойните действия. След определянето на номерата на възлите и агрегатите на КВ-1, служителите на музея, с помощта на военните архиви, ще могат да проследят съдбата на екипажа и даже да намерят роднините и близките на танкистите.

Сега идва ред на реставраторите. Корпусът на танка е ръждясал, трябва да бъдат сменени двигателят и оръдието. Колко време ще е нужно за това - засега не е ясно даже на специалистите. Но машината задължително ще бъде възстановена, завършва Олег Титберия, директор на музея „Битката за Ленинград”, където след реставрацията ще бъде разположен танкът. Също така се планира, след като бъде му поставен гъсеничен механизъм, танкът да участва в паради и исторически реконструкции. – Още за КВ-1

/ruvr.ru/

 
19.11.2011, 13:34

Възстановен италиански водосамолет RO-43

На 17 ноември, след две години усилена реставраторската работа, единственият останал в света водосамолет RO-43 вече е в експозицията на Музея на ВВС на Италия във Vigna di Valle (Рим). Тържествената церемония по представяне на ценния експонат се състояла в хангар Velo". На нея са присъствали началникът на щаба на италианските ВВС генерал Giuseppe Bernardis, както и генерал-майор Giuseppe Scarinci (роден 1919 г.) – един от малкото останали живи пилоти, летяли на RO-43.

Реставраторските дейности по самолета са започнати през 2009 година от персонала на музея и са продължили две години. Подполковник Massimo Mondini, директор на музея, запозна присъстващите, че изложеният самолет RO-43 е с военен сериен номер MM27050 ORB-23 и един от 23 построени хидроплани. Моделът е създаден от Giovanni Galasso от института "Industrie Meccaniche Aeronautiche Meridionali SpA" през 1937 година и е бил на въоръжение в "Scuola Idrovolanti".

/pan.bg/

 
19.111.2011, 12:57

Нова Зеландия е продала 8 щурмовика A-4K „Скайхоук” на американска компания

щурмовик A-4 „Скайхоук”

Американската компания „JDI холдинг” е закупила последните осем щурмови самолета A-4K „Скайхоук” от състава на ВВС на Нова Зеландия, съобщават новозеландските СМИ.

Стойността на съглашението, включващо и резервни двигатели и комплектуващи, се оценява на 7,9 милиона долара. Компанията планира да използва самолетите във въздушни демонстрации и в рамките на контракти с МО на САЩ.

„JDI холдинг” вече е предоставила на правителството на Нова Зеландия депозит в размер на 1 милион долара, но самия договор подлежи още и на одобрение американската администрация. Очаква се, че самолетите ще бъдат предадени на клиента в продължение на шест месеца.

Щурмовите самолети са снети от въоръжение през 2001 година след взето от новозеландското правителство решение за изменение на качествения състав на ВВС на страната. Планирано е било самолетите да бъдат продадени на чуждестранни клиенти, като първоначалната цена на 17-те самолета е била 155 милиона долара. По различни причини купувачи така и не били намерени. В резултат на това машините са били безполезно съхранявани в продължение на десетилетие. През декември 2010 година министърът на отбраната на Нова Зеландия е заявил, че за съхраняването на тези самолети от 2001 година са изразходвани вече 9,4 милиона долара.

През април 2011 г правителството взе окончателно решение за предаването на девет самолета A-4K на различни музеи и продажбата на останалите осем самолета. – Още за А-4

 
19.11.2011, 11:08

Престрелка между силите на НАТО и афганистанската полиция

Двама афганистански полицаи са убити и трима други ранени при престрелка снощи между силите на НАТО и афганистанската полиция на контролен пост в предградията на град Газни, югоизточен Афганистан.

Престрелката започнала, когато поради недоразумение полицаите поискали да спрат конвой на коалиционните сили, заяви началникът на полицията в провинция Газни Дилавар Захид.

Миналата нощ, обясни той, конвой на чуждите сили, идващ от Кабул и пътуващ към Газни, бе спрян от афганистанската полиция. На контролния пост той откри огън и уби двама полицаи и рани още трима.

Говорител на натовските сили в Афганистан Исаф сержант Кристофър ДеВит посочи, че коалицията е уведомена за инцидента и събира информация, след което ще се произнесе.

/vesti.bg/

 
19.11.2011, 10:35

Руските ВВС усилено се готвят за новата техника

На централизираните курсове в „ГЦПАПВИ-Государственного центра подготовки авиационного персонала и войсковых испытаний“ към министерство на отбраната на Русия в град Липецк са подготвени 3000 офицери и специалисти през учебната 2011 година.

Курс за повишаване на квалификацията на повече от 20 специалности са минали 900 пилоти и инженерно технически персонал, в това число специалисти по контрол-записваща апаратура, по търсене и откриване в спасителни операции, ръководители на полети и командни пунктове.

На първо място е преподготовката на пилоти за новите и модернизирани самолети от поколение 4+, към което се отнасят Су-34, Як-130, Су-27СМ3, Су-ЗОМ2, МиГ-29СМТ и МиГ-31БМ2 и вертолетите Ка-52, Ка-226, Ми-26, Ми-28Н и Ми-35. Наличието на модерни тренажори и нови средства за подготовка помага за бързото и качественото овладяване на техниката. Това е предпоставка за достигане на необходимата подготвеност в авиобазите на военните окръзи и успешно решаване на поставените задачи.

/aeronews.alle.bg/

 
19.11.2011, 10:31

Каква ще бъде съдбата на учебните самолети Л-39, вертолетите Бел 206 и „Кугър” ?

През изминалата работна седмица Министерството на отбраната пусна нова серия от търгове. Сред тях са "Носим комплект за противодействие на импровизирани взривни устройства (ИВУ)", Доставка на ISDN/IP централи и Ремонт и техническа поддръжка на КИС оборудването в КЩМ.

Междувременно стана ясно, че ВВС ще изпратят 2011 г. с Рамково споразумение и Годишен договор за изтребителите МиГ-29, както и Рамково споразумение за транспортните самолети C-27J. Вероятно и с Годишен договор за същите транспортни самолети.

Каква обаче ще бъде съдбата на учебните самолети Л-39, вертолетите Бел 206 и „Кугър” ? В скоро време се очаква процедура за възстановяване на Л-39. Дали обаче оставащото до края на годината време ще бъде достатъчно и за процедурите за вертолетите Бел 206 и „Кугър” предстои да се разбере.

/pan.bg/

 
19.11.2011, 09:43

19 ноември  - Празник на сухопътните войски на българската армия

Сухопътните войски са най-многочисленият вид въоръжени сили на Българската армия. Предисторията им започва през лятото на 1877 г. в Кишинев, където се формира българското опълчение в състава на руската армия за участие в Руско-турската война. След войната опълчението се дислоцира на територията на страната и се трансформира в Българска земска войска. Армията е изцяло сухопътна до август 1879 г., когато се поставят основите на военния флот.

В хода на Сръбско-българската война (ноември 1885 г.) сухопътни войски окончателно оформят съвременния си образ на самостоятелен вид въоръжена сила. Победата при Сливница на 19 ноември 1885 г. е утвърждаващият момент за създаването на войските. Затова с Решение 477 на Министерския съвет от 16 ноември 1992 г. денят, в който се отбелязва блестящата победа на младата българска войска се избира и за празник на сухопътните войски на българската армия. – Още за СВ

 
19.11.2011, 09:40

Завърши учението „Енергиен пламък 2011”

„Нашият регион може да се чувства по-сигурен, след като представителите на осем съюзнически и партньорски армии, участнващи в учението „Енергиен пламък” недвусмислено показаха, че са оперативно съвместими и , че могат да отговорят адекватно на предизвикателствата в сферата на енергийната сигурност. На политическо ниво страните от Югоизточна Европа имат много добър диалог и това учение е практическото му измерение“, каза заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова на 17 ноември, на пресконференция по време на Деня за посещение на високопоставени гости и медии в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Тя подчерта, че участниците са подготвени да реагират на всякакви заплахи и това заслужва висока оценка.

„Енергиен пламък 2011” е първото по рода си учение за разрешаване на регионални кризи в сферата на енергийната сигурност на страните от Балканския полуостров. Ръководител е командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов.

В учението участват общо 200 военнослужещи и цивилни служители от Албания, България, Македония, Гърция, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция, представители на Съюзното командване на НАТО по трансформациите, Българския червен кръст, Държавната агенция за бежанците и наблюдатели от Центъра за гражданско-военни отношения в Монтерей, САЩ.

На Деня за посещение на високопоставени гости и медии присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов, представители на Съвместното командване на силите, висши офицери от армиите на Република Турция и Република Румъния, военни аташета, акредитирани у нас, представители на Българския червен кръст и на Държавната агенция за бежанците.

След края на учението, на 18 ноември беше направен подробен анализ и обща оценка на постигнатите цели и задачи.

 
19.11.2011, 08:48

Къде са индийските самолети „Су-30К“?

През 1997 година на четири курса(два през март на 19 и 26 и два през април на 9 и 15), транспортен „Ан-124 Руслан“ доставя в авиобаза Лохегаон (Lohegaon) близо град Пуна (Pune) самолетите. На 11 юли 1997 година се състои и тяхното официално предаване и получават номера от SB 001 до SB 008 и са зачислени на 24-та ескадрила „Hawks (Орлите)“. Тя получава още 10 самолета от юни до декември 1999 година, които получават номера от SB 009 – SB 018. През 2007 година Индия получава 16 самолета „Су-30МКИ“, с които трябва да заменени „Су-30К“, а останалите два са доставени през 2008 година. Още тогава се появяват съобщение, че върнатите в Русия самолети ще бъдат доставени на Белорусия и според някои източници остатъчната им стойност е 10 милиона долара на самолет.

Връщам се на темата, защото се появи съобщение, че ВВС на Русия ще получат до края на годината 10 нови „Су-30М2“. Това се говореше в ограничен кръг от хора още през март тази година. Директорът на „КнААПО“, косвено отрече да има такива машини в завода му. Остава машините да са произведени в „ОАО НПК Иркут“. В плана на компанията няма заложени машини за Русия от 2007 година до момента. Остава варианта върнатите индийски от 2007 година машини да са модернизирани и продадени в чужбина на някои от клиентите с по-малки възможности, а заложените самолети по техните договори да са тези, които ще бъдат доставени на руските ВВС. На практика въпреки, че бяха около 10 години в индийските ВВС последните три летяха по-малко и е възможно след модернизацията Русия да даде гаранция за тях, като за нов самолет от 15-25 години.

Друг вариант е 10-те нови „Су-30М2“ да са част от договора с Либия и други страни, които са се отказали или е невъзможно да бъдат доставени поръчките по едни или други причини. В началото на тази година е решено да бъдат доработени до варианта, които е на въоръжение в Русия.

От къде са машините скоро ще стане ясно, но по-важно е друго, че ВВС на Русия ще имат още 10 нови самолета? – Още за Су-30

/aeronews.alle.bg/

 
19.11.2011, 08:45

Сключен е договора за доставка на 65 самолета Як-130 за ВВС

Сключен е договора за доставка на 65 самолета за ВВС за следващите пет години. Според източник от министерството на отбраната на Русия доставките за тази година се отлагат. Следващата година трябва да бъдат доставени най-малко 17 самолета. Според същия източник е договорена цена от 444 милиона рубли за самолет(14,56 милиона долара), което е по-малко от обявените в един вестник 15,4 милиона долара. Да припомня, че договора на Либия беше за доставка на 6 изтребителя за 90 милиона долара или по 15 милиона долара на машина. Всяко съобщение е предпоследно и е възможно според мен доставката на най-малко 5 самолета до края на тази година. – Още за Як-130

/aeronews.alle.bg/

 
19.11.2011, 08:29

Извинявайте, но прощавайте!

Тези дни офицерите, сержантите и войниците от Българската армия бяха осенени от една надежда, която преди още да ги възрадва, бе попарена. Министърът на отбраната Аню Ангелов обеща за добра служба хората с пагони да получават бонуси във вид на парично възнаграждение в размер от една минимална до една брутна месечна заплата. И докато военните и техните семейства се чудят време ли е за празненство и почерпка, получиха от запасния генерал едно голо... извинение. Демек, извинявайте, ама няма пари.......... Прочети още

 
18 ноември
 
18.11.2011, 22:41

МО отделя 29 млн. за плащане по сделката за вертолетите Panther

29 314 000 лева отделя Министерство на отбраната от своите икономии за плащания по сделката с вертолетите AS 565 Panther предназначени за ВМС. Това става ясно от разпространената стенограма на заседанието на Министерски съвет от 16 ноември. Повече от половината сума е от икономии в разходите за работни заплати.

Според стенограмата под точка 34 в дневния ред е разгледано предложение на Министерството на отбраната за промени в разпределението на бюджета за 2011 г. Според това предложение, изложено от заместник министъра на отбраната Августина Цветкова, 16 517 500 лв., които са икономисани от изплащане на работни заплати и други 12 796 500 лв., които са в резултат на икономии и преструктуриране , или общо 29 314 000 лв. ще бъдат прехвърлени за капиталови разходи. Те се изразяват в разплащания на доставката на първите два доставени вертолети Panther.

Министърът на финансите Симеон Дянков поздравява МО за това му решение, става ясно от стенограмата. Според него, благодарение на това решение, значителна част от двата вертолета ще бъдат изплатени още през тази година, което ще облекчи бюджета до 2014 г., до когато според Дянков ще има плащания по тази сделка.

Тези 16,5 млн. спестени от работни заплати са практически парите, които министър Ангелов обеща на военните под формата на бонуси за служителите с отлична, добра и нормална служба. В последствие Ангелов се отказа от това решение с обяснението, че по сделката с вертолетите Panther има да се изплащат 82 млн. лева, които трябва да дойдат директно от военния бюджет.

/Аеро/

 
18.11.2011, 20:57

Катар ще вземе участие в създаването на ракетния комплекс MEADS

ракетния комплекс MEADS

Министерството на отбраната на Катар е започнало преговори с Германия и Италия за участие в програмата за разработка на зенитния ракетен комплекс MEADS, съобщава Defense News.

Интересът на Катар към комплекса е предизвикан от необходимостта за укрепване на собствената система за противовъздушна и противоракетна отбрана в условия на растяща заплаха от ракетно нападение от страна на Иран. По какъв начин Катар планира да участва в проект, от които вече се отказаха САЩ и смята да се откаже и Германия, за сега не е известно.

С разработката на MEADS първоначално се занимаваха три държави: САЩ, Германия и Италия. Частта на САЩ в проекта е на стойност 4,2 милиарда долара и съставлява 58 процента, Германия - 25 процента, а Италия - 17 процента. През февруари 2011 година САЩ, вложили в проекта 1,5 милиарда долара, обявиха, че не планират да закупуват комплекси MEADS. Въпреки това Пентагона изхарчи още 800 милиона долара за завършване на разработката и изпитанията на комплекса.

След САЩ своите намерения за отказване от проекта MEADS обяви и министерството на отбраната на Германия. След завършване на етапа на разработка на комплекса по-нататъшната реализация на проекта, включително и закупуване на новите ЗРК, не се планира. Разработката струваше на Германия 1,25 милиарда евро (1,7 милиарда долара). MEADS Се създаваше за да замени зенитно-ракетните комплекси Patriot. Първите доставки бяха запланирани з а 2018 година.

 
18.11.2011, 20:23

Иран ще проведе военно учение за въздушна отбрана

От петък вечерта иранската армия ще започне учения за въздушна отбрана в рамките на военната подготовка на страната пред „потенциалните заплахи” срещу ядрените съоръжения и населените места на Иран, предаде АФП, позовавайки се на Революционната гвардия.

Новината за ученията идва на фона на предупрежденията на Израел, който не изключва възможността да извърши нападение срещу иранските ядрени обекти.

В тази връзка Революционната гвардия обяви, че новите учения имат за цел подготовката пред „потенциални заплахи за въздушното пространство, особено в населените зони, важните и ключови места и ядрените обекти” в Иран. – Още за Иран

/ИА „Фокус”/

 
18.11.2011, 20:17

Изстрелването на „Булава” се отлага с половин година

Последното за тази година изпитателно изстрелване на най-новата междуконтинентална балистична ракета „Булава” може да бъде отложено заради лоши климатични условия, съобщи в петък министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков, като отбеляза, че във всеки случай изстрелването ще се състои не по-късно от май 2012 година.

По-рано бе съобщено, че последното за 2011 година изстрелване на ракетата ще се състои до края на ноември от акваторията на Баренцово море от щатната главна стратегическа атомна подводница „Юрий Дългоруки”. Планира се, изстрелването да бъде залпово: подводницата ще изстреля минимум две ракети. – Още за „Булава”

 
18.11.2011, 20:10

Командирът на ВМС става заместник-началник на отбраната

Макар и на 500 км от морето, София е пристанище за висши военноморски офицери. Не може да е другояче, след като в столицата са върховните институции на военната йерархия. А и балансът между видовете въоръжени сили трябва да бъде поддържан.

Традицията и правилата на кадровото развитие отново ще бъдат спазени. Според решение на Министерския съвет, оформено като предложение до президента за издаване на укази, предстои от 1 декември командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев да заеме в София поста на заместник-началник на отбраната и да получи звание “вицеадмирал”. Мястото скоро ще бъде овакантено от вицеадмирал Минко Кавалджиев, който ще се пенсионира. Той самият стана заместник-началник на отбраната именно по същото трасе Варна – София, след като беше начело на ВМС.

Контраадмирал Манушев има богата офицерска биография. Роден през 1954 г. в град Генерал Тошево, той завършва ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” през 1977 г. В биографията си има редица важни обучения. През 1986 г. завършва ВМА "Гречко" в Русия, а през 1998 г. - Военноморския колеж на САЩ, Ню Порт.

Военната му кариера започва с длъжността “командир БЧ-1, той и началник РТС на базов тралчик”, която заема от 1977 до 1979 г. Следват цял спектър от командирски позиции, сред които - на базов тралчик и на дивизион тралчици, заместник-командир и началник на щаба на Военноморска база – Варна. През 2001-2003 г. е командир на тази база, след което идват длъжности в Главния щаб на Военноморските сили. От 2009 г. досега е командир на ВМС. Получавал е множество награди, владее английски и руски език. Семеен, с две деца.

Съвременните български военни моряци се гордеят, че са първопроходци в евроатлантическата интеграция на нашата страна, започнала през 1991 г., заяви контраадмирал Манушев по време на тържественото събрание-концерт за 132-годишнината на ВМС през август тази година. Обръщайки се към адмиралите, офицерите, старшините и матросите, към цивилните служители от Военноморските сили, искам да ги уверя, че постигнатото е достойният им личен принос за издигане престижа на Военноморските сили на Република България и гаранция за бъдещето на родния ни военен флот!, изтъкна той в навечерието на празника в интервю за в. “Българска армия”. Няма съмнение, че с това разбиране за успеха като резултат от общите усилия на всички работещи в една система, контраадмирал Манушев ще се радва на “попътен вятър и седем фута под кила” и на новата си позиция на стратегическото ниво на ръководство на въоръжените сили, тоест – в дълбоките води на интегрираното Министерство на отбраната.

/БА/

 
18.11.2011, 16:52

Авария с италиански самолет, завръщаш се от авиошоуто в Дубай

Италиански учебно-тренировъчен самолет М-346, завръщаш се след авиошоуто в Дубай, се е разбил малко след излитане от изложението. Самолетът е паднал в близост до все още незавършения изкуствен остров Deira Palm. Двамата летци са се катапултирали успешно и са открити от екипа за търсене и спасяване. Според последна информация те са се без опасност за живота и имат само незначителни наранявания.

Говорител на Alenia Aermacchi е заявил, че самолетът беше първият прототип със сериен номер 6962/001 и номер на корпуса С.Р. Х615 на вече влезлия на въоръжение в италианските ВВС учебно-тренировъчен самолет М-346 и е собственост на компанията, а не е за продажба. Според запознати машината е застрахована за 35-40 милиона евро.

Неотдавна ВВС на Италия приеха на въоръжение първият М-346А.

Започнато е разследване за причините за аварията, като по всяка вероятност е техническа неизправност. – Още за М-346

/Pan.bg/

 
18.11.2011, 14:36

Русия и Франция ще си сътрудничат при създаването на нови ракети-носители

Създаването на перспективни ракети-носители ще бъде следващата стъпка в руско-френското сътрудничество във високотехнологичната сфера, заяви руският премиер Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

Той отбеляза, че е подписана руско-френска програма за реализация на партньорството в интерес на модернизацията. Според премиера „нейното осъществяване ще помогне за укрепването на взаимодействието във високотехнологичните сфери и за активната реализация на наукоемки иновационни проекти”.

„Следващата стъпка ще бъде създаването на принципиално нов перспективен космически носител. Руски и френски учени и инженери в рамките на проекта „Урал” вече имат разработки в тази насока”, коментира Путин.

/ИА "Фокус"/

 
18.11.2011, 13:38

Командирите потушили бунта на военните

Командирите са успели да потушат напрежението в поделенията на армията, което се породи от отказа на военния министър Аню Ангелов да им даде обещани бонуси към заплатите.

Това стана ясно от изказване на началника на Сухопътни войски ген.-майор Стефан Василев. “Няма никакво напрежение по поделенията. Хората няма да пушат. Ние сме бойци и офицери и ще понесем всичко, което трябва”, обясни пред “Труд" ген. Василев. Същевременно негови подчинени обясниха, че на седмица се подават най-малко по 30 рапорта за напускане от армията.

Военният министър Аню Ангелов се извини за отменените бонуси в системата на отбраната и помоли военните и цивилните служители да проявят разбиране за ситуацията.

Ангелов обяви, че пред него стояла дилемата дали да отреже обезщетенията при пенсиониране с 50%, или да изплати допълнителни бонуси. Досега на обществото беше известно, че финансовият министър Симеон Дянков и работодателските организации настояват броят на заплатите при обезщетение да бъдат намалени от 20 на 15 . Ангелов отново каза, че съжалява за обещанията, които е дал, но предпочел да заложи авторитета си пред това да изгуби парите за обезщетения на бъдещите пенсионери от системата на отбраната. Това той обясни пред полупразна зала в театър “Българска армия”.

/в-к Труд/

 
18.11.2011, 13:09

ВВС на Финландия получиха първият модернизиран УБС Hawk Mk 66

Вчера на специална церемония е бил предаден първият модернизиран учебно боен самолет Hawk Mk 66 на финландските ВВС. Финландия закупи през 2008 година 18 самолета от швейцарските ВВС за 41 милиона евро с остатъчен ресурс до 2017-2019 година. Доставките се извършиха през 2009-2010 година. С модернизацията на самолетите се заема Patria, компания със собственост 73,2% на Финландия и 26,8% на EADS. Тя има голям опит с модернизацията на произведените по лиценз на British Aerospace, Великобритания от Valtion lentokonetehdas във Финландия 50 самолета Hawk Mk51. Производството е започнало през 1980 година. През 1994 година са закупени още 7 самолета Hawk Mk51А, за да бъдат компенсирани загубените 7. В настоящият момент ВВС разполагат с 39 самолета Hawk Mk51/51А. По решение на правителството от октомври 2011 година, те ще бъдат предложени за продажба. Всеки от тях е минал по няколко модернизации.

За тази година ще бъдат модернизирани общо 6 самолета, а през следващата 8. До края на 2013 всичките закупени от Швейцария ще бъдат модернизирани. Подменени са изцяло авиониката на самолета. Стрелковите системи са заменени с дисплеи. Има възможност за използване на всички съвременни ракети. Например на Hawk Mk51А се използват CATM R-60 (AA-8 Aphid), а на Hawk Mk 66 вероятно Vympel R-73 (AA-11 Archer).

/aeronews.alle.bg/

 
18.11.2011, 13:03

Индонезия ще закупи 24 изтребителя F-16C/D блок-25

Агенцията DSCA към министерство на отбраната на САЩ на 16 ноември 2011 година уведомила Конгреса за планирана доставка на Индонезия в рамките на програмата "Foreign Military Sales (FMS)- Чуждестранни военни доставки" на 24 изтребителя F-16C/D «блок-25» "Файтинг фалкон" на обща стойност 750 милиона долара. В договора са включени 28 двигателя F100-PW-200 или F100-PW-220E и други резервни части, оборудване и други.

Самолетите имат пускови установки LAU-129A/A, системи за сигнализация на радиооблъчване ALR-69, радиостанции AN/ARC-164/186, бордови компютри, системи за РЕБ AN/ALQ- 213, автомати за изстрелване на ИЧ примамки AN/ALE-47, системи за определяне на положението EPLRS, инерциални навигационни системи LN-260, контейнерни системи AN/AAQ-33 Sniper или AN/AAQ-28 LITENING , инструменти, стендове за изпитване, техническа документация, както и обучение на състава за поддръжка на самолетите със съдействието на американското правителство.

От 2014 година самолетите ще бъдат модернизирани до блок 52. Сега Индонезия разполага с 10 изтребителя F-16C/D «блок-15», от които летят само 6. Страната купи 10 „Су-27/30“, които още не е изплатила. Има договор за още 6 самолета, но те вероятно няма да бъдат доставени при сключване на договор със САЩ. – Още за F-16

/aeronews.alle.bg/

 
18.11.2011, 12:56

ВВС на Русия ще закупят 8 самолета „Бе-200“

ВВС на Русия ще закупят 8 самолета-амфибии „Бериев Бе-200“. Финансирането ще започне с държавните поръчки през 2012 година, а самолетите ще бъдат предадени през 2013-2014 година е заявил Сердюков, министър на отбраната вчера. Той е допълнил, че ако се представи от завода-производител интересно предложение за военния вариант на самолета А-42, министерство е готово да закупи и него.

В поръчките за следващата година е включена партида вертолети „Ми-35“ и самолети „Су-25УБМ“. Обсъждането и приемане на целия план за държавни поръчки на техника и въоръжение за 2012 ще се състои следващата седмица на заседание на правителството.

/aeronews.alle.bg/

 
18.11.2011, 09:59

Я, България имала и министър на отбраната!

Дянков гради авторитета си и на гърба на военните ! Няма как една държава да просъществува ако в нея не се спазват законите и няма адекватни отбранителни способности

 
18.11.2011, 08:54

Изпитания на ново оръжие в САЩ

На 17 ноември 2011 година Командванията на космически войски и противоракетна отбрана от Стратегическото командване на САЩ са провели първия тест със „Съвременно хиперзвуково оръжие- Advanced Hypersonic Weapon (AHW)“ В 6:30 a.m. EST (1:30 a.m. Hawaii-Aleutian Time - 1:30 часа место време) е бил старта от „Pacific Missile Range (PMR)-Тихоокеански ракетен център“ на остров Кауаи, Хавай към „Reagan Test Site- полигон Рейгън“ на американската армия на атола Куаджалин от Република Маршалови острови. Тристепенната ракета извежда апарата на орбита, след което той започва да планира към целта с хиперзвукова скорост от 5 до 10Mach(5-10 пъти по-голяма от скоростта на звука). В случая разстоянието от около 6000 километра е преодоляно за 35 минути.

Целта на опита е да се събере информация за движението на апарата в атмосферата и възможностите за управление. При досегашните опити, апаратът беше извеждан в атмосферата от самолет, като отделяйки се от него, той извършваше изпитателни полети на хиперзвукова скорост .

 
18.11.2011, 08:30

В Афганистан може да започне гражданска война, смята опозиционен политик

Афганистан очевидно ще бъде въвлечен в гражданска и регионална война, ако след 2014 г. САЩ не оставят в страната 20-30 хиляди свои войници и не продължат да предоставят значителна икономическа помощ. Това заяви във Вашингтон един от основните афганистански опозиционни политици – бившият министър на вътрешните работи на Афганистан Мохамад Ханиф Атмар, предаде ИТАР-ТАСС.

Освен това Атмар е скептично настроен и към намерението на президента Хамид Карзай да започне мирни преговори с талибаните. – Още за Афганистан

/ИА „Фокус”/

 
18.11.2011, 00:40

Американският министър на отбраната нарече Индия и Китай "заплахи"

Американският министър на отбраната Леон Панета назова Индия и Китай като "заплахи", но говорителят му бързо се опита да неутрализира коментарите. Това предава АФП, позовавайки се на изказване на ръководителя на Пентагона пред работници в корабостроителница в Кънектикът. Панета описа обхвата на заплахите срещу САЩ, включвайки Иран, Северна Корея и кибер атаките. След това той се отклони от стандартната американска реторика, добавяйки Индия и Китай в списъка с опасностите за сигурността, казвайки, че САЩ ще трябва да направят така, че за тези "нарастващи сили" да е ясно, че американците няма да се изтеглят от Тихоокеанския регион.

"Изправени сме пред заплахи от надигащи се държави, Китай, Индия и други, за които винаги трябва да сме внимателни и да сме сигурни, че имаме достатъчна защита на силите в тихоокеанския регион, за да е сигурно, че те знаят, че няма да отидем другаде", заяви Панета.

Американското правителство никога преди не е описвало Китай като заплаха за сигурността, въпреки че е изразявало тревога от военното разрастване на Пекин. Официални представители на САЩ същевременно са описвали Индия като все по-жизнен съюзник на САЩ.

/ИА „Фокус”/

 
17 ноември
 
17.11.2011, 23:31

ВМС на Австралия и Индонезия ще проведат съвместни учения

Фрегатата HMAS Warramunga (FFGH 152) и спомагателния кораб HMAS Sirius на ВМС на Австралия на 20-23 ноември ще посетят с визита индонезийското пристанище Сурабая за участие в ежегодните австралийско-индонезийски учения Exercise New Horizon, съобщава агенция Xinhua.

 
17.11.2011, 22:27

Да „осребряваме” членството си в НАТО?

Въпиюща некомпетентност блика от статията на „журналиста” Максим Мартинов в статията, публикувана във вестник „Новинар” на 16 ноември т.г., озаглавена „Ще осребрим ли членството си в НАТО?” Толкова въпиюща, че звучи просто наивно, като „Малкият коментар” в новинарската емисия на БТВ! Или като в „По-по-най” на бате Енчо, където на въпроса „Какъв ще станеш като пораснеш?”, едно хлапе отговори „Гостенин”! За мен в толкова уважаван вестник, като „Новинар”, такъв журналист би трябвало да е назначен за гостенин – иначе не мога да си обясня как е „минала” публикацията..... Прочети още

 
17.11.2011, 21:36

САЩ намери нов военен терен - Азия

Американският президент Барак Обама заяви, че страната му ще разшири военното си присъствие в Азиатско- тихоокеанския регион, въпреки съкращенията в бюджета. Америка е тук да остане, заяви Обама и изложи амбицията на Вашингтон да помогне за „оформяне“ на бъдещето на региона, предаде Ройтерс.

След Ирак и Афганистан, американската армия търси ново поприще за изяви. Това ще е Азия и по специално югоизточната й част, стана ясно от думите на Обама, който е на посещение в Австралия.

Като първа стъпка от разширяването на американското военно присъствие в региона ще е ползването на австралийска база за самолети и кораби от 2012 година. До 2016 година там ще има 2 5 00 военни. В Южна Корея след години ще бъдат разположени 28 000 военни, а в Япония – 50 000.

 „И така, когато свършихме днешните войни, аз насочих екипа ми по национална сигурност, за да направим нашето присъствие и мисиите ни в Азиатско-тихоокеанския регион топ-приоритет. Съкращенията в бюджета за отбрана няма, повтарям, няма да е за сметка на сметка на този регион“, обясни американският лидер.

Китай отдавна има опасения, че растящата й сила може да бъде спъната от САЩ. Но намеренията на Вашингтон са да търси по-сериозно сътрудничество с Пекин.

/fakti.bg/

 
17.11.2011, 21:24

Норвегия ще запази подводния си флот

Министерството на отбраната на Норвегия е решило да запази подводния си флот, който в момента се състои от дизел-електрически подводници от типа "Ула", съобщава Defense News.

По-рано специална комисия е провела изследване и е предложила три варианта: да не се купуват нови подводници след отписването на "Ула", да се про-дължи срокът на служба на вече използваните и да се закупят нови или да се откажат от подводниците за сметка на подводни роботи. След представянето на доклада на комисията, министерството на отбраната е избрало втория вариант. Повод за провеждането на изследването е приближаващият се срок на отписване на подводниците от типа "Ула", стоящи на въоръжение в Норвегия от 1989-1992 г. Те са преминали през няколко средносрочни програми за модернизация и съгласно действащия график трябва да бъдат бракувани след 2020 г. Министерството на отбраната на Норвегия е направило извод, че подводниците са необходими на страната и никакви алтернативни варианти не могат да ги заменят. В близко време специална комисия ще започне ново изследване, целта на което ще бъде изучаване на вариантите по замяната на подводниците тип "Ула", а също и оценка на целесъобразността от продължаване на сроковете на служба на използваните ДЕПЛ. Докладът по това изследване ще бъде представен на министерството на отбраната на Норвегия до края на 2014 г. До момента страната е получила само неофициално предложение от Швеция за доставка на дизел-електрически подводници A26 от ново поколение. Като друг възможен вариант за доставка на подводници за Норвегия са немските дизел-електрически подводници от проектите Type 212 и Type 214.   До края на 90-те години на въоръжение във ВМС на Норвегия стояха 14 дизел-електрически подводници: шест от типа "Ула" и осем от типа "Кобен". Последните бяха отписани през 1998-2000 г., като половината от тях бяха предадени на ВМС на Полша, а останалите бяха утилизирани.

/Дума/

 
17.11.2011, 21:14

Италиански технологии ще помогнат на Русия да създаде „Бумеранг”-а

Руското министерство на отбраната  ще закупи от италианската компания Iveco 1,5-1,7 хиляди бронемашини LMV M65 Lynx, пише в. "Известия". Всеки автомобил ще струва на руското ведомство между 300-500 хиляди евро в зависимост от модификацията. окончателната стойност на техниката засега не е определена. Сдобивайки се с бронираните машини, Русия ще получи също и технологии за производство на двигатели, окачване и комплектоване, които ще се използват при разработката на руските модулни бронетранспортьори "Бумеранг". Руското военно ведомство проявява интерес към покупката на италианските машини от август 2009 г. В началото на 2010 г. стана известно, че в Русия се планира да се създаде съвместно с Iveco производство с минимален обем от 500 машини LMV M65 за година. По-рано бе съобщено, че покупката на италианските автомобили вече е внесена в държавната програма за въоръжаване на Русия за 2011-2020 г. Министерството на отбраната планира да придобие 1775 LMV M65, като твърди, че покупката на чуждестранната техника е важна за получаването на ключови производствени технологии, които ще позволят създаване на по-съвършенна техника в Русия. Бронетранспортьорът "Бумеранг" ще бъде създаден, за да замени БТР-90. Машината ще бъде снабдена с различни бойни модули и ще бъде представена в качеството на БТР, машина за ПВО, разузнавателна, санитарна машина и бойна машина на пехотата. "Бумеранг" ще бъде интегриран в единна система за управление на тактическите звена.

/Дума/

 
17.11.2011, 20:56

Япония се включва в индийския конкурс за самолети-амфибии

Миналия месец министърът на отбраната на Индия А. К. Ентони посети Япония. Били са водени разговори за сътрудничество в областта на отбраната, която заем е чувствителна тема в Япония. В страната има забрана за износ на военни технологии. В знак на желанието за сътрудничество и след молба на индийския министър, Япония е приела да се включи в конкурса за самолети-амфибии.

За основа на разработката ще се използва японския самолет на държавната компания Shin Maywa US-2. Ще бъде изработен прототип с всички искани от индийците електронни системи. След това ще бъдат обсъдени възможностите за съвместно производство. Тъй, като Индия не разполага с механизъм за пряко договаряне, индийския министър е заявил пред представители на японската преса, че Япония трябва да се включи в конкурса и той не се съмнява, че предложението ще бъде най-добро за страната му.

/aeronews.alle.bg/

 
17.11.2011, 20:44

Русия и Казахстан ще създадат единна система на ПВО

По време на срещата на министрите на отбраната на Русия и Казахстан Анатолий Сердюков и Адилбек Джаксибеков бяха обсъдени стъпките за формиране на единна система за противовъздушна отбрана (ПВО), съобщи говорителят на руския министър Ирина Ковалчук, цитирана от Интерфакс.

„Министрите отделиха особено внимание на формирането на единната система за ПВО. В частност бяха определени реалните стъпки за периода 2012-2014 г. за интегриране на руската и казахската система за противовъздушната отбрана и формирането на единно информационно поле”, допълни Ковалчук след края на преговорите.

/ИА „Фокус”/

 
17.11.2011, 20:40

101 рекорда на „Мадам МИГ”

За Марина Попович, която колегите я наричат „Мадам МИГ”, рекордите бяха обикновено нещо. Тя е единственият в света летец, установил 101 световни рекорда на самолети от различни видове. В новата книга „Аз- летец!” легендарната Марина Попович, неотдавна отбелязала 80-годишен юбилей, разказва за живота си в авиацията.

Марина Л. Попович (1931г.) има фантастична съдба. Тя станала летец въпреки, че против това бяха всички и всичко. И главното препятствие беше малкия й ръст - метър и половина, а значи краката й не могат да достигнат до педалите. Тогава 14-годишното момиче се постави цел - да си удължи краката. Намерила алпинистки съоръжения за задържане на скалите и молила да я окачват с главата надолу. Към 16-та си годишнина дали занятията й помогнали или тя самата израснала, но ръстът на Марина се увеличил до 1,61 м. и тя била приета в аероклуба. Но Марина страстно искала да стане професионален военен летец, а тогава в СССР сред тях нямало жени. През 1958 година тя „стигнала” до маршал Климент Ворошилов. С резолюцията си „Моля като изключение да бъде изпратена в училище за летци” той открил пътя й в авиацията.

Попович отдала 35 години на любимото дело. Тя била единствената в Съветския съюз жена летец-изпитател 1-ва класа, усвоила повече от 40 вида самолети и хеликоптери, прекарала във въздуха повече от 5,600 часа. Прякорът „Мадам МИГ” тя получила през 1964 година, когато първа сред жените-летци преодоляла звуковата бариера с изтребител МиГ-21. Нито една жена в света не е летяла и на свръхтежък транспортен самолет-гигант „Антей” (Ан-22), а Марина поставила с него 10 световни рекорда. В последния рекорден полет ръководеният от нея екипаж изминал разстоянието от 1,000 км. със скорост над 600 км. в час и товар от 50 тона.

Популярността на Марина Попович - летеца и просто руската красавица, била невероятна. „Поради това, че славата беше огромна, аз не чух шумоленето на отминаващото време”, шегува се тя. Например, в САЩ я наричали „Мадам Окей”. Именно с такова заглавие вестник „Ню Йорк Таймс” публикува огромна снимка на Марина след представянето й на авиационното шоу в Лейкланд. Работата е в това, че на всички указания на ръководителя на полетите от земята тя отговаряла „ОК!” защото не знаела английски и нищо не разбирала.

Заслугите на Марина Попович са отбелязани с многобройни награди, включително ордена "За мъжество" и "Червена Звезда". Тя е носител и на "Големия златен медал на Международната авиационна федерация".

/ruvr.ru/

 
17.11.2011, 16:54

Австралия ще получи още един C-17 Globemaster III

Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност  (DSCA) на МО на САЩ е уведомила Конгреса за планирана продажба на Австралия в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” на още един военнотранспортен самолет C-17 Globemaster III за 300 милиона долара. Машината ще е с четири двигателя F117-PW-100, система за РЕБ, прибори LAIRCM (Large Aircraft Infrared Countermeasures), запасни части и други. Във ВВС на страната вече има 5 такива самолета и те са базирани в „Amberly AB“, която се подготвя за приемане на шестият самолет. – Още за С-17

 
17.11.2011, 14:40

Войник – звучи все по-привлекателно

Ученици съжаляват, че наборната казарма е отменена

 
17.11.2011, 13:24

Най- малко 36 души са загинали при експлозията в Иран

Най- малко 36 души са загинали при експлозията в Иран край военна база от миналата събота, предава АФП. Убитите са били от Революционната гвардия на Иран.

Към настоящия момент 23 души от гвардията са ранени, някои от тях критично.

Взривът във военната база Бид Ганех, близо до Техеран, уби също така ген. Хасан Мокадам, ключова фигура в балистичната програма на елитната гвардия.

Според официалното становище експлозията е била нещастен случай. Това е вид мълчаливо отричане на версията на израелските и западните медии, според които взривът е бил част от военна операция на Израел или САЩ.

/ИА „Фокус”/

 
17.11.2011, 13:15

Славянски батальон в руската армия с българи в него?

Руският постоянен представител в НАТО Дмитрий Рогозин предложи създаването на славянски батальон в руската армия, който да включва българи, сърби и представители на други славянски народи, съобщава на своя сайт вестник "Новие известия", като се позовава на агенция Интерфакс.

Своята идея Рогозин е взел от френския Чуждестранен легион.

Руският дипломат допуска възможността чуждестранните доброволци, които ще служат в евентуалните славянски подразделения в руските въоръжени сили, да получават руско гражданство, отново по примера на прочутата френска бойна част.

Рогозин обсъдил своята идея с руския министър на отбраната Анатолий Сердюков.

Преди броени дни стана известно, че 22 хиляди косовски сърби са подали в руското посолство в Белград молби за руско гражданство, отбелязва "Новие известия".

/БТА/

 
17.11.2011, 13:07
Министерството на отбраната на Бруней е сключило контракт за покупка на 12 вертолета S-70i
S-70i „International Black Hawk”

 

Военното ведомство на Бруней обяви за сключен с компанията „Сикорски” контракт в рамките на програмата за покупка на вертолети за поддръжка за ВС на страната. Програмата предвижда доставката на 12 многоцелеви вертолета S-70i „International Black Hawk”, които ще заменят намиращите се в момента на въоръжение Белл-212 и Bo-105. Стойността на програмата за покупки не се съобщава.

Доставката на вертолетите S-70i ще повиши възможностите на ВВС на Бруней за въздушни превози, ще позволи да се унифицира парка на транспортните вертолети, а също ще осигури възможността за оперативна доставка на подразделения до мястото на провеждане на военни и хуманитарни операции.

През февруари 2011 година Центъра за наука, технологии, изследвания и разработки на МО на Бруней (CSTRAD) изпрати на четири водещи производители на вертолети покани да представят свои предложения за доставка на нови вертолети, удовлетворяващи изискванията на ВВС на страната.

През юли 2011 година бяха избрани и финалистите на конкурса – компаниите „Сикорски интернешнл оперейшнз” и „Еврокоптер”. След оценка на крайните предложения за победител беше избрана американската компания. Машините ще бъдат произведени в полския завод на компанията.

Поръчаните вертолети трябва да бъдат доставени в Бруней в периода от 2013 до 2015 г.

 
17.11.2011, 11:18

Рунд 3-ти и последен за Ми-24, рунд 1-ви за Ми-17

Пуснаха продажбата на вертолети Ми-17 и Ми-24

 
17.11.2011, 11:12

Увеличава се рискът Русия да бъде тласната в конфликт с използването на ядрено оръжие

При определени условия Русия може да се окаже тласната в конфликт в използването на ядрено оръжие. Това заяви днес началникът на Генералния щаб на руската армия генерал Николай Макаров, предаде РИА Новости.

„Има опити Украйна и Грузия да бъдат включени в Северноатлантическия алианс. Ако погледнем какво се случва на нашите граници, то е ясно, че рязко се увеличава рискът Русия да се окаже замесена в различни локални конфликти”, посочи генералът.

Той предупреди, че при определени условия локалните и регионалните конфликти могат да прераснат в масово използване на ядрено оръжие.

/ИА „Фокус”/

 
17.11.2011, 10:47

ОАЕ обявиха открит конкурс за нов изтребител

ОАЕ обявиха открит конкурс за доставка на 60 изтребители, които трябва да заменят същото количество остарели вече Mirage 2000-9, съобщава Defense News. Тендерът е обявен след като преговорите с компанията Dassault за закупуване на Rafale попаднаха в задънена улица – Министерството на отбраната на ОАЕ обяви, че френското предложение е „неконкурентно и неработещо”.

ОАЕ се считаше до последния момент най-вероятният първи чуждестранен купувач на Rafale. Преговорите за придобиване на френския изтребител се водят от 2008 година. През октомври 2011 година министърът на отбраната на Франция заяви, че преговорите с ОАЕ се намират на последната фаза преди подписване на самия договор. Но независимо от всичко ОАЕ изпрати писма с искане на информация до други фирми, произвеждащи изтребители. Според заместник командващият на Въоръжените сили на ОАЕ Франция е направила всички възможни действия да осигури дипломатически условия и гаранции за сключване на сделката, но изглежда „Dassault не разбира, че никаква държавна и дипломатическа воля не може да преодолее неконкурентните и неработещи търговски предложения”. ОАЕ счита като неприемливи както цената, така и характеристиките на изтребителя и останалите условия.

Участници в новия тендер са Dassault, американските Boeing и Lockheed Martin и европейския консорциум Eurofighter, предлагащи съответно Rafale, F/A-18E/F Super Hornet, F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon и Typhoon. Няма определен срок за обявяване победителя в конкурса за нов изтребител. На сегашния етап експертите от министерството на отбраната на ОАЕ изучават техническата и друга документация на постъпилите предложения.

/Pan.bg/

 
17.11.2011, 10:06

През 2012 година на въоръжение в руските войски за РТР ще постъпи радиолокационния комплекс „Небо-М”

Завършиха държавните изпитания на новия мобилен радиолокационен комплекс за средни и големи височини „Небо-М” (55Ж6М), съобщи пресслужбата на военното ведомство на Русия.

Този комплекс е предназначен за подаване на информация в условия на силно РЕП за малоразмерни аеродинамични и хиперзвукови цели, а също и предоставяне на данни на бойните разчети на зенитно ракетните средства на ПРО за близкия и среден рубеж за прехват.

Първите мобилни радиолокационни комплекси ще постъпят на въоръжение във войските за РТР на Русия през 2012 година. – Още РЛС

 
17.11.2011, 09:39

МВР на Уругвай е закупило от Русия 500 автомата АК-103

АК-103

Министерството на вътрешните работи на Уругвай е получило от Русия партида от 500 автомата АК-103 калибър 7,62x39 мм, съобщава „Инфодифенса”.

От доста време вече контингента на ВС на Уругвай в миротворческата мисия Конго използва автомати АК-101 с подцевен гранатомет ГП-30.

Независимо от това, МВР на Уругвай е избрало АК-103, който е приет на въоръжение във ВС на Венецуела. В близко време там ще започне и тяхното серийно производство.

През април т.г. МВР на Уругвай поръча в Русия за своята Национална гвардия три бронеавтомобила ГАЗ-2330 „Тигър”, стойността на които се оценява на 600 хиляди долара. – Още за АК

 
17.11.2011, 09:10

Военните и полицаите вече са в Параграф 22

Управляващите ги направиха разногледи с хрумванията си

 
17.11.2011, 08:54

Ракетчик №1 на България на 90 години и с висока министерска награда

Генерал-лейтенант от запаса Димитър Тодоров получи високи отличия, много поздравления и подаръци за своя юбилей.

 
17.11.2011, 08:47

Изтеглиха танк от дъното на Нева

Танк от времето на Втората световна война бе изтеглен от дъното на река Нева. Операцията по изтеглянето на танка КВ-1 („Клим Ворошилов”) бе проведена от военнослужещи съвместно със служители на „Музея на битката за Ленинград”. Въпреки лошото време и дълбочината от над 15 метра, операцията по изтеглянето на бъдещия музеен експонат премина успешно.

Танкът, най-вероятно, е потънал при преминаване на понтонен мост в района на бойните действия. След възстановяването си КВ ще остане в Ленинградска област, и в близко бъдеще ще може да вземе участие в исторически паради и реконструкции. - Още за КВ

 
17.11.2011, 08:31

Сливен оправи „Майбаховете” на Ямбол


Десет възстановени танка, познати под името „Майбах”, заради легендарния им двигател, ще заминат за Музея на бойната слава в Ямбол. Антиките, които в действителност струват близо 600 хиляди лева бяха ремонтирани и възстановени в Ремонтната база за въоръжение и техника в Сливен.

Именно такъв тип бе Майбах-а, откраднат преди години и изнесен в Германия. Той е бил и най-ценния сред експонатите, носещ прозвището „Царицата”, защото е бил подарен на армията от царица Йоанна.

Вчера танковете бяха показани пред журналисти за пръв път, след пълното им възстановяване. Повод за събитието е предстоящия празник на Сухопътните войски – 19 ноември.

Реставрираните машини са „Панцер” и „Майбах”, разказа майор Георги Маринчев, заместник началник на Военно формирование 46 700. Тези танкове са били подарени на българската армия от Трети украински фронт по време на Втората световна война, за да повиши своята огнева мощ.

Танковете са били извадени от укрепителната линия по българо-турската граница. Една част от частите, с които са били възстановени са използвани от танкове-донори, друга – са закупувани и изработвани, защото няма къде да бъдат намерени.

Танковете са възстановени само външно, те са без двигатели и не са в движение. Шест месеца е продължило възстановяването на машините.

Уникален експонат – Ягд Панцер IV– L 48, единствен в цяла България демонстрираха още от военната работилница. Едва още шест като него съществуват в света, разказа майор Георги Маринчев. Танкът е произведен през 1943 година, като различните модификации продължават до края на Втората световна война.

Предстои реставрираните машини да бъдат изпратени в Музея на бойната слава в Ямбол.

/Sliveninfo.com/

 
17.11.2011, 08:24

Военнослужещите от Сухопътни войски отбелязват своя празник

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва днес, 17 ноември, в тържественото събрание-концерт по повод празника на Сухопътни войски – 19 ноември, което ще се състои в театър „Българска армия”.

На тържеството ще присъстват заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов.

Министър Ангелов и генерал Симеонов ще връчат награди на отличили се военнослужещи и цивилни служители.

/MO/

 
17.11.2011, 08:05

Първото излитане на F-35C с катапулт

ВМС на САЩ потвърдиха, че на 4 ноември изтребител F-35C Lightning II е направил първото излитане посредством катапулт. Тестовият полет е извършен от летец-изпитателят лейтенант Крис Таберт. Изпитателният образец CF-03 е излетял от военноморската база Patuxent River (щат Мериленд), като се е използвала опитна наземна катапултна система TC-7. Първите летателни изпитания на F-35C от борда на самолетоносач са предвидени за 2013 година. – Още за F-35

/Pan.bg/

 
17.11.2011, 08:02

Взеха бонусите на военните

Армията вече официално няма да получи бонуси от спестените пари от заплати. Близо 29 млн. лв., които бяха предвидени за допълнителни възнаграждения, бяха дадени вчера за заплащане на хеликоптерите "Пантер". Правителство одобри промени, с които реши 16,5 млн. лв., спестени от заплати, и 12,7 млн. лв. от други икономии да отидат за заплащането на два хеликоптера по договора с "Юрокоптер".

В същото време тръгнаха слухове, че чиновниците във военното министерство са раздали бонусите още с ноемврийските аванси, докато за войската нямало. Засега тази информация не се потвърждаване.

/standartnews.com/

 
16 ноември
 
16.11.2011, 22:47

Ядрени обекти на САЩ се появиха в Интернет


В Интернет бе публикувана първата интерактивна карта на военни и граждански ядрени обекти на САЩ, съобщава ИТАР-ТАСС.

В момента картата, достъпна на сайта Batchgeo.com, съдържа информация за местоположението на няколко десетки ядрени обекти, разположени в САЩ. Със зелените знаци на картата, създадена на базата на Google Maps, са отбелязани обикновените атомни електростанции, сините съответстват на лабораториите, където се водят изследвания в областта на атомното оръжие, а червените показват местоположението на военните бази, към които се числят атомните бомбардировачи и подводници, а също и пусковите шахти на междуконтиненталните балистични ракети.

 
16.11.2011, 22:10

България прекратява задълженията си по Договора за обикновените въоръжени сили в Европа спрямо Русия

Министерският съвет прие решение за временно частично преустановяване на изпълнението на задълженията по Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) от страна на България спрямо Русия. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

ДОВСЕ е подписан през 1990 г. и влиза в сила през 1992 г. Договорът установява равнища на въоръжения в пет категории: бойни танкове, бойни бронирани машини, артилерийски системи с калибър 100 мм и над 100 мм, бойни самолети и ударни вертолети.

ДОВСЕ изпълнява централна роля в европейската сигурност като основен документ за контрол върху конвенционалните въоръжения за гарантиране на стабилността в Европа. На 12 декември 2007 г. Русия обяви едностранно мораториум върху ДОВСЕ, като ефективно преустанови участието си в обмена на информация и в инспекционната дейност по договора, се припомня в прессъобщението.

Тези действия на руската страна, които не са съобразени с международното право, предизвикаха сериозна загриженост у всички останали 29 държави - страни по договора, тъй като конвенционалните въоръжения на Русия са най-многобройните в Европа, но независимо от руския мораториум, те продължават да го прилагат.

Още тогава България участваше в усилията на НАТО за предотвратяване, а впоследствие и за преодоляване на кризата около ДОВСЕ. След неуспеха на четиригодишните усилия за постигане на съгласие с руската страна по бъдещето на контрола над конвенционалните въоръжения, България, заедно с останалите страни - членки на НАТО, взе решение да предприеме реципрочни действия спрямо Русия в отговор на нейните откази за провеждане на инспекции и за предоставяне на информация по ДОВСЕ.

Това решение не следва да се разглежда като изключване на възможностите за по-нататъшни преговори за възстановяване на жизнеспособността на режима на ДОВСЕ и изпълнението на ангажиментите, произтичащи от него, се посочва в прессъобщението.

С днешното си решение Министерският съвет преустановява временно частично изпълнението на задълженията от страна на България по ДОВСЕ,

свързани с обмена на данни, нотификациите и инспекциите, спрямо Русия. Изпълнението може да бъде възобновено във всеки един момент, когато руската страна поднови изпълнението на своите ангажименти по договора, прекратявайки мораториума върху него. България ще продължи да прилага изцяло ДОВСЕ по отношение на останалите 29 държави - страни по него.

/ekipnews.com/

 
16.11.2011, 16:03

САЩ не дава обвързващи гаранции на Москва за ПРО

Вашингтон няма да предостави никакви обвързващи гаранции на Москва за щита, защото противоракетната отбранителна система (ПРО) е проект, в който не участва Русия, заяви американски представител от Държавния департамент, цитиран от РИАН.

Уенди Шърман, която е експерт по дипломатическите въпроси за Северна Корея, многократно подчертава, че щитът е предназначен да защитава членовете на НАТО срещу евентуална атака от страна на Северна Корея и Иран, а не Русия.

Американският дипломат заяви, че САЩ разбират страховете на Москва и затова все още е валидна поканата към руски експерти, които да разучат и наблюдават първия тест на щита през 2012 г.

Тя се надява, че двете страни в най-скоро време ще разрешат различията помежду си и ще достигнат до споразумение, което ще е изгодно както за Русия, така и за НАТО.

Припомняме, че Русия и НАТО се споразумяха да си сътрудничат и да разменят информация между двата щита на срещата на върха в Лисабон през ноември 2010 г. Въпреки споразумението двете страни стигнаха до задънена улица.

От НАТО настояват, че трябва да има две независими системи, които да разменят информация, докато Русия настоява за присъединяването на системите.

Руското правителство изрази безпокойството си от разполагането на част от щита в Средиземно море, Полша, Румъния и Турция, което според Москва заплашва сигурността на страната.

/news.bg/

 
16.11.2011, 15:51

Русия ще продаде на Алжир 16 самолета Як-130

Корпорация „Иркут” планира до края на текущата година да достави на Алжир 16 учебно-бойни самолета Як-130. Те са вече готови за изпращане.

В перспектива компанията разчита да започне преговори в рамките на възможния опцион.

 
16.11.2011, 15:43

Защо се раждат антиармейски настроения?

Един столичен всекидневник се опитва да промени цялата визия на Българската армия от 100 години насам. Предлагайки закриване на ВВС, тласка политическото и военното ръководство на държавата, включително и особено на МО, към нов Стратегически преглед на отбраната?! Пак трябва да се пише Бяла книга, да се приемат нови стратегии и планове за тяхното изпълнение...

Недопустимо е, макар и обяснимо, да се мисли, че Военновъздушните сили съществуват заради няколко МиГ-29. Подобно мнение се шири и за цялата ни армия. Обяснението идва преди всичко от образа на Въоръжените ни сили и конкретно на видовете им, каквито са и ВВС, който напоследък, волно или не, се изгражда от родната политическа класа. Така се случва и тези дни, когато се обсъжда и гласува законопроектът за държавния бюджет за следващата година. След като изпълнителната власт вижда изхода от кризата в намаляването на парите за сигурността и отбраната, защо да няма такива гласове! След като непрекъснато се говори за намаляване на „големите социални привилегии” на военнослужещите, защо да няма такава антиармейска нагласа в обществото!

Не всеки може, а и не е необходимо, да има пълна представа какво става от другата страна на военния портал. Може обаче по въпросите на националната сигурност и отбраната и на хората, които работят в тази сфера, да има консенсус между министрите и институциите, а от там и в обществеността. Защо ни са необходими Стратегия за национална сигурност, Национална отбранителна стратегия и други документи от този тип, ако всяка година с един закон за бюджета, изпълнението им се поставя под съмнение? Което води след себе си и подобни призиви – компетентни или не, да продължаваме да режем от сигурността на държавата ни. Във всички случаи не е добре, когато дискусията, която е необходима, по въпросите на националната сигурност, се сведе едва ли не до приказките между фенове за бъдещето на българския футбол. 

/otbrana.com/

 
16.11.2011, 15:40

Ще има Доктрина на батальонната бойна група

До края на годината трябва да се разработи Доктрина на батальонната бойна група /ББГ/. Тя ще регламентира формирането, подготовката и използването на бъдещите батальонни бойни групи, каза през празника на Сухопътни войски командирът генерал-майор Стефан Василев. Изграждането на ББГ  е най-важният проект в инвестиционната план-програма на Министерството на отбраната.

Протичащите процеси на стратегическо преосмисляне в НАТО налагат изграждането на нови способности за изпълнение на задачите от СВ в динамичната среда за сигурност. Това налага и новите виждания за начините и способите за използване на тактическите формирования на СВ.

През лятото бе подписан Меморандум за разбирателство със Сухопътните войски на САЩ в Европа. Неговата практическа насоченост е свързана  с подготовката на такава група от състава на карловската механизирана бригада.

 Подразделения от бъдещата  батальонна бойна група  преминаваха подготовка в Многонационалния център за подготовка в Хохенфелс и Графенвьор в Германия. Връх на обучението бе участието в съвместно учение с формирования на СВ на Грузия.

Подготовката на ББГ в Германия ще продължи и през следващата година. Сертифицирането и ще е в края на 2012 г.

/otbrana.com/

 
16.11.2011, 14:01

През ноември - последното изстрелване на "Булава"

Пуск на МБР "Булава"

Последното за 2011 година изстрелване на най-новата морска балистична ракета „Булава” ще бъде извършено до края на ноември. Изстрелването на ракети от борда на атомната подводница „Юрий Долгорукий” е планирана да бъде залпово, т.е. от шахтите ще излетят едновременно най-малко две ракети.

„Булава” трябва да стане основа на морските стратегически ядрени сили на Русия. До сега са били изстреляни 17 ракети, от които седем бяха неуспешни. Но ако последните изпитания преминат успешно, „Булава” може да бъде приета на въоръжение още през тази година. – Още за „Булава”

 
16.11.2011, 13:38

Boeing достави C-17 Globemaster III на ВВС ОАЕ

Boeing достави през ноември самолет C-17 Globemaster III на ВВС на ОАЕ. Той е четвъртият доставен през тази година. Самолетът е изложен на статичния дисплей на „Dubai Airshow 2011“. Първият беше доставен през май, а догодина ВВС на ОАЕ ще получат последните два самолета по договора за общо 6 машини.

Нов купувач на C-17 Globemaster III е Индия, която сключи договор за 5,8 милиарда долара за доставка на 10 самолета плюс опция за още 6. Самолетите ще бъдат доставени през 2013-2014 година. – Още за C-17

/аeronews.alle.bg/

 
16.11.2011, 12:21

Малайзия може да купи от Русия 18 изтребители Су-30 МКМ

Су-30

Министерството на отбраната на Малайзия планира да купи от Русия 18 изтребители Су-30 МКМ, адаптирани за руско-индийската крилата ракета „БраМос”, съобщават медии с позоваване на източник от военно-дипломатическите кръгове.

Както се очаква, контрактът ще бъде подписан в близко време по време на визитата на министъра на отбраната на Малайзия в авиационния завод „Иркут”. Сумата на потенциалната сделка се оценява на 900 млн. долара.

На 15 ноември министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков проведе преговори с малайзийския си колега Ахмад Хамиди. Министрите обсъдиха съвместните проекти в сферата на военно-техническото сътрудничество.

Според директора на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов, подписването на контракта може да означава, че най-вероятно именно Малайзия ще стане стартов чуждестранен купувач на системата „БраМос”. До неотдавна „БраМос” се продаваше само на индийските въоръжени сили - на сухопътните войски, на ВМС или ВВС. За да може тази продукция успешно да се представи на световния пазар, на проекта е необходим стартов купувач. Що се отнася до Русия, то сделката по доставката на самолети Су-30 ще укрепи руските позиции в Юго-Източна Азия, подчертава Руслан Пухов:

  - Сега самолети Су-30 вече са на въоръжение във виетнамските, индийските и малайзийските ВВС. Но всяка допълнителна доставка води до допълнителни покупки от редица съседни страни.

За компания „Иркут” поръчката означава дългосрочно натоварване на мощностите и възможност да бъдат насочени допълнителни средства за разработването на граждански самолет от новото поколение МС-21. Естествено, това повишава престижа на Русия на международната арена. Изтребителите с марка Су-30 е стока, която се ползва с огромно търсене. – Още за Су-30

/ruvr.ru/

 
16.11.2011, 12:10

Ще осребрим ли членството си в НАТО !?

Най-после единствената ни подводница остаря достатъчно, че да бъде пенсионирана. Това е добра новина, защото с нейното изпращане в музея България закрива подводния си флот. Това означава, че не само ще спестим разноските за заплати и поддръжка на „Слава”, но и защото вече няма причина да издържаме курсанти, които се готвят за подводничари, преподаватели, които преподават подводничарско дело, и съоръжения, които поддържат подводни лодки. За съжаление чухме и друго. След няколко години се очаквало да имаме нова подводница. Ако се излъжем да я купим, ще загубим не само от цената, която ще платим. Ще трябва отново да издържаме всички гореизброени курсанти, преподаватели, техници и съоръжения........... Прочети още

 
16.11.2011, 10:38

„Сикорски“ ще модернизира 12 хеликоптера S-70A-1 Desert Hawk на Саудитска Арабия

Компанията „Сикорски“ ще модернизира 12 вертолета UH-60A Black Hawk (доставени под име S-70A-1 Desert Hawk) до модификацията UH-60L. Договорът е сключен с Командването на сухопътните войски на Саудитска Арабия. Промяната включа по-мощни двигатели, нова авионика и радар. Машината ще може да носи до 4 тона товар на външните пилони и до 1,5 вътре. Ще може да използва най-новите управляеми и неуправляеми ракети.

Договорът е сключен на „Dubai Airshow 2011“, след като прототипите са минали изпитания няколко месеца в Саудитска Арабия. Според специалистите версията е много близо до хеликоптера за специалните части на САЩ MH-60M Black Hawk.

/aeronews.alle.bg/

 
16.11.2011, 10:34

САЩ са поръчали 8 бомби МОР GBU-57A/B

Аir Force Global Strike Command е поръчало изработването на 8 бомби „Massive Ordnance Penetrator (MOP) GBU-57A/B“  с маса 13 600 килограма, съобщи Bloomberg.

Стойността на договора е 32 милиона долара. Според съобщението, бомбата „ще отговаря на текущите изисквания за оперативни нужди“. Тя предназначена за бомбардировачите В-2 и служи за унищожаване на силно укрепени бункери дълбоко под земята.

/aeronews.alle.bg/

 
16.11.2011, 10:17

Азърбайджан купува на една ескадрила JF-17?

Азърбайджан води преговори за закупуване на една ескадрила пакистански самолети JF-17 Thunder, който е експортен вариант китайския FC-1 Xiaolong. Пакистан до момента има две ескадрили и в момента формира трета. Договорът му с Китай е за сглобяване на 50 самолета плюс опция за още 200. През следващата година започва да се сглобява нова версия блок 2 с нов радар, нова авионика и други подобрения. Пакистанските официални лица са заявили, че докато не се изпълнят заявките за страната, износ няма да има. Наскоро бе загубен първият пакистански JF-17 Thunder.

/аeronews.alle.bg/

 
16.11.2011, 09:42

Конвертопланът Osprey прави дебют на авиоизложението в Дубай

ОАЕ са проявили интерес за закупуване а американския конвертоплан V-22 Osprey, съобщава The Wall Street Journal. Към настоящия момент се провеждат предварителни разговори. Към конвертоплана са проявили интерес и други страни от Близкия изток.

От 1999 година, когато Osprey се предлага и на международния пазар нито една страна, освен САЩ, не е закупила конвертоплана. В различни периоди към него са проявили интерес Великобритания, Израел и Норвегия, но така и не се стига до подписване на договори. В началото на 2011 Израел отново проявява интерес за закупуване на конвертоплана и са започнати преговори с консорциума Bell Boeing.

Разработване на конвертоплана е започнато в САЩ още през 1980-те години, а първият полет е извършен през март 1989 година. Във вертолетен режим максималната скорост е 185 км/ч, в самолетен – до 463 км/ч, а бойният радиус е около 700 км. V-22 може да превозва до 24 десантчици или товари до 5.4 тона (6.1 тона на външно окачване)

Към момента Bell-Boeing има поръчки за 167 конвертоплана за нуждите на ВВС, ВМС и Корпуса на морската пехота на САЩ, от които са доставени 112. – Още за V-22 Osprey

/Pan.bg/

 
16.11.2011, 09:23

„Союз” се скачи с МКС

Корабът „Союз” с руско-американски екипаж на борда извърши успешно скачване с Международната космическа станция (МКС). „Союз ТМА-22” достави в МКС руснаците Антон Шкаплеров и Анатолий Иванишин, а също американеца Дениъл Бербанк. С тяхното пристигане екипажът на станцията отново се увеличи до 6 души.

В програмата на полета на експедицията е включено приемане и разтоварване на два руски товарни кораба „Прогрес”, а също изстрелване на научен микроспътник „Чибис”. Космическият апарат, разработен от руски учени, е предназначен за изучаване на разряди от мълнии в атмосферата на Земята.

 
16.11.2011, 09:20

Военен хеликоптер Ми-8 е катастрофирал в Република Конго

Военен хеликоптер Ми-8 е катастрофирал в Република Конго вчера, 15 ноември 2011 година. Инцидентът е станал на 800 северно от столицата Brazzaville, близо до Badondo.

Вертолетът е бил нает от минодобивна компания да откара австралийски геолози. Командирът е бил руснак и загинал при кацането, останалите трима на борда са леко ранени. Причина за инцидента са лошите метеорологични условия в района на кацане.

/aeronews.alle.bg/

 
16.11.2011, 09:11

ВВС на Мексико ще закупят УТС T-6C „Тексан-2”

УТС T-6C „Тексан-2”

Военновъздушните сили на Мексико са избрали учебно-тренировъчния самолет (УТС) T-6C „Тексан-2” на компанията „Хоукер Бичкрафт”, които да замени УТС PC-7 на компанията „Пилатус”.

В момента на въоръжение ВВС на Мексико има около 65 самолета PC-7.

Началния контракт за доставка на 10 самолета T-6C се оценява на 2 млрд мексикански песо (148 млн долара). Те ще заменят 10 УТС PC-7, намиращи се на въоръжение във военната школа за тактическа подготовка (Tactical Training Military School).

През вторият етап могат да бъдат закупени още 20 самолета, което ще позволи да се сформират 2 ескадрили за подготовка на пилоти. Самолетите ще бъдат използвани още и за осигуряване на противовъздушната отбрана, водене на въздушно разузнаване и в качеството на лек щурмовик.

През третият етап ще бъдат заменени и останалите PC-7. – Още за T-6

 
16.11.2011, 08:18

Бегълци от сирийската армия нападнаха военен комплекс при Дамаск

Бегълци от сирийската армия нападнаха през тази нощ комплекс от сгради на разузнавателната служба на военновъздушните сили на Сирия, намиращ се в района на Дамаск, съобщиха информационните агенции.

Бойците, които сформираха т. нар. Свободна армия на Сирия, противопоставяща се на правителствените сили, обстрелват комплекса на ВВС гранатомети и картечници. В битката се използват и вертолети.

Междувременно стана ясно, че Сирия ще бойкотира откриващата се в Мароко среща на външните министри на страните от Арабската лига. Страната няма да изпрати делегация на форума

От днес членството на Сирия в организацията ще бъде замразено, по силата на решение, взето от останалите страни членки през изминалия уикенд. 

Освен това Арабската лига има намерение да приложи политически и икономически санкции срещу Дамаск, за да окаже натиск за спиране на репресиите срещу сирийската опозиция.

По данни на ООН, над 3500 сирийци са убити при потушаването на антиправителствените протести в страната, които не стихват през последните 8 месеца.

Според правозащитници, само през вчерашния ден са загинали най-малко 70 души.

Припомняме, вчера турският премиер Реджеп Ердоган осъди действията на сирийските власти.

/news.bg/

 
16.11.2011, 08:14

Сливен притежава златно съкровище с фуражка

Общината в града под сините камъни притежава истинско златно съкровище с фуражка. Това са бившите казарми, които кметството получи безвъзмездно от държавата през последните 6 години. Днес общата стойност на бившите казарми е огромна. 

Сливен вече готви концепция за ползването на военните имоти, които държавата предостави на кметството три дни преди втория тур на изборите тази година. Преди балотажа Милев-Лечков Общината получи летище "Бършен", военния стадион, бившия химически батальон и други имоти.

Общата площ на придобитите терени е 2656 декара. Стойността им възлиза на 40 милиона лева.

По пазарни цени обаче стойността е двойно повече, категорични са експерти. Цената може да скочи още, ако имотите се продават за атрактивни дейности.

"Ще се опитаме максимално бързо да подготвим документацията и ще действаме целесъобразно с всеки имот. Ще се освобождаваме от някои по законов начин чрез търгове и концесии", заяви кметът на Сливен Кольо Милев.

По време на първия си мандат предшественикът му Йордан Лечков успя да издейства други 116 декара бивши казарми, които сега се намират почти в центъра на Сливен. В тях влизат някогашните зенитен и парашутен полк, тежко-кабелния батальон, дивизиона за ПВО разузнаване и др.

Според калкулации на независими експерти стойността на всички военни имоти, придобити от община Сливен, възлиза на над 100 млн. лв. При правилно стопанисване тези имоти са повече от злато, твърдят брокери на недвижимости.

Очаква се новата концепция за ползването на военните имоти да стане факт след Нова година.

/Sliveninfo.com/

 
16.11.2011, 08:01

Самолет PC-12 се завърна в България

Вчера, 15 ноември самолет PC-12 се завърна в България. Той кацна на летище София около 15:30 часа българско време. Заедно със самолета пристигна

екип от Pilatus Aircraft Ltd.

PC-12 бе посрещнат в авиобаза Враждебна, където се е състояла и кратка работна среща. От страна на Pilatus Aircraft Ltd. са били представени документите за приключване на всички дейности по възстановяването на самолета. – Още за Pilatus

/Pan.bg/

 
 
 

Още военна информация - архив

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.





{START_COUNTER}