Военна информация

Архив - от 1 до 15 ноември
 

 
Инженерни боеприпаси
15.11.2015, 19:47

 

 

Мини. Невидимите ловци (програма „Военная приемка“ на руската ТВ „Звезда“)

 
Ядреният ”Пърл Харбър” или пъкленият план на САЩ да разбият японския флот през Втората световна
15.11.2015, 16:32
По-малко от година след официалния край на Втората световна война САЩ са тестватвали новите си супероръжия в мирно време, пише сайтът „Нешънъл интерест“. Операция „Кросроудс“ през 1946 г. край атола Бикини цели да установи последиците от използването на ядрени оръжия срещу военноморски флотове и пристанища.
Докато се рови из огромните архиви на проекта „Манхатън“, историкът Алекс Уилърстайн открива доказателство, че Бикини не е първият тихоокеански остров за ядрени опити. Друг атол е бил първоначалната цел на проекта „Манхатън“.......Прочети още
 
Руснаците в Хмеймим най-после показаха танковете си Т-90
15.11.2015, 16:15
Т-90Неочаквани три любителски снимки в интернет попълниха информациите на разузнавателните служби, които държат на прицел руската авиобаза Хмеймим в Сирия. На тях неочаквано се появиха модерните танкове Т-90. Снимките са направени при гостуването в авиобазата на ансамбъла на руските Въздушнодесантните войски „Сини барети”. За фон служи танк Т-90.
Отначало се считаше, че там се намират танкове Т-72, които после руснаците ще оставят на Сирия. Едва на спътникови снимки през септември бе уточнено, че седемте танка са Т-90, чието предназначение е да усилва отбраната на Хмеймим.
Възможна е обаче и хипотезата, че „осветяването” е съвсем преднамерено и цели да внесе допълнителен респект сред джихадистите от ИД.
*********
Т-90 основен боен танк на руската армия, създаден въз основа на дълбока модернизация на Т-72Б. Въведен е на въоръжение през 1993 г. През 2011 г. е представена поредната дълбока модернизация Т-90АМ (Т-90МС за експортната версия). Гладкоцевното 125-мм оръдие 2А46М-5 вече е с подобрена балистика. Нова е и системата за управление на огъня „Калина”. Предишната вградена динамична защита „Контакт 5” е заменена с „Реликт”, като в нея е включен комплекс за оптикоелектронно заглушаване „Штора”. Монтиран е подобрен дизелов двигател с мощност 1130 к.с. Зенитната картечница е заменена с автономна 7,62-мм картечна установка с дистанционно управление. - Още за Т-90
http://www.blitz.bg/
 
Забравените герои на България: Генерал-майор Иван Атанасов Русев
15.11.2015, 16:00
 Генерал-майор Иван Атанасов РусевНавършват се 143 години от рождението на генерал-майор Иван Атанасов Русев, роден на 15 ноември 1872 г. в Шумен. Завършва Военното училище в София (1892) и Николаевската Генералщабна академия в Санкт-Петербург (1900). Като младши офицер е зачислен в 7- ми пехотен Преславски полк (1892). На 2 август 1895 г. е произведен в чин поручик, на 18 май 1900 г. в чин капитан, а в 1905 г. в чин майор. Работи в оперативната секция в Щаба на армията (1900-1901). Заема последователно длъжността началник-щаб на 2- ра бригада в 9-та пехотна дивизия (1904-1906), командир на дружина в 33- ти пехотен Свищовски полк (1907), началник на мобилизационните части и отделения (1908-1909) и началник на Школата за запасни подпоручици (1910- март 1912).
През Балканската война (1912-1913)е началник-щаб на 8- ма пехотна дивизия. На 1 ноември 1913 г. е произведен в чин полковник и заема длъжността началник-щаб на 2- ра военноинспекционна област.
По време на Първата световна война (1915-1918)е началник-щаб на 2- ра армия (1914- август 1915). След това е началник на 7- ма пехотна Рилска дивизия (септември 1916- юни 1917) и на 2- ра пехотна Тракийска дивизия (юли 1918- краят на войната). На 30 май 1917 г. е повишен в чин генерал-майор. След демобилизацията се уволнява от армията. Той е първият директор на Трудовата повинност (1920-1921), а от юни 1923 до 1927 г. е министър на вътрешните работи. През 1945 г. е осъден на смърт за противонародна дейност и разстрелян на 1 февруари.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл.; ордена „Св.Александър” III ст. с мечове по средата; народния орден „За военна заслуга” II ст. с военно отличие, 5 кл. на обикновена лента и ордена „За заслуга” II ст. на обикновена лента.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Турция е анулирала търга за закупуването на система за ПВО от Китай
15.11.2015, 15:56
HQ-9Турция е анулирала търга за закупуването на система за противовъздушна отбрана с далечен обсег на действие, който бе спечелен от Китай през 2013 година, предаде Reuters.
Източник от кабинета на турския премиер е заявил, че Турция планира проект за създаването на своя система за ПВО.
Даването на поръчката на китайска компания през 2013 година предизвика притеснението на западните партньори на Анкара.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
105 години от първия полет със самолет в България
15.11.2015, 15:40
На 15 ноември 1910 г. руският пилот Борис Маслеников изпълнява първи полет със самолет в България. Полетите се провеждат със самолет „Фарман“-VІІ от Хиподрума край София в продължение на десет дни. Те са краткотрайни – около 10–15 минути и на височина до 100 м.
Едни от пасажерите са българският цар, князете Борис и Кирил, капитан Васил Златаров.
Първият резултат от полетите е учредяването на 20 ноември на Български аероклуб. Приходите от входните такси руският пилот подарява на аероклуба.
Основната задача на новото сдружение е да популяризира и разпространява „всред народа чрез всякакви форми на въздухоплаването“.
В Музея на авиацията се съхранява учредителната книга на Аероклуба.
/Музей на авиацията – Крумово/
 
Франция: Трябва да се нанасят удари по всички точки на ИД
15.11.2015, 12:56
РафалеЗа победата над радикалната групировка ИД е необходимо да се нанасят удари по различни точки на организацията и Франция ще продължи да го прави, заяви военният министър Жан-Ив Ле Дриан в интервю за изданието Journal du Dimanche. „Ние сме длъжни да нанасяме удари по всички способности на ИД. Нефтените обекти са нужни за осигуряване на финансиране на тази „псевдодържава”. Стотици камиони всеки ден пристигат на такива терминали. ИД купува оръжие, което използва в своите кампании. Съществуват и други подобни места и ние продължаваме да нанасяме удари по тях” – казал Дриан.
Миналата седмица ВВС на Франция в продължение на 48 часа нанесоха два авиационни удара по позиции на терористите в Сирия. И в двата случая мишени станали нефтени обекти на групировката.
В края на септември ВВС на Франция нанесоха първите си удари по позиции на ИД в Сирия. Премиерът на страната Мануел Валс заяви, че бомбардировките са били необходими и са осъществени с цел самоотбрана.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Световните сили се договориха за ускоряване на мирните преговори в Сирия
15.11.2015, 11:16
За ускоряване на мирните преговори и слагане на край на конфликта в Сирия се договориха участниците в срещата във Виена, която се проведе вчера, съобщава БТА.
Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че преговарящите са се договорили за стартирането на преговори между правителството на Сирия и опозицията на страната на 1 януари, изготвяне на нова Конституция на страната в 6-месечен срок и провеждане на свободни избори до 18 месеца  след това.
Кери добави, че петте страни - постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН са се договорили да се приеме резолюция с призив за прекратяване на огъня в Сирия. Все още обаче няма съгласие за кои воюващи групировки да важи то. От това примирие със сигурност са изключени "Ислямска държава", Джебхат ан Нусра и редица други терористични групи, заяви Кери.
На този етап няма съгласие и за бъдещето на президента на страната Башар Асад, отбеляза той.
Съдбата на Асад е сред основните препъни-камъни на преговорите за Сирия, като Русия и Иран отхвърлят исканията съюзникът им да се откаже от властта. САЩ са уверени, че оставането на Асад на власт няма да помогне за решаване на стоящите пред Сирия проблеми, коментира Кери. "Нито диктатор, нито терористи са решение на сирийската криза", заяви той.
Междувременно турските държавни медии съобщават, че турски войници са убили четирима бойци на “Ислямска държава” и са задържали още 11 демонстранти ден преди старта на срещата на Г-20 в страната.
В. Заман съобщава, че две коли, за които се предполага, че са превозвали бунтовници на радикалната организация, са се приближили до турски военен автомобил, игнорирайки предупрежденията да спре, и са открили огън по войниците. Военните са отговорили, като са застреляли четирима екстремисти в една от колите. Другата е успяла да избяга.
Инцидентът е станал в близост до военен пост на границата в провинция Газиантеп.
Турската полиция е арестувала четирима демонстранти на летището в Анталия, където ще се проведе срещата на Г-20. Седем други са задържани в Истанбул.
Очаква се войната в Сирия и екстремизмът да са основните теми на срещата на Г-20, в която ще се включат американският президент Барак Обама, руският Владимир Путин и китайският Си Дзинпин.
През последните седмици турските сили за сигурност засилиха внезапните проверки срещу заподозрени радикални бунтовници, като задържаха няколко десетки заподозрени лица.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Две американски РЛС AN/TPQ-36 са доставени на Украйна
15.11.2015, 09:57
На 14 октомври 2015 на летище Лвов е кацнал американски ВТС Boeing С-17А (б.н. 97-0041), с който са доставени две РЛС AN/TPQ-36 Firefinder, предназначени за откриване на артилерийски позиции. В церемонията за посрещане на военната техника е участвал украинският президент Петр Порошенко.
Доставката на двете РЛС от наличните в СВ на САЩ е подписана от президента Обама и в рамките „несмъртоносната” военна помощ на стойност 20 милиона долара.
Двете РЛС AN/TPQ-36 Firefinder ще бъдат транспортирани до Яворивския полигон, където американски инструктори ще обучават украински военнослужещи.
Доставените РЛС AN/TPQ-36 са доработени с цел намаляване на техните възможности и са от излишъците на американската армия. Заделени са още четири РЛС от този тип, които ще бъдат доставени, ако Конгресът отдели финанси и при условие, че украинската армия усвои успешно експлоатацията на първите две.
РЛС AN/TPQ-36 Firefinder работи в X-диапазона (8-12,5 ГГц) и една от основните, приети на въоръжение в американската армия. РЛС е разработена от компанията Hughes Aircraft Company и се произвежда от 1978 г. За Корпуса на морската пехота се пускат под обозначението AN/TPQ-46. От средата на 1990-те години производството и модернизацията се извършва от корпорациите Northrop Grumman и Raytheon. Последните станции са произведени през 2010, като продължава техния износ – до сега са доставени в 18 държави, сред които Ирак и Саудитска Арабия. Произведени са всичко около 300 станции.
Последните модификации могат да откриват артилерийски позиции на разстояние до 15 км, реактивни системи за залпов огън РСЗО) - до 4 км. и на миномети – до 18 км.
До сега САЩ са доставили двадесет леки РЛС за откриване на минометни позиции AN/TPQ-48A LCMR, две от които са били изгубени по време на боевете за Дебалцево в началото на 2015 г.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Ужасът в Париж размърда САЩ и НАТО в борбата срещу „Ислямска държава“
15.11.2015, 09:21

Йенс СтолтенбергПродължаването на борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) трябва да бъде отговорът на терористичните атаки, които бяха извършени в Париж, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

„Важна част от отговора на атаките трябва да бъде продължението на военната конфронтация срещу ИД“, каза Столтенберг. „В операциите срещу ИД участват всички страни от алианса, но това не е достатъчно. Ние трябва да подкрепим местните сили, които се борят с ИД, да усилим взаимодействието между службите за разузнаване, да развием технологиите си, които ще ни помогнат да се защитим от терористични атаки, а също така да отстояваме нашите идеали в предстоящата борба на ценности“, добави генералният секретар на НАТО.
САЩ и техните съюзници може да започнат по-активна борба срещу екстремистката групировка „Ислямска държава“ заради серията от терористични нападения в Париж, пиши The New York Times.
„Атаките почти със сигурност ще принудят президента Барак Обама и американските съюзници да направят преоценка на съществуващите заплахи и необходимостта от по-агресивна стратегия в борбата срещу „Ислямска държава“, отбелязва изданието.
Източник: http://www.blitz.bg/

 
Новата РЛС с АФАР RBE2 на изтребителите Rafale е тествана в бойни условия
15.11.2015, 08:52
Френските ВМС завършиха изпитанията на новата РЛС с АФАР (активна фазирана антенна решетка) RBE2 на изтребителите Rafale от борда на ядрения самолетоносач Charles de Gaulle в бойни мисии над Ирак. Екипажите на Rafale M F3 са изпълнявали различни мисии, включително непосредствена авиационна поддръжка (CAS) и разузнаване и наблюдение (ISR) .
RBE2 значително увеличава бойните възможности на френските изтребители Rafale и дава възможност за по-добро използване на най-новото поколение ракети с голям обхват на действие Meteor. Новата РЛС може да води до 40 цели и да прехваща осем.
Rafale е многоцелеви изтребител, имащ възможност да изпълнява широк кръг от задачи, включително разузнаване и атакуване на земни, морски и въздушни цели с използването на високоточни оръжия, включително и с ядрен заряд. Самолетът може да носи до 9 тона боен товар на 14 точки на окачване. Арсеналът включва и най-новите управляеми ракети клас „въздух-въздух” Mica, Magic, Sidewinder, ASRAAM и AMRAAM.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Самолетоносачът USS Truman CVN 75 отплава в понеделник за Близкия Изток
15.11.2015, 08:42
Самолетоносачът Harry S. Truman и четири от ескортиращите го кораби отплават в понеделник от Норфолк за Близкия Изток, където повече от месец САЩ нямат самолетоносач в този регион.
На борда на самолетоносача е 7-мо авиокрило, а в ударната авионосна група са включени ракетният крайцер Anzio CG 68 и разрушителите Bulkeley DDG 84, Gravely DDG 107 и Gonzalez DDG 66.
В продължение на повече от година „Хари Труман” премина интензивно техническо обслужване, а екипажът съкратена на половина подготовка, за да се намали периодът, през който 5-ти американски флот е без самолетоносач. - Още самолетоносачи
Източник: http://www.pan.bg/
 
Изстрелване на две балистични ракети „Булава” от атомната подводница "Владимир Мономах"
15.11.2015, 08:18
На 14 ноември от стратегическата атомна подводница К-551 "Владимир Мономах" (трета подводница по проекта 955 "Борей") е проведена успешна залпова стрелба с две междуконтинентални балистични ракети Р-30 „Булава“ (”Боздуган”). Изстрелването е извършено от подводно положение от акваторията на Бяло море по учебни цели, разположени на полигона Кура в Камчатка. - (видео)
По данни на обективния контрол проведената залпова стрелба е била успешна, съобщават от МО на Русия. - Още за Р-30
Източник: http://www.pan.bg/
 
Преди 27 години, на 15 ноември 1988 година стартира съветската совалкова космическа система „Енергия-Буран”
15.11.2015, 00:14
Буран„Буран“ (на руски език означава „снежна буря“) е космически кораб за многократно използване, създаден в СССР в средата на 80-те години на 20-ти век. За пръв и единствен път Буран е изстрелян в орбита на 15 ноември 1988 г. с помощта на ракетата-носител „Енергия“, без екипаж на борда — корабът се управлява от земята. Програмата е прекратена през 1993, а корабът е унищожен през 2002 г. при инцидент с хангара, в който се съхранявал.
Първият полет е осъществен в 3:00 UTC на 15 ноември 1988 г. Корабът е изведен в орбита с помощта на ракета-носител Енергия. Живото-подържаща система не е поставена, нито е инсталиран софтуер, с който да функционират компютрите.
Буран обикаля Земята два пъти за 206 минутен полет. При връщането си изпълнява автоматично кацане на площадката до космодрума Байконур, където въпреки скоростта на странично духащия вятър от 17 м/сек. каца само на 3 метра встрани и 10 м по-напред от обозначеното за кацане място.
След разпадането на СССР проектът „Буран“ първоначално е замразен, а към 1993 г. е прекратен. По план е трябвало да бъдат построени 5 орбитални кораба, от които са построени само два, а третият е недостроен. Първият кораб-изделие 1.01 е единственият летял в космоса. На 12 май 2002 г. е унищожен, в резултат на разрушаване на покрива на зданието, в което е съхраняван, като при това загиват осем работници.
Вторият кораб-изделие 1.02 се намира в Казахстан на космодрума Байконур и се явява собственост на тази република. В началото на 1993 г. готовността му за полет е 95-97%. Третият кораб-изделие 2.01 е недостроен. Степента му на готовност се е оценявала различно - от 30 до 50%. Продаден е на авиационен музей в Германия. – Още за „Буран”
 

 
72 години от първата американска бомбардировка на София
14.11.2015, 19:37
На 14 ноември 1943 г. София е подложена на първата американска бомбардировка със силите на 91 бомбардировача В-25 Мичъл, при която са дадени жертви. Тя е първата от поредицата нападения срещу София и други български селища от британските ВВС и ВВС на САЩ по време на Втората световна война в края на 1943 г. и първата половина на 1944 г.
На 13 декември 1941 г. България обявява война на Великобритания и САЩ. От 1943 г. авиацията на САЩ и Великобритания, базирана в Северна Африка, а по-късно в Южна Италия, започва да извършва допълнителни стратегически операции срещу германските съюзници, сред които е и Царство България.
По време на Втората световна война, въпреки че България не участва в бойни действия, Англо-американските въздушни сили извършват жестоки бомбардировки на София.
Ударени са най-вече граждански обекти, като Народния театър (тежко засегнат), църквата от ХІ век „Свети Спас” (силно разрушена в 1944 г.), Градската библиотека (напълно унищожена на 30.3.1944 г., изгарят 40 000 тома книги), Католическата катедрала Свети Йосиф (напълно унищожена на 30.3.1944 г.), голямата Софийска синагога (тежко засегната, изгаря и уникалната и широко известна юдейска библиотека на общността, съхранявала безценната колекция от средновековни равинистични трудове), Духовната академия (тежко засегната, изгорен е купола на храма вграден в нея), взривени и опожарени са хиляди жилищни сгради, разрушен е градският център, убити са над 2000 души от софийското население и са разрушени 12 657 сгради...........Прочети още
 
Германия глобява Airbus с 14 милиона долара за закъснение с доставките на A400M
14.11.2015, 12:56
А400МГермания глоби концерна Airbus с 14 милиона долара за закъснение с доставките на военно-транспортните самолети А400М, съобщава Reuters.
Глобата се отнася за два самолета А400М, които Германия е трябвало да получи до края на годината, пише в писмото на заместник министъра на отбраната Ралф Брауксип до Комитета по бюджета.
От Airbus и МО са отказали коментар по случая.
Германия е поръчала общо 53 ВТС А400М, като към момента е получила само един. До края на годината трябва да бъдат доставени още два при планирани пет. - Още за А400М
Източник: http://www.pan.bg/
 
Турция трупа военни и техника на сирийската граница, готви сухопътна операция
14.11.2015, 08:54
Турция е струпала на сирийската граница 11 хиляден военен контингент. Турската армия е приведена в повишена бойна готовност. Според информационните източници се подготвя сухопътна операция в Северна Сирия за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия по линията Джераблус-Азез.
Твърди се, че Турция е поставила пред коалиционните страни въпроса за сухопътна операция срещу джихадистите от ИД, но не планира да поеме самостоятелно този риск. Премиерът Ахмед Давутоглу заяви преди няколко дни,че е необходима добра стратегия за съвместна операция по суша и с удари по въздуха.
В същото време Турция планира в евентуална сухопътна операция в Северна Сирия да участват бойци на Свободната сирийска армия, както и военни подразделения  от араби и тюркмени. А турски ВВС ще участват във въздушните удари срещу джихадистите заедно с американските изтребители, които ползват базата Инджирлик.Турция преследва две цели - да прочисти граничната област от ИД и да не допусне преминаването на кюрдските сирийски бунтовници, които също счита за врагове. Няма да допуснем никой да премине на запад от Ефрат, заяви турският президент Ердоган, имайки предвид реката, която служи за естествена граница между Турция и областите, завзети от джихадистите.
На срещата на Г20, която ще се състои на 15 и 16 този месец в Анталия се предвижда турският президент да представи плана на Анкара за бъдещето на Сирия. Анкара изключва всякаква възможност за оставането на Башар Асад.
В същото време турски медии разпространиха информацията, че Турция може да предприеме военна операция в Сирия още през идния месец декември.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Чия война води Вашингтон в Близкия изток?
14.11.2015, 08:42
Белият дом има нездравословния навик да обърква своите собствени жизненоважни национални интереси с дневния ред на външната политика на своите съюзници (реални или възприемаеми) и насърчаването на последното, посочва американският експерт по разузнавателни въпроси Пол Пилар.
„САЩ, по времето на няколко президентски администрации, многократно позволяваха да бъдат въвлечени в разприте на други нации в Близкия изток. Те включват разпри, в които САЩ не трябваше да се замесват изобщо, или в които те нямаха основателна причина да вземат страната, на която бяха подмамени да застанат", пише анализаторът в статия за The National Interest.
Предвожданата от САЩ кампания срещу "Ислямска държава" в Сирия и водената от Саудитска Арабия операция в Йемен, която Вашингтон мълчаливо подкрепя, могат да послужат за основни примери за гореизложената теза.
„Страната, на която Саудитска Арабия се намеси (в Йемен) - страна, която включва „Ал Кайда на Арабския полуостров" - не е тази, с която САЩ имаше каквато и да е било основателна причина да се идентифицира. Дори и САЩ да бяха имали основателна причина да вземат страна в спора на Саудитска Арабия с Иран за регионално влияние, каквато те нямаха, войната в Йемен е лошо място това да бъде сторено", отбелязва Пилар.
В Сирия, страните от Персийския залив по същество оставиха САЩ да прави, каквото сметне за необходимо, в това, което все повече заприличва на едностранно, отколкото на многостранно усилие. Преди година страни като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства бяха тези, които призоваваха за по-активна стратегия в Сирия. Тези дни те са тези, които само участват в кампанията срещу „Ислямска държава".
„Оттеглянето на арабските военновъздушни сили прави ролята на САЩ по-самотна и очебийна. Участието на други западни сили вече беше символично, а ролята на САЩ ще става все по-самотна, като се вземе предвид и обещанието на новото правителство на Канада да прекрати участието на страната във военните операции в Сирия", изтъква още експертът.
Пилар смята, че Вашингтон трябва да положи повече усилия в намирането на дипломатическо решение на сирийската гражданска война.
„Докато се ангажират в тази (многостранна) дипломация, както и в изработването на реакции спрямо идеите и предложенията на другите, включително от Русия, американските политици трябва да бъдат внимателни да не се подхлъзнат в навика да приемат целите на другите, само защото те често биват окачествявани като „съюзници", предупреждава анализаторът.
Източник: http://news.ibox.bg/
 

 
Специалния летателен отряд „Русия“ получи поредния самолет Ту-214
13.11.2015, 21:32
Ту-214Специалния летателен отряд (СЛО) „Русия“ получи четвърти самолет-ретланслатор Ту-214СР.
Самолетът, имащ регистрационен номер RA-64527, е произведен по поръчка на президентската администрация на РФ от Казанското авиационно производствено обединение „Горбунов“ и извърши първият си полет през месец юни 2015 г.
В момента СЛО „Русия“ има в състава си 13 Ту-214 в различни модификации:
- 4 самолета Ту-214 (RA-64504, RA-64505, RA-64506, RA-64521);
- 4 самолета-ретранслатора Ту-214СР (RA-64515, RA-64516, RA-64526, RA-64527);
- 2 самолета-пунктове за управление Ту-214ПУ (RA-64517, RA-64520);
- 2 самолета „специален комуникационен възел“ Ту-214СУС (RA-64522, RA-64524);
- 1 самолет – въздушен пункт за управление Ту-214ВПУ (RA-64523).
 
Във Варна ще се проведе възстановка на последния кръстоносен поход на Владислав III Ягело и Янош Хунияди срещу Османската империя през 1444 г.
13.11.2015, 19:43
Утре, 14 ноември във Варна ще се проведе възстановка на последния кръстоносен поход на Владислав III Ягело и Янош Хунияди срещу Османската империя през 1444 година. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Ясен Ненков, член на сдружение за исторически възстановки „Чигот” – Варна. Членовете на „Чигот” пресъздават за осми път най-драматичния епизод от последния кръстоносен поход на Средновековна Европа - похода на Владислав III Ягело и Янош Хунияди срещу Османската империя през 1444 г. В рамките на възстановката варненци и гости на града ще имат възможност да се запознаят с историята на дръзкия унгарски крал, както и да станете свидетели на неговата гибел и опожаряването на чешкото укрепление, което остава да прикрива отстъплението на Янош Хунияди и остатъците от християнските войски.
Тази година възстановката ще бъде по-специална, защото се честват 571 години от Битката при Варна. В мероприятието ще участват не само организации от България, но и клубове от чужбина. По думи на организаторите, това означава по-големи войски на бойното поле, по-масови и по-брутални бойни сцени, епични бомбардни обстрели, обсадни действия и др. Това е една от най-мащабните и най-зрелищни средновековни бойни възстановки на Балканите.
Участие ще вземат Сдружение „Чигот” - Варна, 18-ти Етърски Пехотен Полкъ – Велико Търново, Историческата възстановка "Последната битка на краля" ще се проведе от 15:30 часа, 14-и ноември в Аспаруховия парк в кв. Аспарухово.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
След участие в учението „TRIDENT JUNCTURE’15” фрегатата „Дръзки” 41 се включи в операция „ACTIVE ENDEAVOUR” в Средиземно море
13.11.2015, 16:32
фрегата „Дръзки” След като на 6 ноември 2015 г. завърши участието си в най-мащабното учение на НАТО от 2002 г. до сега „TRIDENT JUNCTURE’15”, българската фрегата „Дръзки” премина под оперативното управление на Съюзното военноморско командване (MARCOM).  В изпълнение на плана за действие на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG 2), командвана от контраадмирал Клайн от ВМС на Германия, корабите от състава на групата (германската фрегата „Хамбург”, турската фрегата „Явуз” и фрегата „Дръзки”) посетиха пристанище Картахена в Кралство Испания.
По време на престоя в пристанището от 7 до 8 ноември се проведе предпоходна подготовка за изпълнение на предстоящите задачи, попълнени бяха запасите на корабите и се състояха работни срещи с офицери от германската фрегата „ Хамбург” и турската фрегата „Явуз”.
След снемането си от пристанище Картахена на 9 ноември, фрегата „Дръзки” продължи с изпълнението на задачи в подкрепа на операция „Active Endeavour” в Средиземно море. Корабите  проведоха стрелба по морска цел, отработени бяха сериали по отразяване атаките на симулиран въздушен, надводен и подводен противник, комуникационни учения и се усъвършенства подготовката на море.
По време на учението, на 10 и 12 ноември, фрегата „Дръзки” ръководи действията на групата (SNMG 2) при провеждане на сериали по отразяване атаките на симулиран надводен и подводен противник, комуникационни учения, стрелба с леко стрелково оръжие, управление на кораба при аварийни условия.
В периодите, заделени за мероприятия по план на командирите на кораби, бяха изпълнявани корабни учения по борба за живучест и управление на кораба при излизане от строя на материална част.
Предстои посещение на военноморска база Акзас в Република Турция, след което фрегата „Дръзки” ще извърши преход през проливната зона до пункта за постоянно базиране Бургас.
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Навършиха се 118 години от създаването на цитаделата на Военноморските сили на България
13.11.2015, 16:23
На 12 ноември 2015 г. се навършиха 118 години от създаването на Военноморска база Варна – цитаделата на българските флотски традиции, мястото, където са родени ударните ни сили на море, формированието, превърнало се в първопроходец на евроатлантическата ни интеграция.
Мероприятията, с които военните моряци отбелязват годишнината и празника на Пункт за базиране Варна, който е правоприемник на базата, започнаха преди повече от месец с провеждането на спортни състезания по футбол на малки врати, тенис на корт, тенис на маса, стрийтбол, щафета и теглене на въже. В тях участваха отбори на военните формирования от състава на военноморска база-ВМС, дислоцирани във Варна, от формированията на ВМС и от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.
На 10 ноември 2015 г., след финала и на последната оспорвана надпревара, командирът на Пункта за базиране капитан І ранг Георги Георгиев награди победителите в отделните спортни дисциплини и им връчи награди, осигурени от Военноморски спортен клуб „Варна”.
Благодарение на дългогодишното плодотворно сътрудничество с ръководството и екипа на Фестивалния и конгресен център, на 10 ноември във фоайето на центъра беше открита фотоизложба под надслов „Ежедневието на военните моряци”, съдържаща над 80 фотографии, запечатали моменти от  работата  и живота на моряците.
На 12 ноември в концертната зала на Военноморския клуб се състоя Офицерски бал. Да засвидетелстват своето уважение към труда и достойната служба на офицерите от формированието, както и да се насладят на изпълненията на оркестрантите от Представителния духов оркестър, бяха дошли адмирали, бивши командири на Военноморската база и на Пункта за базиране, много гости  и офицери от военните формирования, дислоцирани в гарнизон Варна.
Днес, 13  ноември 2015 г., в Пункт за базиране Варна се състоя военен ритуал, на който бяха тържествено вдигнати националното знаме, военноморските флагове и флаговете за разцветяване.
Преди началото на ритуала моряците посрещнаха вицеадмирал Румен Николов, който от 2006 до 2009 г. е бил командир на Военноморска база Варна.
Заедно с него на празника присъстваха контраадмирал Митко Петев, представители на местната и държавна власт, адмирали и офицери от запаса, командвали през годините базата и пункта за базиране, офицери от  командването на Военноморските сили, командири на военни формирования от гарнизона.
По случай празника, със заповеди на  командира на Военноморските сили и командира на Пункт за базиране Варна бяха наградени отличили се с висок професионализъм и успехи през годината военнослужещи и цивилни служители.
Вицеадмирал Румен Николов връчи „Плакет на началника на отбраната” на командира на Пункт за базиране Варна капитан І ранг Георги Георгиев.
Военния ритуал завърши с преминаване на личния състав в тържествен марш.
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Логистици и МТО наблюдатели завършиха обучението си в учебна авиационна група „Георги Бенковски”
13.11.2015, 16:17
Днес командирът на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” полковник Юлиян Радойски връчи удостоверенията на успешно завършилите курсове за военноотчетна специалност и квалификация „Сержант-логистик”, военноотчетна специалност „Метеоролог” и квалификация „Метеонаблюдател”.
Теоретичната и практическа подготовка на специализантите – логистици премина в рамките на 7 учебни седмици. Сержантите изучиха регламентиращите нормативни изисквания за съхранение, експлоатация и ремонт на автотракторна, самолетообслужваща и инженерна техника, осигуряване с продоволствие, вещево – хранително имущество и продоволствена техника, поддръжка и ремонт на въоръжение и бойни припаси.
С много добри резултати се представиха и специализантите от курса за придобиване на военноотчетна специалност „Метеоролог” и квалификация „Метеонаблюдател”. Тяхното обучение премина в 3 етапа. „Увод в метеорологията” бе първият етап, който се проведе в Метеорологичния център на ВВС във в.ф. 44510 – София. Вторият етап премина под формата на индивидуална практика във военните формирования, където обучаемите усвоиха техническа и компютърна грамотност, как се правят синоптични наблюдения и сведения, как се извършват нанасяния на синоптични карти, авиометеорологични наблюдения и сведения.
През третият етап обучението бе насочено към изучаване на метеорологичното осигуряване на полетите, повишаване на техническата и компютърна грамотност, практическо изготвяне на синоптични наблюдения и сведения.
Полковник Радойски поздрави завършващите за проявената активност, дисциплина и постигнатите високи резултати, и им пожела успех в бъдещето развитие.
Източник: http://af.armf.bg/
 
Формирование от 55-ти инженерен полк успешно премина сертификация по CREVAL
13.11.2015, 14:13
Вчера, 12 ноември, успешно приключи тридневното тактико-специално занятие за сертифициране по CREVAL на взвод за обезвреждане на взривни материали от 55-ти инженерен полк в изпълнение на националния план за сертификация, проверка и оценка на декларирани щабове и формирования на Въоръжените сили на Република България.
Тактико-специалното занятие премина на тема „Действие на взвод за обезвреждане на взривни материали при участие в инженерно осигуряване на бригадна бойна група в операция на НАТО по поддържане на мира”.
Действията на военнослужещите бяха наблюдавани и оценявани от комисия от командването на Сухопътните войски с председател полковник Пламен Йорданов и с участието на представители от НАТО.
Сертифицирането на взвода започна на 10 ноември, когато комисията провери документацията и премина в практически действия на личния състав на взвода по изпълнение на планови и непланови инженерни задачи. Те се състояха в обезвреждане на невзривени бойни припаси, неутрализиране на импровизирани взривни устройства, проверка и обезопасяване на сгради, както и проверка и обезвреждане на изоставени автомобили, подготвени като импровизирани взривни устройства вследствие действията на групата за нарастване на обстановката и имитационната команда към тях.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
Министър Николай Ненчев пред военните моряци: Вярвам във вашите способности и вашата воля
13.11.2015, 14:06
Николай НенчевМинистърът на отбраната Николай Ненчев посети днес, 13 ноември, Военноморската база – ВМС в Бургас. Той бе посрещнат от началника на гарнизон Бургас - комодор Мален Чубенков, командир на Военноморската база - ВМС, след което проведе разговор с военнослужещите и цивилните служители от личния състав на базата.
По време на разговора министърът на отбраната се запозна със задачите, които стоят пред служителите във Военноморската база - ВМС. Поставени бяха въпроси за бюджета за следващата година, за отпадането на текстовете, свързани със социалните права на военнослужещите, както и за бъдещето на Българската армия и флота в частност. „Вие сте най-добрият извор“, каза министър Николай Ненчев и допълни: „Аз ще продължа да се срещам с личния състав на формированията, и да разговарям с всеки един от вас, защото вярвам, че най-добрите програми не се пишат в кабинетите в София, а на срещите с вас и вашите колеги“.
„Проявихте мъдрост и търпение в последните дни и това се оцени от обществото. Повишеният бюджет за отбрана, който постигнахме, и който вярвам, че ще бъде приет от народните представители, ще ви даде сигурност в ежедневието и възможност да изпълнявате все така отговорно своите мисии и задачи. Вярвам във вашите способности и във вашата воля“, каза министър Николай Ненчев.
Министър Николай Ненчев благодари на българските военнослужещи, които са съдействали за погасяването на големия пожар край Смолян вчера. „Оказваме помощ, когато се поиска от нас. Имаме готовност да изпратим допълнително сили и средства, ако е необходимо“, посочи той.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Министър Николай Ненчев присъства на демонстрация на способностите на британския военен кораб „Дънкан“
13.11.2015, 14:02
„Дънкън“ (HMS Duncan D37)Министърът на отбраната Николай Ненчев присъства на демонстрация на способностите на един от най-модерните кораби на британските Кралски военноморски сили - „Дънкан“, който акостира на пристанище Бургас на 12 ноември. Командир на британския военен кораб е капитан ІІ ранг Рич Аткинсън. Визитата се осъществява в рамките на двустранното военно сътрудничество между Великобритания и България и е част от мерките за сигурност, приети на Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. Посещението е и израз на ангажираността на Великобритания към сигурността и стабилността в Черноморския регион.
На демонстрацията на способностите на кораба присъстваха още извънредният и пълномощен посланик на Нейно британско величество Н.Пр. посланик Ема Хопкинс, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.
На 14 ноември британският военен кораб „Дънкан“ ще участва в учение с миночистач от състава на българските Военноморски сили. Съвместното изпълнение на задачите ще допринесе за повишаване на оперативната съвместимост, както и за постигане на по-добро разбиране на процедурите и способностите на военноморските сили на двете държави.
Визитата на военния кораб „Дънкан“ в България демонстрира тясното сътрудничество между двете страни, в рамките на което през миналата година Великобритания участва със свои военни формирования в две учения, проведени на територията на нашата страна. Посещението е допълнение към помощта, която страната оказва на базирания в София Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО. През 2016 г. Великобритания планира да участва със свои военнослужещи и в две нови учения в България. Визитата показва и социалните измерения на двустранното партньорство между Великобритания и България. Във втория ден от посещението членовете на екипажа на „Дънкан” ще посрещнат деца от Бургас, които ще имат възможността да разгледат кораба. Моряците ще се срещнат и със своите български колеги в приятелски футболен мач.
*************
Корабът „Дънкан” е един от най-новите и модерни военни британски плавателни съдове. Той изпълнява различни функции, като е особено подходящ за противовъздушна отбрана. Ракетите на кораба летят със скорост от над 4828 км/ч и са ефективни срещу всички въздушни заплахи на разстояние до 113 км.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Правителството може да предлага директор на военното разузнаване
13.11.2015, 13:50
В днешния брой на Държавен вестник е публикуван Законът за военното разузнаване, който влиза в сила от 1 ноември т.г. Той бе приеман на два пъти от Народното събрание. Веднъж на 1 октомври и втори път на 5 ноември, когато не бе уважено ветото на президента.
Законът дава право на правителството да предложи на президента да издаде указ за назначаване на директор на Служба „Военна информация” – МО. В него е записано „Директор на Службата може да бъде военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание.” Т.е. генерал или адмирал, или полковник или капитан I ранг, който ще получи висше военно звание с назначаването му на длъжността.
Едно от другите изисквания към кандидатите за директор е да притежават 10-годишен професионален стаж в системата за защита на националната сигурност или въоръжените сили.
Според Закон за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност „системата за защита на националната сигурност се състои от държавни органи и структури, които осъществяват дипломатическа, отбранителна, разузнавателна, контраразузнавателна, оперативно-издирвателна, правоохранителна и охранителна дейност и които са представени в Съвета по сигурността към Министерския съвет”.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Китайски модернизирани изтребители Су-27СК на учение в Тайланд
13.11.2015, 13:40
Су-27Китайските ВВС ще участват в провеждащото се в Тайланд учение Falcon Strike с четири едноместни изтребителя Су-27СК и две ‘спарки’ Су-27УКБ. Самолетите са от 6-ти иап от състава на 2-ра изтребителна авиационна дивизия.
Су-27СК са с нова система за предупреждение за изстреляни срещу тях ракети (MAW), сензорите на която са разположени на фюзелажа зад ПВД (приемник на въздушното налягане) и по един на вертикалните стабилизатори.
Поне един от изтребителите е пилотиран от победител на състезанията „Златен шлем”. Неговият самолет е маркиран с четири звезди.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Без щурмовите А-10 САЩ ще бъдат безпомощни в Сирия
13.11.2015, 10:21
А-10Американските ВВС навремето далновидно отложиха идеята за замяна на изтребителите А-10 Thunderbolt II с ударните изтребители F-35 (Joint Strike Fighter) и сякаш постъпиха правилно. А-10 и досега са считани за едни от най-мощните самолети в бойната авиация на САЩ. Засега няма с какво да бъдат заменени, а плановете на Вашингтон по извеждането им от ВВС застрашава сигурността на страната, пише The National Interest, предаде РИА Новости.
Необходимостта от изхвърляне на „почтените” А-10 съществува, обаче чиновниците се отказаха от изпълнение на замисъла си заради международната обстановка и заради липса на яснота за това как ще се развива ситуацията в бъдеще. Сега американските военни възнамеряват да заменят редица А-10 с изтребители F-16 (Fighting Falcon), цитира NI думи на генерала от ВВС на САЩ Хоук Карллайл.
По-рано САЩ разположиха именно А-10 в турска авиобаза за борба против терористите против ИД, тъй като по думите на генерала именно тези машини позволяват на американската авиация да действа най-ефективно.
Конгресменът Марта Максали, в миналото командир на отряда А-10, е крайно недоволна от решението за изписването на А-10, тъй като подобно решение може да застраши сигурността на САЩ.
„Както и по-рано, планът за предсрочното извеждане на А-10 е безотговорен и безразсъден. Никакъв друг самолет, намиращ се на въоръжение или намиращ се в разработка, не може да се сравни с неговите уникални характеристики по осигуряване на близка авиационна поддръжка”, цитира NI думите на Марта Максали.
Според конгресмена, щурмовиките сега се използват за борбата с ИД, при противопоставянето с Русия в Европа, а също се намират близо до границите със Северна Корея. САЩ са инвестирали над един милиард долара за поддръжка на парка от А-10 до 2028 г. До появяването на подходяща негова замяна САЩ трябва да запазят тази „жизнено важна техника”, счита Марта Максали. - Още за А-10
Източник: http://www.cross.bg/
 
На 22 и 23 юни 2016 г. ще се проведе Десетият конгрес на Съюза на ветераните от войните
13.11.2016, 10:11
На свое заседание, което се проведе вчера в ЦВК, централното ръководство на Съюза на ветераните от войните реши на 22 и 23 юни 2016 г. да проведе своя редовен Десети конгрес.
Със заповед на председателя на съюза доц. д-р Иван Сечанов за активна работа в интерес на ветераните и.д. директор на дирекция „Социална политика” на МО Иво Антонов бе награден с юбилеен медал „70 години от Победата над фашизма”. Същото отличие получиха потомци и съмишленици членове на Централни управителен съвет, председатели и заместник-председатели на областни организации. През изтичащата година медали бяха връчени на всички ветерани. Към 1 октомври техният брой е малко над 3500. Почти толкова са и потомците и съмишлениците, които членуват в съюза......Прочети още
 
Най-голямата подводна мистерия!
13.11.2015, 09:24

К-19Спокойно можем да обявим 1968 година за една от най-лошите в историята на подводниците. Преди почти 50 години четири подводници, които нямат нищо общо помежду си, изчезват... напълно.

Става въпрос за USS Scorpion 589 (САЩ), INS Dakar 77 (Израел), Minerve S647 (Франция) и K-19 (СССР). Дори след толкова години тази мистерия остава без отговор, но с множество предположения – от инцидент в торпедния отсек (самовзривяване) до подводни атаки, прикрити от правителството.
Последното не изглежда чак толкова невероятно, като имаме предвид годините и две от имената - USS Scorpion (САЩ) и K-19 (СССР). Съмняваме се, че скоро тази мистерия ще бъде разгадана, но винаги може да е случай на съвпадение. Проблемът е, че останките са на толкова големи дълбини, че не можем да очакваме по-сериозно разследване. - Още подводниците

 
Китай ще получи ЗРК С-400 през 2017 година
13.11.2015, 09:08
С-400Първите доставки на зенитни ракетни комплекси (ЗРК) С-400 «Триумф» за Китай са планирани за през 2017 г.
Според редица източници Китай е сключил през 2014 г. договор за доставка на шест дивизиона на обща стойност около три милиарда долара.
До неотдавна се считаше, че Китай е първата чуждестранна държава, която ще притежава ЗРК С-400, но през юли 2015 г. в Интернет се появиха снимки на тези комплекси в Алжир. По данни на блога Secret Difa3 африканската страна е закупила през 2014 г. между шест-осем дивизиона.
С-400 «Триумф» е многоканална далекобойна зенитна ракетна система, използваща няколко типа ракети с различна далечина на действие. Системата е разработена през 2000-те години в НПО „Алмаз” (сега ВКО "Алмаз-Антей"») под ръководството на Александър Лемански на база развитие на ЗРК С-300ПМУ-2 «Фаворит». С-400 е приета на въоръжение в Русия през 2007 г.
По информация на производителя С-400 поразява въздушни цели (самолети, вертолети, БЛА, крилати ракети и тактически балистически ракети, летящи със скорост до 4800 м/сек). - Още за С-400
Източник: http://www.pan.bg/
 
Black Sea News: България ще участва в съвместни учения в Черно море заедно с Русия, Румъния и Турция
13.11.2015, 08:38
Граничните служби на Русия, България, Румъния и Турция се договориха в руския град Сочи да проведат през юли 2016 г. мащабни съвместни учения. Основни теми на него ще са борбата с тероризма, контрабандата на наркотици и оръжие, както с и нелегалната миграция, предаде Black Sea News.
„Подписахме меморандум, в който определихме плана са за работа догодина. Това са конкретни мероприятия за взаимодействие в засилването на сигурността в черноморския регион“, съобщи ръководителят на дирекция „Брегова охрана“ към пограничната служба на Русия Юрий Алексеев. „В момента сценарият е в процес на разработка. Заплахите се сменят постоянно. За нас сега са актуални темите, свързани с каналите за трафик на оръжие, нелегалната миграция, както и борбата с тероризма“, добави той.
На срещата, провела се в Сочи се обсъди и усъвършенстването на съвместно разработената Автоматизирана система за обмен на информация – АСОИ. Нейното техническо обновяване трябва да приключи в най-скоро време. Тя трябва да заработи в пълен капацитет още през 2016 г.
Източник: http://www.focus-news.net/
 

 
Областният управител на Бургас се срещна с командира на „Дънкан“
12.11.2015, 22:50
„Дънкън“ (HMS Duncan D37)Областният управител Вълчо Чолаков се срещна с командира на военен кораб „Дънкан“ (HMS Duncan D37)  – Рич Аткинсън. В периода 12 – 14 ноември корабът и екипажът му, част от състава на Военноморските сили на Великобритания, са на посещение в област Бургас по покана на Министерство на отбраната.
Освен планираните по програма съвместни демонстрации с военнослужещите от Военноморска база ВМС – Бургас, командирът на кораба използва случая да се срещне и с бургаския губернатор.
„Доброто сътрудничество  и съвместните обучения и практики между военноморските сили на България и Великобритания са изключително важни, благодарение на тях се изграждат добри партньорски взаимоотношения между нашите страни“, заяви Чолаков.
По думите на гостите, по време на редицата съвместни учения са успели да се убедят, че българските военноморски сили са надежден и добър партньор.
В знак на уважение Чолаков получи от командира на кораба почетния знак на британския военен разрушител. Областният управител от своя страна му подари книга за чудесата на България с пожелание той и екипажът му да се върнат отново в България, този път като туристи, както и традиционното за страната ни българско вино.
В приятелската среща участие взеха още капитан Ричард Блекуел – военен аташе и командирът на Военноморска база ВМС – Комодор Мален Чубенков.
 
Забравените герои на България: Генералът от пехотата Стефан Михайлов Нерезов
12.11.2015, 22:08
Стефан Михайлов НерезовНавършват се 148 години от рождението на генерал от пехотата Стефан Михайлов Нерезов, роден на 12 ноември 1867 г. в Севлиево. Завършва Военното училище в София (1888) и Генаралщабна академия в Торино, Италия (1896). Участва в Сръбско-българската война (1885) като доброволец в ученическия легион. Като младши офицер – подпоручик, е зачислен в 4- ти артилерийски полк (1888-1891), а след това служи като офицер за поръчки в щаба на войската (1897), инспектор във Военното училище (1900), в свитата на Н. В. княз Фердинанд (1903-1904). По-късно е дружинен командир в 1- ви пехотен Софийски полк (1905), комендант на двореца и командир на 8- ми пехотен Приморски полк. На 1 януари 1911 г. е произведен в чин полковник и служи като началник на Оперативен отдел в Щаба на армията (1909).
В Балканската война (1912-1913) участва като началник на Оперативен отдел в Щаба на действащата армия и помощник-началник на Щаба на действащата армия. През Междусъюзническата война (1913) замества изолирания по това време ген. Фичев и е фактическият началник на Щаба на действащата армия. С негово участие се разработва оперативният план за съсредоточаването и бойните действия на българските армии срещу Сърбия и Гърция.
На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор. При включването на България в Първата световна война (септември 1915) е началник на 9- та пехотна Плевенска дивизия. С нея участва в решителните боеве в Македония при Косово поле и на Дойранския фронт. От 2 декември 1916 до 2 декември 1917 командва 3- та армия, воюваща на Добруджанския фронт. На 15 август 1917 г. е повишен в чин генерал-лейтенант. През 1917-1918 г. е началник на Моравската областна военна инспекция, а от 15 юли до 30 септември 1918 г. поема командването на 1- ва армия, която се сражава на Македонския фронт.
След войната е началник на 1- ва инспекционна област (1919) и началник Щаб на армията (1920-1921). През 1921 г. е произведен в чин генерал от пехотата. Умира на 16 април 1925 г. при атентата в църквата „Св. Неделя” в София.
Награден е с военния орден „За храброст” II и III ст. 1 и 2 кл.; ордена „Св.Александър” IV и V ст. без мечове; ордена „За заслуга” на обикновена лента и народния орден „За военна заслуга” I ст. на военна лента.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Индия получи своя 75-и PC-7 Mk.II
12.11.2015, 21:44
Pilatus PC-7 Mk.II,Индия получи своя последен 75-и турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-7 Mk.II, с което се приключва сделката от май 2012 г. за доставка на изцяло нова тренировъчна система за индийските ВВС.
Машината е била доставена във военновъздушната академия на индийските ВВС в Дундигал. Тя е със специална окраска, която отбелязва доставката на последния самолет от сделката.
Първият индийски PC-7 Mk.II бе доставен през февруари 2013 г. От тогава до днес индийският флот от PC-7 е натрупал 40 000 часа във въздуха и 80 000 изпълнени полета. Въвеждането на типа в индийските ВВС е довел до увеличаване с 220% на часовете, които младите пилоти трупат в първоначалния етап на обучение.
През февруари 2015 г. индийското правителство даде разрешение за покупката на още 38 броя от PC-7 Mk.II, но все още не е подписана сделка с Pilatus за това.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Военнослужещи от Българската армия участват в гасенето на пожара, възникнал в района на Смолян
12.11.2015, 20:27
Два вертолета Ми-17 от състава на Военновъздушните сили се включиха в 16.30 ч. днес, 12 ноември, в разузнаването и гасенето на горски пожар, възникнал в района на с. Дунево и на кв. „Райково“ в град Смолян. Екипажите са от 24-та вертолетна авиобаза – Крумово.
Полетите се изпълняват след пълен анализ на въздушната и метеорологичната обстановка и релефа на местността, при строго спазване на мерките за безопасност и в тясна координация с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Зареждането на вертолетите с вода се извършва от микроязовир до с. Езерово.
Командири на екипажите на двата вертолета Ми-17 са майор Йордан Йорданов и подполковник Димитър Павлов. В състава на екипажа на един от вертолетите е включен като координатор инспектор Цветан Стоилков от структурата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
В гасенето на възникналия горски пожар се включиха и 37 военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон в Смолян от състава на Сухопътните войски. Пожарът е локализиран.
Военнослужещите от състава на ВВС и Сухопътните войски имат готовност и утре, 13 ноември, при необходимост да окажат помощ на структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
 
Испания е отделила средства за купуване на MQ-9 Reaper
12.11.2015, 20:04
MQ-9 ReaperПравителството на Испания е одобрило придобиването от Министерството на отбраната на страната на четири БЛА MQ-9 „Рипер“ на компанията „Дженерал атомикс аеронотикъл системс“ (General Atomics Aero-nautical Systems) на обща стойност 161 млн. евро. Както съобщава „Инфодифенса“, цитирайки отчет на Кабинета на министрите, шефът на отбраната Педро Моренес е получил пълномощия за сключване на договор за закупуване на комплект безпилотници за ВВС на страната. Така МО на Испания ще се сдобие със система в състав от четири БЛА MQ-9 „Рипер“ Блок.5, две наземни станции за управление, а също средства за свръзка и поддръжка. Доставката ще бъде реализирана в рамките на междуправителствено съглашение по програмата „Чуждестранни военни продажби“. Сума от 50 млн. евро ще бъде изплатена т.г. Останалите 111 млн. евро ще бъдат преведени на производителя в рамките на пет години, от 2016 г. до 2020 г. включително. Компанията „Сенер“ (SENER) ще партнира на „Дженерал атомикс аеронотикал системс“ в Испания и ще обезпечи интеграцията на БЛА в състава на ВС на страната.
През февруари 2014 г.  „Сенер“ и „Дженерал атомикс“ подписаха съглашение за БЛА MQ-9 за Испания, а през октомври т.г. Държавният департамент на САЩ одобри доставката за Испания на четири БЛА MQ-9 „Рипер“ Блок.5, свързаното с тях оборудване, пет мултиспектрални системи за целеуказване (MTS-B) (по една на всеки БЛА и една запасна); пет РЛС със синтезирана апертура AN/APY-8 „Линкс“, запасни части, услуги за обучение и материално-техническо обезпечаване за $243 млн. - Още за MQ-9 Reaper
Източник: http://www.duma.bg/
 
Индийският флот ще съвместява американски „летящи радари“ с МиГ-ове
12.11.2015, 19:54
 E-2D Advanced HawkeyeВоенноморските сили на Индия са заинтересувани от получаването на новия американски самолет за далечно радиолокационно откриване (ДРЛО) E-2D Advanced Hawkeye. Това, пред кореспондента на „Лента.ру“ на международното авиационно изложение Dubai Airshow-2015, е съобщил източник от американската компания Northrop Grumman, която се занимава с производството на тези самолети. По думите на представителя на Northrop Grumman корпорацията е готова да обезпечи съвместимостта на оборудването на E-2D с всякакъв състав на авиогрупа.
„Този проект не зависи от доставката на американски изтребители. Ние изцяло можем да обезпечим съвместната работа на авиокрило от МиГ-ове и самолета E-2D Advanced Hawkeye”, е заявил той. В момента ВМС на Индия проектират третия поред самолетоносач, който трябва да превъзхожда по своите размери и бойни възможности по-рано доставеният от Русия авионосец  „Викрамадития“ и строящият се с помощта на руски и италиански предприятия авионосец „Викрант“. През юни т.г. за плановете си да придобият самолети E-2D Advanced Hawkeye заявиха от правителството на Япония. Запитването за възможната доставка на 4 „летящи радара“ от ново поколение бе одобрена от Държавния департамент на САЩ, като сумата по възможния договор е 1,7 милиарда долара.
Източник: http://www.duma.bg/
 
Отложиха бюджета за отбрана, заради отсъствието на министъра
12.11.2015, 19:45
Николай НенчевОчакванията, че на днешното си заседание Комисията по отбрана ще обсъди и най-вероятно ще подкрепи законопроекта на правителството за бюджета през следващата година, особено в частта му за МО, не се оправдаха.  Точката беше отложена не за друго, а заради отсъствието на министъра на отбраната Николай Ненчев. Независимо че той беше изпратил представителна група, включително неговите заместници Десислава Йосифова и Димитър Кюмюрджиев, депутатите не пожелаха да обсъждат най-важния закон за годината.
Според членове на комисията министър Ненчев бил в командировка в страната. Заместник-министър Кюмюрджиев не знаел къде е министърът му, казаха някои от тях. Няма нищо по-логично лично министърът да защитава в ресорната комисия предложения от правителството бюджет. Очакваше се и неговото становище за текстовете в преходните и заключителни разпоредби, които орязват социалните придобвки на военнослужещите. Все пак на днешното заседание на бюджетната комисия нейната председателка Менда Стоянова заяви, че тези параграфи ще бъдат оттеглени. Най-ранният възможен момент, според нея, е след приемането в зала на бюджета на първо четене, т.е. на 20 ноември може да се депозира подобно предложение.
Днес стана ясно, че с писмо до премиера Бойко Борисов председателят на Комисията по вътрешна сигурност Атанас Атанасов изразил недоволство от вчерашното неявяване на финансовия министър Владислав Горанов пред комисията. Основна тема на това заседание беше предлаганият бюджет за сектора "Сигурност", като в писмото си до премиера г-н Атанасов заявява, че министърът е показал неуважение към Народното събрание.
Комисията по отбрана подкрепи на днешното си заседание предложените промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, каза заместник-министър Кюмюрджиев.  С проекта се създава нарочна законова уредба, по силата на която част от дейността на въоръжените сили, по-специално осъществяването на задачи по Air Policing от страна на Военновъздушните сили, ще може да се извършва съвместно със сили и средства и на съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор. По наша информация подкрепата не е на 100 процента.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Турски и американски изтребители готвят мащабни атаки в Сирия
12.11.2015, 16:20
F-15Коалиционните сили, борещи се срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия, се готвят за мащабна военна операция по въздух в страната през следващия месец, съобщи Си Ен Ен Тюрк.
Бойни изтребители от авиобазата в Инджирлик ще отлеят през месец декември, като изданието посочва, че интензивната операция може да продължи няколко дни.
На разположение на турските и американски военновъздушни сили в Инджирлик са шест изтребителя Ф-15, дванадесет военно-транспортни самолета КС-135, единадесет безпилотни MQ-1, дванадесет бомбардировача А-10 и четиринадесет турски изтребителя Ф-16.
Преди няколко дни министър-председателят на южната ни съседка Ахмет Давутоглу заяви, че военните операции срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) ще продължат през зимата. Турските медии пишат, че властите планират мащабни действия срещу ПКК и „Ислямска държава“.
Вчера бе съобщено, че шест американски изтребителя Ф-15 са пристигнали на авиобазата в Инджирлик. Разполагането на US бойни самолети на турска територия е по молба на Анкара.
От Вашингтон заявиха, че тези им действия „изразяват задължението на САЩ да предпази своите съюзници от НАТО, а също така и победа над групировката „Ислямска държава“.
Източник: http://fakti.bg/
 
САЩ се готвят за война с Русия и Китай
12.11.2015, 15:32
Аштън КартърПентагонът воюва с Русия и Китай сам“ – под това заглавие Bloomberg публикува материал, посветен на форума за национална отбрана, който се проведе в САЩ, предаде телевизия „Звезда“.
В публикацията на Bloomberg се посочва пряко, че висшите постове в Пентагона предупреждават за предстоящ сериозен сблъсък на САЩ с Русия и Китай.
„Ние не се стремим към Студена, да не говорим за Гореща война с Русия. Но не трябва да се заблуждаваме: САЩ ще защитават интересите си“, заяви на форума шефът на Пентагона Аштън Картър.
Америка открито осъжда Москва за операцията й в Сирия, която САЩ нарича „деструктивна“. Американският министър на отбраната заяви, че ведомството вече провежда известно сдържане на „руската и китайската агресия“, като при това някои от тези стъпки са засекретени. Противопоставянето между големите държави – САЩ, Русия и Китай нараства, пише още изданието.
На форума шефът на Пентагона открито призова за предоставяне на летално оръжие за Украйна. Американските военни вече не за първи път се опитват да настояват за това, но засега не получават одобрение от Белия дом. Във военното ведомство на САЩ също така са настроени критично и по отношение на действията на Москва в Сирия и отхвърлят всякакви опити на колегите си от Държавния департамент да намерят общ език с Русия.
На форума за национална отбрана американските военни заявиха, че Пентагонът действа прекалено предпазливо, разширявайки присъствието си в Източна Европа. Американските военни действали поетапно и със закъснение, което понижава ефективността.
Заместник-министърът на отбраната на САЩ Робърт Уърк не се притесни в изказванията си и заяви направо, че по въпросите за политическото сътрудничество с Москва и Пекин не може да минат без оръжие.
„Има две големи държави. Ситуацията е коренно различна – през последните 25 години ние не сме се сблъсквали с нищо подобно. Най-важното е това, което направихме през последната година – това, че се обединихме за борба и истински обмисляме този проблем“, каза той.
В края на публикацията авторът е съкрушен от това, че Пентагонът „бие тревога“, но на военните не разрешават да бъде направено това, което смятат за необходимо.
„Поради тази причина днес в САЩ липсва ясна политика по отношение на противниците им – световните държави. И не може да се разчита на това, че този проблем ще бъде решен след смяната на властта“, пише още в статията.
Източник: http://rusofili.bg/
 
Руските фронтови бомбардировачи Су-34 стават неуловими за противниковите радари
12.11.2015, 13:18

Су-34Руските бомбардировачи Су-34 ще бъдат оборудвани с нова система за заблуждаване на противниковите радари и противовъздушна отбрана, предаде онлайн изданието „Спутник“.
Новата система за радиоелектронно противодействие, наречена „Хибини-10B“, ще бъде въведена в изтребителите Су-34 на руските военновъздушни сили (ВВС) по-късно през ноември, разкри Игор Насенков, директор на руския Концерн за радиоелектронни технологии (КРЕТ), по време на тазгодишното авиошоу в Дубай.
Насенков поясни, че компонентите на „Хибини“ ще бъдат разположени по крилете на изтребителите, което ще им позволи да заблуждават противниковите радарни системи, посредством „изкривяване на отразените радарни сигнали“.
„КРЕТ инвестира 24 млрд. рубли (367 млн. долара) в научно-развойната дейност за разработването на напредналата система за радиоелектронно противодействие“, подчерта още Насенков.
Около 4,6 млрд. рубли са били отделени за заместване на вноса на военна техника от Украйна и за осигуряване на независимост от внос от Запада. Очаква се всичката военна техника, произведена в ЕС и от НАТО, която понастоящем се използва от руската армия, да бъде изцяло подменена с руска през 2017 г., пояснява „Спутник“.
Плановете Русия да разработва свои напреднали военни технологии се зародиха през 2014 г., след като Западът наложи санкции на Москва, заради участието ѝ в украинския конфликт, припомня още изданието.

**********************

По всяка вероятност в случая става въпрос за първата партида комплекти контейнери за радиоелектронно подавяне за групова защита на самолети Су-34 с шифър "Тарантул", разработен и произвеждан от АО „Калужский научно-исследовательский радиотехнический институт“ (КНИРТИ). - Още РЕБ
Източник: http://www.fbr.bg/

 
Прокуратурата повдигна обвинение на военен за корупция
12.11.2015, 10:22
Военноокръжна прокуратура-София предаде на съд подполковник Владимир Мильовски - експерт в командване на сухопътните войски /военно формирование 22450 - София/ и Стоян Стоянов - управител на „Ломини" ООД за корупционно престъпление - злоупотреба със служебно положение с цел да се набави имотна облага за търговското дружество при провеждане на обществена поръчка за доставка на парашути - престъпление по чл. 387, ал. 3, пр.2, вр.ал.2, пр.1, вр. ал. 1, пр.2, вр.чл.20, вр. чл. 18, ал. 1 НК.
През 2013 г. Министерство на отбраната е обявило обществена поръчка за сключване на рамково споразумение с предмет „Доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол" и десантни парашутни системи тип „Летящо крило", в която са участвали дружествата „Ломини" ООД и Дружество по ЗЗД "Параплекс-Брюгеман".
В периода от 16.09.2013 г. до 06.01.2014 г., подполковник Мильовски е изпълнявал длъжността главен експерт в отдел „Специални сили" и „Началник на отдел „Специални сили" във военно формирование 22450-София.
В качеството си на длъжностно лице подполковник Мильовски е злоупотребил със служебното си положение, като в съучастие като извършител с подбудителя Стоян Стоянов - управител на „Ломини" ООД, в периода от 16.09.2013 г. до 06.01.2014 г. е извършил следното:
- събирал информация от членовете на комисията за провеждане на процедура за обществена поръчка, за хода на заседанията на комисията и предоставял тази информация на Стоян Стоянов;
- склонявал полковник Борисов - член на комисията, да заяви пред останалите членове на комисията, че парашутите, предлагани от Дружество по ЗЗД " Параплекс-Брюгеман" не работят "на принудително отваряне" и не съответстват на изискванията за дължина на вървите. Мотивирал го е да направи искане за представяне на мостри и на допълнителни сертификати, въпреки липсата на такива изисквания в решението за обявяване на поръчката и да изрази съмнение в заявените технически характеристики, чрез изготвяне на "особено мнение";
- заявил пред заместник-директора на Служба "Военна полиция" полковник Стоил Чипилски и пред капитан Християн Христов-началник сектор в Регионална служба "Военна полиция"- София, че процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение с предмет „Доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол" и десантни парашутни системи тип „Летящо крило", ще бъде манипулирана в полза на Дружество по ЗЗД "Параплекс-Брюгеман", както и че парашутите, предлагани от Дружество по ЗЗД "Параплекс-Брюгеман", не съответстват на изискванията на специалните сили. По този начин Мильовски е целял да бъде образувана проверка от РС"Военна полиция"-София и Дружество срещу ЗЗД "Параплекс-Брюгеман" и дружеството да бъде отстранено от участие в процедурата;
Посочените действия Мильовски извършил с цел дружеството „Ломини" ООД да бъде определено за изпълнител на обществената поръчка за доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол" и десантни парашутни системи тип „Летящо крило". Целял е да набави облага за това дружество и от това да произлязат тежки вредни последици за Министерство на отбраната, в размер на 1 400 000 лв. Сумата от 1 400 000 лв. представлява разлика между цените, предлагани от „Ломини" ООД и цените, предлагани от Дружество по ЗЗД „Параплекс-Брюгеман".
Управителят на „Ломини" ООД - Стоян Стоянов е предаден на съд за това, че като подбудител умишлено е склонил Владимир Мильовски да извърши корупционното престъпление.
Общественоопасните последици на деянието не са настъпили, поради независещи от Мильовски и Стоянов причини - подп.Борисов (член на комисията) е отказал да заяви пред останалите членове на комисията,че парашутите, предлагани от Дружество по ЗЗД " Параплекс-Брюгеман" не работят "на принудително отваряне" и не съответстват на изискванията за дължина на вървите, както и образуването на разследването от Военноокръжна прокуратура-София.
Предстои Военен съд-София да насрочи разглеждане на делото.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Австралийският самолет за ДРЛОиУ E7-A Wedgetail поставя рекорд в Близкия Изток
12.11.2015, 10:13
E7-A WedgetailСамолетът за ДРЛОиУ на ВВС на Австралия E-7A Wedgetail постави нов рекорд, изпълнявайки 17-часова мисия над Ирак и Сирия.
Полетът е започнал като рутинен в подкрепа на въздушните удари на коалиционните сили и е трябвало да продължи до около 13 часа. Но към края на мисията екипажът е помолен да продължи полета си, за да окаже поддръжка за следващите действия на коалиционните сили. След дозареждане от самолет-цистерна австралийският самолет остава още над четири часа във въздуха – общо 17.1 часа, което е рекорд E-7A.
Австралийският самолет за ДРЛОиУ подава получената и обработена информация за тактическата обстановка в Сирия и Ирак на Обединения команден авиационен център, където се планират въздушните операции на коалиционните ВВС,включително и на шестте австралийски изтребители F/A-18 Hornet.
Източник: http://www.pan.bg/
 
С новия бюджет армията може да живне, но не и да попълни липсващите 4500 места за военнослужещи
12.11.2015, 08:33

Михо МиховАко полският вариант за поддръжка на самолетите МиГ-29 не сработи по някаква причина, то действително българската авиация ще бъде поставена пред огромно изпитание и почти приземена. Към това ме навява мисълта, че Министерството на отбраната и правителството бързат и с внасянето на следващия законопроект за съвместна охрана на въздушното ни пространство.

Това казва председателят на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов. Днес комисията ще заседава по законопроекта за държавния бюджет и промените на Закона за отбраната и въоръжените сили........Прочети още

 
Конференция припомни историята на военно-ветеранските организации у нас
12.11.2015, 08:29
Снимка Димитър БебеновКонференция, посветена на 136 години от създаването на първите военно-ветерански дружества, 25 години от възстановяването на Съюза на ветераните от войните и предстоящия му Десети конгрес се проведе вчера в ЦВК. Организатор бе Съюзът на ветераните от войните на България. Темата на проявата бе „Войните на България и обществените организации на ветераните”.
Днес е заседанието на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните. Отчет за извършеното през годината ще направи председателят на съюза доц. д-р Иван Сечанов. Ще бъде приет план за работата през следващата година, който акцентира върху подготовката на Десетия конгрес, подобряване на здравното обслужване и социалното подпомагане на ветераните  и отбелязване на 100 години от Първата световна война.
С поздравления от името на ръководството на МО, на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и началника на ЦВО полковник Георги Петков започна конференцията. Да уважат ветераните, потомците и съмишлениците бяха дошли и.д. директор на дирекция „Социална политика” Иво Антонов, главният експерт в дирекцията подполковник от резерва Манол Тенчев, началникът на ЦВО полковник Георги Петков и полковник Велчо Петков от окръжието, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Съюза на военонинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ к.д.п. Атанас Илев, председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов, председателят на Асоциацията на военните разузнавачи полковник от запаса Чавдар Борачев, представители на Българската авиационна асоциация и на други обществени организации. По-късно в конференцията се включи съветникът на министъра на отбраната Николай Василев, който не пропуска възможност да бъде заедно с членовете на военно-патриотичните съюзи.
Дискусията, чийто модератор бе полковник от запаса професор д-р Марин Калонкин, заместник-председател на съюза, стартира с доклад на председателя на Обществения съвет по въпросите на отбраната и на Асоциацията на Сухопътните войски генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков. Бившият командващ на Сухопътните войски говори за войните на България през XIX и XX век, георизма на българския войник и последиците от тях. Академик Драгомир Шопов се спря на воинското творчество на българските поети и писатели, а професор Стоян Домусчиев на отразяването на войните на България в баталното изкуство.
Заместник-директорът на НВИМ д-р Даниела Цанкова посочи, че освен в хронологическите си експозиции музеят представя войните и във временни изложби. Според нея интересът не е малък. При изнасянето на Самарското знаме в музея е имало над 20 хиляди посетители, на на изложбата „Три войни, три съдби” – над 16 хиляди. Музеят съхранява над 1 милион експоната и повече от 420 едрогабаритни, т.е. военна техника, в двора си. За подготовката на населението за отбрана и конкретно на учениците и студентите говори началникът на ЦВО полковник Георги Петков. Той потвърди готовността си да работи по тези въпроси заедно със Съюза на ветераните от войните и другите веонно-патриотични организации.
Историята на създаването, развитието, обединяването и разтурването на военно-ветеранските организации от Освобождението ни до днес проследи заместник-председателят на съюза и председател на Областната организация във Велико Търново Иван Коев. Той бе категоричен, че българските историци са в дълг към решавонето на този въпрос. За настоящето и бъдещето на Съюза на ветераните от войните бе заключителното слово на неговия председател доц. д-р Иван Сечанов. Той информира участниците в конференцията за внесените в парламента от група депутати промени в Закона за ветераните от войните. Според него, докато има живи ветерани, съюзът не бива да променя името си. След това той би следвало да продължи да съществува, но може би като Съюз на потомците и съмишлениците. Доц. д-р Сечанов прогнозира вероятността в съюза да се включат военнослужещите участници в миротворческите операции, които в момента са около 16 хиляди.  
Източник: Ihttp://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 

 
ОАЕ е на крачка от сделка за Rafale
11.11.2015, 23:37
Dassault RafaleОбединените арабски емирства са на финалния етап от преговори за покупката на френския многоцелев изтребител Dassault Rafale. Това е заявил генерал-майор Ибрахим Насер Ал Алави, командващ ВВС и ПВО на ОАЕ, цитиран от Reuters.
“На финалния етап на преговори сме. Минахме етапа на избор и вече говорим за конкретни параметри за покупката. Ако цените, сроковете на доставка и характеристиките ни задоволят, ще преминем към реалната сделка”, заявява командващият ВВС и ПВО на арабската страна.
Вероятно се касае за 60 изтребителя на обща стойност $10 млрд. Френското МО и Dassault не са коментирали информацията пред Reuters.
От няколко години Dassault и Франция се опитват да пласират Rafale на ОАЕ за замяна на 68-те Mirage 2000-9, които страната експлоатира. През 2011 г. преговорите бяха прекратени, след като представители на емирствата заявиха, че офертите на французите просто не работят.
Тогава за кратко ОАЕ разглеждаше варианта за покупката ан Eurofighter, но до реална сделка не се стигна.
До началото на тази година Rafale нямаше експротна поръчка, но от началото на годината бяха подписани договори с Египет и Катар за по 24 машини и се водят преговори за финализиране на сделка за 36 бройки за Индия.
Представители на Dassault наскоро заявиха, че до началото на 2016 г. очакват да приключат още две сделки за Rafale.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Франция иска C-130J
11.11.2015, 23:32
С-130Франция е поискала доставката на четири транспортни самолета Lockheed Martin C-130J Hercules. Това става ясно от разрешението издадено от Държавния департамент на САЩ за извършване на експортната сделка.
За френските ВВС ще бъдат доставени два чисти транспортни C-130J и два в танкерно изпълнение KC-130J. Освен самите самолети в сделката влиза и доставка на четири резервни двигателя Rolls Royce AE-2100D, различни системи за самозащита за самолетите, включително и резервни такива, логистика и обучение на персонала.
Стойността на цялата сделка е $335 млн. Не се посочват срокове за доставка.
Франция експлоатира около 14 броя C-130H Hercules и се смяташе, че тези машини ще бъдат заместени от новия Airbus A400M, но явно бавната доставка и високите цени на този тип са принудили френското правителство да търси по-бързи доставки на транспортни самолети.
В същото време Lockheed Martin получи договор от американското правителство за доставката на 17 броя C-130J за въоръжените сили на САЩ на стойност $969 млн.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Отряда притивоминни кораби отстоява своя дивиз „За Родината чисти и безопасни фарватери“
11.11.2015, 21:43
Отряда противоминни кораби, дислоциран в Пункт за базиране Варна, изпълни задачи по осигуряване на чисти и безопасни фарватери за търговските и военните кораби в българските морски пространства.
На 10 ноември 2015 година кораби от състава на Отряда, с командир капитан II ранг Петър Димитров, след напускане на  Пункта за базиране извършиха систематичен разузнавателен поиск за морски мини по крайбрежните фарватери от пристанище Варна до нос Калиакра.
Отговорната задачата беше възложена на рейдов миночистач „К-н І ранг Димитър Паскалев” 56 с командир лейтенант Любомир Данков и рейдов миночистач „К-н л-т Кирил Минков” 53 с командир старши лейтенант Пламен Василев.
При изпълнението на задачата не бяха открити застрашаващи корабоплаването обекти.
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Армията на Асад настъпва, вече е само на 20 км от Палмира!
11.11.2015, 21:34
Сирийската армия при поддръжката на руската авиация е излязла на рубеж на 20 км от знаменития древен сирийски град Палмира, предаде кореспондент на РИА Новости от мястото на събитието.Настъплението се води от 18-а дивизия на сирийската армия. Пътят до Палмира е преграден от няколко реда добре изградени укрепления. Напредването напред е бавно с цел да не се дават излишни жертви, защото армията е обезкръвена от дадените 65 хиляди убити. Сирийската артилерия унищожава живата сила на противника, а пехотата овладява сринатите села, предава журналистът на РИА Новости.
Понякога в небето се появяват руски ударни вертолети Ми-24П, които обстрелват джихадистите с картечници. Високо в небето кръжат руски бомбардировачи с управляеми ракети, пред които терористите изпитват животински ужас – взривът от ракетата се чува преди звука на самолета. Понякога се мяркат и сирийски изтребители МиГ-21 с характерното си триъгълно крило.
Очевиден е стремежът на сирийската армия да даде относителна почивка на бойците си и да им вдъхне увереност. Само командването знае кога ще започне мащабното настъпление.
За първи път е осъществено действено сътрудничества с „патриотичната опозиция”, която предоставя информация за обекти, които да се подложат на артилерийски огън и удари от авиацията.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Европа отдаде почит на загиналите в Първата световна война
11.11.2015, 20:48
Под звън на църковни камбани политици в цяла Европа полагаха в сряда венци, отдавайки почит на милионите войници, загинали през Първата световна война, съобщи Асошиейтед прес.
Хиляди хора дойдоха на парижкия булевард Шанз Елизе, за да присъстват на церемонията във френската столица. Президентът Франсоа Оланд постави венци пред паметника на премиера Жорж Клемансо, водил страната към победата, и на Триумфалната арка, пред Гроба на незнайния войн. На церемонията присъстваше и бившия президент Никола Саркози, който приема за първи път покана да участва в подобно тържество след оттеглянето си от поста през 2012 година.
Възпоменателни прояви се състояха в цяла Франция. Църковните камбани биха в часа, когато на 11 ноември 1918 г. е подписано примирието, сложило край на бойните действия на Западния фронт.
Около 10 милиона войници загинаха във войната от 1914-1918 г., от които 1,3 милиона французи. Милиони хора от различни националности са погребани в северната и източната част на Франция, където е минавал Западният фронт. Тази година във Франция се почита паметта на всички носители на Ордена на военния кръст от Първата световна война.
Във Великобритания годишнината бе отбелязана в 11 часа със запазване на две минути мълчание. Стотици стояха мълчаливо на лондонския площад Трафалгар и около Кенотафа в центъра на Лондон, а ударите на прочутия часовника "Биг Бен" отмерваха времето. Сред отбелязващите паметната дата, на която британците си спомнят за всички загинали във войни, бяха вдовицата и синът на Ли Ригби, убит през 2013 г. от вдъхновени от Ал Каида нападатели пред казарма в Лондон. Те положиха венец в църквата "Сейнт Джордж", близо до лобното място на Ригби.
Първата световна война продължи 1568 дни и е един от най-мащабните военни конфликти в историята.
Източник: http://www.mediapool.bg/
 
Започна командно-щабно учение “ТАЛОС 15” в Гърция
11.11.2015, 19:23
С кратка церемония по издигне флаговете на участващите страни вчера бе даден старт на Командно-щабно учение “ТАЛОС 15” за сертифициране на Щаба на силите на Многонационалната бойна група на ЕС “ХЕЛБРОК”.
Учението се провежда от 10 до 21 ноември 2015 г. на полигон Неа Санта, префектура Килкис, Република Гърция, където е развърнат на местността Щабът на силите. По време на учението „ТАЛОС 15“ ще бъдат извършени действията по активирането на щаба на бойната група, планирането на операция на ЕС в отговор на криза и действията на формированията в хода на операцията.
“ТАЛОС 15” е продължение на по-мащабното учение „МИЛЕКС 15”, фокусирано върху процеса на планиране на оперативно ниво, което се провежда от 2 до 13 ноември под ръководството на Оперативния щаб на Европейския съюз в Нортууд, Великобритания.
В учението участват 120 военнослужещи от въоръжените сили на България, Кипър, Гърция, Румъния и Украйна. Ядрото на щаба на силите и сухопътния боен елемент на бойната група са формирани от 71-ва въздушнопреносима бригада на гръцките въоръжени сили. Ръководството на учението се осъществява от щаба на операцията в Лариса, Гърция (EL EU OHQ). Сухопътните войски на Българската армия участват в бойната група с военнослужещи на щабни длъжности и с механизирана рота от състава на 31 механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада.
Основната цел е повишаване на оперативната съвместимост на участниците до ниво, позволяващо успешно изпълнение на задачи в сложните условия, характерни за съвременните конфликти.
Концепцията за провеждането му е изградена на основата на фиктивен сценарий на водена от ЕС операция по управление на криза без използване на поддръжка от НАТО със сили, средства и способности. Военните сили са развърнати само на ниво Щаб на силите (щаба на бойната група) и клетки за отговор, представящи подчинените формирования. Едновременно със сертифицирането на Щаба на силите се извършва и сертифицирането на ротата за комуникационна и информационна поддръжка и щабната рота от състава на бойната група.
Офицер, планиращ учението, е Командирът на Оперативния щаб на ЕС, дислоциран в Лариса, Гърция, а офицер, провеждащ учението, е командирът на Щаба на силите и командир на 71-ва въздушнопреносима бригада от ВС на Република Гърция бригаден генерал Петрос Деместикхас. Заместник-командир на бойната група е полковник Тони Трифонов от Командване на Сухопътните войски на  Българската армия.
Предвидено е на 19.11.2015 г. да бъде проведен ден за високопоставени гости.
Източник: http://landforce.mod.bg/
 
В Запорожка област се е разбил украински Су-25, пилотът е загинал
11.11.2015, 13:02
Су-25В Запорожка област днес около 10 часа местно време се е разбил украински изтребител Су-25, съобщава УНИАН, като се позовава на информация от украинското министерство на отбраната.
Според данните на министерството, самолетът е катастрофирал около 10 часа сутринта по време на учебен полет. Пилотът старши лейтенант Егор Болшаков, роден през 1992 година в Семфиропол, е загинал. Няма пострадали цивилни на земята. - (видео)
По случая се води разследване. На мястото на катастрофата са пристигнали представители на Държавната служба за извънредните ситуации и военна прокуратура. - Още за Су-25
 
Путин разпореди да бъде подписано споразумение с Армения за създаване на обединена система за ПВО
11.11.2015, 11:56
ПутинРуският президент Владимир Путин разпореди да бъде подписано споразумение между Русия и Армения за създаването на Обединена регионална система за противовъздушна отбрана в Кавказкия регион, предаде РИА Новости.
„Да бъде прието предложението на правителството на РФ за подписване на споразумение между Руската федерация и Република Армения за създаване на Обединена регионална система за противовъздушна отбрана в Кавказкия регион за колективна сигурност“, се казва в документа.
Също така на министерството на отбраната на РФ е поръчано да проведе заедно с външно министерство преговори с арменската страна и да подпише споразумението от името на Русия.
 
Засилена военна кореспонденция между САЩ и Русия за Сирия
11.11.2015, 09:45
Руски и американски военни разменят информация по два пъти дневно за военновъздушните операции на двете страни в Сирия, заяви американски генерал.
Американското командване на операциите в Сирия говори по два пъти на ден с руските си колеги, каза във Вашингтон пред журналисти генералът от ВВС на САЩ Хърбърт Карлайл, цитиран от Франс прес и БТА.
Между двете командвания има пряка линия, добави той.
"Всички имат интерес да се поддържа сигурността на полетите. Никой не иска опасни или зле изтълкувани ситуации", каза Карлайл.
Руснаците и американците все пак не стигат дотам да се информират взаимно за дневните оперативни планове, добави генералът.
"Става дума за информация в реално време, за онова което се случва в момента, за полетите, които с в ход", уточни той.
Пристигането в петък на шест самолета "F-15 C" във военновъздушната база Инджирлик в Турция ще даде възможност да се подобри наблюдението на сирийското въздушно пространство от американските военни, каза генералът. Тези бойни самолети имат "фантастичен радар", който ще помогне на самолетите на коалицията начело със САЩ да спазват достатъчна дистанция от руските и сирийските самолети, продължи той.
Но въпреки всекидневната размяна на информация, Вашингтон изтъква, че няма сътрудничество с Русия, отбелязва АФП.
"При сегашното състояние на нещата, ние не виждаме възможност да съгласуваме действията си или да сътрудничим с руснаците в битката срещу "Ислямска държава", конкретно защото Русия изглежда държи преди всичко да брани сирийския режим", каза вчера говорителят на Пентагона Питър Кук, цитиран от АФП.
Източник: http://dnes.dir.bg/
 
Най-смъртоносният кораб на руския флот ще получи хиперзвукови ракети
11.11.2015, 09:36
проект 1144 „Адмирал Нахимов“В северна Русия на доковете на единственото в страната предприятие, в което се произвеждат атомни подводни крайцери, се провежда уникална операция: прераждането на най-големия в света крайцер по проект 1144 „Адмирал Нахимов“.
След модернизацията ракетният крайцер ще замени флагмана на руския флот „Петър Велики“, който също така ще бъде ремонтиран. Според думите на проектанта на крайцера Владимир Спиридопуло, обновеният „Адмирал Нахимов“ ще стане най-мощният кораб на руския флот, тъй като на тежкия ракетен крайцер ще бъде монтирано секретно оръжие – хиперзвуковите ракети „Циркон“.
От компанията „Севмаш“ разказаха за „Руски дневник“, че към днешна дата на крайцера е завършен важен производствен етап – демонтажът на старото оборудване. Провежда се подготовка за монтаж на новото. До края на годината трябва да е приключило абразивното почистване на корпуса. В първия строителен район на кораба приключи ремонтът на корпусните конструкции: на мястото на пусковите установки на крилатите ракети „Гранит“ са подготвени отвори за инсталирането на пусковите установки на най-новия ракетен комплекс „Калибър“.
„Циркон“: военно-морският минерал
Съгласно последните официални данни, след приключване на работите, крайцерът ще носи на борда си 80 крилати ракети, в допълнение към тях ще разполага с 96 зенитни ракети за ЗРК С-400. Последната линия на ПВО ще се състои от ЗРАК „Панцир“. На кораба ще бъде поставен новият торпеден комплекс „Пакет НК“ и напълно ще бъде заменено радиоелектронното оборудване.
Ако преди това монтираните на „Нахимов“ противокорабни (ПКР) свръхзвукови ракети „Гранит“ можеха да поразяват само надводни цели, то след инсталирането на най-новите „Калибри“ крайцерът ще може да поразява не само надводни, но и наземни цели. Таке че по отношение на въоръжението и радиоелектрониката, това ще бъде абсолютно нов кораб, със значително по-високи бойни възможности, отколкото преди. Планира се на „Адмирал Нахимов“ да бъдат инсталирани хиперзвуковите ракети „Циркон“, които ще направят този кораб практически неуязвим.
В края на октомври на сайта на държавните поръчки се появи информация, че „Севмаш“ е сключил договор с производителя на системи за ПВО „Алмаз-Антей“ за производство и доставка на 10 универсални вертикални пускови установки 3С-14-11442М за тежкия атомен ракетен крайцер „Адмирал Нахимов“.
Установките ще бъдат доработени за използване на ракетните комплекси ЗК-14 („Калибър“), 9К, ЗМ55 („Оникс“), ЗК-22 („Циркон“). Готовият образец трябва да премине изпитания до август 2016 г.
Възраждане ударната сила на флота
В момента хиперзвуковата ракета „Циркон“ е една от най-секретните разработки на руския ВПК. По думите на Дмитрий Корнев, главен редактор на специализирания портал MilitaryRussia, „Циркон“ – това е междувидов ракетен комплекс с хиперзвукова ракета. Съществуваше предположение, което официално не е потвърдено, че експортният вариант на „Циркон“ е ПКР „BrahMos-II“. Всичките тактико-технически характеристики на ракетата са засекретени, но се предполага, че „Циркон“ може да развива скорост не по-малка от 4,5 Мах. Според някои данни през 2015 г. ракетата е достигнала до етапа на готовност за изпитания.
Според условията на възложителя готовият образец трябва да премине изпитанията до август 2016 г.
По проекта 1144 „Орлан“ са построени четири крайцера: „Адмирал Ушаков“ (в СССР „Киров“), „Адмирал Лазарев“ (в СССР „Фрунзе“), „Адмирал Нахимов“ (в СССР „Калинин“) и „Петър Велики“. Всички тези кораби, освен „Петър Велики“, не са имали дълга служба и след разпада на Съветския Съюз стояха в пристанищата си, без да излизат в открито море, в очакване на утилизацията си или да бъдат ремонтирани. Преди няколко години Министерството на отбраната на Русия взе решение единият от първите три крайцера да бъде модернизиран. Но не е изключено, че освен „Адмирал Нахимов“ на подобна модернизация да бъде подложен още един кораб от този проект – „Адмирал Лазарев“, който е част от състава на Тихоокеанския флот, но който в момента също се намира в кораборемонтен завод.
По съветско време модернизираните кораби по проект 1144 „Орлан“ (именно към корабите от този проект спада и „Адмирал Нахимов“) бяха ударната сила на групите надводни кораби (ГНК), чиято задача бе нанасянето на съкрушителни удари по надводните вражески цели. В мирно време „Орланите“ осъществяваха патрулиране и наблюдение на корабите на вероятния противник в океана. - Още за проект 1144
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Днес ветераните от войните провеждат конференция в София
11.11.2015, 09:28
В ЦВК днес ще се проведе конференция, посветена на 136 години от създаването на първите военноветерански дружества, 25 години от възстановяването на съюза и предстоящия му Десети конгрес. Организатор е Съюзът на ветераните от войните на България.
Темата на проявата е „Войните на България и обществените организации на ветераните”.
Утре, отново в ЦВК, е заседанието на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните. Отчет за извършеното през годината ще направи председателят на съюза доц. д-р Иван Сечанов. Ще бъде приет план за работата през следващата година, който акцентира върху подготовката на Десетия конгрес, подобряване на здравното обслужване и социалното подпомагане на ветераните  и отбелязване на 100 години от Първата световна война.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Военните моряци почетоха паметта на загиналите войни в битката при Варна през 1444 г.
11.11.2015, 09:22
На 10 ноември 2015 г. се навършиха 571 години от битката на обединената европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) и трансилванския воевода Януш Хуняди срещу турските войски на султан Мурад ІІ. По този повод, в Парк - музея на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик”, представителна част от Военноморските сили,  Представителният духов оркестър на ВМС, командири на военни формирования от Варненския гарнизон участваха във военен ритуал по отдаване на почит и полагане на венци и цветя.
Строят на почетен караул на Военноморските сили бе приет от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев. След слово на директора на музея Марин Костов беше отслужена заупокойна молитва от протосингела на Варненска и Великопреславска митрополия отец Димитър. С минута мълчание и падане на колене бе отдадена почит към загиналите в битката при Варна унгарски, полски, български, румънски, чешки, словашки, босненски, украински, хърватски, саксонски, литовски воини и папските рицари. Бяха поднесени венци и цветя пред мавзолея на крал  Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) и паметника на трансилванския воевода Януш Хуняди.
На ритуала в град Бургас участваха военнослужещи от военните формирования от гарнизон Бургас и Представителния духов оркестър на община Бургас. Строят на представителните блокове бе приет от началника на гарнизон Бургас комодор Мален Чубенков - командир на Военноморска база - ВМС.
На ритуала присъстваха представители на държавната и местната власт от град Варна, съобщиха от „Връзки с обществеността” на ВМС
 
Укринформ: Парламентарната асамблея на НАТО ще обсъди в Кишинев европейското бъдеще на Молдова
11.11.2015, 09:12
Парламентарната асамблея на НАТО ще проведе в Кишинев семинар на тема „Европейското бъдеще на Молдова: регионална ситуация и вътрешни предизвикателства“, предаде Украйна.
„От 11 до 13 ноември участниците на семинара ще обсъдят социалните и политически проблеми, с които се сблъсква Молдова, влиянието на конфликта в Украйна на регионалната и глобална сигурност, състоянието на отношенията между Молдова и ЕС, НАТО и Русия, а също така и въпросите свързани с разрешаване на конфликта в Приднестровската република“, пише в съобщение на парламента на Молдова.
На семинара ще участват вицепрезидента на Парламентарната асамблея на НАТО Паоло Али, ръководителят на швейцарската делегация в НАТО Ханс Хес и изпълняващия задълженията на премиер на Молдова Георге Брега. 
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Nikkei: До 2024 г. Япония ще увеличи броя на разузнавателните си спътници от четири на 10
11.11.2015, 09:08
Правителството на Япония представи план за развитието на космическата индустрия на страната до 2024 г., според който броят на разположените разузнавателни спътници в орбита ще се увеличи от четири до 10, пише японският вестник Nikkei.
Япония от 2016 г. ще започне с помощта на спътници да наблюдава обстановката в оспорваните с Китай острови Сенкаку (Дяодюйдяо). Изстрелванията на космическите апарати, способни на момента да изпращат изображения на земята, ще се провеждат между 2019 и 2024 г. Освен това през 2023 г. Япония смята да изстреля нов шпионски спътник, снабден с мощни оптически радари, способни да правят снимки в условия на облачност и в нощно време.
Тази година Япония изведе в орбита наведнъж два разузнавателни апарата.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Saab започна крайното сглобяване на първия Gripen NG
11.11.2015, 08:48
Gripen NG Saab започна крайното сглобяване на първия прототип на Gripen NG, след свързването на основните фюзелажни секции. Програмата се движи в график за доставянето на първите серийни машини за Швеция и Бразилия. Това е било съобщено на авиоизложението в Дубай, съобщава Flightglobal.
Първият прототип на Gripen NG, който носи индекса 39-8, е планиран за първи полет през 2016 г., но все още не се съобщава в коя част на годината ще се случи това.
Saab в момента има да изпълнява поръчки за Gripen NG за Швеция и Бразилия. Освен това компанията разчита да пласира новия модел в конкурсите в Белгия и Финландия, които се оформят в момента, както и да пласира Gripen C/D в България, Словакия и Хърватска.
Извън Европа Saab гледа към Индонезия, Малайзия, Филипините и неназовани африкански страни.
В същото време Saab са доставили новия стандартен софтуер MS20 за съществуващите Gripen C/D. Тестовете в шведските ВВС вървят в момента. Новият софтуер дава възможност за използването на нови видове боеприпаси, включително и ракетата MBDA Meteor.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Великобритания купува 500 ракети Hellfire
11.11.2015, 08:31
подкачени ракети Hellfire Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната (DSCA) e уведомила Конгреса на САЩ за сключването на потенциална сделка с Великобритания за продажбата на 500 ракети с полуактивно лазерно насочване AGM-114R Hellfire II (SAL) на обща стойност 80 милиона долара.
Ракетите ще бъдат доставени от запасите на Сухопътните войски на САЩ.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Успешно изпитание на ракетата Joint Strike Missile (JSM)
11.11.2015, 08:24
F-16 с JSMВ САЩ е извършено успешно изпитание на ракетата клас „въздух-земя” Joint Strike Missile (JSM). Ракетата е била изстреляна от F-16 на височина 6000 м над полигон в щат Юта. JSM е специално конструирана да се побира във вътрешния оръжеен отсек на F-35A.
Тя се разработва съвместно от норвежката компания President Kongsberg Defence Systems и американската Raytheon за нуждите на ВВС на Норвегия. Ракетата ще бъде интегрирана към ‘стелт’ изтребителя F-35A, но може да се използва и от други бойни самолети.
JSM е идеалното решение за атакуване на морски и земни цели от средни разстояния. Летателните изпитания на ракета започват в началото на 2015 г. и ще завършат през 2017.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
OAE поръчва AW609
10.11.2015, 21:15
AgustaWestland AW609 ВВС на Обединените арабски емирства стана първия клиент, който поръчва конвертоплана AgustaWestland AW609 за ролята на машина за търсене и спасяване. Сделката бе обявена в рамките на дубайското авиоизложение провеждащо се в момента.
ВВС на ОАЕ поръчват три броя AW609 и си запазват опцията за още три машини от същия тип. Сделката идва няколко дни след катастрофа с прототип на конвертоплана, при която загина двучленият екипаж.
Генерал-майор Абдула ал Саид ал Хашеми от МО на ОАЕ, заявява, че основната причина за покупката на AW609 е възможността на конвертоплана да лети на далечина от 1400 km при скорост от 510 km/h, което не е по силите на нито един вертолет.
Сделката ще се подпише в най-скоро време, а доставките се очакват през 2019 г.
Освен AW609 OAE са разглеждали и американския конвертоплан V-22.
В момента има 55 твърди поръчки за AW609, а получаването на типов сертификат се очаква през 2018 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Новият военен бюджет на САЩ забранява затворниците от Гуантанамо да се върнат в САЩ
10.11.2015, 22:47
Американският Конгрес одобри военен бюджет от 607 млрд. долара, един от детайлите в който забранява на президента да прехвърли затворниците от базата Гуантанамо в САЩ - нещо, което Барак Обама се опитва да направи, откакто влезе в Белия дом през 2009 г., предаде Асошиейтед прес.
Сенатът прокара законопроекта за военния бюджет за следващата финансова година с 91 гласа срещу 3. Преди това Камарата на представителите го гласува с голямо мнозинство от 370 гласа срещу 58, което на практика лишава президента от възможността да му наложи вето.
Разпоредбите на бюджета, отнасящи се до Гуантанамо - база, разположена на кубинска територия, няма да се харесат на Обама, но поне засега той не е изразил намерение да наложи вето на закона, приет от двете камари на Конгреса, в който неговите опоненти - републиканците, имат мнозинство.
Ликвидирането на спорния затвор за заподозрени в тероризъм в базата Гуантанамо бе едно от предизборните обещания на Обама. Той бе създаден от неговия предшественик Джордж Буш през 2002 г. и там все още се намират 112 затворници, уточнява Франс прес.
Сред американските политици и коментатори законопроектът предизвика спорове дали президентът изобщо се нуждае от одобрението на Конгреса, за да прехвърли част от оставащите там затворници на американска земя, или той би могъл да направи това с президентски указ, посочва АП.
Одобреният вариант на бюджета предвижда и отпускане на 300 млн. долара като военна помощ за Украйна. Първият вариант предвиждаше с 5 млрд. долара повече разходи за отбраната. След съкращаването му няколко отбранителни програми отпаднаха, но военната помощ за Украйна остана, посочва ТАСС. Тя дава право на шефа на Пентагона да използва, след съгласуване с Държавния департамент, на тези 300 млн. за оказване на Киев на "необходимото съдействие в сферата на сигурността и разузнаването". Според ТАСС под това се разбира и т.нар. "смъртоносно оръжие", включващо доставки за Украйна на противотанкови системи.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Русия ще достави скоро на Индия последните три вертолета Ми-17В-5
10.11.2015, 21:30
Ми-17В-5Холдингът „Вертолеты России“ в близко време ще достави последните три военнотранспортни вертолета Ми-17В-5 в рамките на контракт за доставка на общо 151 машини.
Това е съобщил за „РИА Новости“ по време на изложението Dubai Airshow 2015 заместникът на генералния директор на холдинга Александър Щербинин.
Агенцията напомня, че през 2008 година „Рособоронекспорт“ сключва контракт за доставка на Индия на 80 вертолета Ми-17В-5 и имущества за тях, който е бил изпълнен в периода 2011-2013 година. През 2012-2013 година към него са били подписани още три допълнения за доставка на Ми-17В-5 за нуждите на ВВС, МВР и секретариата на президента на Индия, които предвиждат доставката на 71 машини.
 
Русия има оръжия, способни да преодоляват всякакво ПРО, предупреди Путин
10.11.2015, 19:42
ПутинРуските компании от военнопромишления комплекс са разработили и успешно тествали редица съвременни оръжейни системи, способни да преодоляват всякаква противоракетна защита (ПРО). Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от руски медии.
Руския ще засили своя стратегически ядрен потенциал в отговор на разполагането на системи за противоракетна отбрана от страна на САЩ, подчертал още Путин.
„Русия ще предприеме необходимите ответни мерки за укрепване на капацитета на своите стратегически ядрени сили. Ние ще работим върху нашата система за противоракетна отбрана. Първоначално, както посочвахме многократно, ние ще работим върху ударните системи, способни да преодоляват всякакви противоракетна отбрана", изтъкнал Путин на среща, на която се е обсъждала ситуацията в руския военнопромишлен комплекс.
Руският държавен глава добавил, че позоваванията на заплахите, породени от ядрените програми на Иран и Северна Корея, прикривали истинските намерения на Вашингтон за постигане на военно превъзходство.
„Заплахите от иранските и севернокорейските ядрени ракети просто прикриват истинските планове (на САЩ). Тяхната истинска цел е да се неутрализира стратегическия ядрен потенциал на другите ядрени държави - с изключение на САЩ и техните съюзници - включително Русия на първо място", подчертал още Путин.
Руският президент обърнал внимание на продължаващото развитие на противоракетната отбрана на САЩ въпреки обстоятелството, че беше постигнато споразумение относно иранската ядрена програма през лятото.
„През последните три години руските военнопромишлени компании разработиха и успешно тестваха няколко съвременни оръжейни системи, които са в състояние да изпълняват задачи в тежка ПРО среда", коментирал още Путин и добавил, че руските въоръжени сили са започнали да получават тези системи през тази година. - Още ПРО
Източник: http://www.cross.bg/
 
Аржентина купува израелски изтребители Kfir
10.11.2015, 19:34
Kfir Block 60Аржентина днес подписва договор за закупуване от Израел 14 модернизирани изтребители Kfir Block 60. Самолетите са извадени от въоръжение преди две десетилетия.
Предлаганите изтребители Kfir Block 60 са с двигатели GE Aviation J79, които са след пълен КВР и имат ресурс 1600 часа. Нова е и РЛС – това е Elta Systems EL/M-2032 с АФАР, която може да следи едновременно до 64 цели.
Понастоящем ВВС на Аржентина имат на въоръжение общо 37 стари изтребители - Dassault Mirage III и Mirage 5, Douglas A-4 и IAI Nesher.
Kfir е на въоръжение в Колумби, Еквадор и Шри Ланка. Колумбийските ВВС са модернизирали техните модификации C10/C12 до най-високия стандарт на компанията IAI – изтребителите са с РЛС с АФАР и целеуказващ контейнер Rafael Litening, имат система за дозареждане във въздуха. Кабината е с индикатор на предното стъкло и няколко големи цветни многофункционални дисплеи. - Още за IAI Kfir
Източник: http://www.pan.bg/
 
240 години от основаването на Морската пехота на САЩ
10.11.2015, 19:27
На 9 ноември се отбеляза 240 години от основаването на Корпуса на морската пехота на САЩ. Понастоящем над 170 000 морски пехотинци служат в САЩ и в базите на страната по света, включително и като охрана на американските посолства и консулства.
По стар обичай на този ден всяка година се разрязва торта. На снимките е представена тържествената церемония в Пентагона за отбелязване на 240-та годишнина на американската Mорска пехота. - Още за МП на САЩ
Източник: http://www.pan.bg/
 
Defence News: Литва иска от САЩ 84 бронемашини да си реши проблемите с Русия
10.11.2015, 16:47
Stryker М 1126Литва иска от САЩ 84 бойни бронирани машини „Страйкър” (Stryker М 1126) с 30-мм оръдие с цел да укрепи своята отбранителна способност, предаде Defense News. Общата стойност на поръчката се оценява на почти 600 млн долара. Изданието отбелязва, че решението за покупката е свързано с намерението на Литва да увеличи военните си разходи с една трета, тъй като „заради руската агресия в Украйна” съседните страни в Източна Европа са приведени в състояние „повишена бойна готовност”.
„Армията на САЩ стремително се опитва да модернизира своите бронемашини Stryker, снабдявайки ги с по-големи оръдия на фона на опасенията, че руските аналози по огнева мощ превъзхождат изпратената в Европа американска техника” – пише изданието.
Преди това Конгресът на САЩ отпусна за 2016 г. средства за модифициране на 81 бронемашини Stryker с 30-мм оръдия и оръдейни куполи по срочна заявка на разузнавателен полк базиран в Германия. - Още за Stryker
Източник: http://www.blitz.bg/
 
САЩ и Израел подписаха военна сделка за 30 милиарда долара
10.11.2015, 10:26
САЩ и Израел подписаха военна сделка за 30 милиарда долара, предадоха информационните агенции.
Президентът на САЩ Барак Обама и израелският премиер Бенямин Нетаняху се постараха да омаловажат разногласията помежду си по време на първата си двустранна среща от повече от една година насам, предаде Аssociated Press. Агенцията коментира, че срещата в Белия дом е била опит за рестарт на отношенията помежду им, особено обтегнати след постигнатото споразумение за ядрената програма на Иран, срещу което Нетаняху възразяваше яростно.
В изявленията пред журналистите преди разговора на четири очи двамата омаловажиха разногласията по въпроса за Иран.
Не е тайна, че министър-председателят и аз имахме силно разминаване в позициите, конкретно по тази тема. Нямаме разногласия обаче за нуждата да не се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие, нямаме разногласия и за значението от това - да отслабим ефекта от дестабилизиращите действия, които биха могли да се припишат на Иран, заяви американският президент.
Обама и Нетаняху наблегнаха на общите интереси, като мира между израелци и палестинци. Що се отнася до подновяването на 10-годишното двустранно споразумение за сигурност, което изтича през 2017 г., двамата лидери се договориха, че американски екип ще замине за Израел в началото на декември, за да започне преговори. Сигурността на Израел е един от моите външнополитически приоритети, заяви Обама.
Обама увери Нетаняху, че сигурността на Израел остава сред приоритетите на американската външна политика.
Израелският премиер подчерта готовността си за диалог с палестинската администрация и за продължаващи стъпки по пътя към установяването на „две държави, два народа", но настоя, че палестинците от своя страна трябва да признаят Израел като еврейска държава, което досега не са направили.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Ами ако Русия успее в Сирия?
10.11.2015, 10:21
Светослав ТерзиевВойната в Сирия изкара наяве важен процес, който зрееше от десетилетие, но бе недооценен: „завръщането" на Русия като балансьор в еднополюсния свят, образувал се след Студената война. Интересно е, че нейното завръщане става не само по собствената й воля, но и поради необходимост, притискаща и западните държави, колкото и противоречиво да е отношението им към нея.
В средата на октомври вестник The New York Times писа, че още първите две седмици на руски въздушни и ракетни удари в Сирия „дадоха на западните разузнавателни и военни среди възможност да оценят по-дълбоко трансформацията, която руската армия претърпя по време на президента Владимир Путин, показвайки способност да извършва операции извън границите си и демонстрирайки нови оръжия, тактики и стратегия". Особено силно впечатление са направили оръжията, които досега не са били изпробвани в бойна обстановка - изтребителите Су-34 и базираните на кораби в Каспийско море крилати ракети. Дори президентът Путин не скри, че целта му е да покаже както наличието на модерни оръжейни системи, така и готовността си да ги използва. В негово телевизионно интервю от 12 октомври NYT видя „послание до САЩ и Запада за възстановяването на руската военна сила и глобално присъствие след десетилетията постсъветски упадък".
Включването на Путин в голямата игра става в благоприятен за него момент след продължителното свиване на Русия в собствените й проблеми: „Нашите колеги в Европа и в Щатите казват, че се борят с тероризма, а реални резултати не виждаме. Още повече, в Америка беше закрита програмата за подготовка на така наречената Свободна сирийска армия. Планираха да подготвят 12 хиляди души. След това казаха, че ще подготвят 6 хиляди. Накрая подготвиха само 60 бойци, а реално с ИДИЛ воюват само 4-5 души. Похарчиха 500 млн. долара. По-добре да ни бяха дали на нас тези пари, щяхме да се разпоредим по-добре с тях от гледна точка на борбата с тероризма", каза руският президент.
Закачливата нотка е разбираема не само на фона на скромните резултати от досегашната война на западната коалиция с „Ислямска държава" в Ирак и Сирия, но и на фона на все по-драматичната неспособност на САЩ и съюзниците им да овладеят обществения разпад в много държави, стимулиран от тяхната политика. Известният американски икономист Нуриел Рубини взе думата от политиците, след като не издържа да гледа как се замазват фактите. В остра статия за аналитичния сайт Project Syndicate той написа: „Сред днешните геополитически рискове никой не е по-голям от дългата дъга на нестабилност от Магреба до афганистанско-пакистанската граница. В колкото по-далечен спомен се превръща Арабската пролет, толкова повече се задълбочава нестабилността по тази дъга. Истината е, че от трите първи участнички в Арабската пролет Либия се превърна в провалена държава, Египет се върна към авторитарно управление, а Тунис е дестабилизирана икономически и политически от терористични атаки. Насилието и нестабилността в Северна Африка се разширяват към Субсахарска Африка, като джихадизмът се разпростира от Сахел до Африканския рог на изток. Също както в Либия, граждански войни опустошават Ирак, Сирия, Йемен и Сомалия, като всички все повече приличат на провалени държави".
И кой е виновен за всичко това?
Рубини не се стеснява да посочи: „Регионалната бъркотия (подклаждана от САЩ и техните съюзници в стремежа им да сменят режимите в Ирак, Либия, Сирия, Египет и другаде) подкопава и някогашни сигурни държави. Притокът на бежанци от Сирия и Ирак дестабилизира Йордания, Ливан, а сега дори и Турция, която става все по-авторитарна под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган". Рубини сочи също като фактори на несигурност хроничния конфликт между Израел и палестинците, ролята на „Хамас" в Ивицата Газа и на „Хизбула" в Ливан, съперничеството между шиитския Иран и сунитската Саудитска Арабия, които насърчават свои протежета в Ирак, Сирия, Йемен, Бахрейн и Ливан, а по на изток тревога предизвиква възможното завръщане на талибаните на власт в Афганистан и засилващата се ислямистка заплаха в Пакистан. Според автора Западът няма достатъчно сили и ясна стратегия да овладее тези проблеми: $САЩ похарчиха 2 трлн. долара за войните си в Ирак и Афганистан, за да създадат само още повече нестабилност."
Очевидно включването на Русия не само като военен, но и като политически фактор е назряла необходимост. Тя помогна в критични моменти за ядрено споразумение с Иран и за ликвидиране на химическите оръжия на Башар Асад, с което бе избегнато разпалването на нови или раздухването на вече пламнали конфликти. Усилията за международна изолация на Путин са контрапродуктивни и въпреки неудоволствието си някои европейски и отвъдокеански столици преговарят с него за едно или друго съдействие.
Опитите на България да се набърка в глобалната политика точно в този деликатен преходен период са повече от нелепи. Премиерът Бойко Борисов каза на руснаците да го слушат внимателно какво приказва, след като се похвали пред американците колко руски енергийни проекта е спрял от принципни съображения. Огорчението, съчетано с бодлива критика от руския външен министър Сергей Лавров, че България угажда на САЩ за сметка на Русия, бе парирано от още по-абсурдна изява на външния министър Даниел Митов. Той каза: „Манипулативна е тезата, че отказваме проекти в полза на друга държава. Думите на Сергей Лавров граничат с невъзпитано поведение". Едва ли се помни някога външен министър да е заявявал публично по адрес на друг външен министър, и то на велика сила, че е невъзпитан.
В света се наблюдава важно преразпределение на ролите, но българските политици не схващат, че имат нужда от дипломатическа преподготовка. Много назад с материала е и президентът Росен Плевнелиев, който свиква днес Консултативния съвет за национална сигурност по темата „Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност". Негови речи от месец насам показват, че колкото повече говори, толкова повече се отдалечава от рационалното геополитическото мислене.
„Москва поставя Балканите в центъра на своите геополитически интереси. Нашата загриженост е, че политиката на „Велики сили" пренебрегва суверенитета и волята на отделните народи и това може да доведе до нови източници на нестабилност. Историята ни е научила, че Европа най-лесно се дестабилизира през Балканите. Поради тази причина Европейският съюз трябва да престане да гледа на Югоизточна Европа като на периферия, а като на център на европейския геополитически интерес и политики", каза той на конференция на бивши и настоящи държавни и правителствени ръководители, наречена претенциозно "Нови визии за партньорство и съседство в Европа". Той доразви „визията" си в Букурещ на среща на високо равнище на страните - членки на НАТО, от Централна и Източна Европа: „Европейският съюз и НАТО трябва да разглеждат региона на Югоизточна Европа не като периферия, а като център на геополитически интереси и политики". От какъв зор нашият държавен глава настоява България да се види във фокуса на геополитически сблъсък, какъвто няма как да не възникне при събиране на едно място на различни геополитически интереси? Нали е угрижен, че „великите сили" пренебрегват суверенитета и волята на отделните народи и стават източници на нестабилност? Нещо повече, той подкрепи съвместна декларация, наречена „Съюзническа солидарност и споделена отговорност", която настоява за „засилване на сигурността от Черно до Балтийско море", т.е. за противопоставяне на Русия по възможно най-широк европейски фронт, а в същото време пропуска, че главната заплаха за Европа идва от Близкия Изток За разлика от балтийските републики, които са далеч на север, България е първият европейски буфер по суша, който поема последиците от войната в Сирия и Ирак. Вярно е, че всеки дърпа чергата към себе си, но когато балтийци и поляци дърпат прекалено силно натовската черга към себе си, на България й се отвиват краката, а и не само те.
Повлиян от антируската реторика на някои съюзници в НАТО, Плевнелиев не схваща, че други съюзници в НАТО виждат в Русия неочакван помощник, за да излязат с по-малко загуби от геополитическата криза, създадена с тяхно участие. През последния месец т. нар. международна коалиция срещу ИДИЛ губи един след друг ентусиастите си, като вече се оттегли Канада, Великобритания отказа да прати изтребители в Сирия, за Франция се чу, че ще участва, но не и че участва, а САЩ се концентрираха към операции в Ирак. Все някой ще трябва да върши мръсната работа и както изглежда, НАТО не възразява да я остави на Русия. Но за целта ще трябва поне временно да се укротят „натегачите" в общия строй, които в старанието си да набиват силно крак, все не успяват да влязат в крачка с когото трябва.
Източник: http://www.segabg.com, Светослав Терзиев
 
Успешно изстрелване на Storm Shadow от Tyhpoon
10.11.2015, 09:08
На 9 ноември от изтребител Eurofighter Typhoon е успешно изстреляна конвенционална ‘стелт’ крилата ракета MBDA Storm Shadow. Тестът е проведен на полигона за изпитание на въоръжение Аберпорт (Великобритания) с участието на компаниите Alenia Aermacchi, BAE Systems, MBDA и QinetiQ. В изпитанията се използва летателен прототип на Eurofighter Typhoon.
Изстрелването на крилата ракета е продължение на серията изпитания, провеждани от Alenia Aermacchi с цел интегриране на Storm Shadow към системите на изтребителя.
Тестът е оценен като успешен, информират от концерна Eurofighter.
Storm Shadow е ‘стелт’ крилата ракета с голям обсег на действие, предназначена за поразяване на силно укрепени цели, включително и под земята.
Крилата ракета е на въоръжение във ВВС на Италия и Великобритания и е била използвана от изтребител-бомбардировачи Tornado в редица военни конфликти.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Могат ли руснаците да победят армията на САЩ?
10.11.2015, 08:42

Марк АдоманисОще е пресен споменът, когато практически целият свят единодушно смяташе руската армия за празна обвивка от някогашната й съветска мощ.

Господстващото мнение бе, че руската армия е фатално отслабена от съчетанието от корупция, некомпетентност, алчност и демографската криза на 90-те г., която силно ограничи броя на здравите мъже на наборна възраст.

Бюджетните пари се разграбваха, имаше "Липса на истински реформи", а ръководителят на руското военно министерство бе лично замесен в кражба и убийство.

Това не изглеждаше като обещаваща институционна рамка, в която да бъде изградена надеждна, съвременна и ефективна армия.........Прочети още

 
ОАЕ купи летящи радари от Saab
10.11.2015, 08:34
ErieyeОбединените арабски емирства обявиха, че купуват от шведската компания Saab два летящи радара. Сделката е на обща стойност от $1,27 млрд. и бе обявена в първия ден на авиационното изложение в Дубай, което се провежда в момента.
Сделката включва доставката на два летящи радара на базата на бизнесджета Bombardier Global 6000. Машините ще са снабдени с модернизирана версия на радара Erieye, плюс радар за обзор на земната повърхност и оптико-електронни сензори.
Двата самолета ще могат да се използват за откриване на въздушни и морски цели, като ще се ползват и в ролята им на морски патрулни машини.
В рамките на договора е включена и модернизация на двата налични летящи радара Erieye качени на турбовитловите Saab 340, които ОАЕ купи през 2011 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Boeing се оплаква от бюрократични спънки в Близкия изток
10.11.2015, 08:30
Boeing се оплаква от сериозни бюрократични спънки, които затрудняват продажбата на бойни самолети в Близкия изток. Проблемите са били свързани с бавещи се експортни разрешения, съобщава Flightglobal.
Близкоизточната страна има интерес към придобиването на 28 броя F/A-18E/F Super Hornet, плюс запазването на опция за още 12, но експортното разрешение, което трябва да дойде от Конгреса на САЩ се бави, поради усложнената международна обстановка около преговорите за иранската ядрена програма. Това и е тласнало страната към европейската алтернатива в лицето на Eurofighter Typhoon.
По време на вървящото в момента авиоизложение в Дубай, Том Бел и Джеф Колър, отговарящи за продажбите и бизнес развитието в Boeing, са заявили, че в началото на годината „близкоизточна страна” е избрала Super Hornet, но бюрократичните пречки са я тласнали към Eurofighter. Явно, че те говорят за Кувейт.
На 11 септември 2015 г. Кувейт и Италия подписаха споразумение за доставката на 28 броя Eurofighter Typhoon. В същото време Boeing се бори отчаяно допълнителни поръчки за Super Hornet, което да спаси производствената линия в Сейнт Луис от затваряне.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
За три дни руската авиация в Сирия е нанесла удари по 448 обекта на ИД
10.11.2015, 08:25
За последните три денонощия руски бомбардировачи са извършили 137 полета в Сирия, при които са поразили 448 обекта от инфраструктурата на терористите от ИД, съобщи представителят на руското военно министерство ген. Игор Конашенков, предаде ТАСС.
Руските военно-космически сили (ВКС) са унищожили склад на „Ислямска държава”, в който се съхранявали „импровизирани неуправляеми ракети” в планинския район Мгар. Екстремистите са използвали тези оръжия за обстрел на жилищни райони на сирийската столица.
Според руското военно министерство информацията за унищожаването на склада в Ракка и Хомс е предоставена от представители на сирийската опозиция.
„През последните три дни, самолети от руската въздушна група в Сирия са извършили 137 бойни полета срещу 448 цели в провинциите Алепо, Дамаск, Идлиб, Латакия, Ракка, Хама и Хомс”, уточни ген. Конашенков.
Руските сили също така са унищожили платформа за минохвъргачка и склад за боеприпаси в Латакия.
„Ние регистрираме забележителна промяна в тактиката на терористите в цяла Сирия. Терористичните групировки са загубили от дързостта си при действията си”, разкри още ген. Конашенков.
Руските военновъздушни сили също така са разрушили цех за ремонти, хангар за танкове на „Джабхат ан Нусра”, като в него имало 4 превозни средства и бойна машина на пехотата.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Асоциацията на Сухопътните войски на България стана на 10 години
10.11.2015, 08:14
Юбилеят бе тържествено отбелязан снощи в ЦВК. И.д. директор на дирекция „Социална политика” на МО Иво Антонов прочете поздравителен адрес от министъра на отбраната Николай Ненчев и го връчи на председателя на асоциацията генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков. Празникът започна с музикален поздрав от квартет „Армейска песен” и Райко Кирилов от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили с ръководител Снежина Темелкова.
Поздравителни адреси поднесоха председателите на СОСЗР, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, младши лейтенант от запаса Петър Велчев, капитан далечно плаване Атанас Илев и други неправителствени организации. Сред присъстващите бяха още съветникът на министъра на отбраната Николай Василев, генералите от запаса Люцкан Люцканов, Георги Георгиев, Петър Петров, Петко Драгоев, Валентин Цанков и др.
Асоциацията е учредена на 8 ноември 2005 г. Тя е сдружение с военно-родолюбива насоченост на офицери, сержанти, войници и граждански лица, които са работили или са на служба в състава на Сухопътните войски от тяхното създаване до днес.
Източник: http://www.otbrana.com/
 

 
Парк-музеят на бойната дружба - 1444 г. отбелязва 571-та годишнина от битката при Варна
09.11.2015, 22:30

На 10 ноември (вторник) от 10.00 ч. в Парк-музей на бойната дружба – 1444 г. във Варна, филиал на Националния военноисторически музей, ще отбележи 571-ата годишнина от битката при Варна. Това съобщиха организаторите на проявата.

Честванията ще започнат със заупокойна панихида за загиналите воини на варненското поле през далечната – 1444 г., отслужена от протосингела на Варненска и Великопреславска митрополия отец Димитър, военен ритуал изпълнен от представителните части на Военноморските сили и с поднасяне на венци и цветя пред мавзолея на полско-унгарския крал Владислав Варненчик.

От 12:30 ч. в музея, ще се проведе научно-практическа кръгла маса на тема: „Битката при Варна – 571 години по-късно...” с участието на университетски преподаватели, специалисти и учители по история. По повод годишнината на 10 ноември, музеят ще работи с вход свободен от 9.30 до 17.30 ч.

 
„Алмаз-Антей“ предсрочно е предала полкови комплект С-400 за ЦВО на руските ВС
09.11.2015, 20:50
С-400Руския компания „Алмаз-Антей“, специализирана в производството на средства за ПВО, предсрочно е предала на Министерството на отбраната на Русия вторият за тази година и десетият по ред полкови комплект на зенитно-ракетната система (ЗРС) С-400 „Триумф“. Още един комплект ще бъде доставен до края на годината, съобщиха от пресслужбата на концерна.
Предаването на ЗРС е извършено на територията на полигона Капустин Яр в Астраханска област. В съответствие с изискванията на клиента техниката е изведена на полигона, където са били извършени всички приемо-предавателни изпитания.
Постъпващия на въоръжение в Централния военен окръг (ЦВО) пореден полкови комплект на ЗРС С-400 ще застъпи на бойно дежурство в Западен Сибир.
ЗРС „Триумф“ е предназначена за защита на обекти от удари на авиацията, стратегически, крилати, тактически и оперативно-тактически ракети при всякакви метеорологични условия, включително и при масирано използване на средства за РЕП. - Още за С-400
 
”Икономист”: Сергей Шойгу в Русия - майстор на извънредните ситуации
09.11.2015, 20:07
Сергей ШойгуПолзващият се с доверие министър на отбраната е единственият човек, участвал във всички правителства от разпадането на Съветския съюз. Той може да бъде следващият президент.
На рождения ден на Владимир Путин през октомври неговият министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу му донесе подарък: поредната сводка за военната кампания на Русия в Сирия. Тя включваше информация, че крилати ракети, изстреляни от Каспийско море, са поразили цели на разстояние почти 1500 км. "Знаем колко са сложни такива операции", отвърна одобрително Путин. Същата вечер двамата празнуваха, като играха хокей на лед с техния аматьорски клуб. Путин вкара седем гола в мача, а Шойгу отбеляза още един. Техният отбор спечели с лекота.
Откакто Шойгу оглави министерството на отбраната в края на 2012 г., неговото партньорство с Путин процъфтява не само върху леда. Руските въоръжени сили се явяват основен инструмент на външната политика на Путин. Русия упражнява сила с новооткрита ефективност в Крим и Източна Украйна, по периферията на въздушното пространство на НАТО, а сега в Сирия. Под ръководството на Шойгу руските въоръжени сили "показват способности, организация и логистични умения, които не сме виждали преди", казва Ивлин Фаркас, която доскоро беше най-висшият служител на Пентагона по руските въпроси.
Шойгу обаче е много повече от поредният министър на отбраната на Русия. Той е на 60 години - с три години по-млад от Путин - и е най-дълго служилият член на руското правителство; той участва в него още от 1990 г., преди разпадането на Съветския съюз, когато Путин все още беше неизвестен служител в кметството на Санкт Петербург. Той си създаде име в министерството на извънредните ситуации (МЧС) - военизирана спасителна служба с широк обхват, която самият той изгради и оглавяваше почти 22 години. Той трупа власт и популярност, като умело маневрира във византийската бюрокрация на Русия, без да си създава някакви забележими врагове. "Няма друг като него в управляващата класа", казва анализаторът Евгений Минченко, който изучава руския елит. "Това е напълно безпрецедентен случай."
Русия е страна на извънредните ситуации - от суши и горски пожари до потъване на подводници, бомбени взривове в жилищни блокове и заложнически драми в училища. Най-новата добавка е катастрофата на чартърен самолет над Синайския полуостров, вероятно в резултат на тероризъм. Затова едва ли е изненадващо, че министърът на извънредните ситуации се превръща в една от най-добре познатите фигури в руската политика. Въпреки че не е част от най-близкото обкръжение на Путин от бивши служители на КГБ от Санкт Петербург, Шойгу е вътрешен човек, който се ползва с доверие. Минченко, който издава широко тиражиран годишен доклад, наречен "Политбюро 2.0", поставя Шойгу на второ място по влияние сред приближените на Путин - пред него е единствено началникът на президентската канцелария Сергей Иванов. Когато се вземат големи решения като тези за операциите в Украйна или Сирия, участието на Шойгу е задължително. Неговото съчетание от вярност, компетентност и популярност също така го прави един от малцината възможни наследници на Путин.
Шойгу е израснал в Южен Сибир - в малко известната република Тува. Обичал спорта, кварталните свади и рискованите номера - като скачането по ледените късове в буйната река Енисей. Подобни лудории му спечелили прякора Шейтан (Сатана). След завършване на инженерство в Красноярск и няколко успешни строителни проекта бил извикан в Москва от ръководството на комунистическата партия през 1990 година. След като заемал висш пост в архитектурна комисия, Шойгу оглавил нов корпус на спасителни работници и го превърнал във високо ефективната организация, прераснала в крайна сметка в МЧС. Той също така показал непоколебима вярност, като се притекъл на помощ на Борис Елцин по време на опита за преврат през август 1991 г. и отново при конституционната криза през октомври 1993 година.
В хаоса на 90-те години Шойгу станал вдъхваща доверие фигура. Освен че се справял с пожари и природни бедствия, той служел като посредник в конфликти - от Южна Осетия до Таджикистан и Чечения. През 1999 г., когато Елцин се готвел да предаде управлението на Путин, неговият екип възложил на Шойгу да оглави нова политическа партия, наречена "Единство", която по-късно се трансформирала в "Единна Русия" - сегашната управляваща партия. Елцин определил Шойгу като "нашата най-голяма звезда".
Когато Путин поел властта, неговите стратези трябвало да очертаят образа на неоформения нов лидер пред обществеността. Бившият съветник на Кремъл Глеб Павловский казва, че администрацията "съзнателно изградила" образа на Путин отчасти въз основа на този на Шойгу: "Предполагаше се, че Путин също е спасител." Шойгу, който никога не е искал да влиза в партийната политика, мъдро се отказал да бъде в центъра на вниманието. Той разбирал, "че не можеш да носиш две дини под една мишница", както се изразява Павловский.
Вместо това Шойгу печелил благоразположение. През 2000 г. той подарил на Путин черен лабрадор, Кони, който станал любимото куче на президента. Придружавал Путин при неговите приключенски пътувания, където той се изявявал като мъжкар, гол до кръста. Проявявал патриотизъм, като ходел на почивка в руските гори, а не по френските плажове. Двамата имали общ интерес към историята; Шойгу станал президент на Руското географско общество - съживена от епохата на царизма организация, служеща като клуб на руския елит.
Офицер и джентълмен
След като предишният министър на отбраната Анатолий Сердюков изпадна в немилост, Путин постави въоръжените сили в ръцете на Шойгу. Сердюков извърши доста необходими реформи, но отблъсна висшите офицери. Шойгу до голяма степен запазва промените, като в същото време възстановява бойния дух. "При Шойгу армията започна да вярва в себе си", казва редакторът на седмичното издание за отбрана "Военно-промишлен куриер" Михаил Ходаренок.
Шойгу се съсредоточава върху боеготовността - и връзките с обществеността. Той увеличава ученията и внезапните проверки, казва експертът по руската армия Дмитрий Горенбург от Харвардския университет. Взетите в началото решения - като нареждането войниците да ползват чорапи вместо старомодните парчета плат за увиване на краката (партенки) - помогнаха да се възстанови репутацията на армията, осмивана през постсъветската епоха.
В началото неговото прагматично мислене помогна и за отношенията със Запада. Шойгу непринудено наричаше тогавашния министър на отбраната Чък Хейгъл с неговото малко име. "За много руски служители от областта на сигурността е присъщо да издигат бариери, а той, изглежда, обичаше да ги разбива", казва бившият помощник-министър на отбраната на САЩ Дерек Шолей.
Украинската криза сложи край на тази фамилиарност. Когато Путин реши да завземе Крим, Шойгу изпрати своя заместник Олег Белавенцев да надзирава нахлуването. (Сега Белавенцев е президентски пратеник в Крим.) Опитът на Шойгу като ръководител на действия за справяне с кризи му беше от голяма полза. "Операцията в Крим показа една нова руска армия", казва Минченко. "А Шойгу стана символ на тази армия."
На 9 май по време на честванията за 70-ата годишнина от победата на Съветския съюз над нацистка Германия руските телевизионни камери се фокусираха върху черна открита лимузина, която докара Шойгу на Червения площад. Облечен в пълна военна униформа, той се прекръсти, докато минаваше под стените на Кремъл. Крайно необичайният жест, изглежда, имаше за цел да разсее всякакви въпроси за християнската вяра на полутувеца, полуруснака. Вниманието, което беше отделено на Шойгу, се превърна в тема за нови спекулации: дали той е определен за по-висша длъжност?
Решителна извънредна ситуация
Въпросът какво ще стане след Путин тревожи политическата система в Русия. Хватката на президента върху властта се основава отчасти на представата за "безалтернативност" - липса на други възможности. Ако се появи истински номер две, това ще бъде "началото на игра, от която (Путин) се страхува, защото не може да я контролира", твърди Павловский.
Но ако съществува кратък списък с кандидати, Шойгу вероятно е в него. Той продължава да бъде политикът, който се ползва с най-голямо доверие и популярност в Русия, като не броим Путин. Той избягва скандалите и е смятан за сравнително чист. (Борецът против корупцията Алексей Навални го обвинява, че си е построил шикозен дом, наподобяващ пагода, на стойност 18 милиона долара - представители на Шойгу отхвърлят тези обвинения.) Шойгу отдавна отрича да има политически амбиции. Това обаче може да бъде в негова полза. "Той очевидно не се стреми отчаяно да се покатери по хлъзгавата стълба", твърди изследователят на Русия в Нюйоркския университет Марк Галеоти, "което може да означава, че тъкмо той в крайна сметка ще се озове на върха й". Когато настъпи решителната извънредна ситуация, е много вероятно руснаците да се обърнат към своя главен спасител.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Путин: Операцията в Сирия показа повишената бойна готовност на руската армия
09.11.2015, 16:12
ПутинОперацията на руските въоръжени сили в Сирия показа, че бойната готовност на руската армия успешно е повишена, каза президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Той говори в южния черноморски курорт Сочи на съвещание, посветено на проблемите на отбранително-промишления комплекс.
Той подчерта, че стабилността на отбранително-промишления комплекс е важна за поддържане на руската икономика като цяло и за самия отрасъл, в който са заети стотици хиляди хора. В тази сфера работят много хора, висококвалифицирани специалисти, а заедно с членовете на техните семейства това са стотици хиляди хора, добави Путин, подчертавайки социалните измерения на състоянието на отрасъла.
Президентът посочи, че сегашната среща полага началото на серия от съвещания по проблематиката на руската отбранителна индустрия, при което "ще сверим нашите планове с реалния живот, с ученията, които бяха проведени в последно време, и като цяло ще погледнем как върви нашата работа по укрепването на сигурността на Русия".
 
Нови американски изтребители са прехвърлени в база Инджирлик
09.11.2015, 13:03
Ф-15Шест американски изтребителя F-15C Eagle от състава на 493-та ескадрила на 48-мо авиокрило, базирано във военновъздушната база Лейкънхиит (Великобритания), са прехвърлени в турската авиобаза Инджирлик.
Изтребителите F-15C са дислоцирани в близост до Сирия, „за да демонстрират твърдата подкрепа на САЩ към суверенитета на Турция и колективната сигурност в региона”, съобщават от ВВС на САЩ.
Изтребителите F-15C от ВВС на САЩ в Европа и Африка (USAFE-AFAFRICA), предназначени изключително за завоюване на превъзходство във въздуха и не се използват за нанасяне на удари по земни цели, са изпратени в Турция „по молба на правителството на страната, за да се гарантира в по-голяма сила въздушния суверенитет на Турция”.
Според международни наблюдатели решението да се изпратят шестте (а според други източници броят им ще нарасне на 12) американски изтребители цели „демонстрация на мускули” пред Русия, чийто ВКС са доста активни в западната част на Сирия, след като Москва започна въздушната операция срещу терористите на ИД в края на месец септември.
Редица медии коментират, че доказалите се във въздушни боеве F-15C, ще прикриват американските и коалиционни самолети, действащи в сирийското въздушно пространство, когато до тях се приближат твърде близо руски изтребители. Но най-вероятната версия е, че американските изтребители ще осигурят поддръжка на пребазираните по-рано щурмовици А-10, както и на самолети и вертолети на Специалните сили при рисковите им операции срещу екстремистите в Сирия.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Русия подписа с Иран доставки на ракетни системи С-300
09.11.2015, 12:13
С-300Русия и Иран подписаха договор за доставката на зенитни ракетни системи С-300. Това съобщи шефът на държавната корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов, предаде репортер на Лента.ru от Дубай, където се провежда авиосалонът Dubai Airshow 2015.
„Дългата епопея приключи“, обяви Чемезов. Той обясни, че договорът вече е подписан и е влязъл в сила. Чемезов отказа да уточни конкретния модел на зенитните системи, които ще бъдат поставени. В СМИ обаче се появи информация, че става въпрос за четири дивизиона С-300ПМУ-2 на стойност около милиард долара.
През април 2015 г. президентът на Русия Владимир Путин отмени ембаргото върху доставките на системи С-300 за Иран. Решението си той обоснова със съществения напредък в преговорите по иранския ядрен проблем.
Ембаргото беше наложено през септември 2010 г. от тогавашния руски президент Дмитрий Медведев в рамките на указа за изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за ограничаване на доставките на настъпателни въоръжения за Иран. Санкциите на ООН не обхващаха зенитните системи, които се смятат за отбранителни, но Кремъл прие това си решение в контекста на политиката на презареждане на отношенията със САЩ.
В резултат готовият договор за доставка на Иран на системи С-300ПМУ-1, който беше сключен през 2007 г. за близо 800 млн. долара, беше прекратен. Техеран реагира много остро на действията на Москва, като дори внесе иск в международния търговски арбитраж в Женева за 4 милиарда долара. От юни 2015 г. Иран и Русия водеха преговори за оттегляне на иска.
Сега Чемезов подчерта, че след изпращането на първата пратка по вече подписания договор искът срещу Русия ще бъде оттеглен и всички претенции ще бъдат уредени. - Още за С-300
Източник: http://www.dnes.bg/
 
Първи чуждестранен купувач за JF-17
09.11.2015, 11:56
JF-17Представителите на пакистанската самолетостроителна компания Pakistan Aeronautical Complex (PAC) пазят мълчание кой е първият чуждестранен купувач за JF-17 Thunder, но на изложението в Дубай споделят пред медиите, че маркетингът на изтребителя върви добре.
“Първият договор за доставка на изтребители JF-17 Thunder вече е подписан, но ние предоставяме на купувача да съобщи новината първи. Почти всички развиващи се страни проявяват интерес към нашия самолет”, казва генерал Явид Ахмед, шеф на компанията.
Според генерала потенциалните клиенти се разделят на три групи: с тези от първата се водят преговори; от втората проучват предоставената информация, а от третата са проявили интерес към изтребителя.
JF-17 е съвместна разработка между РАС и китайската компания Avic, а двигателят е руският РД-93 на ОКБ „Климов”, разработен на базата на РД-33.
Едно от предимствата на проекта е, че РАС има пълния достъп до изходния код на JF-17 и може да произведе версия на изтребителя според изискванията на купувача. Така всяко въоръжение може да се интегрира към изтребителя и не трябва да се купува само китайско такова. - Още за JF-17
Източник: http://www.pan.bg/
 
Пак променят закона за отбраната на парче
09.11.2015, 11:51
Увеличават силите от системата за национална сигурност. С внесените от правителството изменения и допълнения на Закона за МВР се правят поредните поправки на парче на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Кабинетът предлага на депутатите към силите от системата за национална сигурност на Република България, които по сега действащия включват „въоръжените сили, структурните звена на Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция "Национална сигурност", Националната разузнавателна служба (Б.р. – от 1 ноември ДА „Разузнаване”), Националната служба за охрана, военните съдилища и прокуратури” да се включат и  „структурни звена на Държавната комисия по сигурността на информацията, определени със заповед на председателя“.
Другата поправка ще регламентира, че обучението във военните академии и висшите военни училища за нуждите на Министерството на вътрешните работи да се извършва при условия и по ред, определени в съвместна инструкция на министъра на отбраната и на министъра на вътрешните работи.
Само няколко дни преди това правителството внесе в парламента други поправки в Закона за отбраната и Въоръжените сили, с които се създава нарочна законова уредба, по силата на която част от дейността на въоръжените сили, по-специално осъществяването на задачи по Air Policing от страна на военновъздушните сили, ще може да се извършва съвместно със сили и средства и на съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор. 
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Мащабни военни учения започват в Литва
09.11.2015, 10:35
Мащабни военни учения с участието на 2000 военнослужещи от десет страни започват днес в Литва, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация на министерството на отбраната на балтийската държава.
В Iron Sword 2015 (Железен меч) ще участват военни от Великобритания, Унгария, Германия, Канада, Латвия, Литва, Полша, САЩ, Чехия и Грузия.
Това ще бъдат най-мащабните учения в Литва през тази година и ще продължат до 20 ноември.
Задача на военните учения е отработка на взаимодействието между подразделенията на партньорите от НАТО при осъществяване на настъпателни и отбранителни операции.
За участие в Iron Sword съюзниците на Литва прехвърлиха на територията на страната военна техника, а правителството на страната одобри пристигането на стотици военнослужещи от други държави и приравнените към тях цивилни лица.
Тази година в ученията ще участват американски танкове „Ейбрамс“, които са разположени в Литва на ротационен принцип в рамките на американската мисия „Атлантическа решимост“.
 
Правят кръгла маса по повод 130 години от Сръбско-българската война
09.11.2015, 09:22
Командването на Сухопътните войски, Асоциацията на Сухопътните войски на България и Националният военноисторически музей провеждат днес  в ЦВК  дискусионна кръгла маса под патронажа на министъра на отбраната по повод 130 години от Сръбско-българската война (1885 г.).
Темите за дискусии са „Възторгът на един народ и началото на разделението на балканските народи”,  „Задкулисните борби на основните играчи на политическата сцена на Балканите и в Европа. Как се решаваха съдбите на държави и нации в края на 19 век?”,   „Война без планове и без предварителна подготовка. Кога и къде  настъпи прелома във войната? Ролята на човешкия фактор” и  „Поуките от войната”.
Непосредствено след кръглата маса ще бъде чествана 10-та годишнина от  създаването на  Асоциацията на Сухопътните войски на България.
Източник:http://www.otbrana.com/
 
Индия е провела успешни изпитания на балистичната ракета със среден обсег Agni-IV
09.11.2015, 09:08
Agni-IVДнес Индия е провела успешни изпитания на балистичната ракета със среден обсег Agni-IV, съобщава The Times of India.
Изстрелването на ракетата се е състояло в 09:45 местно време от подвижна платформа на остров Абдул Калама в Бенгалския залив, край бреговете на щата Ориша.
Първите изпитания на Agni-IV, която е с дължина около 20 метра и тегло 17 тона и има обсег на действие до 4000 км, са се състояли през декември 2010 година, но поради проблеми в системата за управление са се провалили. През ноември 2011 година е извършено първото успешно изстрелване на ракетата. - Още индийски ракети
 
Анализатор: САЩ имат все по-малко самолети, а тези, с които разполагат, са остарели
09.11.2015, 08:47
Edwin J. FeulnerУвереността на американските военни, че те винаги ще бъдат способни не само да защитават своята територия, но и да прокарват интересите си в целия свят е лъжлив оптимизъм, който няма отношение към сигурността, счита бившия президент на фонд „Наследство” (Heritage) Едуин Фелнер. За недоволството си от американските въоръжени сили той пише в публикация за The Daily Signal.
Коментарът на Фелнер е свързан с публикувания неотдавна доклад на фонда „Индекс на военната мощ на САЩ-2016”, според който сегашното равнище на военната мощ на САЩ се оценява като незначително с тенденция към по-нататъшно отслабване. Армията е оценена от експертите на фонда като „слаба”. Общият потенциал на ВМФ на САЩ е спаднал от „силен” (съгласно миналогодишния отчет) до „незначителен”. На същото равнище се намира и мощта на американските ВВС.
Според анализатора, тези оценки са „плашещи”. Американските военни обаче мислят, че те „винаги ще бъдат готови” да действат както край бреговете на САЩ, така и далеч от своята територия.
Според думите на Фелнер, „главният враг” на въоръжените сили на САЩ не е зад граница, а заплахата я носи така нареченият Акт за контрол на бюджета (Budget Control Act), който бие наведнъж по няколко рода войски заради необходимостта от бюджетни съкращения.
В Армията броят на бригадните тактически групи е намален от 50 на 32. В разпореждане на ВВС са останали 26 тактически ескадрили срещу 133 от времето не войната в Персийския залив, като при това не достигат средства за поддържането им на приемливо ниво на бойна готовност.
Фелднер отбелязва още, че самолетите на ВВС на САЩ стават все по-малко и те стремително остаряват.
ВМФ и морската пехота на САЩ имат сходни проблеми: на флота му трябват 350 бойни кораба, а разполага с 272. Вместо 36 батальона морски пехотинци, те са едва 23.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Рособоронекспорт: Западът трудно ще се върне на оръжейния пазар на РФ след отмяната на санкциите
09.11.2015, 08:26
За западните страни ще бъде много трудно да се върнат на руския оръжеен пазар дори след отмяната на санкциите. Това заяви пред журналисти в неделя съветникът на изпълнителния директор на Рособоронекспорт Михаил Завалий, цитиран от РИА Новости.
„Жал ни е за страните, които играят по свирката на САЩ и се присъединиха към санкциите. Оръжейният пазар никога не остава непотърсен, на тяхно място дойдоха други и дори след отмяна на санкциите за нашите западни партньори ще бъде много трудно да се върнат на този пазар, а дори и невъзможно“, заяви Завалий на международното авиационно изложение “Dubai Airshow-2015″.
Международното изложение на авиационна и космическа техника “Dubai Airshow-2015″ се провежда от 8 до 12 ноември в Обединените арабски емирства.
Източник: http://www.cross.bg/
 

 
Френският Пентагон глътна 4.2 млрд. евро
08.11.2015, 21:33
Строежът на новата сграда на френското Министерство на отбраната глътна 4.2 млрд. евро, писаха местните медии. Ведомството ще връща ежегодно на държавата по 150 млн. евро в продължение на 27 години. Модерната сграда, която е наричана френския Пентагон, е със стени, за които се твърди, че могат да издържат и на ракетен обстрел. Тя се простира на площ от 165 декара в 15-и район на Париж и официално беше открита преди дни. В ултрамодерната сграда има ресторанти, фризьорски салон, три центъра за дневни грижи, както и голямо зелено пространство за отдих. Басейнът в сградата, чиято стойност е 30 млн. евро, ще бъде отворен за обществен достъп. Френският тв канал BFM определи парижкия Пентагон като "град в града".
Новата министерска сграда ще бъде обитавана от 9300 души от всички военни части - военноморските сили, ВВС и армията. Министърът на отбраната обаче ще остане в кабинета си, който се намира в сграда, близо до парламента и до Елисейския дворец.
Източник: http://www.segabg.com/
 
Купуваме „голи“ катери и изтребители
08.11.2015, 21:18
Ф-16Военният министър Николай Ненчев обяви, че правителството „Борисов 2“ е осигурило средства за нови изтребители и катери за армията ни. В бюджета за 2016 г. има заделени по 80 млн. лв. за двата проекта.
Най-добрият вариант е просто да стартират тези проекти, но със сигурност няма да се договаря въоръжение, тъй като то ще оскъпи двойно цената и хората ще скочат, довери експерт от МО. Той даде пример с това, че идеята е да се купят два многоцелеви патрулни катера, за които не се предвижда дори базово въоръжение. Добрите системи за въоръжение на катерите може да достигнат цената на платформите, коментират военни експерти.
В момента в МО са създадени бордове за управление на проекти. До пролетта на следващата година те ще очакват специални комисии да събират оценки и предложения. Желанието на МО е да стартира разсрочено плащане за 10 години, за да може всяка година да се отделят по около 200 млн. лв. за двата проекта.
Проектът за нови плавателни съдове не е нов за МО. В началото на 2005 г. в конкурс на българското военно министерство участваха германските „Люрсен Верфт" и „Блом и Восс" - част от „Тисен-Круп", испанската „Изар", френската „Армарис" и холандската "Мерведе".
Експертите от МО бяха харесали испанската "Изар". През март 2005 г. за победител по ценова оферта първа бе класирана "Мерведе". По-късно обаче министерството поиска подобряване на офертите, в резултат на което беше избрана „Армарис“.
Последователно от цена 1 млрд. евро за четири корвети се стигна до 730 млн. лв. После започнаха преговори само за два плавателни съда, а накрая сделката потъна. Тепърва ще се види какви ще са новите оферти на тези големи компании, но със сигурност един плавателен съд не може да бъде на цена под 200 млн. евро - и то без въоръжение.
Същото се отнася и за изтребителите - в цената за тяхното придобиване няма да се включва нито една ракета или бомба. Премиерът Бойко Борисов уговори командира на ВВС ген.-майор Румен Радев да не подава оставка, тъй като се съгласи да бъде избран нов изтребител за армията ни. Финансовият министър Владислав Горанов вече обяви, че ще бъдат намерени пари за 8 изтребителя. Този проект ще възлезе на около 1 млрд. лева, като машините ще бъдат без никакво въоръжение. То се купува и доставя отделно.
Командването на Сухопътните войски вече обяви, че не е редно да се гледа към ВВС и ВМС, тъй като те са „гръбнакът на армията ни“. СВ се нуждаят от нова бронирана машина за пехотата. Армията ни има спешно нужда и от нови радари и ПВО системи. За тях обаче не са предвидени пари нито в бюджета за 2016 г., нито за периода до 2020 г.
Източник: http://www.trud.bg, Диян Моркин
 
САЩ ще противостоят на Русия и Китай с нови оръжейни системи
08.11.2015, 16:28
Ащтън КартърЗа да противостоят на Русия, която предизвиква международния ред и дрънка с ядрено оръжие, Съединените щати модернизират своя ядрен арсенал и инвестират в разработката на съвременни системи за въоръжаване, вкл. нов стратегически бомбардировач и лазерно оръжие, заяви американският военен министър на САЩ Ащън Картър на конференция в мемориалната библиотека „Роналд Рейгън" в Сими-Вали, Калифорния.
„В Европа Русия нарушава суверенитета на Украйна и Грузия и активно сплашва балтийските страни, а в Сирия долива масло в огъня на опасен конфликт и подсилва екстремизма, срещу който иска да се бори. Най-обезпокояващо е дрънкането с ядрено оръжие, което поставя под съмнение ангажираността на руското ръководство към съхраняването на стратегическата стабилност, към неупотребата на ядрени военни средства. Не се стремим нито към студена, нито към гореща война с Русия и не искаме тя да ни е враг. Но нека никой не се заблуждава: САЩ ще защитават своите интереси, интересите на съюзниците си и международния ред", подчерта ръководителят на Пентагона.
Ащън Картър заяви, че в отговор на предизвикателствата от страна на Русия САЩ обмислят нови варианти за действие и предприемат стъпки за укрепването на колективната сигурност на всички страни от НАТО. Военният министър на САЩ добави, че страната му продължава да оказва помощ на Украйна в подготовката на армията й за борба със сепаратистките сили в Донбас.
Същевременно Вашингтон щял да продължи сътрудничеството си с Москва в сфери, където има съвпадение на интересите, като ядрената програма на Иран, отношенията със Северна Корея или спирането на военните действия в Сирия.
Ащън Картър отбеляза още, че сериозно предизвикателство към американските интереси отправя и Китай, който напомпва своята военна мощ и се опитва да я използва за решаване на териториалните спорове със съседите си.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Британски есминец с крилати ракети "Томахоук" навлезе в Черно море
08.11.2015, 15:40
HMS Duncan D37Ракетният ескадрен миноносец на кралския военноморски флот на Великобритания „Дънкън“ (HMS Duncan D37) в събота през нощта е навлязъл във водите на Черно море. Британският кораб , снабден с крилати ракети „Томахоук“ се е отправил към румънското пристанище Констанца.  Очаква се, че днес той ще проведе съвместни учения с румънския боен флот в териториалните води на страната, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус".
Според международното право бойните кораби на страните, които нямат излаз на Черно море, могат да престоят в акваторията му не повече от 21 денонощия.
 
Индонезия също ще купува най-новите руски изтребители Су-35
08.11.2015, 15:28
Су-35Индонезия е взела решение да купи най-новите руски изтребители Су-35. За това съобщи началникът на департамента за международно сътрудничество на държавната корпорация „Ростех” Виктор Кладов по време на първия ден от международния авиосалон Dubai Airshow-2015. Кладов добавил, че Индонезия е заинтересована не само от придобиването на самолетите, но и от създаването на технически сервизни центрове на своя територия с последващо предаване на технологиите за построяването.
Преди броени часове БЛИЦ оповести, че се водят преговори и между ОАЕ и „Ростех” също относно Су-35.
Dubai Airshow се провежда от 1989 г. със съдействието на правителството и гражданската авиация на Дубай и военното министерство на ОАЕ. Неговата тематика е въоръжение и военна техника за ВВС, средства за ПВО, космическа техника, гражданска авиация и технологии. Тази година ще се състои от 8 до 12 ноември.
Дoсие: Су-35 е свръхманеврен многофункционален изтребител поколение 4++. Максимално тегло – 34,5 тона. Обща мощност на двигателите – 29 тона. При нормално полетно тегло от 25 тона има тяговъоръженост 1,15 и единствен в света може да изпълни пълен вираж с максимално претоварване без загуба на скорост. Въоръжение - 8 тона (вкл. вградено 30-мм оръдие) на 12 точки за окачване. Максимална скорост – 2600 км/час, максимална далечина на полета – 3600 км. - Още за Су-35
Източник: http://www.blitz.bg/
 
В София отбелязаха 103-та годишнина от атаката на торпедоносците срещу „Хамидие“
08.11.2015, 13:02
За да отбележим 103-тата годишнина от атаката през Балканската война на отряда торпедоносци под командването на капитан II ранг Димитър Добрев срещу турския крайцер „Хамидие“, на 6.XI.2015 г. клубът „Военни моряци“ при СОСЗР - София се събра пред гроба на капитан I ранг Георги Купов, командира на торпедоносеца „Дръзки“, който единствен от отряда поразява крайцера.
Между нас беше капитан I ранг Валентин Велков заедно с няколко офицера от МО и вицеадмирал о.р. Минко Кавалджиев, с чиято помощ като командващ ВМС през 2007 г. и по инициатива на клубния съвет с председател капитан I ранг о.з. Георги Методиев бе създаден паметника на гроба на капитан I ранг Купов. За съжаление през годините паметника бе ограбен и през 2012 г. се наложи неговото възстановяване.
След като произнесох слово за събитието, призовах да почетем паметта на капитан I ранг Георги Купов и паметта на останалите участници в тази знаменателна атака, като сведем глави за минута мълчание. Офицерите свалиха шапките си и всички сведохме глави. А след това положихме цветя и запалихме свещички в памет на българските военни моряци участвали в знаменателната атака на турския крайцер „Хамидие“ и тяхната воинска доблест.
Капитан I ранг о.з. Румен Тотев, председател на клуб „Военни моряци“ при СОСЗР - София
Източник: http://morskivestnik.com/
 
Как интелектът преборва оръжието...
08.11.2015, 12:57
Във военната статистиката има такова понятие като „загуби от приятелски огън”. Става дума за фатална грешка, когато свои стрелят срещу свои. Малко хора знаят, че такива загуби са не само неизбежни, но представляват една съществена част от смъртните случаи в бойните действия по време на война. И ако войната се води от хора с „горещ южен темперамент”, тези загуби могат да бъдат катастрофални.
През 1974 г. Кипър претърпява военен преврат. Турция дислоцира в северната част на острова войски за защита на кипърските турци. Малката кипърска армия с бой се оттегля в южната част на острова, но не може да окаже сериозна съпротива. За да помогне на кипърските гърци, от Атина на помощ идва ескадра амфибийни кораби с „учтиви гръцки доброволци” на борда.
Ясно е и още нещо - Турция и Гърция са членки на НАТО. Вътрешен въоръжен конфликт между тях е немислим според командването на Алианса. Гърция е притисната сериозно от най-високо ниво и корабите се връщат, обаче турското въздушно разузнаване вече е съобщило на управлението си за гръцкия десант. Турският флот напредва към южния бряг на Кипър с три разрушителя, за да предотврати десанта на гърците.
И тук вече сработва контраразузнаването на гърците. Когато турските разрушители се появяват на траверс на град Пафос, местната военна станция излъчва благодарност на гръцките командири, че „гръцките военни кораби са пристигнали в Пафос своевременно.” Кипърците знаят, че турското разузнаване има пълен контрол върху ефира и съобщението бързо ще се достави в щаба на Военновъздушните им сили.
На прихват на „гръцката ескадра” във въздуха са вдигнати 44 турски самолети - бомбардировачи. По ирония на съдбата, гърците и турците разполагат с един и същи кораби-есминци, американско производство. Турските пилоти виждат турските знамена на корабите, но са инструктирани, че гърците са способни на такива провокации и, разбира се, колкото и да се съмняват, започват да бомбардират групировката.
Турските моряци първо се опитват да се свържат със самолетите по радиото и да докладват за грешката, но турските пилоти са „здраво” инструктирани, че коварният враг не само ще се маскира с турски знамена, но ще се опита да ги заблуди и с турска реч.
В крайна сметка, за да защитят живота си, турските моряци са принудени да отговорят на огъня, което допълнително уверява пилотите, че те бомбардират гръцка ескадра.
Резултатът от морската битка край Пафос е повече от тъжна за Турция: един есминец е потопен, а другите два - напълно недееспособни. Турските ВВС губят цели три самолета. Убити са над 80 турски моряци.
Гърция не е загубила нищо, защото в тази битка тя взема само виртуално участие.
Резултатите от този епизод не променят последствията от войната, но този случай дава на кипърците възможност да кажат: „Ние не бяхме в състояние да победим Турция, обаче в най-важната морска битка на войната спечелихме не с оръжие, а с интелект.”
Туко РАМИРЕЗ - интелектуален деятел
Източник: http://morskivestnik.com/
 
Управляващите оттеглят текстовете, които орязват социалните придобивки на военните и полицаите
08.11.2015, 11:47
БъчвароваСлед днешния извънреден съвет за социално партньорство в МВР министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред журналисти: „Достигнахме до следната обща декларация: „Постигнахме съгласие, че приемаме като достатъчни, даващи необходимата гаранция изявленията на заместник-председателя на Народното събрание Димитър Главчев, на председателя на Бюджетната комисия г-жа Менда Стоянова, на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфи от 9 до 16 от проекта на закон за държавния бюджет за 2016 г. Предложенията за законодателни промени, касаещи социалния пакет на служителите от МВР ще се осъществява след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне още в началото на следващата седмица. Г-жа Стоянова и г-н Главчев потвърдиха, че същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектор „Сигурност”.”
По нататък стана ясно, че за полицаите и другите служители на  вътрешното министерство промените ще стават чрез поправки на Закона за МВР. От Министерството на отбраната все още няма излъчена информация. Засега се знае, че от утре министърът на отбраната Николай Ненчев започва консултации с парламентарно представените политически сили, което той заяви вчера. От думите на г-жа Бъчварова може да се прогнозира, че тя му свърши работата.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
САЩ проведоха изпитания на стратегическата ракета „Трайдънт-2“
08.11.2015, 09:55

Trident IIВоенноморските сили на САЩ днес са осъществили изпитателен пуск на стратегическата балистична ракета „Трайдънт-2“, предаде официалният представител на Трети оперативен флот Райън Пери, предаде Интерфакс.
„В рамките на програмата на стратегическите системи на ВМС на тихоокеанския полигон на южното крайбрежие на щата Калифорния бе проведен планов пуск на ракетата „Трайдънт-2“ от борда на подводницата „Кентъки“ (USS Kentucky, SSBN 735) клас „Охайо“, предаде Пери. Според него, плановият пуск е бил проведен за проверка на състоянието на ракетните системи.
Пентагонът традиционно не обявява предварително планираните ракетни изпитания. „Информацията, свързана с изпитателните пускове на ракетите „Трайдънт-2“ е секретна до момента на изстрелването“, отбеляза Пери.

Балистичната ракета „Трайдент-2 е разработена от Lockheed Martin Space Systems и има обсег на действие 11300 км. - Още за Trident II
Източник: http://www.focus-news.net/

 
Още ракетни войски
 
Военните моряци ще отбележат 103 години от първата българска морска победа
08.11.2015, 08:43
ДръзкиДнес oт 11.00 часа, по случай 103 години от първата българска морска победа, пред Военноморския музей в гр. Варна ще бъдат поднесени на венци и цветя пред паметника на капитан І ранг Димитър Добрев – командир на отряда торпедоносци, извършили атаката срещу крайцера „Хамидие”, съобщиха от пресцентъра на ВМС.
След церемонията членове на клуб „Миноносец – Дръзки” с председател к-н І р. о.з. Васил Кръстев ще представят възстановка на историческите събития. - Още за „Дръзки“
 
Разоръжени сили
08.11.2016, 08:34

Миналия петък и военният министър Николай Ненчев на пръв поглед имаше повод да отвори бутилка шампанско.

След много перипетии и директна заплаха от страна на президента Росен Плевнелиев, че може да наложи вето върху държавния бюджет заради недостатъчното финансиране на въоръжените сили, правителството реши, че разходите за отбрана ще бъдат повишени до нивото от 2014 г., или 1.35% от Брутния вътрешен продукт (БВП), каквито бяха и препоръките от лидерската среща на НАТО в Уелс.

Поводът за радост обаче беше краткотраен...........Прочети още

 
Министър Ненчев се оправдава с процедурата
08.11.2015, 08:27
Николай НенчевПреходните и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет, които променят Закона за отбраната и Въоръжените сили и орязват социалните права на военнослужещите, не били дадени за съгласуване. Това обясни по Дарик радио министърът на отбраната. Според Николай Ненчев процедурата не била спазена и за това предстои разговор по този въпрос на правителственото заседание в сряда.
В момента, каза още той, има 12 рапорта за освобождаване от военна служба, които са предизвикани от предстоящите промени. Министърът обаче прогнозира, че те могат да станат 4-5 хиляди. Особено тревожен е въпросът с некомплекта от 1200 офицери.
Въпреки, че е разговарял с командира на ВВС генерал-майор Румен Радев, министър Ненчев изпратил Инспектората на МО да провери информацията, че военни пилоти са отказали да извършат тренировъчни полети. Според него става дума за единичен случай, а обяснението на пилотите е, че не се чувстват добре.
От интервюто не става ясно каква е позицията на министъра във връзка с предлаганите промени. На въпросите дали иска да се запазят т.нар. 20 заплати, какво мисли за отмяната на допълнителното възнаграждение за прослужено време и за намаляването на отпуските, той не дава конкретен отговор, като посочва, че предстоят разговори в парламента, който трябва да приеме законопроекта за държавния бюджет.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Имат ли право военнослужещите да участват в протестни действия?
08.11.2015, 08:23
В последно време този въпрос се задава често, с оглед на създадената ситуация с отмяната на социални права на военнослужещите. Дори  министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че ще има дисциплинарни наказания за военни, ако излязат на протест в подкрепа на полицията.
Този въпрос не е решен по най-категоричен начин в Закона за отбраната и Въоръжените сили и той е по-скоро казус. Конкретна забрана за участие в протест няма. Текстовете, които регламентират статуса на военнослужещия, забраняват политическа и синдикална дейност, включително стачка. Те обаче разрешават на военнослужещия, когато не носи военна униформа, да участва в събрания, митинги и манифестации на политически партии, движения или коалиции с политически цели. Дори законът дава право на военнослужещите да се сдружават l мирно време за осъществяване на дейности от взаимен интерес.
***********
От Закона за отбраната и въоръжените сили
Чл. 182. (1) Военнослужещите нямат право да членуват в политически партии, движения или коалиции с политически цели и да предприемат действия по служба, с които да нарушават политическата си неутралност.
(2) Военнослужещите не могат да извършват пропагандна и агитационна дейност в полза или във вреда на политически партии, движения или коалиции с политически цели, на синдикални организации и на кандидати за изборни длъжности.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) Военнослужещите не могат да участват в събрания, митинги и манифестации на политически партии, движения или коалиции с политически цели, когато носят военна униформа.
(4) Военнослужещите не могат да бъдат задължавани да декларират своите политически, религиозни или идеологически убеждения във връзка със заемането или изпълнението на службата.
Чл. 183. (1) (Доп. - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) Военнослужещите не могат да отказват изпълнение на служебните си задължения по религиозни, атеистични, политически и идеологически мотиви или да извършват религиозна или атеистична пропаганда, когато изпълняват задължения по служба.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) Не се допуска създаване на религиозни, атеистични, политически и идеологически общности във военните формирования и обекти.
Чл. 184. Военнослужещите нямат право на стачка и на синдикални действия.
Чл. 186. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) В мирно време военнослужещите могат да се сдружават за осъществяване на дейности от взаимен интерес. Тези дейности се извършват извън служебно време и не могат да накърняват бойната готовност, подготовката, дисциплината, моралния дух на личния състав и да нарушават установения ред и единоначалието в Министерството на отбраната, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия.
(2) Въпросите, свързани с отбранителната политика на държавата, военното строителство, подготовката, бойната готовност и мобилизацията на въоръжените сили, тяхното комплектуване с личен състав, въоръжение, техника и други имущества не могат да бъдат предмет на дейност на сдруженията по ал. 1.
(3) Сдруженията могат да членуват в сродни международни организации.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г.) Взаимоотношенията между сдруженията на военнослужещи и Министерството на отбраната се уреждат със споразумения.
Източник: http://www.otbrana.com/
 

 
Забравените герои на България: Генерал-майор Йордан Тимофеев Венедиков
07.11.2015, 22:45
Генерал-майор Йордан Тимофеев ВенедиковНавършват се 58 години от смъртта на генерал-майор Йордан Тимофеев Венедиков. Той е роден на 15 януари 1871 г. в с. Баня, Петричко. Завършва Военното училище в София (1892) и Генаралщабна академия в Торино, Италия (1908). На 2 август 1892 г. е произведен в чин подпоручик. През 1895 г. участва във въстание в Македония, а през 1896 г. в арменското въстание в Цариград, а по-късно и в Илинденското (1903). На военна служба постъпва отново през 1896 г. На 2 август е произведен в чин поручик, на 30 декември 1908 г. в чин майор. Служи в кавалерията: в 3- ти конен полк (1900) и в Кавалерийската школа в София (1904). Става адютант в Кавалерийска инспекция (1909) и командир на ескадрон в 1- ви конен полк (1910).
През Балканската война (1912-1913) с чин майор командва ескадрон в Кавалерийската дивизия, взема участие в сраженията около Лозенград и Люлебургас. През 1914 г. е произведен в чин подполковник.
По време на Първата световна война (1915-1918) командва 4- ти конен полк от Кавалерийската дивизия, с който се сражава в Македония и Добруджа. През март 1917 г. до юли 1918 г. е Главен редактор на военните издания, след това командва пехотна бригада. През 1918 г. е произведен в чин полковник. От армията се уволнява през 1919 г., като работи във Военно-историческата комисия. Изследва войните през 1885 и 1912- 1913 г. През 1936 г. е произведен в чин генерал-майор (о.з.). Член е на Историческото дружество. Умира на 7 ноември 1957 г. в София.
Награден е с военния орден „За храброст” IV ст.; орден „Св.Александър” III ст.; народния ордена „За военна заслуга” III ст. и IV ст.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Русия ще достави на Бангладеш шест военнотранспортни Ми-171Ш
07.11.2015, 22:24
Ми-171ШРФ ще достави на Бангладеш през следващата година шест военнотранспортни вертолета Ми-171Ш, съобщи за агенция ТАСС съветника на генералния директор на "Рособоронэкспорт" Михаил Завалий.
„Доставката на вертолетите Ми-171Ш за Бангладеш е планирана за 2016 година", - заяви Завалий.
Контракт за доставка на шест Ми-171Ш и един транспортен Ми-171Е на Бангладеш бе подписан през април 2015 година. Това не е първа сделка за машини от този тип – през 2014 година Бангладеш поръча пет вертолета Ми-171Ш, явяващи се експортна модификация на Ми-8АМТШ "Терминатор".
 
В памет на българските воини, загинали за Отечеството
07.11.2015, 21:08
Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов присъстваха днес, 7 ноември, на панихидата в памет на българските воини, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Заупокойната молитва във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища беше отслужена от Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. „Загиналите български воини с техния подвиг са останали завинаги живи в народната памет. Християнски, морален, патриотичен дълг е да почетем тяхната памет, да отправим молитва към Бога за успокоение на душите им“, каза епископ Григорий.
Признателност към саможертвата на българските воини изразиха и заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Златко Златев, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Андрей Боцев и генерал-майор Румен Радев, народни представители, военни аташета, акредитирани в нашата страна, представители на военно-патриотичните съюзи, военни от Софийския гарнизон, граждани.
С падане на колене присъстващите почетоха паметта на воините, загинали за Отечеството. Бяха поднесени венци и цветя пред Военния мавзолей- костница и пред паметните плочи с имената на българските военнослужещи, загинали при изпълнение на служебния си дълг в операцията на ООН по поддържане на мира в Камбоджа и в мисията на Международните сили по възстановяване и стабилизиране на Ирак.
В ритуала участваха военнослужещи от Националната гвардейска част.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Германските тайни служби шпионирали съюзнически държави
07.11.2015, 20:45
Германските тайни служби системно са шпионирали съюзнически държави и различни организации в цял свят, разкрива сп. "Шпигел”. Според изданието шпионирани са били редица чуждестранни посолство във ФРГ, сред които тези на САЩ, Франция, Великобритания, Швеция, Португалия, Гърция, Испания, Италия, Австрия, Швейцария и Ватикана. Германските тайни служби също така id наблюдавали вътрешните министерства на САЩ, Полша, Австрия, Дания и Хърватия, както и представителствата на САЩ към ЕС в Брюксел и към ООН в Ню Йорк.
Разузнаването проявявало специален интерес и към неправителствени организации като „Оксфам” и Международния комитет на Червения кръст в Женева, пише още „Шпигел”.
В края на октомври германското правителство обеща да засили контрола върху разузнавателните си служби, както и да наблюдава отблизо сътрудничеството им с Агенцията за национална сигурност на САЩ.
 
Сирийските летци удрят терористите от ИД със съветски "маашукати"
07.11.2015, 20:35
Специалният кореспондент на LifeNews Олег Сидякин е посетил една от авиобазите на сирийските ВВС и разказва на какви самолети летят и как воюват с терористите от "Ислямска държава" местните летци. ВВС на Сирия имат на въоръжение предимно изтребители съветско производство МиГ-21 и МиГ-23. Тези ветерани първоначално са били предназначени за въздушен бой, но сега изпълняват функции на фронтови бомбардировачи.
Един от летците, полковник Ибрахим, твърди, че самолетите, макар и остарели, не са загубили бойните си качества. Той нарича своя изтребител "маашукати", което в превод от арабски означава "любима".
"Самолетът е силен, як и сигурен, мощен и красив. Изпълнява всичко, каквото летецът поиска от него. Работим на средни височини - до 6000 метра, при всякакви метеорологични условия", обяснява летецът.
"Нашата авиобаза е в постоянна бойна готовност, денем и нощем изпълняваме бойни задачи. Данните получаваме от висшето ръководство и пилотите се съревновават кой пръв да излети. Основните ни цели са базите и конвоите на терористите."
Бомбите, които хвърлят изтребителите, са аналог на руските ОФАБ-250. Произвеждат се в сирийски заводи и веднага се изпращат в авиобазата. За да се икономисват пари и време дори, дори не ги боядисват.
Всеки ден самолетите извършват по 4-5 бойни полета. Преди това разузнавателните данни и маршрутите се координират с командването на авиогрупата на Военно-космическите сили на Русия, което се намира на летището в Хмеймим, на стотици километри от сирийската авиобаза. - (видео)
Източник: http://www.klassa.bg/
 
Афганистан иска от Индия бойни вертолети Ми-25 за борба с талибаните
07.11.2015, 20:15
Ми-25Афганистан с обърнал към Индия да придобие техните ударни вертолети руско производство Ми-25 за борба с терористите, съобщи вестник Indian Express с позоваване на източници в двете страни. По всяка вероятност прехвърлянето ще е безплатно, тъй като изрично се подчертава, че споразумението ще е еднократно. Окончателното решение по предаването на модернизираните вертолети от състава на ВВС на Индия трябва да бъде прието днес, 7 ноември, при посещението на високопоставения афганистански чиновник Мохамад Ханиф Атмар.
Ако сделката бъде одобрена, то тези вертолети Ми-25 ще станат първото „летално” оръжие, доставено от Индия в Пакистан след подписаното споразумение за стратегическо партньорство с Кабул през 2011 г. До тогава Индия е доставяла леки вертолети и автотранспорт, като е предоставяла помощ при обучение на военни.
Според афганистански източник, Атмар ще обсъди възможността за обучение на афганистански спецназ в Индия, където ежегодно преминават обучение около 1000 афгански офицери.
Досие: Споразумението за закупуване на 12 вертолета Ми-25 (Ми-24Д) е сключен между Индия и СССР през 1982 г., доставката е направена две години по-късно. През 2001-2002 г. израелската корпорация IAI е модернизирала 5 машини Ми-25 с апаратура за денонощно използване. Според информация в специализирания печат, във ВВС на Индия сега има само 4 броя Ми-25 в авиобазата Патанкот в Пенджаб. Афганистан има повече от 30 г. на въоръжение Ми-35 – друга експортна версия на Ми-24Д.
http://www.blitz.bg/
 
В Требич откриха обновен военен паметник
07.11.2015, 18:32
Снимка: Димитър БебеновНа Архангелова задушница в софийския квартал „Требич” бе тържествено открит обновеният военен паметник. Това сториха заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов и председателят на Международната славянска община  „Перун 2000” Емил Миланов. Освещаването извърши отец Александър Кирилов.
Паметникът е изграден в периода 1939-1941г.  Той представлява  основа от три гранитни стъпала околовръст, пиедестал от  масивни гранитни  блокове, с  височина 2, 50 м.  и метална пластика на войник в атака на нож с височина 180 см.  Намира се в обособен и специално за него, залесен парк от около 2 дка в центъра на Требич. До 1989 г. паметният комплекс се е поддържал редовно от общинската администрация. Всяка година се провеждали церемонии на 2 юни с участието на местната общественост,  общинската администрация, ученици, военното министерство и различни държавни и общински организации, които са завършвали със заря.  След 1989 г. паметникът претърпял вандалски прояви.
На паметника са изписани имената на 7 българи, загинали в двете балкански войни през 1912-1913 г., между които двамата братя Андон и Косто Стефчови. Четем имената и на 16 воини от Требич, останали по бойните полета на Първата световна война през 1915-1918 г. Между тях също има двама братя – Иван и Георги Малчуганови. Отдадена е почит и на 7 българи от този край, загинали, като партизани в борбата с фашизма и през Втората световна война.
По инициатива на Международна славянска община „Перун 2000” е извършен основен ремонт и реставрация на паметника и прилежащия му парк със спомоществователството на  Фондация „Българска памет – Братя Диневи и г-н Васил Монев. В церемонията по откриването участваха още председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Съюза на военноинвалидитге и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателят на БАС Симеон Игнатов, заместник-председателят на Столичната организация на Съюза на ветераните от войните полковник от запаса Георги Павлов и други представители на военно-патриотичните съюзи и местната общественост.
http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Военният министър уверява, че е спокоен и във ведомството му няма протести
07.11.2015, 13:05
Николай НенчевРешенията, които трябва да се вземат, трябва да се вземат именно в Народното събрание, а не по улиците на България. При нас е спокойно и нямам основание за притеснение. Това заяви военният министър Николай Ненчев, цитиран от БГНЕС.  Запитан дали е водил разговори с президента за протестите, към които военните искат да се присъединят и дали ако бюджетът за 2016 г. бъде приет в такъв вариант, ще му бъде наложено вето, Ненчев отговори, че разговорите продължават.
„Имах среща с Комисията по отбрана, по време на която много детайлно запознах народните представители със състоянието, в което се намира днес българското войнство. Изразих безпокойствието си и получих подкрепа от народните представители. Решенията, които трябва да се вземат, трябва да се вземат именно в Народното събрание, а не по улиците на България. При нас е спокойно и нямам основание за притеснение”, увери Ненчев.
Той поздрави всички военнослужещи за мъдростта и търпението, което са проявили и продължават да проявяват. Ненчев обясни, че е в непрекъснат контакт с командирите на различните родови войски и формирования, с началника на отбраната. „При нас няма протестиращи. Ние призовахме към това - за повече спокойствие и разум. Помолих за повече доверие в министъра си”, отбеляза Николай Ненчев.
Той обяви, че от понеделник започва консултации с всички партии в парламента заради придобивките за военните. „Вярвам, че ще намерим компромисно решение и за едната, и за другата страна. Премиерът беше ясен, че се запазват 20-те заплати при пенсиониране за служителите на МВР и за служителите на отбраната”, уточни военният министър.
Ненчев подчерта, че разговаря непрекъснато с президента – „за бюджета и други неща”. „По отношение на бюджета положихме много усилия и постигнахме това, което очаквахме. Министерството на отбраната получи това, което бяхме заложили в предварителните параметри. Бюджетът ни нарасна на почти 1,35 %, което за нас е удовлетворяващо”, убеден е Ненчев.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Декларация на УС на СПРБ
07.11.2015, 11:42
Управителният съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), на свое заседание от 5 ноември 2015 година взе решение да се обърне към държавните институции и гражданите на Република България, към ръководствата на неправителствените и военно-родолюбиви организации, както и към всички български граждани, с апел в подкрепа на протестите срещу опитите за посегателство срещу социалните права на служителите от сектор „Сигурност“, както и безпрецедентните действия по налагането им.
Уважаеми управници, в момент, в който геополитическата обстановка в света, Европа и Балканите се характеризира с ескалиращо нарастване на напрежението и изисква непрекъснат мониторинг, оценка, и адекватни действия на политическото ни и държавно ръководство, посегателствата върху социалните придобивки на служителите от системата за сигурност са, меко казано неадекватни! Държавата, върховните органи на трите власти са на път да предадат целия контингент от хора, работещи в тежки условия на реална заплаха за мира на Север, мощна имигрантска вълна от Юг, както и
политическа, икономическа и духовна кризи у нас. И всичко това, при хроничен недостиг на средства за елементарно осигуряване - техника, комуникационни системи, оръжие, облекло и специализирано оборудване.
В тези условия единственият подготвен елемент на системата за сигурност и отбрана на страната са хората! Хилядите, които денонощно работят на границата, на улицата, на полигоните, пазят мира в небето ни и на мисии, събират информация и вербуват хора в чужди държави, гасят пожари и спасяват хора! Те заслужават пълна подкрепа, а не „нож в гърба!“ Болшинството от експертите апелират за диференциран подход, със запазване на социалните придобивки на служителите, работещи „на терен“.
Предложенията, залегнали в заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2016 година ще доведат до безпрецедентен отлив на подготвени служители от сектора „Сигурност“, което безспорно ще се отрази пряко на националната сигурност и отбрана.
Призоваваме Президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, Председателя на Народното събрание, Министър-председателя на Републиката и парламентарните групи на политическите партии да анализират внимателно обстановката, де се вслушат в мнението и предложенията на експертите в областта на националната сигурност и отбрана, преди да е станало твърде късно!
УС на СПРБ счита, че поставянето на представителите на службите за сигурност под един знаменател с всички държавни и административни служители е акт на политическо късогледство!
От УС на СПРБ
Декларацията е приета на заседание на УС на СПРБ от 5 ноември 2015 година, с протокол № 4/05.11.2015
 
Тържествен марш на Червения площад
07.11.2015, 10:13

В Москва преминава тържествен марш, посветен на военния парад на 7 ноември 1941 г. Тогава директно от Червения площад войските заминават на фронта да защитават руската столица.

По Червения площад днес преминават 45 парадни разчета и 55 единици бойна техника от времето на Великата отечествена война, информира RT. Сред гостите са и 21 ветерана - участвали в парада, състоял се преди 74 години на това място....(видео)

 
Ден на отворени врати във Военна полиция-Сливен
07.11.2015, 09:22
Вчера в двора на Регионална служба „Военна полиция” - Сливен, с директор полковник Деян Цветков, беше проведен Ден на отворени врати за ученици от сливенски училища. Той се организира по повод празника на Военна полиция, който днес бе отбелязан с тържествено събрание.
Във връзка с предстоящия празник на Сухопътни войски, който е на 19 ноември,  в.ф. 22220 ще проведе Ден на отворени врати.
Дните на отворени врати са част от провежданите съвместно с Военно окръжие-Сливен учебни часове с ученици от  средните училища по предварителна програма и график, при които учениците преминават подготовка за усвояване на знания и умения, необходими при кризи от военен характер, мисии и задачи на Въоръжените сили.
Източник: http://sliven-news.com/
 
Заключителен етап на съвместната подготовка „Platinum Lion – 2015 г.“
07.11.2015, 09:09
Бойци от армиите на САЩ и България удивиха гостите на заключителното учение от съвместната подготовка "Платиниум лайън - 2015", която се проведе вчера на база "Ново село", източно от Сливен. Поразени са всички цели, докладваха офицерите, които ръководиха учението. Американски танкове "Ейбръмс" поразяваха противниковите цели в движение. Взводът танкове извърши стрелба със 120-милиметрово оръдие и трите вида картечници, които са в бронираната машина. Всеки един от четиримата души екипаж бе максимално ангажиран, довериха офицери от морската пехота на САЩ в чийто състав са танковете. Не по-малко точни обаче бяха и бойците, командвани от майор Димитър Димитров, началник щаб на батальон в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. Всички мишени бяха поразени от бойните машини на пехотата, които също стреляха в движение. Уникална стрелба извършиха и батарея минохвъргачки. Подразделението се изнесе до рубежа с помощта на МТЛБ-та. За по-малко от минута бойците развърнаха минохвъргачките, а командирът на батареята отдаде заповед за стрелба. След първата стрелба имаше корекция.
Последваха няколко залпа от минохвъргачки, които напълно унищожиха живата сила на противника. Малко преди това подразделения на българската и румънската армии проведоха операция по прочистването на градче. "Този път имаше две операции, едната за обезвреждане на паравоенно формирование, а втората е нападателна операция. Наистина е впечатляващо как тези 500 бойци от армиите на три държави успяха за кратко време да покажат удивителна стиковка и такива резултати. Реално бойната техника, която участва в днешното учение, почти доближава една батальонна бойна група от многонационални сили, заяви пред "Стандарт" полковник Явор Матеев, който отговаря за съвместните българо-американски военни съоръжения. Учението бе последното за полковник Матеев на "Ново село".
Със сигурност следващото, на което той ще присъства или ще ръководи, ще бъде с генерал Явор Матеев, тъй като се очаква до броени дни документацията по присвояване на първо генерално звание за изтъкнатия офицер да стане факт. "Изключително сме доволни от работата с българските и румънските колеги. Между нас, войници и офицери, преградите много бързо падат, когато имаме съвместна работа", каза пред "Стандарт" майор Патрик Мъри, който ръководеше американската група по време на съвместното учение на база "Ново село".
Източник: http://www.sliveninfo.com/
 
Boeing и Lockheed оспорват конкурса за нов бомбардировач за САЩ
07.11.2015, 08:34
Boeing и Lockheed Martin официално оспорват резултатите от конкурса за създаването на нов стратегически бомбардировач за САЩ. Двете компании, които бяха създали джойнт венчър за участие, са подали официално оплакване до Сметната палата на САЩ.
Boeing и Lockheed са получили брифинг за метода на оценяване от Пентагона на 30 октомври, след което в рамките на 10 дни трябваше да вземат решение дали ще обжалват загубата си в проекта за стойност $80 млрд.
Вчера, 6 ноември 2015 г., двете компании публикуваха общо изявление, в което заявяват, че официално обжалват конкурсната процедура. Според тях процесът на избор има „фундаментални недостатъци”, тъй като не е отчел правилно възможностите на Boeing и Lockheed за създаването на нов стратегически бомбардировач.
Сметната палата на САЩ има 100 дни да се произнесе по жалбата на двете самолетостроителни корпорации. В рамките на проекта LRS-B се планира покупката на 100 бомбардировачи, като всеки от тях ще има единична цена от $564 млн.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 

 
На Архангелова задушница отдаваме почит към загиналите български военнослужещи
06.11.2015, 17:06
Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена утре, 7 ноември, от 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Заупокойната молитва ще отслужи Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
На ритуала в София ще присъстват министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Андрей Боцев и генерал-майор Румен Радев, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи.
Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще се проведе и в гарнизоните Пловдив, Карлово, Плевен, Асеновград, Варна и Бургас.
Панихидата в Пловдив ще започне в 11.00 ч. в Централния гробищен парк. В нея ще участват военнослужещи от военно формирование 46 690 - Пловдив. Заупокойната молитва в Плевен ще започне в 11.00 ч. пред паметника на загиналите от Четвърти пехотен полк в Сръбско-българската война 1885 г. Панихидата в Карлово ще започне в 11.00 ч. пред паметника на загиналите воини във войните 1912-1918 г. в района на 61-ва механизирана бригада. Панихидата в Асеновград ще започне в 11.00 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912-1913 г. в района на военно формирование 24 490.
Във Варна ритуалът ще започне в 10.00 часа пред паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г. в района на Старите гробища. Военнослужещи от Военноморските сили и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите. В ритуала ще участват Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от състава на висшето морско училище.
Панихидата в Бургас ще започне в 11.30 ч. пред паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в града. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участва почетен караул от представителни части в Бургаския регион.
Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Неудачен старт на нова американска РН
06.11.2015, 16:09
SPARK (Space-borne Payload Assist Rocket – Kauai)Неудачно завърши първият старт на новата американска ракета носител SPARK (Super Stryp) предназначена за извеждане на околоземна орбита на малогабаритни товари.
Ракетата е била изстреляна на 4 ноември 2015 година от стартова позиция PMRF-41 на о. Кауа (щат Хаваи, САЩ), но е претърпяла авария на участъка от работа на първата степен. - (видео)
Тристепенната твърдогоривна ракета SPARK (Space-borne Payload Assist Rocket – Kauai) е създадена от специалисти от Сандийската национална лаборатория към Министерството на енергетиката на САЩ, Хавайският университет и компанията Aerojet в рамките на програмата LEONIDAS (Low Earth Orbiting Nanosatellite Integrated Defense Autonomous Systems) на основата на геофизичната ракета Strypi. На теория, ракетата трябва да може да извежда товари до 250 кг на орбита до 400 км .
По време на този първи старт, ракетата е трябвало да изведе на околоземна орбита 13 малки спътника.
Основен товар е бил спътника за дистанционно изследване на земята HawaiiSat-1 [HiakaSat (Hyperspectral Imaging, Aeronautical Kinematic Analysis Satellite)], разработен в Хавайският университет. Неговата маса е била 55кг.
Стартът на РН Super Strypi бе отлаган нееднократно по различни причини и бе приведен със забавяне над 1 година.
Източник: http://www.spacenewsbg.com/
 
Специалисти от ВМС унищожиха опасен боеприпас
06.11.2015, 12:47
На 04.11.2015 г. групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от военноморска база – ВМС с координатор майор Йордан Тодоров и ръководител старши лейтенант Стефан Георгиев, след получен факс от Областния управител на област Бургас и положителна резолюция на Началника на отбраната, извърши разузнаване и извличане на открит боеприпас в района на „Райски залив”, град Созопол.
След извършване на опознавателни дейности, специалистите класифицираха боеприпаса като комбиниран сигнален прибор /КСП 3 254-2-09/, служещ за обозначаване мястото на плавателни съдове.
След транспортиране боеприпаса беше унищожен на взривна площадка на стрелбищен комплекс в района на военно формирование 32890 – Бургас с отцепване на района и спазване на мерките за безопасност. 
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Забравените герои на България: Генерал-майор Вълко Стамов Велчев
06.11.2015, 10:20
Генерал-майор Вълко Стамов ВелчевНавършват се 80 години от смъртта на генерал-майор Вълко Стамов Велчев. Той е роден на 28 февруари 1859 г. в Стара Загора. Завършва първия випуск на Военното училище в София (1879) и Военна академия в Русия (1885). Като младши офицер постъпва в Източнорумелийската милиция. През Сръбско-българската война (1885) е генерал-щабен офицер – началник-щаб на авангарда, който атакува Цариброд и Пирот (14 и 15 ноември с.г.). По време на събитията по детронацията на княз Александър I Батенберг (август 1886) застава на страната на контрапреврата в Пловдив. На 2 август 1895 г. е произведен в чин полковник, а на 14 февруари 1901 г. в чин генерал-майор. Назначен е за началник на 2- ра пехотна Тракийска дивизия (1903), а след това на 8- ма пехотна Тунджанска дивизия (1909-1912).
През Балканската война (1912-1913) е началник на новосформираната 11- та пехотна сборна дивизия, след което става началник на войските от Северния и Източния сектор при обсадата на Одринската крепост. По време на Междусъюзническата война (1913) като комендант на Одринската крепост поема командването на новосформирания Южен отряд (юли 1913). След войната участва в политическия живот на страната. Умира на 6 ноември 1935 г. в София.
Награден с военния орден „За храброст” IV ст.; ордена „Св.Александър” III, IV и V ст. с мечове; народния орден „За военна заслуга” II и III ст. и ордена „За заслуга” на обикновена лента.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
USA Today: Провалената програма за обучение на сирийски бунтовници струва на американците по $2 млн. на боец
06.11.2015, 10:10
Пентагонът е изхарчил почти 400 милиона долара, или по 2 милиона на боец, в провалилата се програма за обучение и въоръжаване на умерените бунтовници в Сирия, според нов доклад, предаде американското издание „Ю Ес Ей тудей“ (USA Today), цитирано от "Раша тудей". Пентагонът твърди, че действителните разходи за обучаващ се възлизат на 30 хил. долара.
„Ю Ес Ей тудей“ пише, че програмата е била прекратена, след като Министерството на отбраната на САЩ вече е похарчило 384 млн. долара по нея. „От 180-те проверени, обучени и въоръжени сирийци в програмата са останали 145 бойци“, пише вестникът. От тях 95 били в Сирия.
Коментирайки разкритията, Пентагонът оспори твърдението, че е похарчил 2 млн. долара на боец, заявявайки, че реалните разходи са много по-ниски - 30 хил. долара. Оттам добавиха, че „по-голямата част“ от средствата са били изразходени за закупуването на оръжия, оборудване и боеприпаси, част от които все още са на склад.
„Инвестицията ни в програмата за обучение и въоръжаване в Сирия не трябва да се разглежда само от чисто финансова гледна точка“, заяви в имейл за американския вестник командира от военноморските сили на САЩ Елиса Смит. Тя каза, че някои от тези обучени бойци са били изтеглени при въздушни удари, както и че боеприпасите за обучаващите се били давани и на други сили, борещи се срещу „Ислямска държава“.
Според документите за пълния бюджет на програмата в размер на 501 млн. долара, с които се сдобиват от „Ю Ес Ей тудей“, 204 милиона е трябвало да бъдат изразходвани за боеприпаси, 77 милиона за оръжия, 62 милиона за мобилност и 47 милиона за обслужване. Други 46 милиона долара са били заделени за строителство на бази и съоръжения, 40 милиона за стратегически транспорт, 13 милиона за оборудване, 6 милиона за комуникации и още 6 милиона за съоръжения и поддръжка.
Целта на програмата бе да се обучат 3 хил. бойци за Новите сирийски сили през 2015 г., а след това по още 5 хил. на година, за борба срещу „Ислямска държава“ (ИД). Но президентът Барак Обама прекрати програмата тази есен.
Според документи и проведени интервюта американският вестник потвърждава, че в два от четирите тренировъчни лагера не е стъпвал и един боец.
През септември стана ясно, че една група от обучените бунтовници са дали една четвърт от американските си оръжия, боеприпаси и превозни средства, за да преминат безопасно през територия, контролирана от друга бунтовническа групировка, смятана за екстремистка.
Обучението е прекратено, но САЩ ще продължат да доставят оборудване и оръжия на лидерите на „проверени“ бунтовнически групи, които вече се бият срещу ИД, така че „с течение на времето те да продължават да завземат територия“, каза още Смит за „Ю Ес Ей тудей“.
Бюджетът на тренировъчната програма от 500 милиона долара бе одобрен, след като Пентагонът вече бе изразходвал 42 милиона през 2014 г. за подготовка.
Разкритията идват дни, след като кабинетът на Обама обяви, че ще разположи до 50 американски войници от спецчастите в северната част на Сирия, които ще помагат в борбата срещу ИД. За пръв път правителството открито заявява, че праща сухопътни сили в Сирия.
„Асошиейтед прес“ съобщи, че от Белия дом не са определили времева рамка за това колко дълго ще останат американските войски в Сирия, въпреки че по-рано Обама заяви, че очаква кампанията срещу терористичната групировка да продължи и след мандата му.
Обама наследи два военни конфликта и за следващия президент ще остави трети. Наскоро той обяви, че американските войски ще останат в Афганистан и след 2015 г.
През юли „Проект национални приоритети“, непартийна група с нестопанска цел към федералния бюджет, съобщи, че войната на САЩ в Афганистан струва на данъкоплатците грубо 4 милиона долара на час. Тяхното изследване установява, че откакто кабинетът на Джордж У. Буш одобри инвазията през 2001 г., за тази война са изразходвани над 700 милиарда долара. Това включва и над 35 милиарда за фискалната 2015 година.
Първоначалният бюджет за войната в Афганистан бе малко над 20 милиарда долара за периода 2001 - 2002 г. За следващите две години падна до 14 милиарда, тъй като се появиха и разходи за войната в Ирак. Разходите по войната в Афганистан отстъпиха място на тези за кампанията в Ирак, след което скочиха драстично до над 100 милиарда долара през 2010 г., когато разходите в Ирак започнаха да намаляват. Войната в Афганистан продължи да поскъпва до 2013 г., когато разходите започнаха да падат, достигайки сегашния бюджет от 35 милиарда.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Заключителен етап на съвместната подготовка „Platinum Lion – 2015 г.“
06.11.2015, 09:29
Заключителен  етап на съвместната подготовка „Platinum Lion – 2015 г.“ ще се проведе днес, 6 ноември, от 11 ч. на полигон „Ново село“. Ще бъде демонстрирана подготовката на лекопехотно механизирано формирование за действия в населен пункт.  
В „Platinum Lion – 2015“ участват до 200 военнослужещи от Морската пехота на САЩ, до 200 военнослужещи от състава на военно формирование 34 750 – Карлово, Съвместното командване на силите, Служба „Военна полиция“ и Военно-медицинска академия – София и до 35 военнослужещи от Сухопътните войски на Румъния. В съвместната подготовка военнослужещите използват танкове M 1, бронетранспортьори „Stryker“   и друга бойна и спомагателна техника. Целта е да се повиши оперативната съвместимост на механизираните формирования при колективна отбрана.
Източник: http://sliven-news.com/
 
ВМС на САЩ поръчва още Super Hornet
06.11.2015, 09:20
F/A-18ВМС на САЩ потвърждават плановете си за поръчка на допълнителни 24 – 36 палубни изтребители Boeing F/A-18E/F Super Hornet до финансовата 2018 г. включително. Това съобщава Flightglobal.
Нуждата от още Super Hornet се дължи на забавянията в програмата F-35C. По същата причина ще бъде удължен и живота на по-старите F/A-18C/D.
Според ВМС на САЩ, ако не бъдат поръчани нови изтребители днес, то в началото на следващото десетилетие ще има недостиг на около 138 бойни самолета.
За финансовата 2016 г. се планира покупката на 12 броя F/A-18E/F, плюс още 24 до 36 бройки през следващите две години. ВМС на САЩ планират да оперират с типа до около 2040 г.
В същото време върви удължаването на общия технически ресурс на наличните F/A-18C/D от 6000 на 10 000 летателни часа.
Планира се през август 2018 г. да бъде достигната първоначално ниво на бойна готовност за флотските F-35C. Планира се в началото всеки самолетоносач да разполага с една ескадрила от този тип, но останалите бойни самолети ще са Super Hornet и Growler.
Boeing отчаяно се опитва да осигури експортни продажби за F/A-18E/F и варианта му за РЕБ EA-18G. Ако поръчките за ВМС станат факт, то живота на линията за крайно сглобяване на типа в Сейнт Луис ще се удължи до около 2020 г.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Ирак получи своите първи два L-159
06.11.2015, 09:17
L-159Иракските ВВС са получили своите първи два леки ударни самолета Aero Vodochody L-159 ALCA. Те са част от договора между чешкото правителство и Ирак за доставката на 15 машини от този тип.
Първите два L-159A пристигнаха днес в авиобаза Балад, северно от столицата Багдат. Те прелетяха от Чехия с две междинни кацания – едно в Пловдив и едно в Турция. - (видео)
През март 2015 г. чешкото правителство даде зелена светлина за сделката с Ирак. В рамките на нея Чехия продава излишните си L-159 на Aero Vodochody, които от своя страна ги препродават на иракчаните. Общо иракските ВВС ще получат 10 едноместни L-159A, два двуместни L-159T1 и три L-159A, които ще се ползват за донори за резервни части. Стойността на сделката е 750 млн. чешки крони (около $30 млн.).
Всички 15 машини трябва да бъдат доставени до края на 2017 г. Четири от самолетите идват от активно летящия флот на чешките ВВС и ще бъдат доставени в рамките на тази година.
L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft) e развитие на класическия L-39. Самолетът е задвижван от един реактивен двигател Honeywell F124 и е снабден с радар. Боен товар, от управляемо и неуправляемо въоръжение „въздух-въздух” и „въздух-земя”, с маса до 2800 kg. може да бъде носен на седем точки за окачване под крилото и фюзелажа. 
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
На 8 ноември отбелязваме 103 години от първата българска морска победа
06.11.2015, 08:46
ДръзкиСлед броени дни се отбелязват 103 години от първата победа на българския военен флот. По този повод, на 8 ноември - неделя, Военноморския музей ще отвори експозицията си както в редовните работни дни.
Ще бъде оказана почит на българските моряци като пред паметника на командира на отряда капитан I ранг Д. Добрев ще бъдат поднесени венци и цветя, а в 11.00 ч. сдружение „Клуб миноносец „Дръзки” със съдействие от клуб „Традиция” - Варна, ще представи историческата възстановка „На борда на „Дръзки” в паметната нощ”.
През Балканската война, на 7 (20) ноември 1912 г., след съобщението за движението на турски транспортни и военни кораби капитан ІІ ранг Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в боен поход. На 32 мили от Варна забелязват силуета на крайцера „Хамидие”. В първите часове на 8 (21) ноември отрядът атакува неприятеля. Последен от дистанция под 100 м. атакува „Дръзки”. Оглушителен взрив показва, че целта е поразена. „Хамидие” е изваден от строя и са сериозно нарушени комуникациите на противника по море. Атаката доказва ролята на флота за защита на бреговете и е един от примерите за успехите на Българската армия в Балканската война. - Още за „Дръзки“
Източник: http://morskivestnik.com/
 
Знаел ли е министър Ненчев, или не? На какво да вярваме?
06.11.2015, 08:37
 полковник от резерва Валентин ЦветановАко до настоящия момент медиите не бяха „разнищили” въпроса с проектобюджета и предложенията „Горанови”, станали дефакто с гласуването в правителствено заседание на „предложения на Министерския съвет” - какво ли щеше да бъде?!
И след публикацията, озаглавена „Ненчев гласувал за Бюджет 2016, но не знаел за орязването на социалния пакет”, става все по-ясно, че когато министър Ненчев казва нещо, то трябва да бъде проверявано - защото вече на думите му едва ли може да се вярва!
В Otbrana.com, на 17 август т.г. беше написано: „МО реагира, опроверга информацията за участие в намаляване на 20-те заплати при уволнение. МВР е още по-категорично в съобщението си. То посочва, че ще продължи да провежда политика за запазване на размера на полагащите се обезщетения”.
И през август, и сега, начело на двете министерства са същите министри!
На казаното и написаното тогава ли да вярваме или на това, което правят и казват тези министри сега?! Може ли министър Ненчев да признае грешката си, така че да му вярваме?!
Министърът може и да не е знаел за предложеното от колегата си Горанов и затова го славослови в изявлението си от 30 октомври. Но след това, след като разбра - поиска ли министър Ненчев да се спре проектопредложението, и да се съгласува с него и другите министри, преди да бъде разисквано в Народното събрание? Отговорът е - НЕ!
Как тогава да вярваме на министър Ненчев?
На 3 ноември, в Ямбол, министър Ненчев каза и това е публикувано в официалния сайт на МО: „С проектобюджета за следващата година Българската армия ще получи повече спокойствие”. То се видя дали Българската армия получи спокойствие!
Как да вярваме на министър Ненчев?
На същия 3 ноември министър Бъчварова заяви, че „промените били обсъждани между нея и Горанов от два месеца”. Да вярваме ли на министър Ненчев, че не е знаел за тези обсъждания между двама свои колеги-министри? Ако е така, то в Министерския съвет и извън него министрите или не си споделят помежду си, или не казват на г-н Ненчев какво обсъждат във финансов план?!
Как тогава да вярваме на министър Ненчев? 
На 4 ноември министър Ненчев заяви, пак от сайта на МО:
„Статутът и социалните придобивки на военнослужещите бяха защитени. През последните дни Министерството на отбраната положи огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта от запазването на съществуващата нормативна база в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), която регламентира статута на военнослужещите.”  Тогава министърът написа и думите: „Никога не съм се съмнявал в мъдростта и далновидността на държавното управление в лицето на президента на Републиката, министър-председателя и колегите министри”. 
След като и след няколко дни на протести Министерският съвет все още поддържа да има намаление в обезщетенията и в отпуските - „какво е защитил” министърът на отбраната и все още ли да вярваме на думите му?
На 5 ноември, не само в Националния исторически музей, на въпроси от страна на медиите „Как ще се отнесе към военнослужещите, които протестират?”, министър Ненчев заяви, че ще има дисциплинарни наказания и цитира чл. 184 от ЗОВС!
В текстовете на Закона обаче никъде не е записана думата „протест”! Никъде в Закона не е записано, че военнослужещите нямат право на протест! В текста на цитирания от министър Ненчев законов член е казано: „Военнослужещите нямат право на стачка и на синдикална дейност.”
Тогава, на какво основание министърът ще наказва военнослужещите ако те протестират по начин, който не им е забранен от Закона?!
Тогава, когато министър Ненчев говори - все още ли да му вярват хората?!
Отговорът е ясен!

Източник: http://www.otbrana.com, полковник от резерва Валентин Цветанов
 
Чешки военен хеликоптер катастрофира в Испания при маневрите на НАТО
06.11.2015, 08:28
Чешки военен хеликоптер "Ми-171 Е" катастрофира днес при маневрите на НАТО в Испания. Петима души са ранени от 11-те военни и петчленния екипаж в хеликоптера, съобщи в Прага говорител на чешкото министерство на отбраната, цитиран от Франс прес и ТАСС. Катастрофата стана на около 15 км от Сарагоса, в Източна Испания, при маневрите на НАТО "Единен тризъбец" (Trident Juncture). "Един от членовете на екипажа и други четирима военни бяха ранени. Те са транспортирани в болница. Животът им не е в опасност", каза говорителят.
Военните в катастрофиралия хеликоптер са били от 601-во елитно подразделение на чешките специални сили, съобщи bTV. Комисия от чешкото министерство на отбраната ще отиде утре на мястото на катастрофата, за да я разследва заедно с испански специалисти, добави говорителят.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Руските ВКС формираха ПВО в Сирия
06.11.2015, 08:19
ЗРК "Бук-М2 Военновъздушната база Латакия, в която е разположен руският военен контингент, се охранява от силна ПВО. Според военно-дипломатически източник защитата на базата се осигурява с ракетно-артилерийски комплекси "Панцир-С1" и ЗРК със среден радиус "Бук-М2Э".
„В Сирия с участието на Русия е създадена обединена система за ПВО, която осигурява охраната на всички военни и стратегически важни граждански обекти, в това число и базата в Латакия”, информира източникът.
Обединената система за ПВО на Сирия включва също така модернизирани комплекси за ПВО „Оса”, С-125 "Печора-2М", ЗРК С-200 и други системи.
Според командващия руските ВКС генерал-полковник Виктор Бондарев, ПВО на базата се налага, тъй като са отчетени всички заплахи, включително и
възможното отвличане от терористи на боен самолет от съседни на Сирия държави с цел атакуване на руските сили в базата”.
По-рано бе съобщено, че Сирия е закупила от Русия 36 комплекса "Панцирь-С1" и няколко ЗРК "Бук-М2Э".
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Новата дизелова подводница Б-265 „Краснодар“ е предадена на ВМФ на Русия
05.11.2015, 22:39
проект 636.3Днес новата дизелова подводница проект 636.3 Б-265 „Краснодар“ влезе в състава на руските военноморски сили. Церемонията по вдигането на Андреевския флаг се състоя в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи“, съобщава пресслужбата на МО на РФ. - (видео)
Дизеловата субмарина е 4-тата подводница от серията от 6 единици, строящи се в „Адмиралтейские верфи“ за подводните сили на Черноморския флот. Строителството на тази подводна лодка бе извършено в срокове, изпреварващи определените в графика.
Първата подводница от проект 636.3 Б-261 „Новоросийск“ вече се намира в състава на ЧФ. Втората субмарина от този проект, Б-237 „Ростов на Дон“, сега се намира в Кронщадската военноморска база и в скоро време ще започне междуфлотски преход до Черно море след успешно изпълнение на програмата за изпитания на въоръженията на полигони на Северния флот. С третата субмарина Б-262 „Старый Оскол“ в момента се провеждат аналогични изпитания на оръжейните системи на подводните полигони на СФ и до края на 2015 г тя също трябва да пристигне в Черно море.
Сега в активна фаза на строителство в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи“ се намират последните две подводни лодки от проект 636 - „Колпино“ Б-271 и „Великий Новгород“ Б-268.
Според плановете на Главното командване на ВМФ до 2016 година трябва да бъдат построени шест подводници от този проект за ЧФ, като след това повече такива субмарини за нуждите на ВМФ на Русия няма да се строят. - Още за проект 636.3
 
Нов военен министър на Канада
05.11.2015, 22:03
Harjit Singh SajjanНа 4 ноември за министър на националната отбрана на Канада е назначен 42-годишният подполковник Харджит Сингх Саджан (Lt.-Col. Harjit Singh Sajjan), бивш полицай (11 години стаж "в органите"), след това военнослужещ, като е бил на мисии в Босна и три пъти в Афганистан (в частност, в качеството на специален съветник – от февруари до ноември 2009 година и от ноември 2010 година до март 2011 година).
Роден е в Индия, когато е бил на 5 години, семейството му се премества в Канада. Сикх.
 
Embraer възобновява изпитанията на KC-390
05.11.2015, 21:30
KC-390Очаква се в най-близко време Embraer Defense and Security да възобнови летателните изпитания на прототипа на военнотранспортния самолет KC-390. Както по-рано съобщи Fact military, доставката за ВВС на Бразилия на първия самолет ВТА KC-390 вероятно ще бъде забавена с две години. Първоначално доставката бе планирана за втората половина на 2016 г., но в момента се очаква тя да се състои не по-рано от четвъртото тримесечие на 2018 г. Програмата по разработката на KC-390 се реализира съвместно с «Ембраер» и ВВС на Бразилия. Самолетът е предназначен за превоз на войски и товари, десант, дозареждане с гориво в полет на самолети и вертолети, провеждане на издирвателно-спасителни операции, пожарогасене, медицинска евакуация, а също и за хуманитарни мисии.
Източник: http://www.duma.bg/
 
Турция ще взима от САЩ управляеми авиобомби JDAM
05.11.2015, 21:25
JDAMДържавният департамент на САЩ е одобрил потенциалната до-ставка на Турция на управляеми авиобомби с комплекти за насочване JDAM (Joint Direct Attack Munition). Във връзка със свързаните с договора услуги, оборудване и запасни части, цената може да достигне $70 млн. Агенцията за сътрудничество в сферата на безопасността към МО на САЩ (DSCA) е уведомила конгреса за възможната продажба. Правителството на Турция се е обърнало към САЩ със запитване за продажба на 913 комплекта JDAM, включително 400 GBU-31(V)1 за използване за свободнопадащи бомби Mk.84, 200 GBU-31(V)3 за използване за бомби BLU-109, 300 GBU-38 за използване за бомби Mk.82, 100 комплекта GBU-54 Laser JDAM за  използване за бомби Mk.82, 200 свободнопадащи бомби BLU-109, 1000 взривателя FMU-152A/B. Освен това запитването включва доставката на контейнери, спомагателно, изпитателно и обучаващо оборудване, запасни части и агрегати, техническа документация, провеждане обучение на персонала, техническа под-дръжка от американска страна и производителя, а също и други свързани с тези елементи на материално обезпечаване. Както се посочва в запитването, продажбата на комплекти JDAM на Турция ще позволи да се усили бойният потенциал на страната и да се повишат възможностите за взаимодействие със силите на НАТО и САЩ.
Източник: http://www.duma.bg/
 
Русия ще предложи на Индия по-модерни подводници
05.11.2015, 21:19
проект 636.3Вслучай на постъпване от Индия на запитване за покупка, Русия е готова да предложи на страната по-съвременни подводници от проекта 636, вместо остарелите субмарини от проекта 877 «Палтус», стоящи на въоръжение в момента в състава на индийските ВМС, съобщава РИА „Новости”,  цитирайки източник от корабостроителния отрасъл.
«В момента подводници от проекта 877 "Палтус" в Русия вече не се произвеждат, и ако постъпи запитване от индийска страна, ние можем да предложим в замяна по-съвременните субмарини 636 "Варшавянка", които се явяват развитие на проекта "Палтус», е казал източникът. Той е добавил също, че вероятността от закупуване от проект 636 зависи от финансовите възможности на Индия. Ако бюджетът не позволи да се придобие «Варшавянка», тогава ще стои въпросът за доставката на подводници от проекта 877 от наличните във ВМФ на Русия с последващ ремонт и модернизация. По-рано министърът на отбраната на Индия Манохар Парикар заяви, че по време на визитата си в Москва през ноември планира да обсъди възможната покупка на две субмарини от проекта 877 «Палтус», а също и помощ от Русия за модернизация на индийските докове. В момента в състава на индийските ВМС носят служба девет подводници от този тип. Обновените субмарини от проект 636 (във версия 636.3) превъзхождат своите предшественици по мощността на силовата установка, скорост в подводен ход и далечина на плаването, а също са и много по-безшумни. На въоръжение в проект 636 стои също най-новият ракетен комплекс «Калибър». Събеседникът на агенцията също е заявил, че Русия е готова да окаже на Индия помощ в модернизацията на доковете, тъй като има богат опит в това - в момента по договор с Виетнам руски инженери модернизират доковете в Камрани.
Дизел-електрическата подводница от проект 877 е разработена от петербургския ЦКБ МТ «Рубин». Има водоизместване 2300 тона, дължина 72,6 метра и ширина 9,9 метра. Нейната максимална скорост в надводно положение е 10 възела, а в подводно - 19 възела.
Подводницата може да плава в автономен режим в продължение на 45 денонощия и да измине до 6000 морски мили. Максималната дълбочина на потапяне достига 300 метра. Екипажът е от 52-ма души. На въоръжение подводницата има 6 торпедни апарата с калибър 533 милиметра.
Източник: http://www.duma.bg/
 
Франция пуска срещу "Ислямска държава" кораби начело със самолетоносач
05.11.2015, 19:45
Charles de Gaulle (R91)Френските власти са приели решение да изпратят група кораби начело с авионосеца „Шарл дьо Гол” за участие във въоръжените операции против „Ислямска държава”, се казва в изявление на Елисейския дворец след заседание на френския Съвет за сигурност начело с президента Франсуа Оланд. Решението е съобщено от пресслужбата на президента, цитирано от „Франс прес".Групата да съпровождане обикновено включва подводница, няколко фрегати и танкер.
Атомният самолетоносач „Шарл дьо Гол” е единствен на Франция. Построен е през 1994 г. и по план трябва да остане на въоръжение 47 г. (до 2041 г.) Водоизместимостта му е 42 хиляди тона. Габарити: дължина 261,5 м, широчина 64,4 м и височина 75 м. Максимална скорост - до 27 възела (50 км/час). Автономността на плаване - 45 денонощия. В авиогрупата на самолетоносача влизат 40 самолета, включително най-новите палубни изтребители Rafale M. - Още френски самолетоносачи
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Започнаха честванията за празника на Сухопътни войски
05.11.2015, 19:32
Снимка: Димитър Бебенов       От учебния център „Тюлбето” край Казанлък бе даден днес стартът на честванията по повод празника на Сухопътните войски – 19 ноември. Традиционният поход до Сливнишките възвишения, където преди 130 години младата ни войска показва чудеса от храброст в Сръбско-българското война, ще бъде на 12 ноември. Командването е предвидило и други прови, посветени на празника. Кулминацията ще бъде на 19 ноември във Военна академия „Г.С.Раковски”.  
Бригаден генерал Пламен Атанасов връчи купи, медали и грамоти на най-добрите в турнира по стрелба с пистолет и автомат за купата на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
В комплексното класиране на военните формировани първите три места завоюваха отборите на 61-ва механизирана бригада в Карлово, 68-ва бригада „Специални сили” в Пловдив и Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. Георги Маев, Тодор Пашов и Тани Кънев оформиха челната тройка при журналистите. Най-точен сред военните аташета се оказа подполковник Чередниченко от Русия. След него останаха капитан Ха от Виетнам и подполковник Суартц от САЩ. От военно-патриотичните организации най-добри в стрелбата с пистолет и автомат бяха Иван Радев от БОС „Бойно братство”, старши лейтенант от резерва Владимир Томов от СОСЗР и Радослав Филипов от БОС „Бойно братство”.
И този път бяха наградени журналисти за най-пълно отразяване на Сухопътни войски през годината. Бригаден генерал Атанасов връчи специално изработени монети и грамоти на Петя Иларионова, Зорка Тошева, Цветанка Георгиева и Спирдон Спирдонов. Той поздрави всички участници за отличното представяне в турнира по стрелба и им пожела настроение в празничните дни.   
На въпрос на журналисти бригаден генерал Атанасов не скри, че предложените от правителството промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, които ограничават социалния пакет на военнослужещите са били изненада. Това е породило във войските негативни настроения и желания за подаване на рапорти за уволнение, но до момента нямало такива. Надеждите са все пак промените да не станат факт, с оглед на анализа, който е бил направен и обсъден на извънредното заседание на Съвета по отбрана вчера.
Независимо от напрежението, което е напълно логично, формированията на Сухопътни войски изпълват своите задължения, каза генералът, в отговор на въпрос на „Отбрана”. 72 военнослужещи оказват логистична поддръжка на Гранична полиция. Една голма група бежанци е транспортирана снощи до центровете. Провежда се съвместна подготовка с американците на полигон „Ново село”. Всички мероприятия се изпълняват съгласно плана, заяви началникът на Щаба на Сухопътните войски. Както вече е известно, се очаква указ на президента за неговото назначаване за заместник-началник на страната.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Фрегата „Дръзки” участва в “Тrident Juncture -2015”
05.11.2015, 15:55
Дръзки“Trident Juncture’15” е най-мащабното учение на Алианса за демонстриране на способности от 2002 г. до сега. В него участват представители на Сухопътни войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили от страните членки на НАТО, партньорски нации и международни организации. Над 36 000 участници от повече от 30 съюзнически и партньорски държави провеждат учението на територията на Италия, Португалия, Испания, Канада, Норвегия, Германия, Белгия и Холандия, както и в райони на Средиземно море и Атлантическия океан. То има за цел да провери способностите на силите на НАТО и неговите партньори за отговор на кризи.
За първи път кораб от Военноморските сили на Република България участва в учение в Атлантическия океан.
От 21.10.2015 г. започнаха действията на море на тактическата група, в чийто състав освен фрегата „Дръзки” 41 плават и фрегати от ВМС на Италия, Турция, две фрегати от ВМС на Германия.
В сложна метеорологична обстановка, под командването на флагманския кораб на Втората постоянна корабна група на НАТО SNMG 2 – фрегата „Хамбург” от ВМС на Германия, се изпълниха задачи по съвместно маневриране, отразяване на атаките на подводен, надводен и въздушен противник, както и конвоиране на търговски кораб. Тези съвместни действия имат за цел да се постигне оперативно сглобяване на корабната група на море.
На 25.10.2015 г., в продължаващата сложна метеорологична обстановка се проведоха две основни мероприятия с фактически действия от екипажа на фрегата „Дръзки” 41. Първо беше отработено приемане и предаване на течни товари на ход. След това групата за проверка на кораби от състава на екипажа на фрегатата отработи разписанието по качване, осигуряване на периметъра и претърсване на кораб-нарушител.
Кулминацията на този етап беше на 29.10.2015г., когато се проведе  сложно тактическо маневриране на всички корабни групи и въздушно заснемане по време на изпълнение на тактически задачи.
На 01.11.2015 г. корабната група премина пролива Гибралтар и се насочи за заемане на следващия район за провеждане на учението в източната част на Атлантическия океан. Учението продължава до 06.11.2015 година. - Още за "Дръзки"
Източник: http://www.navy.mod.bg/
 
Николай Ненчев: Убеден съм, че българските воини служат преди всичко на България и на българския народ
05.11.2015, 15:51
Николай НенчевУбеден съм, че българските воини служат преди всичко на България и на българския народ. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев днес, 5 ноември 2015 г., в словото си при откриването на изложбата „Знамената на победата“ в Националния военноисторически музей, посветена на 130-годишнината от Сръбско-българската война. „Вярвам, че и днес Българската армия ще прояви на първо място своята мъдрост, своята съпричастност и своето величие. Убеден съм в бъдещето на българската национална кауза. Силно вярвам във Въоръжените ни сили и всички, които са взели решението да отдадат себе си на тази кауза“, каза още министър Николай Ненчев.
В отговор на въпроси на журналисти министърът на отбраната заяви, че няма основание военнослужещите да подават рапорти за напускане. „Първоначално напрежението беше свързано с това, че се отнемат т.нар. 20 заплати при пенсиониране. Премиерът вече направи изявление, че това няма да се случи, така че при нас има относително спокойствие“, заяви той.
Министър Николай Ненчев заяви, че ще проведе разговори в Народното събрание по проблемите, свързани със социалните права на военнослужещите. „България е парламентарна република, решенията се вземат в парламента. Насочил съм натам всичките си усилия. Днес имам среща с Комисията по отбрана, където ще изложа всички мои аргументи в тази посока и ще поискам подкрепа от депутатите. Започвам и срещи с парламентарно представените политически сили“, заяви министър Николай Ненчев.
Проблемите са били обсъдени на заседанието на вчерашния Съвет по отбрана с командирите на видовете Въоръжени сили. „В голяма степен те подкрепиха това, което вече бях направил като мой призив – да се търси максимално въздържане и да не се проявяват емоции“, заяви министър Николай Ненчев.
„Използвам случая да благодаря на българските военнослужещи за това, че проявиха изключителна мъдрост, спокойствие, уравновесеност и направиха всичко възможно да повдигнат авторитета на Българската армия“, каза още министърът на отбраната.
Той бе категоричен, че не подкрепя протестни действия на военнослужещи и при такива ще има наказания съобразно закона.
Източник: http://www.mod.bg/
 
NI: Руската армия предизвиква изненада и завист
05.11.2015, 15:44
Руската военна операция в Сирия изненада света: управляемите бомби унищожават инфраструктурата на терористите, крилатите ракети изминават стотици мили и поразяват целите си. И изглежда, световните държави не разбират как това се случи. Русия умее да воюва и няма нищо изненадващо тук, пише американското издание The National Interest.
„Защо всички са толкова изненадани от това, че Русия знае как да води война?“, пита авторът на публикацията Майкъл Пек.
Според него, световните медии „с шок и ужас“ обсъждат възможностите на Въоръжените сили на РФ, тяхното прогресивно въоръжаване и боен потенциал в Сирия. Особено впечатление прави способността на руската армия бързо да прехвърля подразделенията си на големи разстояния.
Но в операцията в Сирия участват неголям брой военни и едва няколко десетки самолети. Според изданието, това може да бъде постижение за малките страни, но за Русия е едва забележима стъпка, несравнима с реакцията към нея в света.
Пек предполага, че изненадата на Запада отчасти е предизвикана от завистта към военния потенциал на Русия. Сега много хора започнаха да се съмняват в това, че европейските страни ще могат да оборудват поне няколко хиляди военни и няколко десетки самолети без американска помощ.
„Русия е държава, притежаваща огромен военен потенциал, и отношението към нея трябва да бъде подобаващо“, пише The National Interest.
Източник: http://www.cross.bg/
 
САЩ и Южна Корея засилват съвместната си отбрана срещу заплахи от Северна Корея
05.11.2015, 12:34
Аштън КартърСъединените щати и Република Корея се договориха да засилят съвместните си отбранителни способности срещу заплахи от Северна Корея, но не обявиха конкретни стъпки за отдавна отлаганото прехвърляне на военновременното командване на силите на Южна Корея от американската армия към южнокорейските власти, предаде Асошиейтед прес.
Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че и според двете страни това прехвърляне ще стане, след като Сеул развие достатъчни способности да се противопоставя на севернокорейската артилерия и след като подобри командването на въоръжените си сили, както и разузнавателните си способности. Повече подробности не бяха съобщени.
Южнокорейците получиха контрола над въоръжените си сили в мирно време през 1994 г. от САЩ, които след Корейската война през 1950-1953 г. поеха изцяло командването им и поддържат значително военно присъствие в страната. Но проблемът за контрола във военно време остава нерешен. При сегашното положение в случай на война със Северна Корея американският армейски генерал Къртис Скапароти поема оперативния контрол и над южнокорейските сили.
Аштън Картър окачестви Северна Корея като "продължаваща заплаха". Той говори на пресконференция заедно с южнокорейския си колега Хан Минку, който каза, че страната му няма да толерира по-нататъшни военни провокации от страна на Севера.
В съвместно писмено изявление, огласено след разговорите при закрити врата, двамата осъдиха обявените от Северна Корея намерения да изстреля ракета с голям обсег или да проведе ядрени изпитания.
"Изправени пред нарастващи опасности, особено под формата на ядрени или ракетни заплахи от Северна Корея, ние стигнахме също до съгласие, че съюзът трябва да действа по различни пътища на сътрудничество, да се изправи срещу тези заплахи и да им отговори", заяви южнокорейският министър в края на годишните двустранни консултации по сигурността.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Египет достави още изтребители МиГ-21 на Либия
05.11.2015, 12:18
Египет продължава да оказва финансова и военна помощ на Либия. В частност Кайро е изпратил нова партида изтребители МиГ-21 за либийските ВВС.
Преди няколко дни в либийско пристанище е пристигнал кораб със самолети МиГ-21 и резервни части за тях.
През месец март 2015 г. друга партида египетски МиГ-21МФ бяха доставени в Либия.
Египетското правителство поддържа Триполи в борбата му срещу терористите от ИД, завладели територии в източната част на страната.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Депутатите отхвърлиха ветото на президента за разузнаването
05.11.2015, 12:15
Йордан БакаловСъс 155 гласа депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху клаузите от закона за разузнаването, които не позволяват на непрофесионални лица да заемат ръководни постове. Това означава, че назначения наскоро на шеф на служба "Военно разузнаване" Йордан Бакалов трябва да освободи поста.
Още при приемането на промените в закона той подаде оставка, но военният министър Николай Ненчев я отхвърли.
Сега обаче той трябва да повтори акта, защото законът не му позволява да остане на тази длъжност.
 
Вашингтон готви нови доставки на оръжия за сирийската опозиция
05.11.2015, 09:18
Американски военни обявиха, че САЩ се готвят да доставят допълнителни оръжия на сирийската опозиция, след като постигна териториални успехи срещу „Ислямска държава" през последната седмица, цитирани от Ройтерс.
Полковник Стив Уорън, говорителят на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава" в Багдад, заяви пред журналисти, че Демократичните сили в Сирия са си върнали около 255 квадратни километра територия от „Ислямска държава" около село Ал Хаул.
Някои от тези сили включват бойци от Сирийската арабска коалиция, която е получила от САЩ 50 тона боеприпаси в Сирия на 12 октомври.
Уорън добави, че операцията е била подкрепена от 17 въздушни удара на коалицията, при която са убити 79 терористи и са унищожени оръжейни системи на „Ислямска държава" около селото, което се намира до иракската граница.
"Това не е голямо тактическо действие, но ние вярваме, че операцията показва ефективността на нашата програма за предоставяне на подкрепа за тези сили", добави говорителят.
Запитан дали това означава по-голяма доставка на оръжия и боеприпаси, Уорън отговори: „По отношение на снабдяването с оръжия, да. Отговорът е да".
Вашингтон промени стратегията си в Сирия от обучаване на бойци извън Сирия към доставка на оръжия на групи, проверени и одобрени от американски военни командири.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Не става така, господин министър!
05.11.2015, 09:10
Николай НенчевВоеннослужещите имат право да бъдат обидени най-вече от премълчаването, т.е. от нечестното отношение към тях. Правителството запали напрежението в сектор „Сигурност” със своя законопроект за бюджета и след това тръгна да гаси пожара. Не е ли това парадокс? Не се ли стигна до там управляващите да спечелят местните избори, но да загубят доверието на армията и полицията? Не беше ли извънредното заседание на Министерския съвет на 30 октомври, когато се приемаше законопроекта за бюджета, времето и мястото да изразите своята позиция, която се опитвате днес да подскажете със съобщението от Съвета по отбрана? Няма нито дума против от никого от членовете на кабинета. За това свидетелства стенограмата от заседанието. Лично Вие направихте писмено изявление в петък, но премълчахте тези промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, които се оказаха много съществени. Може би сте ги подценили. Още по-лошото е, ако не сте били информирани за тях.
Как се реагира в такива случаи? Отворете стенограмата от заседанието на правителството от 31 октомври 2011 г. Ситуацията е почти същата. Разликата е, че тогава се прави опит тази промяна да се прокара чрез Закона за бюджета за ДОО. Премиер е отново Бойко Борисов. Министрите на вътрешните работи Веселин Вучков, на отбраната Аню Ангелов и на правосъдието Маргарита Попова за първи път виждат предложението на Симеон Дянков обезщетенията при уволнение в сектор „Сигурност” да се намалят от 20 на 15 заплати и да се изчисляват на 75 на сто от възнаграждението. Но не мълчат.  Ще припомня само част от думите на тогавашния министър на отбраната генерал-лейтенант от запаса Аню Ангелов: „Вижте, военнослужещите са получавали 20 заплати далеч преди 1989 г. Защо тъкмо нашето правителство, сега, след изборите, ще трябва да прави това? За мен от политическа гледна точка това е абсолютно необяснимо и не налага нищо. Моят бюджет е намален с 10 милиона, аз с обезщетенията ще се справя. Кое налага тогава тази промяна? Единствено искането на господин Данев, което е от 1999 г. това искане. Нито едно правителство не го е правило. Сега изведнъж ние се съгласяваме с господин Данев и с КРИБ. Тези стъпки назад по принцип политически много лошо се възприемат в армията, искам да ви кажа директно.”
От извънредния Съвет за отбрана се очакваше конкретна позиция. Научаваме, че започвате консултации с парламентарните групи. За какво? Да не гласуват предложения от правителството законопроект за държавния бюджет, защото именно чрез него се орязват социалните придобивки на военнослужещите? По принцип опозицията ще гласува срещу бюджета. Остава да търсите подкрепа от управляващите, т.е. от парламентарните групи, които са излъчили правителството, предлагащо чувствително намаляване на обезщетенията на военнослужещите, на техните възнаграждения, пари за храна и отпуски. Доста странно и необяснимо! Освен, ако не сте решили да минавате в опозиция?! И какво ще искате от депутатите? Защо не информирате хората?  Споменавате постигнат напредък, който дава добра база за запазване на стабилността и перспективата във военната професия. Конкретизирайте, кажете на военнослужещите какъв точно напредък сте постигнали, защото при премиера се говореше най-вече за полицаите. С какво сте съгласни и с какво не сте? Къде ви подкрепя висшето военно командване и къде не?
Ако искате призивът Ви да спре лавината от рапорти за уволнение, бъдете откровени и честни с военнослужещите и техните семейства. Заявете позиция. Иначе не става, г-н министър.
Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов
 
Британски разузнавателен БЛА Watchkeeper се е разбил при кацане
05.11.2015, 09:04
WatchkeepeБЛА Watchkeeper от СВ на Великобритания се е разбил при кацане на летище Боскомб Даун.
МО на Великобритания е потвърдила, че БЛА Watchkeeper, един от осемте, който се изпитва от базата, е получил значителни повреди при кацане. Флотът от БЛА Watchkeeper на стойност 1,2 милиарда паунда преминава летателни изпитания и се очаква да бъдат в оперативна готовност през 2017 г.
При инцидента няма пострадали, започнало е разследване за установяване причините за аварията.
БЛА Watchkeeper има продължителност на полета от 16 часа, осигурявайки разузнавателна информация за СВ (Сухопътни войски). Групата на разследващите журналисти установи, че програмата Watchkeeper закъснява от графика с четири години и има преразход от планирания бюджет от 400 милиона паунда.
Десет години след подписване на договора с Thales са доставени само 33 от общо 54 планирани, като повечето от тях са в Южен Уелс. СВ разполагат само с осем правоспособни оператори на БЛА Watchkeeper.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Италия въоръжава своите БЛА MQ-9
05.11.2015, 08:57
MQ 9 ReapersПравителството на САЩ е одобрило подписването на договор за доставка на въоръжение и оборудване за италианските БЛА MQ-9 Reaper.
Стойността на сделката е 129.6 милиона долара и включва закупуването на 156 УР „въздух-земя” AGM-114R2 HELLFIRE II; осем учебни ракети M36-E8 CATM; 30 лазерно управляеми бомби GBU-12,30 GBU-38 JDAM; пет учебни ракети HELLFIRE M34; 30 лазерно управляеми бомби GBU-49 ;30 GBU-54; държатели за авиобомби и пускови устройства, тестово оборудване, техническа документация и резервни части.
Договорът предвижда също обучение на обслужващия състав и логистична подкрепа.
Основен доставчик ще бъде компанията General Atomics-Aeronautical Systems, базирана в Сан Диего, Калифорния. - Още за MQ-9
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Сухопътните войски на САЩ подписаха контракт на стойност $245,3 млн за продължаване на производството на САУ M109A7
04.11.2015, 22:18
M109A7Компанията BAE Systems е получила контракт за $245 млн от СВ на САЩ, според който тя трябва да завърши малкосерийното начално производство (LRIP) на самоходната гаубица M109A7 и машината за подвоз на боеприпаси M992A3.
"Успехът на тази програма непосредствено е свързан с партньорството между СВ и BAE Systems," заяви Адам Зарфос (Adam Zarfoss), директор на програмата за артилерията и БМП Bradley в BAE Systems.
Програмата M109A7 е вариант на дълбока модернизация на нейния предшественик, самоходната гаубица M109A6 Paladin. В нея се използва съществуващото основно въоръжение и брониране на куполата от M109A6, но се използва шаси с нова конструкция, която увеличава живучеста и позволява да се използват общи възли и компоненти на силовата установка и подвеска на БМП Bradley. Освен това, в системата се използват технологии, разработени в рамките на отменените програми Crusader и NLSC (част от програмата FCS), такива като като система за генериране на бордова електроенергия с напрежение 600 волта, разпределение и управление на енергията.
Модернизацията ще осигури съвместимост със системите, съществуващи в СВ на САЩ в рамките на Бронираната бригадна тактическа група, в т.ч. и с произвежданите от BAE Systems бойни машини Bradley и бронирани многоцелеви машини.
BAE Systems сключи базов едногодишен контракт за M109A7 през октомври 2013 година, след което (октомври 2014) подписа първото от годишните допълнения за производство на допълнителни 18 машинокомплекта. В момента е сключен контракт за втората годишна опция за производство на допълнителни 30 комплекта. Един машинокомплект включва в себе си САУ M109A7 Paladin заедно с верижната машина за подвоз на боеприпаси M992A3. Общо BAE Systems ще достави 66 машиникомплекта плюс една допълнителна САУ и съответния комплект резервни части и техническа документация за завършване на фазата LRIP. Сухопътните войски на САЩ имат за цел да получат общо 580 машинокомплекта.
В момента M109A7 се произвеждат в американските заводи на BAE System. - Още за M109
 
Ротни тактически учения ще провежда 101 Алпийски батальон в Смолянска община
04.11.2015, 21:19

Ротни тактически учения ще провежда 101 Алпийски батальон в Смолянска община, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Военното формирование 28330 уведомява гражданите на община Смолян, че в изпълнение на плана за подготовка на 101 Алпийски батальон за учебната 2015 г. на 4, 5 , 9, 10, 12 и 13 ноември т.г. в района на Широка лъка, прохода Превала, местността Белия камък, Славейно и Турян ще се проведат ротни тактически учения с използване на имитационни средства.

 
Разходи за отбрана
04.11.2015, 20:30
 
Су-25 в украинските ВВС
04.11.2015, 20:14
Су-25В периода на бойните действия в Донбас украинските ВВС са загубили пет щурмовика Су-25 от общо 14, които са били в летателно състояние. Тези загуби силно съкратиха възможностите на 299-та бригада тактическа авиация (БрТА) и принуждава командването да вкара в строя резервите.
А такива резерви има – след разпадането на СССР в Украйна остава голямо количество бойни самолети, оставени на съхранение. На пръв поглед тяхното състояние и лошо, но по-голямата част от тях подлежат на възстановяване (в ТЕЧ или АРЗ).
След извършените ремонтно-възстановителни работи авиационната бригада разполага вече с 25 изправни щурмовика Су-25.
Още няколко самолета (Су-25 с б.н. 18 и 32) са възстановени в ТЕЧ (Техническо- експлоатационна част) в състава на бригадата. В АРЗ (авиоремонтен завод) „МиГРемонт” се намират още няколко щурмовика.
Така понастоящем ВВС на Украйна разполага с пълен по щат щап (шурмови авиационен полк) с перспектива да нарасне до бригаден щат.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Експерт: Самолетоносачите на САЩ скоро ще станат неефективни
04.11.2015, 19:26
USS John C. StennisАмериканските самолетоносачи в близко бъдеще могат да станат неефективни, смята американският военноморски експерт Джери Хендрикс от „Центъра за нова американска сигурност“ (Center for New American Security).
Джери Хендрикс подчертава в доклада си, че причината за това са стратегически пропуски, допуснати от американското правителство преди много години.
Хендрикс е уверен, че самолетите , които могат да летят на ограничена дистанция, са слабото звено на самолетоносачите.
След разпада на СССР САЩ се фокусират върху леките палубни изтребители за неголеми разстояния. Подобни самолети струват повече и по-бързо са готови за излитане, но поставят под заплаха сигурността на Съединените щати, отбелязва експертът.
Развитието на противокорабните ракети със среден обсег от потенциални противници като Китай, Русия, Иран и Северна Корея, ни кара да се замислим за ефикасността на отбранителната стратегия на Вашингтон, посочва Джери Хендрикс. - Още самолетоносачи
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Служба „Военна полиция” отбелязва 24-та годишнина от нейното създаване
04.11.2015, 19:10
Служба „Военна полиция“ отбелязва утре, 5 ноември, 24 -та годишнина от възстановяването си като съставна част на въоръжените сили. По традиция във всички регионални служби в страната на 5 (в София и в Плевен) и на 6 ноември (във Варна и Сливен) ще бъде проведен ден на „отворените врати“.
В Регионалната служба в София (на бул.“ Асен Йорданов“ № 2), вратите ще бъдат отворени от 10.00 часа на 5 ноември. По традиция, на този ден ще се проведе финалният кръг на турнира „Полицай на годината” с демонстрации по майсторско управление на автомобил и точна стрелба. Ще бъдат представени и възможностите на военнополицейското въоръжение и техника.
Служба „Военна полиция“ е създадена на 5 ноември 1991 г. като структура, специализирана за опазване на реда и сигурността в сектор „Отбрана“. Тя е част от въоръжените сили, на пряко подчинение на министъра на отбраната. Службата действа самостоятелно или съвместно с други служби за сигурност и опазване на обществения ред. Основните й функции са свързани с полицейско осигуряване на въоръжените сили, участие в мисии зад граница и превенция на престъпността в Министерството на отбраната и въоръжените сили.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Иракски L-159 кацнаха за дозареждане в Пловдив
04.11.2015, 18:45
L-159Двойка леки бойни самолети L-159A, предназначени за иракските ВВС, кацнаха за дозареждане с гориво на летище Пловдив. Машините пристигнаха снощи, но лошото време по маршрута ги задържа за нощуване тук.
Двата самолета (с бордни номера 5903 и 5904) отлетяха днес, 4 ноември, преди обед за Турция, където ще с приземят за презареждане и ще продължат полета си за иракската авиобаза Балад.
Двата L-159A ALCA са част от сделка за общо 15 машини от този тип, която бе подписана през миналата година между Ирак и Чехия. Тя бе на стойност $29,89 млн. и включва 10 едноместни L-159A, два двуместни L-159T1 и още три L-159A, които ще се използват за донори на резервни части.
Всички машини са били поръчани оригинално за чешките ВВС, но 11 от тях са били на дългосрочно съхранение, докато четири (два едноместни и два двуместни) идват от активно летящия флот на Чехия.
Източник: http://aeropress-bg.com/
 
Охраната на въздушното ни пространство ще е съвместна с други страни
04.11.2015, 16:02
МиГ-29Възможността за съвместна охрана на въздушното ни пространство се регламентира с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Те бяха одобрени на редовното заседание на правителството и се предлага на парламента да ги приеме.
Промените изключат възможността охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави. С тях се гарантира, че няма да бъде отдаван български въздушен суверенитет на други държави.
Към момента охраната на въздушното пространство се осъществява единствено от Българската армия. Промяната е в отговор на направената препоръка по време на Срещата на върха в Уелс на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса за необходимост от провеждане на съвместни мисии за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО, посочват от правителствената информационна служба.
Съвместните мисии по охрана се изразяват в присъствие на ротационен принцип на сили и средства на НАТО за водене на съвместни учения и тренировки и усилване на наличните национални способности. Целта е повишаване на оперативната съвместимост на съюзниците и демонстрация на съюзна решимост, сплотеност и взаимна ангажираност към колективната отбрана.
Изпълнението на задачи в съвместни операции ще допринесе за повишаване на способностите на бойната авиация на България, на подготовка на летателния състав. Такава мисия се изпълнява в страните от Прибалтика още от 2013 г., но тя бе усилена в резултат на предприетите мерки за гарантиране на сигурността на държавите от НАТО. Румъния също изпълни препоръките на Алианса от средата на 2015 г. Единствено България продължава да изпълнява ангажиментите си към общата охрана на въздушното пространство на НАТО – Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана, самостоятелно.
Източник: http://www.investor.bg/
 
Изявление на министъра на отбраната Николай Ненчев
04.11.2015, 15:28
НенчевВъв връзка с дискусиите за социалните плащания в секторите „Сигурност“ и „Отбрана“ министърът на отбраната Николай Ненчев заяви:
Статутът и социалните придобивки на военнослужещите бяха защитени. През последните дни Министерството на отбраната положи огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта от запазването на съществуващата нормативна база в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), която регламентира статута на военнослужещите. На президента и главнокомандващ на въоръжените сили, на министър-председателя, както и на министъра на финансите беше предоставен детайлен анализ за негативните ефекти и последици за отбранителните способности, за мотивацията на хората в обраната, за боеготовността на военните формирования от въоръжените сили, както и за изпълнението на съюзните ни задължения в системата за колективна отбрана на НАТО, ако предложенията, направени чрез преходните и заключителните разпоредби на законопроекта за Закон за държавния бюджет на Република България за 2016 г., бъдат приети.
Никога не съм се съмнявал в мъдростта и далновидността на държавното управление в лицето на президента на Републиката, министър-председателя и колегите министри. Трябва да си даваме сметка, че намирането на баланса между провеждането на необходимите реформи и запазването на стабилността на системата за сигурност и отбрана на държавата е сериозно предизвикателство за политиката. С днешното решение успяхме в усилието си да гарантираме предсказуемостта в кариерното развитие и социалния статус на военнослужещите.
През последните дни бях в непосредствен контакт с висшия команден състав от Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите и Българската армия, както и с военнослужещи от военни формирования. Открито и честно се обединихме около необходимостта за защита на социалния статус на военнослужещия. Българските военнослужещи за пореден път доказаха своята лоялност към конституционния ред, към обществото и интересите на държавата, като не се подадоха на емоциите. В демократичните общества проблемите се решават в рамките на институциите, чрез диалог и взаимно разбиране. По този повод искам да изкажа моята благодарност към хората в отбраната, които въпреки тревогата за своя социален статус, запазиха своята чест и достойнство пред обществото.
Заявявам, че в резултат на многогодишните реформи и трансформации, въоръжените ни сили са завършили своята реорганизация. Ясно са разграничени различните категории военнослужещи и цивилни служители и социалния им статус. Непосредствената ни задача сега е, след като Народното събрание одобри предложената му от Министерския съвет „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020“ да фокусираме усилията на целия личен състав върху нейното изпълнение. Стриктно изпълняваме програмата за управление на правителството в сектора „Отбрана“ като на основата на постигнатата структурна стабилност пристъпваме към модернизация. Но не би имало никакъв смисъл да разходваме значими публични средства за съвременно въоръжение и техника, ако загубим личния състав, като основа и ключов фактор на отбранителните способности на държавата. По този повод апелирам към всички, които са подали рапорти за пенсиониране или напускане на системата да преосмислят това свое лично решение.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Белгия обмисля двойно увеличение на военния си бюджет и купуването на 44 нови изтребителя
04.11.2015, 12:57
F-16Белгия обмисля няколко възможности за повишаване на отбранителните си способности с увеличаване на разходите в тази сфера до 1,6 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщават местни медии.
Отбелязва се, че увеличение до 1,6 процента (при 0,9 на сто днес) е най-амбициозният план. Според друга разглеждана възможност бюджетът за отбрана може да се повиши до 1,1 на сто от БВП.
При всяко положение се предвижда купуването на нови изтребители, които да заменят използваните сега F-16. Белгия възнамерява да придобие между 30 и 44 нови изтребителя, без да се посочва типът на мишините. В допълнение войската ще бъде намалена от 31 хиляди щика на 27 хиляди или 18 хиляди бойци.
Според инвестиционните планове военноморските сили ще получат трета фрегата, а военновъздушните - три нови транспортни машини, както и дронове. Предвиждат се инвестиции за укрепване на киберотбраната, както и за развитието на възможности за кибернападения и за спътниково разузнаване.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Русия ще нанася въздушни удари докато армията на Дамаск продължава да настъпва
04.11.2015, 12:03
Русия ще нанася въздушни удари по позиции на бойци от терористични групировки в Сирия, докато армията на Дамаск продължава да настъпва, заяви представител на Москва, информира БГНЕС.
"Продължителността на операцията на Русия е ограничена от срока на провежданото от Сирийската армия настъпление срещу терористите", обяви в сряда заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов на съвещание на министрите на отбраната на страните членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и партньори, предаде ТАСС.
Руският представител напомни, че ударите на Русия с участието на кораби от Каспийската флотилия, се нанасят по позиции на бойците от групировките „Ислямска държава" и „Джебхат ан Нусра", съответстват напълно на международното право и са абсолютно легитимни.
Москва винаги напомня, че операцията се осъществява на основанието на официално искане на президента на Сирия Башар Асад.
 
Премиерът: 20-те заплати в МВР и отбраната остават
04.11.2015, 11:53
БорисовГлавният секретар на МВР Георги Костов обяви след среща с премиера, че служителите на МВР, които снощи блокираха пътища ще бъдат наказани. Няма да се отнемат никакви социални придобивки на служителите е решено на срещата при Бойко Борисов. Ограничаването на размера на обезщетението, което предлага Министерският съвет, каза Георги Костов, ще се отнася за тези, които „тепърва влизат в нашите редици”.
Бойко Борисов изрази недоволство от поведението на служителите на МВР, които изразиха своето недоволство от решенията на правителството с протестни действия. Според него те са действали незаконно. И още от премиера „Армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави.”
Премиерът отбеляза, че за него не е проблем да не е премиер, но по думите му ще дойде някой като Орешарски, ще им даде (бел.ред на полицаите) 500 милиона лева , но след 2 години „тая държава няма да има какво да яде.“
Още от премиера
Предложението за 10 работни заплати обезщетение на служителите на МВР влиза от днес в сила, отпуските стават 20 работни дни. Това каза преди заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Второ, предложението за 10 работни заплати обезщетение влиза от днес в сила или по-точно от деня, в който законът бъде приет. Всички, които до този дата са започнали работа в МВР, отбраната остават на 20-те си заплати", коментира премиерът. "Надявам се и съдебната власт да прецени дали съдиите, прокурорите, следователите трябва да получават по 20 заплати, защото не са само МВР и отбраната. Защото ние сме много добри и заради министър Христов Иванов дадохме 45 млн. лв. за 2015 година, с актуализацията на бюджета", каза още Борисов. "До днешна дата които са, получават 20 заплати, новоназначените - 10. За сведение в държавни или други администрации са по 6 и по 3, когато се пенсионират. Пак е в знак на уважение към тяхната работа, оттук нататък стават 10", заяви Борисов.
"Трето, порционът се запазва, защото граничари, полицаи, които са на улицата, на дежурство нямат време да ходят да ядат и трябва да имат допълнително, нужно им е", коментира още министър-председателят. "Отпуските стават 20 работни дни”, каза още Борисов. Той допълни, че това се въвежда заради „тарикати”, които имат натрупани отпуски и не ги ползват, а за това, което работят им се плаща като допълнителен труд. „Заради такива тарикати отпуските стават 20 дни. Като към днешна дата заварените ще. си ги вземат, няма да се губят", каза още Бойко Борисов. "Допълнителните 2 % за прослужено време ще се консолидират в работната заплата. Не виждам логика за това че само си стоял на това място, да получаваш увеличение", каза той. "Всеки като дойде тук казва - дайте пари, а парите са на данъкоплатеца и балансираме трудно между различни сфери, а в същото време отиват огромни пари в нереформирана сфера", посочи Борисов. "Нека новопостъпилите да идват за каузата, да бранят обществото, с любов към тази професия. Това е разумно предложение. Не можеш да имаш 2 месеца отпуск и в това време да се плаща на другите за допълнителен труд", добави премиерът.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
Президентът Росен Плевнелиев ще участва в срещата на високо равнище на страните членки на НАТО от Централна и Източна Европа
04.11.2015, 09:16
Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Букурещ, Румъния, за участие в срещата на държавните ръководители на страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
На срещата на високо равнище в президентския дворец „Котрочени“ в Букурещ президентите от Централна и Източна Европа ще обсъждат предизвикателствата пред НАТО в контекста на промените в геополитическата среда на сигурност.
Пленарната сесия на срещата, под съпредседателството на президентите на Румъния и на Полша Клаус Йоханис и Анджей Дуда, ще протече под надслов „По-силна и по-приспособена НАТО за подсилена евро-атлантическа сигурност, солидарност и кохезия“.
 

 
В Русия създадоха уникална броня
03.11.2015, 22:25
Два руски производителя, новосибирската компания “НЕВЗ-Керамикс“ и “Вириал“, представиха на форума “Отворени иновации“ своите нови изобретения. Демонстрирана бе броня, изработена от наноструктурна керамика, която предоставя защита от най-висок клас – тя е способна да опази от изстрел със снайперска винтовка Драгунов (СВД).
Наноструктурната керамика, която произвеждат новосибирците, се използва за защита на личния състав и транспортните средства на руските въоръжени сили. В сравнение с направената от традиционни материали, тази броня е по-лека и предоставя по-ефективна защита. Наноструктурната керамика, използвана за изработването на броня, премина успешно тестове в Русия и зад граница.
“НЕВЗ-Керамикс“ и компанията “Кираса“ пък създадоха броня, осигуряваща защита от клас 6а. Използваната и при тази броня наноструктурна керамика защитава от поражения, нанесени с патрони с бронебоен запалителен куршум.
Според производителите новото изобретение ще позволи да се намали съществено масата на бронираните автомобили, бронетранспортьорите, военните хеликоптери, корабите и друга бронирана техника. Правят се опити да се създаде наноструктурна керамика с радиопоглъщащи свойства, способна да осигури максимална маскировка от средства за откриване на локация. - Още бронежилетки
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Министърът на отбраната на Полша: Удържането на руската агресия без НАТО няма да е възможно
03.11.2015, 21:49
Томаш Семоняк.Удържането на „агресивната политика на Русия“ без постоянното военно присъствие на НАТО в Източна Европа няма да е възможно, заяви министърът на отбраната на Полша Томаш Семоняк.
„Удържането на агресивната политика на Русия без постоянното физическо присъствие на НАТО в Източна Европа, включително в Полша, няма да е възможно“, предаде „Радио Полша“ думите на министъра.
Според него, на срещата на върха на НАТО в Нюпорт, която се състоя през септември 2014 година, е бил повдигнат въпроса за това, как да се премине от ротационно към постоянно военно присъствие на НАТО в източната част на Европа, предаде “Взгляд“.
Семоняк добави, че последната среща на НАТО в Брюксел е била посветена на този проблем. „Ние бихме искали колкото се може по-интензивно присъствие на американските сили и НАТО в Полша. Вече направихме първата важна крачка, имам предвид базите за военна техника – това вече се случва и решението по този повод вече е прието. Ние искаме на срещата на върха на НАТО във Варшава, която ще се проведе през юли 2016 година, да бъдат приети решения за постоянното присъствие на войски на Алианса, както и за укрепване на базите за тежка военна техника“, заяви Семоняк.
По думите му, дискусиите в НАТО за увеличаване на броя войници на източния фланг са продуктивни, но все още е рано да се говори за приемане на решение.
В понеделник постоянният представител на РФ в НАТО Александър Грушко заяви, че военното планиране на НАТО свидетелства за това, че Алиансът преминава от политика на партньорство към политика на сдържане на Русия.
По-рано главнокомандващият на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви в Пентагона, че не разглежда руснаците като партньори.
Преди това президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви, че девет държави от Централна и Източна Европа са се договорили да се обърнат към НАТО с молба за разширяване на присъствието на Алианса в региона.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
РФ и САЩ преминаха към практическо взаимодействие в небето над Сирия
03.11.2015, 21:44
В небето над Сирия бе проведена съвместна тренировка на руската и американската авиации за действие при опасно доближаване на самолети
Въздушните сили на РФ и САЩ проведоха съвместна тренировка за действие на  екипажите и сухопътните служби в случай на опасно доближаване на самолети над Сирия. За това съобщи днес началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал-полковник Андрей Картаполов.
Той припомни, че в рамките на взаимодействието с международната антитерористична коалиция и страните от региона за предотвратяване на инциденти във въздуха за осигуряване безопасността над Сирия успешно се развива сътрудничество с американските партньори.
„Както вече съобщихме, миналата седмица между министерствата на отбраната на РФ и CAЩ бе подписан съответният меморандум. Днес в 11 часа сутринта московско време бе проведена съвместна тренировка на ВВС на Русия и САЩ за действията на екипажите и сухопътните служби в случаите на опасно доближаване на самолети“, каза Картаполов.
Той подчерта, че на тренировката са били отработени въпросите за известяването, организацията и взаимодействието, за обмяна на информация между щабовете на оперативните групи и пунктовете за управление на руските ВВС на въздушната база „Хмеймим“ и центъра за стратегически въздушни операции на САЩ в Катар, а също така за взаимно информиране за опасна военна дейност във въздушното пространство на  Сирия.
„Екипажите на руските самолети и международната коалиция в специално предназначената зона проведоха приближаване на минималното безопасно разстояние от 3 морски мили, установиха връзка помежду си на зададена преди това честота и  обмениха съобщения за параметрите на своя полет на руски и английски език“, съобщи генералът.
По неговите думи, след завръщането на самолетите на летищата по линиите за пряка връзка между пунктовете за управление на руските ВКС на „Хмеймим“ и ВВС на САЩ в Катар, е било проведено обсъждане на полетите.
Източник: http://bg.rbth.com/
 
Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов е на официално посещение в Черна гора
03.11.2015, 19:33
Румен НиколовНачалникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов e на тридневно официално посещение в Черна гора по покана на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Черна гора адмирал Драган Самарджич и в изпълнение на плана за двустранно сътрудничество. Целта на визитата е да бъде обсъдено състоянието на въоръжените сили на двете балкански страни и перспективите за развитие на двустранното военно сътрудничество.
Кооперирането в рамките на регионалните инициативи, с фокус върху Конференцията на началниците на отбраната на балканските страни, както и съвместното участие в предстоящото учение “Balkan Bridges - 2015” са сред обсега на обсъжданите теми.
„България напълно подкрепя усилията на Черна гора в нейното европейско бъдеще“, каза вицеадмирал Румен Николов по време на официалните разговори. Той изрази убеденост, че задълбочаването на отношенията между въоръжените ни сили на двете балкански страни ще даде съществен принос към изграждането на способности и задълбочаване на сътрудничеството в рамките на европейската и регионалната сигурност.
Вицеадмирал Николов потвърди готовността на България да сподели с Черна гора своя опит в интеграционните процеси и потенциалното сътрудничество в рамките на НАТО, както и в модернизирането и снабдяването на въоръжените сили.
По време на двустранните разговори са дискутирани и опитът на Българската армия от участие в операции, водени от НАТО и ЕС, както и възможностите за провеждане на съвместни учения и тренировки между двете балкански страни. Обсъдени са и възможности за обучение на черногорски курсанти в наши висши военноучебни заведения, както и използването на тренировъчните бази в Ново село и Чаралица.
Източник: http://www.mod.bg/
 
Ненчев свиква извънредно Съвета по отбрана за заплатите
03.11.2015, 19:30
НенчевМинистърът на отбраната Николай Ненчев свиква извънреден Съвет по отбрана във връзка със заложените в проектобюджета за 2016 г. промени, които предвиждат ограничаване на социални права на военнослужещите от Българската армия, съобщиха от Министерството на отбраната.
Основната тема на заседанието, което ще се проведе утре, 4 ноември, ще бъде съществуващата опасност предвидените промени да доведат до напускане на голям брой военнослужещи от Въоръжените сили на България.
 
Пожелаха успех на новоназначените офицери в структурите на Централното военно окръжие
03.11.2015, 16:35
Съгласно заповед на министъра на отбраната № КВ – 171/26.10.2015 г. част от офицерите-випускници, успешно завършили обучението си във факултет „Командно-щабен” на Военна академия „Г. С. Раковски”, са повишени в звание „майор” и назначени на длъжности в подчинените на Централно военно окръжие териториални структури, считано от 30 октомври.
Новоназначените офицери бяха посрещнати от началника на Централно военно окръжие полковник Георги Петков. В кратко съвещание те бяха запознати със спецификата на дейността си във военните окръжия и им бе връчен почетния знак на ЦВО.
Новоназначените офицери
   1. Капитан Георги Христов Георгиев – за началник на сектор „Военен отчет, комплектуване, набиране и адаптация” във Военно окръжие ІІ степен – Габрово;
   2. Капитан Васил Цветков Петров - за началник на сектор „Военен отчет, комплектуване, набиране и адаптация” във Военно окръжие ІІ степен – Русе;
   3. Капитан Петър Ангелов Стоилов - за началник на сектор „Военен отчет, комплектуване, набиране и адаптация” във Военно окръжие ІІ степен – Търговище, завършил с отличен успех;
   4. Капитан Веселин Гроздев Тинков - за началник на сектор „Военен отчет, комплектуване, набиране и адаптация” във Военно окръжие ІІ степен – Велико Търново;
   5. Капитан Атанас Василев Велков - за началник на сектор „Военен отчет, комплектуване, набиране и адаптация” във Военно окръжие ІІ степен – Смолян, завършил с отличен успех.
Източник: http://www.otbrana.com/
 
САЩ разработва глобална система за противоракетна отбрана
03.11.2015, 15:38
Вашингтон разработва глобална система за противоракетна отбрана, за да постигне военно надмощие над Русия, твърди руският пратеник в НАТО Александър Грушко, цитиран от руското издание „Спутник“.
„За съжаление, бе пропилян шанса за създаване на истинска глобална система за противоракетна отбрана. Такава система не би била обоснована на някакъв специфична съюз, а вместо това би предоставяла ефективна защита от реални, а не от въображаеми заплахи от ракети. НАТО отказа да работи по такава тази най-вече по идеологически причини“, каза Грушко пред телевизия Россия-24.
Той спомена и скорошното учение за противоракетна отбрана в Европа. Участниците в него бяха натоварени със задачата да прихванат балистична ракета, както и множество крилати ракети.
Този сценарий показва, че „системата, която в момента се разработва, няма за цел да противодейства на така наречената „ядрена заплаха от Иран“, отбеляза той. „За съжаление, САЩ всъщност разработва системата си за противоракетна отбрана в опит да получи военно превъзходство над Русия“.
„Бърз поглед към структурата на глобалната система за противоракетна отбрана, която включва европейска част с бази в Полша и Румъния, разкрива истинската ѝ цел. Особено, ако се вземат предвид струпването на военни сили на НАТО и решението на Пентагона предварително да разположи военна техника до границите на Русия.“
По-рано директорът на отдела за неразпространение на ядреното оръжие и за контрол над въоръженията към руското външно министерство Михаил Улянов каза за „РИА Новости“, че ракетната програма на Иран не представлява заплаха за Европа.
Всякакви твърдения за обратното са просто „димна завеса, за да се осъществи проект, който цели най-вече да разруши ядреното надмощие на Русия“. Освен това, тази инициатива цели да въвлече европейските съюзници в дългосрочно противопостяване с Русия.
„Очевидно е, че тези разработки са в интерес на САЩ“, отбеляза Улянов. - Още ПРО на САЩ
Източник: http://www.fbr.bg/
 
33 години от придобиването на българските МиГ-25
03.11.2015, 13:01
МиГ-25На 3 ноември 1982 г. на летище Толбухин (Добрич) кацат закупените за България три броя самолети МиГ-25РБ и един МиГ-25У (учебен). Предназначението на самолета е за изпълнение на фото и радиотехническо оперативно разузнаване и в качеството си на бомбардировач. С основни ешелони на летене от 19 000 до 24 000 м и скорости до 3000 км/час самолетът е недосегаем за противниковите противовъздушни средства по това време. Освен разузнавателното оборудване той може да носи и бомбов товар до пет тона. Самолетите са в състава на 26 разузнавателен авиополк в сформираното звено за оперативно разузнаване, пряко подчинено на Генералния щаб на БНА ( Българската народна армия). Бордни номера: за МиГ-25РБ – 731,736, 754 за МиГ 25У – 51. Първият полет се осъществява на 8 декември 1982 г. с учебния МиГ-25У. Самолетът е пилотиран от полк. Влаю Генов и руския изпитател майор Мироненко. В рамките на 30-35 минути екипажът извършва полет над България на височина 22 000 м и скорост до 2500 км/ч.
Самолетите МиГ-25РБ и МиГ-25У в България изпълняват преди всичко разузнавателни задачи за нуждите на българската армия и Варшавския договор. Те са най- скъпата авиационна техника на Балканския театър на войната . На 12 април 1984 г. губим МиГ-25РБ с борден номер 736. Експлоатацията на самолетите продължава до месец май 1991 г. В резултат на настъпилите промени през 1990 г. и скъпата поддръжка се взема решение МиГ-25 да бъдат разменени със СССР за пет самолета МиГ-23МЛД. - Още за МиГ-25
Източник: http://www.pan.bg/
 
САЩ готвят отговор на Русия по море
03.11.2015, 12:57
САЩ имат желание да отговорят на растящото присъствие на военноморския флот на Русия в световните океани. За това говори главнокомандващият военноморските сили на САЩ адмирал Джон Ричардсън в интервю пред Financial Times.
Високопоставеният американски военен каза, че на Пентагона му е необходимо да разпредели своите сили така, че да "съхрани правилния баланс". Той сподели, че руският флот не е бил така активен от повече от 20 години.
Изданието отбелязва, че наистина Русия увеличава своето присъствие в Тихия океан и в района на източното крайбрежие на САЩ. Командващият военноморските сили на Русия Виктор Чирков неотдавна заяви, че от 2013 г. интензивността на руските подводници се е увеличила с 50%.
Припомняме, че преди седмица командващият подводния флот на САЩ контра-адмирал Фредерик Реге изрази обезпокоеност, че комуникациите (подводните оптични кабели, свързани с глобалната връзка) между САЩ и целия останал свят са застрашени от страна на руския подводен флот.
Ричардсън не пропусна пускането на руските ракети от акваторията на Каспийско море по позициите на терористите в Сирия, наричайки ти "важна демонстрация". Той свърза увеличаването на броя на руските кораби в моретата и океаните с желанието на президента на Русия Владимир Путин да увеличи своето влияние при решаването на международните въпроси.
Главнокомандващият военноморските сили на САЩ също така заяви, че в епохата на ограничените ресурси и с нарасналата заплаха от кибератаки, Вашингтон и неговите партньори трябва да развиват сътрудничество. Като пример за успешни съвместни действия той даде ситуацията в Аденския залив, където бяха прекратени нападенията от пирати срещу търговски кораби.
Източник: http://www.klassa.bg/
 
ФСВТС Русия в писмо до Ненчев: НАТО допуска ремонт на авиационна техника на компании с лицензи и сертификати от производителя
03.11.2015, 10:38
МиГ-29„Изискванията на НАТО предвиждат допуск до ремонт на авиационна техника на компании, имащи съответните лицензи и сертификати от създателя-производител на летателните апарати."
Това се казва в писмо на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Руската федерация, изпратено до министърът на отбраната на България Николай Ненчев на 9 юли, с което КРОСС разполага. 
Вр. и. о директор на службата А. Пунчук посочва още, че „полската страна не е провеждала сертификация на производството си и не й е предавана актуализирана техническа документация за извършване на дейности по капитален ремонт на двигателите".
Тези твърдения са в остро противоречия с изказванията на министър Николай Ненчев във връзка с подписването на договор с Полша за ремонт на МиГ-29.........Прочети още
 
Австрия ще избира между M-346 и Hawk
03.11.2015, 10:22
М-346Австрийските ВВС разглеждат италианския УТС M-346 на Alenia Aermacchi и Hawk на BAE Systems като претенденти за замяна на остарелия Saab 105, който трябва да излезе от експлоатация през 2020. Решението трябва да бъде взето през следващите няколко месеца.
Алпийската държава планира да придобие между 8 – 10 реактивни учебно-тренировъчни самолети (УТС). Разглежда се възможността и за вземане на лизинг, както планира и Холандия. Австрийски пилоти на Eurofighter вече са на обучение в италианската военновъздушна база Lecce .
Австрия получава първите Saab 105 през 1970. От доставените общо 40 самолета 18 са още на въоръжение.
Предстои изваждането от експлоатация и на хеликоптерите Alouette III. 24-те вертолета ще бъдат ‘пенсионирани’ със завършването на модернизацията на Blach Hawk.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Вярно е, че правителството посяга на заплащането и обезщетенията на военнослужещите
03.11.2015, 10:19
Николай НенчевСпомняте ли си онова патетично изявление на министъра на отбраната Николай Ненчев от 30 октомври. Тогава след заседанието на правителството, което одобри законопроекта за бюджета за следващата година, той благодари на премиера и финансовия министър и дори каза: „Когато встъпих на министерския пост, аз обещах, че нито един униформен няма да бъде съкратен, а материалната база ще бъде модернизирана, защото, както народът казва, „Който не храни своята армия, ще храни чужда!“
Всичко щеше да бъде много хубаво, ако г-н Ненчев беше честен към военнослужещите и техните семейства. Той премълча решението на кабинета „Борисов” да направи сериозни промени в заплащането и обезщетенията на хората с пагони. Тепърва му предстои да обяснява за какво става дума, но, за съжаление, напрежението вече е създадено. Може би е вярно, че никой униформен, както той нарича военнослужещите, не е съкратен, но липсата на социална политика и предоставяне на своевременна и адекватна информация, кара хората сами да си тръгват.......Прочети още
 
F-35 стреля за първи път с оръдие във въздуха
03.11.2015, 09:37
Ф-35Една от многото критики към F-35A Lightning II бе, че не може да използва оръдието си. Това вече е история, след като по време на полет на 30 октомври бе проведена експериментална стрелба с 25 мм щатно оръдие GAU-22/A.
Тестът бе първият от серията изпитания и оценка на работата на оръдието. Изпитателният полет бе изпълнен от майор Чарлс Трики (полет 527, тест 778) над полигона Чайна Лейк, Калифорния.
Три серии по 30-60 снаряда са били изстреляни от намиращото се във вътрешен отсек 25 мм оръдие. Полетът е извършен с изпитателния образец F-35A с б.н. AF-2. - (видео)
Първата фаза на изпитанията бяха проведени в продължение на три месеца със стрелба на земята, за да се провери интегрирането на оръдието към самолета. Втората фаза включва стрелба с оръдието във въздуха в различни конфигурации на изтребителя и режими на полета.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Планирани стрелби ще се провеждат на Огневи комплекс „Батмиш” край Сливен и през месец ноември
03.11.2015, 09:33
Планирани стрелби ще се провеждат на Огневи комплекс „Батмиш” край Сливен и през месец ноември, съобщи инж. Снежана Кънева - началник отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП” към община Сливен. Те ще бъдат изпълнени от Военно формирование 22220 с максимална височина на траекторията 2 000 м.
Ще се стреля от 8.00 до 17.00 часа днес и на 04, 05, 10, 11, 12, 13, 16, 17, 18, 24, 25, 26 ноември, посочи още Кънева.
За да не се допускат инциденти, жителите на този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Необходимо е собствениците на ферми да предприемат мерки за защита на животните си и сградния фонд, допълни тя.
 
Израел иска една ескадрила F-15 за ‘компенсация’ на вдигане на санкциите срещу Иран
03.11.2015, 08:58
F-15Израел е поискал една ескадрила от най-новата модификация на изтребителите F-15. Това е само една от точките на ‘компенсационния пакет’, който Тел Авив е заявил пред американското правителство за замяна на оказаната от Вашингтон подкрепа за вдигане на санкциите срещу Иран.
Израелски източници са потвърдили, че е постигнато съгласие в детайлите на искането по време на последната среща между министрите на САЩ и Израел във Вашингтон. Това включва и доставката на още една ескадрила F-15, за да остане този изтребител „гръбнакът” на ВВС на страната. Вероятно става въпрос за най-последната версия на F-15 -Silent Eagle, който ще бъде оборудван с израелски системи, ще има възможност да използва по-голям спектър от въоръжение и ще с по-голям боен радиус.
Според базата данни на Flightglobal израелските ВВС имат на въоръжение 25 F-15I (най-новият от които е от 16 години), както и 58 по-стари F-15A/C.
‘Компенсационния пакет’ започна да се оформя след постигнатото на 14 юли във Виена международно споразумение за вдигане на санкциите срещу Иран в замяна на спиране работите по ядрените мощности с двойна цел и по-строг контрол. Израел се противопостави на споразумението, заявявайки, е то няма да спре Техеран от постигане на амбициите за ядрено оръжие.
Другото въоръжение, което Израел е поискал, за да поддържа оперативното си превъзходство, включва конвертоплани Bell Boeing V-22, въздушни танкери Boeing KC-46A, допълнително ‘стелт изтребители Lockheed Martin F-35 и най-новите противобункерни авиобомби, които до сега не са изнасяни от САЩ.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност
02.11.2015, 22:15
Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 10 ноември, вторник, от 9.30 часа на „Дондуков“ 2 на тема „Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност“.
Доклади пред членовете на Консултативния съвет ще представят директорите на Националната разузнавателна служба и на Служба „Военна информация“ ген. Димитър Димитров и доц. д-р Йордан Бакалов и министрите на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на външните работи Даниел Митов. 
 
Горанов реже дълбоко привилегиите на полицаи и военни
02.11.2015, 20:10
Владислав Горанов Финансовият министър Владислав Горанов е внесъл в Министерския съвет законови промени, с които драстично се орязват привилегиите на полицаи, военни, служители на ДАНС, разузнаването и НСО. Това става ясно от текстовете, разпространени от полицейските синдикати. Промените са записани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2016 г. С тях се променят и устройствените закони на МВР, ДАНС, армията и разузнаването.
Вместо досегашните 20 заплати при пенсиониране полицаите вече ще получават не повече от 10, предвиждат промените. Освен това се намаляват отпуските им от 30 на 20 дни. Служителите, които не са униформени полицаи, пък вече няма да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата и няма да могат да пътуват безплатно в градския транспорт.
Обезщетенията при пенсиониране са сериозен разход в бюджета на МВР, който никога не се планира. Затова всяка година ведомството получава допълнителни финансови инжекции, за да може да разплати десетките милиони, които дължи на бившите си вече служители.
Подобни промени се предлагат и в Закона за ДАНС. Вместо 15 заплати при напускане и пенсиониране в агенцията вече ще се получават 10. Ако са били на служба по-малко от 10 години, вместо досегашните 10 брутни заплати ще получават пет. Наполовина се намаляват и обезщетенията на военните, предвиждат още промените. При 20 брутни заплати досега те вече ще взимат 10. Подобни промени се правят и в законите за разузнаването и НСО.
Предлаганите от Горанов промени все още не са оповестени официално. Не е излязла стенограма от заседанието на Министерския съвет, нито пък новият проект за Бюджет 2016 е пуснат за обществено обсъждане. В първия му вариант параграфите за сектор "Сигурност" не фигурираха. Въпреки това промените вече разбуниха МВР. Полицейски синдикат настоя за спешно прегласуване, което да отмени готвените промени, заплаши с протести и дори обяви, че има готовност да арестува финансовия министър. "Още при първото негово закононарушение (на Горанов - бел.ред.), за което констатираме, че изпълнява състав на престъпление от Наказателния кодекс, ще предприемем незабавни мерки да му бъде потърсена отговорност. Като служители на МВР ние носим отговорност за това на върха на държавата да не стоят престъпници и закононарушители и в случай че съберем достатъчно данни за такива, няма да се поколебаем да постъпим както с всеки заварен на местопрестъплението деец, включително да пристъпим към незабавен арест на дееца", написаха в декларация от Синдикален алианс Сигурност в МВР. От профсъюза заявиха, че ако промените се приемат, заплатите в МВР ще намалеят с 40%, а 2/3 от хората ще подадат рапорти за напускане. Ако исканията им не бъдат приети, те ще блокират пътя София-Русе при Плевен утре, както и "други възлови пътни артерии по наше усмотрение".
Източник: http://www.segabg.com/
 
Корабен състав на ВМФ на РФ към 01.11.2015
02.11.2015, 20:02
Кликни за голям формат
 
Строителство на руски бойни кораби към 01.11.2015
02.11.2015, 19:59
Кликни за голям формат
 
Налични и строящи се руски ядрени подводници към 01.11.2015 
02.11.2015, 19:54
Кликни за голям формат
 
САЩ планират да координират действията си с Русия в Сирия
02.11.2015, 19:38
Джон КериДържавният секретар на САЩ Джон Кери обяви в интервю за руска телевизия, че Вашингтон планира да координира действията си с Русия в Сирия, когато изпрати американски войници в арабската държава.
Кери изтъкна пред МИР ТВ, че САЩ искат да разширят сътрудничеството си с Русия, но зависи от решението на Москва относно политическото устройство на Сирия.
„Разбира се, ние планираме координиране на нашите действия с Русия, но не искаме да бъде ограничено само до това. Бихме искали да си сътрудничим повече, но това зависи от Русия, от руското решение относно политическия аспект на мирното уреждане в Сирия", изтъкна американският дипломат.
В петък САЩ обявиха, че ще разположат до 50 командоси в Сирия, които ще оценят ситуацията там и ще координират действията си предимно с кюрдските сили.
На 30 октомври топ дипломатите на САЩ, Русия, Иран, Китай, Саудитска Арабия, Турция, Египет, Катар, Ливан и Франция, както и специалният посланик за Сирия, се срещнаха във Виена, за да намерят начин за разрешаване на сирийската криза.
„Руският външен министър Сергей Лавров председателства срещата във Виена в петък. Русия и САЩ работят за политическо решение с цел постигане на мир в Сирия. Определено искаме да си сътрудничим, да не се противопоставяме, но зависи от избора, който Русия ще направи", изтъкна Кери.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Новата дизелова подводница Б-265 „Краснодар“ ще бъде предадена на ВМФ на Русия на 5 ноември
02.11.2015, 16:36

проект 636.3Новата дизелова подводница проект 636.3 Б-265 „Краснодар“ на 5 ноември ще влезе в състава на руските военноморски сили. Церемонията по вдигането на Андреевския флаг ще се проведе в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи“, съобщава пресслужбата на МО на РФ.
Дизеловата субмарина е 4-тата подводница от серията от 6 единици, строящи се в „Адмиралтейские верфи“ за подводните сили на Черноморския флот. Строителството на тази подводна лодка бе извършено в срокове, изпреварващи определените в графика.
Първата подводница от проект 636.3 Б-261 „Новоросийск“ вече се намира в състава на ЧФ. Втората субмарина от този проект, Б-237 „Ростов на Дон“, сега се намира в Кронщадската военноморска база и в скоро време ще започне междуфлотски преход до Черно море след успешно изпълнение на програмата за изпитания на въоръженията на полигони на Северния флот. С третата субмарина
Б-262 „Старый Оскол“ в момента се провеждат аналогични изпитания на оръжейните системи на подводните полигони на СФ и до края на 2015 г тя също трябва да пристигне в Черно море.

Сега в активна фаза на строителство в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи“ се намират последните две подводни лодки от проект 636 - „Колпино“ Б-271 и „Великий Новгород“ Б-268.
Според плановете на Главното командване на ВМФ до 2016 година трябва да бъдат построени шест подводници от този проект за ЧФ, като след това повече такива субмарини за нуждите на ВМФ на Русия няма да се строят. - Още за проект 636.3

 
Втори бригаден комплект ОТРК „Искандер-М“ постъпи на въоръжение във войските на ИВО на руската армия
02.11.2015, 16:13
ОТРК „Искандер-М“ Източния военен окръг (ИВО) получи на въоръжение втори бригаден комплект на оперативно-тактическия ракетен  „Искандер-М», съобщава за „РИА Новости“ началн икът на пресслужбата на ИВО полковник Александър Гордеев.
„Ракетното съединение на ИВО, дислоцирано в Бурятия, се завърна в пункта за постоянна дислокация от полигон в Астраханска област, където прие на въоръжение бригаден комплект ОТРК „Искандер-М“, – отбелязва той.
Това е вече втори бригаден комплект ОТРК „Искандер“, постъпил на въоръжение във войските на окръга. Първият бе получен през 2013 година и постъпи в ракетното съединение, дислоцирано в Еврейската автономна област, информира „РИА Новости“. - Още за „Искандер“
 
Столтенберг нарече ученията на НАТО в Южна Европа предупреждение за Русия
02.11.2015, 15:26
Йенс Столтенберг Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че провеждащите с в Южна Европа учения  „Trident Juncture 2015“ са предупреждение за всички „потенциални противници на НАТО“, в това число и за Русия, предаде РИА Новости.
На 21 октомври на територията на Испания, Португалия и Италия започна активната фаза от ученията на НАТО „Trident Juncture-2015“, които ще продължат до 6 ноември. В тях участват близо 36 хил. военни от 30 страни в света, включително и от нечленуващите в НАТО Австрия и Швеция. В маневрите участват 140 самолета, 90 кораба и подводници.
„Важността на ученията „Trident Juncture-2015“ се заключава в това, че НАТО дава ясен сигнал: ние сме готови за защитата на целия Алианс от всяка заплаха. Сега е период, когато НАТО се приспособява към новата реалност“, заяви Столтенберг в интервю за испанския вестник АВС. По думите му, тази нова реалност се характеризира с „нестабилност и насилие в Близкия изток и Северна Африка, на южните граници“.
„Ние адресираме посланието си до всеки потенциален съперник: НАТО е готова бързо да разгърне въоръжените си сили, и ние можем да направим това по земя, море и по въздух“, заяви генералният секретар на НАТО, отговаряйки на въпрос, дали Русия е сред адресатите на „ясното послание“.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Националният военноисторически музей ще открие изложбата „Знамената на победата“ на 5 ноември
02.11.2015, 15:18
На 5 ноември (четвъртък), от 11.00 часа в Националния военноисторически музей ще се открие изложбата „Знамената на победата“ от министъра на отбраната Николай Ненчев. Това съобщиха от пресцентъра на музея. Тя е посветена на 130-ата годишнина от най-кратката и победна война в новата българска история – Сръбско-българската. В нея ще бъдат представени 25 формени и доброволчески знамена – символ на общите усилия на армия и народ в защита на каузата на Съединението. Осемнадесет от знамената ще бъдат показани пред публика за първи път.
Сред изложените светини ще бъде знамето на великотърновската чета „Раковски и Левски“, наброяваща 400 доброволци, повечето от които участници в националноосвободителното движение, а войвода на четата е съратникът на Георги Раковски и Васил Левски – Христо Иванов Големия. В онези героични дни на саможертва ще ни пренесе и знамето на Шуменската доброволческа дружина, която дава най-много жертви по време на военните действия.
За подвига в името на обединението на България ще ни припомнят и знамената-участници в решителното Сливнишко сражение, сред които тези на Трънска народна опълченска № 1 чета, на разградското доброволческо дружество „Сливница“, на 5-и пехотен Дунавски полк, на 22-ра Разградска пеша дружина, на 1-а пехотна Провадийска чета, както и щандартът на 3-ти конен полк.
Мощното доброволческо движение е представено и със знамето на ломското доброволческо дружество „Сливница“, част от Летящия отряд, който показва изключителна издръжливост, като само за ден изминава 35 км, както и със знамето на доброволците на Айтоския партизански отряд, което както много от представените знамена участва в Балканските войни, Първата световна война и Втората световна война.
Изложбата може да бъде видяна от 5 до 15 ноември.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Китай „отговори” на операциите на ВМС на САЩ с въоръжени изтребители
02.11.2015, 12:57
В отговор на присъствието на САЩ в Южнокитайско море Китай започна учения на ВМФ, в рамките на които вдигна във въздуха въоръжени изтребители, съобщи хонконгският вестник South China Morning Post.Според изданието, снимките на изтребителите с ракети са публикувани на официалния сайт на ВМФ на КНР. Според експерти, Китай е предприел такива мерки, за да се противопостави на присъствието на американския военен кораб Lassen в акваторията на Южнокитайско море близо до територии, които Пекин счита за свои.
В резултат на инцидента отношенията между Китай и САЩ се изостриха. Китайският адмирал в оставка Шенли нарече действията на САЩ провокационни и заяви, че дори „незначителен инцидент може да предизвика война”.
Представители на ВМФ на Китай не са съобщили къде е пистата, откъдето са излетели изтребителите, обаче според експерти в South China Morning Post тя се намира на остров Ууди, влизаща в групата на Параселските острови.
От гледната точка на експертите с тази стъпка Пекин се стреми да демонстрира на САЩ цялата сериозност на своите намерения. „И Министерството на отбраната, и МВнР заявиха, че Китай ще призовава към отговор в случай на нарушаване на своите морски права. След изявления от този род ще следват реални действия” – коментира вестникът китайския адмирал.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
САЩ ще разположат още щурмовици A-10 и изтребители F-15 в турска авиобаза
02.11.2015, 10:23
А-10Президентът на САЩ Обама е заповядал разполагането на още щурмовици A-10 и изтребители F-15 в турската авиобаза Инджирлик, съобщава РИА Новости по информация от АР.
Предислокацията на нови бойни самолети е следствие на решението на САЩ да увеличат военното си присъствие в Турция в рамките на операцията за борба с ИД, както и за охрана на турското въздушно пространство.
На 2 октомври парламентът на Турция разреши турски авиобази да се използват от ВВС на САЩ и съюзнически сили, участващи в операциите срещу ИД. Малко след това в Инджирлик бяха прехвърлени изтребители F-16 от Авиано.
Източник: http://www.pan.bg/
 
Defense News: Русия укрепва позициите си на оръжейния пазар в Азия
02.11.2015, 10:20
Русия, въпреки санкциите на ЕС и САЩ и опитите да пресекат важни пътища за пласиране на отбранителна продукция, се опитва да укрепи своето присъствие на оръжейния пазар в азиатския регион, съобщава специализираното издание Defense News.Значително присъствие на руско въоръжение вече се усеща в азиатския регион. Според информация на Стокхолмския институт за изследване проблемите на мира (SIPRI), над 60% от експорта на руското въоръжение се пада на страните от Азия и Океания, а най-активните купувачи са Индия и Китай.
„Русия може да притежава най-голямата част на азиатския оръжеен пазар, тъй като предлага на своите клиенти най-привлекателни условия за сделки с регионалните държави” – цитира изданието мнението на Пьотр Топчиканов, експерт от московския филиал на Център „Карнеги”. Той отбелязва, че Москва има добри шансове да разшири сътрудничеството с Виетнам, Индонезия, Индонезия и Пакистан.
Анализаторът обаче отбелязва, че Русия няма много пространство за маневриране на азиатския оръжеен пазар, тъй като основните купувачи – Индия и Китай започнаха самостоятелни разработки на военни проекти, а и оръжието на САЩ все още съставлява основна конкуренция.
Източник: http://www.blitz.bg/
 
Телата на изчезналите испански пилоти са намерени в кабината на потъналия вертолет
02.11.2015, 09:37
AS332 Super Puma Министърът на отбраната на Испания потвърди, че тримата военнослужещи от екипажа на разбилия се в Атлантическия океан вертолет са все още в кабината .
След продължило повече от седмица търсене водолази откриха телата на екипажа на AS332 Super Puma. Вертолетът катастрофира в Атлантическия океан западно от африканския бряг при завръщане от участие в учение в Сенегал.
Министърът на отбраната Педро Мореенс се срещна със семействата на загиналите пилоти и борден техник (капитан Josе Morales Rodrиguez, лейтенант Saуl Lоpez Quesada и сержант Jhonander Ojeda), за да потвърди тяхната гибел .
Военен съдия удостовери, че трите тела се намират в кабината на база на инспекцията от водолазите на останките на хеликоптера, открит на 40 метра дълбочина. - (видео)
Преди това мароканските власти бяха съобщили, че тримата испански военнослужещи са спасени от риболовен кораб и са на път към най-близкото пристанище. Появиха се е и съобщения, че екипажът е бил отвлечен.
Хеликоптерът за търсене и спасяване AS332 Super Puma от 802 ескадрила изчезна от радарите на 22 октомври 2015, когато се е намирал на около 74 км западно от крайбрежието на Западна Сахара.
Останките на вертолета са били локализирани с помощта на сонарна техника от миночистачите Turia и Jуcar.
Източник: http://www.pan.bg/
 

 
Военно видео
01.11.2015, 21:54

 

 

Бойни квадроцикли (руска ТВ програма „Военная приемка“)

 
В Бахрейн започна строителството на британска военноморска база
01.11.2015, 19:00
Министрите на външните работи на Великобритания и Бахрейн откриха вчера строителството на база на британските ВМС в столицата Манама (порт Салман), предаде РИА Новости.
Британската база ще стане първата европейска база в Персийския залив от 1971 година насам.
Базата трябва да бъде завършена и открита през 2016 година, когато ще се отбележи 200-тата годишнина от установяването на отношения между Великобритания и Бахрейн.
Решението да се построи в Манама британска база бе обявено миналата година на форума „Манамски диалог“, посветен на въпросите за безопасността в региона.
Тогава министъра на отбраната на Великобритания Майкъл Фелон заяви, че „появата на базата ще даде възможност да идват по-големи кораби за осигуряване на стабилността в Персийския залив, в т.ч. и самолетоносачи от следващо поколение“.
 
Аналитик: Нивото на военната мощ на САЩ не е лошо... като за детската градина
01.11.2015, 17:04
Експертът по въпросите на националната сигурност и международната политика към института на фонд "Херитидж фондейшън" Джеймс Карафано разкритикува състоянието, в което се намират Въоръжените сили на САЩ, предава РИА Новости.
„Класацията, представена в доклада „Индекс на военната мощ на САЩ-2016 г.” напредъкът се оценява като „незначителен”. За децата в детската градина това може да не е лоша оценка. Те имат още няколко години преди да подадат документи за Харвард. Но не това трябва да демонстрира нашият главнокомандващ след седем години координиране на Въоръжените сили на САЩ”, пише той.
Според последния доклад на "Херитидж фондейшън" „Индекс на военна мощ на САЩ” напредъкът във военна мощ на страната се оценява като незначителен с тенденция към по-нататъшно отслабване. Армията на САЩ е определена от специалистите като „слаба”. Общият потенциал на Военноморския флот на САЩ е спаднал от силен (според предходния доклад) до незначителен. Незначителна е и мощта на американските военновъздушни сили.
В статията под названието „Събуди се, Америка! Имаш ограничена военна мощ”, публикувана на сайта на фонда, Карафано подчертава, че докладът демонстрира нагледно несъответствието на военните възможности на САЩ и техните бойни цели.
Карафано не е единственият, който реагира на доклада, публикуван от фонда. Американският сенатор Джон Маккейн обърна внимание на „осакатените военни възможности и бойна готовност на САЩ” във времена, когато страната, според него, се сблъсква с комплекс от проблеми, с които не се е сблъсквала от Втората световна война насам.
Американският вестник „Интернешънъл бизнес дейли” отбелязва в редакционна статия, че докладът на "Херитидж фондейшън" не просто предизвиква тревога – той е „плашещ”.
Източник: http://www.fbr.bg/
 
Подкрепяните от САЩ сили започват офанзива срещу ИД в Ирак и Сирия
01.11.2015, 15:50
Подкрепяните от САЩ сили започват нова голяма офанзива срещу „Ислямска държава" в Ирак и Сирия, съобщава CNN.
Кюрдски военни източници от иракската страна на границата твърдят, че са нападнати бастионите и рафинериите на ИД южно от Хасака.
По същото време, новият подкрепян от САЩ съюз в Сирия - Сирийски демократични сили, е обявил началото на нова офанзива и е започнал да освобождава райони от провинция Хасака, досега контролирани от ИД.
Кюрдските сили в Пешмега от иракската страна на границата, включително бригада от около 5 хиляди язидски бойци, се подготвят за „неизбежна офанзива" да превземат град Синджар, който лежи на пътя към Мосул - най-големият град, контролиран от „Ислямска държава".
По данни на CNN, има значително увеличение в броя на въздушните удари срещу Синджар в последните няколко дни.
Източник: http://www.cross.bg/
 
Втори Ту-214Р за ВВС на Русия
01.11.2015, 13:46
Ту-214
Вчера бе публикувана снимка на вторият самолет за радиотехническо и оптико-електронно разузнаване Ту-214Р с регистрационен номер  RF-64514, произведен в КАПО им. С.П. Горбунов. Машината в момента се подготвя за сдаване на руските ВВС.
Фото: Дмитрий Ромашко
 
В Германия ще се възпоменат починалите в плен през Първата световна война руски войници
01.11.2015, 08:55
Днес, 1 ноември, ще се проведе заупокойна молитва в руското гробище в град Мюнхен, където са погребани 320 руски военнослужещи, намирали с в германски плен през Първата световна война, предаде РИА Новости.
Повечето от руските военнопленници загиват през зимата на 1919 г. от испански грип. Гробището, където са погребани е открито за посещение веднъж годишно.
Разположеният до града лагер за военнопленници „Пуххайм“ е създаден през 1914 г. и е бил предназначен за 10 хил. затворници, но към 1918 г. в него е имало вече 15 хил.
Източник: http://www.focus-news.net/
 
Сухопътните войски на САЩ ще бъдат преструктурирани
01.11.2015, 08:45

Структурата на сухопътните войски САЩ ще бъде преразгледана, предаде ТАСС.
Според сътрудници на Пентагона „армията се движи към съкращаване на личния си състав до ниво от 980 хил. души“. За преструктурирането на сухопътните сили на САЩ в Европа съобщи по-рано тази седмица и началник-щаба на този тип войски ген. Марк Майли.

Според него решението е взето с отчитане на външната политика на Русия. „Не са ни необходими нива на броя на сухопътните войски в Европа от периода на Студената война“, смята той.
Засега няма детайли относно естеството на промените. - Още за СВ на САЩ

 
На този ден
01.11.2015, 00:10
На 1 ноември 1911 г. италианският младши лейтенант Джулио Гавоти (Julius Gavotti) извършва първата в световната авиационна история бомбардировка от въздуха с моноплан "Етрих Таубе” (Etrich Taube), като хвърля 4 ръчни гранати Cipelli в района на Триполи (3 по турския лагер Аин Зара и 1 по оазиса Таджера, където са съсредоточени около 1500 турски войници. Това става по време на започналата на 29 септември италотурска война в Северна Африка.
Първопроходците
Запазено е писмото на Джулио Гавоти до баща му, в което той подробно описва този полет /преразказано със съкращения/: Решава да експериментира хвърляне на бомби от самолет, тъй като нямало други. Близо до седалката си приковава кутия, облицована с кожа и вата. В нея слага три сферични бомби с тегло по около 1,5 кг. Четвъртата бомба Гавоти поставя в джоба на коженото си яке. В другия джоб пъха малка картонена кутия с 4 детонатора с гърмящ живак. Излита успешно и се насочва право към морето. Минава над кораба „Сицилия”, закотвен западно от Триполи. Когато набира 700 м. се отправя към линията на италианските предни постове. Взема курс към оазиса Аин Зара, където предишните дни е видял вражески лагер с около 2000 войници. Когато оазисът се появява пред погледа му, той поема управлението на самолета само с една ръка. Отваря кутията, изважда бомба и я полага на коленете си. Изважда кутията с детонаторите, измъква един и го захапва. Затваря кутията, поставя детонатора в бомбата и поглежда надолу към земята. От оазиса го разделя само една миля, вече перфектно наблюдава двата лагера, вижда арабските палатки. Взема бомбата с дясната си ръка, със зъби издърпва предпазителя и хвърля бомбата пред крилото. Следи я с поглед няколко секунди, докато изчезне. След това съзира в средата на малкия лагер тъмен облак от взрива. Оттам отива над оазиса на Триполи. Командването отчита резултатите като отлични...............Прочети още
 

 
Автор на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е събирането на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и Въоръжените сили по света.
 

 





{START_COUNTER}