Военна информация

Архив - от 1 до 15 ноември

 

 

110 години от първия полет на самолет над България

15.11.2020, 06:51

Преди 110 години, на 15 ноември 1910 г. над България е извършен първият официален полет* с апарат по-тежък от въздуха. Това става в покрайнините на София от руския летец Борис Маслеников с аероплан Farman III.
Полетите на Маслеников са организирани с помощта на капитан Васил Златаров, по онова време началник на Въздухоплавателното отделение към Железопътната дружина, част от Инженерни войски. Маслеников, който тогава е едва на 23 години, току-що е завършил пилотското си обучение във Франция и с новозакупения си самолет Farman III прави серия демонстрации на Балканите.
Идеята на капитан Златаров е да популяризира авиацията у нас. На 14 ноември 1910 г. е създаден Софийския аероклуб – нарочна организация, която да се грижи за провеждане на летателните демонстрации. Тя просъществува сравнително кратко и е разпусната в навечерието на Балканската война.
За целта на демонстративните полети е избрано полето край пехотния лагер и хиподрума в покрайнините на тогавашна София по пътя за село Княжево (днес там се намират кварталите „Лагера” и „Хиподрума”).
Маслеников извърша първия си полет на 15 ноември около 16 часа. Той трае едва 5 минути, но е приветстван от многохилядно множество. Събитието е рекламирано с афиши и съобщения във вестниците, а до него зрителите се допускат след плащане на входна такса. Той извършва още три полета сам, а при петия, на борда е и капитан Златаров.
На следващия ден, на полетите присъстват и цар Фердинанд и князете Борис и Кирил. В следващите дни на борда на биплана се качват мнозина за кратки полети, чиято продължителност е около 10 минути, а височината, на която се издига Маслеников е до 100 m. Обикновено се лети по протежение на пътя за Княжево.
На 20 ноември, Маслеников вози последователно княз Борис, княз Кирил и цар Фердинанд. За тях това не е първият полет със самолет. През лятото на същата година те правят полети в Белгия.
Последните полети са проведени на 25 ноември. Два дни по-късно, Маслеников заминава по посока Белград, където провежда също серия от демонстрационни полети.
Полетите на Маслеников се радват на небивал интерес и са широко отразени в тогавашната преса. Руският летец прави предложение на правителството – срещу 250 000 лв. той ще достави пет аероплана Farman и ще организира у нас работилница за тяхната поддръжка, както и школа за обучение на пилоти и механици. Правителството, обаче отклонява офертата. До изграждането на българската авиация има още повече от 18 месеца.
Все пак, през февруари 1911 г. руският летец е награден от цар Фердинанд с орден „За граждански заслуги“ за демонстрациите, които провежда през ноември 1910 г.
* – има индикации, че през 1910 г. над България е имало и по-ранни полети, но тези случаи трябва да се изследват внимателно за да се смятат за исторически факти.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Народният представител Милен Михов предлага промени в бюджета за отбрана

15.11.2020, 18:26

Срокът за предложения между двете четения на Законопроекта за държавния бюджет за 2021 г. изтече в петък. Единствено народният представител доц. д-р Милен Михов смята, че трябва да има промени в средствата, с които Министерството на отбраната да разполага през следващата година.   
Според депутата предвидените 2, 011 млрд. лв. разходи за МО, които включват бюджета на министерството за 2021 г., трансфери за висшите военни училища и заложените средства от централния бюджет, са недостатъчни. Причината е, че те представляват 1, 615 на сто от БВП, а според Националния план за достигане на 2 процента до 2024 г., трябва да бъдат 1,64 процента. За това, смята доц. Михов, разходите за отбрана в бюджета трябва да бъдат 2,042 млрд. лв. Става дума за увеличение с 30, 860 млн. лв. Депутатът предлага и конкретни промени в таблицата за разходите. Те са в перата за текущи разходи - специално за персонал, бюджетни взаимоотношения с централния бюджет, политика за отбранителни способности и тавана на позволените разходи.
Второто предложение на доц. Михов е чл. 106 да се промени, така че ограниченията за 95 процента да не се отнасят за средствата за персонал. Намалението с 5 процента да се изчислява само върху останалите текущи и капиталови разходи. В разпоредбата на чл. 106 е записано, че месечните разходи се извършват в размер на 95 процента от бюджета, включително за персонал. Така, според него, МО трябва да разчете 83 млн. разходи под условие за декември 2021 г. Това, посочва депутатът, са доста средства, което ще блокира назначаването на военнослужещите и ще наврени на подготовката на формированията.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Hindustan Times: Русия ще помисли за ускоряване на доставките на С-400 в Индия

15.11.2020, 17:05

Русия ще се опита да се съобрази с Индия и да ускори доставката на ракетните комплекси С-400 като част от сделка на стойност $5,4 млрд, пише Hindustan Times. Както отбелязва вестникът, Ню Делхи отправя такава молба на фона на неотдавнашните сблъсъци на индокитайската граница и дори си затваря очите за риска от санкции от страна на САЩ.
Русия ще се опита да се съобрази с Индия и да ускори доставката на пет полкови ракетни комплекта С-400, докато Ню Делхи очакваше първата партида към края на 2021 г., пише Hindustan Times.
Според Роман Бабушкин, съветник-посланик на посолството на Русия в Индия, страните също са близо до приключване на сделката за многоцелеви хеликоптери Ка-226, в рамките на която се очаква максимално възможната степен на локализация на производството на компоненти.
В същото време сделката за доставка на С-400 на стойност $5,4 млрд. се изпълнява в съответствие с графика. „Ако индийската страна поиска да ускори доставката на С-400, ние ще бъдем готови да направим всичко възможно, за да го удовлетворим“, каза Бабушкин.
Междувременно, на фона на сблъсъците на индокитайската граница, някои кръгове в Индия призоваха за ускорени доставки на системите за противовъздушна отбрана - дори въпреки риска от американски санкции. Индия направи първото си плащане от $850 милиона долара за С-400 миналата година, като в същото време Ню Делхи и Москва разработиха цялостна система за защита на плащанията срещу наказателните мерки на Вашингтон.
Според Бабушкин Индия и Русия са близо до завършване на сделка за доставка на 200 вертолета Ка-226, 140 от които ще бъдат произведени в Индия с „възможно най-високо ниво на локализация“ на производството. Руският служител също така добави, че сделката за 2 милиарда долара е „в последния етап на разглеждане“.
В същото време страните преговарят и за договор за производство на над 700 хиляди автомата Калашников, а също така проучват въпроса за разширяване на сътрудничеството на самолетите Су-30МКИ, танковете Т-90, фрегати, подводници и ракети, отбелязва вестникът.
Източник: https://pogled.info/

 

Защо генерал Мурадов беше назначен за командващ миротворците в Карабах?

15.11.2020, 16:55

Генерал-лейтенант Рустам Мурадов, назначен за командващ руския миротворчески контингент в Карабах, вече се е срещнал с представители както на Азербайджан, така и на Армения. Какво е интересно и известно за този военачалник, защо е назначен на този пост - и какво е значението на етническия произход и военното звание на кандидата?
Както трябва да бъде в армията, всяка длъжност на офицер или генерал е представена от висшето командване. Командващият миротворческия контингент обикновено е специална длъжност и като се вземат предвид настоящите специфики на ситуацията в зоната на карабахския конфликт, той има не само военен, но преди всичко политически характер.
Кандидатът беше разгледан, както се казва, под лупа. Генералният щаб представи Рустам Мурадов на министъра на отбраната, а след това Сергей Шойгу постави оценката на масата на президента (и върховен главнокомандващ) Владимир Путин и изрази своите предложения.
Мурадов, който до вчера заемаше поста заместник-команващ на Южния военен окръг, беше незабавно одобрен. Той излетя с първия военно-транспортен самолет от Ростов на Дон (където се намира щабът на Южния военен окръг) до Ереван, а оттам се премести в Степанакерт, където сега се намира щабът на руските миротворци.
47-годишният Рустам Мурадов има безупречна кариера в армията, което дава възможност някогашно селско момче от Дагестан да се нарече истински професионалист. Възпитаник е на суворовското военно училище “Суворов” в Казан, където постъпва като ученик. След това завършва с отличие Ленинградското висше общовойсково командно училище и Общовойсковата академия на ВС на РФ. След това завършва Военната академия на ГЩ.
Мурадов е преминал всички стъпала на кариерната стълба на армията - командир на взвод, рота, батальон, полк, бригада. Вече в чин генерал-майор (2012 г.) той е назначен за комяндир на 473-и окръжен военен център Лисичанск на Централния военен окръг (това е бившата 44-та учебна танкова дивизия). Мурадов е служил и на длъжностите 1-ви заместник-командващ и командващ на 41-ва армия, команващ на 2-ра гвардейска армия, а от декември 2018 г. е назначен за заместник-команващ на Южния военен окръг, в който беше доскоро. На 20 февруари 2020 г. му е присъдено поредното военно звание - генерал-лейтенант.
Рустам Мурадов излита стремително до най-високите нива на военната йерархия. Първият генералски чин е на 39 години. Случаят не е уникален в руската армия, но не е и обикновен: такива млади генерали от Въоръжените сили на РФ могат да бъдат преброени на пръсти. Мурадов не изчаква еполетите в кабинетите на щаба, а ги постига с военната си служба - зад него са двете чеченски войни и антитерористичната операция в Сирия, а на гърдите му, наред с други награди, стоят и два ордена за храброст.
Високият ранг има значение и когато Мурадов е назначен за командващ руските мироопазващи сили в Карабах. На пръв поглед са му подчинени единствено контингент от 1960 войници и офицери, 90 бронетранспортьора, 380 единици автомобилна и специална техника, на които ще бъде подчинен и командирът на 15-та отделна мотострелкова бригада полковник Константин Нечаев, чиито подразделения съставляват основния гръбнак на миротворците. И за целта е назначен цял генерал-лейтенант, който да ги командва. Има обаче нюанс, който е характерен по-специално за Кавказ.
Азербайджанският министър на отбраната Закир Хасанов носи еполети на генерал-полковник, арменският министър на отбраната Давид Тоноян е цивилен, но началникът на арменския генерален щаб Оник Гаспарян има ранг на генерал-полковник. Интересите на руските миротворци в Карабах трябва да бъдат представени от човек с равен или много близък военен ранг. Тук може да се припомни и „генералския авторитет“ на Марат Кулахметов, който до 2008 г. командва Обединените мироопазващи сили в Южна Осетия. Пагоните имат значение.
Изборът при назначаването на Рустам Мурадов на поста командващ руските мироопазващи сили в Карабах се определя и от другия му опит. Известно е, че през 2016 г. той е представител на Русия в Съвместния руско-украински център за контрол и координация на прекратяването на огъня и стабилизиране на линията на разграничаване на страните в Донбас. Задачите на центъра включват контрол върху прекратяването на използването на всички видове оръжия, обмена на военнопленници, изтеглянето на тежкото въоръжение от линията на контакт, съдействие на местните власти и цивилни и осигуряване на сигурност по време на възстановителните работи. Всъщност Мурадов ще трябва да направи същото сега в Карабах.
Още през 2017 г. Рустам Мурадов е изпратен в Сирия като военен съветник. Мисията му там далеч не е миротворческа, под негово ръководство се провежда успешно настъпление в Дейр ез Зор, но той има опит в преговорите и установяването на контакти с местното цивилно население. След тази командировка генерал Мурадов е удостоен със званието “Герой на Русия” с указ на президента от 28 декември 2017 г. за смелост и героизъм, проявени при изпълнение на военния дълг.
Като цяло, независимо как го гледате, той е много достоен кандидат. Остава една точка, свързана с етническия му произход. Медиите в Баку побързаха да публикуват заглавията: „Азербайджанецът Мурадов ще командва руските миротворци в Карабах“. Видите ли, ясно е чии интереси ще следва в по-голяма степен. След това думата „азербайджански“ беше премахната от официалните уебсайтове, но въпросите останаха.
„Националността наистина има значение в такива ситуации“, коментира Леонид Ивашов, президент на Академията по геополитически проблеми, бивш ръководител на Главното управление на международното военно сътрудничество на Министерството на отбраната на РФ. “Нито етнически азербайджанец, нито арменец не бива да бъдат назначавани за командващи руските миротворци в Карабах. Това не се случи, но беше важно той да е човек, който познава добре Кавказ с неговия манталитет, неговите традиции и обичаи. Тук има много тънкости и нюанси, всяка небрежна стъпка, всеки жест или дума могат да бъдат изтълкувани погрешно. Спомням си как през 1994 г. в района на Гали в Абхазия, на демаркационната линия, нашите миротворци донесоха цистерна с вода за жителите, но докараха в едно село, а в съседното се възмутиха: защо не и при нас? Докараха им втора, след това ги посъветвах да сложат водата между двете села, там разстоянието е малко, за да могат да ходят и от двете страни, да общуват помежду си, както беше преди”, допълва Ивашов.
Командирът на миротворците не трябва да взема страна или да проявява съчувствие към никого. В същото време от него се изисква човечност, умение да слуша хората, особено жените, предвид тяхната кавказка приказливост. Ще бъде необходимо не само да се улесни помиряването на воюващите страни, но и да се помогне на цивилното население, което се връща в земите си. Необходимо е да се събират хората, дори ако вчера те са се смятали за врагове. Струва ми се, че именно Рустам Мурадов като родом от Кавказ, но в същото време истински руски офицер ще се справи успешно с тези задачи”, убеден е Ивашов.
С националността на Рустам Мурадов всичко се изясни - той е от табасарански произход, един от коренните народи на Дагестан, който исторически живее по югоизточните склонове на Голям Кавказ. Нито е азербайджанец, нито е арменец, а е руски генерал, на когото е поверено да установи мир в Кавказ.
Източник: https://pogled.info/

 

Нa 15 ноември 1988 г. полита совалката "Буран"

15.11.2020, 12:35

На 15 ноември 1988 г. в СССР се осъществява единственият полет на безпилотната космическата совалка "Буран".
Корабът е изведен в орбита с помощта на ракета-носител "Енергия". Живото-поддържаща система не е поставена, нито е инсталиран софтуер, с който да функционират компютрите.
"Буран" обикаля Земята два пъти за 206 минутен полет. При връщането си изпълнява автоматично кацане на площадката до космодрума "Байконур", където въпреки скоростта на странично духащия вятър от 17 м/сек. каца само на 3 метра встрани и 10 м по-напред от обозначеното за кацане място.
След разпадането на СССР проектът „Буран“ първоначално е замразен, а към 1993 г. е прекратен. По план е трябвало да бъдат построени 5 орбитални кораба, от които са построени само два, а третият е недостроен. Първият кораб е единственият летял в Космоса. На 12 май 2002 г. е унищожен, в резултат на разрушаване на покрива на зданието, в което е съхраняван, като при това загиват осем работници.
Вторият кораб се намира в Казахстан на космодрума "Байконур" и се явява собственост на тази република. В началото на 1993 г. готовността му за полет е 95-97%. Третият кораб е недостроен. Степента му на готовност се е оценявала различно - от 30 до 50%. Продаден е на авиационен музей в Германия. - Още за „Буран“

 

Новият шеф на Пентагона: Време е да приберем войниците си у дома

15.11.2020, 11:40

Новият министър на отбраната на САЩ Кристофър Милър даде знак, че може да ускори изтеглянето на американските войски от Афганистан и Близкия изток, като каза: “Време е да се приберем у дома”.
“Всички войни трябва да приключат”, заяви в първото си послание до американските въоръжени сили Милър, назначен за изпълняващ длъжността министър на отбраната от президента Доналд Тръмп в понеделник. Той каза, че САЩ са решени да победят “Ал Кайда”, 19 години след нападенията срещу тях от 11 септември, и са “на ръба да победят” групировката.
“Мнозина са уморени от войната – аз съм един от тях”, пише Милър в съобщението от петък, но публикувано рано в събота на уебсайта на Министерството на отбраната. “Но това е критичната фаза, в която прехвърляме усилията си от лидерска към поддържаща роля”, каза той. “Прекратяването на войни изисква компромис и партньорство. Срещнахме предизвикателството; дадохме всичко от себе си. Сега е време да се приберем у дома.”
Милър не споменава конкретно разполагане на американски войски, но препратката към „Ал Кайда“ изглежда откроява Афганистан и Ирак, където американските войски са разположени след атаките на 11 септември. Бившият офицер от специалните сили на САЩ и експерт по борбата с тероризма бе определен за ръководител на Пентагона, след като Тръмп уволни Марк Еспер. Тръмп, който загуби от демократа Джо Байдън на изборите на 3 ноември, настоява да изтегли американските сили от двете страни, откакто встъпи в длъжност преди четири години.
Всяко подобно действие би трябвало да се осъществи през 67-те дни преди Байдън да встъпи в длъжност на 20 януари. Еспер съкрати американските сили в Афганистан с близо две трети след мирното споразумение между САЩ и талибаните на 29 февруари.
Но, правейки равносметка, той каза, че след този месец ще поддържа бройки от 4500, докато талибаните, които преговарят с правителството в Кабул, следват обещаното намаляване на насилието. Тръмп обаче настоява за продължаване на съкращенията, като пише в Туитър, че иска войските да се “приберат до Коледа”, 25 декември. Неговият съветник по националната сигурност Робърт О’Брайън заяви, че целта е да се съкратят до 2500 до февруари. Но критиците смятат, че това премахва всяка пречка за атаките на талибаните, които продължават на фона на оскъдния напредък в мирните им преговори с афганистанското правителство.
Източник: https://trud.bg/

 

И в епидемията армията изпънява мисията си за принос към националната сигурност в мирно време

15.11.2020, 11:28

Примерите са почти всекидневни. Разбираемо, обществото не ги забелязва, вперило поглед в КОВИД-19 и мерките на правителството. Последните две съобщения са от НВУ „Васил Левски“ и Сухопътни войски.
Специализиран екип от Националния военен университет „Васил Левски“(НВУ) извърши разузнаване, транспортиране и обезвреждане на невзривен боеприпас, открит на брега на река Дунав в района на град Русе.
Боеприпасът е снаряд с цилиндрична форма, с размери 160 мм дължина и 40 мм ширина. Военнослужещите с ръководител подполковник Йордан Терзиев изпълниха успешно задачата в помощ на населението като транспортираха и унищожиха боеприпаса при спазване на всички мерки за безопасност.
Специализираните военни екипи действат на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по заповед на началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.
Специализиран екип от 31-ви механизиран батальон в Хасково извърши разузнаване, транспортиране и обезвреждане на невзривен боеприпас, открит в района на 118 гранична пирамида на границата в землището на село Аврен, Община Крумовград, област Кърджали. Боеприпасът е невзривена противопехотна мина ПСМ – 1. Военнослужещите с ръководител капитан Слави Красев изпълниха успешно задачата в помощ на населението като транспортираха и унищожиха боеприпаса в район при спазване на всички мерки за безопасност.
Специализиран екип от поделение 44200 от състава на 2-ра Механизирана бригада Стара Загора разузна и унищожи 120 мм силно корозирала осколочно-фугасна мина без взривател. Боеприпасът е открит в района на склад за вторични суровини в града и транспортиран до полигон „Люляк“, където е извършено унищожаването. В обезвреждането участваха шестима военнослужещи с два автомобила под командването на капитан Йордан Йорданов.
Специализираните военни екипи действат на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Източник: http://otbrana.com/

 

Министърът на отбраната награди потомци, членове на Съюза на ветераните от войните на България

15.11.2020, 10:08

За активна и всеотдайна военно-патриотична дейност и във връзка с отбелязването на 75 години от края на Втората световна война министърът на отбраната Красимир Каракачанов със своя заповед награждава с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ членове на ЦУС на Съюза на ветераните от войните на България. „За организиране и провеждане на проявите във връзка с годишнината  и за грижите към ветераните основна роля имат потомците членове на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България. Във връзка с това Ви предлагам да удостоите с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ следните членове на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България“, се посочва в предложението на председателя на Съюза доц. д-р Иван Сечанов до министъра на отбраната........Прочети още

 

Иран показа секретна подземна ракетна база

15.11.2020, 09:18

Иран демонстрира ракетна подземна база на аерокосмическите сили на Корпуса на стражите на ислямската революция, съобщи руското издание rg.ru.
За първи път е показана релсова система за подаване на балистични ракети със средна далечина Emad в специални зали, откъдето те стартират.
Съдейки по видеото, тези секретни бази са истински градове, скрити дълбоко под дебел грунд и разполагащи с мрежа от дълги тунели.
Според руския военен експерт Юрий Лямин, слуховете за разполагане на иранските ракети под земята започнали да се разпространяват още в началото на 2000-те години.
През 2011 г. иранците за първи път показали ранен вариант на шахтова пускова установка за ракети Shahab-3 (Метеор-3) с боен радиус 1000 км.

 

Варна преди фотографията: Изглед на Варна от птичи поглед - литография на Едмънд Уокър от 1854 г.

15.11.2020, 09:03

Литографията „A Birds-Eye view of the City of Varna” (Изглед на Варна от птичи поглед) [1] е работа на английския художник Edmund Walker (Едмънд Уокър, 1814-1882), гравьор към литографската фирма „Day & Son” (Дей и син, Лондон). Тя е издадена от издателство „Lloyd Brothers & Co” (Лойд Брадърс и Ко, Лондон) на 22 юни 1854 г. в два варианта - тонирана (ръчно оцветена) и черно-бяла. Литографията е в два размера: 290 х 510 мм (405 х 545 мм) и 460 х 645 мм. Литографията е издадена в началото на Източната (Кримската) война (1853-1856 г.), за да задоволи интереса на английската публика към Варна - сборен пункт и главна база на съюзническите английски, френски и турски войски преди отплаването им към Крим.
Изборът на Варна е предопределен от нейните природни дадености. Градът е най-голямото турско пристанище по Западното Черноморие - крепост с шестхиляден гарнизон. Варна е на няколкодневен преход от Силистра и Шумен - големите турски крепости, преграждащи пътя на руската армия към Балкана. При пълното превъзходство на английския и френския флот в Черно море двете крепости стават за руснаците главни обекти в настъплението им към Константинопол (Истанбул).
Литографията представя Варна (Варненската крепост) от птичи поглед, гледана от югоизток. На преден план е Варненският залив, изпълнен с ветроходи и параходи. Вляво, в местността „Карантината“ и на пясъчната коса, разделяща Девненското езеро от Черно море) са разположени палаткови лагери на части от английската армия. В средата е представен оттокът, свързващ Девненското езеро с Черно море (река Девня / река Варна), каменният мост над него (Таш кюпрю) и кеят. На нос Галата е представена фарова кула, в близост до която на висока мачта се вее турското (червено) знаме с полумесец и звезда. В действителност през 1854 г. на нос Галата е нямало фар (той е открит за навигация на 15 август 1863 г.).
Под литографията има обяснителен текст (легенда) в 19 точки. Дадени са и разстоянията в мили от Варна до Силистра, Тутракан, Олтеница, Русчук, Гюргево, Шумен (главната квартира на главнокомандващия турската Дунавска армия Омер Лютфи паша), Константинопол (Истанбул), взети от карта на Европейска Турция (Map of Turkey in Europe).
Автор на рисунката „A Birds-Eye view of the City of Varna” е Натаниел Уиток (Nathaniel Whittock, 1791-1860). Тя е прехвърлена върху литографски камък от Едмънд Уокър. Уокър никога не е посещавал Варна, английската публика, за която е предназначена литографията – също.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

ВМС на САЩ поръчват още учебни AW119

15.11.2020, 08:43

ВМС на САЩ поръчват още 36 учебни вертолета TH-73A (версия на AW119), които ще се присъединят към вече поръчаните 32 броя от същия тип.
Сделката, която бе обявена на 12 ноември 2020 г., е на стойност $171 млн. Очаква се поръчката да бъде изпълнена до декември 2022 г.
През януари 2020 г. ВМС на САЩ избраха TH-73A за свой нов учебен вертолет, който да замести над 30-годишните Bell TH-57B/C Sea Ranger, които в момента обучаваха вертолетните пилоти за ВМС, Корпуса на морската пехота и Бреговата охрана на САЩ.
Програмата, която е известна, като Advanced Helicopter Training System (TH-XX), включва покупката на 130 вертолета, които ще се използват за учебни цели до към 2050 г. Всички вертолети ще се поръчат до 2024 г., а за тази цел ще се вложат общо $648 млн.
AW119 (тогава той се маркетираше под индекса TH-119, а в последствие му бе даден официалния индекс TH-73A) бе избран в конкуренция с Bell 407GXi и Airbus Helicopters H135. Решението бе оспорено от загубилите, но американската Сметна палата отхвърли протестите през май.
Предназначените за САЩ AW119 ще се сглобяват във Филаделфия, САЩ.
AW119 е еднодвигателно развитие на извънредно успешния AW109. В последните години моделът придобива популярност на пазара на учебни вертолети за военни клиенти. В такава си роля той се използва в Португалия и Израел.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Генерал-майор Михаил Попов: 202-ма бойци назначихме тази година

14.11.2020, 20:30

В момента междуведомствената работна група по проекта за придобиване на нови бойни бронирани машини, назначена със заповед на премиера, изготвя доклад до министъра на отбраната, където ще бъде посочено класирането на участниците и предложение за допускане или недопускане до полеви тестове, казва командирът на Сухопътни войски в интервю на Евгени Генов за в. „Българска армия“.........Прочети още

 

Идва ли краят на 20-годишната история на придобиването на нови кораби за ВМС

14.11.2020, 20:00

Още един въпрос: Кой от проектите, по които работихме през това време, е по-добър в съотношение качество към цена: на "ARMARIS", на МТГ "ДЕЛФИН" АД или на „Fr. Lürssen Werft GmbH & Co.KG“.

Вероятно добре запознатите  могат да отговорят. Но едва ли ние ще видим някога този отговор.

Аз може и да бъркам, но това което успях да прочета за тези три проекта ме кара да мисля, че проектът "GOWIND-200" на френската  "АRMARIS" бе най-добрият........Прочети още

 

77 години от първата американска бомбардировка на София

14.11.2020, 11:22

На 14 ноември 1943 г. в 12 ч. и 30 мин. по време на Втората световна война се извършва първия масиран въздушен удар върху столицата на България – София.
Във въздушното пространство на страната навлизат 91 двумоторни американски бомбардировача Б-25 „Митчел“, прикривани от 49 изтребителя П-38 „Лайтнинг“ от състава на 12-та и 15-та въздушна армия на САЩ.
Оповестяването на 3/6 изтребителен орляк от Божурище закъснява, летците излитат твърде късно в 12 ч.и 25 мин. с тринадесет машини Месершмит-109Г-2. Макар и малко на брой, българските пилоти успяват да отслабят атаката. Капитан Чудомир Топлодолски, подпоручиците Петър Бочев, Николай Йорданов и фелдфебел Петковски регистрират попадения в три от бомбардировачите, които напускат бойната формация с димящи двигатели.
Подпоручик Михаил Григоров от дежурната двойка излетяла от Скопие със самолет Месершмит 109-Е сваля един от прикриващите П-38 „Лайтнинг“, който пада край Дебър.
Свалени са 3 от нашите самолети. Загива летецът фелдфебел Йордан Славов Тодоров.
С този акт се поставя началото на планираната въздушно-настъпателна операция на съюзническите сили срещу Царство България, част от мащабния план за въздушно нападение в Европа – „Пойнт Бланк“. В резултат на съюзническата атака 32-а души загиват, 120 са ранени, разрушени са 44 сгради от хвърлените 606 бомби.

 

България е във война с COVID-19. А кабинетът на Борисов харчи милиард за военни кораби

14.11.2020, 09:47

Сделката, която българското правителството подписа с германската компания Lürssen за закупване на два нови военни патрулни кораба, поражда много въпроси. Доколко е основателно точно сега - в самия край на мандата и в очертаващата се все по-критична ситуация с COVID-19, кабинетът да поема ангажимент да похарчи около 1 млрд. лв.? Не беше ли по-разумно и целесъобразно тези средства да бъдат заделени, например, за здравеопазване - за построяване и оборудване на болници, за увеличение на заплатите на здравните работници, за справяне с настъплението на пандемията?
Морално ли е да се раздават милиарди на финала?
Може да се възрази, че като страна член на НАТО България има определени ангажименти, включително трябва да заделя минимум 2% от БВП за отбрана; Черно море е от стратегическо значение за Пакта, а отношенията между Алианса и Русия са в най-ниската си точка от десетилетия. Със сделката за 2.2 млрд. лв. за 8 самолета F-16 Block 70, сключена през лятото на 2019 от кабинета "Борисов" 3, обаче страната ни се изстреля до второто място в НАТО след САЩ по разходи за отбрана като процент от БВП (през 2019 САЩ заделят 3.4% от БВП, а новата "отличничка", най-бедната в ЕС България - 2.6%). Такива разходи за армията България не е правила през последните 16 години.
Може да се изложи и друг аргумент - сделката за корабите е във "фурната" вече над 3 години (през 2017 имаше друг, неуспешен опит за финализирането ѝ). Това, че наближава краят на мандата на правителството, може би е просто "случайност". Ала проблемите с недофинансиране на сектори като здравеопазването са системни. В продължение на десетилетия български лекари и медицински сестри масово напускат страната заради мизерното заплащане. И какво направиха трите кабинета на Борисов, за да променят тази негативна тенденция?
Самата сделка за корабите не мина без скандал. Италианската държавна компания Fincantieri, която беше другият участник в надпреварата и загуби, твърди, че е имало "много сериозни нарушения в провеждането на процедурата", поради което е завела дело във ВАС. Съдът обаче отказа да го разгледа, защото става дума за решение на МС, което касае националната сигурност "и не подлежи на съдебен контрол".
Българската компания "МТГ-Делфин", която ще построи корабите, първоначално бе фаворит за сделката, а впоследствие се отказа (сред клиентите на семейната фирма, с мажоритарен собственик Св. Стоянов, е "Параходство БМФ" на К. Домусчиев, но няма доказателства за негово пряко участие в "Делфин"). Въпросът, поставен от Fincantieri, обаче е резонен: допустимо ли е фирма участник в процедурата после да става подизпълнител на друг участник? От една страна е добре, че корабите ще се правят във Варна, това дава работни места на български корабостроители (които ще работят под контрола и с know-hоw на германския изпълнител); в договора се предвижда също обучение на екипажите и инженерния състав. От друга страна, съмненията в законността на процедурата не могат да бъдат подминати с лека ръка в контекста на корупционните скандали, които перманентно разтрисат високите етажи на властта, особено в сферата на обществените поръчки - "запазена марка" на мандатите на ГЕРБ.
Ако не незаконно, то морално ли е управление, чиято легитимност отдавна е изчерпана, да раздава милиарди на финала на мандата? Да, протестите срещу кабинета, които настояваха за незабавна оставка и предсрочни избори, позатихнаха напоследък, но те се подкрепяха от поне 60% от българите. А намирисващата на корупция и далавери политическа технология на ГЕРБ стана тема, обсъждана не само от водещи световни медии, а и в Европейския парламент (който прие и специална резолюция, с която изрази тревога от размерите на политическата корупция в България). Поне в това отношение г-н Борисов и, уви, страната ни наистина се "прочу".
"С чужда пита помен правим"
За данъкоплатците равносметката от "сделките" на Борисов не изглежда добре. Управление, намиращо се в състояние на морален фалит, се опитва да си купи благоразположението както на избирателите (визирам държавния бюджет за 2021, разбира се), така и на външнополитическите партньори: милиарди за самолетите на Lockheed Martin (наскоро бе направена заявка за нова "порция" от 8 изтребители, а първите по сделката от 2019 ще дойдат през 2023); 3 милиарда за руската тръба през България: нов поток, обслужващ "Газпром", овладял саудитския "Аркад", нелепо маскиран от Борисов като "балкански". В задачата (не) се пита кога българските данъкоплатци ще си получат парите при положение, че "Газпром" е резервирал 90% от капацитета на "тръбата" (която също бе ударно завършена, както изглежда, по директива от Кремъл) за следващите 20 години. Планира се закупуване и на 150 бронирани машини за пехотата на стойност около 1.4 млрд. лв., но едва ли кабинетът ще успее да приключи и тази сделка - макар че има още време.
"С чужда пита помен правим" - като че ли това е девизът на сегашното правителство. Кабинетът си купува индулгенции от избирателите, като плаща със собствените им пари, а във външнополитически план (пак със средствата на същите) слага "пълна чинийка" и пред Вашингтон, и пред Берлин (как г-ж Меркел и ЕНП да загубят вяра в г-н Борисов?), а и пред Москва. Между няколко стола, а комисионни - от всички. Chapeau!
Източник: https://fakti.bg, Петър Чолаков

 

НАТО получи последния си RQ-4

14.11.2020, 09:32

НАТО получи петия и последен безпилотен апарат Northrop Grumman RQ-4D Phoenix, който ще бъде използван в програмата за съюзно земно наблюдение AGS. Това е станало на 12 ноември 2020 г.
Петият безпилотен самолет се е приземил в авиобаза Сигонела, на италианския остров Сицилия, след 20 часово прелитане от Палмдейл, Калифорния, където се сглобяват всички RQ-4. Първият RQ-4D бе получен в Сигонела през ноември 2019 г., вторият през декември, а третият и четвъртият апарат пристигнаха през юли тази година.
След като програмата AGS се сдоби с всичките си безпилотни самолети, се очаква да се достигне първоначално ниво на бойна готовност в края на тази година и пълно ниво на бойна готовност през 2022 г.
Основната цел на програмата AGS е НАТО да разполага със система за наблюдение в реално време, без значение от метеорологичната обстановка, която да може да се използва за морско патрулиране, обзор на земната повърхност, откриване на цели, подпомагане на цивилното население при хуманитарни кризи, граничен контрол и други подобни.
RQ-4D е вариация на RQ-4B Block 40 Global Hawk. Основният сензор на апарата, който е от клас HALE (голяма височина, голяма продължителност на полета) е радарът Northrop Grumman MP-RTIP, който е AESA радар със синтетична апертура, който може да работи по земни, морски и въздушни цели и да изгражда висококачествени радарни картини.
Програмата AGS стартира през 2009 г., но мина през множество забавяния и предефенирания на целите. В крайна сметка, 15 страни от НАТО участват в програмата, като споделят финансовата ѝ тежест. България е една от тях, като поема малко под 1% от разходите.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Сенатът иска гаранции в сделката с ОАЕ за F-35

14.11.2020, 09:28

Сенатът на САЩ е поискал гаранции от Държавния департамент, че продажбата на F-35 на Обединените арабски емирства (ОАЕ) няма да застраши Израел, а технологиите на самолета няма да попаднат в Русия или Китай.
Сенатът, който е горната камара на американския Конгрес, е предложил закон, в който се залага механизъм за блокиране на сделката за продажба на 50 броя F-35, както и друго военно оборудване за ОАЕ. Това става след като подобен механизъм бе предложен и от конгресмени в Камарата на представителите през миналия месец.
Основните опасения са три – застрашаване на военното превъзходство на Израел в региона, ролята на ОАЕ в гражданските войни в Йемен и Либия и топлите отношения на страната с Русия и Китай. Подобни опасения се изказват и от неправителствени организации, като се посочва, че макар и администрацията на Тръмп да твърди, че оръжията ще помогнат на ОАЕ да се противопоставя на Иран, реално те ще бъдат използвани в Йемен и Либия.
Въпреки, че в Конгреса основната критика идва от Демократическата партия, все по-често се чуват и гласове от редовете на Републиканците, които изразяват сходни опасения.
Ако Сената не получи нужните уверения, си запазва правото да гласува въпросния закон, който ще блокира сделките с ОАЕ.
Възможността, обаче сделката за F-35 да бъде реално блокирана, засега изглежда малка. През миналата година Конгреса блокира 22 оръжейни сделки за ОАЕ, Саудитска арабия и Йордания, като за основен аргумент се използваха доказателствата за сериозни цивилни жертви, които тези страни предизвикват с акциите си в Йемен.
Администрацията на Тръмп, обаче заобикаляше тези блокади, чрез вратички в американското законодателство, което позволява президентът еднолично да оторизира експортни сделки за военна продукция.
Във вторник, 10 ноември 2020 г., администрацията на Тръмп придвижи към Конгреса три потенциални сделки с ОАЕ на обща стойност почти $24 млрд. Дали те ще станат факт, ще се разбере в следващите седмици. - Още за F -35
Източник: https://aero-bg.com/

 

Офицерът на 2008 г. капитан-лейтенант Даниел Тодоров вече е капитан I ранг. Честито!

14.11.2020, 08:57

От съобщение на ВМС става ясно, че със  заповед на министъра на отбраната в звание „капитан I ранг“ е произведен командирът на дивизион кораби със спомагателно назначение капитан II ранг Даниел Тодоров. Това е оня капитан-лейтенант, който бе обявен за офицер на 2008 г. по съществуващата тогава от 2001 г. инициатива на в. „Българска армия“ и Генералния щаб на Българската армия. Той бе отличен като командир на аварийно-спасителен отряд във ВМБ – Варна за постигнати високи резултати по унищожаване на боеприпаси в акваторията на Варна, както и за безупречната му работа по време на издирвателната операция по спасяването на екипажа на украинския кораб „Толстой".
Честито, г-н капитан I ранг! Заповедта е обявена на 12 ноември на тържеството в Пункт за базиране Варна, по случай 123 години от създаване на формированието.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

 

Нигерия се готви да получи JF-17

13.11.2020, 22:02

Нигерийските ВВС се готви да готвят да получат първите три леки еднодвигателни изтребители JF-17. Това съобщават от Flightglobal.
Очаква се пакистански пилоти, инженери и техници да бъдат изпратени в Нигерия за да подпомагат усвояването на новите изтребители.
Фактът, че Нигерия купува JF-17 стана ясен през 2017 г., когато покупката на три изтребителя се видя в бюджета на страната. Така тя стана първия известен експортен клиент на JF-17, но в крайна сметка Мианмар получи първите си машини от този тип през 2018 г.
Междувременно, в края на октомври в китайските социални медии се появи снимка на полукрило на JF-17 с нигерийски опознавателни знаци (на снимката). Няма яснота дали Нигерия е поръчала повече от три JF-17 или засега ще остане с толкова бройки.
JF-17 e съвместен китайско-пакистански проект. В момента изтребителят се произвежда в Пакистан, като около половината части са с пакистански произход, а останалите идват от Китай и Русия (двигателят РД-93). Нигерийските изтребители, обаче се сглобяват в Китай.
Освен това, в следващите месеци Нигерия ще получи и осем китайски безпилотни апарати – два Wing Loong II, четири CH-4 и два CH-3.
Flightglobal съобщава още, че Нигерия е взела мерки за възстановяването на летателната годност на девет броя F-7NI. Седем ще бъдат изпратени в Китай, където ще преминат през основен ремонт и удължаване на техническия ресурс, а други два ще бъдат ремонтирани на място. Това е целият наличен флот от китайското развитие на МиГ-21.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Русия прехвърли 1100 войници в Нагорни Карабах само за 72 часа

13.11.2020, 20:21

Военнотранспортната авиация на Русия за три денонощия е прехвърлила в Нагорни Карабах повече от 1100 руски миротворци. Това заяви днес руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС и БНР.
"За три денонощия са извършени 73 полета, превозени са 1103 военнослужещи, 168 единици техника", каза Шойгу на съвещание за хуманитарните въпроси в Нагорни Карабах при руския президент Владимир Путин. По думите му прехвърлянето на военна техника продължава с "25 полета на денонощие".
Според данни на руското министерство на отбраната основата на контингента ще бъде формирана от 15-а отделна мотострелкова бригада (миротворческа) на Централния военен окръг. Командният пункт на миротворческата операция ще бъде разположен в района на Степанакерт.
Очаква се контингента да е от общо 1960 военни, 90 БТР-а, 380 едицини автомобилна и специална техника.
Броят на убитите при военните действия в Нагорни Карабах е надхвърлил 4000, а на ранените - 8000, заяви днес Путин на съвещание за хуманитарната ситуация в Нагорни Карабах. Той отбеляза, че броят на бежанците по различни оценки е десетки хиляди.  "Много културни обекти" и гражданска инфраструктура в Нагорни Карабах са били унищожени, добави руският президент.
Путин каза, че приетата на 9 ноември тристранна декларация за Нагорни Карабах е "позволила да се спре кръвопролитието и да се стабилизира ситуацията. "Обстрелите и въоръжените сблъсъци изцяло са прекратени", подчерта той.

 

ВМА изпрати пореден екип в Мали

13.11.2020, 12:44

Военномедицинска академия (ВМА) изпрати пореден екип на мисия в Мали. В следващите 4 месеца специалистите ще се грижат за личния състав на щаба на операцията, който е базиран в столицата Бамако, съобщават от ВМА.
Желаем ви успех и да се върнете живи и здрави. Гордеем се с вас, заяви полковник доц. д-р Димо Димов, д.м., заместник-началник на ВМА по  войсковото медицинско осигуряване.
За първи път военномедицински екип се включва в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на африканската държава през 2013 г.
Българските военни лекари участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. - (видео)

 
 

В цивилната сфера: Командири – изпълнителни директори, главни сержанти – мениджър екипи

13.11.2020, 12:12

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е обявена  „Таблица за съпоставимост на длъжностите от Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия към Националната класификация на професиите и длъжностите, 2011 г.”.
Документът, заповядва министърът,  да се използва от структурите по личен състав (човешки ресурси) в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия при адаптация на военнослужещите, освободени от военна служба за осигуряване на успешния им преход в цивилната сфера, без тези от Служба „Военно разузнаване” и служба „Военна полиция”.
От гледна точка на успешния преход в цивилната сфера на военнослужещите,  например, длъжностите в армията – командир на военновъздушна учебна база, на зенитно-ракетна база, на бригадно командване, на център за подготовка на специалисти и на единен център за начална военна подготовка, са съпоставими  с изпълнителен директор.
Когато напуснат военната служба главните сержанти на Българската армия, на СКС, на Сухопътни войски и на ВМС и флотският старшина на ВМС могат да претендират да бъдат назначени за мениджър екипи. Таблицата е доста голяма. Който се интересува, може да отвори сайта на МО. За заместник-командирите на авиобази и бригади, например, приравнената цивилна длъжност е заместник-изпълнителен директор. За инструктора по физическа подготовка и спорт е старши треньор, а за завеждащия склад  - склададжия.    
(Таблицата на https://www.mod.bg/bg/doc/zapovedi/2020/20201112_Pril1_OX920.pdf)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Приоритетите в бюджета за отбрана са сбъркани

13.11.2020, 10:16

Изпълнението на проекти за модернизация отново ще бъде за сметка на Сухопътните войски, казва народният представител от "БСП за България" о.з. ген. Кольо Милев.....Прочети още

 
 

Сенатът на САЩ също не дава пари на NASA за лунен спускаем апарат

13.11.2020, 08:26

Сенатът на САЩ, който е горната камара на Конгреса, също е отказал на NASA искания бюджет, с който да се гарантира създаване на лунен спускаем апарат за програмата Artemis. За това пише Space News.
Бюджетът за финансовата 2021 г. в момента се обсъжда в Конгреса. През лятото Камарата на представителите (долната камара) също отказа на NASA исканите пари. Според космическата агенция, ако не бъде получено достатъчно финансиране, целта за кацане на хора на Луната през 2024 г. най-вероятно няма да може да бъде изпълнена.
Сенатът отпуска на NASA $23,495 млрд., което е с $866 млн. повече от отпуснатото от Камарата на представителите, но все пак с $1,75 млрд. по-малко от исканото от агенцията.
Процедурата за финализиране на федералния бюджет на САЩ е сложна и включва изготвяне на предложения от двете камари на Конгреса и своеобразно пазарене, което да доведе до приемливо за всички предложение.
Основният удар, който NASA поема е в програмата HLS (Human Landing System) – лунен спускаем апарат в рамките на Artemis, който да пренесе астронавтите от лунната повърхност и след това обратно на орбита. NASA иска да вложи в нея $3,2 млрд. през 2021 г., но Сената отпуска едва $1 млрд. Това все пак е осезаемо повече от предложението на Камарата на представителите, които дават $600 млн.
Сенатът отбелязва в своето предложение, че макар и да подкрепя завръщането на САЩ на Луната, има твърде много неотговорени въпроси по програмата HLS, както и неясноти за възможността да се финансира програмата с нейната цялост. От Сената искат по-точни финансови разчети и по-ясни гаранции за сроковете и реалните технически възможности.
Позицията на NASA е, че ако не бъдат отпуснати $3,2 млрд. за 2021 г., то няма да може да бъде направен избор на изпълнител за спускаемия апарат, което ще постави целта за кацане на астронавти на Луната през 2024 г. изключително трудно изпълнима.
В Конгреса на САЩ, обаче вече се чуват отчетливи гласове срещу преследване на целта за кацане през 2024 г., предвид сериозните разходи и неясните рискове.
Избраният за нов президент Джо Байдън, също е малко вероятно да подкрепи настоящата цел за кацане през 2024 г. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

123 години Военноморска база Варна

12.11.2020, 23:50

Днес се отбелязват 123 години от създаването на Военноморска база – Варна. - (видео)
Базата е формирана с княжески указ № 40 от 12 ноември 1897 г. (18 години след създаването на флот на Дунав). С него се постановява създаването на Морска част с щаб във Варна. И преди тази дата военноморски флагове се веят над няколко съда, базирани в морския град, но получаването на построения в Бордо учебен крайцер „Надежда“ (1898 г.), включването във флота на 6-те миноносци – „Дръзки“, „Смели“, „Храбри“, „Строги“, „Летящи“ и „Шумни“ (1908 г.), както и някои други кораби, бележи важен етап в развитието на флота.
Бойното му кръщение през Балканската война превръща торпилирането на турския крайцер „Хамидие“ от миноносеца „Дръзки“ на 21 ноември 1912 г. в най-голямата българска морска победа. До излизането на България от Първата световна война във военния флот на Черно море, чиито приемник е днешната Военноморска база Варна, много неща се случват за пръв път – семафорно – наблюдателна служба, минно заграждение, монтиране на корабна радиостанция, подводно плаване, морски десант, използване на морска авиация, начало на миночистачната и противоподводна дейност. От „флотския район“ водят началото си Флотския арсенал, Морските специални школи, водолазното дело. Военните моряци дават жертви и на сухопътните фронтове.
Преживял най-тежкия си период от около 20 години след Ньойския договор, който всъщност го ликвидира, военният флот намира сили да участва активно във Втората световна война. До 1925 г. във Варна се базират новите стражеви кораби „Беломорец“ и „Черноморец“, четири ведети (катери) и учебния кораб „Асен“. В навечерието на войната във флотския район са доставени 3 торпедни катера тип „Люрсен“ и 4 – тип „Пауер“, 2 минни заградителя – „Дунав“ и „Свищов“ и 12 миночистачни катера, построени във флотския арсенал. В първата част на войната, като съюзник на Германия, флотът отбранява крайбрежието, минира акватории, охранява конвои и води борба с подводниците на противника. След включването на България в антихитлеристката коалиция от 1944 до 1948 г. военните моряци, предимно от базата, изпълняват важна военнополитическа и икономическа задача – водят борба с минната опасност на Черно море и Дунав. Унищожени са хиляди мини, преведени зад трал са десетки конвои, отново са дадени жертви. Един от най-отличилите се през войната кораби – миночистачът „Христо Ботев“, и днес е в състава на базата като спомагателен катер.
След войната Военноморска база Варна многократно получава кораби и техника предимно от бившия Съветски съюз, Полша, ГДР и от собствено производство. В нея служат най-големите бойни кораби – два ескадрени миноносеца, три стражеви кораба, една фрегата, корвети, миночистачи, торпедни катери, спомагателни кораби. Част от корабите, усвоявани в базата, след това попълват морските поделения в Бургас, Созопол и Балчик. В периода след 1950 г. във Варна се съсредоточават последователно 2 проекта торпедни катери, които през 60-те години стават основата на съединението леки сили в Созопол.
Базата развива своята структура, усвоява нови задачи, формира кадри, усъвършенства военноморската наука. Хиляди млади хора се учат на мъжество, професионализъм и родолюбие. Един от тях – старшина I степен Димитър Димитров, на 4 март 1965 г. с цената на живота си спасява екипажа и кораба, на който служи, от гибел.
След първия командир на Морската част – французинът на българска служба капитан II ранг Пол Пишон, още 32 флотоводци са били начело на поделението. То дава на България повече от половината адмирали, получили това звание за цялата история на флота.
Най-големият кораб във флотската летопис – ескадреният миноносец „Георги Димитров“ за първи път през 1957 г. напуска пределите на Черно море, за първи път през 1966 г. поход в Средиземно море извършват стражевите кораби „Дръзки“ и „Смели“, а кораби от съединението многократно осъществяват бойна подготовка в отдалечени райони, участват в крупни национални и международни учения. С кораби от Черноморския флот на СССР са осъществени плавания на 8 обединени ескадри в Средиземно море (1980 – 1987 г.) и 2 в Черно море (1988 и 1989 г.). - Още за ВМБ Варна
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Германия подписа договор за нови 38 броя Eurofighter

12.11.2020, 23:44

Германското правителство подписа договор с Airbus Defence & Space за строителството на 38 многоцелеви изтребителя Eurofighter предназначени за Луфтвафе. Това стана вчера, 11 ноември 2020 г.
В рамките на проекта Quadriga Германия придобива 38 броя Eurofighter от новия Tranche 4. От тях, 30 ще са едноместни, а осем ще са двуместни машини. В бройката влизат три машини, които ще се използват за тестове на новата конфигурация, както и за евентуални бъдещи изпитания за други подобрения.
Поръчката идва само седмица, след като германският Бундестаг даде разрешение за сделката. Стойността ѝ е около €5,5 млрд. Първите самолет самолети ще започнат да се получават през 2023 г.
Проектът Quadriga предвижда покупката на 38 новопроизведени изтребители Eurofighter, които да се използват за замяна на 34-те Eurofighter Tranche 1, които в момента са на въоръжение в 73-то тактическо изтребително крило, базирано в Лааге. Самолетите, които в момента са на по около 15 години, има чисто изтребителни способности.
Всички изтребители ще са с новите AESA радари Captor-E Mk.1. От Airbus са казали, че новите изтребители ще имат и други софтуерни и хардуерни подобрения, които да позволят ефективната им експлоатацията и за в бъдеще. Според Airbus, те ще могат да се експлоатират до 2060 г.
През лятото Германия подписа договор за покупка на 110 броя Captor-E Mk.1 с които да се модернизират сега наличните изтребители от Tranche 2 и 3.
С новата поръчка производствената линия на Eurofighter ще продължи да функционира до поне 2030 г. В момента се сглобяваха само самолети за Кувейт и Катар. С това, европейската авиационна индустрия ще бъде заета до стартиране на работата по изтребителя от следващо поколение, който ще се създаде в рамките на програмата FCAS.
В момента, се чака евентуална последваща поръчка за 20 самолета от Испания, а Eurofighter участва в конкурси в Швейцария и Финландия. Германия също има намерение да подмени отчасти своите изтребители-бомбардировачи Tornado с 55 броя Eurofighter. Смята се, че ще има и още поръчки от Испания, която трябва да подмени своите остарели F/A-18.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Американски UH-60 катастрофира на остров в Червено море

12.11.2020, 21:42

Транспортен вертолет Sikorsky UH-60A+ Black Hawk от състава на армейската авиация на САЩ катастрофира днес, 12 ноември 2020 г. на остров Тиран в Червено море. При инцидента са загинали осем от намиращите се на борда му девет човека.
Вертолетът е бил в състава на Международните сили, които наблюдават за спазване мирния договор между Израел и Египет. Те действат най-вече на Синайския полуостров и околностите му.
От Пентагона са признали за инцидента, като са уточнили, че шест от загиналите са американски военнослужещо, а другите двама са французин и чех. Раненият също е американски военнослужещ.
От израелските ВВС са съобщили, че оцелелият е открит и евакуиран от екип за търсене и спасяване от Израел. Оцелелият е бил доставен в израелска болница.
Американските военни са отрекли възможността да се касае за друго освен за инцидент. На Синайския полуостров действат ислямисти, които нападат египетските военни, а понякога и войниците на Международните наблюдателни сили.
Американската телевизия Fox News са съобщили, че по неофициални данни се касае за механичен отказ.
Това е третият вертолет от семейството Black Hawk, който въоръжените сили на САЩ губят тази година. През август катастрофира MH-60 от състава на Силите за специални операции. При инцидента загинаха двама, а други трима бяха ранени. През януари друг MH-60, но от състава на ВМС, аварира до остров Окинава. Тогава нямаше загинали.
Вертолетите са част от Международните наблюдателни сили и имат специфична окраска, като този UH-60 на снимката.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Ротно тактическо учение в Единен център за начална подготовка - Плевен

12.11.2020, 20:00

В навечерието на празника на Сухопътните войски, военнослужещи от 4-ти механизиран батальон от състава на Единния център за начална подготовка Плевен, проведоха ротно тактико учение на тема „Ротата в отбрана като втори ешелон” на учебен център „Николаево” и машинодрум „Тодорово“.
По време на учението на 10 и 11 ноември бяха отработени въпроси по извършване на марш, заемане и оборудване на район, действия при различни видове опасности, заемане и оборудване на ротен опорен пункт за отбрана и водене на отбранителен бой.
Учението, в което участваха взеха участие около 80 военнослужещи с 11 единици верижна и колесна техника беше ръководено от командира на 4 механизиран батальон подполковник Калоян Стоянов, а контрол и помощ оказваше комисия начело с командира на ЕЦНП полковник Марин Господинов.
Източник: https://landforce.armf.bg/

 

Поздравления и награди за празника на военнотранспортните органи на Българската армия

12.11.2020, 16:30

30-ти отряд за контрол на придвижването, с командир подполковник Иван Петров отбелязва днес своя професионален празник и 113 години от създаването на военнотранспортните органи на Българската армия, съобщават от СКС.  
В поздравлението си  към личния състав, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров изрази, от свое име и от името на ръководството на СКС уважение и благодарност към неуморния труд, неизчерпаемата енергия и професионализма на военнослужещите при изпълнението на ежедневните им нелеки и сложни задачи. „Във всеки един момент от войсковия живот вие изпълнявате реални дейности по организиране и координиране на придвижването и транспорта на оперативно ниво, което поставя на изпитание Вашия професионализъм и изисква добра координация, много усилия и себеотдаване. Завоюваният авторитет не само в редовете на Българската армия, но и сред нашите партньори от НАТО, държавната и местна администрация е безспорен и заслужава нашето признание“, подчерта генерал-лейтенант Тодоров.
По случай празника, и за постигнати отлични резултати, проявен  професионализъм на високо ниво и инициативност при изпълнение на служебните си задължения, от министъра на отбраната господин Красимир Каракачнов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов бяха наградени с предметна награда „Боздуган-сувенир на поставка“ подполковник Петър Георгиев и подполковник Владислав Спиридонов – главни експерти в сектор „Придвижване и транспортиране“ в отдел „Логистика“ на Съвместното командване на силите.
Командващият на СКС, от своя страна удостои с предметни награди военнослужещи от отряда и подчинените му групи в Горна Оряховица и Пловдив  - старши лейтенант Виктория Петрова, старши сержант Янчо Куманов, старши сержант Екатерина Вълчева, ефрейтор Тодор Алексиев и с  „Грамота“  - капитан Георги Веселинов, старши сержант Йово Мутафчиев, старши сержант Веселин Златанов, старши сержант Иван Ангелов, младши сержант Ивелина Георгиева, младши сержант Иван Николов.
********
Началото на Военнотранспортните органи е поставено с Указ No 190 от 31.12.1907 година на княз Фердинанд и Заповед No 446 на Военното ведомство от 12.11.1907 година, когато в оперативното отделение на щаба на армията е разкрита секция “Военни съобщения”, за да координира и организира превозването на войски и товари.  През годините на своето съществуване военно транспортните органи, доказаха голямото си значение при осигуряване на бойните действия в годините на военни действия и по-късно за осигуряване войсковия живот на армията.
В периода от 1992 до 2005 г. военнотранспортните органи преминават през редица организационно-щатни промени. Създава се  Военно транспортен отдел и седем военнотранспортни служби дислоцирани в градовете София, Пловдив, Горна Оряховица, Варна, Бургас и Русе.  
С решение на Народното събрание от 01.04.2000 г. се създават Първи и Втори транспортни полкове разположени в градовете София и Варна, по-късно предислоцирани в гр. Бургас.
От 01.09.2005 г. се създават нови структури на военнотранспортните органи:
- Щаб за контрол на придвижването – гр. София и четири Групи за контрол на придвижването дислоцирани в градовете София, Пловдив, Горна Оряховица и Бургас. Щабът за контрол на придвижването и подчинените му групи успешно преминават няколко национални и международни сертификации,  което им дава способността да работят в международна среда.
От м. декември 2018 година 30-ти Щаб за контрол на придвижването е с нова организационно-щатна структура и се преименува в 30-ти Отряд за контрол на придвижването.
Днес, военно транспортните органи са един от основните стълбове в логистичната структура на БА. Дейността на формированието и подчинените му групи за контрол на придвижването е свързана с организиране изпълнението на гранични и митнически процедури на национални и съюзнически контингенти, участващи в операции на НАТО, съвместни подготовки и многонационални учения провеждани на територията на страната и в чужбина, във взаимодействие с ГД „Гранична полиция”-МВР, Агенция „Митници”-МФ, МВнР.
Осъществява също контрол по натоварване/разтоварване и укрепване на товарите и техниката на формированията от БА  и страните членки на Алианса при транспортиране с ЖП и морски транспорт, координиране на придвижванията на извънгабаритна техника и товари, и товаро-разтоварните дейности с националните и местните власти, Агенция „Пътна инфраструктура”-МТИТС, НКЖИ, БДЖ „Товарни превози” в помощ на формированията в Българската армия и страните членки на НATO и страни - партньори.
От началото на тази година до края на м. октомври Военнотранспортните органи обработиха 1274 автомобилни транспорта - повече  от 2000 транспортни средства и 1985 души личен състав, 470 полета с които са транспортирани  1520 души, 12 морски транспорта , 47 железопътни ешелона и транспорти, с над 7000 тона товари.
Наред с изпълнение на тези задачи, органите за контрол на придвижването участваха в осигуряването на редица учения, проведени на и извън територията на страната, част от които са съвместната подготовка на Силите за специални операции и Военновъздушните сили „Тракийско лято”, многонационалната летателна тренировка „Тракийска пепелянка”, националното военноморско учение „Бриз 2020”, в което участваха сили и средства от още девет страни членки на НАТО. Подготвени бяха документите за транспортирането на военнослужещите и техника за участие в международни учения „Seа Breеze 2020” в Украйна, „Nusret” в Турция и други.
Източник: http://otbrana.com/

 

Подписахме договора за патрулните кораби на ВМС, строят ги в МТГ "Делфин"

12.11.2020, 11:36

В Министерството на отбраната се извърши церемония по подписването на договора за „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.
След подписването в свое изявление министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрази радостта си от събитието. По думите му този договор показвал, че отношенията между двете държави се развиват добре, включително и икономически. Каракачнов припомни, че това е втората крачка към модернизацията на армията ни, след като подписахме сделката за изтребителите F-16 Block 70. По думите му Българската армия познавала „Люрсен“ добре, тъй като в състава на Българската флотилия имало техен кораб.
Той благодари на хората, които работели по проекта и припомни, че въпреки пандемията и забавянето се е стигнало до подписването на договора. - (видео)
От своя страна представител на „Люрсен“ заяви, че това бил важен момент за двете държави. Той разкри, че планират да продължат сътрудничеството в строежа на кораби с МТГ „Делфин“, като ще строят и други кораби не само за Черно море. Той отбеляза, че тежката работа тепърва предстояла и подари на Каракачанов макет на корабите, които ще придобием.
Иначе според одобрения от МС договор компанията “Fr. Lürssen Werft“ GmbH&Co. KG ще построи и достави два многофункционални модулни кораба, като финансовата рамка на проекта е на стойност 984 000 000 лв. с ДДС.
Строежът ще бъде извършен на територията на Република България в корабостроителен завод МТГ „ДЕЛФИН“. Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС.
С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник. На церемонията ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представители на фирмата изпълнител.

 

Австралия може да разследва свои бойци за военни престъпления

12.11.2020, 09:15

Австралия обяви, че ще назначи спецследовател, който да реши дали да има съдебно преследване срещу войници заради предполагаемо извършени от тях военни престъпления в Афганистан, предаде Би Би Си.
През последните години се появиха информации за предполагаеми незаконни убийства на цивилни и затворници от австралийски войници.
Доклад с разкритията от продължило 4 години военно разследване ще бъде публикуван следващата седмица.
Премиерът Скот Морисън предупреди, че той ще донесе „трудни и тежки новини за австралийците“.
„Има голям брой инциденти, които ще бъдат допълнително разследвани“, каза той.
Морисън уточни, че офисът на спецследователя ще има правомощията да проучи доклада на армията и да посочи случаи за съдебно преследване.
Източник: https://bnr.bg/

 

„УЗИ“ – израелският красавец с чешки корени

12.11.2020, 08:30

В периода 1947–1949 г. получилият офицерско звание Узиел Гал взема участие в конкурса по създаване на нови стрелкови оръжия за нуждите на израелската армия. Представените идеи от талантливия лейтенант бързо привличат вниманието на армейското командване, което дава зелена светлина на изработването и изпитването на новия му картечен пистолет.
Като участник в боеве в различни условия на обстановката – близки престрелки, нощни операции, действия в населени места, лейтенант Гал успял да осъзнае важността на малките габаритни размери на оръжието и бързината на неговото презареждане. В това отношение той оценявал високо качествата на чешкия картечен пистолет Sa vz. 23, като в новата конструкция внедрил редица технически решения на чешкия си колега......Прочети още

 

135 години от рождението на Продан Таракчиев

12.11.2020, 08:26

На 12 ноември 1885 г. в Сливен е роден Продан Стоянов Таракчиев. Завършва гимназия в родния си град. След дипломирането си постъпва във Военното училище, произведен е в чин подпоручик през 1908 г. и назначен в 11-и пехотен сливенски полк. След конкурсен изпит през есента на 1911 г. е изпратен да изучава балонно дело във Въздухоплавателната школа в Санкт Петербург, Русия. Там усвоява теорията и техниката на въздухоплаването. Прекъсва обучението си и се завръща в България, за да участва в Балканската война. Лети като наблюдател в състава на 1-во аеропланно отделение. На 16 октомври 1912 г. поручик Радул Милков заедно с поручик Продан Таракчиев извършват първия разузнавателен боен полет със самолет „Албатрос-Ф2“ над Одрин – гара Караагач – Кадън кьой – Папаз тепе. До временното примирие на 17 ноември 1912 г. Продан Таракчиев изпълнява още два бойни полета. В началото на декември 1912 г. е доставен подареният от Русия змейков балон и се сформира втора балонна станция. За неин командир е назначен поручик Продан Таракчиев, който до края на войната участва в извършените въздушни наблюдения.
След края на Балканските войни завършва аеропланен курс в Русия и в началото на 1915 г. се дипломира като пилот. През Първата световна война е в състава на 1-во аеропланно отделение. На 21 април 1916 г. капитан Продан Таракчиев с наблюдател поручик Стефан Зарзанов излитат със самолет ЛВГ-Б2 от летище Белица и провеждат първия въздушен бой в историята на българската авиация.След войната за кратко време е началник на Аеропланното училище, а по-късно на Аеропланната работилница в Божурище. След уволнението си през 1920 г. работи в Дирекцията по въздухоплаване. Представител е на „Аерофлот“ в България. Произведен в чин полковник от ВВС на НРБ през 1948 г. Умира на 28 април 1957 г.
Музей на авиацията - Крумово

 

МиГ-21 в България - Началото

12.11.2020, 08:22

На 12 ноември 1963 г. майор Иван Бедрозов извършва първия полет с МиГ-21 в България. С това започва 52-годишната история на експлоатацията на типа у нас. С 227 доставени машини МиГ-21 е вторият по многобройност (след МиГ-15) боен самолет, който е бил на служба у нас. Да си спомним как започва историята на този знаменит изтребител у нас.
През 1961 г. българската военна авиация вече е изцяло реактивна. На въоръжение са около 288 бойни самолета (75 МиГ-19, 71 МиГ-17, 108 МиГ-15 и още 34 спарки МиГ-15).

През 1962 г. идва ред и на България да получи един от най-съвременните самолети от арсенала на съветската военна авиация – МиГ-21. ........Прочети още

 

 

Leonardo ще достави подобрен C-27J догодина

11.11.2020, 23:13

Италианската компания Leonardo ще достави първия подобрен тактически транспортен самолет C-27J Next Generation на неназован клиент догодина. Това съобщиха от фирмата днес, 11 ноември 2020 г.
Leonardo разпространиха фотография на подобрения, но небоядисан Spartan. Машината в момента преминава през финални летателни изпитания.
Италианците заявяват, че т.нар. Next Generation е естествено развитие на изключително успешната базова конструкция, която включва нова авионика, която отговаря на новите изисквания в гражданската авиация, включително дейталинк FANS 1/A+, TCAS 7.1 и ILS Cat. II. Освен това самолетът получава нова система за избягване сблъсък с терена, нови дисплеи в пилотската кабина, нов метеорологичен радар, подобрена радионавигация, подобрена комуникация, включително възможност за спътникова връзка, нов интерком, Mode 5 IFF/ADS-B и светлини базирани на LED технологията.
Най-видимата промяна в новия вариант е добавяне на уинглети на крилото, които повишават летателните характеристики (става въпрос най-вече за далечината на полет и характеристиките при излитане). Взети са мерки и за повишаването на максималната излетна маса с един тон.
Подобренията могат да се приложат и на съществуващите C-27J, в рамките на техническо обслужване.
Новият и неназован клиент ще получи два подобрени Sparta.
Leonardo до момента са пласирали 85 броя от самолета на България, Италия, Гърция, Румъния, Австралия, Литва, Мексико, Мароко, Перу, Словакия, Чад, Кения, Замбия и САЩ.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Литва подписва за четири UH-60M

11.11.2020, 23:07

Латвия ще подпише договор за четири транспортни вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това съобщават от МО на страната.
Сделката е на стойност $213 млн., които ще се изплатят в рамките на следващите пет години. Освен машините, в нея влизат резервни части, обучение, логистика и други. Отделно, правителството на САЩ отпуска $30 млн. финансова помощ по договора.
Вертолетите ще пристигнат накуп в края на 2024 г., а Литва си запазва опция за покупка на още две машини от същия тип.
Латвия първоначално поиска оферта за шест вертолета, а САЩ дадоха цена от $380 млн.
Литва обяви, че ще преговаря за покупка на вертолети UH-60 от САЩ през миналата есен. ВВС на страната в момента разполагат с три Ми-17 и три AS 365N3+ Dauphin. Последните бяха доставени през 2015 г. и служат за извършване на операции по търсене и спасяване. Американските вертолети ще заменят наличните Ми-17.
Балтийската страна се превръща в поредния клиент на UH-60M в Източна Европа. Вертолетите вече са получени от Словакия и са поръчани от Латвия и Хърватия.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Легендарният Т-55 остава най-популярният танк в Африка

11.11.2020, 21:06

Разработен през втората половина на 1950-те години, съветският среден танк Т-55 все още е най-разпространената бойна машина от този клас на африканския континент.
В момента тази техника, произведена в СССР, а също и по лицензи в Полша и Чехословакия, продължава да е на въоръжение в над 25 страни. Според различни оценки най-малко 2500 машини остават в експлоатация, пише "Российская газета".
Най-големият парк принадлежи на Египет, който има повече от 800 "петдесет и петици". Известно е, че има няколко опита за модернизирането им, както самостоятелно, така и с помощта на западни специалисти.
Например германците са предложили да увеличат огневата мощ чрез инсталиране на 105-мм оръдие, допълнителна броня и по-мощен двигател. Също така трябвало да се заменят и прицелите. По ред причини, главно поради високата цена, този проект не е реализиран. Въпреки че някои от машините все пак получават нови оръдия и средства за комуникация. После са проведени работи по подсилване на защитата.
Алжирските сили продължават да използват 270 T-55МВ с "реактивна броня" "Контакт".
Либийската Джамахирия при Муамар Кадафи се сдоби с 2200 Т-55. Към днешна дата танковете, оцелели след битките от гражданската война, се използват от формированията на Правителството на националното съгласие и силите на фелдмаршал Хафтар. Последният наскоро проведе учения с участието на тези машини.
Т-55 воюват в Ангола, Конго, Мозамбик, Нигерия, Чад и Етиопия. Интересно е, че в някои страни има само няколко бронирани машини от този тип в експлоатация, например в Централноафриканската република има четири от тях, в Екваториална Гвинея - три, в Того - два, а в Лесото има един танк.
Имайки предвид ситуацията в Африка, може да се приеме, че тази техника ще остане в експлоатация в продължение на много години напред. - Още за Т-55
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Пропагандата на Гьоблес превръща немското общество в убийци

11.11.2020, 20:56

В края на Втората Световна война, когато германците осъзнават, че целият свят е настръхнал срещу тях, отчаяните мерки започват да се предприемат по всички параграфи. Един чутовен фанатизъм най-накрая ще използва дори децата за бой, но преди това ще има въвеждането и на други интересни мерки за действие. Когато започват бомбардировките над немска територия, повечето съюзници се озовават в един особен и специално подготвен ад.
Противовъздушната защита на Германия може да се смята за особено добра по това време. Стотици пилоти предпочитат да скочат от самолета и да се надяват, че ще оцелеят на вражеска територия. На земята обаче ги чака друга изненада. Местното население по никакъв начин не прави престоя им малко по-добър. Някои пилоти си спомнят, че освен псувните и плюенето, често към главите им политали и камъни......Прочети още

 

Ухажването на България в навечерието на Първата Световна война

11.11.2020, 20:52

Първата Световна война може да се разглежда много сериозно от всеки истински анализатор, който търси основните причини за поредната национална катастрофа, която ще последва след нея. Във време, в което света вярва, че тежката индустрия ще позволи издържането и воденето на по-дълга и сериозна война, можем да забележим, че България се намира в окото на бурята. Отпускането на примката и воденето на междусъюзническа война, се оказва пагубно.
Погледът на съседките е много ясен, те не желаят да имат силен съюзник в този глобален конфликт, те искат само да разграбят територията и бързо да я поделят. Единственият апетит, който стои в този момент, преди повече от век е обединение на териториите, в които има многобройно българско население. Водената политика за включването на България в Първата Световна война продължава точно с това изкушение и всеки има огромното желание да използва военната сила на страната за свои собствени цели, като не забравя да предлага именно това......Прочети още

 

Хърватия разглежда оферти за изтребители от Франция, САЩ и Швеция

11.11.2020, 20:41

Хърватското министерство на отбраната съобщи днес, че е започнало да разглежда три оферти за изтребители, които иска да купи, за да модернизира военновъздушните си сили, предаде Ройтерс.
Министерството информира, че Хърватия ще направи оценка за офертите на САЩ за изтребители Ф-16 на компания Локхийд Мартин, на Франция за изтребители Рафал на компания Дасо и от Швеция за самолети Грипен на Сааб, предава БТА.
Очаква се Хърватия да направи своя избор в началото на 2021 г.
Министерството на отбраната не посочи подробности за офертите, нито за броя на самолетите, които смята да купи.
Хърватия се присъедини към НАТО през 2009 г. и към Европейския съюз през 2013 г. Нейните военновъздушни сили притежават ескадрила от самолети МиГ-21 руско производство, датиращи още от времето на бивша Югославия, но те вече са остарели и само няколко в момента са оперативни.
Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Борисов хвърли и вертолетите на АО28 в борба с пандемията

11.11.2020, 20:25

Премиерът Бойко Борисов е наредил вертолетите на правителствения „Авиоотряд 28” (АО28) да бъдат задействани в борбата с пандемията от COVID-19. Това е станало днес, 11 ноември 2020 г.
„На Росен Желязков разпореждам правителствените хеликоптери двата, плюс другите два за всеко място, където трябва да се излети, а с кола е бавно, примерно, дали е в Родопите, дали е Смолян, Кърджали, Силистра, да се ползват летателните средства и на минутата да се изпраща всичко необходимо. На минутата! Така, че екипажите да са готови. За един човек, за един човек ще лети. Не искам да се чува, че за някой не сме се погрижили”, каза премиера след срещата му със здравния министър Костадин Ангелов, доцент Ангел Кунчев, професор Асен Балтов и доцент Атанас Мангъров.
АО28 в момента е на подчинение на транспортния министър (затова и премиерът се обръща към него) и разполага с два вертолета Ми-8ПС (LZ-CAT и LZ-CAN). И двата вертолета са в т.нар. „салонен вариант” (тоест, VIP транспорт) и не са приспособени да превозват болни в тежко състояние, където се иска животоподдържаща апаратура и обучен медицински персонал.
В най-добрия случай, през годините, вертолетите на АО28 са се използвали „ad hoc” за отделни спасителни операции в планините (при които пострадалите са слагани по диваните на вертолетите) и за превоз на леко пострадали правителствени лица, като например станалата емблематична медицинска евакуация на председателя на парламента Цвета Караянчева, след автомобилната ѝ катастрофа миналата есен, при която тя счупи ключица.
Разбира се, вертолетите могат да се използват и за бърз превоз на медикаменти, медицински изделия и други подобни материали, където те биха били ефективни.
Не е ясно за какви други два вертолета говори премиерът. Държавата разполага с вертолети в структурите на МВР (Специализирания отряд „Въздушно наблюдение” към Гранична полиция с общо четири вертолета) и във въоръжените сили (ВВС и ВМС).
Обективно, единствените, които могат ефективно да превозват из страната пациенти в тежко състояние са военните вертолети (най-вече Cougar), където това е тренирано многократно, има медицинска апаратура и обучен персонал. Теоретично, това е възможно и с военно-транспортните самолети C-27J, които могат да използват къси и неподготвени площадки, а из България все още има мрежа от изоставени летателни площадки, които е възможно да се преведат във вид, който да им позволява да приемат българските Spartan, но на този етап това е в сферата на теорията.
При военните вертолети, обаче стои въпроса с броя на изправната техника, а той при Cougar в момента е трагичен.
Припомняме, че след дълги години на мотане по темата, в началото на годината правителството обеща, че ще купи два медицински вертолета със средства пренасочени от оперативна програма „Региони в растеж”. През септември парите бяха реално отпуснати, но там получаването на самите вертолети още е далеч – предстои провеждане на обществена поръчка, избор на изпълнител, обучение на екипажи, доставка и усвояване или поне още две години. Дотогава, ще трябва да се разчита на други решения на парче.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Утре ще бъде подписан договор за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС

11.11.2020, 20:13

На 12 ноември от 10.00 часа в Министерството на отбраната ще бъде подписан договор за „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Според одобрения от Министерския съвет договор компанията “Fr. Lürssen Werft“ GmbH&Co. KG ще построи и достави два многофункционални модулни кораба, като финансовата рамка на проекта е на стойност 984 000 000 лв. с ДДС. Строежът ще бъде извършен на територията на Република България в корабостроителен завод МТГ „Делфин, съобщават от МО“.
Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав.
Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник.
На церемонията ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представители на фирмата изпълнител.
Източник: http://otbrana.com/

 

Израел достави на американската армия първия от двата договорени многофункционални радара

11.11.2020, 17:16

Израел достави на американската армия първия от двата договорени многофункционални радара (MMR), произвеждани от подразделението  на държавната Israel Aerospace Industries (IAI) – ELTA Systems. За доставката отговаря Израелската организация за противоракетна отбрана (IMDO), която е част от Министерството на отбраната, съобщават от компанията.
През август 2019 г. САЩ и Израел подписаха договор за закупуването на две батареи от системата за противовъздушна отбрана “Железен купол”, която е притежание на другата голяма държавна израелска отбранителна корпорация – RAFAEL Advanced Defense Systems. MMR радарите на IAI ELTA Systems са част от тези батареи. Първата батарея вече беше произведена за рекордно кратко време и доставена на американската армия официално на 30 септември тази година. Втората предстои в близко бъдеще.
MMR радарите, които са част от споразумението между Израел и САЩ, ще бъдат използвани от американските войски за защита срещу балистични и въздушни заплахи.  Съвременният начин за водене на бойни действия и въздушните заплахи се променят значително през последните десетилетия, в резултат на което отбранителните способности се превръщат в предизвикателство с висок приоритет. В тази връзка в съвременните условия се променя и предназначението на радарите – те вече не се фокусират само върху определени, специфични мисии, а за множество операции, реализирани едновременно. Модерният MMR радар на ELTA Systems е създаден, за да отговори точно на тези предизвикателства.
Изпитаният в реални бойни действия MMR радар осигурява възможности за въздушно наблюдение и отбрана с модерна 3D активна фазирана антенна решетка (AESA). Той установява местоположението на оръжията на противника, изчислява в реално време точката на вероятното попадение и началната точка на атаката, като в същото време се задейства системата “свой-чужд”. За целите на бързото маневриране MMR може да се транспортира само с едно превозно средство.
MMR е на въоръжение в страни по целия свят. Семейството на MMR се разширява и усъвършенства през годините, за да предложи възможности за въздушно наблюдение, въздушна отбрана, установяване на местоположението на вражеските артилерийски оръжия и разпознаване на приятелски огън.
IAI вече обяви, че ще участва в конкурса за придобиване на нови наземни радари за българските военновъздушни сили (ВВС) с ново поколение многосензорен, многофункционален радар MS-MMR, произвеждан от дъщерното й подразделение ELTA Systems. Новите 3D радари трябва да бъдат въведени в експлоатация с приемането на въоръжение на първите осем изтребителя F-16 Block 70, които България вече закупи от американската Lockheed Martin.
Йоав Тургеман, вицепрезидент на IAI и главен изпълнителен директор на ELTA, коментира: “MMR радарът е на въоръжение в Израел и в редица други държави. Горди сме, че доставяме най-модерните си системи на нашия съюзник в лицето на армията на САЩ. MMR отговаря на широк спектър от потребности, като локализира и проследява ракети и артилерийски снаряди, и осигурява детайлно наблюдение на въздушното пространство. Радарът ще подсили военната мощ на нашите съюзници. Търсенето на мобилни, изпитани в бойни действия MMR системи, нараства”.
Източник: http://otbrana.com/

 

Нигерия се похвали с БЛА от висок клас

11.11.2020, 16:59

Нигерия се похвали с покупката на два безпилотни апарата Wing Loong II от клас MALE (средна височина, голяма продължителност). Това съобщава Janes.
Новината за придобивката бе обявена в Twitter акаунта на шефа на отдела за връзки с обществеността на нигерийските ВВС.
На снимките се вижда поне един Wing Loong II с нигерийска регистрация в халетата на китайския завод CAIG, където се сглобяват апаратите. Вижда се и кабината за управление на апарата.
Официално, Нигерия става третия клиент, който оперира с Wing Loong II. Освен Китай, машината е купена и от ОАЕ. Неофициално е известно, че апаратите са купени и от Саудитска арабия, Египет и вероятно Пакистан и Бангладеш.
Апаратът има максимална излетна маса от 4,2 тона и продължителност на полета от около 30 часа. Може да носи на борда си богат арсенал от китайско управляемо оръжие „въздух – земя”. Wing Loong II се използва усилено в гражданската война в Либия от страната на ОАЕ. Известно е, че това се случва с не лоша ефективност.
Това е вторият БЛА китайско производство, който Нигерия купува. Страната оперира и с CH-3A, които в момента постъпват на въоръжение. Купени са осем броя от този тип.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Нова книга – „Ми-24 в България“

11.11.2020, 16:53

Какво може да намерите в нея?
Историята на Ми-24 в България започва с началните години – 1978 – 1980 г. – когато военното ръководство взема решение да закупи новите и модерни за времето щурмови вертолети Ми-24 и превържи първоначално една ескадрила от състава на 44-и вертолетен авиационен полк на летище Пловдив. В подробности е описано приучването в град Фрунзе (в бившия Съветски съюз), доставката на машините и тяхното начално усвояване. Тук особено ценни са спомените на командира на полка Григор Дамянов Георгиев, който проследява как преминават първите полети през 1979 г. и започването на масовото обучение на летци и техници през тези години. Той проследява как започва обучението за бойно използване, с първи стрелби с картечница и неуправляеми снаряди, първи пускания на бомби и противотанкови управляеми ракети. Косто Андреев Костов, заместник-командир на полка от онова време, също допълва картината, разказвайки за курса във Фрунзе и първия курс за приучване, проведен в България. Николай Николов, оръжейник, споделя своите спомени за усвояването на управляемото ракетно въоръжение......Прочети още

 

 

35 години от първия полет на БТС-002

10.11.2020, 23:00

Преди точно 35 години, на 10 ноември 1985 г., своя първи полет прави експерименталният апарат БТС-002, който е част от съветската програма „Буран”.
Апаратът полита от летището на научно-изследователския институт Громов в Жуковски, край Москва. В кабината са двама пилоти-изпитатели Игор Волк и Римантас Станкявичюс. Полетът преминава нормално, като е достигната височина от 1500 m, скорост от 480 km/h и полетно време от 12 минути.
БТС-002 (Большой транспортный самолёт второй) е пълноразмерен летящ аналог на съветската совалка „Буран”. Неговото предназначение е да се отработват кацанията с апарата, които стават при планиране, а при „Буран” трябва да има и автоматичен режим за кацане.
БТС-002 отговаря абсолютно точно на „Буран”, както по размери, така и по маса и има неговата система за управление. За да може да оперира сам, в опашната част са монтирани четири реактивни двигателя АЛ-31, като сумарната им тяга достига 40 тона. Резервоарът за керосин е поставен в товарния отсек на совалката. Апаратът не е херметичен, а двучленният екипаж разполага с катапултни кресла К-36.
Строителството на БТС-002 приключва през 1984 г. и през декември същата година са направени първите рулирания.
Между ноември 1985 и април 1988 г. са извършени общо 24 полета, като е натрупан нальот от общо осем часа. При десетия полет, който става факт на 16 февруари 1987 г., е отработено и първото напълно автоматизирано кацане. Последните рулирания с апарата са от декември 1990 г., след което той е изваден от експлоатация, а днес може да бъде видян в техническия музей в германския град Зинсхайм.
Съветската совалка „Буран” прави един, единствен полет в космоса на 15 ноември 1988 г. На борда няма екипаж и той е извършен изцяло в автоматичен режим, включително и кацането на летището в Байконур. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Филипините получиха първите си Black Hawk

10.11.2020, 22:51

Филипините получиха на 9 ноември 2020 г. първите пет транспортни вертолети Sikorsky S-70i Black Hawk. Машините са били превозени по въздуха.
Вертолетите са били превозени на борда на Ан-124, който за два дни е прелетял от Полша до авиобаза Кларк, край филипинската столица Манила. В полския завод PZL Mielec, където се сглобяват вертолетите, са били приготвени шест машини, но за шестата е нямало място на борда на транспортния самолет, затова тя е изпратена по вода и се очаква да пристигне през декември.
Филипинските S-70i са в стандартна военно-транспортна конфигурация. Общата филипинска поръчка е за 16 машини. Доставката им ще приключи в края на 2021 г.
През 2018 г. Филипините поръчаха 16 броя Bell 412EPI, които се сглобяват в Канада. След звучните критики за състоянието на човешките права в азиатската страна, президента Родриго Дутерте демонстративно анулира сделката. И в последствие се премина към S-70i.
S-70i e версия на UH-60M, която обаче се сглобява в Полша и която не е изпълнена по спецификациите на Пентагона, заради което е по-евтина, а производството в полския завод PZL Mielec позволява по-голяма гъвкавост при осъществяването на сделките.
В момента Sikorsky се опитва да пласира и въоръжената версия на S-70i на Филипините. Страната иска да купи поне шест въоръжени вертолета, като проучва също така и възможността да купи AH-1Z и AH-64E.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Путин: Русия ще продължи да модернизира ядрения арсенал, за да се справя със заплахите

10.11.2020, 20:43

Руският президент Владимир Путин обяви, че Москва ще продължи да модернизира ядрения си арсенал в светлината на настоящата глобална ситуация и съществуващите заплахи.
"Имайки предвид съвременните военни и политически рискове, ние ще модернизираме нашите стратегически ядрени сили и постепенно ще укрепваме всичките им компоненти. Русия ще продължи да поддържа своя ядрен военен потенциал на нивото на необходима достатъчност", изтъкна руският държавен глава.
Путин заяви, че въпреки променящия се характер на заплахите, ядрената триада оставала основният гарант за сигурността на страната. Той посочи увеличаването на военното присъствие на НАТО в близост до руските граници като едно от основните предизвикателства, пред които Москва била изправена в момента. Руският президент осъди отказа на НАТО да намали военната си активност на фона на пандемията от коронавирус, въпреки че Русия направи подобно искане по-рано.
Путин продължи да приветства напредъка, постигнат от Русия в разработването на стратегически оръжия през последните години. Той отбеляза, че много от тези въоръжения нямали еквиваленти в света и вероятно щели да останат уникални за години напред.
"Както казах, за първи път в историята страната ни не догонва някого, а създава пионерски модели, които изпреварват с години и дори десетилетия чуждестранната конкуренция. Някои просто нямат конкуренция и вероятно няма да имат каквато и да е за дълго време", коментира той.
Путин подчерта, че Русия не планира да участва в "изтощителна" надпревара във въоръжаването, като добави, че просто нямала нужда да го прави. Той засегна и въпроса за договора Нов СТАРТ, който трябва да изтече през февруари 2021 г., отбелязвайки, че бъдещето на важния договор за ядрените оръжия със САЩ остава неясно.
"Този документ осигурява необходимото ниво на прозрачност на арсеналите, стратегическите ядрени оръжия и ограничава неконтролираната надпревара", заяви руският държавен глава.
След като преговорите за удължаване на Нов СТАРТ за продължителен период завършиха в задънена улица, Москва и Вашингтон започнаха преговори за постигане на временно едногодишно удължаване на договора за контрола на оръжията. Тези преговори обаче досега също не дадоха плод.
Източник: https://news.bg/

 

Помпео: Продаваме оръжия на ОАЕ за близо $24 млрд.

10.11.2020, 20:37

Гигантска оръжейна сделка с Обединените арабски емирства (ОАЕ), чиято стойност е почти $24 млрд., ще опита да придвижи администрацията на президента Тръмп в последните си дни. Става въпрос за изтребители F-35A, БЛА MQ-9B Reaper и огромен оръжеен пакет.
Днес, 10 ноември 2020 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA официално информира Конгреса на САЩ за три потенциални сделки с ОАЕ.
Най-мащабна е сделката за общо 50 броя F-35A. Нейната очаквана стойност е $10,4 млрд. От съобщението се вижда, че освен самолетите се поръчват и четири резервни мотора F135, както и съпътстващи стоки и услуги.
Втората сделка е за безпилотни апарати MQ-9B Reaper. Очакваната стойност на сделката е $2,97 млрд. и включва общо 18 апарата с голям брой допълнително оборудване, включително оптико-електронна система MTS-D, радар със синтетична апертура за наблюдение на земята AN/APY-8, 515 броя ракети „въздух – земя” AGM-114R Hellfire, китове за преоборудване на авиобомби в управляеми боеприпаси от семействата JDAM и Paveway II, резервни части, логистика, обучение, комуникационно оборудване и други съпътстващи стоки и услуги.
Третата сделка е за авиационни боеприпаси и нейната очаквана стойност е $10 млрд. Става въпрос за 802 ракети за въздушен бой AIM-120C-8, 2004 227-kg неуправляеми бомби Mk. 82, 73 учебни авиобомби от същия калибър, 1000 907-kg неуправляеми авиобомби Mk.84, 1002 454-kg неуправляеми авиобомби Mk.83, 2500 малокалибрени управляеми боеприпаси GBU-39/B (SDB-1), 2000 кита за преработка на 227-kg бомби в JDAM боеприпаси, 1000 кита за преработка на 907-kg авиобомби в JDAM боеприпаси, 1000 кита за преработка на 454-kg авиобомби в JDAM боеприпаси, 4000 взривателя FMU-139, 650 планиращи боеприпаси AGM-154C JSOW, 50 планиращи боеприпаси AGM-154E JSOW-ER, 150 противорадани ракети AGM-88E и голям брой учебни боеприпаси, обучение, поддръжка, софтуерни продукти и други подобни.
Потенциалната сделка бе обявена лично от държавния секретар на САЩ Майк Помпео.
Още преди президентските избори бе ясно, че администрацията на Тръмп ще се опита да финализира сделката за F-35 с ОАЕ преди края на годината. Продажбата на F-35 вече предизвика отрицателни реакции в Конгреса на САЩ, но не е ясно до колко те могат да прераснат в реално блокиране на сделката.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Европа подготвя план срещу терора

10.11.2020, 18:08

Европа обмисля план срещу терора. Решението на лидерите идва след последните атаки във Франция и Австрия и тегнещата терористичната заплахата спрямо Европа.
Очаква се планът за действие да бъде ясен до седмица. Френският президент Еманюел Макрон, австрийският канцлер Себастиан Курц, германският канцлер Ангела Меркел и председателите на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще обсъдят антитерористичната стратегия на онлайн среща.
Припомням,че поводът на инициативата е кървавият терор в Ница, при който бяха убити трима души. Последва и нападение в австрийската столица Виена, където четирима души загубиха живота си, а десетки бяха ранени. По-късно стана ясно, че зад двете нападения стои терористичната групировка ,,Ислямска държава“.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Генерал Бехлер: В боеготово състояние са около 50% от намиращите се на въоръжение „стелт“ изтребители F-35

10.11.2020, 17:23

Роберт Бехлер е о.р. генерал-майор от ВВС на САЩ и експерт по кибер сигурност. В момента е директор на Отдела по оперативните изпитания към МО на САЩ.
Според ген. Роберт Бехлер наличните за изпълнение на бойни задачи „стелт“ изтребители F-35 Lightning II „е около 50%, като това състояние е без особено изменение от октомври 2014 г., независимо от увеличения брой самолети. Това е отбелязано в годишния доклад, предназначен за висшето ръководство на Пентагона и на комисиите по отбрана към Конгреса на САЩ.
Изтребителите F-35 се произвеждат в голямо количество, но усилията за подобряване на тяхната изправност са в „застой“.
След приемането на F-35 Lightning II във ВВС и ВМС на САЩ, проблемите с тяхната изправност и постигане на зададените летателно-тактически характеристики са печално известни и са доста по-големи в сравнение с техните предшественици F-16 и F-15.
Трудности с техническото обслужване, обусловени от сложността на самолета, както и големи проблеми със софтуера, сериозно влияят на боеготовността на F-35. Дефекти на конструкцията водят до проблеми с резервоарите и при дозареждане с гориво, до технически трудности, свързани с изстрелване на УР AIM-120 и използване на въоръжение „въздух-земя“.
Канада, Израел и Дания са изразили скептицизъм относно способностите платформата да отговори на техните очаквания.
Често явление е F-35 да остава на земята продължително време в очакване на доставка на резервни части. Техническото обслужване е по-сложно и трудоемко в сравнение с това при F-16. Високата цена на придобиване и големите експлоатационни разходи го правят не най-удачния вариант за ВВС за замяна на F-16.
Редица висши ръководители от Пентагона отбелязват, че общата цена от 406.5 милиарда долара за закупуване на планираното количество F-35 и общата стойност на цялата програма от 1.2 трилиона долара са доста по-високи от тези при F-16, като в същото време F-35 летят по-малко и носят по-малко въоръжение.
Независимо от всичко, МО на САЩ ускоряват поръчките за изтребителя пето поколение. Как това ще се отрази на бойната готовност на ВС на САЩ и дали приблизителното количество планирани за придобиване 2000 изтребителя ще бъдат произведени и доставени,предстои да се види. - Още за F-35
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Днес отбелязваме 576 години от Битката на народите при Варна (1444 г.)

10.11.2020, 11:51

Военната история на света е изтъкана от множество подвизи, дръзки атаки и отчаяни отбрани. Геройство, дързост и непреклонност в лицето на сигурната гибел са сред онези елементи от разказите за воинските подвизи, с които сме свикнали да обвързваме спомените за отминалите конфликти. Войната има и други лица.
Има една страна на военното дело, която най-често може да се нарече трагикомична. Както при всяко друго човешко начинание, в хода на войните нерядко се случват непредвидени куриози, които изумяват както съвременниците, така и идните поколения.
Истината е, че те са не по-малко ценни за опознаването на нашето минало. В поредица от няколко текста ще ви представим някои от най-грандиозните издънки във военната история. Тези събития без съмнение ще ви накарат да погледнете на историята от един по-нестандартен ъгъл........Прочети още

 

Министър Каракачанов ще открие паметен знак на българския революционер Гоце Делчев в град Самоков

10.11.2020, 09:35

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще открие паметен знак на българския революционер Гоце Делчев в град Самоков днес. Събитието ще се проведе в кв. „Самоково“ от 17.30 ч. с военен ритуал с участието на представително формирование от Националната гвардейска част, съобщава Пресцентърът на МО.
Инициативата за поставяне на паметния знак на Гоце Делчев (1872 - 1903) се е зародила преди години. Неин съорганизатор е Община Самоков. Събитието ще уважат още народни представители, заместник-областният управител, кметът на общината и представители на общинската администрация, членове на Сдружението на българските родове от Македония и др.
********
През 1891 г. Гоце Делчев постъпва като юнкер във Военното училище в София и затова в наши дни неговата памет освен като революционер и културен деец, ще бъде почетена и с военен ритуал.
 Град Самоков и регионът имат съществена роля в епохата на Възраждането, в борбите на българите за Освобождение и впоследствие за национално обединение. Будното самоковско население се включва активно в революционните борби и войните, които България води. През 1897 г. в Самоковското железарско училище Гоце Делчев и група ученици създават македонски революционен кръжок, който има за цел да подпомага борбите на българите в Македония за освобождение. По-късно към кръжока се присъединяват и ученици от Самоковския американски протестантски колеж. Гоце Делчев посещава няколко пъти Самоков, Бели Искър и Говедарци при подготовката на Илинденско-Преображенското въстание заради стратегическото разположение на района (той е бил граничен между свободна България и Османската империя, а от Бели Искър през Демир Капия са преминавали четите в посока Банско и Разлог, които се включват в борбата за освобождение на българските земи). - (видео)
Източник: http://otbrana.com/

 

САЩ получиха първите HH-60W

10.11.2020, 07:34

ВВС на САЩ получиха първите вертолети Sikorsky HH-60W Jolly Green II, предназначени за бойно търсене и спасяване (CSAR). Събитието е станало на 5 ноември 2020 г.
Първите два, от общо заявените 113 бройки, са били получени в 23-то крило, към 347-ма спасителна група в авиобаза Мууди, Джорджия. Машините са били докарани в новата база от екипажи от 41-ва спасителна ескадрила.
Получаването на първите вертолети HH-60W е старт на процеса на подмяна на старите HH-60G Pave Hawk, които в момента се използват за бойно търсене и спасяване от ВВС на САЩ. HH-60G се използва вече повече от 26 години и е на ръба на техническия си живот.
HH-60W е вариация на UH-60M Black Hawk. Той има допълнителни горивни резервоари, които му дават около 360 km допълнителна далечина на полет, има нова и подобрена система за самозащита, която включва системи за предупреждение за облъчване от радар и лазер, както и система за предупреждение за изстреляни ракети.
Вариантът има по-добри характеристики при полети на големи надморски височини и при горещ климат. Вертолетът има щанга за дозареждане във въздуха, оптико-електронна система за наблюдение, подобрен метеорологичен радар с режими за следене на земната повърхност и модифицирани седалки за екипажа и пасажерите и други.
HH-60W бе избран през 2014 г. на третия опит за намиране на заместник на ветераните HH-60G. Вариантът полетя за първи път през април 2019 г.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Руски Ми-24 бе свален на армено-азербайджанската граница

09.11.2020, 22:11

Щурмови вертолет Ми-24 от състава на руските ВКС е бил свален на армено-азербайджанската граница. За инцидента вина пое азербайджанската страна. Това става днес, 9 ноември 2020 г., на фона на продължаващите вече втори месец тежки сражения между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах.
Според официалното съобщение на руското МО, вертолетът е ескортирал авто колона на 102-ра военна база на руските въоръжени сили, разположена на арменска територия. Вертолетът е бил свален в около 17,30 часа московско време (18,30 часа местно време), докато е летял в района на селото Ерасх, намиращо се в близост на границата между Армения и Нахичеванската автономна република, ексклав на Азербайджан. От руското МО подчертават, че вертолетът е свален, докато е летял над арменска територия. - (видео)
Двамата пилоти са загинали, а бордният инженер е ранен и откаран в болница със среднотежки наранявания.
На сайта на арменското Министерство на извънредните ситуации има качени снимки на разбилия се вертолет, на които се чете неговата регистрация – RF-91855. Тя отговаря на Ми-24П.
Външното министерство на Азербайджан почти веднага излезе със съобщение, в което се поема отговорност за инцидента. В съобщението се казва, че машината е летяла в близост до границата между Армения и Азербайджан, които се намират във фактически военен конфликт. Освен това се подчертава, че е било тъмно, което е правило визуалната идентификация невъзможна, а руската военна авиация не е била активна преди в дадения район.
Предвид напрегнатата ситуация, азербайджанските военни са открили огън.
Азербайджан поднася извиненията си и изразява готовност да изплати съответните компенсации, се казва още в официалното съобщение.
В интернет се появи клип, който показва това, което вероятно е момента на поразяване на руския вертолет. От кадрите, ако те са автентични, може да се съди, че вертолетът е поразен с ПЗРК.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Тръмп уволни шефа на Пентагона

09.11.2020, 20:33

Американският президент Доналд Тръмп е уволнил военния си министър Марк Еспър, като за изпълняващ длъжността назначава Кристофър Милър, досега директор на Националния център за борба с тероризма. Президентът съобщи новината в типичния си стил в "Туитър".
За смяната на ключовия пост се говори усилено в последните дни. Разривът между Тръмп и Еспър обаче е от няколко месеца. През юни Еспър публично се обяви срещу мобилизацията на военни за овладяване на протестите срещу полицейското насилие и расизма в САЩ, и то няколко дни след като Тръмп заплаши да хвърли армията срещу протестиращите. Оттогава президентът си позволи няколко пъти публично да се подиграва на министъра си и да намеква, че ще го смени.
Друг конфликт между двамата възникна и когато Тръмп разпореди изтеглянето на хиляди военни от Германия, без да уведоми партньорите си в НАТО и ръководството на Пентагона. Президентът се противопостави и когато Еспър предложи да се преименуват военни бази, кръстени на генерали от Конфедерацията.
Източник: https://www.segabg.com/

 

Обсъдиха мерките в армията в епидимична обстановка

09.11.2020, 20:10

Предприетите мерки за изпълнение на конституционните задължения на Българската армия при продължаваща епидемична обстановка бяха обсъдени днес на среща в президентската институция. Срещата се проведе по инициатива на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и в нея участваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директорът на Дирекция „Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната бригаден генерал Станимир Христов.
„Задача от първостепенна важност е да се запазят здравето и животът на личния състав, за да могат Въоръжените сили да продължат изграждането на способности и да изпълняват своите функции при всякакви условия“, заяви държавният глава.
Осигуряването на непрекъснатост на носенето на бойни дежурства, както и своевременно медицинско наблюдение и лечение на личния състав бяха сред темите на срещата. Министърът на отбраната и началникът на отбраната информираха за прилаганите и набелязани мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в Българската армия и недопускане на загуба на отбранителни способности.

 

Приключи участието на фрегатата „Смели” в учението „MAVI BALINA 2020”

09.11.2020, 20:03

От 30 октомври до 09 ноември 2020 година фрегата „Смели” участва, като част от Втората постоянна група кораби на НАТО, в противоподводното учение с международно участие на Военноморските сили на Турция „MAVI BALINA 2020”.
Освен фрегата „Смели” в учението участваха  надводни кораби, подводници, изтребителна авиация и самолети от базовата патрулна авиация на шест държави. В учението участва и фрегатата „ZULFIQUAR“ от ВМС на Пакистан.
Фокусът на учението, което се проведе в източната част на Средиземно море беше провеждането на противоподводни действия в обширен район от разнородни противоподводни сили. Отработени  бяха и действия по противокорабна и противовъздушна отбрана.
Наситено с много и разнообразни сериали, изпълнено с динамика, учението „MAVI BALINA 2020” даде възможност на екипажа на  фрегата „Смели” да повиши своята подготовка и натренираност в редица направления – откриване и следене на подводен противник, съвместно маневриране, отразяване на атаките на въздушен противник в състава на корабно съединение на НАТО, което допринесе за усъвършенстване на подготовката в многонационална среда.
Добрата подготовка на екипажа и на кораба позволи изпълнението на задачите и при сложни хидрометеорологични условия.
Разборът на учението се проведе на 09 ноември 2020 година във Военноморска база „Аксаз“, Турция. Участието на фрегата „Смели” бе отбелязано като успешно, а подготовката и действията на екипажа – изключително професионални и съответстващи на изискванията за съвместни действия в състава на корабна група.
След края учението „MAVI BALINA 2020” фрегата „Смели” продължава участието си във Втората постоянна група кораби на НАТО в Средиземно море. Ще се проведат учения от типа PASSEX и ще бъде посетена Военноморска база „Суда“ на остров Крит, Гърция.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Военните моряци отбелязаха 108 години от първата българска морска победа

09.11.2020, 19:57

На 8 ноември 2020 г. по случай 108 години от първата българска морска победа – успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие”, пред Военноморския музей в гр. Варна се проведе военен ритуал при строго спазване на противоепидемичните мерки във връзка с пандемията COVID 19.
Строят на почетния караул бе приет от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.
След словото на директора на Военноморския музей доктор Мариана Кръстева бяха поднесени венци и цветя на Кораба-музей „Дръзки” и пред паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия през 1912 година.
На ритуала присъстваха управителят на Варненска област Стоян Пасев, кметът на град Варна Иван Портних, председателят на Комисията по външна политика на 44 Народно събрание вицеадмирал о.з. Пламен Манушев представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните на България, сдружение „Клуб миноносец Дръзки“.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Нови разкрития за подводницата, на която загинаха 44 души, разтърсиха Аржентина

09.11.2020, 18:26

Военноморските сили и правителството на Аржентина са знаели местоположението на подводница ARA SAN JUAN само 20 дни след изчезването й. Такива самопризнания направи изправеният пред местен съд контраадмирал Енрике Лопес Мацео, бивш командир по подготовката и осигуряването във флота. Maritime.bg припомня, че подводницата бе „открита“ почти година след гибелта й в южната част на Атлантическия океан през ноември 2017 година. Всички 44 подводничари от екипажа й бяха посмъртно повишени в звания.
Самопризнанията на вече пенсионирания и обвиняем офицер от флота родиха вълна от недоволство в Аржентина. От документите по делото, гледано във Федералния апелативен съд на Комодоро Ривадавия, става ясно, че контраадмиралът признава, че плаващият под знамето на Чили изследователски кораб CABO DE HORNOS докладва установената позиция на подводницата. Контраадмирал Мацео признава още, че незабавно е съобщено и на правителството на президента Маурисио Макри.
Бяхме открили позицията на подводницата и затова съгласувахме с британския флот на 5 декември 2017 г. условията за употреба на автономен подводен апарат, тъй като знаехме, че тя може да бъде само в два каньона, което не можахме да проверим с наличните средства и по изискванията на международното право признава пред съда контраадмирал Мацео.
На 5 декември 2017 г., споменат от контраадмирала, говорителят на Военноморските сили на Аржентина заяви на пресконференция за операцията по търсене на подводната лодка: „Няма големи новини. В момента океанографският кораб CABO DE HORNOS обследва открит обект, който може да е метален, но и неметален. Той е с дължина около 30 метра, затова вероятно не става въпрос за подводницата“.
Вълненията в Аржентина се засилват още повече, когато става ясно, че CABO DE HORNOS всъщност открива ARA SAN JUAN. Причината е, че Великобритания предложи още тогава ледоразбивачът HMS PROTECTOR да извърши обследване в района, установен от чилийския кораб. Разрешение за тази операция, поискано от Великобритания, само 20 дни след изчезването на подводницата – не бе дадено от командването на аржентинския флот.
От думите на разпитваните по делото висши офицери на флота става ясно, че е започнало практическо „прехвърляне на отговорност“ по командната верига, достигнало до Външното министерство на страната. В крайна сметка се изтъква абсурдна причина, че не е разрешено на кораб на Великобритания да се включи в операцията – заради спора за суверенитета на Малвинските острови (Фолкландски острови).
„Ако това, което Лопес Мацео каза в съда, бъде потвърдено, сме изправени пред безпрецедентен скандал“, казва адвокат Валерия Каресас, която представлява интересите на семействата на загиналите подводничари и иска допълване на повдигнатите обвинения срещу бившите президент, министър на отбраната, командир на флота и редица други висши офицери. „Юридически, изявлението на Лопес Мацео ни задължава да искаме повдигане и на обвинения за прикриване и съучастие“, казва още тя.
Интересно е да се отбележи, че в същия район издирване осъществи и руският океанографски кораб ЯНТАР, изпратен лично от президента Владимир Путин. Нещо повече – представители на ВМС на Аржентина коментираха тогава, че ще бъдат проверени и обектите, установени от чилийския CABO DE HORNOS. Руската страна официално не изнесе данни за проведената операция, в която бяха включени и подводни безпилотни апарати. След края й от флота на Аржентина заявиха, че търсенето е било неуспешно.
Новите данни за гибелта на ARA SAN JUAN дават обосновани предположения да се смята, че последващата проведена операция от американската фирма „Ocean Infinity“, за която правителството на Аржентина осигури няколко милиона долара, е имала икономическо-корупционен характер. Тези все още непотвърдени спекулации достигат връхна точка, след като стана ясно, че местоположението на подводницата е било известно само 20 дни след изчезването й.
Подозренията се засилват и от факта, че корабът на „Ocean Infinity“ обследва в последния ден от активацията си зоната, докладвана близо година по-рано от чилийския научно-изследователски кораб. Почти година специалисти от САЩ и Великобритания призоваваха за обстойно обследване на същия район, в който се оказа подводницата.
Maritime.bg припомня, че американската фирма получи 7 млн. долара за „откриването“ на подводницата.
Лъжи, предателство, корупция, шпионаж и много повече са причина за гибелта на подводница ARA SAN JUAN. Това разследване, този сюжет, който изплува, не може да бъде възпроизведен дори във фантастиката. Големият финал – очевидно са знаели и местоположението. Това е голяма лудост, това е голямо предателство, което може да бъде оправдано само в черните души на корумпираните. Не е понятно как можеш да лъжеш майките, съпругите и дъщерите на подводничарите в тази ситуация заявява Фернандо Бурландо, адвокат на семействата.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

НАТО: Дори и най-големите страни не могат да се справят с днешните световни предизвикателства

09.11.2020, 17:40

Дори и най-големите страни не могат да се справят сами с днешните световни предизвикателства, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в реч пред младежи, посветена на бъдещето на пакта до 2030 година.
Когато говорим с един глас, гласът ни се чува по-силно. НАТО е единственото място, където Европа и Северна Америка разговарят всеки ден, посочи той.
Столтенберг отново поздрави Джо Байдън и Камала Харис с победата в президентските избори в САЩ. Той отбеляза, че познава Байдън от дълги години като привърженик на пакта и на силната свързаност между САЩ и Европа. Очаквам да работим много тясно за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството, добави генералният секретар.
По неговите думи днес несигурността е единственото сигурно нещо, но целта на НАТО остава опазването на мира и сдържането на агресията. Не знаем каква ще бъде следващата криза, но знаем, че заедно сме по-силни, допълни Столтенберг.
Той призова за повишаване на международното сътрудничество и за укрепване на мястото на международните организации. Съюзниците в НАТО невинаги са единодушни, имали сме разногласия, имаме ги и днес, но алиансът е мястото за решаване на споровете, заяви Столтенберг.
Източник: http://www.bta.bg/

 

Министърът на отбраната награди Димитър Бебенов

09.11.2020, 17:08

За съществен принос в популяризирането на военно-патриотична дейност на Министерството на отбраната и родолюбивите организации със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов мичман от запаса Димитър Бебенов е награден с юбилеен медал „75 години от Втората световна война”. Отличието му бе връчено от директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” Иво Антонов. То се присъжда за активната дейност на Димитър Бебенов, като фоторепортер във в. „Българско войнство” и автор на филми и изложби на военно-патриотична тематика и по повод на неговата 88-годишнина. Във връзка с това мичман Бебенов бе удостоен и с юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма” със за повед на председателя на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов. Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев връчи на Димитър Бебенов почетния плакет на организацията. Със същия плакет той удостои и Иво Антонов.
Източник: http://otbrana.com/

 

За един текст в закона за бюджета, който е по-скоро обида за военнослужещите

09.11.2020, 09:18

Един текст в закона за държавния бюджет стои във фризера. Основателно се поражда въпросът защо изобщо го има. Всяко правителство го преписва от предната година и така си караме. Става дума за базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност във Въоръжените сили. И през 2021 г. той ще бъде 380 лв. Това бе гласувано на първо четене. Така ще бъде и на второ, след като най-важният закон за държавата се приема по бързия способ.
Тези 380 лв. си стоят в бюджета без да се променят от 2015 г., т.е. вече ще станат седем години. Това, очевидно, е политика на управляващите от 2010 г. наасам. От 2010 до 2014 г. базата стои замръзнала на 376 лв. Ако погледнете бюджетите в годините преди  2010 г. ще видите, че  всяка година размерът на базата се увеличава. Вярно е, че има коефициенти, с които базата се умножава. Регламентирано е, че коефициентът за офицери е не по-малко от 2,3, за сержанти и офицерски кандидати – не по-малко от 1,75 и за войници – не по-малко от 1,6. Да, ама и те трудно мърдат. Войнишкият коефициент ще стане на 12 години, сержантският не е пипан едно десетилетие, а офицерският скоро ще навърши една петилетка.
Преди четири години законодателят даде право на министъра на отбраната да определя размера на основното месечно възнаграждение на военнослужещите. Преди, това ставаше с постановление на правителството. Подобно решение е за хубаво и за лошо. Така както законодателят е вкарал във фризера въпросните текстове, в един момент един министър може да умножи 380 лв. по 1,6 и да определи 608 лв. основна войнишка заплата.  Да, след като в законите за бюджета и за отбраната са написани тази база и тези коефициенти, значи се допуска професионалният войник да живее с доста под минималната за страната заплата, дори и да разчита на допълнителни възнаграждения.
Това с евентуални решения на евентуален министър, разбира се, е хипотеза. Кое е обидното, обаче? Няма никакво обяснение защо базата е точно 380 лв. На какви разчети се основава тя. След като през тези години се променят минималната и средната работна заплата, да не говорим за минимална пенсия, линия на бедност, социална пенсия и т. н. Ако текстът е формалност, по-добре да отпадне. Макар, че наличието му в закона за държавния бюджет е гаранция да не се вземат произволни решения. Още повече, че той се отнася и за другите структури в системата на сигурността.
Има едно решение, което в годините назад се смяташе за правилно, но нямаше дълъг живот. Базата да бъде средната заплата в обществения сектор. Тогава няма да има нужда от кампании за набиране на войници, ако 1300 лв., например, се умножат по 1,6 и се получи размерът на най-малката заплата в армията. Няма да има нужда от десетте процента, които се дават сега.  Ако пък държавата няма толкова пари за защитниците си, може базата да стане, колкото минималната работна заплата, т.е. 650 лв., но да не стои на тези обидни 380 лв. Едва ли, обаче ще се намери смелчага, за да направи поне едно от двете  предложения. Тогава некомплектът от личен състав в армията и резерва ще продължава да ни тревожи, особено при 30 процента увеличение на заплатите в държавната администрация, а и не само там.
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

NASA в ерата на Байдън

09.11.2020, 09:12

След oспорвани избори и продължително броене на гласовете вече е ясно, че следващият американски президент ще се казва Джо Байдън. Какво може да се очаква да се промени в американската космическа политика след януари 2021 г., когато Байдън ще поеме президентския пост?
Американската космонавтика се намира в ключов момент от своето развитие – изпълнява се програмата за комерсиализация на ниската земна орбита и върви активна подготовка за завръщане на хората на Луната. Част от програмата за комерсиализация на ниската земна орбита се състои и в прекратяване финансирането на Международната космическа станция (МКС) след 2024 г.
Reuters пише, че най-вероятно администрацията на Байдън ще предприеме редица промени, но радикално отклоняване от сега зададения курс не се очаква......Прочети още

 

Варна върху две картини на Максим Воробьов от времето на Руско-турската война от 1828-1829 г.

09.11.2020, 08:55

Картината „Вид военного телеграфа под Варною“ (вляво) се съхранява в „Государственный Русский музей“ (Държавен руски музей, Санкт Петербург). Тя е рисувана по поръчка на генерал-адютант Александър Христофорович Бенкендорф, началник на Императорската главна квартира. Картината е поглед от „Турна тепе“ (Жеравен връх) с военния телеграф и императорската палатка към Варненската крепост, обстрелвана от руския флот.
През 1828 г. (по време на Руско-турската война от 1828-1829 г.) Максим Воробьов, художник пейзажист, професор в Художествената академия в Санкт Петербург, е командирован към Главната квартира на Втора армия (армията на Балканите).
При обсадата на Варна (22 юли - 29 септември (11 октомври) 1828 г.) Воробьов се намирал (заедно с императора) на адмиралтейския кораб „Париж“. Тук той прави много рисунки* и акварелни етюди, послужили за основа на неговите картини: „Вид военного телеграфа под Варною“ (1829), „Берег моря близ Варны“ (1828-1829), „Взрыв города Варны“ (1830),  „Вид близ Варны на берегу Чёрного моря“ (1832) и други.
Картината „Взрыв города Варны“ била нарисувана по незапазена рисунка, направена от Воробьов в хода на войната (21 септември / 3 октомври) 1828 г. Картината е поглед от Варненския рейд към взривената от мина Варненска крепост. На преден план е представен адмиралтейския кораб „Париж“. В далечината гъстият дим и прах от взривения бастион. Между двата кораба (вдясно) - „Турна тепе“ (Жеравен връх) с бялата императорска палатка.
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

В София отбелязахме годишнината от атаката на "Хамидие"

09.11.2020, 07:55

Вчера, 8 ноември 2020 год., клубът "Военни моряци" към Столичната организация на СОСЗР се събра около гроба на кап. I ранг Георги Купов, командвал торпедоносеца "Дръзки"в онази славна атака през м. ноември 1912 год.
Поради създалата се епидемичната обстановка клубният съвет на клуба взе решение да не се канят АВМУ-секция София и военните моряци на действителна служба в София, поради забраната за събиране на големи групи на едно място. Все пак председателят на клуба контраадмирал от запаса Петър Странчевски уведоми специално контраадмирал от запаса Георги Георгиев във връзка с предложението на клубния съвет да го привлечем към работата на клуба.
Присъстваха контраадмирал Странчевски, капитан I ранг от запаса Мичо Георгиев - заместник-председател на клуба, членовете на клубния съвет капитан I ранг от запаса Емил Стаменов, капитан I ранг от запаса Никола Ялъмов и капитан I ранг от запаса Румен Тотев и членовете на клуба капитан I ранг от запаса Тодор Вацов, капитан I ранг от запаса Емил Иванов, капитан I ранг от запаса Пирин Попов, капитан I ранг от запаса Георги Методиев, старши матрос от запаса  Коста Денчев, г-жа Екатерина Шарипова и други, а също контраадмирал от запаса Георги Георгиев и капитан II ранг Цветан Цветанов, представител на ВМС.
Поклонението бе открито от контраадмирал Странчевски, който  припомни историята за възстановяването на гроба на капитан I ранг Купов през 2006 год. по инициатива на тогавашния председател на клуба капитан I ранг Методиев и построяването на паметника с помощта на командването на ВМФ и лично от командващия контраадмирал, сега вицеадмирал от запаса Минко Кавалджиев; предаде поздравите до присъстващите от почетния председател на клуба адмирал от запаса Иван Добрев, к.д.п. Атанас Илев – член на клуба и председател на СВВНВУ, ШЗО и РВГ и други членове, които не успяха да дойдат. След това даде думата на заместник-председателя на клуба капитан I ранг Мичо Георгиев. Той кратко описа събитията около атаката на турския крайцер от отряда торпедоносци "Летящи", "Смели", "Строги" и "Дръзки" под командата на командира на "Подвижната отбрана" капитан II ранг Димитър Добрев. На всички моряци са добре известни подробностите на похода торпедоносците и атаката на крайцера "Хамидие", завършила със смелия подход на "Дръзки" под командата на мичман I ранг (тогава) Георги Купов в непосредствена близост и изстрелването на торпедото от мичман II ранг Кирил Минков. Торпедото улучва "Хамидие" в района на носа му и го извежда за дълго време от строя. Думата взе и капитан I ранг Методиев, който припомни някои моменти от биографията на капитан I ранг Георги Купов.
След това всички присъстващи положиха цветя на надгробния паметник на морския герой от Балканската война.  За заупокой и в памет на героите присъстващите отляхме глътка вино на гроба и отпихме вино. Разменихме мисли за геройската атака на "Хамидие" и за състоянието на нашия клуб. - Още за „Дръзки“
Източник: http://otbrana.com, капитан I ранг от запааса Румен Тотев, член на клубния съвет на клуб „Военни моряци”

 

 

 

Ръководителят на британската армия: Има риск от Трета световна война

08.11.2020, 18:05

Настоящата глобална несигурност и безпокойство на фона на икономическата криза, предизвикана от коронавирусната пандемия, може да създадат опасност от нова световна война, предупреди ръководителят на британските въоръжени сили, цитиран от Ройтерс.
В интервю по повод годишната възпоменателна церемония за убитите и ранените в конфликти, която се отбелязва в неделя, Ник Картър, началник на Генералния щаб на британските въоръжени сили, заяви, че ескалация на регионалното напрежение и грешни преценки в крайна сметка може да доведат до повсеместен конфликт.
„Мисля, че в момента живеем във време, когато светът е много несигурно и тревожно място и, разбира се, динамиката на глобалната конкуренция също е част от живота ни. Мисля, че реалният риск, който имаме с големия брой регионални конфликти, развиващи се в момента, е, че ескалацията може да доведе до погрешна преценка“, отбеляза Картър пред Sky News.
В отговор на въпрос дали това означава, че има истинска заплаха от нова световна война той отговори: „Казвам, че това е риск и трябва да осъзнаваме тези рискове“.
Картър, който застана начело на британската армия през 2018 г., заяви, че е важно да се помнят загиналите в предишните войни като предупреждение за тези, които може да повторят грешки от миналото.
„Ако забравят ужаса на войната, мисля, че има голям риск хората да помислят, че влизането във война е нещо разумно“, каза Картър.
„Трябва да помним, че историята може да не се повтаря, но има ритъм и ако погледнете назад към миналия век, преди двете световни войни, мисля, че несъмнено е имало ескалация, която е довела до неправилната преценка, предизвикала в крайна сметка мащабна война, каквато се надяваме никога вече да не се случи“, изтъкна той.
Източник: https://www.investor.bg/

 

15 години Асоциация на Сухопътните войски. Честито!

08.11.2020, 17:10

Асоциацията с председател генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков е създадена на 8.11.2005 година и е регистрирана в Софийски градски съд като сдружение с дейност в обществена полза. Тя е колективен член на СОСЗР. В редакцията на „Отбрана“ се получиха поздравления за празника от председателите на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюза на ветераните от  войните на България младши лейтенант от запаса Петър Велчев и доц. д-р Иван Сечанов.
В Устава на организацията е записано: „Сдружение “ Асоциация на Сухопътните войски на България” е  сдружение с военнопатриотична насоченост на офицери, сержанти, войници и граждански лица, които са работили или са на служба в състава на Сухопътните войски на България от тяхното създаване през 1885 година до днес.
Сдружението обединява и юридически лица, в чиито предмет на дейност има дейности свързани с развитието, подготовката, материалното осигуряване на Сухопътните войски и военнопатриотичното възпитание.
Тази неразривна връзка между поколенията, между народ и армия и единението на нацията в дни на тежки изпитания са съхранили за вековете нашата родина- Република България.
Продължението на тези традиции и подпомагане с граждански средства изпълнението на святата мисия на Сухопътните войски – да бъдат гарант на независимостта и носител на воинската слава на България, е основния предмет на дейност на Сдружението.“
Източник: http://otbrana.com/

 

Награда „Варна“ в областта „Хуманитарни науки“ за екип на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“

08.11.2020, 14:03

Тазгодишната колективна награда „Варна“ в областта „Хуманитарни науки“ бе връчена на колектив от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ за проекта Avoiding Collisions at Sea plus. Проектът е изпълнен по програмата „Еразъм“ от международен екип, в който, освен ВВМУ, участваха още три университета: Университет „Солент“ в Саутхемптън, Великобритания, Университет в Риека, Хърватска, и Университет „Бахчешехир“, Турция, съобщават от елитнот ни висше училище.
В проекта участваха и частните фирми: „Сий Тийч“ от Кала Д’Ор, Майорка, Испания, „Спинакер“, Словения, и C4FF от Англия. Резултатите от проекта могат да се видят на: www.ecolregs.com.
Мениджър на проекта от страна на ВВМУ бе капитан I ранг Николай Великов – заместник-началникът по чуждоезиковото обучение в Училището. В екипа бяха още: Милен Долапчиев, Димитър Димитров, Иво Лазаров, Йордан Сивков, Графиела Станева и Даниела Николова – всички от състава на Морско училище.
Колективът, получил наградата, благодари на Общинския съвет на Варна – за високата оценка за своя труд, на ръководството на ВВМУ – за създадените добри условия за проектна дейност, и на своите интернационални партньори – за отличното сътрудничество, което се превърна в приятелство.
Източник: http://otbrana.com/

 

„Летящите банани“ Н-21 и грешната им употреба във Виетнамската война

08.11.2020, 09:23

На 21 декември 1962 г. група от 15 „Летящи банани“ – името на транспортните хеликоптери H-21, се подготвят за излитане от военната база в Плейку от Южен Виетнам. Обикновено максималният брой във формация е около 12 хеликоптера, но 15 е нереална гледка за абсолютно всеки. Мисията на летателните апарати е да прави курсове от базата до джунглите на Северен Виетнам, където трябва да се разтовари военния персонал.
На 12 декември базата е преведена под бойна тревога, военният персонал трябва да се подготви за мисия, а детайлите ще бъдат предадени малко по-късно. Военното командване в помощ на Виетнам призовава всички 30 H21 за транспортирането на бойците от 81-а и 8-а транспортна бригада. В историята на Виетнамската война това ще бъде една от най-големите мисии и транспортът на огромна войска по въздух. Нарежданията са изпратени само до офицерите, които трябва да се запознаят с тяхната задача – да отговарят за логистиката и да водят сражението. Повече подробности се очаква да бъдат обявени......Прочети още

 

На Архангелова задушница военните моряци почетоха паметта  на загиналите във войните

08.11.2020, 09:03

Всяка година на Архангелова (мъжка) задушница Българската армия провежда военни ритуали в памет на загиналите във войните български воини. На 7 ноември 2020 г. представителни части на Военноморските сили участваха в ритуали в общините Варна и Бургас.
На ритуала в град Варна, организиран oт командването на ВМС съвместно с Варненска и Великопреславска Света митрополия участваха почетен караул от Военноморските сили, Областния управител на Варненска област, заместник-кмета на Община Варна г-н Пейчев и представители на държавната и местна власт.
В района на Старите гробища пред „Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.” строят на почетен караул на Военноморските сили бе приет от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Свещеници от Варненската и Великопреславска света митрополия отслужиха заупокойна молитва, след което бяха поднесени венци и цветя.
На ритуала в град Бургас участваха военнослужещи от Флотилията бойни и спомагателни кораби на ВМС и представителният духов оркестър на Община Бургас. Строят на почетния караул бе приет от командира на ФБСК флотилен адмирал Велко Велков.
Почит към хилядите знайни и незнайни герои, загинали за свободата на родината отдадоха  представители на държавната и местна власт от град Бургас. Отслужена беше заупокойна молитва в памет на загиналите. Ритуалът продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк пред Военен клуб Бургас.
Връзки с обществеността на ВМС

 

 

Канадска компания купува FA-50

07.11.2020, 23:20

Канадската компания ITPS Canada, която предоставя военни услуги, ще купи двуместните леки изтребители KAI FA-50. Това съобщава The War Zone.
Според ITPS, корейските самолети ще се използват, както в ролята на учебен самолет, така и в ролята му на агресорска машина. В перспектива, компанията ще премине изцяло на този тип.
Президентът на компанията Джорджио Клементи е казал пред The War Zone, че в момента се планира покупката на между осем и 12 броя FA-50. Днес ITPS разполага с пет L-39C, три L-39 и два Hawker Hunters.
Не се съобщава стойността на сделката, нито срок за нейното подписване. Става ясно, че в момента канадската компания е подписала с KAI меморандум за разбирателство.
ITPS в момента предоставя две основни услуги – училище за пилоти-изпитатели, едно от няколкото сертифицирани такива в света и учебен център, който предлага напреднало военно пилотско обучение, включително инструкторски курсове.
В последните години, през компанията са преминали военни пилоти от Малайзия, Индонезия, Тайланд и Пакистан. Airbus обучава своите пилоти-изпитатели пак там.
Основният работен кон на компанията в момента е L-39C, като четири от петте самолета са преминали през модернизация на авиониката със „стъклена кабина”, а скоро ще получат и нов индикатор на челното стъкло и нашлемни системи за изобразяване на Thales.
С покупката на FA-50 от компанията се надяват да навлязат по-сериозно на пазара за обучение на военни пилоти.
FA-50 е бойният вариант на реактивния свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет T-50. Изтребителят има вградено 20-mm оръдие и седем точки за окачване на въоръжение под крилото и фюзелажа, на което може да се постави боен товар с маса от 3700 kg. Бойният вариант е на въоръжение в Южна Корея, Филипините и Ирак.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Румъния мисли за втора ескадрила употребявани F-16

07.11.2020, 22:46

Румъния мисли за скорошна покупка на ескадрила употребявани изтребители F-16. Това е казал днес, 7 ноември 2020 г., военният министър на страната Николае Чука.
„Определено мислим върху възможността да купим още една ескадрила изтребители и то в най-скоро време. Опитваме се да определим страни, които могат да ни продадат такива самолети, но едно е сигурно, от където и да ги купим, те ще са съвместими с тези, които имаме в момента, което значи, че се насочваме към употребявани машини”, заявява Чука, по време на официално събитие.
От думите на румънския министър на отбраната се разбира, че се касае за употребявани F-16 MLU, които да са механично и софтуерно еднакви, с машините, които страната купи от Португалия. Няма, обаче времева рамка за реализация на тази сделка.
Николае Чука е казал още, че наличната ескадрила F-16 ще достигне до пълна оперативна готовност, едва след като премине през модернизация до стандарта M6XR. Програмата щяла да стартира скоро, да се изпълнява в румънския авиоремонтен завод Aerostar в Бакау и да се надзирава от португалски и американски специалисти. Чука е отбелязал и че в началото на 2021 г. се чака и последният поръчан от Португалия F-16 MLU, в рамките на втората сделка за пет машини. С него, румънските ВВС ще имат общо 17 изтребителя F-16.
Междувременно, в този понеделник, бяха получени 15-тия и 16-тия самолет от тази сделка.
На 3 ноември бе обявено от Aгенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA, че се оформя потенциална експортна сделка за оборудване за модернизация на румънските F-16.
През последните години официалната позиция на румънското правителство бе, че се търси доставката на още 36 броя F-16, като се разглеждаха различни опции – употребявани F-16 MLU, употребявани F-16C/D и новопроизведени машини. Днешното изказване обаче показва, че на първо време ще се търси покупката на една ескадрила (вероятно 16 изтребителя).
В тази връзка, Николае Чука е обяснил, пак днес, че в момента страната му няма друг избор, освен да продължи да поддържа наличните МиГ-21 Lancer, тъй като няма с какво те да бъдат заменени.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Индия успешно изведе на орбита 10 спътника

07.11.2020, 18:17

Индийската РН PSLV, по време на 52-ри полет (PSLV-C49), успешно изведе в космоса спътникът EOS-01, като основен товар, и девет 'чуждестранни' малки спътника, от космодрума Шрихарикота.
PSLV-C49 стартира днес от първа стартова площадка на космодрума Шрихарикота. 15:20 мин след старта, спътникът EOS-01 е разположен на запланираната орбита. След което последователно, деветте малки спътника са позиционирани на техните орбити. След отделянето на EOS-01, двете слънчеви батерии са се отворили автоматично и командния център в Бенгалор е поел контрола над спътника. През предстоящите няколко дни спътника ще премине серия настройки и проверки преди да за почне да изпълнява поставените задачи. - (видео)
EOS-01 е спътник за дистанционно наблюдение на Земята, който ще помага в селското стопанство, горското стопанство и при бедствия и аварии.
Деветте малки спътника са съответно на Литва (1), Люксембург (4) и САЩ (4) и са изведени в космоса на основата на договор с NewSpace India Limited (NSIL). Стартът PSLV-C49 е втори полет на PSLV в 'DL' конфигурация (2 твърдогоривни двигателя). - Още Космос
Източник: http://www.spacenewsbg.com/

 

Почетохме паметта на загиналите за България воини

07.11.2020, 18:01

Военният ритуал на Архангелова задушница в столицата,  с участието на Националната гвардейска част, се проведе, както всяка година, пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. Събитието започна с химна на България. След това бе отслужена панихида в памет на загиналите български воини. Присъстваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали и офицери. Военно-патриотичните организации бяха представени от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателя на НКЗВ „За честта на пагона“ генерал-лейтенант от запаса Петър Илиев, председателят на Сдружението "Сини каски" Николай Колев, заместник-предсдателя на Асоциацията на планинските войски Владимир Томов, запасни, ветерани и военноинвалиди, които поради епидемилогичната остановка бяха в ограничен състав.
Венци и цветя бяха поднесени от президента, министъра на отбраната, началника на отбраната и от името на председателя на парламента,  министър-председателя и др. Архангелова задушница е наричана още мъжка или войнишка. На този ден Българската армия отдава почит на загиналите български воини. - (видео)
Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
Представителни части на Военноморските сили участваха в ритуали в общините Варна и Бургас. На ритуала в град Варна, организиран oт командването на Военноморските сили съвместно с Варненска и Великопреславска Света митрополия участваха почетен караул от Военноморските сили, Областният управител на Варненска област, заместник-кмета на Община Варна г-н Пейчев и представители на държавната и местна власт.
В района на Старите гробища пред „Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.” строят на почетен караул на Военноморските сили бе приет от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Свещеници от Варненската и Великопреславска света митрополия отслужиха заупокойна молитва след което бяха поднесени венци и цветя.
На ритуала в град Бургас участваха военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби на ВМС и представителния духов оркестър на Община Бургас. Строят на почетния караул бе приет от командира на фбск флотилен адмирал Велко Велков.
Почит към хилядите знайни и незнайни герои, загинали за свободата на родината отдадоха  представители на държавната и местна власт от град Бургас. Отслужена беше заупокойна молитва в памет на загиналите. Ритуалът продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк пред Военен клуб Бургас, съобщават от ВМС.
В Пловдив, ни съобщава Веселин Станев, с участието на 110 логистичен полк с командир полковник Костадин Добрев, Гарнизонен духов оркестър и представителна войскова част от полка, свещеници от Пловдивската епархия отслужиха Архангелска заупокойна молитва за загиналите военнослужещи за България, отдадени бяха военни почести и поднесени венци и цветя от началника на гарнизона и командир на Съвместното командване на специалистите операции генерал-майор Явор Матеев, командира на 110 логистичен полк Костадин Добрев, Общинската организация на СОСЗР и др.
Източник: http://otbrana.com/

 

Британският изтребител от шесто поколение ще бъде модулен

07.11.2020, 16:07

Великобритания разработва изтребител от шесто поколение вече няколко години. Прототип на невидимия Tempest бе показан през 2018-а на авиосалона във Фарнбъро, но за характеристиките и възможностите на самолета все още не се знае почти нищо.
Американското сп. The National Interest събира цялата налична информация за секретния британски изтребител в статия, според която той ще разполага с многофункционална радиочестотна система за електронна борба. Апаратурата ще може да извежда от строя приборите на противника и да излъчва невидими сигнали за лъжливи цели за заблуда на вражеските атаки.
Системата от различни датчици ще събира четири пъти повече информация от сега съществуващите аналози. Благодарение на тях Tempest ще проследява по-бързо и точно скоростта и разположението на противника и да сканира земната повърхност, за да предава данни на наземни екипи.
Главната особеност на британския изтребител от шесто поколение обаче ще бъде модулната конструкция. Към нея ще могат да се добавят различни компоненти и въоръжение също толкова лесно, колкото "да се включи флашка в компютъра".
Пилотът на Tempest ще разполага с т.нар. "виртуална кабина" - специален шлем с обогатена реалност, който ще показва много повече информация за състоянието на самолета и заобикалящата среда. В него ще бъде вграден и виртуален асистент, който ще поема част от задачите на пилота.
Според The National Interest главният въпрос е дали Великобритания ще успее да осъществи проекта Tempest в обозримо бъдеще. Паралелно с разработката на изтребител от шесто поколение страната закупува готови F-35 от САЩ и не е ясно дали разполага с достатъчен бюджет за пълноценно серийно производство на собствен самолет.
Източник: https://fakti.bg, Георги Касабов

 

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция в царска Русия

07.11.2020, 07:07

На 7 ноември 1917 г. започва Октомврийската революция в Русия. В Петербург болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки свалят правителството на Александър Керенски.
Революцията довежда до създаването на Съветския съюз - първата комунистическа държава в света, както и първата от класическите тоталитарни системи на ХХ в.
На 16 март 1917 г. абдикира последният руски император Николай II. Властта в Русия е поета от временното правителство на Керенски. Малко след това в Петроград пристига Ленин. Той констатира, че има великолепна възможност малобройната, но дисциплинирана комунистическа партия да вземе властта.
Първият опит за въстание през юли 1917 г. се проваля
и вождът на революцията е принуден да се укрива. Но вторият опит през октомври 1917 г. вече е успешен. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. С щурм, въпреки липсата на съпротива, е превзет Зимният дворец и са арестувани членовете на Временното правителство. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. Ключова роля в болшевишкия преврат изиграва Лев Троцки, чието истинско име е Лейба Давидович Бронщейн.
В качеството си на председател на Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати той е на практика военен ръководител на преврата. Именно по негови указания първо са атакувани ключови обекти като Централната поща, Държавната банката, гарите и др. Болшевиките бързат да сложат ръка и върху всички търговски и частни банки, бижутерийните магазини, сейфовете на големите търговски предприятия, частните взаимоспомагателни каси, банковите филиали в заводите.
Установена е „диктатура на пролетариата”, създадено е първото съветско правителство - Съвет на народните комисари начело с Ленин.
По негова заповед на 6 януари 1918 г. е разпуснато законно избраното чрез свободни и демократични избори Учредително събрание. Последица от октомврийския преврат е разрушителната гражданската война в Русия.
Създадената през октомври 1918 г. от Ленин първа в света Социалистическа държава на работниците и селяните всъщност представлява германски протекторат чак до разгрома на Германия, през ноември 1918 г. Немците осигуряват на новия режим военна и материална помощ. Финансовата подкрепа за болшевиките започва още от края на 1914 г. Според германските официални документи болшевиките са получили 72 млн. златни марки, като по-голямата част от сумата е връчена след 7 ноември 1917 година. Финансирането е прекратено през юли 1918 г., когато е убит германският посланик в Москва граф Мирбах.
Идеята, че революцията била организирана от световното еврейство, се появила малко по-късно, около 1918 г., когато Троцки поел военното министерство на новосъздадената Съветска държава. Сред комисарите и началниците на различни политически управления действително имало много евреи. Но този факт не бил свързан с митичния “световен заговор”, а с факта, че евреите в царска Русия били една от дискриминираните и преследвани нации. Протестните настроения в еврейските кръгове били по-популярни отколкото в руското общество. Но имало недоволни и сред другите малцинства в Русия – фини, латиши, литовци, естонци.
Историците в цял свят смятат тезата за “еврейската революция” в Русия
за нищо повече от мит. Според тях Великата октомврийска социалистическа революция е чисто руски феномен. На Запад дори не обособяват двете революции – Февруарската и Октомврийската, а обсъждат само една революция – от 1917 г. Историците посочват като причини за нея: социалните, класовите и икономическите проблеми в самата Русия. Обясняват природата на революцията с положението на работниците, с не докрай разрешените въпроси за собствеността на земята, с националните проблеми в отделните райони, плюс огромното натоварване на руското общество, свързано с участието на страната в Първата световна война. Русия била изтощена от загубите, от постоянните поражения; настроенията сред армейските части били крайно лоши; след три и повече години война Русия не искала повече да воюва.
Източник: https://fakti.bg/

 

„Сините ангели” летяха за последно с F/A-18 Hornet

07.11.2020, 06:45

Демонстрационната група на ВМС на САЩ „Сините ангели” (Blue Angels) изпълниха последния си официален полет с F/A-18 Hornet, с което приключват 34-годишната експлоатация на типа и официално отбелязват преминаването към Super Hornet.
Официалният прощален полет се състоя на 4 ноември 2020 г. в района на Пенсакола, Флорида. „Сините ангели” са излетели от военноморската авиобаза Пенсакола и са направили полет над крайбрежието. Досега групата експлоатираше микс от F/A-18A/B/C/D, приспособени за изискванията ѝ.
Сега „Сините ангели” минават в зимната си учебна фаза, която ще е фокусирана върху преминаването на F/A-18E/F. Групата ще получи 18 такива самолета, които преди това са били експлоатирани от ВМС на САЩ. През януари групата ще се базира в Ел Центро, Калифорния, където ще продължи да тренира за сезон 2021.
През 2018 г. Boeing получи договор да доработи 11 ранни Super Hornet Block 1, за да могат те да летят в „Сините ангели”. Това включва премахване на бордното оръдие, поставяне на димов генератор, доработки по бордния компютър и разбира се, пребоядисване на изтребителите в отличителна синьо-жълта окраска. Поръчката бе на стойност $17 млн. В последствие бе поръчана доработката на още седем машини.
Засега, не е ясно как точно ще се промени летателната програма на групата. Super Hornet е осезаемо по-голям и интернет от предшественика си, но и има по-голяма тяговъоръженост. Догодина групата ще получи и нов транспортен самолет. Т.нар. „Fat Albert“ до сега бе ветеран C-130T, но сега ще се подмени с доста по-новия KC-130J.
Догодина групата ще отбележи 75-годишния си юбилей.
Пенсионирането на F/A-18 Hornet от „Сините ангели” върви паралелно с извеждането на типа от активна служба във ВМС и Корпуса на морската пехота на САЩ. Преди повече от две години стана факт последния палубен боен тур на F/A-18C/D. Сега изтребителят се използва за учебни и изпитателни цели. - (видео)
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

85 години от първия полет на Hawker Hurricane

06.11.2020, 23:00

На 6 ноември 1935 г. първи полет прави прототипът на витловия изтребител моноплан Hawker Hurricane – машина, която често е засенчвана от появилия се малко по-късно Supermarine Spitfire, но която има важно място в Кралските ВВС в първите години на Втората световна война.
Първият прототип, носещ борден номер K5083, е произведен през август 1935 г. в завода на Hawker в Кингстън, след което е превозен на части и сглобен на летището в Бруклендс в края на октомври. След две седмици наземни тестове и рулирания, първият полет става факт на 6 ноември 1935 г. Машината е пилотирана от капитан Джордж Булман.
В началото на 30-те години на миналия век Кралските ВВС разполагат с едва 13 ескадрили биплани, като Hawker Fury, Hawker Demon и Bristol Bulldog. По това време пари и желания за сериозни технически иновации няма. В началото на 1934 г. Въздушното министерство на Великобритания пуска спецификация F.7/30, която цели създаването на изтребител с максимална скорост от 400 km/h и който да е въоръжен с четири картечници.
Главният конструктор на Hawker Сидни Кам има готовност да създаде изтребител моноплан, но се сблъсква със скептицизъм на много нива и предлага подобрена версия на моноплана Hawker Fury. Проектът му е отхвърлен и в крайна сметка, по спецификация F.7/30 е приет на въоръжение друг биплан – Gloster Gladiator.
Кралските ВВС и Въздушното министерство, обаче започват да си дават сметка, че в бъдеще ще има нужда от по-скоростен и по-тежко въоръжен изтребител. В края на 1934 г. е пусната спецификация F.5/34, която цели създаването на скоростен изтребител с осем картечници, а през януари 1935 г. е дадена нова спецификация (F.36/34), която цели създаването на едноместен еднодвигателен моноплан изтребител с осем картечници.
Паралелно с това Кам работи усилено по създаване на моноплан изтребител. Той първоначално е задвижван от Rolls-Royce Goshawk, но след това се минава на новия и непроверен Merlin. Така и се стига до създаването на Hawker Hurricane.
Заводските му изпитания приключват през пролетта на 1936 г., след което прототипът е предаден за изпитания от Кралските ВВС. Те приключват с повече от положителна оценка, въпреки капризите на мотора Merlin. През юни е дадена първата поръчка за общо 600 изтребителя.
Hurricane се появява почти паралелно с доста по-съвършенния Spitfire, но първоначално той получава приоритет в производството, а причината за това е прозаична – изделието на Hawker е много по-просто и евтино за производство, а Кралските ВВС имат отчаяна нужда от модерни изтребители в голямо количество.
Първият сериен Hurricane полита през октомври 1937 г., а към средата на следващата година на въоръжение са вече 50 самолета.
Изтребителят се сражава от първия ден на британското участие във Втората световна война. По време на Битката за Англия, 31 от общо 61 изтребителни ескадрили с които разполагат Кралските ВВС са въоръжени с Hurricane. Макар и засенчен от Spitfire, изтребителят става работния кон на британците по време на битката, като повече от половината въздушни победи са на сметката на летци, които ползват Hurricane.
Изтребителят, обаче бързо достига максимума, който може да се изстиска от конструкцията. Наличните машини се насочват към второстепенни задачи и фронтове, а новите варианти са предназначени основно за удари по земни цели.
Производството е спряно през 1944 г. след 14 487 произведени бройки.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в онлайн заседанието на Военния комитет на Европейския съюз

06.11.2020, 20:45

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва вчера, 5 ноември, в заседанието на Военния комитет на Европейския съюз (ЕС), което поради усложнената епидемична обстановка се осъществи чрез видеотелеконферентна връзка.
В програмата на форума бяха дискутирани теми, засягащи Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на ЕС, сред които бяха: развитието на архитектурата за командване и управление, протичащият процес на Стратегически размисъл за сигурността и отбраната и ролята на Военния комитет в него, партньорството между ЕС и НАТО.
Началниците на отбраната обсъдиха с върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел Фонтелес средата на сигурност в глобален мащаб, която допълнително се усложнява от проявите на тероризъм и влошаващата се пандемична обстановка с COVID-19. Те изразиха съгласие, че в настоящата ситуация е изключително важно да се отправят правилните послания към обществото за важността на поддържането и увеличаването на бюджетите за отбрана. Само по този начин могат да бъдат преодолени дефицитите от отбранителни способности на ЕС, подчертаха участниците във форума.
Началниците на отбраната се съгласиха за необходимостта от ясно разграничаване отговорностите на Военния секретариат и Звеното за планиране и провеждане на мисии и операции. Адмирал Емил Ефтимов изрази надежда в най-скоро време тази структура да постигне пълни оперативни способности.
Относно процеса „Стратегически размисъл за сигурността и отбраната“, т.н. Стратегически компас, началниците на отбраната изразиха мнение, че Военният комитет трябва активно да се ангажира с приоритизирането на задачите и изискванията към въоръжените сили, гарантиращи тяхното ефективното използване. Адмирал Ефтимов отбеляза, че изпълнението на военни мисии и операции трябва да продължи да бъде основна задача за въоръжените сили, като допълнително се развиват способности за поддръжка на гражданските мисии. Началникът на отбраната подчерта, че утвърдилият се процес за анализ, оценка и приоритизиране на необходимите военни способности на ЕС трябва да се запази като основен за развитието им в Съюза.
Източник: mod.bg/

 

Участниците в учението „Посейдон“ на ВМС доказаха способностите си при провеждането на противоминни действия в коалиционен формат

06.11.2020, 20:37

Участниците в българо-румънското противоминно учение на Военноморските сили „Посейдон – 2020“ усъвършенстваха нивото на подготовка на личния състав по планиране и провеждане на противоминни действия в коалиционен формат. Това каза днес, 6 ноември, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков на дискусията по повод проведеното противоминно учение. Той благодари от името на командира на ВМС на военнослужещите, участвали в учението, за постигнатите от тях резултати. Дискусията се проведе в Конгресния център в пристанище Бургас и в нея се включиха командирът на Втората постоянна противоминна група на НАТО капитан II ранг Димитриос Катсоурас и командирите на групи и кораби, участвали в учението.
Екипажът на минен ловец „Цибър“, който през октомври се присъедини към състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2), днес изпълни задачи по унищожаване на една от шестте морски мини, открити по време на учението „Посейдон“. В района на северния Несебърски залив водолазната група на минен ловец „Цибър” извърши подриваването на морската мина от времето на Първата световна война. Поради лошите хидрометеорологични условия в района, утежняващи работата на екипажа, подриваването на останалите стари мини е отложено за следващата седмица.
Източник: https://www.mod.bg/

 

На Архангелова задушница ще почeтем паметта на загиналите воини на България

06.11.2020, 19:23

На 7 ноември 2020 г., събота, от 11.00 часа, на Архангелова задушница президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. участват във военен ритуал – панихида, на който ще бъде почетена паметта на загиналите български воини, съобщават от пресслужбата на държавния гласа и от Пресцентъра на МО.
Панихидата по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните за национално освобождение и обединение, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. В знак на преклонение пред паметта на загиналите воини ще бъдат отдадени военни почести и ще бъдат поднесени венци и цветя и в централните гробища в Пловдив, Варна и Асеновград, както и пред паметника на 24-ти пехотен Приморски полк в района на Военен клуб-Бургас.
Ритуалите ще се проведат при спазване на противоепидемичните мерки и в тях ще участват намален брой военнослужещи от Националната гвардейска част, Сухопътните войски и Военноморските сили, посочва още Пресцентърът на МО.

***********

Утре, 7 ноември 2020 г. от 11.00 часа в района на Старите варненски гробища, пред „Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.”, ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени венци и цветя.
Всяка година на Архангелова задушница Българската армия провежда военни ритуали с панихиди в памет на загиналите във войните български войни.
На ритуала в град Варна, организиран от командването на Военноморските сили съвместно с Варненска и Великопреславска Света митрополия ще участват почетен караул от ВМС и представители на държавната и местна власт.

 

Завърши курс за придобиване на категория за самолет тип „Cessna 172“ на технически персонал

06.11.2020, 19:20

В Одобрена Организация за Обучение и Изпитване на Персонал за Техническо Обслужване (ОИПТО) - „Факултет Авиационен“ на ВВВУ „Георги Бенковски“ с номер №: BG.147.0004  в периода от 26.10.2020 г. до 05.11.2020 година се организира и проведе първият след възстановяването на ВВВУ, курс за самолет тип „Cessna 172“ с двигател тип „Lycoming“ за придобиване на категория „В 1.2“ за технически персонал, съобщават от училището.
Курса се проведе в два модула, съответстващи на описанието на организацията утвърдено от Главна Дирекция „ Гражданска въздухоплавателна агенция „ и отговарящо на изискванията на European Union Aviation Safety Agency EASA:
Теоретичният елемент  , който се проведе във ВВВУ „Георги Бенковски“  включваше изучаване на планера , двигателя , въздушния винт , всички прилежащи системи за мониторинг на двигателя и самолета;
Практическият елемент се проведе в базата на Одобрена Организация за Техническо Обслужване на „Олимпия Еър“ с номер   №: BG.MF- 306  и включваше основни  положения  в техническото обслужване на самолет тип „Cessna 172“ , характерни дефекти, тяхната диагностика и отстраняване.
Теоретичния и практически елемент се проведоха под ръководството и контрола на  лицензирани инструктори в съответствие с изискванията на Анекс IV ( Част 66) от Регламент ( ЕС) №:1321/2014год.
След успешно преминат тест по теоретичен  и практически елемент всички обучаеми получиха сертификат, който  се издава в уверение на това, че обучаемият  успешно е преминал теоретичен и практически елемент, съгласно Регламент  (ЕС) №216/2008г. на Европейския парламент и Съвет и според Регламент (ЕС) №1321/2014г.
Курсистите получиха сертификатите си от началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски и Заместник началника по професионална подготовка и международно сътрудничество полковник Андриян Колев.
Източник: http://otbrana.com/

 

Със занятие по оцеляване завърши етап от обучението на кадети в авиационния Професионален сержантски

06.11.2020, 19:15

Завърши първи семестър на първи курс за  специалностите „Обща и специализирана администрация“ и „Логистика“ към Професионалния сержантски колеж на ВВВУ „ Георги Бенковски“. Целта на обучението е да подготви бъдещи сержанти от състава на ВВС, съобщават от училището.
По време на обучението кадетите усъвършенстваха и надградиха своите знания по общовойскова подготовка. Започнаха детайлно да навлизат във военно - отчетната специалност, която ще придобият в края на обучението след успешно полагане на държавни изпити.
Въпреки неблагоприятните метеорологични условия проведоха занятия по тактическа и огнева подготовка, в които самите обучаеми ръководеха учебни центрове и влязоха в ролята на командири на отделение.
Семестърът завърши с провеждане на двудневно тактико- строево  занятие. По време на оцеляването специализантите провериха на практика своите знания по ориентиране на местността с карта и зададени координати, както и своите лидерски и организаторски умения.
Източник: http://otbrana.com/

 
 
 

САЩ и Канада са пред оръжейна сделка

06.11.2020, 09:05

Съединените щати планират да доставят на Канада ракети-прехващачи Standard II Missile 2 (SM-2) Block IIIC за общо около 500 милиона долара, съобщиха в четвъртък Държавният департамент на САЩ и съответната правителствена агенция в Пентагона.
Той отговаря за доставката на военно оборудване и оръжия в чужбина по междуправителствени договори, насърчаване на връзките между въоръжените сили на САЩ и други държави и предоставянето на финансова и техническа помощ на външните партньори по отбраната на Вашингтон.
Според информацията, предоставена от американските власти, става дума преди всичко за 100 анти-ракети SM-2 и за същия брой управляеми пускови установки MK 13. Предполага се, че тези оръжия ще бъдат разположени на кораби от канадския военен флот, чието изграждане се планира от Отава, уточни правителството на САЩ.
Получено е разрешение за прилагане на това споразумение между Вашингтон и Отава, издадено от Държавния департамент на САЩ в съответствие с националното законодателство. Американската администрация вече официално уведоми Конгреса за своето решение. Сега законодателят на САЩ има 30 дни да проучи новото споразумение и евентуално да го блокира. Човек обаче може да бъде почти напълно уверен, че Конгресът ще даде зелена светлина на това споразумение за отбрана с Канада.
Източник: https://blitz.bg/

 
 

Адмирал Ефтимов: Трансформацията от МиГ-29 към F-16 ще стане 2026 г.

06.11.2020, 07:21

Преминаването от МиГ-29 към F-16 ще отнеме още шест – седем години. Това казва в интервю за вестник „Монитор” адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.
„Правим всичко възможно да поддържаме МиГ-29 в летателна годност, да изпълняваме конституционните си задължения и да допринасяме към интегрираната система за ПВО и ПРО, част от която е и носенето на „ер полисинг”. Мисля, че трансформацията от МиГ-29 към F-16 ще бъде в периода 2026 – 2027 г. Искам да отбележа, че жизненият цикъл на МиГ-29 е до 2030 г.”, заявява началникът на отбраната.
Адмиралът обяснява, че първоначално F-16 и МиГ-29 ще се редуват в носенето на дежурство, а цялостната картина зависила и от това, кога ще бъдат купени следващите осем F-16, за да се попълни цялата ескадрила.
„Ескадрила ни е нужна, за да гарантираме регулярно носене на дежурство и участие в операции, мисии и учения.”, отбелязва адмирал Ефтимов.
Началникът на отбраната казва още, че очаква в края на 2023 г. първите български F-16 да бъдат докарани у нас от български пилоти.
„В договора за първите осем самолета има клауза за обучение на 12 летци. Четирима от пилотите започнаха своята летателна подготовка в САЩ, двама от тях ще бъдат подготвени като инструктори, а другите двама като водачи на групи. Следващите осем човека ще заминат в началото на 2021 г. и ще бъдат подготвени като водени летци на първите четирима. В изпълнение на първия договор за новите изтребители е предвидено 65 военнослужещи от инженерно-техническия състав да бъдат обучени, като част от тях също ще бъдат подготвени като инструктори и след завръщането си от САЩ, ще могат да обучават допълнително техници и механици за обслужването на F-16. При подготовката на контракта за следващите осем самолета е възможно да бъдат предвидени клаузи за обучение на още летателен и технически състав при необходимост”, казва още началникът на отбраната.
Адмирал Ефтимов отбелязва, че България се нуждае и от покупка на нови наземни обзорни 3D радари, за да може да използва ефективно новите си изтребители. Няма яснота, обаче кога ще стартира процеса за придобиване на нови радари.
Източник: https://aero-bg.com/

 
 

 

Българските Военноморски сили ще проведат противоминни действия за унищожаване на мини от Първата световна война

05.11.2020, 20:40

Пет бойни морски мини тип „ЕМА“ и една морска мина тип „EMC“ са открити в морски води в района, в който се провежда българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2020”. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Мините от времето на Първата световна война са открити, лежащи на дъното, по време на планираната в рамките на учението противоминна операция от минните ловци от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2).
По две от мините бяха открити от френския кораб FS Orion и испанския кораб ESPS Duero. По една мина откриха италианският кораб ITS Alghero и френският кораб FS Orion (M645).
Мините тип „EMA“ са котвени, контактни мини с размери 1,6 х 0,8 м. и тегло 150 кг. Те могат да бъдат поставяни от надводен кораб или подводница.
Мината тип „EMC“ е също котвена, контактна мина, но с по-голям диаметър и боен заряд от 300 кг.
По време на миночистенето след Първата световна война практиката е била след подсичане на мините от тралните кораби, изплавалите мини да се разстрелват с малокалибрено стрелково оръжие. В резултат на това корпусите на мините се пробивали и мините потъвали на дъното без да се взривят. По този начин те не представляват опасност за надводните кораби, но крият риск, ако бъдат затралени с придънни тралове от риболовните кораби, или ако бъдат ударени.
За да се осигури безопасността, районът, в който са открити морските мини, е изолиран за корабоплаване и подводни дейности. Планирани са и ще бъдат проведени противоминни действия с участието на кораби и водолазни групи от ВМС на Република България за унищожаване на откритите исторически мини.
Действията на личния състав по откриването и идентифицирането на мините свидетелства за професионализма и високото ниво на подготовка, като същевременно показват, че минната опасност остава актуална дори и сто години след края на Първата световна война. Всичко това още веднъж потвърждава необходимостта ВМС на Република България да поддържат и развиват своите противоминни сили, придобивка за които са и новозакупените от Кралство Нидерландия два минни ловци клас „Трипарти“.
Източник: http://www.focus-news.net/а

 

Министерството на отбраната се надява на парламента да увеличи бюджета му с 30 млн. лв.

05.11.2020, 20:00

Проектобюджетът за отбрана за 2021 г. е изграден на базата на необходимостите за персонал, издръжка и капиталови разходи на МО. Повишението на разходите за отбрана е 111 млн. лв. Те ще отидат основно за 10-процентно увеличение на възнагражденията на военнослужещите и новата минимална работна заплата.
Това каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков днес. Той представи проектобюджета за МО в Комисията по отбрана. Отбеляза още, че в централния бюджет са предвидени средства за придобиване на въоръжение и техника от 350 млн. лв. Става дума за 150 млн. лв. за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб, 100 млн. лв. за основна бойна техника на Сухопътни войски при приключване на процедурата за бронираните бойни машини, 100 млн. лв. за изграждане на инфраструктурата на летищата за посрещането на новите изтребители и 900 хил. лв. за доверителния фонд за подпомагане на Афганистанските сили за сигурност. Тези разходи се предвижда да нарастват през 2022 и 2023 г.
2, 099 млрд. лв. се предвиждат за отбрана за 2021 г.  МО ще разполага с 1, 625 116 млрд. лв. От тях текущи разходи - 1, 477 820 млрд.лв, а капиталови – 147, 296 млн. лв.
Сметката на правителството показва, че за 2021 г. разходите за отбрана възлизат на 1,69 на сто от БВП, което е с 0,05 % от БВП повече от референтния процент на разходите към БВП по Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 година.
Министерството на отбраната, обаче има претенции по отчитането на разходите за отбрана. Става въпрос, че разходите за отбрана реално са  1,61.5 на сто от БВП, а по Националния план за нарастване до 2 на сто до 2024 г. през 2021 г. трябва да бъдат 1,64 процента от БВП. Явява се една дупка от 30 милиона 800 хиляди лева. Разликата се получава от начисляването на пенсиите и то на тези пенсии до 1999 година на структури, които отдавна вече не са в системата на Министерство на отбраната като Национална разузнавателна служба, НСО, Транспортни войски и т.н., каза министърът на отбраната Краасимир Кракачанов още на правителственото заседание, което одобри бюджета. Така се получава една сума 30 милиона, която на практика води до реално намаляване на този процент за отбрана от БВП.
Анатолий Величков се надява депутатите да направят необходимите предложения между първо и второ четене на проекта. Това ще бъде направено от ВМРО, стана ясно от думите на доц. Милен Михов. Подобна категоричност нямаше в изказванията от страна на ГЕРБ. „БСП за България“ и ДПС са против така предложения бюджет за отбрана. Аргументи в това направление изразиха ген. Кольо Милев и доц. Николай Цонков от социалистите и ген. Симеон Симеонов от ДПС. От групата на ГЕРБ проектът бе защитен от Валентин Радев, Владимир Тошев, Христо Гаджев и вицеадмирал Пламен Манушев.
Т.е. в разходите за отбрана, съгласно класификацията на НАТО, са включени и разходите за пенсии за пенсионираните военнослужещи, намалени с отчисленията за военнослужещите към пенсионните фондове, разходите на военните съдилища и военни прокуратури,  разходите за издръжка на Постоянната делегация на Република България в НАТО и вноската на Република България към гражданския бюджет на НАТО, изплащани от бюджета на МВнР. Планирани по този начин разходите за отбрана в общ размер възлизат на 1,69 на сто от БВП за 2021 г., което, според Министерството на отбраната не е коректно, защото пенсиите не създават отбранителни способности.
Комисията по отбрана подкрепи проектобюджета с 10 гласа "за", 6 "против" и един въздържал се. - (видео)
Източник: http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

ЕС определи условията за участие на чужди държави в отбранителни проекти

05.11.2020, 16:48

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил условията за участие на чужди държави в европейски отбранителни проекти, финансирани от общия бюджет.
Предвижда се подобно участие да се допуска по изключение и само когато чуждите държави споделят ценностите на ЕС. Сред условията е тези страни да не застрашават европейската сигурност и отбранителни интереси, както и да имат споразумение с ЕС за обмен на поверителни данни, съобщи БТА.
Чуждите държави ще трябва да внасят заявления за участие, които ще подлежат на единодушно одобрение от всички участници в проекта. Окончателното становище, дали дадено външно участие е допустимо, ще бъде на Съвета на ЕС, се отбелязва в съобщението. Уточнява се, че участието на дружества от държави, недопуснати на основата на посочените изисквания, ще бъде преценявано допълнително.
Засега ЕС е одобрил 47 съвместни проекта в областта на отбраната, свързани с обучение за работа в електронна среда, тактическа, медицинска, химическа, биологична, радиологична и ядрена защита, за "развитие на способности" по море, въздух и в Космоса. В т. нар. структурирано сътрудничество на ЕС не участват само Малта и Дания.
Източник: 24chasa.bg

 

Норвегия съди DNV GL за потънала фрегата

05.11.2020, 12:43

Военното министерство на Норвегия претендира за обезщетение от 1.6 млрд. долара от DNV GL за сблъсъка от 2018 г., при който потъна фрегатата HELGE INGSTAD (F313). Maritime.bg припомня, че бойният кораб се сблъска с танкер SOLA TS край терминал „Sture“ край норвежките брегове.
Претенциите на Норвегия са свързани с класов сертификат от 2017 г. Военното министерство твърди, че класификационната организация е следвало „да предвиди, че конструктивните характеристики на валопроводите на фрегатата могат да станат причина за бързо нахлуване на задбордна вода при нарушаване цялостта на корпуса“, според публикация на местното издание „Teknisk Ukeblad“.
От DNV-GL заявяват, че няма никакво правно основание за претенции към тях, нито реална причинно-следствена връзка между освидетелстването на фрегатата и последвото потъване.
Източник: https://www.maritime.bg/

 

Швейцарската армия помага в борбата с вируса

05.11.2020, 12:01

Швейцарското правителство позволи разполагането на 2500 военнослужещи, които да помагат на изпитващата затруднения здравна система да се справи с втората вълна на пандемията от коронавирус, предаде БНР.
Армията за втори път тази година се включва в подкрепа на болниците. Правителството одобри и предоставянето на 350 милиона швейцарски франка като грантове и заеми за професионални и полупрофесионални спортни клубове, засегнати от пандемията.
По данни на швейцарските здравни власти вчера са регистрирани над 10 хиляди нови случая на коронавирус. Смъртните случаи се увеличиха със 73.

 

Одобриха сделка за 1 млрд. лв. за нови кораби

05.11.2020, 11:52

Германската фирма “Люрсен” да построи два нови патрулни кораба за военноморския флот, реши в сряда правителството на закрито заседание. България ще плати за двата бойни кораба 1 млрд. лв., предвижда договорът между военното министерство и компанията.
За да се избегне оскъпяване на поръчката, МО планира да плати по-голяма първоначална вноска вместо предвидената в проекта за модернизация 171 млн. лв. Така “Люрсен” нямало да трябва да тегли банков кредит, за да започне изпълнението на проекта, и нямало да се стигне до поскъпване на двата патрулни кораба. Първите 171 млн. лв. за плащане на корабите вече бяха прехвърлени от финансовото на военното министерство.
Договорът трябва да бъде подписан в началото на следващата седмица, след като правителството даде одобрението си.
Сигнал до парламента за злоупотреби при оценка на офертите изпрати пък загубилата конкурса за построяването на нови патрулни кораби италианска компания “Финкантиери”. Според сигнала тяхната оферта е била по-добра от германската по всичи показатели – технически параметри, индустриално сътрудничество и цена. Италианците обжалваха конкурса и пред Върховния административен съд, но решението бе, че съдът не може да се намеси в теми от сферата на националната сигурност.
Източник: 24chasa.bg

 

Уязвим на бойното поле: за какво е критикуван полският T-72M1R

05.11.2020, 08:24

Демонстрираният през септември на 28-то Международно изложение на отбранителната индустрия MSPO 2020 в Келце, полски модернизиран танк T-72M1R външно се различава малко от предишната си версия. Инфрачервеният прожектор Л-4А "Луна", разположен в дясната страна на 125-mm оръдие, е демонтиран от него, специална кошница е монтирана зад куполата за транспортиране на различни вещи. Вижда се, че старият и от дълго време смятан за неефективен нощен мерник е заменен с топловизионна камера. Нарича се KLW-1 Asteria и принадлежи към третото поколение. Използва се и в модифицираните основни бойни танкове Leopard 2PL. Старите радиостанции са заменени с цифрови, появили са се нови средства за вътрешна комуникация за екипажа. Механик-водачът и командирът са оборудвани с пасивни устройства за наблюдение. Последният, съдейки по снимките, които се появиха в Мрежата, се е сдобил с монитор, на който се показва информация от топловизионния мерник и, ако е необходимо, той може да дублира действията на мерача. Разполага и с дисплей на автоматизираната система за управление на войските.
В същото време полските експерти критикуват този вариант на танка за липсата на радикални промени по отношение на защитата и предполагат, че той ще бъде много уязвим на бойното поле. Танкът е оборудван с предишния двигател V-46-6 с мощност 780 к. с., който е получил цифрова система за запускане. Следователно характеристиките на мобилността на машината с тегло 41 500 kg не са се променили. На шосе танкът, както и преди, развива скорост до 60 km/h. Общо 230 бройки Т-72М1R трябва да получат войските. Тяхната експлоатация ще продължи, докато не бъдат попълнени с танкове от ново поколение, създадени с помощта на програмата Wilk. Съобщава се, че в Полша се надяват да започнат производството на южнокорейския K2 Black Panther. - Още за T-72
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Варна преди фотографията: Немска гравюра от 1840 г. - руският император Николай I приема ключовете на Варненската крепост

05.11.2020, 07:48

Гравюрата (с неизвестен автор) представя руският император Николай I на кон, с част от войските си, приемащ ключовете на Варненската крепост на 29 септември (11 октомври) 1828 г. от капудан паша Иззет Мехмед (Topal Іzzet Mehmed Pasa). На заден план - Варненската крепост с 4 извисяващи се над крепостните стени островърхи минарета на джамии. В залива - руският военен флот.
На 30 септември (12 октомври) във флота и в обсадния лагер е отслужен молебен за превземането на Варна. В 11 часа на адмиралтейския кораб „Париж“ пристига гръцкият митрополит Филотей с хляб и сол и поздравява императора за превземането на Варна. На 1 (13) октомври императорът със своя щаб, придружен от адмирал Грейг и чуждите посланици се отправя на брега, където към тях се присъединяват великият княз Михаил Павлович и граф Воронцов*.
Иван Василев Ботянов (Иван Васильев Ботьянов), чиновник от Министерството на външните работи, ориенталист, преводач от източни езици при щаба на адмирал А. С. Грейг (командир на руския Черноморски флот) пише в своите записки за влизането на руските войски (и император Николай I) на 1 (13) октомври 1828 г. във Варненската крепост:
„После удаления капудана-паши из крепости, вся остальная част наших войск, вступив в нее, заняла и цитадель; и тогда же на главном бастионе поднят был Императорский флаг, при появлении которого произведен был со всего флота и с сухопутных батарей салют; в то же самое время граф Воронцов поднес Государю ключи крепости Варны“.
За влизането на император Николай I и неговият щаб във Варна на 1 (13) октомври 1828 г. Иван Василев Ботянов пише:
„Господарят, съпроводен от адмирал Грейг, целия свой щаб и чуждестранни посланици, с присъединилите се велик княз Михаил Павлович и граф Воронцов, направи тържествено влизане във Варна. Господарят първо се отправи към църквата, по чуден начин оцеляла от разрушения, в която беше отслужено, от същия митрополит, благодарствено молебствие за подарения от Бог успех и победа. При прославянето за дълголетие на Господаря и на целия августейши дом, бе направен салют от крепостта и целия наш флот с всички оръдия“
* Обсадата на Варненската крепост (юли 1828 г. - 29 септември (11 октомври 1828 г.) се ръководи от вицеадмирал княз Александър Сергеевич Меншиков и неговият началник-щаб генерал-майор Василий Алексеевич Перовски, а след раняването на княз Меншиков - от граф Михаил Семьонович Воронцов (18 август - 29 септември/11 октомври 1828 г.).
Източник: http://morskivestnik.com, Анастас Ангелов

 

Тайван ще пенсионира своите F-5 през 2024 г.

05.11.2020, 07:30

Тайванското министерство на отбраната е обявило, че ще пенсионира леките изтребители F-5E/F, които в момента се използват най-вече за учебна дейност, през 2024 г., паралелно с приемането на въоръжение на новия учебен самолет T-5 Yung Yin.
В края на октомври катастрофира F-5E, което изостри темата за замяната на остарелите леки изтребители, които днес са преквалифицирани в учебни машини. В момента, в състава на тайванските ВВС се намират около 45 машини от този тип.
Тайванското МО е заявило, че очаква да получи всички 66 поръчани T-5 Yung Yin към юни 2026 г., а пълното им усвояване ще стане към 2028 г. Самолетът бе показан официално през миналия септември и направи дебютния си полет през този юни.
T-5 е вариация на лекия двудвигателен изтребител F-CK-1 Ching-Kuo, който AIDC произвежда между 1990 и 2000 г. Макар самолетът да запазва общата аеродинамична компановка, той е значително олекотен, поради отказа от вграденото въоръжение, част от авиониката и широкото използване на композитни материали.
Поръчката за създаването на T-5 бе дадена през февруари 2017 г., като преди това тайванското правителство разгледа няколко други опции, включително за закупуване на чужда конструкция и лицензното ѝ производство в страната. Програмата е на стойност от около $1 млрд.
Планира се изпитателната програма да продължи до 2022 г., когато ще стартира серийното производство.
Тайван произвежда F-5E/F по лиценз между 1975 и 1986 г. За това време са произведени 308 машини.
Източник: https://aero-bg.com/

 

Германия върви към поръчката на още Eurofighter

05.11.2020, 07:23

След години на бавене, Германия най-накрая пое по пътя на поръчка на нови изтребители Eurofighter, които да заменят най-старите машини от същия тип. Това става, след като вчера, 4 ноември 2020 г., Комисията по отбрана в Бундестага е дала разрешение за отпускане на бюджет по проекта.
Т.нар. проект Quadriga предвижда покупката на 38 новопроизведени изтребители Eurofighter, които да се използват за замяна на 34-те Eurofighter Tranche 1, които в момента са на въоръжение в 73-то тактическо изтребително крило, базирано в Лааге. Самолетите, които в момента са на по около 15 години, има чисто изтребителни способности.
Макар и теоретично да е възможно машините да се доработят до новите стандарти (Tranche 2/3), Германия е решила да инвестира в индустрията си, а на старите изтребители вероятно ще се търси вторичен пазар.
Комисията по отбрана в Бундестага е дала разрешение за стартиране на процедура за подписване на договор за 33 изтребителя (26 едноместни и седем двуместни), плюс запазване на опции за още пет машини. Очаква се подписването на договора, чиято сума ще бъде около €5,5 млрд., да стане в близките месеци, а първите Eurofighter по този договор ще започнат да пристигат през 2023 г.
Новопоръчаните изтребители ще са снабдени с AESA радари Captor-E Mk.1 и други, по-дребни подобрения.
Реално, самолетите, които сега ще бъдат поръчани, до преди няколко години бяха част от т.нар. Tranche 3B. През 2011 г. германското правителство обяви, че няма да поръча 180, а 143 броя Eurofighter, като раздели на две Tranche 3 и 37 самолета бяха оставени за неопределеното бъдеще.
Това, обаче няма да е последната поръчка на Eurofighter за Луфтвафе. През тази пролет германското правителство обяви, че ще купи 55 броя от самолета, които да се използват за замяна на част от изтребителите-бомбардировачи Tornado. Този договор, обаче все още не е на хоризонта и вероятно ще се реализира от следващото германско правителство. - Още за Eurofighter
Източник: https://aero-bg.com/

 

Днес е празникът на Военната полиция

05.11.2020, 07:07

Служба "Военна полиция" е структура специализирана за опазване на реда и сигурността в Министерството на отбраната, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия и за гарантиране на сигурността на техния личен състав.
Тя е част от въоръжените сили, на пряко подчинение на министъра на отбраната. Тя действа самостоятелно или съвместно с други служби за сигурност и за опазване на обществения ред.
Със заповед на министъра на отбраната № ОХ – 708/10.10.2008 г. 5 ноември е обявен за празник на служба "Военна полиция".............Прочети още

 

 

Радев назначи Бойко Василев за зам.-шеф на НСО, освободи Николай Милков като външен секретар

04.11.2020, 22:09

Президентът Румен Радев е назначил с указ полк. Бойко Василев за заместник-началник на Националната служба за охрана.
Бившият зам.-началник полковник Емил Тонев стана шеф на НСО в края на юли, след като президентът освободи генерал Красимир Станчев след подадена оставка от негова страна. Станчев подаде оставка след скандала между Христо Иванов и двама служители на службата, които охраняваха Летните сараи на почетния председател на Ахмед Доган при Росенец.
Полковник Бойко Василев е роден през 1975 г. в гр. Перник.
През 1999 г. завършва ВВИСУ "Любен Каравелов", гр. София, с присвоено първо офицерско звание лейтенант-инженер по специалност "Организация и управление на тактическите подразделения на строителните войски". Магистър-инженер е по гражданска специалност "Промишлено и гражданско строителство".
От август 1999 г. постъпва на военна служба в Националната служба за охрана на длъжност "разузнавач".
От 1999 г. до 2017 г. заема последователно длъжностите инспектор, старши инспектор, главен инспектор, началник група, началник сектор.
Със заповеди на Началника на НСО му е присвоявано поредно офицерско звание старши лейтенант (2001 г.), капитан (2004 г.), майор (2007 г.), подполковник (2012 г.) и полковник (2017 г.).
През 2014 г. завършва курс по охрана на магистрати в Рим, Италианска република, а през 2016 г. - курс по "Лична и постова охрана" на Международната правоохранителна академия (ILEA) в Будапеща, Унгария.
През 2019 г. завършва Стратегически курс във Военна академия "Георги Стойков Раковски" с квалификация "Изпълнение на ръководни длъжности в системата за национална сигурност".
Президентът освободи Николай Милков като свой секретар по външна политика, съобщиха от пресслужбата.
Румен Радев удостои Николай Милков с Почетния знак на държавния глава.
Николай Милков преминава на друго външнополитическо назначение (става посланик в Париж).

 

Правителството прие решение в контекста  на разширеното участие на страната ни в адаптираните структури на НАТО

04.11.2020, 17:18

Министерският съвет прие Решение, с което България стартира процедура по излизане от участие в Центъра за изследвания, развитие и усъвършенстване на оперативните способности за борба срещу тероризма – Турция (COE-DAT).
Решението е взето в контекста на разширеното участие на страната в адаптираните структури на НАТО и свързаната с този процес необходимост от поетапно преструктуриране на българското участие в щабове и органи на международни организации и инициативи. Двустранните отношения в областта на отбраната с Република Турция продължават да бъдат сред приоритетите на страната.

 

Финкантиери: Има много сериозни и груби нарушения в процедурата за новите кораби на флота

04.11.2020, 12:44

Финкантиери Спа видя много сериозни и груби нарушения на правилата за провеждане на процедурата от страна на останалите участници. Това е записано в разпространено късно във вторник вечерта прессъобщение на италианската корабостроителница Финкантиери по повод процедурата за избор на строител за двата нови патрулни кораба за Военноморските сили. Maritime.bg разполага с оригинала на текста. В подписаното от адв. Методи Методиев съобщение се посочва още, че офертата на Финкантиери е „оценена с най-висок брой точки по всички показатели“.
„След избора на германската компания за изпълнител на поръчката от страна на Министерския съвет по препоръка на доклада на министъра на отбраната, Финкантиери Спа заведе дело във ВАС във връзка с грубите нарушения по избора на изпълнител на поръчката“, се казва още в съобщението. От компанията добавят, че ВАС е отказал да гледа делото, тъй като е свързано с решение на МС, което е в пряка връзка с националната сигурност и не подлежи на съдебен контрол.
„С настоящото съобщение Държавната италианска компания Финкантиери Спа потвърждава, че всички предприети действия от нейна страна са единствено и само в интерес на защитата на способностите на Военноморските сили на България, следвайки принципите на върховенството на закона, прозрачността и справедливостта“, подчертават от компанията, според която е внесен и сигнал до Народното събрание.
Съобщението от италианската корабостроителница идва само часове преди очакваното днес заседание на министерския съвет, на което ще бъде разгледан проектодоговора с класираната на първо място немска корабостроителница LURSSEN. Договорът е за 984 млн. лева с ДДС.
Преди дни военният министър Красимир Каракачанов заяви във Варна, че се прави опит за саботаж на проекта, с който ще се осигурят два от нужните поне 4 многофункционални кораба. Той изтъкна, че зад това стоят интересите на политическа партия, но без да я назовава.
Единствените изненади евентуално могат да се очакват от страна на премиера Бойко Борисов, който би могъл рязко да промени политическите приоритети в контекста на ескалиращата корона криза, или пък от скрития коалиционен партньор ДПС, чийто висш функционер Четин Казак беше адвокат на италианската корабостроителна компания „Финкантиери“ (FINCANTIERI S.p.A.), класирана на второ място в наддаването, пише Капитал.
Припомняме, че двата многофункционални модулни патрулни кораба трябва да притежават способности за участие в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС стари кораби руско производство, неподлежащи на модернизация и ремонт.
Maritime.bg припомня, че многократно от военното ведомство заявиха, че и двата патрулни кораба ще бъдат построени в българска корабостроителница, която ще бъде подизпълнител на германската Lurssen.

 

52 години от първия полет на L-39

04.11.2020, 12:24

Преди повече от половин век, на 4 ноември 1968 г., първи полет изпълнява първия прототип на реактивния учебно-тренировъчен самолет L-39.
Първият прототип на самолета, получил звучното име „Албатрос” и означение L-39 X-01, остава за наземни изпитания. Вторият прототип е заложен през пролетта 1968 г. Събитията от Пражката пролет и нахлуването на армиите на страните членки на Варшавският договор през 1968 г., колкото и странно да е, не се отразяват върху темповете на работата. Това което се оказва реална пречка е закъснението в доставката на двигателя АИ-24ТЛ от СССР. За да не се бавят летателните изпитания, на първият летателен прототип L-39 X-02 e решено да се постави двигател местно производство AI-25W.
На 25 октомври започват наземните изпитания на прототипа на заводското летище. На 4 ноември 1968 г. в 9 часа и 15 минути местно време летецът-изпитател Рудолф Духон, за първи път издига във въздуха L-39. При излитането задкрилките не са спускани и са изпробвани едва на височина 1000 m. За качествата на самолета говори факта, че след спускането им пилотът поддържа минимална устойчива скорост на хоризонтален полет от 160 km/h. След 35 минути във въздуха първият полет приключва успешно.
Общо в изпитанията са задействани пет летящи и два наземни прототипа. Серийното производство стартира през 1972 г.
L-39 е строен в две основни версии – базовата учебно-тренировъчна версия L-39C и по-сериозно въоръженият учебно-тренировъчен L-39ZO/ZA. В края на 80-те години на миналия век конструкцията е развита в подобрения L-59, а през 90-те се появява и чисто бойната едноместна версия L-159. Построените самолети от фамилията L-39 са над 3000.
Компанията Aero Vodochody наскоро рестартира производството на типа и започна да предлага усилено най-новото развитие на самолета L-39NG. - Още за L-39.
Източник: http://aeropress-bg.com/

 

Как би изглеждало възстановеното „Стълбище на началниците“ във Военна академия?

04.11.2020, 12:14

Денят на будителите даде повод да на Военна академия „Г.С.Раковски“ да се обърне към колективната памет, от която почти е изтрит споменът за „Стълбището на началниците“ в кадетския парк на някогашното Военно на Н. В. Училище.
Бюстовете на офицерите, поставени преди близо девет десетилетия, изчезват без следа след 1944 г. Всъщност, юнкерите премахват първия още през 1936 г., когато Дамян Велчев е обвинен в извършването на анти-монархически преврат и осъден на смърт.
Военна академия „Г. С. Раковски“ желае да възстанови мемориала – той би изглеждал така, както е показано на цветната рисунка.
В периода от създаването на Военното училище (1878 г.) до изграждането на Стълбището (1933-1934 г.) началници са били 33 руски и български офицери.
Бюстовете от Алеята на началниците в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ в София ще бъдат възстановени с подкрепата на Министерството на културата. Това стана ясно по време на работна среща през август на министъра на културата Боил Банов и началника на академията генерал-майор д-р Груди Ангелов.
Илюстрация - Военна академия.
Източник: http://otbrana.com/

 

Ту-160М полетя с нови двигатели

04.11.2020, 12:00

Стратегическият бомбардировач Ту-160М е полетял с новите мотори НК-32-02. Това е станало днес, 3 ноември 2020 г., съобщават от ОАК (Объединенная авиастроительная корпорация).
Полетът се е осъществил от летището на Казанския авиационен завод. Командир на екипажа е бил Анри Наскидянца. Машината се е издигнала на височина до 6000 m, а самият полет е продължил 2 часа и 20 минути.
Не е ясно с колко от новите двигатели е полетял самолетът. В официалното съобщение се използва множествено число, но едва ли всичките четири мотора са били от новите НК-32-02.
ОАК илюстрира новината с две, не особено качествени, снимки, които обаче показват първия полет на Ту-160М, но с базовите двигатели НК-32, който се състоя през този февруари. В профила си в Twitter от ОАК обясниха, че снимки от сегашния полет няма да се публикуват, заради секретността.
НК-32-02 е развитие на базовия НК-32, при което се променя конструкцията на лопатките на мотора и системата му за управление. Той трябва да запази тягата на предшественика си, но при сериозно намаление на горивните разходи и увеличаване на техническите ресурси. По официална информация, чрез използването на новите мотори, далечината на полет на Ту-160 ще нарасне с около 1000 km.
Самолетът, който е летял днес, има сериен номер 4-05 и лично име „Игор Сикорски”. Той е първият преминал през модернизация до варианта М.
В момента се планира всички 15 налични Ту-160 да се модернизират до варианта М. През януари 2018 г. беше подписан и договор за построяването на още 10 бомбардировача, които изначално ще са Ту-160М. Първият от тях, трябва да полети през 2021 г.
Освен новите мотори НК-32-02 Ту-160М имат и изцяло нова „стъклена” кабина, нов радар, нова навигационна система НО-70М, в която влизат система за инерциална навигация БИНС-СП-1, система за астронавигация АНС-2009М, нов навигационен компютър, нова система за спътникова нагигация А737ДП и навигационан РЛС ДИСС-021-70.
Автопилотът също е нов – АБСУ-200МТ, както и системата за свръзка С-505-70 и системата „свой – чужд” БКР-70М. Системата за самозащита е новата „Редут-70М”. Самолетът ще получи и ново въоръжение. По конструкцията има леки промени, заради поставянето на ново оборудване.
Инвестирането в Ту-160М е опит за поддържане на стратегическия си ядрен въздушен компонент, до влизането на въоръжение на нов стратегически бомбардировач, който се разработва в рамките на проекта ПАК ДА. Тази машина, обаче няма да бъде готова през това десетилетие. - Още за Ту-160
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Кога руските ракетни войски със стратегическо назначение ще бъдат превъоръжени с комплекси "Ярс"?

03.11.2020, 21:46

Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) на Русия ще преминат изцяло на комплекси "Ярс" в рамките на три години.
Това заяви генералният конструктор на Московския институт за топлотехника (МИТ) академик от РАН Юрий Соломонов.
"Мисля, всичко върви към това след три години, до 2024 г., да премине пълно обновяване на старата групировка с нови ракетни комплекси ,Ярс,", цитира думите му "Российская газета".
В момента, по налични данни, мобилните варианти на новия комплекс са на въоръжение в шест ракетни дивизии. През септември тази година, по информация на руското министерство на отбраната, комплексите "Ярс" са постъпили на въоръжение в Иркутската дивизия на РСВН. Продължава и поставянето на ракети в шахтови пускови установки. В средата на октомври стана известно и за зареждането на два "Ярса" в Калужка област.
РВСН към момента използват осем типа ракетни комплекси, пет от които със стационарно шахтово базиране: "Воевода", "Стилет", "Тополь-М", "Ярс" и "Авангард". В мобилната групировка освен "Ярсове" има и мобилни комплекси "Тополь" и "Тополь-М". В бъдеще всички ракетни съединения поетапно ще бъдат преоборудвани с новите комплекси "Ярс", "Авангард" и "Сармат". - Още за РС-24 Ярс
Източник: https://bg.rbth.com/

 

Продължава  българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2020”

03.11.2020, 20:27

Днес, 03 ноември продължава  българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2020”. През вчерашния ден беше проведена предпоходна конференция с участието на командирите на групи и кораби,  като заключителна част от бреговата фаза на учението. С напускане на корабите на пристанище Бургас и Пункт за базиране Бургас започна фазата на море от учението. Минните ловци от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО в Средиземно море (SNMCMG2) започнаха изпълнението на  планираната противоминна операция.
Отработиха се и мероприятия по провеждане на кораби през предварително протрален канал.
Днес базовите миночистачи провеждат противоминна операция с контактен трал.
Източник: http://www.navy.mod.bg/

 

Изповедта на Махмуд Мухтар за падането на Лозенград през Балканската война

03.11.2020, 17:03

Със сигурност мнозина са чували за военното чудо, което българската армия постига в Балканската война. Погледът на световните медии е насочен именно към този свиреп военен конфликт. Всеки военен стратег ще остане без думи, спрямо изпълнението на всяко сражение, а на днешната дата в историята ще обърнем внимание на бързото неутрализиране на Лозенград.
Генерал-лейтенант Радко Димитриев остава в историята като един от най-жестоките палачи на турската армия, а що се отнася до Лозенград, там няма място за лъжи. Абдулах паша има тежката задача да се изправи срещу онзи народ, който е търпял зверства V века. Веднъж щом силите са изравнени и българската армия е добре въоръжена, историята бързо променя своя курс, както ще забележим в следващите редове.

Турският главнокомандващ не се намира в особено добро положение, моралът на войниците му отдавна не е на необходимата висота, а липсата на артилерия ще натежи в бъдещето сражение. Междувременно родната армия прави един сериозен маратон, при това в много тежки условия. Според различни изчисления, скъсяването на разстоянието става с изминаването на около 40 километра на денонощие в рамките на пет дена.......Прочети още

 

Бригаден генерал Деян Дешков към подчинените си: Гордея се с вас!

03.11.2020, 12:40

Вчера се прибрали последната машина и последният човек от 61-ва Стрямска механизирана бригада от от тактическото учение „Балканска стена 2020“, което се проведе на полигон „Корен“. По старо правила едва тогава може да се каже, че е завършило едно учение или занятие в армията.
„Излязохме всички, всеки от вас бе на мястото си и изпълни дълга си, бе рамо и опора на другаря до себе си. Справихте се отлично със задачите в тези 14 дни на маршове, учение и прибиране на техника и въоръжение. Потта, усилията и нервите в последните единадесет месеца на непосредствена подготовка показаха, че са били със смисъл, въпреки остарялата техника и материална база, вие показахте, че имате дух и той не може да бъде сломен!
Изключително важна част са и колегите, които се наложи да останат в казармите, за да осигурят гърба ни, за да бъдем спокойни и фокусирани в дейността на полигона!“, отбелязва в специално обръщение към личния състав командирът на бригадата бригаден генерал Деян Дешков.
И още от думите на бригаден генерал Дешков: „Благодаря на воините от 61 танков батальон на Центъра за подготовка на специалисти! Колеги, на вас може да се разчита винаги! Благодаря и на 101 алпийски полк, 38 батальон от 2 механизирана бригада, 4 артилерийски полк, 110 логистичен полк и 24 авиобаза! Да имаш такива другари, те кара да знаеш, че може да минеш отвсякъде!
Български мъже и жени, браво! Гордея се с вас!“
Източник: http://otbrana.com/

 

Ветерани получиха руски юбилейни медали

03.11.2020, 12:34

На паметната дата – 28 октомври, се навършиха 76 години от включването на България в заключителната фаза на Втората световна война. В този ден, бяха наградени наши ветерани с юбилейните медали на Руската федерация „75 лет Победы“. Отличията бяха връчени в тържествена обстановка и при стриктното спазване на противоепидемичните мерки от консула на Генералното консулство на Руската федерация във Варна – Оксана Жерновая. Присъстваха още консул Генадий Карлов и третият секретар на консулството Светлана Колесникова. Сред почетните гости бяха заместник - кметът на община Варна Коста Базитов, капитан I ранг Камен Кукуров – началник щаб на ВМС и представители на обществени организации.
Тържеството открих, като областен председател на СВВБ. Подчертах героизма на Българската армия, която в заключителната фаза на Втората световна война достига върхове в тактическото и оперативното военно изкуство и със славните си подвизи защитава националното ни достойнство и териториалната цялост на страната. В епичната битка при река Драва са участвали някои от днес присъстващи ветерани, които споделиха вълнуващи спомени за „втория Сталинград“. Като поздравихме ветерани, потомци и гости, заедно с консул Оксана Жерновая подчертахме родолюбието, саможертвата и достойно изпълнения воински дълг на наградените ветерани, сред които доайените – 105 - годишният полковник от запаса Димитър Спасов и столетникът капитан от запаса Хиню Коларов. Със сълзи на очи и дълбока благодарност ветераните приеха високите отличия. Връчих юбилейни медали на ЦС на СВВБ „75 години от Победата над фашизма“ на генералния консул на РФ във Варна – Н.Пр. Владимир Климанов, кмета на община Варна Иван Портних, вицеадмирал Митко Петев – военен представител на началника на отбраната във военния комитет на НАТО и Военния комитет на ЕС и контраадмирал Кирил Михайлов – командир на ВМС.
Тържеството завърши с обща снимка, цветя и изразена увереност в опазването на историческата памет.
Източник: http://otbrana.com, подполковник от запаса Васил Василев, председател на СВВБ-Варна

 

Сингапурски Chinook на палубата на австралийски кораби

03.11.2020, 09:45

Екипажите на CH-47 Chinook от ВВС на Република Сингапур (RSAF) преминаха квалификация за излитане и кацане на най-големите австралийски военни кораби - десантните вертолетоносачи (LHD) HMAS Adelaide (L01) и HMAS Canberra (L02), съобщава airrecognition.com.
Австралийският министър на отбраната Линда Рейнолдс каза: „Миналата седмица направих второто си официално посещение в Сингапур и се срещнах с колегата си, министъра на отбраната доктор Нг Енг Хен. По време на посещението отпразнувахме 30- годишнината на обучението на въоръжените сили на Сингапур в Австралия. 30-тата годишнина от това сътрудничество бележи важен етап в нашите двустранни отбранителни отношения и тази дейност е ясна демонстрация на нашето силно приятелство и нарастващата оперативна съвместимост на нашите въоръжени сили.
"Екипажите от Сингапур с вертолети CH-47, базирани постоянно в Оаке в Куинсленд, прекараха два дни в полет от Таунсвил до Аделаида, оттам кацайки и излитайки на палубата на корабите. Обучението включвало и комуникация с центъра за управление на полета на военния кораб и ръководство на австралийските моряци на летателната палуба. Линда Рейнолдс добавя, че "Сингапур поддържа постоянен брой CH-47 в Оаке. Това са същите хеликоптери, които се притекоха на помощ на Австралия по време на извънредната ситуация с горските пожари през 2020 г., подчертавайки значението на сътрудничеството по време на криза. "Ние винаги ще сме благодарни на Сингапур за помощта в трудни моменти".
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Варна преди фотографията: Предаването на Варненската крепост на 11 октомври 1828 г – една гравюра на Венцел Побуда от 1840 г.

03.11.2020, 09:05

На 29 септември (11 октомври) 1828 г., след 3-месечна обсада по време на Руско-турската война от 1828-1829 г., Варна е превзета от руските войски. Най-голямата турска крепост и пристанище по западния бряг на Черно море, прикриваща един от пътищата, водещи към столицата на Османската империя е в руски ръце. Крепостта капитулира и командирът на гарнизона - капудан паша Иззет Мехмед (Topal Іzzet Mehmed Pasa), предава ключовете на крепостните порти.
Венцел Побуда представя предаването на Варненската крепост на руски генерал (граф Воронцов), пред една от крепостните порти от капудан паша Иззет Мехмед, който държи в ръце поднос с ключовете на крепостта. Това е представата на немския художник за капитулацията на Варна.
Всъщност церемония по предаване на Варненската крепост на сушата не е имало. Ключовете на крепостта са предадени на 29 септември (11 октомври) в 1 часа след обед на борда на адмиралтейския кораб „Париж“.
Иван Василев Ботянов, чиновник от Министерството на външните работи при щаба на адмирал А. С. Грейг (командир на руския Черноморски флот) пише в своите записки за влизането на руските войски (и император Николай I) на 1 (13) октомври 1828 г. във Варненската крепост:
„После удаления капудана-паши из крепости, вся остальная част наших войск, вступив в нее, заняла и цитадель; и тогда же на главном бастионе поднят был Императорский флаг, при появлении которого произведен был со всего флота и с сухопутных батарей салют; в то же самое время граф Воронцов поднес Государю ключи крепости Варны“ (И. В. Ботьянов. Пребывание императора Николая Павловича на Черноморском флоте в 1828 году. // Морской сборник, 1869, Т. 103, № 8, с. 27).
Източник: http://morskivestnik.com, Атанас Ангелов

 

38 години от придобиването на българските МиГ-25

03.11.2020, 08:37

На 3 ноември 1982 г. на летище Толбухин (Добрич) кацат закупените за България три броя самолети МиГ-25РБ и един МиГ-25У (учебен). Предназначението на самолета е за изпълнение на фото и радиотехническо оперативно разузнаване и в качеството си на бомбардировач. С основни ешелони на летене от 19 000 до 24 000 м и скорости до 3000 км/час самолетът е недосегаем за противниковите противовъздушни средства по това време. Освен разузнавателното оборудване той може да носи и бомбов товар до пет тона. Самолетите са в състава на 26 разузнавателен авиополк в сформираното звено за оперативно разузнаване, пряко подчинено на Генералния щаб на БНА (Българската народна армия). Бордни номера: за МиГ-25РБ – 731, 736, 754 за МиГ 25У – 51.
Първият полет се осъществява на 8 декември 1982 г. с учебния МиГ-25У. Самолетът е пилотиран от полк. Влаю Генов и руския изпитател майор Мироненко. В рамките на 30-35 минути екипажът извършва полет над България на височина 22 000 м и скорост до 2500 км/ч.
Самолетите МиГ-25РБ и МиГ-25У в България изпълняват преди всичко разузнавателни задачи за нуждите на българската армия и Варшавския договор. Те са най- скъпата авиационна техника на Балканския театър на войната. На 12 април 1984 г. губим МиГ-25РБ с борден номер 736. Експлоатацията на самолетите продължава до месец май 1991 г. В резултат на настъпилите промени през 1990 г. и скъпата поддръжка се взема решение МиГ-25 да бъдат разменени със СССР за пет самолета МиГ-23МЛД. - Още за МиГ-25

 

 

Румъния получи още два F-16 MLU

02.11.2020, 23:05

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14 машини от този тип. Това стана миналия петък, 30 октомври 2020 г.
Изтребителите, с бордни номера 1613 и 1617 са се приземили в 86-та авиобаза в Фетещи от състава на румънските ВВС след директен полет от португалската авиобаза Монте Реал.
Двата самолета са част от сделката за общо пет употребявани изтребителя, която Румъния сключи с Португалия и САЩ през януари 2020 г. Стойността на сделката с португалската страна (за самолетите и работата по тях) е €154 млн., а договорът със Съединените щати, който покрива доставка на оборудване е за €178 млн.
Освен петте самолета, в рамките на тези договори, се покрива и модернизацията на всички изтребители от стандарта M5.2R до новия модернизационен стандарт M6XR. От румънското МО не дават детайли за това, какво ще включва тази модернизация, но се предполага, че тя ще е някаква вариация на стандарта M6.5, по който в момента могат да се доработват F-16 MLU. В рамките на този стандарт се интегрира ново въоръжение, подобрява се системата за самозащита, системата за обмен на данни Link 16 и навигационната система.
Петият самолет по този договор (борден номер 1615) се чака през първото тримесечие на 2021 г. Първите две машини пристигнаха през август.
Петте изтребителя са произведени между август 1983 и юли 1984 г., като F-16A Block 15. Всички са на активна служба във САЩ до 1994 г., когато са изведени за дългосрочно съхранение. През 1999 г. са купени от Португалия, където също се съхраняват няколко години, преди да бъдат прекарани през основен ремонт и модернизация до стандарта MLU. Според румънската страна, машините имат ресурс по часове за още около 20 години активно летене.
До август 2020 г. румънските ВВС разполагаха с 12 броя F-16A/B MLU. Румъния ги купи от Португалия през 2013 г. и те бяха получени между септември 2016 и септември 2017 г.
В последните години на няколко пъти бе обявено, че Румъния иска да купи още 36 броя F-16, като за това се разглеждаха различни варианти – още употребявани F-16 MLU, употребявани F-16C/D или новопроизведени F-16. През миналата година, тогавашният румънски министър на отбраната Габриел Леш каза, че цената на новите F-16 е като на F-35, което била и една от причините да се мисли за изтребителя от пето поколение, но това можело да се реализира към 2028 г.
Така или иначе, в момента Румъния няма конкретен план за замяна на двете ескадрили МиГ-21 LanceR използвани в момента и самолетите ще продължат да служат поне още четири – пет години.
Източник: https://aero-bg.com/

 

20 години непрестанно обитаване на МКС

02.11.2020, 22:58

Днес, 2 ноември 2020 г., се навършват точно 20 години от старта на първата експедиция до Международната космическа станция (МКС). От тогава, до днес, станцията непрекъснато е обитавана.
Космическият кораб Союз ТМ-31 излита от „Байконур” на 31 октомври 2000 г. и два дни по-късно, на 2 ноември в 09,21 часа по Гринуич се скача с МКС. Тричленният екипаж на кораба се състои от Уилям Шепърд от NASA, който поема командването на станцията и двама руснаци – Юрий Гидзенко и Сергей Крикальов от „Роскосмос”.
МКС започва живота си в космоса две години по-рано – на 20 ноември 1998 г. на орбита е изведен руският модула „Заря”, около който започва да се изгражда МКС. През декември същата година със совалката Endeavour е изведен модула Unity. По време на тази мисия, хора за първи път обитават МКС на орбита. През юли 2000 г. е скачен модула „Звезда”, а през октомври същата година совалката Discovery добавя няколко елемента към станцията, с което тя е готова за дълговременно обитаване.
Първата мисия на борда на МКС (известна официално, като Expedition-1) e изключително натоварена. През първия ѝ месец тричленният екипаж работи усилено по станцията. На 18 ноември 2000 г. със станцията се скачва товарният космически кораб Прогресс М1-4. Автоматичната система за скачване отказва и то е извършено в ръчен режим.
На 2 декември със станцията се скача совалката Endeavour. На борда ѝ има петчленен екипаж, а основната им задача е да се монтират допълнителни слънчеви панели, които ще позволяват всички модули на станцията да се отопляват. Совалката докарва и няколко тона материали за станцията. На 9 декември тя се отделя от МКС и се отправя за приземяване.
На 9 февруари 2001 г. със станцията се скачва друга американска совалка – Atlantis, която докарва нов модул. Това е научният Destiny. В края на февруари пристига друг товарен космически кораб Прогресс М-44.
На 10 март със станцията се скачва совалката Discovery. Освен, че тя носи допълнителни елементи за МКС, задачата ѝ е да смени екипажа на станцията. Втората дълговременна експедиция (Expedition-2) се състои също от трима астронавти – Юрий Усачов, командир от „Роскосмос” и Сюзън Хелмс и Джеймс Вос от NASA.
Шепърд, Гидзенко и Крикальов се приземяват на борда на Discovery на 19 март, след пет месеца и половина на орбита.
До ден днешен, общо 241 човека минават през станцията, като членове на екипажа ѝ.
МКС ще продължи да се използва поне още около пет години, като нейният живот ще се определи най-вече от желанието на САЩ да влагат пари в нея. NASA планира да започне да комерсиализира ниската околоземна орбита и да разчита на частни орбитални станции. Първата стъпка към това е скачване на частни модули към МКС. Компанията Axiom планира да извърши подобно нещо към 2024 г. Axiom планира общо четири модула към МКС, които могат да се отделят и да създадат нова станция. Тези планове, обаче подлежат на реализация само ако компанията успее да ги финансира. - Още Космос
Източник: https://aero-bg.com/

 

Военноморския музей във Варна припомня за участието на флота в Сръбско-българската война

02.11.2020, 20:57

Военноморския музей във Варна припомня за участието на флота в Сръбско-българската война, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна.
Съединението на Княжество България и Източна Румелия предизвиква недоволството на съседните държави, за които териториалното разширение на България е нарушаване равновесието на Балканите. Подтиквана от Австро-Унгария, на 2 ноември (стар стил) 1885 г. Сърбия обявява война на България. Българският княз Александър Батенберг издава манифест, с който призовава всички българи с оръжие да защитят своето отечество и свобода.
Сръбско-българската война е изпитание за младата българска армия. Основните ѝ сили са съсредоточени на юг срещу Османската империя, а Русия изтегля своите офицери от България и оставя българската войска без нужните ѝ кадри. Настъплението на сръбската армия е в две основни направления – към София и към Видин. В решителните сражения при Сливница на 5–7 ноември 1885 г. сръбските войски са отблъснати и българите преминават в настъпление.
Защитата на Видин се ръководи от капитан Атанас Узунов, a всички български защитници са опълченци, запасни, доброволци и няма нито един редовен войник. За отбраната на града голяма заслуга има българската Дунавска флотилия.
В тази война българският флот получава своето бойно кръщение. Сърбия не притежава военен флот на р. Дунав и на българските кораби не се налага да водят боеве, а извършват основно транспортна и съобщителна дейност. Те патрулират по реката, подпомагат армията в разузнавателните операции. От изключително значение е транспортната дейност на Дунавската флотилия, тъй като пътищата в северна България са лоши, а единствената жп линия е между Варна и Русе.
С корабите бързо се превозват подкрепления: войници, доброволци, санитарни части, и се доставят муниции, оръдия и стрелково оръжие, храни и материали. Всеки кораб изпълнява конкретни задачи. „Голубчик“ действа между Русе и Видин и снабдява обсадената крепост. Яхтата „Александър I“ извършва рейсове между Русе и Лом, а „Взрив“ и „Опит“ плават от Русе до Оряхово, Лом, Арчар и Никопол и снабдяват частите на Северния отряд. В най-тежките дни плавателните съдове се пребазират близо до военните действия – параходът „Взрив“ и катерът „Фардинг в Лом; миноноската „Черепаха“ в Арчар; миноноската „Бичок“ и парните катери „Бавария“ и „Мотала“ във Видин. С тях се пренасят заповеди и донесения, използват се за снабдяване и разузнаване.
От септември до края на войната параходът „Взрив“ извършва 10 двойни рейса, „Голубчик“ – 45, „Опит“ – 28, а „Александър I“ – 35. Катерът „Мотала“ успява да се прояви като пленява ветроход с провизии за противника и разузнавателна лодка. Отличава се и командирът на парахода „Голубчик“, руският емигрант мичман Владимир Луцки, който използва тактически хитрости – пребоядисва и сменя името на кораба, издига чужд флаг, преоблича екипажите в цивилни дрехи и др., за да заблуди врага и да достави ценните товари във Видин.
Въпреки големите рискове екипажите изпълняват поставените задачи без загуби. Безспорни са заслугите им за отбраната на Северозападна България и за защитата на Видинската крепост. Това са първите бойни успехи на военния ни флот, който издържа с чест изпитанията и дава своя принос за победата на България във войната.
Източник: http://www.focus-news.net/

 

Военнослужещи от Сухопътните войски разузнаха и унищожиха авиобомба

02.11.2020, 20:07

Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София на Сухоопътни войски  разузна и унищожи днес силно корозирала авиобомба със счупени взривател и стабилизиращи перки. Тя е открита в землището на село Заноге, община Своге, съобщават от КСВ.
Военнослужещите, с ръководител капитан Петър Трайков,  изпълниха успешно задачата в помощ на населението като транспортираха и унищожиха  боеприпаса в район, извън населеното място, при спазване на всички мерки за безопасност.
Специализираният военен екип  действа на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 

Първи полет на втория сериен изтребител Су-57

02.11.2020, 16:48

Започнати са летателните изпитания на втория сериен руски изтребител пето поколение Су-57. На 31 октомври 2020 г. е извършен първия полет на втория сериен образец (самолет Т-50С-2, с.н. 51002) на „стелт“ изтребителя Су-57, съобщава komcity.ru. По информация на друга група авиационни любители в Интернет, това не е бил първият, а четвъртият полет. Изпитанията трябва да приключат до края на 2020 г., когато и изтребителят да бъде предаден на руските ВКС.
През месец август 2018 г. в рамките ма Международния военно-технически форум "Армия-2018" МО на РФ и ПАО "Сухой" подписват договор за производство на първите два серийни изтребителя пето поколение Су-57 (Т-50С-1 и Т-50С-2) с двигатели от т.н."първи етап" ("изделие 117"). Сроковете за изпълнение на договора са по един самолет през 2019 и 2020 .
През 2019 г. е подписан нов договор за доставка на общо 76 изтребител Су-57 (включително и тези два от предишния договор), като срокът е до края на 2027 г.
Първият сериен самолет Су-57 (самолет Т-50С-1, с.н. 51001, борд "01") извършва първия си поет в началото на месец декември и е трябвало да бъде сдаден на руските ВКС на 27 декември. На 24 декември, на заключителния етап на заводските летателни изпитания, изтребителят се разбива, като вероятна причина е отказ в системата за управление.
Загубата на първия сериен Су-57 води до кадрови промени, включително и смяна на ръководството на ПАО «Сухой». По информация от явни източници компанията «Сухой» трябва да компенсира загубата с производството на още един самолет за своя сметка. - Още за Су-57
Източник: https://www.pan.bg, Н.Димов

 

Командирът на Втори свързочен батальон на НАТО оцени високо Националния мобилен модул по КИС

02.11.2020, 13:16

Двудневно посещение на командира на Втори свързочен батальон на НАТО – подполковник Робърт Топър в Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F) се проведе в края на миналата седмица, съобщават от СКС.
Подполковник Топър беше посрещнат от командира на DCM-F майор Калоян Стоянов, като двамата обсъдиха подготовката и участието на българските военнослужещи в предстоящите учения и операции на НАТО през следващата година.  Поводът за визитата бе провеждащото се на територията на пункта за постоянна дислокация на DCM-F комуникационно-информационно учение за активиране на КИС възлите на НАТО – „Gladiator Energy 20”, в което взе участие румънския мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-E). Командирът на батальона даде високи оценки на участниците, които изпълниха в пълен обем всички поставени задачи по развръщане и изграждане на комуникацинно-информационни услуги.
По време на посещението, заедно с командира подполковник Топър беше и главния сержант на баталона старшина Моник Грейс, която се срещна и с главния сержант на Мобилна КИС старшина Галина Серафимова.
Източник: http://otbrana.com/

 

На „Балканска стена 2020“ бяха спазени противоепидемиологичните мерки, казва министър Каракачанов

02.11.2020, 10:08

Над 300 са заразените с коронавируса в момента военнослужещи и цивилни служители във Въоръжените сили, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов тази сутрин по БТВ. Командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, допълни той, е изписан от ВМА и е добре.  Има още няколко висши офицери, които са на лечение в болницата, съобщи министърът.
След края на най-голямото учение на Сухопътни войски „Балканска стена 2020“, което продължи две седмици, има 23 души с положителен тест,  посочи министърът, при 2400 участници. Това показва, че са спазвани изискванията, е оценката му. Според него отмяната на едно такова учение, заради епидемиологичната обстановка, не е оправдано. Подготовката е продължила доста време, военнослужещите са били на полигон „Корен“ далеч преди октомврийския бум на КОВИД-19, а и армията трябва да има готовност за защита на териториалната цялост на държавата, ако това се наложи. Като допълнение – за учението са разходвани малко над 1,5 млн. лв., стана ясно от думите на министъра.
Армията би могла да се включи в битката с коронавируса с транспортни средства и полевите си болници, ако има заповед от Министерския съвет,  каза министър Кракачанов. Той обаче не смята, че е удачно сега, включително заради лошото време, да се разпъват палатки за полеви болници. За това могат да се използват почивни бази и хотели, където условията са много по-добри.  
В момента българските ВВС със своите изтребители МиГ-29 охраняват небето ни, отговори на въпрос министърът. Той потвърди, че предстои втората фаза на изпълнение на проекта, гласуван от Народното събрание, за закупуване на още осем самолета Ф-16. Най-вероятно следващото правителство ще свърши това, прогнозира министър Каракачанов. Тепърва предстояли разговори за цените и по други въпроси, но ще плащаме разсрочено.  Първите осем се изработват по график, според него. Той отрече, че другите осем ще купуваме със заемите, които взема правителството.
Източник: http://otbrana.com/

 

Корабен състав на ВМФ на Русия към 01.11.2020 г.

02.11.2020, 07:50
 

Японското МО подписа с Mitshubishi за създаването на нов изтребител

02.11.2020, 07:42

Японското министерство на отбраната подписа договор с Mitsubishi Heavy Industries (MHI) за разработката на нов изтребител, в рамките на проекта F-X. Това е станало на 30 октомври 2020 г.
„Подписахме договора с Mitsubishi Heavy Industries и в бъдеще ще работи с тях, за да може уверено да създадем изтребител от ново поколение”, се казва в съобщението на японското МО.
Бъдещият F-X трябва да замени сега използваните F-2 (вариация на F-16 с по-голямо композитно крило) около 2035 г. Това значи, че изпитанията трябва да започнат около 2025 г.
MHI ще бъдат основен изпълнител на програмата, но от компанията се очаква да намери чужди партньори за споделяне на риска и индустриален трансфер. Този избор, който ще се направи заедно с японското МО, предстои да се направи, като кръгът на потенциални компании се ограничава до САЩ и Великобритания.
Компанията разработи технологичния демонстратор X-2, който през 2016 – 2017 г. проведе общо 34 изпитателни полета. Отделно, японското МО проведе 14 други изпитателни програми, за тестване на отделни компоненти и технологии, които ще се влагат в бъдещия изтребител.
След дълги години на колебания, Япония в крайна сметка реши да създаде самостоятелно изцяло нов изтребител с чужд партньор. Самолетът ще се задвижва от японски реактивен двигател, който предстои да бъде създаден на базата на тестовия XF9-1 използван от X-2.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Руската военна полиция получи първата партида бронеавтомобили "Патрул"

01.11.2020, 08:42

Първата партида бронирани автомобили "Патрул" влиза на въоръжение във военната полиция на Русия. Тържествената церемония по предаването на превозните средства се е състояла на полигона "Алабино" в Московска област. Това съобщава Министерството на отбраната на РФ.
Първата партида, предадена на военната полиция, се състои от пет специални автомобила за военната полиция „Патрул“. Оборудването е доставено като част от държавната отбранителна поръчка. „Днес приемаме бронираните автомобили „Патрул“, които вече са успешно тествани, в подразделенията на военната полиция. Превозните средства ще бъдат използвани за осигуряване на ескорт и защита на военни конвои, патрулиране и, най-важното, за защита на екипажа от вредното въздействие на лекото стрелково оръжие и взривните устройства“, казва генерал-полковник Сергей Кураленко, началник на Главното управление на военната полиция на руското Министерство на отбраната.
Както се казва в съобщението, бронираният автомобил „Патрул“ е построен на шасито на КамАЗ. Корпусът е направен под формата на бронирана капсула и осигурява защита срещу поражение от стрелковото оръжие с калибър 5.45 и 7.62 mm. Автомобилът може да издържи експлозивна детонация до 2 kg в TNT- еквивалент под колелата, както и под дъното. Резервоарите за бензин са обработени със специално съединение, което придава добра якост срещу евентуални попадения на куршуми. По-рано бронираните автомобили "Патрул" влязоха в експлоатация в подразделенията на "Росгвардия". Колесната формула на автомобила е 4х4, собственото тегло - 11 700 kg, двигателят е V8 дизелов КАМАЗ-740.652-260, с мощност от 260 к.с., трансмисията е механична, петстепенна, със заключващ се междинен диференциал, екипажът е от 2 + 8 души, габаритните размери са 7340x2550x2950 mm, клиренсът е 370 mm, а запасът от ход - 1000 km.
Източник: https://www.pan.bg, Л. Дойчинов

 

Търсят система за придвижване под вода на бойни водолази от "Тихина"

01.11.2020, 08:06

Министерството на отбраната провежда проучване за закупуване на 10 броя системи за задвижване на бойни водолази под вода, установи проверка на Maritime.bg. Планираната покупка е за нуждите на Морския специален разузнавателен отряд – „Тихина“.
Става дума за средства за придвижване под вода на бойни водолази, посредством електрически пропулсивен комплекс с автономен източник на ел. енергия.
Изискванията на министерството на отбраната са машините да са с работна дълбочина не по-малка от 50 метра. Максималното изминато разстояние с апарат не трябва да бъде по-малко от 15 км. под вода и при изразходване на 90% от заряда на батерията. Подводните движители трябва да издържат най-малко 4-часови операции, а максималната им скорост (при липса на течение) не трябва да бъде по-малка от 5 км/ч.
Проучването е само за машини с буксирна тяга не по-малка от 300 N и тегло до 80 кг., а снаражените с тях тихинайци трябва да могат да осъществяват и парашутен скок най-малко от 6 100 метра.
Военното ведомство планира да разходи за оборудването 675 000 лева, без ДДС, установи справка на Maritime.bg. - Още бойни плувци

 

На този ден

01.11.2020, 07:45

На 1 ноември 1911 г. италианският младши лейтенант Джулио Гавоти (Julius Gavotti) извършва първата в световната авиационна история бомбардировка от въздуха с моноплан "Етрих Таубе” (Etrich Taube), като хвърля 4 ръчни гранати Cipelli в района на Триполи (3 по турския лагер Аин Зара и 1 по оазиса Таджера, където са съсредоточени около 1500 турски войници. Това става по време на започналата на 29 септември итало-турска война в Северна Африка.
Първопроходците
Запазено е писмото на Джулио Гавоти до баща му, в което той подробно описва този полет /преразказано със съкращения/: Решава да експериментира хвърляне на бомби от самолет, тъй като нямало други. Близо до седалката си приковава кутия, облицована с кожа и вата. В нея слага три сферични бомби с тегло по около 1,5 кг. Четвъртата бомба Гавоти поставя в джоба на коженото си яке. В другия джоб пъха малка картонена кутия с 4 детонатора с гърмящ живак. Излита успешно и се насочва право към морето. Минава над кораба „Сицилия”, закотвен западно от Триполи. Когато набира 700 м. се отправя към линията на италианските предни постове. Взема курс към оазиса Аин Зара, където предишните дни е видял вражески лагер с около 2000 войници. Когато оазисът се появява пред погледа му, той поема управлението на самолета само с една ръка. Отваря кутията, изважда бомба и я полага на коленете си. Изважда кутията с детонаторите, измъква един и го захапва. Затваря кутията, поставя детонатора в бомбата и поглежда надолу към земята. От оазиса го разделя само една миля, вече перфектно наблюдава двата лагера, вижда арабските палатки. Взема бомбата с дясната си ръка, със зъби издърпва предпазителя и хвърля бомбата пред крилото. Следи я с поглед няколко секунди, докато изчезне. След това съзира в средата на малкия лагер тъмен облак от взрива. Оттам отива над оазиса на Триполи. Командването отчита резултатите като отлични...............Прочети още

 

Министър Каракачанов: Следващото правителство решава за другите осем F-16

01.11.2020, 07:38

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че решението за това кога и как да се купят следващите осем самолета ще е в ръцете на следващия кабинет. Каракачанов също заяви, че двата подарени F-16 ще са за обучение на летателен състав. Това каза той вчера, 31 октомври 2020 г. в интервю за „Канал 3”.
„Според мен, в рамките на три години трябва да има договор, защото така е по решението на Парламента. Проектът за 16 самолета – осем сега и осем втори етап. Кога ще се реализира този втори етап, ще ни каже, може би, следващото правителство. Сегашното правителство купи осем и осигури финансирането на сделката”, каза военният министър.
Каракачанов каза още, че следващите военни сделки със САЩ ще се сключват при по-изгодни условия и с разсрочено плащане.
„Няма как договорът да се случи днес или утре. Първо, защото чакаме информацията за цените и наличностите. След като получим тази информация, може да започнем някакви разговори”
Според Каракачанов, въпросната информация ще е налична до края на годината. В по-ранни свои изказвания по темата, той твърдеше, че информацията ще дойде до края на октомври.
„Договорът отнема осем – 10 месеца. Никой няма намерение да бърза сега, в рамките на два –три месеца. Лъжа е, че теглим кредити, за да купуваме самолети”, каза още министърът на отбраната.
Трябва да се отбележи, че в средносрочната бюджетна рамка, която правителството прие през тази седмица, се чете, че през 2023 г. ще има плащане от малко под 1,2 млрд. лева по проекта за покупка на нов изтребител. Тоест, мнението на Каракачанов, че договор трябва да има до три години, явно кореспондира и с финансовите планове на кабинета.
„Да, ще получим два тренировъчни F-16, на които нашите летци… Сега замина първата група, която се обучава за инструктори, те като получат своето обучение, те в България трябва да имат своя нальот, за поне още две – три години”, отговори Каракачанов на въпроса, дали наистина САЩ ни подаряват два F-16.
На въпроса, дали се касае за „F-16 или F-16 Block 70”, Каракачанов отговори, че става въпрос за F-16, които ще бъдат без въоръжение, поне според неговите спомени.
„Дали ще ги връщаме… В момента, в който придобием цялата ескадрила, те няма да са ни необходими. След като се върне първата група пилоти, преди да дойдат нашите собствени самолети, тези F-16 ще се използват за обучение на личния състав”, каза военният министър по въпроса, дали ще трябва да върнем въпросните два изтребителя.
Обясненията на министър Каракачанов са малко объркани. Новината за въпросните два самолета дойде от посолството на САЩ на 21 октомври. В съобщението изрично бе написано, че се предоставят „два изведени от експлоатация самолета F-16… за да бъдат използвани от служители на Българските военновъздушни сили като помощни средства за обучение и общо запознаване с техниката”. Отделно, според Каракачанов българските пилоти на F-16 ще стоят години без самолети, след като приключи обучението им, докато в действителност, обучението ще приключи около момента, в който изтребителите трябва да дойдат в България. Остава въпросът, дали Каракачанов не е запознат с параметрите на подаръка или умишлено не дава точна информация по темата.
„Още от преди случая с генерал Петров, имаше няколко заразени в авиобаза Граф Игнатиево, но бяха взети необходимите мерки. Имаме достатъчно летци, които да изпълняват мисията по „ер полисинг”, отговори военният министър по темата с COVID-19 във въоръжените сили.
Източник: https://aero-bg.com/

 

 

Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света.

 





{START_COUNTER}