Военна информация

Архив - от 1 до 15 ноември

 

 

ЕС ще проведе първите си военни учения през 2023 г.

15.11.2021, 22:38

Европейският съюз планира да организира първите в историята си военни учения през 2023 г. Това съобщи испанският вестник ''Ел Паис'', позовавайки се на информация, съдържаща се в концепцията за сигурност на общността, която ще се нарича "Стратегически компас на ЕС", предаде БГНЕС.
Поверителният документ, до който изданието е получило достъп, призовава за увеличаване на военния капацитет на ЕС, за да разполага с необходимите сили за "утвърждаване на неговия мироглед и защита на неговите интереси".
"От 2023 г. ще организираме редовни военни учения, включително военноморски учения", се казва в документа. Маневрите имат за цел да допринесат за създаването на европейски сили за бързо реагиране, които до 2025 г. могат да наброяват до 5000 военнослужещи. "Ще продължим да провеждаме редовни учения, за да засилим взаимната си помощ в случай на въоръжена агресия", се посочва в документа.
Подробности за инициативата ще бъдат представени на срещите на външните министри и министрите на отбраната на общността, се казва в съобщението.
Първата концепция за сигурност на ЕС, наречена "Стратегически компас на ЕС", се очаква да бъде приета през пролетта на 2022 г.

 

Адмирал Емил Ефтимов бе награден за отличителни заслуги на Националната гвардия на щата Тенеси

15.11.2021, 21:44

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов бе удостоен днес с награден знак за отличителни заслуги от генерал-адютанта на Националната гвардия на щата Тенеси генерал-майор Джефри Холмс, съобщава Пресцентърът на МО. Отличието беше връчено след проведената среща между ръководен състав от Националната гвардия на щата Тенеси и представители на Министерството на отбраната и Българската армия. Американската делегация, която е на посещение у нас от днес до 19 ноември, включва командири на компонентните командвания и на основните формирования на Националната гвардия на щата Тенеси, както и техните главни сержанти.
В рамките на визитата ще бъдат посетени формированията от Въоръжените сили, които имат сходни функции със структурите на Националната гвардия. Днес бяха проведени срещи в командванията на Сухопътните войски и Военновъздушните сили.
Основната цел на дискусиите е разработването на тригодишен план за сътрудничество между Въоръжените сили на Република България и Националната гвардия на щата Тенеси, като в него бъдат набелязани конкретни дейности за развитие на способностите на формированията и структурите от двете държави. Посещението ще подпомогне изпълнението на дейностите, заложени в подписаната десетгодишна Пътна карта за двустранно сътрудничество със САЩ в областта на отбраната, както и планирането на мероприятията по Програмата за партньорство с Националната гвардия на щата Тенеси.
В последния ден от посещението началникът на отбраната адмирал Ефтимов и генерал-майор Джефри Холмс ще обсъдят постигнатите резултати.  
Източник: https://otbrana.com/

 

Междусъюзническата война

15.11.2021, 21:27

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети  още

 

Отчет на Пентагона за 2021 година за ВС на КНР: Китайските ВМС в момента са най-големите в света с 355 кораба

15.11.2021, 19:54

Пълния отчет може да видите тук....

 

Латвия започна военни учения по границата с Беларус на фона на миграционната криза

15.11.2021, 19:45

Членуваща в Европейския съюз Латвия е разположила през уикенда 3000 военнослужещи за участие в необявени военни учения по границата си с Беларус. Това става в условията на изострящата се криза с мигрантите на полско-беларуската граница, предаде Ройтерс.
“Не можем да изключим варианта част от тези (мигрантски) групи да се насочат на север и да достигнат латвийската граница. Готови сме за това”, каза пред националната телевизия латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс.
Посланието към Беларус е, че латвийската армия не предприема тези движения просто за забавление, добави той.
Ученията са започнали в събота и ще продължат до 12 декември, уточни говорителка на латвийската армия пред информационната агенция “Балтик нюз сървис”. Говорителката засега не е отговорила на запитване на Ройтерс за допълнителен коментар.
ЕС обяви, че ще разшири санкциите срещу Беларус заради обвиненията на Запада (които Минск днес определи като “нелепи”), че организира криза, оставила най-малко 4000 мигранти блокирани на студа в горите по беларуската граница с Полша.
Европейските лидери обвиняват Минск, че извършва “хибридна атака” чрез прехвърляне със самолети на мигранти от страни като Сирия и Афганистан и ги подтиква да влизат нелегално в Полша. Беларус многократно отрече обвиненията.
Полската гранична охрана е отчела 5100 опита за незаконно пресичане на границата през ноември при 120 за цялата 2020 г. При сравнението на данните за този период се регистрира увеличение също в Литва и Латвия, двете балтийски държави, граничещи с Беларус.
Полша и Литва също подсилиха охраната на границите си с военни сили. И трите страни подсигуриха отделни участъци от границата си с Беларус с огради с бодлива тел.
Източник: bta.bg

 

Завърши българо-британска съвместна подготовка, провеждана в СКСО

15.11.2021, 17:49

От 1 до 12 ноември 2021 г. България беше домакин на българо-британска съвместна подготовка, провеждана в Съвместното командване на специалните операции (СКСО). В първия й етап участваха новоназначени бойни санитари от СКСО и Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР, които преминаха обучение за оказване на помощ на пострадали на бойното поле и получиха сертификати за успешно участие в курса по военно-медицинска подготовка.
През втория етап на съвместната подготовка български формирования от Специалните сили повишиха своите знания и умения по планирането и провеждането на специални операции в градска среда. Бяха изпълнени задачи, свързани с отработвани елементи от новата концепция на НАТО за използването на силите за специални операции при неутрализиране на съвременни рискове и заплахи, съобщават от СКСО.
„Подготовката изпълни предварително набелязаните цели и съм убеден, че и двете страни натрупаха сериозни позитиви от съвместната работа. По време на занятията се надгради и оперативната съвместимост между формированията при планиране и провеждане на операции, развиха се и приятелските взаимоотношения между военнослужещите. Продължаваме възходящата линия на развитие на взаимоотношенията ни през последните две години и така ще бъде и занапред“, каза генерал-майор Явор Матеев в обръщението си към участниците на церемонията по закриване на съвместната подготовка. На нея присъстваха посланикът на Великобритания у нас Негово Превъзходителство д-р Роб Диксън и аташето по отбраната на Великобритания к-н I ранг Алекс Буш.
„Това е иновативна подготовка, която ни дава възможност с новопридобитите умения и затвърдените знания да бъдем актуални на съвременните заплахи“, подчерта генерал-майор Матеев и изказа благодарност на Н.Пр. Роб Диксън за личната му ангажираност в този процес.
Източник: https://otbrana.com/

 

ТАСС: НАТО покани Грузия и Украйна на срещата на външните министри на страните-членки в Рига

15.11.2021, 17:42

Тбилиси. НАТО покани представители на Грузия и Украйна на срещата на външните министри на страните и партньорите на Алианса, която ще се проведе на 30 ноември и 1 декември в Рига. Това каза пред репортери в понеделник вицепремиерът на грузинското правителство и министър на външните работи Давид Залкалиани (на снимката), цитиран от ТАСС.
„Грузия, заедно с Украйна, е поканена на следващата среща на НАТО, която ще се проведе в началото на декември. Това още веднъж говори за признаването на осезаемия напредък, който Грузия има заедно с Украйна като страни, които планират да станат членове на Алианса по пътя на интеграцията в НАТО. Нашата покана за следващата декемврийска среща е много положително, сериозно послание от нашите партньори от НАТО“, каза Залкалиани.
Той отбеляза, че на срещата на външните министри в Рига ще бъдат обсъдени практически стъпки за приближаване на двете страни до членството в НАТО, сигурността в Черноморския регион и повече съвместни учения.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Йенс Столтенберг: В НАТО няма консенсус по въпроса за приемането на Украйна

15.11.2021, 08:44

Ню Йорк. Страните от НАТО все още не са постигнали консенсус дали Украйна трябва да бъде част от организацията Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в интервю в неделя пред телевизионния канал HBO.
„За да станете член на НАТО, трябва да отговаряте на стандартите. Ние им помагаме [на Украйна] да се бори с корупцията, но 30 членове [на организацията] трябва да стигнат до общо мнение, а в НАТО все още няма консенсус“, каза той.
Столтенберг отбеляза, че Северноатлантическият алианс е заздравил отношенията с Украйна, но уточни, че тази страна не е обект на пети член от устава на организацията, който предвижда колективна отбрана.
На срещата на върха в Букурещ през април 2008 г. Северноатлантическият алианс прие политическо изявление, че Украйна и Грузия в крайна сметка ще станат членове на НАТО, но отказа да предостави Плана за действие за членство (MAP) на двете страни, което представлява първата стъпка в правната процедура за присъединяване към организацията.... Според експерти от Брюксел през последните 12 години Киев и Тбилиси по-скоро са се отдалечили от перспективата за присъединяване към Алианса. НАТО не приема държави с нерешени териториални проблеми, тъй като членството им може да въвлече целия алианс във военен конфликт.
През февруари 2019 г. Върховната Рада одобри изменения в конституцията, закрепващи стремежите на Украйна към НАТО, с формулировката за „необратимостта на евроатлантическия курс“. Осигуряването до 2020 г. на пълна съвместимост на въоръжените сили на Украйна с армиите на страните от НАТО е заложено във военната доктрина, приета през 2015 г. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, коментирайки в края на септември срещата на президента Владимир Зеленски с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, призна, че няма разбиране за сроковете, в които Украйна да получи ПДЧ в Алианса досега.
Източник: http://www.focus-news.net, Иван Христов

 

111 години от първия полет на самолет над България

15.11.2021, 08:20

Преди 111 години, на 15 ноември 1910 г. над България е извършен първият официален полет* с апарат по-тежък от въздуха. Това става в покрайнините на София от руския летец Борис Маслеников с аероплан Farman III.
Полетите на Маслеников са организирани с помощта на капитан Васил Златаров, по онова време началник на Въздухоплавателното отделение към Железопътната дружина, част от Инженерни войски. Маслеников, който тогава е едва на 23 години, току-що е завършил пилотското си обучение във Франция и с новозакупения си самолет Farman III прави серия демонстрации на Балканите.
Идеята на капитан Златаров е да популяризира авиацията у нас. На 14 ноември 1910 г. е създаден Софийския аероклуб – нарочна организация, която да се грижи за провеждане на летателните демонстрации. Тя просъществува сравнително кратко и е разпусната в навечерието на Балканската война.
За целта на демонстративните полети е избрано полето край пехотния лагер и хиподрума в покрайнините на тогавашна София по пътя за село Княжево (днес там се намират кварталите „Лагера” и „Хиподрума”).
Маслеников извърша първия си полет на 15 ноември около 16 часа. Той трае едва 5 минути, но е приветстван от многохилядно множество. Събитието е рекламирано с афиши и съобщения във вестниците, а до него зрителите се допускат след плащане на входна такса. Той извършва още три полета сам, а при петия, на борда е и капитан Златаров.
На следващия ден, на полетите присъстват и цар Фердинанд и князете Борис и Кирил. В следващите дни на борда на биплана се качват мнозина за кратки полети, чиято продължителност е около 10 минути, а височината, на която се издига Маслеников е до 100 m. Обикновено се лети по протежение на пътя за Княжево.
На 20 ноември, Маслеников вози последователно княз Борис, княз Кирил и цар Фердинанд. За тях това не е първият полет със самолет. През лятото на същата година те правят полети в Белгия.
Последните полети са проведени на 25 ноември. Два дни по-късно, Маслеников заминава по посока Белград, където провежда също серия от демонстрационни полети.
Полетите на Маслеников се радват на небивал интерес и са широко отразени в тогавашната преса. Руският летец прави предложение на правителството – срещу 250 000 лв. той ще достави пет аероплана Farman и ще организира у нас работилница за тяхната поддръжка, както и школа за обучение на пилоти и механици. Правителството, обаче отклонява офертата. До изграждането на българската авиация има още повече от 18 месеца.
Все пак, през февруари 1911 г. руският летец е награден от цар Фердинанд с орден „За граждански заслуги“ за демонстрациите, които провежда през ноември 1910 г.
* – има индикации, че през 1910 г. над България е имало и по-ранни полети, но тези случаи трябва да се изследват внимателно за да се смятат за исторически факти.

 

Нa този ден през 1988 г. полита совалката "Буран"

15.11.2021, 08:15

На 15 ноември 1988 г. в СССР се осъществява единственият полет на безпилотната космическата совалка "Буран".
Корабът е изведен в орбита с помощта на ракета-носител "Енергия". Живото-поддържаща система не е поставена, нито е инсталиран софтуер, с който да функционират компютрите.
"Буран" обикаля Земята два пъти за 206 минутен полет. При връщането си изпълнява автоматично кацане на площадката до космодрума "Байконур", където въпреки скоростта на странично духащия вятър от 17 м/сек. каца само на 3 метра встрани и 10 м по-напред от обозначеното за кацане място.
След разпадането на СССР проектът „Буран“ първоначално е замразен, а към 1993 г. е прекратен. По план е трябвало да бъдат построени 5 орбитални кораба, от които са построени само два, а третият е недостроен. Първият кораб е единственият летял в Космоса. На 12 май 2002 г. е унищожен, в резултат на разрушаване на покрива на зданието, в което е съхраняван, като при това загиват осем работници.
Вторият кораб се намира в Казахстан на космодрума "Байконур" и се явява собственост на тази република. В началото на 1993 г. готовността му за полет е 95-97%. Третият кораб е недостроен. Степента му на готовност се е оценявала различно - от 30 до 50%. Продаден е на авиационен музей в Германия. - Още за „Буран“

 

 

„Независимая газета“: Черно море се връща във времената на Студената война

14.11.2021, 17:08

Москва. Британски стратегически разузнавателен самолет RC-135 от авиобаза на гръцки остров Крит, разузнавателен самолет E-8C на американските ВВС от американската база Рамщайн в Германия, италиански патрулен самолет P-8A Poseidon от Сицилия и накрая френски разузнавателен самолет C-160G Габриел от Румъния. Във водата - групировка сили и техника на НАТО, водена от американския команден кораб „Маунт Уитни“, в която участват танкерът „Джон Лентхол“ и разрушителят „Портър“с крилати ракети „Томахоук“ на борда. Такива сили бяха събрани от САЩ и техните съюзници миналата седмица в Черно море,пише руският вестник “Независимая газета“ в материал, представен без редакторска намеса.
Руското министерство на отбраната негодува. Президентът Владимир Путин небрежно отбелязва: докато „гледаме през бинокъл“, но можем да го гледаме и „през прицела“. Ракетният крайцер „Москва“ и фрегатата „Адмирал Есен“ бяха изпратени в открито море. Говорителят на Пентагона Джон Кърби повтаря, че „като член на НАТО и независимо, Съединените щати ще продължат да провеждат операции в международното въздушно и морско пространство съобразно обстоятелствата“. Формално той е абсолютно прав: не нарушава никакви закони и разпоредби. Въпросът е: какво правят американските самолети и кораби близо до границите на Руската федерация?
Отговорът е на повърхността: миналата седмица на фона на изявленията на украинската страна за готовността й да реши проблема с Донбас със сила, се появиха обвинения, че Москва предислоцира оръжие и военна техника към границите. Това се превърна в информационно прикритие за създаване на благоприятна обстановка за провеждане на „непланирани учения” в Черно море. Те вече се представят като подкрепа на партньорите на блока - Украйна и Грузия.
Отговорът на Русия не закъсня. „Една от целите е военното развитие на територията на Украйна. Предвид факта, че в учението се предвижда освен ВМС на САЩ да участват и тактическа, патрулна и стратегическа авиация, както и контингенти от въоръжените сили на България, Грузия, Румъния, Турция и Украйна, има проучване на предполагаемия театър на военните действия, в случай че Киев подготви военно решение на югоизток“, съобщиха в Министерството на отбраната. И изпратиха два стратегически ракетоносни бомбардировача Ту-160 в Беларус с мирна мисия.
Военните заявиха, че полетът е извършен "с цел осигуряване на военната сигурност на съюзната държава и не е насочен срещу трети страни". Както в случая с действията на НАТО в Черно море, звучи безобидно, но подобно на разрушителя „Портър“, бомбардировачът Ту-160 е въоръжен със стратегически крилати ракети. Може да носи до 12 ракети Х-555, оборудвани с ядрени бойни глави с обхват на полета 2500 км.
Четейки британския вестник The Times, откривате, че британците са загрижени за съдбата на най-модерния си самолетоносач „Куин Елизабет“. Както се оказа, тези дни той и нидерландската фрегата „Евертсен“ са били взети на прицел край бреговете на Оман от руския разузнавателен кораб "Килдин".
На среща в Сочи с Владимир Путин министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че в Русия се създава нова ракетна система С-550. Няма подробности. Но, очевидно, става думаза мобилна стратегическа система за противоракетна отбрана. За разлика от А-135, който сега е в бойна готовност около Москва и осигурява защита на Централния икономически район - това са 13 съставни единици на Руската федерация с население от над 32 милиона души - С-550 може да бъде разположен във всеки регион за гарантиране на сигурността, например в Крим.
Смята се, че Вашингтон не възнамерява да започва трета световна война, а лидерът на САЩ Джо Байдън се опитва да преразгледа политиката за използване на ядрени оръжия, която остава непроменена от Студената война. Американският лидер иска да премахне от дневния ред възможността за превантивното му използване и да намали интензитета на страстите при обсъждането на възможен ядрен конфликт с Руската федерация. Но в действителност е вярно обратното. Играта на мускули по руските граници показва, че военното лоби в Съединените щати измества конфронтацията на „руската агресия“ към Студената война. Тогава такъв натиск беше една от формите на доказателство за превъзходството на капиталистическата система над социалистическата. Последното отдавна го няма, но суверенна Русия съществува.
Източник: http://www.focus-news.net, Юлиян Марков

 

Свободни войнишки места в две командвания

14.11.2021, 14:10

Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов е обявен конкурс за заемане на 42 вакантни длъжности за войници във военни формирования, подчинени на Командването за логистична поддръжка в градовете Бургас и София. С друга заповед на министъра е обявен конкурс за заемане на 42 вакантни длъжности за войници във военните формирования от състава на Съвместното командване на силите в София, Банкя и Горна Малина.
В Командването за логистична поддръжка
Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов е обявен конкурс за заемане на 42 вакантни длъжности за войници във военни формирования, подчинени на Командването за логистична поддръжка в градовете Бургас и София. В конкурса могат да кандидатстват лица, завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина. Длъжностите са за шофьори, мотокаристи, специалисти по приемане и съхранение на ГСМ, автокранисти, автомонтьори и др. Във военно формирование 54 850-Бургас са обявени 24 вакантни длъжности за войници, във военно формирование 54 860-Бургас – 4, във военно формирование 54 680 – Бургас – 9 и във военно формирование 52 480 – София – 5.
Кандидатите за участие в конкурса трябва да подадат в срок до 10 декември 2021 г. лично писмено заявление с приложените документи към него до командирите на военни формирования чрез структурите на Централното военно окръжие по постоянен адрес на местоживеене.
Конкурсът ще се проведе по график от 17 до 20 януари 2022 г. и включва изпит за определяне на физическата годност, тест за проверка на общата култура и събеседване с кандидатите.
В обявата, публикувана на 3 ноември 2021 г. в интернет страницата на Министерството на отбраната са посочени изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите, необходимите документи, критериите и редът за формиране на състезателния бал и телефони за допълнителна информация.
В Съвместното командване на силите
Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов е обявен конкурс за заемане на 42 вакантни длъжности за войници във военните формирования от състава на Съвместното командване на силите в София, Банкя и Горна Малина. Кандидатите трябва да са завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина. Във военни формирования 22 980-София и 52 210-Банкя са обявени по 11 длъжности за войници, а във военно формирование 28 860-Горна Малина - 20. Длъжностите са за шофьори, химици, телефонисти, радиотелеграфисти, санитари и др. Размерът на месечното възнаграждение е не по-малък от 1016 лева.
Кандидатите за вакантните длъжности трябва да подадат лично в срок до 26 ноември 2021 г. писмено заявление с приложените документи към него до командирите на военни формирования чрез структурите на Централното военно окръжие по постоянен адрес на местоживеене.
Конкурсът ще се проведе по график от 13 до 17 декември 2021 г. и включва тест за проверка на общата култура, изпит за определяне на физическата годност на кандидатите и събеседване.
Изискванията към кандидатите, необходимите документи, критериите и редът за формиране на състезателния бал, както и телефони за допълнителна информация, са публикувани на 29 октомври 2021 г. в рубриката „Обяви и конкурси“ в интернет страницата на Министерството на отбраната.
Източник: https://otbrana.com/

 

ТАСС: Започнаха доставките на С-400 в Индия

14.11.2021, 12:22

Дубай. Вече започнаха доставките на руските зенитно-ракетни системи (ЗРК) С-400 за Индия. Това съобщи директорът на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев пред ТАСС по време на международното авиошоу Dubai Airshow 2021.
„Русия започна доставките на системи С-400 за Индия“, каза Шугаев.
Ню Делхи обяви намерението си да придобие С-400 през 2015 г. Договорът за доставка на пет полка С-400 „Триумф“ на стойност 5,43 милиарда долара беше подписан по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Индия през октомври 2018 г. - Още за С-400
Източники: http://www.focus-news.net/

 

Исторически календар

14.11.2021, 08:25

На 14 ноември 1912 г. е предприет първият в световната военна история опит за „едновременен разузнавателен полет с три типа самолети – „Албатрос“, „Воазен“ и „Блерио“.

Те излитат по предварително уточнени различни маршрути и през определени малки интервали от време. Мисията и на трите самолета е наблюдение край Одрин.

Те са пилотирани от поручик Радул Милков, поручик Стефан Калинов и италианеца Джовани Сабели. Наблюдатели са поручиците Таракчиев, Митев и Лулчев.

Поради лошите метеорологични условия, гъстата мъгла и силния вятър те се завръщат петнадесет минути след началото на мисията над обекта Кадън кьой.

 

Варна преди фотографията: Изглед на Варна от птичи поглед - литография на Едмънд Уокър от 1854 г.

14.11.2021, 08:20

Литографията „A Birds-Eye view of the City of Varna” (Изглед на Варна от птичи поглед) е работа на английския художник Edmund Walker (Едмънд Уокър, 1814-1882), гравьор към литографската фирма „Day & Son” (Дей и син, Лондон). Тя е издадена от издателство „Lloyd Brothers & Co” (Лойд Брадърс и Ко, Лондон) на 22 юни 1854 г. в два варианта - тонирана (ръчно оцветена) и черно-бяла. Литографията е в два размера: 290 х 510 мм (405 х 545 мм) и 460 х 645 мм. Литографията е издадена в началото на Източната (Кримската) война (1853-1856 г.), за да задоволи интереса на английската публика към Варна - сборен пункт и главна база на съюзническите английски, френски и турски войски преди отплаването им към Крим.
Изборът на Варна е предопределен от нейните природни дадености. Градът е най-голямото турско пристанище по Западното Черноморие - крепост с шестхиляден гарнизон. Варна е на няколкодневен преход от Силистра и Шумен - големите турски крепости, преграждащи пътя на руската армия към Балкана. При пълното превъзходство на английския и френския флот в Черно море двете крепости стават за руснаците главни обекти в настъплението им към Константинопол (Истанбул).
Литографията представя Варна (Варненската крепост) от птичи поглед, гледана от югоизток. На преден план е Варненският залив, изпълнен с ветроходи и параходи. Вляво, в местността „Карантината“ и на пясъчната коса, разделяща Девненското езеро от Черно море) са разположени палаткови лагери на части от английската армия. В средата е представен оттокът, свързващ Девненското езеро с Черно море (река Девня / река Варна), каменният мост над него (Таш кюпрю) и кеят. На нос Галата е представена фарова кула, в близост до която на висока мачта се вее турското (червено) знаме с полумесец и звезда. В действителност през 1854 г. на нос Галата е нямало фар (той е открит за навигация на 15 август 1863 г.).
Под литографията има обяснителен текст (легенда) в 19 точки. Дадени са и разстоянията в мили от Варна до Силистра, Тутракан, Олтеница, Русчук, Гюргево, Шумен (главната квартира на главнокомандващия турската Дунавска армия Омер Лютфи паша), Константинопол (Истанбул), взети от карта на Европейска Турция (Map of Turkey in Europe).
Автор на рисунката „A Birds-Eye view of the City of Varna” е Натаниел Уиток (Nathaniel Whittock, 1791-1860). Тя е прехвърлена върху литографски камък от Едмънд Уокър. Уокър никога не е посещавал Варна, английската публика, за която е предназначена литографията – също.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

78 години от първата американска бомбардировка на София

14.11.2021, 08:17

На 14 ноември 1943 г. в 12 ч. и 30 мин. по време на Втората световна война се извършва първия масиран въздушен удар върху столицата на България – София.
Във въздушното пространство на страната навлизат 91 двумоторни американски бомбардировача Б-25 „Митчел“, прикривани от 49 изтребителя П-38 „Лайтнинг“ от състава на 12-та и 15-та въздушна армия на САЩ.
Оповестяването на 3/6 изтребителен орляк от Божурище закъснява, летците излитат твърде късно в 12 ч.и 25 мин. с тринадесет машини Месершмит-109Г-2. Макар и малко на брой, българските пилоти успяват да отслабят атаката. Капитан Чудомир Топлодолски, подпоручиците Петър Бочев, Николай Йорданов и фелдфебел Петковски регистрират попадения в три от бомбардировачите, които напускат бойната формация с димящи двигатели.
Подпоручик Михаил Григоров от дежурната двойка излетяла от Скопие със самолет Месершмит 109-Е сваля един от прикриващите П-38 „Лайтнинг“, който пада край Дебър.
Свалени са 3 от нашите самолети. Загива летецът фелдфебел Йордан Славов Тодоров.
С този акт се поставя началото на планираната въздушно-настъпателна операция на съюзническите сили срещу Царство България, част от мащабния план за въздушно нападение в Европа – „Пойнт Бланк“. В резултат на съюзническата атака 32-а души загиват, 120 са ранени, разрушени са 44 сгради от хвърлените 606 бомби.

 

 

Сделката за F-35 с ОАЕ далеч не е сигурна

13.11.2021, 22:09

Сделката за продажбата на 50 броя F-35A за Обединените арабски емирства (ОАЕ) далеч не е сигурна. За това пише американското издание Breaking Defense, като анализира обстоятелствата около сделката.
Breaking Defense пише, че изначално сделката е обвързана с доста въпроси около участие на ОАЕ във военните операции в Йемен, както и запазването на израелското военно превъзходство в Близкия изток. Напоследък, обаче възникват въпроси свързани с отношенията на емирствата с Китай и Русия.
Още от лятото има индикации, че администрацията на президента Байдън не бърза да задвижва сделката, която бе финализирана в последните часове на президентството на Доналд Тръмп. Една от горещите теми е използването на 5G технологии на китайската компания Huawei от ОАЕ.
ОАЕ подписа на 20 януари 2021 г. за 50 изтребителя F-35A, 18 бойни безпилотни апарата MQ-9 Reaper и няколко хиляди боеприпаса „въздух – въздух” и „въздух – земя”, на обща стойност почти $24 млрд.
Източник на Breaking Defense споделя, че лидерите на ОАЕ са добре запознати с факта, че САЩ няма да изпратят F-35 в страната, преди да бъдат скъсани всички отношения с Huawei, но и в същото време има подчертано нежелание това да стане факт.
„Управляващите в ОАЕ в момента игнорират администрацията на Байдън и са оставили всичко в ръцете на американските компании от отбранителния бранш и техните лобисти”, казва източникът.
От държавния департамент са заявили за Breaking Defense, че ненадеждните доставчици на комуникационни технологии са заплаха за американската национална сигурност и че САЩ са поставили този въпрос ясно пред ОАЕ.
Макар и САЩ да са напълно ангажирани с продажбата на F-35 на ОАЕ, от Държавния департамент са подчертали, че емирствата има ангажименти да осигури сигурността на техниката, която им се продава.
Фади Асаф, анализатор базиран Ливан, коментира за Breaking Defense, че очевидно САЩ се опитват да представят ситуацията, като безалтернативна – или ОАЕ се отказват от Huawei, или се отказват от F-35.
На този фон, Русия съвсем открито оферира своя нов проект за еднодвигателен нискозабележим изтребител Су-75. Проектът бе официално представен за първи път на изложението МАКС, което се проведе през юли 2021 г.
Източник на Breaking Defense, който е близък до военните среди в страната, заявява, че Русия активно се опитва да привлече ОАЕ в проекта Су-75, като за емирствата това дава възможност да изпратят силен сигнал до Вашингтон, че имат конкретна алтернатива на F-35.
Асаф отбелязва, че сценарии, при който ОАЕ избира Су-75 или някакъв друг боен самолет, например Rafale, е възможен само ако стане ясно, че F-35 за емирствата ще е технически опростен или ще има твърде много политически и икономически условия около придобиването му.
Самюел Арър, анализатор към Aviation Week, смята, че шансът ОАЕ да купи Су-75 е минимален, а Русия трябва да доказва, че проектът е реален и може наистина да се конкурира с F-35.
През 2017 г. генералният директор на РСК „МиГ” Илий Тарасенко съобщи, че компанията му работи по поръчка на ОАЕ за създаване на изтребител от следващо поколение. През ноември 2019 г. Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Русия, каза че работата с ОАЕ по този проект продължава, но не дава други детайли.
Не е ясно как това кореспондира със Су-75, но явно, че ОАЕ няма проблем да дава малко финансиране на руските конструкторски бюра в името на това да оставя опциите си отворени.
Междувременно, на започващото утре, 14 ноември 2021 г., авиационно изложение в Дубай ще бъде представен Су-75. - Още за F-35
Източник: https://aero-bg.com/

 

В Унгария изпробваха турски бойни дронове

13.11.2021, 20:32

Турските бойни дронове бяха тествани от унгарската армия, съобщи местният вестник Magyar Nemzet, цитиран от “Анадолската агенция“.
В репортажа се казва, че въоръженият дрон Karayel-SU, разработен от Vestel Defense, е заснет както на сушата, така и във въздуха в авиобаза „Папа“ на унгарските въоръжени сили.
Според материала Унгария има стратегия за използване на бойни дронове от 2018 г. и е прегледала много оферти на турски компании..
Посочвайки, че унгарските сили за сигурност може да предпочетат дроновете Karayel-SU, в материала се казва, че те имат 20-часова издръжливост в допълнение към напълно автономните си функции за излитане, кацане и полет.
Според президента Реджеп Тайип Ердоган Турция се е издигнала в челната тройка в света по технологии за бойни дронове и всички дронове, произведени от турските отбранителни компании, са много търсени в целия свят.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Украйна реши отново да изпрати кораби през Керченския проток

13.11.2021, 17:20

Кабинетът на министрите на Украйна реши да прехвърли кораби на украинските военноморски сили от черноморските пристанища в Азовско море, съобщи депутатът от Върховната Рада, член на фракцията „Европейска солидарност“ Алексей Гончаренко, пише „Взгляд“.
„Ще се извърши преместването на военни части, лодки и кораби за доставка на ВМС на Украйна. По-специално до Бердянск (пристанище в Азовско море) от Одеса, Николаев и Очаков, както и до Нови Беляри (пристанище Южни) в Одеска област от Одеса“, написа той в своя Телеграм.
Депутатът публикува и документ, в който се посочва, че военното поделение от Николаев ще бъде преразпределено в Бердянск. Освен това в това пристанище от Одеса ще пристигнат корабът за търсене и спасяване „Донбас“, малките бронирани артилерийски катери Лубни, Кременчуг, Вишгород и Акерман, а от Очаков в Николаевска област - морският буксир Корец.
На територията на Одеска област ще бъде пребазирана военна част, както и американски патрулни катери от типа Айленд – Славянск и Старобелск.
Украйна планира да създаде голям флот до 2035 г., „способен да отблъсне всеки“, каза президентът Владимир Зеленски в четвъртък. Според него Украйна не може да чака 20 години за появата на инфраструктура за пълноценно корабостроене, следователно изграждането на флота ще започне в други държави. „В същото време ние изграждаме инфраструктура в Украйна, за да подхванем този процес“, добави Зеленски. Той твърди, че в украинския флот „ще има корвети, ще има военни лодки, ще има малки подводници“.
Президентът на Украйна увери, че ще бъдат създадени и военноморски бази, скоро ще започне изграждането на първата в Бердянск. В този проект Украйна разчита на помощта на ЕС и САЩ и вече получи подкрепата на Обединеното кралство, каза Зеленски.
Той обяви началото на изграждането на две бази едновременно на Черно море още през октомври 2020 г. В същото време, както отбелязаха експерти, Украйна няма нито подходящи заливи за изграждане на такива бази, нито средства. При изучаването на военната програма за корабостроене на страната се налага изводът – корабостроителният капацитет, който Украйна наследи от СССР, е напълно унищожен. Чуждестранните партньори ще могат да доставят на Украйна кораби, достатъчни за създаване на скромен крайбрежен флот, но това ще струва на Киев непропорционално висока цена.
През 2020 г. поради просрочени заплати Николаевската корабостроителница фалира, където през съветския период се сглобяват, включително ракетни крайцери и разрушители. Две години по-рано Черноморската корабостроителница (ЧСЗ) в същия Николаев - най-голямата корабостроителница в Украйна, където бяха сглобени всички самолетоносещи крайцери на ВМС на Съветския съюз, фалира. След 2005 г. ЧСЗ само е отдавал площи под наем и от 40 хиляди работници и инженери са останали по-малко от две хиляди служители.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Край Кипър се проведоха военни учения

13.11.2021, 16:20

Въздушно-морски учения с участието на части от въоръжените сили на четирите държави се проведоха в петък в морската зона южно от град Ларнака. Това съобщиха от Генералния щаб на Националната гвардия на Кипър.
“В рамките на Инициативата на квартета – Кипър, Гърция, Франция и Италия проведоха дребномащабно авиационно учение PASSEX с участието на кораби и самолети на четири държави”, се казва в изявлението, цитирано от кипърските медии.
В маневрите участваха френската фрегата Auvergne, гръцката фрегата Kunduriotis, италианският разрушител Andrea Doria и кипърският патрулен кораб Alasia. Сред самолетите, участващи в ученията, бяха по-специално многоцелевите хеликоптери AW-139, използвани от издирвателно-спасителното звено на кипърската национална гвардия. Последният взаимодейства с фрегата “Оверн”, като практикува техниката на кацане на хеликоптерната площадка на фрегатата, а също така изпълнява и други задачи.
“Провеждането на това учение, както и на редица други маневри на инициативата на квартета, като EVNOMIA-2021, демонстрира колективния ангажимент на четирите държави да поддържат авиационно присъствие в Източното Средиземноморие, за да гарантират спазването на Конвенцията на ООН за морето, поддържане на сигурност и стабилност, както и защита на свободата на корабоплаване”, обясниха от Генералния щаб.
Източник: news.bg   

 

Украйна подписа рамково споразумение за военноморско партньорство с Великобритания

13.11.2021, 13:53

Посланикът на Украйна във Великобритания Вадим Пристайко (на снимката) подписа за военноморско партньорство с Великобритания, предвиждащо заем от 1,7 милиарда британски лири, съобщи украинското издание "Зеркало недели".
Изданието отбелязва, че в петък в Лондон Пристайко от името на украинското правителство е подписал украинско-британско рамково споразумение, предвиждащо отпускането на средства за изграждането на осем ракетни катера, придобиването на два миночистача от Обединеното кралство и създаването на две военноморски бази в Украйна. „Говорим за заем в размер на £1,7 милиарда, предоставен на Украйна от Обединеното кралство за 10 години“, се казва в съобщението. Пояснява, че споразумението подробно описва финансовата страна на споразуменията.
Медиите твърдят, че благодарение на тези средства Украйна ще покрие основните нужди на своите военноморски сили, „които трябва да са готови да сдържат агресията на Русия в Черно и Азовско море“.
През юни в Одеса на борда на разрушителя Defender беше подписан меморандум за изпълнението на съвместни британско-украински проекти в областта на морското партньорство. В съответствие с документа Украйна ще получи два миночистача от клас „Сандаун“, изведени от състава на британския флот - корабите „Блит“ и „Рамзи“. Освен това документът предвижда съвместно проектиране и строителство на военни кораби в Украйна и Великобритания, реконструкция на украински корабостроителни предприятия, както и създаване на две военноморски бази.
Споразумения за развитието и укрепването на ВМС бяха постигнати по време на миналогодишното посещение на украинския президент Владимир Зеленски в Обединеното кралство, когато беше подписан меморандум за засилване на сътрудничеството между Киев и Лондон във военната и военно-техническата сфера. Меморандумът предполагаше привличане на финансиране от Британската агенция за експортни кредити (UKEF) в размер на £1,25 милиарда.
През октомври Пристайко обяви, че сумата на заема е 2,5 милиарда британски лири, половината от които според него ще отидат за укрепване на украинския флот. В същото време Министерството на отбраната на Украйна обяви, че въоръжените сили могат да получат британски ракети Brimstone Sea Spear.
Източник: http://www.focus-news.net/

 
 

Ген. Картър: Рискът от война между Запада и Русия е по-голям, откогато и да било след края на Студената война

13.11.2021, 13:30

Началникът на генералния щаб на британската армия генерал Ник Картър заяви, че е налице много по-голям риск от война между Запада и Русия откогато когато и да било след края на Студената война при липсата на много от традиционните дипломатически средства за избягването ѝ, съобщи агенция Ройтерс.
В интервю за Times Radio генералът уточни, че са много по-големи рисковете от засилване на напреженията в ерата на този „многополюсен свят“, в който „различни правителства си съперничат по различни цели и различни планове“.
Мисля, че трябва да внимаваме хората да не позволят на агресивния характер на проповядваната от някои политика да вземе връх, при което ескалацията на напрежението може да доведе до грешни решения“, заяви Ник Картър.
Генерал Картър даде интервюто в навечерието на Деня на възпоменанието на жертвите от войните и на фона на напрежението, породено от някои твърдения, че режимът на руския президент Владимир Путин се подготвя да нахлуе в Украйна, като използва като оръжие масовата миграция.
Вчера малка част британски войници бяха изпратени на полската граница с Беларус заради напрежението покрай мигратската криза в Източна Европа.
Владимир Путин бе цитиран да казва днес, че непланирани учения на НАТО в Черно море представляват сериозно предизвикателство за Москва и че Русия няма нищо общо с кризата по границите с ЕС на близкия ѝ съюзник Беларус.
Ник Картър отбеляза, че авторитарни лидери са готови да използват всякакъв вид инструменти на тяхно разположение като мигранти, увеличаване на цените на природния газ или кибератаки.
„Характерът на воденето на военни действия се промени“, изтъкна генералът.
Той е правил прогнози за риск от световен конфликт и в предишни свои изявления
Източник: bnr.bg/  

 
 

Борисов призна, че без ДПС е нямало да има сделка за F-16

13.11.2021, 07:54

Лидерът на ГЕРБ изпадна в откровения и призна, че без ДПС е нямало да може да бъде купен F-16. Това каза той вчера, 12 ноември 2021 г., в интервю излъчено в сутрешния блок на НОВА.
„Когато трябваше да купим не Грипените на Радев, а F-16 Block 70… Нито „Атака”, нито БСП щяха да ни подкрепят и ми трябваха ДПС. Така, че когато има нужда, или ни трябват, или те искат разговор с нас…”, така отговори Борисов на въпроса, защо не се коалира с ДПС.
Думите на Борисов носят прецизиране, защото ДПС удари решаващо рамо за покупката не веднъж, а цели три пъти. Това стана, след като парламентарната група на „Обединени патриоти” се разцепи. Решението за покупка на F-16 се подкрепяше само от ВМРО, а другите две партии – „Атака” и НФСБ бяха против. Освен това БСП и „Воля” също бяха против.
Така гласовете на ГЕРБ и ВМРО нямаше да са достатъчни, ако ДПС бяха гласували против или „въздържал се”.
През януари 2019 г. при максимална мобилизация на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС бе дадено разрешение на МО да се отклони от одобрения инвестиционен проект за покупка на нов боен самолет за българските ВВС. Това се случи, след като се разбра, че американската оферта за осем F-16C/D не отговаря на редица от българските изисквания, които бяха заложени в инвестиционния проект.
През юли същата година, отново гласовете на ДПС, Народното събрание ратифицира договорите за покупка на F-16. Седмица по-късно, когато президентът Радев наложи вето върху решението на НС, отново ДПС спасиха ситуацията със своите гласове.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Продължава участието на фрегата „Дръзки” в „Sea Guardian”

12.11.2021, 19:34

Завърши първият етап от участието на фрегата „Дръзки” в операцията по морска сигурност на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian” като част от тактическа група кораби на Алианса.
Екипажът на кораба изпълни поставените задачи по наблюдение на надводната обстановка, свързани с осигуряване на безопасността на корабоплаването в района на операцията, както и съвместни тренировки между корабите в групата.
На 10.11.2021 г. – ден преди тактическата група да застане в пристанище Хайфа, екипажа на фрегата „Дръзки“ съвместно с ракетен катер „Кидон“ от ВМС на Израел проведе учение от тип PASSEX, включващо тренировка по приемане и предаване на гориво на ход (RAS) и тактическо маневриране.
Едновременно с това не спираше и бойната подготовка на екипажа. Провеждаха се корабни бойни учения по „Борба за живучест”, включващи борба с пожари и нахлуваща вода, корабни учения по използване на оръжието по въздушен, подводен и надводен противник, практически занятия по отработване на различни разписания, както и тренировки по приемане и предаване на товари на ход. Групата за проверка на кораби на фрегата „Дръзки”, съвместно с групата от Морския специален разузнавателен отряд  проведоха практически стрелби по морска цел с леко стрелково оръжие.
В периода 11.11 – 14.11.2021 г. фрегата „Дръзки“ ще е на посещение в Хайфа в държавата Израел, където екипажът на кораба ще има възможност да упражни и правото си на глас в предстоящите президентски и парламентарни избори.
В периода 14.11 – 18.11.2021 г. след напускане на пристанище Хайфа,  ще продължи участието на фрегата „Дръзки“ в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, съвместно с фрегата „Спетсаи“ от състава на ВМС на Гърция. По време на патрулирането ще продължи изпълнението на поставените задачи за постигане целите на операцията и ще се проведат съвместни тренировки между корабите в групата, след което корабите ще посетят пристанище Александрия, Египет.

 
 

124 години Военноморска база Варна

12.11.2021, 19:27

Днес се отбелязват 124 години от създаването на Военноморска база – Варна.
Базата е формирана с княжески указ № 40 от 12 ноември 1897 г. (18 години след създаването на флот на Дунав). С него се постановява създаването на Морска част с щаб във Варна. И преди тази дата военноморски флагове се веят над няколко съда, базирани в морския град, но получаването на построения в Бордо учебен крайцер „Надежда“ (1898 г.), включването във флота на 6-те миноносци – „Дръзки“, „Смели“, „Храбри“, „Строги“, „Летящи“ и „Шумни“ (1908 г.), както и някои други кораби, бележи важен етап в развитието на флота.
Бойното му кръщение през Балканската война превръща торпилирането на турския крайцер „Хамидие“ от миноносеца „Дръзки“ на 21 ноември 1912 г. в най-голямата българска морска победа. До излизането на България от Първата световна война във военния флот на Черно море, чиито приемник е днешната Военноморска база Варна, много неща се случват за пръв път – семафорно – наблюдателна служба, минно заграждение, монтиране на корабна радиостанция, подводно плаване, морски десант, използване на морска авиация, начало на миночистачната и противоподводна дейност. От „флотския район“ водят началото си Флотския арсенал, Морските специални школи, водолазното дело. Военните моряци дават жертви и на сухопътните фронтове.
Преживял най-тежкия си период от около 20 години след Ньойския договор, който всъщност го ликвидира, военният флот намира сили да участва активно във Втората световна война. До 1925 г. във Варна се базират новите стражеви кораби „Беломорец“ и „Черноморец“, четири ведети (катери) и учебния кораб „Асен“. В навечерието на войната във флотския район са доставени 3 торпедни катера тип „Люрсен“ и 4 – тип „Пауер“, 2 минни заградителя – „Дунав“ и „Свищов“ и 12 миночистачни катера, построени във флотския арсенал. В първата част на войната, като съюзник на Германия, флотът отбранява крайбрежието, минира акватории, охранява конвои и води борба с подводниците на противника. След включването на България в антихитлеристката коалиция от 1944 до 1948 г. военните моряци, предимно от базата, изпълняват важна военнополитическа и икономическа задача – водят борба с минната опасност на Черно море и Дунав. Унищожени са хиляди мини, преведени зад трал са десетки конвои, отново са дадени жертви. Един от най-отличилите се през войната кораби – миночистачът „Христо Ботев“, и днес е в състава на базата като спомагателен катер.
След войната Военноморска база Варна многократно получава кораби и техника предимно от бившия Съветски съюз, Полша, ГДР и от собствено производство. В нея служат най-големите бойни кораби – два ескадрени миноносеца, три стражеви кораба, една фрегата, корвети, миночистачи, торпедни катери, спомагателни кораби. Част от корабите, усвоявани в базата, след това попълват морските поделения в Бургас, Созопол и Балчик. В периода след 1950 г. във Варна се съсредоточават последователно 2 проекта торпедни катери, които през 60-те години стават основата на съединението леки сили в Созопол.
Базата развива своята структура, усвоява нови задачи, формира кадри, усъвършенства военноморската наука. Хиляди млади хора се учат на мъжество, професионализъм и родолюбие. Един от тях – старшина I степен Димитър Димитров, на 4 март 1965 г. с цената на живота си спасява екипажа и кораба, на който служи, от гибел.
След първия командир на Морската част – французинът на българска служба капитан II ранг Пол Пишон, още 32 флотоводци са били начело на поделението. То дава на България повече от половината адмирали, получили това звание за цялата история на флота.
Най-големият кораб във флотската летопис – ескадреният миноносец „Георги Димитров“ за първи път през 1957 г. напуска пределите на Черно море, за първи път през 1966 г. поход в Средиземно море извършват стражевите кораби „Дръзки“ и „Смели“, а кораби от съединението многократно осъществяват бойна подготовка в отдалечени райони, участват в крупни национални и международни учения. С кораби от Черноморския флот на СССР са осъществени плавания на 8 обединени ескадри в Средиземно море (1980 – 1987 г.) и 2 в Черно море (1988 и 1989 г.)

Тържественото отбелязване на 124-та годишнина на Военноморска база Варна и празника на пункта за базиране завърши с обща снимка.  - Още за ВМБ Варна

 
 

Американски изтребител кацна благополучно в Лариса след инцидент

12.11.2021, 13:40

Американски изтребител е успял да кацне благополучно в авиобаза Лариса в Централна Гърция след инцидент по време на учение на НАТО - операция с кодово име Castle Ford, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Служител от Военновъздушните сили на САЩ в Европа (USAFE) потвърди в изявление пред изданието, че F-15E Strike Eagle от 336-та ескадрила, „загуби част от прозрачната част на кокпита над безлюдно място в околностите на Ливади“.
Инцидентът се е случил в сряда.
„Самолетът кацна благополучно в авиобаза Лариса, Гърция и няма ранени. Инцидентът е съобщен на гръцките военновъздушни сили и в момента се разследва“, се казва в изявлението.
„В момента самолетите F-15E Strike Eagle оперират от авиобаза Лариса за операцията Castle Ford на американските военновъздушни сили в Европа и Африка, която обединява съюзници на НАТО, за да демонстрира надеждно и успокояващо присъствие в Черноморски регион“, става ясно още от текста.
Източник: http://www.focus-news.net/

 
 

Два самолета МиГ-29 са отново в небето

12.11.2021, 11:42

В авиобаза Граф Игнатиево успешно преминаха летателните изпитвания на самолет МиГ-29, регистрационен знак 33 след приключване на контролно-възстановителните работи, изпълнявани на всеки 1000 часа нальот на самолета и подмяна на двигателите. Пилотите, осъществили полета са бригаден генерал Николай Русев и подполковник Любомир Славов. Те изразиха своето удовлетворение от работата на самолета и двигателите при проведения полет, съобщават от ВВС.
През изминалата седмица беше успешно извършено облитане на самолет МиГ-29 с регистрационен знак 37, пилотиран от майор Иларион Иларионов след завършване на 200-часово периодично обслужване и подмяна на двигателите на самолета.
С това броят на изправните самолети, участващи в носенето на бойното дежурство и осигуряващи воденето на летателната дейност в авиобазата, се увеличи с още два.
Командването на авиобазата благодари на инженерно-техническия състав за положените усилия и изпълнението на дейностите по самолетите.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

„УЗИ“ – израелският красавец с чешки корени

12.11.2021, 08:43

В периода 1947–1949 г. получилият офицерско звание Узиел Гал взема участие в конкурса по създаване на нови стрелкови оръжия за нуждите на израелската армия. Представените идеи от талантливия лейтенант бързо привличат вниманието на армейското командване, което дава зелена светлина на изработването и изпитването на новия му картечен пистолет.
Като участник в боеве в различни условия на обстановката – близки престрелки, нощни операции, действия в населени места, лейтенант Гал успял да осъзнае важността на малките габаритни размери на оръжието и бързината на неговото презареждане. В това отношение той оценявал високо качествата на чешкия картечен пистолет Sa vz. 23, като в новата конструкция внедрил редица технически решения на чешкия си колега......Прочети още

 
 

136 години от рождението на Продан Таракчиев

12.11.2021, 08:40

На 12 ноември 1885 г. в Сливен е роден Продан Стоянов Таракчиев. Завършва гимназия в родния си град. След дипломирането си постъпва във Военното училище, произведен е в чин подпоручик през 1908 г. и назначен в 11-и пехотен сливенски полк. След конкурсен изпит през есента на 1911 г. е изпратен да изучава балонно дело във Въздухоплавателната школа в Санкт Петербург, Русия. Там усвоява теорията и техниката на въздухоплаването. Прекъсва обучението си и се завръща в България, за да участва в Балканската война. Лети като наблюдател в състава на 1-во аеропланно отделение. На 16 октомври 1912 г. поручик Радул Милков заедно с поручик Продан Таракчиев извършват първия разузнавателен боен полет със самолет „Албатрос-Ф2“ над Одрин – гара Караагач – Кадън кьой – Папаз тепе. До временното примирие на 17 ноември 1912 г. Продан Таракчиев изпълнява още два бойни полета. В началото на декември 1912 г. е доставен подареният от Русия змейков балон и се сформира втора балонна станция. За неин командир е назначен поручик Продан Таракчиев, който до края на войната участва в извършените въздушни наблюдения.
След края на Балканските войни завършва аеропланен курс в Русия и в началото на 1915 г. се дипломира като пилот. През Първата световна война е в състава на 1-во аеропланно отделение. На 21 април 1916 г. капитан Продан Таракчиев с наблюдател поручик Стефан Зарзанов излитат със самолет ЛВГ-Б2 от летище Белица и провеждат първия въздушен бой в историята на българската авиация.След войната за кратко време е началник на Аеропланното училище, а по-късно на Аеропланната работилница в Божурище. След уволнението си през 1920 г. работи в Дирекцията по въздухоплаване. Представител е на „Аерофлот“ в България. Произведен в чин полковник от ВВС на НРБ през 1948 г. Умира на 28 април 1957 г.
Музей на авиацията - Крумово

 
 

МиГ-21 в България - Началото

12.11.2021, 08:36

На 12 ноември 1963 г. майор Иван Бедрозов извършва първия полет с МиГ-21 в България. С това започва 52-годишната история на експлоатацията на типа у нас. С 227 доставени машини МиГ-21 е вторият по многобройност (след МиГ-15) боен самолет, който е бил на служба у нас. Да си спомним как започва историята на този знаменит изтребител у нас.
През 1961 г. българската военна авиация вече е изцяло реактивна. На въоръжение са около 288 бойни самолета (75 МиГ-19, 71 МиГ-17, 108 МиГ-15 и още 34 спарки МиГ-15).
През 1962 г. идва ред и на България да получи един от най-съвременните самолети от арсенала на съветската военна авиация – МиГ-21. ........Прочети още

 
 

САЩ отлага връщането на Луната за 2025 г.

12.11.2021, 08:21

Завръщането на хора на Луната се отлага за 2025 г. Това съобщи администратора на NASA Бил Нелсън на пресконференция, която се проведе на 9 ноември 2021 г.
Основните причини за отлагането са свързани със съдебното дело, което компанията Blue Origin водеше, както и с последиците от пандемията от COVID-19 и други по-малки проблеми вътре в NASA.
Едва на 4 ноември искът на Blue Origin, с който се обжалва решението на NASA да финансира предложения от SpaceX лунен спускаем апарат, бе окончателно отхвърлен, което е позволило на агенцията да възстанови официалните контакти с компанията. Нелсън е обяснил, че по закон, по време на съдебното дело, всички контакти между NASA и SpaceX, касаещи програмата за създаване на спускаемия апарат известна, като HLS (Human Landing System), се прекратяват.
Кацането на Луната е основната задача за мисията Artemis 3. Нелсън е заявил, че мисията, която до сега се планираше за есента на 2024 г. се измества за следващата година. Администраторът на NASA е заявил, че по-конкретният срок за изпълнението на полета ще стане факт, след обстойно ревю на състоянието на програмата Artemis, което се планира за следващите месеци.
Нелсън е посочил също, че през финансовата 2021 г. NASA е поискала $3,3 млрд. за създаването на лунния спускаем апарат, но Конгреса е отпуснал едва $850 млн. Той също така е прехвърлил част от отговорността за забавянето на администрацията на Тръмп, която през януари 2019 г. измести срока за кацане на Луната от 2028 на 2024 г. Според него, това не е почивало на реална оценка на техническите възможности на САЩ.
Освен мисията Artemis 3 се отлага и Artemis 2 – първият полет с астронавти на борда на новия космически кораб Orion. Полетът ще включва достигане до Луната, връщането на космическия кораб по т.нар. „траектория на свободното завръщане” и тестове на висока околоземна орбита.
Според новия график, полетът ще стане факт не по-рано от май 2024 г. Причините за това са свързани основно с ефекта от пандемията.
Междувременно, цената на разработката на космическия кораб Orion е нараснала до $9,3 млрд. Последната обявена сума бе $6,7 млрд. Тук се включват всички разходи от 2012 г. до мисията Artemis 2.
В заключение, Нелсън е отбелязал, че NASA продължава да е сериозно ангажирана за завръщане на хората на Луната, както и че ще търси сериозно увеличаване на бюджета на агенцията, на фона на все по-засилващата се активност на Китай в космоса и апетитите му за достигане на Луната. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

 
 

Защо румънците ненавиждат Русия?

11.11.2021, 19:57

Румъния иска да се превърне в плацдарм за американската армия в Черно море, предоставяйки своята територия и акватория на Пентагона за разполагане на допълнителни контингенти и оръжия. Заявената цел на Румъния е да „удържа Русия“. Защо тази страна се превърна в средище на русофобия, въпреки че се появява на световната карта благодарение на усилията на руснаците?
Желанието на Букурещ да помогне на Вашингтон във военно-политическата конфронтация с Москва в много отношения е комично. Всъщност по време на Втората световна война най-малко боеспособните части, независимо от техния произход, се наричат „румънци“ – препратки към това могат да бъдат намерени както в руски, така и в немски източници.
Дори и да не считаме подобни споменавания като причина за обобщения, Румъния пак ще влезе в напред в списъка на най-лошите съюзници. Просто поради факта, че винаги се е получавало „някак си“.
Независимото румънско кралство, създадено през 1878 г. благодарение на руската воля и руската кръв, изоставя ролята на „православна крепост“ край османците и веднага започва да участва в германски и австрийски интриги срещу Петербург. През Първата световна война Букурещ все пак се присъедини към страната на Антантата, но румънците се бият отвратително: бити са, губят столицата си - и в резултат на това Русия трябва значително да разтегне фронтовата линия, за да спаси бъдещия съюзник........Прочети още

 

САЩ, Израел, ОАЕ и Бахрейн със съвместни военни учения в Червено море в послание към Иран

11.11.2021, 17:33

Военноморските сили на Израел, САЩ, ОАЕ и Бахрейн започнаха съвместно учение в Червено море тази седмица, съобщиха американските военни, в очевидна заплаха за техния общ противник Иран, информира Times of Israel.
Учението се провежда малко повече от година, след като Израел нормализира отношенията си с ОАЕ и Бахрейн, ход, който се смята, че е предизвикан до голяма степен от споделените опасения на страните относно Иран и неговите регионални амбиции. Въпреки че Израел е провеждал учения заедно с ОАЕ в миналото, учението представлява първото публично военно сътрудничество между Израел и Бахрейн.
Според Централното командване на американските военни петдневното учение ще се проведе в морето и ще включва “тактики за посещение, качване, претърсване и конфискуване“. Учението ще се ръководи от 5-ти флот на ВМС на САЩ, който оперира в целия Близък изток.
“Вълнуващо е да видим как американските сили тренират с регионални партньори за подобряване на нашите колективни способности за морска сигурност”, отбеляза в изявление вицеадмирал Брад Купър, командир на 5-и флот.
От февруари насам Иран и Израел бяха обвинени във въвличане в това, което анализатори нарекоха военноморска “война в сянка”, в която плавателни съдове, свързани с всяка от страните, са били атакувани във водите около Персийския залив в размени тип “око за око, зъб за зъб”.
Източник: news.bg

 

Военен паметник бе открит днес в чирпанското село Спасово

11.11.2021, 17:06

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов и командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов откриха днес в село Спасово, община Чирпан, военен паметник. Министърът на отбраната Георги Панайотов бе изпратил поздравителен адрес до кмета на Чирпан Ивайло Крачолов. От негово име бяха положени цветя на паметника. Министерството на отбраната бе представено от Диян Валянов от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“.  Сред участниците в ритуала бяха още военнослужещи от Втора Тунджанска механизирана бригада, заместник-кметовете на Общината Гергана Микова, Янко Топалов и Румен Туманов, кметът на селото Димо Нецов, командирът на военно формирование 24620 подполковник Минев в с. Свобода и други.
На паметника върху черни мраморни плочи са изписани 81 имена на местни жители, които са останали на фронта по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Решението за изграждането е взето на събрание в селото, а финансирането е осигурено от дарения и с финансовата подкрепа на Община Чирпан и Министерството на отбраната, което през 2019 г. предостави 5 хиляди лева. С помощта на свои приятели и единомишленици кметът на селото Димо Нецов лично е отлял постамента , върху който е поставено точно копие на войнишки кръст „За храброст“.
Новият паметник е издигнат на Алеята на славата, с която селото се гордее. На нея са подредени бюстове, сред които на видния деец на Съединението Иван Андонов /1854-1937/, член на Чирпанския революционен комитет и участник в Старозагорското въстание. Автор е на изключително ценните за изследователите мемоари под надслов "Съединението", издадени през 1929 г. и преиздадени от Община Чирпан преди две години. Деца подкрепят изграждане на войнишки паметници с продажба на сувенири
До него е бюстът на поборника поп Манол Коларов /1843-1918/, основател на тайния революционен комитет в село Спасово. До смъртта си свещеникът е служил в храм "Свети Иван Рилски" в Пловдив, където е и погребан. До Алеята на славата се издига и паметник на народния певец Вичо Бончев, създал над 2000 песни и заради заслугите си към популяризиране на българския фолклор - приет в Съюза на българските писатели.
Днес в селото постоянните жители са 380, но още стотина имат къщи и идват през почивните дни и лятото. В Спасово живеят семейства от Великобритания, Русия и Холандия, общо 12 души, но през лятото при тях идват и децата им от чужбина.
Източник: https://otbrana.com/

 

Морско училище с първата жена – капитан II ранг

11.11.2021, 17:02

Една от дамите – офицери от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, бе повишена в звание. Със заповед на министъра на отбраната от 10 ноември 2021 г., началникът на отделение „Личен състав“ – Димана Славова, бе повишена в звание „капитан II ранг“.

Пагоните ѝ бяха връчени от началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, на 11 ноември 2021 г. Церемонията се състоя в присъствието на личния състав на Морско училище, съобщават от учебното зaведение.

 

Във военни формирования от състава на Съвместното командване на силите е обявен конкурс за заемане на 42 войнишки длъжности

11.11.2021, 12:58

Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов е обявен конкурс за заемане на 42 вакантни длъжности за войници във военните формирования от състава на Съвместното командване на силите в София, Банкя и Горна Малина. Кандидатите трябва да са завършили граждански средни или висши училища в страната или в чужбина. Във военни формирования 22 980-София и 52 210-Банкя са обявени по 11 длъжности за войници, а във военно формирование 28 860-Горна Малина - 20. Длъжностите са за шофьори, химици, телефонисти, радиотелеграфисти, санитари и др. Размерът на месечното възнаграждение е не по-малък от 1016 лева.
Кандидатите за вакантните длъжности трябва да подадат лично в срок до 26 ноември 2021 г. писмено заявление с приложените документи към него до командирите на военни формирования чрез структурите на Централното военно окръжие по постоянен адрес на местоживеене.
Конкурсът ще се проведе по график от 13 до 17 декември 2021 г. и включва тест за проверка на общата култура, изпит за определяне на физическата годност на кандидатите и събеседване.
Изискванията към кандидатите, необходимите документи, критериите и редът за формиране на състезателния бал, както и телефони за допълнителна информация, са публикувани на 29 октомври 2021 г. в рубриката „Обяви и конкурси“ в интернет страницата на Министерството на отбраната.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Пропагандата на Гьоблес превръща немското общество в убийци

11.11.2021, 08:03

В края на Втората Световна война, когато германците осъзнават, че целият свят е настръхнал срещу тях, отчаяните мерки започват да се предприемат по всички параграфи. Един чутовен фанатизъм най-накрая ще използва дори децата за бой, но преди това ще има въвеждането и на други интересни мерки за действие. Когато започват бомбардировките над немска територия, повечето съюзници се озовават в един особен и специално подготвен ад.
Противовъздушната защита на Германия може да се смята за особено добра по това време. Стотици пилоти предпочитат да скочат от самолета и да се надяват, че ще оцелеят на вражеска територия. На земята обаче ги чака друга изненада. Местното население по никакъв начин не прави престоя им малко по-добър. Някои пилоти си спомнят, че освен псувните и плюенето, често към главите им политали и камъни......Прочети още

 

Ухажването на България в навечерието на Първата Световна война

11.11.2021, 08:00

Първата Световна война може да се разглежда много сериозно от всеки истински анализатор, който търси основните причини за поредната национална катастрофа, която ще последва след нея. Във време, в което света вярва, че тежката индустрия ще позволи издържането и воденето на по-дълга и сериозна война, можем да забележим, че България се намира в окото на бурята. Отпускането на примката и воденето на междусъюзническа война, се оказва пагубно.
Погледът на съседките е много ясен, те не желаят да имат силен съюзник в този глобален конфликт, те искат само да разграбят територията и бързо да я поделят. Единственият апетит, който стои в този момент, преди повече от век е обединение на териториите, в които има многобройно българско население. Водената политика за включването на България в Първата Световна война продължава точно с това изкушение и всеки има огромното желание да използва военната сила на страната за свои собствени цели, като не забравя да предлага именно това......Прочети още

 

 

Бившата армия на Афганистан била пълна с „мъртви души“

10.11.2021, 22:30

Бившият финансов министър на Афганистан обвини за падането на правителството корумпирани служители, които са измислили „войници призраци“ и са взимали пари от талибаните, пише БГНЕС, като цитира Би Би Си.
Пред британската медия Халид Пайенда (на снимката) казва, че повечето от 300 000 войници и полицаи в счетоводството на правителството на практика не са съществували. Според него фантомният персонал е добавен към официалните списъци, за да могат генералите да приберат заплатите им.
Талибаните бързо взеха контрола над Афганистан през август, след като американските сили се оттеглиха след 20 години в страната.
Пайенда, който подаде оставка и напусна Афганистан с напредването на ислямистката групировка, посочва, че записите, показващи че силите за сигурност са значително превъзхождащи талибаните, са неверни.
„Начинът, по който беше направена отчетността, беше като се пита началника в тази провинция колко хора има и въз основа на това бихте могли да изчислите заплатите и разходите за дажби и те винаги ще бъдат завишени“, казва бившият министър на водещия в Би Би Си Ед Бътлър.
Според Халид Пайенда числата може да са били завишени повече от шест пъти и включват „дезертьори и мъченици, които никога не са били отчетени, защото някои от командирите са държали банковите им карти“ и са теглили заплатите им, твърди той.
Отдавна има въпроси относно броя на афганистанските войски.
Доклад от 2016 г. на Специален главен инспектор на САЩ за възстановяване на Афганистан (Sigar) твърди, че „нито Съединените щати, нито техните афганистански съюзници знаят колко афганистански войници и полицаи всъщност съществуват, колко всъщност са на разположение за служба или, по-широко, истинската природа на техните оперативни способности”.
В по-скорошен доклад Sigar се изразяват „сериозни опасения относно разяждащите последици от корупцията… и съмнителната точност на данните за действителната сила“ на формированията.
В интервюто Халид Пайенда твърди още, че на войските, които наистина са съществували, често не им е било плащано навреме, докато има генерали, които са били “двойно подплатени” – взимат правителствените си заплати и след това също приемат плащания от талибаните, за да се оттеглят без бой.
“Цялото усещане беше, че не можем да променим това. Така работи парламентът, така работят губернаторите. Всички биха казали, че потокът е мътен от самия връх, което означава, че самият връх е замесен в това”, каза Пайенда.
Той добави, че Западът е “част от” някои от провалите в Афганистан и определи участието на САЩ и НАТО в страната като “страхотна пропусната възможност”.
Източник: БНР

 

САЩ превръщат Александруполис във форпост на Балканите: изпращат 120 вертолета и хиляда единици военна техника

10.11.2021, 20:04

Александруполис се превръща във форпост на САЩ в региона. Така гръцките медии коментират военните доставки, които Вашингтон се готви да осъществи в гръцкото пристанище Александруполис, информира турският телевизионен канал Haber 7, като посочва, че това е повод за безпокойство и за Русия.
След подновяването на споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между Съединените щати и Гърция миналия месец, Вашингтон се готви да отправи най-голямата си военна пратка до Северна Гърция досега.
Вестник „Прототема“ съобщава за събитията под заглавие „Александруполис: голям американски десант на Балканите“.
В северното гръцко пристанище ще бъдат изпратени над 120 вертолета и хиляда единици военна техника.
Подчертава се, че прехвърлянето се извършва за засилване на военното присъствие на САЩ на Балканите и в Черно море. Освен това са дадени и подробностите за доставката, която ще се осъществи в следващите дни.
Съобщава се, че по-късно това оборудване ще бъде изпратено в Румъния и други европейски страни.
Москва реагира на последните новини за дейността на САЩ и НАТО в Източна Европа.
Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че Съединените щати са заинтересовани от създаването на военноморски бази в Румъния и България и каза: „Това предполага нарушение на фундаменталния акт Русия-НАТО“.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Русия изпрати бомбардировачи да патрулират над Беларус

10.11.2021, 14:54

Два руски стратегически бомбардировача се извършили днес полети над Беларус, съобщи министерството на отбраната на Русия, цитирано от Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на растящо напрежение между Беларус и Полша заради мигрантската криза по общата им граница.
Два руски бомбардировача Ту-22М3 са патрулирали в беларуското въздушно пространство и са спомогнали да се изпробва съвместната система за противовъздушна отбрана на двете страни, се казва в съобщението.
По време на полета самолетите са отработили взаимодействие с наземни пунктове за управление на въоръжените сили на Русия и Беларус. Полетът е извършен в рамките на Единната регионална система за противовъздушна отбрана на Съюзната държава, съобщи ТАСС.
Двата бомбардировача са изпълнили изцяло задачите си и вече са се върнали на летището в Руската федерация, където са базирани. - (видео)

 

Участниците в учението „Отбранителен щит – 21“ от Сухопътните войски ще се придвижват по републиканската пътна и жп инфраструктура от полигон „Корен“ към пунктовете за постоянна дислокация

10.11.2021, 13:18

Военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски, участвали в учението „Отбранителен щит - 21“, от днес, 10 ноември, ще се предислоцират от учебен полигон (УП) „Корен“ в районите на военните си формирования. Те ще се придвижват по републиканската пътна инфраструктура. Ще бъде ползван и железопътен транспорт.
В тактическото учение „Отбранителен щит – 21“, което завършва на 11 ноември, участват над 490 военнослужещи от Единния център за начална подготовка (ЕЦНП), Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) и 59-и батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология (ЯХБЗ и Е).
От днес, 10 ноември, до 12 ноември включително военни автомобилни колони ще се придвижват от гр. Сливен до УП „Корен“ по автомагистрала „Тракия“ и обратно, както и по пътната инфраструктура между УП „Корен“ и градовете Хасково – Габрово – Севлиево - Плевен и Хасково - Стара Загора - Сливен - Шумен. На 15 ноември придвижването на автобусна и колесна военна техника ще бъде отново от Сливен по автомагистрала „Тракия“ към Хасково и УП „Корен“ и обратно.
Бойна техника на въоръжение в Сухопътните войски ще се транспортира на 11 и 12 ноември с железопътен транспорт от гара Книжовник до гара Плевен-запад и от гара Книжовник до гара Хан Крум. На 15 ноември 2021 г. ще се транспортира бойна техника от жп гара Книжовник до жп гара Сливен.
Автомобилните колони и ешелоните ще се ескортират от Военна полиция.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Военнослужещи от ВМС унищожиха невзривена авиобомба, открита в Созополския залив

10.11.2021, 11:37

Созопол. Специализиран екип от флотилия бойни и спомагателни кораби с ръководител капитан III ранг Димитър Стоянов разузна и унищожи невзривена авиационна бомба. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Боеприпасът е бил изваден на 8 ноември от рибарски кораб в Созополския залив, след което капитанът е подал сигнал до органите на реда.
Авиобомбата е претоварена от военнослужещите на хидрографен катер ,,Контраадмирал Сава Иванов”, с който е транспортирана до морски полигон за унищожаване.
На място, след като районът е отцепен, бомбата е спусната на морското дъно и взривена под вода от водолазен екип в състав мичман Тодор Клявков и матрос Баръш Адем, при стриктно спазване на мерките за безопасност съгласно нормативните документи. - (видео)

 

36 години от първия полет на БТС-002

10.11.2021, 09:14

Преди точно 36 години, на 10 ноември 1985 г., своя първи полет прави експерименталният апарат БТС-002, който е част от съветската програма „Буран”.
Апаратът полита от летището на научно-изследователския институт Громов в Жуковски, край Москва. В кабината са двама пилоти-изпитатели Игор Волк и Римантас Станкявичюс. Полетът преминава нормално, като е достигната височина от 1500 m, скорост от 480 km/h и полетно време от 12 минути.
БТС-002 (Большой транспортный самолёт второй) е пълноразмерен летящ аналог на съветската совалка „Буран”. Неговото предназначение е да се отработват кацанията с апарата, които стават при планиране, а при „Буран” трябва да има и автоматичен режим за кацане.
БТС-002 отговаря абсолютно точно на „Буран”, както по размери, така и по маса и има неговата система за управление. За да може да оперира сам, в опашната част са монтирани четири реактивни двигателя АЛ-31, като сумарната им тяга достига 40 тона. Резервоарът за керосин е поставен в товарния отсек на совалката. Апаратът не е херметичен, а двучленният екипаж разполага с катапултни кресла К-36.
Строителството на БТС-002 приключва през 1984 г. и през декември същата година са направени първите рулирания.
Между ноември 1985 и април 1988 г. са извършени общо 24 полета, като е натрупан нальот от общо осем часа. При десетия полет, който става факт на 16 февруари 1987 г., е отработено и първото напълно автоматизирано кацане. Последните рулирания с апарата са от декември 1990 г., след което той е изваден от експлоатация, а днес може да бъде видян в техническия музей в германския град Зинсхайм.
Съветската совалка „Буран” прави един, единствен полет в космоса на 15 ноември 1988 г. На борда няма екипаж и той е извършен изцяло в автоматичен режим, включително и кацането на летището в Байконур. - Още Космос

 

Днес отбелязваме 577 години от Битката на народите при Варна (1444 г.)

10.11.2021, 09:00

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

Какво става в Трета армия на 10 ноември 1989 година?

10.11.2021, 08:13

На снимката: Армейски генерал Йордан МутафчиевНа 10 ноември 1989 г. новината е, че пленумът на ЦК на БКП е удовлетворил „молбата на другаря Тодор Живков да бъде освободен като генерален секретар  и член на Политбюро на ЦК на БКП”. Другото решение е, че на негово място е избран Петър Младенов. От този ден България тръгва по т.нар. преход към демокрация. Какво прави армията тогава?
Отварям книгата на армейски генерал Йордан Мутафчиев „На главното направление”. Той е последният военен министър у нас. След него армията се ръководи от цивилни политици. По това време, като генерал-летенант, е командващ на Трета армия, чийто щаб е в Сливен. (Б.а. – припомням този случай, писал съм и друг път за него. Ген. Мутафчиев почина на на 24 май 2015 г.)
На 10 ноември 1989 г., пише генералът, в гарнизонния стол на Сливен празнувахме рождения ден – 50-годишния юбилей, на началник-щаба на армията генерал-майор Люцкан Люцканов. (Б.а.- генерал Люцканов е роден на 8 ноември. Уволнява се като командващ Сухопътните войски. Беше председател на Клуб „КСВ” в СОСЗР, но, за съжаление, вече не е между нас. Почина на 24 януари 2018 г.) Тържеството било обявено за 18 ч. Около този час всички поканени пристигнали. Нямали ги само секретарят на градският комитет на партията Симеон Славов и кметът Николов. Те се появили към 19 ч. и на забележките, че на такива отговорни лица не е позволено да закъсняват, отговорили: „Като ви кажем защо закъсняваме, ще ни простите.” От тях, спомня си армейски генерал Мутафчиев, най-напред разбрахме, че в София се е провел пленум на ЦК на БКП, но не и какви са били решенията му.
Късно вечерта, а може би и към полунощ, на генерал Мутафчиев се обажда дежурният по щаб, че го търси министърът на отбраната армейски генерал Добри Джуров. Обадих се на министъра по закритата свръзка, пише авторът на „На главното направление”, обясних му повода на нашето събиране. Министърът попитал кои присъстват и по-точно дали там са командирите на дивизии и бригади. След като получил утвърдителен отговор казал: ”Продължете си срещата, но не прекалявайте. Предупредете командирите след прибирането им по гарнизоните, да не се отлъчват без необходимост от тях. Същото се отнася и за вас и заместниците ви.” Не уточнил защо. Пожелал приятно прекарване и с това разговорът приключил. На следващата сутрин разбрахме за смяната на Тодор Живков и причината за средношното обаждане, уточнява авторът.
На другия ден генерал Мутафчиев разговаря в кабинета си с началника на политическия отдел полковник Стоимен Стоименов. (Б.а. - по-късно генерал-майор. Напуска МО, като заместник-началник на Служба „Военна информация”. Беше съветник по националната сигурност на президента и съвтник в парламента. Днес е пенсионер на свободна практика с активна гражданска позиция.)
В първите дни след промяната трудно се ориентирахме в обстановката, посочва авторът. Армията винаги е стояла встрани от обществените процеси, продължава той, и може би бе по-изненадана от останалите членове на обществото. Опитахме се, казва генералът, да направим свой анализ на обстановката и изводи за своята работа. Нямаше никакви указания от старшите инстанции, но, отбелязва той, това не означаваше, че трябва да останем в, да го наречем, „изчакващо бездействие”. На началниците на отдели били дадени указания да подготвят свои доклади, в които да се спрат основно на настроенията на колективите и отражението им в дейността на поделенията.
На следващия ден в своя кабинет генерал Мутафчиев провел съвещание със заместниците си и началниците на отдели. Направил кратък политически обзор и анализ на обстановката в армията. Настроенията били приповдигнати. Трябваше, пише той, да ги използваме в интерес на нашата работа и да не допуснем отрицателно влияние на новия полъх върху дисциплината, на – не дай си Боже, и до усложняване на живота в поделенията.
Един от изводите на това съвещание е, че започналото политиканстване и началните поряви на различна политическа ориентация ще доведат до задълбочаване на противоречията и повишаване на отрицателното влияние на всички тези фактори , ако не се вземат навременни мерки. В новите условия в работа на щаба на армията трябвало да се засили конкретността и взискателността, а членовете му да стоят по-близо до подчинените им поделения, да изучават обстановката в тях, своевременно и адекватно да реагират на нарушенията.
Няколко дни по-късно пристигнали някакви инструкции и указания за провеждане на събрания, на които да се сведат решенията на пленума. Голямата машина за „розови сънища” се беше задвижила, пише генерал Мутафчиев. Най-напред тези указания били изпълнени от градската партийна организация, на която имало и представители на щаба на армията.
Първата реакция, подчертава авторът, беше поголовно отричане на всичко, постигнато в страната, включително и направеното от армията. По-нататък, все на тази база, посочва той, се стигна и до етапа да се постави под съмнение самото съществуване на армията. Критикуваха се годността и качествата на командния състав да изпълнява задачите си, както в новото и сложно време, така и в бъдеще.

Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Металург в САЩ призна, че е фалшифицирал тестове на стомана за подводници на ВМС

09.11.2021, 19:04

Металург призна, че е фалшифицирал резултати от тестове за стомана за ВМС на САЩ, съобщава БиБиСи.
Металург в американския щат Вашингтон се призна за виновна в измама, след като десетилетия фалшифицира резултатите от тестовете за якост на стоманата, използвана за направата на подводници на ВМС.
Прокурорите казват, че 67-годишната Илейн Мари Томас е давала фалшиви положителни показания за тестове за здравина и издръжливост в най-малко 240 случая между 1985 и 2017 г.
Властите не разкриват кои кораби са засегнати, но нямаше индикации, че корпусите са се повредили.
Г-жа Томас от Обърн, Вашингтон, е директор на металургията в леярна в Такома, която доставя стоманени отливки, използвани от ВМС за направата на корпуси на подводници, се казва в изявление на прокуратурата на САЩ за Западния окръг на Вашингтон.
Леярната е придобита от производителя Bradken през 2008 г., според обвинението. Няма доказателства, че ръководството на компанията е знаело за измамата до май 2017 г. По това време, според прокурорите, служител в лабораторията е установил, че тестовите карти са били променени и че има други несъответствия в записите.
Прокурорите казаха, че фалшифицираните тестове “представляват значителен процент от отливките, произведени от компанията за ВМС”. През 2020 г. “Брадкън” се съгласи да плати 10,9 милиона долара като част от споразумение.
ВМС са предприели мерки за гарантиране на безопасната експлоатация на засегнатите подводници, което води до увеличаване на разходите, се казва в изявлението.
Томас в някои случаи е дала положителни резултати за метал, защото е смятала, че е “глупаво” ВМС да изискват тестовете да се провеждат при -100F (-70C).
Джон Карпентър, адвокат на Томас, каза в изявление, подадено във федералния съд в понеделник, че тя “никога не е възнамерявала да компрометира целостта на какъвто и да е материал и е доволна, че правителствените тестове не предполагат, че структурната цялост на която и да е подводница всъщност е била компрометирана”, каза той.
“Това престъпление е уникално с това, че не е било мотивирано нито от алчност, нито от желание за лично обогатяване. Тя съжалява, че не е успяла да следва своя морален компас – признаването на неверни твърдения едва ли е начинът, по който си е представяла да изживее пенсионните си години.”
Томас е изправена пред 10 години затвор и глоба от 1 милион долара. Тя ще бъде съдена през февруари.
Източник: news.bg

 

От днес влиза в сила новата наредба за приемане на курсанти

09.11.2021, 18:15

Новата наредба, с която се уреждат условията и редът за кандидатстване, провеждане на конкурсни изпити, класиране, приемане и зачисляване за обучение във висшите военни училища на граждански лица като курсанти в редовна форма на обучение и на военнослужещи в задочна форма на обучение по специализации от специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ от регулираната професия „Офицер за тактическо ниво на управление“, е публикувана в днешния брой на Държавен вестник и влиза в сила от днес.
Съгласно наредбата обучението се организира:
1. за граждански лица, притежаващи средно образование – за курсанти, в редовна форма на обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен (ОКС) „бакалавър“ от професионално направление „Военно дело“ и ОКС „бакалавър“ от друго професионално направление;
2. за граждански лица, притежаващи средно образование – за курсанти, в редовна форма на обучение за придобиване на ОКС „бакалавър“ от професионално направление „Военно дело“ и ОКС „бакалавър“ или „магистър“ по граждански специалности от друго професионално направление в държавни висши училища в съответствие със сключено споразумение между висшето военно училище и държавното висше училище;
3. за военнослужещи (офицерски кандидати, сержанти/старшини и войници/матроси), притежаващи средно образование – за обучение в задочна форма, за придобиване на ОКС „бакалавър“ от професионално направление „Военно дело“ и ОКС „бакалавър“ от друго професионално направление;
4. за военнослужещи (офицерски кандидати, сержанти/старшини и войници/матроси), притежаващи висше образование с образователно-квалификационна степен „бакалавър“/„магистър“ по гражданска специалност, придобита във висше военно училище, съответна на гражданската специалност на курсантите, получавана във висшите военни училища – за обучение в задочна форма, за придобиване на ОКС „бакалавър“ от професионално направление „Военно дело“;
5. за военнослужещи (офицери), придобили професионална квалификация по военно дело – за обучение в задочна форма, за придобиване на ОКС „бакалавър“ от професионално направление „Военно дело“.
Източник: https://otbrana.com/

 

Die Welt: Бундесверът никога няма да бъде в състояние на решава глобални кризи, твърдят от СвДП

09.11.2021, 12:34

Берлин. Бундесверът никога няма да бъде в състояние да решава глобални кризи, предупреждава политикът от Свободната демократическа партия Мари-Агнес Щрак-Цимерман (на снимката). Според нея армията на Германия трябва да играе ролята на „анестезиолог“, който поставя отделни региони „под упойка“, за да може политиката и дипломацията да извършат животоспасяваща операция. Тя призовава за преразглеждане на целите на външните мисии на Бундесвера, за заемане на по-настоятелна позиция по отношение на съюзниците и да не се въвлича армията в очевидно безнадеждна борба, отбелязва германският национален ежедневник Die Welt.
„Почти нищо не се знае за детайлите на преговорите за създаване на правителствена коалиция в Германия, а бъдещите световни кризи вече започват да се очертават“, пише германският вестник Die Welt. В тази светлина експертът по отбрана на Свободната демократическа партия (СвДП) Мари-Агнес Щрак-Цимерман счита за необходимо да се преразгледат целите на задграничните мисии на Бундесвера. Позовавайки се на уроците от Афганистан, тя предупреждава да не се иска твърде много от армията. „Влизаме в конфликти, в които от самото начало е ясно, че не можем да ги спечелим“, подчерта Щрак-Цимерман.
В същото време Германия, като член на международна мрежа организации, трябва да бъде готова да участва във военни операции на ЕС, НАТО и ООН. „Би било фатално да се скрием зад проблематичния край на мисията в Афганистан и да кажем, че няма да ходим никъде другаде“, предупреди политикът.
Тя също така призова Берлин да бъде по-уверен по отношение на съюзниците и да не допуска „автоматичното“ участие на Германия във военните действия. „Като германци, ние също трябва да имаме смелостта да задаваме въпроси относно операциите на Алианса: да формулираме какво искаме и в какво не сме готови да участваме, както и да бъдем честни, ако не успеем да изпълним задачата или имаме различна политическа позиция”, призова Щрак-Цимерман. Освен това напредъкът трябва постоянно да се проверява.
„Войските винаги могат само да успокоят региона и може би да създадат шанс за дипломацията... Бундесверът никога и по никакъв начин няма да може да разрешава глобалните кризи. Неговата задача е като анестезиолог, който поставя пациент за кратко под упойка, за да може хирургът – т.е. политикът – да извърши операцията в този момент и да спаси живота му. Борбата с тероризма ще бъде част от операциите на Бундесвера за десетилетия напред, както сега се случва в Ирак и Мали“.
Освен това представителят на свободните демократи призова за по-внимателно разглеждане на това какви последствия ще има отказът от петрол и газ за политическата и икономическа стабилност на страните, силно зависими от износа на енергия. „Намаляването на използването на изкопаеми горива ще има последици за страните-производителки на петрол. За тях нашата екологично-политическа дискусия е кошмар, който на практика събаря основите за правене на бизнес. Вярвам, че нашата задача е да разгледаме тези сценарии в цялата им драма, за да можем днес да действаме адекватно“, цитира Die Welt думите на германския политик.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Kathimerini: Командващите европейските армии се събират в Атина от 9 до 11 ноември

09.11.2021, 08:56

Атина. Висшите командири на европейските сухопътни войски ще бъдат в Атина от 9 до 11 ноември за 7-ата си среща, съобщи в понеделник Генералният щаб на гръцката армия, цитиран от Kathimerini.
На събитието ще присъстват 28 командири на европейските въоръжени сили и командващият на американската армия в Европа и Африка (USAREUR-AF).
Основна тема на срещата ще бъдат предизвикателствата, пред които са изправени европейските въоръжени сили.

 

 

Варна върху две картини на Максим Воробьов от времето на Руско-турската война от 1828-1829 г.

08.11.2021, 22:05

Картината „Вид военного телеграфа под Варною“ (вляво) се съхранява в „Государственный Русский музей“ (Държавен руски музей, Санкт Петербург). Тя е рисувана по поръчка на генерал-адютант Александър Христофорович Бенкендорф, началник на Императорската главна квартира. Картината е поглед от „Турна тепе“ (Жеравен връх) с военния телеграф и императорската палатка към Варненската крепост, обстрелвана от руския флот.
През 1828 г. (по време на Руско-турската война от 1828-1829 г.) Максим Воробьов, художник пейзажист, професор в Художествената академия в Санкт Петербург, е командирован към Главната квартира на Втора армия (армията на Балканите).
При обсадата на Варна (22 юли - 29 септември (11 октомври) 1828 г.) Воробьов се намирал (заедно с императора) на адмиралтейския кораб „Париж“. Тук той прави много рисунки* и акварелни етюди, послужили за основа на неговите картини: „Вид военного телеграфа под Варною“ (1829), „Берег моря близ Варны“ (1828-1829), „Взрыв города Варны“ (1830),  „Вид близ Варны на берегу Чёрного моря“ (1832) и други.
Картината „Взрыв города Варны“ била нарисувана по незапазена рисунка, направена от Воробьов в хода на войната (21 септември / 3 октомври) 1828 г. Картината е поглед от Варненския рейд към взривената от мина Варненска крепост. На преден план е представен адмиралтейския кораб „Париж“. В далечината гъстият дим и прах от взривения бастион. Между двата кораба (вдясно) - „Турна тепе“ (Жеравен връх) с бялата императорска палатка.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

Непробиваема бариера: в Крим пристигна ПВО система от ново поколение

08.11.2021, 20:55

"На южните граници на Русия, включително Крим, е разгърната достатъчно мощна система за ПВО. Тя може да отрази удари по всяко направление във всички диапазони на височина и скорост. На въоръжение във войските за противовъздушна отбрана на нашето обединение стоят съвременни ракетни системи С-400 "Триумф" и ракетно-оръдейни комплекси "Панцирь".

Готвят се да застъпят на бойно дежурство разчети на най-новите комплекси С-350 "Витязь", разказа за "Красная звезда" командващият войските на Южния военен окръг генерал на армията Александър Дворников, цитиран от "Российская газета".
С-350 "Витязь" е система за ПВО със среден обсег от ново поколение, която може да прехваща както аеродинамични цели: самолети и крилати ракети, така и балистични. Преимуществото на "Витязь" е възможността ѝ да ликвидира заплахи на пределно разстояние (от около 60 км). Така въпреки заявената от разработчика възможност за едновременен обстрел на 16 цели, на практика те могат да са много повече. След като неутрализира заплахите в далечната зона, С-350 има време за нов залп, тъй като възможностите на радиолокационната станция (РЛС) и боекомплектът го позволяват. Една пускова установка на комплекса носи 12 ракети. - Още за С-350
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Castle Forge 2021

08.11.2021, 19:35

Станалите отдавна традиционни учения и летателни тренировки с ескадрили от ВВС на САЩ базирани в Европа тази година бяха разнообразени от нещо доста по-различно. А именно – пристигане от зад океана на една от елитните ударни ескадрили, въоръжена с изтребители-бомбардировачи F-15 Strike Eagle.
Това е 336-та изтребителна ескадрила (336th FS) от състава на 4-то изтребително крило (4th FW), базирана в Сеймур Джонсън, щата Северна Каролина, която носи името Rocketeers (превежда се като „Ракетчици“).........Прочети още

 

С-500 – средство за отбрана, но и военнополитически лост в ръцете на Москва

08.11.2021, 17:40

Русия приключи държавните изпитания на своите най-нови зенитни ракетни системи С-500, изпрати първите противоракети от този модел да бранят Москва и смята скоро да снабди с такива оръжия Китай и Индия, съобщиха висши държавни служители.
Завършилите тестове потвърдиха, че С-500 “Прометей” (известна още като 55Р6М “Триумфатор-М”) са абсолютно готови за експлоатация във въоръжените сили на Русия, заяви на 16 септември т. г. вицепремиерът Юрий Борисов.
Според официален източник, цитиран от ТАСС на 13 октомври, министерството на отбраната вече е сключило договор за покупка на над 10 С-500, разработени от концерна “Алмаз-Антей”, а първата бригада е изпратена в частите от Въздушно-космическите сили, охраняващи Москва и Централния икономически район на Русия – територия от 486 000 кв. км с 32-милионно население.
Източници от военното ведомство казаха пред “Известия”, че Русия разработва “принципно нов противоракетен екран”, който до 2030 г. радикално ще увеличи възможностите на сегашната система. Руската отбрана ще парира удари, нанесени с оръжия, които още са на етап разработка, увериха специалистите, чиито думи предава вестникът днес.
**********
Предвижда се С-500 да действат главно срещу стратегически обекти – междуконтинентални и балистични ракети, хиперзвукови крилати ракети, тежки бомбардировачи, дори космически оръжия и нискоорбитални шпионски сателити – средства за нападение, разработвани усилено от основния потенциален противник на Русия, САЩ. Те могат едновременно да ликвидират по 10 цели в близкия космос, посочи на 2 ноември изданието “Военнопромишлен куриер”.
Според него Пентагонът е сериозно разтревожен от тактико-техническите характеристики на “прометеите”. Комплексът разполага с принципно нов радар и може да открива със 150-200 км по-далечни цели, отколкото моделът С-400, който “вижда” на разстояние 600 км. Това с право буди в САЩ съмнения доколко са незабележими техните бойни самолети F-22, F-35 и В-2, се казва в текста.
Наблюдатели на сп. “Нешънъл интерест” приканиха Пентагона да търси начини “да мами” С-500, които може да станат кошмар за американските стелт самолети, отбеляза на 16 октомври руският сайт “ФАН”.
Други експерти впрочем пишат, че обсегът на С-500 е 600 км, трети уточняват, че това е “радиусът на поразяване”. Но според “Известия” радарът им може да открива цели в близкия космос в обсег до 2000 км. А китайски аналитици твърдят, че “прометеите” имат по-добри характеристики от зенитните комплекси “Пейтриът” в модификация РАС-3. Военни от Китай им приписват дори способността ефективно да унищожават метеори, заплашващи Земята.
Основната задача на С-500 е да създадат щит, който надеждно да защитава развръщането на руските войски от Западния военен окръг на страната, пишат руски анализатори. Щом приключи разполагането на новите системи, Русия ще получи пълно и неоспоримо военно превъзходство над САЩ, смята виетнамското издание “Датвиет”.
С-500 вече може да се използват за унищожаване на ударни системи на НАТО, свеждайки до нула перспективите на Запада да упражни силово влияние върху Кремъл, заявява “Военнопромишлен куриер”. Ако бъдат разположени в Крим, “прометеите” изцяло ще контролират въздушното пространство над Черно и Мраморно море плюс териториите на Румъния и България – държави от НАТО. Базирани в Калининградска област, те ще могат без напрежение да поразяват крилати ракети или стелт изтребители над Германия, балтийските страни и Украйна.
**********
Руските специалисти са убедени, че новите зенитни системи на Москва са най-съвършеното днес средство за противоракетна и противовъздушна отбрана в света. Друго тяхно предимство е по-малката цена от тази на американската противоракетна система THAAD, изтъкна преди седмица аналитикът Виталий Орлов.
По думите му експортните перспективи на С-500 засега са “малко мъгляви”. Но според “ФАН” президентът на Беларус Александър Лукашенко, договарял покупка на С-400, е обсъждал и най-новия комплекс с руския лидер Владимир Путин. А шефът на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев заяви в интервю за в. “РБК”, излязло на 1 ноември, че Индия и Китай наред с други партньори на Русия може да станат първите купувачи на С-500 и проявяват интерес това да стане “в обозримо бъдеще”. Има и още десетина заявки, добави той.
Бившият посланик на Делхи в Москва Бала Венкатеш Варма, цитиран по този повод на 2 ноември в “Независимая газета”, подчертава, че Индия се стреми да разшири сътрудничеството с Русия в отбраната, независимо че разширява и връзките си със САЩ. Русия и Индия имат споразумение за взаимна логистична подкрепа при съвместни учения, а тази година Индия е участвала във всички големи учебни маневри на руската армия. В този контекст изказването на Шугаев звучи закономерно, пише вестникът.
“Политическият триъгълник САЩ – Индия – Русия все още е актуален. Безспорно (. . .) Русия има предимство пред САЩ. Защото Москва е готова да снабдява азиатския си съюзник с челни военни технологии”, се казва в коментар от хонконгския в. “Ейша таймс”.
С-500 може да станат бестселър на международния оръжеен пазар, смята индийското издание “Юрейшън таймс”. “Русия подрежда в опашка потенциалните клиенти от чужбина”, но ще започне да изнася “прометеи”, едва след като достави необходимия брой на собствените си войски, уточнява експертът от САЩ Питър Сучиу.
Русия е най-големият износител на оръжия в Каспийския регион, а в глобален мащаб – на второ място след САЩ. По предварителни оценки, тази година руският оръжеен износ ще е в размер на над 15 милиарда долара, напомня сайтът “Каспиан нюз”.
Според Запада доставките на С-500 на трети страни може да променят баланса на силите и на регионално, и на международно равнище, отбелязва арабскоезичното издание “Ал Раи ал Юм”. - Още за С-500
Източник: bta.bg

 

България е домакин на съвместна българо-британска подготовка с участието на военнослужещи от Специалните сили

08.11.2021, 17:30

За поредна година България е домакин на съвместна българо-британска подготовка, в която участват военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО). През първия етап, който завърши на 5 ноември, бяха проведени занятия по военно-медицинска подготовка (ВМП) с участието на новоназначени бойни санитари от групите „Специални сили“ на СКСО и от Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР.
Военнослужещите повишиха своите знания и умения в действия за обезопасяване и изтегляне на пострадали на безопасно място, оказване на първа медицинска помощ, включваща животоспасяващи процедури като кръвоспиране и възстановяване на дишането; обезопасяване и транспортиране на пострадали до място за евакуация, където се прави вторичен преглед, третиране на нараняванията и подготовка за транспортиране; евакуация до най-близкото болнично заведение, където може да се окаже специализирана медицинска помощ.
По време на този тип подготовка бяха създадени ситуации, максимално близки до реалните, с използването на специализирани манекени, а също и с участието на специално наети и подготвени хора, които реагираха на действията на обучаемите, оказващи медицинска помощ.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Обявен е конкурс за 260 вакантни войнишки длъжности в Сухопътните войски

08.11.2021, 17:24

Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за попълването на 260 вакантни войнишки длъжности в Сухопътните войски. В него могат да участват лица, завършили граждански средни или висши училища.
Обявените длъжности са във военни формирования, дислоцирани в гарнизоните: София – 15 места, Стара Загора - 30, Ямбол - 26, Хасково -10, Карлово - 80, Благоевград - 20, Асеновград - 24, Белене - 15, Мусачево - 15 и Пловдив - 25.
Кандидатите трябва да имат средно или по-високо образование; към датата на приемане на военна служба, да не са по-възрастни от 40 г., а лицата, отговарящи на чл. 141, ал. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВСРБ), не по-възрастни от 41 г. за упражнилите правото си на пенсия и не по-възрастни от 44 години за неупражнилите правото си на пенсия.
Заявления за участие в конкурса, както и всички необходими документи, се подават чрез структурите на Централно военно окръжие (ЦВО) до 10 декември 2021 г.
Конкурсът включва изпит по физическа подготовка по нормативи, определени в „Единен армейски тест“, тест за проверка на общата култура на кандидатите със 100 въпроса и събеседване.
Заповедта с пълните условия и срокове за конкурса може видите ТУК.

 

Полша допълнително увеличава охраната на границата

08.11.2021, 14:25

Полските власти увеличиха броя на служителите по сигурността, които охраняват границата и са готови за наплива на нелегални мигранти от Беларус, коментира ръководителят на Министерството на вътрешните работи на републиката Мариуш Камински (на снимката), съобщава ТАСС.  
"От няколко дни следим ситуацията в Кузница и сме готови за всеки сценарий. Строгата охрана на границата е наш приоритет. Увеличихме броя на граничарите, полицаите и войниците. Чакаме в пълна готовност", коментира министърът.
Силите за териториална отбрана (СТО) на Полша, доброволчески формирования, създадени по примера на Националната гвардия, са в пълна готовност да оказват подкрепа на военните и граничните служители.
Три бригади са мобилизирани в източната част на страната. "Проверете оборудването и комуникациите, информирайте работодателите и близките", написа СТО в Twitter.
Във връзка с настоящата ситуация полското правителство реши да проведе извънредно заседание на кризисния щаб с участието на министър-председателя Матеуш Моравецки. То ще се проведе в 13:00 местно време.
По-рано Държавният граничен комитет на Беларус съобщи, че стотици бежанци се движат през страната към границата с Полша. Тези действия Варшава определи като ​​опит за масово насилствено преминаване на границата.
От началото на 2021 г. повече от 30 хиляди мигранти са се опитали да преминат полско-беларуската граница. Полша въведе извънредно положение в регионите, граничещи с Беларус и систематично увеличава броя на войските, участващи в охраната на границите, като вече доведе техния брой до 10 хил., по-надеждна ограда с височина около 5 метра, оборудвана с движение сензори и друго оборудване.
Източник: https://news.bg/

 

Днес ПАПАТА на Ракетните войски, генерал Димитър Тодоров щеше да навърши 100 години

08.11.2021, 09:12
 

109 години от атаката на „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”

08.11.2021, 08:56

В началото на месец ноември отбелязваме годишнините от две знаменателни събития в пантеона на българската бойна слава – годишнината от победата при Сливница през Сръбско-българската война от 1885 година и на 109 години от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие” през 1912 година по време на Балканската война.
През нощта на 8 ноември 1912 г. „Хамидие“ е атакуван от 4 български торпедоносци, ръководени от капитан Д. Добрев и е обстрелван с торпеда от тях, като торпедото на единия – „Дръзки“ (с командир капитан Г. Купов) – е изстреляно от едва 60 метра и улучва носа на османския крайцер, отваряйки пробойна от 10 m². Морската битка е сериозна. С потънала носова част и човешки загуби от 8 убити и над 30 ранени корабът е провлачен от придружаващ го турски разрушител с кърмата напред към Цариград, където е ремонтиран.
Удържането му на вода е по чудо и се дължи не толкова на водонепроницаемите прегради, колкото на абсолютно тихото море.
Торпилирането на „Хамидие“ е голяма победа за малкия Български флот и фактически неутрализира всякакви активни операции на турските военноморски сили в Черно море до пълното поражение на Турция във войната.
За тази победа най-точни са думите на командира на извадения от строя флагман на турския флот, Хюсеин Рауф бей, който казва: „Ако разгледаме безпристрастно случката с „Хамидие” и кажем самата истина, трябва да признаем, че тази голяма и успешна атака на българския флот, който няма никакво минало, е едно славно начало, с което той може да се гордее”. - Още за "Дръзки"

 

„Летящите банани“ Н-21 и грешната им употреба във Виетнамската война

08.11.2021, 08:10

На 21 декември 1962 г. група от 15 „Летящи банани“ – името на транспортните хеликоптери H-21, се подготвят за излитане от военната база в Плейку от Южен Виетнам. Обикновено максималният брой във формация е около 12 хеликоптера, но 15 е нереална гледка за абсолютно всеки. Мисията на летателните апарати е да прави курсове от базата до джунглите на Северен Виетнам, където трябва да се разтовари военния персонал.
На 12 декември базата е преведена под бойна тревога, военният персонал трябва да се подготви за мисия, а детайлите ще бъдат предадени малко по-късно. Военното командване в помощ на Виетнам призовава всички 30 H21 за транспортирането на бойците от 81-а и 8-а транспортна бригада. В историята на Виетнамската война това ще бъде една от най-големите мисии и транспортът на огромна войска по въздух. Нарежданията са изпратени само до офицерите, които трябва да се запознаят с тяхната задача – да отговарят за логистиката и да водят сражението. Повече подробности се очаква да бъдат обявени......Прочети още

 

 

Как Червената армия пленява първото знаме на Вермахта

07.11.2021, 20:47

Точно преди 80 години се случва събитие, което постави основата на един от най-символичните епизоди на легендарния Парад на победата. През есента на 1941 г. части на Червената армия превземат първите бойни знамена на настъпващите нацистки войски. Наскоро открити документи от военните години разказват как се е случило това.
Бойното знаме на военно формирование е символ на неговата военна чест, достойнство и слава. Това е знак, който обединява военна част и показва принадлежността ѝ към въоръжените сили на държавата. Не е изненадващо, че знамето има специално място във военната церемония. Например, добре познатият израз „преклони знамената“ означава да се признаеш за победен, да се подчиниш на силата на врага, тоест да бъдеш победен в битка или война. Но загубата на знамето става много по-голям срам, а залавянето му в битка, напротив, е голяма чест........Прочети още

 

Шойгу: Корабите на САЩ в Черно море проверяват доколко е подготвена Русия

07.11.2021, 20:05

Русия следи движенията на военните кораби на САЩ в Черно море и няма да позволи никакви провокации от тяхна страна. Това заяви руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от "Спутник".
"Когато кораб на страна извън региона влезе в Черно море, когато си дадем сметка, че на борда му има високоточни оръжия с голям обсег, т.е. не е на туристически круиз, разбира се, че го наблюдаваме, ескортираме го и осъзнаваме, че във всеки момент е възможна провокация, както наскоро се случи с британския кораб. Разбира се, не трябва да допускаме това", категоричен бе той.
Шойгу посочи, че става въпрос за "почти постоянен опит" да бъде проверено до каква степен Русия е подготвена и цялата й система по брега на Черно море е в изправност.
Министърът заяви, че САЩ не са единствената страна, която осъществява този вид контрол и кампании. "Известно ми е, че ще се проведат военни учения с нашите съседи, с грузинския и с украинския флот. Е, ние също провеждаме учения и ще продължим да го правим", категоричен бе той.

В момента в Черно море има два кораба на ВМС на САЩ - командният кораб „Маунт Уитни“ (USS Mount Whitney, LCC-20) и разрушителят с управляемо ракетно оръжие „Портър“ (USS Porter, DDG-78), чиито действия се следят от силите и средствата на Черноморския флот. По-рано Шести флот на САЩ съобщи, че корабите са се отправили към Черно море за съвместни операции със съюзниците и партньорите на НАТО в региона.

 

„Самостоятелен страж” е операцията за охраната на държавната ни граница

07.11.2021, 19:40

От 1 ноември 2021 г. военнослужещи от 2-ри механизиран батальон и батальона за логистично осигуряване на 61-ва Стрямска механизирана бригада с 20 единици техника осъществяват дейности по охрана на сухопътната граница на Република България с Република Гърция съвместно с органите на МВР, съобщават от формированието.
Задачите, които изпълняват военнослужещите от бригадата, са провеждане на автопатрули и пеши патрули, организиране на наблюдателни постове, секретни постове и постове за охрана и отбрана на обекти в дълбочина на граничната зона. Всички дейности се осъществяват съвместно и със задължителното присъствие на служители на Главна дирекция „Гранична полиция“.
Отличната координация между военнослужещите от бригадата и органите на МВР допринася за противодействие на безконтролно навлизане на имигранти в района от държавната граница, за който отговаря РДГП – Смолян. Основен принос за това има главният координатор на 61-ва механизирана бригада майор Дончо Баев – заместник-командир по логистичното осигуряване на 2-ри механизиран батальон.
В охраната на българо-гръцката и българо-турската държавна граница съдействие на органите на МВР оказват над 350 военнослужещи с повече от 40 единици техника от състава на 61-а Стрямска и 2-а Тунджанска механизирана бригада.
Източник: https://otbrana.com/

 

130 години от изграждането на първия войнишки паметник

07.11.2021, 13:55

Днес се навършват 130 години откакто край с. Алдомировци, което е на 4 км от град Сливница и на 28 км от София, в присъствието на княз Фердинанд е открит първия военен паметник в България. На откриването са присъствали официални гости от София, всички офицери от полка, жителите на селото и представители на италианците, които през 1885 г. са взели участие в изкопаването на окопите и инженерното изграждане на позиция на полка, събощава Военно окръжие - Шумен. Колко полка могат да се похвалят с думи на княза "Гордея се, че имам такъв отличен полк", а министърът да напише "Пия за здравето ви."?
Паметникът е съграден по идея и с парите на офицерите от 7-ми пехотен Преславски полк на мястото, където е бил командния редут и знамето на полка. Пред него са били позициите на 3-та и 4-та дружина (Преславски и Разградски редути). В боевете от 5.11. до 7.11.1885 г. Преславци последователно спират Дринската  и Шумадийска дивизии и запазват целостта на централния участък на Сливнишката позиция. Капитан Вичо Диков се отличава с умело командване в трите сражения, в които участва полка (3.11. край с. Драгоил,  5-7.11. пред с. Алдомировци и 15.11. край гр. Пирот), да бъдат  дадени само 28 жертви.
Да помним подвига на предците ни от трите области - Шумен, Разград и Търговище.
Източник: https://otbrana.com/

 

Иранските въоръжени сили започнаха годишните си военни учения

07.11.2021, 13:46

Иранските въоръжени сили започнаха годишните си военни учения в район край Оманския залив, по-малко от месец преди началото на предстоящите ядрени преговори със Запада, съобщи Асошиейтед прес.
В ученията, които ще се проведат в район на площ над 1 милион квадратни километра, източно от стратегическия Ормузки проток, ще участват военноморски и военновъздушни сили, както и сухопътни части, съобщи държавната телевизия. Разположени са и командоси и парашутисти, както и военна техника. Не е ясно докога ще продължат ученията
Близо 20 на сто от всички доставки на петрол в света преминават през Ормузкия проток, припомня АП.
Ученията се провеждат в условия на засилено напрежение между Иран и САЩ, след като бившият президент на САЩ изтегли едностранно Вашингтон от ядреното споразумение със световните сили. Иранската държавна телевизия заяви, че ученията “Зулфигар 1400” целят “подобряване на готовността на въоръжените сили за справяне с външни заплахи и с всякакво възможно нашествие”. - Още за ВС на Иран
Източник: bta.bg

 
 

Телевизионна премиера на документалния филм „Дръзки“

07.11.2021, 08:57

Днес, 7 ноември 2021 г., от 18.30 ч. по Военния телевизионен канал (ВТК) ще бъде излъчен нов документален филм със заглавието „Дръзки“.
Това става в навечерието на годишнината от победоносната атака на отряда български торпедоносци срещу турския броненосен крайцер „Хамидие“ по време на Балканската война (8/21 ноември 1912 г.).
Този филм бе замислен отпреди няколко години, но първите ентусиасти, уви, вече не са сред нас. Светла им памет!
По идея на капитан І ранг Ваньо Мусински екип на ВТК се зае с реализацията на идеята. Режисьор е Мария Дакова, а оператор - Петър Георгиев.
Всички участници във филма, без изключение, са доброволци. „Дръзки“ е сниман без бюджет, с общото разбиране, че той трябва, въпреки всичко, да се появи на бял свят.
Част от зрителите ще видят като доброволци и познати офицери, старшини и матроси от Флота. Аплодисменти и за тях! - (видео)

 

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция в царска Русия

07.11.2021, 08:25

На 7 ноември 1917 г. започва Октомврийската революция в Русия. В Петербург болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки свалят правителството на Александър Керенски.
Революцията довежда до създаването на Съветския съюз - първата комунистическа държава в света, както и първата от класическите тоталитарни системи на ХХ в.
На 16 март 1917 г. абдикира последният руски император Николай II. Властта в Русия е поета от временното правителство на Керенски. Малко след това в Петроград пристига Ленин. Той констатира, че има великолепна възможност малобройната, но дисциплинирана комунистическа партия да вземе властта.
Първият опит за въстание през юли 1917 г. се проваля
и вождът на революцията е принуден да се укрива. Но вторият опит през октомври 1917 г. вече е успешен. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. С щурм, въпреки липсата на съпротива, е превзет Зимният дворец и са арестувани членовете на Временното правителство. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. Ключова роля в болшевишкия преврат изиграва Лев Троцки, чието истинско име е Лейба Давидович Бронщейн.
В качеството си на председател на Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати той е на практика военен ръководител на преврата. Именно по негови указания първо са атакувани ключови обекти като Централната поща, Държавната банката, гарите и др. Болшевиките бързат да сложат ръка и върху всички търговски и частни банки, бижутерийните магазини, сейфовете на големите търговски предприятия, частните взаимоспомагателни каси, банковите филиали в заводите.
Установена е „диктатура на пролетариата”, създадено е първото съветско правителство - Съвет на народните комисари начело с Ленин.
По негова заповед на 6 януари 1918 г. е разпуснато законно избраното чрез свободни и демократични избори Учредително събрание. Последица от октомврийския преврат е разрушителната гражданската война в Русия.
Създадената през октомври 1918 г. от Ленин първа в света Социалистическа държава на работниците и селяните всъщност представлява германски протекторат чак до разгрома на Германия, през ноември 1918 г. Немците осигуряват на новия режим военна и материална помощ. Финансовата подкрепа за болшевиките започва още от края на 1914 г. Според германските официални документи болшевиките са получили 72 млн. златни марки, като по-голямата част от сумата е връчена след 7 ноември 1917 година. Финансирането е прекратено през юли 1918 г., когато е убит германският посланик в Москва граф Мирбах.
Идеята, че революцията била организирана от световното еврейство, се появила малко по-късно, около 1918 г., когато Троцки поел военното министерство на новосъздадената Съветска държава. Сред комисарите и началниците на различни политически управления действително имало много евреи. Но този факт не бил свързан с митичния “световен заговор”, а с факта, че евреите в царска Русия били една от дискриминираните и преследвани нации. Протестните настроения в еврейските кръгове били по-популярни отколкото в руското общество. Но имало недоволни и сред другите малцинства в Русия – фини, латиши, литовци, естонци.
Историците в цял свят смятат тезата за “еврейската революция” в Русия
за нищо повече от мит. Според тях Великата октомврийска социалистическа революция е чисто руски феномен. На Запад дори не обособяват двете революции – Февруарската и Октомврийската, а обсъждат само една революция – от 1917 г. Историците посочват като причини за нея: социалните, класовите и икономическите проблеми в самата Русия. Обясняват природата на революцията с положението на работниците, с не докрай разрешените въпроси за собствеността на земята, с националните проблеми в отделните райони, плюс огромното натоварване на руското общество, свързано с участието на страната в Първата световна война. Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения; настроенията сред армейските части били крайно лоши; след три и повече години война Русия не искала повече да воюва.

 

 

Подводните течения в австралийско-френската криза с подводниците

06.11.2021, 20:24

Избухналата в средата на септември "тежка криза" в отношенията между Париж и Канбера далеч не се изчерпва само с тайно сключената сделка между Австралия и САЩ за 8 ядрени подводници и австралийския отказ от договор с френската "Навал груп" за конвенционални подводници, смятан за най-големия отделен договор за експорт на оръжие, подписван някога. Трудно уталожващият се и разбираем гняв на президента на Франция Еманюел Макрон и на първия дипломат на страната Жан-Ив Льо Дриан, по чието време като шеф на военното ведомство през 2016 г. е сключен договорът с Канбера, не е предизвикан единствено от публичното, според Льо Дриан, унижение на Франция заради това "брутално, едностранно и непредвидимо решение". Причината не е и само в загубата на "договора на века" за 12 конвенционални дизелово-електрически подводници на стойност 55 милиарда евро. На срещата им в Рим американският президент Джо Байдън не се извини официално на Макрон и само благо призна, че САЩ са действали непохватно и без елегантност, но Франция си остава важен партньор. Байдън е казал на френския лидер, че не е знаел, че французите не са били информирани.
Австралийският премиер Скот Морисън от своя страна отрече да е лъгал Макрон докато тайно е преговарял за създаването на тристранния съюз между САЩ, Великобритания и Австралия АУКУС и по сделката с подводниците. Морисън посочи също, че още през юни е изразил опасенията си и дълбоки и сериозни резерви пред френския държавен глава, че конвенционалните подводници не отговорят на националния стратегически интерес на Австралия. Затова не е сигурно дали новината за АУКУС и новия договор наистина е била изненадващ "удар с нож в гърба", както я описа Париж. В момент, когато предстои от Нова година Франция да поеме ротационното председателство на Европейския съюз, а президентските избори през 2022 г. вече са на хоризонта, Еманюел Макрон се стреми да извлече дългосрочни дивиденти от кризата, още повече, че след 16 години начело Ангела Меркел точно сега слиза от европейската политическа сцена. Наблюдатели смятат, че напористият Макрон иска да стане едноличен лидер на общността и да отстоява плановете си за автономна Европа. Дипломати описват стила на Макрон като директен и дразнещ, съчетан с готовност за самостоятелни действия, с оглед оформяне на нова стратегия за ЕС. Но това не гарантира на френския лидер, че може сам да води Европа, смятат експерти, защото няма причина френската кауза да бъде подкрепена "просто така". Те изтъкват показателното почти пълно мълчание на европейските съюзници след развалянето на френско-австралийския договор за подводниците.
Специалисти преценяват, че в случая е налице дълбока съпротива в Централна и Източна Европа срещу визията на Макрон за самостоятелна европейска отбрана и намаляване на зависимостта от американската защита срещу Русия. Според Джорджина Райт от изследователския институт "Монтен" в Париж, "Франция има визия, но тя често е прекалено настъпателна, а ръководството на Макрон понякога може да бъде разрушително". Американски коментатори отбелязват, че Париж трябва да си зададе въпроса защо Австралия е избрала да се присъедини към АУКУС и заявяват, че изглежда в Канбера не смятат Франция или ЕС за надеждни алтернативи на американските гаранции за сигурност срещу Китай. Те припомнят, че френски представители са казвали, че Париж не смята азиатския гигант за противник, а за съперник и конкурент, което също поставя нещата в по-различна перспектива.
От друга страна, Вашингтон също трябва да претегли внимателно дали тежестта на постижението, което е АУКУС, и отбранителната сделка, са цена, която си е струвало да бъде платена за сметка на отблъскването на исторически съюзник. Следва да се отбележи и това, че по-малко от седмица след появата на АУКУС се появи и новината, че "Боинг" ще строи нов тип боен летателен апарат в Австралия и ще сглобява там безпилотните си апарати "Лойъл уингман", които използват изкуствен интелект и работят в тандем с пилотирани самолети. Освен това, австралийският военен министър Питър Дътън заяви, че страната разглежда възможността да наеме или закупи готови подводници от САЩ или Великобритания, за да превъоръжи флота си, още преди пускането на вода на новите ядрени подводници през 2036 г. Що се отнася до Макрон, за да не изглежда слаб, той може да предприеме по-сериозни стъпки. Идея, която циркулира във Франция, според наблюдатели, е оттеглянето на страната от интегрираната командна структура на НАТО. Париж отново се присъедини към нея през 2009 г. след 43 години отсъствие. Но това е крайна мярка. Сигурно е обаче, че президентът на Франция смята НАТО за отслабен до нефункционалност. Той говори за "европейска стратегическа самостоятелност" и "европейски суверенитет", но останалата част от ЕС не е единна по този въпрос.
Външният министър Льо Дриан е категоричен, че случилото се ще окаже влияние върху новата стратегическа концепция на Организацията на северноатлантическия договор, но не спомена за излизане от алианса. Същевременно, откакто Великобритания предаде Хонконг на Китай през 1997 г., Франция е единствената европейска държава със значителни териториални владения или постоянно военни присъствие в Тихия океан. А благодарение на АУКУС, Австралия става третата държава, след Великобритания през 1958 г., получаваща американска ядрена технология за строеж на подводници с ядрени двигатели. Байдън и Макрон се срещнаха във френското посолство във Ватикана преди срещата на Г-20 в Рим на 29 октомври 2021 г. Снимка АП /БТА На срещата си с Макрон Байдън е обещал САЩ да водят тесни консултации по тяхната стратегия в Индийско-тихоокеанския регион. В общото изявление след срещата с френския лидер САЩ признават значимостта на една по-силна и по-оперативна европейска отбрана - нещо, за което Париж от години търси благословията на Вашингтон. Затова, макар сделката за конвенционалните подводници да потъна, геополитическите подводни течения изтласкват на повърхността оформящи се нови възможности.
Източник: clubz.bg, Петя Гергова

 

Турция тества успешно системата за противовъздушна отбрана "Сипер"

06.11.2021, 19:38

Турция е тествала ракетната система за противовъздушна отбрана Сипер, разработвана в страната под координацията на Агенцията за отбранителна промишленост, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА. - (видео)
Исмаил Демир, ръководителят на агенцията, съобщи в Туитър, че изпитанието е преминало успешно.
"Успешно завършихме още един етап от разработването на нашата многопластова система за ПВО с голям обсег на действие", съобщи Демир.
"Със системата Сипер, която планираме да въведем в експлоатация през 2023 г., ще премахнем по най-добър начин всяка заплаха срещу нашето въздушно пространство", подчерта той.
Турция ще продължи с тестванията на системата.
Проектът Сипер е реализиран от турските гиганти в отбраната АСЕЛСАН, РОКЕТСАН и Турския съвет за научни и технически изследвания /ТЮБИТАК/. Турската система се очаква да конкурира в бъдеще руската система за ПВО С-400, отбелязва Анадолската агенция.

 

Почетохме паметта на загиналите воини на България

06.11.2021, 16:12

Признателност на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския си дълг в мирно време бе отдадна днес във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища по повод Архангелова (мъжка) задушница. Заупокойната служба отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп заедно с други представители на БПЦ. „Нека винаги да помним техния подвиг, да си спомняме за тяхното мъжество и доблест и достойно да вървим по техния друм, по техния пример и да бъдем достойни граждани и чеда на Майка България“, каза той.
„Почитаме скъпите ни покойници и загиналите в редовете на Българската армия. Днес е ден на християнската любов и смирението. Димчо Дебелянов има един стих: „Мъртвият не ни е враг“. Единението означава да спрем да делим мъртвите на свои и на чужди, да разберем, че всички жертви заслужават почит, че човешките чувства на всеки един заслужават уважение“, посочи президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев. Заедно с него в ритуала се включиха министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, съветникът на президента по военната сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на СКС генерал-майор Валери Цалов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, генерали и офицери от Въоръжените сили и службите за сигурност, главният секретар на президента Димитър Стоянов, съветникът на държавния глава по сигурност и отбрана Стефан Годжевъргов директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова и други служители на Министерството на отбраната.
Да почетат паметта на загиналите за България воини бяха дошли още представители на 14 военно-патриотични и други неправителсвени организации. Там бяха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателят на НСКЗВ „За честта на пагона“ генерал-лейтенант от запаса Петър Илиев, председателят на Асоциацията на Сухопътните войски генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков, председателят на фондация „Български ВВС“ бригаден генерал от запаса Спас Спасов, председателят на СОР „Атлантик“ полковник от запаса Вилис Цуров, председателят на СБСК „4 май“ редник от запаса Николай Колев, председателят на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов, както и  членове на Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, Асоциацията на планинските войски, СОР „Клуб 199“, Асоциацията на военните аташета и Българския червен кръст. Най-сериозно бе участието на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, който заедно с Министерството на отбраната е възстановител на ритуала преди близо три десетилетия. Председателят на Съюза младши лейтенант от запаса Петър Велчев и председателят на столичното дружество „Военноинвалид“ Емил Гуджев спазиха дълголетната традиция и бяха подготвили всичко необходимо за традиционната при такива случаи раздавка.
В ритуала участваха представителни части от Националната гвардейска част и знаменен взвод със знамената-светини: Знаме на 6-и пехотен Търновски полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк, Знаме на 23-и пехотен Шипченски полк, Знаме на 13-и Рилски полк, Знаме на 25-и Драгомански полк, Щандарт на Първи конен полк, Знаме на 24-и пехотен Черноморски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк.
Бяха поднесени венци и цветя от името на президента, премиера, министъра на отбраната, началника на отбраната, кмета на Столична община, заместник-премиера и министър на труда и социалната политика, заместник-премиера и министър на вътрешните рабти, министъра на външните работи, Софийския военен съд, НСО, НВИМ, Асоциацията на военните аташета, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и БЧК.
С военни почести в различни военни гарнизони в страната военнослужещи от Българската армия, ветерани, военонинвалиди, запасни и резервисти също отдадоха признателност на загиналите воини.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

86 години от първия полет на Hawker Hurricane

06.11.2021, 09:28

На 6 ноември 1935 г. първи полет прави прототипът на витловия изтребител моноплан Hawker Hurricane – машина, която често е засенчвана от появилия се малко по-късно Supermarine Spitfire, но която има важно място в Кралските ВВС в първите години на Втората световна война.
Първият прототип, носещ борден номер K5083, е произведен през август 1935 г. в завода на Hawker в Кингстън, след което е превозен на части и сглобен на летището в Бруклендс в края на октомври. След две седмици наземни тестове и рулирания, първият полет става факт на 6 ноември 1935 г. Машината е пилотирана от капитан Джордж Булман.
В началото на 30-те години на миналия век Кралските ВВС разполагат с едва 13 ескадрили биплани, като Hawker Fury, Hawker Demon и Bristol Bulldog. По това време пари и желания за сериозни технически иновации няма. В началото на 1934 г. Въздушното министерство на Великобритания пуска спецификация F.7/30, която цели създаването на изтребител с максимална скорост от 400 km/h и който да е въоръжен с четири картечници.
Главният конструктор на Hawker Сидни Кам има готовност да създаде изтребител моноплан, но се сблъсква със скептицизъм на много нива и предлага подобрена версия на моноплана Hawker Fury. Проектът му е отхвърлен и в крайна сметка, по спецификация F.7/30 е приет на въоръжение друг биплан – Gloster Gladiator.
Кралските ВВС и Въздушното министерство, обаче започват да си дават сметка, че в бъдеще ще има нужда от по-скоростен и по-тежко въоръжен изтребител. В края на 1934 г. е пусната спецификация F.5/34, която цели създаването на скоростен изтребител с осем картечници, а през януари 1935 г. е дадена нова спецификация (F.36/34), която цели създаването на едноместен еднодвигателен моноплан изтребител с осем картечници.
Паралелно с това Кам работи усилено по създаване на моноплан изтребител. Той първоначално е задвижван от Rolls-Royce Goshawk, но след това се минава на новия и непроверен Merlin. Така и се стига до създаването на Hawker Hurricane.
Заводските му изпитания приключват през пролетта на 1936 г., след което прототипът е предаден за изпитания от Кралските ВВС. Те приключват с повече от положителна оценка, въпреки капризите на мотора Merlin. През юни е дадена първата поръчка за общо 600 изтребителя.
Hurricane се появява почти паралелно с доста по-съвършенния Spitfire, но първоначално той получава приоритет в производството, а причината за това е прозаична – изделието на Hawker е много по-просто и евтино за производство, а Кралските ВВС имат отчаяна нужда от модерни изтребители в голямо количество.
Първият сериен Hurricane полита през октомври 1937 г., а към средата на следващата година на въоръжение са вече 50 самолета.
Изтребителят се сражава от първия ден на британското участие във Втората световна война. По време на Битката за Англия, 31 от общо 61 изтребителни ескадрили с които разполагат Кралските ВВС са въоръжени с Hurricane. Макар и засенчен от Spitfire, изтребителят става работния кон на британците по време на битката, като повече от половината въздушни победи са на сметката на летци, които ползват Hurricane.
Изтребителят, обаче бързо достига максимума, който може да се изстиска от конструкцията. Наличните машини се насочват към второстепенни задачи и фронтове, а новите варианти са предназначени основно за удари по земни цели.
Производството е спряно през 1944 г. след 14 487 произведени бройки.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Още военни фирми

 

Адмирал Ефтимов настоя за бърза покупка на нови радари

06.11.2021, 08:12

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя за бърза покупка на новите наземни обзорни трикоординатни радари. Това каза той в интервю за БНР, публикувано вчера, 5 ноември 2021 г.
„Настоявам да се даде ход за проекта за инвестиционен разход за придобиване на трикоординатни радари. Системата за наблюдение е много важна, както за националната ни сигурност, така и за сигурността на Алианса. Това, което се иска от нас е ситуационна осведоменост. Даваме я с наличните радари, но те са на края на жизнения си цикъл”, заяви адмирал Ефтимов.
Той уточни, от техническите изисквания за новите радари са вече оформени и с това свършват отговорностите на военните. Политическото ръководство на МО трябва да определи начина на придобиване – дали ще бъде открита процедура, дали ще е процедура с директно възлагане, дали ще бъде споразумение правителство-правителство.
Преди месец, служебният министър на отбраната Георги Панайотов обяви, че смята в скоро време да внесе в Министерски съвет инвестиционния проект за придобиването на седем 3D наземни радара, който ще е на стойност 390 млн. лева. Източници на АЕРО, обаче посочват, че Панайотов се е отказал от това намерение и ще остави готовия инвестиционен проект на следващото политическо ръководство на МО.
Фактът, че България има сериозни проблеми с радиолокационното покритие на територията си се споменава ежегодно в докладите за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Този проблем изникна и около катастрофата на майор Терзиев над Черно море през този юни.
Адмирал Ефтимов обяви в интервюто за БНР и че по сега действащия график, първите два български F-16 ще пристигнат у нас през ноември 2023 г., последвани от още четири през април 2024 г., а последните два ще дойдат през август 2024 г. Според него, за момента американската страна гарантирала изпълнението на този график, а той самият бил оптимист, че до тогава ще успеем да изградим нужната инфраструктура за F-16 в авиобаза Граф Игнатиево.
Струва си да се отбележи, че когато бе подписан договора за осемте F-16, бе обявено, че първите два самолета (едноместен и спарка) ще бъдат получени 48 месеца след подписване на договора или към средата на 2023 г. Други четири машини (всички едноместни) ще бъдат получени в края на 2023 г., а последните два изтребителя (отново спарка и едноместен) ще дойдат в първото тримесечие на 2024 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 
 
 
 

В Шумен възстановиха имената на паметника на артилеристите

05.11.2021, 13:04

Наближава Архангелова задушница, "Мъжката", с курсантите от Факултет "Артилерия, ПВО и КИС" обединихме усилията надписите на Паметника на артилеристите да бъдат възстановени. Имената на повече от 400 загинали за България, отново могат да бъдат прочетени, съобщава заместник-началникът на Военното окръжие подполковник Георги Георгиев, който е и заместник-председател на Областната организация на СВВБ.
********
Паметникът-чешма е построен през 1929 г. в района на тогавашния Пети артилерийски полк. На него написано „Съградена с благодорната помощъ: 50 000 лв., подарени отъ Маланка Вълчева и Вълчо Събев и доброволните дарения на чиновете от 5-то артилерийско дарение, Шуменската окръжна постоянна комисия, Шуменската общественост през 1928-1929 год. и от други родолюбиви граждани.” На паметника са изписани имената на всички загинали артилеристи от шуменските поделения.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Модул за „Активна охрана и отбрана на летище“ от състава на Бригадното командване получи оценка „Боеготов“

05.11.2021, 12:40

Националната сертификация на модул за „Активна охрана и отбрана на летище” от състава на Бригадното командване приключи успешно с оценка „Боеготов“. Сертификацията премина под формата на тактико-специално учение, в което участваха военнослужещи от Трети механизиран батальон от командването в Благоевград и Десети механизиран батальон-Враца.
Учението се проведе на учебен център Сливница на 3 и 4 ноември. Демонстрирани бяха способности за осигуряването на нормалното функциониране на летище и контрол в зоната за провеждане на операцията.
Ръководител на учението беше началникът на щаба на Бригадното командване полковник Калин Карадимов, а командир на модула - майор Иван Кибритев, началник на щаба на Трети механизиран батальон.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Варна преди фотографията: Немска гравюра от 1840 г. - руският император Николай I приема ключовете на Варненската крепост

05.11.2021, 09:08

Гравюрата (с неизвестен автор) представя руският император Николай I на кон, с част от войските си, приемащ ключовете на Варненската крепост на 29 септември (11 октомври) 1828 г. от капудан паша Иззет Мехмед (Topal Іzzet Mehmed Pasa). На заден план - Варненската крепост с 4 извисяващи се над крепостните стени островърхи минарета на джамии. В залива - руският военен флот.
На 30 септември (12 октомври) във флота и в обсадния лагер е отслужен молебен за превземането на Варна. В 11 часа на адмиралтейския кораб „Париж“ пристига гръцкият митрополит Филотей с хляб и сол и поздравява императора за превземането на Варна. На 1 (13) октомври императорът със своя щаб, придружен от адмирал Грейг и чуждите посланици се отправя на брега, където към тях се присъединяват великият княз Михаил Павлович и граф Воронцов*.
Иван Василев Ботянов (Иван Васильев Ботьянов), чиновник от Министерството на външните работи, ориенталист, преводач от източни езици при щаба на адмирал А. С. Грейг (командир на руския Черноморски флот) пише в своите записки за влизането на руските войски (и император Николай I) на 1 (13) октомври 1828 г. във Варненската крепост:
„После удаления капудана-паши из крепости, вся остальная част наших войск, вступив в нее, заняла и цитадель; и тогда же на главном бастионе поднят был Императорский флаг, при появлении которого произведен был со всего флота и с сухопутных батарей салют; в то же самое время граф Воронцов поднес Государю ключи крепости Варны“.
За влизането на император Николай I и неговият щаб във Варна на 1 (13) октомври 1828 г. Иван Василев Ботянов пише:
„Господарят, съпроводен от адмирал Грейг, целия свой щаб и чуждестранни посланици, с присъединилите се велик княз Михаил Павлович и граф Воронцов, направи тържествено влизане във Варна. Господарят първо се отправи към църквата, по чуден начин оцеляла от разрушения, в която беше отслужено, от същия митрополит, благодарствено молебствие за подарения от Бог успех и победа. При прославянето за дълголетие на Господаря и на целия августейши дом, бе направен салют от крепостта и целия наш флот с всички оръдия“
* Обсадата на Варненската крепост (юли 1828 г. - 29 септември (11 октомври 1828 г.) се ръководи от вицеадмирал княз Александър Сергеевич Меншиков и неговият началник-щаб генерал-майор Василий Алексеевич Перовски, а след раняването на княз Меншиков - от граф Михаил Семьонович Воронцов (18 август - 29 септември/11 октомври 1828 г.).

 
 

Вашингтон даде зелена светлина за продажбата на Рияд на ракети “въздух-въздух” за 650 млн. долара

05.11.2021, 08:40

Държавният департамент на САЩ одобри евентуалното сключване на сделка със Саудитска Арабия за продажбата на 280 ракети “въздух-въздух” AIM-120C, заяви Пентагонът, цитиран от Ройтерс.
Това би била първата голяма оръжейна продажба за Рияд от администрацията на президента Джо Байдън, която след като дойде на власт бе решила да продава на арабския си съюзник само отбранителни оръжия.
Говорител на Държавния департамент каза, че сключването на сделката е било одобрено на 26 октомври с аргумента, че миналата година са се увеличили презграничните атаки срещу Саудитска Арабия. - Още авиационно оръжие
Източник: bta.bg

 
 

Началникът на отбраната: Модернизацията на армията крета след тази на съседите

05.11.2021, 08:24

Широк политически консенсус за проектите за модернизация на армията ни поиска началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Според него в момента модернизацията ”не съответства на темповете на въоръжаване и превъоръжаване на съседните държави”.
По негови думи това се дължи на факта, че няма консенсус за ударно развитие на способностите на армията, за мащабна модернизация.
"Страхувам се, че в течение на годините ще бъдем неадекватни на това, което се развива в региона. Не е добра прогноза", отбеляза Ефтимов пред БНР.
Той подчерта, че, когато през първото тримесечие на 2022 г. страната ни получи отговор на искането за нови 8 изтребителя, трябва да има парламент, който да одобри новите финансови параметри. Народното събрание ще трябва да одобри и инвестиционния разход за 3 координатни радара.
Началникът на отбраната изрази надежда за широк политически, обществен консенсус, за да вървят проектите за модернизация на армията.
Източник: https://frognews.bg/

 
 

Офицерски кандидат Петър Маринов бе удостоен с почетния знак на президента

05.11.2021, 08:10

Инцидентът с кораба „Вера СУ“ изправи пред изпитание всички отговорни структури и цялата държава. Той разкри тежките последствия от дългите години неглижиране на морското спасяване, но показа, че България има хора, на които може да разчита и в най-тежките изпитания. Това заяви президентът Румен Радев, който днес в района на подводницата-музей „Слава“ в Белослав удостои участници в изтеглянето на кораба „Вера Су“, който беше заседнал край Камен бряг, съобщава прессекретариатът на държавния глава.
За приноса им  по изпълнение на операцията бяха отличени к.д.п. Венцислав Иванов, Ивайло Иванов, Илия Маринов, офицерски кандидат Петър Маринов, к.д.п. Пламен Димкин, к.д.п. Андрей Станев.
Държавният глава изтъкна усилията, високия професионализъм и всеотдайност на участниците в сложната операция, работили в надпревара с времето и при тежки метеорологични и организационни условия.  „Вие спасихте живот, предотвратихте тежка екологична катастрофа, изведохте кораба от защитена територия и много важно – върнахте доверието на обществото ни в институциите и спасихте честта ни на морска държава“, обърна се Румен Радев към отличените, като подчерта, че почетните знаци са израз на признателност на цялото общество. Всички, взели участие в операцията, показаха, че с висок професионализъм, с ум и с премерен риск, можем да се справим с най-сериозните предизвикателства, коментира още държавният глава.  „Винаги ще бъда с вас, хората, които бранят сигурността, природата и обществения интерес“, изтъкна още президентът.
В отговор на журналистически въпроси държавният глава подчерта, че е необходимо да бъдат подобрени законодателството и процедурите за реакция при случаи като този с кораба „Вера Су“. Необходимо е също да се осигурят нужните техника и подготвени кадри за подобен тип операции. „Видяхме до какво води дългогодишното неглижиране на тези проблеми. Чест прави на тези хора и заради тях сме тук. Това, което те направиха, е невероятно. Няма такъв случай в нашата морска история – един на практика потънал кораб и то с екологично опасен товар да бъде разтоварен и изтеглен и то с риск от счупване.“, заяви Румен Радев.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Възлагането на ремонта на оградата на военнослужещите е гаранция, че няма да има злоупотреби

05.11.2021, 08:05

Министърът на отбраната Георги Панайотов и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков инспектираха вчера ремонта на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип в участък от българо-турската граница между землищата на селата Сладун и Маточина. В момента възстановителните работи на участък, разрушен от наводнение, се извършват от военнослужещи от 55-и инженерен полк, съобщава пресцентърът на МО.
Двамата министри подчертаха доброто сътрудничество между военнослужещите от Сухопътните войски и служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ в изготвянето на плановете и извършването на ремонта. Те уточниха, че правителството на Република България е отпуснало 5 млн. лв. за възстановяване на всички компрометирани участъци по съоръжението до края на годината. Двамата изразиха увереност, че всички ремонтни дейности ще бъдат приключени в срок.
Министърът на отбраната Георги Панайотов и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков бяха категорични, че именно възлагането на ремонтните дейности на военнослужещите е гаранция, че с отпуснатите средства няма да бъде злоупотребено. „Посредством координацията между двете министерства не просто се усвояват средства, а се върши работа. Съоръжението се възстановява, без каквато и да е възможност за злоупотреби. Имаме работа и ще си я свършим“, категоричен бе министър Георги Панайотов.
Той припомни, че от 1 ноември в помощ на дейностите по охрана на държавната граница се включиха над 350 военнослужещи от Сухопътните войски с над 40 единици специализирана техника. Министърът на вътрешните работи обясни, че е поискана помощ от Министерството на отбраната, тъй като голяма част от капацитета на жандармерията ще бъде ангажиран с обезпечаване на охраната на изборните книжа и машини. „Министерството на отбраната ни оказва неоценима съдействие“, подчерта вътрешният министър Бойко Рашков.
Двамата бяха категорични, че в момента не се отчита тревожен мигрантски натиск, но с оглед на благоприятните метеорологични условия и политическата обстановка в Турция е разумно охраната на границата да бъде усилена.
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов подчерта, че участието на военнослужещите е строго регламентирано. „Извършваме съвместни патрули с колегите от „Гранична полиция“ – пеши и мобилни, по цялата граница с Република Турция и част от границата с Гърция“, обясни генерал-майор Попов. Той обясни, че в момента военнослужещите, които подпомагат охраната на границата, са от 2-а и 61-а механизирани бригади. „Целта ни е при следващите ротации почти всички формирования от състава на Сухопътните войски да минат през границата, тъй като това е един неоценим и необходим опит“, добави генерал-майор Попов.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Беларуски военни заминаха в Русия за ученията “Неразрушимо братство – 2021”

04.11.2021, 22:09

Беларуски военнослужещи заминаха за Русия за участие в ученията „Неразрушимо братство – 2021“ на колективните мироопазващи сили на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ). Това съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Министерството на отбраната на Беларус.
Ученията ще се проведат от 8 до 12 ноември. От министерството уточняват, че маневрите ще се извършват на територията на полигона на Казанското танково училище Червено знаме.
Мероприятието е разделено на два етапа, като активната фаза е насрочена за 11-12 ноември. На военните ще бъде показано как да се подготвят за мироопазваща операция и да управляват части и подразделения на колективните мироопазващи сили на ОДКБ.
В Минск разчитат, че тези маневри ще укрепят взаимното разбирателство и сътрудничество между мироопазващите контингенти, ще обменят опит и ще развият високи бойни качества сред личния състав при изпълнение на съвместни задачи.
По-рано на територията на Русия и Беларус се проведоха военни учения „Запад – 2021“ с участието на военнослужещи на двете страни. Според Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация, в активната фаза на маневрите са участвали около 200 хиляди военни, по 80 самолета и хеликоптера, до 760 единици военна техника, включително 290 танка, 240 оръдия, реактивни системи за залпов огън и минохвъргачки, както и до 15 бойни кораба.
Източник: pan.bg

 

Япония и Германия започват съвместни ВМС учения в Тихия океан

04.11.2021, 22:04

Япония и Германия започнаха в четвъртък съвместни военноморски учения в Тихия океан южно от Токио, съобщават от командването на военноморските сили за самоотбрана на Япония, цитирано от ТАСС.
От германска страна в двудневните учения участва военната фрегата “Бавария”, която стана първият германски военен кораб, посетил Япония през последните 20 години. Очаква се японският министър на отбраната Нобуо Киши да го посети в петък.
В маневрите от Япония участва разрушителят “Самидаре”.
На 2 август “Бавария” отпътува за Индийския и Тихия океан на дълга мисия, за да демонстрира присъствието си и да засили военните контакти с Япония, Австралия и Южна Корея.
През април германското правителство обяви, че ще засили политиката си за сигурност в Азия и преди всичко ще се координира по-тясно с Япония.
Германското министерство на отбраната подчерта, че Германия подкрепя създаването на прозрачен, приобщаващ и основан на правила ред в Индо-Тихоокеанския регион.
Източник: news.bg

 

Флотът се обяви срещу изкуствения остров за птици във Варненското езеро

04.11.2021, 19:40

Проектът за изграждане на екологичен изкуствен остров за птици във Варненското езеро не е първично съгласуван с Командването на Военноморските сили. Това става ясно от отговори на ВМС до Дневник. Maritime.bg припомня, че Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ вече обяви обществена поръчка за извършване на проучвателни, съгласувателни и проектни дейности, необходими за изграждане му, осигурявайки до 219 998 лв., без ДДС. (вижте всичко за изкуствения остров тук)
Командването на Военноморските сили се запознава с този проект и с детайлите, свързани с неговата реализация, от публикации в регионалните медии и от информация, информират от флота.
От военното министерство уточняват също, че още на 2 февруари т.г. командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е информирал в писмо „Пристанищна инфраструктура“ за притесненията, свързани с реализацията на проекта.
В писмото е посочено, че местоположението, определено за изграждане на изкуствения остров, буди тревога. Причината е, че той е позициониран едва на около 100 м от полосата за излитане и кацане на летателни средства на авиобаза „Чайка“ и буквално върху подводно съоръжение на ВМС, използвано за контрол на магнитното състояние на военните кораби, според отговорите до Дневник.
„Реализирането на проекта на планираното към момента място би довело до загуба на способности на ВМС за извършване на контрол на магнитното поле на корабите, което е задължително изискване за осигуряване на тяхната безопасност“, коментират от флота.
Освен това изграждането на острова на посоченото място може да доведе до „драстично повишен риск от възникване на авиационни инциденти“, предизвикани от сблъсък с птици в етапите на излитане и кацане на вертолети и други летателни апарати, базирани в авиобаза „Чайка“.
Според Командването на Военноморските сили отлагането на драгирани седименти от корабоплавателните канали във Варненското езеро в районите, предвидени за създаването на четирите най-източни изкуствени острова, ще възпрепятства маневрирането на военните кораби при подхождане към полигона за контрол на магнитното им състояние и ще направи използването му невъзможно.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Полковник Димо Илиев прие командването на Зенитно-ракетната база

04.11.2021, 15:57

Церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир” в управлението на Зенитно-ракетната база от състава на Военновъздушните сили се проведе вчера, съобщават от ВВС. Командирът на базата, полковник Валери Ценов, подписа акт за сдаване на длъжността пред комисия от Командването на ВВС, с председател бригаден генерал Петьо Мирчев, с който предава командването, поради напускане на армията и преминаване в запаса. Постът беше приет от заместник-командира полковник Димо Илиев.
Със заповед на министъра на отбраната полковник Валери Ценов беше освободен от заеманата длъжност по негово желание. „Когато преди 31 години започвах службата си в ЗРВ не съм си и мечтал, че някога ще застана начело на войските. Всичко постигнато в периода, в който ги оглавявах, е плод на колективния труд, духа, знанията и уменията на всички  вас. Благодаря ви, че заедно  написахме част от историята на ЗРВ така, че да можем да се гордеем с резултатите. За тези успехи ние имахме подкрепата и доверието на командването на ВВС, които ни даваха увереност и мотивация. Убеден съм, че с настоящето командване ще продължите все така отдадено и успешно да работите за защитата на родното небе.” – заяви полковник Ценов и пожела на колегите си здраве и само поразени професионални и житейски цели.
На събитието присъства командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров,  представител на сектор „Зенитно-ракетни войски” на отдел „Подготовка” на Командването на ВВС, както и командирите на формированията от състава на Базата.
Генерал-майор Димитър Петров сподели, че познава и е приятел с полковник Ценов отдавна: „Неговият изключителен професионализъм и скромност са известни. Затова от една страна съм натъжен, че се разделяме с такъв стойностен командир, но и подкрепям решението му да направи избор без да е притискан от обстоятелства. Желая му здраве и сполука с това, с което се захваща извън армията. А със способния си и високомотивиран колектив, вярвам, че Зенитно-ракетната база, все така ще върви само напред и нагоре, както казваме авиаторите”.
Победи в по-нататъшния път на досегашния командир на Базата пожела и полковник Димо Илиев. Той обеща, че с колегите си ще продължат да надграждаме постигнатото до момента, да се борят за развитието на войските, за повишаването на подготовката и за така очакваното превъоръжаване. И както досега да гарантират въздушния суверенитет и стриктно и точно да изпълняват  поставените задачи.
Източник: https://otbrana.com

 

Сериозно изостава изграждането на тежка механизирана бригада

04.11.2021, 14:30

В одобрената „Оценка на изпълнението на Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020 г. “ служебното правителство е записало, че при изпълнението на приетите от държавата Цели за способности на НАТО сериозно е изоставането в изграждането на тежка механизирана бригада в Сухопътните войски, съгласно стандартите на НАТО. На 20 август т.г. в резултат на  разискване в пленарна зала Народното събрание прие решение, с което възложи на Министерския съвет да внесе в срок от два месеца оценка на изпълнението на „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020“ (Програма 2020), с изводи и препоръки за преодоляване на идентифицираните проблеми.
Анализът на изпълнението на Програма 2020 показвал, че най-непосредствени и сериозни проблеми в отбраната, които изискват спешни мерки, са големият брой вакантни длъжности за военнослужещи и остарялото и оперативно несъвместимо въоръжение и бойна техника, става ясно от решението на правителството. Основният извод за състоянието на отбранителните способности на Въоръжените сили е, че то позволява изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения за гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в национален формат и в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, но с ограничения в сроковете и обема на изпълняваните задачи.
Отбелязва се, че по отношение на структурно-организационните промени заложените в документа цели и приоритети като цяло са постигнати. Стартирани са основни проекти за превъоръжаване, но финансовите ограничения, особено в началото на програмния период, са забавили модернизацията и превъоръжаването и мерките за преодоляване на некомплекта от военнослужещи. Подчертава се, че при изпълнението на приетите от държавата Цели за способности на НАТО сериозно е изоставането в изграждането на тежка механизирана бригада в Сухопътните войски, съгласно стандартите на НАТО.
Документът отбелязва още, че по време на Стратегическия преглед на отбраната (2019-2020 г.) е направена задълбочена оценка на състоянието на Въоръжените сили, като анализът на изпълнението на Програма 2020 и извлечените изводи и поуки са използвани при разработването на сега действащия стратегически документ „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032“.
От народните представители Велизар Шаламанов и Калоян Янков по време на разискването на 20 август в парламента имаше още едно предложение. Те настояваха също до 2 месеца да бъде актуализирана Програма- 2032 с Инвестиционен план за първите 5 години. Тогава Велизар Шаламанов прие аргументите на повечето изказващи се, че този срок е малък, тази задача би трябвало да свърши редовно правителство и то след като мине поне една година, за да се види как се изпълнява самата програма.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Деликатният (дис)баланс в напрежението между Гърция и Турция очертава границите на турската стратегическа тежест

04.11.2021, 11:38

Хроничното противопоставяне на Гърция и Турция в целия регион от Егейско море до Кипър често се представя като един вид двубой на Давид и Голиат, съизмерване на несравними величини, конфликт с предрешен резултат, който за щастие е почти невъзможен заради членството и на двете страни в НАТО. Това впечатление се създава както от очевидната разлика в мащаба на населението на двете страни - над 82 милиона за Турция срещу под 11 милиона за Гърция - така и от понякога пренебрежителните изказвания на турски политици, които насмешливо, но и заплашително обвиняват Гърция, че се крие зад гърба на силни покровители като САЩ или Франция и не дръзва да застане и да се разбере с Анкара "по мъжки".
И докато наистина изглежда, че Гърция по ред причини поддържа напоследък с по-голяма лекота от Турция връзките с традиционните си съюзници, сравнението на въоръженията, с които разполагат двете страни, не потвърждава очакването за пропаст между военните ресурси на Анкара и Атина.
Публикувано наскоро съпоставяне на въоръжените сили на Гърция и Турция, направено от Кипърския център за стратегически проучвания, показва действително значителен превес на Турция в сухопътните сили, но общото съотношение на личния състав на всички родове войски е около 2,4:1 в полза на Турция, т.е. доста по-малко, отколкото предполага съотношението на населението. От друга страна данните показват, че турският числен превес във военновъздушните и военноморските сили е съвсем малък. По-конкретно срещу 355 200 военнослужещи в турската армия има 142 700 в гръцката, но срещу 308 турски бойни самолета Гърция има 230, срещу 12 турски подводници има 11 гръцки, а във фрегатите съотношението е 16 турски към 13 гръцки.
По отношение на краткосрочните перспективи тенденциите в двете страни изглеждат смесени. В тази област като че ли Гърция през последните две години е взела особена инерция. През 2019 г. САЩ подариха на Гърция 70 използвани ударно-разузнавателни хеликоптера OH-58D Кайова Уориър. През миналата година страната сключи договор за модернизация до последна модификация на изтребителите Ф-16, които има на въоръжение, а през тази година направи и големия удар - сключи договор за доставка на 24 изтребителя "Рафал" от Франция, както и на три свръхмодерни фрегати "Белхара" с опция за още една. Наблюдателите са единодушни, че инвестициите във въоръжение, които прави Гърция, са в контекста на враждебността с Турция, а като се има предвид географията на двете страни и зоните на напрежение може да се очаква, че евентуално военно противопоставяне би било по-скоро по въздух и море, отколкото по суша.
От друга страна Турция също се стреми да не изостава във въоръженията, но залага все повече на собствената си отбранителна индустрия. И докато това до голяма степен изглежда достатъчно във военноморския флот, Анкара не постига същия успех в модернизацията на военновъздушните си сили.
Въпреки че се утвърди като един от основните производители на безпилотни летателни апарати, Турция все още е зависима от чужди доставчици на пилотирани бойни самолети, което през последните години я изправя пред все по-голямо затруднение да поддържа бойната си авиация технологично съизмерима с потенциалните си опоненти.
След като беше отстранена от програмата за производство на изтребителя Ф-35 заради покупката на руските зенитно-ракетни системи С-400, сега Турция се опитва да убеди САЩ да й продадат изтребители Ф-16 Блок 70, както и да модернизират тези, които вече има на въоръжение от по-стари варианти. Подобна сделка обаче се нуждае от одобрението на американския Конгрес, а по всичко личи, че там има малко привърженици на продажбата на чувствителни технологии на Анкара. Група конгресмени и от двете партии вече започнаха да събират подписи под писмо до американския държавен секретар Антъни Блинкън, в което предупреждават, че проблемите с продажбата на Ф-16 ще бъдат същите, каквито би имала продажбата на Ф-35. А бившият държавен секретар Майк Помпейо заяви, че такава сделка би нарушила Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA), в сферата на действие на който той самият постави Анкара през декември миналата година. Със сигурност и скорошните заплахи на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да изгони десет посланици, включително и американския, заради подкрепата им за затворения правозащитник Осман Кавала, не са му спечелили повече симпатии във Вашингтон.
Логичният вариант, към който Турция се обръща през последните години, когато не получава оръжие от САЩ, е Русия. И сега Анкара заяви, че ако не получи Ф-16, може да купи изтребители Су-35 и Су-57 от Москва. В миналото Русия е намеквала, че подобна сделка не е изключена, но очакването, че Москва ще даде на Турция каквото тя поиска, стига да си плаща и това да дразни САЩ, може да се окаже преувеличено. Русия никога не е пропускала възможността да забие клин между Турция и съюзниците й в НАТО, но това не означава, че би желала да я види прекалено силна, а напоследък има немалко поводи да се безпокои от потенциала на Анкара и то в зони, където интересите на двете страни се разминават.
Войната между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах миналата година, завършила с победа на Баку с почти явната помощ на Турция, причини на Русия неудобството да бъде поставена под съмнение способността й да защити съюзниците си, а и фактически я принуди да подели с Турция влиянието в стратегическия кавказки регион, където доскоро Москва изглеждаше като водещ играч. Продажбата на турски дронове "Байрактар" на Украйна пък явно е предизвикала обяснимия гняв на Русия. Това е единственото обяснение, което може да има за оправданията на турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред телевизия "Россия-1", където той заяви, че когато Украйна е купила едно въоръжение от Турция, то е престанало да бъде турско и е станало украинско. Не знаем дали Москва е била убедена от този несръчен софизъм, но може да се предположи, че разнопосочните интереси на Русия и Турция в Сирия, в Либия и в Кавказ, липсата на допирни точки по кипърския въпрос и Крим, практическото отсъствие на зони на общи геополитически интереси, вероятно говорят за това, че Москва ще подкрепя превъоръжаването на Турция само до момента, в който удоволствието от предизвикателството към НАТО и САЩ започне да й се струва твърде скъпо.
Още по-далечни изглеждат възможностите на Анкара да потърси високотехнологично въоръжение на други пазари. Въпреки че никога не е спирал износа на оръжие за Турция, в настоящия хладен период на отношенията ЕС едва ли е сред възможните варианти, както не е и Китай, който е изправен срещу Турция в серия от горещи точки по целия Път на коприната от Синдзян през Афганистан чак до Близкия изток.
Всички тези фактори, наред с продължаващото обезкървяване на турската армия от чистките срещу действителни или предполагаеми гюленисти, правят краткосрочната перспектива на военната мощ на Анкара несигурна. Разбира се, ресурсите на Турция в по-далечна перспектива могат да променят нещата, но в момента Анкара не може да бъде сигурна в категоричното си надмощие над Гърция. А ако разположим този извод на по-широкото поле на Източното Средиземноморие, където има играчи като Израел и Египет, ясно е, че амбициите на Турция за регионална суперсила ще трябва да почакат.
В най-добрия случай Анкара може да претендира за мястото на "незаобиколим фактор" - ситуация, в която по-скоро може да пречи на стратегическите цели на останалите, отколкото да реализира своите собствени.
Турският президент Ердоган не отиде на срещата на ООН за климата в Глазгоу преди няколко дни, защото организаторите не се съгласиха да има кортеж, голям колкото тези на американския президент Джо Байдън и френския президент Еманюел Макрон. Известно е, че Ердоган не обича второстепенните роли, но е и явно, че със сърдене няма да получи главната.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Йенс Столтенберг: НАТО остава с отворени врати за членството на Швеция и Финландия

04.11.2021, 08:44

Копенхаген. Вратите на НАТО остават отворени за Финландия и Швеция. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който в сряда участва в заседанието на Министерския съвет на Северните страни, проведен в датската столица Копенхаген, предава TACC.
„По време на дискусиите на пленарната сесия Столтенберг отбеляза, че вратите на НАТО са отворени за Финландия и Швеция, но той няма да съветва министър-председателите на двете страни относно членството“, се казва в прессъобщение на Северния съвет.
В рамките на срещата Столтенберг също подчерта, че регионът е стратегически важен за НАТО, тъй като „граничи с балтийските страни, които са обект на нарастващо напрежение и превъоръжаване през последните години“.
„Свидетели сме на значително превъоръжаване на въоръжените сили на Русия и разполагането на нови модерни оръжейни системи по границите с балтийските страни“, подчерта Столтенберг. Той добави, че Русия е „разположила нови подводници и ракетни системи“ в Арктика и провежда там повече учения от преди.
„Северът е също така от решаващо значение като свързваща линия през Северния Атлантик, тъй като защитава връзките между Северна Америка и Европа по време на криза или конфликт. Всичко това прави Северния регион важен за НАТО“, се цитират думите на норвежеца в прессъобщение от Северния съвет.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

53 години от първия полет на L-39

04.11.2021, 08:31

Преди повече от половин век, на 4 ноември 1968 г., първи полет изпълнява първия прототип на реактивния учебно-тренировъчен самолет L-39.
Първият прототип на самолета, получил звучното име „Албатрос” и означение L-39 X-01, остава за наземни изпитания. Вторият прототип е заложен през пролетта 1968 г. Събитията от Пражката пролет и нахлуването на армиите на страните членки на Варшавският договор през 1968 г., колкото и странно да е, не се отразяват върху темповете на работата. Това което се оказва реална пречка е закъснението в доставката на двигателя АИ-24ТЛ от СССР. За да не се бавят летателните изпитания, на първият летателен прототип L-39 X-02 e решено да се постави двигател местно производство AI-25W.
На 25 октомври започват наземните изпитания на прототипа на заводското летище. На 4 ноември 1968 г. в 9 часа и 15 минути местно време летецът-изпитател Рудолф Духон, за първи път издига във въздуха L-39. При излитането задкрилките не са спускани и са изпробвани едва на височина 1000 m. За качествата на самолета говори факта, че след спускането им пилотът поддържа минимална устойчива скорост на хоризонтален полет от 160 km/h. След 35 минути във въздуха първият полет приключва успешно.
Общо в изпитанията са задействани пет летящи и два наземни прототипа. Серийното производство стартира през 1972 г.
L-39 е строен в две основни версии – базовата учебно-тренировъчна версия L-39C и по-сериозно въоръженият учебно-тренировъчен L-39ZO/ZA. В края на 80-те години на миналия век конструкцията е развита в подобрения L-59, а през 90-те се появява и чисто бойната едноместна версия L-159. Построените самолети от фамилията L-39 са над 3000.
Компанията Aero Vodochody наскоро рестартира производството на типа и започна да предлага усилено най-новото развитие на самолета L-39NG. - Още за L-39.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

 

Работна среща на академичните ръководства на ВТУ, ВВМУ и ВВВУ

03.11.2021, 23:02

Днес във ВТУ „Т. Каблешков“ се състоя работна среща между академичните ръководства на училището, Висшето Военноморско Училище „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Варна и Висшето Военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия.
Проф. д-р Даниела Тодорова – ректор на ВТУ, бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ и проф. д.в.н. Боян Медникаров – началник на ВВМУ дискутираха участието на трите образователни институции в съвместни инициативи с обществено значение и в общи научно-изследователски проекти. Обсъди се и разработването на съвместни учебни програми.
Проф. Тодорова и ген. Радойски подписаха меморандум за сътрудничество между Висшето Транспортно Училище „Тодор Каблешков“ и Висшето Военновъздушно Училище „Георги Раковски“.
На срещата присъстваха и зам.-ректорът на ВТУ проф. д-р Красимир Кръстанов, полк. доц. д-р Асен Маринов – зам.-началник на ВВВУ и кап. проф. д-р Калин Калинов – зам.-началник на ВВМУ.
(Информацията е на ВТУ)

 

САЩ: Китай разширява ядрения си арсенал по-бързо от очакваното

03.11.2021, 22:10

Китай разширява ядрения си арсенал много по-бързо, отколкото се очакваше, намалявайки разликата със Съединените щати, заяви Пентагонът в доклад, публикуван днес.
Според доклада, цитиран от AFP, до 2027 г. Китай може да разполага със способни да влязат в експлоатация 700 ядрени бойни глави, а до 2030 г. броят им може да достигне 1000 - арсенал, който е два пъти и половина по-голям от този, който Пентагонът предвиждаше само преди година, предава БГНЕС.
Китайската народна република (КНР) инвестира и разширява броя на своите наземни, морски и въздушни платформи за ядрена доставка и изгражда инфраструктура, необходима за поддържане на това значително разширяване на ядрените ѝ сили.
Оценката е направена в годишния доклад на Министерството на отбраната на САЩ до Конгреса за развитието на китайската армия.
Подобно на Съединените щати и Русия, двете водещи ядрени сили, Китай изгражда "ядрена триада" - способности за доставяне на ядрени оръжия от балистични ракети с наземно базиране, от ракети, изстрелвани от въздуха, и от подводници, се казва в доклада.
Според него Китай вероятно не се стреми да разполага с капацитет за нанасяне на непровокиран ядрен удар по ядрено въоръжен противник - най-вече САЩ, но иска да възпре атаките на други страни, като поддържа надеждна заплаха за ядрен ответен удар.
Преди година в доклада на Пентагона за Китай се казваше, че страната разполага с около 200 носими бойни глави и ще удвои броя им до 2030 г.
През последните месеци независими изследователи публикуваха сателитни снимки на нови ядрени ракетни силози в Западен Китай.
Ускоряването "е много обезпокоително за нас", заяви служител на отбраната на САЩ. То "повдига въпроси за техните намерения", каза служителят и призова Пекин за повече прозрачност по отношение на развитието на ядрените му сили.
Основен съперник на САЩ
Пентагонът обяви Китай за свой основен проблем в областта на сигурността в бъдеще, тъй като Пекин се ангажира да превърне Народноосвободителната армия в "сили от световна класа" до 2049 г., според официалния си план.
Китай разширява своите въздушни, космически и морски сили с цел да проектира своята мощ в световен мащаб, подобно на армията на Съединените щати от десетилетия.
Съперничеството засили опасенията за възможен сблъсък между САЩ и Китай, особено по отношение на Тайван, който Китай обявява за своя територия, но който е силно подкрепян от Съединените щати. В новия доклад на САЩ се казва, че бързата военна модернизация на Китай цели до 2027 г. да разполага с възможности за преодоляване на всякакъв отпор на усилията за връщане на Тайван чрез натиск или военна сила. В доклада се казва, че до 2027 г. Китай се стреми да разполага с "възможности да противодейства на американската армия в Индо-Тихоокеанския регион и да принуди ръководството на Тайван да седне на масата за преговори при условията на Пекин".
Кризата през октомври 2020 г.
Докладът потвърждава новините от последните месеци, в които се казва, че през октомври 2020 г. служители на Пентагона са били принудени да потушат реалните опасения в Пекин, че Съединените щати, водени от вътрешнополитическото напрежение, свързано с президентските избори, възнамеряват да предизвикат конфликт с Китай в Южнокитайско море. След като високопоставени служители на Пентагона са преминали към директен разговор с китайските си колеги, опасенията са намалели и говорител на китайската отбрана е обявил публично, че Съединените щати всъщност не планират да предизвикат криза.
"Тези събития очертаха възможността за недоразумения и грешни изчисления и подчертаха важността на ефективната и навременна комуникация", се казва в доклада.
Той поставя под въпрос и намеренията на Народноосвободителната армия в биологичните изследвания на вещества, които потенциално имат както медицинска, така и военна употреба.
"Изследванията, проведени във военномедицинските институции на КНР, обсъждат идентифицирането, тестването и характеризирането на различни семейства мощни токсини с двойна употреба", се казва в доклада, което поражда опасения относно спазването на глобалните договори за биологични и химически оръжия. Такива опасения отекват от началото на 2020 г., след като пандемията от Covid-19 избухна първо в района на китайска лаборатория за биологични изследвания с връзки с Армията в Хунан. Китайците отрекоха лабораторията да има нещо общо с епидемията от Covid, но ограничиха достъпа на разследващите.
Източник: https://www.investor.bg/

 

Путин: През 2022 г. руският военноморски флот ще получи хиперзвукови ракети

03.11.2021, 20:51

Тестовете на руската хиперзвукова ракета "Циркон" почти са приключили и доставки за военноморския флот ще започнат през 2022 г., каза президентът Владимир Путин днес, цитиран от Ройтерс, съобщава БТА.
Този ход е част от стремежа на Москва да излезе начело в надпреварата със Съединените щати и други страни в приемане на въоръжение на следващото поколение оръжия с голям обсег, които са по-трудни за следене и прехващане. Миналия месец Русия каза, че за първи път успешно е тествала ракета "Циркон", изстреляна от подводница.
"Сега е особено важно да разработим и приложим технологиите, необходими за създаване на нови хиперзвукови оръжейни системи, лазери с висока мощност и роботизирани системи, които ще могат ефективно да противодействат на потенциални военни заплахи, което означава, че те още повече ще подсилят сигурността на нашата страна", каза Путин.
Той заяви, че по време на изпитанията ракетата успешно е поразила цели на сушата и в морето, когато е била изстреляна от подводница и кораби.
Някои западни експерти поставят под въпрос колко напреднали са руските оръжия от ново поколение, но и признават, че комбинацията от скорост, маневреност и височина на полета на хиперзвуковите ракети ги прави трудни за следене и прехващане. Те летят високо в атмосферата със скорост от около 6200 километра в час - повече от пет пъти по-бързо от звука. Това е по-бавно от междуконтинентална балистична ракета, но формата на хиперзвуковия планер му позволява да маневрира към целта си или да избягва отбраната й.
През октомври Пентагонът каза, че иска от компаниите от отбранителния сектор да намалят крайната цена на хиперзвуковите оръжия, понеже ракетите, които в момента са в разработка, струват десетки милиони долара за единица въоръжение.
През септември Северна Корея проведе изпитание на новоразработена хиперзвукова ракета.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Военната полиция участва в Балканските, Първата и Втората световни войни

03.11.2021, 20:24

Пети ноември е празник на служба "Военна полиция". Нейната история започва непоосредствено след освобождението ни от турско робство. Тогава се създават Инструкция за учредяването на първоначално военнополицейско управление" от 3.06.1877 г., "Инструкция за правата и задълженията на образуваната местна полицейска стража" от 19.07.1877 г. и "Временни правила за образуване на полицейска волнонаемна стража и въоръжени караули" от 8.08.1877 г. Част от тази история е участието на Военната полиция във войните.
Балканските войни
Задачите и числеността на Военната полиция се конкретизират в навечерието на войната с Турция през 1912 г. В бойния числен състав към всяка дивизия са придадени по един дивизионен военнополицейски пехотен взвод в усилен състав от 60 човека, с началник офицер и 50 членен конен взвод. Военната полиция осъществява дейността си посредством патрулиране в района на войските и в техния тил, като следи за спазване на установения ред и дисциплина.
Първата световна война
При подготовката на България за участие в Първата световна война стратегическото командване оценява необходимостта от военнополицейско осигуряване на армията. През 1915 г. към щаба на действащата армия се създава сектор "Военна полиция" и се сформират шест военнополицейски ескадрона. Същата година е издадена "Инструкция за качествата и длъжностите на офицерските чинове във Военнополицейските войски". В документа е записана тяхната цел: да поддържат реда и законността в района на войските и в техния тил, да следят за спазване на съответните закони, устави, правилници и заповедите на старшите командири и началници. Задачите на военната полиция са свързани с охраната на щабовете, обоза, складовете и други войскови обекти. В правомощията им са включени и редица специфични задачи – разследване на престъпления, грижа за опазване на населението от ограбване и всяко друго насилие, борба с мародерството, наблюдаване и контрол на гражданските лица, които следват армията и особено неблагонадеждните и заподозрените в шпионство. Военна полиция завежда конвойната служба, съпровожда бегълци, военнопленници и военните пощи, прибира и запазва оставеното от свои или неприятелски войски оръжие, коне и други предмети, извършва проверки за редовността на войниците по железопътните гари.
С МЗ № 160/20.12.1916 г. е обявена "Инструкция за военнополицейската служба в Първа софийска пехотна дивизия", в която се разширяват правомощията на ВП по време на война, като нейните органи могат да арестуват, обискират и задържат всяко заподозряно и с нередовни документи лице, без значение дали то е гражданско или военно.
Втората световна война
През 1940 г. Министерството на войната издава "Упътване за военнополицейската служба". На военнополицейските части се възлагат задачи по поддържане на реда, духа и дисциплината в армията. В Упътването се набелязват и редица мерки за осигуряване безопасността на щабовете и на връзките и съобщенията в тила. В последната глава се подчертава, че това упътване важи за военно време и се прилага при маневри и при обявено военно положение в мирно време.
На 20.02.1941 г., малко преди включването на България във Втората световна война, към Главното командване на войските се създава Военнополицейска дружина, а през 1942 г. в София се създава Военнополицейска школа за първоначална подготовка и за последващо обучение на кадрите на ВП.
Съгласно заповед на военното министерство от 02.09.1944 г. ВП дружината е трансформирана в охранителна дружина. През януари 1945 г. военно-охранителната дружина се разформира и се създава специална дружина за изпълнение на специфични задачи във войската. През 1946 г. тя прераства в полк, а през 1947 г., съгласно Разпореждане № 523 от 8 април, полкът бива разпуснат в съответствие с клаузите на Парижкия мирен договор.
(Информацията е от сайта на служба „Военна полиция“ – МО. На снимката: Знак на Военна полиция използван по време на Втората световна война.)

 

На учебен полигон „Корен“ започна тактическото учение „Отбранителен щит – 21”

03.11.2021, 17:00

Тактическото учение „Отбранителен щит-21“ (OЩ – 21) на военни формирования от състава на Сухопътните войски се провежда от днес, 3 ноември, на учебен полигон „Корен“. То ще продължи до 11 ноември и в него участват над 490 военнослужещи от 4-и и 29-и механизирани батальони от Единния център за начална подготовка (ЕЦНП), Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) и 59-и батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология (ЯХБЗ и Е).
Темата на учението е „Отбрана на механизиран батальон при провеждане на отбранителна операция”. Основните цели на подготовката са повишаване на полевата натренираност на щабовете и формированията, както и планиране и провеждане на отбранителни бойни действия в национален формат.
По време на „Отбранителен щит-21“ ще се проведат тактически учения с бойни стрелби на механизираните роти от 4-и и 29-и механизирани батальони, усилени с танкови взводове. Учението ще завърши с провеждане на тактическо учение на 4-и механизиран батальон, усилен с танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти.
Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер, провеждащ учението е командирът на ЕЦНП полковник Марин Господинов, а директор на учението е заместник - командирът на ЕЦНП полковник Иван Вълев.
Учението се провежда при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки за недопускане на разпространението на COVID-19.
Източник: https://www.mod.bg/

 

Министрите на отбраната и на вътрешните работи ще посетят участък от българо-турската граница

03.11.2021, 16:27

Министрите на отбраната Георги Панайотов и на вътрешните работи Бойко Рашков ще посетят утре участък от българо-турската граница в района на село Сладун, община Свиленград, съобщава Пресцентърът на МО. Те ще се запознаят с хода на започналите неотложни ремонтно-възстановителни дейности на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип в частта му, разположена в близост до река Фишера.
Представителите на медиите, желаещи да отразят посещението на съоръжението, трябва да бъдат в центъра на село Сладун  в 12.30 ч. на 4 ноември (четвъртък). За тях ще бъде осигурен транспорт с високопроходими автомобили до участъка от границата, където министрите на отбраната и на вътрешните работи ще направят кратки изявления. При провеждането на събитието ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки.
На Сухопътните войски са възложени неотложните ремонтно-възстановителни дейности на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската граница и прилежащия път. Те се извършват по съвместен план, изготвен от Главна дирекция „Гранична полиция“ и Командването на Сухопътните войски. В изпълнение на плана от 29 октомври 20 военнослужещи от състава на 55-и инженерен полк със 7 специализирани машини започнаха работа по възстановяването на целостта на съоръжението в района.
Източник: https://otbrana.com

 

МВнР на Латвия: Външните министри на НАТО ще обсъдят нова стратегическа концепция на среща в Рига

03.11.2021, 13:29

Рига. От 30 ноември до 1 декември в Рига ще се проведе среща на министрите на външните работи на страните от НАТО, на която се планира да се обсъди нова стратегическа концепция. Това съобщиха от Министерството на външните работи на Латвия, предава TACC.
„От 30 ноември до 1 декември 2021 г. за първи път в Латвия ще се проведе среща на външните министри на НАТО. Освен решаването на текущи проблеми със сигурността, съюзниците от НАТО ще обсъдят сътрудничеството с партньорите и ЕС на среща в Рига, както и ще започнат дискусии за нова стратегическа концепция за Алианса“, се казва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на външното министерство на балтийската държава.
Латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс нарече изработването на стратегическата концепция на НАТО една от ключовите задачи преди срещата на върха на Алианса в Мадрид. Новата концепция трябва да запази както отбранителната способност като основна мисия на НАТО, така и трансатлантическото единство, което е важна предпоставка за нови геополитически предизвикателства. Надявам се срещата на външните министри на НАТО в Рига да бъде първата подобна министерска дискусия, която ще даде възможност да се направят важни предложения за разработването на нова стратегическа концепция на НАТО“, каза той.
Както уточниха от външното министерство на републиката, за 15-те години, изминали от срещата на върха през 2006 г., ситуацията със сигурността „се промени значително“. „Заплахата засяга не само съюзниците на Алианса, но и целия световен ред, основан на демократичните ценности и върховенството на закона“, казаха от министерството. Сред факторите, влияещи върху архитектурата на международната сигурност, латвийското външно министерство посочи присъединяването на Крим към Руската федерация, събитията в Източна Украйна, нарастващото влияние на Китай, кибератаки, хибридни заплахи, намеса в избори, масова дезинформация и косвените действия на Беларус по външните граници на НАТО.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Капитан II ранг Николай Данаилов се подготвя за полярни експедиции

03.11.2021, 09:51

Командирът на научноизследоватеслки военен кораб „Св. св. Кирил и Методий“ от състава на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – капитан II ранг Николай Данаилов, взе участие в два последователни курса по управление на кораби в полярни води, съобщават от елитното учебно заведение. Курсовете се проведоха в рамките на две седмици – от 18 до 22 октомври и от 25 до 29 октомври 2021 г.   Обучението на командира на кораба бе в отговор на официалната покана на  заместник-командващия по подготовката на ВМС на Република Аржентина  – контраадмирал Марсело Тарапов.  Курсовете се проведоха в Буенос Айрес, Република Аржентина, в Escuela de Ciencias del Mar – Училище по морски науки към Военноморските сили. Сградата е специализирана за подготовка на морски офицери и учени в областта на антарктическите изследвания.
Курсът засяга тематика относно правния статут на континента, отговорности на държавите, извършващи научни изследвания, и недопускане на замърсявания. Включва също теоретична подготовка за времето на плаването, като планиране на преходи в ледови условия, предпазване на кораба от обледеняване и действия при засядане в лед. Застъпени са и логистични принципи, свързани с методите за стоварване на материална част на брега. От особена важност са и темите, свързани с живота и здравето на участниците в плаването – оцеляване на екипажа, индивидуално оборудване, предсказване на времето по местни признаци, въздушни, надводни и подводни операции и действия в екстремни условия при ниски температури, много сходни с условията на планетата Марс. Лекциите бяха представени от офицери от различни антарктически експедиции и полярни изследователи от Escuela de Ciencias del Mar. По правило всеки курс завършва с изпит за оценяване на подготовката. Освен българския представител, участници в курса бяха и офицери, готвещи се за полярни експедиции в Антарктида, и бъдещи екипажи на ледоразбивача Almirante Irizar, офицери от ВМС на Колумбия.
Източник: https://otbrana.com/

 

Варна преди фотографията: Предаването на Варненската крепост на 11 октомври 1828 г – една гравюра на Венцел Побуда от 1840 г.

03.11.2021, 08:46

На 29 септември (11 октомври) 1828 г., след 3-месечна обсада по време на Руско-турската война от 1828-1829 г., Варна е превзета от руските войски. Най-голямата турска крепост и пристанище по западния бряг на Черно море, прикриваща един от пътищата, водещи към столицата на Османската империя е в руски ръце. Крепостта капитулира и командирът на гарнизона - капудан паша Иззет Мехмед (Topal Іzzet Mehmed Pasa), предава ключовете на крепостните порти.
Венцел Побуда представя предаването на Варненската крепост на руски генерал (граф Воронцов), пред една от крепостните порти от капудан паша Иззет Мехмед, който държи в ръце поднос с ключовете на крепостта. Това е представата на немския художник за капитулацията на Варна.
Всъщност церемония по предаване на Варненската крепост на сушата не е имало. Ключовете на крепостта са предадени на 29 септември (11 октомври) в 1 часа след обед на борда на адмиралтейския кораб „Париж“.
Иван Василев Ботянов, чиновник от Министерството на външните работи при щаба на адмирал А. С. Грейг (командир на руския Черноморски флот) пише в своите записки за влизането на руските войски (и император Николай I) на 1 (13) октомври 1828 г. във Варненската крепост:
„После удаления капудана-паши из крепости, вся остальная част наших войск, вступив в нее, заняла и цитадель; и тогда же на главном бастионе поднят был Императорский флаг, при появлении которого произведен был со всего флота и с сухопутных батарей салют; в то же самое время граф Воронцов поднес Государю ключи крепости Варны“ (И. В. Ботьянов. Пребывание императора Николая Павловича на Черноморском флоте в 1828 году. // Морской сборник, 1869, Т. 103, № 8, с. 27).
Източник: http://morskivestnik.com, Атанас Ангелов

 

39 години от придобиването на българските МиГ-25

03.11.2021, 08:40

На 3 ноември 1982 г. на летище Толбухин (Добрич) кацат закупените за България три броя самолети МиГ-25РБ и един МиГ-25У (учебен). Предназначението на самолета е за изпълнение на фото и радиотехническо оперативно разузнаване и в качеството си на бомбардировач. С основни ешелони на летене от 19 000 до 24 000 м и скорости до 3000 км/час самолетът е недосегаем за противниковите противовъздушни средства по това време. Освен разузнавателното оборудване той може да носи и бомбов товар до пет тона. Самолетите са в състава на 26 разузнавателен авиополк в сформираното звено за оперативно разузнаване, пряко подчинено на Генералния щаб на БНА (Българската народна армия). Бордни номера: за МиГ-25РБ – 731,736, 754 за МиГ 25У – 51.
Първият полет се осъществява на 8 декември 1982 г. с учебния МиГ-25У. Самолетът е пилотиран от полк. Влаю Генов и руския изпитател майор Мироненко. В рамките на 30-35 минути екипажът извършва полет над България на височина 22 000 м и скорост до 2500 км/ч.
Самолетите МиГ-25РБ и МиГ-25У в България изпълняват преди всичко разузнавателни задачи за нуждите на българската армия и Варшавския договор. Те са най-скъпата авиационна техника на Балканския театър на войната. На 12 април 1984 г. губим МиГ-25РБ с борден номер 736. Експлоатацията на самолетите продължава до месец май 1991 г. В резултат на настъпилите промени през 1990 г. и скъпата поддръжка се взема решение МиГ-25 да бъдат разменени със СССР за пет самолета МиГ-23МЛД .
Тактико-технически характеристики на МиГ-25 са:
Страна производител – СССР
Разпереност – 14,10 м
Дължина – 22,30 м
Носеща площ – 61,40 м2
Маса празен – 19500 кг
Максимална стартова маса – 41200 кг
Максимална скорост – 3200 км/ч
Статичен таван – 23000-25000 м
Динамически таван – 37000 м
Далечина на полета -1600 км
Двигател: 2 х Р-15Б-300 с тяга по 11 200 кг./114.5 кН
Разузнавателна апаратура: система за радиотехническо разузнаване „Вираж СРС-4А“, аерофотокамери АФА-А-72, А-10/10 и др. с възможности в инфрачервения сектор
Въоръжение – до 10 бомби с калибър 250-500 кг. - Още за МиГ-25

 

Исторически календар

03.11.2021, 08:32

На 03 ноември 1869 г. в Гюргево, Румъния, е роден Васил Иванов Златаров.След Освобождението на България през 1878 г. семейството му се установява в Русе, където завършва гимназия. Постъпва във Военното училище и на 2 август 1891 г. е произведен в чин подпоручик, поручик – 2 август 1894 г., капитан – 15 ноември 1900 г., майор – 1 януари1912 г., подполковник – 2 август 1915 г., полковник – 14 октомври 1917 г. Разпределен е да служи в Железопътната дружина към Пионерната рота. На 19 август 1892 г. подпоручик Васил Златаров и 12 сапьори осигуряват полетите на балона „Ла Франс“ на французина Йожен Годар по време на Първото пловдивско земеделско-промишлено изложение. В петия по ред полет Васил Златаров се издига във въздуха. Това предопределя по-нататъшната съдба на младия подпоручик. През 1902 г. е изпратен да учи във Въздухоплавателната школа в Санкт Петербург, Русия. С Височайши указ №28 от 20 април 1906 г. се постановява: „да се формира при Железопътната дружина Въздухоплавателното отделение“. За негов пръв командир е назначен капитан Васил Златаров. През 1909 г. е командирован във Франция, за да участва в първото авиационно изложение в Париж и да се запознае с последните модели балони и аероплани. Лети с руския пилот Борис Маслеников при първите демонстрационни полети в България през ноември 1910 г. на Хиподрума край София. Под негово ръководство е конструиран и изработен първият български сферичен балон „София-1“ с обем 640 куб.м (1911 г). През Първата балканска война майор Златаров е командир на въздухоплавателния парк. Организира първото бойно летище в Мустафа паша (дн.Свиленград), създава служба за обслужване на авиационната техника, първата полева работилница за ремонт на самолети. Лично участва в бойните полети като наблюдател на пилота Джовани Сабели. С включването на България в Първата световна война подполковник Васил Златаров е командир на Щаба на балонния парк,а след структурните промени през 1916 г. – командир на новосформираната въздухоплавателна дружина, която ръководи до края на войната. След подписването на Ньойския мирен договор (27 ноември 1919 г.) българската авиация е унищожена, а полковник Васил Златаров демобилизиран.
Умира на 17 май 1932 г. в София.

 

 

Най-разрушителният самоходен миномет в света 2С4 "Тюлпан" ще получи колесно шаси?

02.11.2021, 23:00

В руските въоръжени сили се отделя голямо внимание на усъвършенстването на въоръжението за сухопътните войски - именно на тази тема е посветена публикация в ноемврийския брой на списанието на министерството на отбраната "Армейски сборник" от В. Литвиненко и А. Клюкойт "Модернизация и развитие на нови образци артилерия".
В статията се обсъждат мерките, предприети за подобряване характеристиките на руските оръдия, гаубици, миномети и реактивни системи за залпов огън, по-конкретно за най-мощния в света 240-мм самоходен миномет 2С4 "Тюлпан", пише "Российская газета".
Тъй като на тези бойни машини понастоящем се използват гъсенични шасита, които се основават на разработки от края на 1940-те години, бе предложено да бъдат заменени с по-съвременна платформа - триосният Урал-63706 "Торнадо-У" със задвижване 4х4.
Този всъдеход вече се използва на тежките огнеметни системи ТОС-2 "Тосочка". Той има добра подвижност, а на шосе може да развие до 100 км/ч, като запасът на хода му е 1000 километра.
Новата самоходка ще получи нов комплекс бордово оборудване, към него ще бъде прикрепена унифицирана транспортно-зареждаща машина, както се очаква, ще бъдат създадени и високоточни боеприпаси.
Съобщава се, че подобни мерки повишават тактическата мобилност, обезпечават автоматизацията на насочването и автономността на действията.
Очаква се също, че с помощта на разработките, получени при създаването на най-новата CAO 2С35 "Коалиция-СВ", ще бъдат модернизирани и 152-мм 152-мм 2С3 "Акация", 2С19 "Мста-С", 2С5 "Гиацинт-С", които са на въоръжение във войските. - Още за 2С4
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Путин: Руската армия скоро ще получи първия сериен С-500

02.11.2021, 22:50

Планира се първият сериен образец на най-новата ракетна система С-500 скоро да бъде доставен в армията, заяви президентът на Русия Владимир Путин на съвещание с ръководството на министерството на отбраната и представители на отбранително-промишления комплекс на страната.
"В близките години предстоят допълнителни доставки във войските на над 200 летателни апарата и 26 зенитни ракетни комплекса С-350 и С-400, както и на първия сериен образец на най-новата ракетна система С-500", каза Путин, цитиран от РИА "Новости".
Освен това държавният глава отбеляза и заплахата за Русия от разполагането на американски ракети в Европа, пише "Взгляд".
"Има и известни на всички планове на САЩ по разполагане на ракети със среден обсег в Европа, което също представлява голяма опасност и заплаха за нас", заяви той.
По-рано бе съобщено, че до 2030 г. Русия планира да представи на световния оръжеен пазар перспективната система за ПВО-ПРО С-500 "Прометей". Предложиха на Китай да помисли за закупуването му.
С-500 "Прометей" (ОКР "Триумфатор-М") е ново поколение ЗРК "земя-въздух". Тя представлява най-универсалният комплекс с далечно действие и височинен прехват с повишен потенциал за противоракетна отбрана, като е способна да прехваща балистични ракети. Перспективната система може да поразява не само балистични, но и аеродинамични цели (самолети, вертолети и други въздушни цели), както и крилати ракети.
Радиусът на поразяване на С-500 е около 600 километра. Освен това системата ще може да открива и едновременно да поразява до 10 балистични свръхзвукови цели, летящи със скорост до 7 км/секунда. Тя ще може и да поразява бойни блокове на хиперзвукови ракети. По своите характеристики С-500 значително превъзхожда стоящата на въоръжение С-400 и американския си конкурент Patriot Advanced Capability-3.
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Американската подводница USS Connecticut е заседнала на подводен скалист масив

02.11.2021, 22:22

Американската атомна подводница USS Connecticut (SSN-22) удря и засяда на неизвестен подводен масив, който не е бил картиран. Това е изводът от разследването на инцидента, станал на 2 октомври във водите на Южнокитайско море, твърди USNI, позовавайки се на свои източници.
Резултатите от разследването са предадени на командира на 7-ми флот вицеадмирал Карл Томас, който следва да определи дали ще се търси допълнителна отговорност от командвалия атомния крайцер.
Говорителят на флота Хейли Симс потвърждава данните, разпространени от изданието. Нанесени са сериозни щети в носовата част на подводницата. Нарушена е цялостта на баластни танкове.
В момента подводната лодка се намира в базата в Гуам. Планират се частични ремонтни дейности, които да осигурят прехода на USS Connecticut до кораборемонтен завод в САЩ.
Неотдавна китайското национално радио съобщи, че инцидентът с атомна подводница на САЩ в Южнокитайско море показва риска от ядрена заплаха. Maritime.bg припомня, че при аварията пострадаха няколко моряци. САЩ съобщиха, че при удара не е засегнат ядреният реактор на SSN-22.
Това не е първи инцидент с американска подводница. През 2005 г. атомната USS San Francisco (SSN-711) удари подводен скалист масив на дълбочина 160 метра. Тогава загина един моряк, а 98 подводничари бяха ранени. Подводницата изплава успешно.
SSN-22 бе част от активирана в Южнокитайско море флотилия, предвождана от британска ударна група.
Южнокитайско море се смята за едно от най-сигурните и безопасни в света, но този инцидент не е изолиран случай. Статистиката показва, че до края на юли американската армия е осъществила близо 2000 близки разузнавателни мисии по въздух и вода срещу Китай, с което застрашава мира и сигурността в региона, пише Радио Китай.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

САЩ съкращават значително присъствието на американски войски в Испания

02.11.2021, 21:12

САЩ съкращават значително присъствието на американски войски в Испания, съобщава вестник El Pais, цитиран от “Фокус”, като се позовава на източници.
Съгласно разпространената информация, САЩ ще прехвърлят в италианския град Виченца силите на морската пехора, които от 2013 г. са разположени в испанската база Морон в провинция Севиля (автономна общност Андалусия).
Решението е свързано с вътрешната реорганизация на Пентагона и няма политически мотиви. От редакцията обаче отбелязват, че това обаче е първото значително намаляване на американските войски в Испания от 1992 г. насам. Прехвърлянето вече е започнало, а след завършването му на територията на Испания ще останат около 850 американски морски пехотинци и осем единици въздушна техника.
Разгръщането на американски сили в Испания бе предшествано от атака срещу мисията на САЩ в либийския град Бенгази през 2012 г. Първите американски морски пехотинци пристигнаха в испанската база през 2013 г. САЩ поискаха увеличаване на военното си присъствие в базата до максимум 2200 морски пехотинци и 17 самолета, припомня изданието.
Източник: novini.bg

 

Русия показва изтребителя “Checkmate” на Dubai Airshow 2021

02.11.2021, 21:04

“Ростех” за първи път ще представи нов руски еднодвигателен изтребител от пето поколение “Checkmate” (“Шах и мат”- б.р.) на Dubai Airshow 2021, което ще се проведе от 14 до 18 ноември в ОАЕ. Това съобщи за ТАСС източник от авиационната индустрия.
“Новият изтребител предизвика голям интерес в чужбина, а Обединените арабски емирства са отлична платформа за представяне на самолета пред широк кръг потенциални партньори. Предвижда се провеждането на редица закрити презентации за делегации – участници в салона, както и открита презентация за посетители и представители на медиите”, казва източникът.
По-рано в интервю за ТАСС генералният директор на “Рособоронекспорт” (част от държавната корпорация Ростех) Александър Михеев каза, че потенциалните чуждестранни клиенти проявяват повишен интерес към най-новия руски еднодвигателен изтребител от пето поколение.
Новият самолет е търсен на редица пазари, а в парковете на ВВС на много страни, включително Южна Америка, има нужда от самолети от този клас. - (видео)
На авиошоуто МАКС-2021 Обединената авиационна корпорация (ОАК, част от “Ростех”) проведе презентация на новия лек тактически самолет (LTS). Едномоторният изтребител “Checkmate” трябва да се конкурира с американския F-35A Lightning II и шведския JAS-39 Gripen.
“Checkmate” включва всички най-модерни разработки, включително отворена архитектура за изграждане в интерес на клиента и уникални технологии за изкуствен интелект. Очаква се LTS да извърши първия си полет през 2023 г.
Източник: dir.bg 

 

Northrop Grumman показа концепция за изтребител от шесто поколение

02.11.2021, 20:21

Northrop Grumman показа концептуален боен самолет от следващо поколение. Това стана в рамките на рекламен клип, който компанията публикува в YouTube на 1 октомври 2021 г.
Клипът предлага поглед към хангара, където Northrop Grumman тества „границите на възможното“, поне според рекламното послание на компанията. В хангара се виждат седем летателни апарата, но един от тях заслужава почти цялото внимание.
Става дума за сравнително голям едноместен самолет, без вертикални стабилизатори и с въздухозаборници поставени над фюзелажа. Много вероятно това е предварителен проект на изтребител от следващо поколение предназначен за въоръжените сили на САЩ.
Трудно е да се видят видят повече детайли от бойния самолет, защото видеото е качено (вероятно нарочно) с резолюция от едва 360p.
В момента се разработват два такива проекта – NGAD предназначен за ВВС на САЩ и F/A-XX за ВМС на САЩ. До колкото е известно, Пентагонът не е избрал изпълнител, нито по единия, нито по другия проект, но и двата получават стабилно финансиране.
През миналата есен стана ясно, че вече е тестван летящ демонстратор по програмата NGAD, но не е известно коя компания го е построила.
Може да се предположи, че с рекламата Northrop Grumman се опитват да изградят имидж на компания, която строи и изтребители. Всички бойни самолети, които са на въоръжение в САЩ в момента са производство, или на Lockheed Martin, или на Boeing.
Интересно е, че до неизвестния боен самолет, се вижда и безпилотен апарат, който също не е познат. Освен това в хангара на иновациите са показани демонстратора X-47B, стратегическият бомбардировач B-2, самолетът за РЕБ EA-18G, летящият радар E-2D и морския патрулен БЛА MQ-4C.
За части от секундата в полет се мярка и летателен апарат по схемата „летящо крило”, вероятно референция към новия стратегически бомбардировач B-21, който ще полети в следващите месеци.
Northrop Grumman не са чужди на подобни „тийзър-трейлъри” на способностите си. През 2015 г. публикуваха кратка телевизионна реклама, която намекваше за проекта, който стана основа на B-21. Тогава видът на самолета остана скрит под покривало.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Шефът на ЦРУ на посещение в Русия

02.11.2021, 16:51

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев е провел среща в Москва с директора на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс. Това съобщи пресслужбата на Съвета за сигурност на Русия, информира ТАСС.
"Страните обсъдиха руско-американските отношения", се уточнява в съобщението.
Това е първата среща между Патрушев и Бърнс, откакто той е начело на ЦРУ. По-рано те са контактували през 2013 г., по време на посещение на секретаря на руския Съвет за сигурност в САЩ. Тогава Бърнс заема поста изпълняващ длъжността държавен секретар.
В същото време Патрушев поддържа редовно контакти със съветника на президента на САЩ по национална сигурност Джейк Съливан. Тази година те са провели шест телефонни разговора, както и една лична среща.
Бърнс е бил посланик на САЩ в Русия в периода 2005-2008 г. През март тази година той беше утвърден за директор на ЦРУ, като стана първият дипломат от кариерата на този пост в историята на САЩ.

 

Започна ремонтът на войсковия район на Специалните сили в Банкя

02.11.2021, 16:38

Днес, 2 ноември 2021 година, беше даден стартът на изграждането на нови сгради и съоръжения и ремонтни дейности на войскови район 1042 – Банкя, където е дислоцирана 1-ва група Специални сили на Съвместното командване на специалните операции, съобщават от СКСО.
Представители на Министерство на отбраната и фирмата - изпълнител на проекта „Техно-Енерджи“ ООД, подписаха Акт образец 2. Проектът трябва да бъде завършен за 360 дни, като ще премине през три етапа, които включват:
- Основен ремонт и преустройство на учебно-битов корпус и администрация;
- Ремонт и изграждане на ограда, сигнално-охранителна система по нея и нов портал;
- Благоустрояване на имота с паркинг, строеви плац с трибуна и външно осветление;
- Ремонт и изграждане на спортни площадки;
- Изграждане на тренировъчни съоръжения, включително полоса, полигон за парашутно-десантна подготовка и др.;
- Основен ремонт и преустройство на паркова сграда;
- Изграждане на нова сграда за дежурния по парк.
Водосвет за здраве и благополучие беше отслужен от представители на Софийската епархия, които благословиха начинанието и се помолиха за благодат, сила и успех.
Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев благодари на всички, които са били ангажирани в процесите по стартиране на реновирането и изграждането на нови съоръжения във войсковия район на СКСО в Банкя и на фирмата-изпълнител „Техно-Енерджи“ ООД. „Днес изпълняваме взети решения от предходните години, които са свързани с увеличаване числеността и разширяване на географията на Специалните сили на Българската армия, така че да имаме формирование и в област София. Убеден съм, че това формирование, заедно с другите, които са тук в региона ще допринесат и за икономическото развитие на гр.Банкя“, каза още той.
Кметът на гр.Банкя г-н Рангел Марков пожела успех на новото начинание и обеща да оказва съдействие, когато е необходимо.
Символичният акт на „първата копка“ извършиха командира на СКСО генерал-майор Матеев, архитект Павлова, кметът на гр.Банкя и ИД- командирът на 1 група Специални сили подполковник Борис Василев. - (видео)
Източник: https://otbrana.com/

 

Турция и САЩ преговарят по сагата с Ф-35

02.11.2021, 13:00

Официални представители от Турция и САЩ ще проведат втори кръг преговори за намиране на решение на сагата с изтребителите Ф-35, съобщава Анадолската агенция, като се позовава на източници от турското министерство на отбраната.
Източниците са посочили това след среща на президентите на двете страни в неделя в Рим на форума на Г-20.
Първата среща се случи. И двете страни изложиха своите перспективи и позиции. Втората среща се очаква да се проведе във Вашингтон в следващите месеци. На срещите се обсъждат начини за решаване на проблема, са отбелязали източниците. Първата среща се състоя в Анкара в края на октомври.
В отговор на купуването от Анкара на руски зенитно-ракетни системи С-400 през 2019 г. Вашингтон прекрати участието на Турция в програмата за изтребителите Ф-35 и дори задържа пет вече платени самолета. Заявихме ясно нашата позиция: първо, връщането ни в програмата за Ф-35, второ – доставка на изтребителите, за които сме платили, и ако тези две опции не могат да се случат – възстановяване на разходите. Преговорите ще продължат в тази насока, посочили източниците.
В неделя президентът Джо Байдън каза на своя турски колега Ердоган, че техните страни трябва да управляват по-добре разногласията. По време на срещата Байдън потвърди значението на Турция като съюзник в НАТО, както и за отбранителното партньорство със САЩ, но повдигна опасенията си относно притежаването на руската ракетна система С-400, се казва в изявление на Белия дом.
Източник: в.“Телеграф“

 

Нашите вертолетчици направиха всичко за спасяването на жена в Пирин

02.11.2021, 08:17

Екипаж от състава на 24-та авиационна база Крумово с вертолет „Кугар” се включи на 30 октомври, в операция по търсене и спасяване в Пирин. След получаване на сигнал за жена, паднала във високопланинска местност под връх Джано в Национален парк „Пирин”, вертолетът е излетял в 16:24 ч. от авиобазата, за да се включи в действията за издирването й.
Туристка в Пирин се е подхлъзнала и паднала в улея на един от върховете на планината, каза днес за „Otbrana.com“ министърът на отбраната Георги Панайотов. Бяхме потърсени за съдействие, продължи той, веднага изпратихме хеликоптер, който взе пострадалата, която по-късно бе транспортирана в болницата. За съжаление научавам, че е починала, но това, което се искаше от нас го направихме, каза още министърът.
Как се развива спасителната операция? Ето какво научаваме от Планиската спасителна служба.
Планинските спасители от Банско и Добринище днес (Б.р. – 30 октомври)  отново организираха акция във високата част на планината за спасяване на човешки живот.
След получен около 15 ч. сигнал за тежък инцидент, който е претърпяла 53-годишна жена след подхлъзване на връх Джано, незабавно са предприети мерки и към върха тръгват планинските спасители от база Банско и от Добринище. Първи до мястото на инцидента успяват да стигнат  спасителите Иво Валейов и Димитър Пицин.
Тъй като състоянието на пострадалата жена е оценено като много тежко и медицинската намеса не търпи отлагане, с посредничеството на директора на ПСС Емил Нешев и директора на ГД ПБЗН гл.комисар Николай Николов, от Авиационна база Крумово е вдигнат военен хеликоптер „Кугар“ . След като в 17 часа качва от ПСС-база Банско спасителите Атанас Уков и Михаил Климов, вертолетът стига за минути до мястото на инцидента, където другите спасители вече извършвали реанимационни действия. Цялата операция от Банско до връх Джано, натоварването на пострадалата и докарването и́ до Банско, където на площадката за кацане е предадена на екип на Спешна помощ, е продължила 35-40 мин.
За съжаление, по-късно медиците съобщават, че получените тежки травми са били несъвместими с живота на пострадалата жена.
Планинските спасители отново предупреждават, че в планината по всяко време на годината е необходимо голямо внимание и подходяща екипировка, както и  задължително съобразяване с условията. През тези дни времето в по-ниските части е много приятно и подходящо за разходки, но снегът по най-високите части е фирнован и опасността от подхлъзване е огромна.
Въпреки че инцидентът е с фатален край, планинските спасители отново обръщат внимание на необходимостта от закупуване на медицински хеликоптер, с който бързо да стигат до труднодостъпните места в планината и по възможно най-щадящ за пострадалите начин да могат да ги транспортират до болнични заведения.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

The Telegraph: САЩ оборудваха ядрените си ракети с усъвършенствани детонатори, които повишават два пъти разрушителната им сила

01.11.2021, 22:38

Лондон. Съединените щати са постигнали значителен напредък в глобалната надпревара във въоръжаването, като са разработили електронни сензори за балистични ракети, оборудвани с ядрени бойни глави, които позволяват по-добро синхронизиране на експлозия, пише The Daily Telegraph.
Както отбелязва вестникът, Пентагонът се опитва да представи технологията като малка модернизация на един компонент, което не нарушава обещанието, дадено през 2010 г. от бившия президент Барак Обама да се откаже от разработването на нови ядрени оръжия или тяхното модифициране.
Министерството на отбраната на САЩ нарече сензорите общо инженерно подобрение на бойните глави от серията W88. ВВС на страната също описаха компонентите като „еквивалентни по форма и функция“ на съществуващите детонатори, които се използват за взривяване на ядрени бойни глави в балистични ракети.
Въпреки това източници от Пентагона казаха, че новата технология е удвоила разрушителната сила само на подводния флот на САЩ. Както отбелязва вестникът, новите компоненти - които определят най-добрата височина за ядрена експлозия - струват на Съединените щати няколко милиарда долара.
С новите сензори вече са снабдени стотици от най-мощните американски бойни глави. Технологията ще им позволи да поразяват някои от най-трудните цели в света, като укрепени мини или бункери с вражески оръжия. Освен това, според експерти, той позволява унищожаването на руски и китайски ракети с ядрени бойни глави.
„Това е невероятна технология“, казва Пол Хомерт, бивш ръководител на Sandia National Laboratories в Министерството на енергетиката на САЩ. Въпреки че съществуващите американски оръжия са с висока точност, каза той, сензорите, създадени в лабораторията, още по-точно изчисляват най-добрия момент за взривяване, за да създадат максимален натиск върху целта.
Експертите се опасяват, че редица световни лидери, знаейки, че новите технологии ще позволят на Вашингтон да унищожи техните ядрени оръжия и командни пунктове, ще издадат по-лесно заповедта да използват собствения си ядрен арсенал в кризисна ситуация, което свидетелства за нови заплахи за сигурността.
„Ако Китай или Русия по време на конфликт или криза повярват, че ще атакуваме или унищожавам техните ядрени сили и командни пунктове, това ще им даде стимул да бъдат първите, които използват ядрени оръжия или заплашват да ги използват“, цитира The Telegraph експерта от фондацията на Карнеги Джеймс Актън. - Още ЯО
Източник: http://www.focus-news.net/

 

„Йотов и син” обжалват процедурата за ремонт на L-39

01.11.2021, 22:05

Фирмата „Йотов и син България” ООД обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA. Фирмата иска и спиране на процедурата.
Жалбата на компанията е публикувана на 22 октомври 2021 г., а на 28 октомври КЗК е решила, че се образува производство с номер КЗК/849/2021. От публикуваното на сайта на комисията се вижда, че „Йотов и син” искат налагане на временна мярка спиране на процедурата.
Може да се предположи, че компанията обжалва изискването на МО всички дейности по ремонта на четири L-39 трябва да се извършват по актуална заводска документация от конструктора/производителя или от организация, която е оторизирана или сертифицирана от него.
„Йотов и син” работят с украински подизпълнители, които не са оторизирани от производителя Aero Vodochody.
Интересно е, че „Йотов и син” са опитали още на 12 октомври да обжали процедурата, но на 15 октомври КЗК е отказала производство.
МО стартира процедурата на 1 октомври. Цели се ремонт и удължаване на ресурса на четири L-39ZA,  четири двигателя АИ-25ТЛ и един пусков двигател „Сапфир-5”. Прогнозната стойност на цялата поръчка е 28 235 413,37 лева без ДДС.
Оттук насетне започват да действат няколко законови срокове, които до голяма степен ще определят събитията в следващите седмици и месеци.
Първо, КЗК трябва да се произнесе по искането на временна мярка за спиране на процедурата. Това трябва да стане в седем дневен срок след образуването на производство по жалбата. Тоест, до 4 ноември КЗК трябва да вземе решение по въпроса.
Ако КЗК реши да спре временно процедурата, то ще трябва да се изчака произнасянето на комисията по жалбата. По закон това трябва да стане в едномесечен срок, но той рядко се спазва поради натовареността на комисията и сложността на някои казуси. В повечето случаи КЗК се произнася в рамките на два месеца, а има случаи, където времето се разтяга до три и повече месеца.
Ако комисията отхвърли жалбата, то пред „Йотов и син” стои единствено опцията за обжалване на втора и последна инстанция – във Върховния административен съд (ВАС).
Източник: https://aero-bg.com/

 

МО сключи рамково споразумение за поддръжка на самолетите Pilatus

01.11.2021, 21:57

На 6 октомври 2021 г. Министерство на отбраната е сключило рамково споразумение с швейцарската компания Pilatus за поддръжка на самолетите PC-9M и PC-12 на въоръжение в българските ВВС.
Споразумението е с продължителност от седем години от датата на подписването. В неговите рамки могат да се подпишат отделни конкретни договори на стойност до 40 млн. лева без ДДС.
Тези конкретни договори могат да покриват доставка на оборудване за самолетите; доставка на автоматизирани системи за обучение; доставка на консумативи, инструменти, средства за наземно обслужване, контролно-измервателна апаратура и контролно-проверовъчна апаратура; извършване на планови и непланови ремонти; доставка на хардуер и софтуер; осъвременяване на техническата документация; обучение на персонал и други подобни.
На 31 май тази година МО стартира процедурата по схемата за договаряне без публикуване на обявление за поръчка. Това е олекотен метод за работа по Закона за обществените поръчки (ЗОП), в рамките на който, не се прави подбор на участниците в процедурата, а директно се изпращат покани до компания или компании, които имат компетенция да извършат поръчката.
Единственият поканен участник бе оригиналният производител Pilatus Aircraft.
Това бе вторият опит на МО на сключи рамково споразумение за логистична поддръжка на самолетите Pilatus. Предишната процедура бе пусната през септември 2020 г., но бе прекратена през март 2021 г., след като Pilatus Aircraft не успяха да подадат документация за участие, която да отговаря на изискванията на ЗОП.
Предишното рамково споразумение за поддръжката на PC-9 и PC-12 бе сключено през май 2014 г. и бе със срок от седем години. Справка показва, че за това време по в неговите рамки са сключени конкретни договори на стойност малко под 20 млн. швейцарски франкa (36 млн. лева). Тогава бяха сключени и договори за ремонт на авариралия борд 665 и за изграждане на тренажорен комплекс в Долна Митрополия.
Въпреки тези вложения (повече от половината, от които направени по времето на министър Каракачанов) през това лято спряха полетите с последния изправен PC-9M. По неофициална информация, основната трудност при този тип е обслужването на катапултните му кресла. През миналото лято ВВС обяви, че вече има готова лаборатория за изпълнение на регламентни работи и обслужване на катапултните седалки CH-11A на самолетите РС-9М. Липсват, обаче консумативи за работата, като има индикации, че в близките седмици проблемът ще се разреши след отделно споразумение с производителят на седалките.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

Съвместното командване на силите организира конкурс за назначаване на войнишки длъжности

01.11.2021, 21:10

Съвместното командване на силите организира конкурс на назначаване на войници, завършили граждански, средни или висши училища в страната и чужбина, на длъжности във военно формирование 22980-София, военно формирование 28860-Горна Малина и военно формирование 52210-Банкя.
Конкурсът за 42 войнишки длъжности ще се проведе от 13 до 17.12.2021 г. в съответните военни формирования и включва тест за проверка на общата култура, изпит за определяне на  физическа годност и събеседване с кандидатите.
Желаещите да се включат в редовете на Българската армия следва да подадат лично писмено заявление чрез структурите на Централното военно окръжие по постоянен адрес на местоживеене до 26.11.2021 г., включително.
Телефони за допълнителна информация при необходимост:
-за военно формирование 28860-Горна Малина – тел. 029229810 и тел. 029229812
-за военно формирование 22980-София- тел. 029228316 и тел. 029228300
С пълния текст на обявата, реда за участие и провеждане на конкурса и с необходимите документи може да се запознаете на интернет страницата на Министерството на отбрната на адрес:
https://www.mod.bg/bg/doc/obiavi/2021/20211029_Obyava_konkurs_SKS.pdf
Интерактивна карта с информация за териториалните структури на Централното военно окръжие може да видите на адрес: http://www.comd.bg/sites/default/files/public_files/doc2.pdf
Командирът на Съвместното командване на силите пожелава успех на всички кандидати!
Стани един от нас!

 

България разположи 350 военни и бойна техника по границата с Турция

01.11.2021, 20:04

България разположи 350 военни с 40 единици бойна техника по границата си с Турция. Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Той твърди, че това не се е наложило, защото има засилен мигрантски натиск. Панайотов пробва да обясни разполагането на армия по границата със затоплянето на времето и евентуално повишаване на опитите за незаконно преминаване на границата.
По думите му границата с Турция има компрометирани участъци, които трябва да бъдат възстановени, и тези участъци са по протежение на цялата ограда. Затова военни специалисти, сапьорни и инженерни части, са се включили в нейното възстановяване, те имат опит с такива обекти и „качеството на работата ни е най-високо".
Само преди няколко седмици бе обявено, че армията има готовност да разположи 1050 военни и 145 единици техника, за да се опита да спре евентуална бежанска вълна през границата на България с Гърция и Турция. Междувременно бяха отпуснати милиони левове, както за ремонта на оградата, така и за издръжка на войнииците при евентуално изпращане на границата. Това стана възможно заради актуализацията на бюджета, която бе гласувана от последния парламент.
България готви операция за евакуиране на преводачите, които е използвала през годините покрай изпращането и престоя на военните ни контингенти, стана ясно още от думи на военния министър Георги Панайотов. Той обясни, че е установено местоположението им, поддържала се връзка с тях и в момента, в който имало готовност, те ще бъдат изведени. Според Панайотов сред въпросните преводачи имало хора, които никога не са идвали в България.
Веднага след това той обяви, че до този момент от Афганистан са евакуирани над 50 човека. Той припомни, че преди няколко дни лично ходи до Пакистан и после придружи група от 22 афганистански и български граждани, които бяха евакуирани през Исламабад до София, след като преди това са били изтеглени от територията на ислямска република Афганистан. За тази операция стана ясно тогава пак от думите на военния министър. "Сигурно много от вас са забелязали, че не присъствах на отчета на павителството. Това беше поради причината, че бяха командирован в Исламабад, за да свърша тази работа”, оповести тогава той. Ден по-рано той не се яви на заседание на комисията по отбраната с обяснението здравословни причини.
Тогава стана ясно и, че Панайотов е успял да се срещне със своя колега - военния министър на Пакистан-Первез Хатак, с който обсъдили двустранното сътрудничество и неговото задълбочаване. Панайотов се похвали и, че е получил и информация и оценка от своя колега за ситуацията в Афганистан, който се контролира в момента от талибаните.
Веднага след това стана ясно, че операцията по евакуацията е била на българското военно разузнаване, със съдействието на правителствения авиоотряд, а евакуираните са били афганистански граждани, работили за България по време на операции на НАТО в Афганистан, както и български гражданин и неговото семейство.
По онова време бе обявено, че евакуацията е приключила, но сега става ясно, че се готви извеждането и на още хора, които по думите на министъра са били преводачи.
Източник: https://www.segabg.com/

 

„Дръзки“ продължава задграничното плаване

01.11.2021, 17:36

Приключи прехода на фрегата „Дръзки“ 41 от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби до военноморска база Суда, на остров Крит. Корабът се включи в операцията по морска сигурност на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian“, съобщават от ВМС.
В периода 29 – 31.10.2021 г. се проведоха подготовка в базови условия, работни срещи между участниците и церемония по предаване командването на тактическата група. Освен фрегата „Дръзки” в тактическата група е включена фрегата „Спетсаи“ от състава на ВМС на Република Гърция. Командирът на групата е капитан I ранг Панагиотис Каравас от ВМС на Република Гърция.
На 31 октомври След фрегата „Дръзки“ напусна военноморска база Суда и започна изпълнението на задачи по наблюдение на надводната обстановка, осигуряване на безопасността на корабоплаването, както и съвместни тренировки между корабите в групата и кораби от държави в региона.
Участието на фрегата Дръзки в операцията по морска сигурност на НАТО „Sea Guardian“ ще продължи до 18.11.2021 г.
Планирано е по време на плаването фрегата „Дръзки“ да посети пристанищата Александрия в Арабска република Египет и Хайфа в държавата Израел. При престоя си в пристанище Хайфа, членовете на екипажа на кораба ще имат възможност да упражнят правото си на глас в предстоящите президентски и парламентарни избори.

 

Позиция на Министерството на отбраната по повод неверни и подвеждащи изявления в публичното пространство относно равнопоставеността на половете в Българската армия

01.11.2021, 14:24

Днес в Българската армия жените военнослужещи се ползват с всички права, с които се ползват и колегите им мъже. Равните права на жените и мъжете военнослужещи са уредени както със Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), поднормативните актове към него, така и с Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Няма никакви ограничения за заемането на каквато и да е длъжност по полов признак. Няма подобни ограничения и в наредбите за условията и реда за приемане на курсанти във висшите военни училища. Не е отказвано и обучение във Военна академия „Г.С. Раковски“ по полов признак и категорично заявяваме, че такива твърдения са абсолютна неистина. Отказите се базират единствено на законови пречки, каквато например е липсата на диплома от завършено висше военно училище.
По темповете си на развитие и съдържание статутът на българските жени военнослужещи не се отличава от законодателството и практиката в страните от Европейския съюз и НАТО. Жените са равнопоставени на мъжете при упражняване на професията на военнослужещ.
Насаждането на неверни и спекулативни внушения за дискриминация относно правата на жените военнослужещи в Българската армия слага петно върху близо 30-годишните усилия за утвърждаването на демократичните ценности не само в контекста на равнопоставеността и равните права, но и в налагането на равните възможности за развитие и растеж в кариерата и за двата пола.
В Министерството на отбраната и Българската армия служат стотици жени военнослужещи, израснали с много труд и усилия през всички нива на военната йерархия. Сред тях вече има и старши офицери, преминали през всички образователни изисквания за кариерното им израстване – от висше военно училище, през обучение във Факултет „Командно-щабен” до Стратегическия курс на ВА "Г.С.Раковски". Във Военновъздушните ни сили служат и жени пилоти, които никой не е ограничавал в решението им кой вид военна авиация да изберат.
Жените военнослужещи са категорично против прилагането на т.нар. положителна дискриминация, изразяваща се в ненужно толериране и покровителстване, които пречат на истинската им професионална реализация и кадрово израстване.
Присъствието на жени в армейския строй отдавна не се приема като явление, будещо сензация. Насаждането на неверни внушения за дискриминационно отношение към тях говори за непознаване на демократичните процеси и крие риск за провокиране на опасни настроения, застрашаващи с години отстояваната равнопоставеност на половете в Българската армия.
Източник: https://www.mod.bg/

 

МО: Няма никакви ограничения за заемането на каквато и да е длъжност в армията по полов признак

01.11.2021, 13:51

Днес в Българската армия жените военнослужещи се ползват с всички права, с които се ползват и колегите им мъже. Равните права на жените и мъжете военнослужещи са уредени както със Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), поднормативните актове към него, така и с Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Няма никакви ограничения за заемането на каквато и да е длъжност по полов признак. Няма подобни ограничения и в наредбите за условията и реда за приемане на курсанти във висшите военни училища. Не е отказвано и обучение във Военна академия „Г.С. Раковски“ по полов признак и категорично заявяваме, че такива твърдения са абсолютна неистина. Отказите се базират единствено на законови пречки, каквато например е липсата на диплома от завършено висше военно училище.
По темповете си на развитие и съдържание статутът на българските жени военнослужещи не се отличава от законодателството и практиката в страните от Европейския съюз и НАТО. Жените са равнопоставени на мъжете при упражняване на професията на военнослужещ.
Насаждането на неверни и спекулативни внушения за дискриминация относно правата на жените военнослужещи в Българската армия слага петно върху близо 30-годишните усилия за утвърждаването на демократичните ценности не само в контекста на равнопоставеността и равните права, но и в налагането на равните възможности за развитие и растеж в кариерата и за двата пола.
В Министерството на отбраната и Българската армия служат стотици жени военнослужещи, израснали с много труд и усилия през всички нива на военната йерархия. Сред тях вече има и старши офицери, преминали през всички образователни изисквания за кариерното им израстване – от висше военно училище, през обучение във Факултет „Командно-щабен” до Стратегическия курс на ВА "Г.С.Раковски". Във Военновъздушните ни сили служат и жени пилоти, които никой не е ограничавал в решението им кой вид военна авиация да изберат.
Жените военнослужещи са категорично против прилагането на т.нар. положителна дискриминация, изразяваща се в ненужно толериране и покровителстване, които пречат на истинската им професионална реализация и кадрово израстване.
Присъствието на жени в армейския строй отдавна не се приема като явление, будещо сензация. Насаждането на неверни внушения за дискриминационно отношение към тях говори за непознаване на демократичните процеси и крие риск за провокиране на опасни настроения, застрашаващи с години отстояваната равнопоставеност на половете в Българската армия.
Източник: https://otbrana.com/

 

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

91.11.2021, 09:25

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул „Нарвал“, твърдят руски медии.
„Бойният модул вече е преминал нужните тестове и е готов за серийно производство“, пишат медии, като цитират изпълнителния директор на компанията-производител НПО „Электромаш“ Игор Афанасиев. Предприятието е част от състава на държавния оръжеен монополист – корпорация „Ростех“.
Модулът е едно от многото потенциални оръжия за бойни кораби във флота на Руската федерация. И все пак „Нарвал“ се е доказал в изпитанията по-добре, по-евтин е и е по-лесен за опериране в сравнение с други проекти, които бяха представени на закрити държавни тестове, проведени от министерството на отбраната през 2021 година.
Изпълнителният директор на компанията-производител заяви още, че вече има много потенциални чуждестранни клиенти, които биха били заинтересовани от оръжието. И все пак той не сподели конкретни имена на страни, които искат да го закупят.
Военните експерти смятат, че това най-вероятно са страни от Югоизточна Азия, страни от Персийския залив и Индия, тъй като те са въоръжени с руски и съветски плавателни съдове и бойни кораби.
„Първите цели за монтиране са перспективните руски леки катери за брегова отбрана. В бъдеще оръжието ще бъде поставено и на по-големи кораби и евентуално дори на руските бойни крайцери от типа „Петър Велики“, казва Алексей Рам, военен анализатор на в. „Известия“.
„Нарвал“ е стабилизиран дистанционно управляем модул, оборудван с 12,7-мм картечница „Корд“. Има камери за нощно и дневно виждане, автоматична система за съпровождане на целите, топловизор и радар за търсене на цели в зоната му на действие.

 

Изповедта на Махмуд Мухтар за падането на Лозенград през Балканската война

01.11.2021, 08:28

Със сигурност мнозина са чували за военното чудо, което българската армия постига в Балканската война. Погледът на световните медии е насочен именно към този свиреп военен конфликт. Всеки военен стратег ще остане без думи, спрямо изпълнението на всяко сражение, а на днешната дата в историята ще обърнем внимание на бързото неутрализиране на Лозенград.
Генерал-лейтенант Радко Димитриев остава в историята като един от най-жестоките палачи на турската армия, а що се отнася до Лозенград, там няма място за лъжи. Абдулах паша има тежката задача да се изправи срещу онзи народ, който е търпял зверства V века. Веднъж щом силите са изравнени и българската армия е добре въоръжена, историята бързо променя своя курс, както ще забележим в следващите редове.
Турският главнокомандващ не се намира в особено добро положение, моралът на войниците му отдавна не е на необходимата висота, а липсата на артилерия ще натежи в бъдещето сражение. Междувременно родната армия прави един сериозен маратон, при това в много тежки условия. Според различни изчисления, скъсяването на разстоянието става с изминаването на около 40 километра на денонощие в рамките на пет дена.......Прочети още

 

На този ден

01.11.2021, 07:48

На 1 ноември 1911 г. италианският младши лейтенант Джулио Гавоти (Julius Gavotti) извършва първата в световната авиационна история бомбардировка от въздуха с моноплан "Етрих Таубе” (Etrich Taube), като хвърля 4 ръчни гранати Cipelli в района на Триполи (3 по турския лагер Аин Зара и 1 по оазиса Таджера, където са съсредоточени около 1500 турски войници. Това става по време на започналата на 29 септември итало-турска война в Северна Африка.
Първопроходците
Запазено е писмото на Джулио Гавоти до баща му, в което той подробно описва този полет /преразказано със съкращения/: Решава да експериментира хвърляне на бомби от самолет, тъй като нямало други. Близо до седалката си приковава кутия, облицована с кожа и вата. В нея слага три сферични бомби с тегло по около 1,5 кг. Четвъртата бомба Гавоти поставя в джоба на коженото си яке. В другия джоб пъха малка картонена кутия с 4 детонатора с гърмящ живак. Излита успешно и се насочва право към морето. Минава над кораба „Сицилия”, закотвен западно от Триполи. Когато набира 700 м. се отправя към линията на италианските предни постове. Взема курс към оазиса Аин Зара, където предишните дни е видял вражески лагер с около 2000 войници. Когато оазисът се появява пред погледа му, той поема управлението на самолета само с една ръка. Отваря кутията, изважда бомба и я полага на коленете си. Изважда кутията с детонаторите, измъква един и го захапва. Затваря кутията, поставя детонатора в бомбата и поглежда надолу към земята. От оазиса го разделя само една миля, вече перфектно наблюдава двата лагера, вижда арабските палатки. Взема бомбата с дясната си ръка, със зъби издърпва предпазителя и хвърля бомбата пред крилото. Следи я с поглед няколко секунди, докато изчезне. След това съзира в средата на малкия лагер тъмен облак от взрива. Оттам отива над оазиса на Триполи. Командването отчита резултатите като отлични...............Прочети още

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}