Военна информация

Архив - от 16  до 30 ноември 2010 година

 
30 ноември
 
30.11.2010, 22:21

Войната в Кавказ: Версия „Wikileaks”

Подготовката на грузинското нападение срещу Южна Осетия през август 2008 година не е била тайна за Вашингтон. Това следва от съобщенията, изпратени в американското посолство в Грузия преди началото на „петдневната война”. Документите се оказаха сред поредната порция секретни материали, публикувани от сайта Wikileaks.org

Разобличителната акция на „Wikileaks” този път не мина така гладко, като предишните акции. Сайтът бе масово атакуван от хакери, като достъпът до него бе забранен за известно време. Но кой, ако не Джулиан Асандж – основател на „Wikileaks” и хакер със стаж – ще знае, на какво са способни бившите му колеги. Затова документите (секретната кореспонденция на американските посолства с Държавния департамент) бяха предварително изпратени в редакциите на влиятелните световни издания.

Асандж намери партньор и в Русия – сайта „Руский репортер”. Между другите образци на дипломатическа кореспонденция тук са публикувани и донесенията на бившият посланик на САЩ в Грузия Уилям Тефт. От тях следва, че още на 7 август 2008 година посолството на САЩ е получило данни за това, че Тбилиси прехвърля войските си на Север, към границата с Южна Осетия. А на 8-ми август Тефт, цитирайки наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е съобщил, че грузинската армия е обстрелвала Цхинвал, въпреки едностранното прекратяване на огъня, обявено от Михаил Саакашвили предната вечер. Фактът, че Вашингтон е бил предварително осведомен за подготовката за нападението от страна на Грузия срещу Южна Осетия отдавна не е сензация, отбелязва заместникът на генералният директор на Фонда за стратегическа култура Андрей Аришев:

- Съвършено е очевидно, че грузинският президент Михаил Саакашвили, които имаше тесни връзки с администрацията на Джордж Буш, най-малкото е възприемал сигналите, който са му били изпращани от тази администрация. Как той ги е интерпретирал е друг въпрос. Ясно е, че американците винаги играят достатъчно разнопланово и техните сигнали могат да имат различна интерпретация. Но това, че такива сигнали е имало, не е тайна за никого.

От публикуваните във „Wikileaks” материали става ясно, че истинското положение на нещата не е било тайна за западните дипломати. Тогавашният американски посланик Уилям Тефт прави извод в един от документите: нито Русия, нито Южна Осетия нямаха намерение да започват военни действия. И все пак Евросъюзът и САЩ тогава обвиниха Москва в „непропорционално използване на сила”.

Материалите, огласени от сайта „Wikileaks” доказват: САЩ са можели да повлияят на Саакашвили. Но американските дипломати, прекрасно знаейки за агресивните намерения на грузинския лидер не са предприели никакви решителни стъпки, за да спрат Тбилиси.

 
30.11.2010, 20:50

Русия отрече да е разполагала бойни ядрени глави близо до държави от НАТО

Началникът руския Генерален щаб опроверга информацията на американска медия, според която през пролетта Русия е разположила тактически бойни ядрени глави на мили от границата си със страни от НАТО, предава АФП.

„Ние никога не сме разполагали каквито и да е ядрени ракети в региона на Калининград.”, заяви генерал Николай Макаров.

По-рано „Уолстрийт джърнъл” цитира американски военни представители, които описват този ход на Русия, който противоречи на обещанието на страната да премахне оръжията си в близост до Източна Европа, като например Полша, която граничи с Калининград. /ИА „Фокус”/

 
30.11.2010, 20:10

Не съм привърженик на съкращенията

Интервю с министъра на отбраната на Република България о.р. генерал-лейтенант Аню Ангелов пред списание АЕРО

 
30.11.2010, 19:43

САЩ не могат да осигурят безопасност на дипломатическата си кореспонденция

В Москва изразяват съжаление, че САЩ не могат да осигурят безопасност за дипломатическата си кореспонденция. Високопоставен представител на руското външно министерство нарече безпрецедентна ситуацията с публикуването на сайта на Wikileaks 250 хиляди американско секретни дипломатически документа. В същност става дума за това, че САЩ не могат да гарантират поверителност - едно от ключовите условия за водене на междудържавни дела, отбелязаха във външното министерство на Русия.

 
30.11.2010, 19:34

Военномедицинска академия чества 119 рожден ден

На 1 декември Военномедицинска академия чества своя рожден ден. Основите на военната медицина са положени на 1 декември 1891г., когато  с Указ на Цар Фердинанд е създадена Софийска обща гарнизонна болница с началник д-р Георги Золотович, лекар на военното училище, участвал в изготвянето на законопроекти за здравеопазването и един от основателите на Българския лекарски съюз...... Още

 
30.11.2010, 19:30

Курсант или студент от НВУ ще се обучава в Уест Пойнт

Курсант или студент от НВУ "В. Левски" ще може да се обучава през учебната 2011-2012 г. във Военното училище на Сухопътните войски на САЩ в Уест Пойнт, Ню Йорк. Процедурата предвижда той да бъде избран от Академичния съвет на академията между шест номинирани български кандидати, отговарящи на условията поставени от американска страна. Изискването към тях е да са на възраст между 17 и 23 г., да не са семейни и да не са осъждани, да са в много добра физическа форма, да имат много добри познания по английски език и да са приети в НВУ през настоящата учебна година с общ бал не по-нисък от 26.

Кандидатите, отговарящи на условията,, трябва да подадат заявления до министъра на отбраната чрез началника на НВУ до 10 декември. На 21 декември с тях ще се проведе тест по английски език ECL пред представител на американското посолство, а до 23 декември комисията на МО ще номинира шестимата кандидати. Изпитът по физическата подготовка с допуснатите кандидати ще се проведе до края на януари 2011 г., след което ще има интервюто с представители на Офиса на аташето по отбраната на САЩ у нас. Кандидатите ще се явят и на тестовете на английски език TOFL и SAT/ACT. До 5 март 2011 г. експертна комисия от представители от Офиса на аташето по отбраната на САЩ и на МО ще проведат интервю на английски език с всички одобрени кандидати. Резултатите от интервюто ще бъдат изпратени в Уест Пойнт до 15 март 2011 г.

Последна стъпка е получаване на потвърждение за приемането на българския обучаем от Академичния съвет на Военното училище на Сухопътните войски в Уест Пойнт. Всички разходи на одобрения кандидат по време на обучението му в САЩ ще се поемат от американската страна. /otbrana.com/ - Още военни училища

 
30.11.2010, 17:54

САЩ проверяват за дългосрочно разполагане на войски в България

Администрацията във Вашингтон се е интересувала миналото лято от "нагласите (в България - бел.ред.) относно разполагането или дългосрочното базиране на войски на НАТО или САЩ на българска територия".

Това се съдържа в засега единствения секретен документ на Държавния департамент на САЩ, засягащ България, сред публикуваните тази нощ стотици хиляди файлове от интернет сайта WikiLeaks...... Oще

 
30.11.2010, 17:22

Отсъствието на договорености по ПРО заплашва с нова спирала на надпреварата във въоръжаването

Президентът Медведев предупреди за опасността от нова спирала в надпреварата във въоръжаването ако не бъде постигнато съгласие по противоракетната отбрана (ПРО). Той смята, че това е задача на близкото десетилетие. Ако не бъде създаден пълноценен механизъм за сътрудничество по противоракетната отбрана, ще започне нова спирала в надпреварата във въоръжаването. Тогава на Русия ще се наложи да приема решения за разполагане на нови ударни средства. Президентът Медведев подчерта, че Русия е готова заедно със заинтересованите държави да работи над укрепването на механизми за противодействие срещу ракетното разпространение.

 
30.11.2010, 17:13

Русия ще вложи 20 трилиона рубли за модернизация на армията си

По време на обръщението си към Федералнто събрание руският президент Дмитрий Медведев съобщи, че властите ще заделят 20 трилиона рубли за модернизация на армията си, предава Газета Ру.

По-рано на среща с участниците в събранието на командирите на въоръжените сили на Русия край Нижний Новгород президентът заяви, че заплатата на военните ще бъде увеличена три пъти, а финансирането на армията ще остане на ниво 2,8% от БВП до 2020 г. /ИА „Фокус”/

 
30.11.2010, 17:04

Започва подписка за запазване на дивизиона в Шумен

В Шумен днес започва подписка за запазване на артилерийското поделение. Имаме разрешение от кмета, подписката ще бъде на три места по главната улица, каза за „Отбрана” полковник от резерва Мишо Йорданов, който е зонален секретар на НД „Достойни за България”. Движението застава зад протеста на инициативния комитет от съпруги, родители и близки на военнослужещите от дивизиона, дислоциран в града, който е към обявената за разформироване Пета механизирана бригада..... Още

 
30.11.2010, 00:21

Секретна мрежа на Пентагона стана за смях

Стотиците хиляди документи от дипломатическата кореспонденция на САЩ, които сайтът Уикилийкс започна да публикува в неделя, били изтеглени от огромна компютърна база данни, управлявана от американските военни. Достъп до нея имат близо 3 милиона служители на Държавния департамент, ФБР, ЦРУ и агенцията за борба с наркотиците /DEA/, съобщава в. "Гардиън". След 11 септември 2001 г. Пентагонът започнал да използва единната тайна интернет система, наречена SIPRNET (Secret Internet Protocol Router Network), през която са минали всички изтекли секретни документи. Когато американските дипломати пращали телеграми, които искали да бъдат прочетени и от военните, те добавяли етикета SIPDIS към адресния код на посланието. Според доклади на Конгреса, поне 180 американски посолства по света и до днес използват тази мрежа. Макар че използването й се разрешава само при изключително строги мерки за сигурност, броят на служителите в областта на сигурността е нараснал значително. Всички те могат да държат системата отворена само когато стоят пред монитора, задължени са да променят паролите си на всеки пет месеца и не могат да записват информация нито на CD, нито на флаш-памет. Класифицираната информация варира по скалата ниво на поверителност от конфиденциална до строго секретна (най-висока). /Стандарт/

 

30.11.1993 г.Президентът на САЩ William Jefferson Clinton подписва закон, разрешаващ на жените да служат на бойни кораби.

 
29 ноември
 
29.11.2010, 21:01

Армията да почака за нов мандат на кабинета

Хората в отбраната, колкото останаха, а и не само те, трябва да гласуват и да стискат палци за втори мандат на ГЕРБ. Всички светли перспективи пред Българската армия се чертаят с хоризонт 2020 г. Година и половина слушахме и продължаваме да слушаме за тежкото наследство. От самия министър Аню Ангелов разбрахме, че в МО най-много се е крало. Каза го поне пред стотина души, пряко свързани с националната сигурност и бизнеса. След това разбра, че за един представител на изпълнителната власт не е присъщо да подхвърля така обвинения  и използва националната телевизия, за да уточни, че не е имал предвид това, което другите са разбрали. Не ставало дума за кражба от един джоб в друг, а за прехвърляне на средства от перо в перо. На това му казват „След дъжд качулка”. Народът вече разбра, че в МО крадците са най-много. И е нормално да се запита за каква армия плаща данъци..... Още

 
29.11.2010, 20:50

Афганистански полицай застрелял шестима натовци

В Афганистан при престрелка са загинали шестима военнослужещи от НАТО, съобщи Associated Press. Инцидентът станал в източната провинция Нангархар.

Огън по войниците от коалицията по време на тренировки е открил човек във форма на афганистанската гранична полиция. Той също бил убит при ответната стрелба. Не е известно дали той наистина е бил афганистански войник или е преоблечен талибан.

АР привежда няколко случая, когато местни полицаи и военни са откривали огън по натовски военнослужещи. В резултат на три такива инциденти за една година са загинали осмина британци и двама американци.

Сега в Афганистан има 55 хиляди войници на НАТО, повечето от които са американци. /Блиц/ - Още за Афганистан

 
29.11.2010, 17:15

Министерството на отбраната стопира договора с "Армарис"

Министерството на отбраната блокира преговорите с френската фирма "Армарис" поради  висока цена на корветите, стана ясно от думите на министъра на отбраната Аню Ангелов . Цената от 498 млн. евро за двата  още непостроени кораба е твърди висока  според военният министър.  Първоначално цената на една корвета е договорена за 187 млн. евро, после цената е скочила на 249 млн.

"Ние не можем да си позволим да продължим преговорите, тъй като ще бъдем дадени на съд от другите компании, участвали в конкурса, ако си позволим да сключим договор на два пъти по-висока цена“, каза министърът. Той не  уточни, че първоначалната цена е била предложена при условие, че България купи четири корвети, както бе обявен конкурсът през 2005 година

Впоследствие Франция предложи България да закупи лицензи за строителството на военни и граждански кораби у нас, но и тази оферта не бе реализирана

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов допусна, че отказът от корветите влияе върху френската позиция за забавяне присъединяването на България към Шенген. /otbrana.com/

 
29.11.2010, 17:04

Тамир Пардо бе назначен за директор на „Мосад”

Израелският премиер Бенямин Нетаняху взе решение да назначи Тамир Пардо за директор на „Мосад”, съобщава на електронната си страница израелският вестник „Йедиот Ахронот”. Пардо е бивш помощник-директор в израелската разузнавателна агенция.

Нетаняху отбеляза, че Пардо е изключително опитен след десетилетия работа в „Мосад” и няма по-подходящ човек от него да ръководи организацията през следващите няколко години. /ИА "Фокус"/ – Още за Мосад

 
29.11.2010, 16:59

Самолет от Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия кацна принудително

Днес, 29 ноември 2010 г., при излитане от авиобаза Долна Митрополия витлов учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-9M от състава на ВВС на Република България претърпява аварийно кацане. Екипажът е невредим, а машината е повредена.

Според първоначалната информация в 12,35 часа от авиобаза Долна Митрополия излита единичен PC-9M със задача да облети времето преди предстоящите регулярни тренировъчни полети. На борда на самолета се намират двама изключително опитни инструктори – капитаните Боян Григоров и Пламен Иванов. Секунди след излитането (според някои сведения на височина от едва 20 метра) двигателя Pratt & Whitney Canada PT6А-62 внезапно губи мощност, което прави по-нататъшното продължаване на полета невъзможно. Екипажът запазва самообладание и взима решение да опита да спаси самолета, като го приземи аварийно обратно в Долна Митрополия. За съжаление летците не успяват да изпълни полет по кръга за кацане (най-вероятно поради липса на височина и скорост) и машината е приземена аварийно на запасната грунтова полоса на летището. Двамата пилоти са без сериозни наранявания, но са откарани за профилактичен преглед в Плевен. В официален пресрелийз на Министерство на отбраната, се подчертава, че с проявеният високия професионализъм, екипажът спасява не само себе си, но и самолета.

Според непотвърдена информация инцидентът се е състоя с борд 665. По предварителни данни по самолета има сериозни повреди, основно по колесника и витлото, но за сега е рано да се каже колко би било трудно и скъпо този PC-9M да се приведе отново в летателна годност.

По изясняване на инцидента вече работи комисия. За неин председател е назначен полковник Анатоли Кръстев, бивш командир на авиобаза Долна Митрополия и опитен пилот на PC-9. Заключенията от разследването на комисията трябва да бъде факт в рамките на 30 дни. До тогава, най-вероятно ще бъдат спрени полетите с останалите PC-9M у нас.

Това е първият сериозен инцидент с българските самолети PC-9M. Шест такива самолета бяха доставени през ноември-декември 2004 г. и се използват за летателно обучение във Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия. Към ноември 2010 г. в изправност са били четири самолета. /Аеро/ - Още за РС-9 „Пилатус”

 
29.11.2010, 13:38

Американска ескадрила, дислоцирана в Южна Корея, получи модернизирани щурмови самолети A-10

В разпореждане на контингента на ВВС на САЩ, разположен в Република Корея, постъпи последният модернизиран щурмовик A-10C „Тъндърболт-2”.

25-та изтребителна ескадрила прие последният A-10C с усъвършенствани възможности за високоточно бомбомятане в авиобазата „Осанн” (близо до Сеул).

A-10C заменя A-10A, последният от които трябва да се върне в САЩ в началото на декември за модернизация, след което ще бъде предаден на Националната гвардия.

Двудвигателния A-10C беше обявен за готов за бойно използване през 2007 година. Както и неговия предшественик, той е предназначен за непосредствена авиационна поддръжка на Сухопътните войски и поразяване на бронетанкова техника.

Щурмовика A-10C може да използва оръжия с GPS-насочване, оборудван е с два цветни многофункционални дисплея, контейнерни системи за целеуказване AN/AAQ-28 „Лайтенинг-AT” на фирмата „Нортроп Грумман” или AN/AAQ-33 „Снайпер-XR” на компанията „Локхид Мартин” и средства за управление по стандарта HOTAS. – Още за А-10

 
29.11.2010, 12:37

Заради израелски технологии Русия не дала на Иран ракети С-300

Русия е анулирала договора си с Иран за доставка на зенитните ракетни комплекси С-300, за да може да получи от Израел модерни технологии за безпилотни самолети.

Тези данни се съдържат в документите от поверителната дипломатическа кореспонденция на САЩ, публикувани тази нощ от сайта  WikiLeaks.

В замяна на израелските технологии Москва е предложила на Израел 1 млрд. долара и анулиране на договора с Техеран за ракетния комплекс С-300.

В текст от името на зам. държавният секретар по контрола над въоръженията Елън Таушер още през 2009 г. Москва е била готова да скъса договора с иранците, при условие че получи авангардната технология за израелски безпилотни самолети. По това време Израел отказал да направи сделка с руснаците, защото се опасявал, че предаденото може да се окаже в ръцете на китайците.

На 22 септември 2010г. президентът Дмитрий Медведев подписа указ за прилагане на санкции от ООН (Резолюция 1929 на Съвета за сигурност от 9 юни 2010г.) срещу Иран, съгласно който бе забранен и износът на С-300 за Техеран.

През октомври 2010 г. руската корпорация "Оборонпром" и израелската държавна компания Israel Aerospace Industries подписаха договор за доставката на елементи за сглобяване на безпилотни летящи апарати и технически услуги за руската страна. В съобщението за договора се посочва, че самолетите ще бъдат сглобявани в Русия. /Дневник/ - Още за С-300

 
29.11.2010, 12:25

МВР и МО пуснаха странни конкурси за дрехи и обувки

МВР и Министерството на отбраната пуснаха десетки обществени поръчки за униформи и обувки на стойност около 10 млн. лв. Полицията иска да купи на служителите си 4950 зимни костюма, 3876 якета, 4300 кожени полушуби, 6500 ризи, ръкавици и елеци. Странното е, че в обществените поръчки изрично е записано: до участие ще се допускат фирми, които са извършвали тази дейност през последните 3 г. и дори са посочени стойностите на контрактите. Подчертано е, че доставчикът на ризи трябва да има оборот от същата дейност през последните три години в размер на 2 800 000 лв...... Още

 
29.11.2010, 09:50

Моряци от ВМС на САЩ ще проведат учения в Грузия

Корабът на Военноморските сили на САЩ „Гонзалес” (DDG-66) пристигна днес в пристанището Батуми на четиридневна дружеска визита, предаде вестник „Взгляд”.

Екипажът на кораба и служителите от бреговата охрана на Грузия ще проведат съвместни теоретични и практически учения. Във вторник грузински военни моряци ще посетят кораба. Ще се проведат също така културни и спортни мероприятия. Ръководителят на Аджария Леван Варшаломидзе лично ще участва в тържествените мероприятия по случай визитата на американския военен кораб. /ИА „Фокус”/

 
29.11.2010, 09:16

Планирана е реставрацията на подводница от Втората световна война

HMS Alliance - единствената оцеляла подводница в Обединеното Кралство от Втората световна война, е все по-близо до възвръщането на предишния й бляскав вид, възможно най-близък до конфигурацията от 1947 г., благодарение на инженерния потенциал на компанията Frazer-Nash..... Още

 
29.11.2010, 09:13

СПРБ и австрийският военноморски съюз организират международен младежки лагер във Варна

По покана на ръководството на Австрийския военноморски съюз, Съюзът на подводничарите в Република България (СПРБ) ще организира летен морски лагер за девойки и младежи от страните членки на Международната морска конфедерация (Англия, Франция, Германия, Австрия и др.), съвместно с български средношколци.

Решението бе взето на последното редовно заседание на Управителния съвет (УС) на СПРБ. Бяха обсъдени и допълнителни условия, при които ще бъде възможно провеждането на толкова отговорно начинание...... Още

 
29.11.2010, 09:07

Пристигна първият AW139 за Гранична полиция

Първият хеликоптер AW139 предназначен за Главна дирекция „Гранична полиция” - МВР вече е в България от 24 ноември. Машината долетя в София в събота (27 ноември) следобеда, след техническо прелитане от Пловдив.

Това е първият хеликоптер от този тип у нас. AW139 за Гранична полиция има борден номер 520 и е с изключително добро общо и специално оборудване (в по-голямата си част то е единствено по рода си в България), включващо: метеорологичен радар с режим за търсене на цели на морската повърхност, четириканален автопилот, двойна лебедка, мощен оптико-електронен обзорно-сензорен комплекс, прожектор, изключително сериозно оборудване за комуникация, високоговорител, кабинно осветление, съвместимо с очила за нощно виждане, аварийни поплавъци и др.

Специализираният  отряд за въздушно наблюдение (СОВН) на Главна дирекция„Гранична полиция” очаква доставката и на два леки хеликоптера AW109, които ще пристигнат в най-скоро време. /Аеро/

 
29.11.2010, 09:00

Френски изтребител Rafale се разби в Арабско море

Вчера, 28 ноември френски изтребител Rafale F3 се е разбил в Арабско море, на около 100 км от бреговете на Пакистан. Изтребителят е излетял от самолетоносача Charles de Gaulle и е изпълнявал мисия, свързана с войната в Афганистан.

Пилотът се е катапултирал успешно и е върнат на самолетоносача с хеликоптер. Не са ясни причините за инцидента, започнато е разследване. /Pan.bg/ - Още за Rafale

 

29.11.1975 г. – Започва да действа учебната програма на американските ВВС Red Flag, предназначена за обучение на пилотите за борба с ВВС на СССР.

 
28 ноември
 
28.11.2010, 23:39

Западът губи войната в Афганистан

Западните държави губят войната в Афганистан и изтеглянето на бойните части от там, предвидено за края на 2014 г., ще тласне страната към гражданска война. Тези изводи са направени в доклад на базирания в Брюксел мозъчен тръст Международна кризисна група, цитиран от Франс прес.

Девет години след стъпването й в Афганистан многонационалната коалиция, водена от САЩ, не е успяла нито да неутрализира бунта на талибаните, нито да привлече на своя страна народа, нито да създаде една правова държава и солидни сили за сигурност, се посочва в документа.

Над 140 000 чужди военни са разположени в Афганистан. Две трети от тях са американци. Въпреки това засилено военно присъствие бунтът на талибаните не утихва и само за тази година вече бяха убити 662-ма чужди военни.

В събота многонационалната мисия в Афганистан надхвърли по продължителност присъствието на съветската армия там през 80-те години на миналия век. /Монитор/ - Още за Афганистан

 
28.11.2010, 23:36

Малики не иска US войски след 2014 г.

Иракският министър-председател Нури ал Малики заяви, че няма нужда да променя споразумението, съгласно което американските войски трябва да си тръгнат от Ирак до края на 2011 г., защото според него иракските сили за сигурност могат да се справят с грижата за сигурността в страната, предаде Асошиейтед прес.

Това е едно от най-силните изказвания на Ал Малики, идващо броени дни след като той беше натоварен да състави ново правителство.

Споразумението между Ирак и САЩ предвижда всички американски войски да напуснат страната до края на 2011 г. В момента в Ирак има малко под 50 000 американски войници.

Ал Малики каза, че споразумението няма да бъде променяно и американски служители заявяват, че САЩ ще се придържат към тази договореност. Според тях обаче Вашингтон би обмислил евентуално искане на иракското правителство за удължаване на присъствието на американските войски. /Монитор/ - Още за Ирак

 
28.11.2010, 23:31

Армията нарязва тонове мини

Унищожаването на тонове противотанкови мини и боеприпаси подготвя военното министерство. МО е стартирало конкурс за избор на фирми, които ще извършат утилизацията на мините и на барутните шашки, възпламенителите и пиропатроните за ракетни двигатели.

Ще бъдат нарязани общо 255 хил. мини ТМ – 62М, които се използват за взривяване на танкове, бронетранспортьори и артилерийски установки. 112 тона барутни шашки, които са част от реактивни двигатели и са произведени през далечната 1960 г., пък ще бъдат изгорени. От МО отчели, се шашките са променили вече своя цвят и специфична миризма и дори целостта си, което налага тяхното унищожаване. Количеството възпламенители, които ще бъдат унищожени, е над 622 тона, а на пиропатроните – повече от 17 тона. /Монитор/

 
28.11.2010, 17:20

Военни съпруги: Няма кой да защитава Враца

Протестен митинг против закриването на поделение 52 3380 във Враца се проведе днес в града, съобщи „Дарик”. Протестиращите съпруги и роднини на военните, както и бивши военни, са блокирали едно от възловите кръстовища във Враца.

Областният управител на Враца Пепа Владимирова и зам. областният управител Валентин Литов са провели среща с  някои от народните представители от Врачанско за разрешаването на проблема. Те са поели ангажимент да защитят възможността една част от поделението и състава му да се запази. Предстоят инициативи за бъдещето на сградния фонд, материалната база и функциите им.  Поделението ще бъде преструктурирано от 2012 година.

Точно в 12 часа няколко тролея са били спрени от протестиращите, което довело до лек конфликт с пътниците. Някои от присъстващите изразили опасенията си за техни роднини, които са на мисия в Афганистан. "Какво да им кажем, че като се приберат от и без това тежката мисия, трябва да отиват в Бюрото по труда". 

"Ние протестираме не само защото има военни промени, а защото икономиката и социалният срив, който ще се получат в нашия град са много големи. От Видин до София няма да има поделение. Остават само няколко поделения, Шумен го защитава Аню, Плевен го защитава Цецка, а кой  защитава Враца?", питали съпругите. 

"Към този момент не всичко е загубено, казал пред множеството народният представител от БСП Георги Божинов, предлагам да преценим кое е необратимо и какво можем да направим до утре на заседанието на Съвета по отбраната. Груба грешка ще бъде закриването на поделението във Враца". Той посочил , че е гласувал против приемането на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. Не зная тези, които гласуваха "за" дали са знаели за какво гласуват, казал още той.

От Инициативния комитет заявили, че предприемат действия другата седмица да блокират главна пътна артерия Е-79, за което в тази неделя не бяха получили разрешение. /Otbrana.com/

 
28.11.2010, 09:34

Доставката на БМ „Пандур-2” за ВС на Португалия се удължава с две години

Агенцията за покупка на въоръжения към МО на Португалия (DGAIED) е успяла да се договори с австрийската компания „Щаер Даймлер-Пух” (подразделение на „Дженерал дайнемикс”) за нов график за доставката на 260 бронемашини „Пандур-2”.

Договор на стойност 364,9 млн евро (482 млн дол) за доставка и организиране на лицензно производство на 260 бронетранспортьора „Пандур-2” с колесна формула 8х8 в 15 версии, включително доставка на резервни части на стойност 20,7 млн евро, компанията „Щаер Даймлер-Пух” сключи с МО на Португалия през февруари 2005 г.

От тези 260 машини „Пандур-2, 240 БМ в 11 версии са предназначени за Сухопътните войски. Според условията на контракта, първите бойни машини от всяка версия се сглобяват в Австрия, а останалите – в Португалия.

За ВМС ще бъдат доставени 20 амфибийни машини в 4 версии (БТР, БМП, транспортьор за минохвъргачка и машина за управление).

Очакваше се всички доставки да завършат до края на 2011 г, но заради технически проблеми, появили се както при производството им, така при изпитанията на БМ, графика на програмата бе нарушен.

Според новата договореност, завършването на доставките се удължава с две години (до 2013 г.), като има вероятност предаването на инженерната версия на БМ да бъде отсрочено чак до 2014 г.

Новата техника е предназначена да замени остарелите бронемашини от семейството V-200 с колесна формула 4x4. – Още за БМ „Пандур-2”

 
28.11.2010, 08:56

Компанията СААБ ще достави на Индия брегова система за наблюдение

СААБ обяви, че е сключила контракт с Индия за доставка на брегова система за наблюдение и контрол на крайбрежието. Стойността на договора е 116 милиона шведски крони (около 11,5 милиона евро).

Поръчаната система включва датчици, които ще бъдат поставени по цялото крайбрежие на Индия, и оборудване за регионални и национални центрове за управление.

СААБ ще изпълни работи по монтиране, въвеждане в действие на комплекса, обучение на личния състав и поддръжка на оборудването съвместно с индийския си партньор „Елком марин сервисиз” (Elcome Marine Services).

Реализацията на проекта ще започне в близко време и ще завърши след 18 месеца.

 
28.11.2010, 08:08

Русия ще заеме на Венецуела 4 милиарда долара за закупуване на военна техника

Руските власти са отпуснали заем на Венецуела от 4 милиарда долара за закупуване на военна техника. Това предаде РИА Новости, позовавайки се на венецуелския президент Уго Чавес.

Чавес заяви, че страните са постигнали споразумение за заема по време на визитата му в Русия през октомври, въпреки че тогава не беше огласено изявление.

„Руското правителство ни даде кредит от 4 милиарда долара, за да ни помогне с изграждането на нашия потенциал за отбрана”, заяви Чавес.

Русия вече е отпускала заем на Венецуела за закупуване на военна техника. През септември 2009 г. по време на визита на Чавес в Москва беше достигната договореност за отпускане на 2,2 милиарда долара за покупка на Т-72 и реактивни системи за залпов огън. Стойността на вече закупеното руско оръжие специалистите от ЦАМТО оценяват на 4,4 милиарда долара. В частност, това са вече получените 24 изтребителя Су-30МК2В, 100 хиляди автомата АК-103, над 40 многоцелеви вертолета Ми-17В-5, 10 ударни вертолета Ми-35М2, три тежки транспортни вертолета Ми-26Т2, 5 хиляди снайперски винтовки СВД, 12 ЗРК „Тор-М1”, зенитни установки Су-23-2, ПЗРК „Игла-С”. В момента Русия строи във Венецуела три военни завода – за производство на АК, за производство на патрони и за обслужване и ремонт на вертолетна техника.

 

28.11.1961 г. – Военноморските сили на САЩ приемат на въоръжение системата за борба с подводници (ASROC)

 
28.11.2010, 07:30

Русия отвори нов завод за унищожаване на химически оръжия от съветската ера

Нов завод за унищожаване на съветски химически оръжия беше пуснат в експлоатация в Русия, предава РИА новости. Заводът в руския град Почеп, Брянска област е шестото подред съоръжение, построено в последните години. Според международните задължения на Русия всички химически оръжия трябва да бъдат унищожени до април, 2012 година. От завода се очаква да унищожи около 19 % от запасите на Русия, което е около 40 хиляди метрични тона.

Русия подписва Конвенцията за химични оръжия през 1993 година и я ратифицира през 1997 година. Конвенцията забранява развитието, произвеждането, складирането, употребата и трансфера на химически оръжия.

До момента страната е унищожила около половината от аресанала си от химически оръжия. – Още химическо оръжие

 
27 ноември
 
27.11.2010, 22:45

САЩ са предали на ВВС на Филипините 5 вертолета UH-1 Хю

Командването за съдействие на безопасността на СВ на САЩ (U.S. Army Security Assistance Command - USASAC) е предало на ВВС на Филипините в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби” 5 вертолета „Белл” UH-1 Хю.

Преди доставката машините са преминали през възстановителен ремонт.

Филипинските ВВС ще използват получените вертолети в операции за борба с незаконни въоръжени формирования и оказване на помощ при бедствия.

В момента на въоръжение Филипините имат около 70 различни версии на UH-1. – Още за UH-1

 
27.11.2010, 16:00

САЩ и Южна Корея започват съвместни военни маневри

Вниманието на света е насочено към Корейския Полуостров. В периода на ескалация на напрежението между Северна и Южна Корея, в района утре започват съвместни маневри на САЩ и Южна Корея.

Китай предупреди, че не желае маневрите, в които ще участва американски самолетоносач, да доближават границите й, а Северна Корея обвини САЩ в това, че раздухва война на Корейския Полуостров.

Вашингтон от своя страна оповести, че маневрите не представляват заплаха за Китай.

Същевременно артилерийска канонада от Северна Корея отново предизвика паника в района.

Южна Корея съобщи, че на нейна територия не са падали артилерийски снаряди и че по всяка вероятност канонадата се дължи на военни маневри на севернокорейската армия.

 
27.11.2010, 13:28

Разузнаването няма нужда от пренавиване на гайките

Навремето в малък южен гарнизон имаше един старшина Петров. Викаха му “Пецата - майката на ротата”. Щом приемеше новобранците, им раздаваше войнишки униформи, после им прибираше цивилните дрехи. И се обръщаше към остриганите глави с мъдри думи: “Всеки да си свие дрешките в едно вързопче. В него да си остави и идеите, и убежденията. За тях няма да мислите, докато служите на държавата. Закачам ги в склада на пиронче и след 2 г., като се уволнявате, си ги получавате.”..... Още

 
27.11.2010, 12:50

„СААБ” сключи контракт с Франция за доставка на гранатомети AT4CS

Компанията „СААБ” обяви за сключен контракт с Генералната дирекция за въоръженията на МО на Франция (DGA) за доставка на допълнителна партия (четвърта поред) противотанкови гранатомети AT4CS (Confined Space).

Общата стойност на договора се оценява на 150 милиона шведски крини (около 15 млн евро).

Лекият преносим 84-мм  гранатомет AT-4 е за еднократна употреба и се използва основно срещу бронетехника с дебелина на бронята до 150 мм. Освен това той може да се използва за поразяване на бункери, полеви фортификационни съоръжения и други укрепени позиции. Версията CS може да се използва от закрити помещения при провеждане на операции в градски условия. Дължината на гранатомета е 1,04 м, а теглото – 7,5 кг. Той е способен да поразява движещи се цели на разстояние до 150 м, а стационарни до 300 м.

Доставката на поръчаните гранатомети ще се извърши в продължение на три години, започвайки от декември 2011 г. – Още за AT4

 
27.11.2010, 09:08

Уикилийкс ще публикува скоро нови секретни документи

САЩ са информирали Великобритания, Австралия, Канада, Дания, Норвегия и Израел за очакваното изтичане на нови секретни американски документи от "Уикилийкс", съобщи днес разследващият сайт. "Уикилийкс" съобщи чрез Тиутър, че американски дипломати са уведомили предварително правителствени служители в шестте съюзнически държави за изтичането на документите, което се очаква да стане в следващите няколко дни. Новите разкрития вероятно ще включват данни, съдържащи обвинения в корупция срещу политици в Русия, Афганистан и други централноазиатски страни, казаха източници, запознати с грамите на Държавния департамент, държани от "Уикилийкс". Обвиненията са достатъчно тежки, за да злепоставят сериозно чужди правителства, добавиха източниците. Някои правителства изглежда се готвят за последиците от разкритията.

Според излизащия в Лондон вестник "Ал Хаят", част от документите разкриват, че Турция е помогнала на Ал Кайда в Ирак и че САЩ подкрепят Кюрдската работническа партия /ПКК/, която води сепаратистка война срещу правителството в Анкара от 1984 г., пише "Вашингтон пост". /DW/

 
27.11.2010, 08:49

Руската морска пехота отбелязва 305-тата си годишнина

Главнокомандващият на Военноморския флот на Руската Федерация адмирал Владимир Висоцкий е поздравил морските пехотинци с Деня на морската пехота на Русия, която днес отбелязва своята 305-та годишнина, съобщава РИА Новости. – Още морска пехота на РФ

 
27.11.2010, 08:40

Венецуела ще купи от Китай 12 военнотранспортни самолета

Венецуелското правителство взе решение да закупи от Китай от 10 до 12 военнотранспортни самолета Y-8, съобщи РИА Новости.

Военнотранспортните самолети Y-8 са лицензирано копие на руския Ан-12, който може да превозва до 88 пътници или 20 тона товари. Продължителността на полета без дозареждане е над 7 часа.

„Преговорите за закупуването на военнотранспортните самолети практически са завършени от китайска страна и ние очакваме доставката да бъде изпълнена следващата година”, заяви командващият на венецуелската авиация генерал-майор Хорхе Оропеса. (Jorge Oropeza).

Командващият е съобщил, че според по-рано подписани контракти, Китай е завършил доставката във Венецуела на 18 учебно-бойни самолета К-8 на стойност 82 милиона долара. Тези самолети ще могат да се видят днес на въздушния парад, провеждан в чест на Деня на венецуелската авиация.

 
26 ноември
 
26.11.2010, 22:25

През следващата седмица ще има шеф на военното разузнаване

През следващата седмица служба „Военна информация” – МО, вече ще има директор. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов в предаването „Панорама” на БНТ. Тази длъжност ще изпълнява един от сегашните заместник-директори, т.е. човек назначен от него. Както е известно президентът не подписа указ за назначаването на комодор Валентин Гагашев, който бе предложен от правителството. Министерският съвет изтегли тази номинация без да прави друго предложение.

 
26.11.2010, 21:02

Модернизират фрегатите

В лекция на заместник-министър Валентин Радев стана ясно, че по отношение на ВМС МО предвижда да се модернизират РЛС, комуникационните системи, торпедното въоръжение, ПКР и ракетите за ПВО на трите фрегати тип "Дръзки". Плюс изграждане на вертолетна площадка. Целта на ВМС това да става с участието на български фирми като "Флотски арсенал", "Черно море" и други, за да се гарантира поддръжката по време на целия жизнен цикъл. Зам.-министър Радев призна, че в момента най-големия проблем е текущата поддръжка. По думите му и при договора за белгийските фрегати не се е мислело за поддръжката и сега това тежи много. Дори доста чужди фирми идват да предлагат пакети за поддръжка и ремонт.

Има сериозни надежди, че въпросът с прословутите преобразователи на честотата на тока ще се реши скоро. Според Валентин Радев има вече избрана фирма-доставчик и предстои подписване на договор. По думите му министър Ангелов е заплашил, че ако и този път (че след 4 неуспешни досега процедури) се провали договора ще уволни целия екип който се занимава с въпроса. В момента ВМС плащат 1 милион лева на всеки 6 месеца за работата на дизел-генераторите когато корабите са в пристанището.

Другите проекти които трябва да се реализират в следващите години са довършването на "Екран"; изграждане на интегрирана система за управление на ВМС, която да се свърже със "Странджа-2" и ASOC на ВВС; в далечна перспектива се предвижда проекти за защита на пристанищата и противоминната борба и защита. /Pan.bg/ - Още български фрегати

 
26.11.2010, 20:57

Модернизират Сухопътни войски основно след 5-6 години

В лекция на заместник-министър Валентин Радев днес бяха представени предстоящите проекти за модернизацията на СВ. Акцент е създаването на 6 батальонни маневрени групи (реално това са 2 бригади с по 3 батальона) и осигуряването на системи за защита като такива за защита от IED, за ЯХБЗ, ПВО и други.

Системата за разузнаване, ранно предупреждение и мониторинг на ЯХБЗ е със срок на реализация до 2018 г.

Окомплектоване на инженерните войски с техника - до 2017 г.

Окомплектоване на Силите за специални операции с въоръжение, снаряжение и парашути - до 2015 г.

Тилова и специална техника - до 2017 г.

Автомобилна техника - продължаване на работата с "Даймлер" по рамкови договор, като доставките се съобразяват с конкретните нужди - до 2018 г.

Нова бронирана техника - 2010 г. - 2018 г. - тук влизало придобиването на 7 М1117 "Гардиън" и 25 "Сенд Кет" за Военна полиция"

Нова техника за ПВО на СВ - след 2012 г.

Артилерийски системи, системи за разузнаване и управление на огъня - след 2016 г.

Акцентът ще е създаване и осигуряване на поделения за мисии зад граница - малко странно след като предния ден министър Ангелов дебело подчерта, че вече няма да има поделения за мисии и такива за териториална отбрана, а ще има единен комплект. /Pan.bg/ - Още Сухопътни войски

 
26.11.2010, 18:03

Турската компания „Йонка Онук” ще достави 6 катера MRTP-20 на ВМС на Египет

Турската корабостроителна компания „Йонка Онук” (Yonca Onuk) е подписала с Министерството на отбраната на Египет контракт за доставката на шест бързоходни катера MRTP-20.

Доставките ще започнат в края на 2011 година. Съглашението предвижда лицензно производство на три от катерите в корабостроителницата „Александрия шипъярд” в Египет.

Създадения на основата на проекта на катера „Онук” KO-03 с V-образно дъно, MRTP-20 вече е приет на въоръжение във ВМС на Турция, турската Брегова охрана и Граничната полиция на Грузия.

Според информация на компанията „Йонка Онук”, катерите за Египет ще бъдат оборудвани с два дизелови двигателя MTU 12V 2000 M84 с мощност 1200 кВт. Катерите ще бъдат въоръжени с стабилизиран боен модул STAMP на компанията „Аселсан” с 12,7-мм картечница GAU-19/A.

Според графика, три катера MRTP-20 ще бъдат доставени от Турция в продължение на 20 месеца след подписване на договора. Първият катер се очаква да пристигне в Египет през октомври 2011 г., вторият и третия – с интервал 2-2,5 месеца. Останалите три катера, които ще се строят по лиценз в Египет, трябва да бъдат завършени 31 месеца след подписване на контракта.

Програмата за предаване на технологията предвижда, че в бъдеще Египет ще може самостоятелно да построи още катери тип  MRTP-20.

 
26.11.2010, 14:12

Чужденци вече ще могат да служат в руската армия

Чужденци вече ще могат да служат в руската армия, съобщава Би Би Си . На електронната страница на министерството на отбраната на Русия е публикуван проектоуказ, в който се посочва, че граждани на всички страни, навършили 18 години и знаещи руски език, могат да служат в руските въоръжени сили. Чужденците ще трябва да се съгласят да им бъдат взети пръстови отпечатъци. С чуждестранните граждани ще бъдат подписвани договори за пет години. /ИА „Фокус”/

 
26.11.2010, 12:53

Южна Корея представи новия министър на отбраната

Южнокорейските власти обявиха името на новия министър на отбраната на страната, който е бивш военен началник, предава АФП. Бившият председател на Съвместното ръководство на щаба Ким Куон-Жин идва на мястото на бившия министър на отбраната Ким Тae-Йонг, който подаде оставка в отговор на критиките за нападението на Северна Корея на остров Йонпьон.

 
26.11.2010, 11:03

Космическият кораб „Союз” успешно се приземи

Космическият кораб „Союз” с руския космонавт Фьодор Юрчихин и астронавтите на НАСА Дъглас Уилок и Шенън Уокър успешно се приземил в Казахстан, на няколко десетки километра от град Аркалик. Завърналите се космонавти работиха в орбита повече от 5 месеца. Те се чувстват добре. Работата в Международната космическа станция ще продължат американецът Скот Кели и руснаците Александър Калери и Олег Скрипочка. До пристигането на кораба „Союз ТМА-20”, чийто старт е планиран за 15 декември, на станцията  ще се намират трима души.

 
26.11.2010, 09:31

Край на мисията на немските Tornado в Афганистан

Немските ВВС (Luftwaffe) потвърдиха, че ще изтеглят разузнавателните си самолети Tornado, базирани в базата Мазар-е-Шариф, Северен Афганистан. Немските самолети участват в подкрепа на Международни сили за поддържане на сигурността (ISAF) от месец април 2007 година. Те са от 51-во Тактическо разузнавателно авикрило ‘'Immelmann' и следващата седмица ще се завърнат в базата си Schleswig-Jagel, Германия. /Pan.bg/ - Още за Tornado

 
26.11.2010, 09:12

Старта на совалката „Дискавъри” е отложен за 17 декември

Старта на космическата совалка за многократно използване „Дискавъри” е отложен за 17 декември 2010г. По информация от НАСА. По рано бе планирано совалката да излети на 3 декември.

След многократни отлагания по различни причини - технически и метеорологични совалката „Дискавъри” е почти готова за полет.

Последните ремонти бяха свързани с отстраняването на пукнатини в външния горивен резервоар.

Сега техниците са заети с отстраняването на пукнатините и търсене на нови възможни повреди. По думи на Джон Шеноно , един от отговорните за мисията на совалката , инженерите не могат да назоват точна дата, когато совалката ще бъде окончателно готова за старт. Не е изключено да се наложат ремонти дейности и допълнителни проверки , което от своя страна ще доведе до отлагане на полета за февруари 2011г.

Този полет на совалката „Дискавъри” трябва да е последен. Совалката трябва да достави на МКС оборудване, а също така хуманоидния робот „Робонавт втори”, който ще може да изпълнява прости дейности на борда на станцията. /Space News/ - Още космически системи

 
26.11.2010, 08:52

Боинг предлага партньорство с бразилска компания

Боинг предложи на бразилската самолетостроителна компания Ембраер да произвежда част от детайлите на изтребителя Ф/А-18 Супер Хорнет в опит да спечели договор на стойност няколко милиарда долара с Бразилия, съобщи високопоставен служител в американската фирма. Джоузеф МакАндрю, вицепрезидент на Боинг за Европа, Израел и Америка, заяви пред икономическия вестник "Валор", че компанията от Сиатъл е предложила 10 проекта за сътрудничество с Ембраер и по-конкретно изграждане на завод в Бразилия, в който да се произвеждат някои от детайлите на американския изтребител. Ф/А-18 Супер Хорнет е конкурент на Рафал на френската фирма Дасо, която още не го е продала в чужбина, и на Грипен НГ на шведската СААБ за доставка на 36 многоцелеви самолета на Бразилия. /Vesti.bg/ - Още за Ф/А-18

 
26.11.2010, 08:39

Няма никакъв скандал с видеонаблюдението

Видеокамерите в столичния хотел „Шипка” и някои военни клубове са поставени заради сигурността на военнослужещите, казва в интервю за днешния брой на седмичника „Българска армия” министърът на отбраната Аню Ангелов. Тази система според него облекчава извънредно много охраната на обекти, тя ще бъде запазена и усъвършенствата. Дори ще бъде въведена в казармени райони. Тази инвестиция се връща много бързо, почти мигновено след монтирането, отбелязва още министърът. Според него в тази история, която занимава цяла седмица медиите и обществото, няма никакъв скандал. Военната полиция е направила своето разследване и е предоставила материалите на Военноокръжна прокуратура. Още от думите на министъра: „Един журналист сбърка и вместо 2008-а каза 2009-а и Цонев веднага каза ”А, това е ставало след мен” В същност това разбуни този т.нар. скандал.” /Отбрана.com/

 
26.11.2010, 08:32

НАТО отклони руското предложение за ПРО

Лидерите на страните в НАТО отклониха предложението на руския президент Дмитрий Медведев за обединяване на системите за противоракатна отбрана (ПРО) на Русия и Запада, съобщиха официални представители на Алианса, цитирани от „Уолстрийт джърнъл”.

В събота на среща при закрити врата с лидери на НАТО в Лисабон Медведев предложи да се обединят средствата за защита от външни заплахи, създадени от страните-членки на НАТО, със системата за противоракетна отбрана на Русия.

Участниците в тази среща са отбелязали, че президентът на САЩ Барак Обама и другите лидери дипломатично са отклонили предложението на руския лидер, посочвайки, че този въпрос трябва да бъде разгледан от техническите експерти на страните-членки. Според дипломатическите източници експертите ще разгледат възможностите за обединение на двете противоракетни системи и ще подготвят отговор на този въпрос до срещата на министрите на отбраната на Русия и НАТО, която ще се проведе през юни 2011 г. в Брюксел. /ИА „Фокус”/

 
25 ноември
 
25.11.2010, 23:42

Приземиха трайно военните пуми

Най-новите ни военни хеликоптери „Кугър” (англ. пума) се приземиха заради изтекла гаранцията. В същото време военното ни министерство няма пари да плати за задължителните профилактични прегледи..... Още

 
25.11.2010, 22:23

Трима войници бяха убити при учебни стрелби в Румъния

Министерството на отбраната съобщи във вторник (23 ноември), че трима войници са загинали, а други трима са били ранени при учебни стрелби с бойни муниции. Това е станало на учебния полигон в Чинку, Централна Румъния. Според съобщението войниците се били убити от снаряд, експлодирал преди почистването на цевта на оръдието. Води се разследване на инцидента. /SETimes/

 
25.11.2010, 22:13

Целта на военната реформа - да направи руската армия мобилна

На Русия е необходима компактна армия, снабдена със съвременни оръжия, в която служат професионални офицери и добре подготвени войници, заяви президентът на Русия Дмитрий Медведев на съвещанието на ръководния състав на въоръжените сили. По време на провежданата модернизация числеността на военнослужещите към 2011 година трябва да бъде намалена до 1 млн. души. Планира се базовото парично съдържане на руските военнослужещи да бъде увеличено три пъти.

 
25.11.2010, 17:15

Аню Ангелов обяви нов дълг на военното министерство от 50 млн. лв.

Министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи днес за нов дълг на ведомството от 50 млн. лв. за модернизация на зенитно-ракетни комплекси и радарни инсталации, предаде БТА. Ангелов обяви, че няма да плати тези 50 млн. лв., защото това е изнудване...... Още

 
25.11.2010, 16:51

Ядрени заблуди на Корейския полуостров

“Зашеметяващ” - така Зигфрид Хекер, бивш началник на Националната ядрена лаборатория в Лос Аламос описа новия ядрен обект на Северна Корея за обогатяване на уран. Макар и по-голям и технически развит отколкото се смяташе досега, заводът е логичен резултат от 15-те години целенасочени усилия на Корейската народнодемократична република за усъвършенстване на ядрената й програма........ Още

 
25.11.2010, 16:30

Военният министър на Южна Корея подаде оставка

Министърът на отбраната на Южна Корея Ким Тхе-йон подаде днес оставка заради артилерийската атака от Северна Корея срещу южнокорейски остров. Президентът И Мюн-бак е приел оставката. Името на новия министър ще бъде съобщено утре, съобщиха от канцеларията на южнокорейския държавен глава. Президентът е разпоредил на пострадалия остров Йонпьон да бъдат изпратени военни подкрепления.

През май военният министър Ким Тхе-йон беше предложил да подаде оставка заради друг инцидент - потопяването на южнокорейски кораб, за което бе обвинена Северна Корея. От президентската канцелария в Сеул заявиха, че президентът И Мюн-бак е отлагал до днес приемането на оставката. /DW/

 
25.11.2010, 16:25

Освен план за развитие на Въоръжените сили, ще има и промени в закона за отбраната

План за развитие на Въоръжените сили до 2015 г., ще обсъди в понеделник Съветът по отбрана. Той представлява пътна карта за постигане на целите, които са посочени в Бялата книга за отбраната  и Въоръжените сили, приета от Народното събрание в края на октомври т.г. Ще обсъдим и промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, които отново се отнасят до постановките на Бялата книга, каза министърът на отбраната Аню Ангелов. Той участва в 18-та международна конференция на АФСЕА – секция София на тема „Техническо и технологично осигуряване на Стратегията за национална сигурност и отбранителната стратегия на Въоръжените сили на Република България”. За политическите аспекти на проекта на документа, който се очаква скоро да бъде одобрен от правителството и внесен в парламента, говори вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

През януари и февруари следващата година ще бъде разработен инвестиционен план, каза още министърът на отбраната. Отлагаме го с два месеца, защото трябва много внимателно да проучим досегашната практика, уточни той. И допълни, че нито един проект досега не е ангажирал и структурите за управление, и финансовото осигуряване за целия жизнен цикъл. Като пример министърът посочи приключването на инвестиционната програма за доставката на вертолетите „Кугар”. Докато е направено последното плащане обаче, е изтекъл гаранционният срок. По тази причина голяма част от новите вертолети стоят на земята, защото не могат да се направят необходимите инспекции, посочи министър Ангелов. Поради тази причина, продължи той, преговаряме с френската фирма ЮРОКОПТЕР да се откажем от последните три вертолета „Пантер”, предвидени за ВМС, за да осигурим средства за поддръжка на доставените вече през следващите 6-7 години. По същия принцип се работи и при предоговарянето на сделката за транспортните самолети „Спартан”. /Отбрана.com/

 
25.11.2010, 16:20

В Турция двама генерали и един адмирал бяха отстранени заради заговор за преврат

Турското правителство е отстранило двама генерали и един адмирал, свързани с подозрения за заговор за военен преврат, съобщава АФП, като се позовава на турската преса.

Тримата са били разследвани заради предполагаем план за отстраняване на правителството, водено от Партията на справедливостта и развитието, която е проислямска. Турските медии отбелязват, че това е първият път, в който правителството отстранява служещи военни.

Очаква се делото срещу около 200 военни въвлечени в плана за преврат от 2003 г., да започне на 16 декември. /ИА „Фокус”/

 
25.11.2010, 16:15

Русия обмисля създаване на военни бази зад граница

Руското ръководство проучва въпроса за създаване на чуждестранна територия на военни бази за осигуряване на безопасността на руските кораби, съобщава Интерфакс.

„Няма да крия от вас – имаме някои идеи на тази тема. Но по понятни причини не мога да ги изкажа на глас”, заяви руският президент Дмитрий Медведев на среща на ръководството на руските въоръжени сили.

 
25.11.2010, 13:08

София уговаря нови военни проекти с Русия

Дни след визитата на премиера Владимир Путин у нас Русия направи опит да влезе и в битката за доставка на нов изтребител за Българската армия..... Още

 
25.11.2010, 13:04

Хеликоптер на НАТО се разби в Афганистан

Хеликоптер на международните сили на НАТО за поддържане на сигурността (ИСАФ) се е разбил в сряда в афганистанската провинция Вардак, съобщава РИА Новости.

Според пресслужбата на ИСАФ падането на хеликоптера се дължи на технически проблем. Талибаните обаче съобщиха, че хеликоптерът е бил свален от екстремисти от движението.

Никой от членовете на екипажа не е пострадал, всички са напуснали хеликоптера с парашути. /ИА „Фокус”/

 
25.11.2010, 12:43

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва в празника на НВУ "Васил Левски"

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще вземе участие в празника на НВУ "Васил Левски” на 26 ноември, петък във Велико Търново. Военният университет ще отбележи и 132 години от създаването си. На 26 ноември 1878 г. официално е открито и осветено военното училище в София и днес тази дата е официален празник на университета........ Още

 
25.11.2010, 12:37

Русия разреши на НАТО транзит на БТР през територията й

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Русия се е съгласила на транзит на БТР на НАТО през територията на Русия, съобщава Интерфакс.

„Облекченият режим за транзит се отнася до бронирани автомобили с усилена противоминна защита", заяви Лавров по време на пресконференция в Москва.

 
25.11.2010, 10:00

Индия проведе изпитания на балистични ракети „Агни-1”

Индийската армия проведе днес сутринта изпитания на балистични ракети „Агни-1”, които могат да носят ядрен заряд, съобщава РИА Новости.

Изпитанията са били проведени в източната част на страната.

„Агни-1” е балистична ракета, способна да поразява цели с висока точност на разстояние до 700 км. Още индийски ракети

 
25.11.2010, 08:53

Пхенян се готви за изпитание на нова балистична ракета

През следващите няколко месеца Северна Корея се готви да извърши изпитание на новата балистична ракета със среден обсег на действие, наречена от западните експерти "Мусудан". Това съобщава в днешното си издание японският вестник "Санкей". Ракетата, която представлява модернизиран вариант на руската ракета Р-27, има обсег на действие до 4 000 км. Експертите предполагат, че това е първата корейска ракета, която може да носи ядрен заряд. Според вестника в подготовката на изпитанието Северна Корея си сътрудничи със специалисти от Иран. Япония и САЩ възнамеряват да следят готвените изпитания. За тази цел вчера във военното пристанище Сасебо, префектура Нагасаки, пристигна американски кораб, чиято цел е да наблюдава и събира информации за изстрелването на балистични ракети. /DW/

 
25.11.2010, 08:06

Пентагона изпрати самолетоносач към бреговете на Южна Корея

Към южнокорейското крайбрежие бе изпратена базираната в Япония група американски бойни кораби начело със самолетоносача „Джордж Вашингтон”. Това бе официално потвърдено от представители на Пентагона. По техните думи, корабите ще вземат участие в четиридневните съвместни учения с Военноморските сили на Южна Корея, който ще започнат тази неделя. Президентът на САЩ Барак Обама е обсъдил в телефонен разговор с президента на Южна Корея Ли Мьон Бак артилерийския обстрел от страна на Северна Корея срещу южнокорейския остров Йонпхендо. – Още за CVN 73 GW

 
25.11.2010, 07:57

Южна Корея ще засили военното си присъствие по островите, граничещи със Северна Корея

Южна Корея ще засили военното си присъствие на петте острова по границата със Северна Корея след смъртоносната артилерийска атака от страна на Пхенян, съобщиха от президентския дворец в Сеул, предаде АФП.

Правителството „реши значително да подсили военните сили, включително наземните войски, на петте острова в Жълто море и ще отдели по-голяма част от бюджета си за справяне с непропорционалните заплахи на Северна Корея”, заяви говорителят Хон Сан-пьо.

Говорителят коментира още, че армията, критикувана за предполагаемо слабия отговор на обстрела, също ще промени правилата си за реакция в подобни ситуации. /ИА „Фокус”/

 
25.11.2010, 07:51

Катастрофа с мексикански Ан-32

Транспортен самолет Ан-32 на мексиканските ВВС катастрофира вчера на международното летище Монтерей, Мексико.

Малко след излитане от писта 11 пилотите са опитали да извършат аварийно кацане , но самолетът се е разбил между сградите на двата терминала и избухнал в пламъци. Всичките пет члена на екипажа са загинали.

Правителството е поднесло съболезнование на семействата на загиналите военнослужещи. /Pan.bg/ - Още Ан-32

 
25.11.2010, 00:05

И корветите ли са виновни за Шенген?

Ако някой е поръчал корвети, а друг не ги плаща, и то за близо милиард, това не би могло да стане и един проблем, или не е проблем? Няма да говоря повече, защото ще се скараме с президента Саркози, а на този етап имаме отлични отношения и аз се надявам Франция в края на краищата да застане зад България при приемането ни в Шенген", каза във сряда Борисов.

Ченири френски корвети ог фирмата „Армарис” трябваше да обновят българските военномолски сили. Месеци преди смяната на правителствата в България бившият министър –председател поиска корветите да станат две поради финансови причини. Година по-късно новият министър-председател обяви в Париж, че България въобще няма пари за корвети. Пропадна и предложената френска оферта България да си купи лиценз за строителство на новоенни и граждански кореби у нас.

Пречат ли корветите за Шенген? Голямата вълна май не е за военните моряци ? Те са дали своето за Шенген, но президентът Саркози едва ли това го интересува .../Отбрана.com/

 

25.11.1969 г. – Президентът на САЩ Ричард Никсън подписва закон за забрана на биологическото оръжие

 
25.11.2010, 00:04

Откриха военен "Шоу рум"

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участваха в официалното откриване на нов модерен магазин в Интендантско обслужване ЕАД. Магазинът е от типа „Шоу рум” и предлага цялата производствена гама от специални униформени и цивилни облекла. Те са с високо качество и на достъпни цени...... Още

 
24 ноември
 
24.11.2010, 23:08

Генерал и други петима души са загинали при нападения в Ирак в сряда

Високопоставен генерал от иракската армия и други петима души са загинали и повече от 20 бяха ранени при няколко бомбени нападения и престрелки в различни части на страната в сряда, съобщава АФП.

Бригаден генерал Мохамед Хамид Джуад, член на генералния щаб на Ирак, е бил убит от нападение с „лепкава бомба”, поставена под автомобила му в южната част на Багдад, съобщи източник от министерството на вътрешните работи.

Също в сряда в северната част на Ирак експлозии на крайпътни бомби отнеха живота на трима души, а 22 други бяха ранени. – Още за Ирак

 
24.11.2010, 22:36

Заводът за унищожаване на химическо оръжие ще бъде пуснат в експлоатация

Шестият в Русия завод за унищожаване на химическо оръжие ще бъде пуснат в експлоатация в град Почеп, Брянска област, съобщава Интерфакс. В това предприятие ще бъдат неутрализирани авиобомби, снабдени с фосфорорганични отровни вещества – зарин, зоман и VX-газове. В завода в Почеп се съхраняват над 7,5 хиляди тона бойни отровни вещества, което е почти една пета от всички руски запаси. Русия изпълни три етапа от международните задължения, като унищожи над 18 хиляди тона отровни вещества. – Още химическо оръжие

 
24.11.2010, 21:59

Хърватия предаде 3 гаубици Д-30 на тренировъчен център в Германия

Съгласно решение на правителството на страната, Министерството на отбраната на Хърватия е предало на Обединения многонационален център за подготовка в Хохенфелс (Германия) три 122-мм гаубици Д-30.

Оръдията ще се използват за подготовка на инструктори, които впоследствие ще извършват обучение на личен състав от Афганистанската национална армия, която има на въоръжение гаубици от този тип.

Гаубиците са от въоръжението, намиращо се на съхранение.

Предаването е безвъзмездно за срок от една година, като е предвидена възможност за удължаване на този срок. – Още за Д-30

 
24.11.2010, 21:25

Popular Science назова 4-те най-добри военни постижения за 2010 г.

Американското списание Popular Science публикува списък на стоте най-добри технически постижения за 2010 г., в който попаднаха и четири военни изобретения. По оценката на списанието най-добрите военни постижения за изминаващата си година са европейският военно-транспортен самолет Airbus A400M Grizzly, хиперзвуковата ракета Boeing X-51A Waverider, безпилотният орбитален самолет Boeing X-37B и системата за разузнаване и наблюдение за БПЛА Gorgon Stare.

Транспортният A400M извър-ши своя пръв полет в края на 2009 г. със закъснение от графика за разработка с две години. Този самолет е разчетен за превоз на 37 тона товари и изхвърляне с парашут на 16 тона товари. A400M може да превозва в товарния си отсек два бойни вертолета и 116 десантчици. Максималната скорост на полета на A400M е 790 километра в час, а далечината на полета е до 9,3 хиляди километра. Хиперзвуковата ракета X-51A извърши първия си полет в края на май т.г. Апаратът, спуснат от борда на бомбардировача B-52 Stratofortress, престоя във въздуха около 200 секунди, като разви скорост от 5,8 хиляди километра в час. По време на полета бе фиксирано анормално поведение на ракетата - въпреки нормалната работа на всички възли на апарата, телеметричните данни, които започнаха да пристигат след старта, започнаха да постъпват в пункта за управление със за-къснение.

На свой ред орбиталният БПЛА X-37B за пръв път се вдигна във въздуха в края на април т.г. Американските военни не разкриха целите за изстрелването на апарата, но както се предполагаше по-рано, в орбитата  бе проведена проверка на работоспособността на всички бордови системи, в това число и системите за управление. Целите, за които ВВС на САЩ ще използват орбиталния самолет, не се разгласяват. Но една от версиите е, че основна негова функция ще стане доставката на товари в орбита. Комплектът на системата за наблюдение Gorgon Stare ще позволи на операторите на БПЛА да водят наблюдение на големи участъци от земната повърхност.

Системата, която могат да управляват едновременно няколко чеовека, позволява да се наблюдават 3,2 квадратни километра и да се съпровождат до 12 цели едновременно. Сензорите на устройствата позволяват да се правят видео- и фотоснимки по всяко време на денонощието. /Дума/

 
24.11.2010, 21:22

Русия и Йордания ще създадат съвместно предприятие за производство на гранатомети

Русия и Йордания подписаха съглашение, в рамките на което ще бъда създадено съвместно предприятие за производството на РПГ-32 "Хашим", съобщава РИА Новости.

Заводът за производство на гранатомети ще бъде построен на територията на Йордания през близките шест месеца. Проекта се финансира от двете страни в съотношение 50 на 50. Новият завод ще може да произвежда 60 хиляди екземпляра РПГ-32 "Хашим" на година. Фактически обема на производство ще зависи от постъпилите поръчки и потребности на ВС на Йордания. В момента интерес за покупка на гранатомети проявяват и някои страни от Близкия Изток и Северна Африка.

РПГ-32 "Хашим" е разработен от компанията "Базальт" по поръчка на йорданската страна. Това е първото оръжие в света, което може да използва 105 и 72-милиметрови боеприпаси. – Още за РПГ-32

 
24.11.2010, 21:20

Обемът на износ на „Рособоронекспорт" превишава $8 млрд.

В началото на месеца двамата най-големи играчи на световния пазар за оръжие и военна техника отчетоха своя експорт. САЩ обявиха, че през настоящата година са изнесли въоръжение, възлизащо на 30 милиарда долара. Русия се показа с по-скромен резултат - около десет милиарда долара. Тези показатели са се увеличили в сравнение с предните години, което позволява да се говори за излизане на военната промишленост от кризата.

Обемът на експорта на въоръжение и военна техника по линия на "Рособоронекспорт" през тази година е около 8,5 милиарда долара. Това, както съобщава РИА „Новости”, е заявил генералният директор на държавната корпорация "Ростехнология" Сергей Чемезов. По думите му към момента съвкупният портфейл от военни поръчки, събрани от "Рособоронекспорт", е достигнал 37 милиарда долара.

По-рано генералният директор на "Рособоронекспорт" Анатолий Исайкин заяви, че за 2000-2010 г. Русия е изнесла зад граница въоръжение и военна техника за повече от 60 милиарда долара. През настоящата година общият обем на руския военен експорт, по оценка на Федералната служба по военнотехническо сътрудничество и "Рособоронекспорт", възлиза на около десет милиарда долара. Тази оценка е съобразена с отчета на възможните договори, които могат да бъдат сключени до края на годината.

През 2009 г. обемът на руския военен експорт е бил 8,8 милиарда долара, от които 7,4 милиарда долара  по линия на "Рособоронекспорт" като главен износител на готова военна продукция зад граница. През февруари т.г. директорът на ФСВТС Михаил Дмитриев заяви, че ежегодният военен износ на Русия в близките няколко години ще се задържи на ниво 9-10 милиарда долара. Участието на "Рособоронекспорт" в този обем възлиза на около 80 процента.

В момента руско въоръжение и военна техника купуват 70 страни по света. С най-голямо търсене на световния пазар са авиационната техника, системите за противовъздушна отбрана и въоръжение за сухопътните войски и ВМС. /Дума/

 
24.11.2010, 13:40

Нови AW109 за Гранична полиция

Двата еднотипни вертолета (бордове 514 и 515) от 3-тонен клас ще бъдат доставени в България в най-скоро време, заедно с един AW139 от 6-тонен клас...... Още

 
24.11.2010, 13:08

Инвестициите за милиони по офсета на военните сделки се оказаха балон

Чиновници факири в икономическото министерство отчетоха, че България е купила 400 транспортни средства "Мерцедес" и е спечелила от това 151 млн. Евро...... Още

 
24.11.2010, 12:24

WikiLeaks готви нов удар, щял да промени света

Сайтът WikiLeaks съобщи, че планира да публикува още близо три милиона американски секретни документи. По обем конфиденциалните материали ще са седем пъти повече от тези, свързани с войната в Ирак, които бяха разпространени преди няколко месеца. WikiLeaks направи съобщението чрез социалната мрежа Туитър, без обаче да уточнява за какво ще се отнасят новите документи и кога ще се появят. Предполага се, че това ще стане през следващите месеци.

„Идните месеци ще се роди един нов свят, където глобалната история ще бъде пренаписана”, пише още в съобщението в Туитър.

Това ще е третият път, при който сайтът пуска класифицирана информация, свързана с политиката на САЩ. WikiLeaks първо изнесе данни за конфликта в Афганистан, а след това и за войната в Ирак.

Държавният департамент на САЩ многократно изразява опасения, че публикуването на секретните документи разкрива източниците и методите, използвани от Вашингтон за събиране на разузнавателна информация. /Новинар/

 
24.11.2010, 12:12

Южна Корея и САЩ ще проведат съвместни военни учения

Сеул и Вашингтон се договорили да започнат в неделя съвместни  морски учения. Решение за тях президентите на двете страни приели след най-големия през последните 50 години въоръжен инцидент в Корейския полуостров. Във вторник остров Йонпхендо в Жълто море, където преминава границата между двете Кореи, бил подложен на артилерийски обстрел от страна на КНДР. В отговор южнокорейските военни открили огън. В престрелката двама южнокорейски военнослужещи били убити, 17 - ранени. САЩ осъдиха този инцидент и изразиха подкрепа на Южна Корея.

 
24.11.2010, 10:20

„Краусс-Маффей Вегманн” е доставила на ВС на Норвегия 10 бронирани машини „Динго-2”

Компанията „Краусс-Маффей Вегманн” (KMW) обяви за състояла се в нейно предприятие в Мюнхен церемония по предаване на ВС на Норвегия на първата партия от 10 бойни бронирани машини с усилена защита „Динго-2”.

Останалите 10 бронемашини ще бъдат предадени през февруари 2011 година.

Сухопътните войски на Норвегия подписаха с KMW контракт за доставка на 20 БМ „Динго-2” на 29 октомври т.г. Съглашението предвижда и доставка на специализиран инструмент, обучение на екипажите и опция за доставка на още машини. Техниката се закупува с цел повишаване защитеността на германските подразделения, участващи в операции на силите на ISAF в Афганистан.

KMW ще осигури обслужването и ремонта на машините на афганистанския ТВД.

БМ „Динго-2” се произвежда в различни варианти: патрулна машина, командно-щабна машина, машина за радиационно, химическо и биологическо разузнаване, санитарна машина, ремонтна и евакуационна машини.

Машината осигурява надеждна защита на екипажа (8 човека) от огъня на съвременното стрелково оръжие, осколки от снаряди, самоделни взривни устройства и ОМП. До момента KMW са сключили контракти и са произвели около 1000 БМ „Динго” за ВС на Германия и други страни, включително Австрия, Белгия, Чехия и Люксембург. – Още за „Динго-2”

 
24.11.2010, 09:41

Полетя първият PC-21 за ОАЕ

В понеделник, 22 ноември 2010 г., се състоя първия полет на първия турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-21 предназначен за Обединените арабски емирства (ОАЕ). Полетът е изпълнен успешно.

ОАЕ поръчаха 25 броя PC-21 за замяна на остарелите турбовитлови Pilatus PC-7, които са на въоръжение вече 26 години. Стойността на сделката за цялостната тренировъчна система в която са включени самолетите и тренажор е на стойност около $500 млн. Първите машини трябва да се доставят на военновъздушния колеж на ОАЕ в началото на 2011 г.

ОАЕ е първия експортен клиент на PC-21. До момента освен близкоизточната държава поръчки са направили Швейцария за шест самолета (с намерение да добавят още два скоро) и Сингапур за 19 машини. PC-21 е по-нататъшно развитие на изключително успешното семейство на PC-7/9. /Аеро/ - Още за Pilatus

 
24.11.2010, 09:35

Тайланд подписа за още шест Gripen

Тайланд официално подписа договор за покупка на още шест многоцелеви изтребителя JAS-39 Gripen. Освен изтребителите, договора предвижда и доставка на един летящ радар Erieye и противокорабни ракети RBS 15F.

Общата стойност на договора между шведското правителство и Тайланд е на стойност около $317 млн. В стойността на договора е включена логистика и обучение. И шестте договорени Gripen ще са от едноместната версия C. Системата за далечно радиолокационно откриване и управление Erieye ще бъде разположена на самолет Saab 340.

Отдавна се очакваше Тайланд да сключи допълнителен договор за доставка на още Gripen, след като през 2008 г. страната договори четири едноместни Gripen C, две спарки Gripen D и един летящ радар Saab 340 Erieye. /Аеро/ - Още за Gripen

 
24.11.2010, 09:26

Излезе официалният доклад на Пентагона за Афганистан

Излезе официалният доклад на Пентагона за войната в Афганистан. В доклада, който се публикува два пъти годишно, се твърди, че коалиционните сили са постигнали известен напредък през последните месеци, въпреки че насилието е на най-високото си ниво от свалянето на талибаните от власт.

Според оценките на Пентагона чуждестранните войски в Афганистан отбелязват крехък, но устойчив напредък и ситуацията в Афганистан е малко по-добра от предишните месеци. Докладът отразява операциите в периода от началото на април до края на септември. В посочения период случаите на насилие са се увеличили и са с 300 процента повече в сравнение с 2007 година, с изключение на атентатите с крайпътни бомби. Териториалният обхват на действията на бунтовниците, както и сложността на операциите им, са се увеличили. В същото време сигурността в страната бавно нараства, се казва още в доклада на Пентагона. /DW/ - Още за Афганистан

 
24.11.2010, 09:13

Накъде да върви НАТО след Лисабон?

Повече от 20 години след края на Студената война най-изненадващото нещо, свързано с НАТО, е, че тази организация продължава да съществува. Така алиансът опроверга историческата мъдрост, че съюзите се разпадат, когато се е изпарила заплахата, довела до създаването им. Но за да продължи да оцелява, при това, като вдъхва доверие и показва колко е необходима, НАТО трябва да се адаптира. За такава адаптация в НАТО се говори вече 10 години. Но едва този уикенд лидерите на 28-те страни членки подкрепиха новата стратегическа концепция на алианса - план за бъдещето на организацията за идните години....... Още

 
24.11.2010, 08:56

Южна Корея ще разположи нови артилерийски батареи на остров Йонпьон

Южна Корея ще разположи нови артилерийски батареи на остров Йонпьон, който във вторник беше обстрелян от армията на Северна Корея, предаде АФП, позовавайки се на изявление на южнокорейския министър на отбраната.

Освен подкреплението Сеул ще изпрати на острова нови артилерийски оръдия, като замени 105-милиметровите гаубици с оръдия с по-голям обхват.

Във вторник около 80 снаряда на севернокорейската армия се изсипаха на територията на Южна Корея в граничната зона, която двете страни си оспорват. /ИА „Фокус”/

 
24.11.2010, 00:15

Броят снарядите на склад на 3 месеца

Армията ще прави преглед на складираните боеприпаси на всеки три месеца. Това става ясно от нова наредба за контрола на взривните вещества, която правителството ще приеме днес. В началото на всяка година ще се представят доклади за наличността на боеприпасите по складовете. Бомбите и взривните вещества ще се съхраняват в специално определени бази извън населените места, а ремонтът и унищожаването им се извършват в специализирани цехове или на площадки, пише още в проектонаредбата. /Монитор/

 

24.11.1974 г. - Президентът Джералд Форд и Леонид Брежнев подписват договора ОСВ-1

 
24.11.2010, 00:10

Германия минава на наемна армия

Германия ще съкрати с 25 процента въоръжените си сили и ще премахне задължителната военна служба от 1 юли 2011 година. Това заяви днес пред висши офицери в Дрезден министърът на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, цитиран от ДПА.

Той поясни, че целта е личният състав на сухопътните, военновъздушните и военноморските сили на страната да бъде сведен на 180 - 185 хиляди души от сегашните 250 000.

Обявяването на датата за премахване на всеобщата военна повинност стана възможно, след като управляващият Християндемократически съюз оттегли искането си тя да се запази. Решението трябва да бъде одобрено от Бундестага.

Гутенберг каза, че военната повинност ще бъде заменена с краткосрочна програма за доброволно военно обучение, в която могат да участват както мъже, така и жени. Те ще служат заедно с професионални войници за срок между 12 и 23 месеца, посочи германският военен министър. /Монитор/

 
23 ноември
 
23.11.2010, 23:50

Тъй умря подпоручик Цирункаров

Топовете бълват злобния си огън, картечниците монотонно тракат – сякаш шевни машини – а пушечните залпове и бомби пълнят въздуха с оглушителен трясък. Водите на мътния Вардар някак си изплашено изминават стръмните брегове, облени с кръв..... Още

 
23.11.2010, 18:30

Саудитска Арабия смята да закупи от САЩ ПТРК „Джавелин”

Агенцията за отбранително сътрудничество и безопасност (DSCA) на МО на САЩ е уведомило Конгреса за планирана продажба на Саудитска Арабия на противотанкови управляеми ракети (ПТУР) „Джавелин” в рамките на програмата „Чуждестранни военни продажби”. Сделката е на стойност 71 милиона долара.

Саудитска Арабия се е обърнала към САЩ със запитване за продажба на 150 ПТУР „Джавелин”, 12 учебни ракети, 20 прицелно-пускови устройства с интегрирани дневни/термовизионни прицели, контейнери, батерии, модули за охлаждане, резервни части и агрегати, спомагателно оборудване, техническа документация и техническа поддръжка от страна на производителя.

Продажбата на ПТРК „Джавелин” ще повишат възможностите на ВС на Саудитска Арабия за противодействие на текущи и перспективни заплахи.

До момента Ер-Рияд не закупувал ПТРК „Джавелин”.

Основен изпълнител на договора е съвместната компания „Джавелин JV”, създадена от корпорациите „Рейтеон” и „Локхид Мартин”. – Още за ПТРК „Джавелин”

 
23.11.2010, 18:00

ВВС на Колумбия снеха от въоръжение изтребителите „Мираж-5”

Колумбийските ВВС официално снеха от въоръжение изтребителите „Мираж-5” след почти 35 годишна експлоатация, съобщава „Джейнс дифенс уикли”.

Първоначално Колумбия закупи 14 едноместни „Мираж-5COA”, 2 разузнавателни „Мираж-5COR” и 2 двуместни учебно-бойни „Мираж-5COD”. Доставките на самолетите започнаха през март 1972 година. Изтребителите два пъти бяха модернизирани - през 1988 и 2001 г. Последната модернизация предвиждаше поставянето на системи за нощно виждане, ракети „Питон-3” клас „въздух-въздух” и авиобомби с лазерно насочване.

Според информация на ВВС на Колумбия, общия нальот на изтребителите „Мираж” е 38500 часа.

Остарелите самолети, които са били в състава на 112-а бойна ескадрила, дислоцирана в авиобазата „Паланкеро” в Пуерто Салгар, в момента поетапно се заменят с 24 многоцелеви изтребителя „Кфир” C.10/C.12, контракт за доставката на които бе подписан с Израел. – Още за „Мираж-5”

 
23.11.2010, 17:14

РСК МиГ предлага МиГ-29М/М2 за България

На презентация проведена днес, 23 ноември 2010 г., в София, представители на руският самолетостроителен концерн РСК МиГ са заявили желание да участват в бъдещия конкурс за доставка на многоцелеви боен самолет за ВВС. Руската страна смята да участва с модерния МиГ-29М/М2.

На презентацията проведена във военния хотел „Шипка” са присъствали много представители на Военновъздушните сили на Република България и Министерство на отбраната. От руска страна са участвали официални лица от РСК МиГ, българските представители на корпорацията и официални лица от руското посолство, включително и посланика на Руската федерация негово превъзходителство Юрий Исаков.

Основен акцент на презентацията, която се е радвала на значителен интерес сред присъстващите, е бил модерния вариант на МиГ-29,представяне като поколение 4++, МиГ-29М и неговата двуместна версия М2. Представителите на РСК МиГ са изразили изрично желание да се включат в предстоящия конкурс за придобиване на нов боен самолет за българските ВВС, стига разбира се да бъдат поканени. Според тях те ще се включат евентуално в конкурса с новопостроени машини.

Заявяването от страна на РСК МиГ на желание за участие в бъдещия конкурс за многоцелеви изтребител, наравно с другите кандидати, е до голяма степен изненада. Остава открит въпроса дали руската корпорация ще може да отговори на базовите изисквания на бъдещия конкурс и дали ще бъде допусната за участие в него. /Аеро/ - Още за МиГ-29

 
23.11.2010, 16:57

Турция иска командването на ПРО да е в НАТО

Премиерът на Турция Pежеп Тайип Ердоган отговори в Анкара на въпросите на журналисти. На въпроса кой ще поеме командването на системата за противоракетен щит, Ердоган каза, че са подчертали че командването на системата трябва с категоричност да бъде в ръцете на НАТО.

Премиерът Ердоган разкритикува и президента на Франция Никола Саркози, който бе отбелязал в Лисабон по косвен начин че системата за противоракетен щит е насочена срещу Иран, че това изявление разкрива само личното становище на Саркози, тъй като Турция не вижда една подобна цел.

Премиерът Ердоган опроверга и разпространените от гръцката преса новини, че Турция е дала съгласието си Гърция да разшири териториалните си води на 12 мили и подчерта, че преговорите продължават и когато бъде постигнато споразумение ще направят съответното изявление. /TRT/

 
23.11.2010, 16:40

Карзай нарече съюзниците си от НАТО "лоши приятели"

Афганистанският президент Хамид Карзай нарече днес съюзниците си от НАТО "лоши приятели" и предупреди, че ще потърси помощ от другаде, ако те не осигурят допълнително оборудване и не подобрят обучението на афганистанските сили за сигурност. Карзай заяви, че армията и полицията в страната се нуждаят от по-голяма помощ, ако поемат изцяло контрола над национална сигурност до 2014 г. - цел, която бе официално приета от НАТО на срещата на върха в Лисабон миналата седмица.

Представители на САЩ и НАТО предупредиха, че датата трябва да се разглежда по-скоро като ориентировъчна цел, а не като краен срок, заради сериозни потенциални пречки като нарастващото насилие и бавната подготовка на афганистанската армия. /DW/ - Още за Афганистан

 
23.11.2010, 16:35

МО решава въпроса с предоставянето на имоти за военно-патриотичните съюзи и организации

Това стана ясно на днешната среща. Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, изпълнителният директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” Мария Димчева и директорът на главна дирекция „Военна инфраструктура” в МО Румен Кисьов обсъдиха с представители на военно-патриотични съюзи и организации реда, условията и процедурата по предоставяне на имоти - частна държавна собственост, в управление на министерството. Разговорите бяха на основата на законите за отбраната и Въоръжените сили и на държавната собственост. Участваха ръководствата на Сдружението на жените в армията, СОСЗР, Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и родолюбиво войнство и гражданство, КООСО и Съюза на военноинвалидните кооперации.

Ползването на имоти за офиси ще става със сключване на договори с фиксиран наем, както е по Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, включително и във военните клубове. Това не се отнася единствено за Съюза на ветераните от войните, които по техния закон получават безвъзмездно помещения от МО и общините. Уточнено бе, че за мероприятия военните клубове могат да се използват по определения ред безплатно. Заместник-министър Цветкова бе категорична, че МО има желание максимално да подпомогне съюзите и организациите, което, разбира се, не би могло да стане в нарушение на законите. Освен това бе уточнено, че до няколко дни ще бъде съгласуван план за съвместна работа през следващата година. /Отбрана.com/

 
23.11.2010, 13:54

Китай не е успял да изкопира всичко

След посещението на руския министър на отбраната в Китай поминалата седмица, се появи нов пакет от китайски предложения в сферата на военно-техническото сътрудничество, съобщава в-к „Ведомости”, позовавайки се на източник от министерството на отбраната и човек, приближен до ръководството на „Рособоронекспорт”. И двата източника потвърждават, че китайската страна е дала заявка за закупуването на самолетни двигатели от типа 117С (модернизирана версия на двигателя АЛ-31Ф, предназначена за преминаващия изпитания изтребител Су-35), както и за най-новите зенитноракетни комплекси С-400.

Друга техника, към която китайските военни проявяват интерес, е транспортният самолет Ил-476, модернизиран вариант на Ил-76. През 2004 г. Китай сключи договор за закупуването на Ил-76, но доставките така и не бяха изпълнени. Сега започва обсъждането на промяна на договора за доставяне на новата версия на самолета, въпреки че подобреният вариант е около четири пъти по-скъп от предшественика си.

Новините показват, че бързо напредващата китайска отбранителна индустрия все още не е успяла да изкопира руските технологии в сектора. /ИА „Фокус”/

 
23.11.2010, 10:43

Южнокорейската армия е в пълна бойна готовност

Броят на пострадалите войници при обстрела от страна на КНДР срещу южнокорейския остров Йонпхендо е вече 14. Въоръжените сили на Южна Корея са приведени в пълна бойна готовност, съобщава агенция Ройтерс. В района на инцидента са излетели южнокорейски изтребители F-16. Правителството на страната провежда екстрено съвещание в специален бункер. На острова живеят около 1300 човека. Размяната на изстрели между двете Кореи са станали по време на провеждащите се наблизо южнокорейски военни учения, е съобщил в Сеул представител на президентската администрация. "Нашата армия провеждаше военни учения и от Северна Корея днес постъпи телеграма, в която се протестира срещу тях и се задава въпрос дали това не е нападение срещу КНДР", е заявил представителят, цитиран от агенция Ренхап.

В Сеул не изключват, че обстрела от страна на Северна Корея е отговор на военните учения в Южна Корея. /КРОСС/

 
23.11.2010, 10:34

Организационен комитет за чества на 130 г. Морско училище

Вчера във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – Варна, се състоя учредителното заседание на организационния комитет за честването на предстоящата 130-а годишнина на Морското  училище........ Още

 
23.11.2010, 10:10

Русия и САЩ планират съвместни операции в Афганистан

Русия и САЩ планират нови съвместни антинаркотични операции в Афганистан, съобщи началникът на руската служба за борба с наркотиците Виктор Иванов. Той отбеляза, че неотдавнашната операция на руските и американските наркослужби в Афганистан, в резултат на която там бяха унищожени 4 лаборатории за производство на наркотици, получи висока оценка от президентите на Русия, САЩ и Афганистан. Това е първата в историята подобна операция, но ще последват и други, каза Иванов.

 
23.11.2010, 10:05

„Талес Недерланд” и „Аселсан” ще доставят 9 РЛС „Смарт-S” Mk.2 на ВМС на Турция

Компаниите „Талес Недерланд” и „Аселсан” са подписали лицензно съглашение, предвиждащо доставката на 9 трикоординатни РЛС за кръгов обзор „Смарт-S” Mk.2 (E/F-диапазон) и една оптикоелектронна система за управление на въоръжението STING EO Mk.2 на командването на турските ВМС.

Контракта е бил подписан през декември 2009 г., но за неговото сключване стана известно едва сега. Като отчетем и него, общото количество на продадените за експорт от 2003 г. РЛС SMART-S Mk.2 достига до 39 единици. Доставката на оборудването ще започне в средата на 2011 г., като срока на лицензното съглашение е 15 години.

8 РЛС „Смарт-S” Mk.2 са предназначени за модернизацията на осем турски фрегати  MEKO 200TN, включително четири кораба клас „Йавуз” (Yavuz), оборудвани с РЛС за откриване на въздушни цели DA-08 на компанията „Талес”, и четири клас „Барбарос”.

Останалото оборудване е предназначено за втората корвета проект Milgem, която се строи в военноморската корабостроителница в Истанбул. По-рано „Смарт-S” Mk.2 и STING EO Mk.2 бяха поръчани за главната корвета Milgem.

Първите три РЛС „Смарт-S” Mk.2, според контракта, ще бъдат произведени от „Талес Недерланд” в Хенгело. След това производството ще бъде пренесено в предприятие на „Аселсан” в Анкара в рамките на съглашението за предаване на технологията. Договора включва обучаване на персонала на „Аселсан”, оказване на техническа поддръжка, доставка на изпитателно оборудване.

 
23.11.2010, 09:03

Армията на САЩ взима плъхове на въоръжение

Армията на САЩ сериозно се е заинтересувала от възможността за използване на гигантски гризачи за откриването на различни взривни вещества и в частност мини, заровени в земята, съобщи Defense News. В това качество плъховете вече активно се използват от въоръжените сили на Танзания и Мозамбик..... Още

 
22 ноември
 
22.11.2010, 22:28

САЩ, Русия и Китай се противопоставят на договор за забрана на касетъчните боеприпаси

САЩ, Русия и Китай се противопоставят на договор, подписан от 108 държави за забрана на т.нар. касетъчни боеприпаси, които могат да бъдат причина за смъртта на цивилни хора, предава АФП, позовавайки се на „Хюман Райтс Уоч”. От правозащитната организация са заявили, че трите държави, както и други като Индия, Пакистан, Израел и Южна Корея, настояват за по-лек вариант на споразумението на ООН.

„Повече от две години след приемането на Конвенцията за касетъчните муниции САЩ, както и други големи военни сили продължават да й се противопоставят.”, гласи доклад от 224 страници на организацията.

Касетъчните боеприпаси са множество малки експлозиви, събрани в бомба, ракета или артилерийски снаряд, които могат да бъдат спуснати от въздуха или изстреляни от артилерия. /ИА ”Фокус”/

 
22.11.2010, 20:01

Защо депутатите не спазват закона, когато намаляват числеността на армията?

Скандал в армията! С години камери записвали какво правят военните, в т.ч. генералите, в почивните станции и фитнесите?! Така ли е, не е ли така? Отговорът се чака от прокуратурата. Друго обаче е съвсем сигурно. 459 военнослужещи във Враца ще останат до една година без работа. Закриват поделението. Започва изпълнението на поредната военна реформа..... Още

 
22.11.2010, 20:07

Сърбия ще строи 3 оръжейни завода в Северна Африка

За последните три години Сърбия стана най-големия експортьор на оръжие и военна техника в Югоизточна Европа.

В частност, наскоро Сърбия сключи съглашение за строителство на три завода за производство на въоръжения в Северна Африка, общата стойност на които се оценява на 400 милиона долара, съобщава вестник „Блик”.

Според информация на шефа на военното ведомство на Сърбия Драган Шутановац, за последните три години общия обем на продажбите на ВПК, отчитайки и последните контракти, е достигнал 1,2 млрд долара.

Министърът е отказал да посочи новите купувачи, но е заявил, че подписаното съглашение позволява да се осигури заетост на няколко хиляди специалисти от сръбския ВПК в продължение на 6 години. Основните изпълнители на контракта ще бъдат компаниите „Югоимпорт SDPR”, „Слобода” (Sloboda), „Први Партизан” (Prvi Partizan) и „Крусик” (Krusik), които имат опит в сътрудничеството с Либия, Египет и Алжир. Подготвителните работи в рамките на сключените контракти трябва да започнат в близко време, а към строителните работи в региона на Северна Африка са планирани да се пристъпи през 2012 година. – Още ВПК

 
22.11.2010, 19:22

Индийският изтребител AMCA ще полети през 2017 г.

Прототипът на индийския среден боен самолет от пето поколение AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft – модерен среден боен самолет) ще полети през 2017 г. Това съобщава индийския всекидневник The Business Standard.

В следващите 18 месеца трябва да бъдат извършени предварителните изследвания от индийския изследователски армейски институт ADA, свързани с проекта. Ако резултатите от тях бъдат одобрени на ADA ще бъдат отпуснати около $2 млрд. с които трябва да се построят два технологични демонстратори на AMCA, първият от който ще полети пред 2017 г.

AMCA трябва да бъде приет на въоръжение в края на 20-те години на XXI век и да заема нишата между тежкия изтребител създаден на базата на руския Т-50 и лекия Tejas Mk.2. По предварителни оценки машината ще има маса от около 20 тона и ще е задвижвана от два двигателя. /Аеро/

 
22.11.2010, 19:21

Модернизират американските E-3 Sentry

Мащабна модернизация започва за американските самолети за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS) E-3 Sentry. Модернизацията означена като Block 40/45 ще включва в себе си множество системи, които трябва значително да подобрят възможностите на самолета.

На първо място ще бъде заменен бордния компютър, с нов снабден с отворена архитектура. Напълно ще бъде сменен софтуера с който работи системата. Това ще подобри обработката на данните получавани от радара, ще увеличи далечината на откриване и разделителната способност на радара. Значително ще се подобри и интерфейса на системата.

Всички 32 самолета E-3A Sentry с които разполага ВВС на САЩ ще преминат през тази модернизация. Първата машина трябва да е готова през септември 2011 г., а последната през 2020 г. /Аеро/ - Още за  E-3 Sentry

 
22.11.2010, 18:04

Военен самолет на ВВС на ОАЕ

Учебно-боен самолет BAE Nawk се е разбил по време на тренировъчен полет в ОАЕ, съобщава АФП. Пилотът е загинал. Инцидентът е станал в района на северното емирство Рас ал-Хайм, на брега на Персийския залив.

Причината за катастрофата се установява. – Още за BAE Nawk

 

Интервю на министъра на отбраната Аню Ангелов за предаването „Неделя-150” на Българското национално радио, 21 ноември 2010 г.

 
22.11.2010, 16:05

Американско ядрено оръжие ще се върне в Южна Корея

Южна Корея на консултации със САЩ ще разгледа връщането на своя територия на американско ядрено оръжие, съобщи министърът на отбраната на страната Ким Тхе Ен. Заявлението му прозвуча след съобщението за влизането в действие в КНДР на нов завод за обогатяване на уран, в който са монтирани и действат 2000 центрофуги. САЩ обявиха за изтеглянето от Южна Корея на тактическите ядрени оръжия през 1991 година.

 
22.11.2010, 16:03

Втори изтребител пето поколение ще полети до края на годината

Втори опитен образец на ПАК ФА ще започне изпитателни полети до края на 2010, съобщава шефът на корпорацията "Сухой" Михаил Погосян. Първият образец е извършил 40 полета и компанията е доволна от резултатите, дори изпитателната програма изпреварва графика. Според Погосян преговорите с Индия за включването в проекта също ще завършат до края на годината. Предполага се, че перспективният изтребител Т-50 (едноместният вариант) ще започне да постъпва във ВВС на Русия през 2015 г., а в индийските ВВС – 2020.

Т-50 ще е с принципно нова система авионика, интигрираща функцията на “електронен пилот” и с перспективна РЛС с фазирана антенна решетка. Новите системи значително ще намалят натоварването на летеца и ще му позволи да се концентрира върху изпълнение на тактическите задачи.

Т-50 ще може да излита и каца от писта с дължина 300-400 метра, има максималната скорост 2100 км/ч и ще може да прелети разстояние 5500 км. Перспективният изтребител ще има система за дозареждане във въздуха и голям вътрешен отсек за въоръжението, в който се поместват до осем управляеми ракети (УР) “въздух-въздух” Р-77 или две управляеми авиобомби всяка с маса 1500 кг. На външни точки на окачване Т-50 може да носи две УР със свръхголяма далечина на действие, разработка на КБ “Новатор”. С тях може да се свалят самолети, например от типа на AWACS, на разстояние до 400 км. /Pan.bg/ - Още за Т-50

 
22.11.2010, 14:10

Руската флота може да получи „Булава” през 2011 година

Планира се новият стратегически ракетен комплекс „Булава” да бъде приет на въоръжение до края на 2011 година при положение че следващите две изпитателни изстрелвания преминат успешно. Първото от тях е планирано за началото на декември тази година от атомната подводница ново поколение „Юрий Долгорукий”. От 14 изстрелвания на „Булава” 6 бяха неуспешни. – Още за „Булава”

 
22.11.2010, 13:56

Първи полет на израелският безпилотен вертолет Picador

Безпилотният вертолет Picador, разработван от израелската компания Aeronautics Defense Systems (ADS), извърши първия си полет, продължил 20 минути. Летателните изпитания ще продължат в най-скоро време.

Picador се създава на базата на лекия двуместен белгийски вертолет Dynali H2S. Според ADS Picador ще представлява интерес за ВМС, които може да заменят разузнавателните си хеликоптери и тези за борба с подводници с новия БЛА.

Дължината на фюзелажа на Picador е 6,58 метра, а диаметърът на носещото витло - 7,22 метра. Товароподемността на вертолета е до 180 килограма. Picador е с двигател EJ25, лети с максимална скорост 204 км/ч и може да се намира във въздуха до седем часа. /Pan.bg/ - Още БЛА

 
22.11.2010, 13:51

Великобритания получи последния C-17

Американската компания Boeing предаде на Великобритания последния от общо осем закупени военнотранспортни самолети C-17 Globemaster III. Приемането се е състояло в Калифорния, а самолетът ще прелети в базата си Брайз Нортън през януари 2011.

Първият С-17 Великобритания получи през месец май 2010 като част от договора за лизинг на четири самолета. По-късно правителството решава да закупи тези самолети и да увеличи поръчката до осем броя. Така Великобритания става вторият по големина оператор на С-17 след САЩ.

Globemaster III лети със скорост до 830 км/ч на разстояние до 4500 км. Товароподемността на самолета е 78 тона. Има няколко варианта на натоварване:189 пасажери, 102 десантници,  48 носилки с ранени, три вертолета AH-64 Apache или няколко десантни платформи с техника. /Pan.bg/ - Още за С-17

 
22.11.2010, 06:33

Биг Брадър в армията

Шпионски игри, скрити в часовници камери и тайни видеозаписи на висши военни разтресоха армията и Министерството на отбраната. Прокуратурата вече проверява армейци заради незаконен шпионаж в базите и почивните станции на армията..... Още

 
22.11.2010, 06:30

Участваме в най-долния слой на ПРО

Страната ни ще има финансово участие при изграждането на щита за противоракетна отбрана на НАТО, но то няма да бъде значително. Това  заяви министърът на отбраната Аню Ангелов пред БНР след двудневната среща на върха на Северноатлантическия алианс в Лисабон, на която беше приета стратегическата концепция за следващия десетгодишен период...... Още

 

22.11.1988 г. – Бомбардировачът B-2 е представен за първи път пред публика.

 
22.11.2010, 06:25

САЩ изведоха на орбита голям разузнавателен спътник

United Launch Alliance съобщи за старта на тежката ракета носител Delta 4-Heavy с нов американски разузнавателен спътник, който трябва да работи в рамките на програмата NRO, която се развива от Националното разузнавателно управление на САЩ.

Новият апарат NROL-32, който в момента се установява на планираната орбита, трябва да реализира функции свързани с радиоприхващане в интерес на САЩ.

По наличната информация, старта на ракетата Делта-4 е бил реализиран в 0:58 наше време от Кейп Канаверал. " Този старт ще позволи да се убедим , че критически важната програма NRO, продължава да функционира в интересите на националната безопасност на САЩ " е казал генерала отВВС на САЩ Едвард Уилсон.

Напомняме, че този спътник NROL-32, трябваше да бъде изстрелян миналата седмица, но поради технически проблеми с ракетата носител в момента на зареждане с гориво, старта беше отложен. Тогава бяха зафиксирани отклонения от температурния режим в горивните резервоари на ракетата.

Според американските военни, спътникът NROL-32 е най-големия и най-тежкият от всички , които са били извеждани на орбита. Точните характеристики на апарата не са известни, но за сравнение най-големият бизнес спътник е TerreStar-1, изведен с ракета Ариана-5 през юли 2009 г., има маса 6910 кг.

Напомняме, че предишният старт на американски разузнавателен спътник беше проведен на 20 септември с помощта на ракета Делта-4. Тогава на орбита бе изведен апарата NROL-41. /Space News/

 

22.11.1975 г. – По време на нощни маневри в Средиземно море USS Belknap (CG-26) се сблъсква със самолетоносача Джон Ф. Кенеди.

 
22.11.2010, 06:10

Словения получи от Русия патрулен кораб като част от дълг

Произведен в Русия патрулен кораб проект "Светляк" пристигна в словенското пристанище Копер в неделя като част от изплащането дълг на Москва от времето на СССР, съобщава АФП.

Корабът ще бъде използван за разузнавателни и спасителни операции по 43-километровата морска граница на страната. Морският съд е на стойност 35 милиона долара и с нея се изплаща част от дълга на Русия от времето на СССР от 129 милиона долара.

 

22.11.1972 г. – Във Виетнам бомбардировач B-52 е поразен с ракета SA-2. Той долита до Тайланд, където се разбива при кацане. Екипажа оцелява. Това е първият B-52, загубен в бойни условия.

 
 21 ноември
 
21.11.2010, 22:44

Ветераните от войните правят равносметка след Осмия си конгрес

Централният управителен съвет на Съюза на ветераните от войните провежда в понеделник заседание, за да отчете свършеното след Осмия конгрес на военно-патриотичната организация. Предстои да се приеме и план за следващата година. От юли насам бе организиран Събор на ветеранките от Отечествената война и потомки, продължи връчването на медалите „65 години от победата”, се посочва в доклада на председателя на съюза д-р Тодор Анастасов. Направление „Социална дейност” е подготвило справочник с нормативни документи, отнасящи се до ветераните и възрастните хора, извадки от наредби и указания за лечението и отдиха в балнеосанаториумите и почивните станции. През март следващата година ръководството на съюза ще обсъжда родолюбивата дейност, а през юни – социалната. Заседанието на Централния управителен съвет ще се проведе в ЦВК. /Отбрана.com/

 
21.11.2010, 22:37

Решението за изтеглянето на частите на НАТО от Афганистан ще бъде вземано „област по област”

Постепенното изтегляне на силите на НАТО от Афганистан ще бъде решавано „област по област от следващата пролет”, за да се гарантира успехът при пълното предаване на безопасността в ръцете на афганистанските сили до края на 2014 година. Това заяви днес началникът на генералния щаб на американските войски, адмирал Майкъл Мълън, цитиран от АФП.

Мълън заяви, че първите действия по предаване на контрола ще започнат през пролетта на 2011 година, „въз основа на условията на място и според указанията на командващия международните сили в Афганистан, генерал Дейвид Петреъс, област по област”. /ИА „Фокус”/

 
21.11.2010, 20:50

Бразилия иска да закупи шест атомни подводници до 2047 година

Бразилия има план за придобиването на 6 атомни и 20 обикновени подводници до 2047 година с цел защитата на петролните резерви в бразилските териториални води, съобщава АФП.

Изчислената стойност на всяка атомна подводница е 550 милиона евро. 15 от обикновените подводници ще бъдат нови, а 5 ще са модернизирани. След изпълняването на проекта Бразилия ще бъде най-голямата сила за възпиране на южноамериканския континент. – Още подводници

 
21.11.2010, 19:50

НАТО очерта нови приоритети

Стратегическата концепция на алианса включи и задълбочаването на партньорството с Русия......... Още

 
21.11.2010, 17:20

Изгражда се паметник на руските войници и офицери от Червената армия, загинали във Втората световна война

В Израел се изгражда голям мемориален паметник на войниците и офицерите от Червената армия, загинали във Втората световна война, предава електронното издание МИГ Нюз, като цитира израелския премиер Бенямин Нетаняху. Според изданието премиерът на Израел е запознал със строителството на мемориала първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков, който е на посещение в рамките на заседанието на руско-израелската комисия за търговско-икономическо сътрудничество. /ИА „Фокус”/

 
21.11.2010, 16:00

Иран – военната сила, с която всички се съобразяват

Когато Джордж У. Буш постави Иран в прословутата си „ос на злото” след атентатите срещу Световния търговски център и Пентагона, очакванията бяха, че Вашингтон рано или късно ще тръгне на военен поход срещу Техеран. Засилващите се подозрения за настойчиви опити на иранската власт да се сдобие с ядрено оръжие също подклаждаха огъня..... Още

 
21.11.2010, 13:30

Швейцария продава излишните танкове Leopard-2 на немски производител

Швейцария продава 42 свои танка Leopard 2 (Pz 87 Leo), които се оказват излишни, на фирмата производител. Бойните танкове се доставят без въоръжение и допълнителни компоненти и са предназначени за преоборудване в специални бронирани машини.

След съкращение на въоръжените си сили в съответствие с програмите Armed Forces 95 и Armed Forces XXI, различни оръжейни системи са били изведени от експлоатация, законсервирани, продадени или унищожени. Основните бойни танкове Leopard 2 (Pz 87 Leo) са едни от многото системи, които са се оказали ненужни в първоначално закупеното количество. Затова част от машините Pz 87 Leo са консервирани в различни места за съхранение.

42-ва от танковете Pz 87 Leo, които не са предназначени за използване като резервни части, в момента са продадени на немската компания Rheinmetall Landsysteme, която смята да ги използва като база (шаси) са специални машини за поддръжка.

Страните са се договорили да не съобщават условията на сделката.

Танковете Pz 87 Leo (Leopard 2), са били закупени през 1984 г. за механизираните подразделения на ВС на Швейцария съгласно програмата Armament Program 84 (AP 84). До 1993 г. са били доставени общо 380 танка Pz 87 Leo. – Още за Leopard 2

 
21.11.2010, 11:29

Тилът на армията стана на век и четвърт

На 21 ноември 1885 г. със заповед по военното ведомство №84 е обявен съставът на Централната комисия по продоволствието и Правилник за нейната работа. Следващата заповед от същия ден с половин дузина документи се регламентира работата на тиловите магазини и управлението на продоволствието, дрехите и товарите. Това е рождената дата на тила на Българската армия.

Днешната логистика в армията може само да мечтае за някогашния тил и осигуряването на войската от „игла до конец”. Да си спомним, че само със стопанската си дейност на тила се осигуряваше сто на сто от месото и колбасите за войската, 60 на сто от яйцата, 40 на сто от плодовете и зеленчуците. При това на стандарт, на които днешните може само да завиждат.

Честито на всички, които не са забравили, че тилът си е тил и в мир, и на война, и на мисии!

 
21.11.2010, 09:30

Русия предложи свой вариант за противоракетна отбрана - секторална система

Русия даде принципното си съгласие съвместно с НАТО да разработва европейска система за противоракетна отбрана. Това стана главният резултат от поредното заседание на Съвета Русия-НАТО вчера в португалската столица, предаде ИТАР-ТАСС....... Още

 
21.11.2010, 09:25

Пентагонът съвместно с НАСА изстреля седем спътника с различно предназначение

Пентагонът съвместно с НАСА изстреля в орбита наведнъж седем спътника с различно предназначение с 16 експериментални модули, предназначени за провеждането на научни метеорологични изследвания и изпитания на нови технологии, съобщи Центърът за космически полети на НАСА, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Стартът на ракетата-носител „Минотавър-4” със спътниците бе успешно извършен от стартовия аерокосмически комплекс, разположен на един от островите в щата Аляска. – Още космически системи

 
21.11.2010, 09:00

Сирия е заинтересована от закупуването на руски самолети „Як-130”

Сирия може да закупи новия руски учебен боен самолет „Як-130”. „Относно „Як-130” се водят преговори със Сирия. Това са вече преддоговорни преговори”, съобщи един от членовете на руската делегация на завършващото в неделя в Китай международно авиационно-космическо изложение „Еършоу Чайна 2010”, предаде радио „Ехото на Москва”.

Той не уточни кога може да бъде подписан договорът и колко самолета планира да закупи Сирия, но отбеляза, че интересът към този самолет в целия свят е много голям. – Още за Як-130

 

21.11.1977 г. - във Форт Брег се формира първият антитерористичен отряд Делта 1st Special Forces Operational Detachment-Delta (1st SFOD-D) под командването на полковник Charles "Chargin’ Charlie” Beckwith.

 
 20 ноември
 
20.11.2010, 23:50

"Локхийд Мартин", "Боинг" и РСК с презентации в България

В края на октомври и в началото на ноември представители на американския гигант "Локхийд Мартин" и на фирма Goodrich проведоха на 2 пъти презентации пред специалисти от МО....... Още

 
20.11.2010, 20:18

На "Руските витязи" забраниха да изпълняват "Кобра"

Главнокомандващият на ВВС на Русия е забранил на летците от пилотажната група "Руските витязи" да изпълняват фигурата от висшия пилотаж “Кобра”, съобщава за медиите командирът на групата полковникът от гвардията Андрей Алексеев. Причина за забраната е, че със самолетите Су-27, на които летят ‘руските витязи’, вече 20 години се изпълняват полети с високи претоварвания. За изпълнение на фигурата “Кобра” е необходим „геометрически” много точен самолет, продължава полковник Алексеев, а при изтребителите, с които лети групата, този параметър може да е нарушен. Разрешение за изпълнение на фигури от висшия пилотаж трябва да дават летци-изпитатели след пробни полети на един или друг самолет. Така на авиоизложенията изпълнението на “Кобра” се изпълнява в комплекса на единичен пилотаж – конкретен пилот на конкретен самолет.

Според полк. Алексеев почти всеки летец може да изпълнява “Кобра” след преминаване на специална подготовка. В състава на групата “Руски витязи” има четири летци, притежаващи пълен допуск за изпълнение на фигури от висшия пилотаж с използване на пределните режими, нулеви скорости и следкритични ъгли на атака.

Фигурата "Кобра" се отнася към най-сложните от висшия пилотаж. При нея самолетът рязко повдига нос нагоре максимално близко до точката, където ще се обърне назад, но съхранявайки направлението на полета, Следва връщане в нормален режим на полет, практически без загуба на височина. “Кобра” е изпълнена за първи път в края на 70-те години от заслуженият летец-изпитател Игор Волк на изтребител Су-27 при изпитания на самолета на свредел. /Pan.bg/ - Още за "Руските витязи"

 
20.11.2010, 19:40

Лидерите на НАТО се споразумяха да съкратят персонала на командните си щабове с 5000 души

Лидерите на НАТО се споразумяха да намалят персонала на командните си щабове, като дадоха начало на следващия етап на трудни преговори сред държавите, предава АФП. В заключителна декларация на организацията се казва, че по време на строги икономически мерки за съкращаване на държавните разходи целта е да се стигне до „по-ефективна” командна структура на алианса.

Държавите на НАТО са се споразумели да съкратят персонала в командната си структура на една-трета, от 13 500 на 8 500 души.

Предстои да се вземе решение за премахване на четири или пет от щабовете на организацията, от общо 11 щаба, заявиха официални представители на НАТО. /ИА „Фокус”/

 
20.11.2010, 17:25

Китай е изпратил 16 хиляди командири и войници за участие в умиротворителните дейности на ООН

До ноември тази година Китай вече е изпратил 16 хиляди командири и войници за участие в 19-те умиротворителните мисии на ООН, като 9 военнослужещи са загинали.

На 19 ноември заместник-началникът на кабинета за умиротворителните мисии при Китайското министерство на отбраната Тао Санян е съобщил, че в момента Китай е една от постоянните страни членки на Съвета за сигурност на ООН, изпратила най-голям брой умиротворители в мисиите. Сега 1955 китайски миротворци изпълняват умиротворителната си длъжност в Конго, Либия, Ливан, Судан и други общо 9 региона на ООН.

Той добави още, че през изминалите 20 години китайските миротворци са справили с заплахата, донесена от въоръжените сблъсъци, терористичните нападения, заразните болести и пр. и са изпълнили успешно умиротворителните задачи, дадени от ООН. /CRI/ - Още за китайската армия

 
20.11.2010, 17:18

Русия и НАТО се разбраха за транзита на товари за Афганистан

Русия и НАТО успешно приключиха преговорите за сключването на споразумение за транзита на натовски товари за Афганистан през руска територия.

Това стана ясно в началото на Съвета „Русия - НАТО", който се провежда в рамките на срещата на върха на Алианса в Лисабон.

За участие в съвета в португалската столица пристигна и руският президент Медведев.

Генералният секретар на Пакта Расмусен обяви новината, подчертавайки, че това споразумение ще подобри механизма за транзитиране на товари през руска територия, предназначени за силите на НАТО в Афганистан.

Преди началото на съвета Андерс Фог Расмусен коментира, че Пактът желае изграждане на отношения на стратегическо партньорство с Русия.

Расмусен изрази очакванията си форумът в Лисабон да даде нов старт в отношенията между НАТО и Русия.

На срещата се очаква Алиансът да предложи на руската страна сътрудничество в рамките на изграждането на ПРО за евроатлантическия регион, решение взето през вчерашния ден от лидерите на страните членки на НАТО. /news.bg/

 
20.11.2010, 13:50

ВВС на САЩ: Факти сочат, че пилотът на катастрофиралия F-22 е загинал

На мястото, където се е разбил изтребителя са намерени части от катапултната седалка . Това означава, че пилотът капитан Jeffrey Haney не се е катапултирал и не е оцелял при катастрофата на 16 ноември, съобщи командирът на 3-о изтребително авиокрило полковник МакМулен. Открити са и части от летателната униформа на летеца. Не се е задействал и аварийния радиомаяк, който сработва сред катапултиране.

Не е открито тялото или останки на мястото на катастрофата, където се е образувал огромен кратер, погълнал голяма част от самолета. Работите по откриване и изваждане частите на самолета ще отнемат седмици, тъй като условията са много сурови. В тези дейности са включени 130 души, като за тях ще се осигурят палатки и топла храна, тъй като през нощта температурите падат до минус 20 градуса.

Започнато е разследване за причините за катастрофата. Метеорологическите условия по време на полета са били много добри.

Капитан Jeffrey Haney е женен с две деца. Постъпил е във ВВС на САЩ през 2003 година, а в базата Елмендорф е от 2006. /Pan.bg/ - Още за F-22

 
20.11.2010, 13:43

Армиите все повече ще се нуждаят от резервисти

Много хора смятат, че с преминаването от наборна към професионална армия ще се спестят доста пари и няма да има нужда от резервисти, това е много погрешно разсъждение, казва полковник Кнут Яар, генерален секретар на СИОР. Той участва в семинара, който бе организиран и проведен от комитета „Партньорство за мир и разширяване” на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО (СИОР). Домакин бе Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), а темата - ролята на резерва за изграждането и функционирането на системата за сигурност... Още

 
20.11.2010, 09:00

"Стратегически рамки" или наочници за Русия и НАТО

Натовските срещи на върха не са повод да очакваме сериозни съдържателни решения. Тези форуми обаче са показател за обстановката в алианса и за отношението към най-важните му външни партньори. Атмосферата е качествено различна в сравнение с предишната среща на високо равнище, на която присъства руски президент. Остава да разберем доколко може да схващаме днешното затопляне като цикличен подем, който отново ще бъде последван от спад. Защото отношенията между Русия и НАТО са функция от отношенията между Русия и САЩ, а както сочат вътрешнополитическите промени в Америка, те отново поемат в старата, но съвсем не и добра посока...... Още

 
20.11.2010, 08:48

Пентагонът ще закупи 31 самолета F-35

Пентагонът е направил поръчка за 31 изтребителя F-35 на американската компания „Локхийд Мартин”, като общата стойност на сделката е около 3,5 млрд. долара, съобщиха от компанията, предаде АФП.

Договорът е за доставката на 30 самолета за американските ВВС, Пехота и Флот, както и един изтребител, предназначен за британската армия, съобщиха от „Локхийд Мартин”.

Възможно е Холандия също да закупи един такъв самолет.

При включване на допълнително възможно оборудване и модификации на самолетите стойността на поръчката може да достигне 3,9 млрд. долара.

САЩ планират да оборудват въоръжените си сили с общо 2000 самолета F-35. /ИА „Фокус”/ - Още за F-35

 
20.11.2010, 08:28

Русия ще бъде официално поканена да участва в изграждането на системата ПРО

Представители на САЩ и НАТО официално ще предложат на руския президент Дмитрий Медведев сътрудничество при създаването на система за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа, съобщи на пресконференция постоянният представител на САЩ в НАТО Иво Даалдер.

Днес в Лисабон ще се състои заседание на съвета Русия-НАТО, предава РИА Новости.

 

20.11.1984 г. - Роналд Рейгън подписва указ за създаване на Обединеното Космическо Командване.

 
 19 ноември
 
19.11.2010, 22:34

Генералният секретар на НАТО призова американския Сенат да ратифицира договора за СНВ с Русия

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова американския Сенат да ратифицира новия договор с Русия за ограничаване на ядрените арсенали на двете страни, като предупреди, че всяко забавяне би нанесло „щети” на европейската сигурност, предаде АФП.

„Много бих съжалявал, ако ратифицирането на договора за СНВ (Стратегическите настъпателни въоръжения) бъде отложено”, коментира Расмусен на пресконференция на първия ден от годишната среща на върха на лидерите на страните от Алианса.

„Забавяне на ратифицирането на договора за СНВ би нанесло щети на европейската сигурност. Силно окуражавам всички участващи страни да направят всичко възможно, за да гарантират скорошно ратифициране на договора”, допълни Расмусен.

На друга пресконференция американският президент Барак Обама заяви, че ратифицирането на договора е „императив” за националната сигурност на САЩ и би подсилило както обединението на страните от Алианса, така и сигурността на Европа.

 

19.11.1987 г. – Компанията Northrop Corporation сключва контракт с ВВС на САЩ за проектиране на B-2.

 
19.11.2010, 21:32

Франция и Германия достигнаха до споразумение за ядреното оръжие на НАТО

Франция и Германия достигнаха до компромис относно бъдещето на НАТО като алианс, разполагащ с ядрено оръжие, съобщава АФП.

Германия искаше новата стратегическа концепция на НАТО да задължи съюзниците да се придържат към Европа без ядрено оръжие, докато Франция твърдо се придържа към идеята за ядрено оръжие като основа на сигурността си.

Според дипломатически източници на срещата на НАТО в Лисабон те са се споразумели върху „неутрална” форма на изразяване, която удовлетворява и двете страни, като изразява надежда за бъдещо разоръжаване и същевременно настоява НАТО да задържи ядрените си оръжия, докато и другите имат. /ИА „Фокус”/

 
19.11.2010, 19:52

Редки ръкописи по история на артилерията

Редки руски и западно-европейски ръкописи от 16-19 векове по история на артилерията представи петербургският Военно-исторически музей, в който беше открита изложба, озаглавена от изказването на руския цар Петър Първи - „Артилерията не е само грохот на оръдия, но и наука”. С представянето на уникалните документи най-старият военен музей на Русия отбелязва Денят на ракетните войски и артилерията. За цялата история на музея тези печатни издания никога не са били показвани на публика.

 
19.11.2010, 19:49

Русия ще достави безплатно част от вертолетите на Афганистан

В рамките на лисабонските договорености, Русия може да предостави безвъзмездно няколко вертолета на Афганистан, заяви в интервю за руската служба на Би Би Си посланикът на Русия в Кабул Андрей Аветисян.

„Вертолетите са руско производство, основно това са Ми-17, който се доказаха в Афганистан и се използват широко тук”, - каза посланикът. Отговаряйки на въпрос за това, възможно ли е изпращането на руски военнослужещи в Афганистан, дипломатът заяви, че това е изключено. „Руски войници в Афганистан няма да има при никакви условия, нито по молба на някого”, - подчерта Аветисян.

 
19.11.2010, 19:45

Финландско-шведски патрул попаднал в засада в Афганистан

Финландско-шведски военен  патрул попаднал в засада на бунтовниците в  северната част на Афганистан. Както съобщили пресслужбите на министерството на отбраната на Финландия и Швеция, бронетранспортьорът на военните попаднал под обстрел с гранатохвъргачки в резултат от което двама финландци и един шведски военнослужещ  били ранени и евакуирани в германския военен хоспитал в град Мармол. – Още за Афганистан

 
19.11.2010, 19:40

Уточнение

Във връзка с публикации в медиите, които интерпретират обръщението на министъра на отбраната Аню Ангелов към военнослужещите от Сухопътните войски по повод техния празник на 18 ноември, Пресцентърът на Министерството на отбраната е упълномощен да Ви предостави точния цитат от изказването: ....... Още

 
19.11.2010, 17:04

Китай е доставил ударни вертолети Z-9W на няколко чуждестранни купувачи

Китай е доставил ударни вертолети Z-9W на няколко държави, съобщи на изложението „Ейршоу Чайна-2010” заместник-председателя на корпорацията CATIC Зенг Вен.

З. Вен е отказал да конкретизира къде именно са доставени машините, но според наличната информация, купувачите са африкански държави.

Вертолетът Z-9 е разработка на Харбинската авиационно-промишлена група на базата на произвеждания по френски лиценз вертолет AS-365. Машината е приета на въоръжение във ВВС на НОАК в началото на 2005 година.

През януари т.г. ЦАМТО съобщи за доставка на първите два китайски ударни вертолета Z-9WA на Кения. За тази държава е планира доставката на още две такива машини.

В Китай е разработен и варианта Z-9EC, който е предназначен за борба с подводници. Няколко такива машини Китай вече е продал на Пакистан.

 
19.11.2010, 16:10

Словакия изтегля войските си от Косово

Словакия приключи участието си във водената от НАТО мироопазваща операция в Косово (КФОР) и последните словашки военнослужещи ще се изтеглят окончателно до края на тази седмица, се казва в изявление на НАТО, цитирано от АФП.

Заминаващите си военнослужещи „допринесоха значително към цялостното подобрение на стабилността и безопасността в Косово”, заяви командирът на КФОР германският генерал Ерхард Бюлер.

Словашкият парламент гласува през октомври пълно изтегляне на всичките си 140 военнослужещи от Косово.

 
19.11.2010, 16:05

Катастрофа с индийски вертолет Ми-17

Транспортен хеликоптер на индийските ВВС се е разбил днес в щат Аруначал-Прадеш в североизточната част на страната. Намиращите се на борда 12 военнослужещи са загинали. Катастрофата е станала малко след излитане. Вероятна причина може да е гъстата мъгла в района. Започнато е разследване на причините за катастрофата. - Още за Ми-17

 
19.11.2010, 16:00

Американски изтребители ще бъдат разположени в Полша през 2013 година

Американски изтребители F-16 и транспортен самолет „Херкулес” ще бъдат разположени в Полша през 2013 година, предаде АФП.

„Полша реши да приеме американското предложение да разреши разполагането на своя територия на изтребители F-16 и самолет „Херкулес, както и на техните екипажи”, съобщи полският министър на отбраната Богдан Клих.

„Американците ще дойдат, ще проведат учения с поляците и ще се завърнат у дома. След това те отново ще идват периодично на полска територия”, добави министърът. /ИА „Фокус”/

 
19.11.2010, 13:40

Ангела Меркел се обяви за широко участие на Русия в системата ПРО

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се обяви за широко участие на Русия в създаването на системата за противоракетна отбрана на НАТО, предаде Би Би Си.

„Бих искала Русия да бъде въвлечена в този процес дотолкова широко, доколкото това е възможно”, заяви Меркел в Берлин преди излитането си за Лисабон, където ще вземе участие в срещата на НАТО.

 
19.11.2010, 13:34

Обявена е нова дата за старта на „Дискавъри”

Старта на американската совалка „Дискавъри” е отложен до 3 декември. Това бе публикувано на сайта на НАСА на 18 ноември.

По думи на инженерите , на най-старата от совалките , продължава ремонта на откритите по рано пукнатини по горивния резервоар. Специалистите предполагат, че пукнатините са възникнали по време на изливането на горивото от резервоарите на „Дискавъри” след отмяната на старта на 5 ноември.

От края на октомври , старта на совалката вече бе отлаган няколко пъти. Причина за това бяха метео условия и проблеми със совалката , която трябва да направи своя последен 39 полет на орбита.

Следва да се отбележи , че ако НАСА не успее да изстреля „Дискавъри” до 6 декември , то старта ще бъде отложен до февруари 2011г.

„Дискавъри” трябва да достави на МКС оборудване, в това число робота хуманоид Робонавт Втори, който ще извършва прости операции ( дейности ) на борда на станцията. /Spece News/ - Още космически системи

 
19.11.2010, 13:24

САЩ за пръв път ще изпратят в Афганистан танкове М1 „Абрамс”

За пръв път за деветте години бойни действия срещу талибаните САЩ ще изпратят в Афганистан танкове М1 „Абрамс”, пише „Вашингтон пост”. Решението за изпращане на танковете е одобрено още през миналия месец от генерал Дейвид Петреъс – командващ силите на САЩ и НАТО в Афганистан.

„Разгръщането на танковите подразделения ще се осъществява в югозападните райони на страната, където са дислоцирани американските морски пехотинци. Използването им ще даде възможност на сухопътните войски да нанасят удари по цели на талибаните от много по-голямо разстояние”, отбелязва изданието.

Първата партида от 16 танка ще пристигне в провинция Хелманд, където има ожесточени сблъсъци между американски морски пехотинци и екстремисти. /ИА „Фокус”/ - Още за М1 „Абрамс”

 
19.11.2010, 12:40

Руски изтребител МиГ-31 катастрофира, летците са живи

Днес руски изтребител МиГ-31 се е разбил по време на тренировъчен полет в Пермска област. Машината е излетяла от авиобаза „Сокол”. Летците са се катапултирали успешно, състоянието им е стабилно.

Аварията с МиГ-31 е станала на 60 км северо-източно от летище Большое Савино, което се използва като гражданско и военно. По предварителни данни жертви и разрушения на земята няма. – Още за МиГ-31

 
19.11.2010, 08:45

Пентагонът предупреди, че мрежи като "Фейсбук" са опасни за сигурността на операциите на ВВС

Американските военновъздушни сили предупредиха персонала си, че функциите за локализация на мрежи за общуване като "Фейсбук", може да изложат на риск сигурността на някои операции, предаде "Франс прес".

Дори когато не са на служба, всички авиатори трябва да са наясно с последствията от използването на услугите за локализация, предлагани от мрежи като "Фейсбук" или сайтове като "ФорСкуеър" и "Гоуала", се казва в предупреждението, разпространено във вътрешната мрежа на американските ВВС на 5 ноември и огласено вчера от говорителя майор Чад Стефи.

Непредпазливото използване на тези услуги може да има унищожителни последици за сигурността на дадени операции и личния живот на летците, се казва в бележката.

Споменатите услуги, достъпни чрез многофункционални телефони (смартфони), позволяват потребителят да бъде локализиран от събеседниците си.

Говорител на Пентагона не можа да уточни дали и другите родове войски са получили аналогично предупреждение. /Ekipnews/

 
19.11.2010, 08:40

В Лисабон започва двудневната среща на НАТО

Българският президент Първанов ще ръководи делегацията на страната за участие в откриващата се днес в Лисабон двудневна среща на високо равнище на НАТО. Той ще изложи българската позиция по новата стратегическа концепция на Алианса за следващите десет години, която ще бъде главна тема на срещата. Тази концепция потвърждава глобалната военна роля на НАТО, включително мисиите за управление на кризи в целия свят.

 
 18 ноември
 
18.11.2010, 23:14

Приемат последният Cougar в България

Утре на неофициална церемония приемат последният борд 712 на Eurocopter Cougar AS 532AL в България. Събитието ще се състои в авиобаза Крумово. Списание „Криле”, както винаги първо съобщава за събитието от всички български медии.

Договорът бе подписан на 28 януари 2005 г. от тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров. Контрактът е с европейския консорциум Eurocopter и първоначално бе за доставка на 18 военни хеликоптера.

От 18-те хеликоптера 12 Cougar-а вече са в наличност в Крумово. Заради финансовата криза след преговори с Eurocopter бройката за 6 вертолета AS 323 "Пантер" бе намалена на 3.

Представители на Eurocopter от няколко дни са в България, като са се срещнали във Варна с представители на ВМС и са обсъдили въпроси свързани с курса за приучване на наши летци от „Чайка” във Франция, както и кога ще бъде докаран първият „Пантер” в България. Очаквайте скоро подробности. /Pan.bg/

 
18.11.2010, 20:50

Канадски изтребител катастрофира, пилотът е оцелял

Канадски изтребител се разби на 17 ноември (23:45 м.вр) в северната част на щата Алберта, но пилотът е успял да катапултира, съобщи говорител на канадските Въоръжени сили, цитиран от вестник „Отава ситизен”.

Капитан Дарън Блейкли (Darren Blakie) от 409 тактическа изтребителна ескадрила се е насочвал към военното летище Колд Лейк (Cold Lake, Alta), когато изтребителят му CF-18 Хорнет се разби на около 13 километра северно от базата. Пилотът е настанен в болница, но скоро ще бъде изписан. Причината за катастрофата все още не е изяснена, разследването на инцидента продължава. – Още за F-18

 
18.11.2010, 17:30

Личният състав на украинската армия до 2015 г. ще се съкрати до 160 хил. души

Личният състав на Въоръжените сили на Украйна до 2015 г. ще се съкрати с 40 хиляди души. Това съобщи днес началникът на Генералния щаб и главнокомандващ въоръжените сили на Украйна Григорий Педченко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му днес Въоръжените сили наброяват 200 хиляди души, а до 2015 година те трябва да достигнат до 160 хиляди”. Освен това според главнокомандващия ще бъде съкратен един корпус на сухопътните войски, както и безперспективните към днешна дата военни подразделения. „Основно става дума за небоевите съединения и части”, уточни Педченко. /ИА „Фокус”/

 
18.11.2010, 17:24

„Агуста/Уестленд” ще достави вертолети AW-101 и AW-139 на Туркменистан

Компанията „Агуста/Уестленд” (подразделение на „Финмекканика”) сключи контракт за доставка на Туркменистан на партия вертолети AW-101 и AW-139, съобщава „Дифенс нюс”.

Подписания през третото тримесечие на 2010 г. договор предвижда доставката на два вертолета AW-101 за транспортиране на VIP лица и 5 вертолета AW-139. – Още вертолети

 
18.11.2010, 17:00

Германия започва да се изтегля от Афганистан от 2012

Федералният външен министър Гидо Вестервеле заяви, че Германия ще започне да намалява числеността на контингента си в Афганистан от 2012-та година. В началото на следващата година НАТО ще започне постепенно да прехвърля на афганистанските сили за сигурност контрола върху отделни зони и този процес ще продължи до края на 2014 г. Това предвижда план, който трябва да бъде одобрен от срещата на върха на НАТО в края на тази седмица.

В коментар, публикуван в "Ди Велт", Вестервеле пише: "В зависимост от развитието на ситуацията със сигурността целта ни е да извършим първото редуциране на нашия контингент през 2012 г.". / DW/

 
18.11.2010, 13:14

Русия и НАТО може да подпишат споразумение за обратен транзит от Афганистан

Русия и НАТО може да подпишат споразумение за обратен транзит от Афганистан през руска територия по време на срещата в Лисабон. Това съобщи днес посланикът на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин, цитиран от РИА Новости.

„Ако бъде готово решението на руското правителство за обратния транзит на наземни товари на НАТО с невоенно назначение, то е напълно вероятно подобна новина да бъде съобщена по време на срещата на Северноатлантическия алианс”, каза Рогозин. - Още за Афганистан

 
18.11.2010, 12:37

"Спускат кепенците" на поделение с полигон в казармата

Закрива се поделението във Враца. То е единственото в Българската армия, където бойният полигон се намира в района на казармите. На него могат да се провеждат и стрелби, и тактически учения и дори тактически учения с бойни стрелби. Има устроен и миротворчески полигон за тренировки на действия по патрулиране, конвоиране и охрана на ВИП- гости. В последните  години поделението с командир подполковник Стойков подготви едни от най-добрите контингенти, които участваха в мисии зад граница в Ирак и Афганистан.

В момента батальонът е в състава на Пета шипченска механизирана бригада. От състава на бригадата ще бъдат уволнени около 700 военнослужещи. Половината от тях ще са от поделението във Враца. /Отбрана.com/

 
18.11.2010, 10:22

Останките на F-22 са открити

Останките на изчезналия на 16 ноември изтребител са открити. Продължава търсенето на летеца, което е най-важната задача в момента на ВВС в Аляска. Мероприятията по търсенето се извършват от 3-о изтребително авиокрило съвместно с Координационния център по търсене и спасяване на Националната гвардия в Аляска. В операцията са включени хеликоптери НН-60 Pave Hawk и самолет HC-130 King .

Според полковник МакМулен, командир на крилото в базата Елмендорф , вечерта на 16 ноември двойка F-22 са приключили с работа в зоната и всичко е било нормално, когато в 17.40 единият изтребител F-22 изчезва от радарите. Другият изтребител дозарежда във въздуха от самолет-цистерна и продължава полета в търсене на изчезналия самолет, но безуспешно.

Вдигната е по тревога група за търсене и спасяване и в предполагаемия район са изпратени хеликоптери и самолет. В 10.15 часа местно време вертолет от Националната гвардия е открил останките на изчезналия изтребител. Хеликоптерът не е могъл да кацне на мястото на катастрофата, за да огледа по-обстойно. За сега пилотът не е открит. Изпратен е друг вертолет със специален екип, който ще може да се приземи до катастрофиралия изтребител. /Pan.bg/ - Още за F-22

 
18.11.2010, 09:04

На този ден в армията на САЩ

През 1977 година са проведени първите успешни изпитания на ракетата Пършинг II.

През 1978 година своят първи полет извършва изтребителя F-18.

 
18.11.2010, 08:21

Пакистан ще въоръжи бойните си самолети с китайски ракети

Пакистан потвърди, че ще закупи китайски ракети и системи за контрол на полета за оборудването на своите 250 самолета JF-17 „Тъндър” като част от усилията си да задълбочи военното си сътрудничество с Пекин, предаде АФП.

Рао Камар Сюлейман, командващ пакистанските ВВС, съобщи, че китайски радарни системи и самонасочващи се ракети със среден обсег SD-10 ще бъдат използвани на изтребителите, разработени съвместно от двете страни.

„Към момента пакистанските ВВС не планират поставянето на западни устройства и оръжия на самолетите”, е заявил Сюлейман. /ИА „Фокус”/

 
18.11.2010, 00:30

Защо Гърция държи армия на границата с България

"Ама възможно ли е да държите толкова войници на границата с България, която е член на Европейския съюз?"..... Още

 
 17 ноември
 
17.11.2010, 20:28

Китай е разработил нова крилата ракета СМ-802AKG

На авиационното изложение „Ейршоу Чайна-2010” Китайската аерокосмическа научно-промишлена корпорация (CASIC) представи нова авиационна ракета, съобщава „Авиейшн уик”.

Ракетата е последния представител на семейството ПКР C-802. Получилата обозначението CM-802AKG ракета има по-голям обсег на действие (над 200 км) в сравнение с версията C-802A (около 180 км).

Теглото на ракетата е по-малко от 700 кг, като бойната част тежи 300 кг.

В началния участък на траекторията на полета на СМ-802AKG използва инерциална система за управление (възможна е опция за поставяне на GPS-навигация), а на крайния участък – инфрачервена или телевизионна глава за насочване.

Новата крилата ракета е приета на въоръжение в НОАК, като CASIC разчита да получи експортни поръчки. – Още авиационно оръжие

 
17.11.2010, 20:07

Въоръжените сили на Ирак получиха два вертолета Ми-171Э

Ирак е получил последните два от осемте поръчани руски многоцелеви вертолета Ми-171Э, стойността на които е 156 млн дол, съобщава агенция „Франс Пресс”.

Двете машини Ми-171Э са били предадени на ВС на Ирак на 7 ноември в базата „Таджи (20 км северно от Багдад). Доставката на машините е финансирана от САЩ. Вертолетите ще се използват за изпълнение на различни задачи, включително за противодействие на тероризма, транспортиране на личен състав и товари, водене на разузнаване.

Закупените от Русия вертолети са били изпратени в Шарджу (ОАЕ), където са били дооборудвани, включително с ново БРЕО и системи за управление на въоръженията. В момента във ВС на Ирак има 16 вертолета Ми-17 и 8 Ми-171Э. – Още Ми-171

 
17.11.2010, 19:43

Четири групи за обучение и връзка бяха сертифицирани за Афганистан

Нови четири групи за обучение и връзка / OMLT/  ще потеглят в близките седмици за Афганистан. Новото е, че ще има две групи, които ще действат в Кабул. Едната от тях ще е логистична и ще обучава афганистанските военни на процедури и методи издползвани от логистиците на натовските армии. Другата група ще е бойна и ще учи афганистанските офицери на щабна работа и подготовка на  бойни документи. Логистична и бойна група ще заминат и за Кандахар, където в момента имаме едно OMLT, което е дислоцирано недалеч от летището .

На полигон «Анево» завърши и сертификацията на девета пехотна рота за Кандахар. Тя ще бъде командвана от майор Деян Дешков, който бе  командир и на пета пехотна рота. Очаква се подразделението да отлети за Афганистан в началото на следващия месец. /Отбрана.com/

 
17.11.2010, 17:27

ВВС на САЩ издирват изчезнал изтребител F-22

Военновъздушните сили на САЩ са предприели операция по издирването на изчезнал изтребител F-22, който не се е прибрал в базата след тренировъчен полет в Аляска, съобщава АФП . Машината е от състава на 3-то авиокрило на базата Elmendorf-Richardson.

За последно контакт с пилота е бил установен в 19:40 местно време. ВВС на САЩ разполагат със 187 изтребителя F-22 „Раптър”. – Още за F-22

 
17.11.2010, 16:37

Президентът е начело на делегацията ни за срещата на върха на НАТО

Президентът Георги Първанов ще ръководи българската делегация на  Срещата на най-високо равнище на НАТО в Лисабон на 19 и 20 ноември 2010 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  На 19 ноември 2010 г. държавният глава ще представи пред Северноатлантическия съвет българската позиция по проекта на новата Стратегическа концепция на НАТО за следващите десет години. Президентът Първанов ще участва в работна вечеря в чест на държавните и правителствени ръководители, давана от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. На следващия ден президентът Георги Първанов ще изложи позициите на Република България и на останалите два формата на Срещата в Лисабон - по Афганистан (ИСАФ) и Съвета “НАТО – Русия”. В делегацията, водена от държавния глава, са министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на отбраната Аню Ангелов, постоянният представител на България в НАТО посланик Тодор Чуров,  началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, представители на Администрацията на президента.

 
17.11.2010, 14:01

Правителството предлага комодор Валентин Гагашев за заместник-командващ на Съвместното оперативно командване

Кабинетът предлага комодор Валентин Гагашев да бъде назначен на длъжността заместник-командващ на Съвместното оперативно командване и удостоен с висше офицерско звание, съобщиха от правителствената информационна служба. Със свое решение правителството предлага на президента на Република България да издаде указ, с който комодор Валентин Гагашев да бъде назначен на длъжността заместник-командващ на Съвместното оперативно командване и удостоен с висше офицерско звание "контраадмирал".

Със същото решение кабинетът отменя свое предложение до

президента на Република България от 6 август 2010 г., относно издаване на указ за назначаване на длъжност и удостояване с висше офицерско звание на офицер от Българската армия.

Комодор Гагашев е роден на 19.11.1954 г. в гр. Русе. Магистър е по военно дело. Завършва корабоводене във ВНВМУ „Н.Й.Вапцаров”, Военноморска академия „А. А. Гречко” в Русия, Военноморски колеж „Ню Порт” в Съединените американски щати. В Българската армия е офицер от 1977 г. Във военно звание „комодор” – от 2009 г

 
17.11.2010, 13:55

Български военнослужещи ще могат да участват в операцията на НАТО за борба с морското пиратство около Сомалия

Министерският съвет на Република България прие решение, с което разрешава участието на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в операцията на НАТО за борба с морското пиратство в акваторията около Сомалия OCEAN SHIELD. В операцията могат да участват едновременно до пет български военнослужещи. Участието ни в OCEAN SHIELD, в допълнение към приноса ни в провежданата от ЕС операция "Аталанта", ще демонстрира синергията на националните ни усилия в борбата с морското пиратство в акваторията около Сомалия.

Необходимите финансови средства са за сметка на бюджета на Министерството на отбраната. /ИА „Фокус”/

 
17.11.2010, 13:48

Новият френски министър на отбраната смята, че войната в Афганистан е капан

Войната в Афганистан е капан за всички участващи страни и Франция ще обсъди как да намали присъствието на своите военнослужещи по време на срещата на НАТО по-късно тази седмица, съобщи новият френски министър на отбраната Ален Жупе, цитиран от агенция Ройтерс.

Думите на Жупе увеличават очакванията, че Франция ще започне да връща своите войници от Афганистан през следващата година и напълно ще ги изтегли преди президентските избори през 2012 година.

В момента в централноазиатската страна има около 3500 френски военнослужещи. От началото на мисията в Афганистан са загинали 50 френски войници. – Още за Афганистан

 
17.11.2010, 13:34

Руски бойни кораби ще се борят с пиратите

Пети отряд от бойни кораби от Тихоокеанския флот се отправи към Аденския залив в Индийския океан за да участва в Международната мисия на ООН за борба с морските пирати. На корабите се намират подразделения на морската пехота. Предишните четири отряда от Тихоокеанския флот ескортираха и защитиха от нападенията на пиратите над 100 търговски кораба от различни страни. Моряците, отличили се в борбата със сомалийските пирати, ще получат държавни награди.

 
17.11.2010, 09:15

Русия ще предаде на Ливан шест бойни хеликоптера Ми-24 и десетки танкове

Русия ще предаде на Ливан голямо количество въоръжения, сред които бойни хеликоптери, танкове и артилерийски оръдия. Това заяви ливанският премиер Саад Харири в интервю за руския вестник „Время новостей”.

Става дума за 6 хеликоптера Ми-24, 31 танка Т-72, 36 артилерийски оръдия с калибър 130 мм, както и боеприпаси.

Харири е посочил, че повечето от танковете, които са на въоръжение в ливанската армия, са руско производство. Премиерът е уточнил, че Ливан ще закупи част от оръжията, а останалите ще получи безплатно от руската страна.

По-рано Русия планираше да подари 10 изтребителя МиГ-29 на Ливан, но Бейрут ги отказа. /ИА „Фокус”/

 
17.11.2010, 08:11

ПРО да е част от концепцията на НАТО

България ще настоява системата за противоракетна защита да стане част от стратегическата концепция на НАТО и част от отбранителна система на алианса. Това заяви говорителят на МВнР Весела Чернева по повод предстоящата среща на НАТО на най-високо равнище, която ще се проведе в португалската столица Лисабон.

 "За нас е много важно, ако противоракетната отбрана стане част от стратегическата концепция, да покрива и територията на България. На 20 ноември обаче няма да има дебати за това дали България ще предложи своя територия за ПРО", уточни Чернева.

При подготовката на срещата се обсъжда стратегическата концепция, в която трябва да залегне темата за противоракетната отбрана, като част от колективната отбрана на НАТО. Едва след постигане на съгласие ще започнат и конкретни разговори за покритието и компонентите на тази система, както и евентуалното партньорство с Русия. На срещата българската делегация ще бъде водена от президента Георги Първанов. В състава на делегацията ще бъдат още министрите Аню Ангелов и Николай Младенов.

 
 16 ноември
 
16.11.2010, 23:26

Военна акция не може да предотврати разработването на ядрената програма

Военна акция против Иран не може да предотврати по-нататъшното разработване на ядрената програма на Техеран. Такова мнение изразил на пресконференция във вторник министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс. Според него, „възможността от военен удар може само да стане краткосрочно решение на проблема”. Нещо повече, „Техеран може още повече да направи активността си в ядрената сфера още по-секретна”, предполага Гейтс.

 
16.11.2010, 23:23

Край на подигравката с един достоен военен моряк

Правителството и военният министър Аню Ангелов ще се откажат от своето предложение комодор Валентин Гагашев да оглави военното разузнаване. Това ще стане на заседание на правителството в сряда, съобщиха по bTV. По всяка вероятност той ще заеме поста на заместник-командващ Съвместното оперативно командване, където ще си тежи на мястото.

Потърпевш от цялата няколко месечна сага по назначаването на директор на военното разузнаване е почтеният комодор Валентин Гагашев. Краят на подигравката с достойния и честен  военен моряк дава началото на няколко въпроса, които чакат своя отговор : Кой ще поеме отговорността за разиграния театър около военното разузнаване ?   Кой ще е новият директор на службата и дали няма да последва подобна комедия? Ще бъде ли лишен  президента от някои свои сегашни правомощия ?

Краят на мъчението едва ли е в чест на рождения ден на комодора, който е тези дни? Да е жив и здрав? /Отбрана.com/

 
16.11.2010, 21:25

ВМС на САЩ приеха на въоръжение есминеца DDG-109 „Джейсон Данхем” клас „Арли Берк”

Американските военноморски сили приеха на въоръжение новия есминец УРО DDG-109 „Джейсон Данхем” (Jason L. Dunham) проект „Арли Берк”, построен от компанията „Бат Айрон Уоркс” (подразделение на „Дженерал Дайнемикс”), съобщава „Ассошиейтед Пресс”.

DDG-109 „Джейсон Данхем” бе заложен в корабостроителницата на компанията „Бат Айрон Уоркс” на 11 април 2008 г. и спуснат на вода на 1 август 2009 г. Корабът стана 59-ят есминец клас „Арли Берк” и 33-ят кораб от серията, построен от компанията. Морските и приемни изпитания на кораба завършиха през май т.г., а на 4 юни есминеца бе предаден на ВМС на САЩ.

Есминците от подсерията Flight IIA, към които се отнася „Джейсон Данхем”, представлява кораб с водоизместимост 9200 т, дължина 155,3 м, ширина 18 м и газене 9,9 м.. Четирите газотурбинни двигатели „Дженерал електрик” LM2500-30 позволяват на кораба да развива скорост до 30 възла. Екипажът се състои от 276 офицери и матроси.

Въоръжението на есминеца се състои от 32-контейнерна и 64-контейнерна установки за вертикален пуск Mk.41 на зенитни управляеми ракети SM-2, крилати ракети BGM-109 „Томахоук” или противолодъчни ракети RUM-139 „VL-Асрок”, една 127-мм и две 22-мм артилерийски установки, два тритръбни торпедни апарати Mk-46. Есминеца е оборудван със системата за бойно управление „Иджис” с РЛС SPY-1D на фирмата „Локхид Мартин”. На борда му може да бъдат базирани два вертолета тип SH-60B/R „Си Хоук”, въоръжени с ракети „Пингвин”/”Хеллфайр” и торпедни апарати Mk.46/Mk.50. – Още за есминци „Арли Берк”

 
16.11.2010, 19:55

Парламентарната асамблея на НАТО прие резолюция

Русия е призната от участниците на Парламентарната сесия на НАТО за „сигурен и отговорен партньор в областта на ядреното неразпространение и контрола над оръжията”, сътрудничеството с който е важен фактор на глобалната безопасност, се казва в резолюцията, приета на есенната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО във Варшава. Разработената от НАТО за Европа система на ПРО не представлява заплаха за Русия, а „е уникална възможност  за установяване на ефективно и конструктивно сътрудничество, предназначена за най-добрата защита на населението и териториите на съюзниците от НАТО и Русия от заплахата на използване на балистични ракети”, се посочва в резолюцията.

 
16.11.2010, 19:50

Мащабни военни учения започват днес в Иран

Мащабни учения на силите за противовъздушна отбрана започват днес в Иран. Маневрите са с кодовото име „Защитници на небето”, съобщава ИТАР-ТАСС.

Ученията ще обхванат практически цялото въздушно пространство на ислямската република. Според военни източници особено внимание ще бъде обърнато на гарантирането на сигурността на ядрените обекти в Натанз и близо до град Кум, както и на АЕЦ „Бушер”.

По време на маневрите ще се проведат изпитания на нови ирански средства за противовъздушна отбрана. /ИА „Фокус”/

 
16.11.2010, 11:35

Президентът на Украйна няма да вземе участие в срещата на НАТО в Лисабон

Президентът на Украйна Виктор Янукович няма да вземе участие в срещата на НАТО в Лисабон, която ще се проведе в португалската столица на 19-20 ноември. Украйна ще бъде представена от министъра на външните работи Константин Грищенко, съобщава ИТАР-ТАСС.

 
16.11.2010, 08:48

Чекисти срещу шпиони - война в Русия

Война между тайните служби на Русия е причина да бъде разгласено предателството на служител от външното разузнаване, довело до ареста на руски шпиони в САЩ през юни т.г. Под заглавие “Чекисти срещу шпиони” опозиционният руски вестник “Новая газета” (novayagazeta.ru) твърди това в понеделник...... Още

 
16.11.2010, 08:33

Падат главите на още армейски гарнизони

Още няколко армейски гарнизона отиват в историята.  Помним с каква мъка командирите разказваха колко е трудно да си този, който затваря портала. Поделенията се закриваха и  закриват и даже за музеите им няма кой да се погрижи...... Още

 
16.11.2010, 08:27

Изтеглянето на войските от Афганистан се отлага

Войната в Афганистан ще приключи по модела, отработен в Ирак. Американските части ще останат в базите, а афганистанците ще се сражават. Според експерти от НАТО са съгласни да се разшири влиянието на Москва, но не искат да дават пари за руско оръжие, пише вестник „Независимая газета”.

Администрацията на президента Барак Обама е разработила план за приключване на бойните операция на коалиционните войски в Афганистан до 2014 година. Планът е разбит на отделни етапи и е разчетен за период от четири години. Той ще бъде представен по време на срещата на НАТО, която ще се проведе в края на седмицата в Лисабон.

В много аспекти този документ е основан на прецедента, създаден в Ирак. Предаването на отговорността за бойните операции на афганистанците крие големи рискове. Има опасност да се обяви, че афганистанските части са готови да действат самостоятелно, а реално това да не е така. Затова и темпото на прехода ще зависи от ситуацията по места, а няма да се диктува от Вашингтон, коментира изданието. /ИА „Фокус”/

 
16.11.2010, 00:20

САЩ шпионират скандинавците

Американски шпиони са плъзнали из скандинавските страни. Властите в Исландия започнаха разследване за предполагаема шпионска дейност срещу американското посолство, съобщи Интерфакс.

Преди броени дни норвежките медии също разкриха, че сътрудници на службите за сигурност на САЩ са следили стотици граждани, без да уведомят властите в страната за това.

Междувременно министърът на правосъдието на Швеция Беатрис Аск заяви, че и шведи са били следени. Правителствата на Норвегия, Дания, Швеция и Финландия също са започнали разследване на американските посолства на своите територии.

 
16.11.2010, 00:17

Полигон остана без мишени

Апаши оставиха база "Ново село" без движещи се мишени за учения. Крадците успели да отмъкнат от най-големия на Балканите армейски полигон цели 420 метра жп траверси. Върху релсите са били поставени движещи се цели. "Стандарт" научи, че изчезването на релсите е спряло движението на мишените за отстъпваща и настъпваща пехота, както и тежките цели за бронирани машини. Според военни от полигона това означава провал за предстоящите ротни тактически учения с бойни стрелби, планирани от танковото поделение в Сливен.

 
16.11.2010, 00:10

Македония няма да бъде поканена в НАТО

Не очаквам ново развитие по проблема за официалното име на Македония до предстоящата среща на върха на НАТО в Лисабон. Проблемът още не е решен и не очаквам страната да бъде поканена за преговори за членство в алианса, заяви вчера генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен..... Още

 
16.11.2010, 00:07

Ген. Петреъс бесен на Хамид Карзай

Командващият коалиционните войски в Афганистан генерал Дейвид Петреъс е предупредил вчера афганистански служители, че последните критики на президента Хамид Карзай срещу американската стратегия може сериозно да подкопаят напредъка във войната и да направят собствената му позиция несъстоятелна, пише вестник "Вашингтон пост"...... Още

 
 
 

Още военна информация - архив

 

Автор на публикуваните материали се явяват СМИ или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с Въоръжените сили.

 





{START_COUNTER}